Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

B R E D A S E

1 MEI 2013 WEEK 18

Uitgeverij

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

OPENING DAKLOZENOPVANG DE VLIET

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @BredaseBode

I

Te l .

076

599

SPORT

Gemeente Breda OP PAGINA 5

8 111

KERKELIJK NIEUWS

OFFICIËLE DOOP MACZEKTULP

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

Kwaliteit sinds 1913!

garage- en bedrijfsdeuren tel 0165 511297 www.vandomburgbv.nl

Agente gewond bij arrestatie amokmaker

Dieseldief loopt tegen de lamp

BREDA - Een beveiliger van een horecagelegenheid aan de Vismarktstraat alarmeerde de politie nadat hij maandag rond 01.00 uur twee mannen had aangehouden voor het plegen van vernielingen aan een terras en verstoring van de openbare orde. Kennelijk was er in de horecagelegenheid een vechtpartij ontstaan die buiten werd voortgezet. Agenten hielden een 31-jarige man aan voor de vernieling. Een 27-jarige man werd aangehouden voor de verstoring van de openbare orde. Hij verzette zich hevig bij zijn aanhouding. Een agente liep daarbij letsel op aan haar hand. De verdachten werden overgebracht naar een politiebureau.

TETERINGEN - Een beveiligingsmedewerker zag tijdens zijn controleronde vrijdagnacht rond 02.00 uur op het golfterrein aan de Laanzichtweg twee personen achter een dieseltank vandaan komen. Het duo ging vervolgens halsoverkop op de vlucht. De beveiliger alarmeerde de politie. De twee verdachten lieten jerrycans met diesel, een aanhangwagen en een jas achter op het terrein. In de jas vonden de agenten een identiteitsbewijs. Een 21-jarige man werd in zijn woning in Tilburg aangehouden. Na verder onderzoek bleek de achtergelaten aanhangwagen gestolen te zijn. De politie is op zoek naar de tweede verdachte.

BREDA - De gemeente start donderdag met het kappen van acht bomen, tussen de parkeervakken en de inritten aan de Slingerweg, van Smederijstraat tot Etnastraat. De bestrating van de parkeervakken en inritten is beschadigd doordat boomwortels naar de oppervlakte zijn gegroeid. De stenen zijn hierdoor omhoog gedrukt waardoor een onregelmatig oppervlak is ontstaan. Na het kappen van de bomen worden de door wortels opgedrukte parkeervakken en inritten opnieuw bestraat. Om snel en veilig te kunnen werken, wordt de weg gefaseerd afgesloten. Naar verwachting is het karwei vrijdag 17 mei geklaard.

Hennepkwekerij in Noord opgerold BREDA - Agenten gingen zaterdagmorgen rond 08.00 uur poolshoogte nemen bij een woning aan de Lokerenstraat. Zij reageerden op een melding dat er mogelijk een hennepkwekerij in de woning zou zijn. De agenten gingen met een machtiging de woning binnen en roken een henneplucht. Op de zolderverdieping troffen zij een in werking zijnde hennepkwekerij aan. De 37-jarige man die in de woning aanwezig was, werd aangehouden op verdenking van overtreding van de Opiumwet. De verdachte werd overgebracht naar een politiecel. De hennepkwekerij werd vervolgens geruimd en de hennepplantjes werden vernietigd.

www.brabantwerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

BREDA - Dat Breda een echte wielerstad is, werd zondag overduidelijk bevestigd. Maar liefst duizend sportievelingen deden op verschillende afstanden mee aan de Omloop van Breda. Andere liefhebbers fietsten mee in met wielercoryfeeën gevulde het peloton met prominenten, zoals Gerben Karstens (voorgrond), winnaar van etappes in de Tour de France, Giro en Vuelta. FOTO HENK THEUNS

Lintjesregen in gemeente Breda BREDA - Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: de lintjesregen in de aanloop naar Koninginnedag. In de gemeente Breda werden vrijdag 26 Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt. DOOR ADDO SPRANGERS Eigenlijk eentje meer, het lintje voor Maria Visker uit Teteringen meegeteld. Zij werd in Oosterhout onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar vrijwilligerswerk voor Stichting In De Oude Toren aldaar. Voor de ‘Bredase’ statistieken houden we het echter op officieel op 26. Een inwoner uit Etten-Leur, Peter Rogiers, kreeg in Breda een lintje opgespeld vanwege het feit dat hij er dertig jaar vrijwilligerswerk voor de Vrijwillige Brandweer Breda op heeft zitten. Ook hij mag zich Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

Ridders Twee inwoners van Prinsenbeek vielen eveneens in de spreekwoordelijke prijzen: Gerard Franken en Jos Timmers werden uitgeroepen tot Lid in de Orde van OranjeNassau. Ulvenhout en Bavel scoorden elk drie Koninklijke onderscheidingen. In Ulvenhout mogen Ati Graaumans, Johan Snepvangers en Dré Sommen zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen. In Bavel geldt dat voor Peter van Engelen, Liesbeth van Engelen-van Gool en Jan van den Wijngaard. Vier inwoners van Teteringen werden eveneens benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau: de

Naar de tandarts of mondhygiënist?

Bel meteen 076 524 77 88

ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

Welkom in onze tandartsengroepspraktijk!

tuincentrum

076 - 5 214 214 | breda@dentalclinics.nl

Etten-Leur

LENTE-TOPPER ZONDAG 5 MEI OPEN van 12.00 tot 17.00 uur

Gratis

waardebepaling!

Campanula

Oleander

vaste plant, potmaat 12

diverse kleuren, 80-100cm

van € 3,49

nu voor €

1,99

van € 15,95

nu voor €

9,95

Rietdijk 1B 4824 ZB - Breda Tel.: +31(0)76- 541 46 24 www.poppelaarstuincentrum.nl

Méér makelaar.

eerder genoemde Maria Visker, Jan Horsten, Tonio Langen en Jan Spruit. Breda zelf is topscorer met veertien Koninklijke onderscheidingen. Twee inwoners gaan voortaan als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau door het leven: Anne-Marie de Brouwer en Henk Janus. De overige Bredanaars die een lintje ontvingen zijn benoemd tot Lid in de Orde van OranjeNassau. Het gaat om Johan de Koning, Kees Hamers, Willem Hartmans, Jeanne Weterings, Jos Horsten, Coby JanssenCoenen, Marianne Weterings, Lannie Oei, Gerda Oosterbaan-Hopster, Frans Rookmaker, Peter Schetters en Ria Schetters-Raaijmakers.

VOOR HET LAATSTE

Geldig t/m maandag 6 mei 2013.

Gemeente kapt bomen aan Slingerweg

Hennepknippers in kraag gevat BREDA - Zeven verdachten zijn donderdagmorgen rond 10.00 uur aangehouden bij een hennepknipperij aan de Pietersberg. Een anonieme melder tipte de politie dat er hennep werd geknipt in een schuur. Agenten die ter plaatse gingen arresteerden troffen inderdaad een hennepknipperij aan. Daar waren op dat moment twee Bredase mannen (29 en 33 jaar) en vijf vrouwen (vier uit Breda en één uit Maastricht met leeftijden van 46, 53, 54 en twee van 52 jaar) bezig hennep te knippen en in te pakken. De politie vond ook henneptoppen op droogrekken en in een andere ruimte nog meer natte hennep, gruis en toppen. In totaal is er 32 kilogram gevonden.

Drankrijder knalt op twee auto’s BREDA - De politie hield donderdagmiddag omstreeks 16.35 uur een 46-jarige Bredanaar in zijn woning aan op de verdenking van het doorrijden na een aanrijding en het rijden onder invloed. Een alerte getuige meldde rond 15.05 uur dat een bestuurder op de Dillenburgstraat tegen twee auto’s was aangereden. De automobilist was daarna doorgereden, maar daar kwam hij echter niet mee weg. De melder noteerde namelijk het kenteken. De politie kwam via de tenaamstelling en door verder onderzoek uit bij de verdachte. Op het politiebureau blies de gearresteerde drankrijder 1155 ug/l. Zijn rijbewijs is hierop ingevorderd.

PRIJSKNALLER! Mannen opgepakt Grote voor heling tv’s BREDA - Een 43-jarige man uit Etten-Leur Stamplanten en een 51-jarige man uit Breda werden 11,50 per stuk

1+1 GRATIS ALLE ZONDAGEN OPEN 11.00 - 17.00u.

Lage Vaartkant 11 076-5034956 - www.lifeandgarden.nl

zaterdag rond 0.10 uur aangehouden op verdenking van heling. Surveillerende agenten zagen op de Hartelweg een hen bekend voertuig met twee mannen erbij. De agenten troffen bij controle van de auto inbrekerswerktuigen en een flatscreen tv aan. De agenten hielden het duo aan. Omdat de agenten vermoeden dat er nog een verdachte in de woning was, gingen zij naar binnen. In de woning zagen zij nog zeven flatscreens tv’s staan, vermoedelijk afkomstig van diefstal. Alle tv’s werden in beslag genomen. Er werd geen andere verdachte aangetroffen.


Onbeperkt sporten vanaf

â‚Ź16,95 per maand

Bij het afsluiten van een nieuw abonnement:

Sport GRATIS tot 1 juni 2013 I Geen inschrijfgeld I Gratis Clubcard t.w.v.15.- I Gratis Health Check I

Vrijdag 3, zaterdag 4 en zondag 5 mei

Gratis sporten tijdens de

Actiedagen Vrijdag 3 mei van 08.00-22.00 uur Zaterdag 4 en zondag 5 mei van 09.00-17.00 uur

NIEUW !

AL A T R A W K T N E M E N ABON JK MOGELI

Topspor tplaza

introduceert Zaterdag 4 mei van 13.00-14.00 uur

Bokwa Fitness

Hambroeklaan 1, 4822 ZZ Breda - Tel. 076-5498705 (Haagse Beemden, tegenover station Prinsenbeek)

www.topsportplaza-breda.nl - info@topsportplaza-breda.nl Openingstijden:

Ma. t/m Vr. 08.00u - 22.00u I Zat. 09.00u - 17.00u I Zon. 09.00u -17.00u

U kunt bij ons ook terecht voor: Groepslessen zoals Bokwa, Zumba, BBB (buik/billen/benen),

Spinning (ook virtueel spinning), Easy Cycling, Buikspierhalfuurtje, Cxworx, Bodypump Les Mills.


ACTUALITEIT

Officiële opening met gepaste trots

Daklozen vinden onderdak bij De Vliet BREDA - Het is er dan toch van gekomen: een deel van de daklozen in Breda heeft bij De Vliet aan de Galderseweg een thuis gevonden. Wethouder Cees Meeuwis en Lieke Jansen, directeur Stichting Maatschappelijke Opvang Breda e.o. (SMO), namen met gepaste trots het pand van de voormalige jeugdgevangenis officieel in gebruik. DOOR HENK KETELAAR In het pand wonen momenteel 27 mensen die met een drank- c.q. drugsprobleem kampen. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voordat zij er konden gaan wonen. Diverse locaties had de gemeente voor ogen. Om verschillende redenen kwamen de omwonenden bij die locaties daartegen in verzet. Ook de mensen aan de Galderseweg tekenden bezwaar aan. Die wogen niet zwaar genoeg en daarmee was de laatste horde genomen om de verslaafde daklozen een thuis te bieden. Zij het voor de duur van vier jaar. Geen incidenten Het druilerige weer van vrijdagmiddag weerhield de mensen niet om het ope-

Huur De Vliet is verbouwd en verdeeld in vier woonunits voor 48 daklozen en voor een periode van vier jaar van het Ministerie van justitie gehuurd. Lang genoeg om alle procedures voor een andere behuizing zorgvuldig af te wikkelen.

ningsfeestje bij te wonen. In een grote tent werden de vele genodigden gastvrij onthaald. Allemaal hadden ze op de één of andere manier een lijntje lopen met de daklozen en/of het daklozenproject. Henk Woestenberg, wijkagent, over zijn bemoeienis: “Elke dag, vooral ‘s morgens en ’s avonds, houden wij de omgeving van De Vliet goed in het oog.

‘Dit is voor mij mooie dag in mijn carrière’ De bewoners van De Vliet moeten zich in het gebouw aan strakke regels houden, maar ook daarbuiten en dat is ons pakkie aan. Het gaat goed en ik verwacht, dat het ook zo zal blijven. Er hebben geen incidenten voorgedaan en dat is een goed teken.” Positief Wethouder Meeuwis vond het nog te vroeg om te spreken van een succes. Voor hem was de eerste stap om tot een definitieve huisvesting te komen. “Maar de geluiden zijn positief,” zei hij optimistisch. En dat was ook de algemene opvatting onder

Wethouder Meeuwis opent officieel daklozenopvang De Vliet.

de aanwezigen. De zo gevreesde overlast is tot nu toe uitgebleven en met deze voortekenen lijkt het project te slagen. Dat stak niemand onder stoelen of banken. Ook Lieke Jansen niet. “Iedereen heeft recht op een aanvaardbaar bestaan en als SMO bieden wij de mensen daarvoor een kans. Dit is voor mij een mooie dag in mijn carrière,” zei

ze waarvoor ze een applaus in ontvangst mocht nemen. Feest Nog voor de zomer wordt in de stad naar tien potentiële locaties gezocht. Meeuwis: “Van deze tien moeten er uiteindelijk twee overblijven die over vier jaar geschikt zijn om De Vliet te kunnen opvolgen,” zo liet hij

FOTO HENK KETELAAR

weten. Het begin is er, maar er zullen nog vele discussies volgen voordat het zover is. Voor bewoner Harry was het een feestdag. Als openingshandeling mocht hij met enkele medebewoners de klaarstaande horden met de opschriften Oranjeboomstraat en Kasterleestraat nemen. De komende tijd zullen er ongetwijfeld nog wel een paar volgen.

Mooi weer speelt organisatie in de kaart

Omloop Breda pakt groots uit BREDA - De wielerklassieker voor toerfietsers, Omloop Breda, liet afgelopen zondag zien dat Breda groeit in zijn profwielrenners meededen als Jan Jans- weg gewezen. Het was raar, dat zelfs een rol als wielerstad. In samenwerking met de stichting Courage beet de organisatie het spits af van de komende sen, Gerben Karstens, Peter Winnen, Jo- stuk onverharde weg op de route lag, dat is han van der Velde, Gert Jacobs, Luciën van niks voor toertochtfietsers.” Kim: “De pijlBredase wielerevenementen. DOOR HENK KETELAAR Het Chassé Theater fungeerde als het kloppend hart van de omloop. Op het voorplein was de start en finish. Marktkramen, muziek, verschillende optredens en een

wielerbeurs in het Chassé Theater maakten het evenement compleet. Het mooie weer droeg bij aan het uiteindelijke succes. Aan alles was gedacht. Zo was er een bewaakte fietsenstalling achter het Chassé Theater en op de beurs was zelfs

een fietsenmaker aan het werk. Prominenten Naast afstanden van 60, 90 en 120 km was er ook een apart peloton van prominenten waaraan bekende Nederlanders en oud-

Impe en Koos Moerenhout. Om 10.15 uur werden zij weggeschoten om ’s middags tegen 14.30 uur weer op het voorplein van het Chassé Theater te arriveren. Mooie tocht Marcel Remijn uit Wemeldinge reed met de prominenten mee maar besloot onderweg zijn eigen tempo te rijden. Hij moest op tijd terug zijn om zijn maatje op de beurs af te lossen. “Eigenlijk ben ik hier voor de beurs,” geeft hij toe.”Maar om het mooie weer en de prominenten die aan de tocht meededen ben ik meegereden. Alles hier is perfect geregeld, zo ook de tocht.

‘Alles is perfect geregeld’ Er stonden veel verkeersregelaars op de route en een voorrijder zorgde ervoor dat we op de route bleven. Het was een mooie tocht dat door de bossen en velden van West-Brabant voerde. Ik weet niet hoe het met de wielerbeurs is, maar wat mij betreft rijd ik volgend jaar weer mee.”

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO HENK KETELAAR

www.internetbode.nl

Het Chassé Theater hing vol met wielertruien.

Kritiek Andere berichten kwamen van Frank van Boxtel en Kim Tieken. Frank, een doorgewinterde toerfietser, en Kim, lid van toervereniging De Beek Alpe d’Huez, vonden dat de wegbewijzering slecht was aangegeven. Frank: “Ik heb een GPS op mijn fiets en heb anderen verschillende keren de

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

tjes onderweg waren zo klein dat je ze pas op het laatste moment zag. De route was mooi maar telde wel veel smalle bochtige wegen.” Organisator Christof Sutin van Courage kent de klachten. “Deze en de andere klachten neem ik zeer ter harte en zal ze in evaluatie naar voren brengen, zodat ze in de volgende editie niet meer voorkomen.” Surf voor meer foto’s van de Omloop Breda naar www.internetbode.nl

Ongeval Een 59-jarige wielrenner uit Teteringen is zondagochtend op de Hazeldonkse Zandweg in Zevenbergen in botsing gekomen met een auto. De fietser is gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Rotterdam. Bij het ongeluk was een traumahelikopter aanwezig om assistentie te verlenen. De wielrenner reed mee in een peloton van deelnemers aan de Omloop van Breda. Rond 09.30 uur reed hij in deze groep renners over de Hazeldonkse Zandweg, waar door de renners gestopt werd om de weg over te steken. De man uit Teteringen had dat vermoedelijk niet in de gaten en stak de weg over. De automobilist kon hem niet meer ontwijken.

Volg ons op Twitter: @BredaseBode.


15 jaar %88567((%,.(&(17(5 LQ%5('$

Eczeem Jeuk Psoriasis Huidkanker

Alle behandelingsmogelijkheden Zonder wachtlijsten (QNHOHPRJHOLMNKHGHQ - $!!$#&,$ #&!!&.####+ # - #!#*#) ,"%'$&'' met ultraviolet licht en UV-badtherapie. - )RWR OLFKW WKHUDSLH voor huidkanker.

Het dermatologisch centrum is een door het ministerie van VWS erkend gespecialiseerd medisch centrum voor dermatologie en flebologie.

Dit vieren we met een kortings aktie tot 15 mei 2SDOOHÂżHWVHQRQWYDQJWXYDQRQVLQUXLONRUWLQJ RSGHJHKHOHFROOHFWLHÂżHWVHQRRNZDQQHHUGHÂżHWV later geleverd wordt. XLW]RQGHULQJRSNLQGHUÂżHWVHQHQDIJHSULMVGHPRGHOOHQYUDDJQDDURQ]HYRRUZDDUGHQ

Op 4 en 5 mei tijdens de bevrijdingsmarkt hebben wij een RSVWDSGDJYRRUHOHNWULVFKHÂżHWVHQ2SGH]HGDJNXQWX YHUVFKLOOHQGHPRGHOOHQXLWSUREHUHQYDQ*D]HOOHHQ%DWDYXV

Alleen behandeling door ervaren dermatologen. #!##+$&#$$&*&, &# *&$,$!'#, #),#&) ! '

Zomergemstraat 2a 4826 CW Breda 076 578 00 50

www.dermcentrum.nl

ONLINE FAILLISSEMENTSVEILING te houden i.o.v. de weledelgestrenge heren mr. J.A. Tiesing van RST Advocaten te Breda en mr. T.M. Schraven van De Voort Advocaten te Tilburg, in hun hoedanigheid van curatoren in het faillissement van

HEJA PROJECTONTWIKKELING B.V. Overakkerstraat 90 – 4834 XN BREDA

Brabantplein 14, 4817 LR Breda, tel. 076-5142503 www.buursteebikecenter.nl

DESIGN KANTOORMEUBILAIR

t.b.v. Âą 30 werkplekken w.o. “Rietveltâ€? (2010) o.a. schrijfbureaus met schermen “HPâ€?, design bureaustoelen “Haworthâ€?, directiemeubilair, conferentietafels en -stoelen, kasten; luxe design kantine inventaris; design tuinmeubilair o.a. “Manuttiâ€? en “One to Sitâ€?; design verlichting o.a. hang-/staande-/bureaulampen; kunst;

KANTOORAPPARATUUR o.a. 15 laptops “HP�, computers “HP�, iPad “Apple�, LCD televisies “Samsung�; geluidsapparatuur; 5 koffieautomaten “Rheavendors�; scooter “Novox�; roze bakfiets “Fietsfabriek�; telefoontoestellen “Cisco�; buitencamerasysteem “Bosch�;

SLUITING: maandag 13 MEI vanaf 14.00 uur Bezichtiging: vrijdag 10 mei van 10.00 tot 16.00 uur FOTO’S / Catalogus op onze website

www.TroostwijkAuctions.com

BTW, WEG ERMEE! Geen 19% 21% Geen 21% maar maar

0% 0% BTW BTW Montage 6% BTW!

Bij aankoop van een nieuwe voor- of binnendeur Vraag naar de actie voorwaarden TRAPPEN KOZIJNEN & DEUREN Hazeldonkse zandweg 28 4762 AL Zevenbergen Tel. 0168 - 326207 Fax 0168 - 328767 showroom@provily.info www.provily.info


Woensdag 1 mei 2013

De Bode l 1

Bekendmakingen Ga naar www.breda.nl/bekendmakingen voor de volledige informatie over alle bekendmakingen Bestemmingsplan ‘Stationskwartier, herziening Speelhuisplein’, vastgesteld Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat de raad op 21 maart 2013 het bestemmingsplan ‘Stationskwartier, herziening Speelhuisplein’ (NL.IMRO.0758. BP2012019006-0401) heeft vastgesteld. Dit ontwerpbestemmingsplan voorziet in de ontwikkeling, inclusief een supermarkt, van de locatie aan het Speelhuisplein ter plaatse van de vestiging van de Albert Heijn en aansluitend aan het in aanbouw zijnde station. De begrenzing van het plangebied is als volgt. Aan de westzijde wordt het plan begrensd door de Anna van Buurenstraat, aan de noordzijde door de nieuw aan te leggen Stationslaan, aan de oostzijde door de Terheijdenseweg en aan de zuidzijde door het spoor. Het bestemmingsplan is ten opzichte van het ter inzage gelegde ontwerpbestemmingsplan op enkele onderdelen aangepast. De wijzigingen zijn in het raadsbesluit vastgelegd. Ter inzage Bovengenoemd plan ligt van 2 mei tot en met 12 juni 2013 ter inzage en is te raadplegen op de website van de Gemeente Breda, www.breda.nl, via ‘Wonen Wijken en Vervoer’> ‘Ruimtelijke Plannen’> ’Bestemmingsplannen ter inzage’ en bij de Infobalie in het Stadskantoor. Beroep Binnen bovengenoemde terinzagetermijn is het voor belanghebbenden mogelijk schriftelijk beroep in te stellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Alleen degene die zienswijzen tegen het ontwerp van het bestemmingsplan naar voren hebben gebracht kunnen beroep instellen tenzij het beroep is gericht tegen de in het plan aangebrachte wijzigingen in welk geval elke belanghebbende daartegen beroep kan instellen. Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van het bestreden besluit niet. Tegen het besluit kan hiertoe wel een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak.

Ontwerpbestemmingsplan ‘WaterdonkenWaterakkers, herziening Waterdonken’ Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat het ontwerpbestemmingsplan ‘Waterdonken-Waterakkers, herziening Waterdonken’ (NL.IMRO.0758.BP20120440040301) ter inzage ligt.

Dit ontwerpbestemmingsplan voorziet in de wijziging van de bestemming Groen in de bestemming Verkeer in verband met de aanpassing van het woningtype in die zin dat niet langer onder de woningen geparkeerd gaat worden maar op het maaiveld in de achtertuin. De bestemming Verkeer vormt de ontsluiting van de achtertuinen. De begrenzing van het plangebied is als volgt. In het noordoosten wordt de grens gevormd door een deel van de wijk Waterdonken. De westgrens wordt gevormd door de Waterakkers, de zuidgrens door het Kortevuchtpad en de oost- en noordgrens door de weg Lange Weide. Ter inzage Bovengenoemd plan ligt van 2 mei 2013 tot en met 12 juni 2013 ter inzage. Het plan is te raadplegen op de website van de Gemeente Breda, www.breda.nl, via ‘Wonen, Wijken en Vervoer’> ‘Ruimtelijke Plannen’> ’Bestemmingsplannen ter inzage’ en bij de Infobalie in het Stadskantoor. Zienswijzen Tijdens bovengenoemde periode kan eenieder een zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan naar voren brengen. Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen naar de gemeenteraad van de Gemeente Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u tijdens werkdagen een afspraak maken via telefoonnummer (076) 529 9167.

Ontwerpbestemmingsplan ‘Tuinzigt–Westerpark, hoek Oranjeboomstraat Havermansstraat’, Breda en onthefďŹ ng voorkeursgrenswaarde Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat het ontwerpbestemmingsplan ‘Tuinzigt–Westerpark, hoek Oranjeboomstraat Havermansstraat’ (NL.IMRO nr. 0758. BP2013014002-0301) ter inzage ligt. Dit ontwerpbestemmingsplan voorziet in de planologisch juridische basis voor de mogelijkheid woonruimte te realiseren bij een atelier ter plaatse van het complex op de hoek Havermansstraat/Oranjeboomstraat te Breda. Wet geluidhinder Woningen zijn geluidsgevoelig op basis van de Wet geluidhinder. In opdracht van de gemeente Breda is een akoestisch onderzoek verricht naar de geluidbelasting vanwege nabijgelegen wegen op de gevel van het complex op de hoek Havermansstraat/Oranjeboomstraat. Uit dit onderzoek blijkt dat de geluidsbelasting de voorkeursgrenswaarde uit de Wet geluidhinder overschrijdt. Ten behoeve van het bestemmingsplan ‘Tuinzigt–Westerpark, hoek Oranjeboomstraat-Havermansstraat’ is het college van burgemeester en wethouders voornemens om een onthefďŹ ng van de voorkeursgrenswaarde te verlenen ter plaatse van de noordwestelijke gevel van het voornoemde complex.

Ter inzage Bovengenoemd plan, het ontwerpbesluit tot het vaststellen van een hogere waarde voor de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting en bijbehorend akoestisch onderzoek zijn te raadplegen op de website van de Gemeente Breda, www.breda.nl, via ‘Wonen, Wijken en Vervoer’> ‘Ruimtelijke Plannen’> ’Bestemmingsplannen ter inzage’ en liggen van 2 mei tot en met 12 juni 2013 ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor. Zienswijze Tijdens bovengenoemde periode kunt u uw zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit hogere waarde naar voren brengen. Uw schriftelijke zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan kunt u sturen naar de gemeenteraad van de Gemeente Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Uw schriftelijke zienswijze tegen het ontwerpbesluit hogere waarde kunt u sturen naar de College van burgemeester en wethouders van de gemeente Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze tegen zowel het ontwerpbestemmingsplan als het ontwerpbesluit hogere waarde kunt u tijdens werkdagen een afspraak maken via telefoonnummer (076) 529 45 24.

Bekendmaking verordeningen werk, inkomen en bijstand Op 25 april 2013 heeft de gemeenteraad van de Gemeente Breda de volgende verordeningen vastgesteld s s s s s

2 E INTEGRATIEVERORDENING77""REDA -AATREGELEN EN(ANDHAVINGSVERORDENING77""REDA -AATREGELEN EN(ANDHAVINGSVERORDENING)/!7EN )/!:"REDA 4OESLAGENVERORDENING77""REDA 6ERORDENING6ERREKENINGBESTUURLIJKEBOETEBIJRECIDIVE Breda 2013.

De Re-integratieverordening en de Verordening Verrekening bestuurlijke boete bij recidive Breda 2013 treden na deze publicatie per 1 mei 2013 in werking. De overige verordeningen treden na deze bekendmaking in werking en werken terug tot 1 januari 2013. De verordeningen zijn te downloaden via www.breda.nl/ regelingen/socialezaken. Voor nadere info kunt u contact opnemen met mevrouw M. Pieterse, afdeling Wonen en Samenleven, Directie Ontwikkeling via md.pieterse@breda.nl.

Actie voor kindertehuis Ofcolaco BREDA - De vier parochies die vanaf juli de nieuwe Augustinusparochie vormen werken al voor het tweede jaar samen in de vastenactie. Ook zeven katholieke basisscholen in het werkgebied van de nieuwe parochie doen hieraan mee. Het zijn de basisscholen Hagehorst, De Werft, Kievitsloop en De Driezwing in de Haagse Beemden, Helder Camara en De Wegwijzer uit Teteringen en Weilust in Heusdenhout. Ook dit jaar is het actiedoel het Holy Family Care Centre in Ofcolaco Zuid-Afrika. Een opvanghuis voor met hiv en aids besmette weeskinderen. Naast de activiteiten in parochieverband hebben met name de inspanningen van de basisscholen veel geld opgeleverd. Zr. Elly van Dijk en Trudy Gerritsen vertelden de leerlingen uit de eerste hand en ondersteund met beelden over de weeskinderen in Ofcolaco. Mede door het speciaal

ontwikkelde lesboek -waarin het meisje Mosibudi dit jaar centraal staat- hebben de kinderen van de basisscholen heel goed begrepen wat het voor hun leeftijdgenootjes in Afrika wil zeggen om wees en besmet te zijn. Zeer enthousiast deden ze dan ook mee aan de activiteiten, zoals de sponsorloop. Het resultaat mag er zijn, toe nu toe ruim â‚Ź 18.000. Dat is nog zonder de bijdragen die door begunstigers rechtstreeks voor dit doel op de rekening van Cordaid zijn overgemaakt. Ook de 50% aanvulling op de totaalopbrengst door Cordaid is nog niet in dit bedrag meegeteld. Vorig jaar zijn in het kindertehuis hoogst noodzakelijke werkzaamheden verricht om de hygienische toestand te verbeteren. Een lage keerwand is aangebracht om wateroverlast te voorkomen en het rioleringssysteem is drastisch verbeterd. De aandacht gaat nu uit naar de scholing van het inlandse

personeel. Dat heeft tevens een positieve uitwerking op de dorpen in de omgeving van het tehuis waar personeel en kinderen vandaan komen. Het uiteindelijke doel is om op termijn het tehuis volledig met inlands personeel en onder Afrikaanse leiding te laten functioneren.

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL PAGINA 5

Wet bodembescherming Ontvangen meldingsformulier van een nader onderzoek en saneringsplan Wbb. Melder Gemeente Breda Locatie HOV Busbaan nabij Liniestraat te Breda Inhoud aanvraag Verzoek om te beschikken op een nader onderzoek en saneringsplan Datum ontvangst 22 april 2013 De melding ligt niet ter inzage. Als u informatie wenst over de bovenstaande melding, neem dan contact op met de afdeling Vergunningen en Voorzieningen, telefoonnummer (076) 529 44 83.

Opening en sluiting gemeentelijke balies op en rond de feestdagen De gemeentelijke kantoren en balies zijn op de volgende dagen gesloten: Donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag), Maandag 20 mei (2e Pinksterdag), Op vrijdag 10 mei zijn alleen de balies in het Stadskantoor open.

Gemeente Breda Stadskantoor Claudius Prinsenlaan 10 Postbus 90156, 4800 RH Breda E-mail: gemeentebreda@breda.nl Telefoon: 14 076

Openingstijden balies Stadskantoor Maak voor uw bezoek aan de balie een afspraak via www.breda.nl of telefoonnummer 14 076 van 08.00 - 17.00 uur, donderdag van 08.00 - 20.00 uur. Verdere informatie over openingstijden kunt u vinden op www.breda.nl Met afspraak Maandag, dinsdag, vrijdag: 12.00 uur - 16.00 uur. Woensdag: 12.00 - 20.00 uur Donderdag: 09.00 - 20.00 uur.

www.breda.nl

Elektrische apparaten niet verkocht op de vrijmarkt

Inleveren bij de milieustraat BREDA - Op Koninginnedag bieden veel kinderen oude spullen te koop aan op de vrijmarkt, waaronder elektrische apparaten. Gooi deze niet weg als ze niet verkocht zijn, maar lever ze vanaf 1 mei in bij onze milieustraat (Slingerweg en Spinveld). De eerste honderd inleveraars ontvangen gratis een unieke ‘bag to the future’-tas gemaakt van gerecycled materiaal. Ook worden er 500 kanskaarten uitgedeeld met kans op een leuk uitje voor het hele gezin. Bespaar grondstoffen Recycling of hergebruik is heel belangrijk. Hierdoor behouden we de grondstoffen voor generaties na ons en wordt verspilling tegen gegaan. Ook komen door recyclen minder schadelijke stoffen terecht in het milieu. Kleine

elektrische apparaten worden voor meer dan 75% gerecycled. Spaarlampen zelfs meer dan 90%. Per jaar verdwijnt hiervan landelijk toch nog ongeveer twee kilo per persoon in de vuilnisbak. Hiermee gaat 35 miljoen kilo verloren voor recycling. Kunststoffen, ijzer, glas, koper: het worden na recycling allemaal weer nieuwe grondstoffen. Maar dan moeten de apparaten en spaarlampen wel apart worden ingeleverd. Wecycle wil dit samen met u en de Gemeente Breda tegengaan. Wecycle organiseert de inzamelingen en het hergebruik van afgedankte elektrische apparaten en kapotte energiezuinige verlichting en werkt samen met 247 gemeenten. Voor meer informatie en openingstijden milieustations: www.breda.nl/afval


ACTUALITEIT

Sporter en bestuurder van het eerste uur staat aan de kant tijdens Haagse Beemden Loop

Column

Johan van Zon kijkt dit jaar toe BREDA - Johan van Zon (62) is geen onbekende naam in de wereld van de hardlopers. Als fervent hardloper grijpt elke mogelijkheid aan om zijn passie uit te leven. Tot voor kort liep hij elk jaar mee met de Haagse Beemden Loop. Een vervelende langdurige blessure speelt hem parten waardoor hij gedwongen al een lange tijd aan de kant staat en moet toezien.

Addo Sprangers

Ondernemerschap Niets is meer heilig, zelfs een dienstbetrekking bij de Kerk niet. Het Bisdom van Breda maakte afgelopen week bekend noodgedwongen banen te moeten schrappen. De meerjarenbegroting van het bisdomkantoor vertoont klaarblijkelijk een oplopend tekort, waardoor er op het personeel moet worden bezuinigd. Vette shit dus voor de pechvogels die het bisdom als een redelijk ‘veilige’ werkgever beschouwden, een indruk die ik eerlijk gezegd zelf ook wel had. De onfortuinlijke werknemers die nu op straat komen te staan zullen - net als het groeiende aantal lotgenoten in Nederland - waarschijnlijk geen gehoor geven aan de oproep van premier Mark Rutte om nieuwe huizen en nieuwe auto’s te kopen teneinde de economie weer een impuls te geven. Sterker nog: ze zullen misschien al blij zijn te kunnen blijven wonen waar ze wonen en de auto niet de deur uit te hoeven doen. Te veel ‘gemopperd’ en ‘gesomberd’, zoals Rutte het uitdrukte, wordt er niet in bepaalde delen van Bulgarije. Daar wordt de spreekwoordelijke Hollandse zilvervloot al tijden met gejuich ontvangen. Dat meldt RTL Nieuws althans op basis van onderzoek van de Rotterdamse recherche. Daaruit zou blijken dat Bulgaarse bendes op grote schaal fraude plegen met toeslagen en uitkeringen in Nederland. Dat doen ze door landgenoten hier naartoe te sturen en ze via valse huurcontracten als ‘spookburger’ in te schrijven bij gemeentes. Hierdoor krijgen ze een officieel adres en een burgerservicenummer. De bende neemt de gegevens van de ‘katvangers’ voor een geringe vergoeding over en maakt een DigiD aan. Daarmee worden vervolgens huur- en zorgtoeslag aangevraagd. Liefst nog met terugwerkende kracht. Peanuts, want de Belastingdienst betaalt meteen uit en controle vindt doorgaans pas achteraf plaats. Volgens het politieonderzoek zou het gaan om uitbetalingen van 6000 tot 8000 euro per persoon in één keer. Elke maand dat de fraude voortduurt, loopt dat bedrag verder op. Het Bulgaarse staaltje van ondernemerschap is dan ook een lucratieve bezigheid. Terwijl de Nederlandse politiek - die van deze praktijken al langer op de hoogte zou zijn geweest - haar handen in onschuld wast, groeit en bloeit de huizen- en automarkt in Bulgarije, zo vermoed ik. De economie daar vaart er wel bij. Gelukkig worden hier vooral belangrijke discussies over het Koningslied gevoerd.

Colofon Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bredase Bode Bredase Bode Redactie Addo Sprangers Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 16.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 14.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 18

Johan van Zon, sportman en vrijwilliger bij de Haagse Beemden Loop.

DOOR HENK KETELAAR Johan was negen jaar als secretaris aan de Haagse Beemden Loop verbonden. Eigenlijk wilde hij die vrijwilligersfunctie na vier jaar aan een ander overdragen. Maar zoals dat zo vaak gaat in de vrijwilligerswereld, was er niet zomaar een opvolger voor hem te vinden, dus kwamen er nog vijf jaar bij. En al die jaren kon Johan zelf niet aan de loop meedoen. “Er is op die dag zoveel te regelen dat het daar nooit van is gekomen,” laat Johan als enige dissonant uit zijn bestuurderstijd van de Haagse Beemden Loop horen. Onderscheiden Zijn leven lang heeft Johan vrijwilligerswerk gedaan en hij is daarvoor ook Koninklijk Onderscheiden. Ook nu nog zet hij zich vrijwillig in voor mensen met een beperking. “Normaal gesproken zou ik naar de komende Haagse Beemden Loop wel gaan kijken,”zegt Johan. “Maar ik heb dan met Revant een vrijwilligersactiviteit. Dus moet ik verstek laten gaan.” En dat is voor het eerst dat Johan niet bij de Haagse Beemden Loop is. Ongewoon, want zelfs na zijn afscheid bleef Johan als adviseur en vrijwilliger zijn werk doen voor de Haagse Beemden Loop.

Kindje “Ik bleef erbij betrokken. Ik beschouw de Haagse Beemden Loop als mijn kindje,” zegt Johan als hij daarover komt te praten. Hij herinnert zich nog goed dat de Haagse Beemden Loop in de jaren 2003 en 2004 in een neerwaartse spiraal was terechtgekomen. “Het was ernstig omdat de vrijwilligers stuk voor stuk afhaakten,” vertelt Johan. Op dat moment was hij al door de toenmalige voorzitter van de Haagse Beemden Loop, John Gruijters, voor het secretariaat gepaaid. “Wij maakten beiden deel uit van een loopgroep. Tijdens een trainingsavond vertelde John dat de secretaris van de Haagse Beemden Loop ermee ophield en vroeg of ik die taak op mij wilde nemen. Ik wilde het lopen ook wel eens van de organisatorische kant meemaken en zegde toe,” vertelt Johan die toen niet wist dat er zoveel werk aan vastzat, Crisis “Ik moest contracten vastleggen, vergunningen aanvragen, vrijwilligers benaderen, de administratie verzorgen, contacten met andere loopevenementen onderhouden en daar kwamen ook nog eens de vergaderingen bij,” somt Johan op. Met het mobiliseren van zijn kennissen, vrienden en fami-

FOTO HENK KETELAAR

lieleden wist hij voldoende vrijwilligers bij elkaar te krijgen om de crisis te bezweren en de Haagse Beemden Loop in stand te houden. “Nu is het weer een evenement met een regionale uitstraling. Het heeft de potentie om uit te groeien naar een landelijk evenement. Van de deelnemers hoor ik dat het een leuk en gezellig evenement is met een goed parcours en een prima organisatie. Dat zal dit jaar niet anders zijn.”

Haagse Beemden Loop De Haagse Beemden Loop wordt gehouden op zondag 5 mei 2013 en kent verschillende afstanden: 5 km, 10 km en 15 km - voor zowel wedstrijdatleten als recreanten - en de Familieloop. Het parcours dat jaarlijks door bijna 1.500 lopers, loopsters en wheelers wordt afgelegd, voert over polderwegen en fietspaden in het noordelijke gedeelte van de wijk de Haagse Beemden. Het start- en finishterrein bevindt zich op het voorplein van winkelcentrum Heksenwiel. Meer informatie: www.haagsebeemdenloop.nl

Joseph Vos geridderd vanwege verd iensten voor milieuzorg en waterhuishouding

Afscheid dijkgraaf met lintje

De oplossing van deze puzzel is in week 19 te vinden op www.internetbode.nl

© www.sudokusite.eu

BREDA - Joseph Vos heeft donderdag bij zijn afscheid als dijkgraaf de versierselen die horen bij het ridderschap in de Orde van OranjeNassau ontvangen. Vos kreeg een lintje vanwege zijn grote diensten ten aanzien van milieuzorg en waterhuishouding. Van 2004 tot 2013 was Vos dijkgraaf van waterschap Brabantse Delta waar hij vijf waterschappen samenvoegde. FOTO GOSIA LUBBERS PAGINA 6


LIEF EN LEED

Familieberichten

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Breda, tel. 076 525 8500, Molengracht 21, voor inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, tel. 0900 276 8335. Tandarts Inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts. TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Tuinzigtlaan 11, Breda 076 521 68 77 www.zuylen.nl Oosterhout 0162 438 387

‡3RRUWHQ RRNDXWRPDWLVFK

‡,QGXVWULsOHKHNZHUNHQ ‡*DDVKHNZHUNHQ ‡6LHUKHNZHUNHQ ‡%DONRQKHNNHQ

VOLOP NIEUWE ARTIKELEN voor MOEDERDAG

LET OP! a.s. zaterdag van 11 - 15 uur

GROTE BOEKENMARKT

LASERONTHAREN BIKINILIJN

op het parkeerterrein

Budopakken; jasjes € 1,00 - broeken € 1,00 - banden € 0,25 Adapters en Afstandsbedieningen ................................€ 0,40 Caravanstekkers...........................................................€ 1,00 Houten plankensteunen................................................€ 0,40 Reisgidsen ....................................................................€ 0,50 Konsalik ........................................................................€ 0,25 Damespockets ..............................................................€ 0,10 Kinderboeken ...............................................................€ 0,10 Kop en Schotels ...........................................................€ 0,20 Doosjes Knikkers ..........................................................€ 0,25 Alle Asbakken .................................................. HALVE PRIJS Alle Glazen Onderzetters ................................ HALVE PRIJS

Nu met ZOMERKORTING van 1 mei tot 1 september

50% KORTING VOOR LASERONTHAREN OKSELS

Rucphensebaan 58, 4714 RE Sprundel Tel. 0165 - 383817, Fax. 0165 - 388656 www.verstijlenhekwerken.nl

PROBLEMEN

MET UW

COMPUTER OF DIGITALE

Terre des Hommes ,,‘t Spiegeltje” Molenstraat 138, Zundert. Tel: 5961214.

TV?

Openingstijden winkel (ook voor inleveren goederen): woensdag, donderdag en vrijdag van 13. tot 17.u.; zaterdag van 10. tot 16.u.

Zomergemstraat 2a 4826 CW Breda 076 578 00 50

www.dermcentrum.nl

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws Bellier Jade

Kantoor Voordeel.com

JDM XHEOS

ǁǁǁ͘ŐĂƌĂŐĞďŽdžĞŶƚĞŚƵƵƌ͘Eh ĞƌŐĞŶŽƉŽŽŵͬĞǀĞŶďĞƌŐƐĐŚĞŶ,ŽĞŬͬ ƌĞĚĂ

Van Gils Auto’s - Doornbos Brommobielen

0164 ± 687235

1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR KORTING VAN STALEN DRAAIDEURKASTEN 50t/m80% Met 4 legborden

van de catalogusprijzen

NIEUW IN VERPAKKING

Let op: afhaalprijzen! (... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden) Alle prijzen exclusief BTW.

van 125.- voor 80b x 38d x 178h

95.-

Doornboslaan 104 4816 EA Breda Tel.: 076-5720494 www.vangils-autos.nl

Dahliastraat 61 ϰϳϭϭ'd^ƚ͘tŝůůĞďƌŽƌĚ T: 06-24134133 ͗ŝŶĨŽΛĐƉǀŝƐƐĞŶďĞƌŐƐĐŚŝůĚĞƌǁĞƌŬĞŶ͘Ŷů /͗ǁǁǁ͘ĐƉǀŝƐƐĞŶďĞƌŐƐĐŚŝůĚĞƌǁĞƌŬĞŶ͘Ŷů

bureaus - kasten - stoelen - tafels

Nieuw en Gebruikt

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u. Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

Uitsluitend verkoop à contant. Pinnen mogelijk.

BoekenVoordeel Verrast je met boek, hobby en cadeau

Mega 400 Van

NERGENS ZO GOEDKOOP!

GELDIG OP DONDERDAG 2, VRIJDAG 3 EN ZATERDAG 4 MEI 2013

DE LANGSTE DAG D-DAY

DE JONGEN IN DE GESTREEPTE PYJAMA

Discovery Channel presenteert de D-Day DVD in combinatie met het schitterende D-Day boek dat je mee neemt naar de invasiestranden van Normandië

De jongen in de gestreepte pyjama begint in Berlijn in 1943. Als de negenjarige Bruno op een dag uit school komt, zijn al zijn spullen in kratten gepakt.

BOEK & DVD

NORMAAL

JOHN BOYNE

29.95

9.

NORMAAL

99

OP=OP

Al ruim 15 jaar ervaring als schildersbedrijf, voor al uw schilderwerk binnen & buiten, behang en spuitwerk, ŐůĂƐƌĞƉĂƌĂƟĞƐ͕ǁĂŶĚĂĨǁĞƌŬŝŶŐĞŶΘĞǀƚ͘ŚŽƵƚƌŽƚ ƌĞƉĂƌĂƟĞ͘sŽŽƌƵǁŐƌŽƚĞŽĨŬůĞŝŶĞǁĞƌŬĞŶ͘sŽŽƌ ǁŽŶŝŶŐĞŶŽƵĚĞƌĚĂŶϮũĂĂƌŐĞůĚƚϲйdtͲƚĂƌŝĞĨ͘

OP=OP PAGINA 7

JE VINDT ONS O.A. IN: BREDA GINNEKENSTRAAT 80 & OOSTERHOUT (ARENDSHOF) ARENDSHOF 1 OF KIJK OP WWW.BOEKENVOORDEEL.NL

DE ARDENNEN DVD

VERHAAL VAN 11 HELDEN Als de Duitsers in 1944 al hun krachten verzamelen en de Ardennen binnen denderen, raken er 11 donkere Amerikaanse GI’s afgezonderd van hun bataljon. Hun strijd van leven op dood begint als ze zwerven door de ijskoude bossen, opgejaagd door de Duitsers.

10.00

2.

99

NORMAAL

OP=OP

11.99

4.

99


nieuws

28 augustus 2010 - week 33 PHLZHHN

Nieuwsrubriek onder redactie van WIJ Nieuwe Prinsenkade 25, 4811 VC Breda Tel: (076) 525 15 00 Internet: www.wij.begintbijjou.nl Kopij: karinviets@begintbijjou.nl

In Centrum Heksenwiel

Altijd al eens willen filosoferen met anderen? Teuntje Brussaard en Erica Mooijekind, werkzaam bij WIJ en Het Rode Kruis, nodigen u uit om deel te nemen aan het Filosofisch cafĂŠ, nieuw in Centrum Heksenwiel.

Nieuw

Teuntje Brussaard (links) en Erica Mooijekind starten een Filosofisch cafĂŠ

Onderwerpen die besproken kunnen worden, zijn: ‡1X MH ]RYHHO OHYHQVHUYDULQJ KHEW ZLO MH GDW HLJHQOLMN ZHO GHOHQ PHW DQGHUHQ ‡$OVZHRXGHUZRUGHQGDQOLMNWKHW VRPV DOVRI ZH QLHW PHHU PHH PRJHQNXQQHQGRHQ ‡9DDN]LMQZH¾DOOHHQœPHWRQ]HJHGDFKWHQ HQ KHE MH JHHQ EHKRHIWH

RP RYHU ¾NRHWMHV HQ NDOIMHVœ WH SUDWHQ ‡+HWLVVRPVPRHLOLMNQLHXZHFRQWDFWHQWHPDNHQ ‡ 0HHVWDOEHQMHDOOHHQRIYRHOMHMH HHQ]DDP ZDQW YHHO YULHQGHQ HQ NHQQLVVHQ ]LMQ LQ GH ORRS YDQ GH MDUHQZHJJHYDOOHQ Zonder vooroordelen 7HXQWMH HQ (ULFD SUREHUHQ PHQVHQ PHW HONDDU LQ FRQWDFW WH EUHQJHQ GLH JUDDJ PHW DQGHUHQ RYHU DOOHUOHL RQGHUZHUSHQ ZLOOHQ SUDWHQ ]RQGHU HONDDU WH RYHUWXLJHQ YDQ ¾KHWœ JHOLMN6DPHQILORVRIHUHQRYHU]LQJHYLQJ

]RQGHUYRRURRUGHOHQ 'H ELMHHQNRPVWHQ ]LMQ GULH NHHU RS GLQVGDJPRUJHQ LQ &HQWUXP +HNVHQZLHO %LM YROGRHQGH DDQPHOGLQJHQ LV GHVWDUWRSGLQVGDJMXQLYDQ WRWXXU Aanmelden kan tot 21 mei telefonisch of per mail bij: Teuntje Brussaard, tel. (076) 525 15 00 of teuntjebrussaard@begintbijjou.nl of bij: Erica Mooijekind-Weekhout, tel. (076) 521 23 02 of e.mooijekind@rodekruisbreda.nl

Wereld T’ai Chidag

Princenhof

Een geslaagde tiende verjaardag 9DQZHJHKHWWLHQMDULJEHVWDDQYDQ3ULQFHQKRIVWRQGGHMDDUOLMNVH3ULQFHQIDLURS ]RQGDJDSULOLQKHWWHNHQYDQGLWIHHVW:HWKRXGHU%HUJNDPSNZDPYRRU GHIHHVWHOLMNHRSHQLQJ1DHHQLQWHUPH]]RRSWURPSHWHQHHQRSHQLQJVZRRUGMH GRRUEHZRQHUVOLHWHQ]LMVDPHQPHWEDVLVVFKRRONLQGHUHQEDOORQQHQRS

Princenfair, voor jong en oud

Snuffelen, snoepen en muziek 2S KHW EXLWHQWHUUHLQ NRQ MH KHHUOLMN VQXIIHOHQ RI DGYLHV LQZLQQHQ RYHU DOOHUOHL ]RUJJHUHODWHHUGH ]DNHQ 2RN NRQ MH HHQ JRNMH ZDJHQ ELM KHW UDG YDQ IRUWXLQ PHW SULM]HQ JHVFKRQNHQ GRRU ZLQNHOLHUVXLWGHZLMN(QHUZDV HHQ ELM]RQGHU RSWUHGHQ YDQÂľ0DXGHQ0F1HDOÂś ,Q3ULQFHQKRIZDVHUPX]LHNYDQNH\ERDUGHQDFFRUGHRQZDWYHOHYRHWMHV YDQ GH YORHU OLHWHQ JDDQ 9HOH EH]RHNHUV EHNHNHQ GH IRWRÂśV YDQ DFWLYLWHLWHQ XLW GH DIJHORSHQ WLHQ MDDU3ULQFHQKRINDQWHUXJ NLMNHQ RS HHQ JHVODDJGH WLHQGHYHUMDDUGDJ

(HQSDDUYDQGHYHOH7ÂśDL&KLEHRHIHQDDUVGLHDIJHORSHQ]DWHUGDJGH:HUHOG 7ÂśDL&KLGDJÂľYLHUGHQÂśLQKHW9DONHQEHUJ+HWZDVHHQPRRLJH]LFKWYRRUZLH NZDP NLMNHQ GH RSHQLQJ PHW WUDGLWLRQHOH 'LHUHQ&KL .XQJ 'DDUQD ZRUNVKRSVRQGHUOHLGLQJYDQ%UHGDVHGRFHQWHQPHWYHUVFKLOOHQGHVRRUWHQ7Âś$L&KL ]RDOV7ÂśDL&KL3DQJPHWVWRNNHQ

Samen Sterker

Aan de slag in het belteam? Zinvol en leuk werk /LMNW KHW MH OHXN RP LQ KHW EHOWHDP YDQ6DPHQ6WHUNHUWHZHUNHQRSppQ RI PHHU GDJGHOHQ SHU ZHHN RS GRRU MRXJHNR]HQGDJGHOHQ":LOMHVHQLRUHQ HQWKRXVLDVWPDNHQYRRUHHQLQIRUPD7KHPDÂśVGLHWLMGHQVKHWKXLVEH]RHNLQ WLHIKXLVEH]RHN" HHQ SHUVRRQOLMN JHVSUHN DDQ GH RUGH NRPHQ ]LMQ RQGHU DQGHUH OLFKDPHOLM- Meld je dan aan bij: Liesbeth NHHQJHHVWHOLMNHJH]RQGKHLGVRFLDDO Smedinga, tel. (076) 525 15 00 Doe je mee? 0HQVHQ GLH HHQ KXLVEH]RHN NXQQHQ QHWZHUNILQDQFLsQZRQHQHQ]LQYROOH of 06 51 29 5959, e-mail: NULMJHQ RQWYDQJHQ HHUVW HHQ EULHI WLMGVEHVWHGLQJ liesbethsmedinga@begintbijjou.nl 7ZDDOI RUJDQLVDWLHV LQ %UHGD ZHUNHQ VDPHQLQKHWSURMHFW6DPHQ6WHUNHU 9ULMZLOOLJHUV EH]RHNHQ PHQVHQ LQ GH OHHIWLMGYDQWRWMDDU 'H KXLVEH]RHNHQ ]LMQ LQIRUPDWLHI YDQ DDUG HQ GH DGYLH]HQ ]LMQ YRRUDO JHULFKWRSDFWLYLWHLWHQZDDUPHQVHQ]HOI PHHDDQGHVODJNXQQHQJDDQ

RYHU KHW SURMHFW GDDUQD ZRUGHQ ]LM JHEHOG GRRU KHW EHOWHDP $OV YULMZLOOLJHU ELM KHW EHOWHDP PDDN MH KHQ HQWKRXVLDVWYRRUHHQKXLVEH]RHNGRRU HHQFROOHJDYULMZLOOLJHU

Gezien gehoord

Elastische veters 0RHLWH PHW KHW VWULNNHQ YDQ GH VFKRHQYHWHUV" 'DQ ]LMQ HODVWLVFKH YHWHUV KDQGLJ -H KRHIW ]H PDDU HHQPDOLJ WH VWULNNHQDOVGHVFKRHQDDQLVGDDUQDQRRLWPHHU%LMKHWDDQHQXLWGRHQYDQGHVFKRHQUHNWGHYHWHUPHH]RGDWMH GHVFKRHQHQ]HOIVWDQGLJDDQNXQWWUHNNHQ=H]LMQVSHFLDDOYRRUPHQVHQGLHPRHLWHKHEEHQPHWEXNNHQHQEXLJHQ


Container nodig?

Bestel online

WWW.AFVALPARTNER.NL Of bel 0416 - 281 468

SUPER BUITEN PARIJSEMARKT DONDERDAG 9 MEI

Zomergemstraat 2a 4826 CW Breda 076 578 00 50

www.dermcentrum.nl

HEMELVAARTSDAG! RIJEN; Terrein t.o. Wilhelminaplein, Hoofdstraat; GRATIS ENTREE Inlichtingen: 0416 530 502 / open: 09.00-16.30u.

www.deevenementenlijn.nl

N

Print IEUW en v op n an foto’s agels

Wij werken aan het spoor Om het spoor in goede conditie te houden en stiller te maken, slijpen wij de rails. Daarom rijdt in de nacht van 12 op 13 mei op het traject Breda-Tilburg een slijptrein. Woont u in Breda in de buurt van dit spoor, dan kunt u hinder ondervinden van het slijpgeluid. Wij hopen op uw begrip. Na het slijpen kan het treinverkeer een ander geluid maken. Dit zal na enkele weken weer verdwijnen.

.HHQVHZHJ‡(WWHQ/HXU‡ ZZZGLDQDVQDLODUWQO

Toe aan een nieuw kunstgebit of problemen met uw huidige?

Meer inhoudelijke informatie kunt u vinden op www.prorail.nl/slijptrein Voor vragen verwijzen wij u graag naar de afdeling Publiekscontacten: www.prorail.nl/contact of tijdens kantoortijden 0800-7767 245 (gratis).

Sense-Dent

ISO-RENO

u en Bel n naar g a vra aktie! onze Hart voor u en uw mond

* * * * * *

Tevens snelle reparaties en klikgebit op implantaten! Tot 100% vergoed door zorgverzekering (vraag naar de voorwaarden)

076 - 515 06 13 Mastbosstraat 78a, 4813 GV Breda www.kunstgebitbreda.nl

KOZIJNEN, RAMEN, DEUREN TIMMERWERKEN HOOGRENDEMENT ISOLATIEGLAS TERRASOVERKAPPINGEN ROLLUIKEN/SCREENS/MARKIEZEN SEKTIONAL GARAGEDEUREN

WWW.ISO-RENO.NL De Waterman 2 4891 TL Rijsbergen Openingstijden: di. t/m vr. 10.00-17.00 uur 076 - 596 25 49 zat. 10.00 - 14.00 uur ‘s avonds op afspraak aan de weg Rijsbergen/Etten-Leur Offerte vrijblijvend

VERHUUR AFVALCONTAINERS Voor bouw en sloopafval-puin-groen-bedrijfsafval enz. Verhuur van 7mÂł 20mÂł 40mÂł afvalcontainers. KŽŏÇ€Ĺ˝Ĺ˝ĆŒÄ‚ĹŻĆľÇ Ä?ÄžĆ?ĆšĆŒÄ‚Ć&#x;ĹśĹ?Ć?ĹľÄ‚ĆšÄžĆŒĹ?ĂůĞŜ͕ŽƉŚŽŽĹ?ÇŒÄ‚ĹśÄšÍ•Ĺ?ĆŒĹ?ĹśÄšÇŒÄ‚ĹśÄšÍ•ÄžĹśÇŒ

Tel. 0622523365 / 0765971547

MEUBELSTOFFEERDER

met pensioen vraagt stoffeerwerk o.a. stoelen, fauteuils en banken. Ook reparatie. 06-20304266

POELIERSHUIS

Van Os uurwerken Etten-Leur

www.vanosuurwerken.nl

Meubelstoffering kwaliteit is onze service! Maaltijden kant en klaar en gegrild ... o.a. hele kippen, bouten, tv-sticks -OERWIJKs"REDAs 

TE KOOP: Jonge bruine en witte legkippen. Tegen de leg. Ook ĂŠĂŠndagskuikens. Ook verkoop van Shell dieselolie, alle soorten kunstmest, veevoeders, maiszaden & graszaden.

voor o.a. boten, stoelen, banken, wanden, en caravans Vullingen op maat!

Brugel Woondesign Ginnekenweg 72 Breda Tel. 076-5148563 www.joopbrugelwoondesign.nl

PASFOTO-AKTIE 7!!2$%"/. SPECIALE AKTIE!

Noord Balieweide, BaliÍndijk 82, tel. 587 50 28 Heksenwiel, Heksenwiellaan2, tel. 549 41 97 ’t Rietveldhuis, Rietveldplein 24, tel. 581 62 90 Hagedonk, Middenweg 40, P’beek, tel. 541 31 51 Centrum/Zuidwest Boeimeer, Langendijk 25, tel. 543 64 61 Princenhof, Princentuin 1, tel. 530 97 91 Huis van de Heuvel, Mgr.Nolensplein 1, tel.514 28 55 Zuidoost ’t Houwke, Grote Houw 227, tel. 587 29 24 Rhijnstede, Rijnauwenstraat 1, tel. 564 94 52 De Leystroom, Brabantlaan 5, tel. 523 39 00

7.

Henk Brummelkamp Ulicotenseweg 9 Chaam Tel. 06-53937555 Zorgboerderij de Hoge Aard Hoge Aard 10, Molenschot

OPEN MIDDAG op zaterdag 18 mei vanaf 13.00 tot 17.00 uur met o.a. rondleiding, caviarace, knutselen, Belgisch trekpaard met vliegend tapijt en nog veel meer... IEDEREEN WELKOM! Info: 06-24504183 of www.dehogeaard.nl

NU VOOR SLECHTS

50

Vraag vrijblijvend informatie

Adressen locaties WIJ

6 PASFOTO’S

DAT IS MEER DAN 40% KORTING!

Tegen inlevering van deze bon betaalt u voor een set van 6 pasfoto’s nu slechts , verschoore.nl Roosendaal, Dr. Braberstraat 5, tel.tel. 0165-569088 Dr. Brabersstraat 5, Roosendaal, 0165-569088,(voorheen (voorheenfoto FotoVerschuren) Verschuren) Breda, Ridderstraat 8, tel. 076-5144045 (voorheen foto Verschuren) Den Bosch, Orthenstraat 30, tel. 073-6135182 (voorheen CityFoto) Oosterhout, Arendstraat 23, tel 0162-454252 (voorheen foto Verschuren)

*Actie geldig tot 31 mei 2013

Wandel & Match vanuit Princenhof Elke vrijdag een uurtje wandelen, en kennismaking van de sociale ‘Matchkaart’. Tijdens de wandeling kijk je of je iets kunt betekenen voor een ander of een ander voor jou, praktisch of sociaal. Ook toegankelijk voor rolstoel- of rollatorgebruikers. Als je begeleiding nodig hebt, dan vooraf aanmelden. Start om 9.30 uur. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Laat ze nu behandelen met de PinPoint laser. Na de laserbehandeling worden de nagels geleidelijk weer normaal in de daarop volgende maanden.

*Actie geldig tot 1 September 2012

Vrijdag 3 mei Princenhof 9.30 uur: Wandel en match. Zie onderaan. Hagehof 14.00 uur: Hobbymiddag. Maandag 6 mei ’t Houwke 14.00 uur: Meezingmiddag. Toegang gratis. Hagehof 14.00 uur: Spelmiddag. Dinsdag 7 mei Hagehof 14.00 uur: Firma Carma schoenenverkoop. 19.00 uur: Spelavond. Gratis entree. ’t Houwke 14.00 uur: Jeu de boules. Woensdag 8 mei Hagehof 14.00 uur: Koersbal. Vrijdag 10 mei ’t Rietveldhuis 17.30 uur: Patat eten met een salade en, naar keuze, een frikadel, kroket of een kaassoufflÊ. Kosten: ₏ 5,50 (BredaPas: ₏ 4,50). Aanmelden tot woensdag 8 mei. Huis van de Heuvel 17.30 uur: Themamaaltijd. Voorgerecht: Russisch eitje. Hoofdgerecht: Holsteiner schnitzel, gebakken aardappelen en bospeentjes met peultjes. Nagerecht: chocolade bavarois. De prijs van deze drie gangen maaltijd is ₏ 11,50 (BredaPas: ₏ 8,80). Aanmelden en betalen voor 6 mei. Maandag 13 mei ’t Houwke 18.00 uur: Themamaaltijd. Zie bij De Leystroom op 15 mei. Opgeven en betalen tot en met woensdag 8 mei. Woensdag 15 mei Balieweide 17.30 uur: Chinese maaltijd. De kosten voor deze maaltijd zijn ₏ 7,45 (BredaPas: ₏ 4,60). Aanmelden voor vrijdag 10 mei. De Leystroom 17.00 uur: Themamaaltijd. Voorgerecht: minestronesoep. Hoofdgerecht: lasagne met Bolognesesaus en Italiaanse salade. Nagerecht: mascarpone met aardbeien Kosten: ₏ 11,50 (BredaPas: ₏ 8,80). Zie 13 mei. Aanmelden voor 10 mei. Vrijdag 17 mei Boeimeer 18.00 uur: Themamaaltijd. Zie 15 mei, De Leystroom. Aanmelden tot en met 13 mei.

SCHIMMELNAGELS

Snel en goedkoop

foto: Peter Honig

Zuidoost Activiteiten


Nationale Dodenherdenking in Breda Braderie Princenhage BREDA - Komende zaterdag 4 mei hangen vanwege de nationale Dodenherdenking de vlaggen in Nederland van 18.00 uur tot zonsondergang weer halfstok en wordt er om 20.00 uur door velen weer twee minuten stilte in acht genomen. Dit ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden en waar ook ter wereld sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of vredesmissies. In Breda vindt de officiële herdenking plaats bij het beeld De Vlucht in stadspark ‘t Valkenberg.

BREDA - Op 5 mei organiseert Stichting Evenementen Princhenhage in combinatie met de vrijmarkt weer de jaarlijkse braderie van Princenhage. De Princenhaagse Braderie start om 10.00 uur en biedt u een gezellige slentering langs nieuwe koopwaar en vele lekkernijen. Naast de braderie vinden er tevens festiviteiten plaats waar jong en oud vermaakt

worden. Voor de kleintjes is gezorgd voor een waar kinderspeelplein op de Haagse Markt met o.a. springkussens, een draaimolen en een demonstratie van Scouting Sint Martinus. Vanaf 16.00 uur kunt lekker ontspannen en genieten van een drankje en muziek op de Princenhaagse Markt tijdens geweldige optredens vanaf van o.a. Tommy Lips, Bas van Rijckevorsel, Randy Watzeels en Erwin Akkermans. Al met al een evenement wat u niet mag missen.

Zorgt voor verdere verbetering patiëntenzorg

Nieuwste hartklep via de lies geplaatst in Amphia BREDA - Onlangs heeft het Amphia Ziekenhuis als eerste ziekenhuis in Nederland bij een patiënt een nieuw soort hartklep via de bloedvaten geplaatst. In tegenstelling tot de voormalige kleppen met een metalen frame, is het nieuwe type klep van kunststof en opblaasbaar. Hierdoor is de klep beter te plaatsen in het lichaam. De techniek is verfijnder waardoor de kans op lekkage aanzienlijk wordt verminderd en de patiënt aantoonbaar minder klachten heeft en verzekerd is van een sneller herstel. De nieuwe klep is vooral voor oudere patiënten een uitkomst. De Dodenherdenking in Breda concentreert zich rond het beeld De Vlucht.

DOOR ADDO SPRANGERS Poolse organisaties in Breda herdenken óók onder eigen vlag de gevallen Poolse burgers en militairen. Zo zal de Bredase sportclub PSK Kaszub, voorafgaand aan de officiële herdenking, met roodwit gekleurde boeketten een eerbetoon aan de Poolse oud-strijders brengen bij het monument van de twee adelaars op de hoek van het Wilhelminapark en de Generaal Maczekstraat. ‘t Valkenberg Stadsbeiaardier Paul Maassen speelt voorafgaande aan de herdenking tussen 19.00 uur en 19.30 uur een stemmig programma vanaf de toren van de Grote Kerk. Bij het beeld De Vlucht in stadspark ’t Valkenberg zal om 19.30 uur een kort welkomstwoord worden gesproken door Carel Hubert, voorzitter Stichting 4 mei Dodenherdenking Breda. Ook burgemeester Peter van der Velden houdt een korte toespraak. Kim Oomen, leerling van het Onze-Lieve-Vrouwe Lyceum in Breda, draagt het gedicht ‘Verloren’ voor. Aansluitend wordt door de burgemeester namens de gemeente Breda

samen met de dichteres de eerste krans gelegd. Verder worden bloemen gelegd door organisaties van oorlogsbetrokkenen, het provinciaal en gemeentelijk bestuur, ambassades en maatschappelijke en culturele groeperingen. Namens de jongste generatie zullen enkele kinderen uit groep 7-8 van basisschool Sinte Maerte hun betrokkenheid tonen. Hierop wordt om 19.50 uur door het Klokkenluiders Gilde de klok van de Grote Kerk geluid. Vervolgens zal trompettist Paul Jankowski om 19.59 uur het nummer The Last Post vertolken en volgen er om 20.00 uur twee minuten stilte. Aansluitend speelt de Nassau Harmonie Breda o.l.v. Pieter Zwaans de volksliederen van Nederland, van de bevrijders uit Canada, Groot-Brittannië en Polen, en van België ter nagedachtenis van de omgekomen burgers tijdens de vlucht van Breda in mei 1940 en het bombardement in Sint Niklaas. De plechtigheid in het park wordt afgesloten met een kranslegging door het bestuur van de Stichting 4 mei Dodenherdenking. Hierna kunnen belangstellenden ook op individuele titel bloemen bij het herdenkingsmonument leggen. Na afloop van de herdenkingsbijeenkomst in ‘t Val-

FOTO HENK STEVENS

kenberg vindt om 20.45 uur een gratis toegankelijk concert in de Grote Kerk plaats. Daarbij treedt het Klarinetkoor MO6 o.l.v. Pieter Zwaans op. Het concert, dat eindigt omstreeks 21.45 uur, is voor iedereen gratis toegankelijk. Prinsenbeek De Dodenherdenking in Prinsenbeek zaterdagavond staat in het kader van het landelijke thema ‘Vrijheid spreek je af’, toegespitst op het Prinsenbeek van 1944 en heden. Er wordt gestart met een kerkdienst om 19.00 uur. Om 19.30 uur volgt een stille tocht naar de Vredeskapel. Na de kranslegging door wethouder Arbouw namens de gemeente Breda volgt een voordracht van kinderen van groep 8 van basisschool Apollo. Na de voordracht van een gedicht, het spelen van The Last Post en twee minuten stilte zal, op verzoek van het 4 mei Comité Prinsenbeek, schrijver Rinie Maas een toespraak houden. Daarbij zullen de Poolse bevrijders, het Beeks verzet en tachtig Beekse jongens die werden tewerkgesteld in Duitsland onder soms verschrikkelijke omstandigheden worden herdacht.

Het vervangen van een hart- of aortaklep gebeurt meestal als deze vernauwd is door bijvoorbeeld verkalking. Deze aandoening (aortaklepstenose), komt vooral voor bij

GRATIS TAXATIE Munten Postzegels Bankbiljetten Ansichtkaarten Tijdens verzamelbeurs met mogelijkheid tot verkoop of veiling Zo. 5 mei 10-16 uur in ‘De Nieuwe Nobelaer’ A. van Berchemlaan 2, Etten-Leur Info: 030-6063944 / www.mpo.nl

oudere patiënten. De ziekte is progressief en leidt, zonder behandeling, vaak tot overlijden. Omdat medicatie niet helpt, is de enige behandeling een vervanging van de hartklep. Bij jongere patiënten en patienten met een laag operatierisico gebeurt dit op de klassieke, chirurgische wijze. Dat betekent via een open hart operatie. Deze operatie heeft bij deze patiënten een laag risico en meer bewezen lange termijn resultaten. Bij oudere patiënten en patiënten met een verhoogd operatierisico, is een operatie vaak ongewenst. In dat geval wordt gekozen voor een hartklepvervanging via de bloedvaten. Deze behandeling gebeurt via een kleine incisie in de lies. In totaal hebben wereldwijd zo’n 50.000 patiënten een nieuwe hartklep op deze wijze gekregen. De kleppen die hiervoor gebruikt worden, zijn zeer betrouwbaar en goed maar hebben als nadeel een kans op lekken. Deze lekkage geeft een hogere kans op een ongunstig ziektebeloop en minder goed herstel. Met als gevolg dat de patiënt vaak opnieuw behandeld moet worden. De nieuw soort klep waar Amphia sinds kort mee werkt, kent dit nadeel niet. De nieuwe klep is een veiliger ingreep met minder kans op lekkage. Amphia gaat deze nieuwe klep dan ook vanaf nu zoveel mogelijk toepassen. Het Amphia Ziekenhuis is in 2005, als een van de eerste in Nederland begonnen met hartklepvervanging via de lies. Op jaarbasis worden zo’n 70 van dit soort vervangingen uitgevoerd. Bij het Hartcentrum van Amphia kunnen patiënten terecht met aandoeningen aan het hart zoals hartklepafwijkingen, hartfalen en hartinfarcten. Patiënten worden geholpen met de nieuwste technieken zoals het implanteren van hartkleppen via de lies. Er werken cardiologen, cardio thoracaal chirurgen en cardio–anesthesiologen samen met circa 400 verpleegkundigen en ondersteunend personeel. Dit maakt het Hartcentrum een van de grootste van Nederland.

BEDRIJVIG NIEUWS Parkeersensorbreda.nl de goedkoopste in Breda

Schadevrij achteruit rijden binnen ieders bereik BREDA - Wie heeft het niet meegemaakt, achteruit rijden en dan is er een paaltje of ander obstakel waar je tegenaan botst met een dure reparatie als gevolg. Dit is met parkeersensoren te voorkomen. Echter, niet alle auto’s zijn ermee uitgerust. Bij de koop van een nieuwe auto is het sensorsysteem een vrij dure optie. Reden waarom daar vaak niet op wordt ingegaan. Parkeersensorbreda. nl aan de Laagsteen 9, op een steenworp afstand van Praxis, Mc. Donalds en Jumbo XL heeft voor 199 euro een goedkopere en kwalitatief betere aanbieding. DOOR HENK KETELAAR

Voor mensen die veilig achteruit willen rijden is Parkeersensorbreda.nl het adres om toch nog een akoestische parkeerhulp te krijgen van hoogwaardige kwaliteit. “Afgezien van garantie op het product is de klant verzekerd van een inbouwtechnologie welke garant staat voor jarenlang gebruik,” zeggen Bob Scholte en Eugène Verhoeven die al sinds 1998 ervaring hebben op het gebied van auto elektronica. Iedereen “Veel auto’s zijn niet voorzien van sensoren waarmee veilig kan worden achteruit gereden. Dit ondanks het feit dan een groot aantal automobilisten het een groot gemak vinden. “Naast een dure reparatie brengt schade rijden ook nog eens een

hoop stress met zich mee,”zegt Bob die met Eugène op het idee kwam om naast entertainment apparatuur ook parkeersensoren te gaan inbouwen tegen een zeer concurrerende prijs. “En dan niet van die goedkope inferieure dingen maar de beste kwaliteit onder de intelligente parkeersensoren. Iedereen moet volgens het tweetal in staat zijn om parkeersensoren aan te schaffen. “En daar gaan wij aan werken,” zegt Eugène strijdvaardig. Tevreden klanten is ons motto. Klaar terwijl u wacht “Wij zijn de goedkoopste in heel Breda en omgeving,” laat hij in dat verband weten. “Voor slechts 199 euro bouwen wij, Parkeersensorbreda.nl, in een paar uurtjes tijd

een kwalitatief hoogwaardig akoestisch parkeersysteem in. En als de sensoren in de kleur van de auto gespoten moeten worden, dan doen we dat tegen een kleine meerprijs van 29 euro. Binnen 2 á 3 uur zijn de parkeersensoren ingebouwd. Klaar terwijl u wacht of winkelt, ongeacht het model, bouwjaar en kleur van de auto. Voor onze planning is het wel nodig om tevoren even een afspraak maken,” voegt Bob eraan toe. “Nu bellen = morgen monteren en dat kan ook ’s avonds en in het weekend.”

FOTO PARKEERSENSORBREDA.NL

Expertise Om de nodige expertise te verwerven, werkt het tweetal samen met een Engels bedrijf dat ruim 1000 sensoren per maand inbouwt. “Wij zijn niet over één nacht ijs gegaan,”zegt Bob. “Met succes rijden er al een aantal auto’s met parkeersensoren die wij als proef hebben gemonteerd. Bezoek ons op de Laagsteen 9 in Breda. Op 4 en 5 mei presenteren wij ons systeem ook op de braderie van het Brabantplein en een week later 11 en 12 mei op braderie van de Haagdijk. Kom en overtuig u zelf,” laat het tweetal uitnodigend weten.

Parkeersensor.nl, Laagsteen 9, 4815 PH Breda, Industrieterrein Steenakker (industrienummer 1059), tel. (076) 8600142, www.parkeersensorbreda.nl PAGINA 10


Vloeren

KLIK LAMINAAT EASY

7 MM DIK, MET V-GROEF, IN 3 KLEUREN LEVERBAAR, GESCHIKT VOOR INTENSIEF WOONGEBRUIK, 10 JAAR GARANTIE, VAN 13,95

7,

95 per m incl. BTW 2

Aanbiedingen alleen geldig in filiaal Breda. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden.

DUMP Weken

ALTIJD

VOORDELIG,

ALTIJD GOED! BL IJ VE ND

VERLAAGD

- 25 %

Hair Care Shampoo

Milkshake

300 ml

1.39

www.vloerhetzelf.nl

van 0.79

0.59

- 29 % Pays d’Oc

Studentenhaver

0.75 l

200 g

van 3.49

v an 1.69

2.49

VLOER HET ZELF BREDA: Grenssteen 11, (Bedr. terrein Steenakker) naast Praxis nabij NAC stadion, tel.: 076-54 26 234. Gratis parkeren.

200 ml

v an 1.79

1.49

ag! Speciaal voor MoedeVanrd af woensdag 01-05-2013 Dag- of nachtcrème

&QRJQTˆ&QRJWJˆ&RXYJWIFRˆ&WSMJRˆ'WJIFˆ(FUJQQJFI./XXJQˆ*NSIMT[JSˆ,TWNSHMJRˆ-JQRTSIˆ1JNIJWITWUˆ3NJZ\JLJNS

11.99

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Oogcrème Voor het verbeteren van de contouren rondom uw ogen.

9.99

Ontharingsapparaat Permanente haarverwijdering voor lichaam en gezicht nu ook voor thuis met de HPLtechnologie van Silk’n.

Serum Verfijnt de huidporiën en verzacht rimpels.

159.00

12.99

Versaanbieding!

* Vanaf woensdag 01-05-2013

Appelen royal gala

Witlof

1.5 kg

500 g

-41% van 3.39

1.

99

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 01-05-13 t/m dinsdag 07-05-13.

- 48 % v an 0.75

0.

39

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS


KORT BEDRIJVIG

Eerbetoon aan Poolse bevrijder Stanislaw Maczek

Ruim twintig standhouders zorgen voor grootse beurs

OfďŹ ciĂŤle doop Generaal Maczektulp Plantenbeurs in Botanische BREDA - Generaal Stanislaw Maczek, bevelhebber van de Eerste Poolse Pantserdivisie die in oktober 1944 Breda bevrijdde van de Duitse bezetter, heeft sinds donderdag ofďŹ cieel een eigen tulp: de Generaal Stanislaw Maczektulp.

Tuin Arboretum Oudenbosch OUDENBOSCH - Ruim twintig standhouders elk met ÊÊn of twee kramen zorgen op zondag 5 mei voor een grootse Plantenbeurs in een bloeirijk Arboretum Oudenbosch. De Velletrekkers zorgen voor de muzikale aankleding. Standhouders zijn allen enthousiaste kwekers die het kweken van planten als hobby hebben. Zij bieden hun planten te koop aan of ruilen die met an- Zondag 5 mei is de Botanische Tuin het dederen. De diversiteit is groot zoals: stekken cor van de plantenbeurs. onder andere van Fuchsia’s en Geraniums en zaailingen van vele planten soorten en planten als Bonsai, Hosta’s, Heesters, fruitstruiken, groenteplanten, bolgewassen, Buxus, maar ook boompjes. Verder is er de Vijververeniging met vijverplanten en de Succulentenvereniging met allerlei succulenten en een imker. De succulenten vindt u nabij de kas, de overige standhouders hebben een plaats in het gedeelte met Europese planten aan de westkant van de tuin. De prijzen op deze beurs zijn vriendelijk! Vanaf de ingang tegenover de Basiliek komt u via een wandeling door de tuin op het beursterrein. Bezoek aan tuin en plantenbeurs kost 2,50 euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar en jaarkaarthouders hebben gratis toegang. Hebt u nog gÊÊn jaarkaart? Bij de balie aan de ingang is die te koop. Zoals bezoekers voorgaande jaren hebben ervaren zorgt dit programma voor een hele gezellige en sfeervolle beurs. Arboretum Oudenbosch, Markt 46, Oudenbosch.

V.l.n.r. ambassadeur Marcel Kurpershoek, Marieke Meeuwis, Andrzej Maczek en Cees Meeuwis bij de officiĂŤle doop van de Generaal Maczektulp in Warschau. FOTO GEMEENTE BREDA

DOOR ADDO SPRANGERS De tulp werd tegelijkertijd gedoopt in de Poolse hoofdstad Warschau en op het Pools Militair Ereveld aan de Ettensebaan in Breda. Hier werd de tulp gedoopt tijdens een plechtigheid op het Pools Militair Ereveld, waar de generaal ligt begraven. Bij deze doop waren onder meer burgemeester Peter van der Velden en de Poolse ambassadeur Jan Borkowski aanwezig. Ook enkele oud-strijders woonden de plechtigheid bij. In Warschau doopte Andrzej Maczek, zoon van de legendarische generaal, tijdens de Koninginnedagreceptie op de Nederlandse ambassade zijn vaders tulp in aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur Marcel Kurpershoek en Poolse

veteranen. Ook locoburgemeester Cees Meeuwis van Breda was hierbij aanwezig. Speciaal voor deze doop had hij water uit de Mark mee naar Warschau genomen. Herdenking Generaal Stanislaw Maczek, bevelhebber van de zeventig jaar geleden opgerichte Eerste Poolse Pantserdivisie, is in Polen meer dan een legende. Oktober 2012 werd uitgeroepen tot de maand van generaal Maczek, die op 11 december 1994 op 102-jarige leeftijd overleed en conform zijn wens op 23 december 1994 op het Poolse Militaire Ereveld werd begraven tussen zijn manschappen door wie hij altijd op handen werd gedragen. Tijdens de herdenking van de Bevrijding van Breda in

Nieuwe schutting nodig? Tijdelijk maar 6% BT W

oktober vorig jaar plantte diens zoon Andrzej bloembollen van de naar de generaal vernoemde tulp op zijn vaders graf.

Bevrijding Op 5 mei 1945 werd voor de Nederlandse bevolking ofďŹ cieel het einde van de Tweede Wereldoorlog ingeluid. Breda genoot op dat moment al iets langer van de vrijheid. Op 29 oktober 1944 immers werd de stad bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder aanvoerderschap van de legendarische generaal Stanislaw Maczek. Op zondag 5 mei wordt de bevrijding van Nederland herdacht.

www.nieuweschuttingnodig.nl 5o.

Jeroen van den Heuvel back in Town

Zondag 5 mei

Vrijmarkt in Princenhage volgd door de bezoekers die er een dagje uit van maken.

De Vrijmakrkt Princenhage wordt altijd goed bezocht.

BREDA - Vanaf begin april al moest de organisatie stoppen met de inschrijvingen, zo snel werden de plaatsen besproken. Net als ieder jaar stroomden de inschrijvingen vanaf begin januari weer binnen. Het enthousiasme van de mensen die mee willen doen, is enorm. Een bittere pil is het voor sommigen, die te laat zijn met inschrijven.. En daarom is het voor de organisatoren Peter Remie en Jan Hemmer nog steeds een uitdaging om binnen de mogelijkheden en gestelde regels een zo gezellig en groots mogelijke Vrijmarkt te organiseren. Gelukkig zijn er vele handen, die hun worden toegestoken om de werkzaamheden en regels goed uit te voeren door vrienden, kennissen en een heleboel zeer gedreven vrijwilligers. Ook dit jaar kunnen we dus weer reke-

nen op honderden kraampjes/ stands met tweede hands, curiosa of antiek. De Vrijmarkt zal rond ongeveer zeven uur ‘s ochtends beginnen: mensen uit Princenhage, maar ook uit andere delen van Breda en Nederland en buitenland komen standhouders hier naar toe om hun antiek en tweedehands spullen uit zolderopruiming of verhuizing aan de man of vrouw te brengen. De Haagweg, Esserstraat en –plein, Posthoornstraat, Nieuwe Heilaarstraat: alles staat weer lekker vol. Nieuw dit jaar is, dat ook de Dreef vol zal staan met Vrijmarktstandjes. Zo kunnen mensen in een grote ronde alle standjes zien en kunnen ze gelijk de braderie mee ‘pikken’, die rond de Haagse Markt is opgesteld! Ook deze keer zullen er weer de meest uiteenlopend spullen te vinden zijn op de Vrijmarkt. De echte verzamelaars van bepaalde spullen komen al snuffelen ‘bij nacht en ontij’, daarna verschijnen de vroege vogels ge-

De kindermarkt is dit jaar weer ingedeeld op het grasveld aan de Posthoornstraat: dit is veiliger en overzichtelijker voor de ouders en de kinderen (voor meer info bel 076-5144992). Er zal genoeg lekkers aan eten en drinken te verkrijgen zijn bij de verschillende horecagelegenheden aan de route, maar ook bij de verschillende friet-/ fruit-/ suikerspin-/loempiawagens. Ook EHBO’ers lopen er natuurlijk weer rond. Ingeval van gezondheidsproblemen op de Vrijmarkt/ Braderie, kan onmiddellijk gebeld worden naar het Bierreclame Museum 076-5220975 (Haagweg 375). EHBO’ers zullen dan snel ter plaatsen zijn. De Vrijmarkt zal tot ongeveer 17.00u duren, dus tot dan zijn de genoemde straten afgesloten voor doorgaand verkeer. Verder zijn er weer twee bewaakte ďŹ etsenstallingen: op de Haagweg/Tuinzigtlaan en Esserstraat/Dreef. Makkelijk, want een goede parkeerplaats op die dag is redelijk moeilijk te vinden. Het belooft weer een zeer gezellige, drukke dag te worden. We hopen natuurlijk ook dit jaar weer op stralend weer en op veel aanloop van bezoekers. Vergeet ‘m niet: Zondag 5 mei en u bent daarbij! Voor eventuele vragen of informatie kunt u kijken op de site www.vrijmarkt-princenhage.nl PAGINA 12

Jeroen van den Heuvel met B&W and Friends.

PRINSENBEEK - De avond voor Hemelvaartsdag treedt oud Prinsenbeker Jeroen van den Heuvel op in Prinsenbeek. Woensdagavond 8 mei vanaf 19.00 treedt Jeroen met zijn band B&W and Friends op in de Swaen aan De Markt in Prinsenbeek. Veel van de bandleden komen zelf ook uit Prinsenbeek, namelijk de beroemde muzikanten familie Bollebakker. De ondertussen in Etten-Leur wonende autocoureur Jeroen van den Heuvel is 2 jaar geleden begonnen met de familie Bollebakker aan deze muziekcarrière. Jeroen zijn passie is altijd muziek geweest, met een grote voorkeur voor de muziek van Elvis Presley, Rolling Stones, CCR, Eric Clapton. Deze muziek zal ook centraal staan op deze avond. Toen Jeroen 2 jaar geleden de muziekfamilie Bollebakker ontmoette tijdens

een gezamenlijk optreden raakte ze al snel aan de praat. Jeroen werd uitgenodigd voor een auditie en de click was er direct. Jeroen: “Die avond zal ik nooit vergeten. Ieder nummer dat ik wilde spelen, dat deden ze gelijk uit hun hoofd zonder enkele fout en met de juiste beat. Ik dacht dat ik in een droom beland was, zo gaaf!� Jeroen heeft een groot gedeelte van zijn jeugd in Prinsenbeek gewoond. Jeroen: “Ik ben trots dat ik hier een keer op kan treden. Ik heb al over heel de wereld gereisd de laatste jaren en had weinig tijd meer om mijn oude bekende uit Prinsenbeek op te zoeken. Deze avond word voor mij dan ook heel speciaal, zeker samen met de familie Bollebakker. Ik heb er heel veel zin in�. Tijdens dit optreden worden vooral nummers uit de jaren 60 en 70 gespeeld. Veel Rock & Roll en Blues, overgoten met een eigen apart sausje.


IN EN OM DE TUIN

VROEGE VOGELS

A.s. zaterdag 4 mei van 8.00 - 10.00 uur

20%

KORTING OP ALLES*

Actievoorwaarden

r %JUBBOCPEHFMEUBMMĂŠĂŠOPQ[BUFSEBHNFJWBOVVSCJKBMMFXJOLFMT r %FLPSUJOHJTPPLHFMEJHPQ www.tuincentrumovervecht.nl r %FLPSUJOHHFMEUPQOBHFOPFHIFUIFMFBTTPSUJNFOU VJUHF[POEFSECPFLFO CMPLIVUUFO DBEFBVLBBSUFOFOTFSWJDFT r %FLPSUJOHHFMEUOJFUJODPNCJOBUJFNFUSFFETBGHFQSJKTEF GPMEFS BSUJLFMFO

A.S. ZONDAG & HEMELVAARTSDAG

OPEN

Breda TUIN

TERRAS

HUIS

DIER

GRASZODEN

Verkoop graszoden + tuinaanleg 25

De beste kwaliteit van West-Brabant!

Na 25 jaar leveren van topkwaliteit hebben we dit jaar feest, hierbij steunen wij Stichting Kika en maakt u kans op een vliegreis voor 2 personen naar Turkije! Kijk voor meer informatie op onze website www.uniekgraszoden.nl.

Kijk en vergelijk Graszodenkwekerij Heidehoeve

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Vervul 1a - Rijsbergen Heerle - Tel: +31(0)165-302994 E-mail: info@uniekgraszoden.nl www.uniekgraszoden.nl

tel: 076 - 596 27 36

www.heidehoeve.com TE HUUR

5 -$$5 ,3 ((1%(*5,3 

LUXE APPARTEMENT in Spanje.

([RWLVFKWXLQFHQWUXPGH(YHQDDURSHQWKDDU%$0%2(78,1(1 P2YROH[RWLVFKHWXLQLGHHsQ/DDWXYHUUDVVHQ LQVSLUHUHQ

4 km van strand, bij golfbaan met zwembad. 400 euro p.w. Voor meer informatie zie

9(5.2236(59,&((121'(5+28' 78,1(13$5.0$&+,1(6

www.golfappartement .nl

te koop gevraagd

ANTIEK

2PGLWWHYLHUHQHHQPDDQGODQJ

meubelen, klokken,

NRUWLQJ 

porselein en zilver

 

*UDDJWRW]LHQV

06-51482362

www.evenaar.com

0165-539177

%UHGDVHZHJ‡(WWHQ/HXU‡7HO

UW ACCOUNTANT / BOEKHOUDER TE DUUR ? Bij ons bepaalt uzelf het tarief en de werkzaamheden !! Alle varianten zijn mogelijk, vrijblijvende informatie: WWW.ADVIESBUREAUDEBRUIJN.NL

KLEIN HOTEL IN BREDA ZOEKT $NWLHORRSWYDQDSULOWRWPHLYUDDJQDDUGHYRRUZDDUGHQ 6W-DFREVVWUDDW$.*DOGHU 7HOZZZELMOJURHQWHFKQLHNQO 2SHQLQJVWLMGHQ 0D9UXXUXXU =D XXU 

ALLROUND MEDEWERK(ST)ER Voor 15 - 20 uur per week. Voor info en functiebeschrijving kunt u mailen naar: frankakoeman@gmail.com

Te Koop

BUXUS

TAXUS

2 jarig - 20/30 cm

20/40 cm

â‚Ź 0.40 per stuk

â‚Ź 0.40 per stuk

Zundert, 076-5973377

DE SCHANS TUINSCHERMEN betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl


Klaar voor Bevrijdingsfestival Breda

Koningsspelen de Fontein

Lions Of India mag om 17.00 het podium beklimmen. Lost Lions of India mag dan qua naam een vrij nieuwe Bredase formatie zijn, onder de vorige bandnaam Explicit Parrt was dit vijftal al echter geruime tijd actief in het regionale muziekwereldje. De nieuwe koers is begin 2013 verzilverd door het uitbrengen van de cd Savannah Dreams.

Ambiance verzekerd met het Bredase gezelschap Tio Gringo.

BREDA - Stichting Poporganisatie Breda (POB) houdt op zondag 5 mei weer haar jaarlijks terugkerende Bevrijdingsfestival op het Kerkplein in Breda. Vanaf 17.00 uur zijn er optredens van Tio Gringo, Fotosynthese, MacSwordfish, Lost Lions Of India en Lucas Hamming. Voor de kleine kinderen is er vanaf 15.30 kinderdiscoshow PowerParty. De toegang is gratis. DOOR ADDO SPRANGERS Bevrijdingsfestivals zijn er in tal van steden, maar in Breda vindt de organisatie van het lokale festival heel erg ‘down to earth’ plaats. Geen artiesten die met helikopters worden ingevlogen derhalve. Sterker nog, de kans is groot dat zij gewoon op de fiets naar het festival afreizen. De geprogrammeerde acts zijn namelijk ook

FOTO ADDO SPRANGERS

bijna allemaal uit Breda of directe omgeving afkomstig. Vanaf 17.00 uur is het podium het speeldomein voor de muziek van de ‘local heroes’ Tio Gringo, Fotosynthese, MacSwordfish en Lost Lions Of India. Uitzondering is de nog jonge Amsterdamse singer-songwriter Lucas Hamming, die voor deze dag speciaal met zijn band naar Breda zal afreizen. Kinderdisco Om 14.30 uur gaat het festival officieel van start met de kinderdiscoshow PowerParty, waarbij er zoals gebruikelijk een heuse wedstrijd zal zijn tussen de jongens en de meisjes. De stoere meid Puk en de bijdehante Tom presenteren alweer voor het derde jaar op rij de vlammende PowerParty kinderdisco show. Geholpen door het jonge publiek gaan zij de strijd met elkaar aan om de tijdloze ‘grote vraag’ te beantwoorden: wie zijn er beter, de jongens of de meiden? Lost

Hiphop MacSwordfish is om 18.15 uur aan de beurt. Geïnspireerd door duo’s als The Black Keys en The White Stripes startten gitarist Casper en zanger Victor de band MacSwordfish. Later kwam hier Mark bij als drummer. Opvallend voor deze driemansformatie is het ontbreken van een bassist. Met hun pakkende mix van indie, blues en stevige rock mocht de band vorig ook al aantreden op Breda Barst. De liefhebbers van hiphop kunnen het tijdstip 19.30 uur in hun agenda’s noteren. Dan treedt namelijk se jonge rapper Fotosynthese aan. Mijndert Rodolf, in het hiphopwereldje beter bekend als Fotosynthese, mocht bij de uitreiking van de Bredase Cultuurprijzen in januari van dit jaar de BoArte Aanmoedigingsprijs 2013 komen ophalen. Een mooie beloning voor de hard aan de weg timmerende rapper.

De Koningsspelen gaan van start.

BREDA - Vrijdag 26 april hebben alle leerlingen van CBS De Fontein aan de Calandstraat genoten van een fantastische Koningsspelendag. Na een voortreffelijk Koningsontbijt en een muzikale aftrap van de Brassband stonden er allerlei activiteiten op het programma:

van rugby tot dans, van voetbal tot percussie, de regen mocht de pret niet bederven, iedereen heeft heerlijk gesport, gedanst en gespeeld. Als afsluiting werden de prijswinnaars van onze eigen kroontjeswedstrijd bekend gemaakt en kregen alle helpende handen een daverend applaus.

VROMANS

Trash Singer-songwriter Lucas Hamming, in zijn liedjes geïnspireerd door onder meer Paul Weller, Artic Monkeys en Jeff Buckley, staat om 20.45 uur op de planken om te laten zien waarom hij vorig jaar tot de meest geboekte Popronde-artiesten behoorde. Aan Tio Gringo dit jaar de eer om het Bevrijdingsfestival Breda af te sluiten. Dat gebeurt om 22.00 uur. Deze band combineert authentieke country in de traditie van Johnny Cash en Hank Williams III met een flinke scheut trash, op smaak gebracht met een beetje metal, een snufje psychobilly en een vleugje rock-’n’-roll. Het resultaat is een smakelijke mix waarvan je snel een droge keel krijgt. Leden verdienden hun sporen in bands als Batmobile, The Gecko Brothers en Cactus Cowboys. Ambiance verzekerd dus!

Bécé raamdecoratie

25% korting

Etten-Leur | Bisschopsmolenstraat 46 076-5035797 | vromans@decokay.nl

BREDA VAN WELEER Frans Derks rijdt van Katowic naar Auschwitz en raakt zijn indrukken niet meer kwijt

‘Onrecht door volk dat Goethe voortbrengt blijft onvatbaar’ “Het onrecht door een volk dat onder anderen Goethe voortbrengt blijft onvatbaar.” Deze uitspraak van Frans Derks is overal te vinden. Zijn indrukken zijn blijvend. Dat hij van Katowic doorrijdt, vóór een door hem te fluiten Europacupwedstrijd tussen Katowic en FC Köln naar Auschwitz is iets wat je van Frans Derks kunt verwachten Maar er gaat natuurlijk vooral in schuil het gegeven dat de man niet tegen onrecht kan. DOOR RINIE MAAS Frans Derks (Vaals, 1 november 1930) is de zoon van een katholieke vader en een Joodse moeder. Na het gymnasium studeert hij af in Zurich voor ingenieur. Voordat hij zijn eigen bedrijf start is hij bedrijfsleider bij de Kwatta. Hij brengt er een menselijk beleid tot stand. De kruisjes gaan er van de muur. Want de Kwatta is geen kerk. Het is een symbool voor de patriarchale cultuur die hij doorbreekt. Scheidsrechter is Frans Derks vanaf 1956 tot 1978. Kwiek Nog altijd heeft de actieve Bredanaar, die ieder individu dezelfde menselijke waarde toekent, iets in zijn stem van die melodie uit het landschap van zijn jeugd, Vaals, waar beurende koeien, lopend tegen een helling of kalm grazend in de diepliggende wei, gedompeld in een nevel van ochtendmist, voor melancholie zorgen. Het lijstje met verdiensten en prestaties van Frans Derks is imponerend. Hij is een zeer geslaagd ondernemer, onder anderen van zijn eigen schoonmaakbedrijf. Na Leo Horn is hij als scheidsrechter op de velden een verademing; verbale mepjes uitdelend aan deze en gene, die ernaar solliciteren.

En door zijn natuurlijke manier van gezag uitoefenen, zonder dwang. De technisch begaafde Jan Peters (NEC) gaat in een niet zo moeilijke eredivisiewedstrijd op de bal zitten, de komst van de tegenstander afwachtend. Een ludieke actie maar ook een vernederende provocatie. Frans Derks trekt geen rode kaart. Hij roept Peters bij zich en zegt, zoals ook wij als straatvoetballers dat deden met een rotjochie op de Gasjes: “Nu ga je aan je keeper vragen of je nog mee mag doen.” Jan doet alsof hij doof is en kijkt nog eens naar de scheidsrechter. Frans Derks wijst onveranderlijk vrolijk naar zijn keeper ten teken dat hij die canossagang moet maken. En Jan Peters gaat! Kwaad Derks fluit internationale wedstrijden. ‘Lievelingetje’ Jan Keizer rijdt naar Zeist om uit te doeken te doen dat Frans Derks de wedstrijd MVV-PEC Zwolle niet mag fluiten. De Bredanaar zou zijn inziens ‘PECZwolle-minded’ zijn. Volgens de wijdbroek Volendammer Jan Keizer zou Frans ook met de dochter van de voorzitter van PEC Zwolle naar bed zijn geweest. Jalouzie de metier! Gaat men over de grenzen van integriteit dan zal men het weten ook. De

Volendamse arbiter is tot op het bot door Frans Derks in de media doorgezaagd. Auschwitz Frans Derks ken ik al als kind. Ik zie hem ‘de jeugd’ fluiten op het bijveld van NAC. Adje Graumans, pas overgekomen van UVV, maakte zijn entree en meteen furore met zes doelpunten. En dan al is Frans Derks groot in het scheidsrechteren. Het is een prachtig duel. En iedereen geniet. Hij laat spelen! Het is in de geest van het duel! Als de latere NAC 1-speler uit Ulvenhout doel treft, fluit Frans ook. En wijst hij, met zwier, gedecideerd naar het midden. Dat Frans een persoonlijke vriend is van Bill Wyman van de Rolling Stones en Dolly Parton heel persoonlijk kent; dat hij voorzitter is geweest van NAC en FC Dordrecht 90 aan de Krommendijk; dat hij 18 jaar Brevok naar grote hoogste stuwt, ach dat is iets voor ons, de contemporaine geschiedschrijvers. Iets anders is opmerkelijk uit het leven van Frans Derks. Vóórdat hij de Europacupwedstrijd Katowic-FC Köln fluit rijdt hij in zijn snelle Jaguar door naar Auschwitz, naar de overblijfselen van het concentratiekamp. Ook bezoekt hij het museum dat inzicht geeft in de gruwelen die de nazi’s tijdens 1940-1945 tot beesten maken. PAGINA 14

Frans Derks.

Onthutst “Een volk dat Freud en Goethe heeft voortgebracht, het is onvatbaar,” bedenkt Frans. Licht verzet, zeker, maar vooral massa’s navolgers. Onze Bredase querulant, die het vrije woord niet schuwt, is verbijsterd. Iedere herdenking laat hem dit fenomeen niet los. Een hypergevoelige man? Ook dat! Hij is emotioneel als Theo Rovers, de tuin- en klusjesman van De Blauwe Kamer, over-

FOTO ARCHIEF RINIE MAAS

lijdt op te jonge leeftijd. Frans houdt een preek in spijkerbroek. Waaruit compassie spreekt. Iedereen heeft een brok in de keel, niet in het minst Frans zelf, die iedere week aan het Reeptiend Theo op een warme bak koffie ontving. Dat Frans FC Köln niet laat winnen - ‘het enige wat ik kon doen was die moffenclub de zege ontnemen, het werd een gelijkspel’ - laat ik voor het gezag van Johan Derksen van VI. Maar ik bestrijd het niet.


UITGAAN

WWW.SAMENAFSLANKEN.NL

Brasserie De Turfvaert

HERBALIFE

Je bent van harte welkom!

AFSLANKEN EN MEER ENERGIE SHAKE BEKER KADO bel Monique Franssen 076-5968175 06-51670299 meer dan 15 jaar ervaring met persoonlijke begeleiding

Maandmenu Mei Ardennerham gevuld met roomkaas en dadels op een bedje van sla of Gebonden lente-ui soep met gerookte zalmsnippers *** Schelvisfilet met saffraansaus en zeekraal of Gevulde parelhoen met kerriesaus *** Tiramisu van aardbeien

Aalten Schildersbedrijf BREDA

plafonds & wanden witten

€ 26,75

Ook binnen- en buitenschilderwerk Vraag een vrijblijvende offerte tel. 06 - 43220390 / 076 - 5991675

Vooraf even reserveren! Meer informatie? Kijk even op www.deturfvaert.nl Brasserie de Turfvaert - Zwart Moerken 12 - Rijsbergen - 076-5968354

Het grootste KRINGLOOP warenhuis van Breda! IN- & VERKOOP: meubels, huisraad, witgoed, kleding, inboedels, antiek, e.d. Tevens gespecialiseerd in ONTRUIMINGEN van woningen.

ZEELANDHALLEN * 9-16.30 uur

HET INBOEDELTJE dewitevenementen.nl / 0251-31 90 90

Hu

u

n r ee

tap

k Oo

bij

D De

rui

ven

s tro

dan

we

ez et j

eke

rd

et at h

goe

d is

Koele Mei 10 (Wijk Doornbos) 06-53774366 Geopend: ma van 13 – 17 uur, di t/m za van 10 – 17 uur.

.

om s.c tro n e uiv .dr ww w Zie

Verhuur: Biertaps Bars Stoelen Tafels Sta-tafels Enz. Enz.

Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. DE BOM de Meubelvriend Marijke Meustraat 32, BREDA 076-5141601

n. nke che s e tieg rela Winkelcentrum Epelenberg 5210026 uw r Heksenwiel 5425000 voo

thuisbezorgen op afspraak

DE WISSEL Café-Restaurant-Zaal LAURENS en JOSINE OSSE

Bredaseweg 10, Zundert, tel. 076-5972542 www.dewissel-zundert.nl Maandmenu mei € 21,50

Verse asperges!

24 - 25 - 26 mei GESLOTEN wegens familie omstandigheden

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

MA T/M VRIJ OPEN VAN 12-18 UUR

Cocktail Hawaï *** Kop Aspergesoep *** Gebakken zalm Garni *** Roomijs slagroom

Eetcafé

Iguana

Vanaf 12 uur LUNCH, borrel en diner!!! PRESENTEERT

7 dagen open!

Blues/BluesRock met af en toe een Rumba of een stevige Rock ‘n Roll song!

Tel.: 076-5143501

Oude Bredaseweg 4, 4872 AE Etten-Leur www.cafedeklomp.nl

www.eetcafe-iguana.nl

ELKE EERSTE

ZATERDAG

www.brabantwerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

VAN DE MAAND

GELUKS E E DAG M E IN

ON O W UB A D E

Heeft u een droge, doffe, vale beschadigde of verdikte huid? Littekens, rimpels of verkleuringen? Neem dan contact op met onze schoonheidsspecialiste of huidtherapeute.

KORTINGSCOUPON Met deze coupon krijgt u 20,- euro korting voor een complete Hannah-behandeling. Zomergemstraat 2a 4826 CW Breda 076 578 00 50

EENEN CAD

ZATERDAG 4 MEI

IS DIT JOUW GELUKSDAG? MAAK KANS OP EEN GRATIS VERRASSING MET UNIEKE CODE. MET DIE UNIEKE CODE MAAK JE OOK NOG EENS KANS OP DE WAARDEBON VAN ` 15,-*! Kom shoppen op zaterdag 4 mei en wie weet kom jij ons geluksteam tegen. Je maakt dan kans, op vertoon van je kassabon van deze dag van minimaal 10 euro, op een leuke verrassing. Wil je weten of op jouw unieke code prijs valt? Zorg dan dat je bij de prijstrekkingen bent op het centrale plein om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. * Dezelfde dag nog te besteden in winkelcentrum Hoge Vucht.

www.dermcentrum.nl

21.30 uur

THE RUDE MOVE

Eetcafe Iguana Breda

BUFFETTEN, OOK AAN HUIS!

HUIDPROBLEMEN

Zaterdag 4 mei

146 EKKING

E 2 - TR

ROND

13.00


Lekker spelen en bewegen met de Sport Kliko

Uitreiking Sport Kliko basisschool De Wisselaar door sportcoaches Breda Actief.

BREDA - Touwtjespringen, lummelen, boompje wisselen en hinkelen. Door de introductie van de Sport Kliko wordt het speelkwartier nóg leuker. Breda Actief overhandigt deze week twaalf kliko’s met spelmateriaal en instructies voor de leukste spelletjes aan scholen in Breda Noord-Oost. Sportcoaches van Breda Actief ontwikkelden de kliko samen met de basisscholen in Breda Noord-Oost. Joan Kuipers van Breda Actief: ‘De scholen zochten naar mogelijkheden om kinderen meer te laten bewegen

in de pauzes en na schooltijd. Onze coaches, die al in de wijken actief zijn, dachten mee over leuke, laagdrempelige spellen die makkelijk zijn uit te voeren.’ De Sport Kliko is gevuld met spelmateriaal zoals ballen, springtouwen, stoepkrijt en frisbees. Ook zijn er spelkaarten met uitleg over lummelen, boompje wisselen, vieze voeten, bal veroveren, hinkelen, schipper mag ik overvaren en andere spellen. Sportcoach Klaartje Oerlemans: ‘Het zijn de spelletjes die veel mensen vroeger zelf ook op het schoolplein of na schooltijd speelden. Lang niet alle kinderen van nu kennen

die spelletjes, maar ze vinden ze wel heel leuk en ze zijn makkelijk uit te voeren. Ook als de kinderen na school met zelf buiten spelen met vriendjes.’Anne de Jong, als projectleider Brede Scholen betrokken bij de ontwikkeling van de Sport Kliko, hoopt dat de kliko’s kinderen inspireren om meer te bewegen, maar dat ze mensen ook aanzetten om actief te worden als vrijwilliger. ‘Met de inhoud van deze Sport Kliko’s is het nog leuker en eenvoudiger om kinderen te laten bewegen. We hopen dan ook dat het opa’s, oma’s, ouders of anderen uitnodigt om actief te worden als vrijwilliger sport en spel.’ Bij basisschool De Wisselaar viel de Sport Kliko in ieder geval onmiddellijk in de smaak. ‘Yes! Eindelijk een goede bal!’, verzuchtte één van de leerlingen. Hij ging, na het lezen van de spelkaart, meteen een potje lummelen met zijn klasgenoten. Juf Rianne van Huis van groep 5 zag met plezier hoe haar leerlingen zich vol overgave op het spelmateriaal stortten. ‘Natuurlijk spelen ze altijd wel op het schoolplein, maar je ziet toch dat ze nu ook nieuwe spellen ontdekken. Van lesgeven komt het nu even niet, maar het is superleuk om te zien hoe ze meteen aan de slag gaan met de materialen.’ De Sport Kliko’s worden deze week, tijdens de Nationale Sportweek, verspreid in Breda Noord-Oost. Er is nog een aantal kliko’s beschikbaar voor andere locaties. Scholen die interesse hebben, kunnen contact zoeken met Breda Actief via info@ breda-actief.nl of 076-5233555.

Oproep Filmdocumentaire over Tweede Wereldoorlog BREDA - Bezocht U in 1944 en 1945 in Breda een bioscoop? Wij zoeken voor de productie van een film-documentaire getuigen uit die tijd. Wij zijn een productiefirma in Duitsland en produceren een film-documentaire voor ARTE over de Tweede Wereldoorlog. De te produceren film vertelt de geschiedenis van 26 buitengewone film-documentaires die door een afdeling van het Amerikaanse Leger voor het bevrijde Europa gemaakt werden. Deze films, ook wel “Projections of America” genoemd, geven, anders als de toenmalige typische propa-

ganda-films,een beeld van een liberaal, democratisch en humanistisch Amerika. Die films werden in bioscopen in bevrijde steden vertoond. Mobiele bioscopen toonden de films in de buiten gebieden. De toenmalige film-voorstellingen bestonden uit nieuwsbeelden gevolgd door een Hollywood-film en een van de films van “Projections of America”. Die laatste films hadden de titel: “Autobiograph of a Jeep”, “The Town”, “The Tennessee Valley”, “Pipeline”, “Cowboy”, “Toscanini”, etc.. Wij zoeken voor onze documentaire naar getuigen die toentertijd deze films in Breda gezien hebben. Uit een document van het

Amerikaanse Leger weten we dat tussen november 1944 en zomer 1945 de films in Bredase bioscopen vertoond zijn. In Luxor, Casino en Grand Theater. Hoe hebben zij de heropening van de bioscopen ervaren, hoe was het toen naar de bioscoop te gaan, welke indruk kregen zij van Amerika. Wij willen graag Uw indrukken uit deze tijd vastleggen. Wij stellen het zeer op prijs wanneer u zich meldt. David Stumpp, production@docdays.de, tel. 0049-304737295-18. Docdays productions- Schwedter Strasse 34a- Hof 1- 10435 Berlin- Germany.

Bredase kroegen komen in actie voor het goede doel BREDA - Ook dit jaar zal in opvolging van het voorgaande jaar De Nacht van de Fooi op 1 juni plaatsvinden in het centrum van Breda. Hierbij zal wederom een groot aantal kroegen dat deelneemt hun gehele opgehaalde fooi van deze dag afstaan aan verschil-

lende goede doelen die door NvdF zijn geselecteerd. Naast deze actie zal er ook een leuke activiteit in het centrum georganiseerd worden waar iedereen aan kan deelnemen om nog een extra steentje bij te dragen. Kijk op de Facebookpagina van Nacht van de Fooi Breda voor meer informatie.

Valkenbergpark Breda

Wereld Tai Chi- en ChiKungDag een succes

Tai Chi is voor iedereen.

BREDA - Zaterdag 28 april werd in het Valkenberg Breda Wereld Tai Chi- en ChiKungdag gevierd met Tai Chi en Chi Kung voor iedereen. Het was een groot succes. Het weer zat mee, en ruim 100 mensen wisten de weg naar het Valkenbergpark te vinden. Om 10.00 uur werd geopend voor iedereen geopend met dieren Chi Kung. Daarna kon iedereen een workshop uitkiezen. Jolanda Groeneveld en Misja Vermeulen sloten

het geheel passend af met een prachtig openlucht concert. Tai Chi en Chi Kung is geschikt voor iedereen. Voor mensen die niet goed ter been waren, was er een workshop die zittend gedaan kon worden. Vanaf woensdag 1 mei t/m 29 augustus is iedereen met interesse voor Tai Chi en/of ChiKung welkom op de open lessen in het Valkenbergpark te Breda. De lessen zijn gratis (vrijwillige bijdrage is welkom) en zijn van 19.00-20.00u. De les is herkenbaar aan het spandoek van Tai Chi Breda.

WIEGO-Wandelnieuws BREDA - Wandelsportvereniging WIEGO neemt op zaterdag 4 mei deel aan de Poel en Bos-wandeltocht te Amstelveen. Daarvoor laat WIEGO een bus rijden. Er zijn vier opstappunten in Breda en één in Etten-Leur. De vertrektijd ligt tussen 8.30 en 9.10 uur (afhankelijk van het opstappunt). De terugkomst ligt rond 17.30 à 18.00 uur. De

te lopen afstanden zijn 5, 10 ,15 en 25 km. Deze tocht gaat voor een groot deel door het Amsterdamse Bos en de natuurtuin Jac P. Thijsse. Geïnteresseerden (ook Nordic Walkingsporters) die mee willen en geen lid van WIEGO zijn, kunnen voor meer informatie terecht bij de heer H. v.d. Bruggen, Amerongenstraat 130 te Breda (tel. no. 076-5657357, b.g.g. 06-36080869).

Benefietavond Zingen voor Ghanese kinderen

Jaarvergadering

Zingen met Hart en Ziel

De Baroniesche Hengelaars wordt ook de djembé ingezet. Het wordt dus een gevarieerde zangavond waarbij iedereen die iets met zingen heeft welkom is. Ervaring is beslist niet nodig. Emmanuel Nrkumah is deze avond ook aanwezig. Marja Vis wil iedereen de kans geven mee te doen aan deze avond, dus als de kosten te hoog zijn, kan men een ander bedrag naar draagkracht in een envelop doneren. De benefietavond wordt op 10 mei gegeven in de Lucaskerk aan de Tweeschaar 125 te Breda om 20.00 uur. Aanmelden kan via info@marjavisstemwerk.nl of 0765497097. Info www.marjavisstemwerk.nl

VOOR HET LAATSTE Ghanese schoolkinderen, foto Fokke de Boer.

BREDA - Marja Vis Stemwerk organiseert een benefiet zangavond waarvan de opbrengst gaat naar de Ghanese organisatie Compassion for Humanity Foundation. Deze stichting zet zich in voor onderwijs voor kwetsbare kinderen. Marja Vis organiseert al 3 jaar mantra-zang avonden in Breda, maar voor de school in

Ghana wil ze het wat grootser aanpakken en hoopt op 100 deelnemers in de Lucaskerk in de Haagse Beemden te Breda! “Ik ken Emmanuel Nrkumah, de directeur van de stichting, persoonlijk. Hij zet zich enorm in voor ‘zijn’ kwetsbare kinderen en ik wil graag wat voor hem doen”. Er worden liederen en mantra’s uit alle windstreken gezongen, dus ook uit Afrika. Naast pianobegeleiding van Elly Martens

ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL PAGINA 16

BREDA - De Baroniesche Hengelaars uit Breda is een hengelsportvereniging met ca. 5.000 leden uit de ruime regio Breda, waaronder ook een 1.000 tal Belgen uit de grensstreek. Onze vereniging beheert het visrecht van de wateren in de regio Breda, vanaf de Belgische grens tot voorbij Zevenbergen. Hierbij ook nagenoeg alle wateren binnen Breda.

Op maandag 6 mei zijn de leden van de vereniging welkom op de jaarvergadering van de vereniging. Deze vindt plaats in zaal Oranjestad, Terheijdenseweg 70 in Breda, zaal open vanaf 19u30. Dan wordt door het bestuur het voorbije jaar belicht, zowel op het vlak van activiteiten als op dat van de financiën. Daarna kunnen de leden vragen stellen aan het bestuur en eventuele wensen kenbaar maken. Meer info op onze website www.dbh-breda.nl.

50+ League Bowlen Speeldag 25 april: de score op de voorlaatste speeldag leverde slechts drie goede series op, maar wederom weer een 600 serie en twee van 500, Leen Noordegraaf 256-203-233 = 692, Peter van Rijthoven 177-163-233 = 573, Ad Helmons 156-194191 = 541.Bij de dames was de hoogste score voor Netty van Nispen 154-208-135 = 497. Klasse A heren: 1. Peter van Rijthoven 189,94-197,94, 2. Leen Noordegraaf 189,40-192,40, 3. Piet Huijsmans 174,27189,27, 4. Cees de Vet 172,34-188,34, 5. Ad Helmons 163,26-188,26. Klasse A da-

mes: 1. Netty van Nispen 149,16-193,16, 2. Marijke Noordegraaf 154,09-189,09, 3. Lotje de Wijs 141,41-186,41, 4. Marjan Peters 148,08-185,08, 5. Corrie van Rijthoven 153,37- 181,37. Klasse B heren: 1. Joop Taks 147,27-187,27, 2. Cees van Mook 156,43-186,43, 3. Johan van Winden 135,73-185,73, 4. Marcel Kamsteeg 156,32-185,32, 5. Jan Biemans 153,38184,38. Klasse B dames: 1. Wilma de Vries 113,93-188,93, 2. Mientje van Mook 130,71-181,71, 3. Diny Huijsmans 127,28180,28, 4. Toos Hekers 77,51-179,51, 5. Fons Helmons 115,40-178,40.


Klaar voor vierde Kiwanis Rally Na het doorslaande succes van de Kiwanis Rally 2012, waaraan ruim honderd equipes deelnamen, kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. De organisatie, een coproductie tussen de Kiwanisclub Tilburg en haar zusterclub Kiwanis Tilburg Hooge Santleij, heeft dan ook besloten de komende editie - alweer de vierde - op zich te nemen. De Kiwanis Rally, zal worden verreden op zaterdag 25 mei 2013.

Beeld van een van de voorgaande edities van de Kiwanis Rally.

De organisatie gaat er natuurlijk alles aan doen om weer een fantastische route uit te zetten. Een route die dit keer door Oost-Brabant voert, waarbij hier en daar misschien wat provinciegrenzen kunnen worden overschreden. Hoewel iedereen de Rally natuurlijk winnend wil afsluiten, gaat het de organisatie er vooral om de deelnemers een fijne, ontspannen dag te bezorgen. Een dag waarop iedereen in goed gezelschap kan genieten van de prachtige omgeving en diverse culinaire verrassingen. Met als voornaamste doel om de opbrengst van 2012 (17.500 euro!) wederom te overtreffen. Deze opbrengst kwam in 2012 geheel ten goede aan de Johan Stekelenburg Stichting, Make your wish Foundation en de Stichting Gijsje Eigenwijsje. Drie goede doelen die zich net als Kiwanis inzetten voor het welzijn van kinderen in de regio. Ook dit jaar gaan we voluit voor goede doelen, die zich actief richten op kinderen in onze regio. De

Rally wordt mede mogelijk gemaakt door onze hoofdsponsor KZO|013 Advocaten uit Tilburg en een groot aantal regionale sponsoren. Exclusiviteit op vier wielen De Kiwanis Rally 2013 gaat van start vanaf het Willem II-stadion om na een aantrekkelijk parcours uiteindelijk weer bij de Auberge du Bonheur te finishen. De Auberge met de toepasselijke naam staat garant voor een top ambiance en dito culinair samenzijn, waarmee deze dag in stijl wordt afgesloten. Dit jaar zijn er weer vier categorieën deelnemers. De ‘klassieke’ auto’s rijden voorop, gevolgd door een peloton cabrio’s, exclusieve auto’s en de groeiende groep elektrische- en hybride voertuigen. Deze laatste categorie krijgt natuurlijk extra aandacht. Dankzij de samenwerking met enkele gerenommeerde dealerorganisaties in de regio zullen enkele bijzondere exemplaren aan de start verschijnen. We

FOTO DION DE BAKKER

hopen dat ook particulieren met elektrische auto’s zich massaal aanmelden. Kortom, het deelnemersveld wordt weer een lust voor het oog en een beleving om hiertussen mee te rijden! Inschrijving gestart De inschrijving voor deze vierde Kiwanis Rally is gestart. Vanwege de limiet van honderd deelnemende equipes is het raadzaam om snel in te schrijven. Dit kan via de website www.kiwanisrallytilburg.nl of via een mailtje naar info@kiwanisrallytilburg.nl. Googelen op Kiwanis Rally 2013 kan natuurlijk ook. Kandidaten die zich inschrijven ontvangen dan per omgaande een inschrijvingsbevestiging. Uiteraard mogen meerdere equipes tegelijk worden ingeschreven. Voor vragen of opmerkingen kan men gebruikmaken van hetzelfde emailadres of de contactbutton op de site. Voor meer informatie: info@kiwanisrallytilburg.nl

POLITIEBERICHTEN Bejaarde vrouw slachtoffer zakkenrollers ULVENHOUT - Een 84-jarige vrouw werd zaterdagochtend rond 11.15 uur aan de Withof slachtoffer van zakkenrollers. De bejaarde dame werd bij het portiek van haar woning aangesproken door een jonge man. Een getuige waarschuwde de vrouw dat een jongedame haar portemonnee uit haar jaszak haalde. De portemonnee zat weer in haar jaszak maar zonder haar pinpas. De vrouw herinnerde zich dat het stel even daarvoor achter haar stond bij de kassa in een supermarkt. Mogelijk hebben de daders haar pincode afgekeken en zijn zij haar vervolgens naar huis gevolgd om de pinpas te stelen. Een 52-jarige Bredase zag het gebeuren en wilde de daders tegen houden. Zij werd weggeduwd en kwam daardoor ten val. Ze raakte gewond aan haar gezicht en moest voor behandeling naar het ziekenhuis. Getuigen hebben gezien dat het verdachte duo er in een groene personenauto vandoor gingen. Zij noteerden het kenteken. De politie nam aangifte op van diefstal van de pinpas en getuigenverklaringen. Winkeldief blijkt hardleers BREDA - Een 34-jarige man werd zaterdag rond 18.25 uur aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Eerder die dag was de man aangehouden omdat hij nog DNA moest afstaan. Toen hij in naar huis mocht, liep hij vanuit het politiebureau naar een supermarkt. Agenten van het Veelplegersteam zagen de man in de supermarkt diverse artikelen onder zijn jas stoppen. Hij liep vervolgens zonder te betalen de kassa voorbij. Hij bleek ondergoed en luchtverfrissers ter waarde van 121 euro gestolen te hebben. Hij werd in verzekering gesteld. Opstootje op sportpark Bavel BAVEL - De politie hield zaterdagmiddag rond 15.00 uur op een sportpark aan de Bavelse Hei twee mannen (46 en 39 jaar) aan op verdenking van mishandeling. Er was een opstootje ontstaan tussen een aantal mannen over mogelijke diefstal van telefoons. Een 57-jarige man die tussenbeide kwam kreeg een duw en een schop. Hij deed aangifte. De twee aangehouden mannen werden overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Voor één van de verdachte volgde er een sepot. De andere verdachte kreeg een dagvaarding.

HEMELVAARTSDAG OPEN VAN 11.00 TOT 17.00 UUR

KORTE BERICHTEN BREDA Dansmiddag: Het bekende Bredase amateur Dansorkest LaBanda nodigt alle dans liefhebbers van Breda uit voor een bevrijdende dansmiddag op 5 mei in zalencentrum Het Witte Schaap, Wegedoornpage 2, Westerpark, Breda. Aanvang 15.00 uur. Toegang gratis. www.labanda.nl Fietsgilde: 4 mei, Pannenhoefroute, start 10.00 uur, Oudhof. Rondleidingen Gilde de Baronie: Donderdag 2 mei: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Rondleiding Grote Kerk 14.00u; Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk. Vrijdag 3 mei: Rondleiding Stadhuis 11.00u vanaf ingang Grote Kerk. Zaterdag 4 mei: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Rondleiding Grote Kerk 14.00u; Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk; Rondleiding Ginneken 14.00u vanaf bushalte Schoolakkerplein. Zondag 5 mei: Torenbeklimming Grote Kerk 14.30u (vanaf 12 jaar). Bingo: Zaterdag 4 mei bingo bij KBO Breda-West. Aanvang 13.30 uur in Princenhof, Princentuin 1, Breda. Muzikale middag en bingo: Op zondag 5 mei (bevrijdingsdag) is er een muziek- en bingomiddag in de Westerwiek, Argusvlinder 298, Breda. Aanvang 14.00 uur. De muziek wordt verzorgd door 3 mans formatie Tedjetrug met Nederlandse muziek. Tijdens de pauzes worden er totaal 4 rondes bingo gedraaid met mooie prijzen. Deze middag is voor iedereen toegankelijk. Voor inlichtingen: Jan Verstraeten 06-53978571. Rondleiding VVV: Kasteelwandeling, donderdag 2 mei. Uitgebreide rondleiding over het terrein van het Kasteel van Breda o.l.v. een VVV-gids. U bezoekt o.a. een van de torens van het Spanjaardsgat, de onderaardse gang, de binnenplaats van het Kasteel en het Huis van Brecht. Normaal gesproken kan men het terrein van het Kasteel niet bezoeken omdat de Koninklijke Militaire Academie hier is gehuisvest. Vertrek 14.00u bij VVV Breda, Willemstraat 17-19. Legitimatie verplicht. Kledingwinkel Leger des Heils: De kledingwinkel van het Leger des Heils in Bre-

da is extra geopend op zaterdag 4 mei van 10.00 tot 12.00 uur. De mei-actie is: “Alle dameskleding voor de helft van de prijs”. Adres: Thomas Vincidorstraat 2 (hoek Hendrik Berlagestraat). Cultuur tijdens het Middaguur: Op vrijdag 3 mei is er weer een concert in de Waalse Kerk, Catharinastraat in Breda. Dit concert wordt verzorgd door de jeugdige pianisten Yuanwei Ping en Jeroen Bos. Het concert is tevens de opening van een kunstexpositie van Bettine van Geel-schilderijen en Bart Valkenburg-glasobjecten Deze expositie wordt gehouden op vrijdag 3 mei van 14.00-17.00 uur en zaterdag en zondag 4 en 5 mei van 13.00-17.00 uur. Beide activiteiten zijn gratis toegankelijk. IVN-wandeling: Op zondag 5 mei verzorgen natuurgidsen van IVN Mark & Donge een wandeling in de Landschappelijke Driehoek met als motto: tussen de Leijen. Vertrek om 14.00 uur vanaf parkeerplaats Jeka, Beukenlaan 21, 4854 RM Breda. De wandeling duurt 1½ à 2 uur en is vrij toegankelijk. Zie ook www.ivn-markendonge.nl Stijlvol dansen in Vianden: zaterdag 4 mei dansavond met muziek van DJ Kees, Viandenlaan 3-5. Van 20.00-24.00u; zaal open 19.30u. Info: www.vianden.nl Gospeldienst: Grote kerk, donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag), Bredase Raad van Kerken, jaarlijkse gospeldienst in de Grote kerk, zangeres Joany Muskiet, gospelkoor Share uit Ridderkerk organist Aart Bergwerff. Thema: Give us peace! Dienst 11.30u (vanaf 11.15u ‘sing-in’). kerk open om 10.30u. Toegang gratis. Alzheimercafé Breda: De werkgroep Alzheimercafé Breda nodigt u van harte uit voor het Alzheimercafé van maandag 6 mei, Veiligheid in huis. Soms kunnen er onveilige situaties plaatsvinden, wanneer mensen met dementie thuis wonen. Deze avond ontvangt u tips en trucs rondom dit thema. De avond begint om 19.30 uur (met inloop vanaf 19.00 uur) en duurt tot 21.30 uur. Het Alzheimercafé wordt gehouden in de Breedonk, Willem van Oranjelaan 17, Breda.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Steunpunt Informele zorg Breda, telefoon 0765265540. Tientjes-buurthuis-middag: Donderdag 2 mei tussen 13.00 en 16.00 uur is er voor ieder wat wils in Gerardus Majella, Odilia van Salmstraat 25. Gezellig met buurtgenoten kletsen, spelletjes spelen, een potje kaarten, biljarten, knutselen, handwerken en creatief bezig zijn. Knutselclub De Kliederkwastjes: Elke woensdagmiddag knutselen van 14.0016.00 voor kinderen van groep 3 t/m groep 8. Dit wordt georganiseerd door 2 enthousiaste creatieve vrouwen, Rian en Claudia in Buurthuis Gerardus Majella, Odilia van Salmstraat 25. Meer informatie: tientjesbreda@gmail.com www.tientjesbreda.nl Jamsessie: Oude stijl jazz in de Zandloper, zondagmiddag 5 mei, Zandbergweg 67. Laat je muzikaal verrassen tijdens de oude stijl Jazz jamsessie. Kom heerlijk genieten tussen 15.00 en 18.00u. De jams staan open voor iedere muzikant. Gratis toegang. Info: www.jazzinfobreda.nl Kledinginzameling Doskonale: Zaterdag 4 mei zamelt Doskonale gebruikte kleding en schoenen in voor hergebruik in Polen, Roemenie, voormalige Oostbloklanden, derde wereldlanden in Afrika. Kleding kan tussen 9.00 en 12.00 uur worden aangeboden bij garage van Campenhout, Dreef 83 te Princenhage. Wie de kleding onmogelijk zelf kan afleveren, kan vóór vrijdagavond 19.00 uur bellen naar Tanja v.d. Vorst, zodat de kleding op zaterdagmorgen aan huis (minimaal 2 zakken of dozen) opgehaald kan worden. Inlichtingen 076-5229330. IVN wandeling: Zondag 5 mei verzorgen natuurgidsen van IVN Mark & Donge een wandeling in de Landschappelijke Driehoek met als motto: tussen de Leijen. De Landschappelijke Driehoek is een groen gebied tussen de A27, de Zuidelijke Rondweg en de Loevesteinstraat. Vertrek 14.00u vanaf parkeerplaats Jeka, Beukenlaan 21, 4854 RM Breda. De wandeling duurt 1½ à 2 uur en is vrij toegankelijk. www.ivnmarkendonge.nl PAGINA 17

Strijbeekseweg 14 Ulvenhout

www.Ulvenhoutwooncenter.nl

JayDee Brassband naar Ierland

JayDee Brassband.

BREDA - Op 2 mei vertrekt de Bredase JayDee Brassband voor het derde jaar op rij voor een kleine week naar het ‘Derry Jazz Festival’ in Ierland. Dit jaar zal de band, behalve optredens tijdens het festival, ook workshops geven aan o.a. leerlingen van de lokale muziekscholen. Tevens kreeg JayDee-bandlid Daan Bogers de opdracht tot het schrijven van een jazzcompositie voor Derry, die daar door JayDee Brassband ten gehore zal worden gebracht en na afloop aan de stad cadeau wordt gegeven. Na een indrukwekkend jaar, waarin de

FOTO: TOBIAS LANDMAN

band onder meer werd uitgenodigd op het North Sea Jazz Festival en een optreden verzorgde met de beroemde ‘Youngblood Brassband’ uit Amerika, is dit volgens de bandleden opnieuw een hoogtepunt. “Mooi om onze passie voor New Orleans muziek te mogen delen met jonge musici. Het publiek in Derry is fantastisch en we kijken er naar uit om in de stad, waar wij de laatste jaren echt een zwak voor hebben gekregen, nu een extra bijdrage te mogen leveren aan de muzikale cultuur en het enthousiasme voor muziek bij de jeugd, met het geven van deze workshops.”


Door: Bart van den Acker

N M U L CO

Dit is de nieuwe Citroën C4 Picasso

Rijschool

Skoda Superb aangescherpt De eerste foto is vrijgegeven van de compleet nieuwe C4 Picasso van Citroën, die we in de loop van komende zomer mogen begroeten. De nieuwe Picasso staat op een nieuw en flexibel platform, dat we in de komende tijd als basis van een hele reeks Peugeot- en Citroën-modellen zullen zien. Net als zijn gelijknamige voorganger is de Picasso vooral een ruime vijfdeurs ‘gezins-MPV’, met een wat hogere zit en instap, veel praktische details en 537 liter bagageruimte.

Vergeleken met zijn voorganger is deze liefst 140 kilo lichter. Daardoor komen de te verwachten nieuwe, zuinige motoren extra goed tot hun recht. Dat geldt bijvoorbeeld voor de e-HDI 115, met 105 g/km CO2-uitstoot en de later in het jaar te verwachten, nieuwe ‘BlueHDi’ die voldoet aan de norm Euro 6 en met 110 g/ km uitstoot eveneens tot 2015 in aanmerking komt voor 20% bijtelling. Prijzen en verdere details over de C4 Picasso worden in de komende maanden verwacht.

Eindelijk: de Renault Zoë

We wisten al jaren dàt ze eraan zat te komen, maar de eerdere introductiedatum (afgelopen najaar) werd doorkruist door de nieuwe Clio, die voorlopig commercieel belangrijker is. We hebben het over de Zoë (of ZOE?), de eerste ‘normale’ vijfdeurs hatchback van Renault, die van meet af aan is ontwikkeld als elektrisch auto. de ontwikkeling van de batterij-elektrische auto gaat heel snel en Renault speelt hierin een belangrijke rol. Voor de Zoë zijn de verwachtingen

hoog gespannen. Die spanning wordt nog groter. De Zoë is met een basisprijs van € 20.990 onverwacht scherp geprijsd. Daar komt dan nog wel de huur van de batterij bij: vanaf € 79 per maand. De Zoë biedt diverse eigenschappen die we nog niet eerder zagen. Bijzonder is het warmte-wisselingssysteem, dat het interieur kan koelen of verwarmen, zonder dat dit ten koste gaat van de elektrische actieradius. Mede daardoor bedraagt het theoretische bereik ruim 200

Er lijkt geen einde te komen aan het modellenoffensief van Skoda! Na Citigo, Rapid en Octavia volgt nog voor de zomer de aangescherpte versie van de Superb. Voor- en achterzijde zijn strakker getekend en passen nu weer volledig in de actuele Skoda-lijn. Gebleven is natuurlijk het enorm ruime

De nieuwe Range Rover Sport Dat zat er dik in, na de nieuwe Range Rover volgt vanzelf de nieuwe Range Rover Sport. Deze net even wat dynamischer versie is een stukje korter en lager dan de grote versie, maar hij is wel groter dan zijn voorganger. Net als bij de grote Range Rover is de daling van het gewicht spectaculair. Door de volledig aluminium constructie is de basisversie

kilometer, in de praktijk is een bereik van 150 kilometer uitstekend haalbaar. De Zoë is op te laden met diverse stroomsterktes. Tachtig procent van de capaciteit in een half uur kan, maar bij een lagere netspanning in negen uur –als je toch de hele nacht tijd hebt- kan ook. De Zoë heeft op het dashboard een tablet voor navigatie, multimedia en internetaansluiting. Bestellen is nu mogelijk, de levering van de Zoë start in juni.

Ongelooflijk: Porsche Panamera met 14% bijtelling Nogal onverwacht heeft Porsche de grote vierdeurs Panamera een opfrisbeurt gegeven. Daarnaast zijn er twee interessante toevoegingen aan het leveringsprogramma. De Executive-uitvoering heeft een 15 centimeter langere wielbasis, waarbij de extra interieurruimte geheel ten goede komt aan de achterpassagier(s). Een

Porsche met chauffeur, dat idee is helemaal nieuw! Bovendien komt er een plug-in hybrid-versie. Naast de V6-benzinemotor is er een krachtige elektromotor, die kan assisteren, maar de auto ook zelfstandig kan aandrijven. Bovendien kunnen de accu’s zichzelf opladen, maar

interieur en dito bagageruimte. De dieselmotoren zijn nu voorzien van stop/start-systemen, waardoor de Greenline-uitvoering weer in de 20%-bijtellingcategorie valt en er zijn tal van nieuwe opties en uitrustingen beschikbaar, evenals nieuwe kleuren.

dat kan ook aan het stopcontact. Daardoor heeft deze Panamera volgens de (discutabele, maar we hebben niet anders) officiële verbruiksmetingen een CO2-uitstoot van slechts 71 g/ km. Daarmee blijft deze Panamera S E-Hybrid ruim onder de grens voor 14% bijtelling. De vernieuwde Panamera’s worden in juli verwacht, prijzen vanaf € 99.600, de S E-hybrid is er vanaf € 113.300,-.

liefst 420 kg lichter. Te zijner tijd komt er zelfs een viercilinder-uitvoering, die nog een stukje lichter is. Voorlopig komt de Range Rover Sport naar keuze met twee

kort nieuws Volvo heeft de sportieve R-Design-versies van de S60, V60 en XC60 onthuld. Deze versies verschillen in tal van uiterlijke details en een interieur met onder meer sportstoelen. Deze uitvoeringen zijn te combineren met alle voor deze modelseries beschikbare motoren.

De Volkswagen Golf Variant is al aangekondigd. Nu zijn de prijzen vastgesteld, vanaf € 21.450, de levering start in augustus. Opvallend is dat de Golf Variant vrijwel even ruim is als de ‘grotere’ Passat Variant.

verschillende V6-diesels en een V8 benzinemotor met compressor. In het derde kwartaal van dit jaar is de nieuwe Range Rover hier te verwachten.

Opmerkelijk: Audi brengt de A3 komend najaar ook als vierdeurs sedan. Die variant kenden we nog niet eerder. De A3 Sedan zit vooral de A4 dwars, traditioneel Audi’s middenklasse vierdeurs. De Sedan krijgt de gebruikelijke motoren en heeft een bagageruimte met 425 liter inhoud. De prijzen worden in juni bekend gemaakt.

Internet- en telefoonaanbieders concurreren alleen nog maar op prijs. Ze roepen allemaal dat ze de goedkoopste zijn –wat per definitie niet kan- en niemand zegt iets over kwaliteit, gewoon altijd een ongestoorde verbinding. Hetzelfde lijkt ook aan de gang bij autorijscholen. Daarin is een enorme wildgroei ontstaan, met name doordat allerhande mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt hetzelfde briljante idee kregen: ik begin een eenmans-autorijschool. Daarvoor zijn wel wat toelatingseisen, maar de gedachte is toch vaak dat als je een auto kunt besturen, je dat ook aan anderen kunt leren. Daar gaat het mis. Vooral die nieuwe bedrijfjes hebben geen ander middel om te concurreren dan prijs, met als gevolg dat de hele branche nu gebukt gaat onder afbraaktarieven. Dat werkt niet. De cursisten, c.q. hun ouders, vinden autorijles in alle gevallen dúúr, ongeacht wat het kost en een nare bijkomstigheid van die lage tarieven is dat er nauwelijks nog droog brood is te verdienen met het geven van rijles. Hierdoor dreigt een hele bedrijfstak onderuit te gaan. De van oudsher gevestigde rijscholen halen nooit meer hun oude rendement en hebben er al gauw geen zin meer in, al die nieuwkomers op de markt komen van een koude kermis thuis en merken dat ze nooit genoeg lessen kunnen geven om een redelijk bestaan op te bouwen. Je kunt erop wachten, tot er een flink aantal omvalt. Misschien is dat wel nodig, misschien leidt zo’n schifting wel tot normalisatie en dat zou mij als verkeersdeelnemer heel welkom zijn. De kwaliteit van sommige rijscholen is zelfs zo slecht, dat ik het herken als ik in het verkeer een lesauto zie. Natuurlijk, die bestuurder ‘moet het nog leren’, maar daarom moeten sommige basisbegrippen juist nu erin gepompt worden. Dat begint al met de zithouding achter het stuur. Te vaak zie ik aspirantbestuurders die verkrampt veel te dicht op het stuur zitten: dat komt nooit meer goed, de instructeur zou moeten beginnen met een ontspannen, correcte houding aanleren. Ik zie niet alleen lesauto’s erg langzaam rijden –dat kan nog komen-, maar soms ook te snel (!). Veel erger is dat ik nu al mensen zie die veel te vaak remmen (automaat!?), wat voor het verkeer achter de auto onnodig veel onrust veroorzaakt. Er staat zoveel druk op de ketel, iedereen wil zo snel en goedkoop mogelijk het rose kaartje halen, dat er vrijwel geen rijinstructeur aan toe komt verkeersinzicht te kweken, of de cursist zich bewust te laten worden van het samenspel met het verkeer om je heen. Veilig autorijden bestaat voor driekwart uit het opvangen van fouten van anderen. Ieder voor zich lijkt de mentaliteit, omdat ze niet leren kíjken, worden ze verrast door elke beweging van andere bestuurders, terwijl je die al lang kunt zien aankomen. Dan heb ik het nog maar niet over ontbrekende elementen als een keer rijden in het donker, of in de regen, de juiste verlichting voeren, of een keer een noodstop en een uitwijkmanoeuvre maken. Het is maar goed dat ik al een beroep heb, anders zouden mijn handen jeuken om te starten met de bétere autorijschool… of ik daarmee een boterham kan verdienen vraag ik me niet eens af. Bart van den Acker


AUTO’S

Let op!!! ₏150 tot ₏10000 voor uw loop-, sloop- of schadeauto, compleet met katalysator. Tevens alle auto onderdelen te koop aangeboden. Tevens reparaties aan alle merken auto’s. Tegen zeer voordelige prijs!

VRIENS VOORRAAD VOORDEEL!

Tel. 076 541 83 53 / www.prescherautos.nl

Voorraadkortingen oplopend tot â‚Ź 5.000,- !!!

,Ä&#x17E;Ć&#x161;Ä&#x201A;Ä&#x161;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ć?Ç&#x20AC;ŽŽĆ&#x152;Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĹśW<ͲĹ?Ä&#x17E;ĹŹÄ&#x17E;ĆľĆ&#x152;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ä&#x201A;ĆľĆ&#x161;ŽžÄ&#x17E;Ć&#x161;Ĺ?Ä&#x201A;Ć&#x152;Ä&#x201A;ĹśĆ&#x;Ä&#x17E;Í&#x2DC;

Vriens RegistratieVoordeel

Vriens RegistratieVoordeel

Vriens RegistratieVoordeel

Vriens RegistratieVoordeel

Tevens een 20-tal autoâ&#x20AC;&#x2122;s te koop aangeboden

CIRCA 70 APK GEKEURDE AUTOâ&#x20AC;&#x2122;S OP VOORRAAD! Ç Ç Ç Í&#x2DC;Ä&#x201A;ĆľĆ&#x161;Ĺ˝Ä?Ä&#x17E;Ä&#x161;Ć&#x152;Ĺ?ŊĨĹ?Ä&#x161;Ä&#x201A;ĹľÄ&#x17E;ĹśÍ&#x2DC;ŜůÄ&#x17E;ĹŻĹŹÄ&#x17E;Ď­Ä&#x17E;Ç&#x152;ŽŜÄ&#x161;Ä&#x201A;Ĺ?Ç&#x20AC;ÍŹÄ&#x161;ĹľÄ&#x201A;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x161;'KWE

^Ć&#x2030;Ĺ?ĹśÇ&#x20AC;Ä&#x17E;ĹŻÄ&#x161;ϳώĎ°Ď´Ď­Ďą,dĆ&#x152;Ä&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x201A;ϏϳϲͲϹϾϾϭϹϰϏϏϲͲϰϾϯϭϯϰϭϏ

Dre Wit (â&#x20AC;&#x2DC;t) goed reparaties witgoed producten Etten-Leur Voorrijkosten in Etten-Leur â&#x201A;Ź 15.00 buiten Etten-Leur â&#x201A;Ź 20.00

Tel.: 06-50905037

PARTYTENT KOPEN? www.grotekadoshop.nl/

â&#x201A;Ź 5.000,-

â&#x201A;Ź 4.000,-

â&#x201A;Ź 4.000,-

â&#x201A;Ź 3.500,-

ASTRA Berlin 5 drs

ASTRA Berlin Stationcar

CORSA Berlin

MERIVA Berlin

leverbaar vanaf

leverbaar vanaf

leverbaar vanaf

leverbaar vanaf

â&#x201A;Ź 19.495,-

â&#x201A;Ź 20.445,-

â&#x201A;Ź 12.995,-

â&#x201A;Ź 18.995,-

partytenten

Alle prijzen incl btw en exclusief afleveringskosten. Actie aanbiedingen op geregistreerde autoâ&#x20AC;&#x2122;s en niet in combinatie met andere acties.

Let op!!! APK keuring vanaf â&#x201A;Ź21,50

Bij eventuele afkeur kunnen wij nieuwe en eventuele goede geselecteerde gebruikte auto onderdelen monteren.

Verkoop van nieuwe en gebruikte banden tegen zeer voordelige prijzen, ook winterbanden APK Keuringstation Prescher Bel voor een afspraak: Nu GRATIS wintercheck bij APK 076 541 83 53 Openingstijden: 8.30 tot 17.00 uur. Weidehek 90, Breda Kijk op www.prescherautos.nl

DONKER EIKEN MEUBELS MAKEN WIJ BLANK OF EEN ANDERE KLEUR. Gratis Transport. Info: 073-6417807 b.g.g. 06-52691413 www.sunny-meubel.nl

Uw auto/bus verkopen? 06-10401169 Correcte afhandeling RDW erkend

Kijk voor al onze overige aanbiedingen op:

www.vriensopel.nl

i l l Minervum i 7001A, Breda d - ((076)) 5877 950 www.vriensopel.nl Ecustraat 25, Etten-Leur - (076) 5020 652

!!!!!

aa ! d d re B B Betaal niet langer teveel iinn k ew neiu voor kleine schadegevallen ! i U N Waarom kiezen voor de smart repair oplossing?

3+*., +$, s3POT REPAIR

(,., +$,$ . )#**"1,$"'. ,).$ !. ) *+2$#. 0) *)0 ).$*) ' ()$ ,0)-# # ,-. ' 0)&' $) -# -. " ) )!,.$ 0) +,$%-

s53$. ITDEUKENZONDER /& )2*) ,-+/$. ) spuiten 3-#*,, +,.$ **,-(,., +$,( .#* 

Belangstelling?

s$ASHBOARDREPARATIE 3 &' $)", +,.$

s"EKLEDINGREPARATIE 3/)-.-.*!, +,.$

Neem voor een vrijblijvende offerte contact met ons op. (,. +$, )., *))$ -.$)-- ) ,/"-. ) , T   M   

s+UNSTSTOFREPARATIE 3&0 ,2 " '$)"

Smart Repair Centre Ronnie Bastiaanssen Brugsteen 7 4815 PL Breda T +31(0)76 542 10 10 M +31(0)6 51 57 21 89

s,AKVERZEGELING 3/$., +,.$

s2UITREPARATIE -(,., +$,( .#* 

3 '", +,.$

s6ELGREPARATIE

HĂŠt kostenbesparende alternatief..!

Rijbewijs in 2 weken? www.verkeersschoolblom.nl Lid BOVAG & ANWB

T (076) 50 15 535

â&#x20AC;?Dat kan!.. Doe een spoedopleiding.â&#x20AC;? Natuurlijk Blom. De snelste weg naar je rijbewijs. AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

Â&#x2021;6ORRSORRSVFKDGHDXWRÂśV PRWRUVWHNRRSJHYUDDJG Â&#x2021;$OOHJHEUXLNWHRQGHUGHOHQ RQOLQH Â&#x2021;9ULMZDULQJELMRSKDOHQ Â&#x2021;5HSDUDWLHHQRQGHUKRXG Lid ARN-Stiba-RDWStar Trek Firs To boldly go wh

Dan durf jij je

t Contact

ere no oneâ&#x20AC;&#x2122;s gone

vast wel te verdiep

van Carla (45,

before?

en in het dagelij

kanker)?!

ks leven

0DDOEHUJHQVWUD:HUQKRXW 7HO LQIR#MRNR]XQGHUWQO ZZZMRNR]XQGHUWQO

Full time ERHNKRXGHUÂżQDQFLHHOPDQDJHU PY

TE HUUR

BEDRIJFS RUIMTE v.a. â&#x201A;Ź 35,- p/m2 WĹŻÄ&#x201A;ŜƊÄ&#x17E;ĹŻÄ&#x201A;ĹŹÄ&#x17E;ŜƊÄ&#x17E;ŜͲ>Ä&#x17E;ĆľĆ&#x152; 076-5033686

Een allesomvattende functie van boekingen tot KHWDĂ&#x20AC;HYHUHQYDQHHQNDQWHQNODUHEDODQVYDQ GLYHUVHZHUNPDDWVFKDSSLMHQ :LM]LMQJHYHVWLJGLQ+D]HOGRQN%UHGD :LMELHGHQHHQOHXNHDIZLVVHOHQGHEDDQLQHHQ SUHWWLJHZHUNRPJHYLQJHQJRHGHDUEHLGVYRRUZDDUGHQ

7HORIPDLO OXGZLJVHJHUV#VHJHUVWUDQVSRUWQO


Inpassingsplan levert 91 zienswijzen op

Ook dijken Mark-Vliet aangepast voor waterberging BREDA - Rijkswaterstaat wil begin volgend jaar al een start maken met het versterken van de zeedijken langs het Volkerak-Zoommeer, zodat het meer ingezet kan worden als waterberging in het kader van het programma Ruimte voor de Rivier. Daarmee wordt voorkomen dat bij hoge rivierstanden in combinatie met springvloed de inwoners van de Drechtsteden natte voeten krijgen. De maatregel vraagt echter ook aanpassingen aan het Mark-Vlietsysteem, dat waarschijnlijk tegen 2020 jaar later goed voorbereid is op de waterberging.

Zwemplassen gaan weer open BREDA - Alle 72 officiële zwemplassen die Brabant rijk is, zijn vanaf 1 mei weer open voor het publiek. De provincie vindt deze plassen veilig om in te zwemmen. De meeste zwemmers staan er misschien niet bij stil, maar het water in zwemplassen moet voldoen aan strenge normen voor kwaliteit en veiligheid. Ieder jaar besluit de provincie NoordBrabant opnieuw welke zwemplassen opengesteld mogen worden voor het publiek, want veilig zwemmen staat voorop Wilt u zien waar veilig gezwommen kan worden? Ga dan naar www.brabant.nl/zwemwater. Voor alle actuele informatie over de zwemplassen kunt u terecht op zwemwater.nl.

Rondje Bavel met Harmonie St.Caecilia BAVEL - Ook in 2013 gaat harmonie St.Caecilia uit Bavel dauwtrappen. Op Hemelvaartsdag 9 mei aanstaande vertrekken we zoals gebruikelijk om 06.00 uur ’s ochtends al musicerend te voet vanaf De Tussenpauz, Kerkstraat 10 te Bavel. Maar vanaf dat moment gaat het anders dan anders: we blijven in Bavel. Onze Bavelse harmonie bestaat 90 jaar en waar kan dit beter gevierd worden dan in Bavel zelf? Daarom voert deze dauwtraptocht ons niet zoals normaal naar een naburig dorp, maar is een wandeling van circa 10 kilometer uitgestippeld in en rond het mooie Bavel. Tijdens deze dauwtrap zullen we, door het dorp heen, op vijf verschillende plaatsen miniconcertjes geven. Achtereenvolgens zijn we te bewonderen op de grasvelden aan de Vossenlaar, Baayewei, Hoge Daalakker, Middeltiend en

Pater Verschurenstraat / Kapittelhof. De omwonenden van de eerste twee locaties hebben deze dag zeker geen wekker nodig, maar zullen op Hemelvaartsdag 2013 gewekt worden door prachtige muziek. Wat wel gelijk is aan andere jaren, is dat we na de eerste twee concertjes gezellig samen ontbijten. Dat is deze keer uiteraard ook in Bavel, bij onze thuishaven “De Tussenpauz” aan de Kerkstraat. De eindtijd van dit dauwtrapfestijn is voorzien rond 12.30 uur. Wij nodigen u hierbij van harte uit om deze mooie dauwtraptocht met ons mee te lopen. Deelname aan de wandeltocht is gratis. U bent wel een bijdrage verschuldigd wanneer u wenst deel te nemen aan de koffietafel bij De Tussenpauz. Wij verzoeken u dit vooraf te melden bij onze voorzitter Toine Jansen op 0161-431268. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat er genoeg ontbijtbordjes klaar staan voor iedereen.

Museum Oorlog en Vrede

Vervolging Bredase Joden Rijkswaterstaat wil begin volgend jaar starten met het verstevigen van de dijken en aanpassen van de sluizen rondom het VolkerakZoommeer. FOTO RIA VAN MEIR

DOOR RIA VAN MEIR De waterberging van het Volkerak-Zoommeer wordt ingezet bij een combinatie van springvloed en hoge rivierafvoeren, een situatie die naar schatting eens in de 1400 jaar voorkomt. Het overtollige water uit de Maas en Waal worden dan naar het Volkerak geleid, waardoor het waterpeil daar tot 2,3 meter boven NAP kan stijgen. De West-Brabantse rivieren Mark, Dintel en Vliet kunnen daardoor hun water niet goed afvoeren naar het Volkerak. Wanneer zij op dat moment door regenval ook te maken hebben met hoge rivierstanden, een situatie die in combinatie met de waterberging eens in de 2000 jaar voorkomt, leidt dat tot overstromingen tot maximaal tachtig centimeter in delen van West-Brabant. Extra maatregelen Rijkswaterstaat is daarom nog in gesprek met waterschap Brabantse Delta om extra maatregelen te treffen, zodat wateroverlast in West-Brabant kan worden voorkomen. “Het inpassingsplan dat de afgelopen periode ter inzage heeft gelegen voorziet al wel in een aantal maatregelen om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Zo worden er bij Steenbergen en Dinteloord

box barriers geplaatst om de woningen te beschermen tegen wateroverlast. Samen met het waterschap wordt gekeken welke dijken extra verstevigd moeten worden. Die maatregelen zullen waarschijnlijk rond 2020 klaar zijn, terwijl de waterberging in 2015 opgeleverd moet worden”, verklaart Hans Brouwer van het project Ruimte voor de Rivier.

terbergingslocatie onderuit wordt gehaald. Wel blijkt uit de reacties dat er veel ongerustheid heerst, vooral in West-Brabant”, merkt Brouwer op. Rijkswaterstaat verwacht half mei met een nota van antwoorden te komen op alle 91 zienswijzen. Daar waar nodig zal het plan dus worden aangepast. Daarna is er nog een mogelijkheid om in beroep te gaan bij de Raad van State.

Ongerust Toch zijn veel inwoners en gemeenten niet gerust op de impact van de waterberging voor hun omgeving, getuige de 91 zienswijzen die de afgelopen periode zijn binnengekomen op het inpassingsplan. Rijkswaterstaat buigt zich de komende weken over de inspraakreacties om te zien of zij tot aanpassingen in het plan leiden.

Verstevigen De waterberging Volkerak-Zoommeer is daarmee een van de laatste projecten uit het programma Ruimte voor de Rivier die nog in de besluitvorming zit. Alle maatregelen moeten uiterlijk 1 januari 2016 operationeel zijn. “Best krap”, geeft Brouwer toe, “maar we kunnen begin volgend jaar al beginnen met de voorbereidingen.” Voor de waterberging is het nodig dat de voormalige zeedijken langs het Volkerak en Schelde-Rijnkanaal verstevigd en veelal opnieuw bekleed worden. Daarnaast worden onder andere de Mandersluis bij Dinteloord, de Volkeraksluizen bij Willemstad, Benedensas bij De Heen, de Burgemeester Peter Sluis bij Bergen op Zoom aangepast en krijgt Tholen een nieuwe keersluis. Meer informatie is te vinden op: www. ruimtevoorderivier.nl

‘Extra maatregelen West-Brabant pas in 2020 klaar’ Ondanks het aantal reacties is Brouwer lichtelijk positief. “Zo ver ik het nu kan overzien, zit er geen zienswijze bij waardoor de grondvest van het besluit om het Volkerak-Zoommeer aan te wijzen als wa-

MEE op Weg is onderweg WEST-BRABANT - Vrijdag 19 april is het feestelijke startsein gegeven voor het project MEE op weg. Met dit project worden mensen met een beperking aangemoedigd om zelfstandig te reizen met het openbaar vervoer, lopend of op de fiets. Zij gaan op ‘avontuur’ met tijdelijke ondersteuning in de vorm van een ‘maatje’. Veel mensen met een beperking gaan al vanaf jonge leeftijd naar school en werk met het speciaal vervoer, zoals een busje of een taxi. De partners van het project ‘MEE op Weg’ zijn van mening dat meer mensen met een beperking zelfstandig kunnen reizen. Zij willen de automatische

gedachte voor en inzet van speciaal vervoer voor mensen met een beperking doorbreken, met als uiteindelijk doel: iedereen kan optimaal meedoen aan het verkeer en vervoer met respect voor ieders eigenheid. Ofwel: Meedoen in het verkeer is meedoen in de maatschappij. Oefenen met avonturenplan Elke deelnemer aan ‘MEE op Weg’ start met het maken van een avonturenplan samen met een ‘maatje’, een consulent van MEE en andere betrokkenen zoals ouders en verzorgers. Hij of zij bepaalt zelf de route, met welk vervoersmiddel en wanneer. Vervolgens gaan de deelnemer en het maatje samen op pad. Door zelfstandig

te reizen ontmoeten ze andere mensen in het verkeer en hebben zij meer vrijheid om zelf te gaan sporten of langs te gaan bij vrienden. Samenwerking MEE op weg is een samenwerkingsproject van Amarant, SDW, CZ Fonds, MEE WestBrabant en de Regio West-Brabant. Zij werken samen aan de uitvoering van dit project. Bekijk het filmpje van MEE op Weg op www.facebook.com/meeopweg of www.youtube.com/user/welkommee Meer informatie over het project kun je vinden op www.meewestbrabant.nl/ meeopweg PAGINA 20

BREDA - Zondag 5 mei is museum oorlog en vrede, Ginnekenweg 76, geopend van 13.30 tot 15.00 uur. Zoals gebruikelijk is de toegang gratis. Rond de dodenherdenking besteden we aandacht aan de vervolging van onze joodse landgenoten. We laten documenten zien van de deportatie van de Bredase joden in 1943. O.a. het document dat de

Bredase joden op een avond in 1943 thuisbezorgt kregen. Verder zijn er o.a foto’s van het getto Litzmannstadt, gemaakt in 1941 door enkele jongens die een fietstocht maakten door de Reichsgau Warteland. Ook is er het boek In Memoriam met de namen van 19048 gedeporteerde Joodse kinderen uit Nederland waarvan er 17964 werden vermoord. In mei is het museum ook, na een afspraak, te bezoeken.

Feestdag van de H. Dymphna BREDA - De kapel van Gageldonk is een klein, uniek historisch bouwwerk in het gebied van de Haagse Beemden. De bouwtijd is geschat op het begin van de zestiende eeuw. Mogelijk heeft u het gebouw wel eens opgemerkt of heeft u zelfs de gelegenheid gebruikt om een moment van rust te nemen waarbij ook een kaarsje kan worden opgestoken. In de lichte ruimte van het gebouw trekt de gewenste stilte de benodigde aandacht, voor uw gedachten, dichter bij God. Als gelegenheid vormt het ook een alternatief voor hen die voorzichtig afscheid nemen van de achtergelegen Bethlehemkerk, welke per 1 juli sluit. De kapel was gewijd aan de H. Maagd

Maria. Ook is er de traditie dat de H. Dymphna, de patrones van de bezetenen en geesteszieken en de beschermheilige tegen epilepsie en krankzinnigheid, in de kapel vereerd zou worden. Jaarlijks wordt daarom op 15 mei, de feestdag van de H. Dymphna, een H. Mis opgedragen. Voordracht door pastoor Wiertz. Aanvang: 19.00u Locatie: Moerenpad 10, (Haagse Beemden) te Breda. Verder is er iedere eerste zondag van de maand een gelegenheid voor rust en overweging. Wij bidden dan de eeuwenoude psalmen en bidden voor elkaars en eigen intenties. Het zijn 15 minuten die uw zondag verdere diepgang kunnen geven. Voor meer informatie: http://www.kapelmariadymphna.nl.

Culinaire marktplaats Cucina de Linie BREDA - Cucina de Linie is een eendaagse culinaire marktplaats in de Linie. Vanuit mobiele keukentjes, picknicktafels en tal van andere creatieve objecten verkopen hobbychefs, thuiskokkinnen en theatercateraars hun hapjes aan de liefhebber tegen uiterst vriendelijke prijsjes. Op het braakliggend terrein aan de Liniestraat verzamelen zich de culinaire gelegenheden voor één dag. Naast eten is er een bijzonder theater- en muziekprogramma en zijn er veel leuke activiteiten voor kinderen. Cucina de Linie wordt voor de derde keer gehouden in Li-

nie. Deelnemers zijn onder andere: Marion Boukema met haar Waffels op Wielen, Ralph Geerts met zijn Soepfabriek, Els Doemar met Molukse hapjes en James MCKechnie met zijn speciale ijsjes gemaakt op een ijskoude steen! Cucina de Linie zoekt nog deelnemers met een creatieve geest, die houden van koken, hapjes maken en gezelligheid! Iets voor jou, je collega’s, vrienden en familie? Schrijf je in en neem je kar, bakfiets of meubel mee. Cucina de Linie is vrij te bezoeken en de hapjes worden verkocht door de koks zelf. En dat allemaal tussen 13.00 en 20.00 uur op 25 mei. Meer informatie en aanmelden via: www.cucinadelinie.com


SPORT

Ploeg Gudelj laat in eerste helft kansen op stunt liggen

Ajax legt NAC na rust over de knie BREDA - Even leek er een stunt in de lucht te hangen voor NAC in de thuiswedstrijd tegen Ajax. Maar na een eerste helft (die in 0-0 werd afgesloten), stelde de aanstaande landskampioen zaterdagavond na rust orde op zaken. Een doelpunt van Kolbeinn Sigthorsson en een eigen goal van Tim Gilissen bezorgden de Amsterdammers drie belangrijke punten op weg naar de derde opeenvolgende titel. DOOR PETER HOUTEPEN Voor rust zag het daar aanvankelijk helemaal niet naar uit. Ajax had zoals verwacht procentueel veel meer balbezit, maar kwam daarmee niet veel verder dan een aantal ongevaarlijke afstandsschoten. In de spaarzame momenten dat NAC in het vijandige gebied van de tegenstander verscheen, had het zelfs met voorsprong de tweede helft in moeten gaan. Elson Hooi miste na tien minuten oog in oog met doelman Kenneth Vermeer en uit de rebound schoot Rick ten Voorde via Lasse Schöne over. Uit de daaropvolgende corner van Jordy Buijs kopte Eric Botteghin op de onderkant van de lat. Afgesproken “In de eerste helft hebben we het inderdaad heel goed gedaan”, aldus trainer Nebojsa Gudelj. “Alles wat we afgesproken hadden werd goed uitgevoerd. We kregen twee mooie kansen, maar helaas scoorden we niet. Verdedigend stond het bij ons heel goed. Ajax was weliswaar veel aan de bal, maar echte mogelijkheden hebben ze niet gecreëerd.” De bedoeling was om op dezelfde manier de tweede helft in te gaan. “Alleen kregen we toen heel snel twee goals tegen.”

Paniek in de Ajax-verdediging nadat Eric Botteghin (nog net zichtbaar) op de onderkant van de lat heeft gekopt. FOTO WWW.HETFOTOBEDRIJF.NL

Beste ploeg Eerst was het in de 47e minuut Kolbeinn Sighthorsson die een foutje van keeper Jelle ten Rouwelaar afstrafte en vijf minuten later kopte Tim Gilissen ongelukkig een Ajax-corner achter zijn eigen doelman. In het restant speelde Ajax vakkundig de wedstrijd uit, zonder zelf nog iets weg te geven. NAC kwam zelfs nog goed weg toen een knal van Christian Eriksen de lat trof. Gudelj: “Na de snelle twee goals konden we niet meer brengen wat was afgesproken. Maar je moet niet vergeten dat je uiteindelijk tegen een heel goed team speelt. We hebben verloren van de beste ploeg van de Eredivisie. Desondanks vind ik dat we er alles aan hebben gedaan om het hen moeilijk te maken.” Compact Ook zoon Nemanja, die verklaarde dat de kans zeer groot is dat hij volgend seizoen ergens anders speelt, vond dat NAC een hele goede eerste helft had gespeeld.

“We waren heel compact en konden goed druk zetten op de tegenstander. Ajax wist eigenlijk niet hoe ze er doorheen moest komen. In de tweede helft wilden we op dezelfde manier beginnen, maar gaven we het eigenlijk in vijf minuten weg. Wij moeten het in wedstrijden tegen titelkandidaten hebben van werklust en strijd. De eerste helft was daar een mooi voorbeeld van. Aan het begin van de tweede helft was bij ons denk ik heel even de concentratie weg en Ajax maakte daar gebruik van. En vanaf toen liepen we eigenlijk achter de feiten aan.” Door het eigen verlies en de winst van Roda JC op RKC, heeft NAC komende zondag nog steeds een punt nodig om helemaal veilig te zijn. “Dus we moeten zondag tegen Roda JC winnen of gelijk spelen.”

Restant programma 05/05: NAC-Roda JC (12.30 uur) 12/05: Feyenoord-NAC (14.30 uur)

NAC-middenvelder prolongeert titel ‘Slimste Speler van de Eredivisie’

Gilissen opnieuw de bolleboos pelijk verantwoord ondernemen wel iets meer inhoudt dan dat,”meldt Gilissen in Sp!ts. “Clubs moeten zich dat écht eigen maken, het moet onderdeel worden van het DNA. Daar heb ik het met NAC ook over gehad en dat krijgt in de toekomst een vervolg. Ik heb enkele aanbevelingen gedaan, want we kunnen nog genoeg stappen zetten op dit gebied.” Het bleef echter niet bij schrijven alleen. Gilissen zet zich zelf ook actief in voor de maatschappelijke projecten die onder de vlag van Stichting Teamplay@NAC worden uitgevoerd. Dat laatste bezorgde hem in september vorig jaar ook al de titel Maatschappelijk Speler van het Jaar 2012. Gilissen, opnieuw ‘Slimste Speler van de Eredivisie’.

BREDA - Tim Gilissen mag zich voor de tweede keer ‘Slimste Speler van de Eredivisie’ noemen. Vier jaar geleden schreef de middenvelder van NAC die titel ook al op zijn naam na het winnen van de door het blad Sp!ts gehouden wedstrijd.

FOTO WWW.HETFOTOBEDRIJF.NL

DOOR ADDO SPRANGERS

Economie & Recht aan de Hogeschool in Enschede opnieuw op te pakken en af te ronden. Na onderzoek gaf Gilissen daarbij in zijn afstudeerscriptie over maatschappelijk verantwoord ondernemen antwoord op de vraag hoe betaald voetbalorganisaties (BVO’s) zich nog beter en efficiënter kunnen inzetten om haar maatschappelijke doelen te bereiken.

Dat laatste had destijds meer gevolgen dan de speler vooraf had kunnen voorzien. Het zette er hem namelijk toe zijn eerder stopgezette hbo-opleiding Management,

DNA “De conclusie was dat clubs op dit gebied goed bezig zijn wat betreft maatschappelijke activiteiten, maar dat maatschap-

Gevoel Tim Gilissen tekende in de aanloop naar het seizoen 2007-2008 een contract voor vier jaar bij met NAC. De linksbenige, controlerende middenvelderstond destijds in de belangstelling van verschillende eredivisieclubs. Bij de keuze voor NAC ging hij naar eigen zeggen af op zijn gevoel. Van 2002 tot 2005 speelde de middenvelder bij Heracles, waar hij ook zijn jeugdopleiding genoot. In het seizoen 2005-2006 stapte hij over naar Go Ahead Eagles. Zijn lopend contract werd vervolgens door NAC van de Deventer club afgekocht. In april 2011 bereikten NAC en Gilissen overeenstemming over een nieuwe driejarige verbintenis.

SV SAB Kabouters Op zaterdag 4 mei trainen onze kabouters weer op ons sportcomplex aan de Ruitersboslaan. Aanwezig 10.15 uur. Aanvang 10.30 uur. Programma Senioren donderdag 2 mei

Vrederust 2za-SAB 3za 19:15 Senioren zaterdag 4 mei SAB 2-Seolto 4 14:30 SAB 3-Halsteren 2 14:30 Senioren zondag 5 mei Sprundel 1-SAB 1 14:30 SAB 4-Gloria UC 4 10:00

SAB 5-OMC 6 10:00 Bavel VR4-SAB VR1 10:00 Jeugd zaterdag 4 mei Gloria UC A1 - SAB A114:30 Meer informatie over voetballen bij SAB is te verkrijgen via voetbalsab@hetnet.nl PAGINA 21

Running Team Sprint BREDA - Op 27 maart is Running Team Sprint gestart met hun jaarlijkse Run2day-circuit. Het startschot voor dit circuit vond dit jaar plaats tijdens de Halve Marathon in Drunen. Tijdens deze halve marathon liepen totaal 33 wedstrijdatleten van Running Team Sprint mee, welke allemaal op hun eigen niveau trots mogen terug kijken op hun prestatie. Zo ook Henk Bruijns van WEG1 van AV Sprint. Zijn voorbereiding op de Halve Marathon begon al in Januari van dit jaar toen hij de overstap maakte van trainer Leo van Ravels naar WEG1 trainer Toin van den Broeck. Hier stelde Henk Bruijns als doel om een tijd van onder de 1 uur en 20 minuten te lopen in Drunen. De voorbereidingen van Henk Bruijns werden licht verstoord door een blessure en een griepje, maar ondanks deze dit startte Henk Bruijns vol vertrouwen op deze laatste zondag van maart. Met de gelouterde loper Jean Pierre Hoeboer als haas leek een goede afloop voor Henk in het verschiet te liggen. Gestart voor een tijd in de 1uur en 19 minuten leek er in eerste instantie geen vuiltje aan de lucht.

De eerste helft van de wedstrijd bleek er flinke tegen wind te staan waardoor de tussentijden tegen vielen. “Omdat ook de scherpte vandaag ontbrak en ik de laatste km’s de kracht miste om voordeel te halen van de wind in mijn rug was een persoonlijke top tijd voor mij vandaag onhaalbaar. Ik ben tevreden met mijn tijd gezien deze omstandigheden en de verstoorde voorbereiding. De duurtrainingen zijn niet voor niets geweest en kijk daarom ook met een goed gevoel terug op deze 1.22.17 uur, wat ook goed was voor de 1ste plaats bij de 55+ers in deze Drunense duinen loop. Nu mijn knop gelijk omzetten om weer snelle tijden te gaan lopen tijdens de komende 10 kilometer wedstrijden” aldus een trotse Henk Bruijns. Dat het met de vorm van Henk Bruijns wel goed zit bewees hij 2 weken later tijdens de Vijfmorgenloop van Sleeuwijk waar hij met een mooie tijd van 36.18min. over de finish kwam. Een mooie start voor Henk Bruijns in het Run2day-circuit en een stap naar die tijd van onder de 1uur en 20 minuten. Mogelijk dat de ½ marathon van Burgh-Haemstede die op 25 augustus op de planning staat voor deze tijd kan gaan zorgen. Info: www.atleten.info

Start voorinschrijving 28e Amgen Singelloop BREDA - Op woensdag 1 mei start de voorinschrijving voor de 28e Amgen Singelloop Breda. Het hardloopevenement vindt plaats op zondag 6 oktober. Deelnemers kunnen zich aanmelden via de website van de Bredase Singelloop. Ook dit jaar kan gekozen worden uit diverse afstanden. Voorinschrijven is mogelijk t/m 25 september 2013. Voorinschrijvers genieten voordelen. Zo krijgen zij hun startnummer met daarop de eigen voornaam thuisgestuurd. Bovendien is deelname aan de Singelloop bij voorinschrijving voordeliger. De deelnemers lopen ook dit jaar weer voor een goed doel. De keuze is

gevallen op het Jeugdsportfonds Breda. Met het motto “Alle kinderen moeten kunnen sporten” zet het Jeugdsportfonds zich in voor kinderen waarvan de ouders/ verzorgers de contributie van een sportvereniging niet kunnen betalen. De deelnemers aan de Bredase Singelloop kunnen met hun bijdrage een goede start geven aan het Jeugdsportfonds Breda. De organisatie van de Singelloop zal in ieder geval € 0,25 per deelnemer afdragen aan het Jeugdsportfonds, maar de deelnemers kunnen ook besluiten meer te geven. Zo maken we met elkaar het sporten voor kinderen in Breda mogelijk! Voor online informatie over voorinschrijven en meer: www. bredasesingelloop.nl

SV Advendo Senioren wedstrijdprogramma Zaterdag 4 mei Advendo ZA2-Internos ZA2 aw11:30 Zondag 5 mei Advendo 1-Bavel 1 av14:30 Advendo 3-Oosterhout 4 aw11:00 WDS’19 4-Advendo 4 aw08:45 Gilze 5-Advendo 5 aw08:45 Advendo 6-Irene’58 4 aw10:00 Gilze 6-Advendo 7 aw08:15 Advendo 8-Waspik 4 aw13:30 Advendo 1 speelt nog nacompetitie voor behoud in de 4e klasse. De 1e wedstrijd vindt plaats op zondag 12 mei (thuis) en de

2e wedstrijd op 2e Pinksterdag maandag 20 mei (uit). Jeugd wedstrijdprogramma Zaterdag 4 mei Rijen B1-Advendo B1 aw13:15 Victoria’03 C1-Advendo C1 aw12:15 Advendo E1-JEKA E1 aw09:15 Advendo E3-Baronie E7 aw09:15 Advendo E4G-Madese Boys E4 aw09:15 SCO/TOFS E6-Advendo E5 aw07:30 Beek Vooruit F4-Advendo F1 aw10:00 Voetbalschool 5-jarigen Training aw09:30 Overige teams zijn vrij

Fixit-zaalvoetbalcompetitie TETERINGEN - Op 4 mei wordt in Teteringen de bekerfinale gespeeld behorende bij de Fixit-zaalvoetbalcompetitie. Zoals gebruikelijk is die finale in toernooivorm, waarbij de overgebleven 4 teams elkaar in onderlinge duels bestrijden. Tornado en NoName hadden zich al in een eerder stadium geplaatst voor deze finale, afgelopen zaterdag werd er gespeeld voor de overige twee plaatsen door Unibet, Nanuru, ZVV Aarts&Co en Kwikstaart. Unibet was het enige team uit de B-divisie, maar wel de kampioen dit seizoen. In de eerste wedstrijd van 20 minuten hadden ze echter weinig kans tegen Nanuru dat afgetekend won met 3-0. Daarna was het de beurt aan de twee topploegen uit de A-divisie, Kwikstaart en ZVV Aarts&Co. Het werd een spannend duel, waarin kampioen Kwikstaart veel moeite had om de tegenstander onder de duim te houden. Het werd 3-2 voor Kwikstaart. ZVV Aarts&Co kon daarna direct weer aan de

bak tegen Unibet en er moest gewonnen worden door beide teams om al niet meteen uitgeschakeld te zijn. Ook hier weinig krachtsverschil, maar ZVV Aarts&Co is dit seizoen natuurlijk gewend om wedstrijden op een iets hoger niveau te spelen en dat betaalde zich uit. Unibet verloor met 2-1 en een grote overwinning in de laatste wedstrijd zou misschien nog redding kunnen brengen. Kwikstaart deed goede zaken door in hun tweede duel Nanuru met 1-0 terug te wijzen. Direct daarna moest men tegen Unibet en die wedstrijd eindigde in 1-1 waardoor Unibet uitgeschakeld was en Kwikstaart zich plaatste voor de finale. De tweede finaleplaats moest komen uit het laatste duel. ZVV Aarts&Co en Nanuru hadden evenveel punten, dus de winnaar zou door gaan. Nanuru begon het beste aan de wedstrijd en nam een 2-0 voorsprong. ZVV Aarts&Co kon echter de stand weer gelijk trekken. Het werd daarna 3-3 en uiteindelijk 4-4. Nanuru had uiteindelijk een beter doelsaldo en gaat daardoor samen met Kwikstaart naar de finale.


KERKELIJK

VOLLE EVANGELIE GEM. IMMANUEL Wekelijkse samenkomsten op zondag om 10.00u en woensdag om 20.00u. Tweewekelijkse bijeenkomst voor de jeugd op zaterdag om 19.30u. Zie de agenda op www.veg-immanuelbreda.nl. Alle bijeenkomsten zijn aan de Academiesingel 27-27 Voorganger: C. Visser, tel. 0161-227671. PROTESTANTSE GEMEENTE BREDA www.protestantsegemeentebreda.nl Midden/Zuid Zondag 5 mei Wijkgemeente Noorder Beemden Lucaskerk: 10.30u ds. G.P. van Dam. Kinderopvang en kindernevendienst. Tweeschaar 125 Haagse Beemden. Bereikbaarheid predikanten: 076-5495004/5419603. Wijkgemeente Midden-zuid Markuskerk, 10.00u kandidaat M. Bondzio. Kindernevendienst en crèche. Hooghout 98 Brabantpark. Bereikbaarheid predikant 076-5714742. Johanneskerk, 10.00u ds. S. de Haan. Dreef 5 Princenhage. Bereikbaarheid predikant 076-5217402. Oecumenische vieringen: Amphia Langendijk 10.15u dienst van Schrift en tafel, ds. A. Visser; Amphia Molengracht 10.30u dienst van Schrift en tafel, pastor P. Galama; De Breedonk, locatie Mastbos 3 mei 15.00u pastoor P. van Gorp; Verpleeghuis Aeneas zaterdag 4 mei 18.15u pater M. van Kooten; Grote kerk dinsdag 7 mei 12.30u Oecumenisch middaggebed, pastor P. Heije. Grote kerk, donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag), gospeldienst, voorgangers: Hans van de Meulen (Evangelische Gemeente Jefta), Ton van Prooijen (PKN) en Rob van Uden (RKK). GEREFORMEERDE GEMEENTE EBEN-HAËZERKERK Vriesdongen 1. Zondag: 10.00u leesdienst; 17.00u leesdienst. KERK VAN DE NAZARENER Evangelische gemeente Predikant: Pastor P. Brouwer Aanvang dienst: 10.30u. Locatie: Dorpshuis ‘t Web, Zuringveld 1, 4847 KS Teteringen, tel. 076-5713579. ZEVENDE-DAGS ADVENTISTEN BREDA EN OMSTREKEN Het Kruispunt, Harmonielaan 24 te Prinsenbeek. Contact: Dhr. L. Belder, tel. 0624554240. www.breda-adventist.nl Alle Bijbelstudies gaan over het thema: Zoek de Here en leef! Download de studies via www.breda-adventist.nl. Ga naar sabbatschool en selecteer onder volwassenen “Zoek de Here en leef”. Zaterdag 4 mei 10.00u Bijbelstudie, thema: Zoe de Here en Leef! (Amos) 11.00u Eredienst, prediking: Dhr. F. Kruit VOLLE EVANGELIE GEM. BREDA Elke zondag samenkomst in buurthuis Geeren-Noord, Philips Lammekensstraat 30, Breda-N., 10.00u., wisselende voorg. Crèche en kindernevendiensten. Secretariaat: J. den Hollander, tel.0765870898. KERK VAN JEZUS CHRISTUS VAN DE HEILIGEN DER LAATSTE DAGEN Mgr. de Vetstraat 112, 4817 JP Breda, tel. kerk 076-5213141, tel. zendelingen 0652338961.

BREDA 076-5729568 HEIJNINGEN 0167-528558

Diensten: 10.00u. jeugdwerk: 3-11 jr; kinderkamer tot 3 jr. Priesterschapvergadering: mannen va. 12 jr.; Zusterhulpvereniging: vrouwen va. 18 jr.; jonge vrouwen: meisjes 12-18 jr. 11.00u Vervolg jeugdwerk. Zondagsschool: leden va.12 jr; onderricht naar leeftijd; aparte onderzoekersklas. 11.40u Avondmaalsvergadering. Eredienst alle leeftijden. 13.00u einde. LEGER DES HEILS Hendrik Berlagestraat 102, tel.0765870344. Iedere zondag 10.30u. samenkomst, enthousiaste samenzang en bijbeloverdenking. Kindernevendienst en event. kinderoppas. Zondag 10.30u Majoor Bakker. PAROCHIE BREDA CENTRUM St.Janstraat 8, 4811 ZL Breda, tel. 0765215764 www.kathedraalbreda.nl Eucharistievieringen: H.Antoniuskathedraal: zondag 10.30u; maandag en donderdag 19.00u; dinsdag, woensdag, vrijdag 09.00u. Begijnhof: zaterdag 17.00u Gebedsvieringen: Begijnhof: maandag t/m vrijdag 07.45 uur morgengebed; woensdag 18.00uur jongerengebedsdienst. Met ingang van 15 april 2013 zijn er geen eucharistievieringen meer in de St. Joostkapel. DOOPSGEZINDE GEMEENTE BREDA Cimburgalaan 98 Breda. Zondag: 10.30u CHR. GEREF. KERK MATTHEÜS www.cgkbreda.nl Steendorpstraat 4; hoek Petegemstraat. Zondag 5 mei 10.00u leesdienst. Deze dienst is tweetalig, zowel in het Spaans als in het Nederlands 15.00u ds. K. Groeneveld, Antwerpen GEREF. KERK (VRIJGEMAAKT) Terheijdenstraat 9 Diensten: zondag 09.30u en 16.30u REMONSTR. GEM. BREDA E.O. Doopsgezind Centrum, Cimburgalaan 98. JERUZALEM PAROCHIE www.jeruzalemparochie.nl Vrijdag 16.00u Huize Ruitersbos, Ruitersboslaan 19.00u Huize Overakker, Brigidastraat Zaterdag 19.00u Mariakerk, Mariaplein 19.00u Vredenbergh, Lovensdijkstraat Zondag 9.30u Mariakerk, Mariaplein 9.30u Petrus en Pauluskerk, Graaf Hendrik III plein 11.00u Laurentiuskerk, Ginnekenweg 11.00u Sacramentkerk, Zandbergweg 1e Donderdag van de maand 9.00u Petrus en Paulusdagkapel, Graaf Hendrik III plein 1e Vrijdag van de maand 10.00u Sacramentskerk, Zandberglaan 15.00u Huize Breedonk, Willem van Oranjelaan

woensdag om 19.30u. Zondagsschool 4 t/m 12 jr. Kinderoppas. Zaterdagavond jongerenavond: muziek, drama, film. PAROCHIE BREDA-NOORD Parochiecentrum Belgieplein 6, 4826 KT Breda.Open op werkdagen van 9.00 tot 12.00u. 076-5873482 (in noodgevallen 0619825402) www parochiebredanoord. nl, info@parochiebredanoord.nl Kerkgebouw Belgieplein 4. Vieringen: woensdag en 1e vrijdag 09.30u, zaterdag 19.00u, zondag 10.00u. Inloopochtend Voor Elkaar elke woensdag 10.00 tot 12.00u in Gemeenschapshuis De Biesdonk, Belgieplein 8. Meer info 076 5871820. EVANGELISCHE KERK JEFTA Kantoor: Voorerf 7, 4824 GM Breda, tel. 076-5717575. De diensten van Jefta worden elke zondag om 11.00u gehouden in Anna Rozenkranskerk, Meidoornstraat 111, Breda. Kinderopvang. Kinderdiensten. Om de 14 dagen speciale tienerdienst. Zondag 5 mei: Dienst met Avondmaal. Spreker: Ad van der Heiden. RAAD VAN KERKEN Iedere dinsdag om 12.30u is er in de Stiltekapel van de Grote Kerk een middaggebed. EVANG. BAPTISTENGEM. BREDA Groene Woud 2 (schoolgebouw Prisma De Rotonde). Zondag: 10.30u Tel.info: 076-5138105. www.ebgbreda.nl PROT. GEM. PRINSENBEEK - HET KRUISPUNT Secretariaat: Harmonielaan 24, 4841 VL Prinsenbeek, tel. 076-5614852; www. hetkruispunt.org zondag 10.00u. EVANG. LUTHERSE GEM. BREDA E.O. Kerkgebouw: Stadserf 3/Veemarktstraat 11, Breda. Predikante: mw. ds. M. Schulz 040-2417664; Diaken: mw. H. KlaaysenSiebrand 076-6712425. Kosteres: W. v.d. Bruggen 076-5220877; evangelischluthers-breda.nl Zondag 10.30u RK PAROCHIE PRINSENBEEK Secretariaat Markt 34, 4841 AC Prinsenbeek. Open op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur, tel 5412231 e-mail: secretariaat@parochieprinsenbeek.nl. Contactpastor mw. G. v.d. Korput (pastoraal werkster). Vieringen: zaterdag 19.00 uur; zondag 10.00 uur; dinsdag 9.00 uur. NAZARETHPAROCHIE BREDA WEST Secretariaat: Haagsemarkt 4, Breda, tel: 076-5213873, www.nazarethparochie.nl. Open op werkdagen van 9.00-12.00u/13.30-15.00u (m.u.v. woensdagmiddag). Voor dringende gevallen (ziekenzegen, ziekenzalving of overlijden): 06-14962111.

KERK PATERS KAPUCIJNEN Zondag eucharistievieringen 8.30u en 10.00u. Weekdagen 7.45u.

ORTHODOXE KERK BREDA De Parochie van de Heilige Myrondraagsters is een Orthodoxe kerk. De kerk wordt zowel bezocht door Nederlanders als door mensen uit traditioneel orthodoxe landen. De liturgische taal is Nederlands. De diensten worden gecelebreerd door parochiepriester Vader Josef Sikora. Diensten: Elke 1e en 3e Zondag van de maand: 10.00u: 3e en 6e uur 10.30u: Goddelijke Liturgie Adres: Kerkhofkapel, Vogelenzanglaan 21, Breda-Ginneken. Meer informatie: www.orthodoxekerkbreda.nl.

EVANGELIE GEMEENTE DE DEUR Teteringsedijk 89k, Breda. Telefoon 0651193738. Diensten: zondag om 11.00 en 18.00u.;

MICHAELPAROCHIE BREDA (OOST) Parochiecentrum: Hooghout 67, 4817EA Breda; open op werkdagen van 09.0012.00u; 076-5219087 (in noodgevallen

THE BLESSING BREDA Christus Triumfatorkerk, Zandberglaan 31, www.maasbach.com Samenkomsten: Zondag 10.30u; Woensdag 20.00u (gebedsdienst); Vrijdag 20.00u; Zaterdag 19.00u POiNT! Youth. Kinderopvang aanwezig. Info: 070-3635929.

PAGINA 22

teamtelefoon 06-10292794; www.michaelparochiebreda.nl; info@michaelparochiebreda.nl. Gratis abonnement Nieuwsbrief aanmelden teamassistente@michaelparochiebreda.nl Zaterdagavond 19.00u Franciscuskerk (Breda-Noord), Belgiëplein 6; 19.00u woord en gebed aan de vooravond van zondag De Michaelkerk (Breda-Oost), Hooghout 67. Zondagochtend: 08.45u Lucaskerk (H. Beemden), Tweeschaar 125; 08.45u Annakapel (Breda-Oost), Heusdenhoutseweg 34 10.00u Williborduskerk (Teteringen) Kerkstraat 1; 10.00u Franciscuskerk (Breda-Noord), Belgieplein 6; 11.30u Bethlehemkerk (H. Beemden), Gageldonksepad 7; 11.30u Michaelkerk (Breda-Oost), Hooghout 67. WILLIBRORDUSPAROCHIE TETERINGEN Parochiecentrum: Kerkstraat 1, 4847RM Teteringen. Bereikbaar op werkdagen van 9.00-12.00u; 076-5713203 (in dringende gevallen: teamtelefoon 06-10292794); www.parochieteteringen.nl; info@parochieteteringen.nl. Gratis abonnement Nieuwsbrief aanmelden teamassistente@michaelparochiebreda.nl Vieringen: Willibrorduskerk, Willem Alexanderplein, Teteringen: zondag 10.00u, dinsdag 19.00u en donderdag 09.00u. BETHLEHEMPAROCHIE Secretariaat Gageldonksepad 7, 4824 PP, Breda. tel.5410194; fax.5426194, open elke werkdag van 9-12u, e-mail: secretariaat@bethlehemparochie.nl, www.bethlehemparochie.nl Pastores: Frans Verkleij. Bereikbaar via het secretariaat. Zondag 5 mei: 08.45u Lucaskerk eucharistie, J. Bot, m.m.v. het Jubilatekoor; 11.30u Bethlehemkerk woord- en communieviering, F. Verkleij. Donderdag 9 mei: Hemelvaart, 08.45u Lucaskerk eucharistie, J. Bot, m.m.v. het Jubilatekoor. ASSEMBLIES OF GOD PINKSTER GEMEENTE BREDA Dienst Engels. Cimburgalaan 98, tel. 06-51150835; 0134551487; 076-5418994. Zondag 13.00 tot 16.30u. VOLLE EVANGELIE GEMEENTE DE LEVENDE STEEN Dinsdags 19.30u bijbelstudie/bidstondavond. Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgieplein 8, Breda Noord. VICTORY BIBLE CHURCH INT. Lucaskerk, Tweeschaar 125, Breda. Samenkomsten: zondag 13.00-16.00u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 19.00-21.00u. Info: 076-5879857 of 06-45084992.

PROT. GEM. GINNEKEN Laurentiuskerk: Duivelsbruglaan 1 (Ginnekenmarkt) Breda. Predikant: Vacant, Duivelsbruglaan 21, 4853 JD Breda, 0765653460. Koster: Mevr. J.R. van Wijk-Versteeg, Duivelsbruglaan 3, 4853 JD Breda, 076-5651807. Postadres: Protestantse Gemeente Ginneken, Postbus 4648, 4803 EP Breda; kbginneken@zonnet.nl; www.protestantsegemeenteginneken.nl. Kerkelijk bureau: Romenyhuis (achter de kerk). Geopend: 1e dinsdagavond van de maand van 19.0020.00 uur Zondag 5 mei 6e zondag van Pasen (Rogate). 10.00u Dienst van Woord en Gebed. Voorganger: Ds. E.V.E. Wijnands, Dalmsholte. Diensten in Huize ‘De Werve’ Vrijdag 3 mei: 15.30u Eucharistieviering Pastor Kortmann Vrijdag 10 mei: 15.30u Kerkdienst Ds. P. Siderius Agenda 8 mei: Koffie-inloopochtend Mariëndal 14 mei: 10.00u en 20.00u Bijbelkring WINNERS CHURCH INTERNATIONAL Gemeenschapshuis De Wegwijzer, Steendorpstraat 2, Breda-Noord (wisselaar). Pastors Ferdinand & Elmy Igbeche. Diensten in Engels en Nederlands vertaald. Zondag 11.00-13.00u. Kinderopvang aanw. Info: 076-5712237/06-15483563 WORLDWIDE PROPHETIC EVANGELICAL MINISTRIES Zondag’s 14.00 uur. Ned./English. Hooghout 96 (Markuskerk) te Breda. Info: www.wpem.nl, tel. 06-12274947. H.H. MARIA/DYMPHNA Kapel van de H.H. Maria/Dymphna (Haagse Beemden), Moerenpad 10: 1e zondag vd maand 18.00u Vesperviering. JONGE, KRACHTIGE PROFETISCHE MINISTRY Iedere donderdagavond 20.00-22.00u komen we als jonge, krachtige profetische ministry bij elkaar in ‘Centre Court’ boven treinstation Breda, Stationsplein 16. We zijn bereikbaar op 06-15370709 of per mail naar nathancivile@hotmail.com HET APOSTOLISCH GENOOTSCHAP Heusdenhoutsestraat 15, 4817 WB Breda. Voorganger hr. J. Harten, tel. 0786175115. Contact: breda@apgen.nl Eredienst: 09.30u. ANNAHUIS Diaconaal Centrum Breda, geopend van 9.30-16.00u (vrijdag tot 15.00u). De middagen alleen op afspraak. Op dinsdag en donderdag inloop van 9.30-11.30u, Haagweg 3, 4814 GA Breda, tel. 076-5217964, info@annahuis.nl

NIEUW-APOSTOLISCHE KERK Balfortstraat 63 Breda. Diensten met wisselende priesters Zondag: 10.00u, woensdag: 20.00u www.nak-nl.org

CHRISTENGEMEENSCHAP De Christengemeenschap, beweging voor religieze vernieuwing. Mensenwijdingsdienst op zaterdag een keer in de maand. Voor informatie: 0765422983, www.christengemeenschap. nl.

WAALSE KERK Catharinastraat 83b. Kerkdiensten in het Frans. Iedere tweede en vierde zondag vd maand 11.00u. Een Franstalige samenvatting van de preek wordt uitgedeeld. Informatie: www.waalsekerken.nl ds. R.L. Dewandeler: 06-38771850.

CHRIST IN ACTION MINISTRIES ‘Biesdonk’, Belgiëplein 8, 4826 KT Breda. Samenkomsten: zondag 10.00-12.30u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 20.30-22.00u. Info: 0765204106; 076-5427839; 06-30559431.

CAPITOL WORSHIP CENTRE Capitol Worship Centre, o.l.v. Apostle Alex en Ingeborg Stekelenburg iedere woensdagavond om 20.00u. in de Poelwei, Mgr. de Vetstraat 2 te Breda. Informatie Hannah Kroeze, 076-5994927. Diensten elke zondag om 15.00u in Nederlands & Engels, Zandberglaan 54, 4818 GL Breda, 06-40061346; www.capitolbreda.nl

POOLSE RK PAROCHIE H. MAXIMILIAAN KOLBE Laurentius kerk, Ginnekenweg 333, Breda Zondag 9.15u, Pastoor S. Klim 0765321438 06-14243225. SERV.ORTHODOXE KERK Parochie “Heilige Nektarios van Egina”. Priester Vader Dusan Erdelj. www.svetinektarijeeginski.com. Steendorpstraat 4, 4826 EP Breda.


SPORT

Budokai Breda haalt 10.000 Euro op voor het KWF

Deelnemers tijdens de 24uurs-marathon.

BREDA - Op zaterdag 20 april is er om 13.00 uur een 24 uursmarathon van start gegaan bij sportschool Budokai Breda. Zo`n 200 sporters hebben de handen ineen geslagen om zich zo veel mogelijk te laten sponsoren door familie, vrienden, kennissen, buren, collega`s etc. Het sponsorgeld werd

vermenigvuldigd door het aantal lessen dat de sporters hebben behaald. Jong en oud namen deel aan de sportieve actie tegen deze verschrikkelijke ziekte. Ook zoâ&#x20AC;&#x2122;n 220 introduceâ&#x20AC;&#x2122;s waren welkom om kennis te maken met de sportlessen karate, kickboxing, Budokai en indoor boot-

camp. Zij betaalden 5 euro per les welke geheel naar het KWF kankerbestrijdingsfonds gaan. Trainers Larry Rombouts, John Korebrits, Jack Verbeucken en Cornee Schniermanni kijken terug op een zeer geslaagd en vooral gezellig evenement. Tijdens elke sportles werd er intensief getraind, en tussen de lessen door was het gezellig met alle deelnemers onder elkaar, er werd veel gelachen, maar ook was er voor iedere deelnemer een persoonlijke reden om mee te doen aan deze marathon, wat soms samen ging met een traan. Tevens werd er een loterij gehouden. Er werden scheenbeschermers, bokshandschoenen, springtouwtjes, bitjes, bandages uitgedeeld als sponsorprijzen. Er werden T-shirts van sportschool Budokai Breda verkocht, polsbandjes van â&#x20AC;&#x2DC;de beek naar alpe dâ&#x20AC;&#x2122;huzesâ&#x20AC;&#x2122; en ga zo maar door. Op zondag klokslag 13.00 uur telde alle deelnemers de laatste 10 seconden af met de laatste buikspieroefening. Tijdens deze afsluiting werd er direct bekend gemaakt dat door samenwerking van sportschool Budokai Breda en hun deelnemers en sponsors een bedrag is opgehaald van ruim 10.000,- euro! Hiervoor wilt de organisatie hun dank uitspreken naar gastdocenten Perry Roovers en Ferry van Dijk, Markenhage scholengemeenschap voor het gebruik mogen maken van hun sportaccommodatie, en alle overige sponsoren. Initiatiefnemer en organisator Larry Rombouts neemt hiernaast zelf ook deel aan de Alpe Dâ&#x20AC;&#x2122;huzes waarbij hij al ďŹ etsend samen met zijn vrouw Kim Tieken en overige teamleden (de beek naar Alpe Dâ&#x20AC;&#x2122;huzes) sponsorgeld ophaalt voor het KWF. Kim heeft vorig jaar ook deelgenomen aan de Alpe Dâ&#x20AC;&#x2122;huzes en is in haar voorbereiding gevolgd door de NCRV met het programma â&#x20AC;&#x2DC;Fietsen naar de topâ&#x20AC;&#x2122;. Zij werd hierbij getraind door Leontien van Moorsel. Meer info: www.budokaibreda.nl

 

  

 Q YD

 

Ĺľ Ä&#x17E; Ĺ?Ä&#x17E;Ĩ žŽŜĆ&#x161;

Ć? Ĺś Ä?ĹŻĆľ ĹśÍ&#x2022;žŽĆ&#x152;Ĺ?Ä&#x17E;

Ĺ?ŜƾÄ?Ä&#x17E;ĹŻĹŻÄ&#x17E; E

Ĺ?Ä&#x17E; Ä&#x201A; Ć&#x161; ŽŜ Ć&#x152;Ä&#x17E;Ĺś

9RRUNRPVFKDGHDDQXZDXWR (HQUHSDUDWLHNRVWDOVQHOYHHO JHOG *HVFKLNWYRRUDOOHDXWR¡V

BRIDGECURSUS OP TV In het najaar gaat omroep Max een bridgecursus op de televisie uitzenden. De cursus wordt gepresenteerd door Berry Weststra, bekend wedstrijdspeler en auteur van diverse cursusboeken. Er komen 12 uitzendingen van 10 minuten die wekelijks â&#x20AC;&#x2122;s-ochtends worden uitgezonden. Het is een fantastische mogelijkheid om kennis met bridgen te maken. Meer informatie over deze uitzendingen kunt u vinden op internet onder: www.bridge. nl. Gaat u de cursus volgen en wilt u zich daarna aansluiten bij een club dan bent u van harte welkom bij Bridgeclub â&#x20AC;&#x153;De Leiâ&#x20AC;? in Bavel. De Lei is de grootste Bridgeclub van West Brabant en biedt gelegenheid om te spelen op maandagmiddag, dinsdagavond en donderdagmiddag. Voor Inlichtingen kunt u contact opnemen met Mevrouw Steggerda, tel. 0161-433008 of via steggerdhans@casema.nl. ZANDBERG ZOMERBRIDGE Zandberg Zomerbridge begint op dinsdagavond 7 mei in De Zandberg. Wie zich vóór kwart na zeven meldt hoort ruim voor elf de uitslag. BRIDGESOOS â&#x20AC;&#x2DC;85 Bridgesoos â&#x20AC;&#x2122;85 Prinsenbeek organiseert een vervolgcursus voor iedereen die de beginselen van bridge beheerst of reeds een beginnerscursus heeft gevolgd. De vervolgcursus bestaat uit 12 lessen â&#x20AC;&#x2DC;Bridge in een Flits 2â&#x20AC;&#x2122; van Berry Westra. De lessen zullen gegeven worden door Dave de Bruyne, wedstrijdleider van Bridgesoos â&#x20AC;&#x2122;85 op 12 zaterdagen van 10.00 tot 12.30 uur, start op zaterdag 21 september en eindigt op 14 december met een slotdrive. Er is plaats voor maximaal 20 personen. Opgeven: Dave de Bruyne, wedstrijdleider Bridgesoos â&#x20AC;&#x2122;85, 076-5426736 of davedebruyne@hetnet.nl.

Polocompetitie 2012-2013 voorbij

Waterpolo SBC 2000 BREDA - Monsterscore van SBC 2000 GD1. Via de tussenstanden 0-8, 1-16, 2-23 eind 3-29 werd Hieronymus verslagen. SBC 2000 JB1 nam genoegen met een 2-2 in de 1e periode. Dit was niet genoeg en snel werd de stand omhoog gebracht tot 6-2. De voorsprong bleef in de volgende periodes en de eindstand werd uiteindelijk 9-7. Vier doelpunten van B Martens. Ook de Dames 1 begonnen met 2-2, maar nam in periode twee en drie de leiding met 2 punten verschil. Echter in het laatste gedeelte werden de Dames van de Dokkelaers sterker en kwamen rap dichterbij. De 5 treffers van G Adams waren net niet genoeg om de nederlaag te voorkomen. De eindstand werd helaas 10-12. Dames 2 heeft heel de wedstrijd in eigen hand gehouden en wonnen met 5-3 van Nuenen. Een tweetal scores van B vd Bunt. Heren: Kampioen Utrecht verslaan was de opdracht van coach K d Heer. Dit lukte bijna. Met hier en daar wat missers van SBC 2000 werd de stand 10-12. Eigenlijk waren de Bredase spelers tactisch veel beter en bezaten ze een hogere conditie, maar ze werden iedere keer verrast met een tegengoal, snoeihard ingeschoten door de vaak vrijliggende Utrechters. Beide keepers hebben de ploegen behoed voor meer doelpunten. Heren 2 heeft een zeer beroerd jaar gehad. Diverse spelers uit de andere ploegen hebben ze bijgestaan om al was het maar 1 puntje op de ranglijst te zetten. Het mocht niet baten. De nul kwam en bleef. A Stuy trof 4x het net van De Schelde, dat wel. De allerlaatste wedstrijd van dit seizoen

voor het combiteam De Vennen SBC2000 onder 15. Zaterdag 20 april werd de laatste wedstrijd van deze competitie gespeeld in De Wisselaar tegen TRB-RES. Beide eerdere wedstrijden was de stand uiteindelijk steeds in het voordeel van de tegenpartij geweest, wat toch wel een pittige pot waterpolo beloofde. Het complete team was aanwezig en met Vincent het eerste deel onder de lat ging het team vol goede moed de wedstrijd in. Met Matthijs, Mart en Bart, Job, Steyn en Lars. Bram, Mikey en Rick begonnen als wissel. De teams waren aardig aan elkaar gewaagd. Het eerste partje had TRB-RES meer ruimte en wist men twee maal te scoren. Daarna nam het combiteam het spel over en wist Mart met een mooi schot achterwaarts de eerste treffer te zetten voor De Vennen SBC2000. Snel daarna volgde Mickey vanuit midvoor positie. Het tweede partje begon met een gelijke stand die het team toch enige tijd kon vast houden door pressiespel. Door kleine foutjes liep TRB-RES toch nog iets uit en stond het eind van de derde helft 3-5. Inmiddels lag Vincent in het spel en nam Bart over onder de lat. In het vierde partje waren het pogingen van Matthijs en Mart die het net niet haalden en was het Mikey die nog een punt plaatste voor ons team. De wedstrijd sloot met een stand 4-7. Uitslagen Dames 2-Nuenen 1 5-3 SBC 2000 JB1-DZT JB1 9-7 Dames 1-De Dokkelaers 1 10-12 Heren 2-De Schelde 1 8-14 Hieronymus GD1-SBC 2000 GD1 3-29 Heren 1-Utrecht 1 10-12

-DDUJDUDQWLH .OHXUPHHUSULMV½ *RHGNRRSVWHYDQ%UHGDHR

ZZZSDUNHHUVHQVRUEUHGDQO 9LVLRQ(OHFWURQLFV

BRIDGE

YHUNRRS#SDUNHHUVHQVRULQIR

RI EHORQV

WHO

Gezocht: AMBITIEUZE MECHANISCH OPERATORS

/DDJVWHHQ3+%UHGD,QGXVWULHWHUUHLQ6WHHQDNNHU LQGXVWULHQXPPHU 

Voor een productiebedrijf in West-Brabant zijn we op zoek naar ambitieuze, zelfstandige mechanisch operators. In deze uitdagende functie ben je verantwoordelijk voor het gehele proces.

- opleidingen tot NMI registermediator - in-company trainingen - zakelijke en particuliere mediations

ERKEND MEDIATOR WORDEN? Het Mediation Educatie Centrum (NMI erkend) leidt op voor het examen tot NMI registermediator. Meld u aan voor een gratis informatiebijeenkomst via onze website of bel 015 - 36 112 36. Volgende informatiebijeenkomsten (start 19.30 uur): Woe 15 mei, Hotel Trivium Etten-Leur Do 16 mei, WestCord Hotel Delft (naast IKEA) Tel: 015 â&#x20AC;&#x201C; 36 112 36

info@mediationeducatie.nl

www.mediationeducatie.nl PAGINA 23

Heb je een MBO-diploma Procestechniek op niveau 3 (Operator B), ervaring in een soortgelijke functie en ben je bereid om in ploegen te werken, reageer dan nu. Via Werk en Vakmanschap kun je direct aan de slag bij onze opdrachtgever. Vaak met een vaste baan als resultaat.

E roosendaal@werkenvakmanschap.nl T 0165 - 52 46 80 WWW.WERKENVAKMANSCHAP.NL


X x x x x

x x

%F$ISPNFCPPLJTFFOOJFVXFDPNQVUFSWBO (PPHMFEJFTOFM MJDIUFOHFCSVJLTWSJFOEFMJKL JT)JKTUBSUJOFOLFMFTFDPOEFOPQ NBBLU FFOCBDLVQWBOVXCFTUBOEFOJOEFDMPVEFO CFTDIJLUPWFSJOHFCPVXEFWJSVTCFWFJMJHJOH %F$ISPNFCPPLJTEFJEFBMFDPNQVUFSPN PWFSBMUFHFCSVJLFOFONFFOBBSUPFUFOFNFO

Voor meer informatie scan deze code.

Geen gedoe, geen vervelende updates, start in enkele seconden op

XE303C12-A01NL 11,6" Google Chromebook &YZOPT%VBMDPSFQSPDFTTPS $BDIF.# (I[ (#XFSLHFIFVHFO (#TPMJETUBUFESJWF 8J'JO )%.* 64# JODBSESFBEFS 4% 4%)$ 4%9$ XFCDBNFSB NNEJL HFXJDIULH CFTUVSJOHTTZTUFFN$ISPNF04 "SUOS

"| 32

Smart TV: Internet en social media

81 cm

 "BOCJFEJOHFONBYQFSLMBOUp(FFOWFSLPPQBBOIBOEFMBSFOp;FUGPVUFOFOQSJKTXJK[JHJOHFOWPPSCFIPVEFOp"BOCJFEJOHFO[JKOHFMEJHWBOUNp;PMBOHEFWPPSSBBETUSFLUp1SJK[FO[JKOFYDMUIVJTLPQJFWFSHPFEJOH XXXUIVJTLPQJFOM

x

400 Hz Clear Motion Rate Voor snellere bewegende beelden

UE 32 ES 6530 3D LED televisie DN'VMM)%YQ )[$.3 NJDSPEJNNJOH 4NBSU57 EJWFSTFTPDJBMNFEJB JOUFSOFUGVODUJFT JOHFCPVXEF%7#5$4UVOFS ;JHHPFO61$$ HFDFSUJGJDFFSE BBOTMVJUJOHFO Y)%.* 4DBSU Y64# JOHFCPVXEF8J'J JODMVTJFGTUVLT%CSJMMFO "SU/S

Openingstijden

BREDA Kruisvoort 14 Woonboulevard 4814 RZ Breda Tel. 076 - 5258100

maandag 10.00 - 22.00 uur dinsdag 10.00 - 22.00 uur woensdag 10.00 - 22.00 uur

donderdag 10.00 - 22.00 uur vrijdag 10.00 - 22.00 uur zaterdag 09.30 - 20.00 uur

www.mediamarkt.nl zondag 12.00 - 17.00 uur (IEDERE ZONDAG OPEN)

Ruim 2500 gratis parkeerplaatsen

Ook cadeaukaarten verkrijgbaar

DBW_20130501  
DBW_20130501