Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

T H O O L S E

O P L AG E :

27 FEBRUARI 2013 WEEK 9

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

10 . 7 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bode

ACTUALITEIT

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

THOLEN WIL FLINK INVESTEREN IN DIENSTVERLENING

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @ThoolseBode

I

Te l .

076

599

SPORT

GEMEENTE EN SJALOOM ZORG SLAAN HANDEN INEEN

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

THOOLS DAKARTEAM ZIET EINDELOOS VEEL ROTSBLOKKEN

ABT wil einde aan ambtsgebed

Overeenkomst SintAnnaland op agenda

THOLEN - Han van ‘t Hof van de fractie Algemeen Belang Tholen wil het ambtsgebed voor de raadsvergadering afschaffen. Hij wil het reglement van orde aanpassen en heeft daarvoor een initiatiefvoorstel ingediend dat op donderdag 14 maart wordt behandeld. Van ‘t Hof zegt in ‘toenemende mate’ moeite te hebben met het gebed. Het ambtsgebed is op 22 september 1931 ingevoerd op Tholen. Van ‘t Hof vindt het niet meer passen in deze tijd gezien de scheiding van kerk en staat, de vrijheid van godsdienst, het gelijkheidsbeginsel en de neutraliteit van de overheid. Tijdens de vergadering op 11 maart moet blijken of er een meerderheid is.

SINT-ANNALAND - De gemeenteraad bespreekt volgende week donderdag over het aangaan van een ontwerpsamenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente en Suzannapolder BV over het havengebied Sint-Annaland. De gemeenteraad moet onder meer besluiten of ze garant wil staan voor een lening die Suzannapolder BV aangaat bij de bank. De gemeente Tholen wil ruim drie miljoen euro investeren in de ontwikkeling, onder meer voor de openbare werken. Suzannapolder staat garant voor 2,5 miljoen euro. Wethouder Frank Hommel zou maandagmiddag meer uitleg geven over het voorstel. Lees meer daarover op www.internetbode.nl.

W E E K B L A D

Ontwerp Deehoeve ligt ter inzage

Dronken man rijdt in op gevel en van dijk SINT-MAARTENSDIJK - Een dronken 27-jarige man uit de gemeente Tholen is woensdag rond 21.30 uur met zijn auto tegen de gevel van een restaurant gereden. Hij liet zijn gegevens achter bij een omwonende en reed verder. Agenten ter plaatse, hoorden dat de bestuurder op de Poortvlietsedijk in Scherpenisse van de dijk was afgereden. Toen zij daar een kijkje namen, zagen ze de auto total loss onderaan de dijk liggen, op het fietspad. Ze namen een blaastest af bij de bestuurder. Daaruit bleek dat hij te veel had gedronken. In het ziekenhuis in Bergen op Zoom werd nog een bloedproef uitgevoerd. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

VANDAAG IN DE BODE EDITIE BERGEN OP ZOOM, THOLEN, WOENSDRECHT, STEENBERGEN

viTaLe senioren OUDEREN EN SOCIAL MEDIA

aanpassingen in de woning HOE KUN JE LANGER IN JE EIGEN HUIS WONEN?

SINT PHILIPSLAND - Kunstwerk ‘Zuudwest’ op de dijk in Sint Philipsland wordt 8 maart tijdelijk verplaatst naar het grasveld bij de kerk aan de Kerkring, omdat er aan de dijk gewerkt moet worden. Waarschijnlijk zijn de werkzaamheden in de eerste week van juli afgerond. Dan wordt het kunstwerk weer op zijn plaats gezet.

M I D D E L B U R G S E

&

V E E R S E

ABT denkt dat heffing laatste jaren te veel is gestegen

‘Te veel betaalde ozb teruggeven’ THOLEN - Algemeen Belang Tholen (ABT) wil van het college exact weten hoeveel de onroerende zaakbelasting (ozb) de laatste zes jaar is gestegen. Han van ‘t Hof heeft een vermoeden dat de heffing meer omhoog is gegaan dan mag en wil het geld dat inwoners eventueel te veel hebben betaald terug laten geven. DOOR EUGÈNE DE KOK De fractievoorzitter van ABT stelt zijn vragen naar aanleiding van de ophef die vorige week ontstond over de stijging van lokale lasten. In een artikel in de Telegraaf las hij dat er landelijk een plafond is voor de stijging van de ozb: de zogenaamde macronorm. Op de website van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) staat daarover dat er ‘geen opbrengstlimiet is voor individuele gemeenten, maar dat zij wel rekening houden met de macronorm’. Han van ‘t Hof denkt dat Tholen de norm overstijgt. Volgens hem mag de belasting in vijf jaar met maximaal vijftien procent omhoog gaan.

t

h

u

i

“Als ABT hebben we al eens laten berekenen hoeveel de ozb in Tholen is gestegen. Dat zou in deze coalitieperiode tussen de zestien en achttien procent zijn. Er is wel eens correctie geweest, vandaar dat we het niet precies weten, maar als je bij die vier jaar nog een jaar optelt, ga je er ons inziens overheen.” Prachtige deal Als gemeenten door het plafond gaan, kan de landelijke overheid ze korten op hun uitkering W E uit E het K gemeentefonds. B L A D “En dan is het foute boel”, zegt hij. “Je laat de inwoners meer betalen en krijgt vervolgens minder geld uit Den Haag. Dat is zonde van het geld.” Hij wil weten of het college de regeling kende

s

i

n

d

e

r

en indien dat het geval is waarom de gemeenteraad er niet over is geïnformeerd. Van ‘t Hof wil dat het college van burgemeester en wethouders onderzoekt of Tholen boven de norm uitkomt en zo ja, hoe groot een eventuele korting zou zijn. Liever ziet hij dat het te veel betaalde geld wordt terugbetaald aan de Tholenaren. “Misschien kun je het zo nog repareren. Mensen hebben momenteel al weinig te besteden. Het geld dat ze hebben, kunnen ze beter uitgeven bij onze winkeliers dan het naar de gemeente te brengen. Wellicht kunnen we afspreken de ozb volgend jaar niet of minimaal te verhogen, zodat je onder het landelijk gemiddelde blijft. Dan hebben we een prachtige deal.”

e

g

i

o

THOLEN - Het ontwerpbestemmingsplan voor de ruimte voor ruimteregeling Deehoeve ligt tot en met 28 maart ter inzage op het gemeentehuis van Tholen. In het plan staat dat de gemeente ruimte wil bieden om aan de Vrouwendijk twee woningen te bouwen ter vervanging van de gesaneerde agrarische bebouwing aan de Postweg en Nieuwlandseweg in Tholen. Akkerbouwbedrijf de Deehoeve aan de Postweg bestond uit een bedrijfswoning, opstallen en een arbeiderswoning. Alles is al gesloopt. De locatie krijgt in het ontwerpbestemmingsplan een agrarische bestemming zonder mogelijkheden voor bebouwing. Meer: www.tholen.nl.

Finalisten Cameretten in de Meulvliet THOLEN - Finalisten van cabaretfestival Cameretten komen zaterdag naar de Meulvliet in Tholen. René van Meurs won in november zowel de jury- als publieksprijs op het festival. Hij heeft beroemde voorgangers zoals Bert Visscher, Marc-Marie Huijbregts, Brigitte Kaandorp, Ronald Goedemondt, Hans Teeuwen en Theo Maassen. Van Meurs versloeg Jelle Denturck en Tom Lash. De jury noemde de winnaar ‘een intelligente grappenmaker en een taalknutselaar die in een hoog tempo zijn materiaal op het publiek afvuurt’. Meer: www.cameretten.nl. De show begint om 20.15 uur. Voor kaarten en informatie, zie de website www.uitoptholen.nl.


Aldi, altijd de voordeligste!

B L IJ V E N D

VERLAAGD

Topkwaliteit nu extra voordelig!

Vaatwastabletten

Leverpastei

Fosfaatvrij. 40 stuks. Het voordeligst voor u en het allerbest voor het milieu.

6 stuks.

1.69

% 4 1 goedkoper

1.59

% 3 3 goedkoper

Tomatenpuree

Vochtig toiletpapier

3.49

336 g

6 stuks.

Per pak

2.99

0.89

Per pak

0.79

0.99

420 g

0.95 2.99

Chocoladehagel

0.75 l

1.99

Melk of puur.

1.69

1.59

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

Mendoza - ArgentiniĂŤ

13%

Hagelmix

1.59

La Guan - Chardonnay Torrontes

600 g

goedkoper 600 g

1.49

Bronwater 6 flesjes

Visfilet

0.79

6x 0.5 l

0.69

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

1.59

400 g

1.49

www.aldi.nl


actualiteit

College van burgemeester en wethouders vragen krediet van 1,38 miljoen euro voor verbeteren dienstverlening

‘De investering die we nu doen, verdienen we weer terug’ THOLEN - Het college van burgemeester en wethouders vraagt de gemeenteraad om een krediet van 1,38 miljoen euro om de dienstverlening te verbeteren. “We beseffen dat het een ongelegen moment is om zo’n bedrag te vragen”, zegt burgemeester Willem Nuis. Toch is het volgens hem noodzakelijk om alles aan te passen aan de eisen van de tijd en aan die van de landelijke overheid. DOOR EUGÈNE DE KOK De gemeente Tholen wil zijn dienstverlening ‘verbeteren, professionaliseren, meer concentreren en laten voldoen aan wettelijke eisen’. “We zijn hier al jaren mee bezig”, zegt burgemeester Willem Nuis. “We beseffen heel goed dat het in een tijd van bezuinigingen een forse investering is, maar deze vraag komt niet uit de lucht vallen.” Rendement Ten eerste stelt Den Haag eisen. Zo wil het kabinet onder meer dat inwoners en bedrijven hun zaken met de overheid in 2017 digitaal kunnen afhandelen. Ook krijgen gemeenten steeds meer taken en moeten zij in de toekomst ‘de poort naar de overheid’ worden. Als iemand iets wil weten over een overheidsinstelling moet de gemeente het antwoord kunnen geven. Verder zegt Nuis regelmatig mailtjes te krijgen van mensen die vragen waarom bepaalde zaken niet digitaal kunnen worden geregeld. “De digitale wereld gaat niet aan gemeenten voorbij. Mensen willen niet meer voor alles naar het gemeentehuis, daar wachten tot ze een belletje horen om vervolgens hun vraag neer te leggen bij de dame achter de balie. Door al die ontwikkelingen moet je nadenken over je dienstverlening.”

Om die aan te passen naar moderne maatstaven vraagt het college een krediet van 1,38 miljoen euro. Dat geld is niet alleen bedoeld voor hardware, maar ook voor trainingen en opleidingen voor de medewerkers. Zij hebben volgens Nuis nu nog taken ‘in een patroon dat we aan het verlaten zijn’. Op den duur heeft Tholen, ondanks de decentralisaties en extra taken die het krijgt, minder mensen nodig als ze de dienstverlening anders inricht. “De investering die je nu doet, verdien je terug met de mensen.” Nuis zegt dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Volgens hem wordt er bovendien vanaf 2015 geld terugverdiend en is de investering breakeven in 2019. Vanaf 2020 levert het zelfs een structurele besparing op van 480.000 euro per jaar. “Zoals altijd moet je eerst investeren in mensen en krijg je dan pas rendement.”

‘We gaan mensen niet dwingen’ Een belangrijke verandering is de inrichting van een klantcontactcentrum. Dat is de plek waar in de toekomst het leeuwendeel van de vragen van inwoners wordt beantwoord. Van de 6000 telefoontjes die er elk jaar binnenkomen moet in 2015 80 procent van de bellers weten waar ze aan

Burgemeester Willem Nuis zegt dat Tholen in 2015 een ruime voldoende wil hebben voor zijn dienstverlening. ARCHIEFFOTO LEO ADRIAANSEN

toe zijn als ze met iemand van het klantcontactcentrum hebben gesproken. Ook moet het aantal telefoontjes per jaar met vijftien procent dalen. Nu zit Tholen nog flink boven het landelijke gemiddelde qua telefoontjes. Voldoende Het gaat de gemeente ook om kwaliteit.

Over twee jaar wil de gemeente een 8,0 scoren voor de tevredenheid over het klantcontact en een 7,0 voor de dienstverlening in het algemeen. “Als Tholen hoeven we niet te gaan voor een 9,0. Dat verwachten onze inwoners niet. Een ruime voldoende is goed.” Tot slot moet papier in 2015 taboe zijn. De hele besluitvorming moet vanaf dat jaar

digitaal plaatsvinden en de website moet voor iedereen toegankelijk zijn. Bovendien moeten inwoners veel meer producten digitaal kunnen aanvragen. Nu kunnen Tholenaren alleen nog een uitreksel van het GBA en de burgerlijke stand bestellen via internet. “Maar we gaan klanten niet dwingen zaken via hun computer af te handelen. De balies blijven gewoon open.”

Cliënten Sjaloom Zorg gaan onderhoud verzorgen op complex van Smerdiek en Emergo

‘Pilot op sportvelden Haestinge is een win-winsituatie’ THOLEN - Cliënten van Sjaloom Zorg gaan de velden onderhouden op sportcomplex Haestinge in Sint-Maartensdijk. Volgens de gemeente, de zorgverlener en sportverenigingen Smerdiek en Emergo is er sprake van een winwinsituatie. In eerste instantie gaat het om een proef voor een jaar, maar als de constructie bevalt, ziet wethouder Jan Oudesluijs meer mogelijkheden. DOOR EUGÈNE DE KOK Het is nog te vroeg om te zeggen wat er

allemaal nog kan, maar Jan Oudesluijs is positief over de overeenkomst. Volgens hem hangt er aan het onderhoud van de

sportvelden ‘een behoorlijk prijskaartje’. Aan de andere kant heb je te maken met mensen die moeite hebben een plek op de

arbeidsmarkt te veroveren. “Ik kwam Henk Brinkman van Sjaloom Zorg tegen en we raakten hierover in gesprek. Hij kent de omgeving en doelgroep als geen ander. We waren er dus zo uit om dit te gaan doen”, aldus de wethouder. “Wij hebben er ook niet over na moeten denken toen het ons werd gevraagd”, zegt Smerdiekvoorzitter Rien Vroegop. “We waren meteen enthousiast.”

‘Eerst weten wat we aan elkaar hebben’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

ARCHIEFFOTO LEO ADRIAANSEN

www.internetbode.nl

Cliënten van Sjaloom Zorg gaan de velden op sportpark Haestinge onderhouden.

De gemeente heeft momenteel een contract met een bedrijf dat het onderhoud uitvoert op de sportvelden. Op Tholens verzoek werd dat deels opengebroken om de pilot mogelijk te maken. “Voor ons kan het op den duur een kostenbesparing opleveren en voor de mensen van Sjaloom betekent het dat ze meer deel uit gaan maken van de samenleving. Het is voor hen een meerwaarde.” Sjaloom-bestuursvoorzitter Brinkman is het daarmee eens. “Onze cliënten zijn volwaardige burgers met minimaal één talent. Dat moet je laten glimmen”, zegt hij. Volgens hem gaat er een enthousiaste groep aan de slag. “Dit soort werk is voor ons niet nieuw. We maken bijvoorbeeld al op verschillende locaties schoon en hebben mensen onder begeleiding van een

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PaGiNa 3

jobcoach werken bij de Hemi in Tholen. Dit werk is bedoeld voor onze mensen die graag in de buitenlucht werken. Voor sommigen is er niets mooiers dan om op een maaimachine te zitten. Wij vinden het belangrijk dat onze mensen keuzemogelijkheden hebben, zodat hun omgeving zich niet beperkt tot één ruimte.” De groep gaat één dag per week aan de slag op de velden van Haestinge. Ze maaien dan het gras, steken de kantjes af, verrichten klein snoeiwerk en ruimen zwerfvuil op. Daarnaast kunnen de clubs vragen of ze nog een dag komen, bijvoorbeeld als er een doordeweekse wedstrijd is gepland. Er is altijd een begeleider annex hovenier aanwezig. Vervolgstappen Met Smerdiek is afgesproken dat er altijd een vrijwilliger is als de mensen van Sjaloom er zijn. “Zo kunnen ze in de kantine terecht als ze wat willen weten of iets nodig hebben”, zegt Vroegop. Volgens Oudesluijs bespaart de gemeente vooralsnog niets met de proef, omdat het geld dat nu naar het onderhoudsbedrijf gaat aan Sjaloom wordt overgemaakt. In de toekomst zou het echter wel degelijk geld kunnen opleveren. “Maar dat moeten we na deze proef zien. We moeten eerst weten wat we aan elkaar hebben. We gaan meerdere keren evalueren en aan het einde zullen we het over de vervolgstappen hebben.”

Volg ons op twitter: @thoolseBode.


WIJ BETALEN NU MEER DAN € 41,PER GRAM FIJN GOUD*

G OUD IS G €LD W W W. G O U D I S G E L D . N L

Uw oude gouden sieraden zijn nog steeds geld waard Zelfs als deze beschadigd of kapot zijn. Wij taxeren en kopen alle soorten sieraden in. Goud en zilver maar ook diamanten, gouden tanden en munten. Bij ons kunt u terecht voor het analyseren, repareren of een geheel nieuw ontwerp van uw sieraden. Loopt u eens binnen, de koffie staat klaar voor eenieder die van onze diensten gebruik wilt maken!

Bent u ook aan de wintersport toe? Twijfel niet langer. Uw doosje met oude sieraden kan uw welverdiende vakantie zijn! Het kan zomaar in uw la liggen!

Wij betalen u direct contant de hoogst mogelijke dagprijs. * Prijs is afhankelijk van de dagkoers. * Legitimatie verplicht. * Min. leeftijd 18 jaar.

Roosendaalse Goudbank Molenstraat 9a 4701 JK Roosendaal Tel. (0165) 85 22 68

Bergen op Zoomse Goudbank Wassenaarstraat 44 4611 BW Bergen op Zoom Tel. (0164) 24 32 34

Middelburgse Goudbank Varkensmarkt 4 4331 LA Middelburg Tel. 06-84901123

IEDERE VRIJDAG ZUNDERT Hotel de Roskam Molenstraat 1

OPENINGSTIJDEN: Ma. 13.00 - 17.00 uur, Di. Wo. en Do. 10.00 - 17.00 uur, Vrij. 10.00 - 18.00 uur, Za. 10.00 - 17.00 uur, Koopzondagen 13.00 - 17.00 uur

koogJe auto’S Alle merken, types en bouwjaren Ook bussen, jeeps, sloopauto’s met of zonder gebreken

Contante betaling en RDW vrijwaring

Tel: 06-16423545 24 uur per dag U BELT En WIJ KOMEn DIRECT

VOGELVRIJ VERKLAARD

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

WWW.HOBBYKAS.NL

Budget kas

€ 350,-

Alu-pro kas

v.a. € 925,-

Combi-pro kas

v.a. € 950,-

GRATIS JURIDISCH ADVIES

bij

INLOOPSPREEKUUR:

Bij aankoop van een badkamer,

Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uur Pasteurlaan 1 Bergen op Zoom

CADEAU COMPLEET WANDCLOSET

(nabij Lievensberg Ziekenhuis)

Of maaK tELEfONISch EEN afSPRaaK: 0164-266600

scheepsstoffeerderij (scheeps)matrassen •en SCHEEPSSTOFFEERDERIJ, KUSSENATELIER EN (SCHEEPS)MATRASSEN Nieuw!! • grote collectie meubelstoffen Nu ook workshop • polyether: in elke maat en dikte meubelstofferiNg! Kussenatelier

Victoriaanse kas v.a. €1400,Bel voor onze folder/prijslijst

*

Bij aankoop van keuken,

30% KORTING * op keukendelen

+

GRATIS MONTAGE*

www.bootkussens.com

4651 BA Steenbergen

Fax: 0167 - 562969

GRATIS e 2 *

ELKE 10 M

van 11.00 tot 17.00 uur

Lokkerdreef 10, 4879 ND Etten-Leur. Tel 076-5048800 Openingstijden ma gesloten, di t/m do 9.30-17.30 uur, vrijdag 9.30-21.00 uur, za 9.30-17.00 uur vraag naar de voorwaarden in de showroom. www.janvansundert.nl

*

TE HUUR

Hoogte 15 4681 AB Nieuw-Vossemeer 0167 - 50 24 75

• OPSLAG-/BEDRIJFSRUIMTE, en showrooms, diverse nieuwe mogelijkheden, in grootte variërend tussen ca. 100m2 tot 650m2, en van ca.650 tot 1.300m2. (evt. met palletstellingen mogelijk) - aan op-afrit A4 te Halsteren / Bergen op Zoom

www.wagenhuis.nl

en

- nabij op-afrit A17/A58 Oud Gastel / Roosendaal. • KANTOORRUIMTE op bovenstaande locaties ca 25 - 57 - 104 - 263m2: Evt naar wens apart of in combinatie met div. opslag/bedrijfsruimte of showroom, werkplaats etc. Lage huur, ook korte perioden! Allen MULTIFUNCTIONEEL, indien gewenst met kantoor/kantine of showroom, uitstek. ligging en uitstraling, met zeer ruime parkeervoorzieningen.

Spidergrill/biljartgolf 22,50 p.p. exclusief drankjes (vanaf 2 personen)

BBQ/biljartgolf 35,00 p.p. inclusief drankarrangement (vanaf 20 personen)

Biljartgolf 4,75 p.p.

Scheepsmatrassen - Scheepsstoffering Matrassen, lattenbodems, Provincialeweg 11 Showterrein dekbedden, hoofdkussens 469511, RM4695 Sint-Maartensdijk met 36 kassen Provincialeweg RM Sint-Maartensdijk en bedtextiel. EmBrEgtSTel./Fax KASSEN0166-697155 Tel./Fax 0166 697155 • Mob. 06 - 53788035 Bel ons voor de laatste wijzigingen: tel. 0165-518357 / 06-53788035 www.bootkussens.com gors 70 Hoeven Grote Kerkstraat 15A Tel.: 0167 - 561214 0165-502506

Bij aankoop van tegels,

ZONDAG GEOPEND

VITAK Advocaten

en geslot ndags ‘s maa

JAN VAN SUNDERT

4500m2 showroom, méér dan 300 keuken- en badkameropstellingen

‘s maandags gesloten

Wilt u vandaag uW auto verkopen? Bel dan

lunch/a la carte /keuzemenu/buffetten tapas/high tea/catering Ook voor bij u thuis

www.kantoor-opslag-bedrijfsruimte.nl

wenst klanten en bekenden fijne kerstdagen en een goed 2011

Belgische gediplomeerde en erkende tandprotheticus

Luc GiLLemot Korte Bosstraat 11 4611 MA Bergen op Zoom Tel. 0164 - 23 00 10 info@tppgillemot.nl

Wouwbaan 2 4631 KM Hoogerheide Tel. 0164 - 66 08 78 www.tppgillemot.nl

* Reparaties, aanpassingen en vernieuwing van gebitsprothese * implantaatprothese (klikgebit) * Gratis advies * op reparaties kan gewacht worden * Vergoeding door alle ziektekostenverzekeraars Openingstijden Bergen op Zoom: ma wo: 14.00 - 17.30 17.00 uur di do: 8.30 - 13.00 uur vr: 14.00 - 16.00 uur

Openingstijden Hoogerheide: ma wo vr 8.30-13.00 uur di-do: 14.00-17.30 14.00-17.00 uur Behandeling na afspraak

HKZ gecertificeerd Lid ONT B103


actualiteit

Column

Dakarteam De Rooy houdt tijdens rally mensen op Tholen op de hoogte

Team ziet eindeloos veel rotsblokken THOLEN - Het Thoolse Dakarteam De Rooy is bezig aan de Amsterdam Dakar Challenge. In de Thoolse Bode houden Peter Geluk, Hermen Geluk en Ties Reitsma u op de hoogte van hun belevenissen tijdens de rit van Amsterdam naar Dakar. Deze week

Eugène de Kok

Wonder boven wonder Beste meneer Rutte,

Mijn naam is Aristos Plirotís en kom, zoals u al vermoedt, uit Griekenland. Ik schrijf deze brief, omdat ik een beetje medelijden met u heb. Als Jan-Kees de Jager nog uw minister van Financiën was geweest had ik me tot hem gericht, omdat hij in zijn ambtsperiode vaak, helaas meestal wat laatdunkend over Griekenland sprak en ons vele, meestal ongevraagde adviezen gaf. Misschien is het goed eerst te vragen hoe het met u gaat. Ik hoop goed. Mijn oog viel vorige week op een artikeltje op een Nederlandse website. ‘Grieks tekort kleiner dan dat van Nederland’, was de kop. Geen fijn bericht voor u. Goed, het gaat over volgend jaar, het scheelt slechts een tiende procent in ons voordeel en wij hebben nog flink wat miljarden aan schulden en leningen uitstaan, maar toch zegt het iets. Onder druk van de Jan-Kees de Jagers van deze wereld is onze samenleving de laatste jaren drastisch hervormd. Bezuinigen moesten we. Wonder boven wonder - ik lees uw gedachten - lukt ons dat. Dat blijkt uit de voorspellingen van de Europese Commissie voor volgend jaar. Bij jullie lukt het blijkbaar niet. Dat valt me tegen, omdat ik de indruk had dat als één land wist hoe je de financiën op orde krijgt het Nederland was. Ik heb me wat verdiept in uw situatie en zie een kabinet dat besparingen bedenkt die niemand snapt, fors wil bezuinigen, maar onder druk van de media en peilingen waarin eendagsvliegpartijen sky high staan het toch niet durft, voortdurend doemscenario’s schetst waardoor uw burgers geen cent meer uitgeven en dus niets voor elkaar krijgt. Jammer. U kent de reportages misschien wel van een paar jaren geleden waarin wat betweterige Nederlandse journalisten naar ons toe kwamen en zeiden dat de Akropolis nu van hen was. Leedvermaak. Zo is deze brief niet bedoeld. Beschouw hem als een uitnodiging. Kom naar Griekenland. Dan leggen wij onder een stralend zonnetje, met een wijntje in de hand uit hoe je iets kunt doen aan het begrotingstekort.

Colofon

Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Thoolse Bode Thoolse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondent Josien Mathlener Acquisitie Monique van Bale Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 08.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 06.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 09

De oplossing van deze puzzel is in week 10 te vinden op www.internetbode.nl

Een bezoekje aan garage in Zagora was noodzakelijk voor het Thoolse Dakarteam De Rooy.

DOOR DAKARTEAM DE ROOY ‘Het was weer een bewogen weekje. Na onze eerste proef in de zandduinen hebben we de dagen erna ons off-road hart op kunnen halen. De dag na de rustdag begon met een route die langs een militaire controlepost zou lopen. Dat ging niet door, want de militairen waren niet van plan ons erlangs te laten. Meteen konden we dus een route rond deze controle zoeken en dat bleek dwars door een gebied te gaan met veel zandduintjes, los zand en geweldige open vlaktes waar je op volle snelheid overheen kunt. Ook die pret was van relatief korte duur, want de rest van de dag hebben we onze tanden en banden stuk kunnen bijten op rotsachtige ondergrond’. ‘Vlak langs de grens van Algerije scherend reden we op berghellingen en over grote en kleine rotsblokken. Iemand uit onze groep was zo slim om vooruit te lopen en de route te verkennen. Dat scheelde een hoop. Diezelfde dag hebben we alle vormen van ondergrond gezien: los zand, verharde ondergrond, gewone wegen, een soort fijn cementzand (fezfez) waarin je bij stilstand meteen ver wegzakt en niet meer uitkomt en natuurlijk rotsblokken. Eindeloos veel rotsblokken. Maar om een uur

de som van zo’n 4000 euro. Dus we waren blij dat dat achter de rug was’. ‘Mauritanië in betekende niet veel meer dan 1,5 uur wachten tot je een kantoortje ingeroepen wordt waar je paspoort en visum worden gecontroleerd. Op dit moment (vrijdag) staan we op een camping midden in Nouadhibou. Ondanks dat dit slechts 30 kilometer bij de Marokkaanse grens vandaan is, ziet het stadje er toch anders uit … Meer Afrikaans. Meer rommel op straat, andere geuren en een ander aanzicht. Morgen gaan we onder begeleiding van een gids een paar dagen de Sahara in, dus dat wordt weer volop avontuur. We begrepen dat er in het nieuws wat berichten zijn over Dakar. Zowel de organisatie als wijzelf houden dit scherp in de gaten zodat de veiligheid gegarandeerd kan blijven. Bedankt voor alle steun vanuit Nederland en tot volgende week’. Facebook Wil je ons helemaal volgen? Op onze website www.dakarteamderooy.nl kun je ons tracken via Google Maps. Ook zullen we met enige regelmaat daar en op onze Facebook-pagina wat updates: www.facebook.com/dakarderooy.

Slechte cijfers in Conjunctuurenquête Nederland van de Kamer van Koophandel

Ondernemers somberen verder

MIDDELBURG - Beter wordt het er dit eerste kwartaal niet op, als je de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) van de Kamer van Koophandel moet geloven. ‘Ondernemers in Zeeland blijven nog steeds erg pessimistisch over hun economische prestaties’, schrijven de onderzoekers. DOOR EUGÈNE DE KOK

© www.sudokusite.eu

of tien ‘s avonds is het gelukt ons kamp middenin de woestijn bovenop een zandduin op te slaan en dat was de volgende morgen schitterend ontwaken’. ‘De dagen erna verschilden niet veel van deze en bestonden voornamelijk uit uitdagende off-road routes, gravelpistes en rotsblokken. We hadden er uiteindelijk zoveel gezien dat we blij waren asfalt bereikt te hebben. Aan het einde van deze asfaltweg lag Zagora, waar we in een lokale garage een draagarmrubber hebben vervangen. We hadden vooruit laten bellen om het onderdeel klaar te laten leggen, maar uiteraard duurde het ter plekke een uur of 2,5 voordat het er was. Na nog een uurtje sleutelen was het probleem opgelost’. ‘De dagen erna bestonden er voornamelijk uit veel asfalt te ‘happen’ zodat we richting grens Mauritanië-Marokko uitkwamen. Donderdagavond overnachtten we in Dakhla, een mooi en vrij westers stadje door de lokale surfcultuur. Vrijdag zijn we van Marokko over de grens gegaan naar Mauritanië bij Nouadhibou, wat voor Afrikaanse begrippen behoorlijk vlot ging. Marokko uit was belangrijk, vooral in verband met de auto, die als hij het land niet verlaten heeft, uitgevoerd moet worden tegen

FOTO DAKARTEAM DE ROOY

Wat het meeste opvalt is dat Zeeuwse ondernemers negatiever zijn dan hun collega’s in de rest van Nederland. Dat komt vooral door een haperende export. ‘Deze kon de schade de laatste maanden nog beperkt houden’, aldus de onderzoekers. In oktober, november en december 2012 groeide de afzet naar het buitenland nog met één procent, maar een dalende lijn is onmiskenbaar. Voor dit kwartaal verwachten de ondernemers dat de export verder weg zakt. ‘De export lijkt kracht te verliezen als aanjager van de regionale economie’. Het echt grote probleem is echter dat er in Nederland te weinig handel wordt gedreven. ‘Sectoren als de bouw, detailhandel en de diensten hebben veel last van vraaguitval’. De Kamer van Koophandel denkt dat de omzet deze eerste drie maanden van 2013 ‘flink terugloopt waardoor de winstgevendheid verder onder druk komt’. De grootste problemen verwacht ze in de bouw. Daar houden ondernemers rekening PaGiNa 5

met een omzetdaling van per saldo 50 procent. Door de dalende omzet moeten de ondernemers op de kosten besparen. Volgens de onderzoekers zoeken zij het dan vooral in het personeelsbestand. ‘Een verder oplopende werkloosheid lijkt onafwendbaar … Eén op de vier ondernemers zegt in het eerste kwartaal te moeten snijden in het personeelsbestand’, is de sombere conclusie. Slechts zes procent denkt dat ze mensen gaat aannemen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) leek vorige week de cijfers uit de COEN te bevestigen. Van december op januari steeg de werkloosheid in de provincie met 6,5 procent. In januari hadden 6900 mensen een ww-uitkering ten opzichte van 6500 in december. Wie mensen moet ontslaan, heeft weinig ruimte om te investeren. Per saldo denkt achttien procent dat ze de komende tijd minder investeert. Het is zowel op Zeeuws als landelijk niveau lager dan in het eerste kwartaal van 2012 en 2011. ‘Zo lang economisch herstel uitblijft, zullen ondernemers niet bereid zijn om dieper in de buidel

te tasten’. Verwachtingen De COEN wordt sinds begin 2010 elk kwartaal uitgevoerd. Ondernemers laten weten hoe het hen het kwartaal daarvoor is vergaan en wat hun verwachtingen zijn. In het onderzoek worden de positieve resultaten en verwachtingen afgezet tegen de negatieve cijfers en prognoses. Over het vierde kwartaal van vorig jaar waren de ondernemers ronduit negatief. Per saldo zei 42 procent dat het economisch klimaat was verslechterd. Hoewel de resultaten misschien beter waren dan in het derde kwartaal van 2012 vielen ze tegen, omdat het met de decembermaand traditioneel de beste tijd van het jaar moet zijn voor ondernemers. Over deze eerste drie maanden zijn ze de Zeeuwen iets positiever, maar veel scheelt het niet: 36 procent. De bouwsector is het meest negatief. Per saldo ziet 85 procent het somber in. Voor de industrie is dit percentage 31 procent. Beide cijfers zijn opvallend negatiever dan het gemiddelde in Nederland.


Joth denkt na over ‘nieuwe’ manier van vergaderen

Voorlopig laatste openbare bijeenkomst

KORT BEDRIJVIG

Gewichtsconsulente bij SPAR Sint-Maartensdijk

POORTVLIET - De jongerenraad Tholen (Joth) heeft donderdagavond voorlopig voor het laatst een openbare vergadering gehouden. Dat gebeurde in het dorpshuis ‘t Ouwe Raed’uus in Poortvliet. De Joth beraadt zich over hoe ze verder naar buiten moet communiceren. SINT-MAARTENSDIJK - In vervolg op de balansweken heeft Spar Sint-Maar-

tensdijk Gewichtsconsulente Carola van Kesteren uit Sint-Maartensdijk uitgenodigd de klanten van Spar vrijblijvend van advies te voorzien. Donderdag 28 februari is zij van 8.30 tot 11.00 uur in de winkel aan de Markt in Sint-Maartensdijk om informatie te geven over gezonde voeding. Ze geeft onder meer uitleg over etiketten en over de betekenis van het groene- en blauwe vinkje van het Voedingscentrum. Ook met andere vragen kunt u bij haar terecht. Klanten die advies vragen maken kans op een gratis weegconsult met daarbij het boekje De Eettabel. Heeft men meer advies of een vorm van begeleiding nodig, dan is dit bespreekbaar.

De jongerenraadsleden vergaderen voortaan in besloten sferen.

DOOR JOSIEN MATHLENER Ongeveer een derde deel van de jongerenraad woonde de vergadering bij. Ziekte, examenstudies en overige redenen maakten dat de meeste leden niet naar Poortvliet konden komen voor de tweede Joth-bijeenkomst van dit jaar. Al lange tijd wil de Joth brainstormen met de gemeenteraad. Aanvankelijk dachten de leden aan het voorjaar, maar zoals het er nu uitziet zal het pas tegen het einde van het jaar gebeuren. Voorzitter Simon van Lit stelt 14 en 19 november als mogelijke data voor. Daarvoor zal de Joth een duidelijke inhoudelijke omschrijving van de brainstormbijeenkomst met de raad neerleggen en er zelf gezamenlijk nog een blik op werpen. Op 16 maart doen de jongerenraadsleden mee aan NL Doet, de grootste vrijwilligersactie van ons land. Er is geen ruimte voor nieuwe initiatieven. De jongeren die te kennen hebben gegeven zich in te willen zetten zullen zich tevreden moeten stellen met de

FOTO JOSIEN MATHLENER

opdracht die de Joth hen aanbiedt. Het is te kort dag om nieuwe initiatieven aan de bestaande toe te voegen. De Joth zet zich in voor de voedselbank en zet alle zeilen bij om de nodige sponsoren te vinden. Steuntje Medio dit jaar wil de Joth de activiteit Joth Extreem organiseren. De werkgroep die zich hierover buigt is er nog niet aan uit wat er precies op de agenda komt te staan. Voor de eerstvolgende vergadering zorgt de werkgroep voor een concreet plan inclusief een budget. Opnieuw komt de Joth met een openluchtconcert. Dit keer op 20 september. Jongerenraadslid Axel stelde donderdag voor om subsidies aan te vragen bij instanties die zich inzetten voor een meer betrokken en tolerante samenleving. Jongerenraadslid Sharona stelde voor om de film ‘Crash’ te vertonen, maar zette vraagtekens bij de tijdsduur. De Joth heeft het voor elkaar gekregen om door subsidies het afgelopen jaar binnen het eigen budget

te blijven. Het resterende bedrag zal zeer waarschijnlijk in de algemene pot gaan. De eerstvolgende vergadering van de Joth wordt in besloten kring gehouden. Op 21 mei is er in verband met de installatie van het nieuwe jongerenraadslid Joris Smit wel een openbare vergadering. De jongerenraadsleden moeten nog brainstormen over hoe ze voortaan naar buiten treden.

Begeleiding Carola begeleidt ook kinderen en heeft als algemeen aandachtsgebied het begeleiden van mensen met een autistische spectrum stoornis. Binnenkort start er een groepscursus van 8 weken, gebaseerd op het aanleren van een gezond eet- en leefpatroon. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via het contactformulier op de website www.praktijkdegewichtscoach.nl of bellen naar 0166-664896. Een mooie bijkomstigheid is dat de meeste zorgverzekeraars haar consulten vergoeden. Vorig jaar begon Spar met de balansweken. ‘Gebleken is dat afvallen nummer 1is op de lijst van goede voornemens, zegt Arjan van Ommen, eigenaar van Spar. ‘Als supermarktketen ben je het maatschappelijk verplicht je klanten daarin goed te adviseren en passende producten aan te bieden. Daarom dit initiatief’.

KORT BEDRIJVIG Aan de Markt in Sint-Maartensdijk

Bloemenhuis Marian viert 30-jarig bestaan

Glasschade?! Ruit stuk?! Supersnel Glasherstel

24 uu rs service

Bel gratis 0800 - 837 52 27

KORTE BERICHTEN Nationale collecte: Jantje Beton zet zich in voor kinderen zodat zij vrij buiten kunnen spelen. Niet alleen het jongere kind verdient die plek. Waar kunnen meiden en jongens die te groot zijn voor de speeltuin, maar te jong zijn voor de hangplek, elkaar ontmoeten in steden en dorpen? Jaarlijkse collecte voor het jeugdfonds van Jantje Beton. Van 4-9 maart zullen scouts collecteren in Sint-Annaland en in Tholen. Die week zullen leden van scouting Heenetrecht aan de deur komen met collectebus. In Tholen stad collecteren ze op zaterdag 9 maart tussen 11.00-14.30 uur. De leden zullen duidelijk herkenbaar zijn aan hun uniform met gele das. Alvast bedankt voor uw gift. SINT-MAARTENSDIJK WSV Oosterscheldestappers: Recreatieve en senioren wandelen op woensdag 5 maart vanaf Haestinge, afstanden 5 of 10 kilometer, starttijd 13.30 uur. Koersbal: Uitslag wedstrijd 18 februari van Gezelligheid Vóór Alles: 1. dhr. Fr. d. Jong-dhr. C. v. Gorsel 32 punten, 2. mevr. W. Kloet-mevr. L..Wielaard 23, 3. en 4. mevr. T. Breure-dhr. W. Bijl, mevr. C. v. Mierlo-mevr. A. Bocxe 21, 5. dhr G. v.d. Padt-dhr. A. Wielaard 17, 6. mevr. M. v.d. Hoek-dhr. J. Bijnagte 16, 7. mevr. B. Bijnagte-dhr. C. Breure 15, 8. mevr. M. Dane-mevr. A. Poot 11. Optreden: Donderdag 28 februari is er in de recreatiezaal van Maartenshof een optreden van het zangduo ‘De Jochies’. Zij brengen vergeten liedjes uit de jaren ‘50 en ‘60 ten gehore, zoals ondermeer nummers van Lou Bandy en Dorus. Een avond vol nostalgie die men niet mag missen, zaal is open om 19.15 uur, aanvang 19.30 uur. Samenspelgroep: Zaterdagavond 2 maart komt de samenspelgroep van Euterpe voor

een concert in Maartenshof. Ook belangstellenden van buiten Maartenshof zijn welkom. De groep staat o.l.v. Monique de Rooy en is tevens bedoeld als de opmaat voor het jaarconcert van Euterpe op 16 maart.. De aanvang van het concert samenspelgroep is 19.00 uur. SINT PHILIPSLAND Uitwisselingsconcert: Zaterdag 2 maart zal Concordia Sint Philipsland OVM ontvangen voor een uitwisselingsconcert. Na de eerdere uitwisseling in 2008 in de Vossenkuil werd het nu meer dan tijd om de zustervereniging terug uit te nodigen in dorpshuis De Wimpel. Beide fanfares zullen een eigen afwisselend programma ten gehore brengen. Het concert begint om 19.30 uur en de toegang is gratis. Uitwisseling: Zaterdag 2 maart zullen de fanfares van OVM en Concordia elkaar (muzikaal) ontmoeten. Bij beide verenigingen bestaat een gewoonte om regelmatig een andere vereniging uit te nodigen. Het is leerzaam, biedt luisterplezier, maar is bovenal gezellig. Nadat Concordia in 2008 Oud Vossemeer bezocht, is het nu de hoogste tijd voor een uitwisselingsconcert in Sint Philipsland. De zusterverenigingen brengen vanaf 19.30 uur ieder hun eigen gevarieerde programma, toegang gratis. THOL.EN Koersbal uitslag 20 februari: 1. mevr. N. Deurloo-dhr. G. Bolier 37, 2. mevr. R. Bolier 33, 3. mevr. J. Bos-dhr. J. Suurland 24, 3. mevr. D. Lindenberg-mevr. H. Schot 24, 4. dhr. G. v.d. Padt-dhr. W. Bijl 23, 5. mevr. J. Verbraeken-dhr. W. Deurloo 20, 6. mevr. A. Suurland-mevr. A. Hilgerson 13. Jeugddienst:: Zondag 3 maart is er om 17.00

uur een jeugddienst, thema: Sorry zeggen. Predikant Ds. P. Broere gaat voor en club De Aanloop zal de dienst opleuken met verschillende optredens. De dienst zal begeleid worden door de band In Christ United, zij zullen ook nog een aantal nummers zelf spelen. Kringloopwinkel: In verband met biddag is Kringloopwinkel OverThollig, Postweg 3c niet op woensdag maar op donderdagmorgen 28 februari open van 09.00-11.30 uur. Er kunnen goederen (ook oude metalen!) ingeleverd worden. Voor grotere meubelstukken en inboedels graag vooraf contact met Colinda de Heer, tel. 0166-604107. Inloop: Woensdag 6 maart is er om 10.00 uur in de kerkzaal van de NPB, Oudelandsestraat 11een inloopochtend over de Veertigdagentijd. Mieke Grever verzorgt deze morgen. De veertigdagentijd is een goede periode voor bezinning, inspiratie en meditatie ter voorbereiding op het paasfeest. Aanwezigen kunnen luisteren naar ingetogen pianomuziek aangevuld met overdenkingen en gedichten gebaseerd op ‘Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze’ van Joseph Haydn. Deze laatste componeerde de muziek en de woorden kennen we allemaal uit de bijbel, van ‘Vader vergeef hen ze weten niet wat ze doen’ tot ‘Vader in uw handen beveel ik mijn geest’. OUD-VOSSEMEER Rommelmarkt: Iedere vrijdag worden er spullen ingezameld voor de jaarlijkse rommelmarkt van de Hervormde Kerk. Men kan spullen inleveren van 19.00-20.00 uur bij de loods van de familie Van Gorsel, Kromme Dreef 4. Mocht men niet in staat zijn om de spullen zelf te komen brengen, neem dan contact op met Sjors Burger, tel. 0650471554. PAGINA 6

Intussen is de winkel al 21 jaar op de Markt te vinden.

SINT-MAARTENSDIJK - Zaterdag 2 maart viert Bloemenhuis Marian haar 30-jarig bestaan. Op 2 maart 1983 begon Marian haar winkel in de Molenstraat in Sint-Maartensdijk met de verkoop van groente, fruit, bloemen en planten. Na negen jaar is de winkel verhuisd naar de Markt vanwege de groei van het assortiment. Inmiddels is de zaak sinds december 2005 in handen van haar dochter Mariëlle. Vers De nadruk ligt op verse producten. Zo worden er dagelijks salades vers gesneden. Ook kunt U er al 30 jaar terecht voor vakmanschap en service. “Wij maken alle gelegenheidswerk zoals bruids- en rouwwerk, boeketten, plantschalen, zijdestukken en fruitmanden, alles door ons vakkundig gemaakt. Verder natuurlijk fruit van het seizoen en verse groentes”, laat Mariëlle weten. “Wij vieren ons 30-jarig bestaan graag samen met u, aanstaande donderdag 28 februari, vrijdag 1 maart en zaterdag 2 maart. Op de laatste dag is er tevens een proeverij!” Bekijk de advertentie elders in deze Thoolse Bode voor de speciale actie-aanbiedingen! Bloemenhuis Marian - Markt 21 - Sint-Maartensdijk - tel. (0166) 66 27 60.

vanaf 1 maart

GRATIS


lief en leed

Familieberichten

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 27 38 55, voor inwoners van Tholen, Anna Jacobapolder, Oud-Vossemeer, Poortvliet, Scherpenisse, St. Annaland, St. Maartensdijk, St. Philipsland en Stavenisse. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt. Dierenarts Voor Tholen: W. Brons, Kalfdamseweg 2 in Poortvliet, tel. 0166 66 25 96. Voor Sint Philipsland: dierenkliniek Steenbergen, tel. 0167 56 59 45.

Open en toegankelijk. U kunt altijd bij ons terecht voor een goed georganiseerde uitvaart die past bij uw wensen. We zijn 24 uur per dag bereikbaar op 0800 - 023 05 50. Ook als u niet bij ons verzekerd bent. Kijk op www.monuta.nl voor het uitvaartcentrum bij u in de buurt.

Allévo zorg en dienstverlening Tel: 0113 - 249 111; www.allevo.nl thuiszorg, hulp bij het huishouden en tafeltje-dek-je Onze zorg - dichtbij en altijd - is er voor ú! Zeven dagen per week staan wij 24 uur p/dag met raad en daad voor u klaar via 0900 - 900 4444. TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

antiek | (streek)sieraden | design | kunst | verzamelingen | inboedels

Inbreng gevraagd, van één item tot complete inboedel, voor onze

Kunst & Antiek Veiling en VenduVeiling op dinsdag 19 maart en woensdag 20 maart VenduHuis De Jager Goes BV Ringbaan West 2b | 4461 ED Goes 06 42 11 45 42 | www.venduhuisdejager.nl

Kaas

Bij 250 gram Lentekaas (kruidenmelange) 100 gram Filet d’ardenne GRATIS

ZeeUwSe KNop KAAS Nu ook met zeekraal!

***** eK: Domschinken 100 gram € 1,59 BrOOdJe V/d we Kalkoenfilet met kruiden 150 gram € 2,25 Broodje Gezond met Bij aankoop van deze vleeswaren GRATIS eierdopje vers sinaasappelsap (250ml) salades ter introductie € 4,25 Asperge / Garnalen 100 gram € 1,69 nu Chop Choy salade 100 gram € 1,59

Vleeswaren

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Lekker in bad ...

u kunt nu ook uw broodjes via de site bestellen:

Buitenlandse Kaas

Abdij kaas

mild, pater, abt en prior NU 250 gram € 4,20

‘t Kaeswienkeltje

www.kaeswienkeltje.nl

Kerkstraat 2 Tholen Tel.: 0166 603018

DINSDAG 26 februArI T/M ZATerDAG 2 MAArT

Dinsdag 23 aug t/m zaterdag 27 aug VAN € 2.75 VOOR € 2.25 zeebonk VAN € 1.45 VooR € 1.10

ToScAANS DoNker

DoNDerDAG 28 februArI Dinsdag 23 aug t/m donderdag 25 aug

BADKAMERS EN INSTALLATIETECHNIEK Oude Moerstraatsebaan 6 I Bergen op Zoom I tel. 0164-650270 I www.lindhoutbadkamers.nl

brAbANTSe koffIekoekeN appelflappen

Wij maken uw nieuwe badkamer of toilet met:

2 STUKS VAN € 2.80 VOOR € 2.30 2 STUKS VAN € 2.60 VooR € 2.05

• Montage en installatie door eigen vakspecialisten • Strakke planning • Zeer korte montagetijd • Vanaf sloop tot aan de oplevering • 5 jaar garantie op alles

VrIJDAG 1 MAArT eN ZATerDAG 2 MAArT BraDerie aanBieDingen!!!

ZwITSerSe 6 tOt27 8 peRsONeN Vrijdag 26 rooMVlAAI aug en zaterdag aug

VAN € 9.95 VOOR € 6.95 tompoucen 5 hAleN 4 beTAleN Appel roZIJNeNbrooD VAN € 3.10 VOOR € 2.50 suikeRbRood VAN € 2.15 VooR € 1.50 ZATerDAG 2 MAArT heeRlijke VeRse oliebollen HAppY HourS VAN 07.30 uuR tOt 11.00 uuR 10 stuks VAN € 8.00 VooR € 6.50 kAMpIoeNTJeS 4 hAleN 2 BETALEN Zaterdag 27 aug

Vang een badeendje

WoensdagHappy 27 februari zijn wij de gehele dag gESLoTEN i.v.m. Biddag. Hours van 07:30 - 11:00 uur

gesoRteeRde haRde bRoodjes Botermarkt 12-14 • 4691 CZ Tholen Tel. (0166) 602324 (0166) 604790 6 hAleN = •3Fax beTAleN

opENiNgSTijdEN: Ma. t/m do. 8.00 - 17.30 uur • Vrijdag 8.00 - 20.00 uur • Zaterdag 7.30 - 15.30 uur LET op !!! Tussen de middag zijn wij ook open! Bestellingen kunnen dagelijks vers vanaf 06.15 uur (op vrijdag al vanaf 05.30 uur) worden afgehaald.

let op !!!

Tussen de middag zijn wij ook open!

Bestellingen kunnen dagelijks vers vanaf 06.15 uur (op vrijdag al vanaf 05.30 uur) worden afgehaald

en maak kans op een

iPad

(Actie loopt tot 31 maart 2013, vraag naar de voorwaarden)

Niet klaar binnen afgesproken termijn? Dan krijgt u uw badkamer

GRATIS!

(vraag naar de voorwaarden)

Oude Moerstraatsebaan 6 | Bergen op Zoom | Tel. 0164 - 65 02 70

www.lindhoutbadkamers.nl

Botermarkt 12-14 • 4691 CZ Tholen Tel. (0166) 602324 • Fax (0166) 604790

openingstijden: Ma. t/m do. 8.00 - 17.30 uur • Vrijdag 8.00 - 20.00 uur • Zaterdag 7.30 - 15.30 uur

e d e n d e n eterre sactie! t t t e e KwKewuwcjtaiaer!!! ni a

PAGinA 7


Oude vereniging zoekt nieuwe leden

foto allereerste notulen 1921

SCHERPENISSE - De Vereniging ter bevordering van de verkrijging van onroerend goed, inmiddels reeds vele jaren gevestigd aan de Randweg, Scherpenisse, en welke oorspronkelijk is opgericht in het jaar 1921, zoekt naarstig naar nieuwe leden om het voortbestaan te kunnen waarborgen. Martin Hoevenaars: “sinds enkele jaren ben ik lid van deze vereniging omdat mijn vrouw en ik een plek zochten om onze eigen groenten te kunnen verbouwen. Zelf kom ik uit een kleine stad en ben geenszins opgegroeid met tuinieren, maar met ijver, veel geduld en goed luisteren naar oude wijsheden (rijkelijk aanwezig binnen de vereniging) is het werk meer en meer eigen geworden. Ik kan me nog herinneren dat het allereerste groen van de eigenhan-

dig gepote aardappel door de bebedde aarde heen brak en dat me dat werkelijk ontroerde. Het is bijzonder om te mogen en kunnen eten van ‘eigen land’. De vereniging biedt die ruimte aan mensen die kweken voor eigen gebruik en/of voor groter doeleinden. Al die jaren heeft de vereniging zich gericht op inwoners van Scherpenisse zoals de oude statuten hebben voorgeschreven en voortbordurend op tradities die van generatie op generatie zijn voortgezet. Kijkend in de oude notulen kan ik niet anders constateren dat er weinig is veranderd in al die jaren, zelfs sommige achternamen niet. Ieder jaar komen de leden bijeen voor een vergadering en het verloop van deze bijeenkomsten is nog gelijk als in het jaar van de oprichting. Dit is de kracht van de vereniging, maar in veranderende tijden

waarschijnlijk ook de zwakte. Het digitale tijdperk is de vereniging nog maar nauwelijks binnengetreden. Tijdens de afgelopen bestuursvergadering kwam pas helder aan het licht, al neuzend in de oude statuten, dat mensen van buiten Scherpenisse die op zoek zijn naar een stukje land om te boeren ook welkom zijn bij de vereniging, zeker nu de bron zelf dreigt op te drogen. Aan de ene kant ben ik niet zo traditioneel aangelegd, maar aan de andere kant ben ik ervan overtuigd dat het soms belangrijk is om deze te behouden, juist in deze tijd waarin het plafond van luxe bereikt lijkt te zijn en verzadiging misschien wel plaats gaat maken voor meer schaarsheid. Wie neemt tegenwoordig nog de moeite om zijn eigen groenten te verbouwen. Ja het kost tijd en vergt inzet, maar wat je ervoor terugkrijgt is een veelvoud van wat je de grond in stopt. Het is toch vreemd dat een vereniging die voortkomt uit een landbouwstreek en die zich richt op de kleine landbouw nu in zijn voortbestaan bedreigd wordt. Dat zou een groot gemis zijn. De vereniging ter bevordering van de verkrijging van onroerend goed (voor landbouwers) is oud, maar niet ouderwets en daarom naarstig op zoek naar nieuwe leden van binnen of buiten Scherpenisse. Op dit moment dreigt opheffing, omdat dit jaar opnieuw enkele leden gestopt zijn vanwege de tijd die zijn sporen nalaat. Komende 4 maart is de ledenvergadering voorafgaande aan het nieuwe seizoen. Even daarna worden de lapjes en lappen weer uitgezet, de grond gelijk gemaakt en kan het zaaien weer beginnen”. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de voorzitter van de vereniging, Dhr. H. Poot, te bereiken op 0166-664162.

Website Vestetuin compleet vernieuwd

THOLEN - De website van het nieuwbouwproject Vestetuin is vernieuwd. Vorige week ging deze online. Op de website is informatie te vinden over de bouw van de Aldi en Albert Heijn en de 30 appartementen, die binnenkort begint. Ook kunnen mensen informatie aanvragen over woningen die in de tweede fase van het project worden gerealiseerd. Eind februari zou daarover een informatieavond worden georganiseerd. De precieze datum van die bijeenkomst was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend. Vestetuin komt op het voormalige industrieterrein tussen de Eendrachtweg en Grindweg. Het adres van de site is www.vestetuin.nl.

13e editie Read and Meet

Schrijvers en scholieren in het café

Chr. Thools mannenkoor Rehoboth

Jaarlijkse zang- en orgelmiddag THOLEN - Op D.V. zaterdag 2 maart hoopt het Chr. Thools mannenkoor Rehoboth weer te zingen op de jaarlijkse zang- en muziekmiddag, samen met de gehandicapte vrienden uit de regio. Het is al jaren een goede gewoonte dat het mannenkoor met vrijwilligers van Helpende Handen in de maand maart of april een zang- en orgelmiddag organiseren in de Rehobothkerk van de Gereformeerde Gemeente te Tholen (Ds. G.H. Kerstenstraat 2). Op deze middag zal het man-

nenkoor zelf enkele stukken zingen, maar er is natuurlijk ook weer gelegenheid voor de gehandicapte vrienden uit de wijde regio, om samen met het mannenkoor enkele bekende Psalmen te zingen. Deze middag hoopt Cees het Jonk het koor te dirigeren en bespeelt Bram Bout het orgel. Ieder die van muziek en zingen houdt is van harte welkom. Niet alleen onze gehandicapte vrienden met familie, vrienden en kennissen, maar ook allen die deze doelgroep een warm hart toedragen, worden uitgenodigd deze middag te bezoeken. De middag zal om 14.30 uur beginnen.

Zaalvoetbal Tholen THOLEN - In de eerste wedstrijd van de avond trof Hart van Tholen als tegenstander het team van café ’t Centrum uit Poortvliet. In een laag tempo probeerde Hart van Tholen de verdediging van ’t Centrum te slechten. Inderdaad hadden de Tholenaren het beste van het spel, maar door gevaarlijke counters kwam ’t Centrum geregeld voor de Thoolse goalie. Toch waren deze counters niet altijd doeltreffend waardoor na een ruststand van 4-1, de mannen van Hart van Tholen uiteindelijk met 7-3 aan het langste eind trokken. De wedstrijd van Gebr.Roggeveen tegen de Sixties werd, door een personeelsgebrek bij de eerste, afgelast. Hierdoor behaalde de Sixties een regelemantaire 5-0 overwinning en hier-

door komen de mannen van het gelkijknamige eetcafé weer een stapje dichter bij het kampioenschap. I n de B poule werd ook nog een wedstrijd gespeeld. Lijstaanvoerder Tweewielerservice Tholen speelde tegen ’t Keeten/ Westdorp Bouw. De teams waren aan elkaar gewaagd en speelde beiden met veel overgave. Aan beide kanten leverde dit mooie kansen op, welke nogal eens bleven liggen, waardoor de rust werd bereikt met een 2-1 voordeel voor de mannen van ’t Keeten/Westdorp Bouw. De tweede helft gaf een zelfde beeld, met over en weer kansen, maar ook veel balverlies, wat een erg rommelige wedstrijd gaf. Toch slaagden de fietsenmakers uit Tholen erin om de achterstand om te bouwen naar een 4-2 overwinning.

15 HD zenders voor alle Zeeuwen met Digitale TV van DELTA ZSC stoomt op naar 3e plek THOLEN - In een spectaculaire match is Zie Scherpe Combinatie erin geslaagd koploper HWP met een fikse kater naar huis te sturen door met 5.52.5 te winnen. Weliswaar kwamen de gasten met drie invallers, maar ZSC miste met Dig de Graaf aan bord twee een sterke troef.

GOES - Schrijfster Anna Woltz (links) praat in café De Snor op de Grote Markt in Goes met vmbo- en mavoleerlingen over haar boeken en het plezier dat lezen kan brengen. Net als vijf andere schrijvers van (jeugd)boeken bezocht Woltz donderdag een Goese horecagelegenheid voor het evenement Read and Meet. Bibliotheek Oosterschelde organiseert dat voor de 13e keer. Woltz is onder meer schrijfster van ‘Ik kan nog steeds niet vliegen’ dat vorig jaar werd bekroond met de Thea Beckmanprijs voor het beste historische jeugdboek. Daarnaast heeft ze vele andere titels op haar naam staan. Leerlingen van alle middelbare scholen in Goes hadden ter voorbereiding werk van haar gelezen. Read and Meet is bedoeld om lezen onder de aandacht te brengen bij jongeren, die normaal geen boek pakken. In het kader van het project bezoekt Manon Sikkel donderdag nog café Nationaal in Goes en is Rob Ruggenberg vrijdag te gast op het Calvijn College in Krabbendijke. Gonneke Huizing sluit de 13e aflevering op woensdag 20 maart af met een ontmoeting met leerlingen van Westerpoort in Tholen. Meer informatie: www.bibliotheekoosterschelde.nl. FOTO BENNIE KRAJENBRINK PAGINA 8

Aan bord 5 dacht Martin Krijger met een pionoffer een sterke koningsaanval te krijgen, maar dit bleek een misrekening. Daarmee stond de eerste nul genoteerd. Bas van de Graaf gaf op het 2e bord zijn tegenstander niet veel ruimte, waarna de stelling snel vast liep. Puntendeling was het resultaat. Na een rondje langs de andere partijen zag het er zorgelijk uit. Arend Bandsma was op het 7e bord positioneel minder komen te staan en wat gaan rommelen. Hij wilde dan ook remise aanbieden maar werd, gezien de stand op de overige borden, gevraagd door te spelen zonder risico te nemen. In de tussentijd deelde Jan de Graaf op het 6e bord het punt tegen dezelfde speler waarvan hij in de uitwedstrijd nog had gewonnen. Tegelijkertijd blunderde de tegenstander van Bandsma waardoor de stand gelijk getrokken werd. Op de overige borden zag het er inmiddels redelijk uit, want Hans Aangeenbrug had op het 1e bord de vijandelijke stelling steeds meer

ingesnoerd en Kedem Gutkind leek op het 3e bord steeds beter te komen staan. Op het 4e bord stond Rick van de Breevaart na een offensief niet zo goed en een kwaliteit minder terwijl op het 8e bord Bart Hertog een mooi initiatief had. Aangeenbrug was als 1e klaar. Nadat en fout van hem in de opening onbestraft bleef, kreeg hij met een pion minder het initiatief en rondde de partij vakkundig af met winst. Het leek erop dat de tegenstander van Hertog zich had ontworsteld aan de druk en Hertog probeerde een simpel trucje door gebruik te maken van een penning op de vijandelijke koning. De HWP-er zag het trucje en bedacht daarvoor een goede oplossing. Alleen had hij het mat-in-een wat toen ontstond niet gezien waardoor de tussenstand op 4-2 kwam. Van de Breevaart had zich op zijn geheel eigen wijze aan zijn achterstand ontworsteld en speelde na overleg remise waardoor de overwinning een feit was.De jongste speler Gutkind was nog als laatste bezig. Hij had langzaam maar zeker de stelling van zijn sterke tegenstander (Zeeuws Kampioen in 1974 en 1977) gesloopt en beëindigde de partij met mat. Door deze 5.5-2.5 overwinning staat ZSC op een prachtige 3e plaats. De verschillen zijn echter klein, dus het kan met 3 ronden te gaan nog alle kanten op. De volgende match is op 9 maart tegen koploper Middelburg.


EDITIE BERGEN OP ZOOM, THOLEN, WOENSDRECHT, STEENBERGEN

f e ti c a & fit VITALE SENIOREN

OUDEREN EN SOCIAL MEDIA

AANPASSINGEN IN DE WONING

HOE KUN JE LANGER IN JE EIGEN HUIS WONEN?

COLOFON

Fit & Actief is een special van Uitgeverij de Bode, postbus 22, 4880 AA Zundert, www.internetbode.nl Oplage 60.000 exemplaren Verspreidingsgebied Bergen op Zoom, Tholen, Woensdrecht en Steenbergen Acquisitie Leo Elenbaas, Jolanda den Haring, Eduard van Elsacker Redactie Ria van Meir, Britta Janssen, Addo Sprangers, Kimberley Nouws, Eugène de Kok Layout Jan Bastiaenen Druk Drukkerij Vorsselmans, Zundert


“Het behouden van uw welzijn is mede onze zorg, doet u mee?” REGIE-ONDERSTEUNING • Persoonsgerichte voorlichting en begeleiding door professionele en vrijwillige Ouderenadviseurs • Mantelzorgondersteuning • Regionaal platvorm dementie PRAKTISCHE HULP • Maaltijdvoorziening thuis en in groepsverband • Plusbus • Personen alarmering • Boodschappendienst • Klussendienst ACTIVITEITEN • Steunpunten (Aen de Fonteijne, Elsenborch, Zoomflat, Zonneplein, Lepelstraat , Wittenhorst en Meilust) voor 55-plussers • Breed scala aan cursussen, beweeg- en ontmoetingsactiviteiten VRIJWILLIGERSWERK • Werving, opleiding en begeleiding in alle onderdelen van de organisatie • Inzet vrijwilligers bij boodschappen, klussen- en andere diensten aan mensen in de thuissituatie PLAATS VOOR ALLERHANDE INFORMATIE • www.swoboz.nl • www.55plusactiefboz.nl • www.dementiewegwijzer.nl Hoofdkantoor: Keldermanslaan 5 • Postbus 674 • 4600 AR • Bergen op Zoom • 0164-265946 • E-mail: info@swoboz.nl

tanteLouise-Vivensis

actief en toch ontspannen tanteActief Op iedere locatie van tanteLouise-Vivensis bieden we een uitgebreid ontspanningprogramma. We organiseren onder andere bewegingsactiviteiten, theateravonden, zangmiddagen, biljarten, kaarten en bingo’s. Ook als u geen bewoner of klant bij ons bent, mag u gezellig deelnemen aan deze activiteiten. U kunt gebruik maken van tante’s uitPas. Wilt u weten hoe u in bezit komt van deze pas, of heeft u andere vragen bel dan met ons uitBureau.

Belt u voor meer informatie over de ontspanningsactiviteiten 0164 - 28 13 39 of 0164 - 28 13 40 of mail uitbureau@tanteLouise-Vivensis.nl of kijk eens op www.tantelouise-vivensis.nl


Verzorgde VAKANTIES voor OUDEREN bieden uitkomst

n e z i e r n Oudere r e d r i a l u p o p s d e ste

Zin in vakantie? Er gaan veel ouderen op vakantie in binnen- én buitenland. Van fiets- en wandelvakanties tot een luxe cruise. Tegenwoordig zijn er wat dat betreft veel meer mogelijkheden, of je nu gezond bent of niet. DOOR KIMBERLY NOUWS

Ontspannen op het water Bent u niet zo actief of heeft u zin in een rustvakantie?

Vandaag de dag is er een ruime keuze uit reizen die

Dan is een cruise misschien iets voor u. Steeds meer

speciaal op de wensen en belangen van ouderen zijn

ouderen raken bekend met een cruisevakantie. Aan

afgestemd. Veel senioren vinden het prettig om een

boord van een schip met vele faciliteiten geniet u van

stedentrip, excursie reis, rondreis, busreis of cruise te

een heerlijke vakantie. Vaak kunt u aan boord zwem-

maken. Natuurlijk zijn ook de zon- en strandvakanties

men, naar het casino gaan, heerlijk eten, golfen en

populair onder senioren en voor de actieve senior is er

genieten van het ontspannen gevoel wat u krijgt door

de wandel- of fietsvakantie. Ook kamperen en vaarva-

op het water te zijn. Onderweg worden de leukste

kanties zijn voor veel ouderen een populaire manier

bestemmingen bezoekt. Ontdek de mooiste plekken en

van vakantie vieren. Duidelijk is wel dat de senioren

culturen dichtbij of aan de andere kant van de wereld.

van vandaag kiezen voor luxe en comfort! Onbezorgd op reis Vakantie naar uw wens

Voor ouderen die graag op reis gaan, maar te kampen

Een van de populaire ouderenreizen zijn de fiets- en

hebben met een lichte fysieke beperking is toch zeer

wandelvakanties. Hierbij worden heerlijke fietstochten

wel vakantie mogelijk. Ouderenvakanties worden op

gemaakt en u geniet van de mooie natuur onderweg.

verzoek verzorgd met extra service. Bij deze reis krij-

Houdt u van te voet de omgeving ontdekken? Dan zijn er ook wandelvakanties. Wanneer er interesse is in cultuur en bezienswaardigheden dan zou u het ‘vakantiegevoel’ kunnen krijgen tijdens een stedentrip of een excursie (rond)reis

gen de vakantie-

ALLES IS MOGELIJK, OOK VOOR OUDEREN

gangers de zorg die ze nodig hebben. De reizen worden gedaan op een rus-

tiger tempo en hebben een aangepast programma. Een begeleider gaat mee op reis en helpt de gasten met de kleine ongemakken. Op deze manier kan iedereen genieten van een fijne vakantie zonder zorgen.

Tips per c ruise: - Middellan dse Zee - Noorse Fjorden - Caribbea n Tips actie ve vakanties in eigen la nd - Limburg - Drenthe - Zeeland Top drie s tedentrip s 1. Parijs 2. Madrid 3. Athene


W W W. A K K E R M A N S . C O M G RO EPSU ITJE S - FA MILI EDAG - FEESTLOCATIE - DAGJ E U I T leisure & golf

MAAK KENNIS MET GOLF Open dagen op 13, 14 20 en 21 april • • • • •

Gratis proeflessen tussen 11:00 EN 17:00 Rondleiding over terrein Springkussen voor kinderen Minigolf Golfwedstrijd voor gevorderden

Golfvaardigheidsbewijs is bij ons niet vereist!

PAASBRUNCH Op 2e paasdag van 11:00-16:00. Met gratis minigolf, springkussen en échte lammetjes! Heerlijke huisgemaakte gerechten van veelal streekgebonden eerlijke producten! € 19,50 p.p. / kinderen € 11,50 Aanmelden: info@akkermans.com of 0167-502621 Voor meer informatie WWW.AKKERMANS.COM/PAASBRUNCH

BESTE FAMILIEBEDRIJF In 2012 werd Akkermans leisure & golf verkozen tot beste familiebedrijf van Nederland. Akkermans leisure & golf Heense Molenweg 23 4655 TB De Heen

Eigen werkplaats & 2e hands hoek van 200m2 50 nieuw ELO fietsen in showroom

tel: 0167- 502621 info@akkermans.com

Winnaar 2012 Beste Familiebedrijf van Nederland! Winnaar 2012

Begin het een voorjaar met ! nieuwe fiets Openingstijden: Dinsdag - woensdag 9.00 - 18.00 • Donderdag - vrijdag 9.00 - 20.00 • Zaterdag 9.30 - 17.00

ElEktrischE fiEts actiE!!! “tot 40% korting op alle overjarige elo fietsen”

“grootste keus van 2e hands elo fietsen al vanaf 600,- met garantie”

“meer dan 60 nieuwe elo fietsen in de winkel”

“demo fietsen staan klaar om een goede keuze te kunnen maken”

“inruil mogelijk op 2013 modellen”

“de beste service van het land”

Tinus van Overveld Burg. Moorstraat 35 • 4631 EC Hoogerheide • Tel. 0031 (0)164 612606 www.tinusvanoverveld.nl • facebook.com/tinusvanoverveld

Uw ogen zijn het meer dan waard!

Gratis zonnebril op sterkte bij aankoop van een complete bril Stationsstraat 10 (t.o. V&D) • Bergen op Zoom • 0164 236 121 • www.hamoptiek.nl


Wie GOLF als zijn sport beschouwt, is een BEVOORRECHT mens

VIJF MOOISTE GOLFBANEN TER WERELD: 1. Cypress Point Club, Verenigde Staten 2. Pine Valley Golf Club, Verenigde Staten 3. Muirfield Village Golf Club, Engeland 4. St. Andrews, Schotland 5. Pebble Beach Golf Links, Verenigde Staten

n e e r e d e i Golf voor

DOOR KIMBERLY NOUWS

Of je nu veel of weinig ambitie hebt, golfen is moge-

Soorten

lijk. Drukke baan, een gezin en uw sociale leven op

De baan is een perceel waarop de sport wordt ge-

Golfen iets voor een laag pitje? Ga dan golven, een sociale sport wanu? Een mooie neer je samen met familie of vrienden gaat oefenen. eenvoudige Golf wordt vaak gedaan door het bedrijfsleven, sport, geschikt senioren, maar ook steeds meer door jongeren. voor iedereen: jongeren, volwasHobby senen, senioren, Golf wordt niet alleen ervaren als sport, maar families en mensen ook als hobby. Vaak word golf gezien als een met een fysieke besymbool van persoonlijke status en het vermoperking. Het kan gegen. Dit wordt met de jaren steeds minder. speeld worden wanGolf is voor iedereen. Voor senioren is golf een neer je wilt, met wie heerlijke sport. Buiten bezig zijn, het sociale je wilt, waar je wilt en praatje, sportief doen en na afloop een lekker hoe je maar wilt. drankje nemen.

speeld. Het bestaat uit een reeks holes. In de regel bestaan holes uit de volgende onderdelen: tee of afslagplaats, green, hole, fairway, fringe/apron en hindernissen. Er zijn verschillende soorten golfbanen, afhankelijk van de locatie waar zij zich bevinden. De zogenaamde links-banen bevinden zich vlak langs de kustlijn. De bos-banen bevinden zich doorgaans in bosrijke gebieden. Park-banen zijn banen die zich niet in een bosrijk gebied bevinden of aan de kust. Polder-banen zijn meestal ook vrij vlak. Reizen Tegenwoordig zie je steeds meer senioren die op reis gaan. Vaak word er dan gedacht aan cruises, maar ook de golfreizen worden steeds populairder. De Costa del Sol, de Algarve, de Turkse Rivièra, misschien wel Florida, Azië of - deze winter heel in trek - ZuidAfrika zijn bestemmingen waar het voor golfers goed toeven is.


tanteActief

n e n n a p s t n o h c o t n e Actief

BERGEN OP ZOOM - Ouder worden en achter de geraniums gaan zitten is niet meer van deze tijd! Sterker nog: actief blijven zorgt niet alleen voor een goed humeur, maar zorgt er ook voor dat u gezond blijft. U houdt sterkere botten en spieren, en heeft minder kans op botontkalking en hartaandoeningen. Maar bewegen is bovenal leuk en gezellig. Terwijl u beweegt, ontmoet u andere mensen. Dat kan ook na het sporten leuke contacten opleveren. tanteLouise-Vivensis organiseert onder de noemer tanteActief op meerdere plekken binnen haar werkgebied bewegingsactiviteiten speciaal voor senioren. Gymfit, Spel & Bewegen, (zit)Dansen zijn een aantal voorbeelden van deze activiteiten. Maar ook Zumba Gold (een voor senioren ontwikkelde versie de fitnessrage van deze tijd) staat op het programma. U hoeft niet bang te zijn dat het ‘te zwaar’ of ‘te veel’ is. Onze gekwalificeerde instructrices begeleiden u perfect en houden u goed in de gaten. Ook als u niet goed ter been bent of een andere beperking heeft, kunt u bij ons terecht.

Wilt u meer informatie over de beweegactiviteiten of informatie over het andere aanbod van tanteActief neemt u dan contact op met het uitBureau van tanteLouise-Vivensis (telefoon:0164-281339 of 0164-281340 od via e-mail: uitbureau@tante-louise-vivensis.nl). Wij sturen u graag onze folder toe.

maak kennis met onze nieuwe collectie Bij aankoop van een kostuum overhemd + stropdas GratIs

Secondbuy - Tweedehands Merkkleding voor dames en heren | Van der Rijtstraat 11 Bergen op Zoom Voor inbreng en info, bel: 0164 851 852 | www.secondbuy.nl

Bij aankoop van een colbert pantalon halve prIjs

Zanco Mode

GeldiG t/m 30 maart

Kortemeestraat 9 (in ‘t Vierkantje) 4611 TK Bergen op Zoom Tel. 0164-263485

Maten 34 tot en met 54 Kleding in midden- en hogere segment van MarcCain, Annette Gorz, Hugo Boss, Etro, Ralph Lauren, Mark, Gerrie Weber, Arche. Prima kwaliteit voor leuke prijs Ook tassen, schoenen, sjaals en sieraden! Het voorjaars- en zomerseizoen is op 1 februari begonnen Onze website wordt wekelijks aangevuld

ACTIVITEITEN en BeWeeGWIJZeR ALS OnDeRDeeL VAn ST. WeLZIJn OUDeRen

Mensen zo lang mogelijk actief houden actief in de zin van bewegen, maar ook in de zin van

mensen blijven ontmoeten. Samen, gezellige en leuke activiteiten doen. En dit voor alle senioren in de gemeente Bergen op Zoom. Doet u mee? Met name op het gebied van Fit en Bewegen en Ontmoeten en Spel zijn we erg actief. Veel activiteiten worden vanuit de seniorensteunpunten en sociëteiten georganiseerd. En echt voor ieder wat wils. Een kleine greep uit het activiteitenprogramma:

BERGEN OP ZOOM - Een vanzelfsprekendheid, een wens of een gepasseerd station. Niemand zal een precies antwoord hebben. Iedereen is anders en iedereen heeft haar of zijn persoonlijke situatie en beweegredenen. Iedereen heeft in meer of mindere maten haar of zijn activiteit. Maar ook beperkingen en momenten van eenzaamheid.

Buikdans, seniorobics, nordic walking, computer en fotografiecursussen, clubs voor scootmobielgebruikers, weduwe – en weduwnaars en alleenstaanden. Of lekker bingo, kaarten en biljarten. Voor een compleet overzicht: www.swoboz.nl Al onze activiteiten vindt u ook in het loket 55plusActief. Het loket, waar vrijwilligers het aanbod van seniorenactiviteiten bundelen en via de website www.55plusactiefboz.nl inzichtelijk maken. MAG IK DEZE DANS VAN U? De daad bij het woord.

Activiteiten & Beweegwijzer als onderdeel van Stichting Welzijn Ouderen zal er alles aan doen mensen

Kom lekker naar onze dansmiddag, zondag 17 maart in

zo lang mogelijk actief te houden. En dan niet alleen

ons steunpunt de Zoomflat. Dit van 13.30-17.00 uur.

voor de sfeer Dansen of gewoon en de gezelligheid.


Goud is geld waard, ook oude sieraden Het huidige financiĂŤle klimaat heeft tot gevolg gehad dat de goudprijs is opgestuwd tot historische hoogten. Het gevolg is niet alleen dat nieuwe sieraden duurder worden, ook oude sieraden zijn veel meer waard als vroeger. Veel mensen hebben nog die oude sieraden van vervlogen tijden in de kast. Tegelijk voelt iedereen de druk van de steeds zwaarder wegende lasten en stijgende kosten. Zorgverzekeringen dekken steeds minder en de eigen bijdragen worden steeds hoger. Oude sieraden verkopen was tot voor kort niet zo eenvoudig. Het laten smelten en aanbieden op de internationale goudmarkt is niet voor iedereen toegankelijk. Vandaar dat er juweliers zijn die zich specifiek toeleggen op het inkopen van goud en zilver. Deze kopen vele kleine hoeveelheden in tot een grote hoeveelheid en bieden dit na smelten en raffineren aan op de internationale markt. Hierdoor kunt u met uw oude sieraden ook mee profiteren van de hoge goudprijs. Van Leeuwen Juweliers heeft momenteel in Middelburg,Vlissingen en Bergen op Zoom ook goud inkoop punten geopend waar u met uw oude sieraden terecht kunt. Alles wordt duurder. Met betrekking op goud en zilver is dit echter positief en kan dit mogelijk ook u helpen om de lasten wat te verlichten.

Van Leeuwen Juweliers Middelburg Korte Geere 9 (50 m vanaf plein 1940) Vlissingen Spuistraat 2 (voorheen VI Computer, tegenover de bibliotheek) Openingstijden: di-vr 11:00-17:00 za 11:00-16:00 Bergen op Zoom Antwerpsestraat 5 Openingstijden: di-vr 11:00-17:00 za 11:00-16:00

Officieel dealer van Singer, Gritzner en Babylock

het juiste adres voor: - Naaimachines met boventransport - Reparatie van uw naaimachine - Breigarens ook voor sjaals - Fournituren 15 voorBosstraat alle mogelijke creaties

T: 0164 - 235 508 E: info@liavanpoppelen.nl - Alles op het gebied van borduren I: www.liavanpoppelen.nl ook voor tafellakens, kussens etc. Antwerpsestraatweg 385 Reparatiecentrum T: 0164 - 235 218 Bergen op Zoom

Zaterdag 6 april

Stoffenmarkt Grote Markt Bergen op Zoom Bosstraat 15 T: 0164 - 235 508 E: info@liavanpoppelen.nl I: www.liavanpoppelen.nl

Antwerpsestraatweg 385 Reparatiecentrum T: 0164 - 235 218 Bergen op Zoom


2 knikarmschermen: BGHFTDIVJOEFFOSPOEF aarsaktie! aarsaktie! PNLBTUJOH Bij aankoop van ĂŠĂŠn van deze PNLBTUJOH 2 knikarmschermen:

GRAoTpt IvaSn BLIJF LEKKER IN Aktie lo ril p a 0 3 t o t t r a a 1m t/mBEWEGING 30 april

t/m

"--&,-&63&/7"/%& "--&,-&63&/7"/%&

Millennium en Bloemendael 3&(&/#00( karmschermen: armschermen: "--&,-&63&/7"/%&  3&(&/#00( schermen krijgt men een Orea RTS "--&,-&63&/7"/%& "--&,-&63&/7"/%& "--&,-&63&/7"/%&  Millennium en Bloemendael "--&,-&63&/7"/%& "--&,-&63&/7"/%& 3&(&/#00( m men enBloemendael Bloemendael 3&(&/#00( )FU3PMM&YSPMMVJLHFFGU vanaf â‚Ź1299,motor met afstandsbediening 3&(&/#00( 3&(&/#00( )FU3PMM&YSPMMVJLHFFGU "--&,-&63&/7"/%& 3&(&/#00( 3&(&/#00( Vanaf 22 maart "--&,-&63&/7"/%& VEFWSJKIFJE VEFWSJKIFJE Het rolluik Heroal BBS voldoet aan de hoogste kwaliteitsverwachtingen ĂŠn biedt u de garantie op een lange levensduur.

3&(&/#00( 3&(&/#00( "--&,-&63&/7"/%&  )FU3PMM&YSPMMVJLHFFGU )FU3PMM&YSPMMVJLHFFGU "--&,-&63&/7"/%& )FU3PMM&YSPMMVJLHFFGU )FU3PMM&YSPMMVJLHFFGU VEFWSJKIFJE VEFWSJKIFJE 3&(&/#00( )FU3PMM&YSPMMVJLHFFGU VEFWSJKIFJE VEFWSJKIFJE 3&(&/#00( )FU3PMM&YSPMMVJLHFFGU

Optimale bedieningsgemak met handzender De Heroal BBS is ook verkrijgbaar met de speciale Oximo RTS rolluikmotor van Somfy. Deze rolluikmotor staat garant voor optimaal bedieningsgemak en veiligheid. De Oximo RTS biedt u de volgende voordelen:

JFEFSF3"-LMFVSFO JFEF )FU3PMM&YSPMMVJLHFFGU JFEFSF3"-LMFVSFO JFEF )FU3PMM&YSPMMVJLHFFGU LMFVSFOJOTUSVDUVVSMBL VEFWSJKIFJE LMFVSFOJOTUSVDUVVSMBL "--&,-&63&/7"/%& -&,-&63&/7"/%& VEFWSJKIFJE [POEFSNFFSQSJKTJOEF "--&,-&63&/7"/%& "--&,-&63&/7"/%& JFEFSF3"-LMFVSFO JFEF [POEFSNFFSQSJKTJOEF JFEFSF3"-LMFVSFO JFEF BGHFTDIVJOEFFOSPOEF JFEFSF3"-LMFVSFO JFEFSF3"-LMFVSFO JFEF JFEF 3&(&/#00( &(&/#00( LMFVSFOJOTUSVDUVVSMBL VEFWSJKIFJE BGHFTDIVJOEFFOSPOEF 3&(&/#00( 3&(&/#00( JFEFSF3"-LMFVSFO JFEFSF3"-LMFVSFO JFEF JFEF VEFWSJKIFJE LMFVSFOJOTUSVDUVVSMBL > Bediening van ĂŠĂŠn of meerdere rolluiken tegelijk met PNLBTUJOH LMFVSFOJOTUSVDUVVSMBL LMFVSFOJOTUSVDUVVSMBL JFEFSF3"-LMFVSFO JFEF uw handzender. [POEFSNFFSQSJKTJOEF PNLBTUJOH LMFVSFOJOTUSVDUVVSMBL LMFVSFOJOTUSVDUVVSMBL JFEF JFEFSF3"-LMFVSFO )FU3PMM&YSPMMVJLHFFGU > Bediening van uw rolluiken vanuit welke plek in huis [POEFSNFFSQSJKTJOEF [POEFSNFFSQSJKTJOEF [POEFSNFFSQSJKTJOEF LMFVSFOJOTUSVDUVVSMBL )FU3PMM&YSPMMVJLHFFGU dan ook. BGHFTDIVJOEFFOSPOEF )FU3PMM&YSPMMVJLHFFGU U3PMM&YSPMMVJLHFFGU m LMFVSFOJOTUSVDUVVSMBL [POEFSNFFSQSJKTJOEF [POEFSNFFSQSJKTJOEF VEFWSJKIFJE > Intelligente krachtverdeling op uw rolluik. BGHFTDIVJOEFFOSPOEF )FU3PMM&YSPMMVJLHFFGU )FU3PMM&YSPMMVJLHFFGUet [POEFSNFFSQSJKTJOEF VEFWSJKIFJE BGHFTDIVJOEFFOSPOEF BGHFTDIVJOEFFOSPOEF > Automatische correctiefunctie op de afstelling zorgt PNLBTUJOH VEFWSJKIFJE EFWSJKIFJE 2 [POEFSNFFSQSJKTJOEF ÂŽ JFEFSF3"-LMFVSFO JFEF BGHFTDIVJOEFFOSPOEF BGHFTDIVJOEFFOSPOEF 0BGHFTDIVJOEFFOSPOEF ervoor dat uw rolluik altijd perfect zal sluiten. PNLBTUJOH VEFWSJKIFJE VEFWSJKIFJE KO Vanaf 22 maart JFEF JFEFSF3"-LMFVSFO % PNLBTUJOH PNLBTUJOH > Obstakeldetectie en vorstbeveiliging; motor stopt BGHFTDIVJOEFFOSPOEF EFSF3"-LMFVSFO FEFSF3"-LMFVSFO EF FEF LMFVSFOJOTUSVDUVVSMBL RT ĂŠĂŠn PNLBTUJOH PNLBTUJOH FEF JFEF FEFSF3"-LMFVSFO JFEFSF3"-LMFVSFO bij een obstakel, ook in opwaartse richting bij PNLBTUJOH LMFVSFOJOTUSVDUVVSMBL Bij aankoop van dezedirect PNLBTUJOH op van FVSFOJOTUSVDUVVSMBL MFVSFOJOTUSVDUVVSMBL I vastzitten rolluik (bijv. door bevriezing). t/m 30 april [POEFSNFFSQSJKTJOEF N rkrijgt LMFVSFOJOTUSVDUVVSMBL LMFVSFOJOTUSVDUVVSMBL > Inbraakvertragend; speciale ophangconstructie o [POEFSNFFSQSJKTJOEF G schermen men een Orea RTS l l t/m OEFSNFFSQSJKTJOEF POEFSNFFSQSJKTJOEF Mvoorkomt Vanaf 22 maart ax. 30optillen. Aktie loopt van 31 m uikeBGHFTDIVJOEFFOSPOEF [POEFSNFFSQSJKTJOEF [POEFSNFFSQSJKTJOEF BGHFTDIVJOEFFOSPOEF n 0 a c motor met afstandsbediening a m rt 20 PNLBTUJOH Vanaf Max22 Vanaf 22 22maart maart april HFTDIVJOEFFOSPOEF GHFTDIVJOEFFOSPOEF . 25maart Bij aankoop van ĂŠĂŠn vanVanaf deze 13 PNLBTUJOH BGHFTDIVJOEFFOSPOEF BGHFTDIVJOEFFOSPOEF 0 cm 1 maart tot 30 t/m 30 april NLBTUJOH PNLBTUJOH ĂŠn n van vandeze deze schermen krijgt men een Orea RTS PNLBTUJOH PNLBTUJOH t/m t/m 30 30 april april t/m 30 april Aktie loopt van en n een eenOrea Orea RTS RTS TERRASSCHERMEN motor met afstandsbediening n n olopotpvat va Vanaf 22 maart1 maart tot 30 april lo e e ti ti k k A A dsbediening bediening 0 0apariplril

10%

GGRRAATTIISS

extra 10% korting

$0.'0357003*&%&3&&/ $0.'0357003*&%&3&&/ $0.'0357003*&%&3&&/ $0.'0357003*&%&3&&/

$0.'0357003*&%&3&&/ $0.'0357003*&%&3&&/ $0.'0357003*&%&3&&/ $0.'0357003*&%&3&&/

10% 10% 10% 10%op rolluiken 10%

Vanaf Vanaf2222maart maart 1 1mamaartarttotto3t 3 t/m t/m3030april april

$0.'0357003*&%&3&&/M Max $0.'0357003*&%&3&&/ $0.'0357003*&%&3&&/ ax . 55 $0.'0357003*&%&3&&/ .6 0

GRATIS GRATIS

00 cm cm

redenen om nĂş een lucca E-go te kopen!

$0.'0357003*&%&3&&/ $0.'0357003*&%&3&&/

op een elektrische ďŹ ets! Minimaal 15

1

Minimaa redenen een lucc te kopen

op rolluik en zonwering

M M ax. ax 55 .6 0 00 cm cm

t/m 30 april BLOEMENDAEL extra op rolluikenGROTE COLLECTIE E-BIKES korting TERRASSCHERMEN en zonweringReden 1: de prijs VOLOP KEUZE extra “Een complete, betrouwbare elektrische fiets e Bloemendael een terrasscherm op rolluikenis BLOEMENDAEL op rolluiken 1: ! de prijs %HGLHQLQJ BIEDINGReden extra extra N E voor een vriendelijke prijs van â‚Ź 1.549,-.â€? N A korting A “ Een complete, betrouw op op rolluiken rolluiken TERRASSCHERMEN E D N E L IL H C met eneen speels en modern en uiterlijk. zonwering S R Minimaal 15 E voor een vriendelijke pr V zonwering Uw terrasscherm is standaard ge schikt www.martbrusselaarszonwering.nl korting korting TERRASSCHERMEN %HGLHQLQJ en zonwering zonwering ' TERRASSCHERMEN Dankzij deen fraai afgewerkte druppelvormi­ BLOEMENDAEL redenen omvoor nĂşeen elektrische bediening met op rolluiken $0.'0357003*&%&3&&/ $0.'0357003*&%&3&&/ $0.'0357003*&%&3&&/ $0.'0357003*&%&3&&/

Max. 30 Max. 0 cm 250 c m

M M Max. a 5 M x.a6x. 50 ax 0055 cm . 6 c0 00 mcm cm

M M ax. ax 55 .6 0 00 cm cm

10% 10% en zonwering www.martbrusselaarszonwering.nl

'

Max. 30 Max. 0 cm 250 c m

e

Bloemendael

met

terrasscherm

druppelvormi­

voor een elektrische bediening met

ge zijkappen oogt het scherm zeer compact.

schakelaar. Natuurlijk behoort ook

fraai

en

een

Uw terrasscherm is standaard geschikt

de

speels

is

uiterlijk.

Dankzij

een

modern

afgewerkte

De Kock Tweewielers

De Lucca E-goÂŽ is een e-bike die u gemakkelijk bedient, een aanzienlijke actieradius heeft en een snel op te laden, uitneembare accu. Een ideale elektrische fiets, licht in gewicht en sportief.

De Kock Tweewielers

De Lucca E-goÂŽ is een e-bike lijk bedient, een aanzienlijke a en een snel op te laden, uitnee Een ideale elektrische fiets, lic en sportief.

BLOEMENDAEL opoprolluiken rolluiken BLOEMENDAEL ge zijkappen oogt het scherm zeer compact. ÂŽ schakelaar. Natuurlijk behoort ook /003%8"-5&- en zonwering een lucca E-go www.martbrusselaarszonwering.nl /003%8"-5&- /003%8"-5&- %HGLHQLQJ 45&&/#&3(&/.0# nen zonwering zonwering ' een draadloze afstandsbediening tot usselaarszonwering.nl russelaarszonwering.nl 45&&/#&3(&/.0# e

een draadloze afstandsbediening tot

Bloemendael is een terrasscherm De TibellyŽ­doekcollectie biedt u een met een speels en modern uiterlijk. n een terrasscherm terrasscherm UV GETEST uitgebreid %HGLHQLQJ %HGLHQLQJvoor uw terras­ kleurenpalet Dankzij de fraai afgewerkte druppelvormi­ odern modern uiterlijk. uiterlijk. /003%8"-5&- UwUw terrasscherm terrasscherm is standaard is standaard geschikt gein schikt scherm. Deze uitzonderlijk grote keuze ge zijkappen oogt het scherm zeer compact. /003%8"-5&- te druppelvormi­ druppelvormi­ voor voor eeneen elektrische elektrische bediening bediening metmet 45&&/#&3(&/.0#

/003%8"-5&- te kopen! De TibellyŽ­doekcollectie biedt u45&&/#&3(&/.0# een de mogelijkheden. rolluiken & binnen- en buitenzonwering /003%8"-5&- 45&&/#&3(&/.0# 45&&/#&3(&/.0# uitgebreid /003%8"-5&- kleurenpalet voor uw terras­ de mogelijkheden. Uw terrasscherm is standaard geschikt

voor een elektrische bediening met Nog comfortabeler en gebruiks­ schakelaar. Natuurlijk behoort ook

UV GETEST

rmzeer zeercompact. compact.

een draadloze afstandsbediening tot

schakelaar. schakelaar.Natuurlijk Natuurlijkbehoort behoortookook /003%8"-5&- /003%8"-5&- De TibellyŽ­doekcollectie biedt u45&&/#&3(&/.0# een de mogelijkheden. een een draadloze draadloze afstandsbediening afstandsbediening tottot 45&&/#&3(&/.0# /003%8"-5&- /003%8"-5&- uitgebreid kleurenpalet voor uw terras­ tiebiedt biedtu45&&/#&3(&/.0# u45&&/#&3(&/.0# een een scherm. Deze uitzonderlijk grote keuze in de de mogelijkheden. mogelijkheden. /003%8"-5&- 45&&/#&3(&/.0# 45&&/#&3(&/.0# Nog comfortabeler en gebruiks­ voor vooruwuwterras­ terras­ scherm. Deze uitzonderlijk grote keuze in

/003%8"-5&- /003%8"-5&- /003%8"-5&- 45&&/#&3(&/.0# 45&&/#&3(&/.0# 45&&/#&3(&/.0# 45&&/#&3(&/.0# UV GETEST

 rote grote keuze keuze in in   

Nog Nogcomfortabeler comfortabeleren engebruiks­ gebruiks­

Actief aanbod in welzijn, zorg en wonen. Bijvoorbeeld thuiszorg, woonzorgcentra, dagverzorging en dagbehandeling. Samen met u stellen we een passend zorgarrangement samen.

De Kock Tweewielers Halsterseweg 17-19 4661KL HALSTEREN T: 0164-682366 www.tweewielersdekock.nl info@tweewielersdekock.nl

Nog

Actief

Persoonlijk

en

gebruiks­

De Kock Tweewielers Halsterseweg 17-19 4661KL H T: 0164-682366 www.tweewielersdekock.nl in

batavus.nl

De Kock Tweewielers

Reden 1: de prijs “Een complete, betrouwbare elektrische fiets voor een vriendelijke prijs van â‚Ź 1.549,-.â€? De Lucca E-goÂŽ is een e-bike die u gemakkelijk bedient, een aanzienlijke actieradius heeft en een snel op te laden, uitneembare accu. Een ideale elektrische fiets, licht in gewicht en sportief. voor meer informatie gaat u naar www.15redenen.nl of kom langs voor een persoonlijk advies.

De Kock Tweewielers Halsterseweg 17-19 4661KL HALSTEREN T: 0164-682366 www.tweewielersdekock.nl info@tweewielersdekock.nl

Halsterseweg 17-19, 4661 KL Halsteren Tel: 0164-682366 www.tweewielersdekock.nl

met heel veel korting

Elektrische fietsen duur? batavus.nl

iddeling: 0168 33 18 26 | www.surpluszorg.nl

comfortabeler

Minimaal 15 redenen om nĂş een lucca E-goÂŽ te kopen!

Vier de

Dichtbij

voor meer informatie gaat u www.15redenen.nl of kom l voor een persoonlijk advies

| 4625 AE BERGEN OP ZOOM Besters & zn. Tweewielerspecialist ANTWERPSESTRAATWEGTEL.392-396 0164-233413

batavus.nl

Brabant een gevarieerd aanbod in zorg, wonen en welzijn. , dagverzorging en dagbehandeling. Samen met u stellen n. Surplus Zorg biedt in West- en Midden-Brabant een gevarieerd

voor meer informatie gaat u naar www.15redenen.nl of kom langs voor een persoonlijk advies.

welzijn | zorg | kinderopvang | comfort

HEEL APRIL

15%

KORT ING O P A

LL

FAST E RID TASS ER EN

nt een gevarieerd aanbod in zorg, wonen en welzijn. verzorging en dagbehandeling. Samen met u stellen

U bepaalt de maandtermijn! Vraag naar de voorwaarden. Ruime keuze elektroďŹ etsen van de merken Matra, Sparta, Lapierre en Pointer

Actief

Voor informatie, aanmelding en bemiddeling: 0168 33 18 26 I www.surpluszorg.nl

ng: 0168 33 18 26 | www.surpluszorg.nl

welzijn | zorg | kinderopvang | comfort

Nieuwschierig? Kom langs voor een proefrit en overtuig u zelf.

Hoge kortingen op showroom modellen, tot wel 400 euro!

59 4664 BP Lepelstraat Tel. 0164-681328 Kerkstraat 59 4664Kerkstraat BP Lepelstraat Tel. 0164-681328 info@multi-bikes.nl www.multi-bikes.nl info@multi-bikes.nl www.multi-bikes.nl


r o t o m s l a n e g e w e B d i e h d n o z e g van 30 minuten bewegen per dag is een must voor iedere volwassenen. Of u nu achttien of negentig bent, bewegen is de motor van uw gezondheid. Ook op hoge leeftijd kunnen mensen tot veertig procent van hun kracht terugkrijgen door te bewegen, onderzocht Luc van Loon, hoogleraar fysiologie en inspanning aan de universiteit van Maastricht. Dus trek de wandelschoenen aan of stap op de fiets en kom in beweging! DOOR RIA VAN MEIR

Geen tijd, te duur, te weinig motivatie of gewoonweg

Luister ook goed naar de signalen van u lichaam en neem wat

geen zin. Stop met smoezen bedenken, want iedereen

vaker een rustpauze. Stop direct wanneer u pijn voelt in de

kan bewegen, ongeacht leeftijd of conditie. Begin

hartstreek of buiten adem raakt en vraag uw sportcoach om

de dag eens met een paar rekoefeningen en pak wat

advies.

vaker de fiets. Ga je toch met de auto, zet die dan wat verder van uw bestemming af, zodat u de laatste

BeweegreDenen

paar meters te voet aflegt. Poetsen of tuinieren is

Doet u het liever wat rustiger aan? Probeer dan eens een keer

ook een vorm van bewegen, maar ook dollen met

een les tai chi. Deze Chinese sport is erop gericht om lichaam

1. Voorkom overgewicht door uw stofwisseling te verhogen 2. Maak leuke contacten door samen met anderen te bewegen 3. Loop letterlijk de stress uit je lijf. Bewegen helpt namelijk de natuurlijke stresshormonen te verwijderen. 4. Bewegen kan helpen om de kans op bepaalde type kanker te verkleinen 5. Uw hart is ook een spier en dus gebaat bij een goede conditie. 6. Je spieren en gewrichten blijven stevig en soepel 7. Voorkom diabetes, doordat de glucose bij beweging beter kan doordringen in de cellen. 8. Bewegen geeft lucht. Uw longen en ademhalingsspieren blijven in conditie 9. gezonde mensen gaan minder vaak naar de dokter en dat voelt u in uw portemonnee. 10. Het beste medicijn tegen ouderdomsziekten, dus de beste manier om ten volle te genieten van uw pensioen. (Bron: 30 minuten bewegen)

Tai Chi

uw kleinkinderen geeft u weer nieuwe energie. Kies

en geest met elkaar in balans te brengen. De sport bestaat uit

daarom een activiteit die u leuk vindt en waar u zich goed bij voelt en zoek gelijkgestemden die met u mee gaan. Een betere motivatie om te bewegen is er bijna niet. Wat ook helpt is dat u

langzame en regelmatige

‘MINDER KANS OM tE VALLEN MEt tAI ChI’

een vast moment op de dag of in de week kiest, waarop u even de benen strekt.

bewegingen. De bloedcirculatie komt zo op gang, gewrichten komen los en tai chi helpt bij het

verlagen van de bloeddruk. Maar de voordelen reiken verder. Deelnemers aan tai chi hebben 47 procent minder kans om te

Fitness

vallen dan anderen. De sport brengt u dus zowel letterlijk als

Laat u ook niet tegenhouden door uw leeftijd om de sportschool in te duiken. Zolang u zich goed laat begeleiden is fitness een goede manier om uw conditie te vergroten. Veel sportscholen bieden daarom speciale lesprogramma’s voor senioren aan, waarbij er aandacht is voor zowel cardio- als krachttraining. Zorg in ieder geval voor veel variatie in de training, zodat alle spieren aan bod komen en de kans op overbelasting klein blijft. Want naar mate u ouder wordt, neemt helaas ook de kans op blessures toe. Goede warming-up en cooling-down zijn dan ook onmisbaar om blessures te voorkomen.

figuurlijk in evenwicht.


Langer BLijven wonen in eigen woning

Slimme oplossingen d n a h e d n e lp e h n e d bie DOOR ADDO SPRANGERS

Het is een gegeven: met het ouder worden komen ook niet zelden meer gebreken om de hoek kijken. Sommige senioren blijven er gelukkig van gevrijwaard, maar voor anderen is het de harde realiteit. Ze worden minder mobiel en wat ze vroeger eenvoudig en ook zelf allemaal nog konden, is niet meer vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg slimme oplossin-

Brand- en inbraakalarm worden automatisch ingescha-

gen die het mogelijk maken dat senioren en/of mensen

keld als de woning wordt verlaten, terwijl de op dat

met een beperking (langer) zelfstandig kunnen blijven

moment overbodige elektriciteit wordt uitgeschakeld.

wonen. Relatief eenvoudige aanpassingen aan de

Omdat steeds meer systemen draadloos werken, zijn

Nog een tip: vermijd ook zoveel mogelijk het gebruik

eigen woning kunnen daaraan een belangrijke bijdrage

de verschillende technologische toepassingen boven-

van losse kleedjes en snoeren, vaak de boosdoeners

leveren. Een systeem dat vaak in een appartemen-

dien steeds gemakkelijker te installeren.

achter struikel- en uitglijdpartijen. Voor wie moeite

tengebouw wordt toegepast betreft bijvoorbeeld de videofoon bij de hoofdentree.

‘MEER HOuVASt VERHOOGt VEILIGHEID’

heeft met of opziet tegen het lopen op de trap is een Barrières

tweede trapleuning aan te bevelen. Het aanbrengen

Heel praktisch ook zijn ingrepen als het aanpassen van

van een tweede leuning aan de korte kant van de trap

de hoogte van elektriciteitsschakelaars. Lichtknopjes

biedt meer houvast verhoogt daarmee de veiligheid.

en stopcontacten zijn zonder bukken te bedienen als ze

Voor wie een stap verder wil gaan is er ook nog de

zijn aangebracht tussen de 90 cm en 120 cm vanaf de

traplift. Ook op het gebied van sanitair ten slotte kun-

Een videofoon schakelt een camera in op het moment

vloer. Het in huis verwijderen van de drempels onder de

nen eenvoudige aanpassingen meer dan doeltreffend

dat iemand aanbelt, zodat de bewoner vanuit de

deuren kan ook een prettige aanpassing betekenen voor

zijn. Met een één hendelmengkraan bijvoorbeeld zijn

kamer of hal kan zien wie er voor de buitendeur staat.

mensen die slecht ter been zijn en/of zijn aangewezen

de keuken- en wastafelkraan eenvoudig te bedie-

De bewoner kan vervolgens bepalen of hij de deur

op een rolstoel. In het eerste geval is het heel doeltref-

nen. Met één beweging stelt u de kraan in werking

vanaf een afstand automatisch opent. Zo zijn er nog

fend om struikelen te voorkomen, in het tweede geval

en bepaalt u ook de temperatuur van het water. Een

meer domotica die het gemak dienen. Met een simpele

worden mogelijk barrières voor de rolstoel weggeno-

thermosstatische kraan bij bad en/of douche zorgt

druk op de knop kan bijvoorbeeld ook de verlichting in

men. Mocht u hier al over nadenken: de vervanging van

voor een constante watertemperatuur, óók als iemand

huis worden bediend, kunnen de gordijnen worden ge-

de vloerbedekking is misschien een mooi moment om

anders in huis op hetzelfde moment water gebruikt.

sloten en kan de kamertemperatuur worden geregeld.

de aanpassing in één klap te realiseren.

Bang voor brandwonden hoeft u dan ook niet te zijn.

Diverse acties! Vraag ernaar in onze showroom Gratis montage!

Kremerstraat 16 | Bergen op Zoom | 0164 253483

Heeft voor iedereen de juiste zicHtoplossing, of dit nou een bril is of contactlenzen zijn. Openingstijden:

Dinsdag t/m Donderdag 09.30 – 18.00 uur | Vrijdag 09.30 – 21.00 uur Zaterdag 09.30 – 17.00 uur | Op zondag en maandag gesloten

Miek van den Boogaard forBoogaard Women specialiste MiekCare van den Care for Women specialiste Zeekraal 3 4617 JC Bergen op Zoom

Zeekraal 3 0164-858 252 4617 JC Bergen op Zoom m.vandenboogaard@careforwomen.nl 0164-858 252 www.careforwomen.nl/afspraak m.vandenboogaard@careforwomen.nl www.careforwomen.nl/afspraak

           

Opvliegers, Hevige transpiratie, Stemmingswisselingen, Menstruatieklachten, Anticonceptie, Seksualiteit, Slecht slapen, Vermoeidheid, Vaginale droogheid, Borstkanker, Botontkalking, Hart- en vaatziekten.

Heeft u vragen over Heeft u vragen over hormonen? hormonen? Of wilt u een healthcheck? Of wilt u een healthcheck? Wacht dan niet en maak een Wacht dan niet en maak een afspraak. afspraak.


Als gepensioneerde kunt u ook zelf iets doen om meer geld over te houden DOOR EUGÈNE DE KOK

n e d e h k j i l e g Meer mo t n u p d l e m dan een

Het nationaal instituut voor Budgetvoorlichting (nibud) windt er geen doekjes om. ‘2013 wordt een zwaar jaar voor de portemonnee’, schrijft het bij een overzicht van de koopkrachtplaatjes voor alle groepen van de bevolking. Uit die cijfers blijkt dat vooral (vervroegd) gepensioneerden hard worden geraakt. Mensen die eerder met pensioen gaan profiteren na’

dit kabinet. In een paar dagen tijd kreeg de partij al

Een derde tip van Janse is om jaarlijks een belasting’

melijk niet van regelingen die wel gelden voor AOW’

duizenden klachten binnen, meldde partijleider Henk

check te laten doen. “Als mensen bij ons komen staan

ers zoals de verhoging van ouderenkortingen voor de

Krol eind januari. Hij zei de betrokken ministers ‘om

ze er soms versteld van welke aftrekposten er allemaal

inkomstenbelasting en premie volksverzekering en de

de oren te willen slaan’ met de meldingen.

zijn. Als ze het zelf doen, kunnen ze onbewust bepaal’ de zaken wel eens vergeten. Laat er een deskundige

verlaging van de zorgpremie over de AOW. Niet dat de bezuinigingen aan mensen met een AOW

Tips

naar kijken. Als laatste is het goed om te weten dat

voorbij gaan. Vooral degenen die een aanvullend

Is uw bezorgdheid uiten op het meldpunt het enige dat

iedereen tot zijn 70e kan veranderen van lijfrentepo’

pensioen hebben moeten eveneens flink inleveren.

u kunt doen aan uw financiële situatie?

lis. Ook daarin zitten grote verschillen. Laat bekijken

Gepensioneerden met een hoger inkomen zullen in hun

Nee. U kunt veel meer, zeggen financiële adviseurs zo’

welke polis je hebt en waar ze het meeste zekerheid

portemonnee merken dat de zorgtoeslag sneller wordt

als Marcel Janse van Schinkel Adviesgroep in Oost-Sou’

bieden of waar ze juist het grootste bedrag uitkeren.

afgebouwd. Ook krijgen zij last van aangekondigde en

burg. “We krijgen regelmatig telefoontjes van ouderen

Laat je in ieder geval niet verrassen op het moment

al bekendgemaakte kortingen op de pensioenen. Ruim

die zich zorgen maken in deze moeilijke tijden”, zegt

dat je het geld krijgt.”

100 fondsen zeggen al maanden dat zij vanaf april min’

hij. Hoewel elke situatie anders is, heeft hij een aantal

Wees overigens niet bevreesd dat adviezen van financi’

der kunnen uitkeren vanwege hun financiële positie.

tips. Ten eerste zouden mensen de rentes bij verschil’

ele adviseurs meteen een bom duiten kosten. In som’

Volgens de berekeningen van het Nibud zou een

lende spaarbanken moeten vergelijken. “Die kunnen zo

mige gevallen werken ze op no cure no pay-basis, soms

echtpaar waarvan de één AOW plus een aanvullend

maar drie tiende van elkaar verschillen, soms wel een

moet je betalen voor advies. “Maar het levert altijd

pensioen van 10.000 euro per jaar heeft en de partner

half procent. Als je een groot bedrag op je spaarbank’

voordelen op.”

alleen AOW er zo’n 80 euro per maand op achteruit

boekje hebt staan, is het zeker de moeite waard te

gaan. Als het aanvullend pensioen 20.000 is loopt het

gaan shoppen.”

op tot 132 euro. In dat laatste geval is het een koop’

Ten tweede loont het de moeite uw verzekeringen

krachtdaling van bijna vijf procent. Dat soort percen’

onder de loep te nemen. Sinds dit jaar is de assuran’

tages doemen ook op bij mensen die allebei een aan’

tiebelasting niet meer 9,7 maar 21 procent. Iedereen

vullend pensioen hebben. Opvallend is dat hoe hoger

betaalt dus meer. “Ouderen hebben vaak de neiging

het pensioen is, hoe harder het achteruit gaat.

te blijven zitten waar ze zitten, maar als je rond gaat kijken, merk je al snel dat je tot tien procent kunt

meldpunt 50 Plus heeft in januari een meldpunt in het leven geroepen (www.meldpuntkoopkracht.nl) voor oude’ ren die willen klagen over hun koopkrachtdaling. De partij vindt dat senioren onevenredig hard worden getroffen door de opeenstapeling van maatregelen van

besparen op verzekeringen. Let daar dus goed op.”


www.svrz.nl

SVRZ zorg voor later Het aantal ouderen in Nederland groeit snel. De ouderdom komt helaas soms met gebreken. Door goede zorgwoningen te bouwen en zorgservice te verlenen in de eigen buurt kunnen mensen langer thuis blijven wonen. SVRZ is dĂŠ expert op dit gebied in Zeeland en maakt het mogelijk.

Zorg, voor nu en later. Bezoek onze website www.SVRZ.nl voor een volledig overzicht van ons zorgaanbod. Of bel onze Zorglijn: 0900-7879777 (lokaal tarief).


Schoonheidssalon Wilma

www.goudverf.com 0113 - 57 41 82 / 06 40 - 64 92 39

Natuurlijk mooi zonder snijden, alles op het gebied van huidverbetering en ontharen Ik begin waar de standaard gezichtsbehandeling ophoudt en eindig bij de cosmetisch artsen. Ik heb kennis en apparatuur om uw huid te verbeteren. Wilt u weten wat ik voor uw huid kan doen?

- definitief ontharen - acné - pigment - couperose - striae

Maak dan een afspraak voor een gratis consult!

De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier)

MUURVERVEN/ LATEX PROFESSIONELE KWALITEIT! Wit - Ral 9010 - Ral 9001 uit voorraad leverbaar

De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier) De beste dermatologen van (weekblad Elsevier) Elsevier) De beste dermatologen vanNederland Nederland (weekblad

huid- en laserklinieken huid• poliklinieken dermatologie huid-en en laserklinieken laserklinieken • poliklinieken dermatologie • huidtherapie • huidtherapie Ring 80 - Sint-Annaland - (0166) 65 2005 - 06 30054136 • poliklinieken dermatologie • huidtherapie huid- en laserklinieken • poliklinieken dermatologie • en huidtherapie huidlaserklinieken • poliklinieken dermatologie • huidtherapie Bergen op ZoomBergen opMiddelburg ZoomMiddelburg Bergen opBergen Zoomop - Middelburg wilmavanbodegom@gmail.com huid- en laserklinieken poliklinieken dermatologie huidtherapie Bergen op •ZoomMiddelburg Zoom- Middelburg De beste dermatologen van Nederland•(weekblad Elsevier) De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier)

Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen

Kijk voor de actuele prijzen op onze website of bel ons!

Stoppen ! met roken

Bij ons kunt u terecht voor veilige enanti-rimpelbehandelingen effectieve Bij ons kunt u terecht voor veilige effectieve Bergen op Zoom- Middelburg en huidverjonging: > Rimpelfi lling met en Restylane, eneffectieve huidverjonging: Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen en huidverjonging: > Rimpelfi met Restylane, Bijlaserklinieken ons kunt u terecht>•Botoxbehandelingen, voor veilige lling en anti-rimpelbehandelingen huid- enanti-rimpelbehandelingen poliklinieken dermatologie • huidtherapie > Fractional Laser en CO2-fractional laser, -enRimpelfilling Restylane en huidverjonging: > Rimpelfi met Botoxbehandelingen, Bij ons kunt u terecht voor lling veilige enRestylane, effectieve anti-rimpelbehandelingen huidverjonging:met Rimpelfi lling met > en>de nieuwe Ultherapie tegenRestylane, huidverslapping. Bergen op ZoomMiddelburg

AdvocAtenkAntoor SwArt

Gratis advies en bezorging binnen de regio

Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. > Botoxbehandelingen, Fractional Laser en CO2-fractional laser, en huidverjonging: > Rimpelfilling met Restylane, - Botoxbehandelingen > Botoxbehandelingen, Verder alle Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602 - Fractional Laser en CO2-fractional lasertegen huidverslapping. voor al uw juridische vraagstukken op het gebied van onder meer > Fractional Laser en CO2-fractional laser, en de nieuwe Ultherapie > Botoxbehandelingen, > Fractional Laser en CO2-fractional laser, kleine spatadertjes en nog veel meer… Bij ons kunt u huidoneffenheden, terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen - enlaser, de nieuwe Ultherapie tegenUltherapie huidverslapping > en de>nieuwe Ultherapie huidverslapping. Fractional Laser entegen CO2-fractional > en de nieuwe tegen huidverslapping. perSonen– en fAmilierecht, jeugdrecht, ArbeidSrecht en huidverjonging: > Rimpelfilling met Restylane, alle Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, > en de nieuwe Ultherapie tegenVerder huidverslapping. Er weer jonger uitzien… zonder plastische chirurgiepigmentvlekken, > Botoxbehandelingen, Verder alle laserbehandelingen tegen overbeharen ondernemingSen verbinteniSSenrecht Verder alle Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose,Verder pigmentvlekken, huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer… alle Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, > Fractional Laser en CO2-fractional laser, ing,> Huidcouperose, pigmentvlekken, huidoneffenen laserkliniek Bergen op Zoom • In Zorgcentrum huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nogoverbeharing, veel meer… couperose, Verder alle Laserbehandelingen tegen pigmentvlekken, huidoneffenheden, kleine spatadertjes en Lievensberg nog veel meer… Vraag naar mw. Mr. L.E. Swart voor informatie of direct advies. > en3dspatadertjes de nieuwe Ultherapie tegen huidverslapping. heden, kleine en • nog veel meer... Boerhaaveplein • 4624VT Bergen op Zoom 0164-263822 • www.huidlaser.nl De behanDeling worDt vergoeD huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer… > Huid- en laserkliniek Middelburg • In Barcode gebouw

Afslanken met succes! Lasertherapie

Er weer weerjonger jonger uitzien… zonder plastische chirurgie www.praktijknatuurlijkbeter.nl Er uitzien... Verder alle Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose,zonder pigmentvlekken, Er weer jonger uitzien… zonder plastische chirurgie Er weer jonger uitzien… plastische chirurgie zonder plastische chirurgie huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer… Er weer jonger uitzien… zonder chirurgie > Huid-plastische en laserkliniek Bergen op Zoom • In Zorgcentrum Lievensberg

Stationsstraat 36 - 4701 nc roosendaal - telefoon: 0165 - 556 000 website: www.advocatenkantoor-swart.nl e-mail: contact@advocatenkantoor-swart.nl

Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 • www.dermateam.nl

tel. 0164-254602

> Huid- en laserkliniek Bergen op Zoom • In Zorgcentrum Lievensberg Boerhaaveplein 3d •Bergen 4624VT opZorgcentrum Zoom • 0164-263822 • www.huidlaser.nl > Huiden laserkliniek opBergen Zoom • In Lievensberg Boerhaaveplein 3d • 4624VT Bergen op Zoom 0164-263822 >• www.huidlaser.nl Huid- en laserkliniek • In Barcode gebouw > Huid- en laserkliniek Bergen op Zoom • In •Zorgcentrum Lievensberg Boerhaaveplein 3d •Middelburg 4624VT Bergen op zonder Zoom • 0164-263822 www.huidlaser.nl plastische• chirurgie > Huid- enBoerhaaveplein laserkliniek Middelburg • In Barcode Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 3d • 4624VT Bergen gebouw op Zoom • 0164-263822 • www.huidlaser.nl > Huiden laserkliniek Middelburg • In Barcode gebouw • www.dermateam.nl Park Veldzigt 67laserkliniek • 4336DR Middelburg • www.dermateam.nl > Huid- en Middelburg • •In0118-673050 Barcode gebouw Park Veldzigt 67op • 4336DR • 0118-673050 > Huiden laserkliniek Bergen Zoom • InMiddelburg Zorgcentrum Lievensberg • www.dermateam.nl Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 • www.dermateam.nl Boerhaaveplein 3d • 4624VT Bergen op Zoom • 0164-263822 • www.huidlaser.nl

Er weer jonger uitzien…

KLEUR JE HUIS MET KUNSTSTOF KOZIJNEN VAN WERU

> Huid- en laserkliniek Middelburg • In Barcode gebouw Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 • www.dermateam.nl

TIJDELIJK GRATIS KLEUR ÉN MAAR 6% BTW*

Nieuwe Babycollectie *VRAAG NAAR DE VOORWAARDEN

Vestiging Etten Leur Vosdonk 4 4879 NC Etten-Leur Tel. 076-5032800

Verkrijgbaar in de maten 62 t/m 86

Vestiging Yerseke Kreeft 6a 4401 NZ Yerseke Tel. 0113-574173

www.kumasol.nl

VAN ALTEN Juridisch Advies

Specialisten in ondernemings- en arbeidsrecht

Betrokken, betrouwbaar en deskundig THOLEN en SCHIEDAM

T: (0166) 60 36 60

www.vanaltenjuridischadvies.nl

demonstratie

technieken voor kaarten en scrappen met Marjan van der Wiel en Jose van oers Deze dag heel veel acties:

10 % korting

op alle hobbymaterialen

m.u.v. aanbiedingen

Bij besteding van 6 5,00 een goodybag incl. lot Loterij waarbij een complete set distressmarkers van Tim Holtz verloot wordt t.w.v. 6 96,50 en verder nog andere leuke prijzen.

Groen t-shirt € 7,95 Jeans € 17,95 Jas € 24,95 Shirt korte mouw € 7,95 Groen broekje € 14,95

Blazer € 14,95 Shirt lange mouw € 6,95 Rokje € 14,95 Kijk v www.va oor meer f ot ndeven fashio o’s op nshop s.nl

ZaterDag 2 maart 2013 10.00 - 15.00 uur in onZe winkel Kom eens vrijblijvend langs en laat u verrassen, wij verheugen ons op uw bezoek en tonen u graag onze ideeën en modellen.

dietvorst verf & behang

Antwerpsestraatweg 371, 4625 AA Bergen op Zoom

HALSTEREN - Dorpsstraat 112 - tel. 0164-686325 STEENBERGEN - Kaaistraat 43 - tel. 0167-567440 - HOOGERHEIDE - Raadhuisstraat 47 - tel. 0164-612654 ROOSENDAAL - Biggelaar 2-3 - tel. 0165-565852 - ZEVENBERGEN - Noordhaven 96 - tel. 0168-327638


DEZ remiseert tegen Landau SCHERPENISSE - In de avondcompetitie van de Zeeuwse schaakbond heeft het A-team van Denk en Zet het Landau team in bedwang gehouden door met 2-2 gelijk te spelen.

THOLEN - Heel wat kinderen en hun ouders trotseerden zaterdagavond de kou voor een lampionnenoptocht in de binnenstad van Tholen. De tocht was georganiseerd door de stichting Christelijk Jeugdwerk Tholen (SCJT). Muziekvereniging Concordia begeleidde de stoet, die begon bij de oude gymzaal aan de Zoekweg in Tholen en eindigde in zorgcentrum Ten Anker waar de muzikanten nog een deuntje speelden en voor de deelnemers een lekker kopje warme chocolademelk klaar stond. FOTO LEO ADRIAANSEN

Voorjaarsmarkt Adullam STAVENISSE - De stichting Adullam organiseert zaterdag 23 maart een voorjaarsmarkt in woonzorgcomplex Scheldeoord aan de Wethouder C.J. Moerlandstraat in Stavenisse. In kraampjes is van alles te koop: kaas, advocaat,

gebak, snoep, frietjes, slaatjes, groente en fruit, maar ook boeken, speelgoed, hobbyartikelen, textiel, beenmode, kleding, bloemstukjes en planten. Er is ook de mogelijkheid om spaarzegels en lege inktcartridges in te leveren.

Op het 1e bord kreeg Dig de Graaf een Siciliaanse verdediging tegenover zich waar zijn tegenstander moest verdedigen. De Graaf kon zijn positioneel voordeel echter niet uitbuiten waarna de vrede werd getekend. Peter van de Breevaart kreeg op het 4e bord de drakenvariant van het Siciliaans op het bord, waarbij hij na een combinatie een stuk won. In plaats van het initiatief te pakken verzwakte hij met het opspelen van zijn f-pion onnodig zijn stelling waardoor zijn tegenstander weer kansen kreeg. Hierdoor verloor Van de Breevaart zijn stuk en bleef met een verloren eindspel op het bord achter. De Landau-er speelde dit echter niet goed waardoor het alsnog remise werd. Op het bord ernaast had Rick van de Breevaart zich onnodig in de nesten gewerkt. Bij een stukken afruil ging hij in de fout en verloor 2 pionnen. Daarna offerde zijn tegenstander een paard en loper voor

nog een pion en de toren. Doordat de koning geen dekking meer had ging de partij verloren. Gelukkig had Sebastiaan Koedoot op het 2e bord een pion gewonnen in de opening. Beide spelers hadden niet gezien dat Koedoot door een tussenschaak een stuk had kunnen verliezen in ruil voor een pion. De pluspion was uiteindelijk in het eindspel beslissend voor het winnende punt, waardoor het wedstrijdpunt zeker werd gesteld. Door dit gelijkspel heeft Denk en Zet zich vaster genesteld in de middenmoot van de 1e klasse. In de 2e klasse deed het B-team van Denk en Zet goede zaken door een knappe 3.52.5 zege op Souburg B met overwinningen van Bart Hertog, Johnny en Marcel van den Berge en een remise van Ibrahim Bajramovic. Laatstgenoemde behaalde een dag later hetzelfde resultaat met het Cteam in de 3e klasse. Helaas verloren de overige 3 spelers, Hans Dijke, Guido van de Breevaart en Raymond Leemreijze, onverwachts hun partijen tegen Zierikzee D. Door dit verlies zijn ze niet langer medekoploper, maar hebben altijd nog de 2e plaats in handen.

Formule Modelbouwshow staat garant voor succes

Liefhebbers modelbouw weten Zeelandhallen weer te vinden GOES - Het parkeerterrein van de Zeelandhallen in Goes stond dit weekeinde weer twee dagen mudjevol. Net als voorgaande jaren kwamen er duizenden bezoekers af op de Modelbouwshow. Quirinuskerk 100 jaar in het hart van Halsteren

Foto-teken-gedicht THOLEN - In het kader van het jubileum van de Quirinuskerk, die op 26 mei 2013 honderd jaar bestaat, wordt een foto-, teken- en gedichtenwedstrijd gehouden. Een wedstrijd waaraan een ieder die dit wil, ongeacht leeftijd, ongeacht kerkbezoek, kan meedoen. Men kan insturen: foto’s, tekeningen, gedichten. Breed opgezet, omdat ze allemaal geven om dat mooie gebouw in het dorp, een wedstrijd voor kerkgangers en voor niet-kerkgangers. Thema: Het onderwerp van de foto, tekening, gedicht, past bij het jubileum. De deelnemers mogen kiezen uit twee thema’s: Thema 1 = ‘Quirinuskerk, jij mag er zijn’; Thema 2 = ‘Wat voor mij heilig is in Halsteren’ (met heilig bedoelen we: waardevol). Je kunt voor één van de thema’s inzenden, maar ook voor alle twee de thema’s. Foto gewoon formaat geplakt op een A4 of een vergroting tot maximaal een A4, tekening Er was dit weekeinde in de Zeelandhallen weer van alles te zien op het gebied van de modelbouw. F

DOOR EUGÈNE DE KOK Een schatting van het aantal mensen dat op de grootste modelbouwbeurs van de Benelux was afgekomen, durfde Jan van ‘t Veen zondagochtend nog niet te maken. Dat er opnieuw veel mensen op het tweedaagse evenement waren afgekomen was echter zo klaar als een klontje. “Gisteren was het zo druk dat de scanners het nauwelijks aankonden”, zei de organisator, terwijl hij een rondje maakte langs de vele modelbouwers in de drie hallen. “Om half twaalf stond het parkeerterrein vol. Of het vandaag ook zo druk wordt, durf ik niet te zeggen. Wellicht zijn meer mensen zaterdag gekomen, omdat de weersvoorspellingen voor vandaag niet best zijn.” Die angst bleek ongegrond. Ook op de tweede dag stond er om 10.00 uur al een lange rij belangstellenden voor de deur en kon je een paar uur later slechts met moeite een plekje vinden op het terrein aan het Da Vinciplein in Goes. De Modelbouwshow is al jaren één van de best bezochte evene-

menten in de Zeelandhallen. De formule lijkt niet aan slijtage onderhevig en kan nog jaren mee. Misschien wel omdat alles zo vertrouwd is. Van ‘t Veen en de rest van organisatie delen de 14.000 vierkante meter beursvloer elk jaar vrijwel identiek in. Aan de randen van de hallen staan de ondernemers, die bouwmodellen, onderdelen, allerlei soorten secondelijm en vergrootglazen en soms minuscuul gereedschap aan de hobbyisten proberen te slijten. De ruimte middenin is gereserveerd voor de talloze modelbouwverenigingen, die elk jaar van heinde en verre komen. Ook dit jaar waren er weer vertegenwoordigers vanuit Friesland tot diep in Vlaanderen. Racebanen Zoals altijd konden liefhebbers zich in de eerste hal vergapen aan de treinen van talloze clubs zoals modelspoorclub Malbak, Swiss Trak en M-Track Groep Nederland, de legervoertuigen van RC Armour Group Holland en de immense baan met

OTO’S BENNIE KRAJENBRINK

vrachtwagens op schaal van de Betuwse Modelbouw Club. Extra aandacht was er voor racebanen, het thema van deze editie. De Carreraclub Nederland vierde met twee grote banen dat zij voor de tiende keer van de partij waren en dat het merk Carrera 50 jaar bestaat. Daarnaast trok Raceteam Geelhoed uit Walcheren veel aandacht met een baan van tientallen meters. De tweede hal was traditiegetrouw gereserveerd voor een grote baan voor radiografisch bestuurbare auto’s, vliegtuigen en helikopters en een enorm bassin waarin vaarclub De Kempen en Modelbouwgroep Holland en vele andere verenigingen hun modellen lieten varen. De derde hal was wederom het domein van Legoclub De Bouwsteen. “Het is weer ouderwets gezellig”, concludeerde Van ‘t Veen zondagochtend. “Alle deelnemers zijn komen opdagen en iedereen heeft het ontzettend naar zijn zin. Morgen slaap ik lekker uit en dinsdag begin ik weer met een goed gevoel met de voorbereidingen voor de Modelbouwshow 2014.” PAGINA 22

maximaal een A4, gedicht maximaal een A4. Halsternaren van alle leeftijden mogen meedoen aan dit feestje voor de honderdjarige. Zet je naam, adres en geboortejaar op of onder de foto, tekening, gedicht. Lever de foto, tekening, gedicht in vóór 1 mei 2013 per e-mail via quirinushalsteren@ outlook.com, of bezorg het, stuur het op papier in een envelop naar Quirinuswedstrijd, Eenlandsweg 50, 4661 LK Halsteren. Prijs Het gaat om het meedoen, niet om een prijs. De foto, tekening, gedicht wordt gepresenteerd tijdens de tentoonstelling ter gelegenheid van het jubileum van de Quirinuskerk: 100 jaar in het hart van Halsteren. Je werk krijgt een ereplaatsje in de jubileumtentoonstelling en kan dan worden bewonderd door iedereen die in mei de vrij toegankelijke tentoonstelling bezoekt. Doe mee. Laat men de jarige Quirinuskerk in Halsteren eens in het zonnetje zetten. Meer info: www.sint-christoffel.nl

Reünie THOLEN - Voor de reünie van Dansschool Jordans in Bergen op Zoom (20 april as.) hebben zich erg veel belangstellenden gemeld. Zoveel, dat de organisatoren hebben moeten besluiten geen nieuwe aanmeldingen meer aan te nemen. De dansliefhebbers die reeds aangemeld hebben, moeten ervoor zorgen dat zij het inschrijfgeld uiterlijk 15 maart hebben voldaan. Dit kan door overschrijving t.g.v. bankrekeningnummer 324548257 t.n.v. C.Kats e.o. J. van Elsakker inz. reünie. Voor info kan men bellen 0164 238260 en 06-53387615 of per email: chrisk. boz@gmail.com

Torentijd zet deuren open voor publiek THOLEN - Torentijd in Middelburg is één van de 54 justitiële instellingen die op zaterdag 20 april de deuren opent voor publiek. Tijdens de open dag kunnen belangstellenden een kijkje nemen in de gevangenis en kennismaken met het leven. Medewerkers van de instelling geven rondleidingen en laten zien hoe hun werkdag eruit ziet. Voor de rondleidingen is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Tot en met 13 maart kan iedereen zich opgeven via de landelijke website www.dji.nl. Volg de aanwijzingen en u krijgt via een uitnodigingsbrief te horen of u op 20 april mee kunt. Een van de voorwaarden is een minimumleeftijd van twaalf jaar.


Kunststof kozijnen, Dakkapellen, Terrasoverkappingen, Rolluike U bent van harte welkom Profiteer nu U wilt uw nieuwe kozijnen Wilt u meer informatie of een vrijblijvende offerte? van het lage Kom gerust eens langs in onze showroom / dakkapelcentre 6% btw tarief en laat u verrassen! toch ook eerst zien? Keulsveld 3 - Roosendaal - Tel 0165 - 767 277 www.ploegkozijnen-roosendaal.nl bel 0113-639760 of mail info@traas.nl

• • • • • • • •

houtworm-, boktor en zwambestrijding preventieplannen faunabeheer weringsmaatregelen bestrijding knaagdieren en insecten bouwkundige inspecties balkkoprestauraties mollenbestrijding

Kunststof kozijnen, Terrasoverkappingen, Rolluiken & Zonwering Kunststof kozijnen,Dakkapellen, Dakkapellen, Terrasoverkappingen, Rolluiken & Zonwering

Kunststof kozijnen, Dakkapellen, Terrasoverkappingen, Rolluiken Zonwering U bent van &harte welkom

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende offerte? Kom gerust eens langs in onze showroom / dakkapelcentre en laat u verrassen!

Kenniscentrum Dierplagen www.kad.nl KAD - Gecertificeerd

Keulsveld 3 - Roosendaal - Tel 0165 - 767 277 www.ploegkozijnen-roosendaal.nl

UUbent harte welkom bentvan van harte welkom

WiltWilt u meer informatie of een offerte?offerte? u meer informatie of vrijblijvende een vrijblijvende Kom langs in onze showroom / dakkapelcentre en laaten u verrassen! Komgerust gerusteens eens langs in onze showroom / dakkapelcentre laat u verrassen!

U bent van harte welkom

Keulsveld 0165 - 767- 767 277 277 www.ploegkozijnen-roosendaal.nl Keulsveld33- -Roosendaal Roosendaal Tel 0165 www.ploegkozijnen-roosendaal.nl Wilt- Tel u- meer informatie of een vrijblijvende offerte?

Kom gerust eens langs in onze showroom / dakkapelcentre en laat uRoncalli verrassen! Sg. Tuinderspad 6 ‫ ׀‬4613 CA ‫ ׀‬Bergen op Zoom ‫ ׀‬0164-241050

Keulsveld 3 - Roosendaal - Tel 0165 - 767 277 www.ploegkozijnen-roosendaal.nl

De beste kwaliteit voor bodemprijzen! NU 3 VOOR

15.-

Roncalli Xperience voor Warchild! Donderdagavond tegen half acht zinderde het in de aula van de Roncalli Scholengemeenschap. De techniek probeerde nog eens de installatie uit en voor de deur stonden mensen ongeduldig te wachten tot ze binnen gelaten werden. De verwachtingen waren hoog gespannen. En deze verwachtingen werden ruimschoots beloond. Na een vlotte intro door Merijn Oerlemans, Lucci Monaco en Casper van Eggermont ging het programma van start. Er volgde een verrassende openingsact van klassiek ballet in combinatie met breakdance door een docente met een leerling. Daarna wisselde een keur van artiesten elkaar af. Het programma werd door de drie eerder genoemde jongens aan elkaar gepraat en gespeeld, hetgeen regelmatig een lachsalvo opleverde in de zaal.

Landgoed Potgrond Hoogwaardige potgrond met voeding voor 6 - 8 weken. Met RHPkwaliteitskeurmerk. Inhoud 70 liter. Normaal 3 stuks 22.47

Geldig van maandag 25 februari t/m zondag 10 maart 2013

Verstand van buiten leven.

AGRI1304_ADV_150x175_staand_Potgrond_10daagse.indd 1 MAANDAg, DiNsDAg EN woENsDAg gEsLotEN

21-02-13 14:46

Donderdag 28 februari zijn we u weer van dienst

DoNDERDAg,VRiJDAg EN zAtERDAg 500 gram magere riblappen (naturel of grootmoeders) ..............................€ 4,50 Soeppakket (250 gram mager soepvlees + 250 gram runder gehakt +mergpijp) ..............€ 3,85 100 gram kip snitsels div. soorten ...............€ 0,92 100 gram ardenner oesters .........................€ 0,96 100 gram franse steak (franse kruiden kaas met ardenner ham) ...............................................€ 1,12 300 gram kip blokjes naturel of gekruid .......€ 2,89 100 gram bief spiezen ..................................€ 1,32 gehakt cordon bleu ..................5 halen 4 betalen 100 gram eigen gekookte ham ....................€ 1,39 100 gram grill worst div. soorten ..................€ 0,95 100 gram gebraden gehakt..........................€ 0,89 of alle drie samen voor slechts .................€ 3,19

KWALITEITSSLAGERIJ J. BEVELANDER Langestraat 1, Poortvliet Telefoon 0166-612467

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

30

jaar

vele gen, aanbiedin : ls a zo

ige 3 fleur es mandj imula met pr voor

€ 3,00

Paasdijkweg 2 4693 RE Poortvliet Tel. 0166-612680 Fax. 0166-612622 paasdijkauto@hetnet.nl

www.niemantsverdrietauto.nl

perssinaasappels 15 stuks voor

€ 2,50

atis een gr pper! bigsho ding Bij beste 15,0 0 vanaf €

Lever Uw kassabon in voorzien van Uw OP=OP naam en adres. onder alle inzenders Zaterdag verloten wij een houten 2 maart: bolderkar pro

everij!

Salade’s. toet lekkers. Kom grjes en ander atis proeven!

In- en verkoop van nieuwe & gebruikte auto’s en bestelwagens - Onderhoud, reparatie - APK - Schadeherstel voor alle maatschappijen! - Koelauto’s te koop/te huur

Lange tijd voorafgaand aan deze avond was een groep leerlingen al bezig met de opzet van deze, jaarlijks terugkerende avond. Dit gebeurde onder de leiding van Ilse Groenveld, onderwijsassistente op Roncalli. Doel van de avond was deze keer Warchild. Over dit onderwerp werden gedurende de hele avond ook beelden vertoond. Over de opbrengst waren organisatie en deelnemers zeer tevreden: €1430,05 was het eindresultaat.

gezellig!

Geldig op DO 28 februari, VR 1 maart en ZA 2 maart (op=op)

kel ns in de 21,winsint-maartensdijk Graag tot ziemarkt

De artiesten van deze avond zijn nogmaals te zien tijdens de open dag op zaterdag 2 maart. Iedereen is dan welkom op school tussen 11.00 en 15.00 uur. In de kantine laten zij dan nog eens van zich horen. In de aula is met regelmaat de Junior Musical Class te bewonderen. Deze afdeling kent intussen een groep beginners en gevorderden. Ook zij gaven tijdens de Xperience acte de presence en bleken duidelijk over het nodige talent te beschikken. Wanneer aanwezigheid op de open dag niet lukt, is er altijd een mogelijkheid om mee te doen tijdens een van de doe-middagen op 12, 13 of 14 maart. Aanmelden kan via de website www.roncalli-boz.nl.

lli Op Ronca jn mag je zi nt e zoals je b Roncalli scholengemeenschap atheneum – havo – vmbo theoretische leerweg www.roncalli-boz.nl

Open dag

zaterdag 2 maart 11.00 - 15.00 uur

www.roncalli-boz.nl


Vertrekkend burgemeester Han Polman liet Bergen op Zoom samenwerken

‘Ook in Zeeland zal het vakantiegevoel niet verdwijnen’ BERGEN OP ZOOM - Als het moet is hij serieus, maar de toonzetting is altijd vriendelijk. Die woorden gebruikte Maarten van Eekelen in 2005, destijds nog raadslid namens GWBP, om de pas benoemde Bergse burgemeester Han Polman te omschrijven. Die eigenschappen kenmerken de goedlachse burgervader nog altijd. In zijn acht jaar als eerste burger van de gemeente Bergen op Zoom wist hij velen aan zich te binden. Zijn afscheid zal voor vele Bergenaren als een gemis voelen. “Het huis van de buren staat niet vaak te koop, maar ik keer nog graag terug in Bergen op Zoom.” DOOR RIA VAN MEIR “Voor u staat een trots mens”, zo sprak Han Polman bij zijn installatie in mei 2005 de gemeenteraad van Bergen op Zoom toe. Die trots is er, acht jaar later, nog altijd. Of eigenlijk nog meer. “Trots ben ik er vooral op dat we het samen hebben kunnen doen”, glimlacht de D66’er. Met ‘samen’ doelt hij niet alleen op het college en de gemeenteraad, ook op de samenwerking binnen de regio, met maatschappelijke partners én met de inwoners van Bergen op Zoom. “De afgelopen jaren hebben we twintig miljoen euro bezuinigd. We hebben de burgers duidelijk moeten maken dat de gemeente niet elk probleem kan oplossen, maar dat we het samen met de inwoners en maatschappelijke organisaties moeten doen. Het begint bij de eigen kracht. Dat is ook iets waar Bergen op Zoom sterk in is. We hebben bijna 800 vrijwilligers in de buurtpreventieteams, samen de schouders eronder zetten, daar ben ik trots op.” Vakantie In de eerste maanden dat Polman burgemeester was van Bergen op Zoom, pendelde hij nog heen en weer tussen zijn vorige gemeente Noordwijkerhout en de Markiezenstad. “Als het ‘s avonds laat werd, overnachtte ik vaak in één van de hotels in de binnenstad. Wanneer ik dan ‘s ochtends naar buiten keek, had ik altijd

het gevoel dat ik op vakantie was. En nog heb ik dat gevoel regelmatig. Vooral daar waar de verschillen in het landschap het grootst zijn. Dat zie je terug in de wijk De Markiezaten, die van hoge zandgronden overgaat naar de polders van het Markiezaatsmeer. Maar ook als ik ‘s ochtends de Olov Palmebrug op fiets. Dan hijg ik altijd door die natuurlijke hoogte. Gelukkig word ik ‘s avonds altijd beloond door het fantastische uitzicht over de Boulevard. Dan waan ik mij vaak nog steeds op vakantie.” Samenwerken De prijs voor Beste Binnenstad ziet Polman als een echte mijlpaal voor Bergen op Zoom. “Vanaf dat moment kwam er meer externe trots. Je zag dat mensen meer gingen samenwerken om de binnenstad beter uit te dragen.

‘Eigenlijk nog niet uitgekeken op Bergen op Zoom’ Dat we nu meer bezoekers trekken, komt door die goede samenwerking.” Samenwerking was ook nodig om het debacle van de Bergse Haven recht te trekken. “We hebben veel geleerd van dat dossier; dat het belangrijk is om de risico’s goed in

Han Polman gaat per 1 maart aan de slag als commissaris van de koningin in Zeeland.

beeld te brengen en ook dat communicatie een grote rol speelt.” Een moeilijk moment beleefde de burgervader na de moord op Thijs Geers, de bijlmoord in Roosendaal. “Ik voelde dat ik er als burgemeester toen moest zijn, dat het belangrijk was dat ik contact had met de familie. Dat is veruit het moeilijkste moment geweest.” Daadkracht toonde Polman bij de sluiting van de coffeeshops in Bergen op Zoom. “Een afweging die gemaakt moest worden tussen de openbare orde en veiligheid en de

lokale gebruikers. Met meer dan 25.000 drugstoeristen per week in Roosendaal en Bergen op Zoom samen, hebben wij het belang van onze eigen inwoners voorop gesteld.” Hoewel zijn afscheid nadert, blijft Polman in wij-termen spreken, al kijkt hij ook vooruit. Vanaf 1 maart gaat hij aan de slag als commissaris van de Koningin in Zeeland. “Ik was eigenlijk nog niet uitgekeken op Bergen op Zoom, maar het huis van de buren komt niet vaak te koop.” Met die buren

FOTO RIA VAN MEIR

heeft de D66’er altijd goede relaties onderhouden. “In de zuidwestelijke delta wordt veel samengewerkt op het gebied van natuur, water, economie en duurzaamheid. Voor Zeeland zit de kracht in een aantal unieke kenmerken. Denk aan de zilte landbouw of het opwekken van energie uit getijde. Daarin loopt Zeeland voorop. En Zeeland heeft natuurlijk zon, zee en strand. Ons gezin is dol op strand, dus ook in Zeeland zal het vakantiegevoel niet verdwijnen.”

Gezond de wereld rond

Buitenlands reisavontuur boeken? Ga wijs op reis! THOLEN - Het nieuwe jaar is net van start gegaan. En wellicht heb jij – net zoals duizenden andere Nederlanders - nu al de vakantiekriebels en wil je een heerlijke reis gaan boeken. Of het nu gaat om een sportieve skivakantie, een strandvakantie, culturele ontdekkingstocht, familiebezoek of avontuurlijke reis naar tropische verre oorden: stap goed voorbereid vliegtuig, auto of trein in. Óók op het gebied van gezondheid! Zo kom je gezond weer terug.

Gezond op reis Ga je een verre reis maken? Check dan altijd of je vaccinaties nodig hebt. Deze verschillen per land! De inentingen beschermen je tegen nare ziektes waar je niet op zit te wachten als souvenir. Wist je dat óók als je zeer binnenkort of plotseling op reis gaat, het nooit te laat is om je te laten vaccineren! Je doet dit bij de GGD: veilig en vertrouwd! Tip: sommige zorgverzekeraars vergoeden vaccinaties geheel of gedeeltelijk. Informeer bij jouw zorgverzekeraar naar de mogelijkheden.

Reizen is leuk en inspirerend, maar geeft ook gezondheidsrisico’s. Elk land heeft immers z’n eigen gewoonten, hygiëneregels, sanitaire voorzieningen en eetcultuur. En dat geldt niet alleen voor landen aan de andere kant van de wereld! Want niet alleen in de tropen, maar ook in landen dichterbij huis zoals Turkije, Marokko, Tunesië of Egypte kun je al een infectieziekte oplopen, zoals Hepatitis A, ernstige diarree of rabiës na een hondenbeet. Daarom zijn goede voorzorgsmaatregelen en hygiëne erg belangrijk.

Smakelijk eten! Bij de GGD kun je niet alleen terecht voor vaccinaties, maar ook voor producten tegen insectenbeten (DEET) en uitdroging (ORS), een klamboe of thermometer. En je krijgt er advies over buitenlands eten, schoon water en de juiste hygiëne. Dat kan die vervelende reizigersdiarree voorkomen, veroorzaakt door ziekmakende bacteriën en virussen in voedsel en drinkwater. Onthoudt daarbij het motto: “boil it, cook it, peel it… or forget it! Ga naar een reizigersspreekuur bij jou in de buurt en je krijgt er informatie die is afgestemd op jouw specifieke situatie. Dit is zeker interessant als je op reis gaat met kinderen, zwanger bent of problemen hebt met je gezondheid. Of als je gaat werken of stage lopen in het buitenland.

Weekend reclame do-vr-za 28 februari, 1-2 maart: Magere Runderlappen ...........500 gram € 6,50 kilo € 11,98 Bij 4 Hamburgers .................................... de vijfde GRATIS Magere Speklappen .............................................kilo € 5,75 Deze week extra reclame: Runderhaas ...................... 100 gram van € 4,39 voor € 3,39 Voor de boterham: Dit weekend 25% korting op de volgende vleeswaren: Procureur - Rosbief - Zelf gekookte Ham - Preparé maandag 4 en Dinsdag 5 maart: Malse Stooflappen ...............................................kilo € 7,98 Bij 4 Roomschijven of Boomstammetjes ............................... de vijfde GRATIS Woensdag 6 maart: Gehakt ..................................................................kilo € 5,50 Bakje Zult ................................................................... € 0,79

Woensdag 27 februari zijn wij de hele dag gesloten in verband met Biddag!

SLAGERIJ

OP DEN BROUW

Markt 10, 4695 CE Sint-Maartensdijk Telefoon 0166-662539

PAGINA 24

Gezond de wereld rond in slechts één klik Kijk op www.ggdreisvaccinaties.nl voor praktische gezondheidsadvies per land, advies over vaccinaties, handige travel tips, speciale info voor mensen met medische problemen en alles over gezondheid waar ook ter wereld op één site. Ook kun je er heel makkelijk online een afspraak maken. Handig, overzichtelijk en leuk!

9 + 10 MRT. ZEELANDHALLEN * 9-16.30 uur dewitevenementen.nl / 0251-31 90 90


BELASTING AANGIFTE

Een belastingadviseur geeft adviezen over uw fiscale positie en verzorgt de aangiften van alle voorkomende belastingen. Hij zorgt ervoor dat u zo min mogelijk belasting betaalt, uiteraard binnen de grenzen van de wet.

LAAT HET VÓÓR 1 APRIL DOEN. RAADPLEEG TIJDIG UW BELASTINGADVISEUR.

Belastingaangifte? Wij verzorgen het voor u! particulieren en bedrijven

A&S TriA Ad en Simone Smout Mossellaan 55 4691 KE Tholen 0166-604118 / 06-14448270 ad@astria.nl www.astria.nl

Professioneel en persoonlijk

Waar deskundige en persoonlijke service nog werkelijkheid is!

Ook te raadplegen voor een second opinion ‘Polderhuis’ / Onder de Linden 7 4695 BV Sint Maartensdijk telefoon 0166-662469 • fax 0166-664308 e-mail sintmaartensdijk@remmerswaal.nl

Voor uw belastingzaken van 2012 moet u bij ons zijn!

WWW.REMMERSWAAL.NL Belastingaangifte doen over 2012 kan tot 1 april

Het is weer aangiftetijd

Als u van de Belastingdienst een aangifteformulier in de bus krijgt, moet u aangifte inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen doen. Ontvangt u geen brief, maar verwacht u wel dat u belasting moet betalen of denkt u dat u meer dan veertien euro terugkrijgt? Doe ook dan aangifte. U kunt over het jaar 2012 geld terugvragen tot en met 31 december 2017. *Bron: de Belastingdienst

voor Adviesbureau iften belastingaang

Assurantie- en Administratiekantoor

Wilhelminastraat 46 • 4675 BT Sint Philipsland Tel. 0167-577578 E-mail: info@noord-zeeland.nl • Website: www.noord-zeeland.nl

Boekhoudingen, Loonadministraties

Kerkstraat 14 4694 BX Scherpenisse Telefoon 0166 - 66 29 79

Belastingaangiften

E-mail adres: donken@solcon.nl

Honderdduizenden huishoudens veilig door waterbergingslocatie

‘Rijk moet verantwoording nemen bij waterberging in Volkerak’ BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom verwacht dat het Rijk zijn verantwoording neemt als de waterberging in het Volkerak-Zoommeer negatieve gevolgen heeft voor de gemeente. De voorziening zal volgens verwachting op 1 januari 2016 operationeel zijn en beschermt honderdduizenden huishoudens langs de Haringvliet en het Hollands Diep tegen een overstroming. Door het water op te vangen in het Volkerak-Zoommeer kan er echter wel overlast ontstaan voor de gemeente Bergen op Zoom. DOOR MERIJN SITSEN Als de stormvloedkeringen dicht zijn en er tegelijkertijd sprake is van zeer hoge afvoer van water langs bepaalde rivieren, moet het water een uitweg hebben om te voorkomen dat grote delen van Nederland onder water komen te staan. Deze combinatie van factoren komt volgens Rijkswaterstaat maar eens in de 1400 jaar voor maar ze willen wel voorbereid zijn op een dergelijke situatie. Om te voorkomen dat in zo’n geval, wat volgens Rijks-

waterstaat door de ontwikkeling op klimaatgebied wel eens vaker voor zou kunnen komen dan eens in de 1400 jaar, veel huishoudens de dupe zijn, wordt het Volkerak-Zoommeer ingericht als waterbergingslocatie. In het meer kan maximaal tweehonderd miljoen kuub water worden ‘gedumpt’. Maatregelen De gemeente geeft in een brief aan de rijksoverheid aan dat aanpassingen noodzakelijk zijn om alle nadelige gevolgen te voorkomen van de watervoorziening.

“Wij gaan ervan uit dat het Rijk volgens de daarbij passende verantwoordelijk zal handelen; ook in het geval van vergoeding van optredende schade aan derden”, aldus de gemeente. Om te voorkomen dat de Molenbeek, de Plaatvliet en de Zoom niet meer kunnen afvoeren in het zoommeer, moeten er op tijd mobiele pompen worden ingezet. Zodra de verwachting is dat de wateropvang ingezet gaat worden, moeten deze pompen er voor zorgen dat er al zoveel mogelijk water wordt afgevoerd.

Instemming In grote lijnen is de gemeente het eens met de plannen om het Volkerak-Zoommeer als waterbergingslocatie te gebruiken. “Aan het besluit van de staatssecretaris is een intensief proces vooraf gegaan waar de gemeente ook bij is betrokken”, geeft de gemeente aan. De lokale overheid van Bergen op Zoom wil alleen een aantal punten aanstippen waar in de besluitvorming over de voorziening rekening mee moet worden gehouden.


Euterpe en leerlingen De Rieburch sluiten me t concert Wiegerproject af

Muziekproject valt goed bij kinderen SINT-MAARTENSDIJK - Na een week van kennismaken met uiteenlopende blaasinstrumenten hebben leerlingen uit groep vier van basisschool De Rieburch in Sint-Maartensdijk vrijdagavond een concert in het kader van het Wiegerproject gegeven in Haestinge.

alle informatie op www.DELTA.nl/digitaletv

verbindt ®

Vastenactie 2013 MOERDIJK - Net als vorig jaar is ook dit jaar de opbrengst van de Vastenaktie Immanuelparochie bestemd voor het project Kalvi Poongasschool in India.

Vol enthousiasme sluiten de middenbouwers en Euterpe het Wiegerproject af.

DOOR JOSIEN MATHLENER De 33 kinderen kregen een hele week elke dag les van leden van muziekvereniging Euterpe uit Sint-Maartensdijk. Cindy Versluis, Annet Benschap-Knook, Monique de Rooy en Rolien de Wilde lieten hen instrumenten als de bugel, trombone, bariton, hoorn en grote bas ontdekken. “Eigenlijk maken ze kennis met alle blaasinstrumenten van de fanfare”, aldus gastdocent Cindy. Leuk, zo bleek uit het enthousiasme dat de leerlingen lieten zien op het afsluitconcert. Even daarvoor deden zij mee aan de lampionoptocht in de vrieskou. Cindy: “We maakten de afgelopen week muziek, zongen liedjes, maakten lampionnen en deden proefjes samen met de kinderen. Iedere dag gaven we een uur les.”

De kennismaking met de instrumenten maakte deel uit van het project ‘Wieger wordt wakker’. Het verhaal gaat over het jongetje Wieger dat na twee jaar blokfluitles voor het eerst trompetles krijgt en daarover droomt. Marloes van Benten, de leerkracht van groep vier, vertelde het verhaal tussen de muzikale bedrijven door. Het waren de volwassen muzikanten van Euterpe die het concert startten. Daarna volgden de jeugdleden en tot slot deden de leerlingen van De Rieburch mee met het orkest, dat onder leiding stond van dirigent Harrie Bosch. Verschillende muziekstijlen kwamen aan bod. Van swingend tot klassiek-romantisch. Staand Het project is bedoeld om de kinderen te

FOTO JOSIEN MATHLENER

interesseren voor het maken van muziek. Dat bevordert onder meer de schoolprestaties en stimuleert de intelligentie en sociaal gedrag. Aan het plezier dat de kinderen beleefden met het zingen van de liedjes was op te maken dat de doelstelling was behaald. De vele rijen met stoelen in de muziekzaal van Haestinge boden niet voldoende plek aan het toegestroomde publiek. Meerdere toeschouwers zagen het projectresultaat staande aan. Halverwege de avond besloten de muzikanten van Euterpe met de middenbouwers van De Rieburch het slotconcert met een tweede uitvoering van het lied ‘Wieger wordt wakker’. Voor de muziekvereniging staat vast dat het Wiegerproject volgende jaar een vervolg krijgt.

KERKELIJK NIEUWS EREDIENSTEN ZONDAG 3 MAART

J.F. Tanghé, Sliedrecht; 19.00u ds. P. de Graaf, Zierikzee

THOLEN: CHR GER KERK: Woensdag 27 februari (Biddag): 10.00u ds. H. Klomp; 18.30u ds. A. den Boer HERV GEM: Woensdag 27 februari (Biddag) 9.30u Ds.W.Meijer; 19.00u Ds.W.Meijer. Zondag 3 maart: 9.30u Dhr. T.R.Rietveld; 18.30u Kand. J.A.de Kruijf HERSTELD HERV GEM: Woensdag 27 februari: (biddag) 9.30u en 19.00u ds C J P vd Bas CHRISTENGEM: 10.00u J. de Feijter Avondmaalsviering HERV GEM IMMANUEL: Woensdag 27 februari: 19.00u Biddag gezamenlijke dienst in de Ichtuskerk, Ds. H. de Bie. Zondag 3 maart: 10.00u Mevr Ds. E Baggerman (Yerseke), Gasthuis kapel GER ICHTHUSKERK: Woensdag 27 februari: 10.00u Ds. P.A. Broere, Biddag; 19.00u Ds. J. de Bie, Gez.dnst. Immanuel. Zondag 3 maart: 10.00u Ds. B. de Jong, Kapelle; 17.00u Ds. P.A. Broere, Jeugddienst RK KERK: 11.00u Woord Gebed Communieviering N.P.B.: 10.30u Ds. Tj. Barnard, Barendrecht

STAVENISSE: HERV GEM: Woensdag 27 februari: 10.00u ds. T.W. van Bennekom, Goes; 19.00u ds. P.M. van ‘t Hof, Oude Tonge. Zondag 3 maart: 10.00u ds. W. Meijer, Tholen; 18.00u ds. A. Slingerland, Klundert

POORTVLIET: HERSTELD HERV GEM: Woensdag 27 februari: 10.00u biddag ds.L. W. Ch. Ruijgrok, Poortvliet; 19.00u biddag ds.L. W. Ch. Ruijgrok, Poortvliet. Zondag 3 maart: 10.00 kand.L. Krooneman, Elst (Utr.); 18.00u stud.P. D.v.d.Boogaard, Tholen GER KERK: Woensdag 27 februari: 10.00u ds. J.Reehorst, Stavenisse, Biddag; 19.00u Ds. P.A. Broere. Zondag 3 maart: 10.00u Ds. P.A. Broere SCHERPENISSE: GER GEM: woensdag 27 februari: (Biddag): 9.30 en 18.30u ds. E. Bakker; 14.00u ds. J.M.D. de Heer; zondag 3 maart: 9.30 en 18.30u ds. E. Bakker, 14.00u leesdienst HERV GEM: Woensdag 27 februari: 9.30u biddag ds. J. Lohuis Scherpenisse; 19.00u biddag ds. J. Lohuis Scherpenisse. Zondag 3 maart: 9.30u voorbereiding Heilig Avondmaal ds. J. Lohuis Scherpenisse; 14.30u ds. J. Lohuis Scherpenisse SINT-MAARTENSDIJK: HERSTELD HERV GEM: Woensdag 27 februari: Biddag 14.30u HERV GEM REHOBOTH: Woensdag 27 februari: 19.00u ds. J.W. Meeuwissen, St. Maartensdijk. Zondag 3 maart: 10.00u ds.

SINT-ANNALAND: HERV GEM: Woensdag 27 februari: 10.00u Ds. E. Versluis, Biddag, Kinderdienst; 19.00u Ds. E. Versluis, Biddag. Zondag 3 maart: 10.00u Ds. A. van Herk, Hasselt; 18.00u Ds. A. van Herk, Hasselt HERSTELD HERV GEM: Woensdag 27 februari: 10.00u ds. D.J. Diepenbroek, St-Annaland; 19.00u ds. J.W. van Estrik, Goedereede. Zondag 3 maart: 10.00u ds. D.J. Diepenbroek, St-Annaland; 16.00u ds. D.J. Diepenbroek, St-Annaland OUD-VOSSEMEER: CHR GER KERK: Woensdag 27 februari: 10.00u ds. A.den Boer; 15.30u ds. H.H.Klomp. Zondag 3 maart: 10.00u ds. H.v.d.Ham; 15.30u ds. A.den Boer. HERV GEMEENTE: Biddag, woensdag 27 februari: 10.00u Ds JW Scheurwater; 19.00u Ds JW Scheurwater. Zondag 3 maart: 10.00u Kand GW van Wingerden, Hoogblokland; 18.30u Ds GJ van Beek GER KERK: Woensdag 27 februari: 19.30u ds.A.Spaans Colijnsplaat (Biddag). Zondag 3 maart: 10.00u Ds.A.E.G.Klap Heikant RK KERK: Euchr. 9.30u ANNA JACOBAPOLDER: GER KERK: Woensdag 27 februari: (Biddag) 19.00u Ds.P. de Graaf, Zierikzee. Zondag 3 maart: 10.00u Ds. S. van den Oever, Yerseke SINT PHILIPSLAND: HERVORMDE GEM: Woensdag 27 februari: 09.30u ds. P.M. van ‘t HofBiddag; 19.00u ds. T.W. van Bennekom. Zondag 3 maart: 09.30u ds. T.W.van Bennekom; 17.00u ds. L.J. Geluk Wijzigingen en/of aanvullingen kunt u via de website www.internetbode.nl (klikken op Redactie) aanleveren. PAGINA 26

Een reis van Peter Kommeren, inwoner van Langeweg, naar India in 2004 is de basis geweest van de relatie die de Mariaschool in Langeweg heeft opgebouwd met een plattelandsschool in India. Peter heeft in India kleinschalige projecten bezocht en heeft daarbij kennis gemaakt met Father Savari Dass, een pater die op het platteland een schooltje runt, de Kalvi Poongaschool. De school bestond toen uit een aantal lokalen volgepropt met kinderen die nog op leitjes schreven. Peter Kommeren heeft de scholen in India en Langeweg met elkaar in contact gebracht. Dit heeft er inmiddels in geresulteerd dat in India

de 1e computers voor de school konden worden aangeschaft, alsmede nieuwe schoolbanken en een schoolbus. India is op dit moment één van de snels groeiende economieën ter wereld. Toch wordt India nog steeds gerekend tot de ontwikkelingslanden met een laag gemiddeld inkomen. De Indiase overheid schat zelf dat gemiddeld 27,5% van de mensen onder de armoedegrens leeft. De cijfers tonen aan dat de steun van de Mariaschool aan de Kalvi Poongaschool , maar inmiddels ook aan het plaatselijke bejaardenhuis, het opvanghuis voor zwerfkinderen en in de leprakolonie, meer dan nodig is. Het is een project waarbij uw bijdrage direct zichtbaar is. Op het moment van schrijven van dit stuk, januari 2013, verblijft Peter in India om er persoonlijk op toe te zien dat de opbrengsten goed besteed worden. Vastenaktie 2013 wotdt van harte aanbevolen.

Vrouwen van Nu THOLEN - De jaarlijkse ledenvergadering van de Vrouwen van Nu, afdeling Tholen, nam maar een korte tijd in beslag. Des te meer tijd was er voor de 2 ambassadeurs van het OV. Er verandert aanhoudend iets bij het OV, hoog tijd om er eens een goede uitleg over te krijgen. Die werd dan ook gegeven. Aan de hand van een PowerPoint presentatie werden allerlei mogelijkheden van het reizen met het OV besproken, buurtbus, regiotaxi, trein, maar ook de streekbus. Welke pas waarvoor, waarom een pas op

naam, of toch liever een anonieme pas? Er werden heel veel vragen gesteld, de ambassadeurs hadden bijna altijd wel een antwoord. Er komt nog een vervolg op de avond. De leden gaan vergezeld van deze ambassadeurs daadwerkelijk met het OV op stap om alles zo in de praktijk eens te testen. Zo kunnen ook meteen knelpunten uit de wereld geholpen worden. De afdeling mocht zich ook verheugen op heel veel belangstelling. In februari staat de ledenvergadering op de agenda. In maart volgt er een lezing over glas-inloodramen van middeleeuwse kerken tot Tiffany en Art Nouveau.

Muziektheater Zeeland THOLEN - Muziektheater Zeeland (tot voor kort Muziektheatergezelschap GOV) zoekt voor de nieuwe productie, de musical EVITA versterking. Ben je tussen de 10 en 100 jaar en vind je het leuk om te zingen, acteren en te bewegen dan is dit je kans. De musical EVITA zal in april 2014 in de theater de Mythe In Goes, Stadschouwburg in Middelburg en het Scheldetheater in Terneuzen worden opgevoerd. Oefenen vindt wekelijks plaats op de woensdagavond tussen 19.30-22.00 uur in het Ostrealyceum aan de Fruitlaan in Goes. Lijkt het je leuk, maar wil je eerst eens even gaan

kijken? Ook dat is mogelijk. Voor geïnteresseerden zullen een aantal inlooprepetities worden gehouden. De data hiervan zijn onderaan weergegeven. Ook de repetities vinden plaats in het Ostrealyceum, Fruitlaan 3, Goes. Iedereen is welkom om te gaan kijken hoe het instuderen van een musical in zijn werk gaat. Aanmelden hiervoor is niet noodzakelijk. Voor mensen die mee willen doen, wordt half mei een instroomauditie gehouden. Inlooprepeties Woensdagavond 6 maart: 19.30-21.00 uur Zaterdagochtend 9 maart: 10.30-12.00 uur Zaterdagmiddag 9 maart 13.30-15.00 uur

Dierenopsporingsdienst THOLEN - Amivedi, vermiste en gevonden dieren, week 9. Gevonden 15-01: Sint-Maartensdijk - Oostsingel: cypersgrijs poesje met witte bef en pootjes, jong volwassen en een grijsbruine met witte kat. 16-02: Poortvliet - Julianastraat: zwart wit katertje, ongecastreerd. 18-02: Stavenisse - Oudelandsedijk: lichtrood katertje, 5-6maanden, met longontsteking. Vermist: 18-11: Oud-Vossemeer - Weelhoekstraat: lapjespoes met witte bef.

25-11: Oud-Vossemeer - Veerstraat: rood gecyperde flinke kater, wit vlooienbandje. 02-12: Oud-Vossemeer - Kalisbuurt: zwarte grove kater met een geel en zwart oog. 14-12: Scherpenisse - Anna v. Burenplein: ragdoll, wit met grijs, poes. 21-01: Oud-Vossemeer- Molenstraat: zwart wit poesje, klein van stuk, erg schuw. Een dier gevonden (ook overleden of aangereden) of wordt uw dier vermist, bel Amivedi voor info en kosteloze registratie, tel. 088-0064681, www.amivedi.nl . Mailen mag ook naar tholen@amivedi.com. Dierenambulance: tel. 06-51803031.


••••••

a La Famili a i r e z z Pi

•• •••••••

•••••••

het water • Uitzicht op aanbiedingen • • e e n o m ctaculaire ers porte maand spe y’s etc. en voor ied l e e lk sn E • r, e • • kk Le speeltuin baby part aderingen, lhoek/buiten Binnenspee Ook voor feestjes, verg bel of mail gerust! fo, mijs als Voor meer in aliaans roo GRATIS. It k lij te h ac mb uze llen naar ke BIEDING: A MAARTAAN of bakje met 1 à 2 bo rn , hoo • • • • • • toetje

•••

Oesterdam 3 | Speelmansplaten |4696 PV | Tholen | 0166-607452 | pizzaria-lafamilia@live.nl

Groepsuitjes Familiefeesten Feestlocatie

AKK ERMANS leisure & golf

OQ Value BV is landelijk distributeur van Shell brandstoffen en smeerolie met een 5-tal regiovestigingen verspreid over heel Nederland. De transportvloot van OQ Value bestaat uit een 15 tal auto’s, die vanuit de 5 regiovestigingen Shell producten distribueren door geheel Nederland. Vlamings Olie in Steenbergen, één van de regiobedrijven van OQ Value bv., verzorgt de regio West-Brabant, Tholen en Zuid-Hollandse eilanden. Vlamings Olie levert hier Shell brandstoffen en smeermiddelen aan de volgende sectoren: transport, aannemerij, landbouw, industrie en garagebedrijven.

Vlamings Olie is volop in beweging en daarom zoeken wij een extra chauffeur:

Tankwagen Chauffeur brandstoffen m/v De functie heeft een breed en afwisselend takenpakket. Dit varieert van het dagelijks laden van brandstof op de Shell raffinaderij in Pernis tot het storten van grote hoeveelheden op locatie in Zuid Holland en West Brabant. Maar ook het aftanken van machines en IBC’s in je werkgebied behoort tot je werkzaamheden. Je bent collegiaal, enthousiast en iemand die graag de handen uit de mouwen steekt.

Het profiel? winnaar 2012

Winnaar 2012 Beste Familiebedrijf van nederland!

w w w. a k k e r m a n s . co m Dakwerken vernieuwen reparatie pvc bitumen etcetera. Bel Zoomdak 06-18514726 www.zoomdak.nl

Moniek Pedicure ambulant

06-49113717 www.moniekpedicure.nl

van Haaften

n n n n n n

LBO/MBO niveau Tankautochauffeur (junior) met enige jaren ervaring In bezit van rijbewijs C-E, chauffeursdiploma ADR basis + tank VCA certificaat Woonachtig in regio West-Brabant / Zuid-Holland

Vlamings Olie biedt:

n n n

Goede arbeidsvoorwaarden Afwisselende werkzaamheden Vakgerichte opleidingsmogelijkheden Geïnteresseerd in deze functie?

Stuur dan binnen 14 dagen na verschijnen van deze vacature je reactie naar Vlamings Olie t.a.v. Frank Ongenae. Bij voorkeur via mail frank@vlamingsolie.nl Onze bedrijfsleider Frank Ongenae is voor aanvullende informatie telefonisch bereikbaar op 06-10362281. Kijk ook even op onze website.

Sierbestrating

Meer info op www.vlamingsolie.nl

Wij zijn leverancier van o.a.: • Sierbestrating • Blokhutten Paasdijkweg 19A in Poortvliet • Speeltoestellen (bereikbaar via parkeerterrein van de woonboulevard) • Tuinverlichting Pilootweg 5 in Stavenisse • Tuinbeelden Tel. 0166-619200 b.g.g. 0166-692977 Ook voor het verzorgen van uw grondwerk, riolering en aanleg kunt u bij ons terecht. info@sierbestratingvanhaaften.nl

www.vanhaaftenpoortvliet.nl

Interesse in een gratis

BIJBELCURSUS?

- u bepaalt zelf het studietempo - eenvoudig, geen vooropleiding - lessen worden gecorrigeerd teruggestuurd - geen bezoek aan huis - geen kosten Volledig anoniem ***************************** Stuur een gratis proefles: Naam.............................................. Adres............................................... PC + Woonplaats............................. *****************************

E-mailadres: sbctholen@kliksafe.nl Info: Geref. Gemeente Tholen p/a Postbus 28 4690 AA Tholen

Bo^rent Bergen op Zoom zoekt een baliemedewerker/ chauffeur b (e) Interesse?

www.borent.nl onder vacatures.

STEMPELS

. Trodat . standaard of professional . ook boekhoudstempels . eenvoudig te bestellen

Huyskens Breda Charles Petitweg 35/7 tel.: 076 5148787 www.huyskens.nl

Shell leverancier

Pallets

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157 Minimaal 100 stuks.

IK WIL U GRAAG LEREN KENNEN Bent u klaar voor een duurzame relatie? Mens & Relatie helpt u bij het vinden van de juiste partner

Bel:

0165-388816 Lia van der Wel Of 0800-0230595 (landelijk)

www.mens-en-relatie.nl

UW RELATIE IS ONZE MISSE erkend AVR / SinglesKeurmerk / Geschillencommissie

Te huur: AppArTemenT d

, 975

mn - p.

Sint-Catharinaplein 12 – Bergen op Zoom

Wonen in een sfeervol appartement op de eerste verdieping van een monumentaal herenhuis in het centrum van het bourgondische en bruisende Bergen op Zoom. Zo vanuit de voordeur midden in het centrum en vanaf het dakterras uitzicht op ‘Het Markiezenhof’ . Van alle gemakken voorzien maar met authentieke details, 2 verdiepingen, 2 slaapkamers, 65 m2 woonoppervlakte, ruime woonkamer met o.a. balken plafond, open keuken met inbouwkeuken en apparatuur, badkamer met douche en tweede toilet.

Voor meer informatie: www.gervas.nl Vang 2 4661 TX halsteren Telefoon: 0164 - 25 75 05


Kijk dagelijks op action.nl voor

DE 100 NIEUWSTE ARTIKELEN FIBERCLAY

FASHION

HORTENSIA, ROZEN OF BUXUS

36x27x11 cm

maten 36-41

15-20 hortensia’s, 30-40 buxussen of 25-35 rozen

BOEDDHA WANDHANGER weerbestendig

DAMES PUMPS diverse trendy kleuren

MEST KORRELS pak 1 kilo voor

NEN V O O R B IN N ! E IT U B EN

12.95

DOVE

DOUCHE GEL diverse soorten

7.49

Visible Care 200 ml

Elders 2.19 3.45

PERFECTION

DUBBELE FIETSTAS diverse

2.69

GROENLAND

1.39 4.99

SCHOONMAAK AZIJN 5 liter Rio DIKKE BLEEK extra krachtig eucalyptus 750 ml

0.59

BERGEN OP ZOOM • Kastanjelaan 61-65 BREDA • Tramsingel 74 CHAAM • Baarleseweg 44 DINTELOORD • Raadhuisplein 25a

KATOEN PIQUÉ

HEREN POLO diverse kleuren maten S-XXL

uitvoeringen waterafstotend inhoud 2x14 liter

DUBBELE FIETSTAS diverse kinder uitvoeringen

7.98

Elders 11.95 13.95

1.69

Elders 7.99 9.49

4.99

Elders 2.95 3.95

METALEN TUIN

VLINDER COLLAGE ca. 64x39 cm

Elders 7.95 9.95

HANDGESCHILDERD

PHILIPS

58x58 cm

700 MB 80 minuten DVD+R: 4.7 GB 120 minuten

WAND DECORATIE diverse afbeeldingen

Elders 19.95 24.95

ZOEK UIT

9.99

KLEIN SPEELGOED spikesbal, magneetset, motor met trekkoord, Princess make-up of diverse figuren puffer family

Elders 1.29 1.98

ETTEN LEUR • Markt 33 GILZE • Steenakkerplein 20 KAATSHEUVEL • Hoofdstraat 47 OOSTERHOUT • Arendshof 34

0.79 OSSENDRECHT • De Brouwerij 16 RIEL • Dorpstraat 25a RIJSBERGEN • St. Bavostraat 22 ROOSENDAAL • Boulevard 118f

CD-R of DVD+R CD-R:

0.95

4.59 10 - PAC K

Elders 5.95 7.99

CAR ESSENTIALS

3.99

AANHANGER NET in handige opberghoes met elastisch koord 150x220 cm

VO O R KO M Elders 11.49 12.99

BOETE S !

5.99

TILBURG • Trouwlaan 19-27 TILBURG • D.J. Jittastraat 8 WAALWIJK • Irenestraat 2a ZEVENBERGEN • Zuidhaven 45a

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 24-02-2013 t/m za. 02-03-2013 in Nederlandse filialen.

extra grote uitvoering 52x43x16 cm

DT_20130227  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you