Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

S T E E N B E R G S E

O P L AG E :

24 OKTOBER 2012 WEEK 43

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

POSITIEVE REACTIES EERSTE JAAR AUTOVRIJE MARKT

10 . 0 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @SteenbergseBode

I

Te l .

076

599

SPORT

BRANDWEERPOSTEN ZOEKEN VRIJWILLIGERS

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

BURGEMEESTER BOLTEN MAAKT KENNIS MET KRUISLAND

Doek valt voor noodlijdend WSG

De klok gaat een uurtje terug

STEENBERGEN - Woningstichting Geertruidenberg (WSG) houdt op te bestaan. De corporatie verkeert in zulke ernstige problemen dat de organisatie moet worden opgeheven. WSG kwam in de problemen door onverantwoorde grondaankopen. In 2011 liep het negatief eigen vermogen op tot een schuld van maar liefst 62 miljoen euro. Het Centraal Fonds Volkshuisvesting stuurt aan op overname van de woningstichting door andere partijen. Om tot die tijd het hoofd boven water te houden, stoot WSG woningen af en voert het een huurverhoging door. In Steenbergen is WSG betrokken bij Buiten de Veste, de Vliethaven en het Couveringe Park.

Komend weekend krijgen we een uurtje ‘extra’. In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober komt er een eind aan de Zomertijd. De klok gaat dan om 03.00 uur een uurtje terug. In de volksmond zegt men, dat komend weekend de ‘wintertijd’ ingaat. Dat klopt niet helemaal, want de ‘wintertijd is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden. Bij overgang naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het ‘s ochtends eerder licht en ‘s avonds eerder donker wordt. In de nacht van 30 op 31 maart 2013 gaat de Zomertijd weer in.

W E E K B L A D

Facebookpagina over aanleg A4

Geen geld voor vervoer Fatimaschool

STEENBERGEN - De voortgang van de A4 is vanaf nu ook te volgen via Facebook. Iedereen die aangeeft de pagina leuk te vinden via de like/vind-ik-leukknop wordt automatisch op de hoogte gehouden van de nieuwste ontwikkelingen. Op de Facebookpagina worden regelmatig nieuwe luchtfoto’s van het omvangrijke project geplaatst. Daarnaast geeft Rijkswaterstaat ook een digitale nieuwsbrief uit om mensen te informeren over de voortgang van de aanleg. Eind oktober verschijnt de volgende editie. Aanstaande zaterdag is bovendien het informatiecentrum aan de Zeelandweg Oost in Steenbergen geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur.

DE HEEN - De Fatimaschool in De Heen krijgt geen vergoeding voor de vervoerskosten van leerlingen naar de gymzaal in Nieuw-Vossemeer. Het college heeft een verzoek van onderwijskoepel Lowys Porquinstichting afgeven. De school maakt nu nog gebruik van de sporthal in De Stelle, maar de stichting vindt de zaal te klein om kwalitatief goed gymonderwijs te bieden. Gemeentewoordvoerder Frits Slootmans geeft toe dat de zaal aan de kleine kant is. “De zaal is echter onlangs nog gekeurd en goed bevonden. Aangezien het ministerie van onderwijs geen eisen stelt aan de vorm van de zaal, ziet het college geen reden om hem niet te gebruiken.”

Wegafsluiting door aanleg duiker DE HEEN - De Heense Molenweg bij De Heen zal de komende vier weken afgesloten zijn voor verkeer. Waterschap Brabantse Delta is maandag begonnen met de werkzaamheden in het kader van een nieuw peilbesluit voor Steenbergen. Daarbij worden de watergangen en duikers verbreed, zodat zij meer water kunnen verwerken om wateroverlast te voorkomen. Het gaat daarbij om de watergangen langs de Heense Molenweg, de NoordGroeneweg en de Waterweg. Ook wordt er een duiker onder de Heense Molenweg gelegd. Het verkeer wordt ter plaatse omgeleid. De werkzaamheden duren nog tot en met vrijdag 16 november.

VNG neemt motie stemcomputer over STEENBERGEN - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) neemt de motie van de Steenbergse gemeenteraad, waarin wordt gepleit voor de herinvoering van de stemcomputer, over. De Steenbergse raad gaf eerder al aan dat het stemmen met een potlood achterhaald is en vindt dat de consequenties van het niet elektronisch stemmen buitenproportioneel zijn. VNG-voorzitter Annemarie Jorritsme is het daarmee eens. “Als het niet lukt, zouden we de 150 leden van de Tweede Kamer moeten verplichten om op een stembureau te zitten. En dat ze blijven tot de laatste stem is geteld”, zegt ze tegenover VNGmagazine.

STEENBERGEN - Onder het toeziend oog van tientallen kinderen werd de Stormbaan van de Brabantse Wal onthuld. Mascotte Brabantse Wallie en de winnaar van de tekenwedstrijd Bryan mochten als eerste tegen elkaar strijden op de stormbaan, waarna ook de voorzitter van de streekorganisatie en de kinderen de baan hebben beklommen . FOTO JOAN GEERTS

Bank trekt zich terug als sponsor van professionele wielerploegen

Steun Rabo lokale wielersport blijft STEENBERGEN - De terugtrekking van de Rabobank als sponsor van de professionele wielerploegen heeft vooralsnog geen gevolgen voor de lokale evenementen in de gemeenten Bergen op Zoom en Steenbergen. Dat M I D D E L B U R G S E & V E E R S E zegt Piet Peters, directeur van Rabobank Het Markiezaat, in een reactie op de stopzetting van de sponsoring van de profploegen. “Op lokaal niveau blijven wij de wielersport als breedtesport ondersteunen”, verzekert Peters. DOOR RIA VAN MEIR In een persverklaring heeft de Rabobank vrijdagmorgen te kennen gegeven zich per 31 december 2012 terug te trekken als sponsor van de professionele wielerploegen, zowel van de heren als van de dames. Aanleiding voor dit besluit is het omvangrijke rapport van de Amerikaanse dopingautoriteit USADA, waarin zevenvoudig Tourwinnaar Lance Armstrong wordt beschuldigd van het gebruik van doping. Ook de Rabobank wordt in het dossier genoemd. Volgens de bank spreekt het rapport boekdelen. Berg Bruggink, lid van de Raad van Bestuur: “Het gaat met pijn in het hart, maar voor onze bank is het een onvermijdelijke beslissing. Wij zijn niet meer over-

tuigd dat de internationale profwereld in staat is om een schone en eerlijke sport mogelijk te maken. Wij hebben niet het vertrouwen dat dit op afzienbare termijn ten goede zal keren.” Amateursport De Rabobank blijft als sponsor nog wel betrokken bij de amateursport, de jeugdopleiding en het veldrijden. Op lokaal niveau zullen de gevolgen dan ook gering zijn, verzekert Piet Peters van Rabobank Het Markiezaat. “We blijven de wielersport als breedtesport ondersteunen. Dat blijkt ook uit het feit dat de Rabobank haar partnership met de KNWU, de Nederlandse wielerunie, WnietE stopzet”, E K benadrukt B L A hij.D“Met de lokale evenementen in onze regio gaan wij jaarcontracten aan, waarbij we

h u i s IN DEZE tBODE: r de dood...

en -

als praten ove eristiek in het leven den - overlij

& herdenk

niets is zo karakt

lijden over& herdenken ial o.a.

In deze spec

eur ce I Regiss een hospi lliger in tsen I Een n als vrijwi begraafplaa rt I Werke geraakte e uitvaa telheid een groen n. I In verge afscheid aal te regele van je eigen I wat allem uitvaart

i

n

d

e

r

van jaar op jaar bekijken of we onze naam aan een evenement verbinden. Het is nu nog niet aan de orde om deze evenementen niet meer te ondersteunen.” Treurige dag Desondanks is de terugtrekking van de Rabobank hard aangekomen in de regio. Jeugdrenner Ricardo van Dongen, die rijdt onder de vlag van Vacansoleil-BHVMaas en winnaar van de door de Rabobank Het Markiezaat gesponsorde West-Brabantse Pijl, twittert: “Wat een treurige dag voor de wielersport. Al degenen die hebben gepakt, bedankt :s.” Koos Moerenhout, begeleider van de profploeg van de Rabobank, spreekt eveneens van een zwarte dag. “Maar de sport zal overleven”, houdt hij hoop.

e

g

i

o

.......VOOR

HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS........

ternetbode.nl 1, www.in n, Tel. 076 599811 Lydia Langelaa Zundert, 4880 AA Dijkstra Layout Roosendaal Postbus 22, Marjanne Axender Janssen, ij de Bode, ie Britta van Uitgever Verspreiding special 5998111 Haring Redact , Tel. 076 ken is een Jolanda den & Herden ans, Zundert e van Bale, ij Vorsselm Overlijden s, Moniqu Leo Elenbaa Druk Drukker Passchier Acquisitie Leonard Fotografie Ilona Broos

COLOFOn

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Licht uit tijdens Nacht van Nacht STEENBERGEN - De gemeente Steenbergen doet in de nacht van zaterdag 27 oktober op zondag 28 oktober mee met de Nacht van de Nacht. Komend weekend wordt de tijd verzet en duurt de nacht een uur langer. De provincie grijpt dat moment aan om aandacht te vragen voor de vermindering van energieverbruik door de lichten te doven. Dit jaar is het thema Genieten van de Nacht. De gemeente doet daarom verlichting van de Gummaruskerk en protestantse kerk uit en vraagt ondernemers hetzelfde te doen met hun sfeer- en gevelverlichting. Daarnaast hoopt de gemeente dat ook inwoners meedoen met de Nacht van de Nacht.

Pluim voor inleveren lege batterijen STEENBERGEN - De familie Wierckx uit Steenbergen heeft een pluim verdiend met het inleveren van lege batterijen. De Steenbergenaren hebben meegedaan met de landelijke campagne van de Stichting Batterijen (Stibat). Iedere maand verloot het Stibat een reischeque van tweeduizend euro en vijftig Blauwe Pluimen ter waarde van 47,60 euro. De winnaars kunnen de pluim uitgeven voor een dagje attractiepark, sauna, workshop of museum. De winnaars worden maandelijks bekend gemaakt via www.legebatterijen.nl. Volgens Stibat bewijst de Steenbergse winnaar zichzelf en het milieu een uitstekende dienst.


Extra lage rente op een SNS Hypotheek met NHG Nu bij een hypotheekgesprek een cadeaupas t.w.v. € 20* * Vraag naar de voorwaarden Ga je een huis kopen of wil je je hypotheek oversluiten? Kies dan voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarmee heb je extra zekerheid en krijg je een aantrekkelijke, lagere rente. En als je t/m 15 december 2012 een SNS Hypotheek met NHG aanvraagt, krijg je ook nog eens extra korting. De korting geldt voor de rentevaste periode van 1 tot en met 10 jaar.

Gouvernementsplein 28 4611 PX Bergen op Zoom

Een SNS Adviseur berekent graag je voordeel en adviseert je uitgebreid welke hypotheek het beste bij je past. Maak nu een afspraak met een SNS Adviseur. En ontvang tot en met 15 december 2012 een cadeaupas t.w.v. € 20 bij een hypotheekgesprek. Kom langs in de SNS Winkel of bel 0900 - 18 50 (lokaal tarief).

 van zorgeloze bewoners

antiek | (streek)sieraden | design | kunst | verzamelingen | inboedels

KEUKENS, BADKAMERS, TEGELS & SAUNA’S VOOR DE BESTE PRIJS! bij JAN VAN SUNDERT

Inbreng gevraagd, van één item tot complete inboedel, voor onze

Kunst & Antiek Veiling en VenduVeiling op dinsdag 13 en woensdag 14 november VenduHuis De Jager Goes BV Ringbaan West 2a | 4461 ED Goes 06 42 11 45 42 | www.venduhuisdejager.nl

4500m2 showroom met 300 keuken en badkameropstellingen kijk voor onze folderaanbiedingen op www.janvansundert.nl

a.s.

ZONDAG GEOPEND

van 11.00 tot 17.00 uur

Lokkerdreef 10, 4879 ND Etten-Leur. Tel 076-5048800 Openingstijden ma gesloten, di t/m do 9.30-17.30 uur, vrijdag 9.30-21.00 uur, za 9.30-17.00 uur www.janvansundert.nl

BESTEL VIA INTERNET MET MOGELIJKHEID TOT BEZORGING: MAROS.NL

43

bbq all-in

80 . 11

ing5.98 Pal worst 98 runderriblappen kg 5. 0.98 tonijnvarkensschnitzel kg 4.98 coc ktail 48 hamfricandeau kg 4. salade 48 1.19 konijnenbout kg 4.

kalkoenfilet

kg

alle soorten

150gr

100gr

runderhachee kg 5.48 erwtensoep 1ltr 3.98 ROOSENDAAL | VOLTASTRAAT 9 | KIJK OP MAROS.NL


actualiteit

Zowel de horeca als detailhandel reageren positief

Positieve reacties autovrije Markt STEENBERGEN - De reacties over het eerste jaar autovrije markt in Steenbergen zijn positief. Het winkelend publiek mocht dit jaar tijdens het zomerseizoen voor het eerst de auto’s niet meer parkeren op de Markt. Dit besluit is mede genomen om meer ruimte te bieden voor terrassen. Bovendien is ook de weekmarkt verhuisd naar de Markt. DOOR MERIJN SITSEN De raad van Steenbergen heeft gekozen om de Markt autovrij te maken om ruimte te creëren voor activiteiten en evenementen. Niet iedereen was overtuigd dat de autovrije markt een succes zou worden. Om de Markt autovrij te maken of niet, was nog een hele discussie volgens wethouder Bert van Kesteren. Verschillende ondernemers wezen op de ijzeren wet: ‘no parking, no business’. Daarom is er voor gekozen om in 2012 en ook in 2013 de Markt tot en met 31 oktober autovrij te houden. De wethouder durft nog niet te zeggen hoe de autovrije markt is bevallen. “Eind 2013 gaan we evalueren en dan hakken we de knoop door of we auto’s definitief gaan weren van de Markt”, aldus Van Kesteren. Horeca Een belangrijke reden waarom gekozen is om de Markt van Steenbergen autovrij te maken in de zomer, is om de Horeca een impuls te geven. Marc Tonissen, voorzitter Koninklijke Nederlandse Horeca afdeling Steenbergen is dan ook positief. “Ik ben tevreden over het eerste jaar zonder auto’s op de Markt”, vertelt Tonissen. “In

de eerste paar maanden moesten mensen even wennen, maar daarna werd het als positief ervaren”, zegt Tonissen. Wat hem betreft geeft de gemeente groen licht om de markt eind 2013 definitief af te sluiten voor parkeerders. Hoewel een aantal winkeliers eerst negatief tegenover het besluit stonden verwacht Tonissen dat dit aantal behoorlijk is afgenomen. Detailhandel De detailhandel was aanvankelijk niet zeker of het afsluiten van de Markt een goed idee zou zijn.

“Eind 2013 hakken we de knoop door” Zonder parkeerplaatsen werd er gevreesd dat de klanten weg zouden blijven en ergens anders zouden gaan winkelen. Hans Oerlemans spreekt namens het Retail Platform Steenbergen en is voornamelijk positief. “We hebben geen afname kunnen waarnemen van het winkelend publiek”, vertelt Hans. “Daarnaast heeft het afsluiten van de

In mei 2012 werd de markt opgeleverd.

Markt voor een stukje rust gezorgd”, legt de detailhandelaar uit. De situatie is volgens hem zonder verkeer een stuk minder hectisch. De ondernemersvereniging durft echter nog niet te zeggen of het definitief weren van parkeerders een goed idee is. “We

willen eerst even zien hoe het in november loopt, zodra er weer auto’s mogen parkeren”, vertelt Oerlemans. Duidelijkheid Van Tonissen mag de gemeente de knoop doorhakken en de Markt definitief autovrij

ARCHIEFFOTO

maken. De tussenoplossing zorgt alleen maar voor onduidelijkheid, vindt hij. Zoals het er nu naar uitziet, wordt de definitieve knoop eind 2013 doorgehakt. Alle betrokkenen reageren in ieder geval positief op het eerste jaar autovrije Markt in Steenbergen.

Verster king nodig voor kazernes Dinteloord en Kruisland

Brandweerposten zoeken vrijwilligers DINTELOORD/KRUISLAND - De brandweerclusters van Mark & Dintel en Bergen op Zoom-Roosendaal-Woensdrecht starten deze week met een grootschalige wervingscampagne. De twee clusters kunnen voor twaalf posten in de regio nog extra vrijwilligers gebruiken. In de gemeente Steenbergen gaat het om de brandweerkazernes van Dinteloord en Kruisland. Daarom krijgen alle volwassenen tussen de 18 en 45 jaar uit die dorpskernen deze week een brief op de deurmat waarin zij gevraagd worden om de post in hun dorp te komen versterken.

DOOR RIA VAN MEIR Door natuurlijk verloop in de brandweerposten is de brandweer op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor haar kazernes in Dinteloord en Kruisland. “Deze posten kunnen allemaal wel wat versterking gebruiken. In sommige gevallen zijn een aantal brandweerlieden gestopt door verhuizing of door de leeftijd. Daarom zijn we vooral op zoek naar jonge mensen om onze teams te ondersteunen”, legt een woordvoerster van de brandweer uit.

‘Vooral overdag nog extra versterking nodig’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

. ARCHIEFFOTO

www.internetbode.nl

Door natuurlijk verloop kunnen de brandweerposten nog wel extra mensen gebruiken

Brief Alle mannen en vrouwen tussen 18 en 45 jaar ontvangen daarom deze week een brief, waarin zij gevraagd worden om zich in te zetten voor de brandweer in hun dorp. De brief is ondertekend door Berrie de Groot, commandant van de clusters Mark & Dintel en Bergen op Zoom-RoosendaalWoensdrecht, en burgemeester Saskia Bolten. “Tot 2010 viel de brandweer nog onder de gemeente, maar nu behoren we tot de Veiligheidsregio Midden- en WestBrabant. Desondanks hebben we nog steeds goede contacten met de gemeente. We zijn dan ook blij dat de burgemeester onze wervingscampagne ondersteunt”, zegt de woordvoerster. Daarnaast zullen de lokale brandweerteams de wervingscampagne zelf ook nog onder de aandacht brengen.

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

Overdag De brandweer is vooral op zoek naar mensen die overdag beschikbaar zijn en in de buurt van de kazerne wonen of werken. “De brandweerlieden hoeven niet 24 uur per dag beschikbaar te zijn, maar ieder uur dat ze kunnen helpen is er één. Vooral overdag kunnen we nog wat extra mensen gebruiken. Het is daarbij van belang dat ze snel op de kazerne kunnen zijn, zodat we bij brand geen kostbare tijd verliezen.” Op een kazerne werken gemiddeld achttien mensen. Zij komen één keer in de week bij elkaar om te oefenen. Dat kan op locatie bij bijvoorbeeld een bedrijf zijn of in de kazerne zelf. Opleiding Om tot de brandweer toe te treden zijn een aantal basisdiploma’s nodig. De opleiding duurt zo’n twee jaar en kan zowel in de avonduren als overdag gevolgd worden. In iedere kern wordt een informatieavond gehouden, waarin de brandweer meer uitleg geeft over het werk en de opleiding. Aanmelden kan door een mail met naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, datum bijeenkomst te sturen naar markendintel@brandweermwb.nl

Informatieavonden

Dinteloord: dinsdag 20 november vanaf 19.30 uur in de kazerne aan de Westerstraat 49 Kruisland: woensdag 28 november vanaf 19.30 uur in de kazerne aan de Vierlingstraat 1

Volg ons op Twitter: @SteenbergseBode.


Uitnodiging Plafondshow Kom kijken!

Plafonds • Sierlijsten • Verlichting

Vrijdag 26 oktober Zaterdag 27 oktober Zondag 28 oktober

10.00 tot 16.00 uur 10.00 tot 16.00 uur 11.00 tot 15.00 uur

Ik heb belangstelling voor uw Plameco plafonds en wens kosteloos documentatie en prijsopgave.

Telefoon: .........................................Naam: ............................................... Adres:.......................................................................................................... Postcode:.........................................Woonplaats: ...................................... Opsturen in gesloten enveloppe (postzegel niet nodig) naar PLAMECO PLAFONDS, antwoordnummer 436, 4800 VB Breda

• Schone montage in één dag. • Zonder hakken en breken. • De meubels kunnen blijven staan. • Uit één geheel op maat gemaakt. • Betaling in termijnen mogelijk. Tijdens deze speciale show kunt u zich uitvoerig laten voorlichten over de vele mogelijkheden van dit unieke en beproefde plafondsysteem. De koffie staat klaar!

BEZOEK ONZE SHOWROOM: Weidehek 125 - 4824 AT Breda 076 - 762 00 00 - www.plamecoplafonds.nl

De kip en kalkoen specialist

... Wij streven naar

Spaar mee voor korting of gratis kip!

Kwaliteit, Specialiteit en Diversiteit Een groots assortiment met eigen gemaakte producten. Maaltijden, salades en gegrilde producten. Diverse partysnacks en verse hapjes. Ruime keuze in barbecue producten .

Hardhouten kozijnen: mooi en duurzaam! U gaat bouwen of verbouwen? Kies dan voor maatwerk in ècht hout, met zijn unieke uitstraling en hoge duurzaamheid. Wij verzorgen productie en plaatsing van inbraakwerend geveltimmerwerk tegen een aantrekkelijke prijs èn hoge kwaliteit met KOMO-SKH keurmerk.

Hardhouten kozijnen, ramen, deuren en hefschuifpuien

Frank Everse • Yerseke • 0113 57 61 91 / 06 51 25 84 77 U vindt ons op de markt in: Kapelle, Kruiningen, Wouw, Steenbergen, Oud-Vossemeer, St. Annaland, Yerseke, Westkapelle en Wemeldinge

Graszoden

De beste kwaliteit van West-Brabant! Kijk en vergelijk

Lascursus in Middelharnis

Graszodenkwekerij Heidehoeve

startdatum 30 oktober 2012 Nog enkele plaatsen beschikbaar

Vervul 1a - Rijsbergen

Inschrijven of informatie:

tel: 076 - 596 27 36

www.heidehoeve.com Plantenkwekerij Marc

Raats

Open: ma t/m za Bergsebaan 118, Nispen 06-16380941 9.00u – 18.00u www.plantenkwekerijmarcraats.nl

*WinterhardeViolen

*Heide planten *Bolchrysanten

Dagelijks verse Aardbeien.

*Heesters/klimplanten Goed &

*Vaste tuinplanten Goedkoop!! *Buxus Wij zijn weer *Sierfruit normaal bereikbaar!!

tel: 0187 480561 of mail: contract@edudelta.nl

Langeweg 6, 4756 AK Kruisland. Tel.: (0167) 53 24 18. Fax: (0167) 53 33 36. E-mail: info@jacobstifa.nl www.jacobstifa.nl

Captain Cook’s

Grand Pub / Restaurant / Terras / Zalen GEZOCHT

Mollenbestrijding Bastiaansen Tel. 076-5968279

Te Koop aangeboden Taxus 20/40cm (bonte) Bollen E 0.50 per stuk ø 30cm en Buxus 3 jarig Pyramides ca. 25cm E 0.60 per stuk 60/80cm E 7.50 Zundert, 076-5973377

MOEDERDAG AMBACHTELIJKE ZELFSTANDIG ZONDAG 13 MEI WERKEND KoK en (SoUS)CHEFKoK

Lunch of diner

Ben jij ook allergisch voor pakjes, blikjes oftewel convenience? Verras moeder met Dan hebben wij een uitdagende baan voor je! een heerlijk Wij werken met leveranciers die eenaspergemenu vers en goed product kunnen leveren. Vanwege de brede doelgroep zijn onze gerechten erg divers.

3 gangen € 25,50

Je bent vriendelijk, zelfstandig en sociaal€(teamspeler), 4 gangen 28,50 organisatorisch sterk en je toont verantwoordelijkheid. Daarnaast ben je creatief en stressbestendig.

ook àGoede la carte mogelijk Ons teamNatuurlijk is serieus en collegiaal. arbeidsvoorwaarden. Informatie betreffende ons bedrijf vindt je op: www.cooks.nl Sollicitatie met CV richten info@cooks.nl Markt 17 4701 PAaan: Roosendaal of Captain Cook’s, Markt 17, 4701 PA Roosendaal

T: 0165-599669 E: reserveren@cooks.nl WWW.COOKS.NL


actualiteit

Column

Dorpsraad leidt nieuwe burgemeester rond

Burgemeester Bolten brengt kennismakingsbezoek aan Kruisland KRUISLAND - Burgemeester Bolten is deze week begonnen met een ronde kennismakingsbezoeken aan de kernen van de gemeente Steenbergen. Deze week bezoekt zij in dat kader Kruisland en Nieuw-Vossemeer, de overige kernen staan in de komende weken op het programma. Afgelopen maandag was Kruisland als eerste aan de beurt. Daar werd burgemeester Bolten, vergezeld door stafmedewerker John van den Hof, ontvangen door de dorpsraad.

Addo Sprangers

Dönerschotel

Seks, drugs en rock-’n’-roll. Daarmee is het leven van de doorgewinterde artiest in een notendop samengevat. Ian Dury zong erover en we lezen het dagelijks in de verschillende media. Voor het geld hoef je het doorgaans niet te doen. Ik ken mensen die via muziek in hun levensonderhoud voorzien, maar van een vetpot is doorgaans geen sprake. Voor hen is het artiestenbestaan ‘a way of life’, ze volgen hun hart en hun passie. Het avontuur, de kick van het optreden, toejuichingen, lekkere wijven en veel drank, dat zijn de zaken die er toe doen en waarop de mooiste anekdotes zijn gebaseerd. In hun slipstream vertoeven gasten als ondergetekende, deel uitmakend van een vijfkoppige band die een paar keer per jaar het podium betreedt en van wie de faam zich slechts uitstrekt tot net over de stadsgrenzen. Da’s meer dan genoeg ook. Voor deze categorie kost de illusie van een spectaculair rock-’n’-rollbestaan namelijk alleen maar geld. Even indrinken voor de show, nog wat pinten tijdens het optreden zelf, rustig afpilzen met de trouwe fanschare én de avond afsluiten met een naar de band zelf vernoemde dönerschotel waarvan de ingrediënten steevast een verrassing zijn, daar is de bescheiden vergoeding ontoereikend voor. Er moet dus in de persoonlijke buidel worden getast, maar daar is op gerekend. Deze coverband gaat immers niet rijk worden met het spelen van liedjes van anderen. Maar zelfs met originele songs vlot dit niet echt vandaag de dag. Neem bijvoorbeeld Spotify, de ooit als ‘redding van de muziekindustrie’ bejubelde streamingdienst waarbij je de muziek niet koopt, maar - gratis met reclame of met een abonnement - van het internet afspeelt. De band Parks and Gardens (nooit van gehoord overigens) werd in een maand tijd slechts één keer afgespeeld via Spotify en rekende uit dat dit roemruchte wapenfeit maar liefst 0,00966947678815 dollar opleverde. Rentenieren gaat voorlopig dus nog niet lukken. Het is en blijft oneerlijk verdeeld, want de aankondiging dat het complete oeuvre van The Beatles - uitzonderingen bevestigen de regel - binnenkort opnieuw op vinyl wordt uitgebracht, zal ongetwijfeld weer tot een hype leiden. Kan ons bandje daar iets mee? Mwah, tenzij wij zelf natuurlijk ook een bescheiden hype... Anouk, mogen we met je mee naar het Songfestival? De speciale Anouk dönerschotel is voor onze rekening!

Colofon Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Steenbergse Bode Steenbergse Bode

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 43

De oplossing van deze puzzel is in week 42 te vinden op www.internetbode.nl

DOOR ELNA HELLEMONS Saskia Bolten had Kruisland al enkele keren eerder bezocht op persoonlijke titel, maar dit was haar eerste officiële kennismaking met ‘de Kern met Pit’ zoals Kruisland zich sinds een paar jaar mag noemen. Dat is met name te danken aan de inzet van de actieve dorpsraad, die zich bij deze gelegenheid aan de burgemeester presenteerde en door een rondwandeling enkele aandachtspunten en projecten in de kern in woord en beeld bracht.

Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089

Redactie Ria van Meir Correspondent Elna Hellemons Acquisitie Jolanda den Haring Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties dinsdag 14.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s dinsdag 12.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

Burgemeester Saskia Bolten laat zich door een van de leden van de dorpsraad op de hoogte stellen van wat er zoal leeft in de kern Kruisland. FOTO ELNA HELLEMONS

Oplossing Directe aanleiding tot het oprichten van de dorpsraad, in 2004, was de herinrichting van enkele belangrijke wegen. De dorpsraad van Kruisland bestaat momenteel uit zes leden en staat onder voorzitterschap van Jean-Marie Buijs. Het streven van de dorpsraad is om de leefbaarheid in Kruisland te behouden en verder te ontwikkelen. Dat wil ze doen door samen met de betrokkenen tot een goede oplossing te komen. Kruisland is een actief dorp dat

zich vooral kenmerkt door een rijk verenigingsleven, onder andere op het gebied van sport, muziek en wijkverenigingen. Verder is het een dorp met veel ondernemerschap in tal van sectoren. Pluspunt De rondwandeling begint bij ‘t Pluspunt, dat enige tijd geleden voor nogal wat opschudding zorgde in Kruisland doordat er tal van wilde geruchten de ronde deden. Feit is dat Stichting Groenhuijsen hier in de toekomst zorgappartementen wil realiseren maar dat er in de tussenliggende periode, ook totdat de ouderensoos in de MFA is ondergebracht, wordt gekeken naar mogelijkheden tot tijdelijke verhuur van het monumentale pand. De dorpsraad blijft vooralsnog in nauw contact met Stichting Groenhuijsen en de gemeente over de verdere ontwikkeling in dezen. Projecten De rondwandeling voerde vervolgens langs enkele projecten die mede door toedoen van de dorpsraad gerealiseerd zijn, zoals

het soccercourt en het buurtplantsoen in de Wethouder Swagemakersstraat. Verder ging de wandeling langs de nieuwe MFA, waarvan volgende week officieel de eerste steenlegging plaatsvindt, het paadje tussen Meestoof en Molenstraat dat binnenkort op de schop genomen wordt en natuurlijk de karakteristieke dorpspomp waarbij gekeken wordt naar de mogelijkheid om er een drinkwatertappunt te realiseren. Positief Al met al was de rondleiding, met uitleg door alle leden van de dorpsraad bij de diverse projecten, voor de burgemeester een goede en aangename manier om het dorp beter te leren kennen. Zij nam ook ruimschoots de tijd om zich van een en ander op de hoogte te laten brengen en zelf vragen te stellen. Beide partijen waren na afloop dan ook uitermate positief over de wederzijdse kennismaking. De goede contacten en samenwerking met de gemeente zullen ook in de toekomst zeker behouden blijven.

Aandacht voor realisatie brede school in raadsvoorstel

Nieuw voorstel huisvesting Pippi STEENBERGEN - Het college vraagt de gemeenteraad via een nieuw en meer gedetailleerd voorstel alsnog in te stemmen met het vrijmaken van 200.000 euro voor een nieuwe accommodatie voor peuterspeelzaal Pippi. De commissie Mens & Maatschappij wees het vorige voorstel af, omdat het te weinig onderbouwd was. In het nieuwe voorstel gaat het college niet alleen dieper in op de noodzaak van nieuwbouw, maar vestigt het ook meteen de aandacht op de realisatie van een brede school rond de Gummarusschool. DOOR RIA VAN MEIR

© www.sudokusite.eu

Het nieuwe raadsvoorstel, dat op donderdag 25 oktober besproken wordt in de gemeenteraad, geeft een uitgebreide inhoudelijke toelichting over de nut en noodzaak van de nieuwbouw voor peuterspeelzaal Pippi. Die heeft dit schooljaar noodgedwongen haar intrek genomen in de docentenkamer van de Gummarusschool, omdat de situatie in het gebouwtje aan de Oudlandsestraat onhoudbaar was geworden nadat de schaduwrijke bomen dit voorjaar gekapt werden. Het college wijst erop dat er snel een nieuwe accommodatie voor Pippie gerealiseerd moet worden, om te voorkomen dat de GGD de voorziening afkeurt en de peuters op straat komen te staan. Om die reden heeft het gemeentebestuur ook niet gewacht tot de volgende commissievergadering Mens PAGINA 5

& Maatschappij, die pas in december gepland staat. Brede school Zowel de gemeente Steenbergen als de Stichting Peuterspeelzalen Steenbergen geven er de voorkeur aan om de peuters bij de Gummarusschool onder te brengen. Veel peuters stromen immers al door naar de basisschool in Steenbergen-Zuid. Bovendien kan het bredeschoolconcept dan beter worden vorm gegeven. In een brede school worden onderwijs, zorg, opvang, welzijn, sport en cultuur samengebracht, doordat verschillende organisaties samenwerken. “Een brede school legt dwarsverbanden tussen de verschillende leefomgevingen van een kind omdat de ontwikkeling buiten school, in de wijk, op de peuterspeelzaal en op de buitenschoolse opvang gewoon doorgaat”, beschrijft het college.

Vooral de relatie met de kinderopvang is belangrijk, omdat de gemeenteraad ervoor heeft gekozen om via voorschoolse educatie achterstanden bij kinderen weg te werken. Daarbij is een verdere harmonie tussen kinderopvang en peuterspeelzaalwerk gewenst. In het nieuwe gebouw zal daarom ook plek zijn voor de kinderopvang van Toerdeloo. Beide organisaties zijn daarover met elkaar in overleg. Parkeren De gemeente zoekt daarnaast nog contact met de nabijgelegen Vredeskerk over de mogelijkheid om van de parkeerplaats gebruik te maken. Desalniettemin hoopt het college dat de raad alvast kan instemmen met het beschikbaar stellen van de benodigde 200.000 euro, zodat de uitwerking van de huisvesting op korte termijn gerealiseerd kan worden.


SJO Prinsenland

Steenbergse kunstenaar Peter de Koning vestigt derde officiële record

‘s Werelds grootste paar klompen in Halsteren STEENBERGEN - Even leek het of één van de stadsreuzen een bezoekje had gebracht, maar het enorme klompenpaar dat bij Intratuin Halsteren stond, was van de Steenbergse kunstenaar Peter de Koning. Hij liet de klompen zaterdag officieel opmeten door notaris Peter de Lepper en wethouder Ton Linssen uit Bergen op Zoom. Het duurde even voordat deze ‘officials’ alle afmetingen nauwkeurig konden afgelezen maar na enkele minuten werd duidelijk dat het schoeisel ruim 3 meter lang, 1 meter breed en 1 meter hoog was. Hiermee vestigde De Koning zijn derde officiële record voor het Guiness Book of World Records.

Programma zaterdag 20 oktober Competitie: Prinsenland A1-DVO’60 A1 5-3 Prinsenland B1-Roosendaal B3 0-3 Prinsenland C1-Beek Vooruit C3 11-5 Prinsenland F1-Victoria’03 F1 9-1 Vriendschappelijk: Kogelvangers E1-Prinsenland E1 1-10 Prinsenland E4-SVC E2 3-2 Prinsenland F3-Kogelvangers F2 6-0 Programma zaterdag 27 oktober Lepelstr. Boys A1-Prinsenland A1 v.13.15u NVS B1-Prinsenland B1 v.12.45u

Klundert C1-Prinsenland C1 v.9.15u Prinsenland MC1-Roosendaal MC1 a.12.00u Prinsenland D1-DSE D1 a.9.30u Prinsenland D2-Kogelvangers D2 a.10.45u Prinsenland MD1-De Fendert MD1 a.9.30u SC Gastel E1-Prinsenland E1 v.8.00u Seolto E2-Prinsenland E2 v.7.45u DHV E2-Prinsenland E3 v.9.15u Prinsenland E4-Seolto E3 a.10.30u Prinsenland F1-DSE F1 a.9.00u Unitas’30 F6-Prinsenland F2 v.7.30u Prinsenland F3-Schijf F2 a.10.30u Sprundel MP1-Prinsenland MP1 v.9.00u

SC.Welberg 1 tegen ZBC’97 WELBERG - Het eerste van SC.Welberg speelt zondag 28 oktober een uitwedstrijd tegen ZBC’971, aanvang 14.30u. Uitslag Zaterdag 20 oktober WVV’67 B2-SC.Welberg B1 2-3 SC.Welberg B2-SC Kruisland B1 0-15 Roosendaal MB1-SC.Welberg/NVS MB1 0-5 DOSKO C2-SC.Welberg C1 6-5 SC.Welberg MC1-Unitas’30 MC1 0-6 SC.Welberg Zaterdag-Steenbergen 2 0-4 Zondag 21 oktober SC.Welberg 2-BSC 7 3-4 SC.Welberg 3-De Schutters 3 8-1 SC Kruisland VR1-SC.Welberg VR1 uitgest.

Programma Zaterdag 27 oktober SC.Welberg B1, B2, Kabouters vrij ST SC.Welberg/NVS MB1-SC Gastel MB1 12.30u. SC.Welberg C1-NOAD’67 C1 12.00u. MOC’17 MC1-SC.Welberg MC1 11.45u. Tholense Boys D2-SC.Welberg D 19.30u. SC.Welberg E1-Hoeven E2 10.15u. DOSKO E4-SC.Welberg E2 09.00u. Cluzona ME1-SC.Welberg ME1 10.30u. SC.Welberg F1-BVV’63 F2 09.00u. SC.Welberg F2-Cluzona F4 09.00u. SC.Welberg Zaterdag-Rimboe 2 14.30u. Zondag 28 oktober ZBC’97 1-SC.Welberg 1 14.30u. SC.Welberg 2-Val Aan 2 13.00u. SC.Welberg 3-DIOZ 4 10.00u. TPO VR1-SC.Welberg VR1 10.45u.

Wegafsluiting door werkzaamheden waterschap De Koning houdt het meetlint vast, zodat notaris Peter Lepper de juiste hoogte van de recordklomp kan bepalen. FOTO MARJET LUBBERS

DOOR MARJET LUBBERS Wethouder Linssen vond de record klompen reuze leuk en dacht: “Wie de schoen past trekke hem aan.” Zo kon hij naar eigen zeggen voor Bergen op Zoom ‘grote stappen vooruit maken’. Even dacht hij erover om in de klomp te gaan liggen maar omdat hij niet op zo’n grote voet wilde leven, ging hij snel weer naast die grote schoenen lopen. Adelaar Voorafgaande aan de recordpoging demonstreerde de Steenbergse beeldhouwer zijn kunsten door ter plekke en met grote snelheid een adelaar en een bloembak te zagen. Er was ook ander werk van hem te zien. Naast een aantal dierfiguren en figuratieve creaties werd een rijtje gebouwen aan de Grote Markt en de Peperbus in hout tentoongesteld. Meest opvallend was natuurlijk het felgele klompenpaar dat hij zaagde uit één stuk populieren hout. De Koning houdt van doorwerken: “Als ik

om zeven uur ‘s ochtends begin, heb ik ‘s avonds een klomp.” Voor deze recordpoging werkte hij voor het eerst samen met zijn dochter die de klompen voltooide door ze te schuren en schilderen. Groots De Koning houdt ervan om groots uit te pakken en heeft het liefst hele bomen om er reusachtige creaties van te maken. Eerder zaagde hij kolossale schaakstukken, een complete kerststal en een enorme stoel.

Voor het eerst samenwerking met dochter De twee eerdere records die op zijn naam staan betreffen de grootste klomp en de grootste tafel op 4 poten ter wereld. Zijn enorme houten fallus die onlangs in beslag werd genomen toen hij er de plaatselijke

politie mee “op de tenen trapte” wordt deze week na veelvuldig navragen aan hem geretourneerd.

Omdat een scheiding méér is dan het maken van financiële en juridische afspraken met je ex-partner!

Scheidingsbegeleiding en Gecertificeerde Mediation • Vrijblijvend oriëntatiegesprek • Uniek Financieel Scheidingsrapport • Dynamische Ouderschapsregeling Bergen op Zoom I Goes Roosendaal I Eindhoven I Rotterdam

Dinteloord verliest onnodig DINTELOORD - Het eerste van voetbalvereniging Dinteloord moest de inhaalwedstrijd tegen Dauwendaele afwerken zaterdag 20 oktober. Vorig seizoen verloor Dinteloord na 7 overwinningen op rij tegen deze tegenstander kansloos met 4-0. Dinteloord was duidelijk gewaarschuwd en zeer gemotiveerd om sportieve revanche te nemen. In de 1e helft speelde Dinteloord een aardige partij, waarin het via Jacco de Gast, Danny Verhoeven en Remi Sulkers 3 uitgelezen mogelijkheden kreeg om de score te openen, maar zij vonden het net niet. Dinteloord kwam in de 34e min. zelfs op een ongelukkige 1-0 achterstand door een doelpunt van Bram de Jong. Hij kon ongestoord een vrije trap van dichtbij inkoppen. Dinteloord ging in de 2e helft nog meer de aanval kiezen en hierdoor ontstond er veel

ruimte voor de aanvallers van Dauwendaele. In de 57e min. kreeg Stefan Joosse een niet te missen kans, maar gelukkig voor Dinteloord ging zijn inzet ruim naast het doel van Joeri Leest. Het elftal van Johan Korten kwam in de 60e min. op gelijke hoogte door een in tikker van Remi Sulkers. Door niet resoluut ingrijpen van de verdediging van Dinteloord kon wederdom Bram de Jong de thuisclub op voorsprong brengen en hij zorgde voor de 2-1. Na deze goal kon Dinteloord geen vuist meer maken en mocht van geluk spreken dat Dauwendaele enkele riante kansen om zeep hielp. Het is helaas duidelijk dat Dinteloord minder presteert als bij de start van vorig seizoen. Dit seizoen heeft Dinteloord uit de eerste 7 duels nog maar 10 pnt. weten te halen. Laat men hopen dat het zelfvertrouwen bij een aantal jongens weer toe zal nemen

en dat men frank en vrij gaat voetballen. Dit moet met deze groep mogelijk zijn en dan volgen de resultaten waarschijnlijk vanzelf. Volgende week wacht de thuiswedstrijd tegen het voor Dinteloord altijd lastige Serooskerke. Uitslag Donderdag 18 oktober Dinteloord 2-Bruse Boys 2 (vr) 1-5 Zaterdag 20 oktober Dauwendaele-Dinteloord 2-1 D.S.E. 4-Dinteloord 3 0-6 Dinteloord 4-Madese Boys 2 9-1 Programma senioren Zaterdag 27 oktober Dinteloord-Serooskerke a. 14.30u. Zwaluwe 2-Dinteloord 2 v. 10.30u. Unitas’30 4-Dinteloord 3 v. 13.30u. Dinteloord 4-Irnen ’58 4 a. 14.30u. PAGINA 6

Afbeelding duiker.

DE HEEN - Waterschap Brabantse Delta voert in week 43 tot en met 47 (22 oktober t/m 16 november 2012) werkzaamheden uit in de Heen, gemeente Steenbergen. In verband met deze werkzaamheden, wordt in week 47 een wegafsluiting ingesteld voor de Heense Molenweg. Deze weg ligt tussen de Noord-Groeneweg en de Heensedijk. De omleiding wordt aangegeven met borden langs de weg. Aanleiding voor de afsluiting is het aanbrengen van een nieuwe duiker, in opdracht van waterschap Brabantse Delta. Een duiker is een betonnen buis onder de grond, die twee slootdelen verbindt. Naast

het aanbrengen van de duiker onder de Heense Molenweg, worden de watergangen en reeds aanwezige duikers ruimer gemaakt. Deze watergangen en duikers bevinden zich langs (gedeelten van) de Heense Molenweg, de Noord Groeneweg en de Waterweg. De maatregelen maken deel uit van werkzaamheden in het kader van het peilbesluit Steenbergen/Brabantse Wal. Zij zijn bedoeld om de water aan- en afvoer te verbeteren en de juiste waterpeilen, conform het peilbesluit, te kunnen voeren. Door watergangen en duikers te verbreden, verwerken deze meer water. Dit houdt het waterpeil laag en voorkomt wateroverlast.


lief en leed

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 273 855, voor inwoners van Nieuw-Vossemeer en Steenbergen. Huisartsenpost Roosendaal, tel. 0165 530 200 in het Poortgebouw van het Franciscusziekenhuis, Boerhaavelaan 21, voor inwoners van Kruisland en Dinteloord. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Bergen op Zoom naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Dienstapotheek Roosendaal naast de huisartsenpost bij het Franciscus Ziekenhuis, Boerhaavelaan 21, tel. 0165 591 400. Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt.

Familieberichten

Zorg aan huis vanuit uw eigen wijk of buurt? Bel 0165 - 57 40 00, 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Surplus Zorg thuiszorg passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Klantenservice: 0168 33 18 26 en klantenservice@surplusgroep.nl Onze zorg - dichtbij en altijd - is er voor ú! Zeven dagen per week staan wij 24 uur p/dag met raad en daad voor u klaar via 0900 - 900 4444.

uitvaartverzorging

G. LEEUW

Voor een uitvaart overeenkomstig uw wens Dag en nacht bereikbaar

Steenbergen: 0167-566104 Moerdijk: 0168-462230 www.uitvaartleeuw.nl Voor een uitvaart voor elk budget. In 2012 geven wij 50% korting op ons rouwdrukwerk Zie onze website (nieuwsbrief)

NOTEER VAST IN UW AGENDA, WANT HET WORDT KOUDER: Giesbers & van der Graaf (voorheen CVB&S) nodigt u van harte uit voor een bezoek aan de showroom van onze groothandel Wasco Breda, gelegen aan de Nikkelstraat 1 in Breda, voor onze jaarlijkse

CV-KETELSHOW OP ZATERDAG 27 OKTOBER EN 3 NOVEMBER. Uw Uwaankoop aankoop makelaar makelaar voor voor uw uwnieuwe nieuwe droomhuis. droomhuis.

De showroom is op deze dagen geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Onder het genot van een hapje en een drankje, kunnen onze specialisten en leveranciers u Uw aankoop makelaar voor deze dagen alle informatie geven betreffende het ruime assortiment cv-ketels en designradiatoren. uw nieuwe droomhuis.

Geen aankoop, dan ook geen– kosten. Zevenbergen Moerdijk. www.barel.nl Zevenbergen - Moerdijk r Bel: 0168 323923 www.barel.nl - Bel:- 0168 - 323923 akelaa m

voor Wij hebben op deze dagen voor u diverse EENMALIGE AANBIEDINGEN p o . o aank omhu–isMoerdijk. Uw Zevenbergen we dro u voor zowel cv-ketels als designradiatoren. ie n uw www.barel.nl rdijk. e o M – Meer dan een half miljoen Bodes Bel: elke en ergweek! Giesbers & van der Graaf is gespecialiseerd in montage warmtepompen, vloerverwarming, complete Zevenb w0168 arel.n-l 323923 ww .b 323923cv-installaties voor zowel nieuwbouw als renovatie, ketelvervanging, radiatoren, designradiatoren, 68 Bel: 01 en uiteraard 24-uur service.

Voor bemiddeling verkoop vragen wij:

Caravans, campers en vouwwagens!

Bij inlevering van deze advertentie op 27 oktober of 3 november maakt u kans op een Ideal Standard Raindance douchesysteem met thermostaatkraan cool body, hoofddouche 200mm, handdouche met slang ter waarde van €590,-

Recreatiestalling Numansdorp OpeNt Occasion Center

Voor alle voordelen zie:

www.carva.nl

Contact 0186-652960 - carva@planet.nl Stalling - Verkoop - Reparatie Onderhoud - APK Keuring

DAGOPVANG EN BUITENSCHOOLSE OPVANG:

SEVILLAWEG 52, 3047 AL ROTTERDAM TEL. 010-2982323 INFO@GIESBERS.COM WWW.GIESBERS.COM

TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl


Thema-avond autisme en Echtpaar deelt zestig jaar lief en leed autismebegeleidingshond Marie Minheere en Jo Feijtel kennen elkaar al van kinds af aan

DINTELOORD - De woonkamer van de heer en mevrouw De Feijtel-Minheere staat helemaal vol met bloemen. STEENBERGEN - Op maandag 5 noDeze bloemen hebben zij gekregen voor hun zestig jarig huwelijk dat groots gevierd is afgelopen donderdag 17 vember houdt MEE West-Brabant oktober in zorgcentrum De Nieuwe Haven te Dinteloord. Naast familieleden, vrienden en medebewoners kwam weer een thema-avond autisme. ook burgemeester Saskia Bolten en burgemeester in opleiding Milo langs om het bruidspaar te feliciteren.

Deze avond staat in het teken van de autismebegeleidingshond en is bedoeld voor mensen met autisme, familie en/of andere geïnteresseerden. Willem-Jan de Krom van Stichting SAAC (Service Animals for Autistic Children) komt voorlichting over autismebegeleidingshonden. Stichting SAAC helpt en adviseert bij het zoeken naar een geschikte autismebegeleidingshond en houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek. Tijdens de avond wordt er ook een demonstratie met de honden gegeven, waarbij je kunt ervaren hoe het is om met een autismehond te werken.

Aanmelden en meer informatie U bent op maandag 5 november van harte welkom van 19.30 tot 21.30 uur bij SAAC, Nobellaan 7 in Bergen op Zoom. Ook familie en andere geïnteresseerden nodigen wij graag uit. Vooraf aanmelden is door het beperkt aantal plaatsen noodzakelijk. Aanmelden kan via www.meewestbrabant. nl, per e-mail i.vprooijen@meewestbrabant.nl en tel. 076-5223090. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging. Heeft u vragen? Neem dan contact op via bovenstaand e-mailadres of telefoonnummer en vraag naar Ilona van Prooijen. Meer thema-avonden autisme MEE West-Brabant organiseert een aantal keer per jaar thema-avonden over autisme en actuele onderwerpen. Kijk regelmatig op www.meewestbrabant.nl voor het actuele thema en programma.

KORTE BERICHTEN

Herfsttocht de Pin afgelast: Herfsttocht de Pin welke gehouden zou worden op zondag 4 november en start vanuit De Pin in Wouwse Plantage gaat wegens omstandigheden niet door. Zie: www.mitomars.nl. Inlichtingen: a.van.zalen@kpnmail.nl. NIEUW-VOSSEMEER Bingo: Woensdag 31 oktober vind er een grote bingo plaats bij Woonzorgcentrum De Vossemeren, Burg. Janssensstraat 1, tel.: 0167-507500, aanvang 13.45u., van 14.0016.00u. Iedereen is welkom. Ze spelen deze middag 8 rondes met leuke prijzen.

Begin de dag met een glimlach

Mevrouw en heer Feijtel-Minheere met een huis vol bloemen gekregen voor hun zestig jarig huwelijk.

DOOR JOAN GEERTS Naast het feit dat Marie Minheere (78) en Jo Feijtel (78) achterneef en achternicht zijn, groeiden zij allebei ook aan de Punt. Marie woonde destijds aan de Boompjesdijk en Jo aan Koningsoord. Ze kennen elkaar dus al van kinds af aan. Ze hebben zelfs ook in dezelfde klas gezeten op school aan de Boompjesdijk. In de laatste jaren van de oorlog konden zij niet meer naar school. “We hebben de bommen zien vallen en de schoten gehoord”, stelt Marie. Op een gegeven moment liepen zij van school en vloog er boven hen een vliegtuig. Ze hoorden de schoten langs hun vliegen en renden snel de bosjes in. Voor de rest hebben zij geen nare herinneringen aan de oorlog. Er was eten genoeg, want zij woonden tussen de boeren. Watersnoodramp Op zestienjarige leeftijd gingen beiden weleens uit. Ze gingen naar Slokkers in

Steenbergen of naar de Kermis. Dan was het normaal dat je met elkaar naar huis reed omdat je uit dezelfde richting kwam. Marie moest in die tijd al om acht uur ‘s avonds thuis zijn en Jo bracht haar in die tijd trouw steeds naar huis. Zo is de liefde ontstaan. In 1952 trouwden het stel en ging inwonen bij de ouders van Marie.

‘Nog altijd een rondje langs de Punt’ Jo werkte in die tijd op het land en Marie draaide mee in het huishouden van haar ouders. Nog geen jaar na hun huwelijk werden zij overvallen door de Watersnoodramp, die diepere sporen heeft achtergelaten bij het koppel. “We werden om zes uur gewekt. Ik stapte uit bed en stond tot mijn enkels in het water”, geeft Jo aan. Het koppel is toen drie maanden bij de ouders van Jo gaan in-

FOTO JOAN GEERTS

wonen totdat de huizen weer opgebouwd waren aan de Boompjesdijk. Jo heeft indertijd ook meegewerkt aan de opbouw van de dijken. Dinteloord In hun eigen huis aan de Boompjesdijk zijn vier kinderen geboren. Daarna is het gezin verhuisd naar de Witte de Withstraat in Dinteloord en is de familie uitgebreid met nog een vijfde kind. Jo is in Rotterdam gaan werken in de zeilmakerij en Marie. Inmiddels hebben zij ook negen kleinkinderen en twee achter kleinkinderen. Twee jaar geleden konden zij samen terecht in het verzorgingstehuis De Nieuwe Haven in Dinteloord nadat Jo in het ziekenhuis had gelegen. Marie heeft haar breiclubje en Jo gaat met goed weer nog elke dag erop uit op zijn scootmobiel. “Nog altijd een rondje Punt en verder,” glimlacht hij. Het geheim van dit huwelijk is volgens het bruidspaar dat je moet geven en nemen. Elke dag is er één samen.

BRIDGE BRIDGECLUB DE VLIET Uitslag 4e zitting donderdag 20 september, A-lijn: 1. Corrie Blommerde-Jeanne Voeten 60,42%, 2. Diny van Dorst-Jan van Oeffelen 59,17%, 3. Anny Meesters-Trudy Bouman 57,08%, 4. Toos Peeters-Cor Peeters 55,00%, 5. Cees Rens-Hans Voskuilen 52,08%. B-lijn: 1. Nelly Boden-Jac Boden 63,02%, 2. Els Bogers-Ria Uytdewilligen 59,90%, 3. Ton Voorheijen-Ad van Opdorp 54,69%, 4. Jo Verbogt-Janus Verbogt 51,56%, 4. Corry Hertogh-Adje Veraart 51,56%.

GGD lanceert nieuwe website voor reizigers

Buitenlands avontuur boeken? GGD bezoeken! WEST-BRABANT - Zo’n 40 procent van alle reizigers gaat onbeschermd op reis, met soms zeer vervelende en ernstige medische gevolgen. Om hen beter voor te lichten, lanceert de GGD de website www.ggdreisvaccinaties. nl. De praktische en overzichtelijke website biedt een schat aan professionele informatie en handige tips over gezondheid over de hele wereld. Want elk land heeft immers z’n eigen gewoonten, hygiëneregels en eetcultuur. Kijk hiervoor op de handige site www.ggdreisvaccinaties.nl/ De site is een gezamenlijk initiatief van zes Zuid-Nederlandse GGD’en, waaronder

de GGD West-Brabant. Zowel de vakantieganger, zakenman of stagiair vindt er alles op het gebied van gezond reizen. Of het nu gaat om aanbevolen en verplichte vaccinaties ter bescherming tegen nare ziektes zoals malaria, Hepatitis A, diarree of dengue, of handige tips rondom veilig vrijen, buitenlands eten of veilig en schoon drinkwater: het staat er allemaal op. Net zoals wetenswaardige reisartikelen en gezondheidsadviezen per land, inclusief informatie over politieke onrust of een natuurramp. Er is ook gedacht aan bijzondere reizigers zoals kinderen, ouderen en mensen met chronische aandoeningen of andere medische problematiek (zoals reuma, HIV, een immuunstoornis of diabetes).

Verder staan er actuele berichten op over gezondheid in de wereld én kunnen bezoekers via de site een afspraak plannen met een adviseur van de GGD voor de noodzakelijke inentingen. De artsen en verpleegkundigen geven reizigers een passend en actueel advies op maat voor alle reisbestemmingen ter wereld. Of dit een vakantiereis naar Turkije is, een stage in Maleisië, een zakenreis naar Brazilië, of een emigratie naar Kenia: voor elke reiziger heeft de GGD passend advies op maat. De GGD adviseert iedereen om goed voorbereid op reis te gaan. (Ver) buitenlands avontuur boeken? www.ggdreisvaccinaties.nl bezoeken! PAGINA 8

BERGEN OP ZOOM • THOLEN • ZIERIKZEE • HALSTEREN Stationsplein 11 Bergen op Zoom 0164 - 24 64 72

Eendrachtsweg 9 Tholen 0166 - 60 64 44

Haringvlietplein 7a Zierikzee 0111 - 41 65 34

Poelekes 15 Halsteren 0164 - 68 64 40

ma-vr ......07:30 - 17:00 ma, di.......07:30 - 17:00 ma-do ...08:00 - 17:00 ma-vrij ...08:00 - 17:00 wo-avond tot .... 21:00 wo-do ....07:30 - 16:15 vr ...............08:00 - 22:00 wo-avond tot .... 20:00 vr ...............07:30 - 12:30

Klaassen Mondzorg Totaal verzorgt:

• reparatie, aanpassing of vernieuwing van uw gebitsprothese • reparatie terwijl u wacht of winkelt • hulp aan huis • het aanbrengen van implantaten, het klikgebit • het bleken van tanden en kiezen • algemene tandheelkunde • mondhygiëne

• weekendreparatieservice zaterdag + zondag 11.00-12.00 uur: Stationsplein 11, Bergen op Zoom

ONZE DIENSTEN WORDEN VERGOED DOOR ALLE ZIEKTEKOSTENVERZEKERAARS Bel gratis 0800 - 23 54 32 48, info@mondzorgtotaal.nl, www.mondzorgtotaal.nl

Voor ouders na verlies van een baby

Traverse start gespreksgroep STEENBERGEN - ‘Met het sterven van een kind sterft een wezenlijk stuk van jezelf’. De werkgroep Rouwbegeleiding Westelijk Noord-Brabant start dit najaar met een gespreksgroep voor ouders die kort voor, tijdens of kort na de bevalling hun baby verloren hebben. Je bent in verwachting. Je gaat het leven doorgeven. Bijna niemand staat erbij stil dat er een mogelijkheid bestaat, dat het nieuwe leven geen kans krijgt te leren leven. Je baby, het symbool van nieuw leven, is er niet meer. Je wereld stort in elkaar. In het begin is er drukte om je heen. Daarna kom je vaak alleen te staan met je verdriet, woede, angst en schuldgevoelens. Je kunt je intens alleen of zelfs eenzaam voelen. Waar je behoefte aan hebt is begrip. Wat helpt is er over praten met mensen die hetzelfde

hebben meegemaakt. Je kunt elkaar helpen in het leren verwerken van hetgeen je overkomen is. De bedoeling is om in ongeveer 8 tot 10 bijeenkomsten met lotgenoten bij elkaar te komen. De groepen worden begeleid door geschoolde vrijwilligers. De werkgroep, onderdeel van Traverse, biedt deze ondersteuning aan omdat wij ervan overtuigd zijn dat elkaar helpen bij het verwerken van het verlies,een luisterend oor, erkenning van het verdriet, herkenning van gevoelens en gedachten steun biedt. De deelnemers krijgen het gevoel er niet meer alleen voor te staan. Heeft u belangstelling en wilt u deelnemen aan deze gespreksgroep of wilt u informatie, dan kunt u contact opnemen met Wilma Franken, Traverse (Organisatie voor maatschappelijk welzijn), Wassenaarstraat 61, 4611 BT Bergen op Zoom. Tel: 0164-237056.


JAMMER DAT JE EENMAAL

BINNEN DE BUITENKANT NIET MEER ZIET 14% BIJTELLING & GÉÉN WEGENBELASTING NIEUWE MOTOR 3,2L/100KM 5 STERREN EURONCAP MULTIMEDIA SCHERM MET NAVIGATIE

www.autokievit.nl

JE HERINNERT JE ALTIJD DE EERSTE KEER. DE NIEUWE RENAULT CLIO.

AUTO KIEVIT HELLEVOETSLUIS ZIERIKZEE BERGEN OP ZOOM

DE SPRONG 2 GREVELINGENSTRAAT 1-3 ABRAHAM DE HAANSTRAAT 9-11

TEL. (0181) 32 05 55 TEL. (0111) 41 25 29 TEL. (0164) 23 69 52

De nieuwe Renault Clio vanaf € 13.990,-. De genoemde vanafprijs is inclusief BTW en BPM. Exclusief kosten rijklaar maken, verwijderingsbijdrage en leges. Op elke nieuwe Renault geldt een fabrieksgarantie van minimaal 2 jr. en 12 jr. plaatwerkgarantie. Rentewijzigingen, drukfouten, prijs- en specificatiewijzigingen voorbehouden. Afbeeldingen kunnen afwijken van daadwerkelijk geleverde auto. Voor meer informatie: bel gratis 0800-0303, kijk op renault.nl of raadpleeg uw Renault-dealer. Min./max. verbruik getoonde modellen: 3,0-5,5 l/100 km. Resp. 33,3-18,2 km /l. CO 2 83-104 g/km.

Glashandel P. v. Veldhoven en Zn.

Dubbele beglazing. Ook het adres voor nieuwe kozijnen.

1 Sta r Trek First C To bol ontac dly go where t Dan d n u r f j i j o one’s gone before je vas in t het da

? gelijks wel te verdie pen leven van C (45

a , kank er)?! rla

10 jaar fabrieksgarantie Komokeur.

P. v. Veldhoven en Zn.

GRATIS JURIDISCH ADVIES

Stoppen ! met roken

Iemand die boodschappen voor hem doet en een enkele keer een verse maaltijd kookt. Een rijbewijs zou handig zijn, een auto is beschikbaar, maar hij mag zelf niet meer rijden. Hij is een goed opgeleide man, breed georiënteerd en belezen. Helaas wonen wij te ver bij hem vandaan en/of hebben wij zelf een druk leven. U kunt rekenen op sympathieke voorwaarden (want voor niets gaat de zon op). Ik ben zijn dochter, u kunt mij bereiken op 06-33.62.92.16 of via email: zeventigplus@gmail.com. Vriendelijk dank voor uw reactie.

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Onze pa is toe aan een mantelzorger, een buddy.

Lasertherapie

Afslanken met succes! Lasertherapie

De behanDeling worDt vergoeD www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Glashandel OLV ter Duinenlaan 46 Tel. 0164-613873, Ossendrecht email: glashandel.van.veldhoven@hetnet.nl www.glashandel-vanveldhoven.nl

GEZOCHT: BESCHERM-ENGEL

r e l a y-de

o o r G

k l o W e t ts in uw regio

INLOOPSPREEKUUR: Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uur Pasteurlaan 1 Bergen op Zoom (nabij Lievensberg Ziekenhuis)

Voor al uw dames-, heren- en kinderschoenen.

Of maaK tELEfONISch EEN afSPRaaK: 0164-266600

VITAK Advocaten

Dorpsstraat 188 - Halsteren


G OUD IS G €LD W W W. G O U D I S G E L D . N L

WIJ BETALEN NU MEER DAN € 43,PER GRAM FIJN GOUD*

Uw oude gouden sieraden zijn nog steeds geld waard Bent u ook aan de herfstvakantie toe?

Zelfs als deze beschadigd of kapot zijn. Wij kopen alle soorten gouden/zilveren sieraden in; art deco, kettingen, ringen, armbanden, oorbellen, gouden tanden, munten en diamanten. Wij betalen hiervoor de hoogst mogelijke dagprijs en betalen u direct contant.

Twijfel niet langer. Uw doosje met oude sieraden kan uw welverdiende vakantie zijn! Het kan zomaar in uw la liggen!

*Prijs is afhankelijk van de dagkoers.

Roosendaalse Goudbank Molenstraat 9a 4701 JK Roosendaal Tel. (0165) 85 22 68 roosendaalsgoudbank@gmail.com

WOENSDAG OSSENDRECHT Hotel Dekkers Zuster M. Adolphinestraat 6 10.00 - 17.00 uur

DONDERDAG ZEVENBERGEN Golden Tulip Schansdijk 3 10.00 - 17.00 uur

van Haaften

Sierbestrating

Openingstijden Maandag Di. Wo. en Do. Vrijdag Zaterdag Koopzondagen

VRIJDAG ZUNDERT Hotel de Roskam Molenstraat 1 10.00 - 17.00 uur

13.00 tot 17.00 u 10.00 tot 17.00 u 10.00 tot 20.30 u 10.00 tot 17.00 u 13.00 tot 17.00 u

ZATERDAG HALSTEREN Hotel de Ram Steenbergseweg 1 10.00 - 16.00 uur

ZONDAG BREDA Hotel Mastbos Burg. Kerstenslaan 20 10.00 - 16.00 uur

‘Ga mee als vakantievrijwilliger!’

Wij zijn leverancier van o.a.: • Sierbestrating • Blokhutten Paasdijkweg 19A in Poortvliet • Speeltoestellen (bereikbaar via parkeerterrein van de woonboulevard) • Tuinverlichting Pilootweg 5 in Stavenisse • Tuinbeelden Tel. 0166-619200 b.g.g. 0166-692977 Ook voor het verzorgen van uw grondwerk, riolering en aanleg kunt u bij ons terecht. info@sierbestratingvanhaaften.nl

www.vanhaaftenpoortvliet.nl

Zungu en zijn broertjes hebben van HomePlan een nieuw huis gekregen en vieren feest. HomePlan bouwt huizen voor aidswezen in Zuid-Afrika. Winnie viert geen feest, zij wacht nog op haar huis. Er wachten nog heel veel kinderen op een huis. Bouwt u mee? Meer weten? www.homeplan.nl

ZUNGU VIERT FEEST www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Geert, deelnemer vakantiereizen gratis advertentie

‘Hoi ik ben Geert en ik ga al jaren mee met de vakantiereizen van het Nationaal Epilepsie Fonds. Deze vakanties zijn speciaal voor mensen met epilepsie die niet zelfstandig op reis kunnen. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar! Ga jij een week met ons mee?’ Meer informatie? Kijk op www.epilepsiefonds.nl of bel 030 63 440 63.

Postbus 270 - 3990 GB HOUTEN giro 222111 - www.epilepsiefonds.nl

BIJ ONZE KLANTEN IS HET MUISSTIL

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

SMS HOME AAN naar 5757

en steun HomePlan met 3 euro per maand

Hald

TE KOOP BIJ INSCHRIJVING:Rubrie LANDBOUWGRONDEN

Gemeente Halderberge

De gemeente Halderberge biedt percelen landbouwgrond te koop aan bij inschrijving. Het betreft de volgende percelen/clusters van percelen gelegen in Hoeven en Oudenbosch: Hoeven: A. 7.05.20 ha gelegen aan de Langeweg in Hoeven; B. 3.70.75 ha gelegen aan de Kokseweg/Langeweg in Hoeven; C. 7.27.80 ha gelegen aan de Kokseweg en Goudbloemsedijk in Hoeven; D. 7.50.85 ha gelegen aan de Kokseweg/Langeweg in Hoeven; E. 2.10.20 ha gelegen aan de Oudendijk/Brede Molenweg in Hoeven; Oudenbosch: F. 7.94.25 ha gelegen aan de Bornhemweg in Oudenbosch; G. 68 are gelegen aan de Klinkstraat/Randweg in Oudenbosch; De percelen zijn vrij van pacht, hebben een agrarische bestemming en zijn als zodanig in gebruik. De percelen zijn ontsloten aan een verharde weg. Koopprijs en verkoopvoorwaarden De verkoop vindt plaats via een openbare inschrijving. De percelen worden verkocht aan de hoogste bieder met het recht van gunning door de gemeente. Vanaf 24 oktober 2012 tot en met 15 november 2012 kunt u zich inschrijven voor één of meerdere percelen/clusters van percelen. Meer informatie over de wijze van inschrijven vindt u in de verkoopinformatie, die u kunt downloaden op www.halderberge.nl >Wonen & leefomgeving >verkoop landbouwgronden. Ook vindt u daar het inschrijfformulier waarmee u uw bod kunt uitbrengen. Deze informatie kan ook op verzoek aan u worden toegezonden. Voor het opvragen van de verkoopinformatie of het stellen van specifieke vragen kunt u contact opnemen met de gemeente op telefoonnummer (0165) 390442 of 390779.


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

niets is zo karakteristiek in het leven als praten over de dood...

overlijden & herdenken In deze special Sterven in een huis vol leven Drie Joodse begraafplaatsen, driemaal anders Gedachten van herdenken zal altijd blijven bestaan

COLOFON

Overlijden & Herdenken is een special van Uitgeverij De Bode, postbus 22, 4880 AA Zundert, tel. 076 599 8111. www.internetbode.nl Oplage 60.000 exemplaren Verspreidingsgebied Bergen op Zoom, Tholen, Woensdrecht en Steenbergen Acquisitie Monique van Bale, Leo elenbaas, Jolanda den Haring Redactie Ria van Meir, Vera de Geus, Britta Janssen, Addo Sprangers, Elna Hellemons Layout Lydia Langelaan, Jan Bastiaenen Druk Drukkerij & Uitgeverij Vorsselmans, Bredaseweg 26, Zundert, tel. 076 599 8111, uwkrant@drukkerijvorsselmans.nl , www.drukkerijvorsselmans.nl Verspreiding Axender Roosendaal


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Hospice De Markies

Het hospice is voor mensen:

een warm thuis in de herfst van het leven…

• Met een levensverwachting van drie maanden of korter • Voor wie zorg thuis niet meer mogelijk of niet wenselijk is

Het is de wens van velen om thuis

waardige en op een geheel eigen

wenst of nodig heeft en wie men om

te kunnen sterven. Te midden van

manier invulling geven aan de laatste

zich heen wil hebben. Net als thuis

de mensen die hen lief zijn en in een

fase van hun leven.

kan er in het hospice genoten worden

omgeving die vertrouwd is. Om tal

van grote en kleine attenties zoals

van redenen is het soms niet mogelijk

Hospice De Markies bevindt zich in

muziek of een heerlijke maaltijd.

om die wens in vervulling te laten

een comfortabele woning in de wijk

Net als thuis wordt er in hospice

gaan.

Oost. Er zijn zes één persoonskamers

De Markies intensief geleefd. Op elk

Daarom bestaat er sinds drie jaar

die van alle gemakken zijn voorzien.

gewenst moment kan onze gast een

hospice De Markies in Bergen op

In een warme en huiselijke sfeer

beroep doen op medische begeleiding

Zoom. Hier kunnen onze gasten,

bepaalt onze gast zelf hoe hij of zij

en op de inzet van onze gespecialiseerde

in een sfeervolle ambiance, op een

zijn dagen doorbrengt, wat men

verpleegkundigen en vrijwilligers.

• Die behoefte hebben aan ondersteuning in de laatste levensfase • Die hun laatste levensfase niet in een ziekenhuis of verpleeghuis willen doorbrengen • Die zelf instemmen met verblijf in het hospice

HOSPICE Voor informatie vrijwilligerswerk:

Voor meer informatie:

Voor verblijf in het hospice:

Mevrouw Leanne Otto,

Clientenservicebureau stichting

Mevrouw Connie Zagers,

Manager van hospice

tanteLouise-Vivensis

Adviseur Vrijwilligers

De Markies T: 0164-851001

Telefoon: 0900 – 900 44 44

Telefoon: 0164-713300

Hoe ga ik om met het verlies van jou Zo dierbaar... Zo geliefd... Zo gemist... Me laten koesteren in een sfeer van vuur- warmte- licht- kunst- beeldenteksten en muziek. Me mee laten voeren in mooie, dierbare herinneringen en gedachten, van alles wat er is en wat er geweest is .

Volg de route, die bij je past... Samen of alleen...

Zaterdag 3 november 2012 Roosendaal Wij hopen U te mogen ontmoeten en te raken, bij een van de projecten, omarmd en mogelijk gemaakt door Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom- en Zegestede. Werkgroep Allerzielen. Uitgelicht; Gedenken - Herdenken Allerzielen 2012 Meer informatie www.zoomenzegestede.nl

Herdenkingsdienst in de aula van begraafplaats Zegestede, aanvang 16:30 uur. Vanaf 17:30 uur is een belevingsroute te ervaren op de begraafplaats. Het programma eindigt om 20:00 uur. Ingang: Begraafplaats Zegestede aan de Rucphensebaan te Roosendaal.

Zondag 4 november 2012 Bergen op Zoom

Herdenkingsdienst in de aula van Crematorium Zoomstede, aanvang 16:30 uur. Vanaf 17:30 uur is een belevingsroute te ervaren in het urnenpark en op de begraafplaatsen aan de Mastendreef. Het programma eindigt om 20:00 uur. Ingang: grote algemene parkeerplaats aan de Mastendreef te Bergen op Zoom.


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Hospice als alternatief voor sterven in een ziekenhuis

Sterven in een huis vol leven Praktische informatie • Een hospice is een voorziening waar mensen de laatste dagen van hun leven kunnen doorbrengen. Door de kleinschaligheid en de huiselijk sfeer vormt een hospice een persoonlijker alternatief dan een ziekenhuis, terwijl de juiste zorg toch binnen handbereik is. • Een terminaal zieke komt in aanmerking voor een verblijf in een hospice als hij of zij niet langer dan drie maanden meer te leven heeft. • In een hospice wordt geen behandeling gegeven, enkel de pijn wordt nog bestreden. • De palliatieve zorg die wordt aangeboden, wordt vergoed door de AWBZ (de algemene wet bijzondere ziektekosten). • In de meeste gevallen wordt een eigen bijdrage van de gasten gevraagd. • Voor familieleden en naasten zijn er – tegen vergoeding – logeermogelijkheden.

Het is een wens van velen om thuis te sterven. Om uiteenlopende redenen is dat niet altijd mogelijk. Een hospice of een bijna-thuis-huis biedt dan een uitkomst. Daar kunnen terminaal zieke gasten in een huiselijke omgeving met hun eigen spullen en de juiste zorg om zich heen de laatste dagen doorbrengen. DOOR RIA VAN MEIR Het concept van een hospice bestaat in Nederland al een kwart eeuw. In Nieuwkoop werd het eerste bijna-thuis-huis geopend vanuit de gedachte om terminaal zieke mensen een alternatief te bieden voor het sterven in een ziekenhuis of verzorgingscentrum. Naast professionele verpleegkundigen draait een hospice ook op tientallen vrijwilligers. Zij bereiden maaltijden voor de gasten, houden de tuin bij of doen bijvoorbeeld de was voor de gasten. Eigenlijk zijn het de gewone, huishoudelijke dingen die thuis ook moeten gebeuren. De wensen van de gast staan centraal bij een hospice. De gasten zijn vrij om te bepalen hoe ze de dag doorbrengen. Er zijn mensen die nog een keer willen winkelen of even buiten wandelen. Ze kunnen zelf aangeven bij de kookvrijwilligers wat en hoe laat ze die dag willen eten en ze mogen hun appartementen met spullen en foto’s van thuis inrichten. Ook is er de gelegenheid om een wandeling te maken of een spelletje te spelen, mocht de gast dan wensen. De meeste hospices hebben een centrale huiskamer, maar gasten kunnen er ook voor kiezen om in hun eigen appartement te blijven. Het gebouw staat onherkenbaar in een woonwijk, waardoor de huiselijke sfeer benadrukt wordt. Die huiselijke omgeving doet en de persoonlijke aandacht doen gasten goed. Het zal niet de eerste keer zijn dat de patiënten opleven door de goede verzorging. Na de dood gaat de zorg vaak nog even door. In overleg met de familieleden en nabestaanden helpen de vrijwilligers vaak met het uitleiden van een overledene. Soms wordt er ook een kaars voor ze gebrand. Hoewel de dood een onvermijdelijk thema is voor wie in een hospice verblijft of werkt, drukt het naderende einde niet te zwaar op de stemming in een hospice. In plaats van de dood is het juist het leven dat de boventoon voert. Dankzij de goede zorgen hoeven de gasten zich niet continue te denken aan de laatste dagen, maar kunnen zij juist nog genieten van het leven.


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Titanicgraf

Drie Joodse begraafplaatsen, driemaal anders Vanaf de Putseweg ontlokken de historische poorten van de Joodse begraafplaatsen in Putte regelmatig nieuwsgierige blikken. Slechts weinigen weten echter wat er zich achter die geheimzinnige poorten bevindt. Verspreid over drie begraafplaatsen liggen naar schatting tienduizenden Nederlandse, maar vooral Belgische Joden begraven. Sommige rustplaatsen zijn zelfs meer dan honderd jaar oud, want de Joodse traditie zegt dat de doden eeuwige rust gegund moet worden. Daardoor zijn er ook veel bijzondere graven bewaard gebleven. DOOR RIA VAN MEIR

De Joodse begraafplaatsen bij Putte herbergen het enige Nederlandse Titanicgraf. Het gaat om de eeuwige rustplaats van de Antwerpse Jacob Birnbaum (24). De in het Poolse Krakau geboren Jood zou met de Titanic als diamantair op zakenreis gaan naar San Fransico. Het legendarische stoomschip zonk echter al op zijn eerste reis. De Belgische journalist Dirk Musschoot reconstrueerde het leven van Birnbaum en andere Titanicslactoffers in het boek ‘100 jaar Titanic. Het verhaal van de Belgen en de Nederlanders’.

Het is de ligging aan de grens die de Joodse begraafplaatsen bij Putte zo uitgestrekt maken. In België kan geen eeuwige grafrust worden verkregen, een voorwaarde die de Joodse gemeenschap voorschrijft. Al vanaf de negentiende eeuw brachten voornamelijk Antwerpse Joden hun overleden dierbaren de grens over om hen in Nederland de eeuwige rust te gunnen.

Zonder winst Hoewel vaak gedacht wordt dat het om één grote begraafplaats gaat, zijn er in feite drie verschillende kerkhoven. De oudste is de begraafplaats van de Frechie Stichting, gelegen tussen de Putseweg en de Noordweg. Deze stichting is vernoemd naar de heer Henri Frechie. De Antwerpse sigarenfabrikant en later herbergier was zich er maar al te goed van bewust dat sterven geld kost, waardoor de nood en smart vaak alleen maar verergeren. Op 16 maart 1884 richtte hij net over de grens in Putte de Antwerpse Israëlitische Begrafenisvereniging op. Nog altijd pretendeert de Frechie Stichting de enige organisatie te zijn die zonder winstoogmerk rituele Joodse begrafenissen verzorgd. Uiteraard is het lichaam van Frechie zelf ook begraven op ‘zijn’ kerkhof. De ondernemers stief op 11 april 1932, waarna zijn lichaam werd bijgezet in Putte.

Oost-Europa Enkele decennia later kreeg Frechies begrafenisvereniging gezelschap van de Joodse gemeenschap Machsikee Hadass. De gemeenschap werd in 1892 opgericht door Joden uit Oost-Europa die zich in Antwerpen kwamen vestigen. In 1908 volgden zij het voorbeeld van Henri Frechie en openden zij achter diens begraafplaats een eigen kerkhof. Gezien hun afkomst werden de lichamen op deze tweede begraafplaats volgens de Russische en Poolse tradities begraven.

Rijksmonumenten

Niet toegankelijk Omdat de Joodse traditie voorschrijft dat de doden eeuwige rust gegund moet worden, zijn de meeste Joodse begraafplaatsen niet toegankelijk. In Putte is alleen de begraafplaats van de Machsike Hadass beperkt opengesteld voor familieleden.

Enkele honderden meters verderop ligt het derde Joodse kerkhof. De begraafplaats van de gemeenschap Sombre Hadass is nog relatief jong. De begraafplaats heeft een ingang aan de Putseweg en strekt zich uit over honderden vierkante meters. De begraafplaats is in de jaren dertig van de vorige eeuw ontstaan, nadat de openbare begraafplaats van Antwerpen geruimd werd. De lichamen van de Joden die tussen 1828 en 1921 zijn overleden werden daarom overgebracht naar Putte. Een monument in de zuidoosthoek van de begraafplaats herinnert aan de verhuizing. Tussen de honderden graven hebben drie rustplaatsen een monumentale status gekregen. De graven van Max Halevy (1933), de familie Unterman (omstreeks 1920) en de familie Bernsohn (omstreeks 1924) zijn aangewezen als Rijksmonument, omdat zij nog bijzonder in tact zijn gebleven.


Uitvaartverzorging Braban de uitvaartverzorging waar u alles van mag verwachte - o v er li jd en & h er d en k en -

Het leven in de pauzestand Wanneer u afscheid moet nemen van een dierbare, lijkt de wereld stil te staan. Het leven staat even in de pauzestand. Toch moet er in de dagen na het overlijden ineens veel worden geregeld. Er moeten beslissingen worden genomen met betrekking tot het afscheid en de uitvaart. Beslissingen die van grote invloed zijn op het verwerken van het verlies en het verdriet. Een persoonlijk afscheid is erg belangrijk. Om in deze moeilijke periode niets te vergeten, kunt u met een geruststelling de zorg in de vertrouwde handen van Monuta leggen. Betrokken en persoonlijk In Hoogerheide, Bergen op Zoom en Tholen staat het team van Monuta voor u klaar. Onze uitvaartverzorgers zijn hier uw aanspreekpunt. Zij hebben veel ervaring met het verzorgen van een uitvaart. Onze dienstverlening kenmerkt zich door onze betrokkenheid en een persoonlijke benadering. Wij zijn bekend met alle mogelijkheden en ontwikkelingen binnen de uitvaartzorg. Onze uitvaartverzorgers zijn daarnaast in het bijzonder bekend met alle plaatselijke mogelijkheden. Wij luisteren naar u en reiken ideeĂŤn aan die de uitvaart een persoonlijk tintje kunnen geven. Zo begeleiden wij u bij het maken van keuzes die op en rond de dag van de uitvaart samen de laatste herinnering vormen aan uw dierbare. Meer weten? Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met:

Uitvaartverzorging Uitvaartverzorging Brabant Brabant de de uitvaartverzorging uitvaartverzorging waar waar u u alles alles van van mag mag verwachten! verwachten!

Monuta Terol Marius Terol en Suleika Schoumacher Antwerpsestraatweg 14 Bergen op Zoom, Halsteren, Lepelstraat, Kladde 0164 - 247 606

Monuta Zorge Christian Zorge Putseweg 147 Hoogerheide, Ossendrecht, Putte, Huijbergen, Calfven Woensdrecht 0164 - 616 077

Monuta Tholen Herman Hoornweg Prins Bernhardstraat 2 Het eiland Tholen en Gemeente Steenbergen 0166 - 602 866

Uitvaartverzorging Uitvaartverzorging West-Brabant West-Brabant

Uitvaartverzorging

Uitvaartverzorging

West-Brabant

West-Brabant

Uitvaartverzorging Conny Schot Conny Schot

Uitvaartverzorging Conny Schot Conny Schot

Conny Schot

Conny Schot

West-Brabant

Afscheidskamer: De De Afscheidskamer: Ravelstraat Ravelstraat 55 4614 XA Bergenopop 4614DeXA Bergen Afscheidskamer: Zoom Zoom Ravelstraat 5

de Roocklaan Burg. deBurg. Roocklaan 46 46 LD Bergen op Zoom 4611 LD4611 Bergen op Zoom Tel.nr. : 0164-251433 Tel.nr. : Burg. 0164-251433 Roocklaan 46 Mobiel:de06-51487198 Mobiel: 4611 06-51487198 LD Bergen op Zoom E-mail : uitvaart@taxischot.nl E-mail :Tel.nr. uitvaart@taxischot.nl : 0164-251433

Mobiel: 06-51487198 E-mail : uitvaart@taxischot.nl

4614 XA op Bezoek opBergen afspraak

Zoomop afspraak Bezoek

Bezoek op afspraak

Uitvaartverzorging

West-Brabant Uitvaartverzorging

Uitvaartverzorging Conny Schot West-Brabant West-Brabant

Conny Schot Conny Schot

Burg. de Roocklaan 46 4611 LD Bergen op Zoom Tel.nr. : 0164-251433 Burg. deBurg. Roocklaan 46 46 Roocklaan Mobiel:de06-51487198 4611 LDE-mail Bergen op Zoom 4611 LD Bergen op Zoom : uitvaart@taxischot.nl Tel.nr. : 0164-251433 Tel.nr. : 0164-251433 06-51487198 Mobiel: Mobiel: 06-51487198 E-mail : uitvaart@taxischot.nl E-mail : uitvaart@taxischot.nl

De Afscheidskamer: Ravelstraat 5 4614 XA Bergen op De Afscheidskamer: De Afscheidskamer: Zoom Ravelstraat 5 5 Ravelstraat 4614 XA 4614 XA Bergen opop Bezoek opBergen afspraak Zoom Zoom Bezoek op afspraak Bezoek op afspraak

West-Brabant

De Afscheidskamer: Burg. de de Roocklaan 46 46 De Afscheidskamer: Burg. Roocklaan Ravelstraat 5 4611 LDLD Bergen op Zoom Ravelstraat 5 4611 Bergen op Zoom 4614 XA Bergen op Tel.nr. : 0164-251433 Hoofdvestiging Bergen op Zoom 4614op XA Bergen op Tel.nr. : 0164-251433 De Afscheidskamer: Burg. de06-51487198 Roocklaan 46 Hoofdvestiging Bergen Zoom Zoom Mobiel: Heiningen 115 Zoom Mobiel: 06-51487198 Ravelstraat 5 4611 LD Bergen op Zoom E-mail : uitvaart@taxischot.nl Heiningen 115 E-mail : uitvaart@taxischot.nl 4614op XA Bergen op Tel.nr. : 0164-251433 4623 TN Bergen Zoom Bezoek op afspraak Bergen op Zoom Zoom Mobiel: 06-51487198 4623TTN Bezoek op afspraak 0164 - 23 34 73 E-mail : uitvaart@taxischot.nl T 0164 - 23 34 73 F 0164 -Bezoek 23 88 78 op afspraak F 0164 - 23 88 78

Hoofdvestiging Bergen op Zoom Heiningen 115 4623 TN Bergen op Zoom T 0164 - 23 34 73 info@uitvaartbrabant.nl info@uitvaartbrabant.nl F 0164 - 23 88 78 Uitvaartverzorging info@uitvaartbrabant.nl Vestiging Roosendaal Vestiging Roosendaal West-Brabant Uitvaartverzorging Bachlaan 3 Bachlaan 3 Uitvaartverzorging 4702 KD Roosendaal Conny Schot West-Brabant 4702 KD Roosendaal West-Brabant T 0165 -Roosendaal 53 37 85 Vestiging T 0165 - 53 37 85 Conny Schot F 0164 - 23Schot 88 78 Conny F Bachlaan 0164 - 23 88 3 78

De Afscheidskamer: 4702 KD Roosendaal Ravelstraat 5 www.uitvaartbrabant.nl T 0165 53 XA 37 85 op 4614 Bergen www.uitvaartbrabant.nl De Afscheidskamer: De Afscheidskamer: Zoom F 0164 -Ravelstraat 23 88 78 Ravelstraat 5 5

Burg. de Roocklaan 46 4611 LD Bergen op Zoom Tel.nr. : 0164-251433 Burg. de Roocklaan Burg. de06-51487198 Roocklaan 46 46 Mobiel: 4611 LD Bergen op Zoom 4611 LD Bergen op Zoom E-mail : uitvaart@taxischot.nl Tel.nr. : 0164-251433 Tel.nr. : 0164-251433 Mobiel: 06-51487198 Mobiel: 06-51487198 E-mail : uitvaart@taxischot.nl E-mail : uitvaart@taxischot.nl

4614 XA op 4614 XA Bergen op Bezoek opBergen afspraak Zoom Zoom

www.uitvaartbrabant.nl Bezoek op afspraak

Bezoek op afspraak

Uitvaartverzorging

Uitvaartverzorging

Uitvaartverzorging Conny Schot

Uitvaartverzorging Conny Schot

West-Brabant

West-Brabant


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Cees Cuperus is bijna dagelijks bezig met zijn uitgebreide collectie bidprentjes

Cees Cuperus heeft verzameling van 32.000 bidprentjes

‘Gedachte van herdenken zal altijd blijven bestaan’ Een mooie manier om een overledene te herdenken is het uitbrengen van een bidprentje. Bidprentjes zijn in feite van alle tijden; de oudst bekende zijn afkomstig uit Frankrijk en dateren van de zeventiende eeuw. Via Vlaanderen is het fenomeen aan het begin van de achttiende eeuw in Nederland terechtgekomen, eerst alleen nog bij kloosterlingen en priesters maar later ook bij ‘de gegoede burgers’. DOOR ELNA HELLEMONS Nederland telt inmiddels heel wat verzamelaars van bidprentjes die elkaar regelmatig tegenkomen op beurzen en daar hun prentjes verkopen dan wel ruilen. Iemand die er alles over kan vertellen is Cees Cuperus (66) uit Wouw. Eind jaren ’70 begon hij met het verzamelen van bidprentjes, toen hij op een beurs in Eindhoven een twintigtal bidprentjes van overleden Wouwenaren tegenkwam. Inmiddels is zijn verzameling uitgegroeid tot bijna 32.000 stuks.

Verzameling “Ik heb mijn verzameling inmiddels geschonken aan heemkundekring De Vierschaer in Wouw in de gemeente Roosendaal, zodat ik zeker weet dat hij in goede handen is als ik er niet meer voor kan zorgen. De verzameling bestaat voor het grootste gedeelte uit bidprentjes van Wouwenaren; de rest, meestal uit de omgeving, gebruik ik vooral om te ruilen of als mensen er specifiek om vragen”, vertelt Cees terwijl hij de vele mappen en laatjes laat zien waar de prentjes netjes gecatalogiseerd in zitten. “Hoe ik verder aan mijn materiaal kom? Bij De Vierschaer besteden wij bij braderieën en boekenmarkten altijd aandacht aan bidprentjes. En heel Wouw weet intussen dat ik ze verzamel, dus ik word zo ongeveer wekelijks weer van nieuwe exemplaren voorzien.”

Geschiedenis Het bijzondere van deze verzameling is echter, dat Cees vanuit sommige bidprentjes op zoek gaat naar de achterliggende geschiedenis van de betreffende overledene. Zo heeft hij al meerdere biografieën geschreven over diverse Wouwse families en bekende en minder bekende Wouwenaren. Maar ook heeft hij vaak de families van militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in en om Wouw gesneuveld zijn

van informatie betreffende hun vind- en laatste rustplaats voorzien. Geen wonder dus dat Cees, vaak in gezelschap van zijn vrouw Annelies, regelmatig de diverse archieven induikt om met de daar opgedane informatie verhalen te schrijven waardoor de geschiedenis letterlijk tot leven komt.

Ontwikkeling “Bidprentjes horen specifiek bij de Rooms Katholieke Kerk”, verzekert Cees. “De oudste die ik in mijn verzameling heb, beginnen bij het jaartal 1836. Daarop staan afbeeldingen van de heilige naar wie de overledene genoemd was, of afbeeldingen van de lijdende en stervende Christus, altijd met dik aangezette rouwranden eromheen om het zwart van de dood te benadrukken. Nog wat later stonden er vaak alleen maar wat spreuken en Bijbelteksten op het bidprentje, die de koster bij elkaar zocht. Vaak werd het bidprentje ook gebruikt als middel om aflaten te Wouwseweg 1 4661 VM Halsteren verkrijgen. Maar gaandeweg is T (0164) 68 68 38 het bidprentje steeds persoonlijker E halsteren@lignenotarissen.nl geworden en veel wereldser van opmaak en inhoud. Tegenwoordig Lieve Vrouwepoort 1 spreekt men dan ook steeds meer 4651 DC Steenbergen van een gedachtenisprentje. Toch T (0167) 56 46 50 E steenbergen@lignenotarissen.nl zit er nog steeds de gedachte van denken aan en herdenken van Wouwseweg 1 Kolonel den Oudenstraat 24 de overledene achter. En dat zal 4661 VM Halsteren 4751 HJ Oud Gastel ondanks alle veranderingen wel alT (0165) 51 21 54 T (0164) 68 68 38 tijd zo blijven, want de nabestaanE halsteren@lignenotarissen.nl E oudgastel@lignenotarissen.nl den hebben daar behoefte aan.”

Ligne Netwerk Notarissen

www.lignenotarissen.nl

Lieve Vrouwepoort 1 4651 DC Steenbergen


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Open en toegankelijk. U kunt altijd bij ons terecht voor een goed georganiseerde uitvaart die past bij uw wensen. We zijn 24 uur per dag bereikbaar.

Hoe ga ik om met het verlies van jou Zo dierbaar...

Zo geliefd...

Zo gemist...

Tuincentrum Hoveniersbedrijf

"De Bolusberg"

Speciaal op uw wens

Me laten koesteren in een sfeer van

Tuincentrum Tuincentrum Hoveniersbedrijf Hoveniersbedrijf

vuur- warmte- licht- kunst- beeldenteksten en muziek. Asringen Me mee laten voeren in mooie, dierbare

Boerenweg 7

0165 - 30 37 08

herinneringen en gedachten, van alles wat er is en wat er geweest is .

www.debolusberg.nl Boerenweg77 T Boerenweg

4622 4622RT RT Bergen Bergenop opZoom Zoom 0165 0165--30 3037 3708 08

www.debolusberg.nl www.debolusberg.nl TT

Vingerafdrukken

Verwerken van as

Wij hopen U te mogen ontmoeten en te raken, Dealer van SilentMemories.nl

G ee G

bolusberg@hetnet.nl bolusberg@hetnet.nl

Samen of alleen...

potchrysanten g "" rrg

Fotogravures Volg de route, die bij je past...

• Diverse tuin- en kamerplanten • Potterie • Bemesting- en bestrijdingsmiddelen • Potgrond • Snijbloemen ra Sfeerartikelen ••Diverse Diverse tuintuin-en enkamerplanten kamerplanten rd B u In de week voor Allerheiligen (week 44) • Tuin aanleg en onderhoud • Potterie Potterie lu lussbbee BBoo ••BemestingBemesting-en enbestrijdingsmiddelen bestrijdingsmiddelen staan ••Potgrond Potgrondwij met ••Snijbloemen Snijbloemen bij begraafplaats/ crematorium rraa ••Sfeerartikelen Sfeerartikelen rrddBBuu Zoomstede. ••Tuin Tuinaanleg aanlegen enonderhoud onderhoud Ge

bolusberg@hetnet.nl

"De "De Bolusberg" Bolusberg" " rg

4622 RT Bergen op Zoom

Wij verzorgen ook uw rouw- en trouwlusbe Bo arrangementen ys

Herdenkingssieraden

Monuta Zorge Putseweg 147 4631 CL Hoogerheide e.o. 0164 - 616 077

yy s s

Monuta Terol Antwerpsestraatweg 14 4615 AS Bergen op Zoom e.o. 0164 - 247 606

" De

Kijk ook op www.monuta.nl

Monuta Tholen Prins Bernhardstraat 2 4691 GC Tholen e.o. 0166 - 602 866

"" D Dee

Ook als u niet bij ons verzekerd bent.

Nel van Veenendaal

bloembinderij

Zaterdag 3 november 2012 Steenbergsestraat 45, Bergen op Zoom Roosendaal Herdenkingsdienst in de aula van begraafplaats Zegestede, aanvang 16:30 uur. Vanaf 17:30 uur is een belevingsroute te ervaren op de begraafplaats. Het programma eindigt om 20:00 uur.

Als bloemen het woord moeten doen, laten wij Zondag 4 november 2012 Bergen op Zoom ze voor u spreken

Mogelijkheden zijn: verwerken van as | een vingerprint | haar | as in diamant bij een van de projecten, omarmd en mogelijk gemaakt door Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom- en Zegestede. Werkgroep Allerzielen. Uitgelicht; Gedenken - Herdenken Allerzielen 2012 Meer informatie www.zoomenzegestede.nl

Ingang: Begraafplaats Zegestede aan de Rucphensebaan te Roosendaal.

Herdenkingsdienst in de aula van Crematorium Zoomstede, aanvang 16:30 uur. Vanaf 17:30 uur is een belevingsroute te ervaren in het urnenpark en op de begraafplaatsen aan de Mastendreef. Neem rechtstreeks contact met mij op: Het programma eindigt om 20:00 uur.

0164 254173

06 38556613

Ingang: grote algemene parkeerplaats aan de Mastendreef te Bergen op Zoom.


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Stichting Crematoria en Begraafplaatsen

Zoom- en Zegestede

Hoe ga ik om met het verlies van jou

Crematorium Zo dierbaar... Zoomstede Bezoekadres: Mastendreef 5 Zo geliefd... 4623 RE Bergen op Zoom Zo gemist... Tel.: 0164 - 23 88 01 Me laten koesteren in een sfeer van

vuur- warmte- lichtkunst- beeldenCrematorium Zegestede teksten en muziek. Bezoekadres: Ionweg 12 4706Me NSmeeRoosendaal laten voeren in mooie, dierbare Tel.:herinneringen 0165 - 54en34 30 van alles wat gedachten, er is en wat er geweest is .

Begraafplaats Zegestede Bezoekadres: Rucphensebaan 95 Volg de route, die bij je past... 4706 PH Roosendaal

als de dood in je leven komt ... Dan Dan Dan Dan Dan

wil wil wil wil wil

je je je je je

een passend afscheid antwoord op je vragen rouwen en verdriet verwerken gevoelens kunnen delen herdenken

... dan kun je op ons rekenen!

Samen of alleen...

www.zoomenzegestede.nl info@zoomenzegestede.nl

Stichting Crematoria en Begraafplaatsen

Zoom- en Zegestede

Zaterdag 3 november 2012 Roosendaal Wij hopen U te mogen ontmoeten en te raken, bij een van de projecten, omarmd en mogelijk gemaakt door Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom- en Zegestede. Werkgroep Allerzielen. Uitgelicht; Gedenken - Herdenken Allerzielen 2012 Meer informatie www.zoomenzegestede.nl

Herdenkingsdienst in de aula van begraafplaats Zegestede, aanvang 16:30 uur. Vanaf 17:30 uur is een belevingsroute te ervaren op de begraafplaats. Het programma eindigt om 20:00 uur. Ingang: Begraafplaats Zegestede aan de Rucphensebaan te Roosendaal.

Zondag 4 november 2012 Bergen op Zoom

Herdenkingsdienst in de aula van Crematorium Zoomstede, aanvang 16:30 uur. Vanaf 17:30 uur is een belevingsroute te ervaren in het urnenpark en op de begraafplaatsen aan de Mastendreef. Het programma eindigt om 20:00 uur. Ingang: grote algemene parkeerplaats aan de Mastendreef te Bergen op Zoom.


ZIT JIJ STRAKS SAMEN MET JE GELIEFDE BIJ DE OPEN HAARD? Zet dan Mens & Relatie in om je levenspartner te vinden Bel: Lia van der Wel 0165-388816 Of 0800-0230595 (landelijk)

www.mens-en-relatie.nl

erkend AVR / SinglesKeurmerk / Geschillencommissie

Klok Klokstuk stuk??

Van Oers Agro komt naar u toe 0164 - 680066

Locatie: 0164 Partycentrum - 680066 Koch

Voor al uw klok reparaties

Voor algarantie uw klok Tot 2 jaar opreparaties reparatie’s Tot 2 jaar garantie op Vooraf prijs opgave reparatie’s Vooraf prijsen opgave Gratis haalbreng service Voor informatie of eenservice afspraak Gratis haal- en breng

Van Oers Agro is al bijna 50 jaar de specialist als het gaat om agrarische

Molenstraat 120

accountancy en advisering. Wij kunnen u op veel gebieden ontzorgen en

4756 BH Kruisland

adviseren. De agrarische wereld vraagt om specialisten en mensen die uw taal spreken, die bereikbaar zijn op momenten dat het u uitkomt.

Ontvangst: vanaf 19.30 uur

U kunt bij Van Oers Agro onder meer terecht voor uw boekhouding,

Aanvang:

jaarrekening, salarisadministratie en belastingaangiften. Maar ook

20.00 uur

0164 - 680066of een afspraak Voor informatie

adviseren wij u graag over subsidies, bedrijfsvorm, bedrijfsoverdracht

0164 - 680066

TE HUUR

of investeringsplannen. Door onze jarenlange ervaring zijn we uw ideale

Aanmelden: U kunt zich aanmelden tot 26 oktober.

Per e-mail via agro@vanoers.nl of via onze • OPSLAG-/BEDRIJFSRUIMTE, en showrooms, vernieuwde website www.vanoers-agro.nl diverse nieuwe mogelijkheden, in grootte variërend tussen ca. 100m2 tot 650m2, en van ca.650 tot 1.300m2. (evt. met palletstellingen mogelijk) Voor meer informatie kunt u contact - aan op-afrit A4 te Halsteren / Bergen op Zoomhebben geplaatst op de volgende data en Graag zou ik deze advertentie’s en opnemen met Arno Zagers, 076-5978800. - nabij op-afrit A17/A58 Oud Gastel / Roosendaal.

gesprekspartner. U bent van harte welkom op onze informatieavond op 1 november a.s. U wordt dan bijgepraat over de toekomst van het agrarische bedrijf door landbouwjournalist Jacques van Outryve. Deze avond kunt u kennis

krant in 2012 maken met onze adviseurs en kunt u bijpraten met uw collega’s.

• KANTOORRUIMTE op bovenstaande locatieshebben geplaatst op de volgende data en krant in 2012 Graag zou ik deze advertentie’s Van Oers Agro ca 25 - 57 - 104 - 263m2: Evt naar wens apart of in Hofdreef 24, 4881 DR Zundert, T: (076) 597 88 00 combinatie met div. opslag/bedrijfsruimte showAdvertentie 74 X 74 (linkerofvoorbeeld) : room, werkplaats etc. Berg op Zoomse bode (6) 1/2, 25/4, 20/6, 5/9, 24/10 Lage huur, ook korte perioden! Allen MULTIFUNCWoensdrechtse bode (8) en 12/12 TIONEEL, indien gewenst met kantoor/kantine of Advertentie 74 bode X uitstraling, 74 (14) (linker : showroom, uitstek. ligging en metvoorbeeld) zeer en Steenbergse ruimeBerg parkeervoorzieningen. op Zoomse bode (6) 1/2, 25/4, 20/6, 5/9, 24/10 Bel ons voor de laatste wijzigingen: tel. 0165-518357 Woensdrechtse bode (8)

www.kantoor-opslag-bedrijfsruimte.nl en Steenbergse bode (14) Advertentie 36 X 36 (rechter voorbeeld): Berg op Zoomse bode (6) Jan Jochems Handel

en

TransporT

Te koop:

Bestratingsmaterialen Advertentie 36 en sierkeien,

TE KOOP: appartement in wintersportgebied Winterberg in Duitsland. (320 km vanuit Breda). Volledig ingericht, slaapgelegenheid voor 6 personen.

en 12/12

Meer info www.vakantiewinterberg.be of 0032495-501961

15/2, 29/2, 21/3, 11/4, 16/5, 6/6, 4/7, 18/7, 15/8, 19/9, 3/10, 14/11 en 28/11

INVESTEER NU WAARDEVOL IN UW WONING.

X 36 (rechter voorbeeld): Berg gebakken, op Zoomse bode (6) speciaal

5, 7 en 10 duimers.

Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

Al vast bedankt ! Verhuur:

MOOIE LEEFSERRES, & DEUREN 15/2, 29/2, 21/3, 11/4, KOZIJNEN 16/5, 6/6, 4/7, 18/7, 15/8, 19/9, 3/10, 14/11 en 28/11 IN KUNSTSTOF & ALUMINIUM, RENOVATIE & NIEUWBOUW

Afvalcontainers Anna’s klokkenhuis van 6 m3 tot 40 m3 Annelies Suijkerbuijk - van der Zwaag Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

Al vast bedankt !

1

Star T

st Con To bold ly go w tact he Dan d urf jij re no one’s gone before je vast in het ? wel te dageli verdie jks le pe (45, k ven van Car n

Anna’s klokkenhuis Annelies Suijkerbuijk - van der Zwaag !

✔ Eigen ontwerp en studiedienst. ✔ In kunststof en aluminium.

rek Fir

anker)?

✔ 30 jaar ervaring.

la

✔ Alles maatwerk door eigen produktie in Kalmthout. ✔ Onze adviseurs komen vrijblijvend ter plaatse en bespreken met u het ontwerp van uw tuinkamer of leefkeuken tot in de details. ✔ Onbeperkt qua vormgeving en ralkleuren.

Gezocht: gebruikte en oude landbouwwerktuigen, tractoren, heftrucks, aanhangers, hout en metaalbewerkingsmachines

✔ Wij verzorgen met gespecialiseerde vakmensen uw volledige renovatie of nieuwbouwproject. ✔ 10 jaar waarborg. ✔ Wij vragen nooit voorschotten.

0657-982052

Pallets

Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157 Minimaal 100 stuks.

BEZOEK ONZE SHOWROOM SERRES - KOZIJNEN - DEUREN in ALUMINIUM & PVC

Br ass c h a a t s e s t e e n w e g 2 9 2 • 2 9 2 0 K a l mt h o u t B e l g i ë • Te l 0 0 3 2 3 6 6 6 5 7 8 6 • Fa x 0 0 3 2 3 6 6 6 4 4 4 1 www. b r u vo. b e

UW VAKMAN WOONT NET OVER DE GR ENS IN KALMTHO UT!


uitgaan

D A N S E N ZATERDAG 27 OKTOBER

VOOR SINGLES & PAREN:

leisure & golf

LIVE BAND THE WIGS met zangeres IRIS HARMONIEZAAL RIJSBERGEN (naast de Rabobank) entree € 5,00 p.p. &

Feestlocatie

Voor uw verjaardag, bruiloft of familiefeest hebben wij een schitterende locatie!

VOOR PAREN & KOPPELS:

(H)eerlijk eten

IEDERE ZATERDAG KOUTERSHOF RIJSBERGEN (naast de kerk) entree € 3,00 p.p.

Al onze bufetten zijn huisgemaakt van verse streekproducten!

Zakelijk

Zalen open 19.30 uur Start 20.30 uur

Bezoek ons met uw team voor een onvergetelijke kerst- of nieuwjaarsborrel. Combineer dit met een leuk, ontspannen of actief arrangement!

INLICHTINGEN: 06 22 41 43 07 www.bootrijsbergen.nl kopje dansen

Beste Familiebedrijf

of bel ons 0167-502621

Voor de échte Griekse keuken bent u bij ons aan het juiste adres!

12 0013-2706

Uitgeroepen tot Beste Familiebedrijf van Nederland in 2012!

We hebben een ruim assortiment van voorgerechten en soepen. Tevens kunt u bij ons terecht voor diverse vlees- of visgerechten. Een combinatie is uiteraard ook mogelijk al dan niet voor meerdere personen. Voor de kinderen hebben wij een bijpassende menukaart samengesteld. Indien u afhaalt krijgt u 10% korting.

Kom vrijblijvend langs, kijk op

www.akkermans.com

19 oktober t/m 9 november trekking 10 november

SPAAR & WIN deelname gratis

EEN REIS NAAR

LAS VEGAS NEVADA

Vanaf 20 oktober t/m 30 november van di t/m vr.: 3 gangen keuzemenu €19,50. U hebt keuze uit: • 23 voorgerechten • 23 hoofdgerechten (vlees en vis) • 12 nagerechten Op za. en zo. € 22,50 Geopend: van di. t/m zo. v.a. 16.00 uur. Ma. gesloten, behalve op feestdagen.

Grieks Restaurant Knossos - sinds 1999 Lievevrouwestraat 4, Bergen op Zoom, Tel. 0164-242607, www.knossos.nl

Kaay Kaay 33 ••Tholen Tholen••Tel. Tel.0166-602451 0166-602451 www.eetcafethesixties.nl www.eetcafethesixties.nl

Vrijdag april vanaf 22.3022.00 uur uur Zaterdag 27 29 oktober

Koninginnenacht apres ski party! met als thema

U bent van harte welkom!

apres-sKi party Toegang gratis

- 130 soorten pannenkoeken U bent van harte welkom!

- Grill specialiteiten (niet op zondag)

- Overdekt en verwarmd terras Toegang gratis - Speeltuin en kinderboerderij Dorpsweg 136, De Heen 0167 560000 / info@de-uitwijk.nl Zie voor openingstijden www.de-uitwijk.nl

- Minigolf en kanoverhuur Informeer naar de mogelijkheden voor feesten en partijen

Reserveringen v.a. 20 pers. op afspraak.

groteing imn E.F. de Bruijn oprmu eubels eoires ccess Stoffering

woona

Boutershemstraat 1 • Bergen op Zoom • Tel: 0164 23 77 60 www.stofferingdebruijn.nl

Vogelbeurs HALSTEREN - Ook deze maand zal door de Vogelvrienden uit Halsteren de bekende vogelbeurs worden georganiseerd.

inclusief $ 1000 zakgeld! 4 Overnachtingen in het 5 sterren Hotel Paris en een bezoek aan de Cirque du Soleil show!

Deze zal worden gehouden op zondag 28 oktober in café-zaal Molenzicht aan de Halsterseweg 60 in Halsteren. De opzet van de beurs is wat veranderd. De beursruimte is vergroot, hetgeen de mogelijkheid biedt wat gemakkelijker ook met andere vogelliefhebbers over de hobby bij te praten. Er zijn uiteraard opkopers aanwezig zodat vogelliefhebbers hun overtollige vogels eventueel ook kunnen verkopen of ruilen. U kunt natuurlijk ook vogels aanschaffen en zelf uw overtollige vogels proberen te verkopen of te ruilen. U hoeft daarvoor geen lid van onze vereniging te zijn. Daarnaast bestaat ook in beperkte mate de mogelijkheid materialen aan te schaffen die te maken hebben met de vogelhobby. De beurs is geopend van 10.00 uur tot 12.00 uur.

Najaarsconcerten Glacis staan weer voor de deur Bergen op Zoom: Kloosterstraat 2 tegenover de Media Markt / P-garage MA T/M ZA 10.00 - 24.00 / ZO 13.00 - 24.00 • ENTREE GRATIS • TOEGANG VANAF 18 JAAR • WWW.FAIRPLAYCASINO.NL

• Magazijninrichting • Camera- en beveiligingstechniek

Zowel nieuw als gebruikt!

Wij richten uw magazijn in... Palletstellingen Legbordstellingen Draagarmstellingen Grootvakstellingen Bandenstellingen Tussenvloeren en nog veel meer! Tevens camera- en beveiligingstechniek

Spellestraat 55 • 4724 SH Wouw • Tel: (0165) 30 84 58 Handelsweg 31 • 4421 SH Kapelle (Zld) • Tel: (0113) 82 03 88 E: info@easyracking.nl • www.easyracking.nl

De Glacis vlnr: René Adriaansen, Adri Verbraak, Liesbeth Slieker en Frans Nefs.

STEENBERGEN - De concerten van de Glacis staan weer voor de deur. Zondag 11 november in zaal d’Honneur in Bergen op Zoom ‘Concert op de Zondagmorgen’ en Vrijdag 16 november in Halsteren in zaal de Roos. ‘Brabantse Avond’. De bezoekers komen dikwijls van heinde en verre. WestBrabants is de voertaal op het podium en het programma bestaat uit Nederlandse volksmuziek die kan variëren van enkele honderden jaren oud, tot liedjes die gisteren werden geschreven door de leden van de groep. Zelden is een lied treurig. PAGINA 20

Als je gezelligheid hoog in het vaandel hebt staan, dan moet een optreden ‘een beetje feest zijn’. Eerder werd de groep hiervoor beloond met de Ad de Laat­prijs. Voor beide optredens zijn de kaarten te koop bij Primera in de Dorpsstraat in Halsteren en bij Primera Zonneplein 2 in Bergen op Zoom. Zondag 11 november Zaal d’Honneur Koepelstraat 103 Bergen op Zoom. Aanvang 11.00 uur. Vrijdag 16 november Zaal de Roos Dorpsstraat 68 Halsteren. Aanvang 20.15 uur. Info: 0164-234996 zie ook: www.volksmuziekgroepdeglacis.nl


JU B IL E U M

DONDERDAG

VRIJDAG

OKTOBER

OKTOBER

WOENSDAG

DONDERDAG

VRIJDAG

OKTOBER

OKTOBER

OKTOBER

OKTOBER

TOT 17:00 U

TOT 17:30 U

Z AT E R D A G

18 19 20 24 25 26 27

KOOPAVOND

S BESTAAT 10 JAAR!

ADEE KEUKEN

A C T IE W E K E N

Z AT E R D A G

KOOPAVOND

KOOKDEMO ARDI

KOOKDEMO ARDI

KOOPAVOND

KOOPAVOND

KOOKDEMO ARDI

OKTOBER

TOT 17:00 U

KOOKDEMO ARDI

WELKOM IN ONZE NIEUWE SHOWROOMS!

, € 4450 -

, € 2990 -

, € 5890 EEN WARME AANBIEDING!

LI N T G R AT IS T EG ELNPEE N BI J AA NKOO P VA D! ST EN EN W ER KB LA

STEENGOEDE GRANIET-ACTIE!

Afzuigkap

S E T P R IJ S

€ 1799,G R AT IS S P O EL BA K

BI J AA NKOO P W ER KB LA D VA N GR EE NPAN EL ® BY DE KK ER !

Achterwand

G R A N IEvTa n a f p e r m e te r

, € 166 €

9,144

Fornuis

GRATIS accessoirepakket bij aanschaf van de compleet set!

HUISMERK DBASIC-LINE STENEN WERKBLADEN PER STREKKENDE METER!

Set: pizzabodem, braadslede, universeel bakblik,

RTING 10% EXTRA KOEE N SE T BI J AA NKOO P VA N TE N! VA N 5 NE FF AP PA RA

universeel bakblik geperforeerd & lasagne springvorm

Verkoopprijs € 3463,-.

SETPRIJS

€ 2150,Verkoopprijs € 304,-.

Verkoopprijs € 1067,-. Verkoopprijs € 579,-.

Verkoopprijs € 599,-.

vangt een Elke (!) 10e koper ont

G R AT I S N

Verkoopprijs € 914,-.

APPARATUUR ACTIESET!

DINERBO T.W.V. € 7 5

bij aankoop van een

keuken of bad kamer

€ 000,vanaf €2.

ARDI KEUKENS & SANITAIR CECILIAWEG 4, 4697 RV SINT ANNALAND T (0166) 653448 W WWW.ARDIKEUKENS.NL PELMA KEUKENS AMUNDSENWEG 47, 4462 GP GOES T (0113) 21 97 70 W WWW.PELMAKEUKENS.NL


W e s t- P o i n t v o o r d e m u z i e k l i e f h e b b e r We s t - Po i n t ge e ft g ra a g a a n e e n i e d e r d e ru i m te o m z i ch te p re s e n te re n . H e b j e w a t t e m e l d e n ? L a a t v a n j e h o r e n v i a w w w. w e s t - p o i n t . n l Veel platenzaakeigenaren waren pure muziek liefhebbers

Oproep platenzaken in West-Brabant maakt veel reacties los West-Point wil de geschiedenis van de West-Brabantse platenzaken vastleggen. Onlangs vroegen wij de West-Point lezers om hun medewerking om ons bijvoorbeeld digitaal foto’s, verhalen, platenverpakkingen aan te leveren. En dat hebben we geweten! Binnen een week hadden we al tientallen reacties binnen. Het begin is gemaakt. We zijn volop aan de slag om de informatie te verwerken. Deze week het verhaal dat Klaas Schepers ons stuurde. “Beste West-Pointers. Tussen 1985 en 2000 ben ik werkzaam geweest bij een aantal entertainmentgrossiers met als verzorgingsgebied alle platenzaken in Zeeland en West- en Midden Brabant. Daarvoor ben ik in 1979 als parttimer begonnen bij André Moss Platenbar in de Roosendaalse Passage. Naast de overgang van vinyl naar cd’s, heb ik dus ook nagenoeg alle platenhandelaren in voornoemd gebied meegemaakt. Dat er nagenoeg niets van hen op het internet te vinden is, komt waarschijnlijk omdat het merendeel van hen geen echte klik met het medium had. Zij zagen het over het algemeen voornamelijk als iets negatiefs in plaats van dat zij er de voordelen van inzagen. Illegaal downloaden was daarbij natuurlijk de nagel aan de muzikale doodskist. Ik juich echter jullie initiatief van harte toe. Deze mensen waren namelijk niet alleen ondernemers, het waren ook echte muziekliefhebbers, die als pioniers met lef ook vaak verantwoordelijk waren voor de doorbraak van artiesten, trends en/of hits. Voorbeelden ? Ries Brouwers uit St. Willebrord was de bedenker van de verzamelLP, ontdekte Corry Konings, produceerde René Froger en had grote landelijke hits

Agenda Agenda

Lokale band Instigators in 1966 gefotografeerd voor de Roosendaalse platenzaak Phonica. FOTO met dank aan Piet Muys.

met Highway en de Toendra’s. Dankzij het enthousiasme van Ad Nouws uit Rijsbergen maakte de WC Experience ook buiten Raamsdonksveer naam. De oprichter en leider van de Electronica’s, Marijn Heeren, kon je gewoon aanspreken in zijn gelijknamige muziekhandel in Sint Willebrord, net als Riki Verkooyen (zangeres van Duo Onbekend en moeder van Frank Verkooyen) in haar winkel in Breda, TROS tune-toeteraar André Moss in zijn winkel in de Passage in Roosendaal of Johnny ‘Jan Boezeroen’ Goverde in één van zijn winkels in Steenbergen of Zevenbergen. En dankzij hun gezamenlijke inzet waren de West Brabantse platenboeren

verantwoordelijk voor de landelijke doorbraak van onder andere New Beat, Frans Bauer maar ook ... Kabouter Plop ! Laat maar weten wat jullie precies zoeken of willen weten. Ik heb nog wel ergens een lijst liggen van de platenzaken uit die tijd, opdat niemand vergeten wordt”. Naschrift West-Point redactie: Jullie zullen begrijpen dat wij meteen contact hebben opgenomen met Klaas en dat wij mede met zijn hulp de geschiedenis van de West-Brabantse platenzaken zeker verder kunnen uitdiepen. Heeft u informatie voor ons? Stuur die dan naar platenzakeninwestbrabant@hotmail.nl.

Sophie en Dennis op Ear Candy

Ooit wonnen ze The Voice in Bergen op Zoom, maar inmiddels hebben ze in vele cafés, restaurants, podia en theaters gestaan. Veel tijd om terug te kijken is er niet, want Sophie en Dennis hebben genoeg plannen voor de toekomst. En daar vertellen ze voor West-Point graag over. DOOR ROBBY VAN DER ZANDE Dennis speelt al vanaf zijn zevende muziek en Sophie is reeds vanaf haar twaalfde bezig met zang. Sophie: “Toen ik begon was mijn doel zingen en er geld mee verdienen.” “Had je dat gelijk?” , kopt Dennis lachend in. “Ja ik wilde écht de muziek in” , vervolgt Sophie: “Maar nu wil ik nog steeds er van proberen te leven, maar vooral een band vormen en misschien een

album maken en in de Top40 komen.” Dennis. “Ik wilde in het begin het liefst zo snel mogelijk in mijn eentje mooie liedjes kunnen spelen. Mooie klankjes en deuntjes, meer de balads. Nu wil ik er mijn beroep van maken, leven van de muziek eigenlijk. Ik heb nu niet echt een idee wat ik precies wil. Ik zat gevangen in mijn hoofd met mijn studie, had niet het idee dat ik écht verder kwam. Ik ga het nu doen vanuit een andere invalshoek. De vele invalklussen die ik nu doe, zouden anders nooit kunnen. Ik vind het theater wel een uitdaging. Aan het begin van het optreden van de JP Seeger Session Band speel ik vier minuten lang in mijn eentje ‘The River Flows in You.’ Mensen zitten dan met de

Nu Online

Op de website van West-Point tref je steevast actuele achtergrondinformatie aan. Zoals de muzikale nieuwtjes, foto’s, agenda en videoreportages. Dit aanbod wordt steeds verder uitgebreid. Recent toegevoegd: Kill The DJ, BlommenBlues, Back Up, Popronde BoZ, Jane Dare, Paul Elstak in Troy, Bill Wyman in De Maagd, Slagerij van Kampen, Kensington in 013, StarkLinneman in Chökor Ling, Bert van Uffelen invites.

WP’s CD recensie

‘Train To Hell’ van Challenger

Roosendaal zondag 28 oktober

Sophie en Dennis.

Hema De Musical De Kring Roosendaal donderdag 25 oktober 20.00u Ik Zie U Graag Mezz Breda donderdag 25 oktober 20.15u Drive Like Maria Mezz Breda vrijdag 26 oktober 20.30u The Fabulous Wannabeatles De Kring Roosendaal vrijdag 26 oktober 20.00u Micheline van Hautem De Kring Roosendaal vrijdag 26 oktober 20.30u Club3voor12 Mezz Breda vrijdag 26 oktober 20.30u X-Samples of History Gebouw-T Bergen op Zoom vrijdag 26 oktober 20.30u X-Samples of History Gebouw-T Bergen op Zoom zaterdag 27 oktober 20.00u Lover of Loser De Kring Roosendaal zaterdag 27 oktober 20.00u Dans Dans Mezz Breda zaterdag 27 oktober 21.00u B-Ruder De Klomp Etten-Leur zaterdag 27 oktober 21.30u Magnetron Music Revue Mezz Breda zaterdag 27 oktober 21.30u Backdraft Time-Out Roosendaal zaterdag 27 oktober Ear Candy Centrum Roosendaal zondag 28 oktober Deep Sea Diver Mezz Breda zondag 28 oktober 16.30u Stevie Ann De Kring Roosendaal woensdag 31 oktober 20.30u Erwin Nyhoff De Kring Roosendaal donderdag 1 november 20.30u Rhythm & Brass Session Orchestra Gebouw-T Bergen op Z. donderdag 1 november The Scene Mezz Breda donderdag 1 november 20.00u

armen over elkaar én die moet je in beweging krijgen, terwijl ze met zijn allen naar je lopen te kijken.” Sophie wil dan weer mensen laten swingen: “We spelen heel veel, dit jaar tot nu toe misschien wel vijftig keer. Maar we willen ook wel eens iets anders, een uitdaging. Mensen laten dansen. Samen met Sesgado werken we aan een feestband, met veel van ons eigen repertoire.” En daar ligt ook voor Dennis een leuke kans voor wat variatie: “Als er percussie is, moet ik mijn eigen partijen aanpassen, omdat de drummer dan een deel van het ritme speelt.” Al met al is de rek er nog lang niet uit. Behalve het project met Sesgado is er een hoop te beleven. Sophie is te horen op de CD van Voluit! Samen gaan de twee een video opnemen in de Maagd én er wordt al gewerkt aan een tweede editie van het Nederpop Theater in de Kring waar de twee vorig jaar een flinke rol speelden. Daarnaast zijn Sophie en Dennis te vinden op het Ear Candy festival in Roosendaal én drie keer in Restaurant de Draak in Bergen op Zoom. Meer info: sophiedennis.nl earcandyfestival.nl Win! Ben je zanger of zangeres en wil je een optreden meedoen met Sophie en Dennis én een uitgebreide workshop krijgen? Zorg er dan voor dat je dit bericht op Facebook deelt of via Twitter. Het bericht is te vinden op www.west-point.nl. Word ook vrienden via www.facebook.com/popplatformwestpoint of volg ons op Twitter met @west_point. De winnaar mag een vriend of vriendin meenemen naar het optreden.

Een locale hardrock band met een van de meest gebruikte bandnamen aller tijden: Challenger, stuurde mij hun EP: ‘Train to Hell’. Hun advies: ‘Kijk maar wat je er mee doet’. DOOR WOUTER DE VUGT Het 6 tracks tellende schijfje zit prima verpakt in een kartonnen wallet met voorop een schildering die de naam van de EP nog eens onderstreept. De achterkant bulkt van de rock clichés: flessen whisky, condooms, pokerfiches en panterprint ondergoed. Als men verwacht een originele sound te horen te krijgen heeft men het goed mis. Onvervalste hardrock als een mix van ACDC & GunsN’Roses, maar misschien zijn deze namen weer wat te cliché om te noemen. Challenger zal in ieder geval niet misstaan op menig motortreffen. De songs beuken, maar net niet creatief genoeg om de volle speeltijd de aandacht van de luisteraar vast te houden. ‘Rocket Ride’ begint met een drum intro waarvan de energie spat, maar na 6 seconden valt het tempo weg (lijkt het zelfs wat te schommelen) en zit je weer op de trein

Challenger-train to hell.

die maar niet op gang lijkt te komen. Bij de laatste track schiet ik dan toch nog uit mijn stoel. ‘Eugenics’ ligt qua tempo een beetje hoger dan de overige 5 songs. Het zorgt er voor dat je als nog die luchtgitaar uit het stof pakt en door de kamer rockt. Als Challenger nog 5 van dit soort tracks had geschreven hadden ze een top debuut afgeleverd, nu blijft toch het idee dat je niet in de Train to Hell zit maar meer in de intercity naar je schoonouders met 10 minuten vertraging. Een aardig begin maar hopelijk volgt er een steviger en iets sneller volledig album.

NEWZZ

Nieuwe jazzpodium in West-Brabant. Na het verdwijnen van de Jazzclub De Zellebergen in Oudenbosch en het Verkadehuis in Roosendaal bleven er nog maar weinig unieke locaties voor live jazzmuziek over. De locatie Chökor Ling, een monumentale boerderij gelegen in het buitengebied tussen Willemstad en Heijningen, vormt het toneel voor optredens in een unieke setting. West-Point ging kijken en het resultaat valt in een fotoreportage op de site te zien. Meer info: gadenchokorling.nl.

w w w . W e s t - P oin t. n l - In fo @ W es t- Point.nl - www.West- Point.nl - Inf o@ We st - Po int . nl - w w w .We st - Po int . nl PAGINA 22


NIEUWE CV-COMBI KETEL?

BESPAAR DIRECT OP UW ENERGIEREKENING! HOUD

ONDER

ZONNEPANELEN NEDERLAND KIEST VOOR DE ZON

• VERHUUR • FLEXLEASE

De ecoTEC plus, het meest efficiënte toestel van VAILLANT

HUUR

Door Vigar geïnstalleerd van het dak tot in de meterkast!

j Ook voor u hebben wi g! sin los op re lba taa be een

LEASE KOOP

U huurt al een hr-ketel voor minder dan 1 euro per dag!

BEL VOOR EEN VRIJBLIJVENDE OFFERTE

• VERKOOP • ONDERHOUD

VAN VERWARMINGS- EN WARMWATERTOESTELLEN

Bezoek onze vernieuwde website:

DOMINÉSTRAAT 3 - 4701 JC ROOSENDAAL - TEL 0165 - 53 64 04

WWW.VIGAR.NL

WWW.HOBBYKAS.NL

Budget kas

€ 350,-

Alu-pro kas

v.a. € 925,-

Combi-pro kas

v.a. € 950,-

Victoriaanse kas v.a. €1400,Bel voor onze folder/prijslijst

www.verhoevenvanerp.nl

Showterrein met 36 kassen

EmBrEgtS KASSEN gors 70 Hoeven 0165-502506

Omgevingsvergunning activiteit brandveilig gebruik Kapelaan Kockstraat 91-93 in Steenbergen Burgemeester en wethouders van Steenbergen maken gelet op de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en de Algemene Wet Bestuursrecht bekend dat zij op de aanvraag van Koweli Real Estate B.V., Penningweg 25, Etten-Leur voor het gebruiken van het logiesgebouw ”Stella Maris” plaatselijk bekend Kapelaan Kockstraat 91-93 in Steenbergen voornemens zijn om positief te beschikken voor de activiteit brandveilig gebruik. De ontwerpbeschikking en eventuele andere ter zake zijnde stukken liggen van 24 oktober 2012 tot en met 4 december 2012 ter inzage in het gemeentehuis, Buiten de Veste 1, Steenbergen. Tevens zijn de stukken in te zien op www.gemeente-steenbergen.nl.

Voeg- en gevelreiniging

Van mierlo

Oude voegen uithakken, hogedruk-reiniging, impregneren, zandstralen, reparatie-metselwerk, enz...

www.gevelreinigingvanmierlo.nl Bel voor gratis prijsopgave voor nu en later.

Voor frisse en stralende gevels!

Nu metwww.verhoevenvanerp.nl ex najaarsk tra orting

Tel.: 0162-429915 of 06-25095552

R AGRO werkzaamheden gevraagd KAME AD B E I T AC

5 9 6 . €3

Advieskantoor vraagt naar werkzaamheden van agrarische bedrijven in de regio. Werkzaamheden worden gevraagd voor ons team van fiscalisten en adviseurs. Wij bieden u advies onder andere op de volgende terreinen:

- Bedrijfsontwikkeling in de landbouw voor én na 2015. - Fiscaal advies (maatwerk) voor uw agrarisch bedrijf - Begeleiding bij uitbreiding- en herfinanciering - Het melkveebedrijf na beëindiging van de melkquotering; prognose na 1 april 2015 - Herstructurering, tax planning en stamrecht BV - Geen opvolger voor uw bedrijf; hoe verder - Stoppen met het bedrijf en de financiële gevolgen - Rendement uit vermogen na bedrijfsbeëindiging - Landbouwvrijstelling veiligstellen - Akkerbouw; begeleiding bij teeltplan en rendementsverbetering - Varkenshouderij; begeleiding en rendementsverbetering Wij hanteren lage tarieven. Bij verstrekking van een opdracht of DEZE ACTIEBADKAMER IS COMPLEET wanneer u klant wordt dan geven wij een website cadeau. ZOALS

AFGEBEELD, LandbouwAdvies BVINCLUSIEF TEGELS.

Dorpsstraat 40, 4861 AC Chaam. VRAAG NAAR DE ACTIEVOORWAARDEN. T: 0161-493533; F: 0161-493826; E: landbouwadvies@xs4all.nl

Dakwerken vernieuwen reparatie pvc bitumen Eetcetera. R KAM Bel BADZoomdak E I T C A 06-18514726 www.zoomdak.nl € .

3695

Antiekrenovatie Hans Swanenberg • Verwijderen van verf- en laklagen. • Opnieuw kleuren en/of lakken. • Ook voor al uw overige meubelen. • Tevens straal-ZOALS en spuitwerk. DEZE ACTIEBADKAMER IS COMPLEET • Keukenrenovatie. AFGEBEELD, INCLUSIEF TEGELS. VRAAG NAAR DE ACTIEVOORWAARDEN. • Stoelenmatten en webbing. Zevenbergschen Hoek Tel/Fax 0168-452451

www.antiekrenovatie.nl

EEN NIEUWE BADKAMER IS DICHTERBIJ FONTEIN SET BADKAMER JOY COMPLEET DAN U DENKT... 30% VOORDEEL Binnen de termijn van ter inzage legging kan iedereen schriftelijk zijn zienswijze kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders. Tevens kan iedereen mondeling zijn zienswijze kenbaar te maken bij de afdeling Publiekszaken. Na afloop van de termijn voor het indienen van zienswijzen kunnen de aanvraag en eventuele andere betreffende stukken tot het einde van de termijn, waarbinnen beroep kan worden ingesteld tegen het besluit op de aanvraag, worden ingezien bij de afdeling Publiekszaken. Daar kan ook een mondelinge toelichting op de stukken worden verkregen, tel. 0167-54 34 28. Meer Informatie: www.gemeente-steenbergen.nl > Actueel > Overzicht Bekendmakingen – Gesorteerd.

EEN NIEUWE Badkamer BADKAMER IS DICHTERBIJ Joy DAN U DENKT...

Betaalbare ACTIE badkamers met de hoge kwaliteit en service van Verhoeven van Erp. Kom langs in onze showroom en laat u aangenaam verrassen!

30%9,-

Betaalbare ACTIE badkamers met de hoge kwaliteit en service van Verhoeven van Erp. Kom langs in onze showroom en laat u aangenaam verrassen!

€ 1795,-

AKTIE WANDCLOSET

voordeel € 24

GLASWAND + STORTDOUCHE

30% VOORDEEL

bestaande uit: wandcloset Gastelseweg I 4705 AC Roosendaal I T 0165 56 83 07 toiletzitting soft96 close inbouwreservoir (normaal) Gastelseweg 96 I 4705 AC Roosendaal I T 0165 56 83 07 druktoets chroom

F 0165 56 09 68 I E info@verhoevenvanerp.nl I www. verhoevenvanerp.nl

VAN € 627,36 Gastelseweg 96 I 4705 AC Roosendaal

I

T 0165 56 83 07

€ 490,Gastelseweg 96 4705 AC Roosendaal T 0165 56 83 07 F 0165 56 09 68 E info@verhoevenvanerp.nl www.verhoevenvanerp.nl

€ 790,-


auto’s

Uitdagingen, afwegingen én misschien een nieuwe kans

Welkom op de feestelijke najaarsshow bij Auto Kar Steenbergen

Claudia leeft met taaislijmziekte STEENBERGEN - De 27- jarige Claudia Huijzen heeft Cystic Fybrosis, een aandoening die erfelijk is en waar bovendien nog geen medicijn voor is. De ziekte uit zich op verschillende manieren en in diverse gradaties. Waar haar twee jaar jongere zusje, die de aandoening ook heeft, nog kan trainen voor een goede doelen actie, wacht Claudia op een longtransplantatie. Twee zusjes, één ziekte, een wereld van verschil.

Zeven goede redenen om

Op vrijdag 2 , zaterdag 3 en zondag 4 november a.s. zijn er tal van redenen om onze najaarsshow te bezoeken. Zo staan er, ter introductie van de nieuwe Golf VII, ook al zijn voorgangers bij ons in de showroom. Deze unieke collectie staat al vele jaren garant voor ongekend veel rijplezier. Deze mijlpaal grijpen wij aan, om u tijdens onze najaarsshow te laten profiteren van een ware zevenklapper met interessante acties. En naast deze zevenklapper kunt u ook nog eens profiteren van alle andere interessante actiepakketten van de verschillende merken. Laat u onder het genot van een hapje en een drankje inspireren en verrassen en profiteer van al dit voordeel!

onze najaarsshow te bezoeken:

1 2 3

Iedere koper van een auto maakt kans op maximaal 700,- euro extra korting Iedereen krijgt een extra hoge inruilprijs voor zijn huidige auto Iedereen mag gebruik maken van een GRATIS wintercheck van zijn auto

4

Lakreparatie via spotrepair

5

20% korting op alle wintersets

6

15% korting op alle soorten motortuning

7

GRATIS leuke en bruikbare attentie

Leuke knutselactiviteit voor de kinderen. Op zaterdag en zondag interessante stands over lifestyle, kunst, welzijn en gezondheid.

Voor een groot assortiment aantrekkelijk geprijsde gebruikte auto’s: www.autokar.nl

Openingstijden van onze najaarsshow: vrijdag 2 november: 10.00 tot 21.00 uur zaterdag 3 november: 10.00 tot 17.00 uur zondag 4 november: 11.00 tot 17.00 uur Bezoek voor de snelste service de nieuwe Auto Kar mobiele website

VW

Audi

VW

Seat Skoda

BEDRIJFSWAGENS

Voorsprong door Service Steenbergen, Van Bredastraat 1

tel. 0167-564250, www.autokar.nl

Claudia Huijzen (rechts) en haar zusje hebben het niet altijd makkelijk, maar genieten volop van het leven. FOTO ROBBY VAN DER ZANDE

DOOR ROBBY VAN DER ZANDE

OER-DEGELIJK! Levering en montage van:  Personenwagenbanden  Vrachtwagenbanden

gevraagd Tevens uw adres voor gebruikte auto-onderdelen.

Telefoon 0165 - 341913 Autodemontagebedrijf Franken Heimolendreef 36a - Rucphen

 Tractorbanden  Heftruckbanden  Tuinbouwbanden

24-uur : ch service bandenpe 2 39 3 0168 - 40 en ijv r voor bed

 Grondverzetbanden  Motorbanden/accu’s  Accu’s  Sportvelgen

AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

• Sloop-loop-schade auto’s motors te koop gevraagd. • Alle gebruikte onderdelen online. • Vrijwaring bij ophalen. • Reparatie en onderhoud. Lid ARN-Stiba-RDW

Maalbergenstr. 24a Wernhout Tel. 076-5971739 / 06-54278822 info@jokozundert.nl www.jokozundert.nl

Op haar achtste werd de ziekte ontdekt, terwijl men het normaal bij de geboorte constateert. “Bij mij dachten ze dat ik astma had”, vertelt Claudia. Niet is minder waar, maar astma had ze ook. Veel erger was dat er CF ontdekt werd. Om de symptomen van de ziekte tegen te gaan, slikt en vernevelt ze over de twintig medicijnen per dag. Soms zijn er ook ziekenhuisopnames of moet ze thuis aan het infuus. “Als ik een bacterie of een virus oploop, bijvoorbeeld het griepvirus, dan slaat dat meteen op mijn longen. Dan kan ik direct aan het infuus, want iedere infectie is afbraak van mijn longen.” Daardoor is ze zich extra bewust van allerlei alledaagse situaties, zoals het geven van handen of het vastpakken van een deurkruk. Nuchter is ze ook. “Ik heb altijd handenalcohol bij”, lacht ze: “Maar voorkomen kan je het toch niet, je kan jezelf niet opsluiten.”

Het is Donorweek

Hoop Een dag is voor Claudia nooit hetzelfde. “Ik zie gewoon elke dag wat ik kan.” Op het moment dat ze opstaat, komt ze er snel genoeg achter of het een goede of slechte dag is. “Ik ben al heel blij als ik een keer kan koken, boodschappen kan doen of een stuk met de hond kan lopen.” Werken lukt inmiddels niet meer, wel helpt ze haar vriend met administratie. Haar gezondheid gaat achteruit, maar haar motivatie niet.

Dynamoweg 6, Klundert Tel. 0168-403239

info@groenenbergbanden.nl www.groenenbergbanden.nl Openingstijden: Ma. t/m Vr. 8.30-17.30 Zat. 8.30-12.30

Donorlong “Een donorlong kan me een nieuwe start geven. Ik heb een koffertje met spullen klaarPAGINA 24

staan voor het geval het zover is. Die staat al een jaar daar en ik moet hem af en toe afstoffen.” De gemiddelde wachttijd voor haar bloedgroep is drie jaar. Behalve wachten moet ze zich ook aan regels houden. “Je mag bijvoorbeeld niet naar het buitenland. Dat wil niet alleen zeggen een verre vakantie, maar ook naar de film of een dagje shoppen in Antwerpen. Vaak denk je er niet bij na, maar dat is ook het buitenland.” Dat ze de grens niet over mag, komt omdat ambulances maar tot daar rijden. Als er een donor is, moet ze binnen een half uur opgehaald worden. Omdat ze ieder moment gebeld kan worden, is ze altijd bereikbaar. Van de telefoon schrikt ze niet, tenzij het op vreemde momenten met een onbekend nummer is. Een excuus om iemand te negeren is er niet. “Er zijn geen smoesje om niet op te nemen”, lacht ze. Mocht ze trouwens dat ene telefoontje missen, dan wordt een netwerk van mensen om haar heen gebeld. “Werkt dat niet, dan sturen ze volgens mij zelfs de politie.” Acties Claudia heeft een blog op www.zusjesmetcf.blogspot.nl. Haar zusje doet in februari mee aan Skate4Air, een alternatieve elfstedentocht om geld in te zamelen voor onderzoek naar CF. Bovendien organiseert The Air Team Music4Air in het Zwijnshoofd, waarbij Stoot! en Santola optreden. “En het is van de week de donorweek, dat wil ik nog even gezegd hebben” , rondt Claudia af. Want meer donoren, biedt meer kansen voor een nieuwe long.


d v er r assen vo lledig v er b az en d vo o r d elig

op Kijk dagelijks de action.nl voor

100 NIEUWSTE A R TI K E L E N BINNEN/BUITEN

DAMES/HEREN

XEROX

108 LED warm wit licht met 8 knipperfuncties hoogte 180 cm

grote keuze modellen top kwaliteit uurwerk

geschikt voor inkjet en laserprinters 500 vel A4 80 grams

POLS HORLOGE

A AD E E N S IE R R IN ! U T IN U W

KOPIEER PAPIER

GEBREID

VERLICHTE

3.98 2.69

met ceintuur diverse kleuren acryl maten S-XL

20 lamps hoogte 40 cm

Powerball regular of lemon

180 cm

15.95

DAMES VEST

11.95

Elders 15.95 17.95

Elders 6.95 8.95

Elders 3.95 4.99

FINISH ALLES IN 1

SFEER VAATWAS PYRAMIDE TABLETTEN

Elders 5.95 7.95

LED VERLICHTING

3D

zeer fraaie afwerking van RVS en matglas dimbaar warm wit licht energiezuinig

incl. enveloppen zeer luxe uitvoering met licht en geluid

3.49

STOPCONTACT KERST LAMP KAARTEN

Elders 9.95 14.95

HEREN OF

6.99

DAMES PANTOFFELS diverse modellen en kleuren maten 36-45

Elders 4.99 6.99

S E T/2 Elders 1.99 2.99

DREAM DOG

0.75

HONDEN KUSSEN 4 trendy kleuren waterproof 75x55x8 cm XL-uitvoering

2.49

7.95

8 4 TA B S

56 tabs

4.99

TRENDY

7.49

MEISJES SHIRT diverse kleuren en prints lange mouw katoen/elastan maten 92-128

1.99

Elders 4.95 5.95

HEGRON

STYLING GEL glue, extreme, graniet of maxx power dispencer 150 ml

Elders 2.29 2.49

1.35

Kijk op onze website voor meer informatie, openingstijden, onze nieuwsbrief en onze productfolder: WWW.ACTION.NL BERGEN OP ZOOM • Kastanjelaan 61-65 BREDA • Tramsingel 74 CHAAM • Baarleseweg 44 DINTELOORD • Raadhuisplein 25a

ETTEN LEUR • Markt 33 GILZE • Steenakkerplein 20 KAATSHEUVEL • Hoofdstraat 47 OOSTERHOUT • Arendshof 34

OSSENDRECHT • De Brouwerij 16 RIEL • Dorpstraat 25a RIJSBERGEN • St. Bavostraat 22 ROOSENDAAL • Boulevard 118f

TILBURG • Trouwlaan 19-27 TILBURG • D.J. Jittastraat 8 WAALWIJK • Irenestraat 2a ZEVENBERGEN • Zuidhaven 45a

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 21-10 t/m za. 27-10 in Nederlandse filialen.

BLOESEM BOOM XL


Voetjes van vloer bij ouderenmiddag Brabantse Wallie stormbaan en GPS tocht onthuld STEENBERGEN - In de herfstvakantie maakten kinderen kennis met de Brabantse Wallie stormbaan en GPS tocht. Brabantse Wallie is de mascotte van de Brabantse Wal. Kinderen beleven samen met hem de leukste avonturen. Brabantse Wallie Stormbaan Deze stormbaan met Brabantse Wal elementen van Withagen Attractieverhuur stond woensdag 17 oktober bij ’t Cromwiel in Steenbergen. De stormbaan en Wallie kunnen ook gereserveerd worden voor elke gelegenheid en zijn vaker aanwezig bij Brabantse Wal evenementen. Kijk voor meer info op www.withagen-attractieverhuur.nl

Brabantse Wallie GPS tocht Kinderen startte afgelopen zondag 21 oktober de Brabantse Wallie GPS tocht bij Stayokay. Dit is het ibeleefpad Superboom, dat geboekt kan worden bij Stayokay. Dit is een educatieve en avontuurlijke GPS tocht, waarmee kinderen onderweg de natuur van de Brabantse Wal en boomhelden ontdekken. Over een tijdje heeft ook de Volksabdij een nieuwe versie van deze GPS tocht. Deze zal Brabantse Wallie weer onthullen. Kijk voor meer info op www.rmd.nl en www.stayokay.com/bergenopzoom Brabantse Wallie Volg Brabantse Wallie op www.vvvbrabantsewal.nl en op facebook!

Lezing over huis en erfenis STEENBERGEN - De KBO afd. Steenbergen houdt voor haar leden een zeer interessante lezing op maandag 29 oktober. Dan wordt veel uit de doeken gedaan over huis en erfenis en dat is een uitgebreid en moeilijk onderwerp. WELBERG - De stemming zat er vorige week goed in op de oudermiddag van Ontspanning voor Welberg. Want toen zangkoor van Lieverlee uit Bergen op Zoom uit volle borst hun liedjes uit de oude doos zong, sprongen enkele ouderen spontaan uit hun stoel om voorzichtig een dansje te wagen. Ook hun voorgangers, het duo Jan en Sjaan kreeg met hun kroegpraatjes het publiek gemakkelijk mee. Gesprekstof was niet moeilijk te vinden, want in Steenbergen gebeurt genoeg. De heren staken vooral de draak met de aanleg van de A4, het aquaduct en de nieuwe burgemeester. FOTO THOMAS WEZENBEEK

KERKELIJK NIEUWS DINTELOORD Nederlands Hervormde Gemeente Zondag 28 oktober: 10.00u Ds. H.A. van de Pol, Wierden; 18.30u Ds. F.J.M. van Veldhuizen Parochie H. Petrus en Paulus Zaterdag 27 oktober: 19.00u Eucharistieviering m.m.v. R.K. kerkkoor. Intenties: Theodorus v d Kroon en Helena Struijlaart. Overl. ouders v Sprundel-v. Meir. Overl. ouders Frans v. Eekelen en Wilhelmina Hack. Voorgangers: Pastor E Nieuwlaat/Mevr. T GeersBoets. Donderdag 1 november: 19.00u Regionale viering, Allerheiligen. Vrijdag 2 november: 19.00u Allerzielenviering. Donderdag 25 oktober rond brengen thuiscommunie door vrijwilligers. Gereformeerde kerk Dinteloord & Steenbergen Zondag 28 oktober: 10.00u Ds. D. de Jong uit Barneveld NIEUW-VOSSEMEER Gemeente Het Levende Woord H. Joannes de Doper Vrijdag 26 oktober: 19.00u H. Mis in De Vossemeren Zondag 28 oktober: 09.00u Oecumenische viering met na afloop het jaarlijkse Kerkontbijt. Intenties: Piet Voorbraak e.v. Mina de Koning; Franciscus Voorbraak en Anna de Klerk, dochter Annie en zoon Piet; Bas Vermuë e.v. Tanny Vermuë-Rijk. Deze zondag zal om 14.30u de Intrededienst zijn van Dominee Henk van ’t Maalpad in de Protestantse kerk in Halsteren. De nieuwe dominee is bestemd voor Halsteren, Nieuw-Vossemeer en Anna Jacobapolder. Maandag 29 oktober: 17.45u Rozenkransgebed en avondmis Woensdag 31 oktober: 18.45u Rozenkrans gebed en avondmis Donderdag 1 november, Allerheiligen: H. Mis in de Petrus en Pauluskerk te Dinteloord om 19.00u met als voorgangers pastoor van Geel, p.w. Hein Paulissen, pastor Nieuwlaat en pater Bertus. Vrijdag 2 november, Allerzielen: 19.00u gebedsdienst met p.w. Hein Paulissen en de werkgroep. Intenties: Joke Hommel e.v. Piet Huijsmans; overl. ouders Hommel-Bosters; overl. ouders JacobsBosters; Martin Uitdewilligen en Petronella Bosters; Frans Hommel e.v.Ad Elsevier; Kees Koolen en Kaatje de Leeuw; Petrus de Koning en Gertruida Koolen, zoon Jan, dochter Betsie en schoonzoon Piet. Protestantse kerk De predikantsplaats in de gemeente Halsteren / Nieuw Vossemeer is momenteel vacant. Zondag 28 oktober: 9.00u oecumenische dienst met ontbijt in de H. Johannes de Doperkerk Nieuw Vossemeer. Voorgangers: pastor en ouderling. 14.30u eredienst in de St. Martinuskerk te Halsteren. Intrededienst nieuwe predikant ds. H.C. van het Maalpad STEENBERGEN Christengemeente Open Deur Iedere zondag 10.30u samenkomst in Open Deur; zondagavond 19.00u gebedsbijeenkomst in de Gebedswinkel, Geert Vinckestraat 2. Iedere maandag 20.00u, Bijbelstudie in de Lepelaar, Kerkstraat 57 te Lepelstraat.

Elke woensdag koffieochtend 10.00-13.00u in de gebedswinkel, Geert Vinckestraat 2 te Steenbergen. Meer info: Ad van der Wiel, Oud-Vossemeer, 0166-603598, aml. wiel@filternet.nl; www.opendeursteenbergen.nl Hervormde Gemeente Zondag 28 oktober: Ds. C. Biemond St. Gummaruskerk Openingstijden Parochiesecretariaat: van maandag t/m vrijdag van 9:15-11:30 uur Deze tijden gelden niet tijdens de schoolvakanties en op feestdagen, dan is het secretariaat alleen op donderdagochtend geopend. Spreekuur: Op dinsdag- en vrijdagochtend van 9:30 – 10:30 uur in het Parochiesecretariaat in de Gummaruskerk, Westdam 83 (ingang marktzijde). Zondag is er geen kindernevendienst in de Vincentiuszaal. Misintenties: Wilt u een misintentie aanvragen? Gelieve dit minstens een week van tevoren (ivm tijdige plaatsing in de krant) door te geven bij het secretariaat op maandag t/m vrijdag van 9.15 uur t/m 11.30 uur of via de website. Personalia: de overledene die wij gedenken zijn Cornelia van Dorst-Willigers; Bas Vermue-Rijk; Jos Poppelaars; Noud NijssenHectors; Cornelia Bogers-Luijsterburg; Johanna van AgtmaalBaten; Catharina Bosmans-Uitdewilligen; Adrianus HuijsmansMeesters. Rozenkrans: de maand oktober vraagt speciale aandacht voor de rozenkrans. In onze Lourdeskapel zal traditioneel op woensdagmiddag om half drie de rozenkrans worden gebeden. Ook u bent van harte welkom. Allerheiligen: dit hoogfeest te vieren als zondag. In onze regio is de dienst om 19:00 uur in de kerk van Dinteloord. Allerzielen: in onze kerk is de dienst om 19:00 uur. Het is tevens eerste vrijdag. De ingang van de Mariakapel is weer goed toegankelijk voor rolstoelen en rollators. Heiligen: In hen is Christus geslaagd. Kerkdiensten: 30e zondag, jaarcyclus b. Zaterdag 27 oktober: 19.00u (eucharistie met past. B. van Schaik): Wilhelmina Schoonen; Marielle Smout. Zondag 28 oktober: 10.00u (eucharistie met pastoor H. van Geel): Het welzijn van onze parochie; Comelia Tak; Anthonetta Peeters; Cor Melis en nicht Brigitte; o. fam. Van ’t Westende. Maandag 29 oktober: 19.00u tot intentie van een zieke (nn). Dinsdag 30 oktober: 8.30u om h. priesterroepingen. Woensdag 31 oktober: 8.30u Lucie Meesters. Donderdag Allerheiligen: 19.00u (pastoraal team in de kerk te Dinteloord): het welzijn van onze parochie. Vrijdag Allerzielen: 19.00u (eucharistie met past. H. van Geel): o. parochianen en weldoeners van onze kerk; fam. Uitdewilligen-de Ridder; Ad de Jong; Cornelia Tak; Piet van Kelle; fam. Delhez-Knuit; fam. Willem Luijks-Ooms; o.ou. van Loon-Verbeek; Adrianus van Loon; Jo van Loon; Toon van Loon; deken Marinus Ooms; pastoor Frans Bastiaensen; Bertus Verbeek-Ooms; ouders Knop-Zantboer; ouders Vissenberg-Tak; Rienus Vissenberg; Kees Vissenberg; jrgt. Jan Verhagen. Zaterdag: h. Hubertus. PAGINA 26

Onder andere komen ter sprake: Wat de rechten en plichten zijn van man/vrouw of kind bij het verkopen van de woning; welke rechtsbescherming er is en de waarde en het nut van een volmacht; wie, door wie en wanneer er sprake kan zijn van het onder

curatele stellen; hoe ver de inspraak van kinderen is bij verkoop van het huis en ook bij de erfenis. Maar ook wordt de waarde van een testament op de langstlevende, voor de kinderen en mogelijke beperkingen hierbij toegelicht. De lezing wordt gegeven door notaris Eskens. Ongetwijfeld zullen mogelijk toekomstige wijzigingen op dit gebied eveneens aan de orde komen. Aanvang van deze lezing is 13.30u. Ze wordt gehouden in café-zaal De Joosse, Kaaistraat. 12 in Steenbergen. De zaal is vanaf 13.00u. geopend.

Trouwbeurs: de perfecte trouwdag STEENBERGEN - Na het grote succes van de vijf vorige edities wordt op zondagmiddag 28 oktober van 12.00 tot 16.00 uur in De Twee Gebroeders aan de Hoge Neerstraat 1 in EttenLeur opnieuw de voor iedereen gratis toegankelijke “De Perfecte Trouwdag” Trouwbeurs gehouden. Deze Trouwbeurs is een aanrader voor een ieder bij het plannen van dé perfecte trouwdag! Laat je verrassen door een ruim aanbod van producten en diensten, meer dan 20 bedrijven uit de regio die gespecialiseerd zijn op het gebied van huwelijken presen-

teren zich daar om zo te laten zien dat een bruiloft ook echt een Perfecte Trouwdag kan zijn. Zo is er informatie over de trouwlocatie, trouwringen, bruidsfotografie, video, reizen, muziek, bedankjes, ballonnen, bruidsboeketten, kapsels, visagie, bruidstaarten, koetsen, trouwkaarten, trouwauto’s, bruidssuites etc. De mode voor Bruid én Bruidegom wordt gepresenteerd door Santerello, genomineerd door Disney en de vertegenwoordiger van Nederland met Disney Bruidsmode. Meer weten ? kijk dan op www.deperfectetrouwdag.nl

Heksentocht

Op jacht naar de heksen.

STEENBERGEN - Buiten was het al hartstikke donker. Binnen bij kinderopvang de Parkrakkers verzamelden zich een grote groep kinderen en hun ouders. Zij gingen die avond met een zelfgemaakte lampion op de jaarlijkse heksenjacht.

Verspreid door Steenbergen waren die avond een aantal heksen neergestreken. Aan de kinderen de taak de heksen te zoeken en te vangen. Als beloning werd er door de heksen snoep uitgedeeld. Na terugkomst nog even iets drinken op de locatie en vervolgens onder de wol. Ga je volgend jaar ook mee op jacht?


vacatures

Zorg jij met ons mee? Surplus is een regionale stichting voor zorg, wonen, welzijn en kinderopvang met dochterstichtingen in West- en Midden Brabant. Wij werken mét mensen vóór mensen. Binnen Surplus wordt gewerkt bij mensen thuis om zo met warmte zorg op maat te kunnen bieden aan onze cliënt. Voor de extramurale zorg in Roosendaal en de Brabantse Wal zijn wij op zoek naar enthousiaste collega’s

(STUDENTEN) VERZORGENDEN NIVEAU 3 / IG Beschik je over een diploma verzorgende niveau 3 of ben je student in de verzorging (HBO-V 3e of 4e jaar of opleiding verzorgende niveau 3) dan nodigen wij je uit te solliciteren. Er zijn diverse contractvormen mogelijk, ook voor avonden en weekenden. Kijk voor meer informatie en sollicitatie op onze website www.surplusgroep.nl en klik op Vacatures (vacaturenr. 2012/067). Of bel met de afdeling P&O, tel. 0168-331872.

DK Polyester is producent van een groot assortiment polyester producten, waaronder:

Zonneplein 12 • Bergen op Zoom • www.berrysbloemenshop.nl zoekt per direct ter versterking van haar team een

Wij zijn op zoek naar:

BLOEMBINDER/STER

POLYESTER PRODUCTIE MEDEWERKERS (40 uur p/wk)

Je komt te werken in een jong team in een drukke en gezellige winkel. Profiel:

-stressbestendig -flexibel -geen negen-tot-vijf-mentaliteit -ervaring in een bloemenwinkel vereist!!

Heb je een goede, gemotiveerde werkhouding en wilskracht dan pas je in ons jonge team! Ervaring is niet vereist.

Sollicitaties sturen naar Berry van Dorsten: vandorsten@home.nl of bel naar 0164-263428 en vraag naar Berry van Dorsten. (reageren zonder de vereiste ervaring heeft geen zin)

Uw schriftelijke reactie kunt u richten aan: DK Polyester B.V. t.a.v. dhr. H. A. Hordijk Arbeidsweg 4 (Ind. terrein Dintelmond, havennr. 5359) 4794 SZ Heijningen Tel: 0167–524343 Fax: 0167–522911 e-mail: info@dkpolyester.nl

industrial coating industrial coating

Door de uitdagingen waarmee onze organisatie de komende jaren Door de uitdagingen waarmee organisatie komende jaren direct zijn wij op zoek naar onze gemotiveerde ende bekwame wordtPer geconfronteerd, wij onze capaciteit te breiden. wordt geconfronteerd,dienen dienen wij onze capaciteit uit teuit breiden.

(onderhouds) monteurs

het demonteren, spuiten spuiten enen afwerken van van machines Voor Voor het deen en monteren, afwerken machines zoeken wij per gemotiveerde enen bekwame: met ervaring alsdirect automonteur of autoschademonteur/spuiter. zoeken wij per direct gemotiveerde bekwame: Wij bieden een uitdagende en afwisselende functie met (onderhouds) monteurs (onderhouds) doorgroeimogelijkheden en oog op vast monteurs dienstverband. Bent u een vakman en heeft u ervaring als automonteur,

Acquisitie n.a.v.deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

thuis werken als (parttime)

CASHFLOW MANAGER www.cashflowcare.com

21 naar BentStuur u een vakman en ervaring als automonteur, autoschademonteur/spuiter ofuonderhoudsmonteur, stuur dan je sollicitatie metheeft CV snel uw sollicitatie voor 14 september, voorzien van uw CV autoschademonteur/spuiter of onderhoudsmonteur, stuur dan info@steur.com t.a.v. dhr Jack Steur naar dhr. Jack Steur. Email: info@steur.com snel uw sollicitatie voor 14 september, voorzien van uw CV Verlies ouder, broer of zus voorJack verdereSteur. info over Email: ons bedrijf info@steur.com op WWW.STEUR.COM. naar Kijk dhr. acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld

Kijk voor verdere info overCZ ons bedrijf op WWW.STEUR.COM. Nijverheidsweg 9 4731 OUDENBOSCH Tel. 0165-315350, Genie preferred supplier acquisitie n.a.v. deze advertentie .wordt niet op prijs gesteld Genie preferred supplier

Nijverheidsweg 9 4731 CZ OUDENBOSCH Tel. 0165-315350,

Catechese/spirituele vorming.

ISO 9001:2008 KEMA CERT.NR. 2015780

7 november: Eerste bijeenkomst voor een breder publiek Alle(r)zielen herdacht i.s.m. Anita Nuiten uitvaartzorg en o.a. Leo Hulshof, Jan Ligtenberg en Sandra Houtepen-Strong. Een speciale herdenkingsviering met muziek, gedichten, bezinningsplekken, kunst, vuurkorven en kaarsjes op de begraafplaats in Welberg. Tijd: 19.00 –20.30 uur. Samenkomst gemeenschapshuis de Vaert te Welberg. Na kop koffie/thee en een inleiding lopen we naar de begraafplaats.

DK Polyester heeft ongeveer 35 medewerkers. www.dkpolyester.nl

Voor een vrieshuis in Bergen op Zoom zijn wij op zoek naar ORDERVERZAMELAARS. (Fulltime) Gezien de te verrichten werkzaamheden leeftijd t/m 25 jaar. Kun je tegen de koude en hou je van aanpakken mail dan naar bartvandendikkenbergjr@kliksafe.nl

Traverse start lotgenotengroep Soms is het alsof het beter gaat, maar dan weer is alles even donker. Je wilt er wel doorheen – een andere weg is er niet – maar het kost veel moeite. Als er maar eens iemand was die het begreep.”

KEMA CERT.NR. 2015780

Deelname is gratis. Wilt u meedoen? laat het even weten. 2e bijeenkomst: Atlas van het hiernamaals op 14 november. Dit o.l.v. Martin van Mousch een van de schrijvers van het gelijknamig boek. 3e bijeenkomst 21 november: Tussen hemel en aarde. Hier wordt stilgestaan bij de ziel. O.l.v. Yvonne van Deursen. De 2e en 3e bijeenkomst vinden plaats in Vincentius zaal Gummaruskerk van 9.30 tot 11.30 uur of van 19.30 tot 21.30 uur. Opgave graag voor 5 november. Inlichtingen bij Rina Ridderhof 0167-565186, rinaridderhof@hotmail.com; Ria de Weert 0167-563387; Coby van Opdorp cobyvanopdorp@ziggo.nl.

De werkgroep Rouwbegeleiding Westelijk Noord Brabant start dit najaar met gespreksgroepen voor mensen, die hun vader, moeder, broer of zus verloren hebben door ziekte of ongeval. Het verlies van een dierbare door overlijden, kan zeer ingrijpend zijn in iemands leven. Vaak is het zo, dat het een paar maanden na het overlijden moeilijk is, om met familie, vrienden en kennissen (nog) te praten over je gevoelens. In onze gespreksgroepen zijn lotgenoten dus mensen, die een

samen verder hun verlies te verwerken. De bedoeling is om in ongeveer 8 tot 10 bijeenkomsten met lotgenoten bij elkaar te komen. De groepen worden begeleid door geschoolde vrijwilligers. De werkgroep, onderdeel van Traverse, biedt deze ondersteuning aan omdat wij ervan overtuigd zijn dat elkaar helpen bij het verwerken van het verlies,een luisterend oor, erkenning van het verdriet, herkenning van gevoelens en gedachten steun biedt. De deelnemers krijgen het gevoel er niet meer alleen voor te staan. Heeft u belangstelling en wilt u deelnemen aan deze gespreksgroep of wilt u informatie, dan kunt u contact opnemen met Wilma Franken, Traverse (Organisatie voor maatschappelijk welzijn), Wassenaarstraat 61, 4611 BT Bergen op Zoom. Tel: 0164-237056.

Inschrijvingen kunnen beginnen voor de verkiezing

Het Beste West Brabants Carnavalslied STEENBERGEN - Aankomend weekend zal het startsein gegeven worden voor het komende carnaval door middel van het liedjesfestival in de dorpen of rijk in West Brabant en zullen de winnaars bekend worden gemaakt.

Dierenopsporingsdienst Amivedi Vermist 14 okt: Kater gec. cypersrood, lichtrood van kleur, zeer aanhankelijk, Pukkie, 1,5 jr, John F Kennedystraat, Welberg

Tevens maken wij vele producten naar ontwerp van klanten.

STEENBERGEN - “Het is een wonde, die veel pijn doet. soortgelijk verlies hebben meegemaakt, er voor elkaar zijn om ISO 9001:2008

Najaarsprogramma regionale werkgroep Steenbergen STEENBERGEN - Drie opeenvolgende woensdagen in november wordt stilgestaan bij het thema: Tussen Hemel en Aarde.

Vloeistofbakken/tanks, bloembakken, koivijvers, vijvers op maat, bloempotten, strooikisten, watermeterputten, dakkapellen, dakgoten, dakopstanden en halffabrikaten.

De winnaars kunnen nu komen strijden om ‘Het Beste West Brabants Carnavalslied 2013’ op 16 december in zalencomplex Informatie “t Tapperijke aan de Sint Janstraat 15 te Hoeven. Geen winContacpersoon Amivedi, post Bergen op Zoom naar en toch mee willen doen, geen nood want we hebben e.o. Beppie Broker, tel: 088-0064601, boz@ daarnaast een categorie Carnavalesk nummer. amivedi.com, www.amivedi.nl Deze middag begint om 14.00 uur en de prijsuitreiking zal zijn PAGINA 27

rond 20.00 uur. Een vakjury zal de liedjes jureren. Opgeven kan voor het winnende carnavalslied onder: inschrijving@bestelied.nl en voor het carnavalesk nummer onder: website@bestelied.nl. Deze worden door middel van stemmen via de site www.bestelied.nl uitgekozen om deel te nemen aan het beste carnavalesk nummer. Alle nummers kunnen via mp3 of cd worden aangeleverd op bovenstaande mailadressen. Wil je meedoen geef je dan snel op zodat wij de formulieren en reglement toe kunnen sturen. Voor meer info kun je terecht bij info@bestelied.nl. Succes voor iedereen komend weekend met de 11/11 viering.


het beste voor uw dier

Aanbiedingen geldig t/m 3 november 2012. Zolang de voorraad strekt.

Premium Care hondenvoeding Complete, hoogverteerbare voeding van de hoogste kwaliteit. Voor een vitale, gezonde hond. Vrij van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Verkrijgbaar in: adult small & medium, adult large breed, age7+ 39.95, light 41.95, puppy large breed 43.95, lamb & rice 45.95

15 kg vanaf 39.95 bij 2 zakken van 15 kg

gratis ligKussen 100 x 70 cm

75.00

59.95

nu 14 Kg

+ 2.5 Kg gratis! vanaf

Pro Plan Adult bonus bag

27.95

nu

49.95 Volledige, smakelijke maaltijd voor de hond, houdt het lichaamsgewicht op peil. Original (kip en rijst) 49.95 en Sensitive (zalm en rijst) 57.95

39.95

5.95 Plospan houtkorrels 15 kg

Kattenbakkorrels met een hoog absorptiegehalte en daardoor zuinig in gebruik. Biologisch afbreekbaar.

nu 15 Kg

vanaf

+ 1.5 Kg gratis!

4.95

Thor winterdeken

Waterdichte, ademende outdoordeken van Harry’s Horse. 200 grams. In verschillende maten.

Thermolaars reflectie

Met waterdichte voet en teddyfleece voering. Voorzien van klittenbandsluitingen met reflecterende strips. In verschillende maten.

49.95

34.95

39.95

nu

12.95 Pluche hondenspeelgoed

Cavalor Mash & Mix bonus bag Licht verteerbare slobber. Adviesprijs 16.00

Gezellige eenden met piepgeluid. Gemaakt van stevige pluche dat heerlijk zacht aanvoelt. 40 cm 8.95 4.95 - 56 cm 11.95 6.95

Iams adult 10 kg

Voor de volwassen kat. In de varianten Adult Kip, Adult Lam en Adult Zeevis.

Ferplast Rabbit 100

Royale cavia- of konijnenkooi van 100 cm, compleet met accessoires. Voorzijde geheel te openen.

de Mooiste en grootste dierenwinKels! oudenbosch 2500 M2 (Met dogwash!), bergen op zooM 1000 M 2

Meld u aan voor onze nieuwsbrief op www.aniMalworld.nl en blijf op de hoogte van onze acties

oudenbosch Molenstraat 131 tel 0165 31 39 40

bergen op zooM ravelstraat 74 tel 0164 23 33 49

Ma t/M do vrijdag zaterdag

8.30 - 18.00 8.30 - 20.00 8.30 - 17.00

Ma t/M do vrijdag zaterdag

8.30 - 18.00 8.30 - 20.00 8.30 - 17.00

DSB_20121024  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you