Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

M I D D E L B U R G S E

&

V E E R S E

O P L AG E :

10 OKTOBER 2012 WEEK 41

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

GROTE SPORTDAG VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING

32.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @M_burgseBode

I

Te l .

076

599

SPORT

8 111

KERKELIJK NIEUWS

FUSIE WALCHERSE THERMPHOS: NOG GEEN WONINGCORPORATIES DUIDELIJKHEID OVER GAAT NIET DOOR Klarinetweg EUROPESE ‘STEUN’ 2a 4337 RA Middelburg info@profiline.nl

Klarinetweg 2a 4337 RA Middelburg info@profiline.nl

WK Kustvissen Veere barst los DOMBURG - Nog een paar dagen en dan barst in de gemeente Veere het wereldkampioenschap kustvissen los. Zo’n 400 deelnemers strijken van 15 tot en met 19 oktober neer in de gemeente. Het is het 29e wk voor de mannen en het 20e voor de vrouwen. Er wordt onder meer gevist aan de kust bij de Baaiweg in Domburg, Westduin en Kustlicht in Zoutelande. Waar precies en op welke dagen de deelnemers daar zijn, is te lezen op www.wkkustvissen.nl. Aan het kampioenschap doen vissers mee uit onder meer Nederland, Brazilië, Engeland, Tunesië en Zuid-Afrika. Rondom de titelstrijd worden verschillende evenementen georganiseerd.

W E E K B L A D

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

Kozijnen | Dakkapellen | Zonweringen

I www.profiline.nl T (0118) 820 220 F (0118) 820 223

I www.profiline.nl T (0118) 820 220 F (0118) 820 223

Sterrenwacht ‘zoekt’ buitenaardse wezens MIDDELBURG - Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg doet ook dit jaar mee aan de Nacht van de Nacht in Middelburg. De sterrenwacht vraagt mensen tijdens het evenement op 27 oktober verkleed als buitenaards wezen of ruimtevaarder naar het pand aan de Herengracht te komen. Om 19.30 uur is er een lezing I www.profiline.nl Klarinetweg 2a T (0118) 820 220 4337 RA Middelburg over buitenaards leven en om 20.00 uur F (0118) 820 223 info@profiline.nl krijgt degene die het origineelst is verkleed een prijs. De sterrenwacht is één van de deelnemers aan de Nacht van de Nacht. In onder meer het centrum en op het Molenwater zijn veel meer activiteiten. Zie voor meer info www.nachtvandenachtmiddelburg.nl.

Zoutelandenaar Pattenier krijgt lintje

Regenboogvlag op de Lange Jan

ZOUTELANDE - De heer Pattenier uit Zoutelande is zaterdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de koninklijke onderscheiding vanwege zijn langdurige inzet met betrekking tot duursporten in Zoutelande. Zo is Pattenier actief als voorzitter van de Stichting Sportevenementen Zoutelande. Verder heeft het het lintje volgens de gemeente Veere verdiend doordat hij nauw betrokken is bij de organisatie van de Hobbeldebobbelloop, strandmotorcross, duatlon, triatlon, zeezwemmen en de Kustmarathon die dit weekeinde op het programma stond. De benoeming vond zaterdagavond plaats tijdens de prijsuitreiking deze marathon.

Nieuwe bezuinigingen Middelburg

MIDDELBURG - Op de Lange Jan in Middelburg wappert donderdag de regenboogvlag in het kader van de landelijke Coming Out-dag. De gemeente wil hiermee laten zien dat Middelburg staat voor een tolerante samenleving. ‘Iedereen moet namelijk zichzelf kunnen zijn, geaccepteerd en veilig voelen’, schrijft Middelburg in een persbericht. De regenboogvlag symboliseert dit voor de lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele en transgenders (LHBT). De gemeente Middelburg is dit jaar met Goes en Vlissingen begonnen met een pilot om de weerbaarheid en sociale acceptatie van LHBT-jongeren te verbeteren.

MIDDELBURG - Net als in bijna alle andere gemeenten staan de financiën van Middelburg onder druk. De gemeente moet bovenop de 6,5 miljoen euro nog eens 1,5 miljoen euro extra gaan bezuinigen. Daarbovenop liet de begroting voor volgend jaar een tekort zien van 1,3 miljoen euro. Het college van burgemeester en wethouders maakt hem sluitend door het negatieve saldo eenmalig aan te vullen uit de algemene reserve.

Eric Vloeimans live in Schuttershof

Francine Oomen komt naar Drvkkery MIDDELBURG - Francine Oomen komt naar De Drvkkery in Middelburg. De schrijver van de populaire reeks ‘Hoe overleef ik …’ over de pubers Rosa, Jonas en hun vrienden is donderdag tussen 16.00 en 17.00 uur in de boekenzaak. Haar laatste boek heet ‘Hoe overleef ik (zonder) groep 8?’ Het bezoek van Oomen vindt plaats in het kader van de Kinderboekenweek, die nog tot en met zondag duurt. In De Drvkkery zijn ook enkele exposities te zien, die met de Kinderboekenweek en het thema ‘Hallo Wereld!’ hebben te maken. Zo zijn er onder meer tekeningen te bewonderen uit het boek ‘Hallo’ van illustrator Fleur van der Weel en schrijver Edward van de Vendel.

Eerste editie van Zeeland Schaakt MIDDELBURG - Op zaterdag 20 oktober vindt de eerste editie van Zeeland Schaakt plaats. Beginnende en gevorderde denksporters kunnen die dag zes of zeven schaakpartijtjes spelen. Het evenement vindt plaats in Sportpunt Zeeland. Inschrijven kan op www.zeelandschaakt.nl. Iedereen start ‘s ochtends tegen een willekeurige tegenstander. Verlies je, dan speel je tegen een andere verliezer. Win je, dan kom je uit tegen een winnaar. Je speelt dus altijd tegen iemand van ongeveer gelijke sterkte. Voor schakers tot veertien jaar ligt een gratis entreekaartje voor het zwembad klaar. Tussen de partijtjes door kunnen ze daar gebruik van maken.

ZOUTELANDE - Hicham El Barouki (links) heeft zaterdag de Marathon Zeeland gewonnen. Hier loopt hij nog naast de Algerijn Noureddine Athamna, die de marathon in 2010 won. El Barouki liet zijn tegenstander in het laatste deel van de marathon echter achter zich en won met een paar minuten voorsprong. De Marokkaan verbeterde tevens het parkoersrecord van Athamna. Hij deed 2.29,55 over de 42, 195 kilometer van Burgh-Haamstede naar Zoutelande. Remy Vasseur uit Vlissingen was met een vierde plaats de beste Zeeuw. Elisa Rijk uit Tilburg won de marathon bij de vrouwen. FOTO ANNET EEKMAN

M I D D E L B U R G S E

&

V E E R S E

Tekort voor 20 13 wordt eenmalig gedekt uit algemene reserve

DOOR EUGÈNE DE KOK Het grootste deel - 877.000 euro - van het tekort was al bekend tijdens de behandeling van de Kadernota 2013-2016. Door een hogere pensioenpremie is daar nog eens 430.000 euro bovenop gekomen. Het college van burgemeester en wethouders stelt voor het hele bedrag van ruim 1,3 miljoen euro eenmalig aan de algemene reserve te onttrekken. Volgens het college kan dat, omdat het weerstandsvermogen - het vermogen om risico’s op te vangen - op een percentage blijft dat als ‘voldoende’ wordt omschreven. In de jaren na 2013 wil Middelburg de tekorten echter opvangen met structurele

t

h

u

i

Uw vacature in De Bode én op ZeelandWerkt.nu Aangeleverde artikelen die niet geplaatst zijn in deze Bode, zijn wel te lezen op www.internetbode.nl

middelen. Bovenop de 6,5 miljoen euro aan bezuinigingen (waarvan inmiddels 95 procent is gerealiseerd) die al in 2012 zijn ingezet, moet nog eens zo’n 1,5 miljoen euro extra worden bespaard dankzij het Lente-akkoord tussen de VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie. Overigens maakt de gemeente een voorbehoud over de hoogte van de nieuwe bezuinigingen. Ze zegt namelijk dat de onzekerheid de komende jaren groot blijft. Zo is onbekend welk effect de verkiezingen tussen W Een Eonderhandelingen K B L A D de VVD en PvdA op de gemeentelijke begroting zullen hebben. Hoe de gemeente het extra bedrag wil gaan besparen, krijgen de raadsleden later in een apart voorstel te horen. ‘Om-

s

i

n

d

e

r

dat je de nieuwe ombuigingen zorgvuldig moet aanpakken is besloten voor 2013 met eenmalige middelen in de dekking van het tekort te voorzien’, legt het college de aanpak van het gat in deze begroting uit. De inwoners van Middelburg gaan volgend jaar drie procent meer betalen aan onroerende zaakbelasting. Het bestaat uit twee procent inflatiecorrectie en een verhoging van één procent om in de buurt te komen van het Zeeuwse gemiddelde in 2010. Ook moet er meer worden betaald aan rioolheffing: 4,7 procent. De reinigingsheffing gaat echter weer met slechts één procent omhoog, waardoor de verhoging van de belastingdruk voor de Middelburgers binnen de perken blijft.

e

g

i

o

MIDDELBURG - In het Schuttershof in Middelburg kunnen jazzliefhebbers donderdag hun hart ophalen aan de muziek van trompettist Eric Vloeimans. Zijn concert begint om 21.30 uur. Vloeimans komt naar Middelburg met Gatecrash. De muziek wordt door Muziek Podium Zeeland omschreven als ‘dynamisch middels energieke improvisaties, stuwende grooves en beats en elektronisch effectbejag wordt bepaald niet geschuwd’. Naast Vloeimans spelen Gulli Gudmundsson (contrabas en basgitaar), Jasper van Hulten (drums) en Jeroen van Vliet (piano en Fender Rhodes) in Gatecrash. Meer informatie: www.muziekpodiumzeeland.nl.

Verkeerslichten op provinciale weg MIDDELBURG - De verkeersregelinstallatie op de provinciale weg ter hoogte van de President Rooseveltlaan in Vlissingen is vorige week dinsdag vervangen. In mei van dit jaar werd deze na een aanrijding onherstelbaar beschadigd. Er kwam toen een noodinstallatie in afwachting van een nieuwe. De plaatsing was aanvankelijk een week eerder gepland, maar kon door omstandigheden niet doorgaan. Dinsdag wel. Eerst werden de twee tijdelijke ‘zweepmasten’ verwijderd, daarna werd het nieuwe portaal geplaatst. De hele dag waren er omleidingen en golden er snelheidsbeperkingen om de installatie mogelijk te maken.


WEGENS COLLECTIEWIJZIGINGEN IN ONZE WINKELS IN KAPELLE EN OOST-SOUBURG

NU TOTALE LEEGVERKOOP!!! Alle modellen Boxsprings

S

PRING S X O B E T E L COMP vanaf

€ 699,-

en g n i t r Ko nd e p o l op el w t o t

MEGA KORTING!

% 0 7

Alle n e l l e d o m w Sho nu

MEGA G I L E D R VOO

j i t r a p a g e M Matrassen tegen

M E D BO ! N E Z J I R P Alle maten. . Alle soorten

en d r e d Hon n e s s a r mat ad a r r o op vo

P O = P O

Alle kussens

2e H A LV E PRIJS

S E L AL T E MO ! G WE Hoeslakens 10 halen =

4 BETALEN

WWW.MEGABED.NL Paspoortstraat 32-34 Oost-Souburg 0118-469670 Kloosterpoort 5-21 Kapelle 0113-330888


actualiteit

‘Samen sporten in de Delta’ in Sportpunt Zeeland voor mensen met een beperking

‘Je moet snel bedenken welke bewegingen je wilt maken’ MIDDELBURG - Voor mensen met een beperking wordt aanstaande zaterdag in Sportpunt Zeeland in Goes een sportdag georganiseerd. Onder de noemer ‘Samen sporten in de Delta’ krijgen de bezoekers van het evenement de mogelijkheid om kennis te maken met 22 sporten, waaronder rolstoelhockey. Deze sport wordt iedere donderdagmiddag beoefend door circa dertig mensen van Sportclub Gehandicapten Beveland. DOOR TOBIAS MANUHUTU Binnen de sportvereniging zijn zowel hockeyers met een elektrische als handbewogen rolstoel actief. De 15-jarige Arenda Krijger en haar 12-jarige broertje Ronald sporten met een handbewogen rolstoel. Arenda is vijf jaar geleden lid geworden van de sportclub. Eerst deed zij mee met de sportmix (een introductie van verschillende sporten). Vervolgens heeft zij voor rolstoelhockey gekozen. Haar broertje Ronald, die overigens geen fysieke beperking heeft, is sinds dit jaar begonnen met rolstoelhockey. “Ik kwam vroeger best vaak kijken”, vertelt hij. “Een medespeler vroeg toen of ik lid wilde worden. Dat heb ik na de zomer gedaan. Ik beoefen de sport voor mijn plezier.” Bij het hockeyen is het van belang dat de spelers een snelle rolstoel hebben en dat zij goed in hun stoel zitten. Arenda is momenteel een nieuwe rolstoel aan het testen, omdat haar vorige te groot was. Ook de 15-jarige Dena Huegen hoopt binnenkort een nieuwe rolstoel te krijgen. Zij beoefent de sport met een elektrische

rolstoel en speelt mee in de eerste klasse van de regionale competitie. “De wedstrijden vind ik het leukste”, zegt zij. “Je moet bij deze sport snel bedenken welke bewegingen je wilt maken. Het gaat heel vlug.”

‘Wedstrijden zijn het leukste’ Dena wil een nieuwe stoel om sneller te kunnen bewegen. “In de stoel die ik nu heb wordt de motor snel warm”, legt zij uit. “In de andere zit een koeler, dus daar kun je langer mee doen.” Haar nieuwe stoel wordt op maat gemaakt en daarvoor zoekt de rolstoelhockeyer nog sponsors. Afhankelijk van de opties die de elektrische rolstoel moet hebben, kost een nieuwe stoel tussen de 8.000 en 20.000 euro. Wie Dena wil sponsoren zodat zij een nieuwe rolstoel kan aanschaffen, kan met haar contact opnemen via het emailadres: dhuegen@zeelandnet.nl. Evenement Dena is één van de rolstoelhockeyers die

De rolstoelhockeyers trainen iedere donderdagmiddag in Goes.

zaterdag aanwezig is tijdens het evenement ‘Samen Sporten in de Delta’. Naast hockey worden onder andere judo, tafel-

tennis en rolstoelbasketbal aangeboden tijdens de sportdag. De activiteiten duren van 10.00 uur tot 16.00 uur. Om 14.00

FOTO TOBIAS MANUHTU

uur vindt er een special event plaats dat wordt aangekondigd door Jo-Annes de Bat, wethouder van de gemeente Goes.

Woonburg en Woongoed praten samen verder, l’escaut haakt af

Fusie tussen drie Walcherse woningcorporaties van de baan KOUDEKERKE - De fusie tussen de drie Walcherse woningcorporaties gaat niet door. Woonburg en Woongoed praten wel verder met elkaar, maar l’escaut is afgehaakt. De laatste wilde eerst het hele proces doorlopen en de mogelijkheid krijgen om het plan vervolgens aan de organisatie voor te leggen en dan alsnog zaken aan te passen. De andere twee konden zich niet in die werkwijze vinden. DOOR EUGÈNE DE KOK Marco van der Wel van Woonburg, Eric de Ceuster van Woongoed en Jan van Beekhuizen van l’escaut legden vorige week gezamenlijk uit waarom de fusie van de baan is. Van onenigheid tussen de drie bestuur-

ders van de woningcorporaties is dan ook geen sprake. De bestaande samenwerkingsverbanden, onder meer in de ontwikkeling van het Scheldekwartier in Vlissingen, blijven gewoon bestaan. “Er was een verschil van inzicht over hoe deze fusie tot stand moest komen. Wij wilden geen on-

omkeerbare besluiten nemen voordat het eindplaatje bekend was. L’escaut wilde meer voorzichtigheid in het traject”, aldus Van Beekhuizen. “En wij vonden dat je zo’n intensief traject dat heel veel vergt van een heleboel mensen niet moet doorlopen zonder harde garanties aan het einde. We

kregen de verschillende benaderingen niet bij elkaar. Dan moet je op tijd besluiten te stoppen”, zei Van der Wel. Woonburg, Woongoed en l’escaut besloten eind vorig jaar de fusiemogelijkheden te gaan onderzoeken onder druk van een nieuwe heffing, die de landelijke overheid vanaf 2014 aan ze oplegt. De woningcorporaties moeten mee gaan betalen aan de huurtoeslag. Dat betekent een extra kostenpost van vier miljoen euro: voor zowel Woongoed als l’escaut 1,7 miljoen euro en voor Woonburg 0,6 miljoen euro. Om die extra kosten niet ten koste te laten gaan van de kwaliteit van de ruim 14.000 woningen wilden ze samengaan en zo kosten besparen en efficiënter werken.

‘Focussen op onze kerntaak’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

De Walcherse woningbouwcorporaties zullen zich in de toekomst weer meer gaan richten op hun kerntaak: het aanbieden van betaalbare woningen op het eiland. ARCHIEFFOTO LEONARD PASSCHIER

De Ceuster legde de fusieplannen destijds uit als een ‘defensieve actie’ waar wel eens ‘iets moois uit zou kunnen komen’. Nu gaan Woonburg en Woongoed samen verder. “We waren met zijn drieën op de wagen gesprongen. We hadden afspraken over het proces en een doel voor ogen. Als er één afvalt, verandert alles. We staan nu voor een hele andere vraag”, aldus de bestuurder van de Middelburgse corporatie. “Het financiële plaatje wordt ook lastiger.” Volgens Van der Wel is het doel niet schaalvergroting op zich, maar kostenbesparingen. “En dat gaat makkelijker op grote schaal. We gaan nu onderzoeken of het zin heeft om met zijn tweeën een traject op te starten om kosten te besparen.”

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

De bestuurder van Woonburg zei te denken dat aan het einde van dit jaar duidelijk is of ze met zijn tweeën verder gaan. “We moeten het afzetten tegen onze toekomst alleen”, voegde De Ceuster toe. Toekomst L’escaut gaat sowieso alleen verder. Van Beekhuizen wil de 1,7 miljoen euro in het eerste jaar uit de reserves halen. “Maar we moeten een antwoord vinden op de toekomst. En wel op zo’n manier dat de klant er geen last van heeft.” Fuseren met andere woningbouwcorporaties van buiten Walcheren is voor hem geen optie. “We moeten geen partners zoeken die verder weg zitten. Dat zou helemaal niet werken. De teleurstelling over het mislukken hiervan is groot, maar de bestaande samenwerkingsverbanden tussen ons drieën blijven bestaan. Die gaan we wellicht zelfs verder uitdiepen.” Ze hopen alle drie dat Haagse plannen om de heffing verder te verhogen niet doorgaan. “Als dat wel gebeurt, zou de heffing wel eens acht in plaats van vier miljoen euro kunnen worden”, rekende Van der Wel voor. “Dat zou een bedrag zijn dat gelijk staat aan tien tot vijftien procent van onze jaarlijkse huuropbrengsten. En de marges zijn al negatief bij de corporaties.” Volgens De Ceuster houden de corporaties steeds minder geld over voor extra werkzaamheden. “We moeten goedkoper en efficiënter werken en zullen ons steeds meer gaan focussen op het aanbieden van betaalbare huurwoningen … onze kerntaak.”

Volg ons op Twitter: @M_burgseBode. @VlissingseBode.


www.tuinhoutzeeland.nl %

20%

EW EE

%

%

AT

ST

20

LA

15

al 20 jaar vakmanschap in Kapelle

10 %

K

5

Spectaculaire acties KORTINGEN OPLOPEND TOT 20%

15

%

%

5

vanaf 22 september t/m 20 oktober 2012

www.dejongeparket.nl

VOOR DE BESTE PRIJS & KWALITEIT KOOPT U BIJ ONS! DE MOOISTE SERRES, KOZIJNEN & DEUREN IN ALUMINIUM & PVC, RENOVATIE & NIEUWBOUW ✔ Maatwerk alle serres. ✔ Fabricatie van ramen & deuren in pvc en aluminium. ✔ Alles in eigen beheer sinds 1983. ✔ 10 jaar waarborg. ✔ Geen voorschot. ✔ Nieuwbouw - Renovaties. ✔ Alle RAL-kleuren. ✔ Volledige afwerking. ✔ Geplaatst door vakmensen. 0 tot 4 jaar / ook BSO 4 tot 13 jaar! In het centrum van Middelburg. Voor meer informatie:

BEZOEK ONZE SHOWROOM

www.koozie.nl Molenwater 4 A 4331SB Middelburg tel (0118) 62 36 52

SERRES - KOZIJNEN - DEUREN in ALUMINIUM & PVC

B ras s c h aat s e st e e n w e g 2 9 2 • 2 9 2 0 K a lm th o u t B e lg ië • Te l 0 03 2 3 6 6 6 5 7 8 6 • Fa x 0 0 3 2 3 6 6 6 4 4 4 1 A lle d a g e n o p e n va n 1 0 U t o t 1 7 U • z o n d a g va n 1 4 U t o t 17 U • w w w.br u vo.be

www.scan-werk.nl

Wij digitaliseren uw dia’s en negatieven

Afslanken in d groepsverban se met wekelijk en. bijeenkomst

Dankzij gezonde voeding en het aanleren van goede eetgewoontes, blijft u ook na het afslanken op uw ideale gewicht.

Professionele kwaliteit scans, tegen een zeer lage prijs! Standaard resolutie (9 MegaPixel) - € 0.20 Hoge resolutie (25 MegaPixel) - € 0.25

Voor meer informatie: 0118-639399 / bestelling@scan-werk.nl Te Koop aangeboden Taxus 20/40cm (bonte) Bollen E 0.50 per stuk ø 30cm en Buxus 3 jarig Pyramides ca. 25cm E 0.60 per stuk 60/80cm E 7.50 Zundert, 076-5973377

Informatie: Agnes Sukel, tel. 629367 wekelijks lesgeld € 7,50

www.slank82.nl

ECHT LEKKER WEEKEND BEGINT OP:

webshop. pietdaane.nl


actualiteit

Column

Snel groeiende tennisvereniging legt minibaan aan

Veere doet iets extra’s voor jeugd VEERE - Als het een weer een beetje mee zit, is deze week de nieuwe minibaan van Tennisvereniging Veere klaar. De club liet hem aanleggen om iets leuks te doen voor de jonge tennissers, aangezien er de laatste tijd veel jeugd is bijgekomen.

Addo Sprangers

Koolio

Als het gaat om het schrijven van een sollicitatiebrief in correct Nederlands zijn mboleerlingen klaarblijkelijk nou niet bepaald tha bomb. Excuseer? Tha bomb? Oh, de beste. Zeg dat dan! Dat laatste is ook wat de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge graag zou zien. In Rotterdam hebben ze namelijk ontdekt dat veel mbo-leerlingen de straattaal beheersen als geen ander, maar dat ze tegelijkertijd het Nederlands maar amper voldoende beheersen om de lesstof te doorgronden of een fatsoenlijke brief te schrijven. Het gaat daarbij niet om een handjevol jongelui, maar om zo’n negen- tot tienduizend jongeren in Rotjeknor alleen al. Dat ziet er dus niet zo boeng, eh, ik bedoel goed uit. Daarom is de gemeente Rotterdam afgelopen week de campagne ‘Jouw taal, Zijn taal’ gestart om jongeren bewust te maken van de nadelige effecten van slechte taalbeheersing voor hun verdere loopbaan. Daar zit wat in, al kunnen deze jongeren dat natuurlijk zelf ook wel bedenken. Volgens de gemeente Rotterdam zijn ze namelijk slim genoeg om een mbo-opleiding af te ronden, maar realiseren zich niet dat hun taalniveau zeer te wensen overlaat. Rotterdam stelt dat de jongeren het zelf echter niet ervaren als een probleem, totdat ze op zoek gaan naar een stageplaats of baan. Tsja, zeg nou zelf: een potentiële werkgever wordt er waarschijnlijk niet helemaal tralalalala (vrolijk) van als hij tijdens de kennismaking bij een sollicitatiegesprek wordt aangesproken met a mos (hé gozer) of stamma (vriend), al wordt dat gevolgd door het vriendelijke kaise of tapimofo (hoe gaat het). Nog verwarrender wordt het als de sollicitant gaat praten over de hoeveelheid scrilla (geld) die hij wil verdienen, want hij is een beetje sker (blut) en heeft wel wat poen nodig, jeh grabbing (snappie)? En zal de mogelijke werkgever pierie tiefie (lachen) als hij wordt gecomplimenteerd met de tjumai (knappe chick) bij de balie die door de sollicitant meteen is gebombardeerd tot mi goedoe (mijn schatje)? Mwah. De mededeling dat het met de krasbal (soa) aan de beterende hand is, zal daaraan eveneens nauwelijks bijdragen. Misschien is het voor sommigen toch een idee om de campagne niet links te laten liggen. Moet ik me daarmee niet dieken (bemoeien)? Chill, gast, deze koolio (toffe gast) heeft het ook allemaal niet verzonnen. Challa, ik bedoel houdoe, tot ziens.

Colofon

Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Middelburgse Bode M_burgse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Marielja de Geus, Sjoukje van der Zee Acquisitie Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 08.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 06.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

DOOR EUGÈNE DE KOK De opening staat deze vrijdag gepland. Wat er precies gaat gebeuren wil bestuurslid Arjan Verstijnen nog niet kwijt, maar zeker is dat trainer Ronald van den Broek en alle jeugdleden zijn betrokken bij de opening. Het gaat goed met de tennisjeugd in Veere. De club, die is opgericht in 1983, heeft momenteel ruim 50 jongeren in het adressenbestand staan, een flink aantal voor een betrekkelijk kleine tennisvereniging. Het is het resultaat van gericht beleid, zegt Verstijnen. “Twee jaar geleden besloten we dat we echt iets moesten doen aan de opbouw van ons ledenbestand. We dreigden een beetje te vergrijzen. We hebben toen bewust ingezet op de jeugd.”

Daardoor groeide het aantal jeugdleden in rap tempo van vijftien naar 50. “Je merkt dat het tennis weer leeft in Veere. En dat trekt ook ouders aan. Zij zien hun kinderen plezier hebben op de baan en besluiten zich ook in te schrijven.”

‘Een flinke investering’ Tennisvereniging Veere heeft nu meer dan 200 leden. “De KNLTB heeft gezegd dat we tegen de stroom inzwemmen. Bij veel clubs zie je het ledenaantal dalen, maar bij ons is het juist flink gestegen.” Het bestuur vond dat ze de jongeren iets extra’s moesten bieden en besloot een minibaan aan te leggen. Op zo’n kleine baan kunnen ze het spelletje makkelijker onder de knie krijgen.

FOTO ANNET EEKMAN

Net als de drie reguliere banen is de minibaan gemaakt van kunstgras. “Het is een behoorlijk investering geweest, maar we hebben er lang voor gespaard en vonden het ‘t geld waard.” Toereikend De club had ruimte genoeg op het eigen terrein aan de Veerseweg voor de extra baan. Dat verandert als de vereniging blijft groeien. Dan zijn de drie banen en de minibaan niet meer toereikend. Verstijnen denkt daar echter nog niet aan. “Het doel is om de huidige leden te behouden. Door natuurlijk verloop zal het zo nu en dan schommelen, maar wij kunnen niet anders dan heel tevreden zijn.” Meer informatie over de tennisvereniging: www.tvveere.nl.

Minister beantwoordt vragen Albert de Vries over fosforproducent Thermphos

Verhagen: ‘Zeer bewust van belang’ VLISSINGEN - Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zegt zich ‘zeer bewust’ te zijn van het belang van Thermphos voor de regionale economie in Zeeland. DOOR EUGÈNE DE KOK W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 41

Tennisvereniging Veere heeft er de laatste jaren veel jonge leden bij gekregen.

De oplossing van deze puzzel is in week 42 te vinden op www.internetbode.nl

Hij doet dat in antwoord op vragen van Tweede Kamerleden voor de PvdA Albert de Vries en Jan Vos. Zij maken zich zorgen over de situatie bij de fosforproducent. Het bedrijf heeft twee weken geleden surseance van betaling aangevraagd. Het verkeert in financiële problemen, onder meer door de hevige concurrentie van fabrieken in landen als Kazachstan. Dat land zou fosfor dumpen op de West-Europese markten en dat gaat ten koste gaat van Thermphos’ bedrijfsvoering. De Europese Commissie

doet momenteel onderzoek naar de mogelijkheden om maatregelen in te stellen om die dumping te verhinderen. Volgens minister Maxime Verhagen is zo’n maatregel echter pas op zijn vroegst in maart volgend jaar te verwachten. Hij heeft geen mogelijkheden om het Europese onderzoek te versnellen. Wel zegt hij dat het bedrijf in Vlissingen aanspraak kan maken op verschillende subsidies om het bedrijfsproces te vergroenen. Hij noemt in het bijzonder een subsidie voor de bouw van een nabehandelingsinstallatie, maar wijst ook op het

European innovation partnership on raw materials, een fonds waarmee volgens Verhagen bijvoorbeeld ‘een groot demonstratieproject’ voor de verwerking van gerecyclede fosfor kan worden medegefinancierd. Investeerder Verhagen zegt zich betrokken te voelen bij Thermphos en bekijkt welke mogelijkheden hij heeft om te helpen bij ‘een eventuele doorstart’ en is met de provincie en het bedrijf betrokken bij de zoektocht naar een nieuwe investeerder.

Unieke show na uitreiking Eddy Christiani Award aan Golden Earring-gitarist

Optreden Kooymans en vrienden VLISSINGEN - Gitarist George Kooymans van de Golden Earring krijgt zaterdag in het Asrenaal Theater in Vlissingen de Eddy Christiani Award uitgereikt. Na de plechtigheid geven Kooymans en zijn vrienden een uniek optreden. DOOR EUGÈNE DE KOK

© www.sudokusite.eu

De gitarist uit Den Haag heeft onder meer Chris Latul (de eerste gitarist van Massada), Kane-voormannen Dinant Woesthof en Dennis van Leeuwen en Marcel de Groot, zoon van Boudewijn de Groot, uitgenodigd om zaterdag met hem samen te spelen in het Arsenaal Theater. Rinus Gerritsen van de Golden Earring staat als bassist zoals altijd naast hem en er is een gastoptreden voor trompettist Rik Mol uit ‘s-Heer Arendskerke. George Kooymans krijgt de Eddy Christiani Award, omdat zijn gitaargeluid ‘zeer herkenbaar is in songs die wereldwijd PAGINA 5

waardering en erkenning kregen’, aldus Scoop, initiatiefnemer van de inmiddels nationaal en internationaal bekende prijs. Kooymans’ band Golden Earring is al meer dan 50 jaar actief in binnen- en buitenland. Daarnaast is de gitarist ontdekker en producer van Nederlandse muzikanten. Zangeres Anouk is een van zijn bekendste ontdekkingen. Sjak Zwier Kooymans krijgt de Eddy Christiani Award en de Vlissingse gitaarbouwer Sjak Zwier bouwt een gitaar voor hem. Momenteel is Zwier bezig met een gitaar voor Brian May, de gitarist van Queen, die de trofee vorig

jaar in ontvangst nam. De avond in het Arsenaaltheater, die om 20.30 uur begint, wordt gepresenteerd door ‘popprofessor’ Leo Blokuis. Eerdere winnaars van de Eddy Christiani Award, vernoemd naar de in 1918 geboren gitarist en zanger die de elektrische gitaar in Nederland ‘introduceerde’, zijn Leendert Haaksma (2006), Dany Lademacher (2007), Adrian Vandenberg (2008), Jan Akkerman (2009), Steve Lukather van Toto (2010) en Brian May. Meer informatie Meer informatie over de avond is te vinden op www.eddychristianiaward.nl.


KORTE BERICHTEN

Van 21 tot en met 24 november in de Grote Kerk in Goes

Beauty en wellness tijdens Scaldis Fair 2012 GOES - De vijfde editie van Scaldis Fair komt eraan en nieuw dit jaar is het beauty & wellness-concept. De fair vindt plaats van 21 tot en met 24 november en een deel van de Grote Kerk van Goes wordt ingericht met deelnemers en producten rondom dit thema. Centraal staat een grote ‘leef’ tafel waaraan workshops worden gegeven en bezoekers lekker even kunnen relaxen. Deelnemers aan dit concept zijn onder meer haarstyling Artistics uit Nieuwdorp, City Spa Goes, Combi Comfort uit Kapelle, Professionails uit Yerseke, exclusieve handgemaakte sieraden van Sprinkle by Eden uit Vlissingen, Zeeuwse wellnessproducten van de trekpaardenwereld uit Oostburg en Barbershop van Dam uit Zierikzee. Modeshows Tijdens Ladies Day op donderdag 22 november worden er diverse modeshows gehouden door onder andere Style Jaques, Kiva Fashion en Basta! Kinderkleding. Tijdens deze dag is Marijke Helwegen ‘special guest’. Vanaf 14.00 tot 22.00 uur zal zij op haar eigen(wijze) manier ‘entertainen’ en een rol spelen in de presentatie van de modeshows. Helwegen is het (on)betwiste icoon van de plastische chirurgie en in een aantal jaren uitgegroeid tot nationaal symbool van authenticiteit. “Schoonheid zit van binnen en van buiten”, aldus de diva zelf. ‘Ze is zo aardig en zit vol humor’ is volgens de fair-organisatie een veelgehoorde opmerking bij de vele evenementen en bijeenkomsten waar Helwegen haar presentaties geeft. Bezoekers kunnen op Ladies Day diverse arrangementen boeken. Voor een gezellig middagje of avondje winkelen tijdens Scaldis Fair is er het vriendinnenarrangement. Liever een totale beauty- en verwenmiddag of -avond, dan is er het verwenarrangement.

Marijke Helwegen is donderdag 22 november speciale gast bij Schaldis Fair. FOTO NICK VAN ORMONDT

Heren Ook de heren laten zich uitgebreid verwennen tijdens Scaldis Fair. Op vrijdagavond kunnen mannelijke bezoekers een echte ouderwetse scheerbehandeling ervaren door Barbershop van Dam. In de Barber-

shop staan vakmanschap en kwaliteit hoog in het vaandel. Er wordt een totale verzorging van hoofd en huid aangeboden. Dit wordt gedaan met exclusieve producten speciaal voor de man, namelijk American Crew en Proraso.

Spinactie voor het goede doel

Meest Veelbelovend Talent in Theater de Wegwijzer NIEUW- EN SINT JOOSLAND - LOS bestaat uit vier eigenzinnige meiden, met een hoge dosis zelfspot. In 2010 debuteerde LOS met haar eerste avondvullende voorstelling Lijf On Stage en werd de groep door VARA humorTV uitgeroepen tot Meest Veelbelovend Talent. Vorig jaar speelden zij met hun eerste avondvullende voorstelling Lijf On Stage in Goes en Terneuzen. Zaterdag 13 oktober speelt LOS, met haar nieuwe voorstelling FCKD, in Theater De Wegwijzer, Nw- en St. Joosland. “Ieder-

een vertelt wel eens een leugentje om bestwil.” Vol zelfspot en muzikaliteit gooien de meiden van LOS; Femke, Charlotte, Kim en Dookje, alles in hun wereld ondersteboven, achterstevoren en sleuren iedereen mee op hun weg naar de waarheid. Zaterdag 13 oktober om 20.30 uur in Theater De Wegwijzer, Nw- en St. Joosland. Kaarten zijn verkrijgbaar via tel: 0118602741 of via www.theaterdewegwijzer.nl. Meer informatie over LOS Muziektheater: www.los-muziektheater.nl.

Middelburgs Theater MIDDELBURG - Op zaterdag 13 oktober gaat de nieuwe voorstelling Familie van Maria Goos van de Vereniging Middelburgs Theater in première in het Minitheater in Middelburg. De regie van deze tragikomedie, die gaat over het verlangen naar liefde en geborgenheid, is in handen van Dini den Butter. De rollen worden vertolkt door Carla Roghair, Kees Bayens, Jeanine Sinke, Pim Lokerse, Krijn Schuil en Marjan de Bel. Vader Jan heeft zijn kinderen Bibi en Nico met hun partners uitgenodigd voor een gezellig weekje wintersportvakantie in Zwitserland. Zijn vrouw Els is ernstig ziek. Hij wil een laatste keer, samen met het hele gezin, goede herinneringen ophalen. In de

MIDDELBURG Lezing: Humanistisch Verbond geeft zondag 14 oktober een lezing in de kantine Zorgstroom, Breestraat 16, aanvang 10.15u. Spreker: Erik Pool, titel: Zorg jij goed voor jezelf? Levenskunst: Het antwoord op mijn levensvragen zit in mijn leven, in mijzelf. Ik hoef dus niet bij een hogere macht of kracht buiten mij zelf te rade te gaan. Speeddaten: Net als in de liefde, draait het bij het vinden van vrijwilligerswerk ook om de juiste klik. Schrijf daarom nu in voor het speeddaten tijdens het Vrijwilligerscafé van SWM. Tijdens dit evenement op zaterdagmiddag 3 november ontmoet men meer dan 20 verschillende vrijwilligersorganisaties. Meer info over het programma en aanmelden: www.welzijnmiddelburg.nl/vrijwilligerswerk, tel. 0118-751400. Kinderfeest: Woensdag 17 oktober is het feest in de Ontmoetingskerk, Oosterscheldestraat. Kinderen van 4 tot 12 jaar zijn van harte welkom. Ben van den Akker uit België treedt op met zijn buikspreekpop. Het programma is van 14.00-15.30u. Toegang gratis. Info tel. 06-20508464. ZOUTELANDE Kerkdienst in Walchers dialect: Op zondag 14 oktober wordt in Zoutelande een Open Deur Dienst gehouden in de Catharinakerk, aanvang 19.00 uur. De meditatie wordt gehouden in het Walchers dialect en wordt verzorgd door Frans van der Heijde. Muzikale medewerking wordt verleend door Eddy van den Akker uit Serooskerke. OOSTKAPELLE Knutsel een middeleeuws kasteel: Terra Maris houdt op dinsdag 16 oktober van 13.30 tot 15.00 uur de kinderactiviteit ‘Knutsel een middeleeuws kasteel’. Kinderen vanaf 8 jaar kunnen meedoen. Omdat maar 15 kinderen kunnen deelnemen is ruim vooraf aanmelden noodzakelijk via www.terramaris.nl onder de rubriek activiteitenagenda of tel. 0118-582620. Voer voor vogels: Op maandag 15 oktober houdt Terra Maris deze activiteit voor kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen. De activiteit begint om 13.30u en duurt tot 15.00u. Aanmelden is noodzakelijk via www.terramaris.nl onder activiteitenagenda of tel. 0118-582620. Strand in een emmertje: Op woensdag 17 oktober houdt Terra Maris van 11.00 tot 11.30 uur het natuur halfuurtje ‘Strand in een emmertje’. De activiteit is bedoeld voor peuters en kleuters die met hun ouders of grootouders het museum bezoeken. Kinderen t/m 3 jaar mogen gratis deelnemen, Vanaf 4 jaar zijn er kosten aan verbonden. Voor deelname kan men zich melden bij de balie van het museum. DOMBURG Concert: Vrijdag 12 oktober geeft ‘t Zeeuws Mandoline en Gitaar Orkest, o.l.v. Marina Eckhardt, een sfeervol concert in de Grote Kerk, aanvang 20.00u., gratis toegang (vrijwillige bijdrage na afloop). Info over het orkest: http://communities.zeelandnet.nl/zmgo

plaatselijke stube lopen de emoties tussen enkele familieleden hoog op. In de loop van de avond komt ieders oud zeer naar buiten en dat terwijl Els een verrassing voor hen heeft. Gezellig samen zijn wordt heel anders als opgekropte woede, pijn en verdriet de overhand krijgen. In totaal wordt de voorstelling 13 keer gespeeld. De schrijfster van de voorstelling, Maria Goos, is vooral bekend schrijfster van de TV series Pleidooi en Oud geld. De speeldata zijn 13-20-27-28 oktober; 3-10-17-24-25 november. Kaartverkoop via Theaterverkoop Zeeland Tel. 0900-3300033 (€ 0,45 per gesprek) of via internet: www.theaterverkoopzeeland.nl, Bezoekadres minitheater: Verwerijstraat 53 in Middelburg.

Meer informatie Kijk voor meer informatie, zoals de inhoud en prijzen van de arrangementen, openingstijden en het programma op www.scaldisfair.nl.

Omdat een scheiding méér is dan het maken van financiële en juridische afspraken met je ex-partner!

Scheidingsbegeleiding en Gecertificeerde Mediation • Vrijblijvend oriëntatiegesprek • Uniek Financieel Scheidingsrapport • Dynamische Ouderschapsregeling Bergen op Zoom I Goes Roosendaal I Eindhoven I Rotterdam

Travel Active zoekt gastgezinnen MIDDELBURG - De grootste uitwisselingsorganisatie van het land Travel Active is op zoek naar gastgezinnen op Walcheren, die de Belgische jongeren Guillaume en Romain en Yun Che en Wei-Hsuan uit Taiwan dit schooljaar onderdak willen bieden. Ze kwamen in augustus met tientallen andere buitenlandse studenten van vijftien tot achttien jaar als uitwisselingsstudent naar Nederland. Via een verblijf in een gastgezin zien ze tijdens het schooljaar hoe het leven in Nederland eraan toe gaat. De studenten en gastgezinnen staan onder begeleiding van regiocoördinators Ted en Anja. Meer info bij Travel Active: 0478-551900 of highschoolholland@travelactive.nl. PAGINA 6

WESTKAPELLE - Zaterdag 13 oktober staat Westkapelle in het teken van de tweede OTOM-Dag. Vrij vertaald: oe tooier oe mooier. Een aantal jongeren in Westkapelle hebben vorig jaar het initiatief genomen om vrijblijvend geld op te halen voor het goede doel. Dit jaar zijn de opbrengsten bestemd voor KIKA en het MSFonds en een actie voor Stichting Jayden. ‘s Morgens wordt gestart om 6.00 uur en alles zal afgelopen zijn om 02.00 uur. De locatie is Kasteel van Batavia aan de Zuidstraat 143. De Wielerstichting Westkapelle verleent

dit jaar óók zijn medewerking en heeft een achttal spinapparaten tot zijn beschikking. Dit speelt zich ‘s middags af, met een start om 14.00 uur tot 18.00 uur. Men kan zich per groep, bestaande uit minimaal 4 en maximaal 8 personen inschrijven voor maximaal 2 uur voor een bedrag van 50 euro. Indien men géén groep kan vormen, kan men zich individueel inschrijven en kan er mogelijk aldaar een gevormd worden. Tevens kan men nog in aanmerking komen van presentjes, voor de eerste 75 spinners. Info: www@wielerstichtingwestkapelle.nl, inschrijven via mail: info@wielerstichting-westkapelle.nl

Activiteiten Zeeuwse Bibliotheek Dinsdag 9 oktober Zaal 2 13.30u Lezing Veerse Joffers door J.J. Bakker ZVU-donateurs gratis (wel aanmelden) Volksuniversiteit in Zeeland (ZVU) Aula 19.30u Façade 2012 Ontmaskerde stad.Lezing Rob Wijnberg & Mariet Schoenmakers. Toegang gratis. Woensdag 10 oktober Filmzaal, Abdij 9, Middelburg 16.00-18.00u Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen in samenwerking met het Roosevelt Studiecentrum Serie I, Amerikaanse presidentsverkiezingen Obama en Roosevelt door prof.dr. Adam Fairclough (zaal open 15.30u, ontvangst met koffie en thee, afsluiting met een borrel) Toegang gratis. Taal Engels. Aula, foyer 19.30u Dag van de Duurzaamheid. Lancering etalage Energie, Energiecafé, inspiratiemarkt. Toegang gratis (aanmelden vóór 5 oktober via secretariaatpost@ scoopzld.nl) Dinsdag 16 oktober Aula 19.30u Façade 2012 Ontmaskerde stad. Lezing Wilfried van Winden & Stine Jensen. Toegang gratis. Zaterdag 20 oktober Hele gebouw 10.00-16.00u Wetenschapsdag 2012; Water, Energie en Duurzaamheid. Toegang gratis. Dinsdag 23 oktober Aula 20.00u Stichting Literaire Activiteiten Zeeland (SLAZ). Lezing Ewout Kieft over Hermans Nederland Leest! Toegang niet gratis. Woensdag 24 oktober

Filmzaal, Abdij 9, Middelburg Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen in samenwerking met het Roosevelt Studiecentrum. Serie I, Amerikaanse presidentsverkiezingen Verkiezingscampagnes door mevrouw Kirsten Verdel. Taal Engels 16.00-18.00u (zaal open 15.30u, ontvangst met koffie en thee, afsluiting met een borrel) Toegang gratis. Donderdag 25 oktober Vrijdag 26 oktober Aula, Zeeuwse Bibliotheek Hele dag Symposium Façade 2012. Samenwerking CBK Zeeland, N.V. Economisch Impuls Zeeland, CURA-B en SCOOP. Deelname aan het symposium is gratis inclusief lunch. Inschrijven kan via de mail info@cbkzeeland.nl Zaterdag 27 oktober Zaal 2 14.30u Teaser Voeding in de praktijk door Sylvia Sparreboom. Toegang gratis. Zondag 28 oktober Koorkerk 10.00u Theaterloods-B speelt Het Verzet. Een theatervoorstelling naar de roman Bint van Ferdinand Bordewijk. Toegang vrij (collecte na afloop) Koorkerkgemeenschap Middelburg. Woensdag 31 oktober Filmzaal, Abdij 9, Middelburg Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen in samenwerking met het Roosevelt Studiecentrum Serie I, Amerikaanse presidentsverkiezingen Amerika’s buitenlandse politiek door prof.dr. Scott Lucas. Taal Engels. 16.00-18.00u (zaal open 15.30u, ontvangst met koffie en thee, afsluiting met een borrel). Toegang gratis


SPECIAL VAN DE WEEK

Ball & Beans

100 gram

LEKKER VOORDELIG

Gehakt Cordon bleus

4 stuks

500 gram Kipfilet & 4 Runderhamburgers

samen

LEKKER VLEES

Oma’s Sukadelapjes Varkensoesters

500 gram

naturel of gemarineerd iedere

+

1.25 5.00 99 6. 5.99

4e GRATIS

LEKKER BELEG

Bij 150 gram Filet American 100 gram Eiersalade

GRATIS

Gebraden Fricando 100 gram Molletjes Kipsalade 100 gram

2e BRIL GRATIS

samen

LEKKER MAKKELIJK

OF INCL. VARIFOCALE GLAZEN

Gegrilde Kippenbouten

OF INCL. ONTSPIEGELDE GLAZEN

Zuurkoolstamppot

4 stuks met GRATIS halve rookworst 500 gram MET EIGEN WORSTMAKERIJ

OF INCL. MEEKLEURENDE GLAZEN

MOL

2. 5.00 4.99 99

Aanbiedingen zijn geldig van maandag t/m zaterdag week 41 Veersche Poort 4332 XT Middelburg tel.: 0118-615319 www.molmiddelburg.keurslager.nl

wAAR VOOR jE GELD! Specsavers biedt topkwaliteit gecombineerd met professionele service tegen revolutionair lage prijzen. Standaard enkelvoudige glazen zijn gratis bij elk montuur. En wanneer u kiest voor een montuur vanaf €79 krijgt u een gratis product naar keuze. Waarom zou u meer betalen? In 1984 ging het optometristenpaar Doug en Mary Perkins vanuit hun huiskamer in het Verenigd Koninkrijk van start met Specsavers. Hun doel: een bedrijf dat net zo betrouwbaar is als de lokale zelfstandige opticien, maar met de enorme inkoopkracht van een wereldwijde onderneming. Dit levert een kostenbesparing op, waar u als Specsavers-klant van profiteert.

€29

€59

ALTIjD INCLUSIEF GRATIS STANDAARD ENKELVOUDIGE GLAZEN

€109

€79

+

€139

2e BRIL GRATIS

€169

€229

OF INCL. VARIFOCALE GLAZEN OF INCL. ONTSPIEGELDE GLAZEN OF INCL. MEEKLEURENDE GLAZEN

Kom nu naar SpecSaverS en word aangenaam verraSt! Specsavers middelburg Lange Delft 17 (tegenover Blokker) 0118 642 260

Kiest u voor een 2e bril dan kunt u uw 2e montuur kiezen uit dezelfde of lagere prijsklasse met dezelfde type glazen. Dit geldt voor één persoon. Bij randloze monturen adviseren wij dunne glazen. Kiest u voor de varifocale glazen dan ontvangt u standaard varifocale glazen. Kiest u voor de ontspiegelde of meekleurende glazen dan ontvangt u standaard enkelvoudige glazen. Voor glasopties zoals dunne glazen gelden vaste toeslagen. Acties gelden niet in combinatie met elkaar. © 2012 Specsavers Optical Group. All rights reserved. www.specsavers.nl

€199

Harde / Harde/sapp sappige Elstar Harde/sappige aan de boomElstar gerijpt! Elstar

€ 0.99

aan aan de de boom boom gerijpt! Deze week /kg Deze Deze week week €0.99/kg €0

Landwinkel Weststrate Sandberglaan 10, 4333 SB Middelburg Landwinkel Landwinkel Weststrate Weststr www.landwinkelweststrate.nl

Sandberglaan Sandberglaan 10 1 4333 4333 SB Middelburg SB Middelbu www.landwinkelwests www.landwinkelweststrate.nl


TE KOOP: appartement in wintersportgebied Winterberg

GEDICHT

Zilt smaakje

in Duitsland. (320 km vanuit Breda). Volledig ingericht, slaapgelegenheid voor 6 personen.

In de Bode is er tweewekelijks een gedicht te lezen van Vlissinger Jaap van Velzen. Indrukken die hij opdoet in of om de stad legt hij vast in korte, maar krachtige en heldere poëzie. Meer informatie over Van Velzen en zijn werk is te vinden op www.brainboek.nl.

Meer info www.vakantiewinterberg.be of 0032495-501961

VOGELVRIJ VERKLAARD

Zilt smaakje Al stapt de nieuwe marinier hier nog niet aan wal Het volgend onheil ligt er al Hoge kosten, zwaar geschut tijd om het grootzeil flink te reven waarom niet rustig in hun hut gebleven?

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

Mariniers zijn watermensen die proeven zout en smaken zoet als je die twee samenbrengt dan klinkt het zilt, verteert het goed

www.ongediertespecialist.nl

(0113) 57 38 81

Nu nog een feestelijke landing in de pittige Ritthemse branding ik zie de vloot al driftig stomen

“Die ene druppel. Die doet er toe.”

Als het er ooit nog van gaat komen… Copyright Jaap van Velzen/www.brainboek.nl.

WWW.HOBBYKAS.NL

Budget kas

€ 350,-

Alu-pro kas

v.a. € 925,-

Combi-pro kas

v.a. € 950,-

n• te

d

v

Gedenktekens

Ook dit jaar mogen deelnemers aan de Zwem4daagse zichzelf laten sponsoren t.b.v. Unicef. Het sponsorproject is dit jaar ‘Schoon drinkwater en goede toiletten voor dorpen in Suriname’. Voor degene die het hoogste sponsorbedrag bij elkaar weet te brengen,

Grote variatie en korte levertijd, tevens onderhoud.

Innameen verkoop van boedels, oemeubelen, b g, etc. ken, kledin

MIDDELBURG - Na een korte onderbreking gaat de serie miniconcerten in de Koorkerk op donderdag 11 oktober verder met een orgelconcert door de Middelburgse organist Gerard Boot.

r. Gemeen Ge

Bel voor een afspraak: 0113-216555. Bezoek ook: www.natuursteenhuis.nl

Oude Veerseweg 1a - 4332 SH Middelbu rg ☎ 06 - 340 184 95 - info@ramsjburg.nl www.ramsjburg.nl

Hij speelt muziek van Johann Kaspar Fischer en van de Middelburgse componisten Pieter Bustijn en Willem Lootens. Gerard Boot ontving orgel- en pianolessen aan de Zeeuwse

Cobie de Weerd

antiek | (streek)sieraden | design | kunst | verzamelingen | inboedels

Inbreng gevraagd, van één item tot complete inboedel, voor onze

Kunst & Antiek Veiling en VenduVeiling op dinsdag 13 en woensdag 14 november VenduHuis De Jager Goes BV Ringbaan West 2a | 4461 ED Goes 06 42 11 45 42 | www.venduhuisdejager.nl

Plus 40Relatie Brengt singles samen!

Zowel nieuw als gebruikt!

•• Magazijninrichting Camera enen beveiligingstechniek • Camera beveilingstechniek

Wij richten uw magazijn in... Palletstellingen Legbordstellingen Draagarmstellingen Grootvakstellingen Bandenstellingen Tussenvloeren en nog veel meer! Tevens camera- en beveiligingstechniek

Spellestraat 55 • 4724 SH Wouw • Tel: (0165) 30 84 58 Handelsweg 31 • 4421 SH Kapelle (Zld) • Tel: (0113) 82 03 88 E: info@easyracking.nl • www.easyracking.nl

ligt een attentie klaar. Deelnemers kunnen hun baantjes komen trekken van maandag t/m donderdag tussen 7.00 en 18.00 uur en op vrijdag tussen 7.00 en 17.30 uur. Na het banen zwemmen voor Unicef mag men nog even vrij zwemmen in het recreatiebad. Het recreatiebad is geopend van 10.00 tot 20.00 uur. Een Zwem4daagsekaart is al te koop vanaf maandag 8 oktober tussen 08.00 en 20.00 uur (in het weekend tussen 10.00 en 16.00 uur).

Miniconcert

Showroom: Stanleyweg 16, Goes. Wij zijn 6 dagen geopend!

Geopend: Di, Wo en Vrijdag van 9.30-17.00 Pauze 12.00- 13.00

Zwem4daagse in Vrijburgbad

EmBrEgtS KASSEN gors 70 Hoeven 0165-502506

r Zending oo

b st

WEST-SOUBURG Ledenvergadering: Kiesvereniging van de SGP “Wees Getrouw” heeft op dinsdag 9 oktober een ledenvergadering in een zaal van de Marnixkerk, aan het Marnixplein te West-Souburg, aanvang 19.45 uur. Na het formele deel van deze vergadering hoopt Statenlid dhr. J.J. van Burg te spreken over actuele Zeeuwse politieke onderwerpen. Kleuter in beweging: In de sportzaal zijn vele spannende mogelijkheden om hieraan tegemoet te komen onder deskundige leiding. De trampoline, klimtouwen, ringen, e.d. nodigen de kinderen uit te rennen, springen, klimmen en zwaaien. Kom meedoen, elke maandag, met uitzondering van de schoolvakanties van 16.00-17.00u in de gymzaal J.d.Priesterstraat in Oost Souburg. Voor meer info: 0118-466828, www.dios-souburg.nl OOST-SOUBURG Themamiddag ANBO: De ANBO Souburg/Ritthem houdt 16 oktober een themamiddag. Wij hebben Dhr Lastdrager van de Apotheek Souburg uitgenodigd. Hij zal alles kunnen vertellen over medicijnen, hoe ze op een verantwoorde manier ingenomen kunnen worden en vooral niet medicijnen van een ander innemen. Ook niet ANBO leden zijn welkom. De middag wordt gehouden in de Kwikstaart Nagelenburgsingel 2 in Oost-Souburg. Aanvang 14.00u. Vrouwenavond: ‘Women’s Aglow’ houdt een gezellige en inspirerende vrouwenavond voor jong én oud op dinsdag 16 oktober in De Ark, Oranjeplein 2. Ontvangst om 19.30u. met koffie/ thee. Spreekster: Carolyn Jones. Info: C. van Tulden, tel. 06-37226407, www.aglow.nl VLISSINGEN Inloop: Donderdag 11 oktober houdt HCC computer ‘n inloop HCC bijeenkomst ‘Digi-foto’ van 19.30-22.00u in het Wijkcentrum Openhof, Alexander Gogelweg 59. De werkgroep komt elke 2e donderdag van de maand bijeen. Opzet van de werkgroep is om bij de basis van ‘t fotograferen en beeldbewerking te beginnen, er wordt gebruik gemaakt van het (gratis) Google software pakket Picasa3. Windows 8 training: Maandag 15 oktober geeft Hobby Computer Club Zeeland Windows 8 trainingen (introductie Windows 8). HCC computer inloopavond in het Wijkcentrum Openhof, Alexander Gogelweg 59, van 19.30-22.00u. Introductietraining Windows 8 door Wim de Leeuw van Weenen. Info: www.hcc.nl/windows8. Bingo: Doordouwers houdt zaterdag 13 oktober de maandelijkse bingo in het VTV gebouw, Baskenburgpad, aanvang 20.00u. Joop Gottmers spreekt: Zondag 14 oktober is Joop Gottmers de gastspreker bij Zuidpoort Christen Gemeente in Vlissingen. De samenkomst begint om 10.30 uur aan de Voltaweg 3. Hij was een van de grootste criminelen van Nederland. Vechtersbaas Joop Gottmers deed alles wat God verboden had. Totdat deze hem stilzette op zijn weg.

MIDDELBURG - In de herfstvakantie, van maandag 15 t/m vrijdag 19 oktober houdt het Vrijburgbad voor de 6e keer de Zwem4daagse.

Showterrein met 36 kassen

Voor de vrouw die op zoek is naar betaalbare modieuze kleding. Walstraat 72 4381 GE Vlissingen

Opbren g

Molenwater 4 A 4331SB Middelburg tel (0118) 62 36 52

Victoriaanse kas v.a. €1400,Bel voor onze folder/prijslijst

haar deuren.

Welkom op...

www.koozie.nl

- Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds

Op vrijdag 12 oktober 10.00 uur opent

Lizzy's

0 tot 4 jaar / ook BSO 4 tot 13 jaar! In het centrum van Middelburg. Voor meer informatie:

KORTE BERICHTEN

Persoonlijk, succesvol en betrouwbaar Bel: 0166-785000 voor een gratis kennismakingsgesprek!

www.40plusrelatie.nl

Wij kopen uw auto vandaag nog ! v/a b.jaar 1996 tot 2009 06-33361307

contante betaling + vrijwaring RDW vrijwaring inschrijf nr. 17659

Muziekschool van Bram de Wolf, Rien Balkenende en Leen de Broekert. Bij de laatste specialiseerde hij zich in de interpretatie van oude muziek. Gerard Boot is als organist verbonden aan kerken in Middelburg, Veere en Baarland. Het miniconcert is één van de activiteiten van het Lange Jan Project, een initiatief van de Raad van Kerken Middelburg. Het concert in de Koorkerk begint om 15.00u., toegang gratis.

JAN ZWEMER

Krankzinnig in Middelburg Het is bijzonder boeiend, het religieus betoog plus levensverhaal van Marinus Stoel, dat ik kreeg toegestuurd. Tenminste één exemplaar is bewaard gebleven bij de Maatschappij voor Nederlandsche Letterkunde. Ik weet nu hoe het boek van Stoel, die volgens eigen zeggen ‘hoogst gebrekkig’ kon lezen en schrijven, gemaakt is. ‘Onder het gewoel van een groot huisgezin, en in mijne schoenmakerswinkel, onder eene groote onrust, gelijk de profeet Jeremia. Hij sprak en Baras schreef, zoo sprak ik en mijne kinderen schreven.’ Zoon en schoondochter schreven met een griffel meer dan 250 leien vol en penden die tekst vervolgens neer in een schrift. Beschrijvingen van opnames in een krankzinnigengesticht in de vroege negentiende eeuw zijn zeldzaam. Marinus Stoel beschreef uitgebreid hoe hij in 1824 godsdienstwaanzin ontwikkelde en vervolgens krankzinnig verklaard werd. Twee politieagenten haalden hem op. ‘Zij spraken zeer zacht tot mij; ik moest eens mede gaan.’ ‘Wij kwamen op den Burgt, in het oude gevangenhuis genaamd ‘s Gravensteen. Zij zeiden: wij moeten daar eens een oogenblik wezen … Zij gingen heen, dat ik daar bleef dat kunt ge wel begrijpen.’ In de gevangenis viel een kraai door de schoorsteen naar binnen, die Stoel adopteerde: hij leerde hem praten en had hem nog jaren als huisdier. Na een week kwam Stoel, met zijn kraai, in het Gesticht voor Krankzinnigen waar enkele tientallen anderen verbleven. ‘Ik moest al mijne kleederen uit doen, welke wemelde van het ongedierte. Ik kreeg goed eten en wilde mij ter ruste begeven.’ Omdat van de schoenmaker gezegd werd dat hij ‘erg’ was, moest hij in een hok slapen. ‘Dat zijn sterke hokken, daar geen mensch uit kan.’ Helaas was er net een vorige patiënt uit gegaan die ‘de kraauwte’ had, vermoedelijk schurft. Het hok stonk zo naar het ontsmettingsmiddel zwavel dat Stoel de hele nacht niet kon slapen. Gelukkig kreeg hij na te hebben geklaagd een andere slaapplek en mocht Stoel na enige tijd ook zijn vak uitoefenen - een derde van de verdiensten was voor ‘het huis’. Na drie of vier maanden werd Marinus ‘eervol ontslagen’. Vanwege de schande verhuisde hij wel uit Middelburg. In Kloetinge trouwde hij en ‘schreef’ hij in 1858 zijn boek.


uitgaan

SNUFFELMARKT GOES

Sushi & Teppanyaki

27 + 28 OKT.

Zin in Sushi & Sashimi of een van onze talrijke op de bakplaatSushi gegrilde Japanse gerechten? U bent dan bij & Teppanyaki ons op het juiste adres in het historisch stadsdeel van inop Sushi &een Sashimi of een van onze talrijke opde deop Bergen Zoom. Voor ieders wat wils beschikken Zin inZinSushi & Sashimi een van onze talrijke de Zin in Sushi & Sashimi of vanof onze talrijke op bakplaat gegrilde bakplaat gegrilde Japanse gerechten? U bent dan bij wij over o.a. verschillende soorten vis, vlees, bakplaat gegrilde Japanse gerechten? U bent dan bij Japanse gerechten? ieder wat wils: vis,stadsdeel vlees,van vegetarisch, combi ons Voor op het juiste adres in het historisch vegetarische, combi en luxe kreeft dat op ons opBergen het juiste adres in ieders het historisch stadsdeel van opdoor Zoom. Voor wat wilsmenu’s beschikken en luxe kreeftmenu’s die onze chefkok met de nodige kookkunsten Japanse door onze chefkok met de nodige wij over o.a. verschillende soorten vis, vlees, Bergen opwijze Zoom. Voor ieders wat wils beschikken bij u op bakplaat worden bereid. vegetarische, combi kreeft menu’s datbereid. op kookkunsten bij u opendeluxe bakplaat wordt wij over o.a.de verschillende soorten vis, vlees, Japanse wijze door onze chefkok met de nodige vegetarische, combi en luxe kreeft menu’s dat op kookkunsten bij u op de bakplaat wordt bereid. JapanseAll-You-Can-Eat wijze door onze chefkok met de nodige All-You-Can-Eat kookkunsten bij wij u opover de bakplaat wordt bereid. Tevens beschikken dit nieuw concept waar-

Sushi & Teppanyaki

ZEELANDHALLEN * 9-16.30 uur

GRATIS PARKEREN dewitevenementen.nl / 0251 - 31 90 90

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

2,5 uur onbeperktTevens genieten van 80 verschillende Japanse gerechten tegen beschikken wij over nieuw concept bij u 2,5u lang apart aan tafelditonbeperkt 80 waarverschilAll-You-Can-Eat een vaste prijs: lende E 21,50 p.p. op dinsdag en woensdag. Donderdag, vrijdag, bij Japanse u 2,5u langgerechten apart aan tafel onbeperkt 80 verschilkunt bestellen tegen een lendeEJapanse gerechten kunt bestellen tegen zaterdag enTevens zondag 23,50 p.p.over kinderen 4 t/m 12eenjaar E 13,50 p.p. beschikken wij dit nieuw concept waarvaste prijs, voor € 21,50p.p di-woens en €23,50p.p. vaste prijs, voor € 21,50p.p di-woens en €23,50p.p.

bij udond-zon, 2,5udond-zon, lang kinderen apart aan 4tafel onbeperkt 80 verschil12jaar jaar €13,50p.p kinderen 4 t/m t/m 12 €13,50p.p Info & reserveringen: 0164-265 000 www.miyako.nl lende Japanse gerechten kunt bestellen tegen een Informatie bedrijfsfeesten, trouwerijen, groepen of of Informatie overover bedrijfsfeesten, trouwerijen, vaste prijs, voor € 21,50p.p en groepen €23,50p.p. achter restaurant) andere gelegenheden kunt di-woens u ons contacteren. Moeregrebstraat 8, andere 4611 JC Bergen op kunt Zoom (Ruime parkeergelegenheid gelegenheden u ons contacteren. dond-zon, 4 t/m 12 jaar000€13,50p.p 0164-265 Info kinderen & reserveringen: 0164-265 000 Info & reserveringen: www.miyako.nl Informatie over bedrijfsfeesten, trouwerijen, groepen of www.miyako.nl Moeregrebstraat 8, 4611JC Bergen op Zoom andere gelegenheden kunt u ons contacteren. (Ruime parkeergelegenheid achter restaurant.) 8, 4611JC Bergen op Zoom Meer danMoeregrebstraat een miljoen Bodes 0164-265 000elke week! Info &half reserveringen: (Ruime parkeergelegenheid achter restaurant.) www.miyako.nl Moeregrebstraat 8, 4611JC Bergen op Zoom Pannenkoekhuis (Ruime parkeergelegenheid achter restaurant.)

● lasergame

• Maandag middag Workshop DANSEN • Dinsdag en Woensdag middag Clown EvErt • Woensdag en Donderdag middag Schminken • Vrijdag: 11.30 en 15.00 uur ROOfvOgElShOW

Kom in de Herfstvakantie naar ‘t Klok’uus

“De Kabouterhut”

Alles AmbAchtelijK gebAKKen Een grote variatie aan zoete en hartige pannenkoeken Kortom:

Verder: maandag t/m vrijdag: iedere middag:

Knutselen, BMX workshop en lasergame

(h)eerlijk genieten!

Veel extra activiteiten!

Pannenkoekhuis “De Kabouterhut” • Oostkerkplein 7• 4331 TL Middelburg • 0118 - 612276

An Exclusive Concert Series

The Classical PROMS WOENSDAG 31 OKTOBER | 19.30 UUR

JACOBSKERK | VLISSINGEN

COR BAKKER | VOCAL GROUP CALL | PIETER JAN LEUSINK

35% VROEGBOEKKORTING •

www.pieterjanleusink.nl

0900 - 8191*

E 45,- i.p.v. E 70,-

(actiecode ZZ55)

(actiecode melden ZZ55)

• Bon GRATIS opsturen naar:

PJL, Antwoordnr. 170, 8070 VK in Elburg U ontvangt de kaarten thuis + factuur / prijs excl. E 6,- administratiekosten per complete bestelling / andere reducties n.v.t. / * 45 cpm.

BON

THE BACH ORCHESTRA OF THE NETHERLANDS ZZ55 Naam____________________________________________________________________ Adres____________________________________________________________________

bij uw bestelling gratis CD

Pc__________________Plaats________________________________________________ Tel________________________________________________________________________

_____x kaarten woensdag 31 oktober Jacobskerk in VLISSINGEN, 19.30 uur _____x kaarten zaterdag 27 oktober Laurenskerk in ROTTERDAM, 19.30 uur


Beauty en wellness tijdens Scaldis Fair 2012 Het succesvolle life style event Scaldis Fair wordt in 2012 voor de 5e keer georganiseerd in de karakteristieke Grote Kerk in het hartje van Goes. Scaldis Fair blijft vernieuwen, ook in 2012. Nieuw tijdens de jubileumeditie van Scaldis Fair is het beauty & wellness concept. Een deel van de Grote Kerk van Goes wordt ingericht met deelnemers en produkten rondom dit actuele thema. Centraal staat een grote ‘leef’ tafel waaraan workshops worden gegeven of waar de bezoeker gewoon even lekker kan relaxen. Deelnemers en produkten aan dit concept zijn onder meer haarstyling Artistics uit Nieuwdorp, City Spa Goes, Combi Comfort uit Kapelle, Professionails uit Yerseke, Exclusieve handgemaakte sieraden van Sprinkle by Eden uit Vlissingen, Zeeuwse wellnessproducten van de trekpaardenwereld uit Oostburg, Barbershop van Dam uit Zierikzee en de ‘tanning’ cabine van Miranda’s hairdesign uit Kamperland. Om optimaal te kunnen genieten van beauty & wellness biedt Scaldis Fair speciaal voor zowel vrouwen als mannen een verwenarrangement aan waarin relaxen centraal staat en waarbij ook aan de innerlijke mens is gedacht. De inhoud van het verwenarrangement is te vinden op de vernieuwde website www.scaldisfair.nl De Ladies day tijdens Scaldis Fair is inmiddels een vast onderdeel in het programma. Populair bij moeders, dochters, zussen en vriendinnen. Daarom biedt Scaldis Fair ook in 2012 weer het speciale vriendinnenarrangement aan: gezellig samen naar Scaldis Fair voor een speciale vriendinnenprijs inclusief een glas prosecco. Tijdens de Ladies Day 2012 zullen er op donderdag 22 november diverse modeshows worden georganiseerd op de catwalk in de kerk door o.a. Style Jaques uit Terneuzen en Kiva Fashion uit Goes. Tijdens deze dag zal Marijke Helwegen de ‘special guest’ zijn van Scaldis Fair. Vanaf 14.00 tot 22.00 uur zal zij op haar eigen(wijze) manier ‘entertainen’ en een rol spelen in de presentatie van de modeshows. Marijke Helwegen is het (on)betwiste icoon van de plastische chirurgie en is in een aantal jaren uitgegroeid tot nationaal symbool van authenticiteit. “Schoonheid zit van binnen en van buiten”, aldus de diva zelf. “Ze is zo aardig en zit vol humor” is een veel gehoorde opmerking op de vele evenementen en bijeenkomsten waar Marijke haar unieke presentaties geeft. Samen met de Bode zal Scaldis Fair een lezersactie opzetten in november voor een exclusieve kennismaking met Marijke Helwegen tijdens Ladies Day. Ook de heren kunnen zich uitgebreid laten verwennen tijdens Scaldis Fair. Op vrijdagavond kunnen mannelijke bezoekers een echte ouderwetse scheerbehandeling ervaren door Barbershop van Dam. In de Barbershop staan “vakmanschap” en “kwaliteit” hoog in het vaandel. Er wordt een totale verzorging van hoofd en huid aangeboden. Dit wordt gedaan met exclusieve producten speciaal voor de man, namelijk American Crew en Proraso.

Scaldis Fair wordt gehouden op 21, 22, 23 en 24 november 2012 in de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes. Kijk voor informatie, openingstijden en programma op www.scaldisfair.nl

kerkelijk

KERKELIJK LEVEN MIDDELBURG Gereformeerde Gemeente in Nederland Westerkerk - Armeniaans Schuitvlot 22, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 18.00u. Christelijke Gereformeerde Kerk Gasthuiskerk - Lange Delft 94, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 16.30u. Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) Klein Vlaanderen 75, Middelburg. Zondag 14 oktober: 9.30u ds. E.J. Sytsma; 16.30u ds. P.J. Trimp te Goes Gereformeerde Gemeente Ter Hoogekerk-W. Teellinckstraat 3-Middelburg. Erediensten op zondag voor gemeente centrum: 9.00 en 16.00u en voor gemeente zuid: 11.30 en 18.30u. Gereformeerde Gemeente Zuiderkerk, Schoutstraat 1, Middelburg. De kerk is wegens verbouwing tijdelijk gesloten. Erediensten in de Ter Hoogekerk. Waalse Hervormde Gemeente (Eglise Wallonne) Engelse Kerk - Simpelhuisstraat 12, Middelburg. Eredienst eens in de 14 dagen op zondag om 10.45 of 16.30u Koorkerkgemeenschap (Vereniging van Vrijzinnig Protestanten & Remonstrantse Gemeente Midden Zeeland) Koorkerk, Koorkerkhof 2, Middelburg. Zondag 14 oktober: 10.00u Mw. Ds. Marianne Zandbergen, Poortvliet Wijkgemeente de Ontmoeting Ontmoetingskerk - Oosterscheldestraat 1, Middelburg. Zondag 14 oktober: 9.0010.45u ds.E. van den Ham, Zoetermeer; 17.30u ds.M.J. van Oordt Oostkerkwijk Oostkerk - Oostkerkplein 1, Middelburg. Predikant: Ds.J.B. Beijer. Organist: Bram Beekman. Zondag 14 oktober: 10.00u Ds. G.B. Gross uit Middelburg Hofpleinkerk Hofplein 13, Middelburg. Predikant: S.N.D. Francke. Scriba: M.A. v.d. Hooft-Bimmel. Coördinator kosters: C.P. Alewijnse. Jeugdgebouw Achter het Hofplein 43, Middelburg. Zondag 14 oktober: 9.30u Ds. S.N.D. Francke, Werelddiaconaat De Morgenster De Morgenster - Adr. Lauwereyszstraat 6, Middelburg. Zondag 14 oktober: 9.30u voorganger Ds. J. Nauta te Middelburg Nieuwe kerk, Protestantse gemeente Middelburg Wijkgemeente Centrum, Groenmarkt 12, Middelburg Wijkgemeente de Hoeksteen De Hoeksteen-Roozenburglaan 22, Middelburg. Stiltecentrum Hoeksteen. Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 12.00 tot 13.30u. Eredienst op zondag om 09.30u. Zondag 14 oktober: Voorganger ds C. Bakker. Baptistengemeente De Fontein Gebouw De Fontein - Kruitmolenlaan 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Volle Evangelie Gemeente Sion In de Thomaskapel - Vrijlandstraat 98, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Joodse Gemeente Zeeland Postbus 402, Middelburg. Erediensten op vrijdag en zaterdag. Informatie over tijden, tel. 651099. Doopsgezinde Gemeente Walcheren L. Noordstraat 62, Middelburg. Erediensten: zie aankondiging aan kerkgebouw. De Christengemeenschap Gemeente Zeeland Gebouw: Lange Noordstraat 62 te Middelburg. Eenmaal per vier weken Mensenwijdingsdienst en Zondagsdienst voor de kinderen. Zie aankondiging aan kerkgebouw. Evangelisch-Lutherse Gemeente Zuidsingel 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Jehovah’s Getuigen Gem. MiddelburgCentrum Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zaterdag om 18.30u. Gemeentebijbelstudie op dinsdag om 19.15u. Jehovah’s Getuigen Gemeente Middelburg-Reyershove Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zondag om 10.00u. Gemeen-

tebijbelstudie op woensdag om 19.15u. Geredja Indjili Maluku - Moluks Evangelische Kerk Djemaat ‘Geredja Bethlehem’, Rijnstraat 40, Middelburg. Nieuw Leven Gemeente Voorganger: D. van der Meer. Ravensteijnweg 1a, Middelburg. Aanvangstijd zondagdienst 10.00u. Pinkstergemeente Baarsjesstraat 42, Middelburg. Eredienst op zondag om 11.30u. Rooms Katholieke Kerk H.H. Petrus- en Pauluskerk - Lombardstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 10.00u, ‘s woensdags om 19.00u. Huize St. Willibrord, Bachtensteene 1: 2e, 3e, 4e, 5e zaterdag om 17.00u. LEGER DES HEILS KORPS WALCHEREN ‘t Zwin 1, Middelburg. Samenkomst zondag 10.00u. Opening kledingwinkels informatie aan het gebouw. KERKELIJK LEVEN ARNEMUIDEN Hersteld Hervormde Kerk Van Cittersweg 2R, Arnemuiden. Zondag 14 oktober: 10.00u Ds. L.W.Ch.Ruijgrok, Poortvliet; 17.00u Ds. L.W.Ch. Ruijgrok Gereformeerde Gemeente in Nederland Burg. Langebeekestraat 16, Arnemuiden. Eredienst op zondag om 09.30, 14.30 en 18.30u. Gereformeerde Kerk Kerklaan 4, Arnemuiden. Zondag 14 oktober: 9.30u ds. C. Bijman; 19.00u ds. C. Bijan Hervormde Gemeente Markt 10, Arnemuiden. Zondag 14 oktober: 10.30u Ds. J.M. Molenaar, Hoevelaken; 17.00u Ds. D. Jongeneel KERKELIJK LEVEN NIEUW- EN SINT JOOSLAND Protestantse Gemeente Eben-Haëzerkerk aan het Kerkplein. Zondag 14 oktober: 10.00u ds. E. Bouman H.A. KERKELIJK LEVEN KLEVERSKERKE Protestantse Gemeente Dorpsstraat 25, Kleverskerke. Eredienst op zondag om 09.30u. KERKELIJK LEVEN SINT LAURENS Gereformeerde Kerk Noordweg 372, Sint Laurens. Zondag 14 oktober: 10.00u ds. C. van der Zanden. Hervormde Gemeente Van Cittersstraat 69, Sint Laurens. Zondag 14 oktober 10.00u Mevr Ds.J.C.van de Putte uit Wemeldinge. Dienst van Schrift en Tafel. KERKELIJK LEVEN VEERE Protestantse Gemeente Veere Kapellestraat 27, Veere. Zondag 14 oktober: 10.00u ds A.A.S. ten Kate (Bergen op Zoom) viering Heilig Avondmaal KERKELIJK LEVEN WESTKAPELLE Vrije Evangelische Gemeente Mar anatha Koestraat 27, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u. Gereformeerde Gemeente Rookstraat 1, Westkapelle. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.00u en 18.30u. Protestantse Gemeente Westkapelle Moria, Markt 67, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u en 19.00u in Moriakerk. KERKELIJK LEVEN AAGTEKERKE Gereformeerde Gemeente Prelaatweg 17, Aagtekerke. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.30u en 19.00u. Protestantse Gemeente Dorpsplein 4, Aagtekerke. Zondag 14 oktober: 10.00u Ds. B.M. v. Ginhoven, Aagtekerke KERKELIJK LEVEN MELISKERKE Gereformeerde Gemeente Valkenburgstraat 25, Meliskerke. Erediensten op zondag om 9.30u en 14.30u (juni t/m aug ook 19.00u). KERKELIJK LEVEN OOSTKAPELLE Gereformeerde Gemeente Noordweg 34, Oostkapelle, tel. (0118)

592223. Erediensten op zondag om 09.30u en 15.00u. Protestantse Gemeente Dorpskerk, Waterstraat 2, Oostkapelle. Zionskerk, Duinweg 36a, Oostkapelle. Zondag 14 oktober: 10.00u drs. R.den Hertog te Utrecht; 19.00u Dorpskerk ds. N.J. Dekker Vesper. Tijdens de ochtenddiensten is er crèche en kindernevendienst. KERKELIJK LEVEN VROUWENPOLDER Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Schoolstraat 9, Vrouwenpolder. Zondag 14 oktober: 9.30u ds. Joh.Schelling (Venlo); 14.30u ds. Joh.Schelling (Venlo) Protestantse Gemeente Pelgrimskerk. Fort den Haakweg 2, Vrouwenpolder. Zondag 14 oktober: 10.00u ds. P. Boekesteijn, Koudekerke KERKELIJK LEVEN BIGGEKERKE/MELISKERKE Protestantse Gemeente Biggekerke/ Meliskerke Odulphuskerk, Torenstraat, Meliskerke. Dorpskerk, Kerkplein, Biggekerke. Eredienst zondag 14 oktober Dorpskerk 10.00u ds.N.van Doorn. Kindernevendienst voor basisschoolgroepen 1 t/m 8. Crèche in ‘t Klokuus. KERKELIJK LEVEN GAPINGE Protestantse Gemeente Torenkerk, hoek Dorpsstraat/Schotsehoek. Zondag 14 oktober: 10.00u ds. mw. A. Moolenaar, Middelburg KERKELIJK LEVEN KOUDEKERKE Protestantse Gemeente Michaëlskerk, Dorpsplein 1. Zondag 14 oktober: 9.30u ds.R.Poesiat. KERKELIJK LEVEN SEROOSKERKE Protestantse Gemeente Petruskerk, Dominee van Wouwestraat 41, Serooskerke. Johanneskerk, Noordweg 1, Serooskerke. Eredienst op zondag om 10.00u in een der kerken. Zondag 14 oktober: 10.00u Petruskerk Ds. J.B Beijer, Middelburg KERKELIJK LEVEN ZOUTELANDE Protestantse Gemeente Catharinakerk, Willibrordusplein 3, Zoutelande. Zondag 14 oktober: 10.00u ds. Melse uit Vrouwenpolder; 19.00u dhr. van der Heijde (Open Deur Dienst) KERKELIJK LEVEN DOMBURG Protestantse Kerk Markt 8, Domburg. Zondag 14 oktober: 10.00u ds. R. de Reus (HA) St. Willibrordkapel Badhuisweg 4, Domburg. Erediensten iedere zaterdag om 19.00 uur KERKELIJK LEVEN GRIJPSKERKE Protestantse Gemeente Opstandingskerk, Jacob Catsstraat 7, Grijpskerke, tel. (0118) 591723. Michaëlskerk, Kerkring 26, Grijpskerke, tel. (0118) 592477. Eredienst op zondag om 10.00u, afwisselend in beide kerkgebouwen. Zondag 14 oktober: Dienst in de Michaëlskerk. Zondag Werelddiaconaat. Voorganger: Ds.F.van Slooten. KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN Christelijke Gereformeerde Kerk Kasteelstraat 109-111, Vlissingen. Zondag 14 oktober: 9.30u leesdienst; 15.00u Ds. J.G.Schenau Het Apostolisch Genootschap Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u. Pinkstergemeente Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.00-11.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u. Zuidpoort Christen Gemeente

PAGINA 10

Samenkomsten zondagmorgen 10.30u. Go(o)d Times Centrum, Voltaweg 3, www. zuidpoort.nl Jehovah’s Getuigen, gemeente Vlissingen-Bosenburgh en Vlissingen-Centrum Koninkrijkszaal van Jehovah’s Getuigen, v.Dishoeckstraat 534, Vlissingen. Tijden: Zondagmorgen 10.00u. Dinsdagavond 19.15u. Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) Lannoystraat 2, Vlissingen. Zondag 14 oktober: 9.30u prof. Kamphuis; 16.30u prof. Kamphuis Gereformeerde gemeente Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Zondag 14 oktober: 9.30u en 16.00u ds C.G. Vreugdenhil Nieuw Apostolische Kerk Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u. Volle Evangelie Gemeente Bérea Gildeweg 29, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u, deuren open om 9.00u. R.K. Onze Lieve Vrouwekerk Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat. Volle Evangelie Gemeente Filadelfia Vrouwestraat 5, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u. Bidstond: woensdag om 19.00u. Evangeliegemeente de blinkende Morgenster Dr. Stavermanstraat 61-63. Zondag 10.00u dienst Protestantse Gemeente Vlissingen Vrijdag 12 oktober 19.00u Weeksluiting Scheldehof. Dhr.C.Simons. Admiraal de Ruyter ziekenhuis Goes. Zondag 14 oktober 10.00u Ds.A.Jobsen. Zondag 14 oktober: Sint Jacobskerk 9.30u Dhr.J.Bimmel; Open Hof 10.30u Mevr. Gerda Vreeke Thomasviering; Schaapskooi 9.30u mevr G.Keizer; Ter Reede 19.00u Mevr.W.J.Grootenboer The Mission to Seafarers Engelstalige kerkdienst, zondagavond, 20.00u, Ritthemsestraat 498, (Haven 1010, bij Scheldepoort), Vlissingen-Oost. KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG Evangeliegemeente De Wijngaard Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Zondag 14 oktober: 10.00u dhr. R. de Jong (jongerendienst) Gereja Kristen Protestan Maluku Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Zondag 14 oktober: 17.00u Ds. B. de Haan (viering H. Avondmaal) Protestantse Gemeente Oost-Souburg Zondag 14 oktober: Open Haven 9.30u Ds L.A. Woltering, viering Heilig Avondmaal; De Zoute Viever 19.00u dhr. D. Murre Vergadering van Gelovigen Rehobothstraat 9, Oost-Souburg. Dienst op zondag om 10.00u. Bidstond: donderdag om 20.00u. KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG Leger des Heils Walcheren Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brandweerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.00-12.00u. Pinkstergemeente Shalom Locatie: Gebouw Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst: zondag 14.30u. Zondag 14 oktober: pred. H. Swart Gereja Kristen Hermon Zeeland Alamat: Adventkerk, Kerklaan 17-19 in West Souburg. Jadwal Kebaktian: Setiap Minggu. Jam: 10.30u KERKELIJK LEVEN RITTHEM Protestante Gemeente Ritthem Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Zuidwateringstraat 3a, Ritthem. Zondag 14 oktober: 10.00u ds E. Bouman (te Nieuwland) (Wijzigingen en/of aanvullingen via www. internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).


AUTO

De Zompe 1 4353 RT Serooskerke Tel. nr. 0118 - 633 003 mail@autodekkerjobse.nl w w w. autodekkerjobse.nl

Dekker en Jobse

VACATURE

Strandpaviljoen “DE BRANDING” Vraagt voor de weekenden en vakanties:

SERVEERSTERS KEUKENASSISTENTEN FRIETBAKKERS

• APK • Onderhoud • Schadeherstel • In- en verkoop auto’s

Leeftijd vanaf 15 jaar Kom werken in een jong gemotiveerd team.

Een mooier plekje om te werken is er niet. Voor meer info of sollicitatie, neem contact op met: R. Koppejan, Tel: 0118-561804, Bgg: 06-42886255 Email: info@paviljoendebranding.nl www.paviljoendebranding.nl

RENOHOME

Pallets

Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157

Recreatiestalling Numansdorp OpeNt Occasion Center Voor bemiddeling verkoop vragen wij:

Voor elk budget, altijd een passende aanbieding! kunststof kozijnen en deuren

Minimaal 100 stuks.

Caravans, campers en vouwwagens! Voor alle voordelen zie:

www.carva.nl

Dakwerken vernieuwen reparatie pvc bitumen etcetera. Bel Zoomdak 06-18514726 www.zoomdak.nl

Contact 0186-652960 - carva@planet.nl Stalling - Verkoop - Reparatie Onderhoud - APK Keuring

hef-schuifpui keukenwerkbladen

maak kennis met de Bijbel houten vloeren

* gratis een schriftelijke cursus * zonder verplichting * geen bezoek aan huis * u wordt niet telefonisch benaderd

prefab polyester dakkapellen

U wordt een eenvoudige schriftelijke cursus aangeboden om in uw eigen tempo gedeelten uit Gods Woord te bestuderen. Er is keuze uit een cursus Oude testament en over de Heidelbergse Catechismus. Aanvragen zijn welkom op onderstaand postbusnummer of via de email: bijbelcursus@kpnplanet.nl . Graag uw naam en adresgegevens vermelden.

SBC Postbus 431 4330 AK Middelburg

tegelvloeren

Uw Marktslager Clement. de enige in Zeeland!!!

Kloosterweg 4 4421 PV Kapelle

tel: 0113-670040. fax: 0113-670042 e-mail: slagerijclement@hetnet.nl

Malse Biefstuk

200 gram €

RENOHOME BV is specialist in renovatie, vernieuwing of in aanschaf van: 30-07-2012

15:50:26

kozijnen * voor-tuindeuren * schuifpuien * dakkapellen * gevelbekleding * rolluiken * garagedeur * veranda’s * dakgoot terrasoverkapping * parket * laminaat * vloertegels * binnen en buitenzonwering * raamdecoratie * horren * werkbladen

4,19

WEEKAANBIEDINGEN:

Week is van donderdag 11 okt. tot en met woensdag 17 okt. Uit eigen worstmakerij:

Gekookte Worst

200 gram €

Heerlijke Rookworst, Cassler, Zuurkoolspek, Stopievet, Kaantjes, SMULLEN MAAR!

Zie ook onze aanbiedingen aan de verkoopwagen.

zeeuwse Bintjes

1,99

U vindt ons op de weekmarkt: Dinsdag: Kapelle 8.00-12.00 Ovezande 13.00-17.00 Woensdag: Nieuwdorp 8.30-12.00 Donderdag: Koudekerke 8.30-12.00 Goes Molenplein 13.00-17.00

De zaak met de smaak van vroeger!—eenvoudig ‘t beste !!

Geldig van woensdag t/m dinsdag

Er zIjN WEEr

5 kilo van Hogendorpweg 99 Vlissingen tel 0118-472186 fax 0118-473870 vind ons leuk op facebook : HANSVERS volg ons op twitter : @hansvers

Herfst salade 200 gram

L

www.rolluikgigantzeeland.nl

VErs GEsNEDEN

2.49

Andijvie 400 gram

0.69

sTAMPPOT

1.

Hutspot

49 met spekjes 300 gram

1.99

Bereken online uw prijs Geen aanbetaling!

Het adres in Vlissingen voor fruitmanden

Deze week:

10:00 uur tot 17:00 uur

zaterdag 10:00 uur tot 16:00 uur

van maandag tot vrijdagavond showroomafspraak of huisbezoek mogelijk

logo hansvers pms187-376 [Geconverteerd].pdf

Specialiteit: Stro-gebrand Varkensvlees EIGEN SLACHT EN WORSTMAKERIJ !!!

ma-vrij

info@renohome.nl tel.: 0113-610977


50%

50%

KORTING

KORTING

10 jaar garantie.

10 jaar garantie.

159.95

159.95

DMB_20121010  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you