Page 1

thuIS In DE REgIo

30 NOVEMBER 2016 WEEK 48

R E I M E R S W A A L S E

&

K A P E L S E

@RKBode /ReimerswaalseKapelseBode

oPLAgE REIMERSWAAL & KAPELLE 14.000 totALE oPLAgE: 480.000

www.internetbode.nl

Kapelle wil nóg beter afval scheiden

Uitbreiding Choorhoek bezorgt Kapelle hoofdbrekens

 Lees op pagina 3

 Lees op pagina 5

Plan voor 12 huizen bij Eindje de Rondte

Repair café Schor e stopt waarschijnlijk door gebrek aan animo

Handige Schorenaren wachten op klusjes

KRUININGEN - Voor het al ruim tien jaar lege veld tussen de Dirk Jan Blomstraat en Eindje de Rondte in Kruiningen is een plan ingediend voor de bouw van twaalf woningen. Het gaat om levensloopbestendige huizen - niet voor starters - en er zijn enkele huurwoningen bij. “Daaraan is een gebrek in Kruiningen”, aldus wethouder Jaap Sinke van Reimerswaal. Omdat het geldende bestemmingsplan ruimte biedt voor maximaal zeven woningen, moet de gemeenteraad het bestemmingsplan wijzigen. Zij bespreekt het bouwplan op dinsdag 6 en dinsdag 20 december. In december houdt de gemeente ook een voorlichtingsavond over het plan.

W E E K B L A D

W E E K B L A D

Grote zorgen CDA Zeeland over Doel

M I D D E L B U R G S E

&

V E E R S E

M I D D E L B U R G S E

&

V E E R S E

SCHORE - Wie graag zijn kleding, speelgoed of broodrooster gerepareerd wilde hebben of voor iets anders rechterhanden nodig had, kon vrijdag terecht in het repair café in het dorpshuis in Schore. Diverse vrijwilligers stonden klaar om spulletjes een tweede leven te geven, maar er kwamen niet veel mensen. Waarschijnlijk was dit dan ook de laatste keer dat het kluscafé open was. FOTO COBY WEIJERS

Na klachten over geluidsoverlast in Zuidhoek

Kapelle verlengt geluidswal langs A58 BIEZELINGE - Na klachten van bewoners van de Grenadier in Biezelinge over geluidsoverlast verlengt de gemeente Kapelle de geluidswal tussen woonwijk de Zuidhoek en de snelweg A58 tot Motel Restaurant Grand Café Caisson. Wanneer de geluidswal met scherm er staat, kan de Kapelse wethouder Evert Damen vanwege de vergunningsprocedures nog niet zeggen. “Maar we zetten er vaart achter.” DOOR BRITTA JANSSEN De gemeente Kapelle heeft volgens wethouder Damen een brief gehad van bewoners van de Grenadier. “Zij ervaren geluidshinder van de A58 en oude rijksweg. We hebben naar aanleiding van de klachten een geluidsonderzoek laten uitvoeren en de uitkomsten hiervan gaven aan dat de klachten terecht zijn. Bij

een aantal woningen is het geluidsniveau op de gevel te hoog. Het verlengen van de geluidswal tot aan de Caisson lost dit probleem op.” Gereserveerd De aanleg van het extra stuk geluidswal met geluidsscherm is een grote klus en aan het werk hangt een aanzienlijk prijskaartje, vertelt de wethouder.

t h Reimerswalers vervoerd naar kledingbank KRUININGEN – In plaats van steeds een tijdelijke kledingbank in te richten in Reimerswaal gaat de gemeente vervoer naar de vaste bank in Middelburg organiseren voor haar inwoners. Omdat de PvdA-gemeenteraadsfractie dit efficiënter vindt, diende ze hiervoor vorige week een motie in en die is aangenomen. DOOR BRITTA JANSSEN Reimerswalers met een kleine beurs zijn eerder uitgenodigd in een tijdelijke kledingbank in hun eigen gemeente.

u

i

“Wat het gaat kosten weet ik nog niet, want de aanbesteding voor de aanleg moet nog plaatsvinden. Maar het gaat om meer dan honderdduizend euro.”

‘Reservering van miljoen euro is ruim voldoende’ De gemeente Kapelle heeft volgens Damen rekening gehouden met deze uitgave. Bij deW oorspronkelijke voor de E E K planvorming B L A D nieuwbouw in het gebied is de realisatie van meer huizen beoogd dan er met de kennis van nu komen, legt Damen uit.

s

W E E K B L A D i

n

d

e

r

‘Die weegt qua uitstraling en collectie niet op tegen de bredere collectie van de vaste t h stelt u PvdAi s i n d e r kledingbank in Middelburg’, gemeenteraadslid Dieuwke Louwrink. De partij geeft de voorkeur aan een goed vervoersaanbod naar Middelburg, in plaats van een ‘relatief dure’ tijdelijke locatie in Reimerswaal. ‘ Bij de recente openstelling van de kledingbank in Middelburg bleek niets van een lagere opkomst, maar wel van de voordelen van het grotere aanbod daar.’ Daarnaast moet de gemeente volgens Louwrink kritisch zijn op onnodige overheadkosten. Kledingbank Zeeland biedt mooie spullen aan.

“We zijn met de bouw van fase een en twee begonnen en verwachten de derde fase volgend jaar op te pakken. Maar alles boven fase drie denken we niet te kunnen bouwen door de teruglopende bevolkingsgroei.” Had Kapelle meteen de geluidswal aangelegd die nodig was voor alle fasen van het bouwplan, dan had ze volgens Damen te veel gebouwd. “We hebben in de grondexploitatie voor de Zuidhoek wel een bedrag gereserveerd voor een extra stuk geluidswal. Het gaat om ongeveer een miljoen euro en dat is ruim voldoende voor de aanleg. Wat de gemeente betreft kan de geluidswal zo snel mogelijk gerealiseerd worden.”

e

e

g

g

i

Zeeuwse prijs voor twee uienbedrijven KRUININGEN – Bij het congres van Zeeland Connect in Middelburg is woensdag de Zeeuwse Aanmoedigingsprijs Logistiek uitgereikt aan MSP Onions in Nieuwdorp en Wiskerke Onions in Kruiningen. ‘Door samen te werken bieden zij een oplossing voor de concurrentiepositie van de hele uiensector’, aldus Economische Impuls Zeeland, organisator van Zeeland Connect. De bedrijven bieden lading aan in Vlissingen en daardoor is de haven een lijndienst rijker en ontstaan er volgens Economische Impuls nieuwe exportmogelijkheden. ‘Steeds meer collega-exporteurs volgen; een mooi voorbeeld van het versterken van de logistieke keten in Zeeland.’

VANDAAG IN DE BODE

o

i

KRUININGEN – CDA Zeeland is bezorgd over de veiligheid bij de kerncentrale in Doel, net over de grens in België. De partij wil dat commissaris van de koning Han Polman in de eerstvolgende commissievergadering ‘de zorgwekkende situatie’ toelicht en vertelt wat hij al deed om de zorgen van de Zeeuwen over te brengen aan de Belgische eigenaar Engie Electrabel en overheid. Het CDA is bezorgd door brieven van directeur Jan Bens van de Belgische nucleaire toezichthouder aan Engie Electrabel waarin hij zegt bezorgd te zijn over de veiligheid van de Belgische kerncentrales en de volgens hem lakse manier waarop het bedrijf daarmee omgaat.

o

feest

ODE BO Kerst met empanadas

Inspira�e voor originele cadeaus!

ARCHIEFFOTO JENINE HOOGLANDER

Spe�erend het nieuwe jaar in

Stefan van der Laan geniet volop van Zwarte Pieten bestaan

Editie Moerdijk


AAproTec.nl

garagedeuren, voor alle zekerheid GOES Tel. 0113 20 20 49

garagedeuren, voor alle zekerheid

.nl

Garagedeuren, voor alle zekerheid

Columbusweg 29, GOES

GOES Tel. 0113 20 20 49 Maandag 28-11 t/m zondag 04-12

ABDIJSTRAAT 2, KAPELLE WWW.DE-FRUITSCHUUR.NL ■ TEL: 0113-341746

GROENTE EN FRUIT Mooie verse Prei 500 gram 0.49 Zeeuwse Bloemkool

per stuk 0.99

Zeeuwse Jonagold Appels

2,2 kg

2 kg 250 g

3 kilo 1.99

Zoete Clementine Mandarijnen 20 stuks 1.99 Heerlijke Handsinaasappels 10 stuks 2.50

KERSTBOMEN

van 2.99

1.99

MANDARIJNEN IN KIST

 Vacatures bij jou in

Provincialeweg 11 4695 RM Sint Maartensdijk Tel./fax (0166) 69 71 55 M 06 53 78 80 35

de buurt

www.bootkussens.com

Zoek en vind lokale vacatures op www.zeelandwerkt.nu

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

CITROËN BEDRIJFSWAGENSHOW COMPLEET RIJKLAAR

AMBACHTELIJKE BOL

0.79

BOSPEEN

van 3.99

2.99

KIPPENVLEUGELS*

850 g

Natuurlijk Aldi!

LUXE GOURMETSCHOTEL*

6.99

Ca. 600 g

COMP LE RIJKLA ET AR

Donderdag 01-12 t/m zondag 04-12

TOT

VOORDEEL € 3.650 NU RIJKLAAR VOOR € 14.250

1 - 2 - 3 DEC. VAN BEEK ROOSENDAAL

0.99

4 chipolata’s tuinkruiden 5 gemarineerde biefstukjes 5 filetlapjes tandoori 4 beefburgers 4 varkenshaasmedaillons 4 slavinken 150 g varkensreepjes

0%

24 - 25 - 26 NOV. VAN BEEK BREDA

0.69

1 kg

van 1.29

van 1.09

3 JAAR FINANCIAL LEASE

VOORDEEL € 3.250 NU RIJKLAAR VOOR € 10.600

SNOEPTOMAATJES

Per bos

430 ml

VAN BEEK PRESENTEERT:

LEET COMP AR RIJKLA

1.99

PERSSINAASAPPELEN

AANBIEDINGEN GELDIG VAN WOENSDAG T/M ZATERDAG

“Gespecialiseerd in stofferen van plezier- en zeilboten, maar ook voor meubels en caravan kussens kunt u bij ons terecht”

van 0.99

van 2.79

€ 5.000

VOORDEEL € 5.000 NU RIJKLAAR VOOR € 15.890

8 - 9 - 10 DEC. VAN BEEK BERGEN OP ZOOM

Actie geldig tijdens showdagen. Het rentetarief is 0% bij een looptijd van 12, 24, 36 maanden. Drukfouten voorbehouden. © 11-16.

VOORDEEL

15 - 16 - 17 DEC. VAN BEEK VLISSINGEN

CITROENVANBEEK.NL

Gevelreiniging

na Nu ja me ar sk t ex or tra tin g!

Jan van Mierlo Voor frisse en stralende gevels!

Gevelrenovatie, Uithakken/Slijpen, Alle Voegwerken Impregneren (hydrofoberen), Hoogdrukreiniging, Reparatie Metselwerk, Zandstralen/Zandwassing, Schilderwerken info@gevelreinigingjanvanmierlo.nl Jan van Mierlo, Avondster 28, 4907 VA Oosterhout

Tel. 0162 429915 Mobiel 06 25095552

0.89

CALVÉ SNACKSAUS

SCHOUDERROLLADE*

2.99

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden. Zolang de voorraad strekt. * In de koeling.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl

Uitgeverij de Bode, dé nummer 1 in effectief huis-aan-huis bereik

Verspreid uw folder via Weekblad de Bode! Uitgebreide mogelijkheden van ontwerp en drukken tot op de deurmat. Kijk voor meer informatie op www.internetbode.nl/folderverspreiding of neem geheel vrijblijvend contact op met Huub Aarts, tel. 076-5998111

Afrit40.nl, Afrit40.nl, Afrit40.nl, Marie Marie Marie Curieweg Curieweg Curieweg 9-13, 9-13, 9-13, 4382 4382 4382 WBWB Vlissingen, WB Vlissingen, Vlissingen, Snelweg Snelweg Snelweg A58 A58 afrit A58 afrit afrit 40, 40,(bedrijventerrein 40, (bedrijventerrein (bedrijventerrein Souburg) Souburg) Souburg) Afrit40.nl, Marie Curieweg 9-13, 4382 WB Vlissingen, Snelweg A58 afrit 40, (bedrijventerrein Souburg) Afrit40.nl, Marie Curieweg 9-13, 4382 WB Vlissingen, Snelweg A58 afrit 40, (bedrijventerrein Souburg) Afrit40.nl, Marie Curieweg 9-13, 4382 WB Vlissingen, Snelweg A58 afrit 40, (bedrijventerrein Souburg)


actualiteit

Gemeente wil met nieuwe plannen inwoners stimuleren grijze bak nog minder te gebruiken

Kapellenaren scheiden afval goed, maar het kan nog beter KAPELLE – De eerste acht maanden van 2016, sinds de gemeente Kapelle Diftar invoerde, hebben Kapellenaren hun restafvalcontainer veertig procent minder vaak aan de straat gezet vergeleken met dezelfde periode in 2015. “Hierdoor kunnen we het restafval in 2017 in drie dagen ophalen in plaats van vier”, vertelt de Kapelse wethouder Evert Damen. DOOR BRITTA JANSSEN Sinds 1 januari werkt Kapelle volgens het principe ‘Afval scheiden loont’, om inwoners te motiveren afval te scheiden. Ze betalen afvalstoffenheffing gebaseerd op het aantal keren dat zij de kliko laten legen. Zetten ze de bak minder vaak aan de straat, dan betalen ze minder. De afvalstoffenheffing bestaat uit een vast deel, dat betaalt iedereen, en een variabel deel. “Huishoudens die hun afval zo goed scheiden dat ze de grijze container niet hoeven aan te bieden, betalen in 2016 alleen het vaste deel van 131,15 euro voor een eenpersoonshuishouden en 182,65 euro voor een meerpersoonshuishouden. Huishoudens die hun container twintig keer of meer aanbieden, betalen honderd euro voor het variabele deel.” De tarieven voor 2017 zijn nog niet bekend. De gemeenteraad stelt ze volgende maand vast. “Dat de inwoners hun grijze bak veertig procent minder laten legen heeft me positief verrast”, reageert wethouder Damen. “Maar we willen afval nog beter scheiden.” De gemeente broedt op manieren om dit aantrekkelijker te maken voor de inwoners. “We denken erover de

verdeling vaste en variabele kosten aan te passen.” Door het vaste deel te verlagen en het variabele deel te verhogen, prikkel je mensen om te proberen de container zo min mogelijk aan de straat te zetten, aldus de wethouder. Dit voorstel moet de gemeenteraad nog bekrachtigen. Resultaten Het ingezamelde groente-, fruit- en tuinafval (gft) steeg in de eerste acht maanden volgens de gemeente met vijftien procent. “Het ingezamelde papier bleef ongeveer gelijk en het ingezamelde kunststof steeg met honderd procent.”

‘Afvalbakje op aanrecht’ Dit laatste komt vooral doordat drankkartons sinds 1 januari bij het kunststofafval mogen worden weggegooid. Er is 25 procent minder restafval aangeboden dan vorig jaar. “Als we deze lijn de rest van het jaar vasthouden, is het restafval per inwoner gezakt van 192 naar 134 kilo per jaar.” De landelijke norm is maximaal honderd

Een groep Kapellenaren deed eerder dit jaar mee met een proef om zo min mogelijk restafval weg te gooien.

kilo per inwoner per jaar vanaf 2020. Daarom moet Kapelle nog beter afval scheiden. En dat kan ook, denkt de wethouder. “Uit onderzoek blijkt dat er in restafvalcontainers nog veel makkelijk te scheiden afval zit. Een derde van het restafval in de grijze container is in gewichtspercentage nog

steeds gft en tien procent is kunststofverpakkingsmateriaal en drankkartons.” Ook wordt in de restafvalcontainers nog veel elektronische apparatuur aangetroffen. Dit hoort thuis bij de milieustraat. Om gft beter te scheiden, denkt Kapelle eraan afvalbakjes voor op het aanrecht

beschikbaar te stellen voor inwoners. “Dat doen we nu al voor bewoners van hoogbouw. Zo’n bakje heeft een geurfilter en er zit een plastic zakje op basis van zetmeel in. Dat kun je gemakkelijk mee de groene bak in gooien en zo hoef je het bakje ook niet schoon te maken.”

Uitgeverij de Bode, dé nummer 1 in effectief huis-aan-huis bereik

Verspreid uw folder via Weekblad de Bode! Uitgebreide mogelijkheden van ontwerp en drukken tot op de deurmat. Kijk voor meer informatie op www.internetbode.nl/folderverspreiding of neem geheel vrijblijvend contact op met Huub Aarts, tel. 076-5998111

Zeeuwse politiechef Ronald Weydema schetst het veiligheidsbeeld in Zeeland

Daling aantal inbraken, overvallen en straatroven houdt aan KRUININGEN/KAPELLE - Hoewel de dagen weer korter zijn, blijft het aantal woninginbraken, straatroven en over- DOOR BRITTA JANSSEN Zeeland doet het volgens Weydema goed vallen in Zeeland dalen. “We zien de cijfers wel iets oplopen, maar vergeleken met vorig jaar ziet het er goed uit”, bij het oplossen van zaken als de woninOm het veiligheidsbeeld van Zeeland de ginbraken, overvallen en straatroven. “We zegt Ronald Weydema, districtschef Zeeland van de politie. schetsen vergelijkt de politie het aantal woninginbraken, straatroven en overvallen met dezelfde periode het jaar daarvoor. Weydema presenteerde woensdag de cijfers voor 2016 tot 10 november. “Er zijn tot nu toe 530 woninginbraken gepleegd, ten opzichte van 823 in 2015. Dat is een forse afname”, vindt de politiechef.

Piek De wintertijd is wel de periode die bekend staat om meer inbraken, omdat het ‘s avonds eerder donker is.

‘Kracht zit in preventie’ Tot 10 oktober dit jaar is er 506 keer ingebroken. Een maand later zijn daar 24 woninginbraken bijgekomen. “Er is een piek geweest in het aantal inbraken. We hebben aanhoudingen verricht, maar we weten nog niet of er een verband is met de piek.”

Ronald Weydema, burgemeester Bergmann van Middelburg en officier van justitie Marco van Leeuwen monitoren het veiligheidsbeeld. PaGiNa 3

Oplossen Het aantal overvallen is met een gestegen. In 2016 waren er tot 10 november veertien en in dezelfde periode vorig jaar dertien. Straatroven waren er in beide periodes evenveel: 25. Het gaat hierbij om zowel voltooide delicten als pogingen daartoe.

zitten in Zeeland boven de landelijke norm met het ophelderen van inbraken, overvallen en straatroven.” Zo is het landelijke ophelderingspercentage voor woninginbraken 7,5 procent en de Zeeuwse politie lost volgens Weydema zeventien procent van deze zaken op. De politiechef vertelde hierbij dat het percentage misschien hoger zou kunnen zijn, omdat niet altijd een op een te bewijzen is dat iemand bij meerdere zaken betrokken is. “Bijvoorbeeld bij een piek in woninginbraken kun je niet altijd alle delicten toeschrijven aan daders, terwijl na de aanhoudingen de piek wel weg is.” Preventie Het aanpakken van overvallen, inbraken en straatroven heeft hoge prioriteit bij de politie. Ze werkt daarbij ook aan bewustwording bij de burger over wat zij zelf kunnen doen om het bijvoorbeeld inbrekers moeilijker te maken. Hiervoor vinden onder meer voetjesacties plaats in de provincie. Wijkagenten lopen met vertegenwoordigers van wijkraden door een buurt en letten op inbraakgevoelige situaties, zoals open ramen. Ze bellen aan bij deze huizen om de bewoners hierop te wijzen. Zijn de bewoners niet thuis, dan krijgen ze een voetje met anti-inbraaktips in de brievenbus. Die voetafdruk had van een inbreker kunnen zijn, is de boodschap erachter. “De kracht zit in preventie”, aldus Weydema.


Bij Esso Vlijmscherpe deal. Ontvang tot 79% korting op Zyliss keukenmessen. Voor elke €10 die je uitgeeft ontvang je één zegel. Je hebt al een keukenmes voor 8 zegels en €2,99 of 8 zegels en maar 199 Esso Extras-punten. Kijk voor meer informatie op esso.nl.

Actievoorwaarden Esso Extras ‘Zyliss keukenmessen’ promotie. Zegels worden van dinsdag 1 november 2016 t/m dinsdag 28 februari 2017 verstrekt bij deelnemende Esso-stations. Inleveren kan t/m dinsdag 14 maart 2017. Alleen bij deelnemende stations, zolang de voorraad strekt. Esso behoudt zich het recht voor om de actievoorwaarden tussentijds te wijzigen en de actie voortijdig te beëindigen. Kijk voor meer informatie op esso.nl/zyliss. Zyliss is a trademark used under license by TCC Global N.V. Esso, het Esso-logo en Energy lives here zijn handelsmerken van Exxon Mobil Corporation of een van haar dochterondernemingen. Esso Nederland BV, Postbus 1, 4803 AA Breda.

Wijkbewoners, politie en gemeente werken samen

Lobby voor invoering ‘Buurt Bestuurt’ in Zeeland

Bauwerk Visgraad parket incl. vakkundig leggen, tijdelijk voor 99,- per m²

KRUININGEN/KAPELLE - In zijn vorige gemeente Albrandswaard had de Middelburgse burgemeester Harald Bergmann goede ervaringen met Buurt Bestuurt en daarom wil hij dit project met de Zeeuwse politiechef Ronald Weydema opzetten in Zeeland. “Wijkbewoners stellen met bijvoorbeeld de gemeente en politie een top drie van problemen in de buurt op en bij de aanpak ervan geef je bewoners ook verantwoordelijkheid”, legt Bergmann uit. DOOR BRITTA JANSSEN

Tijdelijk gratis platte plinten!

De Bergmann en Weydema polsen onder de Zeeuwse burgemeesters of er animo is voor Buurt Bestuurt. “We moeten bewoners vinden die hieraan willen meedoen”, zegt Bergmann. “Ik hoop dat we in het voorjaar op drie of vier plaatsen in Zeeland met een proef kunnen beginnen. Na zo’n zes maanden evalueren we het project en kunnen Buurt Bestuurt daarna wellicht in heel Zeeland, waar er behoefte aan is, uitrollen.”

Bauwerk is een Zwitserse fabrikant met een sublieme kwaliteit. Perfecte pasvorm en vele mogelijkheden. Deze vloeren zijn uitermate geschikt voor vloerverwarming. Actie alleen geldig op de naturel en witte uitvoering.

TMC HOUTEN VLOEREN MARCONISTRAAT 13 - GOES - (0113) 22 41 02

WWW.TMCWOONWINKELS.NL

Maakt wonen leuker

PAGINA 4

Hondenpoep Bij Buurt Bestuurt werken wijkbewoners met politie, gemeente en eventuele andere organisaties samen aan het oplossen van problemen en ergernissen. Bij de start van het project komen belangstellenden samen en bespreken wat er aangepakt moet worden in hun wijk. “Dat kan van alles zijn, maar in mijn vorige gemeente ging het vaak over te hard rijden, hondenpoep en parkeeroverlast”, illustreert de Middelburgse burgemeester. In het project werken enkele buurtbewoners zelf actief mee aan het oplossen van de problemen. Daardoor krijgen ze een beter beeld van het werk van onder meer de politie en raken meer betrokken bij hun wijk. “De gemeente en politie maken capaciteit vrij om de problemen aan te pakken en in ruil daarvoor doen de wijkbewoners zelf ook wat.” Wordt er bijvoorbeeld vaak te hard gereden in een straat, dan spreken wijkbewoners automobilisten hierop samen met de politie aan. Bij de aanpak van overlast van hondenpoep weten wijkbewoners vaak wel welke baasjes de poep niet opruimen, vertelt Bergmann. Die kunnen ook aangesproken worden. Wie zich aanmeldt voor Buurt Bestuurt denkt inhoudelijk mee over de problemen en acties hiervoor en gaat actief de boer op om problemen op te lossen. “Met Buurt Bestuurt krijg je als inwoner invloed op het beleid, maar het is niet vrijblijvend.”


actualiteit

Column Addo Sprangers

Gevaarlijk

Scheldestromen wil geen permanente bebouwing in keurzone

Gemeente en waterschap steggelen over uitbreiding Choorhoek WEMELDINGE - Het uitbreiden van bedrijventerrein Choorhoek bij Wemeldinge levert de gemeente Kapelle hoofdpijn op. Ze dacht dat waterschap Scheldestromen akkoord was met bouw op de nieuwe strook bedrijventerrein langs het Kanaal door Zuid-Beveland, maar dat blijkt nu niet helemaal zo te zijn, vertelt de Kapelse wethouder Evert Damen. Hij is in gesprek met het schap om hier samen uit te komen. “Anders zou dit de gemeente een financiële strop van zo’n zes ton kunnen opleveren”, zegt Damen.

Aan het nemen van selfies kleeft niet zelden enig gevaar. Tenminste: als je het een klein beetje serieus aanpakt. Wil je scoren met een selfie, dan kun je echt niet komen aanzetten met een doodgewoon huis-tuin- en keukenzelfportretje. Neen, er moet de originaliteit, lef en onvervaardheid van uitgaan. Sommige selfiemakers doen dat door zich te fotograferen op gevaarlijke plekken of in situaties die de gewone sterveling bij voorbaat doen huiveren van angst. De voorbije jaren hebben sommige selfiemakers daarbij gedemonstreerd dat zij òf helemaal geen vrees kennen òf ergens een draadje los hebben zitten. Door bijvoorbeeld al kiekjes nemend van een klif te springen in de hoop dat de waterpartij beneden de val voldoende zal breken, noodzakelijk om later zelf te kunnen genieten van in het luchtruim genomen selfie. Ook altijd leuk is een selfie met de grizzly die achter je rug staat na te denken of hij je in één keer of toch maar gewoon in twee keer volledig zal verscheuren. Eveneens spectaculair is een selfie waarbij je, al surfend op het dak van een hogesnelheidstrein, met wapperende manen jouw stijlvolle moves voor het nageslacht vastlegt. Een foto op de rails zelf met in de rug een snel naderende locomotief is zeker zo stoer. Check vooraf echter wel even of je veters goed vastzitten, want al struikelend wordt jouw selfie er bij het op het laatste moment wegspringen waarschijnlijk niet mooier op. Je moet achteraf uiteraard wel een beetje kunnen opscheppen over het verhaal achter die adembenemende selfie. Iets veiliger is het dan ook om samen met een beroemd persoon te poseren voor een selfie, al is het niet ondenkbaar dat dat laatste straks een stuk moeilijker wordt. Onze eigen premier Mark Rutte werd afgelopen maand immers aardig in verlegenheid gebracht nadat hij vriendelijk poseerde met naar later bleek een veroordeelde moslimextremist. Wayne Rooney, aanvoerder van het Engelse nationale voetbalteam, overweegt inmiddels om helemaal niet meer met fans op de foto te gaan nadat er plotseling selfies in de media opdoken met hierop een zichtbaar beschonken Rooney op een bruiloftspartij. Mijn fans kunnen gerust zijn: ik sluit me hier niet bij aan. Sterker nog: ik blijf met jullie poseren. Zelf selfies maken doe ik echter al lang niet meer. Veel te gevaarlijk. Wie de selfie hierboven ziet, kan me daar alleen maar gelijk in geven.

Colofon

Kantoor regio Zeeland Keizerstraat 3a, 4461 AN Goes, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Molenstraat 17a-1, 4881 CP Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 ReimerswaalseKapelseBode RKBode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondent Jenine Hooglander Acquisitie Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 12.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 10.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111 Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 48

De oplossing van deze puzzel is in week 49 te vinden op www.internetbode.nl

De gemeente Kapelle wil bedrijventerrein Choorhoek graag uitbreiden.

DOOR BRITTA JANSSEN “Onlangs zijn we geconfronteerd met een reactie van het waterschap dat er op het nieuwe stuk bedrijventerrein Choorhoek deels niet gebouwd zou mogen worden”, vertelt wethouder Damen. Het gaat om de strook van de keurzone langs het hele Kanaal door Zuid-Beveland. “Die is ongeveer honderdvijftig meter lang en veertig meter breed.” In het bestemmingsplan staat dat nieuwe bedrijven, onder voorwaarden, in de keurzone mogen bouwen. In die voorwaarden zit ‘m nu de crux. “Het waterschap heeft toen het bestemmingsplan ter inzage lag, geen zienswijze ingediend”, zegt Damen. Naar nu blijkt gaat Scheldestromen er door de gestelde voorwaarden volgens de wethouder vanuit

dat er voor nieuwe bedrijven geen heipalen de grond in gaan in de keurzone, maar dat bedrijven hier alleen tijdelijke bouwwerken, zoals containers, mogen neerzetten. “Maar ‘onder voorwaarden’ gaat voor ons over het type bouwsysteem, bijvoorbeeld wat voor soort heipalen er gebruikt worden.” Fors Damen betreurt het dat Scheldestromen nu pas laat weten tegen gefundeerde bebouwing te zijn in de keurzone. De wethouder geeft toe dat de problemen wellicht voorkomen hadden kunnen worden als de voorwaarden in het bestemmingsplan in een eerder stadium benoemd zouden zijn. “Maar achteraf is alles makkelijk. Als je een bedrijventerrein realiseert gaat het meer om permanente bebouwing dan om

FOTO BENNIE KRAJENBRINK

tijdelijke. Ik vind dat een waterschap ons hierover als mede-overheid beter had kunnen adviseren.” Scheldestromen is tegen permanente bebouwing in de keurzone, omdat het schap in deze strook in de toekomst wellicht dijkverzwaringswerk moet uitvoeren. “Als er dan bedrijven moeten worden uitgekocht, zijn die kosten voor ons.” De wethouder wil in het overleg met het schap op zoek naar een alternatief. “Wij vinden een keurzone van veertig meter breed vrij fors en willen laten onderzoeken of de breedte van de strook teruggebracht kan worden.” Komen de partijen er niet uit, dan loopt Kapelle veel inkomsten mis. “Als bedrijven zich hier nu niet gaan vestigen, kan dit zo’n zes ton schelen. We hadden al een optie op een kavel en die hebben we moeten terugnemen. Dat is heel vervelend.”

Ook gelezen op NU.NL? Gemeentelijke prestaties onder de loep

Kapelle krijgt Rekenkamer KAPELLE - De gemeente Kapelle wil per 1 januari 2017 een Rekenkamer oprichten. DOOR BRITTA JANSSEN De Rekenkamer is vanuit de Gemeentewet onafhankelijk in het bepalen van haar onderzoeksprogramma. Het orgaan heeft een onafhankelijke positie binnen de gemeente en heeft als doel te toetsen of de gemeente – en de daarmee verbonden organen - doeltreffend, rechtmatig en integer functioneren. Op basis van haar onderzoek adviseert de Rekenkamer de gemeenteraad en degenen die verantwoordelijk zijn voor de gecontroleerde organen. Deze

© www.sudokusite.nl

informatie is openbaar. Het werkterrein van de Rekenkamer strekt zich uit over alle organisaties waarvoor de gemeente bestuurlijk verantwoordelijk is of waarvan de activiteiten geheel of in belangrijke mate door de gemeente worden bekostigd. Op dit moment heeft Kapelle nog geen Rekenkamer, maar de gemeente heeft besloten samen te werken met de leden van de Rekenkamers van Middelburg en Vlissingen. Elke gemeente heeft twee leden in de gezamenlijke Rekenkamer. Om de Rekenkamer te kunnen oprichten,

is Kapelle op zoek naar twee leden die onderzoek doen naar de prestaties van de gemeente. ‘Het voordeel van de samenwerking is de flexibiliteit in capaciteit en het delen van kennis en ervaringen’, laat een Kapelse gemeentewoordvoerder weten. ‘Tegelijkertijd heeft elke gemeente haar eigen onafhankelijke Rekenkamer met een eigen specifiek onderzoeksprogramma en –budget.’ De Rekenkamer van Kapelle voert naar verwachting een à twee onderzoeken per jaar uit. Kijk voor meer informatie op www.kapelle.nl.

Dit artikel verscheen afgelopen week ook op www.internetbode.nl en Nu.nl. Weekblad De Bode werkt samen met de landelijke nieuwssite. Op www.nu.nl/beveland en via de app van Nu.nl kunt u het laatste nieuws volgen uit de gemeenten Goes, Kapelle, Borsele, Reimerswaal en Noord-Beveland. PaGiNa 5


KORT BEDRIJVIG

Riviere n en zee hebben allerlei soorten gebruikers

Afspraken deltawateren gebundeld MIDDELBURG – Het vastgestelde Natura 2000-beheerplan voor de deltawateren, in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant, ligt ter inzage. Het plan is de basis voor het gebruik en de bescherming van dit waardevolle natuurgebied voor de komende zes jaar.

Prijswinnaars bekend van de Dierendag-kleurplaten

De prijswinnaars van de kleurplaten.

KRUININGEN - Iedereen bedankt voor het inleveren van de Dierendag-kleurplaten. Na honderden kleurplaten te hebben beoordeeld hadden we dan toch 12 deelnemers die hun prijs op kwamen halen. Gefeliciteerd: Thirza, Anne-Sophie, Iris Wijkhuis, Auke, Joline, Charlotte,Keno, Teunisjan, Iris Stijbis, Alida, Melvin en Thijs. Veel plezier met jullie gewonnen cadeau. Voor zeehonden en vogels zijn de deltawateren belangrijk, maar voor vissers en sporters ook.

VAN ONZE REDACTIE In het beheerplan, dat loopt tot en met 2022, staat welke maatregelen worden genomen om natuurdoelen te bereiken. Ook staan de voorwaarden erin voor de menselijke activiteiten die kunnen plaatsvinden zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor de natuur. Oliegeultje Het streven is om activiteiten in de deltawateren zoveel mogelijk te laten doorgaan zonder dat dit het realiseren van de natuurdoelen in gevaar brengt. De Deltawateren zijn beschermd natuurgebied en op diverse plekken is toegang verboden. Voor de rust voor vogels en zee-

honden komen in de Westerschelde en het Grevelingenmeer gebieden waar activiteiten niet zijn toegestaan. In de Oosterschelde gaat juist een gebied open (Oliegeultje) waardoor het mogelijk is om rond de Roggenplaat te varen. Fietsen Daarnaast zijn dijktrajecten gesloten voor fietsverkeer, bijvoorbeeld omdat er vlakbij belangrijke hoogwatervluchtplaatsen of broedgebieden zijn. Kitesurfen Er komen kitesurfzones in de Westerschelde, Oosterschelde, Grevelingen en Haringvliet. Daarmee kan er bij elke windrichting in het

deltagebied gekitesurft worden. Bescherming In het Natura 2000-plan vallen de Oude Maas, Haringvliet, Hollands Diep, Grevelingen, Oosterschelde, Veerse Meer en Westerschelde & Saeftinghe. In deze wateren leven vogels, trekvissen en zeezoogdieren en bijzondere planten, zoals de groenknolorchis. De maatregelen in het beheerplan beschermen de bijzondere natuur in deze gebieden en gaan de achteruitgang van biodiversiteit tegen. Maatregelen zijn bijvoorbeeld het opspuiten van zand, de aanleg van broedeilanden en het reguleren van activiteiten in tijd en ruimte (zonering).

KV Volharding boekt ruime overwinning YERSEKE - Na het verlies van vorig week was KV Volharding er dit keer op gebrand om te winnen. Om 20.00 uur ving de ploeg uit Yerseke de wedstrijd aan in het verre Zuidland tegen ZKV. Volharding maakt een vliegende start en pas bij een stand van 0-5 kwam de

thuisploeg voor het eerst tot scoren. Na een ruststand van 8-4 bleek Volharding in de tweede helft duidelijk de sterkste ploeg. ZKV kwam er weinig aan te pas en de ploeg uit Yerseke boekte dan ook een ruime zege van 8-20. Doelpunten: Antoin Zuijdwegt 6, John vd Have 5, Niels Christiaanse en Roxanne Blanckaert 4, Denise Vleugel 1

Programma 3 december 11.00u Volharding E1-TOP (A) E4 11.00u Volharding F1-Good Luck F1 12.00u Volharding E2-TOP (A) E5 13.00u Volharding C1-Keep Fit ‘70 C1 14.00u Volharding/Emergo 2-Zierikzee 1 15.15u Volharding/Emergo 1-’t Capproen 1 www.kvvolharding.nl

Dierenwinkel Dier En Verblijf / Van der Poel , Weihoek 16, 4416 PX Kruiningen, 0113-381000, www.dierenverblijf.com

Vogeltentoonstelling in Krabbendijke KRABBENDIJKE - De Vogelvrienden Krabbendijke en omstreken organiseren op vrijdag 2 en zaterdag 3 december hun jaarlijkse vogeltentoonstelling in Dorpshuis de Meiboom, Kerkpolder 30 in Krabbendijke.

Dit jaar zijn er maar liefst 479 vogels ingeschreven voor deze show door 43 vogelliefhebbers uit Zeeland en West Brabant. De vogels worden op donderdag 1 december gekeurd door 7 keurmeesters van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers. Zij kennen de punten toe aan de vogels en wijzen de prijswinnaars aan in de verschillende groepen.

De tentoonstelling wordt vrijdag 2 december om 19.00 uur geopend door dhr. Vogelaar, wethouder van de Gemeente Reimerswaal en daarna worden de kampioenen bekend gemaakt. Vogels in vele soorten en kleuren zijn er te bewonderen in Krabbendijke op vrijdag 2 december van 19.00 tot 22.00 uur en zaterdag 3 december van 10.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis en er draait een rad van avontuur met vele mooie prijzen. Ook is er volop informatie beschikbaar over het houden van kooivogels. Dus kom naar de vogelshow in Krabbendijke en geniet samen met ons mee van deze prachtige hobby: Vogels houden!

VV Rillandia 1 vrij Programma Zaterdag 3 december Rillandia 1 vrij 12.30 Vrederust 3-Rillandia 2 13.00 JO19-1MOC’17 JO19-3 13.30 NVS JO17-2-JO17-1

11.15 MO15-1-DHV MO15-1 10.00 JO13-1-HSC’28 JO13-1 09.30 JO11-1-DOSKO JO11-2 09.00 JO11-2-Halsteren JO11-7 10.00 Krabbendijke JO7-2-JO7-2

BEDRIJVIG NIEUWS ‘Aan het eind van de avond kan iedereen gericht adverteren op Facebook’

Cursus adverteren op Facebook GOES – Succesvol zijn met je bedrijf op Facebook, wie wil dat nou niet? Er is veel meer mogelijk dan slechts het plaatsen van leuke posts om dit te realiseren. Adverteren is bijvoorbeeld een effectieve manier om de doelgroep te bereiken. Door alle bomen kan het bos soms alleen wat lastig te zien zijn. DOOR ROSANNE VAN POPPEL Uitgeverij de Bode biedt uitkomst bij deze problemen. Er worden er twee cursussen gegeven over het adverteren op Facebook, op het kantoor van de Bode in Goes. Onder leiding van expert Bert Paauwe van BereikPartners wordt van A tot Z uitgelegd hoe je als organisatie succesvol kunt adverteren op de sociale netwerksite. “Het idee achter deze workshop is dat het voor iedere ondernemer mogelijk moet zijn om zelf ge-

richt te adverteren op Facebook, waarmee zijn of haar doelgroep wordt bereikt”, licht Paauwe toe. Eerdere workshops Afgelopen jaar is er ook een aantal workshops gegeven bij het hoofdkantoor van de Bode in Zundert, waaronder ‘Starten met uw Bedrijf op Facebook’ en ‘Facebook voor gevorderden’. Bij de ‘Starten met uw bedrijf op Facebook’-cursus leerden deelnemers hoe zij voor hun bedrijf een Facebook-pagina kunnen maken. Hiernaast kregen ze praktische trucs en handvatten aangereikt om mogelijkheden en kansen te benutten via Facebook. Aan het eind van de avond hadden de ondernemers die deelnamen hun eigen Facebook-pagina gemaakt onder begeleiding van een professionele Facebook expert. ‘Facebook voor gevorderden’ ging een stapje verder en was een geschikte cursus voor onder-

nemers die al wel een Facebook-pagina hadden, maar nog meer kennis wilden vergaren over Social Media, het verkrijgen van meer likes en een groter bereik. De interactie met volgers en het optimaliseren van de huidige pagina passeerden ook de revue. “Na het volgen van deze workshops waren de deelnemers erg enthousiast en wilde meer dan 80% graag een vervolgcursus volgen”, laat Paauwe weten. Vervolgcursus Dit jaar is de vervolgcursus er dan eindelijk. Deze zal dieper in gaan op advertentiemogelijkheden op Facebook. Paauwe zal allerlei tips en trucs geven die er voor zorgen dat elke deelnemer weet hoe hij gericht moet adverteren op de populaire site. Adverteren op Facebook kan er onder andere voor zorgen dat er meer klanten worden aangetrokken en dat daardoor de verkoopdoelstellingen worden gerealiseerd.

Expert Bert Paauwe van BereikPartners geeft de workshop.

“Heel veel ondernemers willen adverteren op Facebook, maar ze weten niet hoe of wat. Facebook geeft zelf ook suggesties om jouw pagina te promoten, maar daar betaal je verhoudingsgewijs meer geld voor. Voor de 20 euro die je daaraan zou besteden, kun je wanneer je zelf energie in de doelgroepbepaling steekt voor hetzelfde geld veel meer mensen bereiken”, legt Paauwe uit. “Wanneer de deelnemers

Aanmelden kan via www.internetbode.nl/adverterenfacebook PAGINA 6

FOTO EUGENE DE KOK

de deur uitlopen zullen zij weten hoe ze een goede, gerichte Facebookcampagne kunnen opzetten, zonder gebruik te hoeven maken van een reclamebureau. Die zijn namelijk ook niet altijd even goedkoop.” De workshops vinden plaats op 17 en 24 januari, op het kantoor van Uitgeverij de Bode in Goes. De cursussen duren van 18.00 uur tot ongeveer 21.00 uur. De prijs van deze workshop is 175 euro per persoon.


RUIM 45 JAAR

TAPIJT - VINYL - PVC VLOEREN SPECIALIST

RUIM 45 JAAR

TAPIJT - VINYL - PVC VLOEREN SPECIALIST

Nu ruim 1000m2 729453L4 - B09 Ed : Pvc vloeren gepresenteerd 729453L4 - B09 Ed : TOT 20 JAAR GARANTIE

• Vrijblijvend deskundig advies • De beste kwaliteit Pvc vloeren • Grootste assortiment Pvc vloeren • Grote voorraad snelle levering • Vakkundig leggen van Pvc vloeren • Eigen opgeleide stoffeerders v.a.

Stengeplein 1

€ 42,95

m2 (incl leggen, lijm en egaliseren) DESKUNDIG ADVIES VAN SFEERVOLLE LUXE RAAMBEKLEDING VRIJBLIJVEND AAN HUIS

Luc GiLLemot

Belgische gediplomeerde en erkende tandprotheticus * * * * *

Implantaatprothese (klikgebit) Aanpassing en vernieuwing van gebitsprothese Reparaties, kan op gewacht worden Gratis advies Vergoeding door alle zorgverzekeraars

Adres: Korte Bosstraat 11 4611 MA Bergen op Zoom Tel. 0164 - 23 00 10 Wouwbaan 2 BergenKM op Zoom: 4631 Hoogerheide ma wo: 14.00 - 17.30 uur Tel. 0164 - 66 08 78 di do: 8.30 - 13.00 uur

Behandeling nauur afspraak vr: 14.00 - 16.00

€219,60 hartstichting.nl

Sierwerk van Elzakker

Openingstijden: Maandag gesloten Di-Do: 8.30 - 13.00 uur Woensdag: 14.00 - 17.00 uur Vrijdag: 14.00 - 16.00 uur Openingstijden

Maandag gesloten

Geulweg 35 - Sint-Maartensdijk - www.zeelandhek.nl

Gespecialiseerd in massief hekwerk dat op maat wordt gemaakt.

HKZ gecertificeerd

Hoogerheide: Di-Do: 14.00 - 17.00 uur

Lid ONT B103 ma wo vrWoensdag-Vrijdag: 8.30-13.00 uur 08.30 - 13.00 uur di-do: 14.00-17.30 uur www.tppgillemot.nl

Behandeling na afspraak

Hekwerk, poorten, raam- en deurbeveiliging, automatisering, balkonhekken, verlichting, schoorsteenkappen, industriehekken, glittermatten, diverse laswerkzaamheden etc.

t/m 13en treden incl leggen lijm Nu € 299,t/m 13 treden

Nu € 299,-

Nieuwe collectie Parket en laminaat

Voor info, vrijblijvende offerte en/of openingstijden: Tel & fax: 0166 66 19 98 / mobiel 06 51 03 91 32 / Tel & fax: 0164 61 65 77 www.sierwerkvanelzakker.nl

BIJ ONZE KLANTEN IS HET MUISSTIL

Ga beschermd de winter in met onze rolluiken!

Trapstoffering grote keus uit Trapstoff ering grote keus uit A-Merk tapijt incl leggen en lijm A-Merk tapijt

vloerkleden

Nieuwe collectie 2016

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

VAKANTIES VOOR OUDEREN

Groot assortiment wol design karpetten en handtuft van € 399,voor € 299,Grootedassorti ment 160 x 230 cm

unieke houten vloeren

met zorg voor u gekozen

Gratis woonadvies Wonen

PVC Vloeren

Groothandel

Projecten

Gratis woonadvies Wonen

Gratis Nina IO afstandsbedening bij aanschaf van 2 rolluiken! TMC BUITENZONWERING MARCONISTRAAT 13 - GOES - (0113) 22 41 02

WWW.TMCWOONWINKELS.NL

Maakt wonen leuker

Nooit te oud voor vakantie! www.allegoedsvakanties.nl 0318 - 48 51 83

computer reparatie en service Kreukelmarkt 7 - Goes 0113-231025 - www.imha.com

PVC Vloeren

Groothandel

Projecten

Onze adviseurs komen op afspraak vrijblijvend bij u thuis met Onze adviseurs komen op afspraak vrijblijvend bij uen thuis met de mobiele showroom. In heel Nederland Belgie de mobiele showroom. In heel Nederland en Belgie Sjerk Slagmolen Wooninrichters Bergen op Zoom Sjerk Slagmolen Wooninrichters Bergen- Project op Zoom Hoofdkantoor - Centraal magazijn Hoofdkantoor - Centraal - Projectop Zoom Rooseveltlaan 72-78, magazijn 4624 DB Bergen Rooseveltlaan 72-78, DBTapijt) Bergen Zoom (voorheen Ben de4624 Graaff telop 0164 788 393 tel 0164 788 Open: ma393 t/m za 09:00 - 17:00 of op afspraak Open: ma t/m za 09:00 - 17:00 of op afspraak Sjerk Slagmolen Wooninrichters Putte Sjerk Slagmolen Wooninrichters Antwerpsestraat 86, 4645 BL Putte Putte Antwerpsestraat 50, 4645 BK Putte tel 0164 606 918, fax 0164 606 919 tel 0164 606 918, faxper 0164 606open 919 Open: 7 dagen week Open: di t/m zo 11:00 - 16:00 info@sjerkslagmolen.info www.sjerkslagmolen.nl www.sjerkslagmolen.nl info@sjerkslagmolen.info

3 tot 20 jaar garantie 3 tot 20 jaar garantie met de S van Service met de S van Service


Organisatie krijgt derde Sail de Ruyter organisatorisch en financieel niet voor elkaar

Grootste feestje ooit in Zeeland krijgt geen derde aflevering

Inloopavond Badmintonclub Rillandia Smashers KRUININGEN - Op donderdag 8 december houdt Badmintonclub Rillandia Smashers een inloopavond voor iedereen die het bekende spelletje eens in de zaal wil spelen. We beginnen om 18.45u met de jeugd (vanaf ongeveer 9 jaar).

Kent u de kracht van een wensdag?

Vanaf 20.00u zijn de volwassenen welkom. De locatie is “De Reimerwaalhal” in Kruiningen. Neem sportkleding en binnensportschoenen mee, voor een racket en shuttles zorgen wij. Hopelijk tot ziens op donderdag 8 december. BC Rillandia Smashers, www.bcrillandiasmashers.nl

Vraag het Leo (chronisch ziek)

10 JARIG

JUBILEUM

www.oppepper4all.nl

Appar aat peilt bijvoorbeeld stroomsnelheid water Sail de Ruyter kende succesvolle edities in 2007 en 2013, maar een derde aflevering komt er niet.

ARCHIEFFOTO BO VAN SCHEYEN

VLISSINGEN - Er komt geen derde Sail de Ruyter. Het is volgens de stichting organisatorisch en financieel onmogelijk om in 2019 of 2020 een opvolger van ‘het grootste feestje ooit in Zeeland’ te organiseren. Het blijft dan ook bij de twee succesvolle edities in 2007 en 2013, die door honderdduizenden mensen werden bezocht. DOOR EUGÈNE DE KOK Voorzitter Dick Schipper van organisator Stichting Sail de Ruyter zegt het ‘ontzettend jammer’ te vinden. “Dat vinden wij allemaal, maar je moet reëel zijn. Op het moment lukt het gewoon niet. We hadden kunnen doorgaan, maar dan zouden we trekken aan een dood paard en over twee jaar ook deze conclusie moeten trekken.” Na de zeer succesvolle editie van Sail de Ruyter in 2013, waarop zeker 300.000 mensen afkwamen, klonk vanuit de lokale en regionale overheden meteen de roep om een vervolg. Ook het bedrijfsleven leek enthousiast over een nieuwe Sail de Ruyter in 2019 of 2020. Zowel de gemeente Vlissingen als de provincie deed ook water bij de wijn en zei een forse bijdrage te willen leveren. “Maar het is in deze tijd heel lastig om bedrijven te vinden die kunnen en willen helpen. Het is geen rondje om de kerk. Je hebt 1,2 miljoen euro nodig. Dat

is heel moeilijk bij elkaar te krijgen in Zeeland, terwijl zo’n evenement uiteindelijk miljoenen euro’s economisch rendement heeft.” Ook op organisatorisch vlak waren er moeilijkheden. De eerste twee edities van Sail de Ruyter werden georganiseerd door een grote groep vrijwilligers. “We wilden na 2013 kijken of we de organisatie konden borgen, hebben daarover gesproken met de gemeente Vlissingen en de provincie, maar we zijn daar niet uitgekomen.” Kennis en ervaring Twee weken geleden besloten de bestuursleden met pijn in het hart om de stekker uit de organisatie te trekken. Daarna heeft het bestuur alle betrokkenen ingelicht. Schipper denkt niet dat er iets zal veranderen nu het publiek het ook weet. “We hebben zeer serieuze gesprekken gevoerd met verschillende partijen. Het zou me verbazen als er nu opeens andere mensen opstaan.”

Vlissingen Maritiem Schipper vindt het jammer dat alle kennis en ervaring van hem en zijn collega’s verloren dreigen te gaan. “Het is een evenement dat past bij het DNA van Zeeland. Veel Zeeuwser dan in 2007 en 2014 kun je het niet krijgen.” De stichting gaat ‘slapend’ verder. “We zijn gestopt en doen geen uitgaven meer, maar alles is er nog wel. Wie weet is er in de toekomst iemand die de organisatie wil oppakken. Hij of zij komt niet in een gespreid bedje terecht, maar het netwerk is er nog steeds en er is al veel voorwerk gedaan.” Met het schrappen van een nieuwe Sail de Ruyter verdwijnt ook het tweejaarlijkse, kleine broertje Vlissingen Maritiem, goed voor zo’n 70.000 bezoekers. “Dat zagen we als een goede oefening voor onze organisatie en vrijwilligers, maar einddoel is altijd een grote Sail de Ruyter geweest”, aldus Schipper. “En die is er helaas niet meer.”

Scholieren helpen schap met watermeter KRUININGEN/KAPELLE - Dinsdag (29 november) ontving waterschap Scheldestromen vijftig leerlingen van het Technasium van het Pontes Goese Lyceum. Een deel van deze leerlingen ontwikkelt samen met twee waterschappers de Multiflexmeter, een innovatieve watermeter. VAN ONZE REDACTIE De leerlingen kregen op het waterschapskantoor in Middelburg een interactief college over wat het waterschap doet met water en hoe verschillende watergegevens nu worden verzameld. Daarna brachten ze een bezoek aan gemaal Boreel om te ervaren hoe het watersysteem werkt. ‘De Multiflexmeter is op vele manieren toepasbaar en eenvoudig en flexibel te plaatsen’, laat een waterschapswoordvoerder weten. ‘Het apparaat meet continu en online bijvoorbeeld het peil, de stroomsnelheid, de neerslag en het zoutgehalte van water.’ De meter is een initiatief van twee medewerkers van waterschap Scheldestromen en nog steeds in ontwikkeling. ‘De leerlin-

gen krijgen opdrachten die denken en doen koppelen. Ze ontwikkelen kennis en vaardigheden die van hoger technische medewerkers wordt verwacht. Het ontwikkelen van onderwijs met een grote maatschappelijke relevantie en herkenbaarheid gebeurt in samenwerking met het bedrijfsleven en officiële instanties.’ In dit project ontwerpen Technasium-leerlingen van de derde klas havo/vwo open source-sensoren voor de Multiflexmeter. Hierdoor zijn de sensoren eenvoudig na te maken.’ Iedereen mag het idee van de Multiflexmeter gebruiken. Op de site www.multiflexmeter.nl kunnen belangstellenden de tekeningen downloaden en aan de slag gaan. Via een forum kunnen mensen ervaringen met elkaar delen en vragen stellen.

Opvolger ‘Op zoek naar Zeeland’ bevat tien nieuwe zoekplaten van Danker Jan Oreel

‘Verder op zoek naar Zeeland’ een feest om te maken GOES - Volgens uitgever Anthoni Fierloos van Paard van Troje zijn het de leukste boeken om te maken. In ’Verder op zoek naar Zeeland’, het vervolg op ‘Op zoek naar Zeeland’ uit 2014, staan opnieuw tien Zeeuwse zoekplaten van Danker Jan Oreel. Op de overige pagina’s gaan de auteurs dieper op de thema’s in. DOOR EUGÈNE DE KOK Volgens Anthoni Fierloos was een tweede deel bijna onvermijdelijk. “We hebben allemaal zoveel plezier gehad tijdens het maken van het eerste deel”, zegt de uitgever uit Goes. Hij kreeg tekenaar Danker Jan Oreel en de schrijvers van het eerste deel dan ook moeiteloos mee voor een tweede aflevering. “Het lag er maar net aan wanneer iemand zijn mail opende, want zodra ze het verzoek lazen, zeiden ze ’ja’.” Met streektaaldeskundige Veronique De Tier en docente en columniste Margot Verhaagen zijn twee nieuwe namen toegevoegd aan het schrijverskorps. “De manier waarop het boek tot stand komt is uniek. Het zijn dertien verschillende mensen uit verschillende disciplines, die op verschillende manieren te werk gaan. Iedereen doet zijn ding, maar er komt uiteindelijk wel iets uit waar iedereen blij mee is.” Handrem Fierloos is dat ook. Danker Jan Oreel noemt ‘Verder op zoek naar Zeeland’ zelfs beter dan het eerste. “Toen moesten we nog een beetje zoeken naar de opzet en was de wisselwerking nieuw. Nu wisten

we wat we van elkaar konden verwachten en wat het zou opleveren”, zegt de tekenaar van de Waar is Wally-achtige platen. Het ging hem deze keer redelijk gemakkelijk af. “Neem de plaat over het thema oorlog”, doelt hij op het hoofdstuk ‘Kerels en kanonnen’ dat is geschreven door archivaris Frank de Klerk. “Aan de hand van de steekwoorden van Frank tekende die zich bijna vanzelf. Ik moest op een gegeven moment aan de handrem trekken. Anders zou ik zo van de pagina hebben afgetekend.” Culinair In het tweede deel staat weer een aantal typisch Zeeuwse thema’s zoals ‘Bolussen en Bonifaciusbier’, over het culinaire karakter van de provincie, en ‘Het kacheltje en z’n koddeke’ over dialecten, maar ook minder voor de hand liggende onderwerpen zoals Zeeland in 2050: ‘Zeeboeren en zorgende horloges’, een hoofdstuk waarvoor burgemeester René Verhulst van de gemeente Goes verantwoordelijk is. Net als in het eerste deel staat er bij elk hoofdstuk een zoekvraag en heeft Oreel in elke tekening een mol, een haaienvin en een periscoop verstopt. De lezers mogen deze opsporen, net zoals de ‘stripcitaten’,

De tekening bij het hoofdstuk ‘Kleuters en kopsnokkers’ over onderwijs in Zeeland.

karakters uit andere stripverhalen, die hij erin heeft verwerkt. Het boek is vorige week verschenen. Fierloos hoopt dat het net zo aanslaat als het eerste deel. PAGINA 8

Daarvan zijn er 2500 over de toonbank gegaan. Als het opnieuw goed verkoopt is de kans op een derde deel aanwezig. “Het enthousiasme onder de makers is groot”, zegt hij. “En er zijn genoeg onderwerpen

ILLUSTRATIE DANKER JAN OREEL

die nog niet zijn behandeld. Het kan makkelijk.” ‘Verder op zoek naar Zeeland’ van Uitgeverij Paard van Troje is te koop in alle boekhandels. ISBN: 978 90 71937 49 1.


feest

BODE BO O Leuke uitstapjes �jdens de kerstperiode

Uit eten �jdens de feestdagen? Succes verzekerd!

Je kerstboom versieren; probeer eens iets nieuws!

De feestdagen komen er weer aan, welke drankjes sla je in?

Editie Reimerswaal & Kapelle


fe e st bo de 2016

€10 KORTING bij aankoop van een Triaction bh

Leermode Leermode Bellamypark 54 Bellamypark 54 4381 CK Vlissingen 4381 CK Vlissingen

Dinsdag t/m Vrijdag 13.30 - 17.00 uur Zaterdag 10.30 - 17.00 uur

Bellamypark 54 4381 CK Vlissingen

0118 - 413 919

0118 - 413 919 Eindejaars Leegverkoop Nu Extra

Walstraat 66, Vlissingen www.belissimo-exclusive.nl www.facebook.com/belissimo.nl Ook gespecialiseerd in grote maten!

ALLES MOET WEG! kassakorting Eindejaars Leegverkoop

ALLES MOET WEG!

Wij uit d ’Beste k zijn ver k e se a rie ‘ psalon ozen to t De b v este an Zeela van. n ..’ va d’ n RT L4!

OP ZATERDAG 26 NOVEMBER IS ONZE ZAAK FEESTELIJK HEROPEND

‘t Haarhuijs is een kapsalon met alle kappersfacetten in één huis. Ambachtelijke kwaliteit en goede dienstverlening staan bij ons voorop. U vindt ‘t Haarhuijs aan de kade in het hart van Goes.

‘t Haarhuijs ‘s Heer Hendrikskinderenstraat 2 4461 BV GOES Tel. 0113 - 218499 • www.hethaarhuijs.nl

December Menu

Murad gezichtsbehandeling met direct resultaat voor €45,- geldig t/m 17 december • Heel de feestmaand een mooie kleur? Spraytan upper body heel de maand €20,• Hotstone- en kaarsmassage: heerlijke ontspanning tijdens de kou! Heel de maand met 10% korting (niet geldig op duo) • Een nieuwe set one-by-one wimperextensions kunt u deze maand door Sharon laten plaatsen voor €55,• Mooi het nieuwe jaar in? Maak een afspraak op oudejaarsdag voor een professionele make-up die de hele dag / nacht blijft zitten! • Tip: cadeaubonnen voor Sinterklaas, Kerst of verjaardag al vanaf €10,-! Alles wordt prachtig voor u ingepakt!

Beautify | Lepelstraat 11 | 4401 EB Yerseke 0113-700280 | info@beautify-luxuryspa.nl www.beautify-luxuryspa.nl

VOLG ONS OP SOCIALE MEDIA:


FEESTBOD E 2016

HEERLIJKE DECEMBERMAAND STAAT VOOR DE DEUR

De Feest Bode: boordevol tips en inspiratie voor de feestdagen De maand december is een echte feestmaand. Het begint natuurlijk al met het jaarlijkse Sinterklaasfeest. Na het vertrek van de Goedheiligman staan meteen alweer de kerstdagen voor de deur en kunnen we ons ook al gaan opmaken voor alle fgheid en gezelschap zijn daarbij de belangrijkste trefwoorden. In deze speciale Feest Bode besteden we aan al die face�en uitgebreid aandacht. Samen eten en drinken staat in veel gevallen centraal. De mogelijkheden die hierbij om de hoek komen kijken, hebben onze redacteuren uitgebreid voor u belicht. Het juiste drankje op het juiste moment?

Fijne ! n e g a feestd

Met onze adviezen komt u goed beslagen ten ijs. Sfeer creëren is een kunst op zich en dat geldt ook voor het versieren van de kerstboom. Nieuwe trends maken de weg vrij voor een feestelijke verrassing. Ook een mooi gedekte tafel doet uiteraard wonderen en hierbij helpen wij u graag op weg. Bij het vieren van de feestdagen hoort ook het geven van cadeautjes. Wilt u dit jaar voor dag komen met een meer dan origineel cadeau? Laat u dan inspireren door onze �ps! Voor degenen die het liever buiten de deur zoeken, hebben we een aantal leuke uitstapjes �jdens de kerstperiode op een rij gezet. Spe�erend het nieuwe jaar in? Lees hoe u een geweldige Oudejaarsavond kunt vieren. Vooruitblikkend op het nieuwe jaar ten slo�e nemen we ook nog de goede voornemens onder de loep. U kunt er per slot van rekening maar op voorbereid zijn.

rieur e t in w u r o o v n o r De inspiratieb lassiek Moderne -

Kelim - K Design - Berbers -

 

Is jouw goede - 436528 voornemen0118Slank, Stralend en Fit WWW.SLIMANDBEAUTIFUL.NL worden in 2017?

             Als het om afslanken gaat…

Maak dan een afspraak voor een geheel vrijblijvend intakegesprek in december en

start 2 januari! Wij helpen jouw doel te bereiken!

Profiteer van unieke op kgoeoopzzoonnddaaggeenn geoppeenndd!! aanbiedingen! Al 42 40 jaar uw vertrouwde adres, ook voor reiniging en reparatie van al uw tapijten

0118-436528 info@slimandbeautiful of online via onze website www.slimandbeautiful.nl

46,, 13 11, 20 enen 27 dece op koop18 decemmbbeerr

www.vangilsdewit.nl

Specialist in gewichtsverlies en omvangsverlies

BERGEN OP ZOOM, Bosstraat 24 (t) (0164) 24 22 16

www.slimandbeautiful.nl

Laden-Lossen voor de zaak

P Garage: “Achter de grote markt”

Vacushaper • Powerslim • Figuurcorrectie met de qb lipo II • Lymfedrainage • Spierstimulatie • Arosha Body Treatment


FE E ST BO DE 2016

VLEESMENU Carpaccio - - - - - - - - - Tomatensoep - - - - - - - - - Biefstuk - - - - - - - - - IJs of Irish Coffee

€ 37,50 pp

K E R S TACTIE!

VISMENU

Restaurant de Schelde Yerseke Kon. Julianastraat 35 Tel: 0113-571307

Kom in december gezellig winkelen in het

PRACHTIGE CENTRUM VAN BERGEN OP ZOOM

3 gegrilde Oesters - - - - - - - - - Kreeftensoep - - - - - - - - - Sint Jacobsschelp of Kabeljauwhaas - - - - - - - - - IJs of Irish Coffee

€ 37,50 pp

Bij de beide menu’s wordt bij het voorgerecht een mandje brood geserveerd en bij het hoofdgerecht friet, salade en aardappelschijfjes.

en bewaar je kassabon (bedrag maakt niet uit)...

Op vertoon van deze kassabon krijg je nl. in ons Delphi Griekse specialiteitenrestaurant in de maand december een

GRATIS FLES WIJN

(u hoeft daarvoor niet te komen eten) én een

CADEAUBON t.w.v. 25% KORTING (*)

Beleef een heerlijke kerst bij CAISSON

te besteden in januari, februari of maart 2017.

*

( )

Exclusief drank en de cadeaubon is niet geldig tijdens de viering van de vastenavend O P

=O P Voor het ophalen van de fles wijn en cadeaubon kunt u dagelijks tussen 11.00 - 22.00 uur langskomen.

Grieks Restaurant Delphi

1ste KERST kunt u bij ons reserveren vanaf 17.00 uur en kunt u genieten van een heerlijk kerstmenu voor 49,50. 2e KERST zijn wij geopend vanaf 11.00 uur en kunt u voor het diner bij ons reserveren vanaf 16.00 uur. Tevens is het mogelijk items van onze vertrouwde a la carte kaart te bestellen. NIEUW Desgewenst halen wij u op en brengen wij u na afloop van uw bezoek weer veilig thuis.

Grote Markt 25 in Bergen op Zoom Gratis parkeren in de parkeergarage, achter de Grote Markt (Lindenbaan). RESERVEER TIJDIG!

Reserveren via 0113 341619 of info@decaisson.nl Raadpleeg www.decaisson.nl voor meer informatie Smokkelhoekweg 12, KAPELLE

GENOEG SFEERVOLLE EVENEMENTEN EN ACTIVITEITEN IN WEST-BRABANT

Leuke uitstapjes tijdens de kerstperiode Eerste en Tweede Kerstdag zijn meestal gevuld met familie, vrienden en lekker eten. Maar de kerstvakantie duurt natuurlijk langer dan deze twee dagen. Wat te doen? Een aantal leuke activiteiten en uitjes voor de feestmaand op een rijtje.

FOTO DICK VERMAAS

decoren in de stad maken het helemaal af. Daarnaast vindt Serious Request dit jaar ook weer in Breda plaats, van 18 tot en met 24 december. Tijdens dit evenement worden drie dj’s van 3FM opgesloten in een glazen huis, zonder vast voedsel. Ze draaien dag en nacht muziek. De playlist is gebaseerd op verzoeknummers, de persoon die een liedje opvraagt betaalt hier een geldbedrag voor. Het geld wat hiermee wordt opgehaald gaat naar het goede doel. DOOR ROSANNE VAN POPPEL In de decembermaand is er haast overal wel iets te beleven. Sfeervolle kerstmarkten, levende kerststallen en mooi verlichte, gezellig aangeklede straatjes zorgen er voor dat het kerstgevoel er goed in zit. Voor een nog mooiere feestmaand, een aantal �ps voor evenementen die ook zeker een bezoekje waard zijn.

Winterland

Breda wordt van 16 december tot en met 8 januari omgetoverd in een waar paradijs voor kerst- en winterlie�ebbers. De historische binnenstad verandert gedurende deze drie weken in ‘Winterland Breda’. Een koortje dat bezoekers toezingt als ze de stad binnenkomen, een complete kerstmarkt in het park, een nostalgische kermis en een schaatsbaan op de haven. Een greep uit wat de organisatoren in pe�o hebben voor het publiek. Winterse

Muziek

Het kerstgevoel is niet compleet zonder een aantal klassiekers keihard te hebben meegezongen, zoals Jingle Bell Rock, Rudolph The Rednose Reindeer en Last Christmas. In Roosendaal valt zondag 18 december op het Tongerloplein volop van kerstmuziek te genieten. Het is een dag vol gezellig muzikaal samenzijn. Meezingen met onvergetelijke kerstliedjes staat centraal deze dag. Een warme chocomel met slagroom zorgt er bovendien voor dat de keeltjes goed gesmeerd blijven �jdens al dat zingen.

Foodtrucks

Lekkere hapjes en drankjes zijn onlosmakelijk verbonden met Kerstmis. Daar wordt goed op ingespeeld met de Hap&Tap op Wielen kerstedi�e, die op zondag 18 december in Hoeven plaatsvindt, van 12.00 uur tot 21.00 uur. Op het weelderige landgoed van het oude seminarie Bovendonk zullen op deze

dag unieke foodtrucks staan. Ook kunnen er speciale biertjes worden gedronken. Het nodige muzikale vermaak zal bovendien niet ontbreken �jdens dit fes�val. Voor de kinderen is er genoeg ver�er: er zullen verschillende spelletjes te doen zijn en er wordt een lampionnenoptocht gehouden.

Circus

Net als vorig jaar slaat ook het kerstcircus van Kevin van Geet zijn tenten weer op in het Brabantpark in E�en-Leur. Van 24 december tot en met 8 januari staat een enthousiast ar�estenensemble klaar om de bezoekers te verblijden met een gloednieuw pogramma.

Schaatsen

Met een warme muts, sjaal en wanten aan de schaatsen onderbinden. Eigenlijk is de kerstvakan�e niet compleet zonder op de

ijzers te hebben gestaan. In Bergen op Zoom kunnen schaatsfans hun geluk niet op, hier is een kers�jsbaan van 10 december tot en met 8 januari. Naast schaatsen kun je hier ook curlen. Een speelse manier van spor�ef bezig zijn op het ijs, zonder dat er schaatsen nodig zijn.


FEESTBOD E 2016

MET FAMILIE EN VRIENDEN OPTIMAAL GENIETEN VAN EEN HEERLIJKE MAALTIJD

Uit eten tijdens de feestdagen? Succes verzekerd! Tijdens de feestdagen staat samenhorigheid centraal. Kerstavond, Eerste Kerstdag en Tweede Kerstdag zijn dan ook ideale momenten om met familie en/of vrienden samen te komen en te genieten van een uitgebreid feestmaal. DOOR ADDO SPRANGERS Leuke sfeer of niet, urenlang in de keuken staan om een uitgebreid diner te verzorgen kan - zachtjes uitgedrukt - best tegenvallen. Terwijl anderen zich vermaken, neemt de stress in de keuken steeds grotere vormen aan. Van ontspannen kokkerellen is op zulke momenten geen sprake. Om te voorkomen dat uw humeur binnen een record�jd het vriespunt bereikt, zijn er gelukkig oplossingen binnen handbereik: lekker buiten de deur eten of maal�jden thuis laten bezorgen.

Gemak

Het ul�eme kerstgevoel wordt immers allerminst bepaald door het aantal gangen van een diner dat u uw gasten weet voor te schotelen. Of door de hoeveelheid cadeaus onder de kerstboom. Sfeer en gezelligheid: daar draait het om! Die zaken blijken �jdens de voorbereidingen op het kerstdiner wel eens te worden vergeten. Weg dus met alle stress! Oplossing nummer één is zoals gezegd uit eten gaan. De populariteit van een kerstdiner buiten de deur is flink toegenomen. Dat hee� verschillende redenen. Allereerst zorgt eten buiten de deur voor een groot stuk gemak: het gee� immers geen gedoe met het decoreren van de tafel en het koken van eten. Bovendien spelen restaurants vaak in op het kers�hema en is de ruimte al sfeervol versierd. ‘Last but not least’ kan een etentje buiten de deur zelfs voordeliger zijn dan zelf boodschappen doen. Restaurants stellen namelijk �jdens Kerstmis speciale menu’s samen. Het diner is op deze

manier niet alleen verrassend, ook de avond zelf is bij voorbaat al geslaagd.

Succes

Van een roman�sch diner voor twee tot een maal�jd met een grote vrienden- of familiegroep: het valt nooit mee om het iedereen perfect naar de zin te maken. En al helemaal niet als je zelf ook nog eens alles moet bereiden. Zoveel mensen, zoveel smaken immers. Sommige maal�jden echter staan bijna garant voor een groot succes èn gezelligheid. Denk bijvoorbeeld aan gourme�en, steengrillen of fonduen. Daarnaast zijn de warme of koude buffetschotels met Kerstmis favoriet. Alles bestellen is daarbij een perfecte en handige op�e. Verschillende traiteurs en cateringbedrijven hebben een ruim assor�ment aan schotels of menu’s. De schotels zijn vaak in verschillende prijsklassen te bestellen en beva�en een grote diversiteit aan voedsel: zo is er voor ieder wat wils! Dat betekent dat ook u op�maal kunt genieten van een in alle opzichten heerlijk samenzijn.

Populaire kerstgerechten Koude schotels met bijvoorbeeld rundercarpaccio en gerookte zalm Vlees, met name biefstuk, varkenshaas of kalkoen Vis en schelpdieren, zoals garnalen, zalm en oesters Kaasplank met verschillende kazen en brood Desserts als een (ijs)taart of stoofpeertjes

Kerstmenu Brasserie Sportvisser Amuse van het huis Gravad Lax Mierikswortelmayonaise Proeverij van oesters Vinaigrette | Gegratineerd | Gebakken Hertenbiefstuk Saus van truffel | Cantharellen | Stoofpeer Kerstdessert € 41,50

Geniet en proef de heerlijke, verse streekproducten uit Zeeland uitzicht over de oesterputten en de Oosterschelde. Geniet enmet proef de heerlijke, verse streekproducten uit Zeeland

met uitzicht over de oesterputten en de Oosterschelde. Wij zijn geopend vanaf 25 november 2016!

• Restaurant Wij zijn

geopend vanaf 25 november 2016!

• Vergaderen • Restaurant • Trouwen

• Vergaderen

• Oesteracademy

• Trouwen

Ook is het mogelijk à la carte te dineren | 2e kerst Brasserie gesloten Havendijk 4401 I info@oesterput14.nl Havendijk21 21I │ 4401NS NSYerseke Yerseke I│+31 +31612868502 612868502 │ info@oesterput14.nl • Oesteracademy De Brasserie | Van Randwijckstraat 6 | Yerseke Geopend dinsdagt/m t/mzaterdag zaterdag vanaf 12.00 uuruur tot 21.00 uur uur Geopend van van dinsdag vanaf 12.00 tot 21.00 0113-571483 | info@brasseriesportvisser.nl


FE E ST BO DE 2016

restaurant

scherp

SCHERP BIJ U THUIS MET KERST! In onze keuken geheel voorbereid Een 4 gangen keuze menu Volledig met beschrijving

U hoeft slechts enkele minuten in de keuken te staan

Afhaal data 24,25 en 26 dec van 12.00 tot 13.30

e 42,50 p.p. Kijk op www.restaurantscherp.nl Restaurant Scherp - 0118-634633

DE NIEUWSTE TRENDS VOOR DE DECEMBERMAAND

Je kerstboom versieren; probeer eens iets nieuws! December staat voor de deur. De meest sfeervolle maand van het jaar komt dan eindelijk onze woonkamers weer binnen. Ben je van plan om weer dezelfde decoraties in je kerstboom te hangen als de afgelopen vijf, tien of twintig jaar? Laat je dan gauw van gedachten veranderen, want de trends van 2016 bieden de meest prachtige DOOR HANNEKE MARCELIS Wi�e lichtjes, zilveren en rode ballen en een simpele piek. De tradi�onele kerstboom siert vele Nederlandse woonkamers �jdens de kers�jd. Hoewel de klassieker terecht mateloos populair is, durven Nederlanders de laatste jaren gelukkig ook wat verder te kijken. De mogelijkheden zijn oneindig.

Kleur

De meeste mensen zijn huiverig om veel kleur te gebruiken in hun kerstboom. Soms is dat terecht. Een kleurrijke boom kan snel ‘too much’ zijn. In 2016 zijn het daarom met name lichte �nten die populair zijn. Met lichtgroene ‘Eucalyptus’ of licht oranje versieringen valt een bijzondere boom te creëren, die toch rust uitstraalt. Ook met de meer winterse �nten zoals verschillende kleuren blauw kun je van jouw kerstboom iets unieks maken.

Dieren

Dieren zijn al �jden mateloos populair als het aankomt op kerstdecora�es. Afgelopen jaren waren het vooral de uilen die de kerstbomen in Nederland sierden. Dit jaar lijkt de uil een waardige tegenstander te hebben gevonden. Steeds meer winkels bieden decora�es in de vorm van vogeltjes aan. Of het nou zilveren exemplaren zijn die je op een tak kan maken met een knijper of houten diertjes die met een lintje worden opgehangen. De echte crea�eveling kan het thema bovendien

helemaal tot zijn recht laten komen door de boom verder te versieren met veren.

Materialen

Durf eens om afscheid te nemen van de gli�er en glamour van de tradi�onele kerstboom! De mogelijkheden in materialen zijn oneindig. Afgelopen jaren waren met name houten decora�es bezig met een opmars. In combina�e met lint krijgt de boom zo een Scandinavische look. In 2016 is het industriële look die in steeds meer huiskamers gaat verschijnen. Met bronzen en ijzeren decora�es zonder te veel poespas past de boom goed in de moderne huiskamer.

geruim van vallende naalden? Overweeg dan eens de aanschaf van een nepboom. Deze zijn er in alle soorten en maten. Van moderne bomen gemaakt van steigerhout tot tradi�onele bomen die niet eens meer van echt zijn te onderscheiden. Met een nepboom met ingebouwde lichtjes blij� enkel de plezierige taak van het

Kinderbomen

Niet alleen de grote, klassieke kerstbomen zijn aan trends onderhevig. Ook de kinderkerstboom is volop in ontwikkeling. De trend van dit moment is DIY; ‘Do It Yourself’. Wat dacht je van zelfgemaakte kerstslingers, of hangers gemaakt van zel�ardende klei? Maak van het optuigen van je kerstboom een gezellige, crea�eve middag met je kind(eren). DIY is goed voor je portemonnee, en maakt de boom voor de kinderen nóg bijzonderder.

Nepbomen

Houd je helemaal niet van de �jdrovende taak om ieder jaar een boom uit te moeten zoeken? Het gedoe met het vervoeren en het eeuwige

uitkiezen van jouw, unieke versiering nog over. Op naar de winkel dus!


FEESTBOD E 2016

Kerst Culinair Mooie bescheiden versieringen vorMen eyecatcher

Een mooi gedekte tafel is de basis voor een chic diner Organiseer je tijdens de feestdagen een chic diner? Het is niet moeilijk om indruk te maken. Dat kan met een mooi aangeklede tafel. Dan is het wel handig om te weten wat de etiquetteregels zijn. Hoe leg je het bestek neer? Waar zet je de borden en glazen? Met deze tips en trucs maak je in een handomdraai een mooi gedekte tafel! DOOR MONIQUE JANSEN Gebruik bij het dekken van de tafel op elkaar afgestemde kleuren. Rode en groene tinten zijn geschikt voor Kerstmis. Wit kan bij elk diner. Bonte kleuren zijn niet geschikt voor een chic diner. Houd de basis rustig en gebruik niet teveel versieringen tegelijk.

Tafellaken

De basis voor het feestmaal vormt een schoon

heet water en droog ze daarna meteen af.

Bestek

Bestek ligt boven en naast het bord in volgorde van gebruik. Vorken liggen links naast het bord en de messen rechts. De soeplepel bevindt zich hiernaast. Als de soep in kommen wordt opgeschept, leg je een dessertlepel in plaats van een soeplepel neer. Leg de bestek voor het toetje boven het bord. Messen dienen met de scherpe kant richting het bord te leggen. Vorken en lepels liggen met de holle kant naar boven.

gestreken tafellaken. Het gebruik van placemats is uit den boze. Het tafellaken dient ongeveer dertig centimeter af te hangen vanaf de rand. De borden staan op ongeveer vijftig centimeter afstand van elkaar. Heb je meerdere gerechten? Dan kun je onderborden gebruiken waarop steeds een ander bord wordt geplaatst. Leg op de onderzetborden een gevouwen servet. Kleine bordjes plaats je linksboven het hoofdbord. Wil je dat de borden bij warme gerechten zijn voorverwarmd? Doe ze dan in een emmer met

Uw Kiptraiteur

Versiering

Glazen zet je rechts boven de borden. Eventueel kun je links nog een extra glas plaatsen voor

water. Eventueel kun je bij het inschenken van de tweede fles wijn de glazen van de eerste wijn weghalen. Servetten leg je gevouwen op of naast het bord. Een persoonlijke noot voeg je toe met de tafeldecoratie. Zorg er wel voor dat deze versieringen niet hinderlijk zijn tijdens het eten. Niet geschikt zijn grote boeketten en bloemstukken. Ga liever voor bescheiden vaasjes met één of meerdere bloemen. Waxinelichtjes of kaarsjes op een mooie kandelaar verhogen de sfeer. Zitten er kinderen bij het diner? Ga dan voor waxinelichtjes met LED-verlichting. Tijdens kerst kun je fraaie accenten aanbrengen, zoals een glazen vaas gevuld met kerstballen of een bundel takken. Een mooi gedekte tafel brengt de gasten al in een goede sfeer voor het diner.

e t ê ê k s i De V

Jachthaven Yerseke

Lekker thuis genieten..... dan kunt u ook tijdens de kerstdagen en oud op nieuw bij ons terecht voor o.a.: Visschotel De Viskêête Mooie schotels met een ruime hoeveelheid

Jonge malse kalkoenen in diverse gewichten Gevulde kalkoenen met diverse vullingen Kalkoenbout drum- of braadsticks - filets Kip- of kalkoenrollades Gevulde kip- of kalkoenrollades Gebraden kalkoen met jus Wildrollades of paté Zeeuwse fazant of haas Ree, hert of wild zwijn Tam of wild konijn Tamme of wilde eend Gans, patrijs of kwartel Struisvogel Parelhoen, duif of pekingeend Poussins of scharrelkip Braad-, grill- of maiskip Gerookte kip heel of filets Gerookte kalkoen- of eendenfilets Exotisch wild springbok, bizon, kangoeroe of krokodil Kant-en-klare wildgerechten van haas, hert en wild zwijn Gebraden konijnenboutjes Wildsoep, ragout en wildsaus Rode stoofpeertjes Gourmet of fondue van wild of gevogelte Mooi assortiment wijnen Kastanjepuree, preiselbeeren, cranberries, fonds Smaakvolle soepen Enz. enz..... Voor kalkoen en wildrecepten zie: www.poelier.nl

Kerstspecialiteit

€ 16,50 p.p

SOEPEN uit eigen keuken Kreeftensoep

€ 15,95

per liter

€ 8,95

per liter

Garnalenroomsoep

€ 6,40

€8,49

Voor de kerstbestellijst zie www.HO-Vers.nl

Voorkom teleurstelling, bestel tijdig! Gasthuisstraat 7 - Tel. 0113-227414 - Goes - www.HO-Vers.nl

€ 14,25 p.p

• Diverse (vis)snacks • Diverse visgerechten

u n ge sen en tda jw rs n 9 Ke 07 ge en ee 201 i t ig et ed Pr spo r o Vo Wi

• Garnalenkroket • Ger. Palingkroket • Kreeftenkroket • Mosselkroket • Vispannetje

Met: Paprika Champignons Uienringen Ananas Rémouladesaus Cocktailsaus Knoflooksaus Rauwkostsalade en Kruidenboter

€ 14,25 p.p

DECEMBER AANBIEDING

U kunt bij ons ook vers stokbrood bestellen

En ook:

• Gegratineerde oesters

• Gemarineerde Mosselspiesjes • Schelvisfilethaasjes gekruid met kerriepoeder • Stukjes Scholfilet • Gepelde Gamba’s omwikkeld met spek • Tonijnfilet Vanaf 2 personen • Zalmmootjes

Ook om mee te nemen • Verse Vongole • Witte Venusschelpen • Verse kokkels • Mesheften • Coquille St. Jacques

• Gegratineerde mosselen

Visgourmetschotel De Viskêête

per 1/2 liter

Om te wokken:

Bij ons gemaakt om thuis van te genieten

• Ook diverse andere huisgemaakte lekkernijen, heerlijke sauzen of bijv. speciale cocktailsaus voor garnalen

Vanaf 2 personen

Vanaf 2 personen

GAMBA'S Doos à 800 gr van 12,95 voor

HOLLANDSE

GARNALEN Per hele kilo

BLACK TIGER 21/30

10,95 54,50

Als extra service kunt u tijdens 1e en 2e kerstdag uw schotels afhalen tussen 10.30 en 12.30 uur. Bestellingen voor de kerstdagen uiterlijk t/m woensdag 21 december bestellen! Bestellingen voor oud op nieuw uiterlijk t/m woensdag 28 december bestellen! Verder zijn wij tijdens de kerstdagen en op nieuwjaarsdag gesloten!

kant en klaar

Kalkoengebraad in druivensaus 500 gram

• Huisgemaakte Huzarensalade • Ardennerham met meloen • Gevulde tomaten met filet american • Gevulde eieren • Varkensrollade • Rosbief • Roompaté • Gevulde hamrolletjes • Kipfilet met ananas

• Huisgemaakte vissalade • Gevulde tomaten met krab • Gevulde eieren • Gerookte zalmfilet • Gerookte palingfilet • Schillerlocken (Haaibuik) • Hollandse Garnalen • Gerookte forelfilet • Rivierkreeftenstaartjes • Haring • Gerookte makreelfilet • Ansjovisspies

Vissoep

Vleesschotel De Viskêête

Mooie schotels met een ruime hoeveelheid

Alle andere dagen is de afhaalbalie dagelijks geopend tot 19.00 uur! Natuurlijk ook voor ons normale assortiment zoals:

Havendijk 36 - 4401 NS Yerseke Tel. 0113-574318 - Fax 0113-573372

www.pietvanoost.nl

• Gerookte Paling • Gerookte Zalm • Gerookte Forel • Gerookte Heilbot • Gerookte (Oosterschelde)paling

• Mosselen • Oesters • Kreeften • (Oosterschelde) Paling • Gamba's

• Salades • Verse vis • Haring • Garnalen


FE E ST BO DE 2016

De feestdagen komen er weer aan, welke drankjes sla je in? Nog even en de feestdagen en de jaarwisseling staan weer voor de deur. De tijd van het jaar om met familie en vrienden te genieten van lekker eten en natuurlijk een alcoholische versnapering. Maar wat moeten we dit jaar precies drinken en waaruit? Houden we het traditioneel bij een glaasje wijn bij het kerstdiner en een glaasje champagne om 12 uur of zijn er ook nog andere mogelijkheden?

champagne. Niet alleen de vorm van het glas speelt een belangrijke rol, maar ook de groo�e is bepalend voor de smaak van de champagne. De voorkeur wordt gegeven aan een glas van 10 cen�liter, omdat de bubbel op die manier niet snel doodslaat en de champagne constant op de goede temperatuur gedronken kan worden. Voor het drinken van wijn is het natuurlijk leuk om het in een lekker groot en mooi wijnglas te serveren. Ditzelfde geldt voor het drinken van cocktails, een lekker groot cocktailglas doet het al�jd goed!

Kinderen

Champagne

Het drinken van champagne �jdens de jaarwisseling is, net als het afsteken van vuurwerk, een tradi�e geworden. Maar waarom drinken we nu juist �jdens de jaarwisseling ineens met zijn allen champagne, terwijl dat gedurende de rest van het jaar een stuk minder is? Een duidelijke reden voor dit fenomeen is er niet echt te noemen, behalve dan dat het wegschieten van de kurk van de champagnefles wordt gezien als het wegschieten van het oude jaar. Ondanks dat dit best aannemelijk klinkt hebben we natuurlijk eigenlijk helemaal geen goede reden nodig om champagne te drinken, het is gewoon lekker. Daarnaast wordt champagne al�jd gezien als iets feestelijks, dit gevoel wordt met name ges�muleerd door de bubbels. De champagnesoort die het meeste wordt gedronken �jdens de jaarwisseling is een Brut. Een Brut bevat 15 gram suiker per liter en wordt gezien als een droge champagne. Heel verwonderlijk is het echter niet dat de Brut de favoriete champagne is �jdens de jaarwisseling, het is namelijk sowieso de meest gedronken champagnesoort ter wereld. Door alle zoete lekkernijen als oliebollen en appelflappen wordt de Brut wel meer dan eens als te zuur bestempeld. Als alterna�ef kunnen mensen dan kiezen voor de demi-sec, de zoetste champagne die nog verkrijgbaar is.

Cocktails

Cocktails beginnen de laatste jaren ook aan

populariteit te winnen. Met name de zoete cocktails doen het erg goed. Vandaar ook dat het geen gek idee is om �jdens de jaarwisseling of de feestdagen cocktails te drinken. Ze smaken lekker en zien er vaak ook nog eens leuk en feestelijk uit. Heel leuk aan cocktails is dat je ze zelf kan maken en daarmee al je gasten kunt verbazen. Daarnaast kun je het ook samen met vrienden maken. Wat is er nu leuker dan samen met vrienden in de keuken iets lekkers klaar te maken, om er later op de avond met zijn allen van te genieten? Een heel bekende en populaire cocktail is de Gin-Tonic. Heel makkelijk om zelf te maken en de smaak is lekker fris. Een ander lekker drankje is een ‘smaaksensa�e in een glas’. De smaak van zwarte bes vermengd met de zachte smaak van jenever. Fris, frui�g en ijskoud gedronken. Zorgt voor een heerlijk drankje zo bij de oliebollen en de appelflappen. Een klassieker als de Baco (Bacardi Cola) doet het op zo een avond ook nog steeds erg goed. De voorgaande drankjes laten ook zien dat het helemaal niet zo moeilijk hoe� te zijn om een lekker drankje te mixen. Het is vaak maar een mix van twee verschillende soorten drank en frisdrank, die samen zorgen voor een smaakexplosie.

Het juiste glas

Bij het drinken van champagne is de keuze voor het juiste glas van groot belang. De champagne komt over het algemeen het beste tot zijn recht in een eivormig glas. Dit hee� namelijk invloed op de geur en de bubbels van de

Voor kinderen onder de 18 jaar is het natuurlijk verboden om alcohol te drinken, ook �jdens Oud & Nieuw is het verstandig om dit niet te doen. Er zijn voldoende alterna�even om er toch een feestelijke avond van te maken. Wat te denken van kinderchampagne? Uiteraard zit hier geen alcohol in, maar de kinderen hebben toch het idee dat ze mee mogen doen met de ‘grote mensen’. Door het in een champagneglas te serveren hee� het de uitstraling van een heerlijk glas echte champagne, maar dan zonder alcohol. Een prima alterna�ef dus om kinderen ook mee te laten genieten van dat ’champagnemoment’. Ook het drinken van cocktails is gewoon mogelijk voor kinderen onder de 18 jaar, vanzelfsprekend wel zonder alcohol. Cocktails zijn namelijk ook gewoon lekker zonder de alcohol en het aantal mogelijkheden is legio. Het voordeel van cocktails is dat ze lekker zoet zijn, daar houden kinderen over het algemeen van. Zo’n beetje alle cocktails die alcohol beva�en zijn te vervangen door alcoholvrije cocktails, meestal blijven de ingrediënten ook gewoon hetzelfde. Op internet zijn voldoende recepten te vinden om zelf de lekkerste alcoholvrije cocktails te maken. Een drankje wat vroeger heel populair was is ‘Shandy’. Langzamerhand begint Shandy weer een klein beetje aan populariteit te winnen. Doordat Shandy maar 0,5% alcohol bevat wordt het gezien als frisdrank en is het dus te drinken door kinderen. Shandy is een frui�ge frisdrank met een klein beetje bier en wordt omschreven als een ‘spannende frisdrank’. Natuurlijk kan Shandy ook gewoon gedronken worden door volwassenen.

De juiste wijn

Bij een goed diner mag een lekkere wijn niet ontbreken. En het liefste moet die wijn ook nog uitstekend passen bij het eten, maar waar moet je dan precies op le�en? Het blij� toch al�jd las�g om de goede wijn bij het juiste gerecht te matchen. Meestal is het verstandig om advies te vragen aan de mensen die er echt verstand van hebben, zoals een slijter of wijnexpert, maar hoe kan je zelf zorgen voor de juiste wijn? Voordat je een wijn kan kiezen die het gerecht helemaal afmaakt, moet je eerst weten waar je op moet le�en. Een paar handige �ps bij het zoeken naar de juiste wijn, zijn dan geen overbodige luxe. In eerste instan�e is het belangrijk om te weten dat het geen gemakkelijke klus is. Er zijn niet voor niets talloze boeken geschreven over dit onderwerp en experts hebben jarenlang keihard moeten studeren om dit vak onder de knie te krijgen. Over smaak valt echter niet te twisten, dus is het voor iedereen anders wat hij of zij lekker vindt. Voor de een is de klassieke combina�e van een mooie rode Bourgogne bij Boeuf Bourguignon (Rode wijn bij vlees) een absoluut hoogtepunt, terwijl een ander de voorkeur gee� aan een andere combina�e. Het blij� dus moeilijk om voor anderen te bepalen wat ze lekker vinden, natuurlijk zijn er wel een paar combina�es die uitstekend bij elkaar passen. Een belangrijke �p bij het kiezen van de juiste wijn is om het simpel te houden. Een wijn moet het gerecht ondersteunen en niet overheersen. Dat wil zeggen dat je een wijn moet kiezen die vergelijkbaar is met het gerecht qua smaak en textuur. Gerechten met een zachte smaak vragen, niet geheel verrassend, om een wijn met een zachte smaak. Rijke gerechten combineren juist weer uitstekend met wijnen die vol van smaak zijn. Dat een ‘zuur’ gerecht vraagt om een wi�e of rode wijn met een zuur �ntje mag nu geen verrassing meer heten. Net als dat een zoet dessert uitstekend samengaat met een zoete dessertwijn of een mooie port. Zo op het oog lijkt het wel mee te vallen om de juiste wijn te kiezen bij een gerecht, maar je kunt het zo moeilijk mogelijk voor jezelf als je maar wil. Uiteraard is het nooit weg om bij het kopen van wijnen om advies te vragen. Zeker naar de smaak van de wijn, want hoe groot de liefde ook voor wijn is, je kunt ze nooit allemaal geproefd hebben.


Volg ons via facebook

Par PartytyDays Days 99 ++10 10december december

Presentatie Presentatie ker kerstst-++feestcol feestcol lectie lectie WELKOM! WELKOM!

Vrijdag Vrijdag 9 dec. 9 dec. 14.00-17.00 14.00-17.00 uur uur Zaterdag Zaterdag 1010 dec. dec. 11.00-17.00 11.00-17.00 uur uur

MET METHAPJES HAPJES - DRANKJES - DRANKJES - VRIJE - VRIJE ENTREE ENTREE

Nicky NickyNoe NoeFashion Fashion Noordzandstraat Noordzandstraat 28 28

-

- Yerseke Yerseke

Damstraat 4a - Yerseke - T. 0113-574979 www.marliesmodefournituren.nl

www.nickynoefashion.nl www.nickynoefashion.nl

Kinderen krijgen les ove r dode hoek truckchauffeurs

ROLLUIKEN NODIG?

Leerlingen Parelmoer veilig op weg

Van harte welkom in onze showroom, geopend op afspraak (ook ‘s avonds), of in de nieuwe demoruimte bij “De Tuinkamer”, ind.ter. Nishoek, Kruiningen

zonwering - rolluiken - garagedeuren - rolhorren

YERSEKE – De leerlingen van groep 7/8 van basisschool Parelmoer in Yerseke kregen vorige week dinsdag ‘Veilig op Wegles’. Waar in het verkeer kinderen en grote voertuigen bij elkaar komen, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom is voorlichting van levensbelang. Dat geldt met name voor kinderen, omdat zij de meest kwetsbare verkeersdeelnemers zijn. Om hen bewust te maken van de mogelijke gevaren van het verkeer hebben Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) een les ontwikkeld waarin leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs kennismaken met vrachtauto’s. Het dodehoekproject ’Veilig op Weg’ bestaat uit een theorie- en praktijkles. De theorieles wordt gegeven aan de hand van een film in de klas. Daarna gaan de leerlingen naar buiten, waar de Veilig op Wegvrachtauto klaarstaat voor de praktijkles. ‘Achter het stuur van een vrachtauto besef je pas hoe belangrijk het is om als fietser uit de dode hoek te blijven’’, aldus de organisatie van de les. De twee vuistregels ‘blijf rechts en ruim achter een vrachtauto en houd minstens drie meter afstand’ zijn daarbij heel belangrijk. ‘Veilig op Weg is het grootste dode hoek-lesproject in Nederland en uniek in Europa. Jaarlijks worden door TLN, VVN en alle Veilig op Weg-partners zo’n 1500 basisscholen bezocht.’ Kijk voor meer informatie op www.veilig-op-weg.nl.

Ook adverteren op deze pagina? Neem contact op met Lennert Steketee | Telefoon 0118 - 617661 | l.steketee@internetbode.nl

W W W.PROEFYERSEKE. NL


Leerlingen houden Zeeuwse eer hoog

Calvijn College Goes verwerft finaleplaats bij NK Debatteren UTRECHT - Het team van het Calvijn College uit Goes heeft zich zaterdag geplaatst voor de finale van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor scholieren op 21 januari 2017. Het team, bestaande uit Dorien Hengst en Hanna Kaars uit Aagtekerke, Pim Zuidijk uit Kapelle en Judith van Eck en Jurian van der Ree uit Goes, eindigde na drie spannende debatten als vijfde. Daarmee behaalden de leerlingen een finaleplaats.

Seniorenschieting Ovezande Uitslagen 1e hoofdvogel en 1e zijvogel M.C. Verdonk (‘s Heerenhoek); 2e hoofdvogel E. Nutzmann (Ellewoutsdijk); 2e zijvogel E.Maat (Ellewoutsdijk); 3e zijvogel L. Rentmeester (Ovezande); 4e zijvogel (L) H. Hoogstrate (Heinkenszand); 1e kal C.Boonman (‘s Hee-

renhoek); 2e en 3e kal C. Eversdijk (Goes). Vliegende vogel J. vd. Dries (Heinkenszand) 3 stuks. Meeste kleine vogels: J. vd. Dries en H.Groos (Wemeldinge) 6 stuks. Programma Volgende schieting is op 7 december.

KORTE BERICHTEN KAPELLE Adventconcert: Op 3 december hoopt mannenkoor Elim uit ‘s-Gravenpolder o.l.v. Joost van Belzen en organist Cees van der Hart een adventconcert te organiseren in de Hervormde kerk van Kapelle en medewerking verleend door een Koperkwartet o.l.v. Pascal van de Velde. Ook het Bätz-Witte orgel viert deze maand zijn 150 jarig bestaan na een grondige onderhoudsbeurt. Tijdens het concert kunt u weer volop genieten van het prachtige orgel met begeleiding van trompet en trombone. Opening en sluiting zal worden verzorgd door ouderling K.W. van Luik uit ‘s-Gravenpolder. Om de kosten van deze avond te kunnen dekken wordt er entree gevraagd. Aanvang 19.30 uur. HANSWEERT 50+ bingo: Dinsdag 6 december 50+ bingo in Hansweert. Alweer de laatste van dit jaar. De bingo vindt plaats in Kaj Munk, aanvang 14.00 uur. Info Tonnie 382829 of Chris 382657.

De ‘jeugdderby van de week’ uit de regio

Kapelle JO13-4 tegen Wemeldinge JO13-2G

Dorien Hengst en Hanna Kaars uit Aagtekerke, Pim Zuidijk uit Kapelle en Judith van Eck en Jurian van der Ree uit Goes.

DOOR JUDITH VAN ECK De negentiende editie van het toernooi vond plaats op de gastlocatie Utrechts Stedelijk Gymnasium, de regerend kampioen. Er zijn drie voorrondes, waaraan in totaal 120 scholen meedoen. Per voorronde gaan tien van de veertig beste teams door naar de finale op de Universiteit Utrecht. Er wordt gedebatteerd volgens het World Schools Format. Ieder team heeft vier sprekers in het debat. Voor- en tegenstanders hebben afwisselend vier minuten spreektijd, met uitzondering van de laatste twee sprekers, die ieder in twee minuten het debat samenvatten. Vuurwerk Een zeskoppige jury luistert kritisch naar de debatten. De deelnemers worden

streng beoordeeld op presentatie en argumentatie. Ieder woord, iedere nuance kan het verschil maken. De debaters zijn dan ook tot het uiterste geconcentreerd. Tot de tanden bewapend en voorbereid betreden ze het podium. Van beide kanten vallen rake klappen. “Vuurwerk”, glundert meneer Knook, debattrainer en leraar Nederlands op het Calvijn College. Het Calvijn College leverde ook een leerling-jurylid, Liza Schot. Een unieke kans om kennis te maken met de jurering. “Het was heel leerzaam”, vertelt ze. “Het leukste debat vond ik het improvisatiedebat over vrouwenrechten en ontwikkelingshulp. Dat onderwerp sprak me erg aan.” Verder debatteerden de teams over alcoholmisbruik en de titel ‘Paralympische Sporter van het Jaar’.

Na het improvisatiedebat was het tijd voor de uitslag, maar niet voordat vijf individuele debaters de verbale strijd waren aangegaan in het traditionele ballondebat. Gouwe ouwe Naarmate de tijd verstreek, steeg de spanning in de zaal. “Het was echt zenuwslopend”, zucht Dorien Hengst. “Ik zat daar en er ging van alles door mijn hoofd, ik had totaal niet verwacht dat we door zouden zijn. Toen de presentator het had over ‘een gouwe ouwe uit Zeeland’ en vervolgens de naam Calvijn College noemde, stonden we ineens te springen en te juichen.” In aanloop naar de finale moet er nog veel gebeuren. Het team wil het resultaat van vorig jaar overtreffen. Jurian van der Ree, leerling uit VWO 6: “Dit is mijn laatste kans, dus we moeten echt gaan knallen!”

Zaterdag lopen deelnemers in verschillende categorieën door Den Inkelbos

Den Inkelcross in Kruiningen

KRUININGEN - Zaterdag (3 december) wordt in het Den Inkelbos bij Kruiningen de traditionele Den Inkelcross gelopen. De organisatie is in handen van atletiekvereniging AV’56 uit Goes. De wedstrijd staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van de jaarlijkse serie van zeven Zeeuwse veld- en boslopen in het winterseizoen. Dit wordt de derde. Elk van de zeven Zeeuwse atletiekverenigingen organiseert er een. Deelnemers kunnen zich ook per afzonderlijke cross inschrijven. Voorinschrijven kan via www.inschrijvenzeeland.nl, tot 30 november 24.00 uur. Na-inschrijven kan tot een uur voor de start van de wedstrijd die men lopen wil in de kantine van camping Den Inkel. De Den Inkelcross begint om 12.30 uur met de pupillen. De diverse categorieën volwassenen beginnen om 13.40 uur. De prijsuitreiking aan de volwassenen is na afloop in de kantine van de camping. ARCHIEFFOTO BENNIE KRAJENBRINK PAGINA 18

Kapelle JO13-4 en Wemeldinge JO13-2G vooraf aan de jeugdderby. FOTO ERIC EVERSDIJK

KAPELLE - Zaterdag 26 november was het de beurt aan twee teams uit de gemeente Kapelle voor de ‘jeugdderby van de week’. Kapelle JO13-4 had drie wedstrijden gewonnen waaronder ook de uitwedstrijd tegen Wemeldinge JO13-2G die in 1-3 eindigde. Wemeldinge JO13-2G verloor al zijn wedstrijden, voor hun zaterdag de kans om niet puntloos te eindigen op de laatste positie in deze competitie. Beide teams voetballen veelal voor hun plezier, echter blijft ‘het winnen als sporter’ natuurlijk een streven. Helaas onder beide teams enkele zieken waardoor er jongere spelers werden toegevoegd aan de selecties, voor de laatstgenoemden de kans om in een hogere leeftijdscategorie te presteren. Vooraf aan de wedstrijd nog enige twijfel over de locatie, zo niet het veld. Na enige vertraging vanwege toch de vele wedstrijden aldaar mochten ze aantreden op tweede veld, waar het hoofdveld op het programma stond. Wachtende kinderen dan even uit het oog verliezen, is de normaalste zaak van de wereld. Al met al waren beiden niet van plan om te verliezen. De bezoekers gingen voor hun eerste punt of zelfs een ‘driepunter’, namelijk een overwinning. De wedstrijd In de beginfase waren de bezoekers veelal op de helft van Kapelle maar tot echte kansen leidde dit niet, wel verrassend voor de reporter ter plaatse. Toch na enige tijd was het Melle Koole die de eerste kans van de wedstrijd meteen benutte, de 1-0 voorsprong voor Kapelle JO13-4. Even later kon Melle opnieuw zich opnieuw onderscheiden door een terecht gegeven penalty, een hard schot werd voor alle aanwezigen duidelijk met de handen gestopt door een veldspeler. Deze keer niet het gewenste resultaat voor Melle en zijn team, de penalty werd hard over geschoten. Het spel golfde

op en neer, meer doelpunten leken haast onvermijdelijk doordat beide teams veel inzet toonden. Kort voor de rust kregen de bezoekers dan hun doelpunt, althans zo leek het voor de toeschouwers op afstand. Een schot verandert van richting viel binnen bij de tweede paal, echter volgde ook direct het rustsignaal. Maar zichtbaar was dat de scheidsrechter nog iets toevoegde aan dit signaal, helaas was de bal met hand getoucheerd voor deze de doellijn was gepasseerd. Geen doelpunt terecht. Nauwelijks waren de ouders terug van hun kantinebezoekje, of Maxime Mesu (JO11speler) schoot op dezelfde wijze als Melle nu Wemeldinge naast Kapelle JO13-4. En alsof Melle al niet genoeg in het hoofdstuk voorkwam was hij na de rust de doelman, waar Rick Meijer deze rol eerst vervulde. Na de gelijkmaker volgde een strijd om het mogelijk winnende doelpunt, kansen voor Bas Vervenne en Max Mosselman aan de zijde van Wemeldinge waar Kapelle ook zeker had toe kunnen slaan. Het bleef uiteindelijk 1-1, zo behaalde Wemeldinge zijn eerste punt ‘een gelijkspel’. Selectie Kapelle JO13-4 Begeleiding: William Koole (leider/trainer) en Niels de Mol (trainer). Spelers: Lucas Hu, Wessel Moeleker, Roel Dingemanse, Mink de Mol, Reza de Kok, Quinn Eversdijk, Melle Koole, Sipho Augustijn, Niels van Dijke, Dennis Nieuwdorp, Rick Meijer, Sil Faasse, Ruben van Halteren, Ramon van Vaardegem en de afwezige Ties Faasse. Selectie Wemeldinge JO13-2 Begeleiding: Kamal Asray (leider/trainer). Spelers: Aryan Asray, Zeger de Bruijn, Colin Breel, Vasko Shatorov, Max Mosselman, Feije Flipse, Timo Goetheer, Mitchel Houmes, Izak op ‘t Hof, Xander Mesu, Chamnan Braam en Jody van waarde (ziek), (drie vervangers uit JO11) Bas Vervenne, Jari Goetheer en Maxime Mesu.


4341 RC Arnemuiden T 0118 75 02 07

geveltechniek

HGZ HGZ

Van Cittersweg 2a VanRC Cittersweg 2a 4341 Arnemuiden

®

®

geveltechniek ® geveltechniek

HGZ

Ook kunstenaars exposeren op vrijdag 9 december

Winterfair Arnemuiden kunstig en knus

geveltechniek

www.hgzgeveltechniek.nl

foto´s Louis Drent

HGZ

ondernemers in

Van Cittersweg 2a

®

4341TRC Arnemuiden 0118 75 02 07

Van Cittersweg 2a02 07 Kies voor veiligheid... T 0118 75 www.hgzgeveltechniek.nl 4341 RC www.hgzgeveltechniek.nl Kies voor rolluiken enArnemuiden kunststof kozijnen T 0118 75 02 07

Van Cittersweg 2a • 4341 RC Arnemuiden • T 0118-750207 www.hgzgeveltechniek.nl www.hgzgeveltechniek.nl

De Winterfair in Arnemuiden is altijd sfeervol. ARCHIEFFOTO ANNET EEKMAN

ARNEMUIDEN - De sfeervolle Winterfair in Arnemuiden vindt dit jaar plaats op vrijdag 9 december. In de Langstraat en op de Markt staat tussen 15.00 uur en 21.00 uur een verscheidenheid aan kraampjes. De bezoekers kunnen ook weer genieten van allerlei lekkers. Nieuw dit keer is de bijzondere invulling van een aantal leegstaande panden. Hierin laten kunstenaars hun werk zien.

Voor het leveren van alles om uw woningen

Zonwering »» Aluminium kunststof kozijnen Rolluiken Voorenhet leveren van »alles om » Gevelbekleding en goten » Horren

“Op de Visserijdag is één pand gebruikt door een kunstenaar en dat trok toen veel belangstelling”, vertelt Klaas van de Ketterij van de Ondernemersvereniging Arnemuiden, die de Winterfair organiseert. Door dit succes krijgen op de Winterfair meerdere panden een creatieve invulling. Verschillende kunstenaars uit de omgeving tonen wat zij maken, zijn live aan het werk en verkopen hun kunst ook. In de panden zijn kunstvormen en ambachten te zien als schilderen, boetseren en sieraden en modelschepen maken.

Voor

» Aluminium en kunststof kozijnen » Rolluiken »» Aluminium en kunststof Rolluiken Gevelbekleding en gotenkozijnen »» Horren »» Gevelbekleding en goten » Veranda’s Horren Zonwering het leveren van alles om uw »woningen » Zonwering » Veranda’s

» Aluminium en kunststof kozijnen » Gevelbekleding en goten » Zonwering

KORTING

MEGA MEGA

SALE OP=OP! SALE OP=OP! OP=OP!OP=OP! joossewonen.nl joossewonen.nl OP=OP!

Ruimte Wie interesse heeft om zich op de Winterfair te presenteren met bijvoorbeeld hobby, vereniging, verkoopwaar of lekkernijen, kan via een mail naar winterfair@arnemuiden.org vragen of er nog ruimte is.

» Rolluiken » Horren » Veranda’s

KORTING KORTING KORTING KORTING KORTING

MEGA SALE SALE MEGA MEGAMEGA OP=OP! OP=OP! MEGA SALE SALE SALE

Lekkernijen Wie rondsnuffelt op de Winterfair kan genieten van winterse hapjes en drankjes, zoals wafels, chocolademelk en broodjes worst. De ondernemersvereniging deelt een gratis bakje erwtensoep uit aan bezoekers. Daarmee zijn alle ingrediënten aanwezig voor een sfeervol verblijf in het dorp, bijvoorbeeld om cadeaus te kopen en inspiratie op te doen voor de feestdagen. “Onze Winterfair staat bekend als een kleine, maar gezellige markt, met een grote diversiteit aan kramen.”

» Veranda’s

» Veranda’s uw woningen » Zonwering Voor het leveren van alles om uw woningen

DOOR BRITTA JANSSEN

Muziek De vorige editie van de Winterfair is geslaagd en de organisatie gaat ook dit keer voor een gezellige markt. “Er komen zo’n dertig standhouders en zij bieden samen uiteenlopende waren aan.” Ook allerlei verenigingen, het kerkelijk leven en andere Arnemuidse organisaties zijn present op de Winterfair. Muziekvereniging Arnemuiden en leerlingen van muziekschool Simonelli uit Nieuw- en Sint Joosland brengen een scala aan gezellige winter- en kerstmuziek ten gehore.

% % % %

» Aluminium en kunststof kozijnen » Rolluiken »Voor Gevelbekleding en goten » Horren het leveren van alles om uw woningen

50% 50% van van dede collectie collectie met met 50% 50% korting korting

We hebben We hebben een nieuwe een nieuwe succesvolle succesvolle lijn ingezet. lijn ingezet. Om deze Om deze nieuwe nieuwe lijn van lijn Joosse van Joosse Wonen Wonen nog beter nog beter vormvorm te geven te geven gaatgaat ruimruim 50%50% van onze van onze collectie collectie eruit.eruit. KomKom langslangs en en profiteer profiteer van onze van onze MEGA MEGA SALE. SALE.

50% van de collectie 50% van van de collectie 50% de collectie met 50% korting van de collectie met50% 50% korting met 50% korting met 50% korting met

We hebben een nieuwe succesvolle lijn ingezet. Om deze We hebben een nieuwe succesvolle lijn ingezet. Om deze We hebben eenJoosse nieuwe succesvolle lijn ingezet. deze nieuwe lijn van Wonen nog beter vorm teOm geven We hebben een nieuwe succesvolle lijn ingezet. Om deze nieuwe lijn van Joosse Wonen nog beter vorm te geven Langstraat Langstraat 2, Arnemuiden 2, Arnemuiden | T.langs 0118-601273 |te T. geven 0118-601273 nieuwe lijn50% van Joosse Wonen nog beter vorm gaat ruim vanlijn onze collectie eruit. engeven nieuwe van Joosse Wonen nogKom beter vorm te hebben een nieuwe succesvolle lijn ingezet. Om deze gaat ruim 50% van onze collectie eruit.We Kom langs en gaat ruimvan 50% van onze eruit. Kom en en gaat ruim 50%collectie van onze collectie eruit.langs Kom langs profiteer onze MEGA SALE. nieuwe lijn van Joosse Wonen nog beter vorm te geven profiteer van onzeprofiteer MEGA SALE. van onze MEGA SALE. profiteer van onze MEGA SALE. gaat ruim 50% van onze collectie eruit. Kom langs en profiteer van onze MEGA SALE.

joossewonen.nl Langstraat 2,Langstraat Arnemuiden | T. 0118-601273 joossewonen.nl 2,| T. Arnemuiden | T. 0118-601273 joossewonen.nl Langstraat 2, Arnemuiden 0118-601273 joossewonen.nl Langstraat 2, Arnemuiden | T. 0118-601273 joossewonen.nl Langstraat 2, Arnemuiden | T. 0118-601273

Ook adverteren op deze pagina?

Neem contact op met Lennert Steketee Telefoon 0118-617661 • l.steketee@internetbode.nl


Boekpresentatie ‘Reijmerswael boven water’

COMFORT

TOT 50% SHOWROOMKORTING OP DIVERSE FAUTEUILS

MOBILITEIT

GEZONDHEID

DAGELIJKSE HULPMIDDELEN

Ook gratis uitleen van medische hulpmiddelen Nobelweg 1, Goes - 0113 34 10 49 info@combicomfort.nl - www.combicomfort.nl YERSEKE - In het Oosterscheldemuseum wordt op vrijdag 9 december het boek ‘Reijmerswael boven water’ van Cornelis de Vries gepresenteerd, samen met een nieuwe vaste museale collectie. De presentatie vindt plaats van 15.00-

17.00u. in het museum aan het Kerkplein in Yerseke. De collectie Reijmerswael is zo ingericht, dat het voor een ieder toegankelijk is en dan vooral om de jeugd een inzicht te geven in de plaatselijke geschiedenis. Op een overzichtelijk en op een didactisch verantwoorde wijze is het verhaal over Reijmerswael uitgebeeld.

Man verdacht van inbraak milieustraat

KAPELLE – Een 34-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is vorige week zondag aangehouden op verdenking van het plegen van een inbraak bij de milieustraat aan de Dijkwelsestraat in Kapelle. Een getuige had de man zien wegfietsen op een opvallende gele fiets. Met behulp van een signalement ging de gealarmeerde politie naar de man op zoek. Ze troffen rond 00.45 uur een man aan die aan het signalement voldeed, rijdend op een gele fiets, in de Zomerweg in Kloetinge. Hij had een tas bij zich waar goederen in zaten die mogelijk van deze inbraak afkomstig waren en ook was hij in het bezit van inbrekerswerktuigen.

Programma vv Kapelle Zaterdag 3 december, thuis 09.00 JO11-2-Zeelandia Middelb. JO11-3 09.00 Kapelle JO9-6-SSV’65 JO9-2 09.00 Kapelle Mini’s onderling 09.00 Kapelle F Pupillen onderling 09.45 Kapelle MO15-1-MOC’17 MO15-2 11.00 Kapelle JO17-2-MZC’11 JO17-3 11.00 JO19-3-Colijnspl. Boys JO19-1 12.45 Kapelle JO17-1-Tern.Boys JO17-1 12.45 VR1-ST Nieuwdorp/Patrijzen VR1 14.30 Kapelle 2-FC Axel 2 14.30 Kapelle 5-Apollo’69 5

Uit 08.45 SSV’65 JO11-5-Kapelle JO11-4 09.00 Nieuwland JO13-2-Kapelle JO13-3 09.00 Patrijzen JO9-1-Kapelle JO9-4 09.45 SSV’65 JO15-2-Kapelle JO15-3 09.45 MOC’17 JO13-2-Kapelle JO13-1 12.00 Klundert JO19-1-Kapelle JO19-1 12.30 Alliance JO15-3-Kapelle JO15-2 12.45 Kloetinge MO17-2-Kapelle MO17-1 13.15 METO JO15-1-Kapelle JO15-1 14.30 Yerseke 1-Kapelle 1 14.30 Tern.Boys 4-Kapelle 4 14.30 WVV’67 JO19-1-Kapelle JO19-2

...voor het laatste actuele lokale nieuWs...

voor het laatste actuele lokale nieuws kijk op www.internetbode.nl

Afdelingsleegverkoop! Alle karpetten van 20% tot 70% korting!

TMC KARPETTEN STUDIO MARCONISTRAAT 13 - GOES - (0113) 22 41 02

WWW.TMCWOONWINKELS.NL

k i j k o p W W W. i n t e r n e t b o d e . n l PAGINA 20

Maakt wonen leuker


Hattrick voor Souliman Abali

Kapelle vernedert Walcheren met 6-0

Opruiming! NL Label PVC

de échte binnenhuis adviseur

5 0 % KORTING

*

OP ELKE 2e ME TER * minim ale afname 10 2 NL Label Kalmar, Ha m . Geldig op lmstad en Otta.

De sterk spelende Ruben de Jonge in een luchtduel met Mark v.d. Eijk.

KAPELLE - Afgelopen zaterdag 26 november boekte Kapelle een ruime overwinning in hun thuiswedstrijd tegen SV Walcheren. Vooraf genoten zij 2 punten meer op de ranglijst, waardoor Kapelle hun passeerde door deze ‘driepunter’. Coach John de Frel en zijn assistent Jos Minderhoud kozen ervoor om de 17-jarige Ruben de Jonge te laten starten in de basis, dit om aanvoerder Mark van der Eijk bij Walcheren af te stoppen. Een speler die veelal aan de basis ligt van een doelpunt bij de Walcherse club. Coach Kevin Hollander heeft veelal gesprekken met de eerdere hoofdtrainer René van Herpen, maar ook Renaldo Jacobs is toegevoegd aan de trainersstaf. Door een blessure die hem genoodzaakt is te doen stoppen als speler. De wedstrijd: Al vroeg in de wedstrijd kreeg Kapelle twee hoekschoppen toegekend waarvan de laatste een penalty opleverde, Dennis Burggraaff kreeg ongelukkig de bal tegen de arm die in een verdedigende actie te hoog opgeheven was. Souliman Abali achter de bal ‘oog in oog’ met doelman Jochem Sanders die de bal via de binnenkant van de paal over de doellijn zag gaan. Even de aarzeling in de ogen van beiden maar de bal belandde in het zijnet aan de andere kant van het doel. Na vier minuten spelen al de 1-0 voorsprong in de schoot geworpen. Toch was het drie minuten later aanvoerder Mark van der Eijk die de gelijkmaker op het hoofd had, een puike voorzet vanaf de linkerkant lang onderweg maar kon de ongedekte van der Eijk vrij koppen op het vijandelijke doel. Deze schampte de bal en zag deze mooie kans naast het doel verdwijnen.

FOT F. V. PAGEE

Even de druk van de bezoekers met hier opvolgend een vrije trap scherp en laag ingebracht bij de eerste paal, waar doelman Lars Francke uitstekend op reageerde met het been en deze tot hoekschop pareerde. De corner te laag ingebracht maar ook deze slecht verwerkt waarna de schietkans volgde voor Bart Chermin die naast schoot. Ook Mark van der Eijk met een mooie schietkans van dichtbij waar meer in had gezeten voor de bezoekers gaf aan dat het niet mee zat. In de 20e minuut ging Walcheren opnieuw in de fout, een te korte terugspeelbal op doelman Sanders waar spits Souliman Abali de punt van schoen tegenaan wist te zetten. En jawel, in de korte hoek binnen met de comfortabele 2-0 voorsprong op het scorebord. Even later moest doelman Sanders buiten het strafschopgebied koppend de 3-0 voorkomen op een dieptepass op Abali, dit tot ergernis. Een vrij trap van Tim Smulders werd goed gepareerd door doelman Francke, waarmee hij de aansluiting voorkwam. Nog voor de rust legde Kapelle de wedstrijd lam met de 3-0, Niels van Herk met de pass op Abali die de uitgekomen Sanders uitkapte en beheerst zijn loepzuivere hattrick bewerkstelligde door beheerst in het lege doel te schieten. Acht minuten de rust was het Jurrian Minderehoud die knap vanuit de draai de 4-0 binnenschoot. Een tweetal kansen via Abali die aflegde op invaller Wout Vink hadden meer verdiend. Het mooiste doelpunt van de wedstrijd kwam van de pantoffel van Marco den Deurwaarder, een afgeweken bal vol geraakt waardoor de bal als een kogel hoog in het doel verdween. Jasper Vink tekende met zijn treffer voor de 6-0 eindstand, waar Walcheren deze wedstrijd steeds strandde in met name de eindpass.

Yerseke speelt thuis de derby tegen Kapelle Programma 3 december Thuiswedstrijden 9.30u JO7-1-SSV JO7-1 10.00u JO11-1-MOC’17 JO11-2 10.30u JO11-2-Zeel. Middelb. JO11-6 10.45u JO11-3-Nieuwland JO11-2 10.45u JO15-1-Roosendaal JO15-2 12.15u JO15-2-Kloetinge JO15-6 12.30u Yerseke 4-Krabbendijke 4 14.30u Yerseke 3-ZSC’62 2

14.30u Yerseke 1-Kapelle 1 Uitwedstrijden 19.00u ST Luctor’88/Heinkenszand JO192-JO19-1 11.15u MZC’11 JO13-2-JO13-1 14.30u WHS 2-Yerseke 2 14.30u Apollo’69 3-Yerseke 5 14.30u Zwaluwe VR2-ST Yerseke/Wemeldinge VR1

Verkrijgbaar in drie kwaliteiten

WWW.TMCWOONWINKELS.NL

Maakt wonen leuker

WASDROGER SIEMENS WT47W590NL • WARMTEPOMPDROGER • ENERGIEKLASSE A++ • CAPACITEIT 9KG • ZELFREINIGENDE CONDENSOR • CONDENSWATERAFVOERSYSTEEM NORMAAL €899.NA REFUND 100,VAN SIEMENS

016

T/M 31-12-2

€799.-

UR

€100.- RETO

S

VAN SIEMEN

Oude Zandweg 24a Oud

4361 SK Westkapelle

0118 572 427 info@aangeenbrugelectro.nl www.aangeenbrugelectro.nl www.datrepareerikzelfwel.nl

VERKOOP EN REPARATIE VAN SIEMENS APPARATUUR IN HEEL ZEELAND!

EEN KIND LAAT JE NIET VERDRINKEN

SEARCH. RESCUE. SAVE.

STEUN ONS REDDINGSSCHIP OP DE MIDDELLANDSE ZEE

SMS SCHIP NAAR 4333 (doneer eenmalig € 3,-)

PAGINA 21


lief en leed

Familieberichten

Lieve papa & mama Het leven samen blijft toch heel bijzonder zoveel dingen delen met elkaar. Ik besef heel goed hoe rijk ik ben met ouders zoals jullie twee en ook als opa & oma hebben jullie alles mee. Het lijkt vandaag de dag een wonder maar; jullie zijn 2 december

Weekenddiensten

Bel bij spoed en levensbedreigende situaties altijd 112. Huisarts Huisartsenpost Zeeland, locatie Bevelanden. ‘s-Gravenpolderseweg 114b in Goes, links van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis. Telefoon: 0900-1785. Huisartsenpraktijk De Pijlers is sinds 1 januari aangesloten bij de Huisartsenpost Zeeland. Meer: www.huisartsenpostzeeland.nl. Tandarts De dienstdoende tandarts voor Noord- en Zuid-Beveland is te bereiken via 06-22347209. Meer: www.tandartsennoordenzuidbeveland.nl. Apotheek Zeeuwse Apotheek. Stationspark 35, Goes. Telefoon: 0113-270620. Dierenartsen Dierenkliniek Dierzorg, Praktijk voor gezelschapsdieren, 24 uur spoeddienst. Dierenartsen Yvette Boonman-Prins en Suzanne van der Weele, Guldenroedestraat 12, Heinkenszand, Tel: 0113-568558.

al 40 jaar een gelukkig paar! Hartelijk Gefeliciteerd! Veel liefs van jullie dochter Charlotte & kleindochtertje Katy-Rose

Thuiszorg Cederhof in Kapelle - Biezelinge - Schore en Wemeldinge 0113-342710 - info@cederhof.eu

Plaats GRATIS uw FAMILIEBERICHT in Weekblad de Bode

Openingstijden

Gemeente Kapelle Kerkplein 1 4421 AA Kapelle Tel: 14 0113 Maandag t/m Vrijdag 09.00 – 12.00 uur Woensdag 09.00 – 16.00 uur Donderdag 17.00 – 20.00 uur (geen aangifte burgerlijke stand) Gemeente Reimerswaal Oude Plein 1 4416 AK Kruiningen met of zonder afspraak alleen op afspraak Maandag 08.30 uur - 12.30 uur 12.30 uur - 16.30 uur Dinsdag 08.30 uur - 12.30 uur 12.30 uur - 16.30 uur Woensdag 08.30 uur - 20.00 uur Donderdag 08.30 uur - 12.30 uur 12.30 uur - 16.30 uur Vrijdag 08.30 uur - 12.00 uur -

Ga naar internetbode.nl Klik op Advertentie aanleveren en kies Familieberichten aanleveren

Evangelische Gemeente Bath bestaat 125 jaar

Ontruimingsoefening in Ter Weel Krabbendijke KRABBENDIJKE - In de maand november heeft op alle locaties van Zorggroep Ter Weel de jaarlijkse ontruimingsoefening plaatsgevonden. Zo ook in Ter Weel Krabbendijke. Met de brand van 28 augustus jl. nog vers in het geheugen is, na zorgvuldige afweging en goede voorbereiding met o.a. de psycholoog van Zorggroep Ter Weel, be-

sloten de geplande oefening plaats te laten vinden. In het kader van verwerking is dit een goede keuze. Tijdens en na de oefening is de eigen psycholoog aanwezig geweest, zoals ook op de avond en de week na de brand. Het was een aangekondigde oefening. Cliënten en medewerkers zijn daarom vooraf geïnformeerd dat deze oefening plaats ging vinden. De oefening is goed verlopen. Zoals voor elke locatie

geldt; verbeterpunten zijn er altijd. Daarom is het ook noodzakelijk om regelmatig te oefenen. Daarnaast zijn in de maand oktober, evenals vorig jaar, preventiebijeenkomsten georganiseerd op 6 locaties van de Zorggroep in het kader van de Nationale Brandpreventieweken. Dit jaar met als thema; ‘Hé, doe de deur dicht.’ Tijdens de bijeenkomsten was een preventiemedewerker van de brandweer aanwezig.

KERKELIJK NIEUWS

Het prachtige kerkje van de Vrije-Evangelische Gemeente Bath.

BATH - Op 2 november 2016 bestond de Vrije Evangelische Gemeente Bath 125 jaar. Dit heugelijke feit zal worden herdacht tijdens een feestelijke dienst op Deo Volente zondagmorgen 4 december om 10.00 uur

in het Kerkgebouw van de Vrije Evangelische Gemeente, Lillostraat 15 te Bath. De dienst zal geleid worden door de heer H.M. Jager uit Purmerend. Ook zal het koor “the Revivals” uit Rilland o.l.v. Helma Puik, medewerking verlenen aan deze dienst. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Bezorgactie

Kerstbomen tot aan de deur KAPELLE - De kerstdagen komen er weer aan. Een kerstboom kan daar niet aan ontbreken. De 16+ van 18-hoog brengt de boom gewoon bij u aan de deur! U kiest een kerstboom uit bij tuincentrum de Keizer. Voor 3 euro extra brengen wij hem, op een door u gekozen datum, aan huis. Zaterdag 3, 10 en 17 december (na 15.00 uur), dinsdag 6, 13 en 20 december (na 18.00 uur) en donderdag 8, 15 en 22 december (na 18.00 uur). Vrijwilligersweek Met het geld wat we onder andere met deze actie ophalen kunnen wij weer een vrijwilligersweek in Hongarije organiseren. Dit jaar hebben we veel geverfd en geklust in huizen en ook gespeeld met de kinderen. We zijn met een grote groep geweest en dit was een succes. Dit jaar in de zomervakantie gaan we nog een keer! Voor u misschien een klein gebaar, voor die kinderen een groot cadeau. Voor vragen over deze actie kunt u contact opnemen met: DJ de Lange dmdelange@dekrommespaak.nl Leiding 16+ van 18-hoog.

KAPELLE Vrije Evangelische Gemeente Noordelijke Achterweg 67, Wemeldinge. Diensten: zo.10.00u. Tevens elk seizoen extra diensten. www.vegwemeldinge.nl Christelijke Gereformeerde Kerk Biezelingseweg 6, Kapelle. Zondag 4 december: 10.00 en 17.00u ds. A.G.M. Weststrate Ger. Gem. Kapelle-Biezelinge Petrakerk, Goessestraatweg 18, Kapelle. Zondag 4 december: 10.00u leesdienst; 18.00u (H.D.) Ds. W.A. Zondag Prot. Gem. Kapelle-Biezelinge-Eversdijk Mozeskerk, Noordstraat 4, Biezelinge. Zondag 4 december: 10.00u ds. Bindert de Jong, 2e advent. Woensdag 7 december: 19.30u avondgebed. Hervormde Gemeente Kapelle Kerkplein 4, Kapelle. Zondag 4 december: 10.00u Ds. L.C.P. Deventer Prot. Gem. Hansweert & Schore Dijkstraat 5, Hansweert. Nieuwe Kerkplein 1, Schore. Diensten: ‘s zomers zo. 09.30u; ‘s winters zo. 10.00u, om de week wisselend in de Hervormde Kerk Hansweert en Schore. Protestantse Gem. Wemeldinge Kerkweg 5, Wemeldinge. Zondag 4 december: Ds. G. Klein, Veere. Advent 2. YERSEKE Hervormde Gemeente PKN Kerkplein 3, Yerseke. Hervormde Gemeente Rehoboth Yerseke Marijkelaan 39, Yerseke, www.rehobothyerseke.nl Gereformeerde Gemeente Yerseke Oude Boogaert 2, Yerseke. Gereformeerde Kerk Yerseke PAGinA 22

Damstraat 20, Yerseke. Zondag 4 december: 9.30u Ds J Reehorst; 14.30u Ds H.P de Goede Vrije Evangelische Gemeente Yerseke Kaaistraat 20, Yerseke. Zondag 4 december: 10.00u Ds. B. Kooistra KRABBENDIJKE Gereformeerde Gemeente Krabbendijke J.W. Frisostraat 1, Krabbendijke. Diensten om 9.30u; 14.00u en 18.00u Hervormde Gemeente Krabbendijke Kerkpad 1, Krabbendijke. Diensten om 9.30u en 18.00u; www.hervormdegemeentekrabbendijke.nl Gereformeerde kerk Krabbendijke Dorpstraat 5, Krabbendijke. Diensten om 9.30u en 14.30u; www.gereformeerdekerkkrabbendijke.nl Protestantse Ontmoetingsgemeente Kerkpolder 30, Krabbendijke. Zondag 4 december: 9.30u ds. P. Krijnsen KRUININGEN Hersteld Hervormde Gemeente Kruiningen Ichtuskerk, Clercqswegje 12, Kruiningen. Diensten om 9.30u en 18.30u Gereformeerde Gemeente Kruiningen Hansweertsestraatweg 1, Kruiningen. Diensten om 9.30u; 14.00u; 18.00u Gereformeerde Gemeente in Nederland Stationsweg 2, Kruiningen. Diensten om 9.30 en 18.00u Protestantse Gemeente Kruiningen Johanneskerk, Burg. Elenbaasstraat 4, Kruiningen. Dienst om 10.00u; www.pknkruiningen.nl WAARDE

Gereformeerde Gemeente Waarde Meezeweg 2a, Waarde. Diensten om 9.30u, 14.00u en 18.00u; www.gergemwaarde.nl Hervormde Gemeente Waarde Raadhuisstraat 15, Waarde. Zondag 4 december: 10.00u ds. P. de Graaf, Zierikzee RILLAND Gereformeerde Gemeente Rilland Swaanhilstraat 11, Rilland. Diensten om 9.30u, 14.00 en 18.30u Protestantse Gemeente de Levensbron Valckenisseweg 12, Rilland. Dienst om 10.00u; www.delevensbronrilland.nl HANSWEERT Protestantse Gemeente HansweertSchore Dijkstraat 12, Hansweert. Dienst om 9.30u; www.pknhansweert-schore.nl/ index.htm Rooms Katholieke Kerk Kerklaan 9, Hansweert. Zondag 4 december: 11.00u B. van Lamoen BATH Vrije Evangelische Gemeente Bath Lillostraat 15, Bath. Zondag 4 december: Br. Jager Wijzigingen en/of aanvullingen, bijvoorbeeld wie wanneer voorgaat (lees: preekrooster) kunt u gratis doorgeven via www. internetbode.nl - bovenaan de pagina klikken op ‘Aanleveren redactie’ en vervolgens op De Reimerswaalse en Kapelse Bode. De rest wijst zich dan vanzelf. Voor vragen of het schrijven van artikelen, bel de redactie van De Reimerswaalse en Kapelse Bode, tel: 0118 61 76 61.


Tot Mondia Scholengroep behoren twee scholen voor openbaar voortgezet onderwijs op Walcheren, Nehalennia SSG en het Scheldemond College, met samen zo’n 3.550 leerlingen.

Hazera is een wereldleider in de veredeling van groentegewassen en de ontwikkeling, productie, marketing en verkoop van groentezaden. Geavanceerd onderzoek, ontwikkeling, marketing en ondersteuning staan daarbij wereldwijd hoog in het vaandel. In combinatie met jarenlange ervaring en state-of-theart technologie ontwikkelt Hazera voortdurend nieuwe producten die op de behoeften van de markt inspelen. Met onze kernwaarden deskundigheid, vertrouwen, betrokkenheid en dynamiek uitgedragen door onze teams wereldwijd, streven wij ernaar de verwachtingen van onze klanten te overtreffen. Hazera heeft hoofdkantoren in Nederland en Israel en dochter- bedrijven in twaalf landen. Hazera is onderdeel van de Limagrain Group, een internationale Franse landbouwcoöperatie. Voor meer informatie www.hazera.com/support.

Wij zijn op zoek naar een nieuw

Lid van de Raad van Toezicht

De afdeling Veredeling houdt zich bezig met de voortdurende ontwikkeling van nieuwe hoogwaardige rassen en de instandhouding van de kwaliteit van bestaande rassen. Voor onze Afdeling Veredeling zoeken we namelijk een enthousiaste:

Kijk voor meer informatie op www.mondiascholengroep.nl.

Maak kennis met de duiksport

MEDEWERKER VEREDELINGSSTATION M/V

)OPROEPBASIS - RILLAND(

Deze functie betreft diverse algemene werkzaamheden in onze loods en kassen, waaronder gewasverzorgende en schoonmaak werkzaamheden.

Hazera zoekt een kandidaat die: • • • • • •

Kennis en ervaring in de opkweek van jong plantmateriaal (een pre); Een teamspeler is en goed kan communiceren; Nauwkeurig kan werken; Basis computervaardigheden heeft; Woonachting is in de omgeving van Rilland; Op eigen gelegenheid op de werklocatie kunnen komen is een must; de werklocatie is niet bereikbaar per OV.

Hazera biedt:

Een interessante functie in een gemotiveerd team. Binnen onze organisatie werken we met een grote mate van collegialiteit aan resultaat en kwaliteit. Hazera biedt een gevarieerd en interessant pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden conform de CAO voor Tuinzaadbedrijven.

Informatie:

Voor meer informatie over Hazera kunt je onze website bezoeken (www.hazera.nl). Voor meer informatie over de functie kunt je contact opnemen met Susan Hector (HR Business Partner) op nummer 0162-690900 of per email webjobs@hazera.com.

Interesse?

Dan ontvangen wij graag zo spoedig mogelijk een korte brief met motivatie en een uitgebreid CV, bij voorkeur per e-mail of via het responsformulier op onze website.

Dynamisch

Betrokkenheid

Vertrouwen

Expertise

Flexibel, pro-actief en innovatief zijn, in alles wat we doen

Gedreven, oplettend en toegewijd zijn, in alles wat we doen

Eerlijk en betrouwbaar zijn, in alles wat we doen

Professioneel zijn, onze ervaring en kennis inbrengen, in alles wat we doen

Opleiding chauffeur mét baangarantie Duikster bij mosselcultuur.

VLISSINGEN - Duikteam Zeeland houdt op 14 december een open avond in het Vrijburgbad. Je kunt dan kennismaken met de duiksport door het maken van een introductieduik. Je gaat dan écht duiken, weliswaar in het zwembad, maar toch. Met duikbril, vinnen en duikapparatuur ga je onder water en dan kun je gewoon ademen. Dit is voor de eerste keer een sensationele ervaring. Bij deze duik wordt je natuurlijk 1-op-1 begeleid door een ervaren duiker.

Vooraf krijg je eerst door een duikinstructeur uitleg over het duiken, de apparatuur en enkele belangrijke veiligheidsregels. Kortom een kans die je niet wilt missen! Deze avond vindt plaats op woensdag 14 december. De aanvang is 20.00 uur, u kunt te water vanaf 20.15 uur tot uiterlijk 22.15 uur in het verenigingsbad van het Vrijburgbad, Sportweg 2 te Vlissingen. Opgave via: hoofdinstructeur@duikteamzeeland.nl. Zie voor meer informatie: www.duikteamzeeland.nl

Kent u de kracht van een wensdag?

Bakkerij Holland zoekt vrachtwagenchauffeurs!

Vraag het Leo (chronisch ziek)

Maak een onvergetelijke wensdag mogelijk voor ernstig zieken van alle leeftijden. Geef ze ontspanning, blijheid en kracht voor een vaak onzekere toekomst. Dank u wel voor uw bijdrage!

10 JARIG

JUBILEUM

Elke bijdrage is welkom: IBAN NL 43 RABO 0156 2427 10 www.oppepper4all.nl

Werkt jouw baan niet meer en ben jij geïnteresseerd in de transport? Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging als chauffeur en ben jij bereid om nachtritten te rijden? Modoc Werkt biedt een opleiding tot vrachtwagenchauffeur mét baangarantie! Via Modoc Werkt ga jij aan de slag bij Bakkerij Holland.

Aanmelden Meld je vóór woensdag 14 december aan bij Marleen Fikke via marleen@modocwerkt.nl.

Wil je meer informatie? Kom naar de informatiebijeenkomst op donderdag 15 december van 19.00 uur tot 21.00 uur te Schotsbossenstraat 20 in Roosendaal.

Ga jij de uitdaging aan?


NU online je bereik vergroten? Adverteer lokaal op NU.nl De samenwerking tussen Weekblad de Bode en NU.nl biedt u de mogelijkheid om lokaal en doelgericht op het meest populaire nieuwsplatform van Nederland te adverteren. Het actuele lokale nieuws staat (op basis van locatie) op de voorpagina van de NU.nl app. Dagelijks ‘snacken’ zowel mannen als vrouwen het laatste nieuws van NU.nl, waarbij alle leeftijden sterk vertegenwoordigd zijn. Als adverteerder kunt u nu uw lokaal bereik substantieel vergroten!

 Samenwerking met het bekendste én grootste nieuwsplatform van Nederland  2.8 Miljoen bezoekers per dag

 1.1 Miljard pageviews per maand  Adverteren in regionale katernen

Kijk voor meer informatie op: www.uitgeverijdebode.nl/nu

de Reimerswaalse en Kapelse Bode 30-11-2016  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you