Page 1

THUIS IN DE REGIO

WEEKENDEDITIE

B R E D A S E

O P L AG E :

6 MEI 2012 WEEK 18

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

SERA PALINGS WIL ZICH BEWIJZEN

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

MOTORCROSS ZIT KELVIN SMIT IN GENEN

I

Te l .

076

SPORT

TOERNOOI DRIEBANDEN IN DE REGIO

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

ARTIESTEN PRINCENHAGE ROCKT BEKEND

Banen weg door bankroet Welling

Bejaarde beroofd van bankbiljetten

BREDA - De rechtbank in Breda heeft Welling Bouw Breda failliet verklaard. Hierdoor dreigen zestig medewerkers hun baan te verliezen. Dat meldt Omroep Brabant. Reden voor het faillissement is dat de bouwsector al enige tijd zwaar onder druk staat door de economische crisis. Vorige week al werd het faillissement uitgesproken over het moederbedrijf Welling in Didam (Gelderland). Dat kost 160 mensen hun baan. Curator Weersink probeert een doorstart te maken van de vestigingen in Breda en Didam. Er zou goede hoop zijn dat daarbij een klein deel van de werknemers mee over kan. Welling is een bedrijf van honderd jaar oud en actief in woningbouw.

PRINSENBEEK - Een 76-jarige vrouw uit Prinsenbeek is dinsdagmiddag beroofd van het geld dat zij kort daarvoor in de bank op de Markt in die plaats had gepind. Het gaat om honderden euro’s. Het slachtoffer werd aangesproken door een man die haar in het Engels vroeg of zij geld kon wisselen. De vrouw opende haar portemonnee om de man van dienst te kunnen zijn. Hierbij zag hij kans om de zojuist door haar gepinde bankbiljetten uit haar portemonnee te stelen. De dader is gevlucht in de richting van de Valdijk. Het signalement van de dader is: 1.70 meter, kort donker/ grijs haar, blauwe spijkerbroek, blauwe colbert en licht overhemd/T-shirt.

W E E K B L A D

Jaydee Brassband op North Sea Jazz

Activiteiten over bijen in Breda

BREDA - JayDee Brassband, een jazzbrassband die Breda als thuisbasis heeft, is geboekt voor het North Sea Jazz Festival aankomende zomer. Het is de eerste keer sinds 1996 dat er weer een Nederlandse brassband op het North Sea Jazz staat. De JayDee Brassband tourde twee jaar lang door onder meer Duitsland, Zwitserland en Ierland en werkte als band lang aan eigen sound. “Het North Sea Jazz Festival is het meest prestigieuze podium waarvoor een band als deze zou kunnen worden gevraagd”, meldt de JayDee Brassband die momenteel door Ierland tourt. JayDee bestaat uit acht leden. Op 6 juli treedt de Bredase band op bij North Sea Jazz.

BREDA - In het weekend van 12 en 13 mei zijn er in Breda bijenactiviteiten. Zaterdag 12 mei is er in de Willem Merkxtuin tussen 11.00 en 16.00 uur een ontdekkingstocht naar wilde bijtjes. Gidsen nemen je mee en laten je bijen ontdekken met behulp van een bijenbezoekkaart. De bijtjes steken niet. Op zondag 13 mei zijn er tussen 12.00 en 16.00 uur activiteiten bij bezoekerscentrum en boerderij Wolfslaar. Kinderen kunnen een bijenhotel timmeren. Ook zijn er een ontdekkingstocht, een tentoonstelling en demonstraties bijenkorfvlechten. Voor de workshop bijenhotel timmeren moet er worden aangemeld. Dat kan bij de balie van het Bezoekerscentrum.

Politie flyert over coffeeshopbeleid BREDA - De politie heeft in samenwerking met de collega’s uit Turnhout en de marechaussee in Roosendaal, Bergen op Zoom, Nispen en Breda geflyerd. Op de uitgedeelde plakkaten wordt het nieuwe beleid in coffeeshops uitgelegd. Daarnaast werden in- en uitvalswegen extra gecontroleerd. Op 1 mei is de zogenaamde clubpas ingevoerd voor coffeeshops en mogen softdrugsverkooppunten alleen nog wiet verkopen aan Nederlandse leden van 18 jaar en ouder. De politie is belast met de controle van de coffeeshops en dus ook van de ledenlijsten. De politie controleert ook of er geen verschuiving plaatsvindt naar de illegale handel in drugs.

Herinrichting gaat laatste fase in BREDA - De gemeente Breda start maandag 7 mei met de laatste fase van de herinrichting van de Oosterhoutseweg, tussen Nieuwe Kadijk en de spoorwegovergang. Zonder tegenslag duurt het werk tot 13 augustus. In augustus wordt de spoorwegovergang definitief afgesloten voor doorgaand autoverkeer. De overgang wordt smaller en beveiligd met bomen en lichten en is uitsluitend nog toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Automobilisten zijn niet meer welkom. In 2006 werd de eerste fase tussen Oosterhout tot en met Teteringen opnieuw ingericht. Van 2009 tot eind 2010 was de tweede fase, inclusief de onderdoorgang Nieuwe Kadijk, aan de beurt.

BREDA - Jonge inwoners van de Bieberglaan hadden de eer om het vernieuwde bord van de speeltuin in hun straat te onthullen. Het Men IwasDinmiddels D E zoL goed B als U versleten. R G SHetEgerestaureerde & V bord E isE nuRweer S goed E te lezen. In 1979 werd de oude bord dateerde van 1979 speeltuin aangelegd door omwonenden om de aanleg van een verkeersweg tegen te houden. Nog steeds dragen leden van buurtvereniging Bieberglaan zorg voor de onderhoud van deze openbare speelgelegenheid. LEZERSFOTO ALPHONS DE VOCHT

Project met installaties en beelden

Kunstspektakel in natuurtuin BREDA – In de natuurtuin van Wolfslaar in Breda vindt van 16 juni tot 8 juli een bijzonder kunstspektakel plaats, genaamd ‘Interference’. De kunstenaars die een bijdrage hebben geleverd voor ‘Interference’ hebben speciaal werk gemaakt in het thema ‘De allegorie van de grot’ van Plato. DOOR MONIQUE JANSEN In ‘Interference’ verkennen de kunstenaars grenzen van wat kunst betekent binnen de wetenschap binnen de kunst. “Mijlpalen in de wetenschap zijn hierbij de leidraad. De wetenschapper in de kunstenaar wordt uitgedaagd en de kunstenaar in de wetenschapper”, legt IDFX, de organisatie van het kunstproject uit. De kunstenaars werken met onder meer installaties en beelden. Nieuw daglicht ‘Interference’ bestaat uit drie delen. Het eerste gedeelte had plaats in december 2011 en heette ‘Schaduwspel’. t h u In het i tweede deel wordt een gevangene uit de

WEES ONS OOG, FOTOGRAFEER VOOR ONS Wij roepen onze lezers op ons te bestoken met foto’s van een actuele gebeurtenis in straat, wijk of woonplaats. Insturen kan via foto@internetbode.nl of www.internetbode.nl (button lezersfoto’s, de rest wijst zich vanzelf). Vermeld naam en telefoonnummer. Licht toe waar en wanneer de foto is genomen en wat we precies zien.

grot ontketend. Hij maakt voor het eerst kennis met licht, kleur en drie dimensies. “Alles wat de ontketende voor werkelijk hield, wordt in een nieuw daglicht gesteld. De kennis die hij tot nog toe heeft verworven blijkt een illusie te zijn en hij beseft dat de wereld dimensies groter is dan hij had verondersteld. Hij beseft dat hij een andere wereld is binnengetreden en zo zal het de bezoekers van ‘Interference’W vergaan”, E E meldt K BIDFX. L A D Kunstenaars De belangstellenden in de natuurtuin maken kennis met de ideeënwereld van Plato. Kunstenaars die werk laten zien sin de natuurtuin i n van Wolfslaar d ezijn onderr meer Paul van Osch, Dyane Donck, Karin

van Pinxteren, Rob Sweere, Sven Fritz, de Brit Robert Jarvis en de Duitser Oliver Kunkel. Belangstellenden kunnen vanaf 16 juni dagelijks terecht in de natuurtuin van 10.00 tot 17.00 uur voor het bekijken van de diverse kunstwerken. Confrontatie Op zondag 8 juli volgt de afsluiting van ‘Interference’ met De Confrontatie. De ontketende keert terug naar de grot en legt uit aan zijn de gevangenen wat hij heeft gezien. Dit gebeurt in de vorm van een symposium met onder meer lezingen van filosofen, wetenschappers en kunstenaars. Daarnaast wordt er op het symposium e gegeten g i enogedronken in Griekse stijl in de natuurtuin van Wolfslaar.

zondag open 11-17 u rkt Plantjesma tuincentrum

076-5034956 - www.lifeandgarden.nl www.brabantwerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

NAC laat derde uitwinst glippen GRONINGEN/BREDA - NAC heeft woensdagavond verzuimd om voor de derde keer dit seizoen een uitwedstrijd in winst om te zetten. In en tegen Groningen werd met 1-1 gelijk gespeeld. Lange tijd leek het erop dat NAC met een overwinning de Euroborg zou verlaten. In de eerste helft had Kees Luijckx de ploeg op een 0-1 voorsprong gezet. Pas twee minuten voor tijd maakte Dusan Tadic gelijk. NAC speelt deze zondag zijn laatste competitiewedstrijd van het seizoen, thuis tegen RKC Waalwijk. Behalve de winstpremie staat er voor de ploeg weinig meer op het spel. RKC heeft nog punten nodig om de playoffs voor Europees voetbal veilig te stellen.

Info over voorkomen van beroerte BREDA - Op dinsdag 8 mei vindt de Europese Dag van de Beroerte plaats. Op 8 mei kunt u zich in het Amphia Ziekenhuis aan de Molengracht in Breda bij de stand van Careyn tussen 09.30 uur en 16.00 uur laten informeren over het voorkomen van een beroerte. Dat kan door middel van cursussen op het gebied van beweging. Maar ook ontvangt u bij de stand van Careyn advies over de risicofactoren en de uitgebreide professionele begeleiding als u of uw naaste is getroffen. Er kan ondersteuning en begeleiding aangeboden worden in de vorm van dagactiviteiten, huisbezoeken, verpleging en verzorging en vakanties met zorg.


Bescherm je huid dag

Let op!!! €150 tot €10000 voor uw loop-, sloop- of schadeauto, compleet met katalysator. Tevens alle auto onderdelen te koop aangeboden. Tevens reparaties aan alle merken auto’s. Tegen zeer voordelige prijs!

Tel. 076 541 83 53 / www.prescherautos.nl

Voor alle beregeningen van (sier)tuin of perceel via waterput of -leiding

Tevens een 20-tal auto’s te koop aangeboden

BREDA: INVENTOR Heusdenhoutsestraat 16a

Dagcursus in Breda 4817 WC

Bergen op Zoom

Neem voor meer info of vrijblijvende offerte contact met ons op.

(bij praktijk Leurse Haven) Geerkade 17 4871 CK Etten-Leur

www.jacvanschiltberegeningstechnieken.nl

Struikhei 1 - 4714 VC Sprundel - Tel: 0165-387334

HET MEUBELHUISJE IN/VERKOOP TWEEDEHANDSMEUBELS

Vandaag uw auto, jeep of bus v.a. ’96 verkopen. Bel HUGO Contant + RDW. Vrijwaring!

complete inboedels,witgoed,curiosa, koloniaal,eiken,grenen etc. Brasschaatstraat 71a (naast Texaco) Breda. 076-5875626 of 0646176246

06 - 122 58 443 Ook ’s avonds.

Let op!!! APK keuring vanaf E21,50

Bij eventuele afkeur kunnen wij nieuwe en eventuele goede geselecteerde gebruikte auto onderdelen monteren.

1

Bij inlevering van deze bon: 10% korting op onderdelen! Bel voor een afspraak: 076 541 83 53 APK Keuringstation Prescher Openingstijden: 8.30 tot 17.00 uur. Weidehek 90, Breda Kijk op www.prescherautos.nl

SOL-ART

zOnweRing & ROLLuiken Het adres voor:

• • • • • •

Terrasoverkappingen Markiezen Zonneschermen Screens Rolluiken Binnenzonwering

Star T

rek

First C To bold ontact ly go w he Dan d urf jij re no one’s gone be je vast fore? in het d w el te agelijk s leven verdiepen van C (45, k arl anker)

?!

a

Breda & Etten-Leur

Bescherm-je-huid-dag 12 mei a.s. van 11.00 tot 14.00 uur Laat uw huid inspecteren

Huidtherapie

Wij inspecteren uw huid door van een scan en geven huidadvies. iets op de huid is dat 90% van de gevallen van middel huidkanker kan worden genezen mitsAls opertijd ontdekt! nader onderzoek vereist, krijgt u het advies om een afspraak te maken bij de huisarts/specialist. • Acne behandeling • camouflage technieken • manuele lymfedrainage Laat uw huid inspecteren

• Wij Littekenbehandelingen • medische tatoeages • integrale oedeemtherapie inspecteren uw huid door middel van een scan en geven huidadvies. Als er iets op

Met de Bescherm-je-huid dag willen we hetkrijgt belang benadrukken van optimale huidbescherming tegen deAanmeten steunkousen • aanmeten thoraxbandages • wondverzorging huid is dat nader onderzoek vereist, u het advies om een afspraak te maken •

Met de Bescherm-je-huid dag willen we het belang benadrukken van Laserbehandelingen optimale huidbescherming tegen de gevaren van de zon en informe-

ren over de waarde van regelmatige huidcontrole. • Overbeharing: gezicht, oksels, bikinilijn, lichaam HuidTherapeutisch Centrum • Couperose • kleine spatadertjes • acne littekens 16a HuidTherapeutisch CentrumHeusdenhoutsestraat www.htcbreda.nl 4817 WC Breda Behandelingen Heusdenhoutsestraat worden uitgevoerd 16a, door4817 gediplomeerde en BIG-geregisteerde WC Breda, tel. 076-5201180 Tel. een 076-5201180 huidtherapeutes met de beste medische apparatuur. Maak afspraak voor een www.htcbreda.nl gratis consult bij één van onze vestigingen en bel 076 520 11 80. Kijk ook op www.htcbreda.nl wat de huidtherapeut nog meer voor u kan betekenen.

AutoCAD

Het goedkoopst in container verhuur ZUNDERT: 3 6m Container (bij FysioXtra) voor: - bouwWernhoutseweg en sloopafval 26b € 220,- puin € 100,Prijzen zijn 4881 GB Zundertincl. BTW - A-B hout € 100,-

Schansbaan 11a | 4661 PL HALSTEREN – 06 13 77 18 48

90% van de gevallen van huidkanker kan worden genezen mits op tijd ontdekt!

bij gevaren de huisarts/specialist. de van de zon en informeren over de waarde van regelmatige huidcontrole.

op 29 mei, 5,ETTEN-LEUR: 12 en 19 juni 2012 Info: 0164-230209 info@bitbybit-nl.eu www.bitbybit-nl.eu

12 mei a.s. van 11.00 tot 14.00 uur

THUISKAPSTER 10 jaar ervaring Nicoline 06-12158097 Tevens knipcursus www.styleline.nl

huis schilder Ramen & Kozijnen

076 - 57.15.914

STOP NU MET ROKEN!!!

Tel. 076 520 11 80 • E-mail: info@htcbreda.nl • www.htcbreda.nl

●● Hoogste Hoogste slagingspercentage, slagingspercentage, 90,5% 90,5%  Hoogste slagingspercentage, 90,5%  Hoogste slagingspercentage, 90,5% ●● Nieuwste Nieuwste methode methode -> -> Luxopuncture Luxopuncture Nieuwste methode -> Luxopuncture  Nieuwste methode -> Luxopuncture ●● Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars in 2012 Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars in 2012  Zeer succesvol al in Duitsland, Frankrijk, België,Zwitserland  Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars (Zorgverlenersnummer: 90-039475, aangesloten bij VBAG en RBNG) (Zorgverlenersnummer: 90-039475, bij VBAG RBNG) (Zorgverlenersnummer: 90-039475, aangesloten bijenVBAG en RBNG) Word vergoeddoor doorgediplomeerde alle aangesloten verzekeringsmaatschappijen ● 3behandelingen therapeuten ● 3 behandelingen van 20 minuten  3Geen behandelingen 20 minuten ● Geen extraontwenningsverschijnselen kilo’s en van pijnloos  Geen extra kilo’s en pijnloos  3 behandelingen van 20 minutenAFVALLEN, BURN-OUT Geen extra kilo’s pijnloos ●● Luxopuncture ook:enMENOPAUZE,  Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT  Geen extraook: kilo’s en pijnloosMIGRAINE, ● Luxopuncture MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT DEPRESSIES, VERMOEIDHEID DEPRESSIES, MIGRAINE, OBSTIPATIE  Luxopuncture ook: MENOPAUZE, AFVALLEN en BURN-OUT Alle cHRONIScHE kLAcHTEN DEPRESSIES, MIGRAINE, VERMOEIDHEID Bel vrijblijvend voor info. of afspraak:

Parket Service van de Wetering

www.marnix.breda

Leggen, schuren en onderhoud van al uw houten vloeren Ook voor traprenovatie

Behandelingen ook ’s-avonds Ook ’s-avonds en in het weekend Parttime werken fulltime verdienen? Spoedopleiding Rijbewijs Vrachtauto!

voor bedrijf en particulier

tel.: 06 - 48117916

www.weteringparket.nl

076-5153143 076-5153143 (Etten-Leur) (Etten-Leur)

0165 550388 www.koalateam.nl

ACTIE EREN: PARTICULI

www.verkeersschoolblom.nl

U betaalt geen 19%

• 2-Daagse praktijkopleiding • Theorie in slechts 5 dagen

BTW!

Inschrijven? T (076) 501 55 35

Markt 82b I 4875 CG Etten-Leur T. 076 5022830 I I. www.sol-art.nl

Voor mooie gerestaureerde antieke meubelen en brocante:

’t ANTIEKHUYS Gilzeweg 22a Chaam 076-5720366 / 06-53774366

LENTEKRIEBELS?

Maak een ballonvaart... bestel nu!

1200m² Alleen zondags geopend van 12:00 tot 17:00 uur

FLORIADE

39,50

DAGTOCHT LONDEN 2 juni 2-DAAGSE LONDEN 26/27 mei en 7/8 juli

49,00

6, 17 en 28 mei, 3 en 20 juni, 6 en 19 juli, 10 en 19 aug, 5 en 23 sep

Aalten Schildersbedrijf BREDA

Voor al uw schilderwerken, voor bedrijf en particulier.

99,00

Incl. overnachting & ontbijt (obv 2-pax kamer)

DISNEYLAND® PARIJS 26 mei

69,00

Zowel binnen als buiten P. Koomansstraat 39 Breda tel. 06 - 53697011 / 076 - 5991675

Incl. entree / kinderen t/m 11 jaar € 64,00 p.p.

LIBELLE ZOMERWEEK € 7, 9 en 11 mei TOPPERS IN CONCERT € 18 mei (Alleen busvervoer) GUUS in EINDHOVEN € 9 juni

32,50

25,00 25,00

Alleen busvervoer Evt in combinatie met entree voor € 85,00 p.p.

OLYMPISCHE DAGTOCHT 28 en 29 juli en 1 aug

Wegwedstrijden wielrennen

www.brabantexpres.nl

89,00

Geef om kinderen. redeenkind.nl | Giro 1599333

www.adballon.nl 076 – 514 53 72

Meubelstoffering voor o.a. boten, stoelen, banken, wanden, en caravans Eigen maatwerk!

Brugel Woondesign Ginnekenweg 72 Breda Tel. 076-5148563 www.joopbrugelwoondesign.nl

Jan Jochems Handel

en

TransporT

Te koop:

Bestratingsmaterialen en sierkeien, speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers.

Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

Verhuur:

Afvalcontainers

van 6 m3 tot 40 m3 Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

MEUBELSTOFFERING

FA. GELENS

voor al uw stoffering en alle reparaties. Rudonk 23a Breda Tel. 076-5877239 of 06-20304266

Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. de Bom de meubelvriend marijke meustraat 32, Breda 076-5141601 ma T/m VrIJ open Van 12-18 uur

Diana Brakkee

DAGTOCHTEN - VOORJAARS - DAGTOCHTEN

Natuurlijk! Verkeersschool Blom. De snelste weg naar je rijbewijs

Plus 40Relatie

Brengt singles samen!

Persoonlijk, succesvol en betrouwbaar Ook lid worden? bel: 0162-693419 www.40plusrelatie.nl


actualiteit

Stichting Evenementen Princenhage zorgt weer voor mooi evenement

Festival met rockmuziek, braderie en kinderspeelplein BREDA - De wijk Princenhage in Breda staat zondag 13 mei op zijn kop. Op en rond de Haagse Markt vinden die dag verschillende evenementen plaats. De dag start met de traditionele Princenhage Markt. De Haagsemarkt wordt omgetoverd tot een waar kinderspeelplein. De verrassing dit jaar vormt het festival ‘Princenhage rockt!’ DOOR MONIQUE JANSEN De evenementen worden gehouden door Stichting Evenementen Princenhage (SEP). Het festival ‘Princenhage rockt!’ is zondag 1 mei een aanvulling op de Princenhage Markt en het kinderspeelparadijs. Snuisterijen De gezellige dag start zondag 13 mei met de braderie. Op de markt kunnen mensen terecht om gezellig rond te slenteren en om spullen te bekijken en te kopen. Te koop op de markt zijn diverse snuisterijen. Natuurlijk ontbreken kramen niet waar bezoekers terecht kunnen voor een hapje en een drankje. Naast de braderie vinden er verschillende kleine festiviteiten plaats waar jong en oud vermaakt worden. Het is natuurlijk ideaal voor de ouders om lekker rond te lopen op de braderie, terwijl de kinderen zich vermaken op het kinderspeelplein op de Haagsemarkt. Het evenement in Princenhage begint om 10.00 uur. Rockfestival De artiesten die zullen optreden op ‘Princenhage Rockt!’ zijn inmiddels bekend. De organisatie heeft vijf bands weten te boeken. Het festival begint om 14.00 uur met het duo Awash, gevolgd door om

14.50 uur Maxifusion, om 16.00 uur June en om 17.05 whYne. Crapshoot sluit het rockfestival om 18.15 uur. Om 19.00 uur is de concertreeks op de Haagsemarkt afgelopen. Stichting Evenementen Princenhage is

‘Awash maakt speciaal tijd vrij’ trots op de komst van Awash. Deze semiakoestische band is namelijk erg populair en heeft een druk toerschema. Toch werd Awash bereid gevonden om ook op te treden op de Haagsemarkt. Twee leden van de band komen speciaal naar ‘Princenhage Rockt’om het evenement te openen. Het belooft dan ook een zeer speciaal optreden te worden. Awash stond eerder op onder meer het Parkfeest Oosterhout en het AJOC Festival. Rocken Maxifusion is een bijzondere pop- en rockband die ook folkmuziek speelt. De Zundertse band June is een jonge vijfkoppige rockband uit Zundert. Zij brengen vooral erg catchy liedjes en vallen op daar hun krachtige optredens. Rockband whYne weet de muziek te visualiseren. VJ Vibe mixt speciaal voor whYne ter plaatse clips, plaatjes en live beelden. Bluesband Crapshoot is de hekkensluiter.

De Zundertse band June is gestrikt voor een optreden.

Zij zullen de Haagsemarkt laten rocken met hun mooie gitaarmuziek en hun op-

vallende mondharmonica’s. De braderie is samen met het kinderspeelplein en het

ARCHIEFFOTO

rockfestival dus een aanrader voor een mooie dag uit op Moederdag.

Sera Palings, Bredaas Sporttalent van het jaar 2011

‘Nu moet ik me gaan bewijzen bij senioren’ niet, misschien kan ik ze verrassen!” BREDA - Sera Palings is zevenvoudig Nederlands kampioene sabelschermen. In februari dit jaar werd ze tijdens DOOR JOYCE VAN ZIJL het Sportgala gekozen tot Bredaas Sporttalent, waar ze heel blij mee is. Maar ze realiseert zich ook dat het ‘echte Door regelmatig op stage te gaan in Topsport werk’ nu pas gaat beginnen: ze wordt senior en zal zich ook daar moeten bewijzen. het buitenland en mee te doen aan de Wereldbekerwedstrijden hoopt ze haar snelle vooruitgang door te kunnen zetten. Sera ’s doel is kwalificatie voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Sera is in aanraking gekomen met schermen omdat haar vader schermt. “Ik ben pas op mijn veertiende begonnen, dat is best laat.

‘Ik scherm aanvallend en ben moeilijk te peilen’

Sera Palings hoopt op meer media-aandacht voor haar sport.

FOTO JOYCE VAN ZIJL

Ik heb altijd graag gesport, mijn basis was al wel goed. Bij het schermen is het voetenwerk enorm belangrijk, elke training werk ik daar minstens een uur aan. Schermen doe je vooral met je benen en je hoofd, je armen doen vanzelf mee. En je hebt een hele goede conditie nodig. Je staat steeds door je knieën gezakt en moet je je heel goed concentreren, het is een explosieve sport. Ik vind het heel gaaf om nu bij de senioren uit te komen, ik scherm nu tegen vrouwen die ik op YouTube bewonder. Ik kijk heel vaak naar filmpjes van tegenstanders. Het is zeker ook een tactische sport. Bij de senioren kennen ze me nog

De ideale reclame voor uw bedrijf Drukkerij Vorsselmans levert vele producten die uw zaak opvallend promoten.

De combinatie van topsport en een maatschappelijke carrière is lastig. “Ik studeer nu fysiotherapie en krijg daar volop medewerking. Naast mijn twintig uur training in de week ga ik regelmatig naar het buitenland voor stages en toernooien. Schermen is geen sport waar je je brood mee kunt verdienen dus ik vind mijn studie ook heel belangrijk. Je moet veel investeren, ook in geld, want alleen al de uitrusting is prijzig en er gaat ook nogal eens wat kapot. Stages en toernooien als de Wereldbekerwedstrijden moet je zelf betalen, daarom ben ik een sponsor gaan zoeken. Ik ben supertrots dat mijn favoriete schoenenmerk Fred de la Bretonnière ja zei tegen mijn sponsorverzoek, zonder hulp van sponsors red je het niet. Pas als ik me plaats voor de WK, krijg ik een deel van mijn Wereldbekerkosten terug van de bond.” Wapens Sera is lid van Schermvereniging Pallas en schermt met de sabel, daarnaast heb je degen en floret. “Bij sabel geldt het lichaam boven de heupen als raakvlak. Wat ook anders is, is dat wij naast steken ook houwen. Maar je bent goed beschermd, ik ben nooit bang geweest. Schermen is gewoon een hele uitdagende sport!”

Een greep uit de mogelijkheden: displays, plafondhangers, banners, vlaggenlijnen, loterijacties, kraskaarten, ballonnen, stickers, wobblers, schapkaarten en -stroken, flyers, folders,

Professionele reclame-uitingen zijn nog succesvoller in combinatie met een advertentie in de Bode. Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden:

mailings, krantenspecials.

Drukkerij Vorsselmans BV | Bredaseweg 26 | 4881 DE Zundert | Tel. 076 599 81 11 | drukkerij@vorsselmans.nl | www.internetbode.nl PAGINA 3


lief en leed

Familieberichten

Langs deze weg willen wij onze dank betuigen voor alle mooie woorden, kaarten, bloemen en de aanwezigheid van zoveel lieve mensen bij het afscheid van

Tuinzigtlaan 11, Breda 076 521 68 77 www.zuylen.nl Oosterhout 0162 438 387

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112.

Jos Aarts

Huisarts Huisartsenpost Breda, tel. 076 525 8500, Molengracht 21, voor inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, tel. 0900 276 8335. Tandarts Inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts.

Voor ons een fijne en troostrijke gedachte dat Joske in zijn leven niet alleen voor ons, maar ook voor anderen veel heeft betekend. Met trots kijken we dan ook terug op een indrukwekkend afscheid.

Surplus de Markenlanden thuiszorg: passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Voor al uw thuiszorgvragen: 0168 331826 en ksbthuiszorg@surplusdemarkenlanden.nl

Familie Aarts

Thuiszorg West-Brabant Direct zorg nodig? Bel 088 - 560 2000, 7 dagen per week, 24 uur per dag

BESTEL VIA INTERNET MET MOGELIJKHEID TOT BEZORGING: MAROS.NL

19

bbq schotel kipkarbonade kg 1.49 magere runderlappen ½kg 2.98 varkenslappen kg 3.33

bbq all-in

11.

80

keuze uit meer dan 500gr p.p 25 soorten vlees

4.95

gegrilde beenham

100gr

0.89

gehaktbal uit eigen keuken

5 halen 4 betalen

fricandeau/rollade/shoarma kg 3.

98

verse worst drumsticks

kg 2.99 rundersoepvlees kg 6.98 kg 2.99 gemengd gehakt kg 2.99 Koperwiek 40 4872 WL Etten-Leur BREDA CYPRESSTRAAT 7 | MADE DEN DEEL 4 | KIJK OP MAROS.NL Telefoon 076 - 5015880 bruinings Lampen

e 8.95

per stuk

Koperwiek 40 10 Lamps 4872 WL Etten-Leur zonnehemel

4 weken voor 6 65.-

gratis geplaatst

Voor slimme vroege vogels...

GOOD MORNING FLIGHT

Telefoon 076 - 5015880

3x huren achter elkaar = houden

Koperwiek 40 etten-Leur

Telefoon 076 - 5015880 www.zonnehemelverhuurbroeren.nl verkoop Hapro en Alisun

of € 190,= ineens Wij plaatsen ook ‘s avonds

Boek via internet!

rolsteigers

Huur nergens goedkoper Bijv. 6 meter werkhoogte € 9,(Per dag bij minimaal 1 week huur 7 dagen) zelf halen met aanhanger met speciaal tarief ook voor gevel- en stalensteiger Bel 0165-561424

www.adballon.nl

www.ladderensteigerkoning.nl Vijfhuizenberg 121 Roosendaal

kheden u contact

Wonen bij deBreedonk! Wilt u meer weten over onze mogelijkheden: www.breedonk.nl

deBreedonk �����, ����� �� �� ��������������� ��� ��������� PAGINA 4


actualiteit

Motorcrossen zit Kelvin Smit in het bloed

Colofon

‘Crossen is verslavend om te doen’

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert. Postbus 22, 4880 AA Zundert. Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

BREDA - De zestienjarige Kelvin Smit zet de traditie voort: vader Peter, een oom en een zwager zijn of waren motorcrossers en dus wilde ook hij op de motor. Toen hij vijf was moest hij eerst leren fietsen zonder zijwieltjes vóór hij op de motor mocht en dus lukte hem dat binnen een half uur. Sindsdien is hij er nauwelijks meer vanaf te krijgen, ondanks een flink aantal botbreuken en blessures.

Redactie Addo Sprangers Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties donderdag 13.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s donderdag 11.00 uur. Aanleveren via www.internetbode.nl W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 18

De oplossing van deze puzzel is in week 19 te vinden op www.internetbode.nl

Kelvin bij een van zijn twee motoren.

DOOR JOYCE VAN ZIJL Kelvins hele leven staat in het teken van zijn sport.

© www.sudokusite.eu

Uitlaatklep “Kelvin was altijd al een druk mannetje”, vertelt zijn vader.” Het was snel duidelijk dat hij de volgende in de familie zou zijn die ging motorcrossen. “ Kelvin doet niets liever.” Ik ga zoveel mogelijk trainen, van elke valpartij leer ik bij. Het is wel belangrijk dat je niet bang bent, verder moet je sterk en soepel zijn en het vooral heel veel doen, je gebruikt echt al je spieren. Daarnaast train ik door hard te lopen en te mountainbiken. Het is bovendien een concentratiesport, als je even niet oplet lig je. Voor mij is het vooral een heerlijke uitlaatklep, ik kan er al mijn energie in kwijt en kan me er heerlijk in uitleven. Als

ik verloren heb ( zeker als ik kansen had om te winnen) moet je me even met rust laten, dan moet ik even afkoelen. Maar verder valt het wel mee hoor, ik ben redelijk ontspannen voor een wedstrijd.” Dure sport Motorcrossen is een puur individuele sport en bepaald geen goedkope. Peter:”Mijn vrouw en ik werken ons een slag in de rondte om het te kunnen betalen.

‘Ik denk nooit na over wat mis kan gaan’ Dat doen we graag, maar het is wel jammer dat geld een belemmering is om internationaal te kunnen rijden. Dat is echt niet te betalen. Het zou prachtig zijn als

FOTO JOYCE VAN ZIJL

iemand het in Kelvin ziet zitten en hem de tijd gunt om een paar jaar fulltime te trainen, maar die kans is niet zo groot. Ook in deze sport voel je de crisis.” België Kelvin rijdt sinds vorig jaar in België. “In België heb je meer variatie in ondergrond, ik ben ook sterker op hardere banen. Ik sta er op dit moment goed voor, sta eerste in het klassement bij de beloften.” Zijn ouders en de rest van de familie zijn in elk geval zeer trots op hem, al gaat zijn moeder zelden mee. “Ze is té bang dat me iets overkomt”, lacht Kelvin. Peter kent de gevaren van de sport, maar: “Kelvin rijdt heel slim, hij neemt geen onnodige risico’s. Tijdens de race moeten ze me wel met rust laten, ik kijk geconcentreerd mee en coach hem. Het is heerlijk om dit zo samen te doen!”

Volgende week bekerfinale driebanden

Stichting Topbiljart Zundert voelt zich vereerd KLEIN-ZUNDERT - Voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt in Klein-Zundert in biljartcentrum Den DOOR CHARLES LUIJTEN Hoek de bekerfinale driebanden voor teams gehouden.

Daarmee voelt het stichtingsbestuur van Topbiljart Zundert zich erg gestreeld. “Een teken dat we het verleden jaar goed hebben gedaan. We mochten het opnieuw organiseren van de Koninklijke Nederlandse Biljartbond”, zegt voorzitter Jan van Kerkoerle. De nationale bekerfinale driebanden voor teams start volgende week donderdag 10 mei. Voorkeur Het organiseren van een dergelijke belangrijke wedstrijd wordt je absoluut niet in de schoot geworpen. Diverse zaken spelen daarin een rol. “Ik weet dat er in Nederland verschillende lokaliteiten zijn die graag zouden willen dat bij hen de bekerfinale plaatsvindt. Ze zullen vast wel een keer aan de beurt komen, maar de bestuurssectie van de KNBB heeft ook nu de voorkeur aan ons gegeven”, zegt Van Kerkoerle. In 2009 en 2010 werden de finales in Rijsbergen gespeeld, nu dus in Klein-Zundert. Strijdtoneel is biljartcentrum Den Hoek van Louis Havermans die ooit zelf vele jaren een topbiljarter was.

maar volgens Jan van Kerkoerle speelt er meer dan dat. “Er is een Frans bedrijf dat vier dagen lang live-beelden van de wedstrijden op internet uitzendt Kozoom.com Dat bedrijf heeft aangegeven dat Den Hoek zich erg goed leent voor het maken van opname”, zegt Van Kerkoerle die er aan toevoegt dat NOS-sport tv-opnames maakt van de finalepartij zondag 13 mei die Studio Sport later op de dag uitzendt. Jan van Kerkoerle vindt dat een grote pré voor de accommodatie van Havermans. Favoriet De voorzitter van Stichting Topbiljart Zundert mikt op een finale tussen het team van Frans Bevers uit Sluiskil en het team A1 Biljarts uit Apeldoorn. Zaterdagavond 12 mei zijn om 21.00 uur de kruisfinales. Daarna is duidelijk welke ploegen zondagmiddag om 15.00 uur aan de tafel staan voor de eindstrijd. ”Ik hoop dat we ons weer mogen verheugen op een grote belangstelling zoals voorheen want daarover geen klagen. Vergis je niet, ook van over de grens weet men biljartcentrum Den Hoek te vinden”, aldus Jan van Kerkoerle die daarmee natuurlijk België bedoelt. De eerste ballen van de bekerfinale rollen donderdag 10 mei om 14.00 uur. Vier dagen achtereen topbiljart voor de liefhebber om naar toe te gaan.

‘NOS maakt tv-opnames’

Jan van Kerkoerle blij met de organisatie.

FOTO CHARLES LUIJTEN PAGINA 5

Via internet Biljartcentrum Den Hoek voldoet derhalve aan de door de KNBB gestelde criteria


g a d r e d e o M 13 MEI

FLADDERENDE

GLORIA VANDERBILT

DAMES

vliegt in de rondte leuk in huis of tuin!

100 ml

diverse kleuren katoen maten S-XL

SOLAR VLINDER

EAU DE TOILETTE

ZOMER TOP

2.49 5.99 2.99 M O E D E R DA

Elders 4.95 5.95

G TIP!

Elders 9.95 12.95

Elders 4.99 5.99

UITZOEKEN

VOILÀ

ZEN LUXE

zilver met lint: 18x39 cm of textiel met lint: 17x74 cm

uitdeeldoos met selectie van 4 smaken 200 gram

paradise pink, good health of happy days 200 ml

DECO HART

0.75

Elders 1.99 2.99

TRENDY

TRIANGLE SJAAL in diverse dessins

CHOCOLADE SHOWER REEPJES CREAM

Elders 1.59 1.89

0.99

0.99

Elders 2.49 2.99

1.25

EAU DE PARFUM

METALEN TUIN

diverse geuren in leuke geschenkverpakking 100 ml

zwart/bruin: 53x47 cm bewerkt: 65 cm

GIFT BOX

C A DE AUTI P

Elders 2.99 3.99

NIEUW!

Elders 4.95 5.95

!

1.98

DECO VLINDER

Elders 6.95 8.95

4.49

Nu 283 winkels in Nederland, België en Duitsland • Kijk voor


SUPERGROOT

g i d e l l o v d n e s s a r r ve g i l e d r o o v d n e z a v e rb OLD LOOK

COMFORT

diverse uitvoeringen nikkel finish Ø 31 cm

met comfort voetbed in zwart, wit of bruin maten 36-41

BOEDDHA WAND BEELD KLOK diverse uitvoeringen en kleuren 42x34x23 cm

DAMES SLIPPERS

9.95 4.98 4.29 Elders 9.95 12.95

Elders 6.99 8.99

1001 RECEPTEN

AIRWICK

ZIJDE

luxe uitvoering zeer ruime selectie titels met extra veel foto’s!

appel & kaneel of wilde bramen & geurend hout

pioen: 9-bloems 60 cm rood/wit: 18-bloems 44 cm prachtige volle bos!

KOOK BOEK

Candlelight DAMES ROMAN diverse titels

0.79

2.49

GEUR KAARS

1.39

Elders 2.49 2.99

ROZEN BOEKET

Elders 6.95 7.95

2.99

BLOEM OF UNI

BLINQ VAATWAS

GLAS/METAAL

diverse kleuren

verwijdert geuren, kalk- en vuilresten met één enkele spoelbeurt

voor bio-ethanol 18x26,5 cm

DAMES TAS

MACHINE REINIGER

TAFEL HAARD

2 x 250 M L

Elders 3.99 4.99

1.99

Sun GLANS SPOELMIDDEL 500 ml

0.99

1.29

Espar BIO ETHANOL 1 liter

1.64

4.29

winkeladressen en overige informatie op onze website: www.action.eu

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 06-05 t/m za. 12-05

Elders 14.95 19.95


Zoektocht naar het verhaal achter Marinus Cornelis van der Westen

Henk Bredewolt adopteerde graf van Roosendaalse soldaat

Nacht van WDS BREDA - In de Haagse Beemden in het onderhand een jaarlijks begrip geworden, maar daarbuiten is het volstrekt onbekend: De Nacht van WDS. Ieder kind droomt er ongetwijfeld wel een keer van. Een dag en een nacht weg van papa en mama en alleen maar leuke dingen doen. Echter organiseert Voetbalvereniging WDS’19 dit al meerdere jaren: De Nacht van WDS. Dit jaar organiseert WDS’19 dit op 1 & 2 juni. Kinderen in de leeftijd tussen de 6 en 12 jaar overnachten in de sportkantine van WDS’19 en kunnen er leuke spelletjes en andere activiteiten doen. Onder toeziend oog van vrijwilligers en begeleiders kunnen de kinderen helemaal los gaan op de activiteiten, waarbij bovendien ook nog prijzen zijn te winnen. Met activiteiten zoals bedbingo, zeepbaan glijden, ochtendgymnastiek en penalty bokaal, kunnen kinderen in teams zoveel mogelijk punten verzamelen, waarbij het winnende team een prijs mee krijgt.

Nacht van WDS is weliswaar voor leden van WDS’19 tussen 6 en 12 jaar, maar ook vriendjes en vriendinnetjes zijn zeker welkom. Kinderen vinden het tenslotte helemaal geweldig dat ze met vele leeftijdsgenootjes, allerlei activiteiten te doen. Voorgaande jaren bleek dit een doorslaand succes. Waarbij kinderen ieder jaar weer hun vriendjes en vriendinnetjes massaal uitnodigen om mee te komen slapen in de sportkantine. Ouders hoeven zich geen zorgen te maken. Met de hulp van vrijwilligers en begeleiders is WDS’19 er jaarlijks toe in staat geweest om er weer een geslaagd evenement van te maken. Het feit dat de activiteiten voor veel beweging zorgen, brengt ook weer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan beweging met zich mee. Bewegen met plezier. Meer informatie over dit evenement is te vinden op www.wds19.nl of op Facebook. Lijken deze activiteiten je erg leuk om te doen en je ouders voelen er ook wat voor? Dan kan je inschrijven via nachtvwds@live.nl

Dierencentrale Nederland

Henk Bredewolt bij het graf van soldaat Marinus Cornelis van der Westen.

FOTO MIEKE SPEKMAN

ROOSENDAAL – Op de oude R.K. Begraafplaats op de Bredaseweg ligt vlak bij de ingang een klein hofje met veertien witte Nederlandse oorlogsgraven en een monument van de beeldhouwer Niel Steenbergen. Het monument stelt een man en een engel voor die elkaar over het graf de hand reiken. Op deze serene plaats zijn Roosendaalse militairen begraven die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen. Marinus Cornelis van der Westen sneuvelde op de eerste oorlogsdag, 10 mei 1940, in Oost-Brabant bij Mill. Hij was pas 22 jaar oud. DOOR MIEKE SPEKMAN Henk Bredewolt, heeft het graf van Marinus van der Westen geadopteerd van de Oorlogsgravenstichting. De gravenstichting verwacht van de adoptant dat hij belangstelling toont voor het oorlogsslachtoffer en het graf regelmatig bezoekt en schoonhoudt. Ook een bloemetje zetten op het graf hoort daarbij. Henk is erg begaan met de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en heeft inmiddels al zeven graven geadopteerd. Zes graven van Amerikaanse militairen in Margraten (Limburg) en sinds kort het graf in Roosendaal van Marinus Cornelis van der Westen. Oorlogsgeschiedenis als passie Trots laat Henk zijn adoptiecertificaat zien en hij vertelt: “Ik raakte al vroeg gefascineerd door de verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Mijn opa Vissenberg die in Wouw bij de gemeente werkte, vertelde altijd veel verhalen over de oorlogstijd en van hem kreeg ik toen ik veertien jaar was, een stel Nederlandse soldatenhelmen uit de oorlog die nog in de Gemeentelijke

werkplaats lagen. Dat was het begin van mijn grote verzameling oorlogsattributen. Ik verslond boeken over de Tweede Wereldoorlog en langzaam werd mijn hobby een passie. In een van mijn helmen die ik later op de kop tikte, stond nog een naam en een nummer van een Amerikaanse soldaat. Van die soldaat heb ik alles uitgezocht. Hij was voor onze bevrijding gesneuveld bij Groesbeek op 19 september 1944 en heette Donald C. Weaver.

‘Aan beide zijde vielen veel doden’ Nu heb ik zijn foto en postume onderscheiding in mijn verzameling. Ik vind het belangrijk zoveel mogelijk te weten te komen van de oorlogsslachtoffers en ben altijd op zoek naar gegevens via archieven, internet en familieleden van de gesneuvelden”. Verdedigingslinie Van Marinus van der Westen weet Henk inmiddels dat hij fabrieksarbeider in Roosendaal was, maar bij welke fabriek

hij werkte is niet bekend. Hij werd soldaat bij het derde regiment infanterie, mitrailleur compagnie en kwam om bij de zware gevechten bij Mill op 10 mei 1940. Henk zegt: “ Bij de gemeente Mill en Sint Hubert in Oost Brabant tussen Uden en Cuijk liep een verdedigingslinie, de Peel- Raamstelling. Bij Mill wilden de Duitsers een doorbraak forceren. Ze probeerden met een pantsertrein door de Nederlandse linies te rijden maar stuitten op een versperring. Ze sprongen uit de trein en vielen de Nederlandse militairen aan, die zich verschanst hadden in de bunkers. De overmacht van het Duitse leger was te groot. Onze militairen hebben nog bewonderenswaardig lang stand gehouden. Aan beide zijden zijn veel doden gevallen waaronder Marinus van der Westen. Hij heeft eerst een veldgraf gekregen in Mill en is later herbegraven in Roosendaal”.

Vermist Poes, zwart, met veel wit, zwarte staart , vlekken op rug en op kop, jong, Tilburgseweg Breda Kater, zwart, zonder wit, is gechipt, Hazeldonk Breda Poes, rood, zonder wit, is gechipt, halsband zwart + koker, Vossenberg Teteringen Kater, zwart, zonder wit, jong, is gechipt, halsband zwart + koker, Heilige Elisabethstraat Breda Kater, wit, is gechipt, halsband gekleurd + bel en magneet, Fazantstraat Breda Poes, schildpad/lapje, witte borst, Ginnekenweg Breda Gevonden Reu, jack rusell terrier, wit-bruin, halsband bruin + bel, Grote Markt Breda Teef, duitse herder x, bruin-zwart, licht van kleur, Liesbos Breda

Teef, duitse herder, zwart-bruin, Ernest Hendrickxstraat Breda Reu, stafford, bruin-wit, Wensel Cobergherstraat Breda Teef, Husky, wit-grijs, blind aan 1 oog, gelakte nagel aan voorpoot, Donk Breda Poes, cypers, witte laarzen en wit onder kin, Abeelstraat Breda Kat, cypers, witte kraag, borst, buik poten en snuit door over neus, halsband blauw + zender, Liesdreef Breda Kater, zwart, zonder wit, Moleneind Prinsenbeek Poes, pers, schildpad, zonder wit, langharig, Bergdreef Breda Kater, grijs, met witte aftekeningen, Buiten Hil Breda Voor gratis registratie en informatie over vermiste en gevonden huisdieren kunt u bellen 0161-433437. Kijk voor recente gegevens op www.dierencentrale.nl

Museum Jan uten Houte trouwlocatie

Henk Bredewolt zou graag in contact komen met nabestaanden van Marinus van der Westen. Zijn tel. Is 0613190227. Email: henkpolarbear@home.nl

Exposities Expositie Jan Moll in Woonzorgcentrum Thebe, Thebe Heuvel Donatello 1, (voorheen Talmastraat), Breda, Tel. 076-5231710. Openingstijden: dagelijks van 10.00 tot 16.30 uur; t/m 27 mei. Meer informatie: www.janmoll.nl Expo@IDFX: Stichting Idee-fixe organiseert ook exposities met beeldende kunst, installaties, video- en geluidprojecten e.m op de tussenverdieping IDFXpand onder de noemer: EXPO@IDFX. Tentoonstelling met werken van Tomoko Baba: installatie (http:// www.facebook.com/tomokob1), Rumuko Hagiwara: ruimtelijk werk (www.rumikohagiwara.com), en Bas Wilders: fotowerken (http://www.baswilders.nl/). Locatie: de Tussenverdieping IDFXpand, Markendaalseweg 36, Breda, t/m 30 april. Te bezoeken van do t/m zo 14u tot 18u en op afspraak. Portret als Spiegel: Centrale Bibliotheek van Breda, Molenstraat 6, expositie ‘Portret als Spiegel’. De expositie laat de presentatie zien van een samenwerkingsproject van kunstenaar Martin Peulen en filosoof Pieter Vastbinder. Te bezichtigen t/m 5 mei. Martin Peulen 06-10393135 en Pieter Vastbinder 06-49948026. Expositie van De Collagestudio: Susan Lambeck exposeert onder de naam De Collagestudio t/m 6 mei bij Inspire Coffee in de Veemarktstraat 4 in Breda. Er hangen kleine kleurrijke collages met papier en textiel, maar ook grote handgemaakte QR-codes van papier. Meer informatie: http://www.decollagestudio.nl

Collages en keramiek: Van 26 april tot en met 6 mei exposeert kunstFLHO in De Stadsgalerij Breda. Hannie Mommers (Nederland) en Carine Van Gorp (België) hebben samen het kunstinitiatief kunstFLHO opgericht. kunstFLHO staat voor kunstinitiatief FLANDERS-HOLLAND en is geïnspireerd op ‘being in the flow’. Hannie exposeert keramiek en fotografie. Carine zal haar collages en schilderijen laten zien. Open: donderdag 13-19u; vrijdag, zaterdag en zondag 11-17u, De Stadsgalerij, Oude Vest 34, Breda. Expo voor bieb Tamangschool Nepal: Iin Kick-Start, Catharinastraat 87/89 expositie Hindoe - Boeddhist - Open Boek. De opbrengst is voor een op te zetten bibliotheek in een gebied in Nepal waar het Tamang-volk woont. De expositie vraagt aandacht voor dit project. Kick-Start, Catharinastraat 87/89 Breda, dagelijks geopend 8.00-22.00u; tot en met 11 mei. Expositie BSK: De Bredase Schilders Kring (BSK, groep amateurschilders) presenteert een 60-tal schilderijen in de Nieuwe Veste te Breda. Interessant is de grote verscheidenheid in onderwerpen, materialen en technieken. De tentoonselling is de gehele maand mei te bezichtigen. De groep wordt professioneel begeleid, iedere woendagmiddag en -avond in het Gemeenschapshuis Erasmus, Erasmusweg 24 in Breda. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Inlichtingen: 076-5219856. PAGINA 8

De sfeervolle kapel in museum Jan uten Houte is te boeken als trouwlocatie voor kleine gezelschappen tot 20 personen. Foto: Hans van Berkel.

BREDA - Wegens nieuw gemeentelijk beleid is het sinds begin 2012 mogelijk om in Etten-Leur op meer plaatsen te trouwen dan in de Raadzaal of het Trouwkerkje op de Leur. Het bruidspaar kan zelf een gewenste locatie aandragen als trouwlocatie. Wanneer deze locatie voldoet aan criteria als brandveilig, openbaar, overdekt en toegankelijk, kan het bruidspaar daar het huwelijk laten voltrekken door de trouwambtenaar van Etten-Leur. Het kapelletje in Museum Jan uten Houte voldoet aan de criteria die de gemeente stelt! Sfeervol en intiem zijn rake typeringen voor de ruimte die het museum voor uw huwelijksvoltrekking beschikbaar heeft. De voltrekking van het burgerlijk huwelijk door de gemeentelijke

ambtenaar kan desgewenst worden vervolgd met een kerkelijke inzegening. Uw pastoor neemt het dan over. De kapel is ingericht met een uniek kastaltaar uit de tijd dat het katholieke geloof verboden was. In de kapel is plaats voor een gezelschap tot 20 personen, inclusief het bruidspaar. Het museum is gevestigd in de achterste panden van het historische Sint Paulushofje aan de Markt in het centrum van EttenLeur. De locatie biedt u tegelijkertijd de mogelijkheid tot het nemen van foto’s voor uw bruidsreportage. Op loopafstand vindt u vele horecagelegenheden voor het vervolg van uw huwelijksviering. Voor meer informatie en voorwaarden bezoekt u www.janutenhoute.nl >museum>nieuws. Voor reservering en vragen: 076 – 50.34.244 of janutenhoute@hetnet.nl.


Expositie 200 jaar Avans Hogeschool

BREDA - Avans Hogeschool opent vanaf deze week in Breda de tentoonstelling ‘Toen.Nu.Toekomst.’ over haar 200-jarige historie. Het rijke verleden wordt tastbaar gemaakt door unieke stukken uit de Brabantse geschiedenis van het hoger onderwijs, waaronder het toelatingsexamen van de kweekschool uit 1907 en de internationaal geroemde ‘blotebillenjurk’, het afstudeerwerk van topontwerpster Marlies Dekkers, oud-student aan de Bredase kunstacademie. De oude locaties van Avans door heel Brabant, zoals oude fabriekspanden in Etten-Leur en een klooster in Vught, zijn op de tentoonstelling interactief in kaart gebracht. Er zijn gedenkboeken met alle koninklijke bezoeken aan Avans, sinds de komst van Koning Willem I in 1829. Oude reglemen-

ten, de inventaris van de bibliotheken en schilderijen maken de vorige eeuwen tastbaar. Maar ook is de door studenten gebouwde RoboFridge uit de 21e eeuw te zien. Evenals de vragen die studenten in 1907 kregen als ze begonnen aan de Kweekschool in Breda, zoals ‘Welke gebeurtenis vond plaats in 1747?’en ‘Wat betekent het gezegde iets blauw blauw laten?’ Topstuk is ook de ‘blotebillenjurk’ waarmee topontwerpster Marlies Dekkers in 1991 cum laude afstudeerde aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost. Het begon op 1 oktober 1812 met vijftien leerlingen en twee docenten aan de Académie Impériale et Royale de Peinture, Sculpture et Architecture. Het was het prille begin van de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost en daarmee in feite dus ook van Avans Hogeschool. Tweehonderd jaar later is Avans Hogeschool geves-

tigd in Breda, Tilburg en ’s-Hertogenbosch en met ruim 25.000 studenten uitgegroeid tot de beste grote hogeschool van Nederland. In dit jubileumjaar zijn er verschillende acties zoals Rent-a-Talent, waarbij alle instellingen en bedrijven uit de regio een beroep kunnen doen op de kennis en het talent van studenten en medewerkers van Avans. Gedurende het hele jaar vervullen de studenten en medewerkers opdrachten en de opbrengst gaat naar goede doelen. Opdrachten aandragen kan via de website: www.avans200.nl. De expositie is tot en met donderdag 24 mei doordeweeks dagelijks te bezoeken op Avans Hogeschool aan de Hogeschoollaan 1 in Breda. Later dit jaar wordt de tentoonstelling nog eens opgebouwd in de kunstacademie aan de Beukenlaan 1, dat is van maandag 1 oktober tot en met donderdag 22 november.

Zeven zwemmers SBC2000 behalen limieten BREDA - Zondag 29 april werd in zwembad Wisselaar in Breda een limietwedstrijd gehouden in het 50 meter bad. Zeven zwemmers van het Bredase SBC2000 behaalden hier hun startbewijzen voor deelname aan de Brabantse Zomer Kampioenschappen en/of aan de Open Nederlandse Kampioenschappen die resp. in mei en juni op het programma staan. Kim Vos behaalde op de 200 en 400 meter vrije slag haar startbewijs voor de Neder-

landse Junioren Kampioenschappen en uiteraard zijn deze tijden ook ruim voldoende voor deelname aan de Brabantse Zomer Kampioenschappen. Lindi Verkooijen zwom naar een NK-limiet op de 1500 meter vrije slag bij de senioren en scherpte haar tijd op de 200 schoolslag aan voor deelname aan de BZK. Laura Roelevink verbeterde haar tijd op de 100 meter vrije slag en mag hiermee deelnemen aan de Brabantse Kampioenschappen. Melvin Prins, jeugd, behaalde een startbe-

KORTE BERICHTEN BREDA Zomerbridge: Bridgeclub Hartentroef, iedere dinsdagavond vanaf 15 mei t/m 14 augustus in gemeenschapshuis Erasmus, Erasmusweg 24, Breda (achter de voorheen Fatimakerk). Aanvang 19.45u. Inschrijving vanaf 19.00-19.40u. Er wordt gespeeld in 3 lijnen van maximaal 14 paren. We spelen met bridgemates, waardoor de uitslag snel bekend is. Meer informatie: wedstrijdleider 076-5650069. Rondleidingen Gilde de Baronie: Dinsdag 8 mei: Nassauwandeling 14.00u start in de Grote Kerk. Cultuur tijdens het Middaguur: Op vrijdag 11 mei middagpauzeconcert in de Waalse Kerk, Catharinastraat 83bis in Breda, verzorgd door Fanny van Rooy-klarinet, Annemarie van Prooijenviool, Gerda Marijs-cello en Charley Bo Meyering-piano. Het concert begint om 12.00u en de toegang is gratis. Lezing: Donderdag 10 mei houdt Zero-Point een gratis lezing over hoe je slaapproblemen kunt oplossen zonder doktoren of pillen, gehouden door drs. Hein de Bont. Donderdag 10 mei, 20.1521.30u, Ceresstraat 29 in Breda. Opgeven: via Actueel www. zero-point.nl, 06-48403700. Pierre van de Wijngaartroute: Donderdag 10 mei rijdt het Fietsgilde, onderdeel van gilde de Baronie, voor het eerst de Pierre van de Wijngaartroute. Deze route is een eerbewijs aan Pierre van de Wijngaart die inmiddels 15 jaar geleden aan de wieg heeft gestaan van het Fietsgilde en die bijna al die tijd de algehele leiding ervan op zich heeft genomen. U brengt onderweg een bezoek aan een wijngaard; er

wijs voor deelname aan de NK op de 800 meter vrije slag. Eveneens mag hij starten op de 200 meter rugslag. Zowel op de 800 meter als op de 1500 meter vrije slag zwom hij naar een nieuw clubrecord. Marij van der Mast zwom in een p.r. naar 1.19.75 op de 100 meter rugslag en mag hiermee starten op de BZK. Anne May Alkemade verbeterde haar tijd op de 400 meter vrije slag en mag daardoor ook starten op de Brabantse Kampioenschappen bij de junioren. Alle uitslagen, behaalde limieten, clubrecords enz.: www.mysbc.nl

KORTE BERICHTEN

kan ook geproefd worden. Start 10.00u bij Oudhof in het Mastbos. Inlichtingen: www.gildebaronie.nl Bingo: Donderdag 10 mei houdt Activiteiten ver. Breda West een bingoavond met geldprijzen in Het Witte Schaap in Tuinzicht om 20.00u tot ongeveer 22.15u. Opbrengst komt ten goede voor de ouderen, om ze een gezellige middag te bezorgen. IVN natuurwandeling: Zondag 13 mei verzorgen natuurgidsen van IVN Mark & Donge een natuurwandeling met het thema: Beemd en bos. Planten als waterranonkel en fonteinkruid groeien er volop en heikikkers, libellen en watervogels zijn er niet meer weg te slaan. Wandelschoenen aan, verrekijker mee en ontdek dit watervogelparadijs. De wandeling duurt anderhalf à twee uur. Vertrek 10.00u, Grote parkeerplaats bij de Asterdplas, Rietdijk, 4823 ZK Breda. www.ivn-markendonge.nl Ensemble Corona: speelt op vrijdag 11 mei in de Waalse Kerk ‘The French Connection’, 16e-eeuwse muziek uit Italië en Frankrijk. Dit programma is samengesteld uit bijzondere renaissancemuziek, die niet vaak te horen is. Kaartverkoop: Online ticketservice via www.uitinbreda.nl of bij VVV Breda Willemstraat en Grote Markt, op de avond zelf aan de zaal, desgewenst reserveren via ensemble.corona@xs4all.nl Voor meer info: www. ensemble-corona.nl Duurzaam Café: Breda DuurSaam organiseert speed-date dit keer samen met Avans Hogeschool en de Gemeente Breda op donderdag 10 mei om 20.00 uur. Gratis entree, Avans Hogeschool, Hogeschoollaan 1, ingang Molengracht (via de draaideur naar binnen). PAGINA 9

BREDASE KLOPPERMAN

Welkom Joachim Gauck!

De Nederlandse SS’er Carel Faber ontsnapte Kerstmis 1952 uit de koepel in Breda. Een ander maatje van hem van het Silbetannecommando was Heinrich Boere. Zonder enige scrupules van zijn kant vermoordde hij de Bredanaar Fritz Bicknese in zijn apotheek met drie schoten in zijn borst. Waarna collega Besteman nog eens drie schoten afvuurde. En zij de vlucht namen naar de Sicherheitsdienst in Breda. Dit was hun werkwijze in het algemeen. Ter plekke de klus klaren en er vandoor. In hun processen voor strafvervolging wisten beiden niet dat de Sicherheitsdienst er iets mee te maken had. Het was zo lang geleden. Ze waren het vergeten. Maar het was niet zo ingewikkeld. Voor iedere collaborateur die werd uitgeschakeld eiste de Duitse top drie moorden op anti-Duits bekend staande streekgenoten. Zo werd de eliminatie van één bandiet die joeg op Joodse mensen om hen naar de gaskamers te leiden, onschuldige bejaarden en baby’s, voor SS-begrippen in balans gebracht door de moord op drie burgerslachtoffers. Faber maakte onder de oorlog carrière als de lijfwacht van Mussert die tegen de moordcommando’s was. Zijn al te zachte baas ruilde Faber in 1944 in voor een baan als wachtmeester bij de Staatspolitie in Groningen waar hij zich moordend en executerend uitleefde in de bossen van Exloo en Westerbork. Na zijn ontsnapping in de Koepel in Breda in 1952, geholpen door de West-Duitse politie, nam Faber zijn intrekje in een flatje in Ingolstadt in de buurt van München. Hij vond werk bij de Audifabriek. Als Arnold Karskens zich in 2003 niet had ingespannen met een visite aan de schurk en de Tweede Kamerfracties op initiatief van Emile Roemer van de SP in 2010 niet om strafvervolging had gevraagd, was Faber in de vergetelheid geraakt. Het werk wordt voortgezet door Arthur de Graaff van de site www.nieuwwo.2 Hij vindt dat dit weekeinde de bondspresident Joachim Gauck zich niet naar de Grote Kerk moet begeven voor zijn 5 mei-lezing. Maar dat de gerechtigheid, die waarheid en vrijheid insluit, meer is gediend met de melding bij de Koepel van Faber om zijn terechte straf uit te zitten. Heeft de blogredacteur hiermee een punt? Ik vind het wat te gemakkelijk om te zeggen dat het allemaal nìets met elkaar te maken heeft. Spreekt Gauck over leven in vrijheid, het motto van de 5 mei-viering, dan is dat gerelateerd aan de toekomst die zijn lessen vindt in het verleden. Echter, de actie is gericht tègen de komst van Joachim Gauck en dus tegen hem persoonlijk. Een actie tegen iemand die absoluut lering wil laten trekken uit die verschrikkelijke oorlog. En… kan de bondspresident persoonlijk als lotgenoot van het heden iets aan dat verleden doen? In geen geval. Duitsland zal zijn Silbertanne- en Sondercommando’s om in zijn concentratiekampen Joodse mensen te vergassen nóóit verwerken! Door na te denken over vrijheid zal Gauck wellicht des te meer ijveren voor strafvervolging van een groot schender daarvan, Faber. Juist daarom moet de bondspresident in Breda spreken. In vrijheid! Welkom Joachim Gauck! RINIE MAAS

Elke eerste woensdag van de maand* Woensdag 6 april 20.00 uuruur eerste woensdag van de aanvang maand* Elke Elke eerste woensdag van 11 de maand* Woensdag januari , aanvang 20.00 Woensdag april aanvang 20.00 uuruur Woensdag 6 april aanvang 20.00 uur 96 mei Woensdag 11 januari , aanvang 20.00 Woensdag 11 januari , aanvang 20.00 uur Voorlichting over: Rugklachten Hoofdpijn & Whiplash Voorlichting Voorlichting over:over: & schouderklachten RugklachtenHernia Hoofdpijn & NekWhiplash Rugklachten Hoofdpijn & Whiplash Ischias Tenniselleboog Hernia & schouderklachten Hernia Nek- Nek& schouderklachten Artrose Sportblessures Ischias Tenniselleboog Ischias Tenniselleboog Artrose Sportblessures Artrose Sportblessures Vrijblijvend advies van chiropractoren Vrijblijvend van chiropractoren Vrijblijvend adviesadvies van chiropractoren * Kan afwijken tijdens schoolvakanties.

* Kan afwijken tijdens schoolvakanties. * Kan afwijken tijdens schoolvakanties. Voor informatie:

Kerkstraat 11-A Bavel Voor informatie: Voor informatie: T. 0161-430040 Kerkstraat 11-A Bavel Kerkstraat 11-A Bavel www.chiropractielaflamme.nl T. 0161-430040 T. 0161-430040 www.chiropractielaflamme.nl www.chiropractielaflamme.nl

Toneelgroep Het Witte Water BREDA - Toneelgroep Het Witte Water speelt de uitvoering Hartblok in Podium Bloos. Drie broers zijn bezig het huis van hun overleden vader leeg te ruimen. Geboren uit de zelfde ouders, maar van uit welk perspectief kijk je naar het verleden? Ieder personage heeft last van het Hart, de een

fysiek de ander emotioneel. Niemand ontsnapt aan zijn verleden tot de dingen uitgesproken zijn. Het besef nu wees te zijn zet aan tot absordistiche invallen om nog een houvast te vinden. Geschreven door Jos Ahlers, regie Kees van Wanrooij. Podium Bloos, 10, 11 en 12 mei, Speelhuislaan 152, aanvang 20.30u. Reservering: 076-5720805; www.podiumbloos.nl

Zoekt schoonwaterprojecten

Stichting Vredesweek Breda BREDA - De stichting Vredesweek Breda is bezig met het inventariseren van waterprojecten in Derde Wereldlanden die vanuit parochies, protestantse gemeentes, stichtingen of particulier initiatief actief bezig (geweest) zijn met schoonwatervoorzieningen. Het thema van de komende Vredesweek in september is ‘grondstoffen en conflicten’. Wij in Breda spitsen dit toe op ‘schoon drinkwater voor iedereen’. Graag verne-

men wij welke projecten in Breda worden of zijn uitgevoerd rond dit thema. De Stichting Vredesweek wil hiermee contacten leggen en zo mogelijk opnemen in het activiteitenprogramma van de komende Vredesweek. Gelet op het feit dat programmavoorbereiding veel tijd vraagt, zouden we graag op korte termijn reacties ontvangen: h.thijssennab@ziggo.nl. Stichting Vredsweek Breda: Jan Hopman voorzitter, Gert van der Pluijm penningmeester, Betsy Thijssen secretaris, 0765413617.


Ruud van Loon twintig jaar bestuurslid van BredaGym

100-jarige vereniging, die door een tekort aan bestuursleden weinig toekomst zag. Zo ontstond de huidige gymnastiekvereniging BredaGym, waar Ruud reeds 10 jaar de voorzitter is. Van Loon heeft zich altijd sterk gemaakt voor een breed aandachtsveld van de club, waardoor BredaGym is gegroeid van een puur recreatieve vereniging naar een club met een grote afdeling wedstrijdturnen en een actieve Acrogym groep. Maar ook het oog voor de breedte sport gaat hem niet verloren, waardoor BredaGym nog altijd een gezonde vereniging is. Ruud is niet meer weg te denken uit turnend Breda. Bij verschillende turnevenementen is hij hét gezicht achter de microfoon en ook bij verschillende (top)sport bijeenkomsten van de gemeente en BredaActief zal Ruud altijd zijn input geven. Momenteel houdt hij zich bezig met het project Deltalent, waarmee hij hoopt de Bredase turnverenigingen en topturnsters een betere toekomst te geven in een nieuwe accommodatie. Ruud, de leden, trainers en alle vrijwilligers en medebestuursleden bedanken je voor je enorme inzet de afgelopen 20 jaar bij onze vereniging en hopen dat je nog jaren onze voorzitter blijft!

Ruud van Loon in actie op de clubkampioenschappen van BredaGym.

BREDA - Op zondag 6 mei is het alweer 20 jaar geleden dat Ruud van Loon zitting nam in het bestuur van de vereniging Sport Staalt Spieren te Breda. Zijn dochter was hier actief bij de turnafdeling en als trotse vader wilde hij graag de vereniging een handje helpen als vrij-

williger door plaats te nemen in het bestuur. Sport Staalt Spieren (SSS) was een kleine vereniging, die een flinke groeispurt maakte toen de gemeente stopte met het GALM-project, waardoor er bijna 200 nieuwe 50-plussers bij de vereniging kwamen. Hierdoor werd ook de financiële armslag van de vereniging een stuk breder. In 2002 volgde de fusie met Prins Hendrik, een

                

Geschiedenis van de Room Katholieke Jonge Boerenstand, Kring Breda, 1922-1966

Boek RKJB bijna klaar BREDA - In 2009 hebben een aantal Oud-RKJB’ers het plan opgepakt om de geschiedenis van de RKJB te schrijven. Kring Breda omvatte destijds 34 lokale afdelingen, binnen de vijfhoek Baarle-Nassau, Etten-Leur, Zevenbergen, Geertruidenberg en Dongen.

Ook kunstmarkt en expositie bij Rentia Krijnen

Kunstenaars werken in Hof du Tertre

Wil Luijten en Anneke van Lieshout aan het werk in het atelier De Raamberg in Klein Zundert

BREDA – De tuin van Rentia Krijnen heet elk jaar gedurende een paar weken D’n Hof. Nu nog specifieker, ‘Hof du Tertre’. Genoemd naar de de populaire kunstenaars/toeristenwijk in Parijs. Omdat er aan de Stationsstraat 60 kunstenaars werken in de tuin en andere kunstenaars exposeren en weer anderen werk verkopen vanaf een kraampje. Een kunst- annex tuinproject voor het goede doel. De opening is vrijdag 11 mei om 19.30 uur. Stichting Steunfonds Kenya Etten-Leur, is 24 jaar geleden opgezet door Rentia Krijnen. Elk jaar krijgt ze met haar open tuindagen extra publiek in de tuin. ”Ze kunnen genieten van het natuurlijk moois en van kunst en we kunnen zo de bezoekers informeren over ons project. Elk jaar is deze formule een succes. Mooi toch, zo werken wij voor de vrouwen in Kenia opdat zij voor zichzelf en hun kinderen kunnen zorgen. En zo krijgen de kunstenaars van hier ook weer kansen.” Wil Luijten: “Wij, de kunstenaars, zijn nu ook zelf tuinbeeld.” Haar schilderende collega’s zijn de Zevenbergse Marijke Venghaus, de Bredase Hilly van Veen, de Etten-Leurse Annie van Strien en Gonnie Visser. Er werken ook mensen met klei in Hof du Tertre, zoals de EttenLeurenaren Karin van Geel en Henny van Dongen. Elly Franken uit Prinsenbeek, al eerder deelnemer aan de opentuindagen, is ook marktkraamhoudster met haar tassen, sjaals en hoeden. Monique Thijssen uit Breda, ook schilder, komt echter niet

werken maar wel de door haar gemaakte oorbellen verkopen. En dat doet haar plaatsgenote Henny van Baarle uit Breda eveneens. Zij staat achter de kraam met kleine keramische objecten. Zo ook Ria Luijten, Monique Wauters, Jeanne Gobbens, Nel Lauwerijssen en Anny van der Korput, Rentia: “Een prachtige combinatie toch? Kunst en natuur.” Voor dat laatste zorgt ze zelf. “Het is elk keer weer aanpoten om de tuin op tijd onkruidvrij en mooi te hebben. Als nu het weer maar meewerkt.” Het tuinhuis heet tijdens de Du Tertre-dagen – drie zaterdagen en twee woensdagen - Keniahuis, omdat daar allerlei artikelen uit Kenia te koop zijn. Aan de muren hangen echter schilderijen van Mieke van Dijk uit Rucphen. De beelden in Hof du Tertre die tentoongesteld worden zijn van Riet Smit, Anneke van Lieshout, Karin van Geel, Nel Lauwerijssen, Sjan Gobbens en Wil Luijten uit Etten-Leur en Margreet Jansen uit Oudenbosch. Rentia lachend, haar wens een beetje verhullend: “Ik ben blij dat er zoveel kunstenaars willen meewerken. Als die nu allemaal hun achterbannen inviteren.” De officiele opening wordt muzikaal opgeluisterd door musici van de Etten-Leurse muziekschool en interessant is dat op die avond Sieth Delhaas haar net uitgegeven boek “Weerbarstig erfgoed” (in Kenia) aanbiedt aan het bestuur van de Keniastichting. Hof du Tertre, Stationsstraat 60 is open op zaterdag en woensdag van elf tot vier uur. Tot en met 26 mei. De toegang is gratis

Uw krant is bij uitgeverij De Bode in uitstekende handen Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden: Tel. 076 599 81 11 | www.internetbode.nl 30ste editie

Avondvierdaagse Haagse Beemden De sportdag van de RKJB.

De RKJB heeft wezenlijk bijgedragen aan de opleiding, ontwikkeling en ontspanning van de jonge boeren in genoemde periode. Dit mocht niet verloren gaan voor het nageslacht. U moet daarbij vooral denken aan de proefvelden, gewassenwedstrijden, vee beoordeling, ploeg- en kalveropfokwedstrijden en sportdagen. Maar ook aan culturele dagen met o.a spreken in het openbaar, declameren, zang en toneel. Aan bedrijfshulp voor zieke collega’s, in geval van brand en bij watersnood en/of

andere calamiteiten. Bedevaarten, retraites, kerkbeurten, kaderdagen en diverse cursussen op beroeps-technisch, sociaal, maatschappelijk, godsdienstig en cultureel gebied. Het boek telt circa 400 pagina’s en is geïllustreerd met ongeveer 450 foto’s of afbeeldingen. De productie van dit boek vindt plaats bij Drukkerij Vorsselmans BV, Zundert. Het boek zal op zaterdag 4 augustus 2012 tijdens de Boerendag te Rijsbergen worden gepresenteerd en is dan te koop voor € 15,-.

Gelegenheid tot voor-inschrijving Door middel van voor-inschrijving is er nu al gelegenheid om het boek tegen de gereduceerde prijs te aan te schaffen van € 12,-. Aanmelden per e-mail tnaalden@ hetnet.nl of schriftelijk Toon Naalden, Hogeweg 28, 4876 NG Etten-Leur, tel. 0651583324. Het verschuldigde bedrag moet worden overgemaakt op bankrekening nr. 1588.62.791 t.n.v. Stichting RKJB Kring Breda o.v.v. RKJB boek + adres / woonplaats van de afzender. PAGINA 10

BREDA - De avondvierdaagse, 4 Beemden tocht, in de Haagse Beemden wordt georganiseerd door Stichting Open Sportcentrum Haagse Beemden en wordt gelopen van dinsdag 5 tot en met vrijdag 8 juni. Er kan gekozen worden om 5 of 10 kilometer te lopen. Er zijn twee startlocaties: Sociaal Cultureel Centrum ‘t Kraaienest , Tweeschaar 12 , 4822 AT Breda, 5 en 10 km; Sportpark The Gunners, Wikketuin 15 , 4824 PN Breda, alleen 5 km. We starten elke avond om 18.00 uur voor de 10 km en 18.30 uur voor de 5 km. Voorinschrijven op maandag 4 juni vanaf

18.30 tot 20.00 uur. U kunt natuurlijk ook nog inschrijven op de startavond dinsdag 5 juni vanaf 18.00u in Scc ’t Kraaienes., Tweeschaar 12 4822 AT Breda. Voorinschrijven kan ook op de volgende adressen: Optiek Csyzewski: Winkelcentrum Heksenwiel; Youplaza Kantoorbenodigdheden: Winkelcentrum De Berg. Omdat dit jaar voor de 30ste maal de avondvierdaagse in de Haagse Beemden wordt gelopen heeft de organisatie naast de bekende medaille ook een leuk aandenken voor de wandelaars die inschrijven. Inlichtingen: Andre Huijbregts 0620495337 of Patrick de Klerk 06-30049510.


vacatures

VERKOOPTALENTEN gezocht voor de Nederlandse en de Duitse markt www.werkenbijeverstelecom.nl

uw eigen

Kom jij ons team versterken als

VERTEGENWOORDIGER (ook parttime mogelijk)

krant advies

voor de regio Zeeland - West-Brabant èn de regio Noord-Oost Nederland

grafisch ontwerp kranten op maat

zijn een creatieve uitgeverij van o.a. bijzondere kadokaartjes, kadobonnen en wenskaarten. Als marktleider zijn wij dagelijks bezig met het tevreden stellen van ruim 1.500 vaste klanten in met name de bloemendetailhandel.

uwkrant@vorsselmans.nl

kunnen we kijken of jij de geschikte kandidaat bent voor deze functie. Spreekt bovenstaande je aan? Reageer dan vandaag nog en mail je toelichting en CV naar Max Schechtl; mschechtl@paperart.nl. (ook voor vragen en/of meer informatie). Paper Art cards - Canadaweg 11 - 4661 PZ Halsteren - tel. 0164 685153 - www.paperart.nl

www.brabantwerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

P&O Installatie zoekt LOODGIETERS / CV-MONTEURS

(zowel dik- als dunwandig) Wij bieden zekerheid, afwisselend werk in de regio, evt. een auto van de zaak, en een goed salaris. Bel voor info Frank Verstijnen of Peter van As 0416-660067

Wij zijn op zoek naar een enthousiaste zelfstandige allround haarstyliste die ons team kan versterken. Heb je enkele jaren ervaring in het kappersvak schrijf dan een sollicitatiebrief naar onderstaand adres of stuur een mail met uitgebreide CV naar ‘t Salonneke te Etten-Leur. Of kom gelijk langs en maak een afspraak voor een eerste gesprek. ‘t Salonneke Kerkwerve 9, ook gevestigd aan de Concordialaan 207a, 4873 CE Etten-Leur, info@salonneke.nl, 076 50 22 142

zundert tel 076 599 8111

krijgt de verantwoordelijkheid over een eigen rayon met vaste klanten en bezoekt deze klanten volgens bepaalde frequenties. Je levert direct vanuit de bestelbus. Samen met je collega’s bedenk je acties om de groep vaste klanten uit te breiden. Je bent daarom prestatiegericht, maar zeker ook servicegericht. Klant is koning! Je ontvangt een salaris wat bestaat uit een vast en een variabel deel.

Fulltime / parttime allround haarstyliste

www.brabantwerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

Importeur van de PF zitdriewielers Een toonaangevend bedrijf in o.a. de toegankelijkheid zoekt voor 5 dagen per week t.b.v. de afdeling verkoop buitendienst een

CommerCieel medewerker buitendienst (m/v) voor de PF zitdriewielers Voor deze functie denken wij aan kandidaten die minimaal aan de volgende criteria voldoen: - Voldoende kenis van de Nederlandse en Engelse taal in woord en geschrift - Opleiding minimaal op MBO niveau - Ervaring in de revalidatie-branche is een pré - Goede contactuele eigenschappen - Servicegerichte instelling - Probleemoplossend vermogen en besluitvaardig kunnen handelen - In bezit van rijbewijs B Zijn/haar functie zal onder andere bestaan uit de volgende werkzaamheden: - Onderhouden van relaties in geheel Nederland - Adviseren en het geven van demonstraties alsmede het assisteren bij passingen van de zitdriewielers - Het plegen van acquisitie Bovengenoemde taken in nauwe samenwerking met de binnendienst. en wij zoeken voor 3 dagen per week t.b.v. de afdeling montage een

Fietsmonteur (m/v) Jij bent een leergierige, creatieve en enthousiaste vrouw of man met minimaal HTS werk- en denkniveau. Je hebt ervaring in een vergelijkbare functie en kunt projectmatig werken in een technisch complexe omgeving. Daarnaast ben je innovatief en flexibel en dat maakt van jou de ideale: Wij zijn ImProvia. Door logisch te denken, creëren wij oplossingen voor technische problemen. Groot en klein. Met meer dan 100 ImProvianen zijn we elke dag weer op zoek naar uitdagingen binnen de Infra, Energie en Industrie markt, in binnenen buitenland. En nu zijn wij op zoek naar jou voor onze vestiging in Halsteren!

ENGINEER

V/M

Jij werkt zelfstandig of in een team aan de engineering van installaties volgens de geldende normen en wensen van de klant. Je hebt een breed takenpakket waarin je zelf de verantwoordlijkheid kan nemen. Kijk voor meer informatie over deze en andere vacatures op www.werkenbijImProvia.nl of bel 076 526 39 17. Jij denkt dat je de geschikte nieuwe ImProviaan bent voor deze functie? Stuur dan je CV en motivatie per e-mail naar Astrid.Lausberg@ImProvia.nl.

Vang 20 | 4661 TX | Halsteren | www.werkenbijImProvia.nl

(Acquisitie n.a.v. deze vacature stellen wij niet op prijs)

Voor deze functie denken wij aan kandidaten die minimaal aan de volgende criteria voldoen: - Een opleiding gevolgd heeft in de fietsbranche - Enige kennis heeft van elektrische fietsen - Een servicegerichte instelling heeft - Een probleemoplossend vermogen bezit Zijn/haar functie zal onder andere bestaan uit de volgende werkzaamheden: - Afleveringsklaar maken van nieuwe fietsen - Uitvoeren van reparaties en onderhoudsbeurten - Aanpassingen uitvoeren m.b.t. persoonlijke wensen - Inbouwen van elektrische hulpmotor Schriftelijke sollicitaties te richten aan: bv Stabag PcP, Postbus 83, 4730 AB Oudenbosch, t.a.v. Ineke Elsten info@stabagpcp.nl, www.stabagpcp.nl Het plegen van acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.


Wegens uitbreiding van onze activiteiten op onze vestiging in Ulvenhout zoeken wij een nieuwe enthousiaste collega voor de functie van:

Gezocht: Winkelmedewerkster Functie inhoud: - in en verkopen van nieuwe + 2de hands artikelen - bijhouden van in- en verkoopadministratie

Meer info: www.tnsdirectgeld.nl/vacature.htm

Laborant

Sollicitatie per email: postmaster@tnsdirectgeld.nl

RPS is in Nederland met 350 medewerkers vanuit vijf vestigingen actief in de sectoren: Gebiedsinrichting & Infrastructuur, Huisvesting & Vastgoed, Milieu & Veiligheid en Laboratoria voor Asbest & Arbo. RPS Nederland is onderdeel van RPS Group Plc in Engeland, een succesvol internationaal opererend adviesbureau op het terrein van gebiedsontwikkeling, milieumanagement en energie. RPS heeft wereldwijd 4500 medewerkers verspreid over 85 steden en heeft een beursnotering aan de London Stock Exchange.

GEZOCHT: CALL AGENTS 



De functie Het laboratorium is gericht op het onderzoeken van de aanwezigheid van asbest in diverse (bouw)materialen en bodemmonsters. Als laborant ben je betrokken bij alle facetten van het proces: van orderregistratie tot monstervoorbehandeling tot analyse. Je bent tevens verantwoordelijk voor de kwaliteit van de geleverde analyse resultaten. Periodiek ben je beschikbaar voor oproepdiensten. Wij bieden een afwisselende fulltime functie in een plezierige werkomgeving met informele omgangsvormen. Je wordt opgeleid volgens een intern opleidingsprogramma. Er bestaat een collectieve pensioenverzekering en ziektekostenverzekering en je kunt ook deelnemen  aan het internationaal aandelenplan van RPS. Jouw profiel • MLO/KLMO niveau en/of werkervaring • Analytisch • Nauwkeurig en kwaliteitsgericht • Goede communicatieve vaardigheden • Teamspeler • Flexibele instelling (geen 9 tot 5 mentaliteit) • Affiniteit met milieu

RPS Bij RPS maken de medewerkers het bedrijf. Wij zoeken mensen die met ons aan een sterk merk willen bouwen. RPS werkt aan een mooier, veiliger en gezonder Nederland door oplossingen te bieden die echt werken en met vakmensen die een persoonlijke, pragmatische en daadkrachtige aanpak voorstaan. Je bent werkzaam in een ondernemende sfeer, met prima arbeidsvoorwaarden waar ruimte is voor ambitie. Meer informatie Voor meer informatie kun je contact opnemen met afdeling personeelszaken op telefoonnummer 088 – 023 57 04. Je sollicitatiebrief met cv ontvangen wij graag t.a.v. Edith van den Broek, HR-adviseur via e-mail; edith.van.den.broek@rps.nl. De sluitingsdatum is 18 mei 2012.

Kijk voor meer informatie op www.rps.nl

Zungu en zijn broertjes hebben van HomePlan een nieuw huis gekregen en vieren feest. HomePlan bouwt huizen voor aidswezen in Zuid-Afrika. Winnie viert geen feest, zij wacht nog op haar huis. Er wachten nog heel veel kinderen op een huis. Bouwt u mee? Meer weten? www.homeplan.nl

ZUNGU VIERT FEEST

SMS HOME AAN naar 5757

en steun HomePlan met 3 euro per maand

TIMMERBEDRIJF VAN DE GEVEL De Dakkapellenspecialist… Met meer dan 600 geplaatste dakkapellen per jaar kunnen wij u garanderen de GOEDKOOPSTE dakkapel leverancier van uw regio te zijn. En dat zullen we u bewijzen ook!

Een complete dakkapel van kunststof of hardhout, in standaardkleuren Incl. HR++ glas vanaf € 2.950,- incl. BTW Wind- en waterdicht geplaatst in 1 dag.

Ben jij: - mbo/hbo student of herintreder?  - minimaal 12 uur per  week tijdens kantooruren inzetbaar?  - commercieel en resultaatgericht?   - woonachtig in Breda of directe omgeving?     Stuur dan een e-mail met je cv naar:   vacatures@mkbsem.nl of bel 076-8200350 www.mkbsem.nl    

Merk

Type

Kleur

Bwjr

Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Citroen Hyundai vw

twingo II 1.2 16v airco radio cd twingo 1.2 16v airco radio cd leder dak twingo 1.2 airco Clio 1.4 16v 3 drs radio cd lmv spoiler Clio 1.2 5 drs radio cd Clio 1.2 Clio 1.4 16v Mtv Kangoo 1.6 16v lpg G3 airco Megane 1.4 tce Coupe airco ecc nav lmv Megane III 1.6 16v 5 drs airco nieuw model! Megane 1.6 16v sedan ecc radio cd lmv Megane 5 drs 1.6 16v airco radio cd Megane 5 drs 1.6 16v airco radio cd Megane Grand tour 1.6 16v airco ecc radio cd Scenic III tce nav airco ecc lmv Scenic 1.6 16v airco ecc nav lmv Scenic 1.6 16v automaat airco radio cd Scenic 1.6 16v lmv Grand Scenic III tce nav airco ecc lmv Laguna Gr.tr. 2.0 16v ecc nav lmv pan dak Laguna II 1.8 16v 5 drs airco ecc radio cd Laguna II 1.6 16v 5 drs airco ecc radio cd Laguna II 1.6 16v 5 drs airco radio cd Grand espace 2.0 t airco ecc pan. dak nav espace 2.0 16v t airco lmv radio cd pan dak vel Satis 2.0 16v t airco ecc lmv C3 1.1 5 drs radio cd tucson 2.0 I 2wd airco radio cd trekhaak Lt 35d dubbele cabine open laadbak

l blauw met. blauw met. zwart met. blauw met. zilver met. rood met. blauw met. groen zwart met. l blauw met. rood met. zwart met. rood met. grijs met. zwart met. zwart met. zilver met. blauw met. grijs met. grijs met. blauw met zilver met. blauw met. zwart met. beige met. groen met. l blauw met. d groen met. groen

Aug-10 jun-05 jun-03 Mei-07 Aug-04 Aug-01 jul-00 Apr-07 Apr-10 Okt-09 Nov-03 Mar-03 Mei-03 jan-07 jan-11 jul-08 Apr-07 Sep-03 jan-11 jun-07 feb-02 Apr-01 Sep-01 Sep-10 Apr-03 Aug-02 Okt-02 jan-06 jun-92

Prijs 7.750 5.250 3.950 8.500 4.950 2.750 2.250 8.250 16.950 12.950 5.750 4.950 4.250 9.950 20.950 13.750 12.950 4.950 22.950 10.950 3.950 3.250 2.750 32.500 4.950 4.500 3.750 8.950 3.250

In Nederland zijn we allemaal gelijkwaardig. Artikel 1 van onze grondwet verbiedt discriminatie. Desondanks komt het in Nederland regelmatig voor en worden mensen achtergesteld omdat ze homo, gehandicapt, oud, jong, man of vrouw zijn. Voel je je weleens

gediscrimineerd? Dan kun je bij één van de vele antidiscriminatiebureaus terecht. Daar krijg je advies en hulp bij het nemen van eventuele stappen. Laat zien hoe jij over discriminatie denkt. Knip deze advertentie uit of download de poster en hang deze goed zichtbaar op.

GOedKOPe INRuILeRS Met APK & dIveRSe bedRIjfSwAGeNS • • • • •

Nieuwe auto’s Occasions APK-keuringen Inbouw SCM-alarm Reparaties

Kroonstraat 42 Tel.: 076-5011371

• • • • •

Schadeherstel Leasing Inbouw Airco Inbouw Audio-app. Inbouw LPG

Etten-Leur Fax: 076-5011372

www.bramtangeman.nl

Heeft u of ieManD uit uW oMgeVing BranDWonDen?

Maak vandaag nog een afspraak voor een vrijblijvende prijsopgave

013 - 535 03 29

www.dakkapellen-specialist.nl

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

juridisch advies & mediation familierecht*arbeidsrecht*sociaal zekerheidsrecht huurrecht*vreemdelingenrecht*strafrecht

Gratis spreekuur maandagavond van 17.00 tot 18.00 uur

Baronielaan 161, Breda. Tel.: 076-522 23 46 www.baronie-advocaten.nl

Word Rij-instructeur!

De Vereniging van Mensen met Brandwonden is het ervaringscentrum dat de leden met elkaar in contact brengt en hun belangen behartigt. Wij helpen bij: · Lotgenotencontact · Voorlichting · Belangenbehartiging · Juridische zaken

Kijk voor meer informatie: www.verkeersschoolblom.nl

Inschrijven? Bel nú: 076-50.15.535

Kijk voor meer informatie op

Lid BOVAG & ANWB

Spinveld 72 4815 HT Breda 076-5991540 06-49313410

BEROEPSOPLEIDING RIJ-INSTRUCTEUR

Kom naar onze voorlichtingsavond op woensdag 9 mei om 19.00 uur Natuurlijk! Blom Verkeersschool. De snelste weg naar je nieuwe baan!

www.brandwondenvereniging.nl

Te koop gevraagd

Libelle Zomerweek

vink koopt alle auto’s, bussen, +jeeps

Wij rijden dagelijks 7 t/m 13 mei Diverse opstapplaatsen

Alle bouwjaren. U belt, wij komen direct. Rdw vrijw.

06-21939973 of 06-24963738

€ 32,00 p.p.

Voor info en boekingen neem contact met ons op!

MUYS REIZEN RUCPHEN

Tel: 0165-342351 • info@muysreizen.nl

DBZ_20120506  
DBZ_20120506  

Politie flyert over coffeeshopbeleid Vermeld naam en telefoonnummer. Licht toe waar en wanneer de foto is geno- men en wat we precies zien. w...