Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

M I D D E L B U R G S E

&

O P L AG E :

V E E R S E

29 MEI 2013 WEEK 22

Uitgeverij

32.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

DRUKTE VAN JEWELSTE IN HET POLDERHUIS

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

I SPORT

Volg ons via twitter: @M_burgseBode

Te l .

076

599

8 111

I

480.000

www.internetbode.nl

KERKELIJK NIEUWS

VACATURES

COMMISSARIS VAN DE KONING BEZOEKT VEERE

Restauratie van muur Kousteensedijk

Derde editie Statues Festival in Domburg

MIDDELBURG - De restauratie van de kademuur aan de Kousteensedijk begint in juni. Het deel tussen de Sint Jansbrug en het natuurstenen sluisje aan de kant van de entree van de rechtbank wordt de komende maanden aangepakt. Vorige week is de aannemer al begonnen met het inrichten van de bouwplaats. Uit onderzoek is gebleken dat de houten fundering van de muur in slechte staat is. Om daar wat aan te doen worden er damwanden geplaatst, wordt de fundering bloot gelegd, het hout vervangen door een betonnen constructie waarna de muren worden hersteld. Als alles mee zit, zijn de werkzaamheden in december van dit jaar klaar.

DOMBURG - De derde editie van het Domburg Statues Festival vindt zaterdag plaats tussen 13.30 uur en 17.30 uur. Twintig levende standbeelden zijn dan in het centrum van de badplaats te bewonderen. De organisatie werkt samen met het World Statues Festival in Arnhem. Domburg moet een soort voorronde worden van dat grote evenement. Zaterdag doen voor het eerst ook amateurs mee en er is ruimte voor een act van kinderen van basisschool De Golfslag. Zij hebben workshops gevolgd over levende standbeelden. De opening van het festival wordt verzorgd door wethouder René Molenaar om 13.30 uur op ‘t Groentje. Meer: www.domburgstatues.nl.

Volendam komt deze zomer naar Domburg

Gratis wifi in centra gemeente Middelburg

DOMBURG - Volendam komt naar Domburg. De zomertentoonstelling van het Marie Tak van Poortvliet Museum is gewijd aan ‘kunstenaarsdorp Volendam’, zoals ze het omschrijft in de aankondiging. ‘Naast het toerisme heeft Volendam ook een kunstenaarsverleden’. Vanwege de overeenkomsten tussen de dorpen heeft het Marie Tak de expositie op poten gezet. Er is onder meer werk te zien van internationale kunstenaars die Volendam hebben bezocht en dat in hun werk hebben vastgelegd. ‘Artist komt binne’ wordt zaterdag 8 juni geopend door burgemeester Willem van Beek van de gemeente Volendam-Edam. De expositie is te zien tot en met 10 november.

MIDDELBURG - In wijkcentrum ‘t Palet in Middelburg heeft burgemeester Harald Bergmann donderdag het gratis wifinetwerk in gemeentelijke welzijnscentra en jongerencentra gelanceerd. Het gratis draadloze internet is sinds kort beschikbaar, na vragen van gebruikers van de centra en bewoners van de wijken. Het gebruik is kosteloos. Wifi is beschikbaar in ’t Getij, De Branding in de Stromenwijk, De Poort in Klarenbeek, jongerencentrum The Basement in Dauwendaele, Dorpshuis Nieuw- en Sint Joosland, Ontmoetingscentrum Dauwendaele, ’t Palet, Skatepark Meker, Hof van Buuren Oranjelaan en Dorpshuis Sint Laurens.

Telussa en Eikenhout bij Zeelandia M’burg MIDDELBURG - Paul Telussa en Daan Eikenhout zijn vanaf volgend seizoen het nieuwe trainersduo van het naar de tweede klasse op zondag gepromoveerde Zeelandia Middelburg. De trainers hebben een contract getekend voor de duur van één seizoen. “We hebben een zeer jong team met veel eigen jongens die afgelopen seizoen een prima prestatie op de mat hebben gelegd. Zij hebben nu de kans om hun talent te laten zien in de tweede klasse”, zegt bestuurslid Marc Volleman. Telussa heeft tal van clubs getraind. Eikenhout is nu oefenmeester van de A1. Hij gaat dit jaar de cursus TC2 volgen. Bedoeling is dat hij op termijn hoofdtrainer wordt.

Zonnepanelen op dak gemeentehuis DOMBURG - De gemeente Veere heeft de opdracht om zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis in Domburg te plaatsen, gegund aan de Saman Groep in Zierikzee. Daarmee is zo’n 155.000 euro gemoeid. De kosten dekt Veere voor het grootste deel met 100.000 euro uit een speciale voorziening voor energiebesparende investeringen en de lagere energiekosten door de panelen op het dak. Volgens het college ligt het rendement van de zonnepanelen rond de 90 procent, goed voor een besparing per jaar van zo’n 9500 euro. De plaatsing is een speerpunt in het duurzaamheidsplan van Veere en past in het streven om in 2030 energieneutraal te zijn.

MIDDELBURG – Op de Markt in Middelburg heeft zaterdag het eerste Fietsfestival Middelburg plaatsgevonden. Het idee voor het groots opgezette evenement kwam voort uit het Europese project Bike Friendly Cities. Vrijwel alle facetten van het fietsen kwamen zaterdag aan bod. Zo waren er stands van fietsenmakers, demonstraties van BMX-rijders, een Dikke Banden Race en er de zogenaamde Holland Sport-fietsbaan was in Middelburg. FOTO ANNET EEKMAN

Conclusies onderzoek raadscommissie naar financiën en overdracht schouwburg

Raad voor voldongen feiten gesteld MIDDELBURG - De slechte financiële positie van de Stichting Stadsschouwburg Middelburg (SSM) en Theater Exploitatie Zeeland (TEZ) heeft niet altijd de aandacht van de gemeenteraad gehad die het verdiende en tijdens de onderhandelingen over de verkoop van de schouwburg aan Frans Lievens in 2011 werden de raadsleden te vaak voor voldongen feiten gesteld. Dat zijn de belangrijkste conclusies in het rapport over de overdracht van de exploitatie stadsschouwburg. DOOR EUGÈNE DE KOK Het onderzoek is uitgevoerd door een commissie van gemeenteraadsleden. Het was voor het eerst dat zoiets gebeurde in Middelburg. Donderdag overhandigde commissievoorzitter Marc Overbeeke van de SGP het eindrapport aan burgemeester (en voorzitter van de raad) Harald Bergmann. Het raadsonderzoek werd ingesteld toen bleek dat de gemeente Middelburg bij de overdracht van de schouwburg aan Frans Lievens in 2011 nog 787.000 euro moest betalen in het kader van de vereffening van SSM/TEZ. De commissie bekeek onder meer alle documenten, interviewde betrokkenen en praatte met de ambtenaren. Ze neemt in het document geen blad voor de mond: lang niet alles ging goed in de opmaat naar de overdracht. Zo was de controle op SSM/TEZ onder de maat. Vaak genoeg kwamen er signalen binnen bij het college van burgemeester en wethouders dat het op financieel gebied niet pluis was. ‘Het was geboden geweest dat het college actiever had gestuurd op meer-

jareninzicht in geboekte en te voorziene resultaten’, schrijft de commissie. Dat gebeurde onvoldoende, terwijl daar wel mogelijkheden voor waren. Volgens de commissieleden kwam dat vooral omdat de aandacht uit ging naar het nieuwe theater. ‘Dat heeft ertoe bijgedragen dat ambtenaren, bestuurders en politici minder aandacht hadden voor de bestaande subsidierelatie met de SSM/TEZ’. Een ander groot aandachtspunt in het onderzoek is de aanloop naar en uiteindelijke overdracht van de schouwburg aan Frans Lievens. Er werd door het college op een gegeven moment een koppeling gemaakt tussen de financiële positie van SSM/TEZ en de exploitaties van het nieuwe theater en de Music Hall op ZEP. Alleen die koppeling bood volgens het bestuur uitzicht op een oplossing, die op alle terreinen gunstig zou zijn. Dat er daardoor ruim 780.000 euro aan vereffeningskosten zou moeten worden betaald was van ‘relatief beperkt belang voor het college’. De betrokkenheid van de raad was in die periode beperkt, volgens de commis-

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS...

sie. Toen ze het eenmaal hoorde, was er geen tijd meer voor alternatieve oplossingen. ‘De raad is voor voldongen feiten gesteld’. Toch gaan de politici niet vrijuit. Volgens de commissie hadden ze de signalen over problemen kunnen oppikken en er iets mee moeten doen. Dat mag voortaan niet meer gebeuren. Daarom wijst de commissie ook op de open einden die er nog zijn. Zo is er bijvoorbeeld nog geen exploitatieovereenkomst tussen de gemeente en Schouwburg Middelburg BV van Lievens. De commissie zegt dat de raad van alles wat nog niet is geregeld een lijst moet opvragen, zodat ze actie kan ondernemen. In een eerste reactie liet het college vrijdag weten blij te zijn met het onderzoek. ‘Terugkijkend valt op dat er heel veel speelde in een hele korte tijd … Uit het rapport valt op te maken dat het niet goed ging bij TEZ. Dat het dringend was dat we maatregelen namen. Met de kennis van nu ben ik blij dat we niet meer in zo’n situatie zitten en goede afspraken hebben gemaakt met Lievens’, zegt wethouder Ed de Graaf in die reactie.

MIDDELBURG - Voetbalclub Dauwendaele speelt vrijdag 31 mei tegen Feyenoord A1. Het duel is het hoogtepunt van de viering van het 40-jarig jubileum van de club uit Middelburg. De Rotterdamse jeugdploeg werd dit seizoen landskampioen bij de Ajunioren. In het verleden zijn veel talenten uit het team doorgestroomd naar het eerste elftal. Dauwendaele werd dit seizoen vijfde in de tweede klasse van het zaterdagvoetbal. De wedstrijd op sportpark De Kruitmolen begint om 19.15 uur. De kassa’s zijn vanaf 18.00 uur open. Toegangskaarten kosten zes euro. In de voorverkoop, op dinsdag- en donderdagavond en op zaterdag in het clubhuis, zijn ze vijf euro.

VANDAAG IN DE BODE

www.rolluikgigantzeeland.nl Bereken online uw prijs Geen aanbetaling

15-jarig jubileum ZANGSCHEMA’S welk koor treedt waar op?

Voordeligste van Nederland

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Dauwendaele in duel met Feyenoord A1

Kloosterpoort 19 Kapelle 0113-330333

INFORMATIE Alles over de koren die optreden

www.middelburgvolkoren.nl


ONTDEK DE MEERWAARDE VAN KUNSTSTOF KOZIJNEN/DEUREN!

! d n a l e e Z n i Uniek KIES VOOR KUNSTSTOF: < < <  <"!

MIS DIT NIET !

ER P U S NS! KA

< <  

Kunststof Kontakt Dag 1 dag unieke bouwbeurs voor de particulier!

Zat. 1 juni

Neem maat/o fferte c ollegaâ&#x20AC;&#x2122;s Spektakeldag van 10.00-15.00 uur mee! A Welkom namens de fabrikant!

9%21)7

);3)/()67%2(9%2 "!# ! 30-7-))85)5/

13267)569%2

)2-2&5)/)5;%08

#

/8267673*/3;-.2)2

$0)5)2,3).)/%2

= 

+5%7-61))2)1)2

-2&5)/)2

3)1)))2:-2

);3)/()67%2(

CT P RIJIE ZEN!-

i.s.m. dĂŠ fabrikant van kunststof kozijnen!

<);3)/()67%2(1)7 /3;-.25)4%5%7-) <);3)/()67%2(1)7 +0%6-2033(1%/)2 <);3)/()67%2(9%2 !:%%5&35++%5%27-)

Bezoek de stands en geniet van hapjes/drankjes/koffie! ))02)1)2()67%2(,38()5(6;-.23%

")9)5037)2))2'3140)7)()85-2'040%%76)2 );3)/()327%/7%+)2:-2(-7133-)/%(3

Waar?  03367)543357

Wanneer? #  885

Voor wie? !335)0/) 4357)1322))

GRATIS VOORDEUR MET SIERBESLAG!

:::%%;)720< 


ACTUALITEIT

Stimuleringsprijs van 10.000 euro voor Dijk- en Oorlogsmuseum in Westkapelle

Museum Het Polderhuis schenkt het leven aan een Guusje WESTKAPELLE - In het Dijk- en Oorlogsmuseum Het Polderhuis in Westkapelle was het afgelopen zaterdag een drukte van jewelste. Het WAK ging officieel van start in de gemeente Veere, het startsein voor de jaarlijkse week van de Anjercollecte klonk en door het Prins Bernhard Cultuurfonds werd een cheque van 10.000 euro overhandigd aan Ada van Hoof van Het Polderhuis, die vervolgens bekend maakte dat er een Guusje was geboren. DOOR BO VAN SCHEYEN De ontmoetingsruimte van het museum was vol met betrokken dorpsbewoners, vrijwilligers en hoogwaardigheidsbekleders. Han Polman, de nieuwe commissaris van de Koning was vorige week voor de tweede keer in Westkapelle. Zaterdag in zijn rol als voorzitter van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het Polderhuis heeft de stimuleringsprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds van 10.000 euro in de wacht gesleept. “Het is voor mij een eer om als voorzitter van een private instelling als het Prins Bernhard Cultuurfonds deze mooie cheque hier in Westkapelle te mogen overhandigen”, zei Polman in zijn toespraak. “Hier in het Polderhuis wordt meer gedaan dan alleen maar de verhalen vertellen over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Dertien jaar geleden is dit museum uit het niets ontstaan en ondertussen zijn er 165 vrijwilligers bij betrokken en biedt de plek meer dan alleen een ontmoetingsplek. Er is een heuse spin-off ontstaan op cultureel en educatief gebied met enorm veel activiteiten, vooral ook voor kinderen. Het museum is niet meer weg te denken uit deze samenleving.” De keuze om het bedrag aan het Polder-

huis te schenken is volgens Polman toe te schrijven aan de enorme inzet van iedereen en omdat de organisatie er alles aan doet de eigen broek op te houden. “Het is een kroon op het vele werk, maar laat het vooral ook een vliegwiel worden voor nog meer educatieve activiteiten en ervaar het als een groot compliment en een hart onder de riem.” Activiteitenspel Ada van Hoof was zichtbaar geraakt door de warme woorden. Ze nam de gelegenheid te baat om haar nieuwste creatie onder de aandacht te brengen: ‘Guusje’, een activiteitenspel dat jonge bezoekers wegwijs maakt in het museum.

‘Het staat symbool voor plezier’ “We zijn allemaal kind geweest en allemaal unieke mensen geworden. We komen overal ergens vandaan en we dragen allemaal een stukje verleden met ons mee. Dat stukje verleden laat zien wie we zijn. Om nog meer kinderen te vertellen over onze geschiedenis gaan we onze educatieve activiteiten uitbreiden. Er is vandaag

Han Polman laat de cheque zien van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Ada van Hoof (midden) zei enorm blij te zijn met de klop op de schouder. FOTO BO VAN SCHEYEN

een Guusje geboren.” In Westkapelle wordt een kind vaak een guusje genoemd. De naam Guusje kan zowel voor een jongetje als voor een meisje worden gebruikt. “We zijn allemaal een Guusje geweest. Ik heb Guusje bedacht

om educatie makkelijker te kunnen koppelen aan cultuur. Het is een kindje dat symbool staat voor veel plezier en voor spelenderwijs leren over onze geschiedenis.” Van Hoof is trots op haar Guusje en als dank voor de cheque schonk zij Polman

het Wasschappels dialectleesplankje in de vorm van een placemat. “We zijn erg blij met deze prachtige klop op de schouder.” Om de dag van extra fundament te voorzien, verzorgde de Westkappelse heiploeg een originele heidemonstratie.

Taptoe Zeeland op s portvelden aan Irislaan

Vlissingen opnieuw gastheer van top van muziekkorpsen VLISSINGEN - Liefhebbers van korpsmuziek kunnen zaterdag hun hart ophalen in Vlissingen. Op de sportvelden DOOR EUGÈNE DE KOK aan de Irislaan vindt dan weer de Taptoe Zeeland plaats. ‘s Avonds staan er enkele gerenommeerde korpsen uit heel Nederland op het programma, ‘s middags vindt het Open Nederlands Kampioenschap voor jeugdkorpsen De organisatie belooft ‘een uniek schouwspel door de top van de Nederlandse plaats.

showbands’. De Taptoe Zeeland begint om 20.00 uur op de sportvelden aan de Irislaan in Vlissingen. Van een aantal deelnemers zijn premières van nieuwe shows te zien die ze uitvoeren op het prestigieuze Wereld Muziek Concours in Kerkrade in juli. Zo brengt de Show Marching and Concertband Floraband uit Rijnsburg ‘Double O Seven Band On A Mission’ ten gehore. ‘Eén en al perfectie met een prachtige choreografie en fantastische sound’, belooft de Vlissingse organisatie.

‘Een en al perfectie’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO DVS

www.internetbode.nl

DVS uit Katwijk is één van de grote namen op de Taptoe Zeeland.

Juliana’s Drum and Bugle Corps Middelburg en de Deltaband uit Vlissingen ontbreken als lokale favorieten niet op het programma. De eerste heeft de afgelopen jaren drie keer in het Nederlands DCN Kampioenschap gestaan. De Middelburgers hebben een nieuwe show gemaakt over de legendarische wetenschapper en kunstenaar Leonardo da Vinci: ‘Leonardo’s Legacy’. Overigens presenteert ook The Drumline van het Juliana’s Drum and Bugle Corps zich tijdens de Vlissingse taptoe. Verder staat de Deltaband uit Vlissingen op het affiche. Zij presenteren ‘een grootse show voor eigen publiek’. De Marchinband van DVS uit Katwijk is één van de toppers tijdens deze aflevering

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

van het evenement. De Katwijkers brengen hun ‘Musical Show’ ten gehore. Daarnaast voeren ze de première op van ‘Rhapsody in Green’, een show waarmee ze naar Kerkrade gaan. Vier jaar geleden won DVS het het concours in de Limburgse stad. Mars- en showwedstrijden In de middaguren zijn de sportvelden traditioneel van en voor de jeugdkorpsen. Zij strijden dan om het Open Nederlands Kampioenschap. Om 12.00 uur zijn er eerst marswedstrijden met Jong Excelsior Delft, Jeugd Deltaband Vlissingen, Jeugdband Adest Musica Sassenheim, Jong Floraband Rijnsburg, Jong Oranje IJsselmuiden en de kampioen van 2012: de junioren van DVS Katwijk. Om 14.15 uur staan de wedstrijden voor showkorpsen op het programma. De Jeugdband St. Sebastianus Gendt, Jeugdkorps Wilhelmina Sleeuwijk, Jeugd Deltaband Vlissingen, Jong D.A.P. Apeldoorn, Jong Jubal Zwolle, Junior Drumcorps Johan Friso uit Middelburg, Jong Kamper Trompetterkorps Kampen, Christelijke Muziek- en Showband Bernhard Amersfoort, Jeugdshowband Irene Ede en de junioren van DVS uit Katwijk doen mee. De winnaar van deze titelstrijd mag ‘s avonds een optreden geven tijdens de Taptoe Zeeland. Het Open Nederlands Kampioenschap duurt van 12.00 uur tot het einde van de middag. Toegang is 7,50 euro. ´s Avonds begint het spektakel om 20.00 uur. De entreeprijs is dan vijf euro. Meer informatie: www.nationaaljeugdfestival.nl.

Volg ons op Twitter: @M_burgseBode. @VlissingseBode.


G OUD IS G â&#x201A;ŹLD W W W. G O U D I S G E L D . N L

â&#x201A;Ź 35,- M GRvAan R E P p basis o

G

RX ÂżMQJ

Uw oude gouden sieraden zijn nog steeds geld waard Misschien heeft u ook wel een doosje met oude sieraden in de kast; ze zijn uit de mode of het zijn erfstukken die u zelf niet draagt, maar die u wel dierbaar zijn, waardoor u niet goed weet wat u ermee aan moet. Wij taxeren en analyseren uw kostbaarheden. Goud en zilver, maar ook diamanten, gouden tanden, munten en EHVWHN /RRSW X HHQV ELQQHQ GH NRIÂżH VWDDW NODDU YRRU HHQLHGHU GLH van onze diensten gebruik wil maken.

Twijfelt u niet! Uw doosje met oude sieraden kan uw welverdiende vakantie zijn. Het kan zomaar in uw lade liggen!

Wij betalen u direct contant de hoogst mogelijke dagprijs. * Prijs is afhankelijk van de dagkoers. * Legitimatie verplicht. * Min. leeftijd 18 jaar. * Parkeergeld wordt vergoed bij verkoop

OPENINGSTIJDEN: Ma. 13.00 - 17.00 uur, Di. t/m Za. 10.00 - 17.00 uur, Koopzondagen 13.00 - 17.00 uur

Middelburgse Goudbank

Varkensmarkt 4, 4331 LA Middelburg Tel. (0118) 85 10 66 Ook op koopzondagen geopend!

Voor professionals in bouw en afbouw Ruime openingstijden Alles op voorraad of snel leverbaar

U kunt op do en vrij, de gehe le maand juni bi j ons terecht om GRATIS - uw edelstenen te laten controleren of zetwerk - Conditie van uw zetting - Reparaties

Professionele kwaliteit tegen scherpe prijzen De betrokken en deskundige bouwpartner om de hoek

BPG, DĂ Ă R BOUW JE MEE! STADSAMBACHTSWEG 4 | 4332 SE MIDDELBURG | T: 0118 633511

www.bpgvanwesten.nl

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

VAKKRACHTEN ZIJN STRAKS KEIHARD NODIG!

BOZ WORDT #068.&/4&/

RIH Omega: als beste uit de test van de Consumentenbond! Beste e-bike verkrijgbaar bij Piet Voskamp Ben je 16 jaar en heb je jouw VMBO diploma (bijna) op zak, dan hebben wij een schitterende toekomstkans voor jou! Wij bieden diverse banen mÊt opleiding in de bouw-, hout- en schildersector met goede carrièremogelijkheden.

De RIH Omega is een hoogwaardige elektrisch ondersteunde fiets die aanschakelt wanneer u de fiets pakt en uitschakelt indien er 2 minuten geen activiteit plaats vindt. De kleine en lichte motor in het voorwiel heeft een bijzonder comfortabele en gelijkmatige ondersteuning.

t(PFT#PVXPQMFJEJOH;FFMBOE*OEVTUSJFTUSBBUt7MJTTJOHFO4DBMEB&EJTPOXFHB

XXXCPVXPQMFJEJOH[VJEXFTUOMtJOGP!TBNFOXFSLJOHTWFSCBOEOM XXXTDBMEBOMtJOGP!UFDIOJFLEFTJHOOM

Stationsstraat 52 - Middelburg - T 0118 - 613187 - E info@pietvoskamp.nl www.pietvoskamp.nl


ACTUALITEIT

Commissaris van de koning maakt kennis met gemeente

Column

Han Polman onder de indruk van Veerse burgerkracht

Addo Sprangers

Gokje Ik moet toegeven: aan creativiteit ontbreekt het onze overheid niet. Deze keer heeft zij haar pijlen op de gokwereld gericht, al doet zij dat op zeer doorzichtige wijze. Het kabinet besliste vorig jaar namelijk dat het kansspelen zogezegd ‘niet meer als kerntaak van de overheid ziet’ en dat Holland Casino daarom in de verkoop gaat. Mooi gezegd, maar de waarheid is natuurlijk dat de legale casino’s geen ene mallemoer meer opleveren. De steeds kleinere groep mensen die er komt geeft namelijk steeds minder uit. Gelukkig is er tegenwoordig zoiets als het online gokken. Met het aanbieden van online gokspelletjes, bingo en poker kan op termijn een nieuwe zilvervloot aan de horizon worden begroet, zo is de verwachting. Daartoe moeten eerst nog wel een paar plooien worden gladgestreken. Om te beginnen zal de wet moeten worden aangepast. Dat is de laatste vijftig jaar niet meer gebeurd, waardoor online gokken volgens de wet hier dus eigenlijk nog niet bestaat. Maar goed, daar is best een mouw aan te passen. Lastiger was het beantwoorden van de vraag wat te doen met alle gokverslaafden die zich straks van achter hun computer met steeds nerveuzer muisgeklik te gronde richten. Zij zijn echter nu al gewaarschuwd. Maken ze het in de online wereld te bont met hun gokgedrag, dan belanden ze resoluut in een landelijk register van spelers met verslavingsproblemen. Op dat moment kom je als gokverslaafde pas echt diep in de shit te zitten. Mensen die in het landelijk register zijn opgenomen kunnen namelijk minstens zes maanden niet meer gokken via internet. Ook wordt hen de toegang tot casino’s en gokhallen ontzegd. Als dat niet afschrikt, weet ik het ook niet meer. Sterker nog: hier is een heus succesverhaal in de maak. Stadionverboden hebben er immers ook toe geleid dat er tegenwoordig in geen velden of wegen nog een voetbalhooligan te bekennen is, terwijl seksverslaafden na vruchteloze pogingen hun bezoek aan erkende bordelen ook met gebogen hoofd hebben afgezworen. En dan heb ik het nog niet eens over de alcoholverslaafden die, ontmoedigd door de effectieve anti-alcoholcampagnes van de overheid, niet eens meer in de buurt van slijterij of supermarkt durven te komen en hun illegale zuipketen schuldbewust hebben gesloten. Het online gokken is straks volledig onder controle. Toch? ’t Is maar een gok, maar ik vrees dat het allemaal niet gaat werken.

Colofon Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Middelburgse Bode M_burgse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Marielja de Geus, Sjoukje van der Zee Acquisitie Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 13.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 11.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 22 De oplossing van deze puzzel is in week 23 te vinden op www.internetbode.nl

ZOUTELANDE - Commissaris van de koning Han Polman maakte woensdag kennis met de gemeente Veere. Centraal bij het bezoek stond burgerkracht, de initiatieven die burgers en ondernemers op eigen kracht ontplooien. Zo nam Polman een kijkje in Domburg, waar vrijwilligers al jaren de Schildersweek organiseren. “Dat is inmiddels een internationaal vermaarde week, waarvoor kunstenaars in de rij staan”, stelde de commissaris. Hij zei genoten te hebben van het bezoek. “Het is ontzettend mooi om te zien wat mensen in Veere allemaal zelf doen, omdat ze ergens een passie voor hebben.”

Commissaris van de koning Han Polman, Lein Lievense van de Kustmarathon, wethouder René Molenaar, burgemeester Rob van der Zwaag en de wethouders Jaap Melse en Chris Maas (vlnr) op de dijk bij Zoutelande.

DOOR BRITTA JANSSEN Veere gaf de kennismaking dit thema mee, omdat ‘Burgerkracht: minder overheid en meer samenleving’ onderdeel is van het DNA van de gemeente. “Het samenspel tussen bevolking, bedrijfsleven en overheid is belangrijk. En mensen voelen zich er happy bij”, stelde burgemeester Rob van der Zwaag. “Die boodschap is goed overgekomen”, zei Polman. Hij was onder de indruk van wat hij gezien heeft bij de KNRM-post (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) in Westkapelle. “Deze vrijwilligers zorgen voor een kwalitatief hoog niveau van veiligheid, uit liefde voor Veere en de zee.” De kustkwaliteit in zijn geheel roemde de commissaris van de koning ook. “Die is uniek in Nederland.” Daarmee doelde hij erop dat de vrijwilligers van Stichting Strandexploitatie Walcheren zich met veel verschillende onderdelen van het kustbeheer bezig houden. “Dat heeft er denk ik ook toe geleid dat de Veerse stranden weer een Blauwe Vlag hebben gekregen.” Dit is een milieukeurmerk voor stranden en jachthavens.

rathonloper op de boulevard, vertelde grondlegger Lein Lievense van de Kustmarathon over het ontstaan van dit Zeeuwse sportevenement dat ook door vrijwilligers gedragen wordt. “De marathon is begonnen als grapje”, aldus Lievense. De Zoutelandenaar had al ervaring met het organiseren van onder meer zwemtochten en triatlons toen het idee voor een marathon ontstond. “We regelden een emmer water en een tros

Samenwerken Polman wil zich er onder meer sterk voor maken dat er zoveel mogelijk mensen samenwerken in en met Zeeland. Op dat vlak zag hij ook positieve zaken in Veere. “Hoe er wordt samengewerkt op het gebied van onderwijs vind ik een voorbeeld. Hier slaan het bijzonder en regulier onderwijs de handen ineen, in plaats van met elkaar te concurreren.”

COMPLEET INCL. VAATWASSER

€ 5890 KIJK SNEL OP WWW.DBKEUKENS.NL

SINT ANNALAND

Bananen In Zoutelande, bij het beeld van de ma-

bananen en hoopten op 75 deelnemers”, blikte Lievense lachend terug. “Maar er wilden 350 mensen meedoen, dus we hadden meteen een probleem.” Vergunningen, veiligheid, er kwam veel op de organisatie af. En de animo bleef ook groeien. “Het tweede jaar hadden we 650 deelnemers, het derde jaar duizend en het ging maar door. Afgelopen jaar waren het er 7500. De gemeentelijke en juridische problemen zijn we gelukkig te boven gekomen.” Inmiddels is er ook een wandel- en mountainbikevariant en een Ladies Run. “De marathon in Rotterdam is natuurlijk ook prachtig, maar de Kustmarathon heeft iets dat andere niet hebben”, vond Lievense. “En het is allemaal vrijwilligerswerk en we hoeven geen winst te maken.” Polman stelde dat het sportevenement voor de hele provincie betekenis heeft. “Ook deze vrijwilligers zetten zich in vanwege hun passie.”

GOES

WWW.DBKEUKENS.NL

Inspectie Veiligheid en Justitie onderzocht Nederlandse veiligheidsregio’s

Veiligheidsregio moet beter MIDDELBURG - Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) en de andere 24 veiligheidsregio’s voldoen meer, maar nog niet genoeg aan de wettelijke eisen op het gebied van rampenbestrijding en crisisbeheersing. Dat staat in het rapport ‘Staat van de Rampenbestrijding’ van de Inspectie Veiligheid en Justitie. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie stelt dat de organisaties snel moeten verbeteren, onder meer op het gebied van alarmering, opschaling, oefening en informatiemanagement. DOOR BRITTA JANSSEN

© www.sudokusite.eu

Verbeteringen zijn volgens de inspectie vooral zichtbaar in het opstellen van de verplichte plannen en bij het realiseren van organisatie-eisen. ‘Maar de groei in het voldoen aan prestatie-eisen, zoals bijvoorbeeld het alarmeren en opschalen en het informatiemanagement, is sinds 2010 zeer beperkt’, valt in het onderzoek te lezen. Slechts twee veiligheidsregio’s - Zeeland hoort hier niet bij - voldoen aan de jaarlijkse verplichting een systeemoefening te organiseren waarmee de slagkracht van de totale organisatie kan worden vastgesteld. Ook de continuïteit moet beter geregeld worden, blijkt uit het rapport. De rampenbestrijdingsorganisatie moet onafgebroken functioneren, ook bij bijvoorbeeld stroom- of communicatie-uitval. PAGINA 5

Zeeland Over de Veiligheidsregio Zeeland zegt de inspectie dat haar beleidsplan niet aan alle wettelijke eisen voldoet. ‘Het multidisciplinair oefenbeleidsplan ontbreekt.’ Bij de alarmering missen volgens de staat ‘eenduidige criteria voor het alarmeren door de meldkamer’. ‘Een werkwijze over hoe om te gaan met meldingen die niet te maken hebben met een ramp of crisis ontbreekt.’ De inspectie beveelt de VRZ aan deze punten op te lossen. ‘Zeeland zit op het landelijk gemiddelde en onze speerpunten “incidentbestrijding op het water” en “nucleaire veiligheid” heeft de inspectie positief opgemerkt’, reageert de VRZ in een persbericht op het rapport. VRZ-voorzitter Jan Lonink erkent dat de Zeeuwse organisatie de alarme-

ring, opschaling en systeemoefeningen moet verbeteren. ‘Zo’n oefening is er niet voor niets. Het houdt ons scherp, waardoor we kunnen bijsturen en onze hulpverlening kunnen blijven verbeteren.’ Evaluatie Het rapport wordt eens in de drie jaar opgesteld en laat volgens de inspectie zien in hoeverre de Nederlandse veiligheidsregio’s en gemeenten voorbereid zijn op rampen en crises. Daarom brengt ze periodiek deze staat uit. Deze editie brengt de periode maart 2010 tot en met oktober 2012 in beeld en staat in het teken van de eerste ervaringen met de Wet Veiligheidsregio’s (Wvr) die in oktober 2010 in werking trad. Deze staat draagt bij aan de evaluatie van de wet en het stelsel van rampenbestrijding en crisisbeheersing.


31 windmolens staan over paar weken overeind, oplevering in laatste kwartaal dit jaar

Wind werkt mee tijdens bouw van windpark Kreekraksluis

Voetstapjes aan zee DOMBURG - op 1 juni worden op het strand van Domburg voetafdrukjes van kindjes in het zand vastgelegd in gips. Een mooie herinnering aan een heerlijke stranddag, ook voor later.

THOLEN - Wie over de A58 van Zeeland naar Noord-Brabant rijdt, ziet het windpark Kreekraksluis bijna met de dag groeien. Hoewel de harde wind de bouwers vorige week parten speelde, loopt de aanleg van de 31 windtur- Op die dag bestaat Atelier met handjes en bines van Delta, Eneco, Winvast en Scheldewind twintig dagen voor op schema. In het laatste kwartaal van dit voetjes precies 10 jaar. Een goed moment om eens uit de band te springen met een jaar moet het park worden opgeleverd.

originele actie. Het atelier is specialist in life-casting voor de allerkleinsten, zij maken hand- en voetafdrukjes en leggen dit vast in zilver of brons.

Het idee is om aan het strand de voetafdrukjes van baby’s en jonge kindjes vast te leggen in gips, die vervolgens te koop zijn. De opbrengst van deze dag gaat geheel naar het Rode Kruis dat in ontwikkelingslanden de zwangerschapscontrole promoot en pasgeboren kinderen controleert. Een doel dat bij het product helemaal aansluit, zij vinden het heel belangrijk dat deze kwetsbare start van het leven zoveel mogelijk kans moet hebben. Voor info: www. methandjesenvoetjes.nl

Middelburgse kunst en cultuurroute

Klassiek Opera Recital MIDDELBURG - Op zondag 2 juni neemt het muzikale duo Mark en Priscilla van der Feen (broer en zus), u mee voor een reis door de geschiedenis van de opera. Er staat een bijzondere selectie aria’s op het programma van o.a. Händel, Mozart en Puccini. Aria’s met de mooiste melodieën om bij weg te dromen en de meest virtuoze om weer wakker geschud te worden. Kortom, een concert dat u niet wilt missen. Monteverdi (1567-1643) Prologo - La Musica (Dal mio permesso) Purcell (circa 1659-1695) Händel (1685-1759) Non disperar of V’adoro pupille Gluck (1714-1787) Che fiero momento Mozart (1756-1791) Nel grave tormento

Piano solo Beethoven (1770-1827) O wär ich schon mit dir vereint Bizet (1838-1875) Je dis que rien ne m’epouvante Dvo?ák (1841-1904) Song to the moon Puccini (1858-1924) Quando m’en vo George Gershwin (geboren als Jacob Gershowitz 1898-1937) Summertime Mark begeleidt Priscilla op de vleugel. Hij is professioneel pianist, die regelmatig optreedt als “Steinway-pianist” in binnen- en buitenland soleert en improviseert. Mark en Priscilla treden al vele jaren samen op na hun studie aan het conservatorium van Amsterdam. Aanvang: 15 uur. Adres: Turfkaai 29 te Middelburg. Geen reserveringen, vrijwillige bijdrage

Admiraliteitswandeling Ruim 60 procent van de windmolens op windpark Kreekraksluis staat overeind.

DOOR EUGÈNE DE KOK Inmiddels staat en draait meer dan 60 procent van de windmolens. De molens die draaien, leveren ook al energie aan het net. “We draaien niet voor de lucht”, lacht projectleider André Schutte in zijn tijdelijke kantoor bij de Kreekraksluizen. “Het gaat goed met de bouw. De meeste tijd zat in de voorbereiding. Het opbouwen zelf stelt niet zo veel voor. Als de wind mee werkt, staat een turbine in twee tot drie dagen overeind.” Vorige week zat het even tegen vanwege de harde wind. De opbouw kon daardoor niet doorgaan. De onderste twee delen van de windturbines kunnen nog worden geplaatst met een windkracht van veertien meter per seconde. Om de turbine zelf te plaatsen, mag het maximaal tien meter per seconde waaien en als de bladen erop moeten, moet de windsnelheid nog lager zijn. “Die bladen zijn gemaakt om wind te vangen”, zegt Schutte. “Het is een vreemd contrast. Je zet dit soort parken neer op plekken waar het zo vaak en hard mogelijk waait, maar tijdens het bouwen heb je alleen maar last van de wind.” Hoewel het weer van de laatste maanden een bron van ergernis is voor velen, hoor je Schutte niet klagen.

“Het is koud geweest en het heeft veel geregend, maar qua wind viel het erg mee. Dan kunnen wij doorgaan.” Niet alleen het weer draagt bij aan de spoedige voortgang van het project, ook de manier waarop de bouw is aangepakt, vertelt Schutte.

‘ In twee, drie dagen overeind’ Doordat ze gelijktijdig aan de west- en oostzijde van de A58 zijn begonnen, kon het proces worden ‘geoptimaliseerd’, zoals hij het omschrijft. “Verder hebben we een doorsteek gemaakt in de dijk bij de Westelijke Schelderijnweg, bij de haven van Antwerpen, zodat we het materiaal makkelijker kunnen aanvoeren. Daardoor is er ook minder overlast. De vrachtwagens komen via een achterdeurtje het werkgebied binnen.” Schutte verwacht dat over enkele weken alle 31 windmolens, die in de plaats zijn gekomen van de 26 kleinere turbines, rechtop staan. Als alle apparatuur is aangesloten, de kabels zijn getrokken, ze een tijdje hebben ingedraaid en storingsvrij blijken te werken, kunnen ze worden opgeleverd.

FOTO TON STANOWICKI

Tiphoogte: 130 meter In het laatste kwartaal van dit jaar moet het windpark volledig in bedrijf zijn. Het levert dan schone energie aan 55.000 huishoudens. De hoeveelheid windenergie in Zeeland neemt met 25 procent toe. Van de 31 windmolens, die een ashoogte hebben van 80 meter en een tiphoogte van 130 meter, zijn er straks zestien in eigendom van Delta, zeven van Eneco, zes van Scheldewind en twee in het bezit van Winvast. Volgens Schutte kijken veel mensen mee over zijn schouder. “De bouw van zo’n windpark op grond die in bezit is van Rijkswaterstaat, het gebied rondom de Kreekraksluizen, is uniek. Daarom staat het internationaal ook in de picture. Het heeft veel voorbereiding gekost, omdat je met allerlei specifieke regelgeving hebt te maken, maar iedereen is er trots op dat het ons allemaal lukt.” Windpark Kreekraksluis is op zaterdag 15 juni open voor publiek. Betrokkenen geven dan informatie over het project en de windmolens zijn van dichtbij te zien. Een dag daarvoor komen in Ossendrecht deskundigen op het gebied van windenergie en bestuurders en belanghebbenden bij elkaar om over windenergie te praten. Zij krijgen onder meer een excursie naar het windpark. Meer informatie is te vinden op www. windparkkreekraksluis.nl.

Gratis spreekuur voor werkzoekenden MIDDELBURG – Mensen met een uitkering die op zoek zijn naar werk zijn welkom op de spreekuren van Talenta, deze worden op verschillende momenten in juni gehouden op diverse locaties in Zeeland. Talenta is een christelijke stichting die mensen met een uitkering en/of arbeidsbeperking helpt bij het vinden van een baan en indien nodig ook begeleiding biedt om werk te behouden. Ook beschikt Talenta regelmatig over interessante vacatures. Iedereen met vragen of problemen op het gebied van werk en uitkering kan op het spreekuur terecht. Gratis en zonder ver-

dere verplichtingen. Ook werkgevers die meer willen weten over de voordelen van het in dienst nemen van mensen met een uitkering en/of arbeidsbeperking, zijn welkom op het spreekuur. Spreekuren worden gehouden op de volgende locaties: Kapelle: 3 juni 13:30-15:00u De Vroone, C.D. Vereekestraat 74, 4421 CE Kapelle Borsele: 11 juni 13:30-15:00u Dorpshuis Ons Dorpsleven, Poelvoordestraat 3, 4431BP ’s Gravenpolder; 13 juni 9:3011:00u Dorpshuis De Pompweie Bernhardstraat 2a 4484 AN Kortgene. Goes: 13 juni 13:30-15:00u Wijkcentrum De Spinne, Joseph Lunslaan 7, 4463 CV Goes. Middelburg, Veere, Vlissingen: 14 juni

13:30-15:00u Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk 7, 4331 JE Middelburg. Reimerswaal: 21 juni 10:00-11:30 uur Dorpshuis De Meiboom, Kerkpolder 30, 4413GB Krabbendijke. Tholen: 21 juni 13:30-15:00u Dorpshuis De Vossenkul”, Bou Kooijmanstraat 48, 4698 AM Oud-Vossemeer. Schouwen Duiveland: 25 juni 10:00-11:30u Ons Dorpshuis, Nieuwerkerk, Poststraat 20, 4396 CA Nieuwerkerk. Wie een van de spreekuren wil bezoeken kan daarvoor een afspraak maken met Cees van Vliet, 06 53560315, cvanvliet@ talentawerkt.nl Meer informatie over Talenta is te vinden op www.talentawerkt.nl. PAGINA 6

VEERE - In 2013 bestaat de Nederlandse Marine 525 jaar. Op 8 januari 1488 vaardigde de Habsburgse vorst Maximiliaan van Oostenrijk de ‘Ordonnantie op de Admiraliteit’ uit. Dat gebeurde in Veere en de eerste admiralen waren de Heren van Veere. Het maritieme verleden van Veere heeft ook veel Schotse aspecten. Het oprichtingsjaar van de Admiraliteit (1488) en dus het geboortejaar van de Marine 525 jaar geleden, bevond zich in de bloeitijd van de Schots-Veerse relatie en handelsbetrekkingen; de Admiraliteit is per slot opgericht om de handelsvloot te konvooieren. Door het huwelijk van Wolfert VI van Borselen en de Schotse prinses Mary Stuart in 1444 kreeg deze handel een grote impuls. Daarnaast zijn er talloze gebeurtenissen in de Veerse maritieme geschiedenis die een link met Schotland c.q. Engeland hebben. Een voorbeeld: Hendrik II van Borselen, heer van Veere, versloeg in 1470 bij de Normandische kust Richard Neville,

graaf van Warwick, die de Engelse koning Edward IV van zijn troon had verdreven. Uit angst voor revanche liet Hendrik een nieuw stuk stadsmuur optrekken met een nieuwe poort, de Warwijksepoort. Hier is later de Warwijksestraat naar vernoemd. Verder zijn er schilderijen in het stadhuis van Veere met afbeeldingen van schepen, waaronder Schotse. Daarnaast geven de recent gerestaureerde en ontsloten vestingwerken een goed beeld van de militaire functie van de stad. Het uitzicht dat de wallen op de rede van Veere bieden, prikkelt de fantasie: ooit wemelde het hier van de marine- en koopvaardijschepen. Leden van de Stichting Veere-Schotland nemen u tijdens de Admiraliteitsdagen daarom graag mee naar het maritieme verleden van Veere. Admiraliteitswandeling vrijdag 31 mei, zaterdag 1 en zondag 2 juni 13.30-15.00u. Verzamelen bij de kanonnen Campveerse Toren. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd, dit is inclusief toegang tot het stadhuis. Op verzoek ook Engelstalig. Voor meer info: Tiny Polderman (0118 502010).

Première composities in Bimhuis

Jazz in Bimhuis van Zeeuws talent MIDDELBURG - Op 12 juni vindt een bijzonder concert plaats als de broers Paul en Clemens van der Feen hun beider cd’s presenteren in het beroemde Bimhuis in Amsterdam. Ze groeiden al musicerend op met hun oudere broers in het Feenbrothers Kwartet en gingen al vanaf jonge leeftijd hun eigen muzikale weg die hen voerde langs uiteenlopende plekken zoals het Concertgebouw Orkest, Jazz Orchestra of the Concertgebouw het Metropole Orkest en het Toots Thielemans Quartet en uiteindelijk tot de top van de Nederlandse geïmproviseerde muziek. Hoewel in karakter zeer verschillend, onmiskenbaar in hun composities, delen de broers een ontembare passie voor muziek (en haar betekenis) die hen steeds weer deed samenwerken in hun uiteenlopende projecten. Het concert, waarin ze worden bijgestaan door het neusje van de zalm van de Nederlandse

jazz, zal worden opgenomen door Radio 6 voor het programma Colive. Aanvang 20.30 uur. Info en tickets: paulvanderfeen.com, clemensvanderfeen.com


BLAUW GERUITE KIEL

NIEUWS- EN INFORMATIEPAGINA VOOR DE INWONERS VAN GEMEENTE VLISSINGEN EN OMSTREKEN

Woensdag 29 mei 2013 Redactie: afdeling Communicatie postbus 3000, 4380 GV Vlissingen telefoon: (0118) 487000 communicatie@vlissingen.nl www.vlissingen.nl Fotografie: gemeente Vlissingen, tenzij anders vermeld

VLISSINGEN, STAD AAN ZEE

VERMISSING STAATSDOCUMENT MELDEN BIJ GEMEENTE Als een staatsdocument (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) is gestolen of is zoekgeraakt, is het met ingang van 1 juni 2013 niet meer noodzakelijk om daarvoor bij de politie aangifte te doen. Bij de aanvraag van het nieuwe document bij de gemeente, wordt de aangifte van vermissing van het oude document direct meegenomen. Na een succesvolle pilot in Midden- en West Brabant volgt nu de provincie Zeeland. De nieuwe werkwijze is voor inwoners een belangrijke verbetering. De combinatie van aangifte doen en het aanvragen van een nieuw document vereenvoudigt de noodzakelijke procedure aan-

VERGADERINGEN

DINSDAGMIDDAG KENNISWERKEN BIJ DOK41

Gemeenteraad

zienlijk. Aangifte van vermissing is verplicht, ook als u geen nieuw document wilt aanvragen. Ook dan is het stadhuis het aangewezen loket. Het doen van aangifte moet persoonlijk gebeuren. Dit kan niet digitaal of per telefoon.

Donderdag 30 mei 2013

Gemeenteraad over kadernota Donderdag 6 juni 2013 Zie voor de agenda’s

www.vlissingen.nl/ gemeenteraad

Geen extra kosten De gemeente rekent voor deze nieuwe dienstverlening geen extra kosten. Wel is het zo dat voor de aanvraag van een nieuw staatsdocument na verlies of diefstal extra leges worden gerekend (in 2013 is dat € 21,95 voor een reisdocument en € 15,20 voor een rijbewijs). www.vlissingen.nl/loket

WERK IN UITVOERING

Kom gratis flexwerken. Het enige dat je meebrengt, is je laptop en je eigen kennis. Het ‘kenniswerken’ is inclusief WIFI, werkplek, inspirerende collega’s, koffie, thee en lunch. www.dok41.nl

TOEKOMST In de Kadernota 2014 geeft B&W aan dat forse financiële tegenvallers voorzien zijn. Een nieuwe bezuinigingsoperatie met grote gevolgen, structureel 5,6 miljoen vanaf 2017.

MANTELING WINT KROONAPPEL

Belangrijk is op welke manier Vlissingers, Souburgers en Ritthemmers, Vlissingen klaarstomen voor de toekomst. In een zorgvuldig proces zal de gemeenteraad uw mening, uw ideeën willen horen. De CDA fractie wil zo spoedig mogelijk invulling voor dit proces. Maart 2014 zijn er verkiezingen, het veranderproces moet dan afgerond zijn. Vlissingen in nieuw perspectief moet er dan staan. Een noodzakelijke ontwikkeling vindt de CDA fractie. Een scherpe regie op de realisatie van doelen. Het CDA is overtuigd dat het geen makkelijke jaren worden. U, je en jullie hebben recht op zicht in die toekomst. Oplossingsrichtingen moeten nieuwe kansen mogelijk maken in uw straat, uw dorp of wijk. De CDA fractie hoopt dat samenwerken in en aan een betrokken samenleving een breed draagvlak zal krijgen.

In verband met het kroningsjaar werden er dit jaar ook Kroonappels uitgereikt, bedoeld voor de beste sociale projecten in het Koninkrijk.

Rijnco-Jan Suurmond, fractievoorzitter CDA Tel. 06-23597747 www.cdavlissingen.nl

paar als prinses Beatrix uitgebreid Uit handen van koning Willemte spreken. Zij toonden zich zeer Alexander en koningin Máxima geïnteresseerd voor en betrokken heeft de Walcherse organisatie bij ons werk. Manteling op donderJaarlijks Prinses Beatrix vertelde dag 16 mei 2013 de dat ze bijzondere herOranjefonds Kroonapworden door inneringen had aan pel in de categorie Helhet Oranjefonds haar bezoek aan het pende Hand ontvanAppeltjes van Oranje hospice St. Jans de gen. Manteling helpt Casembroot, dat ze in mensen met een ziekte, toegekend aan bijoktober 2002 mocht handicap of dementie zondere sociale openen. Een mevrouw en mensen in de laatste initiatieven. die haar aanvankelijk fase van hun leven. niet wilde ontmoeten, bedacht zich tijdens het bezoek en “Het was een bijzondere dag” verde prinses heeft toen enige tijd aan telt Annelies Eefting, coördinator haar bed mogen zitten en met haar van de vrijwilligers in het hospice. gesproken. Dat heeft veel indruk “We werden koninklijk ontvanop haar gemaakt”. gen en kregen zowel het konings-

BEKENDMAKINGEN Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning: Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen: 1. bouwen bijgebouw Schubertlaan 37 (15-05-2013) 2. aanpassen gasopslag Ritthemsestraat 499 (14-05-2013) 3. aanpassen pui Stadhuisplein 6 (16-052013) 4. plaatsen sanitaire units Houtkade (1705-2013) 5. plaatsen balustrade achterzijde Nicolaes Honighstraat 2 (21-05-2013) 6. uitbreiden woning Gerbrandystraat 80 (17-05-2013)

leend: 1. uitbreiden bovenverdieping Julianastraat 3 (15-05-2013) 2. vervangen ramen inclusief raamhout Nieuwstraat 53 (17-05-2013) 3. Rectificatie: realiseren fietscafé en Bed & Breakfast Dorpsstraat 22 (14-052013)

De publicatie van de ingediende aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen deze aanvragen kunnen geen bezwaarschriften worden ingediend. Het is mogelijk dat de tekeningen, waarop de vergunning wordt verleend, afwijken van de ingediende aanvraag.

Bezwaar Bij de hierboven genoemde besluiten kunnen belangen van derden betrokken zijn. (Derden) belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de tussen haakjes staande datum een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800PA Breda verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd.

Kennisgeving beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Reguliere procedure: Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen hebben ver-

Wet Milieubeheer Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende meldingen in het kader van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Barim) als bedoeld in artikel 8.40

Stadhuis Vlissingen Aanvang: 19.30 uur

Wet milieubeheer hebben ontvangen: s VAN'ARDENLIFESTYLEVOORHETVERANDEren van een inrichting, Pr. Rooseveltlaan 745 in Vlissingen. Kennisgeving van grondexploitatie Het college van de gemeente Vlissingen maakt ter voldoening aan artikel 6.2.12 van het Besluit ruimtelijke ordening bekend dat een anterieure overeenkomst ingevolge artikel 6.24 van de Wet ruimtelijk ordening is gesloten tussen de gemeente en Zeeuwse Projectbouwmij Fraanje BV, statutair gevestigd te ’s-Heer Arendskerke. In de overeenkomst zijn afspraken gemaakt over realisatie van woningbouw op het perceel Jacoba van Beierenweg 25 te Vlissingen alsmede over de heraanleg van een fietspad tussen de Jacoba van Beierenweg en het Kleiwegpad, gelegen aan de westzijde van de Vlissingse Watergang.

Het gehele exploitatiegebied heeft betrekking op (delen van) de kadastrale percelen gemeente Vlissingen, sectie H nummers 3791 en 3813 en sectie T nummers 868, 900 en 901. Tegen de overeenkomst kan geen bezwaar of beroep worden ingediend. De zakelijke inhoud van de anterieure overeenkomst ligt vanaf 30 mei 2013 t/m 10 juli 2013 ter inzage in het stadhuis in Vlissingen. U kunt dit document elke werkdag tijdens openingstijden inzien. Op afspraak kan dit document ook op donderdagavond tussen 16.00 uur en 19.00 uur worden ingezien (Dhr. W. Huige, telefoon 0118487339 of e-mail whe@vlissingen.nl). Vlissingen, 29 mei 2013 B&W Vlissingen Postbus 3000 4380 GV Vlissingen

Veerhavenweg / A58 Rijkswaterstaat laat de winterschade aan het wegdek op het kruispunt Veerhavenweg / A58 herstellen. Richting Bergen op Zoom is de weg 2 nachten afgesloten, op 29 en 30 mei 2013 van 20.00 tot 06.00 uur. Er zijn omleidingen via de Nieuwe Vlissingseweg en de N254. Stenen Beer Afgelopen maandag is gestart met de eerste fase van werkzaamheden aan het kruispunt Stenen Beer / Wilhelminastraat / Groenewoud / Kleine Kerkstraat. Tot 14 juni 2013 wordt een omleiding ingesteld voor autoverkeer en bevoorrading van winkels. Daarna start fase 2, die op 12 juli 2013 gereed moet zijn. Het parkeerterrein Stenen Beer blijft toegankelijk. www.vlissingen.nl/ werkinuitvoering

WMOADVIESRAAD Vrijdag 31 mei 2013 vergadert de Wmo-adviesraad om 9.30 uur in ter Reede, multifunctionele ruimte 3, Vredehoflaan 370 in Vlissingen. Op de agenda staat een presentatie over de jeugdagenda. De vergadering is toegankelijk voor alle inwoners van de gemeente Vlissingen. Wenst u in te spreken op onderwerpen die op de agenda staan? Dan dient u hiervoor een afspraak te maken met de heer Meulmeester, voorzitter van de Wmoadviesraad, tel. 06 53 87 46 44.

WEEKEND AMATEURKUNST Vorige week stond op deze pagina het programma van het Weekend van de Amateurkunst. Op twee data zijn er wijzigingen. Op vrijdag 31 mei 2013 vindt de kunstmarkt van 13.00 tot 17.00 uur plaats op de Oude Markt i.p.v. de Lange Zelke. En op zondag 2 juni 2013 speelt Harmonie Ons Genoegen van 14.00 tot 16.00 uur op Boulevard de Ruyter i.p.v. Boulevard Evertsen. www.vlissingen.nl/wak


KORT BEDRIJVIG

Bart Fluit, Robert de Bruijne en Wouter Boot terug van wetenschapswedstrijd in Phoenix

Wavenergy gooit hoge ogen in VS

Vakkrachten zijn straks hard nodig

De bouw zoekt jou

GOES - Met het project Wavenergy vertegenwoordigden drie leerlingen van het Calvijn College in Goes van 12 tot en met 17 mei Nederland op de Intel ISEF in de Verenigde Staten. Nadat zij vorig jaar de eerste prijs op de duur- MIDDELBURG - In de wereld van de bouw worden juist in deze tijd jonge menzaamheidolympiade INESPO hadden gewonnen met hun methode om schone energie op te wekken uit zeegolven, sen op handen gedragen. gooiden ze op de grootste internationale wetenschapswedstrijd voor scholieren in Phoenix ook hoge ogen.

Kies daarom nu voor een opleiding in de bouwsector. Hier staan ze straks te springen om vakmensen. Er zijn op dit moment nog diverse plaatsen beschikbaar en als je nu voor de bouw kiest, ben jij straks klaar voor de toekomst. Ben jij iemand die graag zijn handen uit de mouwen steekt, een vak wil leren waar toekomst in zit, maar is elke dag naar school niks voor jou? Laat je dan eens informeren over een bouwopleiding bij Bouw Opleiding Zeeland (BOZ) en/of Scalda. BOZ sluit zich in 2013 aan bij de landelijke vereniging van samenwerkingsverbanden. Dat betekent dat de organisatie verder zal gaan onder een nieuwe naam: Bouwmensen Zeeland. Contactpersoon bij BOZ is Anton Mullié op 0113-232484. Contactpersoon bij Scalda is Rob Kotzebue op 06-51186942. Meer: www.bouwopleidingzuidwest.nl of www.scalda.nl.

KORT BEDRIJVIG Nieuw magazine

Smaakmaker over koken, eten en streekproducten MIDDELBURG - In de derde week van juni verschijnt ‘Smaakmaker’, een nieuw magazine boordevol informatie over Zeeuwse streekproducten, koken en eten. Het blad is gratis verkrijgbaar bij de Agrimarkt en een groot aantal restaurants en specialiteitenzaken in de regio.

Bart Fluit, Robert de Bruijne en Wouter Boot met het schaalmodel van hun Wavenergy.

DOOR JENINE HOOGLANDER Met meer dan 1600 deelnemers uit 70 verschillende landen gingen de 15-jarige jongens Bart Fluit, Robert de Bruijne en Wouter Boot uit Kapelle de strijd aan voor ruim drie miljoen dollar aan prijzengeld. Het team maakte in de week voor de wetenschapswedstrijd nog snel een schaalmodel. “Er zijn veel ideeën om energie te wekken uit golven”, zegt teamwoordvoerder Fluit. “We hadden een Engelstalige presentatie gemaakt waarin te zien was hoe we de Wavenergy testten in onze Noordzee, maar met het schaalmodel konden we alles nog beter uitleggen.” De Wavenergy wekt schone energie op uit zeegolven door luchtkussens met dynamo’s over een schuine plaat te laten rijden. Hierdoor wordt er meer energie opgewekt dan bij een zonnepaneel. De concurrentie was groot in Phoenix.

In een gigantische hal stonden alle stands. Er waren heel veel verschillende uitvindingen in meerdere categorieën; van verbeterde zonnepanelen tot proeven met zeesterren en het DNA van bomen. “Het was fantastisch. We kregen lovende reacties van de jury. De eerste prijs was voor een uitvinding waarbij je een auto automatisch kunt laten

‘Een geweldige reis’ rijden, voor minder dan 4000 dollar. We weten niet op welke plaats wij zijn geeindigd. Alleen de prijswinnaars werden bekend gemaakt. Het maakt ons niet uit. Het was een geweldige reis en we hebben er veel van geleerd. We hebben bijvoorbeeld nog een symposium over het aanvragen van een patent bijgewoond.”

FOTO CALVIJN COLLEGE

Woestijn In de toekomst willen de jongens graag hun idee verder uitwerken en een roestvrijstalen constructie maken die het zeewater kan trotseren. Boot en De Bruijne zijn al weer druk bezig met hun volgende project: het omzetten van zout water in zoet water in de woestijn. Hiermee hebben zij weer de internationale ronde gehaald van duurzaamheidolympiade INESPO. Het tweetal gaat het volgende week opnemen tegen ongeveer 400 deelnemers uit meer dan 50 landen en de beste teams van de nationale ronde. INESPO vindt plaats op maandag 3 en dinsdag 4 juni in de Nieuwe Kerk in Middelburg. De afsluitingsceremonie en prijsuitreiking worden gehouden in de schouwburg in Middelburg op woensdag 6 juni. Meer informatie over de duurzaamheidolympiade op www.inespo.org.

In mei werden bij ‘t Hof Welgelegen in Middelburg interviews afgenomen en foto’s gemaakt voor de eerste editie. Ook zijn er korte video’s gemaakt die via een layar-app op een smartphone te zien zijn. In de keuken van ‘t Hof Welgelegen bereidden bekende Zeeuwse koks speciaal voor ‘Smaakmaker’ een lunch en een diner. De recepten komen in het blad, samen met veel meer tips over lekker, puur en eerlijk eten uit de regio. De koks die aan de eerste editie meewerken zijn Syrco Bakker (28), sterrenchef Pure C in Cadzand, Hendrik Buysse (28), souschef De Kromme Watergang in Slijkplaat, Corjan Hoogerheide (45), chefkok In den Struyskelder in Veere, Sander de Jonge (31), ‘t Hof Welgelegen in Middelburg, Wouter Kik (24), De Vierbannen in Ouwerkerk, Mart Scherp (36), patron cuisinier Restaurant Scherp in Middelburg. Verder werkten mee Michiel Hardy (31), praktijkdocent Scalda Hotelmanagement en Gastronomie Middelburg en de koksleerlingen Jan van der Sanden (16), Stefan Kodde (17) en Ozzie Hoogesteger (17). Vinoloog Tanja van World of Drinks en zytholoog Ariël Meeuwsen kiezen de juiste wijnen en bieren bij de gerechten. Het blad is een initiatief van Daniël van Iwaarden uit Goes van uitgeverij Trainews. Meer informatie: www.trainews.nl.

Rugbyteam Curaçao Presidents

Studenten uit 47 landen presenteren duurzame projecten tijdens Inespo

Veel slimme koppen in Middelburg MIDDELBURG - Middelburg wordt begin volgende week overstroomd met studenten uit 47 landen die in de Kloostergangen van de Abdij hun ideeën voor een meer duurzame wereld presenteren. De International Environment Sustainability Project Olympiad (Inespo) vindt plaats van maandag tot en met donderdag. DOOR EUGÈNE DE KOK De studenten komen van heinde en verre, van Albanië tot Zuid-Korea en van Afghanistan tot de Verenigde Staten. Ze hebben zich allemaal meer dan een jaar lang verdiept in een duurzaam project en met hun inzending de nationale voorronde gewonnen. Uit Zeeland doen drie teams van het Calvijn College uit Goes mee. De toegang tot de Kloostergangen is vrij. Bezoekers zijn welkom. ‘Wie weet ontmoet u dan de Nobelprijswinnaars van de toekomst’, schrijft de organisatie van het evenement in het programmaboekje. Rondom de presentaties en workshops zijn verschillende lezingen georganiseerd. Ook deze zijn vrij toegankelijk. Op 3 en 4 juni om 13.00 uur spreekt dr. ir. Niels Groot over het onderwerp ‘Duurzaam leven met water in de Delta’. Een uur later is het op beide dagen de beurt aan dr. Luc Coeck. Zijn onderwerp is ‘Duurzaamheid begint bij jezelf’. Op 3 juni om 15.00 uur is er nog een lezing van dr. Jeroen Verschelling: ‘Duurzaam zonlicht in Cambodja’. En op 4 juni om 15.00 uur praat prof. dr. Albert Polman over ‘Duurzame energie van de zon: nu en in de toekomst’. Alle lezingen vinden plaats in de Statenzaal van het Abdijcomplex. Op woensdag, de dag na de olympiade, is er een speciaal programma voor de internationale studenten met excursies naar duurzame projecten in Zeeland en lezingen en debatten in en door University College Roosevelt. Op de Markt in Middelburg is er dan bovendien een wereldmarkt met kleding, muziek, hapjes en drankjes. De winnaars van de Inespo worden op 6 juni bekend gemaakt. De winnende teams mogen hun project overal ter wereld presenteren. Toekomst Gedeputeerde Ben de Reu zegt in het programmaboekje blij te zijn met de komst van het evenement. ‘Al die slimme koppen bij elkaar in Zeeland. Dat smaakt naar meer. De provincie hecht immers veel waarde aan een duurzame toekomst’. De Inespo wordt georganiseerd door Stichting Cosmicus, Duurzaam Door, SME Advies en IVN in samenwerking met de provincie, Scoop en UCR. Meer: www.inespo.org. PAGINA 8

Joey Luitwieler ( met bal) in actie op de Amsterdan Sevens

MIDDELBURG - Rugbyteam Curaçao Presidents heeft afgelopen weekend sterk gepresteerd op een toernooi in Amsterdam. De formatie onder leiding van Kenneth Kik en de Zuid-Afrikaanse Herbert Jan van de Waal kwam uit in de hoogste klasse voor mannen. Dit invitatieteam heeft sterke banden met rugbyclub Oemoemenoe. Een aantal spelers maar ook de teambegeleider en coach zijn afkomstig van Oemoemenoe. Het team won drie wedstrijden en verloor tweemaal. Op zaterdag, de eerste speeldag, zetten de Presidents het Australische The Dun-

dee opzij en The Prostakan uit Engeland. Amsterdam International, een team van internationals uit de hele wereld, bleek te sterk. Gisteren begonnen de Presidents met een nederlaag tegen het team van de Engelse kostschool Millfield Old Boys, waarna de Curaçaoënaars afsloten met een overwinning op Erpirut uit Frankrijk. De Curaçao Presidents eindigden hierdoor in de middenmoot van de 48 teams in de hoogste klasse. Op 8 juni speelt Curaçao Presidents hun eigen toernooi in het SDK-stadion. Deelnemende teams komen onder meer uit Trinidad & Tobago, Venezuela en Jamaica. De toegang is gratis.


Guard zoekt mannen en vrouwen met initiatief voor de beveiliging Het succes van Guard Academy is de unieke combinatie van theorie en praktijk

Guard Academy houdt op zaterdag 8 juni een speciale selectie- en adviesdag voor de opleiding MBO beveiliger 2 op haar vestigingen te Deventer, Nijmegen, Amsterdam en Dordrecht. Diegene die de opleiding met succes afronden zijn kort daarna vrijwel zeker van een baan in de beveiliging. Ruim 80% van de cursisten heeft na het behalen van het beveiligingsdiploma binnen 2 à 3 maanden een baan in de beveiliging gevonden. Ondanks de crisis is de vraag naar beveiligers namelijk nog steeds groot. Beveiligingsbedrijven vragen nog steeds goed opgeleid personeel. Dit komt onder meer door de steeds strenger wordende veiligheidseisen. Niet alleen bij luchthavens, maar ook bij scholen, ziekenhuizen, banken, overheidsgebouwen, industrieterreinen en evenementen. Bovendien neemt nog steeds de criminaliteit in omvang toe. Guard heeft in de loop der jaren honderden beveiligers opgeleid. De opleiding is intensief en duurt een half jaar. Bijna alle toegelaten cursisten slagen en vinden zeer snel werk in de beveiliging. Nog steeds wordt bij beveiligers gedacht aan grote sterke mannen. Niets is minder waar. Ook aan vrouwen in de beveiliging is steeds meer behoefte net als aan 45 plussers. We moeten hier bij denken aan werkzaamheden zoals telefoniste, receptioniste en conciërge functies op scholen, baliewerkzaamheden in overheidsgebouwen, maar ook front- en backstage activiteiten bij vele soorten evenementen en winkelbeveiliging. Om te mogen werken in de beveiliging is een MBO niveau 2 diploma vereist. Dat geslaagden van de Guard opleiding met dat diploma snel een baan vinden komt doordat de opleiding tot de meest complete en beste in Nederland mag worden gerekend. Guard biedt dan ook vele extra vakken zoals zelfverdediging, AED, parkeerregelaar en EHBO.

B L I J V EN D

VERL A AGD!

Mager rundergehakt

Oven roasted pinda’s

Koffiebonen

500 g

225 g

500 g

Uniek is dat Guard de theorie opleiding combineert met een zeer gevarieerd praktijkgedeelte. Zo kunnen cursisten brede werkervaring opdoen en in de volle breedte kennismaken met het vakgebied. Ook kan de stage worden ingericht rondom de persoonlijke situatie van de stagiair en kan er tevens op veel momenten in de week stage worden gelopen. Ook in de weekenden. Een stage bijna op maat dus en aangepast aan de persoonlijke situatie.

3

Guard kent eigenlijk geen uitvallers. Dit komt door de uitgebreide selectie vooraf. Zo wil de opleiding teleurstellingen voorkomen bij de cursist. Guard screent dan ook altijd vooraf. EEN TOEKOMST IN DE BEVEILIGING DIE WERKT EN LOONT Studeren kost helaas geld. Veel mensen die graag bij Guard de opleiding willen volgen hebben dat geld bij de start van de opleiding niet. Helaas is ook de overheid sinds enige tijd niet meer bereid om scholing te vergoeden. Guard merkt dan ook dat veel mensen niet meer willen en kunnen wachten op een bijdrage vanuit bijvoorbeeld het UWV of de Gemeente. Ze tonen zelf initiatief, investeren zelf en nemen zo hun eigen toekomst in handen. Een belangrijke reden voor Guard om te starten met een eigen studiefinancieringfonds waardoor voor iedereen met initiatief de opleiding toegankelijk en betaalbaar blijft. Voor inschrijving aan de opleiding is deelname aan de selectie- en adviesdag verplicht. Verder mag een cursist geen strafblad hebben. Inschrijven voor de selectie- en adviesdag kan via de website van Guard Academy, www.guardgroup.nl

van 2.99

van 3.49

v an 1.19

2.79

1.09

3.29

B L IJ V E N D

Vloeibaar wasmiddel zwart

VERLAAGD Allesreiniger Boterhamzakjes

1.5 l

1l

120 stuks.

14%

goedkop er

DE SCHANS TUINSCHERMEN betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl

DROGER STUK? Bel: 0118-471777 Oost-Souburg

van 2.39

van 0.69

van 0.79

2.29

0.59

0.69

ven! Het betere buitenleVan af zaterdag 01-06-2013 Gezinstent - voor 4 tot 6 personen - 3 slaapcabines met flexibele tussenwanden - stahoogte: 2 m

89.99 Camping waterkoker

Camping koffiezetapparaat

8.99

Versaanbieding! Appelen Royal Gala 1.5 kg

41% goe dkoper

8.99 * Vanaf woensdag 29-05-2013

Tomaten 500 g

van 3.39

1.99

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 29-05-13 t/m dinsdag 04-06-13.

43%

goedkop er

van 0.69

0.39

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


SLAAPOUTLET WALCHEREN MEGA ELIJK G O M G N BEZORGI

Honderden op voorraad! Verschillende merken en uitvoeringen

HOOFDKUSSENS

DIRECT MEENEMEN!

NU

DESCANSO

HOESLAKENS

6 HALEN =

van € 49,voor

€ 10,-

KORTINGEN

2 BETALEN Diverse kleuren leverbaar / 90x200cm

MATRASSEN meer dan honderden stuks op voorraad! DIRECT MEENEMEN!

Alle soorten en maten

NU vanaf

€ 100,-

Ook afwijkende maten ren op voorraad Wij hante het princ

ipe:

€ 100,- € 150,- € 200,- € 250,- € 300,- OP = OP

Paspoortstraat 32 - Oost-Souburg

do - vr van 10.00 tot 17.00 uur zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur

Zo Corneel en Tale Iedere woensdagmiddag gaat Corneel met Tale op stap. Dan hebben ze allebei vrij. Vader en zoon zijn collega’s, want ze gaan alle twee naar de basisschool. Corneel staat voor de klas, Tale zit in de klas. Vanuit Groede gaan ze schepen kijken in Terneuzen. Met de haren in de wind. ‘Van die wind maken ze toch energie, papa?’

Kies net als Corneel en Tale voor zekerheid en gemak, kies voor energie van DELTA. U kunt nu profiteren van onze nieuwe, vaste leveringsprijzen voor elektriciteit en gas. Als uw overeenkomst afloopt ontvangt u van ons een nieuw aanbod.

Meest klantgerichte energieleverancier CUSTOMER CENTRIC DNA AWARD 2013

Zo DELTA! www.DELTA.nl/energie


VRIJDAG 31 MEI, ZATERDAG 1 JUNI EN ZONDAG 2 JUNI 15-jarig jubileum ZANGSCHEMA’S welk koor treedt waar op? INFORMATIE alles over de koren die optreden

www.middelburgvolkoren.nl


VERHUUR UW VAKANTIEWONING VIA VVV ZEELAND VAKANTIE

VVV Zeeland Vakantie verhuurt particuliere vakantiewoningen op unieke locaties in Zeeland. VOORDELEN:

› EELANDAKANTIEISÑDAGENPERWEEKBEREIKBAAR† › WWONINGISÍÏUURPERDAGONLINEBOEKBAARENUKUNTZELFÍϗÒUWBEZETTINGBEHEREN† EDIAƒSOCIALMEDIAEN › EELANDAKANTIEVERZORGTDEPROMOTIED†M†V† OOGLEDORDSCAMPAGNESƒADVERTENTIESINDIVERSEM NIEUWSBRIEVEN† › WWONINGSTAATINDEACCOMMODATIEGIDSVANDE† › WVERMELDINGSTAATOPVVVZEELAND†NLƒM†VVVZEELAND†NLƒZEELANDVAKANTIE†NLENFERIENZEELAND†COM† NSLEUTELAFGIFTE† › PTIONEEL…EELANDAKANTIEVERZORGTDESCHOONMAAKƒHULPBIJKLEINESTORINGENƒKLACHTENAFHANDELINGE KUNTUWWONINGALVERHURENVANAFÏWEKENPERJAAR† EEFTUNOGVRAGEN‹EERINFORMATIEKUNTUVINDENOPWWW†ZEELANDVAKANTIE†NL—VERHUREN† BENTNATUURLIJKOOKVANHARTEWELKOMINONSKANTOORINOSTKAPELLE† VVV Zeeland Vakantie Lantsheerstraat 1, 4356 AX Oostkapelle 0031-118-582910 / info@zeelandvakantie.nl 

WWW .ZEEL ANDV AKAN TIE.NL

Particuliere vakantiewoningen op unieke locaties in Zeeland

Met kilometers lange kustlijn, bijzondere tradities en zilte zaligheden uit de zee is de keuze voor een vakantie in Zeeland snel gemaakt. Maar er is meer nodig om een vakantie tot een geslaagde herinnering te maken. Locatie, faciliteiten en prijs-kwaliteitverhouding van de vakantiewoning spelen een belangrijke rol. VVV Zeeland Vakantie verhuurt particuliere vakantiewoningen, bungalows en appartementen op unieke locaties in Zeeland. De vakantieverblijven liggen onderaan de duinen, in de bossen, direct aan zee, in de stad of op het platteland. De ideale uitvalsbasis voor een dagje naar zee, een bezoek aan een van de pittoreske stadjes of een heerlijke fietstocht langs de uitgestrekte akkers. De vakantiewoningen van VVV Zeeland Vakantie zijn online 24 uur per dag boekbaar. Toeristen kunnen vakantieverblijven selecteren op locatie en faciliteiten waar ze snel een makkelijk een woning vinden die voldoet aan hun wensen. Bijvoorbeeld vakantiehuizen waar huisdieren welkom zijn of Wifi beschikbaar is. Liever persoonlijk advies? De medewerkers van VVV Zeeland Vakantie helpen u graag verder. Wist u dat u ook een strandcabine kunt huren bij VVV Zeeland Vakantie? Diverse strandcabines op de stranden van Domburg, Oostkapelle en Groot-Valkenisse zijn dagelijks beschikbaar. De strandcabines zijn standaard uitgerust met 2 ligstoelen. De strandcabines zijn telefonisch te reserveren bij VVV Zeeland Vakantie, de sleutel kunt u ophalen bij één van de VVV kantoren op Walcheren. Prijzen van strandcabines variëren afhankelijk van het seizoen vanaf € 47,- per week. VVV Zeeland Vakantie Lantsheerstraat 1, 4356 AX Oostkapelle Tel: 0031-118-582910 - www.zeelandvakantie.nl - info@zeelandvakantie.nl

www.middelburgvolkoren.nl

Band €15,Drukker €55,- p.st.


Middelburg VÓLkoren en zelfs een paar Noren

Hoe een Noors koor op het idee komt om deel te nemen aan Middelburg VÓLkoren.

15-jarig jubileum Een bescheiden werkgroep werd geformeerd. Locaties werden bezocht, koren benaderd, zang- en inzingroosters opgesteld, gastvrouwen gezocht, programmaboekjes gemaakt en zo ging op zondag 4 juli 1999 de eerste “Middelburg VÓLkoren van start: in de Koorkerk, de Kloostergangen, de Salon der Hedendaagse kunst, de Graanbeurs en de Drvkkery…”

Op 4 juli 1999 ging Middelburg VÓLkoren van start met 10 koren uit de directe omgeving – nu in 2013 doen er 140 koren aan het festival mee en enkele daarvan komen zelfs uit uithoeken van ons land en uit het buitenland! Op onze website onder het kopje Geschiedenis kunt u zelf lezen hoe het allemaal zover gekomen is. In deze krant volstaan we met “het prilste begin”: een enkele middag met tien koren uit de directe omgeving. Het was meteen een groot succes en men besloot er een jaarlijkse traditie van te maken! “...Lia Hector en Fred van Duivenvoorde kwamen in die tijd met het idee van een Kunst-&Cultuurroute door Middelburg: iedere eerste zondag van de maand zouden alle galeries en ateliers open zijn, Iedere maand kreeg zijn eigen thema. In juli werd gekozen voor: “Middelburg VÓlkoren”. In het wilde weg begon Lia koren uit de regio te bellen en toen Hans de Kuijper (secretaris van zanggroep VES) enthousiast reageerde, was hij al snel “thema-trekker”!

Het korenfestival bleek een gouden greep te zijn en het groeide snel uit tot een van de grootste publiekstrekkers van Middelburg. Nu dus met zo’n 3000 zangers waaronder zelfs het koor ‘Hudrimar’ uit Noorwegen! De interesse van koren is dermate groot dat er al enkele jaren een loting voor deelname wordt gehanteerd. We zoeken nog steeds naar uitbreiding van locaties en optimalisatie van de organisatie, maar helaas moeten we dus diverse koren teleurstellen en verwijzen naar andere soortgelijke festivals in het land… Op onze website www.middelburgvolkoren.nl kunt u verder lezen en daar is het verhaal ook voorzien van fotomateriaal!

Middelburg VÓLkoren is Culturele ANBI stichting Het is vanaf heden dus mogelijk om Middelburg VÓLkoren financieel te steunen in de vorm van giften, die u mag aftrekken van de inkomstenbelasting. U begrijpt dat wij ons geweldige korenfestival graag nog jaren willen voortzetten. De subsidies worden minder en uw bijdrage is daarom zeer welkom. Wilt u al meteen iets doneren? Ons rekeningnummer is 1048.45.120 t.n.v. St Middelburg Volkoren. Meer informatie vindt u op onze website. Ook kunt u ons ‘liken’ op Facebook: Middelburg Volkoren Zangfestijn.

Sinds september vorig jaar is Middelburg VÓLkoren een zelfstandige stichting en sinds kort hebben we ook de Culturele ANBI status mogen ontvangen! Die letters staan voor Algemeen Nut Beogende Instelling. En daarbij hebben we dus ook de culturele status, wat nog meer fiscaal voordeel voor donateurs oplevert: uw gift is daardoor zelfs voor 125% aftrekbaar. Doet u bijvoorbeeld een gift van € 10,- dan mag u die voor € 12,50 aftrekbaar stellen.

In de koreninformatie leest u er wellicht snel overheen, maar er is heus een koor dat helemaal vanuit Noorwegen afreist om hier in Middelburg te komen zingen! Het betreft het koor Hudrimar. Wij waren net zo benieuwd als u en vroegen hen naar hun beweegredenen. Zij vertelden ons het volgende: “Hudrimar komt uit het kleine plaatsje Tofte, aan de Oslofjord, een uurtje rijden vanuit Oslo. Als je met de boot richting Oslo vaart, moet je maar goed kijken naar bakboord, dan staan wij te wuiven, een kleine twee uur voordat je aankomt in de hoofdstad. Het is hier heerlijk wonen. In de winter skiën in het bos, ‘s zomers zwemmen in de fjord, in de lente bloemetjes en in de herfst paddenstoelen plukken… En iedere week zingen! Dat hebben we trouwens al bijna 25 jaren gedaan. Om ons zelf, maar ook om het dorp te amuseren. We hebben elk jaar minstens drie concerten in Tofte, en we reizen iedere lente ergens naartoe, maar altijd binnenlands. Maar nu komen we dus naar Middelburg, en we verheugen ons daarop! Het is namelijk zo dat Gerdien, een vrouw uit Middelburg, jaren geleden studeerde in Noorwegen, en daar bevriend werd met een alt in ons koor Hudrimar. En toen werd de vraag gesteld: Kunnen jullie niet eens bij ons komen zingen op het Middelburg VÓLkoren festival? En daar was wel animo voor. Een van de bassen is Nederlander, en heeft al wat keren tochten naar Nederland georganiseerd, ook naar Domburg. Dus werd het eenstemmig besloten: We gaan naar Middelburg! Wat we gaan zingen? Dat moet wel Noors zijn. Volkstonen, moderne liedjes, maar er is ook een verrassing bij, een lied van een geliefde en bekende Nederlander. Wie dat is? Dat kan je horen als wij gaan zingen op zondagmiddag 2 juni.” U begrijpt dat wij dit bijzondere optreden van harte bij u aanbevelen. Meer info via hun eigen website www.hudrimar.no tenminste als u Noors begrijpt…

8

10

18

12 28

13

29

5 7

6 23 T 21

30 1

T

15 17

22

i

14

19

32 2 T

20

1

17

2

18

3

19

4

20

16

21

11

3

5 22

24

9

6 23

4

7 24 8 25

26

9

27

26 10 31

27 11

28

12

29

13 30

25 14

31

15

32

16

i

www.middelburgvolkoren.nl


TOERISTISCHE INFORMATIE Hét informatiepunt van Middelburg

STADSWANDELING MET GIDS Dagelijks van april t/m oktober

RONDLEIDING STADHUIS MET GIDS Dagelijks van april t/m oktober

RONDRIT PAARDENTRAM MET GIDS GROEPSARRANGEMENTEN OP MAAT

VERKOOP ZEELANDBOEKEN

TICKETS EN RESERVERINGEN

OPENINGSTIJDEN

Entreekaarten voor attracties met 10% korting

HOTEL- EN B&B BEMIDDELING

En de grootste collectie fiets-en wandelroutes van Zeeland

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag

11.00 - 18.00 uur 9.30 - 18.00 uur 9.30 - 18.00 uur 9.30 - 21.00 uur

Vrijdag 9.30 - 18.00 uur Zaterdag 9.30 - 17.30 uur Koopzondag* 13.00 - 17.00 uur *Elke 1 e zondag van de maand

Middelburg, ontluikende rozenstad

Middelburg VÓLkoren r e e w n e d r o Dat w . . . n e g a d s e Patatj

Op 1 en 2 juni, tijdens het korenfestival, worden er op het Abdijplein rozenliederen ten gehore gebracht en is er een rozenmanifestatie. Ondernemers, kunstenaars, particulieren, bewoners en instellingen van binnen en buiten Zeeland, presenteren zich op professionele wijze met de roos als dragend element. Tevens zal op 2 juni de Vismarkt omgetoverd worden tot rozenmarkt. In een sfeervolle ambiance wordt een groot assortiment van de prachtigste bekende en onbekende rozen getoond en verkocht. Ook vinden er oculeerdemonstraties (hoe vermeerder ik een roos), breeding-demonstraties (hoe maak ik een nieuw ras) plaats en is tuinarchitektenburo Arend Jan van de Horst aanwezig. Natuurlijk is er

Frietboetiek

B’t Anders Reigerstraat 3, 4331 BA Middelburg 0118 - 769049 50 meter rechts van de Lange Jan

www.middelburgvolkoren.nl

tevens volop informatie over het verzorgen, snoeien en het bemesten van rozen en niet om het minste, hoe zorg ik voor een gezonde roos zonder chemische middelen. Voor de inwoners van de binnenstad liggen vier fotoboeken ter inzage waarin de straten in beeld gebracht zijn met geschikte rozengevels. Tevens krijgen inwoners van Middelburg korting op de aanschaf van rozen en kunnen inwoners van Middelburg middels ingevulde coupon een gratis roos afhalen.


Special 2013: Masterclass coaching Dit jaar biedt Middelburg VÓLkoren in samenwerking met Stichting Koorplein Zeeland acht koren een masterclass coaching in de Zeeuwse Concertzaal. Rob van der Meule, zanger, dirigent, zangpedagoog, vocal- en koorcoach gaat een uur lang met een koor aan de slag om aan door hen zelf aangegeven verbeterpunten te werken. Het publiek (ook hier: vrij entree!) wordt interactief bij de coaching betrokken. Dat is ècht een bezoek waard; minstens even leuk en leerzaam als zelf zingen! Na de masterclass brengen de koren een korte toegift. Welke koren volgen zo’n masterclass? zaterdag 1 juni: 12.00 - 13.00 13.15 - 14.15 14.30 - 15.30 15.45 - 16.45

Koor Rockz Vocal Group T-Blend Xing Popcore AmuZing

zondag 2 juni: 12.00 - 13.00 13.15 - 14.15 14.30 - 15.30 15.45 - 16.45

Zezam Alexander Kamerkoor Voice Over Popkoor Novelty

Koorplein Zeeland organiseert nog meer activiteiten om het niveau van Zeeuwse zangers en koren te verhogen. Zo vindt op 5 oktober (ook in de Concertzaal) een voorronde voor het Nederlands Koor Festival (NKF) plaats. Op 30 november houdt Koorplein Zeeland een Kerst Scratch, waar koren èn individuen kunnen kennismaken met kerstnummers in verschillende arrangementen onder leiding van bekende dirigenten van allerlei pluimage. Deze middag wordt afgesloten met een concert. Uitgebreide informatie leest u op www.koorpleinzeeland.nl, een must voor iedere koorzanger. Koorplein Zeeland is mede mogelijk door financiële steun van de Provincie Zeeland.

Sporen naar de koren! Het station van Middelburg ligt hemelsbreed maar 700 meter van het Abdijplein, het hart van ons festival. Wat ligt daarom meer voor de hand voor bezoekers en deelnemers om de trein te pakken naar Middelburg VÓLkoren? NS was het met onze zienswijze eens en biedt ons de faciliteit om op zaterdag 1 juni de intercity vanaf Roosendaal (vertrek 10.50 uur) om te dopen tot koortrein. Dat betekent dat twee kleine koren op het Zeeuwse traject onder begeleiding van twee NS medewerkers zullen gaan zingen in de trein (nee, niet in de stiltecoupés!) om de passagiers op ons festival te wijzen. In die bewuste trein kunt u luisteren en genieten van het vrolijke koor ‘KoorBusiness’ en het mooie ‘Wereldmuziekkwartet Rusalki’. In Middelburg (aankomst 11.44 uur) ontvangen we bezoekers en koren in de stationshal (prima akoestiek!), waar dan natuurlijk ook weer een koor optreedt: ‘Voici Miste’. De beide ‘treinkoren’ brengen daar ook nog een nummer ten gehore en de bezoekers ontvangen alle gewenste informatie, waarna we ons begeven naar het Abdijplein. Een prachtige manier om in de stemming te komen, toch? Dank voor deze medewerking NS! Op zondag rijdt er geen speciale koortrein, maar wel worden treinreizigers tussen 11.30 en 12.00 uur in de stationshal ontvangen met koorzang van het ‘Vocaal Ensemble Sint-Laurens’ en staan daar festivalmedewerkers om deze speciale jubileumkrant te verspreiden.

Tips andere korenfestivals! Kunt u net als ons niet genoeg krijgen van koormuziek in alle genres en variëteiten? We brengen hier graag twee interessante soortgelijke korenfestivals onder de aandacht die plaatsvinden in Dordrecht en Aarschot (België): sSEPTEMBER!ARSCHOT6OLKOREN MEERINFOOPwww.aarschotvolkoren.be sSEPTEMBER'ROOT$ORDRECHTS+ORENFESTIVAL MEERINFOOPwww.concertendordrecht.nl

Lange Jan Award voor Mister VÓLkoren Stichting Welzijn Middelburg reikt sinds enkele jaren de Lange Jan Awards uit. Deze vrijwilligersprijs is vernoemd naar de bekende toren van de Middelburgse Abdij en beslaat vier categorieën, waaronder de ‘Spotlight Award’ bedoeld om verdienstelijke mensen eens in het zonnetje te zetten. Wat heeft dit nu met Middelburg VÓLkoren te maken? Welnu, Hans de Kuijper, onze secretaris was één van de twaalf geselecteerden uit de 180 genomineerden die kans maakten op zo’n Award! En hij heeft in zijn categorie die Award dus ontvangen! Hans is vanaf het prilste begin bij de organisatie van Middelburg VÓLkoren betrokken geweest en wordt ook wel ‘Mister VÓLkoren’ genoemd. Mede dankzij zijn inzet is dit korenfestival uitgegroeid tot wat het nu is. Hij heeft dan ook de waardering terecht ontvangen in de categorie ‘Spotlight Award’ vanwege het feit dat hij toch wel de motor is achter ons korenfestival. En met hem is dit meteen ook een blijk van waardering aan het adres van Middelburg VÓLkoren. Hoewel de Awards al in februari zijn uitgereikt willen we Hans ook vanuit deze jubileumkrant nogmaals van harte bedanken voor zijn tomeloze inzet. Chapeau Hans - keep going!

Middelburg Rozenstad

Schone Toiletten!

In 2014 wordt Middelburg Rozenstad. Met deze actie probeert een groep jonge, creatieve ondernemers en studenten om Middelburg een rozenimago te bezorgen. Als startsein hiervoor onthuldde burgemeester Harald Bergmann op 14 mei vijf grote oranje rozen op de Koningsbrug (begeleid door koorzang!). Ook startte Chocolate Lovers de productie van rozenbonbons, kwamen er hanging baskets met rozen op het St.Jansplein en namen allerlei winkels rozenproducten in hun assortiment op. Tijdens Middelburg VÓLkoren op zondag 2 juni gaat de werkgroep pas echt los. Dan wordt de Vismarkt omgetoverd tot rozenmarkt. Natuurlijk treden er koren op, maar tussendoor zijn rozengedichten te horen. Daarnaast vindt u op de Vismarkt en op het Abdijplein ondernemers met rozen en rozenproducten en hoort u bij de gezamenlijke afsluiting zondag op het Abdijplein ook enkele rozenliederen! Koren en rozen – u gaat er vast nog veel van horen…

We hebben dit jaar bij de toiletwagen op het Abdijplein een heuse toiletjuffrouw (mevr. Blom) bereid gevonden de toiletten keurig schoon te houden gedurende het festival! We denken dat dit een belangrijke bijdrage levert aan het welbevinden van onze bezoekers.

_ Scheldetheater Terneuzen Schouwburg Middelburg Theater de Mythe Goes

www.zeelandtheaters.nl

Dit is een speciale uitgave van Middelburg VÓLkoren i.s.m. Uitgeverij de Bode, postbus 22, 4880 AA Zundert, www.internetbode.nl Oplage 55.000 exemplaren Verspreidingsgebied gemeenten Middelburg, Veere en Vlissingen Redactie Middelburg VÓLkoren Acquisitie Lennert Steketee Layout Jan Bastiaenen Druk Drukkerij Vorsselmans, Zundert

www.middelburgvolkoren.nl


Openingstijden: do en vrij 10.30 - 17.30 uur za 10.30 - 17.00 uur

Tel. 0118-633531 www.deboekenbeurs.com

Turfkaai 33, 4331 JV Middelburg

â&#x20AC;˘ Geniet van samen zingen in het Madrigraalkoor, Rockz of het Kinder- en tienerkoor van de Zeeuwse Muziekschool. Of.. verbeter je eigen zang door vocale lessen (zowel duo als individueel). En wat dacht je van een cursus stemvorming met het hele koor? Zie voor ons aanbod: www.zeeuwsemuziekschool.nl

Boeken bestel je snel op www.drukkerijmiddelburg.nl De DrvkkeryÂ&#x2026;Markt 51Â&#x2026;MiddelburgÂ&#x2026;T 0118 - 886 886

Broodje d n o z e g n e Volkor voor â&#x201A;Ź 4,00

â&#x201A;Ź 3.

50

(geldig van 30 mei t/m 2 juni)

Damplein 12 | Middelburg | 0118-651725 | www.fromagerieforianne.nl

.LMNGDQHHQVRS ZZZPXVLFYRLFHVQO %ODGPX]LHNYRRUJHPHQJGNRRUYURXZHQNRRUHQPDQQHQNRRU 3RSXODLUHPHGOH\VRD5DPVHV6KDII\%RXGHZLMQGH*URRW5REGH1LMV 0XVLFDOPHGOH\VRD+DLU$QDWHYND0\)DLU/DG\ 6KRZERDW 3RSVRQJVOLFKWNODVVLHNYRONVPX]LHNNHUVWOLHGHUHQLQWDOHQ 2RNYRRUDUUDQJHPHQWHQRSYHU]RHNHQRSPDDW (NVWHU 07%RGHJUDYHQ

www.middelburgvolkoren.nl

WHO LQIR#PXVLFYRLFHVQO


Vrijdagavond 31 mei Hi T: Topper Jubileumconcert met Zeeuwse topkoren op het Abdijplein Op 4 juli 1999 was Middelburg voor het eerst vól koren. Dit jaar organiseert de Stichting Middelburg VÓLkoren dus het 15e festival en dat vinden ze best een feestje waard! De 15e editie wordt daarom begonnen met een heus Jubileumconcert! We nodigden vier Zeeuwse topkoren uit, een toekomstige Zeeuwse topper als pauze-act en vroegen de nieuwe Commissaris van de Koning Han Polman om editie XV officieel te openen. Op deze pagina leest u alles over dit veelbelovende concert. Het programma voor vrijdagavond 31 mei (en daarbij zijn de tijden bij benadering): 19.30 officiële opening 19.45 - 20.15 Popkoor X-Stream o.l.v. Ineke Jasperse 20.25 - 20.55 Zeeuws Byzantijns koor Srétenje o.l.v. Emilia Tabachnik-Li 21.15 - 21.45 Koor lichte muziek A58 o.l.v. Rob van der Meule 21.55 - 22.25 optreden Shantykoor Het Veerse Scheepstuig 22.25 sluiting In de pauzes tussen de optredens treedt duo Hi T op. Het Abdijplein is open vanaf 19.00 uur; kaartverkoop start om 17.00 uur in de infostand op het Abdijplein (entreeprijs € 5,-). Bij slecht weer wordt het concert naar de Nieuwe Kerk verplaatst.

van de toekomst? Terwijl de koren zich opstellen, speelt voor u het duo Hi T. Achter die naam verschuilen zich Ilja van den Bos en Huib Heijt. Nooit van dit duo gehoord? Dat is goed mogelijk, maar op ons maakte Hi T. zo’n geweldige indruk dat we ze tippen als Topper van de Toekomst! Nee, veel naamsbekendheid heeft het duo Hi T. nog niet. Maar dat is de bewuste keuze die zangeres/toetseniste Ilja en gitarist/zanger Huib hebben gemaakt toen ze enkele jaren geleden besloten samen te gaan musiceren. Het plezier in het maken van muziek was en is de belangrijkste drijfveer voor de twee muzikanten, en wereldberoemd worden in Middelburg kan altijd nog. Overigens: ook op dat pad zijn inmiddels de eerste schreden gezet, want Hi T. verzorgde enkele succesvolle optredens (de Drvkkery, Het Loze Vissertje) en recentelijk een heus thematisch huiskamerconcert. Het repertoire van het duo bestaat voornamelijk uit minder bekende liederen van bekende artiesten. Van ‘I Will’ (The Beatles) via ‘She Makes Me’ (Queen) tot ‘Gone, Gone, Gone’ (Allison Kraus en Robert Plant) of ‘Under African Skies’ (Paul Simon). Wat op het eerste gezicht misschien een samenraapsel van willekeurige nummers lijkt, laat zich bij nader inzien karakteriseren als ‘goed in het gehoor liggend’, ‘sfeervol’ en vooral ‘luisterliedjes’. Vandaar het credo van het duo: melodieus (maar ook verrassend), unplugged (maar niet altijd zonder stroom), samenzang (maar ook solistisch) en enthousiast (maar écht!).

A58, al járen een Zeeuwse topper! Iedere woensdagavond spoeden zich ruim 80 zangers en zangeressen uit Zeeland en West-Brabant naar ‘Luctor et Emergo’ in Rilland voor de wekelijkse repetitieavond van hun koor. Wat hen bindt: de liefde voor de muziek, de ambitie het beste uit zichzelf te halen, en ja, ook die strook zoab dus. Daarom noemde dit bijzondere koor zich naar de provinciale verkeersader A58. Sinds de oprichting in mei 1999 staat het Koor Lichte Muziek A58 onder leiding van Rob van der Meule. Rob wilde geen doorsnee koor en ging daarom voor een koor met een breed repertoire, een zangtechnisch perfecte uitvoering en een sprankelende ‘verhalende’ podiumpresentatie. Vanaf 2006 staat Christian Blaha hem hierin bij als vaste pianist. De verrassende arrangementen die A58 zingt, zijn van beider hand. Van ‘Shaffy’ tot ‘Sondheim’, van ‘Brel’ tot ‘Blaha’, hun muzikale waaier is uniek en beslist origineel te noemen. A58 doet het altijd nèt wat anders! Een uniek koor in een veelkleurig koorlandschap. Van ‘ballad’ tot ‘rock’ in traditionele koorzettingen, via close harmony richting vocal jazz en dit alles zowel met piano als a capella, van één- tot achtstemmig. Het bestaan van A58 kent vele hoogtepunten. Zo vierde het koor in 2004 het eerste lustrum met vijf theaterconcerten in Bergen op Zoom, Middelburg en Goes. De show, begeleid door een 20-mansorkest, heette Eurosong en stond (met songs in elf talen!) in het teken van het Eurosongfestival. Bij het Nederlands Koor Festival werd koor A58 zowel in 2008 en als in 2010 gekroond tot Beste koor van Nederland in de categorie “Groot Gemengd Koor Lichte Muziek”. In november 2011 ging A58 wederom de theaters in met een uniek project: ‘Hotel Lijkzigt’, een liederencyclus op teksten van Peter Swanborn, met schitterende composities van Christian die Rob heeft gearrangeerd. In vijf verschillende theaters bracht het koor dit bijzondere moordmysterie met veel bezieling voor het voetlicht. 2012 bezorgde hen de titel ‘Zeeuws Waterkoor’ tijdens de Zeeuwse visserijdagen in Vlissingen. Daarnaast waren er natuurlijk de internationale koorreizen - naar Barcelona, naar Parijs, naar Berlijn… De koordrempel is laag maar de lat ligt hoog bij Rob en Christian. Er wordt veel van de zangers gevraagd maar ook minstens zo veel geboden tijdens de inspirerende repetities. Als (musical)zanger, acteur en zangpedagoog weet Rob het beste in zijn mensen naar boven te halen. Voeg daarbij de kwaliteiten van Christian als componist, arrangeur en pianist en het moge duidelijk zijn dat hun gezamenlijke muzikale kracht meer is dan de som der delen. U begrijpt: als er één koor de naam Zeeuwse Topper verdient, is dat A58!

Srétenje: Zeeland ontmoet Rusland Geen reisprogramma over Rusland is compleet zonder beelden van zo’n prachtige Russisch-orthodoxe kerk. En daaronder monteert men dan koormuziek: diepe, sonore bassen, ijle sopranen, fascinerende melodieën. Zoiets moois, dat kan alleen in Rusland - dachten we jarenlang. Tot Emilia Tabachnik-Li zich in Nederland vestigde en een indrukwekkende muzikale bagage meebracht. Eenmaal geacclimatiseerd vatte ze het plan op deze prachtige kerkmuziek ook in Zeeland te laten klinken. En ziet: na een oproep in de krant, we schrijven dan 1996, meldden zich 70 belangstellenden en het Zeeuws Byzantijns Koor ging van start! Het kreeg de toepasselijke naam Srétenje: Ontmoeting. Het koor manifesteerde zich van meet af aan als een bijzonder koor: het enige Zeeuwse koor met liederen uit de Byzantijnse liturgie. Volgens een oud-Russisch tractaat nam Rusland het Orthodoxe christendom aan “uit liefde voor de schone zang”. Vorst Vladimir ging in de 10e eeuw op zoek naar het ware geloof en zond zijn gezanten naar verschillende windstreken. De kerk van Byzantium maakte op hen zo’n overweldigende indruk, dat zij bij terugkeer vertelden dat “zij niet wisten of zij zich op aarde of in de hemel bevonden, want nergens op aarde hadden ze zo’n schouwspel en zo’n schoonheid gezien”. De wonderschone Russische kerkmuziek, die in de eeuwen daana vanuit de traditie van de Byzantijnse liturgie ontstond, wordt door Srétenje meestal zes-, en soms achtstemmig gezongen. Het koor maakt daarbij gebruik van eigen solisten. Vele hoogtepunten heeft het koor al beleefd. Zo waren daar de concertreizen naar Sint Petersburg via Helsinki, Kiev (Oekraïne) en Tbilisi (Georgië). Maar ook het optreden tijdens de uitreiking van de Four Freedoms Awards in de Nieuwe Kerk te Middelburg staat veel koorleden in het geheugen gegrift. En dan natuurlijk het geweldige ‘Rusland Festival Vlissingen’, dat Srétenje organiseerde ter gelegenheid van zijn 15-jarig bestaan. Tijdens dit succesvol verlopen zangfestijn traden voor een groot en enthousiast publiek gezelschappen op vanuit het hele land, allen met Russisch repertoire. De muzikale leiding van het Zeeuws Byzantijns koor berust nog steeds in de deskundige handen van Emilia Tabachnik-Li. Zij inspireert de koorleden met haar liefde voor en kennis van de Russische muziek. Want met een keer per week repeteren kom je er niet: de leden moeten ook thuis studeren om zich de muziek en de uitspraak zo goed mogelijk eigen te maken. Vertaling van de Russische tekst is daarbij van belang om de liederen met emotie en bezieling te kunnen overbrengen op het publiek. Vanavond brengt het koor trouwens niet enkel kerkmuziek: ook Russische, Letse en Oekraïense volksliederen staan op het programma.

Het Veerse Scheepstuig: X-Stream topper onder de Terwijl in het shantykoren laatste decenniHet in 1999 opgerichte Veerse Scheepstuig brengt behalve shanty’s ook andere zeemansliederen. Als het maar over de zee en de zeeman gaat en de daarbij onmisbare ingrediënten als schepen, golven, drank, vrouwen en mooie luchten. En niet te vergeten: “Sehnsucht nach Haus”. En dat het dat bijzonder goed doet, daarvan getuigt een volle prijzenkast. Zo won het koor in 2011 de Zilveren Zuidwester op het shantyfestival van Wijk bij Duurstede en vorig jaar sleepten ze daar zelfs de eerste prijs in de wacht: de Gouden Zuidwester! Het koor staat sinds de oprichting onder leiding van Emilia Tabachnik-Li, wat garant staat voor zang van hoge kwaliteit. De zuiverheid en meerstemmigheid van zang en de veeltaligheid van het repertoire maken het verschil met de andere koren in het genre zeemanslied. Het Veerse Scheepstuig telt ruim veertig zangers (verdeeld over vier stemgroepen) en vijf uitstekende muzikanten begeleiden het koor. Hun repertoire telt inmiddels een kleine honderd nummers en is zeer gevarieerd; het gaat van een zeemanslied uit de opera Der fliegende Holländer tot Berend Botje. In vele talen: het repertoire bevat liederen in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans, Russisch en zelfs Samoaans. Het Veerse Scheepstuig treedt zo’n twintig keer per jaar op; meestal in de omgeving, maar regelmatig gaan ze ook de grens over: van Blankenberge tot Düsseldorf. Uiteraard kiest het Scheepstuig graag het ruime sop. In 2007 voer het koor een hele week op de Oostzee en nam daar aan diverse shantyfestivals deel. In 2009 bestond het koor tien jaar en dat feest werd gevierd met een zeiltocht van een week al zingend door Zeeland, twee afgeladen concerten in de Grote Kerk in Veere en een shantyfestival in hun stadje. In de zomer van 2012 zeilden ze op het IJsselmeer en de Waddenzee en natuurlijk verzorgden ze er optredens. Het concert in het kerkje van Vlieland samen met het plaatselijke shantykoor was het muzikale hoogtepunt van die reis. Het Veerse Scheepstuig is sinds 2003 een graag geziene gast op Middelburg VÓLkoren. Hun veelzijdigheid en kwaliteit etaleren ze op de drie cd’s die inmiddels het daglicht zagen en vanavond op het Abdijplein verkrijgbaar zijn.

um van de vorige eeuw overal in den lande popkoren ontstonden, bleef het op dat gebied op Walcheren lang oorverdovend stil. Tot John Volk in 2005 het initiatief nam om een workshop te organiseren in ‘De Vergulde Baars’, het kloppend hart van de Stromenwijk. Het enthousiasme was groot, John vond in Koos de Muinck een dirigent die er zijn schouders onder wilde zetten en het Popkoor X-Stream ging van start. Hoewel in de naam de Stromenwijk duidelijk doorklinkt, telt het koor nu ruim 45 leden die uit heel Walcheren afkomstig zijn. Van een groep vaak onervaren zangers kneedden achtereenvolgens Koos de Muinck, Ferdinand Liebenberg en sinds 2010 Ineke Jasperse een eenheid; een popkoor dat ook steeds meer aandacht besteedt aan de choreografie. Het repertoire van X-Stream laat zich vangen onder de noemer popmuziek en daarbij wordt nadrukkelijk gestreefd naar variatie en originaliteit. X-Stream zingt vaak met cd-begeleiding, maar het koor heeft ook een aantal mooie a capella nummers op het repertoire staan. X-Stream heeft inmiddels een ruime ervaring met optredens. Vanaf 2007 waren ze jaarlijks te beluisteren op Middelburg VÓLkoren. De koorleden genieten er heel erg van om samen naar zo’n uitvoering toe te werken. Niet alleen zorgt het ervoor, dat de koorleden het beste uit zichzelf en elkaar halen, maar ook vergroot zo’n evenement het samenhorigheidsgevoel in het koor. Het afgelopen jaar is X-Stream vooral bezig geweest met de voorbereidingen voor de avondvullende show ‘X-Stream Emotions’, die 13 april werd gepresenteerd. Tijdens deze succesvolle avond werd een compleet nieuw repertoire gebracht. X-Stream greep daarvoor terug op de rijke pophistorie: de playlist varieerde van een ‘klassieke’ Beatles-ballad tot een rocksong van Di-rect. Het bijzondere van dat programma was, dat er voor het eerst ook nummers in kleinere ensembles werden gezongen en dat ook een aantal solisten voor het voetlicht trad. Dirigente Ineke Jasperse heeft voor vanavond een aantal nummers uit deze show geselecteerd. Popkoor X-Stream hoopt er een swingende show van te maken en voor wie niet stil kan blijven zitten: dansen mag!

www.middelburgvolkoren.nl


ZANGSCHEMA ZATERDAG 1 JUNI 2013

P08

1 ABDIJPLEIN

P01

P14

P09

P06

P02

P01

3 DRVKKERY Markt 51

P18

P10

G10

4 DE PAGTER ANTIEK & INTERIEUR Herenstraat 9

G44

5 DOOPSGEZINDE KERK Lange Noordstraat 62

K02

G06

G13

6 ENGELSE KERK Simpelhuisstraat 12

R07

G08

G10

8 GASTHUIS Noordpoortplein 2

R03

G08

P19

R07

P05

G14

G43

K02

G43

P09

P02

G18

9 GASTHUISKERK Lange Delft 94

Gs

G03

Gs

G16

K05

G06

G05

10 GER. KERK VRIJGEMAAKT Klein Vlaanderen 75

P07

P12

P10

G14

P07

P17

K05

G24*

G31

R13

P22

G31

K03

G19

G01

G04

G03

G23

R03

G45

K08

P22

R11

K13

G24

G35

G20

G04

G02

G28

G05

P12

R06

11 HOFJE ONDER DE TOREN Nieuwe Kerkgang

R13

12 HOFPLEINKERK Hofplein 13 15 KLOOSTERGANGEN tegenover Koorkerkhof 18

K10

16 KOORKERK Koorkerkhof 17 MARKT

P04

P16

P18

P04

P14

P08

G17

P16

18 MUZIEKTENT Stadspark Molenwater

R06

G13

P05

G17

P17

P15

P06

P15

G01

K01

G23

K04

K01

K03

G19

K06

G09

G16

K06

G18

G07

G09

G20

R02

R04

R01

R02

R05

R04

G02

G24

G24 G46

G44

19 NIEUWE KERK Onder den Toren

K04

20 OOSTKERK Oostkerkplein 21 PETRUS-& PAULUSKERK Bachtensteene

R01

R05

22 RONDVAARTBOOT Achter de Houttuinen 39 23 SCHUTTERSHOF Schuttershofstraat 1 25 STATION NS Kanaalweg

G44

K12

GEZAMENLIJKE AFSLUITING OP 1 ABDIJPLEIN

11,30 12.00 12.30 13.00 13.30 14.00 14.30 15.00 15.30 16.00 16.45

Zaterdag 1 juni Koormuziek met een veelzijdigheid waar menig festival jaloers op kan zijn. Keuze uit 68 koren; komend uit onze provincie maar ook van ver daarbuiten. Sommige koren laten hun stem al horen in de trein van Roozendaal naar Middelburg, waarna ze ontvangen worden door medezangers in de Stationshal, een unicum voor ons festival! Er wordt gewerkt tijdens workshops in de Concertzaal, gezongen in de rondvaartboot, kortom zoveel keus, teveel om in één middag allemaal mee te maken. Maar wat u ook uitkiest: we wensen u veel luistergenot!

GEVARIEERDE KOREN G01 Gem.koor Chapeau G02 ’s Gravenz.mannenkoor G03 Zanggroep Vocalis G04 Chordanova G05 Vrouwenkoor Amor Musae G06 Vrouwenkoor Amuse G07 Tavenu G08 Wave G09 Chr gem zangver. Soli Deo Gloria G10 Kleinkoor Crescendo G13 Rotterdams strijdkoor G14 Binnaeh zuuver G16 Liedertafel Echo der duinen G17 Muiterij Kantje boord G18 Nieuwerkerks vrouwenkoor G19 Mannenkoor RCM Vox Humana G20 Mannenk Gouda’s liedertafel G21 Novavoices G23 Zoetermeers mannenkoor G24 Kwasikloos G28 Alphens kozakkenkoor G31 Het Schorrekoor G35 @hocsingers G43 Vocalgroup T blend G44 Wereldm.kwartet Rusalki G45 Voci Miste G46 Whats in a Name Gs Louisses schoolkoor KLASSIEKE KOREN

G45

26 THEATER ZEELANDIA Hoogstraat 20

G21

28 ZEEUWS ARCHIEF BINNEN* Hofplein 16

G46

30 ZEEUWS MUSEUM Abdijplein

R11

G35

G43 masterclass 13.15

P16 masterclass

31 ZEEUWSE BIBLIOTHEEK Kousteensedijk 7

G07

32 ZEEUWSE CONCERTZAAL Verwerijstraat 14

P35 masterclass

P35

P41

G21

P35

P41

K10

G45

K08

K12

P19

K13

G28 masterclass AmuZing

K01Kon. gem. zangver. Orpheus K02Vrouwenkoor Quoslibet K03 Alg. Gem. SER koor K04 Vliss. oratoriumvereniging K05 Middelburgs kamerkoor K06 Voorne’s dameskoor K08 Kamerkoor Renaciate K10 Madrigaalkoor Zeeuwse muziekschool K12 Vocaalensemble Animato K13 Con Grazia

RELIGIEUZE KOREN R01 R02 R03 R04 R05 R06 R07 R11 R13

Gospelkoor Glorify Testimony Chr.gem.koor De Levensbron Bevelands zangkoor Gospelkoor Revelation Gospelkoor Share Chr.mannenkoor Sjaloom Mannenkoor St.Caecilia Bright light

POPULAIRE KOREN P01 P02 P04 P05 P06 P07 P08 P09 P10 P12 P14 P15 P16 P17 P18 P19 P22 P35 P41

Popkoor Vocalicious El Pio popvocals Popkoor BSUR KoorBusiness Vocalband Flash Back! Musicalgroep Papillion That’s it Get Wicked Les Belles Fleurs/ Les Bon Vivants Vocalgroup Sing@Sea Scharretjoe Popkoor Switch Terheijden Xing popcore Popkoor Pepperoni Popkoor S1 Voice Popkoor de Voices Sea Sound Singers Koor Rockz About music

* Bij mooi weer buiten

Religieuze koren

Klassieke koren K01 KGZ Orpheus - koninklijk koor met licht klassiek repertoire 13.00/14.30 K02 Vrouwenkoor Quodlibet - Middelburgs vrouwenkoor, klein maar krachtig, zingt liederen van 1200 tot nu 13.00/15.30 K03 Alg.gemengd SER koor - uit Ridderkerk, zingt klassieke werken van Mozart en Brahms 13.00/15.00 K04 Vlissingse oratoriumvereniging - zingt uit werken van grootmeesters; vandaag César Franck, Handel en Fauré 12.00/14.00 K05 Middelburgs kamerkoor - neemt ons mee in een veelzijdig, internationaal programma: een bijzondere muzikale reis 15.00/16.00 K06 Voorne’s dameskoor - klassiek maar ook met plezier Russische en Slavische werken 14.00/16.00 K08 Kamerkoor Renasciate - prachtige renaissance kerkmuziek van Palestrina en het 7-stemmig Ave Maria van Franz Biebl. 13.30/15.00

www.middelburgvolkoren.nl

R01 Gospelkoor Glorify - programma van inspirerende liederen 12.00/14.00 R02 Testimony - gospelkoor uit Goes, liederen als getuigenis 13.00/14.30 R03 De Levensbron - gemengd christelijk koor, bemoedigend en inspirerend 14.00/16.00 R04 Bevelands zangkoor - samengesteld uit twee koren met religieus klassiek repertoire 13.30/15.30 R05 Revelation - veelzijdige gospel voornamelijk Engelstalig 12.30/15.00 R06 Gospelkoor Share - laat ons delen in mooie gospelnummers 12.30/16.00 R07 Sjaloom - mannenkoor zingt meerstemmige muziek, opwekking en anderstalige liederen 13.00/15.00 R11 Mannenkoor St Caecilia - prachtige Gregoriaanse gezangen a capella gezongen 13.00/15.00 R13 Bright light - dit zangduo brengt gospel afgewisseld met swingende nummers uit de sixties 12.30/14.00 K10 Madrigaalkoor van de Zeeuwse muziekschool - zingt vandaag o.a. twee werken van Edvard Grieg met als solist bas-bariton Peter Wondergem 12.30/14.00 K12 Vocaal ensemble Animato - kamerkoor zingt vandaag a capella liederen uit de Romantiek 14.00/15.30 K13 Con Grazia - 10 dames zingen meerstemmige oude meesters in velerlei talen - a capella 15.00/16.00


Populaire koren P01 Vocalicious - niet alledaags popkoor zingt popcovers met eigen band; de revelatie van 2012! 12.30/15.00 P02 EL pio popvocals - voortvarend, verrassende nummers in prachtige arrangementen 14.30/15.30 P04 BSUR - popsongs met begeleiding van eigen combo- eigentijds 12.30/14.00 P05 KoorBusiness - uit Etten-Leur zingt meerstemmige popsongs 13.30/15.30 P06 Flash Back! - popkoor met mix van Engelstalige en Nederlandse nummers 14.00/15.30 P07 Musicalgroep Papillon - zingt musicalmedleys - verfrissend, uitdagend met een eigen show 13.00/15.00

P08 That’s it - Een gemengd koor met een afwisselend repertoire van hedendaagse popmuziek en ‘golden oldies’. 12.00/15.00 P09 Get Wicked - projectkoor met wervelende minimusical - word betoverd! 13.30/15.00 P10 Les Belles Fleurs/Les Bon Vivants - heren en dames zingen begeleid door accordeon shantyliedjes 14.00/16.00 P12 Sing@Sea - ‘jong’ koor ondersteund door piano, repertoire van Nederlands- en anderstalige muziek 13.30/15.30 P14 Scharretjoe - brengt een repertoire met een lach en een traan - smartlappen 13.00/14.30 P15 Popkoor Switch - popmuziek om mee te zingen, liedjes uit de 80-en 90-er jaren 15.00/16.00 P16 Xing popcore - swingend pop- en rockkoor; een aanrader! 13.00/16.00

Gevarieerde koren G01 Gemengd koor Chapeau - (oud)medewerkers van Daniel den Hoedkliniek met een breed repertoire 12.30/14.00 G02 ’s Gravenzands mannenkoor - Westlanders, jong van geest, uit de bloemen- en groententuin van Europa. 14.00/16.00 G03 Zanggroep Vocalis - een eigentijds uitgebreid repertoire. Modern en afwisselend in Nederlands en Engels 13.30/15.00 G04 Chordanova - 50 enthousiaste zangers, strevend naar kwaliteit en gezelligheid. Klassiek,musical,pop en jazz. 13.30/14.30 G05 Amor Musae - vrouwenkoor zingt klassieke nummers maar ook Halleluja van Cohen 15.00/16.00 G06 Amuse - vrouwenkoor met musicalarrangementen van de eigen dirigent, meerstemmig met piano en a capella 13.30/15.30 G07 Tavenu - gemengd koor dat a capella religieuze maar ook wereldlijke muziek ten gehore brengt. 12.00/15.00 G08 Wave - dames met een geheel eigen presentatie; klassiekers maar ook Nederlandstalig in een verrassend vocaal jasje. 13.30/14.30 G09 Soli Deo Gloria - chr.gem.zangvereniging die dit jaar 110 jaar bestaat met een gevarieerd repertoire geestelijke en wereldlijke muziek.13.00/15.30 G10 Kleinkoor Crescendo - lichte muziek 14.00/15.30 G13 Rotterdams strijdkoor Ondersteboven - enthousiast en kritisch, maatschappelijk betrokken, serieus en vrolijk in allerlei talen 13.00/14.00 G14 Binaeh zuuver - dameskoor uit Oost-Souburg, zingt Engelse evergreens 14.30/16.00 G16 Liedertafel Echo der duinen - gemengd koor zingt a capella met een rijk repertoire waaronder Franse chansons 13.30/14.30 G17 Muiterij Kantje Boord - shantykoor zingt 2- en 3 stemmig over water, zeemansleven; romantiek en dramatiek 14.00/15.30

P17 Popkoor Pepperoni - popkoor met pit, uitbundig luister-, meezing- en kijkfestijn 14.30/15.30 P18 Popkoor S1 Voice - tijdloze popnummmers in een breed scala van genres 13.30/15.30 P19 Popkoor De Voices - poprepertoire met verfijnde dynamiek 14.30/16.00 P22 Sea Sound Singers - Vlissings damesbarbershopkoor met originele uitstraling 14.00/15.00 P35 Koor Rockz - eigentijdse pop- en rockmuziek door klein koor van de Zeeuwse muziekschool 13.30/15.00 P41 About music - divers, van classic a capella popsongs tot funky en swingende moderne nummers 14.00/15.30 Amuzing - voor dit enthousiaste pop- en musicalkoor uit Mookhoek was helaas geen plaats op ons festival, maar wel bij de workshop Coaching, concertzaal - 15.45

tot populair. Uitdagende arrangementen met passende presentatie. 13.00 (Rondvaartboot) /15.30 G28 Alphens kozakkenkoor - zingt Russisch orthodox en vrolijke kozakkenliederen 12.30/14.30 G31 Schorrekoor - met een eigen combo brengen deze heren feestmuziek maar ook serieuze luisterliedjes 13.30/15.30 G35 @hocsingers - 8 jongeren met een geheel eigen programma: polyfonie, volks maar ook 8-stemmige muziek - bijzonder. 14.00/16.00 G43 T-blend - vocalgroup zingt lichte muziek en een jazzy feel met unieke arrangementen 15.00/16.00 G44 Rusalki - 4 dames zingen wereldmuziek met een vleugje theaterparels uit alle windstreken 13.30/15.00/16.00 G45 Voci Miste - gemengd koor - internationale teksten met een boodschap of knipoog 11.30/13.00/14.30 G46 Whats in a Name - gemengde zanggroep- mooie, leuke, geinige maar ook serieuze, à capella muziek 13.00/15.30 Gs Louises schoolkoor - enthousiaste kinderkoor met zonnige zomerliedjes- muzikale begeleiding door leeftijdsgenootjes 13.00/14.00 G18 Nieuwerkerks vrouwenkoor - koor met eigen klank en repertoire van de hand van de eigen dirigent/pianist. Luistermuziek 14.30/16.00 G19 RCM Vox Humana - mannenkoor - divers programma: Mozart maar ook Simon&Garfunkel 13.30/15.30 G20 Gouda’s liedertafel - zingt mannenkoormuziek maar ook moderne songs 13.00/16.00 G21 Novavoices - spectaculair koor met geheel eigen arrangementen 13.00/14.30 G23 Zoetermeers mannenkoor - prijzenwinnaar, zingt a capella: prachtige koorklank 13.30/15.30 G24 Kwasikloos - ambitieus gemengd koor, zingt close harmony

www.middelburgvolkoren.nl


ZANGSCHEMA ZONDAG 2 JUNI 2013

G3

1 ABDIJPLEIN

P13

G24

2 ATELIER V Verwerijstraat 34 3 DRVKKERY Markt 51 4 DE PAGTER ANTIEK & INTERIEUR Herenstraat 9

P5

G1

P21

P17

P1

G8

G18

P7

P27 P27

5 DOOPSGEZINDE KERK Lange Noordstraat 62

K5

G26

K2

K1

K3

G14

6 ENGELSE KERK Simpelhuisstraat 12

P2

R3

G10

K4

K11

G10

7 GALERIE SONDAAR Koepoortstraat 6

K4

8 GASTHUIS Noordpoortplein 2 11 HOFJE ONDER DE TOREN Nieuwe Kerkgang

G30

P14

G36

P31

P20

P27

G26

P19

R3

P12

G33

P14

P12

G33

12 HOFPLEINKERK Hofplein 13

R2

G9

R1

K5

R2

R1

K2

13 JEUGDGEBOUW HOFPLEINKERK Wagenaarstraat

P31

G28

G36

G13

K9

G23

P22

K11

P3

G28

G9

G30

14 KLEIN ABDIJPLEIN tegenover Koorkerkhof 18 15 KLOOSTERGANGEN tegenover Koorkerkhof 18

P22

K7

K13

K8

G16

G13

K9

16 KOORKERK Koorkerkhof

G21

G15

K3

G14

G21

G34

K12

17 MARKT

P18

P23

P8

P21

P23

P18

P8

18 MUZIEKTENT Stadspark Molenwater

P16

P6

G19

P6

G24

G19

G4

19 NIEUWE KERK Onder den Toren

P5

G20

G3

P13

P17

G20

G11

20 OOSTKERK Oostkerkplein

K1

G2

K12

G34

G11

P20

G2

21 PETRUS-& PAULUSKERK Bachtensteene

P4

G4

G8

K6

G15

P4

K6

22 RONDVAARTBOOT Achter de Houttuinen 39

G1

24 DE VERGENOEGING Gortstraat 30

P1

Een programma om trots op te zijn! Met veel variatie en veel kwaliteit. Niet minder dan 64 deelnemers, waarvan 20 koren niet eerder in Middelburg te horen waren. Hudrimar, onze eregast, komt er zelfs speciaal voor uit Noorwegen! Veel goede bekenden ook: Cantabile is weer eens van de partij en Pop-Up uit Oud-Beijerland, het Brugs Vocaal Ensemble en Voice Over uit Fijnaart. Als u het goed uitmikt, bent u van 11.30 tot 17.30 onder de pannen - en dan kunt u nog maar een fractie van het gebodene consumeren. Veel luistergenot toegewenst!

GEVARIEERDE KOREN G1 Hudrimar G2 Cultikoor G3 Die Vaertsingers G4 Zilt G6 Lezzom G8 Zanggroep Melody G9 Wereldmuziekkoor Keskedee G10 Vocaal Ensemble Viva la Musica G11Oud Bruin & Jong Belegen G13 Angels G14 Westkappels Koor G15 KATkoor G16 VES G17 Vox Populi G18 Zuidwest 10 G19 Cantzoni G20 Intermezzo Prinsenbeek G21 Windkracht Vier G23 Vocal Group Charmony G24 Reuvers Mannenkoor G26 Vrouwenkoor Cadans G28 Bewitched G30 Westhoeks Mannenkoor G33 Meezingkoor Maassluis G34 Andantino G36 VonBilthoven

G18

G16

K7

K13

K8

G6

P7

P11

G17

P2

P11

G17

P19

P9

P9

30 ZEEUWS MUSEUM Abdijplein

G6 P20 masterclass

G23 K9 masterclass

P22 masterclass

RELIGIEUZE KOREN R1 Nova Melodica R2 Gospelkoor Inspiration R3 Luciani POPULAIRE KOREN P1 La Luna P2 Didamiek P3 Almoos Kloos P4 Joyim P5 Kindamagic P6 Con Forza P7 Chapeau P8 SEASIDE Rendez-Vous P9 Popkoor The Sparrows P11 Damesensemble La Lisière P12 De Zilvermeeuwen P13 Popkoor Novelty P14 Popkoor Eigenwijs P16 MOVE P17 Popup-koor P18 Sugar & Spice P19 Popkoor B-vocals P20 ZeZAm P21 Popkoor Enjoy P22 Voice Over P23 7th Street Pop-en Rockkoor P27 ZONDER B P31 Les Servettes

K1 Roosendaals kamerkoor K2 Brugs Vocaal Ensemble K3 Roosevelt College Choir K4 Cantando K5 Vocaal Ensemble Cantare K6 Bachkoor BWV K7 Kamerkoor Varietas K8 Da Capo K9 Alexander Kamerkoor K11 Cantabile K12 Mea Dulcea K13 Willebrordensemble

G16

27 VISMARKT Vismarkt

32 ZEEUWSE CONCERTZAAL Verwerijstraat 14

Zondag 2 juni

KLASSIEKE KOREN

23 SCHUTTERSHOF Schuttershofstraat 1

25 STATION NS Kanaalweg

16.45 GEZAMENLIJKE AFSLUITING OP 1 ABDIJPLEIN

11.30 12.00 12.30 13.00 13.30 14.00 14.30 15.00 15.30 16.00

P16 P3 P13 masterclass

Gevarieerde koren G1 Hudrimar - gemengd koor uit Tofte (Noorwegen) met Noorse volkmuziek, maar ook Cornelis Vreeswijk 13.00 / 15.00 G2 Cultikoor - dit Thoolse koor brengt popsongs, maar ook culturele liedjes, met gitaarbegeleiding 13.30 / 16.00 G3 Die Vaertsingers - voor het eerst op VÓLkoren, met veel musicalsongs op het repertoire 13.00 / 14.00 G4 Zilt - zilte Schouwse zangers met eigentijdse songs 13.30 / 16.00 G6 Lezzom - 14 Walcherse mannen, een Russische dirigente en liederen uit vele landen 13.00 / 16.00 G8 Zanggroep Melody - enthousiaste kleine zanggroep met pop- en musicalsongs uit de jaren ’70 en ’80 14.00 / 15.00 G9 Wereldmuziekkoor Keskedee - liederen uit Scandinavië, Afrika, de Balkan, Italië: u hoort ze bij Keskedee! 13.30 / 15.30 G10 Viva la Musica - klein Thools vocaal ensemble met een programma over de liefde 14.30 / 16.00 G11 Oud Bruin & Jong Belegen - begonnen met smartlappen heeft dit Steenbergse koor inmiddels een heel gevarieerd repertoire 15.00 / 16.00 G13 Angels - zestien kleurrijke vrouwen brengen breed repertoire op een eigenzinnige manier op het podium 14.30 / 15.30 G14 Westkappels koor - nog altijd in originele Walcherse klederdracht, met veel Nederlandse liedjes 14.30 / 16.00 G15 Koor Aller Tijden - liedjes uit vele eeuwen en culturen, a capella 13.30 / 15.00 G16 VES - voor het eerst onder leiding van Rembrandt Minderhoud, met verrassend nieuw repertoire: de mannen uit St.Laurens 11.30 / 14.00 / 15.00 G17 Vox Populi - gemengd koor uit Stampersgat zingt in De Vergenoeging 14.30 / 16.00 G18 Zuid West 10 - maritieme volksgroep brengt liederen van eenvoudige lieden uit de hele wereld 13.30 / 15.30 G19 Cantzoni - vierstemmige pop- en musicalnummers in de Muziektent op het Molenwater 14.00 / 15.30 G20 Intermezzo Prinsenbeek - groot gemengd koor 13.30 / 15.30 G21 Windkracht Vier - 80-koppig koor zingt in het Zweeds, Macedonisch, Argentijns, Hebreeuws en andere talen 13.00 / 15.00

www.middelburgvolkoren.nl

G23 Vocal Group Charmony - close harmony/ a capella muziek met een glimlach, een knipoog en een traan 14.30 / 15.30 G24 Reuvers Mannenkoor - dit Limburgse koor viert zijn 110-jarig jubileum! 14.00 / 15.00 G26 Vrouwenkoor Cadans - al jarenlang onze gast: met liederen van licht klassiek tot musical, van spiritual tot volksmuziek 14.00 / 15.00 G28 Bewitched - laat u betoveren door deze heksjes met hun barbershop songs 13.30 / 15.00 G30 Westhoeks Mannenkoor - deze mannen uit Zundert komen graag weer een feestje bouwen 13.00 / 16.00 G33 Meezingkoor Maassluis - vooral Nederlandstalige meezingers 14.30 / 16.00 G34 Andantino - goed verzorgde muziek van onze vrienden uit Middelburgs zustergemeente Vilvoorde 14.30 / 15.30 G36 Von Bilthoven - a-capella koor uit Bilthoven - 4 mannen, 4 vrouwen - met eigen-wijze vertolkingen van geliefde melodieën 14.00 / 15.00

Religieuze koren R1 Nova Melodica - jongerenkoor mèt combo brengt liederen met een boodschap 14.00 / 15.30 R2 Gospelkoor Inspiration - altijd garant voor een heerlijk half uur gospelmuziek; kernwoord: spirit! 13.00 / 15.00 R3 Luciani - modern liturgisch repertoire uit de Sint-Petrusparochie in Hilvarenbeek 14.00 / 16.00


Klassieke koren K1 Roosendaals Kamerkoor - Roosendaals trots met muziek van J.Busto, C.Stanford, H.Parry, e.a. 13.00 / 15.00 K2 Brugs Vocaal Ensemble - goede bekenden op ons festival: Belgisch, met Zeeuws Vlaamse inbreng 14.30 / 16.00 K3 Roosevelt College Choir - het officiële universiteitskoor met prachtige jonge stemmen 14.00 / 15.30 K4 Cantando - tien enthousiaste Zuid-Bevelandse dames met programma van Handel tot Casals 13.30 / 15.00 K5 Vocaal Ensemble Cantare - ensemble met rijke traditie, vandaag met Caesar Franck 13.30 / 14.30 K6 Bachkoor - geen dag zonder Bach, dus: op naar de Petrus-&Pauluskerk! 14.30 / 16.00 K7 Kamerkoor Varietas - kent u het Sevenste kusje van Padbrue? Voor onbekende klassieke pareltjes: Varietas 13.30 / 14.30 K8 Da Capo - “Musica, allerzoetste const / Terecht wordt gij verheven / Want uw zeer liefelijke jonst, / Doet ons in vreugde leven” is hun devies 14.30 / 15.30 K9 Alexander Kamerkoor - met koormuziek van Hollandse meesters van vroeger en nu 13.15 (masterclass) / 15.00 / 16.00 K11 Cantabile - na jaren weer eens terug in Middelburg: Cantabile - hoogstaande kwaliteit! 14.00 / 15.30 K12 Mea Dulcea - al ruim 50 jaar bestaat dit (vrouwen-)koor; vandaag met Frans, Jiddisch en chassidisch repertoire 14.00 / 16.00 K13 Willebrordensemble - klein gemengd koor uit Zoutelande, met werk uit de 19e en 20e eeuw 14.00 / 15.00

Populaire koren P1 La Luna - 20-koppig, jazzy popkoor uit Dordrecht met veelal eigen arrangementen 13.00 / 14.30 P2 Didamiek - verrassend modern Nederlandstalig repertoire (Kaandorp, Verminnen, de Brey), onder regie uitgevoerd 13.30 / 15.00 P3 Almoos Kloos - 17 enthousiaste Limburgers met a capella en (almost) close harmony 14.30 / 16.00 P4 Joyim - 20 meiden mèt band hebben duidelijk JOY In Music: popsongs, gospel, ballads 13.00 / 15.30 P5 KINDaMAGIC - jong, veelbelovend koor: modern genre, gedreven zangers, professionele begeleiding 13.00 / 14.30 P6 Con Forza - populaire (Engels- en Nederlandstalige) pop op een originele manier 13.30 / 14.30 P7 Chapeau - 3-, 4- of 5-stemmige close harmony, pop, jazz en musical: petje af voor deze meiden 13.30 / 16.00 P8 SEASIDE Rendez-Vous - popband van Zeeuwse bodem met een voorproefje van hun nieuwe theatershow 14.00 / 16.00 P9 Popkoor The Sparrows - jong koor in beweging, leuk om te horen, leuk om te zien! 13.15 / 14.30

P11 Damesensemble La Lisière - populaire songs uit musical of film, maar ook nummers uit de hitparade 14.00 / 15.30 P12 De Zilvermeeuwen - Nederlandstalig 50+ koor uit Vlissingen zingt met veel plezier oude en nieuwe liedjes 14.00 / 15.30 P13 Popkoor Novelty - viert 25-jarig jubileum met een weekendje Zeeland: spetterend top-2000 repertoire 13.30 / 14.30 / 15.45 (masterclass) P14 Popkoor EigenWijs - nog een jubilerend koor, als vanouds op het Hofje Onder de Toren met oude en nieuwe popsongs 13.30 / 15.00 P16 MOVE - wat begon als een musical van de muziekvereniging mondde uit in een koor met breed repertoire 13.00 / 15.30 P17 Pop-Up - de vonken zullen er weer af vliegen bij dit grote popkoor, dat altijd garant staat voor spektakel 15.00 / 16.00 P18 Sugar&Spice - gezelligheid en kwaliteit gaan hand in hand bij dit 40-koppig koor uit Hoogerheide 13.00 / 15.30 P19 Popkoor B-vocals - professionele, vierstemmige Nederlands- en Engelstalige popmuziek uit Bavel 14.00 / 15.30 P20 Zezam - dit enthousiaste gemengde koor is in jubileumjaar 2012 flink gegroeid, zowel in kwaliteit als in kwantiteit 12.00 (masterclass) 14.00 / 15.30 P21 Popkoor Enjoy - 100-koppig popkoor met eigen fanclub zong al met Paul de Leeuw, Danny de Munck en Henk Poort! 14.30 / 15.30 P22 Voice Over - topgroep met a capella pop en jazz op het hoogste niveau 13.00 / 14.30 (masterclass) / 16.00 P23 7th Street Pop-&Rockkoor - lekkere stoere muziek, gebracht met enthousiasme, durf en gedrevenheid 13.30 / 15.00 P27 Zonder B - 4-stemmige vocal group bestaande uit 6 dames en 5 heren zingen over het thema: Life is Wonderful 13.00 / 14.30 / 15.30 P31 Les Servettes - een prettig kwartet, close en harmonieus, met nu en dan een heuse koorklank… 13.00 / 16.00

Aanbieding tijdens Middelburg VOLkoren: Koffie of Thee* met een (VOL)korenbaquette met huisgemaakte Aspergesalade voor € 4,75

*Cappuccino of Koffie Verkeerd mag natuurlijk ook! www.middelburgvolkoren.nl


Bliek Meesterbakkers innoveert voortdurend, maar blijft ambachtelijk

‘Vakmanschap en kwaliteit staat voorop’ MIDDELBURG - Hoewel ze graag voorop wil lopen als het om innovatie, nieuwe technieken en producten gaat, is Bliek Meesterbakkers een ambachtelijke bakkerij met een hoofdletter A. VAN ONZE REDACTIE Het meer dan 90 jaar geleden in Veere opgerichte bedrijf is hier vooral bekend van de winkels die zijn verspreid op Walcheren, Schouwen-Duiveland, Tholen en de Bevelanden en waar vele soorten brood, tal van taarten en soorten gebak en allerlei warme en zoete lekkernijen worden verkocht. Bliek Meesterbakkers levert echter ook zijn producten aan horecabedrijven, zorginstellingen en ondernemingen in het hele land. Hoewel de bakkerij tegenwoordig, mede vanwege de toegenomen vraag, huist in een groot pand in Middelburg is Bliek nog steeds een ambachtelijk bedrijf. ‘Al vanaf het begin staat vakmanschap en kwaliteit voorop. Bliek Meesterbakkers is voortdurend op zoek naar manieren om met moderne hulpmiddelen ouderwetse kwaliteit te garanderen’, schrijft de onderneming op zijn website. ‘Dat betekent dat er nog steeds veel handmatige arbeid en vakmanschap aan het bereiden van de producten te pas komt’. Daarnaast werkt Bliek alleen met natuurlijke grondstoffen. Genetisch gemanipuleerde stoffen komen er in Middelburg niet in. De aanpak vertaalt zich in de kwaliteit van Blieks producten. Zo is eigenaar Peter Bliek al meerdere malen uitgeroepen tot beste bolusbakker van Zeeland, vorig jaar voor het laatst. Hij verkoopt het streekproduct inmiddels door heel Nederland. Ook is het succesvolle Panito-brood in de bakkerij ontwikkeld. “Een ambachtelijk en eerlijk product, gebakken met natuurdesems. Het publiek heeft er in het begin even aan moeten wennen, maar inmiddels kent iedereen de naam en wordt het in groten getale verkocht”, zegt Patrick Bunt van het bedrijf. “Door het ontwikkelen van dat soort producten proberen we innovatief te blijven.” Een ander voorbeeld daarvan is het 100 procent biologische brood met natuurdesems dat binnenkort wordt geïntroduceerd.

Certificaat Dat Bliek Meesterbakkers zijn zaakjes goed op orde heeft, werd vorige maand ook onderstreept door de toekenning van het FSSC 22000-certificaat, een felbegeerd internationaal document dat geldt als toonaangevend op het gebied van voedselveiligheid.

www.middelburgvolkoren.nl

Net als alle producten van Bliek Meesterbakkers wordt het volkorenbrood op ambachtelijke wijze gemaakt. De Zeeuwen kregen het na een zware driedaagse audit in april. Bliek Meesterbakkers is de eerste bakkerij van Zuidwest-Nederland die het certificaat aan de muur heeft hangen. Wereldwijd zijn er zo’n 800 levensmiddelenbedrijven gecertificeerd. “Het onderstreept ons streven om een autoriteit te zijn op het gebied van ambachtelijk brood en banket, niet alleen in producttechnische kennis, klantondersteuning en service, maar zeker ook

in het leveren van kwalitatief hoogwaardige producten. We zijn erg trots op deze certificering, omdat het ook onze groei in belangrijke markten zal ondersteunen”, zei Peter Bliek na de toekenning.

Meer informatie is te vinden op www.bliekmeesterbakkers.nl.


WASMACHINE STUK? Bel: 0118-471777 Oost-Souburg

DAKWERKEN vernieuwen reparatie pvc bitumen etcetera. Bel Zoomdak 06-18514726 www.zoomdak.nl

SCHOON GENOEG VAN VUIL TAPIJT? Chem-Dry Droger, schoner, gezonder Â&#x2021;9RRUSDUWLFXOLHUHQHQEHGULMYHQ Â&#x2021;6QHOGURRJHQODQJHUVFKRRQ Â&#x2021;9XLODIVWRWHQGHEHKDQGHOLQJ Â&#x2021;6SHFLDOLVWLQPRHLOLMNHYOHNNHQ Â&#x2021;6SHFLDOHEHKDQGHOLQJYRRU%HUEHUV3HU]HQHWF

Ook voor meubelreiniging

Bel voor gratis advies en prijsopgave.

DĂŠ tapijt- en meubelreinigers www.chemdry.nl brooymans@planet.nl

Bergen op Zoom Goes 0800 - 4477999 (gratis) 0164-245005 0113-229020

Â&#x2021;PRWRUHQ Â&#x2021;VFRRWHUV Â&#x2021;NOHGLQJ Â&#x2021;KHOPHQ

Wat doe jij met je Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹŹÄ&#x201A;ĹśĆ&#x;Ä&#x17E;Ͳ geld?

Middelburg Roosendaal Roosendaal Goes 0118-639623 0165-529955

KEEWAY HURRICANE 25 km van 1265,KEEWAY FLASH 25 km van 1265,PIAGGIO ZIP 4T 25 km van 1694,-

nu

999,-*

nu

999,-*

nu

1599,-*

Î&#x17D;WĆ&#x152;Ĺ?ĹŠÇ&#x152;Ä&#x17E;ĹśĹ?ĹśÄ?ĹŻÍ&#x2DC;ϭϲϹÍ&#x2022;ͲÄ&#x201A;Ĺ&#x2021;Ä&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹŹĹ˝Ć?Ć&#x161;Ä&#x17E;ĹśÄ&#x17E;Ĺś GRATIS BEZORGING in heel Zeeland

Jan Poppe Motoparts Ä&#x17E;ŽžĆ&#x2030;Ä&#x17E;ϭϲÄ? ϰϯϹϯZd^Ä&#x17E;Ć&#x152;ŽŽĆ?ĹŹÄ&#x17E;Ć&#x152;ĹŹÄ&#x17E; 0118-596311 www.poppemotoparts.nl

HET IS FEEST S N E K U E K P L U T BIJ kocht

p Keuken ver Binnenkort wordt de 250.000ste Tul

BEN JIJ DIE KORPAETIRS!? DAN KRIJG JE â&#x20AC;&#x2DC;M G

**

Nu bij aankoop van een Tulp Keuken:

5 BOSCH INBOUWAPPARATEN

*

GRATIS + BOSCH KOFFIECENTER CADEAU TYPE: TES50328RW

T.W.V. â&#x201A;Ź649,-

VOOR MEER INFORMATIE KIJK OP WWW.TULPKEUKENS.NL/GRATISKEUKEN/ 8D<IJ=FFIKÂ&#x203A;8DJK<I;8DÂ&#x203A;;I8:?K<EÂ&#x203A;>F<JÂ&#x203A;?<<I?L>FN88I;Â&#x203A;I@AJJ<EIFKK<I;8DÂ&#x203A;JFEÂ&#x203A;M<<E;8DÂ&#x203A;M<<E<E;88CÂ&#x203A;M<CJ<I9IF<BÂ&#x203A;NF<I;<E * Actie is geldig bij aankoop van een nieuwe Tulp Keuken vanaf â&#x201A;Ź7.000,- netto verkoopprijs. Actievoorwaarden op verkooppunt onder nummer T13.05.2013 | ** Actievoorwaarden op verkooppunt onder nummer T25K13


Goesenaar Sven Remijnsen schrijft ‘De beste Tour aller tijden’

Absurde zoektocht naar Tourheld GOES - In zijn boek ‘De beste Tour aller tijden’ onderneemt Sven Remijnsen een krankzinnige zoektocht naar de grootste held uit een eeuw Tour de France. Voor wielerfans die Eddy Merckx altijd hebben willen zien koersen tegen Miguel Indurain, Lance Armstrong en Alberto Contador, die op hun beurt een robbertje uitvechten met Laurent Fignon en Greg Lemond, die het weer opnemen tegen Maurice Garin, Jacques Anquetil en Bernard Hinault is het een onmisbaar boek. allemaal verreden, de winnaars hebben ze ook echt gewonnen en ook de kleine dingen zijn gebeurd. 80 procent van wat in het boek staat klopt.” De enige concessie die Remijnsen moest maken, was de route. “Anders lukte het niet om alles passend te maken.” ‘De beste Tour aller tijden’ verloopt redelijk chronologisch. Zo komen in het eerste deel de vooroorlogse helden voorbij, gevolgd door Franse grootheden als Jacques Anquetil en Raymond Poulidor, waarna de tijdperken van Merckx, Hinault, Miguel Indurain en Armstrong aanbreken.

‘De liefde is alleen maar groter geworden’ In het boek ‘De beste Tour aller tijden’ nemen alle grote coureurs het tegen elkaar op.

DOOR EUGÈNE DE KOK Het boek van de Goese freelance journalist Sven Remijnsen begint met een quote van Albert Einstein: ‘If at first an idea does not sound absurd, there is no hope for it’. “Het is een beetje pretentieus om een citaat van Einstein te nemen,” lacht de schrijver, “maar het past er zo goed bij dat ik het wilde gebruiken.” Want Remijnsen heeft een absurd idee uitgewerkt tot een zeer leesbaar boek over de grootste en meest populaire wielerronde ter wereld. Elke wielerliefhebber heeft zich wel eens afgevraagd of Eddy Merckx beter was dan Lance Armstrong of dat Bernard Hinault toch de beste ronderenner ooit is geweest. Dat is de basis van zijn boek. Remijnsen laat alle Tourwinnaars en andere memorabele coureurs uit het verleden het tegen elkaar opnemen in één koers over 23 etappes. “Tegelijkertijd moest het historisch allemaal kloppen. De etappes zijn

Wie die laatste naam zegt, zegt doping. Remijnsen negeert de schandalen rondom stimulerende middelen niet. Ook de noodlottige ongevallen van Tom Simpson en Fabio Casartelli, renners die in de begindagen van de ronde op de trein stapten om een deel van het parkoers niet te hoeven fietsen, de klap die Merckx in 1975 tijdens een zware beklimming kreeg van een supporter, de val in het ravijn van Wim van Est op de Aubisque, de afdaling met gevaar voor eigen leven op weg naar Marseille van Rini Wagtmans en Merckx en de acht seconden waarmee Greg Lemond won van Laurent Fignon komen voorbij. “Natuurlijk klinken mijn persoonlijke voorkeuren door in het boek. Het is bedoeld als een best of the Tour, maar over een enorm gecompliceerd mens als Anquetil is het leuker schrijven dan over iemand als Indurain. Daar kun je niet zo veel mee. Maar als je het boek hebt gelezen, weet je hoe het is gegaan in de afgelopen honderd jaar.” Onuitwisbaar Dan weet je ook dat Nederlanders slechts een marginale rol hebben gespeeld in de

geschiedenis van de Tour de France. “Jan Janssen won op de laatste dag en Joop Zoetemelk werd eerste, omdat Hinault moest afstappen. De indruk bestaat dat we veel hebben gepresteerd in de Tour de France, maar als je de geschiedenis bekijkt, is dat helemaal niet het geval. Luxemburg heeft bijvoorbeeld vijf eindzeges verdeeld over vier winnaars, wij maar twee. Eigenlijk valt het vies tegen.” Wie de Tour der Tours wint, laat de Goese auteur in het midden. Daarvoor moeten mensen het boek maar lezen. “Het is een zoektocht naar de grootste Tour-held. Er doen renners mee, die misschien niet zo veel hebben gewonnen, maar wel een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten, mensen als Johan van der Velde en Rini Wagtmans. Door hen is de Tour de France ook groot geworden. Het is een bundeling van mooie verhalen. Dat spreekt tot de verbeelding.” Het is de reden waarom Remijnsen zelf al zo lang fan is van het wielerevenement. Voordat hij ruim een halfjaar geleden aan het boek begon, dacht hij dat het evenement na het schrijven zijn ‘neus uit zou komen’, maar niets is minder waar. “De liefde is alleen maar groter geworden. Ik kan nu al niet meer wachten tot hij begint.” ‘De beste Tour aller tijden. Alle Tourhelden in één krankzinnige race’ is uitgegeven door Carrera en voor vijftien euro te koop in alle boekwinkels. ISBN: 978 90 488 1738 2.

Gratis boek? Weekblad de Bode mag vijf exemplaren van ‘De beste Tour aller tijden’ weggeven. Wie het antwoord weet op de vraag ‘Welke renner werd de Kannibaal genoemd?’ en dat mailt naar e.dekok@internetbode.nl maakt kans op één van de exemplaren. Stuur uw antwoord in voor vrijdag 8 juni.

Column

TWEEWEKELIJKSE COLUMN BURGEMEESTER MIDDELBURG

‘Bergmann beleeft’ FOTO MIEKE WIJNEN

Portemonnee De afgelopen tijd is er veel berichtgeving geweest over het feit dat de gemeenten Middelburg en Vlissingen niet ingestemd hebben met het te betalen bedrag voor de gemeenschappelijke regeling van de Veiligheidsregio. In deze regeling worden alle afspraken vastgelegd rond de inrichting en financiering van de Veiligheidsregio van de 13 Zeeuwse gemeenten. De gemeenteraad van Middelburg kon zich wel vinden in de voorstellen, maar niet in de wijze van financiering. In het verleden werkten Vlissingen en Middelburg al nauw samen op het gebied van brandweerzorg. We hebben zodoende heel efficiënt gewerkt en veel geld bespaard. Zo hadden we voor beide gemeenten maar één brandweercommandant en door een slimme spreiding hadden we minder kazernes nodig en daarmee ook minder brandweerwagens en personeel. We hebben de afgelopen jaren steeds 2% per jaar weten te bezuinigen door nog efficiënter te werken en kostenbewust te opereren. Goed voor de portemonnee van onze inwoners. Nu is bepaald dat het bedrag dat de gemeente Middelburg (en ook Vlissingen) van het Rijk krijgen voor brandweerzorg, één op één aan de Veiligheidsregio moet worden afgedragen. Zonder te kijken naar de daadwerkelijk door onze gemeenten gemaakte kosten. En dat vindt de gemeenteraad van Middelburg onrechtvaardig. We moeten meer gaan betalen voor dezelfde brand-

weerzorg.Het bedrag dat we meer moeten gaan betalen loopt op in vier jaar van 100.000 euro in 2014 naar 500.000 euro in 2017. Natuurlijk hebben we indertijd, bij toetreding tot de Veiligheidsregio Zeeland, ingestemd met het overdragen van een deel van onze bevoegdheden. Maar de Wet Veiligheidsregio’s zegt niets over de verdeelsleutel die moet gelden voor de financiering van de Veiligheidsregio’s. Volgens onze gemeenteraad mag de wettelijke verplichting voor de nieuwe gemeenschappelijke regeling niet worden gebruikt om daarbij, tegen de wil van twee gemeenten, ook een nieuwe verdeelsleutel voor de kosten in te voeren. Een verdeelsleutel die voor ons dus zo nadelig uitwerkt. Bovendien kan de nieuwe gemeenschappelijke regeling ook worden ingevoerd zonder nieuwe verdeelsleutel. De bestuurders van de Veiligheidsregio hebben de Provincie Zeeland verzocht de gemeenten Middelburg en Vlissingen alsnog te verplichten het bedrag te betalen. Wij hebben uiteraard begrip voor de gezamenlijke belangen van alle Zeeuwse gemeenten waar het gaat om de zorg voor veiligheid, maar de verdeelsleutel voor de kosten hiervan moet ook recht doen aan in het verleden genomen beslissingen. We zijn daarom heel benieuwd wat de Provincie nu zal beslissen. Reageren? Mail naar benw@middelburg.nl PAGINA 24

Kennedymars Bergen op Zoom-Vlissingen MIDDELBURG - In de nacht van 1 op 2 juni start om 24.00 uur de Kennedymars Bergen op Zoom-Vlissingen georganiseerd door wsv De Vrolijke Tippelaars uit Vlissingen. De Nachttocht Bergen op Zoom-Vlissingen over 80 en 75 km vanuit cafe de Raayberg te Bergen op Zoom. Via Krabbendijke en Kruiningen komen de deelnemers in Hansweert voor de eerste grote rust. Om 5.30 uur wordt er in Hansweert gestart alwaar er ook ingeschreven kan worden voor de laatste 45 km.

Van Hansweert via ’s Gravenpolder, Ovezande naar ’s Heerenhoek voor de rust. Vervolgens via Nieuwdorp, Quarlespolder, Scheldepoort naar de finish in Vlissingen. De Kennedylopers doen nog een extra lus van 5 km over de boulevard van Vlissingen. Om de ongeveer 5 km een wagenstop, verplichte rusten in Hansweert en ’s Heerenhoek. Verplichte snelheid tussen de 6 en 7,5 km per uur. Voor inlichtingen: wsv De Vrolijke Tippelaars, Mevrouw A. Meerman, tel. 0118464753 of tel. 0118-463845 of per mail: wsvdvt@zeelandnet.nl

KORTE BERICHTEN DOMBURG Optreden Traveller: Op vrijdag 31 mei speelt de band Traveller, na 5 jaar, weer in het Schuttershof te Domburg. De vijfmansformatie heeft een zeer gevarieerd repertoire van country, folk, blues en pop op het programma. Entree is gratis en een ruime parkeerplaats is aanwezig. Aanvang 20.30u, Schuttershof, Kanonweistraat 30, Domburg. WESTKAPELLE Concert in Moriakerk: Zaterdag 1 juni vindt er een concert plaats in de Moriakerk te Westkapelle, aanvang 19.30 uur. Het Walchers jongerenkoor, Jong mannenkoor Salomo en kinderkoor Daniël onder leiding van Peter Wildeman werken hieraan mee. De opbrengsten van de avond zijn bestemd voor Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC). MIDDELBURG Boeken- en platenmarkt: 1 juni wordt er van 10 tot 16 uur op het plein voor de H.H. Petrus en Pauluskerk, Lombardstraat 1 in Middelburg een boeken- en platenmarkt gehouden. Veel nieuwe, maar ook veel oude boeken. Toegang gratis. Drempelviering: Op zondagmorgen 2 juni om 10 uur wordt in de Doopsgezinde kerk aan de Lange Noordstraat in Middelburg Gemeente Walcheren een zogenaamde drempelviering gehouden. Dit is een speciale dienst rond kinderen (en hun ouders) die de overstap gaan maken van basisschool naar voortgezet onderwijs. Ouders en kinderen die mee willen doen, kunnen contact opnemen met ds. Leuny de Kam (06-15622635). Natuurlijk kun je ook op zondagmorgen gewoon binnenlopen om 10 uur, Lange Noordstraat 62, Middelburg. Miniconcert: Donderdag 30 mei geeft Anko Vleugel uit Kapelle een pianorecital in de Koorkerk in Middelburg. Hij heeft een aantrekkelijk programma samengesteld met werken van Händel, Mozart en Tsjaikovsky. Van Mendelssohn speelt hij enkele Lieder ohne Worte. Hij besluit zijn miniconcert met een Mazurka van Chopin. Het concert (activiteit Lange Jan Project) in de Koorkerk begint om 15.00 uur, toegang gratis. Welkomdienst: Zondag 2 juni is de laatste welkomdienst van dit seizoen, in de Hoeksteen (Roozenburglaan) te Middelburg. Ds. Wersterneng spreekt over het thema ‘Te groot voor mijn ego’. M.m.v. koor Exaudi o.l.v. Moritz Benschop en de muziekgroep New Life. Samenzang vanaf 18.45u, aanvang dienst 19.00u. Zie ook www.welkomdienst.nl Activiteiten Zeeuwse Bibliotheek: Vrijdag 31 mei leescafe 16.00u; gratis toegang. 2 tm 7 juni Inespo Sustainability Olympiade. Dinsdag 4 juni in de aula, foyer 19.30u. Energiecafé Duurzaam en energiezuinig wonen; toegang gratis. Exposities: Schatkamervitrine, eerste verdieping 2 mei t/m 2 juli. Bijzondere collecties/Zeeuwse collectie – Tweede Wereldoorlog. Oud-Katholieke kerkdienst: Zondag 2 juni houdt Oud-Katholiek Zeeland haar dienst om 10.00u aan de Zuidsingel 70 te Middelburg. Meer info: http://zeeland.okkn.nl VEERE De Schotse Huizen: Op zaterdag 1 juni opent mevrouw drs. K.M.H. Peijs, voormalig commissaris van de koningin in de provincie Zeeland, de expositie ‘Hoogaarzen met verve - traditionele Zeeuwse vissersschepen in olieverf, aquarel & ets’ in Museum De Schotse Huizen te Veere. De feestelijke bijeenkomst valt samen met de viering van het 525-jarig bestaan van de admiraliteit in Veere. Het blaaskwintet van de Marinierskapel der Koninklijke Marine begeleidt om 11 uur de aankomst per hoogaars van mevrouw Peijs, aan de Kaai, tegenover het museum.

FC Dauwendaele 2 één wedstrijd verwijderd van promotie MIDDELBURG - FC Dauwendaele 2 begon goed aan de laatste thuiswedstrijd in de finaleronde om promotie naar de res. 1e klasse. Tegenstander was Rijsoord 3, die Bruse Boys 2 had uitgeschakeld. Het elftal van trainer Erik Moens begon voortvarend aan deze wedstrijd. Halverwege de eerste helft zette René Michel Gerritsen de andere spits Matthias Hoekman vrij voor de doelman. Hij omspeelde behendig deze keeper en schoof de bal rustig in de touwen. Niet veel later ging Maarten Burgs goed door tot de achterlijn en schoof de bal terug naar Matthias Hoekman, die zijn tweede van de dag er in schoot. De ruststand was 2-0, maar in de tweede helft was FC Dauwendaele 2 geen schim meer van het elftal dat voor de thee op een voorsprong kwam. Zo werd Rijsoord 3 dus

sterker. Na de aansluitingstreffer wisten ze ook nog de gelijkmaker te scoren, zodat de wedstrijd in Ridderkerk de doorslag geeft. Zaterdag 1 juni a.s. is het dus Rijsoord 3 FC Dauwendaele 2, aanvang 13.30 uur. Om zoveel mogelijk familie, vrienden en supporters in de gelegenheid te stellen deze wedstrijd te bekijken, gaat er een bus naar Ridderkerk. De bus vetrekt om 10.45 vanaf het clubhuis van FC Dauwendaele in de Middelburgse Kruimtolenlaan. Om zeker te zijn van een plaats in de bus, kunt u een plaats reserveren bij niels26@zeelandnet. nl. Overigens speelt op vrijdag 31 mei om 19.15 uur FC Dauwendaele 1 een wedstrijd tegen Feyenoord A1 in het kader van het 40-jarig jubileum. Over deze wedstrijd heeft u vast al elders gelezen. Er zijn nog kaarten verkrijgbaar in het clubhuis. Zie verder alles over deze wedstrijden op www.fcdauwendaele.nl.


Meer informatie:

DIRECT EN SNEL RIJDEN MET DUIZENDEN EURO’S VOORDEEL! BMW 116D 5 drs Businessline 120i 3 drs M-Sport 120i 3 drs M-Sport 116i 5 drs Sportline 118i 5 drs Sportline 118i 5 drs M-Sport 118d 5 drs Businessline 320d EDE Sedan Luxury line 320dAut. EDE Sedan Exe. 320dAut. EDE Sedan Exe. 320dAut. EDE Sedan High Exe. 335iAut. Sedan High Exe. 320dAut. EDE Sedan High Exe. 320dAut. EDE Sedan Exe. 325Ci Coupe Edit M-Sport 320i Sedan High Exe. 328iAut. Sedan High Exe. 328iAut. Sedan High Exe. 328iAut. Sedan High Exe. 320i Cabrio M-Sport 325iAut. Coupe M-Sport M5 Drivers Package 528iAut. Sedan High Exe. 520dAut. Sedan High Exe. 530iAut High Exe. 520d High Exe. 523i Touring High Exe. X1 2.0i Sdrive X1 2.0d Sdrive X1 2.0d Sdrive X3 2.0i Xdrive

Jaar km.stand mrt.-13 1130 feb.-13 3480 feb.-13 4390 mrt.-13 2755 mrt.-13 1120 mrt.-13 1380 mrt.-13 4360 feb.-13 4755 mrt.-13 4355 mrt.-13 2370 mrt.-13 2380 nov.-12 13255 mrt.-13 3530 feb.-13 4490 jun.-12 18157 mrt.-13 500 mrt.-13 500 mrt.-13 500 mrt.-13 500 mrt.-13 500 jan.-13 3852 jan.-13 11136 apr.-12 35533 mrt.-13 500 jul.-12 5628 mrt.-13 500 mrt.-13 500 sep.-12 8000 jun.-12 15993 mrt.-13 3155 mrt.-13 3455

Zwartepoorte Goes bv Amundsenweg 33, 4462 GP Goes, T (0113) 24 52 45

Nieuwprijs € 33.517,€ 43.990,€ 44.125,€ 37.069,€ 37.808,€ 44.764,€ 46.742,€ 41.990,€ 46.719,€ 47.394,€ 48.406,€ 59.020,€ 49.015,€ 50.175,€ 65.010,€ 56.111,€ 57.780,€ 57.027,€ 58.896,€ 64.691,€ 66.168,€ 143.403,€ 73.128,€ 60.012,€ 78.324,€ 73.677,€ 76.180,€ 47.382,€ 56.795,€ 50.828,€ 60.897,-

Nu voor € 28.950,€ 29.950,€ 29.950,€ 32.950,€ 32.950,€ 38.950,€ 40.928,€ 32.950,€ 41.950,€ 41.950,€ 41.950,€ 42.750,€ 42.950,€ 44.950,€ 48.950,€ 49.094,€ 49.950,€ 49.950,€ 51.306,€ 56.498,€ 56.950,€ 124.950,€ 53.750,€ 54.749,€ 54.950,€ 64.151,€ 66.750,€ 36.950,€ 43.000,€ 44.950,€ 52.950,-

BMW X3 2.0i Xdrive X3 2.0i Xdrive X3 3.5dA Xdrive Z4 2.3i Roadster Z4 2.0i Cabrio 520d GT High Exe 535i A High Exe 640dA Gran Coupe High Exe. 640dA Gran Coupe High Exe. 640dA Gran Coupe High Exe. 640iA Coupe High Exe. 640dA Gran Coupe High Exe. 740dAut. M- Sport 740d Aut. High Exe.

Jaar km.stand okt.-12 13090 mrt.-13 500 sep.-12 3262 jun.-12 14942 mrt.-13 500 okt.-12 9672 mrt.-13 500 nieuw 1 nieuw 1 mrt.-13 3738 aug.-12 7000 nieuw 500 mrt.-12 19141 sep.-12 9000

Nieuwprijs € 65.420,€ 61.478,€ 93.011,€ 62.647,€ 56.472,€ 76.493,€ 101.017,€ 126.136,€ 121.775,€ 135.696,€ 145.342,€ 133.752,€ 145.253,€ 138.136,-

Nu voor € 54.950,€ 52.950,€ 64.950,€ 47.950,€ 49.513,€ 61.950,€ 89.950,€ 103.950,€ 103.950,€ 109.950,€ 109.950,€ 109.950,€ 89.950,€ 89.950,-

MINI One Jet Black One Clubman B-Line Cooper Bakerstreet Coupe Chili Cooper Country Cooper Clubman Cooper Chili Westminister One Country Cooper Coupe Cooper S Roadster Cooper Country Cooper Roadster Cooper Roadster Cooper S Coupe Cooper S Paceman Chili

Jaar km.stand mrt.-13 500 mrt.-13 500 jun.-13 6404 jun.-13 9840 jun.-13 15000 jun.-13 11791 mrt.-13 500 okt.-12 2350 mrt.-13 500 apr.-12 9700 mrt.-13 500 mrt.-13 500 mrt.-13 500 mrt.-13 500 mrt.-13 500

Nieuwprijs € 23.125,€ 26.425,€ 28.377,€ 31.822,€ 35.388,€ 33.408,€ 28.341,€ 33.826,€ 29.242,€ 41.749,€ 34.001,€ 39.830,€ 40.608,€ 42.022,€ 47.168,-

Nu voor € 19.950,€ 22.950,€ 23.950,€ 23.950,€ 24.950,€ 24.950,€ 26.841,€ 27.950,€ 26.950,€ 31.850,€ 32.501,€ 35.830,€ 36.608,€ 37.022,€ 39.950,-

Zwartepoorte Roosendaal bv Vlierwerf 2, 4704 SB Roosendaal, T (0165) 57 63 76

twitter.com/BMWZwartepoorte facebook.com/ZwartepoorteAutobedrijven

Nog meer aanbiedingen met veel voordeel op www.zwartepoorte.nl

30 31 mei

01

mei

juni

Opel Corsa

Mercedes A-Klasse

Fiat 500s

Peugeot 208

Volvo V40

€12.450

€29.999

€12.630

€12.999

€26.500

Gegarandeerd de hoogste inruil

Kortingen tot € 4000,-

BMW maakt rijden geweldig

www.zwartepoorte.nl

Gratis wassen + taxeren

Audi A1 Volkswagen Up

Audi A1 €18.450 VW Up €7.242

400+ Nieuwe en gebruikte auto’s

CARVILLAGE | PEARYWEG GOES | 60 UUR DE GOEDKOOPSTE VAN NEDERLAND!

WWW.CARVILLAGE.NL


Amerikaanse stoomlocomotief ‘Ing. H.F. Enter’ in gebruik genomen

SGB beleeft prachtige dag na veel bloed, zweet en tranen GOES - Vrijwilligers van de Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) hebben de laatste jaren bloed, zweet en tranen gestoken in het herstel van de Amerikaanse stoomlocomotief USA 4389. “Daar ben ik me zeer van bewust”, zei burgemeester René Verhulst donderdag toen hij de locomotief doopte met een fles champagne. Met de nieuwe machine, de ‘Ing. H.F. Enter’ heeft de SGB nu drie werkende locomotieven in bezit.

Noormannen-toernooi WESTKAPELLE - Het Seniorenseizoen wordt traditioneel afgesloten met een Toernooi voor Lagere Elftallen op Sportpark ‘Prelaat’ op zaterdag 1 juni. De teams komen uit in zeventallen en er wordt op halve velden gespeeld. Het toernooi vangt aan om 12.30 uur en zal omstreeks 16.00 uur afgelopen zijn. De teams worden gevormd uit de volgende verenigingen, namelijk organisator Noormannen neemt deel met 2 teams. Verder geven acte de presence: Walcheren, De Meeuwen, V.C.K, Veere, Oostkapelle en tot slot Serooskerke. Verschillende jeugd-

teams speelden deze week nog diverse competitiewedstrijden. Uitslag RCS E5-Noormannen E2 4-2 Noormannen B1-Vlissingen B1 7-1 Noormannen F2-Bevelanders F2 3-5 Noormannen E2-Dauwendaele E2 7-2 Deze week vinden voor de jeugd de laatste veldtrainingen plaats van dit seizoen. Wél wordt nog deelgenomen aan diverse toernooien en vinden de seizoenuitjes nog plaats. Tevens vindt nog een wedstrijd plaats op woensdag 29 mei tussen het huidige E1 en het huidige D1, aanvang 19.00 uur. Info: www.noormannen.nl

Succesvol weekeinde voor KV ONDO MIDDELBURG - Afgelopen zaterdag kan gezien worden als een van de meest succesvolle wedstrijddagen van de vereniging.

De stoomlocomotief ‘Ing. H.F. Enter komt het gebouw waar hij is gerepareerd binnenrijden. De fles champagne voor de doop hangt klaar. FOTO EUGÈNE DE KOK

DOOR EUGÈNE DE KOK 11.500 uur werk kostte de restauratie, vertelde projectleider Bob Kramer toen René Verhulst in het tractiegebouw de fles tegen de locomotief kapot had geslagen. De nog jonge SGB-vrijwilliger uit Heinkenszand had kort na de doop moeite zijn tranen te bedwingen. “Hier is zo veel werk in gaan zitten”, zei hij. “Hoeveel uren ik eraan heb gewerkt, weet ik niet eens … dagen, avonden, nachten. Maar het was het waard. We zijn een museum dat zijn collectie rollend wil houden en het is echt schitterend om hem nu werkend te zien.” Even daarvoor legde Kramer aan het publiek uit wat hij en de ‘mannen van de dinsdag’, de groep vrijwilligers die aan de Enter hadden gewerkt, allemaal hadden moeten doen om de locomotief weer aan het werk te krijgen. De ketel moest worden hersteld, de versleten wielbanden vervangen, de talloze latere aanpassingen ongedaan gemaakt en het beschadigde machinistenhuis moest nieuw worden gebouwd. “Daarvoor hebben we veel historisch onderzoek moeten doen. Gelukkig kregen we van collega’s in Frankrijk de originele tekeningen. Daar hebben we veel aan gehad.

Deze reparatie toont de groei van onze club aan.” De USA 4389 werd gebouwd door het Amerikaanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de oorlogsjaren werd hij door de Amerikanen gebruikt voor transport van en naar de geallieerden. De Oranje Nassau Mijnen nam hem in 1947 over voor de rangeerdienst. Sinds 1980 maakt hij deel uit van de collectie van de SGB. Het museum vernoemde de machine naar de toenmalige contactpersoon voor de museumlijnen bij de NS. In 2001 nam SGB hem vanwege de slechte gesteldheid buiten dienst genomen. De restauratie begon eigenlijk in 2006, maar tussen de twee en drie jaar geleden begonnen de vrijwilligers met het fysieke werk.

‘Er moet iets veranderen’ SGB-voorzitter Rinus de Bart zei tegen de tientallen aanwezigen dat dit soort omvangrijke projecten op de tocht staan. “Deze ingebruikname is weer een bijzondere mijlpaal voor ons, maar hoe zal het in de toekomst gaan? Door de bezuinigingen, de fondsen die minder geld uitgeven, de bedrijven die onder druk staan en dus min-

der sponsoren en als er minder toeristen naar Zeeland komen, komen dit soort grote restauratieprojecten in gevaar. Aangezien banken ook niet meer in de rij staan om dit soort zaken voor te financieren en we subsidies pas achteraf krijgen, moet er echt iets veranderen.” Hij zei echter niet te veel te willen somberen op ‘deze prachtige dag’ en sprak zijn grote bewondering uit voor alle vrijwilligers die jarenlang aan de locomotief hadden gewerkt. “Zonder jullie is het niet mogelijk.” Bijzonder Verhulst zei het daar hartgrondig mee eens te zijn. Volgens hem was het stuk slaan van de fles champagne op het zwarte staal een van de meest bijzondere dingen die hij tot nu toe als burgemeester had gedaan. “Schepen mogen alleen door vrouwen worden gedoopt, maar ik ben blij dat ik dit nu mag doen.” Na de doop maakten alle genodigden een rit met de H.F. Enter naar ‘s-Gravenpolder. De restauratie werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van onder meer het VSB Fonds, SNS Reaal Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Jacob Boer, Bison International, Rabobank Oosterschelde, Damen Shipyards en AMZ Borsele.

‘Aan de slag voor Zeeland’ MIDDELBURG - Ondanks de crisis voert de Provincie Zeeland het collegeprogramma ‘Stuwende Krachten’ onverminderd uit. Dat liet ze vorige week weten. ‘Het accent ligt op de zichtbare uitvoering van beleid en belangrijke projecten en enkele nieuwe investeringen met voor Zeeland merkbare (economische) effecten’, laat de provincie in een persbericht weten. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verbreding van de N62 bij de Westerscheldetunnel en de komst van de Marinierskazerne in Vlissingen.

Provincie Zeeland doet deze uitspraken met het oog op de bespreking van de Voorjaarsnota 2013. Die komt op 7 juni aan de orde bij de commissie Bestuur, Financiën en Welzijn en op 21 juni bij Provinciale Staten. In de Voorjaarsnota is de begroting voor 2013 geactualiseerd, in voorbereiding op de begroting voor de periode 2014 tot 2017. Projecten Waar de eerste twee jaar van deze collegeperiode vooral in het teken stonden van bezuinigingen, reorganisatie, kerntakendiscussies en de vorming van de Zeeuwse RUD (per 1 januari wordt de Regionale Uitvoeringsdienst Zeeland gevormd) willen GS de komende jaren ‘concreet aan de slag voor Zeeland’. Over de N62 laat Zee-

land weten dat het werk voor de Sloeweg nog dit jaar wordt aanbesteed. ‘Voor de Tractaatweg (die aansluit op de Sloeweg, red.) worden de plannen snel ter inzage gelegd. Het ontwerp voor de Tractaatweg is klaar en vertalen we naar een bestemmingsplan. De Noordbuis van de Sluiskiltunnel is af. Dit jaar start ook het boren van de Zuidbuis, volgens planning in augustus.’ Dit project ligt op schema voor openstelling in 2015, laat de provincie weten, en de totale investering bedraagt driehonderd miljoen euro. ‘In totaal hebben we ruim vierhonderd miljoen euro aan infrastructuurprojecten in uitvoering.’ Een ander groot project dat in de fase van uitvoering is, is de bouw van de Marinierskazerne in Vlissingen. ‘De provincie en gemeente Vlissingen zijn verantwoordelijk voor het aanbieden van bouwrijpe grond

en voor de planologische procedure. Het Rijk investeert zo’n tweehonderd miljoen euro. Dit jaar en volgend jaar staan nog in het teken van voorbereidingen, maar in 2015 beginnen de zichtbare werkzaamheden, zoals het bouwrijp maken van de grond.’ Cultuur Gedeputeerde Staten willen tot 2016 jaarlijks 3,5 miljoen euro vrijmaken voor woningbouw in relatie tot bevolkingsontwikkeling en 2,4 miljoen euro investeren in de versterking van het culturele profiel van Zeeland. Dat willen GS onder meer bereiken door ‘aansprekende’ Zeeuwse festivals te ondersteunen met meerjarige subsidies, cultuurarrangementen te realiseren en restauraties van Rijksmonumenten te subsidiëren. ‘Daarvoor is in 2014 en 2015 1,6 miljoen euro beschikbaar. PAGINA 26

Programma zaterdag Sportpark de Brigge 10.00 ONDO C2 vs Fortis C2 11.15 ONDO C3 vs All Ready C1 12.45 ONDO 3 vs Oranje Zwart 2

Rommelmarkt Aagtekerke AAGTEKERKE - Op zaterdag 1 juni is er weer Rommelmarkt in Aagtekerke. Er zijn talrijke stalletjes met o.a. streekproducten en er zijn leuke activiteiten voor de kinderen, zoals een springkussen en ponyrijden. In de ochtend is er ook verkoop bij opbod van gewilde artikelen, daarna het rad van avontuur. De Dorpskerk is open

voor bezichtiging onder orgelspel, ook is er een tentoonstelling ingericht: ‘Het gezag van toen’. De opbrengst is voor het onderhoud van de kerk, voor een opbouwproject in Gambia en voor de Voedselbank Walcheren. De Rommelmarkt is op het karakteristieke Dorpsplein van Aagtekerke en duurt van 9.00 tot 15.00 uur.

Rabojeugd Theo Middelkamp fietst naar het podium MIDDELBURG - Zaterdag 25 mei stonden er in diverse categorieën jeugdrenners aan de start in de 7-dorpen Omloop in Wijk en Aalburg.

Provincie buigt zich over Voorjaarsnota

DOOR BRITTA JANSSEN

ONDO 1 won de belangrijke wedstrijd thuis tegen Merwede met 19-15. Vanaf het begin liep het scorend vermogen naar behoren en wist het vaandelteam aan de positieve kant van de score te blijven. Vanuit de voorsprong bij rust werd de 2e helft meer geconsolideerd gekorfbald met uiteindelijk de overwinning. Zaterdag kan in een rechtstreeks duel uit bij DSO klassenbehoud afgedwongen worden. ONDO 2 won thuis van Voltreffers en gaf op deze wijze glans aan het kampioenschap. Niet dat er hoogstaand korfbal werd gespeeld maar dat was niet te verwachten gezien de stand op de ranglijst. ONDO 3 won uit bij KVK met 10-11 en houdt zodoende zicht op het kampioenschap. Het 3e stond bijna telkens voor waardoor KVK risico’s moest nemen. Uiteindelijk de verdiende overwinning en kan het dit seizoen glans geven door kampioen te worden (of al te zijn indien gisteren (28

mei) gewonnen is van Togo). De A1 werd kampioen en gaat nu in de overgangsklasse spelen. Ondanks de dramatische wedstrijd en nederlaag tegen Fortis kon de vlag in top, daar de concurrentie ook verloor. De A2 speelde uit gelijk bij Atlas A1 met 7-7 en haalde zodoende ook het kampioenschap binnen. In een regelrechte kraker met veel spanning was de uitslag terecht. Ook de A3 werd kampioen door uit bij KVK gemakkelijk te winnen. Zodoende kan men spreken van een unieke prestatie bij de Ajeugd doordat zowel de A1, A2 en A3 het kampioenschap binnenhaalden! Bij de jeugd ook overwinningen bij de C1, D1 en de C2. Vooral de overwinning van de C2 uit bij Zaamslag (4-5) moet vermeld worden want daardoor blijft ook deze ploeg in de race voor het kampioenschap. Zaterdag kan de bekroning plaats vinden.

In categorie 1 reed Vera de Munnik net naast het podium met een 4e plaats. In categorie 2 reed Maureen Arens naar een 5e plaats. Lisanne de Munnik ging in categorie 3 als 8e over de streep. In categorie 5 ging Arjan Poleij wederom met de zege naar huis, Tristan Timmermans werd 8e, Hidde Greijdanus 16e en Tristan Krombeen 18e. In categorie 6 finishte Jarmo Visser op de 15e plek , Quinty van de Guchte als 16e en

Lars Steenbakker kwam op de 26e plaats over de streep. Nick de Munnik reed in categorie 7 naar een 25e plaats. Zondag 26 mei reed Timo de Jong naar de 3e plaats in Herenthout (België), de aspiranten 14 jaar hadden bijna de gehele koers met 3 renners voorop gereden. Een sprint besliste. Jochem Kerckhaert finishte in Baaiegem Gavere (België) op het winderige parkoers met diverse klimmen op de 6e plaats bij de aspiranten 13 jaar. Hidde Greijdanus reed bij de aspiranten 12 jaar naar de 3e plaats. Arjan Poleij miste net het podium in Someren en werd 4e in de sprint van categorie 5.

CJB Middelburg

Tête à tête Toernooi MIDDELBURG - Op maandag 2de Pinksterdag hebben we ons jaarlijks terugkerend Tête à tête toernooi gehouden op onze locatie aan de Koudekerkseweg. Maar liefst 39 deelnemers hadden zich hiervoor aangemeld, waaronder 7 Belgen en 8 leden van de Jeu de Boules Club uit Oudenbosch. Vanaf 11.00 uur ’s morgens

werden er 7 voorgelote partijen gespeeld. De winnaar van deze dag was Bert Kuiper (CJBM lid) geworden met 6 gewonnen wedstrijden en een saldo van 49+. Tweede werd Björn Baert uit België, derde werd Truus Verbocht uit Oudenbosch. De vierde plaats was voor Piet Robijn van CJBM. Aan het einde van de middag konden we terugkijken op een geslaagd toernooi ondanks het wat regenachtige weer.


Gebr. Timmermans b.v. Boekerman 4 (Borchwerf 11)

Tegenover Saver Milieustraat 4751 XK Oud Gastel Tel.: 0165 - 31 77 46 Info@krt.nl www.krt.nl of mobiel.krt.nl

UW OUDE KABEL EN METALEN ZIJN GELD WAARD!

Gebr. Timmermans is al bijna 60 jaar actief in de recycling van metalen. Wij beschikken over de vereiste vergunningen en zijn ISO gecertificeerd. U kunt dagelijks kabel en metalen, tegen contante betaling, aanleveren. Ook kunnen wij, bij voldoende volume, containers op uw locatie plaatsen.

0HWDDOSULM]HQJHOGLJZHHN SODVWLFNRSHUNDEHO plastic aluminium kabel loodkabel koper loodkabel aluminium ]XLYHUEODQNNRSHU RQ]XLYHUNRSHU JHPHQJGURRG JHHONRSHU aluminium roest vrij staal ]XLYHUORRG ]LQN electro motoren LM]HU accuâ&#x20AC;&#x2122;s wasmachines, drogers DXWRNDWDO\VDWRU

vanaf

tot

½

½ SNJ â&#x201A;Ź 0,70 p/kg â&#x201A;Ź 1,00 p/kg â&#x201A;Ź 0,50 p/kg ½ SNJ ½ SNJ ½ SNJ ½ SNJ â&#x201A;Ź 0,80 p/kg â&#x201A;Ź 0,90 p/kg â&#x201A;Ź 0,90 p/kg ½ SNJ â&#x201A;Ź 0,35 p/kg ½ SNJ â&#x201A;Ź 0,35 p/kg â&#x201A;Ź 0,14 p/kg ½

â&#x201A;Ź 0,80  ½ 

  per kg SHUVWXN

bel 0113-639760 of mail info@traas.nl

rIPVUXPSN CPLUPSFO[XBNCFTUSJKEJOH rQSFWFOUJFQMBOOFO rGBVOBCFIFFS rXFSJOHTNBBUSFHFMFO rCFTUSJKEJOHLOBBHEJFSFOFOJOTFDUFO r CPVXLVOEJHFJOTQFDUJFT r CBMLLPQSFTUBVSBUJFT rNPMMFOCFTUSJKEJOH Kenniscentrum Dierplagen www.kad.nl KAD - Gecertificeerd

PARTYTENT KOPEN? www.partytentendiscounter.nl

www.lokalepartijmiddelburg.nl

50 meter vanaf Plein 1940

Spuistraat 2 Vlissingen

www.koozie.nl

Molenwater 4 A 4331SB Middelburg tel (0118) 62 36 52

Recreatiestalling Numansdorp en Occasion Center Numansdorp LET OP:

BOVAG onderhoudsbeurt Caravan

NU â&#x201A;Ź 195,-

www.goudinkooppunt.nl

incl. BTW.

Voor alle voordelen zie:

WWW.CARVA.NL

Meer dan een half miljoen Bodes Elke week!

Contact 0186-652960 â&#x20AC;&#x201C; carva@planet.nl NU Stallingplaats. Ook verkoop, reparatie, onderhoud en APK keuring.

Sacha de Leeuw prolongeert titel bij de meisjes

Mitchell van de Wal wint Jeugd Tennistoernooi ARNEMUIDEN - Aan het door LTC de Schenge georganiseerde tennistoernooi deden 65 spelers. In de hoogste categorie bij de jongens speelde Alexander Wessel tegen Mitchell van de Wal. Na de met 7-5 door Alexander Wessel gewonnen eerste set trok Van de Wal de wedstrijd langzaam naar zich toe. De tweede set won hij met 6-2 waarna hij in de derde set de titel wist binnen te halen. In de hoogste categorie bij de meisjes verdedigde Sacha de Leeuw haar titel. De Leeuw was in de vierkamp oppermachtig. In haar drie partijen hoefde zij geen set af te staan. Angelique van de Poel weet beslag te leggen op de tweede plaats. De verliezers in de halve ďŹ nales, categorie t/m 18 jaar, treffen elkaar in de ďŹ nale t/m 16 jaar. Thom de Graaff en Dali Leijting maken er een spannende driesetter van waarin Dali Leijting de sterkste blijkt: 6-4, 3-6, 6-3. In de meisjes enkel 16 categorie een vierkamp. De laatste partij tussen Jela Schuitema en Iris van der Veen moest de winnaar aanwijzen. Schuitema maakte haar plaatsing waar door met 6-3 6-3 van Iris van der Veen te winnen. In de meisjes enkel 14 categorie weet Marith Meulmeester haar drie partijen in de vierkamp te winnen. De speelster van Dos weet Noortje Aartsen voor te blijven. In de meisjes enkel categorie t/m 12 jaar stonden Lucia Hodanic en Milou Goetheer in de ďŹ nale. Milou Goetheer zegevierde in twee sets: 6-1 7-5. In dezelfde categorie bij de jongens Hugo Zaaijer en Merlijn Voskamp in de ďŹ nale. Hugo Zaaijer weet uiteindelijk de ďŹ nale te winnen met twee keer 6-2. De nummer ĂŠĂŠn geplaatste Viggo Kaaij speelde in de ďŹ nale t/m 10 jaar tegen Dario Goetheer. Dario Goetheer had in de

De Wereldwinkel Middelburg zoekt per direct een

WinkelcoĂśrdinator De wereldwinkel is een vrijwilligersorganisatie met ongeveer 40 vrijwilligers.

Voor bemiddeling verkoop vragen wij Caravans - Campers en Vouwwagens.

Tel. 06 280 68 577

Kerncompetenties in deze functie zijn: betrokkenheid, commercieel inzicht, klantgerichtheid, samenwerken, initiatief nemen.

In het centrum van Middelburg. Voor meer informatie:

Caravan/Camper verkopen: en: gstijd Openin :00-17:00 11 di-vr 16:00 11:00a z

Naast de algemene bestuurstaken is dit bestuurslid verantwoordelijk voor - Contact met (mogelijke) grootverbruikers, zoals kerken en (onderwijs-)instellingen - Contacten met pers en wijkorganen - Het maken van de interne nieuwsbrief - Het ervoor zorgen dat de website actueel gehouden wordt - Klantenwerving door gerichte acties - Publicatie van aanbiedingen

Sollicitaties kunnen tot uiterlijk 7 juni worden gericht aan ww.middelburg@hotmail.com of gestuurd worden naar Wereldwinkel Middelburg, Koorkerkstraat 8, 4331 AW Middelburg

VOOR EEN

Voorheen VI computer, naast de Bibliotheek

De wereldwinkel is een vrijwilligersorganisatie met ongeveer 40 vrijwilligers.

Meer informatie over deze functie is te krijgen bij de voorzitter: Joke van Nieuwenhuizen, tel. 06 53802232 of bij de secretaris: Wim Bos, tel: 0118 850602

Openingstijden:PDWPGRQGHUGDJXXUÂ&#x2021;YULMGDJXXUÂ&#x2021;]DWHUGDJXXU

Korte Geere 9 Middelburg

Bestuurslid

De functie zal gemiddeld een paar uur per week vragen.

3ULM]HQRQGHUYRRUEHKRXGYDQNZDOLWHLWHQPDUNWRQWZLNNHOLQJHQ

MOOI EN VEILIG DAUWENDAELE WAT STAAT ALS EEN HUIS.

Het bestuur van de Wereldwinkel Middelburg zoekt een vierde

halve ďŹ nale Jonathan Holtman verslagen. In de ďŹ nale redt hij het net, Vigo Kaaij wint met twee keer 6-3. In de categorie t/m 8 jaar een ďŹ nale driekamp. Sep de Visser etaleerde zijn talent en versloeg Justus Back en Romy Bekenes. In het onderlinge duel toont Justus Back zich net wat sterker: 6-3 7-5. Dubbels In de jongens dubbel 10 ďŹ nale speelden Sep en Timo de Visser tegen Jesse Kuyper en Nick Vermeulen. In een spannende tweesetter toonden Jesse en Nick zich sterker dan de broers De Visser. Een leeftijdscategorie hoger speelde het MLTC duo Patrick Buiter en Hugo Zaaijer tegen Dani Helleman en Mika Keijser. In een driesetter trok het MLTC duo aan het langste eind: 2-6 6-3 6-3. In de meisjes dubbelcategorie t/m 14 jaar werd een ďŹ nalepoule met drie koppels afgewerkt. Noortje Aartsen en Nina Harteveld weten de driekamp te winnen voor Anne Dobbelaar en Romy Kuyper. Femke Laarman en Carlijn Schoen worden derde. In de dubbelcategorie bij jongens t/m 16 jaar werd een vierkamp gespeeld. Tot de laatste wedstrijd konden er nog drie koppels met de hoofdprijs vandoor gaan. Uiteindelijk winnen Max Harteveld en Max Geilenkirchen ook hun laatste partij waardoor zij Daan Haak en Tom Otto voor weten te blijven. In de meisjes dubbel 18 ďŹ nale spelen titelverdedigers Bonnie du Pon en Alicia Szymanski tegen het koppel Janet Otto en Sacha de Leeuw. De Leew en Otto onttronen het duo Du Pon en Szymanski door in twee sets ruim te winnen: 6-0 6-1.

Het is een functie van 10 uur per week, verdeeld over vijf dagen. Er wordt een kleine vergoeding gegeven. De taken zijn: - Zorgt voor het dagelijks reilen en zeilen van de winkel - Begeleidt vrijwilligers bij hun dagelijkse werkzaamheden - Doet (bij-)scholingsvoorstellen aan het bestuur - Heeft overzicht over de commerciĂŤle kalender met bijzondere themaâ&#x20AC;&#x2122;s e.d. - CoĂśrdineert inkoop en inrichting van de winkel Kerncompetenties zijn: samenwerken, assertiviteit, betrokkenheid, doorzettingsvermogen, FRDFKHQĂ&#x20AC;H[LELOLWHLWHPSDWKLHFRPSXWHUNHQQLV We zoeken vooral iemand met ervaring met werken met vrijwilligers. Meer informatie over deze functie is te krijgen bij de voorzitter: Joke van Nieuwenhuizen, tel. 06 53802232 of bij de secretaris: Wim Bos, tel: 0118 850602 Met kandidaten wordt kennis gemaakt door het bestuur en een vertegenwoordiger van de vrijwilligers. Sollicitaties kunnen tot uiterlijk 7 juni worden gericht aan ww.middelburg@hotmail.com of gestuurd worden naar Wereldwinkel Middelburg, Koorkerkstraat 8, 4331 AW Middelburg

Uw Marktslager Clement. de enige in Zeeland!!! tel: 0113-670040. fax: 0113-670042 e-mail: slagerijclement@hetnet.nl Specialiteit: Stro-gebrand Varkensvlees EIGEN SLACHT EN WORSTMAKERIJ!!!

Wij zijn jarig!! Reeds 6 jaar Uw Marktslager!! en wij trakteren, bij aankoop van â&#x201A;Ź 10,00 Gratis: 150 gram Eigengemaakte Schouderham

Deze week: Schouderkarbonade hele kilo slechts â&#x201A;Ź 4,99 week is van donderdag 30 mei t/m woensdag 5 juni.

Uit de Vleeswarenhoek:

Salami Cervelaatworst 100 gram â&#x201A;Ź 1,39 U vindt ons op de weekmarkt: Dinsdag: Kapelle 8.00-12.00 Ovezande 13.00-17.00 Woensdag: Nieuwdorp 8.30-12.00 Donderdag: Koudekerke 8.30-12.00 Goes Molenplein 13.00-16.30

Zie ook onze aanbiedingen aan de verkoopwagen. De zaak met de smaak van vroeger! - eenvoudig â&#x20AC;&#x2DC;t beste !!


Concert in Westkapelle

Open Dag bij FC Dauwendaele

Het voetbalveld als speeltuin MIDDELBURG - De voetbalvereniging FC Dauwendaele houdt woensdag 5 juni een Open Dag voor mini-pupillen/ welpen. Zowel jongens als meisjes in de leeftijd van 5 en 6 jaar (geboren in 2007, 2008, 2009) zijn van harte welkom. We beginnen ‘s middags om 14.00 uur en eindigen omstreeks 16.00 uur. De kinderen maken op de velden van FC Dauwendaele op een speelse manier kennis met voetbal. Onder begeleiding van coaches van de KNVB en FC Dauwendaele krijgen de kinderen allerlei spelvormen voorgeschoteld. Belangstellenden zijn vanaf 13.30 uur welkom op ons sportpark aan de

Het Walchers Jongerenkoor.

WESTKAPELLE - Op zaterdag 1 juni wordt er in de Moriakerk een uniek zomerconcert gegeven. Het Walchers Jongerenkoor zal er optreden. Het Walchers Jongerenkoor is in januari 2011 opgericht en telt ca. 70 enthousiaste Zeeuwse jongeren. De leden komen niet alleen van Walcheren, maar ook van de Bevelanden en Zeeuws-Vlaanderen. Uniek aan dit koor is dat het slechts 1 x per 3 weken op donderdagavond repeteert in de Morgensterkerk, en dat het koor een

leeftijdsgrens heeft van 15-45 jaar. Het repertoire is breed christelijk. Tijdens het zomerconcert zingt het koor onder meer de volgende stukken: Psalm 8, Nader tot U o Heer’, Zingt den Heere een nieuw lied, etc. Vorig jaar nam het koor een eerste eigen cd op, getiteld: Groot is Uw trouw. Meer info over het koor, of lid worden, zie de website: www.walchersjongerenkoor. nl. Jong Mannenkoor Salomo Het Jong Mannenkoor Salomo (bestaande

uit 18 jonge zeeuwse mannenstemmen) zal ook van zich laten horen. Kinderkoor Daniël uit Goes zal de avond completeren. De 3 koren staan o.l.v. de Thoolse dirigent Peter Wildeman, terwijl Joost van Belzen uit Krabbendijke de piano en orgel bespeelt. De koren zingen voor een goed doel, nl. Stichting Hulp Vervolgde Christenen. Desgewenst kunt u uw plek reserveren, dat kan via de site van de dirigent: www.peterwildeman.nl. Het concert begint om 19.30 uur, om 19.00 gaan de deuren open voor het publiek.

Kruitmolen. Kom in sportkleding en neem voetbalschoenen of sportschoenen mee. Er is ook gelegenheid tot verkleden in onze kleedkamers. De ouders, begeleiders en verzorgers zijn welkom in ons clubhuis. Daar wordt verdere informatie gegeven en een filmpje over voetbal voor mini-pupillen vertoond. Voor koffie en thee wordt gezorgd. Wie naar de Open Dag wil komen, gelieve zich vooraf aan te melden. Dat kan door een mailtje te sturen naar het volgende mailadres: konoordhoek@ zeelandnet.nl. Vermeld bij het aanmelden uw naam, leeftijd, mailadres en eventueel telefoonnummer. Aanmelden op de dag zelf kan ook nog.

Zondag drempelviering bij Doopsgezinde gemeente MIDDELBURG - In de Doopsgezinde Kerk aan de Lange Noordstraat in Middelburg vindt zondagmorgen om 10.00 uur een zogenaamde drempelviering plaats. Het is een speciale dienst voor en rond kinderen en hun ouders die de overstap gaan maken van basisschool naar voortgezet onderwijs. De Doopsgezinde Gemeente Walcheren

houdt de viering voor kinderen en hun ouders die de behoefte voelen om het ingaan van een nieuwe levensfase te markeren. Het thema is een uitspraak van De Kleine Prins:’Goed kijken kun je alleen met je hart’. Ouders en kinderen die mee willen doen, kunnen contact opnemen met dominee Leuny de Kam op telefoonnummer 0615622635. Belangstellenden kunnen zondag om 10.00 uur ook binnenwandelen.

KERKELIJK NIEUWS KERKELIJK LEVEN MIDDELBURG Geref. Gemeente in Nederland Westerkerk - Armeniaans Schuitvlot 22, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 18.00u. Christelijke Gereformeerde Kerk Gasthuiskerk - Lange Delft 94, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 16.30u. Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) Klein Vlaanderen 75, Middelburg. Zondag 2 juni: 9.30u leesdienst; 16.30u leesdienst. Gereformeerde Gemeente Ter Hoogekerk - W.Teellinckstraat 3, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.00 en 16.00u. Gereformeerde Gemeente Zuiderkerk, wegens verbouwing tijdelijk Ter Hoogekerk - W.Teellinckstraat 3, Middelburg. Erediensten op zondag om 11.30 en 18.30u. Waalse Herv. Gem. (Eglise Wallonne) Engelse Kerk - Simpelhuisstraat 12, Middelburg. Eredienst eens in de 14 dagen op zondag om 10.45 of 16.30u. Zondag 2 juni: 10.45u Pr Roger Dewandeler. Rencontre Sud-Ouest: Albert Clement Koorkerkgemeenschap (Vereniging van Vrijzinnig Protestanten & Remonstrantse Gemeente Midden Zeeland) Koorkerk, Koorkerkhof 2, Middelburg. Diensten op zondag om 10.00u. Wijkgemeente de Ontmoeting Ontmoetingskerk - Oosterscheldestraat 1, Middelburg. Zondag 2 juni: 9.00-10.45u ds.M.J. van Oordt; 18.30u ds.D. Jongeneel, Arnemuiden. Oostkerkwijk Oostkerk - Oostkerkplein 1, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Predikant: Ds.J.B. Beijer. Organist: Bram Beekman. Zondag 2 juni: Ds. J.B. Beijer Hofpleinkerk Hofplein 13, Middelburg. Diensten 09.30u. Predikant: vacant. Scriba: M.A. v.d. HooftBimmel. Coördinator kosters: C.P. Alewijnse. Jeugdgebouw Achter het Hofplein 43, Middelburg. Zondag 2 juni: Ds.P.Melse te Vrouwenpolder De Morgenster De Morgenster - Adr. Lauwereyszstraat 6, Middelburg. Zondag 2 juni: 9.30u Ds. P. Couvee te Middelburg. Nieuwe kerk, Prot.gem. Middelburg Wijkgemeente Centrum, Groenmarkt 12, Middelburg. Zondag 2 juni: 10.00u Dienst

van Schrift en Gebed. Voorganger: Ds. G.J. Smit. Iedere vrijdag om 13.00u middaggebed voor vrede en verzoening. Wijkgemeente de Hoeksteen De Hoeksteen-Roozenburglaan 22, Middelburg. Stiltecentrum Hoeksteen. Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 12.00 tot 13.30u. Eredienst op zondag om 09.30u. Zondag 2 juni Voorganger ds C. Bakker. Baptistengemeente De Fontein Gebouw De Fontein - Kruitmolenlaan 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Volle Evangelie Gemeente Sion In de Thomaskapel - Vrijlandstraat 98, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Joodse Gemeente Zeeland Postbus 402, Middelburg. Erediensten op vrijdag en zaterdag. Informatie over tijden, tel. 651099. Doopsgezinde Gemeente Walcheren L. Noordstraat 62, Middelburg. Erediensten: zie aankondiging aan kerkgebouw. Zondag 2 juni: 10.00u voorganger Ds. Leuny de Kam. Christengemeenschap Gem. Zeeland Gebouw: Lange Noordstraat 62 te Middelburg. Eenmaal per vier weken Mensenwijdingsdienst en Zondagsdienst voor de kinderen. Zie aankondiging aan kerkgebouw.

10.00u, ‘s woensdags om 19.00u. Huize St. Willibrord, Bachtensteene 1: 2e, 3e, 4e, 5e zaterdag om 17.00u. Leger des Heils Korps Walcheren ‘t Zwin 1 (naast de brandweerkazerne), Middelburg. Samenkomst zondag 10.00u. Opening kledingwinkels informatie aan het gebouw. Oud-Katholiek Zeeland Zondag 2 juni houd Oud-Katholiek Zeeland haar dienst om 10:00u aan de Zuidsingel 70 te Middelburg. Meer info: http://zeeland.okkn.nl/

Jehovah’s Getuigen Gem. Middelburg-Centrum Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zaterdag om 18.30u. Gemeentebijbelstudie op dinsdag om 19.15u. Jehovah’s Getuigen Gem. Middelburg-Reyershove Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zondag om 10.00u. Gemeentebijbelstudie op woensdag om 19.15u. Geredja Indjili Maluku - Moluks Evangelische Kerk Djemaat ‘Geredja Bethlehem’, Rijnstraat 40, Middelburg. Nieuw Leven Gemeente Voorganger: D. van der Meer. Ravensteijnweg 1a, Middelburg. Aanvangstijd zondagdienst 10.00u. Pinkstergemeente Baarsjesstraat 42, Middelburg. Eredienst op zondag om 11.30u. Rooms Katholieke Kerk H.H. Petrus- en Pauluskerk - Lombardstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om

KERKELIJK LEVEN NIEUW- EN SINT JOOSLAND Protestantse Gemeente Eben-Haëzerkerk aan het Kerkplein. Zondag 2 juni: 10.00u Nieuwland, ds. A. van Haarlem Amersfoort

KERKELIJK LEVEN ARNEMUIDEN Hersteld Hervormde Kerk Van Cittersweg 2R, Arnemuiden. Zondag 2 juni: 10.00u Ds .L.M. Jongejan, Harskamp; 15.30u Ds. J.C. Den Toom, IJsselmuiden Geref. Gem. in Nederland Burg. Langebeekestraat 16, Arnemuiden. Eredienst op zondag om 09.30, 14.30 en 18.30u. Gereformeerde Kerk Kerklaan 4, Arnemuiden. Erediensten op zondag om 9.30u en om 19.00u Hervormde Gemeente Markt 10, Arnemuiden. Zondag 2 juni: 10.30u Ds. D. Jongeneel, Voorbereiding Heilig Avondmaal; 17.00u Ds. A.L. Molenaar, Yerseke

KERKELIJK LEVEN KLEVERSKERKE Protestantse Gemeente Dorpsstraat 25, Kleverskerke. Eredienst op zondag om 09.30u. KERKELIJK LEVEN SINT LAURENS Gereformeerde Kerk Noordweg 372, Sint Laurens. Zondag 2 juni: 10.00u HA ds. R. Poesiat Hervormde Gemeente Van Cittersstraat 69, Sint Laurens. Zondag 2 juni: 10.00u Mevr.Ds.A.Hagoort. Dienst van Schrift en Tafel. KERKELIJK LEVEN VEERE Protestantse Gemeente Veere Kapellestraat 27, Veere. Zondag 2 juni: PAGINA 28

10.00u ds G. Klein. Tevens om 14.30u dienst in Nieuw Sandenburgh dhr. H. Soeting. KERKELIJK LEVEN WESTKAPELLE Vrije Evangelische Gem. Maranatha Koestraat 27, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u. Gereformeerde Gemeente Rookstraat 1, Westkapelle. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.00u en 18.30u. Protestantse Gemeente Westkapelle Moria, Markt 67, Westkapelle. Zondag 2 juni: 9.30u Ds. G.M. v.d. Linden; 19.00u Annelies Moolenaar Middelburg KERKELIJK LEVEN AAGTEKERKE Gereformeerde Gemeente Prelaatweg 17, Aagtekerke. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.30u en 19.00u. Protestantse Gemeente Dorpsplein 4, Aagtekerke. Erediensten zondag 10.00u. Eind februari, zomervakantie en eind oktober erediensten zondag om 10.00u en 19.00u. Zondag 2 juni: 10.00u Ds. B.M. van Ginhoven, Aagtekerke.

KERKELIJK LEVEN BIGGEKERKE/MELISKERKE Prot. Gem. Biggekerke/Meliskerke Odulphuskerk, Torenstraat, Meliskerke. Dorpskerk, Kerkplein, Biggekerke. Erediensten op zondag om 10.00u. KERKELIJK LEVEN GAPINGE Protestantse Gemeente Torenkerk, hoek Dorpsstraat/Schotsehoek. Zondag 2 juni: 10.00u dhr. H. Soeting te Gapinge. KERKELIJK LEVEN KOUDEKERKE Protestantse Gemeente Michaëlskerk, Dorpsplein 1. Zondag 2 juni: 9.30u ds.C.G.den Hertog. KERKELIJK LEVEN SEROOSKERKE Protestantse Gemeente Petruskerk, Dominee van Wouwestraat 41, Serooskerke. Johanneskerk, Noordweg 1, Serooskerke. Eredienst op zondag om 10.00u in een der kerken. Zondag 2 juni: 10.00u Johanneskerk, Ds. A.C. den Hollander, Oostkapelle

KERKELIJK LEVEN MELISKERKE Gereformeerde Gemeente Valkenburgstraat 25, Meliskerke. Erediensten op zondag om 9.30u en 14.30u (juni t/m aug ook 19.00u).

KERKELIJK LEVEN ZOUTELANDE Protestantse Gemeente Catharinakerk, Willibrordusplein 3, Zoutelande. Zondag 2 juni: 9.30u ds. G.Ruitenburg

KERKELIJK LEVEN OOSTKAPELLE Gereformeerde Gemeente Noordweg 34, Oostkapelle, tel. (0118) 592223. Erediensten op zondag om 09.30u en 15.00u. Protestantse Gemeente Dorpskerk, Waterstraat 2, Oostkapelle. Zionskerk, Duinweg 36a, Oostkapelle. Zondag 2 juni: 10.00u Zionskerk ds. Ph. A. Beukenhorst, Heilig Avondmaal; 19.00u Dorpskerk ds. Ph. A. Beukenhorst. Tijdens de ochtenddiensten is er crèche en kindernevendienst.

KERKELIJK LEVEN DOMBURG Protestantse Kerk Markt 8, Domburg. Zondag 2 juni: 10.00u ds. R. de Reus (HA) St. Willibrordkapel Badhuisweg 4, Domburg. Erediensten iedere zaterdag om 19.00 uur

KERKELIJK LEVEN VROUWENPOLDER Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Schoolstraat 9, Vrouwenpolder. Zondag 2 juni: 9.30u Ds.E.Woudt, Hardenberg; 14.30u Ds.E.Woudt, Hardenberg Protestantse Gemeente Pelgrimskerk. Fort den Haakweg 2, Vrouwenpolder. Zondag 2 juni: 10.00u pastor R. Fluit

KERKELIJK LEVEN GRIJPSKERKE Protestantse Gemeente Opstandingskerk, Jacob Catsstraat 7, Grijpskerke, tel. (0118) 591723. Michaëlskerk, Kerkring 26, Grijpskerke, tel. (0118) 592477. Eredienst op zondag om 10.00u, afwisselend in beide kerkgebouwen. Zondag 2 juni: Dienst in de Michaëlskerk. Voorganger: Ds. D.Westerneng te ‘s-Gravenpolder.

(Wijzigingen en/of aanvullingen via www. internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie.)


LIEF EN LEED

Familieberichten Begrafenisverzorging Begrafenisverzorging

CornĂŠ Vader CornĂŠ Vader

Uitvaartzorg Memoriam Walcheren

Wij staan dag en nacht voor u klaar Pieter Louwersestraat 37 4388 EJ Oost Souburg Tel. 0615528040 â&#x20AC;&#x201C; 0118 415183 â&#x20AC;&#x201C; Fax.0118 415183

Tarweakker Tarweakker 23 23 Arnemuiden 43414341 MD MD Arnemuiden Al jaren een vertrouwd gezicht! Al jaren een vertrouwd gezicht!

0118 60 00 25 00 Tel.Tel. 0118 - 60- 25

Een stijlvolle uitvaart tegen een eerlijke prijs

www.blomenderidderuitvaartverzorging.nl

Wij verzorgen begrafenissen. Wij verzorgen allĂŠĂŠnallĂŠĂŠn begrafenissen.

U I TVAAR TV ER ZO R G I N G

Janneke den Besten Ditsy den Besten Dag & nacht bereikbaar Telefoon (0118) 62 33 59

Warm, informeel en laagdrempelig.

www.uitvaartverzorgingdenbesten.nl Zusterstraat 12, 4331 KJ Middelburg

0118 - 644 550 Middelburg

uitvaartverzorging Pieter-Johan Meerveld

www.uitvaartmemoriam.nl

.ULHNHQKRIVWUDDWÂ&#x2021;.-0LGGHOEXUJÂ&#x2021;SMPHHUYHOG#JPDLOFRP 7HO

Wij geven u alle ruimte om uw eigen wensen te bespreken. Wij denken graag met u mee. Monuta Goes Fluitekruidstraat 8, Goes Telefoon 0113 - 21 63 63 Monuta De Voorzorg Industrieweg 20, Vlissingen Telefoon 0118 - 41 27 60 Ook als u niet bij ons verzekerd bent. www.monuta.nl

Dag en nacht bereikbaar Rouwcentrum â&#x20AC;&#x2DC;Middelburgâ&#x20AC;&#x2122; Hugo de Grootlaan 53 4334 AT Middelburg Tel. 0118-616012 Internet: www.begrafenisverzorging-poppe.nl Email: info@begrafenisverzorging-poppe.nl

Zorg... Respect... Wij zorgen voor een Aandacht... persoonlijke invulling van de begrafenis.

Tel. 0118-612868

Buitenhovelaan 1, 4337 HJ Middelburg www.degrootdekam.nl - info@degrootdekam.nl

:,-=,-1(52087(+(/3(1

/$-.){{{ -XLVWELMHHQRYHUOLMGHQKHHIWXHHQXLWYDDUWYHU]RU JHUQRGLJGLHPHWHHQHQNHOZRRUGEHJULMSWZDWGH ZHQVHQ]LMQ'LHNDQERJHQRSHHQMDUHQODQJHHUYD ULQJ'LHZHHWGDWMXLVWGHNOHLQVWHGHWDLOV]REHODQJULMN ]LMQ2Q]HPHQVHQVWDDQNODDUDOVKHWQRGLJLV

2 9(57220 8==/ * 52(1 8LWYDDUW=RUJFHQWUXP=HHODQG 9DQ'LVKRHFNVWUDDW ;:9OLVVLQJHQ WHOHIRRQ  ZZZX]]OQO

 ..$ 8 :& 8 , 7 9$ $ 5 7 9 ( 5 =2 5 * 6 7 ( 5 6

TIE

!

Waterontharders

AC MOL

Heb jij ook zin om gezellig te winkelen?

GRAT PARKERIS EN

Kom dan beslist naar het winkelcentrum de Veersche Poort in Middelburg. Je kunt er terecht voor de dagelijkse boodschappen in de supermarkt met daarnaast een ambachtelijke slager en bakker. Wil je nieuwe kleding, een bosje bloemen, iets nieuws voor in huis, een lekkere ďŹ&#x201A;es wijn of een lekker hapje of drankje in de brasserie je vindt het in de Veersche Poort. Tot ziens in winkelcentrum de Veersche Poort! Eenvoudig te bereiken via de N57.

Weg met kalkaanslag! Boshuis, Thuis in water heeft dĂŠ oplossing voor heerlijk zacht water. Geen kalkaanslag meer op uw glazen wanden en tegels. Kranen blijven als nieuw. Langere levensduur van uw apparatuur.

Voordelen van zacht water: t7FSNJOEFSJOHIVJEJSSJUBUJF Nu vanaf t&OFSHJFCFTQBSFOE (incl. BTW & m t(FFOLBMLBBOTMBH ontage) t/PPJUNFFSBQQBSBUVVSPOULBMLFO t.JOEFSSFJOJHJOHTNJEEFMFOWFSCSVJL t#FTQBSJOHPQLPTUFOTDIPPONBBLUJKE t6XIVJEWPFMUIFFSMJKL[BDIUBBO t&D[FFNLMBDIUFOXPSEFONJOEFSESBHFMJKLFS

â&#x201A;Ź 1495,-

Geen stopcontact/stroom nodig!

VEERSCHE POORT - FAZANTENHOF - 4332 XT MIDDELBURG

Vraag vrijblijvend informatiepakket aan. PAGINA 29

vanveldhuisentechniek.nl

Kon. Julianastraat 10, 4401 CX Yerseke Tel. 0113 - 57 19 14 / 06-52 63 07 19


A58 doet mee

Danny Roks wint ABM ICT-Cup bij TTV Arnemuiden

De beste acht spelers van het toernooi.

ARNEMUIDEN - De 4e ABM ICT Cup is gewonnen door Danny Roks (Backhands). De Brabander versloeg in de halve eindstrijd zevenvoudig winnaar Stefan de Groot en was in de finale sterker dan Max Vleugel van Arnemuiden (3-2), van wie hij in de poule nog verloren had. Voor Koen van Velthoven (Scaldina) – de winnaar van de vorige twee edities - waren de druiven zuur. Hij verloor net als Roks en Vleugel maar een wedstrijd in de poule, maar miste op gametelling de kruisfinales. Poule A In Poule A wonnen zowel Stefan de Groot (Arnemuiden) als Rene Lauwerijssen (Backhands) de eerste zes wedstrijden. In de onderlinge wedstrijd won De Groot met

3-0, waardoor hij zich ongeslagen plaatste voor de kruisfinales. Arnold de Gier en Erik Schuurman werden respectievelijk derde en vierde in deze achtkamp, voor Adrie de Jonge, Paul Steketee, Arjan Koole en Adwin van de Zande. Poule B Poule B werd door de kenners als de sterkste poule bestempeld. Met drie verliespartijen zette Arjan Korstanje zich echter snel buitenspel voor de vervolgrondes. Max Vleugel, Koen van Velthoven en Danny Roks wisten elk zes wedstrijden te winnen. Op gametelling werd Vleugel eerste, voor Roks en Van Velthoven. Thijs Vleugel werd knap vierde en Korstanje vijfde. Sophie Dijkers legde beslag op de zesde plaats en werd daarmee de beste dame van het toernooi.

De laatste twee plaatsen in de poule waren voor Aubrey Polderman en Hans van der Kraan. Voor het eerst dit toernooi werden de wedstrijden op zaterdag gespeeld. De eerste twee spelers van elke poule speelden tegen elkaar in de kruisfinales en de nummers 3 t/m 8 van elke poule speelden hun plaatsing tegen elkaar uit. In de eerste halve finale liet Danny Roks geen spaan heel van Stefan de Groot (3-0). Voor De Groot was het de eerste nederlaag van het toernooi. Max Vleugel won in de andere halve finale redelijk eenvoudig van Rene Lauwerijssen. In de finale die meer spannend dan aantrekkelijk was, trok Danny Roks met 3-2 aan het langste eind. Hij beloofde volgende editie weer present te zijn. Na afloop werden de bekers en sportbonnen van hoofdsponsor ABM ICT uit Middelburg uitgereikt aan de beste 8 spelers en beste spelers per licentiecategorie. Eindstand: 1. Danny Roks (Backhands); 2. Max Vleugel (Arnemuiden); 3. Rene Lauwerijssen (Backhands); 4. Stefan de Groot (Arnemuiden); 5. Koen van Velthoven (Scaldina); 6. Arnold de Gier (Arnemuiden); 7. Erik Schuurman (Arnemuiden); 8. Thijs Vleugel (Arnemuiden); 9. Adrie de Jonge (Batje); 10. Arjan Korstanje (Arnemuiden); 11. Sophie Dijkers (Hotak); 12. Paul Steketee (Yerseke); 13. Arjan Koole (Arnemuiden); 14. Aubrey Polderman (TTC Middelburg); 15. Hans van der Kraan (Batje); 16. Adwin van de Zande (Kapelle). Beste E-speler: Erik Schuurman. Beste F-speler: Arjan Koole. Beste G-speler: Youri van Dijken. Beste H-speler: Alexander Kraan. Beste dame: Sophie Dijkers.

We vertrekken vanaf de Loskade om 9.00 uur (vanaf 8.30 uur kunt u aan boord) en omstreeks 17.00 uur ’s middags hopen we dan weer terug te zijn aan de Loskade. Deze tocht is bedoeld voor lichamelijk beperkte mensen, jong en oud. De dag wordt geheel verzorgd door vrijwilligers van De Zonnebloem. Aan boord wordt er

een verloting gehouden, waarvoor diverse ondernemers prijzen beschikbaar gesteld hebben. Wij zijn hen daar zeer erkentelijk voor. Aan boord is hulp aanwezig. Reserveren is noodzakelijk en kan tot 5 juni bij C. Moens-Jobse, Aagtekerkseweg 1, 4363 RA Aagtekerke, tel. 0118-582942, email: moens@zeelandnet.nl.

Vrijwilligers loopbaan traject MIDDELBURG - Er valt zoveel te beleven én te leren als vrijwilliger! Zo leer je onder meer samenwerken, feedback geven en doelen stellen. Als je deelneemt aan het Vrijwilligers loopbaan traject van het SWM vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig, krijgt dit leerproces structuur.

Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling, verbreedt je netwerk, bent maatschappelijk betrokken en verrijkt je CV. Tijdens het traject ga je gedurende 7½ maand ervaring opdoen als vrijwilliger in 3 verschillende organisaties. De rode draad is je leertraject. Deelname is gratis. Aanmelden graag uiterlijk 3 juni. Ga naar www.welzijnmiddelburg.nl/vrijwilligerswerk Voor meer informatie of bel 0118-751400.

Partij wil meer weten over gang van zaken

LPM denkt aan raadsonderzoek of raadsenquête bouwput MIDDELBURG - Is de veiligheid in het geding geweest? Heeft de gemeente indertijd een risico-analyse laten opstellen? Wie gaf juridisch advies bij de opzegging van het aannemingscontract met Mobilis? Deze en andere vragen over de bouwput in hartje Middelburg stelde de Lokale Partij Middelburg (LPM) vorige week aan het college van burgemeester en wethouders. ‘We vinden dat over de gang van zaken verantwoording moet worden afgelegd, al dan niet met een raadsonderzoek of -enquête’, lichtte fractievoorzitter Piet Kraan de vragen toe. DOOR BRITTA JANSSEN

waarom niet?’

De gemeenteraad moet volgens de partij bepalen of zij volledig is geïnformeerd. ‘En wie in welke mate verantwoordelijk moet worden gehouden voor het ontstaan en de bestendiging van de bouwput.’ Om over deze ‘complexe materie’ te kunnen beslissen, wil de LPM ook meer stukken ter inzage krijgen. Verder vraagt ze b&w onder meer of in hun ogen technisch herstel van de bouwput goed mogelijk was. ‘En welke argumenten hebben naar uw oordeel een rol gespeeld bij het afblazen van de bouw op de Zuidsingel? Heeft de gemeente een risico-analyse laten opstellen en zo niet,

Veiligheid In 2003 sloot de gemeente Middelburg een aannemingsovereenkomst met Mobilis voor de bouw van het theater in de binnenstad. ‘Gekozen was voor een zogenaamde ‘Berlinerwand’ (boorpalenconstructie). Wat waren de alternatieven en risico’s? Is daarop gewezen en zo ja, door wie?’ In september 2005 besloot de gemeente de bouw van een theater aan de Zuidsingel af te blazen en een maand later stelde ze Mobilis verantwoordelijk voor alle schade. ‘Wie gaf juridisch advies bij de opzegging van het aannemingscontract?’ De partij wil

inzage in dit advies. In 2006 stelde de gemeente Mobilis in gebreke en die verwijst in een reactie daarop naar de hoofdconstructeur die geen hoofdberekening kan overleggen van de ‘Berlinerwand’, schrijft Kraan in zijn vragen. ‘Uit het oogpunt van veiligheid acht Mobilis dit van “essentieel belang”. Welke mate van gevaar is hier geweest en in welke mate en op welk moment is de veiligheid in het geding geweest? En waarom was Mobilis bereid om toch aan het karwei te beginnen als een hoofdberekening ontbrak?’ Ook wil de partij weten volgens welk plan de bouwput nu gestabiliseerd is. PAGINA 30

van der Meule Moon over Bourbon Street Sting arr. Rob van der Meule Why do fools fall in love Frankie Lymon en the Teenagers arr. Christian Blaha Nothing else matters Metallica arr. Christian Blaha Not while I’m around Steven Sondheim arr. Rob van der Meule Another hundred people Steven Sondheim arr. Rob van der Meule (volgorde nog niet bekend) 21.45 uur: Intermezzo met duo Hi-T. 21.55 uur: optreden Shantykoor Het Veerse Scheepstuig 22.25 uur: sluiting Het Abdijplein is open vanaf 19.00 uur; kaartverkoop start om 17.00 uur in de infostand op het Abdijplein. Bij slecht weer verplaatsen ze het concert naar de Nieuwe Kerk.

FC Dauwendaele houdt open dag Welpenvoetbal MIDDELBURG - Heb je een buurjongen of buurmeisje die wel eens wil voetballen? Of misschien heb je wel een zusje of broertje die wel eens tegen een balletje wil trappen? Het kan allemaal op woensdag 5 juni bij FC Dauwendaele. De club houdt dan een open dag voor de jongste jeugd. Zowel jongens als meisjes in de leeftijd van 5 en 6 jaar (geboren in 2007, 2008 en 2009) zijn van harte welkom. We beginnen op de sportvelden ’s middags om 14.00 uur en eindigen omstreeks 16.00 uur.

Er zijn coaches van de club en de KNVB aanwezig. Iedereen is vanaf 13.30 uur welkom. Neem je sportschoenen en/of voetbalschoenen mee. Er is ook gelegenheid om je om te kleden. De ouders, begeleiders en verzorgers zijn ook van harte welkom. In ons clubhuis wordt voor een drankje gezorgd. Voor de kinderen is er na afloop een frietje in het clubhuis. Meld je aan via de leider van jouw team of stuur een mailtje naar konoordhoek@ zeelandnet.nl. Vermeld bij het aanmelden uw nam, leeftijd, mailadres en eventueel telefoonnummer.

MZVC speelt gelijk MIDDELBURG - MZVC 1 speelde uit de 2e nacompetitiewedstrijd tegen VCK 1 op maandag 20 mei: 1-2.

Dagboottocht van de Zonnebloem MIDDELBURG - De afdeling Middelburg van de Zonnebloem omvat de stad Middelburg en de dorpen van de gemeente Veere. Deze afdeling organiseert op vrijdag 14 juni een dagboottocht op de binnenwateren van Zeeland: het Kanaal door Walcheren, het Veerse Meer en de Oosterschelde.

MIDDELBURG - A58 houdt ter gelegenheid van hun jubileum Zeeuwse Toppers, een groots en spetterend concert met 4 Zeeuwse topkoren en 1 duo dat het zeker in zich draagt een Zeeuwse topper te wórden op vrijdag 31 mei. Na de officiële opening van het festival door de Commissaris van de Koning, Han Polman, hoort men achtereenvolgens (de tijden zijn bij benadering): 19.45 uur: Popkoor X-Stream o.l.v. Ineke Jasperse: 20.15 uur: Intermezzo met duo Hi-T. 20.25 uur: Zeeuws Byzantijns koor Srétenje o.l.v. Emilia Tabachnik-Li. 20.55 uur: Pauze (ondertussen optreden duo Hi-T.) 21.15 uur: Koor Lichte Muziek A58 o.l.v. Rob van der Meule: March April May Wouter Hamel arr. Rob

Volgende week zal er in elk geval een winnaar moeten komen in Nieuwdorp. Info: www.mzvc.eu

André Janse pakt de dubbel MIDDELBURG - André Janse uit Goes is winnaar geworden op de finaledag van de Zeeuwse Snooker Ranking. De Snooker Ranking wordt elke laatste zondag van de maand gespeeld, met 8 speeldagen vóór de finale. Door achtereen volgens op de finaledag te winnen van Koen Bekker uit Domburg, Mark Beljaars

uit Vlissingen. In de terechte finale kwam André Janse uit tegen plaatsgenoot en de huidige nr 2 van de Zeeuwse Snookerranking Wilko Korsuize. Na een 0-2 achterstand kon André deze alsnog ombuigen in een mooie 3-2 winst. Een mooi jaar voor André, die vorige week ook nog kampioen was geworden van de Sport Pub Goes Snookercompetitie.

Koen Minderhoud superieur MIDDELBURG - Het was Koen Minderhoud wat de klok sloeg op de uitslag van PV De Combinatie uit Middelburg. Van de 510 ingekorfde duiven voor de vlucht vanuit Morlincourt had Koen er 53 mee. Hij pakte 32 duiven in de prijzen waarvan de vier snelsten en had hij maar liefst 7 duiven bij de eertse tien en 13 duiven bij de eerste twintig. Ook in in Rayon 7 (Walcheren) pakte hij de eerste vier prijzen, maar dan tegen maar liefst 1259 duiven. Om 9.00 uur werden de duiven met een noorden wind gelost. Over een afstand van bijna 217 km. klokte Koen Minderhoud uit Koudekerke vier duiven binnen 22 se-

conden. De jaarling doffer 2012-3210024 bracht hem deze overwinning. Dit was niet voor de eerste keer dit vliegseizoen. Deze blauwe weduwnaar flikte het ook op 27 april en ook vanuit Morlincourt. Toen tegen 549 duiven. Bovendien was deze doffer ook de snelste van Rayon 7. In de B-klasse pakte de Comb. Antheunisse de overwinning tegen 202 duiven. Zij pakten 3 duiven bij de eerste tien. Volgende week staat Pitheviers op het programma. Een afstand van rond de 380 km. A-Klasse: 1-2-3-4-7-8-9. Koen Minderhoud, 5-10. Adri Walraven, 6. Hans Daane. B-Klasse: 1-8-9. Comb. Antheunisse, 2-4-7-10. Leo Daane, 3-6. Fred Slager, 5. Joshua Hoek.

Swift houdt het nog even spannend MIDDELBURG - Afgelopen zaterdag werd een voor Swift 1 belangrijke wedstrijd gespeeld. De één-na-laatste competitieronde werd ingegaan met 2 punten voorsprong op runner-up DES 1. Uitslagen zaterdag 25 mei Swift 1-Vitesse 1 13-17 Swift B1-DSC B1 9-15 Swift 2-ONDO 3 12-7

Swift 3-Tjoba 3 6-9 Atlas 2-Swift 4 Niet gespeeld Swift A1-PKC / Hagero A3 9-11 Seolto A1-Swift A2 6-7 Swift C1-Fortis C1 2-10 Fortis C2-Swift C2 3-0 Volharding D1-Swift D2 Niet gespeeld TOGO E1-Swift E1 6-1 Luctor E1-Swift E2 1-2 Kampioen Swift F1-ONDO F1 3-1 Swift F2-KVK F1 1-0


OPENINGSACTIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPEN NGSACTIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPENING SACTIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPENINGSAC TIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPENINGSACTIE OPENINGSACTIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPEN NGSACTIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPENING SACTIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPENINGSAC TIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPENINGSACTIE Ook geldig in OPENINGSACTIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPEN onze winkel NGSACTIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPENING in Kapelle SACTIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPENINGSAC TIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPENINGSACTIE OPENINGSACTIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPEN NGSACTIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPENING SACTIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPENINGSAC TIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPENINGSACTIE OPENINGSACTIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPEN NGSACTIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPENING SACTIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPENINGSAC TIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPENINGSACTIE OPENINGSACTIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPEN NGSACTIE OPENINGSACTIE MATRASSEN ͻͻ BOXSPRINGS ͻ KUSSENSͻ ͻOPENING BODEMS HOESLAKENS ͻ DEKBEDDEN ͻ DEKBEDOVERTREKKEN SACTIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPENINGSAC TIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPENINGSACTIE OPENINGSACTIE ͻ OPENINGSACTIE ͻ OPEN * M.u.v. Boxspring Moon, Tempurcollectie en Silvana collectie. Acties geldig tot woensdag 5 juni 2013

WWW.MEGABED.NL Paspoortstraat 23 Oost-Souburg 0118-469670 Kloosterpoort 5-21 Kapelle 0113-330888


DMB_20130529  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you