Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

T H O O L S E

1 MEI 2013 WEEK 18

Uitgeverij

10 . 7 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

WESTERPOORT MOET IN 2014 DE DEUREN SLUITEN

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @ThoolseBode

I

Te l .

076

599

SPORT

THOLEN VOELT VOOR HAN POLMAN ALS THUISKOMEN

8 111

KERKELIJK NIEUWS

ZEVENTIENDE KUNSTROUTE INSPIREREND

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

Kwaliteit sinds 1913!

garage- en bedrijfsdeuren tel 0165 511297 www.vandomburgbv.nl

Toerdeloo weg uit twee Thoolse dorpen

Waarschuwing voor zwemmers in haven

SINT-MAARTENSDIJK - De vestigingen van Toerdeloo Kinderopvang in Sint-Maartensdijk en Sint Philipsland sluiten per 1 mei hun deuren. Dat is een gevolg van de fusie tussen de organisaties Toerdeloo en Zo, die op dezelfde datum ingaat. De twee Thoolse locaties zijn de enige twee van de 25 Toerdeloo-vestigingen die dichtgaan. Voor de ouders en kinderen in Sint-Maartensdijk en Sint Philipsland wordt in overleg naar alternatieve opvang gezocht. Door het samengaan is een organisatie ontstaan met meer dan 25 locaties in WestBrabant en Tholen en 300 medewerkers. 90 van de 137 medewerkers, die Toerdeloo momenteel in dienst heeft, kunnen blijven.

SINT PHILIPSLAND - Het water is nu nog veel te koud, maar de gemeente Tholen en projectbureau Zeeweringen waarschuwen alvast dat zwemmers moeten oppassen in de haven van Sint Philipsland. ‘Zo lang er wordt gewerkt, is het uiteraard te gevaarlijk om te zwemmen in de haven’, zegt de gemeente op zijn website, ‘maar daarna is het ook erg riskant’. Een aannemer is in de haven bezig met het verstevigen van de damwand door daar stenen tegenaan te storten. Door de werkzaamheden is het water langs de kant op sommige plekken minder diep. Zwemmers die in het water duiken, kunnen daardoor verkeerd terechtkomen.

SPS leeft toe naar jubileumweekend

Eerste zomerconcert met bariton Van Dis

POORTVLIET - Voetbalvereniging SPS houdt op donderdag 6, vrijdag 7 en zaterdag 8 juni zijn jubileumweekend. De Sportvereniging Poortvliet Scherpenisse bestaat dan 50 jaar. In het weekeinde is van alles te doen. Zo staan de SPS Olympics voor de jeugdleden op het programma, is er ‘s avonds een groot buffet en wordt het weekend afgesloten met een grote feestavond. Hoogtepunt is de reünie op zaterdagmiddag. Leden en oud-leden kunnen dan herinneringen ophalen en het tegen elkaar opnemen in een zeven-tegenzeventoernooi. De brieven voor de reünie zijn vorige week verstuurd. Meer info is te vinden op de website www.voetbalsps.nl.

THOLEN - Een werkgroep bestaande uit Marleen de Ruijsscher, Anja Elenbaas, Henk Quist, Leen Moerland, Martin Korporaal, Sarien Bout Sakko en Els Deurloo gaat zomerconcerten organiseren op Tholen. Deze vinden plaats op zaterdagen tussen 11 mei tot en met 19 oktober van 14.30 uur tot 15.00 uur. Plaats van handeling zijn afwisselend de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk, de Gasthuiskapel en de Rooms-katholieke kerk Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart. Alle zaterdagen zijn inmiddels volgeboekt. Het openingsconcert volgende week zaterdag wordt verzorgd door wethouder Kees van Dis (bariton), Eline Delis (sopraan) en Edu de Goffau op piano.

Gedeputeerde wil actie tegen vignet THOLEN - Gedeputeerde Kees van Beveren heeft Zeeuwen opgeroepen in actie te komen tegen de plannen van België voor de invoering van een wegenvignet. Hij werkt namens de provincie met Limburg en Noord-Brabant aan een strategie om de invoering te voorkomen. Tot die tijd hoopt hij dat veel Zeeuwen hun mening laten horen op de actiewebsite van de ANWB: www.anwb.nl/tolbelgie. ‘De ANWB wil de reacties gebruiken in zijn gesprekken met de Rijksoverheid. Daarom is het van groot belang dat de Zeeuwse stem doorklinkt’. Gedeputeerde Staten hebben de laatste weken hun ambtelijke contacten ingeschakeld om iets te doen aan het plan.

Expositie F.O.ThO. in gemeentehuis THOLEN – De Fotoclub op Tholen (F.O.ThO.) houdt van 10 mei tot en met 29 mei een expositie in het atrium van het gemeentehuis aan het Hof van Tholen. Op de expositie is werk te zien van alle leden van de club. Thema is de kleur geel, ‘de voorjaarskleur bij uitstek’, zoals ze hem zelf noemen. Elke fotograaf heeft daar op zijn eigen manier invulling aan gegeven. De tentoonstelling is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. F.O.ThO. telt 27 leden. Zij komen uit alle kernen van het eiland. Ook hebben zich twee Brabantse fotografen aangesloten. Ze komen om de week bij elkaar in dorpshuis de Vossenkuil in Oud-Vossemeer.

THOLEN - Op veel scholen werden de Koningsspelen vrijdag wegens het slechte weer verplaatst naar binnen, maar in Tholen kwamen de jongens en meisjes ook buiten in actie. De Koningsspelen werden voor het eerst georganiseerd, ter ere van koning Willem-Alexander. Basisscholen in het hele land zetten spelletjes op touw en daarbij stond gezellig samen bewegen centraal. FOTO IMAN FASE

Gemeenteraad trekt beleid zeker voor drie jaar in

Slot op ruimte-voor-ruimteregeling THOLEN - Mensen die momenteel plannen maken in het kader van de ruimte-voor-ruimteregeling in Tholen moeten ten minste drie jaar wachten voor ze deze kunnen uitvoeren. De gemeenteraad heeft donderdag besloten het huidige beleid in te trekken en over drie jaar, na een evaluatie, een nieuw besluit te nemen over de regeling. De vijf lopende aanvragen voor in totaal elf woningen worden nog wel afgehandeld. DOOR EUGÈNE DE KOK Het besluit komt voort uit een onderzoek van een werkgroep van raadsleden naar de ruimte-voor-ruimteregeling. Daaruit kwamen drie opties naar voren: doorgaan met het beleid, verder gaan met een ingeperkte regeling waardoor ontwikkelaars minder huizen kunnen bouwen in plaats van de verkrotte agrarische gebouwen of helemaal stoppen met het beleid. Tijdens de commissievergadering ruimte van april kwam een vierde optie naar boven om het beleid in te trekken en na drie jaar een nieuw besluit te nemen om hem ‘opnieuw in te voeren of ingetrokken te laten’, zoals burgemeester Willem Nuis het voorstel omschreef. Een daaraan verbonden voorwaarde was wel dat lopende aanvragen .worden afgehandeld. Wat de raad onder dat afhandelen moest verstaan, legde Nuis donderdag

ook uit. “Elke aanvraag wordt voorgelegd aan uw raad. U mag daar steeds een besluit over nemen.” Jaap Hage van de ChristenUnie wilde weten hoeveel aanvragen er nog zijn. Vijf voor ‘een netto totaal van elf woningen’, antwoordde wethouder Peter Hoek. De ChristenUnie en Algemeen Belang Tholen (ABT) zijn altijd kritisch geweest over de ruimtevoor-ruimteregeling. Donderdag stemden ze beiden in met het voorstel ‘het beleid drie jaar op slot te zetten’. Zowel Hage als Han van ‘t Hof van ABT gaven aan ‘in een spagaat’ te zitten, omdat de lopende projecten nog door kunnen gaan. Nuis garandeerde echter dat de partijen elke keer hun eigen afweging mogen maken. Alleen de PvdA stemde donderdag tegen het voorstel, omdat ze enthousiast is over de huidige regeling. “Vaak wordt het argument van verstening gebruikt om hier tegen te zijn, maar ik reed vanochtend

naar Sint-Maartensdijk waar een schuur wordt gebouwd. Dan zie je dat ook niet alle agrarische bebouwing een verrijking is voor het buitengebied.” Alternatief De eerste keer dat een lopende aanvraag aan de orde komt is in de gemeenteraadsvergadering van juni. Dan valt er een besluit over de bouw van vier landhuizen aan de Mosselhoekseweg in Tholen. Wethouder Hoek zei onlangs dat hij geen alternatieve locatie heeft gevonden voor de vier huizen. Hij begon de zoektocht na een verzoek van de raad, nadat de ZLTO het idee had geopperd om een nieuwe plek te vinden voor de vier huizen. Twijfels van Van ‘t Hof over de inzet van de wethouder in die zoektocht sprak Hoek fel tegen. “We hebben met het ZLTO en zelfs breder gekeken”, zei hij en voegde eraan toe dat hij er in juni uitvoerig op ingaat.

HEMELVAART 9 MEI 2013 Wij maken onze lezers en relaties erop attent dat de kantoren van uitgeverij de Bode op donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) en vrijdag 10 mei zijn gesloten. Dat betekent dat advertenties en kopij voor de zondagedities van De Bode van 12 mei uiterlijk op woensdag 8 mei binnen moeten zijn. Advertenties voor Bergen op Zoom en Roosendaal om 13.00 uur, en voor Etten-Leur en Breda om 14.00 uur. Redactionele bijdrage (via www.internetbode.nl) twee uur eerder. Uitgeverij de Bode tel. 076-5998111 www.internetbode.nl

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS... KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Wedstrijd voor beste Waterpoortfoto THOLEN - Het samenwerkingsverband Waterpoort roept inwoners van de gemeenten Bergen op Zoom, Goeree-Overflakke, Halderberge, Moerdijk, Steenbergen en Tholen op hun mooiste foto’s van hun favoriete plekje in de omgeving van het Volkerak-Zoommeer in te sturen voor een fotowedstrijd. De drie provincies, zes gemeenten en waterschap Brabantse Delta, die deelnamen aan het Waterpoortproject, hopen zo een mooie impressie te kunnen krijgen van het gebied. Afbeeldingen van de meest sprekende locaties kunnen tot 1 juni worden ingezonden via www.waterpoortwerk.nl. De winnaars worden 27 juni bekendgemaakt.

Zeeuwse economie groeit in 2012 THOLEN - Zeeland is de enige provincie waar in 2012 de economie is gegroeid. Het CBS noteert een lichte groei van 0,4 procent. Die was ‘vooral te danken aan de groei van de chemische industrie’, die vorig jaar profiteerde van de stijgende export, zegt het CBS in zijn persbericht. In 2011 bleef de economie gelijk. Het aandeel van de Zeeuwse economie in de Nederlandse is klein: twee procent. Op landelijk niveau kromp de economie met één procent. In Friesland, Overijssel, Drenthe en NoordBrabant ging het sneller naar beneden. ‘Deze provincies zijn getroffen door de teruggang in bouwnijverheid, die hier bovengemiddeld groot is’.


AD SCHILLEMANS

+++ )&$,#!

Complete woning stoffeerder  

Wijkomen komenvrijblijvend vrijblijvend met Wij met stalen stalenaan aanhuis! huis! Uw tapijt weer fris en schoon! Vloerbedekking Vloerbedekking Wij reinigen uw tapijt tegen een Laminaat Laminaat betaalbare prijs. Vakkundig Gordijnen Vakkundig Gordijnen Betrouwbaar Betrouwbaar Vitrage Vitrage Goede Goedeservice Service Vinyl Vinyl-PVC Leuke aanbiedingen Vinyl Leuke aanbiedingen

!  ,  

&%$&(' '&& # $*& %%##

Trappen gestoffeerd inclusief tapijt Herfstaktie! LENTEen arbeid â‚Ź tapijt 390,-!en Nuarbeid kamerhoog/ Trappen gestoffeerd inclusief 390,-!

ACTIE! gordijnstoffen vanaf â‚Ź 19, per m. 95 NĂş ook vele aanbiedingen uit voorraad!

Ad Schillemans - Kaaistraat 67- 4651 BM Steenbergen Tel. Fax 0167-56 56 50 Mobiel 06-54 32 73 63 www.woningstoffeerder.com

EuroďŹ x (XURĂ€[

Industrieweg - 4731 Oudenbosch Klinkstraat 10 10c - 4731 DM SC Oudenbosch

Te Koop

BUXUS

TAXUS

2 jarig - 20/30 cm

20/40 cm

â‚Ź 0.40 per stuk

â‚Ź 0.40 per stuk

Zundert, 076-5973377

PARTYTENT KOPEN? www.grotekadoshop.nl/

partytenten

Recreatiestalling Numansdorp en Occasion Center Numansdorp LET OP:

Caravan/Camper verkopen: Voor bemiddeling verkoop vragen wij Caravans – Campers en Vouwwagens. Voor alle voordelen zie:

WWW.CARVA.NL 

Leer de theorie wanneer het u uitkomt.

Woensdag 22 mei 2013.

1 dag (excl. btw)

Âź225,-

GRATIS JURIDISCH ADVIES

KWALITEITSSLAGERIJ J. BEVELANDER Langestraat 1, Poortvliet Telefoon 0166-612467

Moniek Pedicure ambulant ook voor de diabetische/reumatische voet.

06-49113717

INLOOPSPREEKUUR: Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uur Pasteurlaan 1 Bergen op Zoom (nabij Lievensberg Ziekenhuis)

OF MAAK TELEFONISCH EEN AFSPRAAK: 0164-266600

VITAK Advocaten Kinderverjaardag is Bowlingparty Op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag v.a. 15.00 uur Leeftijd tussen 6 en 13 jaar. Min. 6 pers. Een uur bowlen, 2 cons., frietje met frikandel/ kroket met ketchup en mayonaise, kinderijsje, kinderfilm en kinderdisco. TOTAAL SPOTPRIJS

Resto Buffalo “GRATIS BOWLEN�

www.moniekpedicure.nl

Weekend reclame do-vr-za 2-3-4 mei: Malse Riblappen ..................................................kilo â‚Ź 9,45 Malse Entrecote ......................................... 500 gram â‚Ź 1,49 Bij 4 Tartaartjes ........................................... de 5e GRATIS Nasivlees .................................................... 500 gram â‚Ź 3,30 Voor de boterham: Gebraden Fricandeau - Rosbief - Beenham ...............................................................met 25% korting Lekker Stuk Leverworst ....................................................... ......................................... 300 gram halen 200 gram betalen Salade van de week: Filet American ......................................met 25% korting Extra reclame: Bij 2 Slaatjes ....................de 3e GRATIS Maandag en Dinsdag 6 en 7 mei: 0DOVH6WRRĂ€DSSHQ ...............................................kilo â‚Ź 7,98 Bij 4 Saucijzen ............................................. de 5e GRATIS Woensdag 8 mei: Gehakt ..................................................................kilo â‚Ź 5,75 Bakje Zult ................................................................... â‚Ź 0,89 Komijnekaas .............................................. 100 gram â‚Ź 1,05 Vrijdag en Zaterdag: Warme Kip uit de grill !!

SLAGERIJ

vanaf 4 personen*

OP DEN BROUW

GEZELLIG TAFELEN krijgt u een uur

âœ

BHV basis E-learning

Contact 0186-652960 – carva@planet.nl NU Stallingplaats. Ook verkoop, reparatie, onderhoud en APK keuring.

WOENSDAG 500 gram stroganoff gehakt .......................... â‚Ź 2,85 1 kilo runder gehakt ....................................... â‚Ź 5,85 DONDERDAG,VRIJDAG EN ZATERDAG 500 gram magere riblappen (naturel of grootmoeders) ................................ â‚Ź 4,50 Soeppakket (250 gram mager soepvlees + 250 gram runder gehakt + mergpijp) ............... â‚Ź 3,85 100 gram kip snitsels div. soorten ................. â‚Ź 0.92 100 gram ardenner oesters ........................... â‚Ź 0,96 100 gram parijse kip steak ............................ â‚Ź 0,96 300 gram kip blokjes naturel of gekruid ......... â‚Ź 2,89 100 gram bief culinair .................................... â‚Ź 1,36 bacon burgers of gehakt snitsels..5 halen 4 betalen 100 gram eigen gekookte ham ...................... â‚Ź 1,39 100 gram grill worst div. soorten .................... â‚Ź 0,95 100 gram gebraden gehakt............................ â‚Ź 0,89 of alle drie samen voor slechts ....................... â‚Ź 3,19

GRATIS BOWLEN * min. 4 volwassenen

Tegen inlevering van deze advertentie

Markt 10, 4695 CE Sint-Maartensdijk Telefoon 0166-662539

DE SCHANS TUINSCHERMEN betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl

â‚Ź 8,- p.p.

Graag reserveren.

Bel: 0165-536360 Na 12.00 uur

Bowling-Resto Buffalo Damstraat 52a te Roosendaal www.bowlingroosendaal.nl

www.de-uitwijk.nl info@de-uitwijk.nl Dorpsweg 136, De Heen Tel.: 0167 560000

- 130 soorten pannenkoeken - Grill specialiteiten (niet op zondag) - Overdekt en verwarmd terras - Speeltuin en kinderboerderij - Minigolf en kanoverhuur Informeer naar de mogelijkheden voor feesten en partijen

GEOPEND:

Dinsdag t/m Zondag vanaf 12.00 uur Maandag gesloten

TERREIN- EN HORECAMEDEW. (M/V) gevraagd (CV + pasfoto meesturen)


ACTUALITEIT

Vmbo-scholieren moeten vanaf 2014-2015 naar Halsteren

Sluiting Westerpoort is bittere pil voor gemeente Tholen THOLEN - ‘t Bergse VMBO aan de Nobellaan in Bergen op Zoom en Westerpoort in Tholen sluiten in augustus 2014 de deuren. Dat heeft Arjan Kastelein, voorzitter van de Raad van Bestuur van scholenkoepel ROC WestBrabant, bekendgemaakt. DOOR RIA VAN MEIR Door de bevolkingskrimp is het volgens Arjan Kastelein niet meer rendabel om de vmbo-scholen in de toekomst open te houden. De 400 leerlingen van beide locaties worden vanaf het schooljaar 20142015 ondergebracht op het Prinsentuin in Halsteren. Daarnaast blijft de zorglocatie van ‘t Bergse VMBO aan de Pomonalaan bestaan. De medewerkers van de scholen, ouders en leerlingen zijn deze week op de hoogte gebracht van het besluit voor centralisatie van de drie vmbo-scholen. “Het is een verdrietig en pijnlijk besluit, maar om het vmbo in de regio Bergen op Zoom ook in de toekomst exploitabel te houden is deze centralisatie noodzakelijk”, meent Kastelein. Hij wijst op de bevolkingskrimp en ontgroening, waardoor er minder leerlingen zullen zijn. De drie locaties herbergen momenteel 750 leerlingen, waarvan er 350 op het Prinsentuin zitten. De twee vestigingen die sluiten, tellen beide 200 leerlingen. “De prognoses laten zien dat we in 2025 zo’n veertien procent minder leerlingen hebben, maar zelfs al zouden de aanmeldingen volgend jaar gelijk blijven, dan kunnen we nog niet onder de sluiting uit.” De teruggang van het aantal leerlingen

is vooral in Tholen duidelijk. Wethouder Peter Hoek van de gemeente Tholen weet dat er voor het komende schooljaar slechts 36 aanmeldingen zijn. Ook de twee jaar daarvoor kwamen er in totaal slechts 90 nieuwe leerlingen bij. “Daar kunnen wij weinig argumenten tegenin brengen. We moeten het besluit onder ogen zien”, geeft hij toe.

‘Kwaliteit hoog in het vaandel’ Toch is het een bittere pil voor de gemeente Tholen, die door de sluiting het vmbo van het eiland ziet vertrekken. Nog zuurder wordt het wanneer Hoek refereert aan de ‘bruidsschat’ van 2,5 miljoen euro die het ROC in 2005 kreeg voor de nieuwbouw in Tholen. “We zijn dan ook nog volop in onderhandeling met elkaar. Duidelijk is dat wij de kwaliteit van het onderwijs hoog in het vaandel hebben staan. Liever dat onze leerlingen naar Halsteren gaan, dan dat er drie vmbo-scholen omvallen en de kinderen verder van huis naar school moeten.” Ook de Bergse wethouder Ad Coppens betreurt de sluiting van de twee vmboscholen. “Maar ik ben blij dat ‘t Bergse VMBO als zorglocatie aan de Pomonalaan

Het Westerpoort in Tholen moet haar deuren sluiten.

kan blijven en dat op deze manier het vmbo voor de regio gewaarborgd blijft.” Wel staat de wethouder stil bij een goede bereikbaarheid van het Prinsentuin. “We moeten in overleg met het openbaar vervoer om de school bereikbaar te houden. Hopelijk staan we er dan in 2015 goed voor

met een goed bereikbare en kwalitatieve school.” Personeel De gevolgen voor het personeel zijn nog niet in kaart gebracht. Bij de drie vmboscholen werken zo’n 100 mensen verdeeld

FOTO IMAN FASE

over 80 fte’s. Ook de toekomst van de vrij te komen schoollocaties staat nog open. Hoogstwaarschijnlijk wordt het VMBO aan de Nobellaan afgebroken. De gemeente Tholen en het ROC West-Brabant onderhandelen nog over de toekomst van het gebouw van Westerpoort in Tholen.

Werkbezoek commissaris van de koning Han Polman voelt voor hem als thuiskomen

‘Het is niet of-of, maar en-en voor de gemeente Tholen’ SINT-MAARTENSDIJK – Of Zeeland er Brabant kust of Brabant Zeeland maakt niet uit. De gemeente Tholen ligt ‘nu eenmaal op een unieke plek op de aardbol’ en moet daar gebruik van maken. “Tholen moet kunnen schakelen tussen Zeeland en West-Brabant”, zei commissaris van de koning Han Polman donderdag aan het einde van zijn werkbezoek aan de gemeente. DOOR EUGÈNE DE KOK De gemeente Tholen en de nieuwe com-

missaris van de koning zijn geen onbekenden van elkaar. In zijn privéleven en als burgemeester van Bergen op Zoom was hij

al vaak te vinden op het eiland. “Het voelt een beetje als thuiskomen”, zei hij dan ook in een vol Raedthuys in Sint-Maartensdijk.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO EUGÈNE DE KOK

www.internetbode.nl

Van sommige inwoners kreeg commissaris van de koning Han Polman een cadeautje.

In het restaurant en hotel op de Markt werd het werkbezoek rond de middag met een lunch met tientallen genodigden afgesloten. “Hoewel de heer Polman nu een andere rol heeft, scheelt het dat je elkaar goed kent. Dat maakt het samenwerken gemakkelijker. Het is in ieder geval anders dan bij iemand die helemaal nieuw binnenkomt”, zei burgemeester Willem Nuis van de gemeente Tholen. “Belangrijker is echter dat hij de regio goed kent. Niet alleen de problematiek, maar ook de kansen die er volop zijn.” Tijdens het ‘flitsbezoek’, zoals Polman het omschreef, maakten de commissaris, het college van burgemeester en wethouders en enkele ambtenaren een rondrit over het eiland. Er waren stops bij het project Impuls Sint-Maartensdijk en Scherpenisse, streekmuseum De Meestoof en het havengebied in Sint-Annaland en zorgcentrum Ten Anker in Tholen. “De manier waarop jongeren en ouderen daar samen bezig waren, was mooi om te zien. Je zag dat de kinderen plezier hadden en het contact de ouderen energie gaf”, zei Polman. Verscheidenheid De opvolger van Karla Peijs hamert sinds zijn aanstelling op samenwerking. “In Zeeland heb je zo veel verschillende krachten. Hier heb je misschien niet een kanaalzone als in Terneuzen of de stranden als op Walcheren, maar zij zijn weer niet de schakel tussen Zeeland en West-Brabant. Die verscheidenheid maakt Zeeland krach-

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

tig.” Wat hem betreft moet Zeeland echter over zijn grenzen heen kijken: de hele Zuidwestelijke Delta is belangrijk. Tholen heeft volgens Polman net als SchouwenDuiveland en Zeeuws-Vlaanderen door zijn ligging een aparte plaats in die Delta. “Wat in West-Brabant gebeurt is belangrijk voor dit gebied. Logisch dat je daar goed naar kijkt. Ik snap heel goed dat Tholen de ene keer kiest om samen te werken met West-Brabant en de andere keer iets doet met de Bevelandse gemeenten. Tholen moet kunnen schakelen. Het is niet ofof, maar en-en. Tholen hoeft niet te kiezen, maar kijken wat het beste uitpakt. We moeten sowieso de hele Zuidwestelijke Delta meer als één geheel zien waarin we afhankelijk zijn van elkaar.” Schakeringen De commissaris toonde zich onder de indruk van de ambities van de gemeente, zowel op woningbouwgebied als op economisch vlak als op het gebied van recreatie en toerisme. “Het gemeentebestuur faciliteert campings en recreatieondernemers die willen vernieuwen en focussen op kwaliteit. In die branche zit volgens mij nog veel potentie.” Lovend was hij over het werkbezoek. In zijn toespraak in het Raedthuys zei hij tegen de tientallen genodigden uit alle lagen van de maatschappij dat het voor het eerst was dat hij ‘tijdens een bezoek met zo veel schakeringen kennis had kunnen maken’. “Dat smaakt zeker naar meer.”

Volg ons op Twitter: @ThoolseBode.


ACTUALITEIT

Kunstminnend publiek geniet van veelzijdigheid Thoolse Kunstroute

Column

Exposities en muziek zijn lust voor oog en oor THOLEN - De zeventiende Thoolse Kunstroute in het centrum van Tholen had de afgelopen dagen opnieuw veel moois en boeiends om te zien, horen en lezen. Op meerdere locaties genoot het kunstminnende publiek van de exposities, optredens en dichtwerken.

Addo Sprangers

Ondernemerschap Niets is meer heilig, zelfs een dienstbetrekking bij de Kerk niet. Het Bisdom van Breda maakte afgelopen week bekend noodgedwongen banen te moeten schrappen. De meerjarenbegroting van het bisdomkantoor vertoont klaarblijkelijk een oplopend tekort, waardoor er op het personeel moet worden bezuinigd. Vette shit dus voor de pechvogels die het bisdom als een redelijk ‘veilige’ werkgever beschouwden, een indruk die ik eerlijk gezegd zelf ook wel had. De onfortuinlijke werknemers die nu op straat komen te staan zullen - net als het groeiende aantal lotgenoten in Nederland - waarschijnlijk geen gehoor geven aan de oproep van premier Mark Rutte om nieuwe huizen en nieuwe auto’s te kopen teneinde de economie weer een impuls te geven. Sterker nog: ze zullen misschien al blij zijn te kunnen blijven wonen waar ze wonen en de auto niet de deur uit te hoeven doen. Te veel ‘gemopperd’ en ‘gesomberd’, zoals Rutte het uitdrukte, wordt er niet in bepaalde delen van Bulgarije. Daar wordt de spreekwoordelijke Hollandse zilvervloot al tijden met gejuich ontvangen. Dat meldt RTL Nieuws althans op basis van onderzoek van de Rotterdamse recherche. Daaruit zou blijken dat Bulgaarse bendes op grote schaal fraude plegen met toeslagen en uitkeringen in Nederland. Dat doen ze door landgenoten hier naartoe te sturen en ze via valse huurcontracten als ‘spookburger’ in te schrijven bij gemeentes. Hierdoor krijgen ze een officieel adres en een burgerservicenummer. De bende neemt de gegevens van de ‘katvangers’ voor een geringe vergoeding over en maakt een DigiD aan. Daarmee worden vervolgens huur- en zorgtoeslag aangevraagd. Liefst nog met terugwerkende kracht. Peanuts, want de Belastingdienst betaalt meteen uit en controle vindt doorgaans pas achteraf plaats. Volgens het politieonderzoek zou het gaan om uitbetalingen van 6000 tot 8000 euro per persoon in één keer. Elke maand dat de fraude voortduurt, loopt dat bedrag verder op. Het Bulgaarse staaltje van ondernemerschap is dan ook een lucratieve bezigheid. Terwijl de Nederlandse politiek - die van deze praktijken al langer op de hoogte zou zijn geweest - haar handen in onschuld wast, groeit en bloeit de huizen- en automarkt in Bulgarije, zo vermoed ik. De economie daar vaart er wel bij. Gelukkig worden hier vooral belangrijke discussies over het Koningslied gevoerd.

Colofon Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Thoolse Bode Thoolse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondent Josien Mathlener Acquisitie Leo Elenbaas Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 08.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 06.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 18 De oplossing van deze puzzel is in week 19 te vinden op www.internetbode.nl

Belangstellenden zijn onder de indruk van de handgetekende kunstwerken van Joeke van der Meer.

DOOR JOSIEN MATHLENER De veelzijdige Thoolse Kunstroute is en blijft een plezier om te bezichtigen en te beluisteren. De wandelroute door het stadshart leidde de belangstellenden naar beeldende kunstenaars en podium- en toonkunstenaars in rustieke expositieruimten, de gasthuiskapel, het oude stadshuis, kerken, molens en historische herenhuizen. Gastkunstenaar Remco Vermaat exposeerde zijn mixed media art in de gasthuiskapel. Verrassend en dynamisch ogen zijn computercomposities. “Ontwerpen doe ik op de computer en daarna print ik het op doek uit”, aldus Vermaat. “Daarna schilder ik er zelf nog overheen. Voor de ontwerpen gebruik ik foto’s en bestaande schilderwerken. Soms komen er wel honderden afbeeldingen over elkaar heen te liggen.” De computerkunstenaar houdt ervan het publiek op verkeerde been te zetten. “Soms lijkt het perspectief aanvankelijk te kloppen. Wanneer je het doek dan van dichtbij bekijkt, zie je dat het vanuit verschillende perspectieven is samengesteld.”

Thema Het werk van Joeke van der Meer trok tal van belangstellenden. Zij raakten onder de indruk van haar originele gedetailleerde tekenkunst. Van der Meer exposeerde tal van handgetekende kunstwerken en illustraties. Zij raakt geïnspireerd door onder meer Oosterse elementen en Schotland. Waar beeldende kunstenaars losjes zijn omgegaan met het thema ‘Binnen de dijken’, hebben de dichtkunstenaars het on-

derwerp veelal wel in hun poëzie betrokken. Langs de stenen tuinafscheiding rond de Onze Lieve Vrouwe Hemelvaartkerk in Tholen werden hun geesteskindjes met het publiek gedeeld. In onder andere het oude stadhuis bracht het vocaal ensemble Viva la Musica een sprankelend programma met werk dat eveneens refereerde aan het thema en liedjes over allerlei vormen van liefde. In de Onze Lieve Vrouwe Hemelvaartkerk stelde organisator Stichting Kunstkring Tholen de Thoolse basisschooljeugd in de gelegenheid haar creativiteit tentoon te stellen. Met het oog op de troonwisseling hadden de leerlingen hun verbeeldende pijlen gericht op de gisteren tot koning gekroonde Willem-Alexander, zijn echtgenote Máxima en zijn moeder prinses Beatrix. De kinderkunst kuste breeduit onze nationale kleuren. De Thoolse Kunstroute is voor zowel belangstellend publiek als de deelnemers een bron van inspiratie. Kunstenaar Vermaat liet het daarom niet na om zijn familie tussen zijn eigen expositie gedag te zeggen om zelf ook een kijkje te nemen bij zijn artistieke collegae.

Spar-ondernemer Arjan van Ommen ziet weinig hoop voor buurtwinkels

‘Geen verwachtingen van kop koffie’ THOLEN - Spar-ondernemer Arjan van Ommen heeft maandag een gesprek met wethouder Frank Hommel en Jack Werkman van de VVD-fractie in de gemeente Tholen. Na de uitspraak van de rechter van vorige week vrijdag dat de nieuwbouw van de supermarkt in Sint-Annaland door mag gaan, ontstond er tussen de drie een discussie op Twitter. Hommel zei toen het liever uit te willen spreken op het stadskantoor. DOOR EUGÈNE DE KOK

© www.sudokusite.eu

De bezoekers namen er dan ook rustig hun tijd voor om het expositiemateriaal in zich op te nemen. Goudsmid Suzanne Leutscher liet aan de Kerkstraat zien hoe zij traditioneel en modern met elkaar combineert. Voor haar handgemaakte sieraden maakt zij graag gebruik van natuurlijke materialen als zoetwaterparels, lava en natuurlijke edelstenen. De natuur is haar grootste inspiratiebron. “Het gebruik van natuurlijke materialen is van toevoegende waarde voor de sieraden die ik maak”, licht Leutscher toe. “Het vervaardigen ervan kost soms veel werk, maar dat geeft ook veel genoegdoening.”

FOTO JOSIEN MATHLENER

Arjan van Ommen gaat maandag naar het stadskantoor, maar weet niet wat hij van het gesprek moet verwachten. “Ik heb al zo veel kopjes koffie gedronken en er verandert niets aan het beleid”, klinkt hij somber. De uitbaters van de Spar-winkels in de gemeente Tholen probeerden bij de rechter via een voorlopige voorziening de bouw van de nieuwe supermarkt in het havengebied van Sint-Annaland te stoppen. Zij hebben bezwaren tegen de grootte - het maximale aantal vierkante meters aan supermarkten wordt met de Aldi en Albert Heijn in Vestetuin en de Jumbo in SintAnnaland ver overschreden - en denken dat de leefbaarheid in de kernen duurzaam wordt ontwricht. Zij verwachten namelijk dat hun omzet daalt en uiteindelijk moeten stoppen. Het verdwijnen van buurtwinkels in de kernen zou haaks staan op het kleine kernenbeleid van de gemeente. “Op korte termijn is er een prijsdaling door de concurrentie. Dat is goed voor de consumenPAGINA 5

ten, maar ons bestaansrecht wordt onderuit gehaald. Over vijf jaar zijn wij als kleine supermarkten dan ook verdwenen. Je laat dus in drie dorpen de mensen in de steek. Zij moeten straks voor elk verloren boodschapje naar Sint-Annaland of Tholen. Dat zou het college moeten mee laten wegen, maar dat hebben ze nooit gedaan. In Frankrijk heeft de kaalslag onder kleine winkels jaren geleden plaatsgevonden. Nu worden juist weer veel kleine winkels opgestart, omdat daar behoefte aan is. Hier bouwen we verder aan meer vierkante meters. De kaalslag komt nog.” De rechter zei overigens in de bezwaren van de Spar-ondernemers geen reden te zien om de bouw in Sint-Annaland te stoppen. Eind mei doet hij inhoudelijk uitspraak. Geen duimbreed Van Ommen heeft weinig hoop dat de gemeente zijn plannen nog bijstelt. Volgens hem is dat te danken aan de brede coalitie. “De gemeenteraad volgt voortdurend het beleid van het college. Daardoor heeft ze

vrij spel en wijkt geen duimbreed. Daarom voeren we ook een juridische strijd.” De gemeenteraad had zich volgens Van Ommen over de verbouwing van de supermarkt moeten uitspreken, maar heeft dat nooit gedaan. “De gemeente gaat met de nieuwe winkel in Sint-Annaland ver over het maximale aantal meters heen, maar daarover is nooit een echte discussie gevoerd. Dat is pijnlijk.” Of het kopje koffie met Frank Hommel en Jack Werkman verandering brengt, betwijfelt Van Ommen. “Als ze open zouden staan voor onze argumenten zouden ze de SP ook moeten uitnodigen. Die is ook kritisch”, verwijst Van Ommen naar het standpunt van de socialisten, maar ook naar de twitterberichten van SP-lid Roland van Tilborg, die zich vorige week in de discussie tussen Van Ommen, Hommel en Werkman mengde. “Ze willen wel praten, maar alleen voor de buitenwereld. Ondertussen stoomt het college als een olietanker door. Hoewel”, bedenkt hij zich, “een olietanker kan nog draaien. Dat lijkt bij dit college uitgesloten.”


Kunstroute in woonzorgcentrum Ten Anker laat senioren meetellen

Expositie goed voor sociaal contact THOLEN - In Tholen is er een kunstroute en een kunstroute: één in het stadscentrum en één in woonzorgcentrum Ten Anker. Senioren van hogere leeftijd maakten voor die laatste de kunstwerken. Deze zijn tot aan het einde van deze maand te bezichtigen.

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 27 38 55, voor inwoners van Tholen, Anna Jacobapolder, Oud-Vossemeer, Poortvliet, Scherpenisse, St. Annaland, St. Maartensdijk, St. Philipsland en Stavenisse. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt. Dierenarts Voor Tholen: W. Brons, Kalfdamseweg 2 in Poortvliet, tel. 0166 66 25 96. Voor Sint Philipsland: dierenkliniek Steenbergen, tel. 0167 56 59 45. Allévo zorg en dienstverlening Tel: 0113 - 249 111; www.allevo.nl thuiszorg, hulp bij het huishouden en tafeltje-dek-je Onze zorg - dichtbij en altijd - is er voor ú! Zeven dagen per week staan wij 24 uur p/dag met raad en daad voor u klaar via 0900 - 900 4444. TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Koningsspelen

De vogels van mevrouw Copier leverden haar het Gouden Penseel op.

DOOR JOSIEN MATHLENER Kunst is voor alle leeftijden, maar tel je als ‘hoogbejaarde’ in een woonzorgcentrum nog wel mee op het gebied van kunst? “Ja”, stelt Leanne Swarthoff, initiator van de Kunstroute in Ten Anker. “Veel ouderen worden weggestopt. Met de deelname aan deze kunstroute houden ze zich op een leuke manier bezig, komen ze uit hun huis en doordat ze samen kunst maken, is het ook op sociaal gebied een pluspunt. Het komt overeen met het verenigingsleven. Verder werken verschillende deelnemers maandenlang toe naar deze expositie en kijken ze uit naar de officiële opening.” Echtgenoot Piet Swarthoff, voorzitter van Stichting Kunstkring Tholen die de Thoolse Kunstroute organiseert, opende vorige week maandag de lustrumeditie van de tentoonstelling in het Thoolse woonzorgcentrum. Her en der refereren de kunstwerken aan het thema van de andere kunstroute: ‘Binnen de dijken’. Andere inwoners kozen voor een eigen onderwerp. Samenwerking Naast bewoners van Ten Anker deden deelnemers van de dagbehandeling mee, van het ontmoetingscentrum Het Lint in Tholen, woonzorgcomplex Buitenhof en senioren uit de wijk. Ze maakten schilde-

FOTO JOSIEN MATHLENER

rijen, poëzie en papiercreaties. Door de jaren heen is er een samenwerking ontstaan met Westerpoort. Derdejaars leerlingen begeleidden afwisselend wekelijks de oudere kunstenaars bij het vastleggen van hun artistieke vaardigheden op doek of papier. De heer Van der Heuvel uit Ten Anker, schilderde onder meer bloemen en een vuurtoren, hoewel zijn zicht zeer achteruit gaat. De 80-plusser gaf echter aan veel plezier te hebben in het schilderen en putte inspiratie uit ideeën van de begeleiding. Zijn werk maakte kans op het Gouden Penseel, maar die werd uiteindelijk uitgereikt aan mevrouw Copier. Ze revalideert in de Stelberg in Ten Anker en komt voor schilderles naar het woonzorgcentrum, maar ook voor de bingo. Na een muzikaal intermezzo van de onlangs onderscheiden organist Wim van Kempen overhandigde Gerda Elshof van Het Lint het Gouden Penseel aan Copier. Zij maakte een schilderij met vogels. Bij de balie in de centrale hal zijn gedichten te lezen die verwijzen naar de watersnoodramp in 1953, maar ook naar ons vorstenhuis. Verder bestaan de kunstwerken uit onder andere acrylwerken met molens, landschappen, schelpdieren, eenden, maar ook kleurige moderne werken

en ingekleurde mandala’s. Swarthoff: “We proberen de activiteiten af te stemmen op wat de senioren leuk vinden. En zij zijn zo enthousiast dat er voor deelname zelfs een wachtlijst is. Door deel te nemen aan dergelijke activiteiten voorkom je een isolement en bevorder je het sociale contact.” Nu is het aan het publiek om af te komen op de kunstwerken en te erkennen dat de ‘oudjes’ ook op kunstgebied blijven meetellen. Tot aan eind mei is de Kunstroute in Ten Anker dagelijks vrij te bezichtigen.

15% korting op alle sierbestrating en tuinverlichting

sectional garagedeur al vanaf

€ 899,-

SINT-MAARTENSDIJK Koersbal: Uitslag wedstrijd 22 april van Gezelligheid voor Alles: 1. mevr. C. v. Mierlo-dhr. C. v. Gorsel 49 punten, 2. dhr. W. Bijl-dhr. C. Breure 24, 3. mevr. W. Kloet-dhr. A. Wielaard 21, 4. mevr. T. Breure-mevr. A.Bocxe 17, 5. en 6. mevr. A. Poot-dhr. G. v.d. Padt, mevr. B. Bijnagte-dhr. Fr. d Jong 16, 7. mevr. L. Wielaard 13, 8. mevr. M. Dane-mevr. M. v.d. Hoek 6. Optreden: Donderdag 2 mei is er in de recreatiezaal van Maartenshof een optreden van het Shantykoor De Markmakkers. Twaalf zangers o.b.v. een accordeon zingen shanties en zeemansliedjes, aanvang 19.30 uur, zaal open om 19.15 uur. THOLEN Koersbal: Uitslag 24 april van De Meulvliet: 1. dhr. G. Bolier-dhr.

Ze zijn de dag begonnen met vriendjes lezen door de hele school. Het boekje ‘Een kroontje voor prinsje Alexander’ is voorgelezen. Daarna was het bijna tijd voor de spellen. Maar voordat ze dat konden doen, moesten ze nog opgewarmd worden. Na de warming-up zijn ze de spelletjes gaan

spelen in de school. Het waren Koninklijke spellen: Kroonwerpen (ringwerpen), Hoog bezoek (estafette tafel dekken), Lakeien (Parcours lopen met dienblad vol glazen), Troonafstand (blik werpen), Paparazzi (Annemaria Koekoek), Kastelen bouwen (met de blokken), Kunst (Kleurplaat van de nieuwe koning). Na de spelletjes hebben ze een heerlijke lunch gegeten, verzorgd door de organisatie van de Koningsspelen. Tijdens het eten kregen ze hoog bezoek van Koning Die Heenetrecht. Na de lunch hebben ze met ouders en kinderen de Koning toegezongen. Lang leve de Koning! stond er op de wapperende vlaggetjes.

Fiets- en wandeltocht SINT-ANNALAND - Jeugdvereniging Ad Fontes van de Gereformeerde Gemeente houdt haar jaarlijkse fietstocht op donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag). Er zijn enkele mooie routes uitgezet op het prachtige eiland Tholen. De fietstochten zijn 15 en 30 kilometer lang. Nieuw is deze keer een wandeltocht van 7 kilometer. Er is voor ieder wat wils. Het beginpunt van de routes is bij het kerkgebouw van de Geref. Gem, SintAnnaland. Het is van 13.30-15.00 uur mogelijk te starten. Het is tevens moge-

lijk een gezinskaart te kopen. Verder kan men een fiets te huren. Dit moet wel van tevoren gereserveerd worden. Reserveren van een huurfiets kan tot uiterlijk zaterdag 4 mei via www.sites.google.com/site/ jvadfontes of via e-mail: jv-adfontes@ hotmail.com. Onderweg en bij terugkomst wordt voor een gratis hapje en een drankje gezorgd. De opbrengst van deze tocht is bestemd voor de aflossing van de nieuwe accommodatie van de kerk. Voor vragen kan men (‘s avonds) bellen naar 06-11991906 of een e-mail sturen naar jv-adfontes@hotmail.com

Tweewielerservice zet grote stap richting kampioenschap

Zaalvoetbal Tholen LOGUSBERGENOPZOOM.NL

KORTE BERICHTEN POORTVLIET Rommelmarktspullen: In mei kan men elke zaterdag van 11.0012.00 uur bruikbare spullen bij fam. Heijboer, Paasdijkweg 16 inleveren. Tweedehands kleding (in goede staat) voor kinderen en volwassenen is van harte welkom. De rommelmarkt wordt D.V. 1 juni gehouden. De opbrengst is bestemd voor de Hersteld Herv. Kerk, Poortvliet.

OUD-VOSSEMEER - OBS Die Heenetrecht uit Oud-Vossemeer heeft net als meer dan een miljoen Nederlandse basisschoolleerlingen meegedaan aan de Koningsspelen op vrijdag 26 april.

W. Bijl 40 punten, 2. mevr. R .Bolier-dhr. W. Deurloo 32, 3. mevr. J. Verbraeken-mevr. N. Deurloo 28, 4. mevr. H. Schot-mevr. A. Suurland 25, 5. mevr. J. Bos-dhr. G. v.d. Padt 16. mevr. D. Lindenbergmevr. A. Hilgerson 12. Kringloopwinkel: Ook in de meivakantie, woensdag 1 mei is Kringloopwinkel OverThollig , Postweg 3c, open van 09.00-11.30 uur voor meubels, huishoudelijke artikelen, boeken en kleding. Tijdens de openingstijden kunnen goederen aangeleverd worden. Ook oude metalen kan men bij de winkel inleveren. Voor grotere meubelstukken of inboedels graag vooraf contact met Colinda de Heer, tel. 0166/604107. STAVENISSE Snuffelmarkt: Zendingscommissie Hervormde Gemeente houdt DV zaterdag 4 mei van 09.30-13.00 uur een snuffel- en rommelmarkt in het verenigingsgebouw de Schuilplaats. Er zijn o.a. tweedehands boeken, kleding, wenskaarten, materiaal om kaarten te maken, verloting voor jong en oud met altijd prijs en nog veel meer. Opbrengst is voor kerk en zending. Vrijdagavond 3 mei kunnen nog bruikbare spullen worden ingeleverd van 19.00-20.00 uur in de Schuilplaats. PAGINA 6

THOLEN - In een spannende pot, heeft vander Kleijn schilders geen voet dwars kunnen zetten om Tweewielerservice Tholen uit de kampioensrace te halen. Door een 7-1 overwinning zijn de fietsenreparateurs op weg naar de titel. In een sportieve wedstrijd werd er door beide teams een mooie pot op het veld gelegd. Er werd met veel respect over en weer gespeeld en na een klein verschil bij rust, liep Tweewielerservice Tholen uit naar een toch nog ruime overwinning. Na de meivakantie kunnen zij de kroon op het werk zetten door, in het resterende programma, nog één punt te behalen, waardoor het team niet meer in te halen is. In de A poule twee wedstrijden. Hier was al bekend dat de Sixties kampioen werd, maar wie de rest van de top drie wordt nog niet. Hotel Kom speelde tegen Hart van Tholen en door, in een spannende wedstrijd, te winnen, zijn zij zeker van de tweede plaats. Hart van Tholen is ook al

uitgespeeld en zakte door de nederlaag naar de vierde plaats. De wedstrijd was er één met veel goed voetbal, met hoge balcirculatie en mooie uitgespeelde kansen. Toch moest Hart van Tholen zijn meerdere erkennen in Hotel Kom, doordat zij net iets geraffineerder speelde. Na een gelijke ruststand van 3-3, werd de wedstrijd beëindigd met een 8-4 overwinning voor de Hoteliers. Flowserve moest het opnemen tegen de Sixties. De kampioen had veel goed voetbal in huis, waar Flowserve zijn, inmiddels befaamde verdedigende tactiek, tegenover stelde. Doordat de Sixties snel druk op de bal zette en in een hoog tempo voetbalde, moest Flowserve al snel tegen een achterstand aan kijken. Dit zorgde er voor, dat zij achter de feiten aan liepen en door niet, qua score bij te blijven, al snel kansloos waren in deze partij. Immers er moest tegen gescoord worden en dat zorgde voor ruimte voor de kampioen. Deze maakte ,zeker in de tweede helft, ook goed gebruik van de geboden ruimte en liep knap uit naar een 8-3 overwinning.


AFVALLEN? Het is NU tijd voor ACTIE! Ik coach U of UW KIND naar een gezond gewicht ĂŠn een gezond eetpatroon! GEDIPLOMEERD GEWICHTSCONSULENTE

CAROLA VAN KESTEREN T 0166-664896 www.praktijkdegewichtscoach.nl Sint-Maartensdijk

ZORGVERZEKERAAR VERGOEDT!

EEN GELUKKIGE TOEKOMST SAMEN? Bel dan voor meer info: 0165-388816 Lia van der Wel Of 0800-0230595 (landelijk) Het hoogste slagingspercentage met persoonlijke bemiddeling. Al bijna 30 jaar succes.

www.mens-en-relatie.nl erkend AVR / SinglesKeurmerk / Geschillencommissie

ALTIJD

VOORDELIG,

ALTIJD GOED! BL IJ VE ND

VERLAAGD

OPENHAARDEN | HOUTKACHELS | ONDERHOUD & REPARATIE

- 25 %

Hair Care Shampoo

Milkshake

300 ml

200 ml

v an 1.79

1.39

van 0.79

0.59

- 29 % DE GROOTSTE KACHELSPECIAALZAAK VAN HET ZUIDEN!

Pays d’Oc

Studentenhaver

0.75 l

200 g

van 3.49

v an 1.69

2.49

MAANDAG 29 APRIL

ORANJE SLAGROOMSCHNITT VAN â‚Ź 6.95 VOOR â‚Ź 5.95 Op maandag 29 april verkopen wij heerlijke oranje lekkernijen zoals ORANJE TOMPOUCEN, ORANJE SOEZEN, ORANJE KOEKEN en KONINGSBROOD.

1.49

ag! Speciaal voor MoedeVanrd af woensdag 01-05-2013 Dag- of nachtcrème

DINSDAG 30 APRIL ZIJN WIJ DE GEHELE DAG GESLOTEN!!!

11.99

WOENSDAG 1 MEI T/M ZATERDAG 4 MEI

VOLKOREN OF GROF VOLKOREN VAN â‚Ź 2.25 VOOR â‚Ź 1.75 DONDERDAG 2 MEI

ROOMBROODJES 2 STUKS VAN â‚Ź 2.80 VOOR â‚Ź 2.30

Oogcrème Voor het verbeteren van de contouren rondom uw ogen.

VRIJDAG 3 MEI en ZATERDAG 4 MEI

ROOMBOTER APPELCAKE VAN â‚Ź 4.25 VOOR â‚Ź 3.50 10 MELKPUNTJES of 10 TARWEPUNTJES 10 HALEN

9.99

7 BETALEN

ZATERDAG 4 MEI HAPPY HOURS VAN 07.30 UUR TOT 11.00 UUR

GESORTEERDE HARDE BROODJES 6 HALEN 3 BETALEN %RWHUPDUNW‡&=7KROHQ 7HO ‡)D[  OPENINGSTIJDEN: 0DWPGRXXU‡9ULMGDJXXU‡=DWHUGDJXXU LET OP !!! 7XVVHQGHPLGGDJ]LMQZLMRRNRSHQ %HVWHOOLQJHQNXQQHQGDJHOLMNVYHUVYDQDIXXU RSYULMGDJDOYDQDIXXU ZRUGHQDIJHKDDOG.

Gebr. Timmermans b.v. Boekerman 4 (Borchwerf 11)

Tegenover Saver Milieustraat 4751 XK Oud Gastel Tel.: 0165 - 31 77 46 Info@krt.nl www.krt.nl of mobiel.krt.nl

UW OUDE KABEL EN METALEN ZIJN GELD WAARD!

Gebr. Timmermans is al bijna 60 jaar actief in de recycling van metalen. Wij beschikken over de vereiste vergunningen en zijn ISO gecertificeerd. U kunt dagelijks kabel en metalen, tegen contante betaling, aanleveren. Ook kunnen wij, bij voldoende volume, containers op uw locatie plaatsen.

0HWDDOSULM]HQJHOGLJZHHN18 SODVWLFNRSHUNDEHO plastic aluminium kabel loodkabel koper loodkabel aluminium ]XLYHUEODQNNRSHU RQ]XLYHUNRSHU JHPHQJGURRG JHHONRSHU aluminium roest vrij staal ]XLYHUORRG ]LQN electro motoren LM]HU accu’s wasmachines, drogers DXWRNDWDO\VDWRU

vanaf

tot

½

½ SNJ â‚Ź 0,70 p/kg â‚Ź 0,95 p/kg â‚Ź 0,50 p/kg ½ SNJ â‚Ź 3,75 p/kg ½ SNJ ½ SNJ â‚Ź 0,80 p/kg â‚Ź 0,90 p/kg â‚Ź 0,90 p/kg ½ SNJ â‚Ź 0,35 p/kg ½ SNJ â‚Ź 0,35 p/kg â‚Ź 0,15 p/kg ½

â‚Ź 0,75  ½ 

  per kg SHUVWXN

Ontharingsapparaat Permanente haarverwijdering voor lichaam en gezicht nu ook voor thuis met de HPLtechnologie van Silk’n.

Serum VerďŹ jnt de huidporiĂŤn en verzacht rimpels.

159.00

12.99

Versaanbieding!

* Vanaf woensdag 01-05-2013

Appelen royal gala

Witlof

1.5 kg

500 g

-41% van 3.39

1.

99

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 01-05-13 t/m dinsdag 07-05-13.

- 48 % v an 0.75

0.

39

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

3ULM]HQRQGHUYRRUEHKRXGYDQNZDOLWHLWHQPDUNWRQWZLNNHOLQJHQ Openingstijden:PDWPGRQGHUGDJXXU‡YULMGDJXXU‡]DWHUGDJXXU

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS


Vier dames en zes heren benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Sint Philipsland

Tien Tholenaren krijgen lintje

Programma 4 en 5 mei

THOLEN - Tien inwoners van de gemeente Tholen zijn vrijdagmorgen in het gemeentehuis koninklijk onderscheiden. Het gaat om de dames Bolier uit Scherpenisse, Van Dis uit Tholen, Laban uit Tholen en Lanooij uit Scherpenisse en de heren Van Dijke uit Sint-Annaland, Van den Dikkenberg uit Sint-Annaland, Hage uit Poortvliet, Kousemaker uit Tholen, Volwerk uit Tholen en Van Zielst uit Tholen. Zij zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

SINT PHILIPSLAND - Wij vragen u vriendelijk op 4 mei de vlag vanaf 18.00 uur tot zonsondergang halfstok te hangen.

vormde kerk aan de Schoolstraat. 20.00 uur: Eén minuut stilte waarna er afgesloten wordt met het spelen van het Wilhelmus. Wij nodigen u allemaal uit.

4 mei 19.00 uur: Muziekvereniging Concordia speelt koraalmuziek op het gras bij de Her-

5 mei Vlag in top van zonsopgang tot zonsondergang.

CNS de Regenboog geeft cheque Musketiermarathon THOLEN - Oeganda is een land wat jaren geteisterd is door verschillende grote rampen en veel kinderen hebben hun ouders verloren en groeien op zonder ouders.

De gedecoreerden met in hun midden burgemeester Willem Nuis.

DOOR BRITTA JANSSEN Burgemeester Willem Nuis speldde hen het lintje op. De tien decorandi viel deze eer ten deel, omdat zij zich al jaren belangeloos inzetten voor de maatschappij. Van Dis Fransje Huibertje van Dis-van den Bos is koninklijk onderscheiden, omdat zij zich van 1976 tot 1978 inzette voor de kindernevendienst van de Nederlandse Hervormde Kerk Klundert. Verder is ze onder meer sinds 1987 vrijwilliger bij de Vereniging voor Protestants-Christelijk Onderwijs in Tholen en sinds 2006 vrijwilliger bij Koninklijke Muziekvereniging Concordia in Tholen. Bolier Arendje Bolier is ook voor meerdere functies in het zonnetje gezet. Zo was zij van 1965 tot 1995 secretaris en vrijwilliger bij zangvereniging De Lofstem in Scherpenisse, is ze sinds 2000 penningmeester en vrijwilliger bij Stichting Ontspanning Gehandicapten en van 2001 tot 2006 verzorger bij hulpgoederenvrachten Salard in Roemenie. Lanooij Jacomina Janna Lena Lanooij-Van Dalen is ook gedecoreerd voor meerdere activiteiten. Zo is zij sinds 1978 vrijwilliger voor Unicef, sinds 1996 vrijwilliger bij de Hervormde Gemeente Immanuel en sinds 1997 suppoost bij Streekmuseum De Meestoof in Sint-Annaland.

Laban Catholijntje Laban is koninklijk onderscheiden voor haar inzet van 1972 tot 1977 als ouderling bij de Hervormde Gemeente Goes-Zuid. Sinds 1979 doet ze ontwikkelingswerk in Kenia en sinds 2009 is ze vrijwilligster bij de Protestantse Kerkgemeenschap in Halsteren en Nieuw-Vossemeer. Hage Martinus Maarten Hage is voor acht functies gedecoreerd. Hij was onder meer van 1970 tot 1995 lid van de beheerscommissie van het dorpshuis in Poortvliet en sinds 1971 is hij bestuurslid FNV, afdeling Tholen. Sinds 2002 is hij ledenadministrateur en systeembeheerder bij gymnastiekvereniging Excelsior in Poortvliet, sinds 2008 is hij vrijwilliger bij de Hersteld Hervormde Gemeente Poortvliet en sinds 2009 vrijwilliger bij de woonlocaties De Lindenberg en Boerhave in Wouw. Volwerk Adrianus Cornelis Volwerk kreeg een lintje voor twee functies. Sinds 1979 is hij bestuurslid en vrijwilliger bij Tennisvereniging Eegedima en sinds 1986 is hij bestuurslid en vrijwilliger bij Stichting Uit op Tholen. Van Dijke Pieter Jan van Dijke kreeg zijn koninklijke onderscheiding, omdat hij bijvoorbeeld sinds 1980 penningmeester en vrijwilliger is bij tafeltennisvereniging Smash ‘76. Ook is hij sinds 2000 penningmeester en vrijwilliger bij Streekmuseum De Meestoof, sinds 2009 penningmeester en vrijwilliger bij

FOTO LEO ADRIAANSEN

Vereniging Zeeuwse Musea en sinds 2011 secretaris van de Dorpsgemeenschap SintAnnaland. Kousemaker Jacobus Frank Kousemaker heeft ook meerdere functie op zijn naam staan. Zo was hij van 1969 tot 2000 vrijwilliger bij voetbalvereniging Tholense Boys en van 1978 tot 1980 mede-initiator en vrijwilliger van de Rommelpotterijviering. Sinds 1979 is hij medeoprichter en vrijwilliger van de Genealogische Werkgroep Tholen en sinds 1984 vrijwilliger bij Streekmuseum De Meestoof. Van Zielst Jan Pieter Cornelis van Zielst is onder meer benoemd, omdat hij van 1978 tot 2004 voorzitter was van Zondagsschool De Ranken. Sinds 1986 is hij voorzitter van de Mannenvereniging tot de wet en de getuigenis. Sinds 1988 is hij ouderling, ouderling-scribanotabel en kerkvoogd bij de PKN-gemeente in Tholen en sinds 2000 is hij bestuurslid bij de plaatselijke kiesvereniging SCP, lid comité Stad Tholen.

De voorzitter opende de avond en gaf het woord aan mevrouw Hermans. Nadat zij het een en ander over haar zelf had verteld, vroeg ze de aanwezige dames hoe hun zelf precies over de kracht van de vrouw dachten. Na wat aarzelende opmerkingen vanuit de zaal begon ze haar visie te geven op die kracht. Die kracht zat volgens haar niet alleen in beroemde vrouwen die in het nieuws komen, zoals in 2011 zelfs 3

vrouwen de prijs voor de vrede kregen en meerdere vrouwen die regelmatig de krant halen, maar ook de doorsnee vrouwen die individueel en als groep een symbool van kracht kunnen zijn. Hun kracht om door te gaan, de kleur die zij aan het leven kunnen geven, daadkracht, creativiteit kan inspirerend en bemoedigend werken. Vandaar dat ze wilde stilstaan bij de kracht van de vrouw in ons zelf. Ze deelde briefjes uit aan alle dames met de vraag op te schrijven wat zij vonden van hun kracht in hen zelf. Na een aarzelend begin leverden toch alle dames hun briefje in en las Jaqeline ze voor. Het bleek dat naast veel verschillen toch ook veel dames dezelfde krachten in hen zelf wisten zoals ondermeer trouw zijn

FIAT 500 club op bezoek bij Streekmuseum De Meestoof SINT ANNALAND - Streekmuseum De Meestoof in Sint Annaland ontvangt zaterdag 4 mei de Fiat 500 club Nederland. De populaire oldtimers uit de 50-er en 60er jaren houden dit weekend een evenement met rondrit op het eiland Tholen. In de route is voor de deelnemers een bezoek

aan het museum opgenomen. Vanaf 12 uur worden de eerste auto’s verwacht bij Streekmuseum De Meestoof. Er worden meer dan 60 Fiat 500’s verwacht. Behalve de oldtimers kunt u natuurlijk ook de exposities “Samen lappen we het” en “Thoolse landverhuizers” bekijken. Streekmuseum de Meestoof, Bierensstraat 6, 4697 GE Sint Annaland.

Winnaars BankBattle nemen prijs in ontvangst

Van den Dikkenberg W. van den Dikkenberg is voor vijftien activiteiten benoemd. Zo was hij van 1982 tot 2000 redacteur bij De Wachter Sions, van 1996 tot 1997 auteur van de biografie van A. Gunter, van 2005 tot 2011 secretaris/ penningmeester bij het platform Voortgezet Onderwijs Zeeland, van 2006 tot 2010 lid van de stuurgroep Lokale Educatieve Agenda gemeente Tholen en van 2009 tot 2010 lid van de werkgroep Passend Onderwijs voor Reformatorisch Onderwijs.

Lezing over de kracht van de vrouw bij Vrouwen van Nu SINT-MAARTENSDIJK - Jaqeline Hermans uit Zeeuws-Vlaanderen was te gast op woensdag 23 april om een lezing te verzorgen over de kracht van de vrouw bij de Vrouwen van Nu, afdeling Sint-Maartensdijk.

Op 22 februari hebben de kinderen uit groep 3 t/m 8 van CNS de Regenboog in Tholen een presentatie gekregen over de actie de 4e MusketierMarathon. Met de marathon willen in totaal 130 mannen gerechtigheid brengen in Oeganda. Het geld wat ze met de actie ophalen gaat direct naar waar het het meest nodig is, naar de kinderen, de toekomst van het land. Zij krijgen scholing, medicatie en leren sociale vaardigheden. Kortom ze krijgen

een toekomst en het belangrijkste, weer hoop. Marcus van Buuren (vader van Evie, Jan-Paul en Nathalie), Ruben Griffioen (zoon van juf Karin) en Antoine Verdonk (vader van Julie en Sem) lopen eind mei ook mee met de marathon, die gehouden wordt in het getroffen gebied in Oeganda. Elke week nemen de kinderen geld mee voor adoptie-kinderen en voor de zending. Geld dat steeds naar diverse goede doelen gaat. Ze zijn blij dat ze nu een bedrag van € 600,- kunnen meegeven voor dit project. Woensdag 24 april is de cheque door de kinderen van de leerlingenraad overhandigd.Wilt men ook uw bijdrage leveren kijk op de website www.musketiermarathon.nl

en behulpzaam en gastvrij zijn. Er was een briefje van iemand die kracht vond in haar geloof, maar ook iemand die kracht had ervaren bij het verzorgen van een zieke man. Zo kwamen verschillende reacties naar voren. Na de pauze las Jaqeline nog een boekje voor waarin tot uiting kwam dat elk mens uniek is en van een vrouw die kracht had ervaren in het bezoeken en later zelfs adopteren van de moordenaar van haar zoon, omdat zij de kracht had gekregen de jongen te laten veranderen tot een ander mens. Na afloop bedankte de voorzitter mevrouw Hermans hartelijk voor de interessante avond, wenste ieder wel thuis en hoopte iedereen in mei te ontmoeten bij het jaarlijkse uitje. PAGINA 8

Rabobank ambassadeur Anita Goedegebuure reikt de prijzen uit aan de winnende klas

SINT MAARTENSDIJK - Op 8 april hebben kinderen van groep 8 van basisscholen in het hele land deelgenomen aan de Rabobank BankBattle. In een race tegen de klok gingen voor het achtste achtereenvolgende jaar basisscholen met elkaar de strijd aan voor wat betreft hun parate kennis en computervaardigheden. Elke regio kent een eigen winnaar. Op Tholen was dit de Juliana van Stolbergschool in Sint-Maartensdijk. Iedere deelnemende leerling won daardoor een speciale editie woordenboekpakket, waarmee ze hun kennis nog verder kunnen vergroten. Op vrijdag 19 april heeft Rabobank ambassadeur Anita Goedegebuure de prijs overhandigd en de prestatie nog

eens feestelijk beloond met een traktatie. BankBattle Het succesvol afronden van BankBattle vereist tactiek, strategie en vooral klassikaal samenspel. Alle deelnemende klassen starten (internet gestuurd) exact op hetzelfde tijdstip met het uitvoeren van praktijkopdrachten en het beantwoorden van vragen. Deze hebben betrekking tot o.a. schoolvakken, muziek, computers, techniek, radio, televisie en internet. Uiteindelijk resulteert dit na ongeveer anderhalf uur hard werken in een eindopdracht waarvan de oplossing moet worden opgeslagen in de digitale BankBattleKluis. De klas die de oplossing als eerste correct heeft weten in te voeren is winnaar.


Aangepaste programma’s voor basisscholen op eerste Koningsdag

‘Er heerst saamhorigheidsgevoel’ THOLEN - Ruim 1,5 miljoen basisscholieren deden vrijdag mee aan de Koningsspelen. In veel plaatsen, ook op Tholen, kregen de kinderen te maken met regen. Verschillende scholen hadden daarom hun programma aangepast. DOOR JOSIEN MATHLENER Waar de kinderen rond de klok van half tien normaal gebogen zitten over hun schoolwerk, is het vrijdag een uitgelaten boel in veel leslokalen. De leerlingen van Ter Tolne in Tholen kijken gespannen naar ZAPP, waarop de ofďŹ ciĂŤle aftrap van de Koningsspelen in Enschede wordt uitgezonden. Zij lijken het dansje dat bij het lied ‘Bewegen is gezond’ goed te hebben ingestudeerd, want ze zwaaien en dansen uitbundig mee op de muziek. Ouders, die na het ofďŹ ciĂŤle gedeelte, de activiteiten waarnemen, kijken er met plezier naar. Sabrina Snoek uit Tholen is een van die vrijwilligers. “Mijn dochter Serena Quaak heeft de hele week geoefend. Haar 2-jarige zusje Xanne deed ook gezellig mee.

7 dagen per week

GEOPEND voor lunches, diners, bruiloften en partijen

Ze keken al die tijd al uit naar deze dag en waren vanmorgen dan ook heel vroeg wakker.� Hulpouders Leonie Marrevee en Christina Dap hielpen voor de aftrap al bij het Koningsontbijt en genieten van alle levendigheid. “Er heerst een groot saamhorigheidsgevoel en de warming up met Willem-Alexander en Maxima is erg geslaagd� Nattigheid Buiten oogt de lucht niet bepaald vriendelijk. Uit het dikke wolkendek dreigt nattigheid te vallen. Wat de hulpouders betreft is er geen vuiltje aan de lucht. “We gaan straks gewoon naar buiten naar de sportvelden. Veel jongens zitten op voetbal en zijn wel wat gewend, misschien dat de meisjes er wat meer moeite mee hebben.� De vier basisscholen in Tholen hebben gezamenlijk op Koningsdag de uitvoering van de activiteiten in handen en voor de kleintjes staan er op rondom met ballonnen en vlaggetjes versierde schoolplein uiteenlopend speelmateriaal klaar.

Naast de Juliana van Stolbergschool in Sint-Maartensdijk staat het kleutergebouw Benjamin, waar JosĂŠ de Klerk volop met de kleintjes bezig is om hun ďŹ etsen te versieren in de kleuren rood, wit, blauw en natuurlijk oranje. De ruim 30 hummels worden ook bijgestaan door leerlingen uit groep acht. De 4-jarige Annerieke laat heel verlegen weten het versieren van haar ďŹ etsje leuk te vinden en hoopt er later die dag mee te kunnen ďŹ etsen. Helemaal zeker is ‘juf’ JosĂŠ daar niet van. “Vanmorgen hebben we aan een eigen versie van de aubade meegedaan, maar of het ďŹ etsen erin zit, weet ik niet. Komt het er vandaag niet van, dan hopelijk met Koninginnendag. Vanwege het slechte weer hebben we spelletjes meegenomen, zodat we in ieder geval binnen spelletjes kunnen spelen.â€? De kinderen lijkt het niet zo veel te boeien. Zij zijn al blij dat het dagprogramma nu eens niet uit schoollessen bestaat, maar uit lekker bewegen.

PROBLEMEN MET UW RELATIE ? IN DE KNOOP MET UZELF? COUNSELLING KAN U VERDER HELPEN! CONFLICT MET FAMILIE, BUREN OF INSTANTIE ? MEDIATION KAN DIT OPLOSSEN!

COUNSELLOR/MEDIATOR PIETER BALLEMANS SCHERPENISSE 06-38376439 Ç Ç Ç Í˜Ä?ĂůůĞžĂŜĆ?Ä?ŽƾŜĆ?ĞůůĹ?ĹśĹ?Í˜ĹśĹŻÇ Ç Ç Í˜Ä?ĂůůĞžĂŜĆ?žĞĚĹ?Ä‚Ć&#x;Ĺ˝ĹśÍ˜ĹśĹŻ

Hang en Staande GERANIUMS KEUZE UIT 40 KLEUREN, RUIM ASSORTIMENT

* DIVERSE PERKPLANTEN * DIVERSE KUIPPLANTEN KWALITEIT IS PLANTENKWEKERIJ

&

Sebregts

Biezenstraat 28, Wouw Tel. 0165-301989 BINNEN PARKEREN

HEMELVAARTSDAG GEOPEND

10 geraniums voor â‚Ź 6,50 hang of staand

Open: v.a. ½ april ma t/m vrij van 8.00 - 20.00 uur za van 8.00 - 17.00 uur

SINT ANNALAND, Nieuwstraat 18 INSTAPKLARE WONING OP ROYAAL PERCEEL!

www.brabantwerkt.nl Vacatures bij jou in de buurt

Grote speeltuin aanwezig!

HEEFT U IN 2013 IETS TE VIEREN? Vraag naar de mogelijkheden

Partycentrum

‘t Appeltje

OPEN HUIS ZATERDAG 4 MEI A.S. van 11.00 tot 15.00 uur.

U kunt bij ons gratis parkeren!

Volledig gerenoveerd royaal woonhuis met zonnige tuin en berging op perceel van ca. 415 m2. De woning is vrijwel volledig nageĂŻsoleerd en o.a. voozien van een royale woonkamer van ca. 55 m2, een separate woonkeuken vv. een moderne inbouwkeuken met alle inbouwapparatuur, een gerenoveerde badkamer vv. een ligbad, inloopdouche, toilet en wastafelmeubel, 3 royale slaapkamers en een separate hobby/opslagruimte op de 1e etage. Bouwjaar 1930, gerenoveerd in 2005, inhoud ca. 540 m3

Balsedreef 5, Bergen op Zoom tel. 0164 - 25 79 49 www.hetappeltje.nl

sss

$ 

 * B

sssss

sssssss

Koopsom â‚Ź 248.000,- k.k.

ater icht op het w nee sssUitz culaire aanbiedingen on em rt po rs ta en voor iede maand spec info, bel of mail gerust! Lekker, snel tenspeeltuin sssElke eer m r oo V c. ui et /b rty’s hoek Binnenspeel vergaderingen, baby pa n Veggi / tjes, es f California gi fe or vo Ook g ta, Hawaii o

Kijk voor een uitgebreide beschrijving op

www.helmigmakelaardij.nl

Bel voor informatie (0164) 68 59 25

argari iata Ve G: Pizza Me, Aglio Olio of Arrab 6,IN D IE B N A MEI A olognes or maar ₏ Spaghetti BPIZZA’S of PASTA’S vo ze e D s

ss

Oesterdam 3 | Speelmansplaten |4696 PV | Tholen | 0166-607452 | daisy@pizzerialafamilia.nl

PLANTENKWEKERIJ

([RWLVFKWXLQFHQWUXPGH(YHQDDURSHQWKDDU%$0%2(78,1(1 P2YROH[RWLVFKHWXLQLGHHsQ/DDWXYHUUDVVHQ LQVSLUHUHQ

“Ramona�

Neem ook een kijkje op onze nieuwe website www.ramona-kwekerijen.nl

Onze bekende geraniums, perk- en kuipplanten zijn er weer. Ook de groenteplanten staan klaar voor in uw groentetuin. Sla uw slag. Ook wij staan weer op de geraniummarkt in Wouw op zondag 5 mei en thuis aan de kas zijn wij ook open van 10.00 tot 16.00 uur De koffie staat klaar! Ook op HEMELVAARTSDAG zijn wij geopend van 10.00 tot 16.00 uur Tot dan!!!

J. DE BLAAY Kapelstraat 19 Heerle Tel. 0165 - 303665 of 06 - 51064661

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

*UDDJWRW]LHQV www.evenaar.com %UHGDVHZHJ‡(WWHQ/HXU‡7HO

MOEDERDAGAANBIEDING: 2 FLEURIGE HANGPOTTEN (p/st. â‚Ź 7,-) voor (zolang de voorraad strekt). Actie geldig van za 4 mei t/m za 11 mei.

ZEELANDHALLEN * 9-16.30 uur dewitevenementen.nl / 0251-31 90 90

Computercursus in Bergen op Zoom Word - Excel - PowerPoint - Access - Outlook

tot juli 10% KORTING tel. 0164 230 209 info@bit-by-bit.nl

VOLOP GERANIUMS PERK- EN KUIPPLANTEN

â‚Ź 10,-

KOOPZONDAG 5 MEI GEOPEND

van 10.00 tot 16.00 uur

HEMELVAARTSDAG 9 MEI GEOPEND 10.00 uur tot 16.00 uur


Streefb edrag voor snoezelruimte door lifestylebeurs dichterbij

‘We zijn heel blij dat Vrienden van Siem aan ons denkt’

BVC De Krabbenkreek SINT-ANNALAND - Schol, bot en haaien. Ze liggen allemaal te wachten op de vissers van BVC De Krabbenkreek. Die staan te trappelen van ongeduld om vis van de bodem in de boot te krijgen.

SINT-ANNALAND - Stichting Vrienden van Siem hield zaterdag een grote lifestylebeurs in sport- en gemeenschapscentrum De Wellevaete in Sint-Annaland. De opbrengst gaat naar het ziekenhuis Sint-Rembert in Torhout voor de realisatie van een snoezelruimte. Geïnspireerd door het voortreffelijke sei-

zoen 2012 gaan ze er vanuit dat ook dit jaar de vis niet te duur wordt betaald en dat ze van hun prachtige hobby kunnen genieten. “Sportiviteit en gezelligheid zijn voor de BVC belangrijk en om dat ook dit jaar te bereiken, hebben we de spelregels voorzien van enkele aanpassingen”, zegt de voorzitter. Zo is het wedstrijdreglement op 2 punten aangepast. Beschermde vissoorten, zoals paling, tellen niet mee. Ook dient de gevangen vis levend te worden bewaard om die na weging te kunnen terugzetten. Verder zijn de visdagen zo ingedeeld, dat

we met andere- en hopelijk betere watergetijden gaan vissen. Om die reden wordt de eerste wedstrijd gehouden op donderdag 9 mei. Dit is op Hemelvaartsdag waarbij we de gehele wedstrijd met opkomend water zullen vissen. De festiviteiten worden ook enigszins in andere banen geleid. Na elk van de drie wedstrijden vieren we natuurlijk feest, maar het eindklassement wordt op een aparte avond bekendgemaakt.” Tijdens dit evenement worden de viskampioenen in het zonnetje gezet en wordt er een grote unieke prijs onder de aanwezigen verloot. Vanaf heden kan men het lidmaatschapsgeld overmaken op rekeningnummer 159185580 t.n.v. BVC De Krabbenkreek o.v.v. uw bootnaam en de naam van de schipper. Meer info over de 1e wedstrijd en de feestavond volgt t.z.t. Let in elk geval op de informatie op www. bvcdekrabbenkreek.nl

Sterke finish Denk en Zet SCHERPENISSE - Het Denk en Zet Ateam is sterk gefinisht in de 1e klasse van de Zeeuwse avondcompetitie. In de laatste ronde werd knap met 3-1 gewonnen van Zierikzee waardoor DEZ, gezien de gemiddelde rating, op een verdienstelijke 4e plaats is geëindigd.

‘Willem-Alexander’ en ‘Máxima’ openen de lifestylebeurs op koninklijke wijze.

DOOR JOSIEN MATHLENER Op koninklijke wijze openden look-a-likes van het koninklijk paar Willem-Alexander en Máxima de lifestylebeurs. Met uiteenlopende activiteiten en evenementen wil de stichting zoveel mogelijk geld inzamelen voor kankerbestrijding. Eerdere goede doelen waren de activiteitenafdeling van het Erasmus MC-Daniel den Hoed Oncologisch Centrum in Rotterdam en de oncologie-afdeling van het Lievensberg Ziekenhuis in Bergen op Zoom. Betrokken Op de lifestylebeurs presenteerden zich tientallen standhouders met producten op het gebied van interieurdecoratie, gezondheid, uiterlijke verzorging en buitenleven. Vanuit Goes was bloemist Petra Rijnberg van Petra’s Bloemenworkshop naar Sint-Annaland gekomen om met fleurige bloemdecoraties haar steentje bij te dragen. Zij draagt de doelstellingen van de stichting een warm hart toe. Hetzelfde geldt voor Jose Smits en dochter Diana Goedegebuure van Hobby Plezier in SintAnnaland. “Eerder werd ik al betrokken bij wat Vrienden van Siem doet en nu doen

mijn dochter en ik het samen. Annet Hage van Be Netjes blies ter plekke glaskralen voor halssieraden. “Al meerdere mensen om me heen heb ik verloren door kanker. Mijn ouders zijn ook onder behandeling. Wie heeft het tegenwoordig niet, ga je bijna denken. M’n glas investeer ik daarom graag voor een goed doel als dit”, aldus Hage. Pruiken Service Nederland presenteerde synthetische pruiken die niet van echt haar te onderscheiden zijn. “Zo’n 80 procent van de mensen die bij ons komen hebben kanker en willen graag haar hebben. Het biedt anonimiteit”, vertelt Joke Timmermans van PSN. Ooit droeg zij zelf een pruik vanwege de ziekte van Hodgkin. Haar synthetische pruiken worden door de ziekenfondsen geheel vergoed. Uitzonderlijk Door de banden met voetbalclub Cercle uit Brugge is Stichting Vrienden van Siem bekend geraakt met het Vlaamse ziekenhuis Sint-Rembert in Torhout, dat aan het renoveren is. “Op de nieuwe oncologieafdeling komt de snoezelruimte voor terminale patiënten”, vertellen An van Lierop en Karin Callewaard van de oncologieafdeling.

FOTO JOSIEN MATHLENER

Zij waren op de beurs in gezelschap van Joël Tally, geneesheer en directeur van Sint-Rembert. “Het wordt een ruimte met een huiselijke sfeer, een speelhoek voor kinderen en een plek voor lichttherapie. In deze rustige ruimte kunnen de patiënten samenzijn met hun familie. Projecten zoals deze heb je bij ons niet. Voor ons is dit iets heel uitzonderlijks. We zijn heel blij dat Stichting Vrienden van Siem aan ons denkt. Eind dit jaar, begin volgend jaar moet de afdeling gereed zijn, maar de stichting is uitgenodigd om 29 juni aanstaande het ziekenhuis te komen bezoeken.” De ambassadeur van Vrienden voor Siem, C.J. van Liere, geeft aan dat geprobeerd wordt om met meerdere events tot het streefbedrag van 25.000 euro te komen. Van Liere, die tevens voorzitter is van de Nederlandse Oestervereniging wil daar graag bij helpen. “In september is de opening van het oesterseizoen. De opbrengst van het eerste vaatje dat wordt geveild, gaat naar Vrienden van Siem”, laat de ambassadeur weten. De strijd om de Geuzecup is de eerstvolgende activiteit en wordt op 1 juni op de voetbalvelden in Oud-Vossemeer gehouden.

Rick van de Breevaart scoorde het 1e punt op het 3e bord. Openingsvariant van het Frans, die voorbereid was voor een andere tegenstander, kwam alsnog op het bord waardoor de eerste 10 zetten snel gedaan waren. Van de Breevaart kwam in het voordeel met kwaliteit- en pionwinst waarna het snel gedaan was. Op het 2e bord speelde kampioen Sebastiaan Koedoot een sterke partij, waarbij hij het nodige geduld bleek te bezitten. Na een rustige opening zette hij al zijn stukken klaar voor de aanval en brak daarna het centrum open. Met een bekeken kwaliteitsoffer op d7 kreeg hij beslissend voordeel aangezien zwart zijn dame moest geven voor een toren. De Zierikzeese speler probeerde in hevige tijdnood nog tegenspel te creëren met zijn torenpaar maar moest lijdzaam toezien dat hij mat werd gezet. Dig de Graaf haalde ook de volle buit binnen op het 1e bord, maar had dat onder meer te danken aan overmoedigheid van zijn tegenstander. Die was in een Konings-Indische verdediging positioneel beter komen te staan met sterk stukkenspel. De Graaf wist echter met zeer weinig tijd op de klok te profite-

ren van het ongeduld van zijn tegenstander en niet alleen de juiste verdedigingszetten te vinden maar ook aanvalskansen te creeren. Eerst won De Graaf een kwaliteit en daarna zelfs een toren en toen de dames en een paar lichte stukken waren geruild was het witte gevaar verdwenen en de winst een feit met een toren voorsprong. Alleen Theo Blonet moest capituleren op het 4e bord. Hij kreeg de drakenvariant van het Siciliaans op het bord en verslikte zich in het verlies van een pion. Toen hij ook nog een dubbelpion moest toestaan kwam hij onder enorme druk te staan met een sterk verzwakte pionnenstructuur. Dit was uiteindelijk niet vol te houden waardoor de eer voor Zierkizee weliswaar was gered maar de wedstrijdpunten in Scherpenisse bleven. Het B-team van Denk en Zet speelde in de laatste ronde tegen Koudekerke en kwam niet verder dan een 2-2 gelijkspel. Peter van de Breevaart, Johnny van den Berge, Bart Hertog en Marcel van den Berge speelden allemaal remise waardoor het evenwicht in de wedstrijd een feit was. Het B-team is daardoor in de middenmoot geëindigd van de 2e klasse. In de 3e klasse speelde het C-team ook gelijk, maar dan tegen Zierikzee C waardoor het verdienstelijk in de subtop is geëindigd. Marcel van den Berge was hier matchwinnaar met remises voor Andries de Meyer en Ibrahim Bajramovic. Guido van de Breevaart ging onnodig in de fout en verloor als enige.

Danicia Colin eerste en tweede plaats Swiss-Cup

KERKELIJK NIEUWS EREDIENSTEN ZONDAG 5 MEI THOLEN: HERV GEM: 9.30u Ds.T.W.van Bennekom; 18.30u Ds.W.Meijer HERSTELD HERV GEM: 9.30u ds CJP vd Bas; 15.30u ds DJ Diepenbroek, St Annaland CHRISTENGEM: 10.00u J. de Feijter Avondmaalsviering HERV GEM IMMANUEL: 10.00u Ds. F. Bouwen (Den Haag), Gasthuiskapel GER ICHTHUSKERK: 10.00u Ds. A.G.E. Klap, Heikant RK KERK: 11.00u Woord Gebed Communieviering N.P.B.: 10.30u Ds. O.Elseman, Den Haag POORTVLIET: GER KERK: 10.00u Dhr. R. Maas, Rotterdam SCHERPENISSE: GER GEM: Vrijdag 3 mei: 14.15u ds. E. Bakker (huwelijksbevestiging). Zondag 5 mei: 9.30u en 18.30u ds. E. Bakker, 14.00u leesdienst. HERV GEM: 9.30u ds. J. Lohuis Scherpenisse; 14.30u ds. J. Lohuis Scherpenisse SINT-MAARTENSDIJK: HERSTELD HERV GEM: 9.30u Ds. J.C. den Ouden, Opheusden;

14.30u Ds. J.C. den Ouden HERV GEM REHOBOTH: 10.00u ds. J.W. Meeuwissen, St.Maartensdijk; 19.00u ds. J.W. Meeuwissen, St.Maartensdijk SINT-ANNALAND: HERV GEM: 10.00u Ds. W.C. Meeuse, Sliedrecht; 18.00u Ds. W.C. Meeuse, Sliedrecht HERSTELD HERV GEM: 10.00u ds. D.J. Diepenbroek, St-Annaland; 16.00u ds. W.M. van der Linden, Sprang-Capelle OUD-VOSSEMEER: CHR GER KERK: 10.00u leesdienst; 15.30u ds. A.den Boer GER KERK: 10.00u Ds.K.W.Kakes ‘s Heer Abtskerke RK KERK: 09.30u Euch. Danicia Colin 1e plaats bij de Swiss-Cup Zwitserland.

ANNA JACOBAPOLDER: GER KERK: 10.00u Ds. H.C van het Maalpad SINT PHILIPSLAND: HERVORMDE GEM: 09.30u kand.M.de Wilde; 17.00u ds.T.W.van Bennekom Wijzigingen en/of aanvullingen kunt u via de website www.internetbode.nl (klikken op Redactie) aanleveren. PAGINA 10

THOLEN - Danicia Colin uit Tholen was in het weekeind van 12, 13 en 14 april in Basel Zwitserland. Zij heeft deelgenomen aan een Internationale wedstrijd Kunstrolschaatsen. Na een vermoeiende reis en een goede nachtrust begon ze zaterdag om 8.15 uur met het inrijden.

Later op de morgen begon de competitie en hier wist ze met glans de 1e plaats te behalen met de discipline verplichte figuren in de open categorie Jeugd. Zondag reed ze haar Kür niet helemaal vlekkeloos en werd ze 4e. In de combinatie behaalde ze weer een podiumplaats en werd ze mooi 2e. Zeer tevreden en stralend stond ze dus 2 maal op het erepodium.


Kip... Echt genieten!

I.v.m. het overlijden van onze lieve, zeer zorgzame vader en oprichter van ons bedrijf

HENK EVERSE zullen wij deze week niet op de markten aanwezig zijn. Aanbiedingen geldig t/m dinsdag 00 nov.

Wij staan in Kapelle, Kruiningen, Wouw, Steenbergen, Oud-Vossemeer, St. Annaland, Yerseke, Westkapelle en Wemeldinge

Unileder Henk van Rooijen Leer en kunstleerreparaties ook kleurherstel voor kaal of verkleurd leer REPARATIES KLEURENSERVICE VERNIEUWEN * brandgaatjes * kussens opvullen * nieuwe kuipen * knopen en ritsen * delen vervangen * reiniging * kattenkrabbels * kleurverandering * scheuren/naden * winkelhaken * onderhoudsmiddelen * kleurherstellen Vervangt versleten delen in stoelen en banken in dezelfde kleur

PLOMPEN VERSPRODUCTEN Tholen Wij komen bij u langs de deur met vast op de wagen vrije uitloop eieren, aardappelen en diversen andere producten.

UNILEDER Henk van Rooijen Bergen op Zoom Tel. 0164-235228

Ruim 70 jaar ervaring!

Schelde Rijnweg 14, 4691 RW Tholen Tel. 06-22870793 E-mail: c.plompen@kpnplanet.nl

Stoppen ! met roken

INKOOP VAN METAAL

Lasertherapie

Voor bedrijven en particulieren

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

(Koper, zink, ijzer, lood, RVS etc.) LET OP: 9 en 10 MEI GESLOTEN Wij hanteren aantrekkelijke inkoopprijzen gebaseerd op de dagkoers, deze onder voorbehoud; ze kunnen ondertussen gewijzigd zijn.

Afslanken met succes!

ACTUELE PRIJZEN PER KILOGRAM:

DE BEHANDELING WORDT VERGOED www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Koper kabel Aluminium kabel Koper lood kabel Aluminium lood kabel Zuiver blank koper Onzuiver koper Gemengd rood koper Geel koper / messing

â‚Ź 1,50 5 â‚Ź 0,70 â‚Ź 0,85 â‚Ź 0,50 â‚Ź 4,30 â‚Ź 3,80 â‚Ź 2,80 â‚Ź 2,65

Aluminium ₏ 0,80 RVS ₏ 0,95 Lood ₏ 0,95 Zink ₏ 0,77 Electro motoren ₏ 0,40 IJzer ₏ 0,17 Accu’s ₏ 0,40 Katalysators (p.st) ₏ 20,00

Lasertherapie

Kantoor Voordeel.com 1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR KORTING VAN STALEN DRAAIDEURKASTEN 50t/m80%

Handelsweg 53 4421 SH Kapelle info@metaalhuiskes.nl 0113-340170 - 06-53832505

Met 4 legborden

van de catalogusprijzen

NIEUW IN VERPAKKING

Let op: afhaalprijzen! (... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden) Alle prijzen exclusief BTW.

van 125.- voor 80b x 38d x 178h

MA VRIJ sZAVAN UUR

www.metaalhuiskes.nl

95.-

bureaus - kasten - stoelen - tafels

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u.

De nieuwe Kia Carens

Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

Uitsluitend verkoop Ă contant. Pinnen mogelijk.

Alle ruimte om jong te blijven Kia Carens First Edition voorzien van o.a. D=556*9<8=,1;,:..77*>20*<2.;A;<..66.<*,1<.: uitrijcamera en bluetooth met voice control DB2<95**<;.7 D=*5)87.526*<.87<:85 D5.4<:2;,1+.-2.7+*:.:*6.7>FF:.7*,1<.: D:=2;.87<:85 D5.@;<..:270 D.-.:.7;<==:?2.5.798844789 D#.0.7;.7;8: D5.4<:872;,1$<*+252<.2<;":80:*66* D2:+*0; D3**:0*:*7<2. D3**:2*?.0.71=59 D3**:"

Kia Carens First Edition 1.6 GDi

Leverbaar vanaf

â&#x201A;Ź 24.995,-

9 Wij werken voor alle verzekeringsmaatschappijen 9 Altijd gratis vervangend vervoer 9 Geen eigen risico Energieweg 25 ÂŚ0166 606898 ÂŚinfo@autoschadebuijs.nl 4691 SE Tholen ÂŚ06 14431800 ÂŚwww.autoschadebuijs.nl

Autobedrijf

Nu met

â&#x201A;Ź2.000,-

First Editio n

AUTOBEDRIJF BOGERS

voordeel!

Steenspil 36, 4661 TZ Halsteren, telefoon: 0164-267010 e-mail: info@autobedrijfbogers.nl - www.autobedrijfbogers.nl Gem. verbruik: 4,1 â&#x20AC;&#x201C; 5,3 l/100km, 24,6 â&#x20AC;&#x201C; 18,9 km/l. CO2-uitstoot: 95 â&#x20AC;&#x201C; 125 g/km. Extra inruilvoordeel op een nieuwe Kia Picanto 3-deurs bedraagt â&#x201A;Ź 300,- en op een nieuwe Kia Picanto 5-deurs â&#x201A;Ź 500,- inclusief BTW. Deze actie geldt bij inruil van een auto bij de aankoop van een Kia Picanto met kentekenaanvraag t/m 4 april 2013 en een uiterste registratiedatum van 2 mei 2013. De inruilauto dient minimaal 3 maanden op naam te staan van de koper (privĂŠ persoon of kleinzakelijke markt). Verder dienen de gegevens op de klantfactuur overeen te komen met de gegevens op het kentekenbewijs van de nieuwe en de inruilauto. Deze actie geldt niet in combinatie met andere acties. **De 50/50 actie betreft een (niet) doorlopend kredietaanbod van Kia Finance, handelsnaam van Santander Consumer Finance Benelux B.V., geregistreerd bij AFM onder vergunningnummer 12011170. Toetsing en registratie bij het BKR te Tiel. Informeer bij uw verkoper naar de voorwaarden en standaard informatieblad of bel 030 - 63 88 580. Santander en Kia Finance geven geen advies. U dient zelf te bepalen of het door u gewenste financieel product aansluit bij uw wensen, behoeften en persoonlijke situatie. Voor de duur van (de uitgestelde betalingsperiode (12 maanden) worden geen rente en kosten in rekening gebracht. Het maximale financieringsbedrag bedraagt â&#x201A;Ź 5.000,- voor de Kia Picanto. Deze actie is geldig op bovengenoemd model met kentekenaanvraag t/m 4 april 2013 en uiterste registratiedatum van 2 mei 2013. Deze actie geldt niet in combinatie met andere acties. Genoemde prijzen zijn exclusief metallic lak, kentekenleges en verwijderingsbijdrage. Afbeeldingen kunnen afwijken van standaard specificaties, drukfouten voorbehouden. Kijk voor meer informatie en de volledige garantievoorwaarden op www.kia.nl.

Bal B.V. 80 occasions op voorraad Klaverveld 43, Oud-Vossemeer 7HOÂ&#x2021;info@autobedrijfbal.nl

Open: maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur zaterdag van 08.00 tot 16.00 uur, â&#x20AC;&#x2DC;s avonds op afspraak

www.autobedrijfbal.nl


Kijk op action.nl voor de fol

ZIKI HEREN

CLAYFIBRE

SUSA/GESA

1 uni + 1 print maten XS-XXL

45x28x32 cm indoor-outdoor

met 5 knopen 40x40x7 cm

BOEDDHA BEELD XL-uitvoering

BOXER SHORTS katoen/elastan

OT E X TR A GROT! A A FOR M

G MOEDERDA ! TIP

2 - PA C K

3.29

Elders 4.95 5.99

INTEX

LOUNGE ZWEMBAD 229x229x66 cm

Elders 19.99 24.95

TRENDY

ZIT KUSSEN diverse kleuren

11.49

KINDER GYMP diverse prints maten 30-35

Elders 4.99 5.99

MAROUSSIA

EAU DE TOILETTE for women

2.49

10 0 M L

1.39

19.99

Elders 6.99 7.95

FLOWER BRIDGE

PEDIGREE

kunststof 30 cm/6 liter

3 stuks

BALKON BLOEMBAK diverse kleuren

Elders 5.99 6.95

EENDENVEREN

HOOFD KUSSEN 60x70 cm

3.19

1200 gram

Elders 7.95 9.99

DENTA STIX medium

Max dog HONDEN BROKKEN geschikt voor elke hond 2,5 kg

2.29

5 LITER

3.29 0.59

verwijdert effectief vuil en insecten Dekra gekeurd

4.99

0.95

ZOEK UIT

SPEEL GOED visspel, pistool

6.95

met foampijlen, make-up set, puppy of ijsjes/ fruit speelset

RUITENSPROEI VLOEISTOF gebruiksklaar

500 ml INSECTEN VERWIJDERAAR spuitflacon

Elders 19.95 24.00

1.39

Elders 4.99 7.95

HIGHSTREET

2.49

TRENDY HORLOGE diverse kleuren kunststof/rubber japans uurwerk

Elders 9.50 14.95

2.79

.LMNYRRUZLQNHODGUHVVHQHQRYHULJHLQIRUPDWLHRSRQ]HZHEVLWHZZZDFWLRQQO

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 28-04-2013 t/m za. 04-05-2013 in Nederlandse filialen.

Intex ZWEM BAND diverse kleuren ca. 91 cm

DT_20130501  
DT_20130501