Page 1

THUIS IN DE REGIO

WEEKENDEDITIE

B R E D A S E

O P L AG E :

20 JANUARI 2013 WEEK 3

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

CARNAVALSMOTTO’S WERKEN INSPIREREND

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @BredaseBode

I

Te l .

076

599

SPORT

8 111

KERKELIJK NIEUWS

IN STARTBLOKKEN VOOR SPORTGALA BREDA

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

KLAAS DIJKHOFF NEEMT AFSCHEID VAN GEMEENTERAAD

Overval op restaurant in Teteringen

Bredase verwondt zich bij vernieling ruit

TETERINGEN - Een nog voortvluchtige dader heeft maandag rond 12.00 uur een overval gepleegd op een restaurant aan de Oosterhoutseweg in Teteringen. De dader, een man van ongeveer 25 à 30 jaar oud met zwart haar en een groene sweater met capuchon, was verder gekleed in een donkere jas en had een normaal postuur. Hij beroofde een medewerker van het restaurant die net naar buiten liep. De man nam de auto van medewerker mee en vluchtte met het gestolen geld. De auto werd even later aangetroffen in Oosterhout op de Warandelaan. De overvaller is door de politie niet meer gevonden in de omgeving. De politie onderzoekt de zaak.

BREDA - Een 23-jarige Bredase in de wijk Heuvel maakte zich in de nacht van maandag op dinsdag zo boos op de onderbuurman dat ze met haar rechtervoet de glazen ruit van diens voordeur intrapte. De vrouw die blootsvoets was liep daardoor aan haar rechterbeen verwondingen op. Die moesten worden gehecht in het ziekenhuis. Daar werd ze rond 02.50 uur door de politie aangehouden. Haar 26-jarige vriend werd ook opgepakt omdat hij de onderbuurman zou hebben bedreigd. Ze leven in onmin met de 57-jarige onderbuurman die zegt geluidsoverlast van het tweetal te ervaren. Hij heeft aangifte gedaan van vernieling en bedreiging.

W E E K B L A D

Nieuwjaarsconcert Lappen vol Smart

Informatieavond project Gasthuispoort

BREDA - Smartlappenkoor Lappen vol Smart houdt op zondagmiddag 20 januari van 16.00 uur tot 18.30 uur een nieuwjaarsconcert in café Victoria aan de Prins Hendrikstraat 83 in Breda. Het nieuwjaarsconcert is een speciale middag van, voor en met liefhebbers van de oudere smartlap. Samen met de bezoekers zingt het sinds november 2000 bestaande smartlappenkoor met veel plezier intrieste liederen over prostituees, zeelieden, alleenstaande moeders, wezen, dronkaards, bedelaars, verlaten vrouwen en verwaarloosde kinderen. De toegang tot het nieuwjaarsconcert is gratis. Surf voor meer informatie naar www.lappenvolsmart.nl

BREDA - Op dinsdag 22 januari houdt de gemeente een informatiebijeenkomst over de stand van zaken rondom de voorbereidingen tot herontwikkeling van het project Gasthuispoort. Dit betreft de gebouwen van de voormalige Sociale Dienst (Vlaszak 2, 4, 6, 8 en Veemarktstraat) en het pand van Hendriks (Catharinastraat/ Boschstraat). Deze avond vindt plaats tussen 19.30 uur en 21.00 uur in de ontvangstruimte van het Stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan 10. Er is momenteel nog geen concreet uitgewerkt plan beschikbaar. De gemeente wil belangstellenden echter graag al op de hoogte van de bestaande ideeën.

Veelpleger opgepakt voor krattendiefstal BREDA - De politie heeft maandagmiddag, met toestemming van de officier van justitie, op de Haagdijk een 31-jarige veelpleger uit Breda aangehouden omdat hij nog gezocht werd vanwege de diefstal van twee kratten met bierflessen uit een tuin aan de Brandebeemd in woonwijk Gageldonk (Haagse Beemden). De gestolen kratten werden vorige week woensdag ingeleverd bij een supermarkt op de Donk. Uit het onderzoek bleek dat de 31-jarige veelpleger hiervoor als verdachte kon worden opgemerkt. Hij is conform de afspraken met het Openbaar Ministerie over de aanpak van veelplegers in verzekering gesteld.

Nieuwe leden bestuur Breda Jazz Festival BREDA - Het bestuur van het Breda Jazz Festival is met ingang van januari uitgebreid naar vijf leden. Annick Tendijck (38) is sinds januari de nieuwe secretaris. Anne-lotte van Leeuwen (24), sinds september 2012 bestuurslid, gaat zich richten op marketing en communicatie. Tendijck werkt momenteel als backoffice medewerker bij Avans Plus. Van Leeuwen werkte voor diverse (culturele) organisaties op het gebied van marketing en communicatie. Ze is zangeres in de bigband Rhythm & Brass Session Orchestra. Het bestuur bestaat verder uit Antoine Trommelen (voorzitter), Jack Lous (penningmeester) en Bart Wouters. Informatie: www.bredajazzfestival.nl

BREDA - Bewoners van woonzorgcentrum Ruitersbos en buurtbewoners hoeven niet ver weg te gaan om hun conditie op peil te houden. Per 1 februari start Ruitersbos namelijk een heus fitnessprogramma. Wethouder Bob Bergkamp opende dinsdag officieel de daartoe M I DenD B Ubijpraten R G terwijl S Esenioren & deVapparatuur E E R S E FOTO HUUB SCHOUTETEN ingerichte ruimte in het zorgcentrum liet E zichLuitvoerig testten.

Honderden deelnemers reageren op oproep via social media

Sneeuwballenpret in ‘t Valkenberg BREDA - Honderden jongeren hebben dinsdagmiddag in stadspark’t Valkenberg meegedaan aan een groot sneeuwballengevecht dat was georganiseerd via social media. De politie schatte het aantal deelnemers op zo’n 500. Volgens aanwezigen en de politie was de sfeer goed. DOOR ADDO SPRANGERS Het idee ontstond dinsdagochtend spontaan maar groeide op Facebook in de loop van de middag uit tot een groot evenement waar meer dan 1100 mensen zich voor hadden aangemeld. Even leidde dat tot vrees voor een mogelijke herhaling van rellen als bij het Project X-feest in Haren, maar die vrees bleek ongegrond. Op verzoek haalde de initiatiefnemer de pagina voor het evenement rond 16.00 uur wel van Facebook af. De meeste aanmeldingen waren van studenten van de Bredase opleiding NHTV. De politie was op de hoogte, had geen

t

h

u

i

aanwijzingen voor kwade bedoelingen en bleef op de achtergrond. Om 18.00 uur vroeg de politie de deelnemers via Twitter om te vertrekken. De gemeente en politie meldden dat de jongen die de oproep dinsdagochtend plaatste, geschrokken is en spijt heeft gekregen omdat het plan groter werd dan bedoeld. Record Het kan overigens nog een stuk groter, zo wist WhetENRC E afgelopen K B L week. A DIn het Noord-Amerikaanse Seattle bijvoorbeeld werd vorige week zaterdag onder de noemer ‘Snow Day’ geprobeerd het wereldrecord sneeuwballengevecht van het

s

i

n

d

e

Compleet scheiden € 495

r p.p.

www.ScheidingCentrumBreda.nl

Guinness Book of Records te verbreken. Met 5834 deelnemers lukte dat meer dan prima en werd het oude record van 2010 (de Zuid-Koreanen wisten toen 5400 sneeuwballengooiers op te trommelen) keurig verbroken. Voor de Amerikaanse poging werden wel 34 vrachtladingen aan sneeuw uit de Cascades (Canadees berggebied waar Seattle aan grenst) naar het centrum van Seattle aangevoerd. Voldoende munitie is dan ook wel noodzakelijk om een fijn sneeuwballengevecht te kunnen houden. In ’t Bredase Valkenberg lag gelukkig wel genoeg sneeuw om iedereen blij te houden.

e

g

i

o

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

.....VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS..... KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Bekeuringen voor fietsers zonder licht BREDA - Op de Claudius Prinsenlaan en de Chassesingel hebben agenten maandag tussen 07.45 uur en 08.15 een controle op fietsverlichting gehouden. Er werden veertien fietsers staande gehouden. Daarvan kregen er twaalf een bekeuring en twee een waarschuwing vanwege zwakke batterij lampjes. Iedere voorbijganger kreeg een voorlichtingsfolder en de personen zonder achterlicht kregen een thuiskomertje (rood achterlichtje). De controle werd op die plaats gehouden omdat daar volgens tips en informatie van omwonenden veel mensen rijden zonder fietsverlichting. Dat klopte. Door de drukte kon lang niet iedereen staande worden gehouden.

Minder starters in West-Brabant BREDA - Het aantal startende bedrijven in West-Brabant is gedaald met 14 procent. In 2012 zijn er volgens de Kamer van Koophandel van 3.800 mensen een bedrijf gestart. Dit is 600 minder dan het jaar ervoor. Het aantal starters in de dienstensector is erg hoog. Dit aantal blijft de laatste jaren nog toenemen. In de bouwsector zijn er steeds minder mensen die een bedrijf starten. Waar in 2008 nog 16 procent van de nieuwe ondernemingen een bouwbedrijf was, is dit aantal in 2012 gedaald naar 11 procent. Veel mensen beginnen in hun eentje een eigen bedrijf want in 2012 was 96 procent van de starters een eenmanszaak (ZZP’er).


HIPHOP

AutoCAD en Inventor AutoCAD basis 28 jan avond 6 feb avond

Bergen op Zoom Goes

Inventor basis 19 feb avond 14 mrt dag

Bergen op Zoom Goes

Nana Vanderpluym

Dreef 34a Princenhage

Deze Hip Hop lessen worden gegeven door Maikel van der Vlist. Hij is gespecialiseerd in Hip Hop/Popping/Locking en House Dance, zijn specialisatie is Freestyle (improviseren op de muziek die speelt). Het gaat hem om de dansstijlen “stand up” dat zijn zogezegd de staande dansstijlen en niet het op de vloer tollen en dergelijke.

Info: 0164-230209 info@bit-by-bit.nl www.bit-by-bit.nl

Om in zijn eigen woorden te spreken: Aangezien dansen een taal is, wil ik graag leerlingen hun eigen taal leren spreken. De losse moves zijn de letters, de combinaties van moves zijn de woorden en de choreografieën zijn de zinnen. Iedereen heeft zijn of haar eigen accent. Ik wil daarom letters en woorden meegeven, zodat iedereen zijn/haar eigen manier van de taal leert.

Computercursus aan huis

Bent u op zoek naar een computercursus die iPad cursus voor senioren precies is afgestemd op uw wensen? In starten met bij een Wijfebruari verzorgen dezewe lessen u iPad thuis cursus waarbij we gebruik maken van uw eigen computer. speciaal voor senioren. In 6 lessen leren we bepaalt zelf u wilt leren en hoeveel uUvertrouwd tewat raken met uw eigen iPad. lessen u nodig heeft. In kleine groepen (± 8 personen) leert u de © © basisprincipes en het gebruiken Windows en Applevan de verschillende "apps" op uw iPad. Ook kunnen we uitleg geven met betrekking De wordtvan: verzorgd in Cultureel tot cursus het gebruik Centrum Poelewei op de volgende dagen: - Mobielede telefoon, Smartphone of iPhone Tablet, iPad of iPod, speler en -- vrijdagochtend 8, 15MP3/MP4 en 22 februari TomTom andere navigatiesystemen -- 1, 8 en 15en maart van 09.45 tot 12.15 - Digitale (interactieve) televisie / camera De kosten zijn 150,00 inclusief koffie/thee. - Printer / modem / router Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Heeft u interesse of wilt u meer informatie? Mevr. L. L. Fortuin Fortuin Neem met Mevr. Neem dan dan contact contact op op met op op nummer nummer 06-44602627 06-44602627 Fortuin Fortuin Automatiseringsdiensten Automatiseringsdiensten Putakker RN Breda Breda Putakker 39 39  4824 4824 RN

1e LES zal zaterdag 23 februa zijn op ri om 10.00 uur. Ook is er een G RATI S zaterdag 26 januar PRO EF LES op i 10.00 uur. Leeftijd�vanaf�12�j aar,�schrijf�nu�in!!� � AA N BI ED IN G: voor deze cursus GE EN IN SC HR IJFGE LD . Bij vo ldoende animo sta rten wij met meerd ere lessen op zaterdag .

speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers.

Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

* sociaal zekerheidsrecht * huurrecht * strafrecht Gratis spreekuur maandagavond Gratisvan spreekuur 17.00 totmaandagavond 18.00 uur

POOLS BOuwBedrijf

van 6 m3 tot 40 m3

BetaalBaaR en BetRouwBaaR

Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. de Bom de meubelvriend marijke meustraat 32, Breda 076-5141601

juridisch advies & mediation

Bij ons bepaalt uzelf het tarief en de werkzaamheden !! Alle varianten zijn mogelijk, vrijblijvende informatie: WWW.ADVIESBUREAUDEBRUIJN.NL

Verhuur:

Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

juridisch advies & mediation

UW ACCOUNTANT / BOEKHOUDER TE DUUR ?

Verbouw, Renovatie, Badkamers, Keukens, Schilderwerk, Stucwerk.

Afvalcontainers

familierecht*arbeidsrecht*sociaal zekerheidsrecht familierecht * arbeidsrecht huurrecht*vreemdelingenrecht*strafrecht

Meer info: www.klussenpool.nl of bel Derek, 06-30652303

van 17.00 tot 18.00 uur

Meubelstoffering/

www.baronie-advocaten.nl

-reparatie

Aalten Schildersbedrijf BREDA

plafonds & wanden witten Ook binnen- en buitenschilderwerk Vraag een vrijblijvende offerte tel. 06 - 43220390 / 076 - 5991675

Let op!!! €150 tot €10000 voor uw loop-, sloop- of schadeauto, compleet met katalysator. Tevens alle auto onderdelen te koop aangeboden. Tevens reparaties aan alle merken auto’s. Tegen zeer voordelige prijs!

Tel. 076 541 83 53 / www.prescherautos.nl Tevens een 20-tal auto’s te koop aangeboden

ma T/m VrIJ open Van 12-18 uur

Baronielaan 161, Breda. Tel.: 076-522 23 46 Baronielaan 161, Breda. Tel.: 076-522 23 46 www.baronie-advocaten.nl

Contact 0186-652960 - carva@planet.nl Stalling - Verkoop - Reparatie Onderhoud - APK Keuring

TransporT

Te koop:

Spinveld 72 4815 HT Breda Tel. 076-5991539 06-49313410

Voor alle voordelen zie:

en

Bestratingsmaterialen en sierkeien,

• Nieuwe en Gebruikte banden • Montage v.a. € 10,- per band • Alle merken en maten op voorraad

Caravans, campers en vouwwagens!

Ik hoop jullie snel te mogen zien op de dansvloer!

Handel

n

Voor bemiddeling verkoop vragen wij:

Mijn doelstelling is om iedere danser zijn of haar eigen identiteit binnen dans te vinden en te gebruiken wat hem of haar goed ligt. Daarom streef ik naar een zo veelzijdig mogelijk aanbod in dans. Ik zal beginnen met popping, vanwege de precisie van isolaties en veelzijdigheid binnen de stijl. Hoewel ik een aantal richtlijnen heb waar ik me aan vast wil houden, wil ik wel een open en gemoedelijke sfeer creëren, waarbij iedereen suggesties en/of ideeën kan toevoegen in de les.

Jan Jochems

de Winterban

Recreatiestalling Numansdorp OpeNt Occasion Center

Waar ik op let bij het ontwikkelen in dans is; - Muzikaliteit; - Muziekinterpretatie; - Expressie - Je eigen motoriek leren kennen en optimaal benutten. - Plezier hebben in dans.

Zie: www.cambre.nl voor alle info over onze balletlessen. Dreef 34a Breda 076 5218886

Damen Autobanden

www.carva.nl

Nieuw bij Balletschool

Let op!!! APK keuring vanaf E21,50

Bij eventuele afkeur kunnen wij nieuwe en eventuele goede geselecteerde gebruikte auto onderdelen monteren.

Verkoop van nieuwe en gebruikte banden tegen zeer voordelige prijzen, ook winterbanden APK Keuringstation Prescher Bel voor een afspraak: Nu GRATIS wintercheck bij APK 076 541 83 53 Openingstijden: 8.30 tot 17.00 uur. Weidehek 90, Breda Kijk op www.prescherautos.nl

P. Rijnders Breda Nieuwe cursus

Kleine bedragen maken grote verschillen. gratis plaatsing

Positieve Praktische Psychologie voor Vrouwen Nieuwe cursus Positieve Positieve Praktische Praktische Nieuwe cursus cursus Praktische Op Nieuwe vrijdagochtend 8 februari Positieve Psychologie voor Vrouwen Psychologie en woensdagavond 13 februari voor Vrouwen Psychologie voor Vrouwen start drs. Maja Jeffkins in 06-53269191

Op vrijdagochtend 8 februari

een nieuwe cursus Op Barendrecht vrijdagochtend 813 februari Op donderdagavond februari woensdagavond februari vrijdagochtend 87 Het goedkoopst in container verhuur enOp Positieve Praktische Psychologie start Jeffkins enstart woensdagavond 1313 februari 6 m3 Container voor: drs.drs. MajaMaja Jeffkins in in en woensdagavond februari voor Vrouwen! Etten-Leur een nieuwe - bouw en sloopafval € 220,- start drs.drs. Maja incursus Barendrecht eenJeffkins nieuwe cursus start Maja Jeffkins in - puin € 100,Prijzen zijn Positieve Praktische Psychologie Barendrecht een nieuwe cursus incl. BTW Positieve Praktische Psychologie Deze cursus van acht bijeenkomsten Barendrecht nieuwe cursusis - A-B hout € 100,vooreen Vrouwen! speciaal bedoeld voor vrouwen die Struikhei 1 - 4714 VC Sprundel - Tel: 0165-387334Positieve voor Vrouwen! Praktische Psychologie Positieve Praktische Psychologie geïnteresseerd zijn bijeenkomsten in allerlei onderDeze cursus van acht is voor Vrouwen! voor Vrouwen! speciaal bedoeld voor vrouwenpsychologie die geïnwerpen uit de hedendaagse Deze cursus van acht bijeenkomsten is teresseerd zijn méér in allerlei onderwerpen en daarbedoeld graag willen die weten.uit speciaal voor van vrouwen

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2013? Telefoniste / Receptioniste 20 weken, 1 avond les per week

Administratief medewerk(st)er 30 weken, 1 avond les per week

Secretaresse “Ik ga in 2013 eindelijk die opleiding volgen”

40 weken, 1 avond les per week

Boekhouden (BKB, BKC) 15 weken, 1 avond les per week

Boekhouden (PDB) 28 weken, 1 avond les per week

De opleidingen kunt u volgen in Roosendaal of Breda. Kijk op onze website voor meer informatie of om je direct in te schrijven. Maak van 2013 jouw jaar!

VOOR STARTDATA KIJK OP ONZE WEBSITE

2SOHLGLQJHQPHWSHUVSHFWLHI Meer informatie? Bel direct (073) 689 32 49 of kijk op www.fjmopleidingen.nl

de hedendaagse psychologie daar graag cursus acht bijeenkomsten Deze psychologiecursus is en eenonderposiDeze cursus van van acht bijeenkomsten is is geïnteresseerd zijn in allerlei méér van willen weten. Deze psychologiecurspeciaal bedoeld voor vrouwen die van tieve cursus, waarin je aan de hand speciaal bedoeld voor vrouwen die werpen uit positieve de hedendaagse psychologie sus is voorbeelden een cursus, waarin je aan de geïnteresseerd zijn in allerlei ondervele uit dewillen praktijk van het geïnteresseerd zijn allerlei onderen daar graag méérin van weten. hand van vele voorbeelden uit de praktijk werpen uit de hedendaagse psychologie dagelijks leven inzicht krijgt in het werpen uit de hedendaagse Deze psychologiecursus is psychologie eenkrijgt posi-in het van levenvan inzicht Maja Jeffkins: “Het is een gezellige en het daardagelijks graag méér willen weten. denken handelen mensen! entieve daar graag méér van cursus, waarin jewillen aan deweten. hand van denken enenhandelen van mensen! Deze psychologiecursus is een posicursus waarin je veel inzicht krijgt in vele voorbeelden uit deispraktijk van het Deze psychologiecursus een posiOnderwerpen tieve cursus, waarin je aan de hand van Onderwerpen dagelijks leven inzicht krijgt in hetvan op het denken en handelen van mensen”. tieve cursus, waarin je aan dejehand Tijdens deze cursus krijg antwoord vele voorbeelden uit de je praktijk vanop het Maja Jeffkins: “Het is een gezellige Tijdens deze cursus krijg antwoord denken en handelen van mensen! vele voorbeelden uit de praktijk van de vraag,waarom waarom mensen zich dagelijks leven inzicht krijgt ingedragen hethet de vraag, mensen zich gedragen cursus waarin je“Het veel krijgt deelneemsters ontvangen als wel-in dagelijks leven inzicht krijgt in het Maja Jeffkins: isinzicht een gezellige zoals zijdat doen verschillende situa- Alle denken endat handelen van mensen! zoals zij doen in in verschillende situaties Onderwerpen komstgeschenk een leuke verrassing. Maja Jeffkins: “Het is een gezellige het denken en handelen van mensen”. ties en hoe daar het beste op kunt op cursus waarin je veel inzicht krijgt in denken en handelen van mensen! en hoe je daarje het beste op kunt reageren. Tijdens deze cursus krijg je antwoord Onderwerpen reageren. Allerlei handige tips, inzichten cursus waarin veel inzicht krijgt in Allerlei tips, inzichten en handvathet denken enje handelen van mensen”. de vraag,handige waarom mensen zich gedragen Onderwerpen Tijdens deze cursus krijg antwoord op Alle en handvatten worden gegeven vanuit de Data: donderdagavond 7/2,van 7/3, ten worden dejemoderne deelneemsters ontvangen als welData: woensdagavond 13/2, 13/3, het denken en handelen mensen”. zoals zij datgegeven doen invanuit verschillende situade vraag, waarom mensen zich gedragen Tijdens dezepsychologie, cursus krijg je en antwoord op 21/3, 4/4, 18/4, 16/5, 30/5, 13/6 psychologie, het Enneagram N.L.P. om moderne het Enneagram en komstgeschenk een leuke verrassing. 27/3, 10/4, 24/4, 8/5, 22/5, 5/6 ties en hoe je daar het beste op kunt Alle ontvangen als wel-uur zoals zij doen ingaan verschillende situapositief omdat te kunnen metgedragen hetgaan gedrag Tijd:deelneemsters donderdagavond 20.00 tot N.L.P. om positief om tezich kunnen met Tijd: dereageren. vraag, waarom mensen woensdagavond, 20.00 tot 22.00 22.00 uur Allerlei handige tips, inzichten komstgeschenk een leuke verrassing. deelneemsters als welvan mensen invan allerlei situaties. Leuke stra- Alle ties en je daar het beste op situakunt Locatie: Theater Nieuwe Nobelaer, het gedrag mensen in allerlei situaLocatie: Theater de `t ontvangen Kruispunt, zoals zij dathoe doen in verschillende en handvatten worden gegeven vanuit de Data: woensdagavond 13/2, 13/3, tegieën worden gegeven om méér begrip en komstgeschenk een leuke verrassing. Anna van Berchemlaan 2, Etten-Leur reageren. Allerlei handige tips, inzichten ties. Leuke strategieën worden gegeven Middenbaan 111, Barendrecht ties en hoe je daar het beste op kunt moderne psychologie, het Enneagram en 10/4, 24/4, 8/5, 22/5, 5/6 geluk in je leven te brengen. natuurlijk en handvatten worden gegeven vanuit de 27/3, om méér begrip en inEn jeinzichten leven Data: woensdagavond 13/2, 13/3,op reageren. handige tips, N.L.P. omAllerlei positief omgeluk te kunnen gaan te met Tijd: Er start ook in ook een een cursus cursus in Barendrecht Essen woensdagavond, 20.00 tot 22.00 uur worden er andere boeiende onderwerpen moderne psychologie, het Enneagram en brengen. En natuurlijk worden er andere 27/3, 10/4, 24/4, 8/5, 22/5, 5/6 enhet handvatten worden gegeven vanuit de op vrijdagochtend 8 februari! donderdagochtend 31 januari! gedrag van mensen in rollenspel allerlei situaLocatie: Theater `t Kruispunt, Data: woensdagavond 13/2, 13/3, besproken! Wij doen geen en een N.L.P. om onderwerpen positief om tebesproken! kunnen gaan met Tijd: woensdagavond, 20.00 tot 22.00 uur boeiende Wij 31/1, 7/3, 21/3, 28/3,22/5, 16/5,22/3, 30/5, Data: 10/4, vrijdagochtend 8/2, 8/3, moderne psychologie, hetis Enneagram en ties. Leuke strategieën worden gegeven Middenbaan 111, Barendrecht specifieke vooropleiding niet nodig. 24/4, 8/5, 5/6 het gedrag van mensen allerlei situa- 27/3, Locatie: Theater Kruispunt, geen rollenspel en in een 20/6,woensdagavond, 27/6 5/4, 19/4, 24/5,`t7/6, 21/6 omdoen méér begrip en geluk in jespecifieke leven te N.L.P. om positief om te kunnen gaan met Tijd: 20.00 tot 22.00 uur Er start ook een cursus in Barendrecht ties. Leuke strategieën worden gegeven Middenbaan 111, Barendrecht vooropleiding is niet nodig. tot 11.30 uur Tijd: 9.30 vrijdagochtend 9.30 tot 11.30 uur De cursusEn bestaat uit 8in bijeenkomsten en Locatie: brengen. natuurlijk worden ersituaandere het gedrag van mensen allerlei Theater `t op vrijdagochtend 8 Kruispunt, februari! om méér begrip en geluk in je leven te kost € 220,incl. materiaal en certificaat Er start ook111, een cursus in Barendrecht boeiende onderwerpen besproken! Wij enMiddenbaan ties. Leuke strategieën gegeven Data: vrijdagochtend 22/3, De cursus bestaat uitworden 8worden bijeenkomsten Schrijf je snel snel in, in,Barendrecht want8/2, er slechts een brengen. En natuurlijk er andere Schrijf je er isis8/3, slechts een als bewijs van deelname. Alle specifieke deelneemsters op vrijdagochtend 8want februari! geen rollenspel en in een 5/4, 19/4, 24/5, 7/6, 21/6 omdoen méér begrip en geluk je leven te kost € 220,incl. materiaal en certificaat beperkt aantal plaatsen beschikbaar om aantal plaatsen beschikbaar om boeiende als onderwerpen besproken! Wij ErData: ontvangen welkomstgeschenk een leuke start ook een cursus in Barendrecht vrijdagochtend 8/2, 8/3, 22/3, vooropleiding is niet nodig. Tijd: vrijdagochtend 9.30 totcursus! 11.30 uur te nemen aan unieke als bewijs van deelname. brengen. En natuurlijk worden er andere op deel nemen aandeze unieke doen geen rollenspel en een specifieke verrassing. 5/4, 19/4, 24/5, 7/6, 21/6 cursus! vrijdagochtend 8deze februari! boeiende onderwerpen besproken! Wij vooropleiding is niet nodig. De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten en Data: Tijd: vrijdagochtend vrijdagochtend 9.30 11.30 uur 8/2, 8/3, 22/3, je snel ertot is slechts een Belen vrijblijvend voor meerSchrijf informatie of in, eenwant folder doen geen rollenspel een specifieke kost € 220,incl. materiaal en certificaat 5/4, 19/4, 24/5, 7/6, 21/6 beperkt aantal plaatsen beschikbaar om De cursus tel. bestaat uit 8 bijeenkomsten Schrijf je snel in, want er is slechts een 010nodig. - 234 45 54 of zie en www.praktischepsychologie.nl vooropleiding is niet als bewijs van deelname. deel te nemen aan deze unieke cursus!uur Tijd: vrijdagochtend 9.30 tot 11.30 kost € 220,- incl. materiaal en certificaat beperkt aantal plaatsen beschikbaar om

als bewijs van deelname. deel teje nemen deze unieke cursus! een De cursus bestaat 8 bijeenkomsten en Schrijf snelofaan in, want er is slechts Beluit vrijblijvend voor meer informatie een folder kost € 220,-tel. incl.010 materiaal en certificaat beperkt aantal plaatsen beschikbaar om - 234 45 54 of zie www.praktischepsychologie.nl

Bel vrijblijvend voor meer informatie of een folder


actualiteit

In startblokken voor carnavalsfeest 2013

Carnavalsmotto’s bieden volop inspiratie BREDA - Het carnavalsfeest komt er weer aan. De fanatieke carnavalsvierders verheugen zich er nu al op. Even de sleur van het dagelijks leven doorbreken met dagenlang hossen, zingen, drinken en feestvieren. De echte ‘diehards’ hanteren daarbij natuurlijk ook de carnavalsmotto’s van de plaats(en) waar ze carnaval gaan vieren. DOOR ADDO SPRANGERS Die motto’s geven elk jaar weer genoeg stof tot nadenken. Was Breda de voorbije carnavalseditie nog volledig in de ban van ‘K’ ebb’ut licht gezien’, voor de editie 2013 kan de borst alvast worden natgemaakt met het thema ‘Meej tweej zevus kende nie blijve zitte’, een mooie verwijzing naar het 77-jarig bestaan van de Stichting Bredase Carnaval Viering (BCV). ’t Kielegat zal dit duizelingwekkende getal de komende tijd dan ook veelvuldig tegenkomen. Draaide het in de Bredase wijk Haagse Beemden vorig jaar nog om het motto ‘Zet oe eige is te kijk’, de komende editie staat ‘Ziede gij ut ôk zitte?’ bij de carnavalsvierders in Giegeldonk met hoofdletters genoteerd. In Princenhage werd in 2012 op leutige wijze geschermd met het motto ‘Agge lacht bende mooier’. Voor de feestvierders in ’t Aogje ligt voor 2013 een mooie uitdaging in het verschiet met het nieuwe motto ‘Ut staod’in de sterre’. In ’t Ginneken luidde het carnavalsmotto van 2012 ‘We doen ut noggus’. Dit jaar gooien de carnavalsvierders daar het met ‘Lest Best’ weer over een geheel andere boeg.

Versiertrucs Met het thema ‘We zen in de wolken’ ging Ulvenhout vorig jaar volledig uit zijn dak. Dat zal tijdens de komende viering van het carnavalsfeest in Bosuilendorp ongetwijfeld wederom het geval zijn. In een nieuw jasje welteverstaan, want het motto voor 2013 luidt ‘Deez jaor gaot alles anders’. We zijn benieuwd. In buurdorp Bavel is er geen vast motto. Daar zijn De Baviaonen in al hun creativiteit veel te eigenwijs voor, zo blijkt al jaren. Voor de carnavalsgekken daar een uitgelezen kans om flink uit te pakken met nog nooit vertoonde carnavalswijsheden. De Teteringse carnavalsvierders leefden zich de voorbije editie uit op het motto ‘Ut kan alle kaante uit’. Dat leverde spitsvondige creaties op. De verwachtingen voor de editie 2013 zijn hooggespannen. Met het nieuwe motto ‘We doen er un schepje bovenop’ kan dat natuurlijk ook bijna niet anders. Prinsenbeek ten slotte was vorig jaar in de ban van het motto ‘Ut zit as gegote’. Dit jaar zullen daar dan ook ongetwijfeld de nodige versiertrucs voor de dag komen. Het nieuwe motto voor de carnavalsviering in Boemeldonck luidt de komende editie namelijk ‘We versiere ut wir’.

Het motto ‘Agge lacht bende mooier’ leverde vorig jaar in ’t Aogje veel mooie momenten op.

FOTO ADDO SPRANGERS

Sportsterren in de schijnwerpers

In startblokken voor Sportgala Breda BREDA - De echte sportliefhebber is komende vrijdag te vinden in het Chassé Theater. Tijdens het gratis toeganke- bosruiters), Nadine Broersen (AV Sprint) niveau haar talent demonstreerde. Speerlijke Sportgala Breda worden daar namelijk respectievelijk de Bredase sportman, sportvrouw, sportploeg, vrou- en Sera Palings (Pallas). Dressuurrijdster werper Yannick Maas deed eveneens van Angela Krooswijk sleepte de ene prijs na zich spreken, net als samenspringer David welijk sporttalent, mannelijk sporttalent, sporter met een beperking én sport event van het jaar 2012 gehuldigd. DOOR ADDO SPRANGERS Dat gebeurt op feestelijke wijze met vanaf 20.00 uur een uitgebreid programma waarbij onder meer Breda Gym en tafeltennisvereniging Breda Wanzl elk een

demonstratie zullen verzorgen. De presentatie van de inmiddels alweer 22ste editie van het Sportgala Breda is in handen van sportpresentator Joep Schreuder. De Bredase sportwethouder Bob Bergkamp verzorgt de officiële opening van het eve-

nement. Voor alle genomineerden wordt het de komende dagen nagelbijten. Totdat het definitieve woord is gesproken, blijft het immers spannend. Voor de titel Bredase Sportvrouw van het Jaar 2012 komen in aanmerking Angela Krooswijk (Bies-

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO ARCHIEF DE BODE

www.internetbode.nl

Maya Kingma is genomineerd als vrouwelijk Sporttalent van het Jaar 2012.

de andere in de wacht, Sera Palings werd Nederlands kampioen schermen en atlete Nadine Broersen schitterde op de Olympische Spelen. De Bredase Sportman van het Jaar 2012 zal in ieder geval worden aangewezen uit het drietal Michiel van Nispen (AV Sprint), Roy Meyer (Budokan) en Pieter Braun (AV Sprint). Atleet Michiel van Nispen boekte bij de verschillende crosslopen aansprekende overwinningen, terwijl meerkamper Pieter Braun zowel nationaal als internationaal een prachtig jaar beleefde door zich onder meer te vestigen op de zevende plaats op de wereldranglijst aller tijden bij de junioren. Judoka Roy Meyer maakte naam door een Europese titel in de wacht te slepen. Talent Atleet Yannick Maas (AV Sprint), turner David Adriaanse (De Samensprong) en scheidsrechter Richard Martens (COVS Breda) werden ieder genomineerd als Sporttalent van het Jaar in de mannelijke categorie. In de vrouwelijke evenknie zijn dat turnster Femke van Brunschot (Breda Gym), triatlete Maya Kingma (SBC 2000 en Spiridon) en hockeyster Karlijn Adank (Push). Laatstgenoemde was succesvol met de Nationale Selectie Meisjes B en werd dit seizoen als 16-jarige al toegevoegd aan het team van de hockeysters Push Dames 1. Triathlete Maya Kingma beleefde een topseizoen, terwijl turnster Femke van Brunschot ook op internationaal

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

Adriaanse die Nederlands kampioen werd. Richard Martens baarde opzien door als scheidsrechter door te stoten naar de Jupiler League. Goud Voor de titel Sportploeg van het Jaar 2012 gingen de nominaties naar de damesploeg van atletiekvereniging Sprint (het team promoveerde naar de eredivisie van de atletieksport), het duo Chantal Jorna en Femke van Brunschot van Breda Gym (onder meer brons op het NK Acrogym) en het naar de tweede klasse gepromoveerde voetbalteam van Boeimeer. Als Sporter met een Beperking zijn genomineerd tafeltenisster Kelly van Zon (Belcrum/Wanzl), Michael Schoenmaker (NOC/NSF) en Marcel van de Muijsenberg (Starriders). Tafeltennisster Kelly van Zon werd Europees kampioen en won goud op de ParaGames in Londen, waar ook zwemmer Michael Schoenmaker een gouden plak in de wacht sleepte. De Bredase rolstoelhockeyer Marcel van den Muijsenberg werd Europees kampioen met het nationale team. Het tennistoernooi Breda Future, de wielerronde Baronie van Breda Classic en het hippisch evenement Outdoor Brabant strijden om de titel Sport Event van het Jaar 2012. De sporters zelf ten slotte hebben ook nog een belangrijke vinger in de pap. In een onderlinge verkiezing bepalen zij wie dit jaar de Prijs der Sporters in ontvangst mag nemen. Surf voor meer informatie naar www.sportgalabreda.nl

Volg ons op Twitter: @BredaseBode.


met een nog groter collectie kleding en attributen ...

T&T

Welkom bij (voorheen legerstock Weelde): het carnavalspaleis uit deKEES grensstreek CARNAVALSWINKEL KONINGS

met een nog groter collectie kleding en attributen ... ESSEN WWW.KEESKONINGS.COM te wij hebben wel onze naam veranderd, maar werken nog steeds met dezelfde eigenaar en personeel,

T&T

T&T T&T

m bij (voorheen legerstock Weelde): Welkom bij (voorheen legerstock Weelde): rnavalspaleisWelkom uit de grensstreek bij (voorheen legerstock Weelde):

het carnavalspaleis uit de grensstreek wij hebben wel onze naam veranderd, maar werken nog steeds met dezelfde eigenaar en personeel, 1500 m2 caRnaval met een nog groter collectie kleding en attributen ... Weelde): Welkom bij T&T (voorheen legerstock Welkom bij (voorheen legerstock Weelde) : Weelde) ne met een nog groter collectie ... legerstock Rgens zo Welkom bij kleding en attributen (voorheen veel Keuz:e

T&T T&T Welkom bij T&T

onze naam veranderd, maar werken nog steeds met dezelfde eigenaar en personeel,

het carnavalspaleis nog groter collectie kleding en attributen ...uit de grensstreek wij hebben wel onze naam veranderd, maar werken nog steeds met dezelfde eigenaar en personeel,

“Dutax” B.V. “DUTAX”Reizen REIZEN B.V.

Moerseweg 8, 4927 RK Hooge Zwaluwe MOERSEWEG 8 TEL. Fax 0168-482497 0168 48 23 31 Tel. 0168-482331, 4927 RK HOOGE ZWALUWEFAX 0168 48 24 97 sollicitanten@dutax.nl www.dutax.nl info@dutax.nl www.dutax.nl

het carnavalspaleis uit de grensstreek (voorheen legerstock Weelde):

het carnavalspaleis uitende grensstreek het carnavalspaleis uit de grensstreek met een nog groter collectie kleding attributen ...1500 m caRnaval het carnavalspaleis uit de grensstreek wij hebben wel onze naam veranderd, maar werken nog steeds met dezelfde eigenaar en personeel,

ook 2 alle denkbare attributen: brillen, pruiken, 2 wimpers, neRgenen wij hebben wel onze naam veranderd, maar werken nog steedsnog met steeds dezelfdemet eigenaar personeel, s nagellak, m zo ve15 ca el00 Rn 15 Ke wij hebben wel naam onzeveranderd, naam veranderd, werken dezelfde eigenaar en00epersoneel, uz m2 ca ringen, zwaarden, Rnav aval wij hebben wel onze maar werken maar nog steeds met dezelfde eigenaar en personeel, al neRg en nes Rgzo ensve zoel veelKe Keuz uzee oorbellen, hawai-rokjes, borsten, boa’s, maskers, ook allebaarden, denkbare attributen: ook alle denkbare attributen: vingersloze handschoenen, ook alle denkbare attributen: brillen, pruiken, wimpers, brillen, pruiken, wimpers, brillen, pruiken, wimpers, nagellak, ringen, zwaarden, beenwarmers, zakdoeken, nagellak, ringen, zwaarden, nagellak,oorbellen, ringen,hawai-rokjes, zwaarden, oorbellen, hawai-rokjes, panty’s, hoeden, kousen, bretels, baarden, borsten, boa’s, maskers, hawai-rokjes, baarden, borsten, boa’s,oorbellen, maskers, etc. vingersloze handschoenen, baarden, borsten, boa’s, maskers, vingersloze handschoenen,

met een nog groter collectie kleding en attributen ... met een nognog groter collectie kleding enkleding attributen ... attributen met een groter collectie en ...

zoekt wegens uitbreiding van haar werkzaamheden Vraagt Wegens uitbreiding van haar werkzaamheden

fulltime coöRDinatoR Part-time Chauffeur (m/v) met rijbewijs B voor gehandicapten- en/of leerlingenvervoer peRsonenVeRVoeR

met een 8-persoonsbus (eventueel met lift) op routebasis. Het betreftWaar een vacature 15werken; tot 20 uur per week, komtvan u te verspreid over 5 werkdagen of op basis van inval bij van ziekte, Dutax Reizen is een bedrijf gespecialiseerd in het vakantie e.d. verzorgen de vanwerkzaamheden vervoer ten behoeve speciaalinonderwijs, worden van uitgevoerd beenwarmers, zakdoeken, sociale werkplaatsen en activiteiten centra. de regio Noord Brabant vingersloze handschoenen, beenwarmers, zakdoeken, panty’s, hoeden, kousen, bretels, Dutax Reizen is momenteel volop in ontwikkeling en beenwarmers, zakdoeken, etc. 2 Fulltime en Parttime Touringcar Chauffeurs (m/v) panty’s, hoeden, kousen, bretels, confetti, haarlak, 1500 m caRnaval panty’s, hoeden, kousen, bretels, neRgens zoveel groeiende en zoektvoor eenalle extra medewerker om het bedrijf etc. voorkomende Keuze 1500 m2 caRnaval serpetinespray, confetti, haarlak, etc.kleur neRgens zoveel haar groei te ondersteunen. Keuze tour-,inpendelen overige werkzaamheden serpetinespray, kleur en glitterspray, ook alle denkbare attributen: confetti, haarlak, doordeweeks en/of in het weekendin binnen- en buitenland 2 en glitterspray, brillen, pruiken, wimpers, 15 00 m etc. ook alle denkbare attributen: confetti, haarlak, ca Rnaval nagellak, ringen, zwaarden, decoratieartikelen etc. decoratieartikelen etc. etc. in bezit van minimaal rijbewijs D brillen, pruiken, wimpers, serpetinespray, kleur functieomschrijving neRgen oorbellen, hawai-rokjes, skleur zoveel Keuze serpetinespray, nagellak, ringen, zwaarden, baarden, borsten, boa’s, maskers, Indieneen u instressbestendige het bezit bent vanduizendpoot aantoonbaredie van en glitterspray, en oorbellen, hawai-rokjes, Wij zoeken openingstijden: glitterspray, vingersloze handschoenen, baarden, borsten, boa’s, maskers, openingstijden: ervaring is diteen eenflexibele pré beenwarmers, zakdoeken, decoratieartikelen etc.vanaf etc.nu tot en met carnaval vingersloze handschoenen, aanpakken weet. Daarbij zijn instelling en decoratieartikelen etc. etc. panty’s, hoeden, kousen, bretels, beenwarmers, zakdoeken, vanaf nu tot en met carnaval 7 dagen open!attributen:collegialiteit van belang. De werkzaamheden bestaan uit ook per alleWeek denkbare etc. panty’s, hoeden, kousen, bretels, - 18.00wimpers, u. openingstijden: openingstijden: etc. brillen,13.00 pruiken, Voor meer informatie kunt u terecht op onze website confetti, haarlak, 7 endagen permaandag Week dinsdag tot en metopen! donderdag en het onderhouden van contact vanaf nu tot met carnaval ringen, zwaarden,het plannen van vervoer confetti, haarlak, vanaf nu tot en nagellak, met carnaval www.dutax.nl serpetinespray, kleur ook 10.00 18.00 u. serpetinespray, kleur maandag 13.00 18.00 u. met personeel, cliënten en klanten. Daarnaast dienen en glitterspray, oorbellen, hawai-rokjes, damespakken Wij ontvangen uw reactie graag binnen 10 dagen 7 dagen per Week open! 2 Vrijdag 10.00 - 20.00 u. glitterspray, 7 dagen per Week open! 15en00 decoratieartikelen etc. etc. m00 ca maatje meer: tot en met baarden, borsten, boa’s, decoratieartikelen etc. etc.2Rnaval ondersteunende administratieve taken in de dinsdag donderdag 15 Zaterdag 10.00 - 17.00 u.u. maskers,diverse m maandag 13.00 18.00 u. op bovenstaand adres of via onze website ca ne Rn maandag 13.00 18.00 Rg maat 48 t/m av en al openingstijden: zo vingersloze handschoenen, elvee Keluz nes Rg openingstijden: enve s zo Zondag - 17.00 60 met donderdag ook ruimste zin van het woord uitgevoerd te worden. vanaf nu tot en met carnaval Kee - 10.00 18.00 u.u. dinsdag tot en uz e dinsdag tot en 10.00 met donderdag vanaf nu tot en met carnaval beenwarmers, zakdoeken, Geen tassen of zakken toegelaten bij het winkelen. 7 dagen per Week open! damespakken ook 7 dagen per Week open! 10.00 - 18.00panty’s, u. ook 10.00 - 18.00 u. bretels, Vrijdag 10.00 20.00 u. hoeden, kousen, maandag 13.00 - 18.00 u. maandag 13.00 - 18.00 u. Koningsstraat 29, damespakken damespakken ook alle denkbare attributen: ook alle denkbare attributen: dinsdag tot en met donderdag maatje meer: Vrijdag Zaterdag 10.00 Vrijdag- 20.00 u. -etc. 20.00 dinsdag tot en met donderdag Wij zoeken iemand die in het volgende profiel past B-Weelde (Ravels) 10.0010.00 - 17.00 u. u. ook 10.00 - 18.00ook u. maatje meer: maatje meer: brillen, pruiken, wimpers, brillen, pruiken, Website: www.carnavalspaleis.be • www.ttreijnen.be 10.00 - 18.00 u. wimpers, maat 48 t/m damespakken Zaterdag 10.00 - 17.00 u. Zaterdag 10.00 - 17.00 u. T. 0032 (0)14 65 86 30 damespakken Vrijdag 10.00 - 20.00 u. Vrijdagmaat 10.00 - 20.00 ringen, u.zwaarden, nagellak, zwaarden, • een afgeronde HAVO opleiding of MBO+ niveau maat 48 t/m 48 t/m nagellak, ringen, maatje meer: maatje meer: Zaterdag 10.00 - 17.00 u. Zondag 10.00 - 17.00 u. u. Zaterdag 10.00 u. hawai-rokjes, 60- 17.00 confetti, haarlak, maat 48 t/m oorbellen, maat 48 t/m Zondag 10.00 - 17.00 Zondag 10.00 - 17.00 u. 60 meuBelafdeling 60 10.00 oorbellen, hawai-rokjes, Zondag 10.00 - 17.00 60 u. • ervaring met Windows en MsOffice Zondag - 17.00 u. 60 BeKijK ooK eens onze en andeRe aRTiKelen. baarden, borsten, boa’s, maskers, serpetinespray, kleur Geentoegelaten tassen ofbij zakken toegelaten bij het winkelen. Geen of zakken toegelaten bij het winkelen. baarden, borsten, boa’s, maskers,Geen tassen of zakken hettassen winkelen. vingersloze handschoenen, • stressbestendig Koningsstraat 29, en glitterspray, vingersloze handschoenen, beenwarmers, zakdoeken, B-Weelde (Ravels) 29, Koningsstraat 29, Website: www.carnavalspaleis.be • www.ttreijnen.be Koningsstraat Website: www.carnavalspaleis.be •Koningsstraat www.ttreijnen.be • communicatief vaardig beenwarmers, zakdoeken, panty’s, hoeden, kousen, bretels, T. 0032 (0)1429, 65 86 30 decoratieartikelen etc. etc. 6 30 B-Weelde (Ravels) B-Weelde (Ravels) etc. bretels, panty’s, hoeden, kousen, B-Weelde (Ravels) • flexibel inzetbaar; geen 09.00-17.00 mentaliteit 2 BeKijK ooK eens meuBelafdeling T.onze 0032 (0)14 65 86 30 en andeRe aRTiKelen. K eens onze meuBelafdeling en86 andeRe aRTiKelen. 15 00 m T. 0032 (0)14 65 30 etc. ca openingstijden: Rnaval T. 0032 (0)14 65 86 30 confetti, haarlak, • willen werken in een bestaand team waarin voor neRg ens zoveel Keuz vanaf nu tot en met carnaval e andeRe aRTiKelen. serpetinespray, kleur BeKijK ooKmeuBelafdeling eens onze meuBelafdeling confetti, haarlak, BeKijK ooK eens onze en andeRe en aRTiKelen. en glitterspray, 7 dagen per Week open! en met elkaar werken een must is. Geen tassen of zakken toegelaten bij het winkelen.

Geen tassen of zakken toegelaten bij het winkelen.

Website: www.carnavalspaleis.be • www.ttreijnen.be Website: www.carnavalspaleis.be • www.ttreijnen.be Website: www.carnavalspaleis.be • www.ttreijnen.be

serpetinespray, kleuretc. etc. BeKijK ooK eens onze meuBelafdeling en andeRe aRTiKelen. decoratieartikelen maandag 13.00 - 18.00 u.

en glitterspray, ook alle denkbare attributen: dinsdag tot en met donderdag Werkervaring is geen vereiste indien u bereid bent openingstijden: etc. etc. decoratieartikelen brillen, pruiken, wimpers, ook vanaf nu tot en met carnaval 10.00 - 18.00 u. bovenstaande uw eigen te maken. nagellak, ringen,damespakken zwaarden, 7 dagen per Week open! Vrijdag 10.00 - 20.00 u. openingstijden: oorbellen, hawai-rokjes, maatje meer: maandag 13.00 18.00 u. vanaf nu tot en met carnaval Zaterdag 10.00 - 17.00 u. borsten, boa’s, maatmaskers, dinsdag tot baarden, en met donderdag PûH 10.00 !!! - 17.00 u. Wij ontvangen uw reactie graag schriftelijk 2 6048 t/m 7 dagen per Week open! Zondag ook 10.00 - 18.00 u. 2 LEKKER vingersloze handschoenen, damespakken Afvallen & binnen 10 dagen op bovenstaand adres of per email. maandagVrijdag 13.00 - 18.00 u. u.zakdoeken, 10.00 - 20.00 Geen tassen of zakken toegelaten bij het winkelen. beenwarmers, maatje meer: ne- Rg Zaterdag 10.00 17.00en u. s zo dinsdag tot en met panty’s, donderdag ne Gewichtsbeheersing Jongeren Rg ve elen maat 48 t/m hoeden, kousen, bretels, s Ke zo uz ve e Koningsstraat 29, el Ke uze ook Zondag - 17.00 u. 10.00 10.00 - 18.00 u.etc. 60 (vergoeding zorgverzekeraars) B-Weelde (Ravels) damespakken winkelen.u. Vrijdag Geen tassen of zakken toegelaten 10.00bij- het20.00 T. 0032 (0)14 65 86 30 maatje meer: Ik motiveer jongeren om zelf te kieZaterdag 10.00 - 17.00 u.

1500 m c15 aR00 nav malcaRnaval

Koningsstraat 29, B-Weelde (Ravels) T. 0032 (0)14 65 86 30

Website: www.carnavalspaleis.be • www.ttreijnen.be

confetti, haarlak, zen voor een verantwoorde leefstijl. Website: www.carnavalspaleis.be • www.ttreijnen.be ooku.alle denkbare attributen: Zondag 10.00 - meuBelafdeling 17.00 attributen: ooK eens onze en Professionele andeRe aRTiKelen.Meer dan een half miljoen Bodes behandelmethode. serpetinespray, kleurook alle denkbare maat 48 t/m 60 BeKijK

brillen, pruiken,brillen, wimpers,pruiken, wimpers, en glitterspray, BeKijK ooK eens onze meuBelafdeling en andeRe aRTiKelen. Mariëlle Verhaar nagellak, etc. ringen, zwaarden, decoratieartikelen etc. nagellak, ringen, zwaarden,

Koningsstraat 29, B-Weelde (Ravels) T. 0032 (0)14 65 86 30

elke week!

Geen tassen of zakken toegelaten bij het winkelen.

(VitaalCoach, BGN gereg.) Website: www.carnavalspaleis.be • www.ttreijnen.be oorbellen, hawai-rokjes, oorbellen, hawai-rokjes,

openingstijden:

www.lekkerpuh.net marielle@verhaar.nl baarden, borsten, boa’s, maskers, vanaf nu tot en met carnaval baarden, borsten, boa’s, maskers, BeKijK ooK eens onze meuBelafdeling en andeRe aRTiKelen. T 06 38438831 vingersloze handschoenen, 7 dagen per Week open! vingersloze handschoenen, beenwarmers, zakdoeken, maandag 13.00 - 18.00 u. beenwarmers, zakdoeken, dinsdag totpanty’s, en met donderdag hoeden,panty’s, kousen, bretels, hoeden, kousen, bretels, ook 10.00 - 18.00 u. etc. damespakken etc. Vrijdag 10.00 - 20.00 u. maatje meer: maat 48 t/m 60

Zaterdag

10.00 - 17.00 u. confetti, haarlak, Zondag 10.00 - 17.00 u. confetti,

7 dagen per7 Week open! Tel. 076-5148563 dagen per Week open!

ook ook damespakkendamespakken maatje meer:maatje meer: maat 48 t/m maat 48 t/m 60 60

Meubelstoffering  Ben jij:

haarlak, serpetinespray,serpetinespray, kleur voor o.a. kleur boten, stoelen, Koningsstraat 29, en glitterspray, en glitterspray, banken, wanden, en caravans B-Weelde (Ravels) Website: www.carnavalspaleis.be • www.ttreijnen.be decoratieartikelen etc. etc. T. 0032 (0)14 65 86 30 decoratieartikelen etc. etc. Eigen maatwerk! BeKijK ooK eens onze meuBelafdeling en andeRe aRTiKelen. openingstijden: Brugel Woondesign openingstijden: vanaf nu tot en met carnaval vanaf nu tot en metGinnekenweg carnaval 72 Breda Geen tassen of zakken toegelaten bij het winkelen.

GEZOCHT: CALL AGENTS

maandag 13.00 - 18.00www.joopbrugelwoondesign.nl u. 13.00 - 18.00 u. maandag dinsdag tot en met donderdag dinsdag tot en met donderdag 10.00 - 18.00 u. 10.00 - 18.00 u. Vrijdag 10.00 - 20.00 u. 10.00 - 20.00 u. Vrijdag Zaterdag 10.00 - 17.00 u. 10.00 - 17.00 u. Zaterdag Zondag 10.00 -Zondag 17.00 u. 10.00 - 17.00 u. Geen tassen of zakken toegelaten bij het winkelen. Geen tassen of zakken toegelaten bij het winkelen.

- mbo/hbo student of herintreder?  - minimaal 12 uur per  week tijdens kantooruren inzetbaar?  - commercieel en resultaatgericht?   - woonachtig in Breda of directe omgeving?     Stuur dan een e-mail met je cv naar:   vacatures@mkbsem.nl of bel 076-8200350 www.mkbsem.nl    

STOP NU Website: www.carnavalspaleis.be • www.ttreijnen.be Website: www.carnavalspaleis.be • www.ttreijnen.be

Koningsstraat 29, 29, Koningsstraat B-Weelde (Ravels) B-Weelde (Ravels) T. 0032 (0)14(0)14 65 8665 3086 30 T. 0032

MET ROKEN!!!

BeKijK ooK eens onzeonze meuBelafdeling en andeRe BeKijK ooK eens meuBelafdeling en aRTiKelen. andeRe aRTiKelen. ●● Hoogste slagingspercentage,90,5% 90,5% Hoogste slagingspercentage,  Hoogste slagingspercentage, 90,5%  Hoogstemethode slagingspercentage, 90,5% ●● Nieuwste methode -> Luxopuncture Luxopuncture Nieuwste -> Nieuwste methode -> alle Luxopuncture  Nieuwste methode -> Luxopuncture ●● Blijvend vergoed door Zorgverzekeraars!!! Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars in 2012  Zeer succesvol al in Duitsland, Frankrijk, België,Zwitserland  Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars (Zorgverlenersnummer: 90-039475, aangesloten bij VBAG en RBNG) (Zorgverlenersnummer: 90-039475, bij VBAG enVBAG RBNG) (Zorgverlenersnummer: 90-039475, aangesloten bijtherapeuten en RBNG) Word vergoeddoor door gediplomeerde alle aangesloten verzekeringsmaatschappijen ● 3behandelingen 3 behandelingen 20 3Geen behandelingen van 20minuten minuten ontwenningsverschijnselen ●● Geen extra kilo’svan en pijnloos  Geen extra kilo’s en 20 pijnloos 3 behandelingen van minuten Geen extra kilo’s enMENOPAUZE, pijnloos ●● Luxopuncture ook: AFVALLEN, BURN-OUT  Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT  Geen extra kilo’s en pijnloos ● Luxopuncture ook: DEPRESSIES, MENOPAUZE,MIGRAINE, AFVALLEN, BURN-OUT VERMOEIDHEID DEPRESSIES, MIGRAINE, OBSTIPATIE  Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN en BURN-OUT Alle cHRONIScHE kLAcHTEN DEPRESSIES, MIGRAINE, VERMOEIDHEID Bel vrijblijvend voor info. of afspraak:

076-5153143 076-5153143 (Etten-Leur)

(Etten-Leur) Behandelingen ook ’s-avonds Ook ’s-avonds en in het weekend


actualiteit

‘VVD Breda zal zijn scherpe blik, analytische gaven en humor gaan missen’

Colofon

Klaas Dijkhoff zegt raad vaarwel

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

BREDA - VVD-er Klaas Dijkhoff heeft besloten zijn zetel in de Bredase gemeenteraad op te geven. Dijkhoff neemt afscheid op de vergadering van 7 februari aanstaande. Zijn besluit is genomen met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van komend jaar en mede ingegeven door zijn werkzaamheden als Tweede Kamerlid.

Bredase Bode Bredase Bode Redactie Addo Sprangers Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties donderdag 13.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s donderdag 11.00 uur. Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 03

De oplossing van deze puzzel is in week 04 te vinden op www.internetbode.nl

Dijkhoff wil zich volledig toeleggen op zijn werk in de Tweede Kamer. FOTO HENK STEVENS

DOOR ADDO SPRANGERS Dijkhoff: “Over een jaar zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Ik ben dan niet beschikbaar voor een nieuwe termijn als gemeenteraadslid. Door nu mijn zetel over te dragen kan ik een andere VVD’er de kans geven mee te bouwen aan een nieuwe periode voor de VVD-fractie en voor Breda.

‘Breda is beter geworden van coalitieakkoord’

© www.sudokusite.eu

Zelf kan ik me dan volledig toeleggen op mijn werk in de Tweede Kamer.” August Veenenbos zal na het vertrek van Klaas Dijkhoff in de VVD-fractie worden verwelkomd, zo meldt zij. August Veen-

enbos is 44 jaar oud, getrouwd en heeft drie kinderen. Hij woont al twintig jaar in Breda en is naast zijn baan in de financiële dienstverlening actief bij diverse sportactiviteiten. Volgens fractievoorzitter Patrick Ernst krijgt de VVD Breda met Veenenbos iemand in de fractie die breed inzetbaar is en daarnaast heel veel enthousiasme voor het raadswerk heeft. “Wij zijn ervan overtuigd dat August dit laatste jaar voor de verkiezingen veel van zich zal laten horen.” De installatie van August Veenenbos zal in de raadsvergadering van 21 maart 2013 plaatsvinden. Trots De Bredase VVD-fractie noemt het vertrek van de 32-jarige Dijkhoff jammer, maar begrijpelijk. “Klaas heeft de VVD in Breda als lijsttrekker de grootste partij gemaakt,” zo stelt Patrick Ernst.

“Hij staat aan de wieg van de huidige coalitie en het coalitieakkoord. De VVD Breda zal zijn scherpe blik, analytische gaven en humor gaan missen. Gelukkig blijft hij als Bredanaar dicht in de buurt voor gevraagd en ongevraagd advies.” Dijkhoff zelf kijkt met veel genoegen terug op de jaren in de Bredase politiek. “Ik ben ongelofelijk trots op wat we als team hebben neergezet. Vooral op de prachtige overwinning die we in maart 2010 in Breda hebben behaald en het stevige coalitieakkoord dat we vervolgens namens de kiezers sloten. Ons Breda is daar beter van geworden. Of het nu gaat over cruciale zaken als een gezonde gemeentelijke boekhouding of meer concrete zaken als koopzondagen.” Zijn vertrek uit de gemeenteraad betekent overigens geen vertrek uit Breda. “Zeker niet,” bezweert Klaas Dijkhoff. “Ik blijf gewoon in Breda wonen en leven. Ik zal de Bredase politiek missen en enthousiast blijven volgen. Daarnaast blijf ik me in de Tweede Kamer namens de VVD ook inzetten voor de Bredanaars en blijf ik altijd beschikbaar als ‘jullie man in Den Haag’.”

Klaas Dijkhoff

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010 brachten in Breda 65.719 kiezers hun stem uit. Het grootste aantal stemmen ging toen naar de VVD. Die partij kreeg onder aanvoering van lijsttrekker Klaas Dijkhoff met 14.399 stemmen bijna een vijfde van alle stemmen. Dat waren er bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 nog 12.541. Een belangrijke winst voor de VVD die daardoor van zeven naar negen zetels in de gemeenteraad ging. Klaas Dijkhoff kreeg maar liefst 8.850 voorkeurstemmen. Sinds juni 2010 is hij lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Zijn portefeuille bestaat uit Veiligheid, Openbare orde en Politie.

Negatief advies politie doorslaggevend bij besluit college

Geen koopzondag tijdens Bredase Singelloop BREDA - Het college van burgemeester en wethouder heeft besloten dat winkels in de binnenstad tijdens het DOOR ADDO SPRANGERS Verkeersinfarct Het Evenementenoverleg voorziet dezelfde grootschalige evenement Singelloop niet geopend mogen zijn. Dit besluit is genomen naar aanleiding van een Het tegelijkertijd plaatsvinden van beide problemen op het gebied van verkeersvraag van de Bijenkorf over mogelijk samengaan van de koopzondag met de Singelloop in 2013. activiteiten geeft een te grote druk op het centrum, zo stelt het college. Besloten is om een koopzondag definitief te verbieden tijdens dit evenement, zolang de huidige situatie wat betreft openbare orde, (verkeers)veiligheid en bereikbaarheid rondom het evenement Singelloop niet verandert. De gemeente heeft dit besluit per brief meegedeeld aan de Bijenkorf en het Retailplatform.

Onverantwoord Vanuit het oogpunt van (verkeers)veiligheid acht de politie het ongewenst en zelfs onverantwoord om een koopzondag te houden tijdens de Singelloop.

‘Te grote druk op centrum’

Koopzondag en de Singelloop gaan niet samen, zo vindt het college.

FOTO ADDO SPRANGERS PAGINA 5

Een belangrijk argument voor het politieadvies vormen de noodzakelijke verkeersafsluitingen om de wedstrijden op het parcours van de Singelloop verkeersvrij en veilig te laten verlopen. Een ander argument is de onbereikbaarheid c.q. beschikbaarheid van de parkeervoorzieningen in en aan de rand van de binnenstad. Daarnaast voorziet de politie ook problemen op het terrein van de bereikbaarheid voor nood- en hulpdiensten.

druk en onbereikbaarheid van winkels. Dit ligt voornamelijk aan het groot aantal toeschouwers dat de Singelloop bezoekt, waardoor de stad grotendeels is afgezet. De looproutes van de Singelloop gaan langs de singels en dwars door het centrum. Deze zijn afgezet met hekken zodat lopers veilig kunnen passeren. Daardoor zijn bepaalde winkels onbereikbaar voor het publiek. Daarnaast zorgt de toestroom van toeschouwers van het evenement en winkelend publiek voor een ernstig verkeersinfarct en parkeerproblemen. Dezelfde argumenten maakten ook vorig jaar al dat het college besloot om geen toestemming te verlenen tot het gelijktijdig houden van de Bredase Singelloop en de koopzondag in de binnenstad.

Bredase Singelloop

De Bredase Singelloop wordt gehouden op zondag 6 oktober 2013 in de binnenstad van Breda. Het is de 28ste editie van het evenement. Voorinschrijving is mogelijk vanaf 1 mei 2013. Tijdens het Sportgala Breda in februari 2012 verwierf de Bredase Singelloop zich de titel Sport Event van het Jaar. Surf voor meer informatie naar www.bredasesingelloop.nl


Kerk zorgt voor werk

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Breda, tel. 076 525 8500, Molengracht 21, voor inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, tel. 0900 276 8335. Tandarts Inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts. Surplus Zorg thuiszorg passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Klantenservice: 0168 33 18 26 en klantenservice@surplusgroep.nl TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

KORTE BERICHTEN

De Crypte.

BREDA - De renovatie en verbouwing van de Lutherse kerk in het centrum van de stad Breda zorgt voor een flinke bouwopdracht. De bouwwerkzaamheden omvatten: nieuwe toegang naar de crypte onder het kerkgebouw, herinrichting van de kerkzaal en de verbouwing en renovatie van de pastorie achter de kerk. Op de gewelfde crypte uit de 16de eeuw stond eerst een houten woonhuis dat door de brand van Breda in 1534 verwoest is. Later is daarop de patricierswoning “Repos Ailleurs” gebouwd. Na aankoop door

de Lutherse Gemeente op 1 september 1777, is door gedeeltelijke sloop van het patriciershuis het huidige kerkgebouw boven op de crypte ontstaan. Nu komt er voor de crypte een rolstoel vriendelijke ingang en het voorportaal van de crypte wordt gerestaureerd. Ook het gewelf met de zogenaamde spijkertegels* wordt volledig gerestaureerd. De kerkzaal wordt multifunctioneel heringericht met het oog op de toekomstige functie als cultureel en religieus centrum voor allerlei stedelijke activiteiten en evenementen van de Protestantse en Lutherse Gemeente te Breda.

Het tegen de kerk aangebouwde achterhuis gaat grondig op de schop en wordt volledig heringedeeld. Daar komen dan ruimten voor filosofische en theologische bijeenkomsten, gesprekken met jongeren en studenten, gezamenlijke maaltijden met tafelgesprekken voor spiritueel zoekende en experimentele vieringen. Men gaat ervan uit dat de bouwwerkzaamheden in mei 2013 zijn afgrond, waarna de vernieuwde Lutherse kerk en het nieuwe stedelijk centrum feestelijk in gebruik genomen kunnen worden.

POLITIEBERICHTEN Man negeert straatverbod en bedreigt echtgenote BREDA - De politie heeft maandagmiddag in de wijk Muizenberg (Haagse Beemden) een 48-jarige Bredanaar aangehouden vanwege het negeren van een door de rechter opgelegd straatverbod had genegeerd en het bedreigen van zijn 33-jarige vrouw met wie hij in scheiding ligt. Het slachtoffer deed aangifte. Ze vertelde dat ze vanwege huiselijk geweld bezig is van haar man te scheiden. De rechter heeft hem een contact- en straatverbod opgelegd. Hij had haar echter toch enkele tientallen keren gebeld en ook was hij zondag drie keer aan de deur geweest. De derde keer had ze de politie gebeld omdat hij, terwijl hij schopte tegen de voordeur, dreigde haar te vermoorden als ze niet open zou doen. Agenten hebben de verdachte in de omgeving aangetroffen en aangehouden. Hij is door een hulpofficier van justitie in verzekering gesteld. Bredanaar rijdt zonder rijbewijs BREDA - Een 31-jarige Bredanaar is maandagavond rond 20.10 uur op de Tasmanstraat betrapt op het rijden zonder rijbewijs. Agenten zagen de Bredanaar in een auto rijden en wisten uit eerdere ervaringen met hem dat hij geen rijbewijs heeft. Bovendien bleek de auto niet verzekerd te zijn. Ook hiervoor werd proces-verbaal opgemaakt. Politie incasseert openstaande boetes BREDA - De politie heeft maandag een

gerichte actie gehouden op het incasseren van openstaande geldboetes. Bij vijf mensen die in het opsporingsregister staan, werd in totaal 5333,75 euro geïncasseerd. Ook werden twee vonnisklanten vastgezet omdat ze nog een straf moeten uitzitten. Maandagmorgen werd in een woning in de wijk Heuvel, een 30-jarige Bredanaar aangehouden omdat hij nog een geldboete van 354 euro moet betalen De boete werd ‘s middags op het bureau door een vriendin voldaan, waarna hij werd vrijgelaten. Ook op een ander adres in de wijk Heuvel hielden agenten maandag een boeteklant aan. Ze betraden met een machtiging de woning van een gesignaleerde 34-jarige Bredanaar. De betrokkene werd uiteindelijk onder zijn bed aangetroffen. Zijn zus heeft ‘s middags op het politiebureau 522,75 euro betaald, waarna zijn gijzeling werd opgeheven. Een 24-jarige Bredanaar uit de wijk Heuvel heeft maandag vier openstaande boetes afgerekend op het bureau aan de Tuinzigtlaan. Het ging om een bedrag van 3174 euro. Een 57-jarige vrouw uit de wijk Muizenberg rekende op het politiebureau drie openstaande boetes voor bij elkaar 672 euro af. Een 30-jarige Bredanaar uit de wijk Heuvel is maandagavond in zijn woning aangehouden. Hij had drie boetes voor bij elkaar 611,25 euro open staan. Later op de avond kwam een vrouw de boetes met een pintransactie afrekenen waarna ook voor deze boeteklant de celdeur weer open ging. Een 47-jarige Bredanaar werd maandag aan het eind van de middag aangehouden omdat hij nog één dag

moet zitten vanwege een onherroepelijk vonnis. Een 24-jarige man uit Rijsbergen ten slotte meldde zich maandagmiddag op het politiebureau in Etten-Leur omdat hij nog een vonnis van zeven dagen uit moet zitten. Hij is ingesloten in het cellencomplex in Breda. Stelende veelpleger betrapt in bouwmarkt BREDA - Een 23-jarige veelpleger is dinsdagavond rond 20.50 uur in een bouwmarkt aan de Grenssteen betrapt op winkeldiefstal. De vrouw had diverse verfmiddelen in haar tas gestopt en niet afgerekend. Het ging om bij elkaar voor circa 124 euro aan winkelwaarde. Een beveiliger heeft de verdachte nadat zij de kassa had gepasseerd aangesproken en tegengehouden. De dievegge is conform afspraken over de aanpak van veelplegers door een hulpofficier van justitie in verzekering gesteld. Bejaarde vrouw slachtoffer babbeltruc ULVENHOUT - De politie waarschuwt voor een man die bij bejaarde mensen aanbelt en dan naar hun zorgpas vraagt. De man maakt vervolgens gebruik van de gelegenheid om geld uit de portemonnee te stelen. Donderdag 10 januari rond 13.00 uur werd een 79-jarige dame uit Ulvenhout slachtoffer van deze babbeltruc. De man zag kans dertig euro uit de portemonnee weg te nemen. Het ging hierbij om een Nederlands sprekende man, ongeveer 175 cm lang met een fors postuur. Hij droeg een beige jas en een grijze broek.

PAGINA 6

BREDA Nieuwjaarssalon SLAB: Woensdag 23 januari Nieuwjaarssalon van SLAB, Stichting Literaire Activiteiten Breda, met als gast Ellen Heijmerikx vanwege haar opzienbarende roman ‘Wij dansen niet’, over het beklemmende geloof van de Noorse Broederschap, waar haar ouders lid van waren. Inleiding Pieter Smits, muziek door pianist René van Assche. In de boekhandel Van Kemenade & Hollaers, Ginnekenweg 269/271. Aanvang 20.00 uur. Meer informatie tel. 076-5654108, Karel v.d. Gun. Lezing: De landelijk bekende pastor en auteur Hans Stolp komt op donderdag 7 februari naar Breda om een lezing te geven met als titel Sterven en dan..., over het voortgaande leven na de dood. Hij zal spreken op een dag, die georganiseerd is door de rouwverwerkingsgroep van de parochie Breda-Noord en zal gehouden worden in de Franciscuskerk, Belgiëplein 4, 4826 KT Breda. Inschrijven is verplicht via tel. 5873482 (vóór de middag) of via info@parochiebredanoord.nl. Workshop kind en rouw: Dorine van Iersel geeft op woensdag 23 januari een workshop over Kinderen en Rouw. Hoe gaan kinderen om met verlies en hoe kun je ze daarin ondersteunen? www.dorinevaniersel.nl. Locatie: Spiegelzaal van gemeenschapshuis Zandberg, Zandberglaan 54 bis, Breda, 9.30-12.15 uur. Informatie en aanmelding: info@ dorinevaniersel.nl of 06-54277388. Carnavalsbal Gezondheidszorg: Ook dit jaar al weer voor de 19e maal het carnavalsbal van de Bredase gezondheidsinstellingen. Het feest der feesten voor carnaval zal ook nu weer plaats vinden in de Avenue op vrijdag 1 februari. De kaartverkoop is inmiddels gestart op de instellingen. Het feest begint om 20.11 uur. Bingo: Maandag 21 januari houdt Activiteitenvereniging Breda West een bingo in Het Witte Schaap in Tuinzigt. Van 20.00-22.15u; zaal open 18.30u. De opbrengst wordt gebruikt om de ouderen een gezellige middag te bezorgen. Themabijeenkomst Comfort Vitaal: In het ontmoetingscentrum van de Westerwiek kunt u wekelijks op de dinsdagmiddag een bezoek brengen aan het Cybercafe. Hier kunnen senioren kennis en gebruik maken van moderne apparaten zoals de Silverfit, Braintrainer plus WII fit, expresso bike en de computer. Visiebijeenkomst: Maandag 21 januari houdt Rabobank Breda de jaarlijks terugkerende Visiebijeenkomst in het Chassé Theater. Het onderliggende thema van de avond is de toekomst van Europa. Als u geïnteresseerd bent om deze bijeenkomst bij te wonen kunt u uw naam en adresgegevens mailen naar communicatie@breda.rabobank.nl. Aanvang 19.00-23.30 uur. Meer informatie: Sandra Verhoeven, Rabobank Breda, afdeling Coöperatie, Communicatie en Marketing, tel. 076-5308107, e-mail: communicatie@breda. rabobank.nl.

CARNAVAL

Voorronde verkiezing Grôtste Mââuwert van Breda BREDA - Bij het sluiten van de inschrijving, hebben zich in totaal 10 deelnemers gemeld, voor deelname aan de verkiezing van de Grôtste Mââuwert op 3 februari. Volgens de reglementen kunnen er helaas maar 8 deelnemen. Aan de organisatie is nu de taak om op correcte wijze de 8 beste deelnemers te selecteren die doorgaan naar de verkiezing. Dit wordt gedaan dmv. een publieks toegangkelijke voorronde op woensdag 23 januari in het Bierreclamemuseum in Breda. De organisatie is druk doende om een onafhankelijke 3 koppige jury samen te stellen. Deze heeft geen relatie met de jury van de verkiezingsmiddag. De volgende deelnemers hebben zich gemeld: Andre Geldtmeyer, Mart van Wanrooy, Ronald Huismans, Arjan Bakx, Luuk Meesters, Twan van Oers, Mielle Stoop, Willy van Schie, John Stroop, Ronald kustermans Wij zijn er van overtuigd dat er uit deze groep een ijzersterke groep tonpraters tevoorschijn komt, die op 3 februari de zaal op z’n kop zal zetten. De voorronde is hiervan een leuk voorproefje. Meer weten? Zie: www.degrotstemaauwert.nl

Arjan Bakx tijdens zijn optreden op de laatste cursusavond


Uitstekende ligging in Breda

HUREN - KOPEN - INVESTEREN

OPSLAG & BUSINESS BOXEN MU LTI FUN CTI ON EEL EN SCH ERP GEP RIJ SD L

X

X

X O

L X X L A BRED B

X

BOXX BOX

N E R E S I L A E R IN 2013 TE Uitstekende ligging takkebijsters in Breda

Multifunctioneel -

Werkplaats Opslag en stalling Gemeenschappelijk sanitair Diverse formaten van 25m2 t/m 75m2 Hoge 3.20 m sectiedeur

L

X X O B

X

XLXX XL BO

X

BOX

L

X

X

X O

XLXX XL B

Voordelig!

P VANAF TE KOO KOOP â‚Ź 22.950,- V.O.N. EX. BTW Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

vlooien markt Nu: 2 halleN! ZoNdag 27 jaNuari

TE HUUR APPARTEMENT

in Spanje Benidorm dicht bij het centrum en de zee iNfo 0165-550607 06-41690655

Te huur

Opslag/ Bedrijfsruimte ca. 140 m2 te Breda Inl. 06-22 22 02 29

Te huur garagebox Breda eekhoornstr. Tel. 0168 462010

racketceNtrum Terheijdenseweg 500 4826 AB

Huishoudbeurs â‚Ź 31,- p.p.

Inclusief vervoer en entreekaart. Nu te reserveren. Wij rijden dagelijks van 16 t/m 24 februari 2013 Bij ons gaat elke 4e persoon gratis mee met de bus! Voor meer informatie en boekingen kunt u contact met ons opnemen: Muys Reizen Rucphen tel:0165-342351 of e-mail: info@muysreizen.nl

BredA

Volg Breda-Noord/Terheijden Bij schaatsbaan Breda!! OpeN: 10.00 - 17.00 uur

Info: 0161-456291

BO

X

BOX

t] 076 - 820 09 95 e] info@xl-boxx.nl w] www.xl-boxx.nl

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

bantt   Bra ie ract ropract

 Chi Bij 

 ban   Bra ie rop

 Chi Bij 

 2008 t 2008 maar  15

 t/m  febr. 20 febr. ctie 20 aarsactie Voorjaarsa t2010 maar  t/m Voorj 2013 okt. 1febr. 8

 t/m15 t/m sept. 13jan. ctie:16 meratie erac Nazo Wint

  

  â‚Ź â‚Ź     

  

 â‚Ź    â‚Ź  

 â‚Ź   â‚Ź 

 " ! "    "  ! ! " "     "!  " " "! "  " ! "!   ! "! "  "    "  ! "! "  "  !  ! !    " ! !  "  !  !  "  !   

   #!   " ! ! !  

  #!  "  !  !   

   #!   

   #!   

  #!  

   #!   "      

   #!  "   

   #!   "     "       "  "  ! $  " "  "     ! $  "  "  !  " " ! $ $  " " ! $  "  ! $  "    $ " "   $ ! $  " " ! $  "    $ " "   $   $ " "   $  "    $ " "   $  "   " 

  " EĂŠn op de drie mensen heeft

% op de drie mensen EĂŠn heeft

%   EĂŠn op de drie mensen heeft tegenwoordig last van ĂŠĂŠn van

%   "  ! %% ! EĂŠn mensen heeft tegenwoordig last van %% ĂŠĂŠn van

% op de drie "  ! tegenwoordig last van %% ĂŠĂŠn ! van ! "  ! ! bovengenoemde pijnklachten. tegenwoordig last van %% ĂŠĂŠn ! van ! "  ! bovengenoemde #  met pijnklachten.  !  bovengenoemde pijnklachten. Deze kunnen chiropractie #  met   ! bovengenoemde pijnklachten. Deze kunnen !  pijnloos " #   chiropractie  vaak snel en worden Deze kunnen met chiropractie !  " #   vaak snel en pijnloos worden Deze kunnen met chiropractie ! !   " verholpen. vaak snel en pijnloos worden ! ! snel  " verholpen. vaak ! en pijnloos worden verholpen. ! verholpen.

Afspraak 

 Afspraak 

 

 Voor wie wil weten wat chiropractie is wie " " is Voor wil" weten wat" chiropractie

Voor wie wil weten wat chiro-prac " " " "  en hoewie de wil meest uiteenlopende klachVoor weten wat chiro-prac en hoe de meest uiteenlopende klach tie is en hoe de meest uiteenlopende ten snel en pijnloos kunnen worden   tie issnel en hoe de meest uiteenlopende ten en pijnloos kunnen worden klachten snel en pijnloos kunnen verholpen, worden t/m vrijdag  " ! klachten snel en pijnloos kunnen t/m vrijdag verholpen, worden t/m ! vrijdag verholpen, worden " worden worden vanen 15 maart 2008 vrijblijvende rug" worden wordenrugvanen maart verholpen, 2008 vrijblijvende 1815 oktober 2010 " februari 2013 vrijblijvende rugen maandag 9aangeboden t/m vrijdag 20 oktober !!  nek-scans voor 15,ter maandag 9aangeboden t/m vrijdag 20 oktober !!  nek-scans voor 15,ter  enMocht   vrijblijvende nekscans aanwaarde van rug60,-. dit tot een  enMocht   vrijblijvende nekscans aanwaarde van rug60,-. dit tot een " !    vervolgafspraak leiden, dan worden geboden voor 15,ter waarde " !   vervolgafspraak leiden, dan worden geboden voor 15,ter waarde kosten !!  de hiervan ookdit zonder huisartsvan â‚Ź 60,-. Mocht tot een ver !!  de kosten hiervan zonder huisartsvan â‚Ź" 60,-. Mocht dit tot een ver ook ! verwijzing geheel of gedeeltelijk vervolg-afspraak leiden, dan ! worden  "  verwijzing geheel of gedeeltelijk vervolg-afspraak leiden, dan worden #  !"# goed door uw verzekering. #  !"# de kosten hiervan ook zonder huis ! goed door uw verzekering. de kosten hiervan ook zonder huis ! De scans worden alleen gemaakt op artsverwijzing geheel of gedeeltelijk # op De scans worden alleen gemaakt artsverwijzing geheel of gedeeltelijk #  afspraak. vergoed door uw verzekering. !#  afspraak. vergoed door uw verzekering. !#  De scans worden alleen gemaakt op Chiropractie Brabant is gevestigd De alleen gemaakt op scans worden Chiropractie Brabant is gevestigd ! !# 

 " afspraak. aan de Banakkerstraat 46a, Chiropractie Brabant is gevestigd ! !# " afspraak. aan de Banakkerstraat 46a, aan de Oude Bredaseweg 36a, $"# Brabant "% Chiropractie is gevestigd Hoek Banakkerstraat/Adamastraat aan de Oude Bredaseweg 36a, $"# Brabant "% Chiropractie is gevestigd 4873 AM Etten-Leur. !" # Etten-Leur, (t.o. !% Hotel/Restaurant Het Witte Paard) ★   4873 AM Etten-Leur. Tel. 076-5023574 aan de Oude Bredaseweg 36a, !" #

!% Etten-Leur, (t.o. Hotel/Restaurant Het Paard) ★   aan de Oude BredasewegWitte36a, 076-5023574  

 chiropractie_brabant@msn.com Tel.

  Tel. 076-5023574 Etten-Leur, tel. 076-5023574.     Tel. 076-5023574 Etten-Leur, tel. 076-5023574. www.chiropractie-ettenleur.nl chiropractie_brabant@msn.com


Programma Cultuurnacht bij PodiumBloos Doorlopend: Pop-Up Store Talenten van 2018Eindhoven | Brabant en Colin bouwen al enkele jaren aan een talentenpool. Tijdens de Cultuurnacht ‘ontmaskeren’ ze hun gezamenlijke kwaliteiten. In precies één dag hard werken zullen zij samen een Pop-up Store bedenken, bouwen, creëren en openen. De dagopbrengst zal geschonken worden aan een goed doel. Benieuwd wat in een dag ontstaan is? Behoefte aan een leuk presentje? Bezoek dan de Pop-up Store.

BREDA - PodiumBloos wordt tijdens de Cultuurnacht definitief ontmaskerd als dé broedplaats voor talent. Met vroeg op avond voor de kinderen (en volwassenen) Out of Control van Wietske Vogels: mechaniek, spel en circustechniek worden ingezet om het leven van alledag te ontrafelen. Daarna de voorstelling Unpunished van twee bekende choreografen, dansers Guilherme Miotto en Johnny Lloyd en traditiegetrouw is er ook een optreden van de winnaar van het Festival 39Graden. Out of Control – Wietske Vogels Gerdien heeft graag de touwtjes in handen. Dit uit zich in vreemde gewoonten en een huis vol omslachtige uitvindingen die ervoor moeten zorgen dat de dingen gaan zoals zij het graag heeft. Ondanks haar pogingen hiertoe verloopt deze ochtend echter niet helemaal volgens plan…

Ongewoon alledaags circus-theater. Deze familievoorstelling gaat in première op Rotterdam Circusstad, maar is nu al in tryout PodiumBloos. Unpunished – Guilherme Miotto & Jonny Lloyd Ook krijg je de voorstelling Unpunished van Guilherme Miotto/bodies anonymous en Johnny Lloyd te zien, een energieke combinatie van moderne dans, hiphop en elektronische muziek van Henk Bakker. De voorstelling Unpunished gaat op 2 februari in Den Haag in première op dansfestival CaDance, en is ook nu in afgeslankte vorm te zien bij PodiumBloos. Winnaar Festival 39Graden Aan het eind van het festival wordt zondag 20 januari de Gouden Thermometer uitgereikt voor de act waarvan de organisatie het meest onder de indruk was. De winnaar wordt na het festival op de website van PodiumBloos bekend gemaakt.

Programma 19.15 uur Out of Control 20.15 uur Unpunished 20.50 uur Festival 39Graden act 21.30 uur Out of Control 22.30 uur Unpunished 23.00 uur Festival 39Graden act *Tijden zijn onder voorbehoud, houd de website in de gaten voor actuele tijden. Meer informatie Voor deze avond heb je een passe-partout nodig. Het passe-partout is te verkrijgen op specifieke locaties. Meer informatie vind je op www.podiumbloos.nl of www.cultuurnachtbreda.nl.

zondag

27 januari

Trouwbeleving Landgoed bergvliet oosterhout 11-17 uur gratis entree

meer info: www.trouwbeleving.nl

Derde prijs op Open NK

Bliemer Arashi Sport BREDA - Voor de 37e keer werd op 12 en 13 januari het Espoirtoernooi gehouden met bijna 900 judoka’s uit 18 landen en werd er op 12 matten gestreden om de Open Nederlandse titel. Daarnaast is er, voor velen, ook nog een strijd om de kwalificatie voor de grote kampioenschappen, want veel landen gebruiken deze wedstrijd als meetmoment. Bliemer Arashi Sport deed mee met verschillende deelnemers. Roel van Gool uit Oosterhout behaalde de grootste prijs ooit behaald door een Arashi-leerling in de afgelopen 20 jaar. Met winst op de Luxemburger Andrea Fritsch pakte van Gool een derde plaats op het Open Nederlandse kampioenschap in tot 15 jaar en -60 kg klasse. Er waren veel spannende partijen en veel topjudo. Opvallend is dat het nivo ieder jaar een beetje hoger wordt. De medailles worden keurig verdeeld. De helft blijft in Nederland en de

andere helft gaat mee naar het buitenland. Voor Bliemer Arashi Sport wist Roel van Gool in 2012 al een 7e plaats te behalen in een poule van 60 deelnemers. Dit jaar was Van Gool zeer scherp tot de halve finale. In de eerste ronde een fantastische ippon tegen de Amsterdamse kampioen, in de 2e partij een winst met beslissing tegen de kampioen van Yushi Noord-Holland. In de kwartfinale ging de Roosendaalse Peys met ippon tegen de mat. In de halve finale geeft hij de winst aan een judoka uit Dordrecht en voor de glanzende 3e plaats moet er afgerekend worden met de Luxemburger Fritsch. In die wedstrijd trok hij Fritsch over de mat met haken, vegen en andere combinaties. Eerst een wazari, waarna de beslissende Ippon volgde. De champagne kon open. Eerder werd al gezien dat er een nationale medaille in het verschiet lag voor van Gool, maar verder dan brons in Venray en meerdere Zuid-Nederlandse medailles wilde het maar niet komen. Afgelopen 2 jaren de Nederlandse kampioenschap-

pen afgewerkt, waarvan die van 2012 een beetje teleurstellend. 2013 brengt nieuwe kansen in zijn laatste jaar -15. In de -60 kg bewijst hij opnieuw een judoka te zijn waar voor opgepast dient te worden. Kijken of er maximaal rendement uitkomt in de komende maanden. Freek Grens won op zondag 2 wedstrijden, maar werd door Oekraïner Kruk naar de repencharge gestuurd. Hier won Grens opnieuw, maar was niet slim genoeg tegen een sterke jongen uit Zuid-Holland. Een 10e plaats in een veld van 61 deelnemers, klasse. Ennio Mertens, Remie van Gaans, Sem van Dun, Yentel Boot, Dominique Hopmans en de Zweedse vrienden uit Stockholm kwamen niet verder door de voorronden. Ook in Turnhout op de Antwerpse Cup konden Jim Swanen en Robbin van Eeden geen grote wonderen verrichten. Volgende week de zware wedstrijden in Gemert en het 500 puntentoernooi in Terheijden. Info: budokwaiarashi.nl

Reünie ter gelegenheid van 90-jarig bestaan

Onze Lieve Vrouwelyceum BREDA - Het Onze Lieve Vrouwelyceum, gelegen aan de Paul Windhausenweg te Breda, bestaat op 9 maart 90 jaar.

Nieuwbouw Onze Lieve Vrouwelyceum

Om de feestelijkheden omtrent dit lustrum vorm te geven, zijn er verschillende festiviteiten in de week van 4 maart. Uiteraard eindigt de week met een grootse reünie voor alle oud-leerlingen en oudgedienden van het OLV! De reünie zal plaats vinden op zaterdagmiddag 9 maart vanaf 13.00 uur. Voor meer informatie én voor uw inschrijving verwijzen wij u graag naar de site van de school: www.olvbreda.nl PAGINA 8

BREDASE KLOPPERMAN

Van Ginnekenpoort naar Bustelberg

Tingelt op het schilddak van pand Ginnekenweg 206 nog steeds het fijne klokje dat erop is gezet? Nou en of! Ik zocht naar in- en uitzwenkende toppen die het pand Ginnekenweg 294 (architect Van Wijk) kenmerken. Als fijnproever wilde ik in de fraaie Ginnekense uitloper de bordesjes zien, boogvensters; trapmotieven en timpanen. En ik zag alles vereeuwigd in het verbluffend goed getekende boek van Ginnekenpoort naar Bustelberg door Loek Melis. Ik werd voor de maker ambtshalve strenger. Ik wilde aan de huizen de spekbanden zien; drie postduiven links en drie posthoorns rechts op het pand Ginnekenweg 281. Het postkantoor is gesloopt maar we kunnen nog steeds op de hoorn blazen èn een duif uitsturen. En zo heb ik met het grootste plezier het boek van Ginnekenpoort tot Bustelpoort bekeken. Mijn kritische blik verdween ook als sneeuw voor de zon, al verder kijkende. Zuidelijk Breda is volkomen tijdloos weergegeven met 32 verassende inkijkjes in de zijstraten en een om in te lijsten Laurentiuskerk, die hoog boven het beschermde Stadsgezicht Ginneken uitrijst tot heden. Het bomenpand met zijn decoratieve boomstammen blijft indrukwekkend. Het hoort op de Cogels-osiley in Antwerpen maar het staat in ons eigen Ginneken, dat wordt gekenmerkt door drie hoog bebouwing. Maar taai en spaarzaam als de vertrouwde Boerenleenbank geeft het zijn eenlaagspandjes uit de negentiende eeuw niet prijs. Ik telde er tientallen. Wandelend is dit de meest romantische weg die de tijd trotseert, daar waar bij Bustelberg de Mark slingert door het landschap als de Nete door Lier. Pas nu zie ik goed hoe prachtig de straatwanden zijn. Met parcellering en hoogtes die kloppen. Ik zag ook een heleboel niet. De lelijkheid van reclames en niet de meest bijzondere terrasjes met de verkeerde stoelen. Maar nergens zag ik Breda zo waarheidsgetrouw als in dit boek. “Ik heb u in uw werken geroken,” schrijft Felix Timmermans over Pieter Breughel, die hij portretteerde in een biografie die zijn evenknie nooit meer zal krijgen. Ik heb uit het werk van Loek Melis (1945) geproefd dat hij kind is van deze buurt. Want ik zag academische verwondering omgezet in nauwkeurig verbeelding van de werkelijkheid. Hij laat zien hoe ir. de Wilde, na sloop van het klooster, heeft gekozen voor historiserende architectuur. Dat is van de architect misschien niet helemaal eerlijk omdat zijn ontwerp van 1990 is. Zie je de afstemming op elkaar dan is er begrip. Loek Melis is in staat zijn netvlies niet te laten benevelen door al die bijkomstigheden en registreert met tekenpen meer dan vaardig. Hij vergunt ons een unieke blik op Ginneken. Hij vermooit niks en leukt niks op. Zijn talent is de verwondering waarmee hij ons, naar de werkelijkheid, blij verrast. Ik zag bij welstand véél sfeertekeningen. Wie Loek Melis is weten we nu ook. Hij is een verfijnde denker die zich niet laat leiden door de waan van de dag. Maar oog heeft voor het erfgoed van de stad dat we moeten behouden. Want zo heb ik hem uit zijn werk begrepen! RINIE MAAS

Nieuw trouw-event in regio Breda BREDA - Na enkele jaren van afwezigheid zal er op zondag 27 januari een nieuw trouw-event in de regio Breda plaatsvinden en wel op Golfbaan Landgoed Bergvliet in Oosterhout. Trouwbeleving @ Landgoed Bergvliet onderscheidt zich van alle andere trouwbeurzen omdat Beleven centraal staat. Het event richt zich op aanstaande bruidsparen die bezig zijn met de voorbereidingen van hun Grote Dag en op zoek zijn naar bijzondere bedrijven die graag nèt dat beetje extra doen om deze dag onvergetelijk te maken. Centraal staat het paviljoen van de locatie welke volledig is aankleed in

trouwsfeer en ieder aanwezig bedrijf draagt zijn of haar steentje hieraan bij. Van trouwkoetsen en limousines tot aan trouwen in het buitenland, entertainment en mode, alle aspecten van een bruiloft zijn vertegenwoordigd; het draait om proeven en beleven. Uniek is ook de real-life wedding ceremonie die twee keer wordt gehouden, waarbij bruidsparen alvast een voorproefje krijgen van hoe bijzonder en persoonlijk hun trouwceremonie kan zijn. Locatie: Golfbaan Landgoed Bergvliet, Salesdreef 2 in Oosterhout. Openingstijden: 11.00-17.00u, toegang gratis. De real-life wedding ceremonie vindt plaats om 13.00u en 15.00u. Voor meer info: www.trouwbeleving.nl

Dagmar Wevers nieuwe jeugdwaterschapsbestuurder BREDA - Waterschap Brabantse Delta heeft een nieuwe jeugdbestuurder. Dagmar Wevers (14) uit Etten-Leur is benoemd tot lid van het nationale jeugdwaterschapsbestuur. Ze gaat deze taak vervullen namens waterschap Brabantse Delta en vervangt daarmee haar voorgangster Risha Adolphs. Dagmar gaat helpen om het werk van het waterschap bij de jeugd onder de aandacht te brengen. Het jeugdwaterschapsbestuur is een initiatief van de Unie van Waterschappen om jongeren meer te betrekken bij waterbeheer in eigen land. In het bestuur (jongerendenktank) zitten jongeren tussen de 12 en 18 jaar die zijn afgevaardigd vanuit één van de 24 waterschappen. De jonge bestuurders komen enkele keren per jaar samen en bedenken nieuwe activiteiten om jongeren bewust te maken van het werk van het waterschap.

Dagmar heeft een aanstelling van in ieder geval een jaar. In die periode treedt ze op als ambassadeur van waterschap Brabantse Delta. Ze doet mee aan de verschillende landelijke activiteiten en organiseert lokale activiteiten om jongeren meer te betrekken bij waterbeheer. Dagmar zit in de derde klas van het atheneum op de KSE in Etten-Leur. Ze is vaak op pad met vrienden en tennist en shopt graag. Na het VWO wil Dagmar verder studeren richting de bestuurlijke/economische kant. Kersverse jeugdbestuurder Dagmar over haar functie: “Toen ik las over het jeugdbestuurder was ik direct geïnteresseerd. Ik heb een duidelijke mening en daarom leek mij deze kans bij het waterschap erg leuk. Ik denk graag na over problemen en de best mogelijke oplossing daarvoor. Ook werk ik graag met anderen samen. Ik hoop nog veel mensen te ontmoeten de komende periode!”


Bij regionale Natuurverenigingen

Kinderoperette Goudkoorts uit jaren zestig opnieuw uitgegeven

Groeiende belangstelling en Tweede leven voor musical verjonging uit oude doos BREDA - Terwijl landelijk de leden- met 26 nieuwe leden en komt uit op 413 aantallen van natuurverenigingen afnemen groeien de regionale natuurverenigingen rond de Mark tegen de verdrukking in.

In totaal gaat het bij deze zes Brabantse natuurverenigingen om een groei dit jaar met 48 leden naar 1522 leden. Het aangrenzende Vlaamse Natuurpunt Markvallei kent een sterke jaarlijkse groei, nu naar 581. Dat brengt het totaal van de samenwerkende natuurverenigingen in de regio op ruim 2100 leden. Een verklaring voor de groei zijn waarschijnlijk de vele activiteiten (ook voor jeugd) en de herkenbare gezamenlijke inzet en regionale betrokkenheid bij bedreigde natuur. Daarmee is het een signaal aan de politiek over het belang van natuurherstel. Per vereniging van klein tot groot is de ontwikkeling als volgt: - De kleinste (maar actieve) vereniging Tussen Mark en Mastbos, is al jaren heel stabiel en groeit dit jaar van 21 naar 24 leden. - De afdeling KNNV-Breda -met veel deskundigheid bij het volgen van de flora- is stabiel op 80 leden, en kent een sterke verjonging. - Natuur en Milieu Vereniging Markkant blijft stabiel met 120 leden en ziet tegelijk een groei van zijn groep van “zwerfvuil vrijwilligers”. Die allemaal een stukje natuur adopteren om het vrij te houden van zwerfvuil. - De West Brabantse Vogelwerkgroep kent een lichte groei (2,5%) met 8 leden naar 306 en passeert de magische grens van 300. Opvallend is dat er steeds meer vrouwelijke vogelaars actief zijn. Er is veel belangstelling zodat de vogelcursussen al vroeg vol zitten. - Natuurvereniging IVN Mark&Donge -bekend van excursies, cursussen en avontuurlijke jeugdactiviteiten- groeit 7 %

leden. Dit jaar werd de vereniging voor duurzaamheid en natuureducatie versterkt met 30 nieuwe gidsen die hun cursus van 1,5 jaar met succes afsloten. Ook het eigen natuurgebied “Ons Domein” in de Oosterhoutse Oranjepolder geniet een toenemende belangstelling. - De Natuurvereniging Mark en Leij -vooral actief in het zuidelijke deel- was al groot en groeit dit jaar met weer 11 leden naar 579 (ca 2%). Daarmee is het een hele grote, gezellige en invloedrijke vereniging in de gemeente Alphen-Chaam. - Nog niet meegeteld is het nieuwe “Platform Markdal duurzaam en vitaal” dat nog in oprichting is, maar`al zo’n 50 sympathisanten heeft. - Aan de andere kant van de grens is er het Vlaamse Natuurpunt Markvallei met een ei-gen bezoekerscentrum De Klapekster in Wortel-Kolonie. Natuurpunt Markvallei groeit al jaren met zo’n 13% en komt dit jaar met 66 nieuwe leden op 581 uit en hoopt gauw door de 600 grens te gaan!

DOOR RIA VAN MEIR

Marianne kan zich nog goed herinneren dat de musical Het Gouden Wapen werd opgevoerd in het oude patronaatsgebouw van Huijbergen. “Het was in 1966. Er deden misschien wel dertig kinderen aan mee. Zij hadden zich spontaan aangemeld, want de uitvoering ging niet uit van een toneelvereniging. De muziek die Jacques had geschreven werd opgevoerd door een live-orkestje. Ton Vissenberg zat achter de piano, Frank Witte speelde blokfluit, Piet Kommers en Jacques viool. Carin Voormeulen was verantwoordelijk voor het ballet. De uitvoering was een groot succes”, vertelt Marianne. Hoewel het stuk destijds met veel enthousiasme werd ontvangen, bleef de tekst aan Jacques knagen. “Over de muziek was hij tevreden, maar Jacques was geen tekstschrijver”, weet Marianne. Het stuk verdween daardoor steeds meer op de achtergrond en kwam letterlijk in een oude doos op zolder terecht.

Herschreven Bij het opruimen van de verdieping stuitte Marianne vorig jaar op de doos met handgeschreven bladmuziek. De erfenis van haar overleden man bevatte meerdere muziekstukken, waaronder de vrolijke musical 2 Slimpies op 4 Gympies die Jacques samen met de Hoevense tekstschrijver Peter van Waterschoot van der Gracht heeft gemaakt. De musical is vorig jaar uitgegeven door uitgeverij Vink, een van de grootste spelers op het gebied van amateurtheater. Het stuk zou onder andere opgevoerd worden in Hoogerheide door MusicalXpress, maar die organisatie is helaas failliet gegaan. In diezelfde doos trof Marianne ook de tekst en muziek van Het Gouden Wapen aan. Ze nam opnieuw contact op met Peter, die samen met zijn echtgenote Mimi - het schrijversduo is bekend met het hertalen van toneelstukken - de tekst onder handen nam. “We besloten de uitdaging aan te gaan en hebben de tekst Heb je het gehad met de pc? totaal herschreven. Alleen Veel te traag, vol met virussen of de verhaallijn is grotendeels gewoon lastige hardware?

Elke vereniging kent zijn eigen specialiteiten en opvallend is de goede onderlinge sa-menwerking tussen al deze verenigingen. D e groei van de verenigingen vraagt ook om steeds meer vrijwilligers voor het organiseren van de activiteiten. Met name de besturen kunnen extra handjes vaak goed gebruiken. Voor belangstellenden een dankbare taak. De groeiende aandacht voor de regionale natuurverenigingen vormt een goed draagvlak en komt goed van pas. Want zowel de Provincie als de Regering willen de eerdere af-braak van het natuurbeleid nu bijstellen en zullen daarvoor steun nodig hebben. De zeven natuurverenigingen kunnen met meer leden die natuur een betere stem geven, zodat iedereen daar ook in de toekomst van kan blijven genieten. Meer info: 06-40007219.

...voor het laatste actuele lokale nieuws... kijk op WWW.internetbode.nl

bewaard gebleven”, zegt het schrijfduo. “Jullie hebben alles prachtig herschreven en vooral de rol van de wijkagent nu heel mooi neergezet”, vindt Marianne. Uitgeverij Vink besloot om ook deze spannende musical uit te geven. Crisis Het verhaal neemt het publiek mee naar de spannende gebeurtenissen in een schijnbaar welvarend dorp. Maar terwijl de dorpsgenoten onbekommerd de markt bezoeken, ziet de burgemeester hoe zijn dorp op het randje van faillissement balanceert. Door alle zorgen heeft hij eigenlijk genoeg van zijn werk. De zelfingenomen wijkagent heeft wel oren naar zijn baan. Hij stelt tot ongenoegen van de burgervader voor om Het Gouden Wapen, de trots van het dorp, te verkopen om uit de schulden te komen. De crisis is compleet wanneer Slome Simon, Handige Harry en Linke Leo het wapen stelen en het verstoppen in de schuur van de schaapherders. De burgemeester besluit definitief af te treden en belooft zijn baan en ambtsketting aan degene die het wapen terugvindt. Wie dat is en hoe dat gebeurt, blijft een verrassing. Maar dan is er inmiddels wel heel wat gezongen en gedanst!

DAGTOCHTEN BUSREIZEN DAGTOCHTEN

En zit je er echt heel serieus over na te denken hem te vervangen? Wacht er nog even mee en bel eerst In 9 van de 10 keren, kunnen we hem aan huis repareren en nog jaren in volle tevredenheid laten draaien.

Het schrijversduo Mimi en Peter van Waterschoot van der Gracht heeft de musical Het Gouden Wapen herschreven en onder de nieuwe naam Goudkoorts een tweede leven gegeven. FOTO JOHAN MARQUERING

En dat voor maar €20,- pu. én maar éénmalige reiskosten van €5,- !! Zeker goedkoper dan een nieuwe pc? Toch?

Bel voor een afspraak naar: 06-41.37.44.61 bgg 06-29.06.14.03

Ook het adres voor backup en/of herstellen van data en uitleg over gebruik van de pc.

Scheiden is ook een nieuw begin! Een scheiding is niet alleen het afronden van wat geweest is. De ScheidingsMakelaar zorgt voor een nieuwe start. Wie nu verstandige keuzes maakt, heeft daar straks profijt van. Dat weten wij uit ervaring. We begeleiden u met: • De financiële en juridische afhandeling. • Het ouderschapsplan voor de kinderen. • Een plek om te wonen. • En alle andere zaken rond uw scheiding. De ScheidingsMakelaar werkt met 1 contactpersoon en hanteert een vast tarief. Meer informatie? Bel of mail voor ons gratis adviesgesprek. Ruud Serraarens, 5028 12 33 Sander Kroezen, 06 0654 1139 33 serraarens@scheidingsmakelaar.nl kroezen@scheidingsmakelaar.nl Of surf naar onze website: www.scheidingsmakelaar.nl

PAGINA 9

Hommage De nieuwe versie kreeg de naam Goudkoorts. Onder die naam is de musical sinds kort terug te vinden in het systeem van Vink. Marianne hoopt dat de musical binnenkort opnieuw op de planken staat. “Het zou niet alleen mooi zijn als hommage aan Jacques, maar ook aan de mensen die er destijds bij betrokken waren. Wie weet wordt het stuk binnenkort wel door de kleinkinderen van de spelers van toen opgevoerd in het geboortedorp van Jacques.”

Hertalingen Na de hertaling van Het Gouden Wapen naar Goudkoorts was Uitgeverij Vink zo enthousiast dat het schrijversduo Peter en Mimi van Waterschoot van der Gracht ook de volgende stukken heeft herschreven voor Vink: - 2 Slimpies op 4 gympies - We gaan naar Zandvoort (hertaling van Der Meisterluegner) - Een lekker stelletje (hertaling van Het hing in de lucht) - Zo heerlijk rustig? - Bonje na het bal - Zó zijn we niet getrouwd! - Vera,de verschrikkelijke”

STERREN IN DE SNEEUW € 649,00 6-DAAGSE REIS KLEINWALSERTAL 17 t/m 22 mrt 2013 Vervoer, 5 overnachtingen, 3 excursies + optredens van: Wolter Kroes, Vinzzent, Grad Damen, Rene Schuurmans en vele anderen

HUISHOUDBEURS 16 t/m 24 feb 2013

€ 29,50

SCHALKE 04 – DÜSSELDORF 23 feb

€ 89,00

DAGREIS DISNEYLAND® 26 jan

€ 69,00

Vervoer + entree

Vervoer, wedstrijdticket + 3 consumpties

Vervoer + entree 1 kind per volwassene voor € 25, extra kinderen à € 49

www.brabantexpres.nl


Vincent van Wegen overleden

Helpen bij de Zonnebloem BREDA - De Zonnebloem afdeling Zandberg doet ‘n beroep op u. Zoals u misschien weet, is een regelmatig bezoekje aan onze gasten een van de belangrijkste activiteiten van de Zonnebloemvrijwilligers. Het onderlinge contact met een kopje koffie, de gezellige uitstapjes, dat alles geeft het helpen bij de

Zonnebloem veel voldoening. Om dit werk te kunnen blijven doen voor onze gasten zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Heeft u wat vrije tijd, kunt u een luisterend oor bieden en maakt u graag een gezellig praatje neem dan contact op met het secretariaat van de Zonnebloem afdeling Zandberg: Jose Veldkamp, tel. 5142857, E-mail: vandebos@ziggo.nl

Jonger Oranje

PSV-scouts op zoek naar talent in Etten-Leur BREDA - Woensdag 13 februari, in de carnavalsvakantie, zal organisator SportsGen met medewerking van de scouts van PSV tijdens de Jonger Oranje Talentendagen op zoek gaan naar voetbaltalent in de regio WestBrabant. Locatie van de talentendag is het complex van Unitas’30 in EttenLeur.

BREDA - Vincent van Wegen is woensdag op 65-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Van Wegen was een kwart eeuw lang directeur van de Casino-bioscoop in de Reigerstraat. Ook op cultureel vlak genoot Van Wegen lokale faam. Zo speelde hij jaren met verve de rol van Generaal van Ham tot Cooth bij het Bredase smartlappenfestival De Tranen van Van Cooth. Daarnaast was hij betrokken bij uiteenlopende evenementen, zoals de Klûntocht en de Lichtsloepenparade. FOTO THEO HERRINGS

Museum Oorlog en Vrede

Deelnemers gezocht voor reis naar Normandië BREDA - Normandie, Frankrijk, daar waar onze bevrijding begon! Het musuem Oorlog en Vrede in Breda organiseert weer een unieke reis. Uniek omdat deze reis in deze vorm nergens in een reisfolder wordt aangeboden. U bezoekt stranden zoals Omaha Beach en Utah Beach. We rijden met de bus de kust af en bezoeken we diverse plaatsen waar de geallieerden aan land kwamen. Natuurlijk mag het plaatsje St. Mere Eglise niet ontbreken.

Onze overnachtingen in het Middeleeuwse plaatsje Bayeux maakt deze reis compleet en voelt u de tastbare wereldgeschiedenis. Buiten het verblijf in Bayeux en een touringcar met chauffeur krijgt u natuurlijk voldoende gelegenheid om bij elke stop menig musea en verdedigingwerken met de nodige kustbatterijen te bekijken. Het vertrek is op zaterdag 18 mei 2013 en er zijn nog enkele plaatsen vrij. Interesse of vragen: Museum Oorlog en Vrede, Ginnekenweg 76, 4818 JH Breda, 076-5214156.

De Jonger Oranje Talentendagen zijn bestemd voor alle kinderen die geboren zijn tussen 2001-2006. Tijdens de talentendag wordt er een 4 tegen 4 toernooi gespeeld en voor de keepers is er een speciaal keepers programma. De winnende teams van het 4 tegen 4 toernooi spelen om het Nederlands kampioenschap dat in het Pinksterweekend tijdens Copa Amsterdam bij het Olympisch Stadion in Amsterdam plaatsvindt. Iedereen maakt tijdens de Jonger Oranje

Talentendagen kans om zijn of haar voetbaldroom te vervullen: een stage bij een profclub en spelen in één van de drie Jonger Oranje teams. Tijdens de talentendag in Etten-Leur zullen de scouts van PSV de beste spelers selecteren voor de drie regioteams van West-Brabant (Onder 9 jaar, Onder 11 en Onder 13). Zij gaan meedoen aan de grote Jonger Oranje finale op zondag 9 juni in Wormerveer. Daar worden de drie Jonger Oranje teams geselecteerd. Jonger Oranje is het talententeam dat een seizoen lang tegen profclubs speelt en deelneemt aan internationale toernooien. Dit seizoen (2012-2013) zijn er in totaal 14 Jonger Oranje Talentendagen door heel Nederland m.m.v. 8 profclubs. Ster van het Nederlands elftal en Hamburger SV, Rafael van der Vaart, is ambassadeur van Jonger Oranje. Alle informatie en inschrijven kan via www.jonger-oranje.nl

Esmée de Meulder Nederlands Kampioen

Brabantse Winterkampioenschappen

Brons op de rugslag voor Eva van Ginneken brons op de vlinderslag en haalde op alle afstanden een pr. Op de rugslag zwom hij een pr. Laura van Dijke haalde zilver op de schoolslag, Cedric Broere behaalde 2 zilveren medailles (vrije slag en vlinderslag) en hij behaalde op zijn andere afstanden ook een pr. Bas de Bruijn haalde 3 bronzen medailles. Christan de Koning werd 2de op de schoolslag en haalde een pr op de vrije slag. Nikita van den ouden haalde zilver op de school, vlinder en wisselslag en brons op de rugslag. Fabian Sebregts haalde zilver op de schoolslag. Marissa Minkman haalde zilver op de schoolslag en brons op de wisselslag, ook zwom ze een pr op de vrije slag. Rick Minkman werd derde op de schoolslag en ook hij haalde 4 pr’s.

Brons voor Eva van Ginneken (r).

BREDA - In het Springband van het mooie Pieter van den Hoogenband zwemstadion was op 12 en 13 januari het Brabantse Winterkampioenschap zwemmen. In een vol zwemstadion streden 350 zwemmers op meer dan 1000 individuele starts en 103 estafettes om de eer zich Brabants Kampioen te mogen noemen. Hieronymus was met een zeer grote ploeg van 40 zwemmers aan de start voor 119 individuele en 10 estafette starts. Ook de prestaties van de zwemploeg waren ook erg goed. Met 42 medailles (13 goud, 15 zilver en 14 brons) was de ploeg derde in het Brabantse Medailleklassement na Zeester Meerval uit Uden en Eiffel Swimmers PVS uit Eindhoven. Naast de medailles werd en er 104 pr’s gezwommen.

Deze prestaties onderschrijven wederom dat het topsportklimaat binnen de vereniging goed is. Medaillewinnaars Paul Koster werd 2 keer eerste, op de vrijeen vlinderslag. Wimar Lindenberg won de schoolslag, werd tweede op de vrije slag en zwom een pr op de rug en vlinderslag. Wouter de Mol won de schoolslag. Rick Bulman haalde op 4 van de 5 afstanden een medaille, hij won de schoolslag en vrije slag en werd tweede op de vlinder en wisselslag. Roos Englebert won de vlinderslag en haalde brons vrije en rugslag. Kristy Nagtzaam won de vlinderslag en werd derde op de vrije slag. Ze haalde op alle afstanden een pr. Ronaldo Nagtzaam haalde goud op de vlinderslag en brons op de vrije- en wisselslag. Tessa Loos won de vrije slag en de schoolslag, haalde

Eva start voor Hieronymus Eva van Ginneken uit Breda zwom haar eerste wedstrijd in Hieronymusblauw. Vanaf 1 januari komt ze uit voor Hieronymus Ze haalde brons op de rugslag. Ook met beide estafetteteams waarin ze startte kwam ze op het podium. Ook de estafetteploegen zwommen in de prijzen. Heren 1 (Wimar Lindenberg, Bas de Bruijn, Andy van Akkeren en Paul Koster) wonnen de vrije slag. Bij de wisselslag won Heren 1 ook maar dan in de samenstelling Ramon Verhulst (Rug), Bas de Bruijn (school), Paul Koster (vlinder) en Wimar Lindenberg (vrije slag). De dames jeugd won ook 2 medailles: Eva van Ginneken, Laura van Dijke, Marith Schuur en Nikki Burcksen haalde zilver op de vrije slag, Op de wisselslag haalde ze brons in de samenstelling Eva van Ginneken (rug), Laura van Dijke (school), Jennefer van Terheijden (vlinder), Nikki Burcksen (vrij). Meer informatie: www.zpv-hieronymus.com PAGINA 10

Esmée de Meulder.

BREDA - In het weekend van 12 en 13 januari werden in Almere de Nederlandse Kampioenschappen twirlen van de NTSB gehouden. Op zaterdag waren de voorrondes. Van de 9 hiervoor geplaatste meisje, konden er maar 6 door om op zondag te strijden voor de titel Nederlands Kampioen. Esmée plaatste zich op de vierde plaats. Dat wilde zeggen dat we op zondag nog een keer naar Almere mochten om daar de strijd aan te gaan. Zondag was het de grote dag. ’s Morgens vroeg om 8 uur op weg naar Almere. Daar

aan gekomen nog even hard intrainen en daarna op naar de jury. Esmée deed haar routine op 1 drop na vlekkeloos. Nu was het afwachten. Aan het einde van een lange en spannende dag kwam de uitslag. Esmée mocht op het hoogste podium plaats nemen, voor de titel Nederlands Kampioen twirl 1 baton senior beginners 2012. Ze heeft hier een heel jaar keihard voor getraind en zonder haar trainster, Adrienne Kuijstermans was het haar zeker niet gelukt. Esmée en Adrienne, namens alle leden van maj. en twirlvereniging Expression, Van harte Gefeliciteerd.


Wereld Winkel Oosterhout steunt Maji Mazuri project

Storytrail Breda

Avontuurlijke wandeling door de geschiedenis BREDA - Daar is het Kasteel van Breda! In het donkere ruim van het Turfschip houden wij ons muisstil. Boven ons, op het dek, staat Adriaan van Bergen, de turfschipper. Zal hij ons ongezien de stad in weten te smokkelen…? ‘Denk erom, geen geluid maken!’ fluistert de gids. De Storytrail van theatergezelschap Stadsavonturen brengt de Bredase geschiedenis wel heel dichtbij… Want dit is niet zomaar een stadswandeling. ‘Bij een Storytrail gaat het niet in de eerste plaats om jaartallen en andere historische details,’ legt gids Jannos Groffen uit. ‘Wij brengen vooral de verhalen, de beleving.’ Jannos is een veelzijdig theatermaker die in Breda woont en werkt. ‘Ik houd van deze stad en van haar geschiedenis. Het is mooi om die te kunnen presenteren op een manier die mensen pakt.’

Penningmeester Loek van Mook overhandigd de cheque.

BREDA - Maandag een cheque van € 300,- aan Tools To Work (voorheen Derde Wereld Werkplaats). De wereldwinkel had voor haar 30 jarig jubileum donaties gevraagd voor het Maji Mazuri project in de sloppenwijken van Nairobi Kenia. Er worden 50 gereviseerde hand en elektrische naaimachines, 25 computers en 10 breimachines inclusief reserveonderdelen verstuurd. De Wilde Ganzen vermeerderen de bijdrage die voor dit project worden gegeven en zo wordt dit bedrag van € 300 vermeerderd tot € 465,-! De goederen worden ingezet voor het Maji Mazuri project om de ca. 40 gehandicapte kinderen en de ca. 80 jongeren vertrouwd te maken met computers en kleding leren maken met naaimachines en breimachines voor opleiding en inkomengenerende activiteiten. Het jeugd programma is op een

natuurlijke manier ontstaan uit de microfinanciering van vrouwen die een extra zorg hadden voor wezen en kwetsbare kinderen in de sloppenwijk Mahare Valley (600.000 mensen). Ouders die in inkomensgenerende activiteiten actief waren werden geconfronteerd met een toenemend aantal kinderen die zich inlieten met: drugs, prostitutie, alcohol misbruik en diefstal. Samen met de ouders is een programma opgezet om een goede leeromgeving te creëren. Nu zijn al enkele jaren ca. 80 kinderen voornamelijk meisjes en vrouwen, actief in een rehabilitatie programma waarin drama, groepswerk, sport, schoolbezoeken, en educatieve programma’s die hen in vakgebieden opleiden voor inkomengenerende activiteiten zoals kleermaken en computerlessen. Een van de programma’s is het scheiden van afval en het opzetten van een recycling programma in de sloppenwijk. Samen met StarTrash werkt Tools

To Work aan het maken van nieuwe producten uit afval. Het tweede doel dient de medewerkers van Tools To Work. Medewerkers van Tools To Work maken deze computers en printers klaar voor gebruik. Op de computerafdelingen werken 12 deelnemers. Voor 4 van hen is dagbesteding het hoogst haalbare en zij hebben door hun ervaring en werken met computer een zinvolle invulling van hun dag. Enkele deelnemers aan een re-integratietraject bereiden zich voor op een plaats in het bedrijfsleven. Sommigen zijn door psychische problemen vastgelopen in hun werk en zien het werk bij Tools To Work als een goede opstap naar een plek in de maatschappij. In 2012 zijn 6 mensen uitgestroomd naar werk. U kunt Tools To Work ook steunen op Raborekening 1200.63.336 ten name van Tools To Work o.v.v. Maji Mazuri project.

Turfschip Terwijl wij door de schilderachtige straatjes wandelen, vertelt Jannos ons hét historische avonturenverhaal van Breda: de list met het Turfschip. Tijdens de 80-jarige oorlog smokkelde de Prins van Oranje zo’n 70 soldaten in een schip Breda binnen, verstopt onder een lading turven. Midden in de nacht verrasten zij de Spaanse bezetters en joegen hen de stad uit. Tijdens de Storytrail weet de gids dit avontuur zo te brengen dat het lijkt of we er als publiek middenin zitten. Gaandeweg ontrolt zich een historisch drama dat ons een kijkje geeft in het Breda van de 16e eeuw. Wij maken kennis met arme en rijke Bredanaars

uit die tijd, bezoeken de begijntjes in het Begijnhof en rennen voor ons leven terwijl de Spaanse bevelvoerder Houtepen ons op de hielen zit. Een vleugje 16e-eeuwse romantiek maakt de voorstelling compleet. Het ene moment laten wij ons meevoeren in een ontroerend liefdesverhaal, even later staan we in de houding bij een vlammende toespraak van Prins Maurits. De gerestaureerde gevels en vooral de eeuwenoude toren van de Grote Kerk vormen steeds een prachtig decor. Torenwachter Tussen alle theatrale hoogtepunten door steken we ongemerkt nog heel wat op. Zo weet ik nu welke leefregels er golden in het oude Begijnhofje. Hoe de torenwachter de stad waarschuwde bij brand en onraad. En waarom de huizen aan de Catharinastraat ‘hofhuizen’ heten. Maar het mooist is misschien nog wel dat de gids de wandelaars met zijn verhalen echt bij elkaar weet te brengen. Aan het begin van de tocht kent niemand elkaar, aan het eind zijn wij echt één groep. Geen wonder, als je samen zulke avonturen hebt meegemaakt! ‘Dit had ik echt nooit verwacht,’ zegt een mevrouw uit Tilburg als zij afscheid neemt van de verteller: ‘Dat ik in anderhalf uur tijd zoveel zou gaan beleven!’ In 2013 kunt u op diverse zondagen (24 februari, 14 april en 14 juli) meewandelen met de Storytrail in Breda. Daarnaast zijn er wekelijks Storytrails in 14 andere steden. Voor groepen zijn de Storytrails de hele week door te boeken. Meer informatie: www.storytrail.nl.

Carnavalsmiddag voor senioren ULVENHOUT - Op dinsdagmiddag 12 februari wordt door de SUC en KBO Ulvenhout in De Pekhoeve een carnavalsmiddag georganiseerd voor alle senioren (50 plussers maar jeugd is ook van harte welkom!) uit het Bosuilendorp. De Pekhoeve is open vanaf 13.30 uur; het spektakel begint om ca 13.45 uur. Natuurlijk geeft Prins KeesKËnze 15e met zijn hofdame Mandy acte de presénce evenals de jeugdraad onder leiding van de Jeugdprinses Benthe. Tussendoor gaan

de beentjes van de vloer op de carnavalsklanken van de diverse carnavalsorkesten uit Ulvenhout. Een spektakel dus! De sisters ontbreken ook dit jaar niet! Altijd een verrassing én een groot succes. Ook onze vaste accordeonist Rinie zorgt ervoor dat we niet stil vallen! Ik zou zeggen trek iets makkelijks aan en kom genieten. Een pracht programma toegankelijk voor elke jonge bosuil vanaf 50 jaar en nog jonger. De SUC en de KBO zien iedereen maar dan ook iedereen graag komen. Dees jaor gaot alles anders, bij de senioren ok. Kom dan naor de Pekhoeve diee middag.

Laatste overlevende brandweerman Halsteren blikt terug op Watersnoodramp

Cor Rampart: ‘We probeerden te redden wat er te redden viel’ HALSTEREN - Op 1 februari 1953 loeide in Halsteren rond 4.30 u de brandweersirene en vrij onmiddellijk was de brandweer als eerste hulpverlener tijdens de watersnoodramp paraat. Voordat de dijken compleet doorbraken waren brandweerlieden al op weg om de mensen in de Halsterse polder voor het naderende onheil te waarschuwen. De vloedgolf werd ook hun noodlot. Onder hen, de momenteel nog laatste overlevende, toen vrijwillige brandweerman, Cor Rampart. DOOR SONJA BRAND Zo’n zeven brandweerlieden schoten in Halsteren als eerste te hulp tijdens de Watersnoodramp van 1953. Een van hen was, de nog laatste overlevende, Cor Rampart. Zodra deze door de sirene gewekt werd stapte hij direct zijn bed uit, trok laarzen en brandweerjas aan en haastte zich naar de kazerne. “Naar daar, waar nu huizen staan, in de Hoge Braak”, aldus Rampart. Aldaar kreeg hij van brandweercommandant Jan van den Bergh te horen dat er geen brand te bestrijden was, maar er een mogelijke overstroming was. De eerste brandweerlieden werden vanuit de Dorsstraat via de Nieuwstraat de polder in gestuurd, met de bedoeling daar zogenaamde schuiven te plaatsen om het water tegen te houden. Maar omdat het water al in aantocht was, raadde de dijkgraaf aan terug te rijden. Onderweg probeerden zij zoveel mogelijk mensen te waarschuwen door hard op deuren te bonzen en bewoners naar de bovenverdieping of de daken op te sturen.

Men spreekt over 68 dodelijke slachtoffers in Halsteren alleen. Laurent Rampart De inmiddels 95-jarige Cor Rampart vertelt: “We probeerden de familie de Krom op de Slikkenburg te helpen om te redden wat te redden viel. Toen hadden de meesten een doosje staan met belangrijke papieren en hun geld, wat ze zo meepakten als ze naar boven gingen. Toen we naar binnen gingen, stond er nog maar een beetje water. Maar toen we buiten gingen, kwam het water al tot hier”, wijst Cor Rampart tot boven borsthoogte. “Martien, mijn zwager, had geholpen de familie mee naar boven te brengen. Toen hij net boven was, sloeg het water zo de trap onder hem vandaan. Laurent Rampart, mijn neef, sneed koeien los en stuurde die naar buiten.” Martien de Boeck was getrouwd met zijn zuster Mina. Hij werd later die dag van de bovenverdieping gered door een Thoolse visser. Wat er precies met Cor zijn neef, Laurent Rampart gebeurt is kan

helaas niemand navertellen, zijn levenloze lichaam werd later pas geborgen. Naar hem is later de Laurent-Rampertstraat vernoemd. Net als de Jan van den Berghstraat naar de toen omgekomen brandweercommandant vernoemd is. Koningin Juliana Cor Rampart vervolgt: “Buiten moesten we ons aan een boom vasthouden en daarna door het water terug naar huis. Ik riep mijn vrouw, trek mijn laarzen uit…, maar ze lag nog te slapen.” “Ik wist niet beter als hij kwam van een brand. Maar daar stond hij, helemaal nat, zijn laarzen volgezogen en vol met modder”, vult Riet Rampart haar man aan. Haar eerste reactie was: “En dat voor een zondag.” Cor Rampart probeerde, vermoedelijk in shock, uit te leggen. “Je moest eens weten, in de polder, alle mensen verdronken.” Riet zucht: “Dan denk je eerst nog dat hij een borrel gedronken heeft.” Alle dode mensen werden neergelegd in de meisjesschool. Daar zag Riet koningin Juliana enkele dagen later naar PAGINA 11

De immer opgewekte Cor Rampart is op 95-jarige leeftijd de enig overgebleven brandweerman, betrokken bij de Watersnoodramp 1953. FOTO SONJA BRAND

buiten komen toen de hoogheid de rampplek kwam bezoeken. Cor heeft de koningin nog kort gesproken. “Ik stond onder aan bij de Thoolseweg, ze heeft niet veel gezegd, op zo’n moment valt er weinig te zeggen”, glimlacht Rampart. Die glimlach kenmerkt hem. Cor Rampart staat in het dorp bekend als een bijzonder vriendelijke, immer opgewekte en zachtmoedige man. Bouwbedrijf Die afschuwelijke gebeurtenissen tijdens

de watersnoodramp hebben Cor Rampart niet verbitterd. Hij heeft de mouwen opgestroopt en is doorgegaan. Met zijn bouwbedrijf heeft hij veel huizen helpen opbouwen na de ramp. De 95-jarige Rampart is altijd positief gebleven. “We houden de moed er maar in, ik loop nog rond. Behalve aan m’n blindedarm ben ik nog nooit geopereerd. Ja, en gedotterd ben ik. Maar ik rij nog steeds auto en mag graag bij Vrederust gaan koffiedrinken en ga regelmatig met mijn vrouw en onze zoon Jos uit eten.”


Kijk dagelijks op action.nl voor

DE 100 NIEUWSTE ARTIKELEN MOLTON

PARTYMIX KINDER

HOES LAKEN 90x200 cm

VERKLEED SET top kwaliteit zeer gedetailleerd groot assortiment maten 116-140

S TIP!

6.49

LUCHT VERFRISSER assorti geur 150 gram

Elders 1.09 1.29

KOFFIE/THEE

ISOLEER KAN glazen binnenfles

ZEN

BODY SCRUB Beauty Secrets,

0.64

BERGEN OP ZOOM • Kastanjelaan 61-65 BREDA • Tramsingel 74 CHAAM • Baarleseweg 44 DINTELOORD • Raadhuisplein 25a

140x200 cm

3.79

4.49 5.95

180x200 cm

RVS DELUXE

WATER KOKER 360º draaibaar

RBR PR IJ S DOO Elders 19.95 24.95

RONDE HALS

DAMES SHIRT katoen/elastan

3.29 1.09

Majestic ECO HALOGEEN LAMPEN groot assortiment in diverse uitvoeringen

0.79

5 DRAAGVARIANTEN

VOORGEVORMDE BEHA zwart of wit

A AK!

12.95

Elders 4.95 5.95

Elders 5.95 7.95

FREESTYLE

en prints stereo XL

2.39

Elders 7.99 13.75

ROOKEE

puzzels en niveaus

of garnalen 65 gram

PUZZEL BOEKJE zeer groot assortiment

ETTEN LEUR • Markt 33 GILZE • Steenakkerplein 20 KAATSHEUVEL • Hoofdstraat 47 OOSTERHOUT • Arendshof 34

3.99

KOP TELEFOON diverse kleuren

SANDERS/DE DENKER

Elders 1.99 3.49

7.99

maten 75B-80D

diverse kleuren maten S-XL

Good Health, Happy Days of Paradise Pink 500 gram

Elders 3.95 5.95

10.95

inhoud 1.7 ltr

kunststof 1 ltr

Elders 5.99 6.99

hoogte 42 cm

0.99 OSSENDRECHT • De Brouwerij 16 RIEL • Dorpstraat 25a RIJSBERGEN • St. Bavostraat 22 ROOSENDAAL • Boulevard 118f

2.99

CUP NOODLES kip, rundvlees

2 VO O R

Elders 2.95 3.95

0.88 TILBURG • Trouwlaan 19-27 TILBURG • D.J. Jittastraat 8 WAALWIJK • Irenestraat 2a ZEVENBERGEN • Zuidhaven 45a

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 20-01-2013 t/m za. 26-01-2013 in Nederlandse filialen.

BLOEM GEL

TAFEL LAMP incl. kap idem hoogte 60 cm

C A R N AVA L Elders 14.95 19.95

SILVER PLATED

DBZ_20130120