Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

M I D D E L B U R G S E

&

V E E R S E

O P L AG E :

23 MEI 2012 WEEK 21

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

VISSERSTRUI SYMBOOL ARNEMUIDEN

32.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @M_burgseBode

I

Te l .

076

599

SPORT

JAN GELDOF WIL ORANJEROUTE ZELF GAAN PROMOTEN

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

RA-STUDENTEN NEMEN SLAVENREIS ONDER DE LOEP

Arrestatie vanwege fraude en oplichting

Willy van der Kuijlen bij Voetbal Awards

MIDDELBURG - De Koninklijke Marechaussee heeft vorige week dinsdag in Middelburg een 27-jarige Nigeriaanse aangehouden op verdenking van oplichting en fraude. In een woning in Middelburg, die werd doorzocht, werden bovendien illegale vreemdelingen aangetroffen. De aanhouding maakte deel uit van een landelijke actie van de Marechaussee. In Amsterdam, Eindhoven en Almere werden ook mensen opgepakt. Op de locaties troffen de medewerkers onder meer tientallen vervalste identiteitsbewijzen, loonstroken en creditcards aan. Ook werden betaalcheques met een waarde van ongeveer 200.000 euro gevonden.

MIDDELBURG - In Mini Mundi en het Nationaal Voetbalmuseum in Middelburg vindt vrijdag 1 juni de tweede editie van de Zeeuwse Voetbal Awards plaats. Willy van der Kuijlen, Danny Blind, Jan Poortvliet, Graeme Rutjes, Harry van Raaij, Roelof Luinge, Dolf Roks en Jean-Paul van Gastel zijn een paar van de prominenten die de prijzen uitreiken. Commissaris van de koningin Karla Peijs verricht de opening. Er worden prijzen uitgereikt in de categorieën beste trainer, talent, vrijwilliger, damesteam, scheidsrechter en topscorer van het seizoen. Ook is er een prijs voor het mooiste doelpunt en wordt de speler van het jaar gekozen.

W E E K B L A D

Pluimveebedrijf houdt open avond

Parkeerplekken op Damplein weg

GRIJPSKERKE - Het pluimveebedrijf M’egg Dutchman aan de Molembaixweg in Grijpskerke houdt volgende week woensdag een open avond. Het bedrijf is onlangs verbouwd om te voldoen aan de Europese normen: de legbatterijen voor de kippen hebben plaatsgemaakt voor een zogenaamde volièrestal. Daardoor hebben de kippen meer ruimte. Daarnaast zijn extra maatregelen genomen om de overlast van stof en stank weg te nemen. De eigenaren willen aan omwonenden en belangstellenden laten zien hoe ‘diervriendelijk, buurtvriendelijk en eigentijds’ het bedrijf nu is. De stal is tussen 17.00 en 21.00 uur geopend voor publiek.

MIDDELBURG - De parkeerplaatsen voor auto’s op het Damplein in Middelburg, aan de zijde van de frituur, verdwijnen. Deze week is een aannemer begonnen met de werkzaamheden die ongeveer vier weken duren. Er wordt zo plaatsgemaakt voor parkeerplaatsen voor fietsers. Er komen 48 fietsbeugels en twee oplaadpalen voor vier elektrische fietsen. De parkeervakken voor taxi’s en invaliden, die nu nog aan de zijde van de frituur liggen, komen aansluitend aan de bestaande vakken aan de zuidkant van het Damplein. Tijdens het werk zijn een paar vakken in gebruik als opslagruimte. Die ruimte wordt afgesloten met een hek.

20.000 euro voor de Zeeuwse Uitdaging MIDDELBURG - De Zeeuwse Uitdaging krijgt een bijdrage van 20.000 euro van het Oranje Fonds. Daarmee kan de organisatie de ‘opstart en verankering’ verzorgen van de Zeeuwse Uitdaging in de Oosetsrchelderegio en Walcheren. Doel is om bruggen te slaan tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties om zo de leefbaarheid in Zeeland te verbeteren. De Zeeuwse Uitdaging is naar eigen zeggen een bemiddelingsbureau in vraag en aanbod van menskracht, materialen en middelen. Nonprofitorganisaties kunnen via de website www.zeeuwseuitdaging.nl een aanvraag indienen om te worden ondersteund bij projecten die ze niet aankunnen.

VROUWENPOLDER - De Vrouwenpolderse Dagen boden donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag weer vertier voor jong en oud. Natuurlijk was de seizoensmarkt te vinden in het hart van het dorp, maar verder bijvoorbeeld ook ponyrijden, allerlei muziekoptredens en zelfs helikoptervluchten. FOTO BRITTA JANSSEN

Bijeenkomst over realisatie dorpsplan in De Halve Maan

Bouw mee aan Oostkapelle 2030 M I D D E L B U R G S E & V E E R S E

OOSTKAPELLE - Achter de schermen is er de afgelopen maanden hard gewerkt aan het opzetten van een basis voor Dorpsplan Oostkapelle 2030 en nu willen de makers van de rest van het dorp weten wat zij ervan vinden. Daarom is er donderdag vanaf 20.00 uur een bijeenkomst in De Halve Maan. “Het gaat deze avond vooral over de aanpak, maar ook wat er in het dorpsplan komt te staan, bepalen de inwoners zelf”, vertelt dorpsraadlid Jaap Keijmel. DOOR BRITTA JANSSEN Sinds eind vorig jaar is de dorpsraad bezig met de voorbereidende werkzaamheden voor een plan van aanpak voor het dorpsplan. “De dorpsbewoners geven een acht plus voor tevredenheid over leven in het dorp, dus er is geen negatieve aanleiding om een dorpsplan te willen maken. Maar dit is de huidige situatie. Hoe ziet het er in 2030 uit? We lopen tegen zaken aan zoals leegstaande gebouwen en ontwikkelingen in duurzaamheid, veiligheid en economie. De reden voor dit plan is dat we een goed inzicht willen krijgen in de leefbaarheid, zodat we beter kunnen reageren op ontwikkelingen van buitenaf en de gemeente ook een handvat heeft voor haar beleid voor Oostkapelle. Met dit dorpsplan willen we de tevredenheid

t

h

u

i

op minimaal een acht plus houden.” De dorpsraad hoopt het plan in 2013 af te ronden. Creativiteit Om het plan te realiseren heeft de dorpsraad een kernploeg en een ‘groep bekende inwoners’ benoemd. De kernploeg begeleidt het proces en de groep bekende inwoners is er om inwoners te enthousiasmeren deel te nemen aan de totstandkoming van het dorpsplan. In de kernploeg zitten Twan Vermeulen, Heleen Wisse, Paul Peters, Marion van Stiphout, Jery Troy, Ad Coppoolse, Corné de Witte, JaapW Keijmel en Geurt E E K Bvan L deA Haar. D De groep bekende inwoners bestaat uit Simon van Keulen, Arjen Pattenier, Joram Bassie, Peter Geene, Hans Burgs, Gerdien Janse-Bimmel en Alwin Don. “Zij zijn bij-

s

i

n

d

e

r

voorbeeld bekend door hun werk in het verenigingsleven of de kerk en kunnen hun netwerk aanwenden voor het dorpsplan.” De inhoud van het dorpsplan komt van werkgroepen die na de zomer aan de slag gaan met thema’s die de Oostkapellenaren belangrijk vinden. Donderdag kunnen belangstellenden zich hiervoor al opgeven. Dat de mening van de inwoners belangrijk is, is voor Keijmel een van de redenen dat hij graag meewerkt aan het dorpsplan. “Het gevaar van alle informatie voorschotelen is dat we dan misschien niet aan de creativiteit van de mensen en hun bereidheid om mee te denken appelleren.” Keijmel denkt dat het aan het enthousiasme van de Oostkapellenaars niet zal liggen. “Ik denk dat we donderdag een volle bak hebben.”

e

g

i

o

Een culinaire ontdekkingsreis! Nog 1 week. www.amuseme.nl

www.zeelandwerkt.nu Vacatures bij jou in de buurt

Grote Kerk Veere is domein van Kipvis VEERE - In de Grote Kerk in Veere laten twaalf kunstenaars van Kunstwerkplaats Kipvis onder de noemer ‘Spring’ tot en met 24 juni hun werk zien. Op de expositie komen de kwaliteiten van de individuele kunstenaars naar voren. Ook werkt de werkplaats samen met andere initiatieven zoals kunsttijdschrift Decreet. Het is de eerste keer sinds de oprichting in 2004 dat Kipvis op zo’n grote schaal naar buiten treedt. Ans Couwenberg, Lisanne Douma, Femke Gerestein, Jeanny Golembiewski, Monique Jasperse, Giel Louws, Hans Overvliet, Michiel Paalvast, Petra Rouwendal, Peter Steutel, Elis Vermuelen en Tjeerd Vrielink nemen deel.

Automobilist slingert gevaarlijk over A58 NIEUW- EN SINT JOOSLAND - Een 21-jarige man uit Bergen op Zoom is vorige week maandagavond rond 23.30 uur aangehouden, omdat hij gevaarlijk rijgedrag vertoonde op de snelweg A58. Bij zijn aanhouding was hij volgens de politie zichtbaar onder invloed, waarschijnlijk van verdovende middelen. Hij werd overgebracht naar Torentijd in Middelburg. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De agenten waren gewaarschuwd door automobilisten op de A58 die hem met 80 kilometer per uur over beide rijbanen zagen slingeren en meerdere malen in de berm zagen rijden. Twee politieauto’s dwongen hem ter hoogte van Nieuw- en Sint Joosland tot stoppen.


actualiteit

Fotosessie onderdeel van Europees project vissersdorp

Visserstrui in nieuw jasje als symbool Arnemuiden De vrouwen hebben het oude model als ARNEMUIDEN - De authentieke visserstrui is in de vergetelheid geraakt en met een fotosessie met Arnemuidse DOOR MARIELJA DE GEUS uitgangspunt genomen om moderne truien mannen vorige week probeert de gemeente Middelburg de trui nieuw leven in te blazen. Als symbool van het dorp De gemeente Middelburg heeft in samen- te maken in verschillende kleuren en mokan de visserstrui helpen Arnemuiden meer neer te zetten als toeristische trekpleister. werking met drie grote universiteiten, in Engeland, Frankrijk en België, het GIFSproject opgezet. GIFS staat voor Geography of Inshore Fishing and Sustainability ofwel Geografie van kustvisserij en duurzaamheid. De universiteiten doen onderzoek naar de ontwikkeling van vissersdorpen en hoe de dorpen geholpen kunnen worden om met hun eigen identiteit nieuwe economische dragers te creëren. Arnemuiden is het dorp waar de onderzoeksgegevens in de praktijk getoetst worden. Eind 2013 loopt het project af en is het de bedoeling dat Arnemuiden meer bekendheid heeft gegenereerd.

Drie Arnemuidenaars staan model in de authentieke visserstrui.

FOTO MARIELJA DE GEUS

Visserstrui Middels verschillende subprojecten probeert Middelburg de bewoners van Arnemuiden te ondersteunen. “De werkelijke ontwikkeling moet door de Arnemuidenaars zelf gebeuren”, vertelt Jack Dooms, beleidsmedewerker Economische Zaken bij de gemeente. “Dat ze hiertoe bereid zijn blijkt wel uit de enthousiaste deelneming aan de fotosessie om de Arnemuidse visserstrui tot symbool van het vissersdorp te maken.” Twaalf Arnemuidse mannen, waaronder wethouder Johan Aalberts, staan model in verschillende truien die door Arnemuidse vrouwen gebreid zijn.

tiefjes. Op negen verschillende locaties maakt fotograaf Louis Drent stoere foto’s van de Arnemuidenaars met een moderne twist voor de visserstrui. De foto’s zullen gebruikt worden als promotiemateriaal en enkele zullen in het dorp zelf geplaatst worden als muurbekleding. “Het dorp willen we meer karakter geven door onder andere grote foto’s, zeeboeien en het silhouet van de hoogaars in het Oude Gat. We willen meer ondernemers naar het dorp halen om de levendigheid te bevorderen. Het zou fijn zijn als er een visrestaurant zou komen. Toeristen zouden een boottocht moeten kunnen maken en verse vis kunnen kopen op de markt. Hopelijk biedt dit project de juiste handvaten om de ontwikkeling op gang te brengen.” Saamhorig Marco Kamstra, een van de fotomodellen, woont in het dorp en wil er nooit meer weg. “Het dorp is uniek en saamhorig. Vroeger was het een welvarend dorp, dat willen we terug door mee te werken aan projecten als deze fotosessie. De Arnemuidse-dag op 30 juni is voor mensen van buiten Arnemuiden de kans om kennis te maken met de kwaliteiten van ons dorp: gebakken vis, klederdracht en vaartochten met hoogaars.”

Inwoner Vrouwenpolder wil meer aandacht genereren voor toeristische trekpleister via magazine

Geldof pakt handschoen voor promotie Oranjeroute zelf op VROUWENPOLDER - Als niemand anders de handschoen oppakt, doet Jan Geldof het zelf. De ondernemer uit Vrouwenpolder heeft al vaker aangegeven dat hij vindt dat Middelburg, Sint-Maartensdijk, Veere en Vlissingen en andere steden in Nederland te weinig energie steken in de Oranjeroute. Vooral de Nederlandstalige folder, waarin de Zeeuwse plaatsen bovendien waren vergeten, was hem een doorn in het oog. Geldof komt nu met een heus Oranjeroute Magazine. DOOR EUGÈNE DE KOK Hij is het simpelweg een beetje beu. Jan Geldof lobbyde jarenlang voor aansluiting van de plaatsen Middelburg, Sint-Maartensdijk, Veere en Vlissingen bij de Oranjeroute, kreeg het uiteindelijk eind 2009 voor elkaar, maar heeft de gemeenten sindsdien nauwelijks actie zien ondernemen om toeristen die zijn geïnteresseerd in de geschiedenis van de Koninklijke familie daadwerkelijk naar Zeeland te halen. De Oranjeroute is een toeristische route voor fietsers en wandelaars langs steden in Nederland en Duitsland die veel hebben betekend in de historie van het Huis Oranje-Nassau. In Duitsland zijn dat onder meer Nassau, Bad Arolsen, Stolberg, Potsdam en Oranienbaum. In die laatste plek is momenteel in het voormalige paleis van Henriette Catharina van Anhalt-Dessau, dochter van Frederik Hendrik en Amalia van Solms, een grote expositie - op 25 april geopend door koningin Beatrix - over de vorstenfamilie: ‘Dutch Design’. In Nederland zijn onder meer Breda, Buren, Delft en de Zeeuwse plaatsen aangesloten bij de route. Volgens Geldof kan de route veel toeristen trekken en Zeeland in de spotlights zetten, maar dan moet je daar wel iets voor doen.

“Maar het ligt al een tijdje op zijn gat”, zegt hij. “Het Nederlands Bureau voor Toerisme heeft wat de Oranjeroute betreft zelfs de handdoek in de ring gegooid. En VVV’s in de aangesloten plaatsen kunnen de kar niet voor heel Nederland trekken.” Geldof maakte zich druk over de afwachtende houding van de deelnemers. “Het enige wat ze hebben gedaan is een foldertje uitgeven waarin de Zeeuwse steden ook nog eens waren vergeten. Die kwamen later op een inlegvelletje te staan. Ook aan de website is al jaren niets gedaan, terwijl er wel belastinggeld wordt ingestoken.”

voor het blad Vorsten schrijft. Idee is om elk jaar vier edities van het magazine uit te geven waarin de plekken uit de Oranjeroute worden belicht. “Ik geef de 35 leden de kans zich in het magazine te profileren. In het blad wordt bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan de historie en willen we uitleggen wat de plaatsen voor de Oranjes hebben betekend. In het huidige foldertje

lees je daar nauwelijks iets over, terwijl er wel heel veel belangstelling voor is”, zegt Geldof, die de kosten voor het drukwerk en verspreiding wil opvangen door bijdragen van onder meer ondernemers. Gratis Als voorbeeld noemt hij de aandacht voor de herinneringsplaquettes voor Willem van

Oranje, onlangs onthuld in Middelburg, de bezoekersaantallen van de Oranjekamer in het Raedthuys in Sint-Maartensdijk en de aandacht voor de expositie in het Duitse Oranienbaum. Geldof gaat ervan uit dat de eerste editie van het blad deze zomer zal verschijnen. Het wordt een gratis Nederlandstalig magazine en dat op Oranje-locaties in het hele land verkrijgbaar zal zijn.

Jan Geldof gaat een magazine maken over de Oranjeroute.

FOTO EUGÈNE DE KOK

‘Ik geef de 35 leden kans zich te profileren’ Het Duitse Verkeersbureau in Amsterdam zet zich nog wel actief in voor de promotie van het Duitse deel van de route. Geldof is door de directeur uitgenodigd voor een vergadering van de elf Nederlandse plaatsen die zijn aangesloten. Daar wil hij zijn idee voor het Oranjeroute Magazine presenteren. De inwoner van Vrouwenpolder had al lang het idee en krijgt steun van historica Reinildis van Ditzhuyzen en journaliste Simone Lamain, die onder meer

De ideale reclame voor uw bedrijf Drukkerij Vorsselmans levert vele producten die uw zaak opvallend promoten.

Een greep uit de mogelijkheden: displays, plafondhangers, banners, vlaggenlijnen, loterijacties, kraskaarten, ballonnen, stickers, wobblers, schapkaarten en -stroken, flyers, folders,

Professionele reclame-uitingen zijn nog succesvoller in combinatie met een advertentie in de Bode. Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden:

mailings, krantenspecials.

Drukkerij Vorsselmans BV | Bredaseweg 26 | 4881 DE Zundert | Tel. 076 599 81 11 | drukkerij@vorsselmans.nl | www.internetbode.nl PAGINA 3


VOOR DE BESTE PRIJS & KWALITEIT KOOPT U BIJ ONS! Bel Hoveniersbedrijf ‘De Tuùnman’ voor:

Bomen rooien Bomen snoeien Stobben frezen Hout verhakselen

DE MOOISTE SERRES, KOZIJNEN & DEUREN IN ALUMINIUM & PVC, RENOVATIE & NIEUWBOUW ✔ Maatwerk alle serres. ✔ Fabricatie van ramen & deuren

August Lokerse, mob. 06 - 46 40 36 47 Ko Verhage, mob. 06 - 28 74 99 85

in pvc en aluminium. ✔ Alles in eigen beheer sinds 1983. ✔ 10 jaar waarborg.

Dakwerken

✔ Geen voorschot.

vernieuwen reparatie pvc bitumen etcetera. Bel Zoomdak 06-18514726 www.zoomdak.nl

VOGELVRIJ VERKLAARD

✔ Nieuwbouw - Renovaties. ✔ Alle RAL-kleuren. ✔ Volledige afwerking. ✔ Geplaatst door vakmensen.

BEZOEK ONZE SHOWROOM SERRES - KOZIJNEN - DEUREN in ALUMINIUM & PVC

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

(0113) 57 38 81

Cobie de Weerd

www.ongediertespecialist.nl

Plus 40Relatie Brengt singles samen!

Persoonlijk, succesvol en betrouwbaar Ook lid worden? bel: 0166-785000 www.40plusrelatie.nl WWW.HOBBYKAS.NL

Budget € 350,Alu-pro kas v.a. € 925,Combi-pro kas v.a. € 900,Victoriaanse kas v.a. €1400,Bel voor onze folder/prijslijst

Showterrein met 36 kassen

EmBrEgtS KASSEN gors 70 Hoeven 0165-502506

B ras s c h aat s e st e e n w e g 2 9 2 • 2 9 2 0 K a lm th o u t B e lg ië • Te l 0 03 2 3 6 6 6 5 7 8 6 • Fa x 0 0 3 2 3 6 6 6 4 4 4 1 A lle d a g e n o p e n va n 1 0 U t o t 1 7 U • z o n d a g va n 1 4 U t o t 17 U • w w w.br u vo.be

www.scan-werk.nl

Voor slimme vroege vogels...

GOOD MORNING FLIGHT

Wij digitaliseren uw dia’s en negatieven

Boek via internet!

www.adballon.nl

Vandaag uw auto, jeep of bus v.a. ’96 verkopen. Bel HUGO Contant + RDW. Vrijwaring!

06 - 122 58 443

Professionele kwaliteit scans, tegen een zeer lage prijs!

TIMMERBEDRIJF VAN DE GEVEL De Dakkapellenspecialist… Met meer dan 600 geplaatste dakkapellen per jaar kunnen wij u garanderen de GOEDKOOPSTE dakkapel leverancier van uw regio te zijn. En dat zullen we u bewijzen ook!

Een complete dakkapel van kunststof of hardhout, in standaardkleuren Incl. HR++ glas vanaf € 2.950,- incl. BTW Wind- en waterdicht geplaatst in 1 dag.

Standaard resolutie (9 MegaPixel) - € 0.20 Hoge resolutie (25 MegaPixel) - € 0.25

Voor meer informatie: 0118-639399 / bestelling@scan-werk.nl

Ook ’s avonds.

Bergen op Zoom Goes

Computeropleidingen Software op maat, ontwikkeling Coaching

Tel. 0164-230209 URL. www. bitbybit-nl.eu

Word, Excel, Access, PowerPoint, Outlook MS Project, Visio, VBA AutoCAD, Inventor Photoshop, Illustrator, InDesign Dreamweaver, HTML5

Maak vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvende prijsopgave

013 - 535 03 29

www.dakkapellen-specialist.nl

Uw Marktslager Clement. de enige in Zeeland!!! tel: 0113-670040. fax: 0113-670042 e-mail: slagerijclement@hetnet.nl

Fietsen in alle soorten en maten? Nieuws

Wij zijN jaRiG!!

Winkel

Collectie

Onderdelen

Deze maand staan wij 5 jaar op de markt. Vanaf volgende week trakteren wij U, dus let goed op de advertentie in de Bode. Specialiteit: Stro-gebrand Varkensvlees EIGEN SLACHT EN WORSTMAKERIJ !!! Deze week:

Varkensfilet-/rollade

500 gram €

5,98

Ik zou even bij 1,59 Piet Voskamp gaan praten...

Week is van donderdag 24 mei tot en met woensdag 30 mei Uit de vleeswarenhoek:

In het centrum van Middelburg. Voor meer informatie:

www.koozie.nl

Molenwater 4 A 4331SB Middelburg tel (0118) 62 36 52

Gebraden Rosbief

100 gram €

U vindt ons op de weekmarkt: Dinsdag: Kapelle 8.00-12.00 Ovezande 13.00-17.00 Woensdag: Nieuwdorp 8.30-12.00 Donderdag: Koudekerke 8.30-12.00 Goes Molenplein 13.00-17.00 De zaak met de smaak van vroeger!—eenvoudig ‘t beste !!

Stationsstraat 52, Middelburg [t] 0118 - 61 31 87 [e] info@pietvoskamp.nl www.pietvoskamp.nl

Service

Occasion

Actie


actualiteit

Column

Negende editie Schildersweek wederom groot succes

Domburg ademt sferen van weleer DOMBURG - Een week lang haalden meer dan 30 kunstenaars hun hart op tijdens de Internationale Schildersweek in Domburg. De badplaats heeft haar naam als kunstenaarskolonie hoog te houden. Al vanaf het begin van de 20e eeuw geniet Domburg faam onder de grootste schilders. Afgelopen donderdag was de Hoofdstraat omgetoverd in het Montmartre in Zeeland.

Addo Sprangers

Mistig

Echt mistig? Als je de meteorologen mag geloven, is het dat tegenwoordig nog maar nauwelijks. Het aantal mistige dagen is zogezegd op één hand te tellen. Neen, dat was in de tijd van Sherlock Holmes wel anders. Legendarisch zijn de verhalen over befaamde ‘London fog’, mistbanken die je binnen luttele seconden het zicht ontnamen. Zo snel mogelijk een goed heenkomen zoeken, dat was het devies. Niet onverstandig ook, want voor je het wist belandde je in de plomp of dwaalde je uren lang verloren rond in een plotseling onherkenbare stad. Klimaatveranderingen hebben het verschijnsel echter vakkundig de nek omgedraaid, las ik laatst. Gelukkig is de mens niet voor één gat te vangen. Als iets er niet meer is, dan creëren we toch gewoon een surrogaat? Ik heb het hier natuurlijk niet over een lullige rookmachine die door allerlei kabaal makende bandjes wordt gebruikt om het podium in nevelen te hullen. Neen, als je het doet, moet je het ook meteen goed doen. In dat laatste geval kom je terecht bij de mistgenerator die in staat is om binnen no time een dikke laag mist uit te braken. Steeds meer pomphouders, juweliers en andere ondernemers gebruiken inmiddels de mistgenerator als wapen tegen overvallen, diefstal en ramkraken, zo is mij ter ore gekomen. Het schijnt dat de plotseling opduikende mist ervoor zorgt er dat overvallers halsoverkop het hazenpad kiezen en dus iets anders moeten verzinnen. Volgens Detailhandel Nederland zijn mistgeneratoren echter levensgevaarlijk en leiden ze tot onnodige slachtoffers omdat een bepaald slag criminelen in een paniekreactie weleens wild schietend een uitweg zou kunnen zoeken. Dat is wel een klein nadeel, moet ik erkennen. Bovendien werkt de mistgenerator natuurlijk niet bij zaken als geld witwassen, omkoping en fraude. Dat verklaart natuurlijk het wetsvoorstel van minister Ivo Opstelten om de gevangenisstraffen voor dit soort delicten fors zwaarder te maken, net als de boetes voor bedrijven die zich eraan schuldig maken. Lagen criminelen in de financieel-economische sector tot nu toe nog schuddebuikend van het lachen op de grond bij het horen van de gevangenisstraffen en boetes voor de diverse vergrijpen, bij aanname van het wetsvoorstel wordt dit waarschijnlijk wel anders. Als de mist straks is opgetrokken, lachen Opstelten en de zijnen nog het hardst.

Colofon

Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Middelburgse Bode M_burgse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Marielja de Geus, Sjoukje van der Zee Acquisitie Nick Visser, Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 08.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 06.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 21

De oplossing van deze puzzel is in week 22 te vinden op www.internetbode.nl

Ouders konden donderdag een portret laten maken van hun kinderen.

DOOR BO VAN SCHEYEN Nu zijn namen zoals Peter van Berkel, Heriberto Montaya Ortiz, Peter Altena en Michel van Zinnicq Bergmann aanwezig in de straten en kroegjes van Domburg. Toen waren het de schilders Piet Mondriaan en Jan en Charley Toorop, maar ook Jacoba van Heemskerk en Jan Sluijters die Domburg op de kaart zetten. Christoffel van Zetten, een van de initiatiefnemers van het eerste uur, vertelde donderdag met passie over de Schildersweek: “Elk jaar is het weer fantastisch om zo veel schilders uit alle windstreken aan het werk te zien. We hadden dit jaar veel meer willen doen, maar het weer werkte niet goed mee. Toch is er veel nieuw werk gemaakt. En op een themadag zoals vandaag gebeurt er heel veel op straat. Het publiek ziet als het ware het werk groeien.” Alle kunstwerken zijn de komende week te zien in de Duingalerie in Domburg. Van Zetten verklapte dat de week volgend jaar groots wordt aangepakt. “Dan vieren we een jubileum. We zijn bezig met een project dat zich zal afspelen op heel Walche-

‘Jammer van de zandsuppletie’ Met het grootste gemak zette hij met een paar vegen weloverwogen een prachtig bloemstuk op het doek. De kleuren spatten er vanaf. Vol bewondering keek het publiek toe. Verder in de straat was een lang doek neergezet door Michel van Zinnicq Bergmann. Hij werkte aan een zeegezicht en nodigde het publiek uit om mee te schilderen. “Er is altijd veel ambiance hier in Domburg. Het is de derde keer dat ik er bij ben.”

Palissades Peter Altena zei het altijd heerlijk te vinden om ‘en plein air’ te werken. “Ik schilder het liefst buiten. Dit jaar moest de ezel regelmatig met zandzakken worden vastgezet omdat er veel wind stond. Maar dat maakt het alleen maar krachtiger. Ik miste de palissades wel. Jammer van de zandsuppletie. De paaltjes zijn zo tekenend voor Zeeland. Maar het is toch het Zeeuwse licht dat fascinerend is om onder te werken. Venetië heeft mooi licht, maar in Zeeland is het eigenlijk niet te vangen als schilder. Dat maakt het zo boeiend.” Altena waagde zich aan de portretkunst. Op de markt kon het publiek zich van tevoren inschrijven bij een schilder naar keuze en voor een klein bedrag een portret laten maken. “In een halfuurtje zetten we een portret op doek.” Voor de deelnemende schilders was het een uitdaging en onder het genot van jazzy klanken, oesters en garnalen werd modellen vereeuwigd in portretten. Altena: “Elke schilder heeft een andere interpretatie van een model; een mens bestaat uit duizenden gezichten.”

Directeur Rob de Ruiter van Thermphos:

‘Blijven werken aan veiligheid’ VLISSINGEN-OOST - Inhoudelijk kon Thermphos-directeur Rob de Ruiter vorige week nog niet reageren op het onderzoek van de Provincie Zeeland, waarin zij concludeert dat de fosforproducent in Vlissingen-Oost schoner werkt, maar nog niet veilig genoeg. “Ik heb het rapport nog niet gelezen”, reageerde De Ruiter woensdag. “Maar ik verwacht niet dat we het met elkaar oneens zijn. Ik ben de laatste die ontkent dat we hard moeten blijven werken aan de veiligheid.” DOOR BRITTA JANSSEN

© www.sudokusite.eu

ren. Meer kan ik er nog niet over zeggen. Maar houd het in de gaten.” In de Hoofdstraat van Domburg kon je afgelopen donderdag over de hoofden lopen. Er was veel te beleven. Strandcabines werden beschilderd. Anneke van Erp was er met haar beschilderde strandstoelen en Peter van Berkel maakte een gel-painting.

FOTO BO VAN SCHEYEN

‘Door de intensivering van het toezicht bij Thermphos is de uitstoot van zware metalen en dioxines door Thermphos sterk verminderd’, liet de provincie vorige week verder weten in een persbericht. ‘Maar de beheersing van de veiligheid is nog onvoldoende en moet de komende jaren verbeterd worden.’ Dat blijkt volgens de provincie uit de gezamenlijke effectmeting Integraal toezicht 2010-2011 van Provincie Zeeland en de Inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Dit rapport brengt in beeld welke resultaten twee jaar verscherpt toezicht bij Thermphos hebben opgeleverd. Hoewel er minder klachten zijn, is de geuroverlast niet verminderd, aldus de provincie. ‘Dit kan nu niet worden aangepakt, omdat de vergunning nog niet is verscherpt.’ Hierover loopt een zaak bij de Raad van State en de provincie moet deze uitspraak afwachten. Thermphos blijft onder verscherpt toezicht, PAGINA 5

maar naar aanleiding van het rapport verlegt de provincie de focus van uitstoten naar indirecte lozingen en veiligheid. Zeeland verlaagt het aantal uitstootmetingen van eens per week naar eens per maand. Onveilig De Ruiter zei dat de fabriek werkt aan het verbeteren van de genoemde punten. “Daarbij hebben wij ook onze eigen doelstellingen. We willen in 2015 bij de 25 procent beste bedrijven in de zware industrie van Nederland horen.” Om de veiligheid te vergroten heeft Thermphos verschillende maatregelen genomen. “Zo observeren we onveilig gedrag op de werkvloer beter. We doen nu dagelijkse inspecties en oogrondes. Ook zijn er maandelijkse trainingen voor medewerkers en aannemers en we hebben een externe veiligheidsdeskundige in dienst die dagelijks desgewenst mensen aanspreekt op onveilig gedrag. Ons doel is om in 2015 minder dan vijf ongevallen per jaar te hebben. Mijn conclusie is dat we op route zijn voor dit doel.”

Cradle Omdat het voor de fosforproducent moeilijker wordt om aan de grondstof fosfaaterts te komen, is volgens De Ruiter de recycling van fosfaten belangrijk. In de toekomst wil het bedrijf veranderen in een Cradle to Cradle-organisatie, met een vaste samenwerking met de bedenker van deze filosofie, Michael Braungart. De gedachte bij cradle to cradle (wieg tot wieg) is dat alle gebruikte materialen na hun werk in het ene product, nuttig kunnen zijn in een ander product, zonder kwaliteitsverlies en restproducten. “Fosfaaterts is over zeventig jaar op, maar ieder levend wezen heeft het nodig. Daarom pleiten wij ervoor dat afvalstromen met fosfor op een andere manier gebruikt worden, zodat je er fosforhoudende producten van kunt maken. Maar dan moet de wet veranderd worden.” Hiervoor heeft het bedrijf de Nederlandse en Europese overheden nodig. “Dat zal beter lukken als alle zaken eromheen kloppen”, koppelde De Ruiter terug naar de effectmeting.


Presentatie over reis van De Eenigheijdt van de Middelburgse Commercie Compagnie

Walchers kampioenschap Dikkebanden-wedstrijden

Slavenreis onder de loep studenten

Inschrijving is gestart

MIDDELBURG - Er is nog maar weinig wat studenten Arts and Humanities van de Roosevelt Academy niet weten van de derde reis van het snauwschip De Eenigheijdt van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC). Onder begeleiding van docent History Willem van den Broeke en het Zeeuws Archief deden de studenten onderzoek naar één van de slavenreizen tussen 1761 en 1763.

WESTKAPELLE - Dikkebanden-wedstrijden voor jongens en meisjes van 5 t/m 12 jaar wordt verreden op zaterdag 16 juni in Westkapelle. Dit jaar een extraatje, want het Kampioenschap van Walcheren wordt verreden, uiteraard met extra prijzen. Er wordt gestreden in 3 leeftijdscategorieën, namelijk de 5, 6, 7 en 8-jarigen, met een start op de Markt om 12.15 uur en wel voor 30 minuten, op het 800 meter lange Parkoers. Om 12.45 uur starten de 9- en en 10-jarigen, eveneens voor een half uur en de rij wordt gesloten om 13.15 uur voor de 11 en 12-jarigen.

Om 13.50 uur vinden de prijsuitreikingen plaats in het bijzijn van rondemiss, Petra van Rooijen. Voorrij-motor is Linda Jobse en het parkoers wordt beveiligd door een 25 posten van de Wielerstichting Westkapelle. De permanence bevindt zich in de Foyer van ‘Westkapelle Herrijst’. De inschrijving is gestart, doch inschrijven kan nog via e-mail: toutenhoof@zeelandnet.nl, tel.: 571520, info@wielerstichting-westkapelle.nl. Op die dag vindt tevens de Raboster De Zeeuwse Eilanden plaats voor Dames, met als ‘topper’ Marianne Vos en een start en finish in Westkapelle. Álle jongens en meisjes ontvangen presentjes.

KORTE BERICHTEN De Eenigheijdt op een schilderij dat deel uitmaakt van de Stadhuiscollectie Middelburg. FOTO ZEEUWS ARCHIEF, STADHUISCOLLECTIE MIDDELBURG

DOOR EUGÈNE DE KOK Het idee om reis te onderzoeken kwam na een verzoek van het Zeeuws Archief. Medewerkers hadden Willem van den Broeke gevraagd of zijn studenten een aantal archiefstukken van de MCC - dat sinds mei 2011 op de werelderfgoedlijst voor documentaire werken van Unesco staat - wilden vertalen. Dat past in het streven van het Zeeuws Archief om het MCCarchief onder een breed publiek onder de aandacht te brengen. “Graag, maar alleen vertalen doen we niet”, was de reactie van docent Van den Broeke. “Samen met Ivo van Loo, Roosanne Goudbeek en Maaike Doorenbos van het Zeeuws Archief besloten we dat het interessant zou zijn als we één van de 113 slavenreizen van dag tot dag zouden volgen.” De keuze viel op een van de slavenreizen van het snauwschip De Eenigheijdt, die tussen 1761 en 1763. In het archief is deze in zijn geheel terug te vinden, onder meer via het journaal dat de chirurgijn en de stuurman tijdens de overtocht bijhielden. Van den Broeke deelde zijn klas in

acht subgroepjes op. Allemaal vertaalden ze een stuk 18e eeuws Nederlands uit het originele archief in het Engels en namen dat onderdeel van de reis als uitgangspunt van hun onderzoek.

‘Meer inzicht in behandeling slaven’ Zo werden de bouw van het schip, de zoektocht naar bemanningsleden, het vertrek uit Middelburg en de reis naar WestAfrika, de manier waarop slaven werden ingekocht, de reis van West-Afrika naar de Caraïben en de omstandigheden aan boord, het verkopen van de slaven aan plantagehouders en de manier waarop zij ermee omgingen en de terugreis van De Eenigheijdt en aankomst van het schip in Middelburg onder de loep genomen. Volgens Van den Broeke leidde het onderzoek soms tot verrassende resultaten. Zo bleek bijvoorbeeld dat het percentage slaven dat aan boord het leven liet niet noemenswaardig hoger lag dan dat onder de bemanningsleden die de vaak barre omstandigheden op het schip van MCC

ook niet overleefden. “Bovendien kregen we meer inzicht in de manier waarop de slaven werden behandeld. Onder historici is daar een momenteel een hele discussie over gaande.” Experiment Volgens Van den Broeke was de samenwerking tussen de Roosevelt Academy en het Zeeuws Archief een geslaagd experiment. “Voor sommige studenten was het lastig, omdat ze niet allemaal gewend zijn dit soort onderzoek te doen. Dat maakte het leerzaam voor ze. Of zoals een archiefmedewerker het verwoordde: ‘Elke student die een historische sensatie heeft ondergaan is voor het archiefwezen een ambassadeur van formaat’.” Donderdag 24 mei presenteren ze hun bevindingen in de raadszaal van het stadhuis op de Markt in Middelburg. De acht groepen nemen allemaal hun deel voor hun rekening. De presentaties zijn in het Nederlands. Belangstellenden zijn welkom, maar moeten vanwege de beperkte ruimte in de raadszaal vooraf een mailtje sturen naar w.vandenbroeke@roac.nl.

Sponsortocht Dorcas MIDDELBURG - Dorcas Werkgroep Walcheren organiseert vrijdag 1 juni de 17e sponsorwandeltocht. Vorig jaar liepen 300 mensen mee en zamelden zo geld in voor het slaan van waterputten bij klinieken in Ethiopië. Dit keer gaat de opbrengst naar een project in Mozambique. In het Chemba-district wil Dorcas waterputten boren, pompen installeren en toiletten bouwen. Daarmee hopen ze een bijdrage

te leveren aan de gezondheid van de inwoners. In het Chembadistrict wonen zo’n 65.000 mensen. Deelnemers aan de sponsorwandeltocht kunnen kiezen uit vier afstanden: 5, 10, 15 en 20 kilometer. De tocht voert hen door het Walcherse landschap. De start is bij Kaasboerderij Schellach aan de Prooijenseweg in Middelburg. Het minimum bedrag aan startgeld is 7,50 euro. Informatie en aanmelden kan via 0118-583300 of de mail: keesbos@zeelandnet.nl.

ARNEMUIDEN Jaarconcert: Op vrijdag 25 mei geeft Muziekvereniging Arnemuiden hun jaarconcert in Sporthal De Blikken, Pereboomweie 2 in Arnemuiden. Aanvang 20.00 uur. Muziekvereniging Arnemuiden is een harmonieorkest dat onder leiding staat van Jan Spruit. Meer informatie op www.mva-arnemuiden.nl. Er zal een gastoptreden verzorgd worden door het trompetensemble van het CKB uit Bergen op Zoom. Avondvierdaagse: Gymnastiekvereniging Excelsior organiseert op maandag 21 t/m donderdag 23 mei de avondvierdaagse voor de 5 en de 10 kilometer. Vertrek en aankomst clubhuis “t korfje. Aanvang 18.00 uur. Voorinschrijving op maandag 21 mei tussen 9.00 en 11.30 uur bij Beautysalon Romy, Burg. Hackstraat 2 te Arnemuiden. OOSTKAPELLE Kijkje achter de schermen; het aquarium: Op vrijdag 25 mei houdt Terra Maris in Oostkapelle van 13.00 tot 13.30 uur ‘Een kijkje achter de schermen van het zee-aquarium’. De deelnemers krijgen uitleg over de werking van het zout-water-aquarium; ook worden de dieren gevoerd. Voor deelname kan men zich melden bij de balie van het museum. Vroege vogel wandeling: Op 2e pinksterdag, maandag 28 mei houdtTerra Maris de wandeling Vroege vogels. De wandeling start om 6.00u vanaf Terra Maris aan de Duinvlietweg 6 te Oostkapelle, en duurt tot 7.30u. Aanmelden tot uiterlijk 12.00u de voorgaande dag; bijvoorkeur via reserveringen@terramaris.nl of telefonisch via 0118582620. Jan Tuin, deskundig vogelaar, laat u optimaal genieten van de verschillend gebekte vogels. MIDDELBURG Zangavond: Zaterdag 26 mei zal in de Koorkerk te Middelburg een zangavond gehouden worden, die in het teken zal staan van Pinksteren. Medewerking wordt verleend door: het christelijk gemengd koor “Sursum Corda” uit Middelburg, o.l.v. Jan Willem Nieuwenhuyzen met organist Rien Troost, en het christelijk gemengd koor “Crescendo” uit Tholen, o.l.v. Paul Heijboer met organist Eric Quist. Harpduo, Stefanie Geschiere en Anneleen van Moolenbroek. Aanvang 19.30 uur, en de toegang is gratis. Wandeling: IVN Walcheren verzorgt op vrijdag 25 mei een wandeling langs monumentale bomen in de binnenstad. Ervaren IVN-natuurgids vertelt over de bomen die men op uw wandeling tegenkomt. Vertrek 13.30 uur vanaf de Markt vóór de Drvkkerij en duurt ongeveer 1.30 tot 2.00 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. ZOUTELANDE Zomeravondconcert: Woensdag 30 mei is er een zomeravondconcert dat gegeven wordt door het ‘Willebrordensemble’ uit Zoutelande en ‘Vocaal Mannenensemble Lezzom’ uit Gapinge in de gerestaureerde Catharinekerk, aanvang 20.30 uur. Het zal een prachtig concert met een gevarieerd programma worden.Beide ensembles staan o.l.v. dirigente mevr. Elena Berdnikova.

BEDRIJVIG NIEUWS Het uitgebreide assortiment overzichtelijk te bekijken, compleet met aanbiedingen

Piet Daane De Echte Bakker heeft nu ook een webshop MIDDELBURG – Mensen kopen tegenwoordig zo veel via internet, dus waarom ook geen brood? Dat dacht Peter Daane van Piet Daane De Echte Bakker in Vlissingen en Middelburg en dus voegde hij een complete, overzichtelijke webshop toe aan zijn website. Mensen kunnen hier alles bestellen wat ze in de winkels ook kunnen kopen en zelfs meer. En niet te vergeten, mooie aanbiedingen! DOOR BRITTA JANSSEN

alles zelf kunnen kiezen, van bijvoorbeeld vulling tot kleur en kaarsjes.” Stel, u wilt samen met uw kind een taart samenstellen, dan kunt u comfortabel thuis achter de computer alles regelen. Of als u makkelijk wilt trakteren op het werk, bestel via de webshop en het wordt de volgende dag op uw werk afgeleverd. “Later krijgen we ook bruidstaarten in de webshop en daarvan kunnen we dan ook meer laten zien dan in de winkel, omdat we deze taarten alleen op bestelling maken en dus niet kunnen etaleren in de winkels.”

Voorzien van smakelijke foto’s en handig gecategoriseerd vindt u op de webshop het hele assortiment. Als u voor 19.00 uur bestelt, kunt u het de volgende dag ophalen in één van de winkels of laten thuisbezorgen. De webshop is nu enkele weken in de lucht en vooral de taarten gaan hard, vertelt eigenaar Peter Daane van Piet Daane De Echte Bakker. “Het mooie is dat mensen in de webshop foto’s kunnen zien en

Aanbiedingen Het opzetten van de webshop was best een klus, maar met het resultaat is Daane des te blijer. “Voornamelijk het fotowerk was een best een werk, maar dat heeft mijn vrouw gedaan, zij fotografeert graag.” Nu de shop online is levert het geen extra werk op, omdat alles technisch met elkaar verbonden is. “De bestellingen via de webshop komen automatisch bij de

kassa terecht en ook op de baklijsten in de bakkerij. Dus de bakker die als eerste komt ’s ochtends kan er meteen mee aan de slag.” Vervolgens worden alle vers gemaakte bestellingen in de regel tussen 9.00 en 12.00 uur bezorgd over heel Walcheren en Vlissingen-Oost. Voor Vlissingen en Middelburg kost dat 2,50 euro en voor de gemeente Veere en het Sloegebied zes euro. U kunt de bestelling online betalen, maar als u het in de winkel ophaalt, kunt u ook daar betalen. “We werken ernaartoe dat mensen die al betaald hebben via de webshop in de winkel in een speciaal hoekje de bestelling kunnen ophalen, zodat ze niet hoeven te wachten. Zeker met de feestdagen is dat een extra voordeel.” Daane is ook via twitter en facebook actief en het is de moeite waard om dit in de gaten te houden, want hij komt regelmatig met speciale aanbiedingen, nog eens bovenop die in de winkel. “We hadden bijvoorbeeld met Moederdag een speciale taart die in de winkel 8,50 euro kostte en

Bakker Peter Daane toont de webshop.

in de webshop 6,75 euro. Het is leuk om de websites en webshop op deze manier aantrekkelijk te houden voor de mensen.

FOTO CORINA DAANE

Zo kunnen ze bijvoorbeeld via facebook taartjes winnen als ze raden wat er op een ingezoomde foto te zien is.”

Piet Daane De Echte Bakker, Walstraat 66 en van Hogendorpweg 97 in Vlissingen, winkelcentrum Veersche Poort (Fazantenhof 8) in Middelburg, www.pietdaane.nl, www.facebook.com/echtebakkerpietdaane, www.twitter.com/pdaane. PAGINA 6


KetelKortingWeken in Middelburg

0 5 3 € g

kortinAG T A e l l a p o ketels

Bel (013) 53 23 170 of ga naar www.feenstra.com Is uw HR-ketel aan vervanging toe? Profiteer dan nu van de KetelKortingWeken bij Feenstra. Op alle ATAG ketels ontvangt u bij Feenstra € 350 korting, waaronder de door de Consumentenbond als best geteste HR-ketel van 2011. De korting op de ATAG E325 CW5 loopt zelfs op tot € 450. Wacht dus niet langer met beslissen en pak nu uw voordeel.

Feenstra Tilburg Zevenheuvelenweg 57 5048 AN Tilburg Tel. (013) 53 23 170

98111 Middelburg & Veerse Bode 264x400.indd 1

• • • • •

All-in prijs, incl. installatie Installatie binnen één dag Inclusief afvoeren oude ketel Volledige garantie voor 2 jaar € 50,- extra korting voor Vereniging Eigen Huis leden

De actie loopt tot en met 31 mei 2012. 11-05-12 16:38


Win entreebewijzen voor culinair evenement op 2 en 3 juni in Vlissingen

Lezersactie AmuseMe

Stoere Zeeuwse Meisjes versieren gemeentegroen

VLISSINGEN - Bij restaurants in de binnenstad van Vlissingen vindt zaterdag 2 en zondag 3 juni het culinaire eve- MIDDELBURG - De Stoere Zeeuwse wereldvoedselproductie. Bescherming van nement AmuseMe plaats en acht lezers van De Vlissingse Bode kunnen twee kaartjes winnen om gratis te kunnen Meisjes, een vereniging voor jonge natuur en landschap is noodzakelijk om de Zeeuwse vrouwen die kiezen voor bijen te behouden als essentieel onderdeel smullen tijdens dit evenement! er soms twee keer per dag voor terug.” Hoewel Willems zijn gasten graag verrast, wil hij één recept alvast verklappen. “Dat wordt een spectaculaire amuse, vers gemaakt met ijs van lavendel-concentraat. Dat is fantastisch lekker en erg mooi om te zien. De blaadjes van de lavendel kun je ook eten.”

René Willems is de bedenker van AmuseMe.

DOOR BRITTA JANSSEN Als u weet wie de vorige twee winnaars (2011 en 2010) zijn van de aan AmuseMegekoppelde amusewedstrijd voor amateurkoks, dan maakt u kans op twee kaarten. Van 22 tot en met 29 mei kunt u het antwoord met uw persoonlijke gegevens mailen naar info@amuseme.nl. Op 30 mei worden de winnaars bekend gemaakt via de website www.amuseme.nl en zij kunnen hun prijs, twee kaartjes per winnaar, zaterdag 2 juni ophalen bij de Culi Consult Kookstudio van bedenker René Willems

FOTO ANNET EEKMAN

van AmuseMe aan de Nieuwendijk in Vlissingen. Iedereen krijgt persoonlijk bericht, maar over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Lavendel De gelukkigen die de kaarten ophalen, maar natuurlijk ook andere culinaire genieters, kunnen zich in de Culi Consult Kookstudio laten betoveren door speciale amuse-toetjes. “Samen met enkele andere restaurants serveer in dessert-amuses”, vertelt Willems. “Vorig jaar waren die bij mij een enorme hit. Mensen kwamen

Ultiem Culinair Vlissingen staat zaterdag 2 en zondag 3 juni in het teken van de vierde editie van AmuseMe. Inmiddels traditiegetrouw kunnen Bourgondisch ingestelde mensen dan weer bij verschillende restaurants genieten van per etablissement speciaal bedachte amuses met bijpassende wijn voor 9,95 euro. De deelnemers zijn Culi Consult Kookstudio, Belgische Loodsensociëteit, Arsenaaltheater, Brasserie de Gecroonde Liefde, Parc Central, Café-Restaurant Soif, Restaurant de Beurs, Rio Grande en Restaurant de Vissershaven. Bij deze gelegenheden kunt u van 12.00 tot 21.30 uur terecht voor de amuses. Eén van de amuses die de restaurants opdienen is de creatie van de winnaar van de bijbehorende kookwedstrijd. Want ook al traditiegetrouw kunnen hobbykoks weer meedoen aan deze wedstrijd en hun ultieme amuse maken. Meer informatie Voor meer informatie over AmuseMe kunt u kijken op www.amuseme.nl.

duurzaam en fair, zaaien op zondag 27 mei in ludiek uniform, wilde bloemen in de gemeentebakken en plantsoenen van Goes, Vlissingen en Middelburg.

Deze wilde bloemen zijn bedoeld als voedselvoorziening voor de bij. In de afgelopen jaren is er een onrustbarende bijensterfte in Nederland. De menselijke voedselvoorziening is voor een belangrijk deel afhankelijk van de bestuivende arbeid van bijen. Het bloemenaanbod in Nederland is de laatste jaren sterk verschraald, waardoor vele soorten wilde bijen in gevaar zijn. De Stoere Zeeuwse Meisjes zaaien meer biodiversiteit in de steden om zo een steentje bij te dragen aan het landelijke initiatief ‘Het jaar van de bij’. Een recente studie van Rabobank (2011) concludeerde dat 90 belangrijke landbouwgewassen afhankelijk zijn van bestuivende insecten. Voorbeelden zijn fruit, noten, koffie, chocola, sojabonen en zaden voor tal van groenten. Volgens Rabobank zijn deze 90 gewassen samen goed voor ongeveer een derde deel van de

van de natuurlijke kringloop. De bij heeft hulp nodig om te overleven. Hoe u zelf uw tuin of balkon bijvriendelijker kunt maken leest men op www.jaarvandebij.nl. Zo kan men bijvoorbeeld zelf een bijenhotel bouwen of drachtplanten neerzetten. Naast de bijenactie houdt Stoere Zeeuwse Meisjes ook vegetarische kookavonden, Fair Trade High tea’s en andere activiteiten met een duurzaam of fair tintje. Zo staan voor 2012 o.a. een kledingruilparty en boerenmarkt op de agenda. Het Zeeuws StoereVrouwen regiment bestaat momenteel uit 10 leden en zoekt nog meer enthousiaste jonge vrouwen. Aanmelden voor Stoere Zeeuwse Meisjes via landelijke website: www.stoerevrouwen.nl Stoere Zeeuwse Meisjes is één van de 26 regimenten van de landelijke vereniging StoereVrouwen. Ieder regiment bestaat uit een groep jonge vrouwen die eisen stellen aan wat zij consumeren, met oog voor mens, natuur en dier. Tijdens acties zijn de StoereVrouwen herkenbaar aan hun legergroene uniform met knalroze baretten en roze pumps.

Alle dagen van 10.00 tot 17.00 uur GROTE FAMILIEBEURS

Familiedagen Bij Sneeuwattractiepark Skidôme

Delta maakt nieuwe tarieven bekend

‘Prijs elektriciteit gelijk, gas stijgt’ MIDDELBURG - De variabele prijs voor elektriciteit blijft bij Delta per 1 juli 2012 gelijk aan die van begin dit jaar. Dat heeft het Zeeuwse bedrijf vorige week bekend gemaakt. DOOR EUGÈNE DE KOK Hoge inkoopprijzen van gas zorgen ervoor dat de variabele gasprijs wel stijgt. Die gaat met 5,5 procent omhoog. De stijging heeft vooral te maken met de eerder dit jaar gestegen olieprijzen. Klanten van Delta die een vaste leveringsprijs hebben afgesproken zien niets aan de rekening veranderen. Mensen die hun leveringsprijs voor één jaar vast hadden staan, zijn vol-

gens Delta per 1 juli voordeliger uit. De inwoners van Zeeland die dat niet hebben gedaan, zien hun rekening dit jaar met gemiddeld 42 euro stijgen. Delta baseert dat bedrag op een gemiddeld verbruik van 3500 Kilowattuur elektriciteit en 1800 kubieke meter gas. Energiebelasting, netwerkkosten en meterkosten zijn er niet in meegerekend. Delta is één van de eerste energieleveranciers die zijn prijzen per 1 juli 2012 bekend

7

september 10.00-22.00 u.

8

september 10.00-22.00 u.

9

september 10.00-22.00 u.

maakt. Volgens het bedrijf hebben klanten zo ‘voldoende tijd om een weloverwogen keuze te maken’. Naar eigen zeggen zijn ze, ‘mede door prima service’, voordeliger uit dan bij andere leveranciers. Dat geldt ook als de nieuwe prijzen van kracht zijn. De website energiewereld.nl meldde vorige week dat de tarieven van de drie grootste leveranciers (Nuon, Essent en Eneco) gemiddeld met zo’n 60 euro omhoog zullen gaan.

Mensport groeit in Zeeland

Nationale Menwedstrijd Vrouwenpolder VROUWENPOLDER - Zaterdag 9 juni en zondag 10 juni komen vanuit alle hoeken van Nederland meer dan 70 menners met hun combinatie naar manege De Eendracht. In drie wedstrijdonderdelen gaan de menners met zichzelf en met elkaar de strijd aan. Een samengestelde wedstrijd door de combinatie dressuur, vaardigheid en marathon. Winst-en verliespunten op de onderdelen dressuur, marathon en vaardigheid bepalen niet alleen wie er gaat winnen. Punten zijn te verzamelen voor de klassen 1-2-3 en voor het tweede opvolgende jaar de klasse 4, waarin gereden kan worden.

Er wordt eveneens in de hobbyklasse uitgekomen. Tevens zijn er districtskampioenschappen. Menners die lid zijn van de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie) komen ook aan de start om wedstrijdervaring op te doen. Een weekend waarin een aantrekkelijk onderdeel van de paardensport het mennen, zeg maar een spectaculair onderdeel, weer volop in de belangstelling zal staan. De wedstrijden vangen aan om 9.00 uur en duren tot het einde van de middag. De organisatie is in handen van de Stichting Nationale Menwedstrijd Zeeland. De toegang is gratis. Meer informatie: www.zeeuwschemenvereniging.nl

Start Jeugd Tennistoernooi ARNEMUIDEN - Na de succesvolle eerste 4 edities houdt tennisvereniging L.T.C.’De Schenge’ uit Arnemuiden van zaterdag 26 mei tot en met zaterdag 2 juni voor de 5e maal het Harrie Verkaik Jeugd Tennistoernooi Arnemuiden (JTTA). Meer dan honderd deelnemers gaan in verschillende leeftijdscategorieën met elkaar de strijd aan om de prijzen.

Het jeugdtoernooi staat open voor alle jeugdleden uit de regio Zeeland (en daarbuiten), waarbij gespeeld wordt in 4 leeftijdscategorieën: tot en met 8, 10, 12, 14, 16 en 18 jaar. Er worden zowel enkel- als dubbelpartijen gespeeld. In de oudste ca-

tegorie bij de jongens gaat Max van der Meer als favoriet van start, waar bij de meisjes Sacha de Leeuw de plaatsingslijst aanvoert. Bij de jongens tot en met 14 jaar zijn Thom de Graaff en Mitch Matthijsse de kanshebbers. Bij de meisjes in dezelfde categorie is Vienna Maat als nummer één geplaatst. Eén categorie lager is bij de jongens Lucas Holtman de favoriet en bij de meisjes Kelly Schog. In de categorie tot en met 10 jaar is bij de jongens Aidan Milot de te kloppen speler, waarbij Jonathan Holtman de verwachte tegenstander in de finale is. Bij de meisjes zijn Quinty Schog en Maru Poppe de favorieten. De wedstrijden beginnen op maandag,

dinsdag, donderdag en vrijdag om 16.30 uur, woensdag wordt om 13.00 uur gestart. De eerste wedstrijden worden gespeeld op zaterdag 26 mei. Elke dag wordt er een informatie bulletin met alle wetenswaardigheden van het jeugdtoernooi gepubliceerd. Op de finaledag zal net als vorig jaar dankzij de medewerking van vele sponsors, een grote verloting met mooie prijzen plaatsvinden. Het jeugdtoernooi wordt gehouden op het tennispark aan de Veerseweg 4 in Arnemuiden, voorzien van een mooi clubgebouw met kantine. De toegang is gratis. Op www.jtta.nl staat alle informatie over het Jeugd Tennistoernooi Arnemuiden. De organisatie is in handen van Jandré Kramer en Daan Mijnsbergen. PAGINA 8

Speciale lezers aanbieding Normaal tarief: Tarief Bode-lezer:

GlowGolf 4 t/m 12 jaar 6,50 GlowGolf v.a. 13 jaar 7,95 2 uur vrij skiën/snowboarden 4 t/m 12 jaar 27,50 2 uur vrij skiën/snowboarden v.a. 13 jaar 32,50 1,5 uur proefles + 0,5 uur vrij alle leeftijden 39,75 2 uur sleeën/snowtuben 4 t/m 12 jaar 15,00 2 uur sleeën/snowtuben v.a. 13 jaar 19,00 1 heat IceKarten (v.a. 1,40 meter) 19,50 Tokkelen en abseilen vanaf brandtrap (ca. 25mtr.) *incl. materiaal

5,50 6,95 12,50* 15,00* 15,00* 12,50 15,00 17,00 15,00

SPECIAAL MILIEDAGEN!! D TIJDENS E FA

Inschrijven? Ga snel naar www.internetbode.nl Lezersaanbieding geldig t/m 30 juni 2012. Vol = vol!


Easy and natural!

Week-

actie v

GRATIS

an A-Z

Easy Easy and and natural! natural! voor Bezoek rmatie o f meer in bsite e onze w

Electrische bediening op terrasscherm*

BEGINT OP:

webshop. pietdaane.nl

Nen­8048 Gecertificeerd Budgetcoach

A-Z Kozijnen/Zonwering Kloosterpoort 19 Kapelle • T 0113-330333 Ma-Vrij. 8.30-16.30 uur Zat. 9.30-11.30 uur

ECHT LEKKER WEEKEND

Geldig t/m zaterdag

www.aazet.nl

- Betaalbaar en voordelig - Geen onderhoud, dus gemak - Nauwelijks van echt te onderscheiden

*Vraag naar de voorwaarden in de showroom

DE GROOTSTE SHOWR OOM VAN HEEL ZE E L AND!

www.delta-kunstgras.nl 0113 - 31 31 6631 | 06 www.delta-kunstgras.nl | |0113 - 31 66- 21881191 | 06 - 21881191

Budgetcoaching Administratieve Coaching Adm. Nabestaanden Coaching

www.coachingzeeland.nl info@coachingzeeland.nl

0118­435959

www.delta-kunstgras.nl | 0113 - 31 31 66 | 06 - 21881191

25 JAAR GARANTIE ZONDER EXTRA KOSTEN • 25 JAAR GARANTIE ZONDER EXTRA KOSTEN • 25 JAAR GARANTIE ZONDER EXTRA KOSTEN • 25 JAAR GARANTIE ZONDER EXTRA KOSTEN • 25 JAAR

Kwaliteit is niet te verbloemen... Uniek in Keukenland

25 jaar Garantie op uw Tulp Keuken 100% MAATWERK UIT EIGEN FABRIEK LEVENSLANGE GARANTIE OP HANG- EN SLUITWERK AL RUIM 30 JAAR ERVARING PERFECTIE TOT IN DETAIL EIGEN MONTAGEDIENST MILIEUBEWUST BEREID CBW-ERKEND

TWEEDE PINKSTERDAG

GEOPEND KIJK VOOR DE OPENINGSTIJDEN

PROFITEER VAN

OP WWW.TULPKEUKENS.NL

50% KORTING* OP KEUKENMEUBELEN

+ GRATIS ATAG VAATWASSER + APPLE IPAD 3 CADEAU

GRATIS KEUKENMAGAZINE? WWW.TULPKEUKENS.NL

* Actie is geldig bij aankoop van een nieuwe Tulp Keuken vanaf €7.000,- netto verkoopprijs. Actievoorwaarden op verkooppunt onder nummer T21.05.2012 | * Garantievoorwaarden op verkooppunt.

Amersfoort • Amsterdam • Drachten • Goes • Heerhugowaard • Rijssen • Rotterdam • Son • Veendam • Veenendaal • Velserbroek • Woerden


Richard Bona komt met Pinksteren

Richard Bona.

MIDDELBURG - Programma zaterdag 26 mei t/m maandag 28 mei (Pinksteren). Markt en binnenstad Oude stijl i.s.m. JASZ Zaterdagmiddag 26 mei Gratis toegankelijk. Streetparade in het centrum van Middelburg met o.a. Efkes Anders, Brandaris, May Day, Juggets Jazz-

band Op het podium op de Markt 13.00-15.00u Dutch College Swing Band 15.00-17.00u Tiny Little Big Band Abdijplein, Zaterdag 26 mei 16.00u Anderson-Bennink-Möbus-GlerumVan Kemenade 17.45u Magnus Öström Quartet 19.45u Joris Posthumus Quartet 21.30u Nik Bartsch’s ‘Ronin’ [Zwitserland]

Zondag 27 mei 16.00u The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble 17.45u Sven Hammond Soul [NL] ft. Jenny Lane 19.45u Nils Wogram’s Nostalghia feat. Arno Krijger 21.30u Richard Bona’s Afro-Cuban Quartet [Kameroen/Cuba/U.S.A.] Maandagmiddag 28 mei Gratis toegankelijk. Abdijplein en Zeeuws Museum 15.30-16.15u Zeeuws Museum Wandtapijtenzaal Trio Just Friends International Junior Jazz Award Big Band Meeting: 12.45-13.45u Blue Jeans Big Band 14.30-15.30u The New Orpheans ft. Marion van Iwaarden 16.15-17.15u Big Band Entreprise Voorverkoop t/m vrijdag 18 mei. Reserveren via Theater Verkoop Zeeland, tel. 0900-3300033, www.theaterverkoopzeeland.nl. Stadsschouwburg, Molenwater 99, Middelburg, de Mythe, Bleekveld 1, Goes; beide op werkdagen en -tijden. Contact: www.jazzfestivalmiddelburg. nl - info@jazzfestivalmiddelburg.nl

Open cactus en vetplantenkas MIDDELBURG - Succulenta, de vereniging van liefhebbers van Cactussen en Vetplanten houdt op zaterdag 26 mei weer bij verschillende leden een open dag op de Bevelanden en op Walcheren. Kom gerust eens kijken en maak kennis met een b(l)oeiende hobby. U bent welkom van 10.00 uur tot 17.00 uur. Koos de Meij,

Mauritsstraat 13, 4321 CJ Kapelle; Bertus Spee, Diepeneestraat 4, 4454 BJ Borssele; Herman Weezepoel, Vlaamseweg 5, 4458 ND ´s-Heer Arendskerke; Sandra van Offenbeek, Schoolstraat 26, 4417 AB Hansweert; Piet en Ineke van de Vrede, Braamstraat 34, 4388 CP Oost-Souburg; Kees de Bonte, Lepelstraat 13, 4354 KH Vrouwenpolder. De toegang is gratis. Meer informatie bij S. van Offenbeek: tel. 0113-383290 of www.zeeculenta.nl

SBKM/De Vleeshal stelt nieuwe prijs in MIDDELBURG - De Stichting Beeldende Kunst Middelburg (SBKM/De Vleeshal) vraagt kunstenaars die wonen of werken in Middelburg om voor 1 oktober een projectvoorstel in te dienen waarmee ze kans maken op 10.000 euro. Met de prijs wil de stichting veelbelovende kunstenaars extra ondersteunen in hun ontwikkeling. SBKM/De Vleeshal heeft per jaar al twee ronden waarin kunstenaars kans maken op subsidies voor hun werk. Het bedrag dat aan de nieuwe prijs is verbonden is echter veel hoger. De projectvoorstellen worden beoordeeld door Marinus van Dijke, Wim Waelput en Menno de Nooijer. Het reglement is te vinden op www.vleeshal.nl.

Kwartfinales ABM ICT-Cup bol van spanning

Koen van Velthoven (links) won wederom eenvoudig zijn poule.

ARNEMUIDEN - Maandag 14 en dinsdag 15 mei werd er bij Tafeltennisvereniging Arnemuiden gestreden om een plek in de halve finale van de ABM ICT-Cup. In alle kwartfinalepoules moest tot de laatste wedstrijd gestreden worden voor de tickets naar de halve finale. Op maandag 21 mei worden de halve finalepoules gespeeld, waarna op vrijdag 25 mei de finale volgt. Beide avonden vangt het toernooi om 19.30 uur aan in het clubgebouw van Tafeltennisvereniging Arnemuiden. In poule A moest oud-winnaar Daan Mijnsbergen door ziekte het toernooi afzeggen, waardoor er een titelfavoriet geschrapt kon worden van het lijstje. Rinus Eversdijk van Kapelle viel voor hem in. In deze poule won Marinus Lichtendahl, uitkomend voor

het Rotterdamse Xerxes al zijn wedstrijden redelijk eenvoudig. Ook Jan Zwemer (Arnemuiden) had een goede dag met vier winstpartijen uit vijf wedstrijden. De strijd om de plekken daaronder was een stuk spannender. Zowel Koen Keijman, Paul Steketee (beide Yerseke) als Izak Heijboer (Arnemuiden) leken de laatste wedstrijd op twee winstpartijen uit te komen, maar Steketee verloor verrassend genoeg van de lager geklasseerde Eversdijk. Hierdoor werd toernooileider Heijboer derde en Keijman vierde. Eversdijk haalde de halve finales niet met zijn vijfde plek en Steketee moest genoegen nemen met de zesde plaats. In poule B leek Stefan de Groot (Arnemuiden) na vier winstpartijen op de ongeslagen weg door te gaan, maar hij verloor zijn laatste wedstrijd van Ronald Vale (TTCM). De Groot werd wel eerste in zijn poule.

Vale had de winstpartij hard nodig en ging hierdoor ten koste van clubgenoot Aubrey Polderman door naar de halve finale. JanWillem Adriaanse (TTCM) en Hans Oosterling (Arnemuiden) kwamen net als Vale uit op drie winstpartijen, maar werden op basis van onderling resultaat tweede en derde. Voor Adwin van de Zande (Kapelle) was de kwartfinale het eindstation. Van de Zande won geen enkele wedstrijd. In poule C maakte de winnaar van vorig jaar, Koen van Velthoven (Scaldina) zijn favorietenrol waar door al zijn vijf wedstrijden te winnen. Ook Erik Schuurman (Arnemuiden) kwam met vier winstpartijen redelijk eenvoudig zijn poule door. Hans van der Kraan (’t Batje) eindigde met drie winstpartijen op de de derde plaats en dankzij een 3-2 overwinning op Adrie de Jonge (’t Batje) schaarde ook Marc Riemens (Arnemuiden) zich bij de halve finalisten. Jan Tange (Effect ’71) had deze avond weinig in te brengen met slechts een game winst als gevolg. In poule D, door de kenners beschouwd als de sterkste kwartfinalepoule, baarde ‘vaste finalist’ Arnold de Gier (Arnemuiden) opzien door zijn eerste partijen van Richard Tramper (TTCM) en Thijs Vleugel (Arnemuiden) te verliezen. De Gier won echter zijn drie volgende partijen en voorkom daarmee een blamage. De poulewinst ging naar Richard Tramper, die in zijn laatste wedstrijd Wilbert Poppe (Arnemuiden) versloeg in de strijd om de eerste plaats. Arjan Moerkerken (TTCM) plaatste zich als vierde speler voor de finale, met dank aan een beter onderling resultaat dan Thijs Vleugel (Arnemuiden), die eveneens twee wedstrijden won. Voor Roel Maas (’t Batje) restte deze avond niets meer dan complimenten. PAGINA 10

Winkel Terre des Hommes viert haar 1-jarige jubileum MIDDELBURG - De winkel van Terre des Hommes viert haar 1-jarige bestaan op de nieuwe locatie in de Geerepassage. Op 28 mei 2011 opende de toenmalige burgemeester Koos Schouwenaar de winkel. In de nieuwe winkel is het bestaande assortiment van sjaals, sieraden en houten speelgoed uitgebreid met tweedehands artikelen van uitstekende kwaliteit, zoals kleding, boeken en curiosa.

Voor de tweedehands artikelen is de winkel afhankelijk van wat er binnenkomt. Iedereen die bruikbare goederen over heeft, die goed van kwaliteit en schoon zijn, kan die in de winkel afgeven tijdens openingstijden. Ook is er in de nieuwe winkel plaats voor producten van de handwerkgroep, waarvan vooral de zelfgebreide sokken erg

ag rd ur e t s ND 0 u k 0 E n Pi OP 16. 2e GE 00 . 10 n va

populair zijn. In april is de indeling van de winkel aangepast. Met deze nieuwe indeling wordt er meer nadruk gelegd op de verkoop van tweedehands artikelen. Ook zijn de vrijwilligers die in de winkel werken, op winkeltraining geweest om de klanten nog beter van dienst te kunnen zijn. De winkel van Terre des Homes wordt helemaal gerund door vrijwilligers en zij zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers die het leuk vinden om een dagdeel in de winkel te staan. Interesse, loop dan eens binnen tijdens openingstijden voor meer info. Met de opbrengst van de verkoop wordt het Cambodian Women Crisis Centre gefinancierd. Het CWCC geeft hulp aan meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld, misbruik en discriminatie. De winkel is geopend op maandag van 13.00-17.00 uur en dinsdag tot en met zaterdag van 10.00-17.00 uur. Meer info: www.terredeshommes.nl

Surfinia

Geldig van 16-05 t/m 22-05. OP=OP

International Jazz Festival Middelburg 2012

Diverse kleuren. Potmaat 13 cm. Per stuk

van 1,99Dvoor

1,49

GroenRijk Goes • Nieuwe Rijksweg 2 D ‘s-Heer Hendrikskinderen • 0113-223359 www.groenrijk.nl

G-toernooi FC Dauwendaele MIDDELBURG - Op het zonovergoten hoofdveld van FC Dauwendaele werd zaterdag 19 mei het FC Dauwendaele/ ZVA G-voetbaltoernooi gehouden. Onder leiding van scheidsrechters Kees v.d. Kreeke, Ko Noordhoek, John Gelens en Bram van Wichen, werd gestreden in twee poules. Uitslagen van dit gezellige en sportieve toernooi: Poule 1: 1. Internos G1, 2. Bavel G1, 3. SSV’65 G2, 4. MZC’11 G1 en 5. MOC’17 G1. Poule 2: 1. Don Bosco G1, 2. Sliedrecht G1, 3. Zundert-Brasschaat G1, 4. FC Dauwendaele G1 en 5. Walcheren G1. Topscorer van deze dag werd Ian Pierse van Internos G1 en de penaltybokaal ging naar SSV’65 G2. Voorafgaand aan de prijsuitreiking werden de prijzen van de verloting uitgereikt door Martien en Dave Schijvenaars. De hoofdprijs, een oranje EK-herenfiets beschikbaar gesteld door de hoofdsponsor, is echter niet afgehaald. Wellicht was de eigenaar van het winnende lot al naar huis. De fiets kan t/m 15 juni

worden afgehaald in het clubhuis van FC Dauwendaele aan de Kruitmolenlaan 123, Middelburg, geopend op dinsdagavond, donderdagavond en zaterdag. Voor het winnende lotnummer zie: www.fcdauwendaele.nl Programma Woensdag 23 mei 18.00: FCD ME1-Ouders ME1 Toernooien Zaterdag 26 mei Toernooi Serooskerke: FCD C1 en E2, toernooi Kogelvangers: FCD D1, toernooi Terneuzen: FCD E1, toernooi Patrijzen: FCD F1, toernooi Dinteloord: FCD F2. FC Dauwendaele houdt zaterdag 26 mei een zogeheten thuistoernooi voor FCD C2, MC1, D2, E3, E4, E5, F3, F4, MP1 en MP2. De jongste jeugd speelt van 09.00-12.00 uur tegen o.a. jeugdteams van Vlissingen, De Meeuwen, MZC’11, RCS, Hoeven, VCK en het Duitse SV Ennert. Van 13.30-16.30 uur speelt de oudere jeugd tegen elftallen van o.a. Roosendaal, Smerdiek en Vogelwaarde. Informatie: www.fcdauwendaele.nl

Belangrijk gelijkspel ONDO MIDDELBURG - Het vaandelteam KV ONDO wist een belangrijk wedstrijdpunt mee te nemen uit bij Valto zaterdag 19 mei. Vorige week wist tegenstander Swift nog 1 punt te ontfutselen, nu was het de beurt van KV ONDO om in de strijd tegen de degradatie een belangrijk punt mee te nemen. Gezien de uitslagen in de 2e klasse, kan er een spannend slot verwacht worden. ONDO-2 verloor nipt uit bij Oranje Wit en kan helaas degradatie niet meer ontlopen. Bij de jeugd wel belangrijke overwinningen. De A1 versloeg vrij eenvoudig Korbis en heeft nu nog maar 1 punt nodig om

zich te laten huldigen als kampioen. Ook de A2 wist de goede score vast te houden en stuurde Stormvogels A met een grote nederlaag huiswaarts. Ook deze ploeg kan zich in de volgende ronde laten kronen tot kampioen, mits de A3 wordt verslagen. Ook de C1 wist het seizoen als kampioen af te sluiten. Uit bij Tjoba werd een reguliere 6-8 overwinning geboekt en werd derhalve eerste in de poule. Ook de F1 heeft nog alle kans. Deze ploeg versloeg met 9-0 Stormvogels en kan zich opmaken voor de confrontatie met KVK. Er zijn geen thuiswedstrijden zaterdag 25 mei, vanwege Pinksteren. Volgende week alles over de laatste speelronde.


HET LAATSTE NIEUWS

WIN EEN IPAD 3

Op de homepage van de Middelburgse & Veerse Bode is het bovenste blok gereserveerd voor het laatste nieuws. Dit is het blok dat wordt gemaakt door de redacteuren van Uitgeverij de Bode. Hier vindt u hun berichten over actuele ontwikkelingen in uw buurt, updates van eerder gepubliceerde artikelen en

ONS OP FACEBO OK

aankondigingen van interviews en reportages die in de komende papieren edities in hun geheel zijn te lezen. Als u klikt op de headlines krijgt u het volledige internetbericht te zien waarbij afbeeldingen worden geplaatst, maar ook – als dit iets toevoegt – videofilmpjes, fotoalbums van Picasa en kunnen lezers via links surfen naar meer informatie over de onderwerpen.

WEBSITE WWW.INTERNETBODE.NL HELEMAAL VERNIEUWD

HOE WERKT DE SITE?

Lokaal nieuws uit Middelburg & Veere op moderne en overzichtelijke manier De website van de Middelburgse & Veerse Bode heeft een grondige metamorfose ondergaan. Op de vernieuwde www.internetbode.nl vindt u in één oogopslag het laatste nieuws uit uw buurt en bent u in een paar muisklikken ook op de hoogte van ontwikkelingen in de gemeenten om u heen. Net zoals de kranten is de website actueel en betrouwbaar.

Elke papieren uitgave van het weekblad heeft een eigen website met het lokale nieuws. De eerste keer dat u www.internetbode.nl bezoekt, kunt u uw voorkeur voor één van de veertien bodes kenbaar maken via een overzichtelijk kaartje. Elke volgende keer dat u de site bezoekt, belandt u dan automatisch op deze editie. De indeling van de website is strak, modern en overzichtelijk. Bovendien is hij zeer eenvoudig in het gebruik.

De site is in drie blokken verdeeld: het laatste nieuws, het verenigingsnieuws en overig nieuws. Meer uitleg daarover vindt u elders op deze pagina. Redacteuren van het weekblad verrijken de nieuwsberichten regelmatig met meerdere foto’s, videofilmpjes, fotoalbums en links naar documenten of websites waar meer informatie is te vinden over het onderwerp. Aan elke editie is een apart Twitter-account en Facebook-pagina gekoppeld, zodat u ook

via de sociale media op de hoogte kunt blijven van lokale ontwikkelingen. Kortom: het laatste lokale nieuws komt zeven dagen per week, 24 uur per dag op verschillende manieren naar u toe via www.internetbode.nl.

U kunt uw advertentie zoals vanouds opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

OVERIG NIEUWS Onder dit blok vindt u allerlei soorten nieuwsberichten van

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

andere bronnen. Dit zijn door ons gefilterde berichten van lokale en landelijke media die betrekking hebben op de Middelburgse & Veerse Bode, maar ook RSS-feeds van gemeenten, bedrijven en organisaties uit de regio. Bij elk bericht wordt de bron vermeld, zodat u weet waar het vandaan komt.

VERENIGINGSNIEUWS Mensen die actief zijn voor een club, vereniging of maatschappelijke organisatie hebben vast al eens kennis gemaakt met de service van de Middelburgse & Veerse Bode. Via de website kan iedereen gratis berichten over clubs, verenigingen en organisaties aanleveren. Deze worden vanaf nu niet alleen geplaatst in de papieren edities, maar komen meteen ook op de website terecht. U kunt ze vinden in het blok verenigingsnieuws. Als u er een foto bij aanlevert, is de kans groot dat deze ook op de site verschijnt. Iedereen die zijn of haar club of vereniging een warm hart toedraagt of de eigen organisatie eens voor het voetlicht wil brengen doet er dus goed aan www.internetbode.nl in de gaten te houden.

E-PAPERS Heeft u de papieren editie een keertje gemist, bent u een weekje ergens anders maar wilt u toch weten wat er in uw gemeente is gebeurd of bent u op zoek naar een bericht dat een paar maanden terug in de Middelburgse & Veerse Bode heeft gestaan? Geen zorgen, u kunt alle oude edities van het

GRAFISCH ONTWERP GEBASEERD OP GEVOEL EN VAKMANSCHAP

VOOR AL UW DRUKWERK IN ALLE DENKBARE SOORTEN EN MATEN

kranten van hoge kwaliteit advies grafisch ontwerp geheel op maat

weekblad in zijn geheel terugvinden op onze website. Daar kunt u ze via het zogenaamde Issue-systeem in hun geheel teruglezen. U kunt zoeken op een bepaald onderwerp in een bepaalde editie, maar ook de laatste editie als E-paper door-

z u n d e r t

t e l

0 7 6

5 9 9

8 1 1 1

u w k r a n t @ v o r s s e l m a n s . n l

bladeren op uw pc, laptop of tablet.

SOCIAL MEDIA

VOOR ADVERTEERDERS: Meer contacten met klanten? Meer omzet? Meer groei? Zorg dat u zichtbaar bent ‘in en op’ de Middelburgse & Veerse Bode. Combineer de voordelen van het adverteren in onze papieren editie en de online-editie. Vraag uw accountmanager naar de bijzondere mogelijkheden!

Banner #Art-Ik ziet er fraai uit! Erg veel response op de link : http://www.art-ik.nl

Volg ons op Twitter: @MiddelburgseBode. Volg ons op Facebook: Middelburgse Bode


‘Zeeuws voor beginners’, ‘Ken jij dat Zeelandgevoel?’, ‘Zeeuwse kleuren en vergezichten’

Twee informatieavonden

Zeeland centraal in drie nieuwe boeken HCC start nieuwe werkgroep GOES - Drie mooie, kleurrijke en vrolijke boeken zijn onlangs verschenen bij uitgeverij Paard van Troje. Ze heb- VLISSINGEN - HCC star in september doende belangstelling). ben één ding gemeente: Zeeland. Het zijn ‘Zeeuws voor beginners’ van Jan Zwemer, ‘Ken jij dat Zeelandgevoel?’ met een nieuwe werkgroep digitale Op donderdag 10 mei en donderdag 12 juni fotografie en beeldbewerking voor organiseert de regio Zeeland een tweetal van Hans van der Kam en ‘Zeeuwse kleuren en vergezichten’ van Adri Geelhoed. beginners.

De opzet van deze werkgroep is om bij de basis van het fotograferen en beeldbewerking te beginnen en er wordt gebruik gemaakt van het (gratis) Google software pakket Picasa3. De werkgroep, die maandelijks bijeenkomt (elke 2e donderdag van de maand) in wijkcentrum Open Hof te Vlissingen, start als beginnersgroep en zal in februari 2013 automatisch overgaan in een gevorderdengroep waarbij het aspect dan komt te liggen op (de technische kant van) het fotograferen. Gelijktijdig start er dan weer een groep beginners (mits vol-

informatie avonden waar alle ins- en outs van deze werkgroep uitgelegd worden. Mensen die aan de werkgroep willen deelnemen worden geadviseerd om zich via de website van HCC Zeeland (www.hcczeeland.nl) aan te melden voor een van deze informatieavonden (in principe is de informatieverstrekking op beide avonden hetzelfde) zodat de organisatie een indruk krijgt van het aantal mensen dat aan de werkgroep fotografie willen deelnemen. Of aanmelden via secretaris@HCCzee De werkgroep is bestemd voor HCC leden, maar niet-leden kunnen ook meedoen op voorwaarde dat men dan lid wordt.

Duivensport

Koen Minderhoud pakt de eerste vier

Zeeland blijft een onuitputtelijke bron van inspiratie voor schrijvers. Onlangs verschenen drie nieuwe boeken over de provincie. FOTO LEONARD PASSCHIER

DOOR EUGÈNE DE KOK Het handzame ‘Zeeuws voor beginners’ lijkt op de woordenboekjes die je meeneemt op vakantie. Waar je in die boekjes wegwijs wordt gemaakt in de taal van verre oorden, krijg je in het boekje van Jan Zwemer onderricht in het Zeeuws. De historicus uit Oostkapelle, die naast kloeke werken over de geschiedenis van de provincie al eerder verhalen publiceerde in dialect, laat de lezer aan de hand van thema’s op luchtige wijze kennismaken met het Zeeuws. Hij houdt de verschillen tussen de regio’s daarbij in de gaten. Onder het kopje ‘Onderweg’ zie je bijvoorbeeld dat ‘Waar ei-jie da koessieren geleerd?’ gelijk is aan ‘Zo zo, pas je rijbewijs zeker?’ En ‘In de winkel’ zou je iemand zo maar ‘Bin ‘k noe bie den beer gedae?’ kunnen horen zeggen. Dan weet je dat deze inwoner zich opgelicht voelt. Zwemer heeft met ‘Zeeuws voor beginners’ een leuk boekje toegevoegd aan zijn omvangrijke oeuvre. De tekeningen van Danker-Jan Oreel, met wie hij al eerder samenwerkte voor ‘Zeeland van Nehalennia tot Westerschelde-

tunnel. 2000 jaar geschiedenis in strip’, geven het net dat beetje extra. ‘Zeeuws voor beginners’ van Jan Zwemer is te koop in de boekhandels. ISBN: 9789071937095. Typisch gevoel ‘Iedereen die in Zeeland verblijft, of er wel eens geweest is heeft verschillende antwoorden op de vraag: ‘Ken jij dat Zeelandgevoel?’ Zo begint het fotoboek van Hans van der Kam, die tijdens zijn werkzame leven overal ter wereld is geweest, maar naar eigen zeggen nergens dezelfde ervaring had als hier. Aan de hand van mooie paginagrote foto’s, die hij combineert met zijn gedachten, laat hij de lezer kennismaken met ‘het typische gevoel’ van deze provincie. ‘Gewoon wagen, niet versagen, het water is niet koud als we het met de winter vergelijken, toch blijf ik liever kijken’, is te lezen bij een foto van een vrouw en haar zoon die voorzichtig de temperatuur van de zee verkennen. ‘Beleef nu de schoonheid van de schaduwtreden, over korte tijd zijn ze verleden’, is een spreuk die een foto van een rij paalhoofden in de volle zon vergezelt. ‘Ken jij dat Zeelandgevoel?’ van Hans

van der Kam is verkrijgbaar in de boekhandels. ISBN: 9789071937088. Schilder Adri Geelhoed uit ‘s-Heer Hendrikskinderen exposeert nog tot en met 30 juni in ‘t Kerkje van Ellesdiek. De schilder laat daar een selectie van zijn schilderijen van Zeeuwse landschappen zien. In ‘Zeeuwse kleuren en vergezichten’ is een deel van zijn collectie gebundeld. Dichters Rien van den Berg, Hans Dingemanse, Kees Geelhoed en André van der Velde hebben gedichten gemaakt bij enkele van zijn werken. In het woord vooraf legt Geelhoed uit hoe hij te werk gaat en wat hem zo boeit aan het Zeeuwse landschap. ‘De blik blijft hangen aan een opvallend element; een boerderij in het groen, enkele bomen, een kerktoren. Maar ook al oogt het land leeg, het is wel van een sublieme schoonheid’, schrijft de schilder die de werkelijkheid altijd als uitgangspunt neemt, maar het overbodige in zijn werk meestal weg laat. ‘Zeeuwse kleuren en vergezichten’ is te koop in de boekhandels. ISBN: 9789071937071. Meer informatie over de drie uitgaven is te vinden op www.paardvantroje.nl.

Bewoners Gasthuis

Verwendag van Rode Kruis MIDDELBURG - De jaarlijkse Verwendag van het Rode Kruis voert ruim veertig bewoners en cliënten van het Gasthuis in Middelburg dit jaar naar een zeilschip met een toepasselijke naam, De Zeeland. Op zaterdag 26 mei vertrekken de bewoners in de ochtend naar Hellevoetsluis, waar zij aan boord gaan van het salonzeilschip De Zeeland voor een bijzondere rondvaart van drieënhalf uur. Er

wordt aan boord gebarbecued. Vijftien vrijwilligers van het Rode Kruis afdeling Walcheren gaan mee om de bewoners te begeleiden. Daarnaast zijn medewerkers ook de gehele dag aanwezig. Rond 17.00 uur zijn de bewoners en cliënten weer terug waar dan een broodmaaltijd gereed staat. De jaarlijkse Verwendag is een initiatief van de afdeling Walcheren van het Nederlandse Rode Kruis.

Eventing Zeeland trekt de aandacht VROUWENPOLDER - Het jaarlijkse samengestelde paardensportevenement op de terreinen van Manege ‘De Eendracht’ wordt voor de 9e keer wordt in Vrouwenpolder gehouden. Rondom de wedstrijd worden nog allerlei andere activiteiten aangeboden, waarmee Eventing Zeeland zich wil profileren voor een breed publiek. De wedstrijd staat gepland in het Pinksterweekend op zaterdag 26 en zondag 27 mei. Er wordt een grote opkomst van ruiters, paarden en toeschouwers verwacht. Momenteel staan er ruim 300 deelnemers op de startlijst. Combinaties die nu nog een startplaats wensen, moeten wach-

ten totdat er een plekje vrijvalt. Er zal alles aan worden gedaan om deelnemers, publiek en officials te laten genieten van de Zeeuwse omgeving en gastvrijheid. Dit komt tot uiting in de kinderspeelhoek met o.a. een springkussen, schminken en spelletjes, maar ook de parcoursbouwers laten de provinciale inslag zien met Zeeuwse wijnvaten als hindernis, dijksprong en koeien welke staan opgesteld op de prachtige terreinen van Manege De Eendracht te Vrouwenpolder. Door de steun van diverse onmisbare sponsoren en de inzet van een tweehonderd vrijwilligers is dit evenement op beide dagen voor iedereen gratis toegankelijk. Het is in Zeeland een uniek hippisch evenement, want het is de enige

in zijn soort die in deze provincie wordt gehouden. Bij deze tak van paardensport komen 3 verschillende onderdelen aan bod. Tijdens de wedstrijd dienen de deelnemers allereerst een dressuurproef te rijden, vervolgens een springparcours en als laatste een cross-country af te leggen. Op zaterdag 26 mei gaan de paarden en pony’s in de zwaardere klassen van start. Zondag 27 mei komen de deelnemers in de beginnende klassen in actie. Op beide dagen zal de eerste combinatie rond 10.30 uur van start gaan in de cross. Er wordt tevens gestreden om het Zeeuws Kampioenschap. Voor actuele informatie, foto’s en achtergronden: www.eventingzeeland. nl . PAGINA 12

MIDDELBURG - De eerste vier prijzen pakken van de 557 ingekorfde duiven dat komt niet vaak voor. Bij PV De Combinatie deed Koen Minderhoud van zich spreken. Naast de eerste in de vereniging pakte hij tevens de eerste in Samenspel 7 van 1412 duiven.

Vorige week zaterdag stonden de duiven van afdeling Zeeland ’96 in Sens. De weduwnaar 2011-3014599 overbrugde de afstand van bijna 366 km. in 4 uur en 12 minuten. Dat komt neer op een snelheid van 1451.463 meter per minuut. Naast de eerste prijs pakte Koen ook gelijk maar de 2e, 3e en 4e prijs. Van de 44 ingekorfde duiven vlogen er 28 duiven prijs.

Deze blauwe doffer is volgens Koen een bovenste beste. Hij komt uit zijn super koppel ‘522 x ‘968. Als jonge duif vloog deze duif al op de laatste Orleans in 2011 de 17e prijs nationaal. Klasse A: 1, 2, 3, 4 Koen Minderhoud, 5. Comb. Wielemaker, 6. Dick Beekman, 7. Ko Marteyn, 8 Hans Daane, 9. Leen van Wallenburg (Sb) 10. Adri Walraven. Ook een goede prestatie leverde Rinus Clement in de B-Klasse. Van de 145 ingezette duiven pakte hij zes prijzen bij de eerste tien en 10 prijzen van de 16 door hem ingekorfde duiven. Klasse B: 1,2,4,5,7,10 Rinus Clement, 3. Piet Offers, 6. Cees van Velzen, 8. H. de Ridder en Zoon, 9. Piet Adriaanse.

WEES ONS OOG, FOTOGRAFEER VOOR ONS Wij roepen onze lezers op ons te bestoken met foto’s van een actuele gebeurtenis in straat, wijk of woonplaats. Insturen kan via foto@internetbode.nl of www.internetbode.nl (button lezersfoto’s, de rest wijst zich vanzelf). Vermeld naam en telefoonnummer. Licht toe waar en wanneer de foto is genomen en wat we precies zien.

Gors sluit zich aan bij Zeeland 2.0 MIDDELBURG - Ook Gors vindt de communicatie met cliënten zeer belangrijk. Anno 2012 zijn digitale media hierbij niet meer weg te denken. Het is daarom van groot belang dat mensen met een beperking worden begeleid in het aanleren van computervaardigheden en (veilig) internetgebruik. Daarom heeft Gors besloten deel te nemen aan het project Zeeland 2.0. Zeeland 2.0 is een uniek Zeeuws project waarin mensen met een verstandelijke beperking mediawijs gemaakt worden. Doelstellingen zijn: leren omgaan met het internet, ze daarmee zelfstandiger maken, meer onderdeel laten zijn van de maatschappij en hun sociale netwerk uitbouwen. Zeeland 2.0 is een door de Provincie Zeeland mede mogelijk gemaakt samenwerkingsproject van MEE Zeeland met de Mij-groep, Tragel Zorg, Zuidwester, Philadelphia en nu dus ook Gors. Bestaande en nieuwe vrijwilligers in Zeeland worden in 4 dagdelen opgeleid tot trainers op het gebied van computergebruik, internet en social media. Deze vrijwilligers worden gekoppeld aan (één of meer) cliënten. In een volledig op maat gemaakt traject maken de vrijwilligers de cliënten mediawijs. Meer informatie is te vinden op www.zeelandtweepuntnul.nl. In juni zijn er weer trainingsdata voor

nieuwe vrijwilligers ingepland. Te weten 5,12,19 en 26 juni tijdens de avonduren in Terneuzen en Middelburg en zal er in de ochtenden in Goes getraind worden op 7,14, 21 en 28 juni. Aanmelden kan via de mail: aanmelden@zeelandtweepuntnul.nl Over Gors Gors, mensgerichte ondersteuning, biedt aan huis en op diverse locaties in Zeeland zorg en ondersteuning bij wonen, werken, dagactiviteiten en vrijetijdsbestedingen aan meer dan 900 kinderen, jongeren, volwassenen en senioren met een beperking. Zo kunnen zij een kwalitatief goed leven leiden dat is afgestemd op hun mogelijkheden, wensen en ambities. Meer informatie vindt u op www.gors.nl. Over MEE MEE is er in haar dienstverlening op gericht om de eigen regie van mensen te versterken en hun sociale netwerk te vergroten, zodat meedoen in de maatschappij (beter) mogelijk wordt. MEE Zeeland is er voor volwassenen en (ouders van) kinderen met een verstandelijke, lichamelijke, auditieve of visuele beperking, met een chronische ziekte, autisme of niet aangeboren hersenletsel. Mensen kunnen bij MEE terecht voor vragen over thema’s als: ontwikkeling en opvoeden, regelgeving en geldzaken, leren en werken en wonen en samenleving.


Aanbiedingen geldig t/m 2 juni 2012. Zolang de voorraad strekt.

zaterdag 26 mei

10.00 - 16.00 • voor de kinderen: springkussen! • gezondheidscheck van hond en kat door de dierenarts • gratis behandeling met frontline voor hond en kat!

voorkom teken en vlooien!

spray nu, voorkom overlast door vlooien

Tapijtspray tegen vlooien

25%

Doodt vlooien én larven op tapijt, mand en in de omgeving van het huisdier. Adviesprijs 10.95

korting

6.95

op ALLE Frontline! Frontline

Frontline druppels voor in de nek, tegen vlooien, teken en luizen, en Frontline Combo (doodt ook eieren en larven). Voor hond en kat.

op=op

39.

1.

95

99

2 voor

14.95

20 + 3 kg gratis!

35.95

meer voor kittens op onze website

Catsan pakket met kittenspeelhuis

Een tot speelhuis om te vouwen doos, gevuld met 5 liter Catsan kattenbakvulling, Whiskas temptations, Whiskas Junior maaltijdzakjes en kortingsbonnen.

Hill’s medium adult chicken 12 kg

Royal Canin Selection Croc

Bevat alles wat de hond nodig heeft. Voor honden van 1 tot 6 jaar.

Compleet hondenvoer. Zak van 20 kilo + 3 kilo gratis.

Eurokat’s Orange 20 liter

Kattenbakvulling die goed absorbeert en goed klontjes vormt. Met een frisse sinaasappelgeur.

87.50

19.95

49.95 Royal Canin Fit 32 10 kg

Premium Care vijverkorrels

Hoogverteerbare voeding voor de volwassen kat.

makkelijk bereikbaar: direct gelegen naast de a58 weihoek 16 4416 px kruiningen tel 0113 381 000

9.95 HippoStar muesli 15 kg

Konijnenhok

Degelijk hok in smaakvolle kleurstelling. Door de anti-knaagstrips blijft het lang mooi. Afmetingen 104 x 52 x 92cm.

14.95 Volledige voeding voor alle vijvervissen. Emmer 10 liter.

ruim 1.000 m 2 winkelplezier!

ma 9.00 - 17.30 di 9.00 - 17.30 wo 9.00 - 17.30

do 9.00 - 17.30 vr 9.00 - 20.00 za 9.00 - 16.00

Kruidenmuesli zonder haver. Met luzerne, haksel en spelt voor een goede darmwerking. Reform granenmuesli. Krachtvoer voor paarden die iets extra’s nodig hebben.

twee keer in de maand extra aanbiedingen via onze nieuwsbrief. kijk op onze website! www.vanderpoeldierenverblijf.nl bekijk ook onze webshop! gratis parkeergelegenheid


Frau Antje komt ook uit Zeeland

Rien Balkenende voert Goldbervariaties JS Bach uit

MIDDELBURG - Wie in Duitsland Holland Promotie wil doen zoekt al snel naar ‘Frau Antje. Zij was de eerste dame die destijds in Volendamse klederdracht de Nederlandse zuivelproducten in Duitsland aan de man bracht. In Ne- MIDDELBURG - Op vrijdag 25 mei, gegeven in 1741. Bach trachtte wijdere derland kennen we voor een bekend zuivel product het ‘Zeeuwse meisje’. aanvang 20 uur, voert Rien Balkenen- bekendheid te verwerven als componist. de in de Lutherse Kerk in Middelburg de Goldbervariaties van Johann Sebastian Bach uit. Rien houdt eerst een korte lezing over dit wereldberoemde werk met haar bijzondere ontstaansgeschiedenis. Toegangskaarten zijn aan de kerk verkrijgbaar.

Met het schrijven van de Goldbergvariaties maakte Bach zich voorgoed onsterfelijk. De aria met 30 variaties vormen het vierde deel van de Clavierübung, uit-

Het werk is onlosmakelijk verbonden met de anekdote van Graaf Von Keyserlingk die aan slapeloosheid leed.Hij had een jonge clavecinist in dienst genaamd Johann Gottlieb Goldberg. Als de vorst niet kon slapen speelde hij een aantal variaties voor hem. Ook pikant is het verhaal van de beloning van Bach met een gouden beker met 100 Louis d’Or goudstukken. De constructie van het werk valt op zijn minst geniaal te noemen: tien maal drie variaties canons van de prime tot de none.

POLITIEBERICHTEN MIDDELBURG Eenzijdig ongeval: Op de Havenpoortweg is maandag 14 mei rond 05.00 uur een 29-jarige Middelburger met zijn auto in de slip geraakt. Hij reed tegen de vangrail waardoor de voorzijde van zijn auto zwaar beschadigd raakte. De 29-jarige bestuurder kwam met de schrik vrij. Zijn auto is weggesleept door een takelbedrijf. Winkeldief aangehouden: In een winkel aan de Mortiereboulevard in Middelburg is dinsdagmiddag 15 mei een winkeldief aangehouden door een medewerker. De 24-jarige man uit Almere had in de winkel een demo MP3-speler van een stelling afgehaald en had deze in zijn zak gestoken. De man werd om ongeveer 18.00 uur betrapt en aangehouden door een medewerker. Hij is overgedragen aan de Zeeuwse politie en overgebracht naar het bureau. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

De Nederlandse vertegenwoordiging in de Duitse plaats Kleef, net over de grens bij Nijmegen, hield maandag 7 mei haar Koninginnedagreceptie. Vorig jaar waren daar de Zeeuwse meisjes Joanne en Patricia van de VMBO opleiding aan de Bergweg in Goes te gast. Zij vielen zo in de smaak bij de genodigden dat de consul voor dit jaar graag ‘Frau Antje’ wilde uitnodigen. Joanne en Patricia, die vorig jaar meerdere malen serveerden tijdens Nederlandse recepties in het buitenland waren direct bereid om in Volendamse klederdracht de gasten te ontvangen. Derde klas leerling Celine, van de VMBO opleiding consumptieve technieken aan de Bergweg in Goes, wilde ook graag een avondje stage lopen en ervaring opdoen. De stichting Zeeuwse klederdracht, gespecialiseerd in Zeeuwse en Volendamse klederdrachten, zorgde ervoor dat de drie Zeeuwse dames op tijd in restaurant ’t Poortje in Kleef aanwezig waren.

Exposities

Expositie CHAPEAU: Beeldend kunstenaar Kees van de Wetering en hoedenontwerpster Hanny Mallekote, exposeren onder de noemer CHAPEAU, tot en met 4 juni in de rechtbank Middelburg. Hier zijn schilderijen, keramiek, hoeden, cocktailhoeden, haarcorsages, tassen en sieraden te zien. Het duo werkt sinds 2006 samen. Mieke Wijnen completeert CHAPEAU met een aantal foto’s. Tentoonstelling reisfotografie: Wilfried Vandepitte uit Lissewege-Brugge reist reeds meer dan dertig jaar de wereld rond met een fotocamera. Reizen en fotograferen of reizen om te fotograferen, waarop ligt de prioriteit? Die prioriteit bepaalt de manier van reizen bij een bepaalde reisbestemming. De tentoonstelling laat foto’s zien uit Guatemala, Gujarat-India, Egypte en IJsland. De foto’s zijn te zien tot 30 juni bij Binnenuit, Schouwersweg 7 te Heinkenszand tijdens winkeluren. Foto-expositie ‘Water’: Expositie Zeeuws Archief in het kader van het Zeeuwse Jaar van het Water. Water is de titel van de foto-expositie in het kader van het Zeeuwse Jaar van het Water. Fotograaf Jan Koeman uit Kloetinge maakte bijzondere foto’s van de Westerschelde en het Land van Saeftinghe. De expositie is te bezichtigen in het archiefcafé van het Zeeuws Archief, Hofplein 16, 4331 CK Middelburg, tot en met 29 juni. Zeegangers in pepier gevat: Tot en met 27 mei exposeert de beeldend kunstenares Ferial Kheradpicheh in GalleryMaritime met maritieme papiercollages. Zij heeft beelden op haar naam in binnen- en buitenland. Zowel bij verzamelaars, als in opdracht van overheden gecreëerde beelden

Daar werden ze ontvangen door Honorarkonsul der Niederlande dhr. Freddy B. Heinzel. Celine werd uitgenodigd de consul een oranje lintje op te spelden. Daarna boden ze een DVD van het Nationaal Park Oosterschelde aan, een tweetal regiokaarten van de gezamenlijke Zeeuwse campings en uiteraard babbelaars. Nadat de genodigden de consul hadden gefeliciteerd met de verjaardag van hare majesteit de koningin speldden de Volendamse dames een oranje lintje op. Na de toespraak van de Nederlandse vertegenwoordiging in Duitsland werden de aanwezigen rijkelijk voorzien van diverse hapjes. Meerdere malen werden de jongeren uit het Zeeuwse door de gasten aangesproken en uitgenodigd voor een foto. Tegen het eind van de receptie bedankte de heer Heinzel de dames voor hun uitstekende serveer werk. En sprak de wens uit de dames volgend jaar weer te kunnen uitnodigen. Voor meer informatie zie www.stzk.nl.

voor de openbare ruimte. Openingstijden GalleryMaritime: donderdag t/m zaterdag, 1e zondag van de maand en als de Kunst&Cultuur vlag hangt 12.00-17.00 uur. Toegang gratis. info@gallerymaritime.nl. Kunst en muziek: Kunstenaars Kees Wijker en Martijn Kips exposeren in de Doopsgezinde Kerk aan de Lange Noordstraat 62 in Middelburg. Op de middagen van 24 en 31 mei is het pand open voor publiek. Kees Wijker (1957) maakt mechanische kunst van ijzerdraad, soms beweegbaar, soms bewegend, soms stilstaand. Hij woont en werkt in Middelburg (kees_wijker@hotmail. com) Martijn Kips (1964) schildert surrealistische en symbolische voorstellingen in olieverf. Hij is geboren en werkzaam in het Zeeuws-Vlaamse dorpje Graauw (martijn. kips@gmail.com). Expositie in Dorpskerk Oostkapelle: De protestantse kerk in Oostkapelle houdt de hele maand mei een bijzondere tentoonstelling in de dorpskerk in Oostkapelle. De expositie is getiteld ‘Zeeuwse Staties’. Niet alleen zijn er schilderijen te zien met als onderwerp passie, Pasen en Pinksteren maar daar zijn ook Zeeuwse gedichten bij geschreven. De tentoonstelling in de dorpskerk is te zien op woensdag 23 mei en zaterdag 26 mei van 13.30-16.00 uur. Expositie in Simnia: Zorgcentrum Domburg toont schilderijen en sieraden van Annejet de Smidt, Mieke Klanke en Joyce van Pel door het gehele zorgcentrum Simnia in Domburg. Annejet de Smidt toont in de vitrines een deel van haar sieradencollectie en ook gebreide sjaals. In de gangen zijn schilderijen te zien van Mieke Klanke

en Joyce van Pel. De expositie is dagelijks gratis te bezoeken tussen 9.30 en 17.30 uur, tot en met 31 mei. Textielschilderijen van Lena Nieborg: Het 24e seizoen van het Lange Jan Project gaat van start met een kleurrijke expositie door textielkunstenares Lena Nieborg uit Roden. Lena Nieborg en haar zuster Lutske Strating uit Middelburg hebben ieder hetzelfde onderwerp uitgewerkt, namelijk “Dames met de slappe lach”. Lutske in acrylverf en Lena in textiel. Beide werken maken deel uit van de expositie en hangen naast elkaar. De tentoonstelling in de torenvoet van de Lange Jan te Middelburg wordt geopend op donderdag 24 mei om 14 uur en duurt tot en met 2 juli. De openingstijden zijn: alle werkdagen van 10.30 tot 17.00 uur en met ingang van 9 juni ook op zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Expositie Zeeuwse Staties: Protestantse Gemeente Oostkapelle houdt in mei een bijzondere tentoonstelling in de Dorpskerk in Oostkapelle, Zeeuwse Staties. Schilderes Jeltje Hoogenkamp maakte 10 schilderijen met als onderwerp Passie, Pasen en Pinksteren. Corrie Kopmels schreef bij ieder schilderij een gedicht in het Zeeuws. Tentoonstelling in de kerk is te zien op woensdag 23 en zaterdag 26 mei van 13.30-16.00 uur. Pakhuis 22 Expositie: Tjeerd Brakema exposeert op zondag 3 juni zijn werk in Pakhuis 22, tijdens de kunst- en cultuurroute in Middelburg. Hier is recent werk van hem te zien uit 2012. Brakema schildert/tekent in zijn eigen expressieve stijl. Brakema werd in 2012 genomineerd om Dichter bij Zee te worden in Vlissingen. PAGINA 14

Hennepkwekerij: Woensdagochtend 16 mei is, bij een onderzoek in een woning aan de Hoogstraat in Middelburg, een hennepkwekerij aangetroffen. In het pand zijn 93 hennepplanten aangetroffen. De planten en apparatuur zijn in beslag genomen en vernietigd. In verband hiermee is een 28-jarige man (woonplaats onbekend) aangehouden. Hij is in verzekering gesteld. Dronken automobiliste is rijbewijs kwijt: Door de politie is vrijdagavond 18 mei het rijbewijs ingevorderd van een 37-jarige automobiliste uit Middelburg. Omstreeks 20.15 uur die avond was door een getuige melding gedaan dat, ter hoogte van Nieuw en Sint Joosland, een auto slingerend over de A58 reed. Agenten gingen op de melding af en zagen de auto rijden, richting Goes. De auto was rondom beschadigd en reed met een gangetje van ongeveer 80 km/u. De bestuurster kreeg een stopteken ter hoogte van benzinestation Vliedberg. Ze was zichtbaar onder invloed van alcohol en is overgebracht naar het politiebureau in Goes voor een ademanalyse. Daaruit bleek dat ze ruim 3,5 maal de toegestane hoeveelheid alcohol had gedronken. Haar rijbewijs is ter plaatse ingevorderd. Boetes tijdens toezicht binnenstad: Tijdens toezicht in het centrum van Middelburg zijn in de nacht van zaterdag 19 op zondag 20 mei 15 personen bekeurd. Er werden acht boetes uitgeschreven voor het gebruik van alcohol op straat, vier voor wildplassen, twee voor openbare dronkenschap en één boete voor het niet kunnen tonen van een identiteitskaart. WESTKAPELLE Diefstal met geweld: Op de Zeedijk is zondag 20 mei rond 13.00 uur een Goesenaar beroofd van zijn foto-apparatuur. Hij was zojuist aan het fotograferen geweest en had zijn camera in zijn fototas gedaan. Toen hij richting de kleine vuurtoren liep over het voet-/ fietspad onderaan de dijk, werd hij door een achteropkomende fietser omver geduwd. Zijn tas werd van zijn schouder gerukt. De fietser reed vervolgens hard weg.

Yaninee uit Thailand zoekt een gastgezin in Zeeland MIDDELBURG - Travel Active, Nederlands grootste uitwisselingsorganisatie, is op zoek naar gastgezinnen in de regio Middelburg die Yaninee uit Thailand een warm thuis willen bieden. Yaninee komt begin augustus 2012 samen met tientallen studenten tussen de 15 en 18 jaar uit o.a. Thailand, Amerika, Brazilië en Franstalig België als uitwisselingsstudent naar Nederland. Dit in het kader van het High School Holland-programma van Travel Active. Jaarlijks nemen vele jongeren deel aan het internationale High School-programma. Zij gaan hier naar school en zoeken Nederlandse gezinnen om er voor een semester of schooljaar in huis te kunnen wonen als lid van het gezin. Travel Active selecteert de gastgezinnen en uitwisselingsstudenten voor het High School in Holland programma zorgvuldig. Tijdens het verblijf in Nederland blijven de studenten onder begeleiding van Travel Active. De gastgezinnen kunnen altijd de hulp inroepen van een persoonlijke, professionele begeleider uit de regio. Gastouders geven de buiten-

landse student een tweede thuis, veilige haven en de mogelijkheid om in Nederland op ontdekkingsreis te gaan. Als gastgezin ontdekt men vanuit uw eigen huis een nieuwe cultuur en tevens draagt men bij aan een onvergetelijke ervaring voor de buitenlandse uitwisselingsstudent. Yaninee: “Mijn hobby’s zijn lezen, schilderen, muziek luisteren, tv kijken, munten verzamelen en muziekinstrumenten bespelen. Mijn speciale talenten zijn het spelen van de piano en de fluit. Ik spreek vloeiend ‘mandarijn chinees’. Met mijn schoolvrienden heb ik altijd veel lol, we praten veel, sporten samen en maken soms samen ons huiswerk. Samen met mijn broer zit ik in de schoolband. We spelen vaak op school, maar we spelen soms ook buiten school, het is heel leuk!” Wilt men gastgezin worden voor de muzikale Yaninee en haar de mogelijkheden van Middelburg en omgeving laten zien? Bel dan met Ted Voetman of Anja van Veen, tel.: 0118-629962, mail met voetman@zeelandnet.nl. Op de website www. travelactive.nl/high-school-holland is meer informatie te vinden en stellen de buitenlandse studenten zich alvast voor.


Millennium en Bl

D

E

20 12

BO

U kunt GRATIS meedoen via ode.nl www.internetb

"--&,-&63&/7" "--&,-&63&/

EK

3&(&/#00 3&(&/#0

le u o voetbalp

)FU3PMM&YSPMMVJL DOE MEE )FU3PMM&YSPMMV VEFWSJKIFJE VEFWSJKIFJE EN SCOOR PRACHTIGE JFEFSF3"-LMFVS JFEF JFEF JFEFSF3"-LMF LMFVSFOJOTUSVDUV PRIJZEN! LMFVSFOJOTUSVD [POEFSNFFSQSJKT

Doe kosteloos mee aan het leukste poulespel voor het EK 2012 en scoor een prachtige prijs!!

2X

Kijkt u ook zo uit naar het Europees kampioenschap voetbal in juni? Meedoen aan de

[POEFSNFFSQS BGHFTDIVJOEFFOS op deze pagina is een aanlokkelijk prijzenpakket samengesteld. Om kans te maken op BGHFTDIVJOEFF een van die mooie prijzen moet u zo goed mogelijk de uitslagen van het EK voorspellen. PNLBTUJOH Bij aankoop van ĂŠĂŠnPNLBTUJOH van deze Het is voor jong en oud mogelijk om het

L Voorjaarsaktie! men een Orea uitdAging? niEuwEkrijgt OOk tOE AAn EEnschermen voetbalpoule van de Bode - bekend van het vorige WK en EK - maakt de voorpret groter en de spelbeleving intenser. Meedoen kost niets! In samenwerking met de adverteerders

gevoel van een skydive, indoor te ervaren! Waardebon t.w.v. Onder begeleiding van onze goedâ‚Ź449.getrainde instructeurs kan iedereen het ultieme gevoel

Seizoenspas (sept. t/m mrt.) t.w.v. â‚Ź449.-

1X

SNEEUWATTRACTIEPARK SKIDÔME

2 knikarmschermen: motor met afstandsbediening "--&,-&63

Vanaf 2

van vrijheid ervaren!

"--&,-& Millennium en Bloemendael Volg de opleiding tot rij-instructeur 3&(&/ ! n e k 3&(&/ ic k d u o k IJs t/m 3 d THUIS IN SNEEUW

On V A O inf riL

GEGARANDEERD SNEEUWPLEZIER!

)FU3PMM&YS )FU3PMM& VEFWSJKIFJ p Belisol Breda, Neerloopweg 20 A VEFWSJKI voorlichtingsavond onze vrijblijvend * Bezoek geheel Win een waardewww.belisol.nl 22 JFEFSF3"- JFEF 3&(&/#00( 3&(&/#00( JFEF JFEFSF3" LMFVSFOJOT LMFVSFOJO [POEFSNF )FU3PMM&YSPMMVJLHFFGU Special Go Kart Day kadobon t.w.v. â‚Ź38.Skydive sessie voor 4 pers. t.w.v. â‚Ź400.- [POEFSN )FU3PMM&YSPMMVJLHFFGU BGHFTDIVJO VEFWSJKIFJE Ma BGHFTDIV VEFWSJKIFJE x. 300 PNLBTUJOH c JFEFSF3"-LMFVSFO JFEF m Max. PNLBTUJO ARNESTEINWEG 19 JFEF JFEFSF3"-LMFVSFO 250

1 donderdag 22 april om 19:00 uur

1X

cm LMFVSFOJOTUSVDUVVSMBL  LMFVSFOJOTUSVDUVVSMBL  [POEFSNFFSQSJKTJOEF [POEFSNFFSQSJKTJOEF BGHFTDIVJOEFFOSPOEF BGHFTDIVJOEFFOSPOEF PNLBTUJOH Bij aankoop van ĂŠĂŠn van deze PNLBTUJOH

4338 PD MIDDELBURG TEL. 0118 - 617475 info@kartingzeeland.nl www.kartingzeeland.nl

1X

met

de

10%

speels

fraai

en

terrasscherm

modern

afgewerkte

uiterlijk.

druppelvormi­

extra op ro /003%8 korting TERRASSCHERMEN en/003% zonwe L De TibellyŽ­doekcollectie biedt u45&&/#&3 een l n . BLOEMENDAEL ROLLUIKEN & BINNEN- ENop BUITENZONWERING rolluiken mterras­ 45&&/# uitdAging? tOE AAn EEn niEuwE OOk lo uitgebreid kleurenpalet voorbuw l zonwering oo%HGLHQLQJ rij-instructeur tot opleiding Volg de /003%8"-5&- h www.martbrusselaarszonwering.nl scherm. enDeze uitzonderlijk grote keuze in c 5 s s 3 /003%8"-5&- ' r 5 NOORDWAL 14 • TEL: 0167-566171 • STEENBERGEN • MOB: 06-53263052 iL 45&&/#&3(&/.0# pre Ae 5 k 22 r 1 e 45&&/#&3(&/.0# 50donderdag 22 april om 19:00 uur w.v /003%8"-5&- Max. 300 c m Max. 250 c m

ge zijkappen oogt het scherm zeer compact.

Genieten van groen

H. van der Gun verkoop & reparatie

Kade 1 4731 KR Oudenbosch Tel. 0165 312502 www.hvandergun.nl

UV GETEST

e

Bloemendael

met

Dankzij

de

zijk appen De

UV GETEST

en

een

terrasscherm

d VOn

OA uiterlijk. inf

modern

afgewerkte

druppelvormi­

* Nieuwe cursus aanvang 1 mei 2010

Uw terrasscherm is standaard geschikt

voorlichtingsavond * Bezoek geheel vrijblijvend voor eenonze elektrische bediening met

oogt

het

scherm

zeer

compact.

schakelaar. Natuurlijk behoort ook

TibellyŽ­ doekcollectie

biedt

u

een

de mogelijkheden.

Deze

uitzonderlijk

grote

keuze

in

Nog

comfortabeler

en

gebruiks­

e

e rm

ki

fraai

is

uitgebreid k leurenpalet voor uw terras­

scherm.

oo v jk

speels

een draadloze afstandsbediening tot

Leren draai relaxfauteuil t.w.v. â‚Ź449.Calibra leren draai relaxfauteuil

een

w 6 /003%8"-5&- 45&&/#&3(&/.0# 7 w 80.Slipcursus t.w.v. â‚Ź80.:0 5X op l45&&/#&3(&/.0# e e i b /003%8"-5&- at of /003%8"-5&- m 45&&/#&3(&/.0# r fo 45&&/#&3(&/.0# r in ge

1X

een

een

$0.'0357003*&%&3&&/ $0.'0357003*&%&3&&/

'

tijdens daluren en schoolvakanties, niet i.c.m. e van Bloemendael t.w.v. â‚Ź200.andereWaardebon acties, alg. voorw. toepassing, max. 6 is pers. per bon. Reserveren verplicht o.v.v. ‘Actie Bode’.

Dankzij

-

Aktie lo

Vanaf 22 maart1 maart tot 30 april *Actievoorwaarden: geldig t/m 31-08-’12,t/m alleen30 april De Stok 24, Roosendaal • T. +31(0)165 - 520547

Heggenschaar Gardena Easy Cut t.w.v. â‚Ź149.-

149.

GRAoTpt IvaSn

e ko Va

op rolluike en zonwering www.martbrusselaars

schermen krijgt men een Orea RTS motor met afstandsbediening

M M ax. ax 55 .6 0 00 cm cm

1X

"--&,-&63&/7"/%& "--&,-&63&/7"/%&

Onder begeleiding van onze goed getrainde instructeurs kan iedereen het ultieme gevoel van vrijheid ervaren!

dobon: art Day ka K o G l a ci Spe rten n 12 min. ka *2 heats va n te n u ptiem *2 consum areribs of ice: satĂŠ, sp lade rv se te *pla sa en et frites halve kip m ve a cl bala *kartpas en

Het is voor jong en oud mogelijk om het gevoel van een skydive, indoor te ervaren!

4X

* Nieuwe cursus aanvang 1 mei 2010

Locatie: Verkeersschool.nl Blom .nl om omschoolbl 5 l b l Handelsweg 11 inchEtten s 3 oo keer-Leur 55 s

eers

r

3e 5

w.v

-50

1

w 5 6 k 11 015 bel: 07 .veratie6o-p5w w DE SNELSTEHandelsweg WEG NAAR JE RIJBEWIJS! f w o 7 w nform0 Etten-Leur i er me weg naar je rijbewijs. Natuurlijk! Verkeersschool Blom. De snelste r oo Gastelseweg 31 • Tel.: 0165 569457 Locatie: Verkeersschool Blom v ijk Verkeersschool BLOM, Handelsweg 11, 4879 AJ Etten-Leur. www.verkeersschoolblom.nl k

Handelsweg 11 in Etten-Leur

DE SNELSTE WEG NAAR JE RIJBEWIJS!

Verkeersschool BLOM, Handelsweg 11, 4879 AJ Etten-Leur. www.verkeersschoolblom.nl


sport

Aantrekkelijk programma op Steenbergse Markt tijdens Koos Moerenhout Classic

Tweede editie KMC nog groter en prominenter van opzet STEENBERGEN - Aanstaande zaterdag is het weer zover dat de Koos Moerenhout Classic wordt gereden. Na het succes van vorig jaar, de eerste editie, kon het niet anders of er moest een vervolg komen op dit sympathieke wielerevenement in West-Brabant. De organisatie had dit jaar wat meer tijd om alles goed voor te bereiden en dat is af te lezen aan het aantal activiteiten dat op zaterdag 26 mei op de Markt in Steenbergen gehouden zal worden. DOOR ELNA HELLEMONS “Vorig jaar moest er nog van alles op het laatste moment geregeld worden omdat het idee voor de KMC zomaar spontaan was opgekomen. Daar hebben we van geleerd dat het anders moet”, vertelt Edith Moerenhout. Samen met haar man Koos en RTC De Fatuur tekent zij voor de organisatie van de KMC. “Dit jaar konden we eerder beginnen met de voorbereidingen en doen we een aantal dingen dan ook anders en hopelijk beter. Hoewel er altijd wel dingen blijven waar je pas op het laatst aan denkt.” Monumenten De hernieuwde Markt in hartje Steenbergen is op zaterdag het centrale punt, waar zowel de start als de finish zal plaatsvinden. Anders dan vorig jaar kunnen de deelnemers nu kiezen uit vier afstanden, te weten 85, 125, 160 en 200 kilometer. Al deze ritten voeren door het wielertechnisch gezien aantrekkelijke landschap van WestBrabant, Zuid-Holland en Zeeland en doen daarbij een of meerdere ‘monumenten’ aan zoals de Oesterdam, de Zeelandbrug, de Philipsdam en Neeltje Jans. Starten kan tussen 8.00 en 10.00 uur; om 9.30 uur

vindt de officiële start plaats waarbij Koos Moerenhout en een aantal oud-coryfeeën zullen worden weggeschoten door burgemeester Jan Hoogendoorn. Opkomst Edith vertelt: “We hebben nu al bijna 1500 inschrijvingen binnen, dat is al meer dan vorig jaar. Deelnemers kunnen zich ook op de dag zelf nog inschrijven, maar betalen dan iets

Vier ritten voeren door aantrekkelijk landschap meer. De opkomst is natuurlijk afhankelijk van het weer, dus over het totale aantal is nog niets te zeggen. We hebben maar liefst rond de 80 vrijwilligers, die alles in goede banen leiden.” Aan de startbewijzen is teven een loterij verbonden, waarmee een mooie fiets te winnen is. Op de Markt zal een stand staan die allerlei aan de wielersport gerelateerde artikelen promoot en verkoopt, maar daarnaast zal er de hele dag nog van alles meer te beleven zijn.

Koos Moerenhout samen met leden van de ‘Cycle Club’ uit Dinteloord.

Feest Want aan de hele entourage is dusdanig veel tijd en aandacht besteed dat er gerust van een feest gesproken kan worden. Op muzikaal gebied zorgen daar dj Roy, dweilband De Primurkes en popkoor The Sparrows voor. Op sportief gebied zal trialrider Rick Koe-

Dameswielerploeg

Tweede overwinning Team Nutswerk LEWEDORP - Met de zege in de Ronde van Lewedorp heeft Baukje Doedee voor de tweede overwinning van dit seizoen gezorgd voor de Zeeuwse Wielerploeg. Al tijdens de koers werd duidelijk dat de Zeeuwse ploeg op eigen bodem graag de overwinning wilde pakken. De afspraak was om als ploeg aan te vallen en daarvan aan het eind dan ook de vruchten te plukken. Zo’n kleine twintig kilometer voor de finish was het Doedee die het nog eens probeerde. Alleen Marjolein Claessen uit Hoeven die uitkomt voor RSC De Zuidwesthoek kon in haar wiel komen. De twee bouwden hun voorsprong uit

naar een kleine twintig seconden. In het achtervolgende peloton deden de overige Nutswerk rensters wat ze moesten doen zodat de twee weg konden blijven. In de eindsprint versloeg Baukje Doedee Claessen met een klein verschil zodat zij even later de bloemen in ontvangst kon nemen. De Amsterdamse Hannah Welter van GWC De Adelaar won de sprint voor de derde plaats net voor de Nutswerkrensters Joukje Braam en Iris van der Stelt. Melanie Woering werd werd zevende en Christel Jansen uit Biggekerke eindigde op de 18e plaats. Een dag na de overwinning van Baukje Doedee in Lewedorp trad het team van Nutswerk aan in Nieuw Vossemeer. On-

danks dat de rensters van het Zeeuwse team dezelfde tactiek als in Lewedorp toepasten, aanvallen en proberen weg te komen, was het uiteindelijke resultaat minder dan de dag ervoor. Wel vormden zij in de laatste kilometer(s) een treintje om in de sprint voor de winst te gaan. Dat lukte echter niet omdat drie rensters van het team Skil-Argos, resp. Suzanne de Goede, Amy Pieters en Monique van de Ree, de eerste drie plaatsen wegkaapten. Beste Nutswerk renster was Melanie Woering met een 10e plaats. Joukje Braam 12e, Iris van der Stelt 15e, Baukje Doedee 20e, Ines KLok 39e, Els Leemand 41e, Henriette Woering 47e en Steffie Lodewijckx 50e.

Meer dan een half miljoen Bodes elke week! De Golden Girls winnen dertiende ereklasse kartrace MIDDELBURG - De 13e race van het Zeeuws Indoor Kart Kampioenschap voor teams in de ereklasse is afgelopen maandag bij Indoor Karting Middelburg verreden. De twee uur durende teamrace ging van start met een afval kwalificatie van 3 keer 5 minuten waarin 1 rijder van het team diende te rijden. Na iedere 5 minuten vielen er een aantal teams af, waardoor de snelste rondetijd van de laatste 3 rijders vanaf Pole Position mocht starten. De race werd in normale rijrichting verreden. De snelst raceronde na 3 keer 5 minuten ging naar het team DKC 1, waarmee zij een extra punt verdienden. Een bliksemstart van DKC 1 zorgde ervoor dat zij in het eerste half uur snel uitliepen t.o.v. de overige teams. Vanaf plaats 2 vormde zich een treintje van zo’n 4-tal

karts. In dit treintje werd een aantal keer van positie gewisseld en fair gestreden. Het 2e half uur bleek beslissend voor de wedstrijd. De twee concurrenten van DKC 1 binnen het algemeen klassement reden het gat t.o.v. dit team snel dicht waardoor in het laatste uur de race weer geheel open lag. Het leek er al snel op dat de strijd pas in het laatste half uur beslist zou worden. Bij het plegen van de laatste wissels kreeg ATS Racing, op dat moment rijdend op de 2e positie, een Stop & Go Penalty van 30 seconden vanwege het foutief uitrijden van de pitstraat. Zij vielen hiermee terug naar een 5e positie en konden geen positie meer winnen. Wel reed deze rijder de snelste rondetijd van de wedstrijd, een 42.930 seconden. De Golden Girls kregen het op deze manier in de schoot geworpen en werden zeer verdienstelijk 1e, terwijl DKC 1 op een kleine afstand 2e werd.

Het jeugdige team Future Racing eindigde in dezelfde raceronde als de nummer 1 en 2, waarmee zij voor de 2e maal op het podium eindigden en 3e werden. De snelste rondetijd werd gereden door Michiel Haegens van ATS Racing, te weten 42.930 seconden. Zij behaalden hiermee een extra punt voor het algemeen klassement. Uitslag race 13 ZIKK-ereklasse: 1. De Golden Girls 163 ronden; 2. DKC 1 163; 3. Future Racing 163; 4. De Krijger/RM Autoverkoop 162; 5. ATS Racing 162; 6. CTV Zeeland 162; 7. Verbrugge Terminals 161; 8. ZJIKC Team 161; 9. DKC 2 159; 10. EPZ 150. Stand na race 13: 1. ATS Team 239 punten; 2. De Golden Girls 224; 3. DKC 1 205; 4. De Krijger/RM Autoverkoop 172; 5. ZJIKC Team 144; 6. Future Racing 144; 7. Verbrugge Racing 114; 8. DKC 2 103; 9. CTV Zeeland 99; 10 EPZ 6. PAGINA 16

koek het publiek versteld doen staan van zijn spectaculaire wielerkunsten. En voor sportieve jongens en meisjes is er op de Markt een Go Biking! parcours aangelegd. Dat is een hindernisparcours van de KNWU met wipjes en schansjes waarop de kinderen zich van 12.00 tot 17.00 uur kunnen vermaken.

FOTO NATASJA KOOPS

Vermeldenswaard is tenslotte dat alle deelnemers bij terugkomst een pastamaaltijd krijgen aangeboden die verzorgd wordt door Lions Club Steenbergen in samenwerking met restaurant Puur. Natuurlijk rekent de organisatie op grote belangstelling van het publiek.

Promotie RCS 2 hoofdklasse OOST/WEST-SOUBURG - Het was toernooiweekend op de Alblas in Oost Souburg afgelopen weekeinde. B, C, D, E en F hebben sportieve en spannende wedstrijden gespeeld. Het was een geslaagd weekend. RCS 1 speelt een oefenwedstrijd tegen Walcheren op dinsdag 22 mei, aanvang 19.15 uur. Woensdag 23 mei gaan Kapelle D4 -RCS D5 proberen om de competitie af te sluiten om 19.00 uur

RCS 2 is in de competitie door winst op Jeka netjes 2e geworden in de 1e klasse. Daardoor is RCS 2 nu direct gepromoveerd naar de hoofdklasse. Voor RCS 2 meer dan een geweldige prestatie, zeker omdat er wekelijks een beroep gedaan moest worden op A-junioren, die dus 2 wedstrijden in een weekend moesten spelen en ook niet te vergeten de spelers van het 3e elftal die bereid waren om met het 2e elftal mee te gaan.

In Schoondijke

Podium voor Jurgen, Arjan en Jochem MIDDELBURG/VEERE - Tijdens de ronde van Schoondijke die de jeugd van ZRTC Theo Middelkamp zaterdag heeft gereden, zijn er die plaats mochten nemen op het podium. In categorie 1 reed Myrthe Greijdanus naar een mooie 4e plaats, gevolgd door Aniek Adriaenssens 5e en Vera de Munnik 6e. Lisanne de Munnik greep in categorie 2 net naast het podium en werd 4e, Luc van Cadsand is 9e geworden. Jurgen Mesu sprintte in categorie 3 naar het podium met een 3e plaats. Arjan Poleij mocht na de sprint van categorie 4 op de 2e plaats gaan staan op het podium, Tristan Timmermans werd nipt 4e. Daphne Mesu 8e, Zoë Mulder 9e, Hidde Greijdanus 11e, Jesper Martijn 12e en Vinnie van Schagen 17e. In categorie 5 reed de plaatselijke favoriet Jochem Kerckhaert naar de 3e plaats, hij was met 3 renners weggereden. Pepijn Hillemans sprintte naar de 10e plaats, Jarmo Visser naar de 12e en Lars Steenbakker 18e. Timo de Jong was met 8 renners weggereden en is 7e geworden, Nick de Munnik knap 10e. Tenslotte categorie 7, waarin Vince Geijs na een lekke band naar de 6e plaats reed, Ralph Traas in de sprint 11e, Jarno Zuid-

weg 12e, Michael Hazen 14e. Hemelvaartsdag (donderdag) hadden er ook renners deelgenomen aan de jeugdronde van Schijndel. Myrthe Greijdanus en Vera de Munnik stonden met een groep van 21 renners aan de start en werden respectievelijk 18e en 16ein categorie 1. Ook bij Lisanne de Munnik in categorie 2 stond een groot deelnemersveld 34 renners, Lisanne eindigde op de 21 plaats. Hidde Greijdanus startte in categorie 4 met 41 renners en finishte op de 25e plaats. In categorie 6 werd er met 52 renners gestart, en is Nick de Munnik als 43e gefinisht. Vera de Munnik op het podium in Dordrecht. Zondag werd het Marion Gödde Meisjestoernooi gereden in Dordrecht. In deze wedstrijd rijden alleen de meisjes tegen elkaar. Vera de Munnik reed in categorie 1 naar het podium met een 3e plaats. Lisanne de Munnik kwam in categorie 3 met een kopgroep van 5 renners naar de finish en sprintte naar de 5e plaats. Daphne Mesu reed naar de 6e plaats in de sprint categorie 5, Zoë Mulder reed in diezelfde sprint naar de 17e plek.


Miniconcert barokmuziek MIDDELBURG - Het 24e seizoen van het Lange Jan Project gaat van start op donderdag 24 mei. De serie miniconcerten in de Koorkerk, één van de onderdelen van dit project, wordt geopend met een optreden van Aleida Post en Petra Wagemaker (sopraan) en André Poortvliet (orgel). Zij brengen een programma met Duitse en Italiaanse vocale muziek en orgelwerken van Frescobaldi, Cavalli, Monteverdi, Scheidemann en Kerll onder de titel Magnificat. Als leden van het ensemble Consort of Voices brengen zij hiermee tevens een voorproefje van het concert van dit ensemble op vrijdag 8 juni in de Lutherse Kerk,

waar meer Italiaanse barokmuziek te beluisteren zal zijn. Aleida Post werd als koorzangeres gevormd door Henk Harinck, Hans Smout en Ludo Claesen. Zij volgde de dirigentenopleiding in Rotterdam bij o.a. Wim van Herk en studeerde in Utrecht bij Oane Wiersma. Haar huidige zangdocente is Sarah Peire. Aleida Post is dirigent van de cantorijen van de Nieuwe Kerk en de Koorkerk en repetitor/dirigent van het Bachkoor bwv. Petra Wagemaker ontwikkelde zich vanuit zingen in een jeugdkoor naar zowel oratorium- als kamerkoor, ondersteund door muziek- en zanglessen bij Hans Smout en workshops bij Ludo Claesen, Ricardo Rodriguez en Erik van Nevel. Haar huidige

Kunstroute Oostkapelle zangdocente is Sarah Peire. Ze richt zich de laatste jaren op solozang en klein ensemble en zingt o.a. in het Bachkoor bwv. André Poortvliet kreeg orgellessen van Jos Verpoorten, Jos Vogel en Stoffel Gunst en volgde klavecimbel-, orgel- en klavechordlessen en lessen basso continuo bij Leen de Broekert. Hij volgde masterclasses en privélessen klavecimbel bij Pierre Hantaï, Bob van Asperen, Marieke Spaans en Erik van Nevel en specialiseerde zich in de historische uitvoeringspraktijk van barokmuziek. Het miniconcert is één van de activiteiten van het Lange Jan Project, initiatief van de Raad van Kerken Middelburg. Het concert in de Koorkerk begint om 15.00 uur, toegang is gratis.

Samenwerking basisscholen in Oostkapelle OOSTKAPELLE - Archipelschool De Knotwilg en Primasschool De Regenboog gaan vanaf nu op weg naar een samenwerkingsschool met ingang van 1 augustus 2013. Maandag 23 april hebben de medezeggenschapraden, de schooldirecteuren en de betrokken schoolbesturen de intentie naar elkaar uitgesproken om met ingang van 1 augustus 2013 tot een samenwerkingsschool te komen in Oostkapelle. De eerste flinke stappen zijn gezet, want met ingang van het nieuwe schooljaar zitten beide scholen - Archipelschool De Knotwilg en Primasschool De Regenboog – al onder één dak op het adres Torenstraat 29 in Oostkapelle. Er zijn diverse gesprekken gevoerd met de medezeggenschaps-

raden van beide scholen, schooldirecteuren, teamleden en de schoolbesturen. Er is een onderzoek over de mogelijkheid van samenwerking uitgevoerd door studenten van de Hogeschool Zeeland en de uitkomst daarvan is bekend gemaakt aan de ouders. De ouders van beide scholen zijn op maandag 23 april geïnformeerd over de intentie om met ingang van het schooljaar 2013-2014 tot een samenwerkingsschool te komen. Beide scholen willen ervoor zorgen dat er optimale onderwijskansen voor de basisschoolkinderen van Oostkapelle mogelijk blijven. Belangrijk vinden zij ook de invulling van de identiteit, dit willen ze doen op een manier waarbinnen een ieder tot haar/zijn recht komt en zich ‘thuis’ voelt. Tevens staat het behouden van ouderbetrokkenheid hoog in het vaandel.

OOSTKAPELLE - Op vrijdag 25 mei en zaterdag 26 mei openen de deelnemers van Kunstroute Oostkapelle hun deuren voor het publiek. Het is al weer de zesde keer dat de Kunstroute Oostkapelle georganiseerd wordt. Zoals ieder jaar, de ideale gelegenheid om op een ongedwongen manier kunst te ontdekken. De deelnemers hebben voor deze gelegenheid hun beste werken voor u tentoongesteld. O ok dit jaar zijn er weer een paar nieuwe deelnemers. Het aanbod is zeer gevarieerd en is verdeeld over maar liefst 13 locaties. Kom gerust kijken naar de beelden, keramiek, schilderijen, aquarellen, quilts, foto’s, edelsmeden, gedichten, houtsculpturen, sieraden, tekeningen en alle andere kunstvormen die wij voor u exposeren. Ook is er antiek, brocante met een theetuin,

Keramiek van Frans de Visser

waar u heerlijk kan genieten van thee of koffie met huisgemaakt gebak. Beide dagen kunt u terecht van 10.00 tot 17.30u. De toegang is gratis. De folder wordt medio mei huis aan huis bezorgd in Oostkapelle en is verkrijgbaar bij de VVV’s, Voor informatie: www.kunstrouteoostkapelle.nl of mailen ealbach@zeelandnet.nl.

Toekomst van de zorg MIDDELBURG - Drie Bonden van het FNV houden op woensdag 30 mei een bijeenkomst over de Toekomst van de Zorg, van 19.30-21.30 uur, zaal open 18.45 uur Het aantal ouderen stijgt en het aantal mensen die in de Zorg werken (willen) neemt af. Men kan zich afvragen,: - Wat voor soort Zorg willen wij?

- Mag de Zorg méér kosten en hoe gaan we dat betalen? - Zijn er wel genoeg mensen die in de Zorg werken, of willen werken. Deze en andere punten willen ze op deze bijeenkomst bespreken. Men kan zich aanmelden: tel.: 571520, email: toutenhoof@ zeelandnet.nl. De bijeenkomst vindt plaats in de Zeeuwse Bibliotheek, Kousteensedijk 7. en zal tot 21.30 uur duren. Info: A Toutenhoofd, tel.: 571520.

KERKELIJK NIEUWS KERKELIJK LEVEN MIDDELBURG Gereformeerde Gemeente in Nederland Westerkerk - Armeniaans Schuitvlot 22, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 18.00u. Christelijke Gereformeerde Kerk Gasthuiskerk - Lange Delft 94, Middelburg. Erediensten op zondag om 9.30 en 16.30u. Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt) Klein Vlaanderen 75, Middelburg. Zondag 27 mei: 9.30u ds. E.J. Sytsma; 16.30u ds. E.J. Sytsma Gereformeerde Gemeente Ter Hoogekerk - W.Teelinckstraat 3, Middelburg. Erediensten op zondag om 09.30, 14.00 en 18.30u. Gereformeerde Gemeente Zuiderkerk - Schoutstraat 1, Middelburg. Erediensten op zondag om 09.30, 14.00 en 18.30u. Waalse Hervormde Gemeente (Eglise Wallonne) Engelse Kerk - Simpelhuisstraat 12, Middelburg. Eredienst eens in de 14 dagen op zondag om 10.45 of 16.30u Koorkerkgemeenschap (Vereniging van Vrijzinnig Protestanten & Remonstrantse Gemeente Midden Zeeland) Koorkerk, Koorkerkhof 2, Middelburg. Zondag 27 mei: 10.00u Ds. P. Saraber, France Wijkgemeente de Ontmoeting Ontmoetingskerk - Oosterscheldestraat 1, Middelburg. Zondag 27 mei 9.00-10.45u ds.M.J. van Oordt. 17.30u dhr.P. Riemens. Maandag 28 mei 10.00u pinksterzangdienst, ds.A. Hakvoort. Oostkerkwijk Oostkerk - Oostkerkplein 1, Middelburg. Eredienst op zondag 27 mei om 10.00u. Predikant: Ds.J.B. Beijer. Organist: Bram Beekman. Hofpleinkerk Hofplein 13, Middelburg. Diensten 09.30u. Predikant: S.N.D. Francke. Scriba: M.A. v.d. Hooft-Bimmel. Coördinator kosters: C.P. Alewijnse. Jeugdgebouw Achter het Hofplein 43, Middelburg. Zondag 27 mei: 9.30u Ds. S.N.D. Francke, Pinksteren De Morgenster De Morgenster - Adr. Lauwereyszstraat 6, Middelburg. Zondag 27 mei: 9.30u ds J. Nauta te Middelburg Nieuwe kerk, Protestantse gemeente Middelburg Wijkgemeente Centrum, Groenmarkt 12, Middelburg. Zondag 27 mei Pinksteren: 10.00u Dienst van Schrift en Tafel. Voor-

ganger: Ds. G.J. Smit. Iedere vrijdag om 13.00u middaggebed voor vrede en verzoening. Wijkgemeente de Hoeksteen De Hoeksteen-Roozenburglaan 22, Middelburg. Stiltecentrum Hoeksteen. Openingstijden: donderdag t/m zaterdag van 12.00 tot 13.30u. Zondag 27 mei: 9.30u Pinksteren, voorganger ds P.H. Couvée. Baptistengemeente De Fontein Gebouw De Fontein - Kruitmolenlaan 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Volle Evangelie Gemeente Sion In de Thomaskapel - Vrijlandstraat 98, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Joodse Gemeente Zeeland Postbus 402, Middelburg. Erediensten op vrijdag en zaterdag. Informatie over tijden, tel. 651099. Doopsgezinde Gemeente Walcheren L. Noordstraat 62, Middelburg. Erediensten: zie aankondiging aan kerkgebouw. Zondag 27 mei: 10.00u dienst in de Doopsgezinde Kerk. Voorganger: Ds Leuny de Kam. De Christengemeenschap Gemeente Zeeland Gebouw: Lange Noordstraat 62 te Middelburg. Eenmaal per vier weken Mensenwijdingsdienst en Zondagsdienst voor de kinderen. Zie aankondiging aan kerkgebouw. Evangelisch-Lutherse Gemeente Zuidsingel 70, Middelburg. Eredienst op zondag om 10.00u. Jehovah’s Getuigen Gem. Middelburg-Centrum Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zaterdag om 18.30u. Gemeentebijbelstudie op dinsdag om 19.15u. Jehovah’s Getuigen Gemeente Middelburg-Reyershove Dauwendaelselaan 35, Middelburg. Openbare lezing op zondag om 10.00u. Gemeentebijbelstudie op woensdag om 19.15u. Geredja Indjili Maluku - Moluks Evangelische Kerk Djemaat ‘Geredja Bethlehem’, Rijnstraat 40, Middelburg. Nieuw Leven Gemeente Voorganger: D. van der Meer. Ravensteijnweg 1a, Middelburg. Aanvangstijd zondagdienst 10.00u. Pinkstergemeente Baarsjesstraat 42, Middelburg. Eredienst op zondag om 11.30u. Rooms Katholieke Kerk H.H. Petrus- en Pauluskerk - Lombardstraat

1, Middelburg. Erediensten op zondag om 10.00u, ‘s woensdags om 19.00u. Huize St. Willibrord, Bachtensteene 1: 2e, 3e, 4e, 5e zaterdag om 17.00u. LEGER DES HEILS KORPS WALCHEREN ‘t Zwin 1 (naast de brandweerkazerne), Middelburg. Samenkomst zondag 10.00u. Opening kledingwinkels informatie aan het gebouw. KERKELIJK LEVEN ARNEMUIDEN Hersteld Hervormde Kerk Van Cittersweg 2R, Arnemuiden. Zondag 27 mei: 9.30u Kand Meuleman, Hilversum; 17.00u Ds Ruijgrok, Poortvliet Gereformeerde Gemeente in Nederland Burg. Langebeekestraat 16, Arnemuiden. Eredienst op zondag om 09.30, 14.30 en 18.30u. Gereformeerde Kerk Kerklaan 4, Arnemuiden. Zondag 27 mei: Pinksteren 9.30u ds. C. Bijman; 19.00u ds. C. Bijman Hervormde Gemeente Markt 10, Arnemuiden. Zondag 27 mei: 10.30u Ds. D. Jongeneel, 1e Pinksteren; 17.00u Ds. D. Jongeneel, 1e Pinksteren. Maandag 28 mei: 10.30u Ds J. Belder, Dordrecht, 2e Pinksteren. KERKELIJK LEVEN NIEUW- EN SINT JOOSLAND Protestantse Gemeente Eben-Haëzerkerk aan het Kerkplein. Zondag 27 mei: 9.30u ds. E. Bouman Pinksteren KERKELIJK LEVEN KLEVERSKERKE Protestantse Gemeente Dorpsstraat 25, Kleverskerke. Eredienst op zondag om 09.30u. KERKELIJK LEVEN SINT LAURENS Gereformeerde Kerk Noordweg 372, Sint Laurens. Zondag 27 mei: 10.00u mw. A. Datema-Boonstra; 19.00u zangdienst ds. W. Dekker. Hervormde Gemeente Van Cittersstraat 69, Sint Laurens. Zondag 27 mei: 10.00u Ds. A. Hagoort. Pinksteren. KERKELIJK LEVEN VEERE Protestantse Gemeente Veere Kapellestraat 27, Veere. Zondag 27 mei: 10.00u ds. G. Klein; 14.30u dienst in Nieuw Sandenburgh dhr. C. Simons PAGINA 18

KERKELIJK LEVEN WESTKAPELLE Vrije Evangelische Gemeente Maranatha Koestraat 27, Westkapelle. Eredienst op zondag om 09.30u. Gereformeerde Gemeente Rookstraat 1, Westkapelle. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.00u en 18.30u. Protestantse Gemeente Westkapelle Moria, Markt 67, Westkapelle. Zondag 27 mei: 9.30u Ds. G. v.d. Linden m.m.v. De Krekels; 19.00u Ds. M. Dijk Zwolle 1e Pinksterdag m.m.v. de Krekels KERKELIJK LEVEN AAGTEKERKE Gereformeerde Gemeente Prelaatweg 17, Aagtekerke. Erediensten op zondag om 09.30u, 14.30u en 19.00u. Protestantse Gemeente Dorpsplein 4, Aagtekerke. Zondag 27 mei: 9.45u Ds. B.M. van Ginhoven, Aagtekerke KERKELIJK LEVEN MELISKERKE Gereformeerde Gemeente Valkenburgstraat 25, Meliskerke. Erediensten op zondag om 9.30u en 14.30u (juni t/m aug ook 19.00u). KERKELIJK LEVEN OOSTKAPELLE Gereformeerde Gemeente Noordweg 34, Oostkapelle, tel. (0118) 592223. Erediensten op zondag om 09.30u en 15.00u. Protestantse Gemeente Dorpskerk, Waterstraat 2, Oostkapelle. Zionskerk, Duinweg 36a, Oostkapelle. Zondag 27 mei: 10.00u Zionskerk ds. N.J. Dekker Pinksteren; 10.00u Dorpskerkpastor I. Lemson uit Renesse; 19.00u Dorpskerk“Oostkappel zingt”. Tijdens de ochtenddiensten is er crèche en kindernevendienst. KERKELIJK LEVEN VROUWENPOLDER Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Schoolstraat 9, Vrouwenpolder. Zondag 27 mei: 9.30u ds.D.Griffioen; 14.30u ds.D.Griffioen. Protestantse Gemeente Pelgrimskerk. Fort den Haakweg 2, Vrouwenpolder. Zondag 27 mei: 10.00u Pinksteren Gez. dienst met Gapinge, ds. A.A.S. Ten Kate, Bergen op Zoom KERKELIJK LEVEN BIGGEKERKE/MELISKERKE Protestantse Gemeente Biggekerke/

Meliskerke Odulphuskerk, Torenstraat, Meliskerke. Dorpskerk, Kerkplein, Biggekerke. Pinksteren, zondag 27 mei: 10.00u Odulphuskerk, Meliskerke, de heer H.Soeting, Gapinge met medewerking van kerkkoor “Met Hart en Stem”. KERKELIJK LEVEN GAPINGE Protestantse Gemeente Torenkerk, hoek Dorpsstraat/Schotsehoek. Zondag 27 mei: 10.00u ds. A.A.S. ten Kate, Bergen op Zoom, Pinksteren, gezamenlijke dienst in Vrouwenpolder KERKELIJK LEVEN KOUDEKERKE Protestantse Gemeente Michaëlskerk, Dorpsplein 1. Zondag 27 mei: 9.30u ds.R.Poesiat. KERKELIJK LEVEN SEROOSKERKE Protestantse Gemeente Petruskerk, Dominee van Wouwestraat 41, Serooskerke. Johanneskerk, Noordweg 1, Serooskerke. Eredienst op zondag om 10.00u in een der kerken. Zondag 27 mei: 10:00u Petruskerk Ds.W. Dekker Pinksteren KERKELIJK LEVEN ZOUTELANDE Protestantse Gemeente Catharinakerk, Willibrordusplein 3, Zoutelande KERKELIJK LEVEN DOMBURG Protestantse Kerk Markt 8, Domburg. Zondag 27 mei: 10.00u Pinksteren, ds. P. Boekesteijn St. Willibrordkapel Badhuisweg 4, Domburg. Erediensten iedere zaterdag om 19.00 uur KERKELIJK LEVEN GRIJPSKERKE Protestantse Gemeente Opstandingskerk, Jacob Catsstraat 7, Grijpskerke, tel. (0118) 591723. Michaëlskerk, Kerkring 26, Grijpskerke, tel. (0118) 592477. Eredienst op zondag om 10.00u, afwisselend in beide kerkgebouwen. Zondag 27 mei, Pinksteren. Dienst in de Opstandingskerk, ds. F.van Slooten, mmv koor Good News, Nieuwdorp. (Wijzigingen en/of aanvullingen via www. internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie.)


Lopen, zwemmen en fietsen: tweede editie Triatlon Zeeland bijna van start

‘Mooiste triatlonparcours van Nederland in Vlissingen’ VLISSINGEN - De tweede editie van de ‘mooiste triatlon van Nederland’ staat in de startblokken. Er is groen licht voor de Triatlon Zeeland op 15 en 16 juni. Het heeft er even om gespannen, maar dankzij de inbreng van een paar grote sponsoren durft Anthony van den Berg het met zijn team aan. “Toch blijft het spannend om ook de laatste gaatjes te vullen, we zijn nu nog vooral op zoek naar vrijwilligers”, zegt hij. DOOR BO VAN SCHEYEN

Vorig jaar vond de primeur plaats van Triatlon Zeeland. FOTO PETER DINGEMANSE

Fantastisch “Vorig jaar werd het een fantastisch sportevenement. We hadden het weer mee en iedereen genoot. We hebben toen laten zien wat we kunnen. Ik hoop dat het dit jaar net zo goed wordt. Veel is natuurlijk wel afhankelijk van het weer.” Voor de triatleten waren het vorig jaar ideale omstandigheden. Aan de start op de boulevard in Vlissingen vertrekken er dit jaar op vrijdagmiddag zo’n vijfhonderd studenten voor een scholentriatlon. Op vrijdagavond staat de trimloop geprogrammeerd. Daar kunnen zowel recreanten als wedstrijdlopers de drie, vijf of acht kilometer afleggen. Iedereen kan meedoen. “We hopen dat er zoveel mogelijk mensen gaan bewegen. Het is gezond voor lichaam en geest, daarnaast is het ook een bijzondere

Parkoers Op de site Triatlon Zeeland.nl zijn alle ins en outs te vinden, onder andere over het parkoers en de starttijden. Ook is er op de site een inschrijfformulier voor vrijwilligers. “We hebben er 120 per dag nodig en doen er alles aan om ook dat rond te krijgen. Op onze site kun je door middel van het formulier aangeven wanneer je beschikbaar bent en wat je graag wilt doen. Misschien is het aangeven van drinkbekertjes of een natte spons voor de één erg leuk, maar vindt een ander het weer fijn om te helpen opbouwen. Veel leden van loopgroep Dynamica hebben al aangegeven te willen helpen, maar we hebben er nog meer nodig. Dus: meld je aan”, zegt Anthony van den Berg, “en je beleeft een uniek sportevenement van heel dichtbij.”

HELP

Te koop gevraagd

vink koopt alle auto’s, bussen, +jeeps

VAKMANNNEN GEzocHt

06-21939973 of 06-24963738

033 - 456 79 20 www.devakman.info

Alle bouwjaren. U belt, wij komen direct. Rdw vrijw.

“Na het succes van vorig jaar ging ik er eigenlijk van uit dat het zoeken naar sponsoren dit jaar veel soepeler zou verlopen. Niets is minder waar. Het bleek een behoorlijke klus te zijn. We hebben zelfs op het punt gestaan om het evenement af te blazen”, aldus Anthony van den Berg. Voor het hardwerkende team kwamen er gelukkig net op tijd een paar positieve berichten uit het bedrijfsleven. Vaak wordt ook materiaal gesponsord. Voor Van den Berg is dat van onschatbare waarde.

ervaring om door een echte speaker te worden binnengehaald. Alles wordt er aan gedaan om de deelnemers het gevoel te geven dat ze meedoen aan een wereldkampioenschap.” Zaterdag is er de triatlon zelf. Zwemmen, lopen en fietsen. Dat kan in een mini-, een achtste- en een kwarttriatlon. Deelnemers uit binnen- en buitenland hebben zich al ingeschreven. Vooral Duitsers en Belgen zijn goed vertegenwoordigd. Maar ook Fransen en Engelsen zijn geïnteresseerd in de Zeeuwse triatlon. In Vlissingen staat het weekend van 15 en 16 juni in het teken van sportiviteit.

.nl

Start je eigen allround klusbedrijf met succesvolle en betrouwbare organisatie De Vakman FP BV. 95% slagingskans! Klusopdrachten,inkoopkortingen, reclame, internet, bedrijfsadvies en aantrekkelijke voorwaarden.

Automatische Garagedeuren & Toegangshekken

LENTEKRIEBELS?

Maak een ballonvaart... bestel nu!

www.adballon.nl 076 – 514 53 72

Pallets

Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157

www.zeelandwerkt.nu Vacatures bij jou in de buurt

Bel voor een vrijblijvend advies aan huis

Goes T: 0113 - 202049 tevens service en reparatie aan alle merken!

Minimaal 100 stuks.

Voeg- en gevelreiniging

www.rolluikgigantzeeland.nl

Van mierlo

Energielabels Maatwerkadvies

Bereken online uw prijs Geen aanbetaling!

Oude voegen uithakken, hogedruk-reiniging, impregneren, zandstralen, reparatie-metselwerk, enz...

AAnbiEdEr:

www.gevelreinigingvanmierlo.nl Bel voor gratis prijsopgave voor nu en later.

Voor frisse en stralende gevels!

Ontdek je huis opnieuw !

Tel.: 0162-429915 of 06-25095552

INVENTOR Dagcursus in

Bergen op Zoom

op 29 mei, 5, 12 en 19 juni 2012 Info: 0164-230209 info@bitbybit-nl.eu www.bitbybit-nl.eu

De Meer Met Minder regeling voor woningeigenaren is opnieuw opengesteld. Vanaf heden kunnen maatwerkadviseurs opnieuw premie reserveren bij de stichting Meer Met Minder. Gelet op de belangstelling zal naar verwachting het beschikbare budget binnen een zeer kort tijdsbestek volledig zijn gereserveerd.

Meubel- en rijtuigstoffeerderij C.J. Brouwer v.o.f.

Nu direct online bestellen

Zeeuwse meer met minder premieregeling wordt in 2012 voortgezet. Reserveer nu reeds via uw maatwerkadviseur de beschikbare premie.

Nieuwe Rijksweg 8 – ’s-Heer Hendrikskinderen – 0113-21 36 42

WiJ stofferen o.a.: • Klassiek en modern meubilair

Voorwaarden De voorwaarden voor reservering en uitkering van premies en de te ontvangen bedragen blijven gelijk. De premie varieert, afhankelijk van de getroffen maatregelen, van € 700,– voor één labelsprong tot € 1.400,– voor twee labelsprongen.

• Projectmeubilair voor kantoren en zorginstellingen

Computerhulp aan huisAutoCAD Al uw computerproblemen snel en vakkundig opgelost.

CETIN COMPUTERS

 0118-75 19 23  www.cetin.nl

Informatie Indien u in aanmerking wilt komen voor Meer Met Minder premie, kunt u het beste zo spoedig mogelijk contact opnemen met een maatwerkadviseur.

• Autobekleding, motorzadels, caravan/bootkussens Zeer grote stalencollectie interieurstoffen en leder. Wij komen vrijblijvend voor een offerte met stalen bij u aan huis.

www.stoffeerderijbrouwer.nl

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws PAGINA 19


DMB_20120523  
DMB_20120523  

MIDWEEKEDITIE Automobilist slingert gevaarlijk over A58 MIDDELBURGSE & VEERSE VISSERSTRUI SYMBOOL ARNEMUIDEN JAN GELDOF WIL ORANJEROUTE...