Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

S T E E N B E R G S E

O P L AG E :

12 DECEMBER 2012 WEEK 50

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

BRAINSTORMEN OVER FAMILIE VAN WATERPOORTEN

10 . 0 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @SteenbergseBode

I

Te l .

076

599

SPORT

BOEK ONTRAFELT HISTORIE VERDWENEN LANDGOEDEREN

8 111

I

480.000

www.internetbode.nl

KERKELIJK NIEUWS

VACATURES

WIT EN BONT GLAS VOORTAAN GESCHEIDEN INZAMELEN

Soepele regels voor verkoop kavels

Geld voor natuur Cruijslandse kreken

STEENBERGEN - Het college wil de regels voor potentiële kopers om een optie te nemen op een bouwkavel versoepelen. Ondernemers kunnen daarbij twee maanden gratis reserveringsrecht krijgen, gevolgd door een optierecht van zes maanden, die zij inclusief de rente vooraf moeten betalen. Bij aankoop van de grond wordt de optietermijn terugbetaald. Voor particulieren wil het college een ontbindingsmogelijkheid van vier maanden instellen. In geval van ontbinding betaalt de gemeente de waarborgsom terug. Over deze nieuwe regels wil de gemeente nog wel advies inwinnen bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten.

KRUISLAND - De gemeente Steenbergen stelt maximaal 205.000 euro beschikbaar voor de realisatie van een ecologische verbindingszone van zo’n zes kilometer langs de Cruijslandse kreken. Volgens wethouder Bert van Kesteren is de exacte locatie van die verbindingszone nog niet bekend. “De planvorming daarvoor moet nog volgen en zal in de eerste drie maanden van volgend jaar vorm krijgen. De totale lengte van de Cruijslandse kreken bedraagt 24 kilometer. Met een projectgroep wordt nu gekeken welke zes kilometer wordt ingericht.” Volgens de wethouder kan dan in maart een samenwerkingsovereenkomst met het waterschap worden ondertekend.

W E E K B L A D

Draagvlak voor jeu-de-boulesbaan

Opstartproblemen oorzaak lichthinder AFC

NIEUW-VOSSEMEER - Bijna alle bewoners van de Heester in Nieuw-Vossemeer hebben hun goedkeuring gegeven aan de dorpsraad voor de aanleg van een jeu-deboulesbaan. Dat meldt de dorpsraad in hun tweemaandelijkse uitgave het Dorpsbelang. “De algemene tendens was dat het weer wat leven in de brouwerij brengt”, aldus de raad. Het dorpsorgaan heeft vervolgens overleg gehad met de gemeente om de jaarlijkse bijdrage van een kwartje per inwoner - in totaal 581,75 euro - in te zetten voor de aanleg van de jeu-de-boulesbaan. De dorpsraad hoopt met behulp van vrijwilligers ervoor te kunnen zorgen dat de baan in het voorjaar geopend wordt.

DINTELOORD - Opstartproblemen bij het glastuinbouwbedrijf van De Kaaij Groep op het AFC bij Dinteloord hebben ertoe geleid dat er lichthinder is geweest voor de omgeving. Dat heeft het college op vraag van het Dinteloordse raadslid Rien van Zundert nagevraagd. De Kaaij Groep had bij het opstarten problemen met de afscherming van de zijgevel. Omdat het om een incident gaat, ziet het college geen aanleiding voor handhaving. Ook bij de kassen van Van Marrewijk was er op 13 november lichthinder waar te nemen. De lichthinder werd eveneens veroorzaakt door een incident op die dag, waardoor de schermen aan de bovenzijde niet dicht waren.

Extra borrelbussen tijdens carnaval STEENBERGEN - Vervoersmaatschappij Veolia gaat in de carnavalsperiode extra bussen inzetten tussen Bergen op Zoom en omliggende gemeenten. Dat staat in een brief van de provincie aan de Regio WestBrabant over de nieuwe busdienstregelingen, die vanaf 6 januari 2013 ingaan. Van zaterdag 9 februari tot en met dinsdag 12 februari rijden er extra bussen op lijn 105 tussen Putte en Bergen op Zoom en op lijn 111, die van Roosendaal via Dinteloord naar Bergen op Zoom rijdt. Ook zal de borrelbus van lijn 104, die afgelopen jaar ook al reed, na Huijbergen nog enkele haltes doorrijden, waardoor de eindhalte tijdens carnaval in Wouwse Plantage ligt.

STEENBERGEN - Sinterklaas is weer uit het land. Op naar het volgende feest in december. Of het ook daadwerkelijk een witte kerst wordt, is afwachten, maar de eerste sneeuw is in ieder geval al over Steenbergen neergedaald. De verwachtte tien centimeter bleef uit en door de hoge temperaturen verdween de witte laag al snel. Toch leverde de eerste sneeuwval mooie plaatjes op. FOTO LEO ADRIAANSEN

Bedrijvenenquête over EU-werknemers

STEENBERGEN - De Regio vanG arbeidsmigranten Daarom start het MWest-Brabant I D D EwilLde Bsituatie U R S E & in deze V Eregio E inRkaart S brengen. E samenwerkingsverband van 19 gemeenten samen met de provincie Noord-Brabant en het ministerie van Binnenlandse Zaken deze week met een enquête onder bedrijven in de sectoren waarin de meeste EU-werknemers actief zijn. De ondernemers krijgen vragen voorgelegd over hoe lang de migranten in dienst zijn, of zij seizoensgebonden werk doen en of de bedrijven afhankelijk zijn van deze werknemers. Daarnaast worden ook de woonwensen van de mirranten geïnventariseerd. Het onderzoek loopt tot en met maart.

Bij deze Bode Autostad.

Op woensdag 26 december worden er géén midweekedities van de Bodes uitgebracht. De zondagedities zullen zoals gebruikelijk verschijnen.

Met deze week o.a.: • Maak autoverhuur kiest voor de a ukennis t o nmet i e uCindy w sIJzenbrandt u i t d e• rAllrent egio

Houdt u hier rekening mee met het aanleveren van redactie en advertenties voor de uitgave van 19 december!

De enige echte autodealerkrant van West-Brabant.

lokale dealer • Nissan Cube: Outside the box • Belona Oud Gastel en Auto Borchwerf

occasions en nog veel meer!

autostad roosendaal

I

Tevens zijn de kantoren gesloten op vrijdag 21 december en maandag 24 december.

bergen op zoom

VOOR HET LAATSTE W E E K B L A D ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL t

h

u

i

s

i

n

d

e

Uitgeverij de Bode

tel. 076-5998111 www.internetbode.nl

r

e

i

o

50%

Warme Winterkoopavonden

korting*

10, 11, 12, 13 en 14 december tot 21:00 uur

met demonstraties, kinderactiviteiten en nog veel meer!

op ieder tweede miniatuurhuisje

16 december koopzondag tussen 11.00 en 17.00 uur

U bent van harte welkom Volg ons op twitter @intratuin0164

g

* Deze actie is alleen geldig bij Intratuin Halsteren t/m 24 december 2012. Korting wordt als volgt berekend; 25% korting over totaalprijs van 2 huisjes. Niet geldig in combinatie met lopende acties en aanbiedingen.

Volg ons op facebook www.facebook.com/intratuinhalsteren

www.intratuinhalsteren.nl

Intratuin Halsteren, Halsterseweg 65a (Afslag Bergen op Zoom Noord, 6de stoplicht rechts). Openingstijden: ma. 09:30-17:30 - di. 09:30-17:30 wo. 09:30-17:30 - do. 09:30-21:00 - vr. 09:30-21:00 - za. 09:00-17:00


Sale

Bikkembergs Love Moschino Frankie Morello

Webshop: RicoModa.com

®

Iceberg

Jacob Cohën Rock Revival Emporio Armani Armani Jeans Aeronautica Militare 7 For All Mankind

Ganzepoortstraat 23 • Goes • 0113 21 92 22

GRATIS JURIDISCH ADVIES INLOOPSPREEKUUR:

Algemene Kennisgeving Agenda van de openbare vergadering van de Cliëntenraad SW op vrijdag 14 december 2012 (aanvang 10.30 uur) in het kantoor van WVS-groep, Bosstraat 81 (4704 RL) Roosendaal. 1. Opening. 2. Besluitenlijst van de vergadering van de Cliëntenraad SW op 3 september 2012. 3. Mededelingen. 4. Vaststelling werkplan 2013. 5. Vaststelling begroting 2013. 6. Vaststelling vergaderrooster 2013. 7. Stand van zaken herstructurering SW / bestuursopdracht. 8. Conceptbrief van de SW-raad van Ergon (Eindhoven) aan de Staatssecretaris van SoZaWe inzake de nieuwe Participatiewet. 9. Rondvraag. 10. Sluiting.

Postbus 1130, 4700 BC Roosendaal, Tel. 0165 596500, Fax 0165 561263

ALLÉÉN 13, 14, 15 EN KOOPZONDAG 16 DECEMBER!

FABRIEKS VERKOOP!!

Bergen op Zoom  : 0164 - 250 900

Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uur Pasteurlaan 1 Bergen op Zoom (nabij Lievensberg Ziekenhuis)

Breda  : 076 - 522 13 34

Of maaK tELEfONISch EEN afSPRaaK: 0164-266600

Roosendaal  : 0165 - 391 000

VITAK Advocaten Unileder Henk van Rooijen Leer en kunstleerreparaties ook kleurherstel voor kaal of verkleurd leer REPARATIES KLEURENSERVICE VERNIEUWEN * brandgaatjes * kussens opvullen * nieuwe kuipen * knopen en ritsen * delen vervangen * reiniging * kattenkrabbels * kleurverandering * scheuren/naden * winkelhaken * onderhoudsmiddelen * kleurherstellen Vervangt versleten delen in stoelen en banken in dezelfde kleur

UNILEDER Henk van Rooijen Bergen op Zoom Tel. 0164-235228

Kijk voor openingstijden en koopzondagen op:

4ko0rtin%g 1e0xtr% a op alle keukens!

fabriekskorting!

WWW.BRUYNZEELKEUKENS.NL/ FABRIEKSVERKOOP

Gratiges monta


actualiteit

Gemeente houdt waterpoortcafé op 13 december

Brainstormen over familie van waterpoorten STEENBERGEN - Aan het grote Volkerak-Zoommeer liggen tal van bijzondere jachthavens en recreatiegebieden, vaak enigszins verscholen voor wie er als toerist de weg niet goed weet. Dat kan beter, vinden de gemeenten Steenbergen, Moerdijk, Bergen op Zoom, Tholen en Oostflakkee, allen gelegen aan het Volkerak. Met het project Waterpoort willen zij elkaars krachten bundelen en gezamenlijk optrekken om de waterrecreatie op de kaart te zetten. In Steenbergen vindt daarom donderdag 13 december een Waterpoortcafé plaats, waarbij ondernemers en burgers kunnen meepraten over het vormgeven van één gezamenlijke Waterpoort. DOOR RIA VAN MEIR Het is de tweede keer dat in de Waterpoortgemeenten een inloopbijeenkomst wordt georganiseerd, waarbij iedereen kan aanschuiven om hun ideeën te geven. Dit voorjaar was Fort de Hel bij Willemstad al het toneel van een Waterpoortcafé. Die bijeenkomst richtte zich vooral op de kansen voor de vestingen en forten. De inloopmiddag en -avond in Steenbergen spitst zich juist toe op de ‘familie van waterpoorten’ die alle jachthavens in het gebied vormen. Dat project wordt getrokken door wethouder Dick van Puffelen van de Zuid-Hollandse gemeente Oostflakkee. “Wat je nu ziet, is dat de jachthavens afzonderlijk vaak al recreatief bezig zijn. Dat gebeurt vaak nog teveel vanuit de eigen standplaats, terwijl er veel te winnen is als men de ideeën op elkaar afstemt. Ook aan de zichtbaarheid vanaf het VolkerakZoommeer kan nog veel gedaan worden”, meent hij.

Aanschuiven Daarom heeft het Steenbergse college besloten om op donderdag 13 december in café Z’Onder Zeil een waterpoortcafé te organiseren.

‘Nieuwe verbindingen laten ontstaan tijdens waterpoortcafe’ De bijeenkomst, die zowel een middagdeel van 17.00 uur tot 18.30 uur als een avondprogramma van 19.30 uur tot 21.00 uur kent, heeft een informeel karakter. “Mensen kunnen gewoon aanschuiven aan een tafel en met elkaar ideeën uitwisselen. Je ziet zo hele mooie verbindingen en nieuwe contacten ontstaan”, weet Van Puffelen, die ook het Waterpoortcafé in De Hel heeft bijgewoond.

Het project Waterpoort moet de regio rond het Volkerak-Zoommeer weer op de kaart zetten.

Loket Het Waterpoortcafé is ook de uitgelezen kans voor belangstellenden om informatie in te winnen over het project, dat naast de vijf gemeenten ook gedragen wordt door de provincies Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland en door diverse natuur- en terreinbeheerders. Naast de deelprojecten ‘familie van waterpoorten’ en ‘vestingen en forten’ heeft

Waterpoort ook de ambitie om een goede zoetwatervoorziening te realiseren, de landbouw te innoveren, verbindingen te leggen tussen bedrijven en één loket voor plantoetsing en planstimulering te openen. Van dat laatste thema is de Steenbergse wethouder Bert van Kesteren de kartrekker. “Het is voor ondernemers vaak van belang dat er snel geschakeld wordt. Bij het pro-

ject Benedensas liepen we tegen planologische problemen op. Wanneer er gewerkt wordt met één aanspreekpunt, kunnen we sneller schakelen. Daarom is het ook van belang dat we elkaar goed weten te vinden”, meent Van Kesteren. Alle inbreng tijdens het Waterpoortcafé wordt gebruikt om het masterproject verder vorm te geven. Meer info: www.brabant.nl/waterpoort.

Boek brengt ‘vergeten’ geschiedenis kasteel Padmos en landhuis Ekelenburg tot leven

Professor ontrafelt historie landgoederen ‘Touwland’ WELBERG - Eeuwenlang werd het Oudland bij Welberg - in de Steenbergse volksmond ook wel ‘touwland’ genoemd - gekenmerkt door historische landgoederen en eeuwenoude hoeves. Van die rijke geschiedenis is zowel in zichtbare vorm als in de archieven veel informatie verloren gegaan. De in Steenbergen opgegroeide professor Han Leune besloot zich daarom te verdiepen in het gebied om de verhalen achter het vijftiende-eeuwse kasteel Padmos en het landhuis Ekelenburg uit de zeventiende eeuw bloot te leggen. Het resultaat is een prachtig boek van meer dan tweehonderd pagina’s over de verdwenen Steenbergse landgoederen. DOOR RIA VAN MEIR Hoewel de wieg van professor Leune in Sint Philipsland stond, bracht hij een groot deel van zijn jeugd door in Steenbergen. “Ik herinner me nog uit mijn jeugdjaren dat de landgoederen Ekelenburg en Padmos verboden gebied waren.

Er deden vele mythische verhalen over de ronde. Toen ik in 2011 vaststelde dat de landgoederen tot de onbeschreven bladzijden hoorden van de Steenbergse historie ben ik mij in ze gaan verdiepen en heb ik getracht de geheimen te ontsluieren”, vertelt de professor.

Drama Volgens de verhalen die de rondte doen, zou al in de dertiende eeuw sprake zijn van een landhuis op de locatie waar later kasteel Padmos stond. “Zo’n ouderdom is goed denkbaar, omdat in die eeuw de stad Steenbergen ook is ontstaan, maar ik heb daarvoor geen bewijs aangetroffen”, ver-

klaart prof. Leune. Hij vond wel bewijzen voor het bestaan van het kasteel uit de vijftiende eeuw en trof zelfs een oude afbeelding uit 1565 met een schets van het bouwwerk aan. Het landgoed bestond uit een kasteel met een grachtenstelsel, dat gedeeltelijk onder het gebouw doorliep, een grote siertuin en een boerderij. Op die boerderij voltrok zich op oudejaarsavond 1916 een drama. “Pachtboer Jan van Gastel werd door zijn 19-jarige knecht doodgeschoten. Hij liet vier jonge kinderen achter. Het merkwaardige aan dit verhaal was, dat de knecht handelde in opdracht van de echtgenote van het slachtoffer.

‘Landgoederen behoorden tot ongeschreven blad geschiedenis’ De twee hadden namelijk in het geheim een verhouding. De boerin had de knecht belooft met hem te zullen trouwen, als hij haar echtgenoot uit de weg zou ruimen’, weet prof. Leune. Zeven maanden na moord brandde de boerderij volledig af. Het kasteel was in 1860 al afgebouwd, waardoor het landgoed uit beeld verdween. Alleen het grachtenstelsel, dat sinds 2003 een monumentenstatus heeft gekregen, en het hekwerk verwijzen nog naar het historische landgoed.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

. FOTO RIA VAN MEIR

www.internetbode.nl

Professor Leune overhandigt het eerste exemplaar aan wethouder Cor van Geel

Waarde Zo’n tweehonderd meter verderop bevond zich landgoed Ekelenburg, dat vanaf 1634

geleidelijk tot ontwikkeling gebracht werd. In 1829 is het landhuis herbouwd tot een statige woning met maar liefst dertien kamers, maar nog geen dertig jaar later werd het huis alweer afgebroken. De laatste eigenaar van het landgoed is de familie Van Loon geweest. De familie, die in Steenbergen vooral bekend is van de suikerfabriek, kocht Ekelenburg in 1850. Dat de familie zo snel na de aankoop overging tot afbouw, is volgens prof. Leune niet vreemd voor die tijd. “Het ging Nederland economisch niet meer zo voor de wind. Landgoederen werden gezien als beleggingsobjecten. Toen de familie het landgoed kocht, werden alle 1115 bomen op waarde getaxeerd. Zij bleken een gezamenlijke waarde van meer dan zesduizend gulden te vertegenwoordigen. De mogelijke opbrengst uit de bomen vormden een substantieel bestanddeel van de waarde van het landgoed”, legt de professor uit. Ommetje Net als Padmos is ook Ekelenburg vrijwel geheel verdwenen uit het Oudland. De oude oprijlaan is echter nog wel zichtbaar in het landschap en ook opgenomen in het Welbergse ommetje Bergh & Vaert. Cultuurwethouder Cor van Geel is dan ook bijzonder blij met het boek van professor Leune. “Het boek geeft een extra dimensie aan de wandelroute. De geschiedenis van deze bijzondere landgoederen is op een mooie manier vastgelegd voor het nageslacht. De combinatie van het ommetje en het boek zorgt ervoor dat de geschiedenis van het Steenbergs Oudland niet vergeten wordt.”

Garagedeuren Leverbaar in hout - kunststof en staal.

Volg ons op Twitter: @SteenbergseBode.

kiezen voor romass? • Waarom Garagedeuren • De beste kwaliteit in de regio

Leverbaar hout - kunststof enadvies staal. • Gratisin professioneel

• Persoonlijk contact GaraGedeuren • Professionele Colour linemontage StuCCo

Showroom open op afspraak.

G

Lever

Co

n

in 20 service verschillendebij kleuren • Snelle storingen Alléén gel • Onderhoud en service aan nù 15% korting 1e alle merken garagedeuren Alléén geldig op Colour Line Stucco. Van 20 april t/m 31 mei. Showroom open op afspraak. Struikhei 29, Sprundel 1e en 2e Paasdag gesloten Showroom open op afspraak. www.r leverancier van: 0165-387335 • www.romass.nl • sprundel@romass.nl www.romass.nl Struikhei 29, Sprundel 0165-387335 E-mail:

Struikhei 29, Sprundel 0165-387335 E-mail: info@romass.nl

PAGINA 3


KALKOEN

ADVERTORIAL

Al tientallen jaren bewezen topkwaliteit

KONIJNENBOUTEN

Plameco Plafonds bestaat 30 jaar

VERSE HERTENBIEF tam konijn, wild konijn, hazenbout, -rug en -filet fazant en -filet, parelhoen, kwartels, wild zwijn: filet, bout en biefstuk, lamsbout, -kotelet en -racks, hertenfilet, reebiefstuk, tamme eend, -filet en -bouten

U herkent het vast wel: uw plafond past niet meer bij uw interieur of is door de jaren heen behoorlijk lelijk geworden door ouderdom, vochtplekken of scheuren. Dan kunt u dat camoufleren, door steeds weer de plekjes te witten, of zelfs helemaal vervangen. Maar dat brengt in beide gevallen veel ongemak mee: de kamer moet leeg, de vloer moet worden afgedekt en er ontstaat veel stof, rommel en overlast. Nergens voor nodig! De laatste dertig jaar heeft bewezen dat Plameco de ideale oplossing heeft voor u. Het beproefde

POELIER dE KONINg

Wouwsestraatweg 178 | Bergen op Zoom 0164-233730 In december zijn wij van maandag t/m zaterdag geopend!

flexibele plafond van Plameco kent eigenlijk alleen maar voordelen. Het hoogwaardige materiaal is geschikt voor natte ruimtes (schimmel-, algen- en bacteriënwerend), gemakkelijk schoon te houden en bestand tegen droogte, koude en warmte.

Plameco is jarig, al 30 jaar een nieuw plafond in één dag ! Een Plameco plafond heeft een isolerende werking en zorgt voor akoestische optimalisatie, zodat

u geen last meer heeft van galm of vervelende echo’s. De ontwikkelingen staan niet stil wat betreft keuzemogelijkheden in kleur en structuur. Zelfs een foto op het plafond is tegenwoordig mogelijk!

Plameco kiezen uit bijzonder veel randafwerkingen en ornamenten. Er zit altijd wel iets naar uw smaak tussen!

Het gemak van klaar in één dag Elk plafond wordt als één strak geheel – scheur- en schilfervrij – voor u op maat gemaakt en vervolgens zonder hakken en breken in één dag gemonteerd. Uw bestaande verlichting kan volledig geïntegreerd worden, maar het is ook mogelijk het plafond te verfraaien met inbouwverlichting. Daarnaast kunt u bij

Uw plafondadviseur Katy Vermeulen

Uitnodiging Plafondshow

Loop- of rugprobLemen

Kom kijken!

Vrijdag 14 december Zaterdag 15 december Zondag 16 december

10.00 tot 16.00 uur 10.00 tot 16.00 uur 11.00 tot 15.00 uur

Ik heb belangstelling voor Plameco Plafonds en wens kosteloos documentatie en prijsopgave.

Telefoon: ........................................... Naam:.................................................. Adres:............................................................................................................... Postcode:........................................... Woonplaats:......................................... Opsturen in gesloten enveloppe (postzegel niet nodig) naar PLAMECO PLAFONDS, antwoordnummer 436, 4800 VB Breda

• Schone montage in één dag. • Zonder hakken en breken. • De meubels kunnen blijven staan. • Uit één geheel op maat gemaakt. • Betaling in termijnen mogelijk.

• Poorten (ook automatisch) • Industriële hekwerken • Gaashekwerken • Sierhekwerken • Balkonhekken

Plafonds • Sierlijsten • Verlichting

BEZOEK ONZE SHOWROOM: Weidehek 125 - 4824 AT Breda

Rucphensebaan 58, 4714 RE Sprundel Tel. 0165 - 383817, Fax. 0165 - 388656 www.verstijlenhekwerken.nl

oZ

Tijdens deze speciale show kunt u zich uitvoerig laten voorlichten over de vele mogelijkheden van dit unieke en beproefde plafondsysteem. De koffie staat klaar!

076 - 762 00 00 - www.plamecoplafonds.nl

Taxi MoBoZ Airportservice Airportservice

Helmons Finance & Consultancy

EEN NIEUWE Wegens groei verhuisd BADKAMER IS DICHTERBIJ DAN U DENKT...

Voor individueel vervoer! individueel vervoer!

• • •

164-652397 6-12525566 nfo@moboz.nl www.moboz.nl

Tel: 0164-652307 0164-652397 Tel: Mob: 06-12525566 06-12525566 Mob: E-mail: info@moboz.nl E-mail: info@moboz.nl Web:www.moboz.nl www.moboz.nl Web:

• • •

• Administratie Vaste prijsafspraak, geen facturen achteraf

EEN NIEUWEglaswand BADKAMER IS+ stortDICHTERBIJ douche DAN U DENKT...

Betaalbare ACTIE badkamers met de hoge kwaliteit en service van Verhoeven van Erp. Kom langs in onze showroom en laat u aangenaam verrassen!

Kladseweg 48, 4664 RE Lepelstraat Tel: 0167-685579 Fax: 0164-681661 Email: info@helmonsfc.nl Website: www.helmonsfc.nl • Tussentijdse cijfers

REGISTER BELASTING ADVISEURS

,30% 9 4 2 €

E790,

voordeel

• Jaarrekening

Verder in fiscale kennis

• Aangifte Inkomstenbelasting

Vaste

• Aangifte Vennootschapsbelasting

Salarisadministratie • Administratie • Tussentijdse cijfers • Gouden Handdruk advies • Jaarrekening • Aangifte Inkomstenbelasting • Aangifte Vennootschapsbelasting • Gouden Handdruk advies prijsafspraak, geen facturen achteraf •

Betaalbare ACTIE badkamers met de hoge kwaliteit en service van Verhoeven van Erp. Kom langs in onze showroom en laat u aangenaam verrassen!

00

Salarisadministratie Administratie Tussentijdse cijfers Jaarrekening Aangifte Inkomstenbelasting • Salarisadministratie Aangifte Vennootschapsbelasting Gouden Handdruk advies

Vaste prijsafspraak, geen facturen achteraf Burgemeester Stulemeijerlaan 20 • 4611 EG Bergen op Zoom • Tel: 0164-685579 Kladseweg 48, 4664 RE Lepelstraat Tel: 0167-685579 0164-681661 Fax: 0164-681661 • Email: info@helmonsfc.nl • Website: Fax: www.helmonsfc.nl Email: info@helmonsfc.nl Website: www.helmonsfc.nl

Gastelseweg 96

I

4705 AC Roosendaal

I

T 0165 56 83 07

: Roosendaal I T 0165 56 83 07 Gastelseweg 96 I d 4705 uitAC an e set a t s e F 0165 56 09 68 bI E info@verhoevenvanerp.nl I www. verhoevenvanerp.nl ndclo

Gastelseweg 96 I 4705 AC Roosendaal wa close g soft aal) in t it z toilet rvoir (norm om e ro

I

T 0165 56 83 07

REGISTER BELASTING ADVISEURS

Verder in fiscale kennis


actualiteit

Column

Mijn school: R.K. basisschool Pius X, Welberg

‘Wij zijn een typische dorpsschool waar iedereen elkaar helpt’ WELBERG - Van Rooms-Katholiek tot Protestants of Hervormd en van openbaar tot neutraal. De gemeente Steenbergen telt tien basisscholen met evenzoveel verschillende achtergronden en werkwijzen. Eén ding hebben zij met elkaar gemeen en dat is dat zij hun leerlingen allemaal een goede basis voor de toekomst mee willen geven. De Steenbergse Bode neemt de komende weken daarom een kijkje ‘in de keuken’ van al die basisscholen. Deze week is het de beurt aan R.K. basisschool Pius X in Welberg.

Eugène de Kok

Niet goed, geld terug

Hij weet nog niet hoe het moet, maar publieke omroepen moeten wat de piepjong ogende staatsecretaris Sander Dekker betreft voortaan betaald krijgen op basis van kwaliteit. Ledenaantallen worden minder belangrijk. ‘We gaan kijken hoe we dat op een goede manier kunnen bepalen’, zei Dekker vorige week in de Volkskrant. Misschien mag het publiek zeggen wat ze goed of slecht vinden of komt er een kwaliteitscommissie met wat willekeurige leden van de Römer- of Van Westerloo-dynastieën en een handvol afgeschreven politici. De staatssecretaris weet het nog niet. ‘Het is een discussie waar we nog even de tijd voor nemen’, liet Dekker, zoals het een Haagse politicus betaamt, weten. Mag ik alvast een suggestie doen? Zorg dat je ook achteraf iets kunt zeggen over de kwaliteit van de uitzendingen en bouw wellicht een boetesysteem in voor programma’s of delen daarvan, die onder de maat zijn. Een soort niet-goed-geld-teruggarantie. U wilt u voorbeelden? Neem de radio- en televisieverslaggevers die vrijdagochtend in ontelbaar veel programma’s moesten vertellen dat het allemaal wel mee viel met de overlast door het winterse weer. Niet gek, als je weet dat de weermannen in dezelfde uitzendingen hebben gezegd dat de sneeuw pas later zal vallen. Of neem het cabaretgezelschap in de show van Paul de Leeuw dat een grap maakt over de AutoRai - die in 2013 niet doorgaat - en vervolgens aan de hand van foto’s laat zien dat het in 2012, 2011, 2010 en 2009 al minder was op de beurs. Jammer dat de AutoRai een tweejaarlijks evenement is. Iets beter inlezen zou de kwaliteit ten goede komen. Dieptepunt was het item in De Wereld Draait Door van vrijdag over Elfstedenkoorts met Erik Hulzebosch - nog onverstaanbaarder dan normaal - een andere marathonschaatser en een Fries die wat brabbelde over kwakende ganzen. ‘Het is wat overdreven’, verontschuldigde de presentator zich. ‘Er ligt nog nergens ijs, maar het zou zo maar kunnen’. Gasten een kwartier lang uitgekauwde clichés laten uitkramen over een ijstocht terwijl er nergens een millimeter ijs ligt is wat overdreven, ja. Ik ben benieuwd wat Dekkers’ commissie straks over zoiets te zeggen heeft.

Colofon Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Steenbergse Bode Steenbergse Bode Redactie Ria van Meir Correspondent Elna Hellemons Acquisitie Jolanda den Haring Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties dinsdag 14.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s dinsdag 12.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 50

De oplossing van deze puzzel is in week 51 te vinden op www.internetbode.nl

DOOR ELNA HELLEMONS Pius X is een echte dorpsschool, gelegen in Welberg. Maar anders dan de meeste andere scholen op het platteland is op de Pius X de schoolbevolking in aantal aan het toenemen in plaats van afnemen. “Vraag me niet hoe komt”, zegt directeur Piet Soffers lachend, “maar wij zijn er natuurlijk wel heel blij mee. Want dat betekent dat we volgend jaar in aanmerking komen voor groeiformatie.”

‘Als enige school doen wij nog aan schoolzwemmen’ Hij legt vervolgens uit: “Het afgelopen jaar zijn wij gegroeid van 73 naar 88 leerlingen, een toename dus met 15 kinderen. Daardoor komen we in aanmerking voor groeiformatie, die we gaan inzetten op extra ondersteuning in de groepen 1 en 2. Want dat zijn juist de groepen die het grootst worden en waar de ondersteuning dus het hardste nodig is. Wij hebben overigens allemaal combinatieklassen, dus de kinderen van groep 1 en 2, 3 en 4, 5 en 6, 7 en 8 zitten bij elkaar. En bijna alle kinderen wonen in Welberg, dus iedereen kent elkaar.” Onderwijsbehoeften “Verder hebben wij een jong en enthousiast team van leerkrachten, die er alles aan doen om bij ieder kind eruit te halen wat erin zit. Dat doen we door gedifferentieerd, op drie niveaus, de oefenstof aan te bieden en te laten verwerken. Sommige kinderen hebben geen of weinig uitleg nodig, andere weer wel en weer andere hebben nog een keertje extra uitleg nodig. Daarop baseren wij onze groepsplannen, die we vervolgens ook weer toetsen en evalueren. Met andere woorden: wij werken opbrengstgericht, maken de leertijd zo effectief mogelijk. Dat vergt wel veel inspanning, maar het heeft ook een

Kinderen uit groep 3 / 4 tijdens een van de lessen uit de Rode Draad van de bibliotheek, waar het draait om de vraag hoe kinderen keuzes maken uit boeken. FOTO SCHOOLARCHIEF PIUS X

hoog rendement; geen enkel kind hoeft op deze manier uit de boot te vallen.” Activiteiten “Omdat wij ons vooral op de onderwijskwaliteit richten, doen wij hier verder niet aan projecten. Alleen het project ‘Streetwise’ van de ANWB, in het kader waarvan onlangs de fietsen van de kinderen van groep 7 en 8 gecontroleerd zijn, komt ieder jaar terug. Dat is ook een voorwaarde om ons Brabants VerkeersVeiligheidsLabel te behouden. Wel houden we, in samenwerking met de ouderraad en de oudervereniging, allerlei activiteiten op school. Enthousiaste ouders verlenen daarbij ook spontaan hand- en spandiensten, zoals bij de Sinterklaas- en Kerstvieringen.” Veilig “Zoals je hoort en ziet”, vervolgt Piet Soffers, “heerst er rust op deze school. Iedereen hier zet zich in om een goede onderlinge saamhorigheid te bewerkstelligen. Dat merk je ook bij activiteiten: iedereen helpt elkaar als dat nodig is, we doen alles samen, zijn één familie.

Daardoor heerst er hier een klimaat waarin iedereen zich veilig en gerustgesteld voelt. Dat doen we bijvoorbeeld ook door ‘leefregels’ op te stellen, dat zijn afspraken over hoe je je dient te gedragen ten opzichte van anderen. Want ook de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze kinderen vinden we erg belangrijk.’ Schoolzwemmen Naast al deze kenmerken voor een typische dorpsschool heeft Pius X nog een bijzonderheid: “Wij zijn de enige basisschool binnen de gemeente die aan schoolzwemmen doet”, verkondigt Soffers niet geheel zonder trots. “Weliswaar gebeurt dat met een ruime financiële bijdrage van de ouders, maar we gaan dan toch maar mooi met de groepen 1 tot en met 4 iedere week een halfuurtje zwemmen bij De Knotwilg. Al met al gáán we er met zijn allen voor en zorgen we ervoor dat de leeropbrengsten ieder jaar weer voldoende zijn. Daardoor mogen we ons een Groene School noemen, wat betekent dat onze kwaliteitszorg goed is.”

Afvalstoffenheffing iets omlaag door goedkopere aanbesteding plastic afval

Gescheiden inzameling van wit en bont glas

STEENBERGEN - Inwoners van de gemeente Steenbergen kunnen hun wit en bont glas vanaf 1 januari 2013 gescheiden aanbieden. De gemeente plaatst daarvoor vijf nieuwe combinatieglasbakken, met aparte openingen voor wit en bont glas. Daarnaast wordt op de glasbakken die blijven staan duidelijk aangeven voor welk soort glas zij zijn bedoeld. DOOR RIA VAN MEIR Met de aparte inzameling van bont en wit glas wil de gemeente duurzamer voor de dag komen. Door de gescheiden inzameling kan het glas beter op kleur hergebruikt worden. Voorheen werd er in de gemeente echter nog geen onderscheid gemaakt in de kleurstelling van het glas. De gemeente heeft daarom op alle 27 afvalbakken duidelijk aangegeven welk type glas er ingeworpen kan worden. “In vijf gevallen hebben we nieuwe combiglasbakken weggezet. Alle andere glasbakken waren al in ons bezit”, weet gemeentewoordvoerder Frits Slootmans.

© www.sudokusite.eu

Bakken De combinatiebakken staan aan de Dorpsweg in De Heen, aan de Dorus Rijkerstraat in Dinteloord, aan de Nieuw-Vossemeersedijk en de Voorstraat in NieuwPAGINA 5

Vossemeer en aan de Kapelaan Kockstraat in Welberg. Die bakken bevatten zowel openingen voor wit als voor gekleurd glas. Daarnaast staan er in Dinteloord aan de Prinses Irenestraat en Zuideinde, aan de Molenstraat in Kruisland en in Steenbergen bij de supermarkten en aan het Noorddonk en de Rozemarijnstraat aparte bakken voor wit óf bont glas. De containers aan de Fabrieksdijk, Rozemarijnstraat en Westdam bevinden zich ondergrond. Aan de Fabrieksdijk kan men zowel wit als gekleurd glas aanbieden. De containers aan de Rozemarijnstraat en de Westdam zijn enkel bedoeld voor bont glas. Inwoners kunnen daarnaast glas ook gratis inleveren bij de milieustraat aan de Van Andelstraat. Dat geldt ook voor vlakglas. De containers in de wijken zijn namelijk niet geschikt voor vlakglas. De gemeente verzoekt de bewoners echter met klem om geen glas naast

de bakken te zetten. “Als een vulopening vol is, kijk dan of een andere opening nog ruimte heeft. Is de bak vol, dan kunnen de inwoners het glas naar een andere locatie brengen of later nog eens aanbieden”, aldus de gemeente. Plastic Naast de nieuwe wijze van glasinzameling gaat de gemeente per 1 januari ook een nieuw contract met afvalverwerker Sita Recycling Services voor het ophalen van plastic afval. Op diverse plaatsen in de gemeente staan inzamelcontainers, waar mensen hun geschieden plastic afval kunnen aanbieden. “Dankzij de nieuwe aanbesteding kan de inzameling van kunststof verpakkingsmaterialen in 2013 iets goedkoper gebeuren. Dat betekent dat ook de afvalstoffenheffing in 2013 met enkele euro’s omlaag wordt bijgesteld”, kondigt de woordvoerder aan.


Heense beheerder beste uit vier serieuze gegadigden

Schapenput nieuwe havenmeester

Smaakvolste Gerecht in Steenbergen is bekend

STEENBERGEN/DE HEEN - Jachthaven Schapenput uit De Heen wordt per 1 januari 2013 de nieuwe beheerder van de jachthaven in Steenbergen. Dat heeft het college donderdag bekendgemaakt. Van de vier serieuze gegadigden kwam De Heense havenmeester niet alleen qua prijs als gunstigste uit de bus, maar bleek de Schapenput ook over de beste papieren en ervaring te beschikken. DOOR RIA VAN MEIR De gemeente Steenbergen is vanaf 1 januari 2013 de volledige eigenaar van de Steenbergse jachthaven. Voorheen werd de haven beheerd door dhr Vermeulen, die ook een groot deel van de haven in bezit had. In het kader van StadHaven en de ontwikkeling van de jachthaven als recreatieve hoofdpoort op de Brabantse Wal heeft de gemeenteraad besloten om de hele haven in bezit te krijgen, om zo het gebied een kwaliteitsimpuls te kunnen geven. Daarbij is gekozen voor een externe partij die de haven gaat beheren. Ervaring Acht partijen hebben gereageerd op de vacature van de gemeente. Vier van hen vielen echter al direct af, omdat zij niet ingeschreven staan bij de Kamer van Koop-

handel. De andere kandidaten bestonden uit Oceanwide, Watersportvereniging StadHaven Steenbergen, Jachthaven Schapenput en Havenmaat. Laatst genoemde was met een offerte van 52.000 euro de goedkoopste van de vier, al was de Schapenput slechts 500 euro duurder. Op gebied van ervaring, lokale kennis, kennis in de recreatie en flexibiliteit scoorde de Heense jachthaven de hoogste punten. Het college koos daarom voor de Schapenput als nieuwe beheerder. Eigenaar Cees de Neve is bijzonder blij met het bericht. “We wisten dat we een redelijk goede kans zouden maken, gezien onze ervaringen in De Heen. Wat mij betreft gaan we het in Steenbergen ook op dezelfde manier aanpakken. Het mooie is dat beide havens elkaar nu ook kunnen aanvullen”, aldus De Neve.

Overeenkomst Hij kan nog weinig zeggen over hoe het beheer van de jachthaven er de komende maanden uit gaat zien. “Dat moet nog worden vastgelegd in een overeenkomst met de gemeente”, zegt De Neve. In die overeenkomst worden de taken en bevoegdheden van de havenmeester omschreven. Daarbij zal de gemeente ook bepaalde uitvoerende taken uit de havenverordening aan de nieuwe beheerder mandateren. Tijdens een beeldvormende bijeenkomst in de gemeenteraad op woensdag 12 december presenteert de gemeente een aantal mogelijke visies en plannen voor de jachthaven. Burgers en raadsleden krijgen daarbij de mogelijkheid om vragen te stellen. De vergadering begint om 19.30 uur in het gemeentehuis.

Raymund Swertz Nederlands Rectificatie In de Steenbergse Bode van woensdag 5 kampioen 71/2 Ereklasse december stond in het artikel ‘Deadline WELBERG - Afgelopen weekend is bij de Wellse Vaert in Welberg gestreden om het Kampioenschap van Nederland Ankerkader 71/2 Ereklasse.

Het was spannend tot en met de laatste partij. De finalepartij was een strijd tussen Raymund Swertz en Henri Tilleman. Henri moest het onderspit delven tegen de jonge Raymund. Op het erepodium mocht ook Dave Christiani plaatsnemen op de 3e plaats. Dennis Timmers heeft als enige dit weekend 1 partij van 200 caramboles

in 1 beurt uitgespeeld. Michel van Silfhout had na Dennis een hoogste serie van 199. Beide tegen René Luijsterburg, die hierdoor net naast het erepodium greep. Het was weer een zeer sportief en gezellig weekend. Ondanks alle inzet van veel vrijwilligers, was de opkomst van publiek matig. Via de site van biljart.tv is wel veel meegekeken met dit kampioenschap. Het volgende kampioenschap in de Ereklasse is het Nederlands Kampioenschap Bandstoten welke 11, 12 en 13 januari gehouden wordt in Rosmalen.

Biljarten Regio Competitie NIEUW VOSSEMEER - Biljarten Regio Competitie 2012-2013, uitslag Na week 49. A-Teams: 1. Oud Gastel 2 759,247 18, 2. Hoeven 1 748,584 18, 3. Keijenburg-1 733,407 18, 4. de Heen 1 728,530 18, 5. S.B.Ponderosa 2 725,066 18, 6. Halsteren 4 724,738 18, 7. Welberg 1 719,101 18, 8. Oud Gastel 1 718,548 18, 9. Halsteren 5 717,026 18, 10. Halsteren 2 710,797 18, 11. Halsteren 1 709,522 18, 12. Welberg 2 709,259 18, 13. Halsteren 3 705,237 18, 14. Welberg 3 691,401 18, 15. S.B.Ponderosa 1 687,879 18, 16. Steenbergen 1 686,606

18, 17. Vossemeer 1 675,839 18, 18. Lepelstraat 1 673,199 18, 19. Steenbergen 2 669,291 18, 20. Lepelstraat 2 662,757 18. B-Teams: 1. Steenbergen 5 782,262 18, 2. de Duiventoren 2 781,869 18, .3. de Heen 2 775,709 18, 4. de Duiventoren 1 753,849 18, 5. Halsteren 6 751,909 18, 6. Halsteren 7 741,167 18, 7. Halsteren 10 735,627 18, 8. S.B.Ponderosa 3 731,917 18, 9. Steenbergen 4 725,871 18, 10. Oud Gastel 3 719,178 18, 11. de Heen 3 DTC 716,546 18, 12. Welberg 4 714,596 18, 13. Halsteren 9 711,456 18, 14. Steenbergen 3 710,628 18, 15. Stampersgat 2 708,862 18, 16. Halsteren 8 694,059 18, 17.

handhaving Sunclass blijft’ abusievelijk vermeld dat ‘jurisprudentie laat zien dat het mogelijk is om arbeidsmigranten als één huishouden te zien’. Deze zin is geen citaat. Hij is onjuist opgeschreven en had zo niet geplaatst mogen worden. Het Steenbergse college is van mening dat er bij een huishouden sprake moet zijn van enige verbondenheid tussen de personen. Bij de handhaving, die het college heeft aangekondigd voor 1 januari 2013, houdt burgemeester Bolten dan ook rekening met de regels die in het bestemmingsplan staan: niet-permanente huisvesting door één huishouden.

Glasschade?! Ruit stuk?! Supersnel Glasherstel

24 uu rs service

Bel gratis 0800 - 837 52 27

BRIDGE BRIDGECLUB WELBERG Uitslag 1e zitting, 3e comp.ronde, 5 december, Lijn A: 1. Gijs SchuurmannJos Lindsen 64.17%; 2. Marga v.d. KreekTiny v.d. Heijden 60.00%; 3. Jan v.d. Heijden-Dien v. Dorst 56.50%; 4. Corrie en Jan Laurijsse 55.00%; 5. Bertha v.d. HeijdenAagje Verhagen 52.92%; 5. Mia de Vos-Ad v. Iersel 52.92% Lijn B: 1. Dora Rijk-Jeanne Vos 62.08%; 2. Jeanne Voeten-Dick Kardux 57.50%; 3. Cobi en Piet Verhoeven 55.42%; 4. Ria v. Beers-Corrie Stoetzer 53.33%; 5. Pauline Houtman-Adje Kardux 52.92% Nieuwe leden zijn van harte welkom bij BC Welberg. Aanmelden: Ria Adriaansen, adriaansenbridge@kpnmail.nl of tel. 0167563434 of 06-43917462. Bridgeclub Welberg speelt elke woensdagavond vanaf 19.30 uur in het “Cromwiel”, Krommeweg 1, 4651 RN Steenbergen. BRIDGECLUB DE VLIET Uitslag 6 december, A-lijn: 1. Nella van Ruiswijk-Josien v.d. Kar 70,14%, 2. Cees Rens-Hans Voskuilen 55,90%, 2. Wil Voskuilen-Sjef de Schutter 55,90%, 2.

Corry Hertogh-Adje Veraart 55,90%, 5. Ton Voorheijen-Ad van Opdorp 55,21%. B-lijn: 1. Nelly Boden-Jac Boden 61,11%, 2. Betsy Peeters-Aad Toussaint 59,03%, 3. Ria Adriaansen-Rina Timmers 55,21%, 4. Diny van Dijk-Anton v.d. Wegen 54,51%, 5. Rina Verdonk-Ria Bernaerds 53,82%.

BRIDGE LES Vanaf maandag 7 januari geeft er weer een docent van de Nederlandse Bridge Bond een beginnerscursus Bridge. In 13 lessen leert hij U de beginselen van het mooie Bridge-spel. Aanmelden of info: gerard. crusio@bridgedocent.nl, 06-33722453.

BRIDGECLUB STEENBERGEN Uitslag 10 december,Lijn A: 1. Bas Vieveen-Jo vieveen 57,99%, 2. Ria Mathlener-Rob Mathlener 57,29%, 3. Anny Koopmans-Annie Smits 56,94%, 4. Wil Cornel-Joke Dansen 55,56%, 5. Eem Kaptein-Cees Franken 54,51%.

NIET ROKEN CLUB BRIDGE 1992 Na 10 middagen gezellig bridgen zijn de volgende winnaars bekent geworden. In de A lijn: 1. Trudy v. Nijnatten 56,97%; 2. Ciel Koolen 55,97%; 3. Nella v. Ruiswijk 55,51%; 4. Joke en Bas Vieveen 54,95%; 5. Annie de Vos 54,90%. In de B lijn: 1. Riet en Giel Meeuwisse 58,95%; 2. Diny v. Dijk 56,50%; 3. Naantje Luijks-Corrie Rademakers 54,93%; 4. Diny Iriks-Ton Maas 53,79%; 5. Annie en Piet Bogers 52,89%. Wij bridgen iedere donderdagmiddag in Cafe Zaal de Wellse Vaert, Kap.Kockstraat 55 t/o de kerk van de Welberg. Aanvang 12.45u. U bent van harte welkom als u een gezellige middag wil bridgen. Voor meer informatie bel: Ad van Opdorp 0167564004.

Lijn B: 1. Fons Huijsmans-Anton v.d. Wegen 62,50%, 2. Wilma van Oevelen-Nella van Ruiswijk 62,08%, 3. Thea van NiekerkPhilip Gravestein 59,17%, 3. Ria Adriaansen-Ted van Langerak 59,17%, 5. Sjef de Schutter-Bets Vlam 52,50%. Lijn C: 1. Ada Bot-Gijs Schuurman 59,90%, 2. Trudy van Nijnatten-Dick Kardux 54,17%, 3. Arie Snijders-Jan Jansen 52,60%, 4. Trudi Bouman-Annie Meesters 52,08%, 5. Cees Rens-Jan Stout 51,56%.

PAGINA 6

Zoomvlietcollege is winnaar.

STEENBERGEN - Alle bezoekers van Smaakvol in Steenbergen, het culinaire evenement van Kiwanisclub Steenbergen e.o., waren in de gelegenheid een stembiljet in te vullen met het naar hun mening smaakvolste gerecht/drankje. Na telling heeft notaris Eskes bekend gemaakt dat de winnaar van het Smaakvolste Gerecht van Smaakvol in Steenbergen 2012 is geworden: Het Zoomvliet College met de Capuccino van bospaddestoelen en een schuimlaagje van truffel!

De leerlingen Muriël Labahn, en Jeroen de Langen en docent keuken Andre Huijsmans hebben vanmiddag de oorkonde uitgereikt gekregen door de Kiwanisclub Steenbergen e.o. Ook heeft de notaris uit alle stembiljetten drie bezoekers getrokken die een feestelijk december wijnpakket uit het Kiwanis wijnassortiment zullen ontvangen. De pakketten gaan naar mv/dhr P. Vlam, B. Küttschneutter en M. Bierkens. De foto’s van Smaakvol in Steenbergen kunt u vanaf heden bekijken op www.kiwanis.nl/steenbergen

Help ons winnen en stem op de voedselbank Goed Ontmoet

Stem op de voedselbank STEENBERGEN - “Er staat een flink bedrag te winnen in het kader van de actie van horecaketen EtenBij”, vertelt Wim Overveld, voorzitter van Sitchting Goed Ontmoet. “Etenbij.nl doneert in 2012 voor ieder verkocht kopje koffie en cappuccino 1 eurocent aan een goed doel. De Voedselbank is één van de goede doelen waarop een jaar lang kan worden gestemd. Het is daarom zaak dat er nog even flink wordt gestemd. Wij hebben immers dat geld hard nodig in deze tijd van crisis. 300.000 mensen maken landelijk gebruik van de diensten van de voedselbanken. Mijn vraag is daarom: roep alle vrienden en familieleden op en ieder ander die je kent om op ons te gaan stemmen. Hopelijk krijgen wij dan een sneeuwbaleffect. Stem op de voedselbank via www. etenbij.nl, alvast bedankt!”, zei Wim tenslotte. Stichting Goed Ontmoet ondersteunt mensen - autochtoon, allochtoon, jongeren en ouderen - die om welke reden dan ook kortere of langere tijd in financiële problemen zitten en na betaling van vaste lasten te weinig geld overhouden voor goede voeding. Goed Ontmoet ontvangt tot op heden nauwelijks structurele subsidie van de lokale, provinciale of landelijke overheid. Zij zijn afhankelijk van schenkingen van goe-

deren en/of financiële middelen. De voedselbank komt structureel geld te kort dus alle giften zijn welkom. Mochten er lezers zijn die hen willen steunen dan kan dit door een bedrag eenmalig of structureel over te maken op bankrekening RABO 1402.41.833 t.n.v. Stichting Goed Ontmoet in Bergen op Zoom. Zijn er mensen die hun hulp wensen dan is Goed Ontmoet te bereiken van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00-16.00 uur, tel 0164-270290, 06-54680902 of lijkt het wat om een bijdrage te leveren binnen één van de activiteitengroepen? Neem contact met hen op.

CV-ketel storing? Bel (0165) 54 40 55 > Vervanging > Service > Onderhoud

2SE4 RVICE UURS

www.warm in huis.nl

Kerstconcert in Dinteloord DINTELOORD - Vrijdagavond 21 december begint om 20.00 uur het jaarlijkse kerstconcert in de RK Petrus en Pauluskerk, Westvoorstraat 2, te Dinteloord. Vijf Dinteloordse koren en harmonie Volharding zullen speciale kerstliederen en -muziek ten gehore brengen. Zoals elk jaar wordt er niet alleen door de koren gezongen, maar ook met het aanwezige publiek wordt, tijdens het wisselen van de koren, mooie kerstliederen gezongen onder begeleiding van harmonie Volharding. Omdat het vijf heel verschillende koren zijn met een eigen stijl en repertoire wordt het een mooie afwisselende avond met traditionele-, klassieke- maar ook popkerstliederen.

De deelnemende koren zijn GIOS, Nederpop aan de Dintel, R.K. Kerkkoor, Ritmisch koor en Tavenu. Harmonie Volharding verzorgt niet alleen een eigen optreden, maar ook zullen zij voordat het concert begint en aan het eind ervan kerstmuziek spelen. Om iedereen alvast in de stemming te laten komen staat buiten de kerk een gelegenheidskoortje die kerstliederen ten gehore zullen brengen. Ook zal het pad naar de kerk toe verlicht worden met kaarsjes, wat een mooi gezicht zal zijn. Wilt u in de kerststemming komen door het zingen van mooie kerstliederen dan mag u dit concert beslist niet missen. Iedereen is van harte welkom, de kerk is open vanaf 19.30 uur en de toegang is gratis.


Welkom in de wereld van sfeer en warmte

werp de 3 dobbelstenen en verdien tot

18% korting

BIJ AANSCHAF VAN EEN PELLETKACHEL

500 kilo korrels gratis + gratis montage Houtkachels ● Pelletkachels ● Liftdeur houtkachels ● Design gashaarden ● Open haarden ● Afvoervrije gashaarden Bio haarden ● Electrische kachels ● Natuursteen schouwen ● Snelle levering ● Vakkundig geplaatst

*op titin gtiooti gtititititititi vtin onzti cotititictiti titi tititititititi tititi tititititititi titititititi

Bepaal zelf uw korting

WINTER SALE 2 HALEN 1 BETALEN*

Gewijzigde winter sale openingstijden: Woensdag 12 dec. 09:00 tot 21:00 (koopavond) Zondag 16 dec. 12:00 tot 17:00 (koopzondag + kerstmarkt) Zondag 23 dec. 12:00 tot 17:00 (koopzondag)

info@schouwenpaleis.nl ● www.schouwenpaleis.nl Schouwenpaleis - Breda Bruist - 162x162.indd 1

5-12-2012 17:16:56

TUINMAN@CEESSCHOLTES.NL

Ruim 2,4 miljoen mensen in onze provincie zijn klant van Brabant Water. Met onze 800 medewerkers zorgen wij voor lekker kraanwater van uitstekende kwaliteit. 24 uur per dag vers uit de kraan.

Brabant Water werkt ook in Tholen en Steenbergen aan het lekkerste drinkwater. Brabant Water voert donderdagavond 13 december van 20.30 uur tot en met vrijdagochtend 6.00 uur 14 december werkzaamheden uit voor de gemeenten Tholen (Sint Philipsland, Anna Jacobapolder, Sluis) en Steenbergen (Nieuw Vossemeer, De Heen, Heense Molen, Notendaal, Zwarte Ruiter, Pelsendijk en Rolaf ).

Voor al uw dames-, heren- en kinderschoenen.

Wat gaan we doen? Als gevolg van de aanleg van de nieuwe rijksweg A4 hebben wij een nieuwe transportleiding aangelegd ter hoogte van de Zeelandweg Oost en de Stoofdijk in Steenbergen. Deze nieuwe leiding gaan we koppelen aan het bestaande net.

Wat betekent dit voor u? Door de werkzaamheden heeft u een lagere waterdruk. U merkt dit bij het opendraaien van de kraan. Daarnaast kan er even bruin water uit de kraan komen. Bruin water ziet er niet fris uit, maar is niet schadelijk voor de gezondheid.

Wilt u meer informatie? Wij realiseren ons dat de werkzaamheden zorgen voor overlast. Hiervoor vragen wij u uw begrip. Hebt u nog vragen? Neem voor meer informatie contact op met regiokantoor West 073 683 87 00.

Dorpsstraat 188 - Halsteren


G OUD IS G €LD W W W. G O U D I S G E L D . N L

WIJ BETALEN NU MEER DAN € 43,PER GRAM FIJN GOUD*

Uw oude gouden sieraden zijn nog steeds geld waard Zelfs als deze beschadigd of kapot zijn. Wij kopen alle

WILT U O

soorten gouden/zilveren sieraden in; art deco, kettin-

OK

in de du re iets mee , donkere maan r te beste d den heb en Twijfel ben? niet

gen, ringen, armbanden, oorbellen, gouden tanden, munten en diamanten. Wij betalen hiervoor de hoogst

langer. Kijk in t doosje uw lade met oud e sierad en!

voor hé

mogelijke dagprijs en betalen u direct contant. DONDERDAG

Bergen op Zoomse Goudbank ZEVENBERGEN Wassenaarstraat 44 4611 BW Bergen op Zoom Tel. (0165) 85 22 68 bergenopzoomsegoudbank@gmail.com

Golden Tulip Schansdijk 3 10.00 - 17.00 uur

VRIJDAG ZONDAG ZUNDERT BREDA Hotel de Roskam Hotel Mastbos Molenstraat 1 Burg. Kerstenslaan 20 10.00 - 17.00 uur 10.00 - 16.00 uur

Roosendaalse Goudbank

Molenstraat 9a 4701 JK Roosendaal Tel. (0165) 85 22 68 roosendaalsgoudbank@gmail.com

* Prijs is afhankelijk van de dagkoers. * Legitimatie verplicht. * Min. leeftijd 18 jaar.

Stoppen ! met roken

Gun jezelf een mooi kerstcadeau

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Bel: Lia van der Wel 0165-388816

Lasertherapie

Afslanken met succes! Lasertherapie

De behanDeling worDt vergoeD www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Of 0800-0230595 (landelijk)

www.mens-en-relatie.nl erkend AVR / SinglesKeurmerk / Geschillencommissie

gebr. timmermans b.v. boekerman 4 (borchwerf 11) tegenover Saver milieustraat tegenover milieustraat 4751 Xk oudSaver gastel 47510165 Xk oud Tel.: - 31 gastel 77 46 tel.: 0165 - 31 77 46 info@krt.nl www.krt.nl of mobiel.krt.nl

Uw oUde kabel en metalen zijn geld waard!

KRT al meer dan jaar gespecialiseerd in hetvanverwerken van krt is alismeer dan 50 jaar50 gespecialiseerd in het verwerken kabel en metalen. wijkabel zijn iSo en 9001: beschikken uiteraard over de vereiste en9001:2000 metalen.gecertificeerd Wij zijn ISO 2000 gecertificeerd en beschikken uiteraard(milieu)vergunningen. over de vereiste (milieu)vergunningen. kuntdagelijks dagelijkskabel kabel en en metalen, metalen, tegen UU kunt tegen contante contantebetaling, betaling,aanleveren. aanleveren. ook kunnenwij, wij,bij bijvoldoende voldoende volume, volume, containers plaatsen. ook kunnen containersop opuw uwlocatie locatie plaatsen. Metaalprijzen geldig week 32 50 metaalprijzen

KERSTTIP: DEZE WEEK e 2 B.H. HALVE PRIJS HoogerHeide, raadHuisstraat 47: 0164-612654

is een groeiende keten noordHaven met thans 25 modewinkels in Nederland. zevenbergen, 96: 0168-327638 Halsteren, dorpstraat 112: 0164-686325 Voor ons kantoorKaaistraat in Bergen op vragen steenbergen, 43: Zoom 0167-567440 wij op korte termijn parttime

MEDEWERK(ST)ERS

plastic koper kabel plastic aluminium kabel loodkabel koper grondkabel koper loodkabel aluminium grondkabel aluminium zuiver blank koper onzuiver koper gemengd rood geel koper aluminium roest vrij staal zuiver lood zink electro motoren ijzer accu’s wasmachines, drogers auto katalysator

vanaf € 1,65 € 1,90 € 0,85 € 0,95

€ 3,50 € 4,80

per kg per stuk

tot € 2,65 € 2.90 p/kg € 0,75 € 0,70 p/kg € 1,05 € 1,15 p/kg € 0,50 € 0,50 p/kg € 5,00 € 5,80 p/kg € 4,50 € 5.30 p/kg € 4,00 € 5,05 p/kg € 2,85 € 2,95 p/kg € 0,80 € 0,95 p/kg € 1,05 € 1,30 p/kg € 0,95 € 1,20 p/kg € 0,80 € 0,80 p/kg € 0,40 € 0,50 p/kg € 0,20 € 0,21 p/kg € 0,40 € 0,45 p/kg € 0,18 € 0,21 p/kg € 20,00 € 15,00

Prijzen onder voorbehoud van kwaliteit en marktontwikkelingen. openingstijden: ma t/m donderdag 07.30-17.45 uur • vrijdag 07.30-15.45 uur • zaterdag 07.30-12.15 uur openingstijden: ma t/m donderdag 07.30-18.00 uur • vrijdag 07.30-16.00 uur • zaterdag 07.30-12.30 uur


BESTEL VIA INTERNET MET MOGELIJKHEID TOT BEZORGING: MAROS.NL

50

Benut de ruimte in uw woning optimaal

NAAR KEUZE ELBIEFSTUKSPIES 250GR VLEESASS PIES - KOG VARKENSHA N - KALKOENHAASSPIES DIV. VISSOORTE

FONDUE - STEENGRILL - BAKPLAAT - WOKPAN ET BIEF-GOURM k

99 2. 33 3.

250 GR. P.P. VANAF

MET O.A. RUNDERBIEF-KALKOENBIEF-VARKENSMEDAILLONS-KIPFILET-ENZ.

KALKOENFILET MAGERE RUNDERLAPPEN ½KG KALKOENDRUMSTICKS KG SCHOUDERKARBONADE KG

lapje, stue of rollad ½KG

2.45 Schuifwanden

SERRANOHAM 100GR 1.45

‘op maat’

• 10 jaar garantie

omen

Wij k • Spiegeldeuren en paneeldeuren GRATIS in 40 verschillende decors inmeten! • Let op! In de maanden december, januari en februari GRATIS geplaatst!

FEESTSALADE MET GARNALEN 100GR 1.95 GRILLWORST

100GR 0.69

Roosendaalsebaan 68 4751 RD Oud-Gastel Tel. 0165-512920 www.bkbouwmarkt.nl

KALFSBIEFSTUK/OESTER 100GR 1.49 HELE KALKOEN KG 7.90 VARKENSSCHNITZEL KG 5.99

Openingstijden Ma t/m vrijdag: 08.00 - 12.00 uur 13.00 - 18.00 uur Zaterdag: 08.00 - 13.00 uur

ROOSENDAAL | VOLTASTRAAT 9 | KIJK OP MAROS.NL

DEZE WEEK FEEST IN NUMANSDORP WO 12 DEC

DO 13 DEC

TOT 21:00 UUR

TOT 21:00 UUR

EXTRA KOOPAVOND

EXTRA KOOPAVOND

VR 14 DEC KOOPAVOND TOT 21:00 UUR

ZA 15 DEC LAATSTE ACTIEDAG

OPEN TOT 17:00 UUR

PROOST! OP ONZE VERNIEUWDE SHOWROOM IN NUMANSDORP!

50% KORTING KEUKENACTIE:

OP APPARATUUR* + GRATIS MONTAGE*

Keuken Scoop

• Div. kleuren leverbaar • Moderne, glanswitte keuken

NU 5.950,inclusief apparatuur

50% KORTING BADKAMERACTIE:

Badkamer Eden

• Modern eigentijdse badkamer • Met bijzondere tegelaccenten

NU 4.290,excl. tegels en accessoires

OP UW BADMEUBEL*

+ € 500, AAN TEGELS GRATIS!

TEGELACTIE:

GRATIS LEGGEN VAN UW TEGELVLOER*

Vloertegel Grigio 60x60 van € 49,-

NU voor 25,p/m2

Wooning Numansdorp

PERMANENTE SHOWROOMUITVERKOOP, IEDERE WEEK NIEUWE PRIJZEN!

Industriestraat 31, telefoon: 0186-653 700 Wooning is ook gevestigd in Bergschenhoek, Den Haag, Naaldwijk, Rotterdam en Vlaardingen. www.wooning.org *Keukenactie geldig bij aankoop van een complete keuken vanaf € 7.900,-. Keukenactie geldt niet voor showroomkeukens. Badkameractie geldig bij aankoop van een complete badkamer vanaf € 6.900,-. Tegelactie geldig bij aankoop van tegels vanaf 50 m2 recht gelegd. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden. Niet geldig in combinatie met andere acties. Vraag naar de voorwaarden in de showroom.


Judo clubkampioenschappen Shintai geslaagd

De beste Shintai wedstrijdjudoka’s en de doorzetter van het jaar.

STEENBERGEN - Sportschool Shintai organiseerde afgelopen week haar jaarlijkse judo clubkampioenschappen. Er kwamen maar liefst 72 judoka’s in actie om te strijden om de jaarlijkse clubtitel. Voor veel jeugdjudoka’s was dit hun eerste kennismaking met de wedstrijdsport. De ouders kregen dan ook voor de wedstrijden de regels uitgelegd waarna de judoka’s van start gingen met de wedstrijden. De wedstrijden verliepen prima. De jeugd was lekker fanatiek en had vooral veel plezier. Aan het einde van de wedstrijden werden Manuela Perinotto, Bonnie van Gaans en Loes de Barbanson in het zonnetje gezet wegens hun inzet voor de club. Zij ontvingen uit handen van trainer Peter een mooi bosje bloemen. Ook werden de nieuwe zwarte banden van dit seizoen gehuldigd. Mauro, Bart, Remco, Brian ontvingen een zwarte band met hun naam en een fraai speldje. Jordy heeft zelfs zijn 3e Dan judo behaald. Hierna was het tijd om de wedstrijdtoppers van het afgelopen seizoen te huldigen. Door deel te nemen aan wedstrijden kan je punten verdienen voor de Shintai wedstrijdcompetitie. Aan het einde van

het seizoen worden de punten opgeteld en weten we wie onze toppers zijn van het afgelopen seizoen. De winnaars van deze competitie ontvangen een fraai beeldje en een oorkonde. Het brons ging dit jaar naar Dominique Hopmans. Zilver werd gewonnen door Remy van Gaans en het Goud en de titel beste wedstrijdjudoka van het jaar ging naar Ennio Mertens. Ennio wist het afgelopen seizoen maar liefst 9 toernooien te winnen waaronder de Zuid-Nederlandse titel tot 12 jaar en Zilver op de Zuid-Nederlandse tot 15 jaar. Het beeldje voor de doorzetter van het jaar werd uitgereikt aan Jordy Nuijten. Jordy die al vanaf jongs af aan de judosport beoefend is al jaren fanatiek met de sport bezig, werkt aan zijn eigen niveau (recentelijk 3e dan judo) en stimuleert andere leden in de sport. Een doorzetter waar onze club trots op is. Ook werden de lidmaatschapsspelden voor 5 en 10 jaar lid uitgereikt. Jennifer van Alphen, Robin van Alphen, Kaat Boogaart, Dominique Hopmans, Demi de Rijke, Jelle van Roosendaal en Khelsey van Geel, ontvingen het bronzen speldje. Bart Nieuwkamer ontving een zilver speldje voor zijn 10 jarig lidmaatschap.

Uitslagen Eerste: Britt Huijsmans, Romy Goossens, Indy Mangelaars, Wessel de Krom, Wessel van Roosendaal, Joep Goossen, Amber Roelands, Denise Verswijver, Sam van Poppelen, Guilerme Cardeso de Groot, Vicky van der Loo, Dylan van Raak, Mika Mangelaars, Jennifer van Alphen, Rick Bousie, Ennio Mertens, Demi de Rijke, Remco Aarts, Aron Thielen Tweede: Lars de Smit, Quinn Hommes, Wouter van de Boom, Henk Kaemmerer, Kayleigh de Crom, Thijs van Gemerden, Sander Heijligers, Imke Hommes, Floris Verschuren, Karolina Nowak, William van Wagensveld, Fabio Mangelaars, Robin van Alphen, Sander Schoonen, Lex Donkersteeg, Remy van Gaans, Rick Deurloo, Bart Nieuwkamer, Brian Mutsaers, Derde: Sem Goossens, Lucas Uytdehaag, Owen de Crom, Lieke Stalpers, Nienke van Roosendaal, Wessel de Smit, Bradley Gabriels, Lorentz Avenarius, Rik Stalpers, Vincent Klein, Kevin van Wezel, Tuana Timmers, Jelle Augustijn, Romy Bruggeman, Lieke Mol, Tren van Es, Dewi Hassankhan, Pascalle van der Burg, Melvin van Zandvliet, Marcel Aarts, Sven Frijters, Brand Valkenburg, Christoff Roelands, Niels Dekker, Kaat Boogaart, Wesley Schoonen, Tugay Timmers, Tommy van Poppelen, Jelle van Roosendaal, Masih Sadeghi, Mischa van Geel, Rick Vermeij, Werner Rijpers, Dominique Hopmans. Meer informatie: www.sportschoolshintai.nl

KASTEN OP MAAT Edisonstraat 12 Numansdorp Tel. 0186 - 654122 www.vandenbergkasten.nl

Maatwerk in: schuifdeuren, boekenkasten en inloopkasten

Succes voor Diomedon STEENBERGEN - De 3e ARWBcross werd gehouden bij Spado op een mooi parcours in de Lievensbergbossen op zondag 9 december, de te lopen ronden waren zeer verschillend in hoogte. Menig bergje kon worden genomen en was een uitdaging voor de jeugd . De ondergrond was op sommige gedeelte aardig modderig en verkeerd lopen was er niet bij. H et was prima uitgezet. Bij de meisjes D-junioren nam Annika Reuvers vanaf het begin de kop. Het was voor haar een parcours waar haar voorkeur ook naar uit gaat . Hoog en laag lopend stond zij haar koppositie niet meer af en kwam over de finish met een ruime voorsprong na 1.4 km.

De Mini-pupillen (0.6 km.)kwam Louise Beens als 1e binnen en bij de jongens werd Thijs v. Bezooijen 2e, met als 4e Sjoerd Bijlsma. Ook zij vonden het erg leuk om daar te lopen. Na de jeugd kwamen de senioren aan de bak met een zwaarder lopende grote ronde erbij. Uitslag: J.D.junior 2.0 km Armando de Bruijn 9e, M.C.Junior 2.0 km Irina Nuiten 18e, M.C.Pupil 1.0 km 4e Amber Aertssen, J.C.pupil 1.0 km 4e Rick v.d. Linden, M.B.Pupil 1.0 km 14e Mayke Bosters, M.A.Pupil 1.0 km 28e Lieke v.d. Linden, J.A.Pupil 1.4 km 31e Rewan v. Doorn, 34e Kevin v Aert, J.A.Junior 6.5 km 6e Walter Adriaansen, senior 10.3 km 18e Tim Hanswijk, Master 45+ 8.5 km 17e Hans Reuvers. Op naar de 4e cross die in het nieuwe jaar op 20 januari bij THOR te Roosendaal gehouden wordt.

Steenbergse zwemmers succesvol op limietwedstrijd

3 keer aan de start. Ze zwom 50m vrije slag en 100m vrije- en schoolslag. Op de laatste 2 afstanden zwom ze een fors persoonlijk record. Marissa Minkman startte 2 keer. Ze won de 100m vrije slag met een tijd die haar persoonlijke record benaderde. Marith Schuur kwam aan de start op de 50m vrije slag en 100m rugslag. Op beide

Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 273 855, voor inwoners van Nieuw-Vossemeer en Steenbergen. Huisartsenpost Roosendaal, tel. 0165 530 200 in het Poortgebouw van het Franciscusziekenhuis, Boerhaavelaan 21, voor inwoners van Kruisland en Dinteloord. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Bergen op Zoom naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Dienstapotheek Roosendaal naast de huisartsenpost bij het Franciscus Ziekenhuis, Boerhaavelaan 21, tel. 0165 591 400. Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt. Zorg aan huis vanuit uw eigen wijk of buurt? Bel 0165 - 57 40 00, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Surplus Zorg thuiszorg passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Klantenservice: 0168 33 18 26 en klantenservice@surplusgroep.nl Onze zorg - dichtbij en altijd - is er voor ú! Zeven dagen per week staan wij 24 uur p/dag met raad en daad voor u klaar via 0900 - 900 4444. TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

voor het laatste actuele lokale nieuws kijk op WWW. internetbode.nl

infra & verhuur Verreiker/Hoogwerker verhuur - Rioleringstechniek Grond- en sloopwerken - Bestratingen - Tuinaanleg / onderhoud Paardenbodems - Carwash-infra - Machineverhuur Riool VeRsToPT 24-uuRs seRViCe

Tel. 0651 434275 www.vanewouw.nl

Kerstviering STEENBERGEN - Maandag 17 december organiseert de KBO Steenbergen weer de jaarlijkse kerstviering. Na het succes vorig jaar met een anders opgezette viering gaat men op dezelfde voet verder. Een kerstwoordje van pastor Van Geel en het kerstverhaal komen natuurlijk aan de orde. Daarnaast is men er opnieuw in geslaagd om het koor ‘En toch’ onder leiding van dhr. Martien van Gaans aan te trekken. Zij brengen, a capella, ver-

VV Dinteloord Programma zaterdag 15 december Duiveland-Dinteloord v.12.30u

schillende kerst- en adventliederen ten gehore. Onnodig om te vertellen dat het koor bij verschillende liederen verwacht dat door de deelnemers wordt meegezongen. Ook nu zal een apart volksverhaal worden gebracht. De kerstviering begint op maandag 17 december om 13.30 uur, de zaal gaat om 13.00 uur open. Evenals in vorige jaren wordt deze gehouden in café-zaal De Joosse, Kaaistraat 12 te Steenbergen. Zowel leden als niet-leden van de KBO zijn van harte welkom.

VVC’68 6-Dinteloord 3 v.13.45u VVC’68 5-Dinteloord 4 v.13.15u

SJO Prinsenland Programma zaterdag 15 december Inhaalprogramma: Vivoo A1-Prinsenland A1 v.11.45u

Prinsenland C1-SVC C1 a.12.00u Schijf D1-Prinsenland D1 v.10.45u

KORTE BERICHTEN STEENBERGEN Kaarten: Donderdag 13 december is er de maandelijkse kaartmiddag Stichting Welzijn Ouderen Steenbergen voor rikkers en jokeraars in ontmoetingscentrum ’t Cromwiel, Krommeweg 1. Nieuwe rikkers en jokeraars zijn van harte welkom. Vanaf 13.30 uur wordt er gekaart. Aan het eind van de middag worden de hoofd- en poedelprijzen uitgereikt en vindt er een loterij plaats. Excursie: Ten zuiden van Steenbergen ligt een 117 hectare groot gebied dat deels in bezit is van Staatsbosbeheer en deels van Brabants Landschap is. De gids vertelt iedereen onderweg op zondag 16 december meer over dit bijzondere gebied. Aanbevolen: stevige wandelschoenen of laarzen. Vertrek 10.00 uur vanaf parkeerplaats Staatsbosbeheer, Krabbenweg (zijstraatje Moerstraatseweg tussen Steenbergen en Moerstraten).

STEENBERGEN - Op 2 december was in zwembad de Stok voor de 4de keer de limietwedstrijd waar zwemmers aan de start komen die graag willen starten op kring of Nederlandse kampioenschappen.

Er was (weer) veel belangstelling voor de wedstrijd. Er waren 220 sporters van 28 verenigingen afgekomen op de wedstrijd en het deelnemersveld was erg sterk. Zwemmers waren afkomstig uit Noord Brabant, Gelderland, Utrecht Zuid Holland, Zeeland en er was ook een ploeg uit Overpelt Belgie aan de start. De wedstrijd verliep vlot en door de medewerking van de zwemmers, coaches en de officials kon de wedstrijd bijna een half uur afgerond worden dan gepland. Senna Lindenberg uit Steenbergen kwam

Weekenddiensten

afstanden wist ze een nieuw persoonlijk record op de klok te krijgen. Annika Spijker zwom op de 100m vlinderslag een nieuw persoonlijk record, Karlijn Spijker deed dat op de 200m vrije slag. Voor meer informatie en de volledige uitslag zie www.zpv-hieronymus.com PAGINA 10

WELBERG Bingo: Stichting Herwonnen Levenskracht Steenbergen houdt op zaterdag 15 december een bingo in zaal de Wellse Vaert, Kapelaan Kockstraat, aanvang 20.00 uur. Het prijzenpakket bestaat geheel uit geldprijzen. De opbrengst komt geheel ten goede aan de organisatie van activiteiten voor gehandicapten, (langdurig) zieken en eenzamen. DINTELOORD Dansen: Zaterdag 15 december houdt het Danscomité Dinteloord haar maandelijkse dansavond. Ze beginnen om 20.30 uur in Het Dorpshuis, Westvoorstraat. Info 0167522939.


U STaaT VOOR EEN VERbOUWING, VERHUIZING Of NIEUWbOUW TEgElS I SIERBESTRATIng I ScHOuWEn I KOZIjnEn I KEuKEnS I SAnITAIR I ZOnWERIng I InSTAllATIE TEcHnIEK I TIMMERWERKEn I WOOnDEcORATIE

infoavond 18 decembrelr d o w e s u o H

.00 uur

21 van 19.00 tot

1200m2 showroom ongedwongen sfeer persoonlijk nieuw-vossemeer

Alles onder één dak! VAn HET AAnlEggEn VAn EEn TuIn TOT AAn HET InSTAllEREn VAn BADKAMER OnDER één DAK

NIEUW-VOSSEMEER - Toe aan een nieuwe keu- Ondernemers ken, maar loopt u aan tegen dat muurtje naast Houseworld bestaat uit de volgende ondernemers die elk een hoek hebben ingericht in de showroom: Tegelhandel ‘t de keuken dat gestuct moet worden? Zin in Bosch, Van der Heijden Sierbestrating, Beijers Sierbestrating, een dakkapel en meteen nieuw laminaat op Schouwenpaleis, Kroon Kozijnen, Rida Keukens en Sanitair, Sede bovenverdieping? Hoe ideaal zou het zijn brechts Zonwering, Van Kaam Installatie Techniek, Decorette, Van de Klundert Timmerwerken en Decoratuinen. om dit alles onder één dak te vinden en uw Alles wordt bij u uit handen genomen. Indien u verschillende wensen uit handen te kunnen geven aan één producten en diensten afneemt bij Houseword krijgt u één aanspreekpunt? Dan bent u bij Houseworld in aanspreekpunt. Houseworld zorgt ervoor dat de planningen van de verschillende bedrijven op elkaar afgestemd worden Nieuw-Vossemeer op het juiste adres. zodat de klant niet overal zelf achteraan hoeft te bellen.

1200 M2 SHOWROOM

Houseworld biedt een totaalconcept op het gebied van huisinrichting. Eén showroom met daarin een scala aan producten diensten die benodigd zijn voor de verbouwing van een huis of tuin. Peter van den Wildenbergh van Rida Keukens en Sa-

Informatieavonden

ONGEDWONGEN SFEER

Eén keer per maand organiseert Houseworld een informatie-

avond voor u. Achter in de winkel is een mooie en gezellige PERSOONLIJK ruimte ingericht waar u wordt ontvangen. Onder het genot

nitair is initiatiefnemer van dit idee. “Steeds vaker kwam het

van een drankje en een hapje kunt u NIEUW-VOSSEMEER de showroom bekijken

voor dat we een keuken verkochten en dat de vraag kwam

en van een specialist meerdere informatie krijgen over het

of we ook de oude keuken eruit konden slopen. En of we

product waar u voor komt. Op onze infoavond 18 december

bijvoorbeeld ook nog een muurtje konden plaatsen naast de

a.s. is zelfs Makelaar Helmig en de Rabobank het Markiezaat

keuken.” Dit bracht Peter op het idee om een totaalconcept

aanwezig die u van dienst kunnen zijn.

aan te kunnen bieden aan klanten. Van 19.00 tot 21.00 uur. Deze avond is vrijblijvend en kosteloos.

Houseworld, Nieuw Vossemeersedijk 3, 4681 RG Nieuw Vossemeer Tel.: 0167 - 503156 www.houseworld.nu

met : n e t i e t ctivi der Extra a oor on

enk nist . mann • A .B.S iding van pia le e g e v b met t Bilalo Hikme ant Wallevis r u • Resta e hapjes medon lekker reniging Dio t ve jes • Spor arme drank ituut w st t in e g m eidsgin hoonh verzor • Huid chka met sc Anous eling e voor d d behan e Kerstman c ht • De e e n . d in k er

*Spelregels Saturday Night shopping: M.u.v. actie- en folderartikelen, keukens, Velux dakramen en Zibro producten, tuinhuisjes/blokhutten, sierbestrating, dakkapellen, PostNL, zonnepanelen, ATAG- apparatuur, autobanden en velgen, buitenzonwering, maakkosten van (vouw)gordijnen, reeds bestelde goederen en bestellingen uit de webshop. De korting geldt niet i.c.m. andere kortingsacties. Kijk voor de overige voorwaarden in de winkel.

Formido Steenbergen Zeelandweg Oost 1 Tel.: 0167-56 33 43 Zie ook www.formido.nl/steenbergen

Huis. Thuis. Formido.


L LEKKER E K K Kerst

KERST CULINAIR

2012

Traditie

Kerstmis mag gerust een volksfeest genoemd worden. Vrijwel elke Nederlander doet er aan mee. Het is niet alleen een tijd van vrede voor alle mensen, ook gezelligheid staat centraal. Dat betekent eten en drinken, met een kerstmuts de straat op en overal sfeervolle lichtjes. Achter deze entourage schuilt echter een heel rijke traditie die ver teruggaat in de Westerse geschiedenis. Vanuit hun geloofsbeleving herdenken christenen met Kerstmis de geboorte van Christus. Dit vieren ze in de eerste plaats tijdens de eucharistieviering. De middernachtmis is nog altijd een belangrijk moment in veel parochies. De naam van het feest is dan ook afkomstig van ‘Kerst-misse’, de mis van Christus. De eerste verwijzingen naar dit feest zijn afkomstig uit Egypte, waar men rond het jaar Nieuw!!!!!! Bij Restaurant Het Oude Raadhuis in Halsteren 200 de geboorte van Jezus herdacht in april of mei. Vanaf 336 wordt het feest Rome op 25 december gevierd. Boven ons restaurant met als enige in de regio met eeninBib-Gourmand vermelding in De Kerk in het Oosten laat het geboortefeest aanvankelijk samenvallen met de herdenking van het doopsel van Christus op 6 de Michelin-gids, is Bistro de Oude Raadzaal gerealiseerd. januari, maar later neemt ook zij Rome vastgestelde datum over. De authentieke raadzaal waar vroeger de raadsheren bijeen kwamen is vanaf maandagde 18door juli a.s.

Restaurant Het Oude Raadhuis

Raadhuis Bezorgd(t) Uit eten thuis!

geopend als Bistro De Oude Raadzaal. Dorpsstraat 22 - Halsteren

Hier kunt u genieten van de zelfde kwaliteit die u van ons gewend bent in ons restaurant.

Wilt u met de kerstmis in uw eigen genieten van een Ervaar zelfhuis de Raadsleden in ACTIE!!! heerlijk kerstmenu zonder zelf uren in de keuken te staan?! Speciaal voor onze opening Dan kunt u uw kerstmenu bestellen bij heeft het College van D(ave) & W(esley) een actie bedacht om u ons kennis te laten maken. Restaurant Het Oude voordelig Raadhuismet te Halsteren. Bij inlevering van deze advertentie in onze Bistro krijgt u € 2,50 korting

Voor onze bezorg menukaart willen wij u verwijzen op het 4-gangen Oude Raadzaal keuzemenu van € 29,50. naar www.thuisbezorgd.nl Wij hopen u te mogen begroeten in onze Bistro de Oude Raadzaal

Captain Cook’s

Geen internet bij de hand, neem contact met ons op De Oude Raadzaal en dan sturen wij u deBistro kerstbezorgfolder toe. en Restaurant Het Oude Raadhuis Dorpsstraat 22

Mocht u nog andere wensen diëten hebben 4661en/of HP Halsteren neem dan contact op0164-684076 met onze chef-kok, zodat hij ook voor u een heerlijk kerstmenu kan samenstellen. De bestellingen voor de kerst kunnen uitsluitend gemaakt worden via onderstaand telefoonnummer en niet via de bovengenoemde website. Tel.: 0164-684076 | e-mail: info@restauranthetouderaadhuis.nl www.restauranthetouderaadhuis.nl Speciaal met Kerst bezorgen wij ook in de gemeenten Steenbergen en Tholen

Grand Pub / Restaurant / Terras / Zalen Markt 17; 4701 PA Roosendaal; Tel. 0165-599669; www.cooks.nl, ReseRveRen@cooks.nl

MOEDERDAG Keuzemenu December Voorgerechten ZONDAG 13met ganzenleverpaté, MEI Bonbon van rundercarpaccio gevuld

begeleid door een balsamico glacé Krabcocktail met gemarineerde grapefruit en een sherry mayonaise Groenteterrine van worteltjes, groene asperges, paprika, courgette en een zoete peterselie coulis

Lunch of diner

Tussengerechten Verras moeder met Bouillon van bospaddenstoelen met een garnituur van eekhoornbrood een heerlijk aspergemenu Serranoham en galiameloen met een portsiroopje

3 gangen € 25,50 Hoofdgerechten Hertenracks op een Tarte-tatin van zuurkool met van truffelrisotto en een wildjus 4 gangen €kroketjes 28,50 Heilbotfilet met een topping van verse tuinkruiden, een romige mousseline van Opperdoezer, wortel en koriander Natuurlijk ook à la carte mogelijk Cannelloni gevuld met spinazie, walnoten en Roquefort, met gepofte cherrytomaatjes Nagerechten Markt 17gelei4701 PAbessen Roosendaal Champagnemousse op een van zwarte met een crunch van mint Kwarktaart van kiwi met een gelei van bloedsinaasappel en yoghurtijs T: 0165-599669 E: reserveren@cooks.nl Parfait van speculaas met een kaneelsiroop en kruim van pepernoten WWW.COOKS.NL

Kerstschotels

2012

Besteld via onze kerstwebshop,

3 gangenmenu p.p. € 31,50 Wijnarrangement p.p. € 15,00 4 gangenmenu p.p. € 35,50 BOB arrangement p.p. € 9,50

Aanrader: 2e Kerstdag relaxed lunchen en genieten van dit heerlijke menu, reserveer tijdig.

Iedere 10e Kerstbestelling gratis!!! (zie de voorwaarden op onze site)

KERST HORS-D’OEUVRES vanaf e 9,99 p.p. * KERST BUFFETTEN incl. dessert vanaf e 20,00 p.p. * KERST GOURMETSCHOTELS compleet vanaf e 13,95 p.p. * KERST HAPJESSCHOTELS (50 stuks) vanaf e 36,50

*

Kijk voor de Kerstschotels op www.jovel.nl

Onoverwonnen zon

De keuze om Kerstmis te laten beginnen op 25 december is niet zo maar uit de lucht komen vallen. De datum hangt namelijk samen met de populariteit van een vroeger feest in het Romeinse leven: de verjaardag van de onoverwonnen zon. Daarbij werd in de kortste dagen feestgevierd omdat de dagen vervolgens weer langer werden: de zon overwint de lange nacht. Dit feest kende qua populariteit zijn hoogtepunt in rond het jaar 250. Bij de kerstening van het Romeinse rijk kreeg het feest een duidelijk christelijk tintje, waarbij de onoverwonnen zon aan Christus werd verbonden. Hij wordt immers ‘het licht’ genoemd en hij heeft de dood overwonnen door de verrijzenis.


10 t/m 30 december

S P I T

Kerstactie Win met je

gratis gelukslot

Zanco Mode Goed gekleed voor een leuke prijs!

elke week een winkelwagen vol kerstboodschappen ter waarde van

Dec em b er

VoorDeelmaanD

€200,-

3 artikelen naar keuze halen

KERST

Bekendmaking winnaar: zo 16 december ±16.00 uur zo 23 december ±16.00 uur zo 30 december ±16.00 uur

= 2 betalen* (*) goedkoopste artikel gratis

Zanco Mode Kortemeestraat 9 (in ‘t Vierkantje) 4611 TK Bergen op Zoom Tel. 0164-263485

* maximaal één lot per persoon per dag, zolang de voorraad strekt

MA T/M ZA 10.00 - 24.00 / ZO 13.00 - 24.00 • ENTREE GRATIS • TOEGANG VANAF 18 JAAR • WWW.FAIRPLAYCASINO.NL

mEt knallEndE aanbiEdingEn!

Eindejaarsshow 15 t/m 30 december met knallende aanbiedingen

voor zwem-, koi& siervijvers

KOI: Nieuwe collectie High Quality Koi, rechtstreeks uit de mid points of Japan

KOIVIJVER: Uw droomvijver van hdpe, speciaal voor u op maat gemaakt

2e kerstdag zijn wij extra geopend van 11.00-15.00 uur Tegen AQUARIA: inlevering Tegen vaninlevering deze advertentie: van deze

ZWEMBAD: Elk model en vorm is mogelijk,

advertentie 30% KORTING 30%

voor april 2013 = gratis EN transport

VElE showmodEllEn

Vele showmodellen op voorraad. aanwEzig

op 1 KORTING artikel uit ophet aquaria winkelen winkelassortiment assortiment. 1 per klant (max. 1* per klant)

Voor overige acties, aanbiedingen en openingstijden: raadpleeg onze website www.koijoeniek.nl of kom gerust een kijkje nemen in onze winkel. Ook is het mogelijk om uw koi alvast te reserveren voor komend voorjaar. • Uitgezonderd vissen en lopende acties en aanbiedingen • Niet in combinatie met waardebon en/of klantenkaart.

Drukkerij 14 4651 SL Steenbergen Industrieterrein Reinpolder 2 Tel. 0167-560905 www.koijoeniek.nl info@koijoeniek.nl

2012

Bergen op Zoom: Kloosterstraat 2, tegenover de Media Markt/P-garage

EindEjaarsshow 15 t/m 30 december

plaatsen

TRENDS

De winnaar moet bij de bekendmaking aanwezig zijn, anders wordt een volgend lot getrokken.

Openingstijden

Maandag en dinsdag gesloten Woensdag 10.00-17.00 uur Donderdag 10.00-20.00 uur Vrijdag 10.00-17.00 uur Zaterdag 09.00-17.00 uur Zondag 11.00-15.00 uur

Een huis vol kerst Het belooft een kleurrijke kerst te worden. Creativiteit en originaliteit voeren dit jaar de boventoon tijdens de sprookjesachtige decembermaand. Laat daarom je zilveren en gouden kerstballen dit jaar eens een keertje op zolder liggen en kies voor een kleurrijke invulling van de kerst. Rood, blauw, groen, paars. Het maakt niet uit welke kleur je kiest, het kan dit jaar allemaal. Helemaal in stijl is het gebruik van meerdere tinten van één kleur of bijvoorbeeld bont gekleurde kerstslingers en dito –sokken aan de schouw. Ook in de boom kan je alle kanten uit. Niet alleen qua kleur, maar ook qua vorm. Vorig jaar doken al de cupcakeballen op. Dit jaar gaat het nog een stapje verder met glazen pumps, kaassoorten, kabouters en huisjes aan de hanger. Je kan het zo gek niet bedenken, of het kan in de boom gehangen worden. Kerst 2012 biedt daarom volop ruimte voor originaliteit en creativiteit. Denk aan poppetjes gemaakt van wijnkurken, gespoten dennenpropjes of vilten tasjes. Ben je zelf niet zo handig? Geen nood, in de winkel vind je tal van leuke accessoires die eruit zien alsof je zelf een middagje hebt zitten hobbyen. Ook de welbekende kerstdorpjes lenen zich perfect om je creativiteit te laten gaan. Het is inmiddels een echte trend geworden om ieder jaar weer iets nieuws toe te voegen aan de sprookjesachtige kerstdorpjes. Het assortiment is enorm uitgebreid: van skilift tot winkelcentrum en van molen tot treinstation. Vergeet ook zeker de nepsneeuw niet, waarmee je alles een extra winters tintje geeft.


OER-DEGELIJK! Levering en montage van:  Personenwagenbanden  Vrachtwagenbanden  Tractorbanden  Heftruckbanden  Tuinbouwbanden

24-uur : ch service bandenpe 2 39 3 0168 - 40 en ijv voor bedr

 Grondverzetbanden  Motorbanden/accu’s  Accu’s  Sportvelgen

Dynamoweg 6, Klundert Tel. 0168-403239

info@groenenbergbanden.nl www.groenenbergbanden.nl Openingstijden: Ma. t/m Vr. 8.30-17.30 Zat. 8.30-12.30

Slimmer, sneller, sneller, beter ………….. Slimmer,

informeervoor vooreen eencomputercursus computercursus bij bij BIT BIT BY BY BIT informeer BIT

NIEUW

A LTIJD DE JUISTE BEURT VOOR UW RENAULT!

kuntcontact contactmet metons ons opnemen: opnemen: uukunt tel.: 0164-230.209 tel.: 0164-230.209 e-mail:info@bit-by-bit.nl info@bit-by-bit.nl e-mail:

Sierwerk van Elzakker Geulweg 35 - Sint-Maartensdijk

Gespecialiseerd in massief hekwerk dat op maat wordt gemaakt. Hekwerk, poorten, raam- en deurbeveiliging, automatisering, balkonhekken, verlichting, schoorsteenkappen, industriehekken, glittermatten, diverse laswerkzaamheden etc.

Winterbanden?

Voor info, vrijblijvende offerte en/of openingstijden: Tel & fax: 0166 66 19 98 / mobiel 06 51 03 91 32 / Tel & fax: 0164 61 65 77 www.sierwerkvanelzakker.nl

EXCLUSIEF BIJ AUTO KIEVIT

GRATIS APK! MA AK ONLINE EEN

AFSPRA AK

VLIEG NAAR DE MAAN

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

Pedicure Jeanette

WWW.AUTOKIEVIT.NL

www.korstbanden.nl

GOEDKOOPSTE PUINCONTAINERS! Heeft u binnen een week een goedkopere aanbieding in uw regio, dan ontvangt u het verschil terug!

In de gehele gemeente

Bergen op Zoom, Steenbergen en Tholen

0164-266955

Ook bij U thuis BERGEN OP ZOOM HELLEVOETSLUIS ZIERIKZEE

ABRAHAM DE HAANSTRAAT 9-11 DE SPRONG 2 GREVELINGENSTRAAT 1-3

TEL. (0164) 23 69 52 TEL. (0181) 32 05 55 TEL. (0111) 41 25 29

06 - 43084446

WIE BETER DAN RENAULT KAN UW RENAULT ONDERHOUDEN Gratis APK keuring geldig t/m 31 december 2012. Vraag naar de voorwaarden.

chniek AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

AUTOSERVICE

BANDENSERVICE Zundert

Accu’s Alle info zie

Etten-Leur

Bergen op Zoom

Winterbanden verhuur

• Sloop-loop-schade auto’s motors te koop gevraagd. • Alle gebruikte onderdelen online. • Vrijwaring bij ophalen. • Reparatie en onderhoud. Lid ARN-Stiba-RDW

Maalbergenstr. 24a Wernhout Tel. 076-5971739 / 06-54278822 info@jokozundert.nl www.jokozundert.nl

bel 0113-639760 of mail info@traas.nl

• • • • • • • •

houtworm-, boktor en zwambestrijding preventieplannen faunabeheer weringsmaatregelen bestrijding knaagdieren en insecten bouwkundige inspecties balkkoprestauraties mollenbestrijding Kenniscentrum Dierplagen www.kad.nl KAD - Gecertificeerd

)

06-55100747


D A N S EN ONTMOET ELKAAR IN RIJSBERGEN ***********

ZATERDAG 15 DEcEMBER / VOOR SINGLES & pAREN: Harmoniezaal Rijsbergen (Naast de Rabobank) Live band ThE wIGS met zangeres IRIS. Entree € 5,- p.p. & IEDERE ZATERDAG / VOOR pAREN EN KOppELS: Koutershof Rijsbergen (Naast de kerk). Entree € 3,- p.p. & wOENSDAG 12 EN 19 DEcEMBER LINE-DIScO & STIJLDANSEN **************** Zalen open 19.30 uur Start 20.15 uur

Compleet diner €100,-

voor 2 personen Ontvangst met aperitief en amuses 4 gangenmenu met keuzes Fles bijpassende wijn en tafelwater Koffie of thee met friandises

Voor meer informatie 0164-233196 of Spuihuis.nl

Groepsuitjes Familiefeesten Feestlocatie

AKK ERMANS leisure & golf

INLIchTINGEN: 06 22 41 43 07

www.bootrijsbergen.nl kopje dansen

DeBeursToBe Living Inspiration

za 15-12-2012 10:00u Entree €6 De Volksabdij, Onze Lieve Vrouw ter Duinenlaan 199, Ossendrecht Spiritualiteit laagdrempelig, breed neergezet voor jong en oud. Cadeautjes, cursussen, workshops, kunst, mediums, Plavayoga, Sjamanisme, Reiki,Coaching en meer.

www.meerderinspiratie.nl/beurs www.livingspirits.nl/beurs

CURIOSA en BROCANTE MARKT 1e en 2e Kerstdag Tilburg Stadssporthal. Mooi en betaalbaar. vanaerlebv.nl

winnaar 2012

Winnaar 2012 Beste Familiebedrijf van nederland!

w w w. a k k e r m a n s . co m

Wokrestaurant China ORIENTAALS oriëntaals

Elise Dansschoenen Officieel dealer van Diamant dansschoenen Uit voorraad leverbaar!

1e en 2e Kerstdag

0167-522939 - 06-10807891

Jan Jochems Handel

en

TransporT

1e zitting van 16.00 tot 19.00 uur en 2e zitting van 19.30 tot einde.

Onbeperkt wokken en bakken incl. dranken In een sfeervolle ambiance en zeer uitgebreide keuze (incl. bier, wijn, fris en koffie naar keuze)

Te koop:

Op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag v.a. 15.00 uur Leeftijd tussen 6 en 13 jaar. Min. 6 pers. Een uur bowlen, 2 cons., frietje met frikandel/ kroket met ketchup en mayonaise, kinderijsje, kinderfilm en kinderdisco. TOTAAL SPOTPRIJS

Resto Buffalo

“GRATIS BOWLEN” vanaf 4 personen* GEZELLIG TAFELEN krijgt u een uur

Kinderverjaardag is Bowlingparty

GRATIS BOWLEN * min. 4 volwassenen

Tegen inlevering van deze advertentie

€ 8,- p.p.

Bestratingsmaterialen en sierkeien, speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers.

Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

Verhuur:

Afvalcontainers

van 6 m3 tot 40 m3 Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

Graag reserveren. Na 12.00 uur

Bowling-Resto Buffalo Damstraat 52a te Roosendaal www.bowlingroosendaal.nl

vaarbewijscursus Roosendaal - Breda - Bergen op Zoom Willemstad - Lage Zwaluwe - Dongen Etten-Leur - Rotterdam staRt BEgin januaRi spoedcursus op zaterdag Telefoon 0165-546707

www.yachtconsult.com.

AD SCHILLEMANS

Complete woning stoffeerder Uw tapijt weer fris en schoon! Vloerbedekking Vloerbedekking Wij reinigen uw tapijt tegen een Laminaat Laminaat betaalbare prijs. Vakkundig Gordijnen Vakkundig Gordijnen Betrouwbaar Betrouwbaar Vitrage Vitrage Goede Goedeservice Service Vinyl Vinyl-PVC Leuke aanbiedingen Vinyl Leuke aanbiedingen

winter-

Trappen gestoffeerd inclusief tapijt Herfstaktie! en arbeid € tapijt 390,-!en Nuarbeid kamerhoog/ Trappen gestoffeerd inclusief € 390,-! Nú ook vele aanbiedingenvanaf uit voorraad! gordijnstoffen € 19,95 per m.

actie!

Ad Schillemans - Kaaistraat 67- 4651 BM Steenbergen Tel. Fax 0167-56 56 50 Mobiel 06-54 32 73 63 www.woningstoffeerder.com

STERK IN PRIJS VERLAAGD!!!!

De Donk 26

Landpoortstraat 29 - WILLEMSTAD Vraagprijs van € 496.000,- k.k.

Openingstijden: di-vr 11:00-17:00, za 11:00-16:00

Wonen en werken binnen de vesting van Willemstad: Keurig onderhouden woning met garage; Bedrijfsruimte (ca 104 m²); Ruim voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein; Op een perceel van ca 708 m².

Zevenbergen

www.vanleeuwenjuweliers.nl

.p. ,95 p ind 9 2 € er k ,00 p ar 5 1 € 1 ja t/m 1 peuter r 0 pe ar € 8,0 ja 4 t/m TIJDIG RESERVEREN GEWENST

Wijkomen komenvrijblijvend vrijblijvend met Wij met stalen stalenaan aanhuis! huis!

Bel: 0165-536360

Prijzen:

www.dane-makelaardij.nl info@dane-makelaardij.nl Telefoon: 06-518 46 146

Wokrestaurant China - 0166-612393 stoofstraat 27 - Poortvliet Man is op zoek

naar lieve Ned. of buitenlandse vrouw. Kind. geen bezwaar. Leeftijd 40-50 jr. Wil je me bellen? Tel. 06 22 24 45 93 Petra, meld je a.u.b.!

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Loods 1000 m2 te huur te Willemstad N-Br €1250,- per maand ex BTW (evt. te koop!)

Inl. (0174)-624420 of 627571


.NL lder op ACTION Kijk voor de fo

K E R ST KINDER

HOUTEN

GLAZEN

broek en jas maten 86 t/m 128

white washed metalen dak 50x22x22 cm

zilver met lint 13x13 cm leuk in de kerstboom!

DECO SFEER LANTAARN HART

SKI PAK

COM PLETE

S ET

12.49 5.49 0.87

kinder HAND SCHOENEN

2.29

Elders 9.95 14.95

Elders 1.99 2.49

VERLICHTE PYRAMIDE OF

KERSTBOOM

VAN EYCK

pyramide: hoogte 40 cm 20 lamps kaarsenboog: hoogte 30 cm LED-kaarsjes

pompom/kralen lengte 120 cm

geschikt voor acrylen olieverf 100% katoen 60x80 cm

KAARSEN BOOG

Elders 5.95 7.95

2.99

SNEEUWBAL SCHILDERS GUIRLANDE DOEK

1.39

sneeuwvlok KERSTBOOM HANGER SET/3

0.69

Van Eyck SCHILDERS DOEK 40x50 cm

1.59

2.99

MAX SMOKEY EYES

ORNAMENT ZILVER

MELKMEISJE

mascara, kohlpotlood en oogschaduw

16x11x5x8 cm

aloe vera en yoghurt, katoen en melk of vanille

MAKE-UP SET

Max LIPGLOSS PALETTE met spiegel en kwast

0.79

OPBERG BOX leuk om uw kerstcadeau in te verpakken!

1.19

19x14x10 cm 23x17x12 cm 30x23x13 cm 35x26x16 cm

2.49 2.99 3.49 4.49

1.89

DOUCHE en BADCREME

2 LITE R

Elders 3.95 4.95

2.29

Kijk voor winkeladressen en overige


g i d e l l o v d n e s s a r r e v g i l e d r o o v d n e v e rba z

KERST METALLIC

GE SC HE N K LcmIE O F 00 x3 70

BAANTJER

SNEEUW/GLITTER

MINI

de XXL Dossiers keuze uit 5 verschillende boxen

diverse kleuren Ø 14 cm

incl. enveloppen diverse luxe uitvoeringen 10x7,5 cm

DVD BOX

ROOS met CLIP

0.49

KERST KAARTEN

'S B O X 3 DV D

4.49 0.69 0.69 SET/20 KERST KAARTEN 15x7,5 cm

0.69

Elders 1.49 1.99

UNI OF STREEP

POLYSTONE

CHOCOLADE

diverse kleuren maten S t/m XL

met LED-verlichting

200 gram

DAMES VEST

6.79

Elders 8.95 9.95

HURICANE

WIND LICHT helder glas hoogte 31 cm

Huricane WIND LICHT helder glas hoogte 42 cm

6.49

KERST HUISJE

polystone VERKOOP KRAAM met verlichting

2.99

POWERBASE

2.99

BATTERIJ LADER geschikt voor AA en AAA excl. batterijen

3.89

SET/4 OPLAADBARE BATTERIJEN AA 2000 mAh of AAA 1000 mAh

2.49

1.99

KERSTBOOM HANGERS

Elders 1.98 2.29

1.39

GLAS/METAAL

THEELICHT HOUDER old look glas of metaal met hart

Elders 0.99 1.49

0.59

informatie op onze website ACTION.NL

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 09-12 t/m za. 15-12

Elders 9.95 14.95

S ET/30


Al vier jaar gescheiden wonen is heel verdrietig

Diamanten paar Jo en Nico vieren samen hun 60 jarig huwelijk DINTELOORD - Het echtpaar Johanna (82) en Nicolaas (85) Korten-Vriens uit Dinteloord deelt al zestig jaar lief en leed samen. Reden voor burgemeester Saskia Bolten om het echtpaar een bezoek te brengen om hen te feliciteren met hun diamanten huwelijksverjaardag. Bij hun dochter thuis ontving het echtpaar de burgemeester, want in het nieuwe onderkomen van Johanna zou dit niet passen. Van den Brink. Nico ging werken bij Paul Verhagen, een veehandelaar en reed het vee heen en weer. Het stel trouwde toen Johanna 22 jaar was en Nico 25 jaar. Ze hebben toen in eerste instantie nog even bij de moeder van Johanna ingewoond alvorens zij een eigen woning kregen. Na haar trouwen is Johanna gestopt bij de koekjesfabriek en werd het gezin uitgebreid met een dochter, Heleen.

Johanna moet helaas gescheiden leven van haar geliefde man Nico. FOTO JOAN GEERTS

DOOR JOAN GEERTS In haar kersverse nieuwe thuis vertelt de vitale Johanna over haar huwelijk. Helaas is Nico er niet bij, want ze wonen al vier jaar gescheiden. Door een hersenbloeding is het voor Nico niet meer mogelijk om bij zijn vrouw te wonen. Hij is nu woonachtig in de Heerma State in Roosendaal. “Daar zijn ze erg goed voor hem en voor mij”, aldus Johanna. Drie keer per week gaat Johanna op bezoek bij haar man met de deeltaxi. Als ze wil blijven slapen, is dat geen probleem. Dan wordt er zo een bed bij gezet. Vaak gaat ze ook mee op uitjes die georganiseerd worden door de Heerma State. Johanna woont nu zelf sinds eind november in Woonzorgcentrum De Nieuwe Haven. Daarvoor woonde ze in de flat bij het zorgcentrum. Johanna, die zelf last heeft van reuma waardoor ze niet meer

kan strijken en koken, kreeg de flat aangeboden door Peter de Kock, de manager van De Nieuwe Haven. Ze moet nog erg wennen aan haar nieuwe stek. Indië Johanna en Nicolaas kennen elkaar al van vroeger. Ze woonden bij elkaar om de hoek.

‘Altijd veel gepraat met elkaar’ “Toen klikte het nog niet”, vertelt Johanna. Het was een beetje een verlegen en teruggetrokken jongen. Op achttienjarige leeftijd moest Nico naar Indië voor drie jaar. “Hij kwam terug als een andere man en toen klikte het wel.” Johanna werkte in die tijd in de kantine van de koekjesfabriek

Paard Op vijftigjarige leeftijd werd Nico vanwege zijn nieren afgekeurd en kon niet meer werken. Nico was dol op dieren en wilde wel bezig blijven. Hij heeft toen een paard gekocht. Met het paard en wagen zamelde hij vaak geld in voor de scholen. “Voor fl 0,25 cent mocht je een ritje maken op de wagen en dat geld ging naar de scholen”, aldus Johanna. Zeventien jaar heeft Johanna vrijwilligerswerk gedaan voor allerlei besturen. Daarnaast heeft Johanna veel gemeenteraadsvergaderingen bijgewoond als belangstellende. Haar interesse in de lokale politiek is nog altijd groot. Ook was zij lid van de Dorpsraad van Dinteloord. Als Johanna nu in het Dorpshuis komt, wordt nog altijd haar eigen plek vrijgehouden. Goed Het paar heeft inmiddels twee kleinkinderen en ook twee achterkleinkinderen. Johanna geeft aan enorm blij en dankbaar te zijn voor dit goede huwelijk. “We hebben altijd veel gepraat met elkaar.” Ook vond het Nico het altijd goed als Johanna weer op stap ging naar een vergadering van een vereniging of van de gemeente. “Hij gunde mij, mijn interesses. We zijn er zonder kleerscheuren doorheen gerold.”

Faillissementen in de Regio West-Brabant Van 8 oktober tot en met 4 december Bron: Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland

F. Blom hodn ADUCON Vloertechniek en Confetti Vloerdecor - Oudenbosch; PP Trading B.V. vhodn PP Trading, Gifts & Design - Halsteren; Pollemans Beheer B.V. - Halsteren; Lensvelt B.V. - Breda; ValvePlus B.V. thodn Neven Valves - Etten-Leur; J.P.F. van Gils hodn Sportfysiotherapie van Gils - Prinsenbeek; Raats B.V. - Achtmaal; Activa Holding B.V. - Bergen op Zoom; Mion Werkt B.V. - Bergen op Zoom; Van Leeuwen-van Dongen Holding B.V. - Lepelstraat; Van Leeuwen-van Dongen Beheer B.V. - Lepelstraat; Yona B.V. - Lepelstraat; Yona IPB B.V. - Lepelstraat; Top Travel B.V. thodn The Travel Company Reisbureau Top Travel, Kids Travel, Kinder Reizen, Top Travel Adventures, Top Travel Ticket Centre (T.T.T.C.), Tele Ticket Centre (T.T.C.), Travelsales, Top Travel, tickets.travel, marktplaats.travel, tickets2.travel - Bergen op Zoom; Vastgoedontwikkeling HIPhaagdijk B.V. - Breda; M.W.H. Vermaas hodn HMJ Schilderwerken - Ossendrecht; H. Nuijten hodn Alfa Dak - Moerdijk; Lensvelt Holding B.V. - Breda; P.P.J.M. Voragen hodn Voragen Projectondersteuning - Geertruidenberg; J.J.J.M. Kramers hodn Vesta Care, Jura Vesta, Vesta Management, Vesta Care Travel Solutions - Ossendrecht; W.F.J. de Zeeuw hodn Drimmelse Glashandel - Made; A.P. de Been hodn Air-Point-Trading - Raamsdonksveer; GSH Assurantiën B.V. thodn GSH MKB Support en GSH Consultancy - Steenbergen; RS Holding B.V. - Steenbergen; Packing Creative Systems Nederland B.V. thodn No- Ox Stainless - Breda; Ons Knipt Ons B.V. - Oosterhout; Psychologisch Expertise Centrum van Gurchom & Partners B.V. - Breda; A. Lammou hodn Supermarkt Driouch en Driouch Lamspecialist - Breda; Ferro International B.V. - Bergen op Zoom; Kouwenberg Scheepsafbouw B.V. - Moerdijk; Costa Espagna B.V. hodn huizen in de zon - Oud Gastel; Precia-WPL B.V. thodn Precia-WPL en WPL Industries - Breda; J.P.T. Tensen hodn Joost Tensen - Geertruidenberg.

Kerstconcert Harmonie Semper Crescendo NIEUW-VOSSEMEER - Dinsdag 18 december houdt Harmonie Semper Crescendo in een sfeervol versierde Rk.kerk Joannes den Doper in NieuwVossemeer haar jaarlijks Kerstconcert.

Harmonie Semper Crescendo.

Tijdens dit altijd weer drukbezochte concert kunt u naast het Grootorkest olv. Wendy Bellens, ook luisteren naar het opleidingsorkest olv. Bianca Jonkers en naar zang van sopraan, Petrian van den Eijnden die op de piano begeleidt wordt door Edu de Goffau. Het concert begint om 19.45u. Na afloop van het concert is er in de Vossenburcht aan het 1 februariplein een gezellige bijeenkomst met glühwein, chocomel en kerstbrood. PAGINA 18

Kindje wiegen in Gummaruskerk STEENBERGEN - Op 1e kerstdag, dinsdag 25 december, is er om 14.00 uur een kerstspel (Kindje wiegen) in de Gummaruskerk. Alle kinderen, vaders, moeders, opa’s, oma’s zijn natuurlijk welkom. Heb je zin om mee te spelen? We zijn nog op zoek naar herders, engel-

tjes, schaapjes, een os en een ezel. Je kunt je opgeven voor 21 december bij: bernadette.savelkouls@ziggo.nl. We gaan oefenen op zaterdag 22 december om 10.00 uur in de Gummaruskerk. Wil je liever niet meedoen, maar alleen komen kijken? Dan ben je natuurlijk ook van harte welkom om samen met je familie naar de kerk te komen op 1e kerstdag.

Het Lievensberg ziekenhuis werkt aan het verminderen van de parkeerdruk. Aan de achterkant van het gebouw wordt een parkeercomplex neergezet. Na de bouw van deze garage beschikt het ziekenhuis over ruim 900 parkeerplaatsen. Tijdens de bouw, die tot eind februari duurt, zijn op de parkeerterreinen van Lievensberg tijdelijk minder parkeerplaatsen beschikbaar. Onze excuses voor de eventuele overlast die u hierdoor ondervindt.

KERKELIJK NIEUWS DINTELOORD Nederlands Hervormde Gemeente Zondag 16 december: 10.00u Ds. F.J.M. van Veldhuizen; 18.30u Dr. O.J. v.d. Ploeg, Capelle aan den IJssel Parochie H. Petrus en Paulus Zaterdag 15 december: 19.00u Eucharistieviering. Intenties voor: Wim Testers; Marcel de Smet; Piet Dekkers. Voorgangers: Pastoor H. v. Geel / Mevr. I. v. Opdorp. Gereformeerde kerk Dinteloord & Steenbergen Zondag 16 december: 3e advent 10.00u Ds. G.C. Buijs uit Zevenbergen NIEUW-VOSSEMEER H. Joannes de Doper Vrijdag 14 december: 15.00u Gebedsgroep in de kapel van de H. Joannes de Doper kerk; 19.00u H. Mis in De Vossemeren. Zondag 16 december: 3e zondag van de Advent, 9.00u H. Mis, voorganger pastoor v. Geel. Misintenties: overl. ouders Adriaan Heijboer en Lien Vriens; Koos, Jan en Antje Heijboer; Marijn Bosters en Elisabeth v. Tillo; Ad Heijboer e.v. Corrie Rozendaal; jgt. Gijs Luysterburg zoon van Adri en Trudy; Pietje Verreijen e.v. Rinus Luysterburg; Willem Voorbraak e.v. Dien v. Dijk. Maandag 17 december: 18.00u H.Mis Op dinsdag 18 december is er een concert in onze kerk verzorgd door Semper Crescendo, aanvang 19.30u. Woensdag 19 december: 19.00u H. Mis. Donderdag 20 december: 19.00u Medjugorjeviering en Rozenkransgebed. Vrijdag 21 december: 15.00u gebedsgroep in de kapel van H.Joannes de Doper kerk; 19.00u H. Mis in De Vossemeren, misintentie: Piet de Klerck en Anna v.d. Klundert Protestantse kerk Elke zondag 9.00 uur dienst in de Protestantse Kerk, Voorstraat 48 Nieuw Vossemeer. Predikant: Ds. H.C. v.h. Maalpad, Zwartewaal 46, 4717 NS Bergen op Zoom, tel. 0164-231992, hcvhmaalpad@home.nl. Voor informatie: B. v. Weesep, tel. 0164683941. STEENBERGEN Evangelische kerk Open Deur Iedere zondag 10.30u samenkomst; zondagavond 19.00u gebedsbijeenkomst en iedere maandagavond 20.00u evangelisatiestudie . Geert Vinckestraat 2 te Steenbergen. Meer info: 06-53118236, www.opendeursteenbergen.nl of info@ opendeursteenbergen.nl Voor een goed

gesprek of gewoon een kop koffie bent U door de weeks van harte welkom in de keuken van Open Deur, maandag van 13.30u tot 17.00u en dinsdag t/m zaterdag van 10.00u tot 17.00u. Hervormde Gemeente Zondag 16 december: 3e advent jeugdkerk. Ds. A. P. van der Maas, Wemeldinge. St. Gummaruskerk Kerkdiensten: 3e zondag advent (gaudete) jaarcyclus c (de liturgie mag in het roze/ rood). Zaterdag 15 december: 19.00u eucharistie met past. B. v. Schaik. O.ou. Bert en Diny v. Bavel-Groskamp; Bertus Verbeek-Ooms. Zondag 16 december: 10.00u eucharistie met pastoor H. v. Geel. Het welzijn van onze parochie; Cornelia Tak; Anthonetta Peeters; jgt. Jan v/d Noort-Meesters; Vermue-Rijk; jgt. CCAM de Jong (familie haalt kruisje op); jgt. Toon Watzeels; Ankie v. Overveld. Maandag 17 december: 19.00u boetedienst. Dinsdag 18 december: 8.30u tot zekere intentie (C). Woensdag 19 december: 8.30u Ann v. Leeuwen. Donderdag 20 december: wegens concert op 19.00u is om 8.30u de ochtendmis: om h. priesterroepingen. Vrijdag 21 december: 8.30u fam. Baaten. Openingstijden parochiesecretariaat: van maandag t/m vrijdag van 9.15-11.30u. Deze tijden gelden niet tijdens de schoolvakanties en op feestdagen, dan is het secretariaat alleen op donderdagochtend geopend. Spreekuur: Op dinsdag- en vrijdagochtend van 9.30-10.30u in het Parochiesecretariaat in de Gummaruskerk, Westdam 83 (ingang marktzijde). Zondag is er geen kindernevendienst in de Vincentiuszaal. Misintenties: Wilt u een misintentie aanvragen? Gelieve dit minstens een week van tevoren (ivm tijdige plaatsing in de krant) door te geven bij het secretariaat op maandag t/m vrijdag van 9.15-11.30u of via de website. Personalia: de overledenen die wij gedenken zijn Jana Hommel en Lau VerhagenBoogaart. Boetedienst: maandag is om 7 uur de boetedienst ter voorbereiding op Kerstmis. Parochiefonds: wilt u nagaan of u uw bijdrage aan het parochiefonds al heeft voldaan? Wilt u dat eventueel alsnog doen?


Boezemweg 30 3255 MC Oude Tonge

GPS Demo trailer aanwezig

Tel 0187 64 12 33 Fax 0187 64 28 33

Showdagen: 21 december 2012: 10.00 - 22.00 uur

info@lambertkozijnen.nl www.lambertkozijnen.nl

22 december 2012: 09.00 - 17.00 uur

calculator/werkvoorbereider

TRACTOREN EN LANDBOUWWERKTUIGEN

Zoekt u een uitdagende job in de Timmerindustrie in een van de vooruitstrevendste familiebedrijven van Nederland?

Locatie: Bovenstraat 57A, Hoeven

Hebben wij u nieuwsgierig gemaakt? Neem dan een kijkje op onze website!

www.lambertkozijnen.nl

Hardhouten kozijnen: mooi en duurzaam! U gaat bouwen of verbouwen? Kies dan voor maatwerk in ècht hout, met zijn unieke uitstraling en hoge duurzaamheid. Wij verzorgen productie en plaatsing van inbraakwerend geveltimmerwerk tegen een aantrekkelijke prijs èn hoge kwaliteit met KOMO-SKH keurmerk.

Hardhouten kozijnen, ramen, deuren en hefschuifpuien

Langeweg 6, 4756 AK Kruisland. Tel.: (0167) 53 24 18. Fax: (0167) 53 33 36. E-mail: info@jacobstifa.nl www.jacobstifa.nl

d! avon p o o k Extra

Alléén vrijdag

14 december 2012 * tegen inlevering van deze bon

4 HALEN =

N E L A T 3 BE van 17.00 tot 2 1.00 uur

De korting is geldig op de gehele speelgoedcollectie m.u.v. cadeaubonnen, reserveringen en boeken. Niet geldig op dezelfde artikelen of multimedia artikelen. Geen verkoop aan handelaren. Het goedkoopste artikel is gratis. Niet geldig op www.top1toys.nl, niet geldig i.c.m. andere acties. Ruilen en/of retourneren niet op deze avond. Alleen geldig bij Top 1 Toys in Dinteloord.

Oostvoorstraat 19 Dinteloord Tel: 0167-523909 BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

Weer de goedkoopste!

Weer de goedkoopste!


TIJDELIJKE SUPERKORTING OP BOEK WATERSNOOD 1953!

Binnenkort is het 60 jaar geleden dat het Deltagebied van zuid-west Nederland werd getroffen door ‘De Ramp’. Een bijzonder moment, waar een bijzonder aanbod bij past. In samenwerking met DE BODE biedt KICK Uitgevers tot en met 1 februari 2013 het kolossale boek WATERSNOOD aan met een superkorting van € 30. En dan wordt dit ruim 4 kilo wegende document ook nog gratis bij u thuisbezorgd. Tot en met 1 februari wordt de prijs van € 69 naar € 39 verlaagd. Auteur Kees Slager, dé specialist op het gebied van ‘De Ramp’, beschrijft in dit 656 blz. dikke boek de geschiedenis van de eeuwenoude strijd in de Delta tegen het water. Hij neemt de lezer mee terug naar lang vervlogen eeuwen, maar hij staat ook stil bij de huidige en toekomstige situaties op het gebied van water en veiligheid.

rting € 30 ko kosten erzend géén v

Uiteraard is veruit het belangrijkste deel van dit boek gewijd aan de schokkende gebeurtenissen in 1953. Vele honderden, vaak unieke foto’s laten op groot formaat de verwoestingen van weleer zien. Maar ook zijn foto’s opgenomen van de evacuaties, de hulpverlening en de wederopbouw. Heel bijzonder is dat zes decennia na De Ramp nu ook kleurenfoto’s van de getroffen gebieden beschikbaar zijn gekomen. Deze foto’s zijn o.a. gemaakt door de Amerikaanse helikopterpiloot Henry Schmaltz, die in 1953 bij de reddingsacties was betrokken. In woord en beeld worden alle in februari 1953 getroffen gebieden in Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant belicht. Over alle plaatsen die indertijd werden getroffen, zijn door Kees Slager bijzondere verhalen opgetekend.

Ik bestel ......... exemplaren van het boek WATERSNOOD. De verzendkosten zijn voor rekening van de uitgever. Hierbij machtig ik Kick uitgevers eenmalig het totaalbedrag (€ 39 per exemplaar) van mijn rekening af te schrijven. Rekeningnr: Naam:

....................................................................................................................

Adres:

..............................................................................................................................

Postcode:

....................................................................................................................

Woonplaats:

..............................................................................................................................

Tel.nr:

....................................................................................................................

E-Mail:

..............................................................................................................................

Stuur deze bon in een ongefrankeerde envelop naar: UITGEVERIJ DE BODE, Antwoordnummer 11006, 4880 VC Zundert

DSB_20121212  
DSB_20121212