Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

B E V E L A N D S E

3 APRIL 2013 WEEK 14

Uitgeverij

35.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

AUTO’S

Zundert

I

Te l .

076

599

SPORT

8 111

KERKELIJK NIEUWS

autoruitschade? Kwaliteit sinds 1913!

garage- en bedrijfsdeuren tel 0165 511297 www.vandomburgbv.nl

.com

0113-251700

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

HGZ

®

geveltechniek

Zonwering nodig? KOMT U 6 APRIL? Bel 0118 75 02 07 www.hgzgeveltechniek.nl

4QPPSTUSBBUDt/,AT(SBWFOQPMEFS 5 

Drie kandidaten voor sportambassadeur

Tropical Zoo is weer leukste uitje Zeeland

GOES - Motorcrosser Stefan Hage, mountainbiker Matthijs Eversdijk en hockeyer Jesse van Minde maken kans de nieuwe sportambassadeur te worden van de gemeente Goes. De verkiezing vindt plaats op donderdag 18 april. De winnaar volgt de broers Steven (atletiek) en Erwin (voetbal) Nuytink op. De ambassadeur is één jaar het boegbeeld van het sportklimaat in de gemeente Goes. Het ambassadeurschap is onderdeel van het initiatief ‘Adopteer een talent’ van atlete Anjolie Engels-Wisse. Meerdere gemeenten in Zeeland hebben er inmiddels een. Zo is turner Jeffrey Telussa ambassadeur in Midddelburg en Tim Pleijte in Veere.

KWADENDAMME - Berkenhof’s Tropical Zoo is vorige week voor het derde jaar op rij uitgeroepen tot leukste uitje van Zeeland. De eigenaar, de familie Antes, kreeg de prijs op een feestelijke bijeenkomst van de ANWB, de organisatie die de verkiezing jaarlijks organiseert. Berkenhof’s Tropical Zoo liet in de strijd onder meer ‘t Klok’uus in ‘s-Heer Arendskerke, het Muzeeum en Speelcircus Bambini in Vlissingen achter zich. Het zijn sowieso goede tijden voor de attractie in Kwadendamme, want ze zijn twee keer genomineerd voor de Zoo Site Awards, een belangrijke prijs voor dierentuinen. Stemmen daarvoor kan tot en met 11 april via de website www.zoosite.nl.

Verzekeringsagent krijgt vier jaar cel

SLZ telt patrijzen in en om Kamperland

GOES - Een 57-jarige voormalige verzekeringsagent uit de gemeente Goes is door de rechter in Middelburg veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar plus één voorwaardelijk en ontzetting uit zijn beroepsgroep voor vijf jaar. De straf is hetzelfde als de eis van de officier van justitie. Hij moet de slachtoffers bovendien 350.000 euro terugbetalen. De man heeft tussen 2000 en 2011 grootschalige fraude gepleegd met levensverzekeringen en spaarkasverzekeringen. Hij kocht deze stiekem af of betaalde premies niet aan de verzekeringsmaatschappij. Veel slachtoffers kwamen er pas jaren later achter, soms zelfs na het overlijden van de partner.

KAMPERLAND - De Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) wil donderdag met natuurliefhebbers het veld in om patrijzen te tellen. 2013 is het Jaar van de Patrijs. In Zeeland is het aantal patrijzen de laatste jaren sterk gedaald. Om het tij te keren is het SLZ-project ‘Groen en Doen’ op poten gezet. De inventarisatie is daarvan onderdeel. Iedereen kan donderdag helpen. Mensen krijgen een korte instructie en gaan dan op pad. Deelnemers moeten laarzen, een verrekijker en warme kleding meenemen. De bijeenkomst begint donderdag om 18.30 uur en duurt tot 20.00 uur. Verzamelplaats is Five Star Farm aan de Baas Huisweg 11 in Kamperland.

HOEDEKENSKERKE - Wandelaars, fietsers en auto’s moesten maandag even wachten met oversteken toen deze schaapskudde de weg in de Zak van Zuid-Beveland overstak. Hoewel deze twee wandelaars warm waren aangekleed vanwege de kou moeten ze bij de aanblik toch een lentegevoel hebben gekregen. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

Brief Goese fractievoorzitters naar Eerste Kamer over plannen voor minder raadsleden

Fracties willen geen kleinere raad GOES - De fractievoorzitters van het CDA, de SGP/ChristenUnie, D66, GroenLinks en SP in de gemeenteraad van Goes hebben een brief aan de Eerste Kamerleden gestuurd waarmee ze willen voorkomen dat deze een wet goedkeuren waarmee het aantal raadsleden wordt verminderd. DOOR EUGÈNE DE KOK

Clubkas Campagne weer van start KAMPERLAND - De 23.000 leden van de Rabobank Walcheren/Noord-Beveland kunnen tot en met 10 april een stem uitbrengen voor de Rabobank Clubkas Campagne. De bank heeft dit jaar een budget beschikbaar van 150.000 euro voor clubs en verenigingen in het werkgebied. Dat wordt verdeeld over de tientallen clubs en verenigingen die zich hebben ingeschreven. De leden kunnen sinds dinsdag stemmen op hun favoriete organisatie via de website van de Rabobank Walcheren/Noord-Beveland. Hoe meer stemmen een deelnemer krijgt, hoe hoger de bijdrage uitvalt. Rabobank Walcheren/Noord-Beveland maakt de uitslag snel na 10 april bekend.

Het Loze Vissertje zoekt muzikanten WILHELMINADORP - Restaurant Het Loze Vissertje aan het Goese Sas in Wilhelminadorp zoekt muzikanten en bands, die op de zondagen in de maanden juni, juli en augustus een akoestisch optreden willen verzorgen. Op 2 en 9 juni en 25 augustus kunnen de artiesten binnen optreden, op de andere dagen spelen ze buiten. Er is ruimte voor drie sets van elk drie kwartier. De eerste bands die zich hebben aangemeld zijn Straight Ahead (op 16 juni) en Kind of Blue (op 23 juni). Op zondag 18 augustus viert Het Loze Vissertje zijn 180-jarig bestaan. De andere data zijn nog open. Aanmelden kan via info@hetlozevissertje. nl o.v.v. ‘akoestisch optreden 2013’.

Het gaat om de initiatiefwet van Tweede Kamerlid voor de PvdA Pierre Heijnen. Kern van zijn voorstel - dat al door de Tweede Kamer is goedgekeurd - is om gemeenteraden terug te brengen naar de aantallen van voor de dualisering in 2002. Vanaf dat moment maakten wethouders niet langer deel uit van de raad en kregen gemeenten er dus raadsleden ‘bij’. Als Den Haag dat terugdraait, verdwijnen er ongeveer 1500 gemeentebestuurders. Initiatiefnemer van de brief Jan Jaap Bouma van de ChristenUnie kan de gedachte van Heijnen begrijpen. “Maar de situatie van de gemeenten is sinds 2002 erg gewijzigd. Dit is geen goed plan op dit moment.” Volgens Bouma krijgen gemeenten namelijk een steeds belangrijkere rol. Den Haag noemt ze ‘de eerste overheid’ en er

Vanaf pagina 8

komen meer en meer taken op hun bordje te liggen. Neem bijvoorbeeld de aanstaande decentralisaties van de Wmo, AWBZ en Jeugdzorg. “Als raadslid ben je daar heus niet wekelijks mee bezig, maar je hebt er wel mee te maken en moet ervan op de hoogte zijn.” Bouma’s collega Johnny Lukasse van de SGP denkt er net zo over. “Raadslid is geen fulltime job. Toch moeten we, als deze wet wordt aangenomen, meer werk doen met minder raadsleden. Als je meer tijd in het lezen van ingewikkelde dossiers moet steken, heb je minder tijd om contacten te onderhouden met burgers.” Bouma schetst een tweede nadeel. “In onze gemeenteraad heb je nu een paar kleine partijen. Als de wet doorgaat, gaat de kiesdeler omhoog en halen die partijen minder makkelijk één of twee zetels. Het gaat dus ten koste van de verscheidenheid. Straks houd je alleen grote partijen

over. Dat zou jammer zijn.” Ook daarmee is Lukasse het eens. “Je verliest de pluriformiteit van de samenleving uit het oog.” De Eerste Kamer sprak vorige week voor het eerst over de initiatiefwet van Heijnen. Voor de zomer neemt ze een besluit. Als de senatoren ermee instemmen, moet Goes na de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar waarschijnlijk enkele raadszetels inleveren. ‘Onwenselijk’, vinden de Goese fractievoorzitters. Als er dan toch geld op het gemeentebestuur moet worden bezuinigd, doe het dan op de vergoeding voor de lokale politici, zegt Bouma. “Want op de wethouders moet je ook niet willen besparen. We werken er in Goes nu met drie, die zich al een slag in de rondte werken. Als je dat terugbrengt naar bijvoorbeeld 2,7 fte wordt het niet alleen lastig, maar ook nog drukker. Haal dan iets van onze vergoeding af.”

...VOOR HET LAATSTE

Het juiste adres voor: 10 ͻ Kunststof Kozijnen sh 00 m 2 owroom ͻ Buiten Zonwering ͻ Terrasoverkapping ͻ Velux Dakramen Geen aanbet ͻ Insectenwering aling ͻ Binnen Zonwering

Kloosterpoort 19, Kapelle 0113-330333

ACTUELE LOKALE NIEUWS... KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Nieuw onderzoek voor jeugdmonitor GOES - Dit weekeinde ontvangen alle ouders in Zeeland met een kind uit 2009 een vragenlijst voor de Jeugdmonitor Zeeland. De vragen gaan over de buurt, gezondheid en opvoeding van het kind, het consultatiebureau, de peuterspeelzaal, kinderopvang en de school. Het is een vervolg op onderzoeken van 2001, 2005 en 2009. De uitkomsten komen in september op de website www.jeugdmonitorzeeland.nl te staan. Verder worden twee themarapporten gemaakt: ‘Trends op hoofdlijnen’ en ‘Risicogezinnen en hulp’. Deze zijn later dit jaar ook op de site te vinden. De jeugdmonitor is een initiatief van de provincie en alle gemeenten. Scoop voert het uit.

Grote Kerk Veere één van de locaties ZNF VEERE - Slot Moermond in Renesse en de Grote Kerk in Veere zijn dit jaar twee van de locaties waar theatervoorstellingen zijn te zien van het Zeeland Nazomerfestival. Op de eerste plek vindt op dinsdag 27 augustus de grote openingsproductie plaats: ‘Kabaal en liefde’, een liefdesgeschiedenis uit de 18e eeuw van de Duitse schrijver Friedrich Schiller. De Grote Kerk is het toneel van ‘Escorial’ van de Belg Michel de Ghelderode. Josse de Pauw bewerkt het voor ZNF. De tragedie speelt zich af aan het decadente Spaanse hof van Filips II. De rest van het programma volgt later, aldus Theaterproductiehuis Zeelandia. Meer: www.theaterzeelandia.nl.


WIELERWEDSTRIJD NISSE, 6 april 2013 Op zaterdag 6 april 2013 zal Nisse weer gekleurd worden door een groot aantal sportieve wedstrijdfietsers. Ook dit jaar heeft Stichting wielercomité Nisse weer een koers georganiseerd. Deze koers onder de vlag van Trimbelangen Midden Zeeland (TMZ), is het eerste reguliere treffen in het wedstrijd circuit in het nieuwe wielerseizoen voor de trimmers. Het parkoers zal traditioneel via het Dorpsplein, Paul Krugerstraat, Noteboomdijk en Van der Poest Clementstraat lopen. Deze wielerkoers draagt bij aan het sportieve en actieve imago van Nisse en wordt dankzij een groot aantal locale en regionale sponsors mogelijk gemaakt. Niet in de laatste plaats is het comité zeer blij met het grote aantal vrijwilligers, maar ook de medewerking van de dorpsbewoners Nisse. Maros Vers Vlees, Goes Jikkemiene, Nisse Novy, Heinkenszand Autobedrijf Tramper b.v., Goes Fruitteeltbedrijf Eddy van de Hage, ‘s-Heer Abtskerke Erica’S’alon Kapsalon, Nisse Gemeente Borsele AMZ, Borssele Megamix, Vlissingen Zeeland assurantiën, Heinkenszand Van Dam Haven- en Industrieservice B.V., ´s-Gravenpolder Bruna, Heinkenszand Kaasboerderij Ter Nisse, Nisse Reysport, Wolphaartsdijk Jansen Wielersport, Heinkenszand Party en evenementen catering Onder de Toren, Goes Antiekhandel De Garage, Nisse Figaro kappers, Goes Beau Courtin, Nisse

DROGER STUK?

Tissink profiel tyrecentre, Goes Berner Expert, Landgraaf Emté supermarkt, ’s-Gravenpolder Peter Hopmans,Goes Slagerij Bal, Goes Rozenkwekerij Otte, Kapelle Bison international, Goes Bluekens truck en busbedrijf, Goes ZAO, Middelburg CCH, Halsteren EPZ, Borssele Drogisterij Etos-Karreman, Heinkenszand Patricia’s brood en banket, Heinkenszand Rabobank Oosterschelde, Goes Schipper accountants, Vlissingen Bosman transportbedrijf, Nisse DHV accountants, Middelburg Leerboerderij De Akkerwinde, Nisse Sportfondsen zwembad Stelleplas, Heinkenszand Dorpshuis Jose Schouten, Nisse

Welkom op...

OPEN DAG 6 april 2013 Koffie/thee met iets lekkers erbij! Met: o.a. demonstraties, animaties, gezondheidstests en vragen over uw gezondheid. Kleurplaten voor de kinderen met attentie voor de leukste kleurplaten. Van 10.00 uur tot 15.00 uur bent u van harte welkom.

www.praktijkcentrumhetgemeentehuis.nl Noordweg 495 4333 KE Sint Laurens/Middelburg

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

De lekkerste gepaneerde schnitzels van Goes! LEKKER VOORDELIG

Karbonades

Bel: 0118-471777 Oost-Souburg

(Rib, Haas en Schouder) Recreatiestalling Numansdorp en Occasion Center Numansdorp LET OP:

Geopend: Di, Wo en Vrijdag van 9.30-17.00 Pauze 12.00- 13.00

Caravan/Camper verkopen: Voor bemiddeling verkoop vragen wij Caravans – Campers en Vouwwagens.

Oude Veerseweg 1a - 4332 SH Middelbu rg 06 - 340 184 95 - info@ramsjburg.nl www.ramsjburg.nl

WWW.CARVA.NL Contact 0186-652960 – carva@planet.nl NU Stallingplaats. Ook verkoop, reparatie, onderhoud en APK keuring.

Inbreng gevraagd, van één item tot complete inboedel, voor onze

SCREENS UITERST SCHERPE! PRIJZEN

opopdinsdag enwoensdag woensdag242 maart dinsdag19 23maart april en april VenduHuis De Jager Goes BV Ringbaan West 2b | 4461 ED Goes 06 42 11 45 42 | www.venduhuisdejager.nl

ABDIJSTRAAT 2, KAPELLE TEL: 0113-341746

GROENTE EN FRUIT

Zeeuwse Krop Sla per krop 0.69 Hollandse Komkommers 2 stuks 0.99 Zoete Blauwe Druiven 500 gram 1.49 Verse Hollandse Spinazie per kilo 1.99 Hollandse Aardbeien 500 gram 2.99

HOLLANDSE ASPERGES

Pootaardappelen - Violen - Vaste Planten Plantuien - Sla-planten - Tuinzaden - Potgrond Compost - Tuinaarde - Kunstmest - Koemestkorrel AANBIEDINGEN GELDIG VAN WOENSDAG T/M ZATERDAG

e

Gepaneerde Schnitzels

4 stuks

5.50

LEKKER VLEES

Zwitserse Kip Cordon Bleu

Kunst & Antiek Veiling en VenduVeiling

r u u h c s t i u r F e D

4 GRATIS!

Italiaanse Biefstukrol (biefstuk, zontomaat, 95 basilicum en rauwe ham) 100 gram

Voor alle voordelen zie:

antiek | (streek)sieraden | design | kunst | verzamelingen | inboedels

elke

G E V E L T E CHN I E K

Bestel nu uw ZONW IN G Straks geER nieten! w w w. k a a n g e ve l te c h n i e k . n l

Krabbendijke T (0113) 50 36 35Star T

rek

First C To bold ontact ly go w he Dan d urf jij re no one’s gone before je vast in het ? wel te dageli verdie jks le pe (45, k ven van Car n anker)?

!

la

(kipfilet, rauweham en kaas)

3 stuks

1. 6.00

LEKKER BELEG

Beenhamsalade + Kip Voorjaarssalade Gebraden Rosbief

200 gram

van het Zeeuwse rund

150 gram

LEKKER MAKKELIJK

Macaroni met Kip 500 gram Met gratis bakje rauwkost Indian Kip Curry Schotel 500 gram MET EIGEN WORSTMAKERIJ

Keurslagerij MOL Oostwal 36, 4461 TJ Goes tel.: 0113-211667 fax: 0113-232006

www.mol.keurslager.nl

2.95 2.95 5.50 4.50


ACTUALITEIT

College presenteert nieuw welstandsbeleid

Nieuwe nota borgt kwaliteit, maar biedt ook meer vrijheid’ GOES - De gemeente Goes werkt aan een nieuwe welstandsnota. Donderdag is het ontwerp in de raadscommissie gepresenteerd. “Het is een behoorlijk vernieuwing”, zegt wethouder Jo-Annes de Bat. DOOR EUGÈNE DE KOK Het startschot voor de nieuwe welstandsnota werd maanden geleden gegeven door foto’s van raadsleden met voorbeelden van goed en slecht welstandsbeleid. “Ik denk dat deze nota de gevoelens, die toen naar boven kwamen, goed weergeeft”, zei wethouder Jo-Annes de Bat na de presentatie. “We borgen de kwaliteit, maar bieden ook de gewenste vrijheid.” De Bat begon zijn presentatie met het beantwoorden van de vraag of welstand nog nodig is. “Wij zijn als gemeente Goes overtuigd van de noodzaak”, zei wethouder Jo-Annes de Bat donderdag tegen de commissieleden. “Al is het alleen maar omdat iedereen een mening heeft over wat zijn of haar buren doen. Niemand is blij als de buren opeens een dakkapel neerzetten tot op de grens van jouw woning waardoor de hele voorgevel verandert.” Ook een welstandscommissie blijft nodig, voegde De Bat toe. Hoewel veel gemeenten deze de laatste jaren hebben afgeschaft, wil Goes er één van drie deskundigen - nu heeft de gemeente er nog twee - in stand houden. “Je hebt nu eenmaal soms een onafhankelijke toetsing nodig om uit te zoeken of iets past bij datgene wat je ooit hebt bedacht.” Overigens worden er in de toekomst wel meer voorstellen getoetst door ambtenaren. Met de nieuwe welstandsnota verandert meer. Belangrijkste wijziging is volgens De Bat dat de nieuwe, veel com-

pactere versie digitaal beschikbaar komt. Als een inwoner iets wil weten moet hij of zij alleen de postcode en het huisnummer intikken om erachter te komen welke regels in dat gebied gelden. “Je hoeft niet meer de hele papieren versie door te bladeren.” Tikt iemand straks het Goese Meer in, dan ziet hij of zij dat dit voortaan welstandsvrij is. Het is één van de nieuwe welstandsvrije gebieden, naast de al welstandsvrije nieuwbouwwijk Mannee. Verder zijn er straks voor de omgeving van de Anna van Saksenlaan en op een deel van de bedrijventerreinen en alle sportterreinen geen welstandsregels meer. Als de nota wordt aangenomen hoef je als inwoner geen vergunning meer aan te vragen als je iets wilt doen aan de achterkant van je huis of bedrijf, zolang die niet aan een openbare weg ligt. Dat deel wordt voortaan welstandsvrij.

Overtuigd van de noodzaak’ Ter inzage De gemeente Goes legt de nieuwe welstandsnota vanaf 11 april ter inzage. “Maar we gaan de reacties niet afwachten. We willen groepen, die veel met deze nota te maken hebben, actief benaderen. Het commentaar van architecten, ontwikkelaars en bouwers nemen we mee.” De welstandsnota komt in juni in de gemeenteraad.

Met de nieuwe welstandsnota laat de gemeente Goes niet alle regels los, maar het beleid wordt wel ruimer.

FOTO GEMEENTE GOES

Kinderburgemeester zijn is verrassend leuk

Justin mag naar kroning Willem-Alexander KLOETINGE - Justin Reijerse is een van de Zeeuwse genodigden om bij de kroning van Willem-Alexander tot koning aanwezig te zijn. De twaalfjarige kinderburgemeester van Goes is blij verrast door deze uitnodiging.

DOOR MARIELJA DE GEUS In een crèmekleurige envelop met goudkleurig logo zat een zeer bijzondere uitnodiging. De Staten Generaal van de Eerste Kamer heeft Justin Reijerse (12) uitgenodigd aanwezig te zijn bij de kroning van Prins Willem-Alexander in Amsterdam. 30 april wonen vijfhonderd burgers de ceremonie bij in de Nieuwe Kerk. “Ik vind het supercool dat ik uitgenodigd ben. Zoiets gebeurt bijna niemand.” Voorgedragen Iedere Zeeuwse gemeente mocht vier burgers voordragen om aanwezig te zijn bij de kroning. De commissaris van de koningin heeft uit de voorgedragen namen een selectie gemaakt die representatief is voor de Zeeuwse bevolking.

‘Dit gebeurt bijna niemand’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO MARIELJA DE GEUS

www.internetbode.nl

Justin kreeg een officiële uitnodiging van de Staten Generaal.

Justin wist niet dat de gemeenteraad van Goes hem had voorgedragen. “Het is een totale verrassing dat ik naast alle andere leuke activiteiten van het kinderburgemeester zijn ook nog eens naar de kroning mag. Deze kans vind ik echt heel bijzonder. Kinderburgemeester zijn is nog veel leuker dan ik had verwacht.” Hoewel Justin nog maar twaalf jaar is, mag hij niet zijn moeder meenemen als begeleidster. “We gaan

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

denk ik met een bus met alle Zeeuwse genodigden. Ik loop gewoon met de groep mee, dan komt het wel goed.” Justin was eigenlijk ingeroosterd om tijdens de kroning samen met de Goese burgemeester René Verhulst een vlag te hijsen bij de Westerkerk in Goes. Justin wordt nu vervangen door ‘zijn’ kinderwethouders Shannen en Tim. “ Openingen In augustus 2003 werd de eerste kinderburgemeester van Goes benoemd. Negen ambtstermijnen verder is Justin Reijerse op 23 juni 2012 verkozen als tiende kinderburgemeester van Goes. Samen met zijn kinderwethouders Shannen Ouweneel en Tim Eggebeen vormt hij het huidige kindercollege. Net als een volwassen burgemeester moet een kinderburgemeester aanwezig zijn bij openingen en festiviteiten. Zo ontving Justin Sinterklaas toen hij aankwam in de stad, opende hij de kerstmarkt en was aanwezig bij de kindermiddag van Stichting Jayden, een organisatie die zich inzet tegen kinderkanker. Toen de inschrijving in maart 2012 geopend werd twijfelde Justin of hij zich zou aanmelden voor de functie. “Veel kinderen uit mijn klas wilden meedoen. Maar uiteindelijk was ik de enige die het ook daadwerkelijk gedaan heeft. Ik ben blij dat ik de moeite heb gedaan om kinderburgemeester te worden.” Justin is de derde kinderburgemeester van de Kloetingseschool.

Volg ons op Twitter: @BevelandseBode.


Uw Marktslager Clement. de enige in Zeeland!!! tel: 0113-670040. fax: 0113-670042 e-mail: slagerijclement@hetnet.nl

0113- 63 91 80

PC Complete

Heerlijke Roomschnitsels

5 stuks â‚Ź

5,99

Week is van donderdag 4 april tot en met woensdag 10 april Uit eigen Worstmakerij:

Gegrild Zeeuws Spek

100 gram â‚Ź

1,39

U vindt ons op de weekmarkt: Dinsdag: Kapelle 8.00-12.00 Ovezande 13.00-17.00 Woensdag: Nieuwdorp 8.30-12.00 Donderdag: Koudekerke 8.30-12.00 Goes Molenplein 13.00-16.30

Voor echt HEERLIJK en SMAAKVOL vlees gaat U naar de Vakman-slager! Zie ook onze aanbiedingen aan de verkoopwagen. De zaak met de smaak van vroeger!—eenvoudig ‘t beste !!

Kantoor Voordeel.com

ž ž

Computers/Notebooks/Tablets Nieuw (vanaf â‚Ź399) en 2e hands Printers, webcams, muizen, routers, antivirus, Office, etc. Papier, inktcartridges, etc. Aantrekkelijke prijzen

ž ž ž ž

Reparatie van elk merk pc Ook aan huis! Configuratie netwerk Ongekend snelle en uitstekende

ž ž ž

service!

Computercursussen & Workshops www.pccomplete.nl

1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR KORTING VAN STALEN DRAAIDEURKASTEN 50t/m80% Met 4 legborden

van de catalogusprijzen

NIEUW IN VERPAKKING

Let op: afhaalprijzen! (... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden) Alle prijzen exclusief BTW.

van 125.- voor 80b x 38d x 178h

95.-

Bel: 0118-471777 Oost-Souburg

alles voor uw computer

Specialiteit: Stro-gebrand Varkensvlees EIGEN SLACHT EN WORSTMAKERIJ !!! Deze week:

WASMACHINE STUK?

Vinningestraat 11, Hoedekenskerke

Ç Ç Ç Í&#x2DC;Ĺ?Ä&#x201A;Ć&#x152;Ä&#x201A;Ĺ?Ä&#x17E;Ä?Ĺ˝Ç&#x2020;Ä&#x17E;ĹśĆ&#x161;Ä&#x17E;Ĺ&#x161;ƾƾĆ&#x152;Í&#x2DC;Eh Ä&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?Ä&#x17E;ŜŽĆ&#x2030;ŽŽžÍŹÄ&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;ĹśÄ?Ä&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?Ć?Ä?Ĺ&#x161;Ä&#x17E;Ĺś,Ĺ˝Ä&#x17E;ĹŹÍŹ Ć&#x152;Ä&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x201A;ÍŹ<Ä&#x201A;Ć&#x2030;Ä&#x17E;ĹŻĹŻÄ&#x17E;͞ůÄ&#x161;Íż

0164 Âą 687235

Ruim 70 jaar ervaring! INKOOP VAN METAAL Voor bedrijven en particulieren (Koper, zink, ijzer, lood, RVS etc.) Wij hanteren aantrekkelijke inkoopprijzen gebaseerd op de dagkoers, deze onder voorbehoud; ze kunnen ondertussen gewijzigd zijn.

ACTUELE PRIJZEN PER KILOGRAM: Koper kabel Aluminium kabel Koper lood kabel Aluminium lood kabel Zuiver blank koper Onzuiver koper Gemengd rood koper Geel koper / messing

â&#x201A;Ź 1,70 â&#x201A;Ź 0,65 â&#x201A;Ź 0,85 â&#x201A;Ź 0,50 â&#x201A;Ź 4,80 â&#x201A;Ź 4,30 â&#x201A;Ź 3,30 â&#x201A;Ź 2,75

Aluminium â&#x201A;Ź 0,80 RVS â&#x201A;Ź 1,00 Lood â&#x201A;Ź 1,00 Zink â&#x201A;Ź 0,80 Electro motoren â&#x201A;Ź 0,45 IJzer â&#x201A;Ź 0,20 Accuâ&#x20AC;&#x2122;s â&#x201A;Ź 0,45 Katalysators (p.st) â&#x201A;Ź 20,00

Handelsweg 53 4421 SH Kapelle info@metaalhuiskes.nl 0113-340170 - 06-53832505 MA VRIJ sZAVAN UUR

www.metaalhuiskes.nl

bureaus - kasten - stoelen - tafels

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u. Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

Uitsluitend verkoop Ă contant. Pinnen mogelijk.

SNUFFELMARKT Zondag 7 april in de Kruitmolen te Middelburg.

SCHOON GENOEG VAN VUIL TAPIJT?

Kraam â&#x201A;Ź 22,00; 2de kraam voor â&#x201A;Ź 15,00 info 0165 529824 of kijk op de site www.tosca-markten.nl

Chem-Dry Droger, schoner, gezonder Â&#x2021;9RRUSDUWLFXOLHUHQHQEHGULMYHQ Â&#x2021;6QHOGURRJHQODQJHUVFKRRQ Â&#x2021;9XLODIVWRWHQGHEHKDQGHOLQJ Â&#x2021;6SHFLDOLVWLQPRHLOLMNHYOHNNHQ Â&#x2021;6SHFLDOHEHKDQGHOLQJYRRU%HUEHUV3HU]HQHWF

Ook voor meubelreiniging

Bel voor gratis advies en prijsopgave.

DĂŠ tapijt- en meubelreinigers www.chemdry.nl brooymans@planet.nl

Bergen op Zoom Goes 0800 - 4477999 (gratis) 0164-245005 0113-229020

Middelburg Roosendaal Roosendaal Goes 0118-639623 0165-529955

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

OPENINGSACTIE tot en met maandag 29 april 2013

Euro 95 15 cent korting* Diesel 13 cent korting*

Gebr. Timmermans b.v. Boekerman 4 (Borchwerf 11)

Tegenover Saver Milieustraat 4751 XK Oud Gastel Tel.: 0165 - 31 77 46 Info@krt.nl www.krt.nl of mobiel.krt.nl

UW OUDE KABEL EN METALEN ZIJN GELD WAARD!

Houdt U er a.u.b. rekening mee dat het, m.i.v. 1 januari 2013, wettelijk verplicht is om u te legitimeren bij het inleveren van koper en koperkabel. U kunt dagelijks kabel en metalen, tegen contante betaling, aanleveren. Ook kunnen wij, bij voldoende volume, containers op uw locatie plaatsen.

0HWDDOSULM]HQJHOGLJZHHN14 SODVWLFNRSHUNDEHO plastic aluminium kabel loodkabel koper loodkabel aluminium ]XLYHUEODQNNRSHU RQ]XLYHUNRSHU JHPHQJGURRG JHHONRSHU aluminium roest vrij staal ]XLYHUORRG ]LQN electro motoren LM]HU accuâ&#x20AC;&#x2122;s wasmachines, drogers DXWRNDWDO\VDWRU

vanaf

tot

½

½ SNJ â&#x201A;Ź 0,75 p/kg â&#x201A;Ź 1,05 p/kg â&#x201A;Ź 0,50 p/kg ½ SNJ ½ SNJ ½ SNJ ½ SNJ â&#x201A;Ź 0,80 p/kg â&#x201A;Ź 1,00 p/kg â&#x201A;Ź 0,95 p/kg ½ SNJ â&#x201A;Ź 0,40 p/kg ½ SNJ â&#x201A;Ź 0,40 p/kg â&#x201A;Ź 0,16 p/kg ½

â&#x201A;Ź 0,85  ½ 

  per kg SHUVWXN

3ULM]HQRQGHUYRRUEHKRXGYDQNZDOLWHLWHQPDUNWRQWZLNNHOLQJHQ Openingstijden:PDWPGRQGHUGDJXXUÂ&#x2021;YULMGDJXXUÂ&#x2021;]DWHUGDJXXU

Tamoil tankstation â&#x20AC;&#x2DC;s-Gravenpolder Baarlandsezandweg 1 4431 NJ â&#x20AC;&#x2DC;s-Gravenpolder *genoemde kortingen zijn per liter (inclusief BTW) en gelden vanaf de Tamoil adviesprijs.

Uk unt voor ook sn e deli g ta l en ne t zo n ken Tam bij: oil â&#x20AC;&#x2DC;Hei No n 445 ordlan kensza 1 RM www.tamoil.nl d n Hein seweg 3 dâ&#x20AC;&#x2122; info@tamoil.nl ken szan TamoilNederland ook op Facebook en Twitter d


ACTUALITEIT

Steun meerderheid in raadsvergadering voor burgemeester Anton Stapelkamp

Column

Declaraties splijten raad in tweeën KAPELLE - Vragen over de declaratie van dubbele woonlasten door burgemeester Anton Stapelkamp verdeelden de gemeenteraad van Kapelle vorige week dinsdag in tweeën. De VVD en Gemeentebelang deden ‘een moreel beroep’ op Stapelkamp een deel van de kosten terug te betalen. De andere partijen voelden daar niets voor en lieten duidelijk blijken niet gediend te zijn van de handelwijze van de twee partijen.

Addo Sprangers

Kampioen Onder de noemer respect delen we nogal wat schouderklopjes uit met z’n allen. Dat gebeurt op velerlei manieren. Door het bevestigen van een zogenaamde cravate met het opschrift ‘Kosovo 1999’ aan het vaandel van de Koninklijke Luchtmacht bijvoorbeeld liet Koningin Beatrix afgelopen week haar waardering blijken voor de verrichtingen van dit krijgsmachtonderdeel tijdens de Balkan-oorlog. Al dan niet ‘gewone’ burgers wordt regelmatig een lintje uitgereikt voor hun maatschappelijke verdiensten. Een mooie geste, vind ik. Anderen laten weer op geheel eigen wijze hun bewondering blijken. Ervan overtuigd dat zijn club de titel niet meer kan mislopen, liet een Feyenoord-supporter onlangs met inkt alvast de tekst ‘FR Kampioen 2013’ in zijn huid kerven. Da’s naar mijn mening weer net iets te tricky. Een AZ-fan deed zes jaar geleden iets soortgelijks met het mogelijke landskampioenschap van de Alkmaarse ploeg in het vooruitzicht, om vervolgens verbijsterd te moeten concluderen dat de kampioensschaal toch echt naar Eindhoven ging. Dan ging het er in vroeger tijden iets minder extreem aan toe. In 1963 scoorde Duo Gert Timmerman een hit met het nummer ‘Ik heb eerbied voor jouw grijze haren’. Zo’n prachtig nummer wilde iedereen wel draaien voor de gerespecteerde ouderen in zijn of haar omgeving. De plaat verkocht dan ook als een tierelier en werd zelfs goud. De senioren van nu echter lijken menigeen, een belangrijk deel van de politiek voorop, een blok aan het been. Degenen die eerst nog dachten van een aangename VUT-regeling te kunnen gaan genieten, kregen het deksel op de neus en mogen nu nog jaren doorwerken. Als ze al niet op straat worden gegooid, want dan mogen ze hun huis opeten. Wie plots is aangewezen op een verzorgingscentrum of verpleeghuis en voorheen altijd spaarzaam is geweest, komt eveneens bedrogen uit. Het op een bankrekening geparkeerde befaamde appeltje voor de dorst moet van overheidswege nu eerst worden ingeleverd. Dat juist de generaties worden aangepakt die er aan hebben bijgedragen dat Nederland de voorbije decennia van de nodige welvaart heeft mogen genieten, zou tegen alle rechtvaardigheidsgevoel moeten indruisen. Niets daarvan echter. Er wordt met verontwaardiging gewaarschuwd dat veel ouderen hun spaarcentjes nu proberen weg te sluizen. Ik kan ze geen ongelijk geven. Net als eerder genoemde aanhangers van Feyenoord en AZ. Hun tatoeages, kampioen of niet, kunnen hen straks zelfs in het bejaardentehuis niet meer worden afgenomen.

Colofon Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bevelandse Bode Bevelandse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Allegonda Jopse, Annemarie Schrijver Acquisitie Bert Paauwe Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 12.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 10.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 14 De oplossing van deze puzzel is in week 15 te vinden op www.internetbode.nl

Peter Ganseman (links) en burgemeester Anton Stapelkamp (rechts) op een archieffoto bij De Fruithof tijdens een kennismakingstocht in 2011. Ganseman plaatste vorige week vraagtekens bij declaraties van de burgemeester. ARCHIEFFOTO

DOOR EUGÈNE DE KOK De VVD en Gemeentebelang stelden hun vragen naar aanleiding van de openbaar gemaakte declaraties van het college van burgemeester en wethouders over de jaren 2010 tot en met 2012. Zowel Tiny van Loon-Noussen van de VVD als Peter Ganseman van Gemeentebelang wilden weten waarom Anton Stapelkamp in 2011 en 2012 voor totaal 27.025 euro aan dubbele woonlasten heeft gedeclareerd, terwijl zijn zoon nog in zijn onverkochte huis in Rotterdam woont. In zijn antwoord ging de burgervader uitgebreid in op een nieuwe regeling uit november 2011 voor dubbele woonlasten van burgemeesters. Deze kwam er, omdat veel burgemeesters in de problemen kwamen door de crisis op de huizenmarkt en tegelijkertijd verplicht zijn binnen een jaar na hun aanstelling in hun nieuwe gemeente te wonen. In de landelijke regeling is er geen speelruimte voor gemeenten voor eigen afspraken.

Bevlogen man Ondanks zijn uitleg deden de VVD en Gemeentebelang een ‘moreel beroep’ op Stapelkamp om een deel van het geld terug te betalen. De andere fracties voelden daar niets voor. Ria Rijksen-Blok van de Chris-

tenUnie was het felst in haar bewoordingen. “Met deze burgemeester hebben we een bevlogen man binnengehaald die een frisse wind laat waaien door het gemeentehuis. Hij woonde bovendien binnen een halfjaar in onze gemeente. Dat zie je niet vaak. Deze wijze van vragen stellen heeft niets met politiek te maken. Ik wil me daar dan ook ver van distantiëren.” Henk Keurhorst van de SGP en Hans Riel van de PvdA sloten zich daarbij aan. “We juichen het toe dat hij zich hier zo snel heeft willen vestigen”, zei de laatste. Riel zei daarnaast dat de vragenstellers zich beter tot de rekenkamer hadden kunnen wenden. “Als u twijfels heeft, was dat een goed instrument geweest.” Hans de Rooij van Stapelkamps eigen partij het CDA ging ook niet mee met de VVD en Gemeentebelang. “De declaraties vallen volledig binnen de kaders. Bovendien hebben we geen enkele bevoegdheid om ons in deze regeling te mengen.” De burgemeester was blij met ‘de warme woorden’. “Jammer dat anderen er anders over denken.”

Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland zegt keuzes te moeten maken

ROVZ bepraat uit- en afstel plannen GOES - Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) bespreekt vandaag (woensdag) welke voor 2013 geplande activiteiten ze niet of minder uitvoert. Door de reorganisatie bij de Provincie Zeeland beschikt het ROVZ-personeel over minder uren. ‘Dit heeft gevolgen voor het werkplan 2013’, schrijft het orgaan in haar werkplan voor dit jaar. ‘We kunnen niet alle projecten met het huidige aantal fte’s realiseren en daarom moeten we keuzes maken.’ DOOR BRITTA JANSSEN Het ROVZ heeft in een voorstel aan de leden op een rijtje gezet welke zaken ze niet of minder kan doen. In de vergadering voor vandaag wordt hierover beslist. Het gaat om acties op het terrein van Infrastructuur, Sensibilisering, Organisatie, Beleidsondersteuning en Educatie en Voorlichting.

© www.sudokusite.eu

Hij gaf aan dat zijn aanvragen zijn goedgekeurd, hij het college altijd op de hoogte heeft gehouden, de raad altijd overal van wist, dat hij ‘uitgebreid navraag’ heeft gedaan bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en dat voor de raadsvergadering van vorige week dinsdag nogmaals alles is gecontroleerd op rechtmatigheid. “Daaruit is gebleken dat ik me 100 procent aan de voorwaarden heb gehouden. Er is geen speld tussen te krijgen.” Desalniettemin toonde Stapelkamp zich geprikkeld. “Alles van waarde is weerloos, ook mijn integriteit. De schade daaraan is al aangericht en kan alleen worden weggenomen of beperkt als de raadsleden duidelijk laten merken dat ik me aan de regels heb gehouden.”

Campagnes Het orgaan stelt onder meer voor de campagne ‘Is jouw medicijn veilig in het verkeer?’ voorlopig niet te vervolgen. ‘Deze landelijke campagne is vorig jaar in Zeeland uitgevoerd in samenwerking met apotheken en huisartsen. Ook zijn apothekersassistenten en voorlichters van ouderenbonden en Veilig Verkeer Nederland (VVN) getraind om informatie te geven over medicijnen die de rijvaardigheid beinvloeden.’ Voordat het ROVZ aan de slag gaat met voorlichting aan beginnende bestuurders over alcohol en verkeer wil ze weten welke uitgaansgelegenheden Zeeuwse beginPAGINA 5

nende bestuurders bezoeken. ‘Dat gebeurt in 2013. Totdat de resultaten bekend zijn, schorten we de inzet van voorlichtingsteams op.’ Dit jaar wordt Vaker Veilig Fietsen, de samenwerking van het Zeeuws Coördinatiepunt Fiets van de Provincie Zeeland en het ROVZ, op een laag pitje gezet. ‘Deze samenwerking resulteerde onder andere is een actieve Zeeuwse aanpak van de landelijke fietsverlichtingscampagne en de campagne “De scholen zijn weer begonnen”. Dit jaar komt er geen boekje en geen vernieuwende Zeeuwse aanpak van deze campagnes. Waar mogelijk integreren we de onderwerpen in de verkeerseducatie op de scholen.’ Daarnaast ondersteunt het ROVZ de fietsverlichtingsactie van de politie. Bij deze actie geeft de politie niet alleen een boete, maar ook een setje fietslampjes als de verlichting niet werkt. ‘In 2014 is fiets- en verkeersveiligheid één van de speerpunten van het ROVZ. Dit jaar stellen we daarvoor een campagneplan op.’ De wijkgerichte aanpak van Veilig Verkeer

Nederland wordt niet voortgezet, omdat het volgens het ROVZ niet heeft opgeleverd wat ze er vooraf van had verwacht. ‘Het is lastig gebleken om goede trajecten en enthousiaste buurtbewoners met voldoende tijd te vinden. In 2013 willen we beginnen met een nieuwe laagdrempelige aanpak voor bewoners die iets aan de verkeersveiligheid in hun straat of wijk willen doen.’ Educatie Voorlichting aan mensen met een elektrische fiets en oudere fietsers wil het orgaan uitstellen tot volgend jaar. ‘In 2013 wordt het onderzoek naar fietsongevallen uitgevoerd en mede met behulp van de resultaten treffen we dit jaar voorbereidingen voor een mogelijke aanpak van fietsongevallen. De uitvoering van concrete projecten schuiven we daarom door naar 2014.’ Ook het ontwikkelen van een nieuwe website heeft dit jaar geen prioriteit. ‘We onderzoeken hoe we beter kunnen communiceren en informatie efficiënter beschikbaar kunnen stellen en uitwisselen.’


KORT BEDRIJVIG

Zeeland heeft noodplan klaar en neemt landsadvocaat in de arm over saneringskosten

Provincie worstelt met dilemma Thermphos

Openingsactie bij Tamoil

Voordelig tanken in â&#x20AC;&#x2DC;s-Gravenpolder

VLISSINGEN-OOST - In de afwikkeling van het faillissement van fosforproducent Thermphos in Vlissingen-Oost staat de Provincie Zeeland voor een groot dilemma. Dat zei gedeputeerde Ben de Reu vrijdag. De curator heeft twintig miljoen euro uit de boedel geboden voor de saneringskosten van het fabrieksterrein, maar dat vindt de provincie te weinig, omdat de schoonmaak waarschijnlijk tussen de zeventig en negentig miljoen kost, legde De Reu uit. â&#x20AC;&#x153;Maar als we gaan procederen, gaat daar veel tijd en geld overheen. Geld dat dan weer uit die boedel komt.â&#x20AC;? DOOR BRITTA JANSSEN Deze dagen heeft de Provincie veel gesprekken over Thermphos. Met Zeeuwse partijen die ook nog geld krijgen van de failliete fabriek, grondeigenaar Zeeland Seaports, maar bijvoorbeeld ook met minister Henk Kamp van Economische Zaken. â&#x20AC;&#x153;De landsadvocaat staat ons nu bij, omdat het een ingewikkeld verhaal is, bijvoorbeeld vanwege de technische en juridische kwesties rondom de milieuwetgevingâ&#x20AC;?, liet De Reu weten. â&#x20AC;&#x153;En gelijk hebben en krijgen is iets anders.â&#x20AC;? De gedeputeerde zei ervan uit te gaan dat het saneren van de fabriek en het terrein tussen de zeventig en negentig miljoen euro kost. â&#x20AC;&#x153;Als we akkoord gaan met de twintig miljoen van de curator, zijn de rest van de kosten voor onze rekening en daarmee zijn we het niet eens. Maar procederen kost misschien wel jaren en veel geld. Dus wat is het beste voor de belastingbetaler?â&#x20AC;? De curator heeft een plicht richting de crediteuren en zal daarom niet de totale waarde van de boedel - waarschijnlijk zoâ&#x20AC;&#x2122;n 61 miljoen euro - beschikbaar stellen voor de schoonmaak. â&#x20AC;&#x153;Maar wij vinden dat het niet zo kan zijn dat wanneer een bedrijf failliet gaat, de rommel achterblijft voor de belastingbetaler.â&#x20AC;? De rechter-commissaris beslist uiteindelijk.

Noodplan Gedeputeerde Staten riepen vrijdag Provinciale Staten bijeen om deels vertrouwelijke informatie over Thermphos voor te leggen. â&#x20AC;&#x153;We hadden sterke aanwijzingen dat de curator vandaag het bedrijf Thermphos zou beĂŤindigen en dan moeten wij een noodplan klaar hebben. Maar dat bleek later niet zo te zijn. Omdat we dat risico niet wilden nemen, is er nu een noodplan over de sanering en ontmanteling van de fabriek. Daarin staat ook ďŹ nanciĂŤle informatie voor de onderhandelingen en dat is vertrouwelijk.â&#x20AC;? In het noodplan staat wat er gebeurt bij een bedrijfsbeĂŤindiging en bij wie bevoegdheden en verantwoordelijkheden liggen. â&#x20AC;&#x153;We handhaven nu op de huidige vergunning, maar bij de beĂŤindiging wordt dat een ander verhaalâ&#x20AC;?, lichtte gedeputeerde George van Heukelom vrijdag toe. â&#x20AC;&#x153;Maar wij blijven de eigenaar aanspreken op wat er in de vergunning staat, bijvoorbeeld als het over veiligheid en milieu-eisen gaat. Wij doen tussentijdse controles, zodat de veiligheid voor bewoners gewaarborgd is.â&#x20AC;? Met een hek eromheen en klaar, ben je er volgens de gedeputeerden niet. Zo moet het gevaarlijke fosfor en slib worden afgevoerd. Op dit moment werken er nog zoâ&#x20AC;&#x2122;n zestig medewerkers van Thermphos op het terrein.

Het noodplan is er voor de periode tot de sanering. Het hele schoonmaakproces duurt daarna nog minimaal twee jaar, schetste Ineke Jansen, hoofd afdeling MilieuhygiĂŤne van de provincie Zeeland. â&#x20AC;&#x153;Dat is wanneer je alles afbreekt en afvoert. Maar als je bijvoorbeeld een oven op het terrein gebruikt om afval weg te stoken, duurt het vier tot zes jaar.â&#x20AC;? Volgens de gedeputeerden is binnen enkele weken bekend of de provincie een procedure aanspant over de saneringskosten. Dit beĂŻnvloedt de startdatum van de schoonmaak. Overleg Een verslag met niet-geheime informatie over het noodplan wordt â&#x20AC;&#x2DC;heel snelâ&#x20AC;&#x2122; openbaar gemaakt, maakte De Reu bekend. Dinsdag 2 april heeft de provincie in Den Haag een gesprek gehad met minister Henk Kamp van Economische Zaken. Bij het ter perse gaan van deze krant was de uitkomst daarvan nog niet bekend.

$PXQGVHQZHJ*RHVÂ&#x2021; www.vanderendtautoschade.nl

Nieuwdorp, Geldrop en Luxemburg

Rabojeugd Theo Middelkamp op podium GOES - Zaterdag bijna een thuiswedstrijd voor de meeste jeugdrenners, in Nieuwdorp staan 33 jeugdrenners van Rabojeugd Theo Middelkamp aan de start in diverse categorieĂŤn. In categorie 1 reed Myrthe Greijdanus naar het podium met een 3e plaats, Firn Arens ďŹ nishte op de 7e plaats en Vera de Munnik op de 8e plaats. Maureen Arens reed ook naar het podium in categorie 2 met een mooie 2e plaats en ook Aniek Adriaenssens reed op het podium met een 3e plaats. In categorie 3 was de overwinning voor Shirin van Anrooij, Twan Schrier reed naar de 6e plaats, gevolgd door Lisanne de Munnik op de 7e plek, Floris Kristalijn 8e. Casper Vos reed zijn eerste wedstrijd met

een 11e plaats en Noan van de Berg werd 13e. Luc van Cadsand had een defect aan zijn ďŹ ets en moest opgeven. Mike Deutekom reed in categorie 4 naar de 9e plaats en Flavio Moretti naar de 13e plek. Categorie 5 werd beslist met een sprint met voor Arjan Poleij een 4e plaats, ZoĂŤ Mulder 5e, Tristan Timmermans 9e en Daphne Mesu 10e, hierna volgden Hidde Greijdanus 16e, Jesper Martijn 19e, Tristan Krombeen 23e en Sebastiaan Philipse 24e. Ook categorie 6 is in een sprint geĂŤindigd met een 7e plaats voor Pepijn Hillemans, Tim van Dijke 8e, Jochem Kerckhaert 11e, Mick van Dijke 12e, Jarmo Visser 18e, Quinty van de Guchte 19e, Lars Steenbakker 20e en Robin Talen 24e.

Timo de Jong is in de sprint van categorie 7 6e geworden, Nick de Munnik 17e en Lars Oreel tijdens zijn 1e wedstrijd 19e, hij was helaas gevallen. Paasmaandag pakte Arjan Poleij in Geldrop de zege in categorie 5 en helaas viel Tristan Timmermans in de laatste bocht. Gelukkig zonder erg letsel, meer de schrik. In Schengen (Luxemburg) reed Timo de Jong naar de 3e plaats in een sprint met vier renners in categorie 7. ZoĂŤ Mulder startte paasmaandag in Berghem en is 10e geworden in categorie 5. Volgende week staan de jeugdrenners zondag 6 april aan de start in Steenbergen. Categorie 1 start daar om 10.00 uur op Industrieterrein Reinierpolder 1.

â&#x20AC;&#x2DC;s-GRAVENPOLDER - Naast de ďŹ rma Tramper aan de Baarlandsezandweg 1 in â&#x20AC;&#x2DC;s-Gravenpolder heeft het tankstation de rood-wit-blauwe kleuren van Tamoil gekregen. Na een aantal weken proefdraaien is het tijd om de lente in te luiden met een openingsactie. Tot en met maandag 29 april 2013 kunt u extra voordelig tanken bij Tamoil. Voor benzine geldt een korting van maar liefst 15 cent en dieselrijders proďŹ teren van 13 cent korting per liter. De kortingen zijn inclusief BTW en gelden vanaf de Tamoil adviesprijs. Het Tamoil tankstation aan de Noordlandseweg 3 in Heinkenszand ligt niet ver van dit kortingsgeweld en doet daarom ook mee.

Korfbalvereniging TOGO viert 80-jarig bestaan GOES - De Goese korfbalvereniging TOGO viert zaterdag 6 april het 80-jarig bestaan. De club doet dat met een open dag op sportpark Het Schenge. TOGO wil de korfbalsport promoten en de leden en niet leden een aangenaam jubileum bezorgen. De dag wordt om 10.00 uur geopend door de kinderburgemeester van Goes. Die zal ook het startsein geven voor een ballonnenwedstrijd voor de jongste kinderen van 4 t/m 8 jaar. Voor hen is er ook een spellencircus en een wedstrijdje korfschieten. De kinderen in de leeftijd van 9 t/m 12 jaar krijgen vanaf 11.45 uur een clinic van de hoofdtrainer van TOGO, Carlo de Waele en worden getrakteerd op een optreden van Chaima, die deel heeft genomen aan het programma de Voice Kids. Voor oudere jeugd vanaf 13 jaar is er na 13.00 uur een

zumbales. Daarnaast zijn er nog diverse andere activiteiten zoals: springkussen, haarknippen/vlechten, nagelstijlen, promotiekraam, verlotingen en gedurende de dag zal DJ Jordi van zich laten horen. Diverse teams van TOGO spelen op 6 april ook thuis. TOGO 1 treft om 16.00 uur Thor 1. De hoofdmacht doet in de derde klasse volop mee voor het kampioenschap. TOGO 2 treedt om 14.20 uur aan tegen Thor 2. TOGO werd in 1933 opgericht en is daardoor ĂŠĂŠn van de oudste korfbalverenigingen van Zeeland. Frans de Munck, de latere doelman van het Nederlands voetbalelftal, was in de beginjaren lid. Decennia later speelde Dennis Voshart in het rood-wit van TOGO. Hij maakte daarna meer dan veertig keer zijn opwachting in het Nederlands korfbalteam. TOGO is een gezellige, stabiele vereniging binnen de Zeeuwse korfbalwereld. De club heeft nu 185 leden.

Dames Bruel en Schipper zijn al 45 en 25 jaar lid

Leden Groei en Bloei geĂŤerd

Zesde editie Zwaanfest in Kapelle Kapelle.

Bettyâ&#x20AC;&#x2122;s Doghouse.

KAPELLE - Zaterdag 6 april wordt voor de zesde keer het gratis rockfestival

Zwaanfest georganiseerd, met wederom 4 bands, in HCR de Zwaan te

We beginnen met de Powerfull Legends. Dit is een jonge band met een gemiddelde leeftijd van 16 jaar, toch zullen ze voor de doorgewinterde muziekliefhebber bekende covers spelen. Hierna Appendix; een punkrock band uit Bergen op Zoom met als doel veel shows weg te geven, met kickass bands op het podium te staan en voor zoveel mogelijk mensen spelen. Na dit geweld tijd voor het rockabilly trio Bettyâ&#x20AC;&#x2122;s Doghouse die benadert de originele songs van de oude grote rock â&#x20AC;&#x2DC;nâ&#x20AC;&#x2122; roll helden zoals Buddy Holly, Johnny Cash en Elvis Presley in dezelfde originele stijl van hedendaagse helden zoals The Stray Cats en The Paladins. Afsluiter Over The Edge is een metalband die voor een ďŹ&#x201A;inke portie heftige, bij een breed publiek bekende covers speelt; van Metallica, System of a Down, ACDC, Guns â&#x20AC;&#x2DC;n Roses, Iron Maiden. Aarzel niet en kom van die bank zaterdagavond! Aanvang 20.00 uur. PAGINA 6

GOES - Op de ledenvergadering van Groei en Bloei Goes en omstreken zijn donderdag de dames Bruel (l) en Schipper in het zonnetje gezet. Marianne Bruel omdat zij al 45 jaar lid is van de vereniging en C. Schipper al 25 jaar. â&#x20AC;&#x2DC;Marianne is een vrouw die in alle bescheidenheid altijd aanwezig op is onze lezingenâ&#x20AC;&#x2122;, vertelde secretaris Atie ten Voorde- van Bokhoven. Beiden kregen bloemen, een VVV-bon en een oorkonde. â&#x20AC;&#x2DC;Er waren meer leden die een jubileum hadden, maar zij konden door omstandigheden niet aanwezig zijn.â&#x20AC;&#x2122; Dit zijn de dames Van Moorsel en Sinnema, respectievelijk 45 en 25 jaar lid. â&#x20AC;&#x2DC;Zij krijgen bezoek aan huis om cadeaus te ontvangen. Verder waren er nog 3 leden van 45 jaar en 4 leden van 25 jaar, maar zij kozen ervoor geen extra aandacht te krijgen. Niettemin is het de moeite van vermelden waard.â&#x20AC;&#x2122; Groei en Bloei is al 140 jaar een bekend tijdschrift voor tuinieren en alles wat groeit en bloeit. Het is echter niet alleen het tijdschrift, er zijn ook ongeveer 140 plaatselijke verenigingen. Regelmatig organiseren zijn lezingen, workshops en de bekende Groenmarkt op de tweede zaterdag in mei.


LIEF EN LEED

Familieberichten

BETAALBARE BRILMODE COLLECTIE 2013

50%

Begrafenisverzorging Begrafenisverzorging

Corné Vader Corné Vader

KORTING

OP DE COMPLETE BRIL

VANAF

Tarweakker Tarweakker 23 23 Arnemuiden 43414341 MD MD Arnemuiden Al jaren een vertrouwd gezicht! Al jaren een vertrouwd gezicht!

wij kunnen declareren bij vele verzekeraars

0118 60 00 25 00 Tel.Tel. 0118 - 60- 25 Wij verzorgen begrafenissen. Wij verzorgen alléénalléén begrafenissen.

€ 14OP0S,-TERKTE

ZONNEBRIL

tilroeoptiek

walstraat 81 vlissingen 0118-412370 www.tilroe.nl

tilroeopticien

De Zeeuwse uitvaartverzorging Henk in den Bosch 24 uur per dag bereikbaar op 0113-251303 of 06-53711948

250 2e hands

Persoonlijke aandacht en betaalbare kwaliteit hŚĞĞŌĂůĞĞŶĐŽŵƉůĞƚĞƵŝƚǀĂĂƌƚǀŽŽƌ € 3750,sŽŽƌŵĞĞƌŝŶĨŽƌŵĂƟĞďĞnjŽĞŬŽŶnjĞǁĞďƐŝƚĞ͗ www.zeeuwseuitvaartverzorging.nl KĨŵĂŝůŶĂĂƌ͗ŝŶĨŽΛnjĞĞƵǁƐĞƵŝƚǀĂĂƌƚǀĞƌnjŽƌŐŝŶŐ͘Ŷů

Overjaars elo fiets tot 40% korting Elo fiets Trek t80 ride+ 2013

€ 1899,- nu met inruil van oude fiets

€ 1649,-

Trek t500 ride+ 2013

€ 2399,- nu met inruil van oude fiets

€ 2099,-

Trek tm 500 ride+ 2013

€ 2599,- nu met inruil van oude fiets

€ 2289,-

Trek lm 500 ride+ 2013

€ 2499,- nu met inruil van oude fiets

€ 2199,-

Trek t700 ride+ 2013

€ 2849,- nu met inruil van oude fiets

€ 2499,-

Gazelle orange pure inn 2013 € 1749,- nu met inruil van oude fiets

€ 1525,-

Gazelle orange plus inn 2013

€ 1949,- nu met inruil van oude fiets

€ 1699,-

Gazelle orange xtra inn 2013

€ 2299,- nu met inruil van oude fiets

€ 2019,-

Gazelle orange Excel inn 2013 € 2499,- nu met inruil van oude fiets

€ 2199,-

Bachweg 2 | 4337 XD Middelburg

Uitvaartcentrum H. Jobse

Telefoon 0118 46 22 05 www.hjobse-uitvaart.nl

Sparta’s met Bosch motors vroeg inruil korting ????? levering v/a week 15 € 950,-

Grote vooraard van 2e hands elo fiets al vanaf

Stads fiets Cortina transport u4 2013

€ 529,- nu met inruil van oude fiets

€ 459,-

Batavus diva tk3 2013

€ 599,- nu met inruil van oude fiets

€ 515,-

Batavus diva tk7 2013

€ 699,- nu met inruil van oude fiets

€ 599,-

Gazelle miss grace tk3 2013

€ 699,- nu met inruil van oude fiets

€ 599,-

Gazelle miss grace tk7 2013

€ 779,- nu met inruil van oude fiets

€ 665,-

Sparta maraton 7.0 2013

€ 679,- nu met inruil van oude fiets

€ 449,-

eigen

Tinus van Overveld

Sandenburghlaan 2a | 4351 RL Veere

nds en WGeeg ope da anc egs1 a0puriulr smac Paasu :0 tot g :00e 10rl ! van n16d ve

Burg. Moorsstraat 35 - 4631 EC HOOGERHEIDE Tel. 0031 (0)164 612606 - www.tinusvanoverveld.nl facebook.com/tinusvanoverveld

PAGINA 7


Rapper op bezoek bij vmbo-leerlingen Goese Lyceum

Yes-R hoogtepunt in cultuurweek

Nieuwe Samenspel valt in de bus GOES - Deze week wordt de nieuwe Samenspel huis aan huis in de gemeente Goes bezorgd door medewerkers van De Betho. In de nieuwe editie van het magazine van de gemeente staan artikelen over nieuwe Nederlanders in Goes die aan de slag willen, een artikel over de Nationale Sport Week in Goes en een speciale bijlage over het Latijns-Amerikajaar. Mensen die

Samenspel na 5 april nog niet hebben ontvangen, kunnen mailen naar samenspel@ goes.nl of bellen naar het nieuwe telefoonnummer 14 0113. Ook liggen er exemplaren op het stadskantoor.

Winterslaap stoomtrein weer voorbij

GOES - Rapper Yes-R heeft woensdagmiddag een optreden gegeven op het Goese Lyceum aan de Bergweg in Goes. Hij deed dat in het kader van de 11e editie van de jaarlijkse kunst- en cultuurweek op de vmbo-school. Naast de show van Yes-R was er veel meer te doen voor de leerlingen. Zo stond een bezoek aan het Zeeuws Museum gepland waar derdejaars leerlingen workshops kregen van studenten van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam, woonden de eerste en tweede klassen de voorstelling ‘De verdwaalde Viking’ bij in ‘t Beest, waren er workshops van Menno de Bruin van B’events, die de leerlingen meenam op ‘een muzikale reis door de wereld’ en stond er een bioscoopdag met verschillende films op het programma. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

Een van drie Zeeuwse projecten in laatste ronde

GOES - Tijdens het paasweekeinde heeft de Stoomtrein Goes-Borsele weer zijn eerste ritten van het nieuwe seizoen gereden. Machinisten, conducteurs en medewerkers van de attractie gingen met frisse moed aan de slag tijdens de koude feestdagen. Vanaf nu rijden er weer elke zaterdag en zondag treinen. Naarmate de zomer dichterbij komt, wordt de dienstregeling uitgebreid. In de dagen rondom Hemelvaart vindt het jaarlijkse grote evenement ‘Sporen naar het verleden’ plaats. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

Ruilwinkel in finale Kroonappels

In stadskantoor

GOES - De Ruilwinkel in Goes is door naar de finale van de Kroonappels van het Oranjefonds. De Kroonappels is een zoektocht in het kader van de troonswisseling naar de beste, succesvolste en leukste initiatieven op maatschappelijk gebied. De Ruilwinkel is met twintig andere projecten in Nederland in de race in de categorie ‘Buurt’. De finaleronde vindt plaats op 18 april. Alle projecten moeten zich dan presenteren. Aan het einde van die dag worden de winnaars bekend gemaakt in de catego-

rieën ‘Buurt’, ‘Jeugd’ en ‘Helpende Handen’. De winnaars krijgen een Appeltje van Oranje en een geldbedrag van 50.000 euro. De prijs wordt uitgereikt door de nieuwe koning en koningin van Nederland. In 2009 won de Ruilwinkel al eens een Appeltje van Oranje. Naast de Ruilwinkel zijn de Reisterse Droomclub uit Dreischor en Manteling uit Middelburg door naar de finaleronde.

Echtpaar Moerland 65 jaar getrouwd

Expositie leerlingen Goese Lyceum GOES - In de publieksruimte van het stadskantoor is deze maand werk te bezichtigen van leerlingen van het Goese Lyceum. De expositie is te bekijken tijdens de openingstijden. Het gaat om beeldend werk van leerlingen uit de bovenbouw vmbo, havo en vwo van het Goese Lyceum. Deze leerlingen kiezen in de derde klas of zij het vak Beeldende Vorming willen volgen. Het werk dat geexposeerd wordt is een afspiegeling van hoe de leerlingen denken en zich beeldend uiten. Het is een mengeling van stijlen, technieken en materialen. Voor meer informatie over de expositie, zie

de website www.gemeentearchiefgoes.nl onder ‘tentoonstellingen’. In de hal van het stadskantoor is elke maand een nieuwe expositie te zien. Wie ook werk wil exposeren, kan voor informatie terecht bij Willy van Meegen van het gemeentearchief. E-mail: expositiegemeentearchief@goes.nl. De voorwaarden zijn te vinden op de website www.gemeentearchiefgoes.nl.

Nieuwe illustratie in kunstbak

GOES - De heer en mevrouw Moerland waren vorige week maandag 65 jaar getrouwd. Burgemeester René Verhulst bracht hen thuis een bezoekje. Mevrouw Moerland-Platschorre is geboren op 22 augustus 1928 in Ellewoutsdijk en meneer Moerland op 13 oktober 1923 in Sint Philipsland. In het najaar van 1946 hebben zij elkaar in Ellewoutsdijk ontmoet en op 25 maart 1948 trouwden zij daar. Na verschillende banen kwam meneer Moerland bij Rijkswaterstaat terecht waar hij bijna 25 jaar heeft gewerkt. Mevrouw Moerland bleef thuis om voor de kinderen te zorgen. Het echtpaar heeft twee dochters, vijf kleinkinderen en één achterkleinkind. Mevrouw beleefde veel plezier aan haar hobby’s. Zij maakte boerinnenpoppetjes en breide veel, tot zij hiermee vanwege artrose aan haar handen moest stoppen. FOTO BENNIE KRAJENBRINK PAGINA 8

GOES - In de kunstbak op de Vlasmarkt is sinds vorige week een nieuwe afbeelding te zien. De Goese kunstenaar Denz de Kroon heeft deze gemaakt. Het idee van de kunstbak is om elk half jaar te wisselen van illustratie. De ene zes maanden is er een archieffoto van Goes te zien, de andere zes maanden een illustratie van een kunstenaar uit de gemeente. Op deze foto is de Grote- of Maria Magdalenakerk te zien vanuit een eigen invalshoek. De kunstbak komt na zonsondergang meer tot zijn recht, omdat hij dan is verlicht.


Bekendmakingen Goes Informatiepagina woensdag 3 april 2013

www.goes.nl>Inwoner>Nieuws/Actueel>Info Goes Stadskantoor M.A. de Ruijterlaan 2 4461 GE Goes Postadres Postbus 2118 4460 MC Goes T 14 0113 E stadskantoor@goes.nl I www.goes.nl Openingstijden afdeling Publiekszaken ma t/m vr 09.00 - 12.30 uur do-avond 17.00 - 20.00 uur za 10.00 - 12.00 uur Op maandag- t/m donderdagmiddag kunt u alleen na telefonische afspraak geholpen worden. Op vrijdagmiddag zijn alle gemeentelijke diensten gesloten. Openingstijden afdelingen Activering & Inkomensvoorziening en Zorg ma t/m vr 09.00 - 12.30 uur

april 2013 zes weken ter inzage. Gedurende voornoemde termijn kan tegen de besluit beroep worden ingesteld bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag door: - een belanghebbende die een zienswijze naar voren heeft gebracht over het ontwerpbesluit; - een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze naar voren heeft gebracht over het ontwerpbesluit. Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die beroep heeft ingesteld, de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak YHU]RHNHQHHQYRRUORSLJHYRRU]LHQLQJWHWUHÄ´HQ indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

AgendaGoes Datum 4 april

Calamiteitentel. (0113) 249 770 In noodgevallen buiten kantooruren: 06 5329 8141 11 april

Ondergrondse restafvalcontainers voor bewoners Wijnhaardstraat, St. Adriaanstraat en Agnesgang Het hoofd van de afdeling Openbare Ruimte maakt bekend dat hij op 22 januari 2013 akkoord is gegaan met het aanwijzingsbesluit van alle ondergrondse containers in het winkelgebied voor bewoners van de Wijngaardstraat, St. Adriaanstraat en de Agnesgang die meer dan 75 meter moeten lopen. Het besluit ligt vanaf 4

Activiteit

Wethoudersspreekuur voor inwoners en ondernemers, zie www.goes.nl > Bestuur & Organisatie > Spreekuur 18.30 â&#x20AC;&#x201C; 19.30 uur Stadskantoor Hamerraad en raadscommissie Zie voor agenda www.goes.nl/ > Bestuur en Organisatie> vergaderschema 19.30 uur Stadskantoor

Voor evenementen zie www.goesmarketing.nl

Gehandicaptenparkeerplaats Burgemeester en wethouders hebben besloten een gehandicaptenparkeerplaats te reserveren op het kenteken van een gebruiker wonende in de buurt van of aan de Rozemarijnstraat 1 in Goes.

Inzage aangevraagde en verleende vergunningen

Na een afspraak met de afdeling Vergunningen en Handhaving, telefoonnummer (0113) 249 700, kunt u de aanvragen en verleende vergunningen inzien in het Stadskantoor.

Ontwerpbeschikking

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij het voornemen hebben met toepassing van de uitgebreide voorbereidingsprocedure uit de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) de volgende omgevingsvergunning te verlenen:

zaaknummer

locatie

omschrijving

20*

YG6SLHJHOVWUDDW

KHWSODDWVHQYDQHHQDÄśHYHU]XLO

Met ingang van 4-4-2013 ligt de ontwerpbeschikking, met de daarop betrekking hebbende stukken, gedurende zes weken ter inzage. Voor inzage kunt u een telefonische afspraak maken met de afdeling Vergunningen en Handhaving, telefoonnummer (0113) 249 700. Over de ontwerpbeschikking kan eenieder gedurende de termijn van terinzagelegging naar keuze schriftelijk of mondeling een gemotiveerde zienswijze naar voren brengen bij burgemeester en wethouders. Voor het geven van een mondelinge zienswijze tijdens een hoorzitting binnen de genoemde periode is het noodzakelijk tijdig een afspraak te maken via het secretariaat van de afdeling Vergunningen en Handhaving, telefoonnummer (0113) 249 942. Belanghebbenden aan wie redelijkerwijs kan worden verweten dat zij geen zienswijze over de ontwerpbeschikking naar voren hebben gebracht, kunnen niet-ontvankelijk worden verklaard in een later beroep bij de rechtbank.

Door burgemeester en wethouders verleende vergunningen en onthefďŹ ngen %XUJHPHHVWHUHQZHWKRXGHUVPDNHQEHNHQGGDW]LMGHYROJHQGHYHUJXQQLQJHQHQRQWKHġQJHQKHEEHQ verleend:

datum verzending 28-3-2013

locatie

STP-2013-176

Sint Maartensbrug te Goes voor een standplaats van dinsdag t/m zaterdag van 13.00-17.00 uur voor de verkoop van ijs miv 16 april 2013

Door de burgemeester verleende vergunningen en onthefďŹ ngen 'HEXUJHPHHVWHUPDDNWEHNHQGGDWKLMGHYROJHQGHYHUJXQQLQJHQHQRQWKHġQJHQKHHIWYHUOHHQG

27-3-2013

zaaknummer

locatie

omschrijving

DHW_O-2013-169

Rimmelandstraat 3

het schenken zwak-alcoholhoudende dranken tijdens Koninginnedag op 30 april 2013 van 9.00-20.00 uur

Aanvragen omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende aanvragen om een omgevingsvergunning hebben ontvangen:

datum ontvangst

zaaknummer

locatie

omschrijving

25-03-2013 OMG-2013-0146

Kreukelmarkt 10

25-03-2013 25-03-2013 26-03-2013 25-03-2013

Lange Vorststraat 73 M.A.de Ruijterlaan 40 Steenenwei 19 Wijngaardstraat 53

het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening het aanbrengen van gevelreclame het wijzigen/stucen van de gevel het plaatsen van een carpoort het wijzigen van de gevelreclame

OMG-2013-0141 OMG-2013-0140 OMG-2013-0149 OMG-2013-0142

De publicatie van ontvangen aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt.

omschrijving

7HJHQHHQYHUOHHQGHYHUJXQQLQJRIRQWKHġQJNXQQHQEHODQJKHEEHQGHQELQQHQ]HVZHNHQQDGHGDJ van verzending (zie vermelde datum) een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-WestBrabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda, verzoeken een voorlopige voorziening WHWUHĴHQLQGLHQRQYHUZLMOGHVSRHGJHOHWRSGHEHWURNNHQEHODQJHQGDWYHUHLVW9RRUHHQGHUJHOLMN YHU]RHNLVJULġHUHFKWYHUVFKXOGLJG

datum verzending

OMGEVINGSVERGUNNINGEN

zaaknummer

7HJHQHHQYHUOHHQGHYHUJXQQLQJRIRQWKHġQJNXQQHQEHODQJKHEEHQGHQELQQHQ]HVZHNHQQDGHGDJ van verzending (zie vermelde datum) een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de burgemeester. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 7HDP%HVWXXUVUHFKW3RVWEXV3$%UHGDYHU]RHNHQHHQYRRUORSLJHYRRU]LHQLQJWHWUHĴHQ indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is JULġHUHFKWYHUVFKXOGLJG

Inzage van verleende vergunningen en onthefďŹ ngen

Na een afspraak met de afdeling Vergunningen en Handhaving, telefoonnummer (0113) 249 700, kunt u de aanvragen en verleende vergunningen inzien in het Stadskantoor.

Verzoek om maatwerkvoorschrift

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende verzoeken om een maatwerkvoorschrift hebben ontvangen:

datum ontvangst 6-3-2013

zaaknummer

locatie

omschrijving

2013-0123

Manneeweg 3

opstellen geluidsvoorschriften voor uitvoeren incidentele werkzaamheden

De publicatie van ontvangen verzoeken om maatwerkvoorschrift heeft een informatief karakter. Tegen een verzoek kan geen bezwaar worden gemaakt.

Verleende omgevingsvergunningen

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij na toepassing van de reguliere voorbereidingsprocedure de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend:

datum verzending

zaaknummer

locatie

omschrijving

25-3-2013

OMG-2013-0108

Geldeloozepad 15

25-3-2013

OMG-2013-0064

Livingstoneweg 13

het bouwen van een kantine met aanverwante ruimten het uitbreiden van het pand

Tegen een verleende vergunning kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van verzending (zie vermelde datum) een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 7HDP%HVWXXUVUHFKW3RVWEXV3$%UHGDYHU]RHNHQHHQYRRUORSLJHYRRU]LHQLQJWHWUHĴHQ indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is JULġHUHFKWYHUVFKXOGLJG www.goes.nl


W W W . B O R S E L E . N L

3 APRIL 2013 WEEK 14

REDACTIE GEMEENTE INFO afdeling Bestuursondersteuning, Tel. (0113) 238438 E-mail: publicatie@borsele.nl REDACTIE GEMEENTERAAD UDDGVJULIÂżHU7HO  GEMEENTE BORSELE Gemeenteraad, College van Burgemeester en Wethouders, commissie bezwaarschriften. Postadres: Postbus 1, 4450 AA Heinkenszand. Bezoekadres: Stenevate 10, 4451 KB Heinkenszand. Tel. (0113) 238383, fax (0113) 561385 Openingstijden Burgerzaken: (bezoekadres locatie Ovezande) Maandag 08.30-12.30 uur en â&#x20AC;&#x2DC;s middags op afspraak Dinsdag 08.30-12.30 uur Woensdag 08.30-16.00 uur Donderdag 08.30-12.30 uur en van 17.00 tot 20.00 uur Vrijdag 08.30-12.30 uur Openingstijden ter inzage liggende stukken iedere werkdag van 08.30-12.30 uur E-mail: info@borsele.nl Website: www.borsele.nl Twitter: @gemeenteborsele

VRIJWILLIGERSHUIS 'S - GRAVENPOLDER ORANJE STRIKKEN Het Vrijwilligershuis brengt het initiatief Oranje strikken onder de aandacht van de Borselse inwoners. Wat houdt dit initiatief in? Het Nationaal ComitĂŠ Inhuldiging heeft ter gelegenheid van de aanstaande troonswisseling, het initiatief genomen tot het laten uitreiken van Oranje VWULNNHQ'H]H2UDQMHVWULNJHOGWDOVRIÂżFLsOH erkenning voor feestelijke activiteiten die overal in het land worden voorbereid en voor de mensen en organisaties die het ComitĂŠ daarbij steunen. Het toekennen van de Oranje strikken moet aansprekend zijn voor een groot publiek en passen binnen het thema: Mijn droom voor ons land, inspiratie voor onze Koning. Als een activiteit origineel, positief en authentiek is, kan het in aanmerking komen voor zoâ&#x20AC;&#x2122;n feestelijke erkenning.

CULTUREEL IN BORSELE Prijsuitreiking en opening expositie fotowedstrijd â&#x20AC;&#x153;Energiek Borseleâ&#x20AC;? In de maanden januari tot en met december van 2012 heeft de Culturele Raad van de gemeente Borsele in samenwerking met de afdeling voorlichting weer een fotowedstrijd georganiseerd onder de naam â&#x20AC;&#x153;Energiek Borseleâ&#x20AC;?. Een deskundige jury heeft uit de maandwinnaars van dat jaar de allermooiste foto gekozen. Deze wordt beloond met een cheque ter waarde van â&#x201A;Ź 500. Daarnaast heeft ook een publieksjury een winnende foto aangewezen. Deze zal worden beloond met een cheque van â&#x201A;Ź 100. De prijsuitreiking zal plaatsvinden tijdens de opening van de expositie van de winnende maandfotoâ&#x20AC;&#x2122;s op zaterdag 6 april om 15.00 uur in het Fort te Ellewoutsdijk. Een tentoonstelling met fotoâ&#x20AC;&#x2122;s van de maandwinnaars zal, van 6 april tot en met 12 mei, te zien zijn in Fort Ellewoutsdijk, dat dagelijks is geopend van 10.00 tot 16.00 uur. â&#x20AC;&#x2DC;COWBOY BILLIE BOEM en de Indiaan koken er op los!â&#x20AC;&#x2122; Zaterdag 13 april om 15.00 uur komen Cowboy Billie Boem en de Indiaan naar de Stenge in Heinkenszand. Cowboy Billie Boem bestaat uit Bart Pullens en Marcel Sophie die elkaar gevonden hebben in het brengen van muziektheater voor kinderen. Zij begonnen in 1996 en hebben inmiddels een eigen plek gevonden als vertolkers van oude en nieuwe kinderliedjes, die zij steevast overgieten met hun eigen Billie Boem-sausje. Dit resulteert (volgens De Volkskrant) in de enige kindermuziek die ook voor ouders de hele weg naar Zuid Frankrijk te genieten blijft. Als Cowboy Billie Boem en De Indiaan hebben ze sinds een aantal jaren ook de theaters veroverd. Daar brengen zij hun aanstekelijke muziek, gegoten in een herkenbaar verhaal. Swingende keuken! De Indiaan heeft een kookboek van zijn stapelbedovergrootmoeder en besluit om samen met Cowboy Billie Boem een kookfeest te houden. Maar gaat het lukken om voor iedereen iets lekkers te koken in die heel grote pan? En kan Cowboy Billie Boem eigenlijk wel kokkerellen? Misschien kunnen de kinderen het wel veel beter. In deze swingende keuken vol nieuwe liedjes kan niemand stil blijven zitten! Alle bekende liedjes komen weer voorbij. Dus dat wordt meezingen!!!

De burgemeester zal maximaal vijf van de aangedragen initiatieven selecteren. Deze geselecteerde initiatieven zullen uiteindelijk worden geplaatst op de site www.mijndroomvooronsland.nl Aanmelden Nu is het ons bekend dat er in de gemeente heel veel leuke, originele en sprankelende activiteiten in voorbereiding zijn voor 30 april. Wij hebben echter niet het volledige overzicht van deze feestelijke activiteiten. Daar hebben wij uw hulp bij nodig. Weet u originele, positieve en/of authentieke activiteiten die er op, rondom of in het kader van de komende troonswisseling worden georganiseerd, geeft u deze dan aan ons door vóór 11 april 2013. U kunt uw melding sturen aan:

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende aanvragen om omgevingsvergunning hebben ontvangen: Borssele Zeedijk 20  Hoedekenskerke 's-Gravenpoldersestraat 38 Nieuwdorp Monacoweg 2

26 maart 2013 26 maart 2013

Nieuwdorp

Havenweg 34

19 maart 2013

Ovezande

Oude Noordweg 1 A

25 maart 2013

25 maart 2013

Reserveer nu uw kaarten via cultureleraad@borsele.nl

le

Borse le

het bekleden van de loodsen PHWGDPZDQGSURÂżHO het herbouwen van de bedrijfsloods het op- en overslaan van Silica Fume het plaatsen van een erfafscheiding het verbouwen van de woning en de bijgebouwen

Aanvragen reguliere procedure De publicatie van de aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen een aanvraag kan geen bezwaarschrift worden ingediend Nieuwdorp* 

IJslandweg 5 

23 maart 2013 

het uitbreiden van de opslag YDQGHJDVĂ&#x20AC;HVVHQ

De aanvragen met een sterretje(*) achter de aanvraag liggen vanaf de publicatiedatum gedurende 2 weken ter inzage bij de afdeling Bouwen en Wonen. De aanvraag en bijbehorende stukken zijn iedere werkdag in te zien gedurende reguliere openingstijden. Belanghebbenden kunnen gedurende 2 weken na publicatie een schriftelijke zienswijze indienen tegen een aanvraag. Uw zienswijze kunt u richten aan het college van burgemeester en wethouders van Borsele. Verleende omgevingsvergunning regulier Heinkenszand Kwadendamme 's-Gravenpolder

Zilverschoonstraat 2 Groenewegje 3 Egelantierstraat 13

21 maart 2013 21 maart 2013 26 maart 2013

het verbouwen van de woning het bouwen van een loods het plaatsen van 2 lichtmasten

Bezwaar De beschikkingen en bijbehorende stukken liggen vanaf de verzenddatum van het besluit gedurende 6 weken ter inzage bij de afdeling Bouwen en Wonen. De beschikkingen en bijbehorende stukken zijn iedere werkdag in te zien tijdens openingstijden. Belanghebbenden kunnen gedurende 6 weken na de dag waarop de vergunning aan de aanvrager is bekendgemaakt (verzonden), bezwaar maken tegen de verleende vergunning. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Borsele. Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift vindt u in de gemeentegids en op www.borsele.nl. Verlengen beslistermijn Driewegen

Coudorpseweg 5

29 januari 2013

BURGERZAKEN IN OVEZANDE Gewijzigde dienstverlening In het kader van de verbouw van het gemeentehuis in Heinkenszand zijn de afdelingen Burgerzaken, Samenleving, Buitendienst en Woonomgeving, gedurende de verbouw van het gemeentehuis in Heinkenszand, alleen nog te bezoeken op de Locatie Ovezande, Schuttersstraat 4, 4441 AT Ovezande. Ook de dienstverlening van het Archief is beperkt. Om toegang te krijgen tot het Archief dient een afspraak te worden gemaakt. Dat kan via 0113-238471. Bezoekers van het gemeentehuis in Heinkenszand kunnen het gebouw aan de achterkant via de parkeerplaats betreden. De parkeerplaats voor personeel is tevens te gebruiken voor bezoekers. Wij vragen uw begrip voor deze gewijzigde dienstverlening.

BESCHIKKING WET ALGEMENE BEPALINGEN OMGEVINGSRECHT (OMGEVINGSVERGUNNING BEPERKTE MILIEUTOETS) PAUL KRĂ&#x153;GERSTRAAT 36 NISSE

lture Cu

VrijwilligersHuis o.v.v. Oranje strik Poelvoordestraat 1 4431 BP â&#x20AC;&#x2122;s-Gravenpolder Of via e-mail: vwsborsele@vrijwilligershuis.nl

AANVRAGEN OMGEVINGSVERGUNNING REGULIER EN UITGEBREID

Burgemeester en wethouders van Borsele maken bekend zij de volgende omgevingsvergunning reguliere procedure hebben verleend voor een omgevingsvergunning beperkte milieutoets voor het ombouwen van de bestaande pluimveestallen naar een voliĂŠresysteem voor het houden van 22.000 legkippen. De aanvraag, de beschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 4 april 2013 gedurende 6 weken ter inzage in het gemeentehuis.

het legaliseren van een kantine in de bestaande loods

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de datum waarop de vergunning aan de aanvrager is bekendgemaakt tegen dit besluit bezwaar maken bij het college van burgemeester en wethouders van Borsele. Het bezwaarschrift moet uw naam en adres bevatten, gemotiveerd, gedateerd en ondertekend zijn. Voor alle duidelijkheid wordt erop gewezen dat de datum waarop de vergunning aan de aanvrager bekend is gemaakt, bepalend is voor de termijn van zes weken en niet de verschijningsdatum van de Bevelandse Bode. Wij wijzen erop dat het indienen van een bezwaarschrift de werking van ons besluit niet opschort. Indien u dit wel wenst te bereiken kunt u op basis van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de Rechtbank ZeelandWest Brabant, team Bestuursrecht, postbus 90006, 4800 PA, Breda. Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift vindt u op www.borsele.nl.

GEMEENTERAAD 4 april 2013: 11 april 2013:

raadsvergadering. raadsbijeenkomst presentatie deelnemers Diekendamme en Land van Borsele. Deze bijeenkomsten vinden plaats in de Raadsboerderij, Stenevate 9 in Heinkenszand en beginnen om 20.00 uur. U bent van harte uitgenodigd om deze bijeenkomsten bij te wonen. 18 april 2013:

vrije fractieavond.


V E R V O L G P A G I N A

BEELDKWALITEITPLAN WOONWERKZONE NOORDZAK Burgemeester en wethouders van Borsele maken bekend dat de gemeenteraad op grond van artikel 4.81 van de Algemene wet bestuursrecht juncto artikel 12a van de Woningwet in zijn vergadering van 7 maart 2013 het â&#x20AC;&#x153;Beeldkwaliteitplan woonwerkzone Noordzakâ&#x20AC;? heeft vastgesteld. Inhoud beeldkwaliteitplan Vanuit beeldkwaliteit is het gewenst dat de nieuwe bebouwing ter plaatse van de bedrijventerreinuitbreiding Noordzak III in Heinkenszand qua architectonische vormgeving passend is in haar omgeving. Bouwplannen voor nieuwbouw op de reguliere bedrijfskavels en de woonkavel zullen worden getoetst aan de beeldkwaliteitrichtlijnen uit de Beeldkwaliteitsnota Borsele. De realisatie van woonwerkkavels is nieuw binnen de gemeente. Als aanvulling op de beeldkwaliteitsnota zijn voor deze kavels (de woonwerkzone) beknopte beeldkwaliteitrichtlijnen opgesteld, die betrekking hebben op de vorm, het kleur- en materiaalgebruik van de nieuwbouw. Inzage U kunt het beeldkwaliteitplan en het bijbehorende vaststellingsbesluit inzien op het gemeentehuis te Heinkenszand. U kunt de stukken ook inzien op de gemeentelijke website www.borsele.nl.

BESTEMMINGSPLAN â&#x20AC;&#x153;BEDRIJVENTERREIN NOORDZAK 2013â&#x20AC;? Burgemeester en wethouders van Borsele maken, in het kader van artikel 3.8, lid 4 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro), het volgende bekend. Bij besluit van 7 maart 2013 heeft

W W W . B O R S E L E . N L de gemeenteraad van Borsele het bestemmingsplan â&#x20AC;&#x153;Bedrijventerrein Noordzak 2013â&#x20AC;? gewijzigd vastgesteld. Het raadsbesluit is conform artikel 3.8, lid 4 Wro toegezonden aan Gedeputeerde Staten van Zeeland. Zij hebben aangegeven dat er geen bezwaar is tegen vervroegde publicatie van het besluit. Per brief van 21 februari 2012 heeft het Rijk medegedeeld dat zij in haar algemeenheid instemt met vervroegde publicatie indien er in een plan geen directe rijksbelangen spelen. Inhoud bestemmingsplan Het bestemmingsplan â&#x20AC;&#x153;Bedrijventerrein Noordzak 2013â&#x20AC;? actualiseert de volgende bestemmings- en uitwerkingsplannen: Â&#x2021; %HVWHPPLQJVSODQ +HLQNHQV]DQG JHGHHOWH â&#x20AC;&#x153;Bedrijventerrein Noordzakâ&#x20AC;?; Â&#x2021; H +HU]LHQLQJ EHVWHPPLQJVSODQ +HLQNHQV zand, gedeelte â&#x20AC;&#x153;Bedrijventerrein Noordzakâ&#x20AC;?; Â&#x2021; %HVWHPPLQJVSODQ Âł+HLQNHQV]DQG JHGHHOWH bedrijventerrein Noordzak IIâ&#x20AC;?; Â&#x2021; 8LWZHUNLQJVSODQ Âł+HLQNHQV]DQG JHGHHOWH bedrijventerrein Noordzak IIâ&#x20AC;?. Daarnaast maakt dit bestemmingsplan de realisatie van de laatste fase van het bedrijventerrein (Noordzak III) mogelijk. Deze fase omvat reguliere bedrijfskavels, een aantal woonwerkkavels en ĂŠĂŠn woonkavel, evenals een afronding van de groen- en verkeersstructuur van het bedrijventerrein. Gewijzigde vaststelling De gemeenteraad heeft bij de vaststelling de wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan. Deze wijzigingen hebben betrekking op: Â&#x2021; KHWVFKUDSSHQYDQHQNHOHEHGULMIVW\SHQXLWGH Staat van Bedrijfsactiviteiten; Â&#x2021; KHW VFKUDSSHQ YDQ GH PRJHOLMNKHGHQ RP WHU plaatse van de bestemming â&#x20AC;&#x153;Groenâ&#x20AC;? gebouwen op te richten en parkeervoorzieningen aan te leggen;

Â&#x2021; YHUZLM]LQJHQ QDDU :HOVWDQGVQRWD %RUVHOH Deze zijn vervangen door verwijzingen naar de nieuwe Beeldkwaliteitsnota Borsele. Voor een meer gedetailleerd overzicht van de wijzigingen wordt verwezen naar het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan dat bij de stukken is in te zien. Inzage Via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl kunt u vanaf 4 april 2013 het bestemmingsplan en het vaststellingsbesluit raadplegen. Op deze website selecteert u het tabblad â&#x20AC;&#x153;Bestemmingsplannenâ&#x20AC;?. Vul dan in het venster â&#x20AC;&#x153;IDâ&#x20AC;? de volgende plancode in: NL.IMRO.0654.BPNZ2013-0003, of in het venster â&#x20AC;&#x153;Naamâ&#x20AC;? de naam van het bestemmingsplan. U kunt de stukken ook inzien via www.borsele.nl. Daarnaast ligt het vaststellingsbesluit samen met het bestemmingsplan ter inzage in het gemeentehuis. Beroep Tegen het besluit tot vaststelling van een bestemmingsplan kan beroep worden ingesteld door:

Locatie

Datum

H[SRVLWLH-RRS0DLOXKXPHWDFU\O schilderijen en Jan Mastail met Molukse trommels (tifaâ&#x20AC;&#x2122;s) Heinkenszandse Kika-KWF Walk & Run Avondvierdaagse www.heinkenszandsewalkandrun.nl Feestelijke opening speeltuinseizoen WRWXXU leden gratis, niet-leden â&#x201A;Ź 1,50 per kind 2XGHODQGVH=RPHUIDLU â&#x201A;Ź 2,50 per persoon www.janna-joane.nl

*DOHULHÂľW.XQVWXXV Heinkenszand

:RHQVGDJPDDUW t/m zaterdag 13 april

Heinkenszand

Maandag 15 t/m vrijdag 19 april

Blauwe speeltuin ÂľV*UDYHQSROGHU

Woensdag 1 mei

NRIÂżHWXLQ2XGHODQGH

=DWHUGDJHQ zondag 2 juni

Finale fotowedstrijd Borsele ELLEWOUTSDIJK - Van januari 2012 beelding gekozen. De winnaar krijgt een

HEINKENSZAND - Twintig partijen, waaronder de gemeente Borsele, hebben vorige week overeenstemming bereikt over het ruilen van gronden voor de verbreding van de Sloeweg (N62).

Verbreding Voor de verbreding van de Sloeweg N62 is de planning dat de werkzaamheden begin 2014 van start gaan. â&#x20AC;&#x2DC;De voorbereidingen zijn al in volle gang.â&#x20AC;&#x2122; De Sloeweg is onderdeel van de N62, een belangrijke en drukke verbindingsweg binnen Zeeland. De N62 loopt vanaf de A58 bij Goes tot de E34 (expresweg) bij de Belgische grens. De provincie verbreedt de N62, in verband met de toenemende verkeersdrukte.

Inwerkingtreding bestemmingsplan Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking met ingang van de dag QDGLHZDDURSGHEHURHSVWHUPLMQDĂ&#x20AC;RRSW,QGLHQ binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, wordt de werking van het besluit opgeschort totdat op het verzoek is beslist.

Omschrijving

Grondruil maakt verbreding Sloeweg mogelijk gemeente Borsele en Dienst Landelijk Gebied werd het ruilproces in korte tijd opgestart en afgerond.â&#x20AC;&#x2122;

U kunt beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA â&#x20AC;&#x2122;s-Gravenhage. De beroepstermijn loopt van 5 april 2013 t/m 16 mei 2013.

EVENEMENTENKALENDER

Gemeente Borsele ĂŠĂŠn van de betrokken partijen

Vorige week woensdag zijn hiervoor kavelruilovereenkomsten ondertekend op het provinciehuis in Middelburg, maakte de Provincie Zeeland bekend. Gedeputeerde Kees van Beveren tekende namens de Provincie Zeeland. De andere partijen bestaan uit grondeigenaren en overheden, waaronder de gemeente Borsele en Bureau Beheer Landbouwgronden. â&#x20AC;&#x2DC;De overheden boden kavels aan om zo grond beschikbaar te krijgen voor de verbreding van de Sloewegâ&#x20AC;&#x2122;, legde de provincie in een persbericht uit. â&#x20AC;&#x2DC;Dit resulteerde in kavelruilovereenkomsten tussen alle partijen. Door goede samenwerking tussen de provincie,

Â&#x2021; H HQEHODQJKHEEHQGHGLHWLMGLJHHQ]LHQVZLM]H naar voren heeft gebracht tegen het ontwerp bestemmingsplan; Â&#x2021; HHQ EHODQJKHEEHQGH DDQ ZLH UHGHOLMNHUZLMV niet kan worden verweten dat hij niet tijdig een zienswijze naar voren heeft gebracht tegen het ontwerp bestemmingsplan; Â&#x2021; HHQ EHODQJKHEEHQGH GLH ZLO RSNRPHQ WHJHQ wijzigingen die de gemeenteraad bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft aangebracht.

De grondruil is mede tot stand gekomen door de inzet van het Kavelruilbureau Zeeland, aldus de provincie. Op 5 september 2012 is dit bureau opgericht. Het is een initiatief van de Provincie Zeeland en heeft als doel kavelruil effectief en slagvaardig in te zetten als instrument om onder andere de agrarische structuur te verbeteren, aldus Zeeland. Bij het Kavelruilbureau Zeeland zijn diverse partijen betrokken, zoals het Kadaster, ZLTO, waterschap Scheldestromen, Rijkswaterstaat en diverse Zeeuwse gemeenten. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Dinsdag 9 april in de Stenge

Jaarvergadering DorpsraadHeinkenszand

tot en met december vorig jaar heeft de Culturele Raad van de gemeente Borsele in samenwerking met de afdeling voorlichting wederom een fotowedstrijd georganiseerd onder de naam â&#x20AC;&#x2DC;Energiek Borseleâ&#x20AC;&#x2122;. Een deskundige jury heeft uit de maandwinnaars van 2012 de allermooiste af-

cheque ter waarde van 500 euro. De publieksjury heeft ook een winnaar uitgezocht. Deze krijgt een cheque ter waarde van 100 euro. De prijsuitreiking vindt zaterdag plaats tijdens de opening van een expositie van de winnende maandfotoâ&#x20AC;&#x2122;s in Fort Ellewoutsdijk. De tentoonstelling is tot en met 12 mei dagelijks te zien tussen 10.00 uur tot 16.00 uur.

CDA Borsele in Borssele BORSSELE - Het CDA Borsele wil op bouwde kom werd vaak genoemd als prode hoogte blijven van wat er leeft in de dorpen. Daarom waren de CDAfractie en wethouder Ad Schenk vorige week maandag in Vijverzicht in Borssele om met de inwoners te praten. De opkomst was goed en er werden veel onderwerpen aangesneden. Ook de inwoners van Borssele blijken moeite te hebben met het werven van vrijwilligers voor de â&#x20AC;&#x2DC;nieuweâ&#x20AC;&#x2122; bus die in 2014 gaat rijden. Ook te hard rijden in de be-

bleem en dan vooral in de omgeving van de scholen. De 30-kilometerzones worden niet door iedereen begrepen, zo bleek tijdens de bijeenkomst. De aanwezigen spraken hun ongerustheid uit over het ontbreken van bedrijfsterreinen in het dorp, hoewel men inzag dat Sloepoort hiervoor kan worden gebruikt. Tenslotte zeiden de mensen dat ze het jammer vonden dat het consultatiebureau in Borssele deďŹ nitief de deuren dicht heeft moeten doen.

Programma vv Kapelle

Zaterdag 6 april, thuis 08.45 Kapelle E4-RCS E7 08.45 Kapelle E5-Luctorâ&#x20AC;&#x2122;88 E3 HEINKENSZAND - Het kan altijd beter. Ook in Heinkenszand. Dat zegt de Dorpsraad Heinkenszand. â&#x20AC;&#x2DC;Allerlei in- 08.45 Kapelle F2-Kloetinge F4 teressante ontwikkelingen vinden plaats of gaan plaats vinden in ons dorp. Wilt u weten wat in Heinkenszand 08.45 Kapelle F3-Hansweertse B. F1G gebeurt en wilt u uw mening kenbaar maken, kom dan op dinsdag 9 april om 19.30 naar de openbare vergadering 08.45 Kapelle MP2-Heer Arendskerke van de Dorpsraad Heinkenszand in de Stenge.â&#x20AC;&#x2122; MP1G 09.50 Kapelle C3-Serooskerke C2 Een greep uit de agenda: 09.50 Kapelle D2-Veere D1 â&#x20AC;&#x2DC;Het zal niemand in Heinkenszand zijn ting geven over de voortgang. 1) Actieprogramma GVVP 10.00 Kapelle F6-MZCâ&#x20AC;&#x2122;11 F6 ontgaan, maar er wordt druk gegraven De heer Koos Louwerse van Ligtermoet rondom het molengebied bij de molen de Bestuursleden 11.10 Kapelle B1-Halsteren B2 en Partners (adviesbureau in verkeersvei- Vijf Gebroeders.â&#x20AC;&#x2122; Nu de vorderingen van â&#x20AC;&#x2DC;Voorafgaand blikken we terug op de 11.15 Kapelle C1-MZCâ&#x20AC;&#x2122;11 C1 ligheid) komt deze avond een toelichting de oude Sloelijn in volle gang zijn, heeft de activiteiten uit 2012.â&#x20AC;&#x2122; De Dorpsraad 12.45 Kapelle A1-AZVV A1 geven over het actieprogramma GVVP dorpsraad samen met de Stichting de Vijf Heinkenszand is dringend op zoek naar 12.45 Kapelle B2-VCK B2G Borsele. Gebroeders een invulling voor het terrein 3 nieuwe bestuursleden. De activiteiten 12.45 Kapelle MB1-MOCâ&#x20AC;&#x2122;17 MB1 Dit is het uitvoeringsprogramma van het tegenover de molen in een plan uitgezet. richten zich op een breed scala aan ter- 14.30 Kapelle 4-Terneuzen 2 Gemeentelijke Verkeer- en Vervoersplan Deze avond lichten we de plannen toe over reinen en in werkgroepjes worden activi- 14.30 Kapelle MA1-RCS MA1 Mobiliteit op Maat (GVVP). Hierin worden de invulling van dit terrein en het wandel- teiten ondernomen die betrekking hebben 15.00 Kapelle 1-Apolloâ&#x20AC;&#x2122;69 1 verkeerskundige criteria vastgesteld over pad wat hier langs loopt. op o.a. leefbaarheid, veiligheid, openbare o.a. verkeersveiligheid, leefbaarheid en 3) 2e supermarkt in Heinkenszand, de laat- voorzieningen en verkeersproblematiek in Uit bereikbaarheid. â&#x20AC;&#x2DC;Deze avond zoomen we ste stand van zaken Heinkenszand. Informeer naar de mogelijk- 08.45 SSVâ&#x20AC;&#x2122;65 E1-Kapelle E2 speciďŹ ek in op Heinkenszand en discussiĂŤ- Hoe staat het met de bouw van een 2e heden via www.dorpsraadheinkenszand. 09.00 Luctorâ&#x20AC;&#x2122;88 F1-Kapelle F1 ren over de consequenties die we van dat supermarkt in Heinkenszand? Wat zijn de nl of via Facebook www.facebook.com/ 09.00 Vlissingen MP1-Kapelle MP1 plan kunnen verwachten.â&#x20AC;&#x2122; plannen en wanneer is deze gereed. Wet- dorpsraad.heinkenszand. Ook hier is het 09.45 Krabbendijke E1-Kapelle E3 2) Molengebied en wandelpad houder Connie Miermans zal een toelich- laatste nieuws van de dorpsraad te lezen. 10.00 Wemeldinge E4G-Kapelle E6 PAGINA 11

10.00 Veere MD1-Kapelle MD1 10.15 HVVâ&#x20AC;&#x2122;24 C4G-Kapelle C4 10.15 Zeelandia Middelb. F6 11.00 Ouwerkerk/DZCâ&#x20AC;&#x2122;09 C1-Kapelle C3 11.15 Walcheren E1-Kapelle E1 11.30 ST Graauw/SDOâ&#x20AC;&#x2122;63 C1-Kapelle C2 12.30 RCS D1-Kapelle D1 13.45 Colijnspl. Boys 2-Kapelle 3 14.30 Hoek 3-Kapelle 2 14.30 Apolloâ&#x20AC;&#x2122;69 4-Kapelle 5 Maandag 8 april 18.00 Kloetinge F5-Kapelle F3 Dinsdag 9 april 19.00 Kapelle B1-Luctorâ&#x20AC;&#x2122;88 B1 Woensdag 10 april 19.00 Kapelle C3-Ouwerkerk/DZCâ&#x20AC;&#x2122;09 C1 19.00 Kapelle F1-Zeelandia-M.Burg F1 19.00 FC Dauwendaele E5G-Kapelle E4 Donderdag 11 april 19.00 Arnemuiden D1-Kapelle D1 19.00 Terneuzense Boys E1-Kapelle E1


VrijwilligersHuis

Endura Lady Force

Vacatures Vrijwilligerswerk

Achtste plek voor Verstichelen in Lotto Cup wedstrijd

HEINKENSZAND - In de vacaturebank van het Vrijwilligershuis plaatsen organisaties hun vacatures en kunnen belangstellenden kijken welk vrijwilligerswerk bij hen past. In de vacaturebank zijn recent de volgende vacatures geplaatst: - Vrijwilliger(s) M/V voor maaltijdbezorging in de gemeente Borsele Vijf dagen per week bezorgen vele vrijwilligers maaltijden aan huis in alle dorpen van de gemeente Borsele. We hebben dringend behoefte aan uitbreiding van het vrijwilligers-bestand. Vooral in de dorpen ‘s-Gravenpolder, Heinkenszand, Hoedekenskerke en Kwadendamme. Wat verwachten wij van de vrijwilliger? De vrijwilliger bezorgt éénmaal per 5 á 6 weken, een week lang (van maandag t/m vrijdag, tussen 11.30-12.15 uur), maaltijden bij mensen aan huis die niet meer in staat zijn zelf te koken. Wat krijgt u er voor terug? In de eerste plaats is het fijn werk. De blijde gezichten van onze cliënten geven aan hoezeer zij het op prijs stellen dat er mensen zijn die hen de maaltijd willen komen brengen. Verder is er een kilometervergoeding en zijn er diverse verzekeringen afgesloten voor de vrijwilligers. Moet de vrijwilliger zelf ook senior zijn?

Nee, natuurlijk zijn jongere mensen ook van harte welkom. Wel moet de vrijwilliger de beschikking hebben over een auto. De maaltijden dienen opgehaald te worden bij de zorginstelling die de maaltijden levert of bij een overlaadpunt in de buurt. - Vrijwilliger(s) M/V voor vervoersdienst dagverzorging in de gemeente Borsele Wat wordt er van u verwacht? Het vrijwilligerswerk bestaat er uit om met uw eigen auto (4 deurs noodzakelijk) mensen te vervoeren van huis naar de dagverzorging in de Fonteyne in Heinkenszand en terug. Hoeveel tijd kost het u? De dagverzorging vindt plaats op dinsdag, woensdag en donderdag. U zult dus ‘s morgens tussen 9.00 en 10.00 uur bezig zijn en ‘s middags tussen 15.15-16.15 uur. U zult deel uitmaken van een groep van 6 vrijwilligers. U heeft dus éénmaal per 6 weken één week dienst. De cliënten van de dagverzorging zijn woonachtig in de gehele gemeente Borsele. Welke mensen moet u meenemen? De dagverzorging is bedoeld voor mensen die, soms ter ontlasting van de mantelzorg, een extra steuntje in de rug

nodig hebben. Dit kan zijn na ontslag uit het ziekenhuis of verpleeghuis, ter overbrugging naar opname in een zorgcentrum of vanwege geheugenproblemen. Moet u deze mensen helpen bij het instappen? De vrijwilliger haalt de mensen op bij hun huisdeur en loopt gezamenlijk met hen naar de auto. De mensen kunnen zelfstandig in- en uitstappen maar sommigen van hen hebben behoefte aan een arm omdat zij wat slecht ter been zijn. U hoeft geen rollators mee te nemen in uw auto. Wat krijgt u hiervoor? Behalve enthousiaste verhalen onderweg van de cliënten krijgt de vrijwilliger een kilometervergoeding voor gereden kilometers. Verder zijn er diverse verzekeringen afgesloten voor de vrijwilliger. Meer informatie Zie ook www.vrijwilligershuis.nl voor het totale vacatureaanbod en de uitgebreide vacatureomschrijvingen. Voor uw aanmelding of overige informatie kunt u contact opnemen met het VrijwilligersHuis, T. (0113) 311 999, E-mail: info@vrijwilligershuis.nl.

KORTE BERICHTEN Verlies en dan verder: In april/mei start Indigo Preventie met de cursus ‘Verlies en dan verder’ op de maandagmiddag van 12.30 tot 14.30u. De cursus is bedoeld voor vrouwen die al enige tijd weduwe zijn en die steun kunnen gebruiken om verder te komen. De locatie wordt bepaald aan de hand van de woonplaats van de cursisten. Aanmelden bij het secretariaat van Indigo Preventie, tel. 0118-625113 of preventie@indigozeeland.nl. Ook voor vragen kan men hier terecht. Longfonds zoekt collectanten: Elk jaar in de week van 13 tm 18 mei gaan collectanten langs de deuren om geld in te zamelen voor het Longfonds. Helpt u mee? Als collectant kunt u zelf bepalen hoeveel tijd u wilt investeren. De meeste collectanten lopen in hun eigen straat of buurt. Het kost u zo’n anderhalf tot twee uur van uw tijd. Wilt u zich opgeven of meer informatie? Bel dan gratis 0800-23 45 777. GOES Concert: in het kader van het 65-jarig bestaan van Israël vindt donderdag een concert plaats in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes. Er is muzikale medewerking van Gilad Nezer en het Christelijk Drechtstedenkoor Praise Him. Aanvang 19.30u. Kaarten zijn te bestellen via 033-4220404 of per e-mail: concert@christenenvoorisrael.nl. Voor meer informatie: www.israel65. Seniorenbingo: Stichting Buurtwerk Goese Polder houdt donderdag 4 april een seniorenbingo in wijkcentrum de Spinne. Aanvang 13.30u. Voorjaarsmarkt: Op zaterdag 6 april vindt er een voorjaarsmarkt plaats in zorgcentrum Gasthuis aan de Kievitlaan 64 te Goes. Van 10.30 tot 15.30u bent u van harte welkom. Voorjaarsverkoping: Op zaterdag 6 april vindt de voorjaarsverkoping plaats in de Sionkerk, ingang Graaf Adolfstraat van 9.00-12.30u. Wandeling: Donderdag 4 april kan er vanuit het Erasmuspark een mooie wandeling worden gemaakt. De afstand is ca. 5 km en voert de deelnemers langs de groene parken van de Goese Polder. De mogelijkheid bestaat om de route eventueel in te korten. Iedereen vanaf 55 jaar kan deelnemen. Vooraf aanmelden is niet nodig en deelname is gratis. Er wordt om 10.00u gestart vanaf het restaurant van Erasmuspark. Politiek Café: Maandag 8 april brengt Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, een bezoek aan Zeeland. Reden voor VVD Zeeland om een openbaar Politiek Café te houden. ‘s-Middags legt Zijlstra met provinciale VVD vertegenwoordigers een bezoek af bij Autoschadeteam Baarends in Goes. Vanaf 19.30u gaat Halbe Zijlstra in gesprek met het grote publiek. Het Politiek Café is vrij toegankelijk; Van der Valk Hotel Goes, Anthony Fokkerstraat 100 4462 ET Goes. ‘S-HEER HENDRIKSKINDEREN Open dag: Op 7 april vindt op het tennispark van tennisvereniging De Puye een open dag plaats. Iedereen op deze dag een balletje slaan van 11.00-16.00u. Nieuweweg 13, achter cafe Oranjeboom. Info: www.tvdepuye.nl KAPELLE Sing-in: Op initiatief van het koor Nova Musica vindt er op 5 april een Sing-in plaats in de Ontmoetingskerk (Biezelingsestraat 67) te Kapelle. Doel is een mooie muzikale avond, maar ook, niet onbelangrijk, een steentje bijdragen aan de verbouwing van de Mozeskerk te Biezelinge. Hiervoor wordt een collecte gehouden. Aanvang 20.00u. Voor vervoer naar de kerk kunt u bellen naar: 0113-342553. Benefietconcert t.b.v. ZOA: De eindexamencommissie van het Calvijn College in Goes heeft een benefietconcert in de Grote Kerk te Kapelle georganiseerd op zaterdagavond 6 april. Aanvang: 19.30u. Zie voor meer informatie www.examenacties.nl Dienst van voorbede en handoplegging: Op zondag 7 april wordt in de Hervormde kerk van Kapelle de halfjaarlijkse, interkerkelijke dienst van voorbede en handoplegging ter genezing en toerusting gehouden. Aanvang 19.00u. Voorgangers zijn ds. L.C.P. Deventer en ds. B. de Jong. KWADENDAMME Lenteconcert: Op zaterdag 6 april geeft Muziekvereniging Con Affezzione uit Kwadendamme haar jaarlijks Lenteconcert. Ook zal het jeugdorkest optreden. Aanvang 20.00u. Locatie: De Burcht te Kwadendamme. HEINKENSZAND Jaarvergadering Dorpsraad: Wilt u weten wat in Heinkenszand gebeurt en wilt u uw mening kenbaar maken, kom dan op dinsdag 9 april om 19.30u naar de openbare vergadering van de Dorpsraad Heinkenszand in de Stenge. Een greep uit de agenda: Actieprogramma GVVP; Molengebied en wandelpad; 2e supermarkt in Heinkenszand, de laatste stand van zaken. De Dorpsraad Heinkenszand is dringend op zoek naar 3 nieuwe bestuursleden. Informatie: www.dorpsraadheinkenszand.nl of via Facebook www.facebook.com/dorpsraad.heinkenszand. KORTGENE Lenteschuurverkoop rommelmarkt: Op zaterdag 6 april wordt tussen 10.00 en 16.00u de ‘lenteschuurverkoop’ gehouden aan de Oudedijk 3 in Kortgene. De opbrengst is voor het goede doel: het onderhoud van de Nicolaaskerk in Kortgene. Voor wat betreft de grote rommelmarkten rondom de kerk is er een datumwijziging. De koninginnenmarkt wordt niet gehouden op 30 april, maar op vrijdag 26 en zaterdag 27 april. Heeft u nog bruikbare spullen of wilt u helpen bij de opbouw of het opruimen, dan kunt u contact opnemen met Jan Bosselaar tel. 302931. WEMELDINGE Concert Herman Boon: Op 10 april komt Herman Boon naar Wemeldinge. De christelijke zanger weet met zijn liederen en zijn grote dosis humor veel harten te raken. Het concert wordt gehouden in De Wemel en begint om 15 uur. Voor meer info: www.jongkapelle. nl/wemeldinge PAGINA 12

GOES - In de wielerwedstrijd voor dames Elite te Dottignies in Wallonië, die meetelt voor de Lotto Cup, is Femke Verstichelen van de Zeeuws damesploeg Endura Lady Force knap op een 8e plaats geëindigd. De Ierse Michelle Geoghegen, uit dezelfde ploeg, eindigde als 24e. Aan de 93 kilometer lange wedstrijd deden 35 rensters mee. De overwinning ging uiteindelijk naar Thalita de Jong van de Raboploeg. De Australische Beth Duryea werd tweede en de Noorse Johanna Bergseth derde. Lang leek Verstichelen een goede kans te maken om mee te doen voor de hoofdprijs. Al in de

2e ronde liet ze het peloton achter zich en ging achter de Engelse Claire Thomas aan. Samen bouwden de twee een voorsprong op van iets meer dan 2 minuten. Jammer genoeg nam de Engelse niet meer over zodat de Endure renster tijdens een klim er alleen vandoor ging en Thomas door het peloton werd teruggepakt. Twee ronden kon Femke haar voorsprong vasthouden. Een achtervolgende groep van 7 rensters hadden zich inmiddels van het peloton losgemaakt en rekenden de koploopster niet ver voor de finish in. Met achten werd er gesprint om de overwinning. Femke Verstichelen had veel kracht verspeeld tijdens haar solo en werd laatste van de groep.

Politiek Café met Halbe Zijlstra Op maandag 8 april brengt Halbe Zijlstra, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer, een bezoek aan Zeeland. Reden voor VVD Zeeland om een openbaar Politiek Café te organiseren. ‘smiddags legt Zijlstra met provinciale VVD vertegenwoordigers een bezoek af bij Autoschadeteam Baarends in Goes.

‘savonds vanaf 19:30 gaat Halbe Zijlstra in gesprek met het grote publiek. Vanzelfsprekend gaat hij in op de politieke actualiteit, maar er is ook volop ruimte voor vragen. Het Politiek Café is vrij toegankelijk; zowel leden als niet-leden zijn van harte welkom in Van der Valk Hotel Goes, Anthony Fokkerstraat 100 4462 ET Goes.

Kaartmarathon GOES - Op zaterdag 23 maart is in het wijkgebouw Jan Ligthart van wijkvereniging Goes-Oost een kaartmarathon gehouden ten bate van Kika (kinderenkankervrij). ’s Morgens om half negen kwamen de deelnemers. 19 personen om te jokeren en 16 personen om te klaverjassen. Het was een gezellige dag. De verzorging was uitstekend, alle deelnemers werden voorzien van eten en drinken.

Er werd fanatiek gekaart. Om negen uur ’s avonds werden de prijzen uitgereikt, de winnaars kregen een medaille, tegoed bon en een oorkonde. En het resultaat was dat 1e van jokeren M. v.’t Westeinde, 2e C. Nuyens, 3e J. v/d Broek en 1e van klaverjassen W. Meulblok, 2e H. Adriaanse, 3e E. Schouwenaar. De opbrengst voor het goede doel Kika kwam op een totaal van € 825,-. Dit resultaat kwam mede door de inleg van de deelnemers, vele sponsors en een loterij.

Derde viswedstrijd EGHV GOES - Op zaterdag 30 maart hield de Eerste Goese Hengelsport Vereniging EGHV al weer de derde wedstrijd van het seizoen op het strand bij Zoutelande. Er waren 38 vissers waarvan er 28 vis wisten te vangen. De vis was over het algemeen niet al te groot. Uitslag (eerste 15): 1 Jaap Fossen heer 99; 2 Ed de Swart heer 93; 3 Hans Hamelink heer 80; 4 Sjaak Zuidhof heer 73; 5 Sjaak Saarloos heer 65; 6 Remco Post heer 62; 7 Hans Oosthoek heer 61; 8 Bert de Bas heer 52; 9 Arjo Wagenaar heer 48; 10 Sjef Uitterhoeve heer 44; 11 Peter Caspers heer 41; 11 Henk Vogelenzang de Jong heer 41; 13 Theo de Looff heer 40; 14 Mevr.Leuny Slabbekoorn-Versluis dame 39; 15 Johnny Rikkers heer 38.

Totaaloverzicht 38 deelnemers waarvan er 28 vis wisten te vangen. Er werden 7 vissen boven de 25 cm gevangen en 50 beneden de 25 cm. De totale lengte was 1132 cm. De vangst bestond hoofdzakelijk uit kleine platvis. De grootste platvis een bot van 38 cm werd gevangen door Johnny Rikkers. Ook de grootste rondvis een wijting van 30 cm staat al op naam van Johnny Rikkers. Het weer windkracht 2 uit het oosten en ca. 2 graden. In de zon en uit de wind was het best uit te houden. De extra jeugdprijs was voor Jarno Post. Vanwege de Pasen was er voor iedere deelnemer een paasei. De volgende wedstrijd van EGHV is op zaterdag 11 mei. Er wordt dan gevist bij Ouwerkerk ‘t Stelletje dijkpalen 265-272 van 15.00-18.00 uur.

Colijnse Maestro

Gezien op TV nu in Colijnsplaat COLIJNSPLAAT - Brassband Wilhelmina houdt De Colijnse Maestro. De kans om ook eens een orkest te dirigeren. De Maestro’s in spé zijn al druk aan het oefenen. De Maestro concertavond houden we zaterdag 20 april in Dorpshuis De Brug te Colijnsplaat. Aanvang 20.00 uur. Beleef het mee, iedereen is van harte welkom, zaal is open vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis en het beloofd een mooie avond te worden met verschillende muziekstijlen. De brassband zal ook mooie muziek ten gehore brengen onder leiding van hun eigen dirigent: Hugo Verweij. Wij vragen ook aandacht voor het volgende. Zoals in veel verenigingen zijn ook bij

Brassband Wilhelmina stoelen te vullen. We zoeken muzikanten voor o.a. b-bas, hoorn, solo-cornet en bas trombone. Heb je ervaring dan kun je gelijk mee gaan spelen. Wil je het leren dan ben je bij ons aan het goede adres. We repeteren op vrijdagavond van 19.30 tot 21.45 uur in Dorpshuis De Brug Colijnsplaat. Kijk op www.demuzieknote.nl voor meer informatie over de brassband en voor foto´s van concerten en evenementen. Kom gewoon eens binnenlopen in De Brug tijdens een repetitie. Geen leeftijdgrens, voor muziek ben je nooit te oud. Denk er over na, neem een vriend of vriendin mee, zo houden we samen Brassband Wilhelmina vitaal. Tot ziens of horens bij de enige Brassband van Noord-Beveland.


AANBIEDING APRIL

Waarom kopen? De juiste weg!

Ben je op zoek naar een uitdagende, gevarieerde job in de wegenbouw? Werk je graag buiten en steek je graag de handen uit de mouwen? Hou je niet van ďŹ les?

inclusief: btw 21%, 2200 km vrij, winterbanden, geen toeslag extra bestuurders

Wij zijn op zoek naar:

exclusief: brandstof, sneeuwkettingen (bij te * Vraag naar de voorwaarden huren), reis- en creditbrief

1   

 1  

 

16x140 mm div. lengtes â&#x201A;Ź1,- /m

lengtes 300-360-420-480

OUTLET VERKOOP DIV. TUINSCHERMEN

Te huur

   

GEĂ?MPREGNEERDE RABATDELEN

18x140 mm div. lengtes â&#x201A;Ź1,25 /m

Waarom werk je dan nog niet bij ATF?

1  1  1 

GEĂ?MPREGNEERD GRENEN TUINHOUT

vanaf

â&#x201A;Ź 25,-

â&#x201A;Ź1,50 /m GEĂ?MPREGNEERDE BEVELSIDING

180x180 cm â&#x201A;Ź10,-

per dag*

www.autoVLIETMAN.nl

Wij bieden je:

18x130 mm

22x170 mm lengtes 360-420-510

â&#x201A;Ź2,50 /m

HOUTHANDEL VAN MARIS Dijkwelsestraat 36, 4421 AH Kapelle, Tel. 0113-341540

Scottweg 1-12 GOES 0113 - 215415

Vast contract voor onbepaalde duur, eventueel bijkomende opleidingen, goede arbeidsvoorwaarden, geregeld vervoer van en naar de werf, loon naargelang je inzet en prestaties.

&+)** Stuur een sollicitatiebrief met CV naar jobs@atf.be of bel naar: 0113-82 02 47 ATF NV ¡ Linda Mertens ¡ Putsebaan 5, 2040 Zandvliet ( g r e n s O s s e n d r e c h t N L ) Meer info over de openstaande vacatures vindt u op www.atf.be

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Te Koop

BUXUS

TAXUS

3 jarig - 25/35 cm

20/40 cm

â&#x201A;Ź 0.50 per stuk

â&#x201A;Ź 0.40 per stuk

Zundert, 076-5973377

DE SCHANS TUINSCHERMEN

betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl 

CURSUS HAARKNIPPEN vrij. en zat. ochtend nog plaats binnenkort vlechtcursus www.styleline.nl 06-12158097

HELP

VAKMANNNEN GEZOCHT

BHV basis Opleiding

1 dag (excl. btw)

1 dag i.c.m. E-learning. Schrijf je in voor de cursus van 22 mei 2013

Âź225,-

Start succesvol klusbedrijf! Klusopdrachten, reclame, inkoopkortingen, bedrijfsadvies aantrekkelijke voorwaarden. Betrouwbare organisatie Formule Partner BV. Kijk op:

www.marbelhoutbouw.nl Schuren

Verandaâ&#x20AC;&#x2122;s

Carports

Garages

www.devakman.info of www.keurmerkbedrijf.nl

Dierenverblijven

92255$$'9225'((/%,-$8727($0 ÄŠ

ÄŠ

.257,1*

.257,1*

1RJ 

1RJ 

'LYHUVH2SHO&RUVDHQ2SHO0HULYD&RVPR'HVLJQHQ$QQLYHUVDU\(GLWLRQPRGHOOHQPHWNRUWLQJHQWRWÄŠ 'LUHFWOHYHUEDDUHQNHQWHNHQNODDU:HHVHUVQHOELMZDQWRS RS 0HHULQIRUPDWLHRIRIIHUWHDDQYUDJHQ"=LHZZZFRUVDDNWLHQORIZZZPHULYDDNWLHQO

RQGHUGHHOYDQ$XWRPRWLRQV

5RRVHQGDDO 9DQ%HHWKRYHQODDQ  %HUJHQRS=RRP (UDVPXVODDQ  *RHV  3HDU\ZHJ  ZZZDXWRWHDPQO


Fruit in kunst en veiling

Museumweekend

Kunst en Kitsch op zijn Zeeuws

3 vrouwen - Marinus Schipper

GOES - Het Historisch Museum de Bevelanden te Goes organiseert samen met het Zeeuws Veilinghuis een taxatiedag voor kunst en antiek waarbij men tevens voor restauratie advies terecht kan bij Art Conservation uit Vlaardingen. Zowel het Zeeuws Veilinghuis als Art Conservation zijn aanwezig in het museum van 12.00 tot 16.00 uur. Zaterdag 6 april Taxaties Zeeuws Veilinghuis Dat schilderij, geërfd van opa. Die diaman-

ten ketting, gekregen van een oudtante. Of dat bijzondere beeldje, gevonden op een Parijse rommelmarkt. Altijd benieuwd geweest naar de maker en de waarde ervan? Op zaterdag 6 april kunt u gratis o.a. de volgende zaken laten taxeren: schilderijen, zilver, sieraden, horloges, keramiek, ArtDeco objecten, boeken (van voor 1800), klokken, speelgoed, etc. Het Veilinghuis is in het bijzonder geïnteresseerd in Aziatische kunst zoals chinees porselein en schilderijen uit voormalig Nederlands Indië. Indien gewenst kunnen ook stukken achtergelaten worden voor veiling.

Restauratieadvies Art Conservation Heeft u daarnaast nog restauratieadvies nodig of komt u alleen voor restauratieadvies dan kunt u terecht bij Art Conservation uit Vlaardingen. Aanwezig zijn een schilderijrestaurator, een metaalrestaurator (ook voor sieraden) en een papierrestaurator. Voor overige zaken, bv steen of textiel, kunnen zij na onderzoek op eigen atelier, op een later tijdstip advies uitbrengen. Zondag 7 april Kunst zien en begrijpen - Marinus Schipper in Zeeland. Aanvang 13.00, 14.00 en 15.00 uur. De wereld van Marinus Schipper - door en door Zeeuws en universeel van karakter, nostalgisch en verrassend modern tegelijk…, momenteel te zien in de Zwarte Zusterzaal van het museum. De kunstenaar is 100 jaar geworden, maar blijft altijd jong in zijn werk - krachtige tekeningen en expressieve schilderijen. De kunstwerken hebben een macht aan verhalen te vertellen - door de eeuwen heen. Wij nodigen kunstliefhebbers uit een verhaal over de liefde voor het eigen land bij te wonen - een verhaal in kleuren en lijnen met een penseel gemaakt en bezield door Marinus Schipper. Dr. Tamara Buizer helpt de kunstliefhebbers de werken van Marinus Schipper te bewonderen tijdens een interactieve workshop zondagmiddag 7 april Tijdens het museumweekend van 12.0016.00 uur geldt voor alle bezoekers een speciaal tarief.

Toneelvoorstelling Comedia della Mare KATS - Ook dit jaar brengt de Katse Toneelvereniging Comedia della Mare weer een stuk op de planken. Ditmaal is het “familie is ook niet alles’ van Bernhard Bruinhof. In dit kluchtig blijspel wordt het publiek meegenomen in het woonhuis van Leo en Mathilde Bloem waar tijdelijk de gemeentesecretarie gevestigd is omdat het gemeentehuis gerenoveerd wordt. Door de schrijver is er een bonte verzameling personages aan toegevoegd: een brutale werkster die lid van de bond is, een verlegen romantische nieuwe kantoorklerk die daarvoor op het ministerie van Defensie werkte, een uitermate zelfverzekerde vlam van dochterlief, een opdringerige redactrice van het plaatselijke nieuwsblad met haar fotografe, een schatrijke weduwe van een worstenfabrikant met een kostbaar geheim en met haar aantrekkelijke dochter èn een baron Bock Van Bockhoven, die er een twijfelachtige reputatie op nahoudt. Tijdens de voorstelling ontstaan er allerlei gewilde en ongewilde relaties, verwikkelingen en verwarringen. De acteurs brengen dat op smaak met wat pittige reacties over en weer om tenslotte alles flink op te

Aardbeien in schaal van Rini Willemsen-Scheers.

KAPELLE - Het Fruitteeltmuseum in Kapelle staat zaterdag 6 april tijdens het Museumweekend in het teken van kunst en veiling. Kunst is er te zien in de nieuwe expositie ‘Kunst op doek’ van Rini WillemsenScheers. Zij schildert appels, peren en ander fruit op een aantrekkelijke manier om zo in fruit te bijten. Om echt te bijten in fruit is mogelijk wanneer appels met een werkende veilingklok geveild worden.

Naast het veilen en genieten van appels in de kunst vindt een gratis rondleiding in het museum plaats, waar alles over de fruitteelt wordt getoond. Het Fruitteeltmuseum is tijdens het Museumweekend geopend op zaterdag 6 april van 13.00 tot 17.00 uur. De gratis rondleiding vindt plaats om 13.30 uur en de velling start om 14.30 uur. Het Fruitteeltmuseum is vanaf 1 april geopend van dinsdag t/m zaterdagmiddag 13.0017.00 uur. Voor meer informatie zie www.fruitteeltmuseum.nl.

7e editie Oosterscheldeloop GOES - AV’56 organiseert zaterdag 6 april de 7e editie van de Van der Peijl Techniek Oosterscheldeloop. Het is een evenement voor trim- en wedstrijdlopers, sportieve wandelaars en Nordic Walkers. Zij kunnen kiezen uit afstanden over tien of twintig kilometer of voor de jeugd- en familieloop van drie kilometer. AV’56 organiseert de Oosterscheldeloop in samenwerking met W.S.V. Koppig Volhouden en de Zeeuwse Wandelsport Bond. Vanaf 8.30 uur kunnen de wandelaars en Nordic Walkerrs beginnen aan hun afstand. Start is op het plein voor Sportpunt Zeeland.

Om 14.00 uur begint de trim- en wedstrijdloop over tien en twintig kilometer. De jeugd- en familieloop over drie kilometer start tien minuten later ter hoogte van de finishplaats bij Eeterij en Spelerij De Vierlinden. Belangstellenden kunnen zich via de website www.av56.nl inschrijven. Dat kan ook op de dag zelf bij het wedstrijdsecretariaat in Sportpunt Zeeland. Het startnummer is tevens een lotnummer voor een loterij met tal van prijzen. Ook heb je als deelnemer na de loop gratis toegang tot het zwembad. De Goese atletiekvereniging AV’56 organiseert de Van der Peijl Techniek Oosterscheldeloop voor de 7e keer.

Optreden Waisisi ELLESDIEK - Zondag 7 april om 14.30 uur presenteert het ensemble Waisisi in ’t Kerkje van Ellesdiek de indrukwekkende productie ‘Ik kus je duizendmaal’.

Comedia della Mare met auteur voorstelling 2012

kloppen tot een verbijsterende climax in dit heerlijke kluchtig blijspel waarom flink gelachen kan worden. Regisseur van Onno de Graaf heeft er verrassende scene’s aan toegevoegd en Gerda Knuivers zorgt voor prachtige kostuums. Brechtje Romeijnders en Lianne Daniels maken hun debuut als actrices. Verder wordt er gespeeld door Rinus en Edith Breure, Lineke Verkamman, Martin Tazelaar, Brechtje Romeijnders, Peter van der Weele, Leni de Kam, Katinka

Willebrands, Cindy Reijnhout en Jaap Roeleven. Kap en grime worden verzorgd door Marjolein van Damme, Madelon Breure en Sanny Tazelaar. Onno de Graaf en Sjaak van Damme zorgen weer voor een bijzonder decor. De voorstelling is in dorpshuis de Vriendschap te Kats op zaterdag 13 april, aanvang 20.00 uur. Voorverkoop kaarten op zaterdag 6 april vanaf 10.00 uur bij fam. Hollestelle, Hamerstedestraat 31, 4485 AV Kats, Tel. 0113-600352.

Een aangrijpende muzikale voorstelling die uiteindelijk hoopvol eindigt, gebaseerd op het levensverhaal van de Joodse dichteres en schrijfster Ilse Weber (1903-1944). Reserveren voor deze uitvoering kan via reserveer@ellesdiek.nl of via 0113 - 612681 De entree is inclusief koffie-thee en een ellesdiekje. Ilse Weber was naast dichteres en schrijfster ook echtgenote en moeder van twee kinderen. Hoewel het antisemitisme toeneemt lukt het haar toch om haar oudste zoon Hanus bij haar vriendin in Londen in veiligheid te brengen. Het gemis van haar zoon is te proeven in talloze brieven

die zij aan hem schrijft. Maar Hanus sluit zich steeds meer af voor de ellende van zijn moeder. Als Ilse met haar man en jongste zoon wordt weggevoerd naar Theresienstadt lijken haar bronnen opgedroogd. In Theresiënstadt krijgt ze een taak om voor doodzieke kinderen te zorgen. Door haar verhalen en liederen brengt ze een glimpje hemel in de duisternis waarin zij verkeren. Als deze kinderen op transport moeten kiest zij tot op het laatst hun zijde. Na de oorlog vindt haar man de door hem begraven liederen en gedichten weer terug. Het verhaal over zijn moeder Ilse wordt vanuit het blikveld van Hanus verteld. Waisisi zingt onder leiding van Mart van der Veer in een Nederlandse vertaling van Michiel de Zeeuw de ooit begraven kinderliederen. Met medewerking van acteurs onder regie van Nelleke Tamerus.

BEDRIJVIG NIEUWS

Adverteer lokaal op de populairste websites Uitgeverij de Bode is vooral bekend om haar goed gelezen Weekbladen. De 18 huis aan huis titels van Uitgeverij de Bode worden goed gelezen en zijn mede hierdoor een prima advertentie-medium voor locale ondernemers. In 2013 zal De Bode zich ook sterk gaan maken voor de zichtbaarheid van de lokale ondernemer op internet. Want Print en On-line vormen een ijzersterke combinatie voor de toekomst, juist voor de locale ondernemer! Online adverteren is aantrekkelijk, maar probeer als kleine of middelgrote ondernemer maar eens op te vallen op het web dat in december 2012 uit meer dan 630 miljoen web-sites bestond. Dat is lastig. Een

mooi plekje voor uw advertentie/banner op gerenommeerde en veelbezochte websites als nu.nl, buienradar, marktplaats, telegraaf lijkt voor u misschien een brug te ver, maar niets is minder waar. Uitgeverij De Bode kan er exclusief voor zorgen dat uw advertentie op de bestbezochte websites van Nederland komt te staan. Denk niet dat u er de hoofdprijs voor betaalt of bakken met geld weg gooit, omdat duizenden mensen aan de andere kant van het land, die toch niet naar uw zaak komen, uw aanbiedingen zien. Hiervoor werken onze medewerkers met een systeem dat is gebaseerd op zogenaamde geo-locatietechnologie. Daardoor is uw advertentie wel te zien op landelijke websites, maar alleen voor de mensen die in uw verzorgingsgebied wo-

nen. U bent er dus van verzekerd dat heel veel mensen uw advertentie zien, omdat ze op de meest populaire web-sites staan en u weet dat zij een potentiële klant van u zijn. Lijkt u dit interessant? Het enige dat u hoeft te doen is de accountmanager van Weekblad de Bode te vertellen hoe vaak en hoe lang u online wilt adverteren en in welk verzorgingsgebied uw klanten zitten. Wij zorgen er dan voor dat de internetter uw advertentie een aantal keer krijgt te zien. Als adverteerder krijgt u na afloop van de campagne een rapportage waarop u kunt zien hoe vaak en op welke sites uw aanbiedingen te zien zijn geweest, en hoeveel unieke bezoekers u ermee heeft bereikt. Met deze service van Uitgeverij De Bode bereikt u veel mensen, het is makkelijk, voordelig en transparant.

Uitgeverij De Bode Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 PAGINA 14


Contact Heeft u een vraag of wilt u weten wat wij nog meer voor u kunnen betekenen? U kunt AllĂŠvo op verschillende manieren bereiken: De zorgcentrale van AllĂŠvo is 24 uur per dag bereikbaar: 0113 24 91 11 U kunt uw vraag ook per e-mail sturen naar zorgcentrale@allevo.nl Meer informatie over de diensten van AllĂŠvo vindt u op de website www.allevo.nl

Hoe komt u aan zorg?

Vakantiewerk zorg en huishouding bij AllĂŠvo

â&#x20AC;&#x153;Toen mijn vader was gevallen en thuiszorg nodig had, wist ik eigenlijk niet goed hoe ik GDWPRHVWUHJHOHQ-HKRRUW]RYHHORQEHNHQde termen, zoals Wmo en AWBZ. Toen ik AlOpYREHOGHEOHHNGDW]LMDOOHVYRRUPLMNRQGHQ regelen. Daar hoefden ik en mijn vader ons geen zorgen meer over te maken.â&#x20AC;?

AllĂŠvo zoekt jonge collegaâ&#x20AC;&#x2122;s die in de vakantie aan de slag willen. Ben jij graag zelfstandig EH]LJYLQGMHKHWOHXNRPPHW YHHODORXGHUH mensen om te gaan, doe jij een opleiding in de zorg of vind jij het leuk om huishoudelijk werk WHYHUULFKWHQ"'DQNXQMHELMRQVDDQGHVODJ

$:%=RI:PR =RUJZRUGWEHWDDOGXLWGH:PR :HW0DDWVFKDSSHOLMN 2QGHUVWHXQLQJ RI GH $:%= $OJHPHQH :HW%LM]RQGHUH=LHNWHNRVWHQ 8LWGH:PRZRUden middelen betaald waarmee u mee kunt blijven doen in de maatschappij, bijvoorbeeld een scootmobiel, of waardoor u langer thuis kunt EOLMYHQZRQHQ ELMYRRUEHHOGKXLVKRXGHOLMNHKXOS $:%=LVHHQYHU]HNHULQJZDDULHGHUH1HGHUODQder aan bijdraagt. Het is bedoeld om niet-individueel-verzekerbare ziektenkostenrisicoâ&#x20AC;&#x2122;s op te PHHQWH YRRU :PR RI ELM KHW &,= ,QGLHQ X vangen, bijvoorbeeld het verblijf in een verpleeg- thuis zorg nodig heeft, kunt u dit aanvragen bij AllĂŠvo. De wijkverpleegkundige uit uw dorp huis en de persoonlijke verzorging thuis. of wijk bespreekt dan samen met u wat uw vragen zijn en zal, zo nodig, de indicatie aanIndicatie 2P ]RUJ RI KXOS WH NULMJHQ KHHIW X HHQ LQGL- vragen bij het CIZ of de gemeenten. Uitercatie nodig. U kunt dit aanvragen bij de ge- DDUG NXQW X ]LFK YRRU GH ]RUJ YDQ GH :02

Met thuiszorg op vakantie In de zomermaanden komen de verpleegkundigen en verzorgenden van AllĂŠvo regelmatig op vakantieparken, campings en in hotels om vakantiegangers van zorg te voorzien. Want ook als u zorg nodig heeft, is het mogelijk om er even tussenuit te gaan. Als u thuis zorg krijgt, kunt u dit vaak onder dezelfde voorwaarden meenemen naar uw vakantieadres. Gaat u, of komt er iemand, op

foto: Zeeleeuw

www.allevo.nl

YDNDQWLHLQGH2RVWHUVFKHOGHUHJLRGDQNDQ$OOpYR GH ]RUJ UHJHOHQ 2RN NXQQHQ ZH HUYRRU zorgen dat er hulpmiddelen op uw vakantieadres komen, zoals een hoog-laagbed of een tillift. Krijgt u zorg van AllĂŠvo en gaat u buiten de regio op vakantie? Uw vaste zorgmedewerker of de zorgcentrale van AllĂŠvo kan u vertellen hoe u uw zorg mee kunt nemen. Heeft u nog geen vakantieaccommodatie? U kunt terecht in Vakantiehuis â&#x20AC;&#x2DC;De Zeeleeuwâ&#x20AC;&#x2122;. Deze mooie bungalow ligt in %UXLQLVVH YODN ELM KHW *UHYHOLQgenmeer. De vrijstaande woning is goed toegankelijk voor minder validen. Gasten kunnen gebruikmaken van de faciliteiten van het naastgelegen vakantiepark Aqua Delta. Wilt u meer informatie over WKXLV]RUJ RS YDNDQWLH" %HO de zorgcentrale van AllĂŠvo: 0113 24 91 11

ook rechtstreeks wenden tot de gemeente.

AllĂŠvo neemt u de zorg uit handen Heeft u zorg of hulp nodig? AllĂŠvo helpt u graag met het aanvragen van een indicatie. Indien nodig starten wij direct met de zorg. U kunt op ons rekenen.

AllĂŠvo zoekt jongeren tussen de 17 en 21 jaar die in juni, juli en augustus aan de slag willen. Als je een opleiding tot verzorgende of verpleegkundige doet en al eerder stage hebt gelopen, kun je bij ons extra werkervaring opdoen in de thuiszorg of in de huizen van AllĂŠvo op Schouwen-Duiveland. Daarnaast zoeken we vakantiekrachten die als hulp bij het huishouden aan de slag willen. Werken bij AllĂŠvo is leuk, afwisselend en je ontYDQJWHHQVDODULVYROJHQVGH&$2997:LOMLMPHHU weten of je inschrijven? Surf naar www.allevo.nl voor het sollicitatieformulier vakantiewerk, of bel RIPDLOPHWGHDIGHOLQJ3 27HORI e-mail 3HQ2#DOOHYRQO

Thuisbegeleiding helpt cliĂŤnt op het goede spoor Soms zit het niet mee en is het moeilijk om de opvoeding van kinderen, het huishouden of de °QDQFLsQLQGHKDQGWHKRXGHQ(ULVEHKRHIWH aan professionele, praktische hulp waardoor DOOHVZHHURSUROOHWMHVORRSW0HWWKXLVEHJHOHLGLQJEUHQJHQFOLsQWHQKXQOHYHQZHHURSRUGH Petra Jacobs, ruim twaalf jaar thuisbegeleider bij AllĂŠvo, praat gepassioneerd over haar werk: â&#x20AC;&#x153;Het is heerlijk om te zien dat mensen na een moeilijke periode zelf de draad weer oppakken. De cliĂŤnt is weer zelfredzaam en heeft grip op het dagelijks leven.â&#x20AC;? De thuisbegeleider bezoekt mensen thuis, ondersteunt bij praktische zaken en helpt structuur aan te brengen in de dag. Petra wijst erop dat de mogelijkheden van de cliĂŤnt altijd het uitgangspunt zijn. â&#x20AC;&#x153;We werken volgens bepaalde methodes, maar het is geen standaard aanpak. We zijn er voor de cliĂŤnt en staan naast de cliĂŤnt. Hoe wil hij het hebben? Samen kijken we wat nodig is om de problemen op te lossen.â&#x20AC;? Soms legt de thuisbegeleider aan GH KDQG YDQ HHQ °OPSMH XLW KRH FOLsQWHQ PRHLlijke momenten in bijvoorbeeld de opvoeding het

hoofd kunnen bieden. Dezelfde aanpak wordt ook gebruikt om mantelzorgers meer inzicht te geven in gedragsverandering van hun naasten, door ziekten zoals Alzheimer. Petra zegt: â&#x20AC;&#x153;Dat geeft inzicht en is als een handreiking waar men zich aan vast kan houden.â&#x20AC;?

Aanmelden AllĂŠvo werkt voor thuisbegeleiding samen met ketenpartners, zoals het Centrum voor Jeugd en Ge]LQ60:22**= 2SHQEDUH*HHVWHOLMNH*H]RQGKHLGV]RUJ (PHUJLV,QGLJR0((*RUVHQ%XUHDX Jeugdzorg. Voor thuisbegeleiding is een indicatie nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg &,= RIGH:HWPDDWVFKDSSHOLMNHRQGHUVWHXQLQJ :PR 'LWYHUORRSWYLDGHJHPHHQWH$DQPHOGHQ JDDWRRNYLDKHW&HQWUXP-HXJGHQ*H]LQ &-* 

Colofon Eindredactie: Afdeling Communicatie AllÊvo, Winnie Mathu I Tekst: De Wilde Zeeuw / AllÊvo )RWRJUD°H'H:LOGH=HHXZ'UHDPVWLPH$OOpYR,2SPDDN'H%RGH


Grootste vrijmarkt van Zeeland rondom De Stenen Brug

Koninginnedag Goes gewoon op 30 april GOES - Door de toenemende belangstelling naar de vrijmarkt, op Koninginnendag in Goes, heeft de vereniging Rondom De Stenen Brug besloten om ook dit jaar de Oostvest rond te gaan. Dit houdt in dat er ook dit jaar aan 2 kanten van het water van alles is te beleven. “Waarom zouden we op een andere dag Koninginnedag vieren? Het is dit jaar gewoon een nationale feestdag op 30 april.” Aldus Herry Houg, voorzitter van de Vereniging Rondom De Stenen Brug. Vele dorpen en steden houden hun Koninginnedag op een andere datum vanwege de troonswisseling. Rondom De Stenen Brug in Goes dus niet en verwacht dan ook niet dat er veel bezoekers minder zullen zijn hierdoor. Mensen kunnen het ook volgen op hun smartphone of op een van de beeldschermen

in Cafe Baarends. Overigens wordt alles tegenwoordig tot in den treuren herhaald. Naast de Voorstad, Stenen Brug en het park op de Oostwal zal ook dit jaar de hele Oostsingel er bij betrokken worden. Hierdoor hebben de deelnemers en het publiek meer ruimte en is de doorstroming beter. Ook de aanvoer van de verkoopwaar kan hierdoor langs meerdere kanten gebeuren. De toegang naar de Oostsingel kan via 4 plaatsen, Magnoliastraat, Beatrixlaan, Zonnebloemstraat en de Voorstad. Het publiek wat naar de “overkant” wil kan gebruik maken van een veerdienst en een trekvlot (avonturiers natuurlijk de touwbrug) of ze lopen gewoon de hele ronde. Buitenom de grootste vrijmarkt van Zeeland is er weer van alles te beleven en te doen. Zo is er de Gordelsimulator (kantelauto). Een spectaculair apparaat waarin je zelf het belang van een autogordel kunt ervaren. Er staat een TechnoTrailer, 2 ver-

diepingen, 21 meter lang, 7 hoog en breed. Hierin kunnen kinderen experimenten doen en kennis maken met techniek. Veder kun je zeilen in de Veste, schilderen, koekhappen en nog veel meer. Aan muziek zal het ook niet ontbreken. Om 12.00 uur begint het koffieconcert in Cafe Baarends met de band Fragile, de gehele middag zijn er dans optredens van Dance Masters Janvier en dans groep Vodago samen met Litouwse groep Grandinele, gasten uit Litouwen. Op het Dampein is er vanaf 13.00 uur Ganzenpop, een muziekfestival met 4 bands en een DJ. De Koninginnedag ronden we om 17.00 uur af met de prijsuitreiking van de schilderwedstrijd, en een veiling van (foto) kunstwerken van Desiree Meulemans en Jenny de Jong in Cafe Baarends. Kijk voor het volledige programma op www.koninginnedaggoes.nl of www.rondomdestenenbrug.nl

Themamiddag in Kwadendamme: ANBO, PCOB en KBO

Spreek op tijd over uw levenseinde KWADENDAMME - De artsenorganisatie KNMG heeft in overleg met de ANBO, de PCOB en de Unie KBO een klein boekje gemaakt: Spreek op tijd over uw levenseinde. Het is een handreiking om met je familie of anderen en met de dokter te praten over grenzen, wensen en verwachtingen rond uw levenseinde. Donderdag 18 april 14.00 uur in verenigingsgebouw ‘De Burcht’, Johan Frisostraat 3, Kwadendamme. Praten over sterven is niet makkelijk. Dat geldt voor patiënten en artsen. Zij vinden het vaak een moeilijk onderwerp. De weg naar het levenseinde heeft te maken met verdriet, angst en zorgen. Maar het is wel heel belangrijk om daar over te praten met je familie, vrienden en met je arts. Ook voor gezonde mensen is het

belangrijk om hier over in gesprek te gaan, bijvoorbeeld met uw familie of naasten, in de afdeling van uw ouderenbond of op een andere manier. De drie ouderenbonden in de gemeente Borsele nodigen hun leden uit om hierover met elkaar van gedachten te wisselen en daar over door te praten. Twee ‘bonds’leden zullen de gesprekken inleiden: mw. Griet Aarnoutse (voormalig huisarts in Nieuwdorp) en dhr. Berto de Graaf (voormalig pastor). Opgeven bij uw eigen ouderenbond per e-mail of telefoon. ANBO: Reino van der Meer, Bieslookstraat 10, 4451 TG Heinkenszand, 561195; reino@zeelandnet.nl; PCOB: Lies Elshout, Goudsbloemstraat 4, 4451 LN Heinkenszand, 564664; lies.elshout@gmail. com; Unie KBO: Emmy Lansu, Coudorpseweg 30, 4438 NA Driewegen, 655621; elansu@zeelandnet.nl.

Akoestische optredens GOES - Voor het zomerseizoen 2013, zijn we op zoek naar mensen die een spetterend akoestisch optreden willen verzorgen. De eerste aanmelding is al binnen en meestal gaat het redelijk snel met de inschrijvingen. In tegenstelling tot andere jaren zijn we gedwongen om ons buiten pro-

gamma wat in te korten, het eerste buiten optreden is op 16 juni, wel is het mogelijk om binnen een optreden te verzorgen, op 2, 9 juni en 25 augustus (ook akoestisch). Info en aanmelding alleen via info@hetlozevissertje.nl met vermelding akoestisch optreden 2013. We verwachten dat er 3 setjes van 3 kwartier wordt gespeeld. Data: Zondag 2 juni, zondag 9 juni, zondag

16 juni (optredende band - Straight Ahead - aanvang 15.00 uur), zondag 23 juni (optredende band - Kind of Blue - aanvang 15.00 uur), zondag 30 juli, zondag 7 juli, zondag 14 juli, zondag 21 juli, zondag 28 juli, zondag 4 augustus, zondag 11 augustus, zondag 18 augustus (Viering van het 180 jarig bestaan - Aanvang 14.00 uur), zondag 25 augustus.

Zwarte bessenfietsdag GOES - Deze fietstocht voert u over kronkelige dijken, langs welen en kreken, boomgaarden en prachtige boerderijen. U passeert de vele zwartebessenvelden in de Zak van Zuid Beveland en misschien komt u de kudde schapen met de herder nog wel tegen. De route is ongeveer 40 kilometer lang. Onderweg zijn er diverse stoppunten, zoals Molen de 5 gebroeders te Heinkens-

zand waar er tevens een boerenmarkt is en Zorgboerderij de Akkerwinde te Nisse die deze dag hun jaarlijkse lentefeest houden. De start en finish van de Zwarte Bessendag op zaterdag 11 mei zijn bij Boonman’s Wijnmakerij, Stoofweg 10 te Nieuwdorp, gemeente Borsele, Zeeland. U kunt daar starten tussen 9.00 en 13.00 uur. De verkoop van de routekaarten vindt plaats op zaterdag 11 mei tussen 9.30 en 13.00 uur bij het startpunt. Als u elders in de route wilt starten op zaterdag, dan kunt

CBS: veel kleine scholen in Zeeland GOES - Borsele en Veere staan hoog in een lijst van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met het aantal kleine scholen per gemeente. In beide gemeenten is 57,9 procent van de scholen een zogenaamde kleine school.

Het CBS zegt dat op basis van gegevens uit 2011 en 2012. De gemeenten Borsele en Veere staan op de 24e en 25e plaats in de lijst die wordt aangevoerd door Gaasterland-Sloten in Friesland waar 90,9 procent van de basisscholen minder dan 100 leerlingen telt. De grens van 100 leerlingen is een hot item sinds het in februari verschenen rapport van de Onderwijsraad. Daarin brengt ze het advies uit scholen met minder leerlingen te sluiten. Dat schoot verschillende plattelandsgemeenten in het verkeerde keelgat. Op initiatief van het CDA in Borsele werd begin maart bijvoorbeeld een mo-

tie aangenomen, waarmee de gemeenteraad ‘een signaal’ wilde afgeven aan Den Haag dat niet het aantal kinderen, maar de kwaliteit van het onderwijs leidend moet zijn. En het college in Tholen heeft op aandringen van de gemeenteraad een brandbrief geschreven naar het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap waarin zij zegt dat zo’n maatregel funest is voor de leefbaarheid, omdat vele scholen de deuren zouden moeten sluiten. De CBS-cijfers laten zien dat Zeeland veel kleine scholen heeft, net als Drenthe, Groningen en Friesland. Van de 7000 basisscholen in Nederland is één op de vijf een zogenaamde kleine school. Hier ligt dat percentage over het algemeen hoger.

GOES - Goes heeft veel pech en verliest cruciale wedstrijden, zal het lukken tegen Dongen hun weg terug in te slaan en een wedstrijd weer winnend af te sluiten. Ze hebben de punten hard nodig om degradatie tegen te gaan. Programma woensdag 3 april Luctor’88 C1-Goes C1G 19.00 Zaterdag 6 april Wolfaartsdijk VR1-Goes VR1 10.00 ST NSV/Cluzona MB1-Goes MB1 11.15

Heinkenszand C1-Goes C1G 11.30 DFS D1-Goes D1 11.00 SSV’65 D2-Goes D2G 10.00 Tern.Boys E1-Goes E1 11.15 Goes E2G-Wemeldinge E1 11.15 Goes F1-Krabbendijke F1 10.00 Walcheren F9-Goes F2G 10.00 Goes MP1-Wemeldinge MP1 10.00 Wemeldinge MP2-Goes MP2G 11.00 Zondag 7 april Goes-Dongen 14.30 Zeelandia Middelb. 2-Goes 2 11.30 Goes 3-Hontenisse 2 12.30

Tovaal speelt opnieuw op woensdagavond GOES - De Goese Rugbyclub Tovaal speelt woensdag 3 april opnieuw een inhaalwedstrijd op sportpark Het Schenge in Goes. Om 20.00 uur trappen de Goesenaren af tegen RCE/PSV uit Eindhoven.

verslagen. De nummer twee van de derde klasse zuidoost zal van Tovaal moeten winnen om zicht te houden op promotie. Na afloop krijgen de tegenstanders oesters aangeboden in het clubhuis van Tovaal bij de ingang van sportpark het Schenge.

Dit zal een beduidend zwaardere pot worden dan het duel tegen hekkensluiter Elephants, dat vorige week met 46-26 werd

Meer info over de Goese Rugbyclub Tovaal en over de naderende trip naar Wales is te vinden op www.tovaal.nl

Tweede bekerwedstrijd HVKK KAPELLE - Met een harde snijdende wind recht op de kant werd de tweede bekerwedstrijd gevist op Colijnsplaat. Gezien de uitslagen van andere verenigingen was men niet hoopvol met vangen. Toch werd er door 50% van de deelnemers

vis gevangen. De ware kampioen deze wedstijd was Gerard Priester met 4 vissen. Uitslag: 1 Gerard Priester met 72 cm; 2 Gerard Lepoeter met 37 cm; 3 Diky Dingemanse met 31 cm; 4 Jan Serier met 17 cm (De Runnerup); 5 Leon Smit met 15 cm. De volgende wedstrijd is op 27 april hoek no3, aanvang 16.00 uur.

VV Bevelanders Programma 6 april 14.30 Bevelanders 2-Oostkapelle 3 10.00 Bevelanders MD1-Zeelandia M’Burg MD1 10.00 Bevelanders E1-Nieuwdorp/Lewedorpseboys E1 09.00 Bevelanders F2G-DeNoormannen F2 09.00 Bevelanders F3-GPC Vlissingen F3 15.00 Vlissingen 1-Bevelanders 1 13.45 FC de Westhoek B1-Bevelanders B1 12.00 ZSC’62 3-Bevelanders 3 11.15 AZVV C2-Bevelanders C1

10.00 Wemeldinge F1-Bevelanders F1G 10.00 WIK’57 E1-Bevelanders E2G 10.00 Nieuwdorp/lewedorpseboys D1BevelandersD1 Programma 10 april 19.00 Bevelanders E2G-SKNWK E2 19.00 Bevelanders B1-Colijnspl.Boys B1 19.00 Luctor’88 ME2-Bevelanders ME1 Programma 11 april 18.30 Zeelandia M’burg F4-Bevelanders F2G

Wielertoertocht over Walcheren t.b.v. HomeRide u ook al op vrijdag 10 mei bij de wijnmakerij tussen 13.00 en 16.30 uur uw route ophalen. Tegen inlevering van de routekaart bij de finish op zaterdag 11 mei ontvangt u een zwarte bessen presentje. Ook bij slecht weer kunt u de deelnemende bedrijven bezoeken. Meer informatie is te verkrijgen bij: Boonman’s Wijnmakerij, Stoofweg 10, 4455 VR Nieuwdorp, tel. 0113-612576, fax 0113613477 of via ’t siepje tel. 0113-352340 of info@jammakerijsiepje.nl

Aantal in meeste gemeenten boven landelijke gemiddelde

DOOR EUGÈNE DE KOK

Goes thuis tegen Dongen

Na Borsele en Veere volgen de gemeenten Reimerswaal (met precies 50 procent scholen met minder dan 100 leerlingen), Tholen (45 procent), Goes (35 procent), Noord-Beveland (33,3 procent), Vlissingen (13,3 procent), Middelburg (10,5 procent) en Kapelle waar de zes scholen allemaal tussen de 100 en 400 leerlingen tellen. Afstand Naast de kleine scholen keek het CBS ook naar de keuzemogelijkheden qua scholen. In Zuid-Holland kunnen ouders binnen een afstand van vijf kilometer kiezen uit 40 basisscholen. Voor inwoners van Zeeland zijn dat er maar negen. Dat is het laagste aantal van de twaalf provincies. PAGINA 16

Endura Classic GOES - Op zondag 7 april is er voor fietsers gelegenheid om voor het goede doel over het mooie Walcheren te fietsen. Endura Toerclub Middelburg houdt deze dag voor het gehele gezin de volledig uitgepijlde Endura Classic. Wielerliefhebbers en toerfietsers kunnen kiezen uit 40, 60, 80 of de 110 km-lange tocht. De wielertocht is zeer de moeite waard voor de recreatieve fietser en de meer fanatieke fietsers en gaat langs plekken waar u wellicht nog nooit bent geweest. Tussenstop is bij het Polderhuis in Westkapelle. Starttijden 45, 60 en 80 km 9.00-11.00 uur. Starttijden 110 km 9.00-10.30 uur. Een gedeelte van de inschrijfgelden (op vrijwillige basis) komt ten goede aan HomeRide. Startlocatie en eindpunt Clubgebouw MZVC, M.H. Boassonlaan 4 in Middelburg. De Endura Classic is één van de door Endura TCM georganiseerde acties die in het teken staat van HomeRide. Op vrijwillige basis wordt gevraagd de NFTU-ledenkorting te doneren aan HomeRide. HomeRide is een landelijk evenement met als doel geld inzamelen voor het Ronald McDonald Kinderfonds. Dit kinderfonds zorgt ervoor dat kinderen in het ziekenhuis hun ouders dichtbij hebben. Juist voor de Zeeuwse bevolking is het Ronald McDonald Kinderfonds erg belangrijk; de afstan-

den naar een AC Ziekenhuis zijn voor de inwoners van Zeeland vaak erg groot. Het geld is nodig om de exploitatie van alle bestaande Ronald McDonald Huizen te kunnen betalen, verbouwingen en renovaties te kunnen bekostigen en nieuwe Huizen te kunnen openen. HomeRide geeft onder meer ruim vierduizend gezinnen per jaar een thuis ver van huis dicht bij hun zieke kind. In het weekend van 15 en 16 juni zal het HomeRide team van Endura Toerclub Middelburg meedoen aan de derde editie van het wielerevenement HomeRide. Door middel van deze 500 kilometerlange uitdagende wielertocht, waarbij in teamverband langs acht Ronald Mc. Donalds huizen wordt gefietst, is het de bedoeling dat de benodigde sponsorgelden worden binnen gehaald. Het HomeRide Endura TCM team bestaat uit tien rijders en enkele begeleiders en verzorgers. In zes etappes wordt de route in teamverband gefietst; enkelen als Full Rider en de overige deelnemers in estafettevorm. Meer informatie op de landelijke website www.homeride.nl en voor het zeeuwse HomeRide-team www.homeride-endura-tcm.nl. Alle informatie over de Endura Classic is te vinden via www.enduratoerclubmiddelburg.nl Alle fietsers zijn van harte welkom bij deze Endura Classic.


Financiering nieuwbouw op Mortiere nog niet rond, gesprekken met banken en private partijen

Ziekenhuis is voor investeerders ‘nog net niet sexy genoeg’

Boek Jan J.B. Kuipers over Staats-Spaanse Linies KATTENDIJKE - Jan J.B. Kuipers uit Kattendijke presenteert zaterdag in museum Het Bolwerk in IJzendijke zijn nieuwe boek ‘De Staats-Spaanse Linies. Monumenten van conflict en cultuur’.

VLISSINGEN - Het definitieve ontwerp voor het nieuwe ziekenhuis voor planbare zorg op de Mortiere is deze maand klaar. Het krijgt de vorm van de letter ‘z’. De financiering voor de bouw is echter nog niet rond. Voorzitter van de Raad van Bestuur van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) Huybert van Eck praat met zowel banken In het boek beschrijft hij de wordingsals private investeerders. “De finale klap op de financiering verwachten we niet voor deze zomer.”

geschiedenis en historische context van een stelsel van verdedigingswerken en

vestingsteden in Vlaanderen en ZeeuwsVlaanderen, die tussen de Tachtigjarige Oorlog en de 18e eeuw zijn gebouwd. Ook is er aandacht voor de periode voor de oprichting, spannende episoden, anekdoten en volksverhalen. Daarnaast zijn er veel illustraties in het boek opgenomen. Het boek is uitgegeven door Den Boer De Ruiter.

Ruilwinkel naar finale van Kroonappels GOES - De Ruilwinkel in Goes gaat door naar de finale van de kroonappels van het Oranjefonds. De Kroonappels is de zoektocht die de nieuwe Koning en Koningin de weg wijzen in het Koninkrijk naar de beste, succesvolste en leukste initiatieven. De Ruilwinkel blijft met 20 andere projecten in Nederland in de race in de categorie Buurt. 18 April is de finaleronde waar

de projecten zich moeten presenteren en waar op diezelfde dag bekend zal worden welke projecten in de categorieën Buurt, Jeugd en Helpende handen een kroonappel gaan krijgen. De Kroonappel is een prijs die wordt uitgereikt door de nieuwe Koning en Koningin van Nederland in mei en bestaat uit een geldprijs van 50.000 euro en een appeltje van Oranje. In 2009 won de Ruilwinkel al een appeltje van Oranje.

Fotowedstrijd gemeente Borsele

Prijsuitreiking en expositie ‘Energiek Borsele’ BORSELE - In de maanden januari tot en met december van 2012 heeft de Culturele Raad van de gemeente Borsele in samenwerking met de afdeling voorlichting weer een fotowedstrijd georganiseerd onder de naam “Energiek Borsele”.

Het nieuwe ziekenhuis op de Mortiere krijgt een z-vorm.

DOOR EUGÈNE DE KOK Het ADRZ is momenteel in gesprek met twee aannemersbedrijven over de bouw en overlegt met de gemeente Middelburg, eigenaar van de grond, en de gemeente Vlissingen, waar het perceel ligt, over aanpassing van de bestemmingsplannen. Het ziekenhuis hoopt dat de bouw medio 2014 kan beginnen. In 2016 moeten de deuren open gaan. Voor het nieuwe ziekenhuis, dat het gebouw aan de Koudekerkseweg in Vlissingen moet vervangen, is tussen de 40 en 55 miljoen euro nodig. Volgens Huybert van Eck staan banken en investeerders nog niet in rijen voor de deur van het ziekenhuis. “We komen uit een diep dal, maar je hebt een gezonde bedrijfsvoering nodig om zo’n investering te dekken. Ik zit regelmatig met onze huisbankier om de tafel, maar wij worden als een bedrijf beoordeeld. Dan vinden ze ons nog net niet sexy genoeg.” Volgens Van Eck willen banken dat het eigen vermogen tussen de vijftien en twintig procent is, voordat ze zo’n bedrag lenen. Bij het ADRZ ligt het momenteel rond de twaalf procent op een omzet van 180 miljoen euro. Wat niet bijdraagt aan de bereidwilligheid van investeerders is dat de productie in 2012 iets achterbleef bij de verwachtingen. Toch zegt Van Eck dat ze 2012 met een positief saldo onder de streep eindigen, vooral door eenmalige inkomsten uit de verkoop van onroerend goed. Waren die inkomsten er niet geweest, dan zou het ziekenhuis ‘in balans’ zijn geweest, zoals de voorzitter van de Raad van Bestuur zegt. Om de sprong naar het benodigde eigen vermogen te kunnen maken, richt het ziekenhuis zich vooral op de interne organisatie. “Aan de kostenkant zitten we nog steeds te hoog.” Na de miljoenenkorting door het Rijk moest het ADRZ alles in het werk stellen om 2011 niet diep in het rood te laten eindigen. Dat lukte. Het ziekenhuis

boekte door inkrimping van de organisatie en andere besparingen zelfs een winst van 9,9 miljoen euro. “Maar we hebben de organisatie toen wel heel erg pijn gedaan”, geeft van Eck toe. “In 2012 zie je dat bepaalde zaken terugveerden. We hebben de strakheid van de financiële organisatie niet kunnen vasthouden. Daarom hebben we opnieuw een paar noodmaatregelen moeten nemen. Die zijn goed uitgepakt, maar eigenlijk wil je dat niet, omdat je beter een steady flow kunt hebben.”

‘Nergens zeker van’ Ondanks de opmars van Zeeland Care en andere privéklinieken is Huybert van Eck nog steeds overtuigd van het model met een locatie voor planbare zorg in de Mortiere en één voor acute zorg in Goes. “Met de steeds ouder wordende populatie blijf je behoefte houden aan een centrale organisatie. Als je de acute zorg niet goed regelt, kom je aan de kwaliteit van de samenleving.” Probleem voor het ADRZ is dat de acute zorg, zoals Van Eck zegt, ‘bijna per definitie een negatieve business case is’. “Het geld dat de zorg in Goes kost, moet met de planbare zorg in Middelburg worden verdiend.” Als er geen geld is voor de nieuwbouw, ‘kan er niet worden gebouwd’, zegt de voorzitter van de Raad van Bestuur echter. “Door de economische crisis ben je op het moment nergens honderd procent zeker van. De banken zijn voorzichtig. Daarom verwacht ik momenteel meer van private partijen. Wat we wel zeker weten is dat als we in Vlissingen blijven zitten we op een gegeven moment duurder uit zijn dan in een nieuw gebouw.” Volgens Van Eck moet het ADRZ de komende jaren proberen de bedrijfsvoering nog efficiënter in te richten en te besparen waar het kan, zodat de kosten binnen de perken blijven. “Uiteindelijk moeten we met minder mensen meer patiënten

ILLUSTRATIE ADRZ

kunnen begeleiden.” Een voorbeeld van een efficiëntere bedrijfsvoering is de poli voor Pre Operatieve Screening (POS-poli) in Vlissingen, die dinsdag officieel is geopend. Daar krijgen patiënten in maximaal anderhalf uur alle onderzoeken die nodig zijn voor hun operatie. “Het is een soort keuring om geopereerd te worden”, zegt teamleider Teun de Waal van de POS-polikliniek. “Zo krijgen we informatie over wat een patiënt voor, tijdens en na de operatie nodig heeft en we plannen meteen een opnamedatum.” De polikliniek voorkomt dat patiënten in aanloop naar een operatie meerdere keren naar het ziekenhuis moeten komen voor onderzoeken. In de POS-poli huizen onder meer een anesthesist, verpleegkundige, apotheekmedewerker en een opnameplanner. Als aanvullend onderzoek nodig is, worden de patiënten zo snel mogelijk doorverwezen naar een specialist. De polikliniek is gevestigd in de voormalige huisartsenpost en van buitenaf toegankelijk. “Het was een zoektocht, omdat je niet meer al te veel wilt investeren in een gebouw waaruit je vertrekt, maar met beperkte middelen hebben we het zo aangenaam mogelijk voor de patiënt proberen te maken.”

Korte looproutes Het nieuwe ziekenhuis voor planbare zorg op de Mortiere krijgt de vorm van een ‘z’. Die vorm zorgt voor korte looproutes voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Mensen die binnenkomen zien via een vide de eerste drie lagen van het ziekenhuis. Op de eerste verdieping, die met een roltrap of lift is te bereiken, liggen de meeste poliklinieken. Op de begane grond komen onder meer de psychiatrische afdeling, de apotheek, de spoedeisende hulp en de huisartsenpost. De oplevering is voorzien in 2016. PAGINA 17

Een deskundige jury heeft uit de maandwinnaars van dat jaar de allermooiste foto gekozen. Deze wordt beloond met een cheque ter waarde van € 500. Daarnaast heeft ook een publieksjury een winnende foto

aangewezen. Deze zal worden beloond met een cheque van € 100. De prijsuitreiking zal plaatsvinden tijdens de opening van expositie van de winnende maandfoto’s op zaterdag 6 april om 15.00 uur in het Fort te Ellewoutsdijk. Een tentoonstelling met foto’s van de maandwinnaars zal, van 6 april tot en met 12 mei, te zien zijn in Fort Ellewoutsdijk, dat dagelijks is geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Voor meer informatie: www.cultureleraadborsele.nl

Introductie-avond liedboek GOES - Het nieuwe Liedboek - zingen en bidden wordt op 25 mei gepresenteerd in Monnickendam, maar om er alvast mee kennis te maken wordt op dinsdagavond 9 april in de Oosterkerk in Goes een introductieavond gehouden. Zeven verschillende kerken gaan het nieuwe Liedboek gebruiken, de Protestantse Kerk in Nederland, de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, de Broederschap der Remonstranten en de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NPB, de Nederlands Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde

Kerken Vrijgemaakt en de Verenigde Protestantse Kerk in België. Spreker op 9 april in de Oosterkerk is dr. Ko Joosse, namens de landelijke organisatie betrokken bij de totstandkoming van het nieuwe liedboek (met name de gebeden). We zullen veel horen over het nieuwe liedboek, maar vooral ook samen eruit zingen. Daarvoor zijn er proefbundeltjes beschikbaar. Muzikale leiding is in handen van Arno van Wijk, cantor-organist van de Grote Kerk in Goes met medewerking van o.a. de Maria Magdalena Cantorij. Het adres van de Oosterkerk in Goes is Bergweg 4.

Meer bewegen voor ouderen

Dorpshuis Baarland neemt initiatief voor MBvO BAARLAND - Op 8 april start in het dorpshuis van Baarland, The Cameronian” aan de Nieuweweg 4 in Baarland voor het eerst de activiteit “Meer bewegen voor ouderen”. U kunt zich nog steeds opgeven voor

deelname via email: b.noomen@alleveo. nl of telefonische opgaven 0113-249111. Vraagt U dan even naar de MBvO programmaleider. Deelname is voor iedereen bestemd met name voor de bewoners van Baarland, Oudelande en Hoedekenskerke.

De Bevelandse Aanspanning KAPELLE - De Bevelandse Aanspanning heeft zijn programma bekend gemaakt voor dit jaar. De Bevelandse Aanspanning is een actieve vereniging waarvan de leden gezamenlijk op recreatieve wijze het aangespannen rijden uitoefenen. De vereniging is niet aan een paardenras gebonden. Of je nu met Shires of Shetlandpony’s rijdt, iedereen is welkom. Het programma voor 2013 is:

27 april: Bloesem van Zeeland-rit, start in Kapelle. 20 mei (tweede pinksterdag): Bosrit, start in Ossendrecht. 25 mei: opening Hollandse Hoeve, rijden met bezoekers vanaf 13.00 uur. 15 juni: Duiveland-rit. 20 juli: Pannenkoekenrit, start in ‘s-Heer Hendrikskinderen. 24 augustus: Zomerrit met barbecue vanaf Ovezande. 21 september: Koetsenrit, start in ‘s-Heer Hendrikskinderen. 12 oktober: Snertrit, start in Oudelande.


Mevrouw Mieras erelid Wijkvereniging Goes-Oost

Voorstellingen ‘Boeing Boeing’ in april

Komedie van Kunstvrienden GOES - Toneelvereniging Kunstvrienden staat op vier zaterdag in april op de bühne met de komedie ‘Boeing Boeing’, een toneelstuk van Marc Ca- Het gaat over de charmante vrijgezel Bernard, die is verloofd met drie verschillende moletti.

stewardessen: Janet, Gina en Heidi. Met behulp van een schema van hun vluchten zorgt hij dat de vrouwen elkaar nooit tegenkomen. Als de ontwikkeling van de nieuwe, snellere Boeing 747 zijn schema in de war gooit komt hij in de problemen. De stewardessen komen gelijktijdig thuis. Onverwacht komt ook een oude bekende van Bernard op bezoek: Harrie Vermeulen. Zodra de waarheid aan het licht dreigt te komen, wordt hij door Bernard ingezet als afleidingsmanoeuvre. Toneelvereniging Kunstvrienden speelt de ‘gouwe ouwe’ onder leiding van toneelschrijfster en regisseuse Ans Schilders. De data waarop het stuk is te zien zijn 6 april in dorpshuis De Zandlôôper in Lewedorp, 13 april in De Spinne in Goes, 20 april in het dorpshuis in Nisse en op 27 april in De Vroone in Kapelle. De zaal gaat open om 19.30 uur en het stuk begint om 20.00 uur. Kaarten zijn aan de zaal verkrijgbaar of te reserveren via 0113612926 of 06-24325547.

Erelid Inge Mieras. Foto: Yvonne van Wanrooij-Sluyters

GOES - Op de ledenvergadering van 26 maart werd mevr. I. Mieras-Weststrate benoemd tot erelid van de wijkvereniging Goes-Oost. Mevr. Mieras heeft deze benoeming verdiend door haar jarenlange inzet voor de wijkvereniging. Als Accommodatiebeheer-

der en Hoofd Barbeheer is zij de drijvende kracht binnen de dagelijkse gang van zaken binnen het wijkcentrum Jan Ligthart. Daarnaast onderhoudt zij ook de contacten met de huurders binnen het gebouw. De wijkvereniging prijst zich gelukkig een vrijwilligster als mevr. Mieras binnen haar gelederen te hebben.

KERKELIJK NIEUWS KAPELLE Vrije Evangelische Gemeente Noordelijke Achterweg 67, Wemeldinge. Diensten: zo.10.00u. Tevens elk seizoen extra diensten. www.vegwemeldinge.nl Christelijke Gereformeerde Kerk Biezelingseweg 6, Kapelle. Zondag 7 april: 10.00u Ds. A.G.M. Weststrate; 17.00u Ds. A.G.M. Weststrate Ger. Gem. Kapelle-Biezelinge Goessestraatweg 18, Kapelle. Zondag 7 april: 10.00u en 16.30u student J. van Laar Prot. Gem. Kapelle-Biezelinge-Eversdijk Biezelingsestraat 67, Kapelle. Zondag 7 april: 10.00u Da. I. Hogeweg Hervormde Gemeente Kapelle Kerkplein 4, Kapelle. Dienst: zo. 10.00u. Voorganger: ds. L.C.P. Deventer Prot. Gem. Hansweert & Schore Dijkstraat 5, Hansweert. Nieuwe Kerkplein 1, Schore. Diensten: ‘s zomers zo. 09.30u; ‘s winters zo. 10.00u, om de week wisselend in de Hervormde Kerk Hansweert en Schore. Protestantse Gem. Wemeldinge Kerkweg 5, Wemeldinge. Dienst: zo. 10.00u. Zondag 7 april: Ds. J.C. van de Putte BORSELE Gereformeerde gemeente Borssele Oostsingel 21, Borssele. Diensten: zo. 09.30u, 14.00u en 18.00u. Protestantse Gemeente Borssele Predikant: Ds.M.J.Wisse, 0113-561322. Scriba: P.Duijnkerke. Elke zondag dienst om 10.00u. Ger. gem. ‘s-Gravenpolder Langeweg 61, ‘s-Gravenpolder. Diensten: zo. 09.30u, 14.00u en 18.00u Ger. gem. Hoedekenskerke ‘s-Gravenpoldersestraat 4, Hoedekenskerke Ger. gem. Nieuwdorp Havenweg 26, Nieuwdorp. Elke zondag kerkdiensten om 9.30, 14.00 en 18.30u. Gereformeerde gemeente Nisse Zuidweg 15, Nisse. Scriba: M. de Witte, 0113-649519. Diensten elke zondag om 9.30u en 14.30u. Herv. Gem. Oudelande Scriba: mevr. H.M. Storm-Wagenaar, tel: (0113) 548527. www.pknoudelande.nl Oud Ger. Gem. ‘s-Gravenpolder Provincialeweg 16, ‘s Gravenpolder. Diensten: zo. 09.30u, 14.00u en 18.00u Prot. Gem. `s Gravenpolder/Baarland Zondag 7 april: Baarland 10.00u ds. J. Smink; ‘s-Gravenpolder 10.00u ds. J. Droogers. Prot. Gem. “de Ark” Hoedekenskerke Verder: Kerkstraat 32, Hoedekenskerke.

Diensten zondag 10.00u Samenwerkende Protestantse Gemeenten ’s-Heer Abtskerke en Nisse Dienst om de 14 dagen, steeds zo. om 10.00u. Zondag 7 april: 10.00u Ds.G.Grootjans in ‘s-Heer Abtskerke. Koffie na de dienst Prot. Gem. Heinkenszand Barbesteinkerk: Clara’s Pad 6, Heinkenszand. Dorpskerk: Dorpstraat 71, Heinkenszand. Predikant: ds. W. Pieterse. Zondag 7 april: 10.00u Barbesteinkerk mw. M. Meulensteen Protestantse Gemeente Lewedorp Zandkreekstraat 31, Lewedorp. Predikant: da. M.J. Wisse. Prot. Kerkgemeenschap Nieuwdorp Scriba: Mevr. L. Michielsen RK Kerk ‘s-Heerenhoek (‘s-Heerenhoek - Borssele - Nieuwdorp). Parochie: H. Willibrordus. Postadres: Deken Holtkampstraat 9, ‘s-Heerenhoek, tel. (0113) 351264. Diensten: 3e en 4e za. van de maand 19.00u, zo. 9.00u. RK Kerk H. Blasius Heinkenszand (‘s-Heer Arendskerke - Heinkenszand). Parochiecentrum: Kerkdreef 4, Heinkenszand, tel. (0113) 561216. Diensten: iedere za.19.00u en iedere zo. 09.00u. RK Kerk Kwadendamme (‘s-Gravenpolder - Hoedekenskerke - Baarland - Nisse - Oudelande - ‘s-Heer Abtskerke) Kerk en pastorie: Johan Frisostraat 5-7, Kwadendamme. Diensten: vrij. 09.00u, zo. 10.45u. RK Kerk Lewedorp Parochie: H. Eligius. Secr.: Burgemeester Lewestraat 11, Lewedorp. Spreekuur: elke 1e ma. van de maand 19.00-19.30u, tel. (0113) 612694. Diensten: zo. 10.30u RK Kerk Ovezande & Driewegen - Ellewoutsdijk Parochie: Onze Lieve Vrouw Hemelvaart. Pastorie: Hoofdstraat 58, Ovezande, tel. (0113) 655214. Diensten: zo. 09.30u, laatste za. van de maand 19.00u. Prot. Gem. Driewegen - Ellewoutsdijk - Ovezande Van Tilburghstraat 27, Driewegen. Ds. Jacoline de Koe, tel. 06-46087309. Info: deokerk@zeelandnet.nl, 0113-655958/0649914124. Iedere zondag 10.00u dienst. Zondag 7 april: mw Nel Roggeband. GOES Christelijke Gereformeerde Kerk Maranathakerk, Bergweg 43A, Goes. Diensten zo. om 10.00u en 17.00u. Voorganger: ds. J.G. Schenau. Zondag 7 april: 10.00u ds. J.C. Wessels; 17.00u ds. J.C. Wessels. Doopsgezinde gemeente/Vereniging Vrijzinnige Protestanten Doopsgezinde kerk, Westwal 41, Goes.

Predikant ds. Leuny de Kam. Evangelische Gemeente Rafaël Goes Samenkomsten in Pontes-Goese Lyceum, ingang Vogelzangsweg. Aanvang diensten 10.00u, laatste zondag van de maand 19.30u.; www.rafaelgoes.nl. Voorganger: K. Verhage Family Time Ministries Samenkomst iedere zondag om 13.00 uur in wijkgebouw De Spinne, Joseph Lunslaan 7, Goes-Noord. Voorganger: Raadj Gonesh. Voor meer informatie: mail. info@ familytime-ministries.nl, tel. 06-40733166. Zie ook www.familytime-ministries.nl Gemeente van Jehovah Getuigen Koninkrijkszaal, Van Hallstraat 4, Goes. Vergadertijden: wo. 19.30u en zo. 10.00u. Gereformeerde Gemeente Louise de Colignylaan 177, Goes, tel. 228023. Predikant en preses: ds. C.J. Meeuse. Kerkdiensten om 9.30u, 14.00u en 18.00u. Ger. Gem. in Nederland Koningskerk, Nassaulaan 153, Goes Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ontmoetingskerk, Kornetstraat 4, Goes (tegenover ziekenhuis). Zondag 7 april: 9.30u Ds P.J. Trimp; 16.30u Ds P.J. Trimp. In beide diensten viering Heilig Avondmaal. Leger des Heils Rav. de Groene Jager 72, Goes. Dienst zo. om 10.00u. Korpsofficieren: Majoor D. v. Vuuren en Majoor mevr. R. v. Vuuren-v. Leeuwen. Tevens kindernevendienst. Oud Ger. Gem. Kerkgebouw De Hoeksteen, Noordhoeklaan 90, Goes. Diensten: elke zo. om 10.00u en 17.30u. Rooms-katholieke kerk H. Maria Magdalenakerk, Singelstr. 9, Goes. Diensten iedere zaterdag om 19.00u en iedere zondag om 10.45u. Protestantse gemeente Goes Grote of Maria Magdalenakerk, Singelstraat 21, Goes. De Hoogte, Populierenstraat 29, Goes. Oosterkerk, Bergweg 88, Goes. Zondag 7 april: Grote Kerk 10.00u Dhr H.A. ten Klooster te Goes; Oosterkerk 9.30u Ds H. van Eerden, predikant in Emergis; 17.00u Ds A. Spaans te Colijnsplaat; de Hoogte 10.00u Ds R. Kamermans Vie-

ring H.A. Vergadering van Gelovigen Zondag eredienst van 10.00 tot 11.00u; woordbediening van 11.30 tot 12.30u. www.nieuwleven-goes.nl. De samenkomsten worden gehouden in: Dorpshuis Heer Arendhuis, Torenring 46 te ‘s-Heer Arendskerke. Vrije Evangelische Gemeente Kerkgebouw: Bethelkerk, Beatrixlaan, Goes. Diensten zondag 10.00u en 18.30u. 1e zondag v/d maand zingen in de Bethelkerk aanvang 18.30u. Hervormde Gemeente Kerkgebouw De Levensbron, Mansholtlaan 1, Goes. Zondag 7 april: 10.00u ds. Jongeneel, Arnemuiden; 17.00u ds. G.D. Kamphuis. Vliedberggemeente Geref.Kerk Goes e.o. Calvijn College, Klein Frankrijk 19, Goes. Diensten: zo. om 9.30 en 16.30 uur. Messiaanse gemeenschap Stichting Yeshiva Goes Bijeenkomst elke shabbat van 11.00 tot 13.00u in de Bonte Koe, Beestenmarkt 4, Goes, info.shalom777@zeelandnet.nl, 0644518941. Admiraal de Ruyterziekenhuis Goes Zondag 7 april: 10.00u Ds. A.Spaans PKN Gem. ‘s Heer Arendskerke Torenring 2, ‘s-Heer Arendskerke. Predikant: ds. M.J. Wisse Prot. Gem. ‘s Heer H’kinderen Plein 1, tel. 233098. Predikant: da. P. van Oosten. Zondag 7 april: 10.00u Hr.R.W.Baas, Zonnemaire Herv. Gemeente Kattendijke Kerkgebouw: Dorpsstraat 53, Kattendijke. Prot. Gemeente Kloetinge Geerteskerk, Geertesplein 24, Kloetinge. Predikant: vacant. Zondag 7 april: 10.00u Eredienst, voorganger ds. J.R. Wolthaus uit Leiden. Na de dienst koffiedrinken. Prot. Gem. Wilhelminadorp Brugstraat 12, Wilhelminadorp. Zondag 7 april: 10.00u Ds. B. Kooistra, Yerseke Geref. Gem. Wolphaartsdijk Villa Novastraat 1, Wolphaartsdijk. Tel. 06-30826746. Diensten iedere zondag om 09.30u, 14.00u en 18.00u.

Prot. Gem. Wolphaartsdijk Nicolauskerk, Oostkerkestraat 1, Wolphaartsdijk. Zondag 7 april: 10.00u Mw. M.S. Maris, Nisse Baha’i-gemeenschap Goes Bijeenkomsten vinden wekelijks plaats in Zeeland, geregeld ook in Goes. Info: 0630534547 Huis van Elia Iedere zondag samenkomst om 13.15u. Adres: Oosterkerk Goes, Bergweg 88 te Goes (ingang aan de J.D. van Mellestraat). Kinderdienst aanwezig. Voor meer informatie: C. Harthoorn 0113-622409 of ctharthoorn@zeelandnet.nl Moskee Arrahmaan A. Joachimikade 5, tel. 257539. Voorz.: H. Nahari NRD-BEVELAND Gereformeerde Gemeente Torendijk 76, 4484 AV Kortgene Prot. Gem. De Ontmoeting te NoordBeveland i.w. Nicolaaskerk, Kerkgang 2, Kortgene. De Katse Kerk, Kerkstraat 9, Kats. Opstandingskerk, Voorstraat 20, Wissenkerke. Ontmoetingskerk, Geersdijkseweg 1, Geersdijk. Predikant: mw. Ds. K. van den Broeke. Prot. Gemeente Kamperland De Ark, Veerweg 100, Kamperland. Dienst: zo. 9.30u Gereformeerde Gemeente Veerweg 12, Kamperland. Diensten: 10.00u, middagdienst wisselende tijden. Prot. Gem. te Colijnsplaat Havelaarstraat 30, Colijnsplaat. Dienst: zo. 10.00u. Zondag 7 april: nog niet bekend. Wijzigingen en/of aanvullingen, bijvoorbeeld wie wanneer voorgaat (lees: preekrooster) kunt u gratis doorgeven via www. internetbode.nl - bovenaan de pagina klikken op ‘Aanleveren redactie’ en vervolgens op De Bevelandse Bode. De rest wijst zich dan vanzelf. Voor vragen of het schrijven van artikelen, bel de redactie van De Bevelandse Bode, tel: 0118 61 76 61.

OVERLEDENEN KERKELIJK NIEUWS * 09-05-1936 * 30-07-1920 * 09-10-1929 * 12-07-1930 * 21-01-1922 * 17-10-1914 * 03-11-1932 * 27-04-1949

† 25-03-2013 † 26-03-2013 † 28-03-2013 † 28-03-2013 † 29-03-2013 † 31-03-2013 † 31-03-2013 † 31-03-2013

PAGINA 18

Pieternella Adriana Meerman, Arnemuiden Lubbertus Patroclus Roegholt, Middelburg Jan Verhage, Koudekerke Johanna Catharina Maria de Vree, Oost-Souburg Sara Maria Broersma-Groenwegen, Middelburg Maatje Brasser-Koole, Middelburg Alberdina Johanna van Laar-Veldhuis, Vlissingen Neeltje Wielemaker-de Kraker, Vlissingen
Wilt u op een leuke manier wijzer worden?

Roselina

Bij ons kunnen bedrijven en particulieren terecht voor erkende opleidingen, trainingen en workshops die leuk en leerzaam zijn om te volgen o.a.: Workshops

      

Ͳ ZÄ&#x17E;Ä&#x201A;ĹŻĹ?Ć?Ä&#x201A;Ć&#x161;Ĺ?Ä&#x17E;Î&#x2DC;Ć&#x152;Ä&#x17E;ŜŽÇ&#x20AC;Ä&#x201A;Ć&#x161;Ĺ?Ä&#x17E; Ä?Ä&#x201A;Ä&#x161;ĹŹÄ&#x201A;ĹľÄ&#x17E;Ć&#x152;ÍŹĆ&#x161;Ĺ˝Ĺ?ĹŻÄ&#x17E;Ć&#x161; Ͳ dÄ&#x17E;Ĺ?Ä&#x17E;ĹŻÇ Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹŹÄ&#x17E;Ĺś Ͳ ^Ĺ?Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć&#x2030;ĹŻÄ&#x17E;Ĺ?Ć?Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;ÍŹĆ?Ć&#x161;ĆľÄ?Ç Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹŹÄ&#x17E;Ĺś Ͳ /ĹśĆ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?Ä&#x17E;ĆľĆ&#x152;Ä?Ä&#x17E;Ć&#x161;Ĺ?žžÄ&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?ĹśĹ?Ä&#x17E;Ĺś Ͳ >Ä&#x17E;Ĺ?Ä&#x161;Ĺ?ĹśĹ?Ç Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹŹÍŹÄ&#x17E;ĹŻÄ&#x17E;Ä?Ć&#x161;Ć&#x152;Ĺ?Ć?Ä?Ĺ&#x161;Ä&#x17E;Ĺ?ĹśĆ?Ć&#x161;Ä&#x201A;ĹŻĹŻÄ&#x201A;Ć&#x161;Ĺ?Ä&#x17E;Communicatie â&#x20AC;&#x2DC;een goed gesprek met lastige typesâ&#x20AC;&#x2122; (19 april)

 

Alleen een hond heeft een baas (coachend leidinggeven, 7 juni) Notuleren met de laptop (5 april) Word voor gevorderden (12 april) Functies en Formules in Excel (31 mei)

Ç Ç Ç Í&#x2DC;ĹľÄ&#x17E;Ä&#x17E;Ä?Ä&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?žŽŜĆ&#x161;Ä&#x201A;Ĺ?Ä&#x17E;Í&#x2DC;Ŝů ŽŜĆ&#x161;Ä&#x201A;Ä?Ć&#x161;Í&#x2014;DÄ&#x17E;ĹŻĆ?Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ä&#x17E;DÄ&#x17E;Ä&#x17E;Ä?Ä&#x17E;Ć&#x152;Ĺ? ,Ä&#x201A;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;ĹśÇ Ä&#x17E;Ĺ?ϲώϰϰϹϹd,EĹ?Ä&#x17E;ĆľÇ Ä&#x161;Ĺ˝Ć&#x152;Ć&#x2030; ϏϭϭϯͲϰϏϰϭϏώ͏ϏϲͲϰϲϏϏϭϲϏϏ

Rapporteren en Analyseren in Excel (26 april) Plannen en organiseren in Outlook (21 juni) +HW0\VWHULHYDQ)LQDQFLsQ ÂżQEHJULSSHQMXQL

Coaching & OfďŹ cemanagement

Stoppen met piekeren (31 mei)

De lente komt eraan! Mijn zonnebril kan op en mijn winterbanden kunnen eraf.

Kantooropleidingen Financieel Administratief Medewerker start 18 april Commercieel Administratief Medewerker start 18 april

Energieweg 11B

Managementassistente start 22 april

4691 SE THOLEN

Secretaresse start 21en 22 mei

Telefoon: 0166-603036 GSM: 06-20626810

Overige trainingen Notuleren start 21 mei Timemanagement start 10 mei Management start 22 april

E-mail: roselina.langius@tisca Internet: www.roselina.nl

Marketing start 22 april

Lorentzweg 20 4691 SR Tholen Telefoon:

Klantcontacten start 18 april CommerciĂŤle administratie start 22 april

0166-603036

E-mail: info@roselina.nl Internet: www.roselina.nl

Wij zijn erkend opleider voor LSSO, Nemas en de Associatie. Wij sturen u graag informatie toe, ook is een (kosteloos) intakegesprek mogelijk.

Exposities Foto expositie FC De Draadontspanner: Het Historisch Museum de Bevelanden in Goes exposeert in het trappenhuis fotoâ&#x20AC;&#x2122;s met Bevelandse onderwerpen van Fotoclub De Draadontspanner. Het museum heeft aan de leden van de fotoclub gevraagd hun visie te geven op het Bevelandse culturele erfgoed. Iedere fotograaf heeft hieraan zijn of haar eigen invulling gegeven. Verrassend genoeg zijn hier veel landschapsfotoâ&#x20AC;&#x2122;s uit voortgekomen die een mooi overzicht geven van de diverse seizoenen. De fotoâ&#x20AC;&#x2122;s zijn zowel in zwart-wit als in kleur uitgevoerd. De expositie is te zien tot eind 2013. Expositie ADRZ -Goes: In de expositiegangen van het ziekenhuis is een expositie van Hans van Hoorn. Hans schildert realistisch en combineert dit regelmatig met surrealisme en trompeâ&#x20AC;&#x2122;lioel. Een ruim overzicht van zijn schilderijen in acrylverf met vele verrassende onderwerpen worden er t/m 10 april getoond. Tentoonstelling â&#x20AC;&#x2DC;Delfstof´ van Peter Rosier: Tientallen jaren was hij docent kunstzinnige vorming, maar hield zijn eigen kunstenaarspraktijk buiten de aandacht. Nu, gepensioneerd, treedt hij naar buiten met onbekend, opzienbarend werk. In een volkomen eigen stijl presenteert

AUTOCAD Peter Rosier uit ´s-Heer Hendrikskinderen zijn werk van de afgelopen jaren onder de titel â&#x20AC;&#x2DC;Delfstofâ&#x20AC;&#x2122; in â&#x20AC;&#x2122;t Kerkje van Ellesdiek, Ellewoutsdijk. De tentoonstelling opent op zondagmiddag 10 maart met een vrije inloop en vernissage tussen 14.30 en 17.30 uur. Halverwege de tentoonstellingsperiode worden de schilderijen omgewisseld voor een tweede serie onder dezelfde titel. Die opening zal zijn op zondag 14 april. Naast de twee zondagen van de opening is ´Delfstof´ te bezichtigen op de zaterdag 20 en 27 april en op zondag 5 mei steeds tussen 13.30 en 16.00 uur. De toegang is gratis. Zeeuwse Stikken: Caroline de Ligt maakt sieraden. Alleen zijn deze niet bedoeld om hals of hemd te versieren. De â&#x20AC;&#x153;Zeeuwse Stikkenâ&#x20AC;? varieren in grote van 40 tot 90 cm. en zijn vooral bedoeld om gebouwen te verfraaien. In Restaurant-Brasserie â&#x20AC;?de Kleine Torenâ&#x20AC;? in Baarland worden vanaf begin maart tot half april deze Zeeuwse Stikken tentoongesteld. De, voor deze expositie, zilverkleurig werkstukken passen prachtig in het smaakvolle, indrukwekkende interieur van de voormalige kerk. Ze zijn te bezichtigen tijdens de openingsuren van het restaurant: woensdag en donderdag vanaf 17.30u, zaterdag en zondag vanaf 12.00u.Avondcursus in Bergen op Zoom en Goes /ŜĨŽÍ&#x2014; ϏϭϲϰͲĎŽĎŻĎŹĎŽĎŹĎľ Ĺ?ŜĨŽÎ&#x203A;Ä?Ĺ?Ć&#x161;ͲÄ?Ç&#x2021;ͲÄ?Ĺ?Ć&#x161;Í&#x2DC;Ŝů

In de werkplaats worden de machines nagekeken en zo nodig geviseerd. Een goed werkende machine met een gereedschap setje, naaigaren, stoffen of wol kan dan aan een nieuw leven beginnen in Rwanda. In november 2013 zullen drie vrijwilligers van Tools To Work naar Rwanda reizen om mensen daar op te leiden tot naai- en breimachine monteur. Uit de opgeleide monteurs worden de beste gekozen om vervolgens een opleiding te krijgen om zelf mensen op te leiden. Dit Sewing and Knitting Information Transfer (SKIT) project is eerder succesvol geweest in Kenia, Oeganda en Sierra Leone.

Bosch Car Service Goes Dirk Dronkersweg 15a, Goes Tel. 0113-273665 | www.boschcarservicegoes.nl

Bosch Car Service de Muynck Quistenburg 8 | 4454 PZ Borssele Tel. 0113- 350 863 | www.demuynck.nl

Bosch Car Service Hoogesteger Kapelle Dijkwelsestraat 59 | 4421 AG Kapelle Tel. 0113-341 315 | www.boschcarservicehoogesteger.nl

Wij doen alles voor uw auto

Programma Borsele Cultureel

Cowboy Billie Boem en de indiaan koken er op los BORSELE - Zaterdagmiddag 13 april om 15.00 uur in de Stenge Cowboy verzorgt de Culturele Raad Borsele een optreden van Cowboy Billie Boem en de indiaan. Billie Boem bestaat uit Bart Pullens en Marcel Sophie die elkaar gevonden hebben in het brengen van muziektheater voor kinderen. Zij begonnen in 1996 en hebben inmiddels een eigen plek gevonden als vertolkers van oude en nieuwe kinderliedjes, die zij steevast overgieten met hun eigen Billie Boem-sausje. Dit resulteert (volgens De Volkskrant) in de enige kindermuziek die ook voor ouders de hele weg naar Zuid Frankrijk te genieten blijft. Als Cowboy Billie Boem en De Indiaan hebben ze sinds een aantal jaren ook de theaters veroverd. Daar brengen zij hun aanstekelijke muziek, gegoten in een herkenbaar verhaal. Swingende keuken! De Indiaan heeft een kookboek van zijn stapelbedovergrootmoeder en besluit om samen met Cowboy Billie Boem een kookfeest te houden. Maar gaat het lukken om voor iedereen iets lekkers te koken in die heel grote pan? En kan Cowboy Billie Boem eigenlijk wel kokkerellen? Misschien kunnen de kinderen het wel veel beter. In deze swingende keuken vol nieuwe liedjes kan niemand stil blijven zitten! Alle bekende liedjes komen weer voorbij. Dus dat wordt meezingen! Reserveer nu uw kaarten via cultureleraad@borsele.nl

Een nieuw leven voor brei- en naaimachines GOES - Heeft u een naai- of breimachine en doet u er niets mee? Dan is Tools To Work in Teteringen (voorheen Derde Wereld Werkplaats) er blij mee.

BIJ AANSCHAF VAN 1 SET BANDEN UITLIJNEN VAN â&#x201A;Ź 75,- VOOR â&#x201A;Ź 49,50 (opslag winterbanden mogelijk)

In Kenia is het SKIT project begonnen in 2008. Het breidt zich uit als een olievlek. Halverwege dit jaar zal er een nascholings cursus worden gegeven door vrijwilligers van Tools To Work om alle vragen te beantwoorden die bij het werk zijn opgerezen bij de monteurs. Zij zullen ook vertrouwd gemaakt worden met de nieuwste machines. Voor het SKIT project in Rwanda hebben we naai- en breimachines nodig. Dus onze oproep is: Als uw naai- en breimachine werkeloos bij u staat, geef hem aan Tools To Work en weet dat met uw machine een man of vrouw in Rwanda straks de kost kan verdienen. Tools To Work, Laanzichtweg 101, 4847 SH Teteringen, tel. 076-5810202, www. ToolsToWork.nl. U kunt ook inleveren bij: DPA, De Roterij 17, Burgh Haamstede, tel. 0111-651690. PAGINA 19


Win een rondvlucht in een Prince helicopter! We geven er 80 weg

Kom ook naar de HGZ’se dag Op DV Zaterdag 6 april van 10.00 – 17.00

Thema van deze geweldige dag

/L[PZQ\PZ[U\KL[PQK]VVYLLU]LYIV\^PUNLLUYLUV]H[PL VMLULYNPLILZWHYLUKLTHH[YLNLSLU\P[[LSH[LU]VLYLU +P[P]TKL I[^VWHYILPK6VR^VYK,ULYNPLZ[LLKZ K\\YKLYLUZJOHHYZLYK\ZLLUNVLKLYLKLU]VVYTLUZLU VTaVUULWHULSLUVMLLUIYHUKZ[VMILZWHYLUKLH\[VHHU [LZJOHMMLU9LKLUNLUVLNK\Z]VVYLLUMLLZ[QLKHJO[LU ^LIPQ/.A

LQYHVWHUHQLVSUR¿WHUHQ Kom Gezellig naar de HGZ’se dag en geniet met het hele gezin van diverse attracties en acties! Wat dacht u van een gratis rit met een zonnetrein en gratis toegang tot de historische werf van Arnemuiden. Verder krijgt u gratis een portie vis en een consumptie en tijdens de HGZ’se dag worden er 80 helicoptervluchten verloot. Natuurlijk is er voor de kids ook heel veel te doen. Er is een supersurvivalbaan, glijhelling en een aantal springkussens. Graag tot DV zaterdag 6 april!

Reden genoeg om naar Arnemuiden te komen dachten we bij HGZ!

Reinzee Consultans

ontwerpburo - bouwmanagement

Van Steenbergen

DBV_20130403  
DBV_20130403