Page 1

THUIS IN DE REGIO

WEEKENDEDITIE

B R E D A S E

O P L AG E :

3 JUNI 2012 WEEK 22

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

DUBBEL FEEST PASTOOR JAC BROOIJMANS

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

GEHEIMEN VAN DE ONDERGROND

I

Te l .

SPORT

AANMELDING GGZ WNB ELEKTRONISCH

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

NADINE BROERSEN NAAR OLYMPISCHE SPELEN

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

Volg ons via twitter: @BredaseBode

Inloopavond over plan Princenhage

Opruimtroepers in Haagpoort en Tuinzigt

BREDA - Voor de wijk Princenhage en een deel van Haagpoort heeft de gemeente Breda een nieuw bestemmingsplan gemaakt, Princenhage-Haagpoort. Het bestemmingsplan is in deze fase nog een concept-ontwerpbestemmingsplan dat ter inzage ligt. Belangstellenden zijn van harte welkom bij de inloopbijeenkomst over dit plan. Deze inloopavond vindt plaats op donderdag 14 juni van 17.00 uur tot 19.30 uur in Hotel Princeville, Princenhagelaan. Tot en met 27 juni 2012 ligt het plan ook ter inzage in het Stadskantoor en kunnen schriftelijke reacties op het plan worden ingediend bij burgemeester en wethouders, Postbus 90156, 4800 RH Breda.

BREDA - Kinderen in Haagpoort en Tuinzigt zijn donderdag hun wijk ingegaan om zwerfafval op te ruimen. Uiteraard gewapend met prikstokken en vuilniszakken. En niet voor niets. Ze hielpen mee aan een schonere wijk en krijgen een VVV-cadeaubon als ze minimaal twee keer hebben meegedaan. Dit is de eerste van de reeks van vier die gepland staan voor 2012. De wijken Kesteren, Biesdonk, Geeren-Zuid, Geeren-Noord en Linie gingen hen succesvol voor. De Opruimtroepers is ook deze keer weer een initiatief van Gemeente Breda, Surplus Welzijn, Werk aan de Wijk, TOS, Singelveste AlleeWonen en WonenBreburg.

W E E K B L A D

Verkeerslichten bij Flierstraat uit

Discussieavond over welstand

BREDA - De verkeerslichten op het kruispunt Mastbosstraat - Flierstraat - Burgemeester Sutoriusstraat zijn sinds afgelopen woensdag uitgeschakeld. Het gaat om een proef van drie maanden. Hierna wordt de proef geëvalueerd en besloten of de verkeerslichten definitief weg kunnen. De proeffase bestaat uit het uitschakelen van de verkeersregelinstallatie en het verwijderen van de zebramarkering over de Mastbosstraat. Hierdoor moet de voetganger voortaan voorrang verlenen aan het verkeer op de Mastbosstraat. Tijdens de proefperiode worden bij de oversteek tijdelijk borden geplaatst. Meer informatie is verkrijgbaar via tel. (076) 529 34 23.

BREDA - Gebouw F en de gemeente Breda hebben dinsdag een discussieavond gehouden over de veranderende kijk op welstand. In het Huis voor Beeldcultuur aan de Reigerstraat 16 gingen experts op dit gebied in gesprek met het publiek over kansen en bedreigingen van welstandszones in Breda. Wethouder Bob Bergkamp: ‘’De kijk op welstand in Breda verandert. Voorop staan behoud van kwaliteit en uitstraling van waardevolle gebouwen en stadsgezichten. Tegelijkertijd werken we aan meer vrijheid en minder regelgeving. Ons college juicht eigen initiatief en verantwoordelijkheid van inwoners toe, zeker als het gaat om bouwen en verbouwen.”

Veelpleger aan de haal met parfum BREDA - Een 46-jarige winkeldief uit Breda, bij de politie bekend staand als veelpleger, is dinsdag aangehouden door een rechercheur nadat hij parfum wegnam bij een winkel aan de Karnemelkstraat. Een oplettende rechercheur zag een bekende veelpleger rond 11.00 uur lopen en besloot hem in de gaten te houden. Toen de verdachte enkele minuten in een winkel was geweest, en weer buiten kwam sprak de politieman hem aan. Daarbij viel het hem op dat de winkeldief wat onder zijn kleding verstopt had. Bij nader onderzoek bleken dit zes verpakkingen parfum te zijn, die niet waren afgerekend. De dief werd aangehouden en is in verzekering gesteld.

Jacobs directeur Breda-Actief BREDA - Vanaf 1 april jongstleden hebben Breda-Actief en Thebe hun krachten gebundeld in een personele unie. Dit houdt concreet in dat de inhoudelijke en organisatorische samenwerking wordt geintensiveerd en dat Thebe en Breda-Actief onder hetzelfde bestuur vallen en één van Thebe’s directeuren met elkaar delen, namelijk Casper Jacobs. Over de toekomst van Breda-Actief heeft hij een uitgesproken mening: “Als je de maatschappelijke beweging volgt, dan speelt meedoen een belangrijke rol. Breda-Actief speelt daar een faciliterende rol in. Het is nodig dat organisaties steeds dichter bij de inwoners komen te staan.”

BREDA - Minister Melanie Schultz van Haegen heeft woensdag het startsein voor de bouw van het nieuwe treinstation in Breda gegeven. ProRail bouwt dit in opdracht van het ministerie, NS, gemeente Breda en de provincie Noord-Brabant. Breda krijgt in 2015 als eerste in Nederland een station waar mensen onder één dak kunnen reizen, wonen, werken en winkelen. FOTO HUUB SCHOUTETEN

Voormalig Tour de France-winnaar in actie voor ParaGamesBreda

Masterclass met Greg Lemond BREDA - NHTV houdtM 21 juni Tour de FranceI Deen D Masterclass E L B UWielrennen R G S Emet wielerlegende & V E E en R drievoudig S E winnaar Greg LeMond. De opbrengst van deze masterclass komt in zijn geheel ten goede aan ParaGamesBreda. DOOR ADDO SPRANGERS In deze Masterclass vertelt drievoudig tourwinnaar LeMond (1961) over de pieken en dalen in zijn persoonlijke leven en sportieve carrière. Greg was de eerste niet-Europeaan die de Tour de France en het wereldkampioenschap wielrennen won. Bij zijn eerste Tourzege hield hij Bernard Hinault af van zijn zesde overwinning. Na deze zege leek er een einde aan LeMonds carrière gekomen, toen hij de winter erna ernstig gewond raakte tijdens een jachtongeluk. Twee jaar later stond hij echter weer aan de start van de Tour en tot veler verrassing won hij. In de laatste tijdrit nam hij voorsprong van

acht seconden op Laurent Fignon. In 1989 werd hij opnieuw wereldkampioen en in 1990 won hij voor de derde keer de Tour. In 1994 zette hij een punt achter zijn sportieve carrière. Wielerlegendes Greg Lemonds motto dat hij graag wilt uitdragen is dat opgeven geen optie is. Er zijn altijd uitwegen. Een mooie metafoor naar de gehandicapte sporter en naar de student. Naast LeMond komen verschillende Nederlandse wielerlegendes aan het woord over hun successen in de wielersport: etappezeges, klassiekerzeges, klassementstruien en de tourzege. NHTVdocent Albert van Schendel licht verder

zijn onderzoek toe over de economische meerwaarde van wielerevenementen voor de omgeving. De Masterclass eindigt met een sportquiz (petje op, petje af). De opbrengst van de masterclass komt ten goede aan ParaGamesBreda, het grootste sportevenement van Europa voor mensen met een lichamelijke handicap. De organisatie biedt ook clinics aan waarmee mensen worden aangezet te gaan bewegen en/of te sporten. Naast de Masterclass rijdt Greg LeMond zondag 24 juni mee in de wielertoertocht ‘Greg LeMond ride for ParaGames’ voor het goede doel. Surf voor meer informatie naar www.nhtv.nl/greglemond en www. paragamesbreda.nl

W E E K B L A D

i n Bhr aubia sn t We r k td . ne l br eer eg i ki to maandelijks 35.000 kandidaten t

zondag open 11-17 u rkt Plantjesma tuincentrum

etten-Leur - www.lifeandgarden.nl

WEES ONS OOG, FOTOGRAFEER VOOR ONS Wij roepen onze lezers op ons te bestoken met foto’s van een actuele gebeurtenis in straat, wijk of woonplaats. Insturen kan via foto@internetbode.nl of www.internetbode.nl (button lezersfoto’s, de rest wijst zich vanzelf). Vermeld naam en telefoonnummer. Licht toe waar en wanneer de foto is genomen en wat we precies zien.

Schaerlaeckens voorzitter Jong MKB BREDA - Na drie jaar heeft netwerkclub Jong MKB West Brabant afscheid genomen van voorzitter Evelyn Govers van Eefnement. Drie jaar heeft zij zich intensief ingezet voor de vereniging. De netwerkavonden zijn om iets van elkaar te leren, maar vooral om elkaar te leren kennen. Iedere bijeenkomst wordt er een spreker uitgenodigd of vinden er tafeldiscussies plaats. De avond start altijd met een diner, zodat er voorafgaand en na de spreker genetwerkt kan worden. Tijdens de jaarvergadering heeft Anton Schaerlackens van LeanForms uit Bavel de voorzittershamer overgenomen. Hij had reeds een functie binnen het bestuur als penningmeester.

Breda-Actief houdt vrijwilligersmarkt BREDA - Na het grote succes van de MAS Ontmoeting van vorig jaar houdt BredaActief op donderdag 27 september 2012 een vrijwilligersmarkt in Podium Bloos met de titel: ‘Ik hou van Breda’. Dat doen we samen met maatschappelijke organisaties en (sport)verenigingen. De middag is voor de MAS-scholieren en het avondprogramma voor iedereen die zich verbonden voelt met Breda. ‘Ik hou van Breda’ staat in het teken van nieuwe vrijwilligers, nieuwe kansen en ontmoetingen. Noteer 27 september in je agenda en meld je alvast aan via info@breda-actief.nl Bel voor meer info met de MAS makelaars via tel. (076) 52 33 555.


www. eurofix.nl IDEAAL VOOR ZELFBOUW Tel. 0165 31 35 39 Fax 0165 32 15 59

carports serredaken overkappingen

Leggen, schuren en onderhoud van al uw houten vloeren Ook voor traprenovatie tel.: 06 - 48117916

www.weteringparket.nl

Bon voor gratis informatie of bel met 0165 31 35 39

PC + plaats

Opvallend:2 kleuren ogen

groen en blauw

juridisch advies & mediation

juridisch advies & mediation

familierecht*arbeidsrecht*sociaal zekerheidsrecht familierecht * arbeidsrecht huurrecht*vreemdelingenrecht*strafrecht

* sociaal zekerheidsrecht * huurrecht * strafrecht Gratis spreekuur maandagavond Gratisvan spreekuur 17.00 totmaandagavond 18.00 uur

van 17.00 tot 18.00 uur

Gezien?? Bel 0654394747

Baronielaan 161, Breda. Tel.: 076-522 23 46 Baronielaan 161, Breda. Tel.: 076-522 23 46 www.baronie-advocaten.nl

www.baronie-advocaten.nl

• sale • sale • sale •

Klinkstraat 10 - 4731 DM Oudenbosch

Adres

Kater

voor bedrijf en particulier

Stuur de bon in een gefrankeerde envelop naar: Eurofix Eurofix Klinkstraat 10 - 4731 DM Oudenbosch

Dhr./mevr.

VERMIST!!

Parket Service van de Wetering

• Ecco

• Lady-Gabor

• Van Lier

• Ara

• Rieker • Lloyd

• Flexx (v.h. Aero-soles)

• Gabor

• Longa

• Durea • Rohde

• Daniel Hechter

• Rolling soft

• Footnotes

! t s a P ie d e d o m n e o h Sc

L

WINKELCENTRUM DE BURCHT 17 4834 HE BREDA TEL. 076 5654659

Klikgebit op implantaten; comfortabel en meestal vrijwel kosteloos! Is er sprake van een tandeloze kaak, en een loszittend kunstgebit; dan is een klikgebit op implantaten vaak een uitkomst! In dat geval worden er twee of vier implantaten verspreid over de tandeloze kaak aangebracht, en wordt op de implantaten een soort bolletje geschroefd, of worden de implantaten met elkaar verbonden door middel van een soort staafje. In het nieuwe “klikgebit” worden dan drukknopjes of klemmetjes aangebracht, die vastklikken op de implantaat opbouwen. Soms kan ook het bestaande gebit op de implantaten worden “omgevormd” tot klikgebit. In de meeste gevallen wordt een dergelijke behandeling vrijwel volledig door de zorgverzekeraar vergoed. De resultaten van een dergelijke behandeling zijn bijna altijd zeer naar tevredenheid!

DE L IND MONDZ ORGCENT RUM

www.mzcdelind.nl Brielsedreef 27 Prinsenbeek

076 5496217 -

Implantologie bij Mondzorgcentrum de Lind;

Vele jaren ervaring, pijnloze behandeling, en een redelijke prijs! Voor veel mensen is een implantaatbehandeling nog altijd een spannende gebeurtenis. Vaak komt dat door onwetendheid, of door nare ervaringen met tandheelkundige ingrepen in het verleden. Toch is een implantaatbehandeling bij MZC de Lind meestal maar een kleine kortdurende ingreep, die absoluut pijnloos is, en die doorgaans ook nauwelijks napijn oplevert. Tandartsimplantoloog de Preud’homme, die de implantaatbehandelingen altijd zelf uitvoert, was in 1986 een van de eerste implantologen in Nederland, en heeft sindsdien al vele duizenden implantaten geplaatst.

Hoe gaat het in zijn werk? Een implantaat behandeling, ofwel: het aanbrengen van titanium kunstwortels in de kaak, is een relatief kleine chirurgische ingreep, die meestal gewoon met lokale verdoving kan worden uitgevoerd. Bij MZC de Lind wordt altijd veel tijd en aandacht besteed aan de verdoving, zodat je die ook (vrijwel) niet voelt. Als de kaak eenmaal verdoofd is, is de behandeling zelf verder volledig pijnloos. Er wordt eerst een kleine snede in het tandvlees gemaakt, waarna een of meerdere gaatjes in het kaakbot worden geboord. Je voelt hier absoluut niets van! Daarna worden de implantaten in de geboorde gaatjes geschroefd, en wordt het tandvlees over de implantaten gehecht. Na genezing van het tandvlees wordt nog enkele maanden gewacht tot het kaakbot stevig aan de implantaten vastgegroeid is. Pas dan worden de implantaten weer vrijgelegd en kan er iets op de implantaten gemaakt worden. Dit kan een klikgebit zijn, maar ook een kroon of brug.

MONDVERZORGEND. OOGSTRELEND!

Kronen of bruggen op implantaten; minder duur dan u denkt! Voor mensen die een of enkele tanden of kiezen missen, zijn implantaten ook vaak een uitkomst. Zeker als de tanden naast de ontbrekende tand gezond en gaaf zijn, is het natuurlijk zonde om die te beslijpen voor gebruik als pijler voor een brug. Beter is dan om ter plaatse van de ontbrekende tand of kies een implantaat aan te brengen. Na het vastgroeien wordt dan een conische stift in het implantaat geschroefd, waar de tandtechnicus vervolgens een mooie kroon op maakt. Daarmee is de verloren tand of kies dus feitelijk vervangen door een nieuwe. De kosten voor de gehele behandeling (een implantaat, met opbouw en kroon) die in veel implantologiepraktijken rond de 2000 euro liggen, blijven bij MZC de Lind doorgaans onder de 1500 euro. U ontvangt altijd vooraf een schriftelijke offerte van uw behandeling. Uiteraard wordt men bij MZC de Lind voorafgaand aan de behandeling uitvoerig geïnformeerd over het verloop van de behandeling, en kan men ook rekenen op goede nazorg!

Voor meer info of voor het maken van een afspraak voor een (vrijblijvend) consult kunt u bellen met 076-5496217 of kijkt u op www.mzcdelind.nl


actualiteit

Vijftig jaar priester én jarig op dezelfde dag

Dubbel feest voor pastoor Jac Brooijmans BREDA - Op 16 juni is het vijftig jaar geleden dat emeritus pastoor Jac Brooijmans (74) tot priester werd gewijd. Dat wordt gevierd op zondag 17 juni met een plechtige eucharistieviering in de St. Franciscuskerk aan het Belgiëplein. Hoewel met emeritaat, is hij nog steeds actief binnen de RK gemeenschap van Breda-Noord. “Het gaat mij om de mensen,” is zijn eenvoudige uitleg over zijn trouwe, onaflatende inzet. DOOR HENK KETELAAR Jac Brooijmans is in Zeeuws Vlaanderen als oudste zoon van een gezin met twaalf kinderen geboren. Op jonge leeftijd raakte hij onder de indruk van de blijmoedigheid waarmee de kapelaan in zijn parochie de mensen tegemoet trad en zijn werk deed.“Daar had ik een goed gevoel bij,”zegt hij daarover. Op 12-jarige leeftijd besloot hij priester te willen worden. “Toen ik dat aan mijn ouders vertelde, liet mijn vader uitdrukkelijke weten, dat het vooral mijn keuze was en dat het van hem niet moest,” vertelt Brooijmans als wij over zijn keuze voor het priesterschap komen te praten.

Ontmoeting Op 16 juni is Jac Brooijmans ook jarig en wordt hij 75 jaar, dus is er een dubbel feestje te vieren. Iedereen is uitgenodigd om de eucharistieviering van 10.30 uur bij te wonen. Na de viering is er gelegenheid voor een ontmoeting onder het genot van een hapje en drankje.

Voor zijn middelbare schoolopleiding ging hij in 1951 naar het Bredase klein seminarie aan de IJpelaar. “Wij waren de eersten die het in de oorlog afgebrande gebouw na de herbouw in gebruik namen,” weet hij zich te herinneren.

‘Het gaat mij om de mensen’

Nadat Brooijmans in Hoeven zijn priesteropleiding had afgerond werd hij door Mgr. De Vet tot priester gewijd. Met de kapelaan uit zijn jeugdjaren als voorbeeld, ging hij mensgericht het priesterschap aan. Eerst een jaar als assistent van de pastoor in het Zeeuwse dorpje Stoppeldijk om dan, 25 jaar oud, als geestelijk verzorger in dienst te treden bij het St. Ignatius ziekenhuis. In januari 1965 werd Brooijmans kapelaan bij pastoor De Nijs in de Bredase wijk Belcrum. Dertig jaar woonde hij in de pastorie van de Christus Koningkerk, werd er pastoor en ging kort na de sluiting van deze kerk met emeritaat. Diepte- en hoogtepunt De sluiting van de Christus Koningkerk in

Jac Brooijmans is al meer dertig jaar actief in De Belcrum.

1999 doet hem nog steeds pijn. “De parochianen en ook ik hadden er grote moeite mee. Helaas was er maar één oplossing; dat was recht vooruit naar een sluiting, wilde je als kerk overleven,” rationaliseert Jac de sluiting. Blij is hij dat het orgel van

zijn kerk in de St. Franciscuskerk staat. Dat orgel staat symbool voor de wijze waarop Jac als een pater familias tussen de mensen in zijn parochie heeft gestaan. Het orgel is namelijk aangeschaft uit de inkomsten van oud papier. De hele paro-

FOTO HENK KETELAAR

chie stond achter hem om aan de nodige half miljoen kilogram oud papier te komen. “Ik ben er nog trots op dat wij dat in gezamenlijkheid voor elkaar hebben gekregen,” zegt Jac die het buitengewoon naar zijn zin heeft gehad in De Belcrum.

Van Schaliegas tot warmtewisseling

Piet de Nijs schrijft boek over ondergrond BREDA - “Als je van het station naar het centrum loopt, in een willekeurige stad, kom je vaak vier a vijf plekken met vervuiling tegen”, weet Piet de Nijs. De Bergenaar schreef, samen met twee coauteurs, het boek ‘Ondergrond.’ Zijn schrijven gaat echter dieper dan alleen het onderwerp vervuiling. Wie het boek leest of zelf een keer in de tuin gaat spitten, komt er al snel achter dat er veel meer in de (onder)grond zit. DOOR ROBBY VAN DER ZANDE

Piet de Nijs schreef een boek over de ondergrond

. FOTO ROBBY VAN DER ZANDE.

Piet de Nijs is milieuambtenaar in de gemeente Breda. De link naar een boek schrijven is dan niet direct een logische, ware het niet dat De Nijs in 2010 de Gouden Veer won. Dat is een prijs voor de best schrijvende ambtenaar. Hij stuurde een stuk van één pagina in, waarin hij een dossier van honderd kantjes accuraat samen vatte. Zijn werkgever vond dat stuk in eerste instantie te kort en eenvoudig , maar de jury oordeelde anders. “Het is bijna een soort missie”, beschrijft De Nijs. “Ik vind dat het eenvoudiger moet kunnen. Nederland kent toch wel erg veel regels.” Dat weet hij uit zijn beroep en door de stapels documenten die de Nijs las voor de totstandkoming van zijn boeken. Dan is er nog een fysieke link. Tijdens het verbouwen van de tuin haalde de Nijs vijftien containers uit de grond. Boomstronken, puin en onder andere een verzonken vijver trof hij aan. Frappant detail: De Nijs woont in de Bergse Plaat, een relatief nieuwe wijk. “Je ziet het niet, dus het is zwaar onderbelicht”, leidt hij het onderwerp in. Want wie staat er bij stil dat er onder de grond kabels, riolering en grondwaterzuiveringsgebieden liggen? Juist, bijna niemand. Een van de meest bizarre voorbeelden die De Nijs

heeft, is een project waarbij de ondergrond zo gevuld zou worden dat er niet eens plaats voor bomen was. Die hebben namelijk ook ruimte voor wortels nodig.

‘Ondergrond vaak zwaar onderbelicht’ Dat geeft eens temeer aan dat men vaak niet stilstaat wat er zich onder de grond afspeelt. “Hoe dieper je graaft, hoe groter het belang. Maar dat geldt voor de kansen ook”, weet De Nijs. “Men moet in de praktijk kijken wat er valt te verdienen. Niet alleen qua centen, maar ook voor duurzaamheid liggen er kansen onder de grond.” Als voorbeelden van situaties waarbij er (geld) verdiend kan worden, noemt de schrijver Schaliegas of de steeds populairder wordende bodemenergie. Het is vaak een balans zoeken tussen geld verdienen en de bodem beschermen. Zo zit bijvoorbeeld ook ons waardevolle drinkwater diep in de Brabantse bodem. Dat wil je schoon houden natuurlijk. Saneren Daarbij moet gekeken worden wat de voor- en nadelen zijn. De aanpak is bovendien ook veranderd. “Te veel metalen in de grond betekende saneren”, beschrijft

De ideale reclame voor uw bedrijf Drukkerij Vorsselmans levert vele producten die uw zaak opvallend promoten.

De Nijs de vroegere situatie. “Nu gaat men er vanuit dat metalen gewoon in de grond voorkomen.” Ook gebieden met vervuiling worden lang niet altijd meer gesaneerd. Uit ervaring weet De Nijs dat grondvervuiling vroeger per ‘gedeelte’ bekeken werd. Inmiddels bekijkt men het totale gebied en kan de vervuiling daarin zijn gang gaan, zolang het niet uitbreidt of het grondwater vervuilt. Delen Allemaal zaken die onder de grond spelen en in ontwikkeling zijn. Momenteel werkt de auteur plannen uit binnen de gemeente Breda om efficiënter met de ondergrond om te gaan. In de toekomst wil hij deze wellicht via het Platform Bodembeheer Brabant met andere gemeentes delen. Het boek dat hij schreef met Maarten van Dongen en Jasper Lackin, is nu te krijgen in de versie van 2012, maar wordt waarschijnlijk geüpdatet als er wetten of regels wijzigingen of andere updates komen. Ondergrond is een boek voor de praktijkwereld. “Geen lectuur”, aldus de Nijs. Het is verkrijgbaar via uitgeverij SDU en vormt een vrij compleet document dat meters leesmateriaal samenvat. Met het boek hoopt de Nijs mensen aan het denken te zetten, want in de grond zitten kansen.

Een greep uit de mogelijkheden: displays, plafondhangers, banners, vlaggenlijnen, loterijacties, kraskaarten, ballonnen, stickers, wobblers, schapkaarten en -stroken, flyers, folders,

Professionele reclame-uitingen zijn nog succesvoller in combinatie met een advertentie in de Bode. Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden:

mailings, krantenspecials.

Drukkerij Vorsselmans BV | Bredaseweg 26 | 4881 DE Zundert | Tel. 076 599 81 11 | drukkerij@vorsselmans.nl | www.internetbode.nl PAGINA 3


ROMMELMARKTEN EN bRAdERiEËN

2 JUNI 3 JUNI 9 JUNI

10 JUNI 16-17 JUNI 24 JUNI

RILLAND BRADERIE MET LUIKSE- MARKT WELBERG BRADERIE MET LUIKSE-MARKT BREDA ROMMELMARKT VITALISCOLLEGE (TERHEIJDENSEWEG) WOUW BRADERIE MET LUIKSE-MARKT OUD-GASTEL BRADERIE MET LUIKSE- MARKT OSSENDRECHT ROMMELMARKT (CALFVEN)

zondag 10 JUnI

KUNST IJSBAAN

FLORIADE

39,50

Terheijdenseweg 506

2-DAAGSE LONDEN 7/8 juli

99,00

4826 AB

GUUS in EINDHOVEN 9 juni

20 juni, 6 en 19 juli, 10 en 19 aug, 5 en 23 sep

Incl. overnachting & ontbijt (obv 2-pax kamer)

60,00

Tribunekaart en vervoer Alleen busvervoer € 25,00 p.p.

PROLOOG TOUR DE FRANCE € 27,50 30 juni Vervoer naar proloog in Luik

FINISH TOUR DE FRANCE 22 juli

€ 45,00

OLYMPISCHE DAGTOCHT 28 en 29 juli en 1 aug

Vervoer naar de finish in Parijs

89,00

Wegwedstrijden wielrennen

www.brabantexpres.nl

Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. de Bom de meubelvriend marijke meustraat 32, Breda 076-5141601 ma T/m VrIJ open Van 12-18 uur

Mooie Mooie gerestaureerde gerestaureerde antieke meubelen en brocante:

antieke meubelen en brocante:

’t ’t ANTIEKHUYS ANTIEKHUYS Gilzeweg 22a Chaam Gilzeweg 22a Chaam 06-53774366

06-53774366

TOTALE TOTALE LEEGVERKOOP LEEGVERKOOP 1200m²

1200m²

Alleen zondags geopend van 12:00 tot 17:00 uur

Alleen zondags geopend van 12:00 tot 17:00 uur

Het goedkoopst in container verhuur 6 m3 Container voor: - bouw en sloopafval € 220,- puin € 100,Prijzen zijn incl. BTW - A-B hout € 100,Struikhei 1 - 4714 VC Sprundel - Tel: 0165-387334

BLØF * GOLDEN EARRING ILSE DELANGE * THE BASEBALLS

ACDA EN DE MUNNIK * VAN VELZEN TRIJNTJE OOSTERHUIS * DE DIJK

GO BACK TO THE ZOO * CØVER AT SEA * KRYSTL * ED * WAYLON

LEFTIES SOUL CONNECTION * MEMPHIS MANIACS * WIPNEUS & PIM GEMMA HAYES * LORRAINVILLE * STRAATTHEATER, DJ’S EN VELE ANDERE BANDS

BredA gRooTSTE MaRKT ooIT In BREda gEHoUdEn!!

Info: 0161-456291 open 10-17 uur Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Diana Brakkee

DAGTOCHTEN - ZOMER - DAGTOCHTEN

Inlichtingen/Reserveren 0165-302682 of WWW.DEMARKTEN-WOUW.NL

Nieuwe vlooieN markt

Plus 40Relatie

Brengt singles samen!

Persoonlijk, succesvol en betrouwbaar Ook lid worden? bel: 0162-693419 www.40plusrelatie.nl

LAATSTE KAARTEN!!! KAARTEN VANAF C= 35,- WWW.CONCERTATSEA.NL

KAARTEN VIA WWW.CONCERTATSEA.NL, PRIMERA WINKELS EN 0900-9000500

CAS_Laatstekaarten150x190.indd 1 HET MEUBELHUISJE IN/VERKOOP Meubelstoffering voor o.a. boten, stoelen, TWEEDEHANDSMEUBELS

banken, wanden, en caravans Eigen maatwerk!

Brugel Woondesign Ginnekenweg 72 Breda Tel. 076-5148563 www.joopbrugelwoondesign.nl

Meubelstoffering

FA. GELENS

voor al uw stoffering en alle reparaties. Rudonk 23a Breda Tel. 076-5877239 of 06-20304266

complete inboedels,witgoed,curiosa, koloniaal,eiken,grenen etc. Brasschaatstraat 71a (naast Texaco) Breda. 076-5875626 of 0646176246

Voor al uw meubelreparatie’s: Jan Graumans meubelreparatie en klussenbedrijf

St Jacobsstr 8A Galder 076-5652973

Meerdere Acrogym teams naar de finale BREDA - 19 en 20 mei was de tweede halve finale voor de ED-C niveaus in Bergschenhoek. Zaterdag kwamen vier teams van BredaGym in actie op deze halve finale.

Demi, Lisanne en Door

In het E-niveau Noa Verdiesen en Lisa Schlette (E-junior) en Anne Roelands, Joyce Fruit van Hertog en Kaylee Kwaytaal (E-senior). In verband met een langslepende blessure heeft dit laatste team minder intensief kunnen trainen waardoor er wat te veel kleine foutjes waren. Noa en Lisa hebben zich laten zien met een goede oefening en zijn door naar de finale. In het D-niveau kwamen de teams Nadia Bezouw, Paulina Schmits en Chiara Franken en Demi Kops, Lisanne koning en Door Persoon in actie. Het team van Nadia, Paulina en Chiara mochten als eerste reserve in actie komen. Dit was even schrikken want Paulina was net terug van een maand studie in het buitenland. Tijdens de wedstrijd hebben ze toch een prima oefening laten zien maar helaas niet goed genoeg voor een finaleplaats. Het team van Demi, Lisanne en Door liet een hele goede

oefening zien en hebben zich daarmee geplaatst voor de finale op 16 juni naar Surhuisterveen. Een drietal teams zal op deze finale in actie gaan komen, daar naast Demi, Lisanne en Door en Noa en Lisa het D-herenpaar Milan en Dominick zich al eerder wisten te plaatsen. C-niveau team Op Zondag was het de beurt aan het C-niveau team van BredaGym. Lola de Ron, Romy Geuze en Siena van Rooij hebben twee prima oefening laten zien en eindigde uiteindelijk als 8e met een score van 51.60 waarmee ze eerste reserve zijn voor de finale. De trainers Emil Angelov, Marlieke Velthoven, Chantal Jorna en Patricia Geuze zijn zeer tevreden over het resultaat van al deze teams en trainen nu hard verder voor de meerdere acro finales die nu gaan volgen. Want naast bovenstaande teams zal op 17 juni in Ahoy het NK acrogym plaatsvinden op A-niveau, waar de twee senioren teams Chantal Jorna met Femke van Brunschot en Marjan Sandker met Maud Rietbroek zich voor geplaatst hebben. Juni is in die zin een echte finalemaand voor BredaGym!

CHERABI 23-05-12 11:49 Specialisten in houtrot & schilderwerken incl. onderhoudsboekje 06-28148148 site: cherabi.uw-vakschilder.nl

www.brabantwerkt.nl vacatures bij jou in de buurt Lustrum Bliemer Arashi Sport

Bredase Judo Cup groot jeugdfeest BREDA - Maandag 28 mei, 2e pinksterdag, werd voor de vijfde keer in successie de Bredase Arashi Judocup georganiseerd door Bliemer Arashi Sport in Boeimeer. In de gymzaal aan de PC hooftstraat kwamen 100 Judoka’s op de mat. De ontmoeting was speciaal voor Judoka’s tot blauwe band. De Bredase jeugd was zeer goed vertegenwoordigd door Arashi, Jujikan en Prinsenbeek. Traditioneel organiseert Bliemer Arashi Sport 2e Pinksterdag de Bredase Arashi Judo Cup. Deze ontmoetingen zijn voor alle judoka´s tot 12 jaar en zij worden naar niveau ingedeeld. De jeugd had het prima naar hun zin en de ouders waren zeer verrast met het strakke tijdschema. Dit alles werd mogelijk gemaakt door de vrijwillige juryleden, arbiters, ehbo en de catering van Arashi. In verschillende poules werden mooie technieken gemaakt tot verrassing van de arbiters en juryleden. Voor Arashi waren deelnemers uit Teteringen en Bredase wijken Heusdenhout, Ginneken, Zandberg, Boeimeer en Hoge Vucht vertegenwoordigd. De meeste winnaars kwamen natuurlijk uit Breda. Kampioen voor Arashi werden: Roman Par (Breda-Noord), Alexander v. Ooyen (Heusdenhout), Glenn Randsdorp (Heusdenhout), Koen Hemmer (Boeimeer), Lennart Most (Teteringen) en Bart Rutgrink (Oosterhout). Kampioen voor Jujikan werd: Sakina Agrich. Kampioen voor Prinsenbeek werden: Pieter Visschers, Fleur Brokken, Senna de Graaf, Vern Vissers, Bodhi v.d. Hoven en Marit Visschers. Komende weken wordt er voor de senioren een leuke activiteit georganiseerd en zullen de selectiejudoka’s deelnemen in het Luxemburgse Dudulange. Eind juni volgen de laatste examens. Door de wedstrijdgroep wordt er nog hard getraind tot de zomervakantie als voorbereiding op het nieuwe seizoen. De judoka’s zullen voor de 3e keer deel gaan nemen aan de stageweek in Kroatië aan zee. www.budokwaiarashi@casema.nl


actualiteit

Meerkampster Nadine Broersen houdt van veelzijdigheid

Colofon

Op weg naar Olympische Spelen

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

BREDA - Het eerste deel van 2012 was sterk, met persoonlijke records op de 60 meter horden, kogelstoten, speerwerpen en de meerkamp en een Nederlands Kampioenschap hoogspringen indoor. Het gaat dus prima. Eind mei wist Sprint-atlete Nadine Broersen zich bovendien te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Londen. Daarmee werd een droom werkelijkheid.

Bredase Bode Bredase Bode Redactie Addo Sprangers Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties donderdag 13.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s donderdag 11.00 uur. Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 22

De oplossing van deze puzzel is in week 23 te vinden op www.internetbode.nl

Nadine Broersen is het jaar fantastisch begonnen.

DOOR JOYCE VAN ZIJL

© www.sudokusite.eu

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Nadine: “Ik ben zo’n viereneenhalf jaar geleden lid geworden van Sprint. Ik ben in Dongen opgegroeid en met atletiek begonnen, maar ik wilde meer. Al snel werd ik geselecteerd voor de nationale selectie meerkamp en ben ik in Papendal gaan trainen, maar ik kom ook nog regelmatig bij Sprint en bij mijn club hier in Dongen. Ik ben drieeneenhalve dag per week in Papendal, doe mijn wedstrijden en trainingsstages en daarnaast werk en studeer ik. Voor mij is het heel belangrijk om ook dingen naast mijn sport te doen. En ik heb natuurlijk ook niet voor niets voor de meerkamp gekozen. Ik vind het heerlijk om te trainen, maar wil wel graag afwisseling, anders ga ik me dood vervelen. Snelheid is de basis, met name de snelheid van de bewegingshandeling, verder

moet je sterk zijn voor de meerkamp en moet je als topsporter gewoon kunnen afzien. Techniek kun je leren, dat vind ik ook eigenlijk het leukst om te trainen.”

‘Er is meer in het leven dan alleen topsport’ “Mijn favoriete onderdelen op dit moment zijn hoogspringen en speerwerpen, ik kan nog veel winst halen in de loopnummers. Ik heb al tijd veel last gehad van astma bij het lopen, dat gaat sinds vorig jaar beter, dus ik hoop dat dit jaar alles op zijn plaats gaat vallen. Het moeilijkste van de meerkamp is dat je constant moet presteren, het fijne is dat je steeds een soort ‘herkansing’ hebt in het volgende onderdeel.”

FOTO JOYCE VAN ZIJL

Prioriteiten “Ik doe pas een kleine vier jaar aan topsport. Mijn ouders hebben nooit druk op me willen uitoefenen. Viereneenhalf jaar geleden overleed mijn moeder, daardoor krijg je ook een ander perspectief. Familie en vrienden zijn heel belangrijk voor me, ik wil daar absoluut ook tijd voor maken. Ik vind het heerlijk om op zondag naar de voetbalwedstrijd van mijn vriend te gaan kijken, dan ben ik echt een bloedfanatieke supporter! En het is hartstikke leuk om zoveel waardering te krijgen voor mijn prestaties, in Dongen ben ik gekozen tot Sportvrouw van het Jaar 2011 en ook de nominatie in Breda vond ik geweldig. Voor de komende periode hoop ik dat ik de progressie kan doortrekken, mijn programma voor de komende vier jaar ( richting Olympische Spelen Brazilië) ligt al klaar!”

Nog maar vijf procent via centrale intake

Voortaan elektronische aanmelding bij GGZ WNB BREDA - Het merendeel van de cliënten van GGZ WNB wordt vanaf 1 juli digitaal aangemeld. Dat scheelt niet alleen tijd, het voorkomt ook dat mensen hun verhaal diverse malen moeten herhalen. Huisartsen doen de diagnose en na een telefonische screening blijft er nog maar vijf procent over die echt op intake moet komen. DOOR VERA DE GEUS Het project is beter bekend onder de naam het Voordeurproject wat inhoudt dat in principe alle aanmeldingen van patiënten digitaal worden aangeleverd bij GGZ WNB. Om dit mogelijk te maken kreeg de zorginstantie voor geestelijke gezondheidszorg met patiënten uit de hele regio van het ESF fonds een innovatiesubsidie.

‘Zo hebben we minder drop-outs’

Het merendeel van de cliënten van GGZ WNB wordt vanaf 1 juli digitaal aangemeld. ARCHIEFFOTO

“Het vergt veel werk en zet zorgprocessen op zijn kop, maar het is uiteindelijk veel efficiënter”, aldus projectleider Arno van Dam. Feit is dat alle aanmeldingen van patiënten voor de GGZ per 1 juli via Zorgdomein moeten binnenkomen. De eerste belangrijke stappen zijn al genomen, want sinds 1 april doen huisartsen hun aanmeldingen al via deze website. “In PAGINA 5

de oude situatie meldde de huisarts een patiënt bij ons aan. Die kreeg dan in het intaketeam een intakegesprek. Vervolgens werd de patiënt in de vergadering besproken en aan de hand daarvan in een zorgprogramma geplaatst. Daarna kwam de cliënt op de wachtlijst en moest dan weer door een intake heen”, zegt Van Dam. “De effecten daarvan waren dat een patiënt verschillende keren zijn verhaal moest doen en lang moest wachten. Ook werden overbruggingscontacten met patiënten op de wachtlijst gedaan, waardoor gewone intakes bleven liggen en in feite het hele systeem een beetje vastliep.” Wachtlijsten GGZ WNB besloot onlangs dat dit veel efficiënter en goedkoper moest kunnen. Volgens de projectleider is het dan echter wel zaak dat de zorginstelling kiest voor een flinke omslag. “De huisartsen leveren inmiddels digitaal aan. Omdat ze een aantal criteria kunnen aanvinken, diagnosticeren

ze beter en kan negentig procent van de aanvragen meteen door naar een zorgprogramma”, legt hij uit. “Na een telefonische screening blijft er nog maar vijf procent over die echt op intake moet komen. Dat levert natuurlijk een enorme winst, maar je zorgproces moet je omzetten. Mensen van de zorgprogramma’s moeten leren een goede intake te doen, personeel moet anders worden geschoold en het is ook een zwaar IT-vraagstuk. Ook moeten binnen de zorgprogramma’s de wachtlijsten worden aangepakt.” Efficiënt Desalniettemin zijn er volop pluspunten. “Belangrijkste voordelen van het digitaal aanmelden van patiënten zijn dat we betere informatie krijgen van de huisarts, het aantal drop-outs daalt van mensen die moeten wachten, de huisartsen en wij van de papieren af zijn en dat ook verzekeraars zien dat we efficiënter werken”, besluit Van Dam.


KORTE BERICHTEN

‘Nieuw begin van gemeenschapsleven in wijk Heuvel’

Verhuizing van De Vlieren nabij BREDA - De verhuisdozen staan ingepakt. Gemeenschapshuis De Vlieren zal 30 juni exit zijn. Precies na vijftig jaar. Een nieuw onderkomen wacht in het Huis van de Heuvel.

De Vlieren aan de Dr. Struyckenstraat.

DOOR RINIE MAAS Toneel, modeshow, ruilbeurzen, ja zelfs een bokswedstrijd. Het vond allemaal in De Vlieren plaats aan de Dr. Struyckenstraat. Juist in de tijd dat een appèl werd gedaan op de gemeenteraad van Breda voor meer sportlokalen en gemeenschapshuizen, een onderkomen dat in de Heuvel, na de bouw van de wijk in de jaren zestig, bittere noodzaak was geworden. Stempellokaal Geert en Annie Gielen waren onder anderen bij de Vlieren betrokken. Annie deed de bingo. En Herman van Wanrooij riep de getallen om. Herman had, zònder te kijken, een neus voor ‘valse bingo’s’. De Vlieren? Wat houdt die naam in. Het gebied tussen

               

de Flieren en de Bieloop heeft in de oude tijd de streeknaam de Flieren. Zowel het ‘vlieten’ van de Bieloop als de Vlierbesstruik vielen hier op. Hieraan dankt De Vlieren zijn naam. De Vlieren met zijn grote en kleine zalen heeft altijd een multifunctioneel gebruik gehad. In 1963 werd het gemeenschapshuis betaalbank voor degenen die geen baan op de arbeidsmarkt hadden. De Vlieren was stempellokaal voor werklozen. Er was contact. Steun vanwege de situatie. Miss Beat De mannen - vrouwen zorgden voor het huishouden - die geen baan hadden rookten in een van de kleinere vertrekken een sigaretje en praatte er druk over Bouck Martens die bij Willem Duys in de Vuist was geweest en over N.A.C. dat in het seizoen 1966-1967 nipt de bekerfinale van Ajax verloor met 2-1. De vedetten toen waren Frans Bouwmeester sr. en de te vroeg overleden Nico Rijnders die uit de wijk kwam. Zijn oma woonde aan de Tolsteeg. De jongeren die in De Vlieren de soosavonden van De Zorba bezochten hadden het over Gerda Biemans uit de Heusdenhoutsestraat 61 die in de Graanbeurs tot ‘Miss Beat’ was gekozen. Huis van de Heuvel Met een bloeiende computerclub, de Mañanagirls, de yoga enzovoorts, verhuist

FOTO JACK VAN DER PAS

De Vlieren naar het Huis van de Heuvel dat in het centrum van de wijk de aandacht voor het gemeenschapsleven, zo wordt verwacht, nog aantrekkelijker zal maken. Wat gebeurt er met het bestaande gebouw? “Nu er meer gerenoveerd dan gebouwd wordt verwacht ik dat gezocht wordt naar herbestemming,” zegt geboren en getogen Heuvelbewoner architect Jack van de Pas. “Ik zie dit als een nieuw begin van het gemeenschapsleven in wijk de Heuvel. In een gebouw, een voormalige kerk met nog altijd een kapel. Daar kan alleen maar zegen op rusten.” vindt hij.

Expositie Het afscheidsfeest van De Vlieren vindt plaats op 30 juni a.s. Dit gaat gepaard met een grote foto-expositie wat allemaal gedurende een halve eeuw in het gemeenschapshuis plaatsvond. Heel veel verenigingen in Breda hadden onderdak in De Vlieren. Hoort u daar bij? Bij de luisterrijke geschiedenis van de Vlieren? Laat u horen voor de expo. Laat het weten aan Jack van der Pas, Burgemeester Sutoriusstraat 151, Breda. E-mail: info@burosutorius.com

Zinderende Zondag op winkelplein ‘t Sas jBREDA - Koopzondag 3 juni houdt winkelplein ’t Sas in Breda de tweede editie van de ‘Zinderende Zondag’. Bezoekers kunnen van 12.30 tot 17.00 uur proeven en genieten van het kleurrijke leven. Met vermakelijke acts, zomerse muziek en heerlijke specialiteiten is het een middag voor jong en oud. Met zijn loungemuziek brengt DJ Guzz vanuit zijn Funky Fiat 500 het plein in zomerse sferen. Achter de duizenden spiegeltjes gaat het weergaloze design van een originele Fiat 500 uit 1969 schuil. Voor de kinderen is Grime Zundert aanwezig die in no time kindergezichtjes omtovert tot kleurrijke, geschminkte snoetjes. En goochelende IJsco Hasan trakteert de bezoekers met een vermakelijke show op zijn delicate Turks Ma-

ras ijs. Al deze acts zijn te aanschouwen vanaf het mediterrane terras van brasserie Koffie en Zo. Winkelplein ’t Sas is een winkelgebied in Breda,

BREDA Fietsgilde: 5 juni, middagtocht, vertrek Intratuin, 13.00 uur. Café Brein: Op donderdag 7 juni bent u vanaf 19.30 uur weer van harte welkom in Café Brein. Café Brein is een ontmoetingscentrum voor mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel, hun partners, familieleden en vrienden. Op deze avond staat het thema “Computer als hulpmiddel” centraal. Het wordt een informatieve avond, waar voorlichting wordt gegeven over BrabantConnect. Café Brein vindt plaats bij (Zorg)hotel Merlinde, Schorsmolenstraat 6, 4811 VP Breda van 19.45 tot 21.30u. Nadere informatie: steunpunten Mantelzorg; STIB tel. 076-5265540 of HOOM 0168-356555. Lunchpauzeconcert: In de maand juni en eerste week juli, elke woensdag om 12.45u lunchpauzeconcert in de Grote Kerk van Breda. De concerten zijn vrij toegankelijk en duren ca. 45 minuten. Woensdag 6 juni, Adriaan Hoek uit Tholen met werken van Johann Sebastian Bach (BWV 542), César Franck (1e Choral) en Jehan Alain (Trois danses). Spelletjesdag voor peuters: Zaterdag 9 juni van 10.00 tot 12.00u is er een Onderwater Wereld bij peuterspeelzaal De Blokkendoos, Mgr. De Vetstraat 2, Breda. Dit is voor alle peuters van Breda, hun ouders, broertjes en zusjes. Er zijn veel spelletjes, er wordt geschminkt en er is natuurlijk iets te eten en drinken. Iedereen mag verkleed komen als zeemeermin, haai of ander onderwater dier en meespelen in de onderwater wereld. Viering Ekklesia Breda: Op zondag 3 juni is er een viering van de Ekklesia Breda, om 10.30u in de Waalse Kerk aan de Catharinastraat in Breda. Dit is de laatste viering van dit seizoen. Het thema is ‘Laat mij maar zingen’. Meer informatie: www.ekklesiabreda.nl Alzheimercafé: maandag 4 juni in de Breedonk, Willem van Oranjelaan 17 te Breda. Deze avond staat de sociale kaart centraal, maar wat is dat precies? Heb je de sociale kaart nodig? Een vrijwilligster van de geheugenwinkel zal dit uiteenzetten; daarnaast zal zij informatie geven over de geheugenwinkel. Tevens zal aandacht gegeven worden aan de Wandelgroep Blijf Actief; dit is een bewegingsactiviteit van Alzheimer-Nederland, afdeling Breda eo. U krijgt volop gelegenheid uw vragen te stellen. De avond begint om 19.30u (met inloop vanaf 19.00u) en duurt tot 21.30u. Voor vragen kunt u contact opnemen met Steunpunt Informele zorg Breda, telefoon 076-5265540. Cultuur tijdens het Middaguur: Op vrijdag 8 juni is er weer en middagpauzeconcert in de Waalse Kerk, Catharinastraat in Breda. Dit concert wordt verzorgd door de 26-jarige Catalaanse pianist Néstor Bayona Pifarré. Voor de pauze speelt hij van Joseph Haydn : Andante met variaties in F mineur daarna van Robert Schumann :Fantasiestücke nr.12. Na de pauze volgen van Leos Janácek : Sonata nr.1 om af te sluiten met Franz Liszt : Ballade nr.2 in B mineur Het concert begint om 12.00u en de toegang is gratis.

bestaande uit winkels en horecagelegenheden. Het gebied ligt pal onder de toren van de Grote Kerk, in het centrum van Breda. Behalve de hoofdingang aan de Lange Brugstraat is ’t Sas ook te bereiken via de Havermarkt en Torenstraat. PAGINA 6

BREDASE KLOPPERMAN

‘Dichtung; toch waarheid’ ‘Dichtung; toch waarheid!’ Henri ‘t Sas, naar wie een plein is vernoemd in het Ginneken, schreef goed en hij deed er wat bij: ‘stijl’. Wilt u een onleesbaar verhaal zeg dan vooral ‘dat het moet kloppen’. De Flierefluiter spreekt in de romans van A.M. de Jongh tegen Merijntje Gijzen de legendarische woorden dat een verhaal ‘zonder lieges’ géén verhaal is. Het boeit niet. Ik maak een duidelijk onderscheid tussen een verhaal en een publicatie. Moet de onderzoeksjournalist niet grondig onderzoeken? Nou en of! Met castratie voor seksueel geperverteerden, die op internaten zaten, zakte de kwaliteitskrant N.R.C. volledig door de mand. In die tijd was castratie een zaak van medische wetenschap, psychiatrie en chirurgie. Ze was helaas niet onomstreden. Ze werd toegejuicht als een probaat middel. Maar met die stap achteruit in de ontwikkeling hadden de broeders van internaten - op zich - niks te maken. Het was de zoveelste schandalige aanval op de kerk, zonder hun fouten (rapport Deetman) terzake misbruik van kinderen één seconde uit het oog te verliezen. Hoe Henri ‘t Sas gebruik kon maken van het onvervreemdbare recht van de schrijver op verbeelding lezen we in een N.S.B. interview. Hij heeft met drie vrouwen, ‘…bewaakt door een bewapende ondergrondse jongen…’, vlak na de oorlog over hun wandaden een gesprek. Maar… de 40 vrouwen op de 716 Bredanaars die collaboreerden zaten in afwachting van hun bestemming, om een volksgericht te ontlopen, niet opgesloten in een politiegevangenis maar geïnterneerd achter een ruimte van de St. Joostkapel. Die, volgens afspraak van Mgr. Hopmans met de Bredase bevolking, als dank voor behoud van de stad, zou worden toegewijd aan Maria. Op 30 oktober maakte de bisschop zijn voornemen kenbaar in een stampvolle Barbarakathedraal. Maar zijn zwakke stem kon het goede nieuws niet verbeiden. Het werd later afgedrukt in ‘Sancta Maria’, het Bisdomblad. Zoals alles is er bij ieder verhaal een voorgeschiedenis. Niemand wil het paard achter de wagen spannen. Burgemeester Van Slobbe ook niet. Hij zag hoe de oorlogvoerende Duitsers onherroepelijk het hoofd in de schoot zouden leggen. “Wat doe ik als de stad zonder teveel schade door de bevrijding komt”, dacht hij.…En met gevoel voor de situatie liet hij op 7 maart 1944 door Openbare Werken de St. Joostkapel opmeten. Voor de Mariakapel waarvoor u uw kaarsjes brandt. Méér de burgemeester dan de bisschop komt hèm de eer toe dat deze kapel tot het rijke bezit van de stad hoort. Het echtpaar Van der Heijden-van Dijk dat boven woonde was minder verblijd. Al vanaf 1927 woonden zij er tot hun grote genoegen en nu waren ze wegbestemd. De heer van der Heijden was ambtenaar van Openbare werken; belast met dagelijks opwinden van de klok in de kapeltoren…en conciërge van het herbestemde schoolgebouw achter de kapel voor collaborerenden. Dit zijn de exacte feiten. En Henri ‘t Sas ging hij over de schreef? Helemaal niet! In zijn voortreffelijke sfeerbeeld geeft hij weer hoe de N.S.B in Breda met zijn handen in het haar zat. Een beetje ‘Dichtung’ terzake locatie maar niet minder de waarheid! RINIE MAAS


lief en leed

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112.

Familieberichten

Huisarts Huisartsenpost Breda, tel. 076 525 8500, Molengracht 21, voor inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, tel. 0900 276 8335. Tandarts Inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts. Surplus de Markenlanden thuiszorg: passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Voor al uw thuiszorgvragen: 0168 331826 en ksbthuiszorg@surplusdemarkenlanden.nl Tuinzigtlaan 11, Breda 076 521 68 77 www.zuylen.nl Oosterhout 0162 438 387

Thuiszorg West-Brabant Direct zorg nodig? Bel 088 - 560 2000, 7 dagen per week, 24 uur per dag

STOP NU MET ROKEN!!!

Vandaag uw auto, jeep of bus v.a. ’96 verkopen. Bel HUGO Contant + RDW. Vrijwaring!

Uitnodiging

Uitnodiging Open dag Progmatic Uitnodiging

06 - 122 58 443

Open dag Progmatic

Ook ’s avonds.

●● Hoogste Hoogste slagingspercentage, slagingspercentage, 90,5% 90,5%  Hoogste slagingspercentage, 90,5% Nieuwste Hoogste slagingspercentage, 90,5% ●● Nieuwste methode -> Luxopuncture methode -> Luxopuncture Nieuwste methode -> Luxopuncture  Nieuwste methode -> Luxopuncture ●● Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars in 2012 Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars in 2012  Zeer succesvol al in Duitsland, Frankrijk, België,Zwitserland  Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars (Zorgverlenersnummer: 90-039475, aangesloten bij VBAG en RBNG) (Zorgverlenersnummer: 90-039475, bij VBAG RBNG) (Zorgverlenersnummer: 90-039475, aangesloten bijenVBAG en RBNG) Word vergoeddoor doorgediplomeerde alle aangesloten verzekeringsmaatschappijen ● 3behandelingen therapeuten 3 behandelingen vanvan 2020minuten 3Geen behandelingen minuten ●● Geen extraontwenningsverschijnselen kilo’s en pijnloos  Geen extra kilo’s en 20 pijnloos 3 behandelingen van minutenAFVALLEN, BURN-OUT Geen extra kilo’s enMENOPAUZE, pijnloos ●● Luxopuncture ook:  Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT Geen extraook: kilo’s en pijnloosMIGRAINE, ● Luxopuncture MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT DEPRESSIES, VERMOEIDHEID DEPRESSIES, MIGRAINE, OBSTIPATIE  Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN en BURN-OUT Alle cHRONIScHE kLAcHTEN DEPRESSIES, MIGRAINE, VERMOEIDHEID Bel vrijblijvend voor info. of afspraak:

076-5153143 076-5153143 (Etten-Leur)

(Etten-Leur) Behandelingen ook ’s-avonds Ook ’s-avonds en in het weekend

Te koop gevraagd

vink koopt alle auto’s, bussen, +jeeps

Alle bouwjaren. U belt, wij komen direct. Rdw vrijw.

06-21939973 of 06-24963738

Jan Jochems Handel

en

TransporT

Te koop:

Bestratingsmaterialen en sierkeien,

Donderdag 7 junidag van 14:00 tot 19:00 uur Open Progmatic

Donderdag 7 juni van 14:00 tot 19:00 uur

Kom zelf eens wat14:00 wij doen het gebied Donderdag 7 kijken juni van totop19:00 uur van Kom zelf eensIndustriële kijken wat wij doen op het gebied van Automatisering Kom zelf eens kijken watAutomatisering wij doen op het gebied van Industriële Leerlooierij 1, 4651 SM Steenbergen Industriële Automatisering Leerlooierij 1, 4651 SM Steenbergen (Reinierpolder 2) Leerlooierij 1, 4651 SM Steenbergen (Reinierpolder 2) (Reinierpolder 2) 445 Telefoon: 0167-566 Telefoon: 0167-566 445 www.progmatic.nl Telefoon: 0167-566 445 www.progmatic.nl www.progmatic.nl

speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers.

Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

EXOTISCH TUINCENTRUM

Verhuur:

Afvalcontainers

3 juni koopzondag

van 6 m3 tot 40 m3 Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

Gezellig even naar de Evenaar en laat u verrassen door ons unieke assortiment . -

Aalten Schildersbedrijf BREDA

Zomergemstraat 2A 4826 CW Breda Tel. 076 578 00 50 E-mail: info@dermcentrum.nl www.dermatologischcentrum.nl

Spataderen De vaten worden in kaart gebracht met duplex (echo-doppler) onderzoek. Kleine vaten met Veinlite

Alle behandelingsmogelijkheden zijn beschikbaar Scleroseren (wegspuiten) Microchirurgische technieken Endovasculaire laser (vervangt opera�es) Foamscleroseren (voor grotere vaten) Opera�e Laser voor kleine vaatjes Alleen behandeling door ervaren dermatologen, flebologen en chirurgen De behandelingen worden door de verzekering vergoed, zoals in ziekenhuizen gebruikelijk is

plafonds & wanden witten Vraag een vrijblijvende offerte tel. 06 - 53697011 / 076 - 5991675

BOEd

dhAS

pEcIA

lISt

Vernieuwde plantenafdeling met vele BONSAI NIEUWE kollektie outdoor meubelen Enorm gevarieerd aanbod Boeddha & kindmonniken Vele soorten bamboeplanten

ExtrA kOOpzONdAgEN 3 - 10 - 17 - 24 jUNI

www.evenaar.com

Bredaseweg 287 • Etten-Leur • Tel.: 076 5031660 • Maandag gesloten BESTEL VIA INTERNET MET MOGELIJKHEID TOT BEZORGING: MAROS.NL

23

bbq all-in

11.

80

5. ilo 3k de na bo ar pk ki

varkensschnitsels soalorleten hamrollade/fricandeau runderriblappen kipdrumsticks

lekker voor en bij99de barbeque:

beenham varkenssatevlees

100gr 100gr

99 2.

½kg ½kg ½kg kg

500gr p.st. 0.69 0. runderhamburgers 0.99 huzarensaladep.p 100gr 0.49 uit eigen

keuken BREDA CYPRESSTRAAT 7 | MADE DEN DEEL 4 | KIJK OP MAROS.NL

HET DERMATOLOGISCH CENTRUM IS EEN DOOR HET MINISTERIE VAN VWS ERKEND GESPECIALISEERD MEDISCH CENTRUM VOOR DERMATOLOGIE EN FLEBOLOGIE PAGINA 7


Eerste Loopstof voor wethouder Bergkamp

Loopvereniging TOF bestaat 25 jaar

Beatles op Smaakvol Breda BREDA - Tijdens de culinaire dagen in het Chassépark is ook weer volop live-muziek. Op zondagmiddag 3 juni spelen Jacobs, List & Leenders acoustische versies van de mooiste Beatle-songs. Met 2 stem-

men en 2 gitaren brengen zij de Fab Four weer tot leven! Bezetting: Deborah Jabobs (gitaar/zang), Marion van der List (zang) en Ad Leenders (gitaar). Het optreden begint om 15.00 uur en is, net als het terrein van Smaakvol Breda, gratis toegankelijk.

- ADVE RT ORIAL -

Zorgkruispunt de Werve start met dagverzorging BREDA - In juni start Zorgkruispunt de Werve, onderdeel van Surplus Zorg, met dagverzorging. Op maandag, woensdag en vrijdag van 09.30 tot 16.30 uur zijn senioren die graag andere mensen willen ontmoeten of behoefte hebben aan meer dagstructuur, van harte welkom. De dagverzorging biedt diverse activiteiten en ontlast mantelzorgers.

Wethouder Bob Bergkamp (r) neemt de eerste Loopstof in ontvangst.

BREDA - Met een extra jubileumuitgave in kleur van het verenigingsblad Loopstof, een feest voor de (oud) leden met hun partners en een ledenwerfcampagne viert Loopvereniging TOF uit Breda dit jaar haar 25 jarig bestaan. Voortgekomen uit de Sport- en Ontspanningsvereniging (SOV) van de toenmalige PTT die zijn postbestellers stimuleerden om hun conditie te verbeteren. Contributie en loopkleding werden door het postbedrijf betaald. De post ging privatiseren, de SOV werd opgedoekt en de financiële bijdrage afgeschaft. Inmiddels waren ook

FOTO HENK BAKKER/LOOPVERENIGING TOF.

buitenstaanders lid geworden van de trimvereniging die zelfstandig verder ging. Van trimvereniging Breda werd het Loopvereniging TOF.

loopgroepen aan hun eigen conditie. Op die manier kan iedereen kiezen bij welke groep de eigen conditie en ambitie het beste aansluit.

Hardlopen op eigen niveau Loopvereniging TOF richt zich uitsluitend op het hardlopen en telt nu 110 leden. Twee keer in de week, op maandag- en woensdagavond, trainen de lopers. ’s Zomers in het Mastbos en ’s winters op de atletiekbaan van Sprint. Regelmatig krijgen beginnende lopers de kans om zich aan te sluiten bij de zogeheten opstartgroepen. Onder leiding van gediplomeerde trainers werken verschillende

TOF-Kerstcross Tien jaar lang organiseerde Loopvereniging TOF de befaamde TOF-kerstcross. Aanvankelijk op het terrein van Caron in Den Hout, later werd de wedstrijd op tweede kerstdag verplaatst naar het terrein nabij Hoeve Galderzicht. Na tien jaar kwam er een eind aan dit druk bezochte loopevenement. De komende tijd worden er pogingen ondernomen om de TOFKerstcross nieuw leven in te blazen.

Cultuurweekend voor goed doel BREDA - In gemeenschapshuis De Kievitslaar is er een cultuurweekend waarvan de opbrengst is voor een agrarisch project in Nepal. Jan Dictus voert daar met z’n stichting Tashi Delek prima werk uit. Het Muziekhuis

van Rijckevorsel en Stichting Tashi Delek organiseren van 7 tot en met 10 juni een cultuurweekend in Effen. Doel is om zoveel mogelijk geld ophalen voor Stichting Tashi Delek een organisatie van Jan Dictus uit Rijsbergen waarbij boeren in Nepal leren om efficiënt gewassen te telen, zodat de

gezondheid verbetert en er winst gemaakt wordt in de handel. Meer dan 200 muzikanten treden alle dagen op en het is gratis entree. Meer info op het programma: www.hetmuziekhuis.nl Kijk ook eens op www.tashi-delek.org

Bomers en Greiner kennen geen grenzen BREDA - Negenentwintig Nederlanders, waaronder Paul Bomers en Charles Greiner uit Breda, wandelen van het Deense Kopenhagen naar Nederland. Aansluitend doen ze mee aan de Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen Nijmegen. De Wandelvierdaagse in Nijmegen is van 17 tot en met 20 juli en de deelnemers moeten wel een beetje geoefend hebben. Maar om eerst honderden kilometers warm te worden en daarna 650 km door Denemarken, Duitsland en Nederland te

wandelen en na een pauze van slechts een dag mee te doen aan de Vierdaagse van Nijmegen, is slechts weggelegd voor enkele zeer fanatieke wandelaars. De wandelaars worden vergezeld door circa 90 Deense militairen. In Kopenhagen worden de Denen en de Nederlanders op 30 juni ‘uitgezwaaid’ door de prins van Denemarken, hun minister van defensie en de hoogste generaal, de commandant van de Nationale Reserve. Tijdens de zogenoemde Makoni-tocht, Mars Kopenhagen Nijmegen, wordt er geslapen in sportzalen of militaire kazernes.

De dagmars kan bestaan uit 30 kilometer, maar ook 60 kilometer en dat in twee weken tijd. De deelnemers bereiken woensdag 11 juli de Nederlandse grens waar ze in het Twentse Losser welkom worden geheten door hun partners, vrienden en andere belangstellenden. Op 15 juli komt er in de buurt van Nijmegen een eind aan deze tocht en krijgt iedereen een dag de tijd om de voeten, benen en de rest van het lichaam in een dusdanige staat te brengen om mee te kunnen doen aan de Vierdaagse van Nijmegen.

Dierencentrale Nederland Vermist Reu, zwart, grijze snuit, halsband zwart, is gechipt, Centrum Breda. Poes, cypers, wit in snuit, knik in oor, is gechipt, halsband roze met steentjes, Simonsberg Breda. Kater, rood, witte staartpunt, loopt mank, Beekdal Ulvenhout. Poes, zwart, witte bef, voeten en staartpunt, halsband zwart + koker, Planciusplein Breda. Valkpar-

kiet, wit-geel, tam, Namenstraat Breda. Gevonden Poes, zwart, met veel wit, kitten, Doornboslaan Breda. Kater, zwart, met witte aftekeningen, Luikstraat Breda. Kater, rood, met witte aftekeningen, flinke kat, Bernard de Wildestraat Breda. Kat, zwart, met witte aftekeningen, Bramentuin Teteringen.

Kater, cypers, zonder wit, Harelbekestraat Breda. Parkiet, geel-blauw, Katerdonk Breda.Python, bruin - grijs, in bossen Teteringen. Voor gratis registratie en informatie over vermiste en gevonden huisdieren kunt u bellen 0161-433437. Kijk voor recente gegevens op www.dierencentrale.nl PAGINA 8

Bezoekers kunnen deelnemen aan activiteiten zoals filmmiddagen en beweegactiviteiten en een prettige dag hebben. Senioren die belangstelling hebben, kunnen de dagverzorging tweemaal gratis en vrijblijvend proberen. Indien nodig, wordt er voor vervoer gezorgd. Informatie en aanmelding: Zorgkruispunt de Werve, Cartier van Disselstraat 64, 4835 KP Breda, 076-5607607.

Elke eerste woensdag van de maand*

Woensdag11 66april 20.00 uuruur Woensdag januari , aanvang 20.00 uur Woensdag juni,aanvang aanvang 20.00 Voorlichting over: Rugklachten Hernia Ischias Artrose

Hoofdpijn & Whiplash Nek- & schouderklachten Tenniselleboog Sportblessures

Vrijblijvend advies van chiropractoren * Kan afwijken tijdens schoolvakanties.

Voor informatie: Kerkstraat 11-A Bavel T. 0161-430040 www.chiropractielaflamme.nl

Benefietdagen Trail Team BREDA - Voor de vierde keer vinden de Benefietdagen van Het Trail Team plaats. Dit jaar hopen wij weer op een goede opkomst van deelnemers zodat we weer veel geld mogen ophalen. Programma van deze dagen: 10 juni puzzelrit, marathonhindernissen en vaardigheid; 17 juni dressuur en springen. Nieuw is dit jaar op 17 juni is het

onderdeel kür op muziek. Op beide dagen is er een fotoshoot met u paard of huisdier. Dit wordt tevens mogelijk gemaakt en zal plaatsvinden op het terrein van ponyclub Princenhage, Rithsestraat 215 te Breda. Voor meer informatie: www.trailteam.nl. Uiteraard mag u ook telefonisch of via de mail contact opnemen wanneer u vragen heeft, wij zorgen dat uw vraag bij de juiste persoon terecht komt.

Eindpresentatie leerlingen Michaël college PRINSENBEEK - Op 8 en 9 juni is iedereen van harte welkom bij het Michael college in Prinsenbeek. De twaalfde klas laat graag met trots hun ‘bekroning van de vrijeschoolloopbaan’ zien. Vijftien leerlingen van 17 en 18 jaar presenteren de resultaten van een jaar intensief werk en onderzoek. Op vrijescholen heet dit het eindwerkstuk. Het eindwerkstuk is een meesterproef. Leerlingen laten aan het einde van hun opleiding zien waartoe ze zelfstandig in staat zijn. Het gaat hier niet om reproductie en toepassing van standaard aangeboden en volgens vaste regels verwerkte informatie, maar om een zelfgestuurd onderzoek. Aan het begin van het schooljaar kozen

alle leerlingen in vrijheid het onderwerp van studie. Door het jaar heen is er een intensieve begeleiding geweest van een docent van het Michaël college. Ook de stageperiode stond in het teken van ’t gekozen onderwerp. Het resultaat bestaat uit drie delen: het schriftelijk verslag, een kunstzinnig object en de ‘eindwerkstukpresentatie’. In maximaal 20 minuten doen leerlingen op geheel eigen wijze verslag van de ervaringen tijdens het onderzoek. Dus laat u verrassen en kom naar het Michaël college, Vijverstraat 1 te Prinsenbeek. Het programma op 8 juni start om 18.30 uur en eindigt om 22.30 uur. Op zaterdag is iedereen welkom van 10.00 tot 18.00 uur. Het volledige programma staat op www. michaelcollege.nl.


Dermatuer Benelux is exclusief distributeur van het Amerikaanse professionele huidverzorgingsmerk Dermalogica® winnaar van Nederlands meest prestigieuze Beauty Astir Award voor “Best Salon Brand 2011”. Het hoofdkantoor is gelegen in Breda. Distributiekanalen zijn Skin Care Centers, spa’s en wellnesscentra.

(20 uur – verdeeld over 5 werkdagen)

Infraconcepts is een handelsonderneming op het gebied van glasvezelkabel, glasvezelcomponenten en glasvezelgerelateerde netwerkconcepten en levert haar producten vanuit het magazijn in Breda aan diverse klanten binnen de Benelux. Door altijd te streven naar maximale efficiëntie in de vorm van de beste oplossing voor de juiste prijs, welke in nauwe samenwerking met de R&D- afdelingen van haar fabrikanten wordt ontwikkeld, onderscheidt Infraconcepts zich in een zich constant ontwikkelende markt. Ter uitbreiding van ons team in Breda zoeken wij per direct een:

met een grote mate van verantwoordelijkheidsgevoel, accuratesse en die zelfstandig kan werken.

Allround magazijnmedewerker

Wij zoeken iemand met MBO werk- en denkniveau, iemand die actief meedenkt, collegiaal is en werk uit handen neemt. Werkervaring met Exact Globe 2003 is een pré.

Wat houdt de functie in? • Lossen en controleren van binnenkomende zendingen • Binnenkomende goederen opruimen • Goederen verpakken en verzend gereed maken • Voorraadtellingen uitvoeren • Magazijn ordenen en schoon houden

Voor onmiddellijke indiensttreding zijn wij op zoek naar:

Financieel / administratief medewerker m/v

Je voornaamste taken bestaan uit: • Het inboeken van bankstukken • Het verwerken van inkomende facturen crediteuren • Alle overige voorkomende dagelijkse werkzaamheden Je kunt rekenen op een baan met een passend salaris in een jonge, dynamische werkomgeving met een grote mate van zelfstandigheid.

Wat verwachten wij? • Je bent verantwoordelijk, accuraat, zelfstandig en neemt initiatief • Je bent in het bezit van reach- of heftruck rijbewijs • Je bent woonachtig in Breda of in de directe omgeving van Breda Stuur ons je gemotiveerde mail met cv naar m.janssen@infraconcepts.com. Voor meer informatie kun je contact opnemen met M. Janssen (076-7502800).

Stuur je CV en motivatie naar: E-mail: sollicitatie@dermalogica.nl Wij nemen na screening van je curriculum vitae, zelf contact met je op. Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Bos Benelux BV, een dynamische organisatie met klanten in de afvalwaterbehandeling, industrie en landbouw, importeert en distribueert pompen, mixers, versnijders en beluchtingsystemen voor de behandeling van industriële vloeistoffen, afvalwater en mest binnen de Benelux. Ons bedrijf onderscheidt zich door betrouwbare producten, de snelheid waarmee we werken en het enthousiasme waarmee wij onze klanten van dienst zijn. Om ons team te versterken zoeken wij een

Internationaal verkoop medewerker (M/V):

www.bosbenelux.com

Hotek Hospitality Group gevestigd te Oud Gastel is een internationaal opererend bedrijf op het gebied van hotelkamerproducten. I.v.m. de groei van het bedrijf zijn wij op zoek naar een : Hotek Hospitality Group gevestigd te Oud Gastel is een internationaal opererend bedrijf op het gebied van hotelkamerproducten. I.v.m. de groei van het bedrijf zijn wij op zoek naar een : Voor de uitbreiding van ons verkoop team zijn wij op zoek naar een commerciële binnendienst collega met een talenknobbel. Jouw taak is het benaderen van hotels wereldwijd om het merk HOTEK te promoten. Naast het rechtstreeks benaderen van internationale hotel(keten)s ben je ook aanspreekpunt voor onze internationale distributeurs en zeer team actiefzijn inwij deop aanwerving van nieuwe distributeurs. Wij verwachten een Voor de uitbreiding van ons verkoop zoek naar een commerciële binnendienst collega met flexibele instelling doordat je in staat bent om te gaan met verschillen per land, zowel op het gebied een talenknobbel. Jouw taak is het benaderen van hotels wereldwijd om het merk HOTEK te promoten. Naast van de lokale markten als ook de verschillen in gebruik en gewoonten. Jeaanspreekpunt bent bereid om te zijn op het rechtstreeks benaderen van internationale hotel(keten)s ben je ook vooraanwezig onze internationale distributeurs enhet zeermerk actief in de aanwerving van nieuwe distributeurs. Wij verwachten een internationale beurzen om HOTEK te promoten.

Internationaal verkoop medewerker (M/V):

flexibele instelling doordat je in staat bent om te gaan met verschillen per land, zowel op het gebied van de

lokale markten ook de verschillen in gebruik en gewoonten. Je bent bereid om aanwezig te zijn op waarbij wij Wij zoeken eenals enthousiaste, eerlijke, persoonlijkheid met ervaring in een vergelijkbare functie internationale beurzen om het merk HOTEK te promoten. uitgaan van de volgende eisen: Wij zoeken een enthousiaste, eerlijke, persoonlijkheid met ervaring in een vergelijkbare functie waarbij wij • van beheersing vaneisen: de Engelse, Franse en Duitse taal in woord en geschrift uitgaan de volgende

•• • •• •• •• • •

(indien niet aanwezig dan is het overbodig te solliciteren) commerciële op minimaal MBO niveau beheersing vanopleiding de Engelse, Franse en Duitse taal in woord en geschrift (indien van niet aanwezig dan isbranche het overbodig tepré, solliciteren) kennis de Hospitality is een alsmede affiniteit met onze producten commerciële opleiding op minimaal MBO niveau stressbestendig en doorzettingsvermogen kennis van demet Hospitality branche is een pré, alsmede affiniteit met onze producten teamspeler verantwoordelijkheidsgevoel stressbestendig en doorzettingsvermogen ambitie omuit te groeien naar het niveau van een export manager(fulltime)

binnendienst - M/V - fulltime

Wat je gaat doen... Na een introductie, waarin je ons bedrijf en haar producten leert kennen, ben je werkzaam bij de Technische Dienst. Het nemen van initiatief ga je hierbij niet uit de weg. Je adviseert klanten met passie over reparaties en leveringen van onze producten. Tot je taken behoren onder meer... • het maken van offertes • het verwerken en bestellen van onderdelen • het ondersteunen van de technische dienst • het geven van technisch advies aan klanten • correspondentie met leveranciers Wat wij vragen... • technische opleiding op MBO niveau • ervaring in het werken met computers • kennis van de Duitse en/of Engelse taal • rijbewijs B • een flexibele en enthousiaste instelling Wat we bieden... • een zelfstandige functie in een gezonde organisatie • een positie binnen een enthousiast, gedreven team en klantgerichte collega’s • een uitstekend salaris met goede secundaire arbeidsvoorwaarden • allerhande mogelijkheden om jezelf verder te ontplooien Belangstelling? Mail je korte brief met C.V. naar b.bos@bosbenelux.com, of stuur deze per reguliere post, t.a.v. dhr. B. Bos. Wil je graag meer weten? Bel voor nadere informatie 078 652 01 31, of surf naar www.bosbenelux.com

teamspeler met verantwoordelijkheidsgevoel ambitie omuit te groeien naar het niveau van een export manager(fulltime)

Parttime / Fulltime ?

Parttime / Fulltime ?

technisch commercieel medewerker

De mogelijkheid bestaat om deze functie zowel fulltime(40 uur) als parttime in te vullen. Voor een parttimer geldt dat men minimaal Engels éénzowel van bovenstaande beheerst. QuaVoor werktijden zijn wij zeer flexibel. De mogelijkheid bestaat om deze en functie fulltime(40 uur) alstalen parttime in te vullen. een parttimer Denk bijvoorbeeld aanen werken binnen schooltijden. geldthierbij dat men minimaal Engels één van bovenstaande talen beheerst. Qua werktijden zijn wij zeer flexibel.

Bos Benelux bv Postbus 1017 3300 BA Dordrecht Nederland

t f e i

078 652 01 01 078 617 01 01 info@bosbenelux.com www.bosbenelux.com

bos benelux bv

* Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie is niet gewenst!

Denk hierbij bijvoorbeeld aan werken binnen schooltijden.

Wij bieden een zeer uitdagende functie met goede arbeidsvoorwaarden. Interesse ? Stuur je sollicitatie t.a.v. Wij bieden eennaar zeer esther@hotek.nl uitdagende functie met goede arbeidsvoorwaarden. Interesse ? Stuur je sollicitatie t.a.v. Esther Mulder Hotel Merlinde te Breda Esther Mulder naar esther@hotek.nl

Acquisitie van uitzendbureaus stellen wij niet op prijs !

Acquisitie van uitzendbureaus stellen wij niet op prijs !

is op zoek naar: Parttime

medewerker GEZOCHT: CALL AGENTS huishouding  Ben jij: 

Hotek Hospitality Group Hotek Hospitality Group gevestigd te Oud Gastel is een internationaal opererend bedrijf op het gebied van hotelkamerproducten. I.v.m. de groei van het bedrijf zijn wij op zoek naar een :

t +31(0)165 528855 f +31(0)165 528720 e info@hotek.nl i www.hotek.nl

Internationaal verkoop medewerker (M/V):

Voor de uitbreiding van ons verkoop team zijn wij op zoek naar een commerciële binnendienst collega met een talenknobbel. Jouw taak is het benaderen van hotels wereldwijd om het merk HOTEK te promoten. Naast het rechtstreeks benaderen van internationale hotel(keten)s ben je ook aanspreekpunt voor onze internationale distributeurs en zeer actief in de aanwerving van nieuwe distributeurs. Wij verwachten een flexibele instelling doordat je in staat bent om te gaan met verschillen per land, zowel op het gebied van de lokale markten als ook de verschillen in gebruik en gewoonten. Je bent bereid om aanwezig te zijn op internationale beurzen om het merk HOTEK te promoten. Wij zoeken een enthousiaste, eerlijke, persoonlijkheid met ervaring in een vergelijkbare functie waarbij wij uitgaan van de volgende eisen:

• • •

beheersing van de Engelse, Franse en Duitse taal in woord en geschrift (indien niet aanwezig dan is het overbodig te solliciteren) commerciële opleiding op minimaal MBO niveau kennis van de Hospitality branche is een pré, alsmede affiniteit met onze producten

Head Office > Argon 47 4751 XC - Oud Gastel - Nederland K.v.K. Breda 20090515 BTW/VAT NL814901645B01

(m/v)

- studenten (tussen 16 en 20 jaar) - flexibel inzetbaar (1 dag werkend) Stuur dan een e-mail met je cv naar: c.opgenoort@hotelmerlinde.nl of bel 076 751 3000 Voor meer informatie  kijk op www.hotelmerlinde.nl

- mbo/hbo student of herintreder?  - minimaal 12 uur per  week tijdens kantooruren inzetbaar?  - commercieel en resultaatgericht?   - woonachtig in Breda of directe omgeving?     Stuur dan een e-mail met je cv naar:   vacatures@mkbsem.nl of bel 076-8200350 www.mkbsem.nl   


Twee cheques voor het KWF

Een cheque van 1000 euro wordt aan het KWF overhandigd.

BAVEL - Zaterdag 26 mei werd op de velden van vv Bavel het 22ste International Five a Side soccer tournament afgewerkt. Met temperaturen van boven de 28 graden was het stevig aanpoten voor de voetballers uit binnen en buitenland. “Veel water drinken, het hoofd nat houden en in de schaduw” vertelt toernooidirecteur Jack Sebregts. Na een zware dag, waarbij de meeste team 11 wedstrijden af moesten werken ging het team van Securities Operations met de Challenge cup aan de haal. Het team uit België won de Charity cup. Tijdens het toernooi wer-

den er twee cheques aan het KWF uitgereikt. Een van ‘Ballonnen tegen Kanker’. Tijdens het toernooi werden er 300 ballonnen verkocht. Al dan niet voorzien van een wens, gedachte of bericht gingen de gele en groene ballonnen aan het einde van de dag de lucht in. Dit bracht 500 euro in het laatje van het KWF. Een tweede cheque was er van het loopteam (Clasien, Ed, Ruud en Jack) dat aan de relay run van de Rotterdam Marathon mee heeft gedaan. Deze actie ‘Lopen tegen Kanker’ bracht 1000 euro voor het KWF bij elkaar. Initiatiefnemer van beide acties, Jack Sebregts: “Onvoorstelbaar dat binnen zeer korte tijd zoveel is opgehaald”.

POLITIEBERICHTEN POLITIEBERICHTEN Arrestatie Bredanaar (46) na aantreffen verduisterde auto RIJSBERGEN - De politie in de nacht van dinsdag op woensdag omstreeks 01.45 uur op de Antwerpseweg een 46-jarige Bredanaar aangehouden op de verdenking van verduistering van een auto. De agenten controleerden het kenteken van een auto die langs de parallelrijbaan geparkeerd stond. Zij ontdekten dat deze auto, een Opel Astra, gesignaleerd stond. Kennelijk was deze auto na een huurperiode niet teruggebracht bij de verhuurder op Schiphol. De dienders hebben daarop een takelwagen besteld. Hierop kwam zes mannen uit een pand aldaar naar buiten, waaronder de bestuurder, die zich meldde bij de politie. Hij werd aangehouden, hij vertelde dat de auto door een vriend gehuurd zou zijn. Zijn relaas wordt verder onderzocht. De auto is in beslag genomen. Aanhoudingen na melding alerte getuige BREDA - De politie heeft in de nacht van dinsdag op woensdag omstreeks 02.30 uur, mede dankzij een alerte getuige, op de Kluisstraat twee mannen aangehouden nadat in was gebleken dat de auto waarin zij reden valse kentekenplaten voerde. Bovendien werden inbrekersgereedschap, een busje pepperspray, een stroomstootwapen en een vuurwapen aangetroffen. De politie kreeg een melding dat op de Grintweg een auto, een Honda Civic met gedoofde verlichting reed. De door de melder bedoelde auto werd door de politie op de Kluisstraat aangetroffen. Bij controle van het kenteken bleek dat de platen bij een VW Polo hoorden en waren gestolen in Waddinxveen. Hierop hebben de agenten de beide inzittenden, een 29-jarige man uit ‘s-Hertogenbosch en een 39-jarige man uit Vlaardingen aangehouden. Bij het fouilleren van de mannen werd onder meer een schroevendraaier, een stroomstootwapen en een busje pepperspray aangetroffen. Verder vonden de dienders in de auto nog meer inbrekersgereedschap en een vuurwapen. De mannen zijn ingesloten.

”Die ene druppel. Die doet er toe.” - Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds gratis plaatsing

BEDRIJVIG NIEUWS ESPO Parket geeft d e vloer een sfeervolle uitstraling

Kwaliteitsvloeren voor betaalbare prijzen BREDA - Na dertig jaar is de winkel/ annex showroom van ESPO Parket verhuisd van de Haagdijk naar het Wilhelmus Business Centrum aan het Hazepad 15-8 gelegen op het industrieterrein Konijnenberg te Breda. Met deze verhuizing kan Rob Verbist (35), eigenaar van ESPO Parket, zijn klanten nog beter van dienst zijn. En de klant, die kan er gratis parkeren. DOOR HENK KETELAAR ESPO Parket is na dertig jaar vloeren leggen een begrip in Breda en wijde omgeving. Door de goede service, de geleverde dienst en de nazorg is het bij veel klanten een vertrouwd adres. Rob Verbist heeft de zaak bijna tien jaar in handen. Zijn vader, eveneens werkzaam in de parketvloerenbranche, zette Rob op het spoor om ESPO Parket over te namen. Van hem leerde Rob de kneepjes van het vak en van lieverlee ging de deskundigheid over van vader op zoon. Eind maart besloot Rob om het pand

aan de Haagdijk te verruilen voor een efficiëntere ruimte In het Wilhelmus Business Centrum dat schuin tegenover de wielerbaan aan de Terheijdenseweg ligt. Weloverwogen keuze “Omdat ik ook vloeren maak in alle gewenste kleuren, zocht ik naar een ruimte die daarvoor geschikt was, en vond die hier aan dit adres. De showroom boven heb ik zo ingericht dat de klant op een nette, overzichtelijke en gemakkelijke manier de verschillende producten kan vergelijken om tot een wel overwogen keuze te komen. Dat vind ik erg belangrijk omdat een vloer jarenlang beeld bepalend is voor de ruimte waarin wordt gewoond of gewerkt. Beneden is het magazijn en werkplaats en rondom het pand zijn meer dan voldoende parkeerplaatsen waar de klant gratis zijn auto kan parkeren,” somt Rob enthousiast de nieuwe en betere mogelijkheden van zijn werkomgeving op. Assortiment Het assortiment waaruit de klant kan put-

ten bestaat uit: parket (rustiek en klassiek), pvc vloeren, lamelparket, massieve vloeren, multiplanken, kurk en laminaat van gerenommeerde merken. Het spreekt vanzelf dat alle benodigde accessoires, zoals onderhoudsmiddelen, dopjes, vloermatten e.d. tot het assortiment behoren. “Als de klant op Internet een bepaalde keuze heeft gemaakt, raad ik hem aan om toch eens een bezoekje aan mijn showroom te brengen. Dit omdat de getoonde plaatjes in het echt wel eens anders kunnen uitvallen dan gedacht,” tipt Rob als we daarover komen te praten. “Bovendien, lang niet alle houtsoorten en kleuren die ik verkoop staan op de ESPO Parketsite. Ook daarom is een bezoek aan mijn showroom zeer de moeite waard.” Tip Ook voor het inmeten, leggen en installeren van vloeren is de klant bij ESPO Parket aan het juiste adres. “Vooral voor het leggen van parket- en massieve houten vloeren is specialistische kennis nodig,”waarschuwt Rob. “Om teleurstelling te voorkomen wil

Het nieuwe bedrijfspand waarin ESPO Parket is gevestigd. Foto genomen vanaf de Terheijdenseweg. FOTO HENK KETELAAR

ik de klant voor deze en andere vloeren graag geheel vrijblijvend helpen en adviseren. Ten slotte levert ESPO Parket niet

ESPO Parket, Hazepad 15-8, 4825 AV Breda, tel. (076) 5144428 / 06-48562861, www.espoparket.nl, e-mail: info@infoparket.nl PAGINA 10

alleen nieuwe vloeren maar bewerkt, schuurt en onderhoud het bedrijf ook bestaande vloeren.


Word VRIJWILLIGER bij SENSOOR Breda. Sensoor is er dag en nacht voor een gesprek. Anoniem en vertrouwelijk. Wij zoeken vrijwilligers voor aan de telefoon of chat. Voor informatie en aanmelden kijk op www.sensoor.nl/ brabant of bel 076 - 521 84 50 voor een informatiepakket.

1

Star T

rek Fi

rst Co To bold ntact ly go w h e r e Dan d n o o n e’s go urf j n in het ij je vast wel e before? dageli jks lev te verdiepen (45, k en van Car anker

)?!

la

Hotel Merlinde te Breda is op zoek naar: Parttime

Afwasmedewerker (m/v) - studenten (tussen 16 en 20 jaar) - flexibel inzetbaar Stuur dan een e-mail met je cv naar:

c.opgenoort@hotelmerlinde.nl

of bel 076 751 3000

Let op!!! €150 tot €10000 voor uw loop-, sloop- of schadeauto, compleet met katalysator. Tevens alle auto onderdelen te koop aangeboden. Tevens reparaties aan alle merken auto’s. Tegen zeer voordelige prijs!

Tel. 076 541 83 53 / www.prescherautos.nl Tevens een 20-tal auto’s te koop aangeboden

Let op!!! APK keuring vanaf E21,50

Bij eventuele afkeur kunnen wij nieuwe en eventuele goede geselecteerde gebruikte auto onderdelen monteren.

kheden u contact

Bij inlevering van deze bon: 10% korting op onderdelen! Bel voor een afspraak: 076 541 83 53 APK Keuringstation Prescher Openingstijden: 8.30 tot 17.00 uur. Weidehek 90, Breda Kijk op www.prescherautos.nl

Spinveld 72 4815 HT Breda 076-5991540 06-49313410

leader in high temperature solutions H TEMPERATURE SOLUTIONS LEADER IN HIGH TEMPERATURE SOLUTIONS

Luisteren is een belevenis! Vrijwilligerswerk bij Sensoor ook!

-

heeft

alsmede

Wonen bij deBreedonk! Wilt u meer weten over onze mogelijkheden: www.breedonk.nl

deBreedonk �����, ����� �� �� ��������������� ��� ���������


d v er r assen vo lledig v er b az en d vo o r d elig ORANJE

DAMES

ANNE O’LEARY

100% katoen maten S-XXL

diverse kleuren 100% katoen maten 36-42

uni of trendy print voor extra bescherming dubbelzijdig te gebruiken 15 inch

KORTE BROEK

oranje FEEST PRUIK diverse trendy modellen

E K TIP!

1.99

1.99

KINDER

BOXER SHORT diverse dessins en kleuren katoen/elasthan maten 98-158

S E T/2

Elders 2.99 4.99

ORANJE

2.29

TRAININGS JASJE maten 116-176

Elders 7.99 9.99

NATUUR

ZEEM LEDER

5.95

perfekte kwaliteit ca. 48x33 cm

alu/rubber RAAM WISSER 27 cm

0.54

4.99 2.39 17 inch

2.79 1.99

iPad

Elders 9.99 11.99

GUARD’N CARE

MIEREN- OF

elektronisch tennisracket

gebruiksklaar mieren: 250 gram slakken: 500 gram

INSECTEN VANGER kunststof VLIEGEN MEPPER diverse kleuren SET/3

0.29

WATERPROOF

ID E A A L IN ! IN H U IS E N TU

1.39

BLAREN PLEISTERS 28x68 mm en 43x68 mm 8 stuks

E K TIP!

massage INLEG ZOLEN dames/heren one size fits all

0.49

ROL

GRAS TAPIJT

1.25

ca. 200x100 cm voor op het balkon of in de tuin

2.79

LAPTOP HOES

Elders 6.49 7.95

SLAKKEN BESTRIJDER Natural ONKRUID BESTRIJDER 750 ml

2.99

2.99

DIVERSE KLEUREN

DAMES SLIPPER met strik maten 36-41

Elders 4.99 6.95

SANEX

DEO ROLLER

1.79

diverse soorten 50 ml

3.59

Elders 1.99 2.49

1.29

Kijk op onze website voor meer informatie, openingstijden, onze nieuwsbrief en onze productfolder: WWW.ACTION.NL BERGEN OP ZOOM • Kastanjelaan 61-65 BREDA • Tramsingel 74 CHAAM • Baarleseweg 44 DINTELOORD • Raadhuisplein 25a

ETTEN LEUR • Markt 33 GILZE • Steenakkerplein 20 KAATSHEUVEL • Hoofdstraat 47 OOSTERHOUT • Arendshof 34

OSSENDRECHT • De Brouwerij 16 RIEL • Dorpstraat 25a RIJSBERGEN • St. Bavostraat 22 ROOSENDAAL • Boulevard 118f

TILBURG • Trouwlaan 19-27 TILBURG • D.J. Jittastraat 8 WAALWIJK • Irenestraat 2a ZEVENBERGEN • Zuidhaven 45a

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 03-06 t/m za. 09-06 in Nederlandse filialen.

VOETBAL SHIRT

DBZ_20120603  
DBZ_20120603  

Inloopavond over plan Princenhage WEEKENDEDITIE DUBBEL FEEST PASTOOR JAC BROOIJMANS Breda-Actief houdt vrijwilligersmarkt AANMELDING GGZ WNB...