Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

T H O O L S E

O P L AG E :

30 JANUARI 2013 WEEK 5

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

JOHAN DE WIT MAAKT COMPOSITIE OVER WATERSNOODRAMP

10 . 7 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @ThoolseBode

I

Te l .

076

599

SPORT

8 111

KERKELIJK NIEUWS

SP NEEMT GEEN GENOEGEN MET ANTWOORD BUSHALTES

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

KUNSTROUTE HOOPT OP MEER LEERLINGEN

Adil Fertoute trainer van Tholense Boys

Winkeldievegge betrapt op camera

THOLEN - Adil Fertoute is de nieuwe trainer van Tholense Boys. De club en de trainer uit Wolphaartsdijk ondertekenden vorige week een contract. Fertoute start aan het begin van het nieuwe seizoen bij de zaterdag-derdeklasser. Hij werkt nu nog bij Heinkenszand. Met die club promoveerde hij vorig seizoen via de nacompetitie naar de tweede klasse van het zaterdagvoetbal, maar staat in de huidige jaargang laatste. Eerder werkte hij bij Hansweertse Boys en Robur. Fertoute volgt bij Tholense Boys Paul van Buuren op, die eerder bekend maakte te willen vertrekken. De club staat momenteel op de vierde plek in de derde klasse B.

SINT-MAARTENSDIJK - Met behulp van camerabeelden heeft eigenaar Johnny Pals van Drogist Smerdiek vorige week dinsdag een winkeldief in de kraag kunnen vatten. Toen hij de vrouw zag in zijn zaak vond hij haar verdacht gedragen, maar kon door de drukte niets bijzonders zien. Toen hij later de beelden van de bewakingscamera’s in zijn winkel bekeek, zag hij haar ‘overduidelijk’ een dekbedovertrek in haar tas stoppen. Pals schakelde de politie in en overhandigde hen een usb-stick met de beelden waarna de politie een bezoekje bracht aan de inwoonster van Sint-Maartensdijk. Pals heeft de vrouw een jaar de toegang tot zijn winkel ontzegd.

W E E K B L A D

The Busch Ensemble in De Vossenkuil

Straten tijdelijk dicht vanwege herdenking

THOLEN - The Busch Ensemble met de Zeeuwse violist Mathieu van Bellen, Jonathan Bloxham op cello en Dana Zemtsov treedt vrijdag op in dorpshuis De Vossenkuil in Oud-Vossemeer. Het concert van het kamermuziekensemble is georganiseerd door stichting Uit op Tholen. Het trio heeft Londen als basis. In 2013 brengen ze hun debuutalbum uit. Onlangs waren ze voor het eerst te beluisteren op BBC Radio. In De Vossenkuil brengen ze voor de pauze werk ten gehore van onder meer Franz Schubert, Zoltán Kodály en Eugène Ysaÿe. Daarna staat het optreden in het teken van ‘Strijktrio in Es groot, Opus 3’ van Beethoven. Meer: www.uitoptholen.nl.

THOLEN - In verband met de herdenkingen van de Watersnoodramp in Stavenisse en Sint Philipsland zijn vrijdag enkele straten tijdelijk dicht. In Stavenisse gaan tussen 10.00 uur en 12.15 uur de Stoofdijk vanaf het dorpshuis, Voorstraat, het Van der Lek de Clerqplein en Poststraat tot de kruising met de Julianastraat kortstondig dicht. ‘s Middags in Sint Philipsland zijn tussen 14.30 uur en 16.30 uur de Mosselkreekstraat, Schoolstraat, Wilhelminastraat en Kerkring tijdelijk afgesloten voor het verkeer. Op de site van de gemeente staan kaartjes. De wegen gaan dicht om gevaarlijke situaties met deelnemers aan de stille tochten te voorkomen.

Aanslag belastingen gemeente in de bus THOLEN - Inwoners van de gemeente Tholen hebben dit weekeinde of krijgen deze week het aanslagbiljet van Sabewa Zeeland in de brievenbus. Het gaat om de aanslag voor de gemeentelijke heffingen over 2013. Eerder heeft Sabewa Zeeland al de belastingaanslag van het waterschap verspreid. Over die brieven ontstond vorige week wat commotie, omdat veel mensen het nieuwe logo van het samenwerkingsverband niet herkenden. De aanslag bestaat uit de onroerende zaakbelasting, afvalstoffenheffing, rioolheffing en eventueel een hondenbelasting. Meer informatie over de aanslag is te vinden op www. sabewazeeland.nl.

Sloop huizen inU R‘West’ M I D D E L B G S E & gaat V E E R Sdoor E THOLEN - Het is nog maar de vraag of er nieuwbouw komt in Sint-Maartensdijk West. Woningcorporatie Stadlander, die wordt geplaagd door maatregelen van het kabinet, beslist dat op een later moment. Dat zegt het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Tholen. De bouwprojecten Vestetuin in Tholen en het woonzorgcomplex in Scherpenisse lopen geen gevaar. DOOR EUGÈNE DE KOK Net als andere woningcorporaties komt Stadlander in problemen door de verhuurderheffing, die door Den Haag is opgelegd. In een brief aan zijn huurders heeft de corporatie in december aangegeven dat ze door de extra lasten geen ruimte overhoudt voor nieuwbouw. Dat baart de SGP in de Thoolse gemeenteraad zorgen, vooral met betrekking tot Sint-Maartensdijk West. In vragen aan het college van burgemeester en wethouders stelde de fractie in december dat er in de half of al helemaal leegstaande huizenblokken in straten als de Vier Meistraat, Frank van Borselestraat en Henri Dunantstraat sprake was

VANDAAG t h u IN DE BODE DUURZAAM & VERANTWOORD I FINANCIEEL AANTREKKELIJK I AFWERKING

THOLEN - In de bibliotheek in Tholen vindt volgende week woensdag een koffieochtend plaats in het kader van het project Boekstart. De bijeenkomst voor ouders van jonge kinderen begint om 10.00 uur. Bezoekers krijgen tips over het lezen met jonge kinderen. Medewerkers van de bieb tonen verschillende soorten boekjes en vertellen welke het beste passen bij de leeftijd van het kind. Na deze voorlichting verzorgt Berdi Pekelsma een workshop ‘Muziek op schoot’. Voor de aanwezige ouders is er voldoende gelegenheid om ervaringen met elkaar uit te wisselen. Meer informatie over Boekstart is te vinden op www.bibliotheekoosterschelde.nl.

Stadlander weet nog niet of er nieuwbouwwoningen voor terugkomen

D E VO O RD E L E N VAN N I E U W BO U W I (T ) H U I S I N BE E L D I UW W OO N KE UZ E

Koffieochtend ouders Boekstart in bieb

ANNA JACOBAPOLDER - Jongeren en volwassenen hebben vrijdagavond nog één keer de ijzers onder gebonden om lekker te schaatsen op de Bruintjeskreek bij Anna Jacobapolder. Het was één van de laatste dagen dat het kon, omdat zondag de dooi inzette. Het recreatieteam van AJP Actief uit Anna Jacobapolder en Sint Philipsland had vrijdag voor een verlichte Bruintjeskreek gezorgd. FOTO LEO ADRIAANSEN

i

EDITIE BERGEN OP ZOOM I THOLEN I WOENSDRECHT I STEENBERGEN INCLUSIEF EEN COMPLETE LIJST MET ALLE NIEUWBOUWPROJECTEN UIT UW REGIO.

van overlast. Als voorbeelden noemde fractievoorzitter Bert van Eenennaam drugshandel, inbraken en geluidsoverlast. Het college vindt dat het een taak is voor Stadlander daar iets aan te doen. ‘Het kan niet de bedoeling zijn dat zittende bewoners zich onveilig voelen of met onacceptabele overlast worden geconfronteerd’, schrijven burgemeester en wethouders in hun antwoorden op de SGP-vragen. Zij vinden dat de corporatie mensen die overlast veroorzaken moeten aanspreken. ‘Indien er regels worden overtreden waarop de gemeente toezicht moet houden, zullen wij een vinger aan de pols Whouden’. E E K B L A D De corporatie heeft inmiddels toegezegd alle verouderde huizen in deze straten te

s

i

n

d

e

r

slopen. Dat gebeurt in het eerste kwartaal van dit jaar. Of en welke nieuwbouwwoningen er voor terugkomen wordt pas op een later moment beslist. Wellicht horen de wethouders Peter Hoek en Frank Hommel volgende week donderdag meer. Dan hebben zij een gesprek met directeurbestuurder Ton Ringersma van Stadlander. De nieuwbouwplannen Vestetuin in Tholen en het woonzorgcomplex in Scherpenisse waarbij Stadlander ook is betrokken lopen volgens het college geen gevaar. In Vestetuin komen onder meer twee supermarkten en 30 huurappartementen voor senioren. Het wozococomplex aan de Laban Deurloostraat in Scherpenisse telt dertien appartementen en een multifunctioneel onderkomen.

e

g

i

...VOOR

o

HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS...

N EUWBOUW EUWBOUW in beeld

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Kinderen maken kunst van oude apparaten THOLEN - Op 120 locaties voor buitenschoolse opvang (bso) in alle dertien Zeeuwse gemeenten worden dit voorjaar 360 workshops over recyclen gegeven. De workshops zijn ontwikkeld door De Jonge Milieu Advies en iValon en uitgevoerd door stichting Zonne-eiland en Natuur en Zo. De kinderen krijgen voorlichting over recycling en maken van van oude elektrische apparaten kunstwerken. Deze worden tentoongesteld in gemeentelijke gebouwen. Voor de mooiste kunstwerken zijn er prijzen. Het project begint in april. De bso’s kunnen zich aanmelden als inzamelpunt voor kleine elektrische apparaten, die ze later kunnen inwisselen voor sport- en spelmateriaal.

Officiële opening van plusgroep in Tholen THOLEN - De peuter-kleutergroep plus in Tholen opent deze week officieel zijn deuren. De groep is een samenwerking van Juvent en basisschool voor speciaal onderwijs De Veste, die valt onder de stichting Respont. De klas is bedoeld voor kinderen tussen de drie en zes jaar met ernstige gedragsproblemen, ontwikkelingsstoornissen en psychiatrische problemen waardoor ze niet kunnen functioneren op een regulier kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school. De klas is open sinds oktober vorig jaar. Daarvoor was er geen dergelijke voorziening in de gemeente Tholen. De kinderen moesten daardoor dagelijks lang reizen voor hun behandeling.


Kom nu langs en vraag vrijblijvend uw offerte aan

bel 0113-639760 of mail info@traas.nl

• • • • • • • •

houtworm-, boktor en zwambestrijding preventieplannen faunabeheer weringsmaatregelen bestrijding knaagdieren en insecten bouwkundige inspecties balkkoprestauraties mollenbestrijding

In één dag wind en waterdicht

Keulsveld 3 Roosendaal (Majoppeveld noord)

Kenniscentrum Dierplagen www.kad.nl KAD - Gecertificeerd

0165-767277 www.ploegkozi jnen-roosendaal.nl

G OUD IS G €LD W W W. G O U D I S G E L D . N L

WIJ BETALEN NU MEER DAN € 41,PER GRAM FIJN GOUD*

Uw oude gouden sieraden zijn nog steeds geld waard Zelfs als deze beschadigd of kapot zijn. Wij taxeren en kopen alle soorten sieraden in. Goud en zilver maar ook diamanten, gouden tanden en munten. Bij ons kunt u terecht voor het analyseren, repareren of een geheel nieuw ontwerp van uw sieraden. Loopt u eens binnen, de koffie staat klaar voor eenieder die van onze diensten gebruik wilt maken!

Bent u ook aan de wintersport toe? Twijfel niet langer. Uw doosje met oude sieraden kan uw welverdiende vakantie zijn! Het kan zomaar in uw la liggen!

Wij betalen u direct contant de hoogst mogelijke dagprijs.

Bergen op Zoomse Goudbank

Wassenaarstraat 44 4611 BW Bergen op Zoom Tel. (0164) 24 32 34 bergenopzoomsegoudbank@gmail.com

DONDERDAG FIJNAART Zalencentrum De Parel Prinses Margrietstr. 15 10.00 - 17.00 uur

VRIJDAG ZUNDERT Hotel de Roskam Molenstraat 1 10.00 - 17.00 uur

* Prijs is afhankelijk van de dagkoers. * Legitimatie verplicht. * Min. leeftijd 18 jaar.

Roosendaalse Goudbank

Molenstraat 9a 4701 JK Roosendaal Tel. (0165) 85 22 68 roosendaalsegoudbank@gmail.com


actualiteit

Muziekstuk ‘1953’ over Watersnoodramp van Johan de Wit te horen in Tholen en Vlissingen

Chaos, ontreddering en hoop klinken door in compositie THOLEN - De compositie zit al meer dan een kwarteeuw in zijn hoofd, maar het stuk ‘1953’ over de Watersnoodramp uitwerken lukte hem om verschillende redenen niet. In aanloop naar de 60e herdenking van de ramp maakte muziekdocent, dirigent en componist Johan de Wit er echter serieus werk van en werd het steeds duidelijker en groter. De compositie in zeven delen is vrijdag te horen in het gemeentehuis van Tholen. DOOR EUGÈNE DE KOK De uitvoering is het slotstuk van een dag waarop in Stavenisse en Sint Philipsland wordt herdacht dat het 60 jaar is geleden dat Zeeland en delen van Noord-Brabant en Zuid-Holland ten prooi vielen aan het water. Johan de Wit was nog niet geboren op 1 februari 1953, maar kent de verhalen over de ramp. Hij kwam ter wereld in het dorpje Heijningen in de huidige gemeente Moerdijk, die destijds ook zwaar werd getroffen. Hij kan zich vooral de blik van zijn opa en oma nog herinneren als zij erover spraken. “Zij hadden een sterk geloof in God en hadden het vertrouwen dat alles wat gebeurde zijn wil was. Als ze erover vertelden, zag ik echter een aparte blik in hun ogen. Het was geen doodsangst, maar eerder een soort geschokt vertrouwen. Het moet ongelooflijk ingrijpend zijn geweest.” De herinneringen aan zijn grootouders is een leidraad in het muziekstuk van De Wit, net als dat je de reddeloosheid van de toen nog van elkaar gescheiden eilanden hoort. In het begin klinken de ramp zelf en de ontreddering en onzekerheid van de slachtoffers duidelijk door. “Het eerste deel heeft iets explosiefs. Je hoort de chaos die toen heerste door middel van harde klanken, door elkaar heen lopende melodieën en instrumenten die tegen elkaar inspelen”, legt de componist uit. “Gaandeweg wordt het steeds stiller en het komt langzaam sa-

men in een soort berusting. In het zevende en laatste deel staat de hoop centraal. De melodieën zijn herkenbaar en er is weer harmonie. Ik heb die hoop ook gezien bij mijn opa. Hij probeerde het hoe en waarom van de ramp niet te begrijpen, maar ging op zoek naar de kracht om door te gaan.” In het muziekstuk maakt De Wit gebruik van gezongen Bijbelfragmenten, gedichten van Marsman en Korthals Altes en nieuwsberichten uit kranten van die tijd. Cirkel Hij heeft jaren rondgelopen met het idee iets over de ramp te maken. Door zijn werkzaamheden kwam het er echter nooit van. “Ik had in een veel eerder stadium al drie delen geschreven, maar verder kwam ik lang niet. In aanloop naar de 60e herdenking van de ramp heb ik het met mijn vrouw echter afgemaakt. Hiermee is ook voor mij een cirkel rond.”

‘Ik zag een geschokt vertrouwen’ De geboren Brabander woont en werkt al jaren in Kassel in Duitsland waar hij muziekles geeft, componeert en dirigeert. “Mijn vrouw noemt de stijl van ‘1953’ Nederlands. Sommige onderdelen van de

Componist en dirigent Johan de Wit vermoedt dat met de compositie ‘1953’ een cirkel rond is.

compositie zijn al twintig jaar oud. Niet dat het ouderwets klinkt, maar qua techniek zou ik het momenteel anders aanpakken. Dat ik in Duitsland woon, heeft daar natuurlijk ook mee te maken.” Aan de uitvoering werken vier koren mee: het Willibrord Ensemble uit Zoutelande, De Voices en Voice Over uit Fijnaart en Akkoord uit Roosendaal. Het Sinfonisches Blasorchester van de Freie Waldorfschule uit Kassel zorgt onder leiding van De Wit voor de muziek. Tot nu toe hebben ze apart

gerepeteerd. Voor de première in Tholen oefenen ze nog een paar keer samen. “Ik heb het zo gecomponeerd dat bepaalde stukken door één koor of alleen door muzikanten wordt gespeeld, maar natuurlijk gebeurt er ook veel samen. Het is spannend, maar het gaat lukken.” Hamburg Het muziekstuk wordt deze week opgevoerd in Tholen en Vlissingen. In mei staat er nog één gepland in het Duitse Kassel,

FOTO PROJECT 1953

tijdens de Europawoche. “Ik heb mijn muzikanten verteld over de ramp wat veel indruk op ze heeft gemaakt. In 1962 is Hamburg getroffen door een watersnood. Daarbij kwamen 300 mensen om het leven. Niet zo veel als in Zeeland, maar ook dat heeft grote sporen nagelaten.” Er is een speciale website gemaakt naar aanleiding van de concerten: www.project-1953.com. Het concert in het gemeentehuis van Tholen begint vrijdag rond 20.00 uur. Het duurt ongeveer een uur.

Partij niet tevreden met antwoorden college van Gedeputeerde Staten over extra stop in Tholen

SP legt zich niet neer bij verwijderen haltes Koekoeksweg THOLEN - De provincie is geenszins van plan de bushaltes aan de Koekoeksweg in Tholen terug te plaatsen. Amb- DOOR EUGÈNE DE KOK mensen in de bus kunnen stappen. Ze batenaren verwijderden de borden vanwege de veiligheid. De SP-fractie in Provinciale Staten was daar verbaasd seert zich daarbij op de eisen die ze stelt over, omdat ze de haltes een ideale oplossing vond voor een jongen, die anders met het speciaal vervoer naar Hoewel de jongen nu weer op die veel aan de vervoerders. duurdere vorm van vervoer is aangewezen, school moet. blijft de provincie achter zijn besluit staan om de haltes op de Koekoeksweg te verwijderen. Op verzoek van de gemeente Tholen had Connexxion de haltepalen vorig jaar september laten plaatsen. Dat gebeurde zonder afstemming, zegt de provincie, die de weg in beheer heeft. Twee weken later waren de palen weer verdwenen.

‘Mazen in de wet’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO LEO ADRIAANSEN

www.internetbode.nl

De Koekoeksweg in Tholen bij hectometerpaal 23,8.

Gedeputeerde Staten refereren in hun antwoorden op de SP-vragen bovendien aan het beleidsplan verkeersveiligheid uit 2010. Daarin staat dat ze geen haltes meer op 80-kilometerwegen willen hebben waar de bus stopt op de rijbaan, omdat dat gevaarlijk zou zijn voor de verkeersveiligheid. Er zijn in de provincie nog zeventien van dergelijke stops, maar nieuwe moeten er sowieso niet meer bijkomen. ‘En we gaan kijken op welke plaatsen we de haltes kunnen aanpassen’, schrijft het college. Wat haar betreft is de provincie niet verplicht een stop met een zogenaamde haltekom te maken op de Koekoeksweg ter hoogte van hectometerpaal 23,8, omdat er voldoende plekken in de buurt zijn waar

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PaGiNa 3

Bureaucratie SP-Statenlid Roland van Tilborg had de antwoorden op zijn vragen zien aankomen, maar is niet van plan het erbij te laten zitten. “Soms stel je vragen waarop je het antwoord al weet, maar we geven het niet op. We zullen dit via de parlementaire weg onder de aandacht blijven brengen. We zien wel wat mazen in de wet.” Hij blijft het vreemd vinden dat op andere plekken in Zeeland de bus wel stopt op een 80-kilometerrijbaan, maar het hier niet kan. Terwijl het volgens hem een ideale oplossing was voor het gezin en bovendien een kostenbesparing opleverde, omdat de zoon niet langer met het speciaal vervoer naar school hoefde. Volgens hem hebben de gemeente en vervoerder de plaatsing van de haltes bovendien wel degelijk willen afstemmen met de provincie, maar is dat door ‘de bureaucratie’ in het provinciehuis mis gegaan. Hij vindt het jammer dat de stops zo snel zijn verwijderd. “Verkeersveiligheid is heel belangrijk, maar als je iets naar beneden zou gaan bij de glooiing zou niemand bezwaren hebben. Bovendien is het verkeer op de Koekoeksweg en dus het gevaar de laatste tijd flink afgenomen.”

Volg ons op twitter: @thoolseBode.


Kijk dagelijks op action.nl voor

DE 100 NIEUWSTE ARTIKELEN DAMES/HEREN

TRENDY

ECHEVERIA

maten S-XXL

- 59x45 cm, 12 foto's - 82x30 cm, 12 foto's - hartvorm 49x54 cm, 11 foto's

kleuren 28 cm

COLLAGE FOTOLIJST keuze uit 3 soorten:

dames/heren THERMO SHIRT maten S-XXL

2.99

2.49

UITZOE K E N

SPORTIEVE

glitter uitvoeringen veilig en makkelijk uitwasbaar 125 ml

maten 37-40

HAAR SPRAY diverse kleuren en

Fun Time SCHMINK SET op waterbasis

0.89

3.19

MICROVEZEL

STOFZUIGER ZAKKEN voor alle bekende merken

1.32

1.99

HOUTEN

DECO WOORD voor aan de wand diverse trendy woorden in diverse kleuren

Elders 3.98 4.98

SNOW BOOTS rood of blauw

Elders 12.95 14.95

PARTY TIME

yucca FOAM BLOEM set/2

4.49 0.82

EENDENVEREN

HOOFD KUSSEN katoenen tijk

7.99

CARNAVALS PRUIK diverse elegante

Party Time CARNAVALS ATTRIBUTEN glitterhoedjes partybrillen of konijnenoren

0.79

TECHNO FASHION

2.49

SMARTPHONE ARMBAND geschikt voor alle smartphones, extra brede verstelbare band shock- en zweetbestendig met handig opbergvakje voor een sleutel

2.49

BERGEN OP ZOOM • Kastanjelaan 61-65 BREDA • Tramsingel 74 CHAAM • Baarleseweg 44 DINTELOORD • Raadhuisplein 25a

ETTEN LEUR • Markt 33 GILZE • Steenakkerplein 20 KAATSHEUVEL • Hoofdstraat 47 OOSTERHOUT • Arendshof 34

1.42

1200 gram 60x70 cm

uitvoeringen om uw outfit compleet te maken

KS B OX 5 S T U universeel ZUIG MOND of 6-delig ZUIGMONDEN SET

!

Elders 7.95 9.95

PARTY ASSORTIMENT

FOAM BLOEM diverse trendy

1.99 OSSENDRECHT • De Brouwerij 16 RIEL • Dorpstraat 25a RIJSBERGEN • St. Bavostraat 22 ROOSENDAAL • Boulevard 118f

Elders 7.99 8.99

ACRYL GEBREID

DAMES VEST diverse kleuren

4.99

met ceintuur maten S-XL

dames BASEBALL VEST diverse kleuren maten S-XL

6.95 -

CULI BAKE

5.99

MACARONS BAKMIX aardbei of chocolade voor het maken van 12 macarons 315 gram

Elders 2.29 2.49

1.59 TILBURG • Trouwlaan 19-27 TILBURG • D.J. Jittastraat 8 WAALWIJK • Irenestraat 2a ZEVENBERGEN • Zuidhaven 45a

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 27-01-2013 t/m za. 02-02-2013 in Nederlandse filialen.

THERMO BROEK zwart of wit


actualiteit

Column

Middelbare scholieren mogelijk verrassend element bij Kunstroute

‘Aan een dag heb je niet genoeg’ THOLEN - Stichting Kunstkring Tholen houdt maandag 29 en dinsdag 30 april alweer de 17e editie van Kunstroute Tholen. Dit jaar staat het kunstevenement in het teken van de watersnoodramp in combinatie met het thema ‘Binnen de dijken’.

Eugène de Kok

Zelfkennis

Ik ben benieuwd of de ouders van de Acht van Eindhoven in 1983 mee hebben gedaan aan de enquête van Trouw. Denk dat ook zij vonden dat andere kinderen te vrij werden gelaten, maar dat hun jongens wel met normen en waarden werden opgevoed. Na dertig jaar deed Trouw de enquête vorige week over. Wat bleek? Ouders vinden dat zij de uitzondering op de regel zijn. Hun kinderen zijn gehoorzaam, maar breek ze de bek niet open over anderen. Die papa’s en mama’s voeden hun kinderen namelijk te vrij op, ‘losgeweekt van grenzen, normen en waarden’, maakten de onderzoekers bekend. Typisch Nederlands. Wij doen het goed, de rest niet. Ik hoor Mark Rutte voortdurend roepen dat zijn maatregelen de juiste zijn om - excuses voor het cliché - sterker uit de crisis te komen. Jammer dat Nederland zo ongeveer het enige land in Europa is waar de economie blijft krimpen. Wij doen het goed, de rest niet. Ik weet zeker dat elke automobilist stopt als ze bij een zebrapad iemand zien staan die wil oversteken, maar dat ook iedereen, net als ik, al een paar keer bijna van zijn sokken is gereden op het moment dat ze dachten over te kunnen steken. Wij doen het goed, de rest niet. In tegenstelling tot zuidelijke landen heb je hier nauwelijks corruptie, hoor je deskundigen vaak beweren. Maar waarom blijven de berichten over tig keer de Balkenende-norm verdienende bestuurders, die de grenzen van de wet opzoeken of eroverheen gaan om nog meer geld binnen te graaien, zich dan opstapelen? Wij doen het goed, de rest niet. Jarenlang heb ik wielrenners van de Rabobank-ploeg horen afgeven op collega’s die waren betrapt op doping. Het waren allemaal klojo’s, die de sport een slechte naam bezorgden. Een Rabobank-renner wilde een paar jaren geleden de notoire dopinggebruiker Riccardo Riccò zelfs ‘een klap op zijn bakkes’ geven toen deze weer tegen de lamp was gelopen. Benieuwd of de Rabo-man dat ook wil doen bij zijn voormalige collega’s als ze straks één voor één gaan bekennen. Wij doen het goed, de rest niet. Alleen in zelfkennis zijn anderen wat beter.

Colofon

Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

Steeds meer publiek ontdekt de Thoolse Kunstroute.

DOOR JOSIEN MATHLENER

Thoolse Bode Thoolse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondent Josien Mathlener Acquisitie Monique van Bale Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 08.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 06.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 05

De oplossing van deze puzzel is in week 04 te vinden op www.internetbode.nl

In de voorbijgaande jaren is gebleken dat vooral dichters wel raad weten met de thema’s, stelt Bianca Janssen van Stichting Kunstkring Tholen. “Voor dichters is het altijd een inspiratiebron. Onder hen leeft zo’n thema echt. Zij weten er heel mooie poëzie uit voort te laten komen.” Op ander kunstvlakken ziet Janssen een thema veelal symbolisch worden toegepast. “Je kunt het natuurlijk op heel veel manieren opvatten. Vaak hebben de thema’s betrekking tot water. Dat spreekt veel deelnemers aan. Het zal mij benieuwen hoe ze het dit keer tot uiting brengen.” In het Gasthuiskapel exposeren opnieuw gastkunstenaars. Wie dat zijn wordt op een later moment bekendgemaakt. De nieuwe inschrijfprocedure via de website maakt dat de aanmeldingen al langzaamaan binnenstromen. Een extra oproep gaat uit richting muzikanten en vocalisten. “Bands, solisten, muzi-

kanten, koren, jongeren, ouderen, klassiek, modern. We willen ook op muzikaal gebied het publiek een zo breed en gevarieerd mogelijk programma aanbieden, dus kom van je laten horen tijdens Kunstroute Tholen.” Verrassend Al jaren doen er leerlingen van basisscholen in Tholen mee. Dat is nu niet anders. Nieuw is wel dat de stichting de middelbare scholen in de regio heeft aangeschreven om mee te doen en met verrassende ideeën aan te komen. “Dat zou kunnen bestaan uit zang, dans, rap, straattheater. Kortom, wat ze maar kunnen verzinnen. We hopen hiermee ook jongeren te trekken en hen te laten ervaren hoe interessant kunst in de breedste vorm van het woord is.” Door de jaren heen is de kunstroute gestaag uitgebreid, al blijft het evenement zich concentreren in het stadshart van Tholen. Tijdens het evenement zijn tientallen karakteristieke panden in het centrum van Tholen opengesteld voor het publiek. Binnen zijn exposities

ARCHIEFFOTO

te zien en concerten te beluisteren. De stichting is nog op zoek naar een aantal locaties. Iedereen die in de kern van Tholen woont en interesse heeft om zijn of haar pand ter beschikking te stellen wordt verzocht contact op te nemen. Het jaarlijkse kunstevenement is niet meer weg te denken uit Tholen. “Wil je alles meekrijgen dan heb je aan een dag niet genoeg.” Steeds meer belangstellenden van binnen, maar ook ver buiten de regio krijgen lucht van de kunstroute. Hen wacht op beide dagen een gevarieerd, inspirerend en boeiend programma. “Lukt het met de middelbare scholen, dan gaan we er vanuit dat die nog een extra verrassend en spannend element aan het evenement toevoegen.” Meer informatie Deelnemen aan Kunstroute Tholen 2013? Meld je dan aan via www.kunstroutetholen.nl. Inschrijven is mogelijk tot 18 februari. Wilt u uw pand ter beschikking stellen? Neem dan telefonisch contact op via tel. 0166-604023.

Bij eventuele overstap naar ‘duurzaam en diervriendelijk’ bedrijf

Provincie wil pelsdierhouders helpen THOLEN - Het college van Gedeputeerde Staten gaat niet in op de wens van GroenLinks in Prvinciale Staten om nertsenfokkerijen, die vanwege het verbod op het houden van pelsdieren hun bedrijf willen ombouwen tot een pluimvee- of varkenshouderij, aan te merken als nieuwe ondernemingen. DOOR EUGÈNE DE KOK

© www.sudokusite.eu

Zowel een nertsenfokkerij als een pluimveebedrijf als een varkenshouderij valt in het provinciale omgevingsplan onder de intensieve veehouderij. Welke dieren worden gehouden, is ‘ruimtelijk niet relevant’, schrijven Gedeputeerde Staten aan Leen Harpe van GroenLinks. Hij had vragen gesteld naar aanleiding van het verbod op de pelsdierhouderij. De Zeeuwse ondernemers in die branche krijgen tot 1 januari 2024 de tijd om hun bedrijf af te bouwen en iets anders te gaan doen. Harpe had gevraagd of de provincie het als een nieuw PaGiNa 5

bedrijf zou willen aanmerken als pelsdierhouders kiezen voor een andere vorm van veehouderij. ‘Intensieve veehouderij wordt dan uitgesloten’, beargumenteerde hij die vraag. ‘Anders zijn we bezig het paard achter de wagen te spannen’. Dat is dus echter onmogelijk, schrijven Gedeputeerde Staten. Volgens het provinciebestuur zijn overstappen van het houden van nertsen naar bijvoorbeeld kippen of varkens niet uitgesloten, omdat de bedrijfssoorten onder dezelfde definitie vallen. In zijn vragen opperde Harpe verder de mogelijkheid om de pelsdierhouders te helpen als zij de overstap willen maken

naar een duurzaam en diervriendelijk bedrijf. De provincie wil dat doen, maar ‘de primaire verantwoordelijkheid ligt bij de betreffende gemeenten’. Het verbod op het houden en doden van pelsdieren is in december aangenomen door de Eerste Kamer en in januari in de Staatsblad gepubliceerd. Nederland telt in totaal 170 pelsdierhouders waarvan er negen actief zijn in Zeeland. De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) bereidt naar aanleiding van de wet schadeclaims voor tegen de landelijke overheid. Het zou gaan om miljoenen euro’s.


Info Vrouwen van Nu

WSV Sint-Annaland viert dit jaar haar 50-jarig bestaan

‘We willen de mooiste en beste haven zijn in het Deltagebied’

THOLEN - De heemkundekring Stad en Lande van Tholen was te gast bij de Vrouwen van Nu, afdeling Tholen. Het bestuurslid Kees Fase toonde aan de leden prachtige foto’s van Tholen in een ander tijdperk.

SINT-ANNALAND - WSV Sint-Annaland zag op 4 april 1963 het levenslicht. Nu, 50 jaar later, is de Setallandse watersportvereniging niet meer te vergelijken met toen. Alle activiteiten van de vereniging staan dit jaar in het teken van haar gouden jubileum. Of het nu om de brug ging, Waterpoort,

Thoolse vissersboten, luxe villa’s, kleine straatjes of groepjes inwoners, alles passeerde de revue. Kees kon er veel over vertellen, soms ook erg smakelijk. Ook wist hij van veel mensen de bijnaam, die hij tactvol herkenningsnaam noemde. Tholen kende ooit vervoer per tram. Deze kwam over de brug en stopte in het centrum. Grootse plannen waren er voor uitbreiding over het hele eiland. Maar verder dan het diner, waarbij de plannen werden besproken, kwam het niet.

Van het diner had Kees zelfs de uitnodiging op beeld. De eigenaar van een van de mooie huizen die hij toonde was deelnemer geweest aan een Elfstedentocht, lang geleden. Zo kregen de bijna 40 dames een prachtige collectie foto’s te zien, die je anders maar zelden tegenkomt. Een zeer geslaagde avond. Daarnaast kreeg de afdeling belangstelling van niet-leden, waarmee het bestuur zich altijd gelukkig prijst. In februari staat de ledenvergadering op de agenda. Omdat dit altijd slechts een klein gedeelte van de avond in beslag neemt is er nog een thema. Twee ambassadeurs van het Openbaar Vervoer komen uitleg geven over alles wat hiermee te maken heeft ten aanzien van de bus, de trein of de veerboot. In ieder geval komt de OV chipkaart aan bod. Deze wordt nogal eens als ingewikkeld ervaren.

Naaimateriaal gevraagd SINT-MAARTENSDIJK - Het Dienstencentrum van het Leger des Heils, Radda Barnenstraat 9 start op woensdag 6 februari met de naaiclub ‘Draad en Naald’. Heeft men nog resten stof, voering, vilt? Deze zijn van harte welkom bij het Leger des Heils.

SLZ wil weten hoe het met de ransuilen gaat

Watersportvereniging Sint-Annaland is trots op haar haven. FOTO JOSIEN MATHLENER

DOOR JOSIEN MATHLENER Zaken die nu zo vanzelfsprekend zijn voor WSV Sint-Annaland waren in de jaren ‘60 ver te zoeken. “Denk aan drijvende steigers, vingerpieren, drinkwater op de steiger en stroomaansluiting voor de boten. Dat was er allemaal niet. De kleinere boten lagen in die tijd tussen palen en waren via een bruggetje bereikbaar”, aldus verenigingssecretaris Peter van Dijk. Door de jaren heen breidde de watersportvereniging uit en verbeterde de kwaliteit van de haven door renovaties. “De vereniging groeide stapje voor stapje. Financiële middelen werden ingezet voor verbeteringen en een optimale exploitatie. Inmiddels zijn er zeven drijvende steigers, voorzien van vingerpieren. Voor passanten is er zo goed als altijd een box beschikbaar of een plaats aan de passantensteiger met dezelfde voorzieningen. Er is gratis drinkwater en wifi. De haven is voorzien van goede sanitaire voorzieningen, een restaurant en een vuilwaterstation. Allemaal door de jaren heen gerealiseerd. Het is mogelijk dankzij de pioniers die de vereniging 50 jaar geleden hebben opgericht. “Van Dijk laat het niet na om de havenligging aan een arm van de Oosterschelde, het strandje, het dorp Sint-Annaland en de prachtige omgeving ook te be-

noemen als pluspunten voor de haven. De tijd dat de watersport voor de elite was, ligt volgens de secretaris ver achter ons: “Een heel breed publiek beoefent tegenwoordig de watersport. In onze haven liggen zeiljachten, motorboten, vissersboten en dagrecreanten.” Aanpassingen In 2004 breidde de haven voor het laatst uit. Er kwam een aparte passantensteiger en er werden 55 nieuwe ligplaatsen gerealiseerd. In 2005 kwam het haveneigendom in handen van de verenigingsleden, inmiddels 500. Vier jaar terug is begonnen met kwalitatieve aanpassingen. Steigers worden vernieuwd en opnieuw ingedeeld en ieder denkbaar hoekje optimaal benut. Van Dijk: “Ieder jaar renoveren we een steiger. Als laatste pakken we de havenkom aan. We hebben meer dan twee kilometer aan steigers in de haven.” Op den duur moeten de aanmeerpalen uit beeld verdwijnen en de boten goed in beeld zijn. “We willen minimaal de mooiste haven in het Deltagebied zijn met de beste voorzieningen.” WSV Sint-Annaland behoort tot in ieder geval al tot een van de gezelligste, zegt de secretaris. “Leden zijn gemotiveerd tot deelname aan activiteiten en tot zitting nemen in commissies. Dit is buitengewoon goed opgepakt, want er zijn

120 vrijwilligers.” De crisis gaat niet aan de vereniging voorbij maar de 350 ligplaatsen zijn ook dit jaar allemaal bezet. Op 6 april, twee dagen na de oprichtingsdatum, zal voorafgaand aan de ledenvergadering, de door Mariel Brockhus samengestelde fototentoonstelling van de WSV Sint-Annaland in het eveneens jubilerende De Meestoof worden geopend. De grootste jubileumviering vindt echter plaats van vrijdag 21 tot en met zondag 23 juni. Het jubileumfeestweekend start met een bijzondere editie van Musica Nautica, een dag later gevolgd door activiteiten voor alle leeftijden. ‘s Avonds is er een diner met een groots feest. ‘The morning after…’ vormt op zondag de bijzondere afsluiting.

Glasschade?! Ruit stuk?! Supersnel Glasherstel

24 uu rs service

Bel gratis 0800 - 837 52 27

Kleuters en peuters poetsen

Tanden poetsen met het WE-project.

OUD-VOSSEMEER - Het VVE-project ‘Mijn mond’ is gestart op 22 januari op PSZ de

Pluus, Kinderopvang Kids & Co, SmdB de Ark, OBS Die Heenetrecht en RKBS.

Ook (in)complete naaiboxen, dozen, al dan niet gevuld met naalden, spelden, garen, ritsen en alles wat met naaien te maken heeft zijn welkom. Ook met modebladen zijn ze blij. Men kan deze spullen afgeven bij het Dienstencentrum op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00-15.00 uur. Lukt dit niet, bel ons dan even op deze dagen, tel. 0166-610194.

St. Anthonius hebben de kleuters en peuters deze dinsdag als gezamenlijke activiteit de tanden gepoetst. Op iedere locatie brachten de kinderen hun eigen poetsspullen mee en konden ze na de uitleg lekker hun tanden en kiezen poetsen. Dat was een gezellige drukte en alle tanden blonken daarna weer!. Komende weken zal er aandacht besteed worden aan hoe je jou mond gezond kunt houden. Alle kinderen krijgen dezelfde woorden aangeboden en 2 leuke liedjes worden op alle locaties aangeleerd. Er zal veel gepraat en gekeken worden naar wat er allemaal in je mond is en hoe de tandarts je kan helpen met het schoonhouden van je gebit. Het project loop tot 1 februari. Het is een ontzettend leerzaam project en de kleuters en peuters van Oud-Vossemeer kunnen allemaal met een poetsdiploma laten zien dat zij weten hoe de tanden gepoetst moeten worden. PAGINA 6

THOLEN - De Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) vraagt mensen om het door te geven als zij een ransuil zien. Lang kwamen de beesten nauwelijks voor in de provincie, maar op den duur werden ze steeds vaker gezien. De laatste jaren lijkt het echter weer wat slechter te gaan, zegt SLZ. Deskundigen denken dat de bosuil en ha-

vik daar iets mee te maken hebben, maar ze kunnen de afname niet verklaren. Mensen die in het bos een ransuil zien, kunnen dat doorgeven aan Peter Boelee van ‘Natuurbelevenis’ op het telefoonnummer 0113-644228. Via de mail kan ook: info@ natuurbelevenis.nl. Of bij SWLZ: 0113230936 en info@slz.landschapsbeheer.nl.

KORTE BERICHTEN THOLEN Inloopochtend: Maandelijks heeft Montessorischool De Kraal een open ochtend voor belangstellenden. Vanwege deelname aan de herdenkingsplechtigheden rond de Watersnoodramp zal deze op vrijdag 1 februari vervallen. De eerstvolgende open ochtend is vrijdag 1 maart. Men kan dit terugvinden op www.montessorischooldekraal.nl Koersbal: Uitslag van wedstrijd op 23 januari: 1. mevr. D. Lindenberg-dhr. W. Deurloo 31 punten, 2. dhr. G. Bolier-Dhr. G. v.d. Padt 24, 3. mevr. R. Bolier-mevr. N. Deurloo 23, 4. dhr. J. Sprenkels-dhr. J. Suurland 20, 5. mevr. J.B os-dhr. W. Bijl 16, 6. mevr. J. Verbraekenmevr .A. Hilgerson 15, 7. mevr. H. Schot-mevr. L. v. Bale 11. Kringloopwinkel: Woensdag 30 januari is Kringloopwinkel OverThollig, Postweg 3c open van 09.00-11.30 uur. Vanwege de heropening zijn er diverse kortingacties. Kleurplaten kunnen nog ingeleverd worden tot 13 februari. Kinderen die meedoen krijgen een kleine attentie. Winnaar krijgt persoonlijk bericht. Er kunnen deze morgen goederen ingeleverd worden. Voor grotere meubelstukken of inboedels graag vooraf contact met Colinda de Heer, tel. 604107 of Kees Dekker, tel. 603375. Herdenking: Op vrijdag 1 februari zal Omroep Tholen op de radio rechtstreeks verslag doen van de herdenking van de watersnoodramp. Van 10.00-12.00 uur wordt uitgezonden vanuit Stavenisse en van 15.00-16.00 uur wordt uitgezonden vanuit Sint Philipsland. Omroep Tholen Radio is te beluisteren via 106. 5 FM draagbare radio en 107.6 FM kabel. Ook via het geluid van de kabelkrant en website is de uitzending te volgen. SINT PHILIPSLAND Tentoonstelling Watersnoodramp: Werkgroep rampherdenking van Heemkundekring Philippuslandt houdt vrijdag 1 van 16.30-21.00 uur en zaterdag 2 februari 10.00-17.00 uur in dorpshuis De Wimpel, Eendrachtstraat 52, een expositie van foto’s, knipsels uit kranten en tijdschriften, gereedschap en huisraad ontvangen na de Ramp, een hoek met hulpverleningsmateriaal van o.a. het Rode Kruis. In de kleine zaal zal afwisselend een film en een diapresentatie worden getoond. Iedereen welkom, toegang gratis. SINT MAARTENSDIJK WSV Oosterscheldestappers: Recreatieve en senioren wandelen op dinsdag 5 februari vanaf Haestinge in St. Maartensdijk. Starttijd 13.30u; afstanden 5 of 10 kilometer. Koersbal: Uitslag wedstrijd 21 januari van Gezelligheid Vóór Alles: 1. mevr. M. Danedhr. J. Bijnagte 32 punten, 2. mevr. B. Bijnagte-dhr. C. v. Gorsel 31, 3. dhr. A. Wielaard-dhr. C. Breure 26, 4. dhr. Fr. d. Jong-dhr. W. Bijl 25, 5. mevr. W. Kloet 18, 6. mevr. L. Wielaardmevr. T. Breure 17, 7. mevr. A. Bocxe-dhr. G. v.d. Padt 15. Uitverkoop: Op zaterdag 2 februari start de kledinguitverkoop bij het dienstencentrum van het Leger des Heils. Op de toch al lage prijzen wordt in de maand februari nog een forse korting gegeven. Ze hebben ook heel veel leuke meubels en woondecoratie tegen aantrekkelijk prijzen te koop. Op zaterdag 2 februari is men welkom in het dienstencentrum, Radda Barnenstraat 9. Men kan ook een bezoek brengen aan de meubelhal. SINT-ANNALAND Kaarten WHS: Vrijdagavond 1 februari is de tweede kaartavond van dit seizoen bij voetbal vereniging WHS op sportpark ‘de Waaje’. De kaartspelen klaverjassen en jokeren kunnen gespeeld worden. Er zijn leuke prijzen te winnen en ook meedoen voor het algemeen klassement is mogelijk omdat de beste 2 uitslagen tellen van de 3 avonden die dit seizoen gehouden worden. Aanvang 20.00 uur.


INKOOP VAN METAAL Voor bedrijven en particulieren (Koper, zink, ijzer, lood, RVS etc.)

METAALHANDEL

Handelsweg 53 - 4421 SH Kapelle T 06 53 83 25 05 E info@metaalhuiskes.nl

Wij hanteren aantrekkelijke inkoopprijzen gebaseerd op de dagkoers, deze onder voorbehoud; ze kunnen ondertussen gewijzigd zijn. Actuele prijzen: Koper kabel Aluminium kabel Koper lood kabel Koper aluminium kabel Zuiver blank koper Onzuiver koper Gemengd rood koper Geel koper / messing

€ 1,65 € 0,65 € 0,85 € 0,50 € 5,00 € 4,50 € 3,50 € 2,85

Aluminium € 0,80 RVS € 1,05 Lood € 1,00 Zink € 0,75 Electro motoren € 0,40 IJzer € 0,20 Accu’s € 0,40 Katalysators (p.st) € 20,00

Handelsweg 53 4421 SH Kapelle info@metaalhuiskes.nl 0113-340170 - 06-53832505

ma-vrij 08.30 - 17.00 • za van 09.00 - 12.00 uur

www.metaalhuiskes.nl Weekend reclame do-vr-za 31 jan en 1+2 februari: Magere Runderlappen ............... 500 gram € 6,50 kilo € 11,98 Bij 4 Hamburgers .......................................... de vijfde GRATIS Fricandeau Lapjes ..........................................100 gram € 0,89 Nasivlees .........................................................500 gram € 3,30 Voor de boterham: Deze week 25% korting op de volgende vleeswaren: Procureur - Palingworst - zelf gekookte Beenham Lekker stuk Grillworst ................................................................ ...............................................300 gram halen 200 gram betalen Filet Americain ................................................... 25% korting maandag 4 en dinsdag 5 februari: Malse Stooflappen .....................................................kilo € 7,98 Bij 4 Roomschijven of Boomstammetjes ... de vijfde GRATIS Woensdag 6 februari: Gehakt ........................................................................kilo € 5,50 Bakje Zult .........................................................................€ 0,79

WoENsDAg 500 gram saté gehakt......................................................€ 2,85 1 kilo nasi of bami ...........................................................€ 4,98 300 gram babi pangang ..................................................€ 2,25 1 kilo runder gehakt ........................................................€ 5,76 grootmoeders gehakt ballen ...................... 5 halen 4 betalen DoNDERDAg,VRiJDAg EN zAtERDAg 500 gram mager varkensfilet (naturel of gemarineerd) .. € 4,50 100 gram malse bieflappen ............................................€ 1,38 100 gram Zwitserse kip rolletjes .................................... € 0,92 300 gram piri piri kip roerbakvlees ................................ € 2,89 100 gram katen haasjes ..................................................€ 1,39 100 gram ardenner vinken..............................................€ 0,92 boomstammetjes ......................................... 5 halen 4 betalen 100 gram gekookte worst ...............................................€ 0,85 100 gram gebraden runder rollade ................................ € 1,39 100 gram gebraden gehakt.............................................€ 0,85 Of alle drie samen voor slechts ....................................... € 3,00

75 JAAR 75 JAAR 75 JAAR BEATRIX BEATRIX ✁ BEATRIX ✁ ✁

KWALITEITSSLAGERIJ J. BEVELANDER Langestraat 1, Poortvliet Telefoon 0166-612467

Elektro materiaal Avilek.nl

te koop gevraagd

oude motoren brommers en scooters tel. 06-22332058

scheepsstoffeerderij (scheeps)matrassen •en SCHEEPSSTOFFEERDERIJ, KUSSENATELIER EN (SCHEEPS)MATRASSEN Nieuw!! • grote collectie meubelstoffen Nu ook workshop • polyether: in elke maat en dikte meubelstofferiNg!

‘s maandags gesloten

Ruim 70 jaar ervaring!

en geslot ndags ‘s maa

Kussenatelier

Vrijdag en zaterdag Warme Kip uit de grill!!!

OP

75 JAAR 25% 25% BEATRI✁X

Scheepsmatrassen - Scheepsstoffering Matrassen, lattenbodems, Provincialeweg 11 dekbedden, hoofdkussens SLAGERIJ 4695 RM Sint-Maartensdijk Provincialeweg 11, RM Sint-Maartensdijk en 4695 bedtextiel. DEN BROUW Tel./Fax /0166 - 697155 • Mob. 06 - 53788035 Tel./Fax 0166-697155 06-53788035 www.bootkussens.com Grote Kerkstraat 15A Tel.: 0167 - 561214

Markt 10, 4695 CE Sint-Maartensdijk Telefoon 0166-662539

www.bootkussens.com

4651 BA Steenbergen

Fax: 0167 - 562969

wenst klanten en bekenden fijne kerstdagen en een goed 2011

I n form at i eav ond

Zonnepanelen Wilt u besparen op uw energierekening?

Wa a r ? Th o len

Dat hebt u zelf in de hand. Door met zonnepanelen zelf stroom

Stevin weg 1

op te wekken bespaart u direct op energiekosten. Om u

In Du B o is

hierover te informeren geeft Alfatech Energy in samenwerking

Wa n n e e r ?

met Alfastroom en de installateurs Minheere en Contant een

D in sd ag 5 feb ru ari 2 0 1 3

informatieavond. U bent van harte welkom.

In lo o p : 1 9 .0 0 – 1 9 .3 0 E in d e: 2 0 .3 0 Meldt u aan via west@alfatech.nl

KORTING KORTING OP 1 ARTIKEL KORTING * OP 1 ARTIKEL NAAR KEUZE OP 1 ARTIKEL NAAR KEUZE** NAAR KEUZE Alleen geldig op 31 januari 2013

25% KORTING 75 JAAR Alleen geldig op 31 januari 2013

100% 100% MULTIMATE MULTIMATE MULTIMATE Alleen geldig op 31 januari 2013

Onze koningin wordt aanstaande donderdag 75 jaar en dat bekronen wij met 25% korting op 1 artikel naar keuze. Onzesnel koningin en Knip de bonwordt uit enaanstaande kom op 31 donderdag januari naar75dejaar winkel dat bekronen met 25% korting op 1 artikel 75 naar keuze. voorwij deze 100% Multimate aanbieding. Onze koningin wordt aanstaande donderdag jaar en Knip snel de bon uit en kom op 31 januari naar de winkel dat bekronen wij met 25% korting op 1 artikel naar keuze. Voorwaarden: voor deze 100% Multimate aanbieding. Geldt op één artikel naar keuze uit het hele assortiment geldig op donderdag 31 januari 2013 Knip snel de bon uit en kom op 31 januari naar de winkel en uitsluitend op normale hoeveelheden voor particulier gebruik. Niet bedoeld voor handelaren en/of wederverkopers. Koop je meerdere stuks van exact hetzelfde artikel, dan geldt de deze 100% Multimate aanbieding. korting op alvoor deze producten. Met uitzondering van lopende acties, bodemprijzen, reeds Voorwaarden: bestelde (Zibro Kamin), Velux dakramen, uurlonen van klusen Geldt op artikelen, één artikelbrandstofproducten naar keuze uit het hele assortiment geldig op donderdag 31 januari 2013 montagediensten, cadeaubonnen, verhuurartikelen en aankopen op rekening. en uitsluitend op normale hoeveelheden voor particulier gebruik. Niet bedoeld voor handelaren en/of wederverkopers. Koop je meerdere stuks van exact hetzelfde artikel, dan geldt de Voorwaarden: korting op al deze naar producten. Met uitzondering van lopende bodemprijzen, reeds Geldt op één artikel keuze uit het hele assortiment geldig acties, op donderdag 31 januari 2013 bestelde artikelen, brandstofproducten Kamin), Velux dakramen, uurlonen klus- en en uitsluitend op normale hoeveelheden (Zibro voor particulier gebruik. Niet bedoeld voorvan handelaren cadeaubonnen, verhuurartikelen aankopen op rekening. en/ofmontagediensten, wederverkopers. Koop je meerdere stuks van exactenhetzelfde artikel, dan geldt de

DA’S NOU HET MOOIE VAN MULTIMATE

korting op al deze producten. Met uitzondering van lopende acties, bodemprijzen, reeds bestelde artikelen, brandstofproducten (Zibro Kamin), Velux dakramen, uurlonen van klus- en montagediensten, cadeaubonnen, verhuurartikelen en aankopen op rekening.

DA’S NOU HET MOOIE VAN MULTIMATE DA’S NOU HET MOOIE VAN MULTIMATE


Bakkerij van Oost bakt speciale koek THOLEN - Stichting StaVoord6 is blij verrast met het aanbod van bakkerij van Oost uit Tholen. De bakker heeft namelijk een speciale StaVoord6 koek gemaakt.

Het verkoopteam van Bakkerij van Oost v.l.n.r. Greet, Linda en Sabrina tonen de StaVoord6 koek.

De opbrengst van deze koek komt via het team terecht bij Alpe d’HuZes die vervolgens op hun beurt het geld doneren aan het Koningin Wilhelmina Fonds. ‘ Wij willen op deze manier een steentje bijdragen aan een succesvolle opbrengst’, aldus Rian van Oost van de gelijknamige bakkerij. De actie loopt tot 1 juni. Zaterdag 6 juni zal team StaVoord6 met 17 fietsers en lopers deelnemen aan de 8ste editie van Alpe d’Huzes. De eerstkomende activiteit van StaVoord6 is van 28 maart t/m 1 april. Op het programma staat dan het “glazen ei”.

Info Vrouwen van Nu SINT-MAARTENDENSDIJK - De Vrouwen van Nu afdeling Sint-Maartensdijk hielden donderdag 24 januari hun jaarvergadering, die eerst gepland stond voor maandag 21 januari, maar door de weersomstandigheden werd deze 3 dagen uitgesteld. De voorzitter Bets Sturris opende de vergadering met een welkom aan alle leden, met in het bijzonder de leden die zich in het afgelopen jaar hadden aangemeld waarvan 9 leden van de opgegeven vereniging afdeling Scherpenisse. Ze sprak de hoop uit dat iedereen zich ook in Sint-Maartensdijk snel thuis zou voelen. Bij het volgende agendapunt, ingekomen stukken en mededelingen, meldde ze met trots dat er na de oproep van het Provinciaal Bestuur om mee te doen aan de actie mutsjes breien voor de stichting Save the

Children 63 mutsjes zijn gebreid en dat deze met hetzelfde aantal euro’s zijn overhandigd aan een vertegenwoordiger van de stichting. Ze zei vervolgens dat Nelleke Verhoef i.p.v. Rie Geluk namens de vereniging in de Agrarische Commissie heeft plaatsgenomen. Het jaarverslag en het verslag jaarvergadering 2012 zijn dit jaar digitaal verzonden en bleek bij alle leden goed te zijn bevallen en werd zonder op- of aanmerkingen goedgekeurd. Het financieel verslag wat gelijk met het nieuwe jaarboekje was meegestuurd werd door de financiële commissie bekeken, volgens Ria Vos die het woord deed, tot in de puntjes in orde bevonden. Als nieuw lid in de commissie is Ria de Rijke gekozen i.p.v. Ria Batenburg. De bestuursverkiezing die hierna aan de orde kwam leverde geen nieuwe leden op, zodat het huidige bestuur besloot om er maar

Vergadering

POORTVLIET - De Vrouwen van Nu afdeling Poortvliet hielden hun jaarvergadering op maandag 21 januari in het Ouwe-Raedhuus. De voorzitter Jannie van Dijke kon ondanks het winterse weer toch nog 28 dames welkom heten. Het verslag van de jaarvergadering van 2012 werd door Mientje ten Holte voorgelezen en werd door de leden goedgekeurd. Her financiële verslag werd door de penningmeester Willie Anthonisse toegelicht waarna de kascommissie verslag deed van haar bevindingen en had alles in orde bevonden, waarna de kascommissie de penningmeester dechargeerde. De voorzitter bedankte de kascom-

1 jaar tegenaan te gaan. Voordat de rondvraag aan de orde kwam werden er eerst nog 2 jubilarissen in de bloemen gezet. Corrie Mulders is 40 jaar lid en Aly Weggemans 25 jaar. Ook Aly van Rossum die voor de jaarlijkse appeltaart zorgde, werd een boeket aangeboden. Bij de rondvraag kwam vervolgens de fietsclub die de laatste tijd tanend is aan de orde en er werd besloten toch te proberen elke 1e woensdag van de maand in de zomermaanden te fietsen zonder dat er nog speciaal voor wordt gebeld. Na de pauze werd het cadeautjesspel gespeeld en leverde heel wat hilariteit en lachsalvo’s op, maar uiteindelijk ging iedereen met enkele kleine cadeautjes naar huis. De voorzitter dankte iedereen voor hun komst en belangstelling en hoopte op een weerzien op maandag 4 februari. Dan zal Kees Slager een lezing geven over de ramp.

missie voor haar inzet. Er vonden enkele bestuurswisselingen plaats. Mientje ten Holte was aftreden maar wel herkiesbaar en werd herkozen. Jannie van Dijke (vz) was aftreden en niet herkiesbaar. In haar plaats werd Jannet van Dijke gekozen. De vice-voorzitter Dimphy Heybeek bedankte de aftredende voorzitter voor al haar inzet voor de afdeling Poortvliet en bood haar bloemen en een boekenbon aan. Er waren 2 jubilarissen: Rina Bolier en Nan van Nieuwenhuijzen. Zij waren beiden 40 jaar lid en kregen bloemen en het speldje van ‘Vrouwen van Nu’ opgespeld. Na de pauze werd het Zeeuwse spel ‘Even Dienke’ van Kees Slager met veel enthousiasme gespeeld, waarna de leden na een gezellige avond huiswaarts keerden

KORT BEDRIJVIG Van Alfatech Energy en Alfastroom

Informatieavond over zonne-energie

THOLEN - Op dinsdag 5 februari vindt er in Brasserie Du Bois te Tholen opnieuw een informatiebijeenkomst plaats over zonne-energie. Specialisten vertellen alles over de mogelijkheden. De bijeenkomst start om 19.30 uur. De koffie staat klaar vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis. Aanmelden kan via west@alfatech.nl. Duurzaamheid, maatschappelijk verantwoord leven met oog voor het milieu en de wereld van morgen. Door middel van de informatiebijeenkomst zal kennis worden gedeeld over het opwekken van zonne-energie en de werking van de zonnepanelen en omvormers. Het doel van de avond is niet alleen u bewust te maken dat u een duurzame ontwikkeling zelf in de hand hebt, maar ook waarom het nu meer dan ooit loont om te investeren in zonnepanelen. Samen met de installatie partners Minheere Installatie Techniek en Contant Installatie Techniek deelt Kees Jan Grin van Alfatech Energy en Alfastroom zijn uitgebreide kennis over de werking van zonne-energie en de kwaliteit van zonnepanelen en omvormers. Kees Jan Grin: “Ook zonder subsidie is het voor particulieren aantrekkelijk om nu te investeren in een zonnestroominstallatie. Hoe het werkt en welke installaties goed zijn, leg ik graag uit. Het investeren in zonne-energie is zeer interessant. Dat zullen we tijdens de bijeenkomst in Tholen of in individuele gesprekken graag aan u duidelijk maken. U bent van harte welkom.” Tijdens de bijeenkomst is er ruime gelegenheid voor het stellen van vragen. Locatie bijeenkomst: Brasserie Du Bois. Stevinweg 1, Tholen.

Het Lievensberg ziekenhuis werkt aan het verminderen van de parkeerdruk. Aan de achterkant van het gebouw wordt een parkeercomplex neergezet. Na de bouw van deze garage beschikt het ziekenhuis over ruim 900 parkeerplaatsen. Tijdens de bouw, die tot eind februari duurt, zijn op de parkeerterreinen van Lievensberg tijdelijk minder parkeerplaatsen beschikbaar. Onze excuses voor de eventuele overlast die u hierdoor ondervindt.

BEDRIJVIG NIEUWS Familierestaurant opent deuren aan Oesterdam

Pizzaria La Familia: Lekker, snel en voor ieders portemonnee THOLEN - Tholen heeft er met ingang van vrijdag 1 februari een restaurant bij. Op het terrein van Waterrijk Oesterdam opent het familierestaurant Pizzaria La Familia zijn deuren. Heel februari viert het Italiaanse restaurant zijn opening met een mega-actie. DOOR JOSIEN MATHLENER De naam Pizzaria La Familia zegt het al, een restaurant voor het hele gezin. Bij het Italiaans georiënteerde restaurant wordt aan iedereen gedacht. Naast heerlijke betaalbare gerechten is er in het restaurant voor kinderen een gezellige kinderhoek aanwezig. Buiten is er een speeltuin in aanbouw waar ze heerlijk hun energie kwijt kunnen. De horeca is voor eigenaresse Daisy Verstijlen geen onbekend terrein, al is de Italiaanse keuken wel een nieuwe weg die zij inslaat: “We serveren lunchgerechten als smakelijk belegde Italiaanse bollen, minestronesoep, salades, maar ook voor een uitsmijter en

tosti of snacks kun je bij Pizzaria La Familia terecht.” Pizza’s en pasta’s zijn er volgens verschillende recepten verkrijgbaar. Uiteraard kun je in het gezellige familierestaurant een pizza Margharita, ravioli of lasagne bestellen. Voor de meer avontuurlijke eters zijn er ook pittige varianten. Wie geen vlees eet of liever een minder mediterraans gerecht nuttigt hoeft niet te treuren, bij Pizzaria La Familia serveren ze met net zoveel plezier vegetarische gerechten, een gerecht met garnalen, spareribs of schnitzel. Voor de kleintjes zijn er de speciale kindermenu’s zodat iedere gast kan genieten van een voordelige en smakelijke maaltijd. En wie aan Italiaans denkt, denkt aan ijs. De nagerechten bestaan uit heerlijk ambachtelijk Italiaans schepijs van Gelato Fantastico. Kwaliteit Hoge kwaliteit tegen een lage prijs klinkt als een klok bij Pizzaria La Familia. “We hanteren niet voor niets het credo: lekker, snel en voor ieders portemonnee.

De gerechten die wij serveren bereiden we vers. Ons familierestaurant is een familiebedrijf en gericht op de hele familie. We willen dat iedereen voldaan en met een goed gevoel, zonder in een lege beurs te kijken, weer op pad gaat.” Het restaurant is gevestigd bij Waterrijk Oesterdam, ook bekend als de Speelmansplaten. Verstijlen zag haar kans schoon toen zij vernam dat de horecagelegenheid kon worden betrokken. Met het Italiaanse restaurant meent zij een open spot in de Thoolse horeca op te vullen. “Een restaurant dat zich helemaal richt op de Italiaanse keuken was er niet. Met Pizzaria La Familia voegen we een smakelijk element toe aan de bestaande keukens op Tholen.” Het restaurant leent zich ook prima voor bijvoorbeeld feesten en partijen, vergaderingen en babyparty’s. Voor meer informatie kan vrijblijvend contact worden opgenomen. Van 1 tot en met 28 februari viert Pizzaria La Familia zijn opening met een speciale aanbieding: alle pasta’s en pizza’s bedragen de hele maand maar vijf euro.

Daisy Verstijlen opent Pizzaria La Familia.

Openingstijden: woensdag van 12.00 tot 21.00 uur, donderdag en vrijdag van 16.00 tot 21.00 uur,

FOTO JOSIEN MATHLENER

zaterdag en zondag van 11.00 tot 21.00 uur. Op maandag en dinsdag gesloten.

Familierestaurant Pizzaria La Familia, Oesterdam 3, 4691PV Tholen, tel. 0166 607452, e-mail: pizzaria-lafamilia@live.nl, www.pizzarialafamilia.nl. PAGINA 8


DUURZAAM & VERANTWOORD I FINANCIEEL AANTREKKELIJK I AFWERKING

D E VOORD EL EN VAN N I EU WB OU W I ( T) HU I S I N B EEL D I UW W OON K EU Z E

EDITIE BERGEN OP ZOOM I THOLEN I WOENSDRECHT I STEENBERGEN INCLUSIEF EEN COMPLETE LIJST MET ALLE NIEUWBOUWPROJECTEN UIT UW REGIO.

N EUWBOUW in beeld

4

14

11-17

10 1 6

9 -18 2-15

3 -16

13 12

5

7

8

03. een nieuwbouwhuis je droomhuis

07.

duurzaam bouwen raakt echt in zwang

13. woningmarkt in beweging


Sportpark Markiezaten

De Klaverwei

De Brug

Brede school Markiezaten

De Wal

De Meander Markiezaatsweg

Dal van de Molenbeek

www.woneninmarkiezaten.nl

Volop in ontwikkeling!

t ijk in de Po Villawijk K p o o rk Binnenkort

De Zeeland

Winkels / AH-XL, 201

3

in ve

sting Nieuwe Ve 2013 rt

a Verkoop st

t

Villawijk Kijk in de Po p

Vissershaven

Huurappartementen

, gestart

Villawijk Kijk in de Pot Kavels, laatste te koop

Oude Havenkana

Binnenkort in verkoo

werk/voorziening

al

en, start 2013

Wonen, werken, recreĂŤren, ontspannen bij water, allemaal in het hart van Bergen op Zoom, dat is ScheldeVesting! Like ons op www.facebook.com/scheldevesting en kijk op www.scheldevesting.nl voor onder meer de nieuwe promovideo.


E

- 03 NIEUWBOUW IN BEELD 2013 -

nieuwbouwhuis

Een je droomhuis!

E

en nieuw huis kopen is één van de grootste en

meest spannende dingen die je doet in je leven. Ook hierbij is een goede voorbereiding het halve werk. Het maakt de zoektocht nog leuker, want het voorkomt teleurstellingen zoals tegen een geweldig huis aanlopen dat te duur is. britta janssen

Het is handig om bij het begin van je zoektocht

naar een nieuw huis te bepalen wat je budget is en

welke eisen je hebt. Dit geeft je houvast, want er zijn

ontzettend veel mogelijkheden op de huizenmarkt.

Wil je een appartement of eengezinswoning? Hoeveel

slaapkamers? Een vrije achterom? Tuin? Ook kun je je

wensen voor je nieuwe woonomgeving op een rijtje

zetten. Een rustig dorp of een drukkere stad? En welke

wijk? En welke voorzieningen, zoals winkels en een school,

wil je graag in de buurt hebben? En hoe is het met de bereikbaarheid gesteld? Al deze mogelijkheden kunnen natuurlijk van toepassing zijn op zowel een nieuwbouwhuis als een bestaande woning. Maar er zijn ook verschillen.

Nieuwbouw In een gloednieuw huis is alles vers en ongebruikt. Daardoor ziet alles er verzorgd uit en heb je de eerste jaren relatief weinig omkijken naar het onderhoud. Een ander voordeel hiervan is dat je

“De mogelijkheid om je persoonlijke stempel op het huis te drukken”

sneller je nieuwe huis kan intrekken als je geen grote verbouwing hoeft te doen. Ook profiteer je vaak nog een tijd van garantie op nieuwe onderdelen in je huis. Koop je een nieuwbouwhuis al voordat het gebouwd is dan kun je vaak nog meedenken over de

Vrij op naam

indeling en afwerking en wordt het helemaal zoals jij het wenst. Een nieuwe woning koop je ‘vrij op naam’ (v.o.n). Dat Bij nieuwbouw is rekening gehouden met alle eisen op het gebied van milieu en isolatie. Niet alleen is dat goed voor de natuur, het kan ook betekenen dat de energierekening daardoor lager is dan in een bestaand huis. En de tuin kun je meestal makkelijker dan bij

betekent dat je niet met bijkomende kosten te maken krijgt, omdat die al inbegrepen zijn in de verkoopprijs. Bij een bestaande woning betaal je overdrachtsbelas-

een bestaand huis inrichten naar je persoonlijke wensen. Dat geldt

ting over de koopsom en zaken als de notaris, btw, het

ook voor het interieur. Dat is kaal bij een nieuw huis en dat kan

Kadaster en de makelaarskosten. Dat scheelt al snel

meer werk betekenen, maar ook geeft het je meer mogelijkheden

enkele procenten.

om je persoonlijke stempel op het huis te drukken.


- 04 NIEUWBOUW IN BEELD 2013 -

Nieuwbouwprojecten in de regio... zetfouten voorbehouden

Plaats

project-locatie

Type woningen

Prijs vanaf...

Projectontwikkelaar/aannemer

Verkopende makelaar

Bergen op Zoom

Het Groene Gordijn

diverse types

€ 220.250

Blauwhoed

Bergen op Zoom

De Markiezaten

diverse types

€ 196.000

Rabobank Vastgoed

Van Opstal Grosfeld

Bouwfonds Ontwikkeling

Helmig Makelaardij

Bergen op Zoom

Kijk in de Pot

Geschakelde villa’s en vrijstaand

€ 565.000

AM | Zuid

Halsteren

De Beymoerse Hoeve

diverse types

€ 290.000

Bouwfonds Ontwikkeling

Bergen op Zoom

Watervilla’s Bergse Plaat

4 Villa’s

€ 775.000

Halsteren

Dorpstraat

appartementen

€ 150.000

Lepelstraat

Bloemendaal

Bouwkavels

Bergen op Zoom

Kijk in de Pot - Bastion Orange

Diverse types

De Langen en van den Berg

Van Opstal Grosfeld

Tholen

Stadszicht

diverse types

€ 185.000

Aan de Stegge Roosendaal

Vink Makelaardij

Scherpenisse

Molenstraat

8 nieuwbouwwoningen

€ 179.500

ZeeBraBouw

Scherpenisse

Margrietlaan

4 geschakelde villa’s

€ 312.500

St Annaland

St Annaland

nog in ontwikkeling

St Annaland

Klipper

Vrijstaande 2/1 kap woningen

€ 199.900

Vroonstede

Den Ouden Makelaardij

Hoogerheide

De Hoef

Divers types

€ 278.000

diverse ontwikkelaars

Van Opstal Grosfeld Makelaardij

Hoogerheide

Raadhuispassage

Huurwoningen

€ 825 p.m.

WS Woensdrecht Vastgoed BV

Woningstichting Woensdrecht

Hoogerheide

Dr. de Bruijnlaan

Nultredenwoningen

WS Woensdrecht Vastgoed BV

Woningstichting Woensdrecht

Steenbergen

Couveringe Park

Diversen

Aan de Stegge Roosendaal

Helmig Makelaardij

Helmig Makelaardij Helmig Makelaardij Baas Makelaardij

Gemeente Bergen op Zoom

Marsaki Helmig Makelaardij Helmig Makelaardij

Maes Makelaardij

€ 185.000

Ontwikkelcombinatie Couveringe Park Stichting WSG Steenbergen

De Landerije

Vrijstaand

€ 290.000

Steenbergen

De Lindetuin

Appartementen

€ 144.000

Teammakelaar

Helmig Makelaardij Baas Makelaars

Steenbergen

De Vrijheid

8 eengezinswoningen / 5 appartementen

Eengezinswoningen vanaf 182

Baas Makelaars

Steenbergen

Hof van Steenbergen fase 1

Diversen

€ 275.000

Baas Makelaars

Steenbergen

Kavels Welberg

Kavels

€ 276.000

Luijks Makelaardij M

De Heen

Dorpsweg De Heen

Diversen

€ 175.000

De Heen

Helena-Hoeve

13 koopwoningen

€ 174.000 v.o.n.

Koetsenruyter Makelaardij Somnium Real Estate

Van Hassel Makelaars

Wonen in Aangenaam Bergen op Zoom B

ergen op Zoom behoort tot een van de oudste steden van Nederland. Elke dag ontwa-

ken in een historisch decor? Genieten van het goede leven in de knusse binnenstad? Of het hoofd leegmaken tijdens een wandeling langs de Schelde of in één van de vele natuurgebieden op de Brabantse Wal? Winkelen, lekker eten en drinken, cultuur opsnuiven of één van de vele evenementen meepakken. Het kan allemaal in de bruisende binnenstad van Bergen op Zoom. Meer dan 66.000 inwoners waarderen de veelzijdige leefomgeving van de stad.

“Welkom in het Theater van het Goede Leven”

De Markiezaten: de natuur in uw achtertuin Wuivende bomenrijen, kreken, poelen en spannende hoogteverschillen. Dat

Halverwege wereldsteden waar Brabant Zeeland kust....

ervaart u als bewoner van de Markiezaten. Deze nieuwe woonomgeving bevindt

Wonend tussen Antwerpen en Rotterdam, met Zeeland dichtbij is Bergen op

zich aan de zuidrand van de stad. Maar liefst een derde van dit woongebied is

Zoom de ideale uitvalsbasis. In ongeveer een half uurtje staat u in Antwerpen,

gereserveerd voor natuur. Daarentegen zijn er voldoende faciliteiten binnen

Rotterdam of Zeeland. In 2014 zorgt het doortrekken van de belangrijke

handbereik zoals een basisschool, sportcentrum en wijkondersteunende diensten.

verkeersader A4 voor een nog directere verbinding met Rijnmond.

Niet alleen het gebied, ook de woningen zijn divers. Villa s, patiobungalows,

Karakteristiek wonen

rijwoningen en appartementen staan allemaal in dit schitterende natuurgebied. Ontdek uw favoriete woning op www.demarkiezaten.nl.

De nieuwe woonprojecten in de gemeente Bergen op Zoom bieden fraaie woningen in steeds een andere, karakteristieke setting met alle voorzieningen

Groene Gordijn

binnen handbereik. Wat dacht u van een moderne grachtenwoning in het plan

Net even buiten het centrum van Bergen op Zoom ligt Het Groene Gordijn. Een

ScheldeVesting of een parkvilla in het Groene Gordijn? Wonen in de natuur van de

nieuwe buurt, waar oud en nieuw elkaar ontmoeten. Karakteristieke gebouwen

Markiezaten, de coulissen van de Schans of het landelijke Bloemendaal? Bovendien

van de voormalige kazerne, krijgen gezelschap van comfortabele nieuwe huizen.

staat stedelijke vernieuwing hoog op de agenda in Bergen op Zoom. Behalve

De bestaande volwassen bomen en frisse nieuwe aanplant kleuren de omgeving

nieuwbouw is er zeer veel aandacht voor de bestaande wijken, zodat het ook daar

groen. Het woningaanbod in Het Groene Gordijn is zeer divers en varieert van

goed wonen is. Het is aangenaam wonen in Bergen op Zoom!

eengezinswoningen tot vrijstaande villa s. Informatie via www.het-groenegordijn.

ScheldeVesting: binnenstad aan de Schelde

nl.

ScheldeVesting bouwt met een knipoog naar het verleden. Eeuwenoude parels

Stadsmakelaar

geven de nieuwbouw in dit gebied een unieke uitstraling. Delen van vestingmuren

Wilt u meer informatie over kavels die de gemeente uitgeeft in deze projecten of

worden zichtbaar gemaakt en monumentale panden als de Zeeland, het Groot

bent u op zoek naar een woning, bedrijfspand, kantoorruimte of ander bijzonder

Arsenaal, de Nedalcoschoorsteen of de watermolen geven ScheldeVesting

vastgoed in Bergen op Zoom? Dan kunt u terecht bij Stadsmakelaar aan de Jacob

direct karakter. Het herstel van het historische havenkanaal met op de kop de

Obrechtlaan 4, te Bergen op Zoom of op de website www.stadsmakelaarboz.nl.

Waterschans brengt de stad terug in haar oorspronkelijke pracht. ScheldeVesting

Het kantoor is van maandag t/m donderdag van 10.00 uur tot 16.00 uur geopend.

is onderdeel van de historische binnenstad en dit is straks terug te zien in de bouwstijl. De woningen krijgen zoveel mogelijk een individueel karakter. Informatie via www.scheldevesting.nl.

www.aangenaambergenopzoom.nl


Interesse in het kopen van een nieuwbouwwoning? Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komen andere zaken kijken dan bij de koop van een bestaande woning. Overweegt u een nieuwbouwwoning te kopen, praat dan eens met een van onze adviseurs. Zij kunnen u precies vertellen waar u aan moet denken. Op www.rabobank.nl/hypotheken leest u wat er allemaal komt kijken bij het kopen van een huis. Hier vindt u ook uw dichtstbijzijnde Rabobank.

Rabobank bouwt graag mee aan uw woondroom. Rabobank. Een bank met ideeĂŤn.

www.rabobank.nl/hypotheken


Canadaweg 6 I 4661 PZ Halsteren I T. 0164 683425 I F. 0164 685756 I E info@mr-groep.nl I I. www.mr-groep.nl showroom geopend ma-vrij 9.00-17.00 uur I za. 9.00-13.00 uur

kunststof kozijnen

buitenleven

Zicht met inzicht

OPEN DAGEN

zendow#neo

ND

ENBESP

A

2

VRIJDAG

1

ST

RE

K

9-17 UUR

*

JANUARI

O

*

N ZATEEPR DAG

DONDERDAG

31

ATIEWAA OL

E RD

HOGE IS

Bezoek onze vernieuwde showroom!

FEBRUARI zendow royal / flex

I

FEBRUAR 9-17 UUR

9-13 UUR

Ramen & deuren www.deceuninck.be www.deceuninck.nl

Duurzaam (ver)bouwen met zendow#neo ramen en deuren van Deceunick spaart niet alleen het milieu, ook uw portefeuille vaart er wel bij. De uitstekende isolerende eigenschappen en het duurzame karakter van Zendow#neo pvc-ramen en -deuren doen de energiefactuur gevoelig dalen.

e

+30% isolati

www.mr-groep.nl


D

- 07 NIEUWBOUW IN BEELD 2013 -

Duurzaam bouwen raakt echt in zwang

De Statie

WIE ZOU ER NIET WILLEN WONEN?

G

eld verdienen aan je woning is reële

mogelijkheid en hogere energiebelasting en BTW en meer netwerkkosten zorgen dit jaar voor een hogere energierekening. Dat is niets nieuws. De kosten voor stroom en gas vliegen al jaren omhoog. Om deze te drukken kun je elk jaar overstappen naar de op dat moment goedkoopste energieleverancier, maar je kunt er ook voor zorgen dat je zo veel mogelijk gas en stroom bespaart. VAN ONZE REDACTIE

“Mensen die hun slimme meter

goed in de gaten houden, zouden zo maar eens

geld kunnen gaan verdienen aan hun woning” ‘Duurzaam bouwen heeft de toekomst’, is een kreet die al jaren is te

De naam van appartementencomplex

de Statie is niet toevallig gekozen; statie komt ook wel van het woord standplaats of station en is, gezien de ligging van dit

unieke complex, heel toepasselijk. Dicht bij het station én het levendige centrum van Bergen op Zoom, zéér energiezuinig en in de woningen zelf: arm aan omgevingsgeluiden! We zijn er eerlijk over, deze royale appartementen, oorspronkelijk ontworpen voor het luxe huursegment, zijn niet goedkoop en wellicht niet voor iedereen weggelegd. Tóch zijn we erin geslaagd deze appartementen bereikbaar te houden voor díe huurders die, wat betreft hun inkomen, in aanmerking komen voor huurtoeslag en daarmee komen deze appartementen binnen het bereik van heel veel van onze klanten. Het is niet voor niets dat een amper een maand na start verhuur, een groot deel inmiddels verhuurd is! In totaal 58 appartementen in 50 verschillende plattegronden, met recht kun je zeggen: voor ieder wat wils. Er zijn er nog een aantal te huur. Neemt u eens vrijblijvend contact op met onze afdeling klantenservice van Stadlander, vestiging West (088 562 63 00) of kijk de komende weken op de website www.zuidwestwonen.nl. Want, De Statie, wie zou er niet willen wonen? Arthur Cavadino, Vestigingsmanager Stadlander Vestiging West, Boerenverdriet 20, Bergen op Zoom

horen, maar pas de laatste jaren echt in zwang raakt, omdat de ener-

Geld verdienen

gierekening een steeds groter deel van het salaris lijkt op te slokken.

‘Stel je voor dat je de maandelijkse energierekening krijgt en je niet

Volgens vergelijkingssite gaslicht.com is er dit jaar sprake van een

moet betalen, maar geld terugkrijgt’, schetste Ruud de Baar van

stijging van 107 euro voor een gemiddeld huishouden. ‘De verlaagde

projectontwikkelaar Marsaki bij de start van de bouw in Grijpskerke

tarieven voor gas … zijn niet voldoende om de stijging van de totale

zijn verwachtingen.

kosten door maatregelen van de overheid te compenseren’, is te lezen op de site. Het bedrijf raadt aan goed te kijken naar aanbiedingen

Volgens hem is dat geen utopie, maar een reëel toekomstbeeld

van alle leveranciers. Je kunt echter natuurlijk ook zelf maatregelen

voor bewoners van CO2-neutrale huizen. Hightech zonnecollectoren

nemen om de kosten in de hand te houden.

leveren namelijk energie aan het net en de huizen zijn zo gebouwd dat er binnen nauwelijks energie wordt verbruikt. Je produceert dus

Hoe? Er zijn eenvoudige dingen als het licht uit doen op plekken waar

meer dan je verbruikt. Dat komt doordat de woningen kierdicht zijn.

je niet bent en een trui aantrekken in plaats van de cv een graadje

‘Wat inhield dat de voordeur er anders moest worden ingezet dan

warmer zetten, maar het kan ook door middel van verbeteringen

normaal, er geen brievenbus is en er geen ruimte tussen het dak en de

aan je woning. Bij het Rijk, provincies en gemeenten zijn ondanks de

muur zit’, legde De Baar uit. Daarnaast zijn de CO2-neutrale huizen

bezuinigingen nog verschillende subsidies beschikbaar waarmee je

veel beter geïsoleerd dan gangbaar, worden ze verwarmd met een

jouw huis duurzamer kunt maken. Omdat het verschilt per gemeente

aardwarmtepomp en zonneboiler en is er een zeer efficiënt ventilatie-

zijn deze het eenvoudigst te vinden op de website van je gemeente.

systeem.

Op www.agentschap.nl worden landelijke regelingen toegelicht. Bewoners kunnen op elk moment van de dag zien wat ze aan energie

Energieneutraal

opwekken en verbruiken. ‘Als ze niet zuinig met energie omgaan

In de nieuwbouw is steeds meer aandacht voor duurzaamheid. Een

wordt dat dus zichtbaar’, schrijft de overheid op de website van

mooi inkijkje in de mogelijkheden om energiezuinig(er) te leven biedt

excellente gebieden. Mensen die hun slimme meter goed in de gaten

de CO2-neutrale straat in het Zeeuwse dorpje Grijpskerke. Het is de

houden, zouden zo maar eens geld kunnen gaan verdienen aan hun

eerste CO2-neutrale straat van Nederland. De huizen zijn gebouwd

woning.

met de almaar stijgende kosten van energie in het achterhoofd.

Als dat in deze tijden geen mooi toekomstbeeld is …

‘Misschien zijn energieprijzen een paar jaar stabiel, maar op de langere termijn is er altijd sprake van een stijging’, schrijven de initiatiefnemers van het zogenaamde Wooneco2-project op hun website. De negentien woningen, die vorig jaar werden opgeleverd en razendsnel werden verkocht, zijn in 2010 door de overheid aangemerkt als één van de excellente gebieden in Nederland: voorbeeldprojecten waar (veel) energiezuiniger wordt gebouwd dan de overheid momenteel voorschrijft. Veel aannemers en ontwikkelaars hebben sinds 2010 een bezoek gebracht aan het bouwproject om kennis te nemen van de Wooneco2-woningen. Zij gebruiken de kennis weer voor hun nieuwbouwprojecten.


L A ATSTE N E G N I N WO ! P O O K TE

ekerheid

zoek je in Tholen

Je bent op zoek naar een eigen woning en zoekt stabiliteit en zekerheid? Je vindt rust en ruimte belangrijk maar hecht ook veel waarde aan bereikbaarheid? Je wilt een royale woning met eigen tuin maar daarvoor niet de hoofdprijs betalen?

9 riante rijwoningen en 2 royale twee-onder-een-kappers tegen een zeer scherpe prijs

Meld je dan aan voor één van de 11 woningen van Stadszicht II: 9 riante rijwoningen en 2 royale twee-onder-een-kapwoningen, gebouwd in een typisch landelijke architectuur en geïnspireerd op de typisch Zeeuwse schuren, aan de noordwestrand van Tholen.

www.stadszicht2.nl

Er zijn nog enkele woningen te koop. Wij verwachten te kunnen starten met de bouw in het 2e kwartaal van 2013. Voor informatie mail je gegevens naar verkoop@adsr.nl of neem contact op met Erik Vink, 06 - 237 47 262.

STADSZICHT2

De Hoef: Schaatspret om de hoek!

Hoogerheide

Open hu is

DE HOEF

zat. 16 fe bruari tussen

11 op de bo.00 en 13.00 aan de Guwlocatie roenling

Twee-onder-één-kap woning Amber • Prijzen vanaf € 278.000,- v.o.n. • Extra slaapkamer en badkamer op begane grond

Hoogerheide, perfect gelegen tussen de randstad en Antwerpen

• Diverse indelings-/ uitbreidingsmogelijkheden • Inclusief vloerverwarming gehele woning • Oplevering omstreeks mei 2013

Opdrachtgever

www.stadlander.nl

Ontwikkeling & realisatie

www.lithos.nl

Informatie en verkoop

Westersingel 4, 4611 HV Bergen op Zoom, 0164 - 217 000 www.vanopstalgrosfeld.nl

www.dehoefwonen.nl


Nog enkele en appartement beschikbaar

De Statie Bergen op Zoom 52 huurappartementen

Het appartementencomplex De Statie is gelegen in het bruisende centrum van Bergen op Zoom, pal tegenover het bus- en treinstation. De locatie heeft alle charmes die het leven in een bruisende stad biedt. Scholen, kinderdagverblijven, het gemeentehuis en alle andere benodigde voorzieningen bevinden zich in de nabijheid. U woont in De Statie op loopafstand van het stadscentrum waar een rijke schakering aan moderne winkels om de hoek op u liggen te wachten.

daar zijn we thuis

Ook het groen is dichtbij: welgeteld één straat scheidt u van het Anton van Duinkerkenpark. De energiezuinige woningen zijn voorzien van een ruime woonkamer met keuken, een of twee slaapkamers, badkamer, buitenruimte en een berging. Tevens heeft ieder appartement een eigen parkeerplaats. De huur is, afhankelijk van uw inkomen, dusdanig dat huurtoeslag mogelijk is. Voor meer informatie over dit project, kijk op www.stadlander.nl/statie of neem contact op met Stadlander, vestiging Bergen op Zoom West 088 562 63 00.

wonen in d e histor is ch e binnensta d

Interesse? Meld u aan op www.woneninvissershaven.nl of neem contact op met de afdeling vrije sector huurwoningen van Stadlander. T 088 562 6003 Bezoekadres Boerenverdriet 20 4613 AK Bergen op Zoom Postadres Postbus 203 4600 AE Bergen op Zoom

VISSERSHAVEN: BLIKVANGER VAN HET ZUIDELIJK HAVENKWARTIER Stadlander bouwt in het Havenkwartier een uniek nieuw woonconcept, dat bestaat uit een bijzonder geheel van verschillende woonvormen. Op deze fantastische plek worden riante herenhuizen, eengezinswoningen en diverse huurappartementen gerealiseerd, alsmede een woonzorgcomplex.

De woningen worden gebouwd met veel aandacht voor duurzaamheid. Tevens zijn alle woningen in principe nultreden-woningen, toekomstige bewoners kunnen dan ook hun gehele ‘wooncarrière’ op deze locatie blijven wonen. Het prachtig aangelegde binnenhof en de locatie nabij het historisch stadshart van Bergen op Zoom dragen bij aan het woongenot. Kortom, comfortabel wonen in het centrum van Bergen op Zoom, tegen het decor van de schitterende gerestaureerde watermolen.

WWW.WoNENINVISSERSHAVEN.NL


De Landerije bouwt verder! NOG 19 UNIEKE, L ANDELIJK GELEGEN KOOPWONINGEN V.A. O 269.000,– OF´KOPEN ZONDER GROND´ V.A. O 181.000,– VOORINSCHRIJVING L A AT S T E WONINGEN GES TART

E N BE K IJK DE E T I S T C E J O ING E PR BE ZOE K ON Z E N V E R KOOP E IGE N WON D MOGE L IJK HE HE L M IG M A K E L A A R DIJ & TA X AT IE BURO O/Z

0164 68 59 25

KOE TSENRUY TER M AKEL A ARDIJ O.G.

0167 56 33 01

W W W.L A N DE L IJ K S T E E N BE R G E N.NL

Samen bouwen!

Als u beschrijft wat u mooi vindt en wat uw wensen zijn. Als u uw ervaringen met ons deelt, wat u wel wilt en wat niet. Als u plannen gaat maken voor de inrichting en de Munsterstraat 16 | 7418 EV Deventer

Bronkhorststraat 12 | 4651 SZ Steenbergen

T: 0570 - 666 950 | info@brummelhuis.nl

T: 0167-566668 | info@zeebrabouw.nl

www.brummelhuis.nl

www.zeebrabouw.nl

tuin. Als u leuke dingen gaat uitzoeken voor uw nieuwe huis. Als u gaat genieten van de geweldige tijd van het bouwen. Dan doen wij de rest!


- 11 NIEUWBOUW IN BEELD 2013 -

Familie Mertens uit Halsteren:

Superblij met onze Brummelhuiswoning, gebouwd door ! H

ZeeBraBouw

eeft u een bouwkavel in Zeeland of Brabant? En wilt u graag een huis dat com-

pleet naar uw zin is? Geen mens, noch woonwens is hetzelfde. Daarom realiseert ZeeBraBouw uit Steenbergen voor elke opdrachtgever een unieke woning. 100% op maat. Onze flexibele, traditionele bouwmethode geeft u alle vrijheid om uw eigen uitstraling, indeling en afmetingen te bepalen. Onlangs leverden wij het huis van de familie Mertens uit Halsteren op. Lees hier hun ervaringen.

Belofte waargemaakt

Woningborg en Vereniging Eigen Huis

Familie Mertens: Het was altijd al onze droom om zelf een woning te

Onze hypotheekverstrekker vroeg destijds met welk bouwbedrijf we in zee

bouwen. Nadat ons oude huis plotseling verkocht werd, zochten wij met

gingen. Na het noemen van de namen ZeeBraBouw/Brummelhuis én de

spoed een bouwbedrijf dat ons hierbij kon helpen. We raakten in contact

ontvangst van het Woningborg-certificaat, gaf de bank ons groen licht. Elke

met Ad de Korte van ZeeBraBouw. Het beeld dat hij ons schetste, was

Brummelhuiswoning wordt gebouwd met Woningborg-garantie en opgeleverd

te mooi om waar te zijn. Ad vertelde ons dat ZeeBraBouw, samen met

in het bijzijn van Vereniging Eigen Huis. Tegenwoordig eisen de meeste

ontwerpbureau Brummelhuis, alles voor ons zou regelen. Zelfs het aanvragen

banken dat het bouwbedrijf is aangesloten bij Woningborg. Dat gaf ons de

van de vergunningen. Wij hoefden niets te doen. ZeeBraBouw is zijn belofte

zekerheid dat we met een solide bouwbedrijf te maken hadden.

nagekomen en inmiddels zijn wij superblij met onze prachtige Brummelhuis-

Familie Mertens: Al met al zijn we heel blij met onze Brummelhuiswoning.

woning.

Mocht iemand zelf willen gaan bouwen, dan kunnen we zeker aanraden direct contact met ZeeBraBouw op te nemen

Waardevolle adviezen ZeeBraBouw nam ons mee naar eerdere klanten. En na het bezichtigen van

ZeeBraBouw is een ervaren en enthousiast bouwbedrijf uit Steenbergen, ge-

enkele Brummelhuiswoningen wisten we het zeker: we hadden het juiste

specialiseerd in betaalbare, individuele woningbouw in Zeeland en Brabant.

bouwbedrijf gevonden. We besloten ervoor te gaan en hebben geen minuut

Wij vertegenwoordigen ontwerpbureau Brummelhuis, dat vrije ontwerpen

spijt van onze beslissing gehad. Ad verwerkte onze ideeen en wensen in een

optimaliseert en schetsplannen en bouwtekeningen maakt voor uw nieuwe

ontwerp. We wilden eerst geen erker, totdat Ad liet zien dat deze betaalbaar

(half)vrijstaande woning. Brummelhuis is een dochteronderneming van

was en onze woning een chiquere uitstraling zou geven; hij kreeg gelijk. Ook

Bouwfonds, Nederland s grootste woningbouwer.

adviseerde hij ons hoe we onze woning zo efficient mogelijk, dus tegen zo laag mogelijke kosten, konden indelen en bouwen.

Goed oog voor details Nadat de plattegronden van onze woning klaar waren, kwamen we aan tafel bij Patrick van Gent. Samen met Patrick doorliepen we het ZeeBraPad ; dit is het laatste pad voordat de bouw van start gaat. We namen de woning tot in detail door en zochten op ons gemak kleuren en materialen uit. Patrick wees ons op details van o.a. gevelstenen, dakpannen, voegen en deuren, waar we normaal nooit op zouden letten. Wanneer we nu bij ons in de straat de diverse, vrijstaande nieuwbouwwoningen bekijken, zien we dat juist die details een groot verschil maken.

Bekende gezichten op de bouw Bijna elke dag bezochten we de bouwplaats.

Brummelhuis

ZeeBraBouw BV

Daar zagen we altijd bekende gezichten. Zoals Rudy, de timmerman, die ons

Munsterstraat 16

Bronkhorststraat 12

elke keer weer vrolijk te woord stond. Hij dacht met ons mee, overlegde

7418 EV Deventer

4651 SZ Steenbergen

met ons en bracht ons op leuke ideeen. Hetzelfde gold voor de eigen

T 0570 - 66 69 50

T 0167 - 56 66 68

metselaars van ZeeBraBouw, Frank en Mario. Toen zij met het metselwerk

F 0570 - 66 69 51

F 0167 - 56 66 04

begonnen, betrokken ze ons ook daarbij. Niets werd zomaar klakkeloos

E info@brummelhuis.nl

E info@zeebrabouw.nl

uitgevoerd. Alles verliep in goed overleg met ons. Waar zie je dat nog?

I www.brummelhuis.nl

I www.zeebrabouw.nl

De Hoef: combinatie van luxe, comfort en sfeer W

onen in de Hoef betekent Genieten! Welke woning u ook kiest, u bent

altijd verzekerd van ruimte, kwaliteit en luxe!

Ruim en comfortabel

De laatste fase is nu in verkoop en bestaat uit vrije kavels, zeer comfortabele twee-onder-één-kappers en luxe vrijstaande woningen.

De twee-onder-een-kapper (type Amber) beschikt over een grote voor- en achtertuin,

De ligging van de woningen is prachtig, tegen de ecologische zone aan, vrij en toch in de directe nabijheid van het dorp. Inmiddels is de

een berging en de auto parkeert u op eigen terrein. Op de begane grond vindt u een

bouw gestart en wordt er hard gewerkt om al in mei 2013 de eerste woningen (type Amber) op te leveren. Lithos bouw & ontwikkeling

living met open keuken, maar ook nog een slaapkamer en een compleet ingerichte

uit Amersfoort realiseert deze woningen in goede samenwerking met de gemeente Woensdrecht en Stadlander.

badkamer. Op de eerste verdieping bevinden zich drie slaapkamers en een luxe ingerichte badkamer. De royale zolderverdieping biedt ruimte voor het creeren van een extra slaapkamer. Verkoopprijs vanaf 278.000,- v.o.n. De vrijstaande woning (type Tupelo) heeft een grote voor- en achtertuin, een garage en een aantal woningen heeft standaard een dubbele garage. Op de begane grond bevindt zich de woonkamer met dubbele openslaande deuren naar de zonnige achtertuin. Op de eerste verdieping vindt u drie ruime slaapkamers en een luxe, compleet ingerichte badkamer. De zolderverdieping biedt een zee van ruimte waar u gemakkelijk nog eens twee slaapkamers realiseert. Verkoopprijs vanaf 415.000,- v.o.n. De vele opties bij de woningen maken het mogelijk om deze zo aan te passen dat het echt uw droomwoning wordt. Er zijn nog woningen en kavels te koop. Van Opstal Grosveld makelaars verzorgt de verkoop van dit project. Meer informatie: www.dehoefwonen.nl.


Wilt u een HEEFT U OOK LAST VAN nieuw huis kopen? HEEFT U OOK LAST VAN

HEEFT UdeOOK LAST VAN DE FINANCIËLE CRISIS? Kom dan voor beste hypotheek met de juiste DE FINANCIËLE CRISIS? DE FINANCIËLE CRISIS? naar Activa Financiële Beginrente dan te besparen op uw vaste maandlasten, Planning dat scheelt enorm!

Begin dan te besparen op uw vaste maandlasten, dat scheelt enorm! Begin dan te besparen op uw vaste maandlasten, dat scheelt enorm! - Heeft u wel eens gekeken wat u betaalt voor uw - Heeft u wel gekeken wat u betaalt voor uw inboedel en/ ofeens opstalverzekering? - Heeft u wel eens gekeken wat u betaalt voor uw inboedel en/ of opstalverzekering? - Vindt u uw levensverzekering ook zo duur? en/levensverzekering of opstalverzekering? - inboedel Vindt u uw ook zo duur? - Heeft u misschien een Woekerpolis? -- Vindt uuuw levensverzekering ook zo duur? Heeft misschien een Woekerpolis? - Hoeveel betaalt u voor uw autoverzekering? -- Heeft u misschien Woekerpolis? Hoeveel betaalt ueen voor uw autoverzekering? - U -heeft misschien ook wel een erg dure lening? betaalt u voor - Hoeveel U heeft misschien ookuw welautoverzekering? een erg dure lening? - En-- U hoe staat het met uw hypotheek? heeft misschien ook wel een erg dure lening? En hoe staat het met uw hypotheek? - En hoe staat het met uw hypotheek? VeelVeel mensen zullen dit dit jaar van dede bank een mensen zullen jaar van bank eennieuw nieuw Veel mensen zullen dit jaar van derentevaste bank eenperiode nieuw rentevoorstel ontvangen omom dede rentevaste rentevoorstel ontvangen periode rentevoorstel ontvangen om vast devast rentevaste periode voor hunhun hypotheek opnieuw tete zetten. Maar voor hypotheek opnieuw zetten. Maar voor hypotheek vast teWij zetten. Maardit biedt de hun bank u wel deopnieuw juiste rente? kunnen biedt de bank u wel de juiste rente? Wij kunnen dit biedt de bank uuwel de juiste rente? Wij kunnen dit vrijblijvend voor bekijken enen berekenen. vrijblijvend voor u bekijken berekenen.

GJM Bouwadviseurs is als bouwkundig adviesbureau al jarenlang een gevestigde naam in Zuidwest Nederland. Door goede coördinatie en begeleiding van bouwplannen worden projecten gerealiseerd met een maximaal gunstige prijs-kwaliteit-verhouding.

vrijblijvend voor u bekijken en berekenen.

Voor deskundige begeleiding Voor deskundige begeleiding gaatu Voor deskundige begeleiding gaat Voor deskundige begeleiding gaat uu naar uw erkend hypotheekadviseur gaat u naar uw erkend naar uwuw erkend hypotheekadviseur naar erkend hypotheekadviseur hypotheekadviseur Wij zijn zijn uw uwspecialist specialistin: in: Wij Wij zijn uw specialist in: Hypotheken -Verzekeringen Hypotheken -Verzekeringen Hypotheken -Verzekeringen -- Wij zijn uw specialist in: Pensioenen Kredieten Financieren Pensioenen Kredieten Financieren Pensioenen - Kredieten -- Pensioenen Financieren Hypotheken - Verzekeringen van verhuurde verhuurde panden - -Aan Aanen panden vanvan verhuurde panden - Aan enen verkoopbemiddeling woning panden Kredieten - Financieren vanwoning verhuurde verkoopbemiddeling verkoopbemiddeling woning

GEHEID GOED GEBOUWD MET GJM BOUWADVISEURS

Meer weten over onze veelzijdige dienstverlening? Neem dan contact met ons op.

Diana van der Werf Diana Werf Dianavan vander der Werf

Aan en verkoopbemiddeling woning

Activa in in hypotheken, ActivaFinanciële FinanciëlePlanning: Planning:Adviseurs Adviseurs hypotheken,

GJM Bouwadviseurs J Markgravenlaan 3 4624 KK Bergen op Zoom Telefoon: 0164 251 818

Activa Financiële Planning: Adviseursassurantiën, in hypotheken, (bedrijfs)fi nancieringen, pensioenen, (bedrijfs)fi nancieringen, pensioenen, assurantiën, sparen, o.z. (bedrijfs)fi nancieringen, pensioenen, assurantiën, sparen,beleggen beleggenen enbemiddeling bemiddeling o.z. sparen, beleggen en bemiddeling o.z.

ActivA Financiële Planning • Stationsstraat • 4611 CA Bergen op Zoom ActivA Financiële Planning • •Stationsstraat 5 5• 4611 CACA Bergen opop Zoom • • • ActivA Financiële Planning Stationsstraat • 54611 Bergen Zoom T: 0164-275000 • info@activafinance.nl •info@activafi www.activafinance.nl www.activahypotheken.nl T: •• F:F:0164-275001 • •info@activafi www.activafi nance.nl T: 0164-275000 0164-275000 0164-275001 nance.nl • •www.activafi nance.nl ActivA Financiële Planning • Stationsstraat 5 • nance.nl 4611 CA •Bergen op Zoom •

J E-mail: info@gjm.nl Internet: www.gjm.nl

T: 0164-275000 • F: 0164-275001 • info@activafinance.nl • www.activafinance.nl

Aannemersbedrijf van Haaften B.V. Sierbestrating van Haaften

SNS Hypotheken Aannemersbedrijf van Haaften B.V. Altijd een passend advies Sierbestrating van Haaften

Hypotheken zijn er in alle soorten en maten. Want zoveel mensen, zoveel wensen. Ben je starter? Ga je verbouwen? Of loopt je rentevaste periode af? Het is van het grootste belang dat je hypotheek perfect aansluit op jouw woonwensen en levensfase.

Een SNS Adviseur kan je precies laten zien welke hypotheek het beste bij jou past. Nieuwsgierig naar je mogelijkheden? Maak dan eens een afspraak met een SNS Adviseur via 0900 – 1850 (lokaal tarief) of loop binnen bij de SNS Winkel.

Aannemersbedrijf van Haaften B.V. Gouvernementsplein 28 Sierbestrating van Haaften 4611 PX Bergen op Zoom

Wij zijn leverancier Wij zijn leverancier van o.a.: van o.a.: annemersbedrijf van Haaften B.V.

ierbestrating van Haaften • Sierbestrating

Sierbestrating Speeltoestellen Blokhutten Tuinbeelden Wij zijn leverancier van o.a.:

• • Speeltoestellen Sierbestrating • Tuinverlichting Speeltoestellen • Tuinbeelden Tuinbeelden • Schuttingen

4693 RE Poortvliet Tel. 0166-619200

Blokhutten WWW.VANHAAFTENPOORTVLIET.NL Tuinverlichting Pilootweg 5 Schuttingen 4696 RJ Stavenisse

WWW.VANHAAFTENPOORTVLIET.NL

Paasdijkweg 19A - 4693 RE Poortvliet - Tel. 0166-619200

Paasdijkweg 19A cier van o.a.: Pilootweg 5 - 4696 RJ Stavenisse - Tel. 0166-692977

4693 RE Poortvliet Tel. 0166-619200 www.vanhaaftenpoortvliet.nl

Blokhutten Tuinverlichting

Blokhutten Tuinverlichting Schuttingen Paasdijkweg 19A

Pilootweg 5

Tel. 0166-692977

Paasdijkweg 19A 4693 RE Poortvliet Tel. 0166-619200 Pilootweg 5 4696 RJ Stavenisse Tel. 0166-692977


W - 13 NIEUWBOUW IN BEELD 2013 -

Veranderingen sinds 1 januari 2013

Duidelijkheid moet

woningmarkt weer in beweging krijgen

M

aar liefst bijna de helft van de Nederlandse huis-

houdens heeft verhuisplannen, maar kan deze niet realiseren of laat het voorlopig bij plannen. Dat

zegt de Vereniging Eigen Huis in een deze maand

verhuizenomdat ze op zoek zijn

gepubliceerd onderzoek. Toch zou er dit jaar

beweging kunnen komen in de status-quo, omdat er nu wel duidelijkheid is op de woningmarkt. VAN ONZE REDACTIE

Assurantiekantoor Nuijten BV is een hypotheek en assurantiekantoor. Adviseur Leny Nuijten geeft adviezen voor verzekeringen hypothekensparen en financieringen. Zij is al 26 jaar werkzaam in deze branche en voldoet ook aan de gestelde eisen die tegenwoordig van een tussenpersoon worden verwacht. Gezien de nieuwe wijzigingen per 1-1-2013 is de positie van de vertrouwde tussenpersoon alleen maar sterker geworden en voor klanten alleen maar belangrijker geworden . De klant moet met alle vragen over de complexe wijzingen bij hun tussenpersoon terecht kunnen. Er moet geen drempelvrees ontstaan om bij het kantoor binnen te stappen. Door alle berichten waarmee de mensen worden overspoeld, roept dat veel vragen op die ze wel bij hun vertrouwde tussenpersoon beantwoord krijgen Leny Nuijten gaat voor persoonlijkheid en vertrouwen om samen tot zaken en oplossingen te komen. Het kantoor is gevestigd in het Kinderbaantje 23, 4651 XX te Steenbergen ( Welberg ) telefoon: 0167-541070 info@nuijtenbv.nl WWW.nuijtenbv.nl

“De meeste mensen willen naar een groter huis”

‘Potentiële verhuizers’ Na een jaar waarin een kabinet viel, een lenteakkoord werd gesloten,

De meeste mensen (34 procent) willen verhuizen, omdat ze op zoek zijn

nieuwe verkiezingen werden gehouden en een regering aantrad met

naar een groter huis. Een andere groep (achttien procent) heeft behoefte

(weer) nieuwe plannen voor de woningmarkt, lijkt er nu eindelijk rust in

aan een andere leefomgeving en/of een huis met een tuin. Aan de andere

de tent te zijn.

kant heb je weer een flink aantal ‘potentiële verhuizers’ (zeventien

En rust is belangrijk voor de woningmarkt hebben organisaties als de

procent) die gelijkvloers wil wonen en daarom de eengezinswoning

Nederlandse Vereniging van Makelaars, de Vereniging Eigen Huis (VEH)

vaarwel wil zeggen.

en Bouwend Nederland, die de belangen van bouwbedrijven behartigt, meerdere malen gezegd. Ze waren de proefballonnetjes en nieuwe

Een koopwoning is nog altijd veruit het populairst onder de ‘potentiële

maatregelen meer dan zat. Zijn ze dan blij met de plannen van dit

verhuizers’. Maar liefst 43 procent gaat daarvoor. Voor twintig procent

kabinet? Nee, maar duidelijkheid is ook al heel wat in deze hectische

van de ondervraagden maakt het niet uit of ze een nieuwe woning kopen

tijden.

of huren. 37 procent is op zoek naar een nieuw huurhuis. Van deze groep geeft overigens het leeuwendeel te kennen dat ze op zoek zijn naar een

Er is veel veranderd sinds 1 januari 2013. Misschien te veel om op te

huurhuis, omdat ze niet in aanmerking komen voor een koopwoning,

noemen, maar enkele belangrijke zaken zijn dat nieuwe kopers verplicht

maar dat wel zouden willen.

zijn hun hypotheek in 30 jaar af te lossen als ze in aanmerking willen komen voor renteaftrek, de overdrachtsbelasting definitief op slechts

Minister Blok hoopt dat de duidelijkheid weer voor herstel van de

twee procent blijft, het grensbedrag voor de Nationale Hypotheek

woningmarkt gaat zorgen. In 2013 moet daar een voorzichtig begin mee

Garantie weer geleidelijk wordt verlaagd en dat banken weten wanneer

worden gemaakt. Volgens het Financieele Dagblad zou dat zo maar

en hoeveel krediet ze maximaal mogen verstrekken. Met het oog op die

kunnen, omdat deskundigen een gebrek aan huizen verwacht door de

laatste maatregel nam minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst in

geringe bouwproductie van de laatste jaren en volgens de krant de

december nog enkele maatregelen om de kredietverlening aan starters te

bodem van de prijsdalingen in zicht is, zegt het dagblad in een artikel in

versoepelen. Als zij zicht hebben op een snelle salarisverhoging kunnen ze

een december.

makkelijker een lening krijgen voor een woning. Om het verhuizen en daarmee de woningmarkt te stimuleren, hebben de VVD en PvdA de tijdelijke verhuisregeling met een jaar verlengd. Dit betekent dat je ook vanaf 2013 nog drie in plaats van twee jaar de rente over twee woningen mag aftrekken. Vanaf 2014 wordt het weer twee jaar. Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar alle beetjes helpen. Er zijn namelijk genoeg mensen die willen verhuizen, blijkt uit een in januari gepresenteerd onderzoek van de VEH naar de woonwensen. Bijna de helft van de huishoudens ziet een nieuw huis wel zitten. De VEH zegt dat er de laatste jaren ‘een stuwmeer is ontstaan aan voorgenomen verhuizingen’.


Groots in houten en stalen trappen Voor particuliere en professionele opdrachtgever

Trappenfabriek Vermeulen BV Lokkerdreef 14 4879 ND Etten-Leur Postbus 82 4870 AB Etten-Leur T: (076) 508 80 00 F: (076) 508 80 60 E: info@vermeulen-trappen.nl I: www.vermeulen-trappen.nl

Profiteer nu nog van 20% korting op de aanschaf van een nieuwe haard

vóór 01-02-2013

* vraag naar de voorwaarden

BEZOEK ONZE VERNIEUWDE WEBSITE

GALDERSEWEG 94 - 4855 AJ GALDER - NEDERLAND

WWW.SMIDJE.NL

Profiteer nu nog van 20% korting op de aanschaf van een nieuwe haard

Showroom met ruim 35 trappen

vóór 01-02-2013

openingstijden: ma t/m vrij van 08:00 - 17:00 za van 10:00 - 16:00

* vraag naar de voorwaarden

BEZOEK ONZE VERNIEUWDE WEBSITE

* vraag naar de voorwaarden

Leveringsprogramma:

houten en stalen trappen en hekwerken voor woning- en utiliteitsbouw, voor nieuwbouw, verbouw en renovatie, van enkelstuks tot seriematig, van eenvoudig tot exclusief ook voor uw zoldertrap!

Thuis in de regio, sterk in lokale wetenswaardigheden. Vóór u en dóór u, want lokaal nieuws maken en brengen we samen. De Bode wordt op 338.000 adressen in West-Brabant en Zeeland gratis bezorgd. Elke week weer. Een ultieme manier om uw bedrijf en product breed onder de aandacht te brengen. Lokaal en regionaal. Telkens weer.

www.internetbode.nl

De Bode is een uitgave van Uitgeverij de Bode bv

Postbus 22 4880 AA Zundert | Bredaseweg 26 4881 DE Zundert | Telefoon 076 599 81 11 | Fax 076 599 81 99

BEZOEK ONZE VERNIEUWDE WEBSITE

GALDERSEWEG 94 - 4855 AJ GALDER - NEDERLAND

WWW.SMIDJE.NL

Zoekt u een onafhankelijke hypotheekadviseur voor uw aankoop van nieuwbouw of bestaande bouw.

Assurantiën en hypotheken Kinderbaantje 23 • 4651 XX Steenbergen T 0167 541070 • F 0167 541077 E info@nuijtenbv.nl • I www.nuijtenbv.nl

Den Engelsman Sierbestrating Veilingweg 9, Sint Annaland T 0166 65 31 90 E info@denengelsmansierbestrating.nl I www.denengelsmansierbestrating.nl

Zoals het klokje thuis tikt zo tikt het ook bij Assurantiekantoor Nuijten


Beleef het landelijk wonen in Steenbergen

35 unieke koopwoningen in een groene omgeving A

an de rand van Welberg in

Steenbergen wordt een unieke zeer ruim opgezette 4jaren dertig4 wijk ontwikkeld. Een deel van de 35 karakteristieke woningen is al gerealiseerd en wordt met veel plezier bewoond. De overige woningen zijn nu in verkoop! Begin maart zal gestart worden met de bouw van een nieuw stukje Landerije. Er wordt 4gewoon4 doorgebouwd! Het plan bestaat uit ruime, maar ook betaalbare twee-onder één-kap woningen en vrijstaande of geschakelde woningen. Ieder woningtype is ontworpen met veel oog voor detail. De verschillende woningtypes geven kopers de mogelijkheid te kiezen voor het wooncomfort en het budget dat bij hen past. Het plan is hierdoor geschikt voor zowel gezinnen met en zonder kinderen, senioren en starters. De unieke locatie kenmerkt zich door een vrij uitzicht op de aangrenzende landerijen, het buitengebied en de bossen. Om het landelijke karakter te waarborgen is zoveel mogelijk groen in het plangebied opgenomen. Door de spievormige stedenbouwkundige ruimte ontstaat een parkachtige omgeving. Het plan trekt veel kandidaten, die houden

Diverse regelingen voor kopers BVR biedt kopers diverse mogelijkheden om te helpen bij de

van het landelijke, maar toch in de buurt van een stad willen wonen.

aankoop van een nieuwe woning. Dit kan gaan over financiering,

Deze kenmerken maken de Landerije

de verkoop van de bestaande woning of de opvang van dubbele

uniek t.o.v. andere nieuw-

bouwprojecten in de regio.

woonlasten.

Meer informatie Zaterdag 16 maart is er een start verkoop dag op de locatie van 11.00 tot 14.00 uur, waar wij u uitgebreid informeren over het plan. Hierover berichten wij u binnenkort meer. Er wordt nu al wel de mogelijkheid tot voorinschrijving geboden. Voor meer informatie over het plan en voorinschrijving verwijzen wij u naar de makelaars en onze vernieuwde projectsite: www.landelijksteenbergen.nl.

Helmig Makelaardij, Dorpsstraat 107 Halsteren, T. 0164 685925 www.helmigmakelaardij.nl

DONDERDAG 31 JANUARI, VRIJDAG 1 EN ZATERDAG 2 FEBRUARI

Open dagen MR-Groep Halsteren M

R-Groep Nieuwbouw & Renovatie houdt op donderdag 31 januari, vrijdag

1 februari en zaterdag 2 februari open huis. Het bedrijf is gespecialiseerd in allerlei kunststof toepassingen, variërend van kunststof kozijnen, roldeuren, rolluiken en tot zonweringen. Afgelopen najaar kwam de poot Rijnberg Zonenergie erbij. In de voorbije maanden zijn heel wat daken in de wijde regio van panelen voorzien. Sinds kort levert het bedrijf weer iets nieuws: bijzondere pvc-ramen en deuren die voor een lagere energierekening zorgen.

Op het gebied van energiebesparing gaat de MR-Groep opnieuw een stap verder

Na deze 10 jaar ontvang je nog zeker 15 jaar gratis energie!

door het leveren van zogeheten zendow#neo ramen en deuren van Deceuninck.

Je hebt dus een opbrengstgarantie van 25 jaar. De beste garantie is uiteraard dat de

Als je duurzaam wilt (ver)bouwen, dan moet je zeker voor deze ramen en deuren

zon blijft schijnen! Energie wordt gegarandeerd steeds duurder, aldus Rijnberg.

gaan. Het spaart niet alleen het milieu, ook je portefeuille vaart er wel bij. Want de uitstekende isolerende eigenschappen en het duurzame karakter van deze

Buitenlevenproducten

pvc-ramen en -deuren doen de energiefactuur gevoelig dalen, weet Rijnberg.

De MR-Groep verkoopt ook buitenlevenproducten van Verano. Deze zorgen voor een optimale beleving van tuin en terras. Met het uitgebreide en exclusieve aanbod

Zonnepanelen

(vrijstaande) terrasoverkappingen, tuinschermen, windschermen, bloembakken en

Wie de open dagen bezoekt, komt er achter dat het bedrijf van directeur Jaap

vijverranden creëert iedereen zijn eigen unieke sfeer. Op die unieke en persoonlijke

Rijnberg zich gespecialiseerd heeft in zonnepanelen. Klanten besparen geld als ze

plek lijkt het outdoor seizoen eindeloos te duren dankzij functionele elementen als

overgaan op de kunststof kozijnen, doordat deze voor een goede isolatie zorgen,

zonwering, beschutting, verlichting en verwarming.

wil hij eerst gezegd hebben. Dat merk je in de eindafrekening van je energiemaatschappij. Dat doen ook zonnepanelen. De zon schijnt gratis en je factuurbedrag voor

Zendow#neo:

elektriciteit wordt automatisch lager. In zeven tot twaalf jaar heb je je aangeschafte

revolutionaire technologie

zonnepanelen terugverdiend.

met superieure thermische

Wij leveren en plaatsen de panelen in allerlei soorten en maten tegen zeer

isolaties.

ma-vrij 9:00 - 17:00 concurrerende prijzen. Wij zijn al gauw 15% goedkoper danZa een gemiddeld bedrijf 9:00 - 13:00

Bezoek de vernieuwde showroom op donderdag 31 januari en vrijdag 1 februari van 09.00 tot 17.00 uur en op zaterdag 2 februari van 09.00 tot 13.00 uur.

Showroom geopend

www.mr-groep.nl0 info@mr-groep.nl0

dat zonnepanelen verkoopt, weet Rijnberg. De MR-Groep heeft alleen hoogwaardige Canadaweg 6

T: 0164 6834250 F: 0164 6857560

4661 PZ halsteren producten in het assortiment en werkt op het gebied van zonnepanelen met

Verano.. Overigens is een investering in zonnepanelen zeer lonend. Het betekent

MR-Groep, Canadaweg 6, 4661 PZ Halsteren, 0164 683425, info@mr-groep.nl

een rendement van ruim 10% tegenover hooguit 3% op de bank.

www.mr-groep.nl




 &)  * # " $  











 





   

 

 $%  $ !"  # 



& " 





     

 

 















  

'( 









+   , & " #! '( 

' ) ! ) ! ) " # *   + 

 

&   " 



   

 ! " # $% 

( , &&(- %  %' & # # ./+ % &,011/ 2 3 "  

 2 3   

   





4  #  " % " %  ##5" "  2   % 

  




lief en leed

Familieberichten

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 27 38 55, voor inwoners van Tholen, Anna Jacobapolder, Oud-Vossemeer, Poortvliet, Scherpenisse, St. Annaland, St. Maartensdijk, St. Philipsland en Stavenisse. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt. Dierenarts Voor Tholen: W. Brons, Kalfdamseweg 2 in Poortvliet, tel. 0166 66 25 96. Voor Sint Philipsland: dierenkliniek Steenbergen, tel. 0167 56 59 45.

Open en toegankelijk. U kunt altijd bij ons terecht voor een goed georganiseerde uitvaart die past bij uw wensen. We zijn 24 uur per dag bereikbaar op 0800 - 023 05 50. Ook als u niet bij ons verzekerd bent. Kijk op www.monuta.nl voor het uitvaartcentrum bij u in de buurt.

Allévo zorg en dienstverlening Tel: 0113 - 249 111; www.allevo.nl thuiszorg, hulp bij het huishouden en tafeltje-dek-je Onze zorg - dichtbij en altijd - is er voor ú! Zeven dagen per week staan wij 24 uur p/dag met raad en daad voor u klaar via 0900 - 900 4444. TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

van Haaften

Sierbestrating

In- en verkoop van nieuwe & gebruikte auto’s en bestelwagens - Onderhoud, reparatie - APK - Schadeherstel voor alle maatschappijen! - Koelauto’s te koop/te huur

Paasdijkweg 2 4693 RE Poortvliet Tel. 0166-612680 Fax. 0166-612622 paasdijkauto@hetnet.nl

www.niemantsverdrietauto.nl

AANBIEDINGEN:

geldig van 30 januari t/m 6 februari 2013

AANBIEDINGEN:

geldig van donderdag 24 januari t/m zaterdag 2 februari

Kabeljauwfi let Schar

Wij zijn leverancier van o.a.: • Sierbestrating • Blokhutten Paasdijkweg 19A in Poortvliet • Speeltoestellen (bereikbaar via parkeerterrein van de woonboulevard) • Tuinverlichting Pilootweg 5 in Stavenisse • Tuinbeelden Tel. 0166-619200 b.g.g. 0166-692977

per kilo .................................................. € 10,00 per kilo € 3,00 / 4 kg voor ............................

Ook voor het verzorgen van uw grondwerk, riolering en aanleg

Schar Kibbeling met frites

info@sierbestratingvanhaaften.nl

€ 10,00

per € 3,00 / 4 kg voor ..................... € 10,00 perkilo portie ......................................................

Gerookte zalm Lekkerbekjes

€ 4,00

kunt u bij ons terecht. www.vanhaaftenpoortvliet.nl

INLOOPSPREEKUUR: Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uur Pasteurlaan 1 Bergen op Zoom

€ 1,75

....................................................... 3100 voorgram ....................................................... € 5,00

Slaatje Gerookte Makreel

€ 4,50

(nabij Lievensberg Ziekenhuis)

pereigen stuk €rokerij 2,50 / per 2 stuks ...................... uit stukvoor ....................... € 2,50 We hopen u te begroeten, Kees en Marjo

Van de Velde VIS

Stevinweg 6 I Tholen I T: 06 - 40 21 87 06 tegenover Melse/Multimate

Het bekende adres voor al uw visschotels Openingstijden: wo-do 9.00 - 17.00 u. vr 9.00 - 18.00 u. za 9.00 - 16.00 u.

GRATIS JURIDISCH ADVIES

Januari & Februari

5% Winterkorting Bestel online of bezoek onze showroom:

Telefoon: +31 (0)76 501 7990

Open op werkdagen van 09:00 - 16:30

Email: sonar@verdegro.com

Munnikenheiweg 59 - 4879 NE - Etten-Leur

PAGinA 25

www.VerdegroSolar.nl

Of maaK tELEfONISch EEN afSPRaaK: 0164-266600

VITAK Advocaten


Ri enu s v a n Ho v e m a a k t e a l s d e r tienjar ige jongen ver schr ikkelijke r am p m ee

Watersnoodramp staat in geheugen gegrift NIEUW-VOSSEMEER - “Bij de 50- jarige herdenking wilde en kon ik mijn verhaal nog niet doen en had ik daar spijt van. Nu tien jaar later vertel ik toch mijn ervaringen”. 1 februari is het 60 jaar geleden dat de watersnoodramp zich voltrok in ons land. Rienus ten Hove (73) heeft als 13-jarige jongen deze ramp heel bewust meegemaakt. Tot op de dag van vandaag heeft hij zijn verhaal nog nooit verteld. Nu 60 jaar later deelt Rienus de verschrikkelijke gebeurtenissen die zich voltrokken op de Kaai.

Herdenking van ‘ondergang van Nieuw-Vossemeer’ De Friesche Courant kopte op 3 februari 1953 ‘De ondergang van NieuwVossemeer’. Beter had de krant de ramp die zich twee dagen eerder in het meest westelijke dorp van Noord-Brabant voltrok niet kunnen verwoorden. Meer dan vijftig mensen vonden de dood na de allesverwoestende Watersnoodramp. Vrijdag 1 februari is het precies zestig jaar geleden dat Nieuw-Vossemeer overspoeld werd door het water. Heemkundekring Ambachtstheerlijkheid en de dorpsraad van Nieuw-Vossemeer hebben het initiatief genomen om de ramp te herdenken. Op 1 februari vindt er daarom om 19.00 uur een herdekingsdienst plaats in de RK Kerk Sint Joannes de Doper. Aansluitend volgt een stille tocht naar het Watersnoodmonument aan de Achterstraat, waar burgemeester Saskia Bolten een krans zal leggen. Daarna volgt de afsluiting met een overweging van pastoor Hans van Geel. In de Vossenburcht is gelegenheid tot napraten. In het AM De Jongmuseum is het hele weekend een speciale tentoonstelling ingericht. Ook leerlingen van basisschool Merijntje zullen een bezoek brengen. In het weekend van 2 en 3 februari zullen de zendamateurs, die in de eerste dagen na de ramp een belangrijke rol speelden bij de verslaggeving, een demonstratie geven in het café van Keeke de Congo, dat gevestigd is in het museum. geen idee dat zijn vrouw en dochter op dat moment al verdronken waren.

Rienus van Hove vertelt voor het eerst zijn verhaal van de Watersnoodramp, die op1 februari de Kaai aan Nieuw-Vossemeer trof. FOTO JOAN GEERTS

DOOR JOAN GEERTS De Kade, oftewel de Kaai, een bekende dijk in Nieuw Vossemeer bestond uit een zestal huizen en een Molen. Op zondag 31 januari 1953 was het al een aantal dagen aan het stormen en het water stond al erg hoog. Met vloedplanken werden de straten naar het dorp afgesloten. Het lage tij was al geweest maar het water liep maar niet weg. “Dit kan nooit goed gaan”, zei de vader van Rienus. Het hoge tij moest nog komen en zou zes uur duren. Op die plek waren ze gewend aan hoog water, maar zo hoog hadden ze het nog niet eerder gezien. ‘s Avonds werd de storm steeds zwaarder.

“’s ‘Nachts werd ik wakker van de gierende wind rond het huis”, vertelt Rienus. Hij keek uit het raam en riep zijn vader. “Uit bed!”, riep zijn vader. “De dijken zijn doorgebroken”. De Molen Rienus moest de buren gaan waarschuwen en meenemen naar hun huis. Via de achterkant van het huis kon hij door een raam klimmen en nog over een klein stuk droog land de buren bereiken. Het was koud, het sneeuwde en de storm bulderde door. Rienus kon drie huizen bereiken en samen met de buren was hij op weg terug naar huis. Bij het huis van de molenaar,

De molen van de familie Ooms werd in de jaren na de watersnood grondig gerenoveerd. Later is daarbij een kruis geplaatst, ter nagedachtenis aan alle slachtoffers. ARCHIEFFOTO DE BODE

naast de molen brandde nog gaslicht. Voor het raam kon Rienus het molenaarsgezin zien staan en ook de vrouw van buurman Piet en haar dochter die daar schuilden voor de storm. Er brak nog een dijk door en golven van wel vier meter hoog namen alles mee wat in hun pad lag. Schuren werden meegenomen in de watermassa en kwamen tegen huis van de molenaar aan. In één klap was alles weg. Rienus en de gewaarschuwde buren konden het huis van Rienus nog bereiken. Thuis aangekomen vertelt Rienus tegen zijn vader dat het huis van de molenaar is weggespoeld. Zijn vader zegt echter: “Stil! Buurman Piet en zijn zoon zitten binnen.” De buurman had

Eiland Ook het huis van Rienus staat te schudden en te trillen door de zware golven. Door een gat aan de achterkant van het huis te maken kon het water dat binnen stond weglopen. Ook door de dijkdoorbraak liep de polder vol en zakte het water.

‘Dit kan nooit goed gaan, zei mijn vader’ Die nacht heerste er een stilte in het huis en wachtte iedereen in spanning en onzekerheid af tot de volgende morgen. Bij het ochtendlicht zagen ze dat ze op een eiland zaten. Alles om hen heen was weggevaagd en Nieuw Vossemeer was verdronken. Nog altijd was de storm niet gaan liggen, maar toch gingen een aantal buren al wel weg om te kijken wat er nog te redden was. Buurman Koolen kwam er

Het laatste huisje rechts was het ouderlijk huis van Rienus van Hove. PAGINA 26

op dat moment achter dat hij zijn vrouw en dochter had verloren. Twee andere buurmannen gingen weg en Rienus heeft hen nooit meer teruggezien. Noodwoning De ravage was enorm. Met de bezittingen en dieren die ze nog hadden trok het gezin in bij hun grootmoeder in Oud- Vossemeer. Toen Nieuw Vossemeer opgeruimd was konden de gezinnen waarvan het huis nog bestond in hun huizen terugtrekken. Na een jaar hebben zij toch hun huis moeten verlaten en is het gezin in een noodwoning getrokken. Alle huizen op de dijk moesten weg om de dijken te kunnen verzwaren. Lang heeft Rienus last gehad van dromen over de watersnoodramp. Nu nog op dagen dat het behoorlijk stormt komen de dromen terug. Gelukkig kan Rienus heel goed met zijn vrouw Elly praten over de ramp. Elly heeft deze als 8-jarige meegemaakt. Beide hebben beelden die ze hun leven lang niet zullen vergeten. “Je hebt mensen voor je ogen zien verdrinken, dat beeld raak je niet kwijt”.

FOTO HEEMKUNDERKING AMBACHTELIJKHEID


Lekker in bad ...

t s m o k e o t e j k e Ontd in de metaal! ns je opleiding!

● Meteen verdienen tijde t je werkgever ● Ontmoe uke ● Volop kansen op een lejob! en veelzijdige

BADKAMERS EN INSTALLATIETECHNIEK

e ! d n e r te rsactie t e w K wjaa nieu

OvPEN AV Vrijdag

an 18.0

O PEN D van

Wij maken uw nieuwe badkamer of toilet met:

• Montage en installatie door eigen vakspecialisten • Strakke planning • Zeer korte montagetijd • Vanaf sloop tot aan de oplevering • 5 jaar garantie op alles

Vang een badeendje

en maak kans op een

iPad

(Actie loopt tot 31 maart 2013, vraag naar de voorwaarden)

10.00 t

(vraag naar de voorwaarden)

g 2 Feb

ari

O N .30 u D ur

ruari

AuG

ot 13.00

ur

www.vakopleidingmetaal.nl

Niet klaar binnen afgesproken termijn? Dan krijgt u uw badkamer

GRATIS!

0 tot 20

Zaterda

Oude Moerstraatsebaan 6 I Bergen op Zoom I tel. 0164-650270 I www.lindhoutbadkamers.nl

1 Febru

Munnikenheiweg 37 Etten-Leur

Te l . : 0 7 6 - 5 7 2 6 5 0 1 E - m a i l : i n f o @ v a k o p l e i d i n g m e t a a l . n l

Oude Moerstraatsebaan 6 | Bergen op Zoom | Tel. 0164 - 65 02 70

www.lindhoutbadkamers.nl

LAATSTE RONDE

BO VM

m welko

Info OP=OP avond

NU

, 3

€5 € ,€ 9,€ 7 , 5 1 ,€

www.edudelta.nl

Aanvang 19.30 uur. Aula open vanaf 19.15 uur. Voor ouders/verzorgers en belangstellenden.

4 februari 2013 Locatie: Langeweg 107, Sommelsdijk Na de presentatie staan we u graag persoonlijk te woord. Mocht u deze extra informatieavond niet kunnen bezoeken, mail ons dan voor aanvullende informatie middelharnisvmbo@edudelta.nl of bel 0187 485 444.

economie | landbouw | techniek

Dakwerken

HoogerHeide, raadHuisstraat 47: 0164-612654 is een groeiende keten met thans 25 modewinkels in Nederland. zevenbergen, noordHaven 96: 0168-327638 Halsteren, dorpsstraat 112: 0164-686325 Voor ons kantoor in Bergen op Zoom vragen steenbergen, Kaaistraat 43: 0167-567440 wij biggelaar op korte termijn roosendaal, 2-3: 0165-565852

parttime

MEDEWERK(ST)ERS Bedrijfsruimte nodig? www.kantoor-opslag-bedrijfsruimte.nl voorraad-administratie personeels-administratie

vernieuwen reparatie pvc bitumen etcetera. Bel Zoomdak 06-18514726 www.zoomdak.nl

Te Huur Opslagruimte 18,4 m2

€ 4,10 p/m2 per maand / Oud Gastel

Tel. 06-22519948


Groot succes ‘Boodschappenactie’ voedselbank

Leraar van het jaar in gesprek met Klaas Vos

Tegenwind inspireert Volkan Tasdan

THOLEN - Hij werd in 2012 uitgeroepen tot Leraar van het Jaar in de provincie Noord-Brabant, Volkan Tasdan uit THOLEN - Dankzij de vrijgevigheid bedrag per jaar te schenken. Dit bedrag is Bergen op Zoom. De leraar Maatschappijleer aan RSG ‘t Rijks kreeg die titel niet zomaar. Zijn manier van lesgeven van de klanten van 35 aangesloten su- belastingtechnisch aftrekbaar. De eerste permarkten uit West Brabant en Tho- reacties zijn al binnen en hopelijk halen en zijn kijk op de wereld lagen hieraan ten grondslag. len werden er in 2012 meer dan 640 propvolle kisten in verband met de Kerstactie ‘Doe een boodschap voor een ander’ opgehaald.

Leerlingen Rowan en Renée mochten aangeven wat zij van de lessen van hun meester Volkan Tasdan vonden. FOTO. JOSÉ VAN DER WEGEN

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN Tijdens een bijeenkomst onder het motto ‘Provoceren, Inspireren en Motiveren’ kwam Volkan Tasdan naar de Protestantse kerk in Ossendrecht om van gedachten te wisselen met predikant Klaas Vos. Bij vlagen diepzinnig en inspirerend, maar ook zeker motiverend en soms provocerend legde Volkan uit wat hij vindt van de maatschappij, allochtonen en de wijze waarop hij les geeft. Daarbij maakte hij gebruik van een gedicht met de titel ‘Tegenwind’. “Het is de leraar die de leerling kent, dat is mijn plicht, saamhorigheid. (...) Want een vlieger stijgt ook pas op met tegenwind.” Tegenwind In zijn eigen leven heeft Volkan de nodige tegenwind gehad. Tegenwind die vooral te maken had met zijn eigen achtergrond. “Voor iedereen is tegenwind wat anders, maar ik vond de tegenwind altijd wel fijn. Ik werd vroeger gepest om mijn haar, om het feit dat mijn ouders gebrekkig Nederlands spraken of door mijn afkomst; de kleine, vooruitstrevende, islamitische geloofsgroep Alevieten. Deze tegenwind heeft mij echter alleen maar geïnspireerd.

Het leidde tot een verdieping van mijn leven. Ik hoop dat vanuit het onderwijs tools gegeven kunnen worden om kinderen te wapenen tegen tegenwind. Het is aan mij de taak kinderen te helpen los te laten en vooruit te laten kijken op meerdere fronten.” Allochtone leerlingen Gemakkelijk is dat zeker niet. In de maatschappij spelen immers diverse zaken die ook op scholen zichtbaar zijn. “Het blijft lastig om met name allochtone leerlingen op bepaalde zaken aan te spreken, zelfs voor mij als allochtoon. Het contact met de ouders van deze allochtone leerlingen verloopt ook niet optimaal. Dat komt onder meer door de taalbarrière die nog steeds bestaat. Ik zou er voor pleiten dat hier verandering in komt, maar ook dat is niet gemakkelijk. Ik blijf hopen en proberen.” Tijdens zijn lessen Maatschappijleer zal Volkan zijn leerlingen echter niets opdringen. “Kinderen hebben de traditionele manier van lesgeven niet meer nodig. Leraren moeten niets opdringen. Ik probeer mijn leerlingen te laten zien dat voor en tegen bij elkaar horen, bij allerlei onderwerpen. Ik heb on-

dervonden dat mijn manier van lesgeven helpt, al waren andere leraren eerst sceptisch. De cijfers gingen echter omhoog en de leerlingen vinden het leuk.” Tegenwicht Twee leerlingen, Rowan en Renée, die tijdens de bijeenkomst aanwezig waren, beaamden dit. “Ik heb niet het idee dat meneer Tasdan een lesplan volgt als hij les geeft. Hij vertelt vaak over bijvoorbeeld bezigheden in het weekend, maar stiekem is dat dan toch een inleiding voor een les. Hij laat je nadenken over de wereld en vaak nemen we dat mee naar huis en bespreken we dat met onze ouders.” Vinden de leerlingen zijn lessen en inzet leuk, zelf vindt hij het ook leuk. “Ik vind les geven zelf ook fijn en voer regelmatig gesprekken met leerlingen, oefen het debatteren met ze. Ik krijg niet betaald voor die extra inzet, maar ik vind het gewoon leuk. Zeker omdat het leraarschap tegenwoordig ten onder gaat aan bureaucratie is een tegenwicht nodig. Ik betrap mezelf nog regelmatig op een traan als een leerling met een diploma de school verlaat. Dan heb ik het bewijs dat al die jaren aan investeringen in die leerlingen niet voor niets zijn geweest.”

obs Ter Tolne damkampioen

Pallets

THOLEN - Woensdag 23 januari vond in Tholen het Thoolse Damkampioenschap voor basisscholen plaats. Het eerste team van OBS Ter Tolne heeft de eerste prijs in de wacht gesleept. Met een maximale score van 18 punten uit 9 wedstrijden waren Niels Stevense, Robin Koedood, Hong Jie Zheng en Jasper Wiens twee maatjes te groot voor de concurrentie. Op de eerste speelmiddag lieten de heren al zien dat er niet zomaar van ze te winnen viel. Alle individuele damwedstrijden werden gewonnen en ook op de tweede speelmiddag werd er geen enkele damwedstrijd verloren. Een unieke prestatie! Niet alleen dit is uniek voor OBS Ter Tolne; de tweede plaats werd door het tweede damteam van de school ingenomen. Beide teams zullen op 6 maart deelnemen aan het Zeeuws Kampioenschap Schooldammen in Lewedorp.

www.goudverf.com

Rectificatie

Bij de foto op de voorpagina van De Thoolse Bode van vorige week stond een verkeerd onderschrift. Deze foto is niet gemaakt in het nieuwe Haestinge, waar een nieuwjaarsbal plaatsvond, maar in het oude Haestinge, waar een playbackshow werd gehouden. Onze excuses hiervoor.

Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157 Minimaal 100 stuks.

HELP

VAKMANNNEN GEzocHt Start succesvol klusbedrijf! Klusopdrachten, reclame, inkoopkortingen, bedrijfsadvies aantrekkelijke voorwaarden. Betrouwbare organisatie Formule Partner BV. Kijk op:

www.devakman.info of www.keurmerkbedrijf.nl

Valentijns Cadeautip!

Het leven is al druk genoeg…. Verwen jezelf met een heerlijke

Lichaamsmassage (1,5 uur)

100% natuurlijke Hot-stone massagekaars Pitjit Heerlijke natuurlijke olieen lomi-lomi voor een ontspannende massage Ãnti-stress Samen genieten! Bamboe NU Kruidenstempel €12,50* Metamorfose

Ãyurvedische Zwangerschaps Verwen uw geliefde: Sportmassage *Valentijns Botanical Beauty Blessurebehandelingen Massage arrangement € 59,Deelmassages Reiki en counseling Omdat u hetAromatherapie verdient! Bachbloesems&

0113 - 57 41 82 / 06 40 - 64 92 39

STRUCTUURVERVEN EN SIERPLEISTERS structuurverf WIT en voorstrijk WIT uit voorraad leverbaar! Gratis advies en bezorging binnen de regio

‘Het is gewoon hartverwarmend te zien hoe het winkelende publiek zich voor anderen inzette. Zo rond Kerst is het extra belangrijk stil te staan bij hen die het minder hebben. Maar we zijn er elke keer weer trots op hoe enthousiast het winkelende publiek is’. zei Wim van Overlveld voorzitter van Stichting Goed Ontmoet (voedselbank), een particulier initiatief waarbij vrijwilligers voedselpakketten verzorgen in de regio Zuid West Brabant en Tholen voor meer dan 1500 mensen per week. ‘Genoeg producten dus om ook in de komende maanden aan gezinnen uit te delen’ zei een tevreden voorzitter. Regelmatig organiseert Stichting Goed Ontmoet acties om geld en/of voedsel in te zamelen. Traditiegetrouw werd er in december aan het winkelende publiek in de supermarkten gevraagd ‘een boodschap voor een ander’ te doen waarbij een of meer producten werd gedoneerd aan de voedselbank. Vanaf 10 december was het weer zover. Klanten van 35 supermarkten in West Brabant en Tholen hebben twee weken lang producten ingezameld voor de voedselbank. ‘In de afgelopen vijf jaar hebben wij als stichting met de hulp van meer dan 100 vrijwilligers heel wat acties georganiseerd die elk tot doel hebben geld en producten in te zamelen voor mensen die financieel moeilijk zitten. Zo kunnen wij deze mensen tijdelijk verder helpen in de vorm van voedselpakketten. Gelukkig hebben wij voorlopig niet te klagen wat betreft producten maar nog nooit was de financiële nood ook zo hoog! Onze stichting is volledig afhankelijk van donaties en dat geld raakt op. Geld is nodig voor bijv. brandstof, huur, gas, water, licht, onderhoud. Daarom zijn wij begonnen met een geldinzamelactie ‘Club van 60’ waarbij wij aan 60 bedrijven uit de regio vragen lid te worden door een vast

wij het magische nummer van 60’ zei Wim. ‘Er gaat deze week een brief uit naar alle supermarkten om hen te bedanken maar langs deze weg wil ik ook het winkelend publiek bedanken en laten weten hoezeer wij het waarderen dat ook zij hun steentje bijdragen. “Het is elke keer weer geweldig om te zien hoeveel mensen op deze manier de voedselbank steunen. We zijn bijzonder blij met het overweldigende succes van de ‘doe een boodschap voor een ander’ actie. Graag bedanken wij nogmaals alle deelnemende supermarkten en alle mensen die producten of geld hebben gedoneerd hartelijk voor hun bijdrage’ zei Wim tenslotte. Stichting Goed Ontmoet ondersteunt mensen – autochtoon, allochtoon, jongeren en ouderen – die om welke reden dan ook kortere of langere tijd in financiële problemen zitten en na betaling van vaste lasten te weinig geld overhouden voor goede voeding. Goed Ontmoet ontvangt tot op heden nauwelijks structurele subsidie van de lokale, provinciale of landelijke overheid. Zij is afhankelijk van schenkingen van goederen en/of financiële middelen. Mochten er lezers zijn die ons willen steunen dan kan dat door een bedrag eenmalig of structureel over te maken op bankrekening 1402.41.833 t.n.v. Stichting Goed Ontmoet te Bergen op Zoom. Zijn er mensen die onze hulp wensen dan is Goed Ontmoet te bereiken van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur, tel. 0164-270290 daarna via 06-54680902 of lijkt het u wat een bijdrage te leveren binnen één van de activiteitengroepen? Neem contact met ons op!

Omdat u het verdient! Praktijk voor

Massage Reiki Praktijken voor Stoofdijk 4 Scherpenisse Massage en Reiki Stoofdijk 4 Scherpenisse 06-43072200 06-43072200 www.devlindermassage.nl www.devlindermassage.nl

Kijk voor de actuele prijzen op onze website of bel ons!

Meer dan een half miljoen Bodes Elke week! PAGINA 28


VAN ALTEN

Belgische gediplomeerde en erkende tandprotheticus

Heeft u of iemand uit uW omgeving brandWonden?

Juridisch Advies

Specialisten in ondernemings- en arbeidsrecht

Luc GiLLemot Korte Bosstraat 11 4611 MA Bergen op Zoom Tel. 0164 - 23 00 10 info@tppgillemot.nl

* Reparaties, aanpassingen en vernieuwing van gebitsprothese * implantaatprothese (klikgebit) * Gratis advies * op reparaties kan gewacht worden * Vergoeding door alle ziektekostenverzekeraars

Betrokken, betrouwbaar en deskundig THOLEN en SCHIEDAM

T: (0166) 60 36 60

www.vanaltenjuridischadvies.nl

GEDIPLOMEERD PEDICURE AAN HUIS ! AANGESLOTEN BIJ PROVOET

Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

WWW.BEAUTYSALON-NAKIYA.NL

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

ilia m a F a L Pizzaria

G N I N E P O MEGA fEbruArI 1 VrIjdAG

€ 5,-

1 t/m 28

februari

Openingstijden

Openingstijden

Bergen op Zoom:

Hoogerheide:

ma wo: 14.00 - 17.00 uur

ma wo vr 8.30-13.00 uur

di do: 8.30 - 13.00 uur

di-do: 14.00-17.00 uur

vr: 14.00 - 16.00 uur

Behandeling na afspraak

Moniek Pedicure ambulant

TEL. 06-36118578

Alle Pas t en Pizzaa’s ’s

Wouwbaan 2 4631 KM Hoogerheide Tel. 0164 - 66 08 78 www.tppgillemot.nl

06-49113717 www.moniekpedicure.nl

HKZ gecertificeerd Lid ONT B103

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Groepsuitjes Familiefeesten Feestlocatie

AKK ERMANS leisure & golf

2013 winnaar 2012

Winnaar 2012 Beste Familiebedrijf van nederland!

Oesterdam 3 | Speelmansplaten | 4696 PV | Tholen | 0166-607452

w w w. a k k e r m a n s . co m

OP ZEEHONDEN-SAFARI IN HET NATIONAAL PARK DE OOSTERSCHELDE

ZEEHONDEN-SAFARI

OP ZEEHONDEN-SAFARI IN HET NATIONAAL PARK DE OP INOOSTERSCHELDE HET NATIONAAL PARK DE OOSTERSCHELDE De is een getijde gebiedgeti waarjde bij laag water zeehonden DeOosterschelde Oosterschelde is een gebied waar bij op de zandbanken neerstrijken. De Oosterschelde is een getijde gebied waar bij laag water zeehonden laag water zeehonden op de zandbanken De Zeehonden safari tochten vanuit Zierikzee en Sint-Annaland neerstrijken. op de zandbanken neerstrijken. zijn op getijde te plannen en kunnen we de zeehonden op 50 De Zeehonden tochten vanuit Zierikzee en Sint-Annaland De Zeehonden safari tochtensafari vanuit meter afstand zien liggen.

zijn op getijde zijn te plannen Zierikzee en Sint-Annaland op en kunnen we de zeehonden op 50

Duur v.d. vaartocht vanaf 2 – 2,5 uur getijde te plannen enafstand kunnen weliggen. de zeemeter zien Prijzen vanaf € 695,-- voor heel de boot honden op 50 meter afstand zien liggen. Vaartochten t/m/ maart 15% korting op boothuur Tijdens de vaartocht kunnen zorgvaartocht dragen voorvanaf koffie en2 – 2,5 uur Duurwev.d. gebak, metvaartocht broodjes, Highvanaf Tea, Buffet en2,5 Barbecue Duursoep v.d. 2€ –695,-uur Prijzen vanaf voor heel de boot

Prijzen vanaf €Vaartochten 695,-- voort/m/ heelmaart de boot 15% korting op boothuur

Frisia partyschip is rolstoel geschikt Vaartochten t/m maart 15% kortikunnen ng op we zorg dragen voor koffie en Tijdens de vaartocht max 250 personen per schip boothuur max 200 personen aan gebak, tafel overdekt soep met broodjes, High Tea, Buffet en Barbecue 150 buiten zitplaatsen Tijdens de vaartocht kunnen we zorg dragen Vanaf voor losse voor1 april koffidienstregeling e en gebak, soepopstapmogelijkheden. met broodjes, High Tea,

FrisiaRondvaarten Frisia partyschip is rolstoel geschikt Bronsgeestweg 16 max 250 personen per schip 4697 RT St-Annaland Tel 0166.654321 b.g.g. 06.53470330 max personen aan tafel overdekt Frisia partyschip is 200 rolstoel geschikt • max 250 personen per schip www.frisiarondvaarten.nl 150 buiten zitplaatsen • max 200 personen aan tafel overdekt • 150 buiten zitplaatsen Vanaf 1 april dienstregeling voor losse opstapmogelijkheden. Vanaf 1 april dienstregeling voor losse opstapmogelijkheden.

WINTERACTIE:

25% KORTING van maandag t/m donderdag

Buffet en Barbecue

FrisiaRondvaarten Bronsgeestweg 16 4697 RT St-Annaland Tel 0166.654321 b.g.g. 06.53470330 www.frisiarondvaarten.nl

10% KORTING vrijdag en zaterdag 20% KORTING op zondag Geldig tot za. 30 maart 2013, niet icm andere acties en niet met feestdagen en carnaval.

Tegen inlevering van deze bon.

FrisiaRondvaarten Wij hopen u te mogen Bronsgeestweg 16 verwelkomen, zodat 4697 RT St-Annaland u kunt genieten van Tel 0166.654321 b.g.g. 06.53470330 onze heerlijkewww.frisiarondvaarten.nl Griekse

keuken.

Tel. 0164 258387

Geniet van de authentieke Griekse ambiance met heerlijk terras op de Grote Markt 25 in Bergen op Zoom.

Gratis parkeren in de parkeergarage, achter de Grote Markt (Lindenbaan). Vraag naar de voorwaarden.


Denk en Zet bekert verder

Succes plaatsingswedstrijd

THOLEN - Schaakvereniging Denk en Zet heeft de 2e ronde bereikt in de strijd om de Zeeuwse beker. In Goes werd tegen de plaatselijke club met de maximale score van 0-4 gewonnen. Denk en Zet was op volle sterkte en dat bleek bij Goes niet het geval te zijn afgezien van het 1e bord.

Jantine van Dijke met haar bronzen medaille

THOLEN - De eerste wedstrijd voor het turnseizoen 2013 stond op het programma op zaterdag 26 januari Erg vroeg in het seizoen, vergeleken met voorgaande jaren, maar de meiden waren goed voorbereid. In totaal kwamen 9 meiden van Olympia Tholen kwamen in actie in deze wedstrijd. In de ochtend was het aan Deborah Groeneveld om te presteren. In de categorie Senior niveau 8 (6e divisie) plaatste Deborah zich voor 2 toestelfinales; sprong en vloer (beide een 10,700). Met een totaalscore van 36,200 punten eindigde ze op een 16e plaats. In de middag turnden 5 meiden in de categorie Jeugd niveau 8 en 3 meiden in de categorie Junior niveau 7, allen in 5e divisie. In de categorie Jeugd heeft Janey

van As zich met een gedeelde 5e plaats (40,800 punten) voor een meerkampfinale geplaatst. Daarnaast behaalde ze een toestelfinale op sprong (10,500) en vloer (11,300). Veerle van Elzakker eindigt net onder Janey op een 7e plaats. Met een minimaal verschil van 0,050 op Janey d’r score, greep Veerle net mis op een finaleplaats voor de meerkamp. Ook een plaatsing voor een toestelfinale redde ze op een haar na niet..., al met al, erg goede prestatie van beide meiden. Jenny v.d. Harst eindigde in deze categorie 17e (37,600), Isa Piek 20e (35,650) en Amber Hoffers 21e (34,950). In de categorie Junioren mocht Jantine van Dijke het podium betreden. Ze behaalde een score van 40,450 en nam daarmee een bronzen medaille in ontvangst. Jantine mag uitkomen in de regio-

finale (meerkamp) en op maar liefst 3 toestelfinales; sprong (10,850), brug (9,650) en vloer (10,500). Romy Piek werd in deze categorie 7e (37,700) en haalde een toestelfinale brug (9,650) binnen. Chelsea Dekkers raakte tijdens de in turntijd op het laatste onderdeel geblesseerd. Hierdoor heeft zij helaas de wedstrijd niet kunnen afmaken. Echter, gezien de resultaten van de eerste 3 onderdelen (met bijna een toestelfinale op balk), mag Chelsea wel terugkijken op een goed verlopen wedstrijd. Met een podiumplaats, 2 meerkamp finaleplaatsen en 8 toestelfinales, mag Olympia trots zijn op de tot nu toe behaalde prestaties. Op 9 maart zullen nog een aantal meiden van Olympia Tholen in actie komen om zich te plaatsen voor de regiofinale en/ of toestelfinales.

Bekerwedstrijden in zaalvoetbalcompetitie THOLEN - Afgelopen maandag werden er vier bekerwedstrijden gespeeld.

Café ’t Centrum speelde tegen Hotel Kom. Het was een wedstrijd in een hoog tempo met aan beide kanten veel kansen. Het was dan ook niet vreemd dat de doelverdedigers zich konden onderscheiden, met name de keeper van ’t Centrum was goed op dreef en verrichtte de ene na de andere fraaie redding. De rust werd met 2-0 in het voordeel van ’t Centrum bereikt. Vrij kort na de start van de tweede helft werd het zelfs 3-0, vanaf dat moment draaide het wedstrijdbeeld en kwam Hotel Kom terug in de wedstrijd met twee doelpunten. Ze slaagde echter niet langszij te komen en moesten de overwinning aan ’t Centrum laten.

Van der Kleijn schilderwerken speelde tegen Tweewielercentrum Tholen in een leuke, sportieve wedstrijd. De rust werd de bereikt met een 1-3 voorsprong voor Tweewielercentrum Tholen. Na de rust bleef dit team het beste van de wedstrijd houden en maakte de wedstrijd vakkundig af met een 4-7 overwinning. In de derde wedstrijd stonden twee A poule teams tegenover elkaar. Café de Sixties speelde tegen de Zebra’s. Een wedstrijd met een mooi tempo en met veel snelle spelwisselingen. Beide teams lieten niet veel ruimte voor de tegenstander, dus deze moesten het van eigen creativiteit hebben. Dit was de Sixties net iets meer toevertrouwd, waardoor ze een zwaar bevochten overwinning van 5-3 konden bijschrijven en door konden naar de halve finale.

Hart van Tholen is daarin een mogelijke tegenstander, zij versloegen in de laatste wedstrijd van de avond Gebr. Roggeveen. In de eerste helft ging het gelijk op, met een rommelig wedstrijdbeeld kwam de ruststand met 4-3 tot stand. In de tweede helft kwamen de gebroeders op gelijke hoogte met een 5-5 tussenstand. Echter toen Hart van Tholen weer op een 6-5 voorsprong kwam, leek het plotsklaps gedaan met de Gebr.Roggeveen. De spirit leek gebroken en vlotjes liep Hart van Tholen uit en besliste uiteindelijk de wedstrijd in haar voordeel met een 9-6 overwinning. Na de loting zullen de teams van ’t Centrum, Tweewielerservice Tholen, de Sixties en Hart van Tholen, in de halve finales medio april, tegen elkaar uitkomen. Volgende week worden er weer wedstrijden gespeeld in de reguliere competitie.

KERKELIJK NIEUWS EREDIENSTEN ZONDAG 3 FEBRUARI THOLEN: CHR GER KERK: 10.00 en 18.30u ds. A. den Boer HERSTELD HERV GEM: 9.30u ds. A. v. Wijk 15.30u ds. CJP v.d. Bas CHRISTENGEM: 10.00u D. Lemmens, Avondmaalsviering HERV GEM IMMANUEL: 10.00u Gasthuiskapel. Mevr R.Mangnus Middelburg. GER ICHTHUSKERK: 10.00u Ds. P.A. Broere; 17.00u Zang- of themadienst RK KERK: 11.00u Woord Gebed Communieviering N.P.B.: 10.30u Da. M. Zandbergen, Poortvliet POORTVLIET: HERSTELD HERV GEM: 10.00u ds.L. W. Ch. Ruijgrok, Poortvliet; 18.00u ds.L. W. Ch. Ruijgrok, Poortvliet GER KERK: 10.00u Mw. ds. Biemond-Spek, Steenbergen SCHERPENISSE: GER GEM: 9.30 en 18.30u ds. E. Bakker, 14.00u leesdienst HERV GEM: Woensdag 30 januari: 19.30u Bijbellezing ds. J. Lohuis Scherpenisse. Zondag 3 februari: 9.30u ds. R. Veldman Sint Anthoniepolder; 14.30u ds. J. Lohuis Scherpenisse SINT-MAARTENSDIJK: HERSTELD HERV GEM: Woensdag 30 januari: 19.30u Ds. J. van Rossem, Waarder. Zondag 3 februari: 9.30u Ds. J.J. Roodsant, Dirksland; 14.30u Ds. N.A. Donselaar, Zuilichem

HERV GEM REHOBOTH: 10.00u ds. W. Markus, Bergschenhoek; 19.00u ds. A.H. Groen, Sliedrecht STAVENISSE: HERV GEM: 10.00u ds. T.T.J. Pleizier, Dirksland; 18.00u ds. T.W. van Bennekom, Goes SINT-ANNALAND: HERV GEM: 10.00u Ds. G.D. Kamphuis, Goes; 18.00u Ds. E. Versluis HERSTELD HERV GEM: 10.00u ds. Joh. Post, Putten; 16.00u ds. Joh. Post, Putten OUD-VOSSEMEER: CHR GER KERK: 10.00u leesdienst; 15.30u ds. A.den Boer HERV GEMEENTE: 10.00u Ds B de Graaf, Waalwijk; 18.30u Jeugddienst GER KERK: 10.00u Ds. R. Luijk Tilburg RK KERK: 09.30u WGC. ANNA JACOBAPOLDER: GER KERK: 10.00u Ds. K.W. Kakes, ’s Heer Abtskerke SINT PHILIPSLAND: HERVORMDE GEM: 09.30u ds. A.A.W. Boon; 17.00u kand. J. van Rumpt Wijzigingen en/of aanvullingen kunt u via de website www.internetbode.nl (klikken op Redactie) aanleveren. PAGINA 30

De bordpunten moesten dan ook op de lagere borden binnengehaald worden, gezien het ratingverschil van meer dan 400 punten. Dat ging in 1e instantie vrij moeizaam, want de Goesenaren lieten zich van hun beste kant zien. Zo bereikte Rick v.d. Breevaart op het 3e bord niet veel en moest zelfs oppassen z’n dame niet te verliezen. Gelukkig stond de zwarte toren gepend en kon hij de partij alsnog naar zich toe trekken. Ook Theo Blonet moest makkelijk kunnen winnen op het vierde bord maar dat bleek toch geen sinecure te zijn.

Zijn tegenstander kreeg prima spel en controle over de open c-lijn. Bij het ingaan naar het eindspel bleek Blonet echter de betere loper te hebben en kon toen alsnog 2 pionnen op de damevleugel veroveren, waarna het pleit was beslecht. Op het 2e bord moest Sebastiaan Koedoot op papier ook relatief makkelijk kunnen winnen. Hij kreeg beter spel op de damevleugel waarbij zijn tegenstander onnodig stukverlies overzag, waarna Koedoot de winst kon pakken. Alleen Dig de Graaf moest op het 1e bord aantreden tegen een qua rating sterkere speler. Het ratingverschil kwam zeker niet tot uitdrukking, want De Graaf liet de Goesenaar geen enkele kans. Hij werd langzaam van het bord gespeeld met mat als slotzet. Zo werd er toch nog ruim met 4-0 gewonnen, waardoor Denk en Zet in de volgende ronde revanche mag nemen voor het verlies vorig jaar tegen Het Witte Paard uit Sas van Gent.

vv Vogelvreugd THOLEN - Vogelvereniging Vogelvreugd heeft zijn jaarlijkse feestavond gehouden in de Meulvliet op vrijdag 25 januari. Tijdens het gourmetten en bingo werd dhr. A. Bazen gefeliciteerd met zijn 25-jarig jubileum van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Inmiddels is hij ook al meer dan 20 jaar bestuurslid van de vogelvereniging. Hij bekleedt hier de functie van secretaris. De speld, verbonden aan dit 25-jarig jubileum, werd bij hem opgespeld door dhr. L.Quist, voorzitter van vogelvereniging Vogelvreugd.

De Vossetuin zoekt met spoed vrijwilligers speeltuin OUD-VOSSEMEER – Speeltuin De Vossetuin in Oud-Vossemeer zal de deuren openen voor het speelplezier van de jeugd eind april, begin mei zal . Het bestuur doet een oproep aan iedereen om te helpen De Vossetuin voordien speelklaar te maken. “Onze vereniging zit heel erg verlegen om vrijwilligers die ons op korte termijn willen bijstaan met het gereed maken van de speeltuin”, aldus Ans van de Laak. “Zodra de weersomstandigheden het toelaten willen we aan de slag gaan. De werkzaamheden waaraan gedacht kan worden bestaan uit onder meer: onderhoud, verven, snoeien, afbreken, enz.” Verder zoekt De Vossetuin sponsoren die het speelplezier van de basisschooljeugd een warm hart toedragen. Ans: “Vorig jaar konden we mede door een sponsorbedrag en huis-aan-huis collecteren een nieuwe speelvoorziening aanschaffen, maar veel van de speeltoestellen

Kerkdienst THOLEN - Durf te denken en je gaat geloven! Dit is het thema van een kerkdienst op zondag 3 februari in de Ichthuskerk. Veel mensen lopen met het onuitgesproken gevoel dat de wetenschap op de één of andere manier het geloof ondermijnt. Tenminste, zo worden de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek vaak gepresenteerd. Maar er zijn ook andere geluiden. Als je onbevangen en helder denkt, kun je ook ontdekken dat er veel is dat wijst in de richting van God als Schepper en dat er in de Bijbel dingen staan die juist door wetenschappelijk onderzoek bevestigd worden. Tegelijkertijd kan het ook een ontdekking zijn dat er ook andere soorten van ‘weten’ bestaat dan wetenschappelijke kennis. Geloof is kennis van een andere soort. Over deze dingen zal het gaan in een dienst als thema: ‘Durf te denken en je gaat geloven.’ De dienst wordt geleid door Robert Versteeg en begint om 17.00 uur in de Ichthuskerk, Doelweg 7.

in de speeltuin zijn aan vervanging toe. Door vandalisme zijn we genoodzaakt om de ‘vogelnest’ van nieuw tuig te voorzien, want dat was doorgesneden. En inbraak maakt dat we nog verder op kosten zijn gejaagd.” De situatie zoals die nu is maakt dat het voortbestaan van De Vossetuin op losse schroeven staat. “Kunnen we geen sponsoren vinden die ons in staat stellen om de boel op te knappen, dan bestaat de kans dat we over enige tijd de deuren van de speeltuin definitief moeten sluiten. Triest, want de vereniging telt momenteel zo’n 250 leden en we hebben er plezier in om de speeltuin voor de kinderen open te houden.” Al 15 jaar is Ans bij De Vossetuin als vrijwilliger actief. Ze ziet niets liever dan dat de speeltuin kan blijven voortbestaan. Wilt men helpen om De Speeltuin voor het begin van het seizoen speelklaar te maken of heeft men interesse in sponsoring, neem dan contact op met Ans v.d. Laak, tel. 0166 672725. Voor leden is de entree gratis.

TE KOOP: Ruime

starterswoning Hemstraat 16, Kloetinge

oplevering per direct € 172.000,- k.k.

Tel: 06-53863250

Jeugddienst

OUD-VOSSEMEER - Men nodigt je uit om op zondag 3 februari om 18.30 uur de jeugddienst van de Hervormde - en de Gereformeerde kerk bij te wonen. Deze dienst staat in teken van de vraag’What would Jesus do?(Wat zou de Here Jezus doen?)’. Heb jij je oordeel ook zo snel klaar, maar wat wil de Here Jezus eigenlijk dat je doet. Ds. S. Jumelet uit Zaltbommel staat daarom samen met iedereen stil bij die vraag. De muzikale bijdrage en begeleiding wordt verzorgd door Maarten v.d. Kooij en Jaap en Anke Roggeband. De collecte is bestemd voor de stichting TEAR ook wel bekend van de actie ‘een nacht zonder dak’. Ze hopen iedereen te ontmoeten in de Hervormde Kerk Oud-Vossemeer.


Nestaan Holland BV in Tholen is een in 1968 opgericht familiebedrijf, gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van polyurethaan hardschuim blokken en tweecomponenten systemen. Het bestuur van OcTHO, Stichting Openbaar Primair Onderwijs Tholen, zoekt per heden een kandidaat voor de functie van :

Naast standaard producten ontwikkelen wij samen met onze klanten ook maatwerk oplossingen voor zeer uiteenlopende toepassingen. Al meer dan 40 jaar bouwen vele relaties in binnen- en buitenland op ons. Ter versterking van ons team zijn we op zoek naar nieuwe collega’s.

LID VAN HET ALGEMEEN BESTUUR (M/V) De Stichting OcTHO bestaat uit acht openbare basisscholen, welke gevestigd zijn in de gemeente Tholen. De scholen verzorgen het onderwijs voor ongeveer 1000 leerlingen. De stichting bestaat uit een Algemeen Bestuur (AB) en een Dagelijks Bestuur (DB). Het AB legt de kaders vast. Samen met de algemeen directeur voert het DB deze uit, ondersteund door een stafbureau. Uw profiel Van de kandidaat wordt verwacht dat deze: a. de grondslag en doelstellingen van het openbaar onderwijs onderschrijft; b. bekend is met de uitgangspunten van de Code Goed Bestuur en daar naar wil handelen; c. op de hoogte is en blijft van de ontwikkelingen in met name het primair onderwijs alsook in het voortgezet onderwijs; d. toegang heeft tot relevante netwerken; e. beschikt over enige bestuurlijke ervaring; f. een HBO of academisch werk- en denkniveau heeft; g. voldoet aan de in de statuten vastgelegde benoemingsvereisten; h. woonachtig is in de regio Tholen.

Kwaliteitscontroleur (fulltime) en Kwaliteitscontroleur (parttime) Zelfstandig werkende collega’s die binnen het team van het laboratorium verantwoordelijk zijn voor de kwaliteitscontroles op eigen producten en die van derden. Voor een uitgebreide omschrijving van de functies verwijzen we je naar onze website www.nestaan.nl Interesse? Stuur je reactie plus motivatie naar Nestaan Holland t.a.v. Anje van Went, anje@nestaan.nl.

Informatie en sollicitatie Informatie over de functie is te verkrijgen bij de voorzitter van het bestuur de heer Drs. M.J.A.M. Nelen. Deze is telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0165-30 81 90. Indien u belangstelling hebt voor deze functie verzoeken wij u uw CV met een korte motivatie vóór 16 februari 2013 toe te sturen aan het secretariaat van OcTHO, Postbus 23, 4690 AA Tholen of via secretariaat@octho.nl onder vermelding van “Bestuurslid Stichting Openbaar Primair Onderwijs Tholen”. De bestuursleden van de Stichting OcTHO ontvangen voor hun bestuurlijke werkzaamheden een onkostenvergoeding.

Te huur: 2 bedrijfsruimten Vierlinghweg/Synthesebaan Bergen op Zoom

ca. 110m² & 170m² vanaf € 595,- / mnd. excl. btw

voor opslag of werkplaats vanaf milieucat.3.1

06 53 - 62 75 53 www.frankhoeckx.nl

informatie/brochure:

ontwerp & nieuwbouw bedrijfsruimten JANUARI-ACTIE!

Grootste kans van slagen door persoonlijke bemiddeling. Nu gratis 3 maanden extra. Bel: Lia van der Wel 0165-388816 Of 0800-0230595 (landelijk)

1

Star T

rek

First C To bold ontac ly go w her t Dan d urf jij e no one’s gone before je vas in het dageli t wel te verd ? jks le iepe (45, k ven van Car n anker

www.mens-en-relatie.nl

)?!

la

erkend AVR / SinglesKeurmerk / Geschillencommissie

ZEELANDHALLEN * 9-16.30 uur DINSDAG 29 jANuArI T/M ZATErDAG 2 fEbruArI

Dinsdag 23 aug t/m zaterdag 27 aug

WAlDkorN € 2.75VooR VOOR € 2.25 zeebonk VAN VAN € 1.45 € 1.10 31 jANuArI 25 aug DinsdagDoNDErDAG 23 aug t/m donderdag

rooMbrooDjES 2 STUKS VAN € 2.80 VOOR € 2.30 appelflappen

2 STUKS VAN € 2.60 VooR € 2.05

VrIjDAG 1 fEbruArI EN ZATErDAG 2 fEbruArI

BraDerie aanBieDingen!!! rooMboTEr AppElcAkE

VANaug € 4.25en VOOR € 3.50 27 aug Vrijdag 26 zaterdag

tompoucen 5EN hAleN 4 beTAleN 5 MElkbollEN 5 TArWE bollEN suikeRbRood VAN € 2.15 VooR € 1.50 10 hAleN 7 BETALEN heeRlijke VeRse oliebollen ZATErDAG 2 fEbruArI 10 stuks VAN VAN € 8.00 VooR € 6.50 HAppY HourS 07.30 uuR tOt 11.00 uuR Zaterdag 27 aug kAMpIoENTjES

Happy Hours 07:30 - 11:00 uur 4 hAleNvan 2 BETALEN

gesoRteeRde haRde bRoodjes Botermarkt 12-14 • 4691 CZ Tholen 6 hAleN = •3Fax beTAleN Tel. (0166) 602324 (0166) 604790

OpENiNgSTijdEN: Ma. t/m do. 8.00 - 17.30 uur • Vrijdag 8.00 - 20.00 uur • Zaterdag 7.30 - 15.30 uur LET Op !!! Tussen de middag zijn wij ook open! Bestellingen kunnen dagelijks vers vanaf 06.15 uur (op vrijdag al vanaf 05.30 uur) worden afgehaald.

Botermarkt 12-14 • 4691 CZ Tholen Tel. (0166) 602324 • Fax (0166) 604790

openingstijden: Ma. t/m do. 8.00 - 17.30 uur • Vrijdag 8.00 - 20.00 uur • Zaterdag 7.30 - 15.30 uur

let op !!!

Tussen de middag zijn wij ook open!

zoekt voor de aankomende periode: dewitevenementen.nl / 0251-31 90 90

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws WWW.HOBBYKAS.NL

Budget kas

€ 350,-

Alu-pro kas

v.a. € 925,-

Combi-pro kas

v.a. € 950,-

HOUT DE WORM!

Lasertherapie

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

EmBrEgtS KASSEN

(0113) 57 38 81

gors 70 Hoeven 0165-502506

Voor inlichtingen kunt u de site raadplegen: www.vancon.nl Of bel dhr. Van Overveld: 06 23 11 55 10

Stoppen ! met roken

Victoriaanse kas v.a. €1400,Bel voor onze folder/prijslijst

Showterrein met 36 kassen

lassers, monteurs, sleutelaars, fitters, instrumentatiefitters

www.ongediertespecialist.nl

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Afslanken met succes! Lasertherapie

De behanDeling worDt vergoeD www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602


DT_20130130  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you