Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

M I D D E L B U R G S E

&

V E E R S E

O P L AG E :

4 JULI 2012 WEEK 27

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

VOORDRACHT HARALD BERGMANN ALS BURGEMEESTER

32.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @M_burgseBode

I

Te l .

076

599

SPORT

8 111

KERKELIJK NIEUWS

RONDLEIDINGEN OVER TERREIN VAN SCHELDE BEGONNEN

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

WOONGOED IN ACTIE NA SP-RAPPORT EDELSTENENBUURT

Rosita Steenbeek in de Drvkkery

OM eist levenslang tegen Fred B.

MIDDELBURG - Schrijfster Rosita Steenbeek fietst ter promotie van haar nieuwe boek ‘Amsterdam-Delphi’ langs boekwinkels in het hele land. Zaterdag stapt ze om 15.00 uur af uur af bij de Drvkkery voor een meet and greet en een signeersessie. Mensen kunnen vanuit Goes of Nieuw- en Sint Joosland meefietsen. Om 13.30 uur vertrekt zij bij de Koperen Tuin in Goes richting Middelburg. Om 14.30 uur kunnen belangstellenden opstappen bij de Merelhoeve in Nieuw- en Sint Joosland. Aanmelden kan bij degroene@drukkerijmiddelburg.nl. ‘Amsterdam-Delphi’ is een roman over een fietstocht naar het Orakel van Delphi.

MIDDELBURG - Het Openbaar Ministerie in Middelburg heeft donderdag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Fred B. De uit Brussel afkomstige B. stak vorig jaar juli in Middelburg Henk en Trees Schroevers, de ouders van zijn ex-vriendin, dood in hun woning. Zijn ex-vriendin was op dat moment in het huis aanwezig, maar B. gaf tijdens de rechtszaak aan haar te hebben gespaard om haar te laten lijden, zo verklaarde hij. Zij zou hem ontrouw zijn geweest. De raadslieden pleitten voor een lange gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging, omdat hij ontoerekeningsvatbaar zou zijn. De rechter doet op donderdag 12 juli uitspraak.

W E E K B L A D

Literaire bootreis naar Antwerpen

Zeeuwse Zonnige Zomeravonden

MIDDELBURG - Scoop Zeeland organiseert in het kader van het Jaar van het Water in juli en september zes boottochten tussen Antwerpen en Vlissingen. De vaartochten over de Schelde staan telkens in het teken van een ander thema. Onder de noemer Le bateau Ivre is dat zaterdag literair Antwerpen. Onder meer schrijver Geert van Istendael draagt aan boord voor uit eigen werk. De boot vertrekt uit Vlissingen om 9.00 uur. Rond 22.00 uur meert het vaartuig weer aan bij de Piet Heinkade in de Scheldestad. Reizigers kunnen in Antwerpen onder meer de stad verkennen onder begeleiding van een gids. Meer informatie en prijzen: www.stroomopwaarts.nl.

MIDDELBURG - Net als in de afgelopen jaren organiseert Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen ook dit jaar de Zeeuwse Zonnige Zomeravonden. Tijdens deze avonden staat de zon centraal. Toeristen en belangstellenden kunnen op vrijdagavonden in de tuin van het pand aan de Herengracht vanaf 19.00 uur de zon van dichtbij zien. De sterrenwacht heeft speciale zonnetelescopen. Bovendien zijn er haarscherpe foto’s van het hemellichaam (zie www.internetbode.nl en www.lansbergen.net). Daarnaast kunnen bezoekers kennismaken met de geschiedenis van de in Middelburg uitgevonden telescoop. Er wordt een kleine entreeprijs gevraagd.

Man valt vrouw lastig op Jaagpad MIDDELBURG - Een 23-jarige vrouw uit Vlissingen is dinsdagavond tussen 21.30 uur en 21.45 uur lastig gevallen op het Jaagpad tussen Middelburg en OostSouburg. De man kwam naast haar fietsen en verrichte seksuele handelingen bij zichzelf. Net voorbij de brug kwam het tot een handgemeen. De vrouw kon zich bevrijden. De politie is op zoek naar getuigen. Twee vrouwen zouden op dat moment aan het skeeleren zijn geweest en er was ook een hardloopster. Er kan contact worden opgenomen met 0900-8844. Het signalement: Mediteraans uiterlijk, 30 tot 35 jaar, zwart haar, aan de zijkanten kort geschoren en hij droeg een lichtbeige broek.

ARNEMUIDEN - Als waarnemend burgemeester van de gemeente Middelburg, maar zeker als voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) moest Erik van Heijningen (vierde van rechts) wel een bezoekje brengen aan het zwembad in Arnemuiden. Vorige week dinsdag nam hij er een kijkje, praatte met medewerkers, vrijwilligers en enkele jonge bezoekers. Met die laatste nam hij tevens een duik. Het CDA in de gemeenteraad van Middelburg maakt zich overigens zorgen over de toekomst van het buitenzwembad. Ze heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de bezetting en de zwemlessen die dit jaar niet in het bad worden gegeven. FOTO AART VAN BELZEN

Vraagtekens PvdA in Middelburg bij uitvoerbaarheid van handhaving

M I D D E L B U R G S E

MIDDELBURG - De PvdA zegt dat het college van burgemeester en wethouders onrechtmatig handelt als het zegt dat de steenrode gevel van Cafetaria Lammers aan het Banckertplein in een andere kleur moet worden overgeschilderd. DOOR EUGÈNE DE KOK De sociaaldemocraten baseren zich op een besluit van de rijksoverheid uit 2003. Daarin staat dat je voor het schilderen van een gevel geen vergunning nodig hebt, als het gebouw geen monument is. Het gebouw aan het Banckertplein waarin Patrick Lammers zijn snackbar runt, is dat niet. Ook ontbreekt in de welstandsnota een duidelijke richtlijn voor handhaving tegen excessen, zoals de welstandscommissie de rode gevel van Lammers vorig jaar typeerde. Volgens de PvdA handelt het college van burgemeester en wethouders daarom onrechtmatig als ze zegt dat Lammers iets aan zijn rode gevel moet doen. Tijdens de herinrichting van het Ban-

t

h

u

Geldig t/m 8 juli 2012.

bij GroenRijk Middelburg!

Graag tot ziens! GroenRijk Middelburg Mortiereboulevard 2 • Middelburg 0118-470400 • www.groenrijk.nl

V E E R S E

‘Gevel Lammers kan rood blijven’

Super aanbiedingen Kom voor nog veel meer voordeel en aanbiedingen naar ons mooie tuincentrum aan de Mortiereboulevard!

&

Perkgoed

Diverse kleuren. Potmaat 9 cm. Draagtray 6 stuks 3,49

2 voor

Prijskraker

5,-

i

ckertplein vorig jaar schilderde de snackbarhouder zijn gevel steenrood en schreef er de namen van producten op die hij verkoopt, zoals ‘verse friet’, ‘gehaktbal’ en ‘kipsaté’. Zelf vond hij het er na de schilderbeurt op vooruit gegaan, maar de welstandscommissie oordeelde onverbiddelijk. Die noemde het een exces en wilde dat de eigenaar de gevel terugbracht in de oude staat. Het college ging mee met de commissie en vond dat Lammers zijn gevel moest aanpassen. Vorige week is een brief de deur uitgegaan waarin staat dat Lammers zijn gevel moet aanpassen. Doet hij dat het L college uiteinWniet, E dan E zou K B A D delijk een dwangsom kunnen opleggen. De PvdA vindt dat het college niets te eisen heeft. Daarnaast gaat ze in de vragen aan het college van burgemeester

s

i

n

d

e

r

en wethouders in op de aanscherping van het handhavingsbeleid, ook naar aanleiding van een bericht in de PZC dat het college precario wil gaan heffen voor reclame-uitingen in etalages. De partij wil weten wanneer, waar en hoe de gemeente handhaaft en waar het geld naartoe gaat. De partij vindt dat het niet zo kan zijn dat er op landelijk niveau regels worden versoepeld met betrekking tot reclame-uitingen en dat de teugels in Middelburg juist worden aangehaald. ‘Deregulering kan niet leiden tot het stellen van nieuwe en overbodige regels’, schrijft Mehmet Kavsitli van de PvdA. Hij vindt de handhaafbaarheid onuitvoerbaar. ‘Hierdoor worden de burgers en het bedrijfsleven op oneigenlijke gronden op kosten gejaagd’.

e

g

i

o

‘Trap ALS de wereld uit’: 6000 euro VLISSINGEN - De vierde editie van de fietstocht ‘Trap ALS de wereld uit’ heeft vorig weekeinde 6000 euro opgeleverd. Er fietsten 140 deelnemers mee, veelal gekleed in een oranje outfit, omdat dat de kleur is van de Stichting ALS Nederland. De tocht voerde hen over Walcheren. Er was onder meer een stop bij Hof Welgelegen bij Sint Laurens. Het geld is bestemd voor onderzoek naar de spierziekte ALS. Ook wil de Stichting ALS Nederland meer bekendheid geven aan de ziekte waardoor jaarlijks zo’n 500 mensen worden getroffen. De volgende editie van ‘Trap ALS de wereld uit’ - de vijfde - vindt plaats op 22 juni 2013. Meer: www.stichting-als.nl.

Opnieuw arrestaties in HWS-zaak Kapelle KAPELLE - Onder de acht mensen die vorige week dinsdag zijn aangehouden in een loods op de Stationssingel in Kapelle voor handel in verdovende middelen zaten een 14-jarig meisje uit Yerseke en een 17-jarige jongen uit Kapelle. Zij zijn na verhoor op vrije voeten gesteld. Twee Middelburgers van 42 en 30 jaar, een 42-jarige man uit Tholen, een 46-jarige man uit Goes, een 46-jarige man zonder woon- of verblijfplaats en een 37-jarige man uit Bergen op Zoom zaten eind vorige week nog vast. De arrestaties hangen volgens de politie samen met de witwaszaak van hoogwerkersbedrijf HWS. Een van de gearresteerden is hoofdverdachte in die zaak.


Voeg- en gevelreiniging

Van mierlo

Wonen op hoog niveau in Vlissingen!

Zaterdag 7 juli a.s.

Oude voegen uithakken, hogedruk-reiniging, impregneren, zandstralen, reparatie-metselwerk, enz...

infodag Hooglicht van 10:00 tot 12:00 uur

www.gevelreinigingvanmierlo.nl

U bent welkom in het modelappartement op de 12e verdieping, Rubenslaan 76.

Bel voor gratis prijsopgave voor nu en later.

Voor frisse en stralende gevels!

Ontdek je huis opnieuw !

Tel.: 0162-429915 of 06-25095552

Koo en b p nu

e geen taal 2 ja woon dubbele ar laste n*!

• Nieuw baken van Vlissingen • Totale hoogte 53 meter! • Magnifieke vergezichten • Zicht op zee! • Fijne, groene omgeving • Bijzondere architectuur • Plattegronden van 123 tot 187 m2 (excl. buitenruimte!)

Reisbureau at Home Wij begrijpen waar u heen wilt

Voor r r u e K r Voo nstapKlaa een i rtement? lijke tijde appa an onzetten (wandv u n r e

• Riante raampartijen • Veel en prettige lichtinval • Hoge kwaliteit materialen • Overdekt parkeren en eigen berging • Entreebeveiliging • Comfortabel, veilig wonen

Profite -klaar-pakke euken). kant-en fwerking en k ra en vloe naf

al va 0,€ 13.10 incl. en zijn Alle prijz n/plaatsen ge aanbren

Llastminutes ve

Last minutes om te zoenen! Boek makkelijk en vertrouwd bij uw persoonlijk reisadviseur

Een project van

Verkoop:

Holland International Reisbureau at Home Annemieke van de Sanden

© Foto: Van der Warf

Bluesroute 46 - Middelburg - 06-27097067 annemieke.van.de.sanden@reisbureauathome.nl - www.reisbureauathome.nl/annemieke-vandesanden

T 0111 - 64 15 96 www.bouwbedrijfboogert.nl

Molenwater 97, Middelburg Tel (0118) 689 000 - info@sinke.nl

Holland International Reisbureau at Home Annemarie Keulemans Grootmede 88 - Middelburg - 06-29020990 annemarie.keulemans@reisbureauathome.nl - www.reisbureauathome.nl/annemarie-keulemans

Meer informatie vindt u op: www.hooglicht.nl

An

Exclusive

Concert

Series

Zomerconcerten URKER MANNEN ENSEMBLE OLGA ZINOVIEVA SOPRAAN JAN LENSELINK PIANO

PIETER JAN LEUSINK DIRIGENT JACOBSKERK IN VLISSINGEN zondag 15 juli, 15.00 uur

OOSTKERK IN MIDDELBURG zaterdag 18 augustus 19.30 uur

• internet: www.pieterjanleusink.nl (actiecode BE44) • telefonisch: 0900 - 8191* (actiecode melden BE44)

• voorverkoop Middelburg: Tourist Shop, Markt 51

• bestelbon GRATIS opsturen naar:

PJL, Antwoordnr. 170, 8070 VK in Elburg

50% VROEGBOEKKORTING

PRIJS € 20,- i.p.v. E 40,-

(ook geldig met bon aan de kerk / reserveer uw kaarten)

naam____________________________________________________________________adres___________________________________________________________________ postcode_______________________________plaats___________________________________________________tel_____________________________________________ ______(aantal) kaarten € 20,- voor 15 juli in Vlissingen

______(aantal) kaarten € 20,- voor 18 augustus in Middelburg

bij toezending is de prijs excl. verzend- &administratiekosten / andere reducties n.v.t. / * 45 cpm.

Urker Mannen Ensemble: acht door Pieter Jan Leusink geselecteerde zangtalenten. Zij bieden tijdens de Zomerconcerten 2012 ‘muzikaal vuurwerk’. De unieke sfeer van deze concerten maakt ze geliefd bij een breed publiek. Het muzikale temperament van het Urker Mannen Ensemble: liefde voor muziek van de individuele zangers brengen ongekende intensiteit. Prachtige soli uit klassiek en opera worden vertolkt door de Russische sopraan Olga Zinovieva. Zij maakt furore op de concertpodia met expressieve vertolkingen. Zowel lichte als klassieke muziek is pianist Jan Lenselink op het lijf geschreven. Hij is een inspirerende begeleider. Zijn enthousiaste speelstijl is te horen, maar ook te zien als hij improviseert op de prachtigste melodieën.


actualiteit

Opvolger Koos Schouwenaar is 46 jaar, lid van de VVD en nu nog burgemeester Albrandswaard

Harald Bergmann ziet Middelburg als een lot uit de loterij MIDDELBURG - Het burgemeesterschap van Middelburg is een mooie baan, maar als je de stap wilt zetten, moet je wel zeker weten of je hier een toekomst wilt opbouwen met je vrouw en twee kinderen. Voordat hij zijn sollicitatiebrief voor het burgemeesterschap van Middelburg schreef, bezocht Harald Bergmann met zijn gezin Middelburg. Hij liep door de stad, bekeek die met andere ogen dan de voorgaande keren en kwam tot de conclusie dat hij hier maar wat graag zou willen wonen en werken. DOOR EUGÈNE DE KOK Woensdag werd de 46-jarige Harald Bergmann, lid van de VVD, voorgedragen als opvolger van Koos Schouwenaar. De vertrouwenscommissie zag in hem iemand die uitstekend past in het profiel dat de gemeente had opgesteld. De gemeenteraad steunde zijn voordracht woensdag unaniem. Bergmann is sinds 2005 burgemeester van de gemeente Albrandswaard, onder de rook van Rotterdam. Een mooie gemeente - hij begon vorig jaar niet voor niets aan zijn tweede periode - maar toen hij de vacature voor burgemeester van de gemeente Middelburg voorbij zag komen, vond hij de kans te mooi om te laten liggen. “Zoiets komt maar één keer in je leven voorbij”, zegt hij. “Een lot uit de loterij.” Hij is dan ook ‘ontzettend vereerd en trots’ dat hij woensdag door de raad is voorgedragen. De mensen in Albrandswaard vinden het jammer dat hij vertrekt, maar gunnen het hem wel. De brandweer, waarmee hij de ochtend na de voordracht een overleg had, trakteerde hem op een Zeeuwse bolus. ‘Echt lekker’, liet de burgervader via Twitter weten. Bergmann is helemaal voor de vacature ‘gegaan’, zoals hij zegt.

“Soms zie je een profielschets die bij je lijkt te passen, maar dan ligt de gemeente je niet. In het geval van Middelburg was dat anders. Voordat ik besloot te reageren, hebben ik, mijn vrouw (Marjolijn, redactie) en onze kinderen (Valentijn en Julia, redactie) de stad bezocht, er gewandeld, geluncht in de Drvkkery en alles goed bekeken. Toen we thuis waren, besloten we dat we hier graag een toekomst zouden willen opbouwen. De brief heb ik de dag daarna geschreven.”

‘Groot voorstander van samenwerking’ Voordat hij burgemeester werd in Albrandswaard, was Bergmann voorzitter van het dagelijks bestuur van de Centrumraad in Rotterdam en werkte hij bij de gemeente Rotterdam en in het bedrijfsleven. Na Henny van Kooten in Noord-Beveland en Anton Stapelkamp in Kapelle is het de derde burgervader uit de regio van Rotterdam die in Zeeland aan de slag gaat. “Door de dynamiek van de stad en de havens doe je er heel veel ervaring op”, zegt Bergmann over de Maasstad. “Bovendien

word je gedwongen om zaken met elkaar te doen, hoe groot de gemeenten er ook zijn. Ik ben ook altijd een groot voorstander geweest van samenwerking. In Zeeland moet je dat ook zo veel mogelijk proberen. Je ontkomt er niet meer aan om zaken samen op te pakken: je kunt sneller inspelen op ontwikkelingen, de kwaliteit van je dienstverlening kan erdoor verbeteren en je bespaart geld.” Standaard Bergmann wil in augustus beginnen in Middelburg. Halverwege juli wordt hij officieel benoemd door de kroon. “Vanaf dag één wil ik kennismaken met iedereen. Zowel met de wethouders als raadsleden als ambtenaren, maar ook met zo veel mogelijk mensen buiten het stadskantoor. Ik zoek de mensen graag op.” Hij typeert zichzelf als ‘geen standaard burgemeester’, maakt graag gebruik van nieuwe technologieën als Twitter en zegt dat hij makkelijk benaderbaar is en dat ook wil blijven. “Bovendien werk ik graag samen. Ik ben geen generaal die voor de troepen uitloopt. Ik overleg met alle partijen, maar ben wel degene die op een gegeven moment zegt dat het genoeg is en dan een beslissing neemt.”

Harald Bergmann wordt met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de nieuwe burgemeester van Middelburg. ARCHIEFFOTO

Rondleidingen over terrein Vlissingse scheep swerf

Over de verbandkamer, een oude dame en staalplaten VLISSINGEN - De verbandkamer op het Scheldeterrein is bijna volledig gerenoveerd. Drie jaar geleden werd er door een aantal inwoners van Vlissingen aan de bel getrokken om de statige villa nieuw leven in te blazen. De renovatie verloopt voorspoedig. De verwachting is dat dit najaar alle bouw- en verbouwingswerkzaamheden zullen worden afgerond. DOOR BO VAN SCHEYEN “Een nieuw seizoen is weer aangebroken”, zegt Doeke Roos jr. Sinds zaterdag zijn er weer rondleidingen op het voormalige terrein van de Schelde. Ze vinden tot halverwege september wekelijks plaats op zaterdag. Bezoekers en belangstellenden krijgen een 45 minuten durende tour van een gids. “De rondleidingen hebben wat meer cachet gekregen”, vertelt Roos. “De gids loopt met zijn groep door de geschiedenis van de Scheldewerf heen. Met behulp van een voormalig bedrijfswagentje van de Schelde, de Spijkstaal, bezoeken we de diverse gebouwen op het terrein, rijden tot aan de overkant van het Dokje van Perry en vertellen over de net volledig gerestaureerde Scheldekraan, die als bijnaam de Oude Dame heeft.” De Spijkstaal vervoert een archief van filmen fotomateriaal. Op deze wijze krijgen de bezoekers een idee van hoe het er vroeger aan toe ging. Roos legt uit dat sommige schepen, ettelijke tonnen zwaar, volgens een specifiek principe de helling afgleden. “En daar horen anekdotes bij, die nog meer gaan leven als je er ook foto’s en bewegend beeld bij kunt tonen. Een stukje geschiedenis. Bezoekers vinden dit leuk.”

Elke rondleiding start bij de verbandkamer in de ontvangstruimte. Ondertussen heeft de initiatiefgroep al twee tentoonstellingsruimtes, een filmzaaltje, een ruimte waar lezingen kunne plaatsvinden, een depotruimte voor oude gereedschappen en een koffiebar is gerealiseerd. “Het wordt mooi. Gelukkig, want het gebouw is onbeschermd. Toch ademt het een rijke geschiedenis. De verbandkamer was 100 jaar geleden uniek. De Schelde was het eerste bedrijf in Nederland dat voor zijn werknemers een professionele bedrijfskundige medische dienst in het leven riep. Later in de jaren ‘80 heeft het dienst gedaan als vakbondskantoor. Er is veel over te vertellen, maar we zijn nog steeds op zoek naar die mooie verhalen.” Eén keer per maand is er een bijzondere rondleiding over het voormalige Scheldeterrein. Dan wordt een oude DAF-truck gebruikt. Er kunnen groepen van maximaal twintig personen mee. De eerste rondrit, onder begeleiding van een gids, over het voormalige Scheldeterrein was zaterdag. Onder meer een bezoek aan de Timmerfabriek en de Machinefabriek stonden op het programma. Voor meer informatie over openingstijden en andere informatie, zie de website: www. scheepsbouwgeschiedenisvlissingen.nl

‘Op zoek naar mooie verhalen’

Een keer per maand rijdt er een oude DAF-truck over het voormalige Schelde-terrein. FOTO BO VAN SCHEYEN

De ideale reclame voor uw bedrijf Drukkerij Vorsselmans levert vele producten die uw zaak opvallend promoten.

Een greep uit de mogelijkheden: displays, plafondhangers, banners, vlaggenlijnen, loterijacties, kraskaarten, ballonnen, stickers, wobblers, schapkaarten en -stroken, flyers, folders,

Professionele reclame-uitingen zijn nog succesvoller in combinatie met een advertentie in de Bode. Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden:

mailings, krantenspecials.

Drukkerij Vorsselmans BV | Bredaseweg 26 | 4881 DE Zundert | Tel. 076 599 81 11 | drukkerij@vorsselmans.nl | www.internetbode.nl PAGINA 3


Cobie de Weerd

zonnebril

zonnebril op sterkte van een goede kwaliteit met bescherming tegen UV-straling

op sterkte zonnebril

voor veraf of lezen

135,00

Plus 40Relatie

inclusief ontspiegeling en hardlaag

zonnebril

multifocaal

Brengt singles samen!

210,00

tilroeoptiek

walstraat 81 vlissingen

brilmode & contactlenzen

www.tilroe.nl

tilroeoptiek

0118-412370

tilroeopticien

Uw Marktslager Clement. de enige in Zeeland!!! tel: 0113-670040. fax: 0113-670042 e-mail: slagerijclement@hetnet.nl

Persoonlijk, succesvol en betrouwbaar Ook lid worden? bel: 0166-785000 www.40plusrelatie.nl

Pallets

Wij zijN jaRiG!!

Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157

Wij staan 5 jaar op de markt!!! Let op de acties aan de verkoopwagen

Te koop gevraagd

Specialiteit: Stro-gebrand Varkensvlees EIGEN SLACHT EN WORSTMAKERIJ !!!

Alle merken auto’s, bussen, +jeeps

Deze week:

Roomschnitzels

5 stuks slechts €

4,99

Week is van donderdag 5 juli tot en met woensdag 11 juli Uit de vleeswarenhoek:

Snijworst of Salami

100 gram €

1,39

U vindt ons op de weekmarkt: Dinsdag: Kapelle 8.00-12.00 Ovezande 13.00-17.00 Woensdag: Nieuwdorp 8.30-12.00 Donderdag: Koudekerke 8.30-12.00 Goes Molenplein 13.00-17.00

Minimaal 100 stuks.

Alle bouwjaren. U belt, wij komen direct. Rdw vrijw. Bel Feijen:

06-21939973 of 06-24963738

HOUT DE WORM!

Is een nationaal en internationaal opererende middelgrote staalbouwonderneming die met gebruik van zeer moderne productiemiddelen staalconstructies van de meest uiteenlopende aard ontwerpt, produceert en monteert. De Kok staalbouw houdt zich bezig met het realiseren van projecten in utiliteitsbouw, fabrieksgebouwen, on- en offshore projecten, waterbouwkundige werken en kranenbouw, waarbij kwaliteit en service een vereiste zijn. Wij zijn voorzien van het kwaliteitscertificaat volgens NEN-ISO 9001 en het V.C.A.P veiligheidscertificaat. Ter versterking van ons team zijn wij op zoek naar een ambitieuze

Hoofd calculator / verkoop U kunt zelfstandig werken en bent in staat op een positieve manier samen te werken met collega’s, leveranciers alsook opdrachtgevers. Functieomschrijving • Je bent verantwoordelijk voor de gehele calculatieafdeling; • Je bepaalt mede het commerciële beleid op zowel korte- als lange termijn; • Je instrueert, motiveert en begeleid medewerkers; • Je voert acquisitie naar bestaande en nieuwe klanten; • Ontvangen en beoordelen van klantaanvragen en orders; • Uitvoeren van gedetailleerde kostprijsberekeningen; • Bewaken en beheren van de openstaande offertes. Functie-eisen • Opleidingsniveau H.B.O. • Commerciële capaciteiten en goede communicatieve eigenschappen. • Enige jaren ervaring in een soort gelijke functie is gewenst. • Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal. Wij bieden: • Een leuke baan binnen een informele, dynamische en vernieuwende organisatie. • Werken in een organisatie waarbij de techniek zich bevindt op de top van de huidige mogelijkheden. • Afwisseling en verantwoordelijkheid. • Mogelijkheid tot volgen van opleidingen. De voor bovengenoemde functie geschikte kandidaat bieden wij een goed salaris en een prettige werkomgeving met uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Bent u geïnteresseerd stuur dan uw schriftelijke sollicitatie vergezeld van c.v. binnen 14 dagen aan DE KOK STAALBOUW B.V., Postbus 82, 4724 ZH Wouw, tel. 0165-303756 t.a.v. dhr. E.L. de Kok. Meer informatie over onze organisatie kunt u vinden op www.kokstaal.nl

De zaak met de smaak van vroeger!—eenvoudig ‘t beste !!

J I W AN A T BES AR! 1 JA

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl WWW.HOBBYKAS.NL

ng, cties a l n age rdeela d 5 nu 5 voo arom

Da

S L A E LI U J D 8 RO 3 T/M

EU

1 00

Portie frites

1 00 Frikandel, kipkorn, kroket of kaassoufflé, per stuk

1 00

Showterrein met 36 kassen

EmBrEgtS KASSEN gors 70 Hoeven 0165-502506

1

00

Sundae

*

Dat is lekker meegenomen

Vandaag uw auto, jeep of bus v.a. ’96 verkopen. Bel HUGO Contant + RDW. Vrijwaring!

06 - 122 58 443 Ook ’s avonds.

Verzeker nu zelf open online uw fiets

Wij zijn de hele zomer

Snel en simpel op www.pietvoskamp.nl

De nationale fiets- en e-bike verzekering van ENRA.

GRA TIS

Woensdagmiddag, alle kinderen gratis ijsje * tussen 12.00 en 17.00 uur Kindervermaak: Food GRATIS SCHMINKEN! master

Hamburger, per stuk

Actie geldig van 3 t/m 8 juli 2012

Budget € 350,Alu-pro kas v.a. € 925,Combi-pro kas v.a. € 900,Victoriaanse kas v.a. €1400,Bel voor onze folder/prijslijst

0 tot 4 jaar / ook BSO 4 tot 13 jaar! In het centrum van Middelburg. Voor meer informatie:

www.koozie.nl Molenwater 4 A 4331SB Middelburg tel (0118) 62 36 52

In 3 minuten geregeld

Unieke tool op de site van Piet Vokamp!


actualiteit

Column

Corporatie stelt eerst onderzoek Edelstenenbuurt in naar aanleiding van rapport SP

Woongoed wil problemen aanpakken MIDDELBURG - Woongoed Middelburg gaat de vocht- en ventilatieproblemen in huizen in de Edelstenenbuurt in Middelburg aanpakken. Ze doen dat naar aanleiding van het SP-rapport ‘Edelstenenbuurt: een juweel zonder glans’. Bewoners kunnen zich aanmelden voor een inspectie. Een paar uur nadat de brieven waren verspreid, had de eerste bewoner zich al aangemeld.

Addo Sprangers

Eerlijk

Eerlijkheid duurt het langst, wordt er wel eens gezegd. Soms wordt daar echter onhandig mee omgegaan en dan druk ik me nog zachtjes uit. Vooral in de kledingbranche zouden sommige verkopers soms té eerlijk zijn. Dat valt althans af te leiden uit een door Weight Watchers verricht onderzoek naar klantenbejegening. Ruim een derde van demeestal met een maatje meer gezegende - vrouwelijke shoppers zou door personeel al eens dusdanig zijn beledigd dat ze het pand verlieten zonder iets aan te schaffen. Daar kan ik me iets bij voorstellen als fijntjes wordt opgemerkt dat je er uitziet als een ‘oude doos’, of wanneer als tip wordt meegeven dat je ‘beter op zoek kunt naar iets meer verhullende kleding omdat je armen te dik zijn’. Da’s inderdaad stijlloos. Nu zie ik zelf ook regelmatig mensen rondlopen in kledij waarvan ik het mijne denk. Ik veronderstel dan dat zelfkritiek niet hun grootste deugd is. Tegelijkertijd denk ik: leven en laten leven. Als jij iets mooi vindt, moet je het ook gewoon dragen. Bovendien zullen anderen omgekeerd ook best wat op mijn keuzes hebben aan te merken. Het zij zo. Veertig procent van de door Weight Watchers ondervraagden kreeg trouwens te maken met onbehulpzaam en grof personeel. Klinkt bekend. Ooit wilde ik een paar stoere sportschoenen kopen, maar daar zag ik snel van af omdat de verkoper meer belang hechtte aan het doornemen van de laatste stapavond met zijn eveneens in de sportzaak aanwezige kameraden. Al kan het natuurlijk ook zijn omdat hij die sneakers niet bij me vond passen. Daar had hij dan eerlijk in moeten zijn, vind ik. Schoenen hebben ze overal, dus houdoe en niet meer tot ziens. Ook haardracht is zo’n item. Cristiano Ronaldo kan goed voetballen, maar het zijn tegenwoordig niet eens meer zo zijn weergaloze acties of prachtige doelpunten die onderwerp van gesprek zijn. Neen, de grote vraag is of de Portugese ster van Real Madrid in de rust van de wedstrijd zijn kapsel opnieuw heeft gemodelleerd (of laten modelleren, da’s niet helemaal duidelijk) om met elke haar in plooi weer helemaal gesoigneerd aan de tweede helft te kunnen beginnen. Eigenlijk zit ik erop te wachten dat hij een keertje helemaal kaalgeschoren het veld op komt. Dan is die discussie voorlopig ook weer uit de wereld. Maar dan wel zeggen of het hem ook écht staat. Da’s wel zo eerlijk.

Colofon

Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 De SP heeft onderzoek gedaan in de Edelstenenbuurt en kwam tot de conclusie dat er veel problemen zijn, zoals kapotte daken van asbestcement. Woongoed gaat de problemen aanpakken. FOTO HTTP://MIDDELBURG.SP.NL

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

DOOR EUGÈNE DE KOK

Middelburgse Bode M_burgse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Marielja de Geus, Sjoukje van der Zee Acquisitie Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 08.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 06.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 27

De oplossing van deze puzzel is in week 28 te vinden op www.internetbode.nl

Het rapport van de SP werd vorige week dinsdag tijdens een bewonersavond overhandigd aan een vertegenwoordiger van Woongoed en aan buurtbewoners. De socialisten hebben de buurt in de eerste helft van dit jaar meerdere malen bezocht en gevraagd of bewoners een enquête willen invullen. Meer dan de helft van de bewoners van de ongeveer 300 huizen heeft dat gedaan. Uit het onderzoek komen de vocht- en ventilatieproblemen naar voren, voornamelijk in de woningen met inpandige badkamers, die in de binnenring van de Edelstenenbuurt zijn te vinden. ‘Zwart uitgeslagen en beschimmelde muren, verrotte kozijnen en gescheurde asbestplaten’, somt de SP ze in het rapport op. Ook is er sprake van achterstallig onderhoud en zijn er zorgen over de staat van de daken die zijn gemaakt van asbestcement. Woongoed Middelburg

erkent de problematiek, zegt directielid Petrie Pijnenborg. “Maar het is ingewikkelde problematiek waar we goede oplossingen voor moeten zien te vinden. Het verschilt bovendien van woning tot woning. We moeten er dus heel goed naar kijken.”

cialisten en opmerkingen van bewoners, worden vervolgens maatregelen genomen. De SP hoopt dat er in ieder geval iets wordt gedaan aan de asbestdaken die zijn beschadigd, bijvoorbeeld door middel van een aanvalsplan.

‘We moeten er goed naar kijken’

Ontevreden Woongoed roept na de zomervakantie een klankbordgroep van bewoners in het leven. “Zoals we dat ook in Nieuw Middelburg hebben gedaan. Daar heeft het goed gewerkt en hebben we alles in samenspraak met hun gedaan.” Woongoed hoopt ook iets te kunnen doen aan de onvrede over de klachtafhandeling. In het onderzoek van de SP komt naar voren dat de helft van de klachten die in het verleden zijn gemeld over de Edelstenenbuurt niet zijn opgelost. In hun brief aan bewoners roept Woongoed de mensen op via mail@woongoed. nl door te geven waarover ze precies ontevreden zijn.

Daarom laat Woongoed de komende maanden inspecties verrichten door onafhankelijke specialisten. “We willen zo veel mogelijk woningen bekijken om een goed beeld te krijgen”, aldus Pijnenborg. Alle bewoners van de Edelstenenbuurt hebben een brief ontvangen waarin staat hoe ze zich voor zo’n onderzoek kunnen aanmelden. In september gaat de woningcorporatie opnieuw met de bewoners in gesprek. Aan de hand van de bevindingen van de spe-

Pianoleraar weg uit Kloveniersdoelen, gemeente betaalt verhuiskosten

Mingelen en Middelburg zijn eruit MIDDELBURG - Op een gegeven moment moet je durven erkennen dat je fout zit. De gemeente Middelburg heeft dat gedaan in het geschil met pianoleraar Govert Mingelen over de door hem gehuurde ruimte in de Kloveniersdoelen. De twee partijen hebben nu een overeenkomst, waardoor de verbouwing van het monument tot een nieuw cultureel centrum kan beginnen. DOOR EUGÈNE DE KOK

© www.sudokusite.eu

Dat centrum gaat naar verwachting begin volgen jaar open, een halfjaar later dan gepland. In het monumentale pand komt onder meer Cinema Middelburg en een cultuurpodium, onder de hoede van De Drvkkery. “Dat is een hele belangrijke ontwikkeling voor de stad”, zegt waarnemend burgemeester Erik van Heijningen. “Daarom moesten we op zoek naar een doorbraak. Ook omdat het veel negatieve energie kost als je tegenover elkaar in gevechtshouding.” PAGINA 5

Hij is met Govert Mingelen in gesprek gegaan. De gemeente Middelburg werd in twee procedures tegen de pianoleraar in het ongelijk gesteld. Mingelen huurde een ruimte op de benedenverdieping van de Kloveniersdoelen. De rechter bepaalde dat hij daar niet weg hoefde onder voorwaarden waarmee hij niet akkoord ging. “Dan moet je erkennen dat je fout zit. Vanuit die houding zijn wij op zoek gegaan naar een compromis”, aldus Van Heijningen. Mingelen verhuist naar een ruimte in

het pand aan de Herengracht waar ook Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen is gevestigd. De ruimte wordt door de gemeente geschikt gemaakt. Streven is om dat deze maand nog af te ronden. Middelburg vergoedt de kosten voor de verhuizing van de piano en vleugel. Ook geeft ze de pianoleraar een vergoeding voor de door hem gemaakte kosten voor de procedures en een tegemoetkoming, omdat Mingelen vindt dat hij door het gedoe op een negatieve manier in het nieuws is gekomen.


KORT BEDRIJVIG

Delta lanceert uitge breid draadloos netwerk in de provincie

Gratis wifi op meer dan 80 hotspots Genieten en inspiratie bij Scaldis Fair 2012

RENESSE - Op een zonovergoten dag tijdens Concert at Sea, waar 40.000 mensen samenkwamen om van de muziek te genieten, heeft Delta het eerste uitgebreide draadloze wifi-netwerk op grote schaal gelanceerd. Mogelijk GOES – De voorbereidingen voor de 5e editie van Scaldis Fair zijn alweer in is er deze nog deze zomer gratis internet op ruim 80 hotspots.

volle gang. Bezoekers kunnen van 21 tot en met 24 november weer vier dagen volop genieten van mooie producten, proeverijen, workshops en demonstraties. Na het succes in 2011 met meer dan drieduizend bezoekers vindt het lifestyle event opnieuw plaats in de monumentale Grote of Maria Magdalenakerk in hartje Goes. Het programma voor Scaldis Fair 2012 is nagenoeg rond en de laatste details worden ingevuld. Eén ding is zeker: voor de vijfde editie van Scaldis Fair wordt alles weer uit de kast gehaald om het event nóg aantrekkelijker te maken voor zowel deelnemers als publiek. Naast nieuwe zaken staan ook de succesvolle aspecten weer in het programma vermeld. Zo wordt ook donderdag 22 november een exclusieve dag voor dames. Deze ladies day staat dit jaar bol van activiteiten die door de deelnemers worden uitgevoerd om het de vrouwelijke bezoeker zo aangenaam mogelijk te maken. Dagelijks worden er workshops gehouden met onder meer sieraden, corsages en nagelstyling, masterclasses whisky nosing&tasting en er is een veelzijdig aanbod van wijnproeverijen. Scaldis Fair kan ook in haar vijfde editie weer rekenen op regionale en landelijke exposanten die weten wat ‘het goede leven’ inhoudt. aldus de organisatie. Beauty&Welness Extra aandacht is er tijdens de vijfde editie van Scaldis Fair voor beauty & welness. Gecentreerd in het voorste deel van de prachtige kerk presenteren ondernemers hun diensten en producten op dit gebied. Hier kunnen zowel dames als heren zich onderdompelen in de laatste trends op het gebied van onder meer parfums, ooglifting, relaxbaden, crèmes, make-up, Zeeuwse welnessprodukten, kleding, haarstyling, kleuranalyses, etc. Tevens wordt het mogelijk gemaakt een make-over en een echte live-fotoshoot te ondergaan.

Tijdens Concert at Sea op de Brouwersdam konden bezoekers volop gebruikmaken van gratis internet.

DOOR BO VAN SCHEYEN Gedeputeerde Sjoerd Heijning en CEO Rob Frohn van Delta lieten afgelopen zaterdag twee grote ballonnen op vanuit de Delta Lounge op het festivalterrein van Concert at Sea. Zo luidden ze Wifi Zeeland symbolisch in. Mirjam van Zuilen van Delta vertelt: “Het is natuurlijk een prachtig moment hier bij Concert at Sea. Zeeland is de eerste provincie in Nederland die inspeelt op de grote vraag naar open en mobiel internet. Meteen informatie opvragen of je mail checken … het wordt hiermee allemaal makkelijker.” Veel mobiele telefonie- en tabletgebruikers kunnen nu op bijna 100 plaatsen draadloos

internetten. In de Delta Lounge tijdens de silent disco, terwijl iedereen danste, sprak CEO Frohn het publiek kort toe via de koptelefoons. Aan de twee ballonnen die werden opgelaten, hangt een antwoordkaart. De vinders kunnen de kaart terugsturen en krijgen dan een VIP-arrangement van Delta tijdens Concert at Sea op 28 en 29 juni 2013. Delta is hoofdsponsor van het festival op de Brouwersdam. Basisversie Heijning zegt dat de provincie erg tevreden is over het project. “Het realiseren van gratis Wifi sluit goed aan bij ons collegeprogramma. Hiermee wordt toeristen en inwoners van Zeeland een eigentijdse

FOTO BO VAN SCHEYEN

dienst aangeboden. We zijn blij daaraan te kunnen meewerken.” Promotie Zeeland Delta heeft een mobiele VVV-website ontwikkeld om het gebruik eenvoudiger te maken. Om verbinding te maken met het WiFi Zeeland netwerk krijgen gebruikers een informatiepagina te zien met daarop dichtstbijzijnde horecagelegenheden en bezienswaardigheden. De gratis basisversie van Wifi Zeeland biedt de gebruikers een snelheid van 1MB per seconde. Dit is voldoende om je mail te kunnen ontvangen en versturen, maar ook om toeristische informatie te bekijken. Ter introductie is de snellere internetverbinding deze maand nog gratis. Vanaf augustus moet je daarvoor betalen.

Scaldis Fair VIP Liefhebbers van Scaldis Fair kunnen kosteloos lid worden van Scaldis Fair VIPS. Een nieuw loyalty concept dat in 2012 door de organisatie voor het eerst wordt gepresenteerd. Leden krijgen het hele jaar door speciale aanbiedingen van deelnemers aangeboden. Daarnaast krijgen VIPS exclusieve voordelen zoals gratis toegang tot de preview avond, korting op arrangementen en natuurlijk staat er een goodie bag klaar. Scaldis Fair VIPS worden het hele jaar door op de hoogte gehouden van de laatste nieuwtjes omtrent Scaldis Fair en haar deelnemers.

Portulaca in schaal Portulaca carnaval Schaal 27 cm.

Eéndaagse expositie in Simnia DOMBURG - Op 7 juli is in het restaurant van Simnia een bijzondere expositie te zien. De heer Tas verzamelt al tien jaar militaire onderscheidingen, onderscheidin-

gen voor vredesmissies en Koninklijke onderscheidingen. Zijn verzameling omvat inmiddels meer dan 250 exemplaren uit de hele wereld. De heer Jobse heeft een grote collectie bankbiljetten, munten en penningen.

van 11,99Cvoor

Beide heren tonen hun verzameling tijdens een ééndaagse expositie. Deze expositie is op 7 juli gratis te bezoeken tussen 10.00 en 16.00 uur in zorgcentrum Simnia, Simniapad 1 in Domburg.

7,99

GroenRijk Goes • Nieuwe Rijksweg 2 D ‘s-Heer Hendrikskinderen • 0113-223359 www.groenrijk.nl • wk 27. Geldig van 04-07 t/m 10-07. OP=OP

BEDRIJVIG NIEUWS Annemarie Keulemans en Annemieke van de Sanden zelfstandig reisadviseur

Een reis boeken waar en wanneer het u uitkomt MIDDELBURG - Annemarie Keulemans en Annemieke van de Sanden zijn onlangs begonnen als zelfstandig reisadviseur van Holland International at Home, een franchiseformule van TUI Nederland. De twee Zeeuwse reisadviseurs, die onafhankelijk van elkaar werken, maar wel gebruik maken van elkaars kennis, kunnen voor iedereen een passende reis vinden, afgestemd op de wensen van de klant. VAN ONZE REDACTIE Wat is er nu makkelijker dan één contactpersoon voor uw vakantie die alles van A tot Z voor u regelt en verzorgt? Iemand die écht met u meedenkt en u herinnert aan belangrijke zaken. Iemand die altijd bereikbaar is, die vele bestemmingen heeft bezocht en precies weet waar ze over praat. Iemand die weet waar zij uw reis het beste kan onderbrengen, steeds rekening houdend met uw wensen en voor de beste

prijs. Iemand die eerlijk is als de uitgekozen bestemming minder goed bij u past. Lijkt u dit wat? Bij Annemieke van de Sanden en Annemarie Keulemans kun je een reis boeken op hun eigen website, die zij vervolgens voor u afhandelen. Maar je kunt ook contact opnemen via de mail voor een persoonlijk reisadvies, jouw vakantiewensen doorgeven of dingen die je wilt ondernemen tijdens een vakantie beschrijven, waarna zij op zoek gaan naar een passende bestemming. Zij kunnen vervolgens bij je langskomen, thuis of op een andere locatie, om de mogelijkheden door te nemen. “We zijn een soort mobiel reisbureau”, zegt Annemieke. Samen hebben zij vijftien jaar bij de ANWB in Middelburg het reisbureau gerund, maar de ANWB heeft de reisbureaus onlangs opgeheven. De twee allround reisadviseurs hopen dat ze hun oude klantenkring van het reisbureau van de ANWB terug zullen gaan zien. De aanpak van de reisadviseurs van Holland International Reisbureau at Home

heeft vele voordelen. Persoonlijk reisadvies op maat, snelle service en nooit meer zelf urenlang zoeken op internet. Een ander voordeel is dat je altijd met één en dezelfde persoon te maken hebt. “En wij weten waar je wel en niet je reis betrouwbaar kunt onderbrengen”, zegt Annemarie. Voor deze service betaal je niets meer dan bij een reisbureau of via internet. Het reisaanbod van Holland International Reisbureau at Home is divers: denk aan strandvakanties, wintersport, personeelsreizen, huwelijksreizen, maar ook citytrips, cruises en last minutes. Naast reizen van Holland International bieden ze ook reizen aan van wel 90 andere gerenommeerde reisorganisaties. Passie Zelf hebben Annemieke en Annemarie een passie voor reizen. “Anders moet je dit vak niet uitoefenen”, zegt de eerste. Op hun website beschrijven ze een paar van hun eigen reiservaringen om de klanten te en-

Annemieke van de Sanden (links) en Annemarie Keulemans zijn zelfstandig reisadviseur van Holland International at Home. FOTO ANNET EEKMAN

thousiasmeren. Nieuwsgierig geworden? De persoonlijke websites van de twee

reisadviseurs zijn te vinden via www.reisbureauathome.nl.

Annemieke van de Sanden: 06-27097067 of annemieke.van.de.sanden@reisbureauathome.nl. Annemarie Keulemans: 06-29020990 of annemarie.keulemans@reisbureauathome.nl. PAGINA 6


Op de complete H-serie designradiatoren 50% korting

% 0 5

G N I T OR

K

H018-SW

H037-SG

H006-MW

H001-LC

van: € 164,00

van: € 268,00

van: € 268,00

van: € 398,00

voor: € 82,-

voor: € 134,-

voor: € 134,-

voor: € 199,-

Diverse wastafels nu extra scherp geprijsd voor € 49,: U N

9 4 €

250.0421

150.1375

100.1510

,-

CL-3050 van: € 169,00

van: € 169,00

voor: € 49,-

voor: € 49,-

Gratis Villeroy &Handdoekset Boch Handdoekenset Bij een minimale besteding van € 950,-

IS T A IS R G AT IS GR ATnu: G€R 182,-

van: € 189,00

Mocoori douchecabine

R1204 Bij een minimale besteding van € 950,- 90 x 90 cm - schuifdeuren - exclusief douchebak

Bij een minimale besteding van € 500,-

adviesprijs: € 399,00

nu:

uw voordeel € 200,00

voor: € 49,-

Villeroy & Boch Subway 2.0 Toilet

Handdoekset

nu:

182,-

voor: € 49,-

van: € 179,00

199,-

74476 | met verdekte bevestiging (excl. toiletzitting softclose € 111,00)

adviesprijs: € 289,00

uw voordeel € 107,00

nu:

182,-

Bezoek onze webshop:

www.sanitairtotaal.nl

showroom! Bezoek nu onze

Zaagmolen 2a, 4751 VL Oud Gastel (NL) NL: t. 0165 - 30 84 53 | f. 0165 - 30 84 54

Uitgebreide en persoonlijke uitleg!

Bel 0165-308453 voor een showroom afspraak. Deze advertentie is geldig tot en met 31 juli 2012. Of zolang de voorraad strekt.

maandag: 09.00 - 20.00 uur dinsdag: 09.00 - 17.30 uur donderdag: 09.00 - 17.30 uur vrijdag: 09.00 - 20.00 uur zaterdag: 09.00 - 16.00 uur woensdag en zondag: gesloten

Daarom shopt u bij Sanitairtotaal Altijd de beste prijs | overzichtelijk en onbeperkte keuze | snelle levertijd | 100% Plash, Mocoori en Varono te bezichtigen in showroom | demonstratieruimte stoomcabines en whirlpools


Stagebegeleider neemt na 36 jaar afscheid van Klimop-school

Bert Roorda laat school nog niet los De Blauwereiger

KORT BEDRIJVIG

Thees chenkerij Veere

MIDDELBURG - Stagebegeleider Bert Roorda neemt afscheid na 36 jaar werkzaam te zijn geweest op de Klimopschool. Hij was verantwoordelijk voor 40 leerlingen tussen de 16 en 20 jaar, die stage lopen bij verschillende bedrijven om zo te worden klaargestoomd voor het werkzame leven.

boerenlanddagen VEERE - Vrijdag 17 en zaterdag 18 augustus staan bij theeschenkerij De Blauwereiger aan de Zanddijkseweg in Veere in het teken van de boerenlanddagen. In de bekende, ongedwongen sfeer komen de bezoekers van alles te weten over het boerenleven en het ambachtelijke landleven, met een combinatie van onder meer historie, boerenbedrijf, buitenleven, hobby’s, dieren en originele, bijzondere producten. Naast presentaties van bijvoorbeeld oude tractoren en historisch dorsen is er aandacht voor kantklossen, houtdraaien, volksdansen en meer. De mogelijkheid bestaat om typische streek en/of biologische producten en - kleding te kopen. Bezoekers kunnen zich ook laten informeren over verschillende workshops en diverse onderwerpen. Zo is er bijvoorbeeld ruime aandacht voor de promotie van en informatie over mooie boeren hortensiaplanten. Graag zou de organisatie in contact komen met mensen die een bijzondere hobby of collectie hebben, gericht op het boeren- en ambachtelijk landleven en hiervan wat willen laten zien of vertellen. Ook bezitters van bijzondere boerderijdieren, kleinvee of authentieke producten, restaurateurs van oude materialen die te maken hebben met landleven zijn welkom zich te melden. Ook typische Zeeuwse boerengerechten en of oude groente en plantengewassen kunnen een welkome aanvulling zijn, maar ook een fotoverzameling van bijvoorbeeld het Walchers of Zeeuwse boerenland en landerijen kunt u bij de organisatie uw eigen mini-tentoonstelling aan het publiek laten zien. Reageren kan per mail, onder vermelding van de ‘Blauwereiger boerenlanddagen’ via mailadres is jan-d@xs4all.nl.

IVN Walcheren

Wandelingen en fietstocht MIDDELBURG - Wandeling Park Welgelegen Serooskerke. Woensdag 4 juli 19.00u. Start: Parkingang met de pilaren aan de Oostkapelseweg. Bert Roorda neemt na 36 jaar afscheid van de Klimop-school.

DOOR MARIELJA DE GEUS Bert Roorda (64) werkt als stagebegeleider op de Klimop-school in Middelburg. Het is een onderdeel van Stichting De Korre. De school biedt aan zeer moeilijk lerende kinderen tussen de 4 en 20 jaar speciaal onderwijs aan en geeft ook voortgezet speciaal onderwijs. Het bijzondere aan de Klimop-school is de gespecialiseerde afdeling voor kinderen met Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Veel kinderen van deze ZML-school hebben een geestelijke beperking. Daardoor hebben zij extra begeleiding en aangepaste lesmethodes nodig. Via verschillende stages en praktijklessen worden de leerlingen tussen de 16 en 20 jaar voorbereid op hun werkzame leven. “Voor iedere leerling hebben we een passende lesmethode, zodat ze zich in een vertrouwde omgeving optimaal kunnen ontwikkelen.” Vanaf hun 16e gaan de leerlingen stage lopen. Tevens krijgen zij praktijklessen als tuinonderhoud en werken in het restaurant. De leerlingen starten allemaal met een huishoudelijke stage. Een halfjaar lopen ze een halve dag in de week mee in

het huishouden van een bekende van de school. De nieuwe omgeving is voor velen een grote uitdaging waar ze erg naar uitkijken. “Zodra de leerlingen eenmaal aan de stage begonnen zijn, zie je ze groeien. De lichaamshouding verandert en hun zelfvertrouwen groeit. Aan het einde van een stagedag heb ik een kort gesprekje met ze. Ik kan er van genieten als ik zie hoeveel de leerlingen leren als ze zich op hun gemak voelen.” Na de huishoudelijke stage volgen drie of vier werkstages van twee dagen per week. De overige dagen zijn de leerlingen op school om praktijkvakken te volgen. “De stages zijn heel divers, zodat de leerlingen een goed beeld krijgen van wat ze leuk vinden. Zo kunnen ze gaan werken op de manege of in een restaurant. Ze kunnen terecht in een supermarkt, maar ook in de bouwmarkt. Voor iedere leerling proberen we een passende plek te vinden.” Receptie Roorda heeft 36 jaar bij de Klimop-school gewerkt. In augustus gaat hij met pensioen. Het schoolpersoneel, leerlingen en oud-leerlingen zijn Roorda dankbaar voor

FOTO MARIELJA DE GEUS

zijn inzet. Roorda laat de school niet met lege handen achter. “In de afgelopen jaren heb ik samen met collega’s een stagemethodiek ontwikkeld, die momenteel gebruikt wordt. Uit de praktijk is gebleken dat deze methodiek goed past bij de doelgroep: pubers met een verstandelijke beperking. Veel leerlingen kunnen gaan werken met behoud van uitkering bij zorginstanties als Arduin, Philadelphia of Het Gors. Een enkeling kan in het echte bedrijfsleven gaan werken en krijgt een salaris van de baas. Bijna alle leerlingen kunnen we met de stagemethodiek helpen aan een mooie en zinnige daginvulling. Nuttig bezig zijn. Daar heeft denk ik ieder mens behoefte aan.” Roorda is in zijn vrije tijd actief bij stichting ‘Dit Koningskind’, een organisatie die christenen met een beperking ondersteunt bij de integratie in kerk en samenleving. Ook zal hij nog enkele leerlingen van de Klimop-school blijven begeleiden totdat zij van school gaan. “Stabiliteit is voor deze leerlingen uiterst belangrijk. Een vertrouwd gezicht is een must. Ik zal de leerlingen blijven volgen totdat ze klaar zijn om de ‘grote boze wereld’ in te stappen.”

EPZ boekt in 2011 21,6 miljoen euro winst

Goed jaar, zorgen over toekomst BORSSELE - Elektriciteits-Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (EPZ) in Borssele heeft in het turbulente jaar 2011 een winst geboekt van 21,6 miljoen euro. Een mooi resultaat, maar er zijn zorgen over de toekomst. DOOR EUGÈNE DE KOK Die betreffen vooral over de kolencentrale. Volgens de nieuwe EPZ-directeur Ad Louter, die begin deze maand Jos Bongers officieel opvolgde, lijkt het ‘onontkoombaar om de bedrijfsvoering te beëindigen’, omdat de centrale verliesgevend is door de lage elektriciteitsprijzen en stijgende productiekosten. Vooralsnog is een snelle sluiting afgewend door een reorganisatie in maart van dit jaar. Daardoor zijn 37 mensen boventallig geworden. Zij kregen een andere baan aangeboden binnen EPZ of Delta. In de kolencentrale is er straks sprake van een minimale bezetting. Daardoor kan hij in ieder geval open blijven tot 2016. Momenteel onderzoekt EPZ of ze hem kunnen ombouwen tot een volledig op biomassa gestookte centrale. Met de

huidige, volgens Louter ‘ontoereikende stimuleringsbijdragen’ van de overheid en de lage stroomprijzen is dat echter een utopie. Hopend op betere tijden is er al wel een begin gemaakt met de vergunningaanvragen voor de eventuele ombouw. In de kerncentrale stond 2011 vooral in het teken van de tsunami en daaropvolgende kernramp in het Japanse Fukushima. ‘Fukushima heeft ons overduidelijk gedwongen om anders in de spiegel te kijken’, zegt projectmanager kerncentrale Hans te Lintelo in het jaarverslag. ‘Het heeft ons geleerd dat we blij mogen zijn dat we in het verleden voortdurend hebben verbeterd. Maar ook dat er altijd ruimte en noodzaak blijft om weer een verbeterslag te maken’. Naar aanleiding van de ramp werden verschillende veiligheidsonderzoeken uitgevoerd en was de belangstelling

voor de Borsselse koepel groot. Er kwamen bijvoorbeeld twee keer zo veel aanvragen voor bezoeken binnen als in 2010: 3400. Naast de ramp in Japan en daaropvolgende stresstests ging ook veel aandacht uit naar de jaarlijkse splijtstofwissel. Daarbij werden 24 gebruikte splijtstofelementen vervangen en geplande reparaties, vervangingen en controles uitgevoerd. Omzet De omzet van EPZ is in 2011 gestegen van 291 miljoen euro naar 347 miljoen euro, deels veroorzaakt door een productierecord van 6617 Gigawattuur. De lasten stegen echter ook flink, van 257 miljoen euro naar 313 miljoen euro. Dat kwam onder meer door duurdere grondstoffen en hulpmiddelen en de kosten die moesten worden gemaakt voor de stresstests. PAGINA 8

IVN Walcheren heeft excursies ontwikkeld om belangstellenden een wandeling te bieden door het mooie Park Welgelegen. Dit in combinatie met een deel van het “Ommetje Serooskerke” en via de monumentale Johanneskerk en brandweerkazerne terug naar de Park-ingang aan de Oostkapelseweg. Serooskerke heeft cultureel historische facetten die belicht mogen worden, zoals de muntenvondst in 1966 en de brandweerkazerne waar een educatief centrum komt. De excursies worden begeleid door gediplomeerde IVN-natuurgidsen die de mensen zullen wijzen op een stukje historie en afhankelijk van de tijd van het jaar ook op stinsenplanten in het Park Welgelegen. Er is een variëteit van bomen en planten te zien dankzij de Parkaanleg in Engelse landschapsstijl. Er zijn karpers in de vijverpartij en verschillende soorten watervogels. Wie gaat er mee op zoek naar de groene specht die in de oude fruitbomen woont? Excursies staan open voor ieder. IVN-leden gratis

deelname. Aanmelding vooraf niet nodig. Fietstocht Donderdag 5 juli: Zuring voor Zeelui – de fietsroute “Zuring voor Zeelui” in het zuidelijk deel van Walcheren, onder meer langs Fort Rammekens en de Westerschelde, is gebaseerd op de route die is omschreven in het gelijknamige boekje. Vertrek vanaf de voorzijde van het NS-station in Middelburg om 13.30 uur; duur 2½ tot 3 uur. Om veiligheidsredenen is deelname mogelijk vanaf de leeftijd van 12 jaar. Vooraf aanmelden is niet nodig. Wandeling in Middelburg Zaterdag 7 juli: Monumentale bomen in de binnenstad van Middelburg. Een wandeling langs de mooie bomen in de oude Middelburgse binnenstad. Een ervaren IVNnatuurgids vertelt over de bomen die u op uw wandeling tegenkomt. Over de Plataan bijvoorbeeld, de Vleugelnoot, Linde, Tulpenboom en Taxus (Venijnboom). Vertrek om 13.30 uur vanaf de Markt vóór de Drvkkerij en duurt + 1½ tot 2 uur. Deelname voor leden van IVN Walcheren gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig.

JAN ZWEMER

De Sueven In oktober zal Deel Eén uitkomen van het standaardwerk Geschiedenis van Zeeland, vol met informatie over Zeeland in Oudheid en Middeleeuwen. Ook de herkomst van de Zeeuwen wordt erin aangestipt. Prof. Dr. P.A. Henderikx stelt dat zij onder meer afstammen van een deel van de stam der Sueven, die zich rond 500 op en achter de duinen van Walcheren en Schouwen vestigden. De Sueven (vandaar misschien ‘Zeeuwen’) woonden in het tegenwoordige OostHolstein en waren daar verdreven door het opdringen van andere stammen. OostHolstein is het schiereiland ten oosten van Kiel, het achterland daarvan en het eiland Fehmarn. De Sueven waren dus al aan zeewater gewend voor ze naar hier kwamen! De Zeeuwen zouden afstammen van de Sueven die het minst ver weg trokken, want een deel van de stam ging naar het zuidwesten van Beieren (Schwaben), terwijl een derde deel naar noordwest Spanje trok. Geschiedschrijving over volken van ca. 1500 jaar geleden zit natuurlijk vol met vermoedens en veronderstellingen. Zo is de naam Sueven aan nog allerlei andere stammen in Duitsland toegeschreven die weinig of niets met ‘onze’ voorvaderen te maken hadden. Toch zijn er een paar aardige dingen die je in elk geval kunt nagaan. Het dialect van de Schwaben in Beieren heeft inderdaad wel wat kenmerken die aan het Zeeuws herinneren, zoals het met een neusklank uitspreken van woorden op -an en -on, waarbij de ‘n’ bijna wegvalt. Of is dat bij het Zeeuws misschien Franse invloed? Zeeuws en Schwabisch hebben gemeen dat sprekers ervan sterk vasthouden aan de tongpunt-R, maar ook dat is algemener. De verschuiving van ‘we’ naar ‘me’ in het Zeeuws lijkt op de verschuiving van ‘wir’ naar ‘mir’ in het Schwabisch, maar kan een latere ontwikkeling zijn. Enkele oude woorden wijzen echter wel op verwantschap. Een bank om op te zitten is een ‘Bangg’ in het Schwabisch, terwijl een bankje hier vroeger een ‘bangetje’ werd genoemd. Het Schwabisch en het Zeeuwse hebben het woord ‘langen’ dat ‘pakken’ betekent. Zwaben zeggen ‘ga-u la-u’ en dat is hetzelfde als het Zeeuwse ‘lae gae’. En wat dacht u van het dubbel gebruik van ‘gaan’, zoals: ‘i gang geschaffa’ tegenover ‘ik gaen gae wèrke’?


KORTE BERICHTEN

Sleutelproject voor miljoeneninvestering

Nieuwe hoogspanningsvoorziening voor Zeeland Refinery VLISSINGEN-OOST - Zeeland Refinery bouwt een nieuw schakelstation voor de hoogspanningsvoorziening van de raffinaderij. Het station is één van de drie grote investeringen die het bedrijf de komende jaren doet. In totaal kosten de renovaties en uitbreidingen ruim 80 miljoen euro. Burgemeester Jaap Gelok van de gemeente Borsele gaf vorige week dinsdag symbolisch het startschot voor de bouw van het schakelstation.

OOSTKAPELLE Bingo: Activiteitencommissie van Voetbalvereniging Oostkapelle houdt in de zomermaanden een serie bingo-avonden. Daarbij is iedereen - jong en oud - welkom. Het gaat vooral om de gezelligheid en de spanning van het bingospel en uiteindelijk zijn er ook nog aardige prijzen te winnen. De Zomerbingo is steeds op een maandagvond in ontmoetingscentrum De Halve Maan, begint om 19.30 uur, zaal open 19.00 uur. Data: maandag 9, 16, 23 en 30 juli en 6 en 13 augustus. Zomeravondconcert: Woensdag 4 juli Dorpskerk, een bijzonder concert in het kader van het 100-jarig jubileum van de geboorte van de beroemde Bulgaarse componist Illija Illiev. Zijn zoon Christo Illiev verzorgt dit concert op de mooie Bösendorfervleugel. Aanvang 20.00 uur. Toegang: vrijwillige bijdrage. www.zomeravondconcertenoostkapelle.nl Zomeravondconcert: Woensdag 11 juli Dorpskerk. De Stichting Oostkapelle Cultureel heeft voor u uitgenodigd Natalia Pavlova - piano en Nel van den Broeke - mezzo-sopraan. Zij brengen werken van: Gluck , Mozart, Ponchielli, Massenet, Saint-Saens en Bizet. Pianosolo: Mozart, Liszt en Chopin. Aanvang 20:00 uur Toegang: vrijwillige bijdrage. www. zomeravondconcertenoostkapelle.nl VEERE Live optreden Soulsessions: Vrijdagavond 6 juli is er vanaf 21.00 uur een live-optreden van de Middelburgse band “Soulsessions” in Jeugdcentrum ”De Poort” Fazantenhof 40 in de Veerse Poort. ZOUTELANDE Zomeravondconcert: Op woensdag 4 juli, aanvang 20.30 uur, organiseert de commissie Zomeravondconcerten Zoutelande een concert met Follie a Deux, mandoline-accordeonduo van Marina Eckhart en Monty van Belzen. AAGTEKERKE Orgel- en samenzang: In de kerk van de Gereformeerde Gemeente van Aagtekerke wordt op dinsdagavond 10 juli een orgel- en samenzangavond gehouden. Het nieuwe Edskes-orgel zal worden bespeeld door de bekende organist Jaap Zwart uit Hattem, met werken uit de Duitse Romantiek. De toegang is gratis en begint om 20.00 uur.

Burgemeester Jaap Gelok van de gemeente Borsele sloeg vorige week de eerste paal van de nieuwe hoogspanningsvoorziening. FOTO TON STANOWICKI

DOOR TOBIAS MANUHUTU Vanuit het nieuwe schakelstation, genaamd Main 3, worden de twee huidige stations van elektriciteit voorzien. De huidige capaciteit van het bedrijf (35 megavolt ampère) wordt met de nieuwe voorziening verdrievoudigd. “Dat betekent niet dat we die capaciteit dagelijks gaan gebruiken”, benadrukt Lloyd Filemon, manager van de Engineering afdeling. “Het is bedoeld als investering waar we de komende dertig jaar mee vooruit kunnen.” Nathalie de Muynck, algemeen directeur van Zeeland Refinery, noemt de nieuwe hoogspanningsvoorziening een ‘sleutelstuk’ in de uitbreidingen die het bedrijf heeft gepland. In 2014 worden tijdens de onderhoudsstop twee aanpassingen gedaan waardoor het bedrijf meer elektriciteit gaat gebruiken. De stoomturbines die de compressoren aandrijven worden vervangen door elektromotoren, waardoor de CO2-uitstoot verminderd. Daarnaast gaat de productiecapaciteit van de hydrocrac-

kerfabriek, waar zware gasolie wordt omgezet in bruikbare brandstoffen als LPG en benzine, omhoog. De investeringen komen bovenop de nieuwe controlekamer die in april van dit jaar is geopend. Volgens Filemon bewijst de investering van ruim 80 miljoen euro dat de aandeelhouders van Zeeland Refinery, de oliemaatschappijen Total uit Frankrijk (55 procent) en Lukoil uit Rusland (45 procent), vertrouwen hebben in de toekomst van het bedrijf. “Ondanks de moeilijke economische tijden”, zegt Filemon. Pact De werkzaamheden worden uitgevoerd door een pact van drie hoofdzakelijk Zeeuwse bedrijven; Delta Infra, de hoofdaannemer, werkt in dit project samen met aannemersbedrijf Fraanje en elektrotechnisch bedrijf Imtech. “Het is fijn om met een Zeeuwse club te werken”, vertelt Filemon. “Maar dat is niet ons startpunt geweest. De prijs is een belangrijk component in onze afweging, maar ook de

bewezen kwaliteit van de bedrijven en het veiligheidsplan.” Tussen de vijf en tien bedrijven hebben geparticipeerd in de aanbestedingsprocedure die heeft gelopen van juli 2011 tot en met april 2012. Een stuurgroep, met daarin vertegenwoordigers van moederbedrijven Total en Lukoil, heeft toezicht op de bouw van de nieuwe hoogspanningsvoorziening. De kosten voor het nieuwe schakelstation en de hoogspanningskabels zijn ruim twintig miljoen euro. Volgens Filemon wordt de betrouwbaarheid van de nieuwe elektriciteitsvoorziening vergroot, omdat alle onderdelen dubbel zijn uitgevoerd. Ook de kwaliteit van de techniek van de installatie is verbeterd in vergelijking met de vorige voorzieningen die stammen uit 1974 en 1986. “Zo’n groot project maak ik niet nog eens mee”, zegt Filemon. “Het is een investering die 30 tot 40 jaar meegaat en waar veel voorbereidingstijd in zit; de eerste studies hiernaar zijn verricht in 2005.” Zeeland Refinery wil de nieuwe hoogspanningsvoorziening begin 2014 in werking stellen.

Spectaculaire locatievoorstelling

Het Slagveld op Festival Onderstroom VLISSINGEN - Van donderdag 5 tot zondag 8 juli is de voorstelling ‘Het Slagveld’ te zien tijdens het Festival Onderstroom in Vlissingen. Deze absurdistische locatievoorstelling, geproduceerd door Stichting Het Getij, zal te zien zijn op de Oranjedijk. Met Peter Adriaanse als regisseur, onder andere Bram Kwekkeboom en Sitah Lampert in de hoofdrol, plus nog veel meer acteurs, muzikanten, dansers en circusartiesten belooft het een groot spektakel te worden dat u niet mag missen. De jonge soldaat Zapo ligt nogal eenzaam aan het front. Gelukkig komt zijn familie bij hem op bezoek, voor een gezellige zondagse picknick. Maar wat als daar ineens de vijand ten tonele verschijnt? Kun je die uitnodigen aan de picknicktafel, of moet je bang zijn dat hij steentjes in je schoenen stopt? Voorstelling ‘Het Slagveld’ gaat over de waanzin van de oorlog en over gewone mensen die pro-

beren zich daarin staande te houden. Deze absurdistische voorstelling is een zomerproductie van Het Getij en gebaseerd op “Picknick op het Slagveld” van F. Arrabal. Het stuk wordt geregisseerd door Peter Adriaanse onder andere bekend als artistiek leider van ‘t Spiegeltheater in Middelburg, regisseur van Theatergroep Duinart en van zijn rol als Leeuw van het bekende duo ‘Muis en Leeuw’. De hoofdrollen worden gespeeld door: Bram Kwekkeboom, Sitah Lampert, Marcel van As en Derek Meijer. Bram Kwekkeboom werkte van 1986 tot 2000 bij Theatergroep Wederzijds in Amsterdam en speelde daarnaast als freelancer o.a. bij het Muztheater, Theater de Citadel en Toneelgezelschap B&D. Vorige jaar werd de acteur geroemd om zijn vertolking van de rol van Rinus Spruit in “De Rietdekker” een productie van theaterproductiehuis Zeelandia. De recensies waren zeer lovend. Omdat het een vrije bewerking van ‘Picknick op het Slagveld’ betreft, is het stuk aangevuld met diverse extra’s. Zo wordt er tijdens de voorstelling, door dansers van Dance Centre Dazzle, gedanst op muziek

van Pink Floyds Atom Mother Heart, passeren diverse circusartiesten de revue en is er verschijnt er een drumband ten tonele! De voorstelling is van donderdag 5 tot zaterdag 7 juli om 20.00 uur te zien tijdens het Festival Onderstroom op de Oranjedijk, bij de kanonnen, achter het Arsenaalcomplex in Vlissingen. Op zondag 8 juli begint de voorstelling om 16.00 uur. Kaarten kunnen in de voorverkoop gekocht worden via: www.festivalonderstroom.nl. Daarnaast is het ook mogelijk om gedurende Festival Onderstroom kaarten voor de voorstelling te kopen aan de kassa op de Bellamypark. Initiatief ‘Het Slagveld’ is een initiatief van Het Getij. Deze culturele werkplaats is een productiehuis ter bevordering van de samenwerking tussen amateurs en professionele kunstbeoefenaars. Het Getij heeft besloten om na 2012 te stoppen met haar werkzaamheden. Deze spetterende zomerproductie is bedoeld als klapstuk na veertien jaar bijzondere producties. PAGINA 9

SEROOSKERKE Openluchtdienst: Zondag 8 juli is er in de tuin van de Johanneskerk te Serooskerke (W) een openluchtdienst, aanvang 19.00 uur m.m.v. De Krekels mondorgelgroep uit Westkapelle. Bij slecht weer zal deze dienst in de kerk zijn. MIDDELBURG Middagpauzeconcert: Vanaf donderdag 5 juli vinden in de Oostkerk te Middelburg weer wekelijks de pauzeconcerten plaats. Elke donderdag tussen 12.30 en 13.00 uur zal het beroemde ‘De Rijckere’-orgel uit 1783 worden bespeeld. Het spits wordt afgebeten door Paul Kieviet, organist te Sommelsdijk en Middelharnis, in een programma met werken van Clérambault, Kieviet en Böhm. Het concert is gratis toegankelijk. Openstelling Hofpleinkerk: Ook dit jaar is de Hofpleinkerk de zomermaanden juli en augustus iedere zaterdagmiddag open. Wij willen zo als Kerkelijke Gemeente naar buiten treden. Op deze manier willen wij iets laten zien en vertellen wat ons als Kerkelijke Gemeente bezighoud. Ook is er een stiltehoek aanwezig, waar men zich even kan terug trekken uit de hektiek van alledag. De openingstijden zijn van 13.00-16.30 uur. Concert Guimar: Maandag 2 juli geeft de Vlissingse zanger Guimar een concert in de hal van ‘t Gasthuis te Middelburg. Guimar brengt vanaf 19.00 uur Nederlandstalige liedjes ten gehore. De 15-jarige zanger neemt op dit moment een eigen cd op en deed mee aan de musical Oebele, zong in koor De Vrolijke Noot en deed mee aan Kinderen voor Kinderen audities. Hij zong in het voorprogramma van Frans Bauer, Jan Keizer en Annie Schilder en treedt ondertussen door heel Nederland op. Miniconcert: Serie miniconcert in de Koorkerk, Rudi de Munck geeft op 5 juli een orgelbespeling, 15.00 uur. Op het Van Vulpen-orgel zullen werken van Bach, Mendelssohn, Dupré en Mulder tot klinken worden gebracht. Samen met Lise de Munck en Nanette Murre-de Munck op dwarsfluiten zal het Vijfde Concerto van Händel worden vertolkt. Rudi is als organist verbonden aan de Gereformeerde Gemeente van Middelburg-Centrum. Miniconcert is één van de activiteiten van het Lange Jan Project, initiatief van de Raad van Kerken Middelburg. Toegang is vrij. Orgelconcert: Commissie Orgelconcerten Middelburg organiseert een zomerserie orgelbespelingen op de orgels van de Lutherse Kerk, de Oostkerk en de Nieuwe Kerk. Dinsdag 10 juli om 20.00 uur opent Bas de Vroome de concertserie 2012 met een bespeling van het historische Duyschot/Müller-orgel in de Lutherse Kerk, Zuidsingel 70. Hij speelt werken van Sweelinck, Van Noordt, Distler, Stanley en besluit met de Phantasie und Fuge in a-moll BWV 561 van Johann Sebastian Bach. VLISSINGEN The Martin Mans Band: Op dinsdag 17 juli wordt er een concert gegeven door The Martin Mans Band o.l.v. Martin Mans in de St. Jacobskerk in Vlissingen. Aanvang 20.00 uur. Voor info en reserveren: www.martinmans.nl of bel 06 25391903. Middagpauzeconcert: Binnenkort begint in de Sint Jacobskerk in Vlissingen weer de serie van 7 middagpauze-orgelbespelingen, die daar elk zomer worden georganiseerd. Het eerste concert, op vrijdag 6 juli om 12.00 uur, wordt verzorgd door Tobias Horn uit Stuttgart. Tijdens het komend concert speelt hij werken van Joh.Seb.Bach, Joh.Chr.Kittel en Carl Philip Em. Bach.

Duin- en strandtocht VLISSINGEN - Op de eerste en derde zaterdag in juli worden de duin en strandtochten van WSV de Vrolijke Tippelaars georganiseerd. Dit jaar is dat op 7 en 21 juli. Er kan gewandeld worden over 5, 10, 15, 20 en 30 km. De start van de 20 en 30 km is van 8.30 tot 10.30 uur, overige afstanden van 9.00 tot 12.00 uur vanaf de Kanovijver. We wandelen over het strand, door de duinen en door het Nollebos, de 30 kilometer loopt door

tot Westkapelle, de 20 kilometer slaat af bij Zoutelande, de 15 kilometer houdt het vol tot Valkenisse er de korte afstanden gaan tussentijds al terug richting Vlissingen. Kortom een wandeltocht waarbij aan afwisseling geen gebrek is. Het startbureau is bij de Kanovijver, Burg. van Woederenlaan te Vlissingen. Voor nadere informatie: Mw. C.F. van Oorschot, tel 0118-463845, wsvdvt@zeelandnet.nl


i l u j 7 g a d r e zat

G A D E S K R E K S O STR SEROOSKERKE

De Stroskerkse Dag komt eraan! Veel braderieliefhebbers weten bij het noemenvan de eerste zaterdag van juli genoeg: dan is het weer extra gezellig in Serooskerke. Van 10.00 tot 17.00 uur staat het dorp dan namelijk weer in het teken van de Stroskerkse Dag.

Voor...

De Padweie 25, 4353 RW Serooskerke T: 0118 - 59 1866 | E: info@vergezogt.nl

administraties accountancy automatisering advies belastingaangifte ... bent u bij ons aan het juiste adres

Torenstraat 15 - 4353 AA Serooskerke Tel. (0118) 592610 - Fax (0118) 591325 www.aar.nl - f.zwemer@aar.nl

ankeulen.nl

www.drukkerijv

Nieuw!!

cadeaupapier van schortebond, tevens diverse Zeeuwse artikelen zoals: kaarten, notitieblokjes, boekenleggers... Torenstraat 38 4353 AC Serooskerke 0118 636138 mail@drukkerijvankeulen.nl

In en om de Torenstraat zijn er ook dit jaar weer kraampjes van zo’n tachtig standhouders te vinden. Net als onder de bezoekers, is de braderie in Serooskerke ook onder marktkooplui populair en zij komen dan ook weer, net als vorig jaar, niet alleen uit de omgeving zelf, maar ook uit de rest van Nederland. Zij bieden de bezoekers de meest uiteenlopende artikelen en trakteren de bezoekers ook op aantrekkelijke kortingen en acties.

Helikoptervluchten Naast het struinen langs de kraampjes heeft de Stroskerkse Dag nog meer in huis. Mensen die eens een andere kijk willen hebben op alle feestelijkheden, kunnen een helikoptervlucht maken. Er is keuze tussen verschillende lengtes van de vlucht en dan zien de deelnemers Serooskerke en omgeving. De vluchten zijn de hele dag te boeken en te vinden in het weiland achter Firma Clarijs, bij de kruising van het einde van de Torenstraat en de Oostkapelseweg. Maar er is nog meer: traditiegetrouw strijden de ringrijders bij De Zandput om de prijzen, zorgt muziekvereniging EMM voor de vrolijke en gezellige muzikale noot en is er ook voor de kinderen van alles te doen. Zij kunnen zich bijvoorbeeld uitleven bij de draaimolen of genieten van de creatieve kunsten van de ballonnenclown. Het credo van de organisatie – de Stroskerkse Dag vindt al bijna voor de twintigste keer plaats – is dat ze alles in de hand hebben, behalve het weer. Dat houdt het tot het laatst spannend. ‘Maar het wordt hoe dan ook een drukke en gezellige markt’, durft de organisatie de bezoekers en standhouders al wel te beloven. TEKST: BRITTA JANSSEN

Serooskerke

  

0118 - 591489

Denkt u aan airco. Denk aan B&S. B&S koeltechniek en airconditioning B.V. De Padweie 21, 4353 RW Serooskerke Tel. 0118-591489 Fax. 0118-593784

www.bs-koeltechniek.nl



         

    

                  

 

     

 


i l u j 7 g a d r e zat

G A D E S K R E K S O STR

Verkoop, reparaties en onderhoud van computers en laptops. Zie ook onze website

Boerderijwinkel Fruitteeltbedrijf

v/d Bosse vof

5 Jaar

Noordhoutstraat 40 4353 BL Serooskerke Walcheren Telefoon 0118 59 16 04 Mobiel 06 209 65 803 Internet www.het-kompjoetertje.nl E-mail info@het-kompjoetertje.nl

Plantlustweg 1, Serooskerke www.vandebossefruit.nl 0118-592762 Dé ontwikkelaar van bedrijfs-units, kantoren en opslagvoorzieningen voor het midden- en kleinbedrijf.

Acupunctuur kan effectief worden toegepast bij o.a.: allergieën, verkoudheid, buik- en darmklachten, rugklachten, spier- en gewrichtsklachten, sportblessures, menstruatie- en overgangsklachten, misselijkheid, slaapstoornissen, vermoeidheid, psychische klachten en allerlei pijnklachten waaronder hoofdpijn. Acupunctuur wordt door veel zorgverzekeraars (deels) vergoed.

De Zompe 2B, 4253 RT Serooskerke T: 0118-592821 E: info@wervenhove.nl - I: www.wervenhove.nl

* Occasions

* wasstraat

* Onderhoud

Tijdens de Stroskerksedag (07-07-2012) 50% korting op wasbonnen. Na aankoop, wasbonnen geldig tot 7 weken na aankoopdatum. (Max 2 per klant)

WWW.AJSTROOAUTOS.NL

* Schadeherstel

* APK

* 24h Wasstraat

OOK VOOR AL UW KOZIJNEN, RAMEN, DEUREN, SCHUIFPUIEN, DRAAIKIEPRAMEN, BOEIDELEN, DAKKAPEL, BADKAMER EN AANBOUW


‘Zeeuwen kunnen met boek zelf toerist zijn hier’

Duitsers maken Zeeuwse reisgids OOSTKAPELLE - Het uitzicht vanaf het dak van het Domburgse Badpaviljoen. Dat is een van de mooiste herinneringen die Ralf Taprogge en Carsten Muecke bewaren aan het maken van hun boek ‘Domburg - Walcheren - Zeeland’. “Er gingen deuren voor ons open die anders gesloten zouden blijven”, verklaarde Taprogge donderdag in Oostkapelle bij het presenteren van de uitgave. De Duitser viert hier al jaren vakantie en besloot in 2010 met zijn collega een reisgids te maken over ‘Zeeland door de ogen van de toerist’.

Carsten Muecke (l) en Ralf Taprogge kregen bij het maken van hun gids veel hulp van Zeeuwen.

DOOR BRITTA JANSSEN In de honderdtachtig pagina’s tellende reisgids komen onderwerpen aan bod waaraan toeristen, bijvoorbeeld gezinnen, denken op vakantie. Domburg - Walcheren - Zeeland is aan de hand van afwisselende thema’s samengesteld. Daardoor komt de lezer bijvoorbeeld opeenvolgend pagina’s over strandpaviljoens en kalebassen tegen. Die opzet komt voort uit de manier waarop de twee Duitsers Zeeland zien. “Het is een gebied van contrasten, zeer veelzijdig”, stelde Taprogge. “Je hebt hier niet alleen strand en molens, maar bijvoorbeeld ook oude steden en kunst.” Die variëteit komt ook terug in de foto’s. “We hebben zelf foto’s gemaakt en beelden van andere fotografen gebruikt, omdat er daardoor ook een veelzijdigheid aan stijlen in de foto’s terugkomt”, legde Muecke uit. Typerend voor de rode draad in het

boek vinden de twee het deel waarin het thema ‘bloemenzee’ wordt gevolgd door het thema ‘mensen’. “Je ziet een foto van een tuin met tulpen en een foto van een man die ‘Domburg’ op zijn rug getatoeëerd heeft, als teken van zijn band met thuis”, vertelde Taprogge. “Dat contrast vinden we mooi.” Toerist Door Domburg - Walcheren - Zeeland heeft het duo veel mensen ontmoet. “De openheid van de mensen hier en hun bereidheid om mee te helpen was heel prettig”, blikte Taprogge terug. “We mochten achter de coulissen naar hun levens kijken. De mensen hebben hier uiteraard met dezelfde problemen te maken als overal, maar je voelt dat ze hier gelukkig zijn.” Het boek is bestemd voor de toerist buiten Zeeland en Nederland, maar zeker ook voor de Zeeuwen zelf. Daarom is het

ook tweetalig gedrukt. De uitgebreide informatie - ongeveer tachtig procent gaat over Walcheren en twintig over de rest van Zeeland - in het boek bevat ongetwijfeld ook nieuwtjes voor Walcherenaren en Zeeuwen. “Je kijkt toch vaak anders naar je leefomgeving dan het gebied waar je op vakantie bent. Misschien kunnen Zeeuwen dit boek gebruiken om zelf eens toerist te zijn hier.” Ze kunnen dan op ontdekkingsreis gaan, zoals de twee dat ook deden. “Het is hier rustig en er hangt een ontspannen sfeer”, concludeerde Taprogge. “Je merkt dat de mensen hier graag wonen.” Meer informatie De reisgids Domburg - Walcheren - Zeeland is onder meer verkrijgbaar bij de grotere boekhandels, zoals De Drvkkery in Middelburg, à 19,95 euro. ISBN 9783981268041

Terra Maris OOSTKAPELLE - Activiteiten van Terra Maris in juli. Zee-aquarium: Elke vrijdag in juli organiseert Terra Maris in Oostkapelle, een kijkje achter de schermen van het zee-aquarium van 11.00-11.30 uur. De deelnemers krijgen uitleg over de werking van het zout-wateraquarium; ook worden de dieren gevoerd. Voor deelname kan men zich melden bij de balie van het museum. Korren en zeeschuimen: Dinsdag 3 juli van 19.15-20.45 uur en op zaterdag 7 juli van 10.00-12.00 uur de activiteit Korren en zeeschuimen. Er wordt met behulp van de kor letterlijk een kijkje in het zeeleven genomen. Het is praktisch om een handdoek en waterschoenen mee te nemen

voor deze activiteit. Aanmelden is noodzakelijk, reserveringen@terramaris.nl, 0118-582620 uiterlijk tot één dag voor de activiteit. Nachtwandeling: In Oostkapelle op dinsdag 10 juli in samenwerking met Staatsbosbeheer een nachtwandeling in het natuurgebied de Manteling van Walcheren. De wandeling start om 22.30 uur vanaf Terra Maris, Duinvlietweg 6 te Oostkapelle en duurt tot 24.00 uur. Aanmelden is noodzakelijk: reserveringen@terramaris. nl tot uiterlijk 12 uur voor de start van de wandeling of 0118-582620. Strand in een emmertje: Elke donderdag in juli organiseert Terra Maris in Oostkapelle van 11.00-11.30 uur het natuur halfuurtje ‘Strand in een emmertje’. De activiteit

is bedoeld voor peuters en kleuters die met hun ouders of grootouders het museum bezoeken. De deelnemertjes komen op een speelse manier van alles te weten over het strand. Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis deelnemen Voor deelname kan men zich melden bij de balie van het museum. De activiteit wordt afgesloten met een klein strandknutselwerkje. Bij slecht weer wordt de activiteit naar binnen verplaatst. Strandactiviteit: Op zondag 8 juli organiseert Terra Maris de strandactiviteit, tussen strandpalen en vloedlijn. De activiteit start om 11.00 uur vanaf Terra Maris aan de Duinvlietweg 6 te Oostkapelle en duurt tot 13.00 uur. Ruim vooraf aanmelden is noodzakelijk: reserveringen@terramaris. nl, 0118-582620.

Beachvolleybal toernooi Zoutelande ZOUTELANDE - Zaterdag 7 juli wordt alweer de 19e editie van het jaarlijkse 3CT Beachvolleybaltoernooi te Zoutelande gehouden. Ruim 100 deelnemers hebben zich nu al ingeschreven om een dag lekker te beachvolleyballen en de sfeer van het Zeeuwse strand op te snuiven. Bij Strandpaviljoen De Branding aan de boulevard van Zoutelande worden zaterdag zeker 10 velden opgebouwd voor bijna 50 teams. Naast teams uit heel Nederland komt een groot deel van de deelnemers uit het buitenland: België, Duitsland en zelfs Canada. Met recht mag het dus een

internationaal beachvolleybaltoernooi genoemd worden. De kernwoorden van het jaarlijkse beachvolleybaltoernooi te Zoutelande zijn sportiviteit, passie en gezelligheid. Er wordt op 7 juli in verschillende klassen, van top tot recreatief gestreden om de prijzen. In de top-, middenklasse en jeugdcategorie wordt 2 tegen 2 op een veld van 8 bij 16 meter gespeeld, in de recreatieve klasse wordt 3 tegen 3 op 7 bij 14 meter gespeeld. De wedstrijden beginnen om 10.00 uur en de finales worden rond half 5 verwacht. Teams die mee willen doen, kunnen zich nog tot en met aanstaande donderdag 5 juli inschrijven via

de vernieuwde website van het toernooi. Het beachvolleybaltoernooi van Zoutelande was begin jaren ‘80 van de vorige eeuw de pionier op het gebied van beachvolleybal in Zeeland. Er is begonnen met wedstrijden 4 tegen 4 en 3 tegen 3 en dat is in de loop der jaren 2 tegen 2 en 3 tegen 3 geworden. Er doen elk jaar nog steeds teams mee die ook in de beginjaren er al bij waren. Hoewel het aantal deelnemers gedurende de laatste jaren wel wat minder is geworden door de vele toernooien door het hele land, staat het toernooi nog steeds als een huis en geniet het ook bekendheid tot buiten Nederland. PAGINA 12

POLITIEBERICHTEN

MIDDELBURG Dief dreigt winkelpersoneel te slaan: In de Johan van Reigersbergstraat in Middelburg werd omstreeks 14.30 uur op maandagmiddag 25 juni een 46-jarige winkeldief betrapt door de aanwezige medewerkers. De man, afkomstig uit Middelburg, had een fles drank weggenomen en was hiermee de winkel uitgerend. Medewerkers van de supermarkt achtervolgden de man en één van hen belde intussen de politie. Toen de dief in de Radenhove was beland, werd het hem te heet onder de voeten en dreigde hij het winkelpersoneel te slaan met de glazen fles. Juist op dat moment arriveerden agenten van Politie Zeeland. De man is door de agenten aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Daar aangekomen wenste hij niet meer mee te werken en liet zich op de grond vallen. Agenten hebben de man zijn cel in gedragen. Later is hij overgebracht naar een politiecel in Torentijd, omdat uit onderzoek bleek dat hij een veelpleger is. Hij is in verzekering gesteld en zit voorlopig nog vast. De man wordt later gehoord, omdat hij behoorlijk onder invloed van alcohol verkeerde. Inbraak Meanderhof: Tussen vrijdag 22 juni 19.30 uur en zaterdag 23 juni 00.15 uur werd ingebroken in een woning aan de Meanderhof in Middelburg. Toen de bewoners thuis kwamen omstreeks 00.15 uur, ontdekten ze dat er was ingebroken. De woning was doorzocht en uit de woning waren een spelcomputer, een dvd-speler, een laptop, een fototoestel, sieraden en geld weggenomen. Vermoedelijk is/zijn de dader(s) binnengekomen door een raampje dat open stond. De technische recherche is ter plaatse geweest en heeft een sporenonderzoek verricht. Aanhoudingen voor overval Sportsworld: Door Politie Zeeland zijn vorige week twee Vlissingers aangehouden. Het gaat om een 28-jarige vrouw en een 33-jarige man. Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de overval op Sportsworld aan de Markt in Middelburg op 21 maart jl. Rond sluitingstijd werden twee medewerkers van de winkel, onder bedreiging van een wapen, door een man gedwongen geld af te geven. Meteen na de melding van de overval ging de politie met diverse eenheden ter plaatse en startte een groot onderzoek. Gedurende het onderzoek rees het vermoeden dat één van de medewerkers van de sportzaak mogelijk betrokken zou zijn geweest bij de overval. Dit leidde uiteindelijk naar de twee Vlissingers. Bij hun aanhoudingen werden panden doorzocht, daarbij werd onder andere een vuurwapen in beslag genomen. Beide verdachten zijn inmiddels in bewaring gesteld. Aanhoudingen wegens poging diefstal brommer: In de nacht van 27 op 28 juni rond 05.35 uur zijn, aan de Oosterscheldestraat in Middelburg, vijf jongeren (in de leeftijd van 13 tot 15 jaar uit Middelburg en de gemeente Veere) aangehouden wegens poging tot diefstal. Door een getuige werd gemeld dat de vijf jongens een bromfiets, die in een brandgang achter de Dorus Rijkersstraat stond, probeerden weg te nemen. Door de politie is het vijftal aan de Oosterscheldestraat aangetroffen. De eigenaar van de bromfiets heeft donderdagochtend aangifte gedaan. Tegen de jongens is proces-verbaal opgemaakt. Aanhouding wegens verkoop softdrugs: Woensdagavond 27 juni rond 20.20 uur is een 50-jarige man uit Middelburg in zijn woning aangehouden op verdenking van het dealen in softdrugs. Naar aanleiding van klachten uit de buurt stelde Politie Zeeland een onderzoek in en deed woensdagavond een instap in de woning. In de woning is een handelshoeveelheid softdrugs aangetroffen en in beslag genomen. De 50-jarige man is in verzekering gesteld. Een klant van de man (leeftijd onbekend uit Middelburg) werd na een bezoek aan de woning aangehouden. Hij is na verhoor weer in vrijheid gesteld. Fietsster gewond bij aanrijding: Donderdagmiddag 28 juni rond 16.30 uur is op de Schroeweg in Middelburg een 19-jarige vrouw uit die plaats gewond geraakt. De vrouw wilde vanaf de kant van de Mac Donalds de Schroeweg oversteken in de richting van de Torenweg. Omdat er werkzaamheden zijn aan het fietspad nam ze de voetgangersoversteekplaats. Een 41-jarige automobiliste uit Middelburg stond op de Schroeweg voor de stoplichten te wachten en ging rijden toen het licht op groen sprong. Ter hoogte van de oversteekplaats kwamen beiden met elkaar in aanrijding. De fietsster is behandeld in het ziekenhuis en liep kneuzingen aan heup en pols op. Ze kon na behandeling naar huis. Middelburger aangehouden wegens mishandeling: In zijn woning in de Rentmeesterlaan in Middelburg is vrijdag 29 juni rond 20.30 uur een 49-jarige man aangehouden wegens mishandeling. Een van de honden van de man had een andere hond aangevallen. De honden werden door omstanders uit elkaar getrokken. Er ontstond een woordenwisseling tussen hen en de 49-jarige man. Dit mondde even later uit in een vechtpartij tussen de 49-jarige en een 40-jarige plaatsgenoot. Deze 40-jarige man liep een gekneusde kaak op. De 49-jarige man is na zijn aanhouding in verzekering gesteld en verblijft momenteel in Torentijd. Diefstal Harley Davidson: Tussen maandagochtend 25 juni en zaterdagmiddag 30 juni werd in de Verwerij in Middelburg een motor gestolen. De motor stond op een afgesloten parkeerterrein en was op slot gezet met een startslot en een remschijfslot. Het gaat om een Harley Davidson Flstf met kenteken MX-HS-37. De kleur en de waarde van de motor zijn niet bekend. Aanrijding auto met bromfiets: Op de kruising Schroeweg/Segeerssingel vond zaterdagavond 30 juni rond 20.00 uur een aanrijding plaats tussen een auto en een bromfiets. Een 81-jarige automobilist uit Friesland reed over de Schroeweg, komende uit de richting van de Kanaalweg. Naast hem op het fietspad reed een 41-jarige Vlissinger op zijn bromfiets in dezelfde richting. Bij de stoplichten ter hoogte van de Segeerssingel sloeg de bromfietser linksaf. Ondanks hevig remmen kon de automobilist een aanrijding niet meer voorkomen. Hij raakte de bromfietser die ten val kwam en daarbij zijn voet bezeerde. Ook bleek dat de 41-jarige bromfietser teveel alcohol had gedronken. Hij kreeg hiervoor een proces-verbaal. Daarna is hij overgebracht naar de Huisartsenpost in Vlissingen voor behandeling. Volgens beide bestuurders hadden zij ten tijde van de aanrijding groen licht. Omdat dit niet mogelijk is, is de politie op zoek naar getuigen van de aanrijding die meer informatie kunnen geven. Zij kunnen bellen met 0900-8844. BIGGEKERKE Inbraak bedrijf: Bij een bedrijf aan de Kaasboerweg in Biggekerke is tussen vrijdag 22 juni 14.00 uur en zaterdag 23 juni 12.00 uur een inbraak gepleegd. Uit het bedrijf zijn veel goederen weggenomen, waaronder meubilair, serviesgoed, televisietoestellen, keukengerei, verlichting en terrasheaters. Vermoedelijk is/zijn de dader(s) het pand binnengekomen door een deur te forceren. Door de aangerichte schade en de diefstal van deze hoeveelheid goederen heeft het bedrijf veel schade opgelopen. Als er getuigen zijn die iets gezien of gehoord hebben, dan worden zij verzocht te bellen met 0900-8844, of zich te melden bij het politiebureau. Motorrijdster ten val: Vrijdag 29 juni rond 15.00 uur is een motorrijdster ten val gekomen in de Valkenisseweg in Biggekerke. De 24-jarige bestuurster uit Vlissingen kwam door nog onbekende oorzaak ten val en is naar het ziekenhuis gebracht met nek- rug en hoofdklachten. DOMBURG Rijden onder invloed: Een 37-jarige uit Knokke-Heist (B) afkomstige bestuurder van een bestelbus werd woensdag 27 juni tegen 01.30 uur op de Brouwerijweg in Domburg betrapt op rijden onder invloed. Op het politiebureau in Middelburg werd een blaastest afgenomen, waaruit bleek dat de man meer dan 3x de toegestane hoeveelheid alcohol had gedronken. Hij moest zijn rijbewijs inleveren, ook kreeg hij een rijverbod van 8 uur.


Wereld Doven Dagen in Goes op 21 en 22 september

Joop de Visser

Joop de´tVisser Zanddorp 54 ´t Zanddorp 54 Middelburg 4335 AK 4335 AK Middelburg website: www.overledenenzorgzeeland.nl website: www.overledenenzorgzeeland.nl email: info@overledenenzorgzeeland.nl email: info@overledenenzorgzeeland.nl

Doven en slechthorenden laten zien wat zij allemaal kunnen

Professionele overledenenzorg

Professionele overledenenzorg

GOES - De gemeente Goes staat vrijdag 21 en zaterdag 22 september in het teken van de Wereld Doven Dagen. Op verschillende locaties komen doven, slechthorenden en horende mensen bij elkaar om te sporten, ervaringen uit te wisselen en alle aspecten van het doof zijn te belichten. “En om te laten zien wat dove mensen allemaal kunnen”, zegt Wendy Poppe, voorzitter van de Zeeuws Brabantse Sportclub voor Doven (ZBSD).

Wanneer neemt u contact op? U kunt gelijk na het overlijden met ons contact opnemen Wanneer contact op? - neemt Deuuitvaartondernemer neemt met ons contact op.

U kunt gelijk na het overlijden met ons contact opnemen - Dag De uitvaartondernemer neemt met ons contact06-34796882 op. en nacht bereikbaar:

Dag en nacht bereikbaar: 06-34796882

Wij verzorgen een breed scala aan diensten. Wij staan geheel ten dienste van de uitvaartondernemer Ondersteuning en begeleiding van de nabestaanden Wij verzorgen een breed scala aan diensten. Wij staan geheel ten dienste van de Lichamelijke verzorging van de overledene uitvaartondernemer (Thuis)opbaring -Ondersteuning en brochure begeleiding van de laatste wensen gratis te nabestaanden verkrijgen

DOOR EUGÈNE DE KOK De 27-jarige inwoonster van Krabbendijke, die zelf doof is, heeft het druk met de voorbereidingen voor het grote evenement. Drie jaar geleden werden de Wereld Doven Dagen in Bergen op Zoom gehouden. Toen kwamen er zo’n 8000 mensen op af. De dagen worden sinds 1984 georganiseerd, telkens op een andere locatie, maar dit jaar voor het eerst in Zeeland. Poppe vindt het fijn dat de dagen in haar provincie plaatsvinden. “Wij moeten altijd ver reizen. Nu eens een keertje niet”, lacht ze. “En het is fijn om de mensen ook een keer Zeeland te laten zien.” Het evenement heeft een meerledig doel. In de eerste plaats is het een ontmoetingsplaats voor doven en slechthorenden waar ze met elkaar sporten, plezier hebben, kennis kunnen maken met de nieuwste technologische ontwikkelingen voor doven en slechthorenden en ervaringen met elkaar uitwisselen. Horende mensen zijn echter meer dan welkom. “We vinden het belangrijk om aan iedereen te laten zien wat doof zijn inhoudt en wat het allemaal betekent. Maar we willen vooral ook misverstanden wegnemen en laten zien wat wij allemaal kunnen.” De dove Poppe weet uit eigen ervaring dat dat nodig is. Zo heeft ze zelf bijvoorbeeld een opleiding financiële administratie afgerond, maar heeft ze veel moeite om werk te vinden. “Ik werk nu in een supermarkt als vakkenvuller, maar dat past totaal niet bij mijn opleidingsniveau. De laatste vijf jaar ben ik regelmatig werkloos geweest. Bij sollicitaties merk je dat veel mensen niet weten wat ze met een doof iemand aan moeten. Sommige dingen, zoals een telefoon aannemen, kan ik niet, maar heel veel wel. Bovendien zijn er genoeg hulpmiddelen. Dat willen we tijdens de dagen allemaal laten zien.” Ze geeft een ander voorbeeld. Poppe maakte tot voor kort altijd gebruik van een teksttelefoon van het Zweedse AnnieS. Door financiële problemen lukt het dat bedrijf al een paar maanden niet meer de voor doven cruciale service te ondersteunen. Als er nu iets met Poppe zou gebeuren en ze moet 112 bellen, kan dat niet. Hoewel de regering vorige week heeft laten weten dat er een oplossing voor handen is, vindt Poppe zulk soort zaken vervelend. “Je bent dan afhankelijk van horende mensen. Stel dat er iets zou gebeuren, moet ik, misschien wel middenin de nacht, een horende wakker maken met de vraag of zij hulp kunnen roepen. Dat wil ik niet. Ik wil zelfstandig zijn.”

antiek |

Lichamelijke verzorging van de overledene (Thuis)opbaring - (streek)sieraden laatste wensen brochure gratis te| verkrijgen | design kunst |

verzamelingen | inboedels

Inbreng gevraagd voor onze belangrijke

Kunst & Antiek Veiling en VenduVeiling op dinsdag 7 en woensdag 8 augustus

VenduHuis De Jager Goes BV Ringbaan West 2a | 4461 ED Goes 06 42 11 45 42 | www.venduhuisdejager.nl

Voorzitter Wendy Poppe van de Zeeuws Brabantse Sportclub voor Doven. FOTO EUGÈNE DE KOK

Kamperen De ZBSD krijgt bij de organisatie van de Wereld Doven Dagen hulp van het Dovenschap, een organisatie die zich al jaren sterk maakt voor doven en slechthorenden. Vrijdag 21 september staat het evenement in het teken van jongeren. Leerlingen van alle scholen voor doven en slechthorenden in Nederland zijn uitgenodigd. In Sportpunt Zeeland kunnen zij met elkaar sporten en zwemmen. In Bowlland, bij de Zeelandhallen, kunnen ze het op de bowlingbaan tegen elkaar opnemen. Hulp krijgt de organisatie van Cios-studenten. Als ze willen, kunnen de jongeren blijven kamperen op de camping bij Sportpunt Zeeland en in tenten van de scouting. De dag erna is er in de zalen van het sportcentrum een grote informatiemarkt en worden workshops gegeven. Ook zijn er lezingen en er is een braderie. Op de Grote Markt in Goes presenteert de dovengemeenschap zich zaterdagmiddag met toneel, muziektolken en entertainment. De dagen worden afgesloten in Sportpunt Zeeland met een buffet en disco van Common Sense, waar, door middel van een trildansvloer, ook doven van kunnen genieten.

oPruiMing bij pullovers shirts korte mouw shirts dress vesten kolberts pantalons

v.a. v.a. 2 voor v.a. v.a. v.a.

49,29,69,59,98,59,-

Plein 1940 nr. 20 Middelburg Tel. 0118-612508

ROMMELMARKTEN EN bRAdERiEËN JULi

1 JULI

Uitvaartzorg Memoriam Walcheren

Een stijlvolle uitvaart tegenWalcheren een eerlijke prijs Uitvaartzorg Memoriam

Easy and natural!

Een stijlvolle uitvaart tegen een Walcheren eerlijke prijs Uitvaartzorg Memoriam Dag en nacht bereikbaar Een stijlvolle uitvaart tegen een eerlijke prijs  06 49357632

Dag en nacht bereikbaar

BERGEN OP ZOOM ROMMELMARKT STADSPARK KIJK IN DE POT 7 JULI BRADERIE OOSTERLAND (SCHOUWEN-DUIVELAND) 8 JULI HEERLE BRADERIE 15 JULI ETTEN- LEUR ROMMELMARKT (BRABANTPARK) 21 JULI OUD-VOSSEMEER BRADERIE 22 JULI STEENBERGEN ROMMELMARKT (FLORAPLEIN) 26-27-28 JULI BERGEN OP ZOOM ROMMELMARKT KRABBENFOOR (THALIAPLEIN) 28 JULI YERSEKE-CULINAIR (MIDZOMERFEESTEN) 29 JULI BREDA DE MUIZENBERGSE BRADERIE (HAAGSE BEEMDEN) WINKELCENTRUM DE BERG

Dag ennacht bereikbaar 06 49357632 Fagotweg 2A 4337 RC Middelburg www.uitvaartzorgmemoriam.nl  06 49357632

Fagotweg 2A 4337 RC Middelburg www.uitvaartzorgmemoriam.nl

Fagotweg 2A 4337 RC Middelburg www.uitvaartzorgmemoriam.nl

Op je werk trakteren? Bestel op

webshop.pietdaane.nl

Wij bezorgen het bij u op de zaak!

Inlichtingen/Reserveren 0165-302682 of WWW.DEMARKTEN-WOUW.NL

Easy Easy and and natural! natural! voor Bezoek ie format meer in bsite e onze w

Yoga, Meditatie in Oost Souburg Vanaf 4 september. 35 lessen. Innerlijke rust Ontspanning Bewustwording Acceptatie en liefde voor jezelf Informatie: Jose Spangenberg tel: 0118 474938 e-mail: spangroze@gmail.com

ONBEPERKT KARTEN VAN 19:00 UUR TOT 23:00 UUR + 2 CONSUMPTIEMUNTEN

€ 35,-

p.p.

L A AT S T E IEDERE RDAG Z AT E ND

MAA VA N D E G K A R T IN R O O D IN IJ B BURG M ID D E L

ARNESTEINWEG 19, 4338 PD MIDDELBURG, TEL. 0118 - 617475 info@kartingzeeland.nl, www.kartingzeeland.nl

POOLS BOuwBedrijf - Betaalbaar en voordelig - Geen onderhoud, dus gemak - Nauwelijks van echt te onderscheiden www.delta-kunstgras.nl 0113 - 31 31 6631 | 06 www.delta-kunstgras.nl | |0113 - 31 66- 21881191 | 06 - 21881191 www.delta-kunstgras.nl | 0113 - 31 31 66 | 06 - 21881191

Verbouw, Renovatie, Badkamers, Keukens, Schilderwerk, Stucwerk. Betaalbaar en betrouwbaar. Meer info: www.klussenpool.nl of bel Derek, 06-30652303

Te Koop: Alles vAn nATuursTeen Brievenbussen, vele modellen, verlichtingspaaltjes, dorpels en vensterbanken op maat gemaakt. tegels voor binnen en buiten, ook keramisch, tafels, wasbakken en douchebakken, enz enz. Wij leveren ook maatwerk. Ons adres is: kamerpolderdijk 10 te oudelande

T. 0113-655418/06-53515345

www.zeelandwerkt.nu bereikt maandelijks 35.000 kandidaten


POLITIEBERICHTEN

Nieuwe ronde van start, ook Zeeuwse Zonnige Zomeravonden beginnen weer

Solargraph op langste dag onthuld MIDDELBURG - Op de langste dag van het jaar is in de tuin van het Zeeuws Archief in Middelburg een zogenaamde solargraph onthuld, een foto met een belichtingstijd van zes maanden: van 21 december 2011 tot en met vrijdag 21 juni. De foto laat de baan van de zon zien.

De laatste solargraph, die een opnametijd heeft van zes maanden.

DOOR EUGÈNE DE KOK De camera is niet meer dan een leeg blikje dat werkt als een optische lens. Op een velletje fotopapier, dat in het blikje zit, wordt via een gaatje in het blikje het omgevingsbeeld geprojecteerd. Door het zes maanden te laten hangen, wordt de beweging van de zon langs de hemel tussen 21 juni (de langste dag) en 21

december (de kortste dag) vastgelegd. Aan de hand van de afbeeldingen kan vervolgens het aantal zonuren worden uitgerekend. Het afgelopen halfjaar hebben op meer plekken in Zeeland blikjescamera’s gehangen. Het solargraph-project is een initiatief van Jan Koeman van Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen en het Zeeuws Archief. Elk halfjaar wordt

FOTO JAN KOEMAN

een nieuwe ronde in gang gezet. Vrijdag konden mensen nieuwe blikjescamera’s ophalen bij de sterrenwacht aan de Herengracht. Volgens Koeman is de opname van dit jaar ‘enorm goed gelukt’. Zowel de Lange Jan als de Abdij is te zien. De witte lijnen op de foto laten zien dat de zon de laatste zes maanden veel heeft geschenen. Meer informatie: www.lansbergen.net.

VCO-Acaciahof spaart 226 beren bij elkaar MIDDELBURG - Een half jaar lang is er door de kinderen van basisschool VCO-Acaciahof gespaard voor KiKa.

Kika, Juvent, Voedselbank Walcheren en Wings of Support zijn blij met de actie van de VCO-Acaciahof.

KiKa heeft een missie: kinderkanker de wereld uit! De Acaciahof wilde hier graag aan meehelpen. Van het gespaarde geld zijn 226 KIKA beren gekocht. Door het kopen van deze beren steunt de Acaciahof KIKA. De KIKA-beren zijn door de school aan verschillende goede doelen gegeven: - Juvent geeft de beren aan kinderen die voor het eerst in een pleeggezin komen. - Voedselbank Walcheren geeft aan jarige kinderen een verjaardagsdoos, maar nu met een beer als cadeau erbij. - Wings of Support geeft de beren aan kinderen in kindertehuizen in o.a. Zuid-Afrika. Heel veel kinderen lieten zich sponsoren tijdens de avondvierdaagse(wandelen voor KiKa). Dit leverde een bedrag op van € 2181.

Waterweek SWM van start MIDDELBURG - Stichting Welzijn Middelburg (SWM) organiseert van dinsdag 10 tot en met vrijdag 13 juli verschillende uitdagende activiteiten voor de jeugd. De week staat in het teken van water. Op het programma staan onder meer een ouder-en- kind-waterfietsrace, een creatieve knustelochtend voor de jongsten en midgetgolven voor het hele gezin bij Stadskwekerij Overwater. Alle jeugd die niet bang is om nat te worden kan zich uitleven tijdens de waterspelletjesmiddag op donderdag 12 juli op het Meiveld. Voor elk wat wils! Niemand hoeft zich deze week te vervelen. SWM organiseert in de zomervakantie drie themaweken vol activiteiten. De spetterende waterweek start dinsdag 10 juli

met een creatieve ochtend waarbij 4 t/m 8 jarigen om 10.00 uur aan de slag gaan met alles wat onder water leeft. Dinsdagmiddag is er voor de oudere jeugd (8 t/m 12 jaar) om 13.15 uur een waterfietsrace die samen met een volwassene afgelegd moet worden. Een zwemdiploma is wel een vereiste. De gezinsactiviteit vindt plaats op woensdag 11 juli. Tussen 11.00 en 15.00 uur kunnen gezinnen tegen een kleine bijdrage midgetgolf spelen bij Stadskwekerij Overwater van Arduin. De 13 midgetgolfbanen liggen klaar om de uitdaging aan te gaan. In de jeugdcentra van Middelburg kunnen meiden van 12 t/m 18 jaar op woensdag 11 juli in the Basement en donderdag 12 juli in de Poort van 19.00-21.00 uur hun creativiteit kwijt tijdens een workshop Portret Tekenen met o.a. (water)verf.

De waterspelletjesmiddag op donderdag 12 juli van 13.00-16.00 uur op het Meiveld is voor alle jeugd van 6 t/m 14 jaar. Het belooft een nat en glibberige middag te worden waarbij spel- en sportelementen hoogtij vieren! Afsluitend aan de waterweek is er op vrijdag 13 juli van 15.00 tot 17.00 uur een filmmiddag in jeugdcentrum De Poort. Natuurlijk een film met het thema water, waarbij de popcorn uiteraard niet ontbreekt! Iedereen die komende week niet op vakantie is, is van harte uitgenodigd om deel te nemen aan de activiteiten van SWM. Opgeven kan via kids@welzijnmiddelburg. nl. Voor sommige activiteiten wordt een kleine bijdrage gevraagd. Een overzicht van alle activiteiten kun je vinden op www.welzijnmiddelburg.nl. PAGINA 14

VLISSINGEN Man bedreigt ziekenhuispersoneel en agenten met mes: Dinsdag 26 juni is bij het ziekenhuis in Vlissingen, aan de Koudekerkseweg, een man aangehouden door agenten van de Zeeuwse politie. De man was even tevoren het ziekenhuis binnen gelopen en had daar een mes tevoorschijn gehaald. Door medewerkers van het ziekenhuis is de man naar buiten geloodst en de politie werd gebeld. Buiten escaleerde de situatie en één medewerker van het ziekenhuis werd met het mes op een dusdanige manier bedreigd dat hij opzij moest springen voor de man. Op dat moment kwamen de agenten van Politie Zeeland ter plaatse en zij riepen naar de man dat hij zijn wapen moest laten vallen. Aan dit bevel gaf de man geen gehoor en hij bedreigde ook de agenten. Hierop hebben de agenten hun vuurwapen getrokken en zij hebben de man uiteindelijk met pepperspray overmeesterd. Hij is aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De verdachte betreft een 56-jarige Vlissinger. In de Sottegemstraat is hij aangehouden. Hij wordt tevens verdacht van het bekrassen van een aantal auto’s die in de omgeving van het ziekenhuis stonden geparkeerd. Gewonde bij aanrijding: Bij een aanrijding op het fietspad van de Gerbrandystraat in Vlissingen, raakte vrijdagochtend 29 juni een 9-jarig Vlissings meisje gewond. Het meisje rende het fietspad over waar op datzelfde moment een 41-jarige Vlissinger op een snorscooter reed. De man kon een aanrijding niet meer voorkomen. Het meisje kwam door de botsing ten val en raakte gewond aan haar gezicht. Zij is per ambulance naar het ziekenhuis in Goes gebracht. Aanrijding tussen fietsers: Op donderdag 31 mei vond omstreeks 08.30 uur op de kruising Weyevlietweg/Nieuwe Zuidbeekseweg in Vlissingen een aanrijding plaats tussen twee fietsers. Een 58-jarige vrouw kwam uit de richting van de Nieuwe Zuidbeekseweg en wilde naar het winkelcentrum. Bij het oversteken kwam uit de richting van de Weyevlietweg, op de verkeerde weghelft, een meisje op een witte fiets aangereden. Zij reed de 58-jarige vrouw aan. Deze kwam ten val en liep een snijwond op aan haar been, twee gebroken vingers en een ingescheurde kniepees op. Haar fiets en haar bril zijn bij de aanrijding vernield. Zij is in het ziekenhuis aan haar verwondingen behandeld. Door de vrouw is wegens omstandigheden pas onlangs aangifte gedaan van verlaten van de plaats van het ongeval. De politie heeft deze zaak nog in behandeling en verzoekt het betreffende meisje dringend zich te melden. Ook eventuele getuigen worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844. OOST-SOUBURG Diefstal motoren: Uit een garagebedrijf aan de Julianastraat in Oost Souburg zijn tussen dinsdag 26 juni 17.00 uur en woensdag 27 juni 09.00 uur twee motoren weggenomen. Het betreft een YAMAHA met het kenteken MZ37PK en een SUZUKI met het kenteken MFRF65. Politie vraagt getuigen in zedenzaak: Dinsdagavond 26 juni tussen 21.30 en 21.45 uur is op het Jaagpad tussen Middelburg en Oost Souburg een 23-jarige vrouw uit Vlissingen lastiggevallen door een onbekende man. De vrouw fietste op het Jaagpad in de richting van Oost Souburg, toen de man naast haar kwam fietsen en sexsuele handelingen bij zichzelf verrichtte. Net voorbij de brug van Oost Souburg kwam het tot een handgemeen waarbij de vrouw zich van haar belager kon bevrijden. De politie is op zoek naar mensen die de vrouw en de man hebben zien fietsen. Met name is de politie op zoek naar twee vrouwen die op bovengenoemd tijdstip aan het skeeleren waren en naar een hardloopster. Ze worden verzocht contact op te nemen met tel. 0900-8844. Het signalement van de man: Mediteraans uiterlijk, ongeveer 30-35 jaar, zwart haar aan de zijkanten van het hoofd, kort geschoren; hij droeg een lichtbeige broek.

GEDICHT

Amuse me

In de Bode is er tweewekelijks een gedicht te lezen van Vlissinger Jaap van Velzen. Indrukken die hij opdoet in of om zijn stad legt hij vast in korte, maar krachtige en heldere poëzie. Meer informatie over Van Velzen en zijn werk is te vinden op www.brainboek.nl. Amuse me Met je culinaire streken met al die mooie zomerweken met onze fraaie blauwe vlaggen met straattheater - da’s pas lachen Met Sunset City met gave luchten met serieuze politiek met dorpse soaps en lichte kluchten Met nieuwe Films by the Sea met unieke vergezichten met zeezinkende zonnelichten met rooie koppen, bruine lijven met heel veel mensen die hier blijven met schatontdekkers en regenjekkers Die zich verslingeren aan al ons lekkers Amuse me Vlissingen Copyright Jaap van Velzen/www.brainboek.nl.

Presentatie boek uitgesteld VLISSINGEN - De verschijning van het boek ‘Mama’s borst is ziek’ is uitgesteld. Het drukwerk van het boek van Hanneke de Jager voldeed niet aan de verwachtingen.

Het boek is geschreven in opdracht van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis. Het is een prentenboek, geschreven en geïllustreerd

voor jonge kinderen die een moeder hebben met borstkanker. Volgens de makers is het een optimistisch boek, ondanks het moeilijke onderwerp. Het geeft duidelijkheid en ondersteunt kinderen en volwassenen die worden geconfronteerd met borstkanker. Het is geschreven vanuit het perspectief van een kind. Meer informatie: www.hannekedejager.nl.


kerkelijk

KERKELIJK LEVEN MIDDELBURG Gereformeerde Gemeente in Nederland Westerkerk - Armeniaans Schuitvlot 22, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 18.00u. Christelijke Gereformeerde Kerk Gasthuiskerk - Lange Delft 94, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 16.30u. Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) Klein Vlaanderen 75, Middelburg. Zondag 8 juli: 9.30u ds. E.J. Sytsma; 16.30u ds. F.J. Bijzet, Brouwershaven Gereformeerde Gemeente Ter Hoogekerk - W.Teelinckstraat 3, Middelburg. Erediensten op zondag om 09.30, 14.00 en 18.30u. Gereformeerde Gemeente Zuiderkerk - Schoutstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 09.30, 14.00 en 18.30u. Waalse Hervormde Gemeente (Eglise Wallonne) Engelse Kerk - Simpelhuisstraat 12, Middelburg. Eredienst eens in de 14 dagen op zondag om 10.45 of 16.30u Koorkerkgemeenschap (Vereniging van Vrijzinnig Protestanten & Remonstrantse Gemeente Midden Zeeland) Koorkerk, Koorkerkhof 2, Middelburg. Zondag 8 juli: 10.00u Ds. Klaas Hendrikse, Middelburg Wijkgemeente de Ontmoeting Ontmoetingskerk - Oosterscheldestraat 1, Middelburg. Zondag 8 juli 9.00-10.45 en 18.30u ds.E. van den Ham, Zoetermeer. Oostkerkwijk Oostkerk - Oostkerkplein 1, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Predikant: Ds.J.B. Beijer. Organist: Bram Beekman. Zondag 8 juli: Ds B.M. van Ginhoven, Aagtekerke Hofpleinkerk Hofplein 13, Middelburg. Diensten 09.30u. Predikant: S.N.D. Francke. Scriba: M.A. v.d. Hooft-Bimmel. Coördinator kosters: C.P. Alewijnse. Jeugdgebouw Achter het Hofplein 43, Middelburg. Zondag 8 juli: ds. J.C. Westenbrugge, ‘s Gravenzande De Morgenster De Morgenster - Adr. Lauwereyszstraat 6, Middelburg. Zondag 8 juli: 9.30u voorganger ds. J. Nauta te Middelburg. Nieuwe kerk, Protestantse gemeente Middelburg Wijkgemeente Centrum, Groenmarkt 12, Middelburg. Zondag 8 juli: 10.00u Dienst van Schrift en Gebed. Voorganger: Ds. J. Verwaal, Maassluis. Iedere vrijdag om 13.00u middaggebed voor vrede en verzoening. Wijkgemeente de Hoeksteen De Hoeksteen-Roozenburglaan 22, Middelburg. Stiltecentrum Hoeksteen. Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 12.00 tot 13.30u. Eredienst op zondag om 09.30u. Zondag 8 juli: mevrouw H. Pasma. Baptistengemeente De Fontein Gebouw De Fontein - Kruitmolenlaan 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Volle Evangelie Gemeente Sion In de Thomaskapel - Vrijlandstraat 98, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Joodse Gemeente Zeeland Postbus 402, Middelburg. Erediensten op vrijdag en zaterdag. Informatie over tijden, tel. 651099. Doopsgezinde Gemeente Walcheren L. Noordstraat 62, Middelburg. Erediensten: zie aankondiging aan kerkgebouw. De Christengemeenschap Gemeente

Zeeland Gebouw: Lange Noordstraat 62 te Middelburg. Eenmaal per vier weken Mensenwijdingsdienst en Zondagsdienst voor de kinderen. Zie aankondiging aan kerkgebouw. Evangelisch-Lutherse Gemeente Zuidsingel 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Jehovah’s Getuigen Gem. MiddelburgCentrum Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zaterdag om 18.30u. Gemeentebijbelstudie op dinsdag om 19.15u. Jehovah’s Getuigen Gemeente Middelburg-Reyershove Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zondag om 10.00u. Gemeentebijbelstudie op woensdag om 19.15u. Geredja Indjili Maluku - Moluks Evangelische Kerk Djemaat ‘Geredja Bethlehem’, Rijnstraat 40, Middelburg. Nieuw Leven Gemeente Voorganger: D. van der Meer. Ravensteijnweg 1a, Middelburg. Aanvangstijd zondagdienst 10.00u. Pinkstergemeente Baarsjesstraat 42, Middelburg. Eredienst op zondag om 11.30u. Rooms Katholieke Kerk H.H. Petrus- en Pauluskerk - Lombardstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 10.00u, ‘s woensdags om 19.00u. Huize St. Willibrord, Bachtensteene 1: 2e, 3e, 4e, 5e zaterdag om 17.00u. LEGER DES HEILS KORPS WALCHEREN ‘t Zwin 1 (naast de brandweerkazerne), Middelburg. Samenkomst zondag 10.00u. Opening kledingwinkels informatie aan het gebouw. KERKELIJK LEVEN ARNEMUIDEN Hersteld Hervormde Kerk Van Cittersweg 2R, Arnemuiden. Zondag 8 juli: 10.00u Ds C J P vd Bas, Kruiningen; 15.30u Ds P Verhaar, Sirjansland Gereformeerde Gemeente in Nederland Burg. Langebeekestraat 16, Arnemuiden. Eredienst op zondag om 09.30, 14.30 en 18.30u. Gereformeerde Kerk Kerklaan 4, Arnemuiden. Zondag 8 juli: 9.30u ds. C. Bijman; 19.00u ds. C. Bijman Hervormde Gemeente Markt 10, Arnemuiden. Zondag 8 juli: 10.30u Ds. D. Jongeneel; 17.00u Ds. D. Jongeneel KERKELIJK LEVEN NIEUW- EN SINT JOOSLAND Protestantse Gemeente Eben-Haëzerkerk aan het Kerkplein. Zondag 8 juli: 10.00u ds. E. Bouman KERKELIJK LEVEN KLEVERSKERKE Protestantse Gemeente Dorpsstraat 25, Kleverskerke. Eredienst op zondag om 09.30u. KERKELIJK LEVEN SINT LAURENS Gereformeerde Kerk Noordweg 372, Sint Laurens. zondag 8 juli: 10.00u J. Wouters Hervormde Gemeente Van Cittersstraat 69, Sint Laurens. Zondag 8 juli 10.00u ds. A.Fox, Amsterdam KERKELIJK LEVEN VEERE Protestantse Gemeente Veere Kapellestraat 27, Veere. Zondag 8 juli: 10.00u ds W. v.d. Kooij (Arnhem); 14.30u dienst in Nieuw Sandenburgh ds D. Griffi-

oen (Vrouwenpolder) KERKELIJK LEVEN WESTKAPELLE Vrije Evangelische Gemeente Maranatha Koestraat 27, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u. Gereformeerde Gemeente Rookstraat 1, Westkapelle. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.00u en 18.30u. Protestantse Gemeente Westkapelle Moria, Markt 67, Westkapelle. Zondag 8 juli: 9.30u Ds. W.J. Dijk, Harderwijk; 19.00u Ds. W.J. Dijk, Harderwijk KERKELIJK LEVEN AAGTEKERKE Gereformeerde Gemeente Prelaatweg 17, Aagtekerke. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.30u en 19.00u. Protestantse Gemeente Dorpsplein 4, Aagtekerke. Zondag 8 juli: 10.00u Ds. J.B. Beijer, Middelburg KERKELIJK LEVEN MELISKERKE Gereformeerde Gemeente Valkenburgstraat 25, Meliskerke. Erediensten op zondag om 9.30u en 14.30u (juni t/m aug ook 19.00u). KERKELIJK LEVEN OOSTKAPELLE Gereformeerde Gemeente Noordweg 34, Oostkapelle, tel. (0118) 592223. Erediensten op zondag om 09.30u en 15.00u. Protestantse Gemeente Dorpskerk, Waterstraat 2, Oostkapelle. Zionskerk, Duinweg 36a, Oostkapelle. Zondag 8 juli: 10.00u Zionskerk ds. N.J. Dekker; 10.00u Dorpskerk mw. ds . L. de Kam uit Middelburg; 11.15u Dorpskerk - Duitse dienst - Pfarrer T. Walter uit Dortmund; 19.00u Dorpskerk ds. N.J. Dekker. Tijdens de ochtenddiensten is er crèche en kindernevendienst. KERKELIJK LEVEN VROUWENPOLDER Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Schoolstraat 9, Vrouwenpolder. Zondag 8 juli: 9.30u Ds.D.Griffioen; 14.30u Ds.E.J.Sijtsma. Protestantse Gemeente Pelgrimskerk. Fort den Haakweg 2, Vrouwenpolder. Zondag 8 juli: 10.00u ds. G. Klein, Veere - gez. dienst met Gapinge KERKELIJK LEVEN BIGGEKERKE/MELISKERKE Protestantse Gemeente Biggekerke/ Meliskerke Odulphuskerk, Torenstraat, Meliskerke. Dorpskerk, Kerkplein, Biggekerke. Zondag 8 juli: 10.00u Dorpskerk, Biggekerke ds.N.van Doorn, kindernevendienst: basisschoolgroepen 1 t/m 8, crèche in ‘t Klokuus, koffie na de dienst. KERKELIJK LEVEN GAPINGE Protestantse Gemeente Torenkerk, hoek Dorpsstraat/Schotsehoek. Zondag 8 juli: 10.00u ds. G. Klein, Veere. Gezamenlijke dienst met Vrouwenpolder in Vrouwenpolder. KERKELIJK LEVEN KOUDEKERKE Protestantse Gemeente Michaëlskerk, Dorpsplein 1. Zondag 8 juli: 9.30u ds.C.G.den Hertog. KERKELIJK LEVEN SEROOSKERKE Protestantse Gemeente Petruskerk, Dominee van Wouwestraat 41, Serooskerke. Johanneskerk, Noordweg

Vakantiebijbelclub in Oostkapelle OOSTKAPELLE - Al meer dan 25 jaar wordt deze week georganiseerd door een team enthousiaste en bevlogen vrijwilligers. Elk jaar komen er weer heel veel kinderen om te luisteren naar mooie verhalen uit de Bijbel, om te zingen en te knutselen. Om over Jezus te horen en gewoon omdat het elke dag een feestje is. Er komen altijd veel kinderen uit Oost-

kapelle, sommigen komen al van hun 4e jaar en als tiener zijn ze nog steeds van de partij. Ook komen er elk jaar kinderen die op vakantie zijn naar de club. Ouders informeren regelmatig naar de data van de vakantiebijbelclub om zodoende hun vakantie gelijktijdig te plannen. Dit doen ze omdat hun kinderen weer zo graag naar de club willen. Dat zegt genoeg. De vakantiebijbelclub is dit jaar van maandag 9 tot en met vrijdag 13 juli. Het

thema is: ‘Wijs op reis!’ De club is voor alle kinderen vanaf 4 jaar. Er is ook een speciale tienergroep. Ook jij bent welkom. We beginnen elke dag om 10.00u (welkom vanaf 9.30u) en gaan om 12.00u weer naar huis. De vakantiebijbelclub wordt gehouden bij de Saronkerk aan de Noordweg 34. Voor meer informatie: vbc_oostapelle@ hotmail.com, 06-28781792. PAGINA 15

1, Serooskerke. Eredienst op zondag om 10.00u in een der kerken. Zondag 8 juli: 10.00 Johanneskerk Ds.W. Dekker; 19.00 Johanneskerk Frans van der Heijde, Zoutelande, Openluchtdienst (in Zeeuws) KERKELIJK LEVEN ZOUTELANDE Protestantse Gemeente Catharinakerk, Willibrordusplein 3, Zoutelande. Zondag 8 juli: 09.30u ds. Boekesteijn KERKELIJK LEVEN DOMBURG Protestantse Kerk Markt 8, Domburg. Zondag 8 juli: 10.00u mevr. E. Reijnhoudt-Kaland St. Willibrordkapel Badhuisweg 4, Domburg. Erediensten iedere zaterdag om 19.00 uur KERKELIJK LEVEN GRIJPSKERKE Protestantse Gemeente Opstandingskerk, Jacob Catsstraat 7, Grijpskerke, tel. (0118) 591723. Michaëlskerk, Kerkring 26, Grijpskerke, tel. (0118) 592477. Eredienst op zondag om 10.00u, afwisselend in beide kerkgebouwen. Zondag 8 juli: Dienst in de Opstandingskerk. Voorganger: Ds. A. Jobsen te Goes. KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN Christelijke Gereformeerde Kerk Kasteelstraat 109-111, Vlissingen. Zondag 8 juli 9.30 en 15.00u Ds.G.J.Capellen Het Apostolisch Genootschap Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u. Pinkstergemeente Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.00-11.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u. Gemeente Zuidpoort Ontmoeting- en celebrationdienst op zondagmorgen om 10.30u. Voltaweg 3, Vlissingen. www.zuidpoort.nl Jehovah’s Getuigen, gemeente Vlissingen-Bosenburgh en VlissingenCentrum Koninkrijkszaal van Jehovah’s Getuigen, v.Dishoeckstraat 534, Vlissingen. Tijden: Zondagmorgen 10.00u. Dinsdagavond 19.15u. Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) Lannoystraat 2, Vlissingen. Zondag 8 juli: 9.30u preeklezen; 16.30u preeklezen Gereformeerde gemeente Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Zondag 8 juli: 9.30u leesdienst; 16.00u ds C.G. Vreugdenhil Nieuw Apostolische Kerk Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u. Volle Evangelie Gemeente Bérea Gildeweg 29, Vlissingen. Eredienst op zon-

dag om 10.00u, deuren open om 9.00u. R.K. Onze Lieve Vrouwekerk Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat. Volle Evangelie Gemeente Filadelfia Vrouwestraat 5, . Eredienst op zondag om 10.00u. Bidstond: woensdag om 19.00u. Evangeliegemeente de blinkende Morgenster Dr. Stavermanstraat 61-63. Zondag 10.00u dienst Protestantse Gemeente Vlissingen Weeksluiting Scheldehof vrijdagavond 6 juli 19.00u dhr. C. Simons. Admiraal de Ruyterziekenhuis Goes. Zondag 8 juli 10.00u ds.H.van Ginkel. Zondag 8 juli: Sint Jacobskerk 9.30u Ds.W.Alserda. Open Hof 9.30u mevr.G.Keizer. Schaapskooi 9.30u dhr.C.Simons. Ter Reede 19.00u Dhr.J.Bimmel. The Mission to Seafarers Engelstalige kerkdienst, zondagavond, 20.00u, Ritthemsestraat 498, (Haven 1010, bij Scheldepoort), Vlissingen-Oost. KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG Evangeliegemeente De Wijngaard Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Zondag 8 juli: 10.00u dhr. W.J. Pijnacker Hordijk Gereja Kristen Protestan Maluku Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Zondag 8 juli: 13.00u Da. S.E.M. AkiharyTehupuring Protestantse Gemeente Oost-Souburg Zondag 8 juli: Open Haven 9.30u Ds. L.A. Woltering, viering Heilig Avondmaal. De Zoute Viever 19.00u ds J.C. Mesu. Vergadering van Gelovigen Rehobothstraat 9, Oost-Souburg. Erediensten op zondag vanaf 10.00u. Bidstond: elke donderdag om 19.45u. KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG Leger des Heils Walcheren Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brandweerkazerne aan de Stromenweg). Diensten zondag 10.00u. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.00-12.00u. Pinkstergemeente Shalom Locatie: Gebouw Adventkerk, Kerklaan 1719, West-Souburg. Zondag 8 juli: 14.30u pred. M. van Gestel Gereja Kristen Hermon Zeeland Alamat: Adventkerk, Kerklaan 17-19 in West Souburg. Jadwal Kebaktian: Setiap Minggu. Jam: 10.30u KERKELIJK LEVEN RITTHEM Protestante Gemeente Ritthem Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Zuidwateringstraat 3a, Ritthem. Zondag 8 juli: 10.00u ds E. Bouman (te Nieuwland) (Wijzigingen en/of aanvullingen via www. internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).

Zingen op Walcheren MIDDELBURG - Traditioneel zullen ook dit jaar tijdens de drukste vakantieweken weer een aantal zomerzang avonden worden georganiseerd door Omnis Cantare. De organisatie hoopt zo aan de vakantiegangers en bewoners van Walcheren een fijne en zinvolle avond te kunnen bieden. Deze avonden beginnen allen om 20.00 uur en zullen ca 1.5 uur duren er wordt geen entree gevraagd. Er wordt gezongen uit een door de organisatie samengestelde bundel, waarin zijn opgenomen Psalmen ( zowel ritmisch als niet ritmisch en liederen uit de bundel van Joh. de Heer ) iedere aanwezige krijgt de gelegenheid om een lied uit deze bundel op te geven. Kortom een avond voor het hele gezin ! De avonden worden traditioneel afgesloten met het samen zingen van het kindergebed en bij de uitgang wordt gecollecteerd.

Omnis Cantare zamelt dit jaar gelden in voor de MAF en dan specifiek voor 4 Zeeuwse Gezinnen die werkzaam zijn voor de MAF. De volgende avonden, waarvoor wij u van harte uitnodigen zijn gepland: Woensdag 25 juli: Dorpskerk Aagtekerke, organist Harrie Roubos. Woensdag 1 augustus: Odulphuskerk te Meliskerke, organist Martin Weststrate. Zaterdag 4 augustus: Dorpskerk Aagtekerke, organist Jacco Goud. Zaterdag 11 augustus: Odulphuskerk te Meliskerke, organist Martijn Kooijman. Tijdens onze avonden zal er bij de uitgang een verkooptafel staan van Omnis Cantare. Hier kunt u snoepgoed aanschaffen en zoals elk jaar zullen hier ook cd’s, waaronder de in 2011 verschenen cd’s te koop worden aangeboden tegen sterk gereduceerd tarief. Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze website: www. omnis-cantare.nl


DMB_20120704  

2 voor 2 voor 5 , - ONROEREND GOED AUTO’S SPORT KERKELIJK NIEUWS VACATURES Volg ons via twitter: @M_burgseBode Uitgeverij de bode bv I Postb...