Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

M I D D E L B U R G S E

&

V E E R S E

O P L AG E :

17 OKTOBER 2012 WEEK 42

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

GASTHUIS STAAT AAN VOORAVOND GROTE VERBOUWING

32.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

Volg ons via twitter: @M_burgseBode

AA

Zundert

AUTO’S

I

Te l .

SPORT

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

ZEEUWS OV WORDT VERBETERD

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

WATERSCHAP PRESENTEERT BEGROTING

Goededoelendag bij Boekenmolen

Weer twee nieuwe sprekende gevels

MELISKERKE - In boekhandel De Boekenmolen in Meliskerke is donderdag een goededoelendag. De hele dag worden er tweedehands boeken verkocht voor een organisatie, die strijdt tegen gedwongen prostitutie over de hele wereld. Om 13.00 uur is er bovendien een workshop ‘Granny’s haken’. Ook is er een kapper aanwezig die de hele middag knipt voor het goede doel. Daarnaast worden er soep en pannenkoeken verkocht en kunnen kinderen en volwassenen een ritje maken in een huifkar. De organisatie waar alle opbrengsten naartoe gaan is aanwezig en geeft presentaties. Meer informatie: www.deboekenmolen.nl.

MIDDELBURG - Volgende week zondag om 14.00 uur worden opnieuw twee gevelgedichten onthuld in het kader van het project ‘Sprekende gevels’. Het is onderdeel van de stichting Kunst en Cultuurroute in Middelburg. ‘Avond’ van de Middelburgse Juul Kortekaas is vanaf dat moment te zien op het pand van de familie Bosselaar op de hoek van Seisstraat 1 en Seisdam. Het gedicht ‘Mensen’ van Hans Verhagen is te lezen op het huis van Heleen Brandenburg en Kees La Soe op de hoek van de Kromme Weele 26 en Penninghoeksingel. Wethouder Ed de Graaf is bij de onthulling aanwezig. De gedichten worden voorgedragen en toegelicht.

W E E K B L A D

Surrenderhrieps in 2013 op nieuwe plek

Arrestant overval snel op vrije voeten

GRIJPSKERKE - Het muziekfestival Surrenderhrieps verhuist naar een nieuwe locatie, net buiten Grijpskerke. De tenten staan op 27 april volgend jaar op het terrein op de hoek van de Poppendamseweg en Middelburgseweg. Dat heeft de organisatie bekend gemaakt op zijn website. Auto’s kunnen nu naast het festivalterrein parkeren en er is ruimte voor (nog) grotere tenten. Op de editie in 2013 treden de bands Rattlesnake Shake, The Good The Bad and Bart XL, Peter Pan Speedrock, High Voltage, Wc Experience, Mooi Wark, Raiders Of The Lost Rock en Surrender op. Meer informatie is te vinden op www.surrenderhrieps.nl.

ZOUTELANDE - De 16-jarige jongen uit de gemeente Vlissingen, die vorige week dinsdag werd opgepakt voor de overval op campingwinkel Weltevreden in Zoutelande op vrijdag 14 september, is twee dagen later weer op vrije voeten gesteld. De politie kwam tot de conclusie dat hij de overval niet kan hebben gepleegd. Zijn alibi bleek te kloppen. De politie zoekt verder naar de drie mannen, die de eigenaar van de winkel op 14 september met enkele wapens bedreigden. Uiteindelijk rende het drietal weg zonder buit en verliet op scooters de plek des onheils. Daarbij zouden ze volgens de politie een petje en een helm hebben verloren.

Wetenschapsdag in Zeeuwse Bibliotheek MIDDELBURG - In de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg vindt zaterdag de wetenschapsdag plaats. Tussen 10.00 uur en 16.00 uur staat alles in het teken van het thema ‘water, energie en duurzaamheid’. Kinderen kunnen onder meer in aquaballen over het water voor de bieb lopen en binnen bootjes bouwen, die varen op zonneenergie. Ook is het plein in de bibliotheek omgetoverd tot een Mars-landschap en staan er in de foyer allerlei proefjes. Jong en oud kan meedoen aan de Europese energiequiz en er zijn onderwaterfilms te zien. De wetenschapsdag is één van de activiteiten tijdens Oktober Kennismaand. Meer: www.zeeuwsebibliotheek.nl.

‘Een klein vlekje’ te zien in Sterrenwacht MIDDELBURG - De film ‘Een klein vlekje’ wordt woensdag vertoond in Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen aan de Herengracht in Middelburg. De film van de Zeeuwse regisseur Florenz van de Vijver ging tijdens Film by the Sea in première en gaat voor een groot deel over Lodewijk van den Berg, de eerste astronaut van Nederlandse bodem. In de documentaire keert hij terug naar zijn geboortedorp Sluiskil. Medewerker Koen de Bruine van de sterrenwacht komt ook aan bod in de film. De vertoning begint woensdagavond om 20.20 uur. Vanaf 20.00 uur geven voorzitter Rijk-Jan Koppejan en Van de Vijver een korte toelichting op de film.

KOUDEKERKE - Mevrouw Van den Driest-Kodde uit Koudekerke heeft alle reden tot lachen. Ze is vrijdag honderd jaar geworden en vierde dit zaterdag met een receptie wantEdieRdagSkreeg Min IHuys D terDSchelde. E L DeBvrijdag U RhadGookSeenEfeestelijk & tintje, V E E ze onder meer bezoek van de Veerse burgemeester Rob van der Zwaag. FOTO LEONARD PASSCHIER

College reageert op CDA-vragen over plannen Zeeland Airport

Onderzoek gevolgen voor recreatie ARNEMUIDEN - De gemeente Middelburg is op geen enkele manier betrokken geweest bij de voorbereidingen voor een zogenaamd luchthavenbesluit dat onder meer de aanleg van een verharde baan en de uitbreiding van het aantal helikoptervluchten op Zeeland Airport mogelijk moet maken. DOOR EUGÈNE DE KOK Dat zegt het college van burgemeester en wethouders in haar antwoorden op vragen van de CDA-fractie in de Middelburgse gemeenteraad. De partij zei het vreemd te vinden dat ze in de krant moest lezen dat er wellicht een verharde baan komt, de helikoptervluchten van 400 naar 800 worden uitgebreid en vliegroutes worden gewijzigd. Het CDA plaatste bovendien vraagtekens bij het feit dat de gemeente Middelburg niet was betrokken bij de voorbereidingen, omdat het vliegveld op haar grondgebied ligt. Ook vinden de christendemocraten dat er een Milieu EffecttRapportage h u (MER) i moet komen, omdat de aanpassingen volgens hen veel gevolgen hebben voor de belanghebbenden en omgeving. ‘Een

wij zoeken per direct een

opticien

tilroeoptiek vlissingen

ben jij de opticien die ons team wil komen versterken ? reageer dan per email info@tilroe.nl

functieomschrijving op www.tilroe.nl/opticien

MER is bij uitstek het instrument is om de verschillende belangen en alternatieven tegen elkaar af te wegen’, hebben ze het omschreven in hun vragen. De provincie, die sinds 2009 verantwoordelijk is voor het vliegveld, vindt zo’n MER echter overbodig, omdat ‘deze geen toegevoegde waarde heeft’. Net als het CDA zegt het college van burgemeester en wethouders aan die bewering te twijfelen,W vanwege E E deK mogelijke B L Anegatieve D gevolgen van de plannen. De gemeentebestuurders willen bijvoorbeeld weten of de nieuwe vliegroutes, die vaak over recreatiegebied Oranjeplaat gaan, negatieve gevolgen hebben voor de recreatie. sMet de provincie i n is in eendambtelijk e over-r leg afgesproken dat door een deskundig adviesbureau te laten onderzoeken. De uiteindelijke aanvraag van Zeeland Air-

port voor alle aanpassingen zal de gemeente ‘kritisch beoordelen’. Gering Het CDA liet in zijn vragen weten moeite te hebben met het verharden van de baan, omdat het dat de capaciteit van de luchthaven zou vergroten en mede daarom ‘verstrekkende gevolgen voor belanghebbenden’ zou hebben. Het college lijkt tegen het verharden van de baan zonder verlichting op zich geen bezwaren te hebben, omdat de nadelige milieueffecten gering zijn en het aantal vluchten sowieso is gebonden aan het maximum aantal verleende vliegbewegingen. ‘Een positief e geffecti vanoeen verharde baan is dat vliegtuigen eerder opstijgen waardoor ze eerder op hoogte zijn en geluidsoverlast afneemt’, schrijft ze zelfs.

.....VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS.....

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Vragen GroenLinks over rapport Samson MIDDELBURG - De Provinciale Statenfractie van de GroenLinks heeft vragen gesteld naar aanleiding van de presentatie van het inmiddels veelbesproken rapport ‘Omringd door zorg maar niet veilig’ van de commissie Samson over de jeugdzorg. GroenLinks wil weten wat de provincie, die verantwoordelijk is voor de jeugdzorg, met de aanbevelingen uit het rapport gaat doen en hoe ze wil omgaan met ‘de erkenning van het leed van slachtoffers van seksueel misbruik in de jeugdzorg’. Daarnaast is de partij benieuwd of er Zeeuwse instellingen niet mee hebben willen werken aan de totstandkoming van het rapport en zo ja, waarom ze dat hebben geweigerd.

Kinderworkshop over draken MIDDELBURG - Het Zeeuws Museum organiseert in samenwerking met de Stichting Welzijn Middelburg donderdag een kinderworkshop drakenverhalen en knutselen. Tussen 13.00 uur en 14.30 uur zijn kinderen welkom in het museum op het Abdijplein. Zij kunnen daar kennismaken met alle draken uit de collectie en de bijzondere verhalen die daarbij horen. Na een rondleiding door de zalen van het museum mogen de kids zelf een draak knutselen. De workshop is voor kinderen tussen de vijf en twaalf jaar. Aanmelden is verplicht. Dat kan via kids@welzijnmiddelburg.nl of 06-24549910. Deelname kost één euro. Meer info: www.zeeuwsmuseum.nl.


Kozijnen | Dakkapellen | Zonweringen

OHhHHOO...

NIEUWE KEUKEN NODIG?

Kies dan nu, een Tulp Keuken! Want Tulp maakt de keuken helemaal zoals jij dat wilt: 25 JAAR GARANTIE OP UW KEUKEN EIGEN MONTAGEDIENST MILIEUBEWUST BEREID CBW-ERKEND GRATIS KEUKENMAGAZINE? WWW.TULPKEUKENS.NL

Meer weten? Kijk op www.tulpkeukens.nl

Recreatiestalling Numansdorp OpeNt Occasion Center

Specialist in Sanitair!

MeebergMontage

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Voor bemiddeling verkoop vragen wij:

Tegelwerken-Badkamermontage Stucadoorswerken-Sierpleister Interieurbetimmeringen

Caravans, campers en vouwwagens!

www.meebergmontage.nl

Voor alle voordelen zie:

www.carva.nl

Contact: Mels v/d Meeberg Havenweg 62 4455 TH Nieuwdorp Tel: 0113-404102 / 06-46001600 Email: info@meebergmontage.nl

Contact 0186-652960 - carva@planet.nl Stalling - Verkoop - Reparatie Onderhoud - APK Keuring

Schoon genoeg van vuil tapijt?

chem-Dry Droger, schoner, gezonder • • • • •

Voor particulieren en bedrijven Snel droog en langer schoon Vuilafstotende behandeling Specialist in moeilijke vlekken Speciale behandeling voor Berbers, Perzen etc.

Ook voor meubelreiniging

www.rolluikgigantzeeland.nl

Bereken online uw prijs Geen aanbetaling!

SNUFFELMARKT GOES

27 + 28 OKT.

Bel voor gratis advies en prijsopgave.

Kozijnen Kozijnen || Dakkapellen Dakkapellen ||Dé Zonweringen Zonweringen tapijt- en meubelreinigers www.chemdry.nl brooymans@planet.nl

Bergen op Zoom Goes 0800 - 4477999 (gratis) 0164-245005 0113-229020

Middelburg Roosendaal Roosendaal Goes 0118-639623 0165-529955

ZEELANDHALLEN * 9-16.30 uur

GRATIS PARKEREN dewitevenementen.nl / 0251 - 31 90 90

Huiskes-visite.indd 1

Kozijnen | Dakkapellen | Zonweringen

Nu direct online bestellen METAALHANDEL

Handelsweg 53 - 4421 SH Kapelle T 06 53 83 25 05 E info@metaalhuiskes.nl

www.scan-werk.nl

Wij digitaliseren uw dia’s en negatieven

Ruim 70 jaar ervaring!

INKOOP VAN METAAL Voor bedrijven en particulieren (Koper, zink, ijzer, lood, RVS etc.)

Wij hanteren aantrekkelijke inkoopprijzen gebaseerd op de dagkoers

NIEUW!! Wij analyseren uw metaal ter plaatse met de nieuwste meettechnieken.

Professionele kwaliteit scans, tegen een zeer lage prijs! Standaard resolutie (9 MegaPixel) - € 0.20 Hoge resolutie (25 MegaPixel) - € 0.25

Voor meer informatie: 0118-639399 / bestelling@scan-werk.nl

Handelsweg 53 4421 SH Kapelle info@metaalhuiskes.nl 0113-340170 - 06-53832505

I www.profiline.nl www.profiline.nl TI (0118) 820 220 T (0118)820 820223 220 F (0118) F (0118) 820 223

12-12-11 16:01

I www.profiline.nl Klarinetweg 2a T (0118) 820 220 4337 RA Middelburg KUNSTSTOF KOZIJNEN - ZONWERING - DAKKAPELLEN F (0118) 820 223 info@profiline.nl

www.metaalhuiskes.nl

UW REGIONALE KOZIJNPARTNER

Klarinetweg 2a Klarinetweg 2a 4337 RA Middelburg 4337 RA Middelburg info@profiline.nl info@profiline.nl

Klarinetweg 2a 4337 RA Middelburg

* ! e g a t n o m p o g n i t r o k % Nu 20 www.kroonkozijnvlissingen.nl *vraag naar de voorwaarden in de showroom

Klarinetweg 2a 4337 RA Middelburg info@profiline.nl

I www.pro T (0118) 8 I www.profiline.nl T (0118) 820 220 F (0118) 820 223

Bedrijfsweg 13 4387 PD Vlissingen (vlak bij de Sligro) Tel.: 0118 466370 Openingstijden: ma/vr 10:00 - 17:00 za 10:00 - 14:00 Tevens op afspraak.


actualiteit

Vlissingse vrienden konden vakantie verwezenlijken, maar voor één van hen kwam de trip helaas te laat

Roll & Rockers realiseren reis, maar met dubbel gevoel VLISSINGEN - Als je ziek bent, moet je ook op vakantie kunnen. Dat vonden de Vlissingse vrienden Dennis Kouijzer, Michiel Baart, Michael Cleophas en Paul Pieter Pattenier en mede dankzij de (financiële) inzet van vrijwilligers, familie, vrienden en bedrijven is het gelukt een vakantie in Frankrijk te regelen. Helaas kwam de reis voor Dennis te laat, want hij overleed in juli. “Dat was erg heftig en dubbel, maar we zijn toch gegaan”, vertelt Paul Pieter. “We hebben van begin tot eind genoten en in gedachten was Dennis bij ons.” DOOR BRITTA JANSSEN Vorige maand vertoefden de drie twee weken in Frankrijk. Daarvoor was veel medische zorg en dus geld nodig, want de mannen zijn aan een rolstoel gebonden en Michiel en Paul Pieter worden continu beademd. Michael (30) heeft spastische quadriplegie, waarbij de spieren ongecontroleerd samentrekken en daardoor kan bij voorbeeld moeilijker praten. Paul Pieter (28) en Michiel (26) hebben Duchenne, een ongeneeslijke ziekte die alle spieren, ook de hartspier, aantast. Hieraan is Dennis op 31-jarige leeftijd gestorven. “

‘Door de megajachten zagen we de haven niet meer’ Het was moeilijk om zonder hem te gaan, maar de reis was wel goed voor het verwerkingsproces. Meerdere keren hebben we hardop naar elkaar benoemd dat Dennis het fantastisch zou hebben gevonden.” ‘We gaan met zijn allen de Eiffeltoren op en het uitzicht is fantastisch: Parijs ligt

aan onze voeten. We denken allemaal aan Dennis, wat zou hij dit ook fantastisch hebben gevonden’, staat er in hun reisverslag. “We hebben ook ‘souvenirs’ voor hem meegenomen. Die krijgen een mooi plaatsje in de tuin bij zijn ouders. Ook hebben we als groet tijdens één van onze boottochten een bos bloemen voor hem in het water achtergelaten.” Megajachten De reis was een groot avontuur. “Natuurlijk ook omdat we zolang niet op vakantie zijn geweest en niet wisten hoe dit voor ons zou uitpakken. We hebben veel gezien, gelachen en lekker gegeten en gedronken. Met andere woorden: van het goede Franse leven geproefd.” De mannen bezochten onder meer Saint Tropez, Cannes en Port Grimaud. “In Saint Tropez zagen we door de megajachten de haven niet meer. Wat ook indruk maakte, waren de hoge viaducten die her en der over complete dorpen zijn aangelegd. Er was niet echt één hoogtepunt, maar het was gewoon een feest om in een heerlijk klimaat en goede sfeer alles te kunnen doen wat we hadden gepland. Het was ook fijn om alles buiten te

Michiel, Michael en Paul Pieter (vlnr) hebben twee mooie weken gehad in Frankrijk.

kunnen doen. En er bleek onder de vrijwilligers een chef-kok te schuilen. Onder zijn enthousiaste leiding werden er heerlijke maaltijden klaargemaakt en werden we vreselijk verwend. Onder andere werd er een Molukse rijsttafel bereid, waarvan we twee dagen hebben gesmuld. En mooie vrouwen te over, we hebben onze ogen goed de kost gegeven!” Onvergetelijk Na je 25e kun je met Duchenne meestal niet meer op vakantie, legde Paul Pieter eerder uit. Het verhaal van de vier stond enkele maanden geleden, toen de mannen volop geld aan het inzamelen waren

voor de trip, ook in De Vlissingse Bode. Ze richtten hiervoor de stichting Roll & Rock op. Met een normaal vakantiebudget kun je volgens de Vlissingers niet op vakantie als je deze ziekte hebt. “Er moeten bijvoorbeeld twaalf gekwalificeerde hulpverleners mee en een bus waarin we vanuit een stoel met een verrijdbare tillift in bed kunnen worden getild en andersom.” De mannen schatten vooraf 21.000 euro nodig te hebben voor hun wens en uiteindelijk haalden ze maar liefst 43.800 euro op. “Met een gedeelte hebben we de ‘achterblijvers’ in de Nieuwe Haven getrakteerd, zodat zij ook leuke dingen konden doen. Daarnaast hadden we een bus gekocht

waarmee we ook anderen een plezier kunnen doen. Nu blijkt echter dat de kosten niet opwegen tegen de baten en bezinnen we ons op wat we nu gaan doen.” Eén vakantie was al een droom, maar de vrienden hopen het nog eens te mogen meemaken. “Deze missie is in ieder geval voltooid op grandioze wijze. We willen alle mensen bedanken die deze onvergetelijke reis voor ons mogelijk hebben gemaakt.” Meer informatie Kijk voor meer informatie op de website www.rollenrock.nl. Het reisverslag is de lezen via www.rollenrock.reisverslag. com.

Sloop Jan Matenshuis op locatie SVRZ begint deze maand

Het Gasthuis wacht op begin van grote verbouwing MIDDELBURG - Het Gasthuis in Middelburg staat aan de vooravond van een grote verbouwing. SVRZ heeft donderdag de omwonenden ingelicht over zijn plannen met de zorginstelling. Eerste stap is de sloop van het Jan Matenshuis. Als alles mee zit, begint de sloper deze maand en ligt het oude gebouw - tot eind vorig jaar nog in het bezit van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis - in januari tegen de vlakte. DOOR EUGÈNE DE KOK Met de sloop van het hoge Jan Matenshuis leken de omwonenden donderdag

weinig moeite te hebben. Het oude pand, geen hoogtepunt in de architectuurgeschiedenis, stond al eventjes leeg. Voor de sloop zijn alle maatregelen getroffen. Er zit

asbest in de kit bij de ramen. Dat wordt in de eerste weken van de sloop volgens de geldende voorschriften verwijderd. Daarna is het de beurt aan de sloophamer.

SVRZ kijkt nog naar de aan- en afvoerroute van het materiaal, omdat bewoners van het Molenwater bang zijn voor trillingen. De zorgorganisatie laat - met de ellende van de theaterbouwput in het achterhoofd - sowieso de huizen voor en na het karwei door een onafhankelijk bureau opnemen. Tijdens het karwei gaan enkele parkeerplaatsen aan het Molenwater tijdelijk verloren. Omwonenden krijgen van SVRZ een parkeervergunning voor die periode.

‘Klein en overzichtelijk’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO SKYPICTURES

www.internetbode.nl

Een luchtfoto van het Gasthuis-complex.

Locatiemanager van ‘t Gasthuis Peet Kruidenier wil wat de verbouwing betreft zo weinig mogelijk aan het toeval overlaten. Deze stond bovenaan zijn wensenlijst toen hij twee jaar geleden begon in Middelburg. “We hebben hier nu nog 40 tweepersoonskamers en die zijn me een doorn in het oog”, zegt hij. Ze moeten worden omgetoverd in 40 eenpersoonskamers. “In Ter Valcke hebben we de tweepersoonskamers na lang gedoe en veel procedures ook vervangen door eenpersoonskamers en je ziet dat de bewoners ervan opknappen, net zoals het personeel. In het begin is het voor iedereen vreemd, maar daarna gaat er een knop om. Mensen hebben privacy in hun eigen appartement, maar kunnen elkaar ook ontmoeten in de ontmoetingsruimte. Dat creëert voor iedereen heel veel rust.” Aan de zijde van het Molenwater komen 42 nieuwe appartementen, in een knik

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

naar de tuin toe. Die tuin, met als blikvanger de 240 jaar oude vleugelnootboom, wordt onder handen genomen door landschapsarchitecten Bosch en Slabbers. Er komt onder meer een beweegtuin voor de bewoners en mensen die revalideren. Daarnaast kunnen kinderen van de Maneblussertjes in de tuin terecht, omdat er een doorsteek tussen het kinderdagverblijf en het Gasthuis komt. Opvallend is de geplande verhuizing van de hoofdingang. Deze komt aan de zijde van tuin, omdat op de plek van het Jan Matenshuis nieuwe parkeerplaatsen komen en werknemers en bezoekers nu al om het Gasthuis heen moeten lopen naar de ingang. SVRZ wil daarvan af. Het voormalige pathologische laboratorium van ADRZ wordt alleen intern verbouwd. Dat wordt een ontmoetingscentrum voor licht dementerenden en hun familie. Bovendien komt daarin ook de praktijk van huisarts Tijdsplan Deze maand begint de sloop van het Jan Matenshuis. Vervolgens wordt op die plek een nieuwe parkeerplaats gebouwd. Daarna wordt het pathologisch centrum gerenoveerd en heringericht en beginnen de procedures voor de nieuwe appartementen. Kruidenier hoopt dat de hele verbouwing in 2014 klaar is. Er is dan plek voor 114 mensen in het Gasthuis, tegenover de 120 die er nu wonen. “Dan is het tijd om te oogsten”, zegt Kruidenier. “We hebben hier dan een centrum van de toekomst: klein en overzichtelijk.”

Volg ons op Twitter: @M_burgseBode. @VlissingseBode.


OPENDEURDAGEN

VOOR DE BESTE PRIJS & 21 KWALITEIT 20 EN OKTOBER ACTIE WEEKEND !! KOOPT U BIJ ONS!

HOUT DE WORM!

Bezoek ons tijdens deze dagen en doe uw voordeel! Geopend van 10-17 uur.

DE MOOISTE KOZIJNEN, DEUREN & IN & PVC, DE MOOISTE MOOISTEKOZIJNEN, KOZIJNEN, DEUREN & SERRES SERRES IN ALUMINIUM ALUMINIUM DE DEUREN & SERRES IN ALUMINIUM & PVC,& PVC, RENOVATIE & NIEUWBOUW RENOVATIE E RENOVATIE&&NIEUWBOUW NIEUWBOUW KOM DEZ

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

(0113) 57 38 81

Cobie de Weerd

www.ongediertespecialist.nl

AAR DAGEN N N DOE BELGIË E DEEL UW VOOR

✔ Maatwerk alle serres. ✔ Maatwerk alle serres.

✔ Maatwerk alle serres.

✔ Fabricatie van ramen & deuren ✔ Fabricatie van ramen & deuren

✔ Fabricatie van ramen & deuren

in pvcinenpvc aluminium. en aluminium.

in pvc en aluminium.

✔ Alles in eigen beheerbeheer sinds 1983. ✔ Alles in eigen sinds 1983.

✔ Alles in eigen beheer sinds 1983.

✔ 10✔jaar 10waarborg. jaar waarborg.

✔ 10 jaar waarborg.

✔ Geen voorschot. ✔ Geen voorschot.

✔ Geen voorschot.

Plus 40Relatie

✔ Nieuwbouw - Renovaties. ✔ Nieuwbouw - Renovaties.

✔ Nieuwbouw - Renovaties.

✔ Alle ✔ RAL-kleuren. Alle RAL-kleuren.

✔ Alle afwerking. RAL-kleuren. ✔ Volledige

Brengt singles samen!

Persoonlijk, succesvol en betrouwbaar Bel: 0166-785000 voor een gratis kennismakingsgesprek!

www.40plusrelatie.nl

✔ Volledige afwerking.

✔ Volledige afwerking. ✔ Geplaatst door vakmensen.

✔ Geplaatst door vakmensen. ✔ Geplaatst door vakmensen.

BEZOEK ONZE SHOWROOM

BEZOEK ONZE SHOWROOM BEZOEK ONZE SHOWROOM SERRES - KOZIJNEN - DEUREN in ALUMINIUM & PVC

SERRESBr - KOZIJNEN ass c h a- aDEUREN t s e s tine eALUMINIUM n w e g 2&9PVC 2 • 2 9 2 0 K a l mt h o u t B e l g i ë • Te l 0 0 32 3 6 6 6 5 7 8 6 • Fa x 0 0 3 2 3 6 6 6 4 4 4 1 www. b r u vo. b e SERRES - KOZIJNEN - DEUREN in ALUMINIUM & PVC

B r a s s c h a a t s e s t e e n w e g 2 9 2 • 2 9 2 0 K a l m t h o u t B e l g i ë • Te l 0 0 3 2 3 6 6 6 5 7 8 6 • F a x 0 0 3 2 3 6 6 6 4 4 4 1 Alle dagen o p e n• v2920 an 10U t o t 1 7 U • z België ondag • v aTel n 14 U t o t 31 7 U • w w86 w. b u v o0032 . b e 3 666 44 41 Brasschaatsesteenweg 292 Kalmthout 0032 666 57 • rFax gebr. timmermans b.v. Alle dagen open van 10 U tot 17 U • zondag van 14 U tot 17 U • www.bruvo.be

boekerman 4 (borchwerf 11) tegenover Saver milieustraat tegenover milieustraat 4751 Xk oudSaver gastel 47510165 Xk oud Tel.: - 31 gastel 77 46 tel.: 0165 - 31 77 46 info@krt.nl www.krt.nl of mobiel.krt.nl

Uw oUde kabel en metalen zijn geld waard!

KRT al meer dan jaar gespecialiseerd in hetvanverwerken van krt is alismeer dan 50 jaar50 gespecialiseerd in het verwerken kabel en metalen. wijkabel zijn iSo en 9001: beschikken uiteraard over de vereiste en9001:2000 metalen.gecertificeerd Wij zijn ISO 2000 gecertificeerd en beschikken uiteraard(milieu)vergunningen. over de vereiste (milieu)vergunningen. kuntdagelijks dagelijkskabel kabel en en metalen, metalen, tegen UU kunt tegen contante contantebetaling, betaling,aanleveren. aanleveren. ook kunnenwij, wij,bij bijvoldoende voldoende volume, volume, containers plaatsen. ook kunnen containersop opuw uwlocatie locatie plaatsen.

In het centrum van Middelburg. Voor meer informatie:

Metaalprijzen geldig week 32 42 metaalprijzen

www.koozie.nl

Molenwater 4 A 4331SB Middelburg tel (0118) 62 36 52

JE NEMEN EEN KIJK S N E E T US elkom! KOM GER an harte w v d ij lt a t U ben

creatief | energiek | voortvarend

UITGEBREIDE INFORMATIE EN NOG VEEL MEER AANBOD OP: www.ronaldzwolle.nl GOES DE SPINNE 24

€ 94.000 k.k. Instapklaar en zeer goed onderhouden appartement met prachtig zonneterras op de 1e verdieping. Mooie laminaatvloer in de woonkamer, eetkeuken en slaapkamer. Badkamer met ligbad/douche. Leuk uitzicht! Veilig en comfortabel woonplezier voor 1 of 2 personen. Middelburg Oude Vlissingseweg 30 € 189.000 k.k.

VRIJSTAAND huis met 19m. diepe tuin in een rustige autoluwe omgeving, vlakbij het centrum. Middelburg Dirk van Delenstr. 2 € 225.000 k.k.

Aantrekkelijk licht en ruim appartement 116m2 met groot balkon en inclusief eigen parkeerplaats. Goes Nassaulaan 89 € 169.500 k.k.

In de wijk Valckeslot: HOEKHUIS met zonnige tuin, ruime garage + aparte berging. Wolphaartsdijk Gardenierhof 19 € 294.000 k.k.

Perfect onderhouden VRIJSTAAND huis, strak gelijnd & onder architectuur gebouwd met oa XL garage. VIDEO-BEZICHTIGING op www.ronaldzwolle.nl + exclusief interview met de eigenaren.

BEDRIJFSRUIMTE IN GOES TE HUUR:

WEST-SOUBURG VRIJBURGSTRAAT 24 € 132.500 k.k.

Halfvrijstaand huismet zeer grote tuin: 665m2 grond. Woonkamer, keuken, badkamer en 3 slaapkamers. De tuin is in L-vorm en heeft meerdere bergingen. Inruil bespreekbaar, vraag naar demogelijkheden!

SINT JANSTEEN HOOFDSTRAAT 36 € 115.000 k.k.

VRIJSTAAND huis vlakbij de Belgischegrens + hobbyruimte en grote tuin (519m2). 250m van het centrum van Sint Jansteen, vlakbij supermarkt, winkels, horeca en vlakbij Hulst. INRUIL EIGEN WONING MOGELIJK!

TE KOOP GEVRAAGD:

Middelburg: gezinshuis met grote tuin ref: 243 Goes: modern goed onderhouden huis ref: 237 Zuid-Beveland: semi-bungalow ref: 241 ‘s-Gravenpolder: gezinshuis met 5 slk. ref: 235 Vlissingen: bungalow in Paauwenburg ref: 235 Ritthem: bungalow ref: 215 Zuid-Beveland: grote woonboerderij HUUR ref: 247 Walcheren: woonboerderij ref: 216 Vlissingen: appartement Oranjedijk ref: 210 Goes: vrijstaand huis ref: 223 Heel Zeeland: Uw huis Bekijk alle te koop gevraagde huizen in het geoptimaliseerde zoekersbestand op www.ronaldzwolle.nl

BEKIJK NU OP RonaldZwolleTV:

Goes Nobelweg 2-38 HUUR€56,49 per m2/per jaar

Showroom 779m2 op TOPlocatie met winkelpui naast Mc Donalds, magazijn voorzien van overhead deur. Zeer geschikt als keuken/ badkamer showroom. Ook toegestaan voor detailhandel in Auto’s, Boten en Caravans RONALD ZWOLLE MAKELAARS 0118-623420 mail@ronaldzwolle.nl www.ronaldzwolle.nl

plastic koper kabel plastic aluminium kabel loodkabel koper grondkabel koper loodkabel aluminium grondkabel aluminium zuiver blank koper onzuiver koper gemengd rood geel koper aluminium roest vrij staal zuiver lood zink electro motoren ijzer accu’s wasmachines, drogers auto katalysator

vanaf € 1,80 € 1,90 € 0,85 € 0,95

€ 3,75 € 4,80

per kg per stuk

tot € 2,80 € 2.90 p/kg € 0,75 € 0,70 p/kg € 1,05 € 1,15 p/kg € 0,50 € 0,50 p/kg € 5,25 € 5,80 p/kg € 4,75 € 5.30 p/kg € 4,25 € 5,05 p/kg € 3,00 € 2,95 p/kg € 0,85 € 0,95 p/kg € 1,10 € 1,30 p/kg € 1,00 € 1,20 p/kg € 0,80 € 0,80 p/kg € 0,45 € 0,50 p/kg € 0,18 € 0,21 p/kg € 0,40 € 0,45 p/kg € 0,16 € 0,21 p/kg € 20,00 € 15,00

Prijzen onder voorbehoud van kwaliteit en marktontwikkelingen. openingstijden: ma t/m donderdag 07.30-17.45 uur • vrijdag 07.30-15.45 uur • zaterdag 07.30-12.15 uur openingstijden: ma t/m donderdag 07.30-18.00 uur • vrijdag 07.30-16.00 uur • zaterdag 07.30-12.30 uur

p m a k s o Piet V imt op! ru

Piet Voskamp in Middelburg maakt plaats voor nieuwe modellen en ruimt nu heel veel merkfietsen op. Kom snel naar onze showroom en profiteer van interessante kortingen... op=op!


actualiteit

Column

Verbeterplan voor Zeeuws openbaar vervoer

Meer buurtbussen en grote bussen MIDDELBURG - Door vrijwilligers als buurtbuschauffeurs in te zetten en beter samen te werken, besparen Veolia Transport en Connexxion geld dat ze weer kunnen inzetten voor extra busvervoer vanaf december. Dat is in het kort de inhoud van het verbeterplan dat beide bedrijven donderdag presenteerden. Ook worden de dienstregelingen van bus, trein en boot beter op elkaar afgestemd. Het OPOV (Overleg Platform Openbaar Vervoer) is betrokken bij de plannen en reageert er positief op.

Eugène de Kok

‘Waarom iemand geloven?’

‘Waarom denkt u dat wij zouden geloven wat u zegt?’ Het was één van de eerste vragen die een studente - haar tongval verried dat ze uit het Gooi kwam - tijdens de vrijdag uitgezonden aflevering van het NTR-programma College Tour stelde aan Willem Holleeder. Ik zag het keurige meisje dat zei dat ze ‘twijfelde aan het waarheidsgehalte van de antwoorden van meneer Holleeder’ en vroeg me af waarom ze naar de uitzending toe was gegaan. Als een onder het juk van de prestatiebeurs levende studente had ze haar tijd toch beter kunnen gebruiken dan een uur lang luisteren naar leugens van een crimineel? En toch was het een terechte vraag. Eigenlijk vind ik dat het vanaf het begin van College Tour de standaardopening had moeten zijn. ‘Waarom denkt u dat wij zouden geloven wat u zegt?’ Je had deze vraag bijvoorbeeld kunnen stellen aan Mark Rutte, die - om eens wat te noemen - al vaak heeft gezegd geen geld meer aan Griekenland te geven, maar het toch steeds doet. Je had het ook kunnen vragen aan Rijkman Groenink, die zich als hoogste man van ABN Amro moest verantwoorden voor fraude met geld van klanten, ontduiking van sancties en witwaspraktijken in de Verenigde Staten en uiteindelijk op dubieuze wijze vertrok. Het was ook een goede vraag geweest voor Neelie Kroes, die jaren innig was bevriend met Jan-Dirk Paarlberg, die wordt beschuldigd van het witwassen van geld voor Willem Holleeder. En het was die keer dat Bram Moszkowicz er was ook een passende opening geweest, gezien de laatste ontwikkelingen rondom zijn persoon. De voor de verschrikkelijke ontvoering van Alfred Heineken en Ab Doderer én voor niet geringe afpersingen veroordeelde Holleeder heeft de straffen voor zijn misdaden uitgezeten. Hij is ook geen verdachte in een lopende zaak. Wat dat betreft is hij dus niet anders dan andere mensen. Moest je zijn antwoorden dan ook maar geloven? Volgens mij niet meer of minder dan de antwoorden van bovengenoemde gasten en een dozijn andere prominenten, die in College Tour te gast waren. Zoals ‘meneer Holleeder’ het tegen de studente met de Gooise tongval zei: ‘Die beslissing is aan u’.

Colofon

Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Middelburgse Bode M_burgse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Marielja de Geus, Sjoukje van der Zee Acquisitie Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 08.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 06.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 42

De oplossing van deze puzzel is in week 43 te vinden op www.internetbode.nl

De buurtbus is straks in heel Zeeland te vinden.

DOOR BRITTA JANSSEN De uitbreiding van de dienstregeling bestaat onder meer uit een doorgaande verbinding tussen Zeeuws-Vlaanderen en de rest van Zeeland, met de nieuwe lijnen 20 en 10, tussen respectievelijk Hulst, Axel, Terneuzen en Goes en Hulst, Kloosterzande, Terneuzen en Middelburg. “Zestienhonderd reizigers moeten dagelijks overstappen in Terneuzen en vanaf december lossen we dit probleem voor 75 procent op”, belooft concessiemanager Jan-Kees Korteweg van Veolia. Naast de twee nieuwe routes, worden er op drukke bestaande lijnen meer bussen ingezet. Zo krijgen de lijnen 43 (Sint Philipsland-Goes), 44 (Stavenisse-Goes) en 128 (Zierikzee-Goes) ‘s morgens een extra rit naar Goes. Lijn 132 (Goes-Zierikzee) krijgt in de vroege ochtend een extra rit vanuit Goes naar Zierikzee die aansluit op de eerste rit van Interliner 395 naar Rotterdam.

Zoom sluiten bijna alle bussen aan op de treinen in alle richtingen.” De Fast Ferries tussen Vlissingen en Breskens varen per december ook per dertig minuten, in aansluiting op de nieuwe treintijden. De overstaptijden van trein naar boot worden verruimd, in de ene richting dertien minuten en in de andere veertien. De afvaarten zijn zowel vanuit Vlissingen als Breskens om .05 en .35 uur. De tijden van de aansluitende buslijnen in Breskens en Vlissingen zijn ook aangepast om goede aansluiting te geven op de veren. In Breskens wordt de overstaptijd van de buslijnen op de boot zeven tot tien minuten. Ook in Vlissingen zijn de bustijden aangepast voor een goede aansluiting op boot en trein. In de nieuwe NS-dienstregeling die 9 december ingaat wordt Schiphol beter bereikbaar vanuit Zeeland, want er komt weer een rechtstreekse verbinding tussen Vlissingen en de luchthaven. Deze trein rijdt tweemaal per uur en stopt bij alle Zeeuwse stations.

Aansluitingen De aansluiting van bus op trein verbetert. Met het nieuwe één-treinsysteem biedt NS op alle Zeeuwse stations treinen die precies elk half uur rijden in plaats van het huidige onregelmatige 20/40-minutenpatroon. “Hierdoor is een betere aansluiting op de bus mogelijk”, verklaarde accountmanager Patrick Siliacus van Connexxion. “Op alle Zeeuwse stations zijn de tijden van de bus zo goed mogelijk aangepast aan de nieuwe treintijden. Op de grote stations in Middelburg, Goes en Bergen op

Buurtbus ‘De geringere financiële ruimte vanaf 2015 vraagt om slimme vormen van openbaar vervoer om het ook in de kleine kernen in stand te kunnen houden’, aldus Connexxion en Veolia. Met de inzet van vrijwilligers als buurtbuschauffeurs kunnen de zusterbedrijven geld besparen. Bij de overgang van de huidige kleinbus naar buurtbus is de enige verandering de vrijwilligers. De bussen blijven dezelfde (taxibusjes voor acht personen), evenals de routes, tarieven en tijden. Op de nieuwe buurtbuslijnen

kunnen reizigers gewoon gebruik maken van bijvoorbeeld de OV-chipkaart, het sterabonnement, de studentenkaart en de Zeeuwse strip. De overgang geldt voor vijftien buslijnen (zie kader). ‘We werken eraan de chauffeurs ander werk aan te bieden, bij de grote bus of de taxi-voorzieningen. Het gaat om ongeveer 35 chauffeurs.’ Vrijwilligers Connexxion en Veolia Transport verzorgen de invoering van het project en verwachten dat in 2013 de meeste buurtbussen rijden. “Mochten er niet genoeg vrijwilligers zijn, dan blijft de huidige kleinbus rijden”, aldus Siliacus. Per buurtbus zijn er twintig vrijwilligers nodig en beide heren vertrouwen erop dat zij te vinden zijn. “In NoordBrabant zijn al zeventig buurtbusprojecten actief.” In Zeeland zijn er ook al drie: lijn 190 tussen Zierikzee en Nieuwerkerk, lijn 194 tussen Kruiningen NS en Rilland en lijn 489 tussen Clinge en Ossenisse. “De buurtbus is succesvol door de grote betrokkenheid van bewoners van kleine kernen bij hun buurtbus.” De komende tijd werven de twee bedrijven vrijwilligers door mensen persoonlijk te benaderen in de betreffende kernen. “In principe kan iedereen met rijbewijs B vrijwilliger worden.” Om vrijwilliger te worden moeten mensen een rijtest doen. Meer informatie Mensen die meer willen weten over het vrijwilligerswerk kunnen terecht bij Yvonne Husslage van Connexxion, via y.husslage@ connexxion.nl.

Overzicht buurtbussen

© www.sudokusite.eu

huidig lijnnummer> traject> kernen: 126 Sirjansland - Kerkwerve>Sirjansland, Dreischor, Zierikzee 61 Oost-Souburg - Middelburg>Oost-Souburg, Ritthem, Nieuw- en Sint Joosland, Middelburg 22 Goes - Oud-Sabbinge>Goes, Wilhelminadorp, Wolphaartsdijk, Oud-Sabbinge 24 stadsdienst Goes Goes 21 ‘s-Heerenhoek Tolplein -Ellewoutsdijk v.v.>Borssele, Driewegen, Ellewoutsdijk 21 ‘s-Heerenhoek Tolplein - Baarland v.v. Ovezande, Oudelande, Baarland 51 ‘s-Heerenhoek Tolplein - Goes v.v.>’s-Heerenhoek, Nieuwdorp, Lewedorp 25 Goes - Baarland v.v.>’s-Gravenpolder, Kwadendamme, Baarland, Hoedekenskerke 29 Yerseke - Kruiningen NS>Yerseke 16 Terneuzen - Ossenisse v.v.>Terneuzen, Zeedorp, Reuzehoek, Ossenisse 11 Terneuzen - Westdorpe v.v.>Hoek, Philippine, Zandstraat, Sas van Gent 13 Axel - Westdorpe v.v.> Axel, Zuiddorpe, Overslag, Westdorpe, Sas van Gent 3 Oostburg -Breskens v.v.>Oostburg, Zuidzande, Nieuwvliet, Groede, Breskens (Cadzand) 4 Oostburg - Oostburg v.v.>Oostburg, Zuidzande, Cadzand-Dorp, Cadzand-Bad, Retranchement, Sluis, Heille, Aardenburg, Eede, Sint Kruis 15 Breskens - Biervliet v.v.>Breskens, Nummer Een, Hoofdplaat, Driewegen, Biervliet PAGINA 5


Open Dag bij Stal Serooskerke

GAPINGE - Stal Serooskerke houdt zaterdag een open dag op het terrein aan de Snouck Hurgonjeweg in Gapinge. De open dag staat in het teken van de najaarsactiviteiten. Met zijn Zeeuwse trekpaarden zal Adri Verhage mangels, het wintervoedsel voor de paarden, gaan mennen. Bovendien laat hij één van zijn specialiteiten zien: een stuk van zijn bouwland omploegen met een driespan. In de schuur kunnen bezoekers genieten van een kopje koffie of thee en kijken naar beelden van andere activiteiten met de trekpaarden op oude ansichtkaarten. Iedereen is welkom tussen 10.00 uur en 16.00 uur. FOTO M.P. GESCHIERE

Congres in Goes over biobased economy op 24 oktober

Groene kansen voor ondernemers

VLISSINGEN - Juist in tijden van economische crisis biedt de overgang naar een biobased economie draaiend op groene grondstoffen) volop kansen voor bestaande en nieuwe bedrijven. Dat stelt de Kamer van Koophandel. Op 24 oktober houdt ze in theater De Mythe in Goes een congres over dit onderwerp. ‘Overheden lopen nog niet warm voor biobased-producten, dus ondernemers moeten deze beter in de markt zetten’, aldus de KvK. DOOR BRITTA JANSSEN De overgang van een economie die draait op aardolie naar een economie die groeit op groene grondstoffen is wereldwijd sterk in opkomst, schrijft de KvK in een persbericht. ‘De omvang van deze biobased economy wordt in Europa geschat op zo’n 400 miljard euro. Zuidwest-Nederland wil de komende jaren uitgroeien tot Europees koploper in deze biobased economy.’ De kansen en concrete plannen staan centraal tijdens het congres, waarbij Jeroen van der Veer, voormalig topman van Shell, een van de sprekers is. ‘Zuidwest-Nederland is een kansrijke omgeving voor de biobased economy door de ligging aan open water, goede verbindingen met het achterland, aanwezigheid van een grote en innovatieve chemische en bloeiende agrarische sector.’ Overheid Van der Veer vertelt welke kansen er zijn voor multinationals, Midden en Klein Bedrijf, kennisinstellingen en overheid. Daarnaast gaan de provincies Zeeland en Noord-Brabant en de Kamer van Koophandel in gesprek met ondernemers over hun rol om het succes van de Biobased Delta te stimuleren. Voorafgaand aan het congres worden de resultaten bekendgemaakt van

een onderzoek onder gemeenten en provincies over duurzaam inkopen. ‘Provincies, gemeenten en waterschappen in Zeeland en West-Brabant besteden jaarlijks zo’n twee miljard euro aan opdrachten. Toch kopen ze nauwelijks biobased producten in. Opvallend omdat juist overheden hoge ambities hebben op het gebied van duurzaam inkopen en biobased economy.’ De Kamer roept gemeenten, provincies en waterschappen op meer biobased producten en materialen in te kopen. ‘Natuurlijk lenen niet alle opdrachten van de overheid zich voor biobased producten en materialen, maar duidelijk is wel dat het al om forse bedragen voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf kan gaan. Meer biobased inkopen betekent een flinke steun in de rug voor ondernemers. Niet alleen voor het voortbestaan van het bedrijf in huidige crisistijd, maar ook om de innovatie in het Zeeuwse en WestBrabantse bedrijfsleven te steunen. Uit het onderzoek blijkt dat overheden vaak amper op de hoogte zijn welke biobased producten en materialen er in de markt zijn. Hier ligt een belangrijke taak van de ondernemers om hun producten nog meer te promoten.’ Biobased Delta wil deze ondernemers ondersteunen door het ontwikkelen van een website waarop alle biobased producten en materialen worden gepresenteerd. Bio-

based Delta is een platform waar ondernemers, onderwijs en overheden in ZuidwestNederland samenwerken om de kansen voor de biobased economy nationaal en internationaal te vergroten. Meer informatie Kijk voor meer informatie op www.biobaseddelta.nl.

Omdat een scheiding méér is dan het maken van financiële en juridische afspraken met je ex-partner!

Scheidingsbegeleiding en Gecertificeerde Mediation • Vrijblijvend oriëntatiegesprek • Uniek Financieel Scheidingsrapport • Dynamische Ouderschapsregeling Bergen op Zoom I Goes Roosendaal I Eindhoven I Rotterdam

Belangstellenden welkom op 25 oktober in gemeentehuis

Inloopavond groenbeleidsplan Veere DOMBURG - De gemeente Veere wil begin 2013 met een geactualiseerd groenbeleidsplan aan de slag. Mensen die ideeën hebben over het groen in hun buurt kunnen hierover praten tijdens een inloopavond in het gemeentehuis in Domburg op 25 oktober. DOOR BRITTA JANSSEN De bijeenkomst duurt van 19.30 tot 21.00 uur en is bedoeld voor mensen die zich betrokken voelen bij uw buurt en willen meepraten over de kwaliteit van hun leefomgeving. Vanwege het grote aantal toeristen in de gemeente heeft het openbaar groen niet alleen een functie voor de bewoners, maar draagt volgens de gemeente ook in belangrijke mate bij aan de kwaliteit van het toeristisch product van Veere. Kwaliteit De gemeente bewaart alle gegevens over het openbaar groen in een groenbeheersysteem. Het groenbeleidsplan geeft voor de komende jaren per kern een visie op de

gewenste kwaliteit, de uiterlijke verschijningsvorm en het te voeren beheer van het groen in de openbare ruimte. Veere vindt de kwaliteit van de openbare ruimte belangrijk voor de leefbaarheid van de kernen. Eén van de doelstellingen in het beleidsplan is het duurzaam ontwikkelen van de eigen identiteit van de kernen. Zo is de kern Zoutelande in de ogen van de gemeente duidelijk onder te verdelen in een wijk met een ‘boskarakter’ en een deel zonder opgaande bomen. De kerkring van Grijpskerke is over het hele oppervlak beplant met monumentale linden. ‘De groene massa rond de kerk benadrukt al vanuit het omliggende landschap de kern van het dorp’, schrijft de gemeente in het beleidsplan. ‘Het openbaar groen verbetert hiermee de oriëntatiemogelijkheden in een

woonkern en geeft de kern ‘kop en staart’. Het op de juiste manier toepassen van openbaar groen versterkt de (historische) herkenbaarheid van de openbare ruimte, stelt Veere. ‘In straten en op pleinen zijn openbaar groen, architectuur en de stedenbouwkundige opzet bepalend voor de kwaliteit van de openbare ruimte. Een kwaliteitsverbetering van het openbaar groen moet in de dorpen dus in samenhang met architectuur en stedenbouw tot stand komen.’ Meer informatie Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de inloopbijeenkomst via www.veere. nl. Mensen die de bijeenkomst niet kunnen bijwonen kunnen via de gemeentelijke website een reactie geven. PAGINA 6

KORTE BERICHTEN

MIDDELBURG Beurs postzegels, munten en oude ansichtkaarten: Op zaterdag 20 oktober houdt de Filatelisten Vereniging De Zeeuwse Delta een grote beurs van postzegels, munten en oude ansichtkaarten in Ontmoetingscentrum Dauwendaele, Vrijlandstraat 51 in Middelburg van 10 tot 16 uur. De toegang is gratis. Percussie: Donderdag 18 oktober wordt er in Jeugdcentrum De Poort, een workshop percussie gegeven. Jongeren van 12 tot 18 jaar kunnen gratis meedoen aan de workshop. Van 14.00 tot 17.00 uur gaan de deelnemers aan de slag met de verschillende percussie-instrumenten om het gevoel van ritme en samenspel te ervaren. De workshop wordt verzorgt door drummer Hans Walrave. Jeugdcentrum “De Poort”, Fazantenhof 40 in Middelburg. Scooter-contest: Woensdag 17 oktober is er in Skatepark Meker, Sportlaan in Middelburg, een Scooter-contest. Het gaat er om: wie is de beste stepper, wie maakt de mooiste trucjes met de step. Er is een 1ste, 2de en 3de prijs. De middag begint om 13.00 uur, om 15.00 uur verzorgen de juryleden een demonstratie. Meedoen kan vanaf 10 jaar. Miniconcert klarinettrio: Het miniconcert van donderdag 18 oktober in de Koorkerk zal worden gegeven door de klarinettisten Jan Willem Busser en Marc Rootsaert met aan de piano Cobie Busser. Zij spelen muziek van o.a. Johann Wenzel Kalliwoda, Ignaz Lachner en Johann Schobert. Het miniconcert is één van de activiteiten van het Lange Jan Project, een initiatief van de Raad van Kerken Middelburg. Het concert in de Koorkerk begint om 15.00u, de toegang is vrij. Sprekende gevels: zondag 28 oktober om 14.00u worden er twee nieuwe gedichten gepresenteerd door Thea Everaers coördinator Sprekende gevels en Ed de Graaf wethouder van Cultuur te Middelburg. Eén gedicht van Juul Kortekaas ‘avond’ op de hoek Seisdam/ Seisstraat en het tweede gedicht van Hans Verhagen ‘mensen’ op de hoek van de Penninghoeksingel/Kromme Weele. Het zijn in dit project het 13e en het 14e gedicht. Het is al een mooie poëziewandeling door en langs de mooiste plekjes van Middelburg. Uiteindelijk moeten er 25 gedichten komen op de gevels van Middelburg Centrum. Het project is een onderdeel van de Kunst en Cultuurroute te Middelburg. Pompoenen uithollen: Kinderboerderij de Klepperhoeve, Meiveldpad 55 , houdt op woensdag 24 oktober: Pompoenen uithollen rond 13.30-15.00u. voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Het is Halloween en op de boerderijzolder kunnen de kinderen, o.b.v. de boerderijmedewerkers pompoenen uitsnijden naar eigen ontwerp. De pompoen mag mee naar huis. Na het uithollen gaan ze de pitten en het vruchtvlees aan de dieren voeren. Maximaal 30 kinderen, van te voren aanmelden: tel.: 0118-627142, e-mail: klepperhoeve@hetnet.nl ARNEMUIDEN Vogeltentoonstelling: Vogelvereniging Zanglust uit Arnemuiden houdt haar 27e Internationale vogeltentoonstelling in Sporthal De Blikken, Pereboomweie 2 te Arnemuiden. Openingstijden: donderdag 18 oktober 19.30-22.00 uur, vrijdag 19 oktober 10.00-22.00 uur en zaterdag 20 oktober 10.00-17.00 uur. Toegang gratis. Meer dan 1000 vogels te bewonderen. Verkoopklas aanwezig. KOUDEKERKE Boeken- en curiosamarkt: Op zaterdag 20 en zondag 21 oktober wordt er een overdekte boeken- en curiosamarkt georganiseerd in Het Blauwe Hof, Breeweg 11 in Koudekerke. De openingstijden zijn van 10.00 tot 16.00 uur, de toegang is gratis. GRIJPSKERKE Time 2 Sing: Zondag 21 oktober wordt er in de Opstandingskerk in Grijpskerke een Time 2 Sing dienst gehouden. In deze avonddienst zal weer veel gezongen worden, met tussen door wat stof tot nadenken. De dienst begint om 19.00 uur. Het thema van deze maand is: Erop of eronder! Meer informatie: time2sing@pkn-grijpskerke.nl of bel 0118-592523. Wij zijn ook te beluisteren via www.audioserver.nl WESTKAPELLE IVN strandjutten: Op vrijdag 19 oktober kunt u mee gaan strandjutten met een gids van IVN Walcheren op het strand bij Westkapelle. Om 11.00 wordt er gestart bij het Polderhuis, Zuidstraat 154-156 in Westkapelle. Voor kinderen onder de 6 jaar en voor leden van IVN Walcheren is deelname gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig. Herfst en Pompoenendag: Locatie tuin Polderhuis Westkapelle (bij slecht weer binnen), woensdag 17 oktober van 11.00-16.00 uur. OOSTKAPELLE Terra Maris: Kinderworkshop Strandpalen en glooiingen, donderdag 18 oktober van 13.30-15.00 uur voor kinderen vanaf 8 jaar. Aanmelden noodzakelijk via www.terramaris.nl onder de rubriek activiteitenagenda of telefonisch via 0118-582620. Kijkje achter de schermen; het aquarium, vrijdag 19 en 26 oktober van 13.00-13.30 uur. Voor deelname kan men zich melden bij de balie van het museum. Braakballen pluizen: woensdag 24 oktober van 13.30-15.30 uur voor kinderen vanaf 6 jaar. Aanmelden is niet nodig. Stiltewandeling: Op zondag 21 oktober is er een Stiltewandeling in de Manteling, tussen Domburg en Oostkapelle. Start: 11.00 uur bij het bruggetje voor Kasteel Westhove. Informatie: Marjan Schot (0118-476949). OOST-SOUBURG Concert: Op zaterdag 20 oktober om 20.00u vindt er in het kader van ‘Souburg Cultureel’ weer een concert plaats in de historische kerk van Souburg. Voorafgaande aan het concert is er ‘s middags van 14.30 tot 17.00u een workshop waarin geïnteresseerden kunnen kennismaken met deze muziek en met het zingen vanuit de oorspronkelijke notatie. kaarten zijn te koop bij ‘More than Books’ en Primera in de Kanaalstraat te Souburg, de Vrijbuiter in de Paspoortstraat te Souburg en de Primera in de Lange Zelke te Vlissingen, maar ook via de website. Meer informatie: www.historischekerksouburg.nl Samen eten gezelliger dan alleen: In deze crisistijd is het fijn dat er de mogelijkheid is voor mensen die alleen zijn en voor mensen die het moeilijk vinden de eindjes aan elkaar te knopen, om samen met anderen van een warme maaltijd te genieten. RestoRank is op vrijdag 19 oktober in De Rank; zaal achter De Wijngaard-kerk, Kanaalstraat, om 18.00u. Opgave vooraf: 0118-629928/0118-470860, restorank@gmail.com RestoRank wordt georganiseerd door Evangeliegemeente De Wijngaard, Kanaalstraat 8 te Oost-Souburg. VLISSINGEN Opendeur Kerkdienst: De Protestante Kerk in Vlissingen houdt op zondag 21 oktober om 9.30u in De Schaapskooi, Lammerenburg, een bijzondere Opendeur-kerkdienst voor de inwoners van Vlissingen en omstreken. Het thema van de dienst is ‘Mime-spelers van God’, naar Efeze 5. In deze opendeurdienst gaat dominee L. Wüllschleger voor. Muzikale medewerking wordt verleend door gospelkoor Good News uit Nieuwdorp o.l.v. Lenie Stokman-de Graaf. Er is kindernevendienst. Bingo: De Stichting Majoraat aan de van Hogendorpweg 58a te Vlissingen houdt op zondag 21 oktober bingomiddag van 13.30 tot 16.00u. voor senioren. Rommelmarkt: Stichting Vrienden Nan Ons Genoegen maakt haar naam waar. Met de opbrengst van verschillende activiteiten wordt de muziekvereniging uit Vlissingen financieel ondersteund. Enthousiast geworden door de opbrengst van vorige acties wordt weer een rommelmarkt gehouden op zaterdag 17 november, 09.00-12.00 uur, Ridderspoorlaan te Vlissingen. Heeft u spulletjes voor de rommelmarkt bel naar nummer 0118-850745 of mail rommelmarktkhog@zeelandnet.nl.


lief en leed

Familieberichten Begrafenisverzorging Begrafenisverzorging

Corné Vader Corné Vader

Tarweakker Tarweakker 23 23 Arnemuiden 43414341 MD MD Arnemuiden Al jaren een vertrouwd gezicht! Al jaren een vertrouwd gezicht!

0118 60 00 25 00 Tel.Tel. 0118 - 60- 25

Wij verzorgen begrafenissen. Wij verzorgen alléénalléén begrafenissen.

Warm, informeel en laagdrempelig. Wij geven u alle ruimte om uw eigen wensen te bespreken. Wij denken graag met u mee.

Wij staan dag en nacht voor u klaar Pieter Louwersestraat 37 4388 EJ Oost Souburg Tel. 0615528040 – 0118 415183 – Fax.0118 415183 www.blomenderidderuitvaartverzorging.nl

Uitvaartzorg Memoriam Walcheren Een stijlvolle uitvaart tegen een eerlijke prijs

 06 49357632 (Dag en nacht bereikbaar) • Eigen sfeervolle rouwkamer te Middelburg • Zorgvuldig samengestelde uitvaartpakketten tegen een vaste prijs • Gespecialiseerd in thuisopbaring en verzorging • Depositofonds en gratis lidmaatschap • Ongeacht waar u verzekerd bent • Tevens uitvaartverzekeringen • Ook uitvaarten via Orionis Walcheren

Gedenktekens Grote variatie en korte levertijd, tevens onderhoud. Showroom: Stanleyweg 16, Goes. Wij zijn 6 dagen geopend! Bel voor een afspraak: 0113-216555. Bezoek ook: www.natuursteenhuis.nl

Fagotweg 2A 4337 RC Middelburg www.uitvaartzorgmemoriam.nl

Uitvaartverzorging

Monuta Goes en Monuta De Voorzorg. We zijn 24 uur per dag bereikbaar op 0113-21 63 63 en 0118-41 27 60. Ook als u niet bij ons verzekerd bent. U kunt ons bezoeken aan de Fluitekruidstraat 8 te Goes of aan de Industrieweg 20 te Vlissingen. Kijk ook op www.monuta.nl.

PIETER-JOHAN MEERVELD

Uitvaartverzorging Janneke en Ditsy den Besten

PJ.MEERVELD@GMAIL.COM

Kriekenhofstraat 38

06-53993828

4337 KJ Middelburg

06-44131638

Londensekaai 9 Middelburg (0118) 62 33 59 - dag en nacht bereikbaar

DOMINICUS Gedenktekens

Een gedenksteen zorgt voor een speciale herinnering aan een dierbare. Bij Dominicus helpen we u graag bij het vertalen van uw wensen in natuursteen, RVS of glas.

wij zijn er om u te helpen

Juist dan...

Bezoek onze website of maak een afspraak voor een persoonlijk advies in een van onze showrooms of showtuin in Westkapelle, Goes, Dordrecht of Rotterdam.

Juist bij een overlijden heeft u een uitvaartverzorger nodig die met een enkel woord begrijpt wat de wensen zijn. Die kan bogen op een jarenlange ervaring. Die weet dat juist de kleinste details zo belangrijk zijn. Onze mensen staan klaar als het nodig is.

www.dominicusgedenktekens.nl

O VERTOOM UZZL G ROEN Uitvaart Zorgcentrum Zeeland Van Dishoeckstraat 620 4382 XW Vlissingen telefoon (0118) 413 417 www.uzzl.nl

Nettie & Joke

u i t va a r t v e r zo r g s t e r s

Hugo de Grootlaan 53 4334 AT Middelburg Tel. 0118-616012 Internet: www.begrafenisverzorging-poppe.nl Email: info@begrafenisverzorging-poppe.nl

PAGINA 7

Zorg... Respect... Wij zorgen voor een Aandacht... persoonlijke invulling van de begrafenis.


Deelnemen aan een beurs levert niks op!

Voor Lara zijn gedichtjes gevoelens op papier

Voor de 3e keer organiseert

‘Er zijn altijd rijmpjes in mijn hoofd’

vroeg in het voorjaar met het be-

BIGGEKERKE - Al vanaf het moment dat Lara Koppejan (13) leerde lezen en schrijven is ze met taal bezig. Dat vindt ze leuk. Uren kan ze bezig zijn met woordspelletjes en verhalen schrijven. Afgelopen zomer heeft de Biggekerkse haar eerste gedichtenbundel ‘Ik denk’ mogen publiceren. Een boekje dat over gevoelens, belevenissen en gedachten van een puber gaat.

naderen van deelnemers. De fair

DOOR BO VAN SCHEYEN

Janse&Janse hét life style event Scaldis Fair in de Grote Kerk te Goes. Hiervoor starten we al

richt zich op het midden en hoger segment. We hebben een bepaald niveau in gedachten qua kwaliteit en onderscheidend vermogen van producten en diensten en daar selecteren we op. De juiste deelnemers vinden is een uitdaging. Ze vragen zich, terecht, af wat meedoen concreet oplevert. De directe kosten van deelname aan Scaldis Fair zijn laag en je komt direct in contact met de juiste doelgroep. De kosten per bereikte klant zijn daardoor veel lager dan bijv. met een advertentie. Een ondernemer moet keuzes maken in zijn budget, begrijpelijk. Alleen de wijze waarop die keuze tot stand komt is vaak impulsief en niet doordacht. Het is ook goed om je als ondernemer eens anders te laten zien dan via een advertentie of internet. Laat je doelgroep kennis maken met jou en je product. Laat ze voelen, ruiken en uitproberen. Dát is het grote voordeel van een beurs. Je komt direct in contact met je doelgroep. Het is aan je eigen inventiviteit of je potentiele klanten na de beurs ook naar je onderneming weet te trekken. Daar is creativiteit voor nodig. Uiteindelijk belandt een advertentie bij het oud papier. De herinneringen aan jouw product tijdens Scaldis Fair blijven wellicht langer hangen!

www.scaldisfair.nl

Scaldis Fair wordt gehouden op 21, 22, 23 en 24 november 2012 in de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes. Kijk voor informatie, openingstijden en programma op www.scaldisfair.nl

Een gedicht van Lara: Armoede Honger en pijn Alleen en verdriet Werken en werken Familie is er niet Snikken en tranen Overal troep Op jonge leeftijd wordt er gebedeld langs de stoep Vechten en oorlog Maar één kruimeltje brood Miljoenen mensen In hongersnood Terwijl Lara het gedicht Armoede uit haar gedichtenbundel voordraagt wordt het stil in de huiskamer. “Dit gedicht vind ik het mooist. Een paar jaar geleden heb ik met mijn familie een rondreis gemaakt door Indonesië en India. Dat was best een heftige reis. Ik heb daar veel armoede gezien. Door er een gedicht over te maken heb ik mijn gevoelens kunnen opschrijven.” En dat is precies wat Lara met haar gedichten wil bereiken. Ze wil de mensen iets geven, iets vertellen en iets leren over gevoelens en gedachten. “Gedichten zijn mijn gevoelens op papier, maar soms ook de gevoelens van andere mensen. Ik schrijf dan over

gebeurtenissen in de wereld of over wat er dicht bij mij gebeurt.” Slapengaan Het begon allemaal met het vertellen of voorlezen van verhaaltjes voor het slapengaan. “Dat was altijd spannend en leuk. Mijn papa stopte dan altijd net op het moment dat het spannend werd. Dan wilde ik meer horen.” Lara kreeg tijdens een culturele middag in Renesse - waar ze een gedicht voordroeg - een tip van een andere schrijfster om haar gedichten te publiceren. “Ze leerde mij over de website Boekscout Yo. Een uitgeverij alleen voor kinderen tussen de 10 en 15 jaar. Ik stuurde een mailtje en een paar weken later werd ik teruggebeld. Het wachten was eigenlijk wel spannend. Maar wat was ik opgelucht toen ik te horen kreeg dat mijn gedichten in een boekje zouden worden gepubliceerd. Ik was heel blij.” Toen Lara het hoorde vertelde ze het meteen aan haar vriendinnetjes. Ook die waren erg blij voor Lara. Ondertussen heeft de Zeeuwse bibliotheek er drie aangeschaft, is het te koop via de webwinkel van Boekscout Yo en verkoopt Lara ze zelf tijdens kunstactiviteiten. Misschien komen ze binnenkort wel in de boekhandel te liggen. Met schrijven is ze heel even gestopt. “Ik heb wel ideeën maar ik zit net op de middelbare school en ik heb veel werk. Maar wie weet?”

POLITIEBERICHTEN VLISSINGEN Vlissinger aangehouden voor ernstige bedreiging: Maandagmorgen 8 oktober om 10.25 uur heeft de politie op de Trompweg een man (24) aangehouden. Hij wordt ervan verdacht dat hij eerder een ernstige bedreiging heeft geuit. Maandagmorgen deed een vrouw (25) uit Vlissingen op het politiebureau aangifte van deze bedreiging in Vlissingen. De verdachte was maandagmorgen mogelijk aanwezig op de HZ University of Applied Sciences, locatie Edisonweg in Vlissingen. Dat was de reden waarom enkele politieauto’s in de omgeving van deze school stonden. Uit het politieonderzoek bleek dat hij niet op deze locatie was, maar dat de verdachte zich op dat moment mogelijk in de omgeving van de Boulevard Bankert bevond. In een zijstraat hiervan, namelijk de Trompweg, werd hij aangetroffen en aangehouden. Hij is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau in Vlissingen. De politie stelt een nader onderzoek in naar de bedreiging. Inbraak in woning: Bij een inbraak in een woning in de Kievietsprenk in Vlissingen, maandag 8 oktober tussen 17.30 en 22.00 uur, werden een kluis met inhoud en een iPad gestolen. In de kluis zaten o.a. persoonlijke papieren en munten en sieraden met onbekende waarde. Om binnen te kunnen komen werd een ruit geforceerd. Diefstal brandstof vanaf vaartuigen: Tussen zondag 7 oktober 17.00 uur en woensdag 10 oktober 8.00 uur werd uit twee vaartuigen in de Tweede Binnenhavenweg in Vlissingen brandstof gestolen. Vanaf de ene boot werden 24 jerrycans en vanaf de andere boot 16 jerrycans gevuld met rode diesel weggenomen. Een brandstoftank die op de steiger bij de boten stond, werd opengebroken en daaruit werd ook nog 1000 liter brandstof gestolen. Rijden onder invloed: In de nacht van dinsdag 9 op woensdag 10 oktober rond 00.50 uur is een 22-jarige automobilist uit Middelburg, bij een alcoholcontrole aan de Oude Veerhavenweg in Vlissingen, gecontroleerd op het rijden onder invloed. Uit ademanalyse bleek dat de man, als beginnend bestuurder, ruim 5 maal teveel had gedronken. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingevorderd. Vlissinger aangehouden voor belediging agenten: Op de Industrieweg in Vlissingen is woensdagmiddag 10 oktober een 39-jarige Vlissinger aangehouden wegens het beledigen van twee politieagenten. De agenten zagen de man in zijn auto met hoge snelheid en zonder gordel over de President Rooseveltlaan rijden en gingen achter hem aan. Op de Industrieweg parkeerde de man zijn auto, waarna hij werd aangesproken door de agenten. Toen hij een bekeuring kreeg voor het niet dragen van de autogordel werd hij boos. Hij sprong uit zijn auto en sloeg uit woede het achterraam van zijn eigen auto kapot. Hierbij liep hij letsel op aan zijn hand. Daarna begon hij de agenten uit te schelden en te beledigen. De man werd aangehouden en verzette zich hevig, maar uiteindelijk is hij toch meegenomen naar het politiebureau. Aanhoudingen verkoop softdrugs: In de omgeving van het Scheldeplein is donderdagmiddag door de politie een actie gehouden. Deze actie was gericht om de illegale verkoop van (soft)drugs op straat tegen te gaan. Er werden een 33-jarige Vlissinger en drie toeristen aangehouden. De toeristen, afkomstig uit Duitsland en Amerika, hadden de Vlissinger gevraagd om drugs voor hen te halen in een coffeeshop. Nadat hij dit had gedaan en de softdrugs aan hen overhandigde, werden ze allen aangehouden. Het viertal is na verhoor en opmaken van proces-verbaal gisterenavond weer in vrijheid gesteld. In totaal werd vijf gram wiet in beslaggenomen. Inbraak: In de Constantijn Huijgenslaan in Vlissingen werd 11 oktober ingebroken tussen 09.00 en 17.00 uur. Hier werd een laptop gestolen. Scooter gestolen: In de Paul Krugerstraat in Vlissingen werd in de nacht van 12 op 13 oktober een scooter gestolen. De scooter stond afgesloten met een stuur- en een kettingslot op de galerij van een flatwoning. Het gaat om een zwarte Piaggio, type Zip, met kenteken DV-212-D. De waarde van de scooter is niet bekend.

Lara Koppejan uit Biggekerke heeft al een dichtbundel op haar naam staan. FOTO BO VAN SCHEYEN

Scouts veroveren prijzen VLISSINGEN - De 57 bakken van de 11 deelnemende scoutinggroepen streden om de eer en de weerstand van het water bij het halen van de riemen in Dokhaven. De wedstrijden volgden elkaar spoedig op en ondanks de regenachtige start, konden alle bakken zich toch nog in 4 races van elk ruim 200m. kwalificeren voor een prijs in hun klasse. Het feit dat de regen aan het begin van de middag stopte, maakte veel goed voor de enthousiaste roeiers. De locatie die voor de gelegenheid dit

jaar gekozen was in de thuishaven van de scouting De Watergeuzen, bood de vele toeschouwers een fraai schouwspel en was mede dankzij medewerking van de gemeente Vlissingen, Damen en tientallen vrijwilligers zeer geslaagd. Winnaars: De Wilde Vaart van De Watergeuzen (klasse 1), Mantaroggen van de Doormangroep (klasse 2), Albratrossen van de Scheldezwervers (klasse 3) en Hompelvoet van de Grevelingengroep (klasse 4). De Karel Doormangroep nam dit keer de groepsprijs mee naar Bergen op Zoom.

Onder aanmoediging van toeschouwers en rivalen streden de roeiers om de prijzen

Crisis! VLISSINGEN – Theatergroep PlayBack en Rabobank Walcheren/NoordBeveland slaan de handen ineen met de interactieve theatervoorstelling ‘Crisis’, die speciaal voor middelbare scholen is ontwikkeld. Tijdens de voorstelling worden jongeren aangezet tot financiële bewustwording, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. ‘Crisis’ wordt tien keer vertoond aan leerlingen van Scholengemeenschap Nehalennia en Scheldemond in de periode van 8 tot en met 25 oktober. Jongeren proberen met hippe spullen uit te drukken wie ze zijn en waar ze bij horen. Het hebben van geld lijkt vanzelfsprekend en werkt statusverhogend. Jongeren draaien volledig mee in de economie en geven meer geld uit dan ooit. Het praten over schulden lijkt echter een taboe. De theatervoorstelling Crisis gaat

PAGINA 8

over consumptiedrift en de mogelijkheden én grenzen van geld. Opvoeden is een taak van de opvoeders. Financiële opvoeding is ook een taak van de bank. Er is nog veel te winnen op het terrein van verstandig omgaan met geld, zo blijkt uit cijfers van de Nibud, en daar speelt Rabobank Walcheren/Noord-Beveland graag op in. Theatergroep PlayBack is gespecialiseerd in educatief jongerentheater door heel Nederland. De speciaal voor de Rabobank ontwikkelde voorstelling Crisis is een reconstructie van een ondoordachte daad. Een daad uit liefde, voor geld. Er wordt ingezoomd op de verhalen van drie jongeren tijdens een politieverhoor. Alle drie proberen ze de waarheid naar hun hand te zetten. Hierbij wordt hun persoonlijke conflict met geld voelbaar. Het betreft een dynamische en uitdagende voorstelling die op toegankelijke en theatrale wijze wordt opgevoerd.


MODE

NAJAAR 2012

BRUINTINTEN en VEELKLEURIGE MOTIEVEN doorbreken grijsheid

EXCLUSIVE DAMESMODE

Her fst

BLACKY DRESS NYD JEANS

Voordeel

t staa y be e s Prom JAAR! ken 5 we G om 5 a Da r KORTINllectie o % c 0 1 hele sen. e ge op d interjas w

t o t e n m e t 3 1 o k t o b e r a . s.

NC ELISA CAVALETTI INDIES ROCCO BAROCCO TRICOT CHIC WOLFORD ENZ. Segeersstraat 28 Middelburg 0118 - 639 441 WWW.PROMSEY.NL20% korting

U bent van harte welkom om geheel vrijblijvend een kijkje te komen nemen in onze stijlvolle winkel.

HYBRIS

op alle

Jassen & Jacks en op diverse

Tegen inlevering van de ingevulde advertentie, eenmalig

20% kortingVesten & Pulls

Kinder- en babykleding (maat 50 t/m 152) van o.a. LCKR, Babyface, Feetje, Jubel, Sturdy, Cars, Mim-Pi, O’Chill, Kidz Art, Doerak en Salty Dog

OP De NAJAARSCOLLeCTie! Aktie loopt de gehele maand oktober!

Naam:.................................................. Woonplaats:..........................................

www.witteveen.eu

e-mail:..................................................

Langeviele 18 • Middelburg Tel. 0118-617733 • www.bobbies.nuCasad-DemiBold


Klassiek, stoer & sprookjesachtig

Najaarsmode 2012

l rscentrummode.n gemaakt door pe ijk el og m e ed m

KLEDING: THE DUTCH DESIGN BAKERY

Sprookjesachtig,

stoer

met

een

vleugje klassiek: dat is de nieuwe kindermode voor het winterseizoen. De collecties zijn vrolijk en kleurrijk voor zowel de jongens als de meisjes, en een tikkeltje eigenwijs met een knipoog naar nostalgie. Maar trend of niet, het is vooral belangrijk dat kinderen zich er lekker en comfortabel in voelen! De woorden ‘nostalgie’ en ‘folklore’ komen op bij het zien van Noorse motieven in dikke gebreide truien, vesten, warme mutsen en sjaals. Grove breisels zorgen ook dit jaar voor een warme winter. Met details in bont en flanellen geruite overhemden is de ouderwetse houthakkerlook weer terug in het straatbeeld.

BOYS: KLASSIEK MET EEN TWIST

GIRLS: SPROOKJESACHTIGE PRINTS

De jongens voelen zich komende winter heerlijk in hun eigenwijze outfit à la Oliver Twist. Ze gaan met hun kleding terug in de tijd van de draaitollen en de teddyberen. Klassieke ruiten worden daarbij gecombineerd met stoere strepen en grove truien. Canvas en denim zorgen voor een stoere en speelse stijl onder een velours colbert. En die corduroy broek? Die wordt omhoog gehouden met bretels, of juist niet! Want bij een eigenwijze jongen hangen de bretels er natuurlijk naast. Badges en bijzondere printtechnieken zorgen voor een buitenspeel-outfit om mee te pronken!

De meiden kunnen hun hart ophalen aan de kleurrijke en aaibare stoffen. Zowel de sportieve als de romantische look bestaat uit fijne stoffen, stretchable jersey en grove maar zachte breisels. Lief en echt meisjesachtig zijn de jurkjes en rokjes met een vintage en folkloristisch tintje. Prints lijken geïnspireerd op het sprookjesbos, met uiltjes, nachtvlinders, bladeren en takken. Voor de fashionista’s in de dop is rekening gehouden met glitter & glamour. Poederige roze tinten worden daarbij gecombineerd met metallics en glanzende stoffen op jurkjes, leggings, sjaaltjes en bijpassende tassen.

“LAAT HET DEZE WINTER MAAR LEKKER SNEEUWEN EN VRIEZEN. MET DE ZACHTE MATERIALEN EN GROVE BREISELS VOOR HET KOMENDE WINTERSEIZOEN KUNNEN OUDERS HUN KROOST MET EEN GERUST HART BUITEN LATEN SPELEN!” KLEDING: BEEBIELOVE

KLEDING: S&D LE CHIC

KLEDING: ANOTHER WORLD


MODE

NAJAAR 2012

BRUINTINTEN en VEELKLEURIGE MOTIEVEN doorbreken grijsheid

(2e hands)

KINDERKLEDING

Trend Beam me up Scotty

Ben je klaar voor een reis naar de ruimte? Want dit najaar maken we op modegebied een reis back to the future met modetrend Beam me up Scotty. Voor deze trip meten we ons een bijpassende look aan: sportief ogende outfits met sculpturale en gestroomlijnde vormen en gemaakt van high tech materialen met felle kleurblokken. Met een knipoog naar Star Trek en Star Wars is Beam me up Scotty een modetrend met een futuristisch en onaards tintje. Andre Kuipers kan zijn geluk niet op met deze Outfits Out of Space!

Sterke lijnen en kleurvlakken in de najaarscollectie van CĂŠline.

‘t GUUS Cakewalk, Catimini, Tommy Hilfiger, Vingino, Name it, s.Oliver, Imps&Elfs, Gaastra, Oilily, Diesel, Protest, Mexx, Bengh, Esprit, O-neill, DKNY, Only, G-sus, enz.

maatjes 50 t/m 176

ook schoenen en speelgoed

Geopend: dinsdag 10.00u - 15.00u donderdag 10.00u - 16.30u vrijdag 10.00u - 15.00u zaterdag 12.30u - 16.30u Zusterplein 18 (centrum Middelburg)

www.guuskinderkleding.nl

WINTER 2012 Het is bij ons mogelijk om uw nieuwe aankoop te betalen met uw oude goud.

van vandedeRee ReeBrilmode Brilmode van de Ree Brilmode

WINTER 2012

Korte Geere 11Middelburg Korte Geere 11Middelburg 0118615860 0118615860 Korte Geere 11Middelburg 0118615860 info@vandereebrilmode.nl www.vanreebrilmode.nl info@vandereebrilmode.nl www.vanreebrilmode.nl info@vandereebrilmode.nl

www.vanreebrilmode.nl

Langeviele Middelburg tel. 0118 674 102 Langeviele 52 52 43314331 LW LW Middelburg ippyjuwelier@gmail.com

uw brillenglazen uw specialist specialist in in brillenglazen keuze uit uit vele vele a a-merk merk brillenglazen keuze brillenglazen

% 0 5 50% korting korting

wij kunnen wij kun bijnvele ren ne declare velse bijaar en rerrzeker cla de gve zor

zorgverzekeraars

te bril op de comple prijs ete bril htpdle ondgeecaocm

op rijs ongeacht de p

NIEUW wij teren presen we u de nie

S& NAJAAR R WINTE

e! collecti

Lady,multifocaal brillenglas speciaal voor de vrouw ontwikkeld

NIEUW

Plein 1940 nr. 20 Middelburg

www.fellowsunited.com

Lady,multifocaal brillenglas speciaal voor de vrouw tilroeoptiek brilmode & brillenglazen ontwikkeld

walstraat 81 vlissingen

tilroeoptiek

brilmode & brillenglazen walstraat 81 vlissingen

www.tilroe.nl www.burobril.nl 0118-412370

www.tilroe.nl www.burobril.nl 0118-412370


KORT BEDRIJVIG

Kees van Dijke bundelt honderden foto’s over Arnemuidse vloot

Historie visserij in woord en beeld

Regiobank: Het belang van persoonlijk contact

ARNEMUIDEN - Op een gegeven moment stelde hij zichzelf de vraag wat hij met de door hem verzamelde foto’s van vissersschepen moest doen. Niets of ze ook anderen laten zien? Arnemuidenaar Kees van Dijke besloot de mooiste te bundelen in een boek. Het eindresultaat is het meer dan 300 pagina’s tellende ‘De visserij van Arnemui- OOSTKAPELLE - Waarom kiest een klant voor een bepaalde bank? Persoonlijk contact en een bankkantoor in de buurt zijn belangrijke redenen. Bij RegioBank den’. Tot 31 oktober is het te bestellen bij de auteur. is persoonlijke dienstverlening een heel belangrijk onderdeel van onze manier van werken.

Bij veel banken lijkt het te draaien om het steeds verder centraliseren van bankkantoren. Het gevaar daarvan is het ontstaan van anonieme banken. Tegelijkertijd is er een grote groep mensen die persoonlijk contact met vertrouwde mensen heel belangrijk vindt. Gewoon bij een bank in de buurt. Daar waar je je financiële zaken kunt bespreken met een vertrouwd gezicht, iemand die letterlijk en figuurlijk je taal spreekt. Bij RegioBank is persoonlijke dienstverlening een belangrijk onderdeel van de manier van werken. Dit betekent face to face contact, persoonlijk begeleiding bij het regelen van bankzaken, enzovoort. En natuurlijk zijn we ook een complete bank: sparen met aantrekkelijke rentes, een uitgebreide betaalrekening tegen een gunstige prijs, hypotheken. Vooral nu het niet meer vanzelfsprekend is dat er een bank in de buurt is, is zo’n complete bank om de hoek belangrijk. De bank waar ze je erkennen en herkennen als mens en niet als bankrekeningnummer. RegioBank (H&G Bancaire Diensten) aan de Lantsheerstraat 1 in Oostkapelle zet zich hiervoor iedere dag in. Over RegioBank RegioBank kiest ervoor te bankieren zoals bankieren bedoeld is, met veel persoonlijke aandacht en gevoel voor service. Met de bank in de buurt en de klant centraal. RegioBank werkt hiervoor samen met meer dan 530 Zelfstandig Adviseurs door heel Nederland. H&G Bancaire Diensten is Zelfstandig Adviseur van RegioBank in Oostkapelle. H&G Bancaire Diensten is geworteld in de regio, kent de omgeving en spreekt de taal van de klant. Hij brengt complexe financiële onderwerpen terug naar begrijpelijke verhalen. Dit betekent voor de klant een eenvoudige en heldere uitleg over producten met aantrekkelijke tarieven. RegioBank is onderdeel van SNS REAAL, heeft een eigen vergunning van De Nederlandsche Bank en valt onder het depositogarantiestelsel en het beleggerscompensatiestelsel. RegioBank (H&G Bancaire Diensten), Lantsheerstraat 1 in Oostkapelle. Een van de foto’s uit het boek ‘De visserij van Arnemuiden’. ARCHIEF KEES VAN DIJKE

DOOR EUGÈNE DE KOK Kees van Dijke is zelf geen visser, maar kan veel over de visserij vertellen. Enkele van zijn familieleden hebben gevaren of varen nog en zelf is hij in de loop der jaren vaak mee geweest op verschillende kotters. Van Dijke fotografeert de vloot bovendien al jaren. Hij heeft duizenden afbeeldingen. Niet alleen van Arnemuidse vaartuigen. “Ik ben op maandagochtenden of vrijdagen ook vaak genoeg in havenplaatsen als Breskens, Stellendam en IJmuiden geweest. Dit boek gaat echter specifiek over de visserij in Arnemuiden”, zegt hij. Toen hij - al zo’n zes jaar geleden - besloot zijn afbeeldingen te bundelen in een boek, vond hij dat hij ook foto’s van bemanningsleden moest hebben. Daarvoor bezocht hij vele vissers en hun familie in

het dorp. Ook deed hij onderzoek in verschillende archieven. “Sommigen doken meteen in de schoenendoos, bij anderen was wat meer geduld nodig. Niet iedereen wilde meteen meewerken, maar als ik ze mijn plannen uitlegde werkten ze mee.” De oudste foto’s stammen uit de vorige eeuw, de nieuwste zijn slechts een paar jaar oud. Volgens Van Dijke brengen ze de ontwikkeling van de visserij in Arnemuiden goed in beeld. “Je ziet hoogaarzen voorbij komen, maar ook moderne, vaak grote motorkotters.” Vlootlijst De honderden afbeeldingen in het boek worden omgeven door een beknopte geschiedenis van de visserij in Arnemuiden. Daarin beschrijft Van Dijke alle ontwikkelingen die zich hebben voorgedaan, maar schenkt hij ook aandacht aan de schee-

prampen en zaken als de visserijfeesten, de vismethoden en vissoorten. Bovendien heeft hij tientallen anekdotes verzameld van vissers en is er in het boek een vlootlijst te vinden. Van Dijke is blij met het eindresultaat. “Ik vroeg mezelf af wat ik met al die duizenden foto’s in al die mappen moest doen. Het leek me een leuk idee er een boek van te maken. Gelukkig is er redelijk veel belangstelling voor.” ‘De visserij van Arnemuiden. De schepen en haar bemanning’ is te bestellen bij de auteur via de mail c.l.vandijke@zeelandnet.nl en telefonisch 0118-603161. Tot dan is de prijs 32,50 euro. Na 1 oktober is dat 35 euro. Het boek is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het Prins Bernard Cultuur Fonds Zeeland en met medewerking van de Historische Scheepswerf C.A. Meerman te Arnemuiden.

Parkinson en dementie MIDDELBURG - Het Ontmoetingscentrum van SVRZ in Palet organiseert op vrijdag 19 oktober een informatiebijeenkomst. De bijeenkomst begint om 15.00 uur en vindt plaats in de kleine zaal van de Brede School ´Palet´. Het thema die middag is ´Parkinson en dementie’.

Ellen Kramer, Parkinsonverpleegkundige in het ADRZ, vertelt het publiek over diverse soorten dementie. Ze legt de nadruk die middag op de minder bekende soort Lewy Body Dementie. Deze vorm van dementie komt meestal voor bij mensen met Parkinson. Het programma start om 15.00u met koffie of thee. Deze bijeenkomsten zijn in de eerste plaats bedoeld voor iedereen die te maken heeft met een thuiswonende persoon met dementie en die meer zou willen weten over bijvoorbeeld de ziekte,

het verloop ervan en de ondersteuningsmogelijkheden thuis. Toehoorders hoeven geen familie te zijn van de persoon met dementie. Ook buren, kennissen of vrienden van mensen met dementie zijn van harte welkom. Daarnaast staan de bijeenkomsten ook open voor mensen die meer algemeen in het onderwerp ‘dementie’ geïnteresseerd zijn, zonder dat zij hier in hun persoonlijke omgeving mee te maken hebben. Ook voor vrijwilligers of beroepskrachten die in hun werk te maken krijgen met mensen met dementie, maar die daarvoor niet zijn opgeleid, kunnen de bijeenkomsten zeer leerzaam zijn. Het Ontmoetingscentrum in Middelburg Zuid geeft laagdrempelige ondersteuning, aan zowel mensen met dementie als de mantelzorger. Het Ontmoetingscentrum is geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur.

BEDRIJVIG NIEUWS Bruynseels Vochten werkt ook voor particulieren

‘Door specialisatie beter’ KALMTHOUT - Het in Kalmthout gevestigde bedrijf Bruynseels-Vochten N.V. kunststof en aluminium ramen, deuren en serres, is een bekende leverancier van veel aannemers. Wat veel mensen niet weten is, dat het bedrijf met dezelfde service en garantie ook opdrachten van particulieren aanneemt. “Zeer veel uit Nederland,” benadrukt commercieel afgevaardigde, Jos Goetstouwers. Op zaterdag 20 oktober en zondag 21 september van 10.00 uur tot 17.00 uur houdt het bedrijf zijn opendeurdagen. “Kom en vergelijk, u bent altijd voordeliger uit,” zegt Jos zeker van zijn zaak. DOOR HENK KETELAAR

Actieweekend

Actieweekend op zaterdag 20 oktober en zondag 21 oktober van 10.00 uur tot 17.00 uur. Bezoek ons tijdens deze dagen en maak kennis met een moderne onderneming met dertig jaar ervaring en doe uw voordeel! Uw specialist voor kozijnen, deuren, serres en tuinkamers woont vlakbij. Bezoek hem komend weekend!

“We hebben tijdens die opendeurdagen speciale aanbiedingen die beslist de moeite van een uitstapje naar ons bedrijf waard zijn, zelfs vanuit Nederland. Kom eens vrijblijvend kijken en overtuig u van onze scherpe prijzen,” zegt Jos die zich al veel jaren op de particuliere markt in Nederland richt. Het bedrijf bestaat bijna dertig jaar en de laatste vijftien jaar werkt het zeer veel voor particulieren in Nederland. Bruynseels-Vochten N.V. kent dus de verlangens en eisen van de klant. “Omdat de productie geautomatiseerd plaatsvindt, kunnen wij tegen bodemprijzen leveren en plaatsen,” zegt Jos en vertelt dat HR++ beglazing standaard is.

Innovatie Bruynseels-Vochten N.V. is voortdurend innoverend bezig, kent daarom de nieuwste tendensen en gebruikt de laatste technieken en constructies. In dat opzicht doet het bedrijf zijn slogan: ‘Door specialisatie steeds beter’, alle eer aan. Jos: “Vooral de constructie van onze profielen zijn in de loop van de tijd heel wat verbeterd. Die zijn zwaarder, hebben meer kamers, zijn daardoor steviger en hebben een hogere thermische waarde. Bovendien kopen wij ons materiaal uitsluitend in bij internationaal gerenommeerde fabrikanten,” verklaart hij nader.

Totaalpakket Het bedrijf doet niet alleen de productie van serres, ramen en deuren, maar plaatst ze ook. Daarvoor heeft het een eigen technische dienst die het hele bouwproject van tekentafel tot aan realisatie in handen heeft. De klant heeft dus met één aanspreekpunt te maken, tijdens, maar ook na de bouw. Jos: “Wij hebben al duizenden opdrachten in Nederland uitgevoerd. We werken met Nederlandse BTW-tarieven en voldoen aan de in Nederland gestelde wettelijke eisen, zoals het KOMO keurmerk en die van het Keurmerk Veilig Wonen,” zegt Jos er voor alle duidelijkheid bij.

Werkwijze Jos: “Bij het plaatsen gaan we steeds op dezelfde, weloverwogen manier te werk. 1e: We komen ter plaatse, meten op en overleggen met de klant wat de meest ideale oplossing is. 2e: We ontwerpen naar de wens van de klant. 3e: We maken een expliciet akkoord en houden rekening met de aanwijzingen van de architect of andere aannemer. 4e: We starten het project op en gedurende dit hele proces vragen wij geen voorschot. De klant betaalt als het werk is afgerond na de plaatsing. Een eigen dienst na verkoop staat in voor de waarborg nadien, volgens alle wettelijke bepalingen hieromtrent.

Een voorbeeld van een gerenoveerde woning door Bruynseels-Vochten N.V. FOTO BRUYNSEELS-VOCHTEN N.V.

Bruyseels-Vochten N.V., Serre’s, Ramen, Deuren in aluminium en pvc, Brasschaatsesteenweg 292, 2920 Kalmthout, tel. +0032.3 666 57 86, fax +0032.3 666 44 41, www.bruvo.be PAGINA 12


.nl

JA, HIJ IS MOOI HÈ!

DE NIEUWE KEUKEN VAN TULP!

Automatische Garagedeuren & Toegangshekken Bel voor een vrijblijvend advies aan huis

Goes T: 0113 - 202049 tevens service en reparatie aan alle merken!

Nu bij aankoop van een Tulp Keuken

*

5 BOSCH INBOUWAPPARATEN

Een goede keuze, want Tulp maakt de keuken helemaal zoals jij dat wilt:

GRATIS

25 JAAR GARANTIE OP UW KEUKEN 100% MAATWERK UIT EIGEN NEDERLANDSE FABRIEK

”Die ene druppel. Die doet er toe.”

LEVENSLANGE GARANTIE OP HANG- EN SLUITWERK AL RUIM 30 JAAR ERVARING

- Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds

PERFECTIE TOT IN DETAIL

gratis plaatsing

* Actie is geldig bij aankoop van een nieuwe Tulp Keuken vanaf €7.000,- netto verkoopprijs. Actievoorwaarden op verkooppunt onder nummer T01.10.2012 | * Garantievoorwaarden op verkooppunt.

Meer weten? Kijk op www.tulpkeukens.nl

Hachee pakket

500 gram vlees met uien en kruiden

logo hansvers pms187-376 [Geconverteerd].pdf

30-07-2012

15:50:26

Meer weten? www.homeplan.nl

LEKKER VLEES

Varkensfilet lapjes 500 gram

Zuid Americaanse Rib-eye iedere

10 voor van Hogendorpweg 99 Vlissingen tel 0118-472186 fax 0118-473870 vind ons leuk op facebook : HANSVERS volg ons op twitter : @hansvers

Rolluiken

Screens

Runderrookvlees 100 gram Boterhamworst 100 gram

samen

LEKKER MAKKELIJK

Andijviestamppot

met GRATIS gebraden gehaktbal 400 gram MET EIGEN WORSTMAKERIJ

MOL

500 gram

VOLOP ACTIES!

1.49

Salade 200 gram MAALTIJD

0.

Spruitjes-

1.99

69 schotel

Markiezen

300 gram

Uitvalschermen

Terrasschermen

10.00-15.30 uur

STOP!! K oop geen rolluik v óór 3 nov .!

V.a. 120 euro Heb je het al gehoord, Onze rolluik:

uit de Kloosterpoort?

• Kleinste rolluikkast

AZ-Zonwering pakt zaterdag 3 november ongelóóflijk uit met een eenmalige

• 10 dagen levertijd

actiedag in ROLLUIKEN. De laagste prijzen van Nederland! Topklasse

• in 80 kleuren

rolluiken die gevreesd worden door het inbrekersgilde in onze regio. en lluik -ro AZ

Sa fe

AZ-ro llu i

1 kilo

Hollandse Spinazie

2.49

re ecu &S

Gegrilde Drumsticks

2. 6.99 3.99 99

Sellery-Classic

EENMALIGE UNIEKE VERKOOPDAG!

LEKKER BELEG

GRATIS

Geldig van woensdag t/m dinsdag

Sappige Pitloze

Spaanse Mandarijnen

3e GRATIS

Bij 150 gram Boeren Achterham 100 gram Eitje Preitjesalade

en steun HomePlan met 3 euro per maand

WEEKAANBIEDINGEN:

500 gram Verse Worst en 4 Duitse Biefstukken samen

SMS HOME AAN naar 5757

ZUNGU VIERT FEEST

Aanbiedingen zijn geldig van maandag t/m zaterdag week 42 Veersche Poort 4332 XT Middelburg tel.: 0118-615319 www.molmiddelburg.keurslager.nl

KAPELLE

www.aazet.nl

Kloosterpoort 19 • T 0113-330333 industrieterrein de smokkelhoek

Het adres in Vlissingen voor fruitmanden

LEKKER VOORDELIG

1.60 5.95 99 6. 5.99

t Product Bes

100 gram

Zungu en zijn broertjes hebben van HomePlan een nieuw huis gekregen en vieren feest. HomePlan bouwt huizen voor aidswezen in Zuid-Afrika. Winnie viert geen feest, zij wacht nog op haar huis. Er wachten nog heel veel kinderen op een huis. Bouwt u mee?

Safe&Sec ure

Toscaanse Kipfilet

n ke

SPECIAL VAN DE WEEK


Foto's Ben Biondina, Arendo Schipper, Ben Seelt en Eddy Westveer van DNA-beeldbank

Ook adverteren op deze pagina? Neem contact op met

FOV

Lennert Steketee Tel. 0118 617661

JOOSSE MELISKERKE

Administratiekantoor Van Beers BV

HOEDEN DAMES EN MEISJES KLEDING DAMES, HEREN, KINDEREN TEXTIEL EN KLEINVAK WONINGINRICHTING

Voor complete advisering en begeleiding van uw bedrijf.

! k j i l n o s eG wo n per Torenstraat 11-13 tel. 0118-566022 www.joossemeliskerke,nl

Torenstraat 11-13 tel. 0118-566022 www.joossemeliskerke.nl

Op de kraam hebben we weer vele koopjes maar ook Dedenajaarscollectie is weer binnen: in zaak zijn er volop AANBIEDINGEN.

kleding, hoeden, panty’s en de warme onderkleding voor de winter.

Mariekerkseweg 48 4364 AS Grijpskerke telefoon (0118) 59 28 28 fax (0118) 59 32 11 www.admvanbeers.nl

Auberge de Campveerse Toren E 30 Markt menu 3 gangen ¬

Veere

info@campveersetoren.nl Kaai 2 Reserveren 0118-501291

Fest instjl!

VERLICHTING TIM ERWERKEN

Feest in stijl! Feest stijl! Bruiloft • Receptie in • Diner • Hotel Feest in stijl! Bruiloft • Receptie • Diner • Hotel Ruime, gratis parkeergelegenheid

Bruiloft • Receptie • Diner • Hotel Ruime, gratis parkeergelegenheid

Bruiloft•Rec ptie•Diner•Hotel Ruime, gratis parkeergelegenheid

Vlissingsestraat 38-40,

Erkend Installatiebedrijf Erkend Installatiebedrijf

Meulmeester Meulmeester

sanitair, sanitair, centrale centrale verwarming, verwarming, gas, gas, water, water, dakbedekking, loodgietersloodgieters- en en zinkwerk, zinkwerk, dakbedekking, houtgestookte cv-ketels en zonnecollectoren houtgestookte cv-ketels en zonnecollectoren WANDEN

Koudekerke Vlissingsestraat 38-40, (0118) 553003 Vlissingsestraat 38-40, Koudekerke Vlissingsestraat 38-40, info@huysterschelde.nl (0118) 553003 Koudekerke Koudekerke www.huysterschelde.nl info@huysterschelde.nl (0118)553003 553003 (0118) www.huysterschelde.nl info@huysterschelde.nl info@huysterschelde.nl www.huysterschelde.nl www.huysterschelde.nl

PLAFONDS [PVC] -VLOEREN Jan Vaderstraat 7, 4365 BH Meliskerke Jan Vaderstraat 7, 4365 Telefoon 0118 - 56 13 98 BH Meliskerke SCHUIFKASTEN Fax 01180118 - 56 62 Telefoon - 561413 98 info@installatiebedrijfmeulmeester.nl Fax 0118 - 56 62 14 BOEKENKASTEN WANDEN PLAFONDS www.installatiebedrijfmeulmeester.nl info@installatiebedrijfmeulmeester.nl [PVC] -VLOEREN VERLICHTING www.installatiebedrijfmeulmeester.nl SCHUIFKASTEN BOEKENKASTEN TIMMERWERKEN

w .wim oenstoa l.n

Ruime,gratisparke rgel genheid

VERLICHTING TIMMERWERKEN

www.wimmoenstotaal.nl

www.wimmoenstotaal.nl sterk in schuifkasten op maat!

Heeft u zichzelf buitengesloten? Neem contact op met:

Salarisverwerki ng ! ! ! jk jk li li jk n n li GeGweowGooenownpoBelaeostpingadvinrsees orspooeorsoonLoonadvies

Hubo Westkapelle 0118-572612 westkapelle@hubo.nl DE ENIGE SLOTENMAKER VAN WALCHEREN!

Accountancy

! k lij on so er p n ! oo k lij GGGew on so er p n Bel a st i n gaangi f t e n oo ew HR Di ensten ! ! k k lij lij on on so so so er er er p p p n n Gew ewewoooooon Bedrijfsadvies

Detachering

Accountancy Accountancy Accountancy

Salarisverwerking Salarisverwerking Salarisverwerking Loonadvies Loonadvies Loonadvies

Belastingadvies Belastingadvies Belastingadvies Accountancy Belastingaangiften Belastingaangiften Belastingaangiften Accountancy Accountancy Accountancy Belastingadvies Accountancy Bedrijfsadvies Bedrijfsadvies Bedrijfsadvies Belastingadvies Belastingadvies Belastingadvies Belastingaangiften Belastingadvies Belastingaangiften Belastingaangiften Belastingaangiften Bedrijfsadvies Belastingaangiften Bedrijfsadvies Bedrijfsadvies Bedrijfsadvies Bedrijfsadvies

Online diensten

Salarisverwerking HR Diensten HR Diensten HR Diensten Salarisverwerking Salarisverwerking Salarisverwerking

Loonadvies Salarisverwerking Detachering Detachering Loonadvies Loonadvies Detachering Loonadvies HR Diensten Loonadvies

HR Diensten HR Diensten HR Diensten Online Online diensten diensten Detachering HR Diensten Online diensten Detachering Detachering

t go e d Als he moet! tjes en ne www.jan-gbm.nl • info@jan-gbm.nl • 06 - 51 10 30 83

ROEMENIËSCHUUR Inname en verkoop van goederen en kleding ook inboedels

Detachering

Online diensten Detachering Online Online diensten diensten

Online diensten Online diensten

Hondegemsweg 27 MIDDELBURG MIDDELBURGMIDDELBURG OOSTKAPELLE OOSTKAPELLE INTERNET INTERNET INTERNET OOSTKAPELLE GRIJPSKERKE MIDDELBURG OOSTKAPELLE INTERNET T 0118 612 T 0118 774 612 774 T 0118 612 T 0118 583 010T583 T 0118 010 T 010 0118 583 010 T MIDDELBURG 0118 612774 774 OOSTKAPELLE INTERNET 0118 583 WWW.JOOSSE.NL WWW.JOOSSE.NL E middelburg@joosse.nl E middelburg@joosse.nl 0118 612 774 E oostkapelle@joosse.nl E T middelburg@joosse.nl Tel. 0118-592153 www.diakonos.nl E middelburg@joosse.nl T 0118E583 010 E oostkapelle@joosse.nl WWW.JOOSSE.NL WWW.JOOSSE.NL E oostkapelle@joosse.nl WWW.JOOSSE.NL oostkapelle@joosse.nl WWW.JOOSSE.NL MIDDELBURG MIDDELBURG T 0118 T612 0118 774612 774 EMIDDELBURG middelburg@joosse.nl E middelburg@joosse.nl

T 0118 612 774 E middelburg@joosse.nl E middelburg@joosse.nl

MIDDELBURG T 0118 612 774

OOSTKAPELLE OOSTKAPELLE T 0118 T583 0118 010 583 010 OOSTKAPELLE E oostkapelle@joosse.nl E oostkapelle@joosse.nl

T 0118 583 010 E oostkapelle@joosse.nl E oostkapelle@joosse.nl

OOSTKAPELLE T 0118 583 010

INTERNET INTERNET

INTERNET

WWW.JOOSSE.NL WWW.JOOSSE.NL

INTERNET

Openingstijden: maandag: gesloten dinsdag

9.00 - 12.00 14.00 - 17.00

woensdag 14.00 - 17.00 donderdag 14.00 - 17.00 vrijdag zaterdag

14.00 - 17.00 9.30 - 12.00


Foto's Ben Biondina, Arendo Schipper, Ben Seelt en Eddy Westveer van DNA-beeldbank

Ook adverteren op deze pagina? Neem contact op met

FOV

Lennert Steketee Tel. 0118 617661

Publiek mag stem uitbrengen voor beste Zeeuwse starter van 2012

Finalisten Startersprijs bekend KOUDEKERKE - Karlijn Nieuwets en Martijn de Groot van Grandcafé de Graanbeurs uit Terneuzen, Sabine Flipse van UnIQtalent uit Koudekerke en Nina de Jongh en Monique Adriaanse van Tiaki Travel uit Middelburg zijn de kanshebbers voor de KvK-Startersprijs 2012. BRITTA JANSSEN Uit vele tientallen inzendingen door Zeeuwse ondernemers in spé maakte de Kamer van Koophandel de finalisten met het beste ondernemingsplan bekend. De genomineerden presenteren hun plannen op woensdag 7 november om 20.30 uur aan de jury tijdens de beurs Contacta in Goes. De winnaar van de Startersprijs wordt na de presentatie bekend gemaakt en ontvangt een geldbedrag van 1000 euro.

Innovatie aan de HZ University of Applied Sciences, Joop Maas, vestigingsmanager van Boom Communicatie, Henriëtte Swartjes, eigenaar van Strandsport Zeeland, Marjan Vermaire, specialist YourBusiness Banking en Eric Oele, adviseur bij de Kamer van Koophandel. Meer informatie Kijk voor meer informatie en het uitbrengen van een stem op www.kvk.nl/startersprijs.

Fietsen

Publiek Sinds begin dit jaar staan Karlijn Nieuwets en Martijn de Groot aan het roer bij De Graanbeurs. Op Walcheren is Sabine Flipse eind maart begonnen met het onderwijsbureau UniQtalent. Zij begeleidt kinderen met hoogbegaafdheid, beelddenken en leer-gedragsproblemen. De laatste finalisten zijn Nina de Jongh en Monique Adriaanse van Tiaki Travel. Dit jaar ligt de uitkomst van de verkiezing niet alleen in handen van de jury, maar ook het publiek heeft een stem. Iedereen kan via de website van de Kamer van Koophandel een stem uitbrengen op één van de genomineerden. Deze publieksstem telt mee in het eindoordeel van de jury. Zij kijkt verder onder andere naar de volledigheid van het ondernemingsplan, zoals het financiële en het commerciële plaatje en de haalbaarheid ervan. Daarnaast beoordeelt de jury ook de gedrevenheid en ervaring van de ondernemers. De jury bestaat uit Willem Ausems, lector Ondernemerschap en

op hoog

niveau Dorpsplein 14, Aagtekerke • 0118 - 581306 • www.leojoossetweewielers.nl

Dorpsplein • 0118 - 581306 Dorpsplein14, 14,Aagtekerke Aagtekerke • 0118 - 581306 • www.leojoossetweewielers.nl www.leojoossetweewielers.nl

Meulenberg Meulenberg Gepuzzel met Meulenberg Diervoeder Diervoeder Diervoeder uw financiën?

Dorpsplein Paardenvoer14, Aagtekerke • 0118 - 581306 • www.leojoossetweewielers.nl Paardenvoer Paardenvoer En hobbyvoeders En hobbyvoeders En hobbyvoeders

Beursaanbieding belastingaangifte

Honden-en kattenvoer Honden-en kattenvoer

kattenvoer Wij maken uw financiëleHonden-en puzzel compleet!

Uitgebreid assortiment Uitgebreid assortiment Al uw financiële zaken onder één dak!assortiment Uitgebreid Accessoires Accessoires Wel zo makkelijk. Accessoires

openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.30 - 17.30 uur Zaterdag 09.00 - 15.30 uur adres: Plantlustweg 1 Serooskerke

Gepuzzel met Gepuzzel met Gepuzzel met uw uw financiën? financiën? uw financiën?

Uw persoonlijk t 4QBSFOFOCFUBMFO Weide afrastering Weide afrastering adviseur op Weide afrastering Kunstmeststoffen t Verzekeringen Kunstmeststoffen Walcheren: Kunstmeststoffen Molenweg 2 4353 BE Serooskerke Molenweg 2 4353 BE Serooskerke t )ZQPUIFLFO Beursaanbieding belastingaangifte Molenweg 2 4353 BE Tel.0118-591238 Serooskerke Tel.0118-591238 Renzo de Muijnck Beursaanbieding belastingaangifte Tel.0118-591238 Beursaanbieding belastingaangifte t financiële 4BGFMPLFUUFO Wij maken uw puzzel compleet! Wij maken uw financiële puzzel compleet! Wij maken uw financiële puzzel compleet! t "ENJOJTUSBUJFIVMQQBSUJDVMJFSFO Al uw financiële zaken onder één dak! Al uw financiële zaken onder éénonder dak! Al uw zaken één dak! t #FMBTUJOHBBOHJGUFOQBSUJDVMJFSFO Welfinanciële zo makkelijk.

Sea & Sun Holiday

Walcheren: Renzo de Muijnck

Wel zo makkelijk.

t 4QBSFOFOCFUBMFO t 4QBSFOFOCFUBMFO t Verzekeringen t Verzekeringen t 4QBSFOFOCFUBMFO t )ZQPUIFLFO t )ZQPUIFLFO Verzekeringen tt 4BGFMPLFUUFO t 4BGFMPLFUUFO tt "ENJOJTUSBUJFIVMQQBSUJDVMJFSFO )ZQPUIFLFO t "ENJOJTUSBUJFIVMQQBSUJDVMJFSFO t #FMBTUJOHBBOHJGUFOQBSUJDVMJFSFO

t t t

4BGFMPLFUUFO t #FMBTUJOHBBOHJGUFOQBSUJDVMJFSFO "ENJOJTUSBUJFIVMQQBSUJDVMJFSFO #FMBTUJOHBBOHJGUFOQBSUJDVMJFSFO

Sea & Sun Holiday

fi n a n c i e e l a d v i e s g r o e p

Lantsheerstraat 1, Oostkapelle E r.demuijnck@h-en-g.nl

fi n a n c i e e l a d v i e s g r o e p

Oostkapelle

Oostkapelle

www.SeaSunHoliday.com www.SeaSunHoliday.com

T (0118) 582143 Oostkapelle W www.h-en-g.nl

www.SeaSunHoliday.com

per kilo

Zaterdag

Prei

Bospeen

Winterpeen

€ 0,85 € 0,95 2 kilo Uien € 0,95 2 kilo per kilo

09.00 - 15.30 uur www.vandebossefruit.nl Knolselderij adres: €Plantlustweg 0,85 1

per stuk

BEMIDDELING VAN VAKANTIEVERBLIJVEN VEBREM ULNIG VO FEVRAIKEANN UTNITEEVREKRÜ MIITDTDLE NG VN AN BN LIFJTVEENN

Oostkapelle fi n a n c i e e l a d v i e s g r o e p

Bloemkool

Sea & Sun Holiday Sea & Sun Holiday

T:0118-584453

fi n a n c i e e l a d v i e s g r o e p

openingstijden: maandag t/m vrijdag 09.30 - 17.30 uur Zaterdag Openingstijden: 09.00 - 15.30 uur woensdag adres: t/m vrijdag Plantlustweg 1 09.30 - 17.30 uur Serooskerke

BEMIDDELING VAN VAKANTIEVERBLIJVEN VERMITTLUNG VON FERIENUNTERKÜNFTEN

Bezoekadres: VERMITTLUNG VON FERIENUNTERKÜNFTEN Bezoekadres: Duinweg 1, Oostkapelle Duinweg 1, Oostkapelle Bezoekadres: T:0118-584453 T:0118-584453 Duinweg 1, Oostkapelle

€ 0,85

www.vandebossefruit.nl

€ €0,85 0,95

per bos

per stuk

Bloemkool Serooskerke

Bospeen Prei € 0,95 per kilo

€Delcorf 0,85

€ 0,85 Appelmoes Al ons fruit is & geplukt; appelstroop Appelmoes ruime keuze appels,

St. Remy appels Stoofpeer Delcorf 1kilo 1,29 nu voor appels per kilo 0,99

per stuk

www.drukkerijvankeulen.nl www.drukkerijvankeulen.nl

Wel zo makkelijk.

Uwpersoonlijk persoonlijk Uw adviseur opop adviseur Uw persoonlijk Walcheren: Walcheren: adviseurRenzo op RenzodedeMuijnck Muijnck

Prei

6 kilo 6,50 nu voor € 0,99 0,95

1kilo 1,29 nu voor

4,00 4,00

6 kilo 6,50 nu voor

per bos

& handen appelstroop

stoofperen. 25% korting!!

25% korting!!

week 10---‘12 ‘12 ///22 20---09 10---‘12 ‘12 week42 38 | | 16 week 38 1615---09 09 ‘12 22 09 ‘12


Rob van der Zwaag achter de ploeg

Lezing Buitenplaatsen op Walcheren 1650-1750 MIDDELBURG - Op uitnodiging van de Heemkundige Kring Walcheren geeft Martin van den Broeke op woensdag 24 oktober een lezing over de Walcherse buitenplaatsen. In deze lezing staan centraal de opkomst en ontwikkeling van de buitenplaatsen van de zeventiende tot ongeveer het midden van de achttiende eeuw.

De cultuur van het buitenleven ontstond in Nederland in een tijd waarin de stedelijke elite sterk in opkomst was. Die vergaarde enorme fortuinen en drukte een stevig stempel op het platteland. Regenten oefenden er rechtsmacht uit in hun ambachtsheerlijkheden, lieten openbare wegen verleggen ten behoeve van hun parken en gebruikten hun landgoederen voor de jacht. Hoewel het buitenleven in Nederland voornamelijk een cultuur was

van burgers, vertoonden de Walcherse buitenplaatsbewoners in de zeventiende eeuw ook aristocratische trekken. Martin van den Broeke vertelt zijn verhaal aan de hand van drie functies van de buitenplaats: de buitenplaats verschafte de eigenaar status, moest rendabel zijn en was er voor ontspanning en plezier. Martin van den Broeke verrichtte (archief) onderzoek naar buitenplaatsen in Zeeland. Momenteel bereidt hij een proefschrift voor over buitenplaatsen op Walcheren. Dat onderzoek levert de nodige nieuwe inzichten op over dit intrigerende onderwerp, waarvan er in deze lezing enkele aan de orde zullen komen. Woensdag 24 oktober, aula Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk 7 te Middelburg. Aanvang: 20.00 uur. De toegang is gratis. Ook niet-leden zijn van harte welkom! Zie ook: www.hkwalcheren.nl

POLITIEBERICHTEN VROUWENPOLDER - Aan zijn vrolijke gezicht te zien lijkt burgemeester Rob van der Zwaag het elke dag te doen: ploegen achter een stel trekpaarden. Voor de burgemeester van de gemeente Veere was het echter een uitzondering. Hij deed het ter gelegenheid van de opening van de Open Zeeuwse Kampioenschappen Trekpaardploegen in Vrouwenpolder op 6 oktober. Het kampioenschap werd gewonnen door Ad Copal uit Reusel. Tweede werd Ko Brooymans uit Tholen en een derde plaats was er voor Rijsbergenaar Jan Broos. FOTO JOZIEN WOLFF

Presentatie begroting en meerjarenraming Waterschap Scheldestromen

Waterschapslasten 2 procent hoger MIDDELBURG – Zeeuwen betalen volgend jaar 2,34 procent meer aan waterschapslasten. Dat is nagenoeg dezelfde stijging als in 2012. Waterschap Scheldestromen vindt dit tarief aanvaardbaar, maar voor de jaren erna moeten burgers er rekening mee houden dat het percentage hoger wordt. ‘Door het minder laten stijgen van de belastingtarieven voor 2013 stijgt de lastendruk voor 2014’, schrijft Waterschap Scheldestromen in haar Meerjarenraming 2013-2016 die ze maandag samen met de begroting voor 2013 presenteerde. ‘We bekijken of nadere maatregelen nodig zijn om deze stijging in neerwaartse zin te beïnvloeden.’ DOOR BRITTA JANSSEN Waar Zeeuwen dit jaar 80,79 euro per huishouden betaalden voor de watersysteemheffing, wordt dat volgend jaar 82,14 euro. Hiermee bekostigt het waterschap het onderhoud aan dijken, wegen en sloten en de beheersing van het waterpeil. Lastendrukstijging De kosten van het waterschap zijn de afgelopen jaren ongeveer hetzelfde, rond de 114 miljoen euro, maar de opbrengsten worden minder. Sinds 2010 zijn de inkomsten met zo’n vier miljoen euro gedaald. In 2010 beschikte het waterschap over bijna 114 miljoen euro en voor 2013 gaat ze uit van ruim 110 miljoen. ‘Dit komt hoofdzakelijk door het wegvallen van de bijdrage in de muskusrattenbestrijding van zeshonderdduizend

euro en het stapsgewijs vervallen van de dividenduitkering van de Nederlandse Waterschapsbank (NWB) van 3,2 miljoen. ‘Ondanks de afnemende opbrengsten bedraagt de lastendrukstijging over de afgelopen vijf jaar gemiddeld slechts 1,2 procent.’ Het financieel meerjarenperspectief van Waterschap Scheldestromen – een vooruitblik op de periode van 2012 tot 2016 - laat een lastendrukstijging van 4,5 procent zien, terwijl het waterschap een stijging van maximaal drie procent aanvaardbaar acht. Daarom onderzoekt ze in 2013 de inzet van financiële reserves en de mogelijkheden om een meer evenwichtige ontwikkeling van de individuele belastingtarieven te realiseren. Reserve Begin dit jaar bedroeg de algemene reserve, de spaarpot van Scheldestromen,

ruim dertien miljoen euro. Aan het einde van dit jaar verwacht het waterschap een algemene reserve van ruim veertien miljoen euro te hebben, evenals voor eind 2013. Voor de jaren daarna voorziet ze een daling: een val naar ruim elf miljoen euro in 2014. Voor 2015 en 2016 gaat het waarschijnlijk om geringere dalingen. Dat ligt volgens het waterschap onder meer aan de precariobelasting die ze nu nog ontvangt van nutsbedrijven. Er is een wetsvoorstel in de maak om deze belasting voor bedrijven op te heffen en dat scheelt het waterschap per jaar 1,8 miljoen euro. Daarnaast kost de invoering van een waterschapsbijdrage voor kustversterkingswerken Scheldestromen circa 1,8 miljoen euro per jaar. In de toekomst loopt deze kostenpost volgens het waterschap op tot jaarlijks vier miljoen euro, omdat deze nieuwe regeling geleidelijk wordt ingevoerd.

Piepschuim ‘In veel te strakke broeken’ MIDDELBURG - Piepschuim speelt in ‘t Spiegeltheater, J.V. Sprengerlaan 6, ‘In veel te strakke broeken’ op zaterdag 20 oktober.

Gewasbeschermingslicentie behalen of verlengen? Uitvoeren licentie 1 Bedrijfsvoeren licentie 2 Distribueren licentie 3

start cursus 29-10-2012 start cursus 20-11-2012 start cursus 30-10-2012

Regio Zeeland 0113-272 241 – Regio Zuid Holland 0187-480 561 Zie voor overige cursussen en data onze website www.edudelta.nl/cursus en contract

Het 2e theaterprogramma van de succesvolle muzikale cabaretgroep Piepschuim staat bol van wonderlijke gedachtekronkels, geraffineerde muziek en aanstekelijk enthousiasme. Met een enorme dosis energie spelen Cor Burger, Jacco Westeneng en Robbert Koekoek een prikkelende en hilarische voorstelling. ‘Piepschuim’: winnaars van de 1e editie van de Nederpopprijs. Cor Burger is zanger en tekstschrijver van de Nijmeegse band. Zijn werk bevindt zich tussen Huub v.d. Lubbe en Paul de Munnik in. De teksten zijn echter een stuk bijtender dan die van laatstgenoemde. Hun liedjes laten zich moeilijk in een hokje plaatsen. Is het cabaretpop of ‘gewone’ nederpop? Meer info: www.spiegeltheater.nl PAGINA 16

MIDDELBURG Verkeersongeval onder invloed: Op Plein 1940 in Middelburg is dinsdag 9 oktober even na 21.00 uur een 29-jarige Middelburger met zijn snorfiets gevallen en gewond geraakt. De man kwam vanaf de Zusterstraat en draaide rechtsaf Plein 1940 op. Daar raakte hij een paaltje en werd van de snorfiets geslingerd. De snorfiets kwam daarna op zijn rug terecht. De man brak zijn sleutelbeen en liep verder een hersenschudding en letsel aan zijn wenkbrauw op. Hij is naar het ziekenhuis in Goes gebracht waar hij vanwege zijn verwondingen een nacht moest blijven. Daar werd een bloedtest afgenomen, omdat bleek dat de man alcohol had gedronken. Zijn rijbewijs werd in beslag genomen. Woninginbraken: In de nacht van dinsdag 9 op woensdag 10 oktober werd ingebroken in twee woningen in Middelburg. Uit een woning aan de Smaragd werd geld gestolen. Om binnen te komen is een deur opengebroken. Ook uit een woning aan de Veersesingel is geld weggenomen. Er is geen braakschade. Politie zoekt hardloopster: De politie is op zoek naar een vrouw die woensdagavond bijna omver gereden is door een dronken automobilist op de Veerseweg in Middelburg. De dronken automobilist, een 50-jarige man uit de gemeente Middelburg, is enige tijd later aangehouden. Hij had 5 maal de toegestane hoeveelheid alcohol gedronken. De man was op de Veerseweg tegen een lantaarnpaal aangereden en was daarna gewoon doorgereden. Getuigen hadden dit zien gebeuren en belden de politie. Deze getuigen hadden ook gezien dat de automobilist zo roekeloos reed dat een vrouw die aan het hardlopen was in de bossages moest springen om een aanrijding te voorkomen. De politie vraagt of deze vrouw zich wil melden. Inbraak: In de Lutulistraat in Middelburg is in de nacht van 11 op 12 oktober ingebroken in drie woningen. Er is geld, een laptop en een horloge weggenomen. Vlissinger is rijbewijs kwijt: In de nacht van 12 op 13 oktober heeft de politie het rijbewijs ingevorderd van een 32-jarige Vlissinger omdat hij dronken op zijn snorfiets reed. Agenten zagen hem rond 02.15 uur rijden ter hoogte van de Stationsstraat in Middelburg. Hij botste op een vluchtheuvel maar kon een val voorkomen en reed al slingerend verder naar het Vlissings Jaagpad. Daar zetten ze de snorfietser aan de kant. Hij is meegenomen naar het politiebureau voor een ademanalyse. Bleek dat hij bijna driemaal de toegestane hoeveelheid had gedronken. Zijn rijbewijs moest hij ter plaatste inleveren. Jassendief aangehouden: In de Schuttershofstraat in Middelburg werd zondag 14 oktober even na 03.00 uur, een 22-jarige man uit Oost-Souburg aangehouden wegens het stelen van drie jassen. Hij had de jassen vanuit een horecagelegenheid mee naar buiten genomen, maar één van de jassen werd herkend door een betrokkene. Daarna werd de man aangehouden en hij is naar Torentijd gebracht. Uit het verhoor van de 22-jarige man uit Oost-Souburg bleek dat hij geen jassen had gestolen. De man was in de volle overtuiging dat hij de jassen van vrienden mee naar buiten had genomen. Hij was dus ook niet met de jassen weggelopen, maar wachtte buiten op zijn vrienden. Daar werd hij eerst door een getuige en daarna door een portier aangesproken op diefstal van de jassen. Daarna volgde, bleek later onterecht, zijn aanhouding. De OostSouburger is zondagmiddag weer in vrijheid gesteld. Twee van de drie jassen zijn al naar de eigenaar terug, de derde wacht nog op zijn eigenaar. ZOUTELANDE Jongeman aangehouden voor overval op campingwinkel: Dinsdag 9 oktober is een jongeman (16) uit de gemeente Vlissingen aangehouden in verband met de overval op de eigenaar van campingwinkel Weltevreden in Zoutelande op 14 september. Zijn betrokkenheid wordt nu onderzocht. Drie mannen bedreigden die middag omstreeks 17.45 uur de eigenaar van de winkel met enkele wapens. Er ontstond een worsteling waarbij het vermoeden ontstond dat een van de overvallers in zijn gezicht gewond raakte. De daders renden zonder buit de camping af. De politie denkt dat ze twee scooters bij de bushalte hadden geparkeerd en daarmee weg zijn gereden. De politie kwam de deze verdachte op het spoor na uitvoerig onderzoek naar een petje en een helm, die op de vluchtroute werden gevonden. Deze spullen zijn vermoedelijk van de daders. Na controle van zijn alibi is gebleken dat hij de overval niet gepleegd kan hebben. Hij is weer in vrijheid gesteld. De politie is nog op zoek naar de overvallers en stelt alles in het werk om de brute zaak op te lossen. VEERE Brandstichting: Zaterdag 13 oktober tussen 02.00 en 05.00 uur werden in Veere enkele branden gesticht. Even na 02.00 uur kwam de melding dat de friettent op het Oranjeplein in brand stond. Tijdens de brand kwam er een kleine hoeveelheid asbest vrij. Door de brandweer is de opruimdienst gealarmeerd en heeft de gemeente de straat voor de friettent afgezet met dranghekken. De friettent is na het blussen door de brandweer met linten afgezet. Door de Delta werden elektra en gas afgesloten. Door de politie werd een buurtonderzoek gehouden bij de locaties Oranjeplein en Bastion. Tegen 02.30 uur zijn bij het zorgcentrum in de Sandenburghlaan enkele containers in vlammen opgegaan. Ook deze brand werd door de brandweer geblust. De derde brand vond plaats tegen 05.00 uur op het Bastion. Tijdens surveillance zagen agenten dat daar een grote afvalcontainer in brand stond. Nogmaals kwam de brandweer ter plaatse om ook deze brand te blussen. De politie is nog bezig met het onderzoek.


sport

Topprestatie Vlissingse karateka’s

MZVC pakt terecht een punt

VLISSINGEN - Op zondag 7 oktober streden twaalf Vlissingse karateka’s op het 1e Internationale Shotokan Karatetoernooi van dit seizoen te Apeldoorn voor de hoogste plaatsen. Duitsers, Fransen, Belgen en Nederlanders waren aanwezig op dit Internationale toernooi met een totaal aantal van 120 deelnemers.

MZVC MIDDELBURG - MZVC 1 speelde op zaterdag 13 oktober uit tegen Kapelle 1, uitslag 2-2. MZVC speelde na de start een te rustig tempo, waardoor Kapelle in de beginfase een paar keer gevaarlijk bij hun doel kwam.

De leden van karatedojo JKA Zeeland uit Vlissingen hebben daar zeer goed gepresteerd in zowel de discipline kata (schijngevecht) en de discipline kumite (vrij gevecht). Er werd gestreden in diverse leeftijdscategorieën en bandhoogtes en de volgende resultaten werden behaald: Ivy van Wezel 1e plaats kata; Jouhaina Achekhlaf 3e plaats kata, 2e plaats kumite Queenzi de Caluwe 2e plaats kata, 1e plaats kumite; Sharon Meedendorp 2 x 1e plaats kata (twee poules), 3e plaats kumite Rayno van Wezel 2e plaats kata, 3e plaats kumite; Jasper Banh 2e plaats kumite;

Karateka’s grossieren prijzen op Internationaal toernooi.

Aron Dronkers 1e plaats kumite; Jonathan Amran 2e plaats kata; Darrell Meedendorp 1e plaats kata, 3e plaats kumite Wouter Meedendorp 1e plaats kumite; Ronald Raats 3e plaats kata; Elmar Sprong

viel net buiten de prijzen, hij werd 4e bij het onderdeel kata. Een zeer goede prestatie van allen en een goede start van het wedstrijd karateseizoen.

RCS B1 haalt flink uit OOST-SOUBURG - RCS B1 heeft een zeer succesvolle seizoenstart. Na 6 wedstrijden staan zij 4e met 3 pnt. minder dan de gedeelde nummer 1, VOAB en Halsteren , beiden hebben wel 1 wedstrijd minder gespeeld. Zaterdag 13 oktober won RCS B1 thuis met 8-1 van SVSSS b1 uit Udenhout. Al in het begin van de wedstrijd was het duidelijk dat de punten in Oost-Souburg zouden blijven. Na 25 min. stond het 4-0. Na een 6-0 ruststand werd er in de 2e helft nog 3 keer gescoord, 2 door RCS en 1 keer door de jongens uit Ulvenhout. De 8-1 einduitslag was niet meer dan terecht. Omdat er afgelopen weekend een inhaalen bekerprogramma voor de meeste jeugdteams gepland was, hadden ze maar een beperkt programma. RCS A1 staat na de winst op HVV’24 van

vorige week met beide benen op de grond. In en tegen Halsteren werd met 1-0 verloren. De dames van RCS moesten in de dames van Kruiningen hun meerdere erkennen. Zij verloren terecht met 3-1. RCS C1 moest in Arnemuiden aantreden tegen Arnemuiden C1. Door goed voetbal hebben zij de jongens van Arnemuiden met 4-1 verslagen. RCS C2 speelde in de regen tegen de Bevelanders C1 gelijk. RCS C3 moest de punten met ’s Heer Arendskerke na een 3-3 gelijkspel delen. RCS D1 speelde thuis tegen MZC’11 een verdienstelijke wedstrijd; zij wonnen overtuigend met 6-1. RCS C3 won in Kapelle met 2-1 knap van Kapelle D3. Bijna de gehele F-groep was zaterdag vrij. Slechts 2 teams moesten met of zonder hulp van de bereidwillige ouders de veters aanbinden. Deze jongste telgen van RCS konden nog geen vuist maken tegen de jongens van Nieuwland en van de Pa-

trijzen. Uit de uitslag kan men helaas niet de enthousiaste manier van spelen terug zien. Zij verloren beiden met grote cijfers. Programma zaterdag 20 oktober 14.30u. RCS A1-Arnemuiden A1 (beker) 14.30u. RCS B2-Steen B1 12.30u. RCS C1-SV Gastel C1 (beker) 10.30u. RCS C5-ViVoo C2 12.30u. RCS MC1-Zeelandia Middelburg MC1 10.30u. RCS F1-Zeelandia Middelburg F1 Zondag 21 oktober 10.30u. RCS 5-Kwadendamme 2 10.30u. RCS 6-MZC’11 2 11.30u. RCS 3-Jong Ambon 2 RCS 1 zal in de bekerwedstrijd aan moeten treden tegen Vlissingen. Het beginsignaal aan de Irislaan zal om 14.30u. klinken. Volledige programma: www.vvrcs.nl

FC Dauwendaele 3 wint MIDDELBURG - Het regende het zo fors zaterdag 13 oktober, dat de thuiswedstrijd van FC Dauwendale 1 tegen Dinteloord 1 werd afgelast. Deze wedstrijd staat waarschijnlijk komende zaterdag op het programma. FC Dauwendaele 2 speelde op het kunstgras tegen het op de 2w plaats staande Kapelle 2 en won met 3-1. Bij rust was de stand 2-1 door een doelpunt van Jeremy Michielsen na wederom een diagonale pass van Noes Seitte. Na de 1-1 profiteerde Marnix van Wijngaarden van geklungel in de Kapelle-defensie en schoot de 2-1 binnen. Kort na rust schoot Raymondo Lossie een strakke voorzet van Lars Moens in de touwen. Kapelle kreeg daarna ook nog wat kansen, maar met fraai keeperswerk voorkwam Sven Verhage tegendoelpunten, zo-

dat de eindstand 3-1 werd. FC Dauwendaele 3 speelde op Sportpark Nieuwland tegen stadgenoot ‘t Nieuwe Land 2 gelijk met 2-2 en behoudt daardoor de ongeslagen status in de 3e klasse A. FC Dauwendaele 4 week ook uit naar het kunstgras en trad aan tegen koploper Duiveland 2. Er werd met 2-3 verloren, maar vooral de 1e helft lieten de elf van Leo van Rijswijk goed voetbal zien. In Roosendaal verloor FC Dauwendaele A1 met 5-2 van BSC A1. Ook FC Dauwendaele B1 ging naar Brabant. in Oudenbosch verloren zij met 4-0 van koploper Victoria’03 B1. FC Dauwendaele C1 verloor bij Kapelle C1 met 3-0 en D1 speelde een bekerwedstrijd bij VCK D1 en wist te winnen: 1-3. In de poule van FC Dauwendaele gaat Walcheren D1 door naar de volgende bekerronde. Komend weekend wordt er ingehaald en gebekerd. Wellicht

dat ook de afgelastingen van zaterdag 13 oktober worden ingehaald, maar daar was op het moment van dit schrijven nog niets over bekend. Dinsdag oefent FCD 2 uit tegen Veere 2, aanvang 19.30u. Programma zaterdag 20 oktober C 12.45 FCD 6-De Meeuwen 3 C 14.30 FCD VR1-Kruiningen VR1 B 14.45 Zeelandia Middelburg A1-FCD A1 C 12.45 FCD A2-Kruiningen A1 C 14.30 FCD A3-Halsteren A3 B 13.15 Halsteren B1-FCD B1 B 10.30 JVOZ C2-FCD C1 C 11.15 Serooskerke C2-FCD C2 C 11.00 FCD MC1-Zaamslag MC1 C 11.00 FCD D1-Yerseke D1 C 09.45 FCD D2-Walcheren D2 C 11.00 FCD E1-Kapelle E1 C 11.00 FCD E3-Zeelandia Middelburg E8

Zeelandia en MOC’17 delen punten MIDDELBURG - De confrontatie tussen koploper Zeelandia Middelburg en directe achtervolger MOC’17 is geëindigd in 1-1. MOC’17 kwamen in de 2e helft op voorsprong door een kopbal uit een vrije trap. Joost de Kubber zorgde met een vrije trap, via de lat en de rug van de keeper, voor de gelijkmaker. Programma zaterdag 20 oktober 12.45 Zeelandia Middelburg 2-SKNWK 2 14.45 Zeelandia Middelburg A1-FC Dauwendaele A1 14.45 Zeelandia Middelburg A2-ST Oostburg/Cadzand A1 14.45 Zeelandia Middelburg B1-MOC’17 B1 11.00 Zeelandia Middelburg B4-Tern.Boys B3 12.45 Zeelandia Middelburg C2-Oostkapelle C1G 11.00 Zeelandia Middelburg C5-Heinkenszand C2 11.15 Zeelandia Middelburg D1-Tern.Boys D1 10.00 Zeelandia Middelburg E1-De Fendert E1 10.00 Zeelandia Middelburg E2-Kloetinge E1

14.45 Zeelandia Middelburg VR1-MZC’11 VR2 12.30 De Noormannen B1-Zeelandia Middelburg B3 12.45 Kapelle C2Zeelandia Middelburg C3 10.15 HVV’24 C4-Zeelandia Middelburg C4 10.15 Heinkenszand D-1Zeelandia Middelburg D2 11.30 HVV’24 E2-Zeelandia Middelburg E3 10.00 Bevelanders E1-Zeelandia Middelb. E5 11.00 FC Dauwendaele E3-Zeelandia Middelb. E8 10.30 RCS F1-Zeelandia Middelburg F1 09.00 Kloetinge F8-Zeelandia Middelb. F6 12.30 RCS MC1-Zeelandia Middelburg MC1 Zondag 21 oktober 11.30 Zeelandia Middelburg 4-DZC09 1 12.30 Rimboe 2-Zeelandia Middelburg 2 10.30 METO 3-Zeelandia Middelburg 3 13.00 Ouwerkerk 2-Zeelandia Middelburg 5 Info: www.zeelandiamiddelburg.nl of mail naar jeugd@zeelandiamiddelburg.nl PAGINA 17

Gelukkig stond hun vizier niet echt scherp. Na een kwartier waren de rollen omgedraaid en kwamen er drie 100% kansen voor MZVC, waarvan er 1 werd verzilverd door Patrick Joossens. Een paar minuten later werd Kapelle geholpen door een zeer zachte en slechte terugspeelbal op een medespeler. Salim Sandee nam deze kans graag in ontvangst en scoorde de gelijkmaker: 1-1. Het 2e doelpunt van Kapelle viel al weer in de 25e min. door Hans Tolhoek. Een slecht weggestompte bal kwam even zo snel terug en wel

voor de voeten van Tolhoek: 2-1 . Hierna kwamen er voor beide teams nog enkele mogelijkheden om een andere score te krijgen. Dit lukte echter niet. Na de rust kwam een sterker MZVC op het veld en werd Kapelle qua veldverhouding terug gedrongen. Het lukte echter niet om een doelpunt te maken. In de 85e min. kwam er toch loon naar werken. Goede aanval over links en een prima voorzet door het midden was een mooie prooi voor Patrick Joossens. Sneller dan de verdediging liet hij de keeper kansloos: 2-2. Programma Zaterdag 20 oktober MZVC 3- GPC 4 15.00u. Domburg 2-MZVC 2 13.00u. Walcheren C2-MZVC C1 11.15u. Hansweertse B E1G-MZVC E2 10.00u. Info: www.mzvc.eu

Verlies GPC Vlissingen VLISSINGEN - In Papendrecht verloor GPC Vlissingen 1 de belangrijke wedstrijd tegen Drechtstreek, beiden hadden voor aanvang van de wedstrijd 4 punten. Door het verlies van GPC Vlissingen, Terneuzens Boys en Altena ontstaat een kleine afscheiding onderaan in de eerste klas C.

Oostkapelle B1-ZLD.S/GPC Vlissingen B1 10-1 Walcheren C2-GPC Vlissingen C1 1-2 De Noormannen D1-GPC Vlissingen D1 0-5 Veere E1-GPC Vlissingen E1 5-2 Domburg E2-GPC Vlissingen E2 7-4 GPC Vlissingen F1-FC Dauwendaele F1 6-1 MZC’11 F4-GPC Vlissingen F4 4-3

In Zwijndrecht won het 2e elftal van Groote Lindt. Bij de jeugd mooie overwinningen voor D1 en F1. Een aantal wedstrijden werd door de forse regenval afgelast, vaak op het laatste moment. Uitslagen Zaterdag 13 oktober Drechtstreek 1-GPC Vlissingen 1 3-1 Groote Lindt 2-GPC Vlissingen 2 1-3 IJzendijke VR1-GPC Vlissingen VR1 4-1 GPC Vlissingen A1-Tholense Boys A1 1-1

Programma Zaterdag 20 september 12.30 GPC Vlissingen 2-Oostkapelle 2 14.30 Heinkenszand 2-GPC Vlissingen 3 15.00 MZVC 3-GPC Vlissingen 4 14.30 GPC Vlissingen 5-Krabbendijke 3 12.45 GPC Vlissingen VR1-Zaamslag VR1 14.45 Terneuzen A2-GPC Vlissingen A1 12.45 ZLD.S/GPC Vliss. B1-Veere B1 11.00 GPC Vlissingen C1-De Meeuwen C1 09.00 Bevelanders F3-GPC Vlissingen F4

KV ONDO in zwaar weer MIDDELBURG - Het vaandelteam korfbalvereniging ONDO-1 speelde de belangrijke thuiswedstrijd tegen DSO zaterdag13 oktober. Vooraf was bekend wat voor belang deze degradatiewedstrijd had. Echter ONDO-1 kon totaal niet in de wedstrijd komen en had na een 4-2 voorsprong halverwege de 1e helft verder niets meer in te brengen. Bij rust een 5-7 achterstand, hetgeen terecht was. Ondanks diverse wissels in de 2e helft, kon het vaandelteam het tij niet keren en leed een kansloze nederlaag! Hierdoor staat het 1e nu met 3 teams onderaan. ONDO-2 versloeg de reserves van Blauw Wit in een niet al te beste wedstrijd. Uiteindelijk telde het resultaat en gaat deze ploeg ongeslagen aan kop. ONDO-3

boekte uit bij Oranje Zwart de 6e overwinning en gaat ook fier aan kop. Zaterdag 20 oktober zal blijken wie voorlopig als leider de zaal in gaat. Ook bij de jeugd diverse positieve uitslagen. De A1 bevestigde de aspiraties door Tjoba A1 met een ruime nederlaag naar huis te sturen. Ook de A2 wist te winnen. C1 werd ongeslagen kampioen door uit bij ADO te winnen. Als laatste wist D1 het kampioenschap binnen te halen door bij Tjoba een ruime zege te boeken. Zaterdag 20 oktober worden nog 2 wedstrijden gespeeld, waarvan 1 op sportpark de Brigge. ONDO-3 ontvangt DVS-2. Om 12.30u. gaat men bepalen wie als lijstaanvoerder de zaalcompetitie ingaat. De aanvang voor de zaal staat gepland voor het 2e weekeinde van november.

Noormannen blameert WESTKAPELLE - Ondanks het ontbreken van een drietal spelers en het uitvallen van Noormannenaanvoerder Mark Minderhoud, mag niet als excuus gelden voor de smadelijke nederlaag van 9-0 in en tegen Nieuwdorp. Een 1e helft met óók kansen voor Noormannen 1, doch het was de Nieuwdorp die in blessuretijd van de 1e helft toch op voorsprong kwam. De 2e helft was eenrichtingsverkeer en daar maakte Nieuwdorp dankbaar gebruik van door nog 8 maal het net te vinden en zodoende de periodetitel wist binnen te slepen. Noormannen moet ver in de historie terug om op een dergelijke manier te worden weggespeeld. Van de overige Noormannenteams kwam enkel het 3e in actie, daar het 2e en 4e waren afgelast. Noormannen 3 was met 3-1 de

betere dan Arnemuiden 5. Volgende week speelt Noormannen 1 een tweetal oefenpotjes. Programma Dinsdag 16 oktober 19.45 Noormannen 1-Arnemuiden 1 Zaterdag 20 oktober 14.30 Zeeland Sport 1-Noormannen 1 12.30 Noormannen 3-Wemeldinge 3 14.30 Noormannen 4-Apollo’69 3 Uitslagen jeugd (beperkt i.v.m. herfstvakantie) Noormannen E1M-Bevelanders E1M: 3-0 Jong Ambon F2-Noormannen F2: 4-7 Veere B1M-Noormannen B1M: 11-2 Noormannen D1-G.P.C. D1G: 0-5 Programma jeugd Zaterdag 20 oktober 12.30 Noormannen B1-Zeelandia Middelburg B3 Info: www.noormannen.nl


kerkelijk

KERKELIJK LEVEN MIDDELBURG Gereformeerde Gemeente in Nederland Westerkerk - Armeniaans Schuitvlot 22, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 18.00u. Christelijke Gereformeerde Kerk Gasthuiskerk - Lange Delft 94, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 16.30u. Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) Klein Vlaanderen 75, Middelburg. Zondag 21 oktober: 9.30u ds. W.M. van Wijk te Deventer; 16.30u ds. W.M. van Wijk te Deventer Gereformeerde Gemeente Ter Hoogekerk - W.Teellinckstraat 3, Middelburg. Erediensten op zondag om 09.30, 14.00 en 18.30u. Gereformeerde Gemeente Zuiderkerk - Schoutstraat 1, Middelburg. De kerk is wegens verbouwing tijdelijk gesloten. Erediensten in de Ter Hoogekerk. Waalse Hervormde Gemeente (Eglise Wallonne) Engelse Kerk - Simpelhuisstraat 12, Middelburg. Eredienst eens in de 14 dagen op zondag om 10.45 of 16.30u. Zondag 21 oktober: 10.45u Pr Bernard Blommaert. Organist Albert Clement Koorkerkgemeenschap (Vereniging van Vrijzinnig Protestanten & Remonstrantse Gemeente Midden Zeeland) Koorkerk, Koorkerkhof 2, Middelburg. Zondag 21 oktober: 10.00u Mw. Ds M. Punt, Zierikzee Wijkgemeente de Ontmoeting Ontmoetingskerk - Oosterscheldestraat 1, Middelburg. Zondag 21 oktober: 9.0010.45u ds.M.J. van Oordt; 17.30u ds.L. Wüllschleger, Amersfoort Oostkerkwijk Oostkerk - Oostkerkplein 1, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Predikant: Ds.J.B. Beijer. Organist: Bram Beekman. Zondag 21 oktober: Ds. J.B. Beijer Jeugddienst Hofpleinkerk Hofplein 13, Middelburg. Predikant: S.N.D. Francke. Scriba: M.A. v.d. HooftBimmel. Coördinator kosters: C.P. Alewijnse. Jeugdgebouw Achter het Hofplein 43, Middelburg. Zondag 21 oktober: 9.30u Ds. B.M. van Ginhoven te Aagtekerke De Morgenster De Morgenster - Adr. Lauwereyszstraat 6, Middelburg. Zondag 21 oktober: 9.30u voorganger Ds. A. Molenaar te Middelburg Nieuwe kerk, Protestantse gemeente Middelburg Wijkgemeente Centrum, Groenmarkt 12, Middelburg Wijkgemeente de Hoeksteen De Hoeksteen-Roozenburglaan 22, Middelburg. Stiltecentrum Hoeksteen. Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 12.00 tot 13.30u. Eredienst op zondag om 09.30u. Zondag 21 oktober: Voorganger ds C. Brakema te ‘s Heer Abtskerke. Baptistengemeente De Fontein Gebouw De Fontein - Kruitmolenlaan 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Volle Evangelie Gemeente Sion In de Thomaskapel - Vrijlandstraat 98,

Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Joodse Gemeente Zeeland Postbus 402, Middelburg. Erediensten op vrijdag en zaterdag. Informatie over tijden, tel. 651099. Doopsgezinde Gemeente Walcheren L. Noordstraat 62, Middelburg. Erediensten: zie aankondiging aan kerkgebouw. Zondag 21 oktober: 10.00u kerkdienst , tafelviering, ds. Graddy Meijer. Evangelisch-Lutherse Gemeente Zuidsingel 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Jehovah’s Getuigen Gem. Middelburg-Centrum Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zaterdag om 18.30u. Gemeentebijbelstudie op dinsdag om 19.15u. Jehovah’s Getuigen Gemeente Middelburg-Reyershove Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zondag om 10.00u. Gemeentebijbelstudie op woensdag om 19.15u. Geredja Indjili Maluku - Moluks Evangelische Kerk Djemaat ‘Geredja Bethlehem’, Rijnstraat 40, Middelburg. Nieuw Leven Gemeente Voorganger: D. van der Meer. Ravensteijnweg 1a, Middelburg. Aanvangstijd zondagdienst 10.00u. Pinkstergemeente Baarsjesstraat 42, Middelburg. Eredienst op zondag om 11.30u. Rooms Katholieke Kerk H.H. Petrus- en Pauluskerk - Lombardstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 10.00u, ‘s woensdags om 19.00u. Huize St. Willibrord, Bachtensteene 1: 2e, 3e, 4e, 5e zaterdag om 17.00u. KERKELIJK LEVEN ARNEMUIDEN Hersteld Hervormde Kerk Van Cittersweg 2R, Arnemuiden. Zondag 21 oktober: 09.30u Ds. J.C. Den Toom, Ijsselmuiden; 15.00u Ds. D. Zoet, Ouddorp Gereformeerde Gemeente in Nederland Burg. Langebeekestraat 16, Arnemuiden. Eredienst op zondag om 09.30, 14.30 en 18.30u. Gereformeerde Kerk Kerklaan 4, Arnemuiden. Zondag 21 oktober: 9.30u ds. N.J. Dekker, Oostkapelle; 19.00u ds. F.van Vliet, Zaamslag Hervormde Gemeente Markt 10, Arnemuiden. Zondag 21 oktober: 10.30u Ds. P. van der Kraan, Urk; 17.00u Kand. D.G.C. van der Kraan, Dordrecht KERKELIJK LEVEN NIEUW- EN SINT JOOSLAND Protestantse Gemeente Eben-Haëzerkerk aan het Kerkplein. Zondag 21 oktober: Dienst te Ritthem 10.00u mevr. G. Broder-Schaap KERKELIJK LEVEN KLEVERSKERKE Protestantse Gemeente Dorpsstraat 25, Kleverskerke. Eredienst op zondag om 09.30u. KERKELIJK LEVEN SINT LAURENS Gereformeerde Kerk

Noordweg 372, Sint Laurens. Zondag 21 oktober: 10.00u ds. D. Westerneng Hervormde Gemeente Van Cittersstraat 69, Sint Laurens. Zondag 21 oktober: 10.00u Mevr. H.E. Pasma-v.d. Berg uit Middelburg.

KERKELIJK LEVEN GAPINGE Protestantse Gemeente Torenkerk, hoek Dorpsstraat/Schotsehoek. Zondag 21 oktober: 10.00u ds. D.W. van Leeuwen, Antwerpen. Gezamenlijke dienst in Vrouwenpolder.

KERKELIJK LEVEN VEERE Protestantse Gemeente Veere Kapellestraat 27, Veere. Zondag 21 oktober: 10.00u ds. J.F. Kievit (Dordrecht); 14.30u dienst in Nieuw Sandenburgh dhr. C. Simons

KERKELIJK LEVEN KOUDEKERKE Protestantse Gemeente Michaëlskerk, Dorpsplein 1. Zondag 21 oktober: 9.30u ds.R.poesiat.

KERKELIJK LEVEN WESTKAPELLE Vrije Evangelische Gemeente Maranatha Koestraat 27, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u. Gereformeerde Gemeente Rookstraat 1, Westkapelle. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.00u en 18.30u. Protestantse Gemeente Westkapelle Moria, Markt 67, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u en 19.00u in Moriakerk. KERKELIJK LEVEN AAGTEKERKE Gereformeerde Gemeente Prelaatweg 17, Aagtekerke. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.30u en 19.00u. Protestantse Gemeente Dorpsplein 4, Aagtekerke. Zondag 21 oktober: 10.00u Ds. J. Reehorst, Stavenisse KERKELIJK LEVEN MELISKERKE Gereformeerde Gemeente Valkenburgstraat 25, Meliskerke. Erediensten op zondag om 9.30u en 14.30u (juni t/m aug ook 19.00u). KERKELIJK LEVEN OOSTKAPELLE Gereformeerde Gemeente Noordweg 34, Oostkapelle, tel. (0118) 592223. Erediensten op zondag om 09.30u en 15.00u. Protestantse Gemeente Dorpskerk, Waterstraat 2, Oostkapelle. Zionskerk, Duinweg 36a, Oostkapelle. Zondag 21 oktober: 10.00u Zionskerk pastor I. Lemsom te Renesse; 19.00u Dorpskerk ds. J.B. Beijer uit Middelburg. Tijdens de ochtenddiensten is er crèche en kindernevendienst. KERKELIJK LEVEN VROUWENPOLDER Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Schoolstraat 9, Vrouwenpolder. Zondag 21 oktober: 9.30u ds. J.B. de Rijke (Krimpen ad IJssel); 14.30u ds. J.B. de Rijke (Krimpen ad IJssel) Protestantse Gemeente Pelgrimskerk. Fort den Haakweg 2, Vrouwenpolder. Zondag 21 oktober: 10.00u Gezamenlijke dienst met Gapinge – mgr. D.W. van Leeuwen, Antwerpen (B) KERKELIJK LEVEN BIGGEKERKE/MELISKERKE Protestantse Gemeente Biggekerke/ Meliskerke Odulphuskerk, Torenstraat, Meliskerke. Dorpskerk, Kerkplein, Biggekerke. Zondag 21 oktober Odulphuskerk 10.00u ds. J.D. Vedders-Dekker, Markelo. Kindernevendienst: basisschoolgroepen 1 t/m 8, crèche tijdens de dienst.

Kennismaken, ontdekken of opfrissen VLISSINGEN - De Marnixkerk (uitgaande van de Gereformeerde Gemeente) in Vlissingen start binnenkort met een cursus. De naam is: Christianity Explored.

Het betreft een informele cursus die is bedoeld voor mensen die meer willen weten over het christelijk geloof. Maar ook voor hen die behoefte hebben aan een ‘geloofs-opfriscursus’. Aan de hand van het Markus-evangelie (Bijbelboek) wordt in de cursus nagegaan wie Jezus is, wat Zijn bedoelingen zijn en wat het betekent om Hem te volgen. De cursus

bestaat uit 10 bijeenkomsten, opgedeeld in 6 bijeenkomsten over identiteit en missie (met als kernpunten het probleem van de zonden en het wonder van vergeving) en 4 bijeenkomsten over de oproep van Jezus Christus:’“Als iemand achter Mij wil komen, moet hij zichzelf verloochenen, zijn kruis dagelijks opnemen en Mij volgen’, dit staat in het Bijbelboek Lucas 9:23. Daarnaast is er een ontdekkingsdag waarin cursisten meer kunnen leren over de kerk, God de Heilige Geest en de Bijbel. Men kan deze cursus volgen met iemand die lid is van de Marnixkerk. Men is dan

zijn/haar introducé. Ook kan men zelf de aanmelding doen. Van de cursusdeelnemers wordt niet verwacht dat zij bidden, zingen of hardop iets voorlezen. Men kan wel al uw vragen kwijt en als men daar de voorkeur aangeeft: men kan in de cursusgroep komen en alleen maar luisteren in boekhandel Bestevaer, Scheldestraat. Aanmelden of info vragen kan bij Tonnie Dingemanse:. dingemanse@zeelandnet.nl, tel.: 0118466334. De cursus is in de periode van 25 oktober 2012 tot en met 28 maart 2013 (in de oneven weken) van 19.0021.30u. PAGINA 18

KERKELIJK LEVEN SEROOSKERKE Protestantse Gemeente Petruskerk, Dominee van Wouwestraat 41, Serooskerke. Johanneskerk, Noordweg 1, Serooskerke. Eredienst op zondag om 10.00u in een der kerken. Zondag 21 oktober: 10.00u Johanneskerk Ds. L.W. Lagendijk KERKELIJK LEVEN ZOUTELANDE Protestantse Gemeente Catharinakerk, Willibrordusplein 3, Zoutelande. Zondag 21 oktober: 10.00u dhr. Bevelander (Themadienst) KERKELIJK LEVEN DOMBURG Protestantse Kerk Markt 8, Domburg. Zondag 21 oktober: 10.00u ds. H. van Oostende St. Willibrordkapel Badhuisweg 4, Domburg. Erediensten iedere zaterdag om 19.00 uur KERKELIJK LEVEN GRIJPSKERKE Protestantse Gemeente Opstandingskerk, Jacob Catsstraat 7, Grijpskerke, tel. (0118) 591723. Michaëlskerk, Kerkring 26, Grijpskerke, tel. (0118) 592477. Eredienst op zondag om 10.00u, afwisselend in beide kerkgebouwen. Zondag 21 oktober: Dienst in de Opstandingskerk. Voorganger: Ds. F.v an Slooten. 19.00u Opstandingskerk: Time2Sing. KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN Christelijke Gereformeerde Kerk Kasteelstraat 109-111, Vlissingen. Zondag 21 oktober: 9.30 en 16.30u Student T.Wijnsma Het Apostolisch Genootschap Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u. Pinkstergemeente Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.00-11.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u. Zuidpoort Christen Gemeente Samenkomsten zondagmorgen 10.30u. Go(o)d Times Centrum, Voltaweg 3, Jehovah’s Getuigen, gemeente Vlissingen-Bosenburgh en Vlissingen-Centrum Koninkrijkszaal van Jehovah’s Getuigen, v.Dishoeckstraat 534, Vlissingen. Tijden: Zondagmorgen 10.00u. Dinsdagavond 19.15u. Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) Lannoystraat 2, Vlissingen. Zondag 21 oktober: 9.30u leesdienst; 17.00u ds. Krol Gereformeerde gemeente Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.

marnixkerk.nl. Zondag 21 oktober: 9.30u en 16.00u leesdienst Nieuw Apostolische Kerk Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u. Volle Evangelie Gemeente Bérea Gildeweg 29, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u, deuren open om 9.00u. R.K. Onze Lieve Vrouwekerk Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat. Volle Evangelie Gemeente Filadelfia Vrouwestraat 5, Vlissingen. Eredienst zondag om 10.00u. Bidstond: woensdag om 19.00u. Evangeliegemeente de blinkende Morgenster Dr. Stavermanstraat 61-63. Zondag 10.00u dienst Protestantse Gemeente Vlissingen Vrijdag 19 oktober 19.00u Weeksluiting Scheldehof. Ds.A.Molenaar. Admiraal de Ruyter ziekenhuis Goes. Zondag 21 oktober 10.00u Ds.M.J.Wisse. Zondag 21 oktober: St. Jacobskerk 9.30u Ds.C.den Hertog,Koudekerke; Open Hof 9.30u Prof. C.G.J.Vonck; Schaapskooi 9.30u Ds L.Wüllsleger; Ter Reede 19.00u Leger des Heils en Dhr.J.Bimmel The Mission to Seafarers Engelstalige kerkdienst, zondagavond, 20.00u, Ritthemsestraat 498, (Haven 1010, bij Scheldepoort), Vlissingen-Oost. KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG Evangeliegemeente De Wijngaard Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Samenkomst 10.00u. Zondag 21 oktober: Mevr. H. Benard Gereja Kristen Protestan Maluku Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Zondag 21 oktober: 13.00u Da. Akihary-Tehupuring Protestantse Gemeente Oost-Souburg Zondag 21 oktober: Open Haven 9.30u mevrouw G.H. Keizer; De Zoute Viever 19.00u Leger des Heils Vergadering van Gelovigen Rehobothstraat 9, Oost-Souburg. Dienst op zondag om 10.00u. Bidstond: donderdag om 20.00u. KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG Leger des Heils Walcheren Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brandweerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.00-12.00u. Pinkstergemeente Shalom Locatie: Gebouw Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst: zondag 14.30u. Zondag 21 oktober: pred. A. den Hollander Gereja Kristen Hermon Zeeland Alamat: Adventkerk, Kerklaan 17-19 in West Souburg. Jadwal Kebaktian: Setiap Minggu. Jam: 10.30u KERKELIJK LEVEN RITTHEM Protestante Gemeente Ritthem Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Zuidwateringstraat 3a, Ritthem. Zondag 21 oktober: 10.00u mw G. Broeder (Wijzigingen en/of aanvullingen via www.internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).

maak kennis met de Bijbel * gratis een schriftelijke cursus * zonder verplichting * geen bezoek aan huis * u wordt niet telefonisch benaderd U wordt een eenvoudige schriftelijke cursus aangeboden om in uw eigen tempo gedeelten uit Gods Woord te bestuderen. Er is keuze uit een cursus Oude testament en over de Heidelbergse Catechismus. Aanvragen zijn welkom op onderstaand postbusnummer of via de email: bijbelcursus@kpnplanet.nl . Graag uw naam en adresgegevens vermelden.

SBC Postbus 431 4330 AK Middelburg


www.tuinhoutzeeland.nl

RENOHOME

WEGGEMANS BV

METAALBEWERKINGSBEDRIJF

in IES / t s i l a i c e Sp NSTRUCTLATING

Voor elk budget, altijd een passende aanbieding! kunststof kozijnen en deuren

LCO VELBEP STAA GE - EN K A D

RENOVATIE BESTAANDE EN ASBESTHOUDENDE DAKEN

hef-schuifpui

• nieuwbouw agrarische loodsen & bedrijfspanden volledig in eigen beheer • profielplaten, dakpanplaten en potdekselprofielen uit eigen productie • geïsoleerde sandwichpanelen tbv dak & gevel • zetterij tot 8.000 mm o.a. onderhoudsvrije boeidelen • transport en kraanwerk • aluminium getrokken goten uit 1 stuk Metaalbewerkingsbedrijf Weggemans BV | Sportlaan 4 | 4695 BA Sint-Maartensdijk tel. : 0166-664105 | email : info@weggemans.info | website : www.weggemans.info

antiek | (streek)sieraden | design | kunst | verzamelingen | inboedels

keukenwerkbladen

houten vloeren

Inbreng gevraagd, van één item tot complete inboedel, voor onze

Kunst & Antiek Veiling en VenduVeiling

prefab polyester dakkapellen

op dinsdag 13 en woensdag 14 november VenduHuis De Jager Goes BV Ringbaan West 2a | 4461 ED Goes 06 42 11 45 42 | www.venduhuisdejager.nl

Uw Marktslager Clement. de enige in Zeeland!!!

tel: 0113-670040. fax: 0113-670042 e-mail: slagerijclement@hetnet.nl

tegelvloeren

Specialiteit: Stro-gebrand Varkensvlees EIGEN SLACHT EN WORSTMAKERIJ !!!

Kloosterweg 4 4421 PV Kapelle info@renohome.nl tel.: 0113-610977

Wostebolle met zout en peper

1000 gram €

5,99

Week is van donderdag 18 okt. tot en met woensdag 24 okt. Uit eigen rokerij:

Rauwe Ham gerookt of ongerookt

100 gram €

1,69

U vindt ons op de weekmarkt: Dinsdag: Kapelle 8.00-12.00 Ovezande 13.00-17.00 Woensdag: Nieuwdorp 8.30-12.00 Donderdag: Koudekerke 8.30-12.00 Goes Molenplein 13.00-17.00

Enthousiaste Collega’s Gezocht

Heerlijke Rookworst, Cassler, Zuurkoolspek, Stopievet, Kaantjes, SMULLEN MAAR!

Zie ook onze aanbiedingen aan de verkoopwagen.

RENOHOME BV is specialist in renovatie, vernieuwing of in aanschaf van: kozijnen * voor-tuindeuren * schuifpuien * dakkapellen * gevelbekleding * rolluiken * garagedeur * veranda’s * dakgoot terrasoverkapping * parket * laminaat * vloertegels * binnen en buitenzonwering * raamdecoratie * horren * werkbladen

Te Koop aangeboden Taxus 20/40cm (bonte) Bollen E 0.50 per stuk ø 30cm en Buxus 3 jarig Pyramides ca. 25cm E 0.60 per stuk 60/80cm E 7.50 Zundert, 076-5973377

Samen vormen deze ingrediënten de kracht waarmee

CURSUS Haptonomie

Bakkersland de consument elk moment van de dag laat genieten van dagvers brood, bakkersspecialiteiten, winkelafbak, thuisafbak en gebak.

4 maandagavonden vanaf 22 oktober.

Echte liefde voor De het zaak vak enmet de modernste de smaakbereidingswijzen. van vroeger!—eenvoudig ‘t beste !!

over grens aangeven.

Enthousiaste Collega’s Gezocht

Eén van onze bakkerijen is Bakkersland Tholen waar een team van circa 30 gedreven vakmensen garant staat voor de productie van een Echte liefde voor het vak en de modernste bereidingswijzen. breed assortiment brood- en banketproducten. Dagelijks leveren onze Samen vormen deze ingrediënten de kracht waarmee medewerkers een topprestatie door onze klanten te voorzien van verse en smaakvolleBakkersland producten.de consument elk moment van de dag

Inlichtingen: 06-28043354

Enthousiaste Collega’s Gezocht

laat genieten van dagvers brood, bakkersspecialiteiten,

Eén vanSamen onze bakkerijen is Bakkersland Tholendewaar eenwaarmee team van vormen deze deze ingrediënten kracht Samen vormen ingrediënten de kracht waarmee circa 30 gedreven vakmensen garant staat voor de productie van een

Bakkersland de de consumentInelk elk moment van dag Taken en breed verantwoordelijkheden deze fulltime functie vervul Bakkersland moment van de de dag onze assortiment brood-consument en banketproducten. Dagelijks leveren laatuitvoerende genieten van dagvers dagvers brood, bakkersspecialiteiten, medewerkers een topprestatie door brood, onze klanten te voorzien van verse je zelfstandig alle werkzaamheden ten behoeve vanende laat genieten van bakkersspecialiteiten, smaakvolle producten. winkelafbak, thuisafbak enaan gebak. broodproductie. Hierbij kunthuisafbak je denken het voorbereiden en verwerken winkelafbak, en gebak. van degenVoor en Bakkersland het afbakken allerlei broodspecialiteiten. Tholenvan zijn wij per direct op zoek naar 2 enthousiaste Eén van onze bakkerijen is Bakkersland Tholen waar een team van

Eénbroodbakkers. van onze bakkerijen is Bakkersland Tholen waar een team van (ervaren) circa 30 gedreven vakmensen garant staat voor de productie van een

breed assortiment brooden banketproducten. Dagelijks leveren Jouw profiel Jebreed beschikt over MBO werk- en denkniveau. Jeonze hebt enkele assortiment brooden banketproducten. Dagelijks leveren onze Taken en verantwoordelijkheden In deze fulltimetefunctie vervul medewerkers een topprestatie door onze klanten voorzien van verse en een topprestatie door onze klantenachtergrond te voorzien van verse en jaren ervaring inmedewerkers eenalle soortgelijke functie en een in het smaakvolle producten. werkzaamheden je zelfstandig uitvoerende ten behoeve van de smaakvolle producten. bakkersvak. Je hebt proceskennis en technisch inzicht. Ook ben je bekend broodproductie. Hierbij kun je denken aan het voorbereiden en verwerken Voor Bakkersland Tholen zijnallerlei wij per direct op zoek naar 2 enthousiaste het afbakken Voor en Bakkersland Tholenvan zijn wij perbroodspecialiteiten. direct op zoek naar 2 enthousiaste met HACCPvan endegen voedselveiligheid. (ervaren) broodbakkers. Je spreekt en schrijft Nederlands, (ervaren) broodbakkers. hebt discipline en bent een teamplayer. Daarnaast benJejehebt accuraat Jouw profiel Je beschikt over MBO werken denkniveau. enkele en Taken en verantwoordelijkheden In deze fulltime functie vervul Taken en In fulltime functie vervul communicatief vaardig. Jealle kunt goed werkzaamheden plannen organiseren jaren ervaring inverantwoordelijkheden een soortgelijke endeze eenen achtergrond hetdeen bent je zelfstandig uitvoerendefunctie ten behoeveinvan je zelfstandig uitvoerende werkzaamheden ten Ook behoeve de bakkersvak. hebtalle proceskennis technisch inzicht. benenvan jeverwerken bekend broodproductie. Hierbij kun jeen denken aan het voorbereiden verantwoordelijk enJeflexibel. broodproductie. Hierbij kun je denken aan het voorbereiden en verwerken

communicatief vaardig. Je kunt goed plannen en organiseren en bent communicatief vaardig. Je kunt goed plannen en organiseren en bent verantwoordelijk en flexibel. verantwoordelijk en flexibel.

Bakkerslandgevoel van Cindy Bakkerslandgevoel van Bakkerslandgevoel van Cindy Gladdines Cindy Gladdines Gladdines

Reageren en informatie Voor nadere informatie of om te reageren op Reageren enkun informatie Voorsturen nadere informatie of om te reageren op deze functie je een email naar cgladdines@bakkersland.com deze functie kun je een email sturen naar cgladdines@bakkersland.com

Tholen

Energieweg 32, 4691BVSG Tholen Bakkersland Tholen I www.bakkersland.com T +31 (0) 16632, – 60 34 98 Energieweg 4691 SG Tholen TF +31 (0) 166 – 60 47 34 23 98 FI www.bakkersland.com +31 (0) 166 – 60 47 23 I www.bakkersland.com

Bakkerslandgevoel van Doorgroeien”

Binden, Boeien&&& ””“Binden, Boeien Gladdines Binden, Boeien Bakkerslandgevoel van Cindy Doorgroeien” Doorgroeien” Gladdines Doorgroeien”

bakkersvak. Je hebt proceskennis en technisch inzicht. Ook ben je bekend

met HACCP en voedselveiligheid. Je spreekt en schrijft Nederlands, Reageren en informatie Voor nadere informatie of omNederlands, te reageren op met en voedselveiligheid. Je spreekt en schrijft hebtHACCP discipline en bent een teamplayer. Daarnaast ben je accuraat en deze functie kun je een email sturen naar cgladdines@bakkersland.com hebt discipline en bent een teamplayer. Daarnaast ben je accuraat en

Bakkersland Tholen BV Bakkersland Tholen BV Energieweg 32, 4691 Tholen Energieweg 32, SG 4691 SG TT +31 166166 – 60 34 98 34 98 +31(0)(0) – 60 F +31 (0) 166 – 60 47 23 +31 (0) 166 – 60 Bakkersland Tholen BV 47 23 IFwww.bakkersland.com

bel 0113-639760 of mail info@traas.nl

• houtworm-, boktor en zwambestrijding • preventieplannen • faunabeheer • weringsmaatregelen • bestrijding knaagdieren en insecten • bouwkundige inspecties • balkkoprestauraties • mollenbestrijding Cindy

” Binden, Boeien & Doorgroeien” ” Binden, Boeien &

Reagerencommunicatief en informatie nadere informatie of omJeen tebent reageren op Jouw profiel Je Voor beschikt over MBO werk- en hebt enkele vaardig. Je kunt goed plannen endenkniveau. organiseren Jouw Jeinbeschikt over MBO werk-en eneen denkniveau. Je hebt jaren profiel ervaring een soortgelijke functie achtergrond in hetenkele verantwoordelijk en flexibel. deze functie kunjaren je ervaring een email sturen naar cgladdines@bakkersland.com eenproceskennis soortgelijke functie en een achtergrond bakkersvak. Jeinhebt en technisch inzicht. Ook beninjehet bekend

TE KOOP: appartement in wintersportgebied Winterberg in Duitsland. (320 km vanuit Breda). Volledig ingericht, slaapgelegenheid voor 6 personen.

Meer info www.vakantiewinterberg.be of 0032495-501961

Op je werk trakteren? Bestel op

webshop.pietdaane.nl

Wij bezorgen het bij u op de zaak!

winkelafbak, thuisafbak Voor Bakkersland Tholen zijn wij en pergebak. direct op zoek naar 2 enthousiaste Echte liefde liefde voor voor het het vak vak en en de de modernste modernste bereidingswijzen. (ervaren) broodbakkers. Echte bereidingswijzen.

met HACCP en voedselveiligheid. Je spreekt en schrijft Nederlands, van degen en het afbakken van allerlei broodspecialiteiten. van degen het een afbakken van allerlei broodspecialiteiten. hebt discipline enenbent teamplayer. Daarnaast ben je accuraat en

10:00 uur tot 17:00 uur

van maandag tot vrijdagavond showroomafspraak of huisbezoek mogelijk

Deze week:

circa 30 gedreven vakmensen garant staat voor de productie van een

ma-vrij

zaterdag 10:00 uur tot 16:00 uur

Kenniscentrum Dierplagen www.kad.nl KAD - Gecertificeerd

gevraagd

Alle merken auto’s, bussen. Ook zonder aPK. eigen ophaaldienst. Bel 24 uur per dag 06-44479244


JU B IL E U M

DONDERDAG

VRIJDAG

OKTOBER

OKTOBER

WOENSDAG

DONDERDAG

VRIJDAG

OKTOBER

OKTOBER

OKTOBER

OKTOBER

TOT 17:00 U

TOT 17:30 U

Z AT E R D A G

18 19 20 24 25 26 27

KOOPAVOND

S BESTAAT 10 JAAR!

ADEE KEUKEN

A C T IE W E K E N

Z AT E R D A G

KOOPAVOND

KOOKDEMO ARDI

KOOKDEMO ARDI

KOOPAVOND

KOOPAVOND

KOOKDEMO ARDI

OKTOBER

TOT 17:00 U

KOOKDEMO ARDI

WELKOM IN ONZE NIEUWE SHOWROOMS!

, € 4450 -

, € 2990 -

, € 5890 EEN WARME AANBIEDING!

LI N T G R AT IS T EG ELNPEE N BI J AA NKOO P VA D! ST EN EN W ER KB LA

STEENGOEDE GRANIET-ACTIE!

Afzuigkap

S E T P R IJ S

€ 1799,G R AT IS S P O EL BA K

BI J AA NKOO P W ER KB LA D VA N GR EE NPAN EL ® BY DE KK ER !

Achterwand

G R A N IEvTa n a f p e r m e te r

, € 166 €

9,144

Fornuis

GRATIS accessoirepakket bij aanschaf van de compleet set!

HUISMERK DBASIC-LINE STENEN WERKBLADEN PER STREKKENDE METER!

Set: pizzabodem, braadslede, universeel bakblik,

RTING 10% EXTRA KOEE N SE T BI J AA NKOO P VA N TE N! VA N 5 NE FF AP PA RA

universeel bakblik geperforeerd & lasagne springvorm

Verkoopprijs € 3463,-.

SETPRIJS

€ 2150,Verkoopprijs € 304,-.

Verkoopprijs € 1067,-. Verkoopprijs € 579,-.

Verkoopprijs € 599,-.

vangt een Elke (!) 10e koper ont

G R AT I S N

Verkoopprijs € 914,-.

APPARATUUR ACTIESET!

DINERBO T.W.V. € 7 5

bij aankoop van een

keuken of bad kamer

€ 000,vanaf €2.

ARDI KEUKENS & SANITAIR CECILIAWEG 4, 4697 RV SINT ANNALAND T (0166) 653448 W WWW.ARDIKEUKENS.NL PELMA KEUKENS AMUNDSENWEG 47, 4462 GP GOES T (0113) 21 97 70 W WWW.PELMAKEUKENS.NL

DMB_20121017  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you