Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

M I D D E L B U R G S E

&

V E E R S E

O P L AG E :

12 SEPTEMBER 2012 WEEK 37

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

CARLOS RUIZ ZAFÓN NEEMT VOOR IEDEREEN DE TIJD

32.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

Volg ons via twitter: @M_burgseBode

AA

Zundert

AUTO’S

I

Te l .

076

SPORT

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

ZATERDAG FEEST BIJ ‘T ZAND

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

‘ZONDIG IN ZEELAND’ MOET BEELD RECHT ZETTEN

EK roeifietsen weer op Neeltje Jans

Vijfde editie van Modelbouwstad

NEELTJE JANS - Dit weekeinde vinden weer de Europese kampioenschappen roeifietsen plaats op Neeltje Jans. De organisatie verwacht meer dan vijftig deelnemers uit zes landen. De deelnemers worden opgedeeld in een wedstrijdklasse en een tourklasse. De wedstrijd bestaat uit vier onderdelen: een criterium over veertien kilometer, sprints van 200 meter, een uurrace en een duurrace over 80 kilometer. Voor de coureurs in de tourklasse staan twee tochten op het programma. Aan het kampioenschap doen veel (oud-) roeiers mee. In het verleden waren bijvoorbeeld Nico Rienks en Ronald Florijn vaak te gast. Informatie: www.rowingbike.com.

MIDDELBURG - Middelburg Modelbouwstad vindt zaterdag en zondag voor de vijfde keer plaats in de Kruitmolen in Middelburg. Er zijn onder meer modeltreinen, poppenhuizen, raceauto’s en varende schepen te zien. Ook staan er veel bouwwerken van Lego, Meccano en karton. Zowel zaterdag als zondag is de beurs open van 10.00 tot 17.30 uur. De entreeprijs is vanwege het jubileum verlaagd naar vier euro. Middelburg Modelbouwstad wordt georganiseerd door de Stichting Zeeuwse Modelbouw Hobbyisten. De stichting is in 2008 voortgekomen uit de plaatselijke modelbouwvereniging om de beurs te kunnen organiseren. Meer info: www.szmh.nl.

W E E K B L A D

Ton Brandenbarg geridderd bij afscheid

Zevende plaats voor stranden Veere

MIDDELBURG - Ton Brandenbarg is bij zijn afscheid als directeur van de Zeeuwse Bibliotheek verrast door Commissaris van de Koningin Karla Peijs met een Koninklijke onderscheiding. Brandenbarg werd benoemd tot Ridder in de Orde van OranjeNassau. Hij kreeg het lintje voor zijn verdiensten op cultureel gebied in algemene zin. Brandenbarg nam zaterdag afscheid als directeur van de Zeeuwse Bibliotheek. Hij stond er sinds 2006 aan het roer. Daarnaast is of was hij actief voor onder meer het Muller’s Vaderlandsch Fonds, het Watersnoodmuseum, Museum Bredius in Den Haag, de stichting Beelden van Veere en is hij jurylid van de Zeeuwse Boekenprijs.

DOMBURG - De stranden in de gemeente Veere hebben het wel eens beter gedaan in de verkiezingen van het schoonste strand van Nederland. Dit jaar eindigde de gemeente op de zevende plaats, onder meer achter Vlissingen, Sluis en NoordBeveland. In de laatste gemeente was het strand opnieuw het schoonst. De Banjaard won de titel ook al in 2010. De verkiezing is een initiatief van de ANWB en stichting Nederland Schoon. De stranden worden beoordeeld tijdens twee onaangekondigde inspecties. Ze worden ‘s middags en de ochtend erna gecontroleerd. De volledige uitslag is te lezen op www.nederlandschoon.nl.

Deel CO2-neutrale stroom Delta groeit MIDDELBURG - In 2011 was bijna een derde (28, 3 procent) van de stroom die Delta leverde CO2-neutraal. Dat staat in het verslag over maatschappelijk ondernemen (MVO) van de energieleverancier. In het jaarlijkse rapport gaat het over ‘mens, milieu en resultaat’ en zijn niet alleen de cijfers belangrijk. De CO2-neutrale stroom bestaat voor 18 procent uit nucleaire stroom en voor 10,3 procent uit hernieuwbare energie, zoals wind, water en biomassa. In 2011 is de tevredenheid onder werknemers van Delta ook gegroeid. Deze ging met één procent omhoog naar 86 procent. Het volledige verslag is te lezen op www.delta.nl/mvo.

Omdat een scheiding méér is dan het maken van financiële en juridische afspraken met je ex-partner!

Scheidingsbegeleiding en Gecertificeerde Mediation • Vrijblijvend oriëntatiegesprek • Uniek Financieel Scheidingsrapport • Dynamische Ouderschapsregeling Bergen op Zoom I Goes Roosendaal I Eindhoven I Rotterdam

MIDDELBURG - Het Zeeuws Museum in Middelburg was zaterdag en zondag één van de deelnemers aan Open Monumentendag. In het museum waren gratis rondleidingen. Ook in de stad waren veel monumenten open voor publiek. Hier krijgt een groepje bezoekers uitleg over de collectie wandtapijten van het museum. FOTO COBY WEIJERS

Toekomstschets tot 2025 donderdag behandeld in gemeenteraad

M I D D E L B U R G Sstructuurvisie E & V E E R S E Veere besluit over DOMBURG - De Veerse gemeenteraad buigt zich morgen over het vaststellen van de Structuurvisie. Dit document biedt de gemeente houvast om de kwaliteit van de woon- en leefomgeving te behouden en verbeteren, in het licht van te verwachten toekomstige ontwikkelingen. Veere wil het plan tweejaarlijks evalueren, zodat ze het kan actualiseren als dat nodig is. DOOR BRITTA JANSSEN In een Structuurvisie beschrijft een gemeente hoe ze denkt te kunnen inspelen of veranderingen in de toekomst. Het gaat dan bijvoorbeeld over de veranderende bevolkingssamenstelling door de vergrijzing en ontgroening. De afgelopen maanden is de Structuurvisie ter voorbereiding op de vaststelling uitvoerig besproken, zowel in het gemeentehuis als op straat. In zienswijzen geven veel Veerenaren aan het belangrijk te vinden dat kernen hun voorzieningen behouden. Zo pleiten verschillende Biggekerkenaren ervoor dat de basisschool in hun dorp behouden blijft. Volgens hen draagt dat bij aan een evenwichtige bevolkingsopbouw. Een aantal dorpelingen uit in de zienswijzen haar bezorgdheid over mogelijk verval van de kern. In een reactie op de zienswijzen zegt t Veere h teustreven i naar het (mede) in stand houden van in ieder geval één ontmoetingsruimte per kern. ‘Met u zijn wij van mening dat

Programma Week van de Leden 2012

Kijk snel verder in de bode.

een school in een kern bijdraagt aan de leefbaarheid. Het veranderen van de bevolkingsopbouw is echter een landelijke trend die ook in Biggekerke doorzet en gelet op deze trends en bezuinigingen wordt het maken van keuzes onvermijdelijk. Als de te maken keuzes leiden tot het verdwijnen van voorzieningen is de mobiliteit tussen kernen belangrijk, zodat inwoners op een vergelijkbare manier gebruik kunnen maken van de voorzieningen. De afstanden tussen de kernen zijn niet onoverbrugbaar.’ Fracties In eerdere W E vergaderingen E K B L hebben A D ook de fracties in de Veerse gemeenteraad hun opmerkingen kenbaar gemaakt. De SGP/Christenunie vindt het onder meer belangrijk dat de Structuurvisie ruimte blijft bieden voor uitbreiding van wosningbouwi aannde randend vanede kernenr en bedrijventerreinen. Het CDA wil in principe per kern een basisschool/gemeenschappelijke voorziening behouden

en geen concentraties van voorzieningen in grote kernen. Ook wil de fractie geen landbouwverkeer door de kernen. De VVD vindt dat alle doelgroepen een kans moeten krijgen voor een woning in alle kernen. Daarnaast nieuwbouw, ook voor starters, en dit moet ook mogelijk zijn in het buitengebied. De partij voelt niets voor grote regioscholen. De PvdA/ Groenlinks is tegen een strandpaviljoen bij Noordduine. Ze wil bestaande strandaccommodaties verduurzamen in plaats van uitbreiden. D66 pleit ervoor het denken in doelgroepen in wonen los te laten en te reageren op de vraag. DTV plaatst haar vraagtekens bij het nut en de noodzaak van de structuurvisie. Verder zet ze vraagtekens bij meer strandpaviljoens en wil ze geen zeejachthaven, eventueel alleen bij Westkapelle. Meer e informatie g i o De gemeenteraadsvergadering vindt donderdag vanaf 19.30 uur plaats in het gemeentehuis in Domburg en is openbaar.

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

OPENDEURDAGEN

OP ZATERDAG 15 EN ZONDAG 16 SEPTEMBER

ZIE NTIE ADVERTE IN S R E D L E DE DEZE BO

Rabobank. Een bank met ideeën.

www.rabobank.nl/wnb

B r a s s c h a a t s e s t e e n w e g 2 9 2 • 2 9 2 0 K a l m t h o u t • B e l g i ë • w w w. b r u v o . b e

Campagne Slik op de weg van start MIDDELBURG - De jaarlijkse Slik-campagne van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) is vorige week weer begonnen. Dit keer is het thema ‘Slik op de weg? Gas los!’ Weggebruikers worden opgeroepen hun snelheid aan te passen als er slik ligt op de weg. Akkerbouwers en loonwerkers worden bovendien aangesproken op de campagne. Op stukken weg met slik staan borden om gebruikers te waarschuwen. Mensen die slik zien liggen, maar geen bord zien staan, kunnen dat melden bij de politie: 09008844. De agenten geven het dan door aan de beheerder van de weg. Meer informatie over de campagne op www.rovz.nl.

Greenpeace dient klacht in tegen OM MIDDELBURG - Greenpeace heeft vorige week een klacht ingediend tegen het Openbaar Ministerie in Middelburg. Volgens de milieuorganisatie heeft het OM ‘bewust ten onrechte gesuggereerd’ dat de protestactie van Greenpeace tegen een nucleair transport van de kerncentrale in Borssele naar Frankrijk in oktober vorig jaar ‘gevaar op het spoor’ heeft veroorzaakt. Activisten verstopten toen een opblaasballon langs het spoor waarover de trein zou rijden. Dagblad Trouw publiceerde vorige week een artikel waarin ze uit documenten van de politie citeert. Daaruit zou volgens Greenpeace blijken dat er nooit van enig gevaar sprake is geweest.


concept

MEGA AANBIEDING mega

boxsprings

BoxSpring ColleCtie al vanaf e995.500m2 showRoom

Gratis bezorging in heel Zeeland

Gratis montage en plaatsing

Geen aanbetaling

3 jaar garantie

Box Sita Hoofdbord, 2x luxe box gestoffeerde pocketveer matrassen, luxe topper, 160/180x200, lengtematen tegen meerprijs mogelijk. Gratis bezorgd en gemonteerd.

e1.295.-

Bedbox

Wat i S ConC ept B ox S p r ing S? ① Bepaal zelf uw breedte 140/160/180

② Bepaal zelf uw kleur. Keus uit meer dan 100 kleuren

Inclusief 2x geheel verstelbaar. Elektrische bodems.2x luxe pocketveermatras. in meer 100topper Bepaal zelfVerkrijgbaar het comfort vandanuw verschillende kleuren. 140/160/180x200 lengtematenschuim/Comfort tegen meerprijs mogelijk. Latex/Sensus/Koud Gratis bezorgd en gemonteerd.

⑥ Bepaal zelf de pootjes

€1.695.-

③ Bepaal zelf de grootte van uw hoofd- en voetbord ⑦ Tientallen verschillende modellen ④ Bepaal zelf het comfort van uw matras

⑧ Alle opties voor dezelfde prijs!

Soft/Medium/Firm

Boxspring Wow Boxspring Wow

Box Sita Bedbox

2x luxe elektrische verstelbare box

Hoofdbord, Inclusief 2x geheel verstelbaar. Elektrische 2x luxe boxluxe gestoffeerde bodems.2x pocketveermatras. pocketveer matrassen, Verkrijgbaar in meer dan 100 verschillende 140/160/180x200 luxe topper, kleuren. 160/180x200, lengtematen tegen meerprijs mogelijk. lengtematen tegen meerprijs mogelijk. Gratis bezorgd en gemonteerd. Gratis bezorgd en gemonteerd. In div. kleuren leverbaar.

2x luxe elektrische verstelbare box 2x gestoffeerde 2x gestoffeerde matrasmatras splittopper LuxeLuxe splittopper Hoofdbord Hoofdbord 160/180x200 160/180x200 Lengtematen tegen meerprijs mogelijk. Lengtematen tegen meerprijs mogelijk. Gratis thuisbezorgd en gemonteerd.

Gratis thuisbezorgd en gemonteerd. In div. kleuren leverbaar.

e1.595.-

e2.195.-

€1.295.-

€2.195.-

concept

Ma.

gesloten

WWW.MEGABED.NL

b

o

c o N c E p T

x

s

p

b o x S p r I N G S

www.megabed.nl •

r

I S

Di-Vr.

10.00-17.00 u.

Za.

09.00-16.00 u.

Kloosterpoort 5

4421 SN Kapelle Paspoortstraat 32-34 Oost-Souburg i n g s Tel. 0113 330888 0118-469670

oKloosterpoort N D E r D E E L5-21 V a N m e g a B e d Kapelle

B . v.

0113-330888 gRaTIS bezorging en plaatsing in heel Zeeland


actualiteit

Bestsellerauteur Carlos Ruiz Zafón brengt bliksembezoek aan Drvkkery

Fans vinden het wachten op een handtekening niet erg MIDDELBURG - De Spaanse auteur Carlos Ruiz Zafón had vorige week dinsdag anderhalf uur tijd voor zijn fans in Zeeland. De schrijver van onder meer ‘De schaduw van de wind’ en ‘Het spel van de engel’ was in Middelburg om zijn derde boek ‘De gevangene van de hemel’ te promoten. Je kunt je echter afvragen of dat nog nodig is. Wereldwijd zijn miljoenen boeken van hem verkocht. Een grote schare fans was op de signeersessie afgekomen. DOOR BO VAN SCHEYEN De rij wachtende fans in de Drvkkery voor Carlos Ruiz Zafón was ongekend lang. Niemand vond het erg. “Dat hebben we er voor over”, werd hier en daar gezegd. “Dit hebben we nog niet vaak meegemaakt. Mooi toch?”, zei Anja de Groene, directeur van de Drvkkery. “We waren blij dat de uitgever ons had benaderd met de vraag of we Zafón wilden hebben voor een signeersessie. Natuurlijk wilden we dat graag. Ik vraag me af hoeveel mensen erop af waren gekomen als het op een zaterdag was geweest. Dit maak je hooguit één keer per jaar mee.”

‘Een cadeautje voor haar’ Zafón doet blijkbaar iets bijzonders met zijn lezend publiek. Joeri Ferri is Italiaan en studeert aan de Roosevelt Academy. “Ik heb al zijn boeken gelezen. Zijn werk is boeiend, rijk en meeslepend”, zei hij in de rij. Wat verderop stond Suzanne Blauw. Ze lachte ontspannen. “Dit is een uniek gebaar van de boekhandel. Dat waardeer ik zeer. Ik had een vrije middag vandaag en ik

heb het er echt voor over. Wat is zijn aantrekkingskracht? Het duistere, het sinistere en hij schrijft prachtig. De verhaallijn is meer dan boeiend. Ik ben echt groot fan.” Uit Kamperland kwam Jos Van Haren. “Ik vind het een mooie schrijver. Ik heb een tijdje in Barcelona gewoond en hij schrijft zo treffend over de Spaanse stad. Dat intrigeert me. Veel straatnamen komen overeen en de routes die hij beschrijft kloppen allemaal.” Evert Heringa stond niet voor zichzelf in de rij: “Volgende week is mijn vrouw jarig. Dit is een cadeautje voor haar. We houden allebei van zijn boeken en we zijn gek op Barcelona … vandaar.” De mensen stonden bijna anderhalf uur te wachten in de rij. Een halfuur voor het einde van de sessie waren alle exemplaren van ‘De gevangene van de hemel’ verkocht. Voor twee studentes van de Roosevelt Academy was er geen enkel exemplaar meer te koop. Uit armoede lieten ze een Spaans woordenboek signeren. Marijn Wijba en Vera Veldhuizen van de opleiding Arts and Science. “Ach, dat is niet zo erg”, vertelde de laatste. “Het is al leuk om hier even te kunnen zijn”, aldus Marijn. “We spijbelen de Spaanse les,

Carlos Ruiz Zafón maakt tijd voor elke fan.

maar deze schrijver verdient het gewoon. Hij schrijft zo mooi, zo poëtisch.” Ontmoeten Zafón nam alle tijd om met zijn fans een

praatje te maken. “Het is elke keer weer speciaal om lezers te ontmoeten. Dit zijn de mensen voor wie je schrijft, voor wie je in feite werkt. Voor een schrijver zijn ze een belangrijk onderdeel van het hele pro-

FOTO BO VAN SCHEYEN

ces. Als de boeken niet gelezen worden, heeft het geen zin. Als je de lezers niet kunt bereiken wordt het zinloos. Voor mij is het de grootste beloning mijn lezers echt te mogen ontmoeten.”

Wijkvereniging ‘t Zand in Middelburg viert 65-jarig jubileum zaterdag met feestdag voor wijkbewoners

Van keet naar Vergulde Baars MIDDELBURG - Wijkvereniging ‘t Zand in Middelburg bestaat 65 jaar en dat viert zij zaterdag met een feestdag voor Van der Weel is al twaalf jaar als secre- van de keet. “Begin jaren ‘60 werd de Strowijkbewoners. “We zijn hiermee de oudste wijkverenging van onze gemeente”, aldus secretaris Bob van der Weel. taris bij de vereniging betrokken en weet menwijk gebouwd en daardoor ontstond de veel van de historie. “Op 2 juli 1947 is de wijkvereniging met ondersteuning van de burgemeester en wethouder opgericht om voor meer binding te zorgen tussen de mensen in de wijk ‘t Zand, die toen in aanbouw was. Het bouwbedrijf deed ons haar keet cadeau en die werd geplaatst op het Karel Doormanplein.”

DOOR BRITTA JANSSEN

‘Meer dan speeltuin’ Het was niet groot, maar de mensen waren er blij mee. “Voor activiteiten zoals de wandelclub heb je natuurlijk niet veel ruimte nodig. Maar toch werd de keet al snel te klein.” In 1948 werd besloten een speeltuin te bouwen. “Daar was geen plek voor op het Karel Doormanplein en zo werd de speeltuin in 1949 aan de Baarsjesstraat gebouwd. En de keet verhuisde daar ook naartoe. ‘Zeelands mooiste speeltuin’ stond er in 1950 bij de opening in de PZC.” In 2009 is de speeltuin helemaal vernieuwd en verrichtte de toenmalige burgemeester Koos Schouwenaar de heropening. “We hebben nog steeds zo’n vijfhonderd gezinnen en de helft van onze leden is speeltuinlid.” Binding Omdat de vereniging meer is dan alleen de speeltuin gingen vrijwilligers in 1975 aan de slag met de bouw van een stenen honk: De Vergulde Baars. Die verrees op de plek

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

De feestdag begint zaterdag in de speeltuin, met vanaf 14.00 uur een voorstelling van Muis en Leeuw’.

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

behoefte aan een groter clubgebouw. De tafeltennis kwam erbij, maar die vertrok later weer toen het pand voor hen te klein was. In De Vergulde Baars was ruimte genoeg voor allerlei activiteiten, zoals volksdansen, bridge, zang, disco’s en darten. Tot de dag van vandaag is er bijna iedere dag wel wat te doen in het gebouw. “Werkende mensen komen meer ‘s avonds, om te darten bijvoorbeeld en overdag zie je meer oudere dames die gymmen en schilderen.” Mensen met elkaar in contact staat dus 65 jaar later nog steeds centraal. “Alleen zien we helaas niet veel mensen van buitenlandse afkomst. We proberen hen er wel bij te betrekken, ook met functies in het bestuur, maar dat lukt niet zo makkelijk.” Het is volgens Van der Weel sowieso moeilijk om vrijwilligers voor het bestuur te vinden. “Mensen vinden het niet meer zo prettig ergens aan vast te zitten.” Zelf treedt de secretaris in het najaar terug. “Dan vind ik het mooi geweest. Maar gelukkig is er wel een opvolger voor mij.” Feestdag De feestdag begint om 13.30 uur en om 14.00 uur is er de voor iedereen gratis toegankelijke voorstelling ‘De muzikale dierenexpres’ van Muis en Leeuw. Hierna gaat het feest tot 17.00 uur verder in de speeltuin, met onder meer dj Marc en de ballonfiguren van Deco Dees. Om 20.00 uur is er een optreden van de band Twice en gaat het feest door tot middernacht.

Volg ons op Twitter: @M_burgseBode. @VlissingseBode.


5%

%

15

20 %

20%

%

10

5%

al 20 jaar vakmanschap in Kapelle

10 %

Spectaculaire acties KORTINGEN OPLOPEND TOT 20%

15 %

vanaf 22 september t/m 20 oktober 2012

www.dejongeparket.nl

Specialist in Sanitair!

MeebergMontage

Voor bemiddeling verkoop vragen wij:

Tegelwerken-Badkamermontage Stucadoorswerken-Sierpleister Interieurbetimmeringen

Caravans, campers en vouwwagens!

www.meebergmontage.nl

Voor alle voordelen zie:

Contact: Mels v/d Meeberg Havenweg 62 4455 TH Nieuwdorp Tel: 0113-404102 / 06-46001600 Email: info@meebergmontage.nl

vernieuwen reparatie pvc bitumen etcetera. Bel Zoomdak 06-18514726 www.zoomdak.nl 30-07-2012

15:50:26

www.carva.nl

’t Antiekparadijs

Steenbergseweg 45, Lepelstraat 0164 68 63 24

de enige in Zeeland!!!

tel: 0113-670040. fax: 0113-670042 e-mail: slagerijclement@hetnet.nl

Deze week:

5 Heerlijke Hamburgers

voor €

5,99

Week is van donderdag 13 sept. tot en met woensdag 19 sept.

WEEKAANBIEDINGEN: Geldig van woensdag t/m dinsdag Sappige Pers Zeeuwse Sinaasappels 99 Handperen

2.

15 voor

volg ons op twitter : @hansvers

Tegen elk aannemelijk bod!

Specialiteit: Stro-gebrand Varkensvlees EIGEN SLACHT EN WORSTMAKERIJ !!!

gratis plaatsing

vind ons leuk op facebook : HANSVERS

Minimaal 100 stuks.

6000 m2 antieke meubelen en (alle) tuinaccessoires

Uw Marktslager Clement.

Contact 0186-652960 - carva@planet.nl Stalling - Verkoop - Reparatie Onderhoud - APK Keuring

- Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds

tel 0118-472186 fax 0118-473870

Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157

Ook ’s avonds.

”Die ene druppel. Die doet er toe.”

van Hogendorpweg 99 Vlissingen

Pallets

Vandaag uw auto, jeep of bus v.a. ’96 verkopen. Bel HUGO Contant + RDW. Vrijwaring!

06 - 122 58 443

Zeeuwse Tomaten 500 gram +

Komkommer

Honeybelle Kilo

Heerlijk Zoete

99 Muskaat Druiven

0.

1.49

500 gram

0.99

Uit eigen worstmakerij:

Het adres in Vlissingen voor fruitmanden

Dakwerken

-376 [Geconverteerd].pdf

Recreatiestalling Numansdorp OpeNt Occasion Center

Gebraden Runderrollade

100 gram €

1,49

U vindt ons op de weekmarkt: Dinsdag: Kapelle 8.00-12.00 Ovezande 13.00-17.00 Woensdag: Nieuwdorp 8.30-12.00 Donderdag: Koudekerke 8.30-12.00 Goes Molenplein 13.00-17.00 Wekelijks super mals vrouwelijk Dikbilrund-vlees, Kalfs- en Lamsvlees !!

Zie ook onze aanbiedingen aan de verkoopwagen.

De zaak met de smaak van vroeger!—eenvoudig ‘t beste !!

boeken, dvd’s en cd’s

Bestel al uw

Speciale beursactie bij Tulp Keukens i.v.m. met onze deelname aan de 50 Plus Beurs deze week:

bij

Bestevaer Vlissingen

*

G R AT I S GRANIETEN WERKBLAD • 25 JAAR GARANTIE OP UW KEUKEN • GRATIS APPLE IPAD 3 CADEAU

Uniek in Keukenland

bestevaer@zeelandnet.nl

Tel.: 0118-431985 - Alleen de titel vermelden is voldoende! - Wordt -indien gewenst- gratis thuisbezorgd! Actie wegens groot succes verlengd:

BULLS Vulture racefietsen met hoge kortingen én een gratis kledingcheque!

25 JAAR GARANTIE OP UW KEUKEN 100% MAATWERK UIT EIGEN NEDERLANDSE FABRIEK LEVENSLANGE GARANTIE OP HANG- EN SLUITWERK AL RUIM 30 JAAR ERVARING PERFECTIE TOT IN DETAIL EIGEN MONTAGEDIENST

Nu voor slechts

MILIEUBEWUST BEREID

Bulls Vulture CF White

CBW-ERKEND GRATIS KEUKENMAGAZINE? WWW.TULPKEUKENS.NL GRATIS KEUKEN? KIJK OP WWW.DEKEUKENVANJELEVEN.NL * Actie is geldig bij aankoop van een nieuwe Tulp Keuken vanaf €7.000,- netto verkoopprijs. Actievoorwaarden op verkooppunt onder nummer T10.09.2012 | * Garantievoorwaarden op verkooppunt.

Amersfoort • Amsterdam Rijssen • Rotterdam • Son •

• Drachten • Goes • Heerhugowaard Veendam • Veenendaal • Velserbroek • Woerden

€ 849,00

Hoogwaardig Aluminium Frame & Carbon voorvork, maten: 50, 53, 56 en 59 cm. Gewicht ca. 9,9 kg. Met Shimano 27-speed versnelling en Shimano Sora remmen + Cheque t.w.v. 150,00 !

BULLS Vulture bikes BULLS passie voor de wielersport zie je aan de modellen en het succes van ons Team Bulls. De ervaringen van onze profs worden direct in het ontwikkelingsproces meegenomen, wat de grote successen van topmodellen telkens weer bewijzen. Uitstekende testresultaten en nominaties gecombineerd met de toenemende populariteit maken BULLS één van de leidende sportmerken in de tweewielerbranche. Wij bieden via Piet Voskamp doordachte modellen met een hoogwaardige afmontage tegen een extra lage prijs!

Bulls Vulture 1 Black

Nu voor slechts

€ 649,00

Hoogwaardig aluminium frame, maten: 47, 50, 53, 56 en 59 cm. Gewicht ca. 10,7 kg. Met Shimano 24-speed versnelling en Tektro R-310 remmen + Cheque t.w.v. 125,00 !


actualiteit

Column

Peter de Jonge stelt bundel over ‘de andere kant’ van de provincie samen

‘Zondig in Zeeland’ zet beeld recht MIDDELBURG - Aan het beeld van het Zeeland waar niemand seks heeft voor het huwelijk, de jaren ‘60 nooit hebben bestaan en niemand over de schreef gaat, moest eens nodig iets worden gedaan, vond Peter de Jonge. Het boek ‘Zondig in Zeeland’ is het resultaat. Daarin schetsen 26 auteurs een ander beeld van de provincie dan wat inwoners van boven de rivieren vaak voor ogen staat. “Zeeland en Gomorra … dat was het idee.”

Addo Sprangers

DOOR EUGÈNE DE KOK

Pannenkoek

Als redacteur ben ik beroepshalve een belangrijk deel van mijn tijd met taal bezig. Wanneer iemand dan begint over het nieuw leven inblazen van een dode taal, is mijn interesse natuurlijk meteen gewekt. Al helemaal als die iemand ook nog eens onze bloedeigen paus Benedictus XVI is. Wat wil het geval? Laatstgenoemde is een heuse campagne begonnen om het Latijn weer helemaal hot te maken. De paus is het een doorn in het oog dat de taal van het Romeinse Rijk zelfs binnen de kerk verloren dreigt te gaan. Die trend is ingezet in de jaren ’60, toen Latijnse missen langzaam maar zeker werden vervangen door diensten in de taal van het land zelf. Nu echter ook de geestelijken zelf zich steeds minder van het Latijn bedienen, is Benedictus het kotsbeu. Om zijn geliefde taal te redden, is een heuse academie in het leven geroepen die zich louter toespitst op het gebruik van het Latijn. Niet alleen binnen de kerk, maar ook daarbuiten, in de ‘echte’ wereld. Het blijft dus niet alleen bij pinautomaten binnen het Vaticaan die nog uitsluitend instructies geven in het Latijn. Ook moderne woorden moeten een hip Latijns equivalent krijgen. Hotpants bijvoorbeeld gaan straks als brevíssimae bracae femíneae door het leven en flink doorzakken doe je in een taberna nocturna ofwel nachtclub. Met de vertaler van Google ben ik meteen enthousiast aan de slag gegaan. Ook al heb ik links en rechts zo mijn twijfels bij de juistheid van de vertalingen, het levert wel interessante woorden op. Herinnert u zich nog hoe Marco van Basten als trainer van Ajax door een boze supporter werd uitgemaakt voor pannenkoek? Dat wordt voortaan dus het ook niet slecht bekkende subcinericius. Een zatlap gaat straks aangeduid als ebrius en mijn vrouw loopt volgend jaar - vrij vertaald - de diebus quattor de Noviomago (Vierdaagse van Nijmegen). Bij tal van zaken echter tast ik nog in het duister, want hippe Latijnse woorden voor klompendans, snotpin en mp3-speler (mp3ludio ludius?) heb ik nog niet kunnen achterhalen. Die nieuwe academie wacht dus nog het nodige werk. Vooruit met de geit dus, deinceps cum in hircum, ofwel naar voren met de bok. Subcinericius? Dat zijn uw woorden, niet de mijne.

Colofon

Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Middelburgse Bode M_burgse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Marielja de Geus, Sjoukje van der Zee Acquisitie Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 08.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 06.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 37

De oplossing van deze puzzel is in week 38 te vinden op www.internetbode.nl

Ook dat beeld is overdreven, weet de in Goes woonachtige oud-hoofdredacteur van het AD. “Daarmee zouden we het beeld recht kunnen zetten. Ik wilde de andere kant van Zeeland laten zien.” Peter de Jonge kreeg het idee voor de verhalenbundel ‘Zondig in Zeeland’ toen de Middelburgse schrijfster Floortje Zwigtman te gast was in het radioprogramma Kunststof. Ze werd geïnterviewd over haar boek ‘Spiegeljongen’. “Zij moest voortdurend in de verdediging om uit te leggen hoe ze als schrijfster in een bekrompen, orthodox-christelijke, brave, saaie en bovenal met kranten dichtgeplakte provincie inspiratie had kunnen vinden voor een boek, waarin een jongen kampt met zijn ontluikende homoseksualiteit.”

‘Enthousiasme benauwde me bijna’ Tijdens zijn dagelijkse autorit van Rotterdam naar Goes vrat De Jonge zich op van woede over de meningen en vragen van de radiopresentator. Hij besloot dat er iets moest worden gedaan aan het clichébeeld over Zeeland. Na zijn afscheid als hoofdredacteur van het AD vatte hij het plan op zelf verhalen te schrijven over de andere kant van Zeeland. Vanwege tijdgebrek besloot hij echter andere auteurs uit te nodigen. Zij moesten of in Zeeland zijn geboren, er hebben gewoond of nog steeds wonen. Bekende auteurs als Oek de Jong, Franca Treur, Rinus Ferdinandusse, Freek de Jonge, maar ook burgemeester René Verhulst van de gemeente Goes en de twintig andere schrijvers die hij benaderde, vonden het meteen een leuk idee en wilden allemaal meedoen. “Het enthousiasme was zo groot dat het me bijna benauwde. Het leek alsof ik in die film ‘The game’ terecht was gekomen, waarin alles op het laatste in scène blijkt te zijn gezet om de hoofdpersoon in de maling te nemen.” Kick Uitgevers in Rotterdam wilde het boek uitgeven. Invloed De schrijvers kwamen over de brug met waargebeurde verhalen, maar ook veel fictie. “Het zijn verhalen over hele kleine zonden tot en met de allergrootste. Natuurlijk

gaat een deel van de verhalen over erotiek en seks, twee begrippen die door de invloed van de kerk in Zeeland blijkbaar als zondig werden en worden gezien.” Het is echter geen boek waarin alleen maar genadeloos wordt afgerekend met de orthodox-christelijke kerk, zegt de samensteller. Er zijn veel meer zonden. Carolijn Visser schrijft bijvoorbeeld over haar vader, die de zonde in Zeeland importeerde en over jeugdsoos ‘Open de beuk’ in Middelburg waar je ‘tegen de hashlucht kon aanleunen, Wout Baremans bijdrage gaat over de ontsnapping van een smokkelprins en Rinus Ferdanindusse heeft, zoals we van hem gewoon zijn, een vooral spannend verhaal aangeleverd. De Jonge zelf heeft een

verhaal gemaakt over verschillende zonden en wraak dat zich afspeelt in Ellewoutsdijk. “Een prachtig dorp”, zegt hij. Samen vormen de 26 verhalen volgens hem ‘een imposante verzameling zondige verhalen uit alle windstreken van de provincie’. Waanzinnig Het boek wordt gepresenteerd op het Boekenbal van Film by the Sea. De opbrengsten van de uitgave gaan naar een nieuw fonds voor jonge cineasten uit de provincie. Een iemand moet via het fonds de kans krijgen een verhaal uit ‘Zondig in Zeeland’ te verfilmen. “Het zou waanzinnig zijn als één van die verhalen op een volgende editie van Film by the Sea is te zien.”

Zondig in Zeeland: ‘De Beuk’

Carolijn Visser groeide op in Middelburg. Ze is schrijfster van reisverhalen. Voor ‘Zondig in Zeeland’ schreef zij het verhaal ‘De Beuk’. Kort daarna werd hij gemeenteraadslid voor de PvdA. Hij liet een baard staan en ijverde voor een open zwembad op zondag en voor een jeugdcentrum. Dat jeugdcentrum kwam er, pal tegenover de Lange Jan Abdij in Middelburg en kreeg de naam ‘Open de Beuk.’ Er werd iemand uit de Randstad aangetrokken om de leiding op zich te nemen. Mijn vader en ik gingen er wel eens kijken. De zoete geur van hasj sloeg ons in het gezicht zodra we binnenkwamen. Het interieur was geheel zwart, alsof je een tombe betrad. Over de donkere muren dansten vloeistof projecties. Aan de bar en op een vliering zaten Middelburgse hippies die we kenden met half gesloten ogen mee te bewegen op de maat van de muziek. Mijn vader vond zichzelf te oud om zich tussen de bezoekers te mengen, ik voelde me te jong. Lang bleven we niet. Mijn vader maakte een praatje met Burney, de leider, en we dronken iets terwijl we Bulletje de huisdealer gadesloegen. Met trage bewegingen sneed hij stukjes hasj af die ‘helemaal te gek’ waren.

Meer school met sport in Veere DOMBURG - De SportDoeMee-pas en andere sportkennismakingsactiviteiten maken ook dit nieuwe schooljaar deel uit van het programma op scholen in de gemeente Veere. Omdat de gemeente er goede ervaringen mee heeft wil ze deze hulpmiddelen weer inzetten om kinderen te stimuleren te sporten. In de plannen is er nu meer aandacht voor samenwerking. Met sportverenigingen, maar ook de kinderopvang. DOOR BRITTA JANSSEN

© www.sudokusite.eu

De illustratie op de achterflap van ‘Zondig in Zeeland’. ILLUSTRATIE MARIANNE VAN WINDEN

De combinatie onderwijs en sport, waarmee de zogenaamde combinatiefunctionarissen op de scholen aan de slag gaan, werkt voor Veere, vindt de gemeente. De functionaris stelt onder meer een werkplan op met doelstellingen. Omdat Veere tevreden is over de resultaten in het afgelopen schooljaar, wil ze meerdere activiteiten voortzetten. Eén hiervan is de SportDoeMee-pas. Hierbij krijgen leerlingen uit groep drie tot en met acht een boekje met informatie over de deelnemende sportverenigingen in de gemeente. Dit boekje helpt hen een sport te kiezen die ze willen uitproberen. Ze kunnen zich vervolgens op school inschrijven voor een kennismaking. Het doel van de pas is jongens en meisjes meer te laten sporten en ze sporten te laten ontdekken waaraan ze zelf nog niet gedacht hadden. De sportverenigingen kan het nieuwe leden opleveren. ‘De doelstelling voor de pas voor deelname is behaald’, aldus Veere in een gemeentelijke nota. ‘Uit PAGINA 5

de resultaten komt naar voren dat dit jaar (het afgelopen schooljaar, red.) 229 leerlingen van de Veerse basisscholen (20,2 procent) hebben meegedaan aan de SportDoeMee-pas. Daarmee is de doelstelling van twintig procent gehaald én het aantal deelnemers is ten opzichte van vorig jaar (2010/2011, red.) - toen was het achttien procent - procentueel gestegen. Dat is een mooi resultaat.’ De reformatorische scholen kozen ervoor niet deel te nemen aan de pas. ‘Dit jaar zijn ook de kinderen uit het speciaal onderwijs uitgenodigd deel te nemen. Helaas zijn er geen inschrijvingen van deze groep ontvangen.’ Volgens Veere hebben 26 van de 61 sportverenigingen (42,6 procent) deelgenomen aan de pas. ‘De doelstelling van 45 procent niet is behaald, maar er is wel tevredenheid over dit resultaat. Er is ook dit jaar weer een gevarieerd sportaanbod gerealiseerd.’ Samenwerking Daarnaast worden ook de sportkennis-

makingsactiviteiten in samenwerking met de sportverenigingen, zoals het schoolkorfbaltoernooi, dit schooljaar weer georganiseerd. ‘Een groot succes waren de gastlessen volleybal en het schoolvolleybaltoernooi met deelname van 35 teams, ongeveer 175 leerlingen.’ Nieuw was de pilot Sportbuurtwerk voor Zoutelande en Oostkapelle. Dit wordt in de laatstgenoemde kern voortgezet dit schooljaar. ‘De invulling en opzet verandert. Eén van de punten is de samenwerking met de kinderopvang, Stichting Welzijn en sportverenigingen te verbeteren.’ Meer inzetten op samenwerking gebeurt in alle kernen. ‘Het doel hiervan is de sportactiviteiten tussen de basisschooljeugd en de jeugd vanaf twaalf jaar (beter) op elkaar af te stemmen.’ In juni 2013 evalueren de combinatiefunctionarissen en hun schoolbesturen van Archipelscholen en Primas scholengroep het schooljaar. ‘Door een jaarlijkse evaluatie kan de inhoud van het programma steeds worden verbeterd’, stelt Veere.


KORT BEDRIJVIG

Documentaire van Middelburgse Regina Reinders in wedstrijd FBTS

Garnalencroquetten leiden tot film

Op 15 september

Tuinfair bij Bloemen op 54

VLISSINGEN - Als er een prijs zou zijn voor de meest opmerkelijke filmtitel tijdens Film by the Sea zou ‘De garnalencroquetten van de moeder van Phons’ ongetwijfeld een goede kans maken. De documentaire over Maria SEROOSKERKE- Bloemen op 54 in Serooskerke houdt zaterdag van 10.00 Magdalena Bakx uit Sluis is gemaakt door Regina Reinders uit Middelburg.

tot 16.00 uur een tuinfair met ongeveer zeventien standhouders. De toegang is gratis. Het belooft volgens eigenaresse Beppie Nagtzaam een afwisselende fair te worden waar mensen gezellig wat uurtjes kunnen doorbrengen. Tijdens de fair presenteert Beppie haar najaarsprogramma in haar blokhut aan de Noordweg. Ze geeft workshops aan huis of op locatie aan kleine groepen, maar ook grote groepen, bijvoorbeeld van personeelsverenigingen, zijn voor haar geen probleem. Beppie Nagtzaam houdt twee keer per jaar Beppie houdt de tuinfair twee maal per een tuinfair. jaar. “De fair wordt steeds uitgebreider. Dit keer zijn er veel nieuwe standhouders. Brocante mag natuurlijk niet ontbreken, maar ook sieraden, mooie taarten, kaarten, bloemen, planten, cadeauartikelen en nog veel meer is er te vinden op de fair.” Ook is er gedacht aan een gezellig terrasje, waar u even kunt uitrusten. Voor een uitgebreid overzicht kunt u een kijkje nemen op de website.

De moeder van Phons maakt de garnalencroquetten met de hand.

DOOR EUGÈNE DE KOK Het is één van de films die meedingt naar de titel in de competitie ‘De beste film van Zeeland’ van de PZC, een nieuw onderdeel van het festival in Vlissingen en Terneuzen. Regina Reinders had nog nooit een film gemaakt toen ze op het idee kwam voor deze documentaire. Ze zag simpelweg een mooi verhaal in de garnalencroquetten van Phons en wilde dat maken. “Ik was afnemer van de croquetten”, zegt Reinders. “Phons verkocht ze bij Kaffee ‘t Hof. Af en toe leek hij net een dealer, achter zijn tafel met het geldkistje erop. Pas als je had betaald, kreeg je de croquetten, die standaard in zijn fietstas zaten.” Reinders wist dat ze door Phons moeder in Sluis werden gemaakt en was benieuwd naar de vrouw. “Ik stelde me een Zeeuws-Vlaamse vrouw met een schort voor, die voortdurend garnalen zat te pellen.” Ze vertelde tegen kunstenaar en filmmaker Kees Wijker dat het haar leuk leek een documentaire over de vrouw te

STILL UIT FILM REGINA REINDERS

maken. “Wat let je, was alles wat hij zei.” Reinders nam dat advies ter harte en ging aan de slag. Maria Magdalena Bakx, de moeder van Phons, wilde mee werken. Zonder enige filmervaring toog Reinders met ‘een eenvoudig handycam-achtig dingetje’ naar Zeeuws-Vlaanderen. “En het beeld dat ik van haar had, klopte volledig.” De twee spraken met elkaar en de Zeeuws-Vlaamse maakte haar in Kaffee ‘t Hof befaamde garnalencroquetten klaar. “Ze bleek een waanzinnig goede vertelster te zijn, veel te schrijven en heeft een heel interessant leven geleid. Het is een typisch Zeeuws-Vlaamse film geworden qua beeld en sfeer, maar het verhaal dat ze vertelt is universeel. Het is een vrouw om van te houden. Ze is one of a kind.”

eindelijk de film in Windows Moviemaker gemaakt. Kom daar eens mee aanzetten op een filmfestival”, lacht ze over het eenvoudige computerprogramma waarmee ze alles monteerde. Ze kreeg hem af en ‘De garnalencroquetten van de moeder van Phons’ werd voor het eerst vertoond in Kaffee ‘t Hof. Film by the Sea-directeur Leo Hannewijk zat in het publiek en bleek ook een afnemer te zijn van de garnalencroquetten. Na de vertoning vroeg hij of Reinders mee wilde doen aan de filmwedstrijd op het festival. “Ik kwam thuis en geloofde het niet, maar de volgende dag kreeg ik al een mailtje van hem. Nu zie ik op de internetsite ‘wereldpremière’ staan”, zegt ze lachend. “Het is ongelooflijk.”

Moviemaker De gesprekken tussen de twee waren betrekkelijk vlug afgerond, in tegenstelling tot de film. Vooral omdat Reinders geen budget tot haar beschikking had en geen enkele ervaring had als filmmaker en ze alles zelf moest ontdekken. “Ik heb uit-

De garnalencroquetten van de moeder van Phons’ wordt tijdens Film by the Sea vier keer vertoond in Vlissingen: twee keer op maandag 17 september en twee keer zaterdag 22 september. Ook is hij een keer te zien in Terneuzen. Zie voor meer informatie: www.filmbythesea.nl.

Seizoensgebonden Beppie werkt veel met seizoensgebonden materialen, zoals in het najaar eikenblad, bessen, appeltjes en rozenbottels. Maar ook let ze op de modetrends van het seizoen. Om mensen die interesse hebben in het volgen van een workshop een idee te geven wat er zoal gemaakt wordt, kunnen ze tijdens de tuinfair een kijkje komen nemen. Bij ieder stuk staan de data en kosten van de workshop vermeld en kunnen belangstellenden zich inschrijven. Beppie verzorgt het hele jaar door workshops met binnen- en buitendecoraties, ook voor een familiedag, vrijgezellenfeestje of personeelsuitje . Alles is mogelijk. “Gezelligheid staat bij mij voorop”, vertelt Beppie, “Het is voor iedereen leerzaam en je gaat altijd met een mooi stuk naar huis. Iedereen kan meedoen, ongeacht het niveau.” Voor Beppie zijn bloemen een passie. “Ik zie niemand als een concurrent, want iedereen werkt op zijn eigen manier. Mijn stijl is landelijk en dat past bij je of niet.” Bloemen op 54, Noordweg 54, 4353 AX Serooskerke, tel. 06-10633207, www.bloemenop54.nl, email: beppienagztaam@zeelandnet.nl.

Nieuwe openingstijden Middelburgse Jeugdcentra MIDDELBURG - Jeugdcentrum “The Basement” in Dauwendaele en Jeugdcentrum “De Poort” in de Veerse Poort passen de openingstijden aan per 1 september. De jeugdcentra zijn bedoeld voor jongeren van 8 t/m 18 jaar. Na schooltijd is er de mogelijkheid om vrienden en vriendinnen te ontmoeten. Ook zijn er verschillende activiteiten te doen als computeren, Playstation 3, X-Box, pool-biljart, tafelvoetbal en dergelijke. De activiteiten worden begeleid door het jongerenwerk van Stichting Welzijn Mid-

delburg. De vernieuwde openingstijden zijn (voor beide centra): Dinsdag-, woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 15.00 tot 17.30 uur. The Basement dinsdag- en vrijdagavond van19.00 tot 22.00 uur; “De Poort” woensdag- en vrijdagavond van19.00 tot 22.00 uur. De middagen zijn met name gericht op de basisschooljeugd en de avonden op 12+. Naast deze openingstijden voor de activiteit, opvang en ontmoeting zijn er ook andere activiteiten, zo zijn er om de 2 weken avonden voor meiden en zijn er met enige regelmaat thema- activiteiten die het jongerenwerk organiseert samen met de jongeren.

BEDRIJVIG NIEUWS Atelier Zilverhand in Middelburg heeft nieuw pand in dezelfde straat

‘Kleine’ verhuizing, groot plezier MIDDELBURG - Een verhuizing van slechts enkele meters heeft goudsmid Sandra de Kruijk veel voordelen opgeleverd: een pand groter, dichter bij de Lange Delft en helemaal voor haarzelf. Om deze redenen koos ze ervoor haar Atelier Zilverhand te verhuizen van de Sint Janstraat 32 naar nummer 22. Sinds zaterdag is haar sieradenzaak officieel open op dit nieuwe adres. DOOR BRITTA JANSSEN Het vertrouwde oorgaatjes schieten en de verkoop van horlogebanden en -batterijen zijn nog steeds te vinden in Atelier Zilverhand, maar Sandra heeft de verhuizing aangegrepen om haar collectie zilveren sieraden uit te breiden. Het merk Jéh Jewels is nieuw. “Ik verkoop alleen merken die ik zelf mooi vind”, verklaart Sandra lachend waarom ze Jéh Jewels in haar vitrines presenteert. “Het is net even anders

dan standaard. Deze sieraden zijn op de natuur gericht, hebben robuuste vormen.” Daar houdt Sandra van, ook al is ze als goudsmid vooral gericht op het fijne werk en sieraden. Het merk iMenso verkocht ze al, maar deze collectie heeft ze op haar nieuwe adres uitgebreid. “Omdat er veel vraag naar is. Nu kan ik meer verschillende sieraden laten zien. Maar mocht iemand een sieraad zoeken dat ik niet in het atelier heb, dan kan ik het bestellen.” Dat geldt voor alle merken. In haar winkel zijn de volgende te vinden: het handgemaakte design in sterling zilver van Sueno, de zilveren bedels met zirkonia van Dancing Dangles, de bedels en clips van iMenso, de zilveren medaillons van My iMenso en Side en Hang On. Side heeft armbanden met zilveren kralen, parels en katogen waaraan je de Hang On bedels kunt bevestigen. Ook is er in Atelier Zilverhand aandacht voor de Zeeuwse sieraden met de bekende knoop.

Deze traditionele sieraden zijn bij Sandra ook verkrijgbaar met een moderne touch. Kijk voor impressies op de website of loop even binnen! Persoonlijk Mensen die een eigen idee hebben voor een sieraad, kunnen hiervoor ook terecht bij Atelier Zilverhand. Goudsmid Sandra kan bijna alles maken. “Meer dan de meeste mensen denken, dus als iemand informatie wil over de mogelijkheden, kunnen ze het beste even binnenstappen. Bijna alles kan.” Sandra maakt de sieraden aan haar werkbank. Die is te vinden in een hoek van het atelier, zodat mensen haar aan het werk kunnen zien en Sandra mensen ook eenvoudig te woord kan staan. In haar werkhoek verzorgt ze ook reparaties en vermaakt ze sieraden. “Het komt veel voor dat mensen bijvoorbeeld een broche van hun oma zelf niet dragen, maar er een ring van willen laten maken of oorknopjes. Dat kan allemaal.”

Goudsmid Sandra de Kruijk van Atelier Zilverhand bij een deel van haar nieuwe collectie.

En wie zelf aan de slag wil om iets moois en persoonlijks te maken, kan een gezellige workshop volgen. Dat is bijvoorbeeld leuk voor een vrijgezellenfeest en personeelsuitje. “Met kneedbaar zilver maak je in een paar uur je eigen zilveren sieraad, zoals een ring, oorbellen, bedel of hanger.” De workshops vinden op vrijdagavond

Atelier Zilverhand, Sint Janstraat 22, 4331 KC Middelburg, tel. (0118) 643020, www.zilverhand.nl, e-mail info@zilverhand.nl PAGINA 6

plaats, maar op afspraak zijn ook andere dagen mogelijk. Het atelier is open van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur. Op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, op donderdagavond (koopavond) van 18.30 tot 21.00 uur en op koopzondag (eerste zondag van de maand) van 13.00 tot 17.00 uur.


uw kans op een geweldige vangst!

nW Va

VLISSINGEN

Singel

oe

el

ld e

Sing

re n

la a

g

be

dh

€ 260.000 v.o.n. inhoud circa 522 m3 perceeloppervlakte 122 m2

uis

LocatIEkaartjE Bo u le

at

Cl

at

tra

ers

ijv

tra

Kasteelstraat

t

Ba

ins

Ko nin gsw e

Ho

aa str

tyPE WIjtING

opleveRing zoMeR 2013 lde

€ 315.000 v.o.n. inhoud ca. 559 m3 perceeloppervlakte 171 m2

Pa

he Sc

tyPE hardEr

e

ug

Kr

ul

n

nog 6 woningen beschikbaaR!

t

aa

r rst

str

aa

t

va

rd

Ba

nk Delt er aw eg t

Houtk

ade

€ 220.000 v.o.n. inhoud circa 458 m3 perceeloppervlakte 101 m2

€ 235.000 v.o.n. inhoud circa 472 m3 perceeloppervlakte 106 m2

tyPE hEEk

ud wo ne Gr oe

Gra

ves

Bellamypark aat uisstr Gasth

traa

t

Het Arsenaal

Beursplein

SItuatIEtEkENING

Verlo

oortst

raat

ds renlan

straat

tyPE toNG

Palingstra

gsweg

Westdijkhof

at

Konin

at at tra tra uis lens Mo raat ks t Slij

Sp

at stra ter thuis e Ruy Gas dd var ule

Bo

Oude Markt

Grote Markt

Westp

pp

3 14 1

21

20 19 18 17 16 15

12

pp

pp

pp

09

11

10

08

pp

pp

07

05 06

at

stra

Slijk

oNtWIkkELING & rEaLISatIE

VErkooP & INForMatIE

0118 - 65 05 75 www.dingemansemakelaars.nl

0118 - 44 22 00 www.m2makelaars.nl

www.lescaut.nl

www.marsaki.nl

kiJk vooR MeeR inFoRMatie op www.gRoote-MaRkt.nl

Gedenktekens

To boldly go wher

Bel voor een afspraak: 0113-216555. Bezoek ook: www.natuursteenhuis.nl

e no one’s gone be

verdiepen in het da

Grote variatie en korte levertijd, tevens onderhoud. Showroom: Stanleyweg 16, Goes. Wij zijn 6 dagen geopend!

Star Trek First

1

HELP

VAKMANNNEN GEzocHt Start je eigen allround klusbedrijf met succesvolle en betrouwbare organisatie De Vakman FP BV. 95% slagingskans! Klusopdrachten,inkoopkortingen, reclame, internet, bedrijfsadvies en aantrekkelijke voorwaarden.

033 - 456 79 20 www.devakman.info

Contact

fore? Dan durf jij je vast wel te gelijks leven van Ca

rla (45, kanker)?!

MEN KIJKJE NE ENS EEN E T ! S U om k R rte wel KOM GE ijd van ha U bent alt

creatief | energiek | voortvarend

UITGEBREIDE INFORMATIE EN NOG VEEL MEER AANBOD OP: www.ronaldzwolle.nl GOES DE SPINNE 24

€ 94.000 k.k.

Op je werk trakteren?

WWW.HOBBYKAS.NL

Bestel op

webshop.pietdaane.nl

Wij bezorgen het bij u op de zaak!

www.scan-werk.nl

Instapklaar en zeer goed onderhouden appartementje met prachtig zonneterras op de 1e verdieping. Mooie laminaatvloer in de woonkamer, eetkeuken en slaapkamer. Veilig en comfortabel woonplezier voor 1 of 2 personen. Het is werkelijk een snoepje! Middelburg Dirk van Delenstr. 2 € 225.000 k.k.

Budget kas

€ 350,-

Alu-pro kas

v.a. € 925,-

Combi-pro kas

v.a. € 950,-

Victoriaanse kas v.a. €1400,Bel voor onze folder/prijslijst

Showterrein met 36 kassen

EmBrEgtS KASSEN gors 70 Hoeven 0165-502506

Wij digitaliseren uw dia’s en negatieven

WESP IN DE NESTEN

Aantrekkelijk licht en ruim appartement 116m2 met groot balkon en inclusief eigen parkeerplaats. Koudekerke Weststraat 27 € 179.000 k.k.

Leuk hoekhuis met GARAGE en een verwarmde hobbywerkplaats met zolder + een zonnige tuin. Wolphaartsdijk Gardenierhof 19

€ 294.000 k.k. Perfect onderhouden VRIJSTAAND huis, strak gelijnd & onder architectuur gebouwd met oa XL garage. Van harte welkom tijdens de Nationale Open Huizen Route op zaterdag 29 september a.s.!

No Risk clausule: een kans en geen belemmering!

Professionele kwaliteit scans, tegen een zeer lage prijs! Standaard resolutie (9 MegaPixel) - € 0.20 Hoge resolutie (25 MegaPixel) - € 0.25

Voor meer informatie: 0118-639399 / bestelling@scan-werk.nl

Bekijk op RonaldZwolleTV het volledige interview met Ronald Zwolle waarin hij een korte uitleg geeft over de succesvolle No Risk clausule.

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

Wilt u meer informatie of een vrijblijvend gesprek bij u thuis? Bel 0118-623420 of mail@ronaldzwolle.nl we staan u graag te woord!

WEST-SOUBURG VRIJBURGSTRAAT 24 € STARTERS

Halfvrijstaand startershuis met grote tuin in West Souburg. Woonkamer, keuken, badkamer en 3 slaapkamers. De tuin is groot en heeft meerdere bergingen. Inruil eigen huis/ appartement of BudgetPlan bespreekbaar, vraag naar de mogelijkheden! Goes Nassaulaan 89

€ 169.500 k.k.

In de wijk Valckeslot: HOEKHUIS met zonnige tuin, ruime garage + aparte berging.

BEDRIJFSRUIMTE IN GOES TE HUUR: Goes Nobelweg 2-38 HUUR€56,49 per m2/per jaar

Showroom 779m2 op TOPlocatie met winkelpui naast Mc Donalds, magazijn voorzien van overhead deur. Zeer geschikt als keuken/ badkamer showroom. Ook toegestaan voor detailhandel in Auto’s, Boten en Caravans Goes Nobelweg 4-22 HUUR va. €123,00 PER MAAND Bedrijfsunits/ kantoorkamers vanaf 18m2 tot 210m2. Multifuncioneel, direct klaar voor uw gebruik!

TE KOOP GEVRAAGD:

Vlissingen: appartement met zeezicht ref: 212 Goes: modern goed onderhouden huis ref: 237 Zeeuws-Vlaanderen: startershuis ref: 228 Walcheren: bungalow tot 250 k.k. ref: 215 Middelburg: vrijstaand Griffioen ref: 226 Heinkenszand: 2/1 kap met garage ref: 233 ‘s-Heer Abtskerke e.o.: (semi)bungalow ref: 217 Walcheren: woonboerderij ref: 216 Zeeuws-Vlaanderen: middenhuis ref: 228 & 219 Goes: vrijstaand huis ref: 223 Heel Zeeland: Uw huis Bekijk alle te koop gevraagde huizen in het geoptimaliseerde zoekersbestand op www.ronaldzwolle.nl

RONALD ZWOLLE MAKELAARS 0118-623420 mail@ronaldzwolle.nl www.ronaldzwolle.nl

pp

04

03

02

01


KORT BEDRIJVIG

Aanmelden voor de eerste Vlissingse Hoge Hakkenrace kan nog

Op pumps op jacht naar de prijzen

Werken én leren in de techniek

VLISSINGEN - De vernieuwde Walstraat-Midden is zaterdag het decor van de eerste Vlissingse Hoge Hakkenrace. Maximaal zestig dames strijden vanaf 14.00 uur om de winst. Ze moeten op hun hakken van minimaal zeven centimeter hoog en maximaal anderhalve centimeter breed misschien halsbrekende toeren uithalen, maar bij de finish gloort een prijzenpot van ten minste duizend euro.

Technische bedrijven in Zeeland zijn vrijwel continu op zoek naar technisch talent. Werk en Vakmanschap helpt hen daarbij door gemotiveerde talenten op te leiden tot allround vakmannen. “Met praktijkgericht vakopleidingen zorgen we ervoor dat kandidaten zich optimaal kunnen ontwikkelen bij aansprekende bedrijven in de regio”, vertelt Ted van Zweeden, regiomanager Zuid-Nederland.

DOOR BRITTA JANSSEN Honderdvijftig meter moeten de kandidates - van minimaal zestien jaar - afleggen. De start is bij De Glazen Pui en de finish bij City Bloem. De dame die als eerste een hak over de eindstreep zet, wint 250 euro aan waardebonnen. Voor de nummers twee en drie is er respectievelijk 150 en 100 euro aan waardebonnen te winnen. De rest van het prijzengeld wordt verdeeld over de andere deelneemsters, maar hoe is nog een verrassing, vertelde organisatielid Edwin Tilroe van Tilroe Optiek vrijdag. Alle ondernemers in de Walstraat-Midden doen volgens hem mee aan de actie, dus dat levert een grote variatie aan waardebonnen op. Enthousiast Om 13.00 uur begint de feestelijke middag al, met een warming-up voor de deelneemsters. Een sportinstructeur begeleidt hen hierbij en een dj zorgt voor opzwepende muziek. Om 14.00 uur geeft wethouder Rob van Dooren het startschot voor de race. “Als er zestig deelnemers zijn, houden we twee maal een race en daarna de finale. Is het aantal dames beperkt, dan is er één wedstrijd die meteen de finale is”, vertelt Tilroe. Na de finale vindt direct de prijsuitreiking plaats. Hiervoor heeft de organisatie Miranda Slabber, Miss Nederland 2004/2005, gestrikt. De eerste aanmeldingen zijn al binnen. “Het gaat ons er niet om een massaal evenement te organiseren, maar een gezéllig evenement. We willen graag dat het leuk is voor de toeschouwers.” Tilroe zei al veel enthousiaste reacties over de race te hebben ontvangen. “Daardoor zijn er al plannen voor een tweede editie volgend jaar.” Inschrijven Dames die zich willen inschrijven kunnen hiervoor tot en met vandaag (woensdag 12 september) een formulier ophalen bij Op & Top Zij, Omoda Schoenen, Albert Slinger Lederwaren en Tilroe Optiek. Ook zijn de formulieren aan te vragen via info@tilroe.nl. Op de dag zelf kun-

Alle kanten op Als technisch vakman ben je er mede verantwoordelijk voor dat technische processen goed verlopen. Techniek is voor een belangrijk deel mensenwerk. Of je nu als servicemonteur bij de mensen thuiskomt of als procesoperator het productieproces in een fabriek regelt, overal en altijd heb je met collega’s en klanten te maken. Daarnaast is de uitdaging dat er iets uit je handen rolt; op maat gemaakte machineonderdelen bijvoorbeeld of een complete elektrische installatie. “Binnen de techniek kun je verschillende kanten op”, legt Ted uit. “Werk en Vakmanschap richt zich op de proces-, metaal-, installatie-, elektro- en infratechniek.” Gemotiveerde mensen helpen wij op weg. Zo bekijken wij aan de hand van een uitgebreid competentieprofiel en een persoonlijk intakegesprek de mogelijkheden en geven inzicht in de richting die daar het beste bij past. Leren in de praktijk Wil jij een technisch vak leren in de praktijk, dan ben je bij Werk en Vakmanschap aan het goede adres. Via de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL) ga je direct aan de slag bij een technisch bedrijf. De theorie van het vak leer je bij een Regionaal Opleidingsinstituut (ROC) of een praktijkschool. Tijdens de opleiding doe je veel praktijkervaring op. “Wij regelen de opleiding en zorgen voor de coaching en begeleiding”, vertelt Ted. “Zo hebben we regelmatig overleg met de leerling, de docent en de praktijkbegeleider. Als de resultaten achterblijven zoeken we oplossingen, bijvoorbeeld in de vorm van bijles of extra praktijkervaring. We zetten alles op alles om een ieder over de streep te trekken. Dat steuntje in de rug is voor veel mensen bijzonder prettig. Tevens hebben wij een uitgebreid netwerk van werkgevers waar je techniek in de praktijk kunt leren. Deze leerbedrijven zijn allemaal officieel erkend.“ Toekomst in techniek! Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn? Neem dan contact met ons op. Met een persoonlijk opleidingsplan, intensieve begeleiding, een prima salaris en de keuze uit honderden praktijkplaatsen, wacht jou een goede toekomst in de techniek. Oostelijk Bolwerk 9, 4531 GP Terneuzen terneuzen@werkenvakmanschap.nl www.werkenvakmanschap.nl

Dames die op hoge hakken door de Walstraat rennen... dat belooft een spektakel te worden.

nen deelneemsters zich tussen 13.00 en 13.30 uur inschrijven (als de limiet van zestig personen nog niet bereikt is) bij het podium op de hoek van de Walstraat en Lange Zelke. Hier vindt ook de warmingup plaats en kunnen de deelnemers hun startbewijzen ophalen. Creatievelingen die hun overwinningskansen willen vergroten door bijvoorbeeld hun schoenen

vast te tapen, komen van een koude kermis thuis, want voor de start is er een controle op de hakken. Kom je op hakken die te laag of te breed zijn, dan word je gediskwalificeerd. Sleehakken en laarzen zijn niet toegestaan, net zomin als schoenen die vastgebonden zijn, bijvoorbeeld schoeisel met riempjes om de enkels of tape.

U w v a c a t u r e i n D e B o d e é n o p Z e e l a n d We r k t . n u

BEDRIJVIG NIEUWS Bruynseels Vochten werkt ook voor particulieren

‘Door specialisatie beter’ KALMTHOUT - Het in Kalmthout gevestigde bedrijf Bruynseels-Vochten N.V. kunststof en aluminium ramen, deuren en serres, is een bekende leverancier van veel aannemers. Wat veel mensen niet weten is, dat het bedrijf met dezelfde service en garantie ook opdrachten van particulieren aanneemt. “Zeer veel uit Nederland,” benadrukt commercieel afgevaardigde, Jos Goetstouwers. Op zaterdag 15 september en zondag 16 september van 10.00 uur tot 17.00 uur houdt het bedrijf zijn opendeurdagen. “Kom en vergelijk, u bent altijd voordeliger uit,” zegt Jos zeker van zijn zaak. DOOR HENK KETELAAR “We hebben tijdens die opendeurdagen speciale aanbiedingen die beslist de moeite van een uitstapje naar ons bedrijf waard zijn, zelfs vanuit Nederland. Kom eens vrijblijvend kijken en overtuig u van onze scherpe prijzen,” zegt Jos die zich al veel jaren op de particuliere markt in Nederland richt. Het bedrijf bestaat bijna dertig jaar en de laatste vijftien jaar werkt

het zeer veel voor particulieren in Nederland. Bruynseels-Vochten N.V. kent dus de verlangens en eisen van de klant. “Omdat de productie geautomatiseerd plaatsvindt, kunnen wij tegen bodemprijzen leveren en plaatsen,” zegt Jos en vertelt dat HR++ beglazing standaard is. Totaalpakket Het bedrijf doet niet alleen de productie van serres, ramen en deuren, maar plaatst ze ook. Daarvoor heeft het een eigen technische dienst die het hele bouwproject van tekentafel tot aan realisatie in handen heeft. De klant heeft dus met één aanspreekpunt te maken, tijdens, maar ook na de bouw. Jos: “Wij hebben al duizenden opdrachten in Nederland uitgevoerd. We werken met Nederlandse BTW-tarieven en voldoen aan de in Nederland gestelde wettelijke eisen, zoals het KOMO keurmerk en die van het Keurmerk Veilig Wonen,” zegt Jos er voor alle duidelijkheid bij. Innovatie Bruynseels-Vochten N.V. is voortdurend innoverend bezig, kent daarom de nieuwste tendensen en gebruikt de laatste technieken

en constructies. In dat opzicht doet het bedrijf zijn slogan: ‘Door specialisatie steeds beter’, alle eer aan. Jos: “Vooral de constructie van onze profielen zijn in de loop van de tijd heel wat verbeterd. Die zijn zwaarder, hebben meer kamers, zijn daardoor steviger en hebben een hogere thermische waarde. Bovendien kopen wij ons materiaal uitsluitend in bij internationaal gerenommeerde fabrikanten,” verklaart hij nader. Werkwijze Jos: “Bij het plaatsen gaan we steeds op dezelfde, weloverwogen manier te werk. 1e: We komen ter plaatse, meten op en overleggen met de klant wat de meest ideale oplossing is. 2e: We ontwerpen naar de wens van de klant. 3e: We maken een expliciet akkoord en houden rekening met de aanwijzingen van de architect of andere aannemer. 4e: We starten het project op en gedurende dit hele proces vragen wij geen voorschot. De klant betaalt als het werk is afgerond na de plaatsing. Een eigen dienst na verkoop staat in voor de waarborg nadien, volgens alle wettelijke bepalin- Een voorbeeld van een gerenoveerde woning door Bruynseels-Vochten N.V. gen hieromtrent. FOTO BRUYNSEELS-VOCHTEN N.V.

Bruyseels-Vochten N.V., Serre’s, Ramen, Deuren in aluminium en pvc, Brasschaatsesteenweg 292, 2920 Kalmthout, tel. +0032.3 666 57 86, fax +0032.3 666 44 41, www.bruvo.be PAGINA 8


Tuinfair bij:Bloemen op 54

Bloemen op 5415 sept. 2012 Tuinfair bij:Tuinfair bij: 15 sept. 2012

van 10.00 tot 16.oo uur

Tuinfair

bij:

Tuin Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Bloemen op 54 Diverse standhouders Tuinfair bij: 15 sept. 2012 van 10.00 tot 16.oo uur Bloemen op 54 toegang gratis Tuinfair bij: Diverse standhouders 15 sept. 2012 Noordweg 54, Serooskerke, Walcheren. toegang gratis van 10.00 tot 16.oo uur Bloemen op 54 Graag tot ziens, Beppie 0118 851529 - 0610633207 www.bloemenop54.nl www Diverse standhouders 15 sept. 2012 Tuinfair bij:

Bloemen op 54 Bloe van 10.00 totop 16.oo uur Bloemen 54 15 sept. 2012 15 se van 10.00 tot 16.oo uur van 10.0 15 sept. 2012 Tuinfair bij: Diverse standhouders Noordweg

54,

Serooskerke,

Walcheren.

Graag tot ziens, Beppie 0118 851529 0610633207

toegang gratis van 10.00 tot

16.oo

uur

Bloemen op 54 www 15 sept. 2012 Bloemen op 54 Noordweg

54,

Serooskerke,

Walcheren.

Graag tot ziens, Beppie Diverse standhouders 0118 851529 0610633207 toegang gratis Noordweg 54, Serooskerke, Walcheren. van 10.00 tot 16.oo uur

van 10.00 tot 16.oo uur sept. 2012 toegang gratis Diverse standhouders 15 Diverse

www st toegang gratis toegang Diverse standhouders Noordweg 54, Serooskerke, Walcheren. Graag tot ziens, Beppie 0118 851529 0610633207

Diverse standhouders van 10.00 tot 16.oo uur toegang gratis Noordweg

www.bloemenop54.nl www.bloemenop54.nl Noordweg

54,

Serooskerke,

Serooskerke,

Walcheren.

54,

www.

Ser

Walcheren.

tot ziens, Beppie Graag tot ziens, BeppieGraag Graag tot ziens, B 0118 851529 0610633207 www.bl 0118 851529 - 0610633207 0118 851529 0610

ZATERDAG 15 SEPTEMBER

KLUSJESDAG

Het kan écht …

19% BELASTING VOORDEEL

HUBO WESTKAPELLE Zuidstraat 118 4361 AJ WESTKAPELLE Tel. 0118-572612

Zie aktievoorwaarden op www.hubo.nl

2 daagse boekverkoop

Ja, veel meer! Ons zenderaanbod van DELTA DIGITALE TV is nog verder uitgebreid

Natuurlijk! We hebben de snelheid van ons internet verhoogd tot wel 160 Mbps! Maar ook als u niet de allersnelste hoeft te zijn, hebben we een aanbod op maat. Ook hier hebben we de snelheden verhoogd.**

10.00 - 21.00 uur

nog leuker

ook veel populaire pop cd's en pop dvd's! € 1,-- per boek, 7 boeken € 5,-- 15 boeken € 10,-€ 2,50 per cd/dvd, 5 cd’s/dvd’s € 10,00

Kousteensedijk 7, 4331 JE Middelburg www.zeeuwsebibliotheek.nl

zenders

nog sneller

vrijdag 14 september 10.00 - 16.00 uur

ESTE PRO •B V

nog meer

**De snelheden zijn verhoogd van Internet Midi, Internet Premium, Internet Super en Internet Extreem.

zaterdag 15 september

2

• AUG. 2 01 ER ID

ZeelandNet & DELTA zijn opnieuw verkozen tot beste provider van Nederland voor internet, telefonie én digitale tv.* Toch denken wij dat het écht nog beter kan! Het wordt écht …

• AUG. 2 01 ER ID

www.bloemenop54.nl

ESTE PRO •B V

Noordweg 54, Serooskerke, Walcheren. Graag tot ziens, Beppie 0118 851529 - 0610633207

54,

Graag tot ziens, Beppie 0118 851529 0610633207

toegang gratis Noordweg 54, Serooskerke, Walcheren. Noordweg

2

Diverse standhouders Graag tot ziens, Beppie toegang 0118 851529 - gratis 0610633207

tot

Mbps

Zeker! We hebben het Pluspakket van DELTA DIGITALE TV namelijk uitgebreid met een aantal kwalitatieve zenders voor jong en oud: 24Kitchen, BravaNL, Pebble TV, 192TV en Horse & Country. Vanaf nu nog meer kijkplezier!

ZeelandNet & DELTA verstevigen de nummer 1 positie voor internet, telefonie én digitale tv! Ontdek het op zeelandnet.nl

*Providermonitor Consumentenbond augustus 2012


sport

Nederlands Kampioenschap 3D-Handboogschieten MIDDELBURG - Ruim tweehonderd handboogschutters uit het hele land schieten op zaterdag 15 en zondag 16 september in de bossen rond Fort Rammekens in Ritthem bij Vlissingen voor de Nederlandse titel 3D. 3D schieten is een snelgroeiende tak van de handboogsport, waarbij de schutters op een parcours door het bos schieten op kunststof doeldieren die op verschillende afstanden staan opgesteld. Aan de schutters de taak om de dieren liefst met de eerste pijl te raken. Aan de parcoursbouwers de taak om het de schutters zo lastig mogelijk te ma-

ken. 3D-schieten is het best te vergelijken met de jacht zoals het eeuwen geleden nog met de handboog gebeurde. In tegenstelling tot de bekendere (Olympische) handboogwedstrijden schieten de meeste 3D-schutters met houten bogen, zonder vizier. Vandaar ook dat iedere 3D wedstrijd altijd een aanleiding is voor sommige deelnemers om zich in een historische outfit te steken. Het NK is een tweedaagse wedstrijd. Op zaterdag 15 en zondag 16 september wordt er tussen10.00 en ong. 16.00 geschoten. De Nederlands Kampioenschappen zijn open voor publiek. Vanaf de paden kan men mee genieten van dit spektakel.

Informatie: Tonny Wesselink, voorzitter handboogsociëteit d’Eendracht, tel.: 06-10015021, Info@ handboogvlissingen.nl, www.handboogvlissingen.nl Wilt men beelden maken van de wedstrijd? Neem dan contact op met de organisatie. Op eigen initiatief het wedstrijdparcours op gaan kan gevaarlijk zijn. •Het Nederlands Kampioenschap 3D is een door de Nederlandse Handboogbond (NHB) erkende A-wedstrijd. De NHB is aangesloten bij de wereldwijde handboogorganisatie FITA. De organiserende vereniging is Handboogsociëteit d’Eendracht uit Vlissingen.

AUTO

De Zompe 1 4353 RT Serooskerke Tel. nr. 0118 - 633 003 mail@autodekkerjobse.nl w w w. autodekkerjobse.nl

Dekker en Jobse

Punt voor FC Dauwendaele MIDDELBURG - In en tegen Serooskerke behaalde FC Dauwendaele 1 het eerste punt van dit seizoen. Na een 1-1 ruststand werd het uiteindelijk 3-3. De tegendoelpunten waren het gevolg van persoonlijke fouten en bij een 2-3 voorsprong maakte Serooskerke de gelijkmaker met een buitenspelluchtje. De Dauwendaele doelpunten werden gemaakt door Mart de Kroo, Bram de Jong en Jaap de Kroo. FC Dauwendaele 2 verloor uit van een sterker Hoek 3 met 3-1. Bij rust was het al 3-0 en in de 2e helft redde Abdulqadir Ahmed de eer. Thuis speelde FC Dauwendaele 3 tegen Oostkapelle 3 en wist in de blessuretijd de 3 punten binnen te halen. Edwin Leonhart reageerde in de allerlaatste minuut alert en wist de 4-3 te maken. Scoren door Jordy van Bunderen, Jeroen de Haas en vanaf 11m. John Stijns. Het scoreverloop in Scharendijke bij de wedstrijd van ZSC’62 2 tegen FC Dauwendaele 4 was eveneens opmerkelijk. FCD 4 kwam op een 0-1 voorsprong, maar stond bij de thee met 5-1 achter. In een spannende 2e helft werd dit gelijkgetrokken naar 5-5, maar 5 min. voor tijd wist ZSC’62 2 nog 1 maal te scoren: 6-5. In de 1e thuiswedstrijd van

dit seizoen speelde FC Dauwendaele A1 net als vorige week 2-2 tegen een Brabants team. Na een 2-0 voorsprong door doelpunten van Dennis v.d. Bos en Sergej Ajoeb kwam Rijen A1 toch nog terug tot 2-2. FC Dauwendaele B1 was veel sterker dan DOSKO B1 en won door goals van Jefta v.d. Berge, Thijs Remijn en Tim Ouwerkerk met 3-1. Held van de wedstrijd was echter Elia Martina, klein van postuur, maar groots in zijn doel. Hij verrichtte vele reddingen en stopte zelfs een penalty. FC Dauwendaele C1 verloor met 0-3 van Steenbergen C1. FCD C1 was bijna de gehele wedstrijd sterker totdat de Brabanders met nog 14 min. te spelen direct vanuit een corner wisten te scoren. Dit was het moment waarop de wedstrijd kantelde. FC Dauwendaele D1 verloor met 1-4 van Zeelandia Middelburg D1 en ook FC Dauwendaele E1 verloor van Arnemuiden E1 met 1-8. FC Dauwendaele VR1 speelde de laatste bekerwedstrijd van de 1e ronde. De dames van Ad Jobse won ook hun 3e bekerwedstrijd met 5-1 van Nieuwdorp VR1 en bereikten de 2e bekerronde. Programma Zaterdag 15 september 14.30: FCD 1-Oostkapelle 1 12.45: FCD 2-Oostkapelle 2

14.30: Spui 2-FCD 3 14.30: FCD 4-Kloetinge 4 12.30: Domburg 2-FCD 6 12.45: FCD VR1-Nieuwdorp VR1 12.45: FCD G1-MZC’11 G1G 11.30: Terneuzense Boys A1-FCD A1 12.45: FCD A2-SSV’65 A2 15.00: Steenbergen B1-FCD B1 10.45: Vogelwaarde MB1-FCD MB1 11.45: DVO’60 C1-FCD C1 11.15: Kloetinge C4-FCD C2 11.00: FCD MC1-RCS MC1 11.15: Walcheren D1-FCD D1 09.45: FCD D2-RCS D2 11.00: FCD D3-Walcheren D3 10.45: Terneuzen MD1-FCD MD1 11.30: HVV’24 E1-FCD E1 11.00: FCD E2-Serooskerke E2 11.00: FCD E3-Walcheren E6 09.45: FCD F1-VCK F1 09.45: FCD F2-Zld Middelburg F3 10.00: Arnemuiden F2-FCD F3 09.30: De Noormannen F2-FCD F4 09.45: FCD F5-Kapelle F5 09.00: De Meeuwen MP1-FCD MP1 Info en wijzigen: www.fcdauwendaele.nl

Selectie beste dansers tonen nog éénmaal hun repertoire

Vierhonderd dansers in schouwburg MIDDELBURG - De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie is een bond waarvan vele onderdelen deel uit maken. Eén van deze onderdelen is dans. Zo worden er regionaal elk jaar een aantal demodagen gehouden, waarbij alle groepen hun dansen laten zien. In het

Midzavo competitie MIDDELBURG - Midzavo competitie 2012-201, Recreatief zaalvoetbal op de zondagmorgen. Uitslagen Zondag 9 september Bonga Boys 1-Thermo Products 4-2 Bonga Boys 2-DE EILANDBOYS 6-5 Stand: 1. Bonga Boys 1 2w-, 6p, +15; 2. De Eilandboys 2w,3p, +6 ; 3. Bonga Boys 2 2w-, 3p, -12; 4. Thermo Products 2w-, 0p, -9. Programma 10.00 uur Thermo ProductsBonga Boys 2 10.45 uur De Eilandboys-Bonga Boys 1 Info. ivreeke1@zeelandnet.nl

afgelopen dansjaar zijn er 2 demodagen dans in de regio Zuid gehouden. In totaal hebben er maar liefst 125 groepen aan deelgenomen met bijna 1700 dansers. Zoals elk jaar, zijn ook dit jaar de 25 beste en mooiste dansen uitgekozen om nogmaals hun dans te laten zien aan een groot publiek in de schouwburg van Middelburg. Zo’n 400 dansers tonen nog

één maal hun repertoire van vorig seizoen. De selectie bestaat uit jazzdans, modern, hiphop, burlesque, kinderdans en showdans. De groepen komen uit Zeeland, maar ook uit Brabant en Zuid Holland. Deze avond vindt plaats op vrijdag 14 september in stadsschouwburg Middelburg, Molenwater. Aanvang 19.30 uur, zaal open 19.00 uur.

OPENDEURDAGEN

• APK • Onderhoud • Schadeherstel • In- en verkoop auto’s

www.zeelandwerkt.nu Vacatures bij jou in de buurt

Kinderfeestbeest maakt bedankjes op maat voor geboorte, bruiloft, jubilea en meer. Tevens hebben wij een collectie houten speelgoed, slingers, ballonnen, huldeborden en vlaggenlijnen. Kinderfeestbeest maakt van elke bestelling boven de € 10,00 minimaal € 1,00 over aan Serious Request 2012. Hiervoor hebben wij nog een extra assortiment op de site staan!

www.kinderfeestbeest.nl

OP ZATERDAG 15 EN ZONDAG 16 SEPTEMBER

Tijdens deze dagen doorlopend geopend van 10-17 uur

DE MOOISTE SERRES, KOZIJNEN & DEUREN IN ALUMINIUM & PVC, RENOVATIE & NIEUWBOUW

E KOM DEZ AAR DAGEN N N DOE BELGIE E DEEL UW VOOR

✔ Maatwerk alle serres. ✔ Fabricatie van ramen & deuren in pvc en aluminium. ✔ Alles in eigen beheer sinds 1983. ✔ 10 jaar waarborg. ✔ Geen voorschot. ✔ Nieuwbouw - Renovaties. ✔ Alle RAL-kleuren. ✔ Volledige afwerking.

voor het laatste actuele lokale nieuws kijk op WWW. internetbode.nl

✔ Geplaatst door vakmensen.

BEZOEK ONZE SHOWROOM SERRES - KOZIJNEN - DEUREN in ALUMINIUM & PVC

Br ass c h a a t s e s t e e n w e g 2 9 2 • 2 9 2 0 K a l mt h o u t B e l g i ë • Te l 0 0 3 2 3 6 6 6 5 7 8 6 • Fa x 0 0 3 2 3 6 6 6 4 4 4 1 A l l e d a g e n o p e n v a n 1 0 U t o t 1 7 U • z o n d a g v a n 1 4 U t ot 1 7 U • www. br uvo. be


PAK UW VOORDEEL!

Aanbiedingen geldig t/m 22 september 2012. Zolang de voorraad strekt.

Kattentoilet Comfy Cat

Met deurtje en geurfilter. In verschillende kleuren. Adviesprijs 14.95

slechts

14.95

nu

9.95 Hondenkussen Tivoli Extra comfortabel. Met wasbare hoes en voorzien van rits. Afmeting 100 x 70 cm. In verschillende kleuren.

slechts

14.95 hoogte 95 cm

Krabpaal Palazzo Extra stevig. Met twee plateaus en speelhuisje. In grijs of zwart.

219.50

nu

159.50

44.95

1+1

1 kg nu

14.95

gratis

nu 12 kg

+ 20 %

extra groot pak

gratis!

Farm Food Dental Chips 1 kg

Kippen- en konijnenhok KB8

Geschikt voor zowel konijnen als kippen. Afsluitbaar nachthok en inclusief legnest en zitstokken. Afmeting 202 x 77 x 145 cm.

Schoon gedroogde Rawhide Chips voor de hond. Kauwen op Rawhide lost tandplak op en voorkomt slechte adem! Adviesprijs 21.50

Pro Plan kattenvoeding 1,5 kg

Houdt uw kat in topconditie. Verschillende varianten. Normaal 1,5 kg vanaf 15.75

Hill’s hondenvoeding bonus bags Adult Chicken en Adult Chicken Large Breed. Adviesprijs 54.95

nu 15 kg

+ 3 kg

3 voor

gratis!

2 voor

10.00

15.00

vanaf

7.95

vaste lage prijzen

15 kg vanaf

52.95

Royal Canin hondenvoeding bonus bags

Diverse soorten, o.a. Medium en Maxi Adult.

Whiskas maaltijdzakjes Multipack

Diverse soorten. Multipack met 12 zakjes.

makkelijk bereikbaar: direct gelegen naast de a58 weihoek 16 4416 px kruiningen tel 0113 381 000

Biokat’s Classic kattenbakvulling Van natuurlijke klei. Zuinig in gebruik door klontjesvorming en groot absorptievermogen.

ruim 1.000 m2 winkelplezier!

ma 9.00 - 17.30 di 9.00 - 17.30 wo 9.00 - 17.30

do 9.00 - 17.30 vr 9.00 - 20.00 za 9.00 - 16.00

Supreme Selective voor konijn en cavia

Elk brokje biedt een uitgebalanceerde voeding. Voorkomt kieskeurig eten! Konijn 3 kg advies 16.99 9.95 Cavia 2 kg advies 13.99 7.95

zaterdag 29 september dierendagfestijn voor jong en oud. kijk alvast op www.vanderpoeldierenverblijf.nl www.vanderpoeldierenverblijf.nl bekijk ook onze webshop! gratis parkeergelegenheid


sport

Zeelandia Middelburg verslaat Jong Ambon Ajax Clinic herfstvakantie bij MIDDELBURG - Voetbalvereniging 11.15 Zeelandia D5-Kloetinge D5 08.45 SSV’65 E1-Zeelandia E5 VV Zeelandia Middelburg Zeelandia heeft in de stadsderby te- 11.15 Zeelandia D7-RCS D6 09.00 Serooskerke E3-Zeelandia E8 gen Jong Ambon flink uitgehaald.

De thuisclub had niets in te brengen tegen Zeelandia en ging met liefst 0-7 onderuit. Bij rust stond het al 0-5 door treffers van Salim Ben Salam, Alberto Conde Morgado (2x) en Jerfy Booij (2x). Na rust liep Zeelandia in het eenzijdige duel uit naar 0-7 via opnieuw Booij en Dennis Tukker. Programma Woensdag 12 september 19.00 Zeelandia VR1-De Meeuwen VR1 Zaterdag 15 september 12.45 Zeelandia 2-Veere 2 14.45 Zeelandia A-2Hoek A1 14.45 Zeelandia B1-DESK B1 12.45 Zeelandia C2-Tern.Boys C1 12.45 Zeelandia C5-Vivoo C2 11.15 Zeelandia D1-DVO’60 D1 09.30 Zeelandia D3-Vlissingen D1

10.00 Zeelandia E1-Alliance E1 10.00 Zeelandia E2-AZVV E1 09.00 Zeelandia E6-Kapelle E2 09.00 Zeelandia E7-Arnemuiden E3 09.00 Zeelandia E11-Walcheren E8 09.00 Zeelandia F5-RCS F5 10.15 Zeelandia F7-Oostkapelle F2 10.15 Zeelandia F8-Kloetinge F9 09.30 Zeelandia MP2-Jong Ambon MP1 14.45 Zeelandia VR1-Zaamslag VR1 14.30 BSC A1-Zeelandia A1 12.00 Victoria’03 B1-Zeelandia B2 11.15 Kloetinge B2-Zeelandia B3 12.30 Koewacht B1-Zeelandia B4 11.15 Kapelle C1-Zeelandia C1 11.00 VCK C1-Zeelandia C3 10.30 RCS C4-Zeelandia C4 11.15 AZVV D1-Zeelandia D2 09.30 Apollo’69 D2-Zeelandia D4 11.00 Heer Arendskerke D2-Zeelandia D6 09.00 MZVC E1-Zeelandia E4

09.00 Veere E2-Zeelandia E10 09.00 Walcheren E9-Zeelandia E12 10.00 AZVV F1-Zeelandia F1 09.30 Yerseke F1-Zeelandia F2 09.45 FC Dauwendaele F2-Zeelandia F3 09.00 VCK F2-Zeelandia F4 09.00 RCS F6-Zeelandia F6 09.00 Serooskerke MP1-Zeelandia MP1 10.00 Arnemuiden MP1-Zeelandia MP3 12.00 Philippine MB1-Zeelandia MB1 10.30 Bruse Boys MC1-Zeelandia MC1 10.15 Patrijzen MD1-Zeelandia MD1 10.00 Bevelanders ME1-Zeelandia ME1 Zondag 16 september 14.30 Zeelandia 1-HVV’24 1 11.30 Zeelandia 2-Terneuzen 2 11.30 Zeelandia 4-Volharding 2 11.30 RCS 3-Zeelandia 3 10.45 Luctor’88 5-Zeelandia 5 Info. www.zeelandiamiddelburg.nl of e-mail: jeugd@zeelandiamiddelburg.nl

Zege openingswedstrijd Noormannen WESTKAPELLE - Eerste van voetbalvereniging Noormannen behaalde in de 1e thuiswedstrijd van dit seizoen tegen het Axelse AZVV een fraaie 3-0 overwinning. Slechts weinigen hadden deze uitslag durven voorspellen, daar de bezoekers toch als één der titelkandidaten worden gerekend. In de 1e helft hadden de Zeeuws-Vlamingen het beste van het spel, doch de achterhoede van Noormannen gaf weinig weg. Toen aanvoerder Mark Minderhoud 1 minuut vóór rust de 1-0 liet aantekenen, zou dat achteraf van invloed zijn op het verdere verloop van de wedstrijd. Een kwartier voor het einde zorgde Menno de Nooijer voor 2-0 en de wedstrijd was gespeeld. De 17-jarige Jacco Cijsouw zorgde voor

de 3-0, 6 min. voor het einde. Belangrijker was de 0, in de toch meestel kwetsbare achterhoede van de mannen uit Westkapelle. Uitslagen Noormannen 2-Hoek 4 7-0 Noormannen 4-Meeuwen 5 5-2 Jeugd Noormannen A1-Serooskerke A1 1-0 Noormannen B1-Zeeland Sport/G.P.C. B1 4-0 Noormannen B1M-Philippine B1M 2-7 GPC C1-Noormannen C1 4-5 Kwadendamme D1-Noormannen D1 10-0 Noormannen E1-Domburg E1 3-3 Zeelandia Middelburg E7-Noormannen E2 0-12 Noormannen E1M-Bevelanders E1M 4-6 Noormannen F1-Serooskerke F1 3-5

Badminton Walcheren OOST-SOUBURG - 3é Klasse: zo. 16-09 10.00 uur Marathon 1-Pluumpje 2,zo. 2309 10.00 uur Marathon 1-Astroïden 1,vr. 28-09 19.30 uur Astroïden 1-Pluumpje 2,vr.28-09 20.00 uur Zeeland 1-Marathon 1, 4é Klasse: di.11-09 20.00 uur Zierikzee 2-Marathon 3,zo. 16-09 10.00 uur Marathon 2-Den Ossaert 3,zo. 23-09 10.00 uur Marathon 3-DenOssaert 2,5é Klasse: vr.14-09 19.30 uur Astroïden 2-Rillandia Smashers 4,za.22-09 10.00 uur Schepnet 2-Astroïden 2,vr. 28-09 19.30 uur Astroïden 2-Schepnet 3,Dubbelcompetitie: vr.

14-09 19.30 Astroïden 3-Zeeland 2,vr. 1409 19.30 Astroïden 4-Rillandia Smashers 5,vr. 21-09 20.00 Zeeland 2-Astroïden 4,vr. 21-09 20.00 uur Stenge 2-Astroïden 3, Jeugdcompetitie: za. 15-09 10.00 uur Astroïden J1-Terneuzen j2,za. 29-09 10.00 uur Astroïden j1- Stenge j1, De competitie wedstrijden zijn gratis te bezoeken; Astroïden teams op vr. 19.30 uur. Sporthal de Belt, jeugd Astroïden za.10.00 uur De van Duivenvoorde zaal, Marathon teams op zo. 10.00 uur De van Duivenvoorde zaal.

DIOS start kleutergym OOST-SOUBURG - Kleuters (4-6 jaar) hebben plezier in bewegen. Elke stoeprand, bank o.i.d. nodigt uit om te bewegen, te spelen of te ontdekken. De les kleutergym is op maandag van 16.00-17.00

uur in de gymzaal in de J.d.Priesterstraat. Op maandag 10, 17 en 24 september is de les gratis ter kennismaking. Ook heeft DIOS voor peuters, turnen, dans, steps, aerobics en sport 55+ diverse lessen. www. dios-souburg.nl / tel. 0118-466828.

Jeugd ZRTC op podium MIDDELBURG - Onder warme omstandigheden is er in Breda een Omnium gereden voor de jeugd van ZRTC Theo Midddelkamp. De jeugdrenners reden een tijdrit, puntenkoers en een rit in lijn. In categorie1 reed Myrthe Greijdanus naar de 8e plaats, Aniek Adriaenssens 11e en Vera de Munnik 12e. Shirin van Anrooij reed naar het podium met een 2e plaats in categorie 2, Lisanne de Munnik werd 9e in diezelfde categorie en Twan Schrier 14e. In categorie 3 reed Jurgen Mesu naar de 5e plaats en reed Mike Deutekom naar de 9e plaats. Arjan Poleij eindigde op de 6e plaats, Hidde Gre-

ijdanus 8e en Tristan Timmermans 10e, Daphne Mesu 15e, Zoë Mulder 22e en is Vinnie van Schagen 33e geworden in categorie 4. Jochem Kerckhaert is in categorie 5 4e geworden, Pepijn Hillemans 12e, Jarmo Visser 17e en Lars Steenbakker 28e. Timo de Jong reed in categorie 6 naar de 8e plek en Nick de Munnik is op de 26e plaats gefinisht. In categorie 7 reed Sven van Nieuwkerk naar de 9e plaats, Vince Geijs naar de 15e plaats en Jarno Zuidweg naar de 16e plek. In het verenigingsklassement is de ZRTC Theo Middelkamp op een 6e plaats geëindigd. Hidde Greijdanus reed zaterdag in Honselersdijk naar de 2e plaats in de sprint van categorie 4.

Serooskerke F2-Noormannen F2 9-2 Programma Senioren Zaterdag 15 september 14.30 Meeuwen 1-Noormannen 1 12.30 Nieuwland 2-Noormannen 2 12.30 Noormannen 3-Veere 3 14.30 Noormannen 4-S.S.V’65 5 Programma jeugd Woensdag 12 september 18.30 Noormannen E1M-Luctor’88 E1M. Zaterdag 15 september 12.45 Jong Ambon B1-Noormannen B1. 10.15 Meeuwen B1M-Noormannen B1M. 11.00 Noormannen C1-Serooskerke C1. 11.00 Noormannen D1-Bruse Boys D1. 09.45 GPC E1-Noormannen E1. 09.30 Noormannen E2-GPC E2G. 09.00 Oostkapelle F1-Noormannen F1. 09.30 Noormannen F2-Dauwendaele F4. Info: www.noormannen.nl

Trainingsloop kustmarathon ZOUTELANDE - Op zaterdag 15 september zullen een paar honderd deelnemers van Marathon Zeeland het parkoers van Neeltje Jans naar Zoutelande verkennen. Deze 33 km trainingsloop wordt georganiseerd door Looproep de Driehoek en Loopgroep Zeeland. Vertrek van de gratis loop is om 9.00 uur ingang park Neeltje Jans. Er is een uitgebreide drankenpost boven op de dijk in Domburg. Tussendoor zullen er waterposten zijn en in Zoutelande staat er bouillon en een masseur op de deelnemers te wachten. Deelname is voor iedereen gratis. Je hoeft dus geen lid te zijn van een van deze loopgroepen. Aanmelden via de mail, met in het onderwerp: ik doe mee; inschrijven@loopgroepzeeland.nl.

Zaalvoetbaltoernooi Koudekerke KOUDEKERKE - Stichting Welzijn Veere en de Dorpsvereniging uit Koudekerke dagen alle jongeren uit de gemeente Veere uit voor een partij zaalvoetbal. We zouden het leuk vinden als we verschillende kernen tegen en met elkaar kunnen laten voetballen in sporthal De Couburg te Koudekerke. Het toernooi is gepland op vrijdagavond 21 september 19.00 uur. Geef je op als team (7 personen) of individueel bij s.vanderlinde@welzijnveere.nl. PAGINA 12

MIDDELBURG - Na het grote succes van de Ajax training vorig jaar, komt Ajax opnieuw naar VV Zeelandia Middelburg aanstaande herfstvakantie met een geheel vernieuwde Ajax Clinic.

Kon jij er vorig jaar niet bij zijn? Doe dan mee en beleef hoe het is om als een echte Ajax-speler te trainen. Was jij er vorig jaar wel bij? Schrijf je dan snel in en leer de nieuwste bewegingen van Derk Boerrigter, Siem de Jong en Kolbeinn Sigthórsson. Met deze bewegingen kun je het hele seizoen uitblinken in jouw voetbalteam. Iedereen van 6 tot en met 16 jaar kan zich hiervoor aanmelden op ajaxclinics.nl. Op basis van leeftijd en niveau worden er groepen ingedeeld, zodat iedereen zoveel mogelijk leert. De trainingen zijn altijd gebaseerd op de unieke Ajax-trainingsmethodiek en -stijl

die ook gebruikt wordt voor de Ajax jeugdopleiding. Het trainingsprogramma is geheel vernieuwd en mede ontwikkeld door Ajax techniektrainer Ronald de Boer. Behalve deze dag vol Ajax training krijgen de deelnemers een Adidas Ajax trainingsshirt, Ajax Camps & Clinics bal en een certificaat van deelname. Bovendien zijn er tijdens de finales op het einde van de dag mooie prijzen te winnen. Zien ze jou nogmaals bij de Ajax Clinic of wil jij ook trainen als een echte Ajax- speler? Schrijf je dan snel in . Tot ziens op donderdag 18 oktober bij VV Zeelandia Middelburg. Door de verhoging van het wettelijke BTW percentage, zullen de tarieven per 16 september 2012 wijzigen. Schrijf je in voor 16 september en profiteer van het ouder (lagere) tarief!. Voor meer info: www.zeelandiamiddelburg.nl of mail naar jeugd@ zeelandiamiddelburg.nl.

FC Dauwendaele zoekt keeper voor A1 elftal MIDDELBURG - De Middelburgse voetbalvereniging FC Dauwendaele is naarstig op zoek naar een doelverdediger voor het A1-elftal. De eerste wedstrijden zijn al gespeeld met een tijdelijke keeper en het lukt niet om binnen deze leeftijdscategorie iemand te vinden die het doel van FC Dauwendaele kan en wil verdedigen. Als je 16, 17 of 18 jaar bent en je wilt graag op een zaterdagmiddag keepen, neem dan contact op. FC Dauwendaele A1 speelt in de Hoofdklasse met tegenstanders uit

Zeeland en West Noord-Brabant,. Aanvangstijd van de thuiswedstrijden is 14.30 uur. Er wordt getraind op de dinsdag- en donderdagavond van 18.00-19.30 uur, op dinsdag is er een speciale keeperstraining. De begeleiding van FC Dauwendaele A1 bestaat uit Henk Patty en Jan Dagevos (trainers en Jan Dagevos is tevens één van de 2 Hoofden vam Jeugdopleiding), Richard Bon (assistent scheidsrechter) en Jorge Meza (verzorger). Interesse of meer informatie, neem contact op met secretaris Hans Poortvliet: www.fcdauwendaele.nl

Zware nederlaag KV ONDO MIDDELBURG - Het vaandelteam van KV ONDO speelde thuis tegen Vitesse zaterdag 8 september. Vooraf werd gehoopt op een stunt, maar al direct vanaf het begin liep het eerste achter de feiten aan. Vitesse was heer en meester en liet ONDO alle hoeken van het veld zien. Het vaandelteam had niets in te brengen tegen de gasten en leed daardoor een zware nederlaag met 5-22. Daarentegen wist ONDO-2 22 keer te scoren en tegenstander Capproen te verpulveren. Hier was de winst duidelijk: 22-2 en heeft het 2e de aspiraties duidelijk gemaakt. Ook ONDO-3 wist uit te winnen bij Stormvogels en behoudt zodoende het maximale aantal wedstrijdpunten. De A1 speelde een niet zo beste, moeilijke

wedstrijd. Toch wist de ploeg de zege in de hand te houden en behoudt hierdoor de maximale score. Deze week even de nadruk op de A3. Deze ploeg is zwaar ingedeeld en zal er alles aan moeten doen om positieve resultaten neer te zetten. Zaterdag 8 september lukte dat helaas niet tegen Tjoba A2. De tegenstander was iets beter en doeltreffender waardoor een 6-10 nederlaag werd geleden. Zaterdag 15 september speelt het vaandelteam uit bij DES, één van de titelkandidaten. Er staat weer een zware wedstrijd op het programma. Thuiswedstrijden sportpark de Brigge 09.30 ONDO E1-Fortis E1 09.30 ONDO C1-TOP C1 10.00 ONDO F1-Tjoba F2 10.30 ONDO C2-Tjoba C1 10.45 ONDO E2-Togo E2 12.30 ONDO 3-DVS’69 2

MZVC verslaat Domburg MIDDELBURG - MZVC speelde thuis tegen Domburg 1 op 8 september. De uitslag werd 3-0. MZVC speelde een prima partij en heeft Domburg nagenoeg geen kansen gegeven. Ze begonnen goed en dit resulteerde al na 7 min. in een doelpunt van Aynsley Janssen. Patrick gaf van de zijlijn een voorzet net voor de keeper en achter de laatste man. Beiden dachten dat de ander de bal zou pakken. Helaas voor hen liep deze door tot Aynsley. Een gemakkelijke prooi. MZVC bleef goed combineren en de bal rondspelen, tot Melvin Caljouw besloot om de keeper eens te testen. Met een strak schot verraste hij de keeper, die de bal via zijn handen langzaam over de doellijn zag rollen: 2-0 in de 22e min. Hierna bleven ze met goed veldspel zonder problemen overeind. Na de rust werd de wedstrijd nog rustiger dan het al was. Daar zal het warme weer ook wel aan mee gewerkt

hebben. MZVC hoefden niet zo nodig en Domburg kon de kracht niet opbrengen om een sterkte aanval op de zetten. In de 65e min. schoot Patrick Joossens vrij hard op het doel en de keeper van Domburg kon de bal niet vasthouden. De terug stuiterende bal was een prooi voor Patrick. Hij was iets sneller bij de bal dan de keeper en de bal kwam door zijn schot midden voor doel terecht, waar Niels van Kortenhof de bal rustig in het lege doel kon tikken: 3-0. Hierna was het spel helemaal gespeeld en konden ze de wedstrijd winnend afsluiten. Programma zaterdag 15 september MZVC 3-Oostkapelle 4 13.30 uur MZVC E2-Luctor E3 09.00 uur MZVC E1-Zeelandia M E4 09.00 uur MZVC F1-Kloetinge F4 10.15 uur AZVV 1-MZVC 1 14.30 uur Zeeland Sport 2-MZVC 2 14.30 uur Veere C1-MZVC C1 11.30 uur GPC D1-MZVC D1 09.45 uur Info: www.mzvc.eu


Oosterscheldeweek open

KORTE BERICHTEN

MIDDELBURG - De Oosterscheldeweek is feestelijk geopend door gedeputeerde Sjoerd Heijning en Siebe kramer, voorzitter van het Nationaal Park Oosterschelde op zaterdag 8 september. Zij knipten vanuit een bootje een lint door dat gespannen was in de haven van Sint Annaland. Zij gaven zo doorgang aan de eerste activiteit van de Oosterscheldeweek, een prachtige tocht op de Oosterschelde met rondvaartboot. De Provincie Zeeland heeft het jaar 2012 uitgeroepen tot het ‘Zeeuws jaar van het Water’ en het Nationaal Park Oosterschelde viert bovendien haar 10-jarig bestaan. Kortom, een prachtige gelegenheid om de Oosterschelde als kloppend hart van de Zeeuwse Delta eens flink in het zonnetje te zetten. Daarom organiseren Nationaal Park Oosterschelde, IVN Zeeland en ZMF in de week van 8 tot en met 15 september de Oosterscheldeweek. De Oosterscheldeweek betrekt inwoners, recreanten, bedrijven, scholieren en toeristen bij de Oosterschelde. De week staat boordevol activiteiten op en rond de Oosterschelde met o.a. wandelexcursies met gidsen, natuurvaartochten, snorkelen, kajakken, zeilen, strandjutten, speciale Oosterschelde menu’s, culinaire activiteiten, vaartochten met mosselkotters, activiteiten met watersportverenigingen en een debat over leven

Gedeputeerde Sjoerd Heijning en voorzitter van Nationaal Park Oosterschelde openen Oosterscheldeweek

en werken rondom de Oosterschelde. Tijdens de Oosterscheldweek kan iedereen, van jong tot oud, op een interactieve manier kennismaken met belangrijke thema’s,

die in dit bijzondere gebied spelen. Het ervaren en beleven van het gebied staat hierbij centraal. Voor info en aanmelding: www.ontdekdeoosterschelde.nl

Geen ondersteuning Sportvisserij Zuidwest Nederland voor initiatief Veerse Meer

Forel-actie Ton de Jonge op losse schroeven VROUWENPOLDER - Het wordt voor Ton de Jonge uit Vrouwenpolder een stuk moeilijker om zijn plan voor de terugkeer van de forel in het Veerse Meer te verwezenlijken. De fanatiek visser zette hiervoor een actie op, maar kreeg te horen dat Sportvisserij Zuidwest Nederland zijn initiatief niet ondersteunt. “Teleurstellend, maar ik ga door”, reageerde De Jonge vorige week. DOOR BRITTA JANSSEN Aan het enthousiasme van de Vrouwenpolderenaar ligt het niet, wel aan de financiën. Door via de verschillende media aandacht te vragen voor zijn streven, hoopte De Jonge sponsors te vinden en uiteindelijk in totaal 75.000 euro bij elkaar te krijgen voor het uitzetten van de forel. Eenzelfde bedrag zou ook geïnvesteerd moeten worden door de hengelsportfederatie, maar dat scenario is nu in duigen gevallen. “Zolang ik de benodigde financiële middelen niet heb, moet ik de plannen op een laag pitje zetten, maar ik ga niet bij de pakken neerzitten. Hopelijk

kunnen we op termijn mensen vinden die wel willen investeren in het project. Ik heb bijvoorbeeld de Sponsor Loterij aangeschreven. En misschien willen andere bedrijven en instanties ons helpen. We realiseren ons dat het om een groot bedrag gaat, 150.000 euro, maar er kan zoveel voor terugkomen. Denk aan alle toeristen die hierheen komen voor vakantie.” De visfanaat ziet niet alleen voor zijn eigen plezier de forel graag terugkeren in het Veerse Meer, het is volgens hem ook goed voor de economie. “Als er weer forel in het Veerse Meer zwemt, trekt dat veel toeristen aan. Dat zou dan de enige wilde plek in Zeeland worden met forel.”

Daarom hoopt hij ook steun te krijgen van ondernemers uit het toerisme, zoals vakantie- en attractieparken. “Aan de vissers ligt het niet. Zij willen wel en zijn zelfs bereid honderd of zelfs tweehonderd euro te betalen om te mogen vissen op z’n mooi water als het Veerse Meer.” Actie Volgende maand wil De Jonge op het Veerse Meer een actie houden met vliegvissers en kayakvaarders die het met hem eens zijn. “Als er meer mensen ons willen ondersteunen, dan kunnen ze mailen.” Het adres hiervoor is forelvissenveersemeer@hotmail.com.

Werk en re-integratie voor mensen geraakt door kanker MIDDELBURG - Palazzolihuis Walcheren en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties organiseren een voorlichtingavond met het onderwerp werk en re-integratie voor mensen geraakt door kanker op dinsdag 18 september van 19.30-21.30 uur. Heeft u vragen over kanker en werk, bent u op zoek naar informatie die u kan helpen, of naar een deskundige die u kan onder-

steunen richting het werk? Kom dan naar de voorlichting over werk en re-integratie bij kanker. Een voorlichter, die zelf ervaring heeft met kanker en die getraind is in het onderwerp, maakt u wegwijs op het gebied van kanker en werk. U krijgt informatie over: wat er speelt rond kanker en werk; met welke wetgeving u rekening moet houden en wat dat voor u betekent; hulpmiddelen voor het nemen van de regie richting werk; bij wie u terecht kunt voor (deskundige) hulp. De voorlichting geeft

u handvatten om zoveel als mogelijk aan het werk te kunnen blijven, voor, tijdens en na de behandeling. En als dat niet lukt, met welke procedures en wetgeving u dan rekening dient te houden. De NFK en aangesloten kankerpatiëntenorganisaties verzorgen deze voorlichting. Locatie: Palazzolihuis Walcheren (woonlocatie Ter Reede) Vredehoflaan 370 in Vlissingen. Aanmelden via palazzoli@zeelandnet.nl, is prettig, maar niet verplicht.

Klassieke muziek door heel Zeeland MIDDELBURG - Het klassieke ensemble Mignon Primus en Ernst Paul Fuchs brengt op 18, 19 en 20 september een klassiek programma ten gehore in verschillende locaties van SVRZ. Op dinsdag 18 september is het duo vanaf 15.00u in Simnia in Domburg. Woensdag 19 september beginnen ze hun concert om 14.30u in De Zwake in ´s Gravenpolder en om 19.00u in ´t Gasthuis in Middelburg.

Tot slot treden zij donderdag 20 september om 14.00u op in het Erasmuspark in Goes en om 19.30u in Te Valcke in Goes. In sommige locaties wordt een vergoeding gevraagd, inclusief consumptie. Het ensemble Mignon Primus en Ernst Paul Fuchs bestaat uit sopraan Mignon Primus en pianist Ernst Paul Fuchs. Ze brengen een gevarieerd klassiek programma met werken van onder andere Saint-Saëns, Grieg, Rameau, Ibert en Gershwin. Het programma duurt één uur, zonder pauze.

De concerten zijn in nauwe samenwerking met Stichting Muziek In Huis (SMIH) georganiseerd. SMIH verzorgt al ruim 10 jaar klassieke kamermuziekconcerten in zorgcentra op het niveau van reguliere concertzalen. In samenwerking met het personeel en de vrijwilligers op de locaties brengt SMIH met een groot aantal kamermuziekensembles de sfeer van de concertzaal naar de mensen, die zelf niet meer zo mobiel zijn, toe. PAGINA 13

Gezocht: Nederlandse Rode Kruis afd. Walcheren zoekt bestuurslid Communicatie en fondsenwerving. Bestuurslid is samen met 2e bestuurslid belast met de interne, externe communicatie en fondsenwerving. Wat dit laatste betreft ligt de nadruk op de collecte die jaarlijks in de laatste week van juni wordt gehouden. Bestuurslid zorgt ervoor dat de de locaties voorzien zijn van coördinatoren voor de collecte, die wijkcoördinatoren en collectanten onder hun hoede hebben. I.s.m. overige bestuursleden ontwikkelt ‘t bestuurslid plannen om meer coördinatoren en collectanten te werven. Daarnaast ontwikkelt het bestuurslid plannen om op andere manieren aan fondsenwerving te doen. Interesse? Bel voorzitter Ger Wolters: tel.: 0118-611240. ARNEMUIDEN Orgelconcert: Op zaterdag 15 september zal de organist Evert van de Veen een orgelconcert verzorgen op het orgel van de gereformeerde kerk van Arnemuiden. Hij zal dan muziek ten gehore brengen van J.S. Bach, J.G. Walther, F. Mendelssohn, R. Schumann, J. Zwart, F. Asma en anderen. Tevens gelegenheid voor samenzang. Concert begint om 20.00 uur. HCC bijeenkomst: Donderdag 13 september HCC bijeenkomst Digitale fotografie en Beeldbewerking in het Wijkcentrum Openhof, Alexander Gogelweg 59, Vlissingen van 19.30-22.00 uur. HCC Zeeland start met een nieuwe werkgroep digitale fotografie en beeldbewerking voor ‘beginners’. Toegang gratis. MIDDELBURG Trim u fit: Trimafdeling in wijk De Griffoen te Middelburg beweegt wekelijks in de gymzaal aan de Henri Dunantlaan met spel, gymoefeningen en wedstrijdjes van diverse sporten. Door lichamelijk inspanning en geestelijke ontspanning zorgen de leiders ervoor dat trimmers in (top) conditie blijven. Iedere dinsdagavond (behalve in de schoolvakanties) van 20.00-21.30 uur. Kom gerust eens kijken of doe een keer mee! Bazaar: Op zaterdag 15 september van 10-14 uur houdt Voedselbank Walcheren een Bazaar in en om het gebouw aan de Kleverskerkseweg 57, Middelburg. Spullen kunnen afgegeven worden bij de Voedselbank op dinsdagochtend, woensdagochtend en vrijdagochtend tussen 9 en 11.45 uur. Inleveren van spullen kan tot uiterlijk 14 september. Concert Leger des Heils brassband: Op zaterdag 15 september bezoekt de Regionale Jeugd Brassband Zuid Nederland Walcheren. Deze jeugdbrassband die bestaat uit jongeren tussen de 14 en 30 jaar geeft om 14.30 een openluchtconcert op de trappen van het Scheldeplein in Vlissingen. Om 19.00 uur geeft het een concert in het gebouw van het Leger des Heils, Zwin 1 (naast de brandweer) in Middelburg. Miniconcert: Op donderdag 13 september wordt het miniconcert in de Koorkerk te Middelburg gegeven door Jan van Seters (countertenor). Hij wordt aan de piano begeleid door Jan Wisse. Zij verzorgen een gevarieerd klassiek programma, met werken van Purcell en Handel. Het miniconcert is één van de activiteiten van het Lange Jan Project, een initiatief van de Raad van Kerken Middelburg. Aanvang 15.00 uur, toegang gratis. Stijldansen: Gratis kennismaking met stijldansen o.a. foxtrot, Engelse wals, chachacha en andere dansen. Zaterdag 15 september 20.00-21.00u. wijkcentrum Dauwedaele. Iedereen is van harte welkom. Bazaar/Rommelmarkt: Zaterdag 15 september wordt aan het gebouw van de Voedselbank Walcheren, Kleverkerkseweg 57 van 10.00-14.00 uur een rommelmarkt gehouden. Er zal o.a speelgoed worden verkocht, boekenstand, kraam met huishoudelijke artikelen en er zal kleding te koop worden aangeboden. Rad van Fortuin ontbreekt niet. Natuurlijk is er koffie, thee of fris met iets lekkers te krijgen. De opbrengst zal geheel ten goede komen aan de Voedselbank. GRIJPSKERKE Time 2 Sing: Zondag 16 september wordt er in de Opstandingskerk in Grijpskerke een Time 2 Sing dienst gehouden. In deze avonddienst zal weer veel gezongen worden, met tussen door wat “stof tot nadenken”. De dienst begint om 19.00 uur. Het thema van deze maand is: I have a dream. Meer informatie: time2sing@pkn-grijpskerke.nl of bel 0118-592523. Wij zijn ook te beluisteren via www.audioserver.nl AAGTEKERKE Fancy Fair: Peuterspeelzaal Peuterpret houdt op woensdag 19 september een Fancy Fair bij het gebouw aan Schoolstraat 8. Op het programma staan onder meer activiteiten als schminken, grabbelen en verschillende spelletjes. Verder is er een kindervrijmarkt voor kinderen en ouders. Daarnaast is er ook verkoop van bloemen, koffie, thee, limonade en vers gebakken wafels. De fancy fair duurt van 14.00-16.00 uur.

POLITIEBERICHTEN MIDDELBURG Inbraak in woning: In de nacht van zaterdag 1 op zondag 2 september werd ingebroken in een woning in de Buitenhovelaan in Middelburg. Om in de woning te kunnen komen, werd de schuifpui geheel vernield. Binnen werden kasten en lades doorzocht. Er werden een fotocamera met toebehoren, een laptop en een gsm gestolen. De waarde van de gestolen goederen is onbekend. Rijden onder invloed: In de nacht van woensdag 5 op donderdag 6 september rond 00.25 uur is een 22-jarige automobilist uit de gemeente Goes, aan de Kousteensedijk in Middelburg gecontroleerd op het rijden onder invloed. Uit ademanalyse bleek dat de man (beginnend bestuurder) ongeveer 5 maal teveel had gedronken. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs is ingevorderd. Zakkenrollen: Donderdagochtend 6 september tussen 11.00 en 11.15 uur is een 80-jarige vrouw uit Middelburg, op de Markt in Middelburg, door een zakkenroller bestolen van haar portemonnee. De portemonnee, met daarin geld en waardepapieren, is uit haar tas weggenomen. Ook een 51-jarige vrouw uit Mailbronn (D) is op de Markt bestolen door een zakkenroller. Dit gebeurde donderdagochtend tussen 11.15 en 11.30 uur. Ook bij haar is de portemonnee, met daarin waardepapieren, uit tas weggenomen. Man aangehouden wegens mishandeling en diefstal: Politie Zeeland heeft naar aanleiding van een mishandeling en diefstal op de Markt in Middelburg zondag 9 september rond 03.45 uur een 24-jarige Middelburger aangehouden. De 24-jarige man wordt verdacht van mishandeling van een 21-jarige man uit Middelburg en meerdere personen op de Markt en diefstal van een telefoon. Hij is in verzekering gesteld. Politie zoekt getuigen van vernielingen kinderboerderij: Politie Zeeland is op zoek naar getuigen van vernielingen aan de kinderboerderij in het Meiveldpad in Middelburg. De vernielingen zijn gepleegd in de nacht van vrijdag 7 september op zaterdag 8 september. Er zijn hekken vernield op het terreintje tegenover de boerderij en er zijn hokken open gezet. Een koe stond in een andere wei. Op het boerderijgedeelte is een duivenhok open gezet. De dieren zijn ongedeerd gebleven. De politie verzoekt getuigen zich te melden op het politiebureau in Middelburg of te bellen naar 0900-8844. KOUDEKERKE Auto gestolen na inbraak woning: Zaterdag 8 september is tussen 10.00 en 17.30 uur ingebroken in een vakantiewoning in het Vebenabos in Koudekerke. Door een raam te forceren is men de woning binnen gekomen en zijn er autosleutels weggenomen. Met deze sleutels is een nabij de woning geparkeerde auto gestolen. Het gaat om een Opel Insignia met kenteken 64-STB-3 in de kleur mahony metallic.


Juliana Korps is Nederlands kampioen MIDDELBURG - Korps Juliana Middelburg is weer Nederlands kampioen. Zaterdag 8 september heeft Juliana Drum & Bugle Corps uit Middelburg voor de 3e maal op rij het Nederlands kampioenschap voor showkorpsen op haar naam geschreven. Junior Drumcorps Johan Friso, eveneens onderdeel van de Juliana Korpsen Middelburg, behaalde in de jeugdklasse een zeer nette 2e plaats. Het jeugdkorps behaalde een score van 73,10 punten en moest Jong Jubal uit Dordrecht, die een score behaal-

de van 77,95 punten, voor laten gaan. Wel wist de Middelburgse jeugd Jong Beatrix uit Hilversum te verslaan. De Hilversummers haalden in juni van dit jaar nog een 2e plaats voor Johan Friso. maar moest nu met een score van 71,95 punten genoegen nemen met een 3e plaats. Voor de leden van Juliana was het een spannende dag. Tijdens de 1e wedstrijd van het seizoen in mei van dit jaar werd al wel een 1e plaats behaald, maar tijdens een wedstrijd in juni moest men genoegen nemen met een 2e plaats. Toen won namelijk Jubal uit Dordrecht en kon het wel eens

heel spannend worden wie er dit jaar met de Nederlandse titel vandoor zou gaan. Op de 3e plek eindigde Beatrix uit Hilversum met een score van 74,20 punten. De 2e plaats was ditmaal voor Jubal, die een score van 78,30 punten behaalde. Juliana scoorde 79,35 punten en ging er daarmee voor de 3e maal op rij met de Nederlandse titel vandoor. Zowel Juliana als Johan Friso zijn erg tevreden met de geboekte resultaten. Het seizoen is echter nog niet klaar, want over 3 weken staan de Europese Kampioenschappen nog op het programma. Er zal

zie aankondiging aan kerkgebouw. De Christengemeenschap Gemeente Zeeland Gebouw: Lange Noordstraat 62 te Middelburg. Eenmaal per vier weken Mensenwijdingsdienst en Zondagsdienst voor de kinderen. Zie aankondiging aan kerkgebouw. Evangelisch-Lutherse Gemeente Zuidsingel 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Jehovah’s Getuigen Gem. MiddelburgCentrum Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zaterdag om 18.30u. Gemeentebijbelstudie op dinsdag om 19.15u. Jehovah’s Getuigen Gemeente Middelburg-Reyershove Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zondag om 10.00u. Gemeentebijbelstudie op woensdag om 19.15u. Geredja Indjili Maluku - Moluks Evangelische Kerk Djemaat ‘Geredja Bethlehem’, Rijnstraat 40, Middelburg. Nieuw Leven Gemeente Voorganger: D. van der Meer. Ravensteijnweg 1a, Middelburg. Aanvangstijd zondagdienst 10.00u. Pinkstergemeente Baarsjesstraat 42, Middelburg. Eredienst op zondag om 11.30u. Rooms Katholieke Kerk H.H. Petrus- en Pauluskerk - Lombardstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 10.00u, ‘s woensdags om 19.00u. Huize St. Willibrord, Bachtensteene 1: 2e, 3e, 4e, 5e zaterdag om 17.00u.

Protestantse Gemeente Veere Kapellestraat 27, Veere. Zondag 16 september: 10.00u startzondag ds G. Klein

Juliana Korps tijdens het NK in Dordrecht

nog flink worden gewerkt om ook daar hoge ogen te gooien. Wilt men Juliana volgen tijdens de laatste voorbereidingen

en het EK? Kijk op www.juliana.org of volg de club op twitter(@julianadbc) of Facebook.

KERKELIJK LEVEN SEROOSKERKE Protestantse Gemeente Petruskerk, Dominee van Wouwestraat 41, Serooskerke. Johanneskerk, Noordweg 1, Serooskerke. Eredienst op zondag om 10.00u in een der kerken. Zondag 16 september: 10.00u Petruskerk Ds. A. Molenaar, Middelburg

Gildeweg 29, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u, deuren open om 9.00u. R.K. Onze Lieve Vrouwekerk Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat. Volle Evangelie Gemeente Filadelfia Vrouwestraat 5, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u. Bidstond: woensdag om 19.00u. Evangeliegemeente de blinkende Morgenster Dr. Stavermanstraat 61-63. Zondag 10.00u dienst Protestantse Gemeente Vlissingen Weeksluiting Scheldehof vrijdag 14 september 19.00u Dhr.C.Simons. Admiraal de Ruyter ziekenhuis Goes zondag 16 september 10.00u Ds.P.van Oosten. Zondag 16 september: St.Jacobskerk 11.30u Deuren open; 12.00 Jazz-dienst Ds.Heuvelman; Open Hof 9.30u ds K.den Hertog, Koudekerke; Schaapskooi 9.30u Ds.L.Wullschleger, Amersfoort; Ter Reede 19.00u Ds.G.C.Vreugdenhil The Mission to Seafarers Engelstalige kerkdienst, zondagavond, 20.00u, Ritthemsestraat 498, (Haven 1010, bij Scheldepoort), Vlissingen-Oost.

KERKELIJK NIEUWS KERKELIJK LEVEN MIDDELBURG Gereformeerde Gemeente in Nederland Westerkerk - Armeniaans Schuitvlot 22, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 18.00u. Christelijke Gereformeerde Kerk Gasthuiskerk - Lange Delft 94, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 16.30u. Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) Klein Vlaanderen 75, Middelburg. Zondag 16 september: 9.30u ds. E.J. Sytsma; 16.30u ds. P.R. Baas Gereformeerde Gemeente Ter Hoogekerk - W.Teellinckstraat 3, Middelburg. Erediensten op zondag voor gemeente centrum: 9.00 en 16.00u en voor gemeente zuid: 11.30 en 18.30u. Gereformeerde Gemeente Zuiderkerk, Schoutstraat 1, Middelburg. De kerk is wegens verbouwing tijdelijk gesloten. Erediensten in de Ter Hoogekerk. Waalse Hervormde Gemeente (Eglise Wallonne) Engelse Kerk - Simpelhuisstraat 12, Middelburg. Eredienst eens in de 14 dagen op zondag om 10.45 of 16.30u Koorkerkgemeenschap (Vereniging van Vrijzinnig Protestanten & Remonstrantse Gemeente Midden Zeeland) Koorkerk, Koorkerkhof 2, Middelburg. Zondag 16 september: 10.00u Mw. Ds. M.M. van Zoest, Zetten Wijkgemeente de Ontmoeting Ontmoetingskerk - Oosterscheldestraat 1, Middelburg. Zondag 16 september: 9.0010.45u en 18.30u ds.M.J. van Oordt Oostkerkwijk Oostkerk - Oostkerkplein 1, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Predikant: Ds.J.B. Beijer. Organist: Bram Beekman. Zondag 16 september: ds. J.B. Beijer. Hofpleinkerk Hofplein 13, Middelburg. Diensten 09.30u. Predikant: S.N.D. Francke. Scriba: M.A. v.d. Hooft-Bimmel. Coördinator kosters: C.P. Alewijnse. Jeugdgebouw Achter het Hofplein 43, Middelburg. Zondag 16 september: Ds.P.Boekesteijn te Koudekerke De Morgenster De Morgenster - Adr. Lauwereyszstraat 6, Middelburg. Zondag 16 september: 9.30u voorganger Ds. J. Nauta te Middelburg, startzondag Nieuwe kerk, Protestantse gemeente Middelburg Wijkgemeente Centrum, Groenmarkt 12, Middelburg Wijkgemeente de Hoeksteen De Hoeksteen-Roozenburglaan 22, Middelburg. Stiltecentrum Hoeksteen. Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 12.00 tot 13.30u. Eredienst op zondag om 09.30u. Zondag 16 september: Voorgangers ds P.H. Couvée en ds C. Bakker. Startzondag, bevestiging van ambtsdragers. Baptistengemeente De Fontein Gebouw De Fontein - Kruitmolenlaan 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Volle Evangelie Gemeente Sion In de Thomaskapel - Vrijlandstraat 98, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Joodse Gemeente Zeeland Postbus 402, Middelburg. Erediensten op vrijdag en zaterdag. Informatie over tijden, tel. 651099. Doopsgezinde Gemeente Walcheren L. Noordstraat 62, Middelburg. Erediensten:

KERKELIJK LEVEN ARNEMUIDEN Hersteld Hervormde Kerk Van Cittersweg 2R, Arnemuiden. Zondag 16 september: 10.00u Ds. L. Groenenberg, Schoonrewoerd; 15.30u Ds. J.W. Estrik, Goedereede Gereformeerde Gemeente in Nederland Burg. Langebeekestraat 16, Arnemuiden. Eredienst op zondag om 09.30, 14.30 en 18.30u. Gereformeerde Kerk Kerklaan 4, Arnemuiden. Zondag 16 september: 9.30u ds. C. Bijman; 19.00u ds. C. Bijman Hervormde Gemeente Markt 10, Arnemuiden. Zondag 16 september: 10.30u Ds. D. Jongeneel; 17.00u Ds. D. Jongeneel (Heilige Doop) KERKELIJK LEVEN NIEUW- EN SINT JOOSLAND Protestantse Gemeente Eben-Haëzerkerk aan het Kerkplein. Zondag 16 september: 10.00u ds. E. Bouman KERKELIJK LEVEN KLEVERSKERKE Protestantse Gemeente Dorpsstraat 25, Kleverskerke. Eredienst op zondag om 09.30u. KERKELIJK LEVEN SINT LAURENS Gereformeerde Kerk Noordweg 372, Sint Laurens. Zondag 16 september 10.00u ds. W.A. Boer Hervormde Gemeente Van Cittersstraat 69, Sint Laurens. Zondag 16 september: 10.00u Mevr.Ds. F.J.VrijlandtPostma uit Middelburg. KERKELIJK LEVEN VEERE

KERKELIJK LEVEN WESTKAPELLE Vrije Evangelische Gemeente Maranatha Koestraat 27, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u. Gereformeerde Gemeente Rookstraat 1, Westkapelle. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.00u en 18.30u. Protestantse Gemeente Westkapelle Moria, Markt 67, Westkapelle. Zondag 16 september: 9.30u Ds. G. v.d. Linden; 19.00u Ds. A. Moolenaar, Middelburg jongerendienst KERKELIJK LEVEN AAGTEKERKE Gereformeerde Gemeente Prelaatweg 17, Aagtekerke. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.30u en 19.00u. Protestantse Gemeente Dorpsplein 4, Aagtekerke. Zondag 16 september: 10.00u Ds. B.M. van Ginhoven, Aagtekerke. KERKELIJK LEVEN MELISKERKE Gereformeerde Gemeente Valkenburgstraat 25, Meliskerke. Erediensten op zondag om 9.30u en 14.30u (juni t/m aug ook 19.00u). KERKELIJK LEVEN OOSTKAPELLE Gereformeerde Gemeente Noordweg 34, Oostkapelle, tel. (0118) 592223. Erediensten op zondag om 09.30u en 15.00u. Protestantse Gemeente Dorpskerk, Waterstraat 2, Oostkapelle. Zionskerk, Duinweg 36a, Oostkapelle. Zondag 16 september: 10.00u openluchtdienst camping “Ons Buiten”, ds. N.J. Dekker (Bij slecht weer in de Zionskerk); 19.00u Dorpskerk ds. N.J. Dekker vesper. Tijdens de ochtenddiensten is er crèche en kindernevendienst. KERKELIJK LEVEN VROUWENPOLDER Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Schoolstraat 9, Vrouwenpolder. Zondag 16 september: 9.30u Eredienst; 14.30u Eredienst. Protestantse Gemeente Pelgrimskerk. Fort den Haakweg 2, Vrouwenpolder. Zondag 16 september: 10.00u Viering Heilig Avondmaal mw.ds. M.W.M. Helderman-Janse de Jonge, M’burg KERKELIJK LEVEN BIGGEKERKE/MELISKERKE Protestantse Gemeente Odulphuskerk, Torenstraat, Meliskerke. Dorpskerk, Kerkplein, Biggekerke. Eredienst op zondag 16 september, Dorpskerk, 10.00u ds. N. van Doorn, Viering Heilig Avondmaal. Kindernevendienst: basisschoolgroepen 1 t/m 8. Crèche in ‘t Klokuus. KERKELIJK LEVEN GAPINGE Protestantse Gemeente Torenkerk, hoek Dorpsstraat/Schotsehoek KERKELIJK LEVEN KOUDEKERKE Protestantse Gemeente Michaëlskerk, Dorpsplein 1. Erediensten op zondag, in de zomer om 09.30u, in de winter om 10.00u. Zondag 16 september: ds.R.Poesiat. PAGINA 14

KERKELIJK LEVEN ZOUTELANDE Protestantse Gemeente Catharinakerk, Willibrordusplein 3, Zoutelande. Zondag 16 september: 9.30u ds. Ruitenburg (Start zondag) KERKELIJK LEVEN DOMBURG Protestantse Kerk Markt 8, Domburg. Zondag 16 september: 10.00u ds. A.C. den Hollander St. Willibrordkapel Badhuisweg 4, Domburg. Erediensten iedere zaterdag om 19.00 uur KERKELIJK LEVEN GRIJPSKERKE Protestantse Gemeente Opstandingskerk, Jacob Catsstraat 7, Grijpskerke, tel. (0118) 591723. Michaëlskerk, Kerkring 26, Grijpskerke, tel. (0118) 592477. Eredienst op zondag om 10.00u, afwisselend in beide kerkgebouwen. Zondag 16 september: Michaëlskerk, viering Heilig Avondmaal, ds. F.van Slooten; 19.00u Opstandingskerk, Time2Sing, thema: ‘I have a dream’ KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN Christelijke Gereformeerde Kerk Kasteelstraat 109-111, Vlissingen. Zondag 16 september: 9.30 en 15.00u Ds.A.Hakvoort Het Apostolisch Genootschap Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u. Pinkstergemeente Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.00-11.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u. Zuidpoort Christen Gemeente Samenkomsten zondagmorgen 10.30u. Go(o)d Times Centrum, Voltaweg 3, www. zuidpoort.nl Jehovah’s Getuigen, gemeente Vlissingen-Bosenburgh en VlissingenCentrum Koninkrijkszaal van Jehovah’s Getuigen, v.Dishoeckstraat 534, Vlissingen. Tijden: Zondagmorgen 10.00u. Dinsdagavond 19.15u. Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) Lannoystraat 2, Vlissingen. Zondag 16 september: 9.30u ds.P.R.Baas; 16.30u ds.Sytsma Gereformeerde gemeente Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Zondag 16 september: 9.30u leesdienst; 16.00u ds C.G. Vreugdenhil Nieuw Apostolische Kerk Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u. Volle Evangelie Gemeente Bérea

KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG Evangeliegemeente De Wijngaard Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Samenkomst 10.00u. Zondag 16 september: dhr. A. Maris. Gereja Kristen Protestan Maluku Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Zondag 16 september: 10.00u Drs. P.C. Verhaarvan Roon Protestantse Gemeente Oost-Souburg Zondag 16 september: Open Haven 9.30u Ds. L.A. Woltering; 11.00u Mw. A.P.D. Steenbeek-van Eenennaam, at-homedienst; De Zoute Viever 19.00u ds. H. van Oostende Vergadering van Gelovigen Rehobothstraat 9, Oost-Souburg. Erediensten op zondag vanaf 10.00u. Bidstond: elke donderdag om 19.45u. KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG Leger des Heils Walcheren Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brandweerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.00-12.00u. Pinkstergemeente Shalom Locatie: Gebouw Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst: zondag 14.30u. Zondag 16 september: pred. A. den Hollander. Gereja Kristen Hermon Zeeland Alamat: Adventkerk, Kerklaan 17-19 in West Souburg. Jadwal Kebaktian: Setiap Minggu. Jam: 10.30u KERKELIJK LEVEN RITTHEM Protestante Gemeente Ritthem Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Zuidwateringstraat 3a, Ritthem. Zondag 16 september: 10.00u ds E. Bouman (te Nieuwland) (Wijzigingen en/of aanvullingen via www. internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).


V RDEEL 03 04 05 06 07 08 10 11 12 13 14 15 WEKEN! t u voor MAANDAG

DINSDAG

WOENSDAG

DONDERDAG

SEPTEMBER TOT 17:00 U

SEPTEMBER TOT 17:30 U

SEPTEMBER TOT 17:30 U

KOOPAVO SEPTEMBER

Uw keuken op z’n voordeligst? Profiteer nu!

ND

VRIJDAG

ND

KOOPAVO SEPTEMBER

KOOKDEMO!

KOOKDEMO!

Bij ons kies

ZATERDAG

MAANDAG

DINSDAG

WOENSDAG

DONDERDAG

SEPTEMBER TOT 17:00 U KOOKDEMO!

SEPTEMBER TOT 17:00 U

SEPTEMBER TOT 17:30 U

SEPTEMBER TOT 17:30 U

KOOPAVO SEPTEMBER

ZATERDAG

ND

KOOPAVO SEPTEMBER

SEPTEMBER TOT 17:00 U KOOKDEMO!

KOOKDEMO!

Compleet!

€ 4400

Serv ice verlenen vanuit de genen!

€ 2950

ND

KOOKDEMO!

:

Direct de laagste pr ijs !

Compleet!

VRIJDAG

Altijd de vóórdelig ste keuze! Eigen montageteams! Kopen zonder aanbetaling! Kwaliteitskeurmerk Keukenbranche!

€ 990

15 ºC 60 ºC

Uitsluitend tevreden klanten !

100 ºC

VOLOP VOORDEEL! ETNA INDUCTIEKOOKPLAAT

Volop opstellingen en kleuren mogelijk. Ook met eiland leverbaar!

€ 43 0

INTRODUCTIEACTIE!

NEFF COMBIMAGNETRON

PELGRIM VAATWASSER

QUOOKER FUSION

€ 8 50

3-IN-1 KRAAN NU € 990

T

IE vanaf r e t e m r e p GRAN

€ 1 66

Het nieuwe koken...

KOKEN MET STOOM! Laat u inspireren door onze top-koks. En... u oefent zelf op onze demonstratie-units. Deelname is gratis, welkom!

€ 4 50

Kook mee en geniet van gratis mosselen eten! ARDI KEUKENS & SANITAIR

CECILIAWEG 4, 4697 RV SINT ANNALAND

PELMA KEUKENS

AMUNDSENWEG 47, 4462 GP GOES T (0113) 21 97 70 W WWW.PELMAKEUKENS.NL

Scoop onderzoekt toekomst mantelzorg

‘Overbelasting mantelzorgers nabij’

T (0166) 653448

Middelburg Modelbouwstad MIDDELBURG - De Stichting Zeeuwse Modelbouw Hobbyisten organiseert op 15 en 16 september het evenement Middelburg Modelbouwstad, en dit keer is er een lustrum te vieren.

MIDDELBURG - Overbelasting van mantelzorgers en de grens aan inzet van zorgvrijwilligers komt in zicht. Dat is een van de voornaamste conclusies van Scoop na haar onderzoek naar zorg die mantelzorgers en zorgvrijwilligers geven en het mogelijke tekort hieraan in de toekomst. ‘Deze conclusie heeft onder andere economische gevolgen: werknemers die uitvallen door overbelasting’, aldus het rapport. ‘Eén op de acht werknemers is mantelzorger.’ Het evenement wordt al weer voor de DOOR BRITTA JANSSEN

In opdracht van de Provincie Zeeland heeft Scoop (Zeeuws instituut voor zorg, welzijn en cultuur) het rapport ‘Duurzame Informele zorg in Zeeland’ opgesteld. Het bevat de verkenning van een mogelijk zorgtekort in de informele zorg. Dat is zorg die mantelzorgers en zorgvrijwilligers geven, te onderscheiden van de formele zorg door beroepskrachten. ‘De verkenning geeft verder een analyse van de knelpunten waar informele zorgverleners en (potentiële) zorgvragers nu en in de toekomst tegenaan lopen.’ De overheid heeft volgens Scoop een rol als regisseur, maar minstens ook als katalysator en stimulator voor betere condities om mantelzorg en vrijwillige zorg te kunnen blijven leveren. ‘Waar wij in het rapport een verbindende, stimulerende rol zien voor de provincie, bleek kort na de afronding dat Zeeland haar kerntaken opnieuw ter discussie stelt. Een definitief besluit daarover is nog niet genomen. Waarschijnlijk moeten

lokale overheden de regisserende rol en samenwerking met andere partijen (verder) oppakken.’

Tekort Met de vergrijzing groeit de zorgvraag in Zeeland. ‘Dat geldt voor formele, maar ook informele zorg. In de thuissituatie voorzien mantelzorgers en zorgvrijwilligers in tachtig procent van de nodige zorg, tegen twintig procent door beroepskrachten.’ De vraag naar informele zorg stijgt volgens het instituut niet alleen door toename van de zorgvraag, maar ook door de trend van een terugtredende overheid. Die ontwikkeling legt de nadruk op inzet van de gemeenschap bij het verlenen van zorg. ‘Gezien deze ontwikkelingen is de vraag: Komt er een tekort aan informele zorg?’ Getalsmatig lijkt dat er niet op, concludeert Scoop. ‘Uit recent onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport blijkt dat het aantal mantelzorgers niet afneemt, maar wel de uren zorg die ze bieden.’ Volgens Scoop

moet er gewerkt worden aan de mogelijkheden voor mantelzorgers om op adem te komen. ‘Door hun verantwoordelijkheidsgevoel geven mantelzorgers de zorg moeilijk uit handen. ‘Het inzetten van het eigen netwerk is uitgangspunt. Dat heeft niet iedereen. De inzet van ICT is een grote kans om de verbinding tussen vraag en aanbod te verbeteren en het netwerk op een andere manier te onderhouden.’ Volgens Scoop krijgen vrijwilligers steeds meer verantwoordelijke en specialistische taken toebedeeld. ‘Begeleiding en het kunnen terugvallen op beroepskrachten is een voorwaarde om vrijwilligers verantwoord in te kunnen zetten. Daarnaast zijn voor duurzame zorg zogenaamde ‘vitale coalities’ tussen formele en informele zorg nodig. Dat betekent actieve samenwerking en afstemming tussen de professional en hulpvrager en vooral ook diens omgeving.’ Het rapport is te downloaden op www.scoopzld.nl. PAGINA 15

W WWW.ARDIKEUKENS.NL

vijfde keer gehouden in de Kruitmolen te Middelburg. Voor zowel jong als oud zal het boeiend zijn de grote verscheidenheid aan tentoongestelde hobby’s te zien en

mee te maken. Te zien zullen zijn hobby’s van Lego tot Meccano van rijdende treinen tot prachtige poppenhuizen en van racende auto’s tot varende schepen. Maar ook kartonmodelbouw, kastelen bouwen (scheppen) uit klei en statische diorama’s. Ook is er de mogelijkheid tot aanschaf van hobbymateriaal. Geopend op zaterdag 15 als zondag 16 september van 10.00 tot 17.30 uur. Meer informatie op: www.szmh.nl

Theaterproductie door JOP MIDDELBURG - JOP Middelburg houdt in het seizoen 2012-2013 een nieuwe theaterproductie. Het stuk zal de 3e op rij zijn na de succesvolle producties ‘Lucas Anders’ en ‘Saturday Night’. De eerste 8 weken bestaan uit een cursus basisvaardigheden. In deze 8 weken kunnen de deelnemers bepalen of ze het leuk vinden om verder te gaan met de ontwikkeling van het stuk of om na de cursus te stoppen. In de 8 weken die erop volgen wordt het stuk i.s.m. de acteurs ontwikkeld. Hierin wordt open gelaten wat voor soort voorstelling eruit komt. De kernwoorden zijn inspiratie, motivatie,

geraakt worden, inner life, soul, extase en krankzinnige risico’s. In de laatste 9 weken wordt het stuk uitgewerkt en ingestudeerd om uiteindelijk als theatervoorstelling op de planken te gaan. De cursus wordt gegeven door Elleke Cremers, die ook werkt voor de Jeugdtheaterschool Zeeland Iedereen vanaf de 2e klas van de middelbare school is welkom. Je hebt zelfs geen toneelervaring nodig. Ben je vrij op donderdagavond en heb je zin om aan een eigengemaakte theatervoorstelling mee te doen? Ga dan naar de intro avond op donderdag 13 september om 19.00 uur in het Simpelhuis, Simpelhuisstraat 12. Meer info: jopmiddelburg@hotmail.com.


RaboDichtbij Rabobank Walcheren/Noord-Beveland

Een week exclusief voor onze leden. Dat is het idee. Rabobank Walcheren/Noord-Beveland

Programma Week van de Leden 2012 Rabobank Walcheren/Noord-Beveland organiseert voor de derde keer de Week van de Leden: van vrijdag 28 september t/m zondag 7 oktober. Een week met diverse activiteiten waarin we u graag ontmoeten!

g da s n e Wo 3 okt.

g jda pt. i r V se 28

g rda t. e t Za 9 sep 2

Ondernemerscafé met Suzanne Bosman

Fietstocht Walcheren

ProefLokaal Zeeland

Sprookjesconcert on Tour met Sita

10:00 – 16:00 uur Vlissingen, Koudekerke, Middelburg en Veere

10:00 – 20:00 uur Zware Plaatwerkerij, Vlissingen

14:00 uur en 16:00 uur Arsenaal Theater, Vlissingen

17:00 – 21:00 uur Zware Plaatwerkerij, Vlissingen

g

a nsd

e . Wo 3 okt

Ledenavond met Jort Kelder 19:30 – 22:30 uur Stadsschouwburg, Middelburg

g

a erdt. d n Do 4 ok

g rdapt. e t Za 29 se

g ijda

Vr okt. 5

zo. . / . kt /za Vr. & 7 o 5, 6

Bingomiddag

Theaterfestivalnacht

Zeeuwse Kustmarathon

Middag Cleijenborch, Colijnsplaat Simnia, Domburg Ter Reede, Vlissingen

19:30 – 22:30 uur In en om het Arsenaal Theater, Vlissingen

Hele dag Kust van Walcheren en Noord-Beveland

Aanmelden voor de Week van de Leden Bent u lid van Rabobank Walcheren/Noord-Beveland en wilt u zich aanmelden voor (één van) de activiteiten in de Week van de Leden? Van 7 t/m 21 september kunt u zich opgeven via www.rabobank.nl/wnb. Door te klikken op het Week van de Leden logo op de startpagina, komt u terecht op de aanmeldpagina.

Twitter mee via #RaboWvdL

www.rabobank.nl/wnb

DMB_20120912