Page 1

thuIS In DE REgIo

15 FEBRUARI 2017 WEEK 7

R E I M E R S W A A L S E

&

K A P E L S E

@RKBode /ReimerswaalseKapelseBode

oPLAgE REIMERSWAAL & KAPELLE 14.000 totALE oPLAgE: 480.000

www.internetbode.nl

Hoe beeld je verdraagzaamheid uit?

Wadi voor drogere voeten in Yerseke

 Lees op pagina 3

 Lees op pagina 5

Zwemfeest in D en Inkel ter ere van Valantijnsdag

Klauteren en spartelen bij Cupido Swim Party W E E K B L A D

W E E K B L A D

Tweede partij grondstoffen xtc gevonden KAPELLE - Aan de Wrangeweg tussen Kapelle en Goes is zondag in een kleine witte vrachtwagen een grote hoeveelheid grondstoffen vermoedelijk voor synthetische drugs gevonden. Donderdag trof de politie in een trailer bij Rilland ook al een grote hoeveelheid drugsgrondstoffen aan. Zondagochtend meldde een voorbijganger de politie dat er een vrachtwagen geparkeerd stond langs de Wrangeweg. Het voertuig had een lekker band en bij het wegtakelen bleek de wagen erg zwaar. Zo trof de politie de drugsgrondstoffen aan. De wagen bleek gestolen. De politie onderzoekt de zaak en bekijkt of er een verband is tussen beide vondsten.

Winterfair op Moerplein Yerseke

KRUININGEN - Jongens en meiden hadden vrijdagavond veel pret in zwembad Den Inkel in Kruiningen. Hier hield Cupido een zwemfeest ter ere van Valentijnsdag. Of Cupido ook raakt M I D D E L B U R G S E & V E E R S E heeft geschoten met zijn liefdespijlen heeft hij niet bekend gemaakt. FOTO COBY WEIJERS

G rondst offen voor één miljard xtc-pillen aangetroffen in trailer bij Bathseweg

M I D D E L B U R G S E & Levensgevaarlijke vondst bij Rilland RILLAND – Een uitzonderlijk grote vondst die levensgevaarlijke situaties had kunnen veroorzaken. Zo noemt de politie het aantreffen donderdag bij Rilland van een enorme hoeveelheid grondstoffen voor het maken van drugs. De politie schat de handelswaarde op honderdduizenden euro’s. “Hiermee hadden zo’n één miljard xtc-pillen gemaakt kunnen worden”, vertelt politiewoordvoerder Pierre-Ine Mattheussens. DOOR BRITTA JANSSEN De grondstoffen zijn donderdag rond 16.00 uur gevonden in een trailer van een vrachtwagen. Die stond op een gemeentelijk parkeerterrein voor vrachtwagens aan de Bathseweg bij Rilland. “De vrachtwagen en trailer dienden vermoedelijk als opslagplaats voor een xtc-laboratorium.” Een opsporingsambtenaar van de gemeente Reimerswaal bracht de zaak aan het licht. “De opsporingsambtenaar kreeg argwaan toen de truck al enige tijd op de

parkeerplaats stond, onzichtbaar vanaf de weg. Hij waarschuwde de politie en die is donderdagmiddag gaan kijken.” Agenten troffen een grote partij grondstoffen voor een xtc-lab aan. “Er waren geen personen bij de vrachtwagen aanwezig. We hebben nog geen verdachten aangehouden”, vertelde de politiewoordvoerder vrijdag. Levensgevaarlijk In de trailer stuitten de agenten op ruim honderd flessen met waterstofgas. “De flessen moeten gestolen zijn, want parti-

t

h

Geldautomaat Weststraat toch weg KAPELLE – Ondanks het protest van het Kapelse college van burgemeester en wethouders haalt ING haar geldautomaat in de Weststraat in Kapelle toch weg. DOOR BRITTA JANSSEN “Het college vindt het erg spijtig dat het automaat verdwijnt, maar legt zich er bij neer aangezien er vooralsnog voldoende andere automaten aanwezig blijven”, laat een woordvoerder van de gemeente Kapelle weten.

u

i

V E E R S E

culieren mogen ze niet kopen.” Verder is er 15.000 kilo caustic soda en 3.000 liter hulpstoffen, zoals methylamine, aceton en dicloormethaan, aangetroffen. “Als deze stoffen bij elkaar waren gekomen, bijvoorbeeld door een ongeluk met de vrachtwagen, dan hadden er levensgevaarlijke situaties ontstaan.” De materialen zijn door een speciaal bergingsbedrijf, met assistentie van de brandweer, afgevoerd. De vrachtauto met trailer is weggesleept. Miljard De handelswaarde van de grondstoffen schat de politie op honderdduizenden euro’s.W “Maar de ontdekking E met E K B L A isDverhinderd dat voor een veel groter bedrag drugs zijn gemaakt.” De politie schat dat met de grondstoffen ongeveer één miljard xtc-pillen gemaakt hadden kunnen worden.

s

W E E K B L A D i

n

d

e

r

De politie is een groot onderzoek begonnen naar de zaak. “We willen bijvoorbeeld de herkomst van de materialen en de vrachtwagen, die een Nederlands kenteken heeft, weten. Ook onderzoeken we waar de grondstoffen naartoe zouden zijn gegaan.” In de buurt, bij de Vierlingweg bij Bath, trof een voorbijganger vorige week woensdag ruim dertig vaten met vermoedelijk drugsafval aan. De politie spreekt van een mogelijke dumpplaats van een xtc-laboratorium. Daarnaast werd zondag een grote hoeveelheid mogelijk drugsgrondstoffen gevonden in een vrachtwagen bij Kapelle. Of deze vondsten iets te maken hebben met elkaar, onderzoekt de politie. Ze vraagt mensen met meer informatie over de zaak zich te melden. Dat kan via telefoonnummer 0900-8844 en 08007000 (anoniem).

e

g

i

o

In december schreven b&w van Kapelle de h deugeldautoi s i n d e r e g i o bank een brief om tet vragen maat bij de boekhandel in de Weststraat uit het oogpunt van de leefbaarheid niet te verwijderen. ‘Wij hechten groot belang aan goed betalingsverkeer in relatie tot de leefbaarheid van onze kernen’, schreef het college. ‘Kapelle-Biezelinge is een woonkern met 9.500 inwoners. Door het verwijderen van deze geldautomaat resteert er slechts één geldautomaat in deze kern.’ Een geldautomaat vindt het college een belangrijke basisvoorziening. Het Kapelse college betreurt het verdwijnen van de geldautomaat in de Weststraat.

YERSEKE - Op woensdag 22 februari wordt er van 15.00 tot 18.00 uur een winterfair gehouden op het Moerplein in Yerseke. Op het programma staat onder meer een kleedjesmarkt van leerlingen van de drie basisscholen in het dorp. Ook zijn er kraampjes en verschillende activiteiten. Medewerkers van de brandweer en politie laten met demonstraties zien wat hun werk zoals inhoudt. Diverse organisaties zijn aanwezig om hun diensten te laten zien. Deze markt in winterse sferen wordt georganiseerd door het sociaal team Yerseke, een samenwerkingsverband van partijen die actief zijn op het gebied van welzijn en zorg.

Vrouw (32) overleden bij ongeval Vierwegen KAPELLE – Een 32-jarige vrouw uit Goes is vorige week maandagavond overleden na een ernstig ongeval bij de Vierwegen bij Kapelle. Het ongeluk gebeurde rond 20.20 uur. Hulpverleners waren volgens de politie snel aanwezig. De hulpverleners probeerden de vrouw nog te reanimeren, maar de pogingen om haar leven te redden mochten niet baten. Het slachtoffer overleed ter plekke. De politie liet weten dat de vrouw achterop een vrachtwagen is gereden. De exacte oorzaak van het ongeval was vorige week nog niet bekend. Over het onderzoek naar de oorzaak was voor het ter perse gaan van deze krant nog niet meer informatie naar buiten gebracht.

Muziekmiddag voor Onyame in Biezelinge BIEZELINGE - Op zondag 19 februari wordt in Biezelinge een muziekmiddag gehouden voor stichting Onyame. In de Mozeskerk en basisschool De Linge staan allerlei activiteiten op het programma. In de kerk treden organist Arjo Gouw, het Jeugdorkest van Ons Genoegen en het Kapels Gemengd Koor, Nova Musica, Kindercantorij Parels en Nova Melodica op. De school biedt onder meer magic-shows, workshops knutselen, muziek maken en ballonfiguren maken, presentaties van de stichting en een spelletjestafel. De toegang is gratis. Er wordt geld ingezameld voor Onyame. Deze stichting zet zich in voor arme mensen in Ghana. Meer info: www.onyame.nl.


Blikschade? ABDIJSTRAAT 2, KAPELLE WWW.DE-FRUITSCHUUR.NL ■ TEL: 0113-341746

GROENTE EN FRUIT

Witlof .............................................. 500 gram 0.69 Hollandse Komkommer ........ per stuk 0.99 Bloemkool ...................................... per stuk 1.49 NI EU WE OO GS T 2.5 kilo 2.50 Marokkaanse Nicola´s........... DE NIEUWSTE SMARTPHONES DEHand NIEUWSTE SMARTPHONES Sinaasappels.................. 10 stuks 2.50 KEUZE UIT UIT ALLE NETWERKEN! KEUZE ALLE NETWERKEN! Zeeuwse Elstar ............................... 4 kilo 3.99 POOTAARDAPPELEN

(FRIESLANDER EN EERSTELING)

TUINZADEN, SLA-PLANTEN EN PLANTUIEN OOK HEBBEN WIJ WEER PRACHTIGE VIOOLTJES!!!

DE NIEUWSTE SMARTPHONES KEUZE UIT ALLE NETWERKEN!

DE NIEUWSTE SMARTPHONES KEUZE UIT ALLE NETWERKEN!

AANBIEDINGEN GELDIG VAN WOENSDAG T/M ZATERDAG

DE NIEUWSTE SMARTPHONES KEUZE UIT ALLE NETWERKEN!

DE NIEUWSTE SMARTPHONES KEUZE UIT ALLE NETWERKEN! DE NIEUWSTE SMARTPHONES

KEUZE UIT ALLE NETWERKEN!

DE NIEUWSTE SMARTPHONES KEUZE UIT ALLE NETWERKEN!

4614 HH

DE NIEUWSTE SMARTPHONES KEUZE UIT ALLE NETWERKEN!

DE NIEUWSTE SMARTPHONES KEUZE UIT ALLE NETWERKEN!

4651 dJ

jammer dat ons werk onzichtbaar is..

autoschadeteam.nl

Torenpad 18a, Etten Leur T:076-2030022

DE NIEUWSTE SMARTPHONES DE NIEUWSTE SMARTPHONES Torenpad 18a, NETWERKEN! Etten Leur T:076-2030022 UIT ALLE DE NIEUWSTE SMARTPHONES KEUZE Torenpad 18a, Etten Leur T:076-2030022 DE NIEUWSTE SMARTPHONES DE NIEUWSTE SMARTPHONES NIEUWSTE SMARTPHONES Torenpad 18a, Etten Leur T:076-2030022 NIEUWSTE SMARTPHONES DE NIEUWSTE SMARTPHONES KEUZE UIT ALLE NETWERKEN! KEUZE UIT ALLE NETWERKEN! KEUZE UIT ALLE NETWERKEN! DEDE NIEUWSTE SMARTPHONES KEUZE UIT ALLE NETWERKEN! DEDE NIEUWSTE SMARTPHONES DE NIEUWSTE SMARTPHONES Torenpad 18a, Etten Leur T:076-2030022 KEUZE UIT UIT ALLEALLE NETWERKEN! KEUZE NETWERKEN! KEUZE UIT UIT ALLE NETWERKEN! KEUZE ALLE Torenpad 18a,NETWERKEN! Etten Leur T:076-2030022 KEUZE UIT UIT ALLEALLE NETWERKEN! KEUZE NETWERKEN! Torenpad 18a, Etten Leur T:076-2030022 Torenpad 18a, Etten Leur T:076-2030022

Torenpad 18a, Etten Leur T:076-2030022

fruiTeniersdreef 8 4614 HH bergen op zoom 0164-261691

Torenpad 18a, Etten Leur T:076-2030022

4701 br

Torenpad 18a, Etten Leur T:076-2030022

Torenpad 18a 4872 Xn eTTen-leur 076-2030022

Waterontharder of Zout nodig? www.waterservicezeeland.nl

4872 Xn

Torenpad 18a 4872 Xn eTTen-leur 076-2030022

geerT vinckesTraaT 2a 4651 dJ T:076-2030022 sTeenbergen Torenpad 18a, Etten Leur 0167-566444 roselaarplein 19 4701 br roosendaal 0165-570385

Torenpad 18a Torenpad 18a 4872 Xn eTTen-leur 4872 Xn eTTen-leur 076-2030022

076-2030022

fruiTeniersdreef 8 4614 HH bergen op zoom fruiTeniersdreef 0164-261691

8 4614 HH bergen op zoom geerT vinckesTraaT 2a 0164-261691 4651 dJ sTeenbergen

fruiTeniersdreef 8 4614 HH bergen op zoom Torenpad 18a, Etten Leur T:076-2030022 0167-566444 0164-261691 Torenpad 18a, Etten Leur T:076-2030022 geerT vinckesTraaT 2a roselaarplein 19 4651 dJ T:076-2030022 sTeenbergen Torenpad 18a, Etten Leur 4701 br roosendaal geerT vinckesTraaT 2a 0167-566444 0165-570385 eTTen-leur Torenpad 18a 076-2030022 Torenpad 18a,Etten Etten Leur 4651 dJT:076-2030022 sTeenbergen Help Alzheimer overwinnen. Torenpad 18a, Leur T:076-2030022 bergen op zoom fruiTeniersdreef 8 0164-261691 0167-566444 Dan hoeft niemand roselaarplein 19 sTeenbergen geerT vinckesTraaT 2a 0167-566444 Torenpad 18a, Etten Leur T:076-2030022 zichzelf te verliezen. 4701 br roosendaal roosendaal roselaarplein 19 0165-570385 roselaarplein 19 0165-570385 Torenpad 18a, Leur T:076-2030022 www.alzheimer-nederland.nl HoogerHeide raadHuissTraaT 0164-201401 4701Etten br83roosendaal 0165-570385 Torenpad 18a, Etten Leur T:076-2030022

Torenpad 18a, Etten Leur T:076-2030022

SIEMENS WASDROGER WT47W590NL Schoon genoeg van vuil tapijt?

VLIEG NAAR DE MAAN

chem-Dry Droger, schoner, gezonder • • • • •

Voor particulieren en bedrijven Snel droog en langer schoon Vuilafstotende behandeling Specialist in moeilijke vlekken Speciale behandeling voor Berbers, Perzen etc.

Ook voor meubelreiniging

Slabbekoorn voorheen ChemDry Brooymans

Bergen op Zoom Goes 0800 - 4477999 (gratis) 0164-245005 0113-229020

Bel voor gratis advies en prijsopgave.

Dé tapijt- en meubelreinigers www.chemdryslabbekoorn.nl slabbekoorn@chemdry.nl

Middelburg Roosendaal Roosendaal Goes 0118-639623 0165-529955

• WARMTEPOMPDROGER • CAPACITEIT 9KG • CONDENSWATERAFVOERSYSTEEM

• ENERGIEKLASSE A++ • ZELFREINIGENDE CONDENSOR • ONZE BEKENDE SERVICE KRIJGT U ERBIJ CADEAU!

NORMAAL € 899,-

NU

€849.-

Aanbieding geldig t/m 28-02-2017 Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

Oude Zandweg 24a 4361 SK Westkapelle 0118 572 427 info@aangeenbrugelectro.nl www.aangeenbrugelectro.nl www.datrepareerikzelfwel.nl

OOK VOOR REPARATIE AAN UW WITGOED!


actualiteit

Reimerswaals college van burgemeester en wethouders vindt plan voor Krabbendijke te duur

Geen nieuwbouw bij zorgcomplex voor dorpshuis KRABBENDIJKE - De dorpshuisactiviteiten voor Krabbendijke krijgen geen plek bij de nieuwe zorgwoningen van Ter Weel bij zorgcentrum Nieulande. De gemeente Reimerswaal onderzocht de mogelijkheid om de activiteiten van dorpshuis De Meijboom te verhuizen naar nieuwbouw bij de zorgwoningen. “Het is te duur”, stelt wethouder Izak Vogelaar. Daarmee blijft het huidige dorpshuis in gebruik. De gemeente bekijkt samen met de klankbordgroep hoe De Meijboom vernieuwd kan worden en efficiënter gebruikt. DOOR BRITTA JANSSEN De wethouder is teleurgesteld over de uitkomst van de haalbaarheidsstudie. Vogelaar vindt dat een dorpshuis meer waarde heeft bij een zorgcomplex. De Meijboom ligt niet centraal in het dorp. “Ik maak me zorgen over de terugloop in het gebruik van De Meijboom”, zegt Vogelaar. “Daardoor komt de exploitatie onder druk te staan.” Duur Als ouderen een dorpshuis in de buurt hebben, kunnen ze het eenvoudiger bezoeken en dat zou het gebruik van het dorpshuis kunnen verhogen. “Met de verbouw bij Ter Weel hebben we overlegd over het onder een dak brengen van de functies. Er bleek veel overlap. Daarom onderzochten we of we een slag konden slaan om kosten te delen.” Het huidige dorpshuis is toe aan renovatie en bij het zorgcomplex kon er nieuw gebouwd worden. “In het onderzoek hebben we de ruimtes van het dorpshuis één op één overgezet. Als we zouden meebouwen met Ter Weel zouden we ongeveer 2,2 miljoen euro moeten investeren.” Alles bij elkaar zou de gemeente volgens de wethouder zo’n 65.000 tot 80.000 euro per jaar meer geld kwijt zijn aan het dorpshuis dan nu. “Dat vinden we te duur. Voor-

dat je de meerkosten hebt terugverdiend, ben je tien tot dertien jaar verder en dat is te lang.” Bezuinigen De bezetting van De Meijboom voor sociaal-culturele activiteiten noemt Reimerswaal redelijk. ‘In vergelijking met andere dorpshuizen is het aan de lage kant’, staat in een gemeentelijke nota. Momenteel zijn er vier groepen die De Meijboom structureel gebruiken.

‘De Meijboom is redelijk bezet’ Stichting Senioren Reimerswaal biljart dagelijks en sjoelt wekelijks. De Vrouwen van nu houden maandelijks een bijeenkomst en de Vogelvrienden houden maandelijks een bijeenkomst en jaarlijks een vogeltentoonstelling. De protestantse gemeente houdt een keer in de twee weken de zondagsdienst in Krabbendijke. De andere week is dit in Rilland. ‘Daarnaast zijn er incidentele gebruikers, uitvaartbijeenkomsten en wordt het dorpshuis in het weekeinde regelmatig verhuurd voor bruiloften.’

De dorpshuisactiviteiten voor Krabbendijke blijven in De Meijboom.

De haalbaarheidsstudie is ook ingegeven door het feit dat de gemeente 50.000 euro wil bezuinigen op haar uitgaven voor de dorpshuizen. Nu het college van burgemeester en wethouders nieuw bouwen met Ter Weel te duur vindt, blijven de activiteiten in De Meijboom.

“We kijken samen met de klankbordgroep hoe we het dorpshuis kunnen verbeteren. Zo kunnen we de kosten verlagen met verduurzaming, al gaat het dan niet om grote bedragen.” De wethouder verwacht hiermee jaarlijks zo’n duizend tot tweeduizend euro te kunnen besparen. “Dat we niet meer bezuinigen heeft op dit moment

ARCHIEFFOTO BENNIE KRAJENBRINK

geen consequenties. De bezuiniging van 50.000 euro heb ik bijna binnen. Dat het dorpshuis voor Krabbendijke behouden blijft staat buiten kijf. We hebben daar een lopend dorpshuis en het benodigde onderhoud voor De Meijboom is voorzien. Maar nieuwbouw met Ter Weel leek toekomstbestendiger.”

Uitgeverij de Bode, dé nummer 1 in effectief huis-aan-huis bereik

Verspreid uw folder via Weekblad de Bode! Uitgebreide mogelijkheden van ontwerp en drukken tot op de deurmat. Kijk voor meer informatie op www.internetbode.nl/folderverspreiding of neem geheel vrijblijvend contact op met Huub Aarts, tel. 076-5998111

Jeugdtheaterschool Zeeland werkt samen met drie Kapelse basisscholen

Groep 6 maakt theater over ‘verdraagzaamheid’ KAPELLE - De drie Kapelse basisscholen De Linge, ’t Honk en De Moolhoek doen de komende maanden mee aan DOOR JENINE HOOGLANDER een bijzonder samenwerkingsproject; een theaterproject met als thema ‘verdraagzaamheid’. Het project bestaat uit twee delen, een deel onder schooltijd en een deel na schooltijd. “Als school vinden wij het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met allerlei aspecten van het onderwijs”, vertelt Marjan de Graaf, locatieleider van De Moolhoek. “Daar hoort cultuur natuurlijk ook bij. Verdraagzaamheid is een actueel thema. Het is altijd goed om het hierover te hebben met de kinderen.” Geluidjes In het eerste deel van het project krijgen alle kinderen uit groep zes van de drie basisscholen in februari vijf keer een toneelles en drie keer een zangles. De eerste lessen vonden vorige week plaats.

‘Het is verrassend leuk’

De kinderen van groep 6 van De Moolhoek krijgen les van theaterdocente Sara Zwigtman.

FOTO MARJAN DE GRAAF PaGiNa 3

De lessen worden gegeven door theaterdocente Sara Zwigtman en zangdocente Marieke van Dijk van de Jeugdtheaterschool Zeeland. “Ik vond de zangles verrassend leuk”, vertelt de 10-jarige Nina de Punder van De Moolhoek. “Eigenlijk is muziek niet zo mijn ding. Tijdens de zangles heb ik ontdekt dat ik het wel heel leuk vind en ik heb ook

ontdekt dat ik het best een beetje kan. We hebben het liedje gezongen van Junglebook in het Nederlands. We hebben hard en zacht gezongen en we moesten geluidjes maken op toonhoogte.” Verdraagzaamheid Tijdens het tweede deel van het project, eind maart, wordt er onder leiding van de Jeugdtheaterschool een voorstelling gemaakt. De drie Kapelse scholen zijn blij met de bijzondere samenwerking tussen hen en de Jeugdtheaterschool Zeeland. Van alle drie de scholen kunnen er vijf kinderen meedoen aan dit toneelstuk. Als er meer dan vijf kinderen per school zich aanmelden dan wordt er geloot. Op 29 juni wordt het toneelstuk met het thema ‘verdraagzaamheid’ opgevoerd voor alle kinderen en hun ouders. “Verdraagzaamheid, ik weet niet precies wat dat betekent”, zegt de 9-jarige Lisa Raadtgever. “Ik weet wel dat het iets met pesten te maken heeft. Gelukkig gebeurt dat bij ons en op de hele brede school maar weinig. Het leuke is dat bij de zangles alle kinderen meedoen en wij gaan ook allemaal meezingen tijdens de uitvoering. Ik vind solo zingen nog een beetje eng. Met alle kinderen samen zingen vind ik het leukst. Ik had niet verwacht dat zingen zo leuk kan zijn. Het is nog leuker omdat we dan even geen taal of rekenen hebben.”


ASCO ZEELAND ZET RAMEN & DEUREN OPEN! 17 & 18 FEBRUARI

IEDERE DAG: ANTIINBRAAK DEMONSTRATIES

* vraag naar de voorwaarden

PRESENTATIE: “Geld verdienen met Isoleren”

over de subsidie energie besparende maatregelen

Tijdens de demonstraties zorgen wij voor een hapje en een drankje

ASCO ZEELAND MORTIEREBOULEVARD 40 4336 RA MIDDELBURG 0118-441944 WWW.ASCOZEELAND.NL


actualiteit

Column Addo Sprangers

Speciale klinkers laten water makkelijker door

Wadi tegen wateroverlast Kerkhoekstraat Yerseke

YERSEKE - De herinrichting van de Kerkhoekstraat in Yerseke, om de kans op wateroverlast in huizen te verkleinen, is vorige week begonnen. De nieuwe bestrating kan regenwater beter verwerken. In de Marijkelaan, bij de Kerkhoekstraat, komt een wadi, een parkachtige groenstrook die regenwater bergt. wadi aanleggen parallel langs de Marijkelaan, op de plek waar nu nog parkeerplaatsen zijn. Die worden verplaatst naar het gemeentelijke terrein achter de nieuwe huizen van woningcorporatie R&B Wonen. De wadi wordt een soort verlaagd plantsoen, met een paadje, gras, bomen, banken en een bruggetje. Het lijkt op een parkje en er kan ook in gewandeld en gespeeld worden, maar het is in de eerste plaats een voorziening voor waterberging. “We moeten eraan wennen dat er bij extreme regenval water op straat staat. We kunnen wateroverlast in huizen in de Kerkhoekstraat niet uitsluiten, maar met deze aanpassingen wordt de kans op wateroverlast aanzienlijk kleiner.”

Vermoedelijk

Vermoedelijk bent u zeer geïnteresseerd in lokaal nieuws omdat u deze editie van Weekblad de Bode leest. En vermoedelijk bent u op deze manier ook bij deze column beland. Vermoedelijk is de kop hierboven vervolgens aanleiding geweest om verder te lezen. En vermoedelijk zal òf de geschreven kop òf de beeltenis van de schrijver dezes daarbij de doorslag hebben gegeven. Helemaal zeker weten kan ik dat natuurlijk nooit, maar dat geldt voor zoveel zaken. Het leven hangt dan ook van vermoedens aan elkaar. Zo vermoed ik dat Patricia Paay bijkans een hartverzakking moet hebben gekregen op het moment dat ze er achter kwam dat er op het Internet een plasseksfilmpje circuleert waarin zij een prominente hoofdrol vertolkt. Anderen echter vermoeden dat het hier gaat om een ordinaire publiciteitsstunt, terwijl weer anderen hun vermoeden uitspreken dat de bejaarde diva erop uit is om een financieel slaatje uit de hele affaire te slaan. Zo spelen er in het nieuws regelmatig zaken waarbij de nodige vermoedens om de hoek komen kijken. Dat de voetballer Nemanja Gudelj plotseling motivatieproblemen kreeg bij Ajax, had vermoedelijk vooral te maken met de belangstelling van de Chinese club Tianjin Teda. Vermoedelijk zijn die motivatieproblemen ook als sneeuw voor de zon verdwenen nu hij na zijn transfer naar die club zo’n vijf miljoen euro per jaar gaat verdienen. Nog een voorbeeld. De Egyptenaar die laatst met kapmessen het Louvre in Parijs probeerde binnen te dringen, had die vermoedelijk niet meegebracht om een appeltje te schillen. Toch? Vermoedelijk wil men dergelijke shit in België heel graag voorkomen, want daar is onlangs een nieuwe wet aangenomen die het mogelijk maakt om allochtonen - ook zij die in België zijn geboren - uit te zetten omdat zij wellicht een gevaar vormen voor de openbare orde of de nationale veiligheid. Op basis van vermoedens dus, zonder veroordeling. Alsof u van een politieagent een bekeuring krijgt omdat hij vermoedt dat u te hard heeft gereden. Of alsof u wordt opgepakt omdat u vermoedelijk van plan bent om Patricia Paay de loef af te steken met een nog veel schokkender filmpje. Vermoedens worden aldus tot waarheid verheven zonder dat er overtuigend bewijs is geleverd. Vermoedelijk zit u daar niet op te wachten. Ik vermoed dan ook dat hierover het laatste woord nog niet is gesproken.

Colofon

Kantoor regio Zeeland Keizerstraat 3a, 4461 AN Goes, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Molenstraat 17a-1, 4881 CP Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 ReimerswaalseKapelseBode RKBode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondent Jenine Hooglander Acquisitie Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 12.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 10.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111 Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 07

De oplossing van deze puzzel is in week 08 te vinden op www.internetbode.nl

De wadi (rechts) in de Marijkelaan is in de eerste plaats een voorziening voor waterberging, maar je kunt er ook wandelen en spelen.

DOOR BRITTA JANSSEN Naast de wadi komt er een nieuw schoonwaterriool en waterdoorlatende bestrating. Het werk wordt in fases uitgevoerd en is als het meezit eind mei klaar. In de eerste fase is het oostelijke deel van de Kerkhoekstraat aan de beurt. Daarna verplaatsen de werkzaamheden zich in westelijke richting, tot aan de kruising met de Marijkelaan. De Kerkhoekstraat ligt op een punt hoger en daardoor kan het water op straat hier bij regenval niet makkelijk wegstromen. Door de straat op te hogen verdwijnt deze ‘kuil’. Bij de herbestrating worden speciale stenen - waterpasserende verharding - gebruikt, waarlangs het regenwater eenvoudiger de grond in gaat. Hier komt het via drainage in de nieuwe hemelwaterriolering terecht. “Je hebt ook waterdoorlatende verharding, maar die klinkers slibben sneller dicht”, legt een woordvoerder van de gemeente Reimerswaal uit.

De riolering voor afvalwater in de Kerkhoekstraat heeft volgens de gemeente Reimerswaal nog geen onderhoud nodig. Deze riolering ligt er sinds 1973 en verkeert nog in goede staat, is in een gemeentelijke nota te lezen. Vroeger werd de riolering in Nederland aangelegd zonder gescheiden afvoer van vuil water en regenwater. Bij de aanleg van nieuwe rioleringsbuizen en vernieuwing van riolering komen er steeds vaker aparte buizen voor regenwater en vuil water. Ook wordt er steeds vaker gekozen voor berging op straat en afvoer van het water bovengronds. Zo ook in de Kerkhoekstraat. Dit hemelwaterriool wordt aangesloten op een nieuw te graven waterberging in de Marijkelaan. Het regenwater kan voor andere doeleinden gebruikt worden en belast daarnaast de rioolwaterzuivering niet. Wadi Omdat er geen sloten in de buurt van de Kerkhoekstraat zijn om het regenwater naar af te voeren, laat de gemeente een

Opslag Door de klimaatverandering zijn er steeds vaker korte, hevige regenbuien die de riolering kunnen overbelasten. Dat heeft tot gevolg dat straten blank staan en water huizen inloopt. “Grotere rioolbuizen zijn de oplossing niet, want daaraan zit technisch een maximum. Toekomstbestendig is water bovengronds bergen en afvoeren.” Dat kan bijvoorbeeld met een wadi. Gemeenten willen daarnaast de burgers meer betrekken bij waterberging. Bij nieuwbouw wordt er beter rekening gehouden met het afvoeren van regenwater en huiseigenaren moeten hiervoor zelf ook voorzieningen treffen. Dat kan bijvoorbeeld een ondergrondse opslag voor water in de tuin zijn.

HGZ

®

geveltechniek

Van Cittersweg 2a - Arnemuiden T 0118 75 02 07 www.hgzgeveltechniek.nl Kozijnen - zonwering gevelbekleding en goten veranda’s - rolluiken

Ook gelezen op NU.NL? Proef in Reimerswaal en Kapelle

Meer overleg over kinderen die extra zorg behoeven KAPELLE/KRUININGEN - In de gemeente Kapelle en Reimerswaal begint 6 maart een proef om de basisschoolkinderen die extra zorg nodig hebben anders te begeleiden. In de nieuwe opzet komen de betrokkenen, zoals medewerkers van de school en zorgverleners, vaker bij elkaar om te overleggen over de kinderen. ‘Anno 2017 willen we open en transparant en vooral mét de ouders aan tafel zaken bespreken’, staat in een nota van de gemeente Reimerswaal over de proef. DOOR BRITTA JANSSEN Enkele jaren geleden heeft de aansluiting tussen het basisonderwijs, zorg en jeugdhulpverlening vorm gekregen binnen de Zorg Advies Teams (ZAT). Deze teams veranderen in School Advies Teams (SAT), onder meer omdat professionals uit de zorg en interne begeleiders op basisscholen elkaar willen consulteren en samen met de ouders zaken willen bespreken. Omdat gemeenten verantwoordelijk zijn geworden voor meer taken die te maken hebben met zorg en onderwijs zijn zij ook betrokken bij de SAT. Verbetering

© www.sudokusite.nl

In de nieuwe opzet zijn de vaste deelnemers van het SAT de intern begeleider van de school, de aan school verbonden orthopedagoog, de aan het dorp verbonden Jeugdverpleegkundige GGD of jeugdarts en indien nodig een maatschappelijk werker vanuit het gebiedsteam Kapelle en Reimerswaal. Andere deelnemers die kunnen aansluiten zijn leerkrachten, directeuren, ambulant begeleiders en experts die - in overleg met ouders - een bijdrage kunnen leveren aan de oplossingsrichting. Er komen vijf bijeenkomsten per schoollocatie per schooljaar en die duren maximaal anderhalf uur. “Ouders worden altijd uitgenodigd en gemotiveerd om bij de bespreking van hun kind aanwezig te zijn”, vertelt de

Reimerswaalse wethouder Hans de Kunder. “Doordat de SAT’s op de individuele scholen overleggen neemt de frequentie van overleg toe.” Volgens de wethouder kunnen de betrokkenen (mogelijke) problemen zo sneller signaleren. “Met tijdige inzet van passende hulp bied je goede zorg en kunnen we naar verwachting ook de inzet van duurdere zorg voorkomen.” De betrokken partijen evalueren de proef in juli» 2017 en 2018. “Binnen en de Berséba Gevelbekleding goten scholen zijn de School Advies Teams al » Zonwering langer actief onder de naam Ondersteuningsteam. De evaluatie van deze teams laat zien dat de nieuwe werkwijze een enorme verbetering oplevert ten opzichte van de oude situatie.”

Dit artikel verscheen afgelopen week op www.internetbode.nl en Nu.nl. Weekblad De Bode werkt samen met de landelijke nieuwssite. Op www.nu.nl/beveland en via de app van Nu.nl kunt u het laatste nieuws volgen uit de gemeenten Kapelle, Reimerswaal, Goes, Borsele en Noord-Beveland. PaGiNa 5


Deelnemers van het eerste uur dit weekeinde (weer) te vinden op Modelbouwshow

Aan passie voor modelbouw is in 25 jaar niets veranderd

KomJok in Rilland

GOES - Ze waren beiden een kwart eeuw geleden van de partij op de eerste editie en zijn er dit weekeinde weer bij. Er is in de afgelopen 25 jaar misschien veel veranderd aan de Modelbouwshow in de Zeelandhallen in Goes, maar de passie van de deelnemers van het eerste uur voor hun hobby is nog altijd onverminderd groot. De 25e editie van de grootste modelbouwbeurs van de Benelux vindt zaterdag en zondag plaats.

SAMEN eten tijdens KomJok in sept 2016.

RILLAND - Na de geslaagde eerste Komjokin september 2016 vindt op vrijdagavond 17 februari de tweede keer KomJok plaats, en dit keer vind hij plaats in basisschool De Horizon in Rilland. KomJok is de Reimerswaalse versie van wat ook wel Kliederkerk heet en betekent ‘Kom je ook?’. Het is SAMEN eten, SAMEN ontdekken en SAMEN vieren om andere mensen, jong en oud, van binnen en buiten de kerk beter te leren kennen.

FOTO JEROEN MENTZEL

Iedereen is welkom. Jong en oud, een plek voor kinderen waar iedereen welkom is. KomJok duurt ongeveer twee uur en is creatief en KEI-gezellig. Dit keer is het thema KLEIN en groot en er zullen deze avond heel wat dingen worden omgegooid, zeker komen dus! De deur staat open vanaf 17.00 uur en we starten om 17.30 uur. Kom gezellig mee-eten, mee vieren en mee ontdekken, u, jij, jullie zijn van harte welkom! Tot 13 februari kun je je opgeven via komjok@ zeelandnet.nl.

Over ‘Boeken horen erbij’

Ruud Driessen is dit weekeinde met Modelvliegclub Delta weer van de partij op de Modelbouwshow. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

DOOR EUGÈNE DE KOK Wil Dirksen van Modelspoorgroep Drechtsteden uit Dordrecht was op de eerste editie in de ‘oude’ Zeelandhallen aanwezig. “Sindsdien zijn we met een aantal leden nog drie keer als bezoekers op de beurs geweest”, zegt hij. “Je moet er even voor reizen, maar het is een zeer aantrekkelijk evenement, omdat alle onderdelen van onze hobby er zijn vertegenwoordigd.” Zaterdag en zondag neemt de club weer deel met een modelspoorbaan. De leden hebben een paar modules van de baan, waarmee ze in 1993 in Goes stonden, ‘opgepoetst’ en deze gecombineerd met nieuwe onderdelen. “Op de baan zie je onder meer het Station Zwijndrecht, de nieuwe brug van Zwijndrecht en de molens.” Net als Dirksen is Ruud Driessen uit Kats een oudgediende. Ook hij was er de eerste keer bij, met Modelvliegclub Delta. “Het was allemaal redelijk provisorisch”, lacht hij. “Wij stonden achterin de loods. Er waren daar allemaal netten gespannen, zodat de vliegtuigen en helikopters niet op het publiek zouden landen als er iets mis zou gaan. Verder stond alles gewoon op de grond, met wat dranghekken eromheen. Nu krijgt iedereen keurig een tafel.” Speelgoed Driessen is daarna vaak naar Goes gegaan. Hij vindt ‘het sfeertje’ goed en het is volgens hem een mooie gelegenheid om het publiek te laten zien waarmee je als club bezig bent. “Het is niet dat je er veel leden aan over houdt, maar je moet er gewoon bij zijn.” Driessen neemt het ‘speelgoed’ dan ook voor lief, zegt hij lachend. “Er is elk jaar een hal bestemd voor Lego. Dat is leuk voor de bezoekers en het zijn leuke mensen, maar het is geen modelbouw. Bij ons moet technisch ook alles kloppen.”

Nostalgie Zowel zaterdag als zondag zijn de Zeelandhallen in Goes geopend van 10.00 uur tot 18.00 uur. Organisator Jan van ‘t Veen zegt dat de bezoekers een mooi evenement krijgen. De entree ademt nostalgie met oude modelbouw en een kermis. In de Noordzeehal zien de mensen verder onder meer de treinbanen, een megakraan van Fischertechnik en een nagebouwd model op ware grootte van een zogenaamde ‘showman’, die in vroeger tijden de kermis van stroom voorzag. “Bovendien is er voor het eerst een stukje met grondverzetma-

chines”, aldus Van ‘t Veen. In de Westerscheldehal staan zoals altijd de vliegtuigen, raceauto’s, de Meccano-verenigingen en de modelboten. Het bassin waarin de laatste zijn te zien is na een jaar afwezigheid terug. De laatste hal is zoals altijd weer het domein van Legoclub De Bouwsteen. De toegangsprijs voor volwassenen is elf euro, kinderen tot twaalf jaar betalen vijf euro. Kaarten zijn online te bestellen via www.zeelandhallen.nl. In de voorverkoop zijn de tickets een euro goedkoper dan aan de deur.

Win gratis kaarten GOES - In het kader van het 25-jarig jubileum heeft organisator Jan van ‘t Veen een prijsvraag georganiseerd.

Het is wel belangrijk om de juiste soort complimenten te geven voor een optimaal resultaat. Er zijn namelijk ook complimenten die een tegengesteld effect bereiken. Laat u inspireren op donderdag 9 maart. De bijeenkomst vindt plaats van 19.30 tot

RILLAND - Rillandse peuters en kleuters werken in de maand februari samen aan het gezamenlijke thema: Boeken. Dit zijn de kleutergroepen van de Reigersberg, de Zandbaan en de Horizon, peutergroep Kibeo Cromvlietstraat en kinder-dagverblijf Kibeo Hontestraat. Iedere groep besteed aandacht aan boeken. De kleuters van ICBS de Horizon werken het prentenboek Woeste Willem uit. De peuters en kleuters van de Zandbaan werken Het letterwinkeltje, het cijferwinkeltje en het kleurenwinkeltje uit. De kleuters van OBS De Reigersberg besteden aandacht aan boeken die geschreven en

getekend zijn door Eric Carle. De peuters van Kibeo Cromvlietstraat werken over Rupsje Nooitgenoeg en de peuters van Kibeo Hontestraat werken over het prentenboek: Muis gaat op zoek naar een ander huis. Tentoonstelling Dit thema wordt afgesloten met een tentoonstelling op maandag 20 februari van 18.00 tot 19.00 uur in het gebouw van ICBS de Horizon. Er worden werkjes van de kinderen tentoongesteld en ook de bibliotheek is aanwezig met een boekenstand. De koffie, thee en limonade staan voor u klaar. We hopen dat u allen naar deze gezellige avond komt!

Thuiswedstrijd voor Rillandia 1 Programma Zaterdag 18 februari 14.30 Rillandia 1-VVC’68 1 13.00 Rillandia 2-SPS 2 10.30 JO19-1-Wolfaartsdijk JO19-1 10.45 JO17-1-HSC’28 JO17-1

11.30 NSV MO15-1-MO15-1 09.30 Kwadendamme JO13-1-JO13-1 10.15 Nieuwland JO13-2-JO13-2 09.30 JO11-1-Kapelle JO11-2 09.30 WVV’67 JO9-2-JO9-1 09.30 JO7-1-Goes JO7-2

Talenten Reimerswaal nemen het op tegen Sv Nieuwdorp

Jong Reimerswaal-SV Nieuwdorp O23 Er zijn in totaal 25 vrijkaarten voor de show van volgend jaar mee te verdienen. Bij de infostand in de Noordzeehal ligt een formulier waarop kan worden ingevuld op welke baan bovenstaand voorwerp, dat in het echt in Middelburg is te vinden, is te zien. Wie kans wil maken op kaarten voor de 26e editie van de Modelbouwshow moet zaterdag of zondag dus even langs de infostand lopen.

‘Meer plezier met de juiste complimenten’ KRUININGEN - Mensen krijgen meer plezier, raken gemotiveerd en gaan beter presteren door het krijgen van complimenten.

Rillandse peuters en kleuters werken samen

21.30 uur in het dorpshuis te Kruiningen. Deze workshop gaat over het belang van het geven van complimenten. Er wordt toegelicht welke soort complimenten juist wél en welke niet werken aan de hand van praktijkvoorbeelden van trainers met daarbij handige tips en tricks. U zult merken dat door de juiste complimenten er in de groep, het team en/of de vereniging een positieve sfeer ontstaat waardoor het plezier de boventoon voert. Inschrijven kan

tot dinsdag 21 februari via www.reimerswaalvoorelkaar.nl/cursusaanbod. Deze workshop komt voort uit een samenwerking tussen de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle, Reimerswaal en SMWO en richt zich op vrijwilligers van vrijwilligersorganisaties. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Reimerswaal, Jordan van Langevelde, tel. 0113-395371, mail; j.van.langevelde@reimerswaal.nl. PAGINA 6

REIMERSWAAL - Na een periode waarin de jeugdige talenten uit Reimerswaal in competitieverband uitkwamen voor hun clubs, even iets anders. Zij nemen het op tegen een selectie onder de 23 jaar van sportvereniging Nieuwdorp, dit op maandag 20 februari op de sportcomplex ‘De Kruse Mat’ te Kruiningen. Ook speelt het Reimerswaal Elftal op 25 februari tegen een wel heel mooie tegenstander, namelijk tegen Jong KV Mechelen op sportpark ‘Keizershoofd’ te Waarde. Hierover komende week meer. Voorlopige selectie Jong Reimerswaal (Vv Yerseke) Colin Hout, Jorn Lindenberg, Robin Burger, Jari Christiaanse, (Vv Kruiningen) Mario Gjoka, (Vv Hansweertse Boys) Ramon Schrier, (Vv Rillandia) Ali Gu-

nes, Laurent Roeland, Wessel in de Weij, (Vv Krabbendijke) Armin de Bat, Laurens van Gorsel, Jeroen Sent, Pierre Borgo, (Sc Waarde) Davey Tolhoek, Stefan Dijl en Henk-jan Everse. Begeleiding: Eddie Kiesenberg (coach), Buddy Aschman (ass.-coach), Adriaan van de Plasse (leider), Arthur Verbrugge (verzorger), Jordan van Langevelde (coördinator). Voorlopige selectie SV Nieuwdorp O23 Leon de Goffau (k), Remon v/d Gruiter (k), Bart Otte, Remy de Jonge, Nino de Jonge, Jerzy Traas, Jeffrey de Vos, Rik de Vos, Sjoerd Kastelijn, Jurian Hage, Michey Klaassen, Jasper Blok, Pieter de Vos, Ruben Hage, Robin Franse, Nick Meijers en Martijn de Goffau. Scheidsrechter op deze wedstrijd: Guus Johann.


dé beStemmiNg voor eeN dAgje uit iN zeelANd... Speelboerderij in ‘s-Heer Arendskerke zet nieuwe stap met grote verbouwing

Nieuwe Klok’uus is veel groter, gezelliger, leuker en rustiger ‘s-HEER ARENDSKERKE - “Overweldigend.” Zo noemen Marnus en Anne-Marie Lokerse de belangstelling voor het Klok’uus sinds de heropening, net voor de kerstvakantie. De speelboerderij aan de Wissekerkseweg in ‘s-Heer Arendskerke is in oppervlakte vier keer zo groot geworden en toch is de toch al leuke sfeer alleen maar verbeterd.

de horeca rekent op ons!

Choorhoekseweg 8C 4424NW Wemeldinge de horeca rekent op ons! Choorhoekseweg 8C Choorhoekseweg 8C 0113-626344 4424NW Wemeldinge Choorhoekseweg 8C 4424NW Wemeldinge www.upta.nl 0113-6263440113-626344 4424NW Wemeldinge

Wij feliciteren Klok’uus namens UPTA Horeca Automatisering met de heropening de horeca rekent op ons! de horeca rekent op ons! van het speelparadijs

DOOR EUGÈNE DE KOK Anne-Marie Lokerse heeft eventjes tijd om wat te vertellen over het nieuwe Klok’uus. Waar ze voorheen haar stem had moeten verheffen om verstaanbaar te zijn, praat ze nu rustig, terwijl er vandaag maar liefst 25 kinderfeestjes in de speelboerderij zijn. “Vroeger zat je bij wijze van spreken tussen de gillende kinderen in de klimhal. Dat heb je nu niet meer. Je kunt overal rustig zitten en eten, dus

voor opa en oma is het ook veel rustiger als ze hun verjaardag vieren met de kleinkinderen.” De verbouwing stond al even op het verlanglijstje van Marnus en Anne-Marie Lokerse. “We wilden het al jaren, omdat het binnen vrij klein was en de mogelijkheden beperkt waren. Soms liepen we daardoor wel eens groepen mis. Nu hebben we het hele jaar door voldoende plaatsen.” Bovendien is de speelboerderij nu een geschikte ruimte voor bedrijfsfeesten. Het Klok’uus werkt samen met een buggy-verhuurbedrijf, groepen kunnen boerengolf spelen, je kunt lasergamen en er zijn tal van andere arrangementen. GROENtEN Binnen is het Klok’uus uitgebreid van 230 naar 400 zitplaatsen, die over de begane grond en eerste verdieping zijn verspreid. Waar je beneden het gevoel hebt in een huiskamer te zitten, waan je

je boven (nu ook bereikbaar met een lift) in een grote glazen kas. De komende maanden moet het interieur vergroenen als de planten gaan bloeien en de door het Klok’uus zelf gekweekte groenten in de kistjes tot wasdom komen.

Je ziet dat de kinderen het ontzettend leuk vinden.” Met de verbouwing heeft het Klok’uus ook een slag op horecagebied gemaakt. “We zijn nog meer een restaurant dan voorheen. We hebben een leuke menukaart waarop voor iedereen wel iets is te vinden.”

EMMERS Het boerderij-thema zien kinderen en hun ouders ook terug op andere plaatsen, zoals de toiletten, waar je je handen wast in een stalen emmer. Blikvanger is de enorme combine in de speelhal, die op de kop werd getikt op Walcheren. “We proberen met onze speeltoestellen actueel en origineel te zijn. Daar zijn we naar op zoek gegaan”, zegt Lokerse. Volgens haar zie je dat onder meer terug in het enorme net dat buiten, onder een al net zo enorm afdak en in het midden van een hindernisparkoers, hangt. “Daarmee zijn we de eerste in Nederland.

RAZENDSNEL Na jaren met het idee te hebben gespeeld, konden Marnus en Anne-Marie Lokerse vorig jaar eindelijk de opdracht geven. Daarna ging alles razendsnel. De verbouwing was in drie maanden gebeurd. Op 18 september werden ‘s avonds, toen de laatste kinderen waren vertrokken, de eerste zaken opgeruimd. De dag erna arriveerden de mannen van Sinke Sloopwerken en daarna was het de beurt aan Hanse Staalbouw en alle onderaannemers. Net voor de kerstvakantie gingen de deuren weer open. “Ook ons personeel heeft heel hard mee-

gewerkt om de opening mogelijk te maken. Dat is echt geweldig geweest. Sinds we weer open zijn is het enorm druk, de belangstelling is overweldigend. We hebben best moeten wennen aan de nieuwe situatie, maar we werken er hard aan met ons leuke team om alles zo goed mogelijk te laten lopen. Ook onze dochter Evy en schoonzoon Jurjen werken volop mee in de organisatie en dagelijkse leiding. We zijn blij dat we samen deze stap hebben gemaakt!”

Klok’uus Wissekerkseweg 6, ‘s-Heer Arendskerke t 0113 - 561 306 Voor openingstijden:

www.klokuus.nl

oNderStAANde bedrijveN reAliSeerdeN de verbouwiNg eN felicitereN KloK’uuS met de prAcHtige Speelboerderij! adriaansebouw.nl

www.upta.nl www.upta.nl 0113-626344 www.upta.nl

Alukon Zeeland b.v. Wij leverden leverden en monteerden de aluminium en schuifpuien Wij en monteerden de kozijnen aluminium gevels

Kwaliteit in aluminium

Kwaliteit aluminium aluminium ramen en in deuren zonwering en rolluiken aluminium ramen en deuren windschermen en garagedeuren serres enzonwering balkonhekkenen rolluiken

Bouwkundig Buro Laban B.V. buro voor Architectuur, constructies & bouwadvies Klaproos 2 - 4421 MB Kapelle - T: (0113) 343883 buro@labanbv.nl - www.labanbv.nl

windschermen en garagedeuren serres en8062 balkonhekken Kleverskerkseweg 79 4383 PM . Postbus 3220 EB Middelburg

Ga voor meer sterke verhalen naar

tel: 0118-616651 fax: 0118-616654 . E mail: info@alukon.nl

www.hansestaalbouw.nl

Kleverskerkseweg 79, 4338 PM Middelburg tel: 0118-616651 • info@alukon.nl

hanse + staal een sterk verhaal

Egutek WWW.ROBAVLOEREN.NL VERRIJN STUARTWEG 8A 4462 GE, GOES

Koel- & elektrotechnisch installatiebedrijf • REPARATIE • SERVICE • NIEUWBOUW

Wij hebben voor Klok’uus de koelcel en vriescel mogen leveren.

Nijverheidstraat 1 • 4416 BV • Kruiningen Tel. 0113 - 38 11 13 • Mobiel 06 - 53 78 07 32

ontwerp en adviesburo Hertenweg 49 4455 TK Nieuwdorp

Telefoon 0113 - 760460 Mobiel 06 - 51200559

e-mail: info@egutek.nl website: www.egutek.nl

Ook wij feliciteren Klok’uus met de heropening!

SLAGERIJ MIERAS SLAGERIJ MIERAS • Ambachtelijk • Streekproduct Ambachtelijk Duurzaam Streekproduct Versspecialist Duurzaam Barbecue Versspecialist Buffet Barbecue Worstmakerij Buffet • Worstmakerij •

Iedere week vers Iedere week vers van eigen slacht, van eigenstreek! slacht, uit deze uit deze streek!

Waar ambacht NOGambacht ECHT Waar ambacht is! NOG ECHT ambacht is! www.slagerijmieras.nl

www.slagerijmieras.nl Danielstraat 1 4424 AX Wemeldinge tel. 0113-621462 Danielstraat 1 4424 AX Wemeldinge tel. 0113-621462

d r e e t i c i l e f Ge ontwerp In-perspectief interieur architect Ginny Rentmeester www.in-perspectief.com

Van harte gefeliciteerd met jullie nieuwbouw!

0113 567899

www.afa.nl

0113 565758

info@afa.nl


BELASTING AANGIFTE 2016

S E I SK

KANT

O

8 2 9 5 6 3 8 2 5 4 2 6 5 3 8 DE GOFFAU 8 5 3 2 0 0 5 3 2 7 LAAT HET VÓÓR 1 MEI DOEN. RAADPLEEG TIJDIG UW BELASTINGADVISEUR. 0 3 5 2 3 6 2 5 7 8 3 3 2 2 6 6 5 5 8 3 3 2 6 5 3 2 237862 6 8 7 3 2 1 4 DE GOFFAU 3 2 8 1 2 6 4 4 3 7 8 3 2 5 6 3 4 6 7 2 3 5 5 3 6 2 5 3 935283 8 2 5 3 9 2 5 3 8 2 2 5 9 3 5 8 6 2 3 9 8 5 2 6 5 3 4 8 2 2 5 4 2 6 5 588356 3 8 8 5 3 2 0 0 5 2 3 0 2 0 7 5 3 3 2 2 6 7 5 3 8 2 3 6 2 5 8 3 2 6 5 862356 3 2 6 8 7 3 2 1 7 4 3 3 2 8 1 2 4 6 3 4 8 7 2 3 6 5 4 3 7 3 5 3 6 2 5 5283526 3 8 2 5 3 9 2 5 3 3 2 8 6 2 5 9 3 5 2 6 6 3 8 8 7 2 3 5 2 1 4 3 8 2 6 8835624 4 7 3 5 3 6 3 2 0 3 0 6 5 2 3 5 2 3 7 8 3 2 2 5 6 3 5 9 8 2 5 3 8 2 9 235623 5 6 3 8 2 5 4 2 6 2 5 5 3 4 8 2 8 6 5 5 3 3 2 8 0 8 0 5 5 3 2 0 0 5 3 623723 2 7 3 2 6 5 8 3 2 5 6 8 5 3 3 2 2 6 6 5 8 3 7 2 3 6 2 8 1 7 3 2 1 4 www.ahgp.nl 3 462834 8 2 6 4 7 3 5 3 6 7 2 3 5 5 3 3 8 6 2 2 5 5 3 3 9 8 2 2 5 5 3 9 Tel: 0113-348786 2 5 3 659283 8 2 9 5 6 3 8 2 5 6 4 3 2 8 6 2 5 5 3 4 8 2 8 6 Ooststraat 47b, 4421 EA Kapelle 5 5 3 3 2 8 8 5 3 2 0 723500 0 5 3 2 7 3 2 6 5 7 8 3 3 2 2 6 6 5 5 8 3 3 2 2 6 6 8 5 7 3 2 6 8 7 3 834123 2 1 4 3 8 2 6 4 7 3 5 3 6 2 5 VV Yerseke thuis 3 8 2 5 3 529Vlissingen 83tegen Extra Europees geld tegen Zeeuwse V

A N T O

A

DD

I E

O O R

V

AA

] Successie-aangiften

O R

O R

DD

A

R

S K A NA T N O T O I EE S K VV I

DE GOFFAU DE GOFFAU

administratie- en adviesbureau

verzorgingstehuis (AWBZ)

] Bedrijfsadviezen

Het adres voor Ondernemer en Particulier

] Opstellen ondernemersplan

Voor uw belastingaangifte en/of uw boekhouding

• Ons kantoor is ook ’s avonds en op zaterdagmorgen geopend • Wij komen ook bij u thuis

] Advies eigen bijdrage

Bel tijdig voor een afspraak

] Belastingaangiften

] Accountancy

] Vermogensadviezen

] Administraties

] Advies schenking (kinderen)

] P&O-adviezen

Lepelstraat 4, 4401 EB Yerseke • Tel. 0113 - 572797 Lepelstraat 4401 EB Yerseke • Tel. 0113 - 572797 E-mail: 4,info@advieskantoordegoffau.nl Fax 0113 - www.advieskantoordegoffau.nl 574209 • E-mail: info@advieskantoordegoffau.nl

Rieni en Helma Mondeel - Rijksweg 1A, 4421 PT Kapelle T: 0113-344732 - E: info@devonkaab.nl

Zeeland krijgt nog twee ton

Zaterdag 18 februari, Thuiswedstrijden 9.30 JO11-2-SSV’65 JO112G 9.30 JO11-3-DwO’15 JO11-2 10.45 JO15-1-Bruse Boys JO15-1 11.00 JO9-2-Grenswachters JO9-2 12.15 JO19-1-Kapelle JO19-2 12.30 Yerseke 5-Vrederust 3 12.30 Yerseke 4-Kapelle 5 14.30 Yerseke 2-Krabbendijke 2 14.30 Yerseke 1-Vlissingen 1

Uitwedstrijden 8.30 Kapelle JO7-1-JO7-1 9.00 DZC09 JO9-1-JO9-1 9.30 Kruiningen JO15-1JO15-2 10.00 Serooskerke JO11-1JO11-1 10.00 SJO Lebo/SVN JO7-2JO7-2 10.30 Bruse Boys MO17-1MO17-1 11.15 Zeelandia Middelb. JO13-2-JO13-1 14.30 Kapelle 3-Yerseke 3

jeugdwerkloosheid

GOES – Het Europees Sociaal Fonds (ESF) heeft eind december ruim twee ton uitgekeerd aan de arbeidsmarktregio Zeeland voor bestrijding van de jeugdwerkloosheid. Die daalt in Zeeland sinds december 2015 sterk. VAN ONZE REDACTIE Medio 2016 heeft het ESF 2,1 miljoen euro toegekend aan de arbeidsmarktregio Zeeland. De Zeeuwse gemeenten hebben meer activiteiten uitgevoerd en kregen daardoor 205.698 euro meer. Kerstcadeau “Voor het ‘kerstcadeau’ van de ESF wordt momenteel een bestedingsvoorstel gemaakt, in

samenspraak met de drie Zeeuwse subregio’s Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en de Oosterschelderegio”, laat de gemeente Goes donderdag namens de Zeeuwse gemeenten weten. Met de ESF-subsidie van ruim twee miljoen euro heeft Zeeland de afgelopen jaren met een breed programma de groeiende jeugdwerkloosheid bestreden. Dit heeft volgens de Zeeuwse gemeenten een afname van bijna duizend jeugdige werklozen in het afgelopen jaar tot gevolg. ‘Duizenden

Zeeuwse jongeren zijn de afgelopen jaren met dit programma in aanraking gekomen, richting opleiding, betaald werk of andere ondersteuning op maat.’ De jongeren worden vaak geholpen door jobhunters en jobcoaches. Zo hebben jongeren uit het praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs een duurzame aansluiting met de arbeidsmarkt gekregen. Ook is ingezet op het voorkomen van voortijdige schooluitval en zijn er maatwerktrajecten voor jongeren ontwikkeld.

BEDRIJVIG NIEUWS Cursus ‘Mijn Bedrijf op Google’

Wilt u ook gevonden worden op internet? GOES - Is uw bedrijf goed vindbaar op internet? Wist u dat 43% van alle Google zoekopdrachten lokaal gericht zijn? Dan is het als ondernemer van groot belang dat uw onderneming uitstekend gevonden wordt via Google. U hoeft geen kostbaar internetbureau in te schakelen om dit voor u te regelen, u kunt namelijk zelf een uitstekende basis leggen voor goede vindbaarheid op internet. Maar wie maakt u hierin wegwijs en geeft u praktische informatie hoe u dit zelf kan verzorgen? Na een geslaagde cursus ‘Facebook Adverteren’ start Uitgeverij de Bode nu met een cursus ‘Mijn Bedrijf op Google’. We zoeken immers allemaal op Google als we een tuinman, een loodgieter of een verzekeringsagent nodig hebben. Maar,

hoe zorg je er voor dat de mensen jou als eerste vinden? Tijdens een praktische cursus maken wij u wegwijs in verschillende facetten die Google te bieden heeft. Wist u bijvoorbeeld dat u via een Google bedrijfsprofiel lokaal gevonden kunt worden? En wist u dat klanten via Google Maps een virtuele rondleiding kunnen volgen door uw zaak? Het kan allemaal, u hoeft alleen maar te leren hoe het moet. Via de cursus ‘Mijn Bedrijf op Google’ zet u uw bedrijf letterlijk en figuurlijk goed op de kaart. Google Mijn Bedrijf is een portaal waar u alles kunt regelen dat uw bedrijf nodig heeft om als beste uit de zoekresultaten te komen. Naast een zoekmachine heeft Google nog veel meer te bieden, denk aan Google+, Google Maps en Google Insights. Praktische werkwijze Onder begeleiding van een ervaren docent

leert u de praktische kant van Google kennen. Onze experts geven nuttige tips hoe u professioneel om kunt gaan met Google en hoe u daarmee optimaal gebruik maakt van alle mogelijkheden die het internet u te bieden heeft. Na een kort bondig theoriegedeelte gaat u zelf aan de slag en als u de cursus verlaat heeft u een volledig ingericht Google-bedrijfsprofiel en wordt uw onderneming door Google perfect weergegeven tussen de zoekresultaten. Praktische gegevens Cursus: Mijn Bedrijf op Google. Locatie: Goes/Zundert Datum: 22 februari en 23 mei locatie Goes, 9 mei locatie Zundert van 18.00 tot 21.00 uur. Docent: Bert Paauwe van BereikPartners Prijs: € 175,- (excl. BTW) Inschrijven: internetbode.nl/mijnbedrijf

Expert Bert Paauwe van BereikPartners geeft de workshop.

Aanmelden kan via: internetbode.nl/mijnbedrijf PAGINA 10

FOTO EUGENE DE KOK


2017

BOUW JE D W E R E LJAAR

Wonen aan het water in Zeeland

Luxe zuid gelegen appartementen en penthouses met vrij uitzicht over de Westerschelde

MODELBOUWSHOW.NL

• Pal aan het water • Vanaf € 199.000,- v.o.n.

18 en 19 februari 2017 | 10.00 tot 18.00 uur tickets online te bestellen www.zeelandhallen.nl

Start bouw zomer 2017!

T BOUWSTENEN FESTIJN ME erken • Grote bouww • Bouwwedstrijden

KORTINGSBON

Met onderstaande kortingscode ontvangt u

Meer informatie:

www.woneninveerhaven.nl

€ 1,- kor ting op de toegangsprijs.

of neem contact op met de makelaars

Via www.zeelandhallen.nl kunt u uw toegangsbewijs bestellen.

Projectontwikkeling:

Verkoop:

VLISSINGEN

De kortingscode is:

MAKELAARS

Modelbouwshow2017

T 0113 - 21 11 47

Deze actie is niet geldig in combinatie met andere acties en/of kortingen én niet inwisselbaar tegen contanten. Niet geldig aan de kassa. Aangeboden door de Zeelandhallen.

T 0113 - 57 31 00

vanaf 3 t/m 12 jr € 5,00 vanaf 12 jr € 11,00

voor het laatste actuele lokale nieuws kijk op www.internetBode.nl

computer reparatie en service

WWW.HOBBYKAS.NL

Showterrein met 36 kassen EmBrEgtS KASSEN gors 70 Hoeven 0165-502506

Kreukelmarkt 7 - Goes 0113-231025 - www.imha.com

Meer dan een half Miljoen Bodes

OPENBARE BEKENDMAKING

ElkE wEEk!

Verhaal op zaal en insecten tekenen

Voorjaarsvakantie in Zeeuws Museum MIDDELBURG - Tijdens de voorjaarsvakantie (18-2 t/m 5-3) staan er rondleiders tussen 12 en 15 uur in de tentoonstellingen Uyt eygen ervarentheyd en het Kunstmuseum om uitleg, mooie verhalen en achtergrond informatie te geven. Daarnaast kun je in de voorjaarsvakantie insecten tekenen in het Zeeuws Museum! Johannes Goedaert leert ons steeds beter kijken. Zelf op onderzoek uitgaan, geduld oefenen en durven nadenken over wat je ziet. Welke insecten zie je? Welke kleuren zie je? Is er een kleur die je het meeste opvalt? Deelname aan de activiteit is gratis en mogelijk zonder reservering. Johannes Goedaert is een insectenliefhebber, fijnschilder en tekenaar. Hij leeft van 1617 tot 1668 in Middelburg. Hij heeft vrijwel zijn hele leven de geheimen van de natuur bestudeerd. In het bijzonder de metamorfose van insecten. In prachtige woorden beschrijft Goedaert hoe hij Zeeland doorzoekt om ‘dierkens’ te verzamelen. Hij stopt

Door hard werken kwam de ploeg uit Yerseke terug tot 3-4. Vervolgens liet Volharding steken vallen in de verdediging waar Zaamslag dankbaar gebruik van maakte. Na een ruststand van 5-9 kwam Zaamslag duidelijk makkelijker tot scoren en had Volharding moeite het verschil in score klein te houden. Zaamslag ging dan ook verdiend met de winstpunten terug naar huis. Eindstand: 7-16.

In het vervoerscontract tussen de zeven gemeenten in de Oosterschelderegio en TCR, wat betreft de uitvoering van de Regiotaxi, is afgesproken dat de tarieven van de vergoeding aan de vervoerder en de eigen bijdrage in het WMO-vervoer jaarlijks worden herzien. Dit gebeurt aan de hand van het consumenten prijsindexcijfer personenvervoer over de weg. Omdat het indexeringspercentage laag is, blijven de tarieven dit jaar gelijk aan die van 2016. Bekijk de tarieven voor de Regiotaxi en voor WMO vervoer op maat op: www.grdebevelanden.nl/vervoer

Eigen bijdrage WMO: inkomensbegrenzing en tarieven 2017 ze in glazen potjes, voedt ze, observeert ze en maakt er mooie waterverftekeningen van. Hij bestudeert wel meer dan honderd diertjes: verschillende soorten vlinders, vliegen, bijen, hommels, motten, kevers, pissebedden, wormen, spinnen, rupsen, krekels, en muggen. Van zijn ontdekkingen en tekeningen maakt hij het driedelige boek Metamorphosis Naturalis.

KV Volharding maatje te klein voor Zaamslag YERSEKE - Al vroeg in de wedstrijd maakte Zaamslag de 0-1.

Indexering tarieven regiotaxi Oosterschelde 2017

Programma 18 februari thuis 11.00u Volharding E2-Tjoba E2 12.00u Volharding E1-Stormvogels (W) E1 13.00u Volharding C1-TOGO C3 14.00u Volharding/Emergo 2-Scheldevogels 3

Jaarlijks worden door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de inkomensgrenzen bekend gemaakt, en de maximale eigen bijdragen WMO voor mensen met een inkomen onder deze inkomensgrenzen. De vijf gemeenten op de Bevelanden nemen deze bedragen over. Hoeveel iemand in een individuele situatie gaat betalen aan eigen bijdragen hangt af van veel verschillende factoren zoals onder andere: gezinssamenstelling, leeftijd, inkomen en vermogen en de kostprijs van de WMO-voorziening die iemand gebruikt. Bekijk de tarieven voor Eigen Bijdragen op: www.grdebevelanden.nl/eigenbijdragen

Postadres GR de Bevelanden Afdeling Werk, Inkomen en Zorg Postbus 2144, 4460 MC Goes

Nieuwe trainer/ coach gezocht Wist u trouwens dat korfbalvereniging Volharding uit Yerseke druk op zoek is naar een nieuwe trainer/coach? Zie voor meer informatie en contactgegevens www.kvvolharding.nl PAGINA 11

Bezoekadres (alleen op afspraak) M.A. de Ruijterlaan 2 4461 GE Goes

Telefoon & e-mail T (0113) 239 100 E info@grdebevelanden.nl

www.grdebevelanden.nl/wiz


EuropEEs marktlEidEr in vErkoop van aEd’s En toEbEhorEn is vErhuisd naar vlissingEn

Medisol revitaliseert BaskensBurg VLISSINGEN - Met een vuurwerkshow liet Medisol vrijdag knallend weten dat het bedrijf voortaan gevestigd is aan de Mercuriusweg in Vlissingen. De verhuizing is gevierd in aanwezigheid van burgemeester Bas van den Tillaar. Medisol is Europees marktleider in de verkoop van AED’s (Automatische Externe Defibrillator) en toebehoren en was in haar pand in Middelburg uit haar jasje gegroeid. Op bedrijventerrein Baskensburg in Vlissingen vonden eigenaren Pieter Joziasse en Edwin Roelse op een mooie locatie genoeg ruimte voor hun kantoren en distributiecentrum. “Onze verkoop stijgt explosief”, vertelt Roelse.

Directeuren Edwin Roelse (L) en Pieter Joziasse.

Entree interieur

DOOR BRITTA JANSSEN Medisol is specialist op het gebied van AED’s en alles wat hierbij hoort, zoals elektroden, batterijen, beademingsmaskers en reanimatiepoppen. Voor bijbehorende cursussen werkt Medisol samen met partners in de regio van de klant. “We begonnen in 2001 met z’n tweeën en nu hebben we 31 medewerkers”, vertelt operationeel directeur Edwin Roelse. “We zijn met de verkoop van AED’s marktleider in de Benelux en leveren in zestien Europese landen,

maar bijvoorbeeld ook in Dubai, Singapore en Australië.” Roelse zegt dat Medisol de stijgende omzetcijfers te danken heeft aan strengere regelgeving. Op steeds meer plaatsen, zoals bij sportverenigingen, bedrijven en supermarkten, hangen AED’s om levens te redden. Tijd winnen Veel mensen denken volgens Roelse ten onrechte dat bij het gebruik van een AED reanimatie niet meer nodig is. “Je moet altijd beademen en hartmassage geven”, vertelt de

Vlissinger, die jarenlang ambulancechauffeur was. “Reanimeren is tijd winnen. Als iemand een hartstilstand heeft, duurt het gemiddeld acht minuten tot de ambulance er is.” Volgens Roelse krijgen zo’n 350 Nederlanders per week een hartstilstand buiten het ziekenhuis. “Hoe sneller je een schok geeft, hoe groter de overlevingskans.” Hoe meer AED’s op openbare plaatsen, hoe beter, vindt Roelse dan ook. “Maar om de honderd meter is niet reëel.” De meeste AED’s zijn nu binnen te vinden en de Hartstichting promoot dat er meer buiten komen te hangen, vertelt Roelse. “Want als een pand dicht is, kun je er niet bij.”

Types Verschillende typen AED’s zijn verkrijgbaar bij Medisol, variërend van ongeveer 750 tot 3500 euro. De deskundige medewerkers adviseren welk type AED het beste bij de klant past en kunnen dit vanwege het internationale karakter van het bedrijf in verschillende talen toelichten. Zo worden aan een AED bij een sportclub andere eisen gesteld dan bij een groot bedrijf. “Ieder type AED doet wat hij moet doen. Het verschil zit ‘m in de uitvoering.” Op het strand is het bijvoorbeeld belangrijk dat het apparaat tegen zand en vocht kan. En in een lawaaierige fabriekshal is het handig dat de AED een schermpje met geschreven instructies heeft. “Met de duurste kun je zelfs gooien en hij blijft het doen.” Ambulance Joziasse en Roelse runnen een miljoenenbedrijf en werkten al eerder samen. Op de ambulance. “Pieter was ambulanceverpleegkundige en ik ambulancechauffeur in Goes. We hadden als hobby websites maken en merkten dat de hulpverlening en

Wat doet een AED?

Distributiecentrum

PR Medisol

zorg achter liep op dit gebied. Wij verwachtten dat webwinkels de toekomst waren en schreven ons in bij de KvK (Kamer van Koophandel, redactie).” Eerst opereerden de twee vanuit hun zolderkamer. “In 2004 zijn we AED’s gaan verkopen.” Dat bleek een gat in de markt. “Ons bedrijf heeft een explosieve groei doorgemaakt. In 2015 was de omzet zes miljoen euro en afgelopen jaar bijna negen miljoen.” Door dit succes moest Medisol op zoek naar een groter pand. Zo verhuisde het be-drijf van bedrijventerrein Arnestein in Middelburg naar Vlissingen. “We zochten een pand met een kwart opslag en driekwart kantoorruimte en die verhouding is er vaak niet.” Roelse en Joziasse slaagden aan de Mercuriusweg. Hier is Medisol weer klaar voor de toekomst en zendt jaarlijks zo’n achttienduizend pakketten de wereld over. “Dit pand past precies, dus waarom zou je het ver weg zoeken?” Medisol - Mercuriusweg 12 - 4382 NC Vlissingen - tel: 0118-620074

www.MEDisOl.nl

Een AED kan levens redden. Bij een hartstilstand meet het apparaat of het hart ‘gereset’ moet worden, legt Edwin Roelse uit. “Het kan zijn dat het hart niet meer normaal klopt, maar trilt”, aldus de voormalige ambulancechauffeur. “Het hart heeft dan niet meer de capaciteit om bloed rond te pompen en uiteindelijk stopt het hart. De AED meet of het hart stilstaat of vibreert. Als het hart schokbaar is, geeft de AED het advies om het hart een schok te geven om het weer normaal te laten slaan. Vandaar de term defibrillator.”


GEREALISEERD! OWIJn WENSEN d e r s tDEaZEEUWSE a n d eKUST b eVEEL d r SUCCES i j v e nIN DEf e l i c i t e r e n

medisol in vlissingen TOEKOMST MET HUN UITGEBREIDE ACCOMMODATIE

m e t h u n n i e u w e b e d r i j f s pa n d

IN SAMENWERKING MET TROTS GEREALISEERD! GEREALISEERD! WENSEN MEDISOLKUST VEELVEEL SUCCES IN DE WIJ WIJ WENSEN DE ZEEUWSE SUCCES IN DE TOEKOMST METHUN HUNNIEUWE UITGEBREIDE ACCOMMODATIE TOEKOMST MET LOCATIE IN VLISSINGEN

MET TROTS MET TROTS MET TROTS MET TROTS GEREALISEERD! GEREALISEERD! GEREALISEERD! GEREALISEERD!

WENSEN DE VEEL ZEEUWSE KUST WIJ WENSEN DEWIJ ZEEUWSE KUST SUCCES INVEEL DE SUCCES IN DE TOEKOMST MET HUN UITGEBREIDE ACCOMMODATIE TOEKOMST MET HUN UITGEBREIDE ACCOMMODATIE WIJ WENSEN DE ZEEUWSE KUST VEEL SUCCES IN DE TOEKOMST MET HUN UITGEBREIDE ACCOMMODATIE

STOFFERING

Wij feliciteren Medisol met hun nieuwe locatie

NIEUWE KRAAYERTSEDIJK 37, 4458 NK ‘S-HEER ARENDSKERKE INFO@FRAANJE.COM | WWW.FRAANJE.COM

NIEUWE KRAAYERTSEDIJK 37, 4458 NK ‘S-HEER ARENDSKERKE

TMC PROJECT HEEFT HIER VLOEREN EN BINNENZONWERING GELEVERD

INFO@FRAANJE.COM | WWW.FRAANJE.COM NIEUWE KRAAYERTSEDIJK 37,

NIEUWE NIEUWE KRAAYERTSEDIJK 37, KRAAYERTSEDIJK 37, 4458 NK ‘S-HEER ARENDSKERKE

NIEUWE KRAAYERTSEDIJK 37, 4458 NK ‘S-HEER ARENDSKERKE 4458 NK ‘S-HEER ARENDSKERKE

INFO@FRAANJE.COM | WWW.FRAANJE.COM

4458 NK ‘S-HEER ARENDSKERKE INFO@FRAANJE.COM | INFO@FRAANJE.COM WWW.FRAANJE.COM | WWW.FRAANJE.COM INFO@FRAANJE.COM | WWW.FRAANJE.COM

feliciteert...

VOOR AL UW SCHOONMAAKONDERHOUD EN GLASBEWASSING Telefoon: 0118-415159 Mail: info@schoonmaakbedrijfdelta.nl Web: www.schoonmaakbedrijfdelta.nl

PROJECT

Maakt werken leuker

SCOTTWEG 14 - 4462 GS GOES T (0113) 22 41 26

WWW.TMCPROJECT.NL

met de nieuwe locatie. www.corbijncatering.nl Fort den Haakweg 12 - Vrouwenpolder Tel. 0118-593517

BHV Training Zeeland feliciteert MEDISOL met haar nieuwe locatie in Vlissingen ! Badkamerrenovatie al mogelijk in 2 weken! Dé schoonmakers in uw regio!

Basis en herhaalopleidingen Bedrijfshulpverlening - reanimatie AED hulpverlener, Eerste Hulp Bij Ongevallen (EHBO) levering en onderhoud BHV middelen

Zompe 22 - 4353 RT Serooskerke info@tdnbv.nl - www.tdnbv.nl

Wij verzorgen de dagelijkse schoonmaak

www.bhvtrainingzeeland.nl ✉ : info@bhvtrainingzeeland.nl ☎ : 0118-216133

schilders schilders - glaszetters - stukadoors - behangers - timmerwerk Dorpsstraat 33 - 4413 BK Krabbendijke - Tel 0113-501475 www.iwaardenschilders.nl

Proficiat met de ingebruikname van jullie nieuwe kantoor


Stigm a en zelfstigma hand in hand met voor stelling psychiatrie

Weekenddiensten

Bel bij spoed en levensbedreigende situaties altijd 112. Huisarts Huisartsenpost Zeeland, locatie Bevelanden. ‘s-Gravenpolderseweg 114b in Goes, links van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis. Telefoon: 0900-1785. Huisartsenpraktijk De Pijlers is sinds 1 januari aangesloten bij de Huisartsenpost Zeeland. Meer: www.huisartsenpostzeeland.nl. Tandarts De dienstdoende tandarts voor Noord- en Zuid-Beveland is te bereiken via 06-22347209. Meer: www.tandartsennoordenzuidbeveland.nl. Apotheek Zeeuwse Apotheek. Stationspark 35, Goes. Telefoon: 0113-270620. Dierenartsen Dierenkliniek Dierzorg, Praktijk voor gezelschapsdieren, 24 uur spoeddienst. Dierenartsen Yvette Boonman-Prins en Suzanne van der Weele, Guldenroedestraat 12, Heinkenszand, Tel: 0113-568558.

‘In tien seconden vorm je een mening’ KAPELLE – Theaterproductiehuis Solo Stories komt naar Zeeland met de theatervoorstelling PAAZ. Centraal staat het doorbreken van het taboe rond het onderwerp psychiatrie. Voor PAAZ is er een samenwerking met onder andere de organisatie Samen Sterk zonder Stigma, waar de geboren en getogen Tholenaar Alexander Hendriks ambassadeur van is. Voorafgaand aan de twee voorstellingen in onze provincie verzorgt hij een theaterinleiding over stigma en zelfstigma. niet schuwt. Actrice en cabaretière Yora Rienstra speelt de rol van Emma. Zij wordt van de een op de andere dag opgenomen op de psychiatrische ziekenhuisafdeling, de PAAZ. Wat volgt is een zoektocht door een absurde wereld van de psychiatrische kliniek en naar zichzelf. Tijdens haar reis langs patiënten, therapeuten en onverwachte vriendschappen beseft Emma dat zij alleen bepaalt of en hoe ze ooit de PAAZ weer verlaat.

Thuiszorg Cederhof in Kapelle - Biezelinge - Schore en Wemeldinge 0113-342710 - info@cederhof.eu

Openingstijden

Gemeente Kapelle Kerkplein 1 4421 AA Kapelle Tel: 14 0113 Maandag t/m Vrijdag 09.00 – 12.00 uur Woensdag 09.00 – 16.00 uur Donderdag 17.00 – 20.00 uur (geen aangifte burgerlijke stand) Gemeente Reimerswaal Oude Plein 1 4416 AK Kruiningen met of zonder afspraak alleen op afspraak Maandag 08.30 uur - 12.30 uur 12.30 uur - 16.30 uur Dinsdag 08.30 uur - 12.30 uur 12.30 uur - 16.30 uur Woensdag 08.30 uur - 20.00 uur Donderdag 08.30 uur - 12.30 uur 12.30 uur - 16.30 uur Vrijdag 08.30 uur - 12.00 uur -

Hersteld Hervormde Gemeente Kruiningen

Door groei op andere locatie diensten beleggen KRUININGEN - De Hersteld Hervormde Gemeente van Kruiningen gaat op een andere locatie diensten beleggen. Afgelopen periode is het ledenaantal behoorlijk gegroeid en zit de kerk iedere zondag meer dan vol. In de visie van de kerkenraad en de kerkvoogdij moet de gemeente niet boven de 450 tot 500 leden groeien. Aangezien de gemeente ook een streekgemeente is, en we het belangrijk vinden

dat (nieuwe) leden uit andere plaatsen dichter in hun buurt de mogelijkheid hebben diensten bij te wonen, is gezocht naar een tweede locatie. Voorlopig wel onder verantwoordelijkheid van de kerkenraad van de HHG Kruiningen. Besloten is om met ingang van 9 april iedere zondagmorgen kerkdiensten te gaan beleggen in het Calvijncollege te Goes. Informatie: Ouderling J.A. van Damme, javdamme@gmail.com of 06-53154620.

Grote springactie bij Forza GOES - Wie kennis wil maken met trampoline springen als sport kan in maart terecht bij Forza Gymnastica in Goes. Kinderen van vier tot en met zestien jaar kunnen vier keer mee springen voor slechts vijf euro.

Alexander Hendriks weet uit ervaring veel van stigma en zelfstigma. FOTO JOSIEN MATHLENER

DOOR JOSIEN MATHLENER Op zijn 28e kreeg Alexander de diagnose ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Hij is nu een ervaringsdeskundige op het vlak van Asperger. Zijn arbeidsverleden was een draaideurervaring. Hij kletste zich makkelijk ergens binnen, maar stond even snel weer buiten. Zijn contactpersoon bij het voormalige arbeidsbureau adviseerde hem zich te laten onderzoeken. Werkdruk werkt averechts, dus zet Alexander zich vooral in op maatschappelijk en sociaal gebied. Hij maakt deel uit van de Wmo-adviesraad en de WWB-raad bij de gemeente Tholen en is bij de vakbond FNV een landelijk Wajong-aanspreekpunt voor jongeren met een beperking. Ook is hij telefoonvrijwilliger bij Sensoor. Eind goed, al goed, zou je denken.

Wie mee wil trainen kan zich inschrijven via trampoline@forza-gymnastica.nl. Vermeld in het mailtje de naam van het kind, de leeftijd en het telefoonnummer. Tegelijkertijd moet er vijf euro worden overgemaakt naar rekeningnummer NL58RABO0380563185 ten name van Forza Gymmnastica Goes onder vermelding van de naam van het kind en ‘springactie’. Let op: er is een maximum aantal plaatsen. FOTO FORZA GYMNASTICA

Solovoorstelling Solo Stories toert voor haar theatervoorstelling PAAZ tot en met april langs 60 Nederlandse theaters. Op 21 februari is de voorstelling in het Ledeltheater in Oostburg en op 3 maart in het dorpshuis Luctor et Emergo in Rilland. PAAZ is gebaseerd op de bestseller van Myrthe van der Meer. Het is een bijzondere solovoorstelling vol humor die de donkere kant van de psychiatrie

KERKELIJK NIEUWS KAPELLE Vrije Evangelische Gemeente Noordelijke Achterweg 67, Wemeldinge. Diensten: zo.10.00u. Tevens elk seizoen extra diensten. www.vegwemeldinge.nl Christelijke Gereformeerde Kerk Biezelingseweg 6, Kapelle. Zondag 19 februari: 10.00u ds. Weststrate; 17.00u ds. Trimp, GKV Goes

Gereformeerde Kerk Yerseke Damstraat 20, Yerseke. Zondag 19 februari: 10.00u schoolkerkdienst in Hervormde kerk, Ds. C Baggerman in Geref. kerk; 14.30u Ds. G den Hartogh Vrije Evangelische Gemeente Yerseke Kaaistraat 20, Yerseke. Zondag 19 februari: 10.00u School-Kerkdienst, in de Hervormde Kerk

Ger. Gem. Kapelle-Biezelinge Petrakerk, Goessestraatweg 18, Kapelle. Zondag 19 februari: 10.00u en 17.00u student J.B. Huisman Prot. Gem. Kapelle-Biezelinge-Eversdijk Mozeskerk, Noordstraat 4, Biezelinge. Zondag 19 februari: 10.00u ds. Bindert de Jong Hervormde Gemeente Kapelle Kerkplein 4, Kapelle. Zondag 19 februari: 10.00u Da. J.J. de Lange

KRABBENDIJKE Gereformeerde Gemeente Krabbendijke J.W. Frisostraat 1, Krabbendijke. Diensten om 9.30u; 14.00u en 18.00u Hervormde Gemeente Krabbendijke Kerkpad 1, Krabbendijke. Diensten om 9.30u en 18.00u; www.hervormdegemeentekrabbendijke.nl Gereformeerde kerk Krabbendijke Dorpstraat 5, Krabbendijke. Diensten om 9.30u en 14.30u; www.gereformeerdekerkkrabbendijke.nl Protestantse Ontmoetingsgemeente Kerkpolder 30, Krabbendijke. Zondag 19 februari: 9.30u ds W. Lolkema

Prot. Gem. Hansweert & Schore Dijkstraat 5, Hansweert. Nieuwe Kerkplein 1, Schore. Diensten: ‘s zomers zo. 09.30u; ‘s winters zo. 10.00u, om de week wisselend in de Hervormde Kerk Hansweert en Schore.

De kennismakingslessen vinden plaats in Omnium in Goes. Voor jongens van 7 tot en met 12 jaar zijn de trainingen op de donderdagen 9, 16, 23 en 30 maart van 18.30 uur tot 20.00 uur. Jongens en meisjes tussen de 4 en 8 jaar kunnen trainen op de vrijdagen 10, 17, 24 en 31 maart van 16.00 uur tot 17.30 uur. Op dezelfde data zijn er daarna, van 17.30 uur tot 19.30 uur, nog lessen voor jongens en meisjes van 9 tot en met 16 jaar.

Dat neemt niet weg dat Alexander met zijn autisme geregeld te maken heeft gehad met stigma (een krachtige negatieve sociale stempel) en zelfstigma (negatieve oordelen van anderen op jezelf toepassen en voor waar houden). Via de vrijwilligersvacaturebank kwam hij in contact met Samen Sterk zonder Stigma. Hij zet zich onder meer in als spreker.

Nadenken Als ambassadeur van Samen Sterk zonder Stigma verzorgt Alexander de theaterinleiding “De leuke en ontspannen voorstelling PAAZ heeft als doel de publieke beeldvorming bij te stellen. Op entertainende wijze vertel ik voorafgaand mijn verhaal. Stigma ontstaan namelijk wanneer iemand niet goed nadenkt. Een mening over iemand vorm je de eerste tien seconden. Als iets of iemand niet binnen ons referentiekader past vinden we het raar.” Acceptatie, iemand in zijn waarde laten en inzicht creëren is dan ook van groot belang. Alexander: “Bij de voorstelling in Rilland zijn studenten van de Hogeschool Zeeland aanwezig. Samen met de andere toeschouwers kunnen zij vragen aan me stellen. Het gaat niet om mij, maar dat ik hen door een proces van vragen heen help.” Voor het voortgezet onderwijs is een gerelateerde lesbrief samengesteld. Scholen kunnen informatie opvragen bij: merel.solostories. nl en annemieklely@gmail.com. PAAZ is op 21 februari in het Ledeltheater, Ledelplein 16-17 te Oostburg. Aanvang: 20:15 uur. Op 3 maart is PAAZ te zien in het dorpshuis Luctor et Emergo, Hoofdweg 45 te Rilland. Aanvang: 19:45 uur. Meer informatie: www.solostories.nl.

Protestantse Gem. Wemeldinge Kerkweg 5, Wemeldinge. Zondag 19 februari: Ds. D. Steenks, Wemeldinge YERSEKE Hervormde Gemeente PKN Kerkplein 3, Yerseke. Hervormde Gemeente Rehoboth Yerseke Marijkelaan 39, Yerseke, www.rehobothyerseke.nl Gereformeerde Gemeente Yerseke Oude Boogaert 2, Yerseke. PAGINA 14

KRUININGEN Hersteld Hervormde Gemeente Kruiningen Ichtuskerk, Clercqswegje 12, Kruiningen. Diensten om 9.30u en 18.30u Gereformeerde Gemeente Kruiningen Hansweertsestraatweg 1, Kruiningen. Diensten om 9.30u; 14.00u; 18.00u Gereformeerde Gemeente in Nederland Stationsweg 2, Kruiningen. Diensten om 9.30 en 18.00u Protestantse Gemeente Kruiningen Johanneskerk, Burg. Elenbaasstraat 4, Kruiningen. Dienst om 10.00u; www.pknkruiningen.nl

WAARDE Gereformeerde Gemeente Waarde Meezeweg 2a, Waarde. Diensten om 9.30u, 14.00u en 18.00u; www.gergemwaarde.nl Hervormde Gemeente Waarde Raadhuisstraat 15, Waarde. Zondag 10.00u RILLAND Gereformeerde Gemeente Rilland Swaanhilstraat 11, Rilland. Diensten om 9.30u, 14.00 en 18.30u Protestantse Gemeente de Levensbron Valckenisseweg 12, Rilland. Dienst om 10.00u; www.delevensbronrilland.nl HANSWEERT Protestantse Gemeente HansweertSchore Dijkstraat 12, Hansweert. Dienst om 9.30u; www.pknhansweert-schore.nl/ index.htm Rooms Katholieke Kerk Kerklaan 9, Hansweert. Zaterdag 18 februari: 19.00u pastor Buijssen BATH Vrije Evangelische Gemeente Bath Lillostraat 15, Bath. Zondag 19 februari: 10.00u br. Gorsse Wijzigingen en/of aanvullingen, bijvoorbeeld wie wanneer voorgaat (lees: preekrooster) kunt u gratis doorgeven via www. internetbode.nl - bovenaan de pagina klikken op ‘Aanleveren redactie’ en vervolgens op De Reimerswaalse en Kapelse Bode. De rest wijst zich dan vanzelf. Voor vragen of het schrijven van artikelen, bel de redactie van De Reimerswaalse en Kapelse Bode, tel: 0118 61 76 61.


vacatures

Kraanverhuur Tholen I.v.m. de groei van ons bedrijf zijn wij op zoek naar een ervaren

www.internetbode.nl Uitgeverij de Bode is een gerenommeerde onderneming met als hoofdactiviteit het uitgeven van achttien edities van huis-aan-huisblad de Bode. Wekelijks worden een half miljoen kranten verspreid in heel WestBrabant en een groot gedeelte van Zeeland. Het hoofdkantoor bevindt zich in Zundert, en er zijn nevenvestigingen in Bergen op Zoom en Goes.

Ben jij enthousiast, creatief en nieuwsgierig? Dan word jij misschien wel onze nieuwe

Correspondent (m/v) voor de Reimerswaalse & Kapelse Bode! Als correspondent breng je het lokale nieuws bij de mensen thuis. Je doet in woord en beeld verslag van evenementen en bijeenkomsten en interviewt mensen met een bijzonder verhaal. Schrijf en fotografeer je graag en vind je het leuk om op mensen af te stappen? Ben je ook ‘s avonds en in het weekeinde inzetbaar? Woon je in de gemeente Kapelle of Reimerswaal en beschik je over een auto, internet en goede telefoon of camera om foto’s mee te maken? Dan zien we jouw sollicitatie graag tegemoet! Als correspondent heb je een avontuurlijke en afwisselende bijbaan, voor een leuke bijverdienste. Mail voor sollicitatie of meer informatie naar redacteur Britta Janssen van de Reimerswaalse & Kapelse Bode: b.janssen@internetbode.nl

Uitgeverij de Bode geeft de volgende weekbladen uit in West-Brabant en Midden-Zeeland:

KRAANMACHINIST voor op een telescoopkraan.

Thoolse Bode Bergen op Zoomse Bode

Functie eisen:

Roosendaalse Bode Moerdijkse Bode Reimerswaalse & Kapelse Bode Bevelandse Bode Middelburgse & Veerse Bode Vlissingse Bode

* In bezit van hijsbewijs * Aantoonbare werkervaring * In bezit van rijbewijs C * Een flexibele instelling aangaande werktijden * Het bezit van het certificaat basisveiligheid VCA

Voor meer informatie kunt u mailen naar jordyw@zeelandnet.nl KRAANVERHUUR THOLEN Jordy Weggemans

Woensdrechtse Bode Bredase Bode Halderbergse Bode Etten-Leurse Bode Zundertse Bode

Werk met voldoende beweging?

Rucphense Bode Steenbergse Bode Bergen op Zoomse Bode

(Weekend)

Roosendaalse Bode

(Weekend)

Etten-Leurse Bode

(Weekend)

Solliciteren per e-mail kan tot maandag 27 februari.

Word bezorger! Gezocht, vroege vogels* voor het bezorgen van dagbladen zoals AD, de Volkskrant, Trouw en BN deStem. ’s Ochtends voor 7 uur de krant bezorgen is goed betaald en snel verdiend. Het bezorgen duurt gemiddeld 1,5 uur per dag, van ma t/m zat.

YERSEKE

Zeeuws jaar van de energie officieel begonnen

Jaar van energie begint op Warme Truiendag SCHORE – Het officiële startschot van het Zeeuws jaar van de energie klonk vrijdag in Goes. Daar ondertekenden meer dan vijfentwintig partijen het Zeeuws energieakkoord. In alle dertien gemeenten zijn activiteiten gehouden in het kader van de landelijke Warme Truiendag. Wethouder Conny Miermans van de gemeente Borsele gaf woensdag een toelichting op alle plannen.

Wat staat er tegenover: • een aantrekkelijke 4-wekelijkse vergoeding; • gratis de krant lezen; • gratis regenpak.; • min.leeftijd 18 jaar Kijk voor meer informatie of aanmelden op: www.krantenbezorgen.nl

Voormalig profrenner doet mee aan Tour du ALS

Johnny Hoogerland in de pedalen voor goed doel YERSEKE – Voormalig profrenner Johnny Hoogerland stapt weer op de fiets.

Burgemeester Anton Stapelkamp en leerlingen van de Tunnel in Schore zijn lekker ingepakt op Warme Truiendag. FOTO GEMEENTE BORSELE

DOOR ELLEN DE VRIEND Het Zeeuws jaar van de energie wordt georganiseerd door het programmateam Natuur- en Milieueducatie waarin bijvoorbeeld de provincie Zeeland, de gemeenten en IVN Zeeland samenwerken met bedrijven en maatschappelijke organisaties in Zeeland. “We houden allerlei activiteiten op energiegebied, in de breedste zin van het woord”, stelt wethouder Miermans. “Dan denk ik aan het onder de aandacht brengen van de klimaatveranderingen, het vergroten van de bewustwording en de kennis van energie, besparingen en het gebruik van duurzame technieken. Samenwerken met alle Zeeuwse gemeenten is prima, we hoeven het wiel niet allemaal zelf uit te vinden. Maar we móeten wel wat doen!” Ze kijkt naar boven in haar kantoor en lacht: “Hier hadden we ook wel minder tl-verlichting kunnen aandoen.” Truiendag Warme Truiendag is een jaarlijks terugkerend evenement. “Op die dag van de energiebesparing zetten mensen de thermostaat van de verwarming minimaal één

graad lager en besparen zo, per graad, zes procent energie en dus zes procent CO2. Zo zie je dat je zelf ook iets kunt doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.” De wethouder wil niet beweren dat Borsele voorop loopt met ontwikkelingen op energiegebied. “Maar bij nieuwbouw en verbouw in onze gemeente worden veel zonnepanelen geplaatst. Die heb je tegenwoordig in zes à zeven jaar terugverdiend. Beter isoleren is nog wel een punt van aandacht. De gemeente Noord-Beveland is erg actief op het gebied van energieneutraal bouwen, Middelburg doet veel op het gebied van duurzame speelterreinen en wij realiseren samen met Vlissingen naast de Sloehaven het solarpark Scandia dat met 140.000 zonnepanelen het grootste zonnepark van Nederland wordt. Samen kom je verder en je kunt profiteren van elkaars kennis.” Duurzaamheid Kinderen leren volgens de wethouder op school om plastic afval apart te houden en het licht uit te doen als je er niet bent. “Voor hen is dat een gewoonte, terwijl het bij volwassenen nog wel eens schort aan duurzaamheid. Omdat we in 2015 het

Zeeuws jaar van de bodem hadden en dit een groot succes was, gaan we nu gezamenlijk de reductie van energie aanpakken. Er worden activiteiten en projecten ontwikkeld rondom vier subthema’s: energie in huis, op het werk, op vakantie en in de vrije tijd en op school.” Beleidsmedewerker Energie & Duurzaamheid Marcel Aanen vult aan dat het soms maar om kleine dingen gaat zoals extra laadpalen voor elektrische fietsen en jutbakken op het strand. “En het bedrijfsleven blijft ook nog wat achter met het besparen van energie. We hopen op 10.000 extra zonnepanelen eind dit jaar.” Energieakkoord Vrijdag werd het ‘Zeeuws energieakkoord voor energiebesparing in de bestaande particuliere woningvoorraad’ in Goes getekend. Meer dan vijfentwintig partijen legden met de ondertekening hun doelstellingen vast met als uiteindelijk doel dat de bestaande Zeeuwse particuliere woningvoorraad in 2045 volledig energieneutraal is. Eind februari gaat de website van het ‘Zeeuws jaar van de energie’ online met daarop de betrokken organisaties en de activiteiten. PaGINa 15

De in oktober gestopte Nederlands kampioen uit Yerseke beklimt op 8 juni in Frankrijk de Mont Ventoux. Dit keer niet in de Tour de France, maar tijdens de Tour du ALS. De Zeeuw daagt wielerliefhebbers uit om met hem mee te fietsen en zo veel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar de spierziekte ALS. Tour du ALS begon als een fietstocht in Frankrijk voor een besloten groep, maar is uitgemond in een jaarlijks sportevenement om geld in te zamelen voor de strijd tegen de dodelijke spierziekte. Onder het motto ‘Samen trappen we ALS de wereld uit’ beklimmen honderden fietsers, hardlopers en wandelaars jaarlijks de Mont Ventoux om geld op te halen voor onderzoek naar de oorzaak van

ALS. Er is momenteel nog geen behandeling beschikbaar, waardoor de gemiddelde levensverwachting na diagnose slechts drie jaar is. “Toen ik werd uitgedaagd voor deze beklimming zei ik meteen ja”, laat Hoogerland via de organisatie van Tour du ALS weten. “Ik ben blij dat ik kan bijdragen aan onderzoek naar ALS. Hopelijk kan ik nog veel meer mensen enthousiasmeren om met mij de Mont Ventoux te beklimmen.” Gert-Jan Pijl, voorzitter van de Tour du ALS, is verheugd over de deelname van de Zeeuw. “Zijn komst maakt de zesde editie van ons evenement heel bijzonder. Onze deelnemers krijgen de kans om samen met een Nederlandse wielerheld de zwaarste beklimming uit de Tour de France te fietsen. Dat je samen met Johnny de kale berg bent opgefietst is een verhaal dat je jaren aan iedereen kunt vertellen.”

Programma vv Kapelle Programma zaterdag 18 februari, thuis 08.30 JO11-3-Walcheren JO11-6 08.30 JO9-3-Wolfaartsdijk JO9-1 08.30 JO9-4-SSV’65 JO9-2 08.30 JO7-1-Yerseke JO7-1 08.30 MO13-1-MZC’11 MO13-1 08.30 JO7-3-Zeelandia Middelb. JO7-5 09.45 JO15-3-GPC Vlissingen JO15-2 09.45 JO13-1-FC Dauwendaele JO13-1 11.00 JO19-3-Kloetinge JO19-3 11.00 JO15-1-FC Dauwendaele JO15-1 12.45 JO19-1-Kloetinge JO19-2 12.45 JO17-1-Walcheren JO17-1 14.30 Kapelle 3-Yerseke 3 14.30 Kapelle 4-Nieuwland 2 14.30 Kapelle 1-Kruiningen 1 Uit 08.45 Apollo’69 JO9-1-JO9-2

09.00 FC Bergen JO9-1-JO9-1 09.00 Luctor’88 JO9-2-JO9-6 09.30 FC Dauwendaele JO13-3-JO13-4 09.30 Rillandia JO11-1-JO11-2 10.00 Walcheren JO13-3-JO13-2 10.00 SJO Lebo/SVN JO11-2-JO11-4 10.00 SJO Lebo/SVN JO9-2-JO9-5 10.45 Yerseke JO19-1-JO19-2 11.00 Vogelwaarde MO15-1-MO15-1 11.15 Hansweertse B. JO13-1-JO13-3 11.30 Victoria’03 JO15-2-JO15-2 12.00 DwO’15 JO7-1-JO7-2 12.30 Yerseke 4-Kapelle 5 15.00 Smerdiek VR1-Kapelle VR1 Woensdag 22 februari 18.30 JO15-1 - Breskens/Schoonijke JO15-1 Donderdag 23 februari 20.00 Kapelle 1-FC Dauwendele 1


4-seizoen oenen dekbed van 79,of een 4-seizeler schaap t.w.v. € 2 van het tex . € 108,GRATISeslakens naar keuze t.w.v 2 splitho .v. € 54,90 w t. it S I te T li a A w k GR extra zware n o lt o tm li p s GRATISofdkussens t.w.v. € 98,2 luxe ho

GRATISen 90% donzen dekbedzuiver wol

• Ook lengtematen mogelijk

• 140/160/180x200

• Diverse kleuren

• Draadloze afstandsbediening

(nasa of koudschuim)

• Splittopper

(medium of firm)

pocketveermatrassen

• Compleet met gestoffeerde

• Geheel elektrisch verstelbaar

JUBILEUM BOXSPRING

Gratis bezorgd en gemonteerd in heel Zeeland.

¤1995,-

VOOR

van € 2595,-

RUIM 2000 M2 WINKELPLEZIER

WWW.MEGABED.NL

Kloosterpoort 5-21, Kapelle Paspoortstraat 23, Oost-Souburg

de Reimerswaalse en Kapelse Bode 15-02-2017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you