Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

R O O S E N D A A L S E

O P L AG E :

30 MEI 2012 WEEK 22

EN WEST-BRABANT:

Uitgeverij

de

35.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bode

ACTUALITEIT

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @R_daalseBode

ENTREE VOOR BEKIJKEN DUELS ORANJE

AA

I

Te l .

076

599

SPORT

ZORGECONOMIE EN LOGISTIEK ZIJN SPEERPUNTEN

8 111

I

480.000

www.internetbode.nl

KERKELIJK NIEUWS

VACATURES

ROBERT MAASKANT NAAR FC GRONINGEN

Jongen dreigt met nepwapen op school

Nieuwe E-tainer al veel gebruikt

ROOSENDAAL - De politie heeft woensdag op een Roosendaalse school een 13-jarige jongen aangehouden. Hij wordt verdacht van het overtreden van de wapenwet. De jongen was in het bezit van een imitatiewapen. Het wapen is in beslag genomen. Agenten kregen rond het middaguur de melding van de schoolleiding dat een leerling van de school een andere leerling bedreigd had met een wapen. Agenten namen poolshoogte. Het wapen had de jongen weggegooid in een vuilnisbak op het schoolterrein. Onderzoek wees uit dat het een imitatiebolletjespistool betrof. De 13-jarige verklaarde het wapen gevonden te hebben. De politie maakt dossier op.

ROOSENDAAL – Bij de eerste lediging van de paarse containers heeft afvalverwerker Saver bijna tweeduizend kilo aan elektronisch restafval opgehaald. Het meeste elektronisch afval werd opgehaald in de gemeente Woensdrecht, waar maar liefst 635 kilo in de paarse containers zat. Ook de gemeente Roosendaal deed het goed met 555 kilo. In Bergen op Zoom en Halderberge werd respectievelijk 440 en 335 kilo opgehaald. Saver plaatste een maand geleden veertien paarse E-tainers in de vier gemeenten voor de inzameling van klein elektrisch afval. Daarmee is Saver de eerste afvalverwerker van Nederland die het afval op deze manier ophaalt.

Werkzaamheden aan A17 en A58 ROOSENDAAL - Rijkswaterstaat voert van dinsdag 5 juni tot vrijdag 8 juni werkzaamheden uit aan de A17 en A58. In deze periode zijn oprit 24 Standdaarbuiten (A17) en oprit 25 Wouwse Plantage (A58) afwisselend afgesloten voor het verkeer. Rijkswaterstaat verwacht hierbij nauwelijks verkeershinder. Bij slecht weer kunnen de werkzaamheden mogelijk geen doorgang vinden en worden ze opnieuw ingepland. Oprit 24 Standdaarbuiten naar de A17 richting Roosendaal is dinsdag 5 juni van 19.00 tot woensdag 06.00 uur dicht. Oprit 25 Wouwse Plantage op de A58 richting Roosendaal sluit van donderdag 7 juni 20.00 tot vrijdag 8 juni 05.30 uur.

GOUD IS G€LD IS ER WEER! ZATERDAG 2, 9, 16, 23 EN 30 JUNI

HOTEL DE RAM HALSTEREN

DIRECT CONTANTE BETALING! ZIE ELDERS IN DEZE KRANT!

VANDAAG IN DE BODE ranjesp Deze O

gave een uit ecial is

r WIN 1 jaa N sporte gratIs active Bij BODy kijk snel

op pagina

11

tgev van Ui

01 2 Bode 2 erij de

W E E K B L A D

WOUWSE PLANTAGE - De organisatoren van de Brabantse Wal Dag hadden het maandag niet beter kunnen treffen. Het prachtige weer zorgde er voor dat het evenement in Wouwse Plantage veel bezoekers trok. Op de twee locaties was voor bezoekers van alles te doen. De leden van shantykoor ‘t Craeyenest genoten na een optreden nog even verdiend van hun pilsje. FOTO MIEKE SPEKMAN

Geen grootschalige, maar kleinschalige huisvesting

‘Geen Polenhostel Wouwseweg’ ROOSENDAAL – Er is geen sprake van plannen om een Polenhostel te huisvesten aan de Wouwseweg in Roosendaal. Wel is de Wouwseweg in beeld als locatie voor de vestiging van kleinschalige woonvoorzieningen voor buitenlandse werknemers die lange tijd of permanent in Nederland willen blijven. Dat meldt wethouder Kees Jongmans van Immigratie op raadsvragen van de VLP.

M I D D E L B U R G S E

DOOR MONIQUE JANSEN

Koweli, de huisvestingspoot van uitzendorganisatie Exotic Green (die tegenwoordig als GOOD MORNING door het leven gaat) zoekt oom geschikte huisvesting voor mensen die vaak met hun partner en kinderen voor langere tijd in Nederland willen blijven. Koweli zoekt voor deze doelgroep reguliere woningen en appartementen. Locatie Bredaseweg Naast de Wouwseweg is ook de Bredaseweg in beeld als locatie voor nog twee kleinschalige, nog te bouwen wooncomplexen voor buitenlanders die lange tijd of permanent in Nederland

&

Nieuwe beoordeling Volgens Jongmans is het begrijpelijk dat er huisvesting nodig is voor buiten-

op pagina

landse werknemers. “Dit kan variëren van reguliere woningen tot grootschalige complexen. Daar het hier gaat om kleinschalige wooneenheden, en er geen sprake is van een Polenhostel, is er geen reden voor het college om hier op dit moment specifieke acties op te ondernemen”, meent de wethouder. Als in de toekomst de plannen concreter worden, volgt een nieuwe beoordeling. In de omgeving van de Wouwseweg was onrust ontstaan onder bewoners naar aanleiding van berichten in de media dat er een hostel zou worden gebouwd voor 40 Polen. Tussen de Wouwseweg en de Burgemeester Freijterslaan komt vermoedelijk ook een hostel voor ongeveer 24 chronisch drugsverslaafden.

WEES ONS OOG, FOTOGRAFEER VOOR W ONSE E K B L A D Wij roepen onze lezers op ons te bestoken met foto’s van een actuele gebeurtenis in straat, wijk of woonplaats. Insturen kan via foto@internetbode.nl of www.internetbode.nl (button lezersfoto’s, de rest wijst zich vanzelf). t h u i s i Vermeld naam en telefoonnummer. Licht toe waar en wanneer de foto is genomen en wat we precies zien.

WO-DO-VRIJ-ZAT

VOORDEEL n

d

e

r

Magere eVarkensfricandeau g i o ‘Barbecue Sate tip’

kilo van 8.48 voor

Wat Is ce to be’ ‘the pla jD De weDstri tijDens kijk snel

V E E R S E

komen wonen. Jongmans benadrukt dat deze woningen straks voor iedereen te huur zijn en niet alleen voor immigranten. Er zijn nog geen concrete plannen voor de bouw van huizen op de Wouwseweg en de op de Bredaseweg. Wel worden er door het uitzendbureau gesprekken gevoerd met het projectontwikkelaar. Volgens Jongmans heeft het bedrijf dat vooral migranten uitzendt beloofd op een zorgvuldige manier te zullen communiceren met omwonenden en andere belanghebbenden als de plannen concreter worden.

15

We

Bij deze Bode Autostad.

Pepsi Cola, Sisi of 7-up

De enige echte autodealerkrant van West-Brabant.

div. smaken Met deze week o.a.: • Maak autoverhuur kiest voor de a ukennis t o nmet i e uCindy w sIJzenbrandt u i t d e• rAllrent egio lokale dealer • Nissan Cube: Outside the box • Belona Oud Gastel en Auto Borchwerf

occasions en nog veel meer!

njefans voor ora egeld is veel ger

2. 4. 6.

aalde r best bet sneijde Wesley elftal erlands speler ned

autostad

in nederland te poule zWaars

Deze special

is een uitgave

van VVV

Wal en Brabantse

veland & Tholen VVV Zuid-Be

erking met in samenw

de Bode, Uitgeverij

76 , Tel. +31 (0) 26, Zundert Bredaseweg

599 81 11,

e.nl www.internetbod

roosendaal

6.98

I

bergen op zoom

2.99

4-pack van 5.32 voor Zondag geopend van 10.00 tot 18.00 uur C1000 Laureijsen Lindenburg 2-4, Roosendaal

Daiva Ponsen droeg Olympische vlam ROOSENDAAL - De Roosendaalse 16-jarige Daiva Ponsen heeft vrijdag de Olympische vlam gedragen in Cardiff in Wales. De leerlinge van het Markland College was een van de vijf Nederlandse vlamdragers. Alle lopers zijn voorgedragen door mensen uit hun omgeving en zijn uiteindelijk geselecteerd op hun inzet voor hun eigen omgeving en de lol die ze hebben in hun sportieve levensstijl. De Fakkeldragerstocht voert zeventig dagen lang door Groot-Brittannië en Ierland. De vlam komt voor 95 procent van de Britse en Ierse bevolking op minder dan een uur reizen van hun woonplaats langs. De fakkel wordt door mensen uit allerlei landen gedragen.

Braderie dit jaar los van Muziekfeesten WOUW - De braderie en de Luikse markt in Wouw worden dit jaar voor het eerst niet in combinatie met de Wouwse Muziekfeesten van harmonie Oranje gehouden. Het evenement vindt plaats op zondag 10 juni. Tussen 10.00 en 18.00 uur staan er kramen op de Markt, Omgang, Strijp, Kloosterstraat en het Pastoor Woltersplein. Tussen de verkoopkramen staan mensen met oude ambachten en verenigingen. Voor kinderen staan er een kinderboerderij en een kleine vrijmarkt. De biljartvereniging verzorgt het kipschijten waarmee prijzen zijn te winnen. Regionale artiesten treden op vanaf 14.00 uur. Ook is er een minikermis aanwezig.

VANDAAG BIJ DE BODE T

KRAN AR STAD

Dé 800 JA

OM nd EN OZuPidwZO BERG est-Nederla e stad van E VAN

EEN UITGAV

ZOOM BERGEN OP

- juni - juli

- augustus

- september

2012

BERGEN OP

ant Een krdevol boor tips & e leuk rmatie fo in

ZOOM

T MEE!

De oudst jaar! bestaat 800

VIER HE

GRORATJOUIS! VO

WERELD

EUR PRIM uit... ‘Groeten

Dé Zoom’ app Bergen op

Lees hierover pagina 2

op

doen in onze Wat wilt u stad? 800 jaar oude

om rgen op Zo Bezoek Be ndere manier petto! bijzo hebben we wat in op een leef tijden

Bergen op Zoom: I-tour door app voor de smartin deze gratisde Stadsstenen u mooiste phone geven ing langs de een rondleid Lees meer op pag. 5 monumenten.

ve­ de sportie een rij. Voor liefhebber, e ling, cultuur of winkel­ nfoor: de braderi pagina aars, over de Krabbe levensgenieter ers, kunsten 800 klein en groot. met de waar winkeli en muzikanten maar vooral fanaat. Voor jaar stad op 3-7 Op stapenen: tips voor 800 jaar oud, viert Bergen op verenigingeneen kleurrijk geheel. Stadsst Dat Ontdek 800 . Het is Theater en jaar jong! zorgen voor Ontdek het activiteiten igheden enten en meer uw eigen manier voor in één de Zoom in 2012. Leven in één van Al deze evenem 8 tot en met bezienswaard bijna teveel voorzien uw van het Goede van Nederland. staan op pagina op steden krant. Daarom gelegenheid een voor een van Bergen de oudste voor 11. Een mooie vier het mee! Uitgaan: tips Stadsstenen tips op pagina 4 jaar stad, vrij te maken uit 800 op e van u agenda avondj Zoom weg in Bergen 7. Zij kennen activiteiten weekendje u meevoeren door weekend er bijna 3 tot en met iten en Bijna elk enten: de in­ Zoom? Laat eriode is de beste activiteheden. siasme van 8-11 Evenem en genieten hier In de zomerpeen evenement of het enthou feesten d jheid staat bezienswaardig elk weeken de binnenstad. Proef woners. Gastvri tijdens activiteit in : ontdek uw roducten voorop! 12-13 Wonen te woonplek van culinaire streekp favorie Voel het ritme vol tips er n wan­ Proefmei. Een krant een bijzond Jazzmuzikante bezoekt. van B&B’s willen we bezoek aan rd grootse chten: kend Uiteraa Jazzwee van uw en hotels 14 Overna neer u het wandelend krant zet feestje maken tot luxe 4-sterr de zomer Zoom. Deze voor u op Geniet van Bergen op ontdek belevenissen bezig zijn: alle leuke 15 Actief tse Wal de Braban jubileum zin om dit van harte Krijgt u al U bent Bergen mee te vieren? Aangenaam welkom in

Voor alle

op Zoom!

nodigen Kijk op www

Deze special

is een uitgave

van VVV

.800jaarstad.n

Wal en Brabantse

l voor alle

veland & Tholen VVV Zuid-Be

je uit!

evenementen

erking met in samenw

mediapartner

!

de Bode, Uitgeverij

76 , Tel. +31 (0) 26, Zundert Bredaseweg

599 81 11,

e.nl www.internetbod


Stoppen ! met roken

MIND FULNESS

11.80 schouderkarbonade 3kg 10.-

22

Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

ROOSENDAAL NAJAAR 2012 bel: 06 30 97 08 66

bbq all-in

BESTEL VIA INTERNET MET MOGELIJKHEID TOT BEZORGING: MAROS.NL

Afslanken met succes! Lasertherapie

cornetbeef sucadelappen ½kg 2.98 100gr 0.98 verse kuikenfilet ½kg 2.48 rundvlees slaatje 98 gemengd h.o.h. gehakt kg 2. 4st 3.99 keuze uit meer dan 500gr 4.95 p.p 25 soorten vlees tel bbq scho

De behanDeling worDt vergoeD www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

magere

gemarineerd of naturel

Opendeur 2 & 3 juni Allen uitgenodigd !!!

paardenbiefstuk

VAN DE LOCHT MOTORWORKS. Postbaan 71 essen

½kg

2.48 platte ribben 1kg 2.48

ROOSENDAAL | VOLTASTRAAT 9 | KIJK OP MAROS.NL

BELGIE

Tel 0032 3 669 51 61 Uw adres voor onderhoud & herstelling Bel voor een afspraak (U kan bij ons terecht tot 21u)

MOTO’S , SCOOTERS , ATV, 4x4

WWW.MOTORWORKS.BE Goud is Geld zijn geen handelaars, maar is een smelterij en groothandel! Uw sieraden worden bij ons niet verder verhandeld! Uw oude gouden sieraden zijn nog steeds geld waard, zelfs als deze beschadigd of kapot zijn. De goudprijs is de voorbije 30 jaren nog nooit zo hoog geweest. Wij kopen alle soorten gouden/zilveren sieraden in; kettingen, ringen, armbanden, oorbellen, gouden tanden en munten. Wij betalen hiervoor de beste prijzen.

GOUD IS GELD

Hotel de Ram Halsteren

te e c e t r Di tan g! n co talin be

WE ZIJN SLECHTS 5 DAGEN IN

HALSTEREN

Zaterdag 2, 9, 16, 23 en 30 juni a.s. vanaf 10.00 tot 16.00 uur Hotel de Ram Steenbergseweg 1, 4661 RJ Halsteren

BELANGRIJKE DATA VOOR UW AGENDA:

ZEVENBERGEN

Directe contante !! betaling

3, 17 en 24 juni a.s. vanaf 10.00 tot 16.00 uur goudGolden isZondag g€ld Tulip Zevenbergen, Schansdijk 3, 4761 RH Zevenbergen Lounge

w w w . g O u d i s g e l d . n l

TAXATIE LOUNGE IS GEOPEND IN ROOSENDAAL Mocht u niet op de locatie kunnen komen bent u altijd van harte welkom in onze taxatie lounge voor een vrijblijvende taxatie onder het genot van wat lekkers.

goud is g€ld

w w w . g O u d i s g e l d . n l

Lounge

U bent van harte welkom in onze nieuwe winkel goud is geld taxatie lounge in Roosendaal!

Molenstraat 9a, 4701 JK Roosendaal • 06-42841682 • 0165-852268

ligt ergens verstopt in een la of kast bij u in huis!

goud is geld heeft een smelterij en werkt voor de groothandel. Uw sieraden worden bij ons niet verder verhandeld!

w w w. g o

Molenstraat 9 A,

udisg

4701 JK

Roose

Grote Kleine Grote en kleine nieuwe nieuwe gebruikte voorwerpen voorwerpen voorwerpen 916 duizendsten (22 karaat) 833 duizendsten (20 karaat) 750 duizendsten (18 karaat) 585 duizendsten (14 karaat)

Grote nieuwe voorwerpen

Kleine Grote en kleine Conventie nieuwe gebruikte tekens voorwerpen voorwerpen

925 duizendsten (1e gehalte)

835 duizendsten (2e gehalte)

800 duizendsten (3e gehalte)

De afgelopen 6 maanden was bij ons de fijngoudprijs/24k al boven de 40 euro per gram. Wij zijn geïnteresseerd in diamanten, hoogwaardige Art Deco, antieke sieraden en zeldzame munten.

WEGENS

UW VAKANTIE

Openingstijden: Ma 13.00 - 17.00 uur Di 10.00 - 17.00 uurgoud is geld taxatie lounge, Molenstraat 9A te Roosendaal. Wo GESLOTEN tel: 0165 852268 Do 10.00 - 17.00 uur www.goudisgeld.nl Vrij 10.00 - 20.30 uur Za 10.00 - 16.00 uur Zo op afspraak

open: ma. 13.00-17.00u., di. 9.30-17.00u., do. 9.30-17.00u., vr. 9.30-17.00, 18.30-20.30u. zat. 11.00-16.00u zondag alleen geopend op koopzondagen. (Op woensdag gesloten).

Directe contante ! betaling!

ZILVER

GOUD

GROTE BELANGSTELLING ZIJN WIJ OPNIEUW BIJ U IN

eld.nl

ndaal,

DE BUURT

0165 85 2268

GOUD IS GELD IN DE MEDIA: VTM, MADIWODOVRIJDAG SHOW, NOVA, TELEGRAAF, ALGEMEEN DAGBLAD, RTV UTRECHT, LEEUWARDER COURANT TV, DE BODE, VELE ANDEREN. KIJK OP ONZE WEBSITE WWW.GOUDISGELD.NL VOOR MEER INFORMATIE


actualiteit

Organisatie zendt alle wedstrijden van Nederland uit

Entreegeld voor bekijken voetbalwedstrijden Oranje op Markt ROOSENDAAL – Dit jaar moeten voetbalfans entree betalen om de wedstrijden van het Nederlands elftal te volgen op de Oude Markt. Het geld is nodig om de kosten te dekken die gepaard gaan met het neerzetten van een groot scherm. “Ook moeten we dit jaar uitzendingsrechten betalen. Dat was twee jaar geleden nog niet het geval”, vertelt Michael Kamphuis namens de ondernemers op de Oude Markt. DOOR MONIQUE JANSEN In tegenstelling tot het WK voetbal in 2010 mogen dit jaar niet alle wedstrijden worden uitgezonden. Op de Oude Markt worden alle duels uitgezonden die door Nederland worden gespeeld. Daarnaast zendt de organisatie ook de matches uit van de landen die in de poule van Nederland spelen. Ook de finale zal uiteindelijk worden uitgezonden op de Oude Markt. Afsluiting Het enorme scherm dat op de Oude Markt wordt geplaatst komt in de buurt van de oude ING-bank. “Het scherm wordt 24 vierkante meter, dat is zes meter groter dan de screen die de ondernemers twee jaar geleden hadden gehuurd. Volgens Kamphuis valt de entree mee: “De prijs is inclusief een consumptie.” Twee uur voordat de wedstrijd begint, zal de Markt worden afgesloten. Bezoekers komen er dan alleen nog op als ze entree hebben betaald en zullen een kassa moeten passeren. Volgens Kamphuis worden mensen die voor de afsluiting van de Markt al aanwezig zijn op het plein niet weggestuurd.

Draaiboek De organisatie houdt hetzelfde draaiboek aan als twee jaar geleden. “Alles is goed geregeld”, meldt Kamphuis. Zo wordt er samengewerkt met de politie om alles in goede banen te leiden. Kamphuis durft geen schatting te maken van het aantal bezoekers dat de Oude Markt zal bezoeken tijdens de wedstrijden.

‘Scherm is 24 vierkante meter’ “Het hangt af van het weer. Als het droog is, zal het eerder druk zijn.” De eerste wedstrijd in 2010 trok zo’n duizend bezoekers, bij de laatste match (de finale van het WK) waren dat er zo’n vijfduizend. Opvallend was dat tijdens het WK ook veel Belgen naar de matches op de Markt kwamen kijken. Zware poule Nederland zit in een zware EK-poule. Oranje speelt zaterdag 9 juni de eerste wedstrijd tegen Denemarken in het Oekraïense Charkov. Op woensdag 13 juni kruist

Voetbalfans kunnen op de Markt ook dit jaar weer de wedstrijden van Oranje zien.

Nederland de degens tegen Duitsland en op zondag 17 juni wacht de laatste poulewedstrijd tegen Portugal in Lviv. Naar verwachting wordt het een zware

taak voor Oranje om de zwaargewichten Duitsland en Portugal te verslaan, maar mag ook underdog Denemarken niet worden onderschat. De kwartfinales zijn op 21,

ARCHIEFFOTO

22, 23 en 24 juni, gevolgd door de halve finales op 27 en 28 juni. De finale wordt zondagavond 1 juli afgewerkt in de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Meer vraag naar zor g, minder vraag naar onderwijs

College Roosendaal zet in op zorgeconomie en logistiek ROOSENDAAL – De gemeente Roosendaal zet de komende jaren in de ontwikkeling van de zorgeconomie in de bieden. Het ROC kan de bestaande oplei- 2025. Er komt steeds meer vraag naar regio. In Roosendaal zijn inmiddels de meeste banen in deze sector te vinden: dat zijn er 8.000. De gemeente denkt dingen in de zorg doorontwikkelingen en zorg, terwijl de vraag naar onderwijs daalt. tegelijkertijd nieuwe studies opzetten. Dit er aan een denktank in het leven te roepen voor nieuwe ontwikkelingen en voorzieningen in de zorg. DOOR MONIQUE JANSEN Dat blijkt uit de ontwerp-visies ‘Roosendaal verandert… Roosendaal beweegt!’. Benadrukt wordt dat de zorgeconomie niet

alleen bestaat uit de gezondheidssector zelf, maar ook uit de voor de zorg relevante kennis- en onderwijsstructuur en de industriële en dienstverlenende bedrijvigheid die voortkomen uit de zorg of aan de sec-

tor worden geleverd. Ook heeft de branche effect op andere sectoren, zoals de bouw. Kansen Volgens de visie kunnen het ROC Kellebeek en het Franciscus Ziekenhuis kansen

kan worden gestimuleerd door een denktank. Het Franciscus Ziekenhuis kan een voortrekkersrol spelen. Andere instellingen die zorg aanbieden, kunnen zich hierbij aansluiten. De gemeente realiseert zich dat kleine initiatieven zoals kinderopvang en particuliere zorg uit zichzelf moeten ontstaan. De gemeente kan wel bijdragen aan een goed ondernemersklimaat. Dat kan door bij te dragen aan de soepele vestiging en vergunningleningen van dit soort initiatieven.

‘Ziekenhuis kan voortrekkersrol spelen’ Volgens de gemeente is er behoefte aan goede voorzieningen in de zorg en welzijn waar mensen werken die goed zijn opgeleid. “Dat leidt tot de ambitie om een innovatieve hoogwaardige onderwijsvoorziening te ontwikkelen en te realiseren waardoor op alle opleidingsniveaus (van vmbo tot wetenschappelijk) in de toekomstige vraag naar personeel in de zorg kan worden voorzien’, schetst de ontwerp-visie. De gemeente streeft er naar dat er diverse werk- en opleidingsplekken komen in dagen woonvoorzieningen. De bevolking van de gemeente Roosendaal vergrijst. Wel zal de bevolking licht groeien van 77.540 inwoners in 2012 tot 79.540 inwoners in

De zorgsector in Roosendaal telt 8.000 banen en is daarmee de grootste werkgever in deze regio.

GOUD IS GELD TAXATIE LOUNGE

Goud is Geld is een smelterij. Uw sieraden worden bij ons niet verder verhandeld!

Molenstraat 9a, 4701 JK Roosendaal 0165-852268 Open: ma. 13.00-17.00u, di. en do. 10.00-17.00u., wo. gesloten, vr. 10.00-20.30u, zat. 10.00-16.00u.

In totaal zijn er drie visies opgesteld. De gemeente wil die verder aanvullen door in discussie te gaan met betrokken partners. Op 21 juni volgt een openbare bijeenkomst. De ontwerpvisies zijn te lezen op www.roosendaal.nl.

e nt ta con g! te lin rec beta

brabantwerkt.mobi

GOUD IS G€LD

Schaalvergroting Een belangrijke ontwikkeling in de logistiek is de schaalvergroting. Bedrijven willen steeds vaker op één locatie alles tegelijk doen, zoals verpakken, stickeren en testen. Deze ontwikkeling zou goed zijn voor de groei van banen. Volgens de visie heeft de logistiek een duidelijke lokale signatuur. Roosendaal zou in deze sector sterk uitblinken. Dat betekent wel dat de gemeente goed bereikbaar moet zijn. Dat is een reden waarom de omlegging van de A58 een hoge prioriteit heeft voor de gemeente.

Di

Vacatures in zowel krant, website en nu ook met je smartphone

Logistiek Het andere speerpunt voor de economie is de logistiek in Roosendaal. Logistiek bestaat onder meer uit de transportwereld, op- en omslag en magazijnfuncties en vraagt om goede ontsluitingen op wegen, water en spoorwegen. In Roosendaal zijn deze vervoersmogelijkheden allemaal aanwezig en dat biedt kansen om bedrijven aan Roosendaal te binden. Daarvoor is het wel belangrijk dat de omlegging van de A58 zorgt voor een betere ontsluiting van industriegebied Borchwerf.

W W W . G O U D I S G E L D . N L PAGINA 3


Vonk & Twinkel

Praktijk voor nieuwe spiritualiteit

Vonk & Twinkel

• Poorten (ook automatisch) • IndustriÍle hekwerken • Gaashekwerken • Sierhekwerken • Balkonhekken

Healing, coaching bij bewustwordingprocessen, e-mail consult enz. Dinsdag 12 juni: dagworkshop ‘Earth healing’ Zaterdag 30 juni: dagworkshop rond de boodschap van de Naica-kristallen uit de ‘cave of giants’ in Mexico Connect with your mission! Jolanda van Dalen, www.vonkentwinkel.com Email: jipentwink@ziggo.nl Telefoon: 0164 681956, Halsteren

Rucphensebaan 58, 4714 RE Sprundel Tel. 0165 - 383817, Fax. 0165 - 388656 www.verstijlenhekwerken.nl

Leegverkoop - finaLe verkoop open dagen 1 en 2 juni

korting -70% korting op=op! Alles moet weg! Nog nooit waren schoenen zo voordelig!

Schoenen & Sport Willemsen Dorpsstraat 74, Nispen

KRAANVERHUUR MET/ZONDER MACHINIST TE-DQYDQ%HUJHQ92) HUUR: MINI SHOVEL

Klokkenmakerij

Voor diverse graafwerkzaamheden

/RRQEHGULMI.UDDQYHUKXXU*URQGZHUNHQ staan wij voor u klaar! Vakkundige restauratie: • antieke uurwerken • moderne uurwerken • wijzerplaten

Jan van Bergen V.O.F. Hulsdonkstraat 20 4882 JM Zundert Tel: 076 - 5985324 Gsm: 06 - 55918911

Wilgenstraat 81 Oudenbosch Tel. 0165 - 320948 www.klokkenmakerijdetijd.nl

7(.223 6WDOPHVW&KDPSLJQRQPHVW ,QFOYHUVSUHLGHQYROJHQV*356V\VWHHP

DUMPDAG +XOVGRQNVWUDDW=XQGHUW

!!!EINDE  HAARDGashaarden  rden Houthaa SEIZOEN!!! hels c Pelletka sloten e g w ZATERDAG Inbou n

2 JUNI a.s.

van 10.00 -16.00 uur

HAARDEN & KACHELS

haarde r Ringleve rdena a openh

n KEN tege TOPMER ! N RIJZE BODEMP

Een nieuw plafond in ÊÊn dag! • Schone montage in ÊÊn dag

Een n VOOR ieuw JA een n AR, ieuw PL AFO ND

• Zonder hakken en breken • De meubels kunnen blijven staan • Onderhoudsvrij

Bezoekadres : Penningweg 8, Etten-Leur, Tel.: 076-7370065

Ik heb belangstelling voor uw Plameco plafonds en wens kosteloos documentatie en prijsopgave.

“Eindelijk een plaf ond zonder scheuren�

Telefoon: ...........................Naam: .......................................... Adres:....................................................................................... Postcode:...........................Woonplaats: ................................. Opsturen in gesloten enveloppe (postzegel niet nodig) naar PLAMECO PLAFONDS, antwoordnummer 436, 4800 VB Breda

Plameco Plafonds Weidehek 125, 4824 AT Breda Bezoek onze showroom of bel: (076) - 762 00 00 www.vrwbv.nl

Ruim 30 jaa r ervari ng

Nu superaanbod op nieuwste Siemens toestel!

Bronkhorststraat 12 | 4651 SZ Steenbergen Postbus 50 | 4650 AB Steenbergen T: 0167-566668 | F: 0167-566604 E: info@zeebrabouw.nl

Alleen bij Schoonenberg vindt u Het Nieuwe Horen. En dat biedt u altijd veel hoorplezier en veel voordeel. Kies het nieuwste Siemens XCEL toestel en krijg nu maar liefst 50% korting op het 2e toestel. U kunt van dit unieke aanbod gebruikmaken als u voor 1 juli uw hoortoestel vrijblijvend gaat uitproberen. Kom dus snel langs en profiteer van dit superaanbod.

F! VATIE INNO epast in st’.

Toeg toekom ele e n v an d ditio ‘Huis r dan tra p water. bete rming o l e e V r a sb aa ve r w vloer ok toepa tie. O n ov a bij re

Roosendaal Nieuwe Markt 46, tel. (0165) 52 15 03 De warmte van Els en Jack

Bel voor meer informatie Speedheat Zeeland: 0117-451800

Vraag naar de voorwaarden in de winkel.

www.speedheat.nl

Warmte op maat.


actualiteit

Column

Zonovergoten Brabantse Wal Dag

Brabantse Wal Dag bracht gevarieerd aanbod van natuur en cultuur WOUWSE PLANTAGE – Tweede Pinksterdag, 28 mei, scheen de zon uitbundig en de organisatoren van de Brabantse Wal Dag hadden het niet beter kunnen treffen. Op de verschillende locaties was het flink druk. De dag was tot in de puntjes georganiseerd. Een huifkar bracht de bezoekers van landgoed de Wouwse Plantage naar Kwekerij De Gaerde en weer terug.

Eugène de Kok

Sympathie Het kwam niet door de zenuwen. ‘Af en toe komt een noot er anders uit dan je bedoelt’, zei Joan Franka na de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Joan zong niet vals. Vond ze zelf. Dat de haren op mijn armen recht overeind gingen staan en weigerden te gaan liggen zo lang ze bezig was, kwam niet door haar. Vond ze zelf. Joan wilde niet toegeven dat het nergens naar klonk. Begrijpelijk, want niemand doet dat graag. Maar ‘het was simpelweg niet goed genoeg’, zeiden de Songfestival-kenners in koor. Als de noten er wel waren uitgekomen zoals ze had bedoeld, zou ze dan wel kans hebben gemaakt op de eerste finaleplek in acht jaar? Nee. En dat is niet de schuld van die arme Joan. We hebben dat te danken aan onszelf. Om in de finale te komen moeten mensen op je stemmen. Dan heb je een leuk liedje nodig, maar moet je ook op wat sympathie kunnen rekenen van de mensen in de landen die meedoen. En een land waar een partij een meldpunt voor Midden- en Oost-Europeanen in het leven roept, dat als hardste schreeuwt dat ‘knoflookdemocratieën’ zoals Griekenland en Portugal zich aan de financiële spelregels moeten houden, omdat ‘we ze anders maar failliet moeten laten gaan’, waar een politicus zegt dat de premier van Turkije ‘een heel gevaarlijk man’ is en dat continu het vingertje opheft naar anderen, maar zelf vindt dat het niets fout doet, hoeft op niet al te veel sympathie te rekenen in een wedstrijd met de landen die je hebt uitgefoeterd. Dat we de finale van het Songfestival er niet door halen, zal me overigens een zorg zijn, maar wat sympathie heb je ook nodig als je voor 30 april een begroting bij Europa moet indienen, dat eigenlijk niet kunt omdat iemand in het zicht van de haven met onderhandelen is gestopt, je uitstel wilt, maar dat door je grote mond in het verleden niet krijgt en vervolgens in twee dagen een akkoord in elkaar moet draaien dat nu voor velen vrij desastreus lijkt uit te pakken. Het had simpelweg beter gekund.

Vicky Buermans uit Bergen op Zoom mag een uiltje vasthouden bij kwekerij De Gaerde voordat de roofvogelshow begint. FOTO MIEKE SPEKMAN

Colofon

DOOR MIEKE SPEKMAN De Brabantse wal in West-Brabant ligt op de grens met Zeeland en België en ligt in de gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht en in een deel van de gemeenten Steenbergen en Roosendaal. De wal is een opvallende verhoging in het landschap, ook wel hoge rand of zoom genoemd. Deze markeert de overgang tussen de hoger gelegen zandgronden en de lager gelegen zeekleipolders. De wal is waarschijnlijk ontstaan door erosie door de rivier de Schelde en de zee.

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Roosendaalse Bode R_daalse Bode Redactie Monique Jansen Correspondenten Els Adams, Angèle van Tiggelen, Mieke Spekman Acquisitie Eduard van Elsacker Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 14.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 12.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 22

De oplossing van deze puzzel is in week 23 te vinden op www.internetbode.nl

Waardevolle natuur Dat dit gebied veel heeft te bieden blijkt uit het groot aantal ondernemers, verenigingen en natuurorganisaties die Tweede Pinksterdag in de witte pagodetenten op landgoed Wouwse Plantage en kwekerij De Gaerde aanwezig zijn. Ook is er op beide locaties live muziek.De leden van het Shantykoor ’t Craeyenest uit Roosendaal hebben van 11 tot 12 uur hun zeemansliederen ten gehore gebracht en zitten met een pilsje in de hand nog na te genieten. Ze zijn uitgenodigd door de gemeente Roosendaal en Streekorganisatie Brabantse Wal die de dag organiseren. Koorlid Gerrit Tieman zegt:”Geweldig hier! Ik ben hier voor de eerste keer. Mooie

omgeving en alles is hier goed geregeld”. Zijn medelid Peter Salomons beaamt dit.”Het is genieten hier onder die mooie oude bomen.” Bomenquiz Aan de overkant in een stand op het grasveld, staat Jim de Blank van stichting Namiro (natuur, milieu en ruimtelijke ordening) van de gemeente Woensdrecht. Hij vertelt:”Het is al vanaf 10.30 uur lekker druk. We laten in onze kraam de mensen zien hoe waardevol de natuur is. We hebben voor volwassenen een bomenquiz en voor de kinderen een vogelquiz. Als ze het goed doen, winnen ze een beukenboompje voor de tuin. De kinderen krijgen een leuke, natuurlijk ecologische tas.”

‘Alles is goed geregeld’ Op het veld achter het witte kasteeltje staan verschillende stands met streekproducten, zoals asperges, aardbeien en advocaat maar er zijn ook andere dingen te zien. Boomkweker Veraart laat de verschillende grondsoorten zien die op de Brabantse Wal voorkomen. Bosgrond uit de Plantage, Pindorpse leem, Tiestenbergs zand (Huyber-

gen) Ossendrechtse klei en Moerendaalse turf. Huifkarrit Het echtpaar Maas en hun vriendin, mevrouw Van Rijsbergen, zijn van het landgoed Wouwse Plantage naar kwekerij De Gaerde met de huifkar gekomen. Het tochtje duurde een kwartier. Ze maken een foto van de grote reuzen die op het terrein van De Gaerde staan. Mevrouw van Rijsbergen zegt: “Alles zit mee vandaag. Het weer, de sfeer, de aankleding en de heerlijke dingen die je overal kunt proeven.” Mevrouw Maas knikt en zegt:”Vooral die advocaat was lekker”. Ze heeft het nog niet gezegd of een andere lekkernij wordt door slager Ron Tak uit Ossendrecht geserveerd, de Brabantse Wal achterham. Roofvogelshow Achter de grote plantenkassen van de kwekerij wordt om 15.30 uur de laatste roofvogelshow gegeven door het Valkerijcentrum uit Schijf. Vicky Buermans uit Bergen op Zoom, die samen met haar moeder staat te wachten, mag een klein uiltje vasthouden en krijgt een speciale handschoen om. Ze glundert. Zo is er voor elk wat wils op deze bijzonder geslaagde dag.

Nieuwe trainer moet zorgen voor frisse wind bij ‘Trots van het Noorden’

Robert Maaskant naar FC Groningen BREDA - Robert Maaskant is de nieuwe trainer van FC Groningen. Hij volgt de ontslagen Pieter Huistra op. De 43-jarige Maaskant werd woensdagmiddag in Groningen gepresenteerd en tekende een contract voor een jaar. DOOR ADDO SPRANGERS

© www.sudokusite.eu

Maaskant, die Breda nog altijd als thuisbasis heeft, werd in november 2011 ontslagen bij het Poolse Wisla Krakow na vier opeenvolgende competitienederlagen. Toch deed hij het daar beslist niet onverdienstelijk. In 2011 werd hij kampioen van Polen en daarna miste hij met zijn ploeg ternauwernood de groepsfase van de Champions League. Sinds zijn ontslag in Polen zat Maaskant zonder club. In april nam hij voor de zomermaanden een tijdelijke baan aan bij Texas Dutch Lions, een ploeg uitkomend in de derde divisie van de Amerikaanse voetbalcompetitie. Daarbij was hij wel zo slim om een clausule in PAGINA 5

zijn contract te laten opnemen die hem de ruimte bood om te vertrekken bij eventuele belangstelling van Europese clubs. Die kwam er via FC Groningen. Volgens manager technische zaken Henk Veldmate verwacht de club via Maaskant invulling te kunnen geven aan een ‘nieuwe frisse wind’. Daarnaast moet Maaskant FC Groningen flair en een gezonde brutaliteit en zelfvertrouwen geven. NAC De laatste Nederlandse club van Maaskant was NAC Breda waar hij in het seizoen 2008-2009 Ernie Brandts opvolgde. In zijn eerste seizoen eindigde hij als zesde en dwong hij plaatsing voor de Europa Le-

ague af. Het jaar daarna werd NAC tiende nadat de ploeg vrijwel het hele seizoen in het linkerrijtje had gebivakkeerd. De club miste op één punt opnieuw deelname aan de play-offs. In augustus 2010 vertrok Maaskant, net na de start van de competitie, plotseling naar Polen om aan de slag te gaan bij Wisla Krakow. Voor zijn dienstverband bij NAC was hij in Nederland werkzaam bij RBC Roosendaal, Go Ahead Eagles, Willem II en MVV. Met RBC promoveerde Maaskant in 2000 en 2002 naar de eredivisie, terwijl hij in 2005 met Willem II de bekerfinale haalde. Als voetballer was Maaskant actief voor Go Ahead Eagles, FC Emmen, FC Zwolle, Excelsior en het Schotse Motherwell FC.


HET LAATSTE NIEUWS

WIN EEN IPAD 3

Op de homepage van de Roosendaalse Bode is het bovenste blok gereserveerd voor het laatste nieuws. Dit is het blok dat wordt gemaakt door de redacteuren van Uitgeverij de Bode. Hier vindt u hun berichten over actuele ontwikkelingen in uw buurt, updates van eerder gepubliceerde artikelen en aankondigingen

ONS OP FACEBO OK

van interviews en reportages die in de komende papieren edities in hun geheel zijn te lezen. Als u klikt op de headlines krijgt u het volledige internetbericht te zien waarbij afbeeldingen worden geplaatst, maar ook – als dit iets toevoegt – videofilmpjes, fotoalbums van Picasa en kunnen lezers via links surfen naar meer informatie over de onderwerpen.

WEBSITE WWW.INTERNETBODE.NL HELEMAAL VERNIEUWD

HOE WERKT DE SITE?

Lokaal nieuws uit Roosendaal op moderne en overzichtelijke manier De website van de Roosendaalse Bode heeft een grondige metamorfose ondergaan. Op de vernieuwde www.internetbode.nl vindt u in één oogopslag het laatste nieuws uit uw buurt en bent u in een paar muisklikken ook op de hoogte van ontwikkelingen in de gemeenten om u heen. Net zoals de kranten is de website actueel en betrouwbaar.

Elke papieren uitgave van het weekblad heeft een eigen website met het lokale nieuws. De eerste keer dat u www.internetbode.nl bezoekt, kunt u uw voorkeur voor één van de veertien bodes kenbaar maken via een overzichtelijk kaartje. Elke volgende keer dat u de site bezoekt, belandt u dan automatisch op deze editie. De indeling van de website is strak, modern en overzichtelijk. Bovendien is hij zeer eenvoudig in het gebruik.

De site is in drie blokken verdeeld: het laatste nieuws, het verenigingsnieuws en overig nieuws. Meer uitleg daarover vindt u elders op deze pagina. Redacteuren van het weekblad verrijken de nieuwsberichten regelmatig met meerdere foto’s, videofilmpjes, fotoalbums en links naar documenten of websites waar meer informatie is te vinden over het onderwerp. Aan elke editie is een apart Twitter-account en Facebook-pagina gekoppeld, zodat u ook

via de sociale media op de hoogte kunt blijven van lokale ontwikkelingen. Kortom: het laatste lokale nieuws komt zeven dagen per week, 24 uur per dag op verschillende manieren naar u toe via www.internetbode.nl.

U kunt uw advertentie zoals vanouds opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

OVERIG NIEUWS Onder dit blok vindt u allerlei soorten nieuwsberichten van

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

andere bronnen. Dit zijn door ons gefilterde berichten van lokale en landelijke media die betrekking hebben op de Roosendaalse Bode, maar ook RSS-feeds van gemeenten, bedrijven en organisaties uit de regio. Bij elk bericht wordt de bron vermeld, zodat u weet waar het vandaan komt.

VERENIGINGSNIEUWS Mensen die actief zijn voor een club, vereniging of maatschappelijke organisatie hebben vast al eens kennis gemaakt met de service van de Roosendaalse Bode. Via de website kan iedereen gratis berichten over clubs, verenigingen en organisaties aanleveren. Deze worden vanaf nu niet alleen geplaatst in de papieren edities, maar komen meteen ook op de website terecht. U kunt ze vinden in het blok verenigingsnieuws. Als u er een foto bij aanlevert, is de kans groot dat deze ook op de site verschijnt. Iedereen die zijn of haar club of vereniging een warm hart toedraagt of de eigen organisatie eens voor het voetlicht wil brengen doet er dus goed aan www.internetbode.nl in de gaten te houden.

E-PAPERS Heeft u de papieren editie een keertje gemist, bent u een weekje ergens anders maar wilt u toch weten wat er in uw gemeente is gebeurd of bent u op zoek naar een bericht dat een paar maanden terug in de Roosendaalse Bode heeft gestaan? Geen zorgen, u kunt alle oude edities van het

GRAFISCH ONTWERP GEBASEERD OP GEVOEL EN VAKMANSCHAP

VOOR AL UW DRUKWERK IN ALLE DENKBARE SOORTEN EN MATEN

kranten van hoge kwaliteit advies grafisch ontwerp geheel op maat

weekblad in zijn geheel terugvinden op onze website. Daar kunt u ze via het zogenaamde Issue-systeem in hun geheel teruglezen. U kunt zoeken op een bepaald onderwerp in een bepaalde editie, maar ook de laatste editie als E-paper door-

z u n d e r t

t e l

0 7 6

5 9 9

8 1 1 1

u w k r a n t @ v o r s s e l m a n s . n l

bladeren op uw pc, laptop of tablet.

SOCIAL MEDIA

VOOR ADVERTEERDERS: Meer contacten met klanten? Meer omzet? Meer groei? Zorg dat u zichtbaar bent ‘in en op’ de Roosendaalse Bode. Combineer de voordelen van het adverteren in onze papieren editie en de online-editie. Vraag uw accountmanager naar de bijzondere mogelijkheden!

Banner #Art-Ik ziet er fraai uit! Erg veel response op de link : http://www.art-ik.nl

Volg ons op Twitter: @RoosendaalseBode. Volg ons op Facebook: Roosendaalse Bode


lief en leed

DANKBETUIGING De vele kaarten, steunende woorden, de hoeveelheid mensen hebben ons diep ontroerd en zijn voor ons allen een grote steun geweest bij het afscheid nemen van mijn man, vader, opa, schoonzoon, zwager, oom, neef en vriend

Henri Johannes Toetenel Harry

Daarvoor willen wij iedereen hartelijk danken. Het is voor ons een troostende gedachte dat Harry in zijn leven voor ons en vele anderen veel heeft betekend. Familie Verbaan - Toetenel Eetcafe de Pin

Weekenddiensten

Open en toegankelijk. U kunt altijd bij ons terecht voor een goed georganiseerde uitvaart die past bij uw wensen.

Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Roosendaal, tel. 0165 530 200 in het Poortgebouw van het Franciscusziekenhuis, Boerhaavelaan 21, voor inwoners van Roosendaal, Kruisland, Nispen, Wouw en Heerle. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Roosendaal naast de huisartsenpost bij het Franciscus Ziekenhuis, Boerhaavelaan 21, tel. 0165 591 400 Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt. Dierenarts Het antwoordapparaat van de eigen dierenarts meldt wie de waarneming verzorgt.

We zijn 24 uur per dag bereikbaar op 0800 - 023 05 50. Ook als u niet bij ons verzekerd bent. Kijk op www.monuta.nl voor het uitvaartcentrum bij u in de buurt.

Voor alle duidelijkheid...

De Wekker MakelaarDij

STIJLVOL WONEN & LEVEN IN HET CULTURELE HART VAN OUDENBOSCH

In jonge woonwijk, aan autoluwe straat op hoek gelegen, keurig onderhouden gemoderniseerde vrijstaande woning met garage en fraai aangelegde zonnige achtertuin met achterom.

Uniek gelegen appartementen, zowel koop als huur

Kom kijken tijdens de dag van de bouw Op zaterdag 2 juni tussen 10.00 – 16.00 uur Bezoek gratis de naastgelegen botanische tuin het Arboretum

De woning is op loopafstand gelegen van zowel basis- als middelbare school, station en centrum.

Mattenbies 8, Oudenbosch

Perceel: 319m2, Inhoud: 500m3, Slaapkmrs: 4 Halderberge - Moerdijk - Rucphen - Roosendaal Tel.: 0165-326727 • www.dewekkermakelaardij.nl

Garagedeuren

WONEN IN HET HART VAN

Leverbaar in hout - kunststof en staal.

OUDENBOSCH www.tivolioudenbosch.nl

Waarom kiezen voor Romass? • • • • • •

Showroom open op afspraak. Struikhei 29, Sprundel 0165-387335

SUIJKERBUIJK BESTRATINGEN BV Korte Hei 19a, Rucphen

Aanleg en verkoop van (sier-)bestrating, riolering, grondwerken... In onze showroom ruime keuze bestratingsmaterialen aan zéér scherpe prijzen!!

WW W.VA NDENBROEKBES

De beste kwaliteit in de regio Gratis professioneel advies Persoonlijk contact Professionele montage Snelle service bij storingen Onderhoud en service aan alle merken garagedeuren

www.romass.nl sprundel@romass.nl

TR AT INGEN.NL

Reeds getrommelde koppelstones 20x30 vanaf € 12,50/m2 Geopend op zaterdag van 10 tot 14u en maandag en woensdag van 9 tot 11.30u. Alle dagen op afspraak.

GRATIS

Tel. 0165-387972 of 06-53448393

j Zitzak XXL t.w.v. € 85, - bi

M3

M2

SIERBESTR ATIN* G of NATUURSTEEN

Korting op definitieve ontharing Bikinilijn nu voor € 80 i.p.v € 130 Oksels nu voor € 65 i.p.v € 110 Combinatieprijs € 125 Onder- of bovenbenen € 175 i.p.v € 245 Combinatieprijs € 275

Kleine bedragen maken grote verschillen. gratis plaatsing

Laserdagen 13/06 – 4/07 – 15/08 P. van Breugelstraat 70 – 4744 AE Bosschenhoofd Tel. 06 – 12993195 – info@skinandcare.nl PAGINA 7

DIG A D

V IE S

T E K WA

L ITEIT

N VA K KU HO O G S

BE S T E 10 0 % T

SER V IC

E

= ENHEID E V RED

*vanaf € 750,- (excl. aan

op = op

leg en aanbiedingen, )

Van den Broek Bestratingen Bosstraat 6, 4714 SB Sprundel info@vandenbroekbestratingen.nl SIERBESTRATING • TUINVERLICHTING • BLOKHUTTEN • VERANDA’S


Avondvierdaagse zit er op

KORTE BERICHTEN

ROOSENDAAL Bingo: Elke woensdag bingo in Wijkhuis West te Roosendaal, 19.30 uur. Excursie IVN: Op zondag 3 juni houdt IVN afdeling Roosendaal een wandeling in de Dintelse Gorzen. Wim van Vliet zwerft met de deelnemers over dit buitengewoon rijke en aantrekkelijke gebied met oude kreken en een nieuwe begroeiing. Het vertrek is om 13.30 uur van de parkeerplaats bij het bruggetje aan het eind van de Genestetlaan. Meer informatie: www.ivn.nl/roosendaal. Bingo in Het Fatimahuis: Op zondagmiddag 3 juni wordt in Het Fatimahuis een bingo georganiseerd. De aanvang is om 13.45 uur. Rommelmarkt Kalsdonk: Zondag 3 juni in en om het buurthuis in de Philipslaan grote rommelmarkt met diverse demonstraties. Er zijn presentaties van diverse verenigingen, vrouwenhuis Sultana, Aleewonen, Voorleesexprex, Taalmaatjes, Siw sportservice. Kinderen kunnen hun fiets versieren waarna er in de loop van de middag een optocht is ook kunnen ze zich laten schminken. Een draaiorgel zal door de wijk zal trekken. Nieuw dit jaar is een oldtimer treffen van 12.00-15.00u. Einde 16.00u. Voor info: Ton van Zundert 06-31095634. Kledinginzameling: Zaterdag 2 juni kledinginzameling voor Cordaid- Mensen in Nood, van 10 tot 12 uur in de St. Josephkerk te Roosendaal. Ook spullen voor de volgende rommelmarkt, en boeken, platen en cd’s voor de boekenmarkt worden ingezameld. Nieuw: inzameling van oude mobieltjes en oude draagbare telefoons voor Cordaid-Mensen in Nood. Fietsen met KBO: Op donderdag 14 juni is er een fietstocht van KBO-Roosendaal naar de asperge en wijnboerderij De Santspuy in Etten-Leur. Hier krijgt men een rondleiding met een proeverij. We vertrekken vanuit Keijenburg om 10 uur met de fiets en om 11.30 uur is de lunch bij de Menmoerhoeve. Om 17.00 uur zijn we weer terug in Roosendaal. Ook niet KBO-leden zijn van harte welkom. Voor informatie of aanmelden: Jan Hendrikx, tel. 0165-556499 of janhendrikx.1@kpnmail.nl

ROOSENDAAL - De Avondvierdaagse zit er weer op. Donderdagavond werden de deelnemers gehuldigd en onthaald met bloemen. De belangstelling van de mensen langs het parcours was overweldigend. LEZERSFOTO L. REINTS

Pre Summer Party ROOSENDAAL - Zaterdagavond 2 juni wordt Parrotia omgetoverd tot een tropisch muziekparadijs, verzorgd door Harmonie de Gildezonen en de jonge bigband Start Spreading the News. Het beloofd een gezellig feestje te worden in zomerse sferen. Zowel het opleidingsorkest als het A-orkest zullen nummers spelen die goed bij het thema passen. Zo heeft het opleidingsorkest nummers zoals: Jan Smit Live, Carribean

Festival en Defying Gravity uit Wicked. Het A-orkest heeft zowel A taste of Bløf als Children of Sanchez van Chuck Magione op het programma staan. Carmen Hack gaat samen met beide orkesten het nummer Rolling in the Deep van Adèle ten gehore brengen. Dit alles staat onder leiding van dirigent Maurice Verhoeven. De presentatie deze avond wordt verzorgd door Carmen Hack. Daarna wordt het feestje echt compleet als de jonge bigband Start Spreading the News

voor u tot de klok van 22.00u hun muzikale bijdragen gaat leveren. Met 7 blazers, een ritmesectie en een zanger is deze enthousiaste band al behoorlijk populair in Roosendaal. De avond begint om 19.30u en zal tot ongeveer 22.00u duren. Daarna kunt u met ons samen nog wat drinken tot 23.00u. Voorverkoop kaarten via mail: secretaris@ gildezonen.nl Al de informatie over de Gildezonen kunt u vinden op onze website: www.gildezonen.nl En op Facebook onder de naam muziekvereniging de Gildezonen.

Fiets en wandel mee tijdens ProefMei op Brabantse Wal ROOSENDAAL - Het is ProefMei op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 juni. Een A-evenement met tienduizenden bezoekers. Bezoek de proeverij op het Markiezenhof in Bergen op Zoom, swing op muziek op de Grote Markt en doe mee aan de culinaire fiets- en wandeltochten op de Brabantse Wal. Reserveer via: www.proefmei.nl. Tijdens de fiets- en wandeltochten proeft men letterlijk waar de heerlijke streekproducten op de Brabantse Wal vandaan komen. Men geniet op proefpunten van de

Avondvoorstelling KBO Roosendaal ROOSENDAAL - Op donderdag 31 mei is er weer de jaarlijkse avondvoorstelling van KBO Roosendaal in buurthuis Keijenburg met een optreden van Die Edelweiss Buben. Sinds 1974 zijn de leden van deze groep

gekleed in de Beierse klederdracht met de bekende ‘Lederhosen’. Sinds januari van dit jaar hebben ze een geheel nieuwe outfit. Zij verzorgen jaarlijks veel optredens, niet alleen in ons eigen land, maar ook ver over de grenzen. Op het programma staat vooral Egerländer

Musik en muziek uit Ober Bayern. Dit alles aangevuld met leuke muzikale acts. Deze avond is van 19.30 tot 21.30 uur. Iedereen is van harte welkom bij dit fantastische optreden, zowel leden als niet-leden. Aan de leden wordt gevraagd hun KBOledenpas mee te brengen.

Portretten vol verha len

Kinderen en ouderen ontmoeten elkaar ROOSENDAAL – Leerlingen van groep 8 van basisschool Vondel werken samen met stichting Groenhuysen en CC-educatie aan een bijzonder project. Onder de titel ‘Projecten vol verhalen’ ontmoeten de leerlingen bewoners van centrum voor Wonen & Zorg De Brink, die zij vervolgens portretteren. Leerlingen van de basisschool verdiepen zich in de bijzondere verhalen van achttien bewoners van De Brink. Verhalen over hun lange leven, over nu en vroeger. De bewoners van De Brink verdiepen zich op hun beurt in de leefwereld van de kinderen. Vervolgens verwerken de jongeren hun ervaringen in bijzondere portretten van de ouderen. Het scheppend proces wordt ge-

documenteerd in teksten en foto’s. Samen met de uiteindelijke portretten vormen deze de unieke expositie ‘Portretten vol verhalen’. Het concept is ontwikkeld door Anneke Wijn van Creative Consultancy, bureau voor beeldende educatie. Samen met de leerlingen haalt zij inspiratie uit portretten uit de kunstgeschiedenis, van onder meer Warhol, Picasso en Rembrandt. De kinderen portretteren zichzelf en de ouderen, kijken naar portretkunst, maken kennis met erfgoed en werken samen met ouderen in hun woonomgeving. De wens van De Brink en de school om elkaar intensiever te ontmoeten kwam voort uit het feit dat ze wijkgenoten zijn, maar elkaar eigenlijk nauwelijks kennen. Bovendien vinden zij het allebei belangrijk

dat kinderen het besef hebben dat de wereld waarin zij leven is opgebouwd door de mensen die vóór hen leefden. Daarnaast is het voor de ouderen prettig op een positieve wijze in contact te komen met de jongeren en dat De Brink als ontmoetingsplaats fungeert. De expositie is op woensdag 30 mei van 18.30 tot 20.30u te bezichtigen op basisschool Vondel gelegen aan de Vondellaan 44 te Roosendaal. Op 31 mei om 14.00u zal cultuurambassadeur Jan Mol de expositie officieel openen in centrum voor Wonen & Zorg De Brink aan de Melis Stokelaan 5 in Roosendaal. Ook hiervoor is iedereen van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn. De expositie kan daarna nog tot en met 17 juni worden bezichtigd in De Brink.

Concert Don Kozakkenkoor Serge Jaroff WOUW - Op woensdagavond 6 juni om 20.00 uur zal er in de St. Lambertuskerk in Wouw een bijzonder en uniek concert zijn. Die avond treedt het wereldberoemde Don Kozakkenkoor Serge Jaroff onder leiding van dirigent Wanja Hlibka op. Het koor brengt zowel sacrale gezangen uit de Russisch Orthodoxe kerk alsook de bekende Russische volksmelodieën

en klassieke koorwerken (In de originele arrangementen van Serge Jaroff) ten gehore. Het Don Kozakkenkoor heeft zich ontwikkeld tot een a-capella koor dat tot de absolute topklasse behoort. Het koor zingt iedere keer ‘live’ en zonder technische hulpmiddelen. Wanja Hlibka was in de tijd dat hij als solozanger verbonden was aan het Don Kozakkenkoor, de oogappel van Serge Jaroff. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij degene zou

zijn die het koor verder zou gaan leiden na de dood van Jaroff in 1985. Wanja Hlibka staat garant voor het zeer hoge artistieke niveau van het koor, dat hij tijdens het concert met nauwelijks merkbare aanwijzingen dirigeert en stuurt. Aangezien dit koor zelden in Nederland optreedt, is dit concert van harte aanbevolen. De kaartverkoop is inmiddels van start gegaan bij de VVV in Roosendaal en de VVV/ Primera in Wouw. PAGINA 8

drie AAA’s: Aardbeien, Asperges en Ansjovis en de vierde A, het Thoolse aardappeltje. Onderweg en bij overige afstappunten beleeft men het mooie landschap. Er is een kinderfietsroute (20 km.), 4 routes van 35 á 45 km. verspreid over de Brabantse Wal en 3 wandeltochten van 10 (kinderroute), 20 en 30 km. Alle fietsroutes en wandelroutes starten tussen 09.00-13.00 uur vanaf ’t Zwijnshoofd, Moeregrebstraat in Bergen op Zoom. Ook kan men een route met de fiets starten bij restaurant De Wallevis in Steenbergen, café-restaurant Non Plus Ultra in Woensdrecht en café De Reebok in de Wouwse Plantage, lid van de Rabobank of in het bezit van een Toonbeeld van Tafelen coupon dan krijgt men 50% korting op bovenstaande fiets- en wandelroutes. De fiets- en wandel-arrangementen variëren qua prijs per deelnemer (kinderen tot 12 jaar gratis). Uw dag is pas echt compleet met een lunchpakket en/of workshop en picknick in het boerenland. Blijft men na de tocht lekker proeven bij de proeverij op het Markiezenhof en swingen op muziek op de Grote Markt in Bergen op Zoom. Ga naar: www.proefmei.nl voor meer info en reserveren van ProefMei fiets- of wandelarrangement.

Inbrekers betrapt op bouwterrein ROOSENDAAL - Een getuige meldde op maandag rond 02.30 uur dat er een groepje jongeren had ingebroken op een bouwterrein aan de Dunantstraat. Bij aankomst van de politie renden vier jongeren het terrein af. Ze zijn aangehouden en bleken in bezit van een rol tape die afkomstig was van het bouwterrein. Ook

had een van hen gereedschap bij zich en een ander hennep. De goederen zijn in beslag genomen en de verdachten, een 24-jarige vrouw en drie mannen van 24, 25 en 27 jaar zijn meegenomen naar het bureau. Na verhoor zijn ze in vrijheid gesteld. Een motief is niet bekend. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt, zo meldt de politie.

LEZERSPOST Vernieuwing PvdA Een reactie op het artikel ‘Bestuur PvdA wordt vernieuwd’ in de Roosendaalse Bode van 23 mei. De indruk wordt gewekt dat het oude bestuur is opgestapt n.a.l. van een meningsverschil over de invulling van de agendering. Dit is niet juist wij hadden een goedgekeurde agenda van de fractie alsmede het bestuur, die ook binnen de gestelde termijn zoals deze wordt voorgeschreven,op tijd bij de leden is aangeboden. De fractie zou een uiteenzetting geven over de periode van 2010 tot 2012 en een vooruitblik 2012 tot 2014, en dat hebben zij geweigerd. Deze coup hebben zij zelf gepleegd en niet andersom. Onze oud-voorzitter was bereid om hier nog tijdens de ALV over te spreken, maar dit werd resoluut afgewimpeld. Ik denk dat bij de eerste de beste ALV hier het e.e.a. uit te leggen is aan de leden. Wat het interim bestuur nu schrijft hadden wij al ingeplant en waren zelf al bezig dit volgens de reglementen te doen en zij nemen het nu over, prima, maar vertel wel de waarheid en formuleer het niet zo dat het oude bestuur verantwoordelijk is voor deze ontstane situatie. En als er nieuwe bestuursleden zich aanmelden, wens ik hen in ieder geval heel veel sterkte, bedenk eer gij begint. G.v.Poppelen, ex-secretaris PvdA afdeling Roosendaal


D e z e O r a n j e s p e c i a l i s e e n u i t g a v e v a n U i t g e v e r i j d e B o d e 2 01 2

SCOOR PRACHTIGE PRIJZEN SPEEL MEE MET DE BODE EK POULE

ORANJEGADGETS ZIJN BIG BUSINESS BENIEUWD WIE WAT ALLEMAAL AANBIEDT?

KIJK SNEL OP PAGINA 13

KIJK SNEL OP PAGINA 12

We

5.

NEDERLAND IN ZWAARSTE POULE

7.

VOOR ORANJEFANS IS VEEL GEREGELD

15.

TOPSCHUTTERS HUNTELAAR EN VAN PERSIE STAAN OP SCHERP

EDITIE ROOSENDAAL EN RUCPHEN


Scoor het EK shirt bij een hypotheekgesprek Rabobank Roosendaal-Woensdrecht kleurt deze zomer extra oranje. Want uw Rabobank is niet alleen fan van sport, wij zijn supporters van onze klanten. Daarom ontvangt u bij een hypotheekgesprek tijdens het EK Voetbal, de Tour de France én de Olympische Spelen het sportshirt cadeau*. Zo scoort u het thuisshirt van Oranje gedurende het EK én kunt u rekenen op ons topteam hypotheken voor coaching bij de financiering van uw nieuwe woning. Onze klanten zijn daarom echte winnaars. Ook scoren? Kom langs!

Onze Raboploeg hypotheken laat u scoren!

r France,de Olympis c Spelen he

Rabobank. Een bank met ideeën.

Bel voor een afspraak (0165) 589 440 of kijk op www.rw.rabobank.nl Rabobank Roosendaal-Woensdrecht

ACTIE: EK, Tou

*Vraag naar de actievoorwaarden Actie loopt alleen bij Rabobank Roosendaal-Woensdrecht, t/m 12 augustus 2012.


ORANJE BODE

INLEIDING

D e z e O r a n j e s p e c i a l i s e e n u i t g a v e v a n U i t g e v e r i j d e B o d e 2 01 2

SCOOR PRACHTIGE PRIJZEN SPEEL MEE MET DE BODE EKPOULE

ORANJEGADGETS ZIJN BIG BUSINESS BENIEUWD WIE WAT ALLEMAAL AANBIEDT?

KIJK SNEL OP PAGINA 13

KIJK SNEL OP PAGINA 12

EDITIE ROOSENDAAL EN RUCPHEN

We

5.

NEDERLAND IN ZWAARSTE POULE

7.

VOOR ORANJEFANS IS VEEL GEREGELD

3

8&9

INLEIDING

HET KAN NIET ZWAAR GENOEG ZIJN

SPEELSCHEMA EURO 2012

11

3

HUP HOLLAND HUP

VOCALE STEUNBETUIGINGEN AAN NEDERLANDS ELFTAL

HUNTELAAR EN 15. TOPSCHUTTERS VAN PERSIE STAAN OP SCHERP

PERSIE STAAN OP SCHERP 15. VAN TOPSCHUTTERS HUNTELAAR EN

7. 5.

VEEL GEREGELD VOOR ORANJEFANS IS ZWAARSTE POULE NEDERLAND IN

We COLOFON KIJK SNEL OP PAGINA 13

KIJK SNEL OP PAGINA 12

MET DE BODE EKPOULE PRIJZEN SPEEL MEE SCOOR PRACHTIGE

WIE WAT ALLEMAAL AANBIEDT? BIG BUSINESS BENIEUWD ORANJEGADGETS ZIJN

EN RUCPHEN ROOSENDAAL EDITIE

De Oranjebode is een uitgave van D e z e O r a n j e s p e c i a l i s e e n u i t g a v e v a n U i t g e v e r i j d e B o d e 2 01 2

HET KAN NIET ZWAAR GENOEG ZIJN

Uitgeverij de Bode, Postbus 22, 4880 AA Zundert. Tel. 076 599 8111. www.internetbode.nl

Oplage 48.000 exemplaren Verspreidingsgebied Roosendaal Rucphen Acquisitie Eduard van Elsacker John van Aert Redactie Eugène de Kok Addo Sprangers Peter Houtepen Layout Ilona Broos Lydia Langelaan Jan Bastiaenen Karel Verheijen Druk Drukkerij Vorsselmans Zundert T. 076 599 8111 www.drukkerijvorsselmans.nl Verspreiding Axender Roosendaal

Eerlijk zeggen. Heeft u zich tussen september

In de return stond echter ene Wesley Sneijder op,

2010 en oktober vorig jaar één moment zorgen

die bijna in zijn eentje verantwoordelijk was voor

gemaakt dat het Nederlands elftal zich niet zou

de klinkende 6-0-zege.

kwalificeren voor het Europees kampioenschap in Polen en Oekraïne? Ik niet. De nummer twee

Buikpijn krijg ik als ik terugdenk aan de kwalificatie

van het wereldkampioenschap wandelde - om

voor het EK in 1988. Heb me zelden zo vreemd

Mart Smeets aan te halen - ‘met twee vingers in

gevoeld als op 9 december 1987. Rotterdam. Ne-

de neus’ door de voorronden en plaatste zich

derland-Cyprus. Bom. Verder hoef ik niets te

ruim voor de laatste wedstrijd tegen Zweden.

vertellen. Het was pure mazzel dat de UEFA het

Leuk dat het zo makkelijk ging, maar soms denk ik

Nederlands elftal daarna niet uitsloot voor het

met weemoed terug aan de kwalificatieronden uit

kampioenschap in Duitsland. We moeten ze er

het verleden. Uit deze laatste reeks kan ik me

dankbaar voor zijn, anders waren we nog steeds

amper een duel herinneren.

het Arsenal van de nationale ploegen: het mooiste voetbal, maar geen prijzen.

De 12-1-overwinning van Spanje op Malta in aanloop naar de titelstrijd in 1984 staat nog wel in

Of het iets over het toernooi zegt als de kwalificatie

mijn geheugen gegrift. Hoe verschrikkelijk ik me

makkelijk of moeilijk gaat? Daar is geen peil op te

als puberend jochie ook voelde … spannend was

trekken. Voor

het die 90 minuten wel. Of de kwalificatiereeks

kampioenschap is dat anders, volgens mij. Vier

vier

van

jaar geleden verpletterden we Italië, Frankrijk en

Oost-Duitsland moest winnen, maar na een

Roemenië, maar gingen daarna in de kwartfinale

halfuurtje tegen een 2-0-achterstand aankeek. Ik

roemloos ten onder tegen Rusland. In 1988 was

moest naar bed van mijn ouders; ontroostbaar,

er in het allesbeslissende pouleduel met Ierland

omdat we ‘Italië’ konden vergeten. Toen me de

in de 82e minuut een bizarre kromme kopbal voor

volgende ochtend werd verteld dat Nederland

nodig om verder te gaan. Ik volgde die wedstrijd

dankzij goals van Frans Thijssen, Kees Kist en

toen al een halfuur met mijn handen voor mijn

René van de Kerkhof alsnog met 3-2 had

ogen, stijf van de zenuwen. Als je het mij vraagt

gewonnen, gooide ik mijn bekertje chocolademelk

kun je het niet zwaar genoeg hebben in je poule.

van blijdschap om.

Het is alleen maar goed voor de rest van het

jaar

eerder,

toen

Oranje

in

en

poulewedstrijden

tijdens

een

toernooi. Gierend van de zenuwen begon ik in december 1995 en november 2003 aan de beslissingsduels

Daarom ben ik ook zo blij met onze poule des

voor deelname aan het EK van 1996 en 2004

doods.

tegen Ierland en Schotland. Na een snelle goal van Patrick Kluivert tegen Ierland verdwenen de zenuwen snel, maar toen in 2003 de uitwedstrijd tegen de Schotten verloren ging, maakte ik me echt grote zorgen.

Eugène de Kok


(Voorheen MeubelHal)

5 jaar onderhoudsmiddel & volledige garantie op alle relaxfauteuils tijdens het eK

*Actievoorwaarden: geldig t/m 30-09-’12, tijdens daluren, niet i.c.m. andere acties, alg. voorw. van toepassing, max. 4 pers. per bon. Reserveren verplicht o.v.v. ‘Actie Bode’.

De Stok 24, Roosendaal T. +31(0)165 - 520547

Wooncenter Roosendaal Gastelseweg 31 Tel: 0165-569457 - www.wooncenterroosendaal.com

Verkoop start woensdag 6 juni 08.00 uur

Dit jaar zijn wij helaas niet getest door het AD

! n e t s e t f l e z m o r a a d Kom Profiteer van onze maandactie:

De gehele maand juli

5 haringen

Hollandse Nieuwe

per stuk E 2.00 - 4 stuks

E 7.50

E 2.75 8,95

voor maar

Broodje Haring

voor € Kom haring proeven!

VISGILDE DE NIEUWE MARKT

Nieuwe Markt 22 • 4701 AG ROOSENDAAL • T 0165 534 750 www.denieuwemarkt.visgilde.nl


oranje bode

zwaarste poule

5

NederlaNd in zwaarste poule van EuropEEs kampioEnschap Ook statistieken laten zien dat het loodzwaar wordt ‘Loodzwaar’, noemde Bert van Marwijk de poule van het Nederlands elftal in een reactie na de loting voor EURO 2012 in december. Toch, als je Europees kampioen wilt worden, moet je van iedereen kunnen winnen, liet de bondscoach van Oranje niet na daaraan toe te voegen. Door EuGÈnE DE kok Denemarken, Duitsland en portugal.

Tijdens

Bert van marwijk en zijn spelers hadden

catieronden speelden nederland en

het beter kunnen treffen. Ten tijde van

Duitsland vier keer gelijk, won oranje

de loting voor het Europees kampioen-

drie keer en stapte Duitsland vier keer

schap in december stonden de landen

als overwinnaar van het veld. De be-

respectievelijk 11e, 3e en 7e op de FiFa-

roemdste

ranglijst van beste voetballanden ter

worden opgerakeld. Bij mensen die het

wereld. oranje bezette destijds nog de

jaar 1974 bewust hebben meegemaakt

2e plek achter Europees en wereldkam-

staat ie immers nog in het geheugen

pioen spanje. Ter vergelijking: de landen

gegrift. De mooiste zege? ook die kent

eindtoernooien

nederlaag

en

hoeft

kwalifi-

niet

te

in poule a stonden in december op de

iedereen die in 1988 niet onder een

12e (rusland), 14e (Griekenland), 33e

steen leefde; bij elke voetbalfan staat het

(Tsjechië) en 66e (polen) plek. ‘ik heb

steekpassje van Jan Wouters en de goal

alle trainers uit onze groep gezien en zag

van marco van Basten in de 88e minuut

geen vrolijke gezichten’, typeerde van

in de halve finale van het Ek in hamburg

marwijk na de loting de stemming onder

nog helder op het netvlies. Datzelfde

de bondscoaches van groep B. ‘We zijn

geldt overigens voor de kansloze 3-0-

het erover eens dat dit de zwaarste poule

nederlaag van oranje in de oefenwed-

is’. Wie de track records van het neder-

strijd in november vorig jaar, die voor

lands elftal tegen het drietal bekijkt, ziet

het eerst in jaren twijfels deden rijzen

dat daar geen woord van is gelogen.

over het niveau van de nederlanders.

stadion Fc metalist kharkiv locatie wedstrijden oranje ‘Trainingscomplex kan zich meten met Barcelona’ Liever had Oranje in Polen gespeeld, maar het FC Metalist-stadion in Charkov in het noordoosten van Oekraïne voldoet aan alle wensen van de Nederlanders. Door EuGÈnE DE kok

op Euro 2012 speelt nederland op

DEnEmarkEn

woensdag 13 juni om 20.45 uur tegen

Een positief saldo heeft oranje tegen

Duitsland.

de eerste opponent Denemarken. van de vijf officiële ontmoetingen tijdens

porTuGal

kampioenschappen of kwalificatieron-

De statistieken tegen portugal zijn

den won nederland er drie. De laatste

keihard. De Zuid-Europeanen liggen de

zege boekte nederland in de poulefase

nederlanders niet. De beschamende

van het wereldkampioenschap in Zuid-

uitschakeling (0-1) op het wereldkam-

afrika: 2-0. Twee keer delfden ‘we’ het

pioenschap van 2006 - het duel waarin

onderspit tegen de Denen. het meest

zestien gele en vier rode kaarten vielen -

pijnlijke verlies was op Euro 1992 in

is daarvan het meest recente en heldere

Zweden. De nederlanders kregen in de

voorbeeld. ook vervelend waren de vijf

halve finale het ‘campingelftal’ van De-

verloren punten tegen de roodgroe-

nemarken - door de diskwalificatie van

nen in de kwalificatiepoule voor het

het destijds in oorlog zijnde Joegosla-

wereldkampioenschap in 2002. mede

vië mochten zij op het laatste moment

daardoor plaatste oranje zich als enige

invallen – in de reguliere speeltijd niet

keer in de laatste 25 jaar niet voor een

op de knieën: 2-2. De Denen beslisten de

eindronde. in officiële ontmoetingen

strafschoppenserie in hun voordeel en

verloor nederland in totaal vier keer van

werden vervolgens Europees kampioen.

de portugezen. Winst was er slechts een

op Euro 2012 speelt nederland op

maal: in 1991 in de kwalificatieronde

zaterdag 9 juni om 18.00 uur tegen De-

voor het Europees kampioenschap in

nemarken.

1992. De doelpuntenmaker van toen? richard Witschge. op Euro 2012 speelt

DuiTslanD

nederland op zondag 17 juni om 20.45

Dat de uitslagen van de duels met

uur tegen portugal.

Duitsland niet te voorspellen zijn laten de onderlinge resultaten zien.

Bron: WWW.uEFa.com

ruim 35.000 mensen kunnen er in het

vernoemd naar een enorme fabriek in de

oblasny sportivny komplex metalist, het

omgeving die de bouw sponsorde. sinds-

stadion waar oranje zijn drie groepswed-

dien sierden nog een aantal namen de ge-

strijden van het Europees kampioenschap

vel en is het vier keer grondig verbouwd,

speelt. Eind januari bezocht knvB-direc-

voor het laatst in aanloop naar het Euro-

teur Bert van oostveen het stadion in de

pees kampioenschap deze zomer. Toen is

stad met bijna anderhalf miljoen inwo-

de capaciteit uitgebreid, werd een nieuw

ners. hij wam enthousiast terug, volgens

dak geplaatst, een verwarmd veld aange-

een persbericht van de oekraïners die in

legd en kwamen er nieuwe scoreborden.

charkov verantwoordelijk zijn voor Euro 2012. volgens van oostveen deed het trai-

De kosten van die renovatie bedroegen

ningscomplex niet onder voor dat van

zo’n 60 miljoen euro. het gros daar-

Barcelona of Bayern münchen.

van kwam voor rekening van de stad

het stadion is de thuisbasis van voetbal-

en olexandr Yaroslavskiy, de steenrijke

club Fc metalist kharkiv. sinds de op-

zakenman en eigenaar van Fc metalist

richting aan het begin van de 20e eeuw

kharkiv.

werd die club nimmer kampioen, maar verkeert ze wel constant in de hoogste re-

hij maakte 30 procent van het bedrag

gionen van de competitie in het thuisland.

over. als tegenprestatie mocht hij het

hoogtepunt in de clubhistorie is volgens

nieuwe complex openen op 5 december

de metalist-website de winst in het beker-

2009, de dag van zijn 50e verjaardag. het

toernooi van de sovjet unie in 1988.

stadion in charkov is één van de acht stadions waar in juni wordt gevoetbald. De

olExanDr YaroslavskiY

andere staan kiev, Donetsk, lviv (in de

het stadion werd in 1926 geopend. aan-

oekraïne) en Warschau, poznan, Wroclaw

vankelijk heette ’t het Traktor stadion,

en Gdansk in polen.


VAN ZWEMMEN KRIJG JE NOOIT GENOEG! ZWEMBADEN WHIRLPOOLS SAUNA´S INFRAROODCABINES VAN AANLEGGEN TOT ZWEMMEN ONDERHOUDSCONTRACTEN RENOVATIE EN SERVICE ZOMERKLAAR MAKEN WINTERKLAAR MAKEN ONDERHOUDSPRODUCTEN

PROEFRIT MAKEN IN DE IDEALE CARAVANTREKKER VAN 2012?

R: PRIMEU RZ UB SUBAR S ni bij V& 1 & 2 ju

KOM 1 & 2 JUNI NAAR V&S ZEGGE EN ERVAAR DE SUBARU FORESTER MET CARAVAN Meer info: www.janhop.nl/caravanproefrit Officieel 6 sterren Subaru dealer Jan Hop Roosendaal Keulsveld 2 - 4705 RS Roosendaal tel: 0165 55 62 36

Vakantie en Sport V&S Zegge

Rijksweg - Noord 28 | 4735 TX Zegge (Parallelweg Etten-Leur - Roosendaal A58) tel: 0165 55 19 20


oranje bode

oranjefans

7

VOOR Oranjefans IS VEEL GEREGELD Charkov is groen paradijs voor wetenschappers Supporters die één van de groepswed-

Wie in juni ook iets anders wil zien dan de

strijden van het Nederlands elftal mee

Oranje-camping (zie kader) en het Metalist-

willen maken komen niet in een typische grauwe voormalige Sovjet-stad terecht. Foto’s vanuit de lucht laten tonen dat

Oranjecamping op schiereiland

er genoeg groen is in Charkov en er zijn genoeg bezienswaardigheden, zo laten afbeeldingen op de website van de stad

Eventjes waren er twijfels of er wel een camping zou komen na de loting voor EURO 2012 in december, maar na een bezoek van de mensen achter de Oranjecamping aan Charkov in januari waren die snel weg genomen. Fans van het Nederlands elftal kunnen deze zomer hun tentje opzetten op ‘een prachtige camping op een unieke locatie’. ‘Een heel gaaf terrein’, noemde projectmanager Jeroen Toonen het in een persbericht na het bezoek. De camping komt op een schiereiland, normaal een populaire recreatieplek voor de inwoners van Charkov. Tot tevredenheid van de voetbalfans is er een strand, een restaurant, barbecueplekken, een ponton in het water en zijn er mogelijkheden om te paintballen. Er is plaats voor ongeveer 5000 mensen.

zien.

stadion waarin Oranje de groepswedstrijden afwerkt, doet er goed aan het lijstje ‘wonderen’ op de website uit zijn hoofd te leren. Zeven

monumenten

werden

tijdens

een

verkiezing in 2008 door de bevolking als de ‘wonderen van Charkov’ aangewezen. De eerste is een 16,5 meter hoog beeld van de Oekraïense dichter en volksheld Taras Shevchenko, de laatste een typisch woonblok uit de tijd van Sovjetleider Jozef Stalin. Daartussen

DOOR EUGÈNE DE KOK

bevinden zich prachtige monumenten zoals de 80 meter hoge Blagoveshenskiy kathedraal

De stad in het noordoosten van de Oekraïne

en de tien meter hogere Yspenskiy kathedraal.

is ruim twee keer zo klein als de hoofdstad

Het beroemdst is de stad echter misschien

Kiev, maar twee keer zo groot als Amsterdam.

wel om het immense Vrijheidsplein. Het plein

Met anderhalf miljoen inwoners behoort

werd in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw

Charkov tot één van de grootste steden in

gebouwd en heeft de vorm van een uitgerekt en

de voormalige Sovjetstaat. Ze ligt op een

krom hoefijzer. Het beslaat bijna twaalf hectare.

kruispunt van drie rivieren: de Lopan, Uda en

Daarmee is het één van de grootste pleinen ter

Kharkiv. Waar het in de wintermaanden wel

wereld. Het wordt aan de ene kant begrensd

twintig graden kan vriezen, zijn de zomers

door de stad, aan de andere kant door een

in Charkov warm. Toch is het er dan goed

groot park waarin onder meer de dierentuin in

toeven, zegt de gemeente op haar website

is gevestigd.

door ‘haar mooie parken, tuinen, fonteinen

Hoe groot, indrukwekkend, mooi en leuk

en vele cafeetjes in de buitenlucht’.

het bovenstaande ook mag zijn, de grootste trekpleister van Charkov deze zomer ligt aan

De stad zegt vooral bekend te staan om haar

de Plekhanivskastraat. Op nummer 92a vind

onderwijs. Er zijn niet minder dan dertien

je daar namelijk het voetbalstadion van FC

nationale universiteiten en vele andere

Metalist Kharkiv.

hoge opleidingen, die jaarlijks tienduizenden jongeren voorbereiden op hun toekomst. Charkov is er trots op. Een quote van de website: ‘In Charkov werd voor het eerst in Europa een atoom gesplitst, werd ooit de grootste radiotelescoop van Europa ontwikkeld … en ze was de bakermat van vele wetenschappelijke hulpmiddelen’.


oranje bode

8

SPEELSCHEmA

Tijd voor iets nieuws? polo 6 69,95

short 6 89,95

special offer 6159,90 vanguard polo and short 6119,95 While stocks lasts

fashion vromans

Hoogstraat Hoogstraat2 2- •4702 4702 ZT ZT-• Roosendaal Roosendaal- 0165-534362 • 0165-534362

Het is actie bij PLOEG! Kunststof kozijnen * Terrasoverkappingen * Dakkapellen * Rolluiken * Zonwering

ploeg kozijnen

Uw voordeel met PLOEG kozijnen:

* Tot 25 jaar garantie: Zekerheid en kwaliteit. * Onderhoudsvrij: Nooit meer schilderen. * Energiebesparend: Tot wel honderden euro´s per jaar. * Geluidswerend: Merkbaar stiller. * Inbraakwerend: Politie Keurmerk Veilig Wonen. * Betrouwbaar en zeker: Relevante keurmerken. * Made in Holland: PLOEG produceert uw kozijn.

Het gehele voorjaar

10% Korting

U bent van harte welkom

Wilt u meer informatie of een vrijblijvende afspraak? Kom dan naar onze showroom of neem contact op en laat u verrassen.

Keulsveld 3 - Roosendaal - Tel 0165 - 767 277 www.ploegkozijnen-roosendaal.nl

GROEP A 1   08-06 • 18.00 uur  POlen 2   08-06 • 20.45 uur  ruslanD 9   12-06 • 18.00 uur  GriekenlanD 10  12-06 • 20.45 uur  POlen 17  16-06 • 20.45 uur  GriekenlanD 18  16-06 • 20.45 uur  tsjechië

            -

plaats: Warschau

GROEP B 3   09-06 • 18.00 uur  NEDERLAND 4   09-06 • 20.45 uur  DuitslanD 11  13-06 • 18.00 uur  Denemarken 12  13-06 • 20.45 uur  NEDERLAND 19  17-06 • 20.45 uur  POrtuGal 20  17-06 • 20.45 uur  Denemarken

            -

plaats: Kharkiv

GROEP C 5   10-06 • 18.00 uur  sPanje 6   10-06 • 20.45 uur  ierlanD 13   14-06 • 18.00 uur  italië 14  14-06 • 20.45 uur  sPanje 21  18-06 • 20.45 uur  krOatië 22  18-06 • 20.45 uur  italië

            -

GriekenlanD plaats: Wroclaw tsjechië plaats: Wroclaw tsjechië plaats: Warschau ruslanD plaats: Wroclaw ruslanD plaats: Warschau POlen

Denemarken plaats: Lviv POrtuGal plaats: Lviv POrtuGal plaats: Kharkiv DuitslanD plaats: Kharkiv NEDERLAND plaats: Lviv DuitslanD

plaats: Gdansk

italië plaats: Poznan krOatië plaats: Poznan krOatië plaats: Gdansk ierlanD plaats: Gdansk sPanje plaats: Poznan ierlanD

-

-

-


oranje bode

9

AE U R O2012 gall & gall

GROEP D 7  11-06 • 18.00 uur  Frankrijk 8   11-06 • 20.45 uur  Oekraïne 15  15-06 • 18.00 uur  ZWeDen 16  15-06 • 20.45 uur  Oekraïne 23  19-06 • 20.45 uur  ZWeDen 24  19-06 • 20.45 uur  enGelanD

            -

plaats: Donetsk 

enGelanD plaats: Kiev ZWeDen plaats: Kiev enGelanD plaats: Donetsk Frankrijk plaats: Kiev Frankrijk plaats: Donetsk Oekraïne

-

KWART FINALES 25 

  26 

  27 

  28 

21-06 • 20.45 uur    Winnaar GrOeP a : NUMMER 2 GROEP B  :

plaats: Warschau

22-06 • 20.45 uur    WINNAAR GROEP B  : NUMMER 2 GROEP A  :

plaats: Gdansk 

23-06 • 20.45 uur    Winnaar GrOeP c : NUMMER 2 GROEP D  :

plaats: Donetsk

24-06 • 20.45 uur    Winnaar GrOeP D : NUMMER 2 GROEP C  :

plaats: Kiev

-

bert viel

www.bertviel.nl

-

Passage 2 • Roosendaal 0165 - 53 52 77

-

HALVE FINALES 29 

  30 

27-06 • 20.45 uur    plaats: Donetsk WINNAAR WEDstRIjD 25 : WINNAAR WEDstRIjD 27 : 28-06 • 20.45 uur    plaats: Warschau WINNAAR WEDstRIjD 26 : WINNAAR WEDstRIjD 28 :

-

FINALE 31 

01-07 • 20.45 uur    plaats: Kiev WINNAAR WEDstRIjD 29 : Winnaar WeDstrijD 30 :

DRUK:

-

van zitteren fietsen

Alleen tijdens het ek

gAzelleorAngelimited edition (HEREN EN/OF DAMES) 10% korting

VORSSELMANS BV ZUNDERT TEL. 076 - 599 81 11 www.DRUKKERijVORSSELMANS.NL

Pres. Kennedylaan 160 • 4707 BG Roosendaal • T (0165) 54 06 00 E info@vanzitterenfietsen.nl • W www.vanzitterenfietsen.nl


Nieuwste McDonald’s restaurant Oud Gastel eind juni 2012 open!

De geselecteerde zaden waarmee de UNIEk® graszoden zijn ingezaaid, en de zorgvuldige manier waarop ze gekweekt zijn, geven de garantie voor heel veel jaren onbekommerd groeiplezier. Veel tuinbezitters geven tegenwoordig de voorkeur aan grazoden. Het wachten tot een ingezaaid gazon is dichtgegroeid en daarmee gebruiksklaar, duurt veel mensen te lang. Graszoden daarentegen zijn na enkele weken vastgegroeid en dan zijn de fairway’s, bunkers, gazons en speelveldjes klaar.

aanleg van golfbanen, plantsoenen en gazons

w w w. u n i e k g r a s z o d e n . n l

Wij zoeken medewerkers voor ons nieuw te openen restaurant

McDonald’s Oud Gastel

COMING SOON!

Afslag

OUD GASTEL A17, afrit 21

Solliciteer direct via onze websites www.mcroosendaal.nl of www.mcoudgastel.nl

Borchwerf II

snowlympics

BPG Doorisol

een bouwwereld van Formaat

ce Ra

Ic e K a

Kom ijskoud kicken en win! woensdag 4 juli - € 12,50

rt

sno w

ttles ba

Kom kijken naar de mooiste badkamers in onze nieuwe showroom ...en laat u inspireren!

Battle mee met hilarische spellen in de sneeuw woensdag 11 juli - € 12,50 Du a

Bo

l

arden

Bind ze onder en ervaar het zelf vrijdag 20 juli - € 12,50

& Abs

ei

ed

Elfs t

len

n

Trotseer hoogte en snelheid vrijdag 27 juli - € 12,50 le

To k

ke

ote Kidd Gr

De hele dag springen en spelen in de sneeuw woensdag 8 augustus - € 9,50

It giet oan! maandag 13 augustus - € 12,50

skidome.nl/snowlympics KORTE HEI 27 | 4715 RS RUCPHEN | T: 0165 349 393

R Sneeuwattractiepark Skidôme b.v. Baanvelden 13, - 12.00 UU In verband met ons VAN 10.00 T. +31(0)165 - 343134 E. info@skidome.nl 20 jarig bestaan, ontvangt u

www.bpgdoorisol.nl

Kids Klup

20% KORTING

agentschap

Rucphen (NL)

entocht

dag

ies


oranje bode

muziek

11

We gaan naar Rome We gaan naar Rome, we gaan naar Rome En Vente neemt zijn kanjers mee We gaan naar Rome, we gaan naar Rome Bep Bakhuys doelpunt daar voor twee. En Mijnders, Wels, Van Heel en Smit,

Vocale steunbetuigingen aan Nederlands Elftal van alle tijden

Die roepen om de beurt: Hij zit! Als ferme jongens, als beste jongens, Hollands jongens van Jan de Witt.

'Wij houden van Oranje'

Hup Holland Hup

BREDA - Met het Europees Kampioenschap voetbal in Polen en Oekraïne voor de deur voelen tal van 'geves-

Hup Holland Hup

tigde namen', B-artiesten en gelegenheidszangers zich geroepen om 'onze jongens van Oranje' een muzikaal

Laat de Leeuw niet in z'n Hempie staan Hup Holland Hup

getint hart onder de riem te steken. Als het meezit, zet de door de artiest uitgebrachte meezinger niet alleen

Trek 't Beessie geen Pantoffels aan

het Nederlands elftal tot grootse daden aan, maar levert het hem ook nog eens een welverdiende hit op. Al is

Hup Holland Hup

die wens veelal de vader van de gedachte, want de kansen op succes zijn voor de artiest gering. Slechts weinigen brengen een lied uit dat de tijd des tands kan doorstaan.

Laat je uit het Veld niet slaan Want een Leeuw op Voetbalschoenen Kan de hele Wereld aan

DOOR ADDO SPRANGERS Johan Derksen en Wilfred Genee gaan in ieder geval een se-

'Wij houden van Oranje' doorgaans van begin tot einde uit

rieuze poging wagen. ‘Nederland is helemaal Oranje’, het

volle borst mee te zingen. Bij het échte Wilhelmus houdt het

EK-nummer van het duo van Voetbal International , werd be-

na de beginregels van het eerste couplet meestal op en wordt

gin mei verwelkomd als de hoogste nieuwe binnenkomer in

lallend overgegaan op het natuurlijk veel eenvoudiger te ont-

de Single Top 100 op nummer tien. De eerste single in een

houden 'lalala'.

rij van vier, afkomstig van het album ‘Helden van Oranje’, zo

Wij houden van Oranje Samen zijn we sterk Eendracht maakt machtig Hoe een klein land groot kan zijn is dat niet prachtig Nederland oh Nederland Jij bent de kampioen Wij houden van Oranje Om zijn daden en zijn doen

kondigden Derksen en Genee aan, want het tweetal gaat écht

STEMPEL

voor een nummer één hit. Al gaan de heren ook weer niet uit-

Hazes bracht 'Wij houden van Oranje' uit in de aanloop naar het

sluitend voor eigen eer en glorie. De winst van hun muzikale

EK 88 in Duitsland, om het vervolgens ook voor de WK 2000 en

inspanningen gaat namelijk naar het goede doel Spieren voor

WK 2006 - samen met de rapper Ali B. - met een nieuw sausje

Spieren. Ook minder illustere namen doen een gooi naar hét

te overgieten. In 1992, voor het EK in Zweden, lanceerde hij ook

EK-lied 2012. Onder de noemer ‘The Boys of Holland’ hebben

nog eens het nummer 'Samen kunnen wij Europa aan'. Daar-

Menno Goedhart en Freek Haverman uit Breda een voetballied

mee sprak hij voor zijn beurt, want dat jaar werd uitgerekend

ingezongen met als titel ‘Laat het EK beginnen!’, volgens eigen

het 'campingelftal' van Denemarken Europees kampioen. Een

zeggen bedoeld om Nederland en zijn Oranjehelden in stem-

andere liefdesbetuiging aan Oranje door Hazes vond plaats in

ming en stelling te brengen voor een klinkende eindezege. Het

1994. Met succes, want 'Ik heb u lief mijn Nederland' bracht

succesvolle EK voetbal in 1988 ligt immers alweer 24 jaar ach-

Oranje zelfs tot de kwartfinale. Die werd echter verloren tegen

ter ons.

Brazilië. André Hazes heeft dus behoorlijk zijn stempel weten te drukken op de vocale steunbetuigingen aan het Nederlands

KRAcHTIG

Elftal, al is hij in dat laatste niet uniek. Al in 1934 werd de oudste

Mochten de heren net zo’n hit scoren als Wolter Kroes vier

Oranje-klassieker 'We gaan naar Rome' geschreven naar aan-

jaar gelden, dan mogen ze beslist niet mop-

leiding van het WK in Italië, terwijl 'Hup! Holland, Hup!' van

peren. In de aanloop naar het EK voetbal

Jan de cler uit 1948 nog altijd bij elke interland luidkeels wordt

in Oostenrijk en Zwitserland immers wist

ingezet.

Kroes met zijn single 'Viva Hollandia' aardig te scoren. Van het lied 'Wie-

André van Duin deed in de aanloop naar het EK 1980 in Italië

Ko echter was voor-

konde van de titel die Nederland daar ongetwijfeld zou gaan

af al wel duidelijk

winnen. 'Nederland die heeft de bal' en 'Wij gaan naar Rome

dat het geen lang

toe' zong hij, verwijzend naar de finale. De woorden van Van

leven beschoren

Duin waren van een bedroevend profetisch gehalte, want

zou

Straks als het Rood-Wit-Blauw Voor ons wordt gehesen Dan zijn wij 'n groot gezin Met goud zijn wij geprezen Nederland oh Nederland Jij bent de kampioen Wij houden van Oranje Om zijn daden en zijn doen

ADVIES

nerschitzel' van de Gebroeders

Hun

het Nederlands Elftal wist niet eens de groepswedstrijden te

bijdrage was wel

overleven. Liederen van adviserende strekking waren er ook.

zijn.

héél erg duidelijk op

Met het door Johan & De Groothandel uitgebrachte 'Als Dick

dat specifieke EK gericht en

Me Hullep Nodig Heb' uit 1994 probeerden de makers via

dus verre van tijdloos. Neen,

een parodie op Johan cruijjf bondscoach Dick advocaat de

dan het door het Nederlandse

helpende hand te bieden, maar ook zonder die geste wist 'De

volk massaal omarmde 'Wij

Kleine Generaal' met zijn team de kwartfinale te bereiken.

houden van Oranje' van André Hazes. Gezongen op de

JOHAN cRuIJFF

melodie van 'Auld Lang

Sommige liedjes hebben eenvoudigweg geen boodschap,

Syne', een in de zeventien-

maar blijven gewoon goed hangen. 'Oh Oh Oranje' van Jis-

Och wie laat geen tranen

de eeuw geschreven tradi-

kefet, vrij naar kaskraker 'Mississippi' van de band Pussy-

tioneel Schots volkslied,

cat, valt onder die categorie. Andere liedjes zijn wat meer

Nederland oh Nederland

steekt het nummer van

overtuigend van karakter. Vader Abraham bijvoorbeeld pro-

Hazes

Van de tribune klinkt het Wilhelmus Nu nog mooier dan voorheen

Jij bent de kampioen Wij houden van Oranje Om zijn daden en zijn doen Wij houden van Oranje 't Is de ware kampioen.

het Wilhelmus

beerde er in 1977 met 'Trek cruijff over de streep' persoonlijk

naar de kroon." Het heeft

voor te zorgen dat Nederlands beste voetballer aller tijden

dan ook de kracht van een

mee zou doen aan de WK in Argentinië. Tevergeefs. Helaas,

echt volkslied, maar met

want nog altijd zijn veel voetballiefhebbers ervan overtuigd

één uiterst belangrijk ver-

dat mét cruijff wellicht wél een WK-titel te behalen zou zijn

schil: voetbalsupporters weten

geweest.


ORANJE BODE

12 GADGETS

Oranje gadgets zijn big business

Pletterpetten, oranje snackschalen en een jurkje Je had de luidsprekerhoed en pletterpet van een beroemd biermerk, de oranje broeken met staart en het

RALPH LAUREN ORANJE PET

veelbesproken oranje jurkje van een concurrerende brouwer en de wuppies, welpies en beesies van een

GRATIS originele oranje pet bij aankoop van

grote supermarkt. En dat zijn slechts een paar van de beroemde oranje gadgets die in het verleden naam maakten tijdens verschillende voetbalkampioenschappen.

een Ralph Lauren polo. Bert Viel Mannenmode www.bertviel.nl

DOOR EUGÈNE DE KOK

“Een Brabants biermerk dacht door een paar knappe vrouwen in een effen oranje rokje te hijsen – en dat vooraf zorgvuldig te marketen – naam te maken in de stadions waar het Nederlands elftal speelde.”

De fabrikanten hebben de laatste maanden ongetwijfeld

de Zuid-Afrikaanse cel gegooid, omdat zij sluikre-

weer zitten broeden op nieuwe ideeën waarmee ze hun-

clame zouden maken, terwijl de FIFA een exclusief

producten tijdens het Europees kampioenschap in Polen

contract had met een Amerikaans biermerk. En dat is

en Oekraïne aan de man kunnen brengen. Wat de com-

in FIFA-land ten strengste verboden. Tot ziens grappige

municatieadviseurs en reclamebureaus dit keer hebben

reclamestunt, welkom damage control. De Nederland-

verzonnen, zal de komende tijd duidelijk worden. Ook

se brouwer moest diep door het stof en de twee onfor-

zijn er vele creatieve geesten al maanden bezig met het

tuinlijke dames kwamen pas na dagen tegen tralies te

bedenken en ontwikkelen van oranje producten. Gega-

hebben aangekeken vrij. Bedrijven die geen exclusieve

randeerd dat de winkels straks dus weer vol liggen met

contracten met de UEFA of FIFA hebben denken na het

oranje beschermhoesjes voor smartphones, usb-sticks

bovenstaande incident wel twee keer na om een geintje

in de vorm van een speler van het Nederlands elftal, au-

uit te halen op het kampioenschap zelf. In Nederland

tovlaggetjes in alle vormen en maten, roodwitblauwe

zelf gaan deze zomer echter ongetwijfeld alle commer-

badslippers en oranje snackschalen, die nog over zijn

ciële remmen weer los. Benieuwd wie wat allemaal

van de titelstrijd in Zuid-Afrika, en wat je ook maar in de

aanbiedt of welke oranje gadgets er te koop zijn? Kijk

kleuren oranje, rood, wit en blauw kunt maken.

dan op deze pagina.

Duidelijk moge zijn dat alles wat oranje is voor en tijdens de landenkampioenschappen big business is geworden. Op het wereldkampioenschap in 2010 werd dat misschien meer duidelijk dan ooit. Een Brabants biermerk dacht door een paar knappe vrouwen in een effen oranje rokje te hijsen – en dat vooraf zorgvuldig te marketen – naam te maken in de stadions waar het Nederlands elftal speelde. Het pakte wat anders uit. Twee van de ruim dertig zogenaamde bier-babes werdenin

ORANJE REGEN PONCHO Speciaal voor het EK in oranje

ORANJE HARING

uitgevoerde regen poncho.

De nieuwe haring als ideale snack tijdens het EK!

€35.-

€2.- per stuk

Van Zitteren fietsen

Visgilde Nieuwe Markt

www.vanzitterenfietsen.nl

www.denieuwemarkt-visgilde.nl

ORANJE BODEM ZUIGER Hayward magic clean. -Smart drive systeem. - Verbetert de waterstroom door als mobiele bodemput te werken. - Reinigt alleen de bodem. LEDÛB EK SHIRT

€199.-

Speciaal voor het EK

Zwembad Centrum Roosendaal

met rood-wit-blauw

www.zwembadcentrumroosendaal.nl

€59.95 Vromans Fashion www.vromansfashion.nl BOSE SOUNDLINK WIRELESS MOBILE SPEAKER Kijkt u liever heel de sportzomer buiten op uw Ipad of tablet pc? Met deze compacte draadloze speaker geniet u daarbij ook nog van een helder en vol geluid met levensechte details. €299.Hifi TV Video Dekkers www.keesdekkers.nl

SUPERZUINIGE “BIOSCOOP” FORMAAT FULL HD LED TV MET FULL LED BACKLIGHT -Aquos NET + internet TV met draadloze aansluiting -LED TV met FULL LED backlight en FULL HD scherm -Uniek zeer groot 80 inch (203cm) beeldscherm -100 hertz met “Dejuddering” techniek -Superzuinig, energieklasse A++ -DNLA thuisnetwerk en USB mediaplayer Media Markt Bergen op Zoom, www.mediamarkt.nl


Millennium en Bl

ORANJE BODE

BODE EK POULE

D

E

"--&,-&63&/7" "--&,-&63&/

20 12

BO

U kunt GRATIS meedoen via ode.nl www.internetb

EK

13

3&(&/#00 3&(&/#0

le u o voetbalp

)FU3PMM&YSPMMVJL DOE MEE )FU3PMM&YSPMMV VEFWSJKIFJE VEFWSJKIFJE EN SCOOR PRACHTIGE JFEFSF3"-LMFVS JFEF JFEF JFEFSF3"-LMF LMFVSFOJOTUSVDUV PRIJZEN! LMFVSFOJOTUSVD [POEFSNFFSQSJKT

[POEFSNFFSQS BGHFTDIVJOEFFOS op deze pagina is een aanlokkelijk prijzenpakket samengesteld. Om kans te maken op BGHFTDIVJOEFF een van die mooie prijzen moet u zo goed mogelijk de uitslagen van het EK voorspellen. PNLBTUJOH Bij aankoop van ĂŠĂŠnPNLBTUJOH van deze Het is voor jong en oud mogelijk om het

L Voorjaarsaktie! men een Orea R uitdAging? niEuwEkrijgt OOk tOE AAn EEnschermen

Doe kosteloos mee aan het leukste poulespel voor het EK 2012 en scoor een prachtige prijs!!

2X

Kijkt u ook zo uit naar het Europees kampioenschap voetbal in juni? Meedoen aan de

voetbalpoule van de Bode - bekend van het vorige WK en EK - maakt de voorpret groter en de spelbeleving intenser. Meedoen kost niets! In samenwerking met de adverteerders

gevoel van een skydive, indoor te ervaren! Waardebon t.w.v. Onder begeleiding van onze goedâ‚Ź449.getrainde

Seizoenspas (sept. t/m mrt.) t.w.v. â‚Ź449.-

1Xinstructeurs2kanknikarmschermen: iedereen het ultieme gevoel

motor met afstandsbediening "--&,-&63

SNEEUWATTRACTIEPARK SKIDÔME

Vanaf 2

van vrijheid ervaren!

"--&,-& Millennium en Bloemendael rij-instructeur tot opleiding de Volg 3&(&/ ! n e k 3&(&/ ic k d u o k s IJ t/m 3 d THUIS IN SNEEUW

* Nieuwe cursus aanvang 1 mei 2010

1 donderdag 22 april om 19:00 uur

Belisol Breda, Neerloopweg 20 VEFWSJKI onze voorlichtingsavond vrijblijvend geheel * Bezoek www.belisol.nl JFEFSF3"- JFEF 3&(&/#00( 3&(&/#00( JFEFSF3" JFEF LMFVSFOJOT

LMFVSFOJO [POEFSNFF )FU3PMM&YSPMMVJLHFFGU Skydive sessie voor 4 pers. t.w.v. â‚Ź400.- [POEFSN )FU3PMM&YSPMMVJLHFFGU BGHFTDIVJOE VEFWSJKIFJE Ma BGHFTDIV VEFWSJKIFJE x. 300 PNLBTUJOH c JFEFSF3"-LMFVSFO JFEF m Max. PNLBTUJO JFEF JFEFSF3"-LMFVSFO 250

1X

ARNESTEINWEG 19 4338 PD MIDDELBURG TEL. 0118 - 617475 info@kartingzeeland.nl www.kartingzeeland.nl

cm LMFVSFOJOTUSVDUVVSMBL  LMFVSFOJOTUSVDUVVSMBL  [POEFSNFFSQSJKTJOEF [POEFSNFFSQSJKTJOEF BGHFTDIVJOEFFOSPOEF BGHFTDIVJOEFFOSPOEF PNLBTUJOH Bij aankoop van ĂŠĂŠn van deze PNLBTUJOH

Aktie lo De Stok 24, Roosendaal • T. +31(0)165 - 520547 Vanaf 22 maart1 maart tot 30 april

'

1X

met

de

10%

speels

fraai

en

terrasscherm

modern

afgewerkte

uiterlijk.

druppelvormi­

extra op ro /003%8 korting TERRASSCHERMEN en/003% zonwe L De TibellyŽ­doekcollectie biedt u45&&/#&3 een l n . BLOEMENDAEL ROLLUIKEN & BINNEN- ENop BUITENZONWERING rolluiken mterras­ 45&&/# uitdAging? tOE AAn EEn niEuwE OOk lo uitgebreid kleurenpalet voorbuw l zonwering oo%HGLHQLQJ rij-instructeur tot Volg de /003%8"-5&- hopleiding www.martbrusselaarszonwering.nl scherm. enDeze uitzonderlijk grote keuze in c 5 s s 3 /003%8"-5&- ' r 5 NOORDWAL 14 • TEL: 0167-566171 • STEENBERGEN • MOB: 06-53263052 iL 45&&/#&3(&/.0# pre Ae 5 k 22 r 1 e 45&&/#&3(&/.0# 50donderdag 22 april om 19:00 uur w.v /003%8"-5&- Max. 300 c m Max. 250 c m

ge zijkappen oogt het scherm zeer compact.

Genieten van groen

Kade 1 4731 KR Oudenbosch Tel. 0165 312502 www.hvandergun.nl

H. van der Gun verkoop & reparatie

UV GETEST

e

Bloemendael

met

Dankzij

de

zijk appen De

UV GETEST

k

en

een

terrasscherm

d VOn

OA uiterlijk. inf

modern

afgewerkte

druppelvormi­

* Nieuwe cursus aanvang 1 mei 2010

Uw terrasscherm is standaard geschikt

voorlichtingsavond * Bezoek geheel vrijblijvend voor eenonze elektrische bediening met

oogt

het

scherm

zeer

compact.

schakelaar. Natuurlijk behoort ook

TibellyŽ­ doekcollectie

biedt

u

een

de mogelijkheden.

Deze

uitzonderlijk

grote

keuze

in

Nog

comfortabeler

en

gebruiks­

e

e rm

oo

fraai

is

uitgebreid k leurenpalet voor uw terras­

scherm.

v ijk

speels

een draadloze afstandsbediening tot

Leren draai relaxfauteuil t.w.v. â‚Ź449.Calibra leren draai relaxfauteuil

een

w 6 /003%8"-5&- 45&&/#&3(&/.0# 7 w 80.Slipcursus t.w.v. â‚Ź80.:0 5X op l45&&/#&3(&/.0# e e i b /003%8"-5&- at of /003%8"-5&- m 45&&/#&3(&/.0# r fo 45&&/#&3(&/.0# r in ge

1X

een

een

$0.'0357003*&%&3&&/ $0.'0357003*&%&3&&/

*Actievoorwaarden: geldig t/m 31-08-’12, alleen tijdens daluren en schoolvakanties, niet i.c.m. e van Bloemendael t.w.v. â‚Ź200.andereWaardebon acties, alg. voorw. toepassing, max. 6 is pers. per bon. Reserveren verplicht o.v.v. ‘Actie Bode’.

Dankzij

-

GRAoTpt IvaSn

ex ko Van

op rolluike t/m 30 april en zonwering www.martbrusselaars

schermen krijgt men een Orea RTS motor met afstandsbediening

Heggenschaar Gardena Easy Cut t.w.v. â‚Ź149.-

149.

)FU3PMM&YS

)FU3PMM& "--&,-&63&/7"/%& "--&,-&63&/7"/%&  VEFWSJKIFJ Win een waardebon van Belisol!

Special Go Kart Day kadobon t.w.v. â‚Ź38.-

adobon: Kart Day k o G l a ci e p S rten n 12 min. ka *2 heats va n te n u em pti *2 consum areribs of ice: satĂŠ, sp lade rv se te la p * sa et frites en halve kip m ve a cl la ba *kartpas en

1X

Onder begeleiding van onze goed getrainde instructeurs kan iedereen het ultieme gevoel van vrijheid ervaren!

4X

Het is voor jong en oud mogelijk om het gevoel van een skydive, indoor te ervaren!

p 22 A

GEGARANDEERD SNEEUWPLEZIER!

M M ax. ax 55 .6 0 00 cm cm

On V A O inf riL

Locatie: Verkeersschool.nl Blom .nl om omschoolbl 5 l b l Handelsweg 11 inchEtten s 3 oo keer-Leur 55 s

eers

r

3e 5

w.v

-50

1

w 5 6 k 11 015 bel: 07 .veratie6o-p5w w DE SNELSTEHandelsweg WEG NAAR JE RIJBEWIJS! f w o 7 m w nfor 0 Etten-Leur i er me weg naar je rijbewijs. Natuurlijk! Verkeersschool Blom. De snelste r o o Gastelseweg 31 • Tel.: 0165 569457 Locatie: Verkeersschool Blom v k ij Verkeersschool BLOM, Handelsweg 11, 4879 AJ Etten-Leur. www.verkeersschoolblom.nl k

Handelsweg 11 in Etten-Leur

DE SNELSTE WEG NAAR JE RIJBEWIJS!

Verkeersschool BLOM, Handelsweg 11, 4879 AJ Etten-Leur. www.verkeersschoolblom.nl


www.badkameruitverkoop.nl Breda Alles voor uw badkamer IJmuiden

Riethil BV

UNIEK IN

NEDERLAND

Uit voorraad direct leverbaar met KORTINGEN van 40 tot 80% Alleen kwaliteit is wat bij ons telt

80 showroombadkamers 2000 m2 magazijn voorraad. Topmerken zoals Duscholux, Sanijura, Huppe, Hoesch, Dansani, Dornbracht Grohé, V & B en vele andere topmerken. Douchewanden, (bubbel)baden, stoomcabines, kranen, douchebakken, meubels, douchepanelen, etc.

Bezoek onze showroom op afspraak ook ‘s avonds om onze zeer uitgebreide collectie te zien 4825 AP Breda, Riethil 20, telefoon 076-2600063 & 1973 XM IJmuiden, Zuiderkruisstraat 42, telefoon 06-28448040 Openingstijden: alle 7 dagen geopend van 11.00-18.00 uur info@showroombadkamer.nl http://www.badkameruitverkoop.nl

g i l l e Gez elen!

s i t a r g 0 8 1 rkeerplaatsen

k n i w t erdek

ov

pa

Profiteer tijdens het EK-voetbal volop van onze diverse aktie’s

CHINEES AFHAALCENTRUM (met open keuken)

LUCKY GARDEN

Altijd iets bijzonders.

C1000 Laureijsen Daar kunt u altijd van op aan!

Uw Eigen Drogist

KEIJ

Apotheek Roosendaal Tel. 0165-569139

www.apotheekroosendaal.nl

ADVOCATENKANTOOR MOENIRALAM Tel. 0165-520452 ma. t/m vrij. 10.00-17.00 uur dinsdag inloop spreekuur 17.00-19.00 uur

www.idee-pc.nl

Keurslager Lindenburg 23 • 0165 - 700139

www.decoflower.nl Lindenburg 13 - 15 4707 CR Roosendaal 0165 - 53 71 31 www.decoflower.nl

Patrick van Elteren


ORANJE BODE

VOETBALHELD

15

VOETBALHELD 2012... Wachten op nieuwe voetbalhelden EK

Topschutters Huntelaar en Van Persie staan op scherp Elke EK voetbal levert zijn eigen helden op. De Nederlandse exponenten daarvan zijn die van de lichting 1988 die triomfeerde tijdens het EK voetbal in Duitsland. De namen Marco van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard klinken voetballiefhebbers nog altijd als muziek in de oren. DOOR ADDO SPRANGERS Natuurlijk zijn er ook in andere landen nationale helden

immers fris en monter aan het EK beginnen, daar waar

aan te wijzen. Wat te denken van het Deense nationale elf-

andere spelers een vaak slopend en langdurig seizoen

tal dat in 1992 ‘out of the blue’ het EK voetbal in Zweden

achter de rug hebben. De ogen zullen ook gericht zijn op

wist te winnen? Denemarken had zich niet weten te kwa-

aanvaller

lificeren voor het toernooi, maar werd op het allerlaatste moment opgeroepen om toch mee te doen. Joegoslavië

Arjen Robben die de voorbije tijd bij Bayern München

moest zich door de verschillende binnenlandse oorlogen

nadrukkelijk zijn visitekaartje heeft afgegeven. Dat laatste

namelijk noodgedwongen terugtrekken. Weggeplukt van

geldt uiteraard ook voor Robin van Persie (Arsenal) en

de diverse stranden verbaasde het Deense ‘campingelf-

Klaas-Jan Huntelaar (Schalke 04). In dit dodelijke duo be-

tal’ vriend en vijand door vrolijk Europees kampioen te

schikt Van Marwijk over de topschutters van de Premier

worden. Nog altijd genieten spelers als doelman Peter

League en Bundesliga.

Schmeichel en de aanvallers Flemming Povlsen, Lars Elstrup en Brian Laudrup in hun land een bijkans onsterfe-

ADVIES

lijke status. Nog een sprekend voorbeeld is Michel Platini,

Over wie van de beide spitsen moet spelen, woedt al

tegenwoordig voorzitter van de Europese voetbalbond

weken een levendige discussie. Waar de één vindt dat

UEFA. Als aanvoerder leidde hij het Franse nationale elf-

bondscoach Bert van Marwijk een keuze moet maken tus-

tal hoogstpersoonlijk naar de finale én triomf tijdens het

sen de twee goalgetters, is de ander ervan overtuigd dat

EK voetbal 1984 in Frankrijk. De gracieuze middenvelder

het opstellen van beide topvoetballers de meest voor de

Platini deed dat op onnavolgbare wijze. Met maar liefst

hand liggende keuze is. Aan het scoringsvermogen van

negen doelpunten, nog altijd een toernooirecord, ontpop-

de spitsen ligt het niet. De populaire Van Persie is met

te hij zich tot dé man bij ‘Les Blues’.

30 doelpunten topscorer in Engeland, terwijl Huntelaar met 29 doelpunten Duitsland aan zijn voeten heeft lig-

KLAARGESTOOMD

gen. In de persoon van ‘The Hunter’ beschikt Van Mar-

Adel verplicht en dus gaat het Nederlands elftal, verlie-

wijk bovendien over de meest trefzekere speler van de

zend WK-finalist tijdens het WK in Zuid-Afrika twee jaar

EK-kwalificatie. Huntelaar zette tijdens de kwalificatie-

geleden, naar Polen en Oekraïne met als doel de Euro-

wedstrijden maar liefst twaalf doelpunten op zijn naam.

pese titel te veroveren. Stiekem hopen de Oranjefans dat

Schalke 04-trainer Huub Stevens gaf de bondscoach al-

daarbij Nederlandse voetbalhelden geschiedenis gaan

vast maar het ongevraagde advies om zowel Van Persie

schrijven. De spelers hebben we daarvoor wel in huis,

als Huntelaar in de frontlinie van het Nederlands Elftal te

zo is de algemene opinie. Waarom zou het bijvoorbeeld

posteren. Van Marwijk zal de suggestie van Stevens voor

niet het EK kunnen worden van Wesley Sneijder en Ibra-

kennisgeving hebben aangenomen. De eigenzinnige

him Afellay. Beide heren kunnen, hersteld van langdurig

bondscoach kennende zal hij zo nodig even gemakkelijk

blessureleed en bij respectievelijk Internazionale en FC

de altijd zwoegende Dirk Kuijt in de Nederlandse aanval

Barcelona weer klaargestoomd voor het nieuwe seizoen,

laten opdraven. Wil de echte voetbalheld opstaan?

AANVALLUUUUH!!! - OCCASION VAN DE WEEK - UW VOORDEEL € 6.500,BMW 6-serie 630 i CABRIO Individual 270Pk M sportstuurwiel, Lichtmetalen velgen, Navigatiesysteem, Keyless Go, Sportstoelen, Individual Audiosysteem, Head-Up display

JAN HOP 1/4

bekijk auto:

Jan Hop Roosendaal Keulsveld 2 4705 RS Roosendaal 0165 556236

van € 46.400 voor

€ 39.900

Bekijk deze auto en al onze andere scherp geprijsde occasions op www.janhop.nl


to werkd El t 2 ag g ke 2.0 eop 0 u end ur !

"| 55

Smart TV

9 13

direct toegang tot online diensten

cm

Inclusief 4 3D brillen! Inclusief Blu-Ray speler

MEDIA MARKT PRIJS UE55ES6100 55'' LED televisie

55" (139 cm) Full-HD 3D LED televisie, Samsung Smart TV voor directe toegang tot online content, hoog contrast voor diepe zwarttinten. Aansluitingen: 3 x HDMI, USB, Scart (via adapter), CI+. Geschikt voor wandmontage. Energieklasse A. Art.nr.: 1177762

HELPT U MET HET KIEZEN VAN DE BESTE SELECTIE VOOR EK 2012 BELEVING! www. .mDE ediamULTIEME arkt.nl www.mediamarkt.nl BREDA BRED DA

Kruisvoort 14 Woonboulevard Breda Tel. 076 - 5258100

Openingstijden O peningstijden maandag 10.00 - 22.00 uur dinsdag 10.00 - 22.00 uur woensdag 10.00 - 22.00 uur donderdag 10.00 - 22.00 uur

t.nil!l arkiama edopiam w.m wwnne med de nu u er

Abo

vrijdag 10.00 - 22.00 uur zaterdag 09.30 - 20.00 uur zondag 12.00 - 17.00 uur

BERGEN OP ZOOM

Burg. van Hasseltstraat 3 Tel. 0164 - 218600

Openingstijden Openingstijde en maandag 10.00 - 21.00 uur dinsdag 10.00 - 21.00 uur woensdag 10.00 - 21.00 uur donderdag 10.00 - 21.00 uur

vrijdag 10.00 - 21.00 uur zaterdag 09.30 - 18.00 uur zondag 12.00 - 18.00 uur (IEDERE ZONDAG OPEN)


VIJF DAGEN TOPSPORT AAN DE HOEVENSEWEG

13e editie Jumping Etten-Leur Dat Jumping Etten-Leur erg in trek is bij springruiters uit geheel Nederland blijkt uit de vele inschrijvingen en reacties. Met maar liefst vijf dagen wedstrijdsport is Jumping Etten-Leur inmiddels uitgegroeid tot één van de grotere paardensportevenementen van Nederland. Van woensdag 6 tot en met zondag 10 juni worden de terreinen in de achtertuin van Rinus Blom wederom - en voor de 13e keer omgetoverd tot één grote wedstrijdpiste. DOOR PETER HOUTEPEN De eerste drie dagen komen de springruiters van heinde en verre om met hun vier- tot en met zevenjarige springpaarden aan de start te verschijnen. Vrijdag rond 17.00 uur vindt de finale plaats tussen de deelnemers met vijf-, zesen zevenjarige paarden; op woensdag- en donderdagavond is de springpiste gereserveerd voor de streekruiters in de klasse L met als inzet de beste amateur ruiter. Unicum Na de officiële opening op vrijdagavond door burgemeester Heleen van Rijnbach-de Groot begint Jumping Etten-Leur met een unicum, een veulenveiling. “In augustus is de echte veiling, maar nu komen alvast de beste veulens van dit voorjaar hierheen”, zegt Eva van den Adel, projectcoordinator Jumping Etten-Leur. “Van Groningen tot Limburg. Veilingmeester Johan Wilmink maakt daar een heel spektakel van. Die man is geboren om te praten.” Na deze veiling wordt de piste gereserveerd voor het

knock-out springen, waarbij twee dezelfde parkoersen met vier hindernissen parallel aan elkaar staan. Er komen steeds twee ruiters in de ring en wie het traject als snelste aflegt, gaat door naar de volgende ronde. Ook hier spektakel verzekerd. Springrubrieken en entertainment De basisrubrieken hebben inmiddels een vaste plaats ingenomen tijdens Jumping Etten-Leur, met op zaterdag de M-, Z- en ZZ-rubrieken. Op zaterdagavond kan het publiek genieten van de Six Bars-hoogtesprong, waarbij de hindernis steeds een beetje hoger komt te liggen. “Van den Adel: “Ook zeer spectaculair om te zien. Dat gaat tot hoogtes van twee meter of meer. Voor niet-paardenpubliek ook heel makkelijk te begrijpen omdat het een afvalrace is.” Jumping Etten-Leur wordt op zondag traditiegetrouw afgesloten met de Grote Prijs van Verkeersschool Blom, het nationaal 1.40m. Het programma op zondag wordt afge-

wisseld met een show van de beste tuigpaarden uit heel Nederland. Deze tuigpaarden demonstreren hun spectaculaire draf alleen op de grootse paardensportevenementen in Europa. Gratis De entree voor Jumping Etten-Leur aan de Hoevenseweg 34 in Etten-Leur is alle dagen gratis. Voor alle toeschouwers zijn er overdekte tribunes en er kan een drankje worden genuttigd in het sfeervolle stro- c.q. promotiedorp met terras direct aan de wedstrijdarena of in de sfeervol ingerichte publiekstent. Ook aan de kleinste bezoekers is gedacht: op zaterdag- en zondagmiddag (9 en 10 juni) kunnen zij zich vermaken in het kinderdorp. Met gratis pony rijden, de schminkclown en springkussens. Kijk voor meer informatie op www.jumpingettenleur.nl

GR ATIS ENTREE

6 | 7 | 8 | 9 | 10 JUNI www.jumpingettenleur.nl

nderdorp 9 & 10 JUNI - Ki met (v.a. 12.00 uur) inken n, sm een springkusse den en gratis ponyrij

5 dagen lang wedstrijdsport met o.a. kampioenschap voor jonge springpaarden, voorjaars veulenveiling, six bars, knock out springen, rubrieken in de klassen L t/m ZZ en nationaal 1.40m. Locatie: Hoeve de Grient, Hoevenseweg 34 in Etten-Leur.

Jumping Etten-Leur • Postbus 480 • 4870 AL EttEn-LEur sponsoring@jumpingettenleur.nl • tel.: 076 - 501 55 35


Regio We s

ant rab t-B

MAINTENANCE: een bedrijfstak die voor West-Brabant kansen biedt! Regio We s

ant rab t-B

Maintenance is een speerpunt van het economisch (een opiniërend stuk van Peter van der Velden, voorzitter Regio West-Brabant)

beleid van de Regio West-Brabant.

Ondernemers, onderwijs en overheid (de 3 O’s) in West Brabant werken steeds beter samen. We hebben prioriteiten bepaald die belangrijk zijn voor onze economie en werkgelegenheid: maintenance, logistiek en biobased economy. In dit artikel informeren wij u over maintenance: wat is dat precies en wat gebeurt er mee in onze regio?”

Achter die Engelse term horen begrippen thuis als onderhoud, revisie, reparatie, vervanging en vernieuwing, kortom: al wat nodig is om fabrieken, productiebedrijven, installaties en transportmiddelen zo soepel mogelijk te laten draaien. Maintenance is heel belangrijk. Zonder onderhoud loopt alles vast. Maintenance is inmiddels ook als bijzondere tak van sport in beeld. Internationale concurrentie wordt steeds heviger. Machines en installaties worden steeds geavanceerder. Wie wil winnen moet kunnen vertrouwen op betrouwbare productieprocessen en een zo lang mogelijke levensduur van de dure machinerie. Goede maintenance kan daarvoor zorgen. De Regio West-Brabant, waarin 18 West-Brabantse gemeenten en de Zeeuwse gemeente Tholen hun krachten hebben gebundeld, zet hoog in op maintenance. De regio telt immers veel bedrijven die daar goed in zijn. Verdere groei is goed mogelijk, wanneer samenwerking en vernieuwing tot stand komen.

Maintenance?

In onze regio is de onderhouds(maintenance)sector zo’n kansrijke

Dutch Institute World Class Maintenance

Als u het woord ‘maintenance’

sector vanwege de aanwezigheid van veel bedrijven in de chemische

Nu is het zo dat al deze activiteiten hun vertrekpunt hier in West-Brabant

leest, is uw eerste reactie

en procesindustrie. Maintenance werd dan ook één van de Pieken in de

en Zeeland hebben, maar al lang niet meer binnen vaste grenzen te pakken

waarschijnlijk: Wat zegt u? Die

Zuidwestelijke Delta.

zijn. Het initiatief heet ook niet voor niets World Class Maintenance.

reactie is niet zo vreemd, omdat

Voor projecten stelden rijk en de beide provincies 16 miljoen euro

De markt en de klanten zitten over heel de wereld. Voor iedere vraag op

u maintenance waarschijnlijk

beschikbaar. Doel was om de vele kapitaalintensieve investeringen

het gebied van maintenance en natuurlijk het antwoord daarop, kun je bij

niet zo vaak tegenkomt. Toch is

van de afgelopen decennia in de regio te behouden en nieuwe aan te

het World Class Maintenance Instituut in Breda terecht. Het DI-WCM staat

het een bedrijfstak waar in heel

trekken. Daarvoor is het behoud en in stand houden van de installaties en

midden in de sector en verbindt een concentratie van kennisinstituten met

Nederland ruim 150.000 mensen

machines essentieel. Eén voorwaarde hiervoor is onderhoud van wereld-

ondernemingen en onderwijs. Dat brengt nieuw werk naar onze regio.

hun boterham verdienen en die

klasse. Het onderhoud aan kapitaalintensieve installaties kost gedurende

In het gebied tussen Rotterdam en Antwerpen en tussen Vlissingen en

in totaal voor 18 miljard euro

de levensduur doorgaans meer dan de aanschaf.

het Duitse Ruhrgebied zijn veel bedrijven die veel onderhoud vragen.

bijdraagt aan de Nederlandse

Het onderhoud van de miljoenen kostende apparatuur, installaties en

Deze bedrijven en de kennisinstellingen, maar ook al die bedrijven die

machines en het oplopende tekort aan technisch geschoold personeel

maintenance aanbieden, willen steeds vaker bij elkaar in de buurt zitten.

gaven voldoende redenen de sector extra aandacht te geven. De lucht-

Dat biedt efficiencykansen. De 19 gemeenten in West-Brabant, samen met

Kortom: zaken waar u allemaal thuis of op uw werk mee te maken hebt.

vaartindustrie met de Koninklijke Luchtmacht en Fokker in de regio, de

de provincies Noord-Brabant en Zeeland, zijn zich bewust van die kansen

Denk eens aan uw reactie als uw televisie of computer het niet doet en

energiesector met Essent, Delta en Nuon, de maritieme sector rond Vlis-

en willen die ook graag ondersteunen daar waar we kunnen. Samen met

wat te doen als uw dak lekt? Onderhoud, maintenance of MRO, zoals we

singen en Werkendam, en de Infrasector met Rijkswaterstaat, Heijmans,

Ondernemers, Onderwijs en Overheid vinden we het onze opgave om ons

het in de vak wereld noemen, is noodzakelijk om lang van onze materiële

Rasenberg, etc, allemaal ondernemingen en organisaties met miljoenen

hiervoor in te spannen.

zaken te kunnen genieten, maar niet zo vanzelfsprekend als de aankoop

kostende installaties en goederen die in optimale conditie moeten blijven

van iets nieuws.

in een vergrijzende arbeidsmarkt. .Al snel vonden Damen Shipyards uit

Regio We s

ant rab t-B

economie. Bij maintenance gaat het om onderhoud, reparatie en revisie.

er Regio West-Brabant I 9

Vlissingen, Essent uit Geertruidenberg, Gasunie Groningen, Wärtsilä

Werkgelegenheid En dan ben ik weer terug bij het begin, waar ik aangaf dat maintenance

Toch is er de laatste jaren met betrekking tot maintenance een verandering

uit Drunen en de Koninklijke Luchtmacht vanuit Woensdrecht elkaar

voor de West-Brabantse werkgelegenheid kansen biedt. Het zijn immers

gaande. Meer en meer neemt het bewustzijn en inzicht toe, dat optimaal

en vormden in maart 2007 het World Class Maintenance Consortium,

al die MKB-ers die in dat onderhoud voorzien. Het is daarom van belang

onderhoud kosten bespaart en bijdraagt aan betere resultaten. Ofwel,

(WCMC),’s werelds eerste crosssectorale maintenance platform. Kort

dat we de opdrachtgevers voor maintenance in onze buurt blijven houden.

als we door goed en slim onderhoud de levensduur van onze goederen

daarna traden bedrijven als Nedtrain uit Utrecht, Stork Asset Management

Met voldoende en adequaat opgeleid personeel voor onderhoud, reparatie

en machines kunnen verlengen, dan kunnen we investeringen voor

Solutions, Bosch Rexroth en de Universiteit van Twente, in samenwerking

en revisie, is het voor ieder bedrijf interessant om daar in de buurt te

nieuwe goederen en machines uitstellen. Voor het bedrijfsleven betekent

met de andere TU’s in Delft en Eindhoven. Sindsdien wordt met tientallen

zitten. Het garandeert namelijk één van de belangrijkste randvoorwaarden

levensduurverlenging dat de kostprijs van de te produceren goederen naar

ondernemingen gewerkt aan gezamenlijke kennis- en strategieontwikke-

voor een ondernemer: continuïteit voor de twee belangrijkste kapitaalgoe-

beneden kan. Het product wordt daardoor meer concurrerend op de markt

ling en innovaties om zo nieuwe marktkansen te creëren.

deren, de mens en de machine. En continuïteit betekent werkgelegenheid

en dus ook goedkoper of beter voor de consument of eindgebruiker.

en inkomen en daardoor ontplooiingsmogelijkheden in West-Brabant.

In deze eerste bijdrage zal ik u informeren over de ontwikkeling in de

Onderwijs

afgelopen jaren. De volgende bijdragen gaan concreet in op voorbeelden

Ook de West-Brabantse onderwijsinstellingen hadden inmiddels het

in het West-Brabantse. Wie zijn de personen achter dat onderhoud? Zoals

belang van maintenance onderwijs onderkend. Het ROC West-Brabant

gezegd hebben alle bedrijven met installaties en machines onderhoud

is landelijk koploper bij het ontwikkelen van de onderwijsprogramma’s

nodig. Er zijn dan ook duizenden bedrijven die dat onderhoud aanbieden.

voor onderhoudsmonteurs in de luchtvaart. Een aantal jaren geleden is

Meestal zijn dat geen grote bedrijven, maar middelgrote bedrijven zoals

daarvoor zelfs een opleiding gestart, de World Class Aviation Academy

die bij u in dorp en stad voorkomen en die in onze regio een belangrijke

in Hoogerheide. Ook Avans Hogeschool is samen met de Hogeschool

werkgever zijn. Maar, onderhoud aanbieden is zinloos als er niets te

Zeeland een hbo-opleiding International Maintenance Management gestart.

onderhouden valt.

En ten slotte hebben vijf universiteiten besloten om een leerstoel Mainte-

Peter van der Velden, voorzitter Regio West-Brabant

nance te financieren, die verbonden is aan het Dutch Institute World Class

Pieken in de Delta

Maintenance in Breda. De hele onderwijskolom is dus ingespeeld op de

Relevante websites zijn o.a.:

Eind 2005 kwam het Kabinet met een belangrijke economische nota om

behoeften die er vanuit de maintenancesector zijn of gaan ontstaan. Met

DI-WCM: www.worldclassmaintenance.com

kansrijke sectoren in Nederland te ondersteunen: Pieken in de Delta.

de aanwezigheid van dat brede scala aan onderwijsmogelijkheden zijn ook

Nederland werd in zes regio’s verdeeld en West-Brabant en Zeeland

de activiteiten om technische beroepen hoger op de lijst van wenselijke

ROC West-Brabant: www.rocwb.nl

vormden samen de Regio Zuidwest-Nederland.

opleidingen bij kinderen en ouders te krijgen kansrijker geworden.

Avans Hogeschool: www.avans.nl

PAGINA 26

Regio West-Brabant: www.west-brabant.eu


genieten uitgaan

van onze heerlijke

HighTea…

iedereg zonda

0 p.p. r nu! e e v r e Res basis 9 , 9 €1

op zondag Iedere schrijving. van in

Stationsplein 5b 4702 VX Roosendaal T 0165 58 48 48 info@brasserie-aankomst.nl

…speciaal voor fijnproevers serveren wij iedere zondag onder het genot van heerlijke Bradleys theesoorten, diverse zorgvuldig geselecteerde zoete en hartige lekkernijen!

www.brasserie-aankomst.nl

KINDERDISCO bij De Poop!

Leeftijd van 8 tot en met 12 jaar, Entree: 2,50 euro. Wil jij voor jouw verjaardag een mega feest? Ook dat kan geregeld worden bij De Poop! Kijk voor meer info op: www.depoop.nl of bel naar: 06-26044542.

SINGLE AVOND 40 + KADEHUIS ROOSENDAAL

Zondag 10 JUNI 2012

SINGLE AVOND 40 + KADEHUIS ROOSENDAAL

Zondag 10Een JUNI 2012 manier andere

van kennismaken. Tijdens BARBECUE, entertainment, muziek, in Een andere manier van kennismaken Tijdensongedwongen BARBECUE, entertainment, sfeermuziek, nieuwe vrienden leren kennen. in ongedwongen sfeer nieuwe vrienden leren kennen

Info en aanmelden: D&D : dine-date@hotmail.com Tel: 0614 038 180

Info en aanmelden: D&D : dine-date@hotmail.com Tel:

0614 038 180

Voorjaarsmenu! 3 gangen menu €9,95

DAGTOCHTEN - ZOMER - DAGTOCHTEN

Vanaf juni 2012 iedere laatste woensdagmiddag van de maand:

Grand eetcafe De Kroon Boomstraat 2 Huijbergen, tel. 0164-642974, klijspost@hetnet.nl GRATIS PARKEERGELEGENHEID

FLORIADE

39,50

2-DAAGSE LONDEN 7/8 juli

99,00

GUUS in EINDHOVEN 9 juni

20 juni, 6 en 19 juli, 10 en 19 aug, 5 en 23 sep

Incl. overnachting & ontbijt (obv 2-pax kamer)

60,00

Tribunekaart en vervoer Alleen busvervoer € 25,00 p.p.

PROLOOG TOUR DE FRANCE € 27,50 30 juni Vervoer naar proloog in Luik

FINISH TOUR DE FRANCE 22 juli

€ 45,00

OLYMPISCHE DAGTOCHT 28 en 29 juli en 1 aug

Vervoer naar de finish in Parijs

89,00

Keuze menu maand juni

Wegwedstrijden wielrennen

www.brabantexpres.nl

Restaurant D’n Halder Jazz Diner

Zaterdag 2 Juni van 19:00 tot 22:00 uur

LIVE JAZZ tijdens diner.

AAA-Menu

Asperges en Aarbeien van de Brabantse wal. Ansjovis van de

weervisserij van de Familie van Dort

Lunch op Zondag

Elke Zondag 3 gangen keuze

Lunchmenu voor €22,50

Spui 1, Bergen op Zoom - 0164-233196 info@Spuihuis.nl - Spuihuis.nl

Restaurant ‘t Spuihuis is dagelijks geopend

Restaurant D’n Halder zal 15 juni 2012 in het teken staan van Jazz. Het duo Juezz zal uw diner muzikaal begeleiden. Het diner zal bestaan uit 5 gangen van ieder 2 gerechten. Wij ontvangen u graag tussen 18.30 en 19.00 uur met een glas bubbels en een amuse van het huis waarna we het diner zullen serveren. Het menu bedraagt 55 euro inclusief wijnen. Indien u van Jazz houdt en geniet van een heerlijk avondje culinair ontspannen zien we u graag op vrijdag 15 juni. Het team van Restaurant D’n Halder

Halderbergselaan 1 Hoeven Tel. 0165 506135 www.dn-halder.nl

* Gegratineerde tomaten gevuld met ratatouille of Kip cocktail*“Bermuda” stukjes kip met vruchtjes en kerriesaus Carpaccio van tonijn of of Salade van tijgergarnalen met ketjapsaus

Keuzemenu maand augustus

Gevulde champignons ** met gehakt en oude kaas Soepje naar keuze of *** ham met Varkensoester metmeloen bearnaisesaus ** of Soepje naar Claressefilet met een lichtkeuze pikante vissaus *** of Gegrilde Entrecote metkipfilet pepersaus Met een ananas **** chilisaus Irish coffee ijs metof een toefje slagroom of gebakken zalmforelfilet met preisaus Koffieof of Thee met likeur extra varkensoester met €.2.00 Bourgondische jus **** € 24.50 Aardbeien gedompeld in chocolade Met ijs en slagroom AAnbieding Of Donderdag Woensdag en Koffie of thee € 20.95 Met likeur € 2.00 extra € 23.50


sport

Warm welkom voor Roparunners

Mijlpaal in 75-jarige clubgeschiedenis

Mike Minnebach is 500e lid van Cluzona WOUW - Opnieuw valt er een mijlpaal te vieren bij voetbalvereniging Cluzona uit Wouw. Tijdens de inloopdagen voor de jeugd op donderdag 24 mei meldde het 500e verenigingslid zich aan. In feite leverde deze aanmelding nog een extra feestelijk feit op aangezien dit nieuwe lid ook geregistreerd wordt als het 250e jeugdlid.

OSSENDRECHT/ROOSENDAAL - De twee Roosendaalse Roparunteams, de Thorrunners en Team Doelbewust, hebben maandagmorgen een geweldig ontvangst gehad in Ossendrecht, het Bartheliem van de Roparun. Familieleden en vrienden waren al vroeg naar Ossendrecht afgereisd, waar de Thorrunners al om half 6 passeerden. Alle teamleden hebben de vier kilometer door de Roparunstad al rennend of fietsend afgelegd. Kort daarna gingen ook de handen omhoog voor het Team Doelbewust, dat eveneens warm onthaald werd. FOTO RIA VAN MEIR

Ochtend wandeldriedaagse Thor ROOSENDAAL - Op dinsdag 5, woensdag 6 en donderdag 7 juni wordt voor de 32e maal deze Ochtend wandeldriedaagse gehouden. De deelnemers hebben de keuze uit 2 afstanden 6 of 8 km. Er wordt gestart van uit het Thorhonk op Sportpark Vierhoeven. De wandelaars lopen onder begeleiding van

voorlopers; zij bepalen het tempo. Onderweg is nog een koffie/theepauze. Men kan de driedaagse afsluiten met of zonder herinnering. Deelnemers aan het Wandelfitproject 2012 hebben dit evenement als doel gesteld in maart en zijn na een gedegen voorbereiding van 10 weken klaar voor deze klus. Uit rondvraag is al gebleken dat hun conditie

gaandeweg is verbeterd en ook de zin in bewegen. ‘ Tevens zijn de sociale contacten tijdens en na het wandelen aspecten gebleken om door te zetten en te blijven wandelen. Meer informatie is te verkrijgen via de website van thor-roosendaal, bij Wil Pardon tel.0165-543864 of Frans Sloekers tel. 0165-554516.

Giants U14 1 tweede van Zuid Nederland ROOSENDAAL - Op zaterdag 26 mei jl mochten de basketballers van de Giants onder 14 jaar gaan strijden met nog 3 teams om het Zuid Nederlands kampioenschap. Dit team heeft onder leiding van Mickel Roovers en Corne Boot dit jaar heel hard getraind om in de competitie bij de laatste 4 van Zuid Nederland te eindigen. Nadat deze doelstelling was bereikt werden de pijlen gericht op de 1e plaats van regio Zuid. De eerste wedstrijd was de opponent Marathon, vertegenwoordiger van Zeeland. Dit team werd op voorhand als een makkelijke opwarmer gezien maar in het begin van de wedstrijd waren het vooral de zenuwen die een ruime overwinning in de weg stonden. Vele passes kwamen

verkeerd aan, ballen vielen er net niet in en daardoor kon Marathon lang bijblijven. Vanaf de 2e helft had Giants het spel en hun zenuwen meer onder controle en kon uiteindelijk de wedstrijd afgesloten worden in een 48-33 overwinning. De eerste stap was gezet. De 2e wedstijd tegen de Limburgse vertegenwoordiger Kimbria was een lastige. Kimbria had in hun 1e wedstrijd tegen de gedoodverfde kampioen Almonte knap 1 punt gepakt dus Giants was gewaarschuwd. In een zeer spannende wedstrijd ging de strijd gelijk op. De defence van de Giants was goed en belette de 2 sterke spelers van Kimbria het scoren. Het verschil was heel de wedstrijd een paar punten in het voordeel van Giants met uiteindelijk een 27-24 overwinning. Voor de meegereisde supporters was het

een zenuwslopende wedstrijd. De laatste wedstrijd tegen Almonte uit Eindhoven moest de beslissing brengen. Almonte heeft net als Giants een professionele basketbal opleiding en daardoor staat ook dit team bol van de talenten. De 1e helft had Giants weinig in te brengen. Almonte speelde zeer gretig en geconcentreerd en kon 20 punten uitlopen. Vele scoringskansen van Giants bleven onbenut daar waar bij Almonte werkelijk alles lukte. Ruststand 31-9. Het 3e en 4e kwart waren Giants en Almonte gelijkwaardig aan elkaar. De Giants bleven tot de laatste seconde hard vechten en konden uiteindelijk met opgeheven hoofd de overwinning aan Almonte laten: 54-30. De teleurstelling was van korte duur want 2e worden van Zuid Nederland is een zeer knappe prestatie.

Op vrijdag 25 mei, tijdens de voetbalavond tussen ouders en jeugd werd de gelukkige, Mike Minnebach uit Wouw, in het zonnetje gezet door voorzitter Eric de Regt. Het gestaag groeiend ledental van de voetbalclub is kenmerkend voor de positieve flow waarin de vereniging zich momenteel bevindt. “Op diverse punten gaat het de vereniging voor de wind”, aldus clubvoorzitter De Regt; “uitstekende sportieve prestaties, flink toenemende bezoekersaantallen, veel beschikbare vrijwilligers en ook een sterke groei in het aantal leden”. Deze groei manifesteerde zich met name bij de jongere jeugd en het meisjesvoetbal. De club hoopt dit ledental nu vast te kunnen houden. De capaciteitsgrenzen van de ac-

commodatie komen bij dit ledental aardig in zicht, maar van een ledenstop is absoluut nog geen sprake. Dat het 500e lid zich juist meldde in het jaar waarin Cluzona 75 jaar bestaat is natuurlijk een bijzonder extra heuglijk feit.

Mike Minnebach is het 500e Cluzona-lid.

Kruisboogschieten NK 65+

Piet Nouws prolongeert titel ROOSENDAAL - Op de schietbanen van Kruisboog vereniging Strijd in Vrede in Hoeven, waren de NKB senioren kampioen schappen in de klasse 65+. 19 schutters waren naar Hoeven gekomen om de strijd met elkaar aan te gaan, elke schutter kregen 3 proef en 10 tellende pijlen. Piet Nouws 69 jaar van ZMZ uit Wernhout prolongeerde zijn titel met95 punten, Henk van de Wouw 81 jaar van Gezellige Vrienden Zundert legde beslag op de 2e plaats met 92 punten. Voor de 3e plaats moest er een nakamp plaatsvinden Piet van Ginneke, Ad Pals en Piet Adriaansen

schoten allen 91 punten. Na 5 schoten in de nakamp wederom gelijk 44 punten nu ging het verder schot om schot en hier viel na het 1e schot de beslissing Piet Adriaansen van ZMZ uit Wernhout werd 3e 4e werd Piet van Ginneke van Strijd in Vrede en Ad Pals van Nooit gedacht Zevenbergschen hoek mocht voor de 1e keer deelnemen en legde beslag op de 5e plaats. Oudste deelnemer was Andre van As 83 jaar van Alpenjagers Roosendaal hij behaalde de 18e plaats met 79 punten. Na het omhangen van de medailles en het spelen van het volkslied werden de winnaars gefeliciteerd en keerde men de een wat meer tevreden dan de ander huiswaarts.

Kellebeek Jeugdloop

Handboogtoernooi L’Union fait la Force ROOSENDAAL - Handboogvereniging L’Union fait la Force organiseerde op Hemelvaartsdag hun jaarlijkse buiten verschieting op de afstanden 50, 40 en 30 meter voor de senioren en voor de jeugd 25, 20 en 18 meter. Op elke afstand werden tien series van drie pijlen geschoten. Voor dit toernooi hadden vijfenzeventig handboogschutters ingeschreven de deelnemers kwamen uit Nederland en België. De wedstrijd werd gehouden op het veld naast de binnen banen van de vereniging op sportpark Vierhoeven in Roosendaal. Vanaf half tien tot half elf konden de handboogschutters inschieten om hun vizier op de juiste stand te zetten want bij de verste afstand kreeg men twee series proefpijlen daarna niet meer. De wedstrijd begon om elf uur onder een stralende zonnetje en de weergoden hielden het die dag ook droog het was een uitstekend schietweer. Om half vijf dankte de voorzitter van L’Union fait la Force alle handboogschutters voor hun komst naar Roosendaal en reikte daarna de prijzen uit. Uitslagen: afstanden 25, 20 en 18 meter

aspiranten compound 25 meter: 1e Kaylin Kapitein Nooit Volleerd Schijf 696p. Asp. Recurve 25 m: 1e Marijke Fioole Alliance d’Amitié Ulvenhout 761p; 2e Wesley de Wilde Alliance d’Amitié Ulvenhout 756p; Junioren 25 m: 1e Myrthe van Oord Alliance d’Amitié Ulvenhout 732p, 2e Peter Fioole Alliance d’Amitié Ulvenhout 718p. Afstanden 50, 40 en 30 meter, Dames compound vet: 1e Veerle Boden SSL Loenhout 755p; 2e Rita Audenaert SS Wuustwezel 652p. Dames recurve: 1e Nancy van Tieghem ELS Essen 689p; 2e Emlynn Kuiperi Alliance d’Amitié Ulvenhout 658p. Dames Rec. cad: 1e Dessie van Boesschoten de Vriendenkring Rijen 555p; 2e Laura van Cortenberghe SSL Loenhout 540p. Rec Jun: 1e Jesse Palinckx SSL Loenhout 678p; 2e Amy van Loon de Vriendenkring Rijen 599p. Heren Compound: 1e Arno Kapitein Nooit Volleerd Schijf 801p; 2e Adje Oomen Oude Doelen Roosendaal 782p. Hr.cad. comp: 1e Stan de Groot Alliance d’Amitié Ulvenhout Alliance d’Amitié Ulvenhout 741p; 2e Bram Vos L’Union fait la Force Roosendaal 702p. Hr Comp. Vet: 1e Ton van Gestel De Romeinen Gilze 795p; 2e Frans van Eekelen EMM Roosendaal

790p. Hr. Recurve: 1e Danny van Ginneke Alliance d’Amitié Ulvenhout 783p; 2e Thierry Maas SS Wuustwezel. Hr.Cad recurve: 1e Kevin Meeusen SSL Loenhout 623p; 2e Jeije van den Wijngaart Alliance d’Amitié Ulvenhout 609p. Hr. Rec. Vet: 1e Pierre Bastiaensen ELS Essen 740p; 2e Harry Baarendse L’Union fait la Force 687p. Koningschieten Zondag 27 mei 1e pinksterdag wordt er weer gestreden om de koningstitel en diverse titels van het koningshuis van de vereniging. Deze wedstrijd gaat over twee keer twintig pijlen op vijf en twintig meter. Robin Mulders zal deze titel moeten verdedigen om door te kunnen stromen tot keizer bij de recurve, bij de compound is het Wijnand van de berg die dit jaar hertog zou moeten worden om zo de titel Groot Hertog te kunnen worden, voor beide schutters zal het een spannende middag worden omdat er veel kapers op de kust zijn om de titel van Koning en Hertog over te nemen. Om één uur wordt er begonnen met de wedstrijd op de binnen banen van de handboogvereniging op sportpark Vierhoeven in Roosendaal. PAGINA 28

Start Kellebeek Jeugdloop

ROOSENDAAL - Na het volbrengen van de door de Atletiekvereniging THOR georganiseerde Avondvierdaagse staat de volgende sportieve uitdaging voor de regionale jeugd van 6 tm 13 jaar alweer op de agenda. Voorafgaand aan de halve marathon en tien kilometer is er voor jongens en meisjes van 6 t/m 13 jaar als onderdeel van de Zomerklassieker van Brabant de Kellebeek jeugdloop. Voor deze jeugdloop wordt een apart parcours uitgezet, met start en finish op de Markt. Het parcours loopt vanaf de Oude Markt over de Bloemenmarkt en een stukje Molenstraat, dan rechtsaf de Kerk-

straat in en over het Tongerloplein weer terug naar de Oude Markt. De start van de Kellebeek Jeugdloop is om 14.30u. De jongens en meisjes van 6 t/m 9 jaar lopen ± 700 meter. De jongens en meisjes van 10 t/m 13 jaar lopen ±1400 meter. Voor elke deelnemer zal er een herinnering zijn en voor de eerste drie aankomende, zowel voor de jongens als de meisjes, een mooie prijs. Inschrijven kan nu al voor deze en alle andere afstanden via de website www. dezomerklassiekervanbrabant.nl Nainschrijving kan nog op de wedstrijddag, zondag 24 juni op het wedstrijdsecretariaat in het Kellebeek College, Kade 2.


PROFITEER VAN ENORM VEEL MODELVOORDEEL! NU EXCLUSIEF BIJ AUTO INDUMIJ

RENAULT TWINGO COLLECTION

RENAULT CLIO AUTHENTIQUE

O P = O P!

STANDAARD VOORZIEN VAN O.A.: ■ AIRCONDITIONING ■ RADIO CD/MP3 SPELER ■ STUURBEKRACHTIGING ■ CRUISE CONTROL

STANDAARD VOORZIEN VAN O.A.: ■ AIRCONDITIONING ■ RADIO CD/MP3 SPELER ■ ELEKTRISCHE RAMEN ■ CRUISE CONTROL

NU BIJ AUTO INDUMIJ

NU BIJ AUTO INDUMIJ

VANAF

VANAF

€ 4.519,- (RIJKLAAR)

BETAAL DE ANDERE HELFT BINNEN 2 JAAR, ZONDER RENTE.* TOTAALPRIJ S (RIJ KLAAR) € 9.038,-

O P = O P!

€ 5.901,- (RIJKLAAR)

BETAAL DE ANDERE HELFT BINNEN 2 JAAR, ZONDER RENTE.* TOTAALPRIJ S (RIJ KLAAR) € 11.802,-

INDUMIJ VOORRAAD VOORDEEL

INDUMIJ VOORRAAD VOORDEEL

€ 1.500,-

€ 3.000,-

VRAAG DIRECT ONLINE EEN OFFERTE AAN OP RENAULTAANBIEDINGEN.NL WWW.INDUMIJ.NL

VOLG ONS OOK OP FACEBOOK.INDUMIJ.NL + TWITTER.INDUMIJ.NL

RENAULT EXPERIENCE CENTER OOSTERHOUT DE BOEDINGEN 19 TEL. (0162) 43 14 50 RENAULT EXPERIENCE CENTER ETTEN-LEUR ECUSTRAAT 5 TEL. (076) 503 93 00 50/50 actiefinanciering 0% actiefinanciering 9,9% standaardtarief

Totaal kredietbedrag € 5.000 € 7.500 € 7.500 € 15.000 € 7.500 € 15.000

Looptijd in maanden 24 24 36 36 36 36

Vaste debet rentevoet 0% 0% 0% 0% 9,9% 9,9%

GÉÉN

TWINGO ECO2 DIESEL EN BENZINE CLIO ECO2 DIESEL

WEGEN BELASTING OOK NA 1 JULI

* Actie alleen geldig bij Indumij van 2 mei tot en met 30 juni 2012, met uiterlijke registratiedatum 30 juni 2012. De genoemde kortingen en 50/50 actiefinanciering zijn alleen van toepassing op voorraadauto’s en gelden zolang de voorraad strekt. Het maximale te financieren bedrag voor de Clio bedraagt € 6.000,en voor de Twingo € 5.000,-. Indien u geen gebruik maakt van de actiefinanciering op de Renault Clio ontvangt u € 3.000,- korting i.p.v. € 2.400,- Indumij-voordeel bij aankoop van een Clio.De vanafprijs op Renault Twingo inclusief Indumij-voordeel van € 1.500,-, BTW, BPM, verwijderingsbijdrage, leges en kosten rijklaar maken. De vanafprijs op Renault Clio is inclusief Indumij-voordeel van € 2.400,- BTW, BPM, verwijderingsbijdrage, leges en kosten rijklaar maken. Op elke nieuwe Renault geldt een fabrieksgarantie van minimaal 2 jr. en 12 jr. plaatwerkgarantie. Aflopend krediet met vaste debetrentevoet verstrekt door Renault Financial Services, handelsnaam van RCI Financial Services B.V. te Schiphol-Rijk (KvK nummer 30055070, AFM vergunningsnummer 12009781). 50/50 actiefinanciering alleen geldig op nieuwe Renault Twingo, Clio, Modus en Wind personenauto orders van particulieren van 02/05/2012 tot en met 30/06/2012. U betaalt minimaal 50% van het totale aankoopbedrag aan (of naar wens meer), het resterende bedrag betaalt u in 24 maanden tegen 0%. Jaarlijks kostenpercentage 0% tot 24 maanden. Toetsing en registratie bij het BKR te Tiel. Bedragen zijn afgerond op hele euro’s. Rentewijzigingen, drukfouten, prijs- en specificatiewijzigingen voorbehouden. Voor meer informatie en de volledige actievoorwaarden bel gratis 0800-0303, kijk op renault.nl of raadpleeg uw Renault-dealer.

Jaarlijks Totaal te betalen Maandtermijn kostenpercentage bedrag 0% € 5.000 € 208 0% € 7.500 € 313 0% € 7.500 € 208 0% € 15.000 € 417 9,9% € 8.646 € 240 9,9% € 17.293 € 480

Min./max. verbruik: 3,0-7,0 l/100 km. Resp. 33,3-14,3 km/l. CO2 89-150 g/km.

208 De nieuwe Peugeot 208 staat in onze showroom en is er al vanaf € 12.990,- www.pta.peugeot.nl

Roosendaal

Goes

Vlissingen

Terneuzen

Middelharnis

ladders

nergens goedkoper

3-delig 6 meter NU €139,3-delig 7,5 meter NU €159,met stabiliteitsbalk incl BTW Bel 0165-561424

www.ladderensteigerkoning.nl Vijfhuizenberg 121 Roosendaal

Onderdeel van de Automotions Groep

Antiekrenovatie Hans Swanenberg • Verwijderen van verf- en laklagen. • Opnieuw kleuren en/of lakken. • Ook voor al uw overige meubelen. • Tevens straal- en spuitwerk. • Keukenrenovatie. • Stoelenmatten en webbing. Zevenbergschen Hoek Tel/Fax 0168-452451

www.antiekrenovatie.nl

Vandaag uw auto, jeep of bus v.a. ’96 verkopen. Bel HUGO Contant + RDW. Vrijwaring!

06 - 122 58 443 Ook ’s avonds.

*grondverzet of wegenbouw

HOUT DE WORM!

AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

Ook voor verticuteren, kalk en gazonmest

• Sloop-loop-schade auto’s motors te koop gevraagd. • Alle gebruikte onderdelen online. • Vrijwaring bij ophalen. • Reparatie en onderhoud. Lid ARN-Stiba-RDW

Maalbergenstr. 24a Wernhout Tel. 076-5971739 / 06-54278822 info@jokozundert.nl www.jokozundert.nl

vakman infra, straatmaker, machinist* of machinemonteur Een écht vak leren Binnen 2 jaar je eerste diploma halen en meteen ook nog een salaris verdienen, is dat wat voor jou? Grijp dan nu je kans en kies voor een baan met spierballen! Bliksemsnel start jij met een vak waarin volop toekomst zit! Want doorgroeimogelijkheden zijn er in de infra meer dan genoeg, als je maar van aanpakken weet! Kortom, kijk op onze website, bel (voor Brabant; Rienus 06 - 54252472, voor Zeeland; Simon 06 - 51113062) of schrijf of mail ons vandaag nog!

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

Postbus 152 4460 AD Goes, t.a.v. Ate de Bourgraaf Tel. 0113 - 23 00 89 Fax 0113 - 21 64 21


Super magazijn uitverkoop 4Works is onder meer op zoek naar ervaren: montage medewerkers onderhoudsmonteurs gediplomeerde heftruckchauffeurs constructiebankwerkers allround timmermannen lassers (kunststof, tig en/of mig/mag) produktiemedewerkers

van 6 1689,nu 6 790,-

van 6 1999,nu voor slechts 6 590,-

van 6 5900,nu voor 6 2299,-

Super voordeel Psychologisch Expertise Centrum Heeft u nu psychische hulp nodig? Meld u aan, wij helpen u graag verder! Internet: www.vangurchom.nl/behandeling

Tel: 0900 732 0000

HALLO ! 

 

0167-522939 - 06-10807891

Alle bouwjaren. U belt, wij komen direct. Rdw vrijw.

06-21939973 of 06-24963738

Officieel dealer van Diamant dansschoenen Uit voorraad leverbaar!

vink koopt alle auto’s, bussen, +jeeps

Montage & Onderhoudsbedrijf Tandprothetische Praktijk Boersma  Touwen b.v.

(Voorheen de vakman Eric Boersma)

bel 0113-639760 of mail info@traas.nl

• • • • • • • •

houtworm-, boktor en zwambestrijding preventieplannen faunabeheer weringsmaatregelen bestrijding knaagdieren en insecten bouwkundige inspecties balkkoprestauraties mollenbestrijding Kenniscentrum Dierplagen www.kad.nl KAD - Gecertificeerd

www.tpptouwen.nl Wij werken met garantie.  info@tpptouwen.nl

Oesterzwam 21  Raadhuisplein 4, 4758 CA  STANDDAARBUITEN  4741 AM Hoeven 0165 – 31 32 22  tel. 0165 - 505510 06 – 53 20 36 61  reparaties - implantaten   nieuwe protheses

Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. de Bom E: info@boersmamontageonderhoud.nl  de meubelvriend www.boersmamontageonderhoud.nl  marijke meustraat 32, Verbouw/ onderhoud en renovatie,  Elektra , hang‐ en  Breda 076-5141601 sluitwerk , timmer‐ tegelwerk, vloeren, CV‐ leidingwerk 

Voor slimme vroege vogels...

HealingPraktijk

Dre Wit (‘t) goed

Roosendaal

reparaties witgoed producten Etten-Leur

centrum 0165 - 563778

Voorrijkosten in Etten-Leur € 15.00 buiten Etten-Leur € 20.00

Tel.: 06-50905037

GOOD MORNING FLIGHT

ma T/m VrIJ open Van 12-18 uur

Klusbedrijf Lenski

Voor al uw onderhoud en Verbouwingen Boek via internet!

www.adballon.nl

orenviering. CENTRA VOOR WONEN EN ZORG EN VERPLEEGHUIZEN Franciscus Ziekenhuis Zondag 3 juni 10.30u: voorganger dominee Johan Bruning m.m.v. Sursum Corda (Wernhout). De Bloemschevaert Zaterdag 2 juni 18.00u: voorganger pastor Corrie Hamers. De Brink-verpleeghuis Moerweide Zondag 3 juni 10.00u: voorganger pastor Ria Verheul. De Eglantier Vrijdag 1 juni geen kerkdienst. Heermastate Elke woensdag om 11.00 uur kerkdienst voor bewoners van de woonerven 4 en 5, om 14.00 uur voor de bewoners van de woonerven 1, 2 en 3 - voorganger pastor Jan Bruinsma. Kroevenhove Elke dinsdag om 14.00u: voorganger pastor Jan Bruinsma. De Weihoek Elke donderdag om 14.30u: voorganger pastor Jos Broekmans. Wiekendael Zondag 3 juni 10.30u: voorganger pastor Jos Broekmans m.m.v. Toine Nooijens. Wildenborch Geen kerkdienst. EVANGELISCHE GEMEENSCHAP ROOSENDAAL Levensschool, Benedendonk 1, Roosendaal, tel. 0165-556083, info@egr.nl.

ook voor onderhoud

Maak een ballonvaart... bestel nu!

alle auto merken Smoorstraat 1a, Roosendaal Tel. 0165 - 549860

www.adballon.nl 076 – 514 53 72

Molenwinkel DeVlaswiek Vlaswiek Molenwinkel De Vlasmarkt 1, 4691BH 4691BH Tholen, Tholen,www.molendeverwachtingtholen.nl www.molendeverwachtingtholen.nl Vlasmarkt 1,

lanceerteen eenaantal aantalbiologische biologischenieuwe nieuwe produkten: lanceert produkten: SpeltHoningwafels Honingwafelsgezoet gezoetmet meto.a. o.a. spelt rijststroop, Spelt spelt enen rijststroop, VolkorenMueslikoeken Mueslikoekengezoet gezoetmet met maismoutstroop, Volkoren maismoutstroop, Spelt Spelt Sesam Cookies met vijgensiroop en rijstmout, Sesam Cookies gezoet gezoet met vijgensiroop en rijstmout, RoRozijnenkoeken gezoet dadelsiroop, Natuurhoningzijnenkoeken gezoet met met dadelsiroop, Natuurhoningkoek koekfructosestroop, met fructosestroop, Gevulde Schuitjes amandel/abrimet Gevulde Schuitjes amandel/abrikoos koos gezoet met o.a. tarwestroop, & Cranberrystaafgezoet met o.a. tarwestroop, Appel &Appel Cranberrystaafjes gezoet met met appelsiroop.Tevens verkoopt De Vlaswiek nu jes gezoet appelsiroop.Tevens verkoopt De Vlaswiek ook:Lijnzaad, zadenmix met met pompoenpitten, pijnboompitten, krenten,pompoenpitten, nu ook: Lijnzaad, zadenmix pompoenpitten, pijnboompitten, krenten, pompoenpitsuikerparels, sesamzaad, zonnebloempitten, zemelen,bakkerszout, rolfondant wit en wit ten, suikerparels, sesamzaad, zonnebloempitten, zemelen, bakkerszout, rolfondant gekleurd, mixmix voor botercreme, 7 soorten bavarois en streekprodukten. en gekleurd, voor botercreme, 7 soorten bavarois en streekprodukten. De molenwinkel molenwinkel wordt De wordtsteeds steedskompleter, completer,graag graagtot totziens. ziens!

Direct de laagste prijs

Badkamer en toilet, timmerwerk, schilderwerk, stucwerk

Mobiel: 06 306 97 091

KERKELIJK NIEUWS PINKSTERGEMEENTE DE WIJNRANK Azaleastraat 1, Roosendaal. Voorganger Br. Rohoman 076-5018796. PAROCHIE DE ARK De Goede Herder Lindenburg 86; tel. 534372. Zondag 3 juni 11.30u Eucharistieviering m.m.v. Dameskoor. Voorgangers: Pastor J. Hoevenaars Pastor P. Versnel. Elke 2e dinsdag van de maand 14.00u Seniorenviering. Moeder Gods Pres. Kennedylaan 73; tel. 533786 Zaterdag 2 juni 17.00u Woord- en Communieviering met samenzang. Voorganger: Pastor P. Versnel. Zondag 3 juni 10.00u Eucharistieviering m.m.v. Herenkoor. Voorganger: Pastor J. Hoevenaars Pastor P. Versnel. Maria Hemelvaart Kerkplein 8; tel. 365394 Zaterdag 2 juni 19.00u Eucharistieviering m.m.v. Koorgroep Cadans. Voorgangers: Pastor J. Hoevenaars Pastor P. Versnel. Zondag 3 juni 09.30u Eucharistieviering 1e H. Communie. Voorgangers: Pastor J. v.d. Elzen Pastor E. Ettes. Steunpunt St. Franciscus Azurietdijk 91; tel. 533105. Elke 4e zondag van de maand 11.00u Woord- en Communieviering. Elke 3e dinsdag van de maand Seniorenviering. Tolbergse schuurkapel Damastberg 108; tel. 533786 (pastorie Moeder Gods). Elke 2e zondag van de maand Woord- en Communieviering. Elke laatste dinsdag van de maand Seni-

jobs@4works.nl

LENTEKRIEBELS?

Elise Dansschoenen

Te koop gevraagd

Interesse? Neem contact op met 4Works op telefoonnummer (0165) 331250 of mail je CV en motivatie naar:

Persoonlijke gesprekken en informatie: kantoor in de Levensschool. www.egr.nl Vrijdag 1 juni: Jeugd Alive. Een ontspannen samenzijn met jongeren vanaf 12 jaar. Muziek maken, chillen, lachen, spelelementen maar ook studie uit Gods Woord. Aanvang 19.45 uur. Vrijdag 1 juni op zaterdag 2 juni: Nacht van Gebed. Van vrijdag 1 juni 22.00 uur tot zaterdag 2 juni 6.00 uur zullen we bidden voor de vervolgde kerk. Zondag 3 juni: Een feestelijke Eredienst. Spreker: Martin Zeeman. Aanvang 10.00 uur. Er is opvang voor de allerkleinsten en zondagsscholen voor kinderen t/m 12 jaar. Er zal deze zondag extra aandacht worden besteedt aan de vervolgde kerk. Maandag 4 juni: Bidstond. Gezamenlijk bidden. U bent van harte welkom mee te komen bidden van 19.30-20.30 uur. Dinsdag 5 juni: Bijbelstudie 9.30 uur. Met elkaar leren hoe Gods Woord op ons leven vandaag de dag nog van toepassing is. PROTESTANTSE GEMEENTE Kruiskerk, St. Lucasplein. Elke zondag 10.00u. Voorgangers: ds. F.J. Timmers, ds. M. den Bakker. Kerkelijk werker: H. Broer. www.protestantsegemeenteroosendaal.nl EMMAÜSPAROCHIE Feest van de H. Drie-Eenheid. Thema: In wezen één. St. Josephkerk 1 juni 18.30u Eucharistieviering 2 juni 19.00u Eucharistieviering. Verkondiging: Pastor Cas van Beek. Gemengd

Direct de laagste

SINT ANNALAND | DBKEUKENS.NL

koor St. Joseph. Organist: mw. Angèle Oerlemans 3 juni 10.15u Woord-Communieviering. Gezinsviering: terugkomviering eerste communicanten. Verkondiging: pastor Cas van Beek. Kinderkoor De Sol-sleuteltjes o.l.v. mw. Carolien in ’t Veen. Organist: mw. Angèle Oerlemans 5 juni 9.00u Woord - communieviering 14.30u Rozenkransgebed. H. Hartklooster 1 juni 10.00u Eucharistieviering Eerste Vrijdag van de maand. Voorganger: Em. Pastor Jan van Oers. ONZE LIEVEVROUWE PAROCHIE Weekend 2/3 juni: H.Drie-Eenheid (Mt.28, 1620). Zaterdag 17.30u eucharistieviering, St. Janskoor. Voorganger: pastor J. v.d. Elzen. Zondag 10.00u eucharistieviering, St. Alfonsuskoor. Voorganger: pastor J. v.d. Elzen. Maandag Mariagaard Nieuwstraat 8.30u Eucharistieviering. Dinsdag Onze Lieve Vrouwekerk Kade 9.00u Eucharistieviering. Woensdag Mariagaard 8.30u Eucharistieviering Donderdag Onze Lieve Vrouwekerk 9.00u Eucharistieviering Vrijdag Mariagaard 8.30u Eucharistieviering ONZE LIEVE VROUW IN HET WOUD Zaterdag 2 juni Heerle: 17.00u eucharistieviering m.m.v. het Gertrudiskoor. In gemeenschapshuis De

Schalm! Voorganger pastor H. Grotaers. Moerstraten: 19.00u woord- en communiedienst m.m.v. gemengd koor. Voorganger pastor J. Houben. Zondag 3 juni Wouwse Plantage: 9.30u eucharistieviering. Voorganger pastor J. de Kort. Wouw: 11.00u eucharistieviering m.m.v. het Lambertuskoor. Voorganger pastor J. de Kort. Wouw: 20.00u meditatieviering. JEHOVAH’S GETUIGEN Koninkrijkszaal van Beethovenlaan 17, tel. 554055, b.g.g. tel. 569600. Gemeente Roosendaal-Centrum: Gemeentebijbelstudie/ Theocratische bediening school: donderdag 19.30u. Openbare lezing/Wachttorenstudie zaterdag 18.00u. Gemeente Roosendaal-Tolberg: Gemeentebijbelstudie/Theocratische bedieningschool dinsdag 19.30u. Openbare lezing/ Wachttorenstudie: zondag 10.00u. EVANGELIEGEMEENTE DE DEUR Kerkdiensten: zondag 11.00u en 18.00u, Best Western City Hotel the Goderië, Stationsplein 5a Roosendaal , tel. 06-46030695; www.dedeurroosendaal.come2me.nl GLORY ASSEMBLY ROOSENDAAL Zondag 14.00u en vrijdag 19.00u. Kruiskerk, St. Lukasplein 1, 4703 HX Roosendaal. Info: 0629103323; gloryassemblychurch@email.com; www.glohim.org


vacatures

Gom is al meer dan 40 jaar innovatief in het vakkundig schoonhouden van gebouwen. Of het nu gaat om kantoren, productielocaties, evenementengebouwen, zorginstellingen, onderwijsgebouwen of publieke ruimtes. Met onze ruim 7.000 goed opgeleide medewerkers en doordachte werkmethodieken weten we op elke locatie de kwaliteit van de werkzaamheden voortdurend op een hoog peil te houden. Gom is onderdeel van Facilicom

Schoonmakers die vooruitdenken

- opleidingen tot NMI registermediator - in-company trainingen - zakelijke en particuliere mediations

ERKEND MEDIATOR WORDEN?

Het Mediation Educatie Centrum (NMI erkend) leidt op voor het examen tot NMI registermediator. Meld u aan voor een gratis informatiebijeenkomst via onze website of bel 015 - 36 112 36. Volgende informatiebijeenkomsten (start 19.30 uur): Do 28 juni, WestCord Hotel Delft (naast IKEA) Do 30 aug, Hotel Trivium te Etten-Leur

Gom Schoonhouden is voor de vakantieperiode (week 27 tot en met week 33) op zoek naar enthousiaste

Invalkrachten voor de schoonmaak

Tel: 015 – 36 112 36

info@mediationeducatie.nl

www.mediationeducatie.nl

m/v

De werktijden zijn in overleg. Interesse? Wil je reageren op bovenstaande functie? Stuur een e-mail met duidelijk je gegevens, woonplaats en telefoonnummer naar reikelenboom@gom.nl.

De juiste mensen op de juiste plek

gevraagd:

Verzorger/ster Begeleider/ster Per 1 september ontstaat er op dinsdag en woensdag avond een vacature voor verzorging/ begeleiding van een gehandicapte jongen in de thuissituatie via PgB. Kandidaten met ervaring of studeren in de gehandicaptenzorg genieten de voorkeur. Leeftijd tot 30 jaar, en niet rokend. Tijden: 16.00 tot 20.30 uur. Invulling kan op 1 avond of beide avonden.

RESTAURANT

Dinte mond

Wij breiden ons keukenteam uit en zijn

Gezocht:

GevraaGd

Personeel

horeca medewerker en ervaring shoarma nummer: 06-53313372 of 06-20258074

voor al uw drukwerk in alle denkbare verschijningen

op zoek naar jou:

zelfstandig werkende

kok

m/v

KOM BIJ ONS!

Uiteraard behoort een rondleiding tot de mogelijkheden.

Openingstijden: ma 11.00 – 16.00 uur | di t/m zo: 11.00 uur – einde avond

Locatie : Borchwerf 20 Roosendaal

Markweg Zuid 1-4 | Heijningen | 0167 - 52 24 90

www.restaurantdintelmond.nl

www.werkenbijflowserve.com

Luisteren is een belevenis! Vrijwilligerswerk bij Sensoor ook! Word VRIJWILLIGER bij SENSOOR Breda. Sensoor is er dag en nacht voor een gesprek. Anoniem en vertrouwelijk.

Schoonmaakbedrijf Schoonmaakbedrijf drukkerij@vorsselmans.nl 5 9 9

Of neem contact op met; Ben Wienk, Recruiter van Flowserve M. 06 - 460 962 00

Sollicitatie per e-mail naar: info@restaurantdintelmond.nl

brabant of bel 076 - 521 84 50 voor een informatiepakket.

0 7 6

www.werkenbijflowserve-roosendaal.nl

Minimaal 32 uur per week en bij voorkeur met werkervaring.

Voor informatie en aanmelden kijk op www.sensoor.nl/

t e l

Voor meer informatie kijk op:

en 4e jaars leerling

Wij zoeken vrijwilligers voor aan de telefoon of chat.

z u n d e rt

ZOEKT COLLEGA’S Project Manager - Meewerkend Voorman EMA Inventory & Planning Analyst CNC operators (3-ploegendienst)

Informatie of reactie: tel: 06-22160897 (Steenbergen)

Een vrouwelijk persoon die ons met de hondjes kan helpen. Wij zoeken een vrolijke, vriendelijke dame met inzicht, die flexibel is, en vooral liefde voor hondjes heeft. Ervaring met hondjes is een pré. Spreekt je dit aan? Dan is een belletje welkom 06 15 84 09 92

FLOWSERVE

8 1 1 1

is opiszoek naarnaar een een: fulltime: op zoek

GLAZENWASSER

BrabantWerkt.nl Ervaring is een pré, niet noodzakelijk bereikt Meer info / interesse ! maandelijks Tel: 0165-540683 (tijdens kantooruren) 35.000 www.jobprocleaning.nl kandidaten info@jobprocleaning.nl

Experience in Motion

Middag voor kinderen bij Tongerlopleingeluiden ROOSENDAAL - De zomer is gestart op het cultuurplein van Roosendaal. Komende zaterdag staan optredens voor en door kinderen én de kinderboekenmarkt op het programma. En we kijken alvast vooruit naar 30 juni: openluchtbioscoop met The Artist in de Tongerlotuin. Kinderboekenmarkt Vanaf 10.00u tot 16.00u is er weer een kinderboekenmarkt op het plein, georganiseerd door de Stichting Lichtzinnig. Voor de kinderen worden er allerlei activiteiten georganiseerd, zoals een voorleeswedstrijd. Meer informatie over de kinderboekenmarkt op www. lichtzinnig.org The Rainbows Ze zijn dé dans- en twirlgroep van Roosendaal: The Rainbows. Ze draaien al jaren mee in de top van Nederland en Europa. Een ervaren docententeam begeleid de jongens en meiden om dans,

flexibiliteit, coördinatie en natuurlijk ritme samen te laten smelten tot twirling. Met een swingende beat laten ze Tongerloplein op z’n grondvesten trillen. Ook dit voorjaar hebben ze op het WK in Zwitserland bewezen bij de top te horen. Kinder-jongerentoneel Kijoto is 8 jaar geleden opgericht vanuit Buurtwerk Wouw. Het is een toneelgroep voor kinderen in de leeftijd van 9 t/m 15 jaar. De kinderen leren alle vormen van toneel en 1 keer per jaar wordt een musical opgevoerd met zang, dans en spel. De repetities bestaan behalve uit het oefenen voor de musical ook uit veel improvisatie en spelletjes. Ook het decor wordt door de kinderen en vrijwilligers gemaakt. Tijdens de Tongerlopleingeluiden brengen ze een compilatie uit de musical Sprookjeshutspot. Openluchtbioscoop Op 30 juni sluiten we het eerste ge-

deelte van de Tongerlopleingeluiden af met een avondgeluid. In de Tongerlotuin organiseren we een openluchtbioscoopvoorstelling met de film The Artist, winnaar van 5 oscars. Omdat de Tongerlotuin een beperkte capaciteit heeft werken we met kaartverkoop en deze kunnen besteld worden aan de theaterkassa of via www.dekringroosendaal.nl. De moeite waard om een kijkje te nemen! Iedereen is welkom op zaterdag 2 juni om 14.30u bij de Tongerlopleingeluiden met de deze middag speciaal voor en door kinderen. Tongerlopleingeluiden, zowel lokaal als regionaal sterk verankerd in de regio, biedt het komende zomerseizoen weer een gevarieerd programma. Wil je weten wie er optreden, kijk voor het hele zomerprogramma op www.tongerlopleingeluiden.nl Tongerlopleingeluiden: iedere zaterdagmiddag om 14.30u een ander optreden-met-geluid op het cultuurplein in Roosendaal.


 

   





   





    

 

 

  

 

  

    







 

     









 





  

   

 

 

    

 

 

 

  

 









    



 Bergen op Zoom, De Vey, Vogelaar 29 • Bergen op Zoom, Piusplein, Piusplein 20-25 • Roosendaal, Laureijsen, Lindenburg 2 • Halsteren, Diepeveen, Vogelenzang 95 

  





DR_20120530  

Geen grootschalige, maar kleinschalige huisvesting THUIS IN DE REGIO IS ER WEER! ZATERDAG 2, 9, 16, 23 EN 30 JUNI div. smaken ROOSENDAAL – E...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you