Page 1

THUIS IN DE REGIO

WEEKENDEDITIE

B R E D A S E

O P L AG E :

16 SEPTEMBER 2012 WEEK 37

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

HONDERDSTE VERJAARDAG NAC BREDA

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @BredaseBode

I

Te l .

076

SPORT

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

SCHROEFPALEN VOOR STATION BREDA

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

ZESTIG JAAR KBO BREDA-WEST

Burgemeester sluit smartshop Magnifique

Aanpak parkeren Mgr. Nolensplein

BREDA - De burgemeester van Breda heeft maandag besloten smartshop Magnifique aan de Haven 8 te Breda te sluiten voor een periode van zes maanden. De burgemeester heeft hiertoe besloten, omdat artikel 3 van de Opiumwet is overtreden. Naar aanleiding van diverse aanhoudingen, hebben zeven personen onafhankelijk van elkaar verklaard, handelshoeveelheden softdrugs gekocht te hebben in de smartshop. De handelshoeveelheden aangetroffen softdrugs horen niet in een winkel aanwezig te zijn. Dit was voor de burgemeester aanleiding te constateren dat erdrugs worden verkocht, afgeleverd of verstrekt, dan wel daartoe aanwezig zijn.

BREDA - De gemeente is dinsdag begonnen met het herinrichten van het centrale parkeerterrein op het Mgr. Nolensplein. De werkzaamheden duren, afhankelijk van de weersomstandigheden, tot 5 oktober. De parkeerplaatsen langs de straat verdwijnen. De bestrating wordt opgebroken en oude plantenbakken en banken worden verwijderd. Verder worden de trottoirbanden verplaatst. Hierdoor wordt het centrale parkeerplein groter. Om te verduidelijken hoe automobilisten kunnen parkeren, komt er een vakindeling met parkeermarkeringen. De bestaande lichtmasten worden verplaatst, in een rechte lijn met nieuw te plaatsen banken.

W E E K B L A D

Gillende studente verjaagt inbreker

Thema-avond autisme bij MEE West-Brabant

BREDA - Door het alarmerende gegil van een studente (18) is een inbreker die haar tas probeerde te stelen opgeschrikt en gevlucht. De vrouw woont samen met nog vier studenten in een woning aan de Hendrik Hoeymakerstraat. Van de andere bewoners zijn wel spullen verdwenen. De studenten verklaarden dat zij maandag na een gezellige avond samen in hun woonkamer rond 02.00 uur naar bed gingen. Daarbij vergaten zij het open raam aan de voorzijde van de woning te sluiten. Rond 02.15 werd de studente wakker omdat haar slaapkamerdeur open ging en een voor haar onbekende man haar handtas pakte. Door haar gegil vluchtte de inbreker.

BREDA - Op maandag 17 september houdt MEE West-Brabant weer een thema-avond autisme. Deze avond staat in het teken van de autismebegeleidingshond en is bedoeld voor mensen met autisme, familie en/of andere geïnteresseerden. Willem-Jan de Krom van Stichting SAAC (Service Animals for Autistic Children) komt voorlichting over autismebegeleidingshonden geven. De bijeenkomst vindt plaats van 19.30 uur tot 21.30 uur bij MEE West-Brabant aan de Heerbaan 100 in Breda. Vooraf aanmelden is door het beperkt aantal plaatsen noodzakelijk. Aanmelden kan via www. meewestbrabant.nl, per e-mail s.kok@ meewestbrabant.nl en tel. (076) 5223090.

Conducteur krijgt rake klappen BREDA - Een 26-jarige man uit Bergen op Zoom is aangehouden door de politie op het station aan het Stationsplein in Breda. De man sloeg een medewerker van de NS die hem zonder geldig plaatsbewijs in de trein zag zitten. Toen hij de man vermaande een kaartje te kopen, ontstak laatstgenoemde in woede en sloeg hij de conducteur. Op het perron ontstond maandagnacht rond 24.00 uur een worsteling tussen beide mannen. De medewerker wist de verdachte op de grond te krijgen en hem te boeien. Een collega hielp hem daarbij. Zij belden de politie die de man aanhield. Daarna is hij overgedragen aan de spoorwegpolitie van de KLPD.

Start onderhoud aan sloten Paradijspad BREDA - Als het weer het toelaat, start de gemeente Breda komende maandag met onderhoud aan de sloten in de weilanden aan het Paradijspad. Dichtgegroeide en dichtgeslibde sloten worden schoongemaakt en opnieuw uitgegraven. De slootkanten worden gemaaid. Deze werkzaamheden verbeteren de ontwikkelingsmogelijkheden van water- en moerasplanten waardoor ook de voortplantingsmogelijkheden verbeteren voor amfibieën, libellen en watervogels, zoals de groene en bruine kikker, de grote keizerlibel en waterhoen. De werkzaamheden vinden plaats in het weiland tussen het Paradijspad en de Burgstsedreef.

BREDA - Verkeerswethouder Wilbert Willems gaf woensdag het startsein voor maatregelen die een eind moeten maken aan het fout parkeren van fietsen en bromfietsen in de binnenstad en het stationsgebied van Breda. Hij deed dat door het plaatsen van een verbodsbord en het labelen van fout geparkeerde fietsen. Lees ook het artikel elders in deze editie. FOTO HUUB SCHOUTETEN

Opkomstpercentage van 73,2 procent in Breda

VVD enM PvdA I D D E L Bgrote U R G S E winnaars & V E E R S E BREDA - De Tweede Kamerverkiezingen zitten erop. Bij het ter perse gaan van deze krant haalde de VVD - met 98,1 procent van de stemmen geteld - in totaal 41 zetels en bleef de PvdA steken op 39. Net zoals in 2010 was het tot diep in de nacht een spannende nek-aan-nekrace. DOOR ADDO SPRANGERS De VVD wist ten opzichte van twee jaar geleden tien zetels meer te vergaren. De PvdA sleepte er deze keer negen meer binnen. Grote verliezers waren PVV, CDA, en GroenLinks. De PVV verloor negen zetels en komt uit op vijftien. Het CDA raakte acht zetels kwijt en komt uit op dertien. Ook GroenLinks kreeg rake klappen. De partij raakte zeven zetels kwijt en houdt er drie over. De SP en ChristenUnie wonnen noch verloren. De SP blijft op vijftien zetels staan, terwijl de ChristenUnie de huidige vijf zetels consolideert. D66, de SGP en nieuwkomer 50Plus mogen eveneens terugblikken op geslaagde Tweede Kamerverkiezingen.

VANDAAG t h u IN DE BODE EXTRA PAGINA’S WS AUTONIEU

D66 won twee zetels en komt daarmee op twaalf. De SGP won een zetel en krijgt daardoor drie zetels. 50Plus komt met twee zetels in de Tweede Kamer. De Piratenpartij haalt verder geen zetels, net als het DPK van Hero Brinkman. De voormalige PVV’er vertrekt dus uit het parlement. Herkenbaar Het landelijke beeld is deels ook herkenbaar in de gemeente Breda, waar in totaal 96.628 stemgerechtigden hun stem uitbrachten. Dat betekent een opkomstpercentage van 71,8%. In 2010 lag dat percentage op 73,2%. De VVD (29.451 stemmen) en PvdAW (23.101 E stemmen) E K Bmochten L A zich D ook in de populariteit van de Bredase kiezers verheugen. Derde partij in de gemeente

Breda werd de SP (10.991 stemmen) gevolgd door D66 (10.310 stemmen) PVV (8.817 stemmen), CDA (6.287 stemmen), GroenLinks (2.275 stemmen), 50PLUS (1.839 stemmen) en de Partij voor de Dieren (1.174 stemmen). Voor de ChristenUnie (628 stemmen), Piratenpartij (414 stemmen), Partij voor Mens en Spirit (250 stemmen), SGP (139 stemmen), SOPN (132 stemmen) liepen de Bredase kiezers een stuk minder warm. Onderaan de lijst bungelen, Partij van de Toekomst (74 stemmen), Democratisch Politiek Keerpunt (16 stemmen), Libertarische Partij (37 stemmen), Liberaal Democratische Partij (26 stemmen) en Nederland Lokaal (23 stemmen). Hekkensluiter van het politieke gezelschap is de Anti Europa Partij (9 stemmen).

www.abc-goud.nl i

s

076 5872910

Werkzaamheden aan Overaseweg

KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

BREDA - Als de weersomstandigheden het toelaten, start de gemeente komende maandag met het vervangen van het asfalt van een deel van de Overaseweg (van Heistraat tot Overaseweg 19) en een deel van de Effenseweg (van Overaseweg tot de oprit van het viaduct over de rijksweg). Het asfalt verkeert in slechte staat en moet worden vervangen. Het huidige asfalt wordt verwijderd en vervangen. Aan de zijkanten van de Overaseweg komen grasbetontegels. Het verkeer wordt met borden omgeleid. De woningen blijven met belemmeringen bereikbaar. De werkzaamheden zijn naar verwachting zaterdag 29 september klaar.

Compleet scheiden

€ 495

Incl.

■ ■

p.p.

■ ■

BREDA - De gemeente Breda houdt komende dinsdag een bijeenkomst over het parkeren rond het Koolwijkpark. Een aantal bewoners heeft aangegeven parkeeroverlast in de woonwijk te ervaren. Om dit probleem op te lossen, wil de gemeente belanghebbenden informeren over invoering van parkeervergunningen bij hen in de buurt. De bijeenkomst vindt plaats in het Stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan 10, kamer A 0.30. Belangstellenden zijn van harte welkom van 19.30 tot ongeveer 21.30 uur. Bezoekers krijgen ook de gelegenheid om vragen te stellen. Meer informatie: mevrouw A. Yzermans van de gemeente Breda, tel. (076) 529 47 25

VOOR HET LAATSTE

i n- verpanding d e r e g i o inkoop ACTUELE LOKALE NIEUWS Goud Zilver Munten Hoogste goudprijs en de laagste rente in de regio!

Bijeenkomst parkeren Koolwijkpark

rekken Adviesgesp erekening Alimentatieb n derschapspla ou Convenant / caat Kosten advo

www.ScheidingCentrumBreda.nl


GOUD IS G€LD

BOWLEN + 3-GANGEN-KEUZE-MENU + 6 CONSUMPTI DE 3 MUSKETI ERSES

TA X AT I E L O U N G E

Uw oude gouden sieraden zijn nog steeds geld waard Zelfs als deze beschadigd of kapot zijn. Wij kopen alle soorten gouden/zilveren sieraden in; art deco, kettingen, ringen, armbanden, oorbellen, gouden tanden, munten en diamanten. Wij betalen hiervoor de hoogst mogelijke dagprijs en betalen u direct contant.

vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur Golden Tulip Zevenbergen, Schansdijk 3, 4761 RH ZEVENBERGEN

Iedere vrijdag van 21 sept. t/m 26 okt.

Openingstijden Maandag Di. Wo. en Do. Vrijdag Zaterdag Koopzondagen

13.00 tot 17.00 u 10.00 tot 17.00 u 10.00 tot 20.00 u 10.00 tot 17.00 u 13.00 tot 17.00 u

45,-

vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur Hotel de Roskam, Molenstraat 1, 4881 CP ZUNDERT

Op zondag 16, 23 en 30 september

vanaf 10.00 uur tot 16.00 uur Hotel Mastbos, Burg. Kerstenslaan 20, 4837 BM BREDA

*Prijs is afhankelijk van de dagkoers.

UW VAKANTIE ligt ergens verstopt in een la of kast bij u in huis!

Het goedkoopst in container verhuur 6 m3 Container voor: - bouw en sloopafval € 220,- puin € 100,Prijzen zijn incl. BTW - A-B hout € 100,-

Let op!!! €150 tot €10000 voor uw loop-, sloop- of schadeauto, compleet met katalysator. Tevens alle auto onderdelen te koop aangeboden. Tevens reparaties aan alle merken auto’s. Tegen zeer voordelige prijs!

Leerproblemen praktisch aanpakken met de methode

IK LEER ANDERS

Voor meer informatie: www.praktijkyellowstar.nl of bel 06-55346890

Op zoek naar echte rust??

BOWLEN + 3-GANGEN-KEUZE-MENU + 6 CONSUMPTIES

Chaletparc de Uitwijk heeft het!!! Hier worden luxe vrijstaande Top Totaal chalets geplaatst welke het gehele jaar door voor recreatieve doeleinden gebruikt mogen worden. Het parc gelegen nabij jachthaven “de Schapenput” beschikt over ruime landelijk gelegen kavels voorzien van alle comfort (nog enkele kavels bij vijvers beschikbaar). 20 minuten van Rotterdam en 10 min v.a. ‘t Grevelingenstrand.

Tel. 076 541 83 53 / www.prescherautos.nl

Struikhei 1 - 4714 VC Sprundel - Tel: 0165-387334

ma T/m VrIJ open Van 12-18 uur

Op donderdag 20 sept. en 4 en 18 okt.

BOWLING p.p. ARRANGEMENT WWW.GOUDISGELD.NL Goud is Geld Molenstraat 9a 4701 JK Roosendaal Tel. (0165) 85 22 68 www.goudisgeld.nl

WIJ BETALEN NU MEER DAN € 41,PER GRAM FIJN GOUD*

Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. de Bom de meubelvriend marijke meustraat 32, Breda 076-5141601

Wij nodigen u graag uit voor een taxatie van uw (oude) juwelen, munten en diamanten vanaf 1 karaat. Op een van de volgende locaties:

Tevens een 20-tal auto’s te koop aangeboden

Vandaag uw auto, jeep of bus v.a. ’96 verkopen. Bel HUGO Contant + RDW. Vrijwaring!

06 - 122 58 443 Ook ’s avonds.

Antieke meubelen&brocante

’t ANTIEKHUYS

Gilzeweg 22a Chaam, 06-53774366

ToTAlE lEEgvErKoop

DE 3 MUSKETIERS BOWLING ARRANGEMENT

50% korting op alle meubels

Alleen zondag 9, 16, 23, 30 september en 7 oktober geopend van 12:00 tot 17:00 uur www.antiekhuys.com

45,-

Financiering mogelijk.

Bezoekadres: Heensedijk 77A

OPEN DAG 16 september aanstaande vanaf 13 uur

fotografie: Maurice van Steen ontwerp: Batucada | Erik Tode

Meer info: Fam. v. Nieuwenhuyzen +31167-560000 www.de-uitwijk.nl of neem contact op met onze Top Totaal-vertegenwoordiger J.K. Bekius GSM +31658977991.

p.p.

Dorpsweg 136, 4655 AH de Heen (Steenbergen)

Dorpsweg 136, De Heen, Tel. 0167-560000 www.de-uitwijk.nl

NieuwNieuw bij de bij 3 Musketiers: de 3 Musk

BBQ+ BBQ

BOWLEN + DEDE3 3MUSKETIERS MUSKETIERS Meer dan Meer zomaar dan barbecueën! zomaar ba 3-GANGEN-KEUZE-MENU Kies zelf uw Kies complete zelf uwBBQ+ complete arrangement BBQ+ ar met of zonder met bowlen. of zond BOWLING BOWLING + 6 CONSUMPTIES

Restaurant geopend: dinsdag t/m zondag v.a. 12.00 uur, maandag gesloten

Tevens terrein-, keuken- en bedieningsmedewerkers m/v gevraagd

SUPERSUPER BBQ +BBQ BOWLEN + BO ARRANGEMENT ARRANGEMENT

“MIJN ZOON IS NU ECHT DE BAAS OVER DE BAL”

45,-

all-in arrangement all-in arrangement + 6 consumpties +6c

40,- 40

p.p. BOWLEN + p.p.BOWLEN + 3-GANGEN-KEUZE-MENU SUPERSUPE BBQ 3-GANGEN-KEUZE-MENU + 6 CONSUMPTIES vlees + stokbrood vlees + stokbro + frites

WIL JE SCOREN ALS ALEX SCHALK? ALLROUNDER WORDEN ALS NEMANJA GUDELJ? ZO SUCCESVOL WORDEN ALS PIERRE VAN HOOIJDONK? VOLG HUN VOORBEELD EN GEEF JE NU OP VOOR DE NAC VOETBALSCHOOL!

Volg 10 professionele trainingen door oud-NAC-spelers en ontvang een trainingskit voor maar €190,Ben jij tussen de 6 en 17 jaar en wil je meedoen?

LEREN VOETBALLEN OP DE NAC-MANIER

SCHRIJF JE VOOR 12 OKTOBER IN!

TRAININGEN STARTEN 23 OKTOBER

WWW.NACVOETBALSCHOOL.NL

45,-

+ sausjes ++ dessert sausje + 6 CONSUMPTIES + springkussen + springkussen voor de kids vo

22, 22

p.p. 50 p.p.

45,-

p.p.

Meer info en reserverenwww.de3musketiers.nl via www.www.de3musketi de3musketiers.nl

Hazeldonksezandweg Hazeldonksezandweg 28b 4762 AL 28b Zevenbergen 4762 AL Zevenbergen 0168 370 545 0168info@de3musketiers. 370 545 info@d Restaurant bowling feesten

Hazeldonksezandweg 28b 4762 AL Zevenbergen 0168 370 545 info@de3musketiers.nl

FOUNDERS

WWW.TEAMPLAYNAC.NL

Meer info en reserveren via www.de3musketiers.nl Volg ons via:

CHANGE LIVES THROUGH FOOTBALL

Meer info en reserveren via www.de3musketiers.nl

Hazeldonksezandweg Hazeldonksezandweg 28b 4762 AL28b Zevenbergen 0168 370 545 info@de3musketiers.nl 0168 - 370 545 4762 AL Zevenbergen

Hazeldonksezandweg 28b 4762 AL Zevenbergen 0168 370 545 info@de3musketiers.nl


actualiteit

Bouwcombinatie Ballast Nedam-Hurks kiest voor geluidsarme techniek

Resterende palen station Breda worden geschroefd BREDA - De bouwcombinatie Ballast Nedam-Hurks gaat de 166 palen die niet meer mochten worden geheid vervangen door schroefpalen. Dit is een techniek waarbij er voor omwonenden geen overlast is van trillingen of geluid. Met het schroeven wordt komende week gestart. DOOR ADDO SPRANGERS Eind vorige maand werden de heiwerkzaamheden aan de noordkant van het station in overleg met alle partijen stopgezet. Uit geluidsmetingen bleek namelijk dat er meer geluid werd geproduceerd dan toegestaan. Na het dagelijks monitoren van de heiwerkzaamheden werden gedurende verschillende weken meerdere overschrijdingen van de geluidsnormen werden vastgesteld. Deze metingen zijn vervolgens nader geanalyseerd om uit te sluiten dat wellicht andere geluidsbronnen de resultaten beïnvloedden. Dit bleek niet het geval. Daarom werd maandag 20 augustus het besluit genomen de werkzaamheden

stop te zetten. Op dat moment moesten er nog 166 palen de grond in. De opdrachtgevers hebben daarop de aannemer gevraagd een plan van aanpak voor een aangepaste funderingsmethode te maken. De andere werkzaamheden voor de bouw van het station gingen wel gewoon door. Zo werd onder meer begonnen met de sloop van (een deel van) de perronkappen. Fundexpalen Samen met de opdrachtgevers NS, gemeente Breda en ProRail heeft de bouwcombinatie nu besloten de heipalen te vervangen door fundexpalen. Dit zijn holle stalen buizen die in de grond worden gebracht en vervolgens worden gevuld met

Nieuw station De bouw van het nieuwe Station Breda duurt tot medio 2015. Het compleet nieuwe Station Breda brengt reizen, wonen, werken en winkelen op een moderne en comfortabele manier samen. Het moderne Station Breda is toegerust op een groeiend aantal reizigers. Gebruiken nu nog elke dag circa 27.000 mensen het station, in 2020 zal dit ongeveer 57.000 zijn. Het nieuwe station telt daarom zes sporen en drie perrons, waar per uur zestien treinen aankomen en vertrekken. Vier van die zestien zijn hogesnelheidstreinen. Als enige Brabantse halte langs de hogesnelheidslijn Amsterdam-Schiphol-Rotterdam-Brussel-Parijs moet Station Breda straks als dé Poort van Brabant gelden.

De bouw van het nieuwe Bredase station in beeld.

beton. Deze geluidsarme techniek moet ervoor zorgen dat omwonenden geen last ondervinden van trillingen of geluid. Het benodigde materiaal is deze week aangevoerd. Komende week wordt er met

het schroeven gestart. De heistellingen en heipalen worden afgevoerd. De consequenties van de nieuwe werkwijze voor wat betreft de planning en de kosten worden op dit moment nog nader onderzocht.

FOTO ADDO SPRANGERS

Het hervatten van de werkzaamheden had de hoogste prioriteit. Alle partijen melden blij dat dit zo snel is gelukt en hebben hun vertrouwen uitgesproken in de gekozen werkwijze.

Rat Ver legh Stadion zes dagen lang toneel van feestelijke activiteiten

NAC Breda viert honderdste verjaardag BREDA - Voor wie het nog niet wist: komende woensdag bestaat de Bredase eredivisieclub NAC precies honderd volgden er later nog drie - op het clubshirt. van NAC belicht. jaar. Dat gaat uitgebreid gevierd worden. In en rond het Rat Verlegh Stadion, de thuishaven van NAC, is het met Met het door de Bredase journalist en NAC-supporter Sjoerd Mossou geschreven Vuurwerkshow ingang van maandag zes dagen lang feest. DOOR ADDO SPRANGERS ‘Hé-hé-hé-hé hup N.A.C., zal nooit verloren gaan’. Het is de laatste regel uit het door de Bredase zanger Albert Brosens vertolkte clublied van NAC. Een regel ook die

precies de gevoelens van de echte NACsupporters vertolkt. In goede en slechte tijden. Zoals bekend maakt de Bredase club door zware financiële problemen de laatste jaren vooral mindere tijden door, al is dat voor niemand een reden om dan

maar aan de honderdste verjaardag van de club voorbij te gaan. De eeuweling dient te worden geëerd. Punt. Dat gebeurt dus ook. Met bijvoorbeeld de in de aanloop naar het huidige seizoen geïntroduceerde terugkeer van het allereerste clublogo - er

boek ‘Avondje NAC’ waarin hij op uiterst herkenbare wijze de liefde voor NAC beschrijft.

Historie ‘Wat hebben we een voetbalclub hier tussen Mark en Aa’. Een eveneens uit het clublied afkomstige strofe waarvan geen woord is gelogen. Want er is veel te vertellen over NAC. Over het landskampioenschap in 1921, over de gewonnen bekerfinale in 1973 en over Europese avonturen.

‘Wat hebben we een voetbalclub hier tussen Mark en Aa’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO ADDO SPRANGERS

www.internetbode.nl

NAC viert haar honderdste verjaardag met een groot feest voor haar supporters.

Over clubman Rat Verlegh, naar wie het huidige stadion en fanzine De Rat zijn vernoemd. Over de tragisch overleden NACspelers Andro Knel, Dominique Diroux en Ferry van Vliet. Over supportersrellen aan de Beatrixstraat. Over de actie Red NAC. Over publiekslievelingen als Bram Lussenburg, Leo Canjels, Heintje van Gastel, Koos Waslander, Bob Latchford, Gerard den Haan en Alex Schalk. Over bijna-faillissementen. Over ontslagen trainers en opgestapte bestuurders. Over promoties en degradaties. Het mag dan ook nauwelijks verwonderlijk heten dat komende woensdag een bijna vijf kilo wegend boekwerk met de titel ‘100 jaar NAC’ wordt gepresenteerd dat de roemruchte historie

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

Er staat echter nog veel meer op het programma, dat maandag start met een activiteit voor de NAC Business Club in de vernieuwde Cordial, gevolgd door de wedstrijd Jong NAC-Jong FC Utrecht. Dinsdagmiddag is er voor de jonge fans een activiteit van de NAC Kids Club, gevolgd door de presentatie van eerder genoemd boek ‘100 jaar NAC’ en een officiële receptie. Daarna staat er een 100 jaar NAC Fietstocht gepland langs historische NAC-plaatsen in Breda. Terwijl een deejay zorgt voor muziek in de Cordial, vindt het letterlijke klapstuk vanaf 22.00 uur plaats op parkeerplaats P5 waar een professionele vuurwerkshow wordt gehouden, met aansluitend een toast en de onthulling van het borstbeeld van Rat Verlegh. De donderdagavond staat in het teken van de 100 jaar NAC Quiz en Filmavond. Vrijdagavond is er een NAC spelersreünie voor genodigden en verzorgt de Young Yellow Army voor een activiteit. Zaterdagmiddag houdt de NAC Kids Club wederom een activiteit voor de jongste fans, waarna de ‘oudere garde’ zich kan opmaken voor de 100 jaar NAC Supportersreünie (met onder meer een live band, 70’s en 80’s Party en house/ hardstyle DJ’s) in de avond- en nachtelijke uren. Zondagmiddag ten slotte staat in het teken van de competitiewedstrijd NAC-AZ, gevolgd door een afterparty in de grachten van het Rat Verlegh Stadion. Surf voor een uitgebreid programmaoverzicht naar www.100jaarnac.nl

Volg ons op Twitter: @BredaseBode.


lief en leed

Familieberichten

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Breda, tel. 076 525 8500, Molengracht 21, voor inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, tel. 0900 276 8335. Tandarts Inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts. Surplus de Markenlanden thuiszorg: passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Voor al uw thuiszorgvragen: 0168 331826 en ksbthuiszorg@surplusdemarkenlanden.nl

Tuinzigtlaan 11, Breda 076 521 68 77 www.zuylen.nl Oosterhout 0162 438 387

Thuiszorg West-Brabant Direct zorg nodig? Bel 088 - 560 2000, 7 dagen per week, 24 uur per dag

Scheiden is ook een nieuw begin! Een scheiding is niet alleen het afronden van wat geweest is. De ScheidingsMakelaar zorgt voor een nieuwe start. Wie nu verstandige keuzes maakt, heeft daar straks profijt van. Dat weten wij uit ervaring.

fotografie: Maurice van Steen ontwerp: Batucada | Erik Tode

We begeleiden u met: • De financiële en juridische afhandeling. • Het ouderschapsplan voor de kinderen. • Een plek om te wonen. • En alle andere zaken rond uw scheiding.

K E E

WIL JIJ EEN SPORTIEVE VAKANTIE VIEREN BIJ NAC? VANAF DEZE HERFSTVAKANTIE KAN DAT!

NL

Van 15 tot en met 19 oktober staan plezier en voetbal centraal. Voor € 200,- krijg je twee trainingskits en 5 dagen vol trainingen van oud NAC-spelers.

W E ! C I P NA ANTJE NU O F K E E VA G AC N . WW

H

C ALS

B

ET VO

W

L. OO

De ScheidingsMakelaar werkt met 1 contactpersoon en hanteert een vast tarief. Meer informatie? Bel of mail voor ons gratis adviesgesprek. Ruud Serraarens, 5028 12 33 Sander Kroezen, 06 0654 1139 33 serraarens@scheidingsmakelaar.nl kroezen@scheidingsmakelaar.nl Of surf naar onze website: www.scheidingsmakelaar.nl

EXOTISCH TUINCENTRUM

Iedere zondag open in 2012! Gezellig even naar de Evenaar en laat u verrassen door ons unieke assortiment .

OPRUIMING! KORTINGEN tot wel 70% boed

Ben je tussen de 6 en 13 jaar?

pecIa

lIst

- enorme kollektie boeddhabeelden & kindmonniken voor binnen en buiten - vele soorten bamboeplanten

www.evenaar.com

Bredaseweg 287 • Etten-Leur • Tel.: 076 5031660

GEEF JE OP VOOR 5 OKTOBER!

STOP NU MET ROKEN!!!

FOUNDERS

Volg ons via:

Toe aan een nieuw kunstgebit of problemen met uw huidige?

Hart voor u en uw mond

Tevens snelle reparaties en klikgebit op implantaten! Tot 100% vergoed door zorgverzekering (vraag naar de voorwaarden)

076 - 515 06 13 Mastbosstraat 78a, 4813 GV Breda www.kunstgebitbreda.nl

Let op!!! APK keuring vanaf E21,50

Bij eventuele afkeur kunnen wij nieuwe en eventuele goede geselecteerde gebruikte auto onderdelen monteren.

Bij inlevering van deze bon: 10% korting op onderdelen! Bel voor een afspraak: 076 541 83 53 APK Keuringstation Prescher

Sense-Dent

CHANGE LIVES THROUGH FOOTBALL

WWW.TEAMPLAYNAC.NL

u en Bel n naar g a a vr aktie! onze

dhas

Openingstijden: 8.30 tot 17.00 uur. Weidehek 90, Breda Kijk op www.prescherautos.nl

Damen Autobanden • Nieuwe en Gebruikte banden • Montage v.a. € 10,- per band • Alle merken en maten op voorraad Spinveld 72 4815 HT Breda Tel. 076-5991539 06-49313410 PAGINA 4

●● Hoogste Hoogste slagingspercentage, slagingspercentage, 90,5% 90,5%  Hoogste slagingspercentage, 90,5%  Hoogste slagingspercentage, 90,5% ●● Nieuwste Nieuwste methode methode -> -> Luxopuncture Luxopuncture Nieuwste methode -> Luxopuncture  Nieuwste methode -> Luxopuncture ●● Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars in 2012 Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars in 2012  Zeer succesvol al in Duitsland, Frankrijk, België,Zwitserland  Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars (Zorgverlenersnummer: 90-039475, aangesloten bij VBAG en RBNG) (Zorgverlenersnummer: 90-039475, bij VBAG RBNG) (Zorgverlenersnummer: 90-039475, aangesloten bijenVBAG en RBNG) Word vergoeddoor doorgediplomeerde alle aangesloten verzekeringsmaatschappijen ● 3behandelingen therapeuten ● 3 behandelingen van 20 minuten  3Geen behandelingen 20 minuten ● Geen extraontwenningsverschijnselen kilo’s en van pijnloos  Geen extra kilo’s en pijnloos  3 behandelingen van 20 minutenAFVALLEN, BURN-OUT Geen extra kilo’s pijnloos ●● Luxopuncture ook:enMENOPAUZE,  Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT Geen extraook: kilo’s en pijnloosMIGRAINE, ● Luxopuncture MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT DEPRESSIES, VERMOEIDHEID DEPRESSIES, MIGRAINE, OBSTIPATIE  Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN en BURN-OUT Alle cHRONIScHE kLAcHTEN DEPRESSIES, MIGRAINE, VERMOEIDHEID Bel vrijblijvend voor info. of afspraak:

076-5153143 076-5153143 (Etten-Leur)

(Etten-Leur) Behandelingen ook ’s-avonds Ook ’s-avonds en in het weekend


actualiteit

Vrijetijdsverenigingen en scoutinggroepen slaan handen ineen voor regiodag

Colofon

Met een beperking op wereldreis

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

BREDA - Zaterdag 15 september zal het gezellig druk worden bij de Murkhoeve. Daar komen de leden van vier verenigingen die zich richten op kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking bij elkaar om een bijzondere dag mee te maken. Onder het motto ‘Wereldreis’ zullen er allerlei spellen en andere activiteiten worden gedaan waaraan iedereen kan meedoen.

Bredase Bode Bredase Bode Redactie Addo Sprangers Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties donderdag 13.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s donderdag 11.00 uur. Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 37

De oplossing van deze puzzel is in week 38 te vinden op www.internetbode.nl

Op wereldreis bij de Murkhoeve.

DOOR JOYCE VAN ZIJL

© www.sudokusite.eu

De Murk Jansengroep, St. Joris Breda, Stormvogels Dongen en Scouting Made gaan er een geweldige regiodag van maken. Een ontspannen en gezellige sfeer waarin ieder kan zijn zoals hij of zij is, dat het kenmerk van deze vier verenigingen. Quinten Peemen is vrijwilliger bij de Murk Jansengroep. “ Wij hebben alle vier min of meer dezelfde doelgroep en zijn daarom met elkaar gaan overleggen. Wij hebben allemaal een regionale functie, onze leden komen uit heel West-Brabant. Aan de soort of mate van de beperking zitten geen restricties. Iedereen is welkom bij ons, overigens ook kinderen zonder beperking! Wij merken dat onze leden het heel

fijn vinden om op hun eigen niveau mee te kunnen doen in een niet-prestatiegerichte sfeer. Je wordt gewaardeerd om wie je bent. Wij zeggen altijd: alles kan, we passen het wel aan! Dat is ook het leuke aan het vrijwilligerswerk bij deze groepen: je moet regelmatig creatieve oplossingen bedenken. Het is nooit standaard en de dankbaarheid en blijdschap zijn enorm groot. Het geeft heel veel voldoening.” Wereldreis “We houden deze dag ook omdat Scouting Nederland niet veel extra’s doet voor deze groepen. Daarom hebben wij besloten om samen een fantastische dag te organiseren. Onder het motto ‘Wereldreis’ gaan ze in groepjes langs allerlei landen: in Japan

FOTO MURK JANSENGROEP

spelen ze Mikado en doen ze een speurtocht met Japanse tekens, in Italië wordt het pizzadozen stapelen en spaghetti schilderen, in Afrika krijgen ze djembéles enzovoort. Het doel van deze dag is dat onze groepen elkaar leren kennen, maar we willen ook gezamenlijk meer naamsbekendheid krijgen. Veel mensen in onze doelgroep weten niet dat dit bestaat en missen zo een heleboel avontuur en fantasierijke ontspanning. En het vooroordeel wat mensen soms nog hebben bij ‘scouting’ is helemaal achterhaald. Wij doen niet aan rangen en standen, iedereen moet bij ons vooral zichzelf kunnen zijn. Wij zorgen voor ontspanning, willen fantasie en creativiteit prikkelen en dat doen we zoveel mogelijk buiten. “

Zestig jaar KBO Breda- West

‘Je moet met je tijd meegaan’ BREDA - Eigenlijk is ze al ouder, maar officieel bestaat de afdeling Breda-West van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) op 15 september zestig jaar. Een vereniging voor ontspanning, informatie en belangenbehartiging en belangrijk voor de sociale contacten. Het jubileum is gevierd met een feest in gemeenschapshuis De Koe, waarbij zeker 125 leden aanwezig waren. Een van hen is Annie Hagenaars, die al 25 jaar voorzitter is van deze jarige afdeling. DOOR JOYCE VAN ZIJL Zij is er min of meer toevallig ingerold, vertelt ze. “Ik was 57 jaar toen mijn man stierf. Vlak daarna ontmoette ik iemand die lid was van het KBO en die vroeg of dat niks voor mij was. Ik wilde ze gewoon steunen, dus ik werd lid. Vervolgens kreeg ik een uitnodiging voor de jaarvergadering en dacht ik: ‘Dat heb ik nog nooit meegemaakt, ik ga eens kijken’. Ik bleek de voorzitter nog te kennen uit het jeugdwerk en de secretaresse kende ik nog uit mijn oude buurt. Het was meteen ouwe jongens krentenbrood, ik voelde me direct thuis.

‘ Wonen en welzijn belangrijk voor ouderen’

In de Heuvel en Princenhage kennen veel senioren Annie Hagenaars.

FOTO JOYCE VAN ZIJL PAGINA 5

De voorzitter wilde stoppen en vroeg me of ik het niet over wilde nemen. Ik twijfelde nogal, want ik had nog nooit bestuurswerk gedaan. Ik heb toen een aantal cursussen gedaan bij de S.O.W. Zo is het begonnen en net als de KBO moet ook ik met mijn tijd mee, dus heb ik ook een laptop, kan ik e-mailen en internetten. Heb ik allemaal geleerd dankzij de KBO!”

Vermaak “Mensen hebben wel veel meer interesse voor de leuke dingen dan voor de leerzame dingen. Maar belangenbehartiging en informatie vind ik veel belangrijker. Daar komen veel minder mensen op af dan op bijvoorbeeld de bingo. Vroeger was het voor ons als KBO ook makkelijker om lezingen en dergelijke te organiseren, nu moet je door alle bezuinigingen overal voor betalen. De GGD kwam vroeger voor niks, nu kost dat 200 euro! Dus kunnen we dat niet meer doen. Het is er wat dat betreft bepaald niet makkelijker op geworden.” Reizen “Ik ben als voorzitter al snel begonnen met het organiseren van reisjes naar familiehotels in heel Nederland. Ze gaven me weinig kans, maar het bleek toch een succes! We zijn net terug van de 26ste keer. Maar wel altijd in Nederland, dat is ook mooi, en bovendien versta ik hier iedereen. Heel belangrijk, want als er iets gebeurt ben ik als voorzitter wel het aanspreekpunt! Ik merk zelf ook wel dat het tijd wordt om het stokje over te dragen, maar er is op dit moment niemand die het wil overnemen, daar moeten we echt naar op zoek. Ervaring is niet nodig, die had ik zelf ook niet, enthousiasme is het belangrijkst.”


Nadruk op binnenstad en omgeving station

Aanpak fout geparkeerde fietsen BREDA - Wie het waagt zijn fiets fout te parkeren in de binnenstad, mag straks in de buidel tasten. Komende maand worden deze fietsen afgevoerd en kunnen ze slechts na betaling van 25 euro weer terug in het bezit van de eigenaar komen.

BREDASE KLOPPERMAN

De levensweg van Dick Elias “Wij hebben een Joodse naam. Maar wij zijn geen Jood,” vertelt mij Dick Elias, na afloop van de negende voordracht in driekwart jaar over de Vloeiweide met Janus Jochems in een volle zaal te Effen op de heilige grond van D.N.L. (De Nederlandse Leeuw). Voor mij staat een man met een open en vriendelijk gezicht. Hij moet in de zeventig zijn. Hij oogt in de zestig. “De naam Elias was voldoende voor een niet gemakkelijke levensweg,” vertelt Dick. “Mijn vader is opgepakt, vrijgelaten, op transport gesteld en vrijgekomen omdat vrienden konden getuigen dat hij geen Joods mens was.” Het gezin verhuist na de oorlog van Amsterdam naar Breda. Vader heeft hier werk. Dick gaat naar school in de Talmastraat. Het valt hem en zijn makkers op dat twee kinderen steeds geschopt en geslagen worden. Ze besluiten daar een einde aan te maken. N.S.B.-kinderen van 5, 6, 7 jaar. Van ouders die N.S.B’er waren. Misschien alleen de vader. Die lid werd omdat ie dacht dat zijn gezin er beter van werd. Uit dat niet keihard te laken motief. Het is de enige categorie die zijn plek onder de zon nog niet heeft opgeëist. Waarop helaas een taboe rust. Dick Elias uit Prinsenbeek inspireert mij me af te vragen wat wij die kinderen te verwijten hebben? Dat die verwijten er zijn verzeker ik u! Ik hoorde van een meisje. Haar vader zat in de gevangenis. Op school werd ze stil. Voor spel had ze geen lust meer. Ze werd ernstig ziek. Het kind is overleden. Wat is dat? Dat wij zo omgaan met kinderen? Met onschuld die je niets kunt aanwrijven. Sommige gevoelige kinderen, zoals Dick Elias, trekken zich dat aan. De belagers krijgen hun trekken thuis. Hardhandig. Na enige tijd moeten ze nablijven. De meester zegt: “Ik wil jullie iets zeggen. Jullie hebben je machtig goed opgesteld door die kinderen te beschermen. Op een ding wil ik jullie wijzen. Het zijn de kinderen van een man die zich op de Vloeiweide als SS’er verschrikkelijk heeft misdragen. Wel, jullie weten dit nu. Maar…in wat hun vader deed hebben zij géén aandeel. Blijf… die kinderen beschermen.” Het wordt gezegd door hun onverzettelijke meester. Een lange man met humor. Na een boeiende gedachtewisseling ben ik Dick voor om te voorspellen wie zijn meester is geweest: Piet Marijnissen, de leider van de verzetspost P.M. op Boeimeer. Wiens woorden Dick heel zijn leven zijn bijgebleven. In korte tijd werd hij met schokkende ervaringen geconfronteerd. Zijn vader opgepakt door de nazi’s door zijn naam. Kinderen onschuldig getreiterd in de jaren vijftig door het verleden van hun vader, de welbekende NSKK-man uit Breda, die op de Vloeiweide over de schreef ging. Maar niet zijn kinderen. Kunnen kinderen van N.S.B. -ouders uit de kast komen, zoals het heet? Na 70 jaar. Of oordelen wij zo graag omdat het onszelf vrijpleit van wat ook? Het zit Dick in de genen nìemand te stigmatiseren. “Ik heb geleerd af te zien van de oordelen van de massa.” RINIE MAAS

Rondslingerende fietsen bij het station zijn de gemeente een doorn in het oog.

FOTO ADDO SPRANGERS

Leefbaarheid Volgens wethouder Wilbert Willems leiden fout geparkeerde en achtergelaten fietsen, de zogenaamde weesfietsen, l soms tot gevaarlijke situaties of overlast en tasten zij ook de leefbaarheid in onze stad aan. “Met deze nieuwe maatregelen willen we het fout neerzetten van fietsen in de binnenstad en de stationsomgeving tegengaan en bevorderen dat men beter gebruik gaat maken van de bestaande fietsvoorzieningen.”

Fietsen die niet worden opgehaald binnen de wettelijke termijn van dertien weken worden vernietigd of, als het kan, opgeknapt en verkocht.

DOOR ADDO SPRANGERS Verkeerswethouder Wilbert Willems gaf woensdag het startsein voor maatregelen die een eind moeten maken aan het fout parkeren van fietsen en bromfietsen in de binnenstad en het stationsgebied van Breda. Hij deed dat door het plaatsen van een verbodsbord en het labelen van fout geparkeerde fietsen. Op een groot aantal plaatsen in de stad zijn (zone)borden neergezet met het onderbord ‘Parkeer daar waar het mag’. De gemeente treedt in september nog waarschuwend op bij het fout stallen en achterlaten van fietsen. In de loop van oktober echter worden gevaarlijk geparkeerde fietsen na melding meteen afgevoerd naar het Fietsdepot aan de Riethil in Breda. Tegen betaling van 25 euro en het vertonen van een legitimatie- en eigendomsbewijs kan de fiets daar opgehaald worden. Fietswrakken krijgen vanaf die tijd een label en worden na één dag geruimd. Weesfietsen worden gemerkt en na vier weken verwijderd.

‘Aanpak fietsenoverlast binnenstad en stationsomgeving urgent’ Mensen die hun fiets kwijt zijn kunnen op de gemeentelijke website informatie vinden over het Fietsdepot. Op diverse plekken in de stad wordt verwezen naar de gemeentelijke website. Gegevens komen in een fietsregistratiesysteem te staan.

Fietsnietjes In de afgelopen jaren zijn er veel extra fietsparkeerplaatsen in de gemeentelijke fietsenstallingen bijgekomen, zoals de Concordia Fietsenstalling en Achter De Lange Stallen. Ook zijn er concrete plannen voor uitbreiding van de fietsenstallingen aan de Haven en de Oude Vest. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren veel ‘fietsnietjes’ en fietsrekken in de binnenstad en stationsomgeving geplaatst. In de gebieden binnenstad en de stationsomgeving wordt de fietsenoverlast eerst aangepakt omdat die hier volgens de gemeente het meest urgent is. Zij vindt het dan ook belangrijk om daar actief te kunnen optreden tegen het fout neerzetten van fietsen. Hinderlijk of gevaarlijk gestalde fietsen op andere locaties kunnen naar aanleiding van klachten of verzoeken worden weggehaald.

KORTE BERICHTEN BREDA Fietsgilde: 20 september, Hoogstratenroute, vertrek 10.00 uur Oudhof Contact/inloopochtend stomapatiënten/dragers: Op dinsdag 18 september houdt de Nederlandse Stomavereniging weer een contact/ inloop-ochtend voor stoma-patiënten/dragers, partners en belangstellenden. U bent van harte welkom tussen 10.00 en 12.00 uur op de locatie van Stichting De Honingraad, Johan Willem Frisolaan 100,4818 LH Breda. Meer weten: www.stomavereniging.nl Vogelbeurs Sivo: Iedere derde zondag van de maand is er een vogelbeurs, in café restaurant Heuvelzicht, Heuvelstraat 144 in Princenhage. Zo ook zondag 16 september van 9 tot 12 uur kunt U en uw kinderen komen kennismaken met de boeiende hobby van het houden van prachtige vogels. Keep fit: Donderdagavond van 21.00-22.00u sporten in het gemeentelijk Sportcentrum aan de Topaasstraat te Breda (warmingup, speciale conditietraining en onderling wedstrijdje hockey, handbal, volleybal of basketbal). Kom vrijblijvend kennismaken. Info 076-5713668 of via stg.keepfit@casema.nl. Nordic Walking de Baronie: Wij wandelen elke woensdag (9.00u, 9.30u en 11.00u), donderdag (9.30u), zaterdag (9.30u) en zondag (9.30u) verschillende afstanden vanaf de Boswachter in

het Mastbos. Wil je ook meewandelen, kijk dan op www.nwdb.nl. Voor meer informatie of om je aan te melden. Presentatie dichtbundel: Donderdag 20 september zal Niels Landstra zijn nieuwe dichtbundel Waterval presenteren bij Selexyz Gianotten, De Barones 63 in Breda. Gertjan Endedijk, directeur van Stichting Nieuwe Veste, zal aanwezig zijn om de dichtbundel in ontvangst te nemen. Aanvang 19.00 uur. Informatieavond: In samenwerking met verschillende organisaties zoals Steunpunten Mantelzorg, Revant (Revalidatiecentrum) Breda, NSWAC, GGZ, MEE, Thebe: Oranjehaeve-De IJpelaar- Aeneas, Koninklijke Visio, wordt er een informatieavond georganiseerd over niet aangeboren hersenletsel. Deze avond is vooral bedoeld voor mantelzorgers die na verloop van tijd steeds meer vragen krijgen over de gevolgen van het hersenletsel van degene die ze verzorgen. De avond is donderdag 20 september van 19.30 tot 21.30 uur, bij (Zorg)hotel Merlinde, Schorsmolenstraat 6, 4811 VP Breda. Informatie: tel. 076-5265540 (STIB). Café Livre: De brochure voor het nieuwe seizoen van Café Livre is uit. Op het programma staan vier literaire avonden, waarop bijzondere boeken worden besproken en door bekende mensen van commentaar worden voorzien. Er is ook een poëzie-avond rond Ida Gerhardt. Op de site www.cafelivre.nl zijn meer gegevens te vinden. PAGINA 6

Heusdenhout Sport en Spel gaat definitief niet door BREDA - Vijf jaar lang was Sport en Spel een begrip in Heusdenhout. Ieder jaar leefden zo’n 350 kinderen uit de wijk zich uit in leuke sportieve activiteiten en diverse spelen. Ouders, opa’s, oma’s en andere begeleiders konden bij een lekker kopje koffie genieten van hun enthousiaste kroost. Helaas gaat dit jaar het festijn niet door. De organisatiecommissie krijgt de financiën niet rond. Bram Martens van Sport en Spel: “Wij kregen jaarlijks een flink bedrag van de gemeente om dit evenement te kunnen organiseren. Daardoor konden we deze dag ook gratis aanbieden aan de Heusdenhoutse jeugd. De gemeente is echter de broekriem flink aan het aanhalen en daardoor lopen we €3000,- aan subsidie mis. We zijn heel actief op zoek gegaan naar sponsoring vanuit het bedrijfsleven. Een aantal bedrijven heeft toezeggingen gedaan voor sponsoring in geld of in natura.

Daar zijn we hen zeer erkentelijk voor. We komen echter bij lange na niet aan de benodigde €3500,- om deze dag te kunnen organiseren. Dit jaar gaat Heusdenhout Sport en Spel dus definitie niet door, hoe jammer we het ook vinden. We vestigen onze hoop echter op 2013, want we willen dit geweldige evenement toch laten voortbestaan. We doen wederom een beroep op bedrijven en particulieren om Heusdenhout Sport en Spel te sponsoren. Het hoeven geen grote bedragen te zijn: vele kleine bedragen maken samen een groot bedrag. Tevens vragen we iedereen actief mee te denken hoe we Sport en Spel in de toekomst (financieel) gestalte kunnen geven.” Draagt u Heusdenhout Sport en Spel een warm hart toe en wilt u met uw bedrijf of als particulier sponsoren? Of heeft u goede ideeën en tips? Neem contact op met Bram Martens via bmartens@hotmail.com of via wijkraad Heusdenhout wijkraad@heusdenhout.nl o.v.v. Sport en Spel.

Lotgenoten hart- & vaatziekten vinden elkaar in Amphia BREDA - Hart- en vaatziekten zijn nog steeds een van de grootste doodsoorzaken in Nederland. Bijna één derde van zowel mannen als vrouwen overlijdt aan een hart- of vaatziekte. Bij vrouwen zijn hart en vaatziekten momenteel zelfs de grootste doodsoorzaak. Op maandag 17 september van 19.30 tot 21.30 uur organiseert de Hart&Vaatgroep voor al deze patiënten en hun familie een lotgenotencontact-bijeenkomst. De bijeenkomst die in het kader staat van eten en voeding vindt plaats in het Kenniscentrum, locatie Molengracht in Breda. Deelnemen aan de bijeenkomst is gratis. Aanmelden kan via de vrijwilligers van De Hart&Vaatgroep regio West-Brabant Ina

Stevens en Jac. Aarts. Zij zijn bereikbaar op de tel. (076) 5021215 (Ina Stevens) en (076) 5418487 (Jac. Aarts). De Hart&Vaatgroep is opgezet voor en door mensen die zelf een hart- of vaatziekte hebben (gehad) en hun naasten. Ook mensen die (nog) niet ziek zijn en de risico’s uit eigen familie kennen, bijvoorbeeld bij erfelijk hoog cholesterol (FH) of de ziekte van Rendu Osler Weber, kunnen bij de Hart&Vaatgroep terecht. De vereniging houdt zich bezig met informatievoorziening, lotgenotencontact, leefstijl & bewegen, belangenbehartiging en vakantieweken. Meer informatie is te vinden op www. hartenvaatgroep.nl en www.amphia.nl


au to sp ec ia l

nde maanden. Om ersie van de Astra, aan elders in deze ken. De compacte er, Opel betreedt pleet nieuwe klaser vanaf € 21.995. compacte stadsal de Volkswagen Peugeot

Renault

- najaar Twee belangrijke nieuwkomers staan er voor 2012 Seat op stapel. Dat zijn de Leon (foto) en de Toledo. De De Japanse gigant zit midden in een vloedgolf aan Leon is opnieuw een sportieve vijfdeurs hatchback, nieuwe modellen. Een heel belangrijke nieuwkodeKomend Toledo líjkt een vierdeurs sedan, maar heeft ook mer is de nieuwe Auris, die belooft een stuk dynanajaar staat ons opnieuw een stortvloed aan nieuwe modellen een grote achterklep. Demerken Toledo staat Opvallend voor januari in de showrooms van diverse te wachten. is daarbij mischer en aantrekkelijker te worden dan zijn voordat veel merken juist komen met nieuws in de populaire prijsklassen in de planning, de Leon zou er wel eens al eerder ganger. In elk geval is de Auris er vanaf de start als en in sommige gevallen zijn dat de vervangers van succesvolle modelkunnen zijn.bij veel van die introducties staat de autotentoonstelling hybride en daarmee lijkt Toyota bij voorbaat weer len. Centraal in Parijs, die heel fraai ‘Mondiale de l’Automobile’ wordt genoemd. een ijzersterk wapen te hebben op de zakelijke auVoor publiek is deze geopend van 29 september tot 14 oktober, in het tomarkt. Nog niet onthuld, maar wel verwacht, is Palais des Exposition bij de Porte Versailles, pal aan de Périferique, Skoda een nieuwe generatie van de RAV4. aan de zuidkant van de stad, mocht u deze willen bezoeken.

Veel nieuwe auto’s op komst

Renault

Tekst: Bart van den Acker

Hoe hij eruit ziet, is op het moment van schrijven nog een goed bewaard geheim. Zelfs dàt hij eraan komt is niet vrijgegeven, maar in Parijs verwacht ik toch echt de 2008 te kunnen bewonderen. Dit is een ruimere variant op de nu al populaire 208 en geldt feitelijk als opvolger voor de 207 SW. Peugeot hult zich in stilzwijgen, maar ik sluit niet uit dat er nog meer nieuws in de Franse pen zit. Een 208 CC, bijvoorbeeld?

ent van schrijven Zelfs dàt hij eraan Parijs verwacht ik ewonderen. Dit is populaire 208 en e 207 SW. Peugeot luit niet uit dat er n zit. Een 208 CC,

Audi De nieuwe A3 is er nèt, op afzienbare termijn komt daar natuurlijk de vijfdeurs Sportback naast. De Sportback wordt onthuld op de tentoonstelling in Parijs.

Seat en Skoda zijn tegenwoordig een soort broer en zus, wat zorgt voor overeenkomsten en verschillen. Zo is de Skoda Rapid nauw verwant aan de Seat Toledo, maar het ziet er naar uit de Rapid iets eerder in ons land is. Dit is eveneens een ruime, strak gelijnde gezinsauto met veel ruimte, vertrouwde Volkswagen-techniek en een enorme achterklep. VAN 13 T/M 23 SEPTEMBER BIJ UW RENAULT-DEALER!

Subaru

BIJ AUTO INDUMIJ

WWW.INDUMIJ.NL

Suzuki COLLECTION COLLECT TTION ION

7,9% standaardtarief

Volkswagen

Een van de allerbelangrijkste nieuwe modellen van Een van de allerbelangrijkste nieuwe modellen van dit najaar is de Volkswagen Golf ‘7’. Vlak voordat dezenajaar krant op de pers de eerste beelden vrij gegeven. blijft trouw aan dit isgaat, dezijnVolkswagen GolfGeneratie ‘7’. nummer Vlak7 voordat de typische signatuur van de Golf. Hij is helemaal anders, iets groter en 100 kilo lichter, maar direct deze krant op de pers gaat, zijn de eerste beelden herkenbaar als Golf, onmiskenbaar. Dat is misschien niet verrassend, maar Volkswagen is er al bijna veertig jaar uitermate succesvol mee! vrij gegeven. Generatie nummer 7 blijft trouw aan de typische signatuur van de Golf. Hij is helemaal anders, iets groter en 100 kilo lichter, maar direct herkenbaar als Golf, onmiskenbaar. Dat is misschien niet verrassend, maar Volkswagen is er al bijna veertig jaar uitermate succesvol mee!

Volvo

De nieuwe Volvo V40 is de basis voor een nieuwe generatie middenklassers. Als eerste variant verschijnt een sportieve SUV, die XC40 zal heten. Beeldmateriaal en verdere gegevens ontbreken nog, maar voor het einde van het jaar schijnt hij er al te zijn.

e w u e i n l é Vé EXTRA 0% ! t s m o k €2.500 RENTE p auto’s o

Geheimzinnigheid top, bij Suzuki. Ja, erAuto komt een Inumij nieuw model. Voorlopig wordt die S-Cross genoemd, maar of dat nou definitief is? En wat is het TIJDELIJK BETAALT RENAULT HET precies voor auto en hoe ziet die eruit? Vóór de ont-TUSSEN 19% EN 21% VERSCHIL BTW OP DE AANSCHAFPRIJS* hulling in Parijs wordt er niets prijsgegeven! VOLG ONS OOK OP FACEBOOK.INDUMIJ.NL + TWITTER.INDUMIJ.NL

RENAULT EXPERIENCE CENTER OOSTERHOUT RENAULT EXPERIENCE CENTER ETTEN-LEUR

0% actiefinanciering

Eén van de allerbelangrijkste nieuwkomers van dit najaar is de nieuwe Renault Clio. De nieuwe geneVolkswagen ratie van dit succesvolle model is aanzienlijk veel lichter dan zijn voorganger en onderhuids heeft hij compleet nieuw ontwikkelde motoren. De prijzen zijn nog niet bekend, maar we verwachten de Clio al snel. De volledig elektrisch aangedreven Zoë is nu ook snel beschikbaar.

LAAT JE NU VERLEIDEN…

Eerder dit jaar debuteerde de Subaru XV en in feite is dat een variant op de nieuwe Impreza. De twee modellen verschijnen alleen in omgekeerde volgorde hier op de markt. Zo kun je de Impreza dus beschouwen als een XV die lager op de wielen staat en is ontdaan van alle stoere uiterlijke details.

uwkomers van dit De nieuwe genes aanzienlijk veel derhuids heeft hij otoren. De prijzen erwachten de Clio ngedreven Zoë is

Eén van de allerbelangrijkste nieuwkomers van dit najaar is de nieuwe Renault Clio. De nieuwe generatie van dit succesvolle model is aanzienlijk veel lichter dan zijn voorganger en onderhuids heeft hij compleet nieuw ontwikkelde motoren. De prijzen zijn nog niet bekend, maar we verwachten de Clio al snel. De volledig elektrisch aangedreven Zoë is nu ook snel beschikbaar.

Totaal kredietbedrag

Looptijd in maanden

Jaarlijks kostenpercentage

Totaal te betalen bedrag

Maandtermijn

€ 5.000

24

0%

€ 5.000

€ 208

€ 7.500

36

0%

€ 7.500

€ 208

€ 15.000

48

0%

€ 15.000

€ 5.000

24

7,9%

€ 5.407

€ 225

€ 7.500

36

7,9%

€ 8.415

€ 234

€ 15.000

48

7,9%

€ 17.453

€ 364

€ 313

DE BOEDINGEN 19 ECUSTRAAT 5

TEL. (0162) 43 14 50 TEL. (076) 503 93 00

INRUILWAARDE

,-

ZONDAG 23 SEPTEMBER GEOPEND VAN 11:00 - 16:00 UUR

* Tijdens de Salon de Promotion houdt Renault de BTW op 19%! Wanneer de auto later dan 30 september gefactureerd is, dan geldt een hoger BTW (21%). Daarom krijgt u 2% korting gebaseerd op de consumentenprijs exclusief BTW en BPM vanaf 1 oktober 2012, zoals die geldt per 1 oktober 2012. Deze actie is alleen geldig voor particuliere klanten op Renault personenauto’s. M.u.v. Z.E. modellen, en modellen die vòòr 1 oktober 2012 gefactureerd worden. Deze aanbieding is gelijk aan een korting van € 132 op de nieuwe Twingo, € 173 op Clio, € 211 op Clio Estate, € 264 op Modus, € 214 op Kangoo Family, € 268 op Wind, € 284 op Mégane Hatchback, € 299 op Mégane Estate, € 320 op Mégane Coupé en Mégane Renault Sport, € 367 op Mégane Coupé-Cabriolet, € 285 op (Grand) Scénic, € 339 op Laguna Hatchback, € 354 op Laguna Estate, € 485 op Laguna Coupé, € 476 op (Grand) Espace. Actieperiode Salon de Promotion, loopt van 13 september tot en met 23 september 2012. Bepalend is de datum waarbij de aankooporder bij Renault Nederland binnenkomt. De auto dient uiterlijk 30 november gekentekend te zijn. De in deze advertentie gecommuniceerde prijzen betreffen consumentenprijs vanaf 1 oktober 2012 en na aftrek van de extra inruilwaarde en eventuele ECO2-premie. De gecommuniceerde bijtellingbedragen zijn gebaseerd op de meest gunstige bijtelling van het betreffende model op basis van de 42% belastingschijf. Afbeeldingen kunnen afwijken van de daadwerkelijk geleverde auto en/of specificaties in Nederland en/ of fiscale categorie waarin het model valt. Alle prijzen personenauto’s en diensten zijn inclusief BTW. Het aflopend krediet wordt verstrekt door Renault Financial Services, handelsnaam van RCI Financial Services B.V. te Schiphol-Rijk (KvK nummer 30055070, AFM vergunningsnummer 12009781). Alleen geldig op nieuwe Renault personenauto-orders van particulieren van 13/09/2012 tot en met 23/09/2012. Jaarlijks kostenpercentage 0% tot 24 maanden op de Twingo, 0% tot 36 maanden op de Clio (Hatchback, Estate), (Grand) Modus, Wind en Kangoo Family, 0% tot 48 maanden op de Mégane (Hatchback, Estate, Coupé), (Grand) Scénic, Laguna (Hatchback, Estate, Coupé) en (Grand) Espace. Maximaal te financieren bedrag € 5.000 op de Twingo, € 7.500 op de Clio (Hatchback, Estate), (Grand) Modus, Wind en Kangoo Family, €15.000 op de Mégane (Hatchback, Estate, Coupé), (Grand) Scénic, Laguna (Hatchback, Estate, Coupé) en (Grand) Espace. Elke kredietaanvraag wordt getoetst bij het Bureau Krediet Registratie te Tiel. Bedragen zijn afgerond op hele euro’s. Rentewijzigingen en drukfouten voorbehouden. Kijk voor de exacte actievoorwaarden renault.nl of vraag uw Renaultdealer. Renault behoudt zich het recht voor de actie op elk moment te wijzigen of te beëindigen. Voor meer informatie bel gratis 0800-0303 of kijk op renault.nl.

Min./max. verbruik getoond model: 4,1-8,1 l/100 km. Resp. 24,4-12,3 km /l. CO2 105-186 g/km.

z Z T d g V

S

E is m o b e

S

G n n p h


MISSEN D EALS DIE DEALS DIE JE D DEALS DEALS DIE IE JE JJE E N IET KUNT K NIET KUNT UNT NIET NIET KUNT M ISSEN MISSEN MISSEN MISSEN

29

Gem. verbr. (afh. van type motor) l/100 km: 4,3 – 7,9; km/l: 22,2 – 12,7; CO2: 99 – 183 gr/km Gem. verbr. (a

fh. van type m otor) l/100 km : 4,3km: (afh. vanmotor) type motor) l/100 km: 4,3 –km/l: 7,9; 22,2 km/l: –CO 12,7; 99 183 gr/km – Gem. Gem.Gem. verbr. verbr.verbr. (afh. (afh.van vantype type motor) l/100 l/100 km: – –7,9; 7,9; km/l: 22,2–22,2 –12,7; 12,7; CO : 99 : CO 99–2–:183 183– gr/km gr/km 7,4,3 9;4,3 km /l: 2 2 22 ,2 – 12,7; CO GELUKKIG : 2 99 – 183 gr/k m KUN JE D

GELUKKIG KUN JE DE DEALS VAN PEUGEOT ONMOGELIJK MISSEN.. E DEALS VA Want Peugeo NP GELUKKIG JE DE DEALS ONMOGELIJK MISSEN.. t bebetaalt GELUKKIG GELUKKIG JE JEDE DEALS DEALS VAN VAN PEUGEOT PEUGEOT ONMOGELIJK ONMOGELIJK MISSEN.. MISSEN.. EU taalKUN Want Peugeot t/m 8DE september deGVAN btw van vrijwel alle modellen! Kom dus snel bij ons langs voor een proefrit en informeer naar de mogelijkheden en voorw t KUN E t/m KUN OTPEUGEOT 8 O M se pt em ber8de GELIalle Deze Want Peugeot betaalt t/m september de btwN van O vrijwel JK modellen! Kom dus snel bij ons langs voor een proefrit en informeer naar de mogelijkheden en voorwaarden. bt wde Want Want Peugeot Peugeot betaalt betaaltt/m t/m8 8september september denbtw btw van van vrijwelalle allemodellen! modellen!Kom Komdus dussnel snelbijbijons onslangs langsvoor vooreen eenproefrit proefriten eninformeer informeernaar naarde demogelijkheden mogelijkhedenen envoorwaarden. voorwaarden. 29 actie va geldt nie vrijw el vrijwel t in combinat alle modellen! MISSEN.. ie met andere Ko m ac du tie s s va sn Deze actie geldt niet in combinatie met andere acties van Peugeot Nederland of van De Leeuw. n Pe Deze Dezeactie actiegeldt geldtniet nietinincombinatie combinatiemet metandere andereacties acties Peugeot Peugeot Nederland Nederlandofofvan vanDe DeLeeuw. Leeuw. el bij ons la ugvan eovan t Ne derland ngs voor een of van De Leeu proe w.

Deze actie geldt niet in combinatie met andere acties van Peugeot Nederland of van De Leeuw.

IRIKS AUTOB EDAUTOBEDRIJVEN IRIKS RIJVEN B.V. B.V. IRIKS IRIKS AUTOBEDRIJVEN AUTOBEDRIJVEN B.V.B.V. Breda H u Breda Huifakkerstraat 5 Tel.: (076) 92 11 if Breda Breda Huifakkerstraat Tel.: (076) (076) 565 565565 92 9211 11 akHuifakkerstraat ke rstraat 5 Tel.55 Tel.: Oosterh : (0 o 7 u 6 t ) 5 D 6(0162) e BoeDe 5 9(0162) Oosterhout 4900 89 00 Oosterhout Oosterhout Boedingen 23 23 23 Tel.: Tel.:Tel.: (0162) 49 49 89 00 21 dDe 1 89 inBoedingen gDe en Boedingen 23 Tel. www.iriks.pe : (0162) 49 89 u geot.nl 00 www.iriks.peugeot.nl www.iriks.peugeot.nl www.iriks.peugeot.nl

frit en informee r naar de mog

elijkheden en

voorwaarden

.

IRIKS AUTOBEDRIJVEN B.V. Breda Huifakkerstraat 5 Tel.: (076) 565 92 11 Oosterhout De Boedingen 23 Tel.: (0162) 49 89 00 www.iriks.peugeot.nl 18 SEPT 1947 - 18 SEPT 2012

WIJ ZIJN 65 JAAR VW DEALER DAAROM ENORM VEEL VOORDEEL BIJ TB, ZOALS:

• APK VOOR € 0,65 • 3E JAAR GARANTIE VOOR € 65,• EN NOG VEEL MEER!

Nieuwe leaseauto? VW Passat met

€1.500

bijtellingsvoordeel voor de berijder! Dus netto meer salaris en leverbaar aan alle leasemaatschappijen!

KIJK OP TBVOLKSWAGEN.NL VOOR ALLE ACTIES!

(ACTIES ZIJN GELDIG VAN 18 SEPTEMBER T/M 31 OKTOBER 2012. VRAAG IN DE SHOWROOM NAAR DE VOORWAARDEN)


Skoda

au to sp ec ia l

it eel hij n o is

v

Ford

K

Volkswagen

- najaar 2012 -

kOrt nieuws Tekst: Bart van den Acker

Subaru

Eerder dit jaar debuteerde de Subaru XV en in feite is dat een variant op de nieuwe Impreza. De twee modellen verschijnen alleen in omgekeerde volgAlfa Romeo orde hier op de markt. Zo kun je de Impreza dus Naar hethet schijnt,schijnt, kunnenals we nog voor het einde van jaar de productieversie tegemoet zien van de Naar kunnen weditlager nog voor einde van beschouwen een XV die op dehet wielen staat tweezits sportwagen 4C. Dan is er eindelijk weer een model dat recht doet aan het sportieve hart dit jaar deRomeo. productieversie zien van de en ontdaan van alle stoeretegemoet uiterlijke details. vanis het merk Alfa tweezits sportwagen 4C. Dan is er eindelijk weer een model dat recht doet aan het sportieve hart van het merk Alfa Romeo.

Suzuki

Geheimzinnigheid top, bij Suzuki. Ja, er komt een Audimodel. Voorlopig wordt die S-Cross genieuw noemd, maar of dat nou definitief is? En wat is het precies voor auto en hoe ziet die eruit? Vóór de onthulling in Parijs wordt er niets prijsgegeven!

Een van de circuleert allerbelangrijkste nieuwe modellen Op internet al lang een compleet verzonnenvan waarschuwing met nieuwe najaar flitspalen. u negeren,Golf maar‘7’. deze niet.voordat Kort geleden reed ik in Duitsdit is Die de kunt Volkswagen Vlak Chevrolet land en werd op een type flitspaal, deze krant opgeattendeerd de pers gaat, zijn nieuw de eerste beeldendat met name wordt gebruikt in dorpen en steden, met maximum snelheden Komend najaar staat ons opnieuw een trouw stortvloed vrij gegeven. Generatie nummer 7 blijft aan van 30 of 50 km/u. Deze grijs/zwarte paal is minder dan een meter hoog, valt nauwelijks op, tòt Ford de signatuur van Golf. aan nieuwe modellen in detede showrooms van Er zittypische een aardig modellenoffensief van Ford aan komen. De B-MaxHij is er is nu alhelemaal heeldiverse binnenkort, eenFord mini-MPV die vooral te Er een aardig modellenoffensief vangebruikelijk aan het zit moment dat er een foto wordt gemaakt, want zoals in Duitsopvalt doordat er geen middelste deurstijl aanwezig is. In de B-Max komt de 1,0 liter driecilinder motor, die we sinds kort anders, iets groter en 100 kilo lichter, maar direct merken tedatwachten. Opvallend is daarbij datbinnenkort, veel landuitgaat van voren, om een herkenbaar inMondeo beeldèn te krijgen. kennen de Focus, heel goedB-Max tot z’n recht. Tegen de jaarwisseling verwacht ik de compleet nieuwe de nieuwe komen. De is erbestuurder nu al Dat heel een herkenbaar onmiskenbaar. isook die misKuga. Tussendoor schijntals ook deGolf, Fiesta een facelift te krijgen, met daarbij ongetwijfeld driecilinder 1,0 liter motor. merken juist die komen met nieuws indoordat de populaire mini-MPV vooral opvalt eralgeen middelschien niet verrassend, maar Volkswagen is er prijsklassen en in sommige gevallen zijn dat de komt de 1,0 bijna jaar uitermate succesvol mee! ste veertig deurstijl aanwezig is. In de B-Max vervangers van succesvolle modellen. Centraal

D w n b liter driecilinder motor, die we sinds kort kennen n Nieuw type fl itspaal bij veel van die introducties staat de autotenuitOpde Focus, heel goed tot z’n recht. Tegen de jaar- n internet circuleert al lang een compleet verzonnen waartoonstelling in flParijs, dieu negeren, heelmaar fraai ‘Mondiale Volvo schuwing met nieuwe itspalen. Die kunt wisseling verwacht ik ende compleet nieuwe Mondeo n deze niet. Kort geleden reed ik in Duitsland werd geatDe Volvo V40 is genoemd. de basis voor een nieuwe de nieuwe l’Automobile’ wordt Voor publiek is tendeerd op een nieuw type flitspaal, dat met name wordt èn de nieuwe Kuga. Tussendoor schijnt Fie-veel be s Er isde al vrij generatie eerste variant ver- ook in middenklassers. dorpen en steden, met maximumAls snelheden van dezegebruikt geopend van 29 september tot 14 oktober, 50een km/u. Deze grijs/zwarte paalSUV, is minder dan een meter SUV van Chevrole schijnt sportieve die XC40 heten.ongetwijfeld sta30hoog,ofeen facelift te krijgen, met zal daarbij d valt nauwelijks op, tòt het moment dat er een foto wordt in het Palais des Exposition bij de Porte VersailBeeldmateriaal en verdere ontbreken ven benzineversie gemaakt, want zoals gebruikelijk in Duitsland gegevens dat van ook die driecilinder 1,0gaatliter motor. voren, om een bestuurder herkenbaar in beeld te krijgen.

ws

Seat en Skoda zijn tegenwoordig een soort broer en Seat en Skoda zijn tegenwoordig een soort broer en zus, wat zorgt voor overeenkomsten en verzus, wat zorgt voor verschillen. schillen. Zo is de Skoda Rapid nauwovereenkomsten verwant aan de Seat Toledo, maaren het ziet er naar uit de Rapid Alfa Romeo iets eerder in ons land is. Dit is eveneens een ruime, strak gelijnde gezinsauto met veel ruimte, Zo is de Skoda Rapid nauw verwant aan de Seat vertrouwde Volkswagen-techniek en een enorme achterklep. Toledo, maar het ziet er naar uit de Rapid iets eerder in ons land is. Dit is eveneens een ruime, strak gelijnde gezinsauto met veel ruimte, vertrouwde Volkswagen-techniek en een enorme achterklep.

Nieuw type flitspaal

ieu

Skoda

rt n

n n ik is n ot er C,

tomarkt. Nog niet onthuld, maar wel verwacht, is een nieuwe generatie van de RAV4.

ko

s5. sn

les, pal aanvoor de Périferique, aan dejaar zuidkant nog, maar het einde van het schijntvan hij de er al te zijn. stad, mocht u deze willen bezoeken.

e w u e i n l é é V ! t s m o k p auto’s o

Véél e w u e i n p o s ’ o t au ! t s m o k

twee- of vierwiela niet bekend, wel d room staat.

Citroën

Autobedrijf Tigchelaar

De nieuwe A3 is er nèt, op afzienbare termijn komt daar natuurlijk de vijfdeurs Sportback naast. De Sportback wordt onthuld op de tentoonstelling in Parijs.

BMW

Het lijkt té stil rond ant op de DS3 ko De nieuwe Porsche 911 van het dak o Daar konden we op wachten: de nieuwe Porsche 911 komt ervlak ook opnieuw in alle varianten die we in de serie gewend zijn. Na de ten en zo blijven normale coupé en cabrio zijn beide koetswerken en alle om dit een cabrio twee de motorvarianten er nu ook als Carrera 4, met bijna niet het enig permanente, flexibele vierwielaandrijCadillac rijse tentoonstellin ving. Porsche stuurt het overgrote is zo langzamerha deel van de trekkracht naar de soms…? achterwielen, maar de verhouding varieert afhankelijk van de grip. De Carrera 4 is er tevens zowel handgeschakeld als met de briljante PDK-automatische transmissie. Het prijslijstje voor de Carrera 4 start bij € 120.300 voor

Dacia


au to sp ec ia l

bijtelling hoefden te betalen over heel zuinige auto’s. Toyota en Honda met de Prius en de Civic Hybrid hebben daar vanaf het begin flink van geprofiteerd. Die twee modellen zijn vooral als leaseauto met bosjes op de weg gekomen. Nu zijn we dik vier jaar verder en lopen heel veel van staan. Als je echt gaat rekenen en je niet jaarlijks de omtrek van de aarde die leasecontracten af. Daardoor komen nu soms honderden gebruikte bij elkaar rijdt, blijkt zo’n groter model helemaal niet zoveel meer te kosexemplaren per maand als ex-zakenauto op de occasionmarkt. Dat is lekten, zeker niet als je een iets ouder bouwjaar kiest. Dus: denk eens aan ker voor de occasionkopers, want de prijzen staan hierdoor onder druk een Ford Mondeo in plaats van een Fiesta of Ka, een Volkswagen Passat in en je hoeft niet het halve land door om een gaaf exemplaar te vinden. plaats van een Polo en een Opel Vectra in plaats van een Corsa. Kijk, dan Dat zijn ook particulier interessante auto’s. Sterk afhankelijk van hoe je rij je wel met veel plezier in een fijne, ruime en comfortabele auto. de auto gebruikt, kun je met deze Honda en Toyota werkelijk tussen 1 op 16 en 1 op 21 rijden. Gemiddeld 1 op 18 is heel normaal. Met de alsmaar stijgende brandstofprijzen ben je dan een heel stuk goedkoper uit. Voorlopig zijn ze ook nog vrijgesteld van Houderschapsbelasting. Ook deze Niet alleen de verkoop van nieuwe auto’s staat onder druk, de laatste tijd, de hybride Honda’s en Toyota’s zijn kwalitatief tòpproducten met een zeer occasionmarkt heeft ook betere tijden gekend. Wie nu goed oplet en tegen de lange levensduur en tussendoor gaat er zelden of nooit iets kapot. De trend in durft te denken, kan heel scherpe deals maken. Zo maar enkele tips. vrees voor vervanging van de accu van het hybridesysteem is ongegrond. Veel ex-lease-Priussen vallen trouwens nog binnen de fabrieksgarantie Tekst: Bart van den Acker van acht (!) jaar of 160.000 kilometer.

OccasiOntips vOOr slimme kOpers Mag het een maatje meer zijn?

- najaar 2012 -

Wat mag-ie kosten?

De site van de ANWB biedt heel veel interessante informatie. Voer het kenteken van een auto in en onder de tab ‘koerslijst’ kun je verschillende prijzen opvragen: wat kost-ie bij een dealer, bij een BOVAG-bedrijf, wat is een redelijke inruilprijs en wat mag-ie particulier kosten?

Check de sta-tijd

Stel, je koopt een occasion met BOVAG-garantie. Die heeft een looptijd van zes maanden, maar daarvan gelden de eerste drie maanden ook op normale slijtagedelen. Zeker wanneer je vrij veel kilometers rijdt, dan is het zaak vlak voor het eind van die drie maanden een kleine beurt te laten uitvoeren, waarbij slijtagedelen, zoals remblokken, of ruitenwisserbladen onder garantie worden vervangen.

Handig hulpmiddeltje: als in een advertentie het kenteken van een auto zichtbaar is, noteer dat dan even op een kladje. Dan ga je naar de site van de Rijksdienst voor het Wegverkeer: www. rdw.nl. In de meest rechterkolom zie je ‘Voertuiggegevens online’, klik hierop en vul in het num‘Iedereen’ wilmerbord tegenwoordig kleine en zuinige autois rijden. Vaakinformatie vallen heteen kenteken in. Daar al veel te krijgen over de auto zelf, maar onder het de financiële voordelen tegen, zeker wanneer je weer wilt inruilen. Daarbij tabje ‘historie’ staat ook ‘datum laatste tenaamstelling’. Dat is in geval van een autobedrijf de is zo’n kleintje op het oog wel goedkoop, maar in rijcomfort en ruimte is het meestal nogal behelpen. Redeneer gerust eens andersom en kijk juist waarop auto is vraag opgenomen in demiddenhandelsvoorraad. Zo kun je dus zien hoe lang een auto naar een autodag die een maatjede groter is. De naar de grotere klasse is klein, maar er is wel aanbod. Een deel verdwijnt via export het te niet koop staat. Gemiddeld isgenoeg dat ruim land uit, maarallang alles. Als je goed kijkt, zijn er mooiedrie exem-maanden. Tref je een auto die al een half jaartje plaren te vinden Dat neemt niet weg dat de prijzen ook dan onder druk wortel staat te schieten, dan sta je daarmee sterker in de onderhandeling, het bedrijf wil de investering terug en op die plek kan ook een auto staan die sneller winst oplevert.

Handig hulpmiddeltje: als in een advertentie het kenteken van een auto zichtbaar is, noteer dat dan even op een kladje. Dan ga je naar de site van de Rijksdienst voor het Wegverkeer: www.rdw.nl. In de meest rechterkolom zie je ‘Voertuiggegevens online’, klik hierop en vul in het nummerbord het kenteken in. Daar is al veel informatie te krijgen over de auto Slim: gebruikte hybride zelf,werd maardeonder het tabje ‘historie’ staatzakelijke ook ‘datum laatste tenaamstelIn 2008 regeling van kracht waarbij rijders maar 14% ling’. Dat is in geval van een autobedrijf dag waarop is opgebijtelling hoefden te betalen over heel zuinigedeauto’s. Toyotade enauto Honda nomen handelsvoorraad. Zo kun je dus zien hoe langflink een auto met de Priusinendede Civic Hybrid hebben daar vanaf het begin van al te koop staat. is dat ruim drieals maanden. Tref je bosjes een auto geprofiteerd. Die Gemiddeld twee modellen zijn vooral leaseauto met opdie al De site van de ANWB biedt heel veel interessante informatie. Voer het keneengekomen. half jaartje staat schieten, danen stalopen je daarmee sterker OPROEP AAN ALLEjaarlijks de omtrek van de aarde de weg Nuwortel zijn we dik te vier jaar verder heel veel van in de staan.van Als je echt gaatin rekenen en je niet onderhandeling,af.het bedrijf wil de investering terug en op die plek kan teken een auto en onder de tab ‘koerslijst’ kun je verschillende prijzen die leasecontracten Daardoor komen nu soms honderden gebruikte SEAT-RIJDERS! bij elkaar rijdt, blijkt zo’n groter model helemaal niet zoveel meer te kosook eenper auto staanals die sneller winstop oplevert. exemplaren maand ex-zakenauto de occasionmarkt. Dat is lekten, zeker niet als ietszich ouder bouwjaar Dus: denk eens aanwat is een redeDe SEAT-dealer vraagtje alleeen SEAT-rijders op 6 november te meldenbij bij kiest. opvragen: wat kost-ie bij een dealer, een BOVAG-bedrijf, ker voor de occasionkopers, want de prijzen staan hierdoor onder druk een ForddeMondeo plaats een Fiesta ofSEAT Ka, een Volkswagen Passat in dichtstbijzijnde in vestiging. Door devan verwachte strenge winter heeft en je hoeft niet het halve land door om een gaaf exemplaar te vinden. Tekst: Bart plaats van een Polo en een Vectra in plaats van een Corsa. Kijk, dan lijke inruilprijs en wat mag-ie particulier kosten? besloten een GRATIS Wintercheckdag teOpel organiseren. Meld u hiervoor aan op Dat zijn ook particulier interessante auto’s. Sterk afhankelijk van hoe je rij je wel seatwintercheck.nl met veel plezier fijne, en profiteer vanin alleeen voordelen die deze ruime extra controleen u comfortabele auto. de auto gebruikt, kun je met deze Honda en Toyota werkelijk tussen 1 op

Occasiontips voor slimme kopers

Einde garantie

Check de sta-tijd

Wat mag-ie kosten?

222.008 IM 128x108 • Perc. opmaak 100% • Perc. uitdraai 100% • 128x108 • FC

Niet alleen de verkoop van nieuwe auto’s staat onder druk, de laatste tijd, de occasionmarkt heeft ook betere tijden gekend. Wie nu goed oplet en tegen de trend in durft te denken, kan heel scherpe deals maken. Zo maar enkele tips. van den Acker

16 en 1 op 21 rijden. Gemiddeld 1 op 18 is heel normaal. Met de alsmaar stijgende brandstofprijzen ben je dan een heel stuk goedkoper uit. Voorlopig zijn ze ook nog vrijgesteld van Houderschapsbelasting. Ook deze hybride Honda’s en Toyota’s zijn kwalitatief tòpproducten met een zeer lange levensduur en tussendoor gaat er zelden of nooit iets kapot. De vrees voor vervanging van de accu van het hybridesysteem is ongegrond. rijdersVeel maar 14% bijtellingvallen hoefden te betalen overdeheel zuinige ex-lease-Priussen trouwens nog binnen fabrieksgarantie van acht (!) jaar of 160.000 kilometer.

Slim: gebruikte hybride

In 2008 werd de regeling van kracht waarbij zakelijke auto’s. Toyota en Honda met de Prius en de Civic Hybrid hebben daar vanaf het begin flink van geprofiteerd. Die twee modellen zijn vooral als leaseauto met bosjes op de weg gekomen. Nu zijn we dik vier jaar verder en lopen heel veel van die leasecontracten af. Daardoor komen nu soms honderden gebruikte exemplaren per maand als ex-zakenauto op de occasionmarkt. Dat is lekker voor de occasionkopers, want de prijzen staan hierdoor onder druk en je hoeft niet het halve land door om een gaaf exemplaar te vinden. Dat zijn ook particulier interessante auto’s. Sterk afhankelijk van hoe je de auto gebruikt, kun je met deze Honda en Toyota werkelijk tussen 1 op 16 en 1 op 21 rijden. Gemiddeld 1 op 18 is heel normaal. Met de alsmaar stijgende brandstofprijzen ben je dan een heel stuk goedkoper uit. Voorlopig zijn ze ook nog vrijgesteld van Houderschapsbelasting. Ook deze hybride Honda’s en Toyota’s zijn kwalitatief tòpproducten met een zeer lange levensduur en tussendoor gaat er zelden of nooit iets kapot. De vrees voor vervanging van de accu van het hybridesysteem is ongegrond. Veel ex-lease-Priussen vallen trouwens nog binnen de fabrieksgarantie van acht (!) jaar of 160.000 kilometer.

biedt. En wie weet gaat u ook nog met een gratis set winterbanden naar huis.* Tot 6 november bij uw SEAT-dealer. Zeker in de winter!

Autobedrijf Ad Witteveen, Breda

* Kijk voor de actievoorwaarden op seatwintercheck.nl

222.008 IM 128x108 PMS 485.indd 1

G E S P E C I A L I S E E R D I N V O L K S WA G E N , S E AT E N A U D I

01-10-10 15:52

Opel Corsa 1.8 16v Gsi

VW Polo 1.4 44kw automaat airco

2005,Wat 41.173 km, geel kosten? metallic, benzine, 3-deurs mag-ie

6.950

2001, 47.707 km grijs, benzine, 3-deurs

2007,een 117.817 km,inruilprijs donkergrijs metallic, 3-deurs redelijke en wat mag-iebenzine, particulier kosten?6.999

2009, 38.137 km, grijs metallic, benzine, 3-deurs

Seat Ibiza 1.4 16v 55kw automaat

VW Golf 1.6 16v basis

prijzen opvragen: wat kost-ie bij een dealer, bij een BOVAG-bedrijf, wat is

Autobedrijf Ad Witteveen 4.999 2002, 117.060 km, groen metallic bezine, 3-deurs

2004,Check 97.330 km, metallic, benzine, 3-deurs dezilver sta-tijd

Handig hulpmiddeltje: als in een advertentie het kenteken van een auto

Stel, je koopt een occasion met BOVAG-garantie. Die heeft een looptijd

zes maanden, maar daarvan gelden de eerste drie maanden ook op Einde garantievan normale slijtagedelen. Zeker wanneer je vrij veel kilometers rijdt, dan is

5.999 3.850

VW Passat 1.9dat TdidanComfortline VW Golf Cabriolet 1.8 Milestone zichtbaarvariant is, noteer even op een 60 kladje. Dan ga je naar de site van de Rijksdienst voor het Wegverkeer: www.rdw.nl. In de meest rech-

‘Voertuiggegevens online’, klik hierop11.400 en vul in het num2006,terkolom 105.440ziekmjezilver metallic, diesel, 5-deurs 1998, 137.942 km groen metallic, bezine, 2-deurs merbord het kenteken in. Daar is al veel informatie te krijgen over de auto

Einde garantie

4.500

De site van de ANWB biedt heel veel interessante informatie. Voer het

Seatkenteken Ibiza 1.4van16v VW Fox 1.2 3-drs. Trendline eenReference auto in en onder de tab ‘koerslijst’ kun je verschillende

2.999

zelf, maar onder het staat ook ‘datum laatste tenaamstelVW Passat variant 1.9tabje Tdi ‘historie’ H5 101pk Comfortline VW Lupo 1.4 44kw ling’. Dat is in geval van een autobedrijf de dag waarop de auto is opge-

in de handelsvoorraad. Zo kun je dus zien hoe lang een auto al te 6.999 2005, 75.001 km, grijs metallic, bezine, 3-deurs 2003,nomen 183.384 km blauw metallic, diesel, 5-deurs koop staat. Gemiddeld is dat ruim drie maanden. Tref je een auto die al

4.999

een half jaartje wortel staat te schieten, dan sta je daarmee sterker in de Stel, je koopt een occasion BOVAG-garantie. Diemaanden heeft een looptijd het zaak met vlak voor het eind van die drie een kleine beurtvan te laten VW Polo 1.2 12v Turijn aircowil de investering terug en op die plek kan VW New Beetle Cabriolet 2.0 Highline onderhandeling, het bedrijf uitvoeren, waarbij slijtagedelen, zoals remblokken, of ruitenwisserblaook een auto staan die sneller winst oplevert. zes maanden, maar daarvan eerste drie maanden ook op normale den ondergelden garantiede worden vervangen. 2005, 74.484 km donkergroen/blauw metallic, benzine, 5-deurs 2003, 115.571 km, licht-reflexzilver metallic, benzine, 2-deurs slijtagedelen. Zeker wanneer je vrij veel kilometers rijdt, dan is het zaak vlak 6.250 8.999 voor het eind van die drie maanden een kleine beurt te laten uitvoeren, waarAUTOBEDRIJF AD WITTEVEEN BV, bij slijtagedelen, zoals remblokken, of ruitenwisserbladen onder garantie Showroom/Verkoop, Ad Witteveen, Kalshoven 17, 4825 AL Breda, T. 076-5423441, F. 076-5720961, adwitteveen@planet.nl worden vervangen.

G Damenautobedrijf D

HET ADRES VOOR EEN Tevens het goedkoopste adres voor nieuwe en APK-GEKEURDE AUTO gebruikte AUTOBANDEN! MET GARANTIE. Damen Autobanden CIRCA 70 APK GEKEURDE AUTO’S OP VOORRAAD! WWW.AUTOBEDRIJFGDAMEN.NL Spinveld 72, 4815 HT Breda T: 076-5991540 F: 076-5991539

M: 06-49313410 E: info@autobedrijfgdamen.nl I: www.autobedrijfgdamen.nl

LET OP

LET OP

LET OP

LET OP

LET OP

Fiat Stilo 2003 Fiat Punto 1999 Citroën Xsara 2000 Subaru Impreza 1998 Opel Greto Autobedrijf Tigra 1996 Citroën Xantia 1999 Hyundai Valera 1996 Ford Mondeo 1998 Kortom alle VW Kever 19732x Ford Escort 1997 voorkomende reparaties. Fiat Marea station 1997 1999 Ford Ka Ford Escort 1998 Lagunastation 1998 Wij werken nog steeds Renault Ford Mondeo 2000 Scenic station 1997 tegen een zeer laag tarief! Renault Ford Escort 1997 Opel Tigra station 1996 Het juiste adres voor uw auto reparatie banden - schade grote + kleine beurten

Weidehek 97 Breda 076-5874772

€ 2.500,1250.€ 1.500,1000.€ 900.500,€ 750.800,1500.€ 750,€ 950.900,1250.€ 800,1000.€ 1.000,600.€ 1.000,-

Diverse auto’s v.a. €500,- met APK-keuring

Merk Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Ford Toyota VW

Type Kleur Bouwjaar Verkoopprijs Twingo 1.2 16V airco radio cd blauw met. nov. 05 3.950 Twingo 1.2 radio cd grijs met. mrt. 01 2.250 Clio 1.6 16V 3drs airco ecc lmv zwart met. mei. 08 8.750 Clio 1.2 Tce 100 5drs airco radio cd nav zwart met. sep. 09 10.250 Clio 1.4 16V 3drs airco radio cd lmv zilver met. jan. 07 7.750 Modus 1.4 16V airco ecc lmv groen met. sep. 04 4.950 Megane III 1.6 16V airco ecc nav 17” velgen grij/bl. met. sep. 10 13.750 Megane III 1.6 Estate airco ecc radio cd navi zwart met. aug. 11 18.250 Megane 5drs 1.6 16V airco radio cd rood met. mei. 03 4.250 Megane 1.4 16V radio cd rood jun. 03 3.950 Megane II grand tour 1.6 16V zilver met. apr. 04 3.250 Scenic II 1.6 16V airco ecc lmv pan. dak zilver. met. sep. 06 7.500 Scenic III Tce 130 airco ecc nav lmv grijs met. mei. 11 20.950 Autobedrijf Tangeman Scenic III 1.6 16V airco ecc nav lmv zwart met. jan. 11 19.950 Grand Scenic 2.0 16V airco ecc pan.dak blauw met. apr. 07 9.250 Laguna II 1.6 16V 5drs airco ecc radio cd zilver met. apr. 01 2.950 Laguna II 1.6 16V 5 drs airco radio cd blauw met. sep. 01 2.750 Grand Espace 2.0 T airco ecc pan. dak nav zwart met. sep. 10 32.500 Espace 2.0 16V T airco lmv radio cd pan dak beige met. aug. 02 4.950 Vel Satis 2.0 T airco ecc radio cd lmv d. groen met. aug. 02 3.750 Focus 1.6i automaat sedan airco ecc zilver met. nov. 00 3.750 Corolla Verso 1.6 16V airco cruise control beige met. mei. 03 5.950 LT 35D dubbele cabine open laadbak groen jun. 92 2.750

Goedkope inruilers met APK & div. bedrijfswagens • • • • •

Nieuwe auto’s Occasions APK-keuringen Inbouw SCM-alarm Reparaties

• • • • •

Schadeherstel Leasing Inbouw Airco Inbouw Audio-app. Inbouw LPG

Kroonstraat 42 Etten-Leur Tel.: 076-5011371 Fax: 076-5011372 www.bramtangeman.nl


Nieuwe Hyundai i20 Nieuwe Hyundai i20 Nieuwe Hyundai i20

• Airconditioning •• Airconditioning In de buitenspiegels •• Airconditioning geïntegreerde knipperlichten In de buitenspiegels knipperlichten •• geïntegreerde In de buitenspiegels LED-dagrijverlichting knipperlichten •• geïntegreerde LED-dagrijverlichting 5 jaar driedubbele garantie •• LED-dagrijverlichting (zonder kilometerbeperking) 5 jaar driedubbele garantie kilometerbeperking) • (zonder 5 jaar driedubbele garantie (zonder kilometerbeperking)

Vanaf €11.995,Vanaf €11.995,Vanaf €11.995,-

Maakt het leven zoveel makkelijker. Oordeel zelf. Maakt het leven zoveel makkelijker. Oordeel zelf. De nieuwe Hyundai i20 maakt het jou zo veel makkelijker. Airconditioning, in de buitenspiegels geïntegreerde knipperlichten, Maakt het zoveel makkelijker. Oordeel zelf. LED-dagrijverlichting 5leven jaar driedubbele garantie zonder kilometerbeperking en wegenbelastingvrij... Zelfs op de De nieuwe Hyundai i20 en maakt het jou zo veel makkelijker. Airconditioning, in de buitenspiegels geïntegreerde knipperlichten, benzinemotor. Vraag de Hyundai-dealer om een proefrit en ontdek de vele mogelijkheden van de nieuwe Zelfs Hyundai LED-dagrijverlichting 5 jaar driedubbele garantie zonder kilometerbeperking en wegenbelastingvrij... op i20. de De nieuwe Hyundai i20en maakt het jou zo veel makkelijker. Airconditioning, in de buitenspiegels geïntegreerde knipperlichten, Oordeel zelf. benzinemotor. Vraag de om een proefrit en ontdek de vele mogelijkheden van de nieuwe Zelfs Hyundai LED-dagrijverlichting en Hyundai-dealer 5 jaar driedubbele garantie zonder kilometerbeperking en wegenbelastingvrij... op i20. de Oordeel zelf. benzinemotor. Vraag de Hyundai-dealer om een proefrit en ontdek de vele mogelijkheden van de nieuwe Hyundai i20.

AUTO SMOLDERS TILBURG KRAAIVENSTRAAT 16, BREDA, TEL. 013-5286900, WWW.HYUNDAI.NL/SMOLDERS-TILBURG HYUNDAI VAN RIELTILBURG B.V. CHARLES PETITWEG 1,16, BREDA, TEL. 076-5725555, WWW.HYUNDAI.NL/RIEL AUTO SMOLDERS KRAAIVENSTRAAT BREDA, TEL. 013-5286900, WWW.HYUNDAI.NL/SMOLDERS-TILBURG AUTOBEDRIJF DE WOUW WAALWIJK B.V. VAN ANDELSTRAAT 7, WAALWIJK, TEL. 0416-651164, WWW.HYUNDAI.NL/WOUW HYUNDAI VANVAN RIELTILBURG B.V. CHARLES PETITWEG 1,16, BREDA, TEL. 076-5725555, WWW.HYUNDAI.NL/RIEL AUTO SMOLDERS KRAAIVENSTRAAT BREDA, TEL. 013-5286900, WWW.HYUNDAI.NL/SMOLDERS-TILBURG AUTOBEDRIJF WOUW WAALWIJK B.V. VAN ANDELSTRAAT 7, WAALWIJK, TEL. 0416-651164, WWW.HYUNDAI.NL/WOUW HYUNDAI VANVAN RIELDE B.V. CHARLES PETITWEG 1, BREDA, TEL. 076-5725555, WWW.HYUNDAI.NL/RIEL Gecombineerd brandstofverbruik: 3,2 - 6,0 (l/100 km) / 31,3 - 16,7 (km/l); CO2 - emissie: 84 - 140 (g/km). www.hyundai.nl AUTOBEDRIJF VAN DE WOUW WAALWIJK B.V. VAN ANDELSTRAAT 7, WAALWIJK, TEL. 0416-651164, WWW.HYUNDAI.NL/WOUW TM Oordeel zelf.

Uitstoot- en brandstof verbruikgegevens zijn gebaseerd op -tests zijnCO uitgevoerd volgens Europese Gecombineerd brandstofverbruik: 3,2 - 6,0 (l/100 km) / 31,3 16,7 die (km/l); 2 - emissie: 84 - 140 (g/km). Verordening 715/2007/EEG. Uitstooten brandstof verbruikgegevens zijn gebaseerd op -tests zijnCO uitgevoerd volgens Europese Gecombineerd brandstofverbruik: 3,2 - 6,0 (l/100 km) / 31,3 16,7 die (km/l); 2 - emissie: 84 - 140 (g/km). Verordening GENOEMDE PRIJZEN715/2007/EEG. ZIJN INCL. BTW EN BPM EN EXCL. KOSTEN RIJKLAAR MAKEN, LAKTOESLAG EN VERWIJDERINGSBIJDRAGE. AFGEBEELDE MODELLEN KUNNEN Uitstoot- en brandstofverbruikgegevens zijn gebaseerd op tests die zijn uitgevoerd volgens Europese AFWIJKEN VAN STANDAARDUITVOERING. GENOEMDE SPECIFICATIES STANDAARD OP DE HYUNDAI i20 i-MOTION. ENERGIELABEL EN WEGENBELASTINGVRIJSTELLING IS AFHANKELIJKPRIJZEN VAN DE ZIJN GEKOZEN DRUKEN ZETFOUTEN VOORBEHOUDEN. VRAAG UW DEALER DE VOORWAARDEN. GENOEMDE INCL.UITVOERING. BTW EN BPM EN EXCL. KOSTEN RIJKLAAR MAKEN, LAKTOESLAG EN VERNAAR WIJDERINGS BIJDRAGE. AFGEBEELDE MODELLEN KUNNEN

Verordening 715/2007/EEG.

AFWIJKEN VAN STANDAARDUITVOERING. GENOEMDE SPECIFICATIES STANDAARD OP DE HYUNDAI i20 i-MOTION. ENERGIELABEL EN WEGENBELASTINGVRIJSTELLING IS AFHANKELIJKPRIJZEN VAN DE ZIJN GEKOZEN DRUKEN ZETFOUTEN VOORBEHOUDEN. VRAAG UW DEALER DE VOORWAARDEN. GENOEMDE INCL.UITVOERING. BTW EN BPM EN EXCL. KOSTEN RIJKLAAR MAKEN, LAKTOESLAG EN VERNAAR WIJDERINGS BIJDRAGE. AFGEBEELDE MODELLEN KUNNEN AFWIJKEN VAN STANDAARDUITVOERING. GENOEMDE SPECIFICATIES STANDAARD OP DE HYUNDAI i20 i-MOTION. ENERGIELABEL EN WEGENBELASTINGVRIJSTELLING IS AFHANKELIJK VAN DE GEKOZEN UITVOERING. DRUK- EN ZETFOUTEN VOORBEHOUDEN. VRAAG UW DEALER NAAR DE VOORWAARDEN.

www.hyundai.nl www.hyundai.nl

TM TM


Beilen, Haringvliet, Pombiona (It)

Tijdens open dag Rode Kruis Breda

Prima resultaten zwemmers SBC2000

Amgen Singelloop overhandigt hulpverleningstent

BREDA - In het Drentse Beilen werd op zaterdag 8 september de laatste open water wedstrijd van het seizoen gehouden. Op deze zonnige en warme dag trokken vijf zwemmers van het Bredase SBC2000 naar het noorden des lands om laatste open water kilometers in het Blauwe Meer af te gaan leggen. Joeri Prins behaalde de eerste plaats op de 5 km vrije slag bij de heren senioren in 1.04.48.77. Margot van Stenveld zwom naar de hoogste podiumplek op de 1 km vrij bij de dames 20+ in 17.35.02 en op de 5 km bij de senioren dames werd zij vierde. Melvin Prins pakte bij de heren jeugd de tweede plaats op de 2 km vrije slag in 24.51.72. Bij de Masters 45+ behaalde Susanne Prins brons op de 1 km vrije slag en Robin Prins zwom naar de vierde plek bij de heren masters 45+ . Na Beilen waren dan ook de klassementenlijsten compleet met het volgende resultaat voor SBC2000: Mieke van de Fluit winnares schoolslag 55+ masters, Margot Stenveld winnares schoolslag masters 20+ en bij de senioren vrije slag 11e en op de schoolslag senioren 9e. Lindi Verkooijen tweede plaats bij de dames jeugd vrije slag. Melvin Prins werd derde bij de vrije heren jeugd. Remco van Althuis pakte de vijfde plaats bij de heren senioren in het vrije slag klassement en een tweede plaats vrije slag bij de masters 25+. Joeri Prins werd zevende in het klassement vrije slag heren senioren. Susanne Prins werd derde op de vrije slag masters 45+ en eveneens een derde plaats voor Robin Prins bij de masters 50+vrije slag. SBC2000 pakte in het verenigingsklassement een knappe 4e plaats na `t IJ en ZVVS en PSV.

Uitslag Brabantbeker Vrije slag meisjes minioren 1e Anne Dickens, vrije slag jongens minioren 4e Nils Mulder, vrije slag junioren meisjes 5e Anne May Alkemade, vrije slag jeugd heren Melvin Prins 1e, vrije slag heren senioren 2e Remco van Althuis en 3e Joeri Prins, vrije slag dames senioren Lindi Verkooijen 2e, vrije slag heren masters 2e Remco van Althuis, 5e Robin Prins, dames masters Susanne Prins 4e. Schoolslag: Heren jeugd: 1e Jordy Jongenelen, Dames jeugd: Valerie Jongenelen, dames masters 3e plaats voor Margot Stenveld. De ploeg behaalde de tweede plaats in het verenigingsklassement van Brabant. Maya Kingma deed op zaterdag 1 september mee aan de Haringvliet-oversteek; een ruim 3 km lange afstand tussen Hellevoetsluis en Stellendam. Samen met Marco Akershoek bereikte ze als eerste de finish in een tijd van 42 minuten en 23 seconden. Woensdag 12 september zal Lindi Verkooijen in het Italiaanse Pombiona deelnemen aan de internationale LEN-cup. Ze gaat dan van start voor 10 km zwemmen in het open water.

www. eurofix.nl IDEAAL VOOR ZELFBOUW Tel. 0165 31 35 39 Fax 0165 32 15 59

carports serredaken overkappingen Stuur de bon in een gefrankeerde envelop naar: Eurofix Eurofix Eurofix Klinkstraat 10 - 4731 DM Oudenbosch

Industrieweg - 4731 Oudenbosch Klinkstraat 10 10c - 4731 DM SC Oudenbosch

Bon voor gratis informatie of bel met 0165 31 35 39

Aalten Schildersbedrijf Adres Dhr./mevr.

BREDA

PC + plaats

plafonds & wanden witten

DAGTOCHTEN BUSREIZEN DAGTOCHTEN

Vraag een vrijblijvende offerte tel. 06 - 53697011 / 076 - 5991675

Nieuwe vlomarkt

FLORIADE 23 sep

€ 39,50

Entree + vervoer

WK WIELRENNEN VALKENBURG € 22,50 23 sep DAGREIS LONDEN € 49,00 13 okt, 24 nov + 1, 8, 15 en 22 dec Vervoer, overtocht + stadsplattegrond

2-DAAGSE REIS LONDEN € 109,00 24/25 nov, 8/9 en 15/16 dec

Vervoer, overtocht, hotel + ontbijt

SCHALKE 04 – FC NÜRNBERG € 99,00 27 okt Vervoer, wedstrijdticket + 3 consumpties

SCHALKE 04 – W. BREMEN 3 nov

€ 115,00

Vervoer, wedstrijdticket + 3 consumpties

www.brabantexpres.nl

6000 m2 antieke meubelen en (alle) tuinaccessoires Tegen elk aannemelijk bod!

’t Antiekparadijs

Steenbergseweg 45, Lepelstraat 0164 68 63 24

te koop gevraagd

Oude motoren, brommers en scooters. Telf 06-22332058

open 10 tot 17 uur

kunstijsbaan terheijdenseweg 506 4826 aB

Breda

Het bedrag van ruim € 6.000,- werd gedoneerd door alle deelnemers en Stichting de Bredase Singelloop. Amgen Europe B.V. en Beckers deden nog een extra duit in het

zakje wat de verrassing compleet maakte. Nu, een kleine maand voor dat de 27e editie van de Amgen Singelloop Breda, zal het bestuur van de Singelloop gezamenlijk met Amgen Europe B.V. en Beckers de hulpverleningstent om 11.00 uur op feestelijke wijze overhandigen tijdens de open dag van het Rode Kruis Breda. De open dag vindt plaats op zondag 16 september van 12.00 tot 16.00 uur. Iedereen is van harte welkom om deze dag bij te wonen.

Wijkraad centrum over verkeer en parkeren BREDA - De Wijkraad Stadshart/Valkenberg buigt zich maandagavond 17 september over onder meer het verkeer en parkeren in de binnenstad. Daarbij komt natuurlijk ook de nieuwe bezoekersregeling aan de orde. Centrumbewoners kunnen een aantal passen kopen waarmee (hun) bezoekers kunnen parkeren in twee relatief vrij afge-

legen gemeentelijke parkeergarages: De Prins en Het Turfschip. De vergadering begint zoals gebruikelijk om 19.00 uur op het adres St. Janstraat 8 met een spreekuur, waarbij ook de wijkagenten aanwezig zijn. Om 20.00 uur begint dan de ‘normale’ bestuursvergadering waarin het over bijvoorbeeld de evenementen in de binnenstad zal gaan.

Vlaggen vertellen beeldverhaal over park Valkenberg BREDA - Van 19 t/m 23 september staat de oude binnenstad van Breda in het teken van grafische vormgeving. Dan vindt het Graphic Design Festival Breda (GDFB) plaats. Gedurende vijf dagen zijn er presentaties in het park en op het Kasteelplein, spannende exposities in MOTI en het Huis voor Beeldcultuur, speciale routes en inspirerende lezingen. GDFB is een must voor studenten en professionals, maar zeker ook voor iedereen die meer wil weten over grafisch ontwerpen in het algemeen en visual storytelling in het bijzonder. De derde editie van GDFB staat geheel in het teken van ‘visual storytelling’. De wijze waarop ontwerpers de verhalen en vragen van deze tijd vertalen naar visuele vormen. Op verschillende locaties in het centrum van Breda kunnen bezoekers kennis maken met visual stories van een keur aan toonaangevende nationale en internationale ontwerpers. Eén van de vele projecten van GDFB2012 is Social Signals. De aanleiding voor dit project was een bericht in het Stadsblad van Breda waarin stond dat het park Valken-

berg dit jaar precies 200 jaar bestaat. Een mooie gelegenheid om te onderzoeken wat het park precies voor de stad betekent. In de zomer van 2012 hebben de ontwerpers van Trapped in Suburbia op verschillende manieren informatie verzameld over het park. Van tweets en facebookberichten tot krantenartikelen en historische feiten uit het stadsarchief. De belangrijkste, opvallendste, leukste of meest ontroerende gebeurtenissen zijn verwerkt in meer dan 100 vlaggen die tijdens GDFB2012 te zien zijn in het park. Een langgerekt beeldverhaal over het park, dat op feestelijke wijze laat zien dat het park eigenlijk een weerspiegeling is van onze samenleving. Bezoekers van GDFB kunnen bij het T Huis in het park en bij het informatiepunt in het Huis voor Beeldcultuur (Reigerstraat 16) een vouwblad ophalen waarin beschreven staat wat elke vlag verbeeld. Het complete programma van GDFB2012 is te bekijken op de website van het festival: www.graphicdesignfestival.nl. Graphic Design Festival Breda, 19 t/m 23 september, verschillende locaties centrum Breda.

POLITIEBERICHTEN

Man mishandelt vriendin BREDA - De politie heeft maandagnacht rond 03.00 uur een 38-jarige Pool aangehouden in de wijk Doornbos. Hij mishandelde zijn vriendin (43). De ambulance en de politie reden op de 112-melding van huiselijk geweld naar de woning waar het slachtoffer en de man nog aanwezig waren. Het slachtoffer had verwondingen in haar gezicht die door ambulancepersoneel werden verzorgd. De man werd aangehouden voor mishandeling en ingesloten in het cellencomplex.

zondag 23 sept.

BREDA - Op vrijdag 2 december kreeg Dick Simons van het Rode Kruis Breda uit handen van voorzitter Butz van de Bredase Singelloop een cheque overhandigd voor de aankoop van een nieuwe hulpverleningstent.

Meubelstoffering

FA. GELENS

voor al uw stoffering en alle reparaties. Rudonk 23a Breda Tel. 076-5877239 of 06-20304266

Jan Jochems Handel

en

TransporT

Te koop:

Bestratingsmaterialen en sierkeien, speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers.

Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

Verhuur:

grootste markt ooit in Breda gehouden!!!

van 6 m3 tot 40 m3

Info 0161-456291

Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

Afvalcontainers

PAGINA 12

Man opgepakt voor verstoring openbare orde BREDA - Aan de Catharinastraat is woensdagavond een 22-jarige inwoner van Oosterhout aangehouden. De man verstoorde rond 21.35 uur in dronken toestand de openbare orde en beledigde de agenten, die ter assistentie op de melding af kwamen. Na verhoor is hij met een proces-verbaal voor verstoring van de openbare orde en dronkenschap heengezonden. Voor de belediging mag hij zich later verantwoorden.

Woongroep de Driehoek heeft nog plaats BREDA - Vereniging Anders wonen voor Ouderen De Driehoek is bedoeld voor ouderen die nog zelfstandig kunnen wonen. Leeftijd tussen 55 en 75 uur. We zijn geen verzorgings- of verpleeghuis. Elke bewoner huurt zijn eigen appartement en heeft dus zijn/haar eigen privacy. Wel doen we een aantal dingen samen, o.a. 2 keer per week koffie/thee drinken. Dat

doen we in de gezamenlijke ruimte. U vindt ons aan de Cornelis Joosstr. in de lichtblauwe flat tegenover winkelcentrum Moerwijk. Er komt een appartement vrij per 8 oktober. We zoeken ouderen die iets voor elkaar willen en kunnen betekenen. Voor meer uitgebreide informatie of inschrijven: Jan Dirkx (voorzitter) Cornelis Joosstr.13, 4827 LR. 076-8890935, e-mail: jandirkx.pr@home.nl


onroerend goed

Star Trek Firs

1

To boldly go whe

re no one’s gone

verdiepen in het

t Contact

before? Dan durf jij je vast wel te dagelijks leven va

TE HUUR

GARAGEBOX

Breda Eekhoornstraat Tel.: 0168-462010

n Carla (45, ka

nker)?!

Te Huur Opslagruimte 18,4 m2 € 4,10 p/m2 per maand / Oud Gastel

Tel. 06-22519948 TE KOOP

Bungalow met 3.525m2 privébos. Rustig gelegen op enkele tientallen meters van natuurgebied “ De Pannenhoef “ met vennen, wandel- en ruiterpaden. Ingedeeld met op de begane grond 2 slaapkamers, badkamer, woonkamer, hoekkeuken met granieten aanrechtblad, bijkeuken met extra werkblad en 2e toilet. Verdieping voor eventueel extra slaapof zitkamer. Aanbouw berging met c.v. Bouwjaar 2008. Inhoud ca. 520 m3. Nagenoeg onderhoudsvrij, optimaal geïsoleerd en tegelvloeren met vloerverwarming. De woning heeft een recreatieve bestemming en kan 365 dagen per jaar worden gebruikt. Inruil woning bespreekbaar. Eventuele paardenstalling bij de buren mogelijk. Pannenhoefsebaan 44 Rijsbergen. Vraagprijs 6 415.000,inlichtingen: makelaar 076 - 597 5900 eigenaar 06 54 356 546

”Het modelappartement op Landgoed de Buitenplaats is klaar. Wij gaan kijken! U ook?”

WELKOM

modelwoning de in m ko el w te ar h n U bent va uwbouwdag op ie N ke lij de n La de s en jd ti t 15.00 uur to 0 .0 11 n va er b m te p 22 se da! aan de Valkenlaar in Bre

,– 0 0 .5 2 1 € Ontvang nu korting! Ga naar www.debuitenplaatsbreda. www.debuitenplaatsbreda.nl

076 524 24 00

076 514 86 56


Treeport presenteert zich op beurzen! Treeport laat zien waar het voor staat ook in de boomkwekerijsector. Op de internationale vakbeurs Plantarium die van 22 tot en met 25 augustus in Boskoop werd gehouden, presenteerde Treeport zich samen met acht leden. Tijdens GrootGroenPlus in Zundert, van 3 tot en met 5 oktober presenteren maar liefst 38 bedrijven zich onder de vlag van Treeport. Eén belangrijke taak van Treeport is laten zien wat de West Brabantse boomkwekers in hun mars hebben. Dankzij gezamen-

lijke deelname aan (internationale) beurzen komt dat duidelijk tot uiting. Onder de vlag van Treeport laat een groot aantal leden zien waar ze goed in is. Hierdoor wordt West-Brabant als boomteeltgebied stevig op de kaart gezet. Door het internationale karakter van de beurzen worden nieuwe afzetmarkten aangeboord en daarmee de exportwaarde vergroot. Op Plantarium lag de nadruk daarbij op boomkwekerijproducten die heel goed voor de consumentenmarkt geschikt zijn. Deze internationale beurs, met vakbezoek uit zo’n 40 landen, leent zich daar bij uitstek voor. De reacties van zowel deelnemers als bezoekers waren ronduit positief. Een hele geslaagde beurs dus. GrootGroenPlus Tijdens GrootGroenPlus wordt nog veel massaler uitgepakt. De inzending van Treeport kent maar liefst 38 bedrijven. De meeste hiervan richten zich qua afzet op

openbaar groen, bosbouw en de professionele aanleggersmarkt. Natuurlijk zijn er ook kwekers te zien die zich richten op de afzet via tuincentra en bouwmarkten. Met deze 38 deelnemers is Treeport meteen de grootste afnemer van beursmeters. Voor haar leden die onder de vlag van Treeport deelnemen, verzorgt Treeport tal van diensten. Zo wordt er een persmap gemaakt, waardoor deelnemers direct onder de aandacht van de internationale pers komen. Daarnaast zijn er in de stand van Treeport ‘presentatiestands’ te vinden van de deelnemende bedrijven. Hierdoor zijn de producten van de deelnemers nogmaals op de beurs te zien. Op deze manier komen ze extra onder de aandacht bij (potentiële) klanten. Van woensdag 3 tot en met vrijdag 5 oktober is de inzending van Treeport en haar leden te zien op de Vakbeurs GrootGroenPlus op het terrein van Boot&Co aan de Meirseweg 48 in Zundert.

BEDRIJF UITGELICHT:

‘De boom in meT TreeporT’ Rubriek bomen over bomen

Clerodendrum, een bloeiende zomerboom Van Clerodendrum zijn maar liefst meer dan vierhonderd soorten bekend die voornamelijk in (sub)tropische regiones groeien. Enkele ervan zijn in Nederland bekend als kamer- of kuipplant maar verassend genoeg zijn er ook een paar soorten geschikt voor in de tuin. Meestal zijn deze te koop als struik maar soms is het mogelijk om ze als kleine boom aan te schaffen. Als Nederlandse naam heeft Clerodendrum kansenboom. De Griekse woorden kleros en dendron betekenen kans en boom en verwijzen naar de zowel giftige als geneeskrachtige eigenschappen van verschillende soorten en de eenvoudige kans om die soorten te verwisselen. Zonder de benodigde kennis was het vroeger bij gebruik van de plant vaak een kwestie van geluk of de afloop ervan gunstig uitviel… Clerodendrum trichotomum var. fargesii groeit van nature in delen van China en Japan en is in 1843 door de bekende plantenverzamelaar Von Siebold naar Europa gebracht. Van de twee soorten die geschikt zijn voor de Nederlandse tuin is dit de grootste. Doordat de heester soms ondergrondse uitlopers vormt, kan een sterk vertakkende struik ontstaan die tot enkele meters hoogte uitgroeit. Soms wordt hij op stam gekweekt waardoor zich een kleine boom met een ronde kroonvorm ontwikkelt. De bladeren – bij wrijving tussen de vingers geuren ze onaangenaam – lopen in het voorjaar relatief laat uit maar blijven in de herfst lang aan de plant, vaak tot de eerste flinke nachtvorst. Vanaf augustus verschijnen de witte bloemen waarbij elke bloem wordt omgeven door een opvallende rode kelk waardoor een donkerroze totaalbeeld ontstaat. Oudere planten bloeien alsmaar rijker. Opvallender dan de bloei zijn de felblauwe bessen die eveneens door een rode kelk omgeven worden. Zelfs wanneer het blad in de herfst gevallen is, wordt de heester nog geruime tijd door deze kleurrijke bessen gesierd. Clerodendrum bungei is een soort die eveneens afkomstig is uit China en in zijn natuurlijke groeigebied stevig verhout om zo van forse heester tot boom uit te groeien. In ons klimaat vriezen de stengels in de winter meestal in maar elk voorjaar verschijnt vanuit de grond weer volop jong schot. Het eenvoudigst is deze heester te herkennen aan de typische geur van het grote hartvormige blad. Door veel mensen wordt de vergelijking met de geur van pindakaas gemaakt. De oude naam Clerodendrum foetidum slaat ook op deze eigenaardige geur; foetidum is het Latijnse woord voor ‘stinken’. Aan het einde van de zomer openen zich bovenin de stengels brede bloemschermen met lilaroze bloemen. Bij een lang en zonnig najaar kan de bloei tot ver in november voortduren maar de allereerste nachtvorst brengt hier onvermijdelijk een einde aan. Doordat de stengels in de winter geheel invriezen wordt de plant bij ons niet hoger dan circa anderhalve meter. Net als Clerodendrum trichotomum var. fargesii verlangt Clerodendrum bungei een zonnige en beschutte standplaats in de tuin.

Floor van Schaik Draadrekken en planthouders Bedrijfstype: Toeleverancier voor het windvast plaatsen van de containerteelt. Plaats: Lunteren Sortiment: Vaste- en inklapbare draadrekken en individuele planthouders. Waar bent u trots op wat betreft uw bedrijf: De snelle levering uit voorraad, maar het belangrijkste naar de kweker toe is onze expertise waarmee de meest effectieve uitvoering wordt bereikt. Bijvoorbeeld als ik zie dat de 1,80 m hoge stammen bij Piet Mertens in Oostkamp bij de kust in België met windkracht 6 niet eens scheef gaan staan, ook al zwiepen ze door. Hiervan heb ik zelfs een video op de homepagina van mijn website geplaatst. Wat vindt u mooi aan dit vak: als ik later van de kweker verneem dat deze draadrekken hem veel arbeid, maar vooral irritatie uit handen hebben genomen. Wat is uw favoriete product: het HandyRack. Dit is ons nieuwe inklapbare en in hoogte verstelbare draadrek. Hiermee stapelt men geen 50 stuks, maar 150 stuks op een pallet en kan men het rek tot net onder de potrand afstellen om de beste stabiliteit te halen.

Smaak ook weg uit pand Kids Factory

Showroon Smaak.

BREDA - De designoutlet SMAAK bestaat in september 10 jaar, je zou zeggen tijd voor een feestje! Maar sinds het faillissement van de Kidsfactory, is daar aanzienlijk minder reden toe. “De omzet is ongeveer gehalveerd”, zegt eigenaar John van Loon,” kidsfactory had een landelijke uitstraling en dat genereerde de nodige klanten voor ons, die ook “’binnendoor”’ de winkel konden bezoeken. De

economische malaise prikkelde ons al om een nieuw concept te ontwikkelen, daar komt nu bij dat we ook gaan verkassen naar een andere geschikte locatie”. Op onze vraag om welke locatie het gaat, wil John nog geen antwoord geven, maar hij wil wel het een en ander kwijt over het nieuwe concept. “Internet is voor ons sinds de start al een belangrijke omzetmaker. We gaan deze markt nog intensiever en aangepast aanpakken. Naast het regulaire aanbod

van outletproducten van fabrikanten, gaan we ook de gebruikte designproducten van particulieren introduceren op onze site. De schroom om gebruikte producten te kopen verdwijnt langzaam en het past in deze tijd om hergebruik zeker te overwegen,” aldus John van Loon. De particulier kan zijn overbodige meubel, verlichting, accessoires, kleding, schoenen etc. op onze site aanbieden, mits het een kwaliteits-designproduct betreft en in goede staat verkeert. In overleg met de klant wordt de prijs bepaald en kunnen de items desgewenst ook in de nieuwe showroom getoond worden. Ook het verkoopsysteem voor nieuwe producten gaat sensationeel veranderen, de gebruikelijke marge wordt op een andere manier verdeeld. De klant kan mits hij coöperatief is voor een zeer interessante prijs een nieuw item aanschaffen, “Voor het eind van het jaar zal de nieuwe site operationeel zijn met daarop alle relevante informatie,” aldus John van Loon. Voor het zover is gaat de huidige collectie voor bodemprijzen de showroom uit. De leegverkoop begint in de 2de week van september en zal wekelijks worden aan gevuld met nieuwe producten. Voor meer informatie: info@design-outlet. nl; www.design-outlet.nl PAGINA 14

Haagse Beemdenbewoners winnen ballonvaart

BREDA - Zes wijkbewoners van de Bredase wijk Haagse Beemden konden vrijdagavond 7 september vanuit de ballon van de Koninklijke Luchtmacht hun eigen wijk bewonderen. Zij wonnen de ballonvaart op het Haagse Beemdenevenement In je sas op de Asterdplas van 26 augustus. De Koninklijke Luchtmacht heeft haar staf gehuisvest in de prominent zichtbare toren tegenover Station Prinsenbeek. Op deze wijze wil de luchtmacht nogmaals haar waardering kenbaar maken voor de wijk binnen Breda waar zij deel van uitmaakt. FOTO: KONINKLIJKE LUCHTMACHT


kheden u contact

Werken bij deBreedonk! Wilt u meer weten over onze mogelijkheden: www.breedonk.nl

deBreedonk �����, ����� �� �� ��������������� ��� ���������

Zorgenco

De Breed & Partners B.V., Management Consultants - marktleider in financiering van innovatiezoekt

intelligente parttimer

MKB SEM in Breda zoekt twee gedreven

Zoekterm Specialisten voor 20 uur per week Wie zijn wij? Wij zijn een ambitieus en dynamisch internetmarketingbedrijf met meer dan 10 jaar praktijkervaring in het succesvol opzetten en optimaliseren van zoekmachinemarketing campagnes. Vanuit verschillende afdelingen zorgen wij ervoor dat websites van de meest uiteenlopende ondernemingen in het MKB segment, hoger scoren in de onbetaalde resultaten van Google en meer gerichte bezoekers krijgen. Als zoektermen specialist speel je hierin een belangrijke rol. Jij bent verantwoordelijk voor om de juiste zoektermen te vinden die perfect aansluiten op de producten en/of diensten van onze klanten. Als zoektermen specialist weet je precies welke zoektermen goed scoren.

met enig commercieel gevoel en welbespraakt om onderhoudende telefoongesprekken te voeren over ontwikkelingen bij hightech bedrijven. Werktijden: flexibel bijv. schooluren. Werkplek: Cl. Prinsenlaan 148, Breda. Reacties op 076-5654321 tussen 9 en17 uur en vragen naar hr. v.d. Bosch.

Het bureau voor huishoudelijke hulp en/of verpleegkundige zorg bij u thuis.

Zorgenco is op zoek naar een

verzorgende IG Voor vrijblijvende informatie staan wij u graag te woord,

tel 06 - 55511145 / 0165 - 383043

Ben jij graag bezig met de Nederlandse taal? Functie eisen: • Je hebt MBO + / HBO niveau • Je bent analytisch en creatief ingesteld • Je kunt zelfstanding werken en bent commercieel • Je kunt je goed inleven in de wereld van (de doelgroep van) de klant • Je beheerst de Nederlandse taal, zowel in woord als geschrift uitstekend • Affiniteit met online marketing • Je bent handig met Excel

GEZOCHT: CALL AGENTS 



Praktische informatie Wij zijn op zoek naar twee zoekterm specialisten. Het betreft twee kantoorfuncties voor 20 uur in de week, verdeeld over 5 ochtenden. We zoeken kandidaten die per 15 oktober 2012 beschikbaar zijn en op maximaal 30 kilometer afstand van Breda wonen. Een of meerdere assessments maken onderdeel uit van de sollicitatieprocedure. Wij bieden je een leuke werkplek en een marktconform salaris.  Solliciteren? Stuur dan jouw sollicitatiebrief en CV uiterlijk 5 oktober 2012 naar: j.jansen@mkbsem.nl. Voor meer informatie kun je contact opnemen met De heer Pieters, telefoon: 076-8200350.

INDUSTRIAL AUTOMATION ‘NADENKEN OVER PROBLEMEN EN DEZE VERTALEN IN OPLOSSINGEN’ EPI is een onafhankeklijke fabrikant en leverancier op het gebied van hardware en software, en voorziet daarmee volledig in de wensen van de klant. Om in de toenemende vraag te kunnen voorzien, zijn wij op zoek naar een:

PLC / Scada Engineer

Ben jij: - mbo/hbo student of herintreder?  - minimaal 12 uur per  week tijdens kantooruren inzetbaar?  - commercieel en resultaatgericht?   - woonachtig in Breda of directe omgeving?     Stuur dan een e-mail met je cv naar:   vacatures@mkbsem.nl of bel 076-8200350 www.mkbsem.nl    

Zorgenco

Bremstraat 178 4711 RP St.Willebrord

Recreatiestalling Numansdorp OpeNt Occasion Center Voor bemiddeling verkoop vragen wij:

Caravans, campers en vouwwagens! Voor alle voordelen zie:

www.carva.nl

Contact 0186-652960 - carva@planet.nl Stalling - Verkoop - Reparatie Onderhoud - APK Keuring

particulieren & ondernemers particulieren & ondernemers

belastingaangiften | belastingadvies | alle toeslagen belastingaangiften | belastingadvies |planning alle toeslagen alle belastingaangiften I alle toeslagen erven & schenken | financiële erven & schenken | financiële planning belastingadvies I bezwaarschriften I boekhouding bezwaarschriften | boekhouding bezwaarschriften | boekhouding

belastingaangifte-desk.nl | 076-8200 246 belastingaangifte-desk.nl | 076-8200 246 Lijndonk 4, unit 1.10, Breda Lijndonk 4, unit 1.10, Breda

een flexibele teamplayer, gespecialiseerd in maatwerk Voor meer infomatie over deze vacture, bezoek onze website. Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld

E.P.I. bv - Industrial Automation

Mon Plaisir 10, 4879 AN Etten-Leur, Telefoon 076-5032520 Fax 076-5035822 e-mail: info@epibv.nl internet: www.epibv.nl

Parket Service van de Wetering familierecht*arbeidsrecht*sociaal zekerheidsrecht familierecht * arbeidsrecht huurrecht*vreemdelingenrecht*strafrecht

Leggen, schuren en onderhoud van al uw houten vloeren Ook voor traprenovatie

van 17.00 tot 18.00 uur

voor bedrijf en particulier

Baronielaan 161, Breda. Tel.: 076-522 23 46 www.baronie-advocaten.nl www.baronie-advocaten.nl

www.weteringparket.nl

juridisch advies & mediation

juridisch advies & mediation

* sociaal zekerheidsrecht * huurrecht * strafrecht Gratis spreekuur maandagavond Gratisvan spreekuur 17.00 totmaandagavond 18.00 uur Baronielaan 161, Breda. Tel.: 076-522 23 46

tel.: 06 - 48117916

Cursus Bedrijfshulpverlening BHV en Basisveiligheid VCA: nu ook in Etten-Leur Speciale ACTIEPRIJ ZEN in septem ber

• BHV en VCA-certificaat al in 1 dag • Met erkend ARBO-certificaat • Ook voor cursus heftruck en reachtruck

Inschrijven? T (076) 501 55 35

Wonen mét zorg in Elisabeth Centrum Vanaf 2013 verandert de wet rondom wonen en zorg. Senioren met een lichte zorgindicatie worden zelf verantwoordelijk voor het regelen van een woning en het ‘inkopen’ van zorg. Het traditionele wonen in een verzorgingshuis zal op den duur verdwijnen. Stichting Elisabeth biedt alternatieven om senioren met een zorgvraag toch zo aangenaam mogelijk te laten wonen en leven. Dat kan in de moderne zorgappartementen in het gloednieuwe Elisabeth Centrum aan de Leuvenaarstraat, in het gezellige hart van Breda! Heeft u een indicatie ‘zorg met verblijf’ of kunt u deze aanvragen (wij helpen u daar graag bij), dan kijken we samen met u naar voor u passende mogelijkheden. Voor wie is dit interessant? • Voor alleenstaande senioren met een zorgindicatie die eigen regie heel belangrijk vinden. • Ook voor echtparen van wie één partner een zorgvraag heeft. Zo kunt u langer zelfstandig samen blijven wonen! Zorgappartementen met: • Een breed pakket aan zorg- en welzijnsdiensten afgestemd op uw indicatie en zorgvraag. • Voorzieningen zoals een kapper, schoonheidsspecialiste, pedicure, apotheek, maar ook fitness voor senioren. Informatiemiddag Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op of meld u aan voor een van de informatiemiddagen. Via ons cliëntenservicebureau 076-5276227 of via www.elisabethbreda.nl.

www.locb.nl

ISO 9001/Conform ARBO-wetgeving adv_elisabeth centrum_150x175.indd 1

11-09-12 17:23


d v er r assen vo lledig v er b az en d vo o r d elig

op Kijk dagelijks de action.nl voor

100 NIEUWSTE A R TI K E L E N ZOEK UIT

NAADLOOS

LED

narcis mt. 10/11, 10 stk. hyacint mt. 14/15, 4 stk. krocus mt. 5/7, 17 stk. tulp mt. 10/11, 10 stk. tulp premium mt. 10/11, 7 stk.

zwart maten S-XXL

oplaadstation inclusief 8 LED theelichten

CORRIGERENDE THEELICHTEN JURK OPLADER

BLOEM BOLLEN

1.98

Elders 9.99 12.99

4.49 8.49 Elders 12.95 14.95

JONGENS/MEISJES

LIFETIME

zoek uit!

professionele kwaliteit TÜV/GS gekeurd

SPEEL GOED

Elders 2.99 4.49

ZENKER

1.99

SPRING BAKVORM teflon anti-aanbak 26x6.5 cm

2.49

TRENDY

DAMES VEST

LIJM PATRONEN 10 stuks

0.79

KATOEN

2.19

HEREN SINGLET zwart, wit of navy fijne rib maten M-XXL

E U R O P E S E IT ! TE TO P K W A LI

Zenker CAKE VORM 30x7 cm

LIJM PISTOOL

DIVERSE DESSINS

DAMES SOKKEN katoen/polyester/ elastan maten 35-42

3 PA A R

Elders 5.99 6.99

TEGEL EN

1.99

VOEGEN REINIGER Washcat indoor tegen aanslag en schimmels 500 ml H T IG Z E E R K R AC

3.29

diverse kleuren met print in capuchon polyester/katoen maten S-XXL

Elders 4.99 5.99

ZWARE KWALITEIT

2.29

VERHUIS DOOS met autolock systeem om makkelijk in elkaar te vouwen 47.7x31.7x33 cm

!

Elders 3.95 4.95

IMPULS

HDMI KABEL

1.98

profi 180 cm, versie 1.4 ook geschikt voor 3D tv

ZE! T E K E UAR BE WUS AD R R O T DO G ET ES

Elders 9.99 12.99

3.99

Elders 1.75 2.20

0.99

Elders 3.99 5.49

1.59

Kijk op onze website voor meer informatie, openingstijden, onze nieuwsbrief en onze productfolder: WWW.ACTION.NL BERGEN OP ZOOM • Kastanjelaan 61-65 BREDA • Tramsingel 74 CHAAM • Baarleseweg 44 DINTELOORD • Raadhuisplein 25a

ETTEN LEUR • Markt 33 GILZE • Steenakkerplein 20 KAATSHEUVEL • Hoofdstraat 47 OOSTERHOUT • Arendshof 34

OSSENDRECHT • De Brouwerij 16 RIEL • Dorpstraat 25a RIJSBERGEN • St. Bavostraat 22 ROOSENDAAL • Boulevard 118f

TILBURG • Trouwlaan 19-27 TILBURG • D.J. Jittastraat 8 WAALWIJK • Irenestraat 2a ZEVENBERGEN • Zuidhaven 45a

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 16-09 t/m za. 22-09 in Nederlandse filialen.

3 VO O R

VEILIG EN ! VOORDELIG

DBZ_20120916