Page 1

M I D D E L B U R G S E

21 NOVEMBER 2012 WEEK 47

Uitgeverij

de

bode

ACTUALITEIT

JONG AMBON BIJNA KLAAR VOOR TOEKOMST OP DE SPRONG

* Variabele rente per 17 september 2012. Rentewijzigingen

MIDWEEKEDITIE

THUIS IN DE REGIO

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

&

O P L AG E : EN WEST-BRABANT:

Zundert

I

Te l .

076

599

SPORT

Kozijnen | Dakkapellen | Zonweringen

www.profiline.nl

8 111

BIKERS GAAN MEER SURVEILLEREN IN CENTRUM VLISSINGEN

Grote lezersactie boek ‘Watersnood’ MIDDELBURG - Op 1 februari 2013 is het 60 jaar geleden dat ‘De Ramp’ zich over Zuidwest-Nederland voltrok. In Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant verdronken toen bijna tweeduizend mensen. Auteur Kees Slager heeft in ‘Watersnood’ op indringende manier verslag gedaan van deze zeer emotionele gebeurtenis. In het ruim vier kilo wegende boek zijn de verschrikkingen in woord en beeld vastgelegd. Slager liet vooral ‘gewone mensen’ aan het woord. Bij alle getroffen plaatsen heeft hij bijzondere achtergronden geschetst. De Bode en Kick Uitgevers bieden het boek tot 1 februari 2013 aan met een korting van 30 euro. Zie elders in deze editie.

Kennisplein op site SportZeeland MIDDELBURG - SportZeeland heeft een kennisplein geopend op internet. Volgens de organisatie is het de vindplaats voor informatie over sport, bewegen en een gezonde en actieve leefstijl in Zeeland. Je kunt er bijvoorbeeld vinden hoe groot het percentage 65-plussers met overgewicht is, hoeveel Zeeuwen van boven de zestien jaar lid zijn van een sportvereniging en welk percentage van de kinderen van drie en vier jaar niet wekelijks buiten speelt. Op http://kennisplein.sportzeeland. nl zijn de antwoorden te vinden. Daarnaast plaatst SportZeeland landelijke informatie, die voor sportend Zeeland interessant is, op de website.

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

Wij zijn uw bank.

l

Zie voor meer info: www.regiobank.nl l Oostkapelle l Arnemuiden l Serooskerke

Middelburg

Start nieuwbouw CSW Van de Perre

WESTKAPELLE - Burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere en Charles Linssen van het Prins Bernhard Cultuurfonds hebben vrijdag in het Polderhuis in Westkapelle een expositie van (water) natuurfoto’s geopend. De tentoonstelling is de laatste in een reeks van vijf, die is opgezet door het samenwerkingsverband ‘Waterpareltjes’. Daarin werken Staatsbosbeheer Midden-Zeeland, Waterschap Scheldestromen, KNRM, IVN Walcherebn en het Polderhuis samen in het kader van het Jaar van het Water. De expositie ‘Beleef de (water)natuur met je fototoestel’ is tot en met 13 januari te zien. Meer: www. polderhuiswestkapelle.nl.

MIDDELBURG - Ton Brandenbarg, directeur Leo Hannewijk van Film by the Sea en een mystery guest zijn zondag te gast op een forum van D66 Zeeland over de cultuur in Zeeland. De partij maakt zich daar, in het kader van de leefbaarheid, zorgen over. De bijeenkomst in bioscoop Cinecity in Vlissingen vindt plaats aan de vooravond van de behandeling van de cultuurnota in Provinciale Staten. Daarin staan flinke bezuinigingen aangekondigd. Het cultureel rendez-vous, zoals D66 de bijeenkomst noemt, duurt van 15.30 uur tot 17.30 uur. Er is voldoende ruimte voor de aanwezigen om mee te praten. Aanmelden gewenst via schey@zeelandnet.nl.

I

KERKELIJK NIEUWS

Opening laatste expo ‘Waterpareltjes’

Bijeenkomst over cultuur in Zeeland

32.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

AUTO’S

Volg ons via twitter: @M_burgseBode

V E E R S E

W E E K B Klarinetweg 2a 4337 RA Middelburg info@profiline.nl

MIDDELBURG - Burgemeester Harald M. Bergmann heeft maandag het startschot gegeven voor de nieuwbouw van CSW Van aan dezonder Elzenlaan in Middelburg. Wij zijn de bank bij u in de buurt. Met persoonlijk adviesde enPerre producten poespas. Hij deed dat tijdens een kennismakingsbezoek en kreeg hulp van brugklasleerlingen. L A D De school krijgt een nieuwe vleugel. In de zomervakantie is een deel van het oude I www.profiline.nl T (0118) 820 220 gebouw gesloopt. Het nieuwe gedeelte F (0118) 820 223 moet na de komende zomervakantie in gebruik worden genomen. Aan de Elzenlaan krijgen de gymnasium-, vwo- en havoleerlingen les. CSW heeft ook locaties aan de Sir Winston Churchilllaan, Generaal Eisenhowerlaan in Middelburg en de Adriaen Coortelaan in Vlissingen.

MIDDELBURG - Meisjes die al lid zijn van Zeelandia Middelburg of een andere voetbalclub, zusjes, vriendinnen en klasgenootjes genoten zondag op de velden van Zeelandia Middelburg van een clinic van landskampioen Ajax. De clinic was de eerste in een rij van activiteiten van Zeelandia Middelburg om het meisjes- en vrouwenvoetbal te promoten. De vereniging investeert dankzij een landelijke subsidie 40.000 euro in de vrouwentak. Na de clinic openden wethouder Saskia Szarafinski en Oranje-Speelster Jessie Eikenhout de nieuwe vrouwenkleedkamers op het complex. FOTO ANNET EEKMAN

‘Unieke’ vorm van samenwerking in spreidingsplan onderwijs

Scholen Veere, Oostkapelle samen

DOMBURG - De gemeente Veere weet wat ze de komende tien jaar moet doen op het gebied van onderwijshuisvesting. Vrijdag is het ‘Spreidingsplan 2012-2022 onderwijs en opvang in de gemeente Veere’ gepresenteerd. Vooral de komende jaren staat er veel te gebeuren. DOOR EUGÈNE DE KOK Het spreidingsplan is opgesteld doorDdeE M I D gemeente in samenwerking met de Primas Scholengroep, Archipel Scholen, de reformatorische scholen in de gemeente Veere (RSV) en Kinderopvang Walcheren (KOW) en brengt de gevolgen van de krimp van het leerlingenaantal en de te nemen maatregelen in beeld. De plannen zijn verdeeld in drie planperioden: tot en met 2016, van 2016 tot en met 2019 en van 2019 tot en met 2022. De komende vier jaar is echter ‘essentieel’, volgens wethouder René Molenaar van de gemeente Veere. “Zouden we het niet doen, dan kunnen we het onderwijsfundament in de gemeente niet in stand houden. Gelukkig hebben we het geld om de voorzieningen die nodig zijn te maken.” In de jaren tot en met 2016 worden de basisscholen Valerius en ‘t Veer in één van de huidige schoolgebouwen in het stadje Veere ondergebracht. De twee zullen vanaf 1 augustus volgend jaar een zogenaamde samenwerkingsschool vormen. De Knotwilg en de Regenboog in Oostkapelle zullen op dezelfde manier samen gaan. Beide verbintenissen zijn ‘uniek’, volgens Molenaar en de schoolbesturen, omdat

t

h

u

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS... KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

i

het in beide gevallen om een christelijke en openbare school gaat. “Het is samenwerken L B ‘Veerse U R stijl’. G SDeEnieuwe& school V komt onder de vlag van of Archipel of Primas, maar in een convenant leggen de twee scholen hun identiteit vast en worden de verschillende duidelijk benoemd. In de samenwerkingsschool moeten straks beide identiteiten tot hun recht komen”, legt Agnes de Jong van Primas uit. Zo’n samenwerkingsschool is volgens Molenaar één van de oplossingen om de krimp te lijf te gaan. Voor de reformatorische scholen is het een brug te ver, zegt Harry van der Maas van RSV. “Wij zoeken samenwerking op het gebied van stenen, maar verder niet. De identiteit is bij ons namelijk dusdanig leidend. Bovendien hoeven wij ook nog niets. We hebben nog geen last van krimp.” In Oostkapelle komt er na 2016 een nieuw gebouw waarin de samenwerkingsschool zich vestigt. Bedoeling is dat de Eben-Haëzerschool daar ook onderdak vindt. NaastW de vorming de samenwerkingsE E van K B L A D scholen, staat er voor 2016 een nieuw gebouw gepland voor de Willibrordusschool in Zoutelande. Dat moet op het huidige eerste veld van voetbalvereniging De Meeuwen komen. Gebouwd wordt

s

i

n

d

e

r

er de komende jaren ook in Biggekerke. De gemeente heeft gekeken naar de onthet leerlingenaantal op De Ewikkeling E R van S E Schutte en denkt dat het de moeite waard is een nieuw gebouw neer te zetten, eventueel in combinatie met een dorpshuis. De huidige school is afgeschreven. Volgens Molenaar heeft de gemeente genoeg geld om te investeren in de nieuwe onderkomens. Voor alle bovenstaande plannen samen gaat het om een structurele last van ruim 200.000 euro. Na 2016 volgen maatregelen voor de scholen in andere kernen. Kwaliteit Er gaan de komende jaren geen scholen dicht in de gemeente. Alleen De Schutte in Gapinge zit in de gevarenzone. Tot 2017 blijft deze zeker open, als het leerlingenaantal tenminste niet onder de 23 zakt. Na 2017 krijgt de school nog vijf jaar de tijd om het leerlingenaantal op een acceptabel niveau te brengen. Als de ouders en betrokken adviesorganen echter eerder besluiten dat de kwaliteit van het onderwijs onvoldoende is, dan fuseert de school met De Wegwijzer in Serooskerke. Meer informatie: www.onderwijsopvangspreidingsplan-veere.nl.

e

g

i

o

Lintje alleskunner Numismatische Kring MIDDELBURG - Jan Nijsse heeft vorige week dinsdag uit handen van burgemeester Harald M. Bergmann van de gemeente Middelburg een Koninklijke onderscheiding gekregen. Nijsse is nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg het lintje voor zijn werk als secretaris van de Numismatische Kring Zeeland (sinds 1980) en omdat hij vele verzamelbeurzen organiseert, veilingmeester is en betrokken bij het maken van het clubblad. Ook was hij van 1995 tot 2000 bestuurslid van de Middelburgse IJsclub en geeft hij sinds 1996 rondleidingen door de Abdijkerken. Tot slot is hij sinds 2000 adviseur over taxaties en legpenningen bij het Gilde Walcheren.

Presentatie fotoboek over Aagtekerke AAGTEKERKE - Maar liefst 172 afbeeldingen uit de 20e eeuw en twee uit de 19e eeuw staan in het fotoboek ‘Uitgebeeld verleden van Aagtekerke’. Auteur Cees van den Bovenkamp uit Waarde maakte al 24 boeken in deze reeks, allemaal over Bevelandse kernen. Aagtekerke stond echter al een tijdje op zijn verlanglijst, omdat zijn echtgenote geboren is in het Veerse dorp. Bij het samenstellen kreeg hij hulp van inwoners als Lein de Visser, Riek en Simon Simonse, Hans Nonnekes en Simon Wisse. Het boekje wordt vrijdag gepresenteerd in het gemeentehuis in Domburg. De uit Aagtekerke afkomstige wethouder Jaap Melse krijgt het eerste exemplaar.

Lees in deze bode alles over een GESLAAGD

HUWELIJKSFEEST EN OP ZOOM

EDITIE BERG

DE

I THOLEN

I WOENSDREC

HT I STEEN

BERGEN 2012

LEUKSTE

IDEEËN S &orTjuIP llie dag! vo

ec al huwelijk sp 

lie dag! alles om jul cial draait In deze spe


! d e b A n e G g g i l j i b s ME je p m r a w r e u at

La

Synthetisch dekbed De Luxe Vulling: synthetisch, tijk: 100% perkal katoen, gestikt in kaderrand met blok. Door de speciale manier van stikken valt dit dekbed soepel en comfortabel om het lichaam. Dit dekbed is goed wasbaar en anti-allergisch. 4-seizoenen uitvoering 4-seizoenen uitvoering 140 x 200 .......................................119,140 x 22o .......................................139,200 x 200 .......................................179,200 x 220 ...................................... 199,240 x 200 .......................................219,240 x 220 .......................................239,-

nu 59,nu 69,nu 89,nu 99,nu 109,nu 119,-

Dekbedovertrekken alle maten

2 HALEN = 1 BETALEN Cinderella - Mexx - Kitan - Jackpot LaVie - Dobby - Yellow - JBS -

Dekbed 4 seizoenen Texelse Wol

Refined - Essenza - Esprit Homedecoration - Brighton - etc.

140 x 200 .......................................139,140 x 22o .......................................169,200 x 200 ...................................... 189,200 x 220 .......................................209,240 x 200 .......................................229,240 x 220 .......................................259,-

nu 69,nu 79,nu 85,nu 89,nu 99,nu 109,-

Nordic Dekbed gevuld met 90%

ganzendons in 5x7 cassette’s met opstaande schotjes voor optimale ventilatie.

Nederlands Fabrikaat

Inclusief Nomite® Label * Gebruik van extra dicht geweven tijk die het binnendringen van huisstofmijf tegen gaat. * Geschikt voor mensen met allergie voor huisstofmijt.

4-seizoenen 140 x 200 ........................ 309140 x 22o ....................... 359,200 x 200 .......................419,200 x 220 ....................... 474,240 x 200 ....................... 528,240 x 220 .......................609,-

nu nu nu nu nu nu

129,139,189,199,219,239,-

Volop nieuwe collectie!

Cara Dekbed Het ideale dekbed voor alle mensen die last hebben van stofallergieën. Door gebruik te maken van uitsluitend stofvrije en machinewasbare materialen ontstaat een dekbed dat ideaal is voor stof-allergische mensen. De Cara Care is een 4-seizoenen dekbed, een dunne laag voor de zomer en een dikkere laag voor herfst en lente en in de winter kunt u ze samen voegen door stevige drukknopen. De speciaal ontwikkelde tijkstof is van 100% katoen, dus uitstekend ademend, maar ook machine wasbaar tot 90°C, zodat de huismijt geen kans meer krijgt. • vulling: Hollow-fibre • tijkstof: 100% puur katoen • volledig stofvrij en anti-allergisch • optimale ventilatie en isolatie • bijzonder comfortabel • machine wasbaar tot 90°C NU BIJ AANKOOP VAN EEN CARA DEKBED EEN ANTIBACTERIAL HOOFDKUSSEN TWV 39,95 PER SLAAPPLAATS GRATIS 140x200cm .................................. 139,140x220cm .................................. 159,200x200cm .................................. 179,200x220cm .................................. 199,240x200cm .................................. 229,240x220cm .................................. 249,-

nu nu nu nu nu nu

79.89,129,139,149,169,-

ALLE MOLTONS HALVE PRIJS WWW.MEGABED.NL Paspoortstraat 32-34 Oost-Souburg 0118-469670 Kloosterpoort 5-21 Kapelle 0113-330888


actualiteit

Accommodatie Middelburgse voetballers naar verwachting dit voorjaar klaar

Nieuwbouw Jong Ambon bij sportpark De Sprong schiet op MIDDELBURG – Op het nieuwe sportpark De Sprong in Middelburg verrijst het onderkomen van Jong Ambon vlot, vertelt interim-voorzitter Jerry Latumeten. “Maandag kon de eerste schop de grond in.” Als alles meezit nemen de voetballers dit voorjaar hun nieuwe accommodatie in gebruik. DOOR BRITTA JANSSEN De thuishaven van de sportclub is nu nog sportpark De Kruitmolen in Dauwendaele, waar ook FC Dauwendaele te vinden is. Omdat het clubhuis daar verouderde, wilden de voetballers dit zo’n twee jaar geleden verbouwen. “Toen vroeg de gemeente of we niet wilden verhuizen naar het nieuwe sportpark bij de Voorborch”, vertelt Latumeten. “Dat vonden we een goed idee, want we krijgen hier een prachtig gebouw en we zijn blij met de locatie. We hopen hier ook nieuwe leden te krijgen, want in Dauwendaele komen nieuwe voetballers toch eerder bij Dauwendaele terecht.”

‘Nieuwbouw mooie basis toekomst’

Dat nieuwe leden welkom zijn, wil niet zeggen dat Jong Ambon klagen heeft over het aantal voetballers. “Het aantal leden is in de afgelopen drie jaar bijna verdubbeld, naar ruim tweehonderd. Ook dat is een reden waarom we verhuizen.” Er zijn de afgelopen jaren leden bijgekomen, omdat de club is begonnen met jeugdelftallen en er ook meer dames zijn bijgekomen. “De dames d’tjes zijn nieuw dit seizoen en waarschijnlijk komt er ook nog een juniorenteam bij, dus het ziet er goed uit.”

Ook Dauwendaele groeide uit haar jasje, vandaar dat Jong Ambon verhuist, naar een wijk waar nu nog geen voetbalclub gevestigd is. Jong Ambon en Dauwendaele hebben bij De Kruitmolen gezamenlijk drie verlichte voetbalvelden tot hun beschikking. Bij De Sprong heeft Jong Ambon twee natuurgras voetbalvelden en een clubgebouw. Dat bestaat uit vier kleedkamers met wasgelegenheid, diverse bergingen, een vergaderruimte, EHBO/massageruimte, toiletgroep, kantine en bestuurskamer. “We hebben bij de Kruitmolen het voordeel van kunstgras en dat is er straks niet meer, maar dan hebben we wel onze eigen stek. Nu hebben we een capaciteitsprobleem. Het is bijvoorbeeld passen en meten bij de training en dat kost veel overleg, tijd en moeite.” Daarbij hoeft Jong Amon het volgens Latumeten niet helemaal zonder kunstgras te stellen. “In de winter mogen we op het kunstgrasveld van Swift voetballen.” Deze korfbalvereniging huist ook op De Sprong en speelt in de winter binnen. “En de CSW heeft een veld dat is ingericht voor voetbal en dat mogen we in nood ook gebruiken.” Jong Ambon is opgericht in 1958 en met de huidige ontwikkelingen kan het 55-jarig bestaan volgend jaar in de ogen van de interim-voorzitter goed gevierd worden. “De nieuwe accommodatie is een mooie basis voor de komende 50 jaar.’

De F1’jes van Jong Ambon (rode shirts) wonnen zaterdag op de valreep met 4-3 van GPC.

FOTO BENNIE KRAJENBRINK

Extra camera in Walstraat en meer surveillances in centrum Vlissingen

Gemeente neemt gevoelens van onveiligheid serieus VLISSINGEN - Burgemeester René Roep van de gemeente Vlissingen is woensdag het gesprek aangegaan met DOOR MARIELJA DE GEUS inwoners van Vlissingen over hun gevoel van veiligheid. Uit de informatieavond bleek dat het de afgelopen jaren niet is verbeterd. De aanwezigen zeiden echter wel vertrouwen te hebben in de aanpak van de burgemeester en Zo’n 30 belangstellenden kwamen woensdag naar het Arsenaal Theater in Vlissingemeenteraad.

gen om mee te praten over het veiligheidsbeleid in de binnenstad van Vlissingen. Burgemeester René Roep legde uit wat het belang is van een gesprek waarin burgers hun ervaringen kunnen vertellen. “Veiligheidsbeleving is niet te vatten in cijfers. Het gevoel dat mensen hebben, kan uiteenlopen. Daarom is het belangrijk dat zij hun verhaal kunnen vertellen, wij ernaar luisteren en er vervolgens iets mee doen. Deze avond is niet bedoeld om de gemoederen te sussen, maar juist om actie te kunnen ondernemen tegen situaties die de goede sfeer in de stad bederven.” Naast de burgemeester en enkele gemeenteraadsleden waren ook de politie en stichting ROAT aanwezig. De laatste biedt probleemjongeren de mogelijkheid zich te ontwikkelen en werkt met hen samen aan een goede toekomst. Wijkagent Henk Wiegman zei alle hangjongeren in de stad te kennen. “Ik maak regelmatig een praatje met ze. We weten wie in welke groep ze zitten en waar ze vandaan komen. Door in gesprek te gaan met ouders tijdens een huisbezoek worden de problemen duidelijk. Wij verwijzen de jongeren dan door naar een passende hulpinstantie.”

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

ARCHIEFFOTO

www.internetbode.nl

De gemeente Vlissingen wil de gevoelens van onveiligheid bij mensen in het centrum wegnemen.

Eerder stadium Vlissingen heeft momenteel ‘een goed

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

vangnet’ voor probleemjongeren. Toch wil het college van burgemeester en wethouders de opvang strakker gaan organiseren. Door in een eerder stadium problemen te constateren, wil ze overlast voorkomen en jongeren een betere toekomst bieden.

‘We weten waar ze vandaan komen’ In het uitgaansgebied zijn de problemen niet te verhelpen op één manier. Burgemeester Roep kondigde aan dat er vaker gesurveilleerd gaat worden door bikers van de politie. “Zij doen niets liever dan raddraaiers op heterdaad betrappen en oppakken. Ik vraag dan ook iedereen om altijd melding te doen als er iets is. 112 is niet alleen bedoeld voor ongelukken, maar ook voor vandalisme. Als een groep mensen bezig is iets te vernielen, moeten omstanders niet schromen het alarmnummer te bellen.” In de Walstraat komt een extra camera te hangen. Hoewel zo’n camera geen problemen kan voorkomen, kunnen ze van toegevoegde waarde zijn bij het oplossen van zaken. Met de horecaondernemers wil Roep een convenant opstellen. “Voor oproerkraaiers is geen plaats. Is iemand in het ene café niet welkom, dan moet hij nergens welkom zijn. Met goede afspraken tussen de ondernemers kan iemand met een gebiedsverbod snel worden gesignaleerd en opgepakt.”

Volg ons op Twitter: @M_burgseBode. @VlissingseBode.


SPECIAL VAN DE WEEK

Italiaanse Cordon Bleu

100 gram

LEKKER VOORDELIG

4 Gehaktballen en 4 Stroganoffburgers 4 Tartaartjes en 500 gram Varkenshaas

Sinds kort genieten Jantien en Glenn van de vrijheid en ruimte van een ‘echt’ huis. Na een lange werkweek klussen ze vol enthousiasme aan de kinderkamer. Als de meubeltjes staan, de wasmachine met babykleertjes draait en de stopcontacten veilig zijn afgeplakt, is het tijd om te relaxen. Heerlijk samen op de bank televisie kijken met het bord op schoot. Nu het nog kan … Binnenkort genieten ze namelijk met zijn drieën van een warm thuis.

Zo DELTA Kies net als Jantien en Glenn voor energie van DELTA. U kunt nu weer instappen op onze vaste leveringsprijzen. Loopt uw contract af, dan krijgt u automatisch van ons een aanbod!

samen

Riblappen

500 gram

Brie Haasjes

100 gram LEKKER BELEG

Bij 150 gram Gebraden Rosbief 250 gram Leverworst GRATIS 100 gram

Gebraden Varkensfricandeau

en 100 gram Ontbijtspek samen LEKKER MAKKELIJK

met GRATIS krielaardappeltjes 350 gram

Indische Grillworst

4.99 99 3.

per stuk

MET EIGEN WORSTMAKERIJ

Voor bemiddeling verkoop vragen wij:

2.99

Oma’s Hachee kant en klaar

www.DELTA.nl/energie

Recreatiestalling Numansdorp OpeNt Occasion Center

5.95 99 9. 5.99 1.99

samen

LEKKER VLEES

Zo Jantien en Glenn

2.

45

MOL

Aanbiedingen zijn geldig van maandag t/m zaterdag week 47 Veersche Poort 4332 XT Middelburg tel.: 0118-615319 www.molmiddelburg.keurslager.nl

Caravans, campers en vouwwagens! Voor alle voordelen zie:

www.carva.nl

Contact 0186-652960 - carva@planet.nl Stalling - Verkoop - Reparatie Onderhoud - APK Keuring

Gezellige fietskleding woensdag 21 nov. info-avond Wind- en waterdichte, ademende kleding!

Het is herfst en de winter sluipt daar langzaam achteraan. Het is eerder donker én flink kouder buiten en dat betekent dat je je goed moet kleden als je op de fiets stapt! Piet Voskamp organiseert i.s.m. AGU en Craft a.s. woensdag 2111 een speciale info-avond met modeshow rond fietskleding, inloop vanaf 19.00 uur, start 19.30 uur. De avond is gericht op iedere fietser, die op stadsfiets, racefiets, Ebike of mountainbike rijd! Opgeven is niet nodig, gezellig komen wel!

Gratis entree Alleen deze avond:

Wind/waterdicht en ademend jack van 79,95 voor

49,95


actualiteit

Column

Zeeuwse publieke organisaties tekenen convenant tegen geweld medewerkers

‘Een aanval op deze mensen is een aanval op de overheid’ MIDDELBURG - 41 Zeeuwse organisaties spreken zich uit tegen agressie en geweld dat gericht is op medewerkers met een publieke taak. Onder meer gemeenten, scholen en vervoersmaatschappijen ondertekenden vrijdag een overeenkomst waarin zij beloven maatregelen te nemen om geweld terug te dringen. De acties zijn gericht op preventie, registratie van meldingen en het aanpakken van daders.

Addo Sprangers

Surprise

U kent ‘m vast wel, het spotje dat waarschuwt tegen het fenomeen phishing. Overal - op straat, op het dak, in de tuin - lopen louche kerels rond die met een hengel lopen te vissen naar wachtwoorden, bankgegevens en credit card nummers. Voor degenen die er intuinen, wacht een onaangename verrassing. Met de afgetroggelde of gejatte gegevens immers kan het geboefte binnen no time uw rekening plunderen om er - misschien zelfs wel aan de andere kant van de aardbol - een gezellig dagje shoppen van te maken. Een vervroegd Sinterklaasfeestje houden op kosten van een ander, om het zomaar eens te noemen. Cybercrime loont dus, zo lijkt het. Het afgelopen week door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bekendgemaakte bericht dat de fraude met internetbankieren in de eerste helft van dit jaar met 14 procent is toegenomen in vergelijking met de tweede helft van vorig jaar, wijst in ieder geval in die richting. De meeste hackers beginnen voor de lol. Gewoon even kijken of een systeem te kraken is. Hoe ingewikkelder de beveiling, hoe groter de uitdaging. Ik ken iemand die op die manier als werknemer bij een of ander ministerie is beland. Alsof een headhunter je benadert omdat je wel heel erg goed bent in je vakgebied. Toegegeven: als je zelfs sites van de overheid weet te kraken, heb je wel wat in je mars. Bovendien vang je de spreekwoordelijke boeven het beste met boeven en dat is in de digitale wereld niet anders. Andere hackers houden er zo hun eigen sollicitatiewijzen op na: ze kraken een website en bieden vervolgens hun diensten aan om jouw bedrijf of organisatie daarvan in de toekomst te vrijwaren. Eigenlijk mag je dus een soort beschermgeld betalen, al worden in dit geval niet meteen je beide benen gebroken door twee breedgeschouderde vechtersbazen die een dergelijk verzoek kracht komen bijzetten. Met cybercriminelen is het net als met ‘traditionele’ boeven: je hoopt dat ze aan je huis - en in dit geval aan je computer - voorbijgaan. Wil je geheimen bewaren, mijdt dan de digitale snelweg. Afgelopen week hebben we ouderwets lootjes getrokken voor de surprises tijdens het Sinterklaasfeest: briefjes in de koektrommel en vervolgens het door jou getrokken briefje onvindbaar verstoppen. Knappe hacker die bij ons de namen weet te ontfutselen.

Colofon

Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

M_burgse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Marielja de Geus, Sjoukje van der Zee Acquisitie Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 08.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 06.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 47

FOTO TOBIAS MANUHUTU

Prioriteit In de overeenkomst staat onder andere dat instanties een duidelijke norm moeten uitdragen wat acceptabel gedrag is en wat niet. Daarnaast moeten incidenten gemeld en geregistreerd worden en moeten de organisaties bevorderen dat er aangifte wordt gedaan van strafbare feiten bij de politie. Ook staat in het convenant dat de schade die dader aanricht op hem of haar verhaald moet worden. Korpschef Letty Demmers van de politie Zeeland vertelde dat aangiftes van geweld tegen medewerkers met een publieke taak prioriteit hebben. Dat beaamde Michael Nieuwenhuis, officier van justitie bij het Openbaar Ministerie (OM) Breda-Middelburg. “In het verleden kwam het nogal eens voor dat daders pas na een jaar voor de rechter staan. Dat is geen lik op stuk. Tegenwoordig kunnen we sommige zaken, zoals een belediging, na zes uur afhandelen. Maar het ligt ook aan de complexiteit van een

zaak. Alles staat of valt bij een goede registratie van de aangiftes zodat zij prioriteit krijgen.” Daarnaast eist het OM ook hogere straffen bij geweldsincidenten tegen medewerkers bij publieke organisaties. “Voor een belediging waar normaal 200 euro boete wordt geëist, vragen we bij dit soort zaken het dubbele”, zei Nieuwenhuis. “Uiteindelijk is het aan de rechter wat de uiteindelijke straf wordt.” Ad Schenk, wethouder in de gemeente Borsele, vertelde dat zijn handtekening onder de overeenkomst effect heeft in de praktijk. “Ik heb naar aanleiding van dit convenant gevraagd om intern uit te laten zoeken of het voldoende is wat we doen tegen agressie en geweld. Dat onderzoek loopt op dit moment nog.” De organisaties die betrokken zijn bij het convenant hebben afgesproken jaarlijks bijeen te komen om te praten over een veilige werkomgeving voor medewerkers met een publieke taak. De eerste afspraak staat gepland voor 10 juli 2013.

DOOR TOBIAS MANUHUTU

Middelburgse Bode

t

Burgemeester Anton Stapelkamp van Kapelle ondertekent het convenant.

De oplossing van deze puzzel is in week 48 te vinden op www.internetbode.nl

Een groot deel van de organisaties heeft het convenant getekend tijdens bijeenkomsten op de stadhuizen in Goes, Vlissingen en Terneuzen. De afspraken die zijn gemaakt komen voort uit het project Veilige Publieke Taak (VPT) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het ministerie is dit project in 2007 begonnen met als doel het aantal voorvallen van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak te verminderen. Het aantal medewerkers dat zegt geconfronteerd te worden met ongewenst gedrag moet omlaag met 25 procent: van 66 naar 41 procent. “We hebben het probleem te lang op zijn beloop gelaten”, zei burgemeester Anton Stapelkamp van Kapelle, voortrekker van het project namens de Zeeuwse gemeenten. “Een aanval op deze mensen, is een aanval op de overheid. Het is nu aan de betrokken partijen om aan de slag te gaan met de maatregelen uit het convenant.”

Voor klanten met een variabel contract

Energieprijzen Delta iets omlaag MIDDELBURG - De energieprijzen voor klanten van Delta met een variabel contract dalen volgend jaar met twaalf euro per jaar. De energieleverancier verwacht ook volgend jaar goedkoper te zijn dan grote namen als Nuon, Eneco en Essent. DOOR EUGÈNE DE KOK

© www.sudokusite.eu

Het bedrijf zegt dat in een bericht op de eigen website. De afgelopen jaren was het Zeeuwse bedrijf al goedkoper dan de grotere concurrenten. Aan grote kortingsacties doet Delta in tegenstelling tot andere aanbieders bewust niet mee, zegt ze op Twitter. Ze moet het hebben van ‘de goede leveringsprijzen en betrouwbare service’. De daling van twaalf euro op de energierekening geldt voor klanten, die een contract hebben met variabele prijzen en een gemiddeld verbruik kennen van 3500 kilowattuur elektriciteit en 1800 kubieke meter gas per jaar. Extra kosten voor het PAGINA 5

netwerk, de meter en een mogelijke stijging van de energiebelasting, die door de overheid wordt bepaald, zijn niet meegerekend. Delta kent verschillende soorten contracten. Zo kun inwoners van Zeeland ook kiezen voor een doorlopend contract tegen vaste prijzen. Voor hen verandert er niets. Delta heeft voor vaste klanten ook een pluspuntensysteem. Het bedrijf zegt dat de klanten daarmee nog eens 50 euro per jaar kunnen besparen op de prijzen. Delta is het eerste grote energiebedrijf dat zijn prijzen voor volgend jaar bekend maakt. Meer informatie over de prijzen voor 2013 is te vinden op www.delta.nl of

via het telefoonnummer 0800-5150. Beste website ZeelandNet, onderdeel van Delta, is vorige week woensdag voor het tweede jaar op rij verkozen tot de beste website van Nederland. In de door MetrixLab en Emerce georganiseerde wedstrijd werd ze uitgeroepen tot zowel de beste als populairste website. In een persbericht laat de provider weten erg blij te zijn met verkiezing, vooral omdat het een publieksprijs is. In de website van het jaar-verkiezing kon het publiek in 22 categorieën zijn stem uitbrengen. Dat werd ruim 660.000 keer gedaan. Meer: www.zeelandnet.nl.


Bijzondere verhalen opgetekend door Kees Slager en - voor het eerst - kleurenfoto’s

‘Watersnood’ is indringend verslag GOES - Het boek ‘Watersnood’ wordt in woord en beeld beschouwd als een bijzonder indringend verslag over De Ramp van 1953. Auteur Kees Slager, dé specialist op dit gebied en eerder auteur van de bestseller ‘De Ramp, een reconstructie’, beschrijft in dit 656 bladzijden dikke en ruim vier kilo wegende boek de geschiedenis van de eeuwenoude strijd tegen het water in het Deltagebied.

Eén van de unieke kleurenfoto’s in het boek ‘Watersnood’ van Kees Slager.

VAN ONZE REDACTIE In samenwerking met Weekblad de Bode biedt Kick Uitgevers het boek tot en met 1 februari 2013 aan met een tijdelijke korting van 30 euro. Het document wordt zonder verzendkosten thuisbezorgd. Deze actie houdt verband met het feit dat op 1 februari het 60 jaar geleden is dat ZuidwestNederland werd overvallen door het water. In het boek neemt Kees Slager de lezer mee terug naar lang vervlogen eeuwen, maar hij staat ook stil bij de huidige en toekomstige situaties op het gebied van water en veiligheid. In deze ‘stoeptegel’ over de meest emotionele gebeurtenis na de Tweede Wereldoorlog zijn de verhalen over De Ramp voorzien van vele honder-

den, vaak unieke en nooit eerder gepubliceerde foto’s.

‘Nooit eerder gepubliceerde foto’s’ Uiteraard is veruit het belangrijkste deel van dit boek gewijd aan de schokkende gebeurtenissen in 1953. Op groot formaat zijn de verwoestingen van weleer te zien. Maar er zijn ook foto’s opgenomen van de evacuaties, de hulpverlening en wederopbouw. Kleurenfoto’s Heel bijzonder is dat zes decennia na De Ramp ook kleurenfoto’s van de getroffen

FOTO UIT WATERSNOOD

gebieden beschikbaar zijn gekomen. Deze foto’s zijn onder andere gemaakt door de Amerikaanse helikopterpiloot Henry Schmaltz, die in 1953 bij de reddingsacties was betrokken. In woord en beeld worden alle in februari 1953 getroffen gebieden in Zeeland, ZuidHolland en West-Brabant belicht. Over alle plaatsen die indertijd werden getroffen, zijn door Kees Slager bijzondere verhalen opgetekend. De auteur heeft in zijn geschiedschrijving vooral geluisterd naar de verhalen van de ‘gewone mensen’ in het Rampgebied; naar de vissers en de andere werkers die - dikwijls anders dan de autoriteiten - wel meteen in actie kwamen in en kort na de rampnacht van 31 januari op 1 februari 1953.

JAN ZWEMER

100 pond Amerikaans meel Ooit woog hij 100 Engelse ponden oftewel 45,4 kilo. De linnen zak, waarvan mijn vrouw een kussen heeft gemaakt, ligt bij ons op de bank. Hij is wit met blauwe opdruk: ‘100 LBS. American straight hard wheat flour no. 165’. Direct na de Tweede Wereldoorlog kwam hij vol met tarwemeel uit de Verenigde Staten als onderdeel van de hulp aan bevrijd Nederland. Of misschien werd hij door de geallieerde troepen meegebracht of spoelde hij bij Oostkapelle aan uit een gezonken geallieerd Libertyschip. Was zo’n zak nat, dan kon je het buitenste laagje weghalen. Binnenin was het meel dan nog bruikbaar. De meelzak van 40 bij 80 centimeter draagt als merkteken S.F. en de naam van het bedrijf waar hij is gevuld: Continental Grain Co. Kansas City, Mo. Het laatste staat voor de staat Missouri waarin Kansas City (deels) ligt. De Continental Grain Company was oorspronkelijk een Belgisch-Franse groothandel die zich in de twintigste eeuw ook in de USA vestigde. Het bedrijf is nog steeds één van de grootste graanhandelaren ter wereld en heeft 14.500 personeelsleden. De immense graanvoorraden in Amerika leverden een grote bijdrage aan de overwinning van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog. Zo stierf meer dan de helft van de Japanse militairen die de oorlog niet overleefden, aan ondervoeding. Ook Duitsland beschikte over veel minder graan dan de USA en haar bondgenoten. In 1943 bracht het Europese vasteland 40 procent minder graan voort dan voor de oorlog, maar in de Verenigde Staten was de productie anderhalf keer zo groot geworden. Twee andere linnen meelzakken die mijn vader indertijd mee naar huis bracht, kwamen uit Canada. Nelson, patentmeel staat er in rode letters op. Afkomstig van de Maple Leaf Milling Company met hoofdkantoor in Toronto. Daar stond een voor die tijd enorme silo (uit 1928) met een capaciteit van 70.000 kubieke meter. Deze zakken bevatten ‘spring wheat flour’ ofwel meel van zomertarwe dat toen, vermoedelijk in 1944, naar Walcheren werd verscheept om er monden te voeden. Ook dit bedrijf bestaat nog en is de grootste handelsfirma in voedingsmiddelen van Canada. ‘Nog bedankt ee!’

Luna Malcorps en Evita Keerssemeeckers van VCO-Acaciahof

Winnaars landelijke schrijfwedstrijd

TIJDELIJKE SUPERKORTING OP BOEK WATERSNOOD 1953!

Binnenkort is het 60 jaar geleden dat het Deltagebied van zuid-west Nederland werd getroffen door ‘De Ramp’. Een bijzonder moment, waar een bijzonder aanbod bij past. In samenwerking met DE BODE biedt KICK Uitgevers tot en met 1 februari 2013 het kolossale boek WATERSNOOD aan met een superkorting van € 30. En dan wordt dit ruim 4 kilo wegende document ook nog gratis bij u thuisbezorgd. Tot en met 1 februari wordt de prijs van € 69 naar € 39 verlaagd.

rting € 30 ko kosten erzend géén v Ik bestel ......... exemplaren van het boek WATERSNOOD. De verzendkosten zijn voor rekening van de uitgever. Hierbij machtig ik Kick uitgevers eenmalig het totaalbedrag (€ 39 per exemplaar) van mijn rekening af te schrijven. Rekeningnr: Naam: Adres: Postcode: Tel.nr:

........................................................................................................................................ ........................................................................................................................................ ............................... Woonplaats:............................................................................... ...............................

E-Mail:........................................................................................

Stuur deze bon in een ongefrankeerde envelop naar: Uitgeverij de Bode, Antwoordnummer 11006, 4880 VC Zundert PAGINA 6

Evita en Luna, de trotse winnaars van de schrijfwedstrijd.

MIDDELBURG - Luna Malcorps en Evita Keerssemeeckers uit groep 8a van de VCO-Acaciahof locatie Zuidsingel zijn 2 van de 10 prijswinnaars die mee hebben gedaan aan de landelijke schrijfwedstrijd georganiseerd door Kennisnet. De wedstrijd werd georganiseerd i.v.m. de Kinderboekenweek met het thema ‘Hallo Wereld’. Evita won met haar verhaal ‘Een geweldige vakantie’ en Luna won met ‘Een echte bofkont’. Beide meiden krijgen binnenkort hun prijzen toegestuurd. Het prijzenpakket bestaat uit een boekenpakket en een pennenset.

Oranje Fonds steunt Speelhof Hoogerzael MIDDELBURG - Het Oranje Fonds heeft besloten voor de bouw van het paviljoen op het educatieve natuurspeelterrein Speelhof Hoogerzael ín de Middelburgse wijk Griffioen 15.000 euro toe te zeggen.

Het paviljoen is van groot belang om de uitgangspunten van het speelhof: sociale betrokkenheid, sociale cohesie, educatie en duurzaamheid goed tot hun recht te laten komen. Naast de bijdragen van de gemeente Middelburg, sponsors, begunstigers en ook de vrienden van het speelhof is het geld van het Oranje Fonds een belangrijke aanvulling om de bouw en de aankleding van het paviljoen mogelijk te maken. Voor alle betrokken vrijwilligers voelt deze steun als een extra blijk van waardering voor hun inspanningen. Het gebouw gaat onder meer dienen als ontmoetingsplaats instructieruimte,

kweekkas en bergplaats. School tuinieren wordt er voorbereid. Een keukenhoek en sanitair maken het compleet. Regenwateropvang, zonnepanelen en een groendak versterken het duurzame karakter van het paviljoen. De bouw van het paviljoen is reeds gestart en het zal zeer waarschijnlijk begin volgend jaar in gebruik worden genomen. Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het 32 miljoen euro aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcodeloterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranjefonds.


Gedenktekens Grote variatie en korte levertijd, tevens onderhoud. Showroom: Stanleyweg 16, Goes. Wij zijn 6 dagen geopend! Bel voor een afspraak: 0113-216555. Bezoek ook: www.natuursteenhuis.nl

Begrafenisverzorging Begrafenisverzorging

Corné Vader Corné Vader

Tarweakker Tarweakker 23 23 Arnemuiden 43414341 MD MD Arnemuiden Al jaren een vertrouwd gezicht! Al jaren een vertrouwd gezicht!

Warm, informeel en laagdrempelig. Wij geven u alle ruimte om uw eigen wensen te bespreken. Wij denken graag met u mee.

0118 60 00 25 00 Tel.Tel. 0118 - 60- 25

Wij verzorgen begrafenissen. Wij verzorgen alléénalléén begrafenissen.

www.scan-werk.nl

WEGGEMANS BV

Wij digitaliseren uw dia’s en negatieven

METAALBEWERKINGSBEDRIJF

n IES / i t s i l a i c Spe STRUCT ATING

Professionele kwaliteit scans, tegen een zeer lage prijs!

L LCONVELBEP A A T E S EN G DAK

Standaard resolutie (9 MegaPixel) - € 0.20 Hoge resolutie (25 MegaPixel) - € 0.25

RENOVATIE BESTAANDE EN ASBESTHOUDENDE DAKEN • nieuwbouw agrarische loodsen & bedrijfspanden volledig in eigen beheer • profielplaten, dakpanplaten en potdekselprofielen uit eigen productie • geïsoleerde sandwichpanelen tbv dak & gevel • zetterij tot 8.000 mm o.a. onderhoudsvrije boeidelen • transport en kraanwerk • aluminium getrokken goten uit 1 stuk Metaalbewerkingsbedrijf Weggemans BV | Sportlaan 4 | 4695 BA Sint-Maartensdijk tel. : 0166-664105 | email : info@weggemans.info | website : www.weggemans.info

Voor meer informatie: 0118-639399 / bestelling@scan-werk.nl Gezocht: Wie zou er op onze (45 cm hoog) hond willen passen tijdens onze vakantie(s)? Mogelijk ook een paar weekenden of zaterdagen? Liefst niet rokend. Mail ons svp: ehw@hetnet.nl en vermeld erbij of u ervaring heeft met honden.

nhuis in uwdorp, woo le.nl ie N in ® isterTip aldzwol Nieuwe Flu ijl: kijk op www.ron st e k ij el land

creatief | energiek | voortvarend

Monuta Goes en Monuta De Voorzorg. We zijn 24 uur per dag bereikbaar op 0113-21 63 63 en 0118-41 27 60. Ook als u niet bij ons verzekerd bent. U kunt ons bezoeken aan de Fluitekruidstraat 8 te Goes of aan de Industrieweg 20 te Vlissingen. Kijk ook op www.monuta.nl.

HOUT DE WORM!

Ook de Sint koopt online op

webshop.pietdaane.nl De echte sint shopt online bij de echte bakker

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

webshop. pietdaane.nl

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

Het kan weer! Zilvervloot Sparen

UITGEBREIDE INFORMATIE EN NOG VEEL MEER AANBOD OP: www.ronaldzwolle.nl

€ 169.000 k.k. Goed onderhouden ruim halfvrijstaand huis met een zeer grote garage/hobbywerkplaats (60m2). Deze ruimte is o.a. geschikt als atelier of garage. Totaal perceelsoppervlak van 273m2. INRUIL EIGEN WONING MOGELIJK! Vlissingen Westerzicht 297

€ 150.000 k.k.

Geschakelde triowoning met slaapkamer en badkamer b.g. + uitgebouwde woonkeuken met schuifpui. Nisse Diaconielaan 27 € 359.000 k.k.

Panoramische SEMI-BUNGALOW met uitzicht over de weilanden. 4 slk. & 2 badk. OOK TE HUUR! Goes Nassaulaan 89 **TIP** € 169.500 k.k.

In de wijk Valckeslot: HOEKHUIS met zonnige tuin, ruime garage + aparte berging. Middelburg Dirk van Delenstr. 2 € 225.000 k.k.

116m2 APPARTEMENT, in uitstekende staat, met groot balkon, 2 slaapkamers en eigen P.

BEDRIJFSRUIMTE IN GOES TE HUUR: Goes Nobelweg 2-38 HUUR€56,49 per m2/per jaar

Showroom 779m2 op TOPlocatie met winkelpui naast Mc Donalds, magazijn voorzien van overhead deur. Zeer geschikt als keuken/ badkamer showroom. Ook toegestaan voor detailhandel in Auto’s, Boten en Caravans

SINT JANSTEEN HOOFDSTRAAT 36 € 115.000 k.k.

VRIJSTAAND huis vlakbij de Belgischegrens + hobbyruimte en grote tuin (519m2). 250m van het centrum van Sint Jansteen, vlakbij supermarkt, winkels, horeca en vlakbij Hulst. INRUIL EIGEN WONING MOGELIJK!

weken gelopen f a e d ! In ht o.a.: N BLIJ WIJ ZIJ ccesvol verkoc su

Veere FluisterTip® Karaktervol vrijstaand woonhuis op 2,5 ha. vraagprijs: € 695.000 k.k.

Vlissingen Vrijburgstr. 24 (onder voorbehoud) halfvrijstaand huis met grote tuin. vraagprijs: € 132.500 k.k. Goes De Spinne 24 (onder voorbehoud) leuk startersappartement vraagprijs: € 94.000 k.k.

TE KOOP GEVRAAGD:

MET SPOED Heinkenszand: tot 190kk met tuin ref: 251 Zeeuws-Vlaanderen: startershuis met tuin ref: 228 Koudekerke: gezinshuis tot 150kk ref: 250 Ritthem: bungalow ref: 215 Heinkenszand: (half)vrijstaand over de Dijk ref: 233 Goes e.o.: vrijstaand, bouwjaar v.a. 2000 ref: 232 Middelburg: monumentaal met tuin ref: 230 Middelburg: gezinshuis met grote tuin ref: 243 Goes: modern goed onderhouden huis ref: 237 Zuid-Beveland: semi-bungalow ref: 241 ‘s-Gravenpolder: gezinshuis met 5 slk. ref: 235 Vlissingen: bungalow in Paauwenburg ref: 235 Ritthem: bungalow ref: 215 Walcheren: woonboerderij ref: 216 Vlissingen: appartement Oranjedijk ref: 210 Goes: vrijstaand huis ref: 223 Heel Zeeland: Uw huis Bekijk alle te koop gevraagde huizen in het geoptimaliseerde zoekersbestand op www.ronaldzwolle.nl GROTE KANS DAT AL IEMAND NAAR UW HUIS OP ZOEK IS!

RONALD ZWOLLE MAKELAARS 0118-623420 mail@ronaldzwolle.nl www.ronaldzwolle.nl

* Variabele rente per 17 september 2012. Rentewijzigingen voorbehouden.

AXEL STATIONSTRAAT 31

10% premi voor 1 e 0 sparenjaar

2,4%e*le variabte ren

Wij zijn uw bank. Schinkel Adviesgroep

Kanaalstraat 37 4388 BJ OOST-SOUBURG T (0118) 46 20 20 E regio@schinkeladeviesgroep.nl I www.schinkeladviesgroep.nl

Wij zijn de bank bij u in de buurt. Met persoonlijk advies en producten zonder poespas.


Foto's Ben Biondina, Arendo Schipper, Ben Seelt en Eddy Westveer van DNA-beeldbank

Ook adverteren op deze pagina? Neem contact op met

FOV

Lennert Steketee Tel. 0118 617661

Fietsen op hoog

Auberge de Campveerse Toren E 30 Markt menu 3 gangen ¬

niveau Dorpsplein 14, Aagtekerke • 0118 - 581306 • www.leojoossetweewielers.nl

Dorpsplein • 0118 - 581306 Dorpsplein14, 14,Aagtekerke Aagtekerke • 0118 - 581306 • www.leojoossetweewielers.nl www.leojoossetweewielers.nl

Veere

ROEMENIËSCHUUR

Openingstijden: Dorpsplein 14, Aagtekerke • 0118 - 581306 • www.leojoossetweewielers.nl

Inname en verkoop van goederen en kleding ook inboedels

info@campveersetoren.nl Kaai 2 Reserveren 0118-501291

maandag: gesloten dinsdag

9.00 - 12.00 14.00 - 17.00

woensdag 14.00 - 17.00

Hondegemsweg 27 GRIJPSKERKE Tel. 0118-592153 www.diakonos.nl

donderdag 14.00 - 17.00 vrijdag zaterdag

els ieb He rf stmetkr te gekke deals !

bij Ligier brommobielen bij uw Ligier dealer:

45

14.00 - 17.00 9.30 - 12.00

Donderdag 22 november houdt Freesia Bloemkado open huis. Van 15.00 - 20.00 uur bent Ontdek de Ligier IXO u welkom om de winter/kerstcollectie te bewonderen onder het tijdens het genot van een hapje en een drankje. Komt u ook ideeën opdoen?

OPEN HUIS OCCASION Demonstratie krans binden op 9 en 10 september Tevens is er een demonstratie 8.00-12.00 u. 13.00-17.30 u. kerst/adventkrans binden. en zaterdag 11 sept. Ligier X-TOO sieraden 10.00-12.00Zeeuwse uur RS Optium DCI • 02-2010 • 9.500 km

-eigenwijs -trendy -comfortabel -zuinig -ruim

Open huis Winter/Kerst!

• zilver grijs metallic

Wist u dat we ook een mooie collectie (zeeuwse) sieraden en streekproducten hebben? Graag tot ziens op 22 november! Openingstijden Dinsdag t/m vrijdag: 9.00 -12.15 uur en 13.15 - 17.30 uur. Zaterdag: 9.00 -16.00 uur. Middelburgsestraat 28 4371 ES Koudekerke 0118-551746 info@freesia-bloemkado.nl www.freesia-bloemkado.nl

Occasions: Rapenburgweg 1 - Meliskerke Demo: Ligier XT00 RS Optimum, ca. 300 km 01-2010 0118-561748 / 06-13591348 A 741 Super Luxe 11-2005 Meer info enAixam foto’s: www.garagefrancke.nl Microcar MC2 XXL Preference 10-2005

Meulenberg Meulenberg Meulenberg Diervoeder Diervoeder Diervoeder PaardenvoerPaardenvoer Paardenvoer En hobbyvoeders En hobbyvoeders En hobbyvoeders Honden-en kattenvoer Honden-en kattenvoer Honden-en kattenvoer

t go e d Als he moet! tjes en ne www.jan-gbm.nl • info@jan-gbm.nl • 06 - 51 10 30 83

Uitgebreid assortiment Uitgebreid assortiment Uitgebreid assortiment Accessoires Accessoires Accessoires Weide afrastering Weide afrastering Weide afrastering Kunstmeststoffen Kunstmeststoffen Kunstmeststoffen Molenweg 2 4353 BE Serooskerke Molenweg 2 4353 BE Serooskerke

Molenweg 2 4353 BE Tel.0118-591238 Serooskerke Tel.0118-591238 Tel.0118-591238


Advies Veers college van burgemeester en wethouders aan gemeenteraad:

SCHUIFKASTEN BOEK NKASTEN VERLICHTING TIM ERWERKEN

‘Achterstallig wegenonderhoud wegwerken voor 2018’ DOMBURG – Het Veerse college van burgemeester en wethouders adviseert de gemeenteraad 5,7 miljoen euro te investeren in het achterstallig onderhoud van de gemeentelijke wegen, zodat dit eind 2017 is weggewerkt. ‘Zo schuiven we geen kosten door naar de toekomst’, beargumenteert het college deze keuze in een nota voor de actualisatie van het wegbeheerplan. Daarnaast is het beschikbare budget voor groot onderhoud en reconstructies tot 2018 bijna zes miljoen euro. DOOR BRITTA JANSSEN De gemeente actualiseert haar wegbeheerplan iedere vijf jaar. ‘Dit jaar zijn alle wegen die bij ons in beheer en onderhoud zijn geïnspecteerd’, staat er in de nota. ‘Op basis hiervan hebben we een nieuw wegbeheerplan opgesteld voor 2013 tot 2017. De meest opvallende verschillen tussen het huidige en het nieuwe beheerplan zijn de toename van het wegoppervlak met vijftien procent, de

kwaliteitstoename van de verhardingen, van 29 procent onvoldoende in 2008 naar zestien procent onvoldoende in 2012 en de afname van het achterstallig onderhoud van zes miljoen euro in 2008 naar bijna drie miljoen in 2012.’ Reconstructies Bij het opstellen van het wegbeheerplan in 2008 wilde de gemeenteraad het resultaat van vijftien procent achterstallig onderhoud

Gemeenteraad stelt nieuw beleid naar verwachting in maart vast

Veere werkt aan Duurzaamheidsplan DOMBURG - De gemeente Veere werkt al dit hele jaar aan vernieuwing van haar milieubeleid en als alles goed verloopt, stelt de gemeenteraad het nieuwe Duurzaamheidsplan in maart vast. Er staat onder meer in dat Veere wil dat haar organisatie in 2030 energieneutraal is en de hele gemeente in 2050. DOOR BRITTA JANSSEN Veere maakt het Duurzaamheidsplan om beter rekening te kunnen houden met de gevolgen van nieuwe beleid voor het milieu. Omdat het milieubeleidsplan Milieu op Koers liep van 2007 tot 2011 werkt de gemeente aan een nieuwe nota. Ze wil hierin meer aandacht schenken aan duurzaamheid en daarom noemt ze het een duurzaamheidsplan. ‘We onderzoeken waar reële kansen liggen op het gebied van duurzaamheid en milieu’, schrijft de gemeente in een nota. ‘Het is een stimulans voor burgers, bedrijven en verenigingen, omdat we laten zien dat de gemeente duurzaamheid en milieu serieus neemt.’

Klimaatneutraal Veere denkt dat het mogelijk is om de gemeentelijke organisatie uiterlijk 2030 energieneutraal te maken en de hele gemeente uiterlijk in 2050. ‘Deze ambities zijn grotendeels uitvoerbaar met de huidige capaciteit en middelen, ze sluiten aan bij de doelen uit coalitieprogramma en bij Veere als Millenniumgemeente.’ De Millenniumgemeenten in Nederland stellen zich acht doelen die ze uiterlijk in 2015 willen realiseren voor een betere wereld en één daarvan is dat meer mensen in een duurzaam leefmilieu wonen. Om uiterlijk 2030 een energieneutrale gemeentelijke organisatie te hebben, wil het college onder meer nu al inspelen op de toekomstige wettelijke eisen om nieuwbouw

van gemeentelijke gebouwen in 2020 energieneutraal te realiseren. ‘En we doen mee aan voorloperstrajecten, zoals de klimaatneutrale straat.’ Om uiterlijk 2050 een hele energieneutrale gemeente te hebben, wil het college samen met anderen plannen bedenken en ook bij particuliere bouw rekening houden met de toekomstige wettelijke duurzaamheidseisen. ‘Met kunnen het goede voorbeeld geven met

HoE?

Verkoop, reparaties en onderhoud van computers en laptops. Zie ook onze website

Prei

€ 0,85

Bloemkool

Prei

Bospeen

€ 0,85 € 0,99 per kilo 6 kilo € 5,50

€ 0,85

per kilo

Bloemkool www.vandebossefruit.nl

€Delcorf 0,85

Spruiten appels per stuk

Delcorf per 500 1kilo 1,29gram nu voor appels

0,99

€ 0,65 4,00 1kilo 1,29 nu voor

6 kilo0,99 6,50 nu voor 6 kilo 6,50 nu voor

4,00

€ 0,85

Bospeen € 4,00

6 kilo

€ 0,85 Belegen Appelmoes & kaas appelstroop Appelmoes per bos

& 25% appelstroop 25% korting!! 25% korting!! KORTING

week 38 38 | | 16 09 ‘12 week 16 --week 09 -- 47 ‘12 // 22 22 -- 09 09 -- ‘12 ‘12

Feest in stijl! Feest stijl! Bruiloft • Receptie in • Diner • Hotel Feest in stijl! Bruiloft • Receptie • Diner • Hotel Ruime, gratis parkeergelegenheid

Bruiloft • Receptie • Diner • Hotel Ruime, gratis parkeergelegenheid

Bruiloft•Rec ptie•Diner•Hotel

www.huysterschelde.nl www.huysterschelde.nl

Goudreinet appels

www.vandebossefruit.nl Kleine Elstar WANDEN Plantlustweg 1 Serooskerkeper stuk € 0,75 perperboskilo 09.00 - 15.30 uur

voorlichting op scholen en zo Veerenaren inspireren zelf in actie te komen. Als we verantwoord en beperkt gebruik maken van subsidies en stimuleringsleningen kunnen we burgers en bedrijven ook stimuleren.’ De gemeente wil daarnaast innovatieve mogelijkheden faciliteren. ‘We zien in Neeltje Jans een kenniscentrum voor de opwekking van duurzame energie.’

Vlissingsestraat 38-40, Koudekerke Vlissingsestraat 38-40, (0118) 553003 Vlissingsestraat 38-40, Koudekerke Vlissingsestraat 38-40, info@huysterschelde.nl (0118) 553003 Koudekerke Koudekerke www.huysterschelde.nl info@huysterschelde.nl (0118)553003 553003 (0118) www.huysterschelde.nl info@huysterschelde.nl info@huysterschelde.nl

per kilo

www.vandebossefruit.nl openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.30 - 17.30 uur Zaterdag Openingstijden: 09.00 - 15.30 uur woensdag adres: t/m vrijdag 09.30 - 17.30 uur1 Plantlustweg Serooskerke Zaterdag

Gemeenteraad De commissie Ruimtelijke Ordening van de Veerse gemeenteraad behandelt dit onderwerp op 26 november. De gemeenteraad besluit er op 13 december over.

Ruime, gratis parkeergelegenheid

Noordhoutstraat 40 4353 BL Serooskerke Walcheren Telefoon 0118 59 16 04 Mobiel 06 209 65 803 Internet www.het-kompjoetertje.nl E-mail info@het-kompjoetertje.nl

openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.30 - 17.30 uur Zaterdag 09.00 - 15.30 uur adres: Plantlustweg 1 Serooskerke

www.drukkerijvankeulen.nl www.drukkerijvankeulen.nl

Jan Vaderstraat 7, 4365 BH Meliskerke

Jan Vaderstraat 7, 4365 Telefoon 0118 - 56 13 98 BH Meliskerke Fax 01180118 - 56 62 Telefoon - 561413 98 info@installatiebedrijfmeulmeester.nl Fax 0118 - 56 62 14 www.installatiebedrijfmeulmeester.nl info@installatiebedrijfmeulmeester.nl www.installatiebedrijfmeulmeester.nl

Verlagen Als de gemeente het achterstallig onderhoud voor 2018 wegwerkt, kan Veere het jaarbudget voor de wegen volgens het college structureel verlagen naar 1,1 miljoen euro. ‘Dit is een verlaging voor 2013 van 31.000 euro en vanaf 2014 nog eens structureel 20.000 euro. ‘Hiermee voldoen we ruimschoots aan de bezuiniging vanaf 2013 zoals afgesproken in de begroting.’

Hubo Westkapelle 0118-572612 westkapelle@hubo.nl De enige slotenmaker van Walcheren!

Meulmeester Meulmeester

5 Jaar

breken aan verhardingen weg te werken.’

EEn Woning inbraak kan voorkomEn WordEn!

Erkend Installatiebedrijf Erkend Installatiebedrijf sanitair, sanitair, centrale centrale verwarming, verwarming, gas, gas, water, water, dakbedekking, loodgietersloodgieters- en en zinkwerk, zinkwerk, dakbedekking, houtgestookte cv-ketels en zonnecollectoren houtgestookte cv-ketels en zonnecollectoren

Fest instjl!

in 2012 halen. ‘Hierbij zou de financiële achterstand gelijk blijven met zes miljoen euro. Uit het nieuwe beheerplan blijkt dat eind 2012 de kwaliteit van de verharding nog bij zestien procent van onze wegen onvoldoende scoort. De financiële achterstand is gedaald naar een bedrag van bijna drie miljoen euro, ruim drie miljoen euro minder dan de prognose uit 2008.’ Dit komt volgens de gemeente onder meer door de extra investering van een halve ton in 2009 aan wegonderhoud en de reconstructies van de Duinweg in Oostkapelle en Middelburgsestraat in Koudekerke. ‘Wegen met asfaltverharding hebben prioriteit gekregen bij het onderhoud, omdat achteruitgang bij asfalt vanaf een bepaald stadium snel toeneemt. Ook spanden we ons extra in om kleine ge-

PLAFONDS [PVC] -VLOEREN SCHUIFKASTEN BOEKENKASTEN WANDEN PLAFONDS [PVC] -VLOEREN VERLICHTING SCHUIFKASTEN BOEKENKASTEN TIMMERWERKEN

w .wim oenstoa l.n

Ruime,gratisparke rgel genheid

VERLICHTING TIMMERWERKEN

www.wimmoenstotaal.nl

www.wimmoenstotaal.nl sterk in schuifkasten op maat!


Donderdag 22, vrijdag 23 en zaterdag 24 november in Goes

Zeeuwse Gezinsbeurs in zicht GOES – De tweede editie van de Zeeuwse Gezinsbeurs staat voor de deur. Zo’n honderdvijftig standhouders presenteren zich donderdag 22, vrijdag 23 en zaterdag 24 november in de Zeelandhallen in Goes met alles wat mooi en leuk is voor het hele gezin. En bezoekers kunnen niet alleen rondkijken, maar ook lekkers proeven en actief bezig zijn.

Prijsvraag Weekblad de Bode gewonnen door Auto Centrum Walcheren

En de winnaar is...

VLISSINGEN - Weekblad de Bode presenteerde tijdens de Contacta-beurs een prijsvraag en de winnaar is bekend: Auto Centrum Walcheren in Vlissingen. Dit bedrijf heeft een advertentiepagina in een editie van Weekblad de Bode naar keuze gewonnen. Op de netwerkbeurs die 6, 7 en 8 november werd gehouden in Goes was het team van Weekblad de Bode niet alleen met een ‘gewone’ stand te vinden, maar trok ze ook de aandacht met een speciale rode ‘Bode-truck’. Bezoekers konden raden hoeveel pk’s deze truck in huis heeft en honderden mensen vulden een formulier in om een gooi te doen naar de prijs. Tweeëntwintig mensen hadden het goed: de truck is goed voor 109 pk. “Toepasselijk dat juist een automan deze prijs wint”, reageert Cor de Rijke van Auto Centrum Walcheren. “We horen natuurlijk wel wat te weten van auto’s”, vervolgt hij lachend. De Rijke geeft ruiterlijk toe dat hij een klein beetje onderzoek deed om tot het juiste antwoord te komen. “Maar met het vermoeden dat ik meteen had, zat ik er niet ver naast.” FOTO BENNIE KRAJENBRINK

Donderdag begint de Zeeuwse Gezinsbeurs in Goes. A

DOOR BRITTA JANSSEN Voor de eerste keer heeft de Zeeuwse Gezinsbeurs een thema en dat is dit jaar ‘Visserij’. Dat kunnen de bezoekers niet missen, met het culinaire visserijplein. “Hier is een grote keuken te vinden waar een kok lekkere hapjes met vis klaarmaakt”, vertelt Marianne van de Velde van Evenementenorganisatie Family Events. “Mensen mogen proeven en kunnen de kok vragen hoe ze het hapje zelf kunnen bereiden. Ook is er een wijnzaak aanwezig, want een wijntje is natuurlijk lekker bij vis. En bij een Engels fornuis worden speciale broodjes gemaakt met alleen maar zuivere Zeeuwse producten.”

Het heet pain de mer en is bereid met gezuiverd zout zeewater. Activiteiten Huis en interieur, muziek, kleding, demonstraties, kinderactiviteiten, gezellige terrasjes, het is er allemaal en daardoor is de Zeeuwse Gezinsbeurs een uitje voor het hele gezin. De deelnemers informeren de bezoekers bij hun stands en kraampjes over hun producten en presenteren aantrekkelijke acties. De Zeeuwse Gezinsbeurs richt zich op een brede christelijke doelgroep, maar iedereen is van harte welkom. Kinderen kunnen zich uitleven, maar ook lekker ontspannen op het kinderspeel-

RCHIEFFOTO BENNIE KRAJENBRINK

plein, onder de professionele begeleiding van Christelijk Gastouderbureau Korelon. Voor de bezoekers vanaf twaalf jaar zorgt Nature Trail voor actie. Durfals kunnen onder begeleiding tokkelen, abseilen en genieten van een reddingsdemonstratie. Bij het podium is alle dagen wat te zien en te horen, zoals verschillende Zeeuwse koren. En even bijkomen van alle belevenissen kunnen de bezoekers doen op één van de terrassen. Meer informatie Kijk voor meer informatie op www. zeeuwsegezinsbeurs.nl. Via de website zijn kaarten verkrijgbaar met één euro korting per kaart.

Opbrengst is voor hospice Het Clarahofje in Goes

Scaldis Fair houdt benefietveiling GOES – Scaldis Fair viert vanaf vandaag (woensdag) in Goes haar eerste lustrum en is daarmee al een bekende beurs. Nieuw tijdens de vijfde editie van het lifestyle-evenement in de Grote of Maria Magdalenakerk is de veiling voor het goede doel met medewerking van Venduhuis de Jager uit Goes. Mensen kunnen vrijdagavond op verschillende mooie kavels bieden en de hele opbrengst is voor een goed doel: Stichting Het Clarahofje in Goes. DOOR BRITTA JANSSEN De veiling begint vrijdag 23 november om 19.00 uur en mensen die bieden krijgen vijftig procent van de entreeprijs van Scaldis Fair terug. Verschillende bedrijven en organisaties stellen mooie items ter beschikking. Het publiek kan onder meer bieden op een ketting van Sprinkle by Eden, een rondleiding van het Zeeuws Museum, een sessie organiseren van twee dagdelen van C+C Organizing, een float-arrangement van City Spa Goes, speciale profielfoto’s voor sociale media van Jeroen Moerdijk, hrm-advies van Zwaartekracht Groep, een handverzorgingspakket van Pronails Zeeland, interieuradvies

van Interieur Paauwe, een kerststuk en exclusieve vaas van bloembinderij Terlucht en een chocolademand van Chocoladewinkel Nr.15. Voor iedereen is er wel iets interessants om op de bieden, aldus Janse&Janse, het bureau dat Scaldis Fair organiseert. “De sessie organizing kan bijvoorbeeld gaan over je computer of kantoor, maar ook over de garage of kledingkast”, licht Sabrina de Koster van Scaldis Fair toe. “Jeroen Moerdijk maakt voor particulieren of bedrijven profielfoto’s voor de sociale media. En het hrm-advies kan onder meer gaan over het samenstellen van een cv voor werkzoekenden.” Bij het float-arrangement kunnen mensen in een cabine drijven op zout wa-

De veiling vindt vrijdag 23 november plaats vanaf 19.00 uur. FOTO VENDUHUIS DE JAGER

ter. “De vaas die bloembinderij Terlucht ter beschikking stelt is een hele speciale die vierhonderd euro waard is. Hiervoor is het minimale bod honderd euro.” Voor de andere veilingitems geldt geen minimum bod. Mensen kunnen voor zichzelf bieden, maar natuurlijk ook voor een cadeau voor iemand anders. Doel Scaldis Fair koos Stichting Het Clarahofje als goed doel. “Er werken in dit hospice veel vrijwilligers en we vinden dat deze stichting meer aandacht verdient”, vertelt Scarlett Kwekkeboom van Scaldis Fair over de keuze. “De mensen zijn er reuze blij mee.” In Het Clarahofje verblijven ernstig zieke mensen die zich in de laatste fase van hun leven bevinden. De vrijwilligers doen er alles aan om een huiselijke sfeer te creëren voor de mensen. ‘Veel mensen willen graag thuis in hun vertrouwde omgeving sterven, maar dit kan niet altijd’, aldus de stichting. ‘Het hospice is dan een zorgzaam alternatief. Het is een comfortabel en sfeervol huis, waar bewoners zich thuis kunnen voelen. Zo heeft elke bewoner een eigen kamer met een badkamer en een terras en mogen ze hun huisdieren en bezittingen meenemen. Meer informatie Kijk voor meer informatie op www.scaldisfair.nl en www.stichtinghetclarahofje.nl. PAGINA 10

Bredeschool start Boekenbende! MIDDELBURG - Brede school Dauwendaele/Mortiere biedt al langere tijd naschoolse activiteiten aan, maar sinds 1 november is zij weer een activiteit rijker. De Boekenbende! 10 weken lang komt een enthousiaste groep kinderen wekelijks bij elkaar. Onder leiding van een ervaren vrijwilligster ondernemen zij activiteiten die op één of andere manier iets met lezen te maken hebben. De Boekenbende is een activiteit van Stichting Welzijn Middelburg die vooral het leesplezier bij kinderen bevordert. De leesclub is zo langzamerhand het hardnekkige imago van een bijeenkomst voor vrouwen van middelbare leeftijd ontgroeid. Dat blijkt uit de initiatieven die in Groot-Brittannië zijn opgebloeid. Kinderen staan daar op de wachtlijst om deel te nemen aan naschoolse clubs waarin alles draait om kinder- en jeugdboeken. Op donderdagmiddag 1 november kwam de Middelburgse Boekenbende voor de eerste keer bij elkaar. 10 meiden van drie verschillende basisscholen vormen onder leiding van vrijwilligster Riky samen deze nieuwe ‘club’. De eerste bijeenkomst hebben de kinderen vooral nagedacht over

wat de kinderen graag zouden willen doen tijdens de volgende 9 bijeenkomsten. Ideeën die door de kinderen werden geopperd waren divers. Striptekeningen maken bij een saai boek, zelf een toneelstuk spelen naar aanleiding van een passage uit een boek, een boekenschrijver uitnodigen of een bezoek aan de bibliotheek. Het doel van een Boekenbende is kinderen te laten ervaren hoe leuk het is om samen met andere kinderen op allerlei manieren bezig te zijn met lezen en met activiteiten. “De deelnemende leerlingen worden uitgenodigd om zelf mee te bepalen welke activiteiten de Boekenbende gaat uitvoeren. Zo wordt het nog meer hun eigen club en gaan zij nog gemotiveerder deelnemen”, aldus Riky. De naam boekenbende is door de meiden trouwens omgetoverd tot “Leesparadijs”. Dat sloot beter aan bij hun wensen. Voor een ieder die geïnteresseerd is, maar ook om het leesplezier bij hun klasgenoten en vriendjes/vriendinnetjes te vergroten houdt de groep een blog bij. Hier kan iedereen lezen wat de Middelburgse Boekenbende tijdens de bijeenkomsten van het Leesparadijs doet. http://leesparadijsmiddelburg.blogspot.nl/

Nicole Geelhoed stopt

Nicole Geelhoed tijdens IJssel Cup

ZOUTELANDE - De uit Zoutelande afkomstige schaatsster Nicole Geelhoed heeft besloten een punt te zetten achter haar carrière. De 19-jarige Geelhoed kan haar studie in Tilburg, International Business Administra-

tion, niet meer combineren met topsport. De Walcherse reed zaterdagavond 17 november in Breda haar laatste wedstrijd, de 1500 meter tijdens de Holland Cup. In februari van dit jaar reed Geelhoed nog het NK allround. Ze debuteerde als juniore bij de senioren en eindigde als 21e.


L LEKKER E K K Kerst Advent

KERST CULINAIR

2012

Kerstmis wordt voorafgegaan door Advent (=Nadering). Tijdens de Advent wachten de christenen op de komst van Jezus. Advent begint op de vierde zondag voor Kerstmis (het begin van het kerkelijk jaar) en duurt tot kerstavond. Kinderen krijgen een adventskalender met voor elke dag een ‘deurtje’ waar iets lekkers achter verstopt zit. Er wordt een adventskrans met vier rode of gele kaarsen neergezet.

De eerste kaars wordt op adventszondag aangestoken en elke zondag erna wordt er een kaars extra aangestoken. Tijdens de adventsperiode worden overal kerstmarkten gehouden. Zo vertrekken er dagelijks bussen vol Nederlanders naar de beroemde Kerstmarkt in Düsseldorf. Al met al bezoeken jaarlijks tienduizenden Nederlanders de kerstmarkten in Nederland en Duitsland.

Jansens & Co

Kerstmenu 1ste Kerstdag à € 44,50 p.p. RESTAURANT

Salade van Hollandse garnalen en kreeft Kerstmenu 1ste Kerstdag à E 44,50 p.p. of Krokant gebakken kalfszwezerik met appelSalade van Hollandse garnalen calvados saus en kreeft of Krokant gebakken kalfszwezerik ~ met appel-calvados saus * * * met room Kreeftenbouillion Kreeftenbouillon met room of of Wildbouillon met tuinkruiden Wildbouillion met tuinkruiden *** ~ Trio van wild met paddestoelenjus en truffel of Trio vanTarbotfilet wild metmet paddestoelenjus champagne sausen truffel * *of* Grandmet Dessert Noël saus Tarbotfilet champagne ~ Dessert Noël à E 31,00 p.p. KerstmenuGrand 2de Kerstdag

rveren voor U kunt rese ffetten op: de Kerstbu r 24 decembe Kerstavondm 17.30 uur Buffet o r 26 decembe 2e Kerstdagm 11.30 uur Buffet o m 17.30 uur en Buffet oag 27 december rd en op donde 17.30 uur om

Een uitgebreid koud endewarm buffet met als afsluiter Kerstmenu 2 Kerstdag à €31.00 p.p. een Kerstdessertbuffet Een uitgebreid koud en warm buffet met als afsluiter een Kerstdessertbuffet reserveren bel: 0118-583110 of mail naar: reserveer@jansensenco.nl Reserveren bel: 0118-583110 of mail naar: Restaurant Jansens en Co, Duinweg 82, Oostkapelle

reserveer@jansensenco.nl Restaurant Jansens en Co, Duinweg 82, Oostkapelle

Prijs: Volwassenen 27,50 euro, kinderen 14,50 euro incl. spelen

Kijk voor meer info op www.klokuus.nl of bel 0113-561306

Kerst vieren bij

WIJ ZIJN VERNIEUWD! Aziatisch Restaurant

Fu Yu Lou

Japans Restaurant Miyako “All-you-can-eat” Teppanyaki a la carte, Sushi en Grill di-wo € 21,50 p.p.; € 13,50 voor kids do-zo € 23,50 p.p. - 2,5 uur onbeperkt eten! Teppan-Yaki, een culinaire belevenis! A la carte gerechten worden bij u aan tafel bereid en de koks maken hier een echte show vanaf € 25,00 p.p. Wij heten u van harte welkom, dinsdag t/m zondag, vanaf 14.00 uur.

Voor de kerstdagen serveren wij kerstmenu’s en gelden er aangepaste prijzen voor het All-you-can-eat concept. Kerstdagen geopend vanaf 13.00u.

Reserveren gewenst.

Info en reservering - T: 0164-265000 www.dewokvanwalcheren.nl

1e en 2e Kerst lopEND bUffEt Volwassenen : € Kinderen :

14.90 € 9.90

E: info@miyako.nl

www.miyako.nl Moeregrebstraat 8 - 4611 JC Bergen op Zoom

Volop parkeergelegenheid achter het restaurant. www.dewokvanwalcheren.nl

bij Kerst krijgt u gRatIs van de zaak een kop koffie of thee of een roomijs met slagroom - Wij hebben ruim 70 zitplaatsen in ons restaurant - gratis parkeren - Elke vrijdag, zaterdag en zondagavond lopend buffet voor € 10,90 per volwassene en € 7,90 per kind. (Bij groepen boven de 15 personen ook andere dagen bespreekbaar)

Meer dan 30 verschillende gerechten, en ook vers fruit en salade. Catering is ook mogelijk vanaf 15 personen voor meer informatie kunt u altijd bellen. Wij bezorgen in Middelburg voor € 3,50 bezorgkosten buiten Middelburg € 4,50 openingstijden: Maandag t/m donderdag: 16.00 tot 21.00 uur Vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen 12:00 tot 22.00 uur adres:

Euromarkt 12, 4334 ER, Middelburg, tel:0118-681839

www.dewokvanwalcheren.nl www.dewokvanwalcheren.nl


Burgemeester van der Zwaag ontvangt Sinterklaas KOUDEKERKE - Op zaterdag 24 november houdt de Ondernemers Ver-

eniging Koudekerke de intocht van Sinterklaas en zijn Pieten in Kou-

KORTE BERICHTEN

dekerke. Rond 13.30 uur vertrekt de stoet vanaf het Dorpsplein voor een tocht door de straten van Koudekerke onder muzikale begeleiding van Harmonie Voorwaarts. De tocht eindigt rond 14.15 uur bij de muziektent op het Dorpsplein. Daar zal burgemeester Van der Zwaag van gemeente Veere Sinterklaas en zijn zwarte Pieten ontvangen. Sinterklaas maakt dan tevens de prijswinnaars bekend van de kleurplaatwedstrijd. In Café De Oude Smidse is er Snoepknutselen vanaf 14.30 uur. Je kunt dan knutselen met snoepgoed en wie weet komen Sinterklaas en zijn Pieten nog even kijken hoe jij dat doet. In Sporthal De Couburg houdt de Dorpsvereniging vanaf 15.00 uur een echte Pietendisco voor kinderen tot 10 jaar. De route van de intocht vindt je op de website www.koudekerke-dishoek. nl. Voor meer informatie Wilma de Groot, tel.nr. 0118-556255.

Sinterklaas in Koudekerke

Plannen kunstenaars voldoen niet volledig aan eisen

Eerste SBKM-prijs niet uitgereikt MIDDELBURG - De eerste SBKM/De Vleeshal kunstprijs wordt niet uitgereikt. De jury zag tussen de inzendingen geen plan dat ‘daadwerkelijk uitgedacht en uitvoerbaar’ was. DOOR EUGÈNE DE KOK Niet dat het slechte plannen waren, zegt de Stichting Beeldende Kunst Middelburg (SBKM) in een persbericht. Volgens juryleden Marinus van Dijke en Menno de Nooijer (beiden beeldend kunstenaar) en curator van Kiosk Gent Wim Waelput sprak uit de negen inzendingen ‘veel enthousiasme’, maar voldeden ze niet aan de eisen van de prijs. Daardoor kon de jury geen enkele

van de plannen ‘volledig’ steunen. Ze hadden liever gezien dat één van de plannen ‘daadwerkelijk uitgedacht en uitvoerbaar’ was. De SBKM wil onderzoeken of ze onvoldoende duidelijk heeft gemaakt wat de eisen voor de prijs zijn. De procedure wordt daarom nog eens onder de loep genomen. Met de prijs wil de SBKM kunstenaars, die wonen of werken in Middelburg, de kans geven zich ‘positief te ontwikkelen’. Daar-

KORTE BERICHTEN WESTKAPELLE Bazar: Zaterdag 24 november houdt de Bazarcommissie van VV De Noormannen de jaarlijkse Bazar in Kasteel van Batavia, Zuidstraat 143. Om 15.00u wordt gestart tot omstreeks 21.00u. Tevens zal de Sint en enkele van zijn Pieten aanwezig zijn. Opbrengst ten bate van de Jeugdreis kas VV De Noormannen. Info: A. Toutenhoofd, tel. 571520. VEERE Oliebollenverkoop. Op 23 en 24 november worden in Veere en Gapinge weer oliebollen verkocht waarvan de opbrengst, evenals

naast wil de stichting het Middelburgse kunstklimaat wat extra glans geven. Er lag 10.000 euro voor de winnaar klaar. Dat bedrag blijft nu op de plank liggen. Volgend jaar april wordt de prijs opnieuw uitgeschreven. Ook dan is er een bedrag van 10.000 euro beschikbaar voor het beste ingezonden projectplan. Het niet uitreiken van de prijs heeft geen gevolgen voor de reguliere subsidies, benadrukt de SBKM.

KORTE BERICHTEN

voorgaande jaren, weer bestemd is voor ‘Vrienden van Tinca’. De opbrengst zal benut worden voor voedselpakketten en het vervoer van goederen naar de armste delen van Roemenië welke in het voorjaar van 2013 vanuit Vrouwenpolder zal vertrekken. KOUDEKERKE De Zeeuwse Serviesbeurs: zaterdag 1 december 10.00-17.00u en zondag 2 december 11.00-16.00u. Het Blauwe Hof, Breeweg 11 Koudekerke. De inname dagen zijn woensdag 7-14-21 november van 14.00-17.00u. Gebracht kan worden serviesonderdelen, glaswerk, kristal, bestek en zilverwerk. Info: tel.0118 556200.

MIDDELBURG Rommelmarkt: Zaterdag 24 november van 9.30 tot 15.00u op het terrein en in de hal van de Club Jeu de Boules Middelburg, bij kruispunt Koudekerkseweg/Laan der Verenigde Naties te Middelburg. Wil je zelf spullen verkopen dan kan dat ook. Aanmelden rommelmarktcjbm@zeelandnet.nl. Film: Op vrijdag 23 november om 19.30u wordt in de gemeentekamer van de Doopsgezinde kerk te Middelburg (ingang Blindenhoek) de film ‘Des hommes et des Dieux’ van Xavier Beauvois vertoond. De toegang is vrij. Jazzconcert: Zondag 25 november in Hotel Arneville, Buitenruststraat 22, aanvang 16.00u. houdt JASZ ‘n optreden van The Dirty Dozen. Dirty Dozen is opgericht in 1975 als streetparade-orkest en later uitgegroeid tot een podiumformatie in ‘n bijna ongewijzigde bezetting. De band gaat uit van New Orleans-jazz, doch in de loop der jaren heeft de band door invloeden van de orkestleden zelf ‘n geheel eigen stijl ontwikkeld. Dirty Dozen heeft altijd plezier in optredens en maakt er ‘n feest van voor het publiek en zichzelf. Gedichtenpresentatie: Kroegdichter Jeroen Moraal presenteert 29 november zijn gedichtenbundel “Bij wijze van” in Galery Revolution te Middelburg. Verlicht de aankomende donkere dagen met een lach! Wie even de sleur des daags aan de kant wil zetten, wordt aangeraden om op 29 november een kijkje/hoortje in Ko D’oooooooor te nemen. Voor meer verhalen en gedichten kunt u een kijkje nemen op www.jeroenmoraal.nl. Lezing: Op uitnodiging van de Heemkundige Kring Walcheren geeft Frans Dingemanse op woensdag 28 november een lezing over het Zeeuwse boerenzakmes, ofwel het paeremes. Woensdag 28 november, aula Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk 7 te Middelburg. Aanvang: 20.00u. Toegang gratis. Ook niet-leden zijn van harte welkom. Zie ook: www.hkwalcheren.nl Concert: Op zaterdag 24 november geeft Voices of Freedom een barokconcert in de Koorkerk om 20.00u. Dit is onder leiding van Bea Zwadlo met medewerking van het projectkoor. Zeker een aanrader voor muziekliefhebbers van barokmuziek. Zelandusdebat Cultuur: Donderdag 22 november vanaf 16.00u in het Zeeuws Museum in Middelburg. Diverse kunstenaars en culturele instellingen hebben zich al aangemeld. Via zelandus@zeelandnet.nl kunt u zich aanmelden voor deelname. Om organisatorische redenen is dit zeer gewenst. Het aantal deelnemersplaatsen voor de rondleiding is beperkt. U kunt ook later aansluiten bij het debat dat om 17.30u zal beginnen. Koffiehuis de Ontmoeting: Elke vrijdagmorgen van 9.30 tot 11.30u zet de Ontmoetingskerk in Middelburg haar deuren open voor buurtbewoners en andere belangstellenden. Vrijdag 23 november is christelijke boekwinkel de Fakkel uitgenodigd. Adres: Oosterscheldestraat 1. Markt: Op woensdag 21 november houdt SVRZ locatie ´t Gasthuis een gezellige markt van 13.30 tot 16.30u. aan het Noordpoortplein 2 in Middelburg. De handwerkgroep laat zien wat ze kunnen met de verkoop van eigen producten. Tevens zijn er lekkernijen en prachtige sieraden te koop. Vogelopvang de Mikke, Stichting Partners in Hope en Stichting Talokoto Gambia zijn ook aanwezig om informatie te geven. Lezing over Karma en creativiteit: georganiseerd door Het Theosofisch Genootschap. Zaterdag 24 november 10.30u. De Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk 7, Middelburg. De toegang is gratis. Voor informatie: N. L. Vas, tel. 06-25023509 / 0118-474096. Optreden Breeband: dinsdagavond 27 november in De Mug aan de Vlasmarkt. Een gevarieerde mengeling van folk en melodieuze (country)ballades. De songs worden meerstemmig en akoestisch ten gehore gebracht. De uitvoering begint om 21.00u. Lezing: Vrijdag 23 november geeft mevr. C. Portheine-Caudri ‘n lezing over de Franse Art Nouveau. Zij spreekt op uitnodiging van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen in de Zeeuwse Bibliotheek van 16.45-18.45u. De nadruk zal liggen op Parijs en Lorraine. Hector Guimard met de ‘Metrostijl’, sieraden van Lalique en de School van Nancy met Emile Gallé, ontwerper van meubels en glaswerk komen in woord en beeld aan de orde. Info via de Zeeuwse Bibliotheek en op www. zeeuwsgenootschap.nl Lezing: Carianne Ros, personal coach, spreekt dinsdag 27 november in de Ontmoetingskerk, Middelburg, over relaties, koffie staat klaar om 08.45u. oor zowel mannen als vrouwen. Er is crèche voor de kleine kinderen. De ochtend die om 09.15u. begint, staat in het teken van vorming en toerusting Het thema van deze ochtend is ‘ik wil dat je me ziet staan’. Soms kun je het gevoel hebben dat de ander over je heen walst, niet luistert of je niet serieus neemt. Dit kan vooral vervelend zijn in relaties tussen man en vrouw, moeder en kind, alleenstaande en ouders of tussen kind en ouders. Carianne Ros gaat tijdens de ochtend dieper in op deze relaties en hoe je hier in kunt gaan staan.

BEDRIJVIG NIEUWS Compleet kleurcafé met veel daglicht en nu … gratis koffie

Multimate Bouwmarkt heeft nieuwe, open uitstraling SEROOSKERKE - Aankomende zaterdag (24 november) wordt er bij Multimate Bouwmarkt in Serooskerke feest gevierd. Dan wordt de zaak heropend na een grondige metamorfose. Er zijn allerlei interessante aanbiedingen. De gehele dag kan er, op nagenoeg alles, BTW-vrij worden gekocht en er worden wafels verkocht waarvan de opbrengst naar het goede doel van 3FM Serious Request in Oostkapelle gaat. DOOR BO VAN SCHEYEN “Het hele team heeft zich de afgelopen zes maanden voor meer dan 100 procent ingezet”, vertelt eigenaar Marinus Passenier trots. Samen met zijn broer Jacob runt hij al meer dan twintig jaar de bouwmarkt. Sinds zeven jaar zitten ze op de schitterende en in het oog springende locatie aan de Hondegemseweg 2 in Serooskerke. “We hebben werkelijk alles van zijn plek gehaald. De winkel heeft een volledig nieuwe indeling en nieuwe look gekregen”,

zegt Marinus. “We waren allengs wel aan een update toe. Het resultaat is geweldig. We zijn nu nog veel meer een belevingswinkel geworden. We hebben onder meer een nieuwe afdeling decoratiematerialen. Waar we echt blij mee zijn is het nieuwe kleurcafé.” Dat is een open ruimte met veel daglicht waar de juiste kleurstelling bepaald kan worden. “We zijn sterk in professionele verf”, vertelt Jacob. “Dat kunnen we echt leveren met megakortingen.” Marinus: “Uit heel Zeeland weet men ons te vinden. Superverf voor superprijzen.” Op Walcheren is nergens een groter assortiment te vinden dan bij Multimate Serooskerke. “Dat is echt onze kracht.” Multimate kan zich met verve een prijsvechter op dit gebied noemen. “We zitten in de top drie van bouwmarktenketens in Nederland. Omdat we rechtstreeks bij de fabrieken en daardoor scherp kunnen inkopen zonder tussenkomst van de groothandel.” Multimate is onderdeel van de Europese bouwmarktketen Bricoalliance. Gedurende de verbouwingsperiode heeft het hele team keihard gewerkt en met

volledige inzet geholpen. Tijdens de werkzaamheden is de winkel niet dicht geweest. “We hebben geprobeerd om de overlast zo veel mogelijk te beperken. Ik mag zeker wel zeggen dat we op dit moment een superteam hebben, waardoor de verbouwing zonder al te veel problemen is verlopen. We hebben in onze ogen een schitterende winkel gecreëerd”, aldus Marinus. Multimate gaat ook veel meer samenwerken met lokale ondernemers. Zo verkoopt de Bouwmarkt actiematig in de tuinafdeling nu ook appels van Van den Bosse Fruit. Volgens de twee broers versterkt het nog meer de beleving van de complete bouwmarkt en zo versterken ook ondernemers elkaar. “Van de spade en de appel via de ijzerwaren naar de inrichting”, lacht Jacob. Ook heeft Multimate, mocht het gewenst zijn, een eigen klusteam. Werkvloer De twee broers Passenier zien zichzelf als twee gewone hardwerkende jongens. Ze zijn altijd wel op de werkvloer te vinden.

Marinus en Jacob Passenier in hun vernieuwde winkel.

Beiden hebben een ongekende ervaring in de retailbusiness. In die bijna vierduizend vierkante meter ligt hun ziel en zaligheid. Aanstaande zaterdag zijn er, naast de BTW-actie, tal van activiteiten, waaron-

Multimate Serooskerke. Hondegemseweg 2, Serooskerke. Website: www.serooskerke.multimate.nl PAGINA 12

FOTO BO VAN SCHEYEN

der voor de kinderen een spetterschilderij maken, en een kleurwedstrijd waar vijfentwintig keer een gratis pannenkoek te winnen is bij de Pannekoekenbakker te Oostkapelle.


DE

LEUKSTE

EDITIE ZEELAND, MIDDELBURG, VEERE, VLISSINGEN, GOES,

BORSELE, KAPELLE, NOORD-BEVELAND, REIMERSWAAL 2012

IDEEËËN & TIPS

voor jullie dag!

huwelijk spec al 

In deze special draait alles om jullie dag!


www.corbijncatering.nl

Corbijn Catering Fort den Haakweg 12 Vrouwenpolder, Tel. 0118-593517

Trouwen…?! Maak je niet druk over de catering!! Je huwelijk, de mooiste dag van je leven, dat mag niet verknoeid worden door stress over de catering. Is er wel voldoende te eten? Hoeveel drinken moet er komen? Waar ga ik het houden? Vergeet die stress en laat de catering door Corbijn Catering regelen.

Plus corbijn 1/2

Wij verzorgen inmiddels al meer dan 20 jaar koude en warme buffetten, barbecues, gourmetten en borrelbuffetten. Ook voor uw huwelijk kunnen we het regelen. Hoe fijn is het als de gasten ’s morgens ontvangen worden met een kopje koffie en iets erbij in het huis van de bruid? Heerlijk om daar zelf niet achteraan te moeten! Van receptie tot en met de feestavond, wij kunnen het voor u verzorgen. Bijzondere wensen? Maak het kenbaar, vrijwel alles is mogelijk. Heeft u al een locatie, maar nog geen catering? Alles kan geregeld worden op úw gewenste locatie; van verlichting tot inrichting; borden, bestek, glazen en biertap. Drank kan geleverd worden met bijvoorbeeld recht van retour op volle, niet geopende flessen.

Grote feesten en gezellige, intieme feesten, het hoort allemaal tot de mogelijkheden. Viert u uw bruiloft intiem met alleen een aantal vrienden en familieleden? Ook dan kunnen wij u van dienst zijn. Wij kunnen een capaciteit aan tot 800 personen in de hele provincie en daarbuiten. Ook hebben wij verschillende locaties beschikbaar.

Compleet verzorgde cateringen waar u en uw gasten heerlijk van kunnen genieten...

Kortom; alles wat van een feest een feest maakt! Aarzel dus niet langer, maar neem een kijkje op www.corbijncatering.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Dan kun je pas écht zorgeloos het huwelijk tegemoet zien!

Trouwen?! Maak je nieT druk over de caTering!! Je huwelijk, de mooiste dag van je leven, dat mag niet verknoeid worden door stress over de catering. Is er wel voldoende te eten? Hoeveel drinken moet er komen? Waar ga ik het houden? Vergeet die stress en laat de catering door Corbijn Catering regelen. Wij verzorgen inmiddels al meer dan 20 jaar koude en warme buffetten, barbecues, gourmetten en borrelbuffetten. Ook voor uw huwelijk kunnen we het regelen. Hoe fijn is het als de gasten ’s morgens ontvangen worden met een kopje koffie en iets erbij in het huis van de bruid? Heerlijk om daar zelf niet achteraan te moeten! Van receptie tot en met de feestavond, wij kunnen het voor u verzorgen. Bijzondere wensen? Maak het kenbaar, vrijwel alles is mogelijk. Heeft u al een locatie, maar nog geen catering? Alles kan geregeld worden op úw gewenste locatie; van verlichting tot inrichting; borden, bestek, glazen en biertap. Drank kan geleverd worden met bijvoorbeeld recht van

RBK Verhuur 1/8

TROUWEN OP LOCATIE,

VERHUUR VAN: Voor party- en alutenten vraag scheerlijntenten podia (on)overdekt toiletwagens tafels en stoelen tapijttegels verlichting diverse partybenodigdheden

vrijblijvend een offerte aan. Tervatenseweg 17 4481 NC Kloetinge Tel. 0113-231324 Fax 0113-212945 info@rbkverhuur.nl www.rbkverhuur.nl

retour op volle, niet geopende flessen. Grote feesten en gezellige, intieme feesten, het hoort allemaal tot de mogelijkheden.

DE CAMPVEERSE TOREN

Viert u uw bruiloft intiem met alleen een aantal vrienden en familieleden? Ook dan kunnen wij u van dienst zijn. Wij kunnen een capaciteit aan tot 800 personen in de hele provincie en daarbuiten.

GETROUWD

Ook hebben wij verschillende locaties beschikbaar. Kortom; alles wat van een feest een feest maakt! Aarzel dus niet langer, maar neem een kijkje op www. corbijncatering.nl en neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Dan kun je pas écht zorgeloos het huwelijk tegemoet zien!

Verliefd

VERLOOFD

Trouwen in een herberg vol historie, Auberge camplees... toren 1/8 waar Willem van Oranje zijn huwelijksmaal vierde. Het ja-woord geven in de Campveerse Toren is romantisch, wij zorgen voor kaarslicht en bloemen. U kunt terecht voor een receptie, diner of de huwelijksnacht. Vraag vrijblijvend naar onze mogelijkheden. Wij maken uw dag onvergetelijk. Voor meer informatie www.campveersetoren.nl info@campveersetoren.nl Kaai 2, 4351 AA Veere Tel.: 0118-501291


3 5

door MerIjn sItsen

aan tafel! Een bruiloft duurt meestal langer Goed overLeG Is beLanGrIjk goede cateraar weet aan de hand van de wensen van dan een paar uurtjes. Om er voor een de klant feilloos een culinaire invulling te geven aan de te zorgen dat je gasten niet van bruiloft. hun stoel afvallen van de honger Goede en heldere communicatie is daarbij essentieel. Maak is goede catering essentieel. Ca- van te voren een prijsafspraak zodat je precies weet wat de tering is daarom onmisbaar op catering je gaat kosten. Zo voorkom je dat je achteraf voor verrassingen komt te staan. de gemiddelde bruiloft. Er komt echter meer bij kijken dan simpel- duIZend Mensen, duIZend wensen weg eten en drinken regelen. een standaard bruiloft is allang niet meer van deze tijd. Iedereen heeft bijzondere wensen en eisen aan een bruiloft Catering tijdens een bruiloft levert vaak veel kopzorgen op. Iedereen heeft wel een oom of een tante die vegetarisch is of een schoonzus die bezig is met een speciaal dieet. Gelukkig zijn er vandaag de dag bedrijven die catering kunnen verzorgen in alle soorten en maten. Lekker eten en drinken is belangrijk om er voor te zorgen dat je speciale dag helemaal klopt.

en dat is met catering precies hetzelfde. de mogelijkheden zijn ongekend. sommige mensen kiezen voor een luxe diner, vaak met meerdere gangen. er kan ook gekozen worden voor een buffet of een walking diner, waarbij de hapjes worden rondgebracht, zonder dat u gebonden bent aan een vaste zitplaats. daarnaast zijn er verschillende andere mogelijkheden. enkele voorbeelden zijn een barbecue, een picknick of maak er een culinaire workshop van.

“Goede CaterInG Is een beLanGrIjk InGredIënt voor een GesLaaGde bruILoft” Make It or break It Goede catering is een belangrijk ingrediënt voor een geslaagde bruiloft. Zodra dit onderdeel van de bruiloft onderschat wordt, loop je het risico dat je gasten hongerig en ontevreden naar huis gaan. om dit te voorkomen is het raadzaam om goed stil te staan bij de catering. bovendien bespaar je jezelf veel zorgen door de catering over te laten aan een professioneel bedrijf.

Colofon De Huwelijksspecial is een product van Uitgeverij de Bode, Postbus 22, 4880 AA Zundert, Tel. 076 5998111, www.internetbode.nl Acquisitie Bert Paauwe, Lennert Steketee Redactie Britta Janssen, Monique Jansen, Merijn Sitsen, Addo Sprangers, Ria van Meir, Vera de Geus, Eugene de Kock Opmaak Ilona Broos Druk Drukkerij Vorsselmans, Zundert, Tel. 076 5998111


JE MOOISTE DAG BEGINT BIJ COSMO HAIRSTYLING Cosmo Hairstyling Zusterstraat 29 4331 KG Middelburg 0118 - 614142

JE

           

Gespecialiseerd in het ontwerpen en maken uw ideale “avond-” MOOISTEvanDAG of “trouwjurk”.

BEGINT BIJ   www.xari.nl COSMO HAIRSTYLING  Cosmo Hairstyling Zusterstraat 29 4331 KG Middelburg 0118 - 614142

 

  @    



  @    

JE MOOISTE DAG BEGINT BIJ COSMO HAIRSTYLING

ruim 20 20 jaar AlAlruim jaar met trots met trots het het grootste grootste bruidshuis bruidshuis van Zeeland

Cosmo Hairstyling Thuis inZusterstraat de regio, 29 4331 KG Middelburg sterk in lokale wetenswaardigheden. 0118 - 614142 Vóór u en dóór u, want lokaal nieuws maken en brengen we samen. De Bode wordt op 338.000 adressen in West-Brabant en Zeeland gratis bezorgd. Elke week weer. Een ultieme manier om uw bedrijf en product breed onder de aandacht te brengen. Lokaal en regionaal. Telkens weer.

Adembenemende Adembenemende trouw-en encocktailjurken. cocktailjurken. trouwSchitterende lingerie, lingerie, Schitterende schoenenen en accessoires accessoires schoenen

b r u i d s h u i s www.internetbode.nl

De Bode is een uitgave van Uitgeverij de Bode bv

Postbus 22 4880 AA Zundert | Bredaseweg 26 4881 DE Zundert | Telefoon 076 599 81 11 | Fax 076 599 81 99

Brouwerijstraat 9, 9, Brouwerijstraat OOSTBURG OOSTBURG +13 (0)117 454 861 +31 (0)117 454 861 www.bruidshuisellen.nl

www.bruidshuisellen.nl


5 7

DOOR RIA VAN MEIR

IEDERE jurk een eigen sprookje Het is de droom van iedere vrouw om op de mooiste dag van haar leven te schitteren in een prachtige jurk. Het kiezen van de juiste bruidsjurk vraagt echter heel wat voorbereiding en tijd. Trommel daarom ruim voor de huwelijksdatum beste vriendin, (schoon)moeder en zus op voor een bezoek aan een bruidsshow en laat je vooral goed informeren door een specialistische bruidsmodezaak. De bruidsmode anno 2012 biedt keuze te over. Veel kant, symmetrisch, strapless, één schouder, veel rouches, een combinatie van zwart en wit of brutaal kort; het kan allemaal, zo lang je je er maar goed bij voelt. Keerzijde van de enorme keuze is dat het nog lastiger is om dé perfecte jurk te vinden. Het is daarom zeker aan te raden om voordat je een jurk gaat passen ideeën op te doen tijdens een bruidsbeurs of een bruidsmodeshow. Ook als je al wel weet hoe jouw droomjurk eruit moet komen te zien, is zo’n beurs een leuk uitje met je vriendinnen of je (schoon)moeder.

STYLISTE Laat je ook goed informeren door een bruidsmodezaak. Daar heeft men de juiste kijk op de bruidsmode. Jolanda Huijgens (30) liep al weken met de in haar ogen perfecte jurk in haar handtas: strapless, een getailleerd lijfje zonder te veel poespas en een lange sleep. “Toen ik eindelijk de bruidswinkel binnentrad, wilde ik alleen maar die ene jurk passen. En wat bleek: hij stond mij helemaal niet.” De teleurstelling bleek echter van korte duur. “De styliste van de bruidsmodezaak zag

SLUIER

‘DE STYLISTE ZAG METEEN WAT IK NODIG HAD’ Zelf zou ik de jurk hebben laten hangen, maar ze drong zo aan dat ik hem toch paste. Uiteindelijk is dat de jurk waarin ik ‘ja’ heb gezegd!”

PASSEN Nog een tip van Jolanda: ga op tijd opzoek naar de jurk. “Omdat ik in gedachten mijn jurk al had uitgekozen, dacht ik dat hij niet zo lang op zich zou laten wachten. Maar hou rekening met de levertijd van een jurk. Dat duurt vaak een paar maanden. Daar komt bij dat ik in de tussentijd behoorlijk aan het lijnen was, waardoor ik een aantal keer terug moest komen om de jurk steeds opnieuw te passen”, vertelt ze. Het is handig om ook in dezelfde winkel de lingerie uit te zoeken, die de jurk nog beter laat uitkomen. Ook voor schoenen kun je veelal bij bruidsmodezaken terecht. Zo maak je je outfit helemaal compleet.

wat ik nodig had en pakte een gedetailleerde jurk uit het rek.

De sluier is het oudste Nederlandse symbool bij een huwelijk en staat voor ondergeschiktheid. Als de man de sluier optilt, laat hij zijn mannelijke dominantie zien. Kiest de vrouw ervoor om zelf haar sluier achterover te gooien, dan toont ze haar onafhankelijkheid. Daarnaast beschermt de sluier de bruid ook tegen boze geesten. Pas wanneer de sluier omhoog gaat, kan de man de bruid beschermen tegen al dat gespuis.

TIPS - Neem een stukje stof van je jurk mee, zodat je aanstaande echtgenoot er zijn pak bij kan uitkiezen. Ook kan hij de stof gebruiken om een mooi boeket voor je te laten samenstellen - Vriendinnen en familieleden tijdens het passen zijn natuurlijk gezellig, maar laat het niet té druk worden. Neem liever iedere keer weer een ander mee, zodat je niemand hoeft teleurstellen - De meeste bruidszaken hebben ook een afdeling voor bruidskinderkleding. De kleding kan een afgeleide van jouw japon zijn, maar je mag ze ook in je eigen stijl aankleden. - Bruidsjurken heb je in alle prijzen en soorten. Je vindt al bruidsjurken vanaf een paar honderd euro. Iets teveel voor je budget en is wit niet vereist: kijk dan ook eens tussen de avondjurken.

Tatoeage als bezegeling van het huwelijk

INKT is de trend! DOOR ADDO SPRANGERS

Een tatoeage om het huwelijk te bezegelen. Het komt steeds vaker voor. Wég met die degelijke trouwringen, inkt is de trend!

‘TATOEAGE MARKEERT BIJZONDERE GEBEURTENIS’

Rebels? Mwah! Vroeger was dat misschien nog wel zo,

De zangeres Anouk bijvoorbeeld grossiert ook in wat vroe-

maar dan hebben we het over de tijd dat zeelieden zich

ger vaak werd afgedaan met de term plakplaatjes. Voor de

in verre havens de naald in hun huid lieten zetten. Of je

‘gewone’ man en vrouw misschien net dat laatste zetje om

moest lid zijn van een bende waarvan het lidmaatschap

ook een tatoeage te nemen. Voor de één misschien de naam

aan de tatoeage valt af te lezen. Tegenwoordig is het

van de favoriete voetbalclub als teken van loyaliteit. De ander

dragen van een tattoo al aardig ingeburgerd. Popsterren

markeert met een tatoeage een bijzondere gebeurtenis, zoals

hebben hieraan natuurlijk in niet onbelangrijke mate bij-

de geboorte van een kind of een huwelijk. Dat laatste gebeurt

gedragen, net als profvoetballers. Een beetje speler heeft

steeds vaker, al is dat dan niet in de trouwzaal zelf. Het geluk-

tegenwoordig minimaal één long sleeve om mee te pron-

kige paar bezoekt dan voor of na de plechtigheid een tattoo

ken en als het maar even kan zijn natuurlijk beide armen

artist. Vooraf is het natuurlijk wel zaak om even te checken of

volledig getatoeëerd. De Engelse voetbalvedette David

de tatoeëerder in kwestie zijn vak wel goed verstaat. Pruts-

Beckham - ook bekend vanwege zijn relatie met ‘Posh Spi-

werk zou het bijzondere moment natuurlijk flink verknallen.

ce’ Victoria - geldt als trendsetter. Vrouwlief bezocht drie

Ook is het wel zo verstandig dat over de tatoeage zelf vooraf

jaar geleden, ter gelegenheid van de tiende verjaardag

volledige overeenstemming bestaat tussen bruid en bruide-

van hun huwelijk, zelf ook maar weer een keer de tattoo-

gom. Het zou toch lullig zijn als er meteen al onenigheid ont-

shop om haar liefde aan David te verklaren. ‘Samen, voor

staat over het wel of niet laten zetten van een dolfijntje op de

altijd, voor eeuwig’ liet ze in Hebreeuwse tekens op haar

binnenkant van de pols of de imposante draak die je zelf ei-

lichaam zetten

genlijk in gedachten had over de volle breedte van je rug. Tot

PLAKPLAATJES

slot: laat je niet ontmoedigen door het gegeven dat niet alle huwelijken vandaag de dag stand houden. Blijkt je partner

In onder meer de tegenwoordig weer bij Vitesse Arnhem

uiteindelijk toch niet de man of vrouw van je dromen, weet

spelende Theo Jansen hebben we echter ook een van onze

dan dat een getatoeëerde naam prima valt weg te laseren. En

eigen gerenommeerde tattoo boys. Ook de vrouwen laten

anders zet je er gewoon een andere tattoo overheen. Maar

zich niet onbetuigd.

daar gaan we natuurlijk niet van uit.


EEn complEEt vErzorgdE huwElijksdag in BEachcluB zuidErduin Huwelijksceremonie Geef elkaar het jawoord met een prachtig uitzicht op het strand! een mooie loper, stijlvolle stoelen, bloemen, ballonnen en een

Restaurant Jansen & Co 1/8

romantisch prieel? wij zorgen ervoor dat uw huwelijksceremonie een waar sprookje wordt!

dineren ook voor uw huwelijksdiner bieden wij voor een ieder wat wils. wenst u een heerlijk 3-gangen diner, een uitgebreide barbecue of een veelzijdig walking dinner? waar uw keuze ook naar uit gaat, u bent verzekerd van culinaire gerechten die bereid zijn met verse- en streekgebonden producten. de chef-kok en zijn keukenbrigade verzorgen graag iedere gewenste culinaire invulling. Van een heerlijke lunch, een uitgebreid diner tot verrassende hapjes tijdens uw receptie of feestavond.

spetterende feestaVond Beachclub Zuiderduin is d頬ocatie voor een zonnige receptie en spetterende feestavond! door de moderne inrichting met heerlijke loungebanken waant u zich in saint-tropez! na uw culinaire diner of uitgebreide barbecue kunt u uw gasten ontvangen voor een waanzinnig huwelijksfeest met uitzicht op het strand. wanneer u wenst verzorgen wij mooie tenten zodat uw feestavond bij minder mooi weer ook gewoon door kan gaan. Beachclub Zuiderduin bestaat uit twee deels boven elkaar gelegen terrassen. Het onderste terras is onderdeel van de bar, terwijl het bovenste deel een prachtig uitzicht over de zee en de duinen biedt. de professionele medewerkers van de Beachclub zorgen ervoor dat het een onvergetelijk feest gaat worden. fletcher Beachclub Zuiderduin is 365 dagen per jaar exclusief af te huren.

spectaculair entree

Trouwlocatie De Vergenoeging Trouwen …… in een mooi monumentaal pand in het historische centrum van Middelburg! Trouwplannen? Van harte gefeliciteerd! Uw trouwdag is één van de leukste dagen in uw leven. Uiteraard wilt u kunnen terugkijken op een perfect georganiseerde dag. De sociëteitsruimte met de prachtige tuin is uitermate geschikt voor uw huwelijksvoltrekking, diner en trouwfeest. Het is een officiële trouwlocatie in de gemeente Middelburg. Dat wordt een onvergetelijke dag!

wenst u een spectaculair entree? maak dan gebruik van ons helikopter platform! spannender kan u huwelijksfeest haast niet beginnen.

Societeit de vergenoeging 1/8

Bruidssuite uiteraard kunt u blijven overnachten in de royal Beachsuite van het naastgelegen fletcher Zuiderduin Beachhotel. deze romantische kamer biedt een aparte woon- en slaapkamer, een luxe badkamer met bubbelbad en een ruime douche en een royaal dakterras met duinzicht. ook uw gasten kunnen blijven overnachten. Het sfeervolle Zuiderduin Beachhotel biedt 70 comfortabele hotelkamers.

Horecabeheer sociëteit ‘De Vergenoeging’ Roel en Ans van Hoorn Gortstraat 30 4331 LC Middelburg 0118 - 614762 www.devergenoeging.nl

Ja, ik wil…

Trouwen op een prachtig strand!

Beachclub Zuiderduin is een officiële trouwlocatie. Geef elkaar het jawoord met een prachtig uitzicht op zee! Geniet van een heerlijk glas Champagne terwijl u uw gelukwensen in ontvangst neemt tijdens een feestelijke receptie. Door de moderne inrichting met heerlijke loungebanken waant u zich in Saint-Tropez! Aansluitend verzorgen wij graag een uitgebreid dinerbuffet, een zomerse barbecue of een spetterende feestavond. Beachclub Zuiderduin gaat bij het organiseren van uw huwelijksfeest van één ding uit: gezelligheid! De professionele medewerkers van de Beachclub zorgen ervoor dat het een onvergetelijke dag zal worden.

FletcherWijHotel Restaurant nodigen u graag uit1/2 voor een vrijblijvende rondleiding en meer informatie. • Officiële trouwlocatie • Een uitstekende keuken • Prachtig uitzicht op zee • Een eigen helikopterplatform • Moderne, stijlvolle feestlocatie • Beachhotel Zuiderduin op steenworp afstand

Beachclub Zuiderduin | De Bucksweg 2 | 4361 SM Westkapelle | 0118 - 561 810 | www.beachclub.nl


7

HET ja-woord DOOR MERIJN SITSEN

geven in een paleis Een bruiloft hoeft al lang niet meer op het stadhuis plaats te vinden. Er zijn in Nederland namelijk zo’n 1500 officiële trouwlocaties. Er is dus genoeg keus voor mensen die iets anders willen dan een standaard trouwlocatie. West-Brabant en Zeeland hebben veel verschillende en mooie plekjes om te trouwen. Zodra er iemand op zijn (of haar) knieën is gegaan en de ander heeft daadwerkelijk “ja” gezegd, kan het plannen van de bruiloft beginnen. Als eerst wordt vaak de trouwdatum gepland en vervolgens de trouwlocatie vastgelegd. Sommige

TROUWEN?

locaties genoeg!

Bijzondere

mensen hebben al meteen een idee waar ze hun bruiloft willen houden. Bij andere mensen is het juist een behoorlijke klus om een geschikte locatie te vinden.

GASTENLIJST Bij het kiezen van een locatie is het allereerst belangrijk dat je

DOOR ADDO SPRANGERS

kijkt naar het beschikbare budget. Wat ook handig is om te

Trouwen op het strand, in een attractiepark, op een partyboot of in een kasteel? De mogelijkheden zijn legio. Wel is het zaak vooraf goed naar de mogelijkheden te informeren. Die willen per gemeente namelijk nog wel eens verschillen.

vorm willen geven. Het Bredase college is hen daarin tegemoet

bepalen, is hoeveel gasten je uit wil nodigen. Je kunt moeilijk

gekomen door de regels van het trouwbeleid te verruimen. In

300 gasten in een intiem kapelletje onder brengen. Als je meer

het aangepaste trouwbeleid is in Breda de zondag voortaan een

gasten uitnodigt, stijgen de kosten. Tijdens het maken van een

reguliere trouwdag, met uitzondering van officiële feestdagen.

gastenlijst is het handig om dit in je achterhoofd te houden.

Een andere verruiming van de regels is de mogelijkheid om buiten te trouwen. Dat kan op een locatie naar keuze met uitzondering

BIJZONDER

van openbare parken, pleinen en dergelijke. Het collegebesluit

Iedereen die op zoek is naar een bijzondere trouwlocatie, kan

kwam niet helemaal uit de lucht vallen. In maart 2011 al gaven

in West-Brabant en Zeeland genoeg mooie plekjes vinden. Voor

burgemeester en wethouders aan wel oren te hebben naar het

een trouwlocatie hoef je helemaal niet buiten de omgeving te

idee om trouwen op zondag structureel mogelijk te maken.

zoeken. Van paleis tot landgoed en van klooster tot fort, deze

Breda kent sowieso al aardig wat permanente en ook bijzondere

locaties zijn allemaal te vinden hier in de omgeving. Je kunt het

rouwlocaties. Naast het Stadhuis, de Grote Kerk, Landgoed

eigenlijk zo gek maken als je zelf wil.

Trouwen op een boot, daar hoef je echt geen zeebonk voor

Wolfslaar, de Waalse Kerk, Raadhuis Princenhage, de Korenmolen

te zijn. Vanuit Zierikzee bijvoorbeeld kiest zeilpassagierschip

in Bavel, Restaurant Mirabelle en het voormalig Raadhuis in het

INTIEM

De Marinus regelmatig het ruime sop met aan boord een

Ginneken is het ‘gezelschap’ twee jaar terug uitgebreid met

Een paleis afhuren voor je bruiloft is natuurlijk wel erg kostbaar.

ambtenaar van de burgerlijke stand. Laatstgenoemde is er dan

kasteel Bouvigne.

Voor minder geld kun je ook leuke en bijzondere trouwlocaties

uiteraard niet toevallig, want er moet een verliefd koppel in

afhuren. Denk bijvoorbeeld aan een intieme boerderij, een

de echt worden verbonden. Niet ver van de kust, in Vlissingen,

hoeve of een molen. Mocht je er met deze overvloed aan

ligt een andere opvallende trouwlocatie. In het Lampsinshuis,

mogelijkheden nog steeds niet uitkomen, raak vooral niet

het unieke stadspaleisje uit 1641 dat nu onderdeel van het

in paniek. Je kunt vandaag de dag ook besluiten een heuse

muZEEum is, staat de prachtige Pronkzaal tot de beschikking

opblaaskerk af te huren!

van aanstaande bruidsparen. Het Lampsinshuis bevindt zich aan de Nieuwendijk in Vlissingen en is aangewezen als officiële

TIP VAN DE DAG

trouwlocatie door de gemeente Vlissingen. Ook in de regio West-Brabant zijn er tal van prachtige trouwlocaties te vinden. Neem bijvoorbeeld Volksabdij Onze Lieve Vrouw ter Duinen in Ossendrecht. In de authentieke kapel in het abdijgebouw kunnen trouwlustigen zowel het burgerlijke als kerkelijke huwelijk laten voltrekken. Met dank aan de gemeente Woensdrecht die de abdij externe locatie goedkeurde. In Bergen op Zoom is het middeleeuwse Markiezenhof niet alleen voor bezoekers en inwoners van de stad een absolute blikvanger, er kan ook nog eens getrouwd worden.

TROUWBELEID In Breda wordt al helemaal niet moeilijk gedaan. Trouwen op zondag? Geen probleem. Trouwen in de buitenlucht? Moet kunnen. Het Bredase college van burgemeester en wethouders besloot vorig jaar oktober de regels van het trouwbeleid flink te verruimen. Hierdoor kan iedereen in Breda voortaan trouwen op zondag en, onder voorwaarden, ook in de buitenlucht. Trouwlustigen geven steeds vaker te kennen dat zij hun trouwdag op een persoonlijke en bijzondere manier

‘TROUWEN IN DE BUITENLUCHT? MOET KUNNEN’

Ga zorgvuldig aan de slag met uitnodigingen. Een groot feest lijkt leuk maar brengt erg veel kosten met zich mee


15%korting! Jullie bruiloft in De HeyZon met

NNEN? TROUWPLA op Vier je bruiloft nsdag dinsdag, woe of donderdag en je ontvangt

De Heyzon 1/4

15% korting!

raak voor Maak een afsp e offerte een vrijblijvend oop. met Esther Heyk ijdag wilt Oók als je op vr trouwen!

Voor een Gouden Moment

www.deheyzon.nl

Meer info: tel. (0113) 33 03 50 | 06 43 54 45 98 esther@deheyzon.nl

SchoonheidSSalon nawod creationS viert 10-jarig bestaan & geeft Kortingen tot 60% weg! BERGEN OP ZOOM - Schoonheidssalon Nawod Creations viert haar 10-jarig bestaan. Dit laat eigenaresse Priyamalie (Priya) Ramkisoensing niet voorbijgaan zonder mooie aanbiedingen. Zij geeft dan ook kortingen tot liefst 60%! Priya heeft in de afgelopen 10 jaar een goede naam opgebouwd (zelfs landelijk) in Permanente make up (PMU) en definitief ontharen(LASER & IPL elektrisch ontharen). Inmiddels komen haar klanten uit heel Nederland en België. Als gediplomeerd schoonheidsspecialiste heeft Priya zich o.a. gespecialiseerd in het aanbrengen van (PMU), deze make up blijft 2 tot 3 jaar zitten. Dit doet ze dan ook al jaren met vele tevreden klanten. Priya tekent de wenkbrauwen letterlijk haartje voor haartje, dit geeft een zeer natuurlijk resultaat. Hiervoor hoeven de haartjes van de eigen wenkbrauwen niet ge방leerd of geschoren te worden. De (PMU) vormt samen met de haartjes het mooiste resultaat. Indien de klant het wenst kan ze de wenkbrauwen ook geheel invullen. Permanente make up is in vele kleurtinten mogelijk, waardoor u altijd een optimaal resultaat heeft. Eyeliner brengt ze zowel onder als boven zeer strak aan, waarbij fijne en brede lijnen mogelijke zijn. Daarnaast is het ook mogelijk (PMU) als lipliner aan te laten brengen van fijne lijntjes die de lippen meer accentueren tot full-lips. Heeft u elders permanente make up laten aanbrengen maar

bent u niet tevreden met het resultaat? Maakt u zich dan geen zorgen Priya kan permanente make up ook verwijderen en opnieuw aanbrengen naar uw wens. U kunt voor en na behandeling foto s zien op onze website www.nawodcreations.nl Start nu met de definitief ontharen behandeling en u heeft volgend jaar in de zomer geen ongewenste haargroei meer! Priya heeft zich tevens gespecialiseerd in definitief ontharen, dit doet ze door middel van Laser, IPL en elektrische methode. Hiermee worden ongewenste donkere, grijze of dikke haren definitief verwijderd. (Definitief ontharen in het gezicht wordt meestal vergoed door de meeste zorgverzekeraars) Met haar jubileum kunt u profiteren van hoge kortingen, zie hiervoor de advertentie in deze krant. Schoonheidssalon Nawod Creations is specialist in het verwijderen van pigmentvlekken op het gelaat en handen etc. Vervelende steelwratjes op het gelaat en decolleté en Couperose (kleine rode adertjes) weet Priya met behulp van unieke technologie te behandelen in één behandeling resultaat te halen zodat het minder of niet meer zichtbaar is. Zelfs littekens grove poriëen rimpels kan Priya succesvol behandelen. Dit doet ze d.m.v. Medical/ Micro Dermabrasion, bindweefselmassage en de unieke MedCos . licht flits therapie. Uw huid gaat weer stralen en zal er jeugdiger en jonger uit zien. Voor droog, beschadigd en poreus haar is er een Keratine behandeling om het haar weer gezond te maken en in topconditie brengen. Uw haar wordt weer glad, pluisvrij en heerlijk handelbaar. Verder biedt de salon nog vele schoonheidsbehandelingen en haarbehandelingen zoals permanent haar stijlen (blijft 2 tot 3 jaar zitten) en 3D haar puntjes knippen. Ook kunt u heerlijk genieten van een ontspannen lichaamsmassage (dit wordt gedaan door een masseur). De salon beschikt over GGD, ANBOS, en AGB code vergunningen en certificaten. Voor meer informatie kijkt u op de website; www.nawodcreations.nl

D Door monique jAnsen

Nawod creations 1/2 staand


9 15

HuweLijksjubiLeA: 1 jaar: Katoenen Bruiloft 2 jaar: Papieren Bruiloft 3 jaar: Tarwe Bruiloft 4 jaar: Leren Bruiloft 5 jaar: Houten Bruiloft 6 jaar en een kwart: Blikken Bruiloft 10 jaar: Tinnen Bruiloft 12,5 jaar: Koperen Bruiloft 20 jaar: Porseleinen Bruiloft 25 jaar: Zilveren Bruiloft 30 jaar: Parelmoeren Bruiloft 35 jaar: Koralen Bruiloft 40 jaar: Robijnen Bruiloft 45 jaar: Saffieren Bruiloft 50 jaar: Gouden Bruiloft 60 jaar: Diamanten Bruiloft 65 jaar: Briljanten Bruiloft 70 jaar: Platina Bruiloft 75 jaar: Albasten Bruiloft 80 jaar: Eiken Bruiloft

Bruiloft is gebaseerd op oude gebruiken

Door monique jAnsen

De tradities op een rijtje

HeT gooien vAn rijsT De bruiloft is gebaseerd op oude Het oude gebruik van het gooien van rijst kwam voor het gebruiken. Aan onder meer de eerst in het verre oosten voor. Het gooien van rijst staat voor veel geluk en een goede vruchtbaarheid. bruidsjurk, de bloemen, de taart en de kus gaan tradities schuil. De vADer geefT DocHTer weg traditie van het weggeven van de dochter aan de belangrijkste gebruiken staan hier De toekomstige man is niet gebaseerd op liefde. vroeger op een rijtje. gaf de vader de dochter weg in ruil voor geld of andere kostbare spullen. Tegenwoordig is het een daad van liefde.

De bruiDsjurk

bruiD over DrempeL DrAgen

rond het jaar 1500 droegen de eerste bruidjes

Het dragen van de bruid over de drempel door de man

een jurk. Degene die als eerste een witte

gebeurt al meer dan 1.000 jaar. in vorige eeuwen was dit

bruidsjurk aantrok was vermoedelijk Anna

een standaard gebruik, zodat de bruid de demonen uit

van bretagne bij haar huwelijk met Lodewijk

haar familie zou thuislaten. De demonen zouden haar dan

Xii. jarenlangs was wit de standaard kleur

niet meer lastigvallen.

voor een bruidsjurk. Tegenwoordig mag de trouwjapon elke kleur hebben.

bLoemen

bruiDsmeisjes De traditie voor het aanstellen van bruidsmeisjes stamt uit de middeleeuwen. om demonen buiten de bruiloft te houden,

bij vrijwel alle culturen en alle volkeren is het

vroeg de bruid haar beste vriendinnen om bruidsmeisje

standaard om bloemen te gebruiken bij de

te zijn. kwade geesten werden buitengehouden door

bruiloft. bloemen staan van oudsher symbool

ongeveer dezelfde kleding te dragen.

voor de liefde.

De bruiDsTAArT

De kus ook de kus tussen de bruid en de bruidegom kwam al uit

De bruidstaart stamt nog uit de tijd van de

de middeleeuwen. Het was toen een gebruik om te laten

romeinen. Taartkruimels zouden de gasten

zien dat je samen een soort van overeenkomst aangaat.

geluk brengen. enkele eeuwen geleden vond een bakker de nog altijd populaire

LosLATen vAn Duiven

bruiloftstoren uit: dat zijn taarten die

Het loslaten van duiven komt in nederland nog best

bovenop elkaar staan. in nederland komt de

vaak voor bij trouwerijen. witte duiven staan voor

taarttoren niet zo vaak voor.

huwelijkstrouw, liefde en moederschap. ook wordt de duif aan venus gekoppeld, de romeinse godin van de liefde.


Ki n

feest!!

.n l

stbee e e f r st de

Alles voor een geslaagd feest!

B�n� � �� z��� na�� ��� �ed����� vo�� ��� v�� �� mo�is�� da��� �� �� �����?

25 jaar! www.kinderfeestbeest.nl • Tel.: 06-31787300 • info@ kinderfeestbeest.nl

kortingen tot 25% www.babouche.nl

Representatie zakelijke bedr ve en ijfskleding voor dames en heren

nu 3 hale n 2 betalen = *

* M.u.v. horecakleding.

Tel. 0164 265020 I Antwerpsestraat 17 I 4611 AB Bergen op Zoom

de Schrijf in op nieuwsbrief en blijf op de le hoogte van al or vo n ge in rt ko de Studio en ges! Bruidsreporta

Van Dedemstraat 107 I 4611 BD Bergen op Zoom www.babouchebusiness.nl

♥ trouwfeest Officiëleatie trouwloc

Gastvrij voor zowel kleine als grote gezelschappen, informeert u eens naar de mogelijkheden

in trouwen in stijl!

Bruiden opgelet Vanwege te veel voorraad grote korting

stijl! Collectie 2013

in de maand december en januari 2013:

Bruiloft • Receptie • Diner • Hotel Vlissingsestraat 38-40 4371 RE Koudekerke

voor maar

€ 398.-

Zolang de voorraad strekt.

Ruime, gratis parkeergelegenheid T: (0118) 553003

E: info@huysterschelde.nl www.huysterschelde.nl

Bruidegom:

Alle kostuums € 398.ALLEEN OP AFSPRAAK. Bekijk ook onze website.

C’est moi

bruidsmode

www.huysterschelde.nl

Voorraad 1500 japonnen • 600 kostuums. Zolang de voorraad strekt. (Alleen op afspraak.) 06 22833373 of 076 5977170 Wernhoutseweg 139 Wernhout (Zundert)

www.cestmoi-bruidsmode.com


11 13

WAt kost DAt?

WAAr LEt JE op?

Je kunt zelf kiezen voor welk bedrag je je huwelijksdag verzekert. Je hoeft dus niet het hele bedrag te verzekeren. Hoe lager de dekking, hoe lager de premie. Voor een bruiloft rond de 5000 euro ben je tussen de 50 en 150 euro kwijt aan de trouwverzekering. Bij een trouwdag van zo’n 10.000 euro is dat tussen de 130 en 300 euro en bij 15000 euro tussen de 150 en 500 euro.

• Van wanneer tot wanneer loopt de dekking? • Worden aanbetalingen ook vergoed? • Welke naasten vallen onder de verzekering? • Koop een kistje of mapje om ál je bonnetjes in te bewaren. • Ben je bij faillissement ook verzekerd? • Verzeker ook je huwelijksreis voor het volledige bedrag. • Valt overmacht zoals weersomstandigheden ook onder de dekking? • Vaak zijn mensen ouder dan 80 jaar niet meeverzekerd.

Drama’s rondom je bruiloft iets minder dramatisch dankzij de trouwverzekering

Door vErA DE GEus

Het zal toch niet waar zijn?!

Ieder aanstaand bruidspaar verbant alle rampscenario’s het liefst uit het hoofd. Het overlijden van een dierbare vlak voor de grote dag, het afbranden van de feestzaal een paar uur voor aanvang van het feest, diefstal of beschadiging van de huwelijkscadeaus, ziekte van de bruidegom… ‘Joh, daar moet je allemaal niet te veel bij stilstaan’, is het meestgehoorde advies. Fout! Daar moet je wél aan denken, want al die risico’s kun je heel simpel afdekken middels een trouwverzekering. Voor een paar tientjes tot een paar honderd euro voorkom je namelijk dat je -als je de grote dag af moet blazen- voor duizenden euro’s het schip ingaat en een nieuwe trouwdatum vanwege geldgebrek voorlopig niet geprikt kan worden…

Een bruiloft kost in de regel een flinke duit. Geen probleem, want aanstaande bruidsparen hebben het er meestal voor over om een aantal jaren flink te sparen om de dag van hun leven te beleven. Links en rechts wordt er lang van tevoren al heel wat aanbetaald, handtekeningen gezet en contracten getekend. Jullie liefde is namelijk verzekerd van succes dus twijfel is er niet. Die prachtige huwelijksdag gaat er komen. De roze wolk is ruimschoots aanwezig en wordt in de aanloop naar dé datum alleen maar groter en rozer. Maar wat als er vlak voor of tijdens de bruiloft een regelrecht drama voltrekt? Als je de bruiloft bijvoorbeeld vanwege ziekte van een naaste afblaast ben je al je zuurverdiende centjes kwijt. Maar trouwen zonder die persoon wil je eigenlijk ook niet… En wat als jullie feestlocatie voor de big day in vlammen opgaat en je er niet in slaagt een vervangende plek te vinden? De leverancier van je trouwjurk, de taart, het trouwvervoer en de fotograaf hebben daar meestal geen boodschap aan en er moet dus toch (deels) betaald worden.

ZiEktE of ovErLiJDEn Je zou er zenuwachtig van worden, maar dat is niet nodig. Genieten van alle voorbereidingen is het allerbelangrijkste en dat kan optimaal als je een trouwverzekering afsluit. Daarmee dek je een groot aantal risico’s af. kan de bruid, de bruidegom, een van de ouders, broer, zus of kind van het bruidspaar niet op de grote dag aanwezig zijn vanwege ziekte of overlijden of moet de bruiloft uigesteld, afgelast of onderbroken worden? De kosten worden dan gedekt. Hetzelfde geldt op het moment dat zij een ongeluk krijgen op de trouwdag of dat er spullen zoals het trouwvervoer of de jurk beschadigd raken.

HAD ik HEt MAAr GEDAAn… Marjolein Vissers (32) is twee jaar geleden getrouwd. Ze wist wel van het bestaan van de trouwverzekering af, maar verdiepte zich er destijds niet in. Daar heeft ze lang spijt van gehad. “Achteraf gezien hadden we beter eenmalig een relatief klein bedrag aan premie kunnen betalen. Die paar tientjes hadden op zo’n groot bedrag immers ook niets meer uitgemaakt, maar de folder over de trouwverzekering is ergens onderin de la terecht gekomen en ik heb er nooit iets mee gedaan. Jammer, want met de gehuurde Lamborghini reed mijn man van de zenuwen tegen een paaltje aan. Wég borg van 1250 euro. Mijn jurk scheurde tijdens de feestavond. Oké, ik doe hem nooit meer aan, maar heb hem toch laten maken voor 225 euro. Zo’n verzekering had ons een hoop geld gescheeld. Dit zijn ‘kleinigheden’, maar wat als er vlak voor de bruiloft iets ergs was gebeurt met een familielid? Dan was het (financiële) leed helemaal niet te overzien geweest. Ik adviseer in ieder geval iedereen die gaat trouwen om zo’n verzekering toch maar af te sluiten!”


E L SA

MODERNE & Opheffingsuitverkoop PERZISCHE Eind 2012 stopt Persia met de winkel in Bergen op Zoom. 0% TAPIJTEN 7 t o t n Perzische en Moderne Tapijten worden verkocht met royale korting. e g KOKOOP n OPZO i ZOND NDAG Romantiek in de nacht AG t r o K 7 ok 25 to novemb berer Romantiek in de nacht OP 17 17

17

DOOR Ria van meiR DOOR DOOR Ria Ria van meiRmeiR

Romantiek in de nacht 10%

EN va 12-17 OPEN -17 uu vann 12 uurr

De laatste gasten zijn al naar huis. Het personeel van de catering is De laatste zijn al heeft naar jullie huis. een Hetwelterusten personeel van de catering is bedankt en gasten ook de familie gewenst. Eindelijk De laatste gasten zijn al naar huis. Het personeel van de catering is bedankt ook deDe familie heeft jullie een welterusten tijd vooren elkaar! befaamde huwelijksnacht dientgewenst. zich aan.Eindelijk Je kunt bedankt en ook de familie heeft jullie een welterusten gewenst. Eindelijk tijd voor elkaar! Dekiezen befaamde huwelijksnacht dient zich aan.waarom Je kunt er natuurlijk voorDe om inhuwelijksnacht eigen bed te kruipen, tijd voor elkaar! befaamde dient zichmaar aan. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om in in eigen eigen bed te kruipen, kruipen, maar door waarom zounatuurlijk je niet even dat romantische gevoel langer vast houden een er voor kiezen om bed te maar waarom zou je niet niet even even dat achter romantische gevoel te langer vast houden houden door door een een overnachting elders de trouwdag plakken? zou je dat romantische gevoel langer vast overnachting elders achter deom trouwdag tebiedt plakken? overnachting achter de trouwdag te plakken? vaak allerlei extra’s, zoals een jacuzzi en Ruim de helft van de elders bruidsparen kiest ervoor de Zo’n suite

20%

Persia tapijten 1/4 huwelijksnacht niet op het woonadres door te brengen,

BLIJVENDE SERVICE EN GARANTIE

Zo’n suite suite biedt biedt vaak vaak allerlei allerlei extra’s, extra’s, zoals zoals een een jacuzzi jacuzzi en en Zo’n

door te te brengen, brengen, huwelijksnacht niet op het woonadres door

een kingsizebed. kingsizebed. Heerlijk Heerlijk om om de de dag dag na na het hettrouwen trouwenlekker lekker een

zo blijkt uit een onderzoek onder weddingplanners en

trouwlocaties. Deonderzoek verleidingonder is groot om na de drukte zo blijkt uit een weddingplanners en weddingplanners en van de trouwdag in vertrouwde omgeving slaap trouwlocaties. De verleiding is groot om na na de deindrukte drukte

te maar eenin overnachting op locatie is de van de vertrouwde omgeving in vanvallen, de trouwdag trouwdag inluxe vertrouwde omgeving in slaap slaap

30%

in uit te rusten en de volgende dag te starten met een goed

40%

verzorgd champagneontbijt. en romantiek geen in en dag te met in uit uit te te rusten rusten en de de volgende volgendeaan dagluxe testarten starten meteen eengoed goed

gebrek. maak je geen zorgen overen deromantiek tijd. De meeste verzorgd champagneontbijt. aan geen verzorgden champagneontbijt. aan luxe luxe en romantiek geen hotels late zorgen check pasgetrouwde gebrek. en je over de De gebrek.hebben en maak maakeen je geen geen zorgenout overvoor de tijd. tijd. De meeste meeste

bieden mogelijkheid om daar te overnachten. kers de van de veel feestlocaties kers op opdaarom de taart taartde van de huwelijksdag. huwelijksdag. veel feestlocaties

stellen. hotels hotels hebben hebben een een late late check check out out voor voor pasgetrouwde pasgetrouwde stellen. stellen.

bieden daarom de mogelijkheid om daar te overnachten. je hoeft geen voor de nacht te regelen en kunt de bruiloft op vervoer dezelfde locatie je hoeft geen vervoer voor de vieren. nacht te regelen en kunt

BeD BReakfaST kies liever voor iets kleinschaligers BeDje & & BReakfaST

kers op demaar taart een van luxe de huwelijksdag. feestlocaties te overnachting op is te vallen, vallen, maar een luxe overnachtingveel op locatie locatie is de de bieden de mogelijkheid om daar te overnachten. je hoeftdaarom geen vervoer voor de nacht te regelen en kunt de bruiloft op dezelfde locatie vieren.

de bruiloft op dezelfde locatie vieren.

BeD & BReakfaST

50%

SuiTe SuiTe

al uw rvOOR eparaties BOODSCHappenlijSTje BOODSCHappenlijSTje vOOR Laat nu uw tapijt reinigen De HuWelijkSnaCHT vOOR is een bed & breakfast een goed idee. Dezelfde sfeer als BOODSCHappenlijSTje thuis, maar toch anders. veel B&B’s bieden een heus bruidsDe HuWelijkSnaCHT arrangement aan. Compleet met kaarslicht, rozenblaadjes, thuis, maar toch anders. veel B&B’s bieden een heus bruidsRozendblaadjes HuWelijkSnaCHT arrangement aan. Compleet met kaarslicht, Van €rozenblaadjes, 19,95 Voor 15,95 m2 -De€ Rozendblaadjes chocolade en champagne. Bovendien kom je B&B’s overal tegen. Of het nu gaat om een intiem boerderijtje of een

ouderwets kasteel, je vindt altijd de perfecte locatie voor

tegen. Of het nu gaat om een boerderijtje een ouderwets kasteel, je vindt altijdintiem de perfecte locatieofvoor jullie huwelijksnacht.

SuiTe

Biedt je je feestlocatie feestlocatie niet niet de de mogelijkheid mogelijkheid om om te te Biedt

overnachten, dan zijn zijn er erniet tal van van andere leuke adresjes adresjes Fortuinstraat overnachten, dan tal leuke Biedt 3 je feestlocatie de andere mogelijkheid om te 4611in NMde Bergen op Zoom in de buurt. natuurlijk heeft vrijwel ieder hotel een luxe buurt. natuurlijk heeft vrijwel ieder hotel een luxe overnachten, dan zijn er tal van andere leuke adresjes Tel.:0164-243509 bruidssuite haar beschikking. in de buurt.tot natuurlijk heeft vrijwel ieder hotel een luxe

Ook voor

en intiemers, dan

kies je bed liever voor iets een kleinschaligers intiemers, is een & breakfast goed idee. en Dezelfde sfeerdan als kies je liever voor iets kleinschaligers en intiemers, dan is een bed & breakfast een goed idee. Dezelfde sfeer als thuis, maar toch anders. veel B&B’s bieden een heus bruids-

‘HuWelijkSnaCHT iS iS ‘HuWelijkSnaCHT ‘HuWelijkSnaCHT iS De Berber, keRS Op DeTribalTaaRT’ TaaRT’ arrangement Compleet met kaarslicht, Gabbeh, Nepal,Op Handweef, Art, Nain, Isfahan, Qum, Patchwork...... chocolade en aan. champagne. Bovendien kom jerozenblaadjes, B&B’s overal De keRS De tegen. Of het nu gaat om Bovendien een intiemkom boerderijtje een chocolade en champagne. je B&B’s of overal De keRS Op De TaaRT’

Van Gils de Wit 1/4

een kingsizebed. Heerlijk om de dag na het trouwen lekker

Ruim de de helft helft van van de de bruidsparen bruidsparen kiest kiest ervoor ervoor om om de de Ruim

ouderwets kasteel, je vindt altijd de perfecte locatie voor jullie huwelijksnacht. jullie huwelijksnacht. sinds 1976

-

Champagne

-----------

Rozendblaadjes Champagne Bonbons Champagne Bonbons Kaarsjes Bonbons Kaarsjes Bedrukte badjassen Kaarsjes badjassen Bedrukte Bedrukte kussenslopen Bedrukte Bedrukte kussenslopen badjassen Lingeriesetje Lingeriesetje Bedrukte kussenslopen

-

Lingeriesetje

BERGEN OP ZOOM, Bosstraat 24 (t) (0164) 24 22 16 | www.vangilsdewit.nl

www.persiatapijten.nl

Laden-Lossen voor de zaak

bruidssuite tot haar beschikking.

P Garage: “Achter de grote markt”

Weddingplanners Weddingplanners schieten schieten laatste laatste jaren jaren als als paddenstoelen paddenstoelen uit uit de de grond grond

Weddingplanners schieten laatste jaren als paddenstoelen uit de grond klik en en ervaring ervaring zijn zijn belangrijk belangrijk DOOR euGène kOk DOOR DOOR euGène euGène De kOk DeDe kOk

klik en ervaring zijn belangrijk

Of het door de film met Jennifer Lopez en Matthew McConaughey uit Of het door de film met Jennifer Lopez en Matthew McConaughey uit 2001 komt of doordat toekomstige echtparen het zo druk hebben met Of het doorofdedoordat film met Jennifer Lopez en Matthew uit 2001 komt toekomstige echtparen het zo McConaughey druk hebben met hun carrière dat ze nauwelijks tijd hebben om alles te regelen voor 2001 komt ofdat doordat toekomstige hetalles zo druk hebbenvoor met hun carrière ze nauwelijks tijdechtparen hebben om te regelen de mooiste dag van hun leven of omdat veel aanstaanden simpelweg hun carrièredag dat ze hun nauwelijks tijd hebben om alles te regelen voor de mooiste leven of omdat aanstaanden geen zin hebbenvan hun huwelijk zelf voorveel te bereiden weetsimpelweg niemand, de mooiste daghet van hun leven ofzelf omdat aanstaanden geen zin is hebben hun huwelijk voorveel tedebereiden weetsimpelweg niemand, maar feit dat aantal weddingplanners laatste jaren een vlucht geen zin hebben hun huwelijk zelf voor te bereiden weet niemand, maar feit is dat het aantal weddingplanners de laatste jaren een vlucht heeft genomen.

maar is dat het aantal weddingplanners de laatste jaren een vlucht heeft feit genomen. heeft genomen. Het lijkt allemaal zo makkelijk: je belt een weddingplanner, spreekt een prijs met hem of -meestal - haar af en de zorgen

Het lijkt allemaal zo makkelijk: je belt een weddingplanner,

over jouw huwelijksdag zijn verdwenen. maar is het wel

spreekt een prijs met hem of -meestal - haar af en de zorgen

Heteenvoudig? lijkt allemaal zovinden makkelijk: je belt een weddingplanner weddingplanner, zo Het van een goede

over zijn verdwenen. wel kan jejouw namelijk dehem nodige hoofdbrekens Tik spreekt eenhuwelijksdag prijsal met of -meestal - haarmaar afbezorgen. en is dehet zorgen zo eenvoudig? Het vindenzijn vanverdwenen. een goedemaar weddingplanner het woordje weddingplanner namelijk in wel bij over jouw huwelijksdag maareens is het kan je namelijk al de nodige hoofdbrekens bezorgen. Tik Google en er verschijnt eenvan woud links. zo eenvoudig? Het vinden eenaan goede weddingplanner

het weddingplanner namelijk maar eens in Tik bij kan woordje je namelijk al de nodige hoofdbrekens bezorgen.

Op zich en is er deverschijnt groei van dewoud beroepsgroep Google een aan links. logisch, want

het woordje weddingplanner namelijk maar eens in bij

of het nou een economische crisis is of niet … de meeste

Google en er verschijnt een woud aan links.

verliefde willen toch het jawoord Op zich isstellen de groei vanelkaar de beroepsgroep logisch,geven. want in 2010nou trouwden er volgenscrisis het isCentraal Bureau voor of eengroei economische of niet logisch, … de meeste Ophet zich is de van de beroepsgroep want de Statistiek alleen in nederland al ruim 67.000 mensen. verliefde stellen willen elkaar toch het jawoord geven.

of het nou een economische crisis is of niet … de meeste Daarbovenop beloofden nog eens dik 8000 nederlanders in 2010 trouwden er volgens Bureaugeven. voor verliefde stellen willen elkaar het tochCentraal het jawoord in het buitenland de eeuwige trouw aan elkaar.

de Statistiek alleen er in volgens nederland ruim 67.000 mensen. in 2010 trouwden hetalCentraal Bureau voor Daarbovenop beloofden nog eens dik 8000 nederlanders de Statistiek alleen in nederland al ruim 67.000 mensen.

Ga er voor het gemak van uit dat een behoorlijk percentage

in het buitenland de eeuwige trouw aan elkaar.

Daarbovenop eens diktweeverdieners 8000 nederlanders daarvan jonge,beloofden drukke en nog welvarende zijn, die eenbuitenland beroep doen op een weddingplanner in het de eeuwige trouw aan elkaar.en je hebt

Ga erflinke voor het gemak van kan uit dat een behoorlijk percentage een vijver waarin worden gevist. De bureaus daarvan jonge, drukke en welvarende zijn, en zijn de laatste jaren alstweeverdieners paddenstoelen de Ga opleidingen er voor het gemak van uit dat een behoorlijk percentage die eenuitgeschoten. beroep doenvanzelfsprekend op weddingplanner en meeste je hebt grond hebben de daarvan jonge, drukke en een welvarende tweeverdieners zijn,

een flinke vijver waarin kanbedoelingen, worden gevist. De bureaus weddingplanners de beste maar op het

die een beroep doen op een weddingplanner en je hebt internet zijn veel waarschuwingen vinden dat er het en de laatste jaren te alsgevist. paddenstoelen de eenopleidingen flinke vijverzijn waarin kan worden De bureaus nodige ‘kaf tussen hetvanzelfsprekend koren’ zit. als jehebben geen zorgen wilt grond uitgeschoten. de meeste

en opleidingen zijn de laatste jaren als paddenstoelen de

hebben over jouw huwelijksdag kun je het beste weddingplanners de beste bedoelingen, maarmaar op een het

grond uitgeschoten. vanzelfsprekend hebben de meeste

paar uurtjes om een goedeteweddingplanner uit internet zijnvrijmaken veel waarschuwingen vinden dat er het

weddingplanners de beste bedoelingen, maar op het nodige het koren’ zit. alstejevinden geen zorgen internet‘kaf zijntussen veel waarschuwingen dat er wilt het

te kiezen.

hebben overtussen jouw huwelijksdag kun beste maar wilt een nodige ‘kaf het koren’ zit. alsjejehet geen zorgen paar uurtjes vrijmaken om een goede weddingplanner uit hebben over jouw huwelijksdag kun je het beste maar een te kiezen.

WaaR mOeT je Op leTTen? Struin het web af en vraag bij een aantal weddingplanners

WaaR mOeT je Op leTTen? Struin hetjeweb af en vraag bijbedrag. een aantal weddingplanners WaaR mOeT Op leTTen? diensten krijgt voorje welk laat altijd duidelijk een offerte op. vergelijk deze met elkaar en kijk welke

een offerte deze met elkaar en kijk welke weten wat je op. budget Wijk daar niet vanaf. Struin het web afvergelijk en is. vraag bij een aantal weddingplanners diensten je krijgt voor welk bedrag. laat altijd duidelijk een offerte op. vergelijk deze met elkaar en kijk welke

weten wat jekrijgt budget is.van Wijk daar niet vanaf.altijd maak met aantal hen een afspraak en kijk met diensten jeeen voor welk bedrag. laat duidelijk wie hetwat ’t beste klikt. is. in Wijk aanloop trouwerij heb je weten je budget daarnaar niet de vanaf.

namelijk intensief contact. het klikt op en persoonlijk maak met een aantal vanZorg hendat een afspraak kijk met vlak, maar ook qua en stijl. naar vanzelfsprekend het wie het ’t beste klikt.sfeer in aanloop de trouwerij is heb je

maak met een aantal van hen een afspraak en kijk met

belangrijk dat je contact. de belangrijkste dagklikt vanopjepersoonlijk leven in namelijk intensief Zorg dat het

wie het ’t beste klikt. in aanloop naar de trouwerij heb je

handen legtook van qua iemand goed overweg is kunt vlak, maar sfeerwaarmee en stijl. je vanzelfsprekend het

namelijk intensief contact. Zorg dat het klikt op persoonlijk belangrijk desfeer belangrijkste dag van je leven in vlak, maar dat ook je qua en stijl. vanzelfsprekend is het

en die jouw ideeën begrijpt en kan en wil uitvoeren.

handen legt van iemand waarmee je goed overweg kunt

belangrijk dat je dagopleidingen van je leventot in Tegenwoordig zijnde erbelangrijkste verschillende en die jouw ideeën begrijpt en kan en wil uitvoeren.

handen legt van en iemand je goed overweg Zo’n kunt weddingplanner zelfswaarmee een branchevereniging. en die jouw begrijpt en en wil uitvoeren. diploma of ideeën een keurmerk is kan natuurlijk een pre, maar Tegenwoordig

zijn

er

verschillende

opleidingen

tot

ervaring is nog belangrijker. vraag naar een portfolio en

weddingplanner en zelfs een moet branchevereniging. Zo’n referenties. een weddingplanner namelijk niet alleen Tegenwoordig zijn er verschillende opleidingen tot diploma of een keurmerk is natuurlijk een pre, maar over creativiteit, mensenkennis organisatievermogen weddingplanner en zelfs een en branchevereniging. Zo’n ervaring naar portfolio en beschikken, maar ook stressbestendig zijn.een meer kansmaar dat diploma isofnog eenbelangrijker. keurmerk isvraag natuurlijk een pre, referenties. een weddingplanner niet alleen de weddingplanner dat is als hij ofmoet zijnaar denamelijk nodige bruiloften ervaring is nog belangrijker. vraag een portfolio en heeft gemaakt. over mee creativiteit, mensenkennis en organisatievermogen

referenties. een weddingplanner moet namelijk niet alleen beschikken, maar mensenkennis ook stressbestendig zijn. meer kans dat over creativiteit, en organisatievermogen de weddingplanner datstressbestendig is als hij of zij de nodige beschikken, maar ook zijn. meerbruiloften kans dat heeft mee gemaakt. de weddingplanner dat is als hij of zij de nodige bruiloften heeft mee gemaakt.


met ZeelandNet & DELTA kies je voor betrouwbaar en snel internet, een uitgebreide televisie ervaring en bellen tegen een voordelig tarief

Kies nu voor internetten, bellen en televisie kijken met ZeelandNet en DELTA. Voor iedereen een abonnement op maat, dus altijd iets dat bij jou past. Nu elk nieuw abonnement de eerste twee maanden gratis. Kijk snel op www.zeelandnet.nl/abonnementen.


Sinterklaas bezoekt Veere

DOMBURG - Gezien de gezellige drukte kan het niet anders of Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten voelden zich zaterdag meer dan welkom bij hun aankomst in Domburg. Het warme onthaal hielp hen ongetwijfeld te wennen aan het frisse weer in Nederland. DOOR BRITTA JANSSEN Nu de goedheiligman en zijn knechten de reis vanuit Spanje naar ons land weer achter de rug hebben, doen ze hun best zoveel mogelijk kindertjes blij te maken. In de gemeente Veere deden ze dat zaterdag voor het eerst in Domburg, maar ze bezoeken nog meer dorpen.

logo hansvers pms187-376 [Geconverteerd].pdf

30-07-2012

15:50:26

Biggekerke Voor de viering van Sinterklaas in Biggekerke is iedereen zaterdag 24 november welkom om zich Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten laten zich in Domburg uitgebreid begroeten. vanaf 15.00 uur te verzamelen bij school. Daarna is het feest in café Juliana. Koudekerke Op zaterdag 24 november is het om 13.30 uur verzamelen bij het Dorpsplein in Koudekerke. Sint en zijn pieten maken een toer door het dorp en om 14.15 uur worden ze ontvangen bij de muziektent op het Dorpsplein. Onder begeleiding van Harmonie Voorwaarts zingt het publiek de speciale gasten toe. Ook maakt de goedheiligman de uitslag van de kleurplaatwedstrijd bekend. Oostkapelle In Oostkapelle is het zaterdag 24 november om 13.30 uur verzamelen bij de speeltuin van De Halve Maan. Daarna is er onder begeleiding van Crescendo een optocht naar de sporthal van De Halve Maan. Hier kan het publiek tot ongeveer 16.00 uur een Sinterklaas-avontuur beleven met natuurlijk Sinterklaas en de Zwarte Pieten in de hoofdrol. Westkapelle In Westkapelle is het zaterdag 24 november om 13.30 uur verzamelen bij de Vuurtoren en vanaf 14.30 uur is het feest in het jeugdgebouw van de Moriakerk aan de Markt. Zoutelande Bij het trappentheater aan de Langstraat in Zoutelande is het zaterdag 24 november vanaf 11.00 uur feest.

FOTO BO VAN SCHEYEN

WEEKAANBIEDINGEN: Geldig van woensdag t/m dinsdag Griekse De allerlekkerste Salade 49 Clementine 49 Mandarijnen

1.

200 gram

van Hogendorpweg 99 Vlissingen tel 0118-472186 fax 0118-473870 vind ons leuk op facebook : HANSVERS volg ons op twitter : @hansvers

VeldslaStamppot per portie (ca. 400 gram)

10 voor

2.

Vers Gesneden

2.

99 Boerenkool zak à 250 gram

2 HALEN EN 1 BETALEN

KranKzinnig lage prijzen!

Serooskerke In Serooskerke arriveert Sinterklaas zaterdag 24 november rond 11.30 uur bij de Zandput.

Vrouwenpolder Voor het Sinterklaasfeest in Vrouwenpolder is iedereen zaterdag 1 december welkom om 15.15 uur bij Polredijk 11. Daarna is er een Sinterklaasbingo bij manege De Eendracht aan de Rijkebuurtweg.

Pallets

Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157 Minimaal 100 stuks.

Cobie de Weerd

Grijpskerke Grijpskerke bezoekt de goedheiligman op zaterdag 1 december. Hij viert feest met de pieten en kinderen in het woonzorgcomplex aan het Bakkersland.

Oostkapelle Sinterklaas maakt zaterdagavond 1 december een rondgang door Oostkapelle. Veere Als laatste brengt de Sint een uitgebreid bezoek aan Veere, op 5 december.

Is jouw fietsverlichting in orde? MIDDELBURG - Woensdag 14 november start de Zeeuwsefietsverlichtings-campagne‘Ikwiljezien’. Net als vorig jaar gaat de politie de komende tijd weer extra letten op de verlichting van fietsers. Fietsers waarbij de verlichting niet in orde is, krijgen een boete van € 45,-. Jongeren, tot de leeftijd van 16 jaar, betalen de helft namelijk € 22,50. Om de fietsers veilig verder te laten rijden, krijgen ze naast de boete een fietslampje uitgereikt. Dus zorg dat je verlichting in orde is! Regels fietsverlichting: vóór wit of geel licht; achter rood licht; lampjes aan de fiets of op je borst of rug (niet aan arm of been); goed zichtbaar zijn; recht vooruit en achteruit schijnen; continu branden (niet knipperen). Verder is verplicht: een rode achterreflector; pedalen met gele reflectoren; wit of geel reflecterende banden of wielen. Boetes Geen licht volgens de regels: € 45,-. Fietsen zonder de verplichte reflectoren: € 30,-.

Plus 40Relatie Brengt singles samen!

Persoonlijk, succesvol en betrouwbaar Bel: 0166-785000 voor een gratis kennismakingsgesprek!

www.40plusrelatie.nl

inCl.

VariFOCale glazen

WWW.HOBBYKAS.NL

Budget kas

€ 350,-

Alu-pro kas

v.a. € 925,-

Combi-pro kas

v.a. € 950,-

Laat je verrassen bij specsavers specsavers Middelburg Lange Delft 17 (tegenover Blokker) 0118 642 260

Victoriaanse kas v.a. €1400,Bel voor onze folder/prijslijst

Showterrein met 36 kassen

EmBrEgtS KASSEN gors 70 Hoeven 0165-502506

Bij aankoop van elk montuur vanaf €79. Bij randloze monturen adviseren wij dunne glazen. Kiest u voor de varifocale glazen dan ontvangt u standaard varifocale glazen. Voor glasopties zoals dunne glazen gelden vaste toeslagen. Acties gelden niet in combinatie met elkaar. © 2012 Specsavers Optical Group. All rights reserved. facebook.com/specsaversnederland. www.specsavers.nl

L

www.rolluikgigantzeeland.nl

Bereken online uw prijs Geen aanbetaling!

Het adres in Vlissingen voor fruitmanden

Meliskerke Alle kinderen van Meliskerke zijn vrijdag 23 november welkom om tussen 18.30 en 20.20 uur hun schoen te zetten in de tent op de hoek van de Torenstraat en de Bergstraat. Tip van de Sint: plak een sticker met je naam op je schoen. Op zaterdag 24 november vieren jong en ouder vanaf 9.45 uur de intocht van Sinterklaas en zijn pieterbazen vanaf het pleintje met muziekvereniging Luctor et Emergo.


het beste voor uw Dier Aquarium achterwanden

Aanbiedingen geldig t/m 1 december 2012. Zolang de voorraad strekt.

7.99

Decoratieve posters, met op voor- en achterzijde een verschillende afbeelding. Voor aquaria tot 100 liter. Afmeting 60 x 45 cm.

4.99 Drijvende aquariumfiguren

69.

95

Superfish Home 25

Stijlvol aquarium met ingebouwde filter. Dimbare led-verlichting via makkelijk te bedienen tiptoetsen. Inhoud 25 liter. In wit of zwart. Afmeting 46,5 x 25 x 28,5 cm.

Grappige figuren aan een bijna onzichtbaar touwtje, die met een zuignap op de bodem van het aquarium worden vastgezet. Per stuk 4.99

vanaf

vanaf

55.95

39.95

vanaf

9.95

14.95 nu 12 kg

+ 2 kg grAtis!

Royal Canin Breed bonus bag 12+2 kg

Hoogwaardige voeding voor de hond afgestemd op de behoeften van het specifieke ras. Diverse soorten. (Actie is geldig voor de bonus bags aanwezig in de winkel.)

Bench

Pavo Daily Plus 15 kg

Opvouwbaar. Twee deuren. In zwart en zink. 45 cm 14.95, 60 cm 21.50, 76 cm 27.50, 91 cm 35.95, 107 cm 41.95, 122 cm 52.95

89.50

Ruwvoer voor het paard. Een mengeling van gras, luzerne en stro, die het kauwen stimuleert. Ideaal om te mengen met krachtvoer.

9.95

2 voor

17.50 Konijnenhok KT5

Een van de populairste konijnenhokken uit onze collectie. Met kunststof lade en dak dat kan opengeklapt. Eenvoudig te monteren. Afmetingen: 123 x 75,5 x 102 cm.

Whiskas brokjes 4 kg

Voor de volwassen kat. Met rund, tonijn of kip. Vernieuwd: hogere voedingswaarde, met meer vitaminen en mineralen.

mAkkelijk bereikbAAr: Direct gelegen nAAst De A58 weihoek 16 4416 px kruiningen tel 0113 381 000

Krabton Trendy Dome

Mooi afgewerkte krabton van degelijk materiaal. Om nagels aan te scherpen, in te spelen en in te slapen. Met twee openingen 39.95, met drie openingen 64.95

Biokat’s Fresh 20 kg

Kattenbakvulling met frisse geur. Klontjesvormend, dus zuinig in het gebruik.

24.95 Fokker Country Basic Dog 15 kg Volledige voeding voor de volwassen hond. Aangepast vet- en eiwitgehalte helpt de kans op overgewicht verminderen.

kijk voor meer AAnbieDingen op

vAnDerpoelDierenverblijf.nl

mA 9.00 - 17.30 Di 9.00 - 17.30 wo 9.00 - 17.30

Do 9.00 - 17.30 vr 9.00 - 20.00 zA 9.00 - 16.00

ruim 1.000 m2 winkelplezier! bekijk ook onze webshop! volop grAtis pArkeerruimte.


Vrijwilligers Provincie Zeeland informeren mensen thuis en reizen eerste keer mee

Boekpresentatie en lezing op woensdag 21 november

Ambassadeurs helpen Zeeuwen openbaar vervoer weer in

Middelburg staat in oude stadhuis stil bij slavernijverleden

MIDDELBURG - Zou u graag gebruik maken van het openbaar vervoer, maar weet u niet precies hoe het werkt? Laat u dan informeren door een ov-ambassadeur van de Provincie Zeeland. Deze vrijwilligers komen bij u thuis en reizen zelfs een keertje mee om u wegwijs te maken. Annie Oom (90) uit Middelburg kan het iedereen aanraden. MIDDELBURG - Het oude stadhuis aan de Markt in Middelburg staat vandaag (woensdag) in het teken van de slavernijgeschiedenis. ‘s Middags “Het is zo fijn dat ik nu weer met de bus kan reizen.” presenteert Kees Uittenhout zijn roman ‘Gouden handel’ waarin ook de Middelburger Lucas Geluck voorkomt en ‘s avonds houdt de Surinaamse Cynthia McLeod, schrijfster over slavernij, een lezing. DOOR BRITTA JANSSEN In 2013 staat Nederland uitgebreid stil bij de nationale herdenking van de slavernij en de viering van de afschaffing van de slavernij. In 2014 wordt het programma in Zeeland afgesloten. Het is dan tweehonderd jaar geleden dat de handel in slaven werd verboden.

Annie Oom is blij met de kaart met Zeeuwse buslijnen die ze kreeg van de OV-ambassadeurs.

DOOR BRITTA JANSSEN Annie Oom mag dan al negentig jaar zijn, bijna doof en slecht ter been, ze draait haar hand niet om voor een treinreis en rijdt ook nog auto. Maar de bus, dat was al jaren onbekend terrein. Dankzij twee ov-ambassadeurs kan ze ook met die vorm van openbaar vervoer weer uit de voeten. “Ik vond het moeilijk om aan voorlichting over de busdiensten te komen”, vertelt ze waarom ze niet met de bus reisde. “Hoe kom ik met mijn elektrische rolstoel de bus in? Hoe laat en waar vertrekken de bussen?”, vroeg de Middelburgse zich af. Daarom was ze blij dat er een bijeenkomst werd belegd voor ouderen met vragen over reizen, maar op die dag was ze verhinderd. “Ik mailde dat ik niet kon komen en toen zeiden ze dat er wel een ov-ambassadeur bij mij thuis kon langskomen”, vertelt Oom, die nog heel handig is met de computer. “Dat vond ik een goed idee en het werd

een leuk gesprek. De ov-ambassadeurs Garrie Hageman en Adrie Hollestelle gaven me veel informatie. Ook kreeg ik van hen een kaart van Zeeland met de buslijnen erop. Heerlijk! Zo’n kaart wilde ik al lang hebben, maar ik wist niet hoe ik eraan kon komen.” Verrijking Op 9 oktober stapte Oom met haar twee ambassadeurs voor het eerst weer in de bus, voor een tripje naar Veere. “Ik liet in het gesprek vallen dat ik daar al jaren niet was geweest. Ik kan er wel heen met de auto, maar het was er al die tijd niet van gekomen. En toen bleek er een rechtstreekse buslijn naar Veere te gaan. We hebben er lekker rondgekeken.” Al haar vragen over de bus zijn beantwoord en Oom durft weer met een gerust hart een reis met de bus uit te stippelen. “Om met mijn rolstoel de bus in te kunnen gaan, moet ik buiten op een blauwe knop drukken”, weet ze inmiddels.

“Dan gaat er een lampje branden bij de chauffeur en die komt dan naar buiten om een soort plank neer te leggen. Daarmee kan ik zo de bus inrijden.” Oom is blij dat ze de bus weer kan gebruiken. “Een taxi moet ik met mijn rolstoel speciaal vooraf bestellen, maar de bus rijdt gewoon. Dat is zo’n verrijking.” Ze heeft ook al nieuwe busbestemmingen bedacht. “Naar mijn nicht van 95 in Yerseke en naar Brugge.” Meer informatie Mensen die meer willen weten over het werk van de ov-ambassadeurs en graag thuis geïnformeerd worden over het openbaar vervoer kunnen bellen naar de Helpdesk OV-ambassadeurs: 0118-631020. Daarnaast is er een postadres: Helpdesk OV-ambassadeurs, Postbus 6001, 4330 LA Middelburg en de website www.ovambassadeurs.nl. Hier is ook informatie te vinden voor mensen die er interesse in hebben ambassadeur te worden.

Verhaal Het verhaal van ‘Gouden handel’ schetst een beeld van de rollen van Nederland, Curaçao en Suriname ten tijde van de slavernij. Eén van de verhaallijnen gaat over Lucas Geluck uit Middelburg. De andere twee verhaallijnen gaan over Shala Bachogu uit Angola en dochter van een suikerplanter Mijntje Hadeweyn. Een passage uit het boek: ‘Lucas Geluck woont met zijn ouders en zusje in een steeg aan de Middelburgse Dokhaven. Als op een nacht brand uitbreekt, verliest hij zijn familie. Scheepschirurgijn Van Spilberghen brengt hem naar een weeshuis met de belofte dat hij over drie jaar als zijn assistent mee mag op het schip Het Pleyzier. Shala Bachogu leeft in een awi in Angola. Een Ashanti-overvalcommando sleept alle ouderen en jongelingen als slaven mee en laat de ‘nutteloze’ kinderen achter. Shala komt terecht op een

missiepost, waar hij Lucas ontmoet. Als vrienden gaan ze op weg naar Suriname. Als vijanden komen ze er aan. Dochter van een suikerplanter Mijntje Hadeweyn heeft de jonge slavin Amada als kindermeisje en de oude slaaf Bruno als vriend en verhalenverteller. De plantage bezit tachtig slaven en Mijntje beschouwt dit als de gewoonste zaak van haar wereld. Als verpleegster in een veldhospitaal ontmoet ze Lucas.’ Lezing Auteur Kees Uittenhout overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan Cynthia McLeod, de Surinaamse schrijfster van historische romans over de slavernij. Zij geeft om 20.00 uur een lezing in de Burgerzaal van het stadhuis. ‘Met haar boek “Hoe duur was de suiker?” vestigde McLeod niet alleen haar naam als groot kenner van de Surinaamse geschiedenis, maar ook als belangrijkste schrijver van moderne Surinaamse literatuur’, aldus de gemeente Middelburg. De toegang voor de lezing is vrij en kaarten zijn gratis af te halen bij boekhandel De Drvkkery aan de Markt. Meer informatie Kijk voor meer informatie op www.herdenkingslavernijverleden2013.nl.

Zeeuwse dag bij Swerf-Rust MIDDELBURG - Op zaterdag 24 november staat zorgcentrum Swerf-Rust, Laurens-Stommesweg 1 in Middelburg in het teken van Zeeuwse activiteiten. Dan vindt de Zeeuwse dag plaats, waarbij er van 10.00 tot 16.00 uur niet alleen van alles te koop is, maar ook veel te bekijken en te smullen valt. Zo worden er wafels en boterbabbelaars gebakken, worden er garnalen gepeld voor de verkoop met een broodje en staan er kraampjes met Zeeuwse streekproducten. Natuurlijk ontbreekt een kraam met

Zeeuwse sieraden niet. ‘s Middags worden er heerlijke Zeeuwse mosselen verkocht. Om 14.00 uur geeft de Zeeuwse volksdansgroep Scaldis uit Hansweert een wervelend optreden. Gedurende de dag kan men deelnemen aan het rolstoel ringrijden voor jong en oud. Verder wordt er de hele dag een verloting gehouden waarbij mooie prijzen te winnen zijn. Ook voor kinderen worden er leuke activiteiten gehouden: zo kunnen de kinderen geschminkt worden, zijn er spelletjes en is er een verrassing aanwezig voor de kinderen. Op de Zeeuwse dag is iedereen welkom.

Nieuwe treintijden officieel gepresenteerd; elk half uur een intercity op alle stations

Zeeland is ‘goed bediend’ met nieuwe dienstregeling NS MIDDELBURG - Het was voor niemand een verrassing en voor niemand slecht nieuws. Wethouder Jon Herselman van de gemeente Kapelle en zijn Vlissingse collega Rob van Dooren verlieten vrijdag de bijeenkomst met vertegenwoordigers van de NS in het provinciehuis dan ook met een lach op hun gezicht. Aan de wethouders was even daarvoor de nieuwe dienstregeling gepresenteerd. Vanaf 9 december rijden er twee intercitytreinen per uur door Zeeland, die stoppen op alle stations. DOOR EUGÈNE DE KOK Er is jaren over gesproken en net zo lang liepen de meningen uit elkaar, maar de kogel is nu officieel door de kerk. Vanaf 9 december rijden er in ‘een vast halfuursstramien’, zoals NS-regiodirecteur Jeroen Alting van Geusau het vrijdagmiddag omschreef, twee intercity’s door Zeeland. Deze dubbeldekkers, die vanaf volgend jaar allemaal worden uitgerust met (vooralsnog) gratis internet, rijden van Vlissingen via Roosendaal, Rotterdam Blaak en CS, Den Haag Holland Spoor en Leiden naar Schiphol. In Zeeland stoppen de treinen op alle stations. De zogenaamde Sprinters tussen Roosendaal en Vlissingen verdwijnen. “Zeeland is hiermee goed bediend”, was Alting van Geusau van

mening. De reistijd tussen Roosendaal en Vlissingen wordt negen minuten langer, omdat hij in Zeeland op elk station stopt. “Maar over het algemeen gaat het plaatje erop vooruit.” Volgens de regiodirecteur is de nieuwe dienstregeling mogelijk dankzij het verdwijnen van de Benelux-trein van Amsterdam via Roosendaal naar Brussel. “Omdat deze niet meer rijdt, is er een spoor vrij waarop we elk halfuur kunnen rijden met de intercity’s.” Tegen het verdwijnen van de intercity tussen de Nederlandse en Belgische hoofdstad zijn de nodige protesten gekomen, maar Alting van Geusau zei dat de Benelux-trein niet terugkeert. Ook voor Zeeuwen, die met de trein naar België willen, heeft het gevolgen. In Roosendaal kun je voortaan overstappen

op de stoptrein naar Antwerpen. Wil je naar Brussel, dan kun je in de toekomst naar Breda waar je met een snelle trein verder kunt reizen. Over die verbinding bestaat echter nog geen overeenstemming tussen de Nederlandse en Belgische spoorwegen. Een andere mogelijkheid is reizen naar Rotterdam en daar overstappen op de hogesnelheidstrein Fyra naar Antwerpen en Brussel. Concessie Alting van Geusau zei dat de twee intercity’s de komende jaren door Zeeland blijven rijden. “Deze nieuwe dienstregeling maakt groei namelijk mogelijk. Vanaf 2015 is er een nieuwe concessie, maar ook dan blijven de treinen rijden.” Het vaste halfuursstramien heeft volgens de provincie PAGINA 28

De dubbeldekkers van de NS stoppen vanaf 9 december twee keer per uur op alle stations in Zeeland. ARCHIEFFOTO LEONARD PASSCHIER

gunstige gevolgen voor de verbindingen met het busvervoer en de Fast Ferries. De nieuwe dienstregeling gaat op zondag 9 december in. Dat is ook de datum dat het loket op het station Goes definitief sluit.

De NS mag dat alleen doen als de kaartautomaten op het station zijn uitgerust met ‘hulp op afstand’ en een telefoonnummer dat mensen kunnen bellen bij problemen. Aan die voorwaarde is voldaan.


advertentie te1 plaatsen StinarDeT Middelburgse&VeersebodeJUBILEUMCONCERT rek FGraag volgens prijsafspraak 02-11-2012 steeds op de 15 JAAR QUATRE-MAINS irst Cniet T o bold aller-achterste pagina!! ontact Zaterdag 24 november a.s. vindt ons ly go w • Magazijninrichting here n • Camera- en beveiligingstechniek jubileumconcert plaats in Ter Reede te Vlissingen. Dan d o one’ s gkleuren f jaan Aanvang: 14.00 uur - Toegang: gratis. o FORMAAT 95 x 73 urin gegeven n i e j Wij richten uw before je vast in het ? wel te magazijn in... We spelen klassiek, jazz, modern, op één of twee piano’s. dageli Zowel v e r d j i Palletstellingen k e s U bent van harte welkom, namens Quatremainsgroep Zeeland. p e l n Let op het lettertype van >De Smit< is Tiffany Hv BT 18 nieuw als Legbordstellingen (45, k even vandit Voor meer info: www.quatremainsgroepzeeland.nl C arla anke De rest is Gill Sans MT Draagarmstellingen gebruikt!

r)?!

Grootvakstellingen Bandenstellingen Tussenvloeren en nog veel meer!

Ruim 70 jaar ervaring!

Tevens camera- en beveiligingstechniek

antiek | (streek)sieraden | design | kunst | verzamelingen | inboedels

Inbreng gevraagd, van één item tot complete inboedel, voor onze

Kunst & Antiek Veiling en VenduVeiling

De Smit

op dinsdag 18 en woensdag 19 december

Dakwerken

DROGER stuk?

vernieuwen reparatie pvc bitumen etcetera. Bel Zoomdak 06-18514726 www.zoomdak.nl

Voor bedrijven en particulieren (Koper, zink, ijzer, lood, RVS etc.)

Wij hanteren aantrekkelijke inkoopprijzen gebaseerd op de dagkoers, deze onder voorbehoud; ze kunnen ondertussen gewijzigd zijn. Actuele prijzen: Koper kabel Aluminium kabel Koper lood kabel Aluminium lood kabel Zuiver koper Onzuiver koper Gemengd rood koper Geel koper / messing

tuinaanleg en onderhoud Groenprojecten Walcherseweg 258 Middelburg Tel. 0118-613381 www.desmittuinaanleg.nl met ervaring sinds 1970 !!

VenduHuis De Jager Goes BV Ringbaan West 2b | 4461 ED Goes 06 42 11 45 42 | www.venduhuisdejager.nl

INKOOP VAN METAAL

Wie de juiste naam , met toenamen, van bovenstaande plant kan door mailen krijgt 10% korting op het uurloon (minimale opdracht € 300,00) info@desmittuinaanleg.nl

Bel: 0118-471777 Oost-Souburg

12-12-11 16:01

Counselling Praktijk Castelein

ADRZ: ADRZ: zeker zeker van vanje zorg ADRZ: zeker van jejezorg zorg Oefening met met Lotusslachtoffers Lotusslachtoffers Oefening Oefening met Lotusslachtoffers

METAALHANDEL

VOOR COMPLETE AANLEG OF RENOVATIE VAN UW TUIN en/of BESTRATING of; GROEIT HET BOVEN UW HOOFD; Ook voor onderhoudswerkzaamheden bent u bij ons aan het goede adres:

Handelsweg 53 - 4421 SH Kapelle T 06 53 83 25 05 E info@metaalhuiskes.nl

Huiskes-visite.indd 1

Spellestraat 55 • 4724 SH Wouw • Tel: (0165) 30 84 58 Handelsweg 31 • 4421 SH Kapelle (Zld) • Tel: (0113) 82 03 88 E: info@easyracking.nl • www.easyracking.nl

€ 1,50 € 0,65 € 0,85 € 0,50 € 5,00 € 4,50 € 3,50 € 2,85

Aluminium € 0,80 RVS € 1,05 Lood € 1,00 Zink € 0,80 Electro motoren € 0,40 IJzer € 0,18 Accu’s € 0,40 Katalysator (p.st) € 20,00

Handelsweg 53 4421 SH Kapelle info@metaalhuiskes.nl 0113-340170 - 06-53832505

www.metaalhuiskes.nl

Ieder mens kan in zijn of haar leven momenten meemaken, waarop het allemaal teveel lijkt te worden. Counselling biedt u de mogelijkheid greep te krijgen op een situatie waarin u het gevoel heeft deze te verliezen of kwijt te zijn.

Counselling Praktijk Castelein Counselling Praktijk Castelein Counselling Praktijk Castelein

Counselling is een proces d.m.v. communicatie inzicht te krijgen. Het doel is om mensen te helpen bij het oplossen van problemen of het plaatsingsdata vanaf 14/11 Ieder kan mens haar momenten leven momenten meemaken, mens in kan zijn in of zijn haarofleven meemaken, waaropwaarop vindenIeder van antwoorden op vragen. het allemaal worden. Counselling het door allemaal teveel teveel lijkttot te lijkt worden. Counselling ubiedt de u de plaatsen ik tenieuwe fotobiedt doorgeef Op zaterdag 24 november 2012 van 08.00 tot 11.00 uur houdt het ADRZAls bij counsellor demogelijkheid reik je een cliënt de hand om samen de cliënt een mogelijkheid greep te krijgen een situatie u hetmet gevoel greep te krijgen op eenop situatie waarinwaarin u het gevoel heefttedeze te naar verliezen kwijt deze verliezen of kwijt zijn.te zijn. locatie in Goes een oefening met geschminkte slachtoffers. weg teheeft bewandelen deofte uiteindelijke oplossing of verbetering. Op zaterdag 24 november 2012 van 08.00 tot 11.00 uur houdt het ADRZ bij de Counselling Counselling staat voor Metinzicht counselling vindt je de Counselling is eenverandering. proces communicatie inzicht te krijgen. is een proces d.m.v.d.m.v. communicatie te krijgen. Het Het Deze oefening vindt grotendeels buiten het zicht van patiënten en bezoekers Op zaterdag 24 november 2012 van 08.00 tot 11.00 uur houdt het ADRZ bij de doel doel is om mensen te helpen het oplossen van problemen om mensen te helpen bij het bij oplossen van problemen of het of het balans in isje leven weer terug. locatie in Goes een oefening met geschminkte slachtoffers. van antwoorden op vragen. van antwoorden op vragen. plaats bij de afdelingen Spoed Eisende Hulp en Acute Opname Afdeling. Wij doenvindenvinden locatie in Goes een oefening met geschminkte slachtoffers. Als counsellor een de cliënt deom hand om samen de een cliënt een Als counsellor reik je reik een je cliënt hand samen met demet cliënt er alles aan om te voorkomen dat patiënten en bezoekers overlast ondervinden,weg teweg te bewandelen naar de uiteindelijke oplossing of verbetering. bewandelen naar de uiteindelijke oplossing of verbetering. Deze vindt grotendeels buiten het zicht vanis patiënten en bezoekers Counselling staat voor verandering. Met counselling vindt staat voor verandering. vindt je de je de maar oefening vragen om uw begrip dat deze oefening nodig om een goede acute zorgCounselling Counselling is voor mensen, dieMet uitcounselling hun normale doen zijn of zich in je weer leventerug. weer terug. balansbalans in je leven Deze oefening vindt grotendeels buiten patiënten en bezoekers ergens zorgen over maken en professionele hulp zoeken. te kunnen garanderen. plaats bij deblijven afdelingen Spoed Eisende Hulphet enzicht Acutevan Opname Afdeling. Wij doen

plaats deom afdelingen Spoed Eisende Hulp enenAcute Opname Afdeling. Wij doen er allesbijaan te voorkomen dat Directie patiënten bezoekers overlast ondervinden, ADRZ er alles aan om te voorkomen dat patiënten en bezoekers overlast ondervinden, maar vragen om uw begrip dat deze oefening nodig is om een goede acute zorg maar vragen om uw begrip dat deze oefening nodig is om een goede acute zorg te kunnen blijven garanderen. te kunnen blijven garanderen.

Directie ADRZ Directie ADRZ

woensdag

donderdag

Counselling voor mensen, hun normale doen Counselling is voorismensen, die uit die hunuit normale doen zijn of zijn zichof zich over maken en professionele hulp zoeken. ergensergens zorgenzorgen over maken en professionele hulp zoeken.

Neem gerust contact met me op via mijn e-mail: gerust met viae-mail: mijn e-mail: Neem Neem gerust contactcontact met me op me via op mijn dfp.castelein@zeelandnet.nl dfp.castelein@zeelandnet.nl dfp.castelein@zeelandnet.nl

Ofbekijk bekijk eerst mijn website: Of bekijk eerstwebsite: mijn website: Of eerst mijn www.counsellingpraktijkcastelein.jouwweb.nl www.counsellingpraktijkcastelein.jouwweb.nl www.counsellingpraktijkcastelein.jouwweb.nl

vrijdag

zaterdag

21 22 23 24

november

november

november

november

19.00 - 22.00 uur

14.00 - 22.00 uur

14.00 - 22.00 uur

11.00 - 17.00 uur

Scaldis Fair

A way of life

Mooie materialen, niet alledaagse producten en creativiteit geven het leven kleur. Scaldis Fair toont dit vier achtereenvolgende dagen, aan de vooravond van de feestmaand december. Lifestyle in de geweldige ambiance van de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes. Met workshops, shows en proeverijen een smaakvol uitje, bijvoorbeeld voor de donderdag op Ladies Day of de tweeentwintigse november op Business Friday. Zaterdag laat Scaldis Fair zich prima combineren met een dagje shoppen in Goes. Kijk voor het programma en arrangementen op www.scaldisfair. nl waar je je tevens kunt aanmelden voor één of meer workshops.

Kijk voor het programma op www.scaldisfair.nl waar u tevens een kortingsbon kun downloaden t.w.v. e

3,50

Locatie: Grote of Maria Magdalenakerk in het sfeervolle hart van Goes

janse & janse partners in organisatie ontwikkeling


AUTOnieUws door: Bart van den Acker

n m u l Co

kortnieuws een haartje zuiniger worden en daardoor fiscaal interessant blijven. Dat geldt ook voor de Ford C-Max met de 1.6 TDCi-dieselmotor. De CO2–uitstoot is gedaald van 114 naar 112 g/km, waardoor de C-Max ook in 2013 in aanmerking blijft komen voor 20% bijtelling. • Veel schoolkinderen zien er tegen op: de verplichte spreekbeurt. Als jongen of meisje van auto’s houdt, is het helemaal geen probleem, dank zij het nieuwe Volkswagen Spreekbeurtpakket. Dit pakket is gratis te downloaden via www.volkswagen.nl/spreekbeurt en omvat materiaal voor een spreekbeurt van ongeveer 15 minuten, op basisschoolniveau. Er is een begrijpelijke tekst en het beeldmateriaal is direct te gebruiken in bijvoorbeeld een beamer-presentatie.

• Het lijkt wel een hobby van diverse automerken: auto’s die net

• Er is een bijzondere samenwerking aangekondigd tussen Renault en de Britse sportwagenfabrikant Caterham.. Beide hebben al een relatie in de formule 1, nu is gemeld dat ze ook samen lichte sportwagens zullen gaan bouwen. Daarmee komt er eindelijk opvolging voor het sportwagenmerk Alpine, dat formeel nog steeds eigendom is van Renault. Sterker nog: toekomstige modellen zullen worden gebouwd in de voormalige Alpine-fabriek in Dieppe in Normandië. Het eerste product kan de definitieve versie worden van het studiemodel A110-50, dat eerder al als prototype bij diverse gelegenheden is getoond.

Vaas

Opel ADAM De verwachtingen zijn hoog gespannen ronde komst van de Opel ADAM. Gezien het succes van concurrent Volkswagen Up! kan ook deze compacte Opel best eens voor flinke verkoopaantallen gaan zorgen. Naast het leuke uiterlijk is het sterke punt van de ADAM het enorm uitgebreide pakket mogelijkheden om de auto helemaal naar eigen smaak aan te kleden. Opel heeft de ADAM al getoond in een geweldig palet aan pastel- en andere

vanaf € 12.495 kleuren: iedere klant (M en vooral V?) zijn/haar eigen ADAM! De prijsstelling is nu bekend, de lijst start al bij € 12.495 voor de basisversie met de 1,2 liter motor met 51 kW/70 pk. Er komen drie rijke uitrustingsvarianten: JAM, GLAM en SLAM, elk met een heel eigen uitstraling. De compacte Opel, die bij zakelijke inzet in alle versies in aanmerking komt voor 20% bijtelling voor privégebruik, is nu al te bestellen en wordt vanaf maart 2013 uitgeleverd.

Audi A3 Sportback komt De nieuwe Audi A3 is er nu een maand of wat en nu is het doek volledig gehaald van de Sportback. Deze vijfdeurs is iets langer dan de driedeurs (wielbasis: + 3,5 cm). Dat scheelt in de instap naar de achterbank en in zowel been- als hoofdruimte achterin. De prijzen zijn vastgesteld, maar de levering start pas in februari. De prijslijst start bij € 26.900 voor de basisversie met de 1,4 TFSI-motor (90 kW/122 pk).

Prijzen nieuwe Dacia’s De nieuwe Dacia Sandero komt al lekker snel naar ons land. Na de eerste presentatie op de autotentoonstelling in Parijs, eind september, staat die begin december al in de Nederlandse Renault/Dacia-showrooms. De Sandero is als basismotorisering voorzien van de nieuwe (driecilinder) TCe 90 motor, met een vermogen van 66 kW/90 pk. Die is een heel stuk zuiniger dan de 1,2 liter die in de huidige Sandero zit. De CO2-uitstoot is vastgesteld op 120 g/km, wat overeenkomt met een officieel gemiddeld verbruik van 5,2 l/100 km. Naast de normale Sandero komt vanaf februari ook de

Méér Panda’s! Fiat heeft met onmiddellijke ingang het leveringsprogramma van de Panda uitgebreid met enkele aanvullende versies. De Panda 4x4, Trekking en CNG zijn wel ‘niche’-modellen, maar het zijn op de eerste plaats echte Panda’s. De vierwielaangedreven 4x4 is in ruw terrein een geweldenaar. Door zijn relatief lage gewicht, korte voor- en achteroverbouw en grotere bodemvrijheid is deze Panda tot onverwacht grote daden in staat. De trekkracht van de 85 pk-sterke TwinAir-motor speelt hierin natuurlijk ook een grote rol. In ruw terrein en op zeer steile hellingen is ook de kortere overbrenging van de transmissie een belangrijk hulpmiddel. Maar ja, wie heeft er in Nederland zo’n 4x4 nodig? Denk aan boswachters en andere mensen die beroepsmatig letterlijk gebaande paden verlaten en natuurlijk mensen die een hobby

Renault Mégane blijft aantrekkelijk Stepway-uitvoering, die onder meer iets hoger op de wielen staat. De normale Sandero is er in de uitvoeringen Ambiance en Lauréate. De Sandero Ambiance kost € 10.990, de Lauréate is € 1.000 duurder.

hebben waarvoor ze per auto de vrije natuur in trekken. Nee, dat zijn geen enorme aantallen, voor Nederland zien we meer in de Panda Trekking. Die ziet er precies hetzelfde uit als de stoere 4x4, maar heeft dan juist geen… vierwielaandrijving. De Panda Trekking komt al een stuk verder op ruwe ondergrond dan de meeste auto’s, maar dat is niet de doelstelling. De Trekking is juist bedoeld voor mensen die wel die ruige uitstraling willen, maar zelden de stadsjungle verlaten. Met die insteek zijn in Nederland beslist klanten te vinden. Een heel ander verhaal is de Panda CNG. Dat staat voor ‘Compressed Natural Gas’, of wel aardgas, dan wel groengas. Dat is nu ook nog een vrij bescheiden toepassing, maar vooral voor bedrijven en overheden die aantallen auto’s voor een bepaald doel inzetten, kan dit een heel goede oplossing zijn. De Panda CNG levert een fractie minder vermogen dan de benzineversie, een korte proefrit toonde aan dat je daar onder normale rijomstandigheden niks van merkt. Daarbij is aardgas natuurlijk een zeer voordelige brandstof, vooral wanneer veel kilometers worden gereden. Deze drie nieuwe Panda-varianten zijn direct leverbaar. De Fiat Panda 4x4 kost € 17.490, de Trekking € 14.690 en de CNG is er vanaf € 13.790. Er is al een Fiat Panda vanaf € 9.290.

Een beetje onverwacht is het wel, maar de Renault Mégane is momenteel de meest verkochte auto in Nederland. Daarvoor is vooral de zuinige uitvoering Energy dCi 110 Stop&Start Eco2 verantwoordelijk, met een CO2–uitstoot van 90 g/ km. Om dit succes voort te zetten, is Renault erin geslaagd die uitstoot

te verlagen naar 88 g/km, wat inhoudt dat deze versie ook in 2013 nog steeds in aanmerking komt voor 14% bijtelling voor privégebruik en zakelijke inzet. Deze motorisering en uitvoering is leverbaar als Hatchback, Coupé en Estate. De verkoop van de 88 g/km-versie start in december.

Dit is de nieuwe Subaru Forester Deze eerste foto betreft nog een exemplaar in de Japanse specificatie, maar op een paar details na is dit de nieuwe Subaru Forester. De verkoop in de thuishaven is net gestart ‘andere markten’ volgen daarna. Dat zal eerst wel de USA zijn, maar in Europa verwachten we ‘m op grond hiervan toch ergens in het komende voorjaar. Subaru belooft voor deze vierde generatie nog betere rijeigenschappen, de Forester voldoet aan nog hogere veiligheidseisen en zal ook op milieugebied beter scoren dan zijn voorganger(s). De 2,0 liter

benzineboxermotor blijft even sterk, maar zal in detail zijn aangepast. De dieselversie is in Japan niet interessant, maar zal voor de Europese makt ongetwijfeld de belangrijkste motor blijven.

Aan dit verhaal heeft u helemaal niks. Ik vind het alleen te leuk om het niet te vertellen, mij spreekt het in elk geval wel aan. Het gaat om een garagehouder, die, zoals tegenwoordig vaak voorkomt, naast zijn dealerschap ook een ‘universeel label’ voert, waar allerhande merken terecht kunnen. Zo is er een klant die al een paar keer over de vloer is geweest en altijd in dure, minder voor de hand liggende auto’s rijdt. Eerst was dat een ingevoerde Range Rover, van een type dat precies zó nooit in Nederland is geleverd, dat heb je soms met importauto’s. De klant in kwestie blijkt in de stad waar dit speelt een winkel te hebben in artikelen van porselein. Grote vazen, beeldjes voor binnen of in de tuin, beslist niet ieders smaak, maar dat is duur spul en de winkel was ook nog eens gevestigd in de duurste winkelstraat van de stad. Prima, ieder zijn handel. De klant blijkt op een dag afstand te hebben gedaan van die ‘Strange Rover’. Hij heeft in plaats daarvan een gebruikte BMW gekocht, ook al via een vaag importkanaal, maar wel weer een dure jongen, met een V8-motor en alle toeters en bellen die we kunnen verzinnen. In die toeters, of die bellen, zat wel een probleem, want een en ander werkte niet zoals dat zou moeten. Daar kun je als universele garagehouder grijze haren op kweken, zie het allemaal maar weer eens goed te krijgen, met al die moderne elektronica. Dat lukte wel, maar de rekening liep lelijk op: ruim € 1.500. Tja, dat heb je soms als je voor weinig geld in een dure auto wilt rijden. Alleen: de rekening werd niet betaald. Gek, eerder was dat nooit een probleem. Herinnering. Aanmaning. Incassobureau. De rekening werd niet betaald. Drie maanden later wordt het de garagehouder te gortig. Juist in deze tijd, waarin niemand het echt gemakkelijk heeft, juist nu flik je dat niet, zeker niet als ondernemers onder elkaar. De dealer gaat naar de porseleinwinkel. Meteen bij binnenkomst pakt hij een flinke vaas tussen zijn handpalmen. “Goedemiddag, wat kost deze vaas?”. “Die is € 175 meneer”, antwoordt de mevrouw achter de toonbank, tevens de echtgenote van de eigenaar. Daarop vertelt de dealer wie hij is, van welk bedrijf. “Er is een rekening van ons aan u al drie maanden niet betaald!”. “Wij zijn een keurige zaak, wij betalen altijd op tijd meneer!”. “Mevrouw, u moet tegen mij niet liegen!”, zegt de dealer op luide toon en doet zijn handen uit elkaar. PATS! Daar ligt de vaas in honderdduizend stukken op de tegelvloer. De dealer verlaat het pand en heeft moeite een vette glimlach te onderdrukken. Een dag later is er € 1.500 overgemaakt. De moraal: altijd eerlijk blijven, je niet groter en rijker voordoen dan je je echt kunt veroorloven en gewoon op tijd je rekeningen betalen, dat werkt aan alle kanten het prettigst. Bart van den Acker


auto’s

Indoor Karting Middelburg

Veersedam Auto wint 5e hoofdklasse race MIDDELBURG - De 5e race van het Zeeuws Indoor Kart Kampioenschap voor teams in de hoofdklasse is afgelopen maandag bij Indoor Karting Middelburg verreden. De race start met een kwalificatie voorafgaand. Deze race werd in gewone rijrichting gereden met wederom 8 teams aan de start. Ditmaal moest men tijdens de 15 minuten durende kwalificatie het juiste moment kiezen om maximaal 3 ronden te rijden. De snelste kwalificatieronde werd gereden door Ruben Boutens van Veersedam

Auto, te weten 42.610. Zij mochten om die reden starten vanaf pole-position en verdienden een extra punt voor het algemeen klassement. Vanaf de eerste meters van de 2 uur durende race wist Boutens voor Veersedam Auto een groot gat te slaan ten opzichte van de overige teams en reed op dat moment de snelste raceronde. Alleen Malcolm Poppe van Loonbedrijf de Looff wist hier in een later stadium nipt onder te duiken. Voor de overige rijders van Veersedam Auto was het uitrijden van de race het belangrijkste en ze dienden geen onnodige

fouten te maken. Dit resulteerde in een mooie 1e positie na 2 uur rijden. Om de overige podiumplaatsen bleef het wel erg spannend. Het was team Van der Hof-Siersmederij Wisse dat er met de 2e plaats vandoor ging, terwijl ATS knap 3e werd. In deze klasse blijkt steeds meer dat snel rijden, tactische beslissingen van teammanagers en geen fouten maken de doorslag geeft. Veersedam Auto blijft op deze fronten het te kloppen team. De snelste raceronde kwam op naam van Malcolm Poppe van Loonbedrijf de Looff met een tijd van 42,140 sec.

Uitslag race 5 ZIKK-hoofdklasse 1. Veersedam Auto 165 ronden; 2. VDH-Siersmederij Wisse 165; 3. ATS 165; 4. Loonbedrijf de Looff 165; 5. Snap On Racing 165; 6. KCR 164; 7. Van GilstSchinkel 164; 8. ATS 2 163. Stand na race 4 1. Veersedam Auto 93 punten; 2. ATS Racing 78; 3. Snap On Racing 71; 4. VDH-Siersmederij Wisse 69; 5. Loonbedrijf de Looff 64; 6. ATS 2 54; 7. Van GilstSchinkel 53; 8. KCR 43.

GRATIS OPSLAG VAN UW ZOMERBANDEN!? LAAT NU DE RANDSCHADE VAN UW 4 LICHTMETALEN VELGEN HERSTELLEN EN DEZE SPUITEN nu voor VOOR €250.- EN WIJ SLAAN UW €250.ZOMERBANDEN GRATIS OP. Inclusief bandenwissels en balanceren. * Deze winteractie bij Van den Berg Autoschade in Goes en Vlissingen is geldig tot en met 31 december. *(actievoorwaarden: gratis opslag van de banden is enkel mogelijk bij afname van deze actie t/m 31.12.2012)

Van den Berg Autoschade Vlissingen B.V. Hermesweg 5 Postbus 31 4380 AA Vlissingen Telefoon: 0118 - 41 43 29

Van den Berg Autoschade Goes B.V. Van Doornestraat 11 Postbus 161 4460 AD Goes Telefoon: 0113 - 22 35 49

www.vandenbergautoschade.nl

AutoTeam geeft tot 31 december € 3000,extra inruil bij aankoop van een nieuwe Cruze of Orlando uit onze voorraad

WWW.CRUZE AKTIE.NL Onderdeel van de Automotions Groep

WWW.ORLANDO-AKTIE.NL

Goes Pearyweg 19, Tel. 0113-237923 Roosendaal van Beethovenlaan 6, Tel. 0165-578578

www.autoteam.nl


sport

VV Zeelandia Middelburg spaart Victoria’03 MZVC snel verslagen MIDDELBURG - Voetbalvereniging Zeelandia trad zondag 18 november op eigen veld aan tegen Victoria’03. Met een 2-0 overwinning verzekerde de ploeg zich opnieuw van 3 punten. Rick Wiegmans vervulde een hoofdrol door bij een 1-0 voorsprong een penalty te stoppen. Na vlak na de aftrap een grote kans weggeven te hebben aan Victoria, waren de resterende 40 min. van de 1e helft volledig voor Zeelandia . De ploeg kreeg kans op kans, maar het ontbrak lange tijd aan scherpte en geluk. De verdiende treffer viel voor rust. Prima aanval belandde aan de rechterkant bij Yannick v.d. Woestijne, die haarscherp voorzette op de inlopende Salim ben Sellam. Met ‘n knappe kopbal verschalkte hij de keeper. Victoria’03 kreeg van elf meter een buitenkansje om de schade te herstellen, maar Rick Wiegmans dook de bal katachtig uit de linkerhoek. Na rust waren de grootste kansen opnieuw voor vv Zeelandia , maar bij het uitblijven van de 2-0 bleef Victoria in de wedstrijd. Afvallende bal werd door de bezoekers van 2 meter afstand over het doel geschoten, waar Jerfy Booij, Niels Luteijn en Abdu Abdenbi het nalieten om de wedstrijd

op slot te gooien. Niet veel later besliste Niels Luteijn de wedstrijd met een schuiver in de hoek: 2-0. Doordat concurrent Internos met 2-1 onderuit ging bij stadsgenoot Jong Ambon staat Zeelandia nu 5 pnt. los op zijn achtervolger. Programma zaterdag 24 november 14.45 Zeelandia A2-Kapelle A1 12.45 Zeelandia C1-JVOZ C2 12.45 Zeelandia C2-HVV’24 C2 11.15 Zeelandia D1-Arnemuiden D1 11.15 Zeelandia D4-Arnemuiden D2 11.15 Zeelandia D7-De Meeuwen D2G 10.00 Zeelandia E1-Tholense Boys E1 10.00 Zeelandia E2-Kapelle E1 09.00Zeelandia E4-SSV’65 E2 09.00 Zeelandia E5-Apollo’69 E1 09.00 Zeelandia E7-Serooskerke E2 09.00 Zeelandia E8-De Meeuwen E2 0 9.00 Zeelandia E11-VCK E3 10.15 Zeelandia F3-Kloetinge F3 10.15 Zeelandia F7-Lewedorpse Boys F2 09.30 Zeelandia MP2-Domburg MP1G 11.15 Zeelandia MD1-FC Dauwendaele MD1 09.00 Zeelandia ME1-De Noormannen ME1 14.30 Hoek 4-Zeelandia 2 15.00 Groen Wit A1-Zeelandia A1 12.00 ST Volharding/SVD B1-Zeelandia B3

12.30 Schoondijke B1-Zeelandia B4 10.15 Rillandia C1-Zeelandia C3 13.00 Steen C2-Zeelandia C4 11.45 MOC’17 C7-Zeelandia C5 10.00 Hontenisse D1G-Zeelandia D2 11.15 Kloetinge D3-Zeelandia D3 09.45 VCK D2-Zeelandia D5 09.30 MZC’11 D3-Zeelandia D6 09.15 Tern.Boys E2G-Zeelandia E3 09.00 VCK E2-Zeelandia E6 11.00 FC Dauwendaele E4-Zeelandia E10 09.00 Kloetinge E9-Zeelandia E12 09.15 Steen F1-Zeelandia F1 11.00 FC Dauwendaele F1-Zeelandia F2 09.00 GPC Vlissingen F2G-Zeelandia F4 09.00 Walcheren F5-Zeelandia F5 08.45 VCK F3-Zeelandia F8 09.45 FC Dauwendaele MP1-Zeelandia MP1 09.00 GPC Vlissingen MP2-Zeelandia MP3 12.15 Veere VR1-Zeelandia VR1 Zondag 25 november 11.30 Zeelandia 3-Patrijzen 3 10.30 Zeelandia 5-Goes 4 12.00 Renesse 2Zeelandia 4 Woensdag 21 november 19.00 ST Volharding/SVD D1-Zeelandia D3 Info: www.zeelandiamiddelburg.nl of mail :jeugd@zeelandiamiddelburg.nl

Midzavo competitie MIDDELBURG - Midzavo competitie 2012-2013, recreatief zaalvoetbal op de zondagmorgen. Uitslag 18 novem-

ber: Thermo Products-DE EILANDBOYS 0-15; Bonga Boys 1-Bonga Boys 2 11-0 Bekerprogramma zondag 2 december

10:00u. Thermo Products-Bonga Boys 1 10:45u. DE EILANDBOYS-Krijger Koerier Kloetinge.

FC Dauwendaele verliest MIDDELBURG -Zo win je de ene week met ruime cijfers, zo verlies je de andere week met ruime cijfers. FC Dauwendaele 1 verloor zaterdag 17 november op eigen veld, na een 0-2 ruststand, uiteindelijk met 1-4 van het Brabantse VVC’68 1. Het enige Dauwendaele doelpunt werd in de 2e helft gemaakt door Maarten van Vooren. FC Dauwendaele 2 verloor ook thuis van Serooskerke 3 met 1-2, ‘n stand die al in het eerste kwartier was bereikt. Door gestuntel in de Middelburgse defensie was het na 5 min. al 0-2. FC Dauwendaele 2 dacht nog terug te komen in de wedstrijd na het doelpunt van Abdulqadir Ahmed in de 14e min., maar er werd daarna niet meer gescoord. FC Dauwendaele 3 handhaaft zich als koploper na een ruime 2-7 zege uit bij De Noormannen 2. Bij die 7 zat een eigen doelpunt van Noormannen, 1x Julio Fagundez en maar liefst 5x Edwin Leonhart. Zaterdag 24 november speelt het 3e de topper tegen het op de 2e plaats staande Veere 2, dat afgelopen weekend overigens ook met 7-2 won. FC Dauwendaele 6 speelde tegen stadgenoot MZVC 2, dat de nr. 1-positie deelt met Walcheren 2 en Serooskerke 4. Er werd verloren met 6-4. FC Dauwendaele VR1 speelde

woensdag 14 november al tegen de dames van Nieuwdorp en won met 3-2. FC Dauwendaele A1 speelde aan De Veerse Poort tegen Zeelandia Middelburg A1. Na vorige week verrassend van koploper Alliance A1 te hebben gewonnen, werd er nu met 3-0 verloren. FC Dauwendaele B1 toog eveneens naar De Veerse Poort voor de wedstrijd tegen het onderaan staande Zeelandia Middelburg B2 en FC Dauwendaele B1 wist er te winnen met 2-3. Iets eerder dan B1 en A1 trad FC Dauwendaele C1 aan voor de uitwedstrijd tegen Zeelandia Middelburg C1 en de tegenstander was veel sterker. Er werd verloren met 13-2. FC Dauwendaele D1 speelde thuis tegen koploper DOSKO D1. De wedstrijd ging gelijk op en zo verging het ook met de doelpunten. Jens Kwekkeboom maakte de 1e Dauwendaele-goal en Carlos Neelis kopte de gelijkmaker binnen. Een fraai resultaat: 2-2. FC Dauwendaele E1 speelde tegen STEEN E1 en won overtuigend met 6-1. Bij E1 werden de doelpunten gemaakt door Eszra Mual, Milan Lissenburg, Sjors van der Want en 2x Roy de Nooijer. Dan is er afgelopen weekend ook nog gebekerd en FC Dauwendaele G1 heeft de de volgende ronde bereikt na een 1-5 overwinning bij Walcheren G1 door goals van Coert de Munck, Mitchel Schroevers, Wim Gideonse en Daniël Gans (2x). Komend

weekend is er ‘n inhaalprogramma en FCD 2 speelt ‘n oefenwedstrijd. Programma Zaterdag 24 november 12.30 GPC Vlissingen 2-FCD 2 14.30 Veere 2-FCD 3 14.30 Heinkenszand 3-FCD 4 14.30 Serooskerke 4-FCD 6 12.00 De Meeuwen VR1-FCD VR1 14.30 FCD A1-Dongen A1 12.45 FCD A2-Wolfaartsdijk A1 10.30 Oostkapelle C2G-FCD C2 11.00 FCD MC1-Kruiningen MC1 12.30 RCS D1-FCD D1 10.15 De Meeuwen D1-FCD D2 10.00 Apollo’69 D2-FCD D3 11.00 FCD D4-RCS D6 11.15 Zeelandia Middelburg MD1-FCD MD1 10.15 Luctor’88 E1-FCD E1 10.00 Walcheren E5-FCD E2 09.00 Serooskerke E3-FCD E3 11.00 FCD E4-Zeelandia Middelburg E10 11.00 FCD F1-Zeelandia Middelburg F2 08.45 VCK F2-FCD F3 09.30 Jong Ambon F2-FCD F4 09.00 FCD F5-Walcheren F9 09.45 FCD MP1-Zeelandia Middelburg MP1 Info: www.fcdauwendaele.nl

Bijna altijd doelpunten bij Noormannen WESTKAPELLE - Wanneer men de wedstrijden van voetbalvereniging Noormannen 1 bezoekt, is men bijna altijd verzekerd van doelpunten. Niet altijd voor, doch óók tegendoelpunten. Óók was het dit weer het geval in de thuiswedstrijd tegen Apollo’69 uit ‘s-Gravenpolder. Halverwege de 1te helft kwamen de bezoekers verdiend op voorsprong, doch 2 doelpunten van Menno de Nooijer betekenden een 2-1 ruststand. Toen Mark Minderhoud in de 2e min.van de 2e helft voor de 3-1 zorgde, kwamen de bezoekers enkele minuten later op 3-2. Ná 4-2 en vervolgens 4-3, zorgde aanvoerder Mark Minderhoud voor de 5-3 en linksachter

Frank Roelse scoorde vlak voor het eindsignaal voor 6-3, wat tevens de eindstand betekende. Drie belangrijke punten, doch het was zweten, ondanks de kou. Uitslag Senioren Noormannen 2-Dauwendaele 3 2-7 GPC 4-Noormannen 3 6-0 Waarde 2-Noormannen 4 4-1 Programma Senioren Zaterdag 24 november 1e en 2e elftal vrij 14.30 Oostkapelle 4-Noormannen 3 12.45 SVD 2-Noormannen . Jeugduitslagen Noormannen B1-Arendskerke B1 7-3 Noormannen B1M-Serooskerke B1M 1-8 Vlissingen C1-Noormannen C1 7-2 DFS D2-Noormannen D1 6-2

Vlissingen E1-Noormannen E1 8-2 Noormannen E2-Arnemuiden E4 6-3 Nieuwland E1M-Noormannen E1 4-4 Noormannen F1-Meeuwen F1 6-1 Noormannen F2-Jong Ambon F2 1-8 Jeugdprogramma Zaterdag 24 november 12.00 Veere B1-Noormannen B1 13.00 Luctor’88 B1M-Noormannen B1M 11.00 Noormannen C1-Walcheren C2 11.00 Noormannen D1-MZC’11 D2 10.00 Walcheren E3-Noormannen E1 09.30 Noormannen E2-Domburg E2 09.00 Zeelandia E1M-Noormannen E1M 09.30 Noormannen F2-Walcheren F6 F1 vrij Info: www.noormannen.nl PAGINA 32

MIDDELBURG - MZVC 1 speelde zaterdag 17 november uit tegen ‘s HeerArendskerke 1, uitslag : 4-0. MZVC was in de 1e 15 min. danig verrast door de lange en goed geplaatste ballen van de tegenstander. Gevolg in de 3e min. ‘n kopbal en in de 11e min. ‘n vrije bal voor doel ingeschoten door Frank Davidse. Vervolgens nog niet attent genoeg om bij ‘n corner te voorkomen dat Wouter de Kort inkopte: 3-0. Hierna kwamen MZVC bij hun positieven en gingen fatsoenlijk tegenstand bieden. Enig geluk was MZVC niet vreemd, want het had ook 5-0 kunnen staan. Na ‘t kwartier begon voor MZVC de wedstrijd, maar aan ‘t eind van de wedstrijd bleek het toen al te laat. Ondanks aanvallend voetbal en de nodige kansen en kansjes, was ‘n doelpunt niet aan MZVC besteed. Bovendien was de keeper van ‘s Heer-Arendskerke in zeer goede doen. De

ruststand werd: 3-0. Na de rust een beter voetballend MZVC tegen ‘n verdedigende tegenstander. Het wilde MZVC maar niet lukken om de bal in het doel te krijgen. Aan ‘t einde van de wedstrijd kreeg Arendskerke nog ‘n vrije bal vanaf de middenlijn en de voorhoedespeler hield het hoofd koel en scoorde zelfs nog de 4-0. Over de hele wedstrijd gezien een te grote uitslag, doch daar zal Arendskerke niet om malen. Programma Zaterdag 24 november MZVC 2-Hoedekenskerke 2 12.45u. MZVC E1-Nieuwland 1Eg 09.00u. Arnemuiden 1-MZVC 1 14.30u. oefen Wemeldinge 3-MZVC 3 14.30u. RCS C2 -MZVC C1 12.30u. Veere D1-MZVC D1 10.30u. Wemeldinge E3-MZVC E2 09.00u. DFS F2 -MZVC F1 09.30u. Info: www.mzvc.eu

Spannende avond KV ONDO MIDDELBURG - Het eerste avondje van KV ONDO was in sporthal de Sprong zaterdag 17 november. Het vaandelteam had meer moeite met tegenstander Blauw Wit dan verwacht. Vooral het verschil in lengte (Blauw Wit was gemiddeld ‘n hoofd groter) deed ONDO de das om en was het moeilijk de bal naar behoren af te vangen. Na een ruststand van 7-7 voor ‘n volgepakte tribune was het de ervaring aan ONDO-kant die de wedstrijd deed kantelen. Binnen 10 min. nam het 1e ‘n voorsprong van 12-8 om uiteindelijk met 16-11 te overwinnen. Man van de dag was Lennart van Eenennaam, die tot afgrijzen van zijn tegenstander zo zuiver schoot, zodat ONDO terecht winnaar werd. Voor de meeste spanning zorgde ONDO-2. Tegenstander Tjoba-3 schoot flitsend uit de startblokken en voordat ONDO maar iets in te brengen had, stond de tegenstander met 0-5 voor. Langzaam hervond het 2e moreel en inzet en bij rust stond het 4-5. Na rust een waar spektakelstuk, waarbij Tjoba telkens aan de positieve kant van de score bleef tot 10 min. voor tijd aan ONDOkant tactische wissels plaatsvonden. Tot 1

min. voor tijd was het gelijk 10-10. Een laatste poging van Dennis T. belandde in de korf en zodoende werd met 11-10 gewonnen.Ddit tot grote tevredenheid van de volle tribunes. Een knappe collectieve prestatie van ONDO-2. ONDO-3 versloeg redelijk eenvoudig KVK-2 met 18-12 en zet de goede reeks voort. ONDO-4 won uit bij Tjoba-5 en heeft ‘n positieve start in het nieuwe seizoen. Overige wetenswaardige uitslagen. Zowel de A-1, C-1, D-1 als de A-2 winnen redelijk eenvoudig en behouden de ongeslagen status. Wel is vernoemingwaardig dat de B-2 haar 2e wedstrijd ook heeft gewonnen en zij na een zwaar veldseizoen nu laten zien waar ze toe in staat zijn. Komend weekeinde in de Sprong 09.00 ONDO E1-Fortis E1 09.50 ONDO E2-Swift E2 10.45 ONDO D2-TOP D3 11.50 ONDO D1-TOP D1 13.00 ONDO C1-TOP C1 14.00 ONDO B1-TOP B2 15.00 ONDO A1-HKC A1 16.15 ONDO 3 -Capproen 2 18.35 ONDO 2 -DVS 69 2 19.50 ONDO 1 -VIOS 1

Programma VV Domburg DOMBURG - Het eerste elftal van voetbalvereniging Domburg geniet een weekend rust, de oefenwedstrijd tegen Oostkapelle gaat niet door. Programma 14.30u. De Meeuwen 3-Domburg 2 11.15u. FC De Westhoek A1-Domburg A1 12.45u. Zeeland Sport/GPC Vlissingen B1-

Domburg 11.15u. SVD/Volharding C1-Domburg C1 10.45u. Jong Ambon D1-Domburg D1 09.00u. Domburg E1-Vlissingen E1 09.30u. De Noormannen E2-Domburg E2G 10.00u. Domburg F1-GPC Vlissingen F1 10.00u. Domburg F2-RCS F5 09.30u. Zeelandia/M MP2-Domburg MP1G

GPC Vlissingen verliest VLISSIGEN - Uiteindelijk viel de zege voor Pelikaan nog ruim uit, maar de eerste 30 min. van de wedstrijd was er weinig krachtverschil tussen Pelikaan en GPC Vlissingen 1. Het 2e elftal behaalde een mooie overwinning uit tegen Heerjansdam 3 en behield daarmee de koppositie. Het 4e elftal bleef ook nu ongeslagen en hield het gemiddelde aantal doelpunten op 6 per wedstrijd, in negen wedstrijden 54 doelpunten gescoord. D1 staat bovenaan met 2 pnt. verschil op nr. 2 Veere D1, met nog 2 wedstrijden te gaan is het erg spannend. C1 is verdiend een plaatsje gestegen van 10 naar 9, maar hebben nog 3 wedstrijden te gaan dus is er nog van alles mogelijk. F4 staat heel mooi op een 3e plaats door stabiel voetbal te spelen, zeker gezien de late start van dit team ‘n heel mooie prestatie.

Zaterdag 24 november 14.30 GPC Vlissingen 1-Almkerk 1 12.30 GPC Vlissingen 2-FC Dauwendaele 2 14.30 GPC Vlissingen 3-Zaamslag 3 14.30 De Meeuwen 5-GPC Vlissingen 5 12.45 Koewacht VR1-GPC Vlissingen VR1 14.30 Oostburg/Cadzand A1-GPC Vlissingen A1 12.45 ZLD.S/GPC Vlissingen B1-Domburg B1 11.15 Nieuwdorp C1-GPC Vlissingen C1 12.30 RCS D3-GPC Vlissingen D1 09.45 GPC Vlissingen D2-Lewedorpse D2 09.45 GPC Vlissingen E1-RCS E3 10.00 Arnemuiden E4-GPC Vlissingen E2 10.00 Domburg F1-GPC Vlissingen F1 09.00 GPC Vlissingen F2-Zeelandia M’burg F4 09.00 GPC Vlissingen F3-RCS F7 09.00 GPC Vlissingen F4-SKNWK F2 09.00 GPC Vlissingen MP2-Zeelandia M’burg MP3


ACTION | HEMA | LUCARDI | MISS ETAM | NEW YORKER | PRIMERA | VVV / ANWB | XENOS

ijdag Elke vr ond koopav 0 uur tot 21.0

DE SINT IS WEER IN HET LAND! ZATERDAG 24 NOVEMBER SINTERKLAAS INTOCHT Win dé zak van Sinterklaas in De Fonteyne.

KOOPZONDAG 25 NOVEMBER 13.00-17.00 UUR Zing een liedje in de schoorsteen en de Sint beloont.

EXTRA KOOPZONDAG

Zondag 16 december van 13.00-17.00 uur.

Meer informatie op www.defonteyne.nl


kerkelijk

KERKELIJK LEVEN MIDDELBURG Gereformeerde Gemeente in Nederland Westerkerk - Armeniaans Schuitvlot 22, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 18.00u. Christelijke Gereformeerde Kerk Gasthuiskerk - Lange Delft 94, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 16.30u. Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) Klein Vlaanderen 75, Middelburg. Zondag 25 november: 9.30u ds. E.J. Sytsma; 16.30u ds. P.R. Baas te Vlissingen. Woensdag 28 november: 14.30u ds. A. Hakvoort (CGK); 19.30u ds. E.J. Sytsma Gereformeerde Gemeente Ter Hoogekerk - W.Teellinckstraat 3, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.00 en 16.00u. Gereformeerde Gemeente Zuiderkerk, wegens verbouwing tijdelijk Ter Hoogekerk - W.Teellinckstraat 3, Middelburg. Erediensten op zondag om 11.30 en 18.30u. Waalse Hervormde Gemeente (Eglise Wallonne) Engelse Kerk - Simpelhuisstraat 12, Middelburg. Eredienst eens in de 14 dagen op zondag om 10.45 of 16.30u Koorkerkgemeenschap (Vereniging van Vrijzinnig Protestanten & Remonstrantse Gemeente Midden Zeeland) Koorkerk, Koorkerkhof 2, Middelburg. Zondag 25 november: 10.00u Dhr. Nico Dekkers, Goes Wijkgemeente de Ontmoeting Ontmoetingskerk - Oosterscheldestraat 1, Middelburg. Zondag 25 november: 9.0010.45u ds.J.J. ten Brinke, Bleiswijk; 17.30u ds.M.J. van Oordt. Woensdag 28 november (dankdag): 10.00u en 19.30u ds.M.J. van Oordt. Oostkerkwijk Oostkerk - Oostkerkplein 1, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Predikant: Ds.J.B. Beijer. Organist: Bram Beekman. Zondag 25 november: Ds. J.B. Beijer, herdenking overledenen Hofpleinkerk Hofplein 13, Middelburg. Diensten 09.30u. Predikant: S.N.D. Francke. Scriba: M.A. v.d. Hooft-Bimmel. Coördinator kosters: C.P. Alewijnse. Jeugdgebouw Achter het Hofplein 43, Middelburg. Zondag 25 november: 9.30u Ds. S.N.D. Francke, Zondag Voleinding, Viering Heilig Avondmaal De Morgenster De Morgenster - Adr. Lauwereyszstraat 6, Middelburg. Zondag 25 november: 10.00u voorganger Ds. J. Nauta te Middelburg, Voleindingszondag Nieuwe kerk, Protestantse gemeente Middelburg Wijkgemeente Centrum, Groenmarkt 12, Middelburg Wijkgemeente de Hoeksteen De Hoeksteen-Roozenburglaan 22, Middelburg. Stiltecentrum Hoeksteen. Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 12.00 tot 13.30u. Eredienst op zondag om 09.30u. Zondag 25 november: Voorgangers ds C. Bakker en ds P.H. Couvée. Viering Heilig Avondmaal, gedenken van de overledenen. Baptistengemeente De Fontein Gebouw De Fontein - Kruitmolenlaan 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Volle Evangelie Gemeente Sion In de Thomaskapel - Vrijlandstraat 98, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Joodse Gemeente Zeeland Postbus 402, Middelburg. Erediensten op vrijdag en zaterdag. Informatie over tijden, tel. 651099. Doopsgezinde Gemeente Walcheren L. Noordstraat 62, Middelburg. Erediensten: zie aankondiging aan kerkgebouw. De Christengemeenschap Gemeente Zeeland Gebouw: Lange Noordstraat 62 te Middelburg. Eenmaal per vier weken Mensenwijdingsdienst en Zondagsdienst voor de kinderen. Zie aankondiging aan kerkgebouw. Evangelisch-Lutherse Gemeente Zuidsingel 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u.

Jehovah’s Getuigen Gem. Middelburg-Centrum Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zaterdag om 18.30u. Gemeentebijbelstudie op dinsdag om 19.15u. Jehovah’s Getuigen Gemeente Middelburg-Reyershove Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zondag om 10.00u. Gemeentebijbelstudie op woensdag om 19.15u. Geredja Indjili Maluku - Moluks Evangelische Kerk Djemaat ‘Geredja Bethlehem’, Rijnstraat 40, Middelburg. Nieuw Leven Gemeente Voorganger: D. van der Meer. Ravensteijnweg 1a, Middelburg. Aanvangstijd zondagdienst 10.00u. Pinkstergemeente Baarsjesstraat 42, Middelburg. Eredienst op zondag om 11.30u. Rooms Katholieke Kerk H.H. Petrus- en Pauluskerk - Lombardstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 10.00u, ‘s woensdags om 19.00u. Huize St. Willibrord, Bachtensteene 1: 2e, 3e, 4e, 5e zaterdag om 17.00u. LEGER DES HEILS KORPS WALCHEREN ‘t Zwin 1 (naast de brandweerkazerne), Middelburg. Samenkomst zondag 10.00u. Opening kledingwinkels informatie aan het gebouw. KERKELIJK LEVEN ARNEMUIDEN Hersteld Hervormde Kerk Van Cittersweg 2R, Arnemuiden. Zondag 25 november: 10.00u Ds. H. Lassche, Rijssen; 17.00u Ds. H. Lassche. Woensdag 28 november: Dankdag. 10.00u Ds. J. Joppe, Woudenberg; 17.00u Ds. J. Joppe. Gereformeerde Gemeente in Nederland Burg. Langebeekestraat 16, Arnemuiden. Eredienst op zondag om 09.30, 14.30 en 18.30u. Gereformeerde Kerk Kerklaan 4, Arnemuiden. Zondag 25 november: 9.30u ds. C.Bijman; 19.00u ds. C.Bijman. Woensdag 28 november: Dankdag voor Gewas en Arbeid. 9.30u ds. N.J.Dekker, Oostkapelle; 19.30u ds. C.Bijman Hervormde Gemeente Markt 10, Arnemuiden. Zondag 25 november: 10.30u Ds. D. Jongeneel (Heilig Avondmaal); 17.00u Ds. D. Jongeneel (nabetrachting Heilig Avondmaal). Woensdag 28 november: Dankdag, 10.30u Ds. D. Jongeneel; 17.00u Ds. W. Westland, Ridderkerk KERKELIJK LEVEN NIEUW- EN SINT JOOSLAND Protestantse Gemeente Eben-Haëzerkerk aan het Kerkplein. Zondag 25 november: 9.30u ds. E. Bouman Laatste zondag kerkelijk jaar KERKELIJK LEVEN KLEVERSKERKE Protestantse Gemeente Dorpsstraat 25, Kleverskerke. Eredienst op zondag om 09.30u. KERKELIJK LEVEN SINT LAURENS Gereformeerde Kerk Noordweg 372, Sint Laurens. Zondag 25 november: 10.00u mw. ds. A. Moolenaar; 17.00u zangdienst ds. S.N.D. Francke Hervormde Gemeente Van Cittersstraat 69, Sint Laurens. Zondag 25 november: 10.00u Mevr. Ds. A. Hagoort. Laatste zondag Kerkelijk jaar. KERKELIJK LEVEN VEERE Protestantse Gemeente Veere Kapellestraat 27, Veere. Zondag 25 november: 10.00u ds. H. van Ostende KERKELIJK LEVEN WESTKAPELLE Vrije Evangelische Gemeente Maranatha Koestraat 27, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u. Gereformeerde Gemeente Rookstraat 1, Westkapelle. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.00u en 18.30u.

Protestantse Gemeente Westkapelle Moria, Markt 67, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u en 19.00u in Moriakerk. Zondag 25 november: 9.30u Ds. G. v.d. Linden Eeuwigheidszondag; 19.00u Ds. Wind St. Laurens. Woensdag 28 november: 19.00u Ds. G. v.d. Linden Dankdag

KERKELIJK LEVEN DOMBURG Protestantse Kerk Markt 8, Domburg. Zondag 25 november: 10.00u ds. De Reus St. Willibrordkapel Badhuisweg 4, Domburg. Erediensten iedere zaterdag om 19.00 uur

KERKELIJK LEVEN AAGTEKERKE Gereformeerde Gemeente Prelaatweg 17, Aagtekerke. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.30u en 19.00u. Protestantse Gemeente Dorpsplein 4, Aagtekerke. Zondag 25 november: 10.00u Ds. B.M. v. Ginhoven, Aagtekerke. Woensdag 28 november: 19.00u Ds. B.M. v. Ginhoven, Aagtekerke.

KERKELIJK LEVEN GRIJPSKERKE Protestantse Gemeente Opstandingskerk, Jacob Catsstraat 7, Grijpskerke, tel. (0118) 591723. Michaëlskerk, Kerkring 26, Grijpskerke, tel. (0118) 592477. Eredienst op zondag om 10.00u, afwisselend in beide kerkgebouwen. Zondag 25 november: Dienst in de Opstandingskerk. Laatste zondag kerkelijk jaar. Voorganger: Ds. F.van Slooten. Woensdag 28 november: Dankdag voor gewas en arbeid. 19.30u Dienst in de Opstandingskerk. Voorganger: Ds. F.van Slooten.

KERKELIJK LEVEN MELISKERKE Gereformeerde Gemeente Valkenburgstraat 25, Meliskerke. Erediensten op zondag om 9.30u en 14.30u (juni t/m aug ook 19.00u). KERKELIJK LEVEN OOSTKAPELLE Gereformeerde Gemeente Noordweg 34, Oostkapelle, tel. (0118) 592223. Erediensten op zondag om 09.30u en 15.00u. Protestantse Gemeente Dorpskerk, Waterstraat 2, Oostkapelle. Zionskerk, Duinweg 36a, Oostkapelle. Zondag 25 november: 10.00u Zionskerk ds. N.J. Dekker, Gedenken gestorvenen; 16.30u Zionskerk Heilig Avondmaal m.m.v. de Cantorij. Woensdag 28 november: 19.00u Dorpskerk ds. N.J. Dekker, Dankdag voor gewas en arbeid. Tijdens de ochtenddiensten is er crèche en kindernevendienst. KERKELIJK LEVEN VROUWENPOLDER Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Schoolstraat 9, Vrouwenpolder. Zondag 25 november: 9.30u Ds. J.B. de Rijke (Krimpen a.d. Yssel); 14.30u Ds. J.B. de Rijke. Woensdag 28 november: 19.30u Ds. Hakfoort (C.G.K. Middelburg). Dankstond voor gewas en arbeid. Protestantse Gemeente Pelgrimskerk. Fort den Haakweg 2, Vrouwenpolder. Zondag 25 november: 10.00u Dankdag voor Gewas, Arbeid en Visserij/ Laatste Zondag van het kerkelijk jaar pastor I. Lemson, Renesse. KERKELIJK LEVEN BIGGEKERKE/MELISKERKE Protestantse Gemeente Biggekerke/ Meliskerke Odulphuskerk, Torenstraat, Meliskerke. Dorpskerk, Kerkplein, Biggekerke. Eredienst op zondag 25 november, Eeuwigheidszondag Odulphuskerk 10.00u ds.N.van Doorn. Kindernevendienst voor basisschoolgroepen 1 t/m 8. Crèche tijdens de dienst. KERKELIJK LEVEN GAPINGE Protestantse Gemeente Torenkerk, hoek Dorpsstraat/Schotsehoek. Zondag 25 november: 10.00u ds. G. Klein, Veere. Gedachtenisdienst. KERKELIJK LEVEN KOUDEKERKE Protestantse Gemeente Michaëlskerk, Dorpsplein 1. Erediensten op zondag, in de zomer om 09.30u, in de winter om 10.00u. KERKELIJK LEVEN SEROOSKERKE Protestantse Gemeente Petruskerk, Dominee van Wouwestraat 41, Serooskerke. Johanneskerk, Noordweg 1, Serooskerke. Eredienst op zondag om 10.00u in een der kerken. Zondag 25 november: 10.00 Petruskerk Mevr. A. Datema, Middelburg, Zondag van de voleinding. Woensdag 28 november: 19.00 Petruskerk Ds. S Francke, Middelburg, Dankdag KERKELIJK LEVEN ZOUTELANDE Protestantse Gemeente Catharinakerk, Willibrordusplein 3, Zoutelande. Zondag 25 november: 10.00u ds. Ruitenburg. Woensdag 28 november: 19.00u ds. Ruitenburg, Vesper PAGINA 34

KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN Christelijke Gereformeerde Kerk Kasteelstraat 109-111, Vlissingen. Zondag 25 november: 9.30 en 16.30u Prof dr J.W.Maris Het Apostolisch Genootschap Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u. Pinkstergemeente Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.0011.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u. Zuidpoort Christen Gemeente Samenkomsten zondagmorgen 10.30u. Go(o)d Times Centrum, Voltaweg 3, www. zuidpoort.nl Jehovah’s Getuigen, gemeente Vlissingen-Bosenburgh en VlissingenCentrum Koninkrijkszaal van Jehovah’s Getuigen, v.Dishoeckstraat 534, Vlissingen. Tijden: Zondagmorgen 10.00u. Dinsdagavond 19.15u. Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) Lannoystraat 2, Vlissingen. Erediensten op zondag. Zondag 25 november: 9.30u ds.Baas; 16.30u ds.Sytsma. Woensdag 28 november: 19.30u ds.Baas Dankdag Gereformeerde gemeente Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Zondag 25 november: 9.30u ds C.G. Vreugdenhil; 16.00u ds R.A.M. Visser. Woensdag 28 november (dankdag): 9.30u en 16.00u ds C.G. Vreugdenhil Nieuw Apostolische Kerk Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u. Volle Evangelie Gemeente Bérea Gildeweg 29, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u, deuren open om 9.00u. R.K. Onze Lieve Vrouwekerk Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om

10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat. Volle Evangelie Gemeente Filadelfia Vrouwestraat 5, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u. Bidstond: woensdag om 19.00u. Evangeliegemeente de blinkende Morgenster Dr. Stavermanstraat 61-63. Zondag 10.00u dienst Protestantse Gemeente Vlissingen Weeksluiting Scheldehof: Vrijdag 23 november 19.00u Mevr. G. Vreeke-de Jonge. Admiraal de Ruyter ziekenhuis Goes: Zondag 25 november 10.00u Ds. A.A.R. Kamermans. Zondag 25 november: Sint Jacobskerk Eeuwigheidszondag 9.30u Ds. A.G. Baas; Open Hof 9.30u Mevr. G. Vreeke-de Jonge; Schaapskooi 9.30u Ds. P. Steenbergen; Ter Reede 19.00u Dhr. C. Simons The Mission to Seafarers Engelstalige kerkdienst, zondagavond, 20.00u, Ritthemsestraat 498, (Haven 1010, bij Scheldepoort), Vlissingen-Oost. KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG Evangeliegemeente De Wijngaard Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Samenkomst 10.00u. Zondag 25 november: Dhr. W. Bevelander (dienst met kinderen) Gereja Kristen Protestan Maluku Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Zondag 25 november om 17.00 uur Da. S.E.M. Akihary-Tehupuring Protestantse Gemeente Oost-Souburg Zondag 25 november: Begraafplaats 9.15u herdenking van de overledenen; Open Haven 10.00u Ds L.A. Woltering, m.m.v. Cantorij; De Zoute Viever 19.00u dhr A.C. Hage Vergadering van Gelovigen Rehobothstraat 9, Oost-Souburg. Dienst op zondag om 10.00u. Bidstond: donderdag om 20.00u. KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG Leger des Heils Walcheren Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brandweerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.0012.00u. Pinkstergemeente Shalom Locatie: Gebouw Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst: zondag 14.30u. Zondag 25 november: pred. D. Bonte Gereja Kristen Hermon Zeeland Alamat: Adventkerk, Kerklaan 17-19 in West Souburg. Jadwal Kebaktian: Setiap Minggu. Jam: 10.30u KERKELIJK LEVEN RITTHEM Protestante Gemeente Ritthem Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Zuidwateringstraat 3a, Ritthem. Zondag 25 november: 11.00u ds E. Bouman (Wijzigingen en/of aanvullingen via www. internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).

Concert mandoline en gitaar OOST-SOUBURG - Het Duo Giuliani geeft op 23 november een concert in de Historische Kerk te OostSouburg. Dit duo bestaat uit Marina Eckhardt op mandoline en Ron Leendertse op gitaar. Behalve de alom bekende Napolitaanse mandoline en de Spaanse gitaar speelt het duo ook op kopieën van historische instrumenten. Deze instrumenten worden ingezet voor de vertolking van Vivaldi’s Concerto in C, een originele compositie voor mandoline. Paganini Op het programma staan verder werken van Paganini, Zuid-Amerikaanse compo-

sities van Villa-Lobos en Astor Piazzolla en transcripties van Albéniz. Een aantal werken staat ook op de onlangs verschenen CD Follia, hier et demain”, een registratie van niet eerder uitgekomen opnames van het Follia Duo die zeer de moeite waard zijn. De CD zal tijdens het concert verkrijgbaar zijn. Meer informatie over het duo is te vinden op de website www.marinaeckhardt.nl. Kaarten Kaarten voor het concert zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Primera, Bruna en de Vrijbuiter in Oost-Souburg en bij Primera Vlissingen. Voor vrienden van de Stichting Historische Kerk geldt een korting. Aanvang van het concert is 20.00u.


Op zoek naar een echte uitdaging? Oostdijk Transport is een jong en dynamisch transportbedrijf wat zich richt op het vervoer tot 2500 kg. Wij vervoeren uw producten met: • Een open aanhangwagen (max. afm. 2,5 x 7 m) • Een gesloten aanhangwagen (max. afm. 2 x 5 x 1,95 m) • Een bestelauto (evt. met aanhanger) Spoed opdrachten zijn onze specialiteit en ook alle andere transporten kunnen wij voor u verzorgen. Neem vrijblijvend contact met ons op indien u meer informatie wilt over onze mogelijkheden. Al onze leveringen zijn conform AVC/CMR voorwaarden.

Je bent rond de 30 jaar

Liefst minimaal 4 jaar ervaring

Affiniteit met food

Je spreekt Engels, Duits en/of Frans

Je bent internationaal georiënteerd

TOP OniOns zOEkT EEn REsuLTAATgERichTTE VERkOPER!

Regelmatig reizen is geen probleem

Volop ideeën en drive

The company tat grows! Sollicitatie per e-mail aan c.karelse@toponions.com (acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld)

Hoeveel verantMolenlaan 19 4401 CB Yerseke

Tel.: 0113-572218 Mob: 06-50548412

info@oostdijktransport.nl www.oostdijktransport.nl

woordelijkheid wil jij op je bord?

maak kennis met de Bijbel * gratis een schriftelijke cursus * zonder verplichting * geen bezoek aan huis * u wordt niet telefonisch benaderd

Wij zoeken voor het hoofdkantoor in Bergen op Zoom een fulltime:

Teamleider assemblage m/v

U wordt een eenvoudige schriftelijke cursus aangeboden om in uw eigen tempo gedeelten uit Gods Woord te bestuderen. Er is keuze uit een cursus Oude testament en over de Heidelbergse Catechismus. Aanvragen zijn welkom op onderstaand postbusnummer of via de email: bijbelcursus@kpnplanet.nl . Graag uw naam en adresgegevens vermelden.

Wat bieden wij: Als ondernemende en pro-actieve leider engineering is een duidelijke pré. Leidinggeven, plannen en

SBC Postbus 431 4330 AK Middelburg

Uw Marktslager Clement. de enige in Zeeland!!!

tel: 0113-670040. fax: 0113-670042 e-mail: slagerijclement@hetnet.nl Specialiteit: Stro-gebrand Varkensvlees EIGEN SLACHT EN WORSTMAKERIJ !!! Deze week:

Schouderkarbonade

1000 gram €

5,99

Week is van donderdag 22 nov. tot en met woensdag 28 nov. Uit eigen worstmakerij:

Gebraden Rosbief

100 gram €

1,59

U vindt ons op de weekmarkt: Dinsdag: Kapelle 8.00-12.00 Ovezande 13.00-17.00 Woensdag: Nieuwdorp 8.30-12.00 Donderdag: Koudekerke 8.30-12.00 Goes Molenplein 13.00-17.00 Wekelijks heerlijk kalfsvlees, lamsvlees, verrukkelijke vleeswaren en vééél meer!!

Zie ook onze aanbiedingen aan de verkoopwagen.

De zaak met de smaak van vroeger!—eenvoudig ‘t beste !!

uw bril is maatwerk daarom kiest u voor tilroe optiek

ben je op je plaats in onze verregaande geautomatiseerde assemblage voorzien van de nieuwste technologieën. Op deze centrale afdeling binnen onze fabriek komen alle productiestromen en logistieke processen samen. Niet alleen fungeert deze afdeling als spin in het web van ons fabricageproces, maar tevens is dit de afdeling waar de laatste werkzaamheden worden verricht om ons eindproduct met optimale kwaliteit richting de eindklant te transporteren. Samen met je collega teamleider ben je verantwoordelijk voor het aansturen, faciliteren, motiveren en stimuleren van 40 collega’s, onder wie 4 teamcoaches. Je rapporteert aan de Manager Fabricage. Daarnaast ben je verant-woordelijk voor het personele budget, het verzuimbeleid en verbeterprojecten. Last but not least zul je intensief betrokken worden bij een fors investeringsproject voor een nieuwe assemblagelijn. In je functie zul je veel vrijheid en bijbehorende verantwoordelijkheid ervaren. Dat alles maakt ons typisch Bruynzeel!

Wat zoeken wij: Uiteraard ben je een enthousiaste en inspirerende leider met HBO werk- en denkniveau in een technische richting (HTS). Je hebt minimaal enkele jaren bewezen leidinggevende ervaring in een gelijkwaardige technische functie in een productie omgeving. Ervaring in projectmanagement en

organiseren, coachen en enthousiasmeren zijn natuurlijke vaardigheden voor je. Verder werk en denk je kwaliteits en klantgericht en beschik je over natuurlijke overtuigingskracht en hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast ben je een echte zelfstarter en in staat om voortdurend je eigen prestaties te verbeteren.

Onze arbeidsvoorwaarden: Naast een prima salaris kom je in aanmerking voor goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een eindejaarsuitkering, een bonusregeling, een uitstekende pensioenregeling en diverse collectieve verzekeringen. Geïnteresseerd?: Ben jij de ‘techneut in hart en nieren’ die we zoeken, geïnteresseerd in het takenpakket en voldoe je aan de functie-eisen, dan kun je tot en met 5 december 2012 reageren. Stuur een e-mail met motivatie en CV naar: vacatureshoofdkantoor@bruynzeel.com. Of per post naar: Bruynzeel Keukens B.V., afdeling personeel en organisatie, Postbus 140, 4600 AC Bergen op Zoom. Je kunt ook solliciteren via onze website www.werkenbijbruynzeelkeukens.nl. Voor nadere informatie over de functie kun je contact opnemen met Bas van Hoof, manager fabricage, telefoon 06-22569700 of Sandra Kapetijn, personeelsadviseur, telefoon 0164-285225.

Breng je carrière op smaak bij Bruynzeel Keukens! Kijk voor ons actuele vacatureaanbod op www.werkenbijbruynzeelkeukens.nl

Parketserv ice.nu Schuren van uw vloer met 10% korting Voorbeeld 40m2 x €17,- = €680,Korting €68,- totaal €612,In de maand november en december

Wasmachine stuk? Bel: 0118-471777 Oost-Souburg

Tel. 06 81 55 87 54

Green White Hotel Restaurant

5ko0rtin% g

Jazz avond met Green White Hotel Restaurant Oud Hollands stamppotten buffet € 16,00 p.p Jazz avond met Oud Hollands stamppotten buffet

op de complete bril ongeacht de prijs

€ 16,00 p.p Trio Nuages

jazzy muziek

wij kunnen ren bij vele lare dec rzekeraars gve zor

Trio Nuages jazzy muziek

Elke vrijdagavond in november en Elke vrijdagavond in december november en eerste vrijdag in eerste vrijdag in december 19.00 tot 22.30 uur 19.00 tot 22.30 uur

tilroeoptiek

brilmode & contactlenzen walstraat 81 vlissingen 0118-412370 www.tilroe.nl

tilroeopticien

ZEELANDHALLEN * 9-16.30 uur

Welcome to the Fabulous Fifties! Welcome to the Fabulous Fifties! Graag Graagreserveren: reserveren:

dewitevenementen.nl / 0251-31 90 90

t. 0118591223of ofe. e. info@greenwhite.nl info@greenwhite.nl t. 0118591223


DMB_20121121  
DMB_20121121