Page 1

16 JANUARI 2013 WEEK 3

Uitgeverij

de

bode

actualiteit

Kozijnen | Dakkapellen | Zonweringen

www.profiline.nl

bv

I

* Variabele rente per 17 september 2012. Rentewijzigingen voorb

MIDWEEKEDITIE

Postbus

onroerend goed

thuis in DE regio

M I D D E L B U R G S E

&

V E E R S E

o p l ag e :

32.000

tota l e o p l ag e z e e l a n d en west-brabant:

22,

4880

AA

Zundert

auto’s

I

Te l .

076

599

sport

8 111

kerkelijk nieuws

I

480.000

www.internetbode.nl vacatures

Wij zijn uw bank.

Peijs huldigt bijzondere Zeeuwen voor het laatst

Zie voor meer info: www.regiobank.nl

Jumble Jungle in stadsschouwburg

Theo Raats is nieuwe stadsdichter

MIDDELBURG - In de stadsschouwburg in Middelburg wordt op 30 en 31 januari de musical ‘Jumble Jungle’ opgevoerd. Aan de productie werken ongeveer honderd leerlingen uit verschillende leerjaren van CSW Van de Perre mee. Zij zijn al maanden met de voorbereidingen bezig. De musical is gebaseerd op The Jungle Books, I www.profiline.nl Klarinetweg 2a T (0118) 820 220 4337 RA Middelburg een verzameling oerwoudverhalen van F (0118) 820 223 info@profiline.nl Rudyard Kipling. De leerlingen spelen niet het bekende Disney-verhaal dat er in 1967 van is gemaakt, maar een vrije bewerking van het oorspronkelijke boek. Het verhaal is een mix van dans- en muziekstijlen. Kaarten voor de uitvoering zijn te koop via www.jumblejungle.nl.

Wij zijn de bank bij u in de buurt. Met persoonlijk advies en producten zonder poespas.

W E E K B L A D

MIDDELBURG - Theo Raats uit Kattendijke is de nieuwe stadsdichter van de gemeente Middelburg. Het college van burgemeester en wethouders heeft hem vorige week voor één jaar benoemd. In het besluit schrijven burgemeester en wethouders dat ze geen problemen verwachten, omdat Raats niet woonachtig is in Middelburg. Een paar jaar geleden leidde de benoeming van Jan J.B. Kuipers, eveneens uit Kattendijke, namelijk wel tot wat commotie. Raats woonde tot negen jaar geleden in Middelburg en gaf er tot vijf jaar terug les. Raats is volgens het college bovendien nog zeer actief in het culturele leven van de Zeeuwse hoofdstad.

Aantal starters vorig jaar fors omlaag

Primeur Grijpskerke nieuwe borden

MIDDELBURG - Het aantal starters in Zeeland is in 2012 fors gedaald. Vorig jaar begonnen 1900 mensen een eigen bedrijf. Dat is ruim elf procent minder dan in 2011. Landelijk daalde het gemiddeld met vijftien procent. De gemeenten Kapelle en Borsele zijn de uitzondering op de regel. Daar steeg het aantal starters met respectievelijk twee en één procent. In de gemeente Middelburg daalde het percentage met elf procent, net als in Veere. In aantallen telt Middelburg veruit de meeste starters van de provincie. In 2012 begonnen 264 mensen een eigen bedrijf. De meeste starters begeven zich in de dienstensectoren.

GRIJPSKERKE - De kern Grijpskerke is het eerste dorp in de gemeente Veere waar nieuwe bewegwijzeringsborden worden geplaatst. Vorige week is een begin gemaakt met het verwijderen van oude en plaatsen van nieuwe bordjes. Vanaf februari krijgen alle kernen ook nieuwe welkomstborden. Mensen van Orionis voeren het werk uit. In elk dorp is in overleg met de dorpsraad of ondernemersvereniging een beheerder aangesteld. Mensen die een evenement willen aankondigen kunnen contact opnemen met de dorpsraad of ondernemersvereniging. Voor het paasweekeinde moeten de nieuwe bewegwijzeringsborden in alle kernen zijn te zien.

Meer bezoekers voor Cinema Middelburg MIDDELBURG - Cinema Middelburg heeft vorig jaar de meeste bezoekers in de afgelopen vijf jaar verwelkomd. In 2012 kwamen er op reguliere voorstellingen 14.423 mensen af. Dat is een stijging van vijf procent ten opzichte van het jaar ervoor. Cinema Middelburg had sinds 2007 te kampen met dalende bezoekersaantallen. De best bezochte film vorig jaar was ‘Intouchables’ van de Franse regisseurs Olivier Nakache en Éric Toledano. Ook ‘The artist’, ‘The iron lady’, ‘The help’ en ‘Jagten’ konden op veel belangstelling rekenen. Verder werden de avonden van de Franse film en voorstellingen waarbij een inleiding werd gehouden goed bezocht.

MIDDELBURG - Op zijn eerste nieuwjaarsreceptie als burgemeester van de gemeente Middelburg heeft Harald Bergmann aangekondigd meer te willen samenwerken met de gemeenten Breda en Dordrecht. Concrete plannen daarvoor worden binnenkort bekendgemaakt. De nieuwjaarsreceptie vond plaats in het oude stadhuis op de Markt en werd druk bezocht. FOTO ANNET EEKMAN

Middelburgs college antwoordt op vragen ChristenUnie over fietsbeleid

‘Fietsen moet zo prettig mogelijk’ Middelburg - Het Middelburgse een stad die de M I D Dcollege E L van B Uburgemeester R G S Een wethouders & V E vindt E RdatS ‘binnen E meest fietsvriendelijke van Nederland wil worden, alle openbare voorzieningen op directe en comfortabele wijze per fiets bereikbaar moeten zijn’. Dat antwoordt ze op vragen van de ChristenUnie. ‘Met betrekking tot de ontwikkeling van het ziekenhuis zien wij erop toe dat het ziekenhuis wordt ontsloten met goede (comfortabele en verkeersveilige) en directe fietsinfrastructuur’, laat ze verder weten. CU-gemeenteraadslid Willemien Treurniet is blij met deze antwoorden. DOOR BRITTA JANSSEN ‘Wij zullen de ontwikkelende partij adviseren over stallingsvoorzieningen voor fietsen voor zowel het personeel als de bezoekers van het ziekenhuis’, kondigen b&w aan. “Goed om te lezen”, reageert Treurniet hierop. “En fijn dat het college toezegt voortaan terughoudend te zijn met ‘steentjesasfalt’. Als het college aangeeft na te streven onderhoudsmaatregelen aan fietspaden en wegverhardingen zo comfortabel mogelijk uit te voeren, neem ik aan dat het dus niet meer zal voorkomen. Want volgens mij zijn comfortabel en steentjesasfalt niet met elkaar te rijmen.”

VANDAAG t h u IN DE BODE

Stemmen op leukste uitje kan weer MIDDELBURG - Zeeuwen kunnen tot en met 10 februari stemmen op hun leukste uitje in de provincie. Zo’n 30.000 leden van de ANWB hebben uitjes voorgedragen voor de jaarlijkse verkiezing. De genomineerden zijn: speelboerderij ‘t Klok’uus in ‘s-Heer Arendskerke, Berkenhof’s Tropical Zoo in Kwadendamme, de Stoomtrein Goes-Borsele, het Muzeeum, speelcircus Bambini en het Arsenaal in Vlissingen, het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, de Voetbal Experience en Mini Mundi in Middelburg en het Verdronken Land van Saeftinghe. Stemmen kan via www.hetlandvananwb.nl. Deltapark Neeltje Jans is genomineerd voor de landelijke verkiezing.

i

Een gezond 2013! E

en gezond en gelukkig leven,

daar zegt niemand ‘nee’ tegen. Al hebben we goed is ons vel zitten en ons gelukkig blijven voelen, niet altijd zelf in de hand, we kunnen er wel ons best voor doen. En dat hoeft niet per se

s

i

n

d

e

r

“Ik denk dat dit discutabel is”, stelt Treurniet. “Wellicht zijn er ook andere manieren om vrachtverkeer af te remmen en fietsers de ruimte te geven. Het college spreekt over ‘beperkt nadeel voor fietsers’, maar je zou toch in een fietsvriendelijk stad zulke keuzes moeten maken dat er geen beperkt nadeel is voor fietsers.” Het antwoord op Treurniets vraag wat in het algemeen de uitgangspunten zijn bij de ontwikkeling van voorzieningen, vindt ze te algemeen. “Alle openbare voorzieningen binnen de gemeente moeten op directe en comfortabele wijze per fiets bereikbaar zijn, maar ik ben dan ook benieuwd wat de plannen zijn bij bijvoorbeeld de geplande wijk Rittenburg.”

e

g

i

o

in deze editie vindt u de

Blauw Geruite Kiel vlissingen, stad aan zee

moeilijk of vervelend te zijn! Bijvoorbeeld chocolade eten tegen hoesten. Volgens de universiteit van het Engelse Hull zit er in een reep pure chocolade genoeg theobromine om hoesten te helpen verminderen.

Gezond & lekker Iedereen weet wat goed is voor lichaam en geest: genoeg slapen, gezond eten en drinken en lekker bewegen. Velen van ons focussen zich in het nieuwe jaar op een goed voornemen. Want dat kan je niet alleen lichamelijk goed doen voelen, bijvoorbeeld als je wilt stoppen met roken, maar ook geestelijk, als het je bijvoorbeeld lukt meer tijd met je familie en vrienden door te brengen. Gezonder eten proberen ook veel mensen. Dat moet makkelijker worden met de nieuwe Europese wetgeving die vorige maand van kracht is geworden en zogenaamde gezondheidsclaims op producten verbiedt. Dit zijn beweringen van fabrikanten over de gezondheidsvoordelen die hun voedingsmiddelen opleveren, zoals ‘cholesterolverlangend’ bij boter, ‘calcium is nodig voor de tanden’ op een melkproduct of ‘roggevezel bevordert de darmwerking’ op

Rotonde Treurniet vroeg over de rotonde bij de Veerseweg en Nassaulaan of onderzocht kan worden of deze twee baans kan worden gemaakt voor fietsers en dat wil het college nu onderzoeken, geeft ze in de antwoorden aan. Over de rotonde binnen de bebouwde kom van de route tussen de Kleverskerkseweg en Middelburg vroeg ze waarom fietsers hier geen voorrang hebben. Volgens het college is het zo het meest veilig, onder meer vanwege het relatief vele zwaardere vrachtverkeer. ‘Het beperkte nadeel voor het fietsverkeer weegt WnaarEonsE oordeel K B niet L op A tegen D de vermindering van de verkeersveiligheid’, zegt het college hierover.

Tropische vruchten royale Door de tropische smaak is dit een perfecte cocktail voor op zwoele zomeravonden, voor een tuinfeestje of na een gezellige bbq. Meng de vruchten van tevoren, zodat de mangoklontjes kunnen bevriezen. Schil de mango’s, snijd het vruchtvlees van de pit en maal het glad in een blender of keukenmachine. Vul een ijsblokjesvorm met de helft van de puree en zet deze 2 uur in de vriezer.

NIEUWS- EN INFORMATIEPAGINA VOOR DE INWONERS VAN GEMEENTE VLISSINGEN EN OMSTREKEN

Snijd 1 of 2 van de passievruchten in 6 partjes en doe de pulp van de overige vruchten bij de resterende mangopuree. Maal het geheel goed. Schep het mengsel in zes glazen. Verdeel de mangoklontjes over de glazen, schenk er mousserende wijn bij en voeg de passievruchtpartjes toe. Dien de glazen eventueel met roerstokjes op. Voor 6 glazen 2 grote mango’s I 6 passievruchten I mousserende wijn Recept komt uit: De Cocktail Bijbel te koop in de boekhandel

Meer dan een half miljoen Bodes Elke week!

Manifest voor BioEnergiecentrale BORSSELE - Delta en EPZ willen de kolencentrale in Borssele ombouwen tot een honderd procent op biomassa gestookte centrale: de Bio-Energiecentrale Zeeland. Daarvoor hebben de bedrijven met de provincie, gemeente Borsele, DOW Benelux, Zeeland Seaports, ZMF en BZW Zeeland dinsdag een manifest ondertekend in de Tweede Kamer in Den Haag. Volgens Delta en EPZ investeren zij fors in duurzame energie uit biomassa en leveren ze een significante bijdrage aan het behalen van de duurzaamheidsdoelstellingen in Nederland. Verder versterken ze de biobased economy in Zeeland. Lees meer over het initiatief in de volgende editie.

Bizarre jurken maken bij Kunsteducatie MIDDELBURG - Kunst Educatie Walcheren (KEW) begint met nieuwe cursussen. Voor volwassenen gaan er onder meer cursussen fotografie van start, zowel voor beginners als gevorderden. Ook is er een extra cursus Photoshop ingepland op maandagen. Verder zijn er op tekengebied verschillende nieuwe initiatieven. Voor de jeugd is er ook een ruim aanbod zoals peuterdans, toneel, een kinderkunstatelier en een workshop bizarre jurken maken. Een volledig overzicht van het aanbod, tijden en locaties waar de cursussen worden gegeven is te vinden op de website www. kunsteducatiewalcheren.nl. KEW heeft ook een Facebook-pagina.


RUIMING OPRUIMING R MING OPRUIMING OPRUIMING OPRUIMING G OPRUIMING OPRU O PRIJSKNALLERS

ER ING ING OPRUIMING OPRUIMING RUIMING OPRUIMING OPRUIMING R MINGGMIOPRUIMING OPRUIMING OPRUIMING OPRU O RUIMING OPRUIMING OPRUIMING R MINGG OPRUIMING OPRUIMING OPRUIMIN OPRU O NGS WEES J HOG

%

NG

KOOPJES

UITVERKOOP TOT

OP=O

S

PNG RUIMI RS 40OPK% NALLE KORTING

L BI OPRUILLERPR E S IJSKS N N A LL A ER S ES EKRN H

GS OPWE UITV ER KO MIN OPRUILLERS EL BIJ N S A KN

OP=OTPOT

40% HO

RDEEEEL OR OO VO V

ER WEES BIJ SNEL OP=OP

GE G

40% G

TOT

VEEL

TOT

OP=OP RDEEEEL OR OO VO V

VEEL

G

4400% %

TSK PRIJ OTNALLERS

G

VOORDEEL

40K% ORTIN KORTING

E

OP=OP

TOT

KORTING

KORTIN

OGE

KORTIN

KORTIN

OP=OPVOOR

OP

KORTING

O VO V

TOT

DEV ELEEL

40K% ORTIN

G

KORTING

KKOOOOPPJJEESS NG OPRUIMING OPRUIMING KOOPJES OPRUIMING N GROOU NOG DE NG OPRUIMING OPRUIMINGH OPRUIMING TSTE KEUZE H H A A : A A A A S S NG OPRUIMING OPRUIMING OPRUIMING T T S N T A U U S S ING ING P P AR DE W U GS VOORD

EEL

VOORD

OP=OP

OP=OP

EEL

OP=OP

N GROOU NOG DE TSTE KEUZE : NAAR DE WI NKEL

POO UIM ERSOK LVO R OPR ALK NRIT E KE U

N GROOU NOG DE TSTE KEUZE : NAAR DE WI NKEL INK

G G N N I I O G K IM M M N I I I U U U R R R P POR PUIM P O O

U

IN M I U S OPR ALLER N OP=OP K W

UIM RS KOO R OPR ALLVEE KNUIT

U N UKOM N M

EG W = EG

G =WE OP G E W OP=

UITV

OP=OP

U N KOM W

W EG EG =

OP=OP

OP=OP

KOOPJES

OP OP=RDEEL VOO

KOOPJES

EL

KOOPJES

OP=OP

HOGE KORTIN G

KOOPJES

OP=OP

OP OP=RDEEL VOO

KOOPJEKSOOPJES

OP OPO=RDEEL VO

KOOPJES

HOGE KORTIN G

HOGE K O RT I N G

AVA ELECTRO I Kanaalstraat 44 Oost-Souburg I Tel. 0118-471777 I www.avaelectro.nl


actualiteit

Bijeenkomst met commissaris van de Koningin Karla Peijs in provinciehuis

‘Bijzondere Zeeuwen zijn ambassadeurs van de provincie’ MIDDELBURG - Al een paar jaren worden bijzondere Zeeuwen voorafgaand aan de nieuwjaarsreceptie van de provincie gehuldigd door commissaris van de Koningin. Traditiegetrouw gebeurt dit in het prinsenlogement van het Abdijcomplex. Dat was ook vrijdag het geval. Toch was de huldiging dit keer iets anders.  DOOR BO VAN SCHEYEN Provinciale Staten hadden vorig jaar besloten dat er moest worden bezuinigd op een aantal feestelijke vieringen en besloten de nieuwjaarsreceptie ‘samen te voegen’ met het afscheid van Karla Peijs. Dat weerhield Peijs er niet van om de bijeenkomst voor bijzondere Zeeuwen door te laten gaan. “Onze bijzondere Zeeuwen mogen hier niet de dupe van worden”, zei ze tijdens haar welkomstwoord. “We doen het een keertje een beetje anders.” Zo’n twintig bijzondere Zeeuwen waren voor de feestelijke bijeenkomst uitgenodigd. Zeeuwse toppers werden in het zonnetje gezet. Zij maakten zich in 2012 verdienstelijk op sportgebied, op het culturele vlak, voor het toerisme of op het terrein van wetenschap en onderwijs. “Hoe onderscheidend jullie ook van elkaar zijn, jullie hebben allemaal één ding gemeen”, zei Peijs. “Jullie zijn stuk voor stuk ambassadeurs voor en van Zeeland. Ik ben trots op jullie.” Voor de commissaris van de Koningin was het de laatste keer dat ze de bijzondere Zeeuwen ontmoette. Voor de aanwezigen was het een speciale bijeenkomst. “Het geeft je een goed gevoel. Het is een vorm

van erkenning en waardering”, zei kunstenaar Remco van den Bosch uit Vlissingen. Hij kreeg de titel van bijzondere Zeeuw voor zijn kunstproject Nieuw Zeeuws Meisje. Hij zei al weer druk bezig te zijn met een nieuw spraakmakend idee. Ook voor Chantal Walhout (15) uit Stavenisse was de bijeenkomst speciaal. Zij werd Nederlands kampioen judo in de klasse onder de 70 kilo. Ze werd vergezeld door haar trotse ouders. Een beetje onwennig liet ze alles over zich heen komen. “Ach, ik kan wel tegen een beetje druk”, zei ze stoer. Chantals doel is mee doen aan de Olympische Spelen. Ook wil ze wereldkampioen worden. Het liefst laat ze haar tegenstanders vliegen. “Ik train vier tot vijf keer per week. De ene keer in Gilze-Rijen en dan weer met de selectie in Nieuwegein.” Op 23 februari van dit jaar krijgt ze de zwarte band. Pleiten Een andere bijzondere Zeeuw is Ronald Pieterse. Hij werd dit jaar de beste jonge pleiter van Nederland. Hij won de Zeeuwse pleitwedstrijden. Daarna eindigde hij als tweede bij de zuidelijke pleitwedstrijden in Breda. In de finale in Utrecht streden de beste tien pleiters van Nederland

Ronald Pieterse met zijn patroon Jaap IJdema.

tegen elkaar. “We kregen allemaal een fictieve civiele zaak. Vijf rechters beoordeelden je op overtuigingskracht en op de snelheid waarmee je de zaak inhoudelijk beargumenteerde. Veel tijd om je voor te bereiden was er niet.” Als eiser kwam Pieterse als sterkste uit de bus. “Het draait om de kunst van de retoriek. Als het vak je

ligt is het de mooiste baan die er bestaat.” Op het gebied van onderwijs en wetenschap sleepten de leerlingen Robert de Bruijne, Bart Fluit en Wouter Boot van het Calvijn College in Goes een bijzondere prijs in de wacht. Ze bedachten een techniek om energie uit golven op te wekken. Met Wavenergy wonnen ze de duurzaamheid-

FOTO BO VAN SCHEYEN

solympiade Inespo. Ook werd het idee uit meer dan 400 inzendingen genomineerd in de wedstrijd ‘Duurzame Dinsdag’. In mei mogen de drie jonge scholieren Nederland vertegenwoordigen op de wereldvermaarde Intel ISEF Beurs in Phoenix in Amerika. Wie meer wil weten: www.driftenergy.com.

Verbouw rijksmonument begonnen en moet in zomer voltooid zijn

‘Vernieuwde Kloveniersdoelen maken binnenstad af’ MIDDELBURG - De verbouw van de Kloveniersdoelen in Middelburg is begonnen. In de zomer moet het monumentale pand haar deuren aan Achter de Houttuinen heropenen. Dan is hier Cinema Middelburg en horeca en een multifunctionele ruimte van Boekhandel De Drvkkery te vinden.

Op de begane grond wordt de ruimte links de cinema en rechts het café. Op de verdieping eronder komt een multifunctionele ruimte die mensen voor allerlei doeleinden kunnen huren. De bovenetage blijft voor schietvereniging De Kloveniers die er al langer huizen. Het naastgelegen huisje wordt ook betrokken bij de plannen, met culturele activiteiten, en er zijn horecaplannen voor de tuin. Topmonument De gemeente Middelburg, eigenaar van het pand dat jarenlang grotendeels leeg stond, is blij met de nieuwe gebruikers. “We vinden het belangrijk dat het pand een openbare functie kreeg en niet bijvoorbeeld een kantoor werd”, vertelde wethouder Ed de Graaf woensdag. “Het is één van onze topmonumenten en dat willen we graag aan onze burgers en toeristen laten zien.” Dat het een rijksmonument is - gebouwd in 1607 - had wel invloed op de plannen en verbouw, omdat die afgestemd moest worden met de monumentencommissie. “Zo mochten we de schouw en balken aan het plafond niet weghalen”, vertelde Koen Aartsen, bouwkundig projectleider van de gemeente Middelburg. Voor de schouw wordt het filmdoek gespannen en de geluidsisolatie komt op de zolder, zodat de balken voor de sfeer zichtbaar blijven. Ook

worden het pand en de tuin beter toegankelijk gemaakt voor mindervaliden met een lift en hellingbaan. Invulling De Drvkkery gaat het pand exploiteren en een deel onderverhuren aan Cinema Middelburg. Voor het filmtheater wordt een doosconstructie gemaakt. Waar er nu ongeveer 85 plaatsen zijn, kunnen er straks zo’n 98 mensen terecht. De filmkabine krijgt een plaatsje in de entree en om die ruimtelijk te houden wordt dit een glazen ‘doos’. Ook kunnen mensen dan zien hoe het film afspelen werkt.

‘Blij met openbare functie’

“Een winst is dat we straks vaker films kunnen vertonen, zoals op zondag”, vertelde directeur Simon Blaas van Cinema Middelburg. “In de Schuttershofstraat zitten we naast een café waar op zondag vaak bandjes spelen en vanwege het geluid konden wij dan geen film draaien.” Ook beschikt het theater straks over een foyer. De eigenaren van De Drvkkery willen een grand café ontwikkelen en in de ommuurde tuin onder meer een terras aanleggen. Er zijn veel plannen voor de inrichting, maar nog niet alles is definitief, vertelde Maartje Anbeek die de horeca gaat uitbaten. Zo wordt er gedacht aan fruitbomen, een rozentuin en een kinderdoolhof. “Het

Wethouder Ed de Graaf, Anja de Groene van De Drvkkery, Simon Blaas van Cinema Middelburg en Maartje Anbeek die de horeca gaat runnen (vlnr), gaven vorige week ludiek het startschot voor de verbouwing.

wordt in ieder geval een kindvriendelijke tuin met bomen”, vertelde Anbeek. “En bij wijze van spreken kun je er badminton spelen en je stoel onder de bomen slepen, moet ook kunnen”, vulde directeur Anja de Groene van De Drvkkery haar dochter aan. Mensen kunnen de multifunctionele ruimte bijvoorbeeld gebruiken voor verga-

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

DOOR BRITTA JANSSEN

deringen en feesten. Toeristen Met de verbouw van de Kloveniersdoelen is dit deel van de binnenstad straks ook af, stelde Jos Kouwer van de gemeente Middelburg. “Aan het einde van de Langeviele kwam je eigenlijk in een dood gebied te-

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

recht.” Straks is dat niet meer zo, ook door de komst van de naastgelegen terrasboot. Het versterkt volgens Middelburg ook het toeristische product, omdat toeristen dan bijvoorbeeld een rondvaart kunnen combineren met een film over de omgeving. Eén van de opstapplaatsen ligt voor de Kloveniersdoelen.

Volg ons op Twitter: @M_burgseBode. @VlissingseBode.


SPECIAL VAN DE WEEK

Bergspitz

100 gram LEKKER VOORDELIG

500 gram Rundergehakt

+

1.40 5.95 5.99

4 Runderhamburgers samen

Openingsweekend 19-20 Januari

Kwartetjes

4 stuks LEKKER VLEES

Livar Varkens Entrecote

iedere 3e GRATIS

Grote on 2 e perso ie t gratis ac

Tartaartjes

4 stuks LEKKER BELEG

100 gram Mortadella + 150 gram Tonijnsalade

4.99

3. 99 2. 99 5. skidome.nl Super voordeel 99 NUDOOR UITPAKKET VOORRAAD LEVERBAAR e 4. INKOOP

Kinderactiviteiten, wintersportbeurs en vele aanbiedingen.

150 gram Leverkaas 150 gram Grillworst

Meer informatie vind je op www.skidome.nl/openingsweekend en op facebook.com/skidome

+

99

samen

samen

LEKKER MAKKELIJK

Gehakt Wraps 3 stuks Lasagne uit eigen keuken

S

childersbedrijf

‘Ga mee als vakantievrijwilliger!’

Met GRATIS bakje rauwkost

400 gram

Super voordeel nel NU UIT VOORRAAD LEVERBAAR CITROËN C3 eHDi 90 DYNAMIQUE e Super voordeel R A DOOR PAKKET INKOOP ERBe Super voordeel MOL A NU UIT VOORRAAD LEVERBAAR NIEUW MODEL V er voordeel E L5.000,l e e DOOR PAKKET INKOOP D e UE A d Q A r IT VOORRAAD LEVERBAAR I o R e o M R v OO rV NA e Y p D RCITROËN PAKKET INKOOP Citroën C4 Aircross u T I 0 S C3 eHDi 90 DYNAMIQUE i 9 D NU U H e 3 C CITROËN C3 eHDi 90 DYNAMIQUE NIEUW MODEL N Ë v.a.E28.574,O 5.000,R T IMODEL Super voordeel CC3 NIEUW ËN eHDi 90 DYNAMIQUE 5.000,Citroën C4 Aircross oordeel Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Super voordeel 00,l 5.0 dee • Airbags door pakket oorinkoop op inko

ss W r ircro A NIEU 4 doo door pakket ën C inkoop • ABS Citro .574, 8 ol tr 2 n o E c . e v.a • Cruis

• ABS • Airco • ABS Let Cruise control et gs inkoop Nu m Elektrisch ramen • Airba • CPV +C4 Citroën Aircross e w n o me • Airc Nieu ’s isch ra • Airbags Cruise control trv.a.E28.574,Extra g + Elek o t • CPV u 3 a D+MP C4 Aircross +•CRadio+CD+MP3 orvt.ai. N K • Radio Airbags • Mistlampetanv.a.E28.574,• Airco steem s rtsy enMistlampen , • p 4 to v.a. 6 28.574,S 7 • 5 . 3 2 .a.E28.574,6 .nl Airco+ Elektrisch ramen an Beek • CPV V • Stop en startsysteem vanbeek • Radio+CD+MP3 CPV + Elektrisch ramen www.citroen • Navigatie Touchscreen

5.000,-

n rijve

bed

auto

voor aler en de Citro ficiele Uw of

en• Mistlampen Radio+CD+MP3

Mistlampen • Stop en startsysteem • Stop en startsysteem

4 -31394 l. 0165 52688 sch: Te l. 0165-5 050 enbo Oud endaal: Te l. 0164-242 955 Roos Zoom: Te 0118-629 l. Te op ): en hem Berg (Ritt ngen Vlissi d. elan en Ze bant t-Bra Wes

gratis advertentie

autobedrijven

Meer informatie? www.citroenvanbeek.nl Kijk op www.epilepsiefonds.nl

tobedrijven

of bel 030 63 440 63.

autobedrijven

www.citroenvanbeek.nl www.citroenvanbeek.nl

Uw officiele Citroen dealer voor West-Brabant en Zeeland.

Oost-Souburg

Geert, deelnemer vakantiereizen

Zolang de voorraad strekt, excl. rijklaarmaakkosten en opties anders dan vermeld.

an Beek

Bel: 0118-471777

Daar hoeft u de deur niet voor uit!

Van Beek

Oudenbosch: Tel. 0165-313944 Roosendaal: Tel. 0165-552688 Bergen op Zoom: Tel. 0164-242050 Vlissingen (Ritthem): Tel. 0118-629955 Oudenbosch: Tel. 0165-313944 Roosendaal: Tel. 0165-552688 Bergen Zoom: Tel. 0164-242050 Uw officiele Citroen dealer voor West-Brabant enop Zeeland. Vlissingen (Ritthem): Tel. 0118-629955 Oudenbosch: Tel. 0165-313944 Roosendaal: Tel. 0165-552688 Bergen Uw op Zoom: Tel.Citroen 0164-242050 officiele dealer voor West-Brabant en Zeeland. Vlissingen (Ritthem): Tel. 0118-629955

Wasmachine stuk?

Decemberkilo’s kwijtraken?

• 7 Airbags • Airco ‘Hoi ik ben Geert en ik ga al jaren • Dag rijverlichting mee met de vakantiereizen van • ABS, ESP, ASR het Nationaal Epilepsie Fonds. Deze • Radio CD + mp3 vakantiesTel. zijn speciaal voor mensen Oudenbosch: 0165-313944 • El. ramen + C.P.V. Roosendaal: Tel. 0165-552688 met epilepsie die niet zelfstandig • El. + verw. spiegels Bergen opop Zoom: 0164-242050 reis Tel. kunnen. Vrijwilligers zijn • Winterbanden Vlissingen (Ritthem): Tel. 0118-629955 daarbij onmisbaar! Ga jij een week • Reservewiel met ons mee?’ • Metaallak Uw officiele Citroen dealer voor West-Brabant en Zeeland.

Van Beek autobedrijven Van Beek

Aanbiedingen zijn geldig van maandag t/m zaterdag week 3

Veersche Poort 4332 XT Middelburg tel.: 0118-615319 www.molmiddelburg.keurslager.nl

• Voor al uw binnen- en buitenschilderwerk • Restauratie en renovatie schilderwerk door pakket • Glaszetten • Behangeninkoop • ABS KOOP N I T E Tel. (0118) 629686 PAKK • Gsm 06-51062435 • Cruise OOR control D rDv e EL t Oa kke Mp Sup

MET EIGEN WORSTMAKERIJ

Postbus 270 - 3990 GB HOUTEN giro 222111 - www.epilepsiefonds.nl

nu

00 9 54 , d Excl. iPa

Wat is uw goede voornemen voor 2013? Piet Voskamp weet er wel één! Wat dacht u van comfortabel fietsen op de nieuwste hometrainer van Bremshey? Kom gezellig naar onze winkel en test dit fantastische apparaat welke is aan te sluiten op iedere tablet! Wij informeren u graag over de mogelijkheden!

Nu uit voorraad leverbaar:

Emmertjes

Voordelig!

Strooizout


actualiteit

Column

Krijgsmachtonderdeel bestaat 525 jaar en viert dat in Middelburg, Veere en Vlissingen

Marine benadrukt band met Zeeland VEERE - Op de bakermat van de Koninklijke Marine is het 525-jarig jubileumjaar van het krijgsmachtonderdeel van start gegaan. “De Heren van Veere zagen destijds het belang in van een militaire organisatie op zee”, zei archivaris Peter Blom vorige week dinsdag tegen de vertegenwoordigers van de marine, het college van burgemeester en wethouders en de veteranen die bij de ceremoniële vlaggenparade bij het stadhuis in Veere aanwezig waren.

Eugène de Kok

DOOR EUGÈNE DE KOK

Anoniem

Hans Spekman was de anonieme dreigmails die zijn inbox vervuilden zat en besloot vorige week wat van die pareltjes der Nederlandse taal online te zetten. Schokkend. En niet alleen vanwege de spelfouten die de berichten rijk waren. Gek genoeg waren juist deze mails ondertekend door ene Gert Kuier, al zal dat, zoals zo vaak op internet, een verzonnen naam zijn. Nadat hij ze online had gezet, pleitte de PvdA-voorzitter voor een beschavingsoffensief. Ik betwijfel of dat er ooit van komt, maar zijn actie waardeer ik. Jammer dat zijn collega-politici het anonieme reageren op van alles en nog wat in de hand werken door meldpuntjes in te richten voor lastige, dronken, onwelriekende of weet ik wat voor Polen en voor brugklassertjes die op oudejaarsdag wat astronauten en wondertollen afsteken. Mensen zeggen niet meer tegen die jochies dat ze moeten verdwijnen met hun rugzakjes vol vuurwerk, maar pakken hun laptop om anoniem een reactie te tikken op een meldpunt waarmee partijen vooral publiciteit willen trekken. Want iets ermee bereiken doen ze niet. Heeft u ooit nog iets vernomen van het Polenmeldpunt en één politicus horen zeggen dat de reacties het bewijs waren dat er nu echt iets aan de overlast door Oostblokkers moet worden gedaan? Nee. En waarom niet? Omdat anderen het probleem niet serieus nemen? Nee. Omdat het niet bestaat? Nee. Omdat zo’n meldpunt een lege huls is. Op de melder na weet niemand of het voorval daadwerkelijk is gebeurd. Niemand weet of alleen sympathisanten reageren. Niemand weet of de namen en mailadressen van de klagers echt zijn. Met andere woorden: het bewijst helemaal niets. Lance Armstrong bekent donderdag bij Oprah dat zijn Tour de France-overwinningen te danken zijn aan epo, verwacht iedereen. Toen hij nog fietste zijn talloze artikelen verschenen waarin ‘anonieme bronnen’ hem betichtten van dopinggebruik. The Boss had er lak aan. Pas toen zijn voormalige ploeggenoten in een rapport van de dopingautoriteit met naam en toenaam uit de doeken deden hoe het er onder King Lance aan toe ging, kreeg hij het benauwd. Donderdagnacht is op de bank bij Oprah te zien wat daarmee is bereikt.

Colofon

Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Middelburgse Bode M_burgse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Marielja de Geus, Sjoukje van der Zee Acquisitie Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 13.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 11.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

de Nederlandse oorlogsvloot. Kanonschot De band met Veere en Zeeland werd dinsdag zowel door burgemeester Rob van der Zwaag als luitenant-ter-zee tweede klasse oudste categorie Egbert Stoel (hoofd logistieke dienst van marinedetachement Zeeland) onderstreept.

‘Dit is historische grond’ Vorige week dinsdag op de nieuwjaarsreceptie van de marine in Amsterdam bleek nogmaals hoe sterk die band is. Van der Zwaag mocht daar als eerste een kanonschot lossen ter gelegenheid van het jubileumjaar. In het stadje wordt het jubileumjaar in het weekeinde van 31 mei tot en met 2 juni gevierd. Op een optreden van de Koninklijke Marinierskapel en een admiraliteitslezing op vrijdag na is het programma nog niet bekend.

Naast Veere werden vorige week dinsdag ook in andere steden in Nederland en in Middelburg en Vlissingen de vlaggen ter gelegenheid van de start van het jubileumjaar gehesen. In de Zeeuwse hoofdstad werd in 1574 namelijk een provinciale raad opgericht, die ook was belast met admiraliteitstaken. De admiraliteit had er bovendien faciliteiten voor de uitrusting, het onderhoud, bevoorrading en bouw van oorlogsschepen. In 1795 vertrok het admiraliteitscollege uit Zeeland. Ook de band tussen Vlissingen en het krijgsmachtonderdeel is sterk. In de Scheldestad stond er ten tijde van de Zeeuwse admiraliteitsraad een werf voor de bouw van marineschepen. In 1814 vestigde de Nederlandse zeemacht er het Marine Etablissement Vlissingen, een scheepswerf voor nieuwbouw, reparatie en uitrusting van schepen. Deze sloot in 1868 de deuren, zeven jaar voor de oprichting van de Koninklijke Maatschappij De Schelde. Tussen 1914 en 1924 deed Vlissingen nog dienst als onderzeebootbasis en de stad was ook een aantal jaar thuisbasis van de mijnendienst.

‘Gedetineerde is slachtoffer van rivalen door voorval Torentijd’

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

De oplossing van deze puzzel is in week 04 te vinden op www.internetbode.nl

© www.sudokusite.eu

Bij de start van het jubileumjaar werden de Nederlandse en de speciale jubileumvlag gehesen. Het college van burgemeester en wethouders, vertegenwoordigers van de marine en veteranen waren bij de plechtigheid aanwezig. FOTO EUGÈNE DE KOK

Advocaten stellen dat gevangene niets wist van aankondiging uitbraak

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 03

En dat stadhuis is historische grond, volgens Peter Blom. “Op de benedenverdieping, in de Vierschaar, zetelde de eerste Admiraliteitsraad van de Nederlanden. Je kan dus met recht zeggen dat dit de bakermat is van de maritieme organisatie in Nederland.” In zijn toespraak ging Blom in op de totstandkoming van het krijgsmachtonderdeel. Volgens hem had de beruchte Engelse zeerover graaf van Richard van Warwick, aan wie de Warwijcksestraat zijn naam te danken heeft, een belangrijk aandeel. “Veere was een belangrijke vlootbasis en vanuit de haven trokken handels- en vissersvloten de hele wereld over. Door de kapers realiseerden ze zich in Veere dat de civiele scheepvaart meer militaire bescherming nodig had.” Hendrik van Borsele, één van de Heren van Veere, zette vanuit het stadje, toen een belangrijke handels- en oorlogshaven, de eerste stappen op weg naar een centraal beleid voor een marineorganisatie. Het was dan ook de vlag met zijn familiewapen, nog altijd de officiële vlag van Veere, die dinsdag in de toren van het stadhuis op de Markt wapperde. “Het was ook de vlag die op de eerste admiraliteitsschepen werd gevoerd”, aldus Blom. Bovendien zijn er in de loop der jaren vele marineschepen vernoemd naar Veere. 8 januari 1488 geldt als de officiële oprichtingsdatum van de marine. Toen ondertekende de toenmalige machthebber van de Bourgondische Nederlanden Maximiliaan van Oostenrijk de Ordonnantie van de Admiraliteit. Dat moment wordt dit hele jaar herdacht. In het stadhuis van Veere zetelde, volgens Van der Zwaag ‘tot ongenoegen van Middelburg’, de eerste admiraliteit. Opeenvolgende Heren van Veere waren naast bestuurders van de stad ook admiralen van

MIDDELBURG - Het politieonderzoek naar de poging om een gedetineerde in penitentiaire inrichting (pi) Torentijd in Middelburg ‘gewelddadig te bevrijden’ woensdag loopt nog. Deze week evalueert de politie ook de gebeurtenissen die dag. DOOR BRITTA JANSSEN De betreffende gedetineerde is woensdag uit voorzorg overgeplaatst. ‘Hij weet niets van de aankondiging van de uitbraak’, stelden zijn advocaten donderdag op de website van hun advocatenkantoor Manders in Rotterdam. ‘De betrokken cliënt, voor wie binnen afzienbare tijd het hoger beroep van zijn zaak wordt behandeld, lijkt het slachtoffer van een rivaliserende groep, die door de telefonische bedreigingen ervoor heeft gezorgd dat betrokkene nu naar de gevangenis in Vught is overgebracht. Cliënt verklaarde pas vandaag via zijn advocaten Ed Manders en Anouk Stoop te hebben vernomen wat de reden is van zijn plotselinge verhuizing.’ Dat de bedreigingen uit een rivaliserend kamp zouden komen, kan volgens de advocaten verband houden met het feit dat ‘op grond van onjuiste verklaringen betrokkene is veroordeeld voor een poging tot moord’. ‘Nu de inhoudelijke behandeling van het hoger beroep aanstaande is om de onschuld van cliënt te bepleiten, lijkt een stigmatisering als zware crimineel het kamp in de kaart te spelen. Cliënt zegt nauwelijks nog te kunnen bevatten wat hem is overkomen. Over zijn mogelijke uitbraak gaf hij aan nooit te zullen ontsnappen, ook al zit hij thans ten onrechte, maar als hij PAGINA 5

dat al zou doen, hij dit dan toch zeker niet door diverse telefoontjes van tevoren zou laten aankondigen.’ De verdediging bekijkt de mogelijkheden om in beroep te gaan tegen de overplaatsing. Gevaar “Inmiddels zijn we weer overgegaan tot de orde van de dag”, liet een woordvoerder van Torentijd vrijdag weten. De politie hief woensdagavond de voorzorgsmaatregelen op die zij die middag nam bij Torentijd vanwege een ‘bedreig-incident’, zoals ze het noemde. ‘Collega’s en het arrestatieteam hebben de omgeving van de gevangenis verlaten’, schreef de politie woensdagavond in een persbericht. ‘Alle maatregelen zijn genomen voor de veiligheid van de omwonenden en het personeel van Torentijd.’ De politie zette de Torenweg langs de pi en de parallel lopende Torentijdweg woensdag af en schakelde een helikopter en arrestatieteam in. ‘De politiehelikopter is uiteindelijk niet meer ingezet. Er waren geen extra afzettingen elders in Middelburg, maar we surveilleerden wel extra.’ Ook mochten mensen het naastgelegen voormalige ROC-gebouw uit voorzorg niet verlaten. ‘De meeste aanwezigen hadden het gebouw verlaten voordat de Torenweg werd afgezet. Omwonenden konden wel

hun huis in en uit. Voor hen is er geen gevaar geweest.’ Evalueren Woensdag kwamen vanaf 8.30 uur telefoontjes binnen bij Torentijd waarin de gewelddadige bevrijding van een gedetineerde werd aangekondigd, verklaarde de politie. Die is uiteindelijk niet uitgevoerd. ‘Het personeel nam de telefoontjes serieus en waarschuwde de politie. In de loop van de ochtend zijn alle mogelijke voorzorgsmaatregelen genomen om een gewelddadige bevrijding te voorkomen.’ Verkeer werd omgeleid via de N57. Al snel ontstonden volgens de politie op de sociale media geruchten over een mogelijke gijzeling of gevangenenopstand. ‘Hiervan is geen sprake geweest.’ Het onderzoek is in volle gang. De politie probeert onder meer te achterhalen wie de telefoontjes heeft gepleegd. “Gedurende het onderzoek doen we hier geen verdere uitspraken over”, lichtte een politiewoordvoerder vrijdag toe. Op de vraag of het niet opmerkelijk was dat de bevrijdingspoging werd aangekondigd, wilde ze niet ingaan. De politie evalueert de actie deze week. “Ik zeg niet dat er iets niet goed is gegaan”, aldus de politiewoordvoerder, “we evalueren dit soort zaken altijd om ervan te leren.”


KORT BEDRIJVIG

Wethouder Loes Meeuwisse hoopt dat provincie afslag A58 ook wil voorfinancieren

Verbazing in Goes over Cambridge Weight Plan nu voorfinanciering weg naar ziekenhuis ook in Middelburg MIDDELBURG - Het Cambridge Weigt Plan is een voedings- en afslankprogramma voor mensen die in korte tijd veel gewicht willen verliezen. Per 1 januari 2012 heeft Hubèrt van der Graaf zich als onafhankelijk Cambridgeconsulent in Middelburg gevestigd.

Een extra afslag op de A58 is nodig om de verbinding naar het ziekenhuis aan de ‘s-Gravenpolderseweg te verbeteren. Wethouder Loes Meeuwisse is verbaasd dat de provincie een toegangsweg naar het nieuwe ziekenhuis in Middelburg wil voorfinancieren, terwijl Goes moet wachten op Rijksgeld. ARCHIEFFOTO BENNIE KRAJENBRINK

GOES - Als Middelburg één miljoen euro krijgt voorgeschoten voor een weg naar een nog niet bestaand ziekenhuis, waarom helpt de provincie de gemeente Goes dan niet met een voorschot om een afslag naar een al bestaand ziekenhuis te realiseren? Dat is de vraag die de Goese wethouder Loes Meeuwisse de provincie wil stellen. DOOR EUGÈNE DE KOK “Waarom niet?”, zei wethouder Loes Meeuwisse donderdag over het voorfinancieren van 8,8 miljoen euro voor de extra afslag op de A58. Ze reageerde daarmee op een bericht in de PZC van vorige week waarin stond dat de provincie een miljoen euro wil lenen aan de gemeente Middelburg om een toegangsweg aan te leggen naar het nog te bouwen ziekenhuis op de Mortiere. “Daar ben ik verbaasd over. Hier ligt al een tijdje een ziekenhuis en er is sprake van een urgente situatie.” Meeuwisse zei overigens dat ze vindt dat het Rijk de verantwoordelijkheid heeft om mee te financieren aan de zo gewilde extra afslag op de A58. “We worden enorm gekort op het gemeentefonds en het is geen taak van gemeenten om aansluitingen op rijkswegen te maken. Er is spraken van een reëel probleem. Rijkswaterstaat plaatst niet voor niets borden waarop ze waarschuwen voor files bij Goes.”

In februari heeft gedeputeerde Kees van Beveren in Middelburg een zogenaamd MIRT-overleg met het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Als het mee zit hoort hij daar dat Den Haag 8,8 miljoen euro wil bijdragen aan de nieuwe afslag. “Er zijn drie mogelijkheden: of we krijgen het niet of wel of het wordt weer uitgesteld. Als het eerste het geval is, zullen we de koppen bij elkaar moeten steken om alsnog een oplossing te vinden.”

‘College loopt voor muziek uit’ Goes wil de extra afslag, om de aansluiting met het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis aan de ‘s-Gravenpolderseweg te verbeteren en de aantrekkelijkheid van De Poel te behouden voor ondernemingen. Nu staan er ‘s ochtends elke werkdag lange files richting het bedrijventerrein.

Voor de muziek uit Overigens was Meeuwisse niet de enige die verbaasd reageerde op het voornemen van de provincie om de aanleg van de toegangsweg naar het nieuwe ziekenhuis in Middelburg voor te financieren. De Partij voor Zeeland (PvZ) stelde naar aanleiding van het artikel vragen aan het college van Gedeputeerde Staten. Fractievoorzitter Johan Robesin zegt daarin dat het er nu op lijkt dat de provincie de nieuwbouwplannen ‘omarmt, terwijl dat (nog) helemaal niet het geval is’. Volgens hem moet de toekomstvisie van de provincie nog steeds naast de visie van het ziekenhuis worden gelegd. ‘Met deze actie loopt het college dus voor de muziek uit’. Robesin vindt niet dat de toezegging kan zonder dat Provinciale Staten toestemming heeft gegeven en daarnaast wil hij weten of de nieuwbouwplannen van ADRZ op de Mortiere wel voldoende zijn onderbouwd, rekening houdend met de planologische eisen.

Column

Bel of mail: 06-22014287 of gewichtsstudio~zeeland@filternet.nl.

Noormannen 1 kwam tekort WESTKAPELLE - Voetbalvereniging Noormannen 1 kwam zaterdag 12 januari uit voor een vriendschappelijke wedstrijd in en tegen Arnemuiden. De 2e klasser Arnemuiden was een maatje te groot voor de Noormannen en won verdiend met 5-1. Voor Noormannen scoorde Jacco Cijsouw het tegendoelpunt. De selectie van Noormannen brengt volgend weekeinde een bezoekje aan Leuven, waar naast het sportieve, óók aan het aangename zal worden gedacht. Bij de jeugd ging op het veld slechts 1 wedstrijd door: R.C.S. F6-Noormannen F2: 3-5. De C1 en B1 werden beiden afgelast. De F1 kwam wel in actie op het Rabo winterzaalvoetbaltoernooi in Westkapelle en behaalde een 1e plaats in de A-Poule. Uitslag

Noormannen F1-V.C.K. F1: 5-1 Meeuwen F1-Noormannen F1: 1-2 Noormannen F1-Veere F1: 8-0 Nieuwland F1-Noormannen F1: 0-2 Op vrijdag 18 januari wordt er in de kantine van VV De Noormannen een spelregelwedstrijd gehouden voor de E1, E2 en EM. De arbiters Willy Speater en Jan v.d. Velde van scheidsrechtersvereniging Walcheren nemen dit voor hun rekening. Programma Jeugd Zaterdag 19 januari 08.45: SSV’65 E2-Noormannen E2. Verder vindt er in Sportzaal De Bellink de 5e speeldag plaats van het Rabo winterzaalvoetbaltoernooi. Hieraan wordt deelgenomen door Noormannen 2 en Noormannen 3. In dezelfde sportzaal vindt voor de E-Pupillen het Ouder-Kind-Toernooi plaats, aanvang: 18.30 uur. Info: www.noormannen.nl

Klaver 4 wint zevende ereklasse race bij IKM

Tweewekelijkse column burgemeesTer middelburg

‘Bergmann beleeft’ FOTO MIEKE WIJNEN

‘Behouden wat te behouden valt’ Afgelopen zaterdag heb ik genoten van de ontzettend druk bezochte nieuwjaarsreceptie van de gemeente Middelburg. Het was bijzonder om te zien hoeveel mensen (450) naar het stadhuis kwamen om de leden van ons college, de raad en elkaar de hand te schudden. Opvallend was het aantal ‘gewone’ bewoners, die niet namens een organisatie, maar als betrokken burger kennis kwamen maken. Er zijn veel nieuwe contacten gelegd en afspraken voor nadere kennismaking gemaakt. En dat is goed: want uiteindelijk moeten we het toch met elkaar doen. Mocht u niet in de gelegenheid zijn geweest om langs te komen, maar wilt u toch een keer met een van de college- of raadsleden het gesprek aangaan, voelt u zich dan vrij het gemeentekantoor te bellen en een afspraak te maken. Vorige week woensdag stond in het teken van de dreiging in de gevangenis Torentijd. Een ingrijpende gebeurtenis, die voor de omwonenden behoorlijk beangstigend was en waar veel van onze inwoners en ondernemers hinder van hebben ondervonden. Er is veel te doen geweest om de communicatie die dag. De zogenaamde ‘driehoek’ (politie, justitie en burgemeester) beslist wat er wanneer wordt gecommuniceerd. Daarbij zijn diverse afwegingen: de inwoners willen zo snel mogelijk zoveel mogelijk

Hubèrt is met het Cambridge Weight Plan zelf 65 kilo afgevallen in 6 maanden en is razend enthousiast. “Iedereen die wat aan zijn of haar gewicht moet of wil doen, raad ik het Cambridge Weight Plan aan, want het helpt. Het geheim is het zeer lage calorieëngehalte. Daarvoor hoef je zelf geen calorieën te tellen, want de maaltijden bestaan uit shakes, soepen en repen. Je ziet al heel snel resultaat. Snel en veel afvallen geeft echt een kick. Het stimuleert je om vol te houden.” Cambridge Weight Plan is ontwikkeld door een voedingswetenschapper aan de Cambridge Universiteit en zowel Hubèrt van der Graaf verloor 65 kilo met het medisch als wetenschappelijk uitgebreid Cambridge Weigt Plan. getest. “Het mooie is dat ik met dit dieet niet alleen snel ben afgevallen, maar nu ook al twee jaar op mijn streefgewicht blijf. Het Cambridge Weight Plan is gebaseerd op Cambridge 500”: een totaalvoeding, die alle gewone maaltijden vervangt. Het bevat alle voedingsstoffen die u nodig heeft, inclusief vitaminen en mineralen, voor een goede, dagelijkse balans. Als u minder rigoureus wilt afvallen, kunt u gebruik maken van het Cambridge 800 programma. Hierbij worden twee maaltijdvervangers gecombineerd met een caloriearme avondmaaltijd. Bij het volgen van het Cambridge Weight Plan krijgt u gratis ondersteuning van een Cambridge consulent. Alle consulenten zijn ervaringsdeskundigen. Website: www.cambridgeweightplan.nl

weten, maar in het belang van het onderzoek mag sommige informatie nog niet worden vrijgegeven. Dat leidt bij direct omwonenden vaak tot onbegrip en irritatie. En dat is begrijpelijk. Zeker omdat er via de sociale media tegenwoordig in no time de meest wilde verhalen de ronde doen. Mijn insteek daarbij is: zo snel mogelijk zo duidelijk mogelijk communiceren, zodat je als ‘driehoek’ de regie in handen houdt. We hebben van dit proces zelf ook weer geleerd en blijven hier alert op. Komende week heb ik weer een aantal afspraken in Den Haag: met minister Stef Blok, die over de rijksdiensten gaat en met de Procureur Generaal, over het openbaar ministerie. Het gaat er mij vooral om, het belang van Middelburg en Zeeland onder de aandacht te brengen. Niet alleen de directe werkgelegenheid, maar vooral ook de indirecte gevolgen van het vertrek van dergelijke instellingen. Als gemeente en provincie blijf je aantrekkelijk door diversiteit in werkgelegenheid en het vertrek van deze rijksdiensten heeft consequenties: andere werkgevers - zoals advocatenkantoren - vertrekken in hun kielzog en dat betekent verschraling voor de stad en hele regio. Ik ga me er, samen met vele anderen, hard voor maken te behouden wat er te behouden valt. PAGINA 6

MIDDELBURG - De 7e kartrace van het Zeeuws Indoor Kart Kampioenschap voor teams in de ereklasse is afgelopen maandag bij Indoor Karting Middelburg verreden. De twee uur durende teamrace ging van start met een kwalificatie van 10 minuten waarin 1 rijder van ieder team een zo snel mogelijke rondetijd diende neer te zetten. De race werd ditmaal in normale rijrichting gereden. De snelste kwalificatieronde ging naar Klaver 4, waarmee zij een extra punt verdienden. Klaver 4 blijft het sterkste team in deze klasse en verstevigd de koppositie t.o.v. de overige 9 teams. Tijdens de eerste stint wist de eerste rijder het gat nog niet te slaan, maar door een vroege rijderswissel wisten zij na ongeveer 15 minuten race het verschil te maken en wonnen de race met 1 ronde verschil t.o.v. de nummer 2 en 3. Het team dat op de 2e plaats eindigde was DKC 1. Zij verstevigen hiermee plaats 2 in het algemeen klassement en reden de snelste raceronde. Bij het vallen van de finishvlag leek de

Krijger-RM Autoverkoop op een mooie 3e plaats te eindigen, maar helaas bleek de laatste rijder 300 gram te ligt. Hierdoor kregen zij een ronde aftrek en vielen terug naar een 5e positie. Het team dat profiteerde en een zeer verdienstelijke 3e positie pakte was Future Racing. Opvallend is dat de nummer 1 en 2 van deze wedstrijd met succesbalast moesten rijden en hier toch weer 1e en 2e mee wisten te worden. De snelste rondetijd werd gereden door Daniel Kuppens van DKC 1, te weten 42.560 seconden. Zij behaalden hiermee een extra punt voor het algemeen klassement. Uitslag race 7 ZIKK-Ereklasse: 1. Klaver 4 163 ronden; 2. DKC 1 162; 3. Future Racing 161; 4. ’t Begin Domburg 161; 5. De Krijger/RM Autoverkoop 161; 6. C TV Zeeland 160; 7. Team X 159; 8. Verbrugge Racing 159; 9. DKC 2 157; 10. EPZ Team 155. Stand: 1. Klaver 4 123 punten; 2. DKC 1 108; 3. De Krijger/RM Autoverkoop 96; 4. Future Racing 83; 5. Team X 71; 6. ’t Begin Domburg 65; 7. DKC 2 54; 8. Verbrugge Terminals 51; 9. EPZ Team 40; 10. C TV Zeeland 25.


BlauW GeruITe KIel

NIEUWS- EN INFORMATIEPAGINA VOOR DE INWONERS VAN GEMEENTE VLISSINGEN EN OMSTREKEN

Woensdag 16 januari 2013

Redactie: afdeling Communicatie postbus 3000, 4380 GV Vlissingen telefoon: (0118) 487000 communicatie@vlissingen.nl www.vlissingen.nl Fotografie: gemeente Vlissingen, tenzij anders vermeld

vlissingen, stad aan zee

FranS naereboutPrijS 2012 voor de heer L. minderhoud

Start 525 jaar marine

Donderdag 17 januari 2013

gemeenteraad

Donderdag 24 januari 2013

als viP bij de raad?

dinsdag 8 januari 2013 is het startschot gegeven voor de festiviteiten rondom het 525-jarig bestaan van de koninklijke marine. burgemeester roep nam de jubileumvlag in ontvangst.

ScheLdemond coLLege eerSte aLcohoLvrije SchooL in vLiSSingen Vrijdag 18 januari 2013 overhandigt wethouder Marin de Zwarte het Keurmerk Alcoholvrije School aan de heer Fagg, directeur van het Scheldemond College. Het Scheldemond College is de eerste Vlissingse school die 100% alcoholvrij is.

De heer Minderhoud werkt al jarenlang als vrijwilliger in een sector van de samenleving waar veel problemen zijn. Zo zet hij zich in voor Dienst in de Industriële Samenleving vanwege de Kerken (DISK), Walchers Platform voor de Minima (WPM), In- en Uitloophuis, kerstpakkettenactie, diaconale contacten en binnen de parochie. Ook is er sprake van overstijgende contacten met andere organisaties. De Frans Naereboutprijs bestaat uit een oorkonde en een persoonlijk aandenken voor de heer Minderhoud. Daarnaast mag hij € 3.000,schenken aan een door hem gekozen doel. Dit moet wel liggen in de sfeer van het vrijwilligerswerk. De heer Minderhoud heeft laten weten dat hij de prijs onder een zevental organisaties zal verdelen, namelijk:

- Het Witte Huis in Vlissingen - Walchers Platform voor de Minima (WPM) - Eetgroep van het In- en Uitloophuis Vlissingen - Voedselbank Walcheren - Stichting Palazollihuis - Blijf van mijn lijf huis - Mission to Seafarers Vlissingen Met de Frans Naereboutprijs zet de gemeente Vlissingen jaarlijks een vrijwilliger in het zonnetje die gedurende langere tijd op een aansprekende wijze actief is geweest binnen de Vlissingse samenleving en zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor de leefbaarheid in de straat, buurt, wijk of in de gehele gemeente. Dat kan zijn door een jarenlange inzet, door het geven van een vernieuwende impuls aan het vrijwilligerswerk of door het werken met een moeilijke doelgroep.

geeF niet meer uit dan je hebt Onlangs besprak de raad een bezuiniging van € 350.000,-. Oppositiepartijen kwamen met een motie om dit niet te doen, maar gaven niet aan hoe het tekort dan te dekken. Die partijen vinden dus dat Vlissingen beter af is wanneer er geld wordt uitgegeven dat er niet is en geld wordt geleend zonder af te lossen. De LPV vindt dat onvergeeflijk. Geef niet meer uit dan je hebt en leen niet zonder terug te betalen. Zeker, een trendbreuk. In het verleden werd steeds geld uitgegeven dat er niet was en werd geld geleend voor van alles en nog wat. Resultaat: een schuldenberg. Daar gaat de LPV wat aan doen. De LPV heeft veel werk verzet om helder te krijgen hoe Vlissingen er financieel voor staat. Als je er iets aan wilt doen, moet je wel weten waar je staat. De LPV staat voor de tering naar de nering zetten, ook in 2013! Raadslid Pim Kraan, Lokale Partij Vlissingen E-mail: pimkraan@zeelandnet.nl, tel. 0118 440012

Stadhuis Vlissingen aanvang: 19.30 uur

Presentatiecommissie

maandag 7 januari 2013 heeft de heer L. minderhoud de Frans naereboutprijs 2012 ontvangen uit handen van wethouder marin de Zwarte. de heer minderhoud is voorgedragen door de Pastoraatsgroep van de h. mariaparochie Walcheren.

Foto Ruben Oreel

vergaderingen

Hiermee voldoet het Scheldemond College aan de criteria om in aanmerking te komen voor het Keurmerk Alcoholvrije School.

keurmerk alcoholvrije School Het Keurmerk Alcoholvrije School is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) De school en de schooltijd zijn en onderdeel van het project ‘Laat erg bepalend voor de opvoeding ze niet verzuipen’. In van jongeren. Alcohol dit project werken hoort daar niet thuis, de dertien Zeeuwse zo vindt het SchelAlcohol gemeenten intensief demond College. In hoort niet thuis samen met de prohet schoolreglement op een school vincie Zeeland, GGD is daarom het alcoZeeland, Indigo preholvrije schoolbeleid ventie en de politie opgenomen. Er is op Zeeland. ‘De Alcoholvrije School’ school geen alcohol aanwezig. Ook draagt bij aan het algemene doel: tijdens schoolfeesten, diploma-uithet beperken van de beschikbaarreikingen of buitenschoolse activiheid van alcohol voor jongeren. teiten wordt alcohol niet geschonken en gedronken. Dit geldt voor www.stap.nl leerlingen, docenten en ouders.

bekendmakingen Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning: Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen: 1. kappen diverse bomen Welzingeweg (7-1-2013) 2. kappen diverse bomen Groenelandweg (7-1-2013) 3. verhogen nok van dak locatie Landregtstraat 8 (9-1-2013) De publicatie van de ingediende aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen deze aanvragen kunnen geen bezwaarschriften worden ingediend. Het is mogelijk dat de tekeningen, waarop de vergunning wordt verleend, afwijken van de ingediende aanvraag. Kennisgeving beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Reguliere procedure: Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend: 1. dicht maken zijkanten bestaande carport Van Teijlingenstraat 1 (7-1-2013)

2. bouwen tuinhuis met kast Vlissingsestraat (K) 27 Volkstuincomplex Levenslust (7-1-2013) 3. brandveilig gebruik pand Nieuwstraat 61 (7-1-2013) 4. realiseren ruimte als pedicurepraktijk in woonhuis Koopmansvoetpad 49 (7-1-2013) 5. realiseren rijschool aan huis Vincent van Goghlaan 5 (7-1-2013) 6. vernieuwen brug Kleiwegpad ter hoogte van nummer 15 (7-1-2013) Bezwaar Bij de hierboven genoemde besluiten kunnen belangen van derden betrokken zijn. (Derden) belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de tussen haakjes staande datum een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Vlissingen, afdeling Bedrijfsvoering, Juridische Zaken, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende, die bezwaar heeft gemaakt, de Voorzieningenrechter van de Rechtbank ZeelandWest-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd. Lees verder op de volgende pagina

u kunt zich opgeven om deze vergadering als VIP bij te wonen. Interesse? u wordt dan om 18.45 uur op het stadhuis gastvrij ontvangen door enkele raadsleden en de burgemeester. Zij vertellen hoe de gemeenteraad werkt. aansluitend kunt u de raadsvergadering bijwonen. Na afloop is er een drankje. u kunt zich aanmelden via www.vlissingen.nl/vip. Zie voor de agenda’s:

www.vlissingen.nl/ gemeenteraad

ServicebuS Volgende week rijdt de Servicebus van de gemeente Vlissingen weer. Heeft u vragen, klachten of ideeën op het gebied van de openbare ruimte? Bezoek dan in uw eigen wijk of dorp de Servicebus. Vanuit de bus ondernemen wij actie om uw vraag/ klacht zo snel mogelijk op te lossen.

Schema

De Servicebus rijdt elke even week door de gehele gemeente en stopt op vaste plaatsen. De stopplaatsen zijn aangeven met een bord. u kunt het schema vinden op de website.

www.vlissingen.nl/ serviceteam

Werk in uitvoering Werkzaamheden vincent van goghlaan en irislaan Woensdag 16 januari 2013 is gestart met het uitvoeren van de rioleringswerkzaamheden in de Vincent van Goghlaan en de Irislaan. De werkzaamheden bestaan uit het aanbrengen van nieuwe riolering, het herstraten van de weg en het trottoir en het plaatsen van 2 ondergrondse vuilcontainers. De werkzaamheden worden 25 januari 2013 afgerond. Tijdens de werkzaamheden worden tijdelijke verkeersmaatregelen getroffen. Het verkeer wordt omgeleid middels borden. Het éénrichtingsverkeer in de Jacob Marislaan en in de Mesdaglaan wordt tijdelijk opgeheven. www.vlissingen.nl/ werkinuitvoering


vervolg Bekendmakingen Kennisgeving beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Uitgebreide procedure: Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht vergunning hebben verleend: 1. opknappen Kazematten Keizersbolwerk (7-1-2013) 2. renoveren en conserveren bovenbouw draaibrug en aanbrug op locatie Draaibrugpad te Oost-Souburg (7-1-2013) De beschikking is ten opzichte van de ontwerpbeschikking niet gewijzigd. Inzage De beschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 16 januari 2013 gedurende zes weken ter inzage in het stadhuis in Vlissingen. U kunt de stukken elke werkdag tijdens openingstijden inzien. Op afspraak kunnen de stukken ook op donderdagavond tussen 16.00 uur en 19.00 uur worden ingezien (Dhr. W. Huige, telefoon 0118-487339 of email whe@vlissingen.nl). Beroep en voorlopige voorziening Tijdens de periode van ter inzage legging kunnen belanghebbenden een gemotiveerd beroepschrift tegen het besluit indienen bij de Rechtbank Zeeland-West-

Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Beroep kan alleen worden ingesteld door degene die tijdig zienswijzen heeft ingebracht tegen het ontwerpbesluit. Op deze regel bestaan 2 uitzonderingen: a. Het beroep beperkt zich tot de eventuele wijzigingen in de beschikking die afwijken van het gepubliceerde ontwerp. b. Belanghebbende kan redelijkerwijs niet worden verweten geen zienswijze over de ontwerpbeschikking te hebben ingediend. Tegelijk met het beroep kunnen belanghebbenden een verzoek indienen tot het treffen van een voorlopige voorziening bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Onze beschikking wordt niet van kracht voordat op een dergelijk verzoek is beslist. Voor het indienen van een beroepschrift of een verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Welstandscommissie De welstandscommissie vergadert in het openbaar eens in de 3 weken op een donderdag, aanvang 9.00 uur. De stukken ter behandeling moeten uiterlijk één week voor de vergadering (woensdagmiddag uiterlijk 17.00 uur) bij bouw- en woningtoezicht ingediend zijn. U kunt de behandelde plannen vanaf dinsdag, voor-

afgaand aan de vergadering, raadplegen op www.vlissingen.nl/welstandscommissie. De agenda is dan ook in te zien in het stadhuis, Paul Krugerstraat 1. De data van de volgende welstandsvergaderingen zijn 17 januari 2013 en 7 februari 2013. Concept-evenementenkalender 2013 Burgemeester en wethouders van Vlissingen hebben, volgens de Algemene plaatselijke verordening Vlissingen 2009, aanvragen om vergunning voor evenementen ontvangen. Deze aanvragen hebben zij samengevat in de concept-evenementenkalender 2013. Voordat het college een definitief besluit neemt over de vergunningen, stelt het college iedereen in de gelegenheid te reageren. Ter inzage De concept-evenementenkalender 2013 ligt van donderdag 17 januari tot en met 27 februari 2013 elke werkdag tijdens openingstijden ter inzage in het stadhuis, Paul Krugerstraat 1. Op afspraak kunt u de concept-evenementenkalender 2013 ook inzien op donderdagavond van 17.00 tot 19.00 uur, telefoon 0118-487339 of 0118487300 (e-mail whe@vlissingen.nl). U kunt de kalender ook bekijken op www. vlissingen.nl/publicaties in het overzicht met publicaties deze week. Als u het wilt, geeft de afdeling Publiekszaken onder kantoortijd een mondelinge toelichting op de concept-evenementenkalender 2013.

Onder leiding van dirigent Pieter Jan Leusink in Vlissingen

Bach Choir&Orchestra voert Mozart Requiem en Krönungsmesse uit VLISSINGEN - Op 6 februari voert The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands onder leiding van dirigent Pieter Jan Leusink het Requiem en de Krönungsmesse van Mozart uit in de Sint Jacobskerk in Vlissingen.

Zienswijze(n) In de periode hierboven kan iedereen schriftelijk of mondeling zijn of haar zienswijze(n) inbrengen over de conceptevenementenkalender 2013. Als u een schriftelijk verzoek indient om uw persoonlijke gegevens niet bekend te maken, gelijk met uw zienswijze(n), worden uw persoonlijke gegevens niet bekend gemaakt. Voor mondelinge inbreng of gedachtewisseling kunt u contact opnemen met de afdeling Publiekszaken, cluster Vergunningen (0118-487575 of e-mail woa@vlissingen.nl).

P.M. Grad, geb. 31-12-1980 A.E. Shamaev, geb. 15-06-1982 P.J. Szymura, geb. 23-09-1968

Vertrokken naar onbekende bestemming Uit onderzoek van de afdeling Publiekszaken is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij volgens de gemeentelijke basisadministratie staan ingeschreven. Het college heeft besloten de bijhouding van de persoonlijsten van deze personen op te schorten. Dit betekent dat zij daardoor formeel niet meer op dat adres staan ingeschreven.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit bezwaar maken bij het College. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is zes weken en vangt aan 1 dag na de datum van deze publicatie. Het ondertekende bezwaarschrift moet bevatten de naam en het adres van de indiener, de datum en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt. Ook moet de bezwaarmaker gemotiveerd aangeven waarom hij of zij het niet eens is met het besluit. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen.

Irislaan 20 V. Badoova, geb. 20-03-1974 E. Burger, geb. 11-02-2011 M. Burger, geb. 19-10-1962 N. Burger, geb. 26-10-2008 H. Zigova, geb. 10-03-2001 Mastkraanstraat 4 M. Abbas, geb. 18-01-1983

DOOR BRITTA JANSSEN

MIDDELBURG - Zaterdag 19 januari ontvangen alle Zeeuwse huishoudens de aanslag Gebruikersheffingen 2013 van waterschap Scheldestromen. De aanslagen worden voor het eerst opgelegd door Sabewa Zeeland. In totaal verzendt Sabewa Zeeland deze week ruim 188.000 aanslagen.

Informatie Bij het aanslagbiljet wordt een bijsluiter meegezonden met informatie over de betaalwijze, de mogelijkheid tot het aanvragen van kwijtschelding of het indienen van een bezwaar tegen de aanslag. Er zijn aparte telefoonnummers en e-mailadressen waar mensen terecht kunnen met specifieke vragen over hun belastingaanslag. Deze telefoonnummers zijn te bereiken tegen lokaal tarief. Meer informatie is te vinden op de website www.sabewazeeland.nl. Eind januari verstuurt Sabewa Zeeland de

Dit optreden in Vlissingen maakt deel uit van een landelijke tournee. Het gezelschap is hierbij te zien en te horen in eeuwenoude kerken door heel Nederland en ook twee maal in het Concertgebouw in Amsterdam. Sprankelend The Bach Choir & Orchestra staat onder leiding van dirigent Pieter Jan Leusink garant voor sprankelende uitvoeringen, belooft de organisatie. ‘Met een hoorbaar plezier in musiceren worden de composities een

beleving voor publiek. Spectaculair, vervolgens weer devoot en emotioneel.’ Het concert wordt a-capella geopend met het bijzondere Miserere mei van Allegri. Mozarts concertaria ‘Vorrei spiegarvi, oh Dio!’ wordt vertolkt door de Russische sopraan Olga Zinovieva. ‘In deze aria legt Mozart de lat voor de sopraan heel hoog. Hij verwerkte hierin een ‘hoge E’.’ Daarna is het tijd voor de Krönungsmesse. ‘Met in het bijzonder het emotionele Agnus Dei voor sopraan. De uitvoering wordt gecomplementeerd met het indrukwekkende en gepassioneerde Requiem.

Het geheel mondt uit in een hoogst intrigerende vertolking, niet in de laatste plaats vanwege de grote verzameling aan muzikale talenten.’ Korting Het optreden in Vlissingen begint 6 februari om 19.30 uur. Via deze krant ontvangt u maar liefst 25 euro korting per entreekaart. Zie de advertentie elders in deze Bode voor meer informatie. Meer informatie over de plaatsen, data en aanvangstijden van de concertreeks is te vinden op www.pieterjanleusink.nl.

KORTE BERICHTEN MIDDELBURG Driekoningenspel: Uitvoering op donderdag 17 januari op de VSZ, W/ Arondeusstraat 59, aanvang 2015 uur. Zeeuwse Bibliotheek: Zaterdag 19 januari, foyer, zalen, 13.0015.30 uur. Kunstbende & Zeeuwse Bibliotheek. Superpen, Workshops poëzie, scenario- en korte verhalen schrijven. Begane grond 7 januari t/m 9 februari Jeugd afdeling, Expositie winterwerkstukken. Zeelandpaviljoen, eerste verdieping, t/m 12 januari expositie André Klompmakers ‘Zeeland, een nieuw perspectief’. 15 januari t/m 16 februari Expositie Sjors van der Wulp. Lezing: Op uitnodiging van de Heemkundige Kring Walcheren geeft de heer Ron Van Maanen, medewerker van het Archief van Vlissingen, op woensdagavond 23 januari een lezing over de scheepswerf De Schelde. Aanvang 20.00 uur in aula Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk 7 te Middelburg. Toegang gratis. Ook niet-leden zijn van harte welkom. Zie ook: www.hkwalcheren.nl Jazzconcert door Jazzit: Zondag 20 januari in Hotel Arneville, aanvang 16.00 uur.

Dienst van Gebed voor de Eenheid: De Raad van Kerken Nederland en de Evangelische Alliantie hebben voor de gebedsweek in 2013, die plaats vindt van 20-27 januari, een gezamenlijk thema vastgesteld: ‘Wandelen met God”. Op zondag 20 januari is er om 17.00 uur een vesperdienst in de Lutherse Kerk, Zuidsingel 70 te Middelburg. Voorgangers in deze dienst zijn ds. Gisela Gross en pastor Remco Robinson. Muzikale medewerking wordt verleend door het Gregoriaans Mannenkoor en organist Bram de Wolf. Oud-Katholieke dienst: Op zondag 20 januari houdt Oud-Katholiek Zeeland haar dienst om 11.00 uur aan de Zuidsingel 70 te Middelburg. GRIJPSKERKE Time 2 Sing: Zondag 20 januari wordt er in de Opstandingskerk in Grijpskerke een Time 2 Sing dienst gehouden. Aanvang 19.00 uur. Het thema van deze maand is: Naar de letter van de wet. Meer informatie: time2sing@pkn-grijpskerke.nl of bel 0118-592523. Wij zijn ook te beluisteren via www.audioserver.nl

Scheldestraat 30 a P. Doornkamp, geb. 15-02-1979 Walstraat 21 J.W. Bensen, geb. 17-04-1967 Y. Kilic, geb. 21-04-1956 S. Sadrati, geb. 00-00-1978

Vlissingen, 16 januari 2013 B&W Vlissingen Postbus 3000 4380 GV Vlissingen

Aanslagen belasting waterschap de deur uit

DOOR BRITTA JANSSEN

Pieter Jan Leusink is de dirigent van het Bach Choir & Orchestra.

Scheldestraat 19 F. van Helvoirt, geb. 06-07-1971

aanslagen van de gemeenten Goes, Borsele, Kapelle, Tholen en Sluis. Ook worden de aanslagen waterschapsbelastingen voor bedrijven verzonden. Sabewa Zeeland Voor veel Zeeuwen is deze manier van belastingheffen- en innen nieuw. Voorheen werd dit gedaan door de eigen gemeente of het waterschap. De gemeenten Goes, Tholen, Kapelle, Borsele, Reimerswaal, Hulst, Terneuzen, Sluis en waterschap Scheldestromen hebben nu hun kennis en expertise gebundeld en werken samen in één organisatie. ‘Hiermee wordt een forse kostenbesparing gerealiseerd’, schrijft een woordvoerder van het waterschap in een persbericht. ‘Voor burgers heeft dit als voordeel dat zij bij één loket terecht kunnen voor vragen over de belastingaanslag van gemeente of waterschap. Bovendien is de dienstverlening sneller.’ Vanaf 2014 ontvangt men nog maar één belastingaanslag waarop de gemeente- en waterschapsbelastingen gecombineerd worden.

KV ONDO succesvol MIDDELBURG - Diverse belangrijke wedstrijden werden gespeeld door KV ONDO afgelopen weekend. Bij de wedstrijd van het vaandelteam tegen Seolto was de vraag wie er als volger voor de koppositie over zou blijven. In de 1e helft een beter ONDO-1, maar het vergat de kansen voldoende te benutten waardoor Seolto zich terugknokt naar een 7-7 ruststand. Na rust voert ONDO de boventoon en dit kwam tot uiting in de eindstand: 17-10. Grote vreugde bij spelers en het in grote getale opgekomen publiek. ONDO-2 deed goede zaken door met 20-8 te winnen van Fortis-3 en heeft nu een behoorlijk gat geslagen t.o.v. de degradatieplaats. ONDO-3 won van Fortis-4 met 13-10 en blijft zo-

doende meedoen om de hoogste plaatsen. ONDO-4 won uit van Fortis-7 en kwam daarna gezellig de overige wedstrijdploegen aanmoedigen. De A1 had meer moeite dan verwacht met Animo uit Geldermalsen en moest knokken voor de overwinning. C1 speelde een belangrijke wedstrijd tegen Sporting Delta wat bijna gelijkwaardig was. Toch won C1 met 7-6 en behoudt zodoende de leidende positie. Programma sporthal de Sprong Zaterdag 19 januari 09.00 ONDO F1 vs Tjoba F2 10.00 ONDO B1 vs Seolto B2 11.05 ONDO A3 vs Zaamslag A1 19.50 ONDO 4 vs Tjoba 5 Het vaandelteam speelt uit bij Blauw Wit.

Verkeers opfriscursus MIDDELBURG - Stichting Welzijn Middelburg (SWM) en Veilig Verkeer Nederland (cursusleiding) starten op maandag 28 januari een verkeers opfriscursus in het Ontmoetingscentrum Dauwendaele te Middelburg. De cursus bestaat uit 5 lessen en is inclusief een rijtest in eigen auto onder leiding van een deskundige rij-instructeur met voor- en nabespreking.

Er zijn kosten aan verbonden. Meedoen met deze cursus draagt bij aan de verkeersveiligheid. In de cursus komen onder meer de verkeersregels en verkeerstekens aan de orde door middel van dia- en videopresentatie. Ook worden ogen, oren en reactievermogen getest. Aanmelden kan tot uiterlijk 21 januari bij SWM tel. 0118 -751400 St. Sebastiaanstraat 12, 4331 PL Middelburg of per mail n.vogel@welzijnmiddelburg.nl


Meubel- en rijtuigstoffeerderij C.J. Brouwer v.o.f. Nieuwe Rijksweg 8 – ’s-Heer Hendrikskinderen – 0113-21 36 42

WiJ stofferen o.a.: • Klassiek en modern meubilair • Projectmeubilair voor kantoren en zorginstellingen • Autobekleding, motorzadels, caravan/bootkussens

WWW.HOBBYKAS.NL

Budget kas

€ 350,-

Alu-pro kas

v.a. € 925,-

Combi-pro kas

v.a. € 950,-

Victoriaanse kas v.a. €1400,Bel voor onze folder/prijslijst

Showterrein met 36 kassen

EmBrEgtS KASSEN gors 70 Hoeven 0165-502506

Zeer grote stalencollectie interieurstoffen en leder. Wij komen vrijblijvend voor een offerte met stalen bij u aan huis.

www.stoffeerderijbrouwer.nl www.vaillant.nl

Waarom Vaillant? Voor de zuinigste hr-ketel.

bel 0113-639760 of mail info@traas.nl

• • • • • • • •

1949,Nu €l. BTW inc

Telefoon: 0113-215460 infogoes@gerritdejonge.nl www.gerritdejonge.nl U kunt met de ecoTEC plus tot wel € 750,- besparen gedurende de levensduur van deze hr-ketel. De redenen: een zuinige A-label pomp en het laagste stand-by verbruik dankzij slimme elektronica. Hoeveel warm water u ook wenst, de ecoTEC plus heeft een passend antwoord. Uw ecoTEC plus werkt nog efficiënter in combinatie met de zeer eenvoudig te bedienen calorMATIC thermostaat. Verkrijgbaar in wit en zwart.

Nu compleet geïnstalleerd en met een GRATIS Calormatic 350 klokthermostaat en 5 jaar garantie * vraag ons naar de voorwaarden Verwarming

Koeling

Duurzame energie

WEGGEMANS BV

houtworm-, boktor en zwambestrijding preventieplannen faunabeheer weringsmaatregelen bestrijding knaagdieren en insecten bouwkundige inspecties balkkoprestauraties mollenbestrijding Kenniscentrum Dierplagen www.kad.nl KAD - Gecertificeerd

VLIEG NAAR DE MAAN

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

METAALBEWERKINGSBEDRIJF

n IES / i t s i l a i c Spe STRUCT ATING

E L SA

L LCONVELBEP E STAA G - EN DAK

MODERNE & PERZISCHE TAPIJTEN % 0 7 t o nt e g n i t r Ko

RENOVATIE BESTAANDE EN ASBESTHOUDENDE DAKEN • nieuwbouw agrarische loodsen & bedrijfspanden volledig in eigen beheer • profielplaten, dakpanplaten en potdekselprofielen uit eigen productie • geïsoleerde sandwichpanelen tbv dak & gevel • zetterij tot 8.000 mm o.a. onderhoudsvrije boeidelen • transport en kraanwerk • aluminium getrokken goten uit 1 stuk Metaalbewerkingsbedrijf Weggemans BV | Sportlaan 4 | 4695 BA Sint-Maartensdijk tel. : 0166-664105 | email : info@weggemans.info | website : www.weggemans.info

Uw Marktslager Clement. de enige in Zeeland!!!

tel: 0113-670040. fax: 0113-670042 e-mail: slagerijclement@hetnet.nl Specialiteit: Stro-gebrand Varkensvlees EIGEN SLACHT EN WORSTMAKERIJ !!! Deze week:

Doorregen Runderlappen

500 gram €

5,99

Week is van donderdag 17 jan. tot en met woensdag 23 jan. Uit de vleeswarenhoek:

Heerlijke Leverkaas

100 gram €

0,99

U vindt ons op de weekmarkt: Dinsdag: Kapelle 8.00-12.00 Ovezande 13.00-17.00 Woensdag: Nieuwdorp 8.30-12.00 Donderdag: Koudekerke 8.30-12.00 Goes Molenplein 13.00-16.30 Wekelijks heerlijk Kalfsvlees, Lamsvlees, verrukkelijke Vleeswaren en vééééél meer!!!

Zie ook onze aanbiedingen aan de verkoopwagen.

De zaak met de smaak van vroeger!—eenvoudig ‘t beste !!

Dakwerken vernieuwen reparatie pvc bitumen etcetera. Bel Zoomdak 06-18514726 www.zoomdak.nl

Ook voor

Laat nu uw tapijt reinigen Van € 19,95 Voor € 15,95 m2

al uw rep

araties

Pallets

Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157 Minimaal 100 stuks.

BERGEN OP ZOOM, Bosstraat 24 (t) (0164) 24 22 16 | www.vangilsdewit.nl Laden-Lossen voor de zaak

P Garage: “Achter de grote markt”


‘Heel blij met onze AquaCell waterontharder. We zouden hem iedereen aanraden’ Zuur was het, vindt Carola Kievit, dat ze een paar jaar nadat ze hun nieuwe huis hadden betrokken al hun dure kranen moesten vervangen. Kalkaanslag had de keramische delen aangetast. Toen ook de Quooker het bijna begaf was de maat vol. Een AquaCell waterontharder voor heel het huis bleek de oplossing. badkamerinrichting, kostbare aanrechten, cv-ketels, vaatwassers en wasmachines, water- en stoomkokers, of zelfs stoomcabines. Carola Kievit zag met lede ogen hoe niet alleen haar sanitair en granieten aanrecht, maar ook haar Quooker werd aangetast. “Hij ging lekken en ik moest er een monteur van de fabrikant bij halen om hem schoon te laten maken; kennelijk een specialistisch karweitje.” Geen goedkoop akkevietje en volgens de monteur te wijten aan overdadige kalkaanslag. Ze kon er op wachten dat het probleem zich wéér zou voordoen.

Was het een folder in de bus?

Kalkvormende deeltjes (Ca & Mg) Hars Waterstroom

Ze weet het niet meer, maar Carola en Wouter Kievit kwamen bij AquaCell uit op hun zoektocht naar een oplossing voor hun kalkprobleem. “Het irriteerde me mateloos,” zegt Carola: “We kwamen hier zeven jaar geleden in een gloednieuw huis – alles nog spic en span – maar binnen de kortste keren moesten we de badkranen laten vervangen en sloeg het granieten aanrecht wit uit.”

minder (vaat)wasmiddel

Apparaten presteren

& Beter De maat was vol en echtgenoot Wouter verdiepte zich in het onderwerp, zocht op internet naar de oplossing. Een magneet zou het niet zijn; dat hadden ze al geprobeerd en kon worden afgedaan als ‘flauwekul’. Het harscilindersysteem bleef over als enig serieus alternatief. En AquaCell kwam het beste over. Er stáát inmiddels een AquaCell waterontharder in de meterkast. “En ik merkte het

Kalkvlekken in de badkamer en de keuken, en kalkaanslag in apparaten vormen waarschijnlijk de grootste huishoudelijke ergernis. Ging het vroeger om niet meer dan het uiterlijk van een pannetje of een koperen keukenkraan, tegenwoordig raakt verkalking onze

effect bijna direct,” zegt Carola. “Het water smáákt veel lekkerder. De kranen zijn weer gaan glimmen, oude kalkaanslag laat los. Ik doe alleen nog maar waspoeder in de wasmachine. Het aanrecht is weer schoon en glanst als vanouds.” Er is voor Carola nog een heel andere reden om blij te zijn met haar AquaCell. “Mijn man heeft een hartstikke drukke baan. Als die thuis komt, denkt-ie niet ‘Ik ga eens met een lapje langs van alles’. Ik heb zelf een druk sociaal leven met een dochter van negen, vrijwilligerswerk en vriendinnen. Poetsen staat dus niet het hoogst op het prioriteitenlijstje. Maar mijn schoonmoeder is heel netjes. Als die langs komt dan wil ze gelijk gaan poetsen als ze iets ziet. Dat voelt best ongemakkelijk. Van dat ongemak ben ik nu grotendeels verlost dankzij ons heel zachte water.”

Meer weten of een gratis wateranalyse?

Ga naar www.aquacell.nl of bel 088 98 99 100

Kalkaanslag!

Op Goeree-Overflakkee weten ze wat hard leidingwater betekent. “Kranen, vooral keramische, gaan niet heel lang mee; tegelijk ben je voortdurend bezig met de buitenkant schoon te maken. En in je wasmachine gebruik je natuurlijk behoorlijk wat van dat ontkalkingsmiddel.”

Installatie bij het echtpa ar Kievit uit Goeree -Overfl akkee

Okay, er hangt een prijskaartje aan, maar Carola vindt dat ze een goede investering hebben gedaan. “Weet je wat het kost om eens in de zoveel jaar al je keramische kranen te vervangen? Om nog maar te zwijgen over je andere apparatuur. Nee, ik heb geen moment spijt; ik ben heel blij met mijn AquaCell en ik zou hem iedereen aanraden.”

Zacht water zonder zorgen ...

Aquacombi Nederland – Pasteurweg 14 – Joure –

@Aquacombi

Hl109_Aquacell-adv_266x190mm_Kievit.indd 1

09/01/13 10:54

Requiem Mozart The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands

PIETER JAN LEUSINK dirigent

WOENSDAG 6 FEBRUARI | 19.30 UUR

JACOBSKERK | VLISSINGEN

VS88 Naam____________________________________________________________________ Adres____________________________________________________________________

35% KORTING € 45,- i.p.v. € 70,-

Pc__________________Plaats________________________________________________

CONCERTGEBOUW AMSTERDAM E 50,- INCL. CONSUMPTIES EN GVB-VERVOERSBEWIJS

BESTELLEN: • •

www.pieterjanleusink.nlSONG (actiecode VS88) to the MOON 0900 - 8191* (actiecode melden VS88)

• Bon GRATIS opsturen naar:

1. Miserere mei

G. Allegri

2. Ave Maria

A. Bruckner

bij uw bestelling gratis CD

Olga Z inovieva sopraan

12.43 3.39

3. Adoramus te

W.A. Mozart

1.54

4. God is gone up

G. Finzi

4.33

5. Nunc dimittis

G. Burgon

2.50

6. O gladsome light

H.E. Darke

3.06

PJL, Antwoordnr. 170, 8070 VK in Elburg 7. My beloved spake

P. Hadley

2.36

8. Ave Maria

A. Voormolen

2.51

9. Te Deum in C

B. Britten

8.30

W. Andriessen

2.40

10. Ave Maria

U ontvangt de kaarten thuis + factuur / prijs excl. € 6,- administratiekosten per complete bestelling / andere reducties n.v.t. / * 45 cpm. 11. Pater noster

A. de Klerk

2.04

12. Pie Jesu

A.L. Webber

3.34

13. Magna opera Domini

J. Karlsons

8.25

Production Amsterdam Classics B.V. AC 20233

AC 202?? Walet Olga-song tot the moon.indd 1

Voorprogramma Mozarts Requiem: MISERERE MEI van ALLEGRI was alleen in bezit van het Vaticaan, anderen mochten deze compositie niet uitvoeren. Een slimme jongen (14 jaar!) hoorde in de Sixtijnse kapel te Rome dit werk en onthield het. Thuis schreef hij de muziek uit. Die geniale jongen was… …Wolfgang Amadeus Mozart!

BON

PROGRAMMA

Allegri - Miserere mei (koor a capella) Mozart - Andante in C voor Fluit en Orkest, KV 313 Mozart - Concertaria voor sopraan ‘Vorrei spiegarvi, oh Dio!’, KV 418 Mozart - Krönungsmesse, KV 317 Mozart - Requiem, KV 626

SPECTACULAIR

SONG to the

MOON Jan Lenselink piano | Martinus Leusink tenor

14-08-12 22:04

Tel________________________________________________________________________

____(x)

wo. 6 febr.

Jacobskerk

Vlissingen

19.30 uur

____(x)

vr.

8 febr.

Jh. Bosch Artcenter

Den Bosch

19.30 uur

____(x)

za.

9 febr.

Grote Kerk

Den Haag

19.30 uur

____(x)

za. 16 febr.

Laurenskerk

Rotterdam

19.30 uur

____(x)

za. 23 febr.

Concertgebouw

Amsterdam

14.15 uur

____(x)

zo. 24 febr.

Concertgebouw

Amsterdam

14.15 uur


Een gezond 2013! E

en gezond en gelukkig leven,

daar zegt niemand ‘nee’ tegen. Al hebben we goed is ons vel zitten en ons gelukkig blijven voelen, niet altijd zelf in de hand, we kunnen er wel ons best voor doen. En dat hoeft niet per se moeilijk of vervelend te zijn! Bijvoorbeeld chocolade eten tegen hoesten. Volgens de universiteit van het Engelse Hull zit er in een reep pure chocolade genoeg theobromine om hoesten te helpen verminderen.

Gezond & lekker Iedereen weet wat goed is voor lichaam en geest: genoeg slapen, gezond eten en drinken en lekker bewegen. Velen van ons focussen zich in het nieuwe jaar op een goed voornemen. Want dat kan je niet alleen lichamelijk goed doen voelen, bijvoorbeeld als je wilt stoppen met roken, maar ook geestelijk, als het je bijvoorbeeld lukt meer tijd met je familie en vrienden door te brengen. Gezonder eten proberen ook veel mensen. Dat moet makkelijker worden met de nieuwe Europese wetgeving die vorige maand van kracht is geworden en zogenaamde gezondheidsclaims op producten verbiedt. Dit zijn beweringen van fabrikanten over de gezondheidsvoordelen die hun voedingsmiddelen opleveren, zoals ‘cholesterolverlangend’ bij boter, ‘calcium is nodig voor de tanden’ op een melkproduct of ‘roggevezel bevordert de darmwerking’ op brood. Tot nu toe konden fabrikanten gezondheidsclaims op hun producten zetten zonder uitgebreid te hoeven bewijzen dat ze ook echt waar zijn. Voortaan mogen fabrikanten een claim alleen gebruiken, als die op een lijst van goedgekeurde claims staat. Met de nieuwe wet weten consumenten nu dat de claims op producten juist zijn. Maar dat betekent niet dat we deze producten ook echt nodig hebben, zegt het Voedingscentrum. ‘Voor gezonde mensen die gevarieerd en gezond eten volgens de Schijf van Vijf, hebben deze voedingsmiddelen niet of nauwelijks voordelen. Wel kan het een steuntje in de rug zijn.’ *Bronnen: - www.gezondheidsnet.nl. - www.voedingscentrum.nl

Tropische vruchten royale Door de tropische smaak is dit een perfecte cocktail voor op zwoele zomeravonden, voor een tuinfeestje of na een gezellige bbq. Meng de vruchten van tevoren, zodat de mangoklontjes kunnen bevriezen. Schil de mango’s, snijd het vruchtvlees van de pit en maal het glad in een blender of keukenmachine. Vul een ijsblokjesvorm met de helft van de puree en zet deze 2 uur in de vriezer. Snijd 1 of 2 van de passievruchten in 6 partjes en doe de pulp van de overige vruchten bij de resterende mangopuree. Maal het geheel goed. Schep het mengsel in zes glazen. Verdeel de mangoklontjes over de glazen, schenk er mousserende wijn bij en voeg de passievruchtpartjes toe. Dien de glazen eventueel met roerstokjes op. Voor 6 glazen 2 grote mango’s I 6 passievruchten I mousserende wijn Recept komt uit: De Cocktail Bijbel te koop in de boekhandel


Met het oog op

orthoptie

D

ag in, dag uit maken we gebruik van onze

ogen. Een paar goede ogen is dan ook heel belang-

De behandeling door de orthoptist kan bestaan uit het afplakken van het goede  oog, vaak in combinatie met het voorschrijven van een bril. Soms wordt het goede oog gedruppeld in plaats van afgeplakt. DUBBELZIEN Dubbelzien kan ontstaan doordat één of meerdere oogspieren niet goed functioneren. Dit kan veroorzaakt worden door bepaalde ziektes, zoals suikerziekte, problemen met de schildklier of bijvoorbeeld na een hersenbloeding. De orthoptist onderzoekt welke oogspier of welke groep oogspieren niet goed functioneert. Deze informatie is belangrijk voor eventueel verder onderzoek of verdere verwijzing. Soms wordt dubbelzien veroorzaakt door een verminderde samenwerking tussen de ogen. De orthoptist kan oefeningen of speciale brilcorrecties voorschrijven om te zorgen dat de patient zo min mogelijk last heeft van dubbelzien. Soms is een operatie aan de oogspieren nodig. De orthoptist zal u hierin adviseren. Naast eventueel andere specialistische hulp blijft de patient meestal onder controle van de orthoptist. HOOFDPIJN/LEESKLACHTEN

rijk. Ze bepalen niet alleen wat we zien, maar ook

Door een verminderde samenwerking tussen de ogen kunnen hoofdpijn en/of leesklachten ontstaan. De orthoptist onderzoekt en

hoe we gezien worden. Hoe we het ook bekijken,

behandelt ook eventuele stoornissen op dit gebied. Oefeningen, speciale brilcorrecties of een operatie aan de oogspieren kunnen deze

ogen zijn meer dan één blik waard! Orthoptie wil zeggen recht kijken.

klachten vaak verhelpen. HOE LANG DUURT EEN BEHANDELING? De duur van een behandeling verschilt sterk per probleem of klacht. In veel gevallen kan de orthoptist niet precies aangeven hoe lang een

Een goede samenwerking tussen de ogen is de basis voor een rechte oogstand. Door

behandeling zal duren, omdat het verloop van de behandeling door veel factoren wordt beivloed. Bij de behandeling van een lui oog kunnen

een rechte oogstand kunnen beide ogen zich zo goed mogelijk ontwikkelen. Als er iets

we in het algemeen wel stellen, dat hoe eerder met de behandeling wordt begonnen, des te korter en minder intensief deze zal zijn.

mankeert aan de samenwerking tussen de ogen of aan de oogstand, wordt een orthoptist ingeschakeld. De orthoptist is een deskundige die verantwoordelijk is voor dit specifieke

WAAR WERKT EEN ORTHOPTIST?

gedeelte van de oogheelkunde. De titel orthoptist is wettelijk beschermd. U heeft nog

De orthoptist is als paramedisch beroepsbeoefenaar meestal werkzaam in de oogheelkundige polikliniek van een ziekenhuis of in een

nooit van een orthoptist gehoord? Dat kan, want het beroep van orthoptist is nog tamelijk

particuliere oogartsenpraktijk. Tevens zijn er orthoptisten werkzaam in verschillende slechtziendencentra.

onbekend, hoewel het niet nieuw is. Met het oog hierop is deze folder gemaakt. We hopen u de nodige informatie te geven.

WAT DOET EEN ORTHOPTIST? De ontwikkeling van het zien vindt in de eerste 6 a 7 levensjaren plaats. Afwijkingen hierin kunnen dan ook in deze jaren ontstaan. De

SCHEELZIEN

samenwerking tussen de ogen kan echter op alle leeftijden en door verschillende oorzaken verstoord worden. Vroegtijdig opsporen is van

Scheelzien kan verschillende oorzaken hebben. De orthoptist onderzoekt dit en bepaalt

groot belang. Een orthoptist onderzoekt de oogstand, de samenwerking tussen de ogen en de ontwikkeling van het zien. Als er afwijkingen

welke behandeling het meest geschikt is. De behandeling kan bestaan uit het voorschrijven

worden geconstateerd, stelt de orthoptist, indien mogelijk, een behandeling in. Wanneer de oorzaak van de klachten op het terrein van

van een bril en/of oefeningen. In veel gevallen is het nodig het scheelzien te verhelpen door

een andere specialisme ligt, adviseert de orthoptist de oogarts of huisarts verdere verwijzing.

een operatie. De orthoptist overlegt dan met de oogarts die de operatie uitvoert. MET WELKE KLACHTEN KUNT U BIJ DE ORTHOPTIST TERECHT? EEN LUI OOG

De orthoptist onderzoekt en behandelt o.a.:

Als er sprake is van scheelzien of een verschil in brilsterkte tussen de ogen, wordt één van

* scheelzien * een lui oog * dubbelzien * hoofdpijn / leesklachten

beide ogen niet (voldoende) gebruikt. Daardoor ontwikkelt de gezichtsscherpte van dat oog

Als u na het lezen van deze informatie denkt dat uw klachten orthoptisch van aard zijn, kunt u een afspraak maken via uw huisarts. Met

zich niet zo goed. We noemen dit een lui oog. Een lui oog kan alleen verholpen worden als

een verwijzing valt de orthoptische zorg altijd onder de basisverzekering. Ook zonder verwijzing kunt u bij de orthoptist terecht; informeer

het op tijd wordt behandeld. Dit betekent soms al in het eerste levensjaar!

in dat geval vooraf bij uw zorgverzekering of u de zorg dan ook vergoed krijgt.

Bronvermelding: NVvO Nederlandse Vereniging van Orthoptisten

’BINNEN EEN WEEK GEHOLPEN’ Stolmed klinieken biedt uitstekende oogheelkundige zorg en is gespecialiseerd in staaroperaties en het behandelen van diabetes en netvliesafwijkingen. U staat bij ons altijd centraal en u kunt op korte termijn bij ons terecht. We hebben contracten gesloten met de zorgverzekeraars waardoor de geleverde Praktijk LeurseisHaven 4x200 aan u wordt vergoed. Parkeren bij ons makkelijk en gratis. Ook voor Stolmed zorg Klnieken 2537318 rijbewijskeuringen en ooglidcorrecties kunt u bij ons terecht. Voor meer 7*200 informatie of het maken van een afspraak kunt u telefonisch contact opnemen.

Wij zijn u graag van dienst.

O

ku

OP RTH

Bij ons

oor

recht v

ok te nt u o

TiE

VESTIGINGEN KLINIEKEN: ETTEN-LEUR Voorsteven 100-116, 076-504 09 09 RUCPHEN Van Wesemalestraat 13, 0165-34 45 86 BERGEN OP ZOOM Boerhaaveplein 1, 0164-24 69 23 GOES s’ Heer Hendrikskinderendijk 111, 0113-21 22 28. info@stolmedklinieken.nl, www.stolmedklinieken.nl

zkn

ZELFSTANDIGE KLINIEKEN NEDERLAND

KEURMERK


E

Slaap lekker

en goede nachtrust is belangrijk om je fit en scherp te voelen. Maar problemen met slapen heeft iedereen wel eens en ongeveer tien procent van de Nederlanders kampt zelfs met een chronisch slaaptekort. Hier een lijstje met tips die kunnen helpen: Nawod Creations 2537257 4*400

✓ Sport later op de dag ✓ Dim ‘s avonds het licht. Bij minder licht begint je lichaam met het aanmaken van het slaaphormoon melatonine.

✓ Doe oefeningen, zodat je je aandacht van malende gedachten naar je lichaam verlegt.

✓ Slaaptherapie is beter dan medicijnen, zegt het Nederlands Instituut voor Neurowetenschappen. Vraag je huisarts ernaar.

✓ Overweeg melatonine om je slaap te verbeteren. Dit is geen slaapmedicijn maar een supplement, dat het lichaamseigen melatonine ondersteunt.

✓ Wil je geen pilletjes slikken, neem dan een half uur voor het slapen een glas melk of banaan, of nog liever een smoothie van beide. In melk en banaan zitten stoffen die het melatoninegehalte gunstig beïnvloeden.

✓ Aan het woelen? Ga je bed uit en doe even iets. Lees bijvoorbeeld rustig een boek bij gedempt licht. Je zult merken dat je dan toch moe bent. Geef er aan toe en ga weer naar bed.

✓ Test slaaptekort met wekker. Wanneer heb je een slaaptekort? Volgens deskundigen al wanneer je zonder wekker niet wakker wordt.

✓ Sta meteen op. Snoozen bevordert het fris wakker worden niet. Je wordt er juist een beetje suf van. Sta meteen op en ga rustig aan de gang.


Cambridge

Weight Plan nu ook in Middelburg Foto links Hubert voor het Cambridge Weight Plan en foto rechts na het Cambridge Weight Plan

Het Cambridge Weigt Plan is een voedings- en afslankprogramma voor mensen die in korte tijd veel gewicht willen verliezen. Per 1 Januari 2012 heeft Hubert van der Graaf zich als onafhankelijk Cambridge consulent in Middelburg gevestigd. Hubert is met het Cambridge Weight Plan zelf 65 kilo afgevallen in 6 maanden en is razend enthousiast. Iedereen die wat aan zijn of haar gewicht moet of wil doen, beveel ik het Cambridge Weight Plan aan, want echt, het helpt. Het geheim is het zeer lage calorieen gehalte. Daarvoor hoef je zelf geen calorieen te tellen, want de maaltijden bestaan uit shakes, soepen en repen. Je ziet al heel snel resultaat. Snel en veel afvallen geeft echt een kick. Het stimuleert je om vol te houden. Cambridge Weight Plan is ontwikkeld door een voedingswetenschapper aan de Cambridge universiteit en zowel medisch als wetenschappelijk uitgebreid getest. Het mooie is dat ik

H

Bewegen

et Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) vroeg

opiniepeiler Maurice de Hond onderzoek te doen naar de mening van Nederlanders over sport en beweging in relatie tot de zorgpre-

met dit dieet niet alleen snel ben afgevallen, maar nu ook al 2 jaar op mijn

mie. Met de nieuwe plannen van het kabinet is er op dit moment

streefgewicht blijf. Snel afvallen betekent dus niet dat je daarna snel weer

veel te doen over dit onderwerp.

aankomt. Ik leef en eet nu gezonder en ik voel me helemaal tiptop. Snel, effectief en verantwoord afvallen Het Cambridge Weight Plan is gebaseerd op Cambridge 500. Dit is een totaal-

De Hond presenteerde zijn bevindingen eind vorig jaar bij een congres

voeding, die alle gewone maaltijden vervangt. Het bevat alle voedingsstoffen die u nodig heeft, inclusief vitaminen en mineralen, voor een goede, dage-

van de NISB in Ede en zei dat Nederlanders willen dat een gezonde leefstijl wordt beloond. ‘Bijna

lijkse balans. Als u minder rigoureus wilt afvallen, kunt u gebruik maken van

de helft van alle Nederlandse mannen wil dat mensen die voldoende bewegen, korting krijgen op

het Cambridge 800 programma. Hierbij worden twee maaltijdvervangers

hun zorgpremie’, aldus de NISB. ‘De helft van alle Nederlanders vindt dat te dikke jongeren ver-

gecombineerd met een caloriearme avondmaaltijd. Bij het volgen van het

plicht moeten worden te gaan sporten. En meer dan de helft van Nederland is ervan overtuigd dat

Cambridge Weight Plan krijgt u gratis ondersteuning van een Cambridge

de kosten van de gezondheidszorg omlaag kunnen als meer mensen gaan sporten en bewegen.’

consulent. Alle consulenten zijn zelf ervaringsdeskundigen, zij weten wat het

De opiniepeiler ondervroeg 2500 Nederlanders. NISB ziet in de resultaten van het onderzoek een

betekent om af te vallen, met alle verleidingen en valkuilen die daarbij op

bevestiging dat veel Nederlanders geloven in de kracht van sport en bewegen om de gezondheid

uw pad komen. Ze weten ook wat het is om iemand er doorheen te slepen,

te bevorderen. ‘Verder is opvallend dat vooral jonge mensen (25-34 jaar) en ouderen (vanaf 55 jaar)

via goede adviezen, tips en een vaste begeleiding. Onderzoek wijst uit dat

vinden dat te dikke jongeren verplicht zouden moeten sporten. De leeftijdscategorie daar tussenin

snel afvallen niet automatisch inhoudt dat u daarna ook weer snel aankomt.

heeft zelf veelal kinderen en jongeren thuis en is daarvan veel minder overtuigd, zo blijkt uit het

Het enige verschil is dat u korter op dieet bent dan bij een gewoon dieet.

onderzoek.

Cambridge brengt u niet alleen op het door u gewenste streefgewicht, maar zorgt er ook voor dat u dit gewicht houdt! Dit laatste is zo mogelijk nog be-

Ook bijzonder is het verschil van mening tussen mannen en vrouwen over de vraag of voldoende

langrijker dan het eerste, want niets is zo frustrerend als het gevreesde jojo-

bewegen beloond moet worden met een lagere zorgpremie: waar 45 procent van de mannen dat

effect. Na afloop van het afslankprogramma begeleid uw consulent u met de

idee wel ziet zitten, is 60 procent van de vrouwen tegen en maar 33 procent vóór.’

overstap naar een aangepast voedingspatroon met gewoon eten. Cambridge

Tijdens het congres zei directeur Paul Schnabel van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat hij

werkt met een totaalconcept waarin, behalve het dieet, ook voedingsadvie-

denkt dat het belonen met een lagere zorgpremie niet werkt. Hij ziet volgens het NISB meer heil

zen, een bewegingsprogramma en levensstijlcoaching worden aangeboden.

in het verleiden van mensen om zelf goed voor hun lichaam te zorgen, zodat ze gezond ouder worden.

Wilt u graag van uw kilo’s af en begeleid worden door een gecertificeerd persoon? Dan kunt u mij bellen of mailen.

Bron: Kennisbank Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen

Maatje kleiner? Het (zeer) laag calorieënprogramma, met totaalvoeding of maaltijdvervangers. Snel, effectief en verantwoord afslanken, onder persoonlijke begeleiding en tegen lage kosten. Gewicht Studio Zeeland 2532397 7*100

Gewichtsstudio Zeeland Hubèrt van der Graaf Schenge 4 • Middelburg • Tel.: 06-22014287 www.cambridgeweightplan.nl Real people, real support, real results.


Geopend: & Vrijdag Donderdag .00 uur van 10.00-18 Zaterdag .00 uur. van 10.00-17

kachels haarden schouwen

Deze prijzen zijn incl. btw

* Schitterende showroom met enorme keuze natuurstenen schouwen, hout- en gaskachels. * Interessante kortingen voor zelfplaatsers

Franco Belge Savoie Supra Lytham

€ 1395,-

Reny Retro

€ 1095,-

€ 1095,-

OpenHaardCentrum

Klarinetweg 2c, Industrieterrein Mortiere, Middelburg Tel. 0118-674955 www.ohcwalcheren.nl

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Heeft u of iemand uit uW omgeving brandWonden?

Computercursus in Goes iedere week beginnen met starters - Word - Excel - PowerPoint - Access

antiek | (streek)sieraden | design | kunst | verzamelingen | inboedels

Inbreng gevraagd, van één item tot complete inboedel, voor onze

Kunst & Antiek Veiling en VenduVeiling op dinsdag 12 en woensdag 13 februari

tel. 06 2127 3077 info@bit-by-bit.nl www.bit-by-bit.nl

VenduHuis De Jager Goes BV Ringbaan West 2b | 4461 ED Goes 06 42 11 45 42 | www.venduhuisdejager.nl

AutoCAD en Inventor AutoCAD basis 28 jan avond 6 feb avond

Bergen op Zoom Goes

Inventor basis 19 feb avond 14 mrt dag

Bergen op Zoom Goes

rommelmarkt

2 februari in SPH De Zwake in ‘s Gravenpolder 17 februari in SPH OnDerDak in Zierikzee

Info: 0164-230209 info@bit-by-bit.nl www.bit-by-bit.nl

Kraamhuur is € 22,- Bel voor een kraam naar:

0165 529824 • www.tosca-markten.nl Pakket prijs Pnaukv ka en tparfi:js €n1u.3 va7 n5 af,:-

Nieuwe regels voor rijbewijzen: Nieuwe regels voor rijbewijzen: met speciaal camperrijbewijs! met speciaal camperrijbewijs!

Speciale cursus voor campers: De snelstecursus opleiding van Nederland Speciale voor campers: Aanvang nieuwe opleiding in januari 2013 De snelste opleiding van Nederland

Heeft gekochtofofbent bentuuvoornemens voornemens een camper gaan kopen? Heeft u u een een camper camper gekocht een camper te te gaan kopen? Lees dan deze informatie goed door want de regels voor de rijbewijzen gaan Lees dan deze informatie goed door want de regels voor de rijbewijzen gaan veranderen januari 2013. of bent u voornemens een camper te gaan kopen? Heeft u een in camper gekocht veranderen in januari 2013. Lees dan deze informatie goed door want de regels voor de rijbewijzen gaan Op dit moment heeft u voor een motorrijtuig met een gewicht van meer dan 3.500 kg een rijbeveranderen in categorie januari 2013. wijs vrachtauto, C, nodig. Om dit rijbewijs te behalen dient u een aantal theoretische

€1.37

5,-

Aanvang nieuwe opleiding in januari 2013

examens te doorlopen en een praktijkexamen op een vrachtauto. Op dit moment heeft u voor een motorrijtuig met een geDeze categorie is speciaal voor bestuurders van campers Ook al heeft u het rijbewijs slechts nodig voor een camper met een gewicht minder dan 7.500 wicht van meer dan 3.500 kg een rijbewijs vrachtauto, cateof voor bestuurders van bijvoorbeeld koeriersdiensten. kg: u moet toch examen doen op een grote vrachtauto met minimaal 8 versnellingen. De huidige Op ditC, moment heeftditu rijbewijs voor eentemotorrijtuig metueen Deze categorie is speciaal voor bestuurders van campers gorie nodig. Om behalen dient eengewetgeving maakt geen verschil of u het rijbewijs nodig heeft voor de camper of voor een grote wicht meer dan examens 3.500 kg een rijbewijs vrachtauto, cateof voor bijvoorbeeld koeriersdiensten. aantalvan theoretische te doorlopen en een praktijkWat blijftbestuurders is dat u nogvan steeds een aantal theoretische exavrachtauto van bijvoorbeeld 14.000 kg. gorie C, nodig. dit rijbewijs te behalen dient u een examen op eenOm vrachtauto.

mens moet doen en ook een praktijkexamen. De theoreti-

aantal theoretische examens te doorlopen en een praktijkWat is dat u nog steeds aantal theoretische exascheblijft examens worden echtereen minder zwaar en ook het Op 19 januari 2013 wijzigen de regels voor het rijbewijs vrachtauto. examen op een vrachtauto. Ook al heeft u het rijbewijs slechts nodig voor een camper

mens moet doenwordt en ook een praktijkexamen. De voertuig. theoretipraktijkexamen afgenomen op een kleiner

sche examens worden echter enkg ook het met een gewicht minder Let op: dit geldt alleen hetminder beperkte rijbewijs C1. Alskunt u Wilt u een motorrijtuig besturen van meer dan 3.500 kg, maar nietvoor meer dan zwaar 7.500 dan al heeft u uhet rijbewijs slechts nodig een camper praktijkexamen afgenomen een kleiner voertuig. dan 7.500 kg: moet toch examen doen voor opcategorie een grote het rijbewijs welwordt eens C1 nodigmag heeftuop voor een vrachtauto, dan uOok straks kiezen voor het rijbewijs C1. Voor het rijbewijs examen doen vanaf met een gewicht minder Let op: dit geldt alleen het beperkte rijbewijs C1. vrachtauto met minimaal 8 versnellingen. De huidige wetadviseren wij u om hetvoor gewone rijbewijs categorie C teAls u de leeftijd van 18 jaar. dan 7.500 kg: geen u moet toch examen op een grote geving maakt verschil of u hetdoen rijbewijs nodig heeft

het rijbewijs wel eens nodig heeft voor een vrachtauto, dan halen.

vrachtauto met minimaal 8 versnellingen. huidige wet- vanadviseren wij of u om het gewone rijbewijs van categorie C te Deze is speciaal voor De bestuurders campers voor bestuurders bijvoorbeeld voor decategorie camper of voor een grote vrachtauto van bijvoorgeving maakt kg. geen verschil of u het rijbewijs nodig heeft halen. koeriersdiensten. beeld 14.000 BLOM Verkeersschool is een van de eerste rijscholen in

Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

voor de camper of voor een grote vrachtauto van bijvoor-

Nederland die daarvoor een speciaal voertuig gaat aan-

Wat blijft dat u nog steeds een aantal theoretische examens moet doen en ookwordt beeld kg. BLOM Verkeersschool is een van dekleine eerstevrachtauto rijscholen in een Op 1914.000 januariis 2013 wijzigen de regels voor het rijbewijs schaffen, een Iveco Daily. Met deze praktijkexamen. De theoretische examens worden echter minder zwaar envoertuig ook het praktijkNederland die daarvoor een speciaal gaat aanvrachtauto. het praktijkexamen een stuk makkelijker dan het praktijkexamen wordt opvoor eenhetkleiner Op 19 januari 2013 afgenomen wijzigen de regels rijbewijsvoertuig. schaffen, eeneen Iveco Daily. Met deze kleine vrachtauto wordt examen met grote vrachtauto. Let geldt alleen het dan beperkte Als u het rijbewijs wel eens nodig heeft vrachtauto. het C1. praktijkexamen een stuk makkelijker dan het praktijkWilt uop: eendit motorrijtuig besturenvoor van meer 3.500 kg,rijbewijs voor een vrachtauto, dan adviseren wij u om hetexamen gewone categorie C te halen. metrijbewijs een grotewordt vrachtauto. maar niet meer dan 7.500 kg dan kunt u straks kiezen voor Ook de theoriecursus speciaal voor de camperbeWilt u een motorrijtuig besturen vanrijbewijs meer dan kg, het rijbewijs categorie C1. Voor het C13.500 mag u exa-

stuurders en koerierschauffeurs aangepast. Daarnaast

BLOM is een van de eerste rijscholen in Nederland daarvoor een speciaal maar nietVerkeersschool meer 7.500 kg dan Ook theoriecursus wordtdie speciaal voor deonderdelen camperbemen doen vanafdan de leeftijd van 18kunt jaar.u straks kiezen voor biedtde BLOM de mogelijkheid om een aantal voertuig gaat aanschaffen, een Iveco Daily. Metstuurders deze kleine vrachtauto wordt het praktijkexahet rijbewijs categorie C1. Voor het rijbewijs C1 mag u exaen koerierschauffeurs aangepast. Daarnaast thuis te doorlopen. men een stuk makkelijker dan het praktijkexamen met een grote vrachtauto. men doen vanaf de leeftijd van 18 jaar. biedt BLOM de mogelijkheid om een aantal onderdelen Ook de theoriecursus wordt speciaal voor de camperbestuurders en koerierschauffeurs aangethuis te doorlopen. past. Daarnaast biedt BLOM de mogelijkheid om een aantal onderdelen thuis te doorlopen.

Voor meer informatie: Bel 076-50 15 535meer of kijk op www.verkeersschoolblom.nl Voor informatie: Bel 076-50 15 535 of kijk op www.verkeersschoolblom.nl

OPENDEURDAGEN ZATERDAG 19 & ZONDAG 20 JANUARI 2013 van 10u tot 17u

Speciale Veka en Reynaers voorwaarden tijdens deze dagen

“Die ene druppel. Die doet er toe.” - Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds

n ren eure Deu &D en & am R , en ’s jn a zi d o n K ra e te SVerres, iste ois C mo oo Dee m D m & ium & PPVVC uw iniu min lum bo w ininaalu w u ie ttiiee & & nnieuwbou rennoovva r a o vo re r o o v

BESTE PRIJS • BESTE KWALITEIT Maatwerk alleveranda’s serre’s zowel klassiek Maatwerk alle zowelmodern modern als als klassiek Fabricatie vanvan kozijnen deurenininpvc pvc aluminium Fabricatie ramen &&deuren enen aluminium Alles sinds1983 1983 Allesinineigen eigen beheer beheer sinds 10 10 jaar waarborg Nieuwbouw• •Renovaties Renovaties jaar waarborg••Geen Geen voorschot voorschot •• Nieuwbouw AlleAlle RAL-kleuren • Volledige Geplaatst door vakmensen RAL-kleuren • Volledigeafwerking afwerking • •Geplaatst door vakmensen

BEZOEK ONZE SHOWROOM

OPENDEU BRUYNSEELS-VOCHTEN NV

VERANDA’S • RAMEN • DEUREN in ALUMINIUM & PVC

Meer dan 25 jaar ervaring!

2013

ZATERDAG 19 & ZON

Brasschaatsesteenweg 292Kalmthout • 2920 Kalmthout Tel.0032-(0)3-666 03-666 57 86 57 • Fax 44 41 • Alle dagen van 10u tot van 17u10u • zondag 14u totvan 17u, behalve tijdens de tijdens opendeurdagen • www.bruvo.be Brasschaatsesteenweg 292 • 2920 • België ••Tel. 86 03-666 • Fax 0032-(0)3-666 44 41 •open Alle dagen open tot 17uvan• zondag 14u tot 17u, behalve de opendeurdagen • www.bruvo.be

van


Fest instjl!

Foto's Ben Biondina, Arendo Schipper, Ben Seelt en Eddy Westveer van DNA-beeldbank

Ook adverteren op deze pagina? Neem contact op met

FOV

Lennert Steketee Tel. 0118 617661

Feest in stijl! Feest stijl! Bruiloft • Receptie in • Diner • Hotel Feest in stijl! Bruiloft • Receptie • Diner • Hotel Ruime, gratis parkeergelegenheid

Bruiloft • Receptie • Diner • Hotel Ruime, gratis parkeergelegenheid

Bruiloft•Rec ptie•Diner•Hotel Ruime, gratis parkeergelegenheid

Vlissingsestraat 38-40,

Koudekerke Vlissingsestraat 38-40, (0118) 553003 Vlissingsestraat 38-40, Koudekerke Vlissingsestraat 38-40, info@huysterschelde.nl (0118) 553003 Koudekerke Koudekerke www.huysterschelde.nl info@huysterschelde.nl (0118)553003 553003 (0118) www.huysterschelde.nl info@huysterschelde.nl info@huysterschelde.nl

t go e d Als he moet! tjes en ne

www.huysterschelde.nl www.huysterschelde.nl

ROEMENIËSCHUUR Inname en verkoop van goederen en kleding ook inboedels

Ruime,gratisparke rgel genheid

Hondegemsweg 27 GRIJPSKERKE Tel. 0118-592153 www.diakonos.nl

www.jan-gbm.nl • info@jan-gbm.nl • 06 - 51 10 30 83

Openingstijden: maandag: gesloten dinsdag

9.00 - 12.00 14.00 - 17.00

woensdag 14.00 - 17.00 donderdag 14.00 - 17.00 vrijdag zaterdag

14.00 - 17.00 9.30 - 12.00

enenmeer i.s.m. meer i.s.m. Joan Berkhemer, Zemtsov, Nadia David, Joan Berkhemer, Mikhail Mikhail Zemtsov, Nadia David, Joan Berkhemer, Mikhail Zemtsov, Nadia David, Rob Mann en Klara Würtz Rob Mann en Klara WürtzNadia David, Joan Berkhemer, Mikhail Zemtsov, Rob Mann en Klara Würtz Rob Mann en Klara Würtz

Creatief in advies Flexibel in diensverlening Actief in samenwerking

Rijkse & Zwemer accountants Torenstraat 15 | 4353 AA Serooskerke Postbus 6 | 4353 ZG Serooskerke Middelburg T | (0118) 678900

Goes T | (0113) 242628

info@aar.nl

Serooskerke T | (0118) 592610

Vlissingen T | (0118) 419192

op weg naar het voorjaar

alle Beethoven Strijktrio’s alle Beethoven Strijktrio’s alle Beethoven Strijktrio’s en meeri.s.m. i.s.m. en meer

Hubo Westkapelle 0118-572612 westkapelle@hubo.nl De enige slotenmaker van Walcheren!

Uw partner in zakelijke dienstverlening

op weg weg naar op naarhet hetvoorjaar voorjaar op weg naar het voorjaar

alle Beethoven Strijktrio’s

EEn Woning inbraak kan voorkomEn WordEn!

HoE?

Fijnbesnaard Fijnbesnaard Fijnbesnaard Fijnbesnaard

Zierikzee T | (0111) 420344 www.aar.nl

zondag20 20januari; januari; 17 17 februari; en en 21 21 aprilapril zondag februari;1717maart maart aanvang 16:00 thee met taart, zondag 20aanvang januari; 17 februari; 17 maart 16:00 thee met taart,en 21 april concert, aanschuifmaaltijd€ 30,00 p.p. per concert zondag 20 januari; 1716:00 februari; 17taart, maart en 21 april aanvang thee concert, aanschuifmaaltijd€ met 30,00 p.p. per concert passepartout € 100,00 p.p. 16:00 €thee metp.p. taart, concert,aanvang aanschuifmaaltijd€ 30,00 p.p. per concert passepartout 100,00 meer weten of reserveren: aanschuifmaaltijd€ 30,00 p.p. per concert concert, passepartout € 100,00 p.p. meer weten of reserveren: 0118 591223 of info@greenwhite.nl € 100,00 p.p. Ipenoord passepartout Hotel Restaurant Green buitenplaats 0118 591223 of Whiteinfo@greenwhite.nl meer weten of reserveren: Oostkapellewww.greenwhite.nl Hotel0118 Restaurant Green Whitebuitenplaats Ipenoord 591223 of info@greenwhite.nl meer weten of reserveren: Hotel 591223 Restaurant Green White- buitenplaats Ipenoord Oostkapelle0118 of www.greenwhite.nl info@greenwhite.nl Oostkapellewww.greenwhite.nl Hotel Restaurant Green White- buitenplaats Ipenoord

Oostkapelle- www.greenwhite.nl


SCHUIFKASTEN BOEK NKASTEN VERLICHTING TIM ERWERKEN

Foto's Ben Biondina, Arendo Schipper, Ben Seelt en Eddy Westveer van DNA-beeldbank

Ook adverteren op deze pagina? Neem contact op met

FOV

Lennert Steketee Tel. 0118 617661

Uitgebreid assortiment Uitgebreid assortiment Uitgebreid assortiment Accessoires Accessoires Accessoires Weide afrastering Weide afrastering Weide afrastering Kunstmeststoffen Kunstmeststoffen Kunstmeststoffen Molenweg 2 4353 BE Serooskerke Molenweg 2 4353 BE Serooskerke

Molenweg 2 4353 BE Tel.0118-591238 Serooskerke Tel.0118-591238 Tel.0118-591238

Sea & Sun Holiday

Sea & Sun Holiday

Sea & Sun Holiday Sea & Sun Holiday

BEMIDDELING VAN VAKANTIEVERBLIJVEN VERMITTLUNG VON FERIENUNTERKĂœNFTEN

sanitair, sanitair, centrale centrale verwarming, verwarming, gas, gas, water, water, dakbedekking, loodgietersloodgieters- en en zinkwerk, zinkwerk, dakbedekking, houtgestookte cv-ketels en zonnecollectoren houtgestookte cv-ketels en zonnecollectoren Jan Vaderstraat 7, 4365 BH Meliskerke

Jan Vaderstraat 7, 4365 Telefoon 0118 - 56 13 98 BH Meliskerke Fax 01180118 - 56 62 Telefoon - 561413 98 info@installatiebedrijfmeulmeester.nl Fax 0118 - 56 62 14 [FP www.installatiebedrijfmeulmeester.nl info@installatiebedrijfmeulmeester.nl www.installatiebedrijfmeulmeester.nl

0=BCF>?LM<?>LCD@

www.SeaSunHoliday.com

Schiboo GrijpSkerke

ErKEnd schildErs- En afwErKingsbEdrijf VErf- En bEhangspEciaalzaaK

- Voor al uw behang, glas en schilderwerken - Voor al uw behang-, glas en schilderwerken - Vrijblijvende prijsopgave Vrijblijvende prijsopgave - Verkoop van verf en behang - Kleurmengmachine aanwezig - Verkoop van verf en behang - Verf op kleur gemaakt terwijl u wacht - Zonwering en rolluiken - Kleurmengmachine aanwezig

- Verf op kleur gemaakt terwijl u wacht

Bezoekadres: VERMITTLUNG VON FERIENUNTERKĂ&#x153;NFTEN Bezoekadres: Duinweg 1, Oostkapelle Duinweg 1, Oostkapelle Bezoekadres: T:0118-584453 T:0118-584453 Duinweg 1, Oostkapelle

www.SeaSunHoliday.com www.SeaSunHoliday.com

Veere

0 %&,, SchilderSbedrijf

(5.(1'6&+,/'(5(1$):(5.,1*6%('5,-) 9(5)(1%(+$1*63(&,$$/=$$.

BEMIDDELING VAN VAKANTIEVERBLIJVEN VEBREM ULNIG VO FEVRAIKEANN UTNITEEVREKRĂ&#x153; MIITDTDLE NG VN AN BN LIFJTVEENN

T:0118-584453

[FP info@campveersetoren.nl Kaai 2 Reserveren 0118-501291

korting

Gerard Schipper - Molenstraat 22 - 4364 AA Grijpskerke Tel: 0118 591658 b.g.g. 0118 592200 / Fax: 0118 593318

Honden-en kattenvoer Honden-en kattenvoer Honden-en kattenvoer

Meulmeester Meulmeester

- Voor al uw behang, glas en schilderwerken - Kleurmengmachine aanwezig - Vrijblijvende prijsopgave - Verf op kleur gemaakt terwijl u wacht - Verkoop van verf en behang - Zonwering en rolluiken

PaardenvoerPaardenvoer Paardenvoer En hobbyvoeders En hobbyvoeders En hobbyvoeders

Erkend Installatiebedrijf Erkend Installatiebedrijf

%&,,

Meulenberg Meulenberg Meulenberg Diervoeder Diervoeder Diervoeder

Auberge de Campveerse Toren E 30 Markt menu 3 gangen ÂŹ

(5.(1'6&+,/'(5(1$):(5.,1*6%('5,-)9(5)(1%(+$1*63(&,$$/=$$.

Wij verzorgen kleine bijeenkomsten tot complete recepties Wij verzorgen kleine bijeenkomsten tot complete recepties met diner buffet. basis van uw tot persoonlijke Wij verzorgen kleineOp bijeenkomsten completewensen recepties met diner buffet. Op basis van uw persoonlijke wensen zorgen wij voor een onvergetelijk moment. met diner buffet. Op basis van uw persoonlijke wensen zorgen wij voor een onvergetelijk moment. zorgen wij voor een onvergetelijk moment. Bel voor meer informatie: 0118-551397 Bel voor meer informatie: 0118-551397 Bel voor meer informatie: 0118-551397 Restaurant Duinzicht â&#x20AC;&#x201C; Strandweg 7 -4371 PK Koudekerke Restaurant Duinzicht â&#x20AC;&#x201C; Strandweg 7 -4371 PK Koudekerke www.restaurantduinzicht.com Restaurant Duinzicht â&#x20AC;&#x201C; Strandweg 7 -4371 PK Koudekerke www.restaurantduinzicht.com www.restaurantduinzicht.com

0=BCF>?LM<?>LCD@0

verjaardag verjaardag â&#x20AC;&#x201C;â&#x20AC;&#x201C; receptie receptie â&#x20AC;&#x201C;â&#x20AC;&#x201C; (huwelijks)jubileum (huwelijks)jubileum â&#x20AC;&#x201C;â&#x20AC;&#x201C; verjaardag â&#x20AC;&#x201C; receptie â&#x20AC;&#x201C; (huwelijks)jubileum â&#x20AC;&#x201C; familiebijeenkomst familiebijeenkomst -- verloving verloving familiebijeenkomst - verloving

bij uw WINTERSCHILDER... t/m maart! Gerard Schipper - Molenstraat 22 - 4364 AA Grijpskerke Tel: 0118 591658 b.g.g. 0118 592200 / Fax: 0118 593318

gerard schipper - Molenstraat 22, 4364 aa grijpskerke i www.schiboo.com T 0118[FP 591658 b.g.g. 0118 592200 f 0118 593318

0=BCF>?LM<?>LCD@0

%&,,

WANDEN PLAFONDS (5.(1'6&+,/'(5(1$):(5.,1*6%('5,-)9(5)(1%(+$1*63(&,$$/=$$. [PVC] -VLOEREN SCHUIFKASTEN Verkoop, reparaties en onderhoud van BOEKENKASTEN WANDEN PLAFONDS computers en laptops. Zie ook onze website - Voor al uw behang, glas en schilderwerken [PVC] -VLOEREN VERLICHTING Noordhoutstraat 40 SCHUIFKASTEN - Vrijblijvende prijsopgave5 4353 BL Serooskerke Walcheren BOEKENKASTEN TIMMERWERKEN Jaar Telefoon 0118 59 16 04 - Verkoop van verf en behang

BEMIDDELING VAN VAKANTIEVERBLIJVEN VERMITTLUNG VON FERIENUNTERKĂ&#x153;NFTEN

w .wim oenstoa l.n

VERLICHTING TIMMERWERKEN

Mobiel 06 209 65 803

- Kleurmengmachine aanwezig www.wimmoenstotaal.nl Internet www.het-kompjoetertje.nl info@het-kompjoetertje.nl sterk in schuifkasten op maat! - Verf op kleur gemaakt terwijl E-mail u wacht - Zonwering en rolluiken www.wimmoenstotaal.nl


Middelburgse reddingsbrigade haalt alles uit de kast om Fiona te redden

Poes overleeft hachelijk avontuur MIDDELBURG - Een enerverende tijd hebben poes Fiona en haar Middelburgse baasje achter de rug. De kat was vermist en toen de eigenaresse haar hoorde miauwen, bleek haar te pakken te krijgen geen simpele klus. Reddingswerkers van de Van Dixhoornbrigade waren dagen in touw om het dier uit haar benarde situatie te bevrijden. Ze zat vast in het sluizenstelsel bij de rechtbank.

Nieuwjaarsconcert op orgel en panfluit MIDDELBURG - Op zaterdag 19 januari luidt organist Martin Mans met de twee internationaal bekende panfluitisten Liselotte Rokyta en Vasile Raducu het nieuwe jaar in met een spectaculair concert in de Koorkerk in Middelburg.

Speciaal voor de nieuwjaarsserie (zeven concerten) zijn beide panluitisten in Nederland en hebben bovendien voor de gelegenheid met Martin Mans een nieuwe cd uitgebracht met de composities die zij op de concerten ten gehore brengen. De titel van dit album is: ‘Power of Panpipes and Organ’. De samenwerking tussen Martin en Liselotte bestaat al sinds decennia. Liselotte is Nederlands van geboorte maar woont en werkt in Tsjechië. Vasile Raducu is een wereldwijd gevierde panfluitist uit Roemenië die nauw samenwerkt met Liselotte. Hij is evenals Liselotte afgestudeerd in de kunstige Roemeense volksmuziek. Deze meeslepende muziek kenmerkt zich door grote virtuositeit en afwijkende maatsoorten. Naast Roemeense composities komen klassieke arrangementen aan bod zoals de Tritsch Tratsch Polka van Strauss,

Reddingswerkers van de Van Dixhoornbrigade hadden Fiona woensdag te pakken.

DOOR BRITTA JANSSEN De reddingsbrigade vertelde vorige week dat Fiona zo’n twee weken vermist was en het moet een opluchting zijn geweest voor haar baasje, die liever niet met haar naam in de krant wil, om haar te horen miauwen. Maar dat het nog dagen zou duren voordat ze haar huisdier weer in de armen kon sluiten, had ze toen vast niet gedacht. Kooi Fiona zat op een plek diep in het stelsel waar mensen niet kunnen komen, liet de Van Dixhoornbrigade vorige week weten. De poes is volgens de brigade vermoedelijk te water geraakt en bij het oude sluizenstelsel bij de Stadsschuur in het gewelf

FOTO VAN DIXHOORNBRIGADE/ROLAND DE JONG

op een verhoging geklommen. “De eigenaresse heeft een vriendin bij de brigade en zo werden wij ingeschakeld”, vertelde voorzitter Inge Geldof van de Commissie Bewakingen en Rampenbestrijding van de van Dixhoornbrigade donderdag. Hun reddingsactie heeft een happy end, maar dat verliep niet zonder slag of stoot. Vijf keer gingen de brigadeleden sinds vorige week zondag het water in om de kat te redden. Fiona zat volgens hen zeker al sinds de donderdag daarvoor vast. “We hadden nog nooit zo’n opdracht gehad en we oefenen daar ook niet op.” Ze kregen hulp van de Stichting Scheldekat, die zich inzet voor zwerfkatten. De stichting regelde een vangkooi. Brigadeleden gingen maandagavond tever-

geefs het water in om de vangkooi te installeren, omdat die te groot bleek te zijn om te passen in het nauwe gewelf. De redders lieten wel eten en drinken achter. ‘Dat bleek dinsdag weg te zijn. Er werden geen rattenkeutels aangetroffen en dat duidde er volgens de stichting op dat de kans reëel is dat Fiona het voedsel heeft opgegeten.’ De tweede poging de volgende dag met een kleinere kooi slaagde. Het eten en drinken lokte de poes de kooi in. Toen de brigade de volgende dag poolshoogte nam, zat Fiona in de kooi. “Het dier is meteen overgebracht naar een dierenarts en die concludeerde dat Fiona gezond is. Ze had alleen een wat lage temperatuur. We zijn zó blij dat het gelukt is haar te redden!”

Statiegeldflessen MZVC MIDDELBURG - MZVC 1 speelde een oefenwedstrijd tegen Terneuzense Boys 2 op zaterdag 12 januari, uitslag 3-1. MZVC is op zoek naar lege statiegeldflessen. Met deze actie willen zij nieuwe tenues voor de jeugdteams aanschaffen. De sponsorinkomsten blijven mede door de crisis achter en een contributieverhoging is voor MZVC om de jeugd aan het voetballen te houden, geen directe optie. MZVC

wil de komende zaterdag(en) 19 en/of 26 januari samen met de jeugd de wijken in komen om aan de deur lege statiegeld flessen op te halen. Het is natuurlijk ook mogelijk dat men het bonnetje van ingeleverde flessen wilt bewaren en deze aan de kinderen afgeven. Zelf komen voetballen? Als jeugd of senior, ga eens meetrainen. Info: www.mzvc.eu Programma Woensdag 16 januari

MZVC 1-Jong Ambon 1 20.00 uur oefenwedstrijd Zaterdag 19 december MZVC 2-Yerseke 2 14.30 uur oefenwedstrijd MZVC E1-Yerseke E2 09.00 uur beker MZVC F1-Zeelandia M F7 10.15 uur beker Kloetinge 2-MZVC 1 14.30 uur oefenwedstrijd Serooskerke 5-MZVC 3 13.00 uur

Liselotte Rokyta op panfluit.

Sound the Trumpet, Gelobet sei der Herr van Bach, The Prayer and Hatikvah. De panfluitisten bieden onder begeleiding van de organist een spectaculair optreden met verrassende echo-effecten. De vaardigheid en kunstige manier van spelen zal de luisteraar goed bij de les houden. Het concert begint om 20.00 uur. Reserveren is aan te bevelen, op www. martinmans.nl of via de reserveerlijn 0625391903. Op de concertavond zijn kaarten aan de deur verkrijgbaar vanaf 19.00 uur.

Concert Leen de Broekert Fonds MIDDELBURG - Zaterdag 26 januari vindt om 17.00 uur in de Koorkerk te Middelburg een concert plaats ten bate van het Leen de Broekert Fonds. Dit fonds dankt zijn naam aan de vroegtijdig overleden musicus Leen de Broekert, die behalve als organist en pianist grote bekendheid had als publicist en vooral muziekpedagoog. De muzikale ontwikkeling van kinderen ging hem na aan het hart. Na zijn overlijden werd een fonds opgericht, dat zich ten doel stelt om financieel de helpende hand te bieden om jongeren een muziekopleiding te laten volgen. Het concert in de Koorkerk vestigt nogmaals de aandacht op het bestaan van dit fonds en probeert middels entreegelden en vrijwillige bijdragen extra geld te doneren. Het concert wordt verzorgd door organist Jan Wisse, destijds als kind begonnen bij Leen de Broekert. Hij schoolde zich profes-

sioneel via het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Conservatoire International de Musique in Parijs. Hij verzorgt vele orgelconcerten en nam succesvol deel aan meerdere concoursen. Het programma is opgebouwd vanuit een “Sortie” van De Broekert, waarin meerdere Bachmotieven verscholen zijn. Deze motieven worden in het programma gerelateerd aan de orgelliteratuur. Een hoogtepunt vormt het befaamde preludium en fuga over B-A-C-H van Franz Liszt. Naast organist Wisse werkt het trompetduo Els Millenaar en Tiny van de Wijdeven aan het concert mee. Beide trompettisten zijn ondermeer verbonden aan het Zeeuws Orkest en treden veelvuldig als solist op. Zij brengen werk van Purcell en Mourot tot klinken. Inspelend op het winkelende publiek dat Middelburg bezoekt, begint het concert 17 uur in de namiddag. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar aan de ingang van de kerk.

Nieuw in Zeeland: Showdown

Sport voor blinden en slechtzienden

Info: www.mzvc.eu

Symposium in Goes moet begin zijn startschot zijn voor toekomstagenda

Plan voor de zorg, van de zorg zelf

GOES - Een symposium op vrijdag 8 februari moet het startschot vormen van een proces waarin de toekomst van de Zeeuwse zorg wordt uitgetekend. Het is georganiseerd door de Zeeuwse afdeling van artsenfederatie KNMG en bedoeld voor de mensen in het veld. “Onderlinge samenwerking is onontbeerlijk.” DOOR EUGÈNE DE KOK Het is de eerste keer dat een symposium met zo’n brede opzet wordt georganiseerd. Volgens organisator KNMG was het er de hoogste tijd voor. ‘De gezondheidszorg staat voor grote veranderingen. Er dreigen financiële problemen en een tekort aan menskracht’, schrijft de organisatie in de uitnodigingen die aan artsen, verpleegkundigen, psychologen, paramedici, managers, beleidsmedewerkers, politici, verzekeraars en andere betrokkenen bij de zorg in Zeeland zijn verstuurd. Het symposium ‘Waarborgen van kwaliteit in de toekomstige gezondheidszorg in Zeeland’ moet volgens verpleeghuisarts Ronald Rohling als startschot worden gezien van een proces waarin mensen uit het beroespveld een agenda ‘met een gedegen

route naar de toekomst’ maken. “We hebben genoeg plannen van bovenaf gezien. Dit komt uit onszelf”, zegt hij. “Hier treffen huisartsen, artsen, verpleegkundigen en mensen uit andere takken van de zorg en praten met elkaar over de toekomst. Er is ontzettend veel aan de hand. Het is al lang niet meer zo eenvoudig als vroeger. Om de kwaliteit hier op peil te houden en het beheersbaar te houden moet je goede plannen maken.” Samenwerken is daarbij in ieder geval noodzakelijk, zegt de KNMG in de uitnodiging. Prominenten Het symposium is een voorbeeld van hoe het moet. Prominenten uit de gezondheidszorg geven in Theater De Mythe een voorzet. Onder anderen emeritus hoogle-

raar sociale geneeskunde Doeke Post en landelijk KNMG-voorzitter Rutger-Jan van der Gaag hebben samen met Zeeuwen uit het veld aan bijdragen gewerkt, die voer moeten geven tot discussie. Zij hebben op verzoek van de organisatie internationale en nationale ontwikkelingen vertaald naar de Zeeuwse situatie. Er is speciale aandacht voor technologische innovaties. “Op het symposium moeten de mensen elkaar ontmoeten, met elkaar in gesprek gaan en vervolgafspraken maken. Per item komen er nieuwe bijeenkomsten om zo te werken aan een goede toekomst van de Zeeuwse gezondheidszorg. Daar is het nog niet te laat voor.” Het symposium vindt op 8 februari plaats van 12.00 uur tot 22.00 uur. Meer informatie via de landelijke website www.knmg. nl. PAGINA 18

Spelers in actie.

ARNEMUIDEN - Een snelle, uitdagende sport voor blinden en slechtzienden. Vertrouw jij op je gehoor? Houd je van snelheid? Dan is showdown misschien wel jouw sport. Wat is showdown? Showdown is ontwikkeld voor mensen met een visuele handicap. Maar iedereen kan meedoen! Het wordt vaak vergeleken met tafeltennis of air hockey. Bij showdown wordt gebruik gemaakt van een speciaal ontworpen tafel met opstaande randen, een afgeplakte ski-

bril, een rechthoekig bat, een rinkelbal en handbescherming. Het doel is om de bal in het doel van de tegenstander te slaan. Het spel wordt gespeeld door twee personen. We trainen op woensdagavond van 19.00 tot 20.00 uur bij Tafeltennisvereniging TTV Arnemuiden, Korenbloemlaan 3, 4341 JD Arnemuiden. Informatie: riawaelen@visio. org Nieuwsgierig geworden? Kom dan eens een kijkje nemen op onze open dag. Er is volop de gelegenheid om mee te doen op zaterdag 19 januari van 14.00 tot 16.00 uur.


Online je eigen

fototaart samenstellen en bestellen

DROGER stuk? Bel: 0118-471777 Oost-Souburg

Begrafenisverzorging Begrafenisverzorging

webshop. pietdaane.nl

Cor van Raay Elektrotechniek B.V.

www.rolluikgigantzeeland.nl

Corné Vader Corné Vader

Tarweakker Tarweakker 23 23 Arnemuiden 43414341 MD MD Arnemuiden Al jaren een vertrouwd gezicht! Al jaren een vertrouwd gezicht!

0118 60 00 25 00 Tel.Tel. 0118 - 60- 25

Wij verzorgen begrafenissen. Wij verzorgen alléénalléén begrafenissen.

Bereken online uw prijs Geen aanbetaling! Nu direct online bestellen

www.corvanraay.nl Specialisten in beveiligen.

Elektro/onderhoudsmonteur Full time 38 uur per week Je bent verantwoordelijk voor het installeren, modificeren, programmeren, onderhouden en inbedrijfstellen van elektrotechnische installaties zoals: Inbraaksignalering-, cameraobservatie-, toegangscontrole-, video intercom- en elektrotechnische systemen. Je hebt een afgeronde LBO of MBO diploma elektrotechniek. Je bent flexible, verantwoordelijk en prestatiegericht. Je bent in het bezit van een rijbewijs B en VCA certificaat. Scholing MBV (monteur beveiliginginstallaties) mogelijk. Stuur uw brief met CV naar edwin@corvanraay.nl t.a.v. Dhr. E. van der Rijsen.

Kleine bedragen maken grote verschillen. gratis plaatsing

Gedenktekens Grote variatie en korte levertijd, tevens onderhoud. Showroom: Stanleyweg 16, Goes. Wij zijn 6 dagen geopend! Bel voor een afspraak: 0113-216555. Bezoek ook: www.natuursteenhuis.nl

Ruim 70 jaar ervaring! INKOOP VAN METAAL Voor bedrijven en particulieren (Koper, zink, ijzer, lood, RVS etc.)

METAALHANDEL

Handelsweg 53 - 4421 SH Kapelle T 06 53 83 25 05 E info@metaalhuiskes.nl

Wij hanteren aantrekkelijke inkoopprijzen gebaseerd op de dagkoers, deze onder voorbehoud; ze kunnen ondertussen gewijzigd zijn. Actuele prijzen: Koper kabel Aluminium kabel Koper lood kabel Aluminium lood kabel Zuiver koper Onzuiver koper Gemengd rood koper Geel koper / messing

€ 1,65 € 0,65 € 0,85 € 0,50 € 5,05 € 4,55 € 3,55 € 2,90

Aluminium € 0,80 RVS € 1,07 Lood € 1,10 Zink € 0,80 Electro motoren € 0,43 IJzer € 0,20 Accu’s € 0,43 Katalysator (p.st) € 20,00

Handelsweg 53 4421 SH Kapelle info@metaalhuiskes.nl 0113-340170 - 06-53832505

ma-vrij 08.30 - 17.00 • za van 09.00 - 12.00 uur

www.metaalhuiskes.nl

incl. OnTSPiEGElDE GlAZEn* Laat je verrassen bij specsavers! specsavers Middelburg Lange Delft 17 (tegenover Blokker) 0118 642 260

* Bij aankoop van elk montuur vanaf €79. Bij randloze monturen adviseren wij dunne glazen. Kiest u voor de ontspiegelde glazen dan ontvangt u standaard enkelvoudige glazen. Voor glasopties zoals dunne glazen gelden vaste toeslagen. Acties, zoals de 50% korting op een montuur, gelden niet in combinatie met elkaar. © 2013 Specsavers Optical Group. All rights reserved. facebook.com/specsaversnederland. www.specsavers.nl


Eerste in Birmingham, derde in Londen

Midzavo competitie

Karter Ruben Boutens op podium

Goud voor het BRKC-team in Birmingham.

MIDDELBURG - Ruben Boutens is in Londen derde geworden in de eerste race van het BRKC, het Brits indoor kart kampioenschap. De 20-jarige Middelburger maakte zondag in Londen zijn debuut in het Brits kampioenschap. Maar liefst 80 deelnemers kwa-

men in zijn gewichtsklasse aan de start. Voorafgaand aan de alles bepalende finale werd in 3 races gestreden om de beste startpositie. Van deze 3 races wist Boutens er 2 te winnen en werd hij 1 maal 2e. Dit was voldoende voor een derde startplaats in de finale. Hoewel hij bij de start een positie

moest prijsgeven, kon hij uiteindelijk toch als derde over de finish eindigen. Titelverdediger Lee Hacket en vice-kampioen Sean Brierley werden respectievelijk 1e en tweede. De volgende race in het kampioenschap is op het circuit van Buckmore Park in Kent. Het was de tweede maal dit weekend dat Ruben Boutens op het podium stond in Engeland. Vrijdagavond won hij met het BRKC-team de Autosport International Charity Karting Challenge (AIKC). Aan deze liefdadigheidsrace deden veel bekende namen mee uit de autosportwereld, waaronder diverse formule-1 coureurs. De door Johnny Herbert georganiseerde race werd gehouden ter herinnering aan de in 2011 overleden Britse Indycar kampioen Dan Wheldon. Met één ronde voorsprong kwam het BRKC-team na 3 uur als eerste van de 30 deelnemende teams over de finish. De opbrengst van de race bedroeg € 40.000 en is bestemd voor The Alzheimer Society in Londen. De 3 uur durende kartrace werd gehouden tijdens de Autosport International (AI) in het Engelse Birmingham. De AI is een netwerkbeurs voor amateurs en professionals. Tevens worden er de laatste noviteiten in de autosport, van kartsport tot de formule-1, gepresenteerd.

Kennismaking pétanquesport MIDDELBURG - Club Jeu de Boules Middelburg verwelkomt iedereen die wil kennismaken met de pétanquesport met een kaart waarmee men vijf keer gratis kan komen spelen. Een goede gelegenheid is de 3e zondag van de maand. Dan is er de clubmiddag waaraan iedereen, lid en niet-lid, kan

deelnemen. De ervaring die is opgedaan in de buurt of op de camping kan worden beproefd in een mêleetoernooi waar iedereen 3 partijen speelt. Met wie men speelt en tegen welke tegenstanders is elke partij weer anders. Het inschrijfnummer van die middag is voor de indeling bepalend. De winnaars kunnen rekenen op een leuke prijs.

De eerstvolgende clubmiddag is 20 januari om 14.00 uur in de verwarmde bouleshal van CJBM aan de Koudekerkseweg 139141 in Middelburg. Voor 13.45 uur moet men zich aangemeld hebben aan de wedstrijdtafel in het clubhuis, waar de welkomstkaart verkrijgbaar is en boules te leen zijn. Info www.cjbm.nl.

Zeeuwse Grand Prix Jeugdschaken MIDDELBURG - Zaterdag 19 januari houdt schaakvereniging S. Landau uit Axel het 34e ICL jeugdschaaktoernooi in Axel. Nieuw dit jaar Landau toernooi onderdeel van Grand Prix Zeeland, Landau is het 1e toernooi van de Grand Prix. De serie toernooien ziet er voor 2013 als volgt uit: 19 januari Axel Landau toernooi; 23 maart Tholen (nieuw) Denk en Zet; begin juni Goes SV.Goes; oktober Sas van Gent HWP; 30 november Vlissin-

gen Schaakclub Souburg Pepernotentoernooi. Info over de Grand Prix zie website Zeeuwse Schaak Bond: www.zsbonline.nl (onder kopje jeugd) Meer info over schaakvereniging S. Landau zie www.landau-axel.nl 34e ICL Landau toernooi 19 januari, Marijkestraat 1, Axel (O.B.S. Prinses Marijkeschool Axel), aanvang 10.00 uur, prijsuitreiking 17.00 uur. Opgave www.landau-axel

MIDDELBURG - Midzavo competitie 2012-2013, recreatief zaalvoetbal op de zondagmorgen. Uitslag Zondag 13 januari DE EILANDBOYS-Thermo Products 13-3 Bonga Boys 2-Bonga Boys 1 3-8 Stand. 1. Bonga Boys 1. 9w-, 27p., +63; 2. De Eilandboys. 9w-, 15p., +27; 3. Bonga

Boys 2. 9w-, 9p., -36; 4. Thermo Products. 9w-, 3p., -54. Programma Zondag 20 januari 10.00 uur Bonga Boys 1-Thermo Products 10.45 uur DE EILANDBOYS-Bonga Boys 2 11.30 uur Krijger Koerier Kloetinge-Bonga Boys 1 (inhalen beker) Info: ivreeke1@zeelandnet.nl

Voorinschrijving van start

Derde Koos Moerenhout Classic door gemeente MIDDELBURG - Na de twee succesvolle voorgaande edities zitten Koos Moerenhout en RTC de Fatuur boordevol moraal om op 25 mei 2013 weer een knallend fiets festijn neer te zetten voor de grote groep wieler- en fietsliefhebbers. Middels vier uitdagende fietsroutes (85, 125, 160 en 200 kilometer) kan er weer worden genoten van de Zeeuwse waterwerken, de polders van Goeree Overflakkee, de Brabantse wal en de Steenbergse

gastvrijheid. Start en finish zijn wederom in het centrum van Steenbergen. Koos Moerenhout: “Ik ben hartstikke trots dat we met behulp van onze sponsoren en vrijwilligers kunnen uitkijken naar de derde editie van het gezellige en betrokken fiets evenement dat de KMC inmiddels is geworden. Ik wil alle fietsliefhebbers dan ook graag uitnodigen om het nieuwe jaar te starten met een sportief voornemen. Doe mee aan de KMC en schrijf je in via www.koosmoerenhoutclassic.nl. “

Goede start 2013 van kv Swift 1 GOES - Het eerste team van korfbalvereniging Swift is het jaar 2013 goed begonnen. Afgelopen zaterdag werd in Den Haag gespeeld tegen hekkensluiter Futura. De thuiswedstrijd tegen dit team werd met 30-12 gewonnen, dit betekende echter niet dat er vooraf van een makkelijke wedstrijd uit kon worden gegaan. Futura had immers iets recht te zetten, en kon daarbij de punten goed gebruiken. Na een gelijk opgaande eerste helft (ruststand 8-9) wist Swift 1 in de tweede helft toch een ruime voorsprong te creëren en met een 16-19 eindstand gingen de punten mee naar Middelburg en handhaaft Swift 1 zich op de tweede plaats in de 1e klasse E. Ook Swift B1 doet het dit seizoen erg goed. Ondanks de momenteel vrij smalle

basis aan B-aspiranten boekte dit team in Rotterdam tegen Trekvogels haar 5e overwinning dit seizoen in de Hoofdklasse D en houdt daarmee met 11 competitiepunten uit 8 wedstrijden een mooie tweede plaats in bezit. Komende zaterdag staat de eerste thuiszaterdag van Swift van 2013 op het programma, en daarmee de eerste thuiszaterdag in de hoofdhal van De Sprong. Uitslagen zaterdag 12 januari Futura 1-Swift 1 16-19 Futura 2-Swift 2 15-13 Nieuwerkerk A1-Swift A1 15-15 Trekvogels B1-Swift B1 8-9 TOP 3-Swift 3 11-11 Swift 4-Seolto 3 17-5 Swift A2-Blauw-wit A1 5-8 Oranje Wit C2-Swift C1 12-3 Swift D2-TOP D2 1-8

MERKSCHOENEN MERKSCHOENEN DUMP-PRIJZEN DUMP-PRIJZEN

2 halen = 1 betalen 2 halen = 1 betalen Lange Vorststraat 36 Lange Vorststraat 36 GOES Start vanaf donderdag 17 Januari GOES PAGINA 20

Start vanaf donderdag 17 Januari


Stichting tanteLouise-Vivensis biedt in westelijk Brabant een compleet dienstenpakket op het gebied van (begeleid) wonen, Stichting biedten inaanvullende westelijk Brabant een compleet dienstenpakket het gebied (begeleid) wonen, thuiszorg,tanteLouise-Vivensis verzorging & verpleging dienstverlening. In Bergen op Zoomop exploiteert zij van Residentie Meilust, een thuiszorg, & verpleging encomfortabel aanvullendewonen dienstverlening. In Bergen Zoom exploiteert zij Residentie Meilust,Ten een serviceflat verzorging waar in totaal 210 mensen in appartementen enop bungalows in een parkachtige omgeving. serviceflat waar totaal door 210 mensen wonen in appartementen en bungalows een parkachtige Ten gevolge van het in vertrek, interne comfortabel promotie, van de huidige verantwoordelijke, zoekt deinRaad van Bestuur omgeving. van tanteLouisegevolge het vertrek, door interne van de huidige verantwoordelijke, de Raad van Bestuurdynamische van tanteLouiseVivensis,van in nauwe samenspraak met promotie, de Bewonersraad van residentie Meilust, eenzoekt enthousiaste, betrokken, en Vivensis, gastvrije :in nauwe samenspraak met de Bewonersraad van residentie Meilust, een enthousiaste, betrokken, dynamische en gastvrije :

Coördinator Residentie Meilust Coördinator Residentie vacaturenummer 2012-144Meilust 2012-144 2012-144 Fulltime vacaturenummer (36 uur) vacaturenummer

De ideale kandidaat is een man of vrouw De ideale kandidaat is een man of vrouw Die middels uitgekiende marketingstrategie en met enthousiasme, in staat is de bezettingsgraad van appartementen en Die middelsoptimaal een uitgekiende marketingstrategie en met enthousiasme, in staat is de bezettingsgraad van appartementen en bungalows te houden. bungalows optimaal te houden. Die initiatieven ondersteunt of zelf neemt om de bewoners zich thuis te laten voelen en daarbij hun sociale leven te Die initiatieven ondersteunt of zelf neemt om de bewoners zich thuis te laten voelen en daarbij hun sociale leven te onderhouden. onderhouden. Die gastvrijheid hoog in het vaandel heeft staan, wat zich, onder andere, manifesteert in de vorm van passende horeca- en Die gastvrijheid hoog in het vaandel heeft staan, wat zich, onder andere, manifesteert in de vorm van passende horeca- en dienstverlenende activiteiten. dienstverlenende Die ervaring heeftactiviteiten. met en in staat is om een team van facilitaire en dienstverlenende medewerkers te coachen, te leiden en te Die ervaringhun heeft met en in staat is om een team van facilitaire en dienstverlenende medewerkers te coachen, te leiden en te stimuleren vakgebied. stimuleren vakgebied. Die, gezienhun de leeftijd van de bewoners, affiniteit heeft met ouderen. Die,oog gezien de leeftijd van de de mentale bewoners, heeftongemakken met ouderen.die de leeftijd met zich meebrengt en die daarvoor Die en oor heeft voor en affiniteit lichamelijke Die oog en oor lichamelijke ongemakken die de leeftijd met van zich (thuis-) meebrengt daarvoor desgewenst, opheeft maatvoor van de de mentale bewoner,envoor hem of haar een samenhangend pakket zorgen endie welzijn regelt. desgewenst, op maat van de bewoner, hem de of haar een samenhangend pakket van (thuis-) zorg en welzijn Daarbij evenwel rekening houdend metvoor de door bewoners zo gewenste zelfstandigheid, onafhankelijkheid enregelt. autonomie. Daarbij rekening houdend metindededoor de bewoners zo gewenste zelfstandigheid, onafhankelijkheid en autonomie. Die eenevenwel groot inlevingsvermogen heeft mogelijke aanpassingen gewenningsproblemen van nieuwe bewoner. Die een groot inlevingsvermogen heeft in de mogelijke aanpassing- en gewenningsproblemen van nieuwe bewoner. voordoen. voordoen. Die een uitstekende verstandhouding en samenwerking weet op te bouwen met de Bewonersraad. Die een uitstekende verstandhouding samenwerking zakelijk inzicht koppelt aan kennisen van huurrecht. weet op te bouwen met de Bewonersraad. Die zakelijk inzicht koppelt aan kennis van is huurrecht. een bemiddelende en bindende factor tussen de bewoners van Residentie Meilust, de eigenaar van het complex en Die een bemiddelende en bindende factor is tussen de bewoners van Residentie Meilust, de eigenaar van het complex en tanteLouise-Vivensis tanteLouise-Vivensis Die in staat is de begeleiding op zich te nemen van een grootschalig intern renovatieproject. Die in staat is de begeleiding op zich te nemen van een grootschalig intern renovatieproject. De functie-eisen De functie-eisen man of vrouw die wij zoeken is ambitieus, heeft communicatieve vaardigheden en is initiatiefrijk. Daarnaast heeft hij of zij een hands De of vrouween dierelevant wij zoeken is ambitieus, heeftincommunicatieve vaardigheden en afgeronde is initiatiefrijk. Daarnaast heeft hij of zij een hands on-man mentaliteit, aantal jaren ervaring een gelijkaardige functie en een opleiding op HBO niveau, richting onmentaliteit, eenHospitality, relevant aantal jaren ervaring in een gelijkaardige functie enEconomie een afgeronde opleiding op HBO niveau, richting Hotelmanagement, Facilitaire Dienstverlening, MER (Management, en Rechten). Hotelmanagement, Hospitality, Facilitaire Dienstverlening, MER (Management, Economie en Rechten). De arbeidsvoorwaarden De arbeidsvoorwaarden Naast een aantrekkelijke inschaling in de CAO VVT bieden wij de kandida(a)t(e) een aantal mooie secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk Naast inschaling in de VVT bieden wij de kandida(a)t(e) een aantal arbeidsvoorwaarden. Denk hierbij een aan aantrekkelijke pensioenregeling in PFZW, deCAO mogelijkheid tot collectief verzekeren bij IZZ, VGZmooie of CZ secundaire en diverse personeelsvoorzieningen hierbij in passende PFZW, deopleiding mogelijkheid totgebied collectief bij IZZ, VGZ of CZ en diverse personeelsvoorzieningen (Fitpasaan ed).pensioenregeling Tevens wordt een op het vanverzekeren management aangeboden. (Fitpas ed). Tevens wordt een passende opleiding op het gebied van management aangeboden. De sollicitatieprocedure De sollicitatieprocedure sollicitatiegesprekken vinden plaats op donderdag 31 januari 2013. Daarom vragen we u om uw brief met motivatie en cv vóór De sollicitatiegesprekken plaats op donderdag 31 januari 2013. Daarom vragen we u om uw brief 2012-144. met motivatie en cv vóór 23 januari 2013 te mailenvinden naar solliciteren@tantelouise-vivensis.nl. Vermeld hierbij het vacaturenummer 23 januari 2013 te mailen naar solliciteren@tantelouise-vivensis.nl. Vermeld hierbij het vacaturenummer 2012-144. Hebt u vragen over de functie? Bel dan gerust met Mascha van de Watering, HR adviseur, op telefoonnummer 06-41006665. Hebt u vragen over de functie? Bel dan gerust met Mascha van de Watering, HR adviseur, op telefoonnummer 06-41006665.

www.tantelouise-vivensis.nl www.tantelouise-vivensis.nl WOENSDAG

DONDERDAG

VRIJDAG

ZATERDAG

JANUARI

JANUARI

JANUARI

JANUARI

16

17

KOOPAVOND ARDI & PELMA

18

KOOPAVOND ALLEEN ARDI

19

VOORDEELDAGEN! nieuwe old wood collectie én volop acties: De combinatie voor een complete voordeelkeuken!

GRATIS

GROHE KOKEND WATER KRAAN! Ter waarde van € 1195 bij aankoop van 4 ATAG apparaten.

NU €569

LUXE VAATWASSER

NORMAAL € 949,Inclusief 5 jaar garantie!

LUXE INDUCTIE KOOKPLAAT

VAN € 899,“Pelma en Ardi Keukens staan bekend als trendsetters in de markt. Opnieuw bieden wij iets nieuws: KUNSTSTOF HOUTNERF-KEUKENS.

NU €579

10% KORTING

OP 6 CM DIKKE KUNSTSTOF WERKBLADEN: STOER EN ROBUUST

FRANKE DESIGN KRAAN NORMAAL € 308,-

NU €99 Inclusief 5 jaar garantie!

LUXE COMBI MET 47 LTR. INHOUD! VAN € 1069,-

NU €699

Volledige houtbeleving maar geen krassen of lakscheurtjes en makkelijk te reinigen! En de prijs maakt het allemaal wel bijzonder aantrekkelijk! Laat u inspireren in onze vernieuwde showrooms.”

Kunststof kaderfronten met houtlook en structuur

WELKOM!

ARDI KEUKENS & SANITAIR CECILIAWEG 4, 4697 RV SINT ANNALAND T (0166) 653448 W WWW.ARDIKEUKENS.NL PELMA KEUKENS AMUNDSENWEG 47, 4462 GP GOES (DE POEL II) T (0113) 21 97 70 W WWW.PELMAKEUKENS.NL


Gastles Scalda-College door ‘We deden alles samen op het bedrijf’ 93-jarige bewoner Echtpaar Dieleman viert briljanten bruiloft

ARNEMUIDEN - Lein Dieleman (85) en Neeltje Dieleman- Wisse (87) hebben maandag hun briljanten huwelijk GOES - Van kleuter naar puber en van Ervaringsdeskundige de heer Lindenberg, gevierd. Het echtpaar trouwde 65 jaar geleden in het bijzijn van familie. De trouwfoto hangt nog altijd in een in volwassene naar oudere is van de geboren in 1919, woont tegenwoordig ene levensfase in de andere glippen. in zorgcentrum Nieuw-Sandenburgh. Hij de kamer. nen op de boerderij van vader Dieleman, net buiten Arnemuiden. Ze hielpen mee in het bedrijf. Korte tijd later werd hun eerste zoon geboren. Na hem volgden nog vijf zonen en een dochter. Het gezin nam het boerenbedrijf over. Het melkvee werd verzorgd en het boerenland bewerkt. Het bedrijf draaide goed, dankzij de respectvolle samenwerking. “We deden alles samen. Na de middagmaaltijd ruimden we samen de boel op en gingen samen weer naar het land,” vertelt Neeltje.

Lein en Neeltje Dieleman zijn 65 jaar getrouwd.

DOOR MARIELJA DE GEUS Ze leerden elkaar kennen tijdens de oorlog. De jonge Lein Dieleman bracht met paard en wagen goederen naar Waterlandkerkje. “De Duitsers verplichtten ons om de spullen te vervoeren. Mijn vader vertrouwde het niet en zei dat ik zo snel mogelijk terug moest komen.

FOTO MARIELJA DE GEUS

Met de laatste boot kon ik vluchten naar Vlissingen. Ik heb de kar daar moeten laten, maar dat mijn vond vader niet erg.” Bij een boerderij nabij Ritthem kon Lein rusten. Hij ontmoette de knappe Neeltje. Haar volle krullen trokken zijn aandacht en toen hij haar later weer ontmoette sloeg de vlam over. Het stel trouwde in 1948. Zij zijn gaan wo-

Frankrijk Twee zonen zijn in Frankrijk een boerenbedrijf begonnen. Een zoon is met zijn vrouw in Slovenië gaan wonen, bij haar moeder in de buurt. De andere vier kinderen wonen in Nederland en bezoeken regelmatig hun ouders. Van de dertien kleinkinderen weet echtpaar Dieleman precies wie welke opleiding volgt of welke baan heeft. Twee van de drie achterkleinkinderen wonen in Frankrijk. “In februari wordt het vierde achterkleinkind geboren. We hopen dat alles goed verloopt en dat het kindje gezond is.” Het echtpaar viert zaterdag met familie en vrienden hun briljanten bruiloft.

Vaak gaat dit ongemerkt en wordt het pas gevoeld wanneer je terugkijkt op de voorbije jaren. Pas achteraf realiseer je je dat je nu anders in het leven staat. Naarmate je ouder wordt, blijken zaken die vroeger zo belangrijk leken nu veel minder belangrijk voor je te zijn. Op donderdag 17 januari om 11.15 uur en om 13.25 uur wordt op het Scalda-College in Goes een bijzondere gastles gegeven.

heeft een schat aan levenservaring en deelt dit graag met een groep leerlingen van Verpleegkundige Verzorgende IG opleiding. Het verschil tussen zijn jeugdjaren en die van de hedendaagse jongeren komt aan bod. Hij vertelt over wat het betekent om zowel cognitief als fysiek in te moeten leveren. Maar ook hoe hij op oudere leeftijd zoveel mogelijk uit het leven probeert te halen en nog dagelijks op velerlei gebied actief is.

Snoeimiddag Dorpsbos Grijpskerke GRIJPSKERKE - Op zaterdag 19 januari gaan de kinderen van Jeugdnatuurclub de Vleermuis in het dorpsbos Grijpskerke snoeiwerkzaamheden uitvoeren en een aantal wilgen knotten. Omdat het dorpsbos nu ruim zeven jaar oud is moet er uitgedund worden. Een aantal snelgroeiende bomen moeten weggezaagd worden om meer licht in het bos te krijgen. Onder leiding van vakmensen gaan de kinderen deze werkzaamheden uitvoeren. Wilt u ook helpen met zagen en snoeien kom dan op zaterdag 19 januari om 12.00 uur naar de ingang van het Dorpsbos Grijpskerke naast de begraafplaats. De werkzaamheden duren tot ongeveer 15.00 uur. Voor meer info kunt u mailen naar natuurclub@zeelandnet.nl

KERKELIJK NIEUWS KERKELIJK LEVEN MIDDELBURG Gereformeerde Gemeente in Nederland Westerkerk - Armeniaans Schuitvlot 22, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 18.00u. Christelijke Gereformeerde Kerk Gasthuiskerk - Lange Delft 94, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 16.30u. Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) Klein Vlaanderen 75, Middelburg. Zondag 20 januari: 10.00u ds. T.J. van Dijk (dovendienst); 16.30u leesdienst Gereformeerde Gemeente Ter Hoogekerk - W.Teellinckstraat 3, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.00 en 16.00u. Gereformeerde Gemeente Zuiderkerk, wegens verbouwing tijdelijk Ter Hoogekerk - W.Teellinckstraat 3, Middelburg. Erediensten op zondag om 11.30 en 18.30u. Waalse Hervormde Gemeente (Eglise Wallonne) Engelse Kerk - Simpelhuisstraat 12, Middelburg. Eredienst eens in de 14 dagen op zondag om 10.45 of 16.30u Koorkerkgemeenschap (Vereniging van Vrijzinnig Protestanten & Remonstrantse Gemeente Midden Zeeland) Koorkerk, Koorkerkhof 2, Middelburg. Diensten op zondag om 10.00u. Wijkgemeente de Ontmoeting Ontmoetingskerk - Oosterscheldestraat 1, Middelburg. Zondag 20 januari: 9.00-10.45u ds.H.S. Mosterd, Willige-Langerak. Oostkerkwijk Oostkerk - Oostkerkplein 1, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Predikant: Ds.J.B. Beijer. Organist: Bram Beekman. Zondag 20 januari: Ds. J.B. Beijer, Viering Heilig Avondmaal, Begin Gebedsweek Hofpleinkerk Hofplein 13, Middelburg. Diensten 09.30u. Predikant: vacant. Scriba: M.A. v.d. Hooft-Bimmel. Coördinator kosters: C.P. Alewijnse. Jeugdgebouw Achter het Hofplein 43, Middelburg. Zondag 20 januari: 9.30u Ds. L.de Nood, Breskens, Viering Heilig Avondmaal. De Morgenster De Morgenster - Adr. Lauwereyszstraat 6, Middelburg. Zondag 20 januari: 10.00u voorganger Ds. J. Nauta te Middelburg Nieuwe kerk, Protestantse gemeente Middelburg Wijkgemeente Centrum, Groenmarkt 12, Middelburg. Zondag 20 januari: 10.00u Dienst van Schrift en Tafel. Voorganger: Ds G.J. Smit. Iedere vrijdag om 13.00u middaggebed voor vrede en verzoening. Wijkgemeente de Hoeksteen De Hoeksteen-Roozenburglaan 22, Middelburg. Stiltecentrum Hoeksteen. Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 12.00 tot 13.30u. Eredienst op zondag om 09.30u. Zondag 20 januari: Voorganger ds P.H. Couvée. Viering Heilig Avondmaal. Baptistengemeente De Fontein

Gebouw De Fontein - Kruitmolenlaan 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Volle Evangelie Gemeente Sion In de Thomaskapel - Vrijlandstraat 98, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Joodse Gemeente Zeeland Postbus 402, Middelburg. Erediensten op vrijdag en zaterdag. Informatie over tijden, tel. 651099. Doopsgezinde Gemeente Walcheren L. Noordstraat 62, Middelburg. Erediensten: zie aankondiging aan kerkgebouw. De Christengemeenschap Gemeente Zeeland Gebouw: Lange Noordstraat 62 te Middelburg. Eenmaal per vier weken Mensenwijdingsdienst en Zondagsdienst voor de kinderen. Zie aankondiging aan kerkgebouw. Evangelisch-Lutherse Gemeente Zuidsingel 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Jehovah’s Getuigen Gem. Middelburg-Centrum Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zaterdag om 18.30u. Gemeentebijbelstudie op dinsdag om 19.15u. Jehovah’s Getuigen Gemeente Middelburg-Reyershove Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zondag om 10.00u. Gemeentebijbelstudie op woensdag om 19.15u. Geredja Indjili Maluku - Moluks Evangelische Kerk Djemaat ‘Geredja Bethlehem’, Rijnstraat 40, Middelburg. Nieuw Leven Gemeente Voorganger: D. van der Meer. Ravensteijnweg 1a, Middelburg. Aanvangstijd zondagdienst 10.00u. Pinkstergemeente Baarsjesstraat 42, Middelburg. Eredienst op zondag om 11.30u. Rooms Katholieke Kerk H.H. Petrus- en Pauluskerk - Lombardstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 10.00u, ‘s woensdags om 19.00u. Huize St. Willibrord, Bachtensteene 1: 2e, 3e, 4e, 5e zaterdag om 17.00u. LEGER DES HEILS KORPS WALCHEREN ‘t Zwin 1 (naast de brandweerkazerne), Middelburg. Samenkomst zondag 10.00u. Opening kledingwinkels informatie aan het gebouw. KERKELIJK LEVEN ARNEMUIDEN Hersteld Hervormde Kerk Van Cittersweg 2R, Arnemuiden. Zondag 20 januari: 10.00u Ds. K. ten Klooster, Ridderkerk; 17.00u Ds. K. ten Klooster Gereformeerde Gemeente in Nederland Burg. Langebeekestraat 16, Arnemuiden. Eredienst op zondag om 09.30, 14.30 en 18.30u. Gereformeerde Kerk Kerklaan 4, Arnemuiden. Erediensten op zondag om 9.30u en om 19.00u

Hervormde Gemeente Markt 10, Arnemuiden. Zondag 20 januari: 10.30u Ds. D. Jongeneel; 17.00u Ds. D. Jongeneel KERKELIJK LEVEN NIEUW- EN SINT JOOSLAND Protestantse Gemeente Eben-Haëzerkerk aan het Kerkplein. Zondag 20 januari: 10.00u Ritthem, ds. Elly Bouman KERKELIJK LEVEN KLEVERSKERKE Protestantse Gemeente Dorpsstraat 25, Kleverskerke. Eredienst op zondag om 09.30u. KERKELIJK LEVEN SINT LAURENS Gereformeerde Kerk Noordweg 372, Sint Laurens. Zondag 20 januari: 10.00u mw. ds. B.M. van Ginhoven Hervormde Gemeente Van Cittersstraat 69, Sint Laurens. Zondag 20 januari: 10.00u Mevr. Ds. A. Hagoort dienst van Schrift en Tafel. KERKELIJK LEVEN VEERE Protestantse Gemeente Veere Kapellestraat 27, Veere. Zondag 20 januari: 10.00u ds. G. Klein; gez. Dienst met Gapinge; doopdienst m.m.v. koor Groot Veere; 14.30u dienst in Nieuw Sandenburgh; dhr. H. Soeting KERKELIJK LEVEN WESTKAPELLE Vrije Evangelische Gemeente Maranatha Koestraat 27, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u. Gereformeerde Gemeente Rookstraat 1, Westkapelle. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.00u en 18.30u. Protestantse Gemeente Westkapelle Moria, Markt 67, Westkapelle. Eredienst op zondag in Moriakerk. Zondag 20 januari: 9.30u Ds. G.M. v.d. Linden; 19.00u Ds. v.d. Linden. KERKELIJK LEVEN AAGTEKERKE Gereformeerde Gemeente Prelaatweg 17, Aagtekerke. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.30u en 19.00u. Protestantse Gemeente Dorpsplein 4, Aagtekerke. Erediensten zondag 10.00u. Eind februari, zomervakantie en eind oktober erediensten zondag om 10.00u en 19.00u. Zondag 20 januari: 10.00u Ds. A. van der Ploeg, Bruinisse KERKELIJK LEVEN MELISKERKE Gereformeerde Gemeente Valkenburgstraat 25, Meliskerke. Erediensten op zondag om 9.30u en 14.30u (juni t/m aug ook 19.00u). KERKELIJK LEVEN OOSTKAPELLE Gereformeerde Gemeente Noordweg 34, Oostkapelle, tel. (0118) 592223. Ere-

PAGINA 22

diensten op zondag om 09.30u en 15.00u. Protestantse Gemeente Dorpskerk, Waterstraat 2, Oostkapelle. Zionskerk, Duinweg 36a, Oostkapelle. Zondag 20 januari: 10.00u Dorpskerk ds. C. van der Zanden uit Oost-Souburg; 19.00u Dorpskerk ds. G. Klein uit Veere KERKELIJK LEVEN VROUWENPOLDER Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Schoolstraat 9, Vrouwenpolder. Zondag 20 januari: 9.30u Drs.G. den Dulk; 14.30u Eredienst. Protestantse Gemeente Pelgrimskerk. Fort den Haakweg 2, Vrouwenpolder. Zondag 20 januari: 10.00u ds. C.H.B. Weijs, Eindhoven KERKELIJK LEVEN BIGGEKERKE/MELISKERKE Protestantse Gemeente Biggekerke/Meliskerke Odulphuskerk, Torenstraat, Meliskerke. Dorpskerk, Kerkplein, Biggekerke. Eredienst op zondag 20 januari: Dorpskerk 10.00u ds.C.den Hertog, Koudekerke. Kindernevendienst: basisschoolgroepen 1 t/m 8, crèche tijdens de dienst. KERKELIJK LEVEN GAPINGE Protestantse Gemeente Torenkerk, hoek Dorpsstraat/Schotsehoek KERKELIJK LEVEN KOUDEKERKE Protestantse Gemeente Michaëlskerk, Dorpsplein 1. Zondag 20 januari: 10.00u dhr. A.F. Schouwenaar. KERKELIJK LEVEN SEROOSKERKE Protestantse Gemeente Petruskerk, Dominee van Wouwestraat 41, Serooskerke. Johanneskerk, Noordweg 1, Serooskerke. Eredienst op zondag om 10.00u in een der kerken. Zondag 20 januari: 10.00u Petruskerk Ds. N.J. Dekker, Almkerk KERKELIJK LEVEN ZOUTELANDE Protestantse Gemeente Catharinakerk, Willibrordusplein 3, Zoutelande KERKELIJK LEVEN DOMBURG Protestantse Kerk Markt 8, Domburg. Zondag 20 januari: 10.00u ds. R. de Reus St. Willibrordkapel Badhuisweg 4, Domburg. Erediensten iedere zaterdag om 19.00 uur KERKELIJK LEVEN GRIJPSKERKE Protestantse Gemeente Opstandingskerk, Jacob Catsstraat 7, Grijpskerke, tel. (0118) 591723. Michaëlskerk, Kerkring 26, Grijpskerke, tel. (0118) 592477. Eredienst op zondag om 10.00u, afwisselend in beide kerkgebouwen. Zondag 20 januari, Dienst in de Opstandingskerk. Voorganger: ds.F.van Slooten. 19.00u Opstandingskerk: Time2Sing.


€7

TOTALE OPRUIMING VAN ONZE SHOWMODELLEN TOTALE OPRUIMIN Elektrisch 3 0 70M O N Z E S H O -W O D verstelbare % KORBOXSPRING Boxspring uit T I NG COLLECTIE voorraad P 2 l a m a 500m showroom n i i O u m leverbaar n =

BOXSPRING VAN DE MAAND CONCEPT NOOIT EERDER mega BOXSPRINGS VERTOOND!

Lentefeest

BOXSPRING G K30N I T R O O K R 25% WOW NEEMT U HET DIRECT MEE? , 5 9 9  S G I N R S P X O B Alle OP

n o e b d a r w a de t m e r t a e x #100, i + m e g 8 d a r te a p z g o i e d l Alléén g

vanaf

€ 75,= NOG00EENS EXTRA

180 cm x 200 cm WAT CONCEPT NEEMTIS U HET DIRECT MEE? BOXSPRINGS? , 5 9 7 . 1 € in①clBepaal uW sief splzelf itA topper NOG EENS EXTRA KORTING uwA breedte 140/160/180 R D E C H E Q U E ② Bepaal zelf uw kleur. Keus uit meer dan 100 kleuren dubbel el e ktri s ch verstel b aar WAT IS CONCEPT BOXSPRINGS? ③ Bepaal zelf de grootte van uw hoofd- en voetbord zelf het comfort van uw matras Soft/Medium/Firm E100,100,van④⑤ Bepaal 2. 9 95. 0 0 voor Bepaal zelf het comfort van uw topper Latex/Sensus/Koud schuim/Comfort • in de maten 160x200,180x200, 180x210 • geheel compleet • 2x geheel elektrisch verstelbare boxsprings • 2x luxe gestoffeerde pocketveermatrassen • 1x splittopper • hoofdbord • gestoffeerde matrasremmen

1.995.

GRATIS gemonteerd en bezorgd door heel Zeeland.

Ma: Ma: Di-Vr: Di-Vr: Za: Za:

Gesloten Gesloten 10:00 – – 17:00 17:00 10:00 09:00 – – 16:00 16:00 09:00

① Kies zelf uw breedte 140/160/180 Kloosterpoort 5 5 Kloosterpoort ② Kies zelf uw kleur. Keus uit meer dan 100 kleuren 4421 SN SN Kapelle Kapelle 4421 Tel 0113-330888 Tel 0113-330888 ③ Kies zelfBOXSPRINGS de grootte van uw en voetbord CONCEPT BOXSPRINGS IS ONDERDEEL ONDERDEEL VANhoofdMEGABED B.V. B.V. CONCEPT IS VAN MEGABED m.u.v. de boxspring van de maand ④ zelfzelf hetde comfort ⑥ Kies Bepaal pootjesvan uw matras Medium/Firm ⑤ Kies zelfB het comfort van uw topper Latex/Traagschuim/Koud schuim O X S P R I N G V A N D E M A A N D ⑦ Tientallen verschillende modellen ⑥ Bepaal zelf de pootjes ⑦ ⑧ Tientallen Alle optiesverschillende voor dezelfdemodellen prijs! Boxspnarfings ⑧ Alle opties voor dezelfde prijs! va

€7

BOXSPRING , 5 9 8 € Ma: gesl o ten Ma: Gesl o ten WOW NEEMT U HET DIRECT MEE? 180 cm x 200 cm inclusief splittopper dubbel elektrisch verstelbaar van 2.995.00 %2.995.00 voor

Di V r: 10. 0 01 7. 0 0 Di Vr: 10:00 – 17:00 NOG00EENS EXTRA %1.995. 1.995. 00-16.0–0 16:00 Za:Za: 09.09:00 gesloten Ma: Gesloten Ma:Ma: 13.00 - 17.00 uur Di-Vr: 10.00-17.00 Di-Vr: 10:00 – uur 17:00 Di-Vr.: 10.00 - 17.00 09.00-16.00 Za: 09:00 16:00 Za:Za: 09.00 - 16.00–uur

CONCEPT BOXSPRINGS IS ONDERDEEL VAN MEGABED B.V.

oosterpoort 5 KloKlosterpoort Kapelle 44214421SNSNKapel

Kloosterpoort55 Kloosterpoort 4421SN SN Kapelle Kapelle 4421 0113-330888 TelTel. 0113-330888

WWW.MEGABED.NL • GRATIS bezorging en plaatsing in heel Zeeland


DMB_20130116  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you