Page 1

THUIS IN DE REGIO

WEEKENDEDITIE

B R E D A S E

O P L AG E :

18 NOVEMBER 2012 WEEK 46

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

VEERTIG JAAR LESGEVEN AAN OLV BREDA

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @BredaseBode

I

Te l .

076

SPORT

SELCUK AKINCI NIEUWE WETHOUDER

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

WAARDERING VOOR WILBERT WILLEMS

Overval op Primera in Princenhage

Voetgangersbrug aan Effensepad

BREDA - In een Primera-winkel aan de Dreef in Princenhage is dinsdagavond een gewapende overval gepleegd. Twee nog onbekende gemaskerde daders kwamen rond 18.00 uur de zaak binnen. Het tweetal was gewapend met een mes. Op dat moment was alleen de 65-jarige eigenaar binnen. De man werd tegen de grond gewerkt en liep daarbij een hoofdwond op. Hij is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. De daders zijn er met de kassalade vandoor gegaan en vermoedelijk gevlucht in een donkerkleurige oud model Ford Ka. De politie riep de hulp in van burgers met het versturen van een Burgernetbericht.

BREDA - Sinds dinsdag vinden werkzaamheden plaats voor het plaatsen van een fiets- en voetgangersbrug over de Aa of Weerijs aan het Effensepad. Deze brug verbindt het fiets- en wandelpad vanaf de Graaf Engelbertlaan via Trippelenberg met het Effensepad. De brug maakt onderdeel uit van het project ‘Natuurontwikkeling Weerijs-Zuid’. Voorlopig gaat het alleen om de brug; de aansluitende fietspaden volgen in een later stadium. De werkzaamheden voor het aanleggen van de geprefabriceerde houten brug nemen ongeveer anderhalve week in beslag. De toegangspaden zullen naar verwachting vóór het nieuwe fietsseizoen in 2013 klaar zijn.

W E E K B L A D

Werkzaamheden aan Valkenstraat

Dragi Gudelj weer in selectie Servië U16

TETERINGEN - Als de weersomstandigheden het toelaten, start de gemeente komende maandag met groot onderhoud aan de bestrating in de Valkenstraat in Teteringen, het gedeelte tussen Hoge Gouw en Cadettenkamp. De betonstraatstenen zijn van slechte kwaliteit en moeten vervangen worden. De huidige bestrating wordt verwijderd en vervolgens worden er nieuwe betonklinkers gelegd. Een klein gedeelte bij het Cadettenkamp behoudt de huidige bestrating, omdat hier al nieuwere bestrating ligt. De werkzaamheden worden in fases uitgevoerd. Het werkvak is afgesloten voor autoverkeer. Het werk duurt naar verwachting tot vrijdag 21 december.

BREDA - Dragi Gudelj van NAC Breda is door de Servische voetbalbond opnieuw uitgenodigd voor het spelen van twee oefenwedstrijden met Servië onder 16. Het jongere broertje van NAC-speler Nemanja Gudelj, en de zoon van Jong NAC-coach Nebojsa, treedt met zijn landgenoten tweemaal aan tegen Kroatië. De in 1997 geboren voetballer moet zich zondag melden in zijn thuisland. Dragi Gudelj, speler van de B1 van NAC Breda, mocht in september en oktober van dit jaar ook al voor zijn land uitkomen. Toen oefenden de jonge Servische voetballers tweemaal tegen hun leeftijdsgenoten van respectievelijk Roemenië en Noorwegen.

Straatrover bedreigt man op Vlaszak BREDA - Een 49-jarige man is dinsdagochtend het slachtoffer geworden van een straatroof op de Vlaszak. De dader is ontkomen. De man liep op de Vlaszak in het centrum rond 02.00 uur. Hij werd ingehaald door een fietser die hem sloeg en bedreigde met een vuurwapen. De overvaller eiste geld van het slachtoffer, maar die kon het wapen van zijn belager afpakken. Hij voelde daarbij dat het een nepwapen betrof. Het slachtoffer kon ontkomen en rende naar het Kloosterplein waar hij om hulp kon vragen in het casino. De dader had kort opgeschoren haar, een normaal tot sportief postuur, zijn leeftijd was ongeveer 25 á 30 jaar.

Werkzaamheden aan Haven BREDA - De gemeente Breda start komende maandag met werkzaamheden die de groeiruimte moeten verbeteren van de drie platanen aan de Haven/Kraanstraat. Het betreft hier de bomen ter hoogte van de Hoge Brug. Na het opbreken van de bestrating en het afgraven van de grond wordt een laag van lava en klei aangebracht waarin de bomen in de toekomst goed kunnen wortelen en verder groeien. Ook worden de roosters rondom de bomen herplaatst zodat de bomen weer in het midden staan. Indien nodig wordt de weg tijdelijk afgesloten voor doorgaand gemotoriseerd verkeer. Het werk is naar verwachting 30 november afgerond.

BREDA - Onderwijswethouder Saskia Boelema gaf maandag het startsein voor de jaarlijkse Bredase editie van de Week van het Geld. Zij deed dat met een gastles in groep 8 van basisschool De Fontein. De gastles ging over het leren omgaan met geld. De Week van het Geld is een landelijk initiatief van de organisatie Wijzer in Geldzaken. Lees ook het artikel elders in deze editie. FOTO GEMEENTE BREDA

Akkoord over verdere ontwikkeling

Groen licht voor Stadionkwartier M I D D E L B U R G S E & V E E R S E

BREDA - De gemeente Breda en Hinke Fongers Beheer B.V. zijn het eens over de verdere ontwikkeling van het gebied Steenakker-Zuid. Daarmee kan op zeer korte termijn de openbare ruimte rondom het winkelcentrum met de megasupermarkt worden afgemaakt. De opening van het winkelcentrum zou dan in het eerste kwartaal van 2013 kunnen plaatsvinden. DOOR ADDO SPRANGERS Wethouder Alfred Arbouw (namens de gemeente Breda) en Joep dee Jong, bestuurder van Hinke Fongers beheer B.V. / Stadionkwartier Breda 2 B.V. ondertekenden dinsdag twee documenten: de ‘Overeenkomst ontwikkeling openbare ruimte fase 1 en koopopties fase 2 & 3 Steenakker-Zuid’ en het ‘Geïntegreerd Contract gebiedsontwikkeling Steenakker Zuid fase 1’. Fase 1 bestaat uit het nieuwe winkelcentrum met de megasupermarkt en het kantoorgebouw HEAD Office.

Fase 2 is het gebied langs de Westerparklaan en fase 3 gaat over het zuidelijke deel van parkeerterrein P5. Haalbaarheidsonderzoek Het akkoord gaat over de overeenstemming die partijen hebben bereikt over de aanleg van de openbare ruimte rondom het vastgoed van fase 1, inclusief veiligheidsmaatregelen rondom voetbalwedstrijden in het Rat Verlegh Stadion. Ook zijn partijen het eens over de wijze waarop de gemeente meewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek voor een

alternatieve invulling van fase 2 en/of fase 3.Er zijn bij de gemeente overigens nog geen concrete plannen ingediend en eventuele voorstellen worden getoetst aan gemeentelijk beleid. Nadat in juli 2012 het faillissement van Stadionkwartier Breda B.V. (een voormalige vennootschap van Heja Projectontwikkeling B.V.) werd uitgesproken, bereikte Hinke Fongers Beheer B.V., als beoogd eindbelegger van het vastgoed fase 1, overeenstemming met de curatoren over aankoop van de grond met opstallen van fase 1.

W E E K B L Ain D wc De Barones Opening Sinterklaashuis BREDA - Het Sint Nicolaas Comité Breda heeft met financiële steun van de Barones een Sinterklaashuis ingericht.

t

h

u

i

In het huis kunnen kinderen kennismaken met de woon- en slaapkamer van de Sint en verder is er een ruimte ingericht waar kinderen koekjes kunnen versieren en een

knutselhoek voor het maken van een kartonnen klomp. Alles is gratis. Op donderdag 22 november om 16.00 uur zal Sinterklaas in de Barones het sSinterklaashuis i n openen. dHij wordt e daar-r bij geassisteerd door 2 Pieten en een 20 tal kinderen van b.s.o. Okidoki. Kinderen die persoonlijk kennis willen maken met de Sint kunnen terecht op onderstaande

dagen. De Sint met zijn pieten zullen aanwezig zijn op: zaterdag 24 en zondag 25 november; woensdag 28 november; zaterdag 1en zondag 2 december. Alle boven genoemde e g dagen i ovan 12.30-16.30 uur. Bart van de Stallen zorgt voor een speciaal transport voor de kinderen en op 24 en 25 november zullen ook nog twee steltlooppieten het Sinterklaashuis bezoeken.

.....VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS..... KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Beschonken man stapt toch op scooter BREDA - Een beschonken man (35) die maandagnacht met een flinke slok op met zijn scooter op de Adriaan van Bergen straat reed, is aangehouden. Agenten zagen hoe de man rond 03.00 uur probeerde zijn bromscooter te starten in de Vismarktstraat. Zij zagen dat hij onder invloed was en gaven hem aan dat hij niet mocht gaan rijden. De man antwoordde dat hij zijn scooter zou parkeren en verder zou lopen. Rond 03.00 uur zagen ze dezelfde man toch op de Hoge Brug zijn scooter starten en slingerend wegrijden over de stoep op de Adriaan van Bergenstraat. Zij lieten hem stoppen en hij blies 835 ug/l. Hij is opgepakt en zijn rijbewijs is ingevorderd.

Waterschap zoekt jeugdbestuurder BREDA - Waterschap de Brabantse Delta zoekt een nieuwe jeugdbestuurder. Het afgelopen jaar was Risha Adolphs de eerste jeugdbestuurder van het waterschap. Omdat zij 18 jaar is geworden, moet zij stoppen. Een jeugdbestuurder maakt onderdeel uit van het jeugdwaterschap waarin jongeren zitten van 12 tot 18 jaar oud. Het jeugdwaterschap betrekt jongeren bij waterbeheer en het werk van waterschappen. De bestuurder bedenkt activiteiten om de jeugd te betrekken bij de waterwerkzaamheden. Het waterschap zoekt iemand tussen de 14 en 16 jaar en zich minimaal 1 jaar wil inzetten. Zie verder www.brabantsedelta.nl/jeugdbestuur.


- ADVE RTO R I A L-

Beste methode bij Gezondheids Studio Welzijn

Stop nu met roken ETTEN-LEUR - Gezondheids Studio Welzijn uit Etten-Leur is inmiddels alweer vier jaar dagelijks succesvol actief met onder andere het begeleiden en behandelen van mensen die willen stoppen met roken. “De behandelingen die wij uitvoeren geven een slagingspercentage van ruim 90%. Dat is hoog, zeer hoog. Er stoppen hier dagelijks heel veel mensen heel makkelijk met roken”, zegt Nandi Hendrikx, eigenaresse van Gezondheids Studio Welzijn. In 2013 zullen enkele ‘stoppen met roken programma’s’ waaronder bijvoorbeeld nicotinepleisters en de ‘stop met roken cursus’ weer terug in het basispakket komen. Wat de meeste mensen echter niet beseffen is dat deze kosten volledig ten koste gaan van het Eigen Risico. Daarnaast wordt dit eigen risico ook nog eens

verhoogd naar 350 euro in 2013. Het slagingspercentage van deze hulpmiddelen ligt echter niet zo hoog. Pijnloze behandeling De behandelingen van Stoppen met Roken van Gezondheids Studio Welzijn worden uitgevoerd door erkende therapeuten en daardoor nog steeds geheel of gedeeltelijk vergoed door de aanvullende verzekeringen van de zorgverzekeraars. Het grote voordeel is dat deze behandelingen dus niet ten koste van je eigen risico komen. “Bij Gezondheids studio Welzijn ontvangen we onze cliënten drie dagen achtereen voor een effectieve pijnloze behandeling van twintig minuten”, vertelt Nandi. Onze cliënten zijn van alle leeftijden, van 14 tot 84, en roken zeer gevarieerd. Van van 7 tot 75 sigaretten per dag.” Het gemiddelde ligt trouwens op 14, zo laat Nandi weten. “Na de behandelin-

gen hebben onze cliënten geen drang en geen zin meer naar een sigaret, zijn ze niet chagrijnig, hebben ze geen ontwenningsverschijnselen en heeft men het gevoel alsof men nooit gerookt heeft.” Beste methode “Inmiddels komen cliënten uit heel Nederland naar ons toe en verwijzen huisartsen in de regio hun patiënten al door naar Gezondheids Studio Welzijn”, aldus Nandi. Logisch, jaarlijks overlijden er bijna 20.000 mensen in Nederland door een aan roken gerelateerde ziekten. De meesten hiervan overlijden door longkanker, gevolgd door COPD, hart- en vaatziekten en andere kankersoorten. Zo blijkt een jarenlang ‘vriendje’ eerder een sluipmoordenaar. “Als mensen echt zouden beseffen wat die sigaret nou allemaal teweeg brengt in het lichaam, dan zouden er vanaf morgen nog veel meer mensen stoppen met ro-

In 2013 zullen enkele ‘stoppen met roken programma’s’ waaronder bijvoorbeeld nicotinepleisters en de ‘stop met roken cursus’ weer terug in het basispakket komen.

ken.” Uiteindelijk bij Gezondheids Studio Welzijn de beste methode voor het minste geld. U kunt bij Gezondheids Studio Welzijn ook terecht voor behandelingen

van onder andere Burn-out, Depressie, Afslanken, Chronische klachten, Migraine, Menopauze, Obstipatie, Slapeloosheid, Gezondheids check ups.

Voor meer informatie kan men contact opnemen met Gezondheids Studio Welzijn; 076-5153143

Meubelstoffering

UW ACCOUNTANT / BOEKHOUDER TE DUUR ?

Brugel Woondesign

Recreatiestalling Numansdorp OpeNt Occasion Center

voor o.a. boten, stoelen, banken, wanden, en caravans Eigen maatwerk! Ginnekenweg 72 Breda Tel. 076-5148563 www.joopbrugelwoondesign.nl

Bij ons bepaalt uzelf het tarief en de werkzaamheden !! Alle varianten zijn mogelijk, vrijblijvende informatie: WWW.ADVIESBUREAUDEBRUIJN.NL

Voor bemiddeling verkoop vragen wij:

Caravans, campers en vouwwagens! Voor alle voordelen zie:

www.carva.nl

OVERBEHARING

Contact 0186-652960 - carva@planet.nl Stalling - Verkoop - Reparatie Onderhoud - APK Keuring Elders al vaak laten behandelen en nog weinig resultaat? Bezoek dan de huidtherapeuten voor een behandeling met de nieuwste laserapparatuur Lasers voor o.a. licht gekleurde haren, gevoelige huid en voor een donkere huid.

Het goedkoopst in container verhuur 6 m3 Container voor: - bouw en sloopafval € 220,- puin € 100,Prijzen zijn incl. BTW - A-B hout € 100,Struikhei 1 - 4714 VC Sprundel - Tel: 0165-387334

WIJ BETALEN NU MEER DAN € 43,PER GRAM FIJN GOUD*

Uw adres voor tuin en park machines.

Stihl bladblazers verzetten bergen.

Bij vooruitbetaling de 6e BEHANDELING GRATIS

Zomergemstraat 2a 4826 CW Breda 076 578 00 50

Ook voor huur houtversnipperaars en verticuteermachines. Kijk op onze website voor de acties:

w w w. n o u w s - m e c h a n i s a t i e . n l

www.dermcentrum.nl

Watermanseweg 2b - Rijsbergen - Tel. 076-5968705

G OUD IS G €LD W W W. G O U D I S G E L D . N L Uw oude gouden sieraden zijn nog steeds geld waard Zelfs als deze beschadigd of kapot zijn. Wij kopen alle soorten gouden/zilveren sieraden in; art deco, kettingen, ringen, armbanden, oorbellen, gouden tanden, munten en diamanten. Wij betalen hiervoor de hoogst mogelijke dagprijs en betalen u direct contant.

WILT U OOK

in de du re iets mee , donkere maan r te best eden he den Twijfel bben? nie

* Prijs is afhankelijk van de dagkoers. * Legitimatie verplicht. * Min. leeftijd 18 jaar.

Roosendaalse Goudbank Molenstraat 9a 4701 JK Roosendaal Tel. (0165) 85 22 68 roosendaalsgoudbank@gmail.com

DONDERDAG ZEVENBERGEN Golden Tulip Schansdijk 3 10.00 - 17.00 uur

Openingstijden Maandag Di. Wo. en Do. Vrijdag Zaterdag Koopzondagen

13.00 tot 17.00 u 10.00 tot 17.00 u 10.00 tot 20.30 u 10.00 tot 17.00 u 13.00 tot 17.00 u

Binnenkort ook een filiaal in Bergen op Zoom

Wassenaarstraat 44, 4611 BW Bergen op Zoom

t langer. Kijk in t doosje uw lade met oud e sierad en!

voor hé

VRIJDAG ZUNDERT Hotel de Roskam Molenstraat 1 10.00 - 17.00 uur

ZONDAG BREDA Hotel Mastbos Burg. Kerstenslaan 20 10.00 - 16.00 uur


actualiteit

Frans van Grieken en Frans Bekers jubileren

Veertig jaar docent aan Onze Lieve Vrouwe Lyceum BREDA - Veertig jaar geleden traden Frans van Grieken en Frans Bekers als leraar in dienst bij het Onze Lieve Vrouwe Lyceum (OLV) in Breda dat dit jaar 90 jaar bestaat. Aan drie generaties hebben zij les gegeven en dat doen ze nog steeds met veel plezier. Van Grieken is decaan en doceert ICT informatica, Bekers is docent Engels. “Als leraar heb je geen negen-totvijfbaan. Ook buiten de schooluren doen wij ons werk,” zeggen ze. DOOR HENK KETELAAR Voordat leraren als Bekers en Van Grieken in het onderwijs traden, moesten ze eerst hun militaire dienstplicht hebben vervuld. Van Grieken was klaar met zijn studie en had een paar maanden te overbruggen. Op het OLV was de gymleraar ziek en Van Grieken mocht hem vervangen. Door de tijdelijkheid van zijn baan ontkwam hij niet aan zijn dienstplicht. Bekers lukte dat wel. Hij had zijn vaste aanstelling, maar moest het wel ieder jaar ontheffing aanvragen wegens onmisbaarheid. “Dat ging goed, totdat de school het een keer vergat en ik mij moest melden bij de Pontonnierkazerne in Raamsdonksveer,” vertelt Bekers.

Reünie Het OLV Breda bestaat dit schooljaar 90 jaar. Dat heeft de school met de leerlingen en docenten onlangs gevierd met een culturele uitstap naar Gent. De reünie vindt plaats op 13 maart 2013 voor oud-leraren en oud-leerlingen.

Hij gist nog steeds naar hoe de toenmalige rector Akveld het voor elkaar kreeg om voor hem alsnog ontheffing te krijgen. Buitenschools De tijden zijn weliswaar veranderd, maar het vak van leraar is voor beiden nog even aantrekkelijk. Hun enthousiasme en betrokkenheid bij de school en leerlingen is onveranderd groot.

‘Leerling heeft tegenwoordig meer in zijn agenda staan’ “De naschoolse werkzaamheden hebben in de loop der tijd wel een andere invulling gekregen,” zegt het tweetal. “Nu wordt die tijd gebruikt met werk dat direct of indirect met de school te maken heeft. Dat was in het begin anders.” Bekers weet nog goed dat hij culturele reizen naar de Provence organiseerde. “Zesentwintig,” zegt hij precies. Van Grieken organiseerde als gymleraar buiten schooltijd allerlei sportactiviteiten. “Dat deden we allemaal op eigen risico en in eigen tijd. De school nam geen enkele verantwoordelijkheid. Daar

Frans Bekers (links) en Frans van Grieken: ‘Les gegeven aan drie generaties’.

moet je met al die regelgeving en juridische haarkloverij van nu niet mee aankomen,” vertellen zij. Drie generaties Onderwijs gebeurt nog steeds klassikaal. Van Grieken: “Omdat ze de lesstof zelf

verder moeten uitwerken, triggeren we de leerlingen meer dan aan het begin van onze loopbaan. Dat moet ook wel, want naast schoolgaan heeft de leerling meer in zijn agenda staan.” Daarmee kunnen beide docenten overigens goed leven. “Althans, als de prestaties op school er maar niet

FOTO HENK KETELAAR

onder lijden,” voegen ze eraan toe. “Op ouderavonden komt het vaak voor dat we ouders treffen die ooit eens bij ons in de klas hebben gezeten en dat is best leuk,” zegt het tweetal dat drie generaties les heeft gegeven maar nog even van geen ophouden wil weten.

Veel politieke waardering voor opgestapte wethouder

‘Willems heeft Breda cultureel op kaart gezet’ BREDA - GroenLinks-wethouder Wilbert Willems legde maandag zijn functie neer in het college. Volgens de 66-jarige Willems ontbreekt het aan draagvlak in de Bredase gemeenteraad om effectief en met vertrouwen slagvaardig verder te kunnen werken aan de grote en belangrijke dossiers voor de stad. Er is begrip voor zijn vertrek en waardering voor Wilbert Wilems. DOOR ADDO SPRANGERS Willems zag geen andere weg dan het stokje over te dragen. In zijn portefeuille

hoopten enkele complexe en moeilijke dossiers zich op: MOTI (Museum of the Image), Breda’s Museum, de Biomassacentrale, Brabant Culturele Hoofdstad en

het fietsparkeren. Bij herhaling moest hij zich hiervoor verantwoorden tegenover een raad die ook zelf verdeeld over de dossiers oordeelde. Dat laatste kan volgens

hem alleen slagvaardig en effectief als daarbij het volle vertrouwen van raad, college en partij wordt genoten. Willems is echter van mening dat dit niet het geval is en gooide daarom de handdoek in de ring.

mens GroenLinks toe. “Akinci weet goed hoe de hazen lopen in Breda. Hij is heel betrokken bij de Bredase samenleving en ook zijn optreden als fractievoorzitter geeft alle vertrouwen.”

Dossierkennis Linda van Beek, fractievoorzitter van de Bredase CDA-fractie, noemt het besluit van Willems voor hem persoonlijk triest en vervelend. “Hij heeft als wethouder veel goede daden verricht voor Breda. Op regionaal en nationaal niveau, maar ook in Brussel was hij heel actief. Hij heeft de belangen van Breda altijd prima behartigd.

Voortvarendheid D66-fractievoorzitter Paul de Beer meldt de snelle ontwikkelingen rond het vertrek van Willems en diens opvolging niet te hebben verwacht. “Tegelijkertijd kan ik me voorstellen hoe Willems de balans heeft opgemaakt. Toch heb ik alle waardering voor al het werk dat hij voor de stad heeft gedaan. Vooral zijn passie en hart voor cultuur zal mij altijd bijblijven.” Ook De Beer spreekt van de nodige ‘lastige’ dossiers in de voormalige portefeuille van Willems. “De biomassacentrale en het Breda’s Museum bijvoorbeeld. En welke kant gaan we op met MOTI? Het zijn zaken die voortvarend moeten worden aangepakt. Wat dat betreft ben ik blij met de snelheid waarmee GroenLinks een opvolger van Willems naar voren heeft geschoven. De verschillende dossiers kunnen geen vertraging gebruiken. In de persoon van Selcuk Akinci krijgen we een wethouder met een frisse blik en nieuw elan, al staat hij voor een pittige opdracht. Wij steunen zijn kandidaatstelling van harte.” Voor Willems vindt hij diens vertrek op persoonlijk vlak vervelend. Paul de Beer: “Het is geen leuk moment. Het moet echter voorop staan dat hij zich altijd heel actief heeft ingespannen voor de stad. Wilbert Willems heeft Breda cultureel op de kaart gezet en daar zijn wij hem heel dankbaar voor.”

‘Akinci staat voor pittige opdracht’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO HENK STEVENS

www.internetbode.nl

Wilbert Willems: veel waardering.

Denk alleen al aan zijn ambities rond Breda als duurzame gemeente en de subsidies die hij voor Breda wist binnen te halen.” Om het door Willems zelf geconstateerde afnemende draagvlak in de raad kan ze niet heen. “Het gaat ook echt om complexe dossiers die voor de gemeente Breda van groot belang zijn. Neem het Breda’s Museum. Op zeker moment moet er een uikomst en duidelijkheid zijn. De voortgang van een dergelijk dossier is heel belangrijk.” Van Beek zegt het besluit van Willems te respecteren. “Al valt er deels ervaring en dossierkennis weg. Een nieuwe persoon kan echter een frisse blik meenemen.” In dat opzicht juicht ze het vooruitschuiven van Selcuk Akinci als nieuwe wethouder na-

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

Volg ons op Twitter: @BredaseBode.


onroerend goed

Te huur

Jan Jochems Handel

en

Opslag/ Bedrijfsruimte

TransporT

Te koop:

Bestratingsmaterialen en sierkeien, speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers.

Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

cherabi.uw-vakschilder.nl

Verhuur:

Meubelstoffering

van 6 m3 tot 40 m3 Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

voor al uw stoffering en alle reparaties. Rudonk 23a Breda Tel. 076-5877239 of 06-20304266

Te huur

te koop gevraagd

Afvalcontainers

Ca. 100 m2 Omg. Breda € 380,- pmnd Tel.: 06 - 22 22 02 29

FA. GELENS

Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. de Bom de meubelvriend marijke meustraat 32, Breda 076-5141601

Opslag/ Bedrijfsruimte Ca. 140 m2 te Breda Inl. 06-22 22 02 29

oude motoren brommers en scooters

www.internetbode.nl

tel. 06-22332058

voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Hoe leer je kinderen met geld omgaan

‘Jong-leren met geld’ BREDA - Iedereen met kinderen van 6 tot 12 jaar is op woensdagmorgen 21 november welkom bij de workshop: ‘Jong-leren met geld’. Hoe leer je kinderen met geld omgaan? Welke eigen ervaringen spelen een rol? Wat wil jij je kind meegeven?

Zakgeld, hoe ga je daarmee om? In de workshop krijg je informatie en praktische tips. De workshop vindt plaats bij het Instituut voor Maatschappelijk Welzijn (IMW) in Willemstraat 20. Op woensdag 21 november van 9.15 tot 11.30 uur. Deelname is gratis. Interesse? Geef je dan op bij het IMW: 076-5305888.

TE DIR HU EC UR T !

ma T/m VrIJ open Van 12-18 uur

Prachtig wonen aan de haven van Oudenbosch! ijs r p r u u H 5 850,–

Wederom succes voor Team Elite * Minimaal bruto inkomen 2 34.085, huurcontract voor minimaal 1 jaar

PER DIRECT BESCHIKBAAR: LUXE EENGEZINSWONINGEN AAN HET TURFHOOFD MET AFSLUITBARE INPANDIGE GARAGE EN BERGING.* > Ruime woonkamer met open keuken > 3 slaapkamers op 1e verdieping > Badkamer met ligbad, douche en 2e toilet > Ruime zolder bereikbaar via vaste trap, met mogelijkheid tot het creëren van een 4e en 5e slaapkamer > Eigen stadstuin met achteruitgang informatie! Bel voor meer

Overwinning in Den Helder voor Team Elite.

BREDA - De Bredase Sportvereniging Elite Gym heeft afgelopen zaterdag in Den Helder tijdens een Muay Thai gala bij M Sports mooie prestaties behaald. Feisal Elmi won zijn 3e partij op een rij. Hij

vecht nu voortaan C klasse. Ook Lemmy Willemen pakte de overwinning op punten. Wederom een goede overwinning voor Team Elite. Iedereen is welkom op de liniestraat 107 te Breda. www.facebook.com/EliteGymBreda

0 0 2 9 4 3 5 6 1 0 www.bernarduswonen.nl


actualiteit

GroenLinks draagt Selçuk Akinci voor als nieuwe wethouder

Colofon

‘Vanaf dag één vol aan de bak’

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

BREDA - De fractie van GroenLinks draagt Selçuk Akinci voor als kandidaat-wethouder in het college van burgemeester en wethouders van Breda. Hij vervangt Wilbert Willems, die maandag zijn vertrek bekendmaakte nadat hij constateerde onvoldoende vertrouwen te hebben van de raad. Adel Koger heeft per direct de functie van Akinci als fractievoorzitter overgenomen.

Bredase Bode

van de wethouder Akinci. Vanuit zijn raadswerk beschikt Akinci al over de nodige kennis van deze dossiers. Hij heeft er ook zijn ideeën over, al wil hij die op dit moment nog niet delen. “Eerst wil ik een en ander bespreken met het college en direct betrokkenen.”

Bredase Bode Redactie Addo Sprangers Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties donderdag 13.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s donderdag 11.00 uur. Aanleveren via www.internetbode.nl

Netwerk De verschillende dossiers zijn niet persoonsgebonden. Het immense netwerk van Wilbert Willems op nationaal en internationaal niveau is dat wel.

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

‘Hier lag geen draaiboek voor klaar’

Puzzel week 46

De oplossing van deze puzzel is in week 47 te vinden op www.internetbode.nl

Selçuk Akinci

FOTO HENK STEVENS

DOOR ADDO SPRANGERS

© www.sudokusite.eu

Zijn voordracht maakt duidelijk dat hij van GroenLinks alle vertrouwen geniet. “We hebben uitgebreid gesproken over de beste manier om tot invulling van de vacature over te gaan en alle mogelijkheden overwegen. Uiteindelijk is mijn naam uit de bus komen rollen.”De keuze viel op Akinci vanwege zijn bekendheid met de vele dossiers en jarenlange ervaring, zo meldt GroenLinks. Akinci zit sinds 2002 in de gemeenteraad van Breda en is sinds 2006 fractievoorzitter. GroenLinks hoopt dat hij volgende week al geïnstalleerd kan worden, zodat hij snel aan de slag kan. Komende maandag neemt de raad hierover een beslissing.

Keerpunt “Dit stond allemaal niet in de planning,” reageert Selçuk Akinci. “Hier lag geen draaiboek voor klaar. Het was zowel van Wilbert Willems als de fractie als de afdeling de intentie om deze periode gewoon uit te dienen. Wilbert heeft geconstateerd dat het draagvlak bij de raad steeds minder werd en vervolgens zijn eigen keuze gemaakt. Dat het draagvlak minder werd, zagen wij natuurlijk ook wel. Je merkt dat een aantal dossiers lastig loopt en hoopt dat er op enig moment een keerpunt komt. Het scoren op een moeilijk dossier bleef echter uit.” Die ‘moeilijke’ dossiers (biomassacentrale, Breda’s Museum, MOTI, pilotproject fietsenstallingen) komen straks wellicht ook allemaal op het bordje

Selçuk Akinci: “Dat netwerk nam hij in 2006 al mee en is voor Breda 6,5 jaar lang een bonus geweest. Wilbert kon je zogezegd wel voor een boodschap wegsturen. We gaan proberen het gat dat Wilbert achterlaat in te vullen. Bovendien zijn er collegebreed natuurlijk ook enorme netwerken.” Dat er voor Akinci geen rustige aanloopperiode in zit, weet hij nu al. “Na de verkiezingen heb je altijd de spreekwoordelijke honderd dagen om je in te werken. Ik zal - als de raad mij het vertrouwen geeft om de positie van wethouder in te nemen - vanaf dag één zo goed mogelijk en vol aan de bak moeten.”

Adel Koger Adel Koger, opvolger van Akinci als fractievoorzitter, zit sinds 2010 in de raad. In haar ziet de fractie een ideale opvolger die in de raad bruggen weet te bouwen. Ze weet in de portefeuilles op het sociale domein complexe dossiers met elkaar te verbinden. De fractie is ervan overtuigd dat dat haar ook lukt op andere beleidsvelden.

Gastlessen op Bredase basisscholen tijdens Landelijke Week van het Geld

‘Kinderen leren omgaan met geld’ BREDA - Verantwoord omgaan met geld. Schoolkinderen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs werden de DOOR ADDO SPRANGERS Profijt voorbije week via gastlessen over het onderwerp bijgepraat tijdens de derde editie van de Landelijke Week van Samen met wethouder Boelema gaven het Geld. Onderwijswethouder Saskia Boelema gaf zij maandag met deze speciale gastles maandag het startsein voor de jaarlijkse Bredase editie van de Week van het Geld. Zij deed dat met een gastles in groep 8 van basisschool De Fontein. De gastles ging over het leren omgaan met geld.

‘Nu al leren wat waarde van geld is’

Wethouder Boelema tijdens de gastles in groep 8 van basisschool De Fontein.

FOTO GEMEENTE BREDA PAGINA 5

De Week van het Geld is een landelijk initiatief van de organisatie Wijzer in Geldzaken. Veel jongeren hebben moeite om goed met geld om te gaan. E en derde van de jongeren tussen de twaalf en negentien jaar vertoont zelfs risicovol financieel gedrag. Ze spelen om geld of hebben schulden. Dit blijkt uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken. Het is dan ook belangrijk dat kinderen tijdig leren hoe zij moeten omgaan met geld, zodat ze in de toekomst financieel op eigen benen kunnen staan. Die mening is ook de gemeente Breda toegedaan. De preventiemedewerkers van de Kredietbank West-Brabant, onderdeel van de gemeente Breda, hebben daarom gastlessen voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs ontwikkeld.

op basisschool De Fontein het startsein om meer scholen in Breda enthousiast te maken voor het geven van deze gratis gastlessen. “In de week van het geld kunnen kinderen op een leuke en speelse manier beter leren omgaan met geld,”aldus wethouder Saskia Boelema. “Het is belangrijk om daar vroeg mee te beginnen. Als ze nu al leren wat de waarde van geld is en dat ze er goed over na moeten denken hoe ze hun geld uitgeven, hebben ze daar op latere leeftijd alleen maar profijt van en kunnen ze schulden voorkomen. Daarom werkt Breda Onderwijsstad graag mee aan deze gastlessen van de Kredietbank West-Brabant.”

Week van het Geld

De Week van het Geld is een initiatief van Wijzer in Geldzaken in het kader van ‘Leren omgaan met geld voor kinderen in het basisonderwijs’. Door kinderen al jong financieel bewust te maken, wordt de basis gelegd voor financiële zelfredzaamheid op volwassen leeftijd. Immers, jong geleerd is oud gedaan. Surf voor meer informatie naar www.weekvanhetgeld.nl


Sinterklaas in het Ginneken

KORT BEDRIJVIG pietenkapel uit Spanje.

Warm welkom voor Sinterklaas in het Ginneken.

BREDA - Als het koud wordt en de regen tegen de ramen klettert, dan wordt het lekker warm binnen en dat gevoel krijgt eenieder en zeker de kinderen in het Ginneken, als het bericht via email en twitter binnenkomt: Sinterklaas komt gelukkig ook weer naar het Ginneken. Op zondag 25 november is het dan zover, om 13.00 uur wordt Sinterklaas vergezeld door een grote schare zwarte pieten verwacht bij de Duivelsbrug aan de Duivelsbruglaan in het Ginneken. Comité Ginneken heeft in de voorbereiding geweldig veel werk verzet om er opnieuw een geweldig kinderfeest van te maken. Om alle kosten te kunnen betalen houdt het comité

op zaterdag 24 november de traditionele collectedag, waarbij iedereen in het Ginneken door een grote schare zwarte pieten vriendelijk gevraagd wordt zijn financiele steentje bij te dragen door een gift in de bekende collectebussen. De aankomst op de brug zal als vanouds worden opgevrolijkt met de toepasselijke Sinterklaasmuziek van Harmonie Concordia en de pietenkapel, waarbij presentatrice Marieken Strous Sinterklaas officieel zal ontvangen. Daarna volgt de feestelijke intocht in het Ginneken, natuurlijk ook weer met medewerking van Harmonie Concordia, die dit al sinds 1877 onafgebroken doet en verder begeleid door de grootste paardenstoet van Nederland van Manege de Roosberg en de gezelligste

Route De route gaat via de Duivelsbruglaan, Teychinélaan, Cartier van Disselstraat, Kon. Emmalaan, Regentesselaan, Burg. Serrarislaan, Pr. Alexanderlaan, Pr.Frederiklaan, Johan Willem Frisolaan, Pr.Hendrikstraat, Dillenburgstraat, Laan van Rasseghem, Van Gaverenlaan, Taxandrialaan, Rozenlaan, Kalishoek, Ginnekenweg naar de Ginnekenmarkt. Omstreeks 14.30 uur houdt Sinterklaas op de Ginnekenmarkt vervolgens audiëntie voor alle kinderen en geeft Dansschool Every Move een danspresentatie ten beste. Sinterklaas heeft opnieuw voor elk kind een surprise meegebracht, die later in Zaal Vianden pas geopend mag worden. Vanaf 15.00 uur vindt daar als afsluiting een geweldig kinderfeest plaats met natuurlijk een centrale plaats voor de Goedheiligman met al zijn zwarte pieten. Ook Harmonie Concordia , Every Move, de Pietenkapel en DJ Kevin zijn daar weer van de partij om er een fantastisch familie-feest van te maken en de surprises mogen dan worden opengemaakt. Wie worden de gelukkigen om bij Sinterklaas te mogen komen en een mooie prijs te krijgen? De hoofdprijs is een bezoek van Sinterklaas zelf met zijn pieten op 5 december. Veel kinderhartjes zullen nu ongetwijfeld nog weer sneller gaan kloppen. Voor meer info kun je alvast een kijkje nemen op de website: www.vianden.nl

Wijkraad Centrum over bezoekerspas en parkeren BREDA - De nieuwe bezoekersregeling in de Bredase binnenstad, de situatie rond het Mols-terrein (Achter de Lange Stallen), het parkeren in het centrum en de nieuwe plannen voor de zieltogende panden in de Nieuwstraat staan onder meer op de agenda van de Wijkraad Stadshart/Valkenberg op maandag 19 november.

De Wijkraad vergadert op het adres St. Janstraat 8 en begint zoals gebruikelijk om 19.00 uur met het spreekuur voor de bewoners van het centrum. Daarbij zijn ook de wijkagenten aanwezig en die hebben vast iets te melden over de coffeeshops en de straathandel. Om 20.00 uur begint dan de openbare vergadering van de wijkraad.

Spannende activiteiten bij kinderdagverblijf BLOEM

Veel aandacht voor verkeer

Het team van kinderdagverblijf BLOEM.

FOTO BLOEM BREDA

“Stop, het is rood!” riepen de kinderen bij kinderdagverblijf BLOEM. De ouders moesten met hun kindje wachten tot het stoplicht in de groep op groen sprong vóór zij naar huis mochten. Bij BLOEM hebben we het afgelopen jaar veel aandacht aan het thema verkeer geschonken. We gaan altijd al elke dag met de kinderen op pad, maar tijdens dit thema zijn we extra vaak gegaan. We gingen op zoek naar stoplichten om op het knopje te kunnen drukken en te leren oversteken. En we gingen op zoek naar zebrapaden om te oefenen met oversteken en ze later bij BLOEM na te kunnen maken. Ook brachten we een bezoek aan de fietsenmaker en kregen we bezoek van twee politieagenten met hun politiebus…….. reuze spannend natuurlijk! Treinen Eerder dit jaar zijn we met de kinderen met de bus naar het station gegaan om treinen te kijken. Maar ook bij BLOEM binnen was er veel verkeer te zien. De kinderen hebben van alles geknutseld en het verkeer nagespeeld. We hebben het verkeersthema afgesloten met een gezellige (en natuurlijk leerzame) avond voor de ouders. Bent u nieuwsgierig geworden wat we nog meer organiseren bij BLOEM? Kijk dan eens op onze website www. bloembreda.nl en maak een afspraak! Kinderdagverblijf BLOEM Breda, Epelenberg 4, 4817 CM Breda, tel. (076) 5156900, e-mail info@bloembreda.nl, www.bloembreda.nl

BEDRIJVIG NIEUWS Mondhygiënistenpraktijk Breda

‘Ons doel is om u een stralende glimlach te bezorgen’ BREDA - Sinds 1 november 2012 is er aan de Haagweg 248 in Breda een vrijgevestigde mondhygiënistepraktijk Mondhygiënistenpraktijk Breda geopend. Met heel veel plezier en enthousiasme is een jonge ondernemende mondhygiënist voor zichzelf begonnen. Na zijn studie heeft hij ervaring opgedaan bij diverse praktijken.

Praktijkmanager Britta den Uijl.

FOTO HUUB SCHOUTETEN

Mondhygiënistenpraktijk Breda streeft er naar om goede kwaliteit en service te bieden. Een goede mondhygiëne en uitleg om deze te behouden is zeer belangrijk. Een slechte mondhygiëne heeft namelijk invloed op de totale gezondheid. In eerste instantie is de

praktijk op de woensdag geopend en deze openingstijden zullen in de toekomst zeker uitgebreid worden. Het is mogelijk om zelf een afspraak te maken of via een doorverwijzing van de tandarts. De praktijk wordt ondersteund door een praktijkmanager die er is om vragen te beantwoorden over bijvoorbeeld vergoedingen en verzekeringen en daarover ook contact zal opnemen met verzekeringsmaatschappijen om u een zo goed mogelijk van informatie te voorzien. Mondhygiënistenpraktijk Breda biedt u niet alleen een behandeling aan maar ook aandacht voor de afhandeling op administratief gebied én informatie die betrekking heeft op de mondzorg die zij levert.

Goed contact Mondhygiënistenpraktijk Breda wil in de toekomst haar service uitbreiden. Zo wil zij graag iets gaan doen op het gebied van voorlichting op scholen. Daarnaast wil zij een vervoersdienst aanbieden voor die patiënten voor wie het moeilijk is om met eigen vervoer of openbaar vervoer naar de praktijk te komen. Dit zou bijvoorbeeld kunnen gelden voor patiënten die in een verzorgingshuis of instelling wonen. Mondhygiënistenpraktijk Breda streeft ook naar een goed contact tussen de mondhygiënistenpraktijk en de tandarts van de patiënt. En zoals de slogan van Mondhygiënistenpraktijk Breda luidt: ‘Ons doel is om u een stralende glimlacht te bezorgen’.

Mondhygiënistenpraktijk Breda, Haagweg 278, 4812 XG Breda, tel. (076) 5221011, www.mondhygienistenpraktijkbreda.nl

Primeur bij Coiffure de Milano BREDA - Coiffure de Milano is een van de eerste salons in Breda die de Steampod gebruikt. Wat is de Steampod? Een steam straightener die het haar een complete stijlbehandeling geeft met stoom. Met de Steampod haarverzorgingsproducten introduceert L’Oréal Professionnel haar eerste lijn met een door stoom geactiveerde werking. De Steampod is zo efficiënt dat elke lok slechts één keer behandeld hoeft te worden om een perfect resultaat te bereiken. De in salon Steampod service duurt slechts 45 minuten en biedt een prachtig

glanzend resultaat en tot 72 uur steil haar. Voor de prijs van slechts 35 euro. De haarverzorgingslijn bestaat uit twee crèmes en een serum. De door stoom geactiveerde haarverzorgingsproducten van Steampod bevatten Pro-Keratine, ceramiden en kationische bestanddelen. Deze helpen de haarvezel heropbouwen en het intercellulaire cement van het haar te versterken. De verzorgende crèmes zijn beschikbaar voor twee verschillende gevoeligheidniveaus van het haar. Het serum in de reeks heeft een beschermende werking. Deze is speciaal ontworpen voor zeer beschadigd haar en beschadigde delen van het haar die extra verzorging en aandacht nodig hebben.

Het serum bevat verzorgende extracten van avocado- en abrikozenolie. Coiffure de Milano biedt eveneens de Steampod voor thuisgebruik aan. Deze heeft dezelfde ergonomische platen als de salonversie maar beschikt over een kleiner waterreservoir. Hierdoor is het lichter en gemakkelijk te gebruiken waardoor het ook thuis mogelijk is om optimaal verzorgd en steil haar te hebben. Geopend van maandag t/m vrijdag van 09.00 uur tot 18.00 uur. Donderdag en vrijdag koopavond tot 20.00 uur. Zaterdag van 09.00 uur tot 17.00 uur. Met en zonder afspraak.

De verschillende Steampod haarverzorgingsproducten. FOTO COIFFURE DE MILANO

Coiffure de Milano, Mgr. Nolensplein 26, 4812 JD Breda, tel (076) 5144407 PAGINA 6


lief en leed

Familieberichten

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Breda, tel. 076 525 8500, Molengracht 21, voor inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, tel. 0900 276 8335. Tandarts Inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts. Surplus Zorg thuiszorg passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Klantenservice: 0168 33 18 26 en klantenservice@surplusgroep.nl

Tuinzigtlaan 11, Breda 076 521 68 77 www.zuylen.nl Oosterhout 0162 438 387

Thuiszorg West-Brabant Direct zorg nodig? Bel 088 - 560 2000, 7 dagen per week, 24 uur per dag

Let op!!! €150 tot €10000

GRATIS NAAR NAC-ADO ? Onder onze nieuwe leerlingen verloten wij 4 toegangskaarten voor de wedstrijd NAC-ADO Den Haag op a.s. vrijdag 23 november. Aanmelden vóór 20 november! Dan maak je kans op een gratis leuk avondje NAC.

voor uw loop-, sloop- of schadeauto, compleet met katalysator. Tevens alle auto onderdelen te koop aangeboden. Tevens reparaties aan alle merken auto’s. Tegen zeer voordelige prijs!

Tel. 076 541 83 53 / www.prescherautos.nl Tevens een 20-tal auto’s te koop aangeboden

juridisch advies & mediation

juridisch advies & mediation

familierecht*arbeidsrecht*sociaal zekerheidsrecht familierecht * arbeidsrecht huurrecht*vreemdelingenrecht*strafrecht

* sociaal zekerheidsrecht * huurrecht * strafrecht Gratis spreekuur maandagavond Gratisvan spreekuur maandagavond 17.00 tot 18.00 uur

van 17.00 tot 18.00 uur

Baronielaan 161, Breda. Tel.: 076-522 23 46 Baronielaan 161, Breda. Tel.: 076-522 23 46 www.baronie-advocaten.nl

www.baronie-advocaten.nl

www. eurofix.nl IDEAAL VOOR ZELFBOUW Tel. 0165 31 35 39 Fax 0165 32 15 59

Bezoek ook onze facebookpagina: like us on: www.facebook.com/VerkeersschoolBlom www.verkeersschoolblom.nl

carports serredaken overkappingen Stuur de bon in een gefrankeerde envelop naar: Eurofix Eurofix Eurofix Klinkstraat 10 - 4731 DM Oudenbosch

Industrieweg - 4731 Oudenbosch Klinkstraat 10 10c - 4731 DM SC Oudenbosch

Bon voor gratis informatie of bel met 0165 31 35 39

Dennis van Paradijs Zanger/Gitarist Adres Dhr./mevr.

Op zoek naar mooie (achtergrond) muziek? Nummers van o.a. Sting, Coldplay, Frank Boeijen en Bløf worden op pure wijze gebracht met zang en gitaar. PC + plaats

Inschrijven? Bel nú: 076-522.7555 / 076-501.5535 Natuurlijk! Blom Verkeersschool. De snelste weg naar je rijbewijs.

http://www.dennisvanparadijs.nl

kunt terecht voor het lenen, huren of aankopenzijn wij Ingaande het• Uvan nieuwe schooljaar zorghulpmiddelen voor alle fasen van het leven wij op zoek naar: • Maar Vitaal doet meer!

PARTTIMEactief CHAUFFEUR (M/V) te blijven

Uw thuiszorgwinkel voor Breda en omstreken • Vitaal levert ook hulpmiddelen om gezond en

Slingerweg 87 4814 AZ Breda 088 - 0300500

Margriet Winterfair 21 nov. excl. entree

Maastricht 11 dec.

€ 25,00

11 dec.

€ 25,00

Valkenburg Londen 2dgn € 16,00

€ 99,50 8 t/m 9 dec. en 15 t/m 16 dec. incl. vervoer en overnachting met ontbijt

Met rijbewijs B en of D voor het leerlingenvervoer 22 dec. € 25,00 Daylight • Kom kijken en verbaas u over ons assortiment Oberhausen aan hulpmiddelen van bestek tot rollator, van 8, 13, 15, 20 dec. € 25,00 Power Bent u geïnteresseerd? Bel of mail ons! Dusseldorf

Disneyland & Parijs 2dgn € 116,50 27 t/m 28 dec. incl. vervoer en overnachting met ontbijt en entree Disneyland

95 Tel.0165-342351, Fax 0165-343555 149.

Voor meer informatie en boekingen kunt u contact met ons opnemen: Tel: 0165-342351, info@muysreizen.nl

sta-op fauteuils tot scootmobielen. We beschikken over een ruim assortiment aan braces en bandages en artikelen voor de professionele gebruiker

Zwarte Markt Beverwijk

13, 15 dec. € 25,00 Muys Reizen B.V.Sprundelseweg 8,Keulen 31, Rucphen 8, 13, 15, 20 dec. € 25,00

169.95 NU

• U kunt direct naast de ingang Gratis parkeren!

Info@muysreizen.nl

Brugge

8, 11, 15 dec.

www.muysreizen.nl

”Die ene druppel. Die doet er toe.” - Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds gratis plaatsing

PAGINA 7

€ 25,00


l er op action.n ld fo e d r o vo k K ij

BINNEN/BUITEN

SPORT & ACTION

80 lampjes

keuze uit veel verschillende figuren

GLORIA VANDERBILT

LED PLAYMOBIL EAU DE TOILETTE VERLICHTING FIGUREN 10 0 M L

LED VERLICHTING 48 lampjes geen stekker nodig!

3.49

5.49 1.89 5.49 Elders 3.49 4.95

Elders 9.95 12.95

STARCANDLE

IMPULS

MEGA

red berries, vanille of magnolia zak 25 stuks

voor draadloze bediening van lampen en apparaten 3 ontvangers 1 afstandsbediening

met o.a. pompons, wiebelogen, en chenille knutseldraden

AFSTANDS GEUR KNUTSEL THEELICHTEN BEDIENINGSET SET

GEUR KAARS 10x6 cm 5 geuren

0.89

SET/2

1.15

STICKER VELLEN keuze uit diverse uitvoeringen en licenties

2 VO O R

Elders 2.69 3.99

0.98

Elders 14.99 17.49

7.99

SPEEL KLEI 5 grote potten

1.29

2.99

FOAMING SHOWERGEL OF

DAMES/TIENER

Zen Paradise Pink, Good Health, Happy Days of Beauty Secrets 200 ml

diverse kleuren maten S-XL

BODY BUTTER

Elders 3.99 5.95

FLEECE VEST

1.49 10.99 Elders 16.95 18.95

Kijk voor winkeladressen en overige


g i d e l l o v d n e s s a r r e v g i l e d r o o v d n e v e rba z

FUN BAKING

MANDEMAKERS

voor 12 popcakes

6 stuks 180 gram

POPCAKE MAKER TE DE NIE U WS E B A K R AG !

1.12

GLITTER

sierblad of bessentak lengte 85 cm

0.68

50x250 cm

5 ROL L E N

0.95

UITZOEKEN

SPECULAAS SPEEL CAKES GOED

9.95 0.79 1.59

KERST SIERTAK

DECO KERSTMIX wit, rood of zilver

GE SC HE N K PAPIER

Elders 1.29 1.39

Elders 3.99 6.49

HOME DECO

DIERENPRINT

40x40 cm

in etui 6-delig

KUSSEN HOES UITZOE K E N

0.79

!

1.59

Elders 2.99 3.98

MANICURE SET

Elders 4.95 6.95

1.99

KERSTBALLEN

NORTH STAR

BLING BLING

diverse uitvoeringen incl. parels, kwasten en draad voor 8 kerstballen

diverse kleuren en modellen

diverse kleuren

KNUTSEL PAKKET

kerststerren KNUTSEL PAKKET voor 36 sterren

0.99

1.59

HOOFD BAND

pluche OOR WARMERS diverse kleuren

0.69

0.99

TRENDY ARMBAND

Elders 4.95 6.95

0.99

informatie op onze website ACTION.NL

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 18-11 t/m za. 24-11

POPCAKE BAKMIX 24 popcakes

SINTERKL A AS


L LEKKER E K K Kerst Kindvriendelijk

Het kindvriendelijke karakter van Kerstmis heeft veel te maken met het feit dat in bepaalde streken Sint-Nicolaas wordt gevierd op 25 december. Door de vermenging met sprookjesachtige figuren uit sagen ontstaat de kerstman: Santa Claus in een karrenslee, voortgetrokken door rendieren. Dat is meteen ook de verklaring waarom in bepaalde Amerikaanse kerstliederen ‘Santa Claus’ wordt vernoemd. In België valt dat feest op 6 december. In Nederland komt de Sint op 5 december. De vigilie op de vooravond van Sint-Nicolaas, een liturgische viering, is hier in de volkstraditie ‘pakjesavond’ geworden.

KERST CULINAIR

2012

Kerstmenu Thuis 2012 24 , 25 & 26 december

‘s Morgens tussen 11.00 en 12.00 uur door u afgehaald, D.m.v. een eenvoudige handleiding warmgemaakt en door u opgediend !

MENU € 38,50 p/p

Amuse van gerookte forel met Japans zeewier ***** Terrine van fazant met jonge groenten Chutney van bietjes en crème van pastinaken Geserveerd met een notenbroodje en roomboter ***** Bouillabaisse met gamba’s en diverse vissoorten ***** Medaillon van hert & “Irish grass fed” rundersukade met truffeljus, truffelaardappeltjes & rode kool ***** Pre-dessert van geitenkaas met noten en gelei van honing ***** Kerstdessert “Valdijck”

aar Uw Thuis Buiten

aar Thuis Buiten rantUwHuis Den Deijl

rant Huis Den Deijl

Op beide Kerstdagen kunt u weer komen genieten eenKerstdagen waar Culinair Feest bij Huis Dengenieten Deijl. Opvan beide kunt u weer komen van Culinair Huis Den Deijl. Vooreen onze waar Kerstinformatie kuntFeest u kijkenbij op www.huisdendeijl.nl Voor onzeopKerstinformatie u kijken opinfo@huisdendeijl.nl www.huisdendeijl.nl of bellen 076 565 36 16kunt of mailen naar of bellen op 076 565 36 16 of mailen naar info@huisdendeijl.nl

Voor uw (klein-)kinderen kunnen wij een speciaal kinderkerstdiner maken voor:

€ 22,50 p/p

Natuurlijk kunt u tijdens de kerstdagen thuis genieten van onze Kerst-hors d’oeuvres, Kerst-bavaroises, Bouillabaisse & wildbouillon **************************************** Ook dit jaar kunt u ook reserveren voor uw Kerstdiner in Restaurant “ Valdijck ” :

In de middag presenteren we om 12.30u en om 13.30u een uitgebreide In de middag presenteren we om 12.30u en om 13.30u een uitgebreide Kerstbrunch Kerstbrunch à à€ € 37,95 37,95 p.p. p.p. Kinderen Kinderen van van 22 t/m t/m 44 jaar jaar àà € € 14,50. 14,50. Kinderen Kinderen van van 55 t/m t/m 10 10 jaar jaar àà € € 19,95. 19,95.

Op 1e & 2e Kerstdag serveren wij in ons restaurant vanaf 18.30 een

Op 1e en 2e Kerstdag vanaf 18:30 uur een luxe familiedinerbuffet Op 1e envoor 2e Kerstdag vanaf 18:30 uur t/m een10 luxe familiedinerbuffet € 39,50 p.p.en kinderen jaar € 19,95

voor € 39,50 p.p.en kinderen t/m 10 jaar € 19,95

7-gangen kerstdiner a € 64,50 p/p

Op 1e Kerstdag met een luxe 5-gangen Kerstdiner à € 59,95 p.p. Op2e beide dagen iseen er een uit 2 Kerstdiner heerlijke hoofdgerechten. en op Kerstdag netkeuzemogelijkheid zo luxe 4-gangen à € 49,50 p.p.

U kunt deze menu’s vinden op onze website www.hertje.nl & www.valdijck.nl Restaurant Valdijck & Zalen-Catering ’t Hert Valdijk 2 4841 AG Prinsenbeek Tel. 076-5412212 / E-mail : restaurant@hertje.nl

‘s Avonds om 19.00u pakken wij flink uit. Op 1e Kerstdag met een 5-gangen ‘s Avonds omluxe 19.00u pakkenKerstdiner wij flink uit.à € 59,95 p.p. en op 2e Kerstdag een net zo luxe 4-gangen Kerstdiner à € 49,50 p.p.

Restaurant Huis Den Deijl • Marellenweg 8 • 4836 BH Breda Op beide dagen is er een keuzemogelijkheid uit 2 heerlijke hoofdgerechten.

Tel. 076-5653616 • www.huisdendeijl.nl

Restaurant Huis Den Deijl • Marellenweg 8 • 4836 BH Breda

Tel.www.huisdendeijl.nl 076-5653616 • www.huisdendeijl.nl 36 BH Breda tel. 076-5653616

Periodekampioen 3e Klasse

wie Alice Vlekke haar leven te danken heeft! 36 BH Aan Breda tel. 076-5653616 www.huisdendeijl.nl

‘Het geheim van villa Vloeiweide’

Baronie dames 1 BREDA - Zondag 11 november, 11.00

zich van zijn aller-slechtste kant zien. Ik wil

welke recht geeft op nacompetitie voetbal. Een bijzonder knappe reeks heeft geleidt tot dit voetbalfeit. Van de, op dat moment, acht gespeelde wedstrijden, werden er zeven gewonnen. Niet slecht, voor een promovendus. Dat we rond 13.00 uur, de scheids trok wat tijd bij, als winnaar en periodekampioen het veld afstapte, had niemand durven dromen.

Waterloo in Rotterdam. 2-1 verlies, nog net voor het donker thuis. Vanaf toen alleen maar winst. Tegen Vivoo een geflatteerde 2-1, het had hier makkelijk 5, 6 of 7-1 kunnen zijn. Daarna de derby, thuis tegen Bavel VR2, de oude club van Marlieke. Nadat de Messi van Baronie er binnen 39 minuten drie inschiet, word de partij met 5-1 gewonnen. Leuk en niet onbelangrijk; het toegestroomde publiek langs de kant zag door de winst op Bavel de eerste plaats naar Baronie VR1 gaan. Een wedstrijd later mogen we op bezoek gaan bij Zundert en als een ware kampioen winnen we ook een slechte wedstrijd, met ruime cijfers, 4-0. Gwen laat zien hoe belangrijk ze kan zijn voor BDA1. Opnieuw een clean sheet voor Jade. Na Zundert ontvingen we Westlandia thuis, de ploeg uit Naaldwijk kwam voor de winst maar vertrok met een verlies, 1-0. Weer geen tegendoelpunt. Dan terug naar afgelopen zondag. 1-0 in de rust voor, 3-1 winnen. Het laat zien dat de samensmelting van talent, wilskracht, kennis, leergierigheid en af en toe een beetje geluk leidt tot knappe resultaten.

RIJSBERGEN - Het geheim van de villa Vloeiweide. Zo omschrijven we het feit dat een hoge Duitse commandant, uur. Aftrap van het derde klasse duel, er verder niet teveel woorden aan vuil manaar eerst nu bekend is, de eigenaresse van de villa, Alice Vlekke, tijdens opdoemende moeilijkheden de hand Fendert VR 1-Baronie VR1. De Baron- ken maar twee rode kaarten en drie doelboven het hoofd heeft gehouden. nessen pakken bij winst de periode, punten later vond Baronie VR1 toch haar DOOR RINIE MAAS

Is de villa Vloeiweide dicht bij de herdenkingsplek een oord geweest van geruchtvorming en verdachtmaking, na de oorlog? Kwamen er Duitse officieren voor een gezellig onderonsje? Jazeker! Kwam pastoor Verbunt van Rijsbergen er? Jazeker, hij was er vóór 18 februari 1943 al gast aan huis ter voorbereiding van de doop van Willem Bouwman - haar tweede echtgenote - van protestants naar rooms-katholiek christendom. Was er enige afstand tussen haar en de post Vloeiweide? Totaal niet! Broer Touw knapte er, voordat de post operationeel werd, klusjes op. Jan Nelissen uit Oss was er in dienst als pikeur om de paarden te verzorgen.

Boek Het boek ‘Brabants Oorlogsdrama - Het verbeten verzet op de Vloeiweide’ geeft nog veel meer onvermoede inkijkjes in de complexiteit van het drama. Het boek beleeft een herdruk in verband met wachtenden en nieuwe afnemers voor Sinterklaas en Kerstmis. Het boek is nog - beperkt - verkrijgbaar aan het hoofdkantoor, Bredaseweg 26, Zundert en digitaal via de website www.vloeiweide.nl

Villa Vloeiweide.

En toen de post op de Vloeiweide er zat, liep Paul Windhausen er in en uit. Zijn problemen met gevangen genomen Princenhaagse personen, die verdacht werden van spionage werden opgelost door ze, met verbod om zich buiten te tuin te begeven, in de villa vast te houden onder nauwlettend toezicht van Alice Vlekke en de bij haar in dienst zijnde Toos Neefs. Sleutel Alice verzorgde maaltijden voor de etenhalers van de post: Frie Renard en Miel Neefs. De gastvrijheid die de Duitsers genoten bij de open haard, die te hard trok, waardoor in

FOTO ARCHIEF RINIE MAAS

1950 het rieten dak vlam vatte waardoor de villa afbrandde, is één ding dat na-echoot. De steun aan de post die de onderzoekers bekend is is het tweede gegeven. En wat is nu het geheim waardoor villa Vloeiweide ongemoeid kon blijven? Dé sleutel hiervan rust bij de moeder van Alice Vlekke. Pas nu geeft Hans Henkes opening van zaken in de Engelbrecht van Nassau dat haar moeder aan de Baronielaan een hoge Duitse officier ingekwartierd had. Uit zijn verhaal blijkt dat deze man, als blijk van waardering, voor de goede zorgen, moeilijkheden voor Alice Vlekke hard de kop heeft ingedrukt. “Aan haar dankte zij haar leven,” aldus Hans Henkes.

Met een klinkende 8-1 overwinning op het Rotterdamse CKC werd een fraaie zegereeks ingezet. Met zes goals, laat Gwen van Duuren haar kwaliteit voor het eerst en zeker niet voor het laatst zien. Een week later volgde AGE. Ook deze Rotterdamse club word opzij gezet, 5-1. Hattrick Messi. De eerste thuiswedstrijd van het seizoen, tegen DEH Musschen, was ook de eerste wedstrijd dat de van WDS’19 overkomen keepster Jade Adan, haar goal schoon zou houden. 3-0 Eindstand na een harde wedstrijd, met een gezellige na borrel. Toen er om 15.30 werd afgetrapt, nadat de Baronnessen zich in oversized blauwe tenues hadden gehesen, liet de scheidsrechter bij Antibarbari

De best gelezen krant in West-Brabant

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o


kheden u contact

Werken bij deBreedonk! Wilt u meer weten over onze mogelijkheden: www.breedonk.nl

deBreedonk �����, ����� �� �� ��������������� ��� ���������

Mollenbestrijding

lockers

Bastiaansen Tel. 076-5968279

GEZOCHT: CALL AGENTS 

garderobekasten 

Spinveld 72 4815 HT Breda 076-5991540 06-49313410

Ben jij: - mbo/hbo student of herintreder?  - minimaal 12 uur per  week tijdens kantooruren inzetbaar?  - commercieel en resultaatgericht?   - woonachtig in Breda of directe omgeving?     Stuur dan een e-mail met je cv naar:   vacatures@mkbsem.nl of bel 076-8200350 www.mkbsem.nl    Let op!!! APK keuring vanaf E21,50  Bij eventuele afkeur kunnen wij nieuwe en eventuele goede geselecteerde gebruikte auto onderdelen monteren.

schoolkluisjes werkkasten

Halsterseweg 165 4613 AL Bergen op Zoom T 0164 76 44 22

postkasten

info@locker.nl www.locker.nl

laptopkasten

Verkoop van nieuwe en gebruikte banden tegen zeer

Vandaag uw auto, bus of jeep verkopen v.a. ’98.

Bel HUGO Contant + RDW. Vrijwaring!

06 - 122 58 443

Wilt u uw (klein)kind ook voordelige prijzen, ook winterbanden graag zien genieten? APK Keuringstation Prescher Bel voor een afspraak: Bel dan voor een auto's in Breda Nu GRATIS wintercheck bij APK De beste tweedehands 076 541 83 53 Openingstijden: 8.30 tot 17.00 uur. alcoholvrije Weidehek 90, Breda Kijk op www.prescherautos.nl Voor boekingen

bel: 06-50557453

Aalten Schildersbedrijf

WINTERSPORTREIS

plafonds & wanden witten Ook binnen- en buitenschilderwerk Vraag een vrijblijvende offerte tel. 06 - 53697011 / 076 - 5991675

“Ons doel is om u een stralende glimlach te bezorgen”

Sint met pieten

Ook ’s avonds.

BREDA

Mondhygienistenpraktijk Breda:

• Gebitsreiniging • Ontstoken en bloedend tandvlees • Slechte adem en vieze smaak • Aanslag en tandsteen verwijderen

Autobedrijf RIVAN Breda

Italiaanse Dolomieten Week van 12 tot 20 januari 2013 Vervoer RC-bus, nog plaatsen vrij. Voor samen- en alleengaanden. Info: llrc@hotmail.com of 06 25 088 201

e

arati ng • Rep PK Keuri A • p o o In- Verk

Konijnenberg 98 B Tel.: 076 - 587 75 46 Kijk voor onze voorraad op: www.rivanautos.nl

JEEP COMPASS 2.0 16V BOSTON LIMITED Standaard voorzien van o.a.: • Boston acoustic sound system • Automatische Airco (climate control) • Full Map navigatie met touchscreen • Bluetooth Carkit en audio streaming • Lederen bekleding • Elektrisch verstelbare bestuurdersstoel • Cruise control • 18” lichtmetalen velgen • Mistlampen vóór • Privacy Glass • Stoelverwarming vóór • ESP met hill holder • Afleverpakket incl. matten en volle tank • En nog véél meer!

Auto’s te koop gevraagd!

Gratis tandvlees controle op woensdag 28 november (10.00 tot 19.00 uur). Haagweg 248, 4812 XG Breda, 076-5221011 www.mondhygienistenpraktijkbreda.nl

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

EL E H E G R A A L K RIJ OR VO 0,-* 5 € 28 .9 E MEND BIJKO . N E E N G KOSTE

GEHEEL RIJKLAAR * VOOR € 28.950,OOK LEVERBAAR MET

http://www.rivanautos.nl/index.php?category=homepage[11-10-2012 10:01:12]

• 2.4 16V motor met 170 pk • Vierwielaandrijving • Automaat

MEERPRIJS € 5.000,-

ALLÉÉN BIJ OTTEN: DE JEEP COMPASS 2.0 16V 156 PK BOSTON LIMITED. Een gelimiteerde oplage van de Jeep Compass met een extra rijke standaarduitrusting. Tijd voor een kennismaking! We verwelkomen u graag voor een uitdagende proefrit, ook in één van de andere Jeep modellen. *Geheel rijklaar, dus incl. BTW, BPM, kosten rijklaar maken, verwijderingsbijdrage, legeskosten en afleverpakket incl. matten en volle tank. Géén bijkomende kosten! Netto prijs, geen kortingen mogelijk. Niet geldig in combinatie met andere aanbiedingen. Diverse kleuren mogelijk, prijs is excl. eventuele kleurtoeslag. De afgebeelde auto wijkt niet af van aanbieding.

Autobedrijf Otten

Beverweg 4, 4817 LL Breda, Telefoon 076-5222533, www.ottenauto.nl, info@ottenauto.nl Gemiddeld verbruik: 7,6 l/100 km. CO 2 -uitstoot: 175 gr/km. Jeep is a registered trademark of Chrysler Group LLC. ©Copyright 2012 Chrysler Group LLC. All Rights Reserved.


KORTE BERICHTEN

Kunstkaarten van Jan Strube

Nieuwe actie Vrienden van Jan Strube

Havermarkt Breda.

BREDA - Stichting Vrienden van Jan Strube geeft kunstkaarten uit. De stichting Vrienden van Jan Strube heeft in haar nog maar korte bestaan al een aantal belangrijke wapenfeiten in het vaandel staan. De kunstkalender 2011 was binnen enkele weken uitverkocht en is al een echt collectors item geworden. De drukbezochte 2-daagse expositie in museum De Rijf in Prinsenbeek met de daaraan gekoppelde kunstveiling was - wat de stichting betreft - misschien wel het hoogtepunt voor 2012. En nu dan de verkoop van kunstkaarten met acht verschillende werken van Jan Strube. Ze worden u aangeboden in twee sets van vier kunstkaarten. De kaarten zijn te koop in diverse boekhandels in Breda, Prinsenbeek en Etten-Leur. Wees er snel

bij want voor je het weet zijn ze alweer uitverkocht. In 2013 organiseert de stichting twee lezingen waarover later meer zal worden gepubliceerd. Verder is er aandacht voor het graf van Jan Strube en staat er in het najaar nog een expositie in de agenda met werken die nooit of nauwelijks zijn tentoongesteld. Ook aan plannen voor een herdruk van het boek ‘Het leven en werk van Jan Strube’ van Anton Joosen wordt gewerkt. “Maar alle aandacht gaat nu uit naar de kunstkaarten, waarvan we weten dat we daar een heleboel mensen een groot plezier mee doen”, aldus Ad van Melis de voorzitter van de stichting Vrienden van Jan Strube. De kaarten zijn nu te koop in Breda: boekhandel Vives , van Kemenade en Hollaers, Vrije Boekhandel, Begijnhof, Princenhage:

Bachman en Princenhaags museum, EttenLeur: boekhandel Plantage; Prinsenbeek: boekhandels In the Mood en Primera en Museum De Rijf. Voor meer inlichtingen kunt u de website bezoeken www.janstrube.weebly.com. Ook kunt u bellen of mailen naar het secretariaat van de stichting. 0165-752672 of debieb@ziggo.nl              

Bowlsclub Victory BREDA - Na een week van enerverende Bowls wedstrijden op de TV weer terug naar het leven van alledag. We gaan weer op maandagmiddag en donderdagmorgen met veel plezier trainen en onze onderlinge partijen spelen. Voor de nieuwe leden is er naast de training ook gezorgd voor een mentor om te begeleiden in de wedstrijden. Op 1 december verzorgt Victory in het Racketcentrum een clinic

voor een groep Fysiotherapeuten uit Breda en omgeving. Omdat Bowls enorm goed aansluit op de behandelingen in de Fysiotherapie groeit de interesse om wat meer te weten over Bowls. De veelzijdigheid van beweging, techniek en tactiek, balcontrole en dat zonder een te grote belasting van de spieren maakt Bowls de ideale sport voor 50-plussers. De bereikbaarheid van de website is belangrijk verbeterd en geeft een goed inzicht in de organisatie en activiteiten van Victory. www.victorybowls.nl

Opbrengst collecte dierenbescherming: De jaarlijkse collecte van Dierenbescherming West- en Midden-Brabant in de week van Werelddierendag heeft ruim 65.000 euro opgebracht. BREDA Bingo: Op woensdag 21 november is er een grote bingo in de Westerwiek, aanvang 14.00 uur. Voor inlichtingen: Jan Verstraeten 06-53978571. Voordracht: Op dinsdag 20 november houdt de Bredase afdeling van het Nederlands Klassiek Verbond een voordracht onder de titel “Herodes Atticus, een antieke wereldburger van buitensporig formaat”. Spreker is de heer Dr. Patric Gouw, als oudhistoricus verbonden aan de universiteit van Leiden. Locatie: Mariëndal, Duivelsbruglaan 13, Breda. Aanvang 20.00 uur. Literaire avond: Café Livre gaat op woensdag 21 november het boek ‘Vader’ van Karl Ove Knausgård bespreken. Plaats: Café Restaurant Oncle Jean (Kroonsael), Ginnekenweg 338, Breda. Aanvang: 20.00 uur. Afsluiting om 22.15 uur. Kaarten 21 november vanaf 19.30 uur verkrijgbaar bij de Kroonsael van Oncle Jean. U kunt kaarten reserveren via cafelivrebreda@gmail.com. Lezing: De Turfschiploge nr. 94 Breda houdt op 20 november een lezing Ethiek en Economisch handelen, een onderwerp dat steeds weer actueel is. De lezing wordt gehouden in Cafe Oncle Jean, Ginnekenweg 338, 4835 NM Breda. Aanvang 20.00 uur. Winterfair voor Kenia: Op vrijdag 14 en zaterdag 15 december biedt Iriks Peugeot aan de Huifakkerstraat te Breda onderdak aan een unieke winterfair. De organisatie van deze Winterfair is in handen van de Rotaryclub Breda West. De opbrengst van de verhuur van kramen en een deel van de verkoop van auto’s komen ten goede aan Stichting Harambee. Belangstellende standhouders kunnen zich melden via e-mail irikswinterfair@ gmail.com. Een inschrijvingformulier wordt dan toegestuurd. Herfstbazaar: Op zaterdag 24 november is er op de Rudolf Steiner School Breda, gelegen in een zijstraat van de Terheijdenseweg, een Herfstbazaar. De Herfstbazaar is van 14.00 tot 17.00 uur. De entree is gratis. Rudolf Steiner School Breda, Minckelersstraat 27 (zijstraat van de Terheijdenseweg). Voor meer informatie: www.vrijeschoolbreda. nl of bel: 076-5713646. Teken je eigen mandala: Zaterdag 24 november, 10.00-16.00 uur. Locatie: Nieuwe Veste Breda. Je kunt je nu nog aanmelden: www.volksuniversiteit.nl/breda Maak je eigen moodboard: Welke stijl past bij mij? Wat vind ik echt mooi? De inrichting van je huis, sfeer van je tuin of je zelfs je eigen droomreis: van elk onderwerp kun je een moodboard maken. Grijp nu de kans om jouw stijl te ontdekken onder leiding van interieurontwerper Nic van Tienen van ontwerpbureau Van10en. Zaterdag 1 december 9.00-13.00u De Poelewei, Mgr. De Vetstraat 2, Breda. Schrijf je dan nu in via www. volksuniversiteit.nl/breda Bingo: Op maandag 19 november houdt Activiteiten ver. Breda West een bingoavond met geld prijzen in Het Witte Schaap in Tuinzigt. Aanvang 20.00 tot 22.15. uur. De opbrengst komt ten goede voor de ouderen, om ze een gezellige middag te bezorgen. IVN-natuurwandeling: Op zondag 25 november verzorgen natuurgidsen van IVN Mark & Donge een natuurwandeling in het Liesbos. Kringlopen is het thema voor deze wandeling. Vertrek om 14.00 uur vanaf Café/Rest. De Boswachter, Nieuwe Dreef 4, 4839 AJ Breda. De wandeling duurt ongeveer anderhalf à twee uur en is vrij toegankelijk. Zie ook www.ivn-markendonge.nl TETERINGEN Zuiderhout: Op donderdag 15 november bestaat Stichting Woonzorgcentra Zuiderhout veertig jaar. Ter gelegenheid daarvan geeft Zuiderhout een boek uit met levensverhalen van bewoners, medewerkers en vrijwilligers. Zuiderhout omgeeft je met verhalen: dit mooie boek wordt uitgereikt aan alle cliënten, medewerkers, vrijwilligers en relaties en is eveneens te koop tijdens de openingstijden van de toko op Zuiderhout aan de Arnold Janssenlaan 46 te Teteringen. BAVEL “Hoe insecten het doen”: Op maandagavond 19 november om 20.00 uur organiseren de natuurverenigingen KNNV afdeling Breda en IVN Mark & Donge een lezing over het liefdesleven van insecten. In zijn lezing zal Pieter van Breugel uit Veghel ingaan op de vele manieren waarop insecten tot de liefde komen. Plaats: Sociaal Cultureel Centrum ’t Klooster, Jack van Gilsplein 1, 4854 CB Bavel. De toegang is gratis. PRINSENBEEK Interactieve Informatieavond: Op 20 november verzorgt het Michaël college een (interactieve) informatieavond voor iedereen die meer wil weten over het vrijeschool onderwijs. Er is ook ruimte om lessen zelf te ervaren met hoofd, hart en handen. Tijd: 20.00-22.00 uur. Locatie: Vijverstraat 1, 4841 AT Prinsenbeek.

BEDRIJVIG NIEUWS Groot aanbod in meubels, matrassen en boxsprings

Grijp uw kans aan de Ettensebaan BREDA - Het begrip ‘faillissementsuitverkoop’ is niet altijd even duidelijk. Soms gaat het om een uitverkoop bij een zaak die failliet is, maar de winkel van Van der Zande en van den Boogaard aan de Ettensebaan 19 koopt een groot en divers aanbod op uit faillissementen van andere bedrijven en kan deze dus tegen hele scherpe prijzen aanbieden. De enorme winkel is verdeeld in een gedeelte voor boxsprings, matrassen en aanverwante artikelen én een gedeelte waar de meubels staan. DOOR JOYCE VAN ZIJL Deze winkel is nu ongeveer een half jaar geopend. Jean en Marian staan in de winkel en leggen uit hoe het werkt. “Van der Zande en van den Boogaard doen dit

in heel Nederland. Wij maken gebruik van het moment, onze klanten kunnen daar van profiteren. Wij hebben ook merkartikelen in onze zaken, maar vanwege de wet mogen we die namen niet gebruiken bij een faillissementsverkoop. Mensen twijfelen wel eens, omdat het zò goedkoop is dat ze denken: dat kan niet goed zijn, maar dat heeft dus puur te maken met het feit dat ons aanbod uit een faillissement komt. Voor garantie en dergelijke is dat geen probleem, wij staan er borg voor dat eventuele klachten netjes worden afgehandeld. Zo geven wij op onze matrassen standaard een jaar garantie. Door deze opzet kunnen wij gewoon heel goedkoop zijn. Zo kost onze goedkoopste boxspring maar 395 euro en hebben wij een complete meubelset ( boekenkast, salontafel, eetkamertafel, plasma-tv-meubel en bijzettafel) vanaf 1395 euro. “

Groot aanbod “We hebben alle soorten meubelen, vooral veel eethoeken, eettafels en -stoelen, kasten,wandmeubels, fauteuils, banken en zithoeken. En in allerlei stijlen, ons aanbod wisselt per week. Bij ons hoeft u hoeft geen maanden op uw nieuwe spullen te wachten. Kunt u de meubels op dit moment nog niet plaatsen, dan slaan we ze gratis op en worden ze op afroep geleverd. Wil of kan u de nieuwe aankoop niet zelf meenemen, dan kunnen we alles netjes bij u afleveren en eventueel in elkaar zetten. Dus kom binnenkort eens naar de Ettensebaan, kijk even door de grote plakkaten met ‘failissementsuitverkoop’ heen en kijk binnen naar wat wij te bieden hebben, dat is ongetwijfeld meer dan u denkt! “ Faillissementsverkoop Van de Zande/ van den Boogaard is gevestigd aan

Een groot aanbod meubelen en slaapkamerinrichtingen.

de Ettensebaan 19 in Breda (naast de KwikFit) en is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 10.00 uur

Faillissementsverkoop Van de Zande/ van den Boogaard, Ettensebaan 19, Breda PAGINA 12

FOTO JOYCE VAN ZIJL

tot 17.00 uur. Op zondag 25 november is er koopzondag en is de winkel ook geopend.


OVERDEKTE

OUTLET SALE ALLE BEKENDE MERKEN!

HONDERDEN ARTIKELEN

HUISHOUDELIJKE APPARATUUR, LUXE GOEDEREN, SPEELGOED, PROFESSIONEEL GEREEDSCHAP, PARFUM

VANAF 1 EURO

INTER-SPRINT BANDEN Inter-Sprint Banden werd ruim 35 jaar geleden opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot Europa’s grootste, onafhankelijke, im- en exportbedrijf op het gebied van autobanden. Onze organisatie kenmerkt zich, naast een omvangrijke multimerkenvoorraad, door een platte organisatie, en daarmee open en dynamische cultuur. Om ons team te versterken en de groei voort te zetten zijn wij op zoek naar een enthousiaste:

Verkoopmedewerker Turkse clientèle Als verkoopmedewerker Turkse clientèle heeft u dagelijks telefonisch contact met uw klanten en prospects in de gebieden waar u verantwoordelijk voor bent. U handelt met hen de dagelijkse ordering af en informeert uw klanten over de voortgang. U pleegt telefonisch acquisitie en bezoekt klanten in de betreffende gebieden. Inter-Sprint Banden BV is gevestigd te Moerdijk.

Alleen contant afrekenen

Hiertoe beschikt u over: • Een enthousiaste, inspirerende en motiverende wijze van werken in een team • Een goede dosis verantwoordelijkheidsgevoel • De correcte vakinhoudelijke kennis U heeft: • Een sterke persoonlijkheid en een representatief voorkomen. • Mensen vinden het fijn met u zaken te doen omdat u altijd doet wat u belooft • Sterke communicatieve vaardigheden • Geen 9 tot 17.00 mentaliteit Wij vragen: • Goede kennis van de Nederlandse en Turkse taal is een must • U heeft een sterke affiniteit met de autobranche • Uw leeftijd ligt tussen de 21-35 jaar Wij bieden: • Een leuke baan in een informeel en dynamische werkomgeving • Een bijbehorend salaris en deelname aan een collectieve pensioenregeling • Een gelegenheid uw sterke eigenschappen verder te ontplooien.

24 NOVEMBER VAN 09 TOT 13 25 NOVEMBER VAN 09 TOT 13 28 NOVEMBER VAN 18 TOT 20

Werkzaamheden: • Nieuwe relaties aanmaken • Bestaande relaties onderhouden U kunt uw sollicitatiebrief met cv binnen 1 week na het verschijnen van deze advertentie richten aan: Inter-Sprint Banden BV • t.a.v. Dhr. H. Gillesse Postbus 25 • 4780 AA Moerdijk • Tel. 0168-392153 e-mail: vacatures@inter-sprint.nl • www.inter-sprint.nl

LOCATIE: BREDA - FRANSE AKKER 7

Banden B.V.

Verzamelaar

vr. t.k. oude ansichtkaarten

Hoeveel verant-

Tel. 0182-526781

woordelijkheid

Heb je het gehad met de pc? Veel te traag, vol met virussen of gewoon lastige hardware? En zit je er echt heel serieus over na te denken hem te vervangen? Wacht er nog even mee en bel eerst In 9 van de 10 keren, kunnen we hem aan huis repareren en nog jaren in volle tevredenheid laten draaien. En dat voor maar €20,- pu. én maar éénmalige reiskosten van €5,- !! Zeker goedkoper dan een nieuwe pc? Toch?

Bel voor een afspraak naar: 06-41.37.44.61 bgg 06-29.06.14.03

Ook het adres voor backup en/of herstellen van data en uitleg over gebruik van de pc.

Parket Service van de Wetering Leggen, schuren en onderhoud van al uw houten vloeren Ook voor traprenovatie voor bedrijf en particulier

tel.: 06 - 48117916

www.weteringparket.nl

POOLS BOuwBedrijf Verbouw, Renovatie, Badkamers, Keukens, Schilderwerk, Stucwerk.

DAGTOCHTEN BUSREIZEN DAGTOCHTEN

van voor 1960.

Vervoer, 5 overnachtingen, 3 excursies + optredens van: Wolter Kroes, Vinzzent, Grad Damen, Rene Schuurmans en vele anderen

DAGREIS LONDEN 1, 8, 15 en 22 dec

€ 49,00

Wij zoeken voor het hoofdkantoor in Bergen op Zoom een fulltime:

Vervoer, overtocht + stadsplattegrond

Teamleider assemblage m/v

Vervoer, overtocht, hotel + ontbijt

Wat bieden wij: Als ondernemende en pro-actieve leider engineering is een duidelijke pré. Leidinggeven, plannen en

2-DAAGSE REIS LONDEN € 109,00 8/9 + 15/16 dec en 22/23 dec MARGRIET WINTER FAIR 16, 21 en 22 nov

€ 32,50

Vervoer + entree (op 22 nov slechts € 30 p.p.)

KERSTMARKT DÜSSELDORF € 25,00 29 nov, 1, 8, 14, 15, 21 en 22 dec KERSTMARKT AKEN € 25,00 1, 8, 12, 15, 20 en 22 dec KERSTMARKT OBERHAUSEN € 25,00 1, 8, 13, 15, 19 en 22 dec GOUDA BIJ KAARSLICHT € 17,50 11 dec KERSTMARKT BRUGGE € 22,50 8, 12 en 21 dec KERST IN FLUWEELENGROT € 29,50 29 nov, 3 en 14 dec DICKENS FESTIJN DEVENTER € 25,00 15 en 16 dec SCHALKE 04 – FRANKFURT € 89,00 24 nov Vervoer, wedstrijdticket + 3 consumpties

BetaalBaaR en BetRouwBaaR Meer info: www.klussenpool.nl of bel Derek, 06-30652303

wil jij op je bord?

STERREN IN DE SNEEUW € 649,00 6-DAAGSE REIS KLEINWALSERTAL 17 t/m 22 mrt 2013

www.brabantexpres.nl

ben je op je plaats in onze verregaande geautomatiseerde assemblage voorzien van de nieuwste technologieën. Op deze centrale afdeling binnen onze fabriek komen alle productiestromen en logistieke processen samen. Niet alleen fungeert deze afdeling als spin in het web van ons fabricageproces, maar tevens is dit de afdeling waar de laatste werkzaamheden worden verricht om ons eindproduct met optimale kwaliteit richting de eindklant te transporteren. Samen met je collega teamleider ben je verantwoordelijk voor het aansturen, faciliteren, motiveren en stimuleren van 40 collega’s, onder wie 4 teamcoaches. Je rapporteert aan de Manager Fabricage. Daarnaast ben je verant-woordelijk voor het personele budget, het verzuimbeleid en verbeterprojecten. Last but not least zul je intensief betrokken worden bij een fors investeringsproject voor een nieuwe assemblagelijn. In je functie zul je veel vrijheid en bijbehorende verantwoordelijkheid ervaren. Dat alles maakt ons typisch Bruynzeel!

Wat zoeken wij: Uiteraard ben je een enthousiaste en inspirerende leider met HBO werk- en denkniveau in een technische richting (HTS). Je hebt minimaal enkele jaren bewezen leidinggevende ervaring in een gelijkwaardige technische functie in een productie omgeving. Ervaring in projectmanagement en

organiseren, coachen en enthousiasmeren zijn natuurlijke vaardigheden voor je. Verder werk en denk je kwaliteits en klantgericht en beschik je over natuurlijke overtuigingskracht en hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Daarnaast ben je een echte zelfstarter en in staat om voortdurend je eigen prestaties te verbeteren.

Onze arbeidsvoorwaarden: Naast een prima salaris kom je in aanmerking voor goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een eindejaarsuitkering, een bonusregeling, een uitstekende pensioenregeling en diverse collectieve verzekeringen. Geïnteresseerd?: Ben jij de ‘techneut in hart en nieren’ die we zoeken, geïnteresseerd in het takenpakket en voldoe je aan de functie-eisen, dan kun je tot en met 5 december 2012 reageren. Stuur een e-mail met motivatie en CV naar: vacatureshoofdkantoor@bruynzeel.com. Of per post naar: Bruynzeel Keukens B.V., afdeling personeel en organisatie, Postbus 140, 4600 AC Bergen op Zoom. Je kunt ook solliciteren via onze website www.werkenbijbruynzeelkeukens.nl. Voor nadere informatie over de functie kun je contact opnemen met Bas van Hoof, manager fabricage, telefoon 06-22569700 of Sandra Kapetijn, personeelsadviseur, telefoon 0164-285225.

Breng je carrière op smaak bij Bruynzeel Keukens! Kijk voor ons actuele vacatureaanbod op www.werkenbijbruynzeelkeukens.nl


Bowlsclub Victory BREDA - Na een week van enerverende Bowls wedstrijden op de TV weer terug naar het leven van alledag. We gaan weer op maandagmiddag en donderdagmorgen met veel plezier trainen en onze onderlinge partijen spelen. Voor de nieuwe leden is er naast de training ook gezorgd voor een mentor om te begeleiden in de wedstrijden. Op 1 december verzorgt Victory in het Racketcentrum een clinic voor een groep Fysiotherapeuten uit Breda

BREDASE KLOPPERMAN

en omgeving. Omdat Bowls enorm goed aansluit op de behandelingen in de Fysiotherapie groeit de interesse om wat meer te weten over Bowls. De veelzijdigheid van beweging, techniek en tactiek, balcontrole en dat zonder een te grote belasting van de spieren maakt Bowls de ideale sport voor 50-plussers. De bereikbaarheid van de website is belangrijk verbeterd en geeft een goed inzicht in de organisatie en activiteiten van Victory. www.victorybowls.nl

POLITIEBERICHTEN

Man opgepakt voor huiselijk geweld BREDA - Een 24-jarige man is in de nacht van zondag op maandag rond 01.00 uur aangehouden in de wijk Doornbos op verdenking van huiselijk geweld. Zijn vriendin (22) zou gemeld hebben dat hij gewelddadig was. Daarbij waren ook twee kinderen (0 en 2 jaar oud) aanwezig. Het geweld zou volgens haar verklaring gericht zijn tegen haar. Zij zou geslagen zijn en de man zou vernielingen in de woning hebben gepleegd. Naar aanleiding van de melding reden agenten naar de woning in Breda. De geweldenaar zou gevlucht zijn. De agenten kwamen een man tegen op straat die de gezochte geweldpleger bleek te zijn. Zij hebben hem aangehouden. De man verklaarde inderdaad ruzie te hebben gehad met zijn vriendin. De vrouw wilde geen aangifte doen, toch is de man aangehouden. De politie doet verder onderzoek naar de zaak. Politie controleert bromfietsen BREDA - Aan de Heilaarstraat en de Graaf Hendrik III laan heeft de politie dinsdag een bromfietscontrole gehouden. Tussen 07.00 uur en 14.30 uur controleerden agenten de technische staat van zestig bromfietsen. Twaalf bromfietsen hadden een te hoge constructiesnelheid. Een snorfietser raakte zijn voertuig kwijt omdat hij voor de derde keer werd betrapt zonder rijbewijs. Verder werden nog bekeuringen uitgeschreven voor het rijden op het fietspad), rijden in gesloten verklaring, niet dragen van de autogordel en een verlopen-APK keuring.

Zeventiende Eeuwse Tijdgenoten Ze zijn tijdgenoten: Spinola, de Spaanse veldheer, tijdens zijn gruwelijke en uitputtende belegering van Breda in 1624, en Spinoza, Godgeleerde. In de dubbele ring rond de stad en in de Spaanse tentenkampen is het door roof van vee van de boeren wel een jaar vol te houden. De soldaten in de stad eten brood met een smeersel van raapolie. “Den stadsbeul houdt table d’hôte.” Daar kan een portie gebraden hondenvlees voor drie stuivers van gegeten worden en er slepen zich door pest, scheurbuik en roode loop 5000 mensen ten grave. Een derde van de 15.000 Bredanaars. Degenen die willen vluchten, worden voor de stadspoort opgehangen. Op een dag staan alle legereenheden in formatie aangetreden. Ze moeten een erehaag vormen. Want Spinoza, die met zijn Portugese Joodse vader vanuit Amsterdam een rondreis maakt door Europa, komt op bezoek bij Spinola. Het is mooi zomers weer. Een zwaluw spreidt zijn vleugels en scheert door de blauwe lucht. Spinoza stelt zich voor aan Spinola. De handen drukken elkaar warm. Naar gebruik maakt Spinoza een kruisje voor alle stervelingen ter plaatse. “Heel de wereld kent u, wat een eer,” zegt de Spaanse bevelhebber oprecht. Juist bereid men zich voor een gevluchte soldaat op te hangen. Na dertig tellen zal hij rood en blauw zijn en dood, het hoofd geknakt. Hij sleept zich lijkbleek naar het schavot vóór de drie palen en heeft nog vijf minuten te leven. De pater is opgehouden met bidden omdat het onmogelijk tot de Waalse huurling kan doordringen. Hij laat hem het kruis kussen, keer op keer. “Wat zou de gevonniste denken?” vraagt Spinola. “Dat kan van alles zijn,” antwoordt Spinoza.“Hij kan denken aan het meisje waarop hij verliefd is maar dat is een ‘zwervende gedachte’. Als hij vrouw en kinderen heeft zal hij aan hen denken, allereerst en wat hen wacht als hij niet meer voor hun levensonderhoud kan zorgen.” “En is dat alles?” zegt Spinola teleurgesteld. “Denkt hij dan niet aan zijn hemelse rechter,” vraagt hij. “Dat is nog maar de vraag,” oordeelt Spinoza. “In vijf minuten kan deze man zovéél beleven… “Neem al dat hele stuk van de stadspoort naar het schavot. Dat ziet hij. Er zitten bochten in de weg; er staan struiken en er groeien bloemen die hem nog nooit zijn opgevallen. Nu zijn er dertig seconden om. Zie ginds die melaatse aan de kant van de weg. Wellicht is hij vervuld van medelijden omdat hij zijn benen mist en vanwege zijn halve lip die verdwenen is waardoor zijn spraak is uitgevallen. Door zijn hoofd gaan duizenden gedachten zonder dat er tijd verstrijkt. Kijk, ziet u, hij heeft neemt de gelegenheid om met de twee andere veroordeelden te praten. Daar komt zijn beul. Wat zit die man zijn zwaard slordig. Dat zal hij zien. Kijk. Hij wijst op die arme drommel die morgen wakker kan worden met een oog uit zijn hoofd.” “Dus hij leeft eeuwig?” vraagt Spinola. “De vraag stellen is hem beantwoorden,” zegt Spinoza. Hij bekruisigt de dode. RINIE MAAS

BEDRIJVIG NIEUWS Uitstapje Efteling hoogtepunt festiviteiten

Elisabeth Vuchterhage viert 25-jarig bestaan BREDA - Voor de bewoners van het verzorgingscentrum ‘Elisabeth Vuchterhage’ in Breda Noord is het zilveren jubileum van dit zorgcentrum niet ongemerkt gebleven. Met een

uitstapje naar de Efteling hebben 60 van de 82 bewoners deze mijlpaal met veel nostalgisch plezier gevierd. Zondag 18 november is het precies 25 jaar geleden dat het hoogste punt bij de

bouw van het centrum werd bereikt. Vrijdag is dat feit samen met bewoners en cliënten met een feestelijk dagprogramma gevierd. DOOR HENK KETELAAR Fer Mathijssen, locatiemanager, en Willeke Rosdorff, coördinator interne dienst, kijken met veel plezier terug op de feestelijkheden die een werkgroep in elkaar wist te zetten. Als hartenwens hadden veel bewoners aangegeven, dat zij wel weer eens naar de Efteling wilden. Maar wens en vervulling leken ver van elkaar te staan. “Niet voor de zeven leden van de werkgroep,” zegt Fer complimenteus en trots op de mensen van die werkgroep. ”Zij hebben het uitstapje toch weten te realiseren. Het was werkelijk een schot in de roos waarover lang is nagepraat.”

Bewoners van Vuchterhage bij de ingang van de Efteling. FOTO FER MATHIJSSEN

Rolerisuit Met de begeleiders en vrijwilligers meegerekend, moesten ruim 125 mensen vanuit Breda naar de Efteling worden gebracht.

Zestig rolstoelen, 130 lunchpakketten, 60 enveloppen met zakgeld en evenzoveel poncho’s waren er die dag nodig. Vooral het vervoer kostte veel organisatietalent. Met medewerking van de Efteling, sponsors en begunstigers wist de werkgroep de benodigde rolstoelen en geld bij elkaar te krijgen. Gelukkig voor de werkgroep kent Breda de stichting Rolerisuit die met zijn aangepaste bussen groepen mensen met een lichamelijk beperking mag vervoeren. De werkgroep deed geen nodeloos beroep op de vrijwilligers van Rolerisuit. Met vier bussen maakten zij het reisje waar iedereen naar toe had geleefd mogelijk. Superdag “Bij het vertrek plensde het nog,” vertelt Willeke. “Maar eenmaal bij de Efteling hield het op en was het de hele dag droog. Het werd een superdag,” zegt ze met enthousiaste bijval van Fer. “Na binnenkomst koos elke bewoner zijn eigen weg en dat leverde een mooi plaatje op. Iedereen reed rechtstreeks naar zijn of haar favoriete attractie,” zegt Fer. “Zo wilde mevrouw Paque (95) als een

durfal beslist in de Python, iets wat wij haar ten stelligste moesten afraden. Als alternatief koos ze toen voor de Vliegende Hollander. Na een ritje te hebben gemaakt vroeg zij zich tot grote vrolijkheid van de mensen om haar heen af of dat nu alles was,” vertelt Fer om de sfeer van het dagje uit in de Efteling te schetsen. Toekomst Op grond van genomen regeringsmaatregelen mag Vuchterhage volgend jaar alleen nog maar mensen in huis nemen met een zware zorgindicatie. “Dat betekent, dat wij vanuit onze zorgfunctie meer wijkgerelateerde zorgtaken op ons gaan nemen, zodat ouderen met een lichte zorgindicatie in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen,” vertelt Fer die daarover op 8 januari 2013 een infomarkt gaat organiseren voor de wijkbewoners. Bezoekadres Stichting Elisabeth: werkdagen van 08.30 uur tot 17.00 uur, Leuvenaarstraat 91, 4811 VJ Breda. Voor algemene vragen: tel. (076) 527 61 00.

Elisabeth Vuchterhage, Antwerpenstraat 93, 4826 HB Breda, tel. (076) 572 93 33, www.elisabethbreda.nl

Nu in showroom Ford-dealer Tigchelaar

De nieuwe Ford Transit Custom BREDA – Ford-dealer Tigchelaar, met vestigingen in Breda, Oosterhout Etten-Leur, Tilburg, Waalwijk, Oisterwijk en Oirschot, introduceert de

Transit Custom • Ford dealer Tigchelaar presenteert gloednieuwe Transit Custom, aanvoerder van geheel nieuwe generatie bedrijfswagens van Ford • Ongekende combinatie van dynamisch design en toonaangevende functionaliteit • Toonaangevend laadvermogen, legendarische Transit duurzaamheid en het laagste brandstofverbruik in het segment. • Leverbaar bij Ford dealer Tigchelaar vanaf 17.900 euro exclusief BTW/BPM

geheel nieuwe Transit Custom. Met zijn dynamische design, een interieur als van een personenauto en een ongeëvenaarde rijdynamiek is de Ford Transit Custom nu aantrekkelijker dan ooit voor een breder publiek van professionals, detailhandelaren en bedrijven.

De heer Marthy Leijs, salesmanager bedrijfswagens van Ford dealer Tigchelaar: “De Transit is al vele jaren toonaangevend in de categorie lichte bedrijfswagens. Hij staat bekend om zijn legendarische robuustheid en uitstekende prijs-prestatieverhouding, en biedt een toonaangevend laadvermogen, een indrukwekkende duurzaamheid, lage exploitatiekosten én het laagste brandstofverbruik in deze klasse. Een unieke alleskunner dus!”De introductie van deze nieuwe Transit Custom markeert de start van een verregaande

vernieuwing en uitbreiding van het wereldwijde bedrijfswagen-aanbod van Ford. De Ford Transit is er straks in meer verschillende modellen en varianten dan ooit. De bestuurder en inzittenden van de nieuwe Transit Custom kunnen rekenen op een breed scala geavanceerde technologieën, die ook verkrijgbaar zijn in de nieuwste personenauto’s van Ford, zoals SYNC-spraaksturing en connectiviteit, een achteruitrijcamera, Lane Keeping Alert en Driver Alert. Introductiepakketten Nogmaals de heer Leijs: “Bij Ford hebben lage gebruikskosten en een hoge duurzaamheid topprioriteit. Zo is de nieuwe Transit Custom, die verkrijgbaar is met de Ford 2.2-liter Duratorq TDCidieselmotor (74kW/100pk, 92kW/125pk of 114kW/155pk) de meest zuinige bedrijfswagen in zijn segment. Daarnaast bieden

Tigchelaar presenteert gloednieuwe Transit Custom.

wij een carrosseriegarantie van 12 jaar en de langste interval tussen servicebeurten in deze klasse van 2 jaar of 50.000 km.” De Ford Transit Custom staat nu bij Tigchelaar in de showroom en is leverbaar vanaf €17.900,- exclusief BTW/BPM. Ter gelegenheid van de introductie heeft uw Ford dealer voor snelle beslissers een

Ford-dealer Tigchelaar, Minervum 7001/C, Breda, tel. (076) 5281400, e-mail b.tigchelaar@tigchelaar.nl, www.tigchelaar.nl PAGINA 14

FOTO TIGCHELAAR

groot aantal introductieaanbiedingen samengesteld. Op woensdag 21 november (in Breda) en op donderdag 22 november (in Tilburg) vind er een speciaal introductie-evenement plaats. Geïnteresseerden zijn welkom vanaf 18.00 uur. Voor meer informatie kunt u terecht op onze website www.tigchelaar.nl/transitintro.


vacatures

www.twbselect.nl/aandeslag

T Moerdijk is een gerenommeerd stuwadoorsbedrijf waar een goede dienstverlening net zo fsprekend als betrouwbaar is. CCT verzorgt voor een groot aantal nationale en internationale klanten de op- en overslag van containers en stukgoed. www.cctmoerdijk.com CCT Moerdijk is een gerenommeerd stuwadoorsbedrijf waar een goede dienstverlening net zo vanzelfsprekend als betrouwbaar is. CCT verzorgt voor een groot aantal nationale en internationale klanten de op- en overslag van containers en stukgoed. www.cctmoerdijk.com

Wegens de groei van onze organisatie zijn wij op zoek naar Wegens de groei nieuwe van onze organisatie zijn wij op zoek naar collega’s nieuwe collega’s

Medewerker Barging / Shortsea (m/v) (m/v) Medewerker Barging / Shortsea Full time 40 uur, 3 ploegendienst Full time 40 uur, 3 ploegendienst

Functieomschrijving: Het betreft een functie waarbij je de dagelijkse administratie, douanedocumenten en laad- / loslijsten verwerkt. Je zult je tevens bezighouden met het aanmaken van boekingen, het opmaken van facturen en ben je verantwoordelijk voor de barge / shortsea coördinatie. Hiernaast rapporteer en communiceer omschrijving: je adequaat aan klanten, leveranciers en terminalpersoneel.

Gezocht: Verzorgenden

(IG)

eft een functie waarbij je de dagelijkse administratie, douanedocumenten en laad- / loslijsten Wil jij graag werken in een klein, zelfstandig en profesje actief bezig bent met alle voorkomende werkzaamheden blijken hoe verrassend . Je zult Wanneer je tevens bezighouden met het aanmaken vanzal boekingen, het opmaken van facturen veelzijdig de baan is. e verantwoordelijk voor de barge / shortsea coördinatie. Hiernaast rapporteer en communiceer sioneel team? Dan is een carrière bij TWB, Thuiszorg met aat aan Functie-eisen: klanten, leveranciers en terminalpersoneel. Aandacht iets voor jou! We hebben volop mogelijkheden voor Verzorgenden (IG). Wij zoeken enthousiaste kandidaten met enige relevante werkervaring.

 Minimaal MBO opleiding / MBO denkniveau r je actief bezig bent met alle werkzaamheden zal blijken hoe verrassend Vaste uren, maar ook flexibele uren zijn mogelijk.  Goede beheersing van voorkomende de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift  Oplossingsgericht kunnen denken en werken g de baan is.   

Vermogen om snel te kunnen schakelen – Geen 9 tot 5 mentaliteit Trefwoorden zijn : samen uit samen thuis / teamspeler Cargadoor 1 / 2 zijn een Pre

eisen: en enthousiaste met enige relevante werkervaring. Wat bieden kandidaten wij? biedenopleiding een dynamische werkomgeving met uitdagende werkzaamheden in een bedrijf wat nooit MinimaalWij MBO / MBO denkniveau stil staat. De functie biedt aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift Meer informatie of solliciteren? Oplossingsgericht kunnen denken en werken Neem voor meer informatie contact op met mevrouw P. de Groot, te bereiken op 0168-334276 of stuur bij voorkeur je CV motivatie schakelen per e-mail naar – p.degroot@cctmoerdijk.com Vermogen om snel temet kunnen Geen 9 tot 5 mentaliteit Trefwoorden zijn : samen uit samen thuis / Acquisitie naar aanleiding van deze teamspeler vacature wordt niet op prijs gesteld. Cargadoor 1 / 2 zijn een Pre

Meer weten en solliciteren

Ga naar www.twbselect.nl/aandeslag. Hier vind je uitgebreide informatie over de functie en de arbeidsvoorwaarden. Via de site solliciteer je direct op onze vacature! Voor vragen kun je contact opnemen met Sanne de Groen, via (0165) 56 61 36.

den wij? en een dynamische werkomgeving met uitdagende werkzaamheden in een bedrijf wat nooit De functie biedt aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.

2010

ormatie of solliciteren? oor meer informatie contact op met mevrouw P. de Groot, te bereiken op 0168-334276 of stuur eur je CV met motivatie per e-mail naar p.degroot@cctmoerdijk.com Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

INTER-SPRINT BANDEN Inter-Sprint Banden 35 yılı aşkın bir süre öncesi kurulmuştur ve bu süre içinde otomobil lastikleri alanında en büyük bağımsız ithalat ve ihracat şirketi haline gelmiştir. Kuruluşumuz, geniş ve çok markalı bir stokun yanı sıra, düz bir organizasyon ve bununla birlikte açık ve dinamik bir şirket kültürü ile karakterize edilmektedir.

Verkoopmedewerker Export

Inter-Tyre Holland B.V. is een van de grootste Europese leveranciers van lichtmetalen wielen voor personenauto’s, met meerdere topmerken en enkele private brands in het programma. De organisatie groeit sterk en levert aan klanten verspreid over alle landen van Europa.

Om ons team te versterken en de groei voort te zetten zijn wij op zoek naar een collega voor de functie van

Verkoper Binnendienst (m/v) Als Verkoper binnendienst heeft u dagelijks contact met klanten. U heeft dagelijks telefonisch contact met uw klanten en prospects in de gebieden waar u verantwoordelijk voor bent. U handelt met hen de dagelijkse ordering af en informeert uw klanten over de voortgang. Hiertoe beschikt u over: - een enthousiaste, inspirerende en motiverende wijze van werken in een team - een goede dosis verantwoordelijkheidsgevoel - de correcte vakinhoudelijke kennis - een representatief voorkomen - sterke communicatieve vaardigheden - klantvriendelijk en spontaan - proactief en taakgericht ingesteld

Wij vragen: - Goede kennis van de Nederlandse, Engelse en in het bijzonder de Franse taal is een must. - u heeft een sterke affiniteit met auto’s en lichtmetalen wielen. - klant- en kwaliteitsgerichtheid - een flexibele inzetbaarheid - dat u woonachtig bent in de omgeving van Moerdijk - ervaring in een soortgelijke functie Wij bieden: - een leuke baan in een informele en dynamische werkomgeving - een bijbehorend salaris en deelname aan een collectieve pensioenregeling - een gelegenheid uw sterke eigenschappen verder te ontplooien

PASSION WHEELS PASSION FOR FOR WHEELS PASSION PASSION FOR WHEELS FOR WHEELS 2010 2010

PASSION FOR WHEELS 2010

PASSION FOR WHEELS TYRE A PASSION PASSION FOR FOR WHEELS WHEELS TYRETA YRE SSEMBLY A PASSION FOR WHEELS

Ekibimizi güçlendirmek ve şirketimizin büyümesini devam ettirmek için aşağıdaki pozisyonu doldurabilecek aday aramaktayız:

Türk müşterileri için satış elemanı Türk müşterileri için satış elemanı olarak sorumlu olduğunuz bölgeler içinde bulunan müşterileriniz ve potansiyel müşterileriniz ile günlük telefon görüşmeleri yapmaktasınız. Onlarla birlikte günlük siparişleri sonuçlandırıp müşterilerinizi gelişmeler hakkında bilgilendirmektesiniz. Telefon vasıtasıyla yeni müşteri edinmektesiniz ve söz konusu olan bölgelerdeki müşterileri ziyaret etmektesiniz. Bunları yapabilmek için aşağıdaki özelliklere sahipsiniz: • Ekip içinde hevesli, ilham verici ve motive edici bir çalışma şekli • İyi bir dozda sorumluluk duygusu • Uygun mesleki bilgi Ayrıca: • Güçlü bir kişiliğe ve temsili bir görünüme sahipsiniz • Verdiğiniz sözü her zaman yerine getirdiğiniz için insanlar sizinle iş yapmayı sever • Gelişmiş iletişim yeteneğine sahipsiniz • Sadece saat 9:00-17:00 aralarında çalışma zihniyetine sahip değilsiniz İsteklerimiz: • Hollanda ve Türk dilini iyi bilmeniz şarttır • Otomotiv sanayine olan ilginiz büyüktür • Yaşınız 21-35 arasındadır Sunduklarımız • Gayrı resmi ve dinamik bir ortamda güzel bir iş • İşinize uygun olan bir maaş ve toplu emeklilik planına katılım • Güçlü özelliklerinizi daha da geliştirmek için bir fırsat İşiniz: • Yeni ilişkiler oluşturmak • Var olan ilişkileri sürdürmek

INTER-TYRE INTER-TYRE

INTER-TYRE

Spreekt dit u aan, richt uw sollicitatie met CV dan aan: Inter Tyre Holland B.V. - T.a.v de heer H Gillesse - Postbus 25 4780 AA Moerdijk Per mail kan ook: vacatures@inter-tyre.nl

www.brabantwerkt.nl vacatures bij jou in de buurt

Bu iş ilanı yayımlandığı tarihten itibaren bir hafta içinde Hollandaca iş başvuru mektubunuzu özgeçmişiniz ile birlikte aşağıdaki adrese gönderebilirsiniz: Inter-Sprint Banden B.V. • Bay H. Gillesse dikkatine Postbus 25 • 4780 AA Moerdijk • Tel. 0168-392153 e-mail: vacatures@inter-sprint.nl • www.inter-sprint.nl

Banden B.V.


DBZ_20121118