Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

S T E E N B E R G S E

24 APRIL 2013 WEEK 17

Uitgeverij

10 . 0 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

FACILITERENDE GEMEENTE KRIJGT VOORKEUR

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @SteenbergseBode

I

Te l .

076

SPORT

AANVRAAG MILJOENENSUBSIDIE VOOR BRABANTSE WAL

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

UITBREIDING STELLA MARIS NADERT VOLTOOIING

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

AUTOKIEVIT UW RENAULT-DEALER NU OOK IN BERGEN OP ZOOM WWW.AUTOKIEVIT.NL

ABRAHAM DE HAANSTRAAT 9, TEL. (0164) 23 69 52

Certificaat voor veilige gemeente

Extra vergadering over aanleg kunstgras

STEENBERGEN - De gemeente Steenbergen mag zichzelf een veilige gemeente noemen. De gemeente voldoet aan alle criteria die gesteld worden in het programma Brabant Veiliger en heeft daarvoor tijdens de Kennisdag Brabant Veiliger een certificaat ontvangen. Doel van het programma is om de risicobronnen en kwetsbare objecten zoals woningen, scholen en kantoorgebouwen goed in kaart te brengen. Onder de risicobronnen vallen onder andere bedrijven, waar grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen aanwezig zijn en transportroutes voor gevaarlijke stoffen, op de weg, per spoor of onder de grond. Kijk ook op www.brabant.nl/risicokaart.

STEENBERGEN - De gemeenteraad houdt op dinsdag 21 mei om 20.00 uur een extra beeldvormende vergadering over het al dan niet aanleggen van kunstgras. Dat heeft het presidium - het overlegorgaan waarin de fractievoorzitters, commissievoorzitters, griffie en burgemeester in vertegenwoordigd zijn - besloten. Tijdens de beeldvormende vergadering krijgen VV Steenbergen, SC Kruisland en NVS uit Nieuw-Vossemeer de gelegenheid om hun verzoek nog eens extra toe te lichten. Het college liet eerder al weten geen voorstander te zijn van kunstgras, omdat de velden volgens het sportbeleidsplan er niet voor in aanmerking komen.

Ook tablets voor ambtenaren

Felicitatieregister op site gemeente

STEENBERGEN - In navolging van de raadsleden krijgen ook de ambtenaren van de gemeente Steenbergen een tablet als ondersteuning voor hun werkzaamheden. Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de aanschaf van een serie tablets. De kosten van zo’n 35.000 euro worden gedekt uit de reserves voor de personeelskosten. “De tablets zijn bedoeld als ondersteuning voor de beleidsmedewerkers en helpen daarnaast ook onze digitale dienstverlening te verbeteren”, licht gemeentewoordvoerder Frits Slootmans toe. De gemeenteraad stapte twee jaar geleden al over op tablets, om zo het gebruik van papier terug te dringen.

Geen gele streep bij Vliethaven STEENBERGEN - Er komt geen gele streep voor een stop- en parkeerverbod nabij de appartementen van het complex Vliethaven aan de Oost-Havendijk in Steenbergen. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten een verzoek daartoe met als doel het verminderen van de parkeerdruk af te wijzen. Volgens het college past het aanbrengen van de gele streep niet in het aantrekkelijk houden van het straatbeeld. Het gemeentebestuur merkt daarnaast op dat de parkeerterreinen, zoals nu door de projectontwikkelaar aangegeven op borden, niet alleen zijn voorbehouden aan de bewoners, maar ook te gebruiken zijn door bezoekers.

Oude elektrische apparaten inleveren STEENBERGEN - Wie zijn oude wekkerradio of mp3-speler niet verkocht krijgt tijdens de vrijmarkt op Koninginnedag, hoeft de apparaten na afloop niet in de vuilnisbak te gooien. De gemeente Steenbergen roept inwoners op om de afgedankte elektrische apparatuur naar de milieustraat in Steenbergen te brengen. Zo’n zeventig tot negentig procent van de grondstoffen kan namelijk hergebruikt worden. Daarom heeft de gemeente zich aangesloten bij de Wecycle Koniginnedag inzamelactie. De eerste honderd inleveraars krijgen een Wecycle tas. Daarnaast zijn er vijfhonderd kanskaarten met kans op een vorstelijk uitje te winnen.

DE HEEN - Zeventien kunstenaars uit de regio lieten zich dit weekend van hun beste kant zien tijdens een expositie bij Hoekkunst in De Heen. De tentoonstelling met diverse schilderijen en beeldhouwwerken kon op veel belangstelling rekenen. Met de expositie willen de zusjes Kaashoek kunst uit de polder op de kaart zetten. Meer informatie is te vinden op www.hoekkunst.nl. FOTO LEO ADRIAANSEN

GB/Dé Lokale Partij en Door! gaan verkiezingen in als Gewoon Lokaal!

Lokale partijen bundelen krachten STEENBERGEN - GB/Dé Lokale Partij en Door! gaan samen de gemeenteraadsverkiezingen als fusiepartij onder de nieuwe naam Gewoon Lokaal! Dat hebben beide partijen vrijdagmiddag bekendgemaakt. De beide kopstukken van de twee grootste coalitiepartijen in de huidige gemeenteraad en tevens oud-wethouders, Cors Zijlmans en Wilma Baartmans, zijn door de besturen van de partijen voorgedragen als de nummers 1 en 2 voor de kieslijst, waarbij eerstgenoemde zich zal opwerpen als wethouderskandidaat voor de nieuwe partij. DOOR RIA VAN MEIR Dat de twee lokale partijen onder één nieuwe naam de verkiezingen in gaan, zal de volgers van de Steenbergse politiek nauwelijks verbazen. Meer dan eens kwam het voor dat een raadslid van Door! na een uitvoerig betoog van GB/DLP enkel nog de toevoeging had: ‘Daar sluiten wij ons volledig bij aan’ en dat de leden van GB/DLP zonder morren unaniem de handtekening zetten onder een voorstel of motie van Door!. “In de raad trokken we al veel samen op. We voeren dezelfde vorm van oppositie, altijd op het onderwerp, nooit op de man. Er was een bepaalde klik tussen onze partijen en ook persoonlijk konden we goed met elkaar overweg. Voor ons was de stap voor een fusie dus snel gezet”, legt Cors Zijlmans uit. Wethouderskandidaat Die klik was er volgens Wilma Baartmans

vier jaar geleden ook al, toen beide oppositieleiders nog op de wethoudersstoel zaten. “We hadden er destijds al voor kunnen kiezen om samen op te trekken, maar ik wilde toen graag op eigen kracht in de raad terechtkomen. Daarom heb ik destijds gekozen voor een nieuwe partij onder de naam Door!”, verklaart de gewezen PvdA-vrouw. Dat ze nu een stapje achter Zijlmans komt te staan op de lijst van de nieuwe partij Gewoon Lokaal! vindt ze geen probleem. “GB/DLP is de grootste van ons beide. Dan vind ik het niet meer dan normaal dat zij de wethouderskandidaat leveren. Bovendien vind ik het raadswerk ontzettend leuk om te doen en kan ik er veel energie uithalen”, zegt ze enthousiast. Vertegenwoordiging Beide partijen hebben nu samen zes zetels in de gemeenteraad. Daarmee zou Gewoon Lokaal! meteen de grootste partij van de Steenbergse raad

Elke werkdag open tot

21.00 uur (t/m 31 mei)

t/m 9 juni iedere zondag geopend Intratuin Halsteren Halsterseweg 65a, 0164-650050 Donderdag en vrijdag koopavond, www.intratuin.nl

zijn. Toch wil Zijlmans niet op de feiten vooruit lopen. “Het is altijd afwachten hoe de kiezer reageert. We willen in ieder geval onze zes zetels handhaven, maar hopen het liefst op nog één meer.” Dat zijn partij na een fusie tussen Gemeente Belangen en Dé Lokale Partij opnieuw een samensmelting met een lokale groepering meemaakt, benadrukt volgens hem het belang van een lokale stroming in de raad. “Wij hebben altijd al geprobeerd om lokale initiatieven die op dezelfde lijn zitten als ons bij elkaar te krijgen. We zijn een gewone lokale partij met een sociaal groot hart en willen fungeren als aanspreekpunt voor de mensen. Dat we nu dankzij de fusie een sterke vertegenwoordiging hebben uit iedere kern maakt het voor ons als lokale partij alleen maar mooier.” GB/DLP en Door! blijven tot aan de verkiezingen als twee aparte partijen opereren.

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS... KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

STEENBERGEN - Inwoners van de gemeente Steenbergen die graag het nieuwe koningspaar Willem-Alexander en Máxima persoonlijk willen feliciteren, kunnen daarvoor ook terecht op het felicitatieregister op de gemeentesite: www.gemeente-steenbergen.nl. De gemeente komt daarmee tegemoet aan een wens van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om ook op lokaal niveau uiting te geven aan de troonwisseling. De gemeentesite is tevens voorzien van een Nederlandse vlag met oranje wimpel. De gemeente hijst de vlag op 30 april ook op het gemeentehuis en luidt daarnaast de klokken na de abdicatie en de inhuldiging.

Bieb tijdelijk dicht om verbouwing STEENBERGEN - De bibliotheek aan de Blauwstraat in Steenbergen is van 13 mei tot en met 21 mei gesloten vanwege een verbouwing. Het consultatiebureau van Thuiszorg West-Brabant verhuist in die week van de Ravelijnstraat naar het pand van de bieb in de Blauwstraat. Door beide voorzieningen samen te brengen in één gebouw, komen kinderen al op jonge leeftijd in aanraking met boeken, waardoor ook taalachterstanden makkelijker kunnen worden voorkomen. Tijdens de verbouwing kunnen leden hun boeken nog wel inleveren, maar voor uitleningen moeten zij tijdelijk uitwijken naar een andere vestiging van de bieb.

Veel nieuwe brandweerlieden STEENBERGEN – De wervingscampagne van de brandweercluster West (voorheen Bergen op Zoom-Roosendaal-Woensdrecht en Mark & Dintel) heeft 31 nieuwe brandweervrijwilligers opgeleverd. De kandidaten starten deze week met de opleiding tot manschap A. De opleiding neemt zo’n twee jaar in beslag. De nieuwe vrijwilligers gaan in de slag op de posten in Bergen op Zoom, Dinteloord, Fijnaart, Halsteren, Hoeven, Nieuw-Vossemeer, Oudenbosch, Ossendrecht, Putte, Standdaarbuiten, Steenbergen, Willemstad en Wouw. Voor de posten van Huijbergen, Klundert, Kruisland en Standdaarbuiten gaat de werving nog altijd door.


Zanco Mode Goed gekleed voor een leuke prijs!

ADVERTORIAL

Een nieuw plafond in ÊÊn dag! Is uw plafond al jaren een doorn in ’t oog maar ziet u op tegen alle rompslomp? Wij kunnen in 1 dag tijd een metamorfose realiseren terwijl de meubels blijven staan. Onze plafonds zijn geschikt in elke ruimte van uw woning, zijn superstrak, onderhoudsvrijk en gaan minimaal 30 jaar mee. Kleur, verlichting, sierlijsten alles is naar uw smaak samen te stellen. Kom langs in onze showroom en laat u inspireren en informeren. Er is meer mogelijk dan u waarschijnlijk denkt‌

speciale aanbieding Bij aankoop van

2 artikelen

De kofďŹ e staat klaar!

15% korting

Natuurlijk is Plameco plafonds erkend door het CBW

Uw plafondadviseur Katy Vermeulen

op de orginele prijs

Uitnodiging Plafondshow

Zanco Mode

Kortemeestraat 9 (in ‘t Vierkantje) 4611 TK Bergen op Zoom Tel. 0164-263485

Kom kijken!

Blijft u nog langer zitten wachten op de ware?

Vrijdag 26 april Zaterdag 27 april Zondag 28 april

10.00 tot 16.00 uur 10.00 tot 16.00 uur 11.00 tot 15.00 uur

Of gaat u het nou eens serieus aanpakken? Discreet, betrouwbaar en doeltreffend: Bel: 0165-388816 Lia van der Wel Of 0800-0230595 (landelijk)

Ik heb belangstelling voor Plameco Plafonds en wens kosteloos documentatie en prijsopgave.

www.mens-en-relatie.nl

Opsturen in gesloten enveloppe (postzegel niet nodig) naar PLAMECO PLAFONDS, antwoordnummer 436, 4800 VB Breda

Telefoon: .........................................Naam: ............................................... Adres:.......................................................................................................... Postcode:.........................................Woonplaats: ......................................

UW RELATIE IS ONZE MISSIE erkend AVR / SinglesKeurmerk / Geschillencommissie

           

    

Stoppen ! met roken Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

*$-,"08'#/*'(01#,8#/*'!&1',%

Afslanken met succes!

'("#,0"#6#0.#!'*#0&-4)2,126'!&2'13-#/'%*1#,3--/*'!&1#,-3#/"#3#*# +-%#*'()&#"#,3,"'12,'#)##, #./-#$"#.*$-,"0501##+#)-$7#011)*/

 #'"#&#) /#"

Lasertherapie

 444.*+#!-.*$-,"0,*

DE BEHANDELING WORDT VERGOED www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

NIEUWE CV-COMBI KETEL?

BESPAAR DIRECT OP UW ENERGIEREKENING!

ZONNEPANELEN Door Vigar geĂŻnstalleerd van het dak tot in de meterkast!

HOUD

ONDER HUUR LEASE

j Ook voor u hebben wi g! sin los een betaalbare op

De ecoTEC plus, het meest efficiĂŤnte toestel van VAILLANT

KOOP

U huurt al een hr-ketel voor minder dan 1 euro per dag!

NEDERLAND KIEST VOOR DE ZON UĂŠ6 ,11,ĂŠ UĂŠ 8 - ĂŠ

UĂŠ6 ,""* UĂŠ" ,"1

VAN VERWARMINGS- EN WARMWATERTOESTELLEN

BEL VOOR EEN VRIJBLIJVENDE OFFERTE

Bezoek onze vernieuwde website:

DOMINÉSTRAAT 3 - 4701 JC ROOSENDAAL - TEL 0165 - 53 64 04

WWW.VIGAR.NL


ACTUALITEIT

Bewoners niet eens over keuze tussen centrale of decentrale overheid

Faciliterende gemeente krijgt de voorkeur STEENBERGEN - Duidelijker konden de circa dertig aanwezigen op de tweede inwonersavond over de toekomst van Steenbergen niet zijn. Op de vraag op de gemeente in 2020 zelf het voortouw moet nemen in nieuwe ontwikkelingen of deze juist aan marktpartijen moest overlaten, kozen de bewoners unaniem voor de laatste optie. Dat betekent niet dat er voor de gemeenteraad niets meer is te kiezen over de weg die Steenbergen de komende jaren moet inslaan. Het dilemma tussen een centrale of decentrale overheid, dat door velen vertaald werd in kwaliteit of toegankelijkheid, zorgde juist voor grote verdeeldheid tussen de aanwezigen. DOOR RIA VAN MEIR Waar de eerste bewonersavond rond Steenbergen 2020 nog kon rekenen op bijna honderd belangstellenden, moest de toekomst van de gemeente ditmaal de concurrentie aan met het mooie weer én het interview met het aanstaande koningspaar op tv. Toch had een dertigtal inwoners, veelal vertegenwoordigers van lokale verenigingen en platforms, ervoor gekozen om de recorder aan te zetten en zich te mengen in de discussie over de status van de gemeente in 2020. Ruimte De aanwezigen kregen daarbij vier mogelijke scenario’s voorgeschoteld, die varieerden van een centrale of decentrale gemeente en een uitvoerende of faciliterende overheid. Al snel bleek in de diverse discussiegroepjes dat die laatste vorm op veel steun kon rekenen bij de bevolking. “Het moet niet te communistisch worden”,

klinkt het kritisch over het scenario, waarbij de gemeente zelf het voortouw neemt in nieuwe ontwikkelingen. De bewoners zien liever dat marktpartijen met initiatieven komen en dat de gemeente die slechts faciliteert. “Zo krijgt ondernemerschap de ruimte om zich te ontwikkelen”, meent een inwoonster. Ook valt de opmerking dat de gemeente zo minder grote risico’s hoeft te nemen. Dilemma Minder eensgezind waren de aanwezigen over de vraag of de voorzieningen op één locatie gecentraliseerd moeten worden of juist in alle kernen aanwezig moeten blijven. Dat dilemma werd door velen vertaald in een keuze tussen kwaliteit (centraal) of toegankelijkheid (decentraal). Voor beide opties gingen ongeveer evenveel stemmen op. Een vrouw pleit er daarom voor om vooral uit te gaan van de eigen kracht van iedere kern. “Het zijn zes verschillende kernen met ieder een eigen karakter. Die

moeten de ruimte krijgen om zich goed te kunnen ontplooien.” Een ander pleit ervoor om per onderwerp de keuze te maken tussen een centraal of decentraal beleid.

‘Het moet niet te communistisch worden’ Duidelijk is in ieder geval dat de gemeenteraad daarbij het onderwijs zoveel mogelijk moet ontzien. Bij het plakken van de groene en rode stickers op thema’s waarop de gemeente niet of wel mag bezuinigen gingen de meeste groene naar onderwijs, terwijl de gemeentelijke organisatie de meeste rode stickers moest incasseren. De gemeenteraad bespreekt de uitkomsten van de tweede bewonersavond op donderdag 6 juni. Die avond is er ook gelegenheid om in te spreken. De toekomstvisie wordt later die maand vastgesteld door de raad.

De aanwezigen waren unaniem in hun keuze voor een faciliterende gemeente, maar nog wel verdeeld over de opties centraal of decentraal. FOTO RIA VAN MEIR

Steenbergen als onderdeel van Brabantse Wal op weg naar titel ‘Landschap van Allure’

Subsidieaanvraag voor project De Linie: alles of niets STEENBERGEN - West-Brabantse gemeenten zoeken elkaar steeds vaker op wanneer het gaat om het van de grond krijgen van gezamenlijk projecten. Een mooi voorbeeld van die samenwerking is het project Brabantse Wal, waarin Bergen op Zoom, Woensdrecht, Roosendaal en Steenbergen ieder hun eigen grondgebied op toeristisch-recreatief vlak promoten, maar waarin het er ook en vooral om gaat om elkaar te versterken tot een goed samenhangend geheel. DOOR ELNA HELLEMONS Dat geheel komt in aanmerking voor de titel ‘Landschap van Allure’, een project vanuit de Provincie. Behalve de Brabantse Wal

zitten de landschappen van Maashorst en Groene Woud in dit project. Voor wat betreft onze regio heeft het Bestuurlijk Overleg Brabantse Wal drie overkoepelende projecten aangedragen. De Provincie heeft

26,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de eerste tender van Landschappen van Allure. In januari 2014 vindt de tweede tender plaats met eenzelfde budget. De drie provinciale landschappen dienen naar

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

Het project De Linie bevat acht deelprojecten, variërend van waterpoorten bij Benedensas, Steenbergen en Bergen op Zoom, tot herstel van de forten Henricus bij Steenbergen en De Roovere bij Halsteren. ARCHIEFFOTO

verwachting in totaal 11 projecten in, met een gezamenlijk subsidieverzoek dat het budget met een factor 2,5 à 3 overschrijdt.

‘Dit gebied verdient status landschap van allure’

Afronding In de gemeente Steenbergen zijn de voorbereidende werkzaamheden inmiddels afgerond. De laatste puntjes moeten nog op de i gezet worden, en dan kan de officiële subsidieaanvraag worden ingediend bij de Provincie Noord-Brabant. Dat moet in ieder geval voor 1 mei gebeuren. Een externe adviescommissie zal de ingediende projecten plaatsen in een ranking op basis van een gemotiveerd advies. Daarbij zal vooral gekeken worden naar de criteria landschappelijke kwaliteit, innovatie, verdienmodellen en burgerparticipatie. Vervolgens zullen Gedeputeerde Staten eind juni een besluit nemen. Onlangs is een delegatie vanuit Steenbergen naar het Provinciehuis afgereisd om een presentatie te geven van haar aandeel en inbreng in de Brabantse Wal.

Het project behelst de realisatie van een recreatieve waterpoort bij Benedensas, het herstel en recreatief gebruik van Fort Henricus, de realisatie van Steenbergen als Waterpoort, een groenblauwe buffer in het inundatiegebied tussen de vestingen, herstel en recreatief gebruik van Fort de Roovere bij Halsteren, het herstel van het Ravelijn in Bergen op Zoom, een recreatieve waterpoort op de Waterschans in Bergen op Zoom en thematische routing tussen de genoemde locaties. Het bedrag is verder verdeeld over De Steilrand (ruim 7,6 miljoen) waarvan Woensdrecht penvoerder is en De Zoom (penvoerder Bergen op Zoom) voor ruim 10,5 miljoen. Extra spannend wordt het door de bepaling dat er tussen deze drie projecten geen ‘schotten’ mogen staan. Met andere woorden: een aanvraag wordt per project in zijn geheel toegekend of afgewezen.

Positief De totale projectkosten voor De Linie bedragen ruim 16 miljoen euro, waarvan voor ruim 6 miljoen subsidie is aangevraagd. Het projecteigendom is verdeeld over vier partijen, te weten Benedensas v.o.f., Vereniging Natuurmonumenten, gemeente Steenbergen en gemeente Bergen op Zoom. De cofinanciering zal moeten komen vanuit bestaande budgetten en reserveringen, aangevuld met investeringen vanuit de ondernemerswereld. “Wij bekijken het positief: mocht de aanvraag niet worden gehonoreerd, dan kunnen we nog altijd meedoen in de tweede tender. Van een eventuele afwijzing kunnen we alleen maar leren. Maar dit gebied verdient het zonder meer om ‘Landschap van Allure’ te worden”, aldus een optimistisch gestemde wethouder Bert van Kesteren.

Spannend Er komen dus spannende tijden aan voor alle gemeenten die een subsidieaanvraag hebben ingediend. De totale subsidieaanvraag van de Brabantse Wal in de eerste tender bedraagt ruim 24 miljoen euro; daarvan is ruim 6 miljoen gereserveerd voor De Linie, het project waarvan Steenbergen penvoerder is.

Garagedeuren Leverbaar in hout - kunststof en staal. Volg ons op Twitter: @SteenbergseBode.

VOORJAARSACTIE Bij aankoop van actiemodellen garagedeuren GRATIS elektrische bediening en een kleur naar keuze. Vermeld de code “lente” bij uw offerteaanvraag (voorjaarsactie is geldig t/m 30 april 2013)

Showroom open op afspraak. Struikhei 29, Sprundel 0165-387335 s www.romass.nl s contact@romass.nl PAGINA 3


SPECTACULAIRE VERVAT VOORJAARSACTIE! Ook maandag 29 april open Voordelig op pad eerst langs Vervat

Dorema MEGA Voortentenshow korting 30 tot 50% v.a. €432,-

Basecamp comfort stoel beige 2 stuks

De Mobicool T26 12V/230V. Koelt tot 20º C onder de omgevings temperatuur. nu €59,99

tent Vervat keuken 5,2 2 € 30% korting nu

€49

Eurotrail voor incl. topblad en raadkast Locarno draa kleuren OP=O gtas. Diverse P nu €49, 99

Oerdegelijke partytent Fiesta incl 4 wanden 5 maten: 3x4 t/m 4x8 meter bijvoorbeeld 4x4 nu €189,-

Gaatjes tapijt beige/grijs 1,50 p/m2 Diverse maten, inclusief draagtas

Travellife Bergen standenstoel 2 stuks €99,-

y ent Lake Macka Safarica familiet rsoons sportieve 4/5 pe9,tunneltent €49 voor €399,MEGA TENTENSHOW

VERVAT.NL Stadionweg 31 3077 AP Rotterdam vlak bij de kuip 010-4970832 30 APRIL GESLOTEN

Kantoor Voordeel.com 1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR KORTING VAN STALEN DRAAIDEURKASTEN 50t/m80% Met 4 legborden

van de catalogusprijzen

NIEUW IN VERPAKKING

Let op: afhaalprijzen! (... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden) Alle prijzen exclusief BTW.

van 125.- voor 80b x 38d x 178h

95.-

bureaus - kasten - stoelen - tafels

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u. Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

Uitsluitend verkoop à contant. Pinnen mogelijk.

Pedicure Jeanette Ook bij U thuis 06 - 43084446 COLUMN - Edwin van Beers voorwaarden, en in sommige gevallen nog tegen een lagere premie ook. Weet jij hoe het bijvoorbeeld met jouw woonverzekeringen zit? Zijn je woonhuis en je inboedel tegen de juiste waarde verzekerd? En weet je of je een garantie tegen onderverzekering hebt? En zo ja: geldt die garantie nog? Dit zijn allemaal belangrijke vragen, waar je heel eenvoudig een antwoord op kunt krijgen.

Zijn jouw verzekeringen nog bij de tijd? ZONDAG 28 APRIL GEOPEND!

ACTIE! Drie-zijdige Gashaard

Compleet geplaatst voor slechts

y 5900,-

Houtkachels ● Pelletkachels ● Liftdeur houtkachels ● Open haarden Design gashaarden ● Afvoervrije gashaarden ● Natuursteen schouwen Bio haarden ● Electrische kachels ● Snelle levering ● Vakkundig geplaatst

HOGE KORTING OP SHOWROOMMODELLEN TOT WEL 50% ZONDAG 24 MAART GEOPEND! Koelemei 22 Breda ● 076 5412 955 info@schouwenpaleis.nl ● www.schouwenpaleis.nl

Dit klinkt je vast bekend in de oren: je sluit een verzekering af en kijkt er vervolgens niet meer naar om. Toch is het belangrijk om je verzekeringen regelmatig te controleren. Waarom? Omdat je misschien te veel hebt verzekerd. Of juist te weinig. Het kan ook zijn dat er iets in je situatie is veranderd. Denk aan een verhuizing, een verbouwing, gezinsuitbreiding, studerende kinderen of een scheiding. Maar er is nog een reden om je verzekeringen regelmatig te controleren: veel verzekeringen zijn vernieuwd en verbeterd. Dat kan betekenen dat je met een nieuwe verzekering soms kunt profiteren van betere

Want als je bij de SNS Winkel je verzekeringen laat bekijken, dan kijken we niet alleen naar onder- of oververzekering, maar ook naar de voorwaarden en de premie. Dat levert je misschien een mooie besparing op. En je weet in ieder geval zeker dat je verzekeringen weer helemaal bij de tijd zijn. Je kunt bij ons terecht voor alle soorten verzekeringen. Van verzekeringen voor je huis, voor je auto of motor en je vakantie tot verzekeringen voor je gezin en jezelf. We blijven bij SNS Bank bovendien hard werken aan een goed aanbod. En met succes! De Consumentenbond test elk jaar verzekeringen en onze woonhuisverzekering en inboedelverzekering zijn in juni vorig jaar uitgeroepen tot ‘Beste uit de test ’. Loop gerust eens bij ons binnen om je verzekeringen te laten controleren. Dan weet je precies waar je aan toe bent. Het is zo gebeurd en wie weet welke mooie voordelen dat nog meer oplevert. Je bent van harte welkom in onze winkel. SNSBank.BergenopZoom@sns.nl


ACTUALITEIT

Complex begin mei klaar voor bewoning, open dag in najaar

Column

Stella Maris nadert voltooiing WELBERG - De uitbreiding van pension Stella Maris nadert haar voltooiing. Werklui zijn momenteel nog druk bezig met de afronding van het interieur van de nieuwbouw, waarin straks 290 arbeidsmigranten gehuisvest zullen worden. Inmiddels hebben er al 112 hun intrek genomen.

Eugène de Kok

Meer is niet altijd beter Eén ding ter verdediging van het ‘Koningslied’ dat geen Koningslied meer is. Ik vind het ronduit knap dat je een liedje maakt dat zo exemplarisch is voor het Nederland van nu. Als 173 artiesten mee hadden willen zingen, waren er 173 in plaats van 51 te horen geweest. Als Belgen een tekstregel hadden mogen insturen, was het verrijkt met zinnen van onze zuiderburen. En als Maxima haar traan had geplengd tijdens een triangelsolo, dan was het muzikale equivalent van Bragolins ‘Huilende jongen’ - het schilderijtje dat in de jaren ‘70 aan vele schrootjes hing - begonnen met het driehoekige instrumentje. Iedereen mocht meepraten en -doen en iedereen moest tevreden worden gesteld. Het moest samen. Zaterdag zag ik een herhaling van de documentaire over de restauratie van het Rijksmuseum. Ook dat deden ze samen. De voortdurend door deskundigen, overheden en belangenorganisaties omringde directeur Wim Pijbes zie je zich met regelmaat afvragen waarom het samen moet. Iedereen vindt iets over de restauratie van zijn museum, maar niemand neemt een beslissing met als gevolg dat het project zich maar voortsleept. Het resultaat: een prachtig gebouw dat alleen prachtig is als je vergeet dat het tien jaar dicht is geweest en 375 miljoen euro heeft gekost. Trots waren het kabinet en de sociale partners twee weken geleden op het sociaal akkoord. Historisch, vonden werkgevers en werknemers, die in principe de werkende bevolking vertegenwoordigen, en de door het Nederlandse volk gekozen regering. Meer samen dan zo’n sociaal akkoord kun je het niet krijgen, lijkt me, maar dan ken je Nederland nog niet. Door de politieke verhoudingen in de Eerste Kamer kunnen de partijen, die niet betrokken waren bij de totstandkoming, ingeseind door een triljoen belangenorganisaties, ook nog hun zegje doen. Het gevolg zijn weer ellenlange onderhandelingen, koehandel en handjeklap. Wat overblijft is een compromis waar niemand het broodnodige vertrouwen uit put en tevreden over is. Het ‘Koningslied’ had gewoon moeten klinken op 30 april. Het is de perfecte afspiegeling van Nederland. We snappen maar niet dat des te meer niet altijd des te beter is. John Ewbank volgens mij nu wel.

Colofon Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Steenbergse Bode Steenbergse Bode Redactie Ria van Meir Correspondent Elna Hellemons, Joan Geerts Acquisitie Jolanda den Haring Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties dinsdag 14.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s dinsdag 12.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 17 De oplossing van deze puzzel is in week 18 te vinden op www.internetbode.nl

Buiten is er ook nog veel te doen om het plaatje compleet te krijgen.

DOOR ELNA HELLEMONS Of je het nou mooi vindt of niet, de nieuwbouw springt in het oog: dat is iets wat zeker is. Dat komt allereerst door de felgroene kleur van het geheel, waartussen als je verder kijkt glazen panelen te zien zijn. Of de gifgroene panelen zullen blijven of niet, daarover is men het overigens nog niet eens. Hoe het er uiteindelijk ook uit komt te zien, de moderne nieuwbouw vormt een spannend contrast met de traditionele ‘oudbouw’. Kelder De nieuwbouw bestaat uit vier bouwlagen, waarvan één ondergronds. In deze kelder worden een bowlingbaan, een fitnessruimte, een vergaderzaal en een barretje gerealiseerd. Tevens is hier de technische installatie voor de verwarming te vinden, die werkt op basis van aardwarmtewisseling. Een warmtekrachtkoppeling zorgt ervoor dat er in alle jaargetijden een aangenaam klimaat heerst in het complex, zonder dat er ergens radiatoren te bekennen zijn. Ook op andere gebieden, zoals bijvoorbeeld de led-verlichting, is gewerkt vanuit het oogpunt van duurzame energie.

Recreatiemogelijkheden Felix de Bekker, adviseur en coach bij Goodmorning BV (voorheen Exotic Green Uitzendorganisatie BV) legt uit: “Oorspronkelijk hadden wij een ontwerp ingediend voor een gebouw van drie woonlagen, waarbij we de recreatieruimte gedeeltelijk bij het restaurant en gedeeltelijk op de tweede verdieping wilden realiseren. Tijdens één van onze bijeenkomsten met de Dorpsraad Welberg kwam vanuit die instantie de vraag of wij op die manier wel voldoende recreatiemogelijkheden konden bieden voor de 400 arbeidsmigranten die hier op den duur komen wonen. Om alle twijfels hierover weg te nemen heeft onze directeur, John van der List, tijdens diezelfde bijeenkomst voorgesteld om het ontwerp zodanig te veranderen dat er een kelder bijkwam waarin volop gerecreëerd kan worden.” Appartementen De overige drie bouwlagen van de nieuwbouw bieden woonruimte aan bijna 300 Poolse werknemers, die ‘alleen voor boodschappen’ naar buiten hoeven. De keurige appartementen, waarvan de meeste voor vier en sommige voor twee personen zijn en vier stuks rolstoeltoegankelijk, zijn van

FOTO’S ELNA HELLEMONS

alle gemakken voorzien. Ook de binnenplaats en de visvijver bieden de arbeidsmigranten ruimte en gelegenheid om te recreëren. De nieuwbouw wordt gefaseerd opgeleverd en is naar verwachting begin mei klaar voor bewoning. De directe omgeving kan in het najaar helemaal klaar zijn; dan zal er ook een Open Dag gehouden worden om de nieuwbouw aan het publiek te presenteren. Vragen “In het begin werd er argwanend gekeken naar het ‘Polenpension’ en waren er nogal wat vragen vanuit de bevolking van Welberg. En terecht”, meent Felix de Bekker, “want 400 arbeidsmigranten is nogal wat in verhouding tot de bevolking van Welberg. Maar gelukkig hebben we alle twijfels weg kunnen nemen. De overlast is 0 en dat zal zo blijven. Daar zetten wij ons allemaal voor in. Wij willen dat onze werknemers gemotiveerd zijn en goed presteren, en dat kan pas echt als ze goede huisvesting en goed vervoer hebben. Bovendien is er de wetenschap dat het toezicht en de controle hier in Stella Maris optimaal zijn. Daarvan is gelukkig iedereen inmiddels overtuigd.”

Wethouder daagt ondernemers uit om met input voor bestemmingsplan te komen

OPS aan tekentafel Reinierpolder STEENBERGEN - Wethouder Bert van Kesteren daagt ondernemers uit om mee te denken over het nieuw te ontwikkelen bestemmingsplan voor het bedrijventerrein Reinierpolder bij Steenbergen. Naast een actualisatie van de fasen I en II moet het nieuwe plan ook de voorwaarden scheppen voor de ontwikkeling op de derde fase, pal aan de A4. Het is voor het eerst dat ondernemers in zo’n vroeg stadium al betrokken zijn bij de planvorming. DOOR RIA VAN MEIR Alsof de wethouder de uitkomst van de bewonersavond over de toekomst van Steenbergen op voorhand al kon voorspellen. Aan het begin van de avond kondigt Van Kesteren tegenover de pers aan dat hij het Ondernemers Platform Steenbergen (OPS) en Retail Platform Steenbergen (RPS) heeft gevraagd om ideeën aan te dragen voor het nieuw te ontwikkelen bestemmingsplan voor de drie fasen van bedrijventerrein Reinierpolder. “Dat past bij een faciliterende overheid”, meent Van Kesteren, die dan nog niet weet dat twee uur later de dertig aanwezigen die discussiëren over de toekomst van hun gemeente unaniem zijn in het oordeel dat Steenbergen vaker een faciliterende rol moet aannemen.

© www.sudokusite.eu

Input Maar volgens de wethouder schuilt er PAGINA 5

meer achter de keuze om de ondernemers bij de planvorming te betrekken. “Zo kunnen we in een vroeg stadium al draagvlak creëren bij de ondernemers. Ik heb hen gevraagd om met ideeën te komen over hoe het bestemmingsplan verder wordt ingericht. Hoe ziet de verkaveling eruit? Welke welstandseisen zijn er? Welke bestemmingen en ontwikkelingen moeten worden gestimuleerd en welke juist niet? Die input wil ik van de ondernemers horen”, verklaart Van Kesteren. Begrip Afgesproken is dat de input wordt geleverd onder voorzitterschap van OPS. Het Steenbergse ondernemersplatform heeft veel lof over het initiatief van de wethouder. “Het kwam voor ons best als een verrassing”, geeft Eduard Tonissen, adviseur van OPS, toe. “Maar het geeft ons wel de mogelijkheid om al aan de

voorkant onze wensen en bedenkingen te geven. Zo kunnen we van te voren al heel veel zienswijzen vanuit de ondernemers takkelen. Dat scheelt zowel de gemeente als ons behoorlijk wat tijd.” Hoe de ondernemers hun inspraak in het vat gaan gieten, is nog niet bekend. “We willen in ieder geval het advies van de Kamer van Koophandel inwinnen. Daarnaast denken we aan een soort inloopavond, zoals de gemeente Steenbergen dat vaker doet bij bestemmingsplannen. Ook willen we de omwonenden bij het proces betrekken. Dat zorgt voor meer begrip langs beide kanten”, verklaart Tonissen. Van Kesteren streeft ernaar om bij de opening van de A4 in 2015 de eerste kavels te kunnen uitgeven, maar als het aan OPS ligt, mag dat zelfs nog wat eerder. “Het mooiste zou zijn als de eerste ondernemers zich dan al gevestigd hebben langs de snelweg”, hoopt Tonissen.


BRIDGE

Kunstproject weer zeer geslaagd

KONINGINNEDRIVE BC WELBERG Dinsdag 30 april houdt BC Welberg haar jaarlijkse Koninginnedrive in Ontmoetingscentrum ’t Cromwiel, Krommeweg 1. Steenbergen, tel. 0167-564775 Er wordt gespeeld in groepen van 14 paren, die naar sterkte worden ingedeeld. Er wordt één zitting van 28 spellen gespeeld (7 ronden van 4 spellen). Aanvang 13.30 uur, zaal open 13.00 uur. Aanmelden schriftelijk, telefonisch of per mail, vóór 29 april bij Ria Adriaansen, De Weverij 20, Steenbergen, tel. 0167-563434 of 06-43917462 of per email: adriaansenbridge@ kpnmail.nl m.m.v. evt. NBBnr. én groep (A,B of C). Inschrijfgeld per paar (incl. hapjes) te voldoen aan de zaal op 30 april. Er zijn al voldoende inschrijvingen om de drive door te laten gaan. BRIDGECLUB STEENBERGEN Uitslag 15 april, Lijn A: 1. Anny Koopmans-Annie Smits 66,67%, 2. Manda KapteinPeter Sterk 65,63%, 3. Eem Kaptein-Gijs Schuurman 58,85%, 4. Jan v. Oeffelen-Ton Voorheijen 48,44%, 5. Ad Mouws-Willy Tempelaars 46,88%. Lijn B: 1. Trudi Bouman-Annie Meesters 61,46%, 2. Sjef de Schutter-Bets Vlam 57,81%, 3. Bas Hollader-Philip Gravestein 51,67%, 4. Trudy v. Nijnatten-Dick Kardux 51,35%, 5. Cees Rens-Diny Iriks 49,58%. Lijn C: 1. Mieke v.d. Berg-Corrie Blommerde 65,00%, 2. Jan Jansen-Dinie v. Dijk 60,42%, 3. Ria v. Beers-Toos Peeters 56,25%, 4. Rina Verdonk-Wim v. Nieuwenhuyzen 54,58%, 5. Riet Iriks-Rinus Luijks 53,06%.

STEENBERGEN - Op donderdagavond 18 april vond op basisschool De Nieuwe Veste het jaarlijkse Kunst- en Cultuurproject plaats. Dit jaar was het thema: multicultureel Nederland. Alle groepen werkten de afgelopen weken aan een land. Zo weten de kleuters inmiddels alles over Suriname, groep 3-4 over Turkije, groep 5-6 over China en groep 7-8 over Polen en Rusland. Prachtig om te zien waren de Chinese muur, levensechte kaaimannen, sleutelhangers met een geluksoog en zelfgemaakte matroesjka’s. De tentoonstelling werd druk bezocht en ook konden ouders de gemaakte werkjes kopen. De opbrengst hiervan gaat naar het goede doel: de Ronald mc Donald huizen in Nederland. FOTO DE NIEUWE VESTE

Geniet

28 april Koopzondag & 30 april Kronin gsda geopend van g 10 - 16 uur Bij Mulders Tuinmeubelen heeft u de keuze uit een zeer ruim en kwalitatief hoogwaardig assortiment.

van de zon!

Sets vanaf 499,-

BRIDGECLUB WELBERG Uitslag 17 april, lijn A: 1. Bertha v.d. Heijden-Aagje Verhagen 58.33%, 1. Anton de Schutter-Joke de Schutter 58.33%, 3. Marga v.d. Kreek-Tiny v.d. Heijden 56.67%, 4. Ria Adriaansen-Anny Koopmans 52.92%, 4. Helene Meesters-Kees Meesters 52.92%. Lijn B: 1. Els v. Vugt-Aad v. Vugt 70.00%, 1. Corrie Laurijsse-Jan Laurijsse 57.92%, 3. Jan Verwijs-Dick Kardux 57.50%, 4. Eefje v. Herel-Mieke v.d. Berg 56.67%, 4. Ria v. AgtmaalHans Meesters 56.67%. Nieuwe leden zijn van welkom. Aanmelden: Ria Adriaansen, adriaansenbridge@kpnmail.nl of tel. 0167-563434, 06-43917462. Bridgeclub Welberg speelt elke woensdagavond vanaf 19.30u in het ‘Cromwiel’, Krommeweg 1, Steenbergen. BRIDGECLUB DE VLIET Uitslag 18 april, A-lijn: 1. Wil Voskuilen-Sjef de Schutter 68,06%, 2. Cees Rens-Hans Voskuilen 63,19%, 3. Fenna Luycks-Trudy v. Nijnatten 59,03%, 4. Riet Iriks-Aad Toussaint 57,64%, 5. Ton Voorheijen-Ad v. Opdorp 55,56%. B-lijn: 1. Rinus Luijks-Jan Verwijs 64,58%, 2. Willy Willegers-Kees Willegers 61,67%, 3. Els Bogers-Ria Uytdewilligen 57,08%, 4. Toos v. Herel-Jan v. Herel 54,17%, 5. Ben Estor-Diny Iriks 50,42%. BRIDGECLUB STEENBERGEN Uitslag 22 april, Lijn A: 1. Cees Franken-Gijs Schuurman 59,90%, 2. Cocky DamWim Dam 56,04%, 3. Mia de Vos-Ad v. Iersel 54,17%, 4. Ad Mouws-Willy Tempelaars 53,65%, 5. Joke Luijks-Rinus Dirken 53,33%. Lijn B: 1. Els v. Bergen-Riet v. Trier 56,98%, 2. Cees Rens-Jan Stout 55,94%, 3. Ria Adriaansen-Ted v. Langerak 54,79%, 4. Adri Bruijnooge-Ad v. Opdorp 54,48%, 5. Trudi Bouman-Annie Meesters 50,63%. Lijn C: 1. Ria v. Beers-Toos Peeters 68,09%, 2. Addy Hage-Corrie Hertogh 67,25%, 3. Jan Jansen-Dinie v. Dijk 62,00%, 4. Corrie Rombouts-Joke Feenstra 52,50%, 5. Els BogersRia Uytdewilligen 51,33%.

BC Opgeraopt Zooike

kijk op www.mulderstuinmeubelen.nl

STEENBERGEN - Na de zeer sportieve leuke en druk bezochte 7x7 toernooien van de afgelopen jaren, hebben ze van BC Opgeraopt Zooike besloten om ook dit jaar een toernooi te houden. Heren en dames van 16 jaar en ouder die wel in zijn voor een sportief verzetje: datum is 2 juni op het sportpark van Lepelstraatse

molenstraat

131

oudenbosch

Totaaltheatergroep Cameleon schenkt een donatie STEENBERGEN - Totaal Theatergroep Cameleon heeft de 10 voorstellingen van Circus Flanz opgedragen aan hun vorig jaar overleden lid Carla de Kock. Afgelopen week is Shirley Hermans, de partner van de regisseur, overleden. Beide aan dezelfde ziekte. Daarom heeft Cameleon besloten om een donatie te schenken aan stichting Ankie uit Steenbergen. Dit zal gebeuren na de voorstelling van woensdag 5 juni, in Theaterzaal ‘t Cromwiel. Op dit moment heeft stichting Ankie dankzij vele steun maar liefst € 10.590,- aan goede doelen kunnen doneren en voor € 2.320,- aan cadeautjes mogen overhandigen. Stichting Ankie is altijd op zoek naar Goede Doelen die te maken hebben met kinderkanker. Stichting Ankie vindt het altijd erg bijzonder mooi om hieraan mee te werken. Voor meer info: http://stichtingankie.nl/. Wilt men ook een bijdrage leve-

ren aan dit goede doel, er zijn nog kaarten beschikbaar op woensdag 15 mei en 5 juni voor ‘Circus Flanz... Komt dat zien!!!!’ De perikelen van het noodlijdende Circus Flanz en haar excentrieke artiesten vormen het decor voor een avond totaaltheater met een onafwendbare en bizarre ontknoping. De bezoekers worden niet alleen verwend met leuke sketches en mooie liedjes door de spelers van Cameleon, maar er wordt ook aan de inwendige mens gedacht: het wordt een avond AMUSE-ment. De chef-kok van het Wagenhuis gaat een ieder verwennen met zijn heerlijke amuses. Thuis niet te veel eten. De voorstellingen vinden plaats in de Theaterzaal ’t Evenement van ‘t Cromwiel, Krommeweg 1, aanvang 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur. Er zijn al 8 voorstellingen uitverkocht. Kaarten zijn te bestellen via www.theatergroepcameleon.nl of tel. dagelijks tussen 18.00-19.00 uur op 06-16787691.

0165 31 26 76

KORTE BERICHTEN CC Mark en Vlietstreek: Uitslag Pommeroeul 20 april 2279 duiven: 1. P. Huijzers, Dinteloord; 2. W. v. Ham en Zn., Dinteloord; 3. L. de Zwart, Dinteloord; 4. Brouwers/Goossens, Lepelstraat; 5. J. v. Gastel, Kruisland; 6. Dennis Uitdewilligen, Steenbergen; 7-8. P. v. Tillo, Lepelstraat; 9. R. Nijssen, Halsteren; 10. Th. v. Treijen, Lepelstraat. Natuurontbijt: In de meivakantie - van 27 april t/m 12 mei - houdt IVN op meer dan 45 plekken in heel Nederland uitjes in de natuur met een natuurontbijt! IVN Groene Zoom laat jong en oud de natuur van dichtbij beleven. Het natuurontbijt wordt georganiseerd bij het bezoekerscentrum de Kraaijenberg aan de Fianestraat in Bergen op Zoom. Meer weten? Kijk dan op www. ivn.nl/groenezoom

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL PAGINA 6

Boys . De gehele dag wordt muzikaal omlijst door de discotheek en live-muziek van Christiaan Antonissen. Aanvang van de dag is om 09.30 uur, zodat er om 10.00 uur begonnen kan worden met de eerste wedstrijden. Opgeven van je team kan nog tot zondag 5 mei bij Jan Veraart, tel. 0651759693. Ze hopen net als vorig jaar op jullie sportieve medewerking .

D1 SJO Prinsenland ongeslagen kampioen

De kampioenen van SJO Prinsenland D1.

DINTELOORD - De D1 is zaterdag ongeslagen voorjaarskampioen geworden. Met nog 3 wedstrijden te gaan moest er tegen WVV 67 worden gespeeld. Een thuiswedstrijd met aardig wat publiek en wanneer de jongens zouden winnen zou het kampioensfeest gevierd kunnen worden. En ja hoor met een zege van 5-0 was het kampioenschap een feit dus tijd

voor feest. Eerst de felicitaties op het veld, dan een feestje in de kleedkamer om vervolgens op de kar door het dorp te gaan. Als afsluiting werden er nog frietjes gegeten. Deze jongens hebben na een heel goed seizoen nog wel een andere mooie wedstrijd voor de boeg. Donderdag staan ze namelijk ook in de halve finale van de beker. Maar voor het publiek zal het zeker een mooie wedstrijd worden en dat de beste moge winnen.


LIEF EN LEED

Familieberichten

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 273 855, voor inwoners van Nieuw-Vossemeer en Steenbergen. Huisartsenpost Roosendaal, tel. 0165 530 200 in het Poortgebouw van het Franciscusziekenhuis, Boerhaavelaan 21, voor inwoners van Kruisland en Dinteloord. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Bergen op Zoom naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Dienstapotheek Roosendaal naast de huisartsenpost bij het Franciscus Ziekenhuis, Boerhaavelaan 21, tel. 0165 591 400. Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt.

uitvaartverzorging

G. Leeuw Rouwcentra in

Zorg aan huis vanuit uw eigen wijk of buurt? Bel 0165 - 57 40 00, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Surplus Zorg thuiszorg passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Klantenservice: 0168 33 18 26 en klantenservice@surplusgroep.nl

Steenbergen en Fijnaart Steenbergen e.o.: 0167-566104 Fijnaart e.o.: 0168-462230 Dag en nacht bereikbaar

Voor een uitvaart

www.uitvaartleeuw.nl

overeenkomstig uw wens

Onze zorg - dichtbij en altijd - is er voor ú! Zeven dagen per week staan wij 24 uur p/dag met raad en daad voor u klaar via 0900 - 900 4444. TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Sierwerk van Elzakker Geulweg 35 - Sint-Maartensdijk

Bel geheel vrijblijvend voor het hoogste bod met...

Gespecialiseerd in massief hekwerk dat op maat wordt gemaakt.

Kleine bedragen maken grote verschillen.

Hekwerk, poorten, raam- en deurbeveiliging, automatisering, balkonhekken, verlichting, schoorsteenkappen, industriehekken, glittermatten, diverse laswerkzaamheden etc.

DE VOORDELEN: ‡ geen makelaarskosten ‡ geen verkoop-stress ‡ geen dubbele woonlasten ‡ snelle afwikkeling ‡ geen ontbindende voorwaarden ‡ ook als uw woning al te koop staat

Bagro Vastgoed Oostvoorstraat 25 Dinteloord info@bagrovastgoed.nl

0167 522622

Voor info, vrijblijvende offerte en/of openingstijden: Tel & fax: 0166 66 19 98 / mobiel 06 51 03 91 32 / Tel & fax: 0164 61 65 77 www.sierwerkvanelzakker.nl

UW WONING DIRECT EN ZONDER Z ORGEN VERKOPEN?

gratis plaatsing

Open brief aan CZ, Ohra en Delta Lloyd verzekerden

Bagro Vastgo ed koopt uw hu is! Geachte meneer/mevrouw,

www.bagrov

heeft u geïnformeerd over de Uw zorgverzekeraar, CZ, Delta Lloyd of Ohra, u verteld dat u voor de hoorzorg n hebbe Ze rg. samenwerking met Schoonenbe krijgt. Dat is niet juist. eding vergo ige volled geen van Schoonenberg aar niet betaalt. U kunt dus Wij betalen namelijk het deel dat uw zorgverzeker wij bieden. die eit gewoon gebruik blijven maken van de kwalit

astgoed.nl

ELISE

DANSSCHOENEN

hebben met CZ geeft u extra Sterker nog, de speciale samenwerking die wij voordeel bij Schoonenberg:

2I¿FLHHOGHDOHUYDQ'LDPDQW GDQVVFKRHQHQ 8LWYRRUUDDGOHYHUEDDU

dan elders. - Vrije keuze uit meer en betere hoortoestellen categorieën. alle uit llen oeste hoort alle - Altijd vergoeding op te proberen. jvend vrijbli en gratis om mee direct l oeste - Uw hoort n (bijv. CZ 50+ pakket). eringe verzek - Hoortoestel voor € 0,- bij veel aanvullende e-uur. servic le - Altijd service tijdens het specia

0167-522939 / 06-10807891

PARTYTENT KOPEN? www.grotekadoshop.nl/

e Uiteraard kunt u rekenen op 5 jaar garantie, servic CZ. de complete administratieve afhandeling met

welkom bij Schoonenberg. Kortom: als CZ-verzekerde bent u meer dan de kwaliteit moet u het zeker doen. Om het geld hoeft u het niet te laten. En voor bel ons informatienummer en Heeft u daar nog vragen over? Aarzel niet 0900 - 600 7008 (lokaal tarief).

partytenten

Jan Jochems HANDEL

EN

en oorstukjes. En wij regelen

TRANSPORT

Hoogachtend,

TE KOOP:

J.vanDieren

Bestratingsmaterialen en sierkeien, speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers.

J. van Dieren Manager Klantenservice Schoonenberg Hoorcomfor t

Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

VERHUUR:

Afvalcontainers

van 6 m3 tot 40 m3

Vraag in de winkel naar de voorwaarden.

Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700 PAGINA 7


‘Een passie voor het leven’

Peter Maas is meer dan een trainer

Goede doelenactie Prinsentuin Halsteren

STEENBERGEN - De Roosendaler Peter Maas zit al 20 jaar in het vak als voetbaltrainer en dat zal hij misschien nog jaren blijven doen. Hij traint nu eersteklasser Halsteren en heeft getekend voor een volgend seizoen, maar staat altijd open voor nieuwe uitdagingen. Een man met ambitie voor het coachen, trainen en begeleiden van jong en oud. “Maar het leven is veel groter dan voetbal alleen”. in Roosendaal gaan werken en bij de jeugd van RBC begonnen. Na zes jaar RBC was het duidelijk dat de ambitie er wel was. “Mijn kerntaak is teams beter maken”, vertelt Maas enthousiast. In Breda, bij de amateurs van WDS’19, heeft Maas veel geleerd met vallen en opstaan en heeft hij zich verder kunnen ontwikkelen. Hij is na vier jaar naar Steenbergen vertrokken, promoveerde daar twee maal en heeft zich daar drie jaar met liefde en plezier ingezet. Daarna begon het professioneler te worden. De coach trainde drie jaar het gerenommeerde Baronie uit Breda en behaalde het topklasseniveau.

‘Mijn kerntaak is het team beter maken’

Oud-Steenbergentrainer Peter Maas geniet niet alleen van het spel op het veld, maar ook van andere mooie dingen om hem heen. FOTO KIMBERLY NOUWS

DOOR KIMBERLY NOUWS De drieënveertigjarige Peter Maas zit al vanaf zijn jonge jaren in de voetballerij. Kennis en ervaring heeft hij genoeg en talent herkent hij na al die jaren snel. Maas is niet alleen maar de trainer van Halsteren. Hij is meer dan dat. Overdag werkt hij fulltime als welzijnwerker, zit hij in de buurtonderneming van Kalsdonk, op drie avonden traint hij Halsteren en als hij dat niet doet, is hij een geweldige vader voor Milan (5) en Dani (3). Daarnaast besteedt hij veel tijd aan de waardevolle mensen om hem heen. Toeschouwers De gedreven coach krijgt als trainer veel over zich heen. “Als coach/trainer weet je van te voren dat als het team verliest de trainer heeft verloren en wanneer het team wint de spelers hebben gewonnen. Ik heb te maken met ogen en monden van toeschouwers.

Ik zeg altijd, ‘mensen die kwaad willen, zullen kwaad spreken’. Dat vertel ik ook aan de jongens. Ik ben er niet alleen voor het technische gedeelte, maar ik probeer ze ook bij te brengen hoe ze zich het beste presenteren naar buiten en hoe ze met situaties moeten omgaan. Ik concentreer me voor honderd procent op het trainer/ coach zijn en hou me alleen bezig met de spelers”, legt de fanatieke trainer uit. Ambitie De oefenmeester is opgegroeid met de bal, voetbalde tot zijn zeventien jaar en is gaan studeren. Hij heeft altijd belangstelling gehad voor profvoetbal. Maas heeft gymnasium afgerond en is daarna de Italiaanse taal en letterkunde gaan studeren in Amsterdam. Maas is een man die door wilt groeien en is daarna psychologie in Nijmegen gaan studeren. Hij heeft zich gespecialiseerd in de sportpsychologie. Een vak dat hij nu vaak toe kan passen. Na het studeren is hij

“Daarna was het tijd voor een break. Ik ben voor tien weken vertrokken naar Tuvalu, een eilandstaat in de Grote Oceaan, om de rol van assistent-bondscoach te vervullen. Een fantastische ervaring was dat. De mensen, de spelers, het ritme, de cultuur en het klimaat, tien weken om nooit te vergeten. Ik ga zeker terug met mijn oudste zoontje om ook hem te laten ervaren wat voor mooie dingen ik daar heb meegemaakt”, zegt Maas, die daarmee impliciet ook aangeeft dat de wereld groter is dan West Brabant en mooier dan voetbal alleen. Toekomst “Ik heb voor Halsteren gekozen, omdat die club ambitie heeft om door te groeien naar de hoofdklasse. Ik ben destijds gevraagd om dat project in te zetten. De selectie voor het komende seizoen is voor tweederde bekend en zeker wel naar mijn wensen. Ik geloof in het project Halsteren naar de hoofdklasse, ofschoon men wel de consequenties moet nemen van uitgesproken ambitie. Ik heb zeker vertrouwen in de potentie van deze spelers”, aldus de ambitieuze coach. Wanneer we zijn volgende stap kunnen verwachten is nog niet bekend, maar het kan snel gaan in de voetbalwereld. Maas sluit een buitenlands avontuur niet uit, maar het moet wel te combineren zijn met zijn gezin. “Voetbal is zeker mijn passie, maar het belangrijkste is genieten van het leven, mijn kinderen en alle mooie dingen om me heen”, sluit de sportieve Maas af.

Terug in de tijd met Soos Le Milan STEENBERGEN - Op vrijdag 21 juni houdt soos Le Milan uit Wouw een reünie voor oud leden en overige belangstellenden. Deze soos werd opgericht in 1965 op initiatief van een jeugdgroep die toen 16-17 jarigen. De eerste vergadering hiervoor werd, op uitnodiging van de kapelaan, gehouden in het oude parochiehuis. Doel van de oprichting van een sociëteit was om deze groep iets te bieden, waarmee ze zich konden bezighouden en zo van de straat af bleven. Een keer in de twee weken werd een jeugdavond gehouden in de toenmalige noodkerk De Kunstkring aan de Kloosterstraat in Wouw. De hele zaterdagmiddag werd door de jongelui hard gewerkt om dit gebouw in een duister tienershol om te toveren, het woord discotheek kenden ze in Wouw nog niet. Overal moest voor worden gezorgd van tafels en stoelen, tot wand- en plafondversiering, verlichting, geluidsinstallatie en drank tot zelfs toiletpapier. Op zaterdagavond liep Wouw dan vol met Puchs, Tomossen, Mobylettes, Kreidler Florett en Zundapps vanuit heel west-brabant. De avond duurde exact van 20.00 tot 23.30 uur. Jongeren konden toen lid worden tegen betaling van tien gulden per jaar. Samen met de opbrengst van de drank kwam de soos in de loop der tijd aan een behoorlijk kassaldo, waarvan periodiek dan popgroepen werden uitgenodigd. Eén keer heeft Jan van Eekeren (de vader van Kees) financieel garant gestaan om een band te kunnen contracteren, omdat het er naar uitzag, dat de middelen in de kas hiervoor niet toereikend zouden zijn. Later ging de soos

over op het organiseren van z.g. “beatmarathons” op zondagmiddag. Alle grote Nederlandse popgroepen van weleer hebben Wouw aangedaan, van Golden Earrings, Unit Gloria, Earth and Fire, Shocking Blue, Swinging Soul Machine, tot Nick Mc Kenzie en de Bergse formatie Clover Leaf. Voor wie deze goeie ouwe tijd nog eens opnieuw wil beleven, hebben Sjef Dekkers, Kees van Eekeren en Corné Schrooyen het initiatief genomen om middels een reünie, zeg maar een “back to the seventies” avond te organiseren. Omdat onze ledenlijst van toen natuurlijk al lang niet meer klopt, nodigen wij langs deze weg iedereen uit, die de soos een warm hart heeft toegedragen, om deze avond mee te beleven. Daarvoor zal op vrijdagavond 21 juni een speciaal in de soosstijl omgebouwde tent op de markt in Wouw het decor vormen voor deze soosavond. Zowel muzikaal als gastronomisch met wijncognac, rosé d Ánjou, sneeuwwitje en frietje piccalilly kunt u hier de zeventiger jaren gaan herbeleven. Bent u ergens tussen de 50 en 65 jaar, en wilt u nog eens een gezellige avond opnieuw beleven uit uw jeugdjaren, maak dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk vóór 1 mei a.s. € 7,50 per persoon over op rekening 12.63.16.252 ten name van “soos Le Milan” met vermelding van uw (eigen) naam en adres. Voor dit bedrag heeft u toegang tot deze avond en twee consumptiebonnen. Op deze avond zal uitsluitend populaire muziek uit die tijd te horen zijn, gedraaid door de d.j.’s van weleer. Organisatie: Muziekfeesten Harmonie Oranje i.s.m. Kees v. Eekeren info@eekerenwouw.nl, Sjef Dekkers sjef.dekkers1@kpnplanet.nl , gsm 06-12725237 Corné Schrooyen schrooyen@home.nl PAGINA 8

STEENBERGEN – Leerlingen van Prinsentuin Halsteren ‘buffelde’ afgelopen woensdag 700 euro bij elkaar voor Stichting Baja. Nagels laten lakken, snuffelen tussen sieraden uit Afrika, je op laten maken, door leerlingen zelf gebakken lekkers proeven, karaoke zingen, auto laten wassen, huifkar rijden, spelletjes doen, wedden met de woestijnratten-race, rommelmarkt. Er was in twee uurtjes tijd van alles te beleven op Prinsentuin. Leerlingen van Prinsentuin Halsteren hadden in het kader van het vak Mens & Maatschappij in projectgroepjes allerlei

activiteiten verzonnen. De opbrengst ging naar Stichting BAJA. Het doel van deze stichting is om zonder winstoogmerk middelen te verzamelen en beschikbaar te stellen ten bate van de bevordering van de leer- en ontwikkelingsmogelijkheden in Afrikaanse landen. Ze doen dit onder andere met ondersteuning van Wilde Ganzen en het ROC West Brabant. Deze actie was tevens het afscheidscadeau voor initiatiefneemster van de stichting Corry Musters. Zij had zich dan ook helemaal in stijl gekleed in een prachtig Afrikaans gewaad. Corry was maatschappelijk werker op meerdere scholen in de regio en gaat met pensioen.

Tai Chi op De Nieuwe Veste STEENBERGEN - Basisschool De Nieuwe Veste heeft weer hun voorjaarsproject. Ditmaal is het thema: multicultureel Nederland. Groep 5/6 heeft het thema China en in dit kader kregen zij afgelopen week les van een echte Tai Chi leraar Tony Stewart. Op werkelijk fascinerende wijze werd de kin-

deren eerst verteld over zaken die met Tai Chi in verband staan. De kinderen mochten daarna door middel van allerlei oefeningen ervaren wat Tai Chi voor je lichaam en geest kan betekenen. Om wat termen van de kinderen te gebruiken: rust, energie, vredig gevoel. De kinderen hebben genoten van de deskundige begeleiding van Tony en zullen deze ervaring zeker niet gaan vergeten!

Vermiste en Gevonden huisdieren

Amivedi Vermist 20 april: Kater gec. Wit met cyperse stippen, Zwart bandje met belletje, Chip, Stip, 1 jr, Kap.Kockstraat, Steenbergen.

Informatie Contacpersoon Amivedi Bergen op Zoom e.o. is Beppie Broker, tel: 088-0064601 boz@amivedi.com www.amivedi.nl.

Verkenningsloop AV Spado STEENBERGEN - Door AV Spado zullen de komende weken verkenningsloopjes worden gehouden ter voorbereiding van de 3e editie van de Brabantse Wal Marathon op zondag 2 juni. Onder begeleiding van ervaren lopers worden parcoursverkenningen uitgevoerd. Startpunt van de parcoursverkenningen zijn steeds vanaf het Van der Meulenplein in Hoogerheide. Men dient zelf te zorgen voor eventuele verzorging voor onderweg.

Het tempo van deze verkenningsloopjes ligt ongeveer op 10 km/uur. Zaterdag 27 april is er een halve marathon en 2e ronde marathon (28 km.), vertrek om 09.10 uur (28 km.) en 09.30 uur (halve marathon). Woensdag 8 mei: 1e ronde marathon (14 km.), vertrek om 19.30 uur. Woensdag 22 mei: 5 km. (vertrek 19.15 uur) en 10 km. (vertrek 20.00 uur). Woensdag 29 mei: 10 km. (vertrek 19.15 uur) en 10 km. (vertrek 20.30 uur). Er zijn geen kosten verbonden aan de verkenningen. Voor eventuele vragen e-mail: wegatletiek@spado.nl.

Fort Sabina houdt Kinderfestival in mei vakantie STEENBERGEN - Op het Groene Fort Sabina aan de Fortweg 1 in Heijningen vindt op Bevrijdingsdag, zondag 5 mei, het Festival van de Verbeelding Junior plaats. Dit is uw kans om alle facetten van het Fort te bezichtigen, terwijl er voor de kinderen, naast een rondleiding op het Groene Fort, ook allerlei activiteiten plaatsvinden. Wat te denken van een DierenSporenSpeurtocht, verschillende exposities, een mogelijkheid om zelf Kunst te maken, een theatervoorstelling, hutten bouwen, een expositie van fotoclub West-Brabant en een blik in de historie van het Fort een

spookhuis en natuurlijk een gezellig terras. En natuurlijk is genieten van deze bijzondere plek vol natuur en cultuurhistorie deze dag ten strengste aanbevolen. Daarnaast kunt u zich laten informeren over andere activiteiten op het Fort. Slechts voor mensen met een invalide pas is het fort bereikbaar met de auto deze dag. Komt u daarop op de fiets of te voet. Naast dit festival kunt u tot 1 oktober iedere woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag tussen 13.00 en 17.00 uur genieten van al het moois dat Fort Sabina en het omliggende natuurschoon te bieden heeft. Voor meer informatie neemt u contact op met Fort Sabina op telefoonnummer 06-25167516 of info@fortsabina.nl.


GRATIS JURIDISCH ADVIES

ALS BESTE

GETEST!

INLOOPSPREEKUUR: Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uur Pasteurlaan 1 Bergen op Zoom (nabij Lievensberg Ziekenhuis)

OF MAAK TELEFONISCH EEN AFSPRAAK: 0164-266600

VITAK Advocaten GOUD IS Gâ‚ŹLD w w w. g o u d i s g e l d . n l

Mager rundergehakt

2.

99

500 g *Bron: Consumentengids maart 2013

Noorse zalm 200 g * Bron: Editie NL april 2012 en Kassa december 2012

2.89

De voordeligste in elektronica!

4-laags toiletpapier * Bron: Kassa augustus/ september 2012

2.89

Vanaf woensdag 24-04-2013

2 TB

Externe harde schijf

WIJ BETALEN U DE HOOGST MOGELIJKE DAGPRIJS DIRECT CONTANT!

De Bergen op Zoomse Goudbank Wassenaarstraat 44 De Roosendaalse Goudbank Molenstraat 9a De Middelburgse Goudbank Varkensmarkt 4 De Bredase Goudbank Van Goorstraat 2

- 3.5" - USB 3.0 - 64 MB cache

S: C ACTIER ADIU

E-bike

M!! A . 90-100 K

1199.00

HD camcorder

PC MD 8843

- 5.0 megapixels - full HD video - 3.0" LCD kleuren-touchscreen - zoom: 5x optisch,

- 3e generatie Intel i7-3770 processor met 3.4 GHz en 8 MB Smart Cache - 4 GB DDR3 werkgeheugen met 1600 MHz - 1 TB harde schijf - CD-/DVD-brander

4x digitaal

- 8 versnellingen "Shimano Nexus 8" - aluminium frame, hoogte: 53 cm - geveerde zadelpen - 36 V accu, 15.5 Ah

Versaanbieding! Snoeptomaatjes

vvan 1.19

99.99 599.00

* Vanaf woensdag 24-04-2013

-50%

250 g

84.99

-50%

0.59

Perssinaasappelen 2 kg

v an 1.99

0.99

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 24-04-13 t/m dinsdag 30-04-13.

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

(' ) & ' & % $  # !+ , 

* !

eukenKeller k en blokk v.a.

â‚Ź195,ak

oelb incl. sp

SHOW AFKE ROOMKEU URKE K UKEN ENS & S TOT

75% KORT ING

Keller Fabrieks Outlet Atoomweg Roosendaal, achter Keller Keukenfabriek info@kellerfabrieksoutlet.nl www.kellerfabrieksoutlet.nl Openingstijden: Donderdag: Vrijdag: Zaterdag:

10.00 - 16.00u. 10.00 - 16.00u. 10.00 - 16.00u.

N DE CT VA DIREABRIEK!!! F

 

                      

  " 

!                      

#  

     %   

    

  % 

         &

$    

      

        

'  

    

'

       '     

   + , '  

 ) *  

( (          

' &  

  

    

        '                   

   

  

 -  

  .  

  

     

    

 

       

   

 

!"

Uw consulent Diana van der Werf

0164 27 50 00 Ň www.activaďŹ nance.nl www.scheidingspraktijk.nl

Er is toekomst na de scheiding! Scheiden is een emotionele en ingrijpende gebeurtenis. Voor u komen er naast emoties ook veel praktische zaken aan de orde, die aandacht behoren te krijgen. Ga daarom in overleg met een consulent van de ScheidingsPraktijk om alles prima te regelen.

Wat kan de consulent voor u betekenen? Íť EĂŠn vast bedrag voor heel uw scheiding Íť EĂŠn persoon voor persoonlijke ĂŠn zakelijke ondersteuning Íť Aandacht voor het belang van de kinderen tijdens de scheiding Íť Gesprekken kunnen ook ‘s avonds en op zaterdag Stationsstraat 5 Ň 4611 CA Bergen op Zoom Ň T: 0164-275000 Ň info@activaďŹ nance.nl


3 1 0 2 L 30 APRI

ONINGINNEDAG

Nieuwe dag, nieuwe datum 9DQDIYROJHQGMDDUYLHUW1HGHUODQG.RQLQJV GDJ:LOOHP$OH[DQGHULVJHERUHQRSDSULO PDDUGDWYDOWLQRS]RQGDJ'H HHUVW.RQLQJVGDJYLHUHQZHGDDURPRS]D WHUGDJDSULO9DQDIYLQGW.RQLQJVGDJ op 27 april plaats. +XQHHUVWH.RQLQJVGDJYLHUHQ=LMQH0DMHVWHLW .RQLQJ:LOOHP$OH[DQGHUHQ+DUH0DMHVW HLW.RQLQJLQ0i[LPDPHWKXQIDPLOLHLQGH JHPHHQWHQ$PVWHOYHHQHQ*UDIW'H5LMS 2RUVSURQNHOLMN]RXNRQLQJLQ%HDWUL[KLHUGLW MDDU.RQLQJLQQHGDJYLHUHQPDDUGRRUKDDU troonsafstand ging dat niet door.

Koninginnefeest in Welberg WELBERG - Zoals ieder jaar belooft het Koninginnefeest in Welberg een gezellige dag vol activiteiten te worden. Het feest begint zoals gebruikelijk met de versierde ďŹ etsenoptocht voor de kleinste Welbergenaren. De papa’s en mama’s mogen uiteraard helpen met het versieren van de ďŹ etsen, maar het is de bedoeling dat de kinderen dit zoveel mogelijk zelf doen. De jury zal hier dit jaar extra op letten. Vanaf 9.30 uur is het opstellen op het parkeerterrein van de Pius X-school, waar we om 10.00 uur zullen vertrekken. Naast ďŹ etsen mogen natuurlijk ook driewielers, skelters en bolderkarren meedoen, zolang deze maar feestelijk versierd zijn. De route van de stoet is als volgt: Pastoor Kerckerstraat, Laurentiusdijk, Kinderbaantje, Hoge Bogerd, Kartuizerstraat, Wit Kruis, Van der Wellenstraat, Van Nispenstraat, John F. Kennedystraat, Kapelaan Kockstraat, Pastoor Kerckerstraat. Eenmaal terug bij school is de prijsuitreiking. De kinderen die niet in de prijzen vallen, hoeven niet te treuren: iedereen mag een keertje in de grabbelton graaien. Op de proef En dan snel eten, want veel rust tussendoor is er niet. Want om 13.00 uur kunnen alle kinderen die op de basisschool zitten en

mee willen doen aan de spelletjesmiddag zich melden bij gemeenschapshuis de Vaert. Om 13.30 uur klinkt hier het startschot voor een middag vol spelletjes waarbij sportiviteit, behendigheid en slimmigheid op de proef worden gesteld. De volwassenen kunnen de verrichtingen van de kinderen volgen op het oude voetbalveld van SC Welberg, of, nog beter, als vrijwilliger van een van de groepjes kinderen. Wie zich nu al aan wil melden als vrijwilliger kan dit doen bij Marij Huijgens 567138 of bij Ivo Rootsaert 566303. Kruiwagenrace Ook dit jaar houden we weer een kruiwagenrace. Deze begint om 19.00 uur. In drie categorieĂŤn (dames, heren en gemengd) barst de strijd los om de wisselbeker en de eeuwige Welbergse roem. Welke namen zullen dit jaar op de beker komen te staan? Onder het genot van een oranje drankje sluiten wij de dag af. Wanneer iedereen voorzien is, worden de prijzen van de sport- en spelmiddag uitgereikt en krijgen de rechtmatige winnaars van de kruiwagenrace hun beker overhandigd. We hopen natuurlijk zoveel mogelijk kinderen te mogen begroeten. Mochten jullie vragen hebben, dan kun je contact opnemen met Diana Bosman op 06-54257841. De braderie vindt dit jaar plaats op 2 juni. Houd deze data dus vrij in uw agenda.

°DE LAATSTE KEER TER ERE VAN KONINGIN BEATRIX

NIEUWE KONINGSACTIE

15%

15%

korting

korting geldt alleen voor artikelen met de Van de Ven kleurcodes behorende bij de kleuren rood, wit, blauw en oranje

kkoorrttiinngg

De Koning viert feest en u feest mee!

15%

korting op alle rood, wit, blauw en natuurlijk oranje kleding

Deze actie is geldig t/m 30 april 2013

Kijk v o www.va or deze ar tik ndeven fashio elen op nshop s.nl

HALSTEREN - Dorpsstraat 112 - tel. 0164-686325 STEENBERGEN - Kaaistraat 43 - tel. 0167-567440 - HOOGERHEIDE - Raadhuisstraat 47 - tel. 0164-612654 ROOSENDAAL - Biggelaar 2-3 - tel. 0165-565852 - ZEVENBERGEN - Noordhaven 96 - tel. 0168-327638

Een bijzondere Koninginnedag Door de troonswisseling ziet Koninginnedag er dit jaar anders uit dat ZHJHZHQG]LMQ'HRIÂżFLsOHFHUHPRQLHVLQ$PVWHUGDPZDDUELMNRQLQ JLQ%HDWUL[DIVWDQGGRHWYDQGHWURRQHQKDDU]RRQ:LOOHP$OH[DQGHU KDDURSYROJWGXUHQGHKHOHRFKWHQGHQHHQGHHOYDQGHPLGGDJ'H]H SOHFKWLJKHGHQWUHNNHQRQJHWZLMIHOGYHHOSXEOLHN0HWGH]HKRRIGURO YRRUGH1HGHUODQGVHKRRIGVWDGRSDSULOZLOKHW1DWLRQDDO&RPLWp ,QKXOGLJLQJZHOEHQDGUXNNHQGDWKHWGH]HGDJÂąGHODDWVWH.RQ LQJLQQHGDJÂąIHHVWLVLQHQYRRUKHWKHOHODQG'DDURPLVKHWFRPLWp EOLMGDWGH.RQLQNOLMNH%RQGYDQ2UDQMH9HUHQLJLQJHQ .%29 XLWVWUDDOW GDWGLQVGDJDSULOGLWMDDUGHHQLJHHFKWH.RQLQJLQQHGDJLV(Q NHOHRUDQMHYHUHQLJLQJHQZLOOHQ.RQLQJLQQHGDJYLHUHQRSGH]DWHUGDJ HUYRRUDSULO=H]LMQEDQJGDWHURSDSULOPLQGHUPHQVHQRSKXQ DFWLYLWHLWHQDINRPHQGRRUGDWPHQVHQGHWURRQVZLVVHOLQJZLOOHQYROJHQ ,HGHUHYHUHQLJLQJPDJ]HOINLH]HQWXVVHQGH]HWZHHGDWDPDDUKHW YHUSODDWVHQYDQGHIHVWLYLWHLWHQQDDUDSULOLVYRRUGHHLJHQYHUDQW ZRRUGLQJYDQGHRUDQMHYHUHQLJLQJPDDNWHGH.%29EHNHQG

Vol oranjeprogramma in Nieuw-Vossemeer NIEUW-VOSSEMEER - De viering van de laatste Koninginnedag begint dit jaar in Nieuw-Vossemeer de dinsdagmorgen (30 april) om 9.00 uur met het traditioneel opstellen van de versierde ďŹ etsen op het plein van zorgcentrum “de Vossemerenâ€? aan de burgemeester Janssenstraat 1. Het thema dit jaar is prinsen en prinsessen. Om 9.30 vertrekt de stoet met versierde ďŹ etsen voor een rondtocht door het dorp, voorafgegaan door de plaatselijke harmonie Semper Crescendo. Na terugkomst op het plein van zorgcentrum de Vossemeren, volgt het ofďŹ ciĂŤle gedeelte en zal tijdens het hijsen van de vlag het Wilhelmus gespeeld worden door harmonie Semper Crescendo. Hierna starten de “prinsen en prinsessenâ€? van groep 1t/m5 in hun koninklijke kledij een gezellig en feestelijk speelgebeuren, waarbij de behendigheid en snelheid een rol spelen. Voor de kinderen van groep 6t/m 8 is er een puzzeltocht met de start om 10.15 uur, eveneens vanaf het plein bij zorgcentrum de Vossemeren. Tijdens de speurtocht met diverse foto’s gaan de deelnemertjes op zoek naar diverse speciale plaatsen in het dorp. Wie kent zijn/haar dorp het best? Aan het einde van de spelen en de speurtocht volgt de prijsuitreiking van de versierde ďŹ etsen en de beide kinderspelen en sluiten we af met de ballonnenwedstrijd. Het middagprogramma vangt aan om 14.30 uur met de 3e West-Brabantse kampioenschappen biervatrollen. Na 2 succesvolle voorgaande edities zijn er weer drie categoriĂŤn: 1 heren vanaf 16 jaar welke rollen met een vatbier van 50 kg; 2 dames vanaf 16 jaar welke rollen met een vatbier van 30 kg; 3 jongens en meisjes van 12 t/m 16 jaar is de race met een vat cola. Inschrijving geschiedt dmv koppels. Het betreffende vat moet over een vernieuwd parcours van diverse hindernissen, zoals een wip, autowrak, waterbak, diverse trappen en andere spectaculaire onderdelen worden gerold, waarbij de snelste tijd telt. Opgave voor deelname kan vanaf 14.00 uur in het Wagenhuis aan de Hoogte 15 of via voorinschrijving via de website http://oranje.foxlake.nl. De start is vanaf het Wagenhuis, Aan de achterzijde aan de veerweg, achter de brandweerkazerne. Deelname is vrij voor iedereen binnen de leeftijdscategorieĂŤn en is geheel voor eigen risico. Voor het publiek is dit spektakel vrij toegankelijk. Mede door de uitbreiding van het bestuur van het oranjecomitĂŠ met 6 enthousiaste nieuwe leden, alle 20- en 30-res, is ook de toekomst van het ComitĂŠ veilig gesteld.


3 1 0 2 L 30 APRI

ONINGINNEDAG

Prinsessedag wordt Koninginnedag Op 31 augustus 1885 werd voor het eerst Prinsessedag gevierd. Dat was de verjaardag van prinses Wilhelmina. De eerste echte Koninginnedag vond plaats na het overlijden van koning Willem III in 1890. Koninginnedag was toen vooral een feestdag voor kinderen, omdat het ook de laatste dag van de schoolvakantie was. Later kregen steeds meer mensen een vrije dag op Koninginnedag en groeide het uit tot een nationale feestdag. Tijdens de periode van koningin Wilhelmina en koningin Juliana werd Koninginnedag gevierd op de verjaardag van de koningin. Koningin Beatrix is op 31 januari jarig, maar besloot Koninginnedag op 30 april, de verjaardag van haar moeder Juliana, te blijven vieren.

Kroningskorting bij

Oerlemans Mode Hemelvaart 9 mei geopend van 1200 - 1700 uur In de periode van maandag 29 april t/m zaterdag 11 mei bepaalt u zelf de korting d.m.v. het uitzoeken van een kortingsvlag!

20%

30%

10%

Kaaistraat 4, 4651 BN Steenbergen, Tel. 0167 563 430, www.oerlemansmode.nl RESTAURANT

Dinte mond Kruisland tijdens Kroningsdag Voor de speciale dagen Kroningsmenu 29 en 30 april 3-gangen menu € 29,75 ***

Speciaal aspergemenu

KRUISLAND - Het dagprogramma van Kroningsdag in Kruisland is als volgt. Reveilleblazen tussen 6.30 en 7.00 uur door het dorp, eindigen op de Markt. Dauwtrappen tussen 7.00 en 8.30 uur. Start en einde op de Markt. 9.30 uur”: Vlag hijsen bij vlaggenmast op de Markt, het Wilhelmus door Harmonie St. Caecilia. Ballonnen oplaten en start versierde

fietsen optocht onder muzikale begeleiding van Harmonie St. Caecilia. In de stoet rijden Koningin Beatrix, Koning Willem Alexander en Koningin Maxima mee in een mooie auto. Vertrek en aankomst de Markt in Kruisland. 10.30 uur: start leuke Vossenjacht georganiseerd door en in samenwerking met wijkvereniging de Leutschoppers 13.00 uur: Prijsuitreiking

13.30 uur: break i.v.m. kroning Willem Alexander. Middagprogramma, muziek op terras De Commerce. 17.00 uur: Kroningsfeest met muziek op terras De Commerce. 00.00 uur: einde Koninginnedag 2013 en openstelling rijweg. Dit jaar alles op de Markt i.v.m. beperkte faciliteiten en ruimte dorpshuis Nieuw Siemburg.

t/m einde van het seizoen ***

Bevrijdingsmenu 4 en 5 mei 3-gangen menu € 29,75 *** Alle menu’s zijn terug te vinden op: www.restaurantdintelmond.nl

BBQ-arrangement op uw privéterras Iets te vieren of samen met vrienden, familie of collega’s? Zin in een onbezorgde, gezellige dag inclusief BBQ? t Privéterras met zitjes en loungesets t Barbecue inclusief kok t Uw eigen gastvrouw of gastheer t Compleet barbecuepakket inclusief drankjes t Zeven dagen per week te reserveren t Vanaf € 32,50 per volwassene t Vanaf € 12,50 per kind t Natuurlijk ook voor bij u thuis te reserveren!

www.dintelmondevents.nl Openingstijden: ma t/m zo: 11.00 uur – einde avond

Markweg Zuid 1-4 | Heijningen | 0167 - 52 24 90

www.restaurantdintelmond.nl

Weer een groot feest voor iedereen

Laatste Koninginnedag in Steenbergen STEENBERGEN - In 2013 zal voorlopig voor de laatste keer in Nederland Koninginnedag gevierd gaan worden. Ook in Steenbergen staat deze dag, en de dagen hieraan voorafgaand, weer bol van allerlei oranje gekleurde activiteiten. Stichting Feestcomité Steenbergen, verantwoordelijk voor de organisatie van de Koninginnedag in Steenbergen heeft weer haar uiterste best gedaan om voor iedereen wat leuks op poten te zetten. “Ondanks de troonswisseling, hebben we toch gewoon een volledig programma georganiseerd met hier en daar een kleine aanpassing in verband met deze bijzondere gelegenheid”, meldt de voorzitter van het Feestcomité, Erik Raijmaekers. Voor alle actuele nieuwtjes en weetjes kun je je aanmelden bij “facebook.com/feestcomitesteenbergen”. De Koninginnedag viering in Steenbergen begint al op zaterdag 27 april met een ouderenmiddag bij Hotel Aarden in de Kaaistraat in Steenbergen. Deze middag begint om 13.00 uur en belooft een zeer gezellige middag te worden met optredens van de Steenbergse Diva’s en een oranje bingo met leuke prijzen. Deze middag is gratis toegankelijk. Vervolgens staat op maandagavond 29 april een muziekavond op het programma met als titel: Bye Bye Bea. We maken er nog één keer een groot feest van voordat Koningin Beatrix afstand zal doen van de troon. Tijdens deze avond zal de band Fragment, bekend van 3FM en de Zwarte Cross, een spetterend optreden verzorgen op de Markt. Ook deze avond is natuurlijk gratis toegankelijk voor iedereen. Op Koninginnedag zelf zal de aubade dit jaar om 11.00 uur zijn voor

het oude Stadhuis in de Kaaistraat. Aansluitend zal de versierde fietsenoptocht vertrekken voor een rondrit door Steenbergen welke afgesloten wordt bij het grasveld van wijkvereniging ’t Drievierde. Vooraf aanmelden voor de versierde fietsenoptocht is niet nodig, dat kan ter plaatse. Vanaf 10.30 uur is het verzamelen bij het begin van de Kaaistraat ter hoogte van het de Poststraat waar elke deelnemer een nummer uitgereikt krijgt. ’s Middags staat heel het centrum bol van de activiteiten. Vanaf 13.00 uur zal op de Markt de Koninginnedag Battle van start gaan. Tegelijkertijd zal in de Kaaistraat de jeugdbattle beginnen voor de basisschooljeugd. Voor beide battles kan nog ingeschreven worden. Voor meer informatie hierover kunt u terecht op www.koninginnedagsteenbergen.nl In de Kaaistraat zal verder ook nog een grote kindermiddag gehouden worden met allerlei leuke spelletjes. Indien het complete parcours afgelegd is wacht er nog een leuke verrassing voor iedereen. De Blauwstraat en Grote Kerkstraat zijn daarnaast weer beschikbaar voor de traditionele vrijmarkt. Ook tijdens de avond zal er nog een leuk feestje gehouden worden op de Markt. Op het podium op de Markt staat die avond o.a. DJ Brian, die er samen met alle mensen een groot feest van gaat maken. “Alles bij elkaar kunnen we oprecht zeggen dat we op een hele mooie manier voor de laatste keer Koninginnedag zullen vieren. Door de troonswisseling zal het sowieso een bijzondere dag gaan worden, maar we hopen het door dit programma nog een extra feestelijk tintje mee te geven”, besluit Erik Raijmaekers. Want Koninginnedag, dat vier je natuurlijk in Steenbergen! En Koningsdag trouwens ook…


Boek ‘Verjaagd door vuur en water’ over noodgedwongen evacuaties in Tweede Wereldoorlog

Slager vertelt verhaal evacués ‘op het allerlaatste moment’

Junior fotowedstrijd

POORTVLIET - De evacuatie van zo’n 1500 Zeeuwen tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft bij velen van de evacués diepe sporen nagelaten. “Ze hebben het over de periode voor en na de evacuatie”, zegt Kees Slager. Toch is er in het verleden nauwelijks iets gepubliceerd over de gedwongen verhuizing van de Zeeuwen in de oorlogsjaren. Met zijn nieuwste boek ‘Verjaagd door vuur en water’ brengt de schrijver uit Poortvliet daar verandering in. DOOR EUGÈNE DE KOK Kees Slager was als 5-jarig jochie zelf één van de Tholenaren die in februari 1944 op stel en sprong moesten vertrekken, omdat het eiland door de Duitsers onder water werd gezet. “Het zijn mijn vroegste herinneringen”, zegt de 74-jarige auteur. “Het was in het begin heel angstig. Mijn vader bleef in Poortvliet, zou pas later komen, maar mijn moeder moest wel mee. We wisten niet wat ons te wachten stond.” In de inleiding en epiloog van ‘Verjaagd door vuur en water’ vertelt Slager zijn verhaal. ‘De man op de bok riep ‘ju!’ tegen het paard en hortend zette de koets zich in beweging’, schrijft hij over de eerste kilometers naar ‘of all places’ Emmererfscheidenveen in Drenthe. ‘Binnen was het donker en koud, niemand sprak de eerste kilometers een woord’. In het kleine dorpje in het noorden sliep de familie Slager met acht mensen in een huis. “Het was een soort commune.” Eenmaal gewend, had hij er een goede tijd. “Ik heb niks van angst gevoeld. Ik kan me herinneren dat ik veel heb gevist in het kanaal vlak bij ons huis.” Toch had de evacuatie een grote impact op het gezin. Slager zegt dat er thuis een periode voor en na de evacuatie was. “Wij merkten op Tholen eigenlijk weinig van de oorlog. De Duitsers kwamen binnenrijden en we waren bezet. Het stelde niets voor … totdat we weg moesten.” Slager heeft jarenlang rond gelopen met het idee een boek over de evacuaties te

schrijven. Hij schreef in 1994 een evacuatieverhaal voor het 50-jarig jubileum van de Eendrachtbode en interviewde in de jaren daarna verschillende evacués voor het project ‘Ooggetuigen van de 20e eeuw’, maar tot een boek kwam het niet. Na zijn afscheid als Eerste Kamerlid voor de SP in juni 2011 besloot hij dat het tijd was. De evacuatieverhalen werden niet eerder opgetekend. Slager heeft dat altijd vreemd gevonden, omdat er duizenden mensen van huid en haard werden verdreven. “In geen provincie zijn er zo veel mensen verjaagd.” De geschiedschrijver van de oorlog in Zeeland Gijs van der Ham zei in 1989 dat er over de evacués moeilijk iets was te zeggen. ‘Moeilijk?’, vraagt Slager zich in zijn boek af. ‘Hun verhalen lagen in 1989 nog voor het oprapen’. “Ik heb dit nu op het allerlaatste moment gedaan. Als ik de boer niet was opgegaan, was het verhaal met de mensen het graf ingegaan.” Naast gesprekken met de mensen, maakte hij gebruik van archieven en dagboeken. “Zo heb ik een compleet verhaal proberen te vertellen.” Slager vertelt verhalen van alle evacuaties in Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gastvrijheid Volgens Slager verschillen de verhalen enorm. “Wat me wel is opgevallen, is dat de West-Brabanders enorm gastvrij waren. Veel Tholenaren klopten aan bij mensen die ze niet kenden, maar kregen toch onderdak. Ik weet niet of dat ook zou zijn gebeurd als het andersom was

geweest.” Een voorbeeld van de gastvrijheid is het verhaal van Jacob Duyzer uit Sint-Annaland. ‘Vader heeft z’n fiets gepakt, is bij Oud-Vossemeer met het veer overgegaan en naar Dinteloord gereden. Daar is hij op goed geluk gaan zoeken. Hij kwam bij mensen terecht die in een gewoon burgerhuisje woonden en waar wij wel onderdak konden krijgen. Dat was geen kleinigheid voor die mensen, want wij waren een gezin van vijf personen’. Sommigen zochten het verderop. Zo kwam de familie Aarnoudse in het Groningse ‘t Zand terecht. ‘Er stond een ontvangstcomité met burgemeester Cleveringa erbij’, herinnert Arend Aarnoudse zich. ‘We wisten niet wat ons overkwam.... een prachtig herenhuis, volledig gemeubileerd en met een kelder vol ingemaakt voedsel’. Keetje Slootmaker en haar kinderen uit Poortvliet troffen het minder in Nieuw-Vossemeer. ‘Ik schrok, want het was niet alleen heel klein, maar ook vuil... het plafond zat onder de vliegenstront. Ik heb daar zitten huilen van ellende’. De een kijkt anders terug op de evacuatie dan de ander, maar er is volgens Slager wel een gemene deler. “Ze werden allemaal weg gestuurd uit hun vertrouwde omgeving en afhankelijk van vreemden. Niemand wist hoe lang ze weg zouden blijven. Dat kon een week, maar ook tien jaar zijn. Dat zorgde grote spanningen.” ‘Verjaagd door vuur en water’ van Kees Slager is vrijdag gepresenteerd in dijk- en oorlogsmuseum Het Polderhuis in Westkapelle. Het is uitgegeven door Den Boer De Ruiter. ISBN: 978 90 79875 46 7.

Priesterwijding Peter Koen STEENBERGEN - “Hij riep tot zich , die Hij zelf wilde; en zij kwamen bij Hem. Hij stelde er twaalf aan om Hem te vergezellen en door Hem uitgezonden te worden.” (Mc. 3, 13-14). In deze paar woorden uit het Marcus evangelie wordt de kern van het priesterschap zichtbaar. Op 25 mei rondt diaken Peter Koen zijn priesteropleiding van 6 jaar af. Hij zal op deze dag tot priester gewijd worden door Monseigneur A. Hurkmans in de kathedrale basiliek Sint- Jan Evangelist in ‘s Hertogenbosch. De wijding begint om 12.00 uur. Na de wijdingsplechtigheid is er gelegenheid tot gelukwensen in het Sint-Janscentrum Papen-

hulst 4, nabij de kathedraal. Omdat Peter Koen afkomstig is uit onze parochie, vindt het bestuur van de Sint Annaparochie deze gebeurtenis zo speciaal, dat zij besloten heeft bij voldoende deelname een bus te laten rijden. Er zal een vergoeding gevraagd worden, die afhankelijk is van het aantal deelnemers. U kunt zich tot en met 12 mei schriftelijk opgeven. De formulieren liggen achter in uw kerk. U kunt opstappen bij de plaatselijke kerk. Vertrektijden: 09.30u Nw.Vossemeer 09.45u De Heen 10.00u Steenbergen Ook kunt u zich ook opgeven bij Anneke de Visser, 0164-683759, vissema@xs4all.nl.

FOTO: DANIËLLA.

STEENBERGEN - Na een brainstormsessie en een leerzame workshop met een beroepsfotograaf was het aan de leerlingen van ‘t Bergse VMBO om in daden om te zetten wat de creatieve geest had verzonnen o.l.v. Peter Franssen, leraar beeldende vorming, doen de leerlingen van zijn twee brugklassen mee aan de door Fotogroep Nadir, met steun van het Stadlander Buurtcultuurfonds, georganiseerde fotowedstrijd voor de jeugd. Om beslagen ten ijs te komen worden de plannen eerst op papier uitgewerkt of geprepareerd. De leerlingen hebben opvallend veel op met snacks en snoep. Het zijn 2 onderwerpkeuzen waar de brugklassers bij het horen van het thema van de fotowedstrijd, ‘eten’, blijkbaar als eerste aan denken. Sommige leerlingen vertrekken met camera de stad in richting een restaurant, andere leerling vormt met bestek de letters van het woord ‘eten’ en een ander tovert met kleurstoffen en propjes papier een apart soepje in elkaar. Daniëlla heeft

iets met snoepjes bedacht. Net als in het sprookje van Hans en Grietje creëert zijn een huisje van snoepgoed om te fotograferen. Hoe verder de les vordert, hoe meer je aan de uitdrukking ‘knibbel knabbel knuisje…’ moet denken. Het resultaat is kleurrijk en ziet er lekker uit. Daniëlla: “Het is alleen jammer dat de snoep door de lijm aan de achterkant niet meer op te eten is”. Haar foto is één van de bijdragen van de leerlingen van ’t Bergse VMBO die mee gaat dingen naar een plekje op de expositie die de jury van fotogroep Nadir op 1 en 2 juni, tijdens het evenement Proefmei, inricht in Vestzaktheater Het Zwijnshoofd in Bergen op Zoom. Later zijn de foto’s tussen 10 en 22 juni te zien in de bibliotheek van Bergen op Zoom. Daar zullen ook de uiteindelijke winnaars in de diverse leeftijdsgroepen bekend worden gemaakt. Ook mee doen? Ben je tussen de 5 en 17 jaar, woonachtig of schoolgaand in de Gemeenten Bergen op Zoom, Tholen, Woensdrecht, Steenbergen of Roosendaal? Stuur dan snel je foto in. Dit kan tot 1 mei. Meer info: www.fotogroep-nadir.nl

Lilian Mungra eerste vrouwelijke 5e dan in karate

Een nieuw leven voor brei- en naaimachines STEENBERGEN - Heeft u een naai- of breimachine en doet u er niets mee? Dan is Tools To Work in Teteringen (voorheen Derde Wereld Werkplaats) er blij mee. In de werkplaats worden de machines nagekeken en zo nodig geviseerd. Een goed werkende machine met een gereedschap setje, naaigaren, stoffen of wol kan dan aan een nieuw leven beginnen in Rwanda. In november 2013 zullen drie vrijwilligers van Tools To Work naar Rwanda reizen om mensen daar op te leiden tot naai- en

breimachine monteur. Uit de opgeleide monteurs worden de beste gekozen om vervolgens een opleiding te krijgen om zelf mensen op te leiden. Dit Sewing and Knitting Information Transfer (SKIT) project is eerder succesvol geweest in Kenia, Oeganda en Sierra Leone. In Kenia is het SKIT project begonnen in 2008. Het breidt zich uit als een olievlek. Halverwege dit jaar zal er een nascholings cursus worden gegeven door vrijwilligers van Tools To Work om alle vragen te beantwoorden die bij het werk zijn opgerezen bij

de monteurs. Zij zullen ook vertrouwd gemaakt worden met de nieuwste machines. Voor het SKIT project in Rwanda hebben we naai- en breimachines nodig. Dus onze oproep is: Als uw naai- en breimachine werkeloos bij u staat, geef hem aan Tools To Work en weet dat met uw machine een man of vrouw in Rwanda straks de kost kan verdienen. Tools To Work, Laanzichtweg 101, 4847 SH Teteringen, tel. 076-5810202, www. ToolsToWork.nl. U kunt ook inleveren bij: DPA, De Roterij 17, Burgh Haamstede, tel. 0111-651690.

Beachvolleybaltoernooi STEENBERGEN - Op eerste Pinksterdag 19 mei vindt alweer voor de 22e keer het Beachvolleybal toernooi plaats van SV Diomedon. De Markt in Steenbergen zal weer als vanouds worden omgetoverd tot een uniek sportterrein in beachsferen. Er wordt gespeeld van 12.30 tot 16.30 uur en van 17.00 tot 21.00 uur, door competitiespelers en vooral door recreanten, totaal

maximaal 70 teams. Ook dit jaar wordt het sportevenement weer extra gezellig gemaakt voor jong en oud met prima muziek en een springkussen. De omliggende horeca kan iedereen die dat wil, van een natje en een droogje voorzien. Dus doe mee of kom kijken, dit mag u niet missen! Het inschrijfformulier kunt u downloaden op www.diomedon.nl. Inschrijven vóór 11 mei. Maar wees er snel bij! De middag is zo goed als vol, de avond biedt nog plaats. Tel. info: Anja Huijsmans: 0167-561526. PAGINA 12

Lilian Mungra vóór haar examen.

STEENBERGEN - Op 16 en 17 april heeft Lilian Mungra als eerste vrouwelijke karate ter wereld met succes haar 5e dan (zwarte band met 5 gouden strepen) examen afgelegd. Dit examen is in Vilnius afgenomen door het voltallige Wereld Karate examencommissie. Een prestatie van groot formaat. Lilian, wonend in Hoogerheide zet zich al 40 jaar in voor het Karate, zowel nationaal als internationaal. Een wonderbaarlijke lijst van activiteiten door de jaren heen. Begonnen als 10 jarige was ze van 1979 tot en met 1998 ongeslagen Nederlands

en Open Belgisch kampioen. Na haar vele nationale en international toernooien waar ze altijd bij de top 3 eindigde is ze zich gaan specialiseren als scheidsrechter en geeft nu de opleiding tot scheidsrechter in het Karate. Momenteel is ze, ook als enige vrouw binnen het karate, voorzitster van de Nederlandse Shin-Kyokushinkai Karate Organisatie. Haar betrokkenheid strekt tot ver in Japan, waar ze afgevaardigde is van Nederland binnen het Japanse budo gebeuren. Naast deze ‘hobby’ is Lilian docent Engels en docent Nederlands op de school voor voortgezet onderwijs ‘t Ravelijn in Steenbergen. Een top prestatie van een top vrouw!


Nieuwe modellen DBasic-line!

Diverse kleuren!

Inc l. act ie fornu is! Ook los leverb aar ; ₏ 119 9, IN ONZE SHOWROOMS: VOLOP ACTIES GRABBELTON KOOKDEMO’S NIEUWE COLLECTIE DBASIC-LINE

Voegwerk!

TE HUUR ‡236/$*%('5,-)658,07(HQVKRZURRPV diverse nieuwe mogelijkheden, in grootte variÍrend tussen ca. 100m2 tot 650m2, en van ca.650 tot 1.300m2. (evt. met palletstellingen mogelijk) DDQRSDIULW$WH+DOVWHUHQ%HUJHQRS=RRP HQ

QDELMRSDIULW$$2XG*DVWHO5RRVHQGDDO ‡.$1722558,07(RSERYHQVWDDQGHORFDWLHV ca 25 - 57 - 104 - 263m2: Evt naar wens apart of in combinatie met div. opslag/bedrijfsruimte of showroom, werkplaats etc. Lage huur, ook korte perioden! Allen MULTIFUNCTIONEEL, LQGLHQJHZHQVWPHWNDQWRRUNDQWLQHRI VKRZURRP uitstek. ligging en uitstraling, met zeer ruime parkeervoorzieningen. %HORQVYRRUGHODDWVWHZLM]LJLQJHQWHO

ZZZNDQWRRURSVODJEHGULMIVUXLPWHQO

BESTEL VIA INTERNET MET MOGELIJKHEID TOT BEZORGING: MAROS.NL

17

E 

80 . 11

vakbekwame

OP = OP 30 APRIL OPEN VAN 9 TOT 12 KRONI NGSBURGER

VOEGER zoekt voegwerk

06-55887266

Antiekrenovatie Hans Swanenberg s6ERWIJDERENVANVERF ENLAKLAGEN s/PNIEUWKLEURENENOFLAKKEN s/OKVOORALUWOVERIGEMEUBELEN s4EVENSSTRAAL ENSPUITWERK s+EUKENRENOVATIE s3TOELENMATTENENWEBBING :EVENBERGSCHEN(OEK 4EL&AX 

WWWANTIEKRENOVATIENL

SCHOUDERKARBONADE 3KG 10.-

RUNDERRIBLAPPEN RUNDERBIEFSTUK KIPPENPOTEN

½KG

ORANJE PATE 100GR 1.55 BALLETJES VAN DE KONING 250GR 2.98

RUNDERKOGELSOEPVLEES/ PAARDEN ORANJE SALADE 99 99 99 49 BIEFSTUK HACHEE HAAS 3. ½KILO 4. ½KILO 2. 100GRAM1. 100GR 1.49

RUNDER GEHAKT 1 KILO

2.99 ½KG 3.99 1KG 4.99

5ST. 3.40 gratis wimpiesaus

ROOSENDAAL | VOLTASTRAAT 9 | KIJK OP MAROS.NL


W E S T- P O I N T V O O R D E M U Z I E K L I E F H E B B E R We s t - Po i n t ge e ft g ra a g a a n e e n i e d e r d e ru i m te o m z i ch te p re s e n te re n . H e b j e w a t t e m e l d e n ? L a a t v a n j e h o r e n v i a w w w. w e s t - p o i n t . n l Een DJ met een druk leven…

Darkraver op 90’s No Limits Bergen op Zoom Het festivalseizoen komt er aan en dat alleen al is reden genoeg om Darkraver over zijn zomerplannen te spreken. Onder de naam Darkraver staat hij 11 mei op de Plaat in Bergen op Zoom tijdens 90’s No Limits. DOOR ROBBY VAN DER ZANDE Darkraver moet de hele week schakelen. Van het artiest zijn naar het vaderschap, hij en zijn vrouw hebben 2 kinderen, en terug. Omschakelen blijkt niet moeilijk, nou ja behalve op de maandag dan. “Van donderdag op vrijdag omschakelen gaat makkelijk” , lacht de vijfenveertig jarige artiest. De formule is simpel: naar een evenement, een aantal Baco erin, plaatjes draaien en het gaat los. “Tussen maandag en vrijdag ben ik best, rustig, chill, haast verlegen. In het weekend op het podium ben ik druk, beestachtig, dan gaat het los!” Bacardi Cola is daarbij het toverwoord, want iedereen die Darkraver kent, weet dat hij fan is van dit mixdrankje. “Ik heb geprobeerd het soms een weekend niet te drinken, maar dat is lastig.” Duidelijk is dat de remmen losgaan als hij wat opheeft, “Soms ben ik nog dronken van de gig ervoor” , klinkt het lachend. Buiten de weekenden gaat het er echter anders aan toe. “Door de weeks ben ik altijd nuchter.” Maar dat is niet het enige verschil. “Van normaal leven naar feest is makkelijk, maar zondag op maandag is zwaar. Op maandag staan de kinderen al om zeven uur aan je bed.” Darkravers

Agenda

DJ Darkraver.

kinderen zijn net twee en tijdens het interview heeft hij alle tijd, want ze liggen even op bed. “Als de kinderen ouder zijn, gaat mijn vrouw werken en voor me zorgen. Ik word dan huisvader. “ Voor zijn kids heeft hij ook nog andere ideeën. “ De een gaat snel iets doen met draaien, de andere op zangles. Ik word de manager.” Voorlopig is dat allemaal niet aan de orde, want zijn tweeling is pas twee…... Gelukkig staat de agenda ramvol met optredens. Zelden kosten die moeite, maar als er house gedraaid wordt, is het toch net even anders. “House draai ik niet wekelijks. Iedereen

denkt dat ik een hardcore DJ ben, die in de house wil infiltreren. Op het podium wil ik me dan ook niet laten kennen.” En zo komt het dat Darkraver tijdens zijn house gigs extra zijn best doet, of op grote feesten. Op west-point.nl kun je het volledige interview lezen. Win! Win! Win! Deel dit interview op Twitter met @west_ point of geef een reactie via Facebook en laat ons weten waarom je tickets wilt winnen. Je maakt kans op 2x2 Tickets voor 90’s No Limits.

Cortonville presents Mezz Breda donderdag 25 april 20.00 Meezingen met Volendam De Maagd Bergen op Zoom donderdag 25 april 20.00 Kicks!’n HEF Gebouw-T Bergen op Zoom vrijdag 26 april 21.00 Amazing Stroopwafels De Kring Roosendaal vrijdag 26 april 18.30 Smashing Sebastian Mezz Breda vrijdag 26 april 21.00 Stuiterbeesten El Corazon Roosendaal vrijdag 26 april 21.00 Made In Belgium Gebouw-T Bergen op Zoom zaterdag 27 april 20.30 Nueva Manteca De Maagd Bergen op Zoom zaterdag 27 april 20.00 Screaming Billy On The Roof Time-Out Roosendaal zaterdag 27 april 23.00 Club V00D00 Mezz Breda zaterdag 27 april 21.00 The Hague Trio De Kring Roosendaal zondag 28 april 19.00 My Hidden Mezz Breda zondag 28 april 16.30 Quiz’m Gebouw-T Bergen op Zoom zondag 28 april 14.30 Of Course Café Stroop Bosschenhoofd maandag 29 april Armand Café De Klomp Etten-Leur maandag 29 april 21.30 Tuff Enuff e.a. Café De Klomp Etten-Leur dinsdag 30 april Yamato De Maagd Bergen op Zoom woensdag 1 mei 20.00 Uriah Heep Gebouw-T Bergen op Zoom donderdag 2 mei 19.30 Jami Faulkner Mezz Breda donderdag 2 mei 20.00 Southern Stars Theatre Company De Maagd Bergen op Zoom vrijdag 3 mei 20.00 Wantwo Trash Mezz Breda vrijdag 3 mei 19.00 Just Like New York De Kring Roosendaal vrijdag 3 mei 20.00 Daniël Lohues De Kring Roosendaal vrijdag 3 mei 20.30 JB Meijers Gebouw-T Bergen op Zoom vrijdag 3 mei 20.30

Gratis festival in Bergen op Zoom op Hemelvaartsdag (9 mei)

Nu Online

Derde editie ‘Op De T Festival’

Op de website van West-Point tref je steevast actuele achtergrondinformatie aan. Zoals de laatste muzikale nieuwtjes, de evenementenagenda, videoreportages, bandnieuws en uitgebreide fotoseries.

Muzikale reis door geschiedenis New York én Roosendaal

Ismène Elbers: “Bij ‘Just Like New York’ vielen puzzelstukjes samen”

Objazzion speelt in Just Like New York.

Een muzikale reis van de jaren dertig tot nu: dat is de samenvatting van de muziektheater voorstelling ‘Just Like New York’ in De Kring in Roosendaal. Want waar we nu een crisis hebben, was dat in de jaren dertig niet veel anders. DOOR ROBBY VAN DER ZANDE “In 1930 was er een wereldcrisis en zo iets blijft altijd terugkomen. Dat is een gegeven en daar heb ik een verhaal over geschreven. ” , vertelt Ismène Elbers. Ismène is producente achter de voorstelling Just

Like New York en treedt er met haar band Objazzion op, daarnaast brengt ze ook solo een optreden. “Ik heb vele muzikale artiesten gedaan” , lacht ze. Gedaan is in deze zin de (backing) vocals verzorgen, wordt er direct genuanceerd. “Op mijn dertiende ben ik begonnen met theater. Toen tourde ik al twee maanden alleen door België met in de weekenden én door de weeks optredens.” De toon om met muziek aan de slag te gaan was al jong gezet én dit bleef haar hele leven een rol spelen, tot haar vader stierf. “Toen dacht ik: is dit het wel?” Een carrière kans van haar man, om in Azië iets op te zet-

ten, deed het roer omgooien. “Als ik hier kan zingen, kan ik het ook daar” , klinkt het stellig. Het nieuwe land leerde haar om haar talenten anders in te zetten en grenzen te verleggen. “Terugkomen naar Roosendaal was een hele shock. Niet zo zeer Roosendaal, maar heel Nederland was veranderd”. Over de voorstelling zegt Ismèn: “Ik ben blij een stukje cultuur te kunnen en mogen brengen. Het is muziek uit Roosendaal, ondanks dat het Amerikaans is.” Dat laatste zit hem in de keuze voor de nummers, want mét de titel Just Like New York is het niet lastig inspirerende nummers te vinden. Van onder andere Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Sting, Simon & Garfunkel en Glenn Miller. De muzikanten die bovenstaande artiesten (en meer) gaan vertolken zijn Valley Sound Big Band, Objazzion, Stef Broos, Arno Knoope, Leonardus Guit, Evelien van den Bergh, Linda van der Veeken én natuurlijk Ismène zelf. De rode draad is een muzikale trip door de muziekgeschiedenis van New York van de jaren dertig tot nu, terwijl de ontwikkelingen in Roosendaal ook niet vergeten worden. Daarvoor werd in het stadsarchief gedoken, met kilometers materiaal. Zoveel dat de medewerkers vooraf aanduidden waar het best wél en niet gekeken kan worden. “Daar wil je niet kijken, zeiden ze dan. Dat is vaak de reden dat ik juist wel kijk, het trekt aan” , lacht Ismène. Just Like New York: 3 mei in De Kring te Roosendaal. Meer info: justlikenewyork.nl.

Memphis Maniacs speelt ‘Op De T Festival’.

Op De T Festival wordt dit jaar voor de derde keer op het Wilhelminaveld georganiseerd. Een paar weken geleden maakte Gebouw-T, organisator van het festival, al bekend dat Memphis Maniacs de headliner is van het Op De T Festival. Deze feestband weet verschillende covers perfect in elkaar over te laten vloeien en naast een goed repertoire, hebben ze een buitengewoon vermakelijke performance waar ze het publiek volledig in mee krijgen. Inmiddels is het totale programma van het festival bekend. Naast Memphis Maniacs staat Reservoir Dogs Band op het programma. Zij spelen nummers uit de films van Quinten Tarantino. Dit jaar programmeert de organisatie voor het eerst een reggae band; Leah Rosier And The Two Rootsband. De Amsterdamse zangeres, Leah Rosier mag zich een van de bekendste reggae artiesten noemen van Nederland, daarnaast maakt haar samenwerking met Two Roots

dit een nog interessantere act om te zien. Ook dit jaar staat er weer lokaal talent op het programma; zoals de Roosendaalse blues formatie Farstreet en Fully Revised And Updated uit Bergen op Zoom. Deze band is bekend van de bandcompetitie Tstrijd van Gebouw-T. Ze begonnen in 2011 en spelen nu al eigen werk. Hun sound is te beschrijven als rock dat neigt naar punk. Na afloop van Op De T Festival om 20:00 uur gaat het feest door in Gebouw-T. Hier vindt de Op De T Afterparty plaats met Waterput Swing. DJ’s WCoolJ, DJ Gilly en DJ Joost draaien alle dansbare platen uit de genres new wave, britpop, funk, drum ’n bass en alles wat er tussen ligt. Het festival wordt gepresenteerd door rapper en producer Kayaman. Hij groeide op in Bergen op Zoom en is bekend als producer van o.a. Ali B en Yes-R. Het festival is voor jong en oud. Speciaal voor de kleintjes is er een kinderhoek. Meer informatie over het festival is te vinden op www.opde-t.nl.

W W W . W E S T - P OIN T. N L - IN FO @ WES T- POINT.NL - WWW.WEST- POINT.NL - INF O@ W E ST - PO INT . NL - W W W . W E ST - PO INT . NL PAGINA 14


IN EN OM DE TUIN

PLANTENKWEKERIJ

Neem ook een kijkje op onze nieuwe website www.ramona-kwekerijen.nl

Het plaatsen is vakwerk. dat staat er voor jaren. Kwaliteit en degelijkheid, daar komt het op aan. Betonpaal in combinatie met betonplaat. Houtdelen vrij van de grond, kan niet rotten.

G.NL

WWW.DENENGELSMANSIERBESTRATIN

Evt. gratis thuisbezorging. Kies voor Den Engelsman Tuinmaterialen

Veilingweg 9, 4697 RB Sint-Annaland T; 0166-653190 F: 0165-653740

www.denengelsmansierbestrating.nl

DE SCHANS, Steenbergseweg 6 HALSTEREN Telefoon 0164-686418 www.deschanstuinschermen.nl

Ook voor rooien en verwijderen van uw oude erfafscheding!!!

De zomer komt er weer aan, het slechte weer lekker van de baan. Voor de VROLIJKE ZOMERBLOEIERS moet je bij plantenkwekerij Ramona langs gaan. Waar ook volop GROENTE- EN VASTE PLANTEN buiten klaar zullen staan. De prijs is ook oke, dus valt het voor uw beurs ook weer mee. LET OP!! Omdat er dit jaar geen oranjemarkt is zijn wij met Koninginnedag heel de dag geopend en bereikbaar !!!

GRASZODEN

J. DE BLAAY

De beste kwaliteit van West-Brabant! Kijk en vergelijk

VANAF HEDEN LEVERBAAR UIT ONS CONTAINERVELD:

“Ramona”

Kapelstraat 19 Heerle Tel. 0165 - 303665 of 06 - 51064661

Graszodenkwekerij Heidehoeve Vervul 1a - Rijsbergen tel: 076 - 596 27 36

Bomen voor in uw tuin

www.heidehoeve.com

O.a. dakplataan / leilinde / bolcatalpa B @ B @ Dennestraat 15, 4709 PR Nispen, 06 20351993 B @ B zomerbloeiers in veel soorten - bomen Zie ook onze webwinkel op @ tuinplanten - struiken - divers fruit www.boomkwekerijbartelen.nl B fruitsappen puur natuur @ B ( @ Fruit en Tuinplanten Plantenkwekerij Marc Raats B Afgeslechtedijk 25 Steenbergen * Perkplanten Koopzondagen 21, 28, @ * Geraniums 30 (konninginnedag) april B Open van maandag tot zaterdag. * Fuchsia’s Dagelijks open van * Surfinia’s @ Ma t/m za 9.00 u – 18.00 u

Ook voor de hovenier!!

KONINGSDAG OPEN VERB EEK

* Hanging baskets zondag 11.00 u – 17.00 u Bergsebaan 118, Nispen * Kuipplanten 06-16380941 * Vaste planten * Heesters Uitgebreid en vernieuwd * Potgrond Dagelijks verse aardbeien. * etc. etc

www.plantenkwekerijmarcraats.nl

Te Koop

BUXUS

TAXUS

2 jarig - 20/30 cm

20/40 cm

€ 0.40 per stuk

€ 0.40 per stuk

Zundert, 076-5973377

WWW.HOBBYKAS.NL

Budget kas

€ 350,-

Alu-pro kas

v.a. € 925,-

Combi-pro kas

v.a. € 950,-

" " " " " " " " " " " "Aannemersbedrijf van Haaften B.V. Sierbestrating van Haaften

Wij zijn leverancier van o.a.: ^ŝĞƌďĞƐƚƌĂƟŶŐ ůŽŬŚƵƩĞŶ ^ĐŚƵƫ ŶŐĞŶ dƵŝŶǀĞƌůŝĐŚƟŶŐ ^ƉĞĞůƚŽĞƐƚĞůůĞŶ dƵŝŶďĞĞůĚĞŶ dƌĂŵƉŽůŝŶĞƐͬ^ŬĞůƚĞƌƐ KǀĞƌŬĂƉƉŝŶŐĞŶ

erk, Aanleg, grondw tsen riolering, plaa ǀĂŶďůŽŬŚƵƩĞŶ

Paasdijkweg 19A, 4693 RE POORTVLIET Tel.: 0166 61 92 00 Pilootweg 5, 4696 RJ STAVENISSE Tel.: 0166 69 29 77

WWW.VANHAAFTENPOORTVLIET.NL

Kernen planten Koningslinden

Victoriaanse kas v.a. €1400,Bel voor onze folder/prijslijst

Showterrein met 36 kassen

EMBREGTS KASSEN Gors 70 Hoeven 0165-502506

Mooie prestaties bij lange zwemmiddag in de Stok STEENBERGEN - Rick Bulman won zowel de 100m vlinderslag als de 200m wisselslag overtuigend. Hij verbeterde op beide afstanden zijn persoonlijke record weer met seconden. Job Erdman zwom een pr op de 100m schoolslag en 50m vlinderslag. Koen Iriks kwam ook op beide afstanden aan

de start. Hij haalde op de vlinderslag de zilveren medaille en op zowel de vlinder- als de schoolslag een pr. Lars Bulman won zowel de 50m vrije slag als de 50m schoolslag. Iris Iriks haalde zilver op de 50m vrije slag en brond op de 100m wisselslag. Sverre Spijker haalde een mooie medaille op de 50m vrije slag en 50m schoolslag. Op beide afstanden verbeterde hij zijn pr.

Biljarten Regio Competitie NIEUW-VOSSEMEER- Biljarten Regio Competitie 2012-2013, na ronde 15. A-Teams: 1. Hoeven 1 643,269 15, 2. Keijenburg-1 627,479 15, 3. S.B.Ponderosa 1 624,817 15, 4. Halsteren 5 618,912 15, 5. Steenbergen 2 613,831 15, 6. Oud Gastel 1 612,875 15, 7. de Heen 1 609,586 15, 8. Welberg 2 605,505 15, 9. Halsteren 4 596,749 15, 10. Vossemeer 1 587,785 15, 11. Welberg 1 586,140 15, 12. Welberg 3 585,616 15, 13. Halsteren 2 584,562 15, 14. Halsteren 1 579,557 15, 15. Steenbergen 1 578,004 15, 16. Lepelstraat 1 577,939 15, 17. Halsteren 3 571,554 15, 18. Lepelstraat 2 554,207 15, 19. Oud Gastel 2

553,336 15, 20. S.B.Ponderosa 2 529,274 15. B-Teams: 1. Oud Gastel 3 639,068 15, 2. Oud Gastel 5 633,992 15, 3. de Hofstee 1 627,377 15, 4. Halsteren 8 626,926 15, 5. Oud Gastel 4 624,333 15, 6. Stampersgat 2 613,696 15, 7. de Heen 3 612,868 15, 8. de Heen 2 611,477 15, 9. Halsteren 9 603,227 15, 10. S.B.Ponderosa 3 601,097 15, 11. de Duiventoren 2 594,924 15, 12. Steenbergen 3 584,462 15, 13. Welberg 4 577,769 15, 14. de Duiventoren 1 574,917 15, 15. Welberg 5 574,802 15, 16. Steenbergen 4 572,581 15, 17. Halsteren 10 565,685 15, 18. Halsteren 6 565,003 15, 19. Steenbergen 5 560,741 15, 20. Halsteren 7 553,734 15. Wedstrijdleiders: Henk Vrijhoef en Dinnus Frijters.

NIEUW-VOSSEMEER - De troonwisseling op 30 april heeft hoogstwaarschijnlijk een nieuwe traditie voortgebracht in NieuwVossemeer. Daar werd maandagavond de eerste Koningslinde geplant op de hoek van de Wenerstraat/Gerardus Mensstraat/ Witte Hekke. Het planten van de linde was een initiatief van de Agrarische Natuur Vereniging Brabantse Wal, de dorpsraad en de Oranjevereniging van Nieuw-Vossemeer. Zij kregen daarbij hulp van de in Nieuw-Vossemeer wonende wethouder Cor van Geel. De initiatiefnemers hopen dat hiermee een nieuwe traditie is geboren. Vorige week plantte de cultuurhistorische vereniging Nyen Aenwas Van Nassau ook al een Koningslinde naast het hertenkamp in Dinteloord. Het dorp aan de Dintel kent al langer een traditie van koningsbomen, want bij het hertenkamp staan ook een Beatrix- en Wilhelminaboom. Burgemeester Saskia Bolten en wethouder Leo Heijmans steken op 30 april de spade in de grond om langs het voetpad op de vestingwal nabij het gemeentehuis in Steenbergen. Dat gebeurt rond 11.45 uur, na de aubade. Met het planten van de Koningslinde wordt uiting gegeven aan de kroning van Willem-Alexander. FOTO NIEK PERDAEMS PAGINA 15


SPORT

Heren 1 Voverdi kampioen

SJO Prinsenland

DINTELOORD - Het 1e herenteam van Volleybalvereniging Voverdi is kampioen geworden in de hoogste klasse van de Onafhankelijke Recreantencompetitie. Deze prestatie is bijzonder omdat het herenteam pas dit jaar de overstap naar deze competitie maakte. Ondanks de smalle teambezetting slaagde het herenteam er in om 18 wedstrijden achter elkaar winnend af te sluiten en daarbij maar 2 sets aan de tegenstanders af te staan. Door deze score is het kampioenschap al vroeg in het seizoen binnen, er moeten immers nog 4 wedstrijden gespeeld worden. De laatste wedstrijden werd de ranglijst scherp in de gaten gehouden om te berekenen wanneer het kampioenschap kon worden behaald. Uiteindelijk was het woensdag 3 april zover. In een rechtstreeks duel tegen nummer 2, het team van Breda Beach Eb, kon het kampioenschap veilig worden gesteld. Alleen sloeg het noodlot in de voorafgaande wedstrijd toe. De middenaanvaller Gerben Ottevanger raakte geblesseerd en zou niet op tijd hersteld zijn voor deze beslissende wedstrijd. Gelukkig was Geert v.d. Doel bereid om als invaller mee te

Uitslagen zaterdag 20 april Prinsenland B1-Odio B1 2-4 Kogelvangers C1-Prinsenland C1 2-3 SC Gastel MC1-Prinsenland MC1 3-0 Cluzona D1-Prinsenland D1 0-6 Prinsenland D2-Victoria’03 D3 1-1 Prinsenland MD1-Unitas’30 MD1 1-0 Victoria’03 E1-Prinsenland E1 1-6 Prinsenland E2-Cluzona E3 3-4 DHV E2-Prinsenland E3 3-6 Prinsenland E4-Klundert E4 4-3 Prinsenland F1-De Fendert F2 0-3 Zwaluwe F1-Prinsenland F2 7-2 Prinsenland F3-Unitas’30 F7 0-4 Unitas’30 F14-Prinsenland F4 4-4 De Fendert MP1-Prinsenland MP1 5-0

Het kampioensteam.

doen. Met Tim de Nijs en Robert-Jan de Nood als buitenaanvaller en Wilco van der Vorm en Maurits de Jong gingen de heren van Voverdi de strijd tegen Breda Beach Eb aan. In een gelijk opgaande en spannende wedstrijd werd voor elk punt en set gevochten. Deze vechtlust werd beloond, Voverdi wist elke set met een minimale voorsprong winnend af te sluiten.

Het kampioenschap voor het herenteam van Voverdi was na afloop van de derde set een feit. Coach Ruud Pijl en aanvoerder Peter Leijten waren trots op deze unieke prestatie. Na afloop van de wedstrijd werden de kampioenen in de Buitelstee, in aanwezigheid van vele supporters en verenigingsleden, door het bestuur van Voverdi gehuldigd.

- dinsdag 30 april - donderdag 9 mei - vrijdag 10 mei - maandag 20 mei zijn alle poliklinische afdelingen

Bijna lukte het T.C.S. nog STEENBERGEN - In haar laatste wedstrijd heeft T.C.S. lange tijd in grote spanning gezeten. Tegen Smash’70 werd de maximale score van 0-10 gehaald en daarna was het wachten op de uitslag van koploper Pinpongers. Met nog 3 wedstrijden te spelen stond het daar 3-4 en bij een uitslag van 5-5 zouden de Steenbergse tafeltennissers toch nog de titel grijpen. Het werd zelfs 4-5, maar een kwartier later en bij een 4-6 uitslag was er nog niets duidelijk. Samen eindigden beide teams op 65 punten, onderlinge score was ook 10-10 doordat beide teams hun thuiswedstrijd met 6-4 hadden gewonnen. Bij de

gametelling in de 2 onderlinge wedstrijden bleek de stand 42-40 te zijn in het voordeel van Pinpongers en waren zij kampioen. Vrijdag 26 april komt T.C.S. nu in actie in een beslissingswedstrijd en kan daar nog promotie worden afgedwongen. Ook in haar laatste wedstrijd in de 5e klasse kon T.C.S. 2 geen vuist maken. Tegen Breda 4 werd met 7-3 verloren en in het najaar keert het team terug in de 6e klasse. T.C.S. 3 deed het de laatste wedstrijd wel goed. Bij ODT werd een mooie 4-6 overwinning behaald. Voor de 4e keer op rij ontliepen ze, nu zelfs duidelijk, een degradatiewedstrijd. Opmerkelijk moesten ze liefst 6 keer op rij wel een extra keer in actie komen om degradatie te voorkomen.

van het Lievensberg ziekenhuis

Voor de jeugd stond er, na het behalen van de titel, weinig meer op het spel. Door een 8-2 zege op Breda 4 deden ze hun sportieve plicht. Invaller Rik Savelkouls deed het redelijk en bracht ook een set op zijn naam. Een dag later traden 2 jeugdspelers van T.C.S. aan in de finale van de jongenspupillen-D. Zij boekten een mooi resultaat met een 3e en 4e plaats. Rik Savelkouls werd 3e met vier setwinsten, Feije van Est legde met 3 punten beslag op de 4e plek. Programma Vrijdag 26 april 20.00 uur speelt T.C.S. 1 een promotiewedstrijd in Bergen op Zoom. Tegenstander wordt Vice-versa 3 of The Back Hands 6.

Dinteloord punten liggen DINTELOORD - De ontmoeting van vv Dinteloord tegen SSV’65 uit Goes werd gekenmerkt door veel strijd en positieve inzet, maar helaas voor het geringe publiek was het geen goede, aantrekkelijke wedstrijd. Het was voor beide teams lastige spelen met een behoorlijk, straffe harde wind en door de langdurige droogte een moeilijk te bespelen grasveld. Dinteloord had in de 1e helft het betere van het spel en men kwam in de 15e minuut op een verdiende voorsprong door een kopbal van Remi Sulkers. In de 20e minuut was een goede redding van Ivo Boluyt nodig om de verkregen

Programma donderdag 25 april Halve finale beker: Prinsenland D1-Unitas’30 D1 a.19.00u Zaterdag 27 april Prinsenland A1-Vivoo A1 a.13.00u Prinsenland B1-BSC B2 a.12.45u Steenbergen D2-Prinsenland D1 v.11.30u Klundert E4-Prinsenland E2 (B) v.7.45u Kogelvangers E3-Prinsenland E3 (B) v.9.15u Prinsenland E4-Klundert E3 (B) a.10.30u WHS F1-Prinsenland F1 (B) v.9.30u Prinsenland F2-NSV F1 (B) a.9.00u Unitas’30 F9-Prinsenland F3 (B) v.7.30u Meto F4-Prinsenland F4 v.7.45u Alle overige teams zijn vrij.

voorsprong te behouden. Na 29 minuten spelen kwam Dinteloord goed door over de rechterkant en Remi Sulkers kreeg een niet te missen mogelijkheid. Hij wilde de bal intikken, maar door het droge, ongelijke veld stuitte de bal net voor zijn voet op en de kans ging verloren. In de 2e helft was SSV’65 de betere ploeg en Dinteloord kroop een paar keer door het oog van de naald en men wist de 1-0 voorsprong lang vast te houden. Het team van trainer Marco Groeneveld bracht de stand in de 86e minuut op gelijke hoogte. Gezien het spelbeeld van de 2e helft was het de verdiende gelijkmaker. Na een goed aangesneden voorzet kon Gerben de Wolf ongehinderd

de 1-1 binnenkoppen. Om eventuele promotiewedstrijden te spelen moeten de laatste 2 competitiewedstrijden op 4 en 11 mei tegen respectievelijk tegen Arnemuiden en Duiveland goed worden afgesloten. Uitslag zaterdag 20 april Dinteloord-S.S.V. ’65 1-1 EBOH2-Dinteloord 2 2-1 Zaterdag 27 april Dinteloord vrij Dinteloord 2-A.S.W.H. 3 a. 14.30u. Dinteloord 3-V.V.C. ’68 6 a. 14.30u. Internos 5-Dinteloord 4 v. 13.30u. Donderdag 2 mei Irene ’58 3-Dinteloord 4 19.30u. v. 18.15u.

gesloten, met uitzondering van de afdeling Spoedeisende hulp.

www.lievensbergziekenhuis.nl

SC Welberg Uitslagen Victoria’03 C3-SC Welberg C1 5-5 SC Welberg D1-Internos D5 1-3 FC Moerstraten E1G-SC Welberg E1 4-0 SC Welberg E2-MOC’17 E11 4-3 Nieuw Borgvliet F1-SC Welberg F1 0-2 SC Welberg F2M-Vivoo F2 6-0 ST SC Welberg/NVS MB1-Baronie MB1 5-2 Zundert MC1-SC Welberg MC1 3-2 Cluzona MD1-SC Welberg MD1 4-1 Cluzona ME1-SC Welberg ME1 1-0 Cluzona F6G-Sc Welberg F2M 2-1 Halsteren M1-SC Welberg M1 2-5 Sc Welberg 2-Vrederust 2-1 SC Welberg 3-SC Kruisland 4 0-8 Dioz 4-Sc Welberg 3 3-0

Programma woensdag 24 april NVS B1-SC Welberg B1 18.30 Donderdag 25 april Tholense Boys ME1-SC Welberg ME1 19.00 SC Welberg 3-Schijf 3 19.30 SC Welberg VR1-BSC VR3 19.30 Zaterdag 27 april SC Welberg B1-FC Bergen B1 14.00 SC Welberg C1-BSC C3 12.30 DVVC MD2-SC Welberg MD1 10.00 ODIO ME1-SC Welberg ME1 10.45 SPS 3-SC Welberg 2 14.30 Zondag 28 april SC Welberg 1-SVC 1 14.30 Cluzona 6-SC Welberg 3 10.00 SC Welberg VR1-NVS VR1 11.00

In de ronde van het Maaskantje

Podiumplaats voor Jurriën Bosters

NVS E2 vroegtijdig Voorjaarskampioen NIEUW-VOSSEMEER - Een wedstrijd voor het einde van de competitie heeft het E2 gemengd voetbalteam van de NVS Nieuw Vossemeerse Voetbalvereniging de titel al gepakt.

Gemengd Jeugdteam NVS E2 bestaande uit (v.l.n.r.): Teamcoach Bart de la Fosse, Rhena Bosters, Lisa de la Fosse, Koen Vael, Bart v. Tilburg, Alexander Jörg, Jochem ‘t Hoen, Mortaza Alawi, Aycan Ivanof, Trainer Thijs de Wit, liggend Giovanni Koopman, Gijs Luijks. Op de foto ontbreekt trainer Dimitri Luijks.

Het kampioenschap werd zaterdagochtend voor eigen publiek met stralende zonneschijn veilig gesteld in een spannende wedstrijd tegen SPS Poortvliet. NVS moest alleen maar gelijk spelen of natuurlijk winnen mocht ook tegen SPS en dat deden ze in een superspannende wedstrijd en wonnen met 6-4. Helaas kon een van de hoofdtrainers - Dimitri Luijks - niet meevieren, omdat hij zich op zakenreis in Engeland bevond. Na afloop van de beslissende wedstrijd ontvingen alle teamleden een slokje uit de (kinder!)champagnefles en daarna toerden ze met een mooi versierde carnavalskar door heel Vossemeer. Met lekkere friet en snackjes werd deze geweldige overwinning beëindigd. PAGINA 16

Het podium van de wielerronde van het Maaskantje.

STEENBERGEN - Jurriën Bosters uit Steenbergen behaalde zondag 21 april alweer zijn derde podiumplaats dit jaar. De komende weken staan zware wedstrijden voor Jurriën op het programma.

Zo staat er komend weekend een tweeluik in Drenthe op het programma. Zaterdag de PWZ Zuidenveldtour en zondag de Kasseienomloop Zuid Oost Drenthe. Woensdag 1 mei staat de Ereprijs Victor de Bruyne in Antwerpen aangekruist.


AUTO’S

AUTOMONTAGEBEDRIJF

www.autokievit.nl

JOKO

AUTOKIEVIT ZET DE BLOEMETJES BUITEN!

‡6ORRSORRSVFKDGHDXWRœV PRWRUVWHNRRSJHYUDDJG ‡$OOHJHEUXLNWHRQGHUGHOHQ RQOLQH ‡9ULMZDULQJELMRSKDOHQ ‡5HSDUDWLHHQRQGHUKRXG Lid ARN-Stiba-RDW

.....VOOR HET LAATSTE

0DDOEHUJHQVWUD:HUQKRXW 7HO LQIR#MRNR]XQGHUWQO ZZZMRNR]XQGHUWQO

ACTUELE LOKALE NIEUWS.....

GRATIS PERKPLANTJES BIJ UW BEZOEK AAN ONZE GARAGE

GEVRAAGD Tevens uw adres voor gebruikte auto-onderdelen.

OLIEVERVERSBEURT TIJDELIJK VOOR ₏ 99,NORMAAL ₏109,ÉN TRAY VOORJAARSBLOEIERS!*

Telefoon 0165 - 341913 Autodemontagebedrijf Franken

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Heimolendreef 36a - Rucphen

GRATIS APK ÉN TRAY VOORJAARSBLOEIERS!*

Bent u als kind geopereerd aan een hartafwijking en niet meer onder controle?

Gezocht: volwassenen met een aangeboren hartafwijking Bent u tussen de 20 en 50 jaar? Bent u in uw jeugd behandeld voor een aangeboren hartafwijking? En bent u niet meer onder controle van de cardioloog? Dan behoort u tot de mensen naar wie cardiologen zoeken via www.8000vermisten.nl. Registreren belangrijk In Nederland hebben ongeveer 24.000 volwassenen een aangeboren hartafwijking. Hiervan staan zo’n 8.000 mensen niet onder controle van een cardioloog. Dit komt doordat in de jaren ’70, toen de hartchirurgie z’n intrede deed, een kind na een geslaagde hartoperatie niet onder controle bleef van de cardioloog. Sinds die tijd zijn de kennis en de behandelmogelijkheden enorm toegenomen. Het blijkt dat het juist verstandig is regelmatig terug te keren naar de cardioloog om vroegtijdig veranderingen op te sporen. Cardiologen

hebben daarom CONCOR opgericht. Dit is een databank om alle mensen in Nederland met een aangeboren hartafwijking te registreren. Het doel is hen optimale zorg te bieden en onderzoek te doen naar aangeboren hartafwijkingen. De Nederlandse Hartstichting steunt het project. Cardioloog Barbara Mulder nam het initiatief voor Concor. “Mensen die als kind tientallen jaren geleden een hartoperatie hebben gehad, weten vaak niet dat de hartafwijking van toen ook nu klachten kan geven. Ze hebben bijvoor-

GRATIS AIRCO CHECK ÉN TRAY VOORJAARSBLOEIERS!*

beeld hartritmestoornissen of hartfalen, maar worden hiervoor niet of niet goed behandeld. Na een bezoek aan de cardioloog krijgen ze de juiste medicijnen of extra zorg. We weten en kunnen steeds meer. Daarom is het voor deze mensen een must om onder controle te staan van een cardioloog.�

WIE BETER DAN RENAULT KAN UW RENAULT ONDERHOUDEN

Herkent u zich? De meest voorkomende aangeboren hartafwijkingen zijn gaatjes in het hartkamerof boezemtussenschot, vernauwde of lekkende hartkleppen en verkeerd aangesloten vaten. Maar ook aandoeningen net buiten het hart horen erbij, zoals een vernauwing van de aorta. Herkent u zich in deze informatie? Meld u dan via www.8000vermisten.nl. Verpleegkundigen van CONCOR nemen dan contact met u op. Zelf bellen kan ook: 020-5667644.

BERGEN OP ZOOM HELLEVOETSLUIS ZIERIKZEE

De zoektocht van cardiologen naar mensen die als kind behandeld zijn voor een hartafwijking, wordt gesteund door:

ABRAHAM DE HAANSTRAAT 9-11 DE SPRONG 2 GREVELINGENSTRAAT 1-3

TEL. (0164) 23 69 52 TEL. (0181) 32 05 55 TEL. (0111) 41 25 29

*Zolang de voorraad strekt. Actie geldig tot 20 mei 2013. Informeer bij Auto Kievit naar de voorwaarden. Genoemde prijzen zijn vanaf- en adviesprijzen incl. BTW op 1 maart 2013. (Prijs)wijzigingen en drukfouten voorbehouden.

IJD EL w IJK EX 4 TR TO A I .0 T NR 0 0 UIL P ,T

ALLÉÉN BIJ AUTOMONDO

FIAT VOORRAADVOORDEEL 10x

15x

FIAT PANDA EDIZIONE COOL TWINAIR EASY 65PK EXTRA INRUILPREMIE

x 1.200,-

O.a. voorzien van: : handbediende airconditioning met pollenďŹ lter : centrale portiervergrendeling met afstandsbediening : radio/cd/ mp3-speler met 4x40 watt, incl. 4 speakers + 2 tweeters : buitenspiegels in carrosseriekleur : 4 airbags

5 0 wegenbelasting

14% bijtelling

13x

FIAT 500 EASY TWINAIR TURBO 85PK

FIAT PUNTO EASY SPORT 5-DRS TWINAIR TURBO 85PK

EXTRA INRUILPREMIE

EXTRA INRUILPREMIE

x 3.640,-

x 4.000,-

O.a. voorzien van: : airconditioning : chroompakket : centrale deurvergrendeling met afstandsbediening : elektrische ramen en spiegels : lichtmetalen velgen : chromen spiegels

O.a. voorzien van: : lichtmetalen velgen : zijskirts : privacy glass : sportinterieur : achterspoiler : mistlampen : climate control : TomTom voorbereiding : bluetooth : chromen spiegels

VRAAG OP WWW.AUTOMONDO.NL EEN OFFERTE OP MAAT AAN!

Kijk voor de verkoopvoorwaarden op ďŹ at.nl. Gem. brandstofverbruik: 3,5 - 4,2 l/100 km (1 op 20,8 - 24,4). CO2 : 90 - 99 g/km. Fiat. De laagste gemiddelde CO2-uitstoot van Europa.* De afgebeelde auto’s kunnen afwijken van de daadwerkelijke uitvoering. Betreft geregistreerde auto’s. De acties zijn geldig zolang de voorraad strekt. Vraag naar de voorwaarden. *Bron: JATO Dynamics. Gebaseerd op de volume gerelateerde gemiddelde CO2 -uitstoot (g/km) van de best verkochte Europese automerken in 2012.

PEARYWEG 19, 4462 GT GOES TEL. 0113 - 27 57 57 www.automondo.nl

BELDER 36a, 4704 RK ROOSENDAAL TEL. 0165 - 56 67 44

RE

MI

E!


Bruggenbouwer tussen kerk en maatschappij

Bibliotheek Steenbergen

Oud-bisschop Tiny Muskens overleden Expositie Cultuurklas ’t Rijks BREDA - Tiny Muskens, oud-bisschop van Breda, is vorige week in de nacht van dinsdag april op woensdag overleden in Zorgcentrum Zuiderhout te Teteringen. Hij bereikte de leeftijd van 77 jaar. Muskens werd in 1994 bisschop van Breda en nam in 2007 afscheid in die functie. Publicaties Van de hand van Muskens zijn diverse publicaties afkomstig, waaronder het boek ‘Opmaat tot eeuwigheid, over eeuwig leven en de Heilige Geest’ Het boek verkocht in de eerste drie maanden na verschijnen al 10.000 exemplaren. Op de achterkant van de tweede editie werd het aanbevolen met de woorden: ‘Vele eeuwen waren christenen vertrouwd met boeken over Ars Moriendi, de kunst van het sterven. Dit is zo’n boek voor de 21ste eeuw.’ Het boek van Muskens wordt gezien als een ‘moderne leidraad’ over het omgaan met de dood.

Tiny Muskens, de negende bisschop van Breda, met op de achtergrond zijn opvolger Hans van den Hende. FOTO HENK STEVENS

DOOR ADDO SPRANGERS Vorig jaar nog, op Hemelvaartsdag, vierde mgr. Muskens zijn 50-jarige priesterjubileum met een eucharistieviering in de H. Antoniuskathedraal in Breda. Muskens werd in het bisdom ‘s-Hertogenbosch tot priester gewijd op 16 juni 1962 door mgr. Willem Bekkers. Op 23 juli 1994 benoemde paus Johannes Paulus II hem tot bisschop van Breda, als opvolger van mgr. Huub Ernst. Deze wijdde hem op 26 november van dat jaar tot bisschop en tot zijn opvolger in de St. Gertrudiskerk te Bergen op Zoom. Muskens, de negende bisschop van Breda, koos daarbij als wapenspreuk ‘shalom’ (vrede). Op 31 oktober 2007 werd hij opgevolgd door mgr. Hans van den Hende.

Cohesie In de hoedanigheid van bisschop profileerde Muskens zich als een bruggenbouwer tussen de waarde en de visie van de kerkelijke leer en de maatschappelijke realiteit van de dag. Voor de mensen aan de onderkant van de samenleving was hij woordvoerder die de dialoog initieerde met bijzondere uitspraken. In zijn streven naar cohesie tussen mensen, geloven en tussen mens en kerk zette hij onderwerpen op de agenda zoals de priesterwijding van gehuwde mannen en de armoede in de wereld. Zijn uitgesproken meningen (een arme mag brood stelen, afschaffing van het verplichte celibaat voor priesters) bezorgden Tiny Muskens mede- en tegenstanders.

Benedictijnenklooster ‘Residerend’ bisschop Muskens trok zich na zijn afscheid terug in de sobere en stille entourage van het benedictijnenklooster in Teteringen. De midden in de wereld staande geestelijke die er nimmer voor schroomde zijn persoonlijke opvattingen met gepeperde uitspraken te onderstrepen, besloot er als broeder Martinus de rest van zijn leven door te brengen. Hij volgde hiermee een eeuwenoud gebruik in de Rooms-Katholieke Kerk. Mgr. Muskens sloot zich na zijn verhuizing naar het kloosterbejaardenoord eerst aan bij de contemplatieve Benedictijnse Sint Pauluscommuniteit en daarna bij de Missionarissen van Scheut. Bij de Benedictijnen voelde hij zich thuis vanwege hun contemplatieve spiritualiteit. Bij de scheutisten voelde hij zich thuis vanwege hun missionaire wereldwijde inzet. De uitvaart van Tiny Muskens was dinsdag in de H. Antoniuskathedraal in Breda. Aansluitend vond zijn begrafenis plaats in het familiegraf te Elshout.

KERKELIJK NIEUWS DINTELOORD Nederlands Hervormde Gemeente Zondag 28 april: 10.00u Kand. J.W. Guis uit Ridderkerk; 18.30u Dr. O.J. van der Ploeg uit Capella aan den IJssel Parochie H. Petrus en Paulus Zaterdag 27 april: 19.00u Eucharistie viering m.m.v. R.K. kerkkoor. Intenties voor: Wim Testers; overl. ouders Theodorus v.d. Kroon en Helena Struijlaart; overl. ouders jgt. P. v. Meel v.d. Weegen; jgt. Adrianus Petrus v.d. Weijgaert. Voorgangers: Pastor E. Nieuwlaat/Mevr. t Boets-Geers. Zes wekelijks gebed: Cornelia Maria Ernest-Goverde (6); Anna Maria Schijvenaars-Bosters (4). NIEUW-VOSSEMEER H. Joannes de Doper Vrijdag 26 april: gebedsgroep in de kapel van 15.00 tot 16.00u. Vrijdag 26 april: 19.00u H. Mis in de Vossemeren. Zondag 28 april: 10.30u H. Mis, Eerste H. Communieviering, celebrant pastoor van Geel en p.w. Hein Paulissen. De Eerste Communicanten zijn: Arjan Dogge, Boyd Knuit, Chimène Lich, Daan Musters en Jos Oostvogels. Van harte gefeliciteerd! Gaan trouwen: Judith Clarijs en Corné de Rooij. Huwelijksdienst vrijdag 3 mei om 15.30u hier in de kerk. Misintenties: Annie Swagemakers en overl. familie; jgt. Toon Timmermans e.v. Jacoba Brocatus; Dorry v. Meer; Annie Smits-Luyks. Maandag 29 april: 18.00u H. Mis Woensdag 1 mei: 19.00u H. Mis Donderdag 2 mei: 19.00u Medjugorjeviering met rozenkransgebed Vrijdag 3 mei: gebedsgroep in de kapel van 15.00 tot 16.00u Vrijdag 3 mei: 15.30u huwelijksdienst voor het bruidspaar Judith Clarijs en Corné de Rooij. Protestantse Gemeente Halsteren en Nieuw Vossemeer

Elke zondag 9.00 uur dienst in de Protestantse Kerk aan de Voorstraat te Nieuw Vossemeer. Predikant: Ds. H.C. van het Maalpad, Zwartewaal 46, 4717 NS Bergen op Zoom, tel. 0164-231992. E-mail: hcvhmaalpad@home.nl. Voor informatie: J. Keijzer tel. 0167- 502593. Zondag 28 april: 9.00u eredienst in de Protestantse kerk te Nieuw Vossemeer; Ds. H. van het Maalpad. STEENBERGEN Evangelische kerk Open Deur Iedere zondag 10.30u samenkomst; zondagavond 19.00u gebedsbijeenkomst en iedere maandagavond 20.00u evangelisatiestudie . Geert Vinckestraat 2 te Steenbergen. Meer info: 06-53118236, www.opendeursteenbergen.nl of info@ opendeursteenbergen.nl Voor een goed gesprek of gewoon een kop koffie bent U door de weeks van harte welkom in de keuken van Open Deur, maandag van 13.30u tot 17.00u en dinsdag t/m zaterdag van 10.00u tot 17.00u. Hervormde Gemeente Zondag 28 april: Ds. A. de Jong Rotterdam St. Gummaruskerk Kerkdiensten: Se zondag van Pasen, jaarcyclus c. Zaterdag 27 april: 19.00u gebedsdienst met hr. R. v.d Ham. Het welzijn van koningin Beatrix en tot zegen over koning Willem Alexander; echtg. Hendricusen Adriana v. Gurp-Krebbekx. Zondag 28 april: 10.00u eucharistie met past. Ed. Nieuwlaat. Het welzijn van onze parochie; het welzijn van koningin Beatrix en tot zegen over koning Willem Alexander; Cornelia Tak; Anthonetta Peeters; o.ou. Cornelis en Theodora Nieuwlaat-v. Eekelen; fam. Scheeren-Hendrikse; Jan Vriens-Hector; Jac. Lanen-Huijsmans; jgt. overl. ouders v. Osta Beks Dogge; verj. Marijke en Corné Welten; Corjan de Klerk; jgt voor Frans Stoetzer en overl. fam; Christ

Helmons verj. Maandag: h. Catharina v. Siena, patrones v. Europa, 19.00u Ann v. Leeuwen. Dinsdag en woensdag vervallen voorlopig. Donderdag: h. Athanasius, 19.00u om h. priesterroepingen. Eerste vrijdag: hh. Filippus en Jacobus, apostelen, 8.30u vervalt; 19.00u Ter ere van het h. Hart (offerschaal); Johanna Verhaart. Personalia: de overledenen, die wij gedenken, zijn: Corrie Huijsmans-Doggen; Greet Flinkenflögel-Oppel; Netty v. BerkelWierikx; mgr. Martinus Muskens; Henk de Baat-Rijsdijk. Troonwisseling: in ons gebed gedenken wij koningin Beatrix, die ons vaderland voorbeeldig heeft geleid, en wij gedenken koning Willem Alexander, van wie hopen, dat hij ons vaderland eveneens voorbeeldig zal geleiden. Historisch is Steenbergen sinds oudsher een oranje-stad. Op de voorgevel van de hervormde kerk staat gegrift, dat koning Willem 1 deze ter vervanging van de vroegere Jacobus kerk aan de protestanten gegeven heeft. Ochtend missen op dinsdag en woensdag vervallen voorlopig. U dit weekend weer lootjes kopen voor de paarskaars van vorig jaar. Openingstijden parochiesecretariaat: van maandag t/m vrijdag van 9.15-11.30u. Deze tijden gelden niet tijdens de schoolvakanties en op feestdagen, dan is het secretariaat alleen op donderdagochtend geopend. Spreekuur: Op dinsdag- en vrijdagochtend van 9.30-10.30u in het Parochiesecretariaat in de Gummaruskerk, Westdam 83 (ingang marktzijde). Misintenties: Wilt u een misintentie aanvragen? Gelieve dit minstens een week van tevoren (ivm tijdige plaatsing in de krant) door te geven bij het secretariaat op maandag t/m vrijdag van 9.15-11.30u of via de website. PAGINA 18

De leerlingen maakten een Wanted bord met hun idool.

STEENBERGEN - Tot en met 15 mei is er een expositie van de Cultuurklassen van ’t Rijks in Bibliotheek Steenbergen te zien. Bewonder de diverse technieken en stromingen zoals pointillisme, popart, collages in pastelkrijt en 3d-modellen. Cultuurklas In de Cultuurklas wordt een speciaal programma aangeboden gericht op podium en

atelier. Bij podium valt te denken aan muziek, dans, drama/theater en bij atelier aan film/fotografie en beeldende vormgeving. Aan deze onderdelen wordt vijf uur per week besteed. De leerlingen ontwikkelen door het volgen van deze vakken diverse vaardigheden, waaronder bijvoorbeeld conceptmatig denken, waar ze later de vruchten van kunnen plukken. Het resultaat is te zien tijdens de openingstijden van de bibliotheek.

Merijntje Gijzen braderie NIEUW-VOSSEMEER - Het voorjaar is weer hier dus wordt het weer tijd voor de markten en braderieën. Zo ook weer de Merijntje Gijzen braderie in Nieuw Vossemeer die wordt gehouden in het weekend van 8 en 9 Juni. Zoals het publiek gewend is in het dorp van Merijntje zal de braderie dit jaar bol staan van de activiteiten. We beginnen zoals vanouds op de zaterdag met een 5 tegen 5 voetbaltoernooi op het activiteitenterrein achter de Hoogte. Ploegen die mee willen doen kunnen zich weer aanmelden bij de organisatie. Het staat bekend als een gezellig en sportief toernooi waaraan door ervaren teams alsook recreatieve teams deelgenomen kan worden. Op de zondag is de braderie aan de beurt met een overvol programma gevuld met demonstraties, modeshows, muziek, verenigingen, attracties en natuurlijk marktkooplui en ambachtslieden. Ook is er weer

plaats ingeruimd voor amateurkunstenaars en hobbyisten die een gratis Mont martre kraam kunnen aanvragen bij de organisatie. Marktkooplui, ambachtslieden, kunstenaars, verenigingen en andere mensen die interesse hebben in een plaats op deze sfeervolle braderie kunnen contact opnemen met onze markt meester Peter de Greef via telefoon nr 0167-502310 of E-mail adres peterdegreef@home.nl

Filmavond groep 8 bs Maria Regina was groot succes

Over de rode loper.

STEENBERGEN - Ter afsluiting van het Bibliotheekproject ‘De Rode Draad’ Bekijk ’t maar, hebben de leerlingen van groep 8b van basisschool Maria Regina een filmavond gehouden voor alle leerlingen van groep 8. Alle kinderen kwamen in galakleding over

de rode loper de school binnen. Voorafgaand aan de film werd er genoten van een buffet, met tal van eigengemaakte heerlijkheden. Hierna werd de film ‘Achtste groepers huilen niet’ vertoond. Om 21.00 uur werd de avond afgesloten. Een nieuwe traditie lijkt te zijn geboren.


UITGAAN

ar Het voorja n!!! is begonne BBQ? Zin in een

alles

in

beeld

12 fotospeciaalzaken: U vindt ons van Den Bosch tot aan de Noordzee! FOTO BO E KE N

DDQKXLV GH]HFRPSOHHW DGHV :LMYHU]RUJHQ RG OHHVEUR VDO Y HW P HQ JJ ]H 'DWZLO WHN VHUYLHVHQEHV ELMXRS IZDVKDOHQZH =HOIVGHYXLOHD RJHOLMNKHGHQ VLWHYRRUGHP HE Z ]H RQ S R .LMN SHUSHUVRRQ 9DQDIâ‚Ź

W E BW I N KE L

WORKSH OPS

DIGITALISEREN

FOTOSERVIC E

PICTURE PEOPLE FOTOSTUDIO EXPRESS PHOTO SHOOT VAN 1 OF 2 PERSONEN IN ONZE PASFOTO STUDIOFOTOPAKKET:

&$7(5,1*5(67$85$17=((/$1' .DDLMÍť7KROHQÍť

DIRECT KLAAR!

ÉÉN 13x18 CM + ÉÉN 9x13 CM + TWEE 6x9 CM NORMALE PRIJS: 19,50 EURO

MOEDERDAG

ACTIE

NG TOT 12 5,- EURO KORTI NU MAAR LT A MEI, U BETA 50

KINDEREN 14, EURO PICTURE PEOPLE FOTOSTUDIO IN AL ONZE VESTIGINGEN

ZZZKRWHO]HHODQGQO

VANAF 5 JAAR

GOES - MIDDELBURG - OOSTBURG - TERNEUZEN - HULST - BERGEN OP ZOOM -ROOSENDAAL - ETTEN-LEUR - BREDA - OOSTERHOUT - DEN BOSCH

WW W.VERSCHOORE .NL

Voor de ĂŠchte Griekse keuken bent u bij ons aan het juiste adres! We hebben een ruim assortiment van voorgerechten en soepen. Tevens kunt u bij ons terecht voor diverse vlees- of visgerechten. Een combinatie is uiteraard ook mogelijk al dan niet voor meerdere personen. Voor de kinderen hebben wij een bijpassende menukaart samengesteld. Indien u afhaalt krijgt u 10% korting.

Zungu en zijn broertjes hebben van HomePlan een nieuw huis gekregen en vieren feest. HomePlan bouwt huizen voor aidswezen in Zuid-Afrika. Winnie viert geen feest, zij wacht nog op haar huis. Er wachten nog heel veel kinderen op een huis. Bouwt u mee? Meer weten? www.homeplan.nl

ZUNGU VIERT FEEST

3 gangen keuzemenu â‚Ź22,50. U hebt keuze uit: sVOORGERECHTEN sHOOFDGERECHTENVLEESENVIS sNAGERECHTEN Voor meer informatie: Neem een kijkje op onze website Geopend: van di. t/m zo. v.a. 16.00 uur. Ma. gesloten, behalve op feestdagen.

Grieks Restaurant Knossos - sinds 1999 Lievevrouwestraat 4, Bergen op Zoom, 4EL WWWKNOSSOSNL

www.de-uitwijk.nl info@de-uitwijk.nl Dorpsweg 136, De Heen Tel.: 0167 560000

- 130 soorten pannenkoeken - Grill specialiteiten (niet op zondag) - Overdekt en verwarmd terras - Speeltuin en kinderboerderij - Minigolf en kanoverhuur Informeer naar de mogelijkheden voor feesten en partijen

SMS HOME AAN

naar 5757 en steun HomePlan met 3 euro per maand

Groepsuitjes Familiefeesten Feestlocatie

AKK ERMANS leisure & golf

W W W.A K K E R MA N S.CO M

Vanaf 26 april geopend:

di. t/m vrij. vanaf 17.00 uur zaterdag, zon- en feestdagen TERREIN- EN HORECAMEDEW. (M/V) gevraagd vanaf 12.00 uur, ma. gesloten (CV + pasfoto meesturen)

g n i r e v r e s e elke 10 r

s i t a r g n

Spectaculaire openingsactie

etenkeen drin

Avondvullend

Bourgondisch

genieten...

B R A S S E R I E *Actievoorwaarden: Geldig in de maanden mei en juni. Het aantal personen waaruit uw gezelschap bestaat is niet van belang. We maken na het dineren bekend of u gebruik kunt maken van deze actie.

Beste Familiebedrijf

e

26 april opening ‘t Zusje Oudenbosch

Maak kans op een compleet verzorgd avondje bij ‘t Zusje Oudenbosch

Winnaar 2012

onbeperkt tapas eten

26.80 Reserveren: 0900-zusje JezuĂŻetenplein 33, Oudenbosch

www.zusje-tapas.nl facebook.com/zusjetapas

*


NIEUW BIJ ACTION:

DE ZIPPER ARMBAND

D Q ' Š UD J H Y W G L W P R PH Q PROGARDEN

100% KATOEN

3.05 METER

kunststof wit of antraciet 43x45x50 cm handig in huis of tuin!

maten XS-XL

veiligheidsnet tĂźv-gekeurd

LOUNGE BROEK diverse prints

4.95

DIVERSE

essentiĂŤle oliĂŤn 20 wax strips en 4 doekjes

met houder, mobiel drinkstation, waterbestendig speelgoed of speelbal set/2

WAX STRIPS voor het gelaat

20 STRIPS Elders 5.99 8.99

BIOGRAFIE

STEVE JOBS 720 pagina´s

1.69

deze veel besproken biografie is de perfecte vakantietip!

RB PR IJ S DOO

3.99

Elders 8.95 9.49

VEET READY-TO-USE

MEGA TRAMPOLINE inclusief

HONDEN ACCESSOIRES hondenpoepzakjes

UITZOE K E N

BASIC

Elders 179.99 249.99

TIENER/DAMES

99.95

CAPRI LEGGING diverse kleuren maten XXS-XL

!

HEREN T-SHIRT 100% katoen

O P=O P

0.78

zwart of wit maten S-XL

meisjes CAPRI LEGGING diverse kleuren maten 92-176

2.99

1.79

ALOI

ALOĂ‹ VERA DRINK 1,5 liter

R A AK!

Elders 9.99 15.00

ROWENA

TAFEL KLEED diverse designs

4.95

polyester rond Ă˜160 cm of rechthoekig 140x180 cm

WICKER PLACEMAT XL: 50x35 cm

0.89

%(5*(123=220‡.DVWDQMHODDQ %5('$‡5DW9HUOHJKVWUDDW %5('$‡7UDPVLQJHO &+$$0‡%DDUOHVHZHJ

Elders 3.95 4.99

KIDS CREATIVE

1.99

PLAKKAAT VERF diverse kleuren topkwaliteit 250 ml

3.59

Creall BOETSEER KLEI 500 gram

',17(/225'‡5DDGKXLVSOHLQD (77(1/(85‡0DUNW *,/=(‡6WHHQDNNHUSOHLQ .$$76+(89(/‡+RRIGVWUDDW

0.99

0.59

BLOEMEN

BOLLEN MAND hart of two-tone

1.39

grey washed wilgenteen 28x22 cm

O O IS T E M A A K J E M C A DE AU! G M O E D E R DA

0.69

2267(5+287‡$UHQGVKRI 266(1'5(&+7‡'H%URXZHULM 5,(/‡'RUSVWUDDWD

flesje ALOĂ‹ VERA DRINK 500 ml

BOLLEN MAND 35x28 cm

3.99

5,-6%(5*(1‡6W%DYRVWUDDW 5226(1'$$/‡%RXOHYDUGI 7,/%85*‡7URXZODDQ

2.99 7,/%85*‡'--LWWDVWUDDW :$$/:,-.‡,UHQHVWUDDWD =(9(1%(5*(1‡=XLGKDYHQD

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 21-04-2013 t/m za. 27-04-2013 in Nederlandse filialen.

BALKON TAFEL inklapbaar

DSB_20130424  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you