Page 1

THUIS IN DE REGIO

WEEKENDEDITIE

B R E D A S E

O P L AG E :

3 FEBRUARI 2013 WEEK 5

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

ZORGEN OVER ONTWIKKELINGEN ROND FYRA

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @BredaseBode

I

Te l .

SPORT

BREDA KRIJGT NIEUWE VERHOOGDE TRAMBRUG

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

GRÔÔT BREDAOS CARNAVAL KAPELLEN CONCOURS

Expositie Batabieren in museum De Rijf

Koniuszek versterkt fractie GroenLinks

PRINSENBEEK - In het museum De Rijf van de heemkundekring Op de Beek aan de Vijverstraat 3 in Prinsenbeek is zondagmiddag 3 februari van 13.30 uur tot 16.30 uur gratis de expositie ‘33 jaar C.V. De Batabieren’ te zien. Deze tentoonstelling wordt gehouden in het kader van de BAK-exposities ‘Kék nou toch: Boemeldonck! Deze keer laten de Batabieren zien hoe hun club 33 jaar actief is in het Boemeldonckse carnaval. De tentoonstelling is eveneens te bezoeken op zondag 3 maart van 13.30 uur tot 16.30 uur. Surf voor meer informatie over alle activiteiten rond en tijdens het Boemeldonckse carnavalsfeest naar www. boemeldonck.nl

BREDA - Jos Koniuszek wordt commissielid voor de fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Breda. Koniuszek komt in de commissies Ruimte en Bestuur terecht. Hij wordt komende donderdag, tijdens een vergadering van de raad, geïnstalleerd. Koniuszek is bioloog en voormalig eigenaar van Runnersworld Breda aan de Haagdijk. Verder heeft hij bestuursfuncties (gehad) in een aantal ondernemersorganisaties, zoals het Retail Platform Breda (RPB) en de Ondernemersvereniging Binnenstad Breda (OBB) . Hij is nog steeds - sinds 1989 - de Bredanaar met de snelste tijd op de klassieke marathon (2 uur, 19 minuten en 3 seconden).

W E E K B L A D

Informatieavond over werk Chaamseweg

Videoanalist NAC naar Armenië

BREDA - De gemeente Breda houdt op maandag 4 februari om 19.30 uur bij de gemeentelijke districtspost aan de Poolseweg 200 (zijstraat Molengracht)een eerste informatieavond over rioolwerkzaamheden aan de Chaamseweg. Tijdens deze informatieavond geeft de gemeente toelichting op de plannen en kunnen vragen worden gesteld. Het riool in de Chaamseweg en ’t Hoekske verkeert in slechte staat en moet daarom worden vervangen. De Chaamseweg en ’t Hoekske hebben hun oorspronkelijke functie (verbindingsweg richting Chaam) verloren. De gemeente wil het verloop van de weg nu gelijktijdig aanpassen aan de eisen en wensen van deze tijd.

BREDA - Erwin Koenis, videoanalist en jeugdtrainer van NAC Breda, vertrekt per 1 maart naar de Armeense club FC Banants en voegt zich daar bij de staf van Raymond Verheijen in de rol van videoanalist. Koenis was naast videoanalist jeugdtrainer bij de D1 en assistent bij de A1 van trainer Geert Brusselers Daarnaast was hij actief als analist bij de technische staf van het Nederlands Elftal onder 19 jaar. Ondanks de geplande uitbreiding van zijn takenpakket, heeft Koenis besloten de uitdagende aanbieding uit Armenië te accepteren. Hij zal deze maand zijn werkzaamheden bij NAC afronden en in maart richting het land vertrekken.

Snelheidsduivels zijn rijbewijs kwijt BREDA - De politie heeft dinsdagavond met de lasergun een snelheidcontrole gehouden op de Graaf Engelbertlaan ter hoogte van het ziekenhuis. Er werden drie automobilisten bekeurd. Een 53-jarige man uit Hoogstraten reed met een gecorrigeerde snelheid van 116 km/uur. Een 34-jarige man uit Etten-Leur reed met een gecorrigeerde snelheid van 101 km/uur. Beide automobilisten zijn hun rijbewijs voorlopig kwijt. Een derde automobilist die 38 km/ uur te hard reed krijgt alleen een boete. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 50 km/uur. Ook op vier andere locaties in Breda waren snelheidscontroles. Daarbij kregen zes bestuurders een bon.

Fototentoonstelling Watersnoodramp BREDA - De hele maand februari hangen aan het hekwerk van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) aan de Cingelstraat in Breda zeventien uitvergrote foto’s met teksten van de watersnoodramp in 1953. De foto’s moeten het passerend publiek herinneren aan de ramp die zich zestig jaar geleden voltrok en waarmee ook de stad Breda te maken kreeg. Zo verleenden eerste- en tweedejaars cadetten van de KMA in de nacht van de dijkdoorbraken - van 31 januari op 1 februari 1953 - als een van de eersten hulp aan de getroffen gebieden in West-Brabant en Zeeland. Verder fungeerde de KMA in de weken daarna als opvangcentrum voor vele evacués.

BREDA - Voorlezen aan kinderen prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt veel plezier. Tijdens de De Nationale Voorleesdagen las wethouder Saskia Boelema daarom aan peuters en kleuters voor uit ‘Nog 100 nachtjes slapen’ van Milja Praagman, het Prentenboek van het Jaar 2013. Dat deed zij in de bibliotheekfilialen Centrum (foto), Zuidoost en Haagse Beemden. FOTO HUUB SCHOUTETEN

Wethouder Akinci: ‘Goed voor vestigingsklimaat en ontwikkeling vrijetijdseconomie’

M I D D E L B U R G S E & V E E R S E Toch verlenging Brabants Nachtnet BREDA - Het Brabantse Nachtnet, de treinverbinding die de steden Breda, Tilburg, Eindhoven, ’s-Hertogenbosch en Dordrecht met elkaar én met de Randstad verbindt, wordt tot eind 2015 verlengd. DOOR ADDO SPRANGERS Dat meldt de gemeente Breda. Door de inzet van nachttreinen op vrijdagen en zaterdagen kunnen reizigers tot 04.00 uur met de trein thuiskomen en is Schiphol ook in de nachtelijke uren per trein bereikbaar. De nieuwe dienstregeling van het traject Eindhoven-Utrecht, EindhovenRotterdam (in deze route zit Breda) en de pendel Tilburg - ’s-Hertogenbosch gaat in per 9 juni 2013. De colleges van de betrokken steden en de Provincie NoordBrabant zijn dit overeengekomen nadat op verzoek van de provincie vanaf 2007 een proef voor drie jaar is gehouden met het Brabantse Nachtnet. De proef is 2011 en 2012 verlengd met als doel inzicht te krijgen of een dergelijk

t

h

u

nachtnet kostendekkend is te exploiteren. Eind 2012 is de proef beëindigd. Daarbij bleek dat de treintrajecten EindhovenUtrecht en Eindhoven-Rotterdam op de vrijdagen en zaterdagen tot 02.00 uur ‘s nachts rendabel te exploiteren zijn. Een kostendekkende exploitatie van de pendelverbinding tussen Tilburg en ’s-Hertogenbosch bleek niet mogelijk. Met een bijdrage van de provincie en de betrokken gemeenten is het alsnog mogelijk de treinen op de genoemde trajecten tot 04.00 uur te laten rijden. Aantrekkelijk “Met dit besluit komen we tegemoet aan wensen reizigers W vanuit E Ezowel K B L AalsDde politiek,” zo stelt Selçuk Akinci, wethouder Mobiliteit.

b r e d a s e

i

s

i

n

Bode niet op carnavalszondag breda - In verband met het feestgedruis rondom Carnaval zal de uitgave van de Bredase Bode op zondag 10 februari niet verschijnen. De meest leutige foto’s van het carnavalsfeest, onder andere van W EdeEoptocht, K B L Avindt D u terug in de editie van woensdag 13 februari en op onze internetsite www.internetbode.nl

d

e

r

“Dat Breda in de weekeinden ook ’s nachts is aangesloten op de andere steden van Brabant en op de Randstad, draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de stad en de regio. Dat is goed voor het vestigingsklimaat en draagt bij aan de verdere ontwikkeling van de vrijetijdseconomie.” De kosten voor het laten rijden van het onrendabele deel van het Brabantse Nachtnet - de pendel Tilburg - ’s-Hertogenbosch en alle treinen na 02.00 uur - bedragen 1.184.000 euro. Een bedrag van 820.000 euro daarvan komt voor rekening van de provincie. De vijf betrokken gemeenten betalen elk 72.800 euro. Als het aantal reizigers na 02.00 uur in de periode tot 2015 niet aanzienlijk toeneemt, stopt de Provinciale subsidie voor dit deel.

e

Compleet g i o scheiden?

€ 625

p.p.

Gratis boekje Gratis adviesgesprek

Bel (076) 524 4 602 ScheidingCentrum.nl www.brabantwerkt.nl Vacatures bij jou in de buurt

Inbreker opgepakt dankzij getuigen BREDA - Een 18-jarige man uit Ede is maandagnacht rond 01.00 uur aangehouden op de Claudius Prinsenlaan. Hij probeerde in te breken bij een tankstation, maar rekende daarbij niet op de oplettendheid van het publiek. Diverse getuigen die voorbij reden bij het tankstation belden namelijk met de meldkamer. Zij spraken over een man die met een brandblusser probeerde een ingang te forceren bij het tankstation. Agenten die ter plaatse kwamen zagen hoe de man het blusapparaat neerzette toen zij arriveerden. Zij konden hem aanhouden. De verdachte is ingesloten in het cellencomplex in Breda. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Peter Maaskant weg bij VV Barça BREDA - VV Barça en hoofdtrainer Peter Maaskant gaan na dit seizoen uit elkaar. Maaskant kwam voor de start van het huidige seizoen naar VV Barça als opvolger van de naar DVVC in Dongen vertrokken Alkan Uzun. Hij werd toen door VV Barça aangetrokken ‘vanwege zijn prestatiegerichtheid, zijn duidelijke voetbalvisie en zijn winnaarmentaliteit’. Maaskant trainde hiervoor drie seizoenen lang de selectie van PCP uit Breda. Eerder was hij actief bij onder meer VV The Gunners en Baronie. In zijn eerste seizoen bij PCP leidde Maaskant zijn ploeg ongeslagen naar het kampioenschap in de klasse 5D. Een seizoen later loodste hij PCP naar de nacompetitie.


STUNTPRIJS Hyundai i10 1.0 i-Drive Cool

STUNTVOORDEEL

€1.350,Nu rijklaar voor €9.640,Inclusief:

• 5 deuren • Airconditioning • 5 jaar garantie • Centrale Deurvergrendeling • Radio/CD/AUX- iPod aansluiting

Wegenbelastingvrij

HYUNDAI VAN RIEL B.V.

CHARLES PETITWEG 1, BREDA, TELEFOON 076-5725555, RIEL.HYUNDAI.NL Gecombineerd brandstofverbruik: 4,6-5,5 (l/100 km) / 21,7-18,2 (km/l); CO2-emissie: 108-129 (g/km). Uitstoot- en brandstofverbruikgegevens zijn gebaseerd op tests die zijn uitgevoerd volgens Europese Verordening 715/2007/EEG.

w w w.hyundai.nl TM

GENOEMDE PRIJS IS INCL. BTW & BPM, KOSTEN RIJKLAAR MAKEN, LEGES EN RECYCLINGBIJDRAGE. EXCL. METALLIC LAK. AFGEBEELD MODEL KAN AFWIJKEN VAN STANDAARDUITVOERING. ENERGIELABEL IS AFHANKELIJK VAN DE VERKRIJGBARE UITVOERING. NIET IN COMBINATIE MET ANDERE ACTIES. AANBIEDING GELDT ALLEEN OP UIT VOORRAAD LEVERBARE MODELLEN MET KENTEKENAANVRAAG. DRUK- EN ZETFOUTEN VOORBEHOUDEN. VRAAG UW DEALER NAAR DE VOORWAARDEN. ZOLANG DE VOORRAAD STREKT.

Uitstekende ligging in Breda

HUREN - KOPEN - INVESTEREN

OPSLAG & BUSINESS BOXEN MU LTI FUN CTI ON EEL EN SCH ERP GEP RIJ SD L

X

X

X O

XL X L A D BRE B

X

BOXX BOX

N E R E S I L A E R IN 2013 TE Uitstekende ligging takkebijsters in Breda

Multifunctioneel -

Werkplaats Opslag en stalling Gemeenschappelijk sanitair Diverse formaten van 25m2 t/m 75m2 Hoge 3.20 m sectiedeur

X L

X

X O

XLXX XL B

BO

X

BOX

L

X

X

X O

XLXX XL B

Voordelig!

P VANAF TE KOO KOOP € 22.950,- V.O.N. EX. BTW

BO

X BOX

t] 076 - 820 09 95 e] info@xl-boxx.nl w] www.xl-boxx.nl


actualiteit

Gemeente Breda bezorgd over ontwikkelingen rond Fyra

‘Liefst zo snel mogelijk HSL-verbinding Breda-Antwerpen’ BREDA - Burgemeester en wethouders van Breda maken zich zorgen over de ontwikkelingen rondom de Fyra. Dat schrijft het college een brief aan Wilma Mansveld, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Een intercityverbinding vanuit de Randstad via Roosendaal naar België kan volgens het college onmogelijk worden aangemerkt als een definitief alternatief voor de internationale Fyra. DOOR ADDO SPRANGERS “Met zorg hebben wij kennisgenomen van de recente ontwikkelingen in het Fyra-dossier,” zo schrijven burgemeester en wethouders. “Samen met de provincie Noord-Brabant heeft Breda de afgelopen jaren steun gegeven aan het vinden van een oplossing voor de problematiek van de snelle treinverbinding over de HSL naar Antwerpen en Brussel. Wij waren dan ook erg verheugd toen in december vorig jaar een akkoord werd bereikt over de Fyra-verbindingen Amsterdam-Brussel en Breda-Antwerpen, die vanaf 8 april 2013 moeten gaan rijden. De teleurstelling over het bericht dat de V250 AnsaldoBredatreinen vanwege problemen uit dienst moesten worden genomen, is bij ons dan ook groot.” Investeringen Het college zegt te respecteren dat er een alternatief gevonden moest worden voor de Fyra-verbinding Amsterdam-Brussel, maar is van mening dat een intercityverbinding vanuit de Randstad via Roosendaal naar België nooit een definitieve oplossing kan zijn. Verder benadrukt het Bredase college dat er forse investeringen zijn en worden gedaan om een HSL-verbinding met België te krijgen. “Voor de Bredase aansluiting op de HSL-infrastructuur zijn verbindingsbogen aangelegd.

De boog naar België ligt er inmiddels al enkele jaren ongebruikt bij.” Burgemeester en wethouders wijzen de staatssecretaris ook op de gepleegde investeringen in de bouw van de nieuwe OV-terminal, waar het Rijk, de spoorbedrijven en de regionale overheden veel geld in hebben gepompt. “Op lokaal niveau zijn wij daarnaast begonnen met de aanleg van nieuwe infrastructuur om de bereikbaarheid van het station te garanderen. Om in maatschappelijk oogpunt voldoende rendement te halen uit al deze investeringen, zal de HSLinfrastructuur optimaal moeten worden gebruikt.

‘Infrastructuur moet optimaal worden gebruikt’ Niet alleen met snelle verbindingen met de Randstad, maar ook vanuit Brabant. Goede en snelle internationale verbindingen zijn een essentiële voorwaarde voor de verdere economische ontwikkeling van de regio.” Volgens de Bredase burgemeester en wethouders moeten de inspanningen van de betrokken partijen er dan ook mede op gericht zijn om een snelle treinverbinding tussen Breda en Antwerpen over de HSL zo snel mogelijk te realiseren. Voor de komst van de Fyra zijn grote investeringen gedaan, zo benadrukt het Bredase college.

FOTO ADDO SPRANGERS

Fracties CDA en PvdA: ‘Voorkomen dat Eindhoven straks alleen in beeld is’

Zorgen over positie Breda bij Brabant Culturele Hoofdstad BREDA - De Bredase raadsfracties CDA en PvdA zijn er niet bepaald gerust op dat Breda straks goed uit de bus DOOR ADDO SPRANGERS komt bij Brabant Culturele Hoofdstad2018. De fracties vrezen dat de meeste aandacht straks naar Eindhoven uitgaat. Het college moet - zeker na de gedane investering van tien miljoen euro - alles in het werk stellen om dat te In een brief aan burgemeester en wethouders uiten Peter Elbertse (CDA) en voorkomen, vinden ze. “Ook Breda moet leidend zijn.”

Arend Hardorff (PvdA) hun bezorgdheid. “Er zijn vele argumenten gewisseld bij de besluitvorming om fiat te verlenen aan het project Brabant Culturele Hoofdstad2018,”schrijven zij. “De investeringskosten werden afgezet tegen de verschillende baten van het project.

‘Tien miljoen euro veel geld voor alleen mogen volgen’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO HENK STEVENS

www.internetbode.nl

Arend Hardorff (PvdA): ‘Ook Breda moet leidend zijn’

De CDA- en PVDA-fracties waren kritisch vanwege de hoge investering, maar zagen ook voordelen op het vlak van een culturele en economische impuls voor de gemeente Breda en de regio. Ook werd het argument door het College naar voren gebracht dat het goed zou zijn voor de samenwerking binnen Brabantstad. Weliswaar moest voor het indienen van het bidbook als formaliteit één stad worden aangewezen, maar na het worden van Brabant Culturele Hoofdstad2018 zouden alle steden in even grote mate in de media en anderszins worden genoemd.”

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PaGiNa 3

Prijskaartje Uit het juryrapport maakt het tweetal echter op dat straks één stad Brabant Culturele Hoofdstad2018 is, namelijk Eindhoven. “Sterker nog, de jury verwacht door deze constatering problemen met de andere vier steden,” melden Elbertse en Hardorff. “In de media heeft de verantwoordelijke wethouder laten optekenen geen problemen te verwachten, er is volgens hem één leider en er zijn vier volgers. Onze fracties vinden het alleen mogen ‘volgen’ voor het prijskaartje van tien miljoen euro heel veel geld. Wij vragen ons af of het project voor een volger wel de optimale economische en culturele effecten zal hebben.” Volgens beide fracties is een en ander ook niet volgens de gemaakte afspraken. “Naar onze mening dient als uitgangspunt voorop te blijven staan dat ook Breda leidend is.” Elberste en Hardorff willen nu namens hun fracties van burgemeester en wethouders horen wat het college ondernemen om ervoor te zorgen dat ook in de herziene plannen - vóór 12 juli dienen de kandidaten op basis van het juryrapport de plannen te herzien - voorop blijft staan dat het straks gaat om Brabant Culturele Hoofdstad, bestaande uit vijf steden, en om ervoor te zorgen dat ook Breda hierin leidend zal zijn.

Volg ons op twitter: @BredaseBode.


Definitief afslanken!! STOP STOPNU NUMET METROKEN!!! ROKEN!!! ●● Nieuwste methode -> Luxopuncture slagingspercentage, 90,5% ●Hoogste Hoogste slagingspercentage, 90,5%  Hoogste slagingspercentage, 90,5%  Hoogste slagingspercentage, 90,5%  Hoogste slagingspercentage, 90,5% ●● GEEN JOJO-EFFECT  Hoogste slagingspercentage, 90,5% Nieuwste methode -> Luxopuncture ● Nieuwste methode ->-> Luxopuncture Nieuwste methode -> Luxopuncture Nieuwste methode Luxopuncture Nieuwste methode ->alle Luxopuncture ●● Wordt vergoed dooralle Zorgverzekeraars !!!  Nieuwste methode -> Luxopuncture Blijvend vergoed door Zorgverzekeraars inin2012 2012 ● Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars  Zeer succesvol al in Duitsland, Frankrijk, België,Zwitserland  Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars Zeereen succesvol al indoor Duitsland, Frankrijk, België,Zwitserland ● Wekelijks behandeling van min.  Blijvend vergoed alle20Zorgverzekeraars (Zorgverlenersnummer: 90-039475, aangesloten bijbij VBAG enVBAG RBNG) (Zorgverlenersnummer: 90-039475, aangesloten bijbij enenRBNG)  Word vergoed door alle verzekeringsmaatschappijen (Zorgverlenersnummer: 90-039475, aangesloten VBAG en RBNG) aangesloten VBAG RBNG)  (Zorgverlenersnummer: Word vergoed door 90-039475, alle verzekeringsmaatschappijen ● behandelingen door gediplomeerde therapeuten

● ●3 3behandelingen van 2020 behandelingen van 20minuten minuten Geen ontwenningsverschijnselen van  3behandelingen 3Geen behandelingen van 20minuten minuten ontwenningsverschijnselen   Geen extra kilo’s en pijnloos STOPPEN MET ROKEN, BURN-OUT ●● Luxopuncture ook: 3 behandelingen van 20 minuten Geen extra kilo’s en pijnloos extra kilo’s en 20 pijnloos  Geen 3 behandelingen minuten ● Geen extra kilo’s envan pijnloos   Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT DEPRESSIES, VERMOEIDHEID Geen kilo’s en pijnloos ● ●Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT Geenextra extra kilo’s en pijnloosMIGRAINE, Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT DEPRESSIES, MIGRAINE, OBSTIPATIE Alle CHRONISCHE KLACHTEN   Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN en DEPRESSIES, MIGRAINE, OBSTIPATIE DEPRESSIES, MIGRAINE, VERMOEIDHEID Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN enBURN-OUT BURN-OUT DEPRESSIES, MIGRAINE, VERMOEIDHEID Bel vrijblijvend voor info. of afspraak: Bel vrijblijvend voor info. of afspraak:

076-5153143 076-5153143 076-5153143 (Etten-Leur) 076-5153143 (Etten-Leur) (Etten-Leur)

Behandelingen ook ’s-avonds (Etten-Leur) Ook Behandelingen ’s-avonds en inook het ’s-avonds weekend Ook ’s-avonds en in het weekend

Te huur

garagebox met puntdakje

Breda eekhoornstr. Tel. 0168 462010

Te huur

Opslag/ Bedrijfsruimte ca. 140 m2 te Breda Inl. 06-22 22 02 29

TE HUUR ruim 70m2

i in de r a u r b e F shop: Pop-up

eer M & e Mod g ook kledin atje een ma r mee

Pop-Up Shop te huur Op zoek naar een tijdelijke winkel of etalage? Reserveer dan de nieuwe pop-up shop in Liniekwartier! • Eén maand te huur voor € 60,(zonder winstoogmerk gratis) • Basis inrichting aanwezig • Locatie: Christiaan Huygensstraat 41 • Oppervlakte: 17m2 Buurtsalon Edisonplein 3 4816 AM Breda

Je hebt de vrijheid om de ruimte zelf in te richten met eigen meubels. Interesse om de pop-up shop een maandje te reserveren? Bel of mail de Buurtsalon via 076 – 571 65 27 of buurtsalonlinie@live.com

(076) 571 65 27 buurtsalonlinie@live.com

BuurtsalonLinie

Check het laatste nieuws en de nieuwste projecten via www.facebook.com/buurtsalonlinie

BuurtsalonLinie

bedrijfsruimte De Waterman Rijsbergen div. bedrijfsmogelijkheden tel 06 22 37 63 42

Meubelstoffering

DAGTOCHTEN BUSREIZEN DAGTOCHTEN

voor o.a. boten, stoelen, banken, wanden, en caravans Eigen maatwerk!

Brugel Woondesign Ginnekenweg 72 Breda Tel. 076-5148563 www.joopbrugelwoondesign.nl

Damen Autobanden Recreatiestalling Numansdorp

den

Winterban

• Nieuwe en Gebruikte banden • Montage v.a. € 10,- per band • Alle merken en maten op voorraad Spinveld 72 4815 HT Breda Tel. 076-5991539 06-49313410

Let op!!! €150 tot €10000 voor uw loop-, sloop- of schadeauto, compleet met katalysator. Tevens alle auto onderdelen te koop aangeboden. Tevens reparaties aan alle merken auto’s. Tegen zeer voordelige prijs!

Vervoer, 5 overnachtingen, 3 excursies + optredens van: Wolter Kroes, Vinzzent, Grad Damen, Rene Schuurmans en vele anderen

HUISHOUDBEURS 16 t/m 24 feb 2013

€ 29,50

Vervoer + entree

BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH – WERDER BREMEN € 79,00 9 mrt Vervoer + wedstrijdticket

SCHALKE 04 – HOFFENHEIM 30 mrt

€ 99,00

Vervoer, wedstrijdticket + 3 consumpties

DAGREIS LONDEN vanaf € 49,00 30 mrt, 27 apr, 25 mei, 29 juni, 6 juli Vervoer, overtocht + plattegrond

2-DAAGSE LONDEN vanaf € 119,00 30 mrt, 27 apr, 4 mei, 29 juni, 13 juli Vervoer, overtocht, overnachting + ontbijt

ZONDAGMIDDAGCRUISE 26 mei

€ 29,50

Vervoer + rondvaart + optredens

te koop gevraagd

oude motoren brommers en scooters tel. 06-22332058 Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. de Bom de meubelvriend marijke meustraat 32, Breda 076-5141601 ma T/m VrIJ open Van 12-18 uur

Jan Jochems Handel

en

TransporT

Te koop:

Bestratingsmaterialen en sierkeien, speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers.

Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

Verhuur:

Afvalcontainers

www.brabantexpres.nl

van 6 m3 tot 40 m3 Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

Voor bemiddeling verkoop vragen wij:

Caravans, campers en vouwwagens! Voor alle voordelen zie:

www.carva.nl

Contact 0186-652960 - carva@planet.nl Stalling - Verkoop - Reparatie Onderhoud - APK Keuring

Tel. 076 541 83 53 / www.prescherautos.nl Tevens een 20-tal auto’s te koop aangeboden

STERREN IN DE SNEEUW € 649,00 6-DAAGSE REIS KLEINWALSERTAL 17 t/m 22 mrt 2013

OpeNt Occasion Center

Let op!!! APK keuring vanaf E21,50

Bij eventuele afkeur kunnen wij nieuwe en eventuele goede geselecteerde gebruikte auto onderdelen monteren.

Verkoop van nieuwe en gebruikte banden tegen zeer voordelige prijzen, ook winterbanden APK Keuringstation Prescher Bel voor een afspraak: Nu GRATIS wintercheck bij APK 076 541 83 53 Openingstijden: 8.30 tot 17.00 uur. Weidehek 90, Breda Kijk op www.prescherautos.nl

ROLSTEIGERS Kamer-Klapsteiger 3 meter werkhoogte nu € 225,- incl. BTW. Inruil steiger 135x250cm werkhoogte 8 meter nu € 1100,- incl. NieuW Rolsteiger 100x200cm 6 meter werkhoogte nu € 899,- incl. BTW

Steigerkoning rooSendaal

Tel. 0165-561424 • Vijfhuizenberg 121, Roosendaal

www.ladderensteigerkoning.nl

Mollenbestrijding

Bastiaansen Bastiaansen Tevens 076-5968279 uw adres voor gehele ongediertebestrijding Tel. Tel. 076-5968279 www.bastiaansenloonwerken.nl

Wilt u vandaag uW auto verkopen? Bel dan

koogJe auto’S Alle merken, types en bouwjaren Ook bussen, jeeps, sloopauto’s met of zonder gebreken

Heeft u of iemand uit uW omgeving brandWonden?

Contante betaling en RDW vrijwaring

Tel: 06-16423545 24 uur per dag U BELT En WIJ KOMEn DIRECT

Belasting aangiften particulier / ondernemers bij u thuis. Laag tarief! Accountant Coll. Breda

tel.: 076-5495220

Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

Het goedkoopst in container verhuur 6 m3 Container voor: - bouw en sloopafval € 220,- puin € 100,Prijzen zijn incl. BTW - A-B hout € 100,Struikhei 1 - 4714 VC Sprundel - Tel: 0165-387334


actualiteit

Gunning aan BAM om klus te klaren

Colofon

Breda krijgt verhoogde Trambrug

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

BREDA - De werkzaamheden voor een nieuwe verhoogde Trambrug gaan van start. Dat meldt de gemeente Breda. De brug wordt 3,20 meter hoog zodat de haven toegankelijk wordt voor het merendeel van de recreatietoervaartboten.

Bredase Bode Bredase Bode Redactie Addo Sprangers Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties donderdag 13.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s donderdag 11.00 uur. Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 05

De oplossing van deze puzzel is in week 06 te vinden op www.internetbode.nl

Impressie van de nieuwe Trambrug, hier gezien vanaf de Belcrumweg.

DOOR ADDO SPRANGERS In december zijn de inschrijvingen van de vijf aannemers voor een nieuwe en hogere Trambrug bekend geworden. De door hen ingeleverde plannen zijn beoordeeld op de aspecten planning, bereikbaarheid en ontwerp. Op basis van kwaliteit en prijs is de opdracht gegund aan BAM Civiel Zuidwest die de huidige brug straks in twee etappen gaat slopen. De nieuwe Trambrug moet uiterlijk april 2014 zijn gerealiseerd en geldt als de belangrijkste voorwaarde om de plannen voor het Bruisend Waterplein te realiseren. “Met deze ontwikkeling kunnen we de bruikbaarheid van het water in de stad aanzienlijk verbeteren,” stelt Cees Meeuwis, wethouder Binnenstad. “Dit jaagt ondernemers aan om ook eigen initiatieven langs het water te realiseren en meer nautische evenementen te orga-

© www.sudokusite.eu

niseren. Dat is goed voor de economische bestedingen in stad en het vergroot het leefplezier van onze eigen inwoners.” Brabant aan Zee Niet alleen de Trambrug wordt vernieuwd. Ook de kruising van de AcademiesingelBelcrumweg en die van AcademiesingelSpoorstraat krijgt een facelift.

‘Kans op meer evenementen langs het water’ Dit moet zorgen voor een fysieke schakel tussen het nieuw te ontwikkelen Havenkwartier en de binnenstad. Door deze aanpassingen ontstaat volgens de gemeente de mogelijkheid de haven te transformeren tot ‘Bruisend Waterplein’. Bij deze plannen

FOTO GEMEENTE BREDA

gaat het naast het stimuleren van het watertoerisme en de aanleg van een passantenhaven, om het aantrekkelijk maken van dit gebied voor voetgangers, fietsers en gemotoriseerd verkeer. Het project Bruisend Water ontvangt ruim 1,6 miljoen euro subsidie uit OP-Zuid, afkomstig van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), het Rijk en de provincie. Dit project is onderdeel van Brabant aan Zee, een stimuleringprogramma voor de ontwikkeling van de West-Brabantse waterkant. Negentien gemeenten werken samen om de vaarkwaliteit voor de watersporter te vergroten en het toeristisch aanbod voor toeristen en bewoners van het gebied kwalitatief te verbeteren. Het uiteindelijke doel is om een beter leef- en werkklimaat te creëren en een toename van de toeristische- en recreatieve bestedingen in de regio te realiseren.

Pedro Kneepkens presenteert boek ‘Van Breda naar Barcelona’

‘Het leven heeft geen zin, het leven gééft zin’ “Het leven heeft geen zin, het leven gééft zin.” Met die sterke quote heeft Bredanaar Pedro Kneepkens in een volle burgemeester Van der Velden aftreden telt van ‘zijn ergernissen onderweg’. Dat Waalse kerk zijn boek ‘Van Breda naar Barcelona’ gepresenteerd. Een verhaal over zijn ervaringen als zanger van als voorzitter van de Diabetesvereniging Kneepkens kan zingen maar, tegen een Nederland (DVN). “Met die beslissing kan berg klimmend, ook nog een ‘prachtig fluithet Bredaas mannenkoor, als sportman en als diabeticus. DOOR RINIE MAAS Burgemeester Peter van der Velden, ook

diabeticus, krijgt van de schrijver het eerste exemplaar aangeboden. Hij grijpt de gelegenheid aan om te pleiten voor een

goed bewegende jeugd die gezond eet nu er jaarlijks 250 kinderen in dit land met diabetici bijkomen. Volgend jaar maart zal

ik leven in de nabijheid van schrijvers als Pedro Kneepkens, een knap schrijvende observator voor mensen die de ziekte hebben en niet bij de pakken neerzitten.”

Pijn De burgemeester stelt zich kwetsbaar op. Hij was tijdens een bijeenkomst zijn meter kwijt om zijn suiker te peilen. Hij erkende ‘uit balans te zijn’. “In je hoofd ben je er 24 uur per dag mee bezig.” De remedie, die iets kan betekenen en die Van der Velden deelt: wandelen, rennen, fietsen; bewegen op kleine en grote afstanden. “Kneepkens is ervaringsdeskundige die een open boek is om energie uit te halen,” zegt Hans Talboom die de inhoud van het boek (re) presenteert. Door de zaal gaat een zucht van verlichting als Kneepkens de zoveelste berg heeft bedwongen als een kiezelsteen, in het beeldverslag van de presentator. De diepere laag die Pedro Kneepkens virtuoos aan de orde brengt is ‘de pijn die de gedreven sportman zichzelf aandoet in het voortdurende spanningsveld van gekozen en niet gekozen lijden’.

Burgemeester Peter van der Velden: diabeticus.

FOTO ADDO SPRANGERS PaGiNa 5

Fluitje Zijn vriend, die met Kneepkens belangrijke tochten heeft gemaakt, soms onbeschrijflijk zwaar en lang (een beschrijving die in het boek steeds knap uit de verf komt), ver-

je’ bij zich heeft. “Ik ben in de berm gaan zitten.” Waarmee zijn vriend beklemtoont waar een gevormde wil toe leidt. Tot passie en afzien! Wat Hans Talboom luchtig relativeert. “Afzien is géén lijden, zelfs niet als je na een barre tocht voor de nacht een dichtgetimmerd dorpje vindt waar je onder een boom je leger voor de nacht opmaakt.” Doel Voor Pedro Kneepkens is het de dag van zijn leven. Zijn vrouw doet uit de doeken trots en opgelucht te zijn. Ze begrijpt haar echtgenoot als ‘broedende kip’ om alle stukken zo goed mogelijk te componeren.

‘Afzien is géén lijden’ Ze maakt zich geen enkele zorg over het leven van de auteur na een goed boek. Het koor zingt tegen de klippen op om aan te tonen dat je die ook de baas kunt zijn. En insiders wijzen op de gemakkelijke stijl waarmee het boek ‘Van Breda naar Barcelona’ zich laat lezen. “Dan kan voor een auteur zijn dag niet meer stuk,” geeft Pedro te kennen, die druk boeken signeert waarvan de opbrengst is bestemd voor een goed diabetes doel. En die ziet dat het leven zin geeft als je met liefde een opgave volbrengt, tot nut van anderen.


In startblokken voor eerste editie Grôôt Bredaos Carnaval Kapellen Concours

‘Carnaval dinsdagmiddag nóg leuker’ BREDA - Het Grôôt Bredaos Carnaval Kapellen Concours. Dat is de naam van het kapellenfestival dat op dinsdagmiddag met carnaval voor de allereerste keer wordt gehouden op het Van Coothplein. De fanatieke carnavalsvierders kunnen zich er vanaf 14.11 uur nog even helemaal uitleven

Leutkapel Daoreddzwir.

DOOR KIMBERLY NOUWS Dit jaar houdt leutkapel Daoreddzwir samen met Hotel van Ham voor de eerste maal het Grôôt Bredaos Carnaval Kapellen Concours. Het idee voor het nieuwe evenement ontstond onder het genot van een biertje aan de stamtafel van de kapel. Met het Grôôt Bredaos Carnaval Kapellen Concours moet de dinsdagmiddag tijdens carnaval nóg leuker worden. “Het van Coothplein is hier de perfecte locatie voor. Het heeft de ambiance van een feestterrein,” zegt Paul van Eijkeren, een van de initiatiefnemers. De leutkapel kan niet wachten tot het zover is. Gezelligheid Verschillende enthousiaste kapellen heb-

FOTO DAOREDDZEWIR

ben zich al aangemeld om straks mee te kunnen doen aan de strijd om de Bredaose Carnavals Concours Beker 2013. Goed nieuws: uit de hele regio Breda kunnen kapellen zich nog steeds aanmelden.

‘Van Coothplein heeft ambiance feestterrein’ De kapellen worden beoordeeld door een deskundige jury bestaande uit diverse Kielegatse carnavalsprominenten. De juryleden kijken naar muzikaliteit, uitstraling en sfeer, al gaat het dinsdagmiddag met carnaval natuurlijk eerst en vooral om de gezelligheid. De jury zal er dan ook met een

Van de Vendel naar OVV’67 BREDA - De Bredase voetbaltrainer Wouter van de Vendel staat volgend seizoen aan het roer bij OVV’67. DOOR ADDO SPRANGERS

Hij volgt de huidige coach Kees Mous op bij de vijfdeklasser uit Oosteind. Het is de tweede keer dat Van de Vendel, nu nog trainer bij het Tilburgse Nordea, coach wordt van OVV’67.

carnavalsoog naar kijken. De initiatiefnemers tonen zich bij voorbaat al enthousiast over het evenement. “Als het een succes wordt, wat wij eigenlijk wel verwachten, dan is dit zeker niet de laatste keer dat we het Grôôt Bredaos Carnaval Kapellen Concours houden,” aldus Paul van Eijkeren.

Aanmelding De allereerste editie van het Grôôt Bredaos Carnaval Kapellen Concours wordt gehouden op dinsdag 12 februari op het Van Coothplein in Breda. Aanvang 14.11 uur. Belangstellende kapellen kunnen zich nog aanmelden via e-mail paulvaneijkeren@gmail.com of tel. 0651956934

BREDA Lezing: De landelijk bekende pastor en auteur Hans Stolp komt op donderdag 7 februari naar Breda om een lezing te geven met als titel Sterven en dan..., over het voortgaande leven na de dood. Locatie: Franciscuskerk, Belgiëplein 4, 4826 KT Breda. Het programma begint om 10.00 uur, om 12.30 uur lunch en vanaf 14.00 uur een optreden van het koor Viva la Musica uit Princenhage met aangepaste liederen. Inschrijven is verplicht via tel. 5873482 (vóór de middag) of via info@parochiebredanoord.nl. Huiskamerconcert: In januari presenteert Breda´s Museum in samenwerking met zangeres Connie de Jongh en pianist Kelvin Grout zes donderdagavonden ‘Petrus van Schendel, klank en kleur’. Programma: 19.30-20.30 Huiskamerconcert met Hadewijch Voorn, sopraan en Kelvin Grout, pianist; 20.30-22.00u bezoek tentoonstelling ‘Petrus van Schendel, meester van het avondlicht’. Reserveren: info@breda-museum.nl o.v.v. ‘Petrus van Schendel, klank en kleur’ of 076-5299310. 7 februari Monique Heidema, cello / André Telderman, pianist Verhalen voor grote mensen: Onder de titel ‘Hoeveel ik van je houd…’ organiseert voordrachtskunstenaar Carool Popelier in het kader van zijn 30-jarig jubileum een drietal verhaalvoorstellingen in Breda. Als eerste verhaal ‘Tristan en Isolde’, een Keltische mythe uit de 12 eeuw na Chr. Locatie: Mariendal, Duivelsbruglaan 13, Ginneken. Aanvang woensdag 6 februari 14.00 uur. Reserveren alleen mogelijk via caroolpopelier@verhaalapart.nl of tel. 073-6129236. Meer info via www.verhaalapart.nl Taxatiemiddag oude boeken: Dinsdag 5 februari van 13.00- 16.00 uur opent hotel gastetrij Het Packhuys, Speelhuislaan 150 in Breda haar deuren voor taxateur en veilinghouder Arie Molendijk uit Rotterdam. Hij zal deze dag oude en zeldzame boeken, handschriften, kloosterboeken en of oude bijbels voor het publiek op hun waarde schatten. Computer-inn: De computer-inn van het Leger des Heils gaat op vrijdag 8 februari weer van start. Gedurende 10 weken wordt, op vrijdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur, getracht u de grondbeginselen van het computer gebruik bij te brengen. Er kunnen maximaal 16 personen deelnemen. De computer-inn wordt gehouden in het gebouw van het Leger des Heils aan de Thomas Vincidorstraat 2 (hoek Hendrik Berlagestraat) te Breda. U kunt zich aanmelden bij C.A.Scheper, tel. 06-41250050. Café Brein: Op donderdag 7 februari bent u vanaf 19.30 uur weer van harte welkom in Café Brein Breda. Op deze avond is het thema “Aanbod van vakanties voor mensen met NAH, mét of zonder partner”. Café Brein vindt plaats bij (Zorg)hotel Merlinde, Schorsmolenstraat 6, 4811 VP Breda. Aanvang 19.45-21.30 uur. Nadere informatie: steunpunten Mantelzorg; STIB (Steunpunt Informele Zorg Breda) tel. 076-5265540 of HOOM; 0168-356555. Bredase stadsfeesten in de 20ste eeuw: Op maandag 4 februari vindt bij Stichting Elisabeth op locatie Centrum weer een informatiebijeenkomst plaats. Tijdens deze middag geeft de Heemkundekring een lezing over “Bredase stadsfeesten in de 20ste eeuw”. Aanvang 14.00 uur in restaurant “De Markt”, Leuvenaarstraat 91 te Breda. Toegang gratis. Bingo: Op dinsdagmiddag 5 februari houdt de ANBO een bingomiddag in Gem.huis “de Blaker”, Graaf Hendrik III Plein 128, in de wijk Boeimeer te Breda. Aanvang 14.00 uur. We draaien 6 rondes. Bingo: Op maandag 4 februari houdt Activiteiten ver. Breda West een geldbingo in Het Witte Schaap in Tuinzigt. Aanvang 20.00-22.15 uur. 11 februari is er geen bingo vanwege de carnaval onze volgende bingo is op 18 februari.

De Zonnebloem afdeling Ulvenhout-Galder-Strijbeek

Terugblik op een zeer geslaagde midwinterkoffie

Ook tussen 2000 en 2003 was hij trainer in Oosteind. Eerder was hij in die hoedanigheid actief voor het Rijsbergse VVR, VCW en TSVV Merlijn (Tilburg).

BREDASE KLOPPERMAN

Eenzaam in het Molenkwartier Hij staat eenzaam - en alleen - in het Molenkwartier: het bordje Barend Cohenstraat, langs de fraaie laan die er moet komen. Maar er staan geen huizen. Er ligt wat zand, grint en een vogel bekijkt het schielijk uit de lucht en zoekt brood in de Hoge Steenweg waar wel mensen wonen en de doornige rode bes langs een gevel groeit die goed smaakt en het oppikken waard is. Het woord ‘spookstraten’ is gevallen. In Heuvel-centrum, waar de flats in de wolken klimmen, zou je er geen erg in hebben. Maar aan de Haagweg, vlakbij de Jumbo, steekt wel degelijk, zonder skyline en dakenlandschap, een bordje, bijna komisch boven een schutting uit. Ten teken dat de straat nog moet verrijzen. Een rondje Breda leert dat het aantal spookbordjes nogal meevalt. Digit Parc (Teteringen) is er een. De kroon in opvallende onopvallendheid spant genoemde Mgr. Horsthuisstraat. De verkoop van 78 koopwoningen is er voor onbepaalde tijd opgezegd. Alleen al uit een oogpunt van citymarketing: bordje weghalen! Door de crisis worden Wevershof, Spinnenwiel en Weefraam eveneens nog niet gerealiseerd in Prinsenbeek. In dit alerte dorp zijn de bordjes dan ook verwijderd. Gerard Otten, kenner van ‘de straten van Breda’, wijdt in de EVN een artikel aan de spookstraten. Bijzonder woord: ‘spookrijder’, ‘spookstraat’. Ze lijken alle rechten te hebben maar het is schijnrecht. In 1941 was de socialistische voorman Barend Cohen volkomen rechteloos. Van Slobbe had ‘de eer’ hem uit de raad te ontslaan. Zijn gang naar het concentratiekamp en de gaskamer was bedroevend rechteloos, eenzaam en verlaten. Door Louis Peeters,

KORTE BERICHTEN

Fadim Polat van de gemeente, de afdeling cultuur, het college van B&W en door een reeks van publicaties in De Bode, is veel strijd geleverd om hem welverdiend een straatnaam te geven. De heer Wiessner gaf het onderwerp aandacht en bracht in herinnering dat, dankzij Gerard van Herpen, een en ander door de ‘foute’ Mr. Dr. Frederikstraat begon. Al in de zeventiger jaren werd daar genoemde straat tijdelijk verwisseld door Barend Cohenstraat. En wéér staat Barend Cohen er voor spek en bonen bij. Alsof hij wordt gefopt, zoals ze dat zo goed konden destijds. Gerard Otten heeft gelijk dat deze plekken interessant zijn. De bioloog treft een ontaarde omgeving aan met stukjes berm, macadam en klaprozen. Op deze terreinen - waarin we projecten de kans moeten geven - zijn frappante dingen te zien. Dat is waar. Het lijkt me ook waar dat het gevoel moet spreken. En dat, na alle moeite die is gedaan, uit piëteit gewacht moet worden met plaatsing van het bord Barend Cohenstraat tot de gedachte laan, waaraan zijn naam verbonden wordt, een feit is. Want aan niemand zijn zovéél straten beloofd, onder anderen in ruil voor de Concordiastraat, als juist dit raadslid zonder dat het er tot dusver van is gekomen, ook nu niet, door overmacht. Het lijkt me om die reden attent dat bord daar nu even weg te halen en te onthullen, met eerbetoon, als de tijd er is het raadslid Barend Cohen te gedenken. RINIE MAAS

PAGINA 6

Zou de ballon klappen?

ULVENHOUT - De activiteitencommissie had weer een erg leuke activiteit in petto namelijk een bezoek aan de korenmolen “de Hoop” in Bavel op 29 januari. Met 44 gasten en 16 vrijwilligers gingen we op stap. Rond de klok van 14.30 uur was iedereen aanwezig en werden we hartelijk ontvangen door Luus met een heerlijk kopje koffie met een molensteen. Daarna volgde een uiteenzetting over de historie van de molen door de medeeigenaar mevr. van Riel. Zij vertelde dat De korenmolen in 1865 is gebouwd en bijna 100 jaar trouwe dienst heeft gedaan. Vijf generaties Van Riel oefenden het molenaarsberoep uit. In 1960 besloot opa Jan van Riel de molen te sluiten, omdat deze niet meer rendabel was. Tien jaar later was de molen zo vervallen dat restauratie noodzakelijk was. Deze restauratie bestond onder meer uit het vervangen van de wieken en molenkap. Zoon Janus van Riel ging toen letterlijk ‘de boer op’ om de molen te promoten met zelfgebakken molenbrood en excursiemogelijkheden. Elke verdiende gulden werd geïnvesteerd in de

molen en de nieuwe bestemming, het huidige Partyrestaurant dat nu gerund wordt door Rian en Carla (de kinderen van Janus) en schoonzoon Jack. Na nog een kopje koffie kwam de uitvinder/dominee Ds. Frans Rookmaaker met zijn acte “Boom Boom Balloon”. Enkele weken geleden was hij te gast bij “De Wereld draait door” en is daarmee landelijk bekend geworden. “Boom Boom Balloon” is een spel met negen pinnen, een ballon en een dobbelsteen wat reeds in dertig landen verkocht wordt. Dat spel is dus door de gasten van de Zonnebloem gespeeld wat voor grote hilariteit zorgden. Na het spelen van dit spel werd Marlies Aarts bedankt voor deze geslaagde middag. Het was voor haar de eerste keer dat zij de organisatie voor haar rekening nam. Marlies, geweldig gedaan. Na nog een drankje te nuttigen gingen de vrijwilligers om 16.30 uur de auto’s halen om de gasten naar huis te brengen nadat iedereen nog een molenbroodje kreeg van de organisatie Een ding is zeker: het was een geslaagd uitstapje met heel tevreden gasten (en vrijwilligers).


Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Word Rij-instructeur! Kijk voor meer informatie: www.verkeersschoolblom.nl

Inschrijven? Bel nú: 076-50.15.535 Lid BOVAG & ANWB

BEROEPSOPLEIDING RIJ-INSTRUCTEUR

Kom naar onze voorlichtingsavond handelsWeg 11 • etten-leUr

op donderdag 7 FeBrUari om 18.30 UUr

Natuurlijk! Blom Verkeersschool. De snelste weg naar je nieuwe baan!

EXOTISCH TUINCENTRUM

♥VoLoP VALENTIjN kADo’S♥ even naar de Evenaar ♥ ♥en laat uGezellig verrassen door ons unieke assortiment ♥ ♥ - Specialist in teakmeubelen, ook maatwerk mogelijk - Grootste keuze in Boeddha & kindmonniken!

SCENTCHIPSDEALER

Sterk merk biedt zeker werk ALDI is één van de grootste Europese detailhandelsondernemingen met ruim 480 filialen in Nederland. Ons uitgebalanceerde assortiment kenmerkt zich door zijn hoge kwaliteit en lage prijs. Respectvolle omgang met elkaar, onze klanten en leveranciers, is de basis van ons succes. Om dit succes te continueren zijn wij voor de regio Bergen op Zoom, Roosendaal, Etten-Leur en Breda op zoek naar een representatieve klantgerichte

Verkoopmedewerker m/v U bent een belangrijk aanspreekpunt voor onze klanten. Uw vriendelijkheid en nauwkeurigheid, in de verkoop en aan de kassa, maken het verschil. U bent representatief, klantgericht en communicatief vaardig waardoor u in staat bent onze klanten correct te woord te staan. Tevens zorgt u er met uw collega's voor dat uw filiaal er altijd georganiseerd en goed verzorgd uitziet en u toont daarin te beschikken over een natuurlijke hang naar orde en netheid. Natuurlijk zijn uw afgeronde beroepsopleiding en/of enkele jaren werkervaring in de detailhandel een voordeel. Maar ook als u onervaren bent in onze branche, kan deze functie voor u een uitdaging zijn. Zeker als u beschikt over een natuurlijk organisatietalent en doorzettingsvermogen. Wij bieden u naast een aantrekkelijk salaris, een baan met zekerheid in een kerngezonde onderneming. Wilt u ons succes ook het uwe maken? Dan zien wij uw sollicitatie graag tegemoet!

- HoGE koRTINGEN op koloniale teakmeubelen en keramiek Boeddha’s!

www.evenaar.com

Bredaseweg 287 • Etten-Leur • Tel.: 076 5031660

Scheiden is ook een nieuw begin! Een scheiding is niet alleen het afronden van wat geweest is. De ScheidingsMakelaar zorgt voor een nieuwe start. Wie nu verstandige keuzes maakt, heeft daar straks profijt van. Dat weten wij uit ervaring.

ALDI Roosendaal B.V. T.a.v. de heer C.H.J. Sep, Districtleider Postbus 1850 4700 BW Roosendaal Hoge kwaliteit – Lage prijs UW ACCOUNTANT / BOEKHOUDER TE DUUR ? Bij ons bepaalt uzelf het tarief en de werkzaamheden !! Alle varianten zijn mogelijk, vrijblijvende informatie: WWW.ADVIESBUREAUDEBRUIJN.NL

We begeleiden u met: • De financiële en juridische afhandeling. • Het ouderschapsplan voor de kinderen. • Een plek om te wonen. • En alle andere zaken rond uw scheiding. De ScheidingsMakelaar werkt met 1 contactpersoon en hanteert een vast tarief. Meer informatie? Bel of mail voor ons gratis adviesgesprek. Ruud Serraarens, 5028 12 33 Sander Kroezen, 06 0654 1139 33 serraarens@scheidingsmakelaar.nl kroezen@scheidingsmakelaar.nl Of surf naar onze website: www.scheidingsmakelaar.nl

Vanwege grote belangstelling start per 31 januari een extra groep

RUG-TRAINING elke donderdag om 20.00 uur in gymzaal Rijnauwenstraat 203, Breda heb jij ook last van rugklachten? komt het er niet van om zelf te oefenen? wil je je rug sterk en soepel houden? dan is Rug-Training iets voor jou ! Voor dames en heren, jong en oud, veel oefeningen ter verbetering van rugklachten. Diverse tijden in Bavel, Breda (IJpelaar) en Etten-Leur

GRATIS PROEFLES Annemieke Akkermans-v.d. Enden Tel: 0161 - 433647 annemieke.akkermans@hetnet.nl

t/m februari geen inschrijfgeld!

GEZOCHT: CALL AGENTS 

 juridisch advies & mediation

juridisch advies & mediation

familierecht*arbeidsrecht*sociaal zekerheidsrecht familierecht * arbeidsrecht huurrecht*vreemdelingenrecht*strafrecht

* sociaal zekerheidsrecht * huurrecht * strafrecht Gratis spreekuur maandagavond Gratisvan spreekuur 17.00 totmaandagavond 18.00 uur

van 17.00 tot 18.00 uur

Baronielaan 161, Breda. Tel.: 076-522 23 46 Baronielaan 161, Breda. Tel.: 076-522 23 46 www.baronie-advocaten.nl

www.baronie-advocaten.nl

Training voor je relaTie! jezelf en je partner (beter) leren kennen binnen je relatie. Voldoet je relatie nog aan de verwachtingen die je er van had? Is de relatie nog steeds zoals je graag wilt, of twijfel je er weleens aan ? Ervaar je dat je samen steeds weer in dezelfde vicieuze cirkel terecht komt? Heb je het gevoel dat de liefde uit je relatie verdwenen lijkt te zijn, of dat je meer vrienden van elkaar bent geworden? Wordt je allebei in beslag genomen door de kinderen, je werk, sport, hobby’s en vrienden, en blijft er weinig tijd over voor elkaar? In één weekend ga je anders naar je relatie kijken. Het doel van deze training is om paren te helpen hun liefdesrelaties te versterken, te repareren en verder te laten groeien.

Ben jij: - mbo/hbo student of herintreder?  - minimaal 12 uur per  week tijdens kantooruren inzetbaar?  - commercieel en resultaatgericht?   - woonachtig in Breda of directe omgeving?     Stuur dan een e-mail met je cv naar:   vacatures@mkbsem.nl of bel 076-8200350 www.mkbsem.nl    Wij zijn voor onze dochter 10 kilo afvallen in van bijna 1 op zoek naar een

flexibele, betrouwbare, nette en lieve oppas aan huis. Omdat wij beide onregelmatig werken zijn de dagen (6 a 10 dgn per mnd) en tijden wisselend en ook af en toe ‘s nachts. Onze voorkeur gaat uit naar een mevrouw van middelbare leeftijd met weinig verplichtingen. Wilt u uw reactie vergezeld laten gaan van een foto? Graag reageren via de mail: nienkemuilwijk@gmail.com

Meubelstoffering/ -reparatie

janssengestalt organiseert de training “houd me vast” (op basis van dr. Sue johnson) op:

P. Rijnders Breda

vrijdag 1 en zaterdag 2 maart 2013 in Breda

06-53269191

Voor informatie en aanmelding neem contact op via 06-11368222, info@janssengestalt.nl of www.janssengestalt.nl

10 weken

met wekelijks menu en thema’s over gezond afvallen. Kijk op

www.slankklupdimphie.nl

Aalten Schildersbedrijf BREDA

plafonds & wanden witten Ook binnen- en buitenschilderwerk Vraag een vrijblijvende offerte tel. 06 - 43220390 / 076 - 5991675


Verbetering qua route-opzet, verzorging en afstanden

Servais Knaven Classic op 5 mei ETTEN-LEUR - Op zondag 5 mei wordt voor de tweede keer de Servais Knaven Classic gehouden. Start en finish zijn wederom bij het Trivium hotel in Etten-Leur vanwege de gastvrijheid en de parkeermogelijkheden.

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Breda, tel. 076 525 8500, Molengracht 21, voor inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, tel. 0900 276 8335. Tandarts Inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts. Surplus Zorg thuiszorg passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Klantenservice: 0168 33 18 26 en klantenservice@surplusgroep.nl TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

POLITIEBERICHTEN Bekeuringen bij verkeerscontroles BREDA - In de gemeente Breda werden dinsdag op verschillende locaties (snelheids) controles gehouden. Daarbij werden in totaal 282 voertuigen gecontroleerd. Het ging om de Academiesingel (vier overtredingen), Molenstraat Ulvenhout (geen overtredingen) , Galderseweg (een overtreding) en Tramsingel (vier overtredingen). Het zijn straten die door wijkagenten waren aangegeven in verband met de verkeersveiligheid. Er werden ook nog drie bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van de gordel en zeven voor het niet handsfree bellen.

Start en finish van de Servais Knaven Classic zijn wederom bij het Trivium hotel in Etten-Leur.

DOOR PETER HOUTEPEN De organisatie heeft terdege rekening gehouden met alle positief kritische opmerkingen naar aanleiding van de eerste editie. Toen waren de afstanden 25, 60 en 140 kilometer. Voor de een had een bepaalde afstand te weinig kilometers en de andere afstand juist te veel. Vandaar dat er gezocht is naar uitbreiding van de afstandmogelijkheden. Op 5 mei aanstaande kan daarom gekozen worden uit liefst zes afstanden: 25, 60, 85, 120, 145 en 180 kilometer. Decor In 2012 kruisten enkele routes elkaar, mede door de intentie om de kasseienstrook van Galder in het parcours op te nemen. Dit leverde wel routepijl-verwarringen op. Dat

wordt dit jaar uitgesloten omdat er met drie aparte lussen van zestig kilometer overlappingen worden uitgesloten. Door de drie lussen wordt een grotere diversiteit van de Brabantse land als decor geboden aan de fietsliefhebbers. Bovendien keert men steeds na zestig kilometer weer terug bij het Trivium hotel en kan de verzorging van de fietsers optimaal worden geregeld. Shirt Het inschrijfgeld was vorig jaar 15 euro, mede omdat de deelnemers na afloop het fraaie boek over de carrière van Servais Knaven overhandigd kregen. Dit jaar is gekozen voor een fraai shirt met opdruk, dat of als collectors item of als uitbreiding van de kledingmogelijkheden gezien kan worden. De shirts zijn verkrijgbaar in de maten S, M, L, XL en XXL.

ARCHIEFFOTO HUUB VERVEST

Men dient bij de inschrijving de maat op te geven, alsmede de naam, de te rijden afstand, de woonplaats en het e-mailadres. Het inschrijfgeld is verlaagd naar 10 euro. Voor de 25 kilometer hanteert de organisatie een gezinstarief bij de inschrijving. Dat betekent dat een gezin mee mag doen tegen betaling van 10 euro. Inschrijven Omdat de website (www. servaisknavenclassic.nl) nog niet helemaal operationeel is, wordt aan de kandidaat deelnemers reeds de mogelijkheid geboden om zich in te schrijven. Dat kan door 10 euro over te maken op rekening 16.38.98.235 (Stichting Wielertopsport Etten-Leur inzake Servais Knaven). Bij de overmaking naam, afstand, (mail) adres en maat shirt vermelden.

Man bedreigt restauranteigenaar BREDA - De politie heeft dinsdagavond omstreeks 21.20 uur op het Graaf Hendrik III plein een 26-jarige Engelsman aangehouden ter zake bedreiging. Hij zou kort daarvoor de 47-jarige directeur van een restaurant aan de Bouvignelaan bedreigd hebben. De directeur deed aangifte. Hij verklaarde dat drie mannen het restaurant binnen kwam en klanten in de Engelse taal aanspraken. Ook graaiden ze in de snoeppotten. Hij stapte op het drietal af en vertelde hen in de Engelse taal dat de zaak zo ging sluiten. Hij spreidde zijn armen uit om de mannen de zaak uit te begeleiden. Hierop riep een van de mannen op agressieve toon: “I kill you.” Vervolgens gooide de man de inhoud van een blikje Red Bull over de aangever. Ook kreeg de directeur een klap in de richting van zijn gezicht, waardoor zijn bril afviel. Doordat er meerdere personeelsleden op het tumult afkwamen, zijn de drie mannen er in een kleine witte vrachtauto met open laadbak weggereden. Deze auto werd door agenten op het Graaf Hendrik III plein aan de kant gezet, waarna de verdachte werd aangehouden. De verdachte werd ingesloten. Woensdag verklaarde hij dat het allemaal één groot misverstand was geweest, hij wilde alleen de weg vragen. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Opening aanbouw kinderdagverblijf de Boei

Sportgala, NK masters, Speedo en Swimkick

Successen voor SBC2000 zwemmers BREDA - Het weekend van 25-27 januari is voor de zwemmers van SBC200 weer goed suksesvol geweest. Vrijdagavond kreeg triathlete/zwemster tijdens een druk bezocht Sportgala in het Chassetheater de prijs uitgereikt voor Bredaas Sporttalent van het jaar 2012. Van een afvaardiging van de wedstrijdselectie die aanwezig was, kreeg Maya, na de uitreiking van de trofee, nog een prachtige SBC2000 – beer uitgereikt. Van 25-27 januari werden de Open Nederlands Masters Kampioenschappen gehouden in Nijverdal. Erik van der Wel won hier goud op de 1500 vrije slag. Op de 800 vrije slag pakte hij het zilver. Margot Stenveld won zilver op de 1500 vrij en veroverde brons op de 400 meter wisselslag. Remco van Althuis pakte viermaal eremetaal: zilver op de 800 vrij en 1500 vrij en brons op de 200 vrij en de 400 vrij. Erwin van Boven, Dennis van Oosterhout en Cynthia Grooteboer behaalden mooie toptien plaatsen. De estafetteploegen behaalden tweemaal zilver en een maal brons. Zondag 27 januari werd in het thuisbad aan de Terheijdenseweg de derde Speedo/

Swimkick verzwommen door de jongste zwemmers van SBC2000 samen met De Krabben, DIO en Hieronymus. Swimkick Robbie van de Berg pakte goud op de 100 wissel en zilver op 50 vrije slag. Thomas Tolsma won de 50 vrij in een p.r. en pakte zilver op de 100 wissel. Voor Lisa Friebel en Yaqini Baraa-a was er zilver op de 50 vrij. Watchik Grigorjan en Mike Vogelpoel pakten zilver op de 100 wissel en ook op de 100 vrij pakten zij de tweede plaats in hun categorie. Brons was er voor Anas Aboulfejr op de 100 vrij en voor Levi Martens op de 50 vrij en 100 wissel. Azhar Aboulfjer werd 5e op de 200 vrij en 6e op de 100 wissel. Houyem Aboulfjer werd 9e op de 50 vrij. Zevende werd Frederique Claes op de 50 vrij en Pirette Claes pakte twee 5e plaatsen ( op de 100 vrij en 100 wissel.) Tiemen Tolsma werd 5e op de 50 vrij en 6e op de 100 wisselslag. Maaike van Heeswijk werd 6e op de 50 vrij. Frederique Steltenpool zwom een p.r. op de 50 vrij en werd 4e op de 100 wissel. Nicole Kok: 5e op 200 vrij en 4e op de 100 wissel. Fabian Kok behaalde de 7e plaas op de 100 school. Niamh Hunter: 100 vrij 8e en 7e op de 100 wisselslag. Gina Slootweg

behaalde de 8e plaats op de 50 vrije slag en Dimitri Lans werd 10e op de 50 vrij .Lex Verdaasdonk werd 5e op de 100 vrij en 6e op de 100 wissel. Speedo Bij de Speedo-wedstrijd werden goudenmedailles behaald door Nils Mulder (50 vrij), Anne Palussse (400 vrij en 100 wissel. Pim Verdaasdonk behaalde zilver op de 400 vrij en 100 wissel en Justin Slootweg zwom naar zilver op de 50 vrij en 200 wissel. Serena de Pijper en Pernilla Mulder pakten bronzen medailles op 200 wissel en zilver op de 200 vrij. Lizze Martens zilver op 200 wissel en brons op 50 vrij. Overige resultaten: Renske Dijkstra 5e op 200 school en 200 wissel, Ibtihal Drif 5e op 200 vrij en 200 wissel, Amine El Gourari 4e op 200 vrij en 5e op 200 wissel, Melanie van Hoof 7e op 100 vrij en 8e op 400 vrij, Conor Hunter zwom een p.r. op de 200 vrij ( 3.15.25), Britt van Leijsen 7e op 200 vrij en 8e op 200 wissel, Julian van Rhee5e op 400 vrij en 7e op 100 wissel, Joelle Steletenpool 200 wissel 4e en 50 vrij 5e, Aniqa Suk 4e op 100 wissel en 50 vrij, Yasmine Suk 7e op 200 wissel en 8e op 200 vrij, Julia Vos 6e op 400 vrij en 100 wissel, Aya Yaqini 6e op 200 vrij en 200 wissel. PAGINA 8

Voor het officiële deel werd de wethouder geholpen door 3 kinderen.

BREDA - Zaterdag 26 januari was de opening van de aanbouw van kinderdagverblijf de Boei in Breda. Het werd een sfeervolle winterse opening. Vanaf 10 uur liepen de geïnteresseerden in en uit en er was van alles te doen. De bezoekers konden een kijkje nemen in alle groepen en nagenoeg overal was iets te doen. Uiteraard was er informatie omtrent Uk & Puk, een methode welke de medewerkers handvatten biedt om te werken aan de ontwikkeling van de kinderen. De hele opening werd muzikaal omlijst door een accordeonspeler. Rond 12 uur kwam Wethouder Saskia Boelema voor het officiële gedeelte. Unitmanager Tanja Slootmans trapte af met de introductie en een dankwoord voor alle pedagogisch medewerkers voor hun inzet. Directeur Walter Bakx gaf aan

met gemengde gevoelens te staan, omdat er ook locaties gesloten moeten worden. Uiteraard is hij wel blij dat er ook goed nieuws gebracht kan worden en wenst iedereen veel plezier op de Boei. Tenslotte was het woord aan wethouder Saskia Boelema. Zij gaf aan dat ouders en kinderen goed zitten bij de Kober groep. Bij kinderopvang is het niet alleen belangrijk dat het in de buurt zit, ook de kwaliteit is zeer belangrijk en “met die kwaliteit zit het bij de Kober groep wel snor”, aldus Boelema. Voor het officiële deel werd de wethouder geholpen door 3 kinderen, samen maakten zij een reddingsBoei met daarop de woorden ‘Welcome a board’, want met de opening van de 2 nieuwe groepen zijn er ook veel nieuwe kinderen gekomen. Hierna vloog de confetti door de lucht en was de feestelijke opening van de aanbouw een feit.


POLITIEBERICHTEN

Brouwerij De Kievit maakt entree binnen Klein Zundertse kloostermuren

Abdijbroeders gaan trappist brouwen KLEIN ZUNDERT - Op Trappistenabdij Maria Toevlucht is onlangs het startschot gelost voor de voorbereidende werkzaamheden van haar brouwerij De Kievit. De vergunningen om trappistenbier te brouwen zijn al binnen.

Viertal opgepakt voor bezit softdrugs BREDA - Een 46-jarige Bredanaar en drie Fransmannen (26 en 28 jaar) werden woensdagavond rond 21.50 uur op de Terheijdenseweg aangehouden voor het in bezit hebben van softdrugs. De vier verdachten zijn ingesloten in een politiecel voor verder onderzoek.

De doos van Breda BREDA - Op donderdag 7 februari vindt de onthulling plaats van ‘De doos van Breda’. Dit bijzondere product is een combinatie van spellen met gesprekskaarten over verschillende wijken in Breda. Het is ontwikkeld door medewerkers van de Geheugenwinkel Breda en medewerkers van Stichting Elisabeth, locatie Vuchterhage.

‘De doos van Breda’ is speciaal ontwikkeld voor dementerende inwoners van Breda, maar het product is ook een aanrader voor een ieder die van oudsher met Breda bekend is. ‘ De doos van Breda’ is een spellendoos met

als unieke aanvulling wijk-gesprekskaarten. Vanwege de verschillende spelmogelijkheden is ‘De doos van Breda’ zowel in groepsverband als individueel te gebruiken Geïnteresseerden zijn van harte welkom op donderdag 7 februari om 16.00 uur bij Elisabeth Vuchterhage, Antwerpenstraat 93 te Breda. Na de onthulling is ‘De doos van Breda’ te koop bij Geheugenwinkel Breda en is geopend op elke dinsdagmiddag en donderdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur op locatie De Prins en iedere derde woensdag van de maand bij Stichting Elisabeth, locatie Westerwiek van 15.00 tot 17.00 uur.

Doe mee met IVN Xpeditie-Buiten!

Een schot in de roos

‘Ora et Labora’ geldt straks ook voor de nieuwe brouwerij.

DOOR CHARLES LUIJTEN Wie volgend jaar in de nazomer aanlegt bij In den Anker, een legendarische boerenherberg waarvan de streek Bet de Beer als de meest bekende uitbaatster kent, kan zich mogelijk een trappist van de iets verderop gelegen Abdij Maria Toevlucht laten inschenken. Hier is een begin gemaakt met de voorbereidende werkzaamheden een brouwerij op te starten. De daartoe vereiste vergunningen zijn er al. Biersoort U raadt het goed, bier dat op een abdij is gebrouwen wordt in de volksmond trappistenbier genoemd. Het gekke is evenwel dat trappist in feite helemaal geen biersoort is, ofschoon je er - na en stuk of vier van te hebben genuttigd - wel eens achteruit zou kunnen gaan lopen. Het brouwsel heet zo, omdat het wordt gebrouwen op een abdij waar trappistenbroeders (paters) wonen. Het is één van de voorwaarden. Zo wordt Leffe ten onrechte als trappist aangehaald. Een bekend trappistenbier is onder meer wel

dat van de abdij Van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart uit Westmalle. Traditie De Klein Zundertse brouwerij, die De Kievit gaat heten, wordt gevestigd binnen de bestaande gebouwen van het klooster dat uit respect is voor de omgeving. “Daarmee sluiten we aan op de agrarische traditie van onze gemeenschap.Op de plaats van de abdij stond in het verleden boerderij De Kievit die meer dan een eeuw aan het klooster is verbonden geweest,” zegt abt Daniël. “U moet het zo zien, dat wij het brouwen van bier beschouwen als een natuurlijke voorzetting van die agrarische oorsprong.” Velen uit de buurt herinneren zich nog, dat de trappisten van de Kievit ooit een grote veestapel (FH-veeslag) op stal had van eerste kwaliteit. Een abdij die veel aan zichzelf had. Continuïteit De komst van brouwerij De Kievit is ook een passende economische activiteit om bij te dragen aan de continuïteit van de

ARCHIEFFOTO CHARLES LUIJTEN

abdij. Zoals bij alle trappistenbrouwerijen, waarvan er wereldwijd niet meer dan acht zijn (een daarvan is abdij Koningshoeve in Berkel-Enschot), zal omzetmaximalisatie niet het doel zijn. Abdij Maria Toevlucht behoort tot de Orde van de Cisterciënzers van de Stricte Observantie, ook wel bekend als Trappisten en daarom mag zij haar bier ook Trappistenbier noemen. Levensonderhoud De monniken en monialen van hiervoor genoemde Orde leven volgens de Regel van Benedictus. Zij beleven het bij de katholieken bekende adagium ‘Ora et Labora’, dat ‘bid en werk’ betekent. Om in hun levensonderhoud te voorzien, vervaardigen de trappistenbroeders velerlei producten. “Terugkomend op de bouw van de brouwerij. Voorlopig willen we over onze plannen nog niet veel meer naar buiten brengen ter wille van de rust er omheen. Dat doen we straks wanneer we een stuk verder zijn,“ zegt abt broeder Daniël tot slot. Men is overigens voornemens de toekomstige brouwerij te onthouden van bezoeken.

Schieten met je eigen gemaakte boog.

BREDA - Zondag 17 februari van 14.0016.00 uur organiseert IVN-XpeditieBuiten! ‘Een schot in de roos’. Kinderen van 8-12 jaar kunnen onder begeleiding aan de Bredestraat 10-A te Breda wilgen knotten en een pijl en boog maken. Hou je van actief bezig zijn ook in de kou dan moet je echt meedoen. Van enkele wilgen gaan we de takken afzagen of afknippen. Uit deze takken zoeken we de beste exemplaren om daarvan een

mooie pijl en boog te maken. Tussendoor drinken we lekkere warme chocolademelk en speculaas. We gaan oefenen met het boogschieten en houden een wedstrijdje. Wie kan er met pijl en boog de meeste ballonnen laten knallen? Meld je aan door een mail te sturen naar xpeditie-buiten@ivn-markendonge.nl. Vermeld je naam, leeftijd en het 06-nummer van je ouders. Je krijgt een bevestiging of je mee kunt doen, want er is plaats voor maximaal 20 kinderen.

IN ‘T BREDASE Ankie Akkerman-Doesburg, penningmeester hockeyvereniging Push

‘Geluk zit in kleine dingen’ Vandaag in de Bredase Bode opnieuw een aflevering van de rubriek ‘In ‘t Bredase’. In deze kolommen lichten mensen die zich binnen de lokale samenleving (Breda, Prinsenbeek, Teteringen, Ulvenhout, Bavel) verdienstelijk maken en/of hierin een opvallende positie innemen een persoonlijk tipje van de sluier op. Dit keer staat Ankie Akkerman-Doesburg, penningmeester van hockeyvereniging Push, in de schijnwerpers. In een kort vraaggesprek vertelt zij onder meer over vrijwilligerswerk, over de gezellige winkelstad Breda en over de pracht van Kroatië.

Hoe is uw interesse voor de hockeysport en (uw vrijwilligerswerk voor) Push ontstaan? Mijn kinderen spelen al jaren hockey bij Push en aangezien ik van mening ben dat alle leden of ouders van leden hun steentje moeten bijdragen, heb ik toen ik als penningmeester werd gevraagd ja gezegd.

DOOR ADDO SPRANGERS

Een boerderij ergens op het platteland of een luxe villa in Monaco? Tja, moeilijke vraag, toch maar de luxe villa.

Uw naam, leeftijd en burgerlijke staat. Ankie Akkerman-Doesburg, 47 jaar, gehuwd. Wat wilde u vroeger worden? Vroeger wilde ik helikopterpiloot worden.

Noem de sterke kanten van Breda en haar inwoners. Wat ervaart u als minpunten? Sterke kanten van Breda zijn de gezellige winkelstad, het Chassé Theater en Pathé en het rijke verenigingsleven. Minpunten ervaar ik niet.

Omschrijf uw begrip van geluk. Geluk zit in kleine dingen, die je vaak als vanzelfsprekend ervaart. Een lieve man,

prachtige kinderen en een goede gezondheid. Daarnaast heb ik hele fijne vrienden in mijn omgeving, waar ik regelmatig leuke dingen mee doe. Wat staat er in uw boekenkast en wat vinden wij in uw cd-rek? In mijn boekenkast staan veel boeken, heel divers o.a. door mijn boekenclub (genaamd boekenbal). Een cd is achterhaald, op mijn iPod staat een hele collectie van klassiek naar modern. Wat is uw favoriete vakantiebestemming en waarom? Mijn favoriete vakantiebestemming is Kroatië, een prachtig land met een uitgestrekte kust. Door de ontelbare eilandjes is de zee altijd een ontdekking! Welke beroemde persoon zou u wel eens willen ontmoeten en waarom? Ik zou niet weten welke beroemde persoon ik zou willen ontmoeten, tenzij ze me kunnen inspireren. PAGINA 9

Ankie Akkerman-Doesburg.

FOTO COLLECTIE ANKIE AKKERMAN


Bredase Jeugdkampioenschappen bowlen Thebe thuiszorg neemt Quinn van Houten met een voorsprong op afscheid van wijkzuster Anny

Achter: Quinn, Tommy, Alex, Amber;Voor: Manon, Tim.

BREDA - Zondag 27 januari werden er voor de tweede keer voor de jeugd de Bredase kampioenschappen gehouden. Deze jaarlijkse kampioenschappen werden in verschillende categorieën gespeeld, zoals: Meisjes aspiranten (14-16 jaar), Jongens aspiranten (14-16 jaar), Meisjes pupillen (8-14 jaar) en Jongens pupillen (8-14 jaar). Het niveau lag dit jaar hoog. De bowlers hebben dan ook weer een jaar intensief met een vaste trainer getraind op

de maandagavond (18.00-19.00u), zodat de prestaties steeds met grote sprongen vooruit gaan. De voorrondes werden op de competitieavond gespeeld (woensdagavond 18.0019.00u). Ook hier zijn vaste begeleiders aanwezig, die de jeugd het plezier en het wedstrijdelement bijbrengen. De aspiranten speelden 5 games, terwijl de pupillen 3 games speelden. Voor de jongens pupillen was er een spannende strijd tussen de nummers één en twee. De finale op zondag 27 januari werd gestart door

Alex Roks van 13 pins. Omdat de jeugd speelde in de pauze van de dames en heren (deze speelden op 26 en 27 januari de Bredase Kampioenschappen), was er veel publiek aanwezig en lag er een grote druk op de schouders van alle jeugdleden. Ze ontvingen van alle kanten tips en er werd geapplaudisseerd bij elke sper en strike. Op deze zondag werden door alle jeugdleden 3 games gespeeld. Tijdens de vierde game gingen de beide pupillen gelijk op. Nu kwam de langere ervaring van Alex goed van pas. In game vijf en zes ging hij Quinn ruim voorbij. Uiteindelijk won hij bij de Jongens pupillen met een totaalscore van 861. Alle finalisten hebben boven hun gemiddelde gespeeld. Een hele prestatie. Ze werden dan ook met een aandenken en een bosje snoep gehuldigd. Resultaten, Meisjes aspiranten: 1. Manon Husslage, Hoogste game 182. Totaal 1228. Gemiddelde 153. (8 games) Jongens aspiranten: 1. Tommy Aarts, Hoogste game 104. Totaal 594. Gemiddelde 74. (8 games) Meisjes pupillen: 1. Amber Buijnsters, Hoogste game 102. Totaal 535. Gemiddelde 89. (6 games) Jongens pupillen: 1. Alex Roks, Hoogste game 177. Totaal 861. Gemiddelde 143. (6 games); 2. Quinn v. Houten, Hoogste game 141. Totaal 715. Gemiddelde 119. (6 games); 3. Tim Aerts, Hoogste game 103. Totaal 563. Gemiddelde 93. (6 games)

Twintig glunderende gezichten BREDA - Kinderen en jongeren van Juzt die samenwerkten met twintig kunstenaars. Hun dromen, verwachtingen, ervaringen of levensverhalen werkten ze uit in een echt atelier en verpakten ze tot een kunstwerk. De expositie Het Dossier 2.0. opende 25 januari en tijdens de cultuurnacht kon het Bredase publiek meegenieten. Hun vader of moeder, opa of oma, broers of zusjes, groepsleiding, pleegouders, natuurlijk hun ‘eigen kunstenaar’ en alle andere belangrijke genodigden stromen op vrijdag 25 januari binnen om de officiële opening van Het Dossier 2.0. bij te wonen. De jonge kunstenaars, allemaal een tikkeltje nerveus. En niet voor niks, want het lijkt wel een echt museum waar je kunstwerk hangt. Maar eerst een gave rap van Faigen. Daarna een aantal korte speeches. Van Cultuurkantine-voorzitter Martina, van

programmamanager Jeugdzorg Plus Theo en van cultuurwethouder Selçuk. Zij spreken allemaal over talent en creativiteit. En dan is het eindelijk zover en kunnen ze hun kunstwerken showen. Glunderend staan ze er zelf bij. De een legt uit wat het werk betekent, de ander kijkt naar de mensen die om zijn animatiefilmpje lachen, weer een ander poseert voor zijn kunstwerk. Ze zijn stuk voor stuk hartstikke trots op zichzelf, en terecht. Cultuurnacht Ieder halfuur stapt er een volle bus frisse bezoekers vlak voor het pand uit. Dikke mutsen op, sjaals om en nieuwsgierig wat er in het gebouw aan de Speelhuislaan 155 te zien is. Eenmaal binnen worden de meesten gegrepen door het idee dat achter de tentoonstelling schuilt. Op de eerste verdieping worden bezoekers rondgeleid. Ze horen wat de jongeren willen uitdrukken. Op deze manier ontstaat

een beeld wat de jonge kunstenaars uit de jeugdzorg bezighoudt. De verhalen blijken de bezoekers aan te grijpen. Sommige gasten zijn geraakt. Deze kunst ontroert hen. Soms blijven mensen beneden in de hal of in de kantine napraten. Wat gaat er om in de jongen die een kunstwerk maakt genaamd; ‘Only God can judge me’? Hoe komt het dat deze kinderen in de jeugdzorg zitten? Wat mooi dat juist deze kinderen en jongeren de mogelijkheid hebben gekregen om via De Cultuurkantine met kunst iets over zichzelf te vertellen. Al met al hebben de jonge kunstenaars met hun kunst het Bredase publiek eens een andere kant van zichzelf kunnen laten zien. En daarom zijn wij stiktrots op hen. Kon je er niet bij zijn tijdens de opening of de Cultuurnacht? De expositie is in februari nog drie keer voor publiek geopend en wel op zondag 3 februari, 17 februari en 24 februari telkens van 13.00 tot 16.00 uur, Speelhuislaan 155 Breda.

Ruim 500 nieuwe Helden opgeleid tijdens de Cultuurnacht

Heldenacademie bij Breda-Actief

De Heldenacademie.

BREDA - Afgelopen vrijdag was het pand van Breda-Actief omgetoverd tot ware “Heldenacademie”. Een korte

theatertour in het pand aan de Pasbaan nam ruim 500 bezoekers mee in de wereld van de Nieuwe Helden.

Anny met haar opvolgster Nicole en de huisartsen Van West en Corten.

BAVEL/ULVENHOUT - Donderdag 24 januari nam Anny Feskens, wijkverpleegkundige in Bavel/Ulvenhout, afscheid van collega’s, huisartsen, assistenten, oud-collega’s en iedereen waarmee zij de afgelopen 10 jaar heeft samengewerkt. Anny begon 10 jaar geleden als wijkverpleegkundige in het wijkgebouw aan de DDD-weg in Bavel. Later verhuisde ze met haar kantoor naar de Tolakker waardoor de samenwerking met andere disciplines een stuk makkelijker werd. Ze genoot van het werk bij de cliënten thuis en nam altijd rustig de tijd om allerlei vragen te beantwoorden en andere zaken te regelen. Binnen Thebe werd besloten om de kernen anders

in te delen, waardoor Bavel/Ulvenhout bij Breda werd gevoegd. Het was een nieuwe start waarbij Anny mede het voortouw heeft genomen. Zij maakte zich sterk voor nieuw te ontwikkelen zelfsturende teams. Cliënten en collega’s konden altijd bij haar terecht, zij was van alle markten thuis. Al enige tijd is ze als voorzitter van de plaatselijke Zonnebloem actief, en blijft ze dus nauw betrokken bij de Bavelse bevolking. Inmiddels staat er een nieuw zelfsturend team klaar om het stokje over te nemen, onder leiding van Nicole Graafmans. De zorg blijft als vanouds met korte lijnen en U kunt het team bereiken via de teamtelefoon 0881176700 voor al uw vragen omtrent persoonlijke verzorging en verpleging.

Judo voor Bs de Zandberg BREDA - Op maandag 6 en 13 februari werd met de stagiaires van de sport hogeschool Fontys i.s.m. Arashi een Judoclinic georganiseerd voor acht groepen drie en vier van b.s. de Zandberg in Breda. Deze jongelui in opleiding voor gymdocent lopen een periode stage op de Zandberg. Rinus Bliemer van Arashi was bereid om samen met hen de jaarlijkse een judoclinic te verzorgen. Bliemer zal in het voorjaar de groepen 7 en 8 een korte cursus PSD weerbaarheid gaan bieden. Op de basisschool de Zandberg werd tijdens de gymles van de groepen 3 en 4 door bijna 200 kinderen kennis gemaakt met judo. Dit alles werd in gang gezet door de ouderraad die opnieuw contact opnam met Arashi. In de lessen werd gewerkt aan de sociale vaardighe-

den, het valbreken, het grondwerk, verschillende worpen en belangrijke regels en afspraken. Gebruikelijk werd er gestart met de traditionele buiging en het warm worden d.m.v. de vliegtuigjudoshow. Er werd een kanteling aangeboden die uitkwam in een houdgreep. Uiteindelijk was het mogelijk om een stoeipartijtje te maken met hetgeen aangeboden was. Voor het einde werd er slotspel gedaan met de monsters, vossen en beren en ontvingen alle scholieren een bon voor enkele proeflessen bij Arashi. De juffen en Rinus Bliemer waren zeer tevreden. Ook de stagiaires hadden een prima dag achter de rug en een mooie ervaring voor hun werkstuk. We hopen dat de scholieren en juffen nu een leuke indruk van het judospel hebben gekregen. Voor foto’s, filmpjes en info zie: www.budokwaiarashi.nl

NK ve ldrijden voor de jeugd

Zij konden zelf ervaren wat de ingrediënten zijn van ‘een vrijwillige held’, zoals het hart op de goede plaats, iets doen voor een ander, doorzettingsvermogen en een beetje tijd. Want vrijwilligers zijn onze helden, aldus Breda-Actief. Na de tour werden de bezoekers zelf tot held benoemd en in hun nieuwe benoeming op de foto gezet. Onder het genot van een warm kopje thee en heerlijke koekje kon men even opwarmen in de aula van de Heldenacademie. BredaActief was erg gelukkig met de vele bezoekers. Leuk om iedereen als gast ontvangen en om wat meer over de leuke vrijwilligers vacatures in de kunst- en cultuursector te kunnen vertellen. De foto’s die we van iedereen genomen hebben, kun je terugvinden en downloaden op de site van BredaActief. Ze zijn bijzonder! Kijk maar eens! Breda-Actief nodigt iedereen die interesse heeft in vrijwilligerswerk uit om een kijkje te nemen in de vacaturebank van BredaActief. Wil je iets goeds doen voor een ander? Of heb je tijd over en wil je gewoon iets doen voor de maatschappij? Kom langs bij Breda-Actief of kijk in de online vacaturebank wat voor klussen er zijn. PAGINA 10

Brons voor Denise Mertens BREDA - In Moergestel werd 26 Januari het Nederlands kampioenschap veldrijden voor de jeugd gereden. Ondanks het koude weer en sneeuw hadden de renners van wielervereniging Breda er allemaal erg veel zin in, een aantal hadden vrijdag nog getraind op het parcours tijdens de vrije training. In categorie 1 hebben we Denise Mertens aan de start, op het koudste moment van de dag gaan de meiden van start gelijk een spannende wedstrijd en Denise word knap 3e en komt daarmee op het podium en krijgt de bronzen medaille. In categorie 2 gaat Daan van den Eijnden van start ook hier is het gelijk spannend Daan rijdt een prima wedstrijd en wordt 14e. In categorie 5 bij de jongens hebben we 3 renners Ward de Schepper, Robbert Rasenberg en Martijn Rasenberg ze gaan gelijk hard van start Martijn zit gelijk lekker voor in Ward en Robbert volgen daar vlak achter.

Het tempo ligt hoog en de jongens rijden een goede wedstrijd, Martijn word 5e, Ward 14e en Robbert 22e. Dan volgen de meiden van categorie 5 en daar rijdt Jessica Schmitz mee, het is gelijk een echte wedstrijd na de start bij de eerste bocht word het veld volledig uit elkaar getrokken en worden de plaatsen verdeeld. Ook Jessica rijdt een prima wedstrijd en word 16e. Het gaat nog wat harder sneeuwen en we wachten op categorie 7 voor Dennis Mertens en Jesse Huijbregts, 35 renners gaan van start in categorie 7 echt een grote groep. 40 meter na de start gaat het mis voor Jesse er word geslingerd en Jesse wordt hierdoor geraakt, valpartij en Jesse ligt er uit. Dennis fietst volle bak door en word tegen een boom aan geduwd in de 1e ronde, het hoort er allemaal bij. Hierna rijdt Dennis een hele goede wedstrijd en word 29e. Jongens en meisjes van Wielervereniging Breda, proficiat met jullie mooie prestaties.


Eftelingmarkt Gilde de Baronie draait op volle toeren BREDA - De Beierse markt op de Efteling wordt bezet door vrijwilligers van het Gilde de Baronie uit Breda. Elk jaar nemen zo’n 30 vrijwilligers plaats in een van de drie verwarmde blokhutten, die op de Efteling de Beierse markt vormen van november tot en met februari. Een nostalgisch plekje op de winter Efteling, met koek en zopie tentjes en een mini skicaroussel maken de markt compleet. De vrijwilligers van de Baronie laten hier al werkende zien wat zij kunnen maken. De vrijwilligers geven kosteloos advies en tips aan de bezoekers. Alle vrijwilligers geven aan dat het contact met de bezoekers ook voor hen zelf leuke ideeën en nieuwe werkwijze oplevert. Soms zijn bezoekers deskundigen en leer je heel wat van hen. Gezelligheid staat voorop, met de andere deelnemers is er gedurende de markt een goed contact. Niet iedereen staat even lang op

de markt, sommige deelnemers zijn er slechts drie dagen, het minimum, anderen zijn er wel 3 weken.

markt is geen verkoopplaats maar een demonstratieplek, er mogen dus geen producten worden verkocht.

Nieuwe deelnemers Sjack Heeren, de coördinator van het Gilde zorgt, samen met Arie Heerden, die inmiddels de 80 al is gepasseerd, voor de indeling van de blokhutten. Gedurende het hele jaar zijn beiden op allerhande markten en beurzen op zoek naar deelnemers voor de Efteling. Speciaal wordt gespeurd naar deelnemers, die een aanvulling kunnen vormen op de huidige groep. Voorwaarden voor deelnemen is dat je gedurende de dagen dat je er bent, ook daad-werkelijk iets maakt of doet. Zo zijn dit seizoen er ook al een spinster, stoelenmatter, glas-in-lood zetter en een houtsnijder aan de slag geweest. Aanvulling wordt vooral gezocht in de technische ambachten en hobby’s bijvoorbeeld een bezem-maker, een drukker, kalligrafeerder of klompenmaker. De

Advies en Hulp Gilde de Baronie is een vrijwilligersorganisatie die als doel heeft kennis en ervaring van mensen uit werk en hobby niet verloren te laten gaan en te delen met anderen. Advies of hulp nodig als particulier, vereniging, school of groep? Wilt u een workshop of lezing, het Gilde de Baronie zorgt voor de juiste adviseur voor u op een groot gebied van handvaardigheid, creativiteit, techniek, kunst, cultuur, administratie, muziek, koken, historie, juridisch advies tot modelbouw. Het Gilde bemiddelt tussen vrager en aanbieder. Meer informatie of interesse om aan een markt mee te doen, mail naar Sjack Heeren, bemiddeling@gildebaronie.nl of bel 076-5615158 of www.gildebaronie.nl

CARNAVAL

Carnaval vieren in Zaal Vianden BREDA - Ook in 2013 kan jong en oud weer volop carnaval vieren in de vertrouwde omgeving van Zaal Vianden. Woensdag 6 februari Ouderencarnaval Ginneken. Aanvang 13.30 tot 17.30 uur. Breda-pashouders 50% korting. Verschillende artiesten treden op in een zeer afwisselend programma en ook verlenen de muziekkapellen Vorrut Leutje en Tagste weer hun muzikale medewerking. De kinderen van de Laurentiusschool komen laten zien, dat jong geleerd oud gedaan is en dat de toekomst van het carnaval verzekerd is. In de altijd volle zaal van Vianden zullen natuurlijk Baron Koenraad en zijn gevolg en de Prins en Raad van 11 van de Bredase Scheidsrechtersvereniging als vanouds hun opwachting komen maken. Kaarten verkrijgbaar bij diverse vóórverkoopadressen, o.a. Zaal Vianden Viandenlaan 3-5 (tel. 5652902 bgg 5658054) of op de middag zelf nog aan de zaal. Vrijdag 8 februari Dr. De Visserschool carnaval. Aanvang 9.00 tot 12.00 uur. Laurentiusschool carnaval. Aanvang 13.30 tot 16.00 uur. Op de laatste schooldag vóór carnaval geven de scholen in Vianden altijd een geweldige aftrap voor het grote jaarlijkse carnavalsfeest in Ginneken. Zaterdag 9 februari Jokertjescarnaval. Aanvang 14.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis. Het echte carnavalsweekeinde start als vanouds met een grandioze middag voor de kinderen t/m 12 jaar met hun ouders. DJ André draait samen met Jeroen vooral muziek speciaal voor de kleintjes en er zijn allerlei versnaperingen. Ook is er weer een heuse wedstrijd, wie het “vetste” gekleed is, waarbij leuke prijzen te winnen zijn. En ieder kind kan zich gratis laten schminken. Ook Baron Koenraad met zijn gevolg komt

naar de Vianden om dit feest mee te maken. Carnaval “Femieliale”. Aanvang: 20.30 tot 24.00 uur. Toegang gratis. Het Grand-Café van Vianden is ’s-avonds het decor voor een oerouderwetse, gezellige, nostalgische carnavalsavond in hartje Ginneken georganiseerd door GVC (Ginnekense Vrienden Club) d’Ouwe Femielie samen met Vianden zelf. En het belooft iets bijzonders te worden, want d’Ouwe Femielie bestaat 15 jaar en dat is reden genoeg voor een extra feestje! Verschillende kapellen staan borg voor die carnavalssfeer en ambiance, waarmee we allemaal zijn opgegroeid en waarvan we geweldig kunnen genieten. Zondag 10 februari Vianden kindercarnaval. Aanvang 14.30 tot 19.00 uur. Toegang gratis. Op zondag met carnaval zijn alle kinderen uit BredaZuid al jaren van harte welkom om lekker te komen hossen en springen in de grote zaal van Vianden. Ruimte genoeg. Dj André en Jeroen zorgen voor de muziek en ongetwijfeld zullen nog enkele muziekkapellen op dit feest langskomen, hetgeen altijd gewaardeerd wordt. Natuurlijk mogen de vaders, moeders, opa’s en oma’s, broertjes en zusjes ook meekomen. Tussen 17.30 en 18.30 uur is er weer gratis een portie frites voor iedereen, een traditie waarvoor men graag naar Vianden in het Ginneken blijft komen. Dinsdag 12 februari Groot Ginnekens Gezinscarnaval. Aanvang 14.00 tot 18.00 uur. Comité Ginneken zorgt zeker ook dit jaar weer voor een grandioze afsluiting van het carnaval in het Ginneken én in Vianden. Topmuziek van DJ Kevin en zeker ook van muziekkapel Bredaos Kabaol. Baron Koenraad met zijn gevolg en de Prins met Raad van 11 van de Bredase Scheidsrechtersvereniging komen natuurlijk ook naar Vianden om dit spetterende festijn mee te maken. Algehele info: www.vianden.nl, e-mail: vianden@kpnmail.nl

vacatur

es

Woonzorgcentrum Ruitersbos is een zelfstandige ambitieuze organisatie, actief in de seniorenzorg met een breed aanbod op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Sinds 1964 zijn wij gevestigd in een rustige en parkachtige omgeving in de wijk Ruitersbos aan de rand van de wijk Ginneken in het centrum van Breda.

De komende jaren zal de organisatie een verdere ontwikkeling doormaken van woonzorgcentrum naar een seniorenresidentie met service op hoog niveau. Deze ontwikkeling vraagt om andere en nieuwe competenties van onze 180 medewerkers waarbij Gastvrijheid en Servicegerichtheid tot de kerncompetenties behoren.

Voor de sector zorg; verzorgingshuiszorg, verpleeghuiszorg somatiek, verpleeghuiszorg p-g en extramurale zorg zoeken wij per direct: • Verzorgenden (m/v) niveau 3 (uren in overleg)

Woonzorgcentrum Ruitersbos Boeimeerweg 2 4837 AM BREDA T 076 565 71 50 info@ruitersbos.nl www.ruitersbos.nl

Voor onze flexpool: •Verzorgenden (m/v) niveau 3 (oproep-contract) •Helpenden (m/v) niveau 2 (oproep-contract) Wij nodigen u van harte uit te solliciteren! Op onze website: http://www.ruitersbos.nl/werkenbijons/vacatures vindt u informatie over de sollicitatieprocedure, de inhoud van de functie en onze organisatie. acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

PAGINA 11

Haak niet af, brei mee BREDA - Een bolletje wol. Waar denkt u dan aan? Wat is net zo zacht, klein en speels? Een kitten. Het is dan ook niet zo gek dat die twee graag met elkaar spelen. Alleen een bolletje wol hoeft niet, als het door de moeder is verlaten, om de twee uur met de hand te worden gevoed. Een bolletje wol hoeft geen nat neusje te hebben, een lichaamstemperatuur van 38 graden te houden en voldoende rust te krijgen. Een kitten wel. Daar zorgen de pleeggezinnen van de Dierenbescherming voor. Ieder jaar, van maart tot oktober worden er vele nestjes met kittens gebracht bij onze pleeggezinnen. Hier worden ze verzorgd, geënt en ontwormd met als doel dat elk kittenweesje als een gezonde en blije kat naar een nieuw baasje gaat. Maar dat gaat niet vanzelf en kost erg veel geld.

Dierenbescherming West- en Midden-Brabant is gestart met de knittencampagne. Voor deze campagne roepen we alle dierenvrienden op om knittens te maken (wollen kittens gebreid of gehaakt). De campagne heeft twee doelen: enerzijds het informeren over het kattenoverschot in Nederland en anderzijds het inzamelen van geld voor de verzorging van de opgevangen kittens. Voor de mensen die nog niet kunnen breien of haken organiseert de Dierenbescherming in samenwerking met CreAtelier ‘ Doe’t lekker zelf’ een workshop knitten breien/haken. Op maandagavond 18 februari van 19.30 tot 21.00 uur bent u van harte welkom bij CreAtelier in Breda. Voor meer informatie en aanmelding stuur een e-mail naar: wmbdierenbescherming@ gmail.com of bel met 06-43873400.

Gastgezinnen gezocht van 28 juni tot en met 6 juli

‘Mag ik een weekje bij u komen logeren?’ BREDA - De charitatieve stichting ‘Zorg Voor Arme Kinderen’ is naarstig op zoek naar gastgezinnen die twee of meer Poolse kinderen een fijne vakantie week willen geven. Dit jaar willen we 18 kinderen uit Polen in de leeftijd van 9 tot en met 13 jaar uitnodigen. Deze kinderen die wij uitnodigen zijn door omstandigheden uit huis geplaatst en verblijven in verschillende opvanghuizen. Het is de bedoeling om een dagje naar zee te gaan en een ontspanningsavond te organiseren waarbij u

als gastgezin ook van harte welkom bent. Bij voldoende financiële middelen zullen wij met de Poolse kinderen de Efteling bezoeken. Medio april zullen wij voor de gastgezinnen die zich aanmelden een informatieavond houden. Wij hopen als stichting dat er voldoende gastgezinnen zich aanmelden, zodat we deze kinderen een geweldige week vakantie in Nederland kunnen aanbieden. Is uw belangstelling gewekt? Voor meer informatie kunt u bellen naar tel. 0168-324414. U kunt ook mailen naar: advanbatenburg@hetnet.nl of cokhella@hetnet.nl

3 dagen Parijs

30 maart t/m 1 april

Huishoudbeurs

€ 31,- p.p. Inclusief vervoer en entreekaart. Wij rijden dagelijks van 16 t/m 24 februari 2013 Naar de huishoudbeurs gaat elke 4e persoon gratis mee met de bus!

€167,50 p.p.

3 dagen Londen €149,50 p.p. 30 maart t/m 1 april

4 dagen Praag

€185,00 p.p.

29 maart t/m 1 april

Prijzen zijn inclusief vervoer, verblijf en ontbijt.

Voor meer informatie en boekingen kunt u contact met ons opnemen: Muys Reizen Rucphen tel:0165-342351 of e-mail: info@muysreizen.nl

Open dag Open dag zondag 55 februari februari 2012 2012 zondag

10.30 -- 14.30 14.30 uur uur 10.30

HetMichaël Michaëlcollege collegein inBreda BredaPrinsenbeek Prinsenbeekstaat staatopen openvoor voorleerlingen leerlingen Het vanalle allegezindten gezindtenen enachtergronden. achtergronden.Het HetMichaël Michaëlcollege collegeambieert ambieert van eenexcellente excellenteschool schoolvoor voorvoortgezet voortgezetvrijeschoolonderwijs vrijeschoolonderwijste tezijn. zijn. een Zowelop ophet hetgebied gebiedvan vande decognitieve cognitieveontwikkeling ontwikkelingals alsdat datvan vande de Zowel socialevorming vormingen ende depersoonlijkheidsontwikkeling persoonlijkheidsontwikkelingwil wilde deschool schooltot tot sociale debeste bestescholen scholenvan vande deregio regiobehoren. behoren. de

zondag 5 februari 2012 zondag 3 maart 2013

10.30 - 14.30 uur 10.30 - 14.30 uur

Het onderwijs Michaël college inhet Breda Prinsenbeek staat open voor leerlingen Ons onderwijs spreekt hetdenken, denken, voelenen enwillen willen aan. Het richt Ons spreekt voelen aan. Het richt Het Michaël college isen een kleine school in Breda Prinsenbeek van alle gezindten achtergronden. Het Michaël college ambieert zichop opde devorming vormingvan vanhet hetintellect, intellect,maar maarook ookop ophet hetbeleven belevenvan vande de zich voor voortgezet vrijeschoolonderwijs voorvrijeschoolonderwijs vwo, havo en vmbo g/t met: een excellente school van voor voortgezet te zijn. wereld enhet hetkennen kennen vanjezelf jezelf ende deander anderdoor doorde dekunstvakken kunstvakken en wereld en en en - Zowel uitstekende examenresultaten; op ook het van de cognitieve als dat van de tenslotte slotte ookgebied opde devorming vorming vande dewil, wil,ontwikkeling alsdrijfveer drijfveervoor voor het handelten op van als het handel- sociale veel aandacht voor de sociale ontwikkeling; vorming enpresentaties. de persoonlijkheidsontwikkeling wil ‘worden de schoolwie tot en, door stagesen en presentaties. Zo kunjejeop op dezeschool school ‘worden wie door stages kun deze -en, naast leervakken, veel kunst– enZo praktische vakken. de beste scholen van de regio behoren. bent’. jejebent’.

Nieuwsgierig geworden? Ons het voelen en willen aan. Het richt JeTijdens bentonderwijs van welkom op onze open dag. Schrijf je ook voor een inTijdens deharte Openspreekt Dagzijn zijn erdenken, ookproeflessen proeflessen waardoor een goed de Open Dag er ook waardoor uuin een goed zich op de vorming van het intellect, maar ook op het beleven de loopmiddag met proeflessen op woensdagmiddag 27 februari of 6van maart. beeldvan vande de dagelijkse praktijk krijgt. beeld dagelijkse praktijk krijgt. wereld en het kennen van jezelf en de ander door de kunstvakken en Meer informatie? ten slotte ook op de vorming van de het wil, als drijfveer en voor Zieook ook www.michaelcollege.nl voor hetprogramma programma en het handelZie www.michaelcollege.nl voor Bekijk alvast ‘Een en dagpresentaties. op het Michaël college’ opdeze www.michaelcollege.nl en, door stages Zo kun je op school ‘worden wie www.lerenvoorhetleven.nl. www.lerenvoorhetleven.nl. je bent’. Michaëlcollege collegevoortgezet voortgezetvrijeschoolonderwijs vrijeschoolonderwijsvoor voorvwo, vwo,havo havoen envmbo vmbo(g/tl) (g/tl) Michaël

Tijdens de Open Dag zijn er ook proeflessen waardoor u een goed Vijverstraat 4841 AT Prinsenbeek Prinsenbeek Vijverstraat 11| |4841 AT

beeld van de dagelijkse praktijkTTkrijgt. (076)543 54318 1888 88| |info@michaelcollege.nl info@michaelcollege.nl (076) Zie ook www.michaelcollege.nl voor het programma en www.lerenvoorhetleven.nl.


Kijk dagelijks op action.nl voor

DE 100 NIEUWSTE ARTIKELEN MAT RVS

NATURE DELUXE

JONGENS EN MEISJES

inhoud 12 liter

op 1 tray 360 gram

maten 30-35

VOGELVOER MIXPACK diverse soorten

idem inhoud 30 liter

vogel winter ZAADMIX 1000 gram

16.95

Dumil AFVALZAKKEN 25 stuks 35x45 cm 10 liter

7.49

0.98

360° ROTEREND

AUTO DRAAIKUSSEN vergroot het rijcomfort voor gemakkelijk in- en uitstappen

Impuls AUTO MULTI-HOUDER universeel te gebruiken voor diverse apparaten zoals: smartphone, GPS of GSM

2.49

2.39

AARDEWERK

VOORRAAD POT Sweet Home keuze uit: sugar, tea of coffee 20x12 cm

Sweet Home KOP en SCHOTEL

houten APPEL PRIKKER

0.79 0.56

UNI OF PRINT

DAMES LEGGING uni: 7/8

VOGUE GLAMOUR

BODY LOTION diverse varianten

Elders 3.95 4.95

HOUTEN

250 ml of body peeling: 250 ml of deodorant: 150 ml

BERGEN OP ZOOM • Kastanjelaan 61-65 BREDA • Tramsingel 74 CHAAM • Baarleseweg 44 DINTELOORD • Raadhuisplein 25a

2.99

KLEDING HANGERS incl. broeklat

TOPK WA L I Elders 3.95 4.95

UITZOEKEN

TE IT!

2.29

groene plant, geranium of begonia

1.44

ETTEN LEUR • Markt 33 GILZE • Steenakkerplein 20 KAATSHEUVEL • Hoofdstraat 47 OOSTERHOUT • Arendshof 34

ZENKER

HART BAKVORM Europese

Love DECORATIE STROOIER 120 gram

0.89

JUMBO

VA L E N T I J N

S TIP!

3.19

VALENTIJNS WENSKAART 3D extra grote kaart voor uw geliefden incl. envelop

DECO PLANT MET POT keuze uit:

Elders 3.95 4.49

3.49

Elders 5.95 6.95

topkwaliteit teflon coating Ø 26 cm

set 7 stuks

2.39

Elders 2.29 2.69

0.89

katoen/elastan maten XXS-XL bloem-/ dierprint: 7/8 polyester/elastan maten S-XXL

T HOME H EL E SW EE B EK IJ K D EO P O N ZE SI TE ! LI JN

0.99

REGEN LAARZEN paars of blauw

2.29 OSSENDRECHT • De Brouwerij 16 RIEL • Dorpstraat 25a RIJSBERGEN • St. Bavostraat 22 ROOSENDAAL • Boulevard 118f

I love you SHOWER GEL 200 ml

0.69

0.75

DISNEY OF HELLO KITTY

SCHILDER SET complete set met canvasdoek, acrylverf en kwast diverse licenties

Disney STATIONARY SET diverse licenties

0.39

1.59

TILBURG • Trouwlaan 19-27 TILBURG • D.J. Jittastraat 8 WAALWIJK • Irenestraat 2a ZEVENBERGEN • Zuidhaven 45a

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 03-02-2013 t/m za. 09-02-2013 in Nederlandse filialen.

PEDAAL EMMER kunststof binnen emmer

DBZ_20130203  
DBZ_20130203