Page 1

THUIS IN DE REGIO

WEEKENDEDITIE

B R E D A S E

O P L AG E :

12 MEI 2013 WEEK 19

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

BREDA KRIJGT EIGEN JEUGDSPORTFONDS

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @BredaseBode

I

Te l .

076

599

SPORT

8 111

KERKELIJK NIEUWS

AANPAK BRANDWEERKAZERNE NABIJ

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

PASTOR JAN HOPMAN GAAT MET PENSIOEN

Van de Donk beëdigt Carla Moonen

Breda in de weer met project Windturbines

BREDA - De Commissaris van de Koning in Noord-Brabant, Wim van de Donk, beëdigt op maandag 14 mei Carla Moonen als dijkgraaf van het Waterschap Brabantse Delta. De beëdiging vindt plaats aan de Bouvignelaan 5 in Breda. Moonen is onlangs Joseph Vos opgevolgd. Vos ontving pas geleden in een bomvolle St. Jan in Roosendaal tijdens zijn afscheidsreceptie de versierselen behorend bij het ridderschap in de Orde van Oranje-Nassau. Vos kreeg de ridderorde vanwege zijn grote diensten ten aanzien van milieuzorg en waterhuishouding. Van 2004 tot 2013 was Vos dijkgraaf van waterschap de Brabantse Delta, waar hij vijf waterschappen samenvoegde.

BREDA - Het college van burgemeester en wethouders vraagt een landelijke SDE (Stimulering Duurzame Energieproductie)subsidie aan voor het project Windturbines in Hazeldonk. Met het verkrijgen van de subsidie komt de realisatie van windmolens bij Hazeldonk een stap dichterbij. De drie windturbines in Hazeldonk maken deel uit van het Uitvoeringsprogramma Klimaat en dragen bij aan de doelstelling van Breda om in 2044 een klimaatneutrale stad te zijn. Het is niet de bedoeling dat de gemeente de windmolens zelf gaat exploiteren. Als de SDE-subsidie wordt toegekend, is de markt aan zet om de windturbines ook daadwerkelijk te realiseren.

W E E K B L A D

Kennismaken met kinderboerderij BREDA - Op een unieke locatie binnen de landgoederenzone van de Haagse Beemden bevindt zich Kinderboerderij De SIK. Om jong en oud te laten genieten van dieren is de boerderij gratis toegankelijk. Het wordt dan ook volledig gerund door vrijwilligers. Maar wat houdt het allemaal in om als vrijwilliger te werken bij een kinderboerderij? Deelnemers van de ‘Maak eens kennis met activiteit’ van Breda Actief, maken het mee op woensdag 15 en 22 mei van 13.00-16.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden tot 8 mei, door een mail te sturen naar vacaturebank@bredaactief.nl of te bellen naar: 076-5233555. De contactpersoon is Karin Poulssen.

31e editie van 4 Beemden Tocht BREDA - De 31ste editie van de avondvierdaagse ‘4 Beemden tocht’ In de Haagse Beemden wordt gehouden door Stichting Open Sportcentrum Haagse Beemden en wordt gelopen van dinsdag 28 mei tot en met vrijdag 31 mei. Er kan 5 of 10 kilometer worden gelopen. Starten kan bij ‘t Kraaienest of bij sportpark The Gunners. Voorinschrijven kan bij Optiek Csyzewski Winkelcentrum Heksenwiel en Youpla Kantoorbenodigdheden Winkelcentrum De Berg. Inschrijven bij ‘t Kraaienest en The Gunners kan vanaf maandag 27 mei tussen 18.30 en 20.00 uur. Op de startavond kan ook worden ingeschreven bij ‘t Kraaienest. Info bij Patrick de Klerk 06-30049510.

Popronde keert terug in Breda BREDA - Na vier jaar afwezigheid keert Popronde, het grootste reizende popfestival van het land, terug naar Breda. Het festival is dit jaar groter dan ooit: uit 1100 inzendingen werden 120 bands geselecteerd. De karavaan doet dit najaar 29 steden aan, waarbij Breda dus op donderdag 21 november aan de beurt is. Popronde werd in 2008 voor het laatst gehouden in Breda. In 2009 besloot de organisatie dat het aantal in deelname geïnteresseerde podia te laag was en verdween het festival. De organisatie ziet dit jaar echter weer mogelijkheden en voegde Breda toe aan de steeds uitdijende lijst van steden. Meer informatie: www.popronde.nl

Infomarkt over herkennen beroerte BREDA - De geoorde fuut komt ieder jaar in de periode april-mei naar ons land om te broeden. Gelukkig is deze prachtige watervogel ieder jaar weer te bewonderen op zijn vaste broedstek in Breda. Een unieke kans om een bijzonder mooie vogelsoort om te fotograferen. Na het broedseizoen trekken de futen in grote groepen terug op zee om te overwinteren. LEZERSFOTO JOHAN VAN GOOL

‘Buurtpreventie verhoogt veiligheid en leefbaarheid’

CDA op bres voor buurtpreventie BREDA - Buurtpreventieprojecten verhogen bij uitstek de veiligheid en de leefbaarheid in de wijken, zo stelt de Bredase CDA-fractie. In een brief aan het college roept zij burgemeesters op te zorgen voor professionele ondersteuning van vrijwilligers en voor continuïteit van de projecten.

M I D D E L B U R G S E

DOOR ADDO SPRANGERS

“Sinds 2010 zijn in Breda een aantal buurtpreventie projecten gestart,“ schrijven Henk de Wert en Peter Elbertse namens de fractie aan het college. “Daarin wordt samengewerkt met vrijwilligers uit de buurt, politie, gemeente en eventueel woningcorporaties. Buurtpreventie komt de veiligheid in de buurt zeer ten goede. Met name het terugdringen van het aantal woninginbraken tot wel 92% en verbetering van de leefbaarheid zijn resultaten die ook landelijk in de belangstelling staan. Er zijn momenteel 27 buurtpreventiegebieden waarin circa 400 vrijwilligers met veel passie actief zijn. Professionele ondersteuning is nodig.” Volgens het tweetal maken de voorzitters van de

€ 625

i

p.p.

ScheidingCentrum.nl

tuincentrum Etten-Leur

V E E R S E

Contractduur

Ook de CDA-fractie maakt zich volgens De Wert en Elbertse zorgen. Zij vindt dat buurtpreventieprojecten bij uitstek de veiligheid en leefbaarheid in de wijken verhogen en dus gecontinueerd moeten worden en zelfs waar nodig uitgebreid moeten worden. Daarnaast is de fractie van mening dat professionele ondersteuning juist voor de vrijwilligers van de buurtpreventieprojecten noodzakelijk is. Voorts stellen De Wert en Elbertse in hun brief dat continuïteit belangrijk voor de lange termijnplanning. Zij vragen het college te onderzoeken of een contractduur van drie jaar voor de begeleiding tot de mogelijkheden behoort. Daarnaast dringen zij bij het college aan op de vertegenwoordiging van politie en gemeente bij noodzakelijk regulier overleg.

W E E K B L A D

Meer dan een half miljoen Bodes Elke week!

Compleet t h u scheiden?

&

buurtpreventiegebieden zich zorgen over het steeds vaker ontbreken van vertegenwoordigers van politie en gemeente bij reguliere overlegmomenten en over continuïteit van de buurtpreventieprojecten. Die zou niet zijn gewaarborgd omdat ondersteuning steeds maar voor een jaar is en er daardoor geen lange termijnplanningen kunnen worden gemaakt. Daarnaast bestaat de vrees dat de buurtpreventieprojecten door eigen succes ten onder gaan. De voorzitters stellen de partijen in de gemeenteraad daarom voor om het belang van de buurtpreventie op te nemen in de verkiezingsprogramma’s die nu geschreven worden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014.

s

i

Spaar voor de leukste uitjes bij u in de buurt. n

d

e

r

e

g

i

o

A.s. zondAg open 11.00 - 17.00u. Zondag tussen 11.00-13.00 uur:

Koffie, thee of cappucino, 1e kopje gratis !!! Lage Vaartkant 11

076-5034956 - www.lifeandgarden.nl

Albert Heijn, Breda en Prinsenbeek

Gewoon bij Albert Heijn.

BREDA - De Stroke Service Breda organiseert in het Amphia Ziekenhuis op dinsdag 14 mei, de Europese dag van de beroerte, een informatiemarkt. Deze informatiemarkt staat in het teken van het herkennen van een beroerte en de mogelijke gevolgen. Amphia geeft op deze dag, samen met de Stroke Service Breda en patiëntenverenigingen, voorlichting over het tijdig herkennen van de symptomen van een beroerte en over behandelmogelijkheden. Het thema van dit jaar is: Voorkom en Herken! Het Amphia Ziekenhuis maakt deel uit van een CVA ketenorganisatie, de Stroke Service Breda. Hierin werken instellingen samen voor de juiste zorgverlening.

Ziekentriduüm in Sacramentskerk BREDA - Op 2, 3 en 4 juli wordt in de Sacramentskerk weer het Ziekentriduüm gehouden. Een driedaagse van bezinning en ontspanning voor ouderen, waar zo’n 200 personen en 100 medewerkenden aan mee doen en reikhalzend naar uit kijken. De drie dagen beginnen met een kopje koffie of thee en een eucharistieviering; tussen de middag een lunch en een ontspanningsgedeelte; De dag wordt afgesloten met een viering in de kerk, waarna een ieder vanaf 15.45 uur weer naar huis gaat. Aanmelden kan op 7 juni van 10.00 tot 12.00 uur bij Marion Commissaris, Groot IJpelaardreef 82 in Breda of via telefoonnummer 076-5650836.

Inschrijven voor Buitenspeeldag BREDA - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Veilig Verkeer Nederland (VVN), Scouting Nederland, Jantje Beton en Nickelodeon slaan de handen ineen en houden op woensdag 12 juni weer de Buitenspeeldag. De initiatiefnemers roepen gemeenten, ouders, buurtbewoners, scholen, belangenorganisaties en het verenigingsleven op om in hun buurt een leuk en actief programma voor kinderen te organiseren. Met de Buitenspeeldag willen de initiatiefnemers kinderen stimuleren om lekker buiten te spelen. Buitenspelen is leuk én belangrijk in het leven van kinderen. Inschrijven kan via de website www.buitenspeeldag.nl


Kijk op action.nl voor de folder

PAILLETTEN

LICHTGEWICHT

ROOD OF WIT

maten S-L

textylene zitting en rug 5 standen verstelbaar

nooit meer lege batterijen 3 functies 2 LED's

TUIN STOEL hoog model

Elders 5.95 7.99

HOLIDAY

HAAR VERF diverse kleuren

2.39

PORTABLE

KOOK TOESTEL in koffer

0.99

MIEREN- OF

1.22

!

200x200 cm

7.29

10.79 12.29

240x200 cm

INTEX

OPBLAAS KROKODIL incl. handgreep

8.99

mieren: 250 gram slakken: 500 gram

2.99

diverse kleuren ZWEM NOODLE 160 cm Ø 6,5 cm

3.29

1.19

HANNIBAL

TROLLEY REISTAS met uitschuifbare handgreep voor optimaal reiscomfort XL-size extra stevig!

Elders 17.95 24.95

trendy designs FIETS ZADELHOES

0.44

TRENDY

1.99

BLOEMEN SLINGER ca. 125 cm F LE U R J E FIETS OP!

ca. 168x86 cm

SLAKKEN BESTRIJDER gebruiksklaar

Elders 6.95 7.99

DEKBED OVERTREKSET polyester/katoen J STRIJK V RI

voorzien van elektronische ontsteking

kooktoestel NAVUL GAS 227 gram

UNI 2-TONE

12.95

140x200 cm

C R E Ë E R DE ! K ZOMERLOO

Elders 3.95 5.95

Elders 17.95 19.95

SOLAR FIETSLAMP laadt overdag op

11.99

metalen TRANSPORT FIETSREK zware kwaliteit

7.95

FANCY

0.79

DAMES BALLERINA diverse kleuren maten 36-42

Elders 6.95 7.99

TRENDY

HEREN POLO diverse kleuren

4.29

en prints 100% katoen maten M-XXL

Elders 8.99 9.95

4.99

Kijk voor winkeladressen en overige informatie op onze website: www.action.nl

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 12-05-2013 t/m za. 18-05-2013 in Nederlandse filialen.

DAMES TOP diverse kleuren


actualiteit

Pinksterzondag is zijn laatste dienst

Pastor Jan Hopman sluit zijn professie af BREDA - Pastor Jan Hopman heeft in mei zijn pensioengerechtigde leeftijd bereikt en hij kan niet anders dan zijn functie als pastor van de parochie Breda-Noord neerleggen. Met gemengde gevoelens neemt hij op Pinksterzondag in de St. Franciscuskerk afscheid van zijn beroep en van alle mensen die hij gedurende bijna tien jaar in al hun hoedanigheden heeft leren kennen. DOOR HENK KETELAAR “Het is mooi geweest”,zijn de eerste woorden die Jan zegt over zijn naderend afscheid. Hij lacht op zijn bekende manier en lijkt zich te schikken in zijn lot. Zijn lichaamstaal vertelt dat hij er eigenlijk nog wel een paar jaartjes aan vast had willen binden. Maar dat mag niet zo zijn, dit omdat het bij het bisdom regel is dat pastors bij het bereiken van hun pensioengerechtigde leeftijd ook daadwerkelijk met pensioen gaan. “Weggaan is een beetje sterven”, laat Jan zich subtiel ontvallen. Om er direct aan toe te voegen: “Een dankbaar eind is een goed begin.” En dat is Jan ten voeten uit, altijd is er wel weer een begin. Vrijwilligerswerk Stilzitten zal hij niet, dat kan Jan overigens ook niet. Vooruitlopend op zijn emeritaat heeft hij zich al gemeld als de nieuwe voorzitter van de multiculturele voetbalvereniging Barça, een club die hem na aan het hart ligt. Zelf heeft hij tot zijn 55e gevoetbald en vindt het spelletje nog steeds leuk en draagt er nu als bestuurder graag een steentje aan bij. Ook de stichtingen Vredesweek, STOB (Steunpunt Ongedo-

cumenteerden Breda) en de Kristallnacht kunnen op zijn vrijwillige inzet rekenen. Met VV Barça neemt hij overigens zijn oude liefde op. Eerder al was hij was ad interim voorzitter van deze club.

‘Het is mooi geweest’ De multiculturele samenstelling en het karakter van deze voetbalvereniging spreken hem zeer aan. “De uitwedstrijden van Barça zijn multiculturele ontmoetingen”, laat Jan om dat te schetsen weten. Solliciteren Het was de onlangs overleden bisschop Mgr. Muskens die Jan Hopman in 2004 het diaconaat van de parochie Breda Noord toevertrouwde. Jan’s werk in Chili zat er toen op. “De mensen met wie ik in Chili samenwerkte konden zelfstandig verder, de projecten liepen af, dus kon ik mij op iets anders richten,” zegt Jan, die daarom solliciteerde als pastor bij de parochie Breda-Noord. Het feit dat Muskens bisschop was, maakte het solliciteren voor hem bijzonder. “Muskens sprak mij erg aan, hij was mijn voorbeeld. Voor mij een reden temeer om juist in Breda te solliciteren.”

Jan Hopman ten voeten uit, gesticulerend zet hij zijn uitspraken kracht bij.

Diaconaat Jan trof een diaconaat aan dat volgens hem nog niet ontwikkeld was. “Het diaconaat is één van de belangrijke peilers waarop de kerk rust, juist in deze tijd”, zegt hij uit de grond van zijn hart. Intussen

heeft hij op dat terrein veel pionierswerk verricht en de parochie weer op de kaart gezet. De inloophuizen ‘Voor Elkaar’ en ‘Clement’ en de ongedocumenteerde Bredanaars kunnen dat beamen. ‘De parochie is voor jou te klein’, zei een oplettende

FOTO HENK KETELAAR

vrijwilliger. Dat begreep Jan pas toen hij de andere hierboven genoemde Bredase activiteiten op zich nam. De RK Kerk neemt afscheid van een icoon, maar Breda zal als God het wil nog lang van zijn diensten gebruik maken.

Breda krijgt eigen J eugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds

‘Kinderen moeten kunnen meedoen aan sport en cultuur’ BREDA - Het Bredase college van burgemeester en wethouders besloten tot de oprichting van een Bredaas om bijzonder blij dat de Singelloop zich nu bekostigen vervolgens voor deze kinderen Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds per 1 januari 2014. Doel is om kinderen die opgroeien in een gezin met een al heeft gemeld als sponsor,” aldus Bob de lidmaatschappen van een sportvereniBergkamp, wethouder wonen en leven. ging of de contributie voor het volgen van laag inkomen te stimuleren actief deel te nemen aan sportieve of culturele activiteiten. DOOR ADDO SPRANGERS De beide daartoe op te richten stichtingen bekostigen uit eigen inkomsten contributies en lidmaatschappen voor de genoem-

de activiteiten. Inkomsten moeten vooral komen uit donaties, giften en sponsorovereenkomsten. Met de aanwijzing van het Bredase Jeugdsportfonds als goede doel van de Singelloop in Breda heeft de eerste

externe financier zich inmiddels gemeld. “Ieder kind moet gelukkig en gezond kunnen opgroeien. Daar hoort deelname aan sportieve en culturele activiteiten bij. De fondsen zijn nog in oprichting, ik ben daar-

Volgens Willem Butz, voorzitter Bredase Singelloop, is de jeugd is de toekomst van de Bredase Singelloop. “Jaarlijks hoogtepunt van de Bredase Singelloop is de familieloop,”weet hij. “Als je dan al die enthousiaste kinderen aan de start ziet, zie je wat sport voor kinderen betekent.” Contributie Kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen kunnen vanwege geldgebrek vaak niet deelnemen aan sport of cultuur. In Nederland leven 340.000 kinderen in een gezin met een laag inkomen. Uit onderzoek is gebleken dat de helft daarvan niet mee kan doen.

‘Door geldgebrek blijven veel kinderen aan kant staan’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

Lachende gezichten bij jeugdige voetballertjes. Voor veel kids is sporten in clubverband echter niet weggelegd. FOTO ADDO SPRANGERS

Met de oprichting van een Stichting Jeugdsportfonds en een Stichting Jeugdcultuurfonds wil de gemeente Breda bijdragen aan de participatie van Bredase kinderen van 4 tot en met 18 jaar die onder de armoedegrens leven. Het is de bedoeling om twee stichtingen in het leven te roepen. Door middel van sponsoracties, donaties en giften kan iedere Bredase burger een financiële bijdrage leveren om uitsluiting van kinderen tegen te gaan. De stichtingen

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PaGiNa 3

lessen of cursussen bij een professionele organisatie voor kunstbeoefening. Een aanvraag voor contributie en sportmateriaal mag maximaal 225 euro bedragen. Subsidie De gemeente Breda levert in 2014 en 2015 nog een financiële bijdrage voor het opstarten van de twee stichtingen. In de navolgende jaren echter zal de gemeente alleen nog een aanvullende bijdrage op de sponsorinkomsten subsidiëren. Het verwerven van inkomsten wordt daarom een hele belangrijke taak voor beide stichtingen. Om die reden meldt de gemeente Breda erg verguld te zijn met de actie van de Bredase Singelloop die onder het motto ‘Alle kinderen moeten kunnen sporten’ 25 eurocent per inschrijvende deelnemer doneert aan het Bredase Jeugdsportfonds.

Netwerken Het Jeugdsportfonds en het Jeugdcultuurfonds zijn landelijke netwerken waarbij gemeenten zich lokaal kunnen aansluiten. lokaal kan er gebruik worden gemaakt van de landelijke publiciteitsuitingen en fondsenwerving. Surf voor meer informatie naar www.jeugdsportfonds.nl en www.jeugdcultuurfonds.nl

Volg ons op twitter: @BredaseBode.


 Op zoek naar echte rust??

Chaletparc de Uitwijk heeft het!!! Hier worden luxe vrijstaande Top Totaal chalets geplaatst, nu tot wel 70 m2 vloeroppervlak, welke het gehele jaar door voor recreatieve doeleinden gebruikt mogen worden. Het parc gelegen nabij jachthaven “de Schapenput” beschikt over ruime landelijk gelegen kavels voorzien van alle comfort (nog enkele kavels bij vijvers beschikbaar). 20 minuten van Rotterdam en 10 min v.a. ‘t Grevelingenstrand. Financiering mogelijk.

Bezoekadres: Heensedijk 77A

OPEN DAG 19 mei vanaf 13 uur ***** Let op: NIEUW SHOWMODEL *****

Meer info: Fam. v. Nieuwenhuyzen +31167-560000 www.de-uitwijk.nl of neem contact op met onze Top Totaal-vertegenwoordiger J.K. Bekius GSM +31658977991.

Dorpsweg 136, 4655 AH de Heen (Steenbergen) Dorpsweg 136, De Heen, Tel. 0167-560000 www.de-uitwijk.nl

Tevens heeft onze camping nog enkele seizoensplaatsen beschikbaar!

Restaurant geopend: dinsdag t/m zondag v.a. 12.00 uur, maandag gesloten

Meubelstoffeerder

DAGTOCHTEN BUSREIZEN DAGTOCHTEN

Tevens terrein-, keuken- en bedieningsmedewerkers m/v gevraagd

met pensioen vraagt stoffeerwerk o.a. stoelen, fauteuils en banken. Ook reparatie. 06-20304266

ROLAND GARROS 27 mei

€ 79,00

FINISH TOUR DE FRANCE 21 jul

€ 47,50

3-DG MUZIEKREIS DRENTHE 2 t/m 4 juni (All inclusive)

€ 239,00

Vervoer + entree Courts Annexes

2-daagse reis incl hotel vanaf € 89 p.p.

Vervoer, 2 overnachtingen, excursies en 2 feestavonden met optredens van o.a. Jannes

LIBELLE ZOMERWEEK 13 t/m 18 mei

€ 34,00

ZONDAGMIDDAGCRUISE 23 juni en 21 juli

€ 29,50

Het grootste KRINGLOOP warenhuis van Breda! IN- & VERKOOP: meubels, huisraad, witgoed, kleding, inboedels, antiek, e.d. Tevens gespecialiseerd in ONTRUIMINGEN van woningen.

HET INBOEDELTJE

Koele Mei 10 (Wijk Doornbos) 06-53774366 Geopend: ma van 13 – 17 uur, di t/m za van 10 – 17 uur.

Vervoer + entree / zondag 19 mei € 30,00 p.p.

Vervoer + rondvaart + optredens div. artiesten

DAGREIS LONDEN 25 mei, 29 juni, 6 juli

vanaf € 49,00

2-DAAGSE LONDEN

vanaf € 119,00

Vervoer, overtocht + plattegrond

29/30 jun, 13/14 jul

Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. de Bom de meubelvriend marijke meustraat 32, Breda 076-5141601 ma T/m VrIJ open Van 12-18 uur

Vervoer, overtocht, overnachting + ontbijt

vlooien markt 1e pinksterdag zondag 19 mei

Spoedopleiding motor! 3-Daagse spoedopleiding Hoog slagingspercentage!

www.verkeersschoolblom.nl Lid BOVAG & ANWB

T (076) 50 15 535

Natuurlijk Blom. De snelste weg naar je rijbewijs.

van 10 tot 17 uur 0161-456291

IntratuIn terheijdenseweg 500 4826 aa

breda (Winkel is gesloten)

volg breda-noord en de borden richting terheijden. zie ook de pijlen met “vlooienmarkt”

☎ 0161-456291 Heb je het gehad met de pc? Veel te traag, vol met virussen of gewoon lastige hardware? En zit je er echt heel serieus over na te denken hem te vervangen? Wacht er nog even mee en bel eerst In 9 van de 10 keren, kunnen we hem aan huis repareren en nog jaren in volle tevredenheid laten draaien.

LASERONTHAREN BIKINILIJN

Nu met ZOMERKORTING van 1 mei tot 1 september

50% KORTING VOOR LASERONTHAREN OKSELS

Zomergemstraat 2a 4826 CW Breda 076 578 00 50

www.dermcentrum.nl

AFVALLEN ZONDER LIJNEN

AFVALLEN AFVALLEN ZONDER ZONDER LIJNEN LIJNEN

Bij de methode die Make It Easy wordtdie gewerkt Bij toepast de methode Make Itmet Easy Bij de methode die Make Itmet Easyin piepkleine die pijnloos toepast puntjes wordt gewerkt Bij de diedie Make It Easy piepkleine pijnloos in hetmethode oor puntjes worden geplaatst. toepast wordt gewerkt met toepast wordt gewerkt met het oor worden geplaatst. Deze zorgen o.a. voor een Dezevetverbranding zorgen voor piepkleine puntjes die pijnloos piepkleine puntjeso.a.die pijnloos snellere eneen dat in jein snellere vetverbranding en dat je het oor worden geplaatst. geen behoefte hebt aan het oorzorgen wordeno.a. geplaatst. geen behoefte hebt aaneen Deze voor zoetigheid zoetigheid en en overmatig overmatig eten. eten.

AFVALLEN ZONDER LIJNEN

En dat voor maar €20,- pu. én maar éénmalige reiskosten van €5,- !! Zeker goedkoper dan een nieuwe pc? Toch?

Bel voor een afspraak naar: 06-41.37.44.61 bgg 06-29.06.14.03

Ook het adres voor backup en/of herstellen van data en uitleg over gebruik van de pc.

Deze zorgen o.a. voor een snellere vetverbranding en dat je behandeling gaat die behoefte behandeling gaat die behoefte der frequent te nuttigen, zoals geen behoefte hebt aan ook tegen. Verder mag je nao.a. koekjes. ookchips tegen.en Verder mag Maar je na- de genoeg allesen eten.” De belangzoetigheid overmatig eten. behandeling gaat die behoefte genoeg alles eten.” De belang-

snellere vetverbranding en dat je behoefte hebtzoals aan BREDA/HALSTEREN - “Ik voel der geen frequent te nuttigen, zoetigheid en overmatig me 10 10 jaar jaar jonger. jonger. In In zes zes maanmaano.a. chips chips en en koekjes. koekjes. Maar Maar eten. de me o.a. de

den den tijd tijd ben ben ik ik 20 20 kilo kilo- afgevalafgevalBREDA/HALSTEREN “Ik voel len. Mijn lichamelijke klachten me 10 In zesklachten maanlen.jaar Mijnjonger. lichamelijke zijn met 95% afgenomen. Ik ben den tijd ben ik 20 kilo afgevalzijn 95% afgenomen. Ik ben www.brabantexpres.nl ook,met terwijl ik toch astmatisch len. Mijn lichamelijke klachten ook, terwijl ik toch astmatisch ben, veel minder kortademig zijn met 95% afgenomen. Ik ben geworden”, verteltkortademig een enthouben, veel minder ook,siaste terwijlRita ik toch K. Zijastmatisch is een een enthouvan de Let op!!! APK keuring vanaf E21,50 geworden”, vertelt Bij eventuele afkeur kunnen wij nieuwe en eventuele goede ben,cursisten, veel minder kortademig siaste Ritadie K. met Zij isenthousiasme een van de geselecteerde gebruikte auto onderdelen monteren. geworden”, vertelt een Lijnen’ enthouhet ‘Afvallen zonder Verkoop van nieuwe en gebruikte banden tegen zeer cursisten, die met enthousiasme voordelige prijzen, ook winterbanden siaste Rita K. Zijvolgen is eenvan van de It programma Make APK Keuringstation Prescher Bel voor een afspraak: het ‘Afvallen zonder Lijnen’ Easy. “Het fijne is, dat je normaal cursisten, die met enthousiasme Nu GRATIS wintercheck bij APK 076 541 83 53De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier) Openingstijden: 8.30 tot 17.00 uur. programma volgen van Makemag It eet en ookzonder best veel lekkers het ‘Afvallen Lijnen’ Weidehek 90, Breda Kijk op www.prescherautos.nl De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier) De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier) waar je niet dik van wordt.” Easy. “Het fijne is,van datMake je normaal programma volgen It De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier) huid- en laserklinieken huid• poliklinieken dermatologie •eet huidtherapie huid-en en laserklinieken laserklinieken • poliklinieken dermatologie • huidtherapie en ook veel mag Easy. “Het fijnebest is, dat jelekkers normaal • poliklinieken dermatologie • huidtherapie huid- en laserklinieken • poliklinieken dermatologie • en huidtherapie huidlaserklinieken • poliklinieken dermatologie •Er huidtherapie Bergen op ZoomBergen opMiddelburg ZoomMiddelburg wordt geen dieet voorgewww. eurofix.nl eet en ook veel waar je best niet dik vanlekkers wordt.”mag Bergen opBergen Zoomop - Middelburg huid- en laserklinieken poliklinieken dermatologie huidtherapie Bergen op •ZoomMiddelburg Zoom- Middelburg De beste dermatologen van Nederland•(weekblad Elsevier) Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen schreven. “Zeker als je een druk waar je niet dik van wordt.” Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve Bij ons kunt u terecht> Rimpelfi voor veilige effectieve anti-rimpelbehandelingen Bergen op Zoom- Middelburg en huidverjonging: lling met en Restylane,

rijkste tip: “Maak van het afval-

ook Verder mag narijkste tip: “Maak het afvallen tegen. zonder lijnen van elke dagje een genoeg alles eten.” De belangfeestje!” len zonder lijnen elke dag een rijkste tip: “Maak van het afvalfeestje!” len zonder elke dagwordt een De Make It lijnen Easy methode feestje!” inmiddels toegepast in 31 prak-

BREDA/HALSTEREN - “Ik voel der frequent te nuttigen, zoals me 10 jaar jonger. In zes maan- o.a. chips en koekjes. Maar de den tijd ben ik 20 kilo afgeval- behandeling gaatmethode die behoefte De Make It Easy wordt tijken in heel Nederland. Onze in 31 praktherapeuten werken uitsluitend Make Ittoegepast Easy methode wordt len. Mijn lichamelijke klachten Deinmiddels ook tegen. Verder mag je natijken in heel Nederland. Onze op afspraak. inmiddels toegepast in 31 prakzijn met 95% afgenomen. Ik ben tijken genoeg alleswerken eten.” De belangtherapeuten uitsluitend in heel Nederland. Onze op afspraak. therapeuten werken uitsluitend ook, terwijl ik toch astmatisch oprijkste tip: “MaakItvanEasy, het afval“Make afspraak. maken ben, veel minder kortademig lenbedankt! zonder lijnenJullie elke dag een leven leidt, heb je geen tijd IDEAAL VOOR anti-rimpelbehandelingen en huidverjonging: je“Make naam Ithelemaal Easy, huid- en laserklinieken • poliklinieken dermatologie • huidtherapie Er wordt geen dieeteen voorgeom precies volgens het boekje ZELFBOUW - Rimpelfilling met Restylane geworden”, vertelt enthoufeestje!” “Make It Easy, Bergen op Zoom- Middelburg Er wordt geen dieet voorgewaar...” - Botoxbehandelingen schreven. “Zeker je een bedankt! Jullie maken boodschappen te als doen en tedruk schreven. “Zeker alsisjeeen een druk bedankt! Jullie maken - Fractional Laser en CO2-fractional laser siaste Rita K. Zij van de koken. Wij zeggen: eet gewoon leven leidt, heb je geen tijd Tel. 0165 31 35 39 - en de nieuwe Ultherapie tegen huidverslapping leven leidt, heb je geen tijd je naam naam helemaal Fax 0165 32 15 59 waar je trekvolgens in hebt. het Er zijn maar je helemaal om precies boekje Er weer jonger uitzien…tegen overbehar- om precies cursisten, die met enthousiasme De Make It Easy methode wordt volgens het boekje Verder alle laserbehandelingen een paar onbelangrijke dingen waar...” boodschappen te doen en te waar...” ing, couperose, pigmentvlekken, huidoneffencarports boodschappen doen en te waarvan hette beter is Lijnen’ om ze minheden, kleine spatadertjes en nog veel meer... het Wij ‘Afvallen zonder koken. Wij zeggen: eet gewoon inmiddels toegepast in 31 prakkoken. zeggen: eet gewoon Er weer weerjonger jonger uitzien… zonder plastische chirurgie Er uitzien... je trek in hebt. Er zijn maar serredaken waarwaar je trek in hebt. Ervan zijn maar Er weer jonger uitzien… zonder plastische chirurgie Er weer jonger uitzien… zonder plastische chirurgie programma volgen Make It tijken0174-213202 in heel Nederland. Onze www.makeiteasy.nl zonder plastische chirurgie Er weer jonger uitzien… zonder plastische chirurgie onbelangrijke dingen een een paarpaar onbelangrijke dingen overkappingen Easy. “Hethet fijne is, dat jezeze normaal waarvan het beter is om minwaarvan beter is om min- therapeuten werken uitsluitend Er weer jonger uitzien… zonder plastische chirurgie Stuur de bon in een gefrankeerde envelop naar: eet en ook best veel lekkers mag op afspraak. Eurofix Eurofix Eurofix Klinkstraat 10 - 4731 DM Oudenbosch www.makeiteasy.nl 0174-213202 www.makeiteasy.nl 0174-213202 Industrieweg - 4731 Oudenbosch Klinkstraat 10 10c - 4731 DM SC Oudenbosch waar je niet dik van wordt.” De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier)

Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen en ons huidverjonging: > Rimpelfi met Restylane, Bij kunt u terecht> Botoxbehandelingen, voor veilige lling en effectieve anti-rimpelbehandelingen > Fractional Laser en CO2-fractional laser, en huidverjonging: > Rimpelfi met Bij ons kunt u terecht voor lling veilige enRestylane, effectieve anti-rimpelbehandelingen en huidverjonging: > en>deBotoxbehandelingen, Rimpelfi lling met nieuwe Ultherapie tegenRestylane, huidverslapping. > Botoxbehandelingen, > Fractional Laser en CO2-fractional laser, en huidverjonging: > Rimpelfilling met Restylane, Botoxbehandelingen, Verder alle Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, > Fractional Laser en CO2-fractional laser, huidoneffenheden, kleine spatadertjes en de en nieuwe tegen huidverslapping. > Botoxbehandelingen, > Fractional LaserUltherapie en CO2-fractional laser, nog veel meer… Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen > en de>nieuwe Ultherapie huidverslapping. Fractional Laser entegen CO2-fractional laser, > en de nieuwe Ultherapie tegen huidverslapping. en huidverjonging: > Rimpelfilling met Restylane, alle Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, > en de nieuwe Ultherapie tegenVerder huidverslapping. zonder plastische chirurgiepigmentvlekken, > Botoxbehandelingen, Verder alle Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose,Verder pigmentvlekken, huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer… alle Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, > Fractional Laser en CO2-fractional laser, > Huid- pigmentvlekken, en laserkliniek Bergen op Zoom • In Zorgcentrum huidoneffenheden, kleine spatadertjes tegen en nogoverbeharing, veel meer… couperose, Verder alle Laserbehandelingen huidoneffenheden, kleine spatadertjes en Lievensberg nog veel meer… > en3dde nieuwe Ultherapie tegen huidverslapping. Boerhaaveplein • 4624VT Bergen op Zoom • 0164-263822 • www.huidlaser.nl huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer… > Huid- en laserkliniek Middelburg • In Barcode gebouw Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 • www.dermateam.nl

Verder alle Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer… > Huid- en laserkliniek Bergen op Zoom • In Zorgcentrum Lievensberg > Huid- en laserkliniek Bergen op Zoom • In Zorgcentrum Lievensberg Boerhaaveplein 3d •Bergen 4624VT opZorgcentrum Zoom • 0164-263822 • www.huidlaser.nl > Huiden laserkliniek opBergen Zoom • In Lievensberg Boerhaaveplein 3d • 4624VT Bergen op Zoom 0164-263822 >• www.huidlaser.nl Huid- en laserkliniek • In Barcode gebouw > Huid- en laserkliniek Bergen op Zoom • In •Zorgcentrum Lievensberg Boerhaaveplein 3d •Middelburg 4624VT Bergen op Zoom • 0164-263822 • www.huidlaser.nl > Huid- enBoerhaaveplein laserkliniek Middelburg • In Barcode Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 3d • 4624VT Bergen gebouw op Zoom • 0164-263822 • www.huidlaser.nl > Huiden laserkliniek Middelburg • In Barcode gebouw • www.dermateam.nl Park Veldzigt 67laserkliniek • 4336DR Middelburg • www.dermateam.nl > Huid- en Middelburg • •In0118-673050 Barcode gebouw Park Veldzigt 67op • 4336DR • 0118-673050 > Huiden laserkliniek Bergen Zoom • InMiddelburg Zorgcentrum Lievensberg • www.dermateam.nl Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 • www.dermateam.nl Boerhaaveplein 3d • 4624VT Bergen op Zoom • 0164-263822 • www.huidlaser.nl Bon voor gratis informatie of bel met 0165 31 35 39 > Huid- en laserkliniek Middelburg • In Barcode gebouw Dhr./mevr. Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 • www.dermateam.nl


actualiteit

‘Ik wil alles wat ik doe goed doen’

Colofon

Judoka Roy Meyer wil naar Olympische Spelen in Rio

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

BREDA - Vorig jaar werd Roy Meyer Europees kampioen bij de zwaargewichten onder de 23 jaar. Hij heeft zich in heel korte tijd naar de top van het judo gewerkt en leeft voor zijn sport. Ook dit jaar wil hij naar het EK onder 23, maar hij hoopt zich ook te plaatsen voor het EK voor senioren. Zijn prachtige resultaten zorgden ervoor dat hij eerder dit jaar werd gekozen tot Bredaas sporter van het jaar 2012.

Bredase Bode Bredase Bode Redactie Addo Sprangers

DOOR JOYCE VAN ZIJL

Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans

Een fantastische prijs, zegt hij, en het bewijs dat inzet ervoor zorgt dat je bereikt wat je je voorneemt.

Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties donderdag 13.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s donderdag 11.00 uur. Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 19

De oplossing van deze puzzel is in week 20 te vinden op www.internetbode.nl

Respect “Judo is gewoon een hele goede sport, er zou veel meer aandacht mogen zijn voor het pedagogische aspect ervan”, vertelt Roy. “Jonge kinderen leren daar hoe ze respectvol met elkaar omgaan, ze leren hun fysieke grenzen kennen, leren zich concentreren en krijgen normen en waarden mee. Ik was zelf een vreselijk druk jongetje, heb rond mijn zevende twee jaar op judo gezeten en ben toen gestopt.

‘Mark Huizinga én mijn moeder zijn mijn voorbeelden Door omstandigheden heb ik een tijd niet kunnen sporten en ik was echt een hyperactief joch. Op mijn zeventiende heb ik het judo weer opgepakt en toen ging het allemaal heel snel. Ik won vrijwel alle regionale toernooien en ging op aanraden van mijn vriend Bruno Culo, zelf judoka, mee naar een A-toernooi. Daar werd ik tweede, dat was opgevallen en Mark van de Ham van Budokan kwam naar mij toe om me uit te nodigen om in Rotterdam te komen trainen. Dat is één van de topsportsteunpunten voor het judo. Ik train nu zes dagen per week en wil mijn judo blijven ontwikkelen. Ik wil de wereldtop halen en als ik niet zou geloven dat ik dat kan, dan stak ik er niet zoveel energie en tijd in.” © www.sudokusite.eu

Topsport “Ik vind topsport geweldig, het beste uit

Roy aan het werk in de sportschool.

jezelf halen is fantastisch. Maar het kost ook veel energie, tijd en geld. Ik ben dan ook blij dat ik goede sponsors heb. Heel belangrijk, want ik heb een tijdje geprobeerd om werk, studie en sport te combineren en dat lukt gewoon niet. In judo is concentratie heel belangrijk. Het is heerlijk als je tijdens een wedstrijd in de flow komt

FOTO JOYCE VAN ZIJL

en je volledig geconcentreerd bent. Dat is een heel interessant gevoel dat je zeker ook kunt gebruiken op andere momenten in je leven. Je traint je mentale kracht door de bereidheid om alles te ondergaan, de positieve én de negatieve aspecten met als doel het beste in jezelf naar boven te halen.”’

Nieuwe gevels en nieuwe tuinmuur

College stemt in met ontwerp herstel brandweerkazerne BREDA - Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met een voorlopig ontwerp voor het her- DOOR ADDO SPRANGERS stel van de brandweerkazerne aan de Tramsingel in Breda. De brandweerkazerne krijgt nieuwe gevels en een nieuwe tuinmuur. Binnengekomen adviezen van inwoners, architecten en andere partijen zijn beoordeeld en Het voorstel van Neutelings Riedijk Architects voldoet volgens het college aan de waar mogelijk meegenomen in het ontwerp.

gestelde eisen van een sober, duurzaam en doelmatig ontwerp dat past bij de uitstraling van het bestaande gebouw. Bovendien houdt het rekening met factoren als overlast, technische risico’s en uitvoeringstijd. In het ontwerp krijgt de brandweerkazerne een nieuwe gevel die bestaat uit een gemetselde plint van baksteen met daarboven een gevelbeplating van gecoat staal. Ook bij de nieuwe tuinmuur kiest de architect voor een bakstenen uitvoering.

De brandweerkazerne aan de Tramsingel.

FOTO HUUB SCHOUTETEN PaGiNa 5

Adviezen De gemeente Breda ontving meerdere adviezen van inwoners en andere partijen voor het herstel van de brandweerkazerne. Ook werd een adviesgroep van architecten in het leven geroepen. De gemeente beoordeelde alle binnengekomen adviezen op haalbaarheid, uitvoerbaarheid en kosten. Uiteindelijk zijn enkele ideeën, zoals het toepassen van metselwerk en metalen gevelbeplating, in het voorstel verwerkt. Ook voegde de gemeente op advies ‘social return’ aan de aanbesteding toe. Dit stimuleert de aannemers om mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten bij de uitvoering van de herstelwerkzaamheden. Op dit moment buigen meerdere aannemers zich over de aanneemsom voor het herstel van de brandweerkazerne. Na de aanbesteding op

14 mei wordt een aannemer geselecteerd en het ontwerp definitief gemaakt. Gemeente Breda heeft voor het herstel maximaal 1,8 miljoen euro te besteden. Streven is om in de zomer van 2013 te starten met de herstelwerkzaamheden. Veiligheid De eerder al met hekken afgezette brandweerkazerne aan de Tramsingel werd in november vorig jaar ‘ingepakt’ met kunststof vangnetten. Volgens burgemeester en wethouders was de extra maatregel nodig om - in afwachting van een definitieve oplossing voor herstel - te voorkomen dat stenen van de gevels zouden vallen. Met het aanbrengen van de vangnetten zou de veiligheid van gebruikers, voorbijgangers en goederen gegarandeerd. De voorbije jaren werden er tekortkomingen aan de gevels van de Bredase brandweerkazerne geconstateerd. Naar aanleiding van deze tekortkomingen gaf de gemeente opdracht voor diverse onderzoeken naar de aard, omvang en oorzaak ervan. Daarbij bleek dat deze ernstig waren, al benadrukte de gemeente dat geen sprake was van direct gevaar of risico. Los van het beschikbare bedrag voor het herstel van het gebouw treft de ontstane situatie rond de Bredase brandweerkazerne treft de gemeente al zwaar in haar portemonnee. De kosten voor de tijdelijke maatregelen, inclusief het inschakelen van (juridische) adviseurs en begeleiding, lopen al in de tienduizenden euro’s.


Bliemer Arashi Sport in beweging op scholen

Weekenddiensten

PSD voor BS de Zandberg

BREDA - Op twee woensdagen in de maand april werden aan vier klassen groep 8 van basisschool de Zandberg in Breda weerbaarheidslessen aangeboden.

De school begrijpt dat volgend jaar een grote stap gemaakt gaat worden naar de middelbare school. Rinus Bliemer van Arashi was uitgenodigd als PSD-instructeur (practical self defense) om de groepen bij

Bel voor levensbedreigende situaties 112. te spijkeren zowel praktisch als theoretisch. Op de basisschool de Zandberg komt Arashi al enkele jaren judolessen verzorgen aan de lagere klassen. De school begrijpt het nut van sport en het bijzonder het judospel, omdat dit meer brengt dan alleen stoeien. Hetzelfde geldt voor de weerbaarheidstrainingen. De PSD (practical self defense) methode werkt heel erg goed, omdat er uitgelegd wordt wat de rechten zijn als men lastiggevallen wordt. Door de mondelinge intro wordt de groep aan het denken gezet en ook tijdens de praktische zelfverdedigingsoefeningen komen automatisch vragen naar boven. De gymles in het gemeentelijke sportcentrum De Scharen werd twee weken lang gebruikt om na een warming up en theoretische kennis te oefenen in bruikbare zelfverdedigingoefeningen. Verschillende leerlingen hadden zelfs thuis en op school de oefeningen herhaald en ingeslepen! De PSD cursus start na de zomer weer in Breda, Teteringen en Oosterhout. Info zie Budokwaiarashi.nl en facebook PSD Bliemer Arashi Sport.

Jeugdjudoteam Arashi Zuid-Nederlands Kampioen BREDA - Zondag 28 april werden in Gilze ‘Achter de Tuintjes” de voor Arashi historische Zuid-Nederlandse Judo kampioenschappen voor clubteams gehouden voor de judoka’s tot 12 jaar en tot 15 jaar. Bliemer Arashi Sport nam deel met twee jongensteams. Het jeugdteam tot 12 jaar werd voor het eerst in de geschiedenis van Arashi (met een judoka minder) ongeslagen kampioen van Zuid-Nederland! Het combinatieteam Arashi-Shintai (Roosendaal) tot 15 jaar verloor voor de 3e plaats. Door familie omstandigheden viel Ryan Vlasveld uit voor het kampioenschap waaraan 14 teams deelnamen uit Zeeland en Noord-Brabant. Het team tot 12 jaar bestond uit Sem van Disseldorp -27 kg, Ryan Vlasveld -30 kg (helaas afwezig), Sam de Vries -34 kg, Lennart Most -38 kg en Marijn Voortmeijer -42 kg. De eerste ronde werd vrijgeloot, waardoor iedereen zijn komende tegenstanders nog even kon bestuderen. In de 2e ronde volgde het team van v.d. Pol uit Helmond en die werd verslagen met 4-1. In de halve finale tegen de

kampioen van vorig jaar, Geelhoed uit Zeeland, werd ook duidelijk gewonnen met de 3-2. Niet vergeten dat Arashi telkens met 1-0 moest starten! In de finale wachtte het team van Boevere uit Breskens. Boevere had met idem een team van 4 judoka´s in de voorronden de sterke teams van DaiIppo (St. Oedenrode) en combinatieteam Berlicum/Buel uitgeschakeld. In de finale begonnen de wedstrijden zeer spannend. Na de eerste 2 wedstrijden was de stand 0-2. Sam de Vries haalde de 1-2 binnen en Lennart Most moest hierna ook blijven winnen. Deze sleutelpartij was zeer spannend, omdat er wel verschillende scores vielen voor Most, maar hij kwam ook enkele keren in een houdgreep terecht, waar hij wonderwel uit kon ontsnappen. De laatste man Marijn Voortmeijer had geen tegenstander en haalde hier de 3-2 en de titel mee binnen. Het team van Bliemer Arashi Sport mag door dit resultaat op zaterdag 1 juni a.s. naar het NK-teams in Nijmegen. Hier gaan rond de 15 teams strijden voor nationaal eremetaal. In de middag begonnen de -15 jaar teams, waar Yentel Boot en Sem van Dun van Arashi uitkwamen

voor Essink Eindhoven. Essink werd met een sterke groep en wissels zonder problemen kampioen van Zuid-Nederland. Bij alle wedstrijden was er na 3 wedstrijden telkens de spanning af, omdat het al 3-0 was. Het combinatieteam Arashi/Shintai bestond uit judoka´s die bijna allemaal een klasse zwaarder moesten draaien, door de blessure (gebroken pols) van topper Roel van Gool (tot 60 kg). Het team bestond uit Ennio Mertens -42 kg, Robbin van Eeden -46 kg, Remi van Gaans -50 kg, Jim Swanen -55 kg en Masih Sadeghi -60 kg. Na verlies in de voorronde mocht het team aantreden tegen JudoGoes, waar een mooie en spannende wedstrijd liep, maar waar de jongens letterlijk massa tekort kwamen. Teamwedstrijden zijn fantastisch voor de samenhorigheid, maar de kleine clubs zijn afhankelijk van samenwerken en een beetje geluk met de gewichten en scheidsrechters. Voorlopig heeft Arashi met dit kampioenschap opnieuw een heel groot succes toegevoegd in dit jubileumjaar (1993-2013) en gaan voorbereiden voor de NK in Nijmegen! Meer info website en facebook.

KORTE BERICHTEN BREDA Fietsgilde: 15 mei, Acht Dorpenroute, start 10.00 uur, Oudhof Lotgenotengroep Verlies van een dierbare: Humanitas Breda start weer met lotgenotengroepen voor mensen die door een overlijden een dierbare zijn verloren. Locatie: de Brink, Heemskerkstraat 55, 4812 JE Breda. De data en tijdstip: 16 mei en 6 juni. Aanvang 14.00 tot 16.00 uur. De groepen bestaan uit 12 personen in volgorde van aanmelding, vol is vol. Wilt u s.v.p. een foto meenemen van degene om wie u rouwt? Aanmelden: Humanitas Breda tel. 076-5614693. Paranormale avond: Maandag 13 mei, aanvang 20.00u, Medium; Jos Atsma-Bloemenseance. (breng drie zelf gekozen bloemen mee s.v.p.). Info: Ton Bons 06-22081014. Locatie: de Blaker, Graaf Hendrik lll plein 128 Breda-Boeimeer (achter Petrus en Paulus kerk). Bingo: Woensdag 15 mei is er een bingo in de Westerwiek, Argusvlinder, Breda. Aanvang 14.00 uur. De bingo is voor iedereen toegankelijk. Voor inlichtingen: Jan Verstraeten 06-53978571. Longpunt: Op 14 mei van 14.30 tot 16.30 uur is er een Longpunt bijeenkomst met het thema Mantelzorg en mogelijkheden. Voor u als patiënt en uw omgeving is Longpunt de plek om ervaringen uit te wisselen, tips op te doen en zorgen te delen. Gratis deelname. Hotel Merlinde, Schormolenstraat 6, 4811 VP Breda. Informatie: longpuntbreda@longfonds.nl of bel 076-5953914. Inspiratiecafé werkende slechthorenden: Donderdag 16 mei vanaf 19.30 uur houdt Balancine een inspiratiecafé voor jonge en werkende slechthorenden uit Breda en omgeving. Ga je net als wij uit van mogelijkheden en talenten dan ben je van harte welkom. Deelname is gratis. Locatie: Hotel Merlinde, Schorsmolenstraat 6, 4811 VP Breda. Informatie: www.balancine.nl of info@ balancine.nl

Pinksterbrunch: Eerste Pinksterdag houdt het opleidingsorkest van de Nassau Harmonie Breda een brunch. Het opleidingsorkest zal de brunch muzikaal opluisteren. U kunt van 11.00u tot 13.00u genieten van een fijne zondagochtend. Met de opbrengst van de brunch laten we mooie polo’s maken voor de leden van het opleidingsorkest. Kom 19 mei allemaal naar Scouting St. Joris aan de Asterdplas, Rietdijk 10. Opgeven kan tot uiterlijk 15 mei via brunch@nassauhb.nl. PodiumBloos: Voorstelling Unpunished van choreograaf en danser Guilherme Miotto en hiphop danser Johnny Lloyd. Zaterdag 18 mei om 20.30 uur. Aanvang 20.30u. Reserveren: www.podiumbloos.nl Dansmatinee: Zondagmiddag 19 mei organiseert Kumpulan Luar Biasa een dansmatinee voor jong en oud in gemeenschapshuis Vianden mmv band Brapa en gastoptreden van Diana Monoarfa. Aanvang 14.00 uur tot ong. 18.30 uur. Kaartreservering: Audy 076-5427966, Linda 06-12608776, André 06 -54792388 , Rob 0654216108, Buddy & Ivonne 06-24558420. Bingo: Maandag 13 mei organiseert Activiteiten ver. Breda West een geldbingo in Het Witte Schaap in Tuinzigt, 11 rondes incl. superronde. Het begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.15. uur. ULVENHOUT Ulvenhart Klassiek: De Boshoeve in Rijsbergen was de thuishaven voor Jong Toptalent. Het maandelijkse evenement vindt voortaan plaats op Landgoed Ulvenhart, in Ulvenhout AC, onder de nieuwe naam: Ulvenhart Klassiek. Eerste concert is op 12 mei Matthieu Idmtal & Anastasia Kozhushko, pianoduo om 15.00u en eindigt om ca. 18.00u. Reserveren: info@ulvenhart.nl, 0765616089, 06-30054267, Heistraat 16, 4858 RL Ulvenhout. PAGINA 6

Huisarts Huisartsenpost Breda, tel. 076 525 8500, Molengracht 21, voor inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, tel. 0900 276 8335. Tandarts Inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts. Surplus Zorg thuiszorg passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Klantenservice: 0168 33 18 26 en klantenservice@surplusgroep.nl TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

KORT BEDRIJVIG

De Mandt blijft open voor kinderen van 0 tot 4 jaar

TETERINGEN - Kober kindercentrum de Mandt in Teteringen blijft na 1 juli open voor kinderen van 0 tot 4 jaar. In goed overleg met de gemeente heeft de Kober groep huurafspraken kunnen maken die passen bij de huidige bezetting en die ook in de toekomst de kans geven op een gezonde bedrijfsvoering. Kindercentrum de Mandt blijft hier opvang aanbieden in twee groepen; een met kinderdagopvang voor kinderen van 0 tot 4 jaar en een met peutopvang voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Buitenschoolse opvang de Mandt (4 tot 13 jaar) blijft ongewijzigd voortbestaan. Kindercentrum de Mandt is gevestigd in de gloednieuwe Multifunctionele Accommodatie (MFA) de Mandt waar ook basisschool de Springplank, basisschool de Wegwijzer en de bibliotheek onderdeel van zijn. Bij kindercentrum de Mandt krijgt uw kind alle ruimte om samen te spelen en te groeien in een educatief uitdagende omgeving. Zowel binnen als buiten is allerlei spelmateriaal aanwezig, afgestemd op de verschillende leeftijdsgroepen. Onze enthousiaste en vakkundige pedagogisch medewerkers hebben alle individuele aandacht voor de talenten van elk kind. Het is een plek waar uw kind zich thuis voelt! Wilt u meer informatie of een kijkafspraak maken? Neem contact met ons op via (076) 504 56 05, serviceteam@kober.nl of kijk op onze website www.kober.nl. Wij hebben voldoende plaats en bieden ook flexibele opvang. Kober kindercentrum de Mandt, Kriekenstraat 43, Teteringen.

BREDASE KLOPPERMAN

Verwarming op zeventien! “De verwarming op zeventien!” Het vriendelijke gezicht van de lentezon heeft zich getoond. Maar in de nacht waarin ik werk kan het nog koud zijn. Op een vel met groene vilstift beveelt mijn vrouw indringend het consigne in mijn aandacht aan als ik de tijd neem om de huis-aan-huiskrantjes te lezen in Brabant die uit dorpen en steden komen. Ik spel ze, verlost van de waan van de dag. Het doet denken aan ‘Hofmans honger’ van Leon de Winter. De diplomaat eet en leest. Ik kijk naar de thermostaat om hem niet te vergeten. Ik denk aan mijn vader die voor zijn werk bij Raming de kachel aan het branden bracht. Daarvoor hoorde je zijn hoestje, uit gewoonte, op de trap. Even later hadden we een warm huis. Als ik uit bed gehaald moest worden rammelde ik aan de spijlen van het ledikantje. “Motte’m horen!”, zei mijn vader trots. Want niets wekt zoveel verbazing, al is het normaal, als het doen en laten van een kind. Beneden zag ik de rode vlammetjes voor de mica ruitjes van de kachel zoals ze in mijn leesboek stonden. Zijn wij niet van water en vuur? Ik zag hoe de kachel at en vrat. Dat hij ook nadelen had besef ik nog eens nadrukkelijk als ik het fraaie boek ‘Rondje Liesbos deel I’ van Kees van Endschot ter hand neem. Op een dag tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt bij Piet van Endschot op de deur geklopt. Het is een Duitser die hem thuis aan de Leursebaan aanzegt dat hij aan de slag moet bij de tankwal langs de A 16. Kees van Endschot vertelt dat Piet net terug is van zijn klanten van zijn kruidenierszaak. Hij heeft bestellingen afgeleverd. Het geld heeft hij in een envelop op tafel gelegd waar zijn kinderen met papier aan het spelen zijn. En dan is er de Duitser stoorzender met het bevel om te komen graven aan de tankwal. Hals over kop vertrekt hij daar naar toe, vermeldt de schrijver, thuis alles achterlatend, ook de envelop met het geld op tafel dat tussen het papier van de kinderen terechtkomt. Als de kinderen uitgespeeld zijn slaat Sjaan aan het opruimen. Rigoureus brengt ze al het papier bij elkaar tot een ‘hoop’, frommelt het tot een prop en gooit die in de brandende kachel. Niet wetende dat de enveloppe met geld ertussen zit. Als Piet thuiskomt, informeert hij naar zijn envelop met geld. Sjaan vertrekt van kleur. Ze beseft wat haar huishoudelijke schoonmaak teweeg heeft gebracht. Het inkomen verkruimelt tot zwart geblakerd papier. Piet geeft zijn vrouw de schuld. Hij mag boos op haar zijn; de onfortuinlijke kruidenier steekt ook de hand in eigen boezem. Geen papieren gulden of rijksdaalder - kent u dat prachtige geld nog? - ligt nog op tafel, al dan niet in een envelop. Ik sta op. Ik vind het nog erg warm. Mijn op papier gezette gedachten graai ik bij elkaar. Er lokt geen kachel. Ik draai opgelucht de cv op zeventien. Bron: Rondje Liesbos, deel I RINIE MAAS


gevraagd

Barpersoneel

Sure Comfort Care particuliere thuiszorg zoekt

Recoll bv is gevestigd in Etten-Leur en zamelt sinds 1993 lege inkjet- en tonercartridges in. De inzameling vindt hoofdzakelijk plaats binnen het retail/dealer kanaal. De ingezamelde lege cartridges worden in Nederland geconsolideerd op pallets en voor hergebruik/recycling verstuurd naar het sorteercentrum in Tsjechië. Na een uitsortering en grondige inspectie worden de bruikbare lege cartridges ontdaan van originele kenmerken, gereinigd en opnieuw gevuld met inkt of toner. De hervulde cartridges worden hierna onder verschillende labels opnieuw op de markt gebracht. Sinds juni 2010 is Recoll bv onderdeel van de Franse multinational Armor SA (www.armor-group.com) Om in de toekomst te kunnen blijven groeien slaat Recoll bv een strategisch nieuwe weg in. We zijn dan ook op zoek naar een enthousiaste en gemotiveerde persoon die, samen met het huidige team, invulling wil gaan geven aan de bestaande business, maar die zeker ook de kar wil gaan trekken bij de ontwikkeling en het uitrollen van marketingconcepten binnen nieuwe kanalen. We zijn daarom op zoek naar een:

commercieel medewerker (m/v) (Full time)

functieomschrijving: • Het voeren van commerciële (veelal) telefonische gesprekken. • Het onderhouden van contacten (relatiebeheer) met vaste klanten/leveranciers. • Het benaderen en overtuigen van potentiële klanten/leveranciers binnen hoofdzakelijk nieuwe kanalen. • Het versturen van informatie, prijslijsten en inzamelmateriaal etcetera naar (potentiële) klanten/ leveranciers. • Het ontwikkelen, opvolgen en monitoren van mailings en/of andere promotionele activiteiten. • Het bieden van brede ondersteuning aan de business unit manager. • Het managen van logistieke processen. • Het beheren en verwerken van allerlei gegevens binnen de CRM applicaties. • Het analyseren en presenteren van resultaten.

Bar-dancing Bomax

Kerkstraat 6, 4761 CB Zevenbergen Tel: 06-20411773 Leeftijd tot 45 jaar

Oproepkrachten m/v Is zorgen uw passie? Schrijf of mail naar: Postbus 111 3230 AC Brielle info@scc-care.nl www.scc-gezondheidszorg.nl

GEZOCHT: CALL AGENTS 



Let op!!! €150 tot €10000 voor uw loop-, sloop- of schadeauto, compleet met katalysator.  Tevens alle auto onderdelen te koop aangeboden. Tevens reparaties aan alle merken auto’s. Tegen zeer voordelige prijs!

Tel. 076 541 83 53 / www.prescherautos.nl Tevens een 20-tal auto’s te koop aangeboden

Ben jij: - mbo/hbo student of herintreder?  - minimaal 12 uur per  week tijdens kantooruren inzetbaar?  - commercieel en resultaatgericht?   - woonachtig in Breda of directe omgeving?     Stuur dan een e-mail met je cv naar:   vacatures@mkbsem.nl of bel 076-8200350 www.mkbsem.nl    

juridisch advies & mediation

juridisch advies & mediation

familierecht*arbeidsrecht*sociaal zekerheidsrecht familierecht * arbeidsrecht huurrecht*vreemdelingenrecht*strafrecht

* sociaal zekerheidsrecht * huurrecht * strafrecht Gratis spreekuur maandagavond Gratisvan spreekuur 17.00 totmaandagavond 18.00 uur

van 17.00 tot 18.00 uur

Baronielaan 161, Breda. Tel.: 076-522 23 46 Baronielaan 161, Breda. Tel.: 076-522 23 46 www.baronie-advocaten.nl

functie-eisen: • Minimaal HBO werk- en denkniveau. • Minimaal 5-7 jaar ervaring in een relevante commerciële binnendienstfunctie. • Pragmatische, commerciële maar ook klantgerichte instelling. • Communicatief sterk. • Pro-actief en stressbestendig. • Zelfstandig, daadkrachtig en accuraat. • Affiniteit met het onderwerp duurzaamheid en recycling. • Goede beheersing van Nederlands en Duits is een vereiste (+ eventueel Frans)

www.baronie-advocaten.nl

Bent u die gemotiveerde, enthousiaste persoon en bent u op zoek naar een leuke gevarieerde full time baan bij een dynamisch bedrijf? Solliciteer dan nu naar deze functie. Voor meer informatie over deze functie kunt u contact opnemen met Bas Pardoel, telefoonnummer 076 – 201 6002 Voor meer informatie over ons bedrijf kunt u een kijkje nemen op www.recolleurope.com Uw sollicitatiebrief met uw Curriculum Vitae (CV) kunt u tot en met 30 mei aanstaande uitsluitend mailen naar: vacatures@recolleurope.com Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld

STOP NU METROKEN!!! ROKEN STOP STOPNU NUMET MET ROKEN!!! ● slagingspercentage90,5% , 90,5% ● Hoogste slagingspercentage, ●Hoogste Hoogste slagingspercentage, 90,5%  Hoogste slagingspercentage, 90,5%  Hoogste slagingspercentage, 90,5%  Hoogste Hoogste slagingspercentage, 90,5% methode -> Luxopuncture ●  slagingspercentage, 90,5% ● Nieuwste Nieuwste methode -> Luxopuncture ● Nieuwste methode -> Luxopuncture Nieuwste methode -> Luxopuncture Nieuwste methode -> Luxopuncture Nieuwste methode -> Luxopuncture Luxopuncture ● Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars  Nieuwste methode -> ● Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars in 2012!!!

● Blijvend vergoed alle Zorgverzekeraars in 2012 Zeer aldoor Duitsland, Frankrijk, vergoed alle Zeersuccesvol succesvol alindoor indoor Duitsland, Frankrijk,België,Zwitserland België,Zwitserland  Blijvend Blijvend vergoed alleZorgverzekeraars Zorgverzekeraars (Zorgverlenersnummer: 90-039475, aangesloten bij VBAG en RBNG) ● 3 behandelingen door gediplomeerde therapeuten aangesloten bijbijVBAG enenRBNG) (Zorgverlenersnummer: Word alle 90-039475, aangesloten bij VBAG enVBAG RBNG) (Zorgverlenersnummer: 90-039475, aangesloten RBNG)  (Zorgverlenersnummer: Wordvergoed vergoeddoor door90-039475, alleverzekeringsmaatschappijen verzekeringsmaatschappijen ● ●3 3behandelingen van 20 minuten ● Geen extra kilo’s en pijnloos 3 behandelingen van 20 minuten Geen ontwenningsverschijnselen vanvan 2020minuten  behandelingen 3Geen behandelingen minuten ontwenningsverschijnselen   Geen extra kilo’s en pijnloos DEFINITIEF AFSLANKEN, ● Luxopuncture ook: MENOPAUZE, 3 behandelingen van 20 minuten ● ●Geen extra kilo’s en pijnloos extra kilo’s en 20 pijnloos  Geen 3 behandelingen minuten Geen extra kilo’s envan pijnloos   Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT DEPRESSIES, VERMOEIDHEID Geen kilo’s en pijnloos ● ●Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT Geenextra extra kilo’s en pijnloosMIGRAINE, Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT DEPRESSIES, MIGRAINE, OBSTIPATIE Alle CHRONISCHE KLACHTEN, BURNOUT   Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN en DEPRESSIES, MIGRAINE, OBSTIPATIE DEPRESSIES, MIGRAINE, VERMOEIDHEID Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN enBURN-OUT BURN-OUT DEPRESSIES, MIGRAINE, VERMOEIDHEID

www.garageboxentehuur.NU Bergen op Zoom / Zevenbergschen Hoek / Breda

0164 – 687235

Merk Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Audi Citoen Citroen

Type twingo II airco cruisecontr. regensensor Clio III 1.5 dCi 3 drs airco radio cd Clio 1.2 16v 5 drs airco ecc radio cd Clio 1.4 16v airco lmv Clio 1.4 16v airco lmv 5 drs Grand Modus 1.2 tce airco lmv Megane III estate 1.6 16v nav Megane III 1.4 tce Coupe airco ecc nav lmv Megane II 1.4 16v radio cd airco ecc Megane II 1.4 16v radio cd Scenic II 2.0 16v trekhaak airco ecc pan dak Scenic 1.6 16v airco Grand Scenic III 1.4 tce 7 pers. nav. Laguna 2.0 16v airco ecc radio cd lmv Laguna 1.6 16v airco ecc radio cd vel Satis 2.0t automaat radio cd nav tt 1.8 turbo airco radio cd lmv C1 airco stuurbek. afstandsbed. elec. ramen C4 5drs 1.6 16v Automaat airco ecc radio cd

Kleur Bouwjaar Verkoopprijs zwart met. jul-10 7.450 zwart met. okt-09 10.250 wit jan-05 5.650 zilver met. aug-05 4.750 blauw met jul-04 4.250 rood met okt-08 8.950 zwart met. mei-11 15.750 zwart met. apr-10 14.950 beige met. jul-06 5.950 rood jun-03 3.950 zilver met apr-06 6.750 blauw met apr-02 2.250 zwart met. nov-11 19.750 zilver met. jun-04 4.250 zilver met. apr-01 2.750 antraciet met. jun-05 8.750 zilver met okt-98 4.950 gris met okt,-08 6.250 blauw met. mei-07 8.950

GOedKOPe INRuILeRS Met APK & dIveRSe bedRIjfSwAGeNS

Oprins

Dealer inruil occasions in alle prijsklassen

www.autobedrijfoprins.nl

Mathenessestraat 27-29, Breda

076-5651337

• • • •

Nieuwe auto’s Occasions APK-keuringen Inbouw SCM-alarm

• • • •

• Reparaties

Schadeherstel Leasing Inbouw Airco Inbouw Audio-app.

• Inbouw LPG

Kroonstraat 42 Tel.: 076-5011371

Etten-Leur Fax: 076-5011372

www.bramtangeman.nl

Bel vrijblijvend voor info. of afspraak: Bel vrijblijvend voor info. of afspraak:

076-5153143 076-5153143 076-5153143 (Etten-Leur) 076-5153143 (Etten-Leur) (Etten-Leur)

Behandelingen ook ’s-avonds (Etten-Leur) Ook Behandelingen ’s-avonds en inook het ’s-avonds weekend Ook ’s-avonds en in het weekend

Ja Bezo zz e me bra k on i o der s o p d ie p d e H 11 e aa en gd 12 ijk

,9 4

, 9 9 1

:3 n va

ef mmonte

simorgen u l nc en,

i

ge a t on ren

Nu

l bel

• Voorkom schade aan uw auto. Een reparatie kost al snel veel geld. • Geschikt voor alle auto’s. • 1 Jaar garantie. • Kleur meerprijs € 29,• Goedkoopste van Breda e.o. of bel ons

www.parkeersensorbreda.nl Vision Electronics

verkoop@parkeersensor.info

tel: 076 8700142

Laagsteen 9 - 4815 PH Breda - Industrieterrein Steenakker (industrienummer 1059)


Dichtdraaien subsidiekraan doet kunstinstelling de das om

ZPV Hieronymus

Doek valt definitief voor CBK West-Brabant ROOSENDAAL – Het doek valt voor het Centrum voor Beeldende Kunst en Vormgeving West-Brabant (CBKWB). Op 1 juni houdt het kunstcentrum op te bestaan. Doordat de kunstinstelling niet langer in aanmerking komt voor een subsidieregeling vanuit de provincie Noord-Brabant kan het CKBWB niet langer de broek ophouden. De laatste activiteit van het centrum is een kunstexpositie, getiteld ‘Slotstukken’ in de expositieruimte van schouwburg de Kring in Roosendaal.

BREDA - Het afgelopen weekend was in het Olympische zwembad Wezenbeek in Antwerpen weer het jaarlijkse Antwerp International Youth Swimming Cup. Hieronymus kwam met 31 zwemmers aan de start. De zwemmers verbeterde zich bijna allemaal en de Hieronymuszwemmers gingen met een behoorlijk aantal medailles naar huis. Dit jaar was de bezetting (mede omdat er in Nederland maar 1 swimcup was) sterk. Er waren 860 zwemmers afgekomen op het 3 daagse zwemevent. Er waren naast de Belgische ploegen ook nogal wat Nederlandse (top) ploegen aanwezig. Op de 100 en 200m werd gewerkt met series en finales ( eentje voor de zwemmers 1998 en jonger en een senioren open finale) In de finale stonden:Coen de Bruijn ( 100 en 200m school) Hij werd daar 2 keer tweede, Bas de Bruijn, ook 2 finales en twee keer 4de. Laura van Dijke zwom 200m schoolslag. Wimar Lindenberg,100m school. Marissa Minkman zwom 100m schoolslagfinale en Kristy Nagtzaam 100m vlinderslag Paul Koster startte op de 200m vrije slag en werd ook in de finale 2de. Op de andere afstanden werden directe finales gezwommen (dit waren de lange afstanden en de sprintafstanden Ook hier hadden Hieronymuszwemmers een medaille: Vincent Dermaux goud 200m vrije slag, Andy van Akkeren zilver 200m vrije slag, Coen de Bruijn naast zijn 2 zilveren

finaleplekken ook 2de op de 50m schoolslag, Ceylan Dursun eerste op de 400m vrije slag, Laura van Dijke brons op de 50m schoolslag, Eva van Ginneken zilver 200m vrije slag, Christan de Koning zilver op 50m schoolslag, Paul Koster naast finale zilver, ook brons op 50m vlinderslag. Wimar Lindenberg eerste 50 vrij- en school, Marissa Minkman derde op 50m schoolslag (naast haar finaleplek), Ramon Verhulst zilver op de 400m vrije slag en brons op 50m rugslag. Eva, Coen en Paul zwommen bovendien een limiet voor de ONK. Verder was er nog een bijzondere prestatie. Manon Vermariën zwom de wedstrijd ook mee en zwom 2:25.17 op de 200m vrije slag. Hiermee leek ze het Nederlands record voor gehandicapte zwemmers klasse S10 te hebben. s’ Avonds bleek dat op een andere wedstrijd (Sheffield) een andere gehandicapte zwemmer in dezelfde klasse net sneller was. Overige prestaties Bredaase Hieronymuszwemmers: Eva van Ginneken uit Breda zwemt steeds beter. Op alle 5 de afstanden waarop ze startte zwom ze behoorlijk wat van haar recente tijden af en ze behaalde een medaille en een startbewijs voor de ONK Programma wedstrijdzwemmen 3/5 mei : ONK Masters, Eindhoven 5 mei: limietwedstrijd 50m Breda 18/19 25/26 mei: Brabantse Zomerkampioenschappen, Eindhoven Voor meer info en de complete uitslag kijk op zpv-Hieronymus.com

Zomercompetitie Bridgeclub Pas de Problème Directeur Ageeth Boermans trok jarenlang de kar bij het Centrum voor Beeldende Kunst en Vormgeving. FOTO BEZIT AGEETH BOERMANS

DOOR MONIQUE JANSEN Ook de gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom stoppen met het verstrekken van vaste subsidies. Voortaan dient voor elk project afzonderlijk projectsubsidie te worden aangevraagd. Daardoor moet het CBKWB zelf de organisatiekosten dragen. Ook zijn de losse projectsubsidies niet toereikend voor het centrum om rond te komen. Het was de bedoeling dat aanvankelijk zeven gemeenten het kunstcentrum financieel zouden ondersteunen, maar in de praktijk deden vooral de gemeenten Roosendaal en Bergen op Zoom dit. “Het was in de kleinere gemeenten in de praktijk vechten tegen de lokale voetbalvereniging en dat wonnen we niet”, vertelt directeur Ageeth Boermans. Kunstlessen op school Het succesvolle kunstschooleducatieprogramma van het CKBWB gaat waarschijnlijk wèl zelfstandig verder. Het centrum biedt interactieve kunstlessen aan op basisscholen in verschillende gemeenten in West-Brabant waarbij een echte kunstenaar wordt ingeschakeld. “Dat loopt van september tot april. Een plaatselijke kunstenaar verzorgt de kunstlessen”, legt Boermans uit. Deze dertien

docenten annex kunstenaars zullen daarmee doorgaan. Manifestaties Het CKBWB zet definitief een punt achter de vele kunstactiviteiten. In Roosendaal stopt het centrum met het exploiteren van de kunstgalerie in schouwburg De Kring. De laatste manifestatie ‘Stroom’ van het centrum vond plaats in het Ligapark. In Bergen op Zoom vond op initiatief van het CKBWB onder meer het kunst- en eetevenement Pasta Cultura plaats waar tien kunstenaars aan meededen. Op de begraafplaatsen van Bergen op Zoom en Roosendaal waren er met Allerzielen kunstprojecten. Culturele kaalslag Ageeth Boermans is het enige personeelslid dat in dienst is van het Centrum voor Beeldende Kunst en Vormgeving. Begin 2011 nam de kunstinstelling vanwege financiële redenen al afscheid van twee medewerkers. Sindsdien runde Boermans het centrum met behulp van vrijwilligers. “We hebben geprobeerd door te gaan door elke cent om te draaien, maar het wordt te zwaar.”, vertelt Boermans. Zij betreurt het dat met de ontmanteling van het CKBWB weer een culturele instelling verdwijnt.

De economische crisis treft het kunstveld zwaar. “Het is echt een kaalslag op dit moment. Het belangrijkste voor ons wat het naar voren tillen van kunstenaars in West-Brabant. Wij zijn intermediair voor kunstenaars die zelfstandig ondernemers zijn zonder daar aan te verdienen.” Het betekent dat het voor kunstenaars nog moeilijker wordt om een inkomen te vergaren. Boermans vindt het belangrijk dat West-Brabant voor deze groep ook een aantrekkelijke regio blijft om te wonen en te werken.

BREDA - Van 23 mei t/m 29 augustus houdt BC Pas de Problème elke donderdagavond een zomercompetitie in Sociaal Cultureel Centrum de Poelewei aan de Mgr. De Vetstraat 2 in Breda.

We starten iedere avond om 20.00 uur. U kunt inschrijven tot 19.45 uur op de avond

zelf, of tot donderdagmiddag 17.00 uur via robier@ziggo.nl of bart_robbers@hotmail. com. We spelen 15 avonden en de beste 8 resultaten gelden. Voor de eindoverwinning moet u minimaal 8 maal meegespeeld hebben. Meesterpunten worden wekelijks verstrekt volgens de richtlijnen van de NBB.

Finale zevende Roode Hert toernooi driebanden

Laatste expositie De laatste expositie van het CKB WestBrabant in de galerie van de Kring is van Janneke Slot. Vrijdag 17 mei verricht Ageeth Boermans de opening om 20.00 uur in de expositieruimte. De portretten van Janneke Slot geven de zienswijze van de kunstenares weer. De expositie is tot 27 juni te bekijken tijdens kantooruren en voorstellingen in de Kring.

Winkelcentrum 11 - Etten-Leur 076-5012941 www.juweliermekes.nl

Oprichting ontmoetingsgroep roze senioren BREDA - Onlangs is er in ontmoetingscentrum de Vlieren in Breda een bijeenkomst geweest van het project: Als u begrijpt wat ik bedoel…... Het doel was om in contact te komen met homoseksuele ouderen. De bijeenkomst werd georganiseerd door het consortium Roze 50+ Nederland. Dit is een samenwerkingsverband van ANBO Nederland, COC Nederland, Movisie en Villans. Organisaties die zich onder andere inzetten voor emancipatie- en maatschap-

pelijke vraagstukken onder verschillende doelgroepen. ‘Als u begrijpt wat ik bedoel’ is een project voor roze senioren. Hierbij worden homoseksuele senioren van 50 Plus uitgenodigd om actief mee te praten over zaken die zij belangrijk vinden in hun leven. Bijvoorbeeld specifieke ‘roze’ ouderenzorg. Binnenkort is er een vervolg bijeenkomst. Het doel daarvan is: peilen of er onder ‘roze senioren’ in Breda en omgeving behoefte is aan het organiseren van roze activiteiten. Bijvoorbeeld gezamenlijk

wandelen, eten of gewoon iets leuks doen. Bent u diegene die hier zin in heeft? Denk en praat met ons mee! U bent van harte welkom op maandag 13 mei aanvang 13.00 uur in ontmoetingscentrum De Vlieren, Mgr. Nolensplein 1, 4812 JC Breda. In verband met de te reserveren ruimte graag aanmelden via www.roze50plus.nl. Klik op de banner: Als u begrijpt wat ik bedoel of geef u telefonisch op bij de ANBO Servicelijn: 0348- 466 680 Beide onder vermelding van bijeenkomst Breda roze50+. PAGINA 8

Het bestuur van het 7de Roode Hert Toernooi Driebanden.

BREDA - Het 7de Roode Hert Toernooi Driebanden georganiseerd door Stichting P.E.P. (Stichting Promotie Evenementen Princenhage) is 15 januari begonnen. Twee avonden per week, op dinsdag en vrijdag, werd gestreden om een plaats in de finale. Zaterdag 18 mei vanaf 14.00 uur spelen de overgebleven vier deelnemers

om de ‘Toon de Vries wisselbokaal’. Naast de biljartpartijen is er een loterij met als hoofdprijs een led tv. Ook een drive-in show is van de partij zodat alles aanwezig is om hier een feestelijke dag van te maken. Iedereen is welkom om te komen kijken naar de spannende ontknoping op zaterdag 18 mei vanaf 14.00 uur in Café Het Roode Hert op de Haagsemarkt in Princenhage.


Zundert aan de slag met huisvesting arbeidsmigranten ZUNDERT - Zundert moet zorgen voor de huisvesting van 1250 arbeidsmigranten, zo is na onderzoek door de Regio West-Brabant als taakstelling bepaald. Wethouder Johan de Beer ziet daartoe prima mogelijkheden via onder meer de realisatie van semipermanente woonvormen. De gemeenteraad moet nog met het plan akkoord gaan. DOOR ADDO SPRANGERS Om het door de raad in september 2012 vastgestelde beleid arbeidsmigranten te realiseren heeft het college het vraagstuk huisvesting arbeidsmigranten in de Regio West-Brabant (RWB) aangekaart. Dit heeft geresulteerd in een onderzoek samen met de Provincie Noord-Brabant en het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties - op regionaal niveau: de Quick-scan Arbeidsmigranten regio West-Brabant. Doel van deze Quick-scan was de omvang en ontwikkeling van het aantal arbeidsmigranten in de regio WestBrabant vast te stellen. Conclusie was dat er minder arbeidsmigranten binnen de Zundertse gemeentegrenzen moeten komen te wonen. Er wordt geschat dat er nu maximaal 2550 arbeidsmigranten in de gemeente Zundert wonen. Als taakstelling voor het aantal te huisvesten (sociaaleconomisch) gebonden arbeidsmigranten is voor Zundert een aantal van 1250 bepaald. Bestemmingsplan Daarnaast is op gemeentelijk niveau het haalbaarheidsonderzoek kleinschalige en flexibele huisvesting voor arbeidsmigranten samen met Thuisvester nu afgerond. Hieruit blijkt dat er mogelijkheden zijn voor de realisatie van kleinschalige semipermanente woonvormen. Om uitvoering te geven aan het integraal beleid voor huisvesting van arbeidsmigranten is eer-

der al een aanvang gemaakt met het opstellen van een paraplubestemmingsplan voor alle bebouwde kommen, waarin het gebruik van bestaande woningen voor de huisvesting van arbeidsmigranten gereguleerd wordt. In het vastgestelde bestemmingsplan Buitengebied is geregeld dat onder voorwaarden op het agrarische bedrijf huisvesting voor arbeidsmigranten gerealiseerd kan worden. Volgens wethouder Johan de Beer is op die manier al voorzien in de huisvesting van 850 van eerder genoemde 1250 sociaaleconomisch gebonden arbeidsmigranten. “Zo’n 600 arbeidsmigranten hebben onderdak bij agrarische bedrijven, de overige 250 hebben woonruimte in de kernen. Kleinschalig Blijven er van de 1250 te huisvesten arbeidsmigranten dus nog 400 over. Om verder inzicht te krijgen in de mogelijkheden van woonvormen heeft de gemeente Zundert samen met Thuisvester deelgenomen aan het Haalbaarheidsonderzoek kleinschalige en flexibele huisvesting arbeidsmigranten. In de hierop volgende rapportage over de mogelijkheden van het kleinschalig en flexibel huisvesten van arbeidsmigranten is geadviseerd om te starten met het uitwerken van huisvestingsvormen en locaties. Met name de realisatie van kleinschalige projecten met semipermanente huisvesting lijkt kansrijk. Voorgesteld wordt dan ook om

Volgens afspraak moet Zundert voor de huisvesting van 1250 arbeidsmigranten.

een vervolgonderzoek op te starten naar locaties en concrete mogelijkheden binnen de vijf woonkernen. Volgens wethouder Johan de Beer gaat het daarbij om plaatsen die maatschappelijk worden gedragen en waar de gemeente ook grondposities heeft. “Je kunt bijvoorbeeld denken aan leegstaande gebouwen. We willen nu een plan uitwerken voor de realisatie van tussen de twintig en veertig wooneenheden op verschillende locaties. Die blijven wel

Rode Kruis zoekt entertainers BREDA - Tijdens de collecteweek van dit jaar zullen in de grote Brabantse steden ludieke entertainmentacties plaatsvinden, tijdens de zogenaamde Rode Kruis Fun_Raiser. Van 9 t/m 15 juni vindt de jaarlijkse Rode Kruis collecteweek plaats. Niet alleen zal huis-aan-huis worden gecollecteerd, maar op verschillende locaties worden ook allerlei bijzondere kunstvormen ingezet. Denk hierbij aan muzikanten, dansers,

beatboxers, Batucada drumbands en improvisatietheater. Het Rode Kruis verzorgt de organisatie en alle artiesten zetten zich belangeloos in. “Het wordt een mooi spektakel, met een win-win situatie voor iedereen! Voorbijgangers krijgen bijzonder entertainment voorgeschoteld op onverwachte plekken, de artiesten krijgen een spreekwoordelijk podium om hun passie uit te oefenen en het Rode Kruis werft fondsen voor lokale hulpverlening. De artiesten kunnen met 1

uur inzet al verschil maken”, aldus projectleider Noud van der Bas. Vorig jaar werd op kleine schaal muziek ingezet, wat door het publiek als zeer sympathiek werd ervaren. Dit jaar worden de acties uitgebreid naar de steden Breda, Tilburg, Den Bosch en Eindhoven. Het Rode Kruis is nog op zoek naar enthousiaste artiesten die zich in willen zetten. Hiervoor kan contact opgenomen worden met Chris Widdershoven, via cwiddershoven@redcross.nl of bel naar 040-2333513.

kleinschalig. Per woning worden er maximaal vier personen gehuisvest. Thuisvester Hij vertelt dat overigens een belangrijke rol is weggelegd voor woningcorporatie Thuisvester. Die gaat namelijk in iedere gemeente waar zij actief is vijf woningen onttrekken aan het reguliere huurbestand voor de huisvesting van de arbeidsmigranten. “Ook de buurgemeenten nemen hun

FOTO ADDO SPRANGERS

verantwoordelijkheden,” zo stelt wethouder Johan de Beer. “Er verblijven hier meer arbeidsmigranten dan er werken. Het is echter geen kwestie van wegsturen, maar van transformeren in een natuurlijk proces. De arbeidsmigrant is mobiel en veelal niet gebonden aan een specifieke locatie. Gaat de handhaving op locatie Patersven door, dan moet je misschien aan een locatie in Breda denken. Daarover ben ik in gesprek met collega-wethouder Bob Bergkamp.”

Vincent van Gogh Leeft en Inspireert

Bedrijventoernooi beachvolleybal Waarom een bedrijven toernooi Beachvolleybal? Collega’s leren elkaar beter kennen. Uw mensen ontspannen en bewegen zich en u heeft zeer waardevolle contacten met andere bedrijven. Om het toernooi zo laagdrempelig mogelijk te houden is het een toernooi met teams van minimaal 4 spelers. Indien de groep groter is dan 4 personen kan er doorlopend gewisseld worden. Het is ook mogelijk met meerdere teams per bedrijf deel te nemen. Het is ook mogelijk om met een ander bedrijf samen een team in te schrijven. Bij meer inschrijvingen (maximaal 30) is het tijdstip van inschrijven bepalend.

BREDA - Breda Beach Ballen & Business, onder dat motto houdt Breda Beach een fantastisch (recreatief) Beachvolleybaltoernooi voor bedrijven uit Breda. Een nieuw, sportief en gezellig jaarlijks netwerkevent voor

uw team in combinatie met een ontspannende netwerkmogelijkheid? Dat gaat gebeuren op vrijdag 24 mei op de Vila Beach Arena, Wolfslaardreef 105, Breda (naast zwembad Wolfslaar).

Het programma: 12.00u Ontvangst van de teams met een heerlijke lunch 13.00u Warming-up met korte beachvolleybalclinic door professionele beachvolleybalster 13.45u Poulewedstrijden 16.30u Finalepoules 17.30u Borrel, barbecue en prijsuitreiking 19.00u Einde Voor deelname en voorwaarden klikt u op www.bredabeach.nl onder het kopje Algemeen vindt u het inschrijfformulier Bedrijven toernooi 24-mei. Voor meer informatie kunt u bellen naar 06-46717291. PAGINA 9

BREDA - Van 25 mei t/m 2 juni vindt in Etten-Leur het festival ‘Van Gogh Leeft’ plaats. Vincent van Gogh is nog steeds een bron van inspiratie voor velen. Zo blijkt o.a. uit de enorme animo voor deelname aan de Kunstroute Etten-Leur: zo’n 100 deelnemers presenteren hun werk op maar liefst 38 locaties. Kunstroute Van Gogh Leeft vindt dit jaar voor de vijfde keer plaats. De Kunstroute Etten-Leur vindt dagelijks plaats van 25 mei t/m 2 juni (met uitzondering van maandag 27 mei). Hoofdlocatie, met een overzicht van werk van alle deelnemers aan de Kunstroute is het voormalige kloostercomplex Het Withof, aan de Bisschopsmolenstraat 162a. Vanaf een week voorafgaand aan Van Gogh Leeft is bij Nieuwe Nobelaer VVV Etten-Leur en het Vincent van Gogh Informatiecentrum (Markt 4) een fraaie catalogus verkrijgbaar met deelnemers, locaties, exacte openingstijden en plattegrond. Van Gogh Ambitie In de NH kerk/Raadzaal wordt in een grote

‘blackbox’ een preview getoond voor de Van Gogh Experience Etten-Leur. Er zijn dagelijks voorstellingen, op 26 mei gecombineerd met orgelimprovisaties op Van Gogh door Gijs van Schoonhoven (stadsorganist van Enschede), 27 mei het Van Gogh-debat en als afsluiting op zondagmiddag 2 juni een live performance door Leonie Muller uit Breda. Van Gogh Traditional Jazzfestival Op zaterdag 25 mei wordt het Van Gogh Traditional Jazzfestival gehouden, een festival met swingende oude stijl jazz, in een streetparade en op de terrassen. Eveneens op 25 mei zijn alle kinderen welkom op het Raadhuisplein in het Winkelhart om mee te doen aan het Scoopkrijten. Koopzondag en Meulemart Op zondag 26 mei belooft het al niet minder gezellig te worden, met een Van Goghkoopzondag in Winkelhart Etten-Leur en een grote braderie (Meulemart). Vervolgens blijft het t/m 2 juni gezellig vertoeven in Etten-Leur. Het evenement wordt die avond informeel afgesloten met een Cultuur café in The Butler. www.vincentvangoghinetten.nl


Jeugd Willebrord Wil Vooruit

Alain Broos aan de leiding in cat. 7.

SINT WILLEBRORD - De jeugdrenners van Willebrord Wil Vooruit hebben goede resultaten behaald in de 6de selectie wedstrijd in Hoogerheide voor het NK 2013.

Roan Konings cat. 3 reed naar een 3de plaats. Perry Frijters won in cat. 6. Alain Broos behaalde zijn 1ste overwinning dit seizoen in cat. 7 door de sprint te winnen van het complete peloton. Op Hemelvaart-

Zuid-Amerikaanse passie bij Jazz Ten Toon dag rijden de jeugdrenners te Schijndel en het komend weekend staan de jeugdrenners aan het vertrek te Schoondijke hier is de 7de wedstrijd van het district voor plaatsing voor het NK. Uitslagen Hoogerheide Cat. 1: 7 Emmelie de Kok; 10 Sanne Jongenelen Cat. 2: 5 Evi Jongenelen; 7 Lars Dierks; 10 Rens Lakens Cat. 3: 3 Roan Konings; 7 Beau van Helmond; 8 Moreno Tak; 20 Demi Lazeroms Cat. 4: 6 Mathijs de Kok; 8 Sanne Jongenelen; 10 Niels Huijbregts Cat. 5: 12 Tristan van Hassel; 14 Gianni Pavone; 15 Melroy Krebbekx; 18 Giovanny Vissenberg Cat. 6: 1 Perry Frijters; 13 Max van Helmond; 16 Ties van Rijsbergen; 18 Ivy Weterings; 19 Niek Struijs; 20 Sven Wouters Cat. 7: 1 Alain Broos; 4 Danny Maas; 6 Ryco Krebbekx; 10 Jasper Haest; 12 Polle van Rijsbergen; 15 Simon Demaret; 20 Tom Brouwers; 22 Tom de Rooij

De invloeden van Latin op de hedendaagse jazz

Vier bedrijven springen organisatie bij

Concours Hippique gered BERGEN OP ZOOM - Op de valreep is de organisatie van het Concours Hippique in stadspark Kijk in de Pot in Bergen op Zoom dan toch nog gered. Vorige week hing de toekomst van het paardensportevenement, dat in het pinksterweekend voor de 110e maal plaatsvindt, na het afhaken van een grote sponsor nog aan een zijde draadje. Dankzij de financiële steun van vier grote bedrijven uit de regio kan het evenement alsnog doorgaan. DOOR RIA VAN MEIR Het waren spannende momenten voor het bestuur van de 110e Concours Hippique in Bergen op Zoom. Na het afhaken van een grote sponsor had de organisatie tot vrijdag 3 mei de tijd om zo’n 10.000 euro aan sponsorgelden te vinden om te voorkomen dat het evenement afgeblazen zou worden. “Vrijdagavond kwamen we bij elkaar en kwamen we tot de conclusie dat het een ‘no-go’ werd. Totdat maandagochtend zich een nieuwe sponsor meldde. We zijn de hele dag met elkaar in onderhandeling geweest, maar er uiteindelijk toch uitgekomen”, meldt een verheugde voorzitter Frans van Nispen. De vier bedrijven die het paardenevenement gered hebben zijn Shell Chemicals Moerdijk ondernemersraad commissie goede doelen, Mepavex in Bergen op Zoom, ASK Romijn Staalbouw

uit Roosendaal en Cargill in Bergen op Zoom. Hoeveel de vier partijen in totaal hebben ingelegd, wil Van Nispen niet zeggen. “Maar het is in ieder geval voldoende om het gat van 10.000 euro te dichten. Het belangrijkste is nu dat het evenement door kan gaan. Dat is niet alleen fijn voor de deelnemers, maar ook voor de Clini Clowns, dat wij vanwege ons 110-jarig bestaan ondersteunen”, zegt Van Nispen. Ambitie Nu het licht definitief op groen staat voor de 110e editie van het Concours Hippique zal stadspark Kijk in de Pot van zaterdag 18 mei tot en met maandag 20 mei omgetoverd worden tot een heus paardendorp met dressuurwedstrijden, springrubrieken en spectaculaire shows met veelal nationale toppers. Daarnaast zijn er diverse activiteiten te bewonderen, zoals de Hackneys en de Tuigpaarden, de vierspantrekpaarden-

Exposities

show, ouderwetse Zeeuwse knollen, de schaapsherdershow, politiehondenshow en de Ride & Bikshow. Alle activiteiten zijn gratis. Het evenement trekt jaarlijks zo’n 15.000 tot 20.000 bezoekers, maar de organisatie heeft de ambitie om verder te groeien. “Wij streven ernaar om tot een van de nationale topwedstrijden te horen met veel internationale renners. Dat vraagt een andere organisatie, maar we kunnen onze sponsors zo wel meer bieden”, meent Van Nispen. De organisatie denkt erover om ook de sponsoring verder te professionaliseren. “Ons bestuur bestaat nu uit zeven vrijwilligers, die allemaal fulltime werkzaamheden hebben. Er gaat nu ontzettend veel tijd in de sponsoring zitten. Door dat professioneler aan te pakken hopen wij er niet alleen volgend jaar weer te staan, maar ook uit te groeien naar een paardensportevenement dat nationaal en internationaal op de kaart staat.”

Textiel in Breda’s Museum: Tot en met 5 mei zijn er in Breda’s Museum maar liefst drie textieltentoonstellingen te bewonderen. Twee tentoonstellingen gewijd aan de Bredase kunstenaars Johanna Schweizer en Miek Vlamings en een expositie van de werken van European Art Quilts VII. Expositie cursisten Pierre van Lit: In het gloednieuwe gebouw van Stichting Elisabeth aan de Leuvenaarstraat 91, exposeren de cursisten van Pierre van Lit. Diverse technieken worden getoond, zoals aquarel, acryl en olieverf. Ook de onderwerpen zijn heel verschillend: Alhoewel meest figuratief, af en toe toch ook een uitstapje naar abstract. Van bloemstilleven tot portret, bijna alle onderwepen zijn aanwezig. Soms naar voorbeeld, soms naar eigen inspiratie. De tentoonstelling is te bezoeken tijdens kantooruren en in het weekend, tot 28 juni. Meer informatie op wwwpierrevanlit.nl

op kunstzinnig gebied. Hij tekende en schilderde vele landschappen en stadsgezichten in Breda en omgeving, maar maakte ook bloemstillevens, portretten en kopieën van de oude meesters. Expositie Tom l’Istelle: Tom l’Istelle exposeert in Etalage Innercity, de kunstvitrine van IDFX in station Breda. Tom l’Istelle noemt zichzelf ‘multidisciplinair artist’. Wanneer hem gevraagd wordt om iets over zijn werk als kunstenaar te vertellen, zegt hij: ‘’Er was eens...” en de rest laat hij aan de verbeelding van de toeschouwer over. ETALAGE Innercity is een project van IDFX Breda. In vitrine nr. 8 in station Breda is maandelijks een werk van een beginnende, talentvolle kunstenaar te zien. Het werk wordt speciaal gemaakt voor de ETALAGE en is geïnspireerd op de vitrine zelf of een reactie op de publieke ruimte van het station. De werken worden officieel geopend in aanwezigheid van de kunstenaar. De expositie van Tom l’Istelle is te zien zijn t/m 28 mei.

Expositie ‘Dream on!’: Bij KOP (Reigerstraat 16) is de expositie Dream on! Een kleurrijke expositie waarin KOP je uitnodigt om te dromen van morgen. Dream on! is te zien tot en met 19 mei. In Dream on! is werk te zien van Tom l’Istelle, Aart Jan Venema, Stefan Gross en My Anh Hang. De muurschilderingen in de expositie zijn speciaal voor deze gelegenheid gemaakt door Aart Jan Venema. Tom l’Istelle maakte voor Dream on! een echt droomkasteel waarin je verrast wordt en van alles kunt ontdekken. Dream on! is te zien in het Huis voor Beeldcultuur (Reigerstraat 16) en is geopend van woensdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur. Toegang gratis. www.kop.nu | www.facebook.com/KOPfanpage. Tentoonstelling Jan Moll: Groot aantal schilderijen van Jan Moll (1915-2004) zijn te bewonderen in Zorgkruispunt de Werve. De werken zijn eigendom van de Stichting Jan C. Moll die na zijn dood is opgericht. Belangstellenden zijn van harte welkom om de tentoonstelling in De Werve te bezoeken, aan de Cartier van Disselstraat 64 van maandag tot en met vrijdag tussen 13.30 en 15.00 uur. De tentoonstelling duurt tot 21 juni en de entree is gratis. Jan Moll was huisschilder, maar in zijn vrije tijd zeer actief

Expositie: De ongelofelijke veerkracht van mensen is de indruk die de expositie ‘De mannen die mij hebben vermoord: De kracht van Rwandese genocide-overlevenden’ bij de bezoekers achterlaat. Deze unieke expositie, gemaakt door de Canadese fotograaf Samer Muscati en gebaseerd op het boek met de gelijknamige titel, is van t/m 1 juni te bewonderen in de sfeervolle lunchroom De Uitdaging in Ulvenhout. Voor meer informatie over stichting Mukomeze, zie: www.mukomeze.nl. Lunchroom De Uitdaging (Dorpstraat 40, Ulvenhout) is geopend van 10.00-17.00 uur (di t/m zat) en van 11.00 tot 17.00 uur (zon), zie: http://www.lunchroomdeuitdaging.nl. Expositie Kees Habraken: Bredanaar Kees Habraken exposeert t/m 21 mei in “De Steenfabriek”, Steenfabriek 7, 5126 PB Gilze, met de tentoonstelling “Ontmoeting, Ervaring en Emotie”. Op zaterdag 4 mei om 16.00 uur, zal deze tentoonstelling geopend worden door Dr. A.J.W. Boelhouwer burgemeester van Gilze Rijen. Openingstijden: woensdag t/m zondag van 12.00-18.00 uur. Meer info: www.keeshabraken.nl, chabraken@ziggo.nl, tel. 06-36549285. PAGINA 10

BREDA - Dansen, dansen, dansen. Jazz Ten Toon blaast dit jaar tijdens het Jazz Festival flink wat stoom af in de Stadsgalerij met een dampend programma vol latin-jazz, salsa, merengue, bossa nova, bachata en de bijbehorende gepassioneerde dansers. Jazz Ten Toon wil kunst met jazz verbinden en dat gebeurt dan ook volop van 8 tot en met 12 mei in de Stadsgalerij. Alleen is de setting dit jaar Latijns-Amerikaans. Kunstenaars als Karin van de Walle, Yurr, Mario Pasetto, Foss Collective en Joan Hundersmarck tonen hun schilderijen, video-kunst, graffiti en beelden, terwijl op de achtergrond de opzwepende ritmes van de muzikanten en de dj’s klinken. Scheidend voorzitter van het Jazz Festival, Antoine Trommelen, opent woensdagavond 8 mei de expositie en daarna is het feest in de Stadsgalerij. De salsatrein dendert 5 dagen door en

stopt onder meer op rustige stations waar de zwoele bossa nova klinkt (woensdag) of waar swingende musica Cubana wordt gespeeld (donderdag), maakt een plotselinge stop op vrijdag als de jeugd aan de noodrem trekt voor een flinke pot hiphop en moderne jazz om vervolgens uit de bocht te vliegen als de dansers het op zaterdag te bont maken bij alle salsa, merengue en bachata-workshops van Marc Grott. Wie er dan nog geen genoeg van heeft, kan zondag meeliften met de Big Band Nieuwe Veste en de geimproviseerde latin van Trio Desgarga. Het complete programma is te vinden op de website. Veel plezier bij Jazz Ten Toon! Jazz Ten Toon is een officieel podium van het Jazz Festival Breda. Alle concerten en workshops zijn gratis te bezoeken. De Stadsgalerij is te vinden aan de Oude Vest 34 in Breda. www.jazztentoon.com en www.facebook.com/jazz. tentoon

Running Team Sprint van Drunen naar het Mastbos

Leon denkt aan PR tijdens Haagse Beemdenloop BREDA - Running Team Sprint is inmiddels gestart met hun gezamenlijke Run2day-circuit 2013-2014. Van start tijdens de halve marathon in Drunen, via het rondje Vrachelen in Oosterhout zal zondag 5 mei de Haagse Beemdenloop op het programma staan. Hier zal ook Runningteam Sprint-atleet Leon Pepermans aan de start staan. Rondje Vrachelen Oosterhout Leon Pepermans was niet aanwezig in Oosterhout aanwezig bij het 10km lange rondje Vrachelen. Tijdens deze wedstrijd liepen Running Team Sprint-atleten Pieter Delacourt en Frank Sjaardema nog mooie tijden op deze 10km. Beide onder de 40 minuten namelijk respectievelijk 38:39min (4de) en 39:50min (7de). Marcel Cools liep in de categorie 55+ naar een mooie 5de plaats in 41:00min. Kees Faes wist met zijn 44:37min. Naar een 4de plaats te lopen bij de 60+ers. Enige podium plaats voor een Running Team Sprint atleet was ditmaal de 3de plaats bij de Vrouwen voor Valerie de Roover in 46:12min. Voorbereiding Haagse Beemdenloop Leon Pepermans zou graag de prestatie van Frank Sjaardema in Oosterhout evenaren tijdens de Haagse Beemdenloop van zondag 5 mei. Met een tijd van 39:50minuten zou hij niet alleen voor het eerst dit jaar onder de 40 minuten loop, maar is ook zijn persoonlijk record verbroken. “De voorbereiding op een wedstrijd begint

ongeveer 2 weken voor de start en ik probeer dan naar de wedstrijd toe te leven. Een flinke trainingsweek gevolgd door een rustige week, waarin ik enkele dagen voor aanvang alleen nog maar losloop. Wanneer veel jongens in onze loopgroep ook dezelfde wedstrijd lopen, dan wordt er veel voorgesproken en ontkom je er niet aan om met de wedstrijd bezig te zijn. Qua eetgewoonte probeer ik ook wat lichter te eten en in ieder geval geen alcohol te drinken. Tja…” aldus Leon Pepermans over zijn voorbereidingen voor de Haagse Beemdenloop. De juiste Focus Ook voor de Haagse Beemden loop vraagt om een speciale Focus, Leon Pepermans hierover: “Levi, mijn tweede zoon recent is geboren en we zijn even recent verhuisd naar Terheijden. Het is voor mij dit seizoen de uitdaging om de juiste focus en energie vast te houden. Vervelende griepjes hebben een beetje doen kwakkelen, echter uiteindelijk is het een kwestie van gewoon weer oppakken en doortrainen. Leon Pepermans volgen? Via www.atleten.info zijn alle atleten van Running Team Sprint te volgen tijdens het seizoen dus ook Leon Pepermans. De volgende keer horen we van Leon hoe zijn Haagse Beemdenloop is verlopen en of hij zijn doel heeft kunnen bereiken. Ook blikken we dan vooruit naar de Terheijdenloop van 19 mei.


Gratis cursus ‘Interculturele communicatie’

BREDA - Pro-actief zijn, mensen recht in de ogen aankijken als mensen toegesproken worden en het denken in oplossingen. Een vanzelfsprekendheid voor veel Nederlanders. Maar dat geldt niet voor iedereen. Mensen die niet oorspronkelijk uit Nederland komen, krijgen dit soort voorbeelden vaak niet vanuit huis mee. Hierdoor kan er miscommunicatie ontstaan. Door bijvoorbeeld

vragen te stellen kan deze miscommunicatie al aanzienlijk verminderen. Maar hoe kun je het beste omgaan met diversiteit en interculturele aspecten van vrijwilligerswerk? Vanaf woensdag 22 mei geeft de door Breda Actief georganiseerde cursus ‘Interculturele communicatie’ daar antwoord op. Het drie avonden durend programma is gratis en mede georganiseerd door gemeente Breda en Stichting Nieuwkomers en Vluchtelingenwerk Bra-

bant Centraal. Vrijwilligers die werken met anderstaligen leren tijdens de cursus ‘Interculturele communicatie’ hoe zij het beste om kunnen gaan met de diversiteit en interculturele aspecten van het vrijwilligerswerk. Tijdens de drie woensdagavonden wordt vanuit theorie én vanuit de praktijk gekeken naar de interculturele aspecten van werkzaamheden die een vrijwilliger uitvoert. De betekenis van cultuur en gedrag en hoe je daar als vrijwilliger mee om kunt gaan, wordt tijdens de cursus uitgelicht. De vrijwilliger vergroot zijn kennis over en begrip van andere culturen. Daarbij krijgt hij handvaten toe te reflecteren op eigen vanzelfsprekendheden en handelen. Ook wordt ingegaan op aannames, vanzelfsprekendheden, oordelen en veroordelen omtrent andere culturen en gedrag. De vrijwilliger wordt uitgedaagd om eigen casussen in te brengen en inzicht te krijgen in zijn eigen handelen. De cursusdagen zijn woensdag 22 mei, 12 en 26 juni van 19.00-22.00 uur. Vrijwilligers kunnen zich gratis aanmelden via de website van Breda-Actief: www. breda-actief.nl. De cursus vindt plaats bij Stichting Teamplay@NAC , Stadionstraat 11C4, Breda. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Breda Actief, tel. 076-5233555 of info@breda-actief.nl.

Onder steuningsgroep

Nabestaanden na zelfdoding BREDA - Nabestaanden van zelfdoding blijven in verwarring achter. Het is zeer moeilijk te aanvaarden dat de zelfdoding als enige uitweg werd gezien. Verder voelen ze zich vaker dan bij andere doodsoorzaken, verantwoordelijk voor het overlijden, vragen zich af of ze signalen hebben gemist, voelen zich tekort schieten en vragen zich af of deze dood voorkomen had kunnen worden. Deze nabestaanden lopen risico om zelf ernstige psychische klachten te ontwikkelen en hebben behoefte aan hulp gericht op hun specifieke vragen en problemen. Om dit helpen te voorkomen start Indigo Brabant regelmatig een ondersteuningsgroep voor mensen die een dierbare ver-

BREDA

BREDA - De Christengemeenschap, Beweging voor religieuze vernieuwing, kring West-Brabant organiseert woensdag 22 mei een avond over De bronnen van het Christendom, esoterisch en exoterisch.

UW ACCOUNTANT / BOEKHOUDER TE DUUR ? Bij ons bepaalt uzelf het tarief en de werkzaamheden !! Alle varianten zijn mogelijk, vrijblijvende informatie: WWW.ADVIESBUREAUDEBRUIJN.NL

plafonds & wanden witten

-reparatie

06-53269191

Vraag een vrijblijvende offerte tel. 06 - 43220390 / 076 - 5991675

Jan Jochems

SCHIMMELNAGELS

Handel

Spinveld 72 4815 HT Breda 076-5991540 06-49313410

Recreatiestalling Numansdorp en Occasion Center Numansdorp LET OP:

Laat ze nu behandelen met de PinPoint laser. Na de laserbehandeling worden de nagels geleidelijk weer normaal in de daarop volgende maanden.

Caravan/Camper verkopen:

Voor bemiddeling verkoop vragen wij Caravans – Campers en Vouwwagens. Voor alle voordelen zie:

WWW.CARVA.NL www.dermcentrum.nl

Scheiden is ook een nieuw begin! Een scheiding is niet alleen het afronden van wat geweest is. De ScheidingsMakelaar zorgt voor een nieuwe start. Wie nu verstandige keuzes maakt, heeft daar straks profijt van. Dat weten wij uit ervaring.

en

TransporT

Te koop:

Bestratingsmaterialen en sierkeien, speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers.

Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

Meubelstoffering

voor o.a. boten, stoelen, banken, wanden, en caravans Vullingen op maat!

Brugel Woondesign Ginnekenweg 72 Breda Tel. 076-5148563 www.joopbrugelwoondesign.nl

www.brabantwerkt.nl Vacatures bij jou in de buurt Houtrotreparatie

Verhuur:

Afvalcontainers

van 6 m3 tot 40 m3 Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

06-28148148 cherabi.uw-vakschilder.nl

Tijdens herinrichting Winkelcentrum Steenbergen

Contact 0186-652960 – carva@planet.nl NU Stallingplaats. Ook verkoop, reparatie, onderhoud en APK keuring.

KorTingen

** SUPER AANBIEDING !!! **

op onze voorraad kleding voor bruid, bruidegom en bruidsmoeders

Set Blink WIMPEREXTENSIONS van € 110,00 NU voor € 59,95

We begeleiden u met: • De financiële en juridische afhandeling. • Het ouderschapsplan voor de kinderen. • Een plek om te wonen. • En alle andere zaken rond uw scheiding.

Meer informatie? Bel of mail voor ons gratis adviesgesprek. Ruud Serraarens, 5028 12 33 Sander Kroezen, 06 0654 1139 33 serraarens@scheidingsmakelaar.nl kroezen@scheidingsmakelaar.nl Of surf naar onze website: www.scheidingsmakelaar.nl

Meubelstoffering/

P. Rijnders Breda

circa 70 aPK geKeurde auto’s oP voorraad! www.autobedrijfgdamen.nl elke 1e zondag v/d maand GEOPEND

De ScheidingsMakelaar werkt met 1 contactpersoon en hanteert een vast tarief.

Nieuwe Testament. De tekst van het nieuwe testament is door wetenschappelijk onderzoek en ontdekkingen van originele teksten inmiddels sterk verbeterd. Sommige verhalen daarbij zijn ronduit verbazend. Belangstellenden zijn van harte welkom in de Grote Zaal van de Rudolf Steinerschool, Minckelersstraat 27 te Breda. Aanvang 20.00 uur, afsluiting rond 22.00 uur. Info: Mia Zaat, 076-5021945, miazaat@ hetnet.nl.

Ook binnen- en buitenschilderwerk

Het adres voor een APK-gekeurde auto met garantie.

Zomergemstraat 2a 4826 CW Breda 076 578 00 50

Informatie Deze groep wordt gestart in onze locaties in Breda en in Tilburg; 8-10 bijeenkomsten; 8-12 deelnemers. Hieraan zijn geen kosten verbonden voor deelnemers. Voorafgaand aan deelname vindt eerst een kennismakingsgesprek met de begeleiders plaats. Informatie en aanmelden: Indigo Brabant, telefoon 088-01 61800, via preventieregiobreda@indigobrabant.nl of via onze website www.indigo.nl.

De bronnen van het Christendom

Ton Besterveld, spreker op deze avond is sinds een aantal jaren bezig met een nieuwe Nederlandse vertaling uit de oorspronkelijke Griekse teksten van het

Aalten Schildersbedrijf

loren hebben aan zelfdoding. Het doel van deze groep is steun, erkenning en herkenning bij elkaar en delen van gevoelens van machteloosheid, schuld, schaamte en verdriet. Deelnemers voelen zich hiermee geholpen in het kunnen accepteren en verwerken.

Voordelen van wimperextensions:

* worden pijnloos één voor één aan de eigen wimperhaartjes bevestigd * Elk moment van de dag mooie, volle en lange wimpers * Praktisch gewichtsloos, je voelt de extensions niet * Bestand tegen water, lichaamsvocht, licht, zon en zee * Geen beschadiging van je eigen natuurlijke wimper * Maakt mascara, wimperverf of wimperkruller overbodig * Sporten, douchen, zwemmen en slapen zonder zorgen * Blijft 6 tot 8 weken zitten! Maar wilt u uw wimpers continu mooi vol houden, dan kunt u kiezen voor een Refill behandeling.

Trabior Beautyinstituut – De Lind 20 – 4841 KC Prinsenbeek www.trabior.nl info@trabior.nl

Tel.: 06-50558025

PAGINA 11

van 10 tot 30% Liberté Mode voor Bruid & Bruidegom Kaaistraat 63, 4651 BM Steenbergen Bel voor afspraak 0167-560 556 www.libertébruidsmode.nl www.internetbode.nl

voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws


Spaar voor de leukste uitjes bij u in de buurt. Boodschappen doen bij Albert Heijn wordt nog leuker, want van maandag 22 april t/m zondag 26 mei krijgt u bij iedere 10 euro aan boodschappen een gratis spaarzegel. Hiermee kunt u sparen voor de leukste uitjes bij u in de buurt! l e g e z r Spaa Albert Heijn, Breda en Prinsenbeek

Gewoon bij Albert Heijn

DBZ_20130512