Page 1

THUIS IN DE REGIO

WEEKENDEDITIE

B R E D A S E

O P L AG E :

14 OKTOBER 2012 WEEK 41

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

KONINKLIJK LINTJE VOOR HANS UIJTERWIJK

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

Volg ons via twitter: @BredaseBode

AA

Zundert

AUTO’S

I

Te l .

076

SPORT

ECHTPAAR SCHALK OP DE BRES VOOR STRAATKINDEREN

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

DUURZAAMHEIDSDAG MOET INSPIREREN

Bomenrooi aan Sterkenburgstraat

Aanpak kruispunt Ceresstraat

BREDA - De gemeente heeft donderdag en vrijdag 21 populieren en een iep gekapt op het grasveldje aan de Hamstraat- Sterkenburgstraat. De gemeente had al geconstateerd dat de populieren aan het eind van hun levensduur waren en instabiel waren geworden. De iep was ziek. Eerder dit jaar werden er al enkele bomen gekapt om dezelfde redenen. In het kader van een waterbeheersingsplan voor de wijk IJpelaar is het veldje aan De Hamstraat genomineerd voor herinrichting. Dit plan is momenteel in voorbereiding. Om die reden wordt er dit jaar dan ook nog geen herplant uitgevoerd, zo meldt de gemeente Breda.

BREDA - Komende maandag start aannemer Rasenberg in opdracht van de gemeente Breda met de herinrichting van het kruispunt Doornboslaan-Ceresstraat. De weg wordt opgebroken, het riool wordt vernieuwd, er worden nieuwe verkeerslichten geplaatst, en het kruispunt wordt opnieuw geasfalteerd. De bestaande trottoirs op de kruising worden opgebroken en van nieuwe verharding voorzien. Ook de fietspaden krijgen een nieuwe asfaltlaag. De openbare verlichting wordt aangepast aan de eisen van deze tijd. Tijdens deze werkzaamheden is de kruising voor autoverkeer afgesloten. Naar verwachting duurt het werk tot half december.

W E E K B L A D

Inbreker overlopen in Breda

Onderzoek naar overval BoerenBond

BREDA - Een inbreker is woensdagochtend overlopen in een woning aan de Vincent van Goghstraat. De moeder van een van de bewoners kwam de zoldertrap af en zag toen de dief nog snel naar beneden rennen. Het zou gaan om een lange man met donkere kleding aan en een donkere pet op. De geschrokken vrouw alarmeerde direct de politie. De inbreker blijkt via de keuken binnen gekomen te zijn door een raampje in te slaan waarna hij de deur kon openen. Hij heeft in elk geval diverse kasten in de slaapkamer doorzocht en wat contant geld meegenomen. De politie heeft een aangifte en een getuigenverklaring opgenomen.

ULVENHOUT - Een winkel van de Boerenbond aan de Molenstraat is dinsdag omstreeks 09.00 uur overvallen. Een overvaller drong de zaak binnen en bedreigde enkele medewerkers die net gearriveerd waren in het kantoor met een vuurwapen. Hij heeft een nog onbekend geldbedrag buit gemaakt. De politie heeft direct na de melding met veel eenheden gezocht naar de dader. Daarbij kregen de agenten hulp van twee Apaches van de basis GilzeRijen. Diverse uitvalswegen werden in de gaten houden. Ook werd een Burgernetbericht verstuurd. Er werd echter niemand aangehouden. De technische recherche heeft een sporenonderzoek ingesteld.

Start sloop loods Heilaarstraat BREDA - De gemeente Breda start komende maandag met de sloop van de opslagloods tegenover het Chinees restaurant Jade Garden aan de Heilaarstraat in Breda. Verwacht wordt dat de sloopwerkzaamheden 9 november klaar zijn. De locatie valt binnen het nog verder te ontwikkelen plangebied Heilaarpark. Oorspronkelijk was het dan ook de bedoeling om de loods te slopen in combinatie met het bouwrijp maken van dit gebied. Enkele maanden geleden is er echter een brand is geweest, waardoor de loods niet meer bruikbaar is. Om vandalisme en oneigenlijk gebruik tegen te gaan, wordt de loods nu al gesloopt.

Werkzaamheden aan Markbrug BREDA - De gemeente is maandag begonnen met groot onderhoud aan de Markbrug. De verharding van het brugdek is versleten. Hierdoor kan strooizout het betonnen dek binnendringen. Dit veroorzaakt corrosie waardoor het brugdek op langere termijn haar sterkte kan verliezen. Om dit te voorkomen, wordt er een waterkerende laag aangebracht. De onderhoudswerkzaamheden bestaan uit het verwijderen van de bestrating op de brug en het aanbrengen van een waterkerende laag. Tot slot wordt de bestrating weer aangebracht. Tijdens de werkzaamheden is de brug afgesloten voor doorgaand verkeer. Het werk is op zondag 21 oktober klaar.

BAVEL - De 58ste editie van de Kinderboekenweek - dit jaar in het teken van het thema ‘Hallo Wereld! - ‘zit er weer op. Met lezen van boeken ontdek je de wereld. In je boek reis je naar verre landen en maak je kennis met mensen uit een andere cultuur. Wethouder Saskia Boelema droeg haar steentje bij door te gaan voorlezen bij de kleutergroepen van basisschool De Spindel. FOTO HUUB SCHOUTETEN

Overname leidt bij Laurentius tot beheersing liquiditeitsproblemen

Projecten Laurentius naar WonenBreburg BREDA - Woningcorporatie WonenBreburg M I D D E L B (Breda U R enGTilburg) S E neemt & vier V projecten E E R over S Evan Woningbouwvereniging Laurentius. In Breda gaat het om de projecten Brouwhof en BinnenBuiten. DOOR ADDO SPRANGERS Die overname wordt de komende maanden gerealiseerd en leidt bij Laurentius tot een beheersing van de liquiditeitsproblemen. Dit is de uitkomst van een spoedoverleg dat maandag op initiatief van wethouder Bob Bergkamp van de gemeente Breda plaatsvond in aanwezigheid van de corporaties, het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW), en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Wethouder Bergkamp zegt er vertrouwen in te hebben dat WonenBreburg en Laurentius de overname zorgvuldig vormgeven. “Het is voor de stad, de huurders en voor Laurentius een goede oplossing. ” Het overleg ging over de liquiditeitsproblemen van Laurentius

en de onrust die daarvan het gevolg is. Met als uitkomst de overname van vier projecten voor een totale overnamesom van 63.157.000 euro. Het gaat om twee projecten (woningen inclusief parkeren) in Tilburg en twee in Breda. De overname heeft de instemming van het WSW en het Centraal Fonds Volkshuisvesting. Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw stelt zich borg voor een krediet van tien miljoen euro aan Laurentius en stelt Wonen Breburg in staat de overname van vier projecten te financieren. Starterswoningen In Breda neemt WonenBreburg het project Brouwhof over, waarbij de 148 starterswoningen door WonenBreburg tegen bereikbare huurprijzen worden verhuurd W (Laurentius E E K opteerde B L Avoor D dure

huur). Daarnaast wordt het project BinnenBuiten overgenomen. Het project is een vijftig procent samenwerking met WonenBreburg. Laatstgenoemde woningcorporatie neemt hier het vijftig procent aandeel van Laurentius over, bestaande uit de helft van 101 bereikbare woningen en 172 woningen in de dure huur. Met de gemeente is WonenBreburg van mening dat dit op korte termijn een extra impuls geeft aan de invulling van de huidige grote vraag naar bereikbare woningen (tot 652 euro). In Tilburg worden de projecten Oostertuin en Wijhof overgenomen met 59 bereikbare huurwoningen (inclusief 14 eenheden bijzondere woonvormen) in Oostertuin en 46 bereikbare huurwoningen en 12 woningen in de dure huur in Wijhof.

Kumpulan Orang Tua Raffy ouderwets gezellig BREDA - Om de twee maanden organiseert Stichting Woonzorgcentrum tRaffyh de u3e vrijdag i s van dei maand n Kumpulan Orang Tua Raffy, een middag voor 70+ ouderen die zich betrokken voelen bij de Indische en Molukse cultuur. Vrijdag 19 oktober is het weer zover en kunnen de benen van de vloer op muziek van ‘Friendly’. Dit muziek duo bestaat uit Edwin Musch en Tonny Harimartono, twee ervaren en gedreven allround muzikanten. Naast muziek is er informatie over de ANBO. Het blijkt dat weinig ouderen op de hoogte zijn wat de ANBO allemaal te bieden heeft.

De heer van Lier, bestuurslid afdeling Breda, hebben we bereid gevonden d e om u hierover r ehet een g eni ander o te vertellen. Ook zal hij de hele middag blijven om u – indien u dit wenst – persoonlijk te woord te staan. De kumpulan is gratis toegankelijk en start om 14.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Na 17.00 uur bestaat de mogelijkheid om een Indische warme maaltijd te gebruiken. Indien u hier gebruik van wilt maken, dan graag voor dinsdag 16 oktober aanmelden bij de receptie van Raffy. Heeft u zin in een onderonsje met 70+ers en wilt u zich laten onderdompelen in Indische gastvrijheid, u bent van harte welkom. Meer informatie via Arthur Carli of Magda Wallenburg tel. 076 5225150 (Raffy).

Scheiden voor slechts www.ScheidingCentrumBreda.nl

€ 495

p.p.

Winkeldievegges betrapt in Bavel BAVEL - Twee uit Breda afkomstige meisjes (respectievelijk 17 en 18 jaar oud ) zijn dinsdagavond in een supermarkt aan de Pastoor Doensstraat in Bavel betrapt op winkeldiefstal. De dames hadden voor bij elkaar 109 euro aan niet afgerekende producten in hun jaszakken en tassen zitten. Het ging daarbij om artikelen als bodylotion, shampoo en scheergel. De winkeldievegges werden, nadat ze de kassa waren gepasseerd, aangehouden door het winkelpersoneel. Het 17-jarige meisje verzette zich daarbij hevig. Ook riep ze dreigende teksten naar de winkelmedewerkers. Tegen de dievegges is door de politie procesverbaal opgemaakt.

Tentoonstelling over ‘bevrijdingskinderen’ BREDA - Het Generaal Maczek Museum houdt van 14 oktober 2012 tot en met 24 maart de tentoonstelling ‘Bevrijdingskinderen’. Bevrijdingskinderen zijn inmiddels ‘met pensioen’. De kans dat hun vader nog leeft is niet groot. Toch kan zoeken zinvol zijn. Als de biologische vader meer kinderen had, dan kunnen zij vertellen wat voor een man de vader was. Ook hebben ze foto’s. Deze expositie is iedere tweede en vierde zondag van de maand van 14.00 uur tot 17.00 uur toegankelijk voor het publiek .Het Generaal Maczek Museum is gevestigd op de Trip van Zoudtlandtkazerne te Breda, ingang De La Reijweg 95. Legitimatie is verplicht. Toegang is gratis.


G OUD IS G €LD W W W. G O U D I S G E L D . N L

WIJ BETALEN NU MEER DAN € 43,PER GRAM FIJN GOUD*

Uw oude gouden sieraden zijn nog steeds geld waard Bent u ook aan de herfstvakantie toe?

Zelfs als deze beschadigd of kapot zijn. Wij kopen alle soorten gouden/zilveren sieraden in; art deco, kettingen, ringen, armbanden, oorbellen, gouden tanden, munten en diamanten. Wij betalen hiervoor de hoogst mogelijke dagprijs en betalen u direct contant.

Twijfel niet langer. Uw doosje met oude sieraden kan uw welverdiende vakantie zijn! Het kan zomaar in uw la liggen!

*Prijs is afhankelijk van de dagkoers.

Roosendaalse Goudbank Molenstraat 9a 4701 JK Roosendaal Tel. (0165) 85 22 68 roosendaalsgoudbank@gmail.com

WOENSDAG OSSENDRECHT Hotel Dekkers Zuster M. Adolphinestraat 6 10.00 - 17.00 uur

DONDERDAG ZEVENBERGEN Golden Tulip Schansdijk 3 10.00 - 17.00 uur

BomSchoenmakers Advocaten Sophiastraat 32, 4811 EM Breda tel.: 076-5200530 email: info@bstadvocaten.nl www.bstadvocaten.nl Echtscheiding, gaat u uit elkaar, problemen met alimentatie of omgang of heeft u een ander juridisch probleem? Wij bieden u een

Openingstijden Maandag Di. Wo. en Do. Vrijdag Zaterdag Koopzondagen

VRIJDAG ZUNDERT Hotel de Roskam Molenstraat 1 10.00 - 17.00 uur

13.00 tot 17.00 u 10.00 tot 17.00 u 10.00 tot 20.30 u 10.00 tot 17.00 u 13.00 tot 17.00 u

ZATERDAG HALSTEREN Hotel de Ram Steenbergseweg 1 10.00 - 16.00 uur

ZONDAG BREDA Hotel Mastbos Burg. Kerstenslaan 20 10.00 - 16.00 uur

Nieuwe wetgeving in 2013

Start daarom nu met je Rijbewijs Motor verkeersschoolblom.nl

3-DA AGSE SPOED OPLEIDING

Lid BOVAG & ANWB

plafonds & wanden witten Vraag een vrijblijvende offerte tel. 06 - 53697011 / 076 - 5991675

te koop gevraagd

Bomschoenmakers is gespecialiseerd in personen- en familierecht, waaronder echtscheiding, echtscheidingsmediation, verbreking samenwoning, verbreking geregistreerd partnerschap, opstellen ouderschapsplan, gezag, omgang, alimentatie en internationale kinderontvoering.

Ik wil dat je altijd bij me blijft...

BREDA

Ook binnen- en buitenschilderwerk

Gratis intakegesprek

Voor vragen kunt u telefonisch of per mail contact opnemen met: mevrouw mr. P.P.M. Hendrikx-Heeren p.hendrikx-heeren@bstadvocaten.nl / info@bstadvocaten.nl

Aalten Schildersbedrijf

Inschrijven? Bel nú: 076-50.15.535 Natuurlijk! Blom Verkeersschool. De snelste weg naar je rijbewijs.

Ik wil dat je altijd bij me blijft... Ik wil dat je geen

zorgen hebt

Ik wil dat je geen zorgen hebt

oude motoren, brommers en scooters 06-22332058

Bijeenkomst DELA helpt graag herinneringen aan overleden dierbaren levend te houden. Daarom organiseren wij een bijeenkomst waarin herinneren centraal staat. Iedereen die een dierbare verloren heeft is daarbij van harte welkom. wanneer waar programma aanmelden meer informatie

zondag 28 oktober Uitvaartcentrum DELA Breda, Tuinzigtlaan 41 in Breda 14.30-15.00 uur ontvangst 15.00 uur herinneren in woorden en muziek 16.00 uur ontmoeten en napraten vóór 17 oktober via email: dcbreda@dela.org Syt van der Bie, 076 533 53 00 of dcbreda@dela.org

niet meer bij ons

niet meer bij ons maar voor altijd in onze herinnering DELA Uitvaartcentrum in Breda

DELA Uitvaartcentrum in Breda Tuinzigtlaan 41 in Breda, telefoonnummer 076 533 33 00 Tuinzigtlaan 41 in Breda, telefoonnummer 076 533 33 00

DELAUitvaartcentrum Uitvaartcentrum in Oosterhout DELA in Oosterhout Veerseweg4040inin Oosterhout, telefoonnummer 0162 42 71 02 Veerseweg Oosterhout, telefoonnummer 0162 42 71 02 Wiltuumeer meerinformatie? informatie? Wilt Bel op 040 50 of www.dela.nl. Bel de deDELA DELAUitvaartinformatielijn Uitvaartinformatielijn op 260 04014260 14kijk 50 op of kijk op www.dela.nl.

Een uitvaart voor iedereen. Een persoonlijke persoonlijke uitvaart voor iedereen. Ook als u niet bij DELA verzekerd bent.bent. Ook als u niet bij DELA verzekerd

wanneer zondag 18 maart om 13.30 uur waar Uitvaartcentrum DELA Breda, Tuinzigtlaan 41 in Breda aanmelden vóór 5 maart via een email naar dcbreda@dela.org meer informatie 076 533 53 00

DELA helpt graag herinneringen aan maar voor altijd overleden dierbaren levend te houden. Daarom organiseren wij een bijeenin onze herinnering komst waarin herinneren centraal staat.

wanneer zondag 18 maart om 13.30 uur waar Uitvaartcentrum DELA Breda, Tuinzigtlaan 41 in Breda aanmelden vóór 5 maart via een email naar dcbreda@dela.org meer informatie 076 533 53 00

DELA helpt graag herinneringen aan overleden dierbaren levend te houden. Daarom organiseren wij een bijeenkomst waarin herinneren centraal staat. Iedereen die een dierbare verloren heeft is daarbij van harte welkom.

Iedereen die een dierbare verloren heeft is daarbij van harte welkom.


actualiteit

Duurzaamheidsdag moet mensen en organisaties inspireren

‘Duurzaamheid is meer dan zorgen voor schoon milieu’ BREDA - Mensen inspireren om duurzaamheid vorm te geven. Dat is het doel van de Landelijke dag van de Duurzaamheid die afgelopen woensdag plaatsvond. Ook in Breda hielden particulieren, bedrijven, onderwijsinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden tal van activiteiten om het thema duurzaamheid in de schijnwerpers te plaatsen. DOOR ADDO SPRANGERS Duurzaamheid betekent dat bij keuzes rekening wordt gehouden met gevolgen voor de ecologische (milieu), economische en maatschappelijke veerkracht van onze leefomgeving. Breda heeft op het gebied van duurzaamheid een reputatie hoog te houden; al diverse keren is de stad uitgeroepen tot de duurzaamste van Nederland. Zo heel verwonderlijk was het dus niet dat juist in Breda allerlei inwoners en organisaties activiteiten hielden die laten zien dat we met ons allen de schouders eronder moeten zetten. Iedereen kan duurzaamheid een plek geven in zijn of haar handelen, of dat nou in een bedrijf is of in een huishouden. E-drive Het Bredase programma op de Dag van de Duurzaamheid bestond onder meer uit activiteiten op en door verschillende Bredase scholen. Zo was het Prinsentuin College het toneel van een heuse Junior Duurzaamheidsdag voor studenten van ROC Pruinsentuin en Bredase vmbo-leerlingen uit klassen 3 en 4, met onder anderen workshops, een optreden en een rapwedstrijd. Bij Van Dorst Automotive vond een

Groene Beurs voor en door Bredase ondernemers plaats met tips en informatie over duurzame producten en diensten, terwijl bij de Makro onder de noemer E-drive een evenement rond elektrisch vervoer werd gehouden.

‘Geld besparen op energie, afval en vervoer’ Belangstelleden konden er via een informatiemarkt, proefritten en behendigheidsritten kennis maken met elektrische auto’s, fietsen en scooters. Ook namen de Bredase wethouders Cees Meeuwis en Wilbert Willems er samen met Jean-Pierre Bienfait, algemeen directeur van Makro Nederland, enkele oplaadpunten voor elektrische voertuigen in gebruik. Economie “Duurzaamheid wordt soms ten onrechte gepresenteerd als iets heel moeilijks maar dat is het niet,” zegt Wilbert Willems, wethouder Duurzaamheid. “Het gaat er gewoon om dat we Breda mooi houden, ook voor de mensen die er in de toekomst wonen, werken en op bezoek komen. Wat

Een primeur tijdens het evenement E-drive: de eerste elektrische auto van Makro.

we doen moet goed zijn voor de 3 P’s: de mensen (people), het milieu (planet) en er moet ook wat mee te verdienen zijn (profit).” Duurzaamheid gaat dus verder dan rekening houden met de P van planet, het is meer dan zorgen voor een schoon milieu.

Die mening is ook Cees Meeuwis, wethouder Economische Zaken, toegedaan. “Duurzaamheid zorgt voor een sterke en gezonde economie die tegen een stootje kan. Voor ondernemers betekent nadenken over duurzaamheid nadenken over de

FOTO MAKRO/PIM HENDRIKSEN

toekomst van hun bedrijf. De bedrijven die daar nog niet mee bekend zijn, steken hun geld in zaken waar enorm op bespaard kan worden, zoals energie, afval en vervoer.” Surf voor meer informatie naar www.dagvandeduurzaamheid.nl

Stichting Niños in schijnwerpers dankzij nominatie Vredesprijs Breda

Echtpaar Schalk-Pothof steunt Peruaanse straatkinderen BREDA - Tijdens de Vredesweek wordt bekendgemaakt wie de jaarlijkse Vredesprijs krijgt. De jury nomineert daartoe drie kanshebbers. Het echtpaar Piet (76) en Francis (75) Schalk-Pothof was één van de genomineerden. Het koppel kreeg een oorkonde voor hun charitatieve werk ten behoeve van kansarme en verwaarloosde kinderen in Peru. DOOR HENK KETELAAR “Niets is toeval , alles is voorbestemd,”

zeggen Piet en Francis als aan hun verhaal beginnen. “Wij hadden het geluk om een lang gekoesterde wens in vervulling te

laten gaan door een reis te maken naar Cusco, de oude Inca-hoofdstad in de Andes van Peru.

Daar werden we in een hotel ondergebracht van Jolanda van den Berg. Het betreft een oud koloniaal gebouw in het centrum van de stad. Ze gaf alles in Nederland op om de kansarme en verwaarloosde kinderen van Cusco een waardiger en beter bestaan te geven. Zonder een doelgericht plan begon zij in 1996 aan haar missie met de gedachte: Al help ik er maar één.“ Kennismaking “We maakten kennis met Jolanda en haar leven. Zij had toen als adoptiemoeder twaalf jongens onder haar hoede.

‘Niets is toeval, alles is voorbestemd’ Met donaties uit Nederland en de inkomsten van het hotel onderhield zij haar grote gezin. Haar verhaal en de wijze waarop zij de straatkinderen helpt was uit ons hart gegrepen en spreekt ons nog steeds zeer aan. Dag en nacht is zij bezig om naast haar eigen kinderen ook zoveel mogelijk andere kinderen een kans te geven. Het hotel kreeg ze destijds van een gulle Nederlander.”

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

De bevlogen vrijwilligers Piet en Francis Schalk-Pothof werden genomineerd voor de Bredase Vredesprijs.

FOTO HENK KETELAAR

Groeiend “Nu verzorgt Jolanda met een team van 80 Peruanen, ruim 600 kinderen per dag. Zij krijgen twee maaltijden per dag, medische en tandheelkundige hulp, huiswerkbegeleiding maar vooral heel veel liefde. Met vijf kinderrestaurants en drie hotels is het Niños-project een begrip in Cusco.

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

Veel mensen, onder wie de tachtig gezinnen van de medewerkers, worden geholpen door het feit dat Jolanda ooit de dappere stap nam om naar Cusco te vertrekken. Haar inkomsten zijn onvoldoende om het project duurzaam draaiende te houden. Vooral omdat het haar droom is iets te kunnen doen voor de 12- tot 18-jarigen die ze nu door gebrek aan middelen los moet laten.” Volhouden “Daarom steunen wij Jolanda’s stichting Niños door spulletjes te verkopen, het Niños-verhaal te vertellen op scholen en bij groepen om zo donateurs te werven. Met medewerking van Caritas Breda hebben we drie kerkelijke collectes mogen houden,” vertellen Piet en Francis die door Jolanda persoonlijk per mail met hun nominatie voor de Bredase Vredesprijs werden gefeliciteerd. “Zolang wij dat nog kunnen volhouden, blijven wij de stichting Niños steunen,” laat het echtpaar vastberaden weten.

Stichting Niños De Vredesprijs is uitsluitend bedoeld voor inwoners van Breda die zich geheel belangeloos inzetten voor vrede en gerechtigheid op lokaal en mondiaal niveau. Het echtpaar Schalk-Pothof kreeg een nominatie vanwege hun onbaatzuchtig werk voor de stichting Niños. Surf voor meer informatie naar www.stichtingninos.nl

Volg ons op Twitter: @BredaseBode.


T CHNI K &

Voor de productielocatie van Saint-Gobain Construction Products Nederland B.V. in Etten-Leur zijn we op zoek naar Voor onze afdeling technische dienst zijn wij op zoek naar

> Ploegenmonteur Werktuigbouw (5-ploegendienst)

> Hoofd Werktuigbouwkundige dienst > Proces Engineer Wat heeft Saint-Gobain te bieden

Ons productieproces biedt volop technische uitdagingen voor technici van alle opleidingsniveaus binnen een internationale organisatie met internationale carrièremogelijkheden

Jullie relatie levend houden?

Praktische 2daagse relatiecursus voor partners op zaterdag 10 november en 24 november in Bergen op Zoom, door professionele EFT coaches. Jullie leren omgaan met relatiespanningen, beter communiceren en het delen van emoties. Info: www.relatieontwikkeling.com Interesse? Kom proeven en neem vrijblijvende deel aan de workshop op 2 november, Burg. Mathonstraat 8, Bergen op Zoom. 6 7.50 per persoon. Aanvang 19.30 uur. Aanmelden: c.vaneekeren@kpnmail.nl of tel. 06-22816907 Tot dan Carin van Eekeren en Lianda van der Knaap.

Tuin een najaars of winterbeurt?

Wil je meer weten over deze vacature en onze organisatie breng dan een bezoek aan onze website:

www.isover.nl

ervaren tuinman biedt zich aan

Saint-Gobain Isover is wereldwijd de grootste producent van isolatiematerialen en maakt deel uit van de Franse multinational Saint-Gobain. Saint-Gobain, aanwezig in meer dan 64 landen, is met meer dan 195.000 medewerkers en een omzet van ruim 42 miljard Euro de grootste producent en leverancier van bouwmaterialen in de wereld en marktleider in al haar activiteiten. Saint-Gobain is sinds 1962 in Nederland met haar productielocatie gevestigd in Etten-Leur. Hier wordt zowel glaswol onder de merknaam Isover als glasvlies onder de merknaam Technical Fabrics geproduceerd. Onze productielocatie in Etten-Leur maakt onderdeel uit van Saint-Gobain Construction Products Nederland B.V. er zijn ca. 285 medewerkers werkzaam op de productievestiging en het op verkoopkantoor. De locatie in Etten-Leur is een vol continudienst productieorganisatie. De organisatie is sinds 1996 gecertificeerd voor haar mileuzorgsysteem volgens ISO 14001. Als grondstof voor de productie glaswol wordt voor meer dan 75% gebruik gemaakt van gerecycled glas. Hierdoor hoeft zo min mogelijk gebruik te worden gemaakt van primaire grondstoffen.

tel: 06-18178431 Meubelstoffering

eze an d teld ing v s ges nleidt op prij a a r naa t nie isitie word Acqurtentie adve

FA. GELENS

voor al uw stoffering en alle reparaties. Rudonk 23a Breda Tel. 076-5877239 of 06-20304266

Elke 4e pers. gratis op alle dagreizen

Aktie loopt tot 6 nov.

Margriet Winterfair Zwarte Markt Oberhausen Dusseldorf Keulen Brugge Maastricht Valkenburg 2 dgn Londen l.o. 2 dgn Disney/Parijs

16 t/m 22 nov.excl. entrée 3 nov. 24 nov. 22 dec. 24 nov. 8-13-15-20 dec. 24 nov. 8-13-15-20 dec. 24 nov. 8-13-15-20 dec. 8 dec. 11 dec. 27 nov. 11 dec. 27 nov. 11 dec. 8t/m9dec & 15t/m16dec. 27 t/m 28 december

€ € € € € € € € € €

16,00 25,00 25,00 25,00 25,00 25,00 25,00 25,00 99,50 116,50

Prijzen incl.vervoer,overnachting met ontbijt,entrée Disney Muys Reizen Rucphen Tel:0165-342351 info@muysreizen.nl

immer werken

juridisch advies & mediation

juridisch advies & mediation

familierecht*arbeidsrecht*sociaal zekerheidsrecht familierecht * arbeidsrecht huurrecht*vreemdelingenrecht*strafrecht

kopie & print

méér dan drukwerk

familiedrukwerk

* sociaal zekerheidsrecht * huurrecht * strafrecht Gratis spreekuur maandagavond Gratisvan spreekuur maandagavond 17.00 tot 18.00 uur

grafisch ontwerp huisstijlen

geboorte

Baronielaan 161, Breda. Tel.: 076-522 23 46

drukwerk

samenwonen

briefpapier flyers - folders

verloving

van 17.00 tot 18.00 uur

Baronielaan 161, Breda. Tel.: 076-522 23 46 www.baronie-advocaten.nl www.baronie-advocaten.nl

huwelijk

printshop

Dennis van Paradijs Zanger/Gitarist

kleur en zwart wit prints

jubileum

grafische afwerking

verhuizing

inbinden snijden

enz.

Op zoek naar mooie (achtergrond) muziek? Nummers van o.a. Sting, Coldplay, Frank Boeijen en Bløf worden op pure wijze gebracht met zang en gitaar.

Vanaf nu zijn er ook kerstkaarten verkrijgbaar!

http://www.dennisvanparadijs.nl

www.emzet.nl

Parket Service van de Wetering

STOP NU MET ROKEN!!!

desktop publishing & klein offset

Leggen, schuren en onderhoud van al uw houten vloeren Ook voor traprenovatie

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

voor bedrijf en particulier

Charles Petitweg 37 A6, 4827 HJ Breda Tel.: 076-571 83 00 - info@emzet.nl

Is strIjken nIet uw vak? aalten strijkservice Breda

Meubelstoffering

voor o.a. boten, stoelen, banken, wanden, en caravans Eigen maatwerk!

Laat de strIjk

Brugel Woondesign

voor u doen!

Ginnekenweg 72 Breda Tel. 076-5148563 www.joopbrugelwoondesign.nl

NynkeAalten@icloud.com

06-13324485 076-5991675

tel.: 06 - 48117916

●● Hoogste Hoogste slagingspercentage, slagingspercentage, 90,5% 90,5%  Hoogste slagingspercentage, 90,5% Nieuwste Hoogste slagingspercentage, 90,5% ●● Nieuwste methode -> Luxopuncture methode -> Luxopuncture Nieuwste methode -> Luxopuncture  Nieuwste methode -> Luxopuncture ●● Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars!!! Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars in 2012  Zeer succesvol al in Duitsland, Frankrijk, België,Zwitserland  Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars (Zorgverlenersnummer: 90-039475, aangesloten bij VBAG en RBNG) (Zorgverlenersnummer: 90-039475, bij VBAG RBNG) (Zorgverlenersnummer: 90-039475, aangesloten bijenVBAG en RBNG) Word vergoeddoor doorgediplomeerde alle aangesloten verzekeringsmaatschappijen ● 3behandelingen therapeuten 3 behandelingen vanvan 2020minuten 3Geen behandelingen minuten ●● Geen extraontwenningsverschijnselen kilo’s en pijnloos  Geen extra kilo’s en 20 pijnloos 3 behandelingen van minutenAFVALLEN, BURN-OUT Geen extra kilo’s enMENOPAUZE, pijnloos ●● Luxopuncture ook:  Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT Geen extraook: kilo’s en pijnloosMIGRAINE, ● Luxopuncture MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT DEPRESSIES, VERMOEIDHEID DEPRESSIES, MIGRAINE, OBSTIPATIE  Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN en BURN-OUT Alle cHRONIScHE kLAcHTEN DEPRESSIES, MIGRAINE, VERMOEIDHEID Bel vrijblijvend voor info. of afspraak:

076-5153143 076-5153143 (Etten-Leur)

(Etten-Leur) Behandelingen ook ’s-avonds Ook ’s-avonds en in het weekend

www.weteringparket.nl

huidproblemen

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Jan Jochems Handel

en

TransporT

Heeft u een droge, doffe, vale beschadigde of verdikte huid? Littekens, rimpels of verkleuringen?

Te koop:

Bestratingsmaterialen en sierkeien, speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers.

Neem dan contact op met onze schoonheidsspecialiste of huidtherapeute.

Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

Verhuur:

Afvalcontainers

van 6 m3 tot 40 m3 Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

Zomergemstraat 2a 4826 CW Breda 076 578 00 50

www.dermcentrum.nl


actualiteit

Koninklijk lintje voor Hans Uijterwijk

Colofon

‘Mister NHTV’ neemt afscheid

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

BREDA - Bij zijn afscheid als voorzitter van het College van Bestuur van NHTV Breda heeft Hans Uijterwijk een lintje gekregen. Burgemeester Peter van der Velden reikte hem de Koninklijke onderscheiding persoonlijk uit. Uijterwijk mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Bredase Bode

Wetenschap

Bredase Bode

NHTV Breda bestaat dit jaar 25 jaar en heeft sindsdien een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt. Met zowel wetenschappelijk als praktijkgericht onderwijs én onderzoek in haar portfolio vormt NHTV een schakel tussen wetenschap en beroepspraktijk.

Redactie Addo Sprangers Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties donderdag 13.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s donderdag 11.00 uur. Aanleveren via www.internetbode.nl

Uijterwijk, maar dat zal toch moeten gebeuren, want u vond het een mooi moment om wat anders te gaan doen: studeren, uw promotie-onderzoek afronden, en u wilt gaan… reizen!

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

‘NHTV bijna niet meer voorstellen zonder Hans Uijterwijk’

Puzzel week 41

De oplossing van deze puzzel is in week 42 te vinden op www.internetbode.nl

Hans Uijterwijk tijdens zijn afscheidsreceptie bij de NHTV.

DOOR ADDO SPRANGERS De uitreiking vond plaats in het gebouw van de NHTV aan de Sibeliuslaan tijdens de afscheidsreceptie van Hans Uijterwijk. Na een loopbaan van ruim veertig jaar in het onderwijs, waarvan 29 jaar als bestuurder en de laatste veertien jaar als

Bachelors

© www.sudokusite.eu

NHTV biedt in totaal elf hbo-bacheloropleidingen aan. Op het gebied van toerisme en vrije tijd biedt NHTV ook wetenschappelijke bachelors aan. Verder zijn er mogelijkheden voor masterstudies en het combineren van werken en leren.

FOTO HUUB SCHOUTETEN

voorzitter van het College van Bestuur van NHTV Breda, besloot de rasechte Hagenees - hij is altijd in Den Haag blijven wonen - zijn bestuurlijke activiteiten bij NHTV te beëindigen. Vooruitblik In september van dit jaar, bij de opening van het hogeschooljaar van de NHTV, blikte Halbe Zijlstra, staatssecretaris van Cultuur, Onderwijs en Wetenschap, daar al toepasselijk op vooruit. “Na veertig jaar onderwijs, waarvan dertig jaar in bestuurlijke functies, neemt u afscheid als voorzitter van het college van bestuur,” sprak de staatssecretaris. “En in die rol bent u de afgelopen veertien jaar uitgegroeid tot ‘mister NHTV’. Je kunt je deze instelling bijna niet meer voorstellen zonder Hans

Dat zal na al die jaren NHTV best goed gaan, dunkt me.” Hans Uijterwijk droeg bij die gelegenheid reeds symbolisch het stokje over aan de nieuwe voorzitter van het College van Bestuur Hein van Oorschot. Ridder Bij zijn afscheid afgelopen dinsdag ontving Hans Uijterwijk zoals gezegd uit handen van burgemeester Peter van der Velden een Koninklijke onderscheiding. Uijterwijk mag zich voortaan Ridder in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Domeinen NHTV internationaal hoger onderwijs Breda profileert zich als zelfstandige hoger onderwijsinstelling en richt zich op de ontwikkeling van de beroepspraktijk en op wetenschapsbeoefening in de domeinen, digital entertainment, hotel & facility, stedenbouw, logistiek & mobiliteit, toerisme en vrije tijd

College stelt gemeenteraad voor Structuurvisie Doornbos Linie vast te stellen

‘Aanpak openbare ruimte niet in één keer’ BREDA - Het college van burgemeester en wethouders van Breda stelt de gemeenteraad voor om de Structuurvisie Doornbos Linie vast te stellen. In fasen wordt de openbare ruimte van deze wijken straks opgeknapt. Dat gebeurt echter pas bij bouwontwikkelingen in het gebied. DOOR ADDO SPRANGERS Gemeentebreed zijn er zeer beperkt financiële middelen beschikbaar voor de aanpak van de openbare ruimte. Toch stelt het college in deze Structuurvisie voor een inrichtingsplan openbare ruimte voor Liniekwartier Noord te maken en middelen beschikbaar te stellen voor de kosten van de aanleg van openbare ruimte in Liniekwartier Noord tot en met 2014. “De conceptversie van Structuurvisie Doornbos en Linie stamt uit een tijd waarin de financiële situatie van de gemeente er rooskleuriger uitzag, “ vertelt wethouder Alfred Arbouw van Stedelijke Ontwikkeling. “Nu dwingt het gebrek aan financiële middelen ons tot het stellen van prioriteiten. We moeten realistisch zijn.

‘We moeten realistisch zijn’ Daarom pakken we de openbare ruimte van Doornbos en Linie niet in een keer aan. We beoordelen, telkens als zich ergens in Doornbos of Linie een bouwontwikkeling voordoet, welke investeringen in de openbare ruimte nodig zijn.’ Flexibiliteit Volgens de gemeente komt zij met flexibiliteit in het woonprogramma van Doornbos Linie de wijkbewoners eveneens tegemoet. De gemeente legt in deze Structuurvisie namelijk niet geheel vast welk type woning waar moet komen te staan, maar stelt algemenere randvoorwaarden voor ontwikkelingen voor Doornbos en Linie. Zo streeft de gemeente bijvoorbeeld naar vijftig procent grondgebonden woningen en vijftig procent appartementen voor heel Doornbos en Linie, terwijl dat eerder per specifiek gebied gold. De gemeente FOTO ADDO SPRANGERS raad neemt op 1 november een besluit.

De openbare ruimte van Doornbos en Linie wordt in fasen aangepakt. PAGINA 5


Rinie Maas over herdruk ‘Brabants Oorlogsdrama - Het verbeten verzet op de Vloeiweide’

Voor alle bewoners van de wijk Wisselaar

‘Boek dat lezers aangrijpt’

Pluspunt wekelijks zes dagen open

“Het is een boek dat lezers aangrijpt. Het laat mij geen dag los”, zegt Rinie Maas over zijn historische boek en bestseller ‘Brabants Oorlogsdrama - Het verbeten verzet op de Vloeiweide’. de Looff noemt het boek in een van haar toespraken feitelijk en ‘bijzonder’. In die uitspraak herkennen zich velen. Zodanig dat nog bij de laatste herdenking de familie Van Brautigam zegt: “Nu zien we het eerst voor ons zoals het is geweest.” Het boek maakt recht wat krom is; heeft grote historische waarde en raakt snaren, zoals gebleken is, door de snelle verkoop van de oplage. “Je pakt het opnieuw,” hoort Maas. “Je leest het weer. Soms een enkel verhaal eruit. Dan weer helemaal.” Dat hoort hij. “Het is geen oppervlakkig boek. Het is een feitelijk en een uitstekend geschreven en spannend boek.”

Rinie Maas.

VAN ONZE REDACTIE Het boek ‘Brabants Oorlogsdrama - Het verbeten verzet op de Vloeiweide’ is uitverkocht. Er zijn nog gegadigden zonder boek die het voor Sinterklaas en Kerstmis voor zichzelf of anderen willen afnemen via www.vloeiweide.nl De uitgever heeft besloten tot herdruk. Rinie Maas over dit succes. “De Vloeiweide leeft heel erg, het hele jaar door. De schuilkelder is een begrip op negentig passen van de woning. Sommigen vinden dat deze heropgebouwd moet worden. Er is een voorstel om tot een Janus van de Heuvelstraat te komen. Met deze zaken worden wij geconfronteerd.” Schuilkelder Die ‘wij’, dat is de auteur en zijn collega Janus Jochems. Ze signeerden samen honderden boeken. En er kleeft aan hen nóg een fenomeen waaruit de belangstel-

FOTO ADDO SPRANGERS

ling voor het drama van de overval op de post op 4 oktober blijkt: dat zijn de voordrachten die in heel West-Brabant mudvolle zalen te zien geven. Maas: “Na bijna zeventig jaar, hoor ik, is het opnieuw een schok voor de mensen om de feiten onder ogen te zien. Buren zijn, na de overval, gaan kijken naar het kapotgeschoten huis en zijn beschroomd de schuilkelder binnengegaan. ‘Hadden ze daar hun euforie getemperd dat de geallieerden naderden en de boel afgewacht, dan hadden de Duitsers ze nooit gevonden’. Nog altijd is er de zonk te zien. Ik neem er kinderen van de scholen mee naar toe. Voor de Duitsers een onvindbare schuilplek. De kinderen gaan ook binnen de fundering van de kelder zitten. Dat moet je toelaten. Kinderen zijn heel betrokken.” Spannend De Zundertse burgemeester Leny Poppe

Familiebezit Velen draaien er niet omheen dat het boek familiebezit is. Nog onlangs hoorde Rinie Maas dat een extra exemplaar in de kast moet. De schrijver: “Het boek eist door reacties, dag in dag uit, mijn aandacht.

‘Oorlogsdrama Vloeiweide laat mij geen dag los’ Niet ik schrijf de Vloeiweide. Maar het onderwerp heeft bezit genomen van mij. Piet van Kalmthout van Rostelevisie noemt me ‘de expert’ van de Vloeiweide. Hij zegt het. Niet ik. En het is waar dat we in dit boek ongelooflijk veel informatie geven. Niet in gezwollen taalgebruik. Maar feitelijk en ingetogen. Juist daardoor komt de wreedheid tot uiting die ‘eigen volk’ (de NSKK) ten opzichte van medemensen heeft bedreven. Dit schokkende inzicht leidt tot lezen. ‘Verbeter de wereld en begin bij jezelf’. Het blijft een onverwoestbaar humaan thema, dat opnieuw genoeg afnemers zal trekken voor de herdruk.”

BREDA - Het Pluspunt aan de Tielrodestraat 49 in Breda Noord biedt diverse activiteiten aan, waaronder: Rommelmarkt: Zondag 11 november van 10.00-18.00 uur. Iedere dinsdag kaarten van 14.00-16.00 uur (jokeren / rikken / klaverjassen). Crea (bloemschikken sieraden maken en dergelijke) iedere maandag van 14.0016.00 uur.

Lunchen elke woensdag tussen 12.00 en 14.00 uur. Computer cursus. Voor informatie kunt u terecht bij Kees ten Dam, tel. 06-20219130. Elke maandag houdt de wijkzuster spreekuur van 10.00-12.00 uur voor alle vragen rond zorg en welzijn. U kunt gratis bij haar terecht. Verder kunt u tijdens openingstijden altijd in het Pluspunt terecht voor een kopje koffie / praatje / biljarten.

voor de laatste keer dit seizoen

Heemschuur de Stee open TETERINGEN - Zondag 21 oktober is het weer de 3de zondag in oktober en is Heemschuur de Stee van Heemkundekring Teterings Erfdeel weer geopend van 14.00 tot 16.00 uur. De ingang bevindt zich aan het Zuringveld nr. 1 in Teteringen, naast Dorpshuis ’t Web.

hopen u te mogen begroeten. Dit is echter de laatste mogelijkheid dit seizoen, omdat Heemschuur de Stee i.v.m. de naderende Herfst- en Winterperiode, van november 2012 tot april 2013, gesloten zal zijn. Deze periode wordt gebruikt om de spullen in de Heemschuur schoon te maken en ons weer voor te bereiden op het nieuwe seizoen.

U kunt er naast de permanente tentoonstelling eveneens de wissel tentoonstelling bekijken, die met veel foto’s een beeld geeft van het verenigingsleven in Teteringen uit de vorige eeuw. Velen van u zullen zich herkennen in de vele foto’s en geschriften die er ter inzage liggen. Wij

Op de op 10 september gehouden Heemkundelezing over oude boerderijen in Teteringen hebben drie leden, te weten: Joke Aarts, Cees de Bie en Ad van Gils 18 van de totaal 20 quizvragen over de oude boerderijen goed beantwoord. Van harte proficiat.

Jubileum viering Breda-Gym

Hoe m oet dit verde r?

Een buddy helpt je weer op weg BREDA - Als je ernstig ziek wordt of een chronische aandoening krijgt verandert je leven ingrijpend. Veel vertrouwde bakens vallen weg, vanzelfsprekende contacten kunnen vervagen. Je kunt geïsoleerd raken en vaak moet er zoveel geregeld worden dat je het niet meer overziet. Paniek loert om de hoek: hoe moet dit verder? In zo’n situatie kan een buddy een uitkomst zijn. Hij of zij is een klankbord, denkt met je mee. Samen zoek je uit wat nodig is om weer op weg komen. Bijzondere vrijwilligers Buddy’s zijn vrijwilligers vanuit het hart. Ze bouwen een gelijkwaardige relatie op met de cliënt en geven voor langere tijd ondersteuning in wat je het wederopbouwproces zou kunnen noemen. Vanzelfsprekend met respect voor de privacy van de cliënt. Buddy’s krijgen een intensieve training en de HOOM-consulent onderhoudt daarna voortdurend contact met hen. U kunt nog meedoen Op 30 oktober begint een nieuwe buddytraining. Die krijgt een vervolg in het weekend van 2 t/m 4 november en wordt afgesloten op 6 november. De deelnemers aan eerdere trainingen waren allemaal enthousiast. Je leert wat buddy zijn is, je leert anderen kennen met dezelfde interesse, het is een verrijking. Tijdens de training kom je er pas achter of buddyzorg echt iets voor jou is. HOOM-consulente Rina Pals zoekt nog enkele kandidaten voor de komende training. U kunt zich aanmelden door haar te bellen op 06-53129470 of te mailen: rpals@hoomondersteuning.nl.

Sociaal raadslieden: bij u in de buurt BREDA - De sociaal raadslieden van het Instituut voor Maatschappelijk Welzijn (IMW) werken voortaan vanuit vier verschillende locaties verspreid over de stad.

Als inwoner van Breda kunt u, met vragen over regelingen en voorzieningen, bij u in de buurt terecht bij de sociaal raadslieden. Door binnen te lopen tijdens een inloopspreekuur of op afspraak. Daar hoeft u niet voor te betalen. Sociaal raadslieden weten hoe instanties werken en hoe u kunt krijgen waar u recht op heeft. Ze zijn deskundig op het gebied van wetten en regelingen die voor u belangrijk zijn. Bijvoorbeeld de Wet Werk en Bijstand, zorg- en huurtoeslag en verblijfsvergunningen. Veelgestelde vragen

- Voor welke uitkering of voorziening kom ik in aanmerking? - Ik moet mijn huurtoeslag terugbetalen. Klopt dat? - Kunt u mij helpen bij het invullen van dit formulier (bijvoorbeeld voor een aanvraag WW, bijstand, voor een verblijfsvergunning) - Kan ik kwijtschelding krijgen van gemeentelijke belastingen? - De rekening van mijn energieleverancier klopt niet. Wat kan ik nu doen? - Kan ik bezwaar maken tegen deze boete? Contact Verspreid over de week en de vier locaties zijn er spreekuren. Daar kunt u binnenlopen met uw vraag of probleem. Woont u in Breda Noordoost, dan kunt u terecht in het Noorderlicht, Cor-

nelis Florisstraat 25, in Breda Noordwest in Alexberg 4. De sociaal raadslieden van Breda Zuidoost en Centrum zijn te vinden op Delpratsingel 1, het team voor Breda Zuidwest in Amstelstraat 4a. U kunt ook een afspraak maken. Belt u dan op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 09.00 en 12.30 uur naar: 0765240820. Aanmelden kan ook door te mailen naar bsr@imwbreda.nl of gebruik te maken van het contactformulier op www. imwbreda.nl. Meer informatie? Belt u dan naar het Instituut voor Maatschappelijk Welzijn: 0765305888. Op www.imwbreda.nl leest u meer over het werk van de sociaal raadslieden. U vindt er ook een overzicht van alle spreekuren in Breda. PAGINA 6

Oefensessie acro groep.

BREDA - Breda-Gym is een vereniging die dit jaar 10 jaar bestaat en bruist van enthousiasme en een lesaanbod heeft voor jong en oud. Haar doelstelling is om zoveel mogelijk mensen plezier in de gymnastiek en het turnen te bieden door een gevarieerd aanbod aan lessen te geven. Dit doen ze bij voorkeur dicht bij de mensen, dus in de buurt waar men woont. Daar ligt de essentie van de gymnastiek van oudsher. Daarnaast zijn vele topsporters in verschillende sporten ooit begonnen bij de gymnastiek. Op 27 oktober viert Breda-Gym haar 10-jarig bestaan en doet dit met een groots lustrumfeest. Het wordt een feestelijke dag voor alle groepen van

Breda-Gym en zal worden afgesloten met een grootse turn- en acro show van internationaal niveau. De gym, spring, turn- en acrogym groepen zullen u meenemen in een reis rond de wereld. Ze zijn al weken hard aan het oefenen voor hun presentatie tijdens deze spectaculaire show in Sportcentrum De Scharen. Natuurlijk bent u van harte welkom om deze show bij te wonen. Kaarten kun u bestellen via de website www.breda-gym. nl. Op de dag zelf aan de kassa zijn ze ook verkrijgbaar. Kinderen tot en met 3 jaar mogen gratis naar binnen. De show start om 19:00 uur en zal tot circa 22:00 uur duren. Locatie: Sportcentrum de Scharen aan de Topaasstraat in Breda. De deuren zullen rond 18.30 open gaan.


lief en leed

Familieberichten

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Breda, tel. 076 525 8500, Molengracht 21, voor inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, tel. 0900 276 8335. Tandarts Inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts. Surplus de Markenlanden thuiszorg: passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Voor al uw thuiszorgvragen: 0168 331826 en ksbthuiszorg@surplusdemarkenlanden.nl

Tuinzigtlaan 11, Breda 076 521 68 77 www.zuylen.nl Oosterhout 0162 438 387

Thuiszorg West-Brabant Direct zorg nodig? Bel 088 - 560 2000, 7 dagen per week, 24 uur per dag

• U kunt terecht voor het lenen, huren of aankopen van zorghulpmiddelen voor alle fasen van het leven • Maar Vitaal doet meer! • Vitaal levert ook hulpmiddelen om gezond en actief te blijven

Uw thuiszorgwinkel voor Breda en omstreken • Kom kijken en verbaas u over ons assortiment Voorheen:

aan hulpmiddelen van bestek tot rollator, van sta-op fauteuils tot scootmobielen. We beschikken over een ruim assortiment aan braces en bandages en artikelen voor de professionele gebruiker

MediPlus

Slingerweg 87 4814 AZ Breda 088 - 0300500

• U kunt direct naast de ingang Gratis parkeren!

Recreatiestalling Numansdorp OpeNt Occasion Center Voor bemiddeling verkoop vragen wij:

Caravans, campers en vouwwagens!

Scheiden is ook een nieuw begin! Een scheiding is niet alleen het afronden van wat geweest is. De ScheidingsMakelaar zorgt voor een nieuwe start. Wie nu verstandige keuzes maakt, heeft daar straks profijt van. Dat weten wij uit ervaring. We begeleiden u met: • De financiële en juridische afhandeling. • Het ouderschapsplan voor de kinderen. • Een plek om te wonen. • En alle andere zaken rond uw scheiding. De ScheidingsMakelaar werkt met 1 contactpersoon en hanteert een vast tarief. Meer informatie? Bel of mail voor ons gratis adviesgesprek. Ruud Serraarens, 5028 12 33 Sander Kroezen, 06 0654 1139 33 serraarens@scheidingsmakelaar.nl kroezen@scheidingsmakelaar.nl Of surf naar onze website: www.scheidingsmakelaar.nl

DAGTOCHTEN BUSREIZEN DAGTOCHTEN

Voor alle voordelen zie:

DAGREIS LONDEN € 49,00 13 okt, 24 nov + 1, 8, 15 en 22 dec Vervoer, overtocht + stadsplattegrond

2-DAAGSE REIS LONDEN € 109,00 24/25 nov, 8/9 en 15/16 dec

Vervoer, overtocht, hotel + ontbijt

SPACE EXPO NOORDWIJK 17 okt, 4 jan (kind t/m 12 jr)

€ 25,00 € 22,50

Speciale tentoonstelling André Kuipers en ISS

SCHALKE 04 – FC NÜRNBERG € 99,00 27 okt Vervoer, wedstrijdticket + 3 consumpties

SCHALKE 04 – W. BREMEN 10 nov

€ 115,00

MARGRIET WINTER FAIR 16, 17, 19, 21 en 22 nov

€ 32,50

4-DAAGSE BERLIJN 23 t/m 26 nov

€ 149,00

Vervoer, wedstrijdticket + 3 consumpties

Vervoer + entree (op 22 nov slechts € 30 p.p.)

Vervoer + 3 hotelovernachtingen + ontbijt

KERSTMARKT DÜSSELDORF € 25,00 29 nov, 1, 8, 10, 15, 21 en 22 dec KERSTMARKT AKEN € 25,00 1, 8, 12, 15, 20 en 22 dec KERSTMARKT OBERHAUSEN € 25,00 1, 8, 13, 15, 19 en 22 dec GOUDA BIJ KAARSLICHT € 17,50 11 dec KERSTMARKT BRUGGE € 22,50 1, 8, 12, 15, 20 en 22 dec KERST IN FLUWEELENGROT € 29,50 29 nov, 3 en 14 dec DICKENS FESTIJN DEVENTER € 25,00 15 en 16 dec MINICRUISE YORK/BRUGGE € 129,00 30 nov, 7 en 14 dec (vertrekdata) Vervoer, overtocht, 2 overnachtingen ferry

www.brabantexpres.nl

www.carva.nl

Contact 0186-652960 - carva@planet.nl Stalling - Verkoop - Reparatie Onderhoud - APK Keuring

OVERBEHARING

TE KOOP: appartement in wintersportgebied Winterberg

Elders al vaak laten behandelen en nog weinig resultaat?

in Duitsland. (320 km vanuit Breda). Volledig ingericht, slaapgelegenheid voor 6 personen.

Bezoek onze huidtherapeuten voor een behandeling met de nieuwste laserapparatuur Lasers voor o.a. licht gekleurde haren, gevoelige huid en voor een donkere huid.

Meer info www.vakantiewinterberg.be of 0032495-501961

TE VEEL SCHULDEN? Wij hebben de oplossing: begin 2013 schuldenvrij zakelijk en particulier

Bezoek de huidtherapeuten van ons centrum.

Zomergemstraat 2a 4826 CW Breda 076 578 00 50

www.dermcentrum.nl

Toe aan een nieuw kunstgebit of problemen met uw huidige?

Sense-Dent

u en Bel n naar g a a ! r v aktie onze Hart voor u en uw mond Wilhelminalaan 2A - 4872 BX - Etten-Leur info@comfortdienstenadvies.nl - 076-532 42 95

Het adres voor hulp en reparatie van uw computer, laptop, netwerk, tablet, smartphone, Computers op maat en nog veel meer. Bel ons voor meer informatie.

Tot 100% vergoed door zorgverzekering

076 - 515 06 13 Mastbosstraat 78a, 4813 GV Breda www.kunstgebitbreda.nl

Essendonk 17 4824 DA Breda 076 - 887 16 11 06 - 47 49 10 89

* Eigen werkplaats * Slechts € 15,- voorrijkosten in Breda. Buiten Breda andere tarieven.

Vraag naar de voorwaarden, of kijk op onze website. KVK: 54752051 btw: NL204511501B02

Alle dagen bereikbaar! van 08:00 t/m 22:00 info@computerservicebreda.nl

21% Btw? Daar doen wij niet aan mee! Dezelfde prijs, dezelfde service! PAGINA 7

Schilderen, Witten, Kozijnen, Lekkages, Stucken en Tegelen. 076-57.15.914 marnixbreda@casema.nl

€ 15,00 Per uur * Service aan huis

* Garantie * Onafhankelijk

ma T/m VrIJ open Van 12-18 uur

Tevens snelle reparaties en klikgebit op implantaten! (vraag naar de voorwaarden)

ComputerserviceBreda.nl

Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. de Bom de meubelvriend marijke meustraat 32, Breda 076-5141601

particulieren & ondernemers particulieren & ondernemers

belastingaangiften | belastingadvies | alle toeslagen belastingaangiften | belastingadvies |planning alle toeslagen alle belastingaangiften I alle toeslagen erven & schenken | financiële erven & schenken | financiële planning belastingadvies I bezwaarschriften I boekhouding bezwaarschriften | boekhouding bezwaarschriften | boekhouding

belastingaangifte-desk.nl | 076-8200 246 belastingaangifte-desk.nl | 076-8200 246 Lijndonk 4, unit 1.10, Breda Lijndonk 4, unit 1.10, Breda

gezocht

gebruikte en oude landbouwwerktuigen, tractoren, heftrucks, aanhangers, hout en metaalbewerkingsmachines

06-57982052


KORT BEDRIJVIG

Twee weken in de herfstvakantie

VVV Breda organiseert wandelingen en rondleidingen

Maximaal genieten van uw tuin

opvallende sporen maakt u kennis met de boeiende geschiedenis van het ‘gewone’ Breda. Bovenstaande wandelingen vertrekken om 14.00 uur (de Kasteelwandeling ook om 15.00 uur) bij de VVV Breda, Willemstraat 17-19 (bij het Centraal Station). Een kwartier voor vertrek verzamelen. BredaPas-houders kunnen gratis deelnemen. In verband met bezoek aan de Koninklijke Militaire Academie is bij de Historische Kilometer en de Kasteelwandeling een legitimatiebewijs verplicht. Voor groepen zijn al deze wandelingen het hele jaar op afspraak te boeken. BREDA - De VVV Breda organiseert dit jaar zowel tijdens de herfstvakantie van Noord- als van Zuid-Nederland wandelingen en rondleidingen o.l.v. een gids. De VVV biedt een gevarieerd programma waarin allerlei aspecten van Breda aan bod komen. Historische Kilometer Woensdag 17, dinsdag 23, donderdag 25, zaterdag 27 oktober. De Historische Kilometer voert via het Nassaumonument en het park Valkenberg naar het terrein van het Kasteel van Breda, alleen toegankelijk o.l.v een VVV-gids. U bezoekt ook de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk en het Begijnhof met het Begijnhofmuseum. Kasteelwandeling Dinsdag 16, donderdag 18, woensdag 24 en vrijdag 26 oktober. Tijdens de Kasteelwandeling krijgt u een uitgebreide rondleiding over het terrein van het Kasteel.

Vroeger het woonpaleis van de eerste Bredase Nassaus, tegenwoordig de thuisbasis van de Koninklijke Militaire Academie. U bezoekt o.a. de onderaardse gang, een van de torens van het Spanjaardsgat en het Huis van Brecht, het oudste stenen huis van Breda. Het terrein van het Kasteel van Breda is alleen te bezoeken o.l.v. een VVV-gids. Geveltjesroute Vrijdag 19 oktober. Een gids van Gilde de Baronie neemt u mee langs bijzondere gevels in de Bredase binnenstad. Gevels waar u normaal misschien voorbij zou lopen maar waarachter vaak mooie verhalen schuilen. Speuren naar het verleden Zaterdag 20 oktober. Deze wandeling (o.l.v. een gids van Gilde de Baronie) voert nu eens niet langs de grote beeldbepalende monumenten. Aan de hand van minder

Rondleiding Pathé Bioscoop Donderdag 18 en donderdag 25 oktober. De Pathé bioscoop is, met 1500 zitplaatsen, een van de grootste bioscopen van Brabant. De technische voorzieningen op het gebied van beeld en geluid zijn optimaal van kwaliteit. Tijdens de ca. 45 minuten durende rondleiding komt u in ruimtes die normaal gesproken verboden terrein zijn. In de ‘kabinetstraat’ wordt getoond hoe de films worden geprojecteerd middels gigantische filmrollen. Indien mogelijk worden ook zalen meegenomen in de rondleiding. De rondleiding (deelname vanaf 16 jaar) start om 18.00 uur met een glaasje champagne op het voorplein van de Pathé Bioscoop, Chasséveld 15. Kaartverkoop uitsluitend van tevoren bij de VVV Breda. Kaartverkoop en informatie: VVV Breda, Willemstraat 17-19 en Grote Markt 38, 0900-5222444 (€ 0,45 per minuut) info@vvvbreda.nl; www.vvvbreda.nl

Waterschap Brabantse Delta baggert stadswateren Breda BREDA - Waterschap Brabantse Delta start volgende week met het baggeren van de Zuidsingel en een deel van de Aa of Weerijs en Mark in Breda. Dit is nodig om wateroverlast in de stad te voorkomen en de waterkwaliteit te verbeteren. Het werk duurt tot en met januari 2013. Bij de Zuidsingel duwt een schuifboot de bagger naar de laadlocaties, waar een grijpkraan de bagger vervolgens in speciale containers laadt. Om de hinder op de openbare weg te beperken, wordt de grijpkraan op een ponton in het water geplaatst en de bagger over het water naar baggerdepots vervoerd. De zandvangen Bieberg en Zaartbos zijn de locaties waar de Mark en Aa of Weerijs de stad binnenstromen. Bij de Aa of Weerijs is dat ter hoogte van de Graaf Engelbertlaan en bij de Mark direct ten zuiden van de Duivelsbruglaan. Hier zijn de watergangen breder, waardoor de waterstroom vertraagt en zand sneller zakt. De bagger uit deze zogeheten zandvangen wordt naar een verwerkingsinstallatie gepompt. Hier wordt zand afgescheiden van de bagger, dat elders wordt hergebruikt. Het slib en zand worden per vrachtauto afgevoerd. Hierdoor vindt meer vrachtverkeer dan gebruikelijk plaats over de Allerheiligenweg en Ulvenhoutselaan. Ook rijdt er tijdelijk vrachtverkeer over het

fietspad langs de Graaf Engelbertlaan, ter hoogte van de sportvelden van VVSAB. Waarom baggeren? Water dat door watergangen stroomt, voert kleideeltjes, plantenresten en zwerfvuil met zich mee. In de loop van de tijd zinken deze bestanddelen. Zo ontstaat er op de bodem van onze watergangen een laag slib. Dat noemen we bagger. Bagger zorgt ervoor dat watergangen ondieper worden. Om wateroverlast te voorkomen moet er voldoende ruimte zijn om regenbuien op te vangen en af te voeren. Door te baggeren houdt waterschap Brabantse Delta de watergangen diep genoeg. Ook veroorzaakt bagger een tekort aan zuurstof in het water. Hierdoor ontstaan algen, kroos en stankoverlast. Planten en dieren kunnen er dan niet of nauwelijks leven. Door bagger te verwijderen, krijgt water meer zuurstof. Hierdoor wordt het water helder en keren planten, vissen en overige (water)dieren weer terug. Protocol Een ecologisch protocol beschrijft welke maatregelen de aannemer moet treffen om schade aan flora en fauna te voorkomen. Dit geldt tevens voor de voorgeschreven wijze van afvoeren van de bagger.

Opbrengst bijna 1000 euro

De Springplank actief voor Mozambique BREDA - Basisschool De Springplank in Etten-Leur heeft met een sponsorloop bijna 1000 euro ingezameld voor de Bredase Stichting The Pearl of Mozambique. Het evenement vond plaats in het kader

van de Kinderboekenweek die dit jaar als thema heeft “Hallo wereld”. De cheque van 927,10 euro is inmiddels door Marjanne Stam van de Bredase stichting dankbaar in ontvangst genomen. Met het geld kan de stichting nieuwe projecten in enkele regio´s in Mozambique financieren.

Zo is er onlangs een tweede schoollokaal gebouwd in het dorp Marrarene. Meer info: www.pearlofmozambique. com. Financiële steun is welkom op rek. 149993099 t.n.v. stichting The Pearl of Mozambique Breda.

Opleiding in de zorg BREDA - Op 22 oktober start Capabel VVS weer met een zorgopleiding op MBO-2 niveau in Breda. Het bijzondere van deze opleiding is dat mensen met alleen een inburgeringsdiploma of taalniveau A2 aan deze opleiding mee kunnen doen, terwijl ze bij andere scholen niet toegelaten wor-

den. De opleiding duurt 1,5 jaar zodat men dus snel aan de slag kan. In de opleiding wordt veel aandacht besteed aan de vakinhoudelijke vaardigheden, maar ook worden er extra taallessen gegeven. De deelnemers lopen al na drie maanden stage. Meer informatie is te vinden op www.capabelvvs.nl, www.facebook. com/capabelvvs of telefonisch via 076-5224189. PAGINA 8

José Kuijpers-Goos van Baronie Tuinontwerpen.

FOTO BARONIE TUINONTWERPEN

Ooh, wat is het toch heerlijk als je een tuin hebt die helemaal bij je past, waar je elke dag van kan genieten. Het hele jaar door, want vergeet ook niet vanuit de woning te genieten van die mooie groene buitenkamer! Een tuin heeft voor ieder een eigen functie. Veel mensen weten wel wat ze graag in hun tuin willen hebben maar weten niet waar ze moeten beginnen. Niet zo gek want er komt veel bij kijken. Niet alleen allerlei planten maar ook allerlei materialen, zoals bestrating, verlichting, water in de tuin, veranda. Er zijn legio mogelijkheden om een tuin uniek en sfeervol te maken. Je kan er allerlei tijdschriften op na slaan en je kan naar een tuincentrum gaan, maar dan zie je door de vele mogelijkheden vaak de bomen door het bos niet meer. Bovendien is deskundigheid noodzakelijk om de juiste plaatsen voor een optimale groei te bepalen. Investering Bent u een tuinbezit(s)ter die nog niet maximaal van uw tuin geniet? Wilt u voor relatief weinig kosten jarenlang plezier en meerwaarde van uw tuin hebben? Dan is een goed ontwerp een waardevolle investering. Voor een persoonlijk en professioneel tuinontwerp en/of advies voor zowel grote als kleine tuinen kunt u contact opnemen met Baronie Tuinontwerpen. Voor een tuinontwerp dat bij uw wensen aansluit. José Kuijpers-Goos Baronie Tuinontwerpen, www.baronietuinontwerpen.nl, e-mail info@baronietuinontwerpen.nl

Tijdens Bizz Golf Event

Business Club Breda beste van Nederland BREDA - Donderdag 4 oktober heeft de Business Club Breda de 1e prijs behaald op het NK Golf voor Business Clubs in Noordwijk. Zij waren de beste van de acht deelnemende Business Clubs uit o.a. Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch en Arnhem. Uit handen van de sponsor KLM ontvingen de winnaars Europa-tickets. Namens de Business Club Breda namen Mimi Akkermans, Jos Akkermans, Peter Dirven en Han Plaatsman deel. Zij hadden al eerder gewonnen in de regiovoorrondes. Jos won daar ook al de neary prijs. In de finale maakte Han Plaatsman bijna de hole in one, de bal ketste echter op de vlagpaal af. Een mooie prestatie in het jubileumjaar waarin de BCB 20 jaar bestaat. Op www. businessclubbreda.nl zijn foto’s van de finale te bekijken.

Opzet Bizz Golf Teams van vier deelnemers uit acht regio’s van Nederland nemen het tegen elkaar op. Dit gebeurt eerst in wedstrijdvorm op 18 holes par 3 in interen wedstrijd, Daarvan gaan de 4 beste naar de regionale finale. De winnaar daarvan, in dit geval dus Business Club Breda, gaat naar de landelijke finale. Regel is dat de beste drie van de vier stablefordscores tellen. Op donderdag 4 oktober speelden de volgende ondernemersverenigingen op Golfcentrum Noordwijk: Entre Femmes (Utrecht); Industrieel Contact Waddinxveen (Gouwestreek); NOV Noordwijkse Ondernemers Vereniging (Bollenstreek); Ondernemersvereniging Ouder Amstel (Amsterdam); Industriële Kring Vlaardingen (Rotterdam); Business Club Breda (Breda); Het Zakelijk Netwerk (Den Bosch); Sociëteit Jonge Ondernemingen (Arnhem / Nijmegen)

Met Run2Forty2 naar Marathon BREDA - Ook voor de voorjaarsmarathons van 2013 gaan we in december weer van start met ons trainingstraject zoals je dat van ons gewend bent.

Net als vorig jaar organiseren we weer een fantastische marathonreis naar de Marato de Barcelona. Barcelona heeft eigenlijk alles om een buitenlands marathon te combineren met een lang weekendje weg! Ons hotel ligt letterlijk op nog geen 100 meter van de start/finish dus beter kan echt niet.

Voor dit jaar hebben we weer een schitterend 5-daags arrangement vastgelegd in een van de fijnste steden van Europa! Uiteraard ontbreekt onze eigen Rotterdam Marathon niet in het programma. Met een luxe touringcar brengen we je naar een unieke locatie met direct zicht op start/ finish op de Coolsingel. Interesse? Meld je dan aan voor onze informatieavond op maandag 22 oktober in onze winkel aan de Nieuwstraat 33. Aanmelden via:Breda@ run2forty2.nl


Judo op school (JOS project) op de Tweesprong BREDA - De judolessen van het JOS project Breda lopen gesmeerd. Afgelopen weken liep het project op de OBS de Tweesprong in Heusdenhout o.l.v. judomeester Srecko Culo van Jujikan en meester Rinus Bliemer van Arashi Sport.

Elf initiatiefnemers van nieuwe FMO-projecten kregen 2 jaar geleden tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Bredase Avenue een cheque uitgereikt door wethouder Marja Heerkens, waaronder het Judo op school project. Breda miste het project Urban Judo van de Judo Bond Nederland in de grote stad Breda, waarna verschillende organisaties de handen ineen hebben geslagen om ook in Breda het opvoedkundige Judo in de breedte te gaan aanbieden op de basisscholen. De judoclubs hebben inmiddels bewezen dat Judo leeft in de Baronie! Het Judo op school is een project -van de Stichting Budokwai Arashi, Stichting Breda-Actief, Stichting Sport & Diversiteit, de Judo Bond Nederland en het Van Cooth College- en is gericht op kinderen van groep 3 t/m 6 van de basisschool. De kinderen maken op school tijdens de gymlessen kennis met de Judosport met veel aandacht voor waarden, respect en zelfvertrouwen. Alle Judoverenigingen, -stichtingen en -sportscholen in Breda en 8 basisscholen doen mee aan dit project. De Tweesprong basisschool uit Heusdenhout trapte na de zomervakantie af met judolessen tijdens de gymles die tot een einde kwamen met een kijkles voor de ouders net voor de herfstvakantie. 70 kinderen uit groep 5, 6

Schaatsseizoen Ballangrud

en 7 kregen les van echte judomeesters, die de kinderen het judo meegaven als een maatschappijles. Regels en afspraken zorgde voor meer respect voor elkaar en voorkwamen ongelukken en ruzies. De kinderen kregen mee dat met concentratie, goed luisteren en opletten veel is te leren, waardoor veel plezier gemaakt kan worden door iedereen. De laatste lessen werden afgerond met een feestelijke les, waarbij al de ouders waren uitgenodigd om hun kinderen te zien genieten en judo demonstreren. Vanuit het project werden judomatten en judopakken geleverd. De kinderen ontvingen verschillende informatie over judo en de Bredase judoclubs. Andere Bredase basisscholen zullen na de herfstvakantie ook gaan starten met judolessen. Het college van burgemeester en wethouders heeft 2 jaar geleden met de plannen en hun initiatiefnemers een bijdrage uit het Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling (FMO) toegekend. Het FMO is een initiatief van de Gemeente Breda dat paste bij de koers die de gemeente samen met haar inwoners wilde varen: samen met elkaar bouwen aan Breda als sociale stad, waarin zoveel mogelijk mensen meedoen. Het fonds bood kansen aan initiatiefnemers en andere betrokkenen om mooie dingen in en voor de Bredase samenleving te realiseren. In de drie jaar dat het FMO bestond, zijn er al veel verschillende projecten tot stand gekomen. Al deze projecten hebben gemeenschappelijk dat ze een bijdrage leveren aan de stad of de wijk. Contactpersoon: Joan Kuijpers; e-mail info@breda-actief.nl

KinderworKshops in de herfstvakantie!

www.motimuseum.nl

Kom ook kennismaken met de schaatssport.

BREDA - Het schaatsseizoen staat weer voor de deur en ook de leden van schaatsvereniging Ballangrud halen hun schaatsen weer ‘uit het vet’. Lijkt het jou ook leuk om dit jaar op natuurijs te kunnen schaatsen of wil je kennis maken met schaatsen op de schaatsbaan, dan bieden wij jou de kans om bij onze vereniging proeflessen te komen volgen. In de periode van 29 oktober t/m 16 november kun je die proeflessen komen volgen op maandag en/of vrijdagmiddag van 16.3017.30 uur op de schaatsbaan in Breda. Een enthousiaste trainer van Ballangrud staat voor je klaar en gaat met je aan de slag om je de beginselen van het langebaan schaatsen aan te leren. Als je daarna enthousiast bent geworden

en meer lessen zou willen volgen, verwelkomen wij jou van harte binnen onze vereniging en zullen we in onderling overleg bekijken bij welke trainingsgroep je het beste kunt aansluiten. Kleding tips: het dragen van een helm of muts en handschoenen is verplicht. Zorg dat je warme kleding aan hebt en mocht je geen schaatsen hebben dan kun je die huren bij de schaatsbaan. Let op: de entree van de schaatsbaan en de eventuele huur van schaatsen zijn voor eigen rekening. Ben je geïnteresseerd, meld je dan aan door een e-mail te sturen naar Marry Elzinga-van Benthem. marryvanbenthem@ planet.nl onder vermelding van proefles. Of bel naar onze ledenadministratie 0162434954 voor meer informatie.

”Het modelappartement op Landgoed de Buitenplaats is klaar. Wij gaan kijken! U ook?”

WELKOM

in U bent van harte welkompen Dag de O de modelwoning tijdensvan 11.00 tot op zaterdag 20 oktober laar in Breda! 13.00 uur aan de Valken

Ontvang nu € 6.500,– korting! Ga naar www.debuitenplaatsbreda. www.debuitenplaatsbreda.nl PAGINA 9

076 524 24 00

076 514 86 56


Op avontuur met Natuursprong

BREDASE KLOPPERMAN

‘Dan bende unne Sjarel’

Natuursprong, foto: Reinout van den Bergh

BREDA - In de herfstvakantie organiseert Breda-Actief gratis sport voor jongens en meisjes van 4 tot en met 12 jaar. Kom je ook sporten en bewegen in de natuur? Op dinsdag 16 en woensdag 17 oktober lekker sporten en bewegen in de natuur. Doe mee met verschillende avontuurlijke sporten en spellen, zoals: hutten bouwen, schattenroof, touwbrug, stormbaan, vlot bouwen. Het programma is als volgt. Noord-West: woensdag 17 oktober van 14.00 – 16.00 uur in Olympia centrum;

verzamelpunt Cruyff Court, Kesterenlaan. Noord-Oost: woensdag 17 oktober van 13.00 – 15.00 uur in Cadettenkamp Teteringen. Verzamelpunt: Parkeerplaats Dongensebaan. Zuid-West: dinsdag 16 oktober van 15.00 – 17.00 uur in Sonsbeeckpark. Verzamelpunt: Parkeerplaats zwembad Sonsbeeck. Zuid-Oost: woensdag 17 oktober van 10.00 – 12.00 uur in Ulvenhoutse Bos. Verzamelpunt: UVV / Jeugdland. Voor meer informatie over Natuursprong in Breda? Neem contact op met Hedda Fleerakkers van Breda-Actief via tel. (076) 52 33 555 of e-mail: natuursprong@breda-actief.

nl en kijk op www.breda-actief.nl Aanmelden hoeft niet, maar wil je zeker zijn van een plekje deze dag, mag dat natuurlijk wel! Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar: natuursprong@breda-actief.nl. Onder vermelding van naam, leeftijd en locatie. Met Natuursprong willen we kinderen op een actieve en plezierige manier kennis laten maken met spelen in de natuur. Onder professionele begeleiding van sportcoaches van Breda-Actief volgen de kinderen een sportief en leerzaam programma.

POLITIEBERICHTEN Beekse schennispleger in kraag gevat PRINSENBEEK - Aan de Meester Bierensweg is zondagavond een 25-jarige inwoner van Prinsenbeek aangehouden. Hij wordt verdacht van schennisplegen. Rond 18.45 uur werd gemeld dat de man zichzelf op straat aan het bevredigen was, terwijl twee meisjes hem passeerden. Na een korte vluchtpoging kon hij worden aangehouden. Hij is zondagavond in verzekering gesteld. Beschonken Bredanaar moet rijbewijs inleveren BREDA - De politie heeft zondagavond aan de Concordiastraat een 36-jarige inwoner van Breda betrapt met een slok op achter het stuur. Agenten controleerden hem rond 20.00 uur, omdat hij een defecte koplamp had aan zijn auto. Op het bureau blies hij een waarde van 695 ug/l. Zijn rijbewijs is ingenomen en opgestuurd naar het Openbaar Ministerie. Tegen de Bredanaar wordt proces-verbaal opgemaakt. Bredase recherche sluit onderzoek mishandeling af BREDA - De recherche heeft het onderzoek naar aanleiding van een mishandeling aan de Croystraat in Breda op 23 augustus jl. afgerond. De identiteit van een man die bij het incident betrokken was, is tijdens het onderzoek bekend geworden. De Bredanaar is inmiddels door de politie gehoord. Uit onderzoek blijkt dat door beide partijen geweld is gebruikt. Op 23 augustus jl. werd rond 21.30 uur een man mishandeld omdat hij een opmerking maakte over een laserpen. De vrouw van het 46-jarige slachtoffer werd kort daarvoor door de straal van de laserpen hinderlijk beschenen toen zij in de huiskamer zat. Zij wilde de jongeman die dat deed aanspreken en vroeg haar man even mee te lopen. Toen de Bredanaar de jongeman aan sprak ging het mis en kwam het tot een handgemeen. Winkelpersoneel achterhaalt agressieve dief BREDA - Een 46-jarige veelpleger ui Breda is maandagmiddag rond 14.15 uur in een supermarkt aan de Belcrumweg betrapt op diefstal. Hij werd na een achtervolging, waarbij hij een medewerker in het gezicht sloeg, aangehouden. Hij stopte drie pakken babyvoeding (Nutrilon) in een plastic tas en bood deze niet ter betaling bij de kassa aan. Drie medewerkers gingen achter hem aan. Zij achterhaalden de dief op de Van Voorst tot Voorststraat. De dief sloeg daarbij een van de achtervolgers met gebalde vuist in het gezicht. De dief werd uiteindelijk met hulp van een passant onder controle gebracht en overgedragen aan de politie. Hij is conform afspraken met het Openbaar Ministerie over de aanpak van veelplegers in verzekering gesteld. Er is aangifte gedaan van winkeldiefstal en van mishandeling. Een 38-jarige zwerver werd maandagmiddag in een supermarkt aan de Oude Vest eveneens betrapt op winkeldiefstal. Hij had voor 40 euro aan levensmiddelen gestolen. Hij heeft een dagvaarding gekregen. Bekeuringen na bromfietscontrole BREDA - De politie heeft maandag tussen 08.00 en 09.30 op de Topaasstraat een bromfiets- en scootercontrole gehouden. Er werden zestien bromfietsen gecontroleerd. Bij zes bestuurders

was alles in orde. Zeven bestuurders kregen een bekeuring omdat de constructiesnelheid te hoog was. Verder zijn er nog bonnen geschreven voor het brommen op het fietspad, het kinbandje niet bevestigd hebben en voor een defecte rem. Bonnenregen na snelheidscontrole BREDA - De politie heeft maandag tussen 08.00 en 22.00 uur een snelheidscontrole gehouden op de Nieuwe Kadijk. De agenten controleerden aan beide zijden van de weg. De snelheid van 23542 passanten werd gecontroleerd. Er werden 401 overtredingen geconstateerd. De hoogst gemeten snelheid was 114 km / uur, terwijl ter plaatse maximaal 70 km / uur is toegestaan. Onderzoek naar overval BoerenBond BREDA - Een winkel van de Boerenbond aan de Molenstraat is dinsdag omstreeks 09.00 uur overvallen. Een overvaller drong de zaak binnen en bedreigde enkele medewerkers die net gearriveerd waren in het kantoor met een vuurwapen. Hij heeft een nog onbekend geldbedrag buit gemaakt. De politie heeft direct na de melding met veel eenheden gezocht naar de dader. Daarbij kregen de agenten hulp van twee Apaches van de basis Gilze -Rijen. Diverse uitvalswegen werden in de gaten houden. Er Ook werd een Burgernetbericht verstuurd. Er werd echter niemand aangehouden. De Technische Recherche heeft een sporenonderzoek ingesteld. De overvaller zou circa 1.75/1.80 meter lang zijn. Hij had een normaal postuur. Hij had zwarte handschoenen aan en droeg een dikke bomberachtige jas en een zwarte werkbroek van een smal model. Hij had een grote rugzak bij zich. Oplichters aangehouden in Breda BREDA - De politie heeft dinsdagmiddag een 43-jarige veelpleegster en een 42-jarige vriend van haar aangehouden op de verdenking van oplichting c.q. flessentrekkerij van een meubelwinkel. Nadat de meubels waren afgeleverd in de woning, reed het tweetal snel weg in hun auto zonder af te rekenen. Zij werden in verzekering gesteld. De 43-jarige vrouw had onder een valse naam voor 5100 euro aan meubels besteld bij een meubelzaak in Nieuwerkerk aan de IJssel. Dinsdagmiddag werden de meubels afgeleverd. Daarbij zou contant afgerekend worden. De vrouw had een ander huisnummer in de straat, in de wijk Belcrum, opgegeven. Toen daar de vrachtwagen aankwam, liep zij naar buiten en dirigeerde de chauffeur naar een woning wat verder in de straat, alwaar ook een man aanwezig was. De meubels werden uitgeladen en de woning binnen gedragen. Nadat de chauffeur en zijn collega het plastic hadden opgeruimd en wilden afrekenen, zagen ze dat de woning rondom was afgesloten. Ze zagen nog net de man en vrouw in een auto stappen en wegrijden. De agenten die ter plaatse kwamen overlegden hierop met de officier van justitie. Beide bewoners zijn bekenden van de politie. De officier van justitie gaf toestemming tot de aanhouding van het tweetal en tot het betreden van de woning. Terwijl de dienders in de woning waren, kwamen de oplichters weer thuis. Ze werden aangehouden. De meubels zijn formeel in beslag genomen maar meegegeven aan het bedrijf. PAGINA 10

“Dan bende unne Sjarel as de gij ut bent”… De ruitenwasser in de Dr. Struyckenstraat wringt de zeemlap uit. Hij komt van zijn ladder naar beneden en geeft me een (volks) compliment dat je in je leven één keer krijgt. Schrijven is kortom een ding. Je krijgt reacties. Dat is 2. En je moet plannen. Dat is 3. Ik zet het voor u op een rijtje wat 2 en 3 betreft omdat het voortkomt uit 1. Hoe is het met pastoorke Dekkers zonder centen? Had ie nou wel of gin centen. In het boek Stadshelden staat ie omschreven als ‘pastoorke zonder centen’. Maar…volgens Louis van Gils, de erevoorzitter van de Gouden Cirkel, was de bouwpastoor een rasbedelaar die wist hoe hij 110.000 guldenbij elkaar moest krijgen voor de bouw van zijn Mariakerk aan de Oranjeboomstraat. En… Maria was kennelijk Middelares. Ze legde de lasten niet op de schouders van die deugdzame man zonder centen. Want in zijn beroemde bedelpreken legde Dekkers uit dat hij als bouwpastoor uit een gezin van 13 kinderen onmogelijk bij zijn ouders terechtkon om de te bouwen kerk te betalen. Op naar Louis van Gils om een leuk verhaal te maken over deze markante bouwpastoor, die in Breda een straatnaam heeft en, naar nog zal blijken, heel veel centen. Zijn tip uit de rijke Roomsche tijd in Breda doet me denken aan onze buurtbewoners destijds, althans enkelen. “De pastoor zal wel geld gegeven hebben”, zeiden ze toen mijn broer naar het seminarie ging. Mis! Van een weeksalaris van 121,74 gulden mochten wij allemaal studeren. Vader was technisch. Hij repareerde radio’s en televisies voor Maxwell en van zijn beta-kennis mochten wij op het seminarie, naar de kunstacademie, de kweekschool, de mulo, de kappersvakschool en de school voor journalistiek. Vanuit dat besef hoe de touwtjes aan elkaar geknoopt werden ben ik razend benieuwd op welke wijze deze telg van de familie Dekkers zijn gelden heeft vergaard. Ik heb verder kopij liggen van Antoon Dirven. Het is writersgold omdat hij als zoon van een winkelier aan Hegelsomstraat op spannende wijze vertelt over oorlog, verzet en bevrijding van Breda west. Hoe uit een grote pot jam kleine potjes jam van de hand worden gedaan voor de klanten aan de hand van de bonkaarten. Ik heb Toon al driekwart jaar geleden geïnterviewd maar de schrijver moet variëren. Hij moet ‘inbreien’, plannen, zich voegen naar de liturgische kalender. Ik verras u met zijn verhalen in het voorjaar als de zon er extra glans aangeeft. Het boek over de Vloeiweide heeft snaren geraakt. Er moeten er worden bijgedrukt. Nu nog de ruitenwasser die iets zegt wat geen literaire prijs of kritiek van deskundigen ooit zal kunnen evenaren. Hij ziet me aan komen wandelen. Hij herkent me van een foto en vraagt of ik de man ben die ‘die historiekes in de Bode’ en ‘de’ boeken schrijft…Ik ontken het niet waarop hij zegt: “Nou, dan bende gij unne Sjarel, vent.” En hij gaat weer zijn leer op, drie en vier hoog. RINIE MAAS

Bij kinderboerderij Parkhoeve Breda-Noord

Kennismaking met vrijwillegerswerk BREDA - Ben jij graag buiten in de natuur of met dieren bezig? Lijkt het je leuk om te werken op één van de mooiste en groenste plekjes van Breda? Kom dan op donderdagmiddag 25 oktober én 1 november van 13:00 tot 15:30 uur vrijblijvend kennismaken met vrijwilligerswerk op kinderboerderij Parkhoeve Breda-Noord.

Breda-Actief organiseert de kennismaking samen met medewerkers van Parkhoeve. De kennismaking bestaat uit twee dagdelen, namelijk donderdagmiddag 25 oktober én 1 november van 13:00 tot 15:30 uur. We nemen een kijkje op de kinderboerderij en gaan aan de slag met het verzorgen van de dieren of het werk in de kantine, net wat je leuk vindt.

Parkhoeve Breda-Noord is een hele leuke plek om vrijwilliger te zijn. Er is van alles te doen in de tuinen, bij de dieren en in de gezellige kantine. Er werken ruim 50 vrijwilligers in vijf groepen: dierenverzorging, horeca, klussen, toezicht en tuinonderhoud. Voor de vrijwilligers worden regelmatig leuke activiteiten georganiseerd.

Kom je ook? Graag voor vrijdag 19 oktober aanmelden bij Anu Veldhuis of bij de Vacaturebank van Breda-Actief, telefoonnummer 076-5233555. Of stuur een e-mail naar a.veldhuis@breda-actief.nl of vacaturebank@breda-actief.nl, graag met vermelding van naam, adres en telefoonnummer.

KORTE BERICHTEN BREDA Fietsgilde: 18 oktober Suikerroute, start 10.00 uur Intratuin Bingo: KBO Breda Zuid houdt op dinsdag 16 oktober een bingomiddag. Aanvang 14.00 uur. Er is ook een loterij aan verbonden met leuke prijsjes. Gemeenschapshuis Vianden, Viandenlaan 3 te Breda. Requiem Mozart: Zondagmiddag 18 november om 15.00 uur voert het Concertkoor Breda onder leiding van dirigent Geert van den Dungen het Requiem van Mozart en de mis in C dur van Beethoven uit in de Grote Kerk. De solisten zijn: Amaryllis Dieltiens – sopraan; Ekaterina Levental – alt; Vincent Lesage – tenor; Jussi Lehtipuu - bas; begeleiding - barokorkest Florilegium Musicum. Kaarten kunt u tot uiterlijk 1 november bestellen via de website (www.concertkoor.nl), bij de VVV of de Vrije Boekhandel of op de concertdag zelf aan de kassa in de kerk. Contact/inloopochtend stomapatiënten/dragers: Op dinsdag 16 oktober houdt de Nederlandse Stomavereniging weer een contact/ inloop-ochtend voor stoma-patiënten/ dragers, partners en belangstellenden. U bent van harte welkom tussen 10.00 en 12.00 uur op de locatie van Stichting De Honingraad, Johan Willem Frisolaan 100,4818 LH Breda. De eerst volgende contact/inloop-ochtend zal plaatsvinden op dinsdag 20 november. Informatie: Dim Koks, tel. 06-14486011, d.koks@casema.nl, www.stomavereniging.nl Kras en Kraak: Jouw favorieten van toen op vinyl op verzoek gedraaid. Café Happy Days, St Jansstraat Breda. 19 oktober, 21.00 uur. Van uitsluiting naar aansluiting: Signalen van uitsluiting van mensen op of onder de armoedegrens met daarbij de gevolgen van de economische crisis en de aangekondigde bezuinigingsmaatregelingen zijn te horen op de Werelddag tegen Armoede, woensdag 17 oktober om 12.00 uur in het Stadskantoor. Bingo nieuw: Wij verhuizen van donderdag naar de maandagavond. Op maandag 15 oktober houdt Activiteiten ver. Breda West een bingoavond met geld prijzen in Het Witte Schaap in Tuinzigt. Aanvang 20.00-22.15 uur. De opbrengst komt ten goede voor de ouderen, om ze een gezellige middag te bezorgen. Tweedehands kledingbeurs: Donderdag 18 oktober 15.00-20.00 uur, café Moeke/Bovenzalen, Ginnekenmarkt 17, Breda, 076-5607020. Inschrijven via info@moekebreda.nl


AL JAREN DE HOOGSTE GOUDPRIJS NU OOK LAAGSTE VERPANDRENTE IN DE REGIO

Merk Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault ford vw

inkoop - verpanding Goud Zilver Munten

076 5872910 Het goedkoopst in container verhuur 6 m3 Container voor: - bouw en sloopafval € 220,- puin € 100,Prijzen zijn incl. BTW - A-B hout € 100,Struikhei 1 - 4714 VC Sprundel - Tel: 0165-387334

Autobedrijf Rivan Breda paratie ring • Re APK Keu • p o o rk In- Ve

U wilt een pen? ands auto ko eh d twee K gekeurde Konijnenberg 98 B Circa 100 AP rantie Tel.: 076 - 587 75 46 auto’s met ga t 610.000,Kijk voor onze voorraad op: v.a. 6500,- to www.rivanautos.nl

Problemen met uw huid? Voor een huidanalyse en advies voor de beste verzorging van uw huid kunt u kosteloos terecht bij onze huidconsulente.

Zomergemstraat 2a 4826 CW Breda 076 578 00 50

www.dermcentrum.nl

Wij kopen uw auto vandaag nog !

Damen Autobanden

v/a b.jaar 1996 tot 2009

• Nieuwe en Gebruikte banden • Montage v.a. € 10,- per band • Alle merken en maten op voorraad

06-33361307

contante betaling + vrijwaring RDW vrijwaring inschrijf nr. 17659

werken! Hier wil je .nl/breda t k r e w o b jum

Kleur blauw grijs grijs met. zilver met. grijs met. zwart met. zwart met. zilver met. zwart met. zwart met. rood d blauw met zwart met. rood zilver met. rood met grijs met. zwart met. blauw met. zilver met. zilver met. blauw met. zwart met. beige met. d groen met. zilver met. groen

bouwjaar verkoopprijs jan-08 7.950 nov-03 3.750 jun-02 3.250 mrt-01 2.250 sep-09 10.250 mei-08 8.750 jan-07 7.500 jul-07 7.500 aug-02 3.250 feb-99 2.250 aug-09 14.250 aug-11 18.250 jun-03 3.950 apr-04 3.250 okt-08 9.950 mei-11 20.950 jan-11 19.950 apr-07 9.250 sep-02 3.750 apr-01 2.950 sep-01 2.750 sep-10 32.500 aug-02 4.950 aug-02 3.750 nov-00 2.750 jun-92 2.750

GOedKOPe INRuILeRS Met APK & dIveRSe bedRIjfSwAGeNS

Spinveld 72 4815 HT Breda Tel. 076-5991539 06-49313410

o b m u J e w De nieu ordt in Breda w geweldig!

type twingo 1.2 16v Automaat airco radio cd twingo 1.2 airco radio cd twingo 1.2 16v Automaat airco radio cd twingo 1.2 radio cd Clio 1.2 tce 100 5 drs airco radio cd nav Clio 1.6 16v 3 drs airco ecc lmv Clio 1.4 16v 3 drs airco radio cd lmv Clio 1.2 16v 5 drs airco radio cd Clio 1.4 16v 3 drs airco radio cd Clio 1.4 16v 3 drs Megane III coupe 1.6 16v Megane III 1.6 estate airco ecc radio cd navi Megane II 1.4 16v radio cd Megane II grand tour 1.6 16v airco ecc radio cd Grand Modus 1.2 tce airco lmv Scenic III tce 130 airco ecc nav lmv Scenic III 1.6 16v airco ecc nav lmv Grand Scenic 2.0 16v airco ecc nav pan dak Laguna II 1.9 dCi airco ecc radio cd lmv Laguna II 1.6 16v 5 drs airco ecc radio cd Laguna II 1.6 16v 5 drs airco radio cd Grand espace 2.0 t airco ecc pan. dak nav espace 2.0 16v t airco lmv radio cd pan dak vel Satis 2.0t airco ecc radio cd lmv focus 1.6I Automaat sedan airco ecc Lt 35d dubbele cabine open laadbak

• • • •

Nieuwe auto’s Occasions APK-keuringen Inbouw SCM-alarm

• Reparaties

Kroonstraat 42 Tel.: 076-5011371

• • • •

Schadeherstel Leasing Inbouw Airco Inbouw Audio-app.

• Inbouw LPG

Etten-Leur Fax: 076-5011372

www.bramtangeman.nl

Let op!!! €150 tot €10000 voor uw loop-, sloop- of schadeauto, compleet met katalysator. Tevens alle auto onderdelen te koop aangeboden. Tevens reparaties aan alle merken auto’s. Tegen zeer voordelige prijs!

Tel. 076 541 83 53 / www.prescherautos.nl Tevens een 20-tal auto’s te koop aangeboden

Let op!!! APK keuring vanaf E21,50

Bij eventuele afkeur kunnen wij nieuwe en eventuele goede geselecteerde gebruikte auto onderdelen monteren.

Bij inlevering van deze bon: 10% korting op onderdelen! Bel voor een afspraak: 076 541 83 53 APK Keuringstation Prescher

ds auto's in Breda

www.abc-goud.nl

Openingstijden: 8.30 tot 17.00 uur. Weidehek 90, Breda Kijk op www.prescherautos.nl

os.nl/index.php?category=homepage[11-10-2012 10:01:12]

GEZOCHT: CALL AGENTS 



Ben jij: - mbo/hbo student of herintreder?  - minimaal 12 uur per  week tijdens kantooruren inzetbaar?  - commercieel en resultaatgericht?   - woonachtig in Breda of directe omgeving?     Stuur dan een e-mail met je cv naar:   vacatures@mkbsem.nl of bel 076-8200350 www.mkbsem.nl    

Ga je van nature goed met mensen om en hou je van lekker eten? Dan is dit jouw moment! Kom werken bij de nieuwe Jumbo in Breda. We zoeken nog:

Hulpkrachten en verkoopmedewerkers op alle afdelingen De nieuwe Jumbo in Breda wordt de grootste en meest bijzondere supermarkt van Nederland met een unieke en inspirerende sfeer! Werken bij de nieuwe Jumbo in Breda wordt echt een feest!

Sollicmiteeer varecanture?s op Kijk voor eda jumbowerkt.nl/br

Telemarketeers HR (MBO niveau)

U benadert bedrijven telefonisch om onze organisatie te introduceren en afspraken te maken voor onze accountmanagers. Voor circa 20 uur per week. (U werkt niet tijdens schoolvakanties) Affiniteit met HR en ervaring in een commerciële functie is een pré. U heeft doorzettingsvermogen en een duidelijke, zakelijke telefoonstem. We bieden u een goede werksfeer, leuke collega’s en een marktconform salaris. Enthousiast geworden? Bel snel en vraag naar Elly Vriends 076-523 10 00 of mail naar jobs_nl@sdworx.com

SD WORX Nederland BV Payroll, Tax & Legal, HR www.sdworx.nl


d v er r assen vo lledig v er b az en d vo o r d elig

op Kijk dagelijks de action.nl voor

100 NIEUWSTE A R TI K E L E N FLANELLEN

MAJESTIC HALOGEEN

POLYSTONE

diverse kleuren katoen maten XS-XXL

GU10 230V 20W of 50W

met verlichting diverse uitvoeringen

REFLECTOR VERKOOP LAMP KRAAM

NACHT HEMD

7.69

5.99

Majestic HALOGEEN STEEKLAMP G4 12V 10W of 20W SET/2

0.95

0.29

DIVERSE SOORTEN

DECO

Royal King diverse maten: 1-persoons 2-persoons of lits-jumeaux

90 cm hoog diverse uitvoeringen

DEKBED HEKS op OVERTREK BEZEM VA N A F

KUNSTSTOF

H A LLOW E E T IP !

5.99

OPBERG BOX met klemdeksel zware kwaliteit 18x14x8 cm 1 liter

29x17,5x8 cm 2.4 liter

1.15

DESIGNER

SCHETS BLOK

0.99

HEKS met BEZEM 30 cm hoog diverse uitvoeringen

1.49

DAMES/HEREN

2.49

HAND SCHOENEN diverse modellen en kleuren

0.69

incl. voorbeelden, stickers en sjablonen diverse thema's

MEGA POSTER KLEURBOEK diverse thema's

N

1.59

Elders 3.95 4.95

2,5 OF 3 MM

1.49

Elders 5.95 7.95

WC-EEND

2.99

TOILET BLOK Lavendel Fresh extra schuim & hygiëne 40 gram

Wc-eend VLOEIBAAR TOILETBLOK Active Green 55 ml

0.89

DVD

0.79

MUZIEK DOCUMENTAIRE keuze uit o.a. Beyonce, Amy Winehouse, U2, Queen, Madonna, Michael Jackson, Adele, Rolling Stones PC GAMES keuze uit veel verschillende titels

1.49

CULIQUICK

1.49

INTERDENTALE COMPLETE BORSTELTJES MAALTIJD tandplakverwijderaar de grondigste manier om de ruimte tussen de tanden te reinigen metalen grip: 10 stuks kunststof grip: 7 stuks Elders 2.95 3.95

kip zoetzuur, kipsaté met rijst of pasta bolognese 375 gram

0.75

NIEUW! Elders 2.49 2.99

1.59

Kijk op onze website voor meer informatie, openingstijden, onze nieuwsbrief en onze productfolder: WWW.ACTION.NL BERGEN OP ZOOM • Kastanjelaan 61-65 BREDA • Tramsingel 74 CHAAM • Baarleseweg 44 DINTELOORD • Raadhuisplein 25a

ETTEN LEUR • Markt 33 GILZE • Steenakkerplein 20 KAATSHEUVEL • Hoofdstraat 47 OOSTERHOUT • Arendshof 34

OSSENDRECHT • De Brouwerij 16 RIEL • Dorpstraat 25a RIJSBERGEN • St. Bavostraat 22 ROOSENDAAL • Boulevard 118f

TILBURG • Trouwlaan 19-27 TILBURG • D.J. Jittastraat 8 WAALWIJK • Irenestraat 2a ZEVENBERGEN • Zuidhaven 45a

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 14-10 t/m za. 20-10 in Nederlandse filialen.

flanellen DAMES PYJAMA diverse kleuren maten XS-XL

S E T/2

DBZ_20121014  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you