Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

B E V E L A N D S E

20 MAART 2013 WEEK 12

Uitgeverij

35.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

I SPORT

autoruitschade? Kwaliteit sinds 1913!

0113-251700

Te l .

076

599

8 111

I

www.internetbode.nl

KERKELIJK NIEUWS

HGZ HGZ ®

480.000

VACATURES

®

geveltechniek geveltechniek

Zonwering nodig?

Vanaf pagina 8

Bel 0118 75 02 07 www.hgzgeveltechniek.nl

garage- en bedrijfsdeuren tel 0165 511297 www.vandomburgbv.nl

Goes wil bushalten aanpassen

Oude computers bieb gaan naar minima

GOES - De gemeente Goes wil de bushalten aan de Tiendenschuur, Kloetingseweg, bij het Calvijn College en aan de Oude Rijksweg in ‘s-Heer Hendrikskinderen toegankelijk maken voor mensen met een functiebeperking. Voor 2015 moeten alle halten geschikt zijn voor deze doelgroep. Voor de aanpassingen is 70.000 euro nodig. Het college van burgemeester en wethouders neemt dit als wens op in de perspectiefbrief 2014. Eerder werden de bushalten op het NS-station en bij het Oosterscheldeziekenhuis al geschikt gemaakt voor reizigers met een functiebeperking. Daar was een bedrag van 120.000 euro mee gemoeid.

HEINKENSZAND - De Bibliotheek Oosterschelde in Heinkenszand schenkt zijn oude computerapparatuur aan de stichting Samen Werken in Bergen op Zoom. Zo krijgen de pc’s een tweede leven. Vrijwilligers van de stichting maken de apparaten schoon en repareren ze eventueel. Daarna gaan de computers naar mensen met een minimuminkomen. Ook verenigingen en maatschappelijke organisaties kunnen er een beroep op doen. ‘Het zou ontzettend mooi zijn als andere bedrijven dit voorbeeld gaan volgen’, zegt een woordvoerder van de bibliotheek. ‘Normaal kost afvoeren geld. Nu krijgen de apparaten een tweede leven’.

1800 mensen open dag van ADRZ

CDA-bijeenkomst in en over Borssele

GOES - De Open Dag van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) heeft zaterdag ruim 1800 mensen naar de ziekenhuizen in Goes en Vlissingen getrokken. Er kwamen 1000 mensen kijken in Vlissingen en 800 in Goes. Veel belangstelling was er zaterdagochtend voor een demonstratie van de zogenaamde Greenlight Laser in de Scheldestad. In Goes trok de alcoholpoli veel bezoekers. Daarnaast waren er rondleidingen over de Acute Opname Afdeling in Goes en de afdeling nucleaire geneeskunde in Vlissingen. Ook viel het de ADRZ-medewerkers op dat veel jongeren zich lieten informeren over banen en opleidingen in de zorg.

BORSSELE - Het CDA in de gemeente Borsele organiseert maandag een bijeenkomst in verenigingsgebouw Vijverzicht in Borssele. De christendemocraten willen van de inwoners weten hoe zij over de toekomst van het dorp denken en welke zaken er spelen. Onderwerpen als de bevolkingskrimp, de aanpak daarvan, de werkgelegenheid in het Sloegebied en leefbaarheid van het dorp komen aan de orde. Eind februari was het CDA op bezoek in Oudelande. Daar kreeg ze te horen dat de inwoners wachten op een enquête over nieuwbouw. De dorpsraad uitte bovendien zijn ongenoegen over het begraafbeleid. De avond in Vijverzicht begint om 19.30 uur.

Bijeenkomst over internetcriminaliteit GOES - In Hotel Goes is maandag een bijeenkomst over criminaliteit op internet, georganiseerd door de kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland en het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Zeeland. Volgens de organisatoren is de helft van de bedrijven in Nederland geregeld slachtoffer van een ‘digitale inbraak’. Specialist digitale veiligheid Jeroen van Ieperen van Syntens geeft maandag vanaf 19.20 uur een introductie. Daarna is het woord aan Henk de Vries van de politie. Als derde spreker betreedt ex-hacker Stan Hegt het podium. Hij laat zien hoe makkelijk digitaal inbreken gaat en geeft tips. Opgeven: www.kvk.nl/cybercrimezeeland.

Kids Kapelle krijgen herinneringsmok KAPELLE - De gemeente Kapelle geeft alle kinderen van de basisscholen een cadeautje ter gelegenheid van de troonswisseling op 30 april. Het college van burgemeester en wethouders wil echter geen standaardpresentje bestellen, maar laat een herinneringsmok maken door medewerkers van het Arbeidstrainingscentrum Scheldestromen (ATC) van Eleos aan de Stationssingel in Kapelle. In het centrum krijgen mensen met een psychosociaal of psychiatrisch probleem arbeidstraining, scholing en zinvolle dagbesteding om ze zo te begeleiden naar een reguliere baan. De gemeente heeft 1525 herinneringsmokken bij ATC Scheldestromen besteld.

GOES - Officieel mag het dan tijd zijn voor de lente, het is nog aardig koud voor de tijd van het jaar. Ook voor dit kleintje. Gelukkig zijn papa en mama in de buurt om hem warm te houden, voor zover dat nodig is met zijn donzen jas. Piet Grim fotografeerde deze zwarte zwanen in Goes. LEZERSFOTO PIET GRIM

Kapelle voornemens drie vergunningen af te geven voor schokgolfgeneratoren

‘Anti-hagelkanon is geen fabriek’ KAPELLE - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kapelle is van plan vergunningen te verlenen voor drie anti-hagelkanonnen. “Als de hinder onacceptabel is, zullen we zo’n apparaat zeker verbieden, maar is dat niet het geval, dan vinden we dat het moet kunnen”, zegt wethouder Evert Damen. DOOR EUGÈNE DE KOK De nieuwe vergunningen zijn noodzakelijk, omdat de Tweede Kamer de regelgeving per januari heeft aangepast. Fruittelers die van een anti-hagelkanon gebruik willen maken, hebben daarom een aanvraag in moeten dienen voor een zogenaamde omgevingsvergunning activiteit milieu. “Iedereen kan nu weer een zienswijze indienen”, verwijst wethouder Evert Damen van de gemeente Kapelle naar de inspreektermijn tot en met 24 april. Hij beseft dat het gebruik van de generatoren voor sommige inwoners gevoelig ligt. Zo kunnen fruittelers in de gemeenten Borsele en Tholen om verschillende redenen geen gebruik maken van de schokgolfgeneratoren, zoals de officiële naam luidt. “

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

Laten we duidelijk zijn”, zegt Damen, die weet waar hij over praat, omdat er dicht bij zijn huis eentje staat. “Als een kanon onacceptabele geluidshinder veroorzaakt, zijn we de eerste om hem te verbieden. Maar als het wel acceptabel is, vind ik dat het moet kunnen. Kapelle staat bekend om zijn mooie buitengebied met de vele boomgaarden. Dan moet je het de mensen die dat buitengebied zo fraai maken en er hun brood proberen te verdienen niet zo moeilijk maken. We zijn deels afhankelijk van de fruitteelt. Dan moet je ondernemers wat ruimte geven.” Hij is niet onverdeeld blij met de wetswijzigingen. In de nieuwe regelgeving wordt een anti-hagelkanon gelijk gesteld aan bijvoorbeeld een fabriek, ‘terwijl je zo’n kanon maar tussen de tien en vijftien keer per jaar een halfuurtje hoort’.

“Dat is niet hetzelfde.” In Den Haag zijn ze momenteel bezig met nieuwe aanpassingen, waardoor gemeenten meer maatwerk kunnen leveren voor het gebruik van de apparaten waarmee fruittelers willen voorkomen dat hun oogst kapot hagelt. “Ik zou sowieso graag zien dat ze zo’n kanon niet meer op één lijn zetten met iets als een fabriek. Je moet het in de goede verhoudingen zien.” Opmerkingen Kapelle is voornemens drie vergunningen te verlenen voor bedrijven aan het Hogepad in Wemeldinge en het Verlorenwegje en de Oostambachtweg in Kapelle. Iedereen kan een zienswijze indienen tot en met 24 april. De bijbehorende stukken liggen ter inzage in het gemeentehuis. “Aan de hand van alle opmerkingen zullen wij een besluit nemen.”

www.rolluikgigantzeeland.nl Bereken online uw prijs Geen aanbetaling Voordeligste van Nederland

Kloosterpoort 19 Kapelle 0113-330333

Kunst? of Kozijn? Kloosterpoort 19, Kapelle 0113-330333

Werkloosheid stijgt, maar nog steeds laag GOES - Zeeland had met 4,1 procent in 2012 het laagste werkloosheidscijfer van alle provincies. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is het vierde opeenvolgende jaar dat in Zeeland het percentage werklozen het laagst is. In Nederland was vorig jaar 6,4 procent van de Nederlandse beroepsbevolking werkloos. Het aantal werklozen is in alle provincies is toegenomen. Volgens het CBS worden de verschillen tussen de provincies steeds kleiner door een toename in de traditioneel goed scorende westelijke provincies. De werkloosheid is daar sinds 2009 gestegen van 3,7 procent naar 6,7 procent.

Boekstartochtend in bibliotheek Goes GOES - In de bibliotheek in Goes is volgende week woensdag een koffieochtend in het kader van het project Boekstart voor ouders en hun baby’s. Tijdens de ochtend geven medewerkers van de bibliotheek tips hoe je kunt lezen met jonge kinderen. Ook is er een workshop baby- en kindgebaren. Daarin wordt uitgelegd hoe je kunt communiceren met je kind als dat nog niet kan praten. Docent baby- en kindgebarentaal Brechje Koster legt een aantal dingen uit en leest met de ouders en baby’s boekjes en zingt liedjes. Ouders en verzorgers kunnen zich opgeven via het telefoonnummer 0113-213620 of e-mail: l.vandevelde@ bibliotheekoosterschelde.nl.


r u u h c s t i u r F e D

Biezelingsestraat 14, 4421 BS Kapelle Tel. 0113-330077 www.spoeltje.nl

ABDIJSTRAAT 2, KAPELLE TEL: 0113-341746

GROENTE EN FRUIT

Hollandse Spinazie 500 gram 0.99 Bloemkool per stuk 1.49 Zoete Blauwe Druiven 500 gram 1.69 Hand Sinaasappels 10 stuks 2.49 Gieser Wildeman (stoofpeer) 3 kilo 3.99 Pootaardappelen - Violen - Vaste Planten Plantuien - Sla-planten - Tuinzaden - Potgrond Compost - Tuinaarde - Kunstmest - Koemestkorrel

Van 19 t/m 23 maart

20% KORTING

28 MAART

GRIEKS BUFFET met griekse muziek en dans Vanaf â‚Ź

27,50 per persoon

TIE

OP DE NIEUWE COLLEC ZOMERSTOFFEN! BASISSTOFFEN

Reserveren voorkomt teleurstelling

Bowling en partycentrum “De Kruitmolen� Kruitmolenlaan 129 | 4337 KP Middelburg, Zeeland Tel. 0118-634862 | Fax 0118-642782 Email: info@bowlingdekruitmolen.nl

10% KORTING

AANBIEDINGEN GELDIG VAN WOENSDAG T/M ZATERDAG

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!Meubel- en rijtuigstoffeerderij C.J. Brouwer v.o.f. Nieuwe Rijksweg 8 – ’s-Heer Hendrikskinderen – 0113-21 36 42

RAT IN DE VAL

WIJ STOFFEREN O.A.: ĂŠUĂŠÂ?>ĂƒĂƒÂˆiÂŽĂŠiÂ˜ĂŠÂ“Âœ`iĂ€Â˜ĂŠÂ“iĂ•LˆÂ?>ÂˆĂ€ ĂŠUĂŠ*Ă€ÂœÂ?iVĂŒÂ“iĂ•LˆÂ?>ÂˆĂ€ĂŠĂ›ÂœÂœĂ€ ĂŠ ÂŽ>Â˜ĂŒÂœĂ€iÂ˜ĂŠiÂ˜ĂŠĂ˘ÂœĂ€}ÂˆÂ˜ĂƒĂŒiÂ?Â?ˆ˜}i˜ ĂŠUĂŠĂ•ĂŒÂœLiÂŽÂ?i`ˆ˜}]ĂŠÂ“ÂœĂŒÂœĂ€Ă˘>`iÂ?Ăƒ] ĂŠ V>Ă€>Ă›>Â˜Ă‰LÂœÂœĂŒÂŽĂ•ĂƒĂƒiÂ˜Ăƒ Zeer grote stalencollectie interieurstoffen en leder. Wij komen vrijblijvend voor een offerte met stalen bij u aan huis.

Heerlijk het voorjaar in met uw keurslager! LEKKER VOORDELIG

'XXU]DPHRSORVVLQJHQELMYOLHJHQ KRXWZRUPPROOHQrattenPXL]HQ SDSLHUYLVMHVYRJHORYHUODVWZHVSHQHQ]

Verse Worst

heerlijk zacht gekruid

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

www.stoffeerderijbrouwer.nl

‘Ga mee als vakantievrijwilliger!’

ring, 500 gram

Houthakker Steaks procureur met ontbijtspek en een zachte marinade

4 stuks

3.49 5.95

LEKKER VLEES

Kip Schnitzels (zonder antibiotica)

4 stuks

Franse Biefstuk Puntjes biefstuk, bosui, paprika en spekjes

250 gram

5.95 3.99

LEKKER BELEG UIT EIGEN KEUKEN

Bourgondische vleessalade 95 + Eiersalade 200 gram Uit eigen worstmakerij! Beenham 49 2e 100 gram GRATIS 100 gram

2. 2.

LEKKER MAKKELIJK Geert, deelnemer vakantiereizen gratis advertentie

‘Hoi ik ben Geert en ik ga al jaren mee met de vakantiereizen van het Nationaal Epilepsie Fonds. Deze vakanties zijn speciaal voor mensen met epilepsie die niet zelfstandig op reis kunnen. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar! Ga jij een week met ons mee?’ Meer informatie? Kijk op www.epilepsiefonds.nl of bel 030 63 440 63.

Postbus 270 - 3990 GB HOUTEN giro 222111 - www.epilepsiefonds.nl

Spinazie Stamppot met een Slavink Lasagne Bolognese

500 gram

iedere dag vers bereid

500 gram

MET EIGEN WORSTMAKERIJ

Keurslagerij MOL Oostwal 36, 4461 TJ Goes tel.: 0113-211667 fax: 0113-232006

www.mol.keurslager.nl

4.50 4.50


ACTUALITEIT

Gemeente wil voor 2017 één miljoen bezuinigen

Alles is bespreekbaar bij nieuwe Borselse bezuinigingsronde HEINKENSZAND - De gemeente Borsele staat voor een nieuwe bezuinigingsoperatie. In 2017 wil ze één miljoen euro bespaard hebben. Het college van burgemeester en wethouders heeft een plan bedacht om de komende maanden in werkgroepen te bekijken waarop Borsele kan bezuinigen. Ook de burgers wil ze om raad vragen. “We willen dit zo democratisch mogelijk aanpakken en alles is bespreekbaar”, vertelde wethouder Ad Schenk donderdag. DOOR BRITTA JANSSEN De gemeente heeft net de bezuiniging van drie miljoen uit 2010 op zo’n 60.000 euro na afgerond, of er komen alweer nieuwe bezuinigingen aan. Het regeerakkoord laat ‘een flinke financiële uitdaging’ voor de komende jaren zien, stelt Borsele. “Voor de begroting van 2014 zitten we nog ruim 100.000 euro in de plus”, zei Schenk vorige week, “maar in de jaren daarna krijgen we met verlies te maken. Dat loopt in 2017 op tot een miljoen.” En dat resultaat staat los van veranderingen, zoals de decentralisaties en het kabinetsvoornemen om nog eens 4,5 miljard te bezuinigen. “Ze willen hiervoor tweehonderd miljoen bij de provincies en gemeenten vandaan halen. Dat zou voor Borsele betekenen dat we er nog eens twee ton bezuinigingen bij krijgen.” Alles bij elkaar kan er bij die miljoen euro nog best een paar ton bijkomen, schatte de wethouder. Aan de andere kant kunnen bijvoorbeeld samenwerkingen, zoals met de omliggende gemeenten Borsele de komende jaren geld opleveren. Werkgroepen Om in beeld te brengen waarop de ge-

meente zou kunnen bezuinigen, roept Borsele vier werkgroepen in het leven. Deze bestaan uit leden van het college, de gemeenteraad, OR en gemeentelijke afdelingen en zij onderzoeken alle onderdelen van de organisatie. Alleen de afdelingshoofden kijken naar hun eigen afdeling, de rest van de werkgroepleden onderzoeken andere onderdelen, legde Schenk uit.

‘Raadsleden wellicht op huisbezoek’ “We willen het zo zuiver mogelijk houden en voor een open en eerlijke discussie zorgen.” Een externe organisatie bewaakt het proces, zodat alle groepen op dezelfde manier opereren. De drie uitgangspunten voor de werkgroepen zijn: alles is bespreekbaar, één miljoen bezuinigen en geen gedwongen ontslagen. Het is de bedoeling dat de vier groepen hun mogelijkheden en adviezen begin september aan het college presenteren. B&W komen vervolgens met een bezuinigingsvoorstel voor de gemeenteraad.

Borsele staat voor een nieuwe bezuinigingsoperatie.

Burgers De gemeente wil om tot keuzes te komen ook de mening van de burgers peilen. Schenk presenteerde daarvoor donderdagavond een plan aan de gemeenteraad. De wethouder stelde voor raadsleden willekeurige adressen in alle dorpen te laten bezoeken en de totale bevolking op te roepen digitaal met ideeën te komen. In beide gevallen gaat het om de vraag ‘Wat moet de gemeente niet meer doen voor een miljoen?’ De burgers die voor een thuisbezoek geselecteerd worden, krijgen een brief of ze willen meewerken. Het is de bedoeling dat de raadsleden in

FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN/BEN SEELT

de zomer zo’n vijftig bezoeken afleggen. De gemeenteraad bespreekt dit plan op 28 maart. De rest van de bevolking kan waarschijnlijk ook deze zomer digitaal meedenken over hoe Borsele het beste kan bezuinigen. Om de burgers te prikkelen, verloot de gemeente een prijs onder de deelnemers. “Wij als b&w willen ons een dag ter beschikking stellen voor een Borsels goed doel.” Schenk hoopt dat er de komende maanden onverwachte suggesties opduiken. “Ik weet niet of het lukt om te bezuinigen zonder rigoureuze beslissingen, maar we zullen wel keuzes moeten maken.”

Het college en de raad hechten aan de gemeentelijke voorzieningen, zei de wethouder. “Je kunt wel dorpshuizen en het zwembad sluiten, maar dan breek je alles af. En dan duurt het ook lang voordat je bij een miljoen bent.” Er wordt bijvoorbeeld naar de efficiency gekeken, zoals naar het aantal mensen met wie het werk in het gemeentehuis gedaan kan worden. “En bijvoorbeeld het aantal raadsleden is wettelijk bepaald, maar misschien kunnen we met één of een halve wethouder minder.” In het najaar, voor de begrotingsraad, moet duidelijk zijn waarop Borsele gaat bezuinigen.

Boek ‘Verjaagd door vuur en water’ over noodgedwongen evacuaties in Tweede Wereldoorlog

Slager vertelt verhaal evacués ‘op het allerlaatste moment’ POORTVLIET - De evacuatie van zo’n 1500 Zeeuwen tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft bij velen van de evacués diepe sporen nagelaten. “Ze hebben het over de periode voor en na de evacuatie”, zegt Kees Slager. Toch is er in het verleden nauwelijks iets gepubliceerd over de gedwongen verhuizing van de Zeeuwen in de oorlogsjaren. Met zijn nieuwste boek ‘Verjaagd door vuur en water’ brengt de schrijver uit Poortvliet daar verandering in.

Kees Slager was als 5-jarig jochie zelf één van de Tholenaren die in februari 1944 op stel en sprong moesten vertrekken, omdat het eiland door de Duitsers onder water werd gezet. “Het zijn mijn vroegste herinneringen”, zegt de 74-jarige auteur. “Het was in het begin heel angstig. Mijn vader bleef in Poortvliet, zou pas later komen, maar mijn moeder moest wel mee. We wisten niet wat ons te wachten stond.”

In de inleiding en epiloog van ‘Verjaagd door vuur en water’ vertelt Slager zijn verhaal. ‘De man op de bok riep ‘ju!’ tegen het paard en hortend zette de koets zich in beweging’, schrijft hij over de eerste kilometers naar ‘of all places’ Emmererfscheidenveen in Drenthe. ‘Binnen was het donker en koud, niemand sprak de eerste kilometers een woord’. In het kleine dorpje in het noorden sliep de familie Slager met acht mensen in een huis. “Het was een soort commune.” Een-

Vluchtelingen uit Schijndel, onder wie de familie Van ‘t Hof uit Strijenham.

maal gewend, had hij er een goede tijd. “Ik heb niks van angst gevoeld. Ik kan me herinneren dat ik veel heb gevist in het kanaal vlak bij ons huis.” Toch had de evacuatie een grote impact op het gezin. Slager zegt dat er thuis een periode voor en na de evacuatie was. “Wij merkten op Tholen eigenlijk weinig van de oorlog. De Duitsers kwamen binnenrijden en we waren bezet. Het stelde niets voor … totdat we weg moesten.” Slager heeft jarenlang rond gelopen met het idee een boek over de evacuaties

FOTO UIT VERJAAGD DOOR VUUR EN WATER

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

DOOR EUGÈNE DE KOK

te schrijven. Hij schreef in 1994 een evacuatieverhaal voor het 50-jarig jubileum van de Eendrachtbode en interviewde in de jaren daarna verschillende evacués voor het project ‘Ooggetuigen van de 20e eeuw’, maar tot een boek kwam het niet. Na zijn afscheid als Eerste Kamerlid voor de SP in juni 2011 besloot hij dat het tijd was. De evacuatieverhalen werden niet eerder opgetekend. Slager heeft dat altijd vreemd gevonden, omdat er duizenden mensen van huid en haard werden verdreven. “In geen provincie zijn er zo veel mensen verjaagd.” De geschiedschrijver van de oorlog in Zeeland Gijs van der Ham zei in 1989 dat er over de evacués moeilijk iets was te zeggen. ‘Moeilijk?’, vraagt Slager zich in zijn boek af. ‘ Hun verhalen lagen in 1989 nog voor het oprapen’. “Ik heb dit nu op het allerlaatste moment gedaan. Als ik de boer niet was opgegaan, was het verhaal met de mensen het graf ingegaan.” Naast gesprekken met de mensen, maakte hij gebruik van archieven en dagboeken. “Zo heb ik een compleet verhaal proberen te vertellen.” Slager vertelt verhalen van alle evacuaties in Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gastvrijheid Volgens Slager verschillen de verhalen enorm. “Wat me wel is opgevallen, is dat de West-Brabanders enorm gastvrij waren. Veel Tholenaren klopten aan bij mensen die ze niet kenden, maar kregen toch onderdak. Ik weet niet of dat ook zou zijn gebeurd als het andersom was geweest.”

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

Een voorbeeld van de gastvrijheid is het verhaal van Jacob Duyzer uit Sint-Annaland. ‘Vader heeft z’n fiets gepakt, is bij Oud-Vossemeer met het veer overgegaan en naar Dinteloord gereden. Daar is hij op goed geluk gaan zoeken. Hij kwam bij mensen terecht die in een gewoon burgerhuisje woonden en waar wij wel onderdak konden krijgen. Dat was geen kleinigheid voor die mensen, want wij waren een gezin van vijf personen’. Sommigen zochten het verderop. Zo kwam de familie Aarnoudse in het Groningse ‘t Zand terecht. ‘Er stond een ontvangstcomité met burgemeester Cleveringa erbij’, herinnert Arend Aarnoudse zich. ‘We wisten niet wat ons overkwam.... een prachtig herenhuis, volledig gemeubileerd en met een kelder vol ingemaakt voedsel’. Keetje Slootmaker en haar kinderen uit Poortvliet troffen het minder in Nieuw-Vossemeer. ‘Ik schrok, want het was niet alleen heel klein, maar ook vuil... het plafond zat onder de vliegenstront. Ik heb daar zitten huilen van ellende’. De een kijkt anders terug op de evacuatie dan de ander, maar er is volgens Slager wel een gemene deler. “Ze werden allemaal weg gestuurd uit hun vertrouwde omgeving en afhankelijk van vreemden. Niemand wist hoe lang ze weg zouden blijven. Dat kon een week, maar ook tien jaar zijn. Dat zorgde grote spanningen.” ‘Verjaagd door vuur en water’ van Kees Slager is vrijdag gepresenteerd in dijk- en oorlogsmuseum Het Polderhuis in Westkapelle. Het is uitgegeven door Den Boer De Ruiter. ISBN: 978 90 79875 46 7.

Volg ons op Twitter: @BevelandseBode.


Recreatiestalling Numansdorp en Occasion Center Numansdorp LET OP:

Caravan/Camper verkopen: Voor bemiddeling verkoop vragen wij Caravans – Campers en Vouwwagens. Voor alle voordelen zie:

Kantoor Voordeel.com .HQQLVPDNHQPHWYRHWUHĂ€H[RORJLHHQRQWGHNNHQZDWGLWNDQELMGUDJHQDDQ XZDOJHKHOHZHO]LMQVJHYRHOHQRIHYHQWXHOHNODFKWHQ"0DDNHHQDIVSUDDNLQ PDDUWHQDSULOHQRQWYDQJâ‚Ź 10,- korting RSXZDPEXODQWHYRHWUHĂ€H[ EHKDQGHOLQJ.LMNYRRUPHHULQIRRSwww.praktijkimpulz.nlRIQHHPFRQWDFW RSPHW0LUHOOD%UDDPVHLQIR#SUDNWLMNLPSXO]QO

PROFESSIONELE PRODUCTEN VOOR KAPPER & PARTICULIER

de Kappers-speciaalzaak

Het moet niet gekker worden! Hebben wij al de beste kleuren, zijn we ook nog net zo goedkoop als Action en het Kruidvat.

ARTIZTA + super verzorging 4 behandelingen 7,95 Inclusief waterstof.

1,99 per kleurbeurt. SUPER AANBIEDING!!!!!!!!! Japanse tondeuze : oplaadbaar, van 89,98 voor 49,95. op=op.

Zuivelstraat 6 BoZ Gasthuisstraat 20 Goes Willemstraat 43 Eindhoven

Ruim 70 jaar ervaring! INKOOP VAN METAAL Voor bedrijven en particulieren (Koper, zink, ijzer, lood, RVS etc.) Wij hanteren aantrekkelijke inkoopprijzen gebaseerd op de dagkoers, deze onder voorbehoud; ze kunnen ondertussen gewijzigd zijn.

KORTING VAN STALEN DRAAIDEURKASTEN 50t/m80% Met 4 legborden

van de catalogusprijzen

NIEUW IN VERPAKKING

Let op: afhaalprijzen! (... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden) Alle prijzen exclusief BTW.

van 125.- voor

WWW.CARVA.NL Contact 0186-652960 – carva@planet.nl NU Stallingplaats. Ook verkoop, reparatie, onderhoud en APK keuring.

1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR

80b x 38d x 178h

WASMACHINE STUK?

95.-

bureaus - kasten - stoelen - tafels

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

Bel: 0118-471777

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u.

Oost-Souburg

Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

NU: GRATIS HOORTOESTEL BIJ SPECSAVERS! IN DE BASISDEKKING IS UW HOORTOESTEL NIET MEER GRATIS. BIJ SPECSAVERS WÉL!

ACTUELE PRIJZEN PER KILOGRAM: Koper kabel Aluminium kabel Koper lood kabel Koper aluminium kabel Zuiver blank koper Onzuiver koper Gemengd rood koper Geel koper / messing

â‚Ź 1,70 â‚Ź 0,65 â‚Ź 0,85 â‚Ź 0,50 â‚Ź 5,02 â‚Ź 4,52 â‚Ź 3,52 â‚Ź 2,87

Aluminium ₏ 0,80 RVS ₏ 1,00 Lood ₏ 1,00 Zink ₏ 0,80 Electro motoren ₏ 0,45 IJzer ₏ 0,20 Accu’s ₏ 0,45 Katalysators (p.st) ₏ 20,00

Handelsweg 53 4421 SH Kapelle info@metaalhuiskes.nl 0113-340170 - 06-53832505 MA VRIJ sZAVAN UUR

GELDT ALLE R O O V N* E L L E MOD

www.metaalhuiskes.nl

MET PERSONAL TOUCH TRAVEL ‘OP DE THEE’ IN DEN HAAG. GA 31 MEI MET ONS MEE NAAR KONINKLIJK DEN HAAG. Inbegrepen: â‚Ź p.p. - Vervoer per luxe touringcar vanaf Kapelle - KofďŹ e/thee met appeltaart in brasserie Dudok - Stadswandeling o.l.v. professionele gidsen langs de high lights van de stad o.a. met: ‡ Het Koninklijk paleis en het Binnenhof. ‡ Vrije tijd om b.v. te winkelen ‡ Uitgebreide high tea in restaurant ‘t Heden

65,-

Geldt voor alle zorgverzekeraars, o.a.:

Specsavers Goes Ganzepoortstraat 7 (tegenover Kruidvat) 0113 229 303

Aanmelden voor 1 mei.

Specsavers betaalt uw eigen bijdrage van 25% naast de 75% vergoeding van uw zorgverzekeraar. Hierdoor kost het toestel u niets. Maximaal 1 gratis hoortoestel per klant. De actie is geldig t/m 30 juni 2013. Uw bestelling moet geplaatst zijn voor 1 juni 2013. Om in aanmerking te komen voor een gratis hoortoestel moet u aanspraak kunnen maken op de vergoeding van uw basisverzekering. Het gratis hoortoestel moet aangeschaft worden binnen de categorie waarin u ingedeeld bent door uw audicien en het Zorgverzekeraars Nederland Protocol. De volgende merken zijn geregistreerde merken van de vennootschappen van Specsavers: Specsavers, het Specsavers logo. www.specsavers.nl

www.personaltouchtravel.nl/alice-sandra alice.sandra@personaltouchtravel.nl Tel.nr. 0113 - 34 46 19

Uitsluitend verkoop Ă contant. Pinnen mogelijk.

* Voor sommige producten kunt u doorverwezen worden naar een partner audicien van Specsavers.


ACTUALITEIT

Gemeente Kapelle presenteert haar DNA

Column

‘We mogen trots zijn op wie we zijn’ KAPELLE - De gemeente Kapelle heeft maandag haar DNA gepresenteerd en daarmee houdt ze zichzelf een spiegel voor. Zo omschrijft burgemeester Anton Stapelkamp het document dat de gemeente toont in woord en beeld. Het Kapelse DNA bestaat uit de kernen en eigenschappen ‘Goed voor elkaar’, ‘Natuurlijke rijkdom’, ‘Actief’, ‘Rijk aan verenigingen’, ‘Onderwaterrijk’, ‘Bloeiend’ en ‘Kleur, geur en structuur’. Het DNA is onder meer gemaakt ter promotie van Kapelle. “Wie en wat zijn we? Dat laat het DNA zien en samen kunnen we het versterken”, aldus Stapelkamp.

Addo Sprangers

Buona sera Op de een of andere manier blijft Argentinië voortdurend ons pad kruisen. Het land van de pampas, de biefstukken, de wijn, tango en de bandoneon. Van goede voetballers en van prinses Máxima. En, sinds afgelopen week, ook het land van de nieuwe paus. Met een vriendelijk ‘buona sera’ begroette de goedlachse Franciscus I, tot kort daarvoor nog gewoon door het leven gaand als kardinaal Jorge Mario Bergoglio, de gelovigen op het Sint Pietersplein in Rome. Het leverde hem een staande ovatie op. Een soortgelijk applaus kreeg Lionel Messi, de Argentijnse stervoetballer, een dag eerder. Met twee werkelijk prachtige doelpunten had hij een belangrijk aandeel in de 4-0 overwinning van zijn club op AC Milan, waardoor ‘Barça’ nu in de kwartfinales van de Champions League mag aantreden. Dankzij paus Franciscus I en Messi is Argentinië weer helemaal hot en mag het land zich zelfs in mijn persoonlijke sympathie verheugen. Dat is wel eens anders geweest. Nadat het Nederlands Elftal in 1978 de finale van het WK voetbal in Argentinië verloor, kon ik het gastland wel schieten. De beelden van Argentijnse boeventronies die schopten naar alles wat oranje was, zie ik nog steeds voor me, net als het gezwaai met de wereldbeker door die misselijke dictator Jorge Videla. Dat Argentinië een paar jaar later tijdens de Falkland-oorlog tegen Engeland in het stof moest bijten, gaf deze anglofiel doen ook wel een beetje genoegdoening. Toch bleven die vermaledijde Argentijnen hun streken houden. Dat het Engelse nationale voetbalelftal tijdens het WK 1986 in Mexico door Argentinië werd uitgeschakeld was één ding, dat Diego Maradona ‘scoorde’ door de bal langs doelman Peter Shilton te slaan een tweede. Schaamteloos schreef hij de goal toe aan de hem zogezegd toegesnelde Hand van God, daarmee de bewondering voor zijn tweede doelpunt - waaraan een indrukwekkende slalom langs vijf Engelse verdedigers voorafging - toch wat naar de achtergrond drukkend. Gelukkig heelt de tijd alle wonden, tenzij je als Argentijn in het verleden iets te innige contacten had met de militaire junta en je dochter het in haar hoofd haalt met een Nederlandse prins te trouwen. Prinses Máxima, straks onze nieuwe koningin, heeft echter ieders hart gestolen. Net als Lionel Messi en Franciscus I. De zon schijnt weer voor Argentinië en niet alleen op haar nationale vlag. Buona sera.

Colofon Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661

Het DNA laat het moois van de gemeente Kapelle zien, zoals het Peilhuisje.

DOOR BRITTA JANSSEN

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bevelandse Bode Bevelandse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Allegonda Jopse, Annemarie Schrijver Acquisitie Bert Paauwe Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 12.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 10.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 12 De oplossing van deze puzzel is in week 13 te vinden op www.internetbode.nl

“Het is goed voor ieder mens en elke organisatie om soms stil te staan bij wie je bent”, vindt de burgervader. Het DNA laat volgens hem zien waarin Kapelle goed is. Ondernemers kunnen het gebruiken ter promotie van hun gemeente, inwoners kunnen het uitdragen als ambassadeurs, maar ook in het gemeentehuis zelf komt het volgens Stapelkamp van pas. “Het scherpt het beleid aan. Bijvoorbeeld wanneer je een toekomstvisie maakt is het belangrijk om in het oog te houden wie je wil zijn.” Ook bij de huidige discussie over de schaalvergroting bij de Nederlandse gemeenten, heeft het DNA nut, stelt de burgemeester. “Iedere gemeente heeft zijn eigen karakter. Met het DNA weet je wat er op het spel staat, wat je kunt verliezen. Daardoor weten we waarvoor we knokken.”

In ‘zijn’ DNA noemt Stapelkamp ‘Goed voor elkaar’ het meest opvallend. “Ik vind het een mooie kreet, ook omdat de betekenis tweeledig is. Aan de ene kant betekent het dat we onze zaken goed voor elkaar hebben en aan de andere kant dat we goed zijn voor elkaar. Kapelle is een welvarende, sociaal sterke gemeente. De werkloosheid is laag, het dorp ziet er keurig uit en we hebben een hecht gemeenschapsleven waar veel acties voor goede doelen worden bedacht. En we hebben oog voor elkaar.” Kwaliteiten Het DNA is een project van de Provincie Zeeland voor alle gemeenten. In Kapelle is het tot stand gekomen na overleg tussen ondernemers en bewoners en tussen mensen van de gemeentelijke organisatie. “Na de besprekingen bleek dat zij redelijk op één lijn zaten.” Dat wil volgens Stapel-

kamp niet zeggen dat iedere Kapellenaar hetzelfde zal denken over het DNA. Bij de presentatie was gedeputeerde Carla Schönknecht maandag ook aanwezig in het gemeentehuis. Zij zei dat Kapelle inwoners, toeristen en bedrijven veel te bieden heeft, maar dat de kwaliteiten van de regio niet bij iedereen bekend zijn. En inwoners vergeten volgens haar soms bijna hoe bijzonder hun leefomgeving is. Daarom brengen alle Zeeuwse gemeenten hun DNA - De Natuurlijke Aard - in beeld, in navolging van het Zeeuws DNA. Het is geen reclamemiddel, zeggen de makers. De gemeenten bedenken niets, maar leggen vast wat er al is en zetten dat vervolgens in, aldus Schönknecht. Stapelkamp sluit zich hierbij aan. “Het is een zelfportret dat je met elkaar maakt. We hoeven ons er niet voor te schamen. Sterker nog, we mogen er trots op zijn.”

Ster ZLM Toer begint op 12 juni op Grote Markt

Goes is blij met komst van proloog GOES - De internationale profkoers Ster ZLM Toer begint dit jaar op de Grote Markt in Goes. Op woensdag 12 juni rijden profwielrenners een proloog van 7,9 kilometer in en om de stad. DOOR EUGÈNE DE KOK Het is de eerste keer dat het vijfdaagse wielerevenement Zeeland aandoet. ‘Het is bijzonder dat het startschot voor de 27e editie van de Ster ZLM Toer dicht bij het hoofdkantoor van onze hoofdsponsor gaat klinken’, schrijft organisator stichting Wielerbelang Schijndel in een persbericht. De start is echter niet alleen daarom in Goes. De organisatie vindt dat de gemeente met de organisatie van verschillende koersen de laatste jaren heeft laten zien de wielersport ‘in de armen te sluiten’. Jo-Annes de Bat is verheugd over de komst. “Het is een evenement dat je graag in de stad wilt hebben, zeker in de vorm van een proloog. Daardoor zijn de coureurs de hele dag in de stad te vinden, omdat ze zich willen voorbereiden. Daarnaast flitst het peloton niet één keer langs, maar komen de renners om beurten langs.” De Goese wethouder denkt dat het veel publiciteit genereert en nog meer publiek naar Goes brengt. “Het is goed voor onze uitstraling en past wat dat betreft perfect bij onze citymarketing. Bovendien hoop ik dat het jongeren aanspreekt. Zo zien zij dat bewegen goed is.” Verzekeraar ZLM betaalt een deel van de kosten. De provincie trekt er 25.000 euro voor uit. Goes haalt 7500 euro uit de pot voor citymarketing en is verantwoordelijk voor de kosten van zaken als dranghekken en de verwijdering van obstakels op de wegen. Het parkoers van de 7,9 kilometer lange proloog wordt binnenkort uitgezet door de in Goes woonachtige Kees Bal, in 1974 winnaar van de Ronde van Vlaanderen. De Bat weet niet of het peloton op de woensdag na de proloog ook vanuit Goes vertrekt voor de eerste etappe. Het etappeschema wordt waarschijnlijk volgende week bekend gemaakt. Welke coureurs mee doen is ook nog een raadsel. Vorig jaar schreef topsprinter Mark Cavendish de meerdaagse op zijn naam. “Ik hoop in ieder geval dat Team Blanco met zijn bekende Nederlandse renners naar Goes komt”, zegt De Bat. “En het zou mooi zijn als Johnny Hoogerland aan de start verschijnt, al heb ik geen idee of het in zijn programma past en of hij dan van zijn val is hersteld.” Meer informatie is te vinden op de website www.sterzlmtoer.nl. © www.sudokusite.eu PAGINA 5


KORT BEDRIJVIG

Directeur Film by the Sea wil vrijwilligers in de zorg belonen met cultuurbezoek

Verschuure Huiswerkbegeleiding Goes

Positieve reacties op Huiswerk? Dat doen ze vrijwilligersplan van Leo Hannewijk buiten de deur! uitgenodigd die hun steun betuigden aan het vrijwilligersplan. Hedy d’Ancona, voormalig minister van Volksgezondheid, Welzijn en Cultuur en voormalig voorzitter van FBTS, noemde het een ‘topplan’. “In tijden van misère komen ook interessante dingen naar bovenâ€?, zei ze, verwijzend naar de bezuinigingen in de zorg- en cultuursector.

‘Komt geen geld aan te pas’

Festivaldirecteur Leo Hannewijk, hier links tijdens de première van FBTS in 2012, heeft veel positieve reacties gekregen op zijn vrijwilligersplan. ARCHIEFFOTO

VLISSINGEN - Vertegenwoordigers van verschillende zorgorganisaties hebben enthousiast gereageerd op het vrijwilligersplan van Leo Hannewijk, directeur van het festival Film by the Sea (FBTS). Hij wil een systeem opzetten waarin vrijwilligers in de zorg worden beloond met punten, zogenaamde Luctors, die zij kunnen sparen en vervolgens gebruiken als betaalmiddel voor culturele activiteiten. Vorige week presenteerde Hannewijk het plan tijdens een bijeenkomst van het partnernetwerk van FBTS in bioscoop Cine City. DOOR TOBIAS MANUHUTU Festivaldirecteur Leo Hannewijk speelt al langer met het idee om vrijwilligers te belonen met een bezoek aan een cultureel of sportevenement in de provincie. In een artikel in deze krant van vorig jaar stelde hij voor om aan iedere Zeeuw tussen de 16 en 76 jaar een kaart te geven waarop hij of zij punten kan sparen met vrijwilligerswerk. Tijdens de komende editie van FBTS wordt een pilot gedraaid met het vrij-

willigersplan. Hannewijk is in overleg met andere Zeeuwse cultuuraanbieders om het in 2014 uit te breiden. Of dit jaar al wordt gewerkt met een speciale puntenkaart of ďŹ lmvouchers wordt nog onderzocht. Vertegenwoordigers van verschillende Zeeuwse zorginstellingen reageerden vorige week dinsdag tijdens de bijeenkomst van FBTS positief. Sommige aanwezigen zeiden voorstander te zijn van het initiatief, anderen gaven suggesties. Het partnernetwerk van FBTS had verschillende sprekers

Duurzaam ondernemen Jan Jonker, hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, zei dat hij het plan met veel interesse zal volgen, omdat hij onderzoek doet naar transactiemodellen waar geen geld aan te pas komt.

Care and Cure Het Film by the Sea-festival stelt voor de aankomende editie een speciaal ďŹ lmprogramma samen rond het thema zorg en gezondheid. Een speciale commissie selecteert de 25 beste ďŹ lms rond dit onderwerp, die worden vertoond tijdens het festival. Ze worden voorafgegaan door een inleiding. Marlies Veldhuizen van Zanten, voormalig staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zit met acht andere mensen uit het werkveld in de commissie. Het festival heeft vorig jaar een speciaal programma vertoond rond het thema ďŹ lm en recht. De aankomende editie van FBTZ wordt gehouden van 13 tot en met 22 september.

Expositie ‘Wind’ van nieuwe stichting in Papegaaistraat GOES - In de Papegaaistraat in Goes is zaterdag de expositie ‘Wind’ geopend door kunstenaar Gerard Marinus Verkerke. Het is een initiatief van de stichting Een Nieuwe Wind, die kunstenaars met een beperking in de breedste zin van het woord ondersteunt op het gebied van projecten en in de hedendaagse kunstwereld.

Naast tentoonstellingen wil de stichting workshops en andere activiteiten organiseren. Bovendien wil ze een groot netwerk opbouwen en met instellingen, initiatieven en personen samen te werken. De tentoonstelling in de Papegaaistraat in Goes is tot en met 6 april te zien, van dinsdag tot en met zaterdag tussen 13.00 uur en 16.00 uur. Er hangt werk van Piet Jan Sep, Irodjojo Laan, Oswin Meijer en Jeroen Walleys.

Esther Verschuure met twee leerlingen.

FOTO HUIBERT VAN DEN BOS FOTOGRAFIE

GOES - Is je huiswerk al af? Een vraag die bij veel scholieren tot irritatie leidt. Scholen vinden het hun taak niet zich ermee te bemoeien en leerlingen weten niet te beginnen. Verschuure Huiswerkbegeleiding Goes heeft daar een antwoord op. Verschuure is lerares in het voortgezet onderwijs. “Ik richt me vooral op die leerlingen die voor het eerst met huiswerk geconfronteerd worden. Dat zijn voornamelijk brugklasleerlingen, maar het kan ook groep 8 zijn. Leerlingen moeten in dit stadium leren hoe zij het huiswerk plannen en structureren. Goede aanpak in de brugklas voorkomt later problemen.â€? Leerlingen uit hogere klassen zijn evengoed welkom bij Verschuure. “Minimaal twee keer per week werken scholieren op een stille plek aan hun huiswerk. Ze leren leren en andere studievaardigheden. Leerlingen leren hier op tijd aan elke toets te beginnen. Ze worden na aoop gecontroleerd en overhoord.â€? Plannen en organiseren vormen volgens de docente de basis tot goede resultaten. “Een belangrijke reden om huiswerkbegeleiding in te schakelen is de rust die dat thuis brengt.â€? De moeder van Koen die huiswerkbegeleiding volgt, is tevreden. “Koen kan met een gerust hart naar training, want zijn huiswerk is klaar. Daarnaast haalt hij ook nog goede cijfers.â€? Verschuure Huiswerkbegeleiding Goes - tel. 0622776747 - www.thuiswerkvrij.nl.

Interactieve tentoonstelling voor kinderen

KIDS Express in Goes GOES - De interactieve tentoonstelling KIDS Express komt van 23 tot 30 maart naar Goes. De KIDS Express is een mobiele tentoonstelling die van juni 2011 tot en met december 2013 door heel Nederland zal toeren. Vijf Bijbelverhalen, vijftien uitdagende opdrachten in vijf caravans laten kinderen ervaren dat ze een verschil kunnen maken in de wereld om hen heen.

$PXQGVHQZHJ*RHV‡ www.vanderendtautoschade.nl

De KIDS Express is geen gewone tentoonstelling. Want de kinderen moeten zelf aan de slag aan de hand van vijf Bijbelverhalen. Ze krijgen een routekaart en moeten zelf op pad in de caravans. Opdrachten uitvoeren, hun mening geven en problemen oplossen. De opdrachten gaan ook over hun eigen leven. En over hoe ze met andere mensen omgaan. De KIDS Express is een samenwerking van JOP (Jeugdorganisatie Protestantse Kerk), Kerk in Actie en het Nederlands Bijbelgenootschap. Veel kinderen zullen de KIDS Express via hun basisschool in groepsverband bezoeken maar op woensdagmiddag van 14.00-16.00 uur is iedereen welkom. De KIDS Express staat voor De Hoogte, Populierenstraat 29 te Goes. De toegang is gratis. Voor meer informatie kijk op www.kids-express.nl.

BEDRIJVIG NIEUWS Speciaalzaak vacumeert ook kaas voor haar klanten

Weydeland Kaasspecialiteiten in Goes kiest voor A-kwaliteit GOES - Naast de Weydeland kaas verkoopt Weydeland Kaasspecialiteiten vele andere Hollandse, maar ook Franse kazen, salades, noten en wijn. De kaasspecialiteitenzaak heeft een breed assortiment. Deze week is de Weydeland extra belegen kaas in de aanbieding. DOOR ALLEGONDA JOPSE “Onze Weydeland kaas heeft het hele jaar door een constante kwaliteit en smaak�, vertelt Gerard Kooijman (55. Hij is sinds 1999 eigenaar van Weydeland Kaasspecialiteiten in Goes. “Dat komt doordat de koeien ‘s zomers buiten staan en dus gras eten en ‘s winters kuilgras krijgen.� De kaas komt uit Noord-Holland. “Je proeft het zilte van de zeeklei terug in de kaas, dat zorgt voor een hele aromatische smaak.� Weydeland is in vele soorten verkrijgbaar, zoals de Weydelijner met een lager vet- en zoutgehalte.

“De belegen versie van Weydeland is heel smeuĂŻg. Deze kaas verkopen we regelmatig aan mensen met een lactose-intolerantie, omdat bij belegen kaas of ouder de lactose er uit is. â€? Deze week is Weydeland extra belegen in de aanbieding, dus kunnen mensen het op een voordelige manier proberen. “We krijgen veel mensen in de winkel die een koemelkallergie hebben en er wordt steeds vaker gevraagd of er E-nummers in de kaas zitten. Ook zien we dat er een duidelijke verschuiving is, er wordt steeds meer naar biologische kaas en geitenkaas gevraagd. De productie van geitenkaas gaat tegenwoordig zo professioneel dat deze niet meer zo’n sterke smaak heeft.â€? Weydeland Kaasspecialiteiten verkoopt ook Cato, een Zeeuwse kaas die biologisch-dynamisch is en in vier soorten verkrijgbaar. Ook de biologische geitenkaas van geitenfarm de Mekkerstee uit Ouddorp is verkrijgbaar in vier soorten.

Vacumeren Weydeland Kaasspecialiteiten kiest bewust voor A-kwaliteit. “We vinden goede kwaliteit belangrijk. Je proeft het verschil en klanten zijn bereid om daarvoor iets meer te betalen. Ook zorgen we ervoor dat we beschikken over goede kennis van de producten. Het personeel, ik heb vijf mensen in dienst, is deskundig. Klanten komen steeds vaker met speciale vragen. Klanten komen niet alleen uit Goes en omstreken maar zelfs in Zierikzee, Bruinisse en Duitsland hebben we vaste klanten. Ook zien we veel Belgen, Fransen en Engelsen. Vaak nemen ze dan ook nog gevacumeerde kaas mee voor thuis, die dan nog zo’n drie maanden houdbaar is.� Dat de speciaalzaak kaas kan vacumeren is volgens de eigenaar een uitkomst voor veel klanten. “Sinds er in de buurt minder parkeerruimte is, zien mensen ertegenop om naar de stad te komen. Ze hoeven minder vaak naar de winkel te komen als ze meer kopen en de kaas door ons laten vacumeren.�

Gerard Kooijman is al sinds 1999 eigenaar van Weydeland Kaasspecialiteiten in Goes.

Dat zijn producten in het buitenland terechtkomen ontdekt Gerard soms op een bijzondere manier. “Ik las een keer het zendingsblad van de Gereformeerde Ge-

Weydeland Kaasspecialiteiten - Kreukelmarkt 5 - 4461 HW GOES - tel. 0113-220500 - www.weydeland-goes.nl. PAGINA 6

meente en zag een foto van mensen die in IndonesiÍ wonen met een Aap Noot Miesbordje. Dat komt hier vandaan, is hier gespaard. Het is erg leuk als je zoiets ziet.�


LIEF EN LEED

Familieberichten Uw uitvaartwensen in vertrouwde handen

Roeland

UitvaartZorg

De zekerheid voor een waardig en betaalbaar afscheid!

Uitvaartverzorging œ'H%HYHODQGHQ¡ 

organiseert op donderdag 28 maart a.s.

De Zeeuwse uitvaartverzorging

œ/HUHQOHYHQPHWYHUOLH]HQ¡

Henk in den Bosch 24 uur per dag bereikbaar op 0113-251303 of 06-53711948

Lezing door: Marieke de Bruijn, psychosociaal therapeute, gespecialiseerd in rouw en verlies.Zorg Aandacht Respect

Persoonlijke aandacht en betaalbare kwaliteit hĹšÄžÄžĹŒÄ‚ĹŻĞĞŜÄ?ŽžƉůĞƚĞĆľĹ?ĆšÇ€Ä‚Ä‚ĆŒĆšÇ€Ĺ˝Ĺ˝ĆŒ â‚Ź 3750,-

T 0113 - 23 15 77 | M 06 - 512 774 73 roeland-uitvaart.nl | info@roeland-uitvaart.nl

sĹ˝Ĺ˝ĆŒĹľÄžÄžĆŒĹ?ĹśÄ¨Ĺ˝ĆŒĹľÄ‚Ć&#x;ÄžÄ?ÄžÇŒĹ˝ÄžĹŹĹ˝ĹśÇŒÄžÇ ÄžÄ?Ć?Ĺ?ƚĞ͗ www.zeeuwseuitvaartverzorging.nl KĨžĂĹ?ĹŻĹśÄ‚Ä‚ĆŒÍ—Ĺ?ĹśÄ¨Ĺ˝Î›ÇŒÄžÄžĆľÇ Ć?ĞƾĹ?ĆšÇ€Ä‚Ä‚ĆŒĆšÇ€ÄžĆŒÇŒĹ˝ĆŒĹ?Ĺ?ĹśĹ?Í˜ĹśĹŻ

45 jaar

ervaring

DAG EN NACHT BEREIKBAAR EN BESCHIKBAAR!

/RFDWLH5RXZFHQWUXPœ'H%HYHODQGHQ¡ Geldeloozepad 20, 4463 AJ Goes Aanvang 19.30 uur. Inloop vanaf 19.00 uur. Iedereen van harte welkom! Informatie en/of aanmelden: info@uitvaartzorgcentrum.nl of (0113) 31 14 44

Bachweg 2 | 4337 XD Middelburg

Begrafenisverzorging Begrafenisverzorging

Sandenburghlaan 2a | 4351 RL Veere

CornĂŠ Vader CornĂŠ Vader Tarweakker Tarweakker 23 23 Arnemuiden 43414341 MD MD Arnemuiden Al jaren een vertrouwd gezicht! Al jaren een vertrouwd gezicht!

Uitvaartcentrum H. Jobse

Telefoon 0118 46 22 05

0118 60 00 25 00 Tel.Tel. 0118 - 60- 25

www.hjobse-uitvaart.nl

Wij verzorgen begrafenissen. Wij verzorgen allĂŠĂŠnallĂŠĂŠn begrafenissen.

�Die ene druppel. Die doet er toe.�

Uw Marktslager Clement. de enige in Zeeland!!!

- Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds

tel: 0113-670040. fax: 0113-670042 e-mail: slagerijclement@hetnet.nl

gratis plaatsing

Specialiteit: Stro-gebrand Varkensvlees EIGEN SLACHT EN WORSTMAKERIJ !!! Deze week:

Boeren Hamlappen

1000 gram â‚Ź

7,99

- Mooie hamlappen met heerlijk randje spek Week is van donderdag 21 maart tot en met woensdag 27 maart Uit eigen Worstmakerij:

Gebraden KipďŹ let

100 gram â‚Ź

1,49

U vindt ons op de weekmarkt: Dinsdag: Kapelle 8.00-12.00 Ovezande 13.00-17.00 Woensdag: Nieuwdorp 8.30-12.00 Donderdag: Koudekerke 8.30-12.00 Goes Molenplein 13.00-16.30

Voor echt HEERLIJK en SMAAKVOL vlees gaat U naar de Vakman-slager! Zie ook onze aanbiedingen aan de verkoopwagen. De zaak met de smaak van vroeger!—eenvoudig ‘t beste !!

Gevelreiniging

Jan van Mierlo Oude voegen uithakken, hogedruk-reiniging,

impregneren, zandstralen, reparatie-metselwerk, enz...

www.gevelreinigingjanvanmierlo.nl R

Voor frisse en stralende gevels! Ontdek je huis opnieuw!

Nieuwe website!

Tel.: 0162-429915 of 06-25095552

SCHOON GENOEG VAN VUIL TAPIJT? Chem-Dry Droger, schoner, gezonder ‡9RRUSDUWLFXOLHUHQHQEHGULMYHQ ‡6QHOGURRJHQODQJHUVFKRRQ ‡9XLODIVWRWHQGHEHKDQGHOLQJ ‡6SHFLDOLVWLQPRHLOLMNHYOHNNHQ ‡6SHFLDOHEHKDQGHOLQJYRRU%HUEHUV3HU]HQHWF

Ook voor meubelreiniging

Bel voor gratis advies en prijsopgave.

DĂŠ tapijt- en meubelreinigers www.chemdry.nl brooymans@planet.nl

Bergen op Zoom Goes 0800 - 4477999 (gratis) 0164-245005 0113-229020 PAGINA 7

Middelburg Roosendaal Roosendaal Goes 0118-639623 0165-529955


Alles in teken van vrouwen op koopzondag

Op woensdag 27 maart

Tweede Vriendinnendag in Goes

Infobijeenkomst gewijzigde Drank- en Horecawet

GOES - Voor de tweede keer organiseert de stichting Goes Marketing zondag een Vriendinnendag in de binnenstad van Goes. In het centrum worden allerlei activiteiten georganiseerd voor meisjes, jonge dames en vrouwen.

GOES - Sinds 1 januari is de Drank- en Horecawet gewijzigd en daarom is er een bijeenkomst op woensdag 27 maart in het Goese stadskantoor voor ondernemers in de gemeente die alcohol verkopen. Tijdens de bijeenkomst kunnen mensen ideeën en vragen over de nieuwe wet kenbaar maken. Ook informeert de gemeente Goes de aanwezigen over de wijzigingen in de wet en de beleidskeuzes die ze nog

moet maken. Bent u geïnteresseerd? Meld u dan aan met een e-mail naar r.bustraan@goes.nl. Vermeld daarin uw naam, het bedrijf of één van uw bedrijven namens wie u komt. Vergeet ook niet te noemen met hoeveel personen u komt. Als u al een vraag heeft, dan kunt u deze alvast stellen in het emailbericht. Kijk voor meer informatie en het programma op de website www.goes. nl.

Lentekriebels in Goese Polder GOES - Allerlei organisaties in de Goese Polder haken deze maand met een scala aan activiteiten aan bij de Week van de Lentekriebels.

De eerste editie van de Vriendinnendag was een groot succes.

VAN ONZE REDACTIE Vorig jaar was de debuutaflevering, mede door het mooie weer, een groot succes. Net als toen zijn alle activiteiten zondag gratis. Op de Grote Markt is een modeshow, optredens in het kader van het Latijns-Amerikajaar, een braderie en vrouwen kunnen bovendien in een Mini rijden van Autobedrijf Zwartepoorte in Goes. Op het kerkplein is een beautyplein ingericht. Bezoekers kunnen daar hun nagels laten lakken, hun haar laten stylen en een massage ondergaan. Op de Vlasmarkt staat creativiteit centraal. Er is een workshop Latin-beschermen-

geltjes maken en livemuziek op het high tea-terras. Op het Kolveniershof treedt percussiegroep Timmerwerk op. Zij maken instrumenten van afval. In de Lange Vorststraat staan kramen van de Wereldwinkel met Latijns-Amerikaanse producten en in de stadshaven liggen zeilschepen van Challenge Team Sailing. Bezoekers kunnen daarop gratis genieten van een mini high tea. De hele middag loopt er een scoutingsteam van modellenbureau Dyon Caractere door de binnenstad. Zij struinen de straten af op zoek naar drie modellen, die een metamorfose krijgen door het team van Demo. Ook mag het drietal meelopen in

ARCHIEFFOTO

de finale van de modeshow op de Grote Markt. Ladies Run Sportpunt Zeeland organiseert een Ladies Run. Deelnemers kunnen vijf of tien kilometer hardlopen. Inschrijfkosten zijn 7,50 euro. De opbrengst gaat naar Viva la Donna, een aan de Roparun verbonden stichting die zich inzet voor vrouwen met kanker. Viva la Donna houdt elk jaar een speciale dag voor de vrouwen. De Vriendinnendag vindt zondag plaats van 13.00 uur tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op de speciale website www.vriendinnendag-goes.nl.

Per 1 april één adviesraad voor zorg en welzijn

Afscheid leden drie adviesraden

Bij deze themaweek voor het basisonderwijs is het de bedoeling dat er elke dag een les relationele en seksuele vorming gegeven wordt. De school maakt daarbij gebruik van een lespakket. Maar er kunnen nog allerlei andere activiteiten georganiseerd worden, zoals gedichten maken en knutselen. De Holtkampschool vult de themaweek voor alle groepen in. Buiten de school doen ook het Centrum voor Jeugd en Gezin in het wijkcentrum, de SMWO tijdens de naschoolse opvang en het Erasmuspark op allerlei creatieve manieren mee. Een greep uit het aanbod: ouders kunnen een gratis pubergids voor jongens of meisjes afhalen bij het CJG; gratis ansichtkaarten en hartjessnoepjes in winkels in het wijkcentrum, Erasmuspark, apo-

theek, benzinestation en het jongerencentrum; het jongerenpersbureau Newz Goes Around maakt een filmpje waarin jongeren en ouderen uit de wijk elkaar interviewen over liefde, relaties en respect. Het wordt op 22 maart vertoond tijdens het happy hour in het restaurant van het Erasmuspark en op 30 maart is er in het jongerencentrum een thema-discoavond voor jongeren van 12 tot 16 jaar, die door hen zelf is georganiseerd. Meer informatie Deze themaweek is een idee van Rutgers WPF (voorheen de Rutgersstichting), ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Kijk voor meer informatie op www.weekvandelentekriebels.nl.

Met alle activiteiten

Nieuwe website Latijns Amerikajaar GOES - De gemeente Goes heeft vorige week de nieuwe website van het Latijns-Amerikajaar gelanceerd. Op www.goesla.nl is alles te vinden over de activiteiten. VAN ONZE REDACTIE

GOES - Het college van burgemeester en wethouders heeft maandag afscheid genomen van de leden van drie Volgens de gemeente was de oude website tijdelijk en niet compleet. Op de vernieuwde site is alle informatie te vinden. Er staat nu een duidelijk programma op met alle activiadviesraden. VAN ONZE REDACTIE De raden zijn opgeheven en gaan op in één nieuwe adviesraad op het gebied van zorg en welzijn. De nieuwe adviesraad komt per april in de plaats van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling, de

Seniorenraad Goes en het Platform voor Mensen met een Functiebeperking. De raden hadden bij elkaar ongeveer twintig leden. De instelling van één nieuwe raad komt voort uit de wens van het college om de gemeentelijke adviesstructuur te vereenvoudigen. Tot voor kort beschikte

de gemeente over zeven adviesraden, dat worden er nu vijf. De nieuwe adviesraad is mede ingegeven door het feit dat er veel inhoudelijke overlap bestond en en de belangrijke ontwikkelingen op het gebied van zorg en welzijn door de plannen van het kabinet.

Mensen doen vrijwilligerswerk tijdens landelijke actie

NLDoet ook in Goes

teiten, het nieuws, social media en een pagina met alle sponsoren. Daarnaast is er meer informatie te vinden over het openluchtspektakel Kausay Pacha. Vrijwilligers die willen meehelpen, kunnen zich aanmelden op de website. Ook kunnen belangstellenden zich opgeven voor een digitale nieuwsbrief.

Genieten Het is de derde keer dat de gemeente Goes een themajaar organiseert. In 2005 draaide alles om 600 jaar stadsrechten, in 2009 stond Afrika centraal. Doel van de themajaren is dat de inwoners samen dingen doen en genieten van kunst en cultuur. Tijdens het Latijns-Amerikajaar zijn er fototentoonstellingen, exposities, lezingen door kenners van het continent en een muziekfestival. Meer informatie: www.goesla.nl.

Vacatures

Steunpunt Mantelzorg en Vrijwilligerswerk GOES - De website van het Steunpunt Mantelzorg en Vrijwilligerswerk van de SMWO brengt vrijwilligers en vrijwilligerswerk samen. Op dit moment zijn er zo’n 300 vacatures. Een greep uit het aanbod: 1. Vrijwilliger voor de ruilwinkel 2. Jurylid voor de atletiekvereniging 3. Instructeur watersport voor mensen met een beperking 4. Locatie ambassadeur Seniorweb 5. Penningmeester voor de EHBO 6. Workshop begeleider op zaterdagmid-

dag in het AZC Meer informatie Het adres van het steunpunt is ‘s-Heer Elsdorpweg 12 in Goes. Op dinsdag en donderdag is het inloopspreekuur van 9.30 tot 12.00 uur. Wilt u liever op een ander moment langskomen dan kunt u ons daarvoor dagelijks bellen van 9.00 tot 17.00 uur tel: 0113-277122. Indien u als organisatie een vrijwilliger zoekt, dan kunt u bij het steunpunt gratis een vacature plaatsen. E-mail: vrijwilligers@smwo.nl. Kijk op de website www.smwo.nl voor meer vacatures.

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS... GOES - In de gemeente Goes staken vrijdag en zaterdag ook mensen de handen uit de mouwen om vrijwillig iets goeds te doen voor de medemens tijdens de landelijke actie NLDoet. In Randhof in Goes maakten onder meer burgemeester René Verhulst en mensen van de Rabobank het sjoelen extra gezellig voor de bewoners. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL PAGINA 8


Bekendmakingen Goes Informatiepagina woensdag 20 maart 2013

www.goes.nl>Inwoner>Nieuws/Actueel>Info Goes Stadskantoor M.A. de Ruijterlaan 2 4461 GE Goes Postadres Postbus 2118 4460 MC Goes T 14 0113 E stadskantoor@goes.nl I www.goes.nl Openingstijden afdeling Publiekszaken ma t/m vr 09.00 - 12.30 uur do-avond 17.00 - 20.00 uur za 10.00 - 12.00 uur Op maandag- t/m donderdagmiddag kunt u alleen na telefonische afspraak geholpen worden. Op vrijdagmiddag zijn alle gemeentelijke diensten gesloten. Openingstijden afdelingen Activering & Inkomensvoorziening en Zorg ma t/m vr 09.00 - 12.30 uur Calamiteitentel. (0113) 249 770 In noodgevallen buiten kantooruren: 06 5329 8141

AgendaGoes Datum

21 maart

21 maart

27 maart

28 maart

Activiteit

Collegespreekuur voor inwoners en ondernemers, zie www.goes.nl > Bestuur & Organisatie > Spreekuur 18.30 – 19.30 uur Stadskantoor Debatraad Zie voor agenda www.goes.nl/ > Bestuur en Organisatie> vergaderschema 19.30 uur Stadskantoor Bijeenkomst gewijzigde Drank- en Horecawet 19:00 – 21:00 uur Stadskantoor Hamerraad en raadscommissie Zie voor agenda www.goes.nl/ > Bestuur en Organisatie> vergaderschema 19.30 uur Stadskantoor

Voor evenementen zie www.goespromotie.nl

Ontwerpbestemmingsplan Goes Oost Burgemeester en wethouders maken, op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat het ontwerpbestemmingsplan Goes Oost met ingang van 21 maart zes weken ter inzage ligt. Het ontwerpbestemmingsplan is digitaal te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen. nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0664.BPGO01ON99 en is tevens beschikbaar via www.goes.nl/ bestemmingsplannen. Het ontwerpbestemmingsplan heeft betrekking op de wijken Goes Oost en Noordhoek, het recreatiegebied de Hollandse Hoeve en het gebied “De

Weitjes� aan de zuid-oostrand. Het bestemmingsplan heeft voornamelijk een beheersmatig karakter. Bij het opstellen ervan is grotendeels uitgegaan van de bestaande feitelijke situatie van het plangebied en worden vrijwel geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt, op het woonzorgcomplex aan de Valckeslotlaan na.

OMGEVINGSVERGUNNINGEN

Gedurende de genoemde termijn kan schriftelijk of mondeling een zienswijze omtrent het ontwerpbestemmingsplan kenbaar gemaakt worden bij de raad van de gemeente Goes. Voor het kenbaar maken van een mondelinge zienswijze binnen de genoemde periode is het noodzakelijk tijdig vooraf een afspraak te maken met dhr. M. Jonker via 0113 - 249682 of m.jonker@goes.nl.

12-03-2013 15-03-2013 15-03-2013 14-03-2013

Aanvragen omgevingsvergunning

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende aanvragen om een omgevingsvergunning hebben ontvangen:

datum ontvangst

zaaknummer

locatie

omschrijving

OMG-2013-0113 OMG-2013-0120 OMG-2013-0121 OMG-2013-0117

Dr.A.F.Philipsstraat 9 Kaaidijk 11 Pykeswegje 1 Wijngaardstraat 48

het renoveren van de gevels het uitbreiden van de woning het verhogen van het zadeldak het vervangen van de gevelreclame

De publicatie van ontvangen aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt.

Verleende omgevingsvergunningen Ontwerpbestemmingsplan Goese Polder Burgemeester en wethouders maken, op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat het ontwerpbestemmingsplan Goese Polder met ingang van 21 maart zes weken ter inzage ligt. Het ontwerpbestemmingsplan is digitaal te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen. nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0664.BPGP01ON99 en is tevens beschikbaar via www.goes.nl/ bestemmingsplannen. Het ontwerpbestemmingsplan heeft betrekking op de wijk Goese Polder, gelegen tussen de Deltaweg, de Ringbaan West en de Westhavendijk. Het bestemmingsplan heeft voornamelijk een beheersmatig karakter. Bij het opstellen ervan is grotendeels uitgegaan van de bestaande feitelijke situatie van het plangebied en worden vrijwel geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt, op de toekomstige herinrichting van Sportpark Het Schenge na. Gedurende de genoemde termijn kan schriftelijk of mondeling een zienswijze omtrent het ontwerpbestemmingsplan kenbaar gemaakt worden bij de raad van de gemeente Goes. Voor het kenbaar maken van een mondelinge zienswijze binnen de genoemde periode is het noodzakelijk tijdig vooraf een afspraak te maken met dhr. M. Jonker via 0113 - 249682 of m.jonker@goes.nl.

Ontwerpbeschikking omgevingsvergunning bouw appartementen Oostsingel/Voorstad te Goes Burgemeester en wethouders maken bekend dat, op grond van artikel 2.12 en paragraaf 3.3 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, met ingang van 21 maart 2013 voor zes weken ter inzage ligt het ontwerp van de beschikking op de aanvraag omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan Goes Oost II, t.b.v. het bouwen van 9 appartementen met stallingsruimte aan de Oostsingel 168 t/m 184. De aanvraag met bijbehorende stukken is gedurende de genoemde periode ook digitaal in te zien op de gemeentelijke website www. goes.nl en op www.ruimtelijkeplannen.nl/webroo/?planidn=NL.IMRO.0664.OVGC01-ON99. Gedurende de bovengenoemde termijn kan iedereen schriftelijk of mondeling een zienswijze indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Indien u mondeling een zienswijze wilt indienen kunt u hiervoor contact opnemen met dhr. M. Jonker, tel. 0113-249682.

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij na toepassing van de reguliere voorbereidingsprocedure de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend:

datum verzending 14-3-2013

zaaknummer

locatie

omschrijving

OMG-2013-0027

Jacob Valckestraat 5

het bouwen van een woning met garage

Tegen een verleende vergunning kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van verzending (zie vermelde datum) een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 7HDP%HVWXXUVUHFKW3RVWEXV3$%UHGDYHU]RHNHQHHQYRRUORSLJHYRRU]LHQLQJWHWUHĴHQ indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is JULġHUHFKWYHUVFKXOGLJG

Inzage aangevraagde en verleende vergunningen

Na een afspraak met de afdeling Vergunningen en Handhaving, telefoonnummer (0113) 249 700, kunt u de aanvragen en verleende vergunningen inzien.

Door burgemeester en wethouders verleende vergunningen en onthefďŹ ngen 'HEXUJHPHHVWHUPDDNWEHNHQGGDWKLMGHYROJHQGHYHUJXQQLQJHQHQRQWKHġQJHQKHHIWYHUOHHQG

datum verzending

zaaknummer

12-03-2013 OOW-2013-102 18-03-2013 OOW-2013-045

omschrijving voor het plaatsen van een schaftkeet op het parkeerterrein Oude Singel te Goes van 15 februari t/m 12 april 2013 voor het plaatsen van een afvalcontainer aan de Singelstraat te Goes van 18 t/m 22 april 2013.

7HJHQHHQYHUOHHQGHYHUJXQQLQJRIRQWKHġQJNXQQHQEHODQJKHEEHQGHQELQQHQ]HVZHNHQQDGHGDJ van verzending (zie vermelde datum) een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-WestBrabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda, verzoeken een voorlopige voorziening WHWUHĴHQLQGLHQRQYHUZLMOGHVSRHGJHOHWRSGHEHWURNNHQEHODQJHQGDWYHUHLVW9RRUHHQGHUJHOLMN YHU]RHNLVJULġHUHFKWYHUVFKXOGLJG

Door de burgemeester verleende vergunningen en onthefďŹ ngen 'HEXUJHPHHVWHUPDDNWEHNHQGGDWKLMGHYROJHQGHYHUJXQQLQJHQHQRQWKHġQJHQKHHIWYHUOHHQG  HHQRQWKHġQJDDQGH=HHZVHZLQGKRQGHQUHQYHUHQLJLQJRPNRUWH 2012-02665 aaneengesloten perioden te kamperen buiten een kampeerterrein. Het kamperen is alleen tijdens wedstrijden van vrijdag t/m uiterlijk zondag aan het Geldeloozepad 15 in Goes toegestaan. 11-03-2013 2012-04709 een evenementenvergunning voor het houden van de Delta Ride for 2012-04711 the Roses 2013 op 8 juni 2013 van 08.00-18.00 uur met als beginen eindpunt de Zeelandhallen, Da Vinciplein 1 te Goes. Tijdens de gedoseerde start op 8 juni 2013 tussen 09.00-10.00 en 10.30-11.00 uur zal er op de rotondes aan de A. Fokkerstraat en Verbartelweg door tijdelijke afsluiting enige verkeershinder kunnen ontstaan. De bedrijven in dit gebied blijven bereikbaar. 6-3-2013 een Drank- en Horecavergunning verleend aan SRVZ op de locatie Boogstraat 48 te ’s Heer Arendskerke  HHQRQWKHġQJYRRUKHWVFKHQNHQYDQ]ZDNDOFRKROKRXGHQGHGUDQken tijdens Ganzenpop op 30 april 2013 op het perceel Keizersdijk 2 te Goes van 12.00 tot 18.00 uur. 18-3-2013 2013-047 een evenementenvergunning voor de Woningbeurs op 19 en 20 april 2013 in de Grote Kerk te Goes 18-03-2013 DHW-O-2013-043 voor het schenken van zwak-alcoholhoudende dranken tijdens de Woonbeurs op 19 april 2013 van 13.00 – 18.00 uur en 20 april 2013 van 10.00 – 16.00 uur in de Grote Kerk te Goes 11-3-2013 2013-085 een evenementenvergunning voor het houden van een rommelmarkt op de Keizersdijk op 24 maart 2013 van 12.00 - 17.00 uur 13-3-2013 2013-099 een evenementenvergunning voor een actiemarkt t.b.v. van het vakonderwijs in Benin op het terrein van het Hoornbeeckcollege op 6 april 2013 7HJHQHHQYHUOHHQGHYHUJXQQLQJRIRQWKHġQJNXQQHQEHODQJKHEEHQGHQELQQHQ]HVZHNHQQDGHGDJ van verzending (zie vermelde datum) een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de burgemeester. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 7HDP%HVWXXUVUHFKW3RVWEXV3$%UHGDYHU]RHNHQHHQYRRUORSLJHYRRU]LHQLQJWHWUHÄ´HQ indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is JULġHUHFKWYHUVFKXOGLJG

Inzage van verleende vergunningen en onthefďŹ ngen

Na een afspraak met de afdeling Vergunningen en Handhaving, telefoonnummer (0113) 249 700, kunt u de aanvragen en verleende vergunningen inzien. www.goes.nl


Sliptong groot

17. Krabsalade 2.85 Gestoomde makreel 2.99 Coquillevlees/noot 1.15 per kilo

25

150 gram

per stuk

HELP

VAKMANNNEN GEZOCHT Start succesvol klusbedrijf! Klusopdrachten, reclame, inkoopkortingen, bedrijfsadvies aantrekkelijke voorwaarden. Betrouwbare organisatie Formule Partner BV. Kijk op:

De specialist op het gebied van

ZERO-TURN MAAIEN

3149,-

www.devakman.info of www.keurmerkbedrijf.nl

incl. BTW

per stuk

Onze weekaanbiedingen van 19-03-13 t/m 23-03-13

Tot ziens bij:

Vishandel Van As Zeeland B.V. Korringaweg 33 - Yerseke - tel. 0113 - 57 09 30

Kohler 597 cc 15 PK motor

HEEFT U OF IEMAND UIT UW OMGEVING BRANDWONDEN?

Dubbel hydrostatisch Recycler/zijlosser

BETAALBARE BRILMODE

Aanwezig op de OPEN DAGEN van Tuincentrum Nieuwenhuijse (22 en 23 maart) met DEMOMACHINES!

COLLECTIE 2013

50%

Albert Plesmanweg 5 4462 GC Goes Tel. 0113 - 21 28 20 goes@bergmachines.nl

KORTING

OP DE COMPLETE BRIL

VANAF

wij kunnen declareren bij vele verzekeraars

â‚Ź 14OP0S,-TERKTE

ZONNEBRIL

tilroeoptiek

walstraat 81 vlissingen 0118-412370 www.tilroe.nl

tilroeopticien

Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

LENTEPRIJZEN! HEGGENSCHAREN VANAF

MOTORZAGEN VANAF

â‚Ź 119

â‚Ź 169

Zungu en zijn broertjes hebben van HomePlan een nieuw huis gekregen en vieren feest. HomePlan bouwt huizen voor aidswezen in Zuid-Afrika. Winnie viert geen feest, zij wacht nog op haar huis. Er wachten nog heel veel kinderen op een huis. Bouwt u mee? Meer weten? www.homeplan.nl

ZUNGU VIERT FEEST

GRASMAAIERS VANAF

KANTENMAAIERS VANAF

â‚Ź 179

â‚Ź 69

OVERTUIG UZELF EN KOM ONZE MACHINES TESTEN Albert Plesmanweg 5, 4462 GC Goes Tel.: 0113 - 21 28 20 E-mail: goes@bergmachines.nl

NAAM VAN DE WINKEL

Aanwezig op de OPEN DAGEN van Tuincentrum Nieuwenhuijse (22 en 23 maart) met DEMOMACHINES!

    www.bergmachines.nl ERKEND VAKHANDELAAR Alle acties zijn geldig tot 15 juni 2013.

  

SMS HOME AAN naar 5757

en steun HomePlan met 3 euro per maand

A.s. vrijdag en zaterdag

ELKOM IEDEREEN W ATIS ENTREE= GR MAAK KENNIS MET DE LENTE EN ZOMERCOLLECTIE... vrijdagmiddag 14. 00 tot 18.00 uur vrijdagavond 19. 00 tot 20.30 uur zaterdagmiddag 13. 30 tot 16.30 uur

HAPJES EN DRANKJES, DAAR ZORGEN WIJ VOOR

WWW.NICKYNOEFASHION.NL 1RRUG]DQGVWUDDW<HUVHNH 

P.S. De winkel is ook deze dagen normaal open voor verkoop van 9.00-12.00, van 13.00-18.00 en van 19.00-20.30 uur en zaterdag van 9.00-17.00 uur.


 W U D D P  Q H  Q H 2 S H Q LQ J W X LQ V H L] R

Lentefeest Kom langs en Doe mee aan de vraag gratis advies of ‘Tuunspeurtocht’ informatie voor al uw door ons tuincentrum tuinwerkzaamheden, en maak kans op een tuinproblemen of vraBBQ van Weber of een gen over tuinplanten cadeaubon t.w.v. 50, en producten aan 20 of 10 euro onze hoveniers

Ook op deze Gratis koffie, dagen aanwezig: fris en hapjes en Tuus in uus een springkussen met cadeauvoor de kinderen! artikelen en Van den Berg Tuinmachines

Tuinseizoenvoordeel Tegen inlevering van dit logo — > 50% korting op 1 plant naar keuze op 22 of 23 maart (max. 1 bon per klant en max. € 25,- korting)

Bij besteding van € 50,- of meer:

gratis cadeaubon t.w.v. € 5,voor uw volgende aankoop

A c t i e s Viburnum tinus Nu bij aankoop van Gazonpur 20 kg

(actie geldig op 22 en 23 maart)

of Gazonmest 20 kg van DCM

Super weekaanbieding:

GRATIS groenkalk 20 kg t.w.v. 9,95

Primula div. kleuren 0,95 per stuk

nu 2 stuks € 1,(actie geldig van 20 tot 27 maart)

60-80 cm

nu van € 24,95 voor € 17,95 (actie geldig van 20 tot 27 maart)

(actie geldig van 20 tot 27 maart)

Grintweg 79 - 4401 ND Yerseke tel. 0113 - 57 20 75 verkoop@tuincentrum-nieuwenhuijse.nl www.tuincentrum-nieuwenhuijse.nl

Vanaf nu weer het grootste tuinplanten assortiment in de regio! Wij hebben meer dan 1000 soorten op voorraad!


W W W . B O R S E L E . N L

20 MAART 2013 WEEK 12

BURGERZAKEN IN OVEZANDE In het kader van de verbouw van het gemeentehuis in Heinkenszand zijn de afdelingen Burgerzaken, Samenleving, Buitendienst en Woonomgeving, gedurende de verbouw van het gemeentehuis in Heinkenszand, alleen nog te bezoeken op de Locatie Ovezande, Schuttersstraat 4, 4441 AT Ovezande. Ook de dienstverlening van het Archief is beperkt. Om toegang te krijgen tot het Archief dient een afspraak te worden gemaakt. Dat kan via 0113-238471. Bezoekers van het gemeentehuis in Heinkenszand kunnen het gebouw aan de achterkant via de parkeerplaats betreden. De parkeerplaats voor personeel is tevens te gebruiken voor bezoekers. Wij vragen uw begrip voor deze gewijzigde dienstverlening.

CULTUREEL IN BORSELE Vrijdag 29 maart 20.00 uur organiseert de Culturele Raad Borsele een optreden van NIET SCHIETEN! met een try-out van hun nieuwe programma â&#x20AC;&#x153;Vrouwen willen maar ĂŠĂŠn dingâ&#x20AC;? in de Stenge in Heinkenszand. De mannen van Niet Schieten! draaien al een aardig poosje mee en hebben enkele van hun voorstellingen ook succesvol bij ons gespeeld. Reden genoeg om ze weer uit te nodigen voor een try-out van hun nieuwe programma. Niet Schieten bestaat uit: Maarten Hennis en Arend Edel. De heren van Niet Schieten! voelen zich genoodzaakt om diep in de vrouw te duiken. Heel diep. En uit die schijnbaar oneindige diepte wordt ĂŠĂŠn ding opgetakeld. Een openbaring voor mannen, maar zeker voor vrouwen. Is dit echt het grote vrouwengeheim? Oordeelt u zelf. Laat u weer verrassen door de mannen van Niet Schieten!

FOTOWEDSTRIJD â&#x20AC;&#x153;BELEEF BORSELEâ&#x20AC;? Met de lente voor de deur, is het weer tijd om erop uit te trekken. Uitstapjes resulteren vaak in mooie plaatjes. Heeft u een mooie foto, die past binnen het thema â&#x20AC;&#x153;Beleef Borseleâ&#x20AC;?, stuur deze dan in via de website van de Culturele Raad Borsele. Wie weet wordt uw foto door de jury verkozen als beste foto van de maand, u maakt dan kans op mooie prijzen. Kijk voor meer informatie voor deze en andere activiteiten op www.cultureleraadborsele.nl

le

lt u r e Cu

REDACTIE GEMEENTE INFO afdeling Bestuursondersteuning, Tel. (0113) 238438 E-mail: publicatie@borsele.nl REDACTIE GEMEENTERAAD UDDGVJULIÂżHU7HO  GEMEENTE BORSELE Gemeenteraad, College van Burgemeester en Wethouders, commissie bezwaarschriften. Postadres: Postbus 1, 4450 AA Heinkenszand. Bezoekadres: Stenevate 10, 4451 KB Heinkenszand. Tel. (0113) 238383, fax (0113) 561385 Openingstijden Burgerzaken: (bezoekadres locatie Ovezande) Maandag 08.30-12.30 uur en â&#x20AC;&#x2DC;s middags op afspraak Dinsdag 08.30-12.30 uur Woensdag 08.30-16.00 uur Donderdag 08.30-12.30 uur en van 17.00 tot 20.00 uur Vrijdag 08.30-12.30 uur Openingstijden ter inzage liggende stukken iedere werkdag van 08.30-12.30 uur E-mail: info@borsele.nl Website: www.borsele.nl Twitter: @gemeenteborsele

Borse le

AANVRAGEN OMGEVINGSVERGUNNING REGULIER EN UITGEBREID Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende aanvragen om omgevingsvergunning hebben ontvangen: Heinkenszand Nieuwdorp

Oudelandseweg 5A Monacoweg 2

11 maart 2013 07 maart 2013

Nieuwdorp

Luxemburgweg 2

08 maart 2013

het bouwen van een loods het bouwen van storage building nr. 8 het bouwen van loods nr. 19

Aanvragen reguliere procedure De publicatie van de aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen een aanvraag kan geen bezwaarschrift worden ingediend Verleende omgevingsvergunning regulier Borssele

Zeedijk 28

11 maart 2013

Heinkenszand Nisse

Patrijshof 6 Van der Poest Clementstraat 40 (kavel 12) Nieuwstraat 31 Pauwhof 3 Dorpsplein 15 Doornboomdijk (V658-660-663-665) 's-Gravenpoldersestraat ongenummerd

11 maart 2013 12 maart 2013

het plaatsen van een extra kantoorunit het plaatsen van een rasterwerk het bouwen van een woning

12 maart 2013 11 maart 2013 06 maart 2013 04 maart 2013

het bouwen van een berging het plaatsen van een rasterwerk het bouwen van een schuur het kappen van 68 populieren

04 maart 2013

het kappen van 50 populieren

Ovezande Heinkenszand Nisse Ovezande 's-Gravenpolder

Bezwaar De beschikkingen en bijbehorende stukken liggen vanaf de verzenddatum van het besluit gedurende zes weken ter inzage bij de afdeling Bouwen en Wonen. De beschikkingen en bijbehorende stukken zijn iedere werkdag in te zien tijdens openingstijden. Belanghebbenden kunnen gedurende zes weken na de dag waarop de vergunning aan de aanvrager is bekendgemaakt (verzonden), bezwaar maken tegen de verleende vergunning. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Borsele. Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift vindt u in de gemeentegids en op www.borsele.nl.

GEMEENTERAAD 21 maart 2013: vrije fractieavond. 28 maart 2013: raadspresidium en gemeenteraadsspreekuur Het raadspresidium is een delegatie uit de gemeenteraad, belast met de agendavorming en de advisering over de werkwijze van de raad. Deze vergadering vindt maandelijks plaats. Vastgestelde verslagen kunt u vinden op www.borsele.nl. Gemeenteraadsspreekuur Op donderdag 28 maart 2013 wordt van 19.30 tot 20.00 uur het gemeenteraadsspreekuur gehouden in het gemeentehuis in Heinkenszand. Tijdens het gemeenteraadsspreekuur heeft u de mogelijkheid vragen, opmerkingen en kritiek voor te leggen aan raadsleden. Per partij is er ĂŠĂŠn raadslid aanwezig. Er wordt een verslag gemaakt van het spreekuur. Om organisatorische redenen dient u t/m 28 maart voor 12 uur een afspraak te maken. Dit kan bij Bianca Vermeulen (0113) 238375. Aansluitend aan het gemeenteraadsspreekuur vergaderen de raadsfracties individueel over de agenda en de voorstellen voor de raadsvergadering van donderdag 4 april 2013 Besluitenlijst gemeenteraad 7 maart 2013 Agendapunten: A. Opening. De heren Kooiker (LPB) en Witkam (PvdA) zijn afwezig. A1. Spreekrecht publieke tribune. De heer Kole spreekt in over het ontwerp bestemmingsplan bedrijventerrein Heinkenszand (agendapunt B4). A2. Vaststelling van de agenda. De integrale jeugdnota (B7) wordt van de agenda gehaald. A3. Orde van de vergadering. B1. Ingekomen stukken. De heer Van der Maas (CDA) uit zijn complimenten over het positieve resultaat in het BAG auditrapport ĂŠn de uitkomst van het visitatierapport van R en B wonen. Toch is hij ongerust voor de toekomst door nieuwe wetgeving richting woningcorporaties. Wethouder Zandee prijst zich gelukkig met R en B wonen. Schriftelijke beantwoording van de gestelde vraag volgt. Naar aanleiding hiervan meldt de heer Zandee dat de werkzaamheden bij het AMAC terrein in â&#x20AC;&#x2122;s Heerenhoek binnenkort beginnen. B2. Voorstel tot het toekennen van een eenmalige bijdrage van â&#x201A;Ź 50.000 aan de stichting KIBEO te Goes voor de ontwikkeling van Integrale Kindcentra in de gemeente Borsele. De raad besluit aan KIBEO 50.000 euro ter beschikking te stellen voor de ontwikkeling van Integrale Kindcentra in de gemeente Borsele. Het bestedingsvoorstel zal t.z.t. bij de ingekomen stukken aan de raad worden aangeboden. B3. Voorstel tot het gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan Kern Heinkenszand, gedeelte Dorpsstraat Eendvogelstraat, 2013. Het gewijzigde bestemmingsplan kern Heinkenszand wordt vastgesteld. B4. Voorstel tot het gewijzigd vaststellen van het bestemmingsplan bedrijventerrein Noordzak 2013 en het vaststellen van het Beeldkwaliteitsplan woonwerkzone Noordzak.

Het bestemmingsplan bedrijventerrein Noordzak 2013 wordt vastgesteld. B5. Voorstel tot het beschikbaar stellen van een krediet om de plaatsing van zonnepanelen op alle schoolgebouwen, waarop dat kan, in de gemeente Borsele mogelijk te maken. De raad stelt krediet beschikbaar voor de zonnepanelen op de schoolgebouwen. B6. Voorstel tot het vaststellen van de speeltuinnota Spelenderwijs. De speeltuinnota Spelenderwijs wordt vastgesteld. B7. Voorstel tot het vaststellen van de jeugdnota 2013-2016. Niet behandeld. B8. Voorstel tot het vaststellen van de 3e begrotingswijziging 2013. De raad stelt de derde begrotingswijziging 2013 vast. Het amendement van de PvdA om de vrijval naar aanleiding van â&#x20AC;&#x153;P&O ontwikkelingenâ&#x20AC;? toe te voegen aan de algemene reserve, is ingetrokken. B9. Voorstel tot het benoemen van leden en plaatsvervangende leden van de onderzoekscommissie voor de verbouw van het gemeentehuis op basis van artikel 2 van de Verordening op het onderzoeksrecht van de raad en beschikbaar stellen van een krediet voor deze commissie. De door de raad aangedragen leden en plaatsvervangende leden van de onderzoekscommissie worden benoemd en het krediet voor het raadsonderzoek n.a.v. de budgetoverschrijding van het gemeentehuis wordt vastgesteld. C. Vragenuurtje. De heer Boonman (CDA) dient een motie vreemd aan de orde van de dag in naar aanleiding van het advies van de Onderwijsraad aan de staatsecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om scholen met minder dan 100 leerlingen te sluiten. De motie beoogt rekening te houden met de lokale situatie en geen stedelijke norm op het platteland los te laten. De motie wordt aangenomen (D66, PvdA en SGP/CU stemden tegen). Op de vraag van de heer De Visser Van Hoorn (PvdA) hoe de gemeentelijke taken m.b.t. de nieuwe Drank en Horecawet worden uitgevoerd antwoordt de heer Gelok dat alle benodigde werkzaamheden op de geplande einddatum van 1 januari aanstaande afgerond zijn. Op 21 maart is er een informatiebijeenkomst voor de direct betrokkenen. Tevens informeert de heer De Visser Van Hoorn net als de heer Werri (LPB) naar de stand van zaken met betrekking tot de RUD. Wethouder Zandee antwoordt dat de overstap naar de RUD voor Borsele gunstig, lees budgettair neutraal, verloopt. De heer Oosthoek (CDA) informeert of de gemeente op de hoogte is van het gegeven dat de provincie contact zoekt met de dorpsraden om vrijwilligers op de bussen te zetten en hoe de gemeente tegen deze ontwikkelingen aankijkt. Wethouder Zandee antwoordt dat het capaciteitsprobleem na zijn reactie is opgelost, maar dat er nog de nodige onduidelijkheid is over het buurtbusproject. Vooralsnog staat hij gereserveerd tegenover dit project. D. Sluiting. Het volledige verslag van deze raadsvergadering is terug te zien op https://borsele. gemeenteoplossingen.nl/vergaderingen/ gemeenteraad/2013/7-maart/20:00

EVENEMENTENKALENDER Omschrijving

Locatie

Datum

Blijspel â&#x20AC;&#x153;Bonbons in luxe verpakkingâ&#x20AC;?, aanvang 20.00 uur Cabaretduo Niet Schieten met â&#x20AC;?Vrouwen willen maar ĂŠĂŠn dingâ&#x20AC;? aanvang 20.00 uur Grote kofferbakverkoop op 1e paasdag 10.00 t/m 16.00 uur www.svheinkenszand.nl

De Stenge Heinkenszand De Stenge Heinkenszand

Vrijdag 22 en zaterdag 23 maart Vrijdag 29 maart

Parkeerterrein sportpark Heinkenszand

Zondag 31 maart


V E R V O L G P A G I N A

BEKENDMAKING Burgemeester en wethouders van Borsele maken bekend dat met ingang van vrijdag 22 maart 2013, in het gemeentehuis in Heinkenszand, voor een ieder gedurende zes weken ter YLVLH OLJW GH GH¿QLWLHYH OLMVW YDQ ZDDUGHYROOH bomen in de gemeente Borsele 2012. In de lijst zijn opgenomen de waardevolle bomen van overheden, particulieren, maatschappelijke instanties en instellingen. De registratie bevat in totaal 1.721 waardevolle bomen. Naar aanleiding van de tervisielegging van de ontwerplijst zijn zes zienswijzen binnengekomen. In een inspraakverslag staan de zienswijzen met een gemotiveerde reactie onzerzijds. Vermeld is wanneer de zienswijzen ertoe hebben geleid dat bomen aan de lijst zijn toegevoegd of hiervan zijn afgevoerd. %LM GH YDVWVWHOOLQJ YDQ GH GH¿QLWLHYH OLMVW YDQ waardevolle bomen op 12 maart 2013 is bepaald dat deze in werking treedt op 1 juni 2013. Vanaf deze datum is alleen voor het kappen van de op de lijst genoemde waardevolle bomen een omgevingsvergunning vereist. Daarnaast genieten de bomen op waardevolle dijken bescherming op grond van het bestemmingsplan Borsels Buiten. 7HJHQGHGH¿QLWLHYHOLMVWYDQZDDUGHYROOHERPHQ staat geen bezwaar open. Belanghebbenden kunnen gedurende de termijn

W W W . B O R S E L E . N L van tervisieligging direct beroep instellen bij de Rechtbank Zeeland-West Brabant. Beroep bij de rechtbank heeft geen schorsende werking tot gevolg. Desgewenst kan een verzoek tot een voorlopige voorziening worden ingediend. 'HGH¿QLWLHYHUHJLVWUDWLHYDQZDDUGHYROOHERPHQ en het inspraakverslag zijn ook te raadplegen op www.borsele.nl waardevollebomen 2012.

ONDERZOEKSCOMMISSIE Burgemeester en wethouders van Borsele maken bekend dat de raad op 7 maart 2013 heeft besloten tot het instellen van een onderzoekscommissie, als bedoeld in artikel D YDQ GH *HPHHQWHZHW +HW EHVOXLW OLJW WHU inzage op het gemeentehuis en is te raadplegen op www.borsele.nl/regelgeving.

BUITENBETER BORSELE

MELDINGEN ARTIKEL 8.40 WET MILIEUBEHEER Burgemeester en wethouders maken bekend dat de volgende meldingen zijn ontvangen: op grond van het “ Activiteitenbesluit (Mest) milieubeheer” voor de tijdelijke opslag van vaste mest langer dan twee weken tot maximaal zes maanden van: ‡ PñSDDUGHQPHVWDDQGH+ROOHSROGHUVHGLMN in Borssele, kadastraal bekend V-837; ‡ PñSDDUGHQPHVWDDQGH:HVWGRUSVHZHJ in Baarland, kadastraal bekend R-793. De meldingen liggen van 20 maart 2013 tot en met 3 april 2013 ter inzage gedurende de openingsuren van het gemeentehuis. Tegen meldingen op basis van artikel 8.40 Wet milieubeheer kan geen bezwaar worden gemaakt. Voor inlichtingen over deze meldingen kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke ordening en milieu, tel. nr. (0113) 238383.

Sinds de lancering zijn er al 110 meldingen via de gratis ‘app’ BuitenBeter ontvangen. Uit verschillende dorpen zijn er meldingen binnengekomen over onder andere een scheve lantaarnpaal, losse stoeptegels, wortelopdruk en zwerfvuil. Het merendeel van de meldingen wordt binnen twee dagen opgelost. Het doel van de gemeente, om vlugger problemen met gemeentelijke objecten te signaleren en te verhelpen, wordt hiermee zodoende behaald. Bijkomend voordeel is dat de inzet van dit nieuwe aanvullende communicatiekanaal de betrokkenheid tussen gemeente en inwoners aanzienlijk verhoogt. Werking Zodra Buiten Beter gratis is gedownload, kan er een melding gemaakt worden. Ligt er bijvoorbeeld ergens zwerfvuil of is er gemeentelijke bestrating kapot dan kan daar een melding van gemaakt worden. De eerste stap is het maken van een foto van

het probleem. Hoe duidelijker de foto, des te makkelijker kan het probleem worden opgelost. De automatische GPS-plaatsbepaling zorgt ervoor dat de gemeente exact weet waar het probleem is. Vervolgens kan er bij de optie “probleem” gekozen worden uit de verschillende soorten meldingen. Aanvullend kan er een extra omschrijving bij gedaan worden. De gemeente ontvangt de melding en geeft aan dat de melding in behandeling is en koppelt terug wat er met de melding gedaan is. Snel en gemakkelijk Met het gebruik van Buiten Beter wil Borsele problemen met gemeentelijke objecten in de openbare ruimte sneller en vaker oplossen. De melder blijft op de hoogte van de afhandeling van de melding en krijgt bericht als het probleem is opgelost. De gemeentelijke diensten worden zo meer servicegericht en de gemeente hoopt zo meer burgerparticipatie te bewerkstelligen. Een ander groot voordeel is dat een melding snel gemaakt is. De gemeente is daardoor sneller en vaker op de hoogte van problemen in de openbare ruimte. De “app” is een aanvulling op de bestaande meldingskanalen. Buiten Beter is beschikbaar voor alle gangbare smartphones. Kijk op www.buitenbeter.nl voor meer informatie.

Mensen doen vrijwilligerswerk tijdens landelijke actie

Vandaag bij expositie in stadskantoor

NLDoet ook in Borsele

‘Ontmoet en Groet’ Zeeuwse Missjes GOES - De Zeeuwse Missjes - Ilse Ars-Witmer en Liesbeth de Koning - zijn vandaag (woensdag) van 16.00 tot 17.00 uur aanwezig bij de expositie van hun werk in het Goese stadskantoor. Het publiek wordt uitgenodigd om kennis te maken en vragen te stellen. De expositie in de publieksruimte van het stadskantoor is nog tot en met eind maart te bekijken tijdens de openingstijden van het stadskantoor. Expositie Op de website www.365dagenproject.nl stellen mensen zich ten doel elke dag een foto te maken, iets te schrijven, knutselen of schilderen. Bijvoorbeeld: 365 zonsondergangen. Een paar dagen van dit project van de ‘Zeeuwse Missjes’ van grafisch ontwerpbureau Illigraphics uit Goes wordt tentoongesteld.

Meer informatie Voor meer informatie over de expositie zie www.gemeentearchiefgoes.nl onder Tentoonstellingen > Hal stadskantoor. In de hal van het stadskantoor is elke maand een nieuwe tentoonstelling te zien. Wie ook wil exposeren, kan voor informatie terecht bij het gemeentearchief (expositiegemeentearchief@goes.nl). De voorwaarden zijn te vinden op www.gemeentearchiefgoes.nl onder Tentoonstellingen.

Vrijwilligershuis ‘s-Gravenpolder

Goud van Oud in De Klomp OVEZANDE - De Seniorenraad Borsele houdt in samenwerking met de Culturele Raad en Poppodium De Klomp op 5 april 2013 Goud van Oud in De Klomp.

HEINKENSZAND - In heel Nederland vond vrijdag en zaterdag de actie NLDoet plaats, waarbij mensen vrijwilligerswerk doen. In Borsele was wethouder Ad Schenk (met schort) een van de personen die de handen uit de mouwen stak. Hij ging koken, eten en wandelen met ouderen in de Koriander in Heinkenszand. FOTO COBY WEIJERS

Hoogtepunt literair jaar: De Boekenweek

Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden HEINKENSZAND - De 78e Boekenweek is beginnen en loopt nog zondag. Het thema is Gouden Tijden, Zwarte Bladzijden. Kees van Kooten schreef het Boekenweekgeschenk. In de bibliotheken van Goes, Tholen en Zierikzee kunnen leden een boekenweekmagazine krijgen. Daarnaast staan er in de meeste vestigingen van de Bibliotheek Oosterschelde displaytafels waar literaire (non-) fictieboeken centraal staan. Het verleden van de Lage Landen kent roemrijke perioden, maar even zovele schaduwkanten. Het is een geschiedenis van heldendaden en verraad, van glorieuze gebeurtenissen en van rampspoed. In de literatuur zijn de verschillende kanten van de geschiedenis veelvuldig terug te vinden. Denk aan Max Havelaar van Multatuli en Hoe duur was de suiker? van Cynthia McLeod. Om de zon- en schaduwzijde van ons verleden draait het in de Boekenweek. Om de nuances en de

dilemma’s. Dit thema vestigt de aandacht op een bepaald segment en nieuwe uitgaven van het boekenaanbod. De Bibliotheek Oosterschelde haakt hierop in met het samenstellen van een assortiment op zogenoemde displaytafels. Schrijfwedstrijd Nieuw dit jaar is de schrijfwedstrijd die loopt tot en met zondag 7 april. Schrijver en programmamaker Abdelkader Benali maakt uit alle verhalen een selectie van 25 die uiteindelijk een e-book vormen.

Het meest gezichtsbepalende element van de week is het Boekenweekgeschenk, waarvoor ieder jaar een literair auteur een novelle schrijft. Lezers krijgen van de boekhandel het boek tijdens de Boekenweek cadeau bij aankoop van ten minste 12,50 euro aan Nederlandstalige boeken. Ieder jaar wordt een auteur uitgenodigd een essay te schrijven over het thema van de week. Het Boekenweekessay is dit jaar in de Boekenweek voor 2,50 euro verkrijgbaar in de boekwinkel. Kijk voor meer informatie op www.dewebschrijvers.nl. PAGINA 13

De jaren zestig en een deel van de jaren zeventig leven weer op en De Klomp is deze avond omgetoverd tot een muziektempel. Deze avond biedt een mix aan jonge en oudere muzikanten en een mix aan populair en iets meer klassiek getint repertoire. Het oeuvre van de Beatles wordt uitgebreid ten gehore gebracht. Er staat een optreden van Julio Melio, de winnaar van de Cul-

tuurprijs Borsele, op het programma. Ilse Voorhoeve zingt werk van Gershwin, onder andere uit Porgy & Bess. Na de pauze gaat het los met de gelegenheidsband The Babyboomers met songs van de Beatles, zoals Yesterday, Michelle, Yellow Submarine, Hey Jude en het publiek moet/mag meezingen! Maar ook luisterliedjes zoals Here, there and everywhere, Norwegian Wood en Till there was you komen voorbij. De zaal van De Klomp aan de Hoofdstraat 54 in Ovezande is open vanaf 19.00 uur. Aanmelden voor deze avond: bel of mail naar het VrijwilligersHuis, tel. (0113) 311999 of info@vrijwilligershuis.nl.

Voor Borselse senioren

Computercursus Word HEINKENSZAND - Voor senioren in de gemeente Borsele die al steeds meer gebruik maken van de computer, maar toch nog wel eens met vragen zitten, organiseert de Seniorenraad Borsele een workshop over het tekstverwerkingsprogramma Word. Wat wordt er behandeld? Het opzetten van een mappenstructuur, zodat u uw documenten ordelijk kunt opslaan en terugvinden. Het maken van kolommen, het invoegen van tabellen, het selecteren van teksten, knippen en plakken, het aanbrengen van randen en arceringen, het gebruik van opsommingtekens en het uitlijnen van tekst. Verder leert u een tekst of een plaatje van internet af te halen en

vervolgens weer te kopiëren en te plakken in Word. Enige computerervaring is wel gewenst. De workshop vindt dinsdag 9 april van 9.30 tot 12.00 uur plaats in de Cyberroom in De Stenge in Heinkenszand (ingang via Sporthal; volg borden Cyberroom). De entree is gratis. Er is plaats voor 10 personen. Bij meer dan 10 inschrijvingen wordt deze workshop ook gegeven op 16 april (en eventueel 23 april 2013). Bij aanmelding hoort u welke datum voor u van toepassing is. Geïnteresseerd? Bent u geïnteresseerd, meld u zich dan snel aan: tel. (0113) 311 999 of via e-mail: info@vrijwilligershuis.nl.


Ook voor het (over)spuiten van:

deuren, meubelen, keukens, boten, motoren enz. # #  # " #   #!   #  

Naast ons gewone werk als autoschadeherstel zijn we ook goed in het spuiten van andere objecten zoals hierboven beschreven. Mocht u interesse hebben of informatie over deze activiteiten willen, neem dan gerust contact met ons op.

Zanddijk 4a | 4401 NJ Yerseke | tel. 0113 - 57 21 62 | fax 0113 - 57 31 65

Chique & simpel

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS

Voorjaarsfeerdagen Stijlvolle woon en sfeerartikelen 20, 21, 22 en 23 maart Markt 14 - Arnemuiden info www.chiquesimpel.nl Het adres voor mooie woonaccessoires,vele leuke cadeauartikelen aangevuld met bijzonder bloemwerk.

www.autoschadeteam.nl

Voor het gemak !

KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

KORTE BERICHTEN HEINKENSZAND Lezing: Op maandag 25 maart houdt de oudervereniging Balans, afdeling Zeeland een thema-avond in de Stenge in Heinkenszand. Thema: Ouders en School: Samen Sterk! Vergader- en Congrescentrum De Stenge, Stengeplein 1, 4451 CZ Heinkenszand. Aanvang 19.30u. Vooraf aanmelden via Balanszeeland@live.nl Kofferbakverkoop: Op het terrein van SV Heinkenszand. Particuliere standhouders van waar dan ook kunnen zich aanmelden. De opbrengst komt geheel ten goede aan de verkoper. U mag met auto of busje met of zonder aanhanger komen. Vanaf 8.30u maar wel vóór 10.00u bent u welkom. Bezoekers kunnen komen tot 15.30u. Informatie: www.svheinkenszand.nl BAARLAND Mannenkoor Lezzom: Op zaterdag 23 maart treedt het mannenkoor â&#x20AC;&#x153;Lezzomâ&#x20AC;? uit Walcheren op in de Maartenskerk te Baarland. Aanvang 20.00u. Reserveren gewenst, tel. 0113-639416 of 0113-639695. â&#x20AC;&#x153;S-HEER HENDRIKSKINDEREN Bijeenkomst over levenseinde: De bijeenkomst over Voltooid Leven?, die KBO Goes wordt georganiseerd, wordt gehouden op donderdag 21 maart in het Heer Hendrikhuis in â&#x20AC;&#x2DC;s Heer Hendrikskinderen en begint om 14.00u. WOLPHAARTSDIJK In Balans: Woensdag 27 maart wordt in de Meuleweie in Wolphaartsdijk een bijeenkomst gehouden over valrisicoâ&#x20AC;&#x2122;s en oplossingen. Aanvang 14.00u. Donderdagmiddag 4 april start in de Meuleweie een cursus In Balans. Woensdag 17 april presenteren een aantal bedrijven zich met zorg- en comfortproducten. Informatie: tel. 277111. Lentezwerfboekenmarkt: Donderdag 21, vrijdag 22 maart van 13.30-15.30u en zaterdag 23 maart van 10.00-15.00u in de Gelachkamer in Wolphaartsdijk. Gratis boeken uitzoeken op voorwaarde dat deze moeten doorgeven aan een ander, ergens achterlaten moeten worden waar ze gevonden zullen worden of in een andere zwerfboekenkast worden geplaatst. Papeweg 10, tel. 0643755680; info@eigenrichting.eu GOES Manhuistuinconcert: Commissie Manhuistuinconcert van 12.00 tot 13.00u met een kleine kofďŹ epauze in de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes. Toegang gratis. Zondag 24 maart: Gecombineerde muziekvereniging AdvendoEMM. Toegang gratis. Informatie: J.A.Roeland, tel. 0113-231577. Passieconcert: Zondag 24 maart 15.30u De Zeven Smarten van Maria, RK Heilige Maria Magdalenakerk Goes, Herenkoor Sint-Cecilia- Zeeuws Jongenskoor. Toegang vrij. Zwerfboek: Sinds kort is er in de Goes Polder een zwerfboekenkast in het Inloophuis Oase, Rooseveltlaan 87 in Goes. Tijdens de kofďŹ eochtenden van 9.30 tot 11.30u kun je het Inloophuis binnenlopen een goed boek uitzoeken. Als je het boek gelezen hebt kun je dit ergens neerleggen waar veel publiek komt; je kunt het ook weer terugbrengen naar het Inloophuis. Inlichtingen tel. 0113-250327. Kleding- en speelgoedbeurs: Op woensdag 27 maart is er een kleding- en speelgoedbeurs in kerkgebouw â&#x20AC;&#x2DC;de Levensbron, Mansholtlaan 1 te Goes. Aanvang 9.00-12.00u. De helft van de opbrengst is bestemd voor RenĂŠ en Janneke Don (ex-Goesenaren) die werken voor de MAF (Mission Aviation Fellowship). Meer informatie: www.facebook.com/TFCfamDon of www.missievlieger.nl Vriendinnendag: Zondag 24 maart bij het Historisch Museum de Bevelanden. De onlangs uitgebreide speelgoedexpositie is een feest van herkenning.

Het museum is geopend van 12.00 tot 16.00u. Irish coffeeochtend: Zondag 24 maart is er een ´Irish coffeeochtend´ in het Erasmuspark in Goes-Noord. Aanvang 10.00-12.00u. Opbrengst actie sportmassage: In de maand februari heeft er een actie sportmassage plaatsgevonden door sportmasseur Dick Hoogesteger uit Heinkenszand. De totale opbrengst is 725 euro geworden en wordt volledig geschonken aan het dierenasiel De Bevelanden in Goes. Dansavond de Vriendschap: Zaterdag 23 maart in wijkgebouw De Spinne, Joseph Lunslaan 7. Naast het dansen worden er enkele ronden bingo gespeeld. Aanvang 20.00u. Info: www.devriendschapgoes.nl Info 0113214226 of 0113-228674. Boekenmarkt: Vrijmetselaarsloge Scaldis te Goes houdt op zondag 24 maart een boekenmarkt in het logegebouw De Steen, Beestenmarkt 5 te Goes (naast Het Beest), van 11.00-12.30 uur. Informatie: www.loge-scaldis.nl. KAPELLE Concert: Donderdag 21 maart geeft Soetkin Baptist een concert in De Vroone in Kapelle. Aanvang 20.00u. Kaartverkoop: Gemeentehuis Kapelle (tel. 333110) en bibliotheken Kapelle (tel. 342460), Wemeldinge (tel. 626020) Mieke Pasman (tel. 340082). U kunt ook telefonisch reserveren. Zie ook: www.kapelle.nl â&#x20AC;&#x2DC;S HEER ARENDSKERKE Rommelmarkt: Op zaterdag 23 maart is er een rommelmarkt in het Arendhuis te â&#x20AC;&#x2DC;s heer Arendskerke. Aanvang 9.00-12.00u. Thema avond FlightSimulator: Donderdag 21 maart door Hobby Computer Club in het Arendhuis, Torenring 46, â&#x20AC;&#x2DC;s Heer Arendskerke, aanvang 19.30u. ELLEWOUTSDIJK Bluesconcert: Zondag 24 maart verzorgen de Juke Joints een uniek bluesconcert in â&#x20AC;&#x2122;t Kerkje van Ellesdiek. Aanvang 14.30u. Reserveren kan via reserveer@ellesdiek.nl of via 0113-612681. Open middag: Zaterdag 23 maart is er een open middag in ´t Kerkje van Ellesdiek, Ellewoutsdijk, vanwege de tentoonstelling ´Delstof´ met werk van Peter Rosier. De middag duurt van 13.30-16.00u. Toegang gratis. â&#x20AC;&#x2DC;S-GRAVENPOLDER Lezing: Voorlichting over bestrijding van ziektes en ongedierte in uw tuin. Op zaterdag 23 maart houdt de Zeeuwse fuchsia vereniging haar voorjaarsvergadering in â&#x20AC;&#x153;Ons Dorpslevenâ&#x20AC;? te â&#x20AC;&#x2DC;s-Gravenpolder. Aanvang 14.00u. Dansavond OVA: OntspanningsVereniging â&#x20AC;&#x2DC;Amicitiaâ&#x20AC;&#x2122; verzorgt zaterdag 23 maart een dansavond in â&#x20AC;&#x2DC;Ons Dorpslevenâ&#x20AC;&#x2122;, Poelvoordestraat 3, â&#x20AC;&#x2DC;s Gravenpolder. Aanvang 20.00u. WEMELDINGE Vier de lente: Muziekvereniging OKK houdt zondag 24 maart om 14.30u een vrolijk Lenteconcert in Dorpshuis de Wemel in Wemeldinge. Toegang gratis. Praise-samenkomst: Zondagavond 24 maart 19.30 uur Praise-samenkomst de Vrije Evangelische Gemeente, Noordelijke Achterweg 67, Wemeldinge. â&#x20AC;&#x2DC;S-HEER ABTSKERKE Cantatedienst met Passie: Doopsgezinde Gemeente en Vereniging van Vrijzinnige Protestanten afd. Goes houden op Palmzondag 24 maart Cantatedienst in de Middeleeuwse kerk Johannes de Doper van â&#x20AC;&#x2DC;s-Heer Abtskerke. Aanvang 15.00 uur en toegang is vrij. Meer informatie: 06-20692075, 0113-228993, 0615622635. PAGINA 14

Te huur

â&#x201A;Ź 30,per dag* * Vraag naar de voorwaarden

www.autoVLIETMAN.nl Scottweg 1-12 GOES 0113 - 215415

VV Bevelanders Programma Zaterdag 23 maart Thuiswedstrijden: 14.30 Bevelanders 1-Wemeldinge 1 14.30 Bevelanders 3-Cortgene 1 11.15 Bevelanders B1-Brouwershaven B1 11.15 Bevelanders C1-Wemeldinge C1 10.00 Bevelanders D1-RCS D2 10.00 Bevelanders MD1-FC Dauwendaele MD1 10.00 Bevelanders MP1-Kwadendamme MP1 09.00 Bevelanders E2G-SKNWK E2 09.00 Bevelanders F1G-MZCâ&#x20AC;&#x2122;11 F2 Uitwedstrijden: 09.00 Kloetinge F8-Bevelanders F3 09.00 Nieuwland ME1-Bevelanders ME1 10.00 Nieuwland E1G-Bevelanders E1 10.15 Zeelandia Mâ&#x20AC;&#x2122;burg F4-Bevelanders F2G 14.30 Hoek 4-Bevelanders 2

Oude computers bieb krijgen tweede leven HEINKENSZAND - Oude computerapparatuur van de Bibliotheek Oosterschelde in Heinkenszand gaan naar de Stichting Samen Werken in Bergen op Zoom. Deze stichting zal de apparatuur schoonmaken en eventueel repareren. De computers worden geschonken aan mensen met een minimuminkomen. Ook verenigingen en organisaties met een maatschappelijk doel kunnen een beroep doen op deze apparatuur. Voorbeeld Het zou ontzettend mooi zijn als andere bedrijven dit voorbeeld gaan volgen. Als pcâ&#x20AC;&#x2122;s vervangen moeten worden, denk dan aan mogelijkheid om deze te schenken aan Stichting Samen Werken. Zij zorgen dan voor een goede bestemming. Normaal kost afvoeren geld, nu krijgen de apparaten een kans op een 2e leven. Er zijn genoeg mensen die een pc kunnen gebruiken in tijden van digitalisme en economische crisisâ&#x20AC;? volgens Andjenie Hanoeman woordvoerster van de Bibliotheek Oosterschelde.


AUTOâ&#x20AC;&#x2122;S

%YXSFIHVMNJZER;IIPI

De lente komt eraan! Mijn zonnebril kan op en mijn winterbanden kunnen eraf.

Westweg 5 Krabbendijke Tel. 0113 - 50 20 10

45 Aixam CoupĂŠ GTI Het allernieuwste model

www.brommobielzeeland.nl

Autowasstraat

De Walvis

we b s i t e

BIJ AANSCHAF VAN 1 SET BANDEN UITLIJNEN VAN â&#x201A;Ź 75,- VOOR â&#x201A;Ź 49,50 (opslag winterbanden mogelijk)

Ak t ie

Bosch Car Service Goes Dirk Dronkersweg 15a, Goes Tel. 0113-273665 | www.boschcarservicegoes.nl

Bosch Car Service de Muynck Quistenburg 8 | 4454 PZ Borssele Tel. 0113- 350 863 | www.demuynck.nl

Bosch Car Service Hoogesteger Kapelle Dijkwelsestraat 59 | 4421 AG Kapelle Tel. 0113-341 315 | www.boschcarservicehoogesteger.nl

wasprogramma

Wij doen alles voor uw auto

Na iede re LIVINGSTONEWEG 3A wasbeu rt GRATIS gebruik GOES van sto fzuigers en Dagelijks geopend van 08:00 - 18:00 uur mattenw asser

Meld u aan op nu o websit nze e voor nog me e korting r en!

Downlo ad nu de korting sbon op onze websit e en betaal slechts

Handm atige voorwa s voor het bes te resulta at

6.voor het RainX programma

Zondags geopend van 10:00 - 17:00 uur

WWW.WASSTRAATDEWALVIS.NL

ASTRA BERLIN

MERIVA BERLIN

ZAFIRA BERLIN

â&#x201A;Ź 16.095

â&#x201A;Ź 22.045,-

â&#x201A;Ź 21.345

â&#x201A;Ź 30.245

De nieuwe

â&#x201A;Ź 19.495

Normaal â&#x201A;Ź 14.50

Volg ons op facebook WasstraatdeWalvis

CORSA BERLIN

â&#x201A;Ź 12.995

â&#x201A;Ź 18.995

00

Volg ons op twitter @wasstraatwalvis

â&#x201A;Ź 25.595

BERLIN MODELLEN

WIJ MAKEN DUITS RIJDEN BEREIKBAAR.

Wist u dat Duitse kwaliteit en innovatie bereikbaar is voor een betaalbare prijs? Wij bewijzen het. Bijvoorbeeld met de nieuwe Berlin uitvoering. Een uiterst luxe versie met een zeer scherp prijskaartje. Het nieuwe instapmodel van Opel dat standaard uitgerust is met heel veel extraâ&#x20AC;&#x2122;s: zoals airconditioning, een geĂŻntegreerde radio/CD/mp3-speler, cruise-control en een boardcomputer. Kom langs in onze showroom voor een uitgebreide kennismaking!

RIøFLHHO2SHOGHDOHU

RQGHUGHHOYDQ$XWRPRWLRQV Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: liter/100 km: 1.2 â&#x20AC;&#x201C; 11.0; kms/liter: 83.33 - 9.09; CO2 gr/km 27 â&#x20AC;&#x201C; 259.

5RRVHQGDDO 9DQ%HHWKRYHQODDQ  %HUJHQRS=RRP (UDVPXVODDQ  *RHV  3HDU\ZHJ  ZZZDXWRWHDPQO

Prijzen incl. BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken en recyclingbijdrage. Leverbaar zolang de voorraad strekt en niet i.c.m. andere aanbiedingen. Afgebeelde modellen kunnen op details afwijken van werkelijke uitvoeringen. Wijzigingen voorbehouden.


>6,

Aanbiedingen geldig t/m 6 april 2013. Zolang de voorraad strekt.

<<9 5:+(.4((9;

,5<>/<0:+0,9 Â&#x2039; .9 (; 0: -6;6=(5< 5.;,.,5 Â&#x2039; .9 (; 0: ),/(5+,30 =3660,5,5;,2,5

Konijnenhok/kippenhok KB7-A Ruime loopren, nachthok en extra broedhok. Diepe, kunststof uitschuifbare lade. Afm. 183 x 78 x 105 cm.

139.50

139.50 Volière ZH3

Konijnenhok KT5

Zeer geschikt voor kanaries, parkieten of tropische vogels. Met uitneembare lade. Afm. 95 x 66 x 178 cm.

Stevige kunststof lade, scharnierdaken en zijdeurtjes aan beide kanten van de onderste ren. Afm. 123 x 75,5 x 102 cm.

149.50

4,,9265015,5,52077,5/622,5 67=(5+,976,3+0,9,5=,9)301-53

50,<> nu 10 voor

39.95

3.

3 dozen

49.95 2.,?;9( .9(;0:

99

5<2. .9(;0:

nu

9.95

((5 9(+,9 Eukanuba 12 kg + 3 kg gratis

Premium Care 15 + 2 kg gratis

Pedigree maaltijdzakjes

Gourmet Gold

Hoogwaardige, complete voeding voor de volwassen hond. Adult small/medium en Adult large.

Heerlijke, zachte vleesbrokjes in handige portieverpakking. 8 zakjes per doos.

Heerlijke maaltijd voor de kat. Verschillende smaken mousse of stukjes in saus. Blikje 85 gram.

nu

vanaf

nu

2 voor

15%

9.95

nu

Lam en rijst voor kleine/middelgrote en grote volwassen honden. Nu ook zalm en rijst, voor alle volwassen honden.

9.95

korting

14.95

,?;9(.966;7(2

Farm Food Dental Chips 1 kg

Hondenbenches

Advantix en Bolfo Gold

Vitakraft Magic Clean 5 liter

Kauwsnack voor de hond van schoon runderhuid. Helpt tandplak oplossen, voorkomt slechte adem.

Keuze uit zes verschillende maten. In zwart of aluminium.

Advantix tegen vlooien en teken bij honden, Bolfo Gold tegen vlooien bij katten.

Zeer absorberende, geur- en stofvrije kattenbakvulling. Bijzonder zuinig in het gebruik.

4,,9((5)0,+05.,567 =(5+,976,3+0,9,5=,9)301-53 >,0/6,2 7?29<0505.,5 ;,3

4( +0 >6 

65A,>052,30:=,950,<>+ 2643(5.:

+6 =9 A( 

Â&#x2039;9<044>052,373,A0,9 Â&#x2039;),201266265A,>,):/67 Â&#x2039;=6367.9(;0:7(92,,99<04;,


Gebr. Timmermans b.v. Boekerman 4 (Borchwerf 11)

Tegenover Saver Milieustraat 4751 XK Oud Gastel Tel.: 0165 - 31 77 46 Info@krt.nl www.krt.nl of mobiel.krt.nl

30 jaar kennis van zaken www.laponia.nl

UW OUDE KABEL EN METALEN ZIJN GELD WAARD!

Houdt U er a.u.b. rekening mee dat het, m.i.v. 1 januari 2013, wettelijk verplicht is om u te legitimeren bij het inleveren van koper en koperkabel. U kunt dagelijks kabel en metalen, tegen contante betaling, aanleveren. Ook kunnen wij, bij voldoende volume, containers op uw locatie plaatsen.

0HWDDOSULM]HQJHOGLJZHHN * keukens

SODVWLFNRSHUNDEHO plastic aluminium kabel loodkabel koper loodkabel aluminium ]XLYHUEODQNNRSHU RQ]XLYHUNRSHU gemengd rood JHHONRSHU aluminium roest vrij staal ]XLYHUORRG ]LQN electro motoren LM]HU accuâ&#x20AC;&#x2122;s wasmachines, drogers DXWRNDWDO\VDWRU

* boekenwanden

meubelatelier ARABESK

* meubelen op maat

Koningsweg 39 4381 NA Vlissingen 0118 413623 arabesk@planet.nl

* interieurbouw

ma t/m do 8.00 - 17.00 uur vrijdag 8.00 - 15.00 uur

* in alle materialen

* projecten

DROGER STUK? Bel: 0118-471777 Oost-Souburg

Maak Kennis met Tennis

Te Koop

vanaf

tot

½

½ SNJ â&#x201A;Ź 0,75 p/kg â&#x201A;Ź 1,05 p/kg â&#x201A;Ź 0,50 p/kg ½ SNJ â&#x201A;Ź 4,50 p/kg â&#x201A;Ź 4,00 p/kg ½ SNJ â&#x201A;Ź 0,80 p/kg â&#x201A;Ź 1,05 p/kg â&#x201A;Ź 0,95 p/kg ½ SNJ â&#x201A;Ź 0,40 p/kg ½ SNJ â&#x201A;Ź 0,40 p/kg â&#x201A;Ź 0,16 p/kg ½

â&#x201A;Ź 0,85  â&#x201A;Ź 3,50 

  per kg SHUVWXN

3ULM]HQRQGHUYRRUEHKRXGYDQNZDOLWHLWHQPDUNWRQWZLNNHOLQJHQ Openingstijden:PDWPGRQGHUGDJXXUÂ&#x2021;YULMGDJXXUÂ&#x2021;]DWHUGDJXXU

BUXUS

TAXUS

3 jarig - 25/35 cm

20/40 cm

â&#x201A;Ź 0.50 per stuk

â&#x201A;Ź 0.40 per stuk

Zundert, 076-5973377

KĆ&#x2030;Ä&#x17E;ĹśÄ&#x161;Ä&#x201A;Ĺ? ,Ä&#x17E;Ä?ĹŠĹ?ĹŠÄ&#x201A;ĹŻĆ&#x161;Ĺ?ĹŠÄ&#x161;Ä&#x201A;ĹŻÇ Ĺ?ĹŻĹŻÄ&#x17E;Ĺś ĹŹĹ?ĹŠĹŹÄ&#x17E;ĹśŽĨĆ&#x161;Ä&#x17E;ŜŜĹ?Ć?Ä&#x17E;Ä&#x17E;Ĺś Ć?Ć&#x2030;Ĺ˝Ć&#x152;Ć&#x161;Ç&#x20AC;ŽŽĆ&#x152;ŊŽƾĹ?Ć?Í?  <ŽžÄ&#x161;Ä&#x201A;ŜŽĆ&#x2030;'Ĺ˝Ä&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x17E; sĆ&#x152;Ĺ?ĹŠÄ&#x161;Ä&#x201A;Ĺ?ώϾžÄ&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x152;Ć&#x161;ĎŽĎŹĎ­ĎŻ ĹśÄ&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x152;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ĺ˝Ć&#x2030;Ä&#x17E;ĹśĆ&#x161;Ä&#x17E;ŜŜĹ?Ć?Ä&#x161;Ä&#x201A;Ĺ? Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśdsÄ&#x17E;'Ĺ˝Ä&#x17E;Ć?Ä&#x17E;DÄ&#x201A;Ä&#x201A;ĹśÍ&#x2DC;  EÄ&#x17E;Ä&#x17E;žŊÄ&#x17E;Ć?Ć&#x2030;Ĺ˝Ć&#x152;Ć&#x161;ĹŹĹŻÄ&#x17E;Ä&#x161;Ĺ?ĹśĹ?ĹľÄ&#x17E;Ä&#x17E; Ä&#x17E;ĹśĹ?Ĺ˝Ä&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ć?Ć&#x2030;Ĺ˝Ć&#x152;Ć&#x161;Ć?Ä?Ĺ&#x161;Ĺ˝Ä&#x17E;ĹśÄ&#x17E;Ĺś Ä&#x17E;ĹśÄ&#x161;Ä&#x201A;ĹśÇ&#x152;Ĺ˝Ć&#x152;Ĺ?Ä&#x17E;ĹśÇ Ĺ?ĹŠÇ&#x20AC;ŽŽĆ&#x152; Ä&#x17E;Ä&#x17E;ŜůÄ&#x17E;ƾŏÄ&#x17E;ĹľĹ?Ä&#x161;Ä&#x161;Ä&#x201A;Ĺ?Í&#x160; WĆ&#x152;Ĺ˝Ĺ?Ć&#x152;Ä&#x201A;žžÄ&#x201A;ώϾžÄ&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x152;Ć&#x161;Í&#x2014; Ď­ĎŻÍ&#x2DC;ϏϏͲϭϰÍ&#x2DC;ĎŻĎŹƾƾĆ&#x152;Í&#x2014;  dÄ&#x17E;ŜŜĹ?Ć?ĹŹĹ?Ä&#x161;Ć?Ć&#x161;͏žϭϰŊÄ&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x152; Ď­Ď°Í&#x2DC;ϯϏͲϭϲÍ&#x2DC;ĎŹĎŹƾƾĆ&#x152;Í&#x2014; 'ͲĆ&#x161;Ä&#x17E;ŜŜĹ?Ć?Ç&#x20AC;ŽŽĆ&#x152;Ä&#x161;Ä&#x17E;ĹśĹ?Ä&#x17E;Ć&#x161; Ć&#x152;Ä&#x17E;Ĺ?ƾůĹ?Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ć?Ć&#x2030;Ĺ˝Ć&#x152;Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152; ϭϲÍ&#x2DC;ϏϏͲϭϴÍ&#x2DC;ĎŹĎŹƾƾĆ&#x152;Í&#x2014; :Ä&#x17E;ĆľĹ?Ä&#x161;Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x201A;ĨĎ­Ď°ĹŠÄ&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ĺś sĹ˝ĹŻÇ Ä&#x201A;Ć?Ć?Ä&#x17E;ĹśÄ&#x17E;ĹśÇ&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x201A;ĨĎ­Ď´ tÄ&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x152;Í&#x2014; dsÄ&#x161;Ä&#x17E;'Ĺ˝Ä&#x17E;Ć?Ä&#x17E;DÄ&#x201A;Ä&#x201A;ŜŽĆ&#x2030; Ć?Ć&#x2030;Ĺ˝Ć&#x152;Ć&#x161;Ć&#x2030;Ä&#x201A;Ć&#x152;ĹŹĹ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x161;^Ä?Ĺ&#x161;Ä&#x17E;ĹśĹ?Ä&#x17E; Ĺ?Ĺś'Ĺ˝Ä&#x17E;Ć? sŽŽĆ&#x152;ĹľÄ&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?ŜĨŽĆ&#x152;ĹľÄ&#x201A;Ć&#x161;Ĺ?Ä&#x17E;Í&#x2014; DÄ&#x201A;Ĺ?ĹŻĹśÄ&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x152;Í&#x2014; ĹľÄ&#x201A;Ć&#x152;ĹŻĹ˝Ä&#x17E;Ć?Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśĆ&#x161;Ć&#x152;Ĺ?Ĺ?Ć&#x161;Î&#x203A;ĹŻĹ?Ç&#x20AC;Ä&#x17E;Í&#x2DC;ŜůŽĨ Ć?Ä&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć&#x2030;ͺŜĹ?Î&#x203A;Ĺ&#x161;Ĺ˝Ć&#x161;ĹľÄ&#x201A;Ĺ?ĹŻÍ&#x2DC;Ä?Žž

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

t go e d Als he moet! tjes en ne WWWJAN GBMNLsINFO JAN GBMNLs 

Ministerie van Economische Zaken

Kennisgeving Kernenergiewet DeďŹ nitieve vergunning â&#x20AC;&#x2DC;Verlenging ontwerpbedrijfsduur KCBâ&#x20AC;&#x2122; Vanaf 21 maart 2013 tot en met 2 mei 2013 ligt de deďŹ nitieve vergunning â&#x20AC;&#x2DC;Verlenging ontwerpbedrijfsduur Kerncentrale Borsseleâ&#x20AC;&#x2122; ter inzage. Gedurende deze periode van terinzagelegging kan door belanghebbenden die eerder een zienswijze hebben ingediend, beroep tegen de vergunning worden ingesteld. Achtergrond van de vergunning N.V. Elektriciteits-Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (NV EPZ) bedrijft sinds 1973 in Borssele een kernenergiecentrale Borssele (KCB) met een vermogen van 512 MWe. Voor deze activiteit beschikt NV EPZ over een vergunning op grond van de Kernenergiewet (Kew). Deze vergunning is geldig voor onbepaalde tijd. Bij het oorspronkelijke ontwerp en de bouw van de KCB is toentertijd rekening gehouden met een ontwerpbedrijfsduur van 40 jaar, namelijk tot 2014. Deze ontwerpbedrijfsduur is in enkele, in het kader van de nucleaire veiligheid relevante, analyses en bewijsvoeringen in het veiligheidsrapport ook als uitgangspunt voor het ontwerp van de KCB aangenomen. Als gevolg van het Convenant Kerncentrale Borssele is de bedrijfsduur van de KCB gesteld op maximaal 60 jaar, namelijk tot 31 december 2033. Dit is ook vastgelegd in de Kew. Om na 2013 van de Kew-vergunning gebruik te kunnen blijven maken, dient door NV EPZ aangetoond te worden dat voortzetting van de bedrijfsvoering tot 2034 binnen de geldende technische randvoorwaarden mogelijk is. In de vergunningaanvraag op grond van de Kew heeft NV EPZ die onderbouwing gegeven. Als gevolg van deze onderbouwing van de ontwerpbedrijfsduurverlenging tot 2034 is een aanpassing van het veiligheidsrapport en daarmee een wijziging van de vergunning op grond van de Kew nodig. In haar vergunningaanvraag heeft NV EPZ hierom verzocht. Voortzetting van de bedrijfsvoering gedurende een langere periode dan oorspronkelijk voorzien wordt voor kerncentrales ook wel aangeduid met de term verlengde ontwerpbedrijfsduur of â&#x20AC;&#x2DC;Long Term Operationâ&#x20AC;&#x2122; (LTO). De Minister van Economische Zaken is bevoegd om op de vergunningaanvraag â&#x20AC;&#x2DC;verlenging ontwerpbedrijfsduur KCBâ&#x20AC;&#x2122; te beslissen. Deze kennisgeving heeft betrekking op de deďŹ nitieve Kew-vergunning. Procedure Voordat de vergunningaanvraag door NV EPZ is ingediend, is door het bevoegd gezag beoordeeld of de voorgenomen activiteit al dan niet

m.e.r.-beoordelingsplichtig is. Geconcludeerd is dat dit niet het geval is, omdat het hier niet gaat om uitbreiding of wijziging van de inrichting, maar om het formaliseren van aanpassingen in het aan de vergunning verbonden veiligheidsrapport, waarvan verder ook geen milieugevolgen te verwachten zijn. Op 19 september 2012 is van NV EPZ de vergunningaanvraag â&#x20AC;&#x2DC;Verlenging ontwerpbedrijfsduur KCBâ&#x20AC;&#x2122; ontvangen. Voor de behandeling van de vergunningaanvraag is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure doorlopen conform afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. Naar aanleiding van de aanvraag is op 24 oktober 2012 een ontwerpvergunning afgegeven, waarbij met de gevraagde wijziging is ingestemd. Van 25 oktober 2012 tot en met 5 december 2012 is eenieder in de gelegenheid geweest om zienswijzen over de ontwerpvergunning naar voren te brengen. In verband met de ontwerpvergunning is op 7 november 2012 in Heinkenszand een informatieavond georganiseerd, waar gelegenheid was tot het stellen van vragen en het indienen van zienswijzen. Tot en met 5 december 2012 zijn 638 zienswijzen ontvangen, waarvan 2 handtekeningenlijsten ondertekend door 3.088 insprekers. Veel van de 638 zienswijzen zijn gelijkluidend. Geselecteerd op unieke zienswijzen kunnen er 54 unieke zienswijzen worden onderscheiden. Op grond van artikel 19.3, eerste en tweede lid, van de Wet milieubeheer is van een aantal tot de aanvraag behorende rapporten een tweede tekst overgelegd, waarin informatie met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) is weggelaten. Voornoemde informatie betreft bedrijfsgeheimen en beveiligingsgegevens. Daarnaast zou de veiligheid van de staat erdoor geschaad kunnen worden. Met een beroep op artikel 10, eerste lid, onder d, van de Wob zijn tevens persoonsgegevens verwijderd. DeďŹ nitieve vergunning De Minister van Economische Zaken heeft bij besluit van 18 maart 2013 de deďŹ nitieve vergunning verleend. De vergunning is op 18 maart 2013 aan NV EPZ bekendgemaakt. In de vergunning is met de aangevraagde verlenging van de ontwerpbedrijfsduur KCB onder voorwaarden ingestemd. De naar aanleiding van de ontwerpvergunning ingebrachte zienswijzen hebben geleid tot een aanpassing van de deďŹ nitieve vergunning ten opzichte van het ontwerp daarvan. De onderbouwing van het vergunningbesluit is op een aantal punten verder verduidelijkt, zonder dat evenwel het vergunde of de vergunningvoorschriften zelf zijn aangepast. Naast de gevraagde wijziging heeft tevens ambtshalve aanpassing van een aantal vergunningvoorschriften plaatsgevonden. Vergunning wordt verleend op grond van de artikelen 15, onder b, en 19, eerste lid, van de Kew.

Waar kunt u de vergunning inzien? De vergunning en de overige documenten kunt u inzien van donderdag 21 maart 2013 tot en met donderdag 2 mei 2013 op de volgende plaatsen: - Servicecentrum ministerie van EZ, Bezuidenhoutseweg 73 te Den Haag. Het Servicecentrum is geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Bij toegang tot het ministerie is identiďŹ catie verplicht. - Gemeentehuis van Borsele, Stenevate 10 te Heinkenszand. Het gemeentehuis is geopend op maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 12.30 uur. De vergunning en de overige documenten zijn ook beschikbaar via www.rijksoverheid.nl/vergunningaanvragen-kernenergiewet. Hoe kunt u beroep instellen tegen de vergunning? Belanghebbenden kunnen tot en met 2 mei 2013 beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. U kunt als belanghebbende worden aangemerkt indien u rechtstreeks door het besluit in uw belangen wordt geraakt en u eerder een zienswijze over het ontwerp van het besluit heeft ingebracht of u redelijkerwijs niet kan worden verweten eerder geen zienswijze daarover te hebben ingebracht. De vergunning treedt na aďŹ&#x201A;oop van de beroepstermijn in werking tenzij vóór deze datum een verzoek wordt gedaan tot het treďŹ&#x20AC;en van een voorlopige voorziening. Het beroepschrift moet worden gemotiveerd en voorzien zijn van een naam, datum en het adres van de indiener. Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA â&#x20AC;&#x2122;s-Gravenhage. Het verzoek tot het treďŹ&#x20AC;en van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor de behandeling van een beroep of een verzoek om een voorlopige voorziening is griďŹ&#x192;erecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griďŹ&#x192;erecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State (tel. 070 - 426 44 26). Waar vindt u meer informatie? Heeft u na het bezoeken van de website nog vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u bellen met het â&#x20AC;&#x2DC;Inspraakpunt Kernenergiewetvergunningenâ&#x20AC;&#x2122;, tel. 070 - 379 89 80 of per e-mail: Postbus.AanvraagEPZ@minez.nl onder vermelding van â&#x20AC;&#x2DC;Verlenging ontwerpbedrijfsduur KCBâ&#x20AC;&#x2122;.


KORT BEDRIJVIG

Een hele school tegelijk in de weer met de natuur

‘t Honk verkent Zwaakse Weel KWADENDAMME - Christelijke basisschool ‘t Honk uit Kapelle en Natuurmonumenten verzorgden donderdag samen een natuurdag voor de 320 leerlingen van de school. Voor de verschillende groepen waren meerdere programma’s opgezet in natuurgebied De Zwaakse Weel.

Op 28 maart in rouwcentrum De Bevelanden

Lezing ‘Leren leven met verliezen’ GOES - Woensdagavond 28 maart hoopt Marieke de Bruijn de lezing ‘Leren leven met verliezen’ te houden in de aula van rouwcentrum De Bevelanden aan het Geldeloozepad 20 in Goes. Marieke de Bruijn is psychosociaal therapeute en gespecialiseerd in rouw en verlies. Tijdens de avond hoopt zij u aan de hand van vele praktijkvoorbeelden inzicht te geven in de innerlijke processen met betrekking tot geleden verliezen. Deze lezing is de tweede in een serie van in totaal drie lezingen die worden georganiseerd door Uitvaartverzorging De Bevelanden in Goes. Johan Hoekman van De Bevelanden geeft aan het als uitvaartverzorger belangrijk te vinden dat mensen goede voorlichting krijgen, niet alleen over de verzorging van de uitvaart zelf, maar ook over de zaken eromheen die een rol spelen. Er is ruimschoots gelegenheid tot het stellen van vragen. Ook de uitvaartverzorg(st)ers zijn aanwezig om vragen op het gebied van de verzorging van uitvaarten te beantwoorden. De lezing op 28 maart begint om 19.30 uur, iedereen is van harte welkom. De volgende lezing, met als onderwerp alles omtrent nalatenschap staat gepland voor donderdag 18 april.

KORT BEDRIJVIG Voor bellen, tv-kijken en internet

Alles-in-1 pakketten Delta MIDDELBURG - Delta en ZeelandNet hebben drie nieuwe Alles-in-1 pakketten voor bellen, tv-kijken en internet geïntroduceerd. De Zeeuwse provider haakt met de drie nieuwe servicepakketten in op de toenemende behoefte aan gemak en overzicht bij consumenten.

Kleuters leren dieren kennen die voorkomen in de Zwaakse Weel.

DOOR MARIELJA DE GEUS Meervoudige intelligentie stond centraal tijdens het twee weken durende project ‘Hoe ben jij knap?’ De Amerikaanse professor Howard Gardner definieerde acht verschillende intelligenties: denkknap, woordknap, natuurknap, muziekknap, beweegknap, zelfknap, beeldknap en samenknap. Iedere persoon ontwikkelt zich doorgaans in een aantal van deze intelligenties sterker dan in de andere. Tijdens het project ontdekten de leerlingen hun sterke en minder sterke slimheden. Schooldirecteur Marleen de Goeij wil de kennis over meervoudige intelligentie gebruiken in de algemene lesmethode. “Ieder kind is knap. Door met de persoonlijke interesses en leerstijlen te werken kunnen kinderen gemakkelijker hun minder sterke intelligenties ontwikkelen. Een project als dit is heel belangrijk, want naast de lesstof leren ze ook veel over zichzelf.” Iedere dag stond een andere intelligentie centraal en donderdag was dat natuurknap.

NoNiksie De natuurouders van de school benaderden boswachter Femke Deelstra van Natuurmonumenten. Samen zetten zij drie programma’s op. De kleutergroepen 1 en 2 leerden NoNiksie kennen. Een diertje dat niet weet hoe hij eruit ziet. Tijdens hun bezoek aan de vlinderweide, waar verschillende spelletjes met dieren waren uitgezet, leerden de kleuters over dieren uit de Zwaakse Weel. Weer terug op school mochten zij NoNiksie tekenen. Ze gebruikten de vacht, snuit, oren, staart, poten en vleugels van dieren die zij leuk vinden uit het natuurgebied. Het lievelingsdier van Giel (5) uit groep 2 is een hond. “Honden wonen hier niet. Maar de vos lijkt wel een beetje op een hond. Zijn staart vind ik mooi”. Het lukte de natuurouders een opgezette vos te regelen. Heide (5) is een klasgenootje van Giel. “Ik vind het hert het mooiste.” Gemak De groepen 3 tot en met 6 liepen een route

FOTO MARIELJA DE GEUS

door de Zwaakse Weel. De schat van Johannes was ergens verstopt. Tijdens de tocht van vijf kilometer kwamen zij knapzakjes tegen met opdrachten. De groepen 7 en 8 deden ‘s middags veldwerk. Ze maten de pH-waarde van de kreek, spotten vogels en leerden over de geschiedenis van het gebied. Femke Deelstra zet zich als educatie- en recreatiemedewerkster in voor het laten kennis maken met de natuur. “Sommige kinderen staan er een beetje onthand bij. Ze kennen de natuur niet en weten niet goed wat ze met een opdracht aanmoeten. Andere lopen gelijk met stokken, zien insecten en verstoppen zich achter bosjes. Die kinderen zijn echt natuurknap. Ze voelen zich op hun gemak. Ze hebben oog voor de natuur om zich heen.”

Zeeuwen konden via ZeelandNet en DELTA al bellen, tv-kijken en internetten. Door het geclusterde aanbod wordt het voor consumenten gemakkelijker om dit aanbod met dat van andere providers te vergelijken. De drie pakketten (Instap, Premium en Super) hebben verschillende download- en uploadsnelheden. Instap geldt als eenvoudig abonnement voor regelmatig surfen en e-mailen, Premium voor gebruik van meerdere pc’s en tablets tegelijk en met Super kunnen ook grote bestanden razendsnel worden verzonden en binnengehaald. Klanten van Delta en ZeelandNet hebben vorige week een brief met een persoonlijk aanbod ontvangen. Vergeleken met de huidige prijzen van de afzonderlijke diensten zijn de Alles-in-1 pakketten goedkoper. Als klanten kiezen voor een upgrade en een tweejarig abonnement ontvangen zij een Samsung Galaxy Tab 2 gratis. Met de invoering van de Alles-in-1 pakketten zet Delta weer een stap in de richting van geavanceerder gebruik van slimme technologieën in en om het huis. Onlangs zijn de internetservices uitgebreid met twee nieuwe diensten. Via een gratis app kunnen de twaalf populaire tv-zenders ook bekeken worden laptop, tablet of smartphone. Ook de website van ZeelandNet biedt toegang tot de online tv-zenders. Daarnaast werden de HD-zenders opgenomen in het standaardpakket. Meer: www.delta.nl.

Tonee lavondje

Toneelvereniging OVU

Natuurgebied De Zwaakse Weel is dagelijks geopend voor bezoekers. Zaterdag is er een excursie over nachtvlinders. Kijk voor meer informatie op www.natuurmonumenten.nl.

Ad v e r t o r i a l

JIJ! Het eerste beauty & wellness evenement van Zeeland VROUWENPOLDER - In het Pinksterweekend is het zover! Van zaterdag 18 tot en met maandag 20 mei vindt hét eerste beauty&wellness evenement van Zeeland plaats. JIJ! Is het evenement waar innerlijk en uiterlijk genieten centraal staat. JIJ! inspireert om lekker in je vel te zitten en maakt je klaar voor de zomer. JIJ! wordt gehouden op het sfeervolle landgoed Twistvliet in Vrouwenpolder. De stijlvolle pagode tenten en het mooi aangelegde terrein op landgoed Twistvliet in Vrouwenpolder, onder aan de duinen zorgen voor een heerlijke sfeer. Bezoekers kunnen volop proeven, ruiken, genieten van pure en heerlijke producten en maken kennis met de laatste trends op het gebied van bewegen, ontspanning, wellness en uiterlijke verzorging. Aanbod Jij! staat centraal tijdens het Pinsterweekend. Het gaat om jouw lichaam en geest. Hoe leef je gezond en hoe zorg je dat jij! lekker in je vel zit. Ondernemers uit een grote diversiteit aan branches tonen drie dagen lang hun mooiste producten en diensten. Wellnessproducten, sauna’s, fietsen, fitness,

campers, auto’s, schoonheidsproducten, haarstyling, sportartikelen, biologische producten, kleding, styling, afslankproducten en gezondheidssappen zijn nog maar een greep uit het aanbod tijdens JIJ! Er zijn diverse workshops te volgen en demonstraties en shows te bekijken. Zowel vrouwen als mannen kunnen zich laten behandelen op de massagetafel en bij de schoonheidsspecialiste of proefrijden op een scooter of elektrische fiets. En natuurlijk is er ook aan vermaak voor de kinderen gedacht. Kortom er valt genoeg te beleven tijdens JIJ! Een evenement dat een dagje uit belooft voor het hele gezin. Deelnemen Wilt u deelnemen aan JIJ!, dan is er on-

Tijdens een repetitie avond.

HEINKENSZAND - Toneelvereniging OVU uit Heinkenszand brengt vrijdag 22 om 19.30 uur en zaterdag 23 maart om 20.00 uur haar jaarlijkse uitvoering weer op de planken in De Stenge te Heinkenszand. Zij spelen het ondeugende blijspel ‘Bonbons in luxe verpakking’, geschreven door Ria de Looze-Lafeber.

beperkt ruimte voor ondernemers en organisaties die passen binnen het concept beauty&wellness. Kijk voor meer informatie over JIJ! op www.jijzeeland.nl. PAGINA 18

Kaarten te koop bij Bruna Heinkenszand of uiteraard voor aanvang van de voorstelling aan de zaal. Zaterdag 23 maart is er zoals gebruikelijk bal na m.m.v. Nico Kuijer. Korte omschrijving Dirk van Oeveren, de heer des huizes, moet naar een vergadering met een ‘zakenrela-

tie’. Zijn huishoudster Lena ontdekt in zijn koffertje, wat hij vergeet mee te nemen, een doos bonbons in luxe verpakking. Lena heeft hierdoor zo haar eigen gedachten over de ‘vergadering’ van meneer! Terwijl Dirk naar de vergadering is, krijgt Ada, de vrouw van Dirk, een ongenode gast, Frans van Puffelen, op bezoek. Frans heeft dia’s en foto’s bij zich en wil deze graag met Ada bekijken, dit tot groot ongenoegen van Ada. Ze worden hierbij echter gestoord door Lena en Flipse, de tuinman. Tot overmaat van ramp komt tante Sophie, de tante van Frans, ook nog storen. De verwarring is op zijn hoogtepunt wanneer de ‘zakenrelatie’ van Dirk ten tonele verschijnt. Laat u meeslepen in dit ondeugende blijspel.


 BitascoTrading(onderdeelvandeinternationaleIKOgroep)levertkwalitatiefhoogwaardige dakmaterialenendaktoebehorenopbasisvanjarenlangeexpertiseophetgebiedvangrondstoffen, eindproductenenmarktbehoefte.KlantenvanBitascokopenhundagelijksevoorraaddakbedekking, isolatie,gereedschappenendaktoebehorendirectuithetmagazijnvandevestiging.BitascoTrading heeftvestigingeninBreda,Vlissingen,Rotterdam,DenHaag,AmsterdamenArnhem.Kijkvoormeer informatieopwww.bitasco.nl. 

BHV basis Opleiding

2 dagen (excl. btw)

Begin snel!Schrijf je in voor de cursus van 5 en 12 juni 2013

Âź249,-

TerversterkingvanonsteamzijnwijvooronzevestiginginVlissingenopzoeknaar: 

MAGAZIJN/BALIEMEDEWERKER metcommerciĂŤleinstelling  Functieomschrijving JebentmedeverantwoordelijkvoordedagelijksegangvanzakenoponsfiliaalinVlissingen.Jedagelijkse werkzaamhedenbestaanuithetuitleverenvanmaterialenaanklanten,hetladenenlossenvan materialenmeteenheftruckenhetbeherenvandevoorraadinhetmagazijn.Daarnaastvoerje administratievetakenuit,zoalshetinvoerenvanverkooporders,offerteseninkoopbestellingen.Ookstaje balieklantentewoordenonderhoudjetelefonischcontactmetdeklanten.Kijkvooreenuitgebreide omschrijvingopwww.bitasco.nl.

 FunctieͲeisen Voordezefunctiezoekenwijzoekeneenverantwoordelijkeenflexibeleteamspelerdiebeschiktover goedecommunicatievevaardighedenendenodigeovertuigingskracht.Eengeschiktekandidaatvoldoet daarnaastaandevolgendeeisen: MBOwerkͲofdenkniveau,eentechnischeachtergrond EvaringindebouwͲofdakenbrancheheeftdevoorkeur WoonachtigindeomgevingvanVlissingen KunnenwerkenmeteenOfficepakket,ervaringmetERPͲsystemen(Navision)gewenst.. 

Wijbieden   

Eenmarktconformsalarismetgoedesecundairearbeidsvoorwaarden. Eenafwisselendefunctieineenenthousiastteambijeendynamischeeninformeleorganisatiemet uitstekendemarktpositie. Deruimteomjezelfverderteontwikkelenentegroeien. Opleidingenenproductgerichtetrainingen.

WEGGEMANS BV

METAALBEWERKINGSBEDRIJF

n IES / i t s i l a i c Spe STRUCT ATING

L LCONVELBEP A A T E S EN G DAK

RENOVATIE BESTAANDE EN ASBESTHOUDENDE DAKEN Â&#x2021;QLHXZERXZDJUDULVFKHORRGVHQ EHGULMIVSDQGHQYROOHGLJLQHLJHQEHKHHU Â&#x2021;SURÂżHOSODWHQGDNSDQSODWHQHQSRWGHNVHOSURÂżHOHQXLWHLJHQSURGXFWLH Â&#x2021;JHwVROHHUGHVDQGZLFKSDQHOHQWEYGDN JHYHO Â&#x2021;]HWWHULMWRWPPRDRQGHUKRXGVYULMHERHLGHOHQ Â&#x2021;WUDQVSRUWHQNUDDQZHUN Â&#x2021;DOXPLQLXPJHWURNNHQJRWHQXLWVWXN Metaalbewerkingsbedrijf Weggemans BV | Sportlaan 4 | 4695 BA Sint-Maartensdijk tel. : 0166-664105 | email : info@weggemans.info | website : www.weggemans.info

Reageren Stuurjesollicitatiebriefvoorzienvaneencurriculumvitaenaar: BitascoTradingB.V.t.a.v.dhr.Koolhout,Postbus2244,4800ALBredaofnaarcontact@bitasco.nl. VoormeerinformatiekunjecontactopnemenmetHaroldKoolhout,tel:06â&#x20AC;&#x201C;51132610.

kom genieten van ons vernieuwd buffet

Pedicure Rianne Klaasse Voor het verwijderen van o.a. eelt, likdoorns, kloven en het behandelen van (probleem)nagels. Tel. 06-46 27 34 43 Zuidvlietstraat 32 4461 GZ Goes gediplomeerd lid van Provoet / behandelingen aan huis is mogelijk.

ZAT. 23 MRT. ZEELANDHALLEN * 9-16.30 uur dewitevenementen.nl / 0251-31 90 90

Feest

in stijl!

Laat u inspireren Kleuren brengen de ruimte tot leven. Garobe schuifwandkasten zijn zo ontworpen dat u eindeloos kunt combineren met meer dan 100 mogelijkheden van kleuren en materialen. Laat u inspireren door Garobe schuifwandkasten!

Di t/m Do Vrij-Za-Zo Incl. drank

â&#x201A;Ź 15,50 p.p. â&#x201A;Ź 16,95 p.p. â&#x201A;Ź 23,00 p.p.

(m.u.v. gedistil.)

Kinderen < 12 jaar â&#x201A;Ź 8,50 p.p.

Uitgebreid (onbeperkt!) Buffet

Bruiloft Â&#x2021; Receptie Â&#x2021; Diner Â&#x2021; Hotel Ruime, gratis parkeergelegenheid

Multimate van Maris Dijkwelsestraat 36, 4421 AH Kapelle Tel. 0113-341540

Wij breiden ons buffet weer uit met allerlei nieuwe specialiteiten o.a. vissalades, biefstuk met champignonsaus, cocktails en nog veel meer!

GRATIS Drankje + voorgerecht Wanneer u reserveert in de periode van 20 februari t/m 31 maart krijgt u een welkomstdrankje en een speciaal voorgerecht GRATIS. Dus reserveer snel en geniet van ons nieuwe buffet! Vol =Vol

Vlissingsestraat 38-40, Vlissingsestraat 38-40, Koudekerke Koudekerke (0118)553003 553003 (0118) info@huysterschelde.nl info@huysterschelde.nl www.huysterschelde.nl www.huysterschelde.nl

Java Palace Chinees-Indonesisch specialiteiten restaurant Ganzepoortstraat 30, Goes. Bij de stenenburg, Telefoon 0113-230429 Maandag gesloten. www.javapalacegoes.nl


NLdoet

Ruilwinkel zes jaar en Repaircafe succes

Vrijwilligers druk met reparaties tijdens het repaircafe.

GOES - Vrijdag 15 maart werd het startsein gegeven voor NLdoet in heel Nederland. Ook in Goes ging men aan de slag. Veel medewerkers van verschillende bedrijven maar ook individuele inwoners van Goes en omgeving hebben zich nuttig gemaakt als vrijwilliger bij klussen en activiteiten. Vrijdag was er ook feest in de ruilwinkel in Goes, het was precies zes jaar geleden dat de ruilwinkel officieel haar deuren opende

destijds aan de Kuijperlaan in Goes en tegenwoordig in de Couwervestraat. Het feest werd gevierd in de ruilwinkel en tevens waren er vrijwilligers o.a. van de Rabobank die schilderden en hapjes maakten en presenteerden aan alle bezoekers. Rond 15 uur kwam Patricia Foort een optreden verzorgen wat een groot succes was. Er werd zelfs een dansje gemaakt. Zaterdag 16 maart was er wederom een NLdoet dag en SMWO deed mee aan de

open dagen voor zorg en welzijn. Burgemeester Verhulst en Wethouder de Pooter waren aanwezig bij de opbouw van het repaircafe en hebben ook de handen uit de mouwen gestoken. Tijdens het repaircafe wat de ruilwinkel organiseerde werden er ruim 25 reparaties aangeboden. Omdat het repaircafe een groot succes is en er veel vraag naar is wordt er over nagedacht om dit regelmatig te gaan organiseren. Aan vrijwilligers ontbrak het niet er waren 12 vrijwilligers aanwezig die de reparaties op zich namen. Vooral verstel en naaiwerk werd deze keer veel aangeboden. Ook verschillende audioapparatuur werd aangeboden maar dat is vaak lastig wanneer onderdelen versleten zijn. Ook voor de open dag kwamen redelijk veel mensen een kijkje nemen in het hoofdgebouw van Stichting Maatschappelijk werk en Welzijn Oosterschelderegio aan de ‘s Heer Elsdorpweg en werden de verschillende workshops bezocht zoals weerbaarheid, omgaan met financiën, informatie over buurtbemiddeling, maatschappelijk werk, ouderenwerk, ouderinformatie punt, breedtesport enz. De fotopuzzeltocht die langs zowel Ter Valcke als Randhof ging werd ook positief ontvangen. Door de drie genoemde organisaties met elkaar te verbinden ontstond een prettige samenwerking die zeker voor herhaling vatbaar is.

Vooral bedoeld voor studenten in hoger en wetenschappelijk onderwijs

SGP wil Zeeuws loket voor stages GOES - De SGP in Provinciale Staten wil een centraal punt in Zeeland waar vraag en aanbod van stages bij elkaar komen. DOOR EUGÈNE DE KOK De fractie diende daarvoor een motie in tijdens de vergadering van Provinciale Staten van vrijdag. Volgens indiener Harry van der Maas van de SGP bestaat er op dit moment geen loket waar vraag en aanbod van stages bij elkaar komen. Daardoor is het moeilijk voor jongeren om hier een stageplek te vinden. Van der Maas denkt dat een loket hard nodig is, onder meer omdat er in Zeeland behoefte is aan jong personeel, de jeugd vertrekt als ze hier geen stage of baan kan vinden, onderzoeken aantonen dat als die baan of stageplaats er wel zijn de jongeren

graag terug willen keren en in het verleden is gebleken dat er behoefte is aan provinciaal afgestemd en gecoördineerd arbeidsmarktbeleid. Het loket is vooral bedoeld voor jongeren in het hoger en wetenschappelijk onderwijs. Op het MBO helpt de school meestal met het vinden van een stageplaats. Het stageloket moet er wat de SGP betreft snel komen. Het liefst dit jaar nog. Het kan onderdak krijgen bij een bestaande organisatie die banden heeft met het onderwijs en de arbeidsmarkt. Als het er eenmaal is, moet de provincie tijdens gesprekken met het bedrijfsleven en onderwijs telkens op het loket wijzen.

‘Wij vinden dat de provincie initiatieven moet stimuleren die gericht zijn op betere afstemming tussen arbeidsmarkt en onderwijs. Investeer in jongeren. Zij zijn de basis van onze economie’, zegt Van der Maas in een bericht van de SGP. Omdat gedeputeerde George van Heukelom zei eerst op een rijtje te willen zetten welke initiatieven er op dit gebied al bestaan, wordt het idee binnenkort in een commissievergadering besproken. De SGP zoekt studenten die hun ervaringen met het zoeken naar stageplaatsen willen delen. Dat kan door te mailen naar h.vd.velde@zeeland.nl.

CDA Borsele op dorpentoer BORSELE - De Borselse CDA fractie maakt dit voorjaar haar dorpentoer, in dat kader doet zij op maandag 25 maart het dorp Borssele aan. De fractie wil graag eens met bewoners terugkijken en vooruitzien op de ontwikkelingen van het dorp. We vinden het fijn om

dat ter plaatse te doen met mensen van de dorpsraad, contactpersonen van verenigingen en dorpsbewoners. Vandaar deze uitnodiging. We stellen het op prijs als u op 25 maart een uurtje bij ons aanschuift. Vanaf 19.30 uur bent u van harte welkom in verenigingsgebouw Vijverzicht.

Bevrijdingsfestival Zeeland zoekt hardlopers dingsfestival Zeeland is op zoek naar hardlopers die mee willen lopen in de nacht van 4 op 5 mei. Vanuit Wageningen, als symbolisch centrum van de bevrijding van Nederland, wordt jaarlijks in de nacht van 4 op 5 mei om middernacht het Bevrijdingsvuur ontstoken. Bij deze speciale gebeurtenis zijn elk jaar vooraanstaande politici en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties aanwezig. Vanaf twaalf uur middernacht brengen honderden lopers in estafette het vuur vanuit Wageningen naar alle uithoeken van het land. In Zeeland wordt het vuur naar Vlissingen gebracht, waar op 5 mei traditioneel het Bevrijdingsfestival plaatsvindt, een afstand van ruim tweehonderd kilometer! Bevrijdingsvuur Zeeland 2012. FOTO SAM STEGERS

GOES - Elk jaar wordt het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen in estafettevorm naar de verschillende Bevrijdingsfestivals gebracht. Bevrij-

Lopers gezocht De afgelopen jaren is het vuur gebracht door lopers van de Walcherse Atletiekvereniging Dynamica, in 2012 waren dat de lopers van Oranjevereniging Kapelle. Dit jaar starten we met een open inschrijving. Een unieke kans om als loper onderdeel te

zijn van dit bijzondere project. Alle lopers zullen met de bus naar Wageningen vertrekken op 4 mei na de dodenherdenking. Er gaan begeleiders mee, verzorgers en een masseur. Deelnemende lopers moeten redelijk getraind zijn. Je loopt nooit alleen en lost elkaar om de 5 km af. Aanmelden kan tot 31 maart. Er kunnen maximaal 60 lopers mee. Bij meer aanmeldingen vindt er een loting plaats. Inschrijfformulier en meer info op: www.bevrijdingsfestivalzeeland.nl Voor het vervoer zijn nog 2 touringcars nodig, waarvoor de organisatie nog een sponsor zoekt. Helden onthaal Op verschillende punten langs de route worden de lopers aangemoedigd. Op 5 mei ’s middags zal de estafette aankomen in Vlissingen. Begeleid door de jeeps van het Bevrijdingsmuseum gaan de lopers door een erehaag op het Bellamypark. De helden van het Bevrijdingsvuur worden om 18.45 uur worden onthaald en dan wordt de grote vlam ontstoken op het Hoofdpodium. PAGINA 20

Goes uit naar Groene Ster GOES - Na de nederlaag tegen Venray volgt na nummer 1 en 2 te hebben gehad nummer 3 Groene Ster uit. Programma zaterdag 23 maart Kruiningen VR1-Goes VR1 10.00 Goes MB1-WHS MB1 12.45 Goes D1-Rood Wit W D1 11.15

Goes E1-Zeelandia Middelb. E2 10.00 Yerseke E2-Goes E2G 9.30 Goes F1-Kruiningen F1 10.00 Heinkenszand MP1-Goes MP1 10.00 Zondag 24 maart Groene Ster-Goes 14.30 Goes 2-SC Gastel 2 11.30

Opening sloeproeiseizoen GOES - Op 23 maart is de opening van het sloeproeiseizoen. De start is om 13.00 uur voor de Campveerse Toren. De Zeeuwse Deernen organiseren voor de 6e keer de sloeproeiwedstrijd “De Stortemelkrace”. Het startschot zal om 13.00 uur worden gelost door burgemeester van Veere Rob van der Zwaag. Dit jaar doen er 25 sloepen mee. De sloepen komen vanuit heel Nederland. Het parcours is afhankelijk van de weersomstandigheden. De start en finish en een gedeelte van het parcours

(langs de eilanden voor Veere) is goed te volgen voor de mensen en supporters langs de kant bij de Campveerse Toren. Het is een wedstrijd van roeiers voor de roeiers. Een wedstrijd kan niet georganiseerd worden zonder de hulp van vrijwilligers en sponsoren. De eerste wedstrijd is altijd een ultieme test voor de roeiers of alles weer klopt met de samenstelling van team en sloep. Er wordt door weer en wind geroeid. De Stortemelkrace telt voor de Zeeuwse teams mee voor het Zeeuws kampioenschap.

Nieuwe startersgroep AV’56 GOES -Atletiekvereniging AV’56 begint in april weer met een nieuwe loopgroep voor starters. Het is de vierde keer dat de vereniging zo’n groep in het leven roept. In 2012 en januari 2013 schreven 225 deelnemers zich ervoor in. De lopers krijgen een training van tien weken. Aan het begin is er voor iedereen een trainingsschema. De eerste vier weken trainen deelnemers twee keer per week, waarvan één keer op de atle-

tiekbaan in Goes en één keer individueel. Daarna wordt het drie keer, waarvan twee individuele trainingen. De groepstrainingen vinden plaats op donderdagavond 20.00 uur op de baan op het Schenge. Na de cursus van tien weken kan iedereen zich inschrijven voor een van de vervolggroepen. Aanmelden kan onder vermelding van naam, adres, woonplaats, telefoonnummer en geboortedatum via startersgroep@av56.nl. Kosten bedragen 35 euro.

Programma VV Kapelle Zaterdag 23 maart, Thuis 08.45 Kapelle F3-Kloetinge F5 08.45 Kapelle C4-Hontenisse C2G 08.45 Kapelle E2-Kruiningen E1 08.45 Kapelle E3-Kruiningen E2 08.45 Kapelle F2-Kwadendamme F1 10.00 Kapelle E1-AZVV E1 10.00 Kapelle E6-Kloetinge E9 10.00 Kapelle F1-Terneuzen F1 11.15 Kapelle C3-Duiveland C1 11.15 Kapelle D1-DVO’60 D1 12.45 Kapelle 5-Waarde 3 12.45 Kapelle C2-Aardenburg C1 14.30 Kapelle 2-FC Dauwendaele 2 14.30 Kapelle 3-Krabbendijke 2 Dinsdag 26 maart 18.30 Kapelle F5-Walcheren F7 Woensdag 27 maart 19.00 Kapelle E5-MZC’11 E5

19.00 Kapelle MD1-MZC’11 MD1 18.45 Kapelle F4-FC Dauwendaele F5 Zaterdag 23 maart, uit 08.45 GPC Vlissingen F3-Kapelle F5 09.00 Kloetinge F9-Kapelle F4 09.00 Serooskerke MD1-Kapelle MD1 09.30 DFS E2-Kapelle E5 10.00 ST Nieuwdorp/Lewedorpse Boys MP1 11.00 FC Dauwendaele C1-Kapelle C1 11.15 Hansweertse B. D1G-Kapelle D2 11.15 ST NSV/Cluzona MB1-Kapelle MB1 12.45 Kloetinge B3-Kapelle B2 13.30 DSE MA1-Kapelle MA1 14.30 Breskens A1-Kapelle A1 15.00 MZVC 1-Kapelle 1 15.00 Walcheren 3-Kapelle 4 15.00 Steenbergen B2-Kapelle B1

NK D-jeugd zaalkorfbal GOES - Op zaterdag 23 maart wordt in Goes gespeeld om het Kampioenschap van Nederland voor D-jeugd zaalkorfbal. De organisatie wordt verzorgd door korfbalvereniging TOGO uit Goes. Het kampioenschap vindt plaats in toernooivorm in het sportcentrum Sportpunt Zeeland aan de Zwembadweg te Goes. De 8 beste D-jeugdploegen van Nederland zijn ingedeeld in twee poules. Deze getalenteerde jeugdploegen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar zullen met de nodige supporters voor een sfeervol evenement zorgen. In Goes zijn op deze dag ploegen vanuit heel Nederland bijeen om uit te maken wie zich Nederlands Kampioen mag noemen aan het eind van de dag. De jeugdploegen van ondermeer: DVO Bennekom, KCC/Deltalogistiek Capelle ad IJssel, Hoogkerk Groningen, ZKV Zaandan, DSC Eindhoven, ASVD Dronten en Die Haghe Den Haag zijn deze middag in Goes te bewonderen. De laatste deelnemer van dit toernooi wordt pas deze week bekend omdat er nog een beslissingswedstrijd gespeeld moeten worden in de Hoofdklasse DHKC tussen BEP uit Purmerend en Groen Geel uit Wormer. Er wordt een halve competitie afgewerkt

en daarna zullen de twee poulewinnaars de finale spelen om het kampioenschap en de nummers twee uit de poule spelen om de 3e/4e plaats. Het toernooi begint om 11.00 uur. De wedstrijden vinden in 2 hallen plaats. De finalewedstrijden worden vanaf 14.20 uur gespeeld, waarna om ca. 16 uur de prijsuitreiking zal plaatsvinden. De toegang tot het toernooi is voor iedereen gratis. Korfbalvereniging TOGO uit Goes heeft flink wat ervaring met het organiseren van dergelijke toernooien. Het is al weer de zestiende maal dat TOGO een dergelijk Nederlands Kampioenschap organiseert: sinds 1985 vindt met enige regelmaat een dergelijk groot toernooi in Goes plaats. Het Kampioenschap van Nederland Djeugd staat zeker garant voor veel spektakel, jeugdig enthousiasme en boeiende wedstrijden. Veel ploegen zullen aan elkaar gewaagd zijn, wat ook al bleek in diverse voorafgaande wedstrijden die gespeeld moesten worden om de uiteindelijke 8 sterkste teams aan te wijzen. Voor iedereen die korfbal een warm hart toedraagt is dit toernooi een aanrader: immers tussen deze spelers lopen de talenten rond die later wellicht bij de top van Nederland zullen behoren.
ŝũŽŶƐŬƵŶƚƵƚĞƌĞĐŚƚǀŽŽƌ͗ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓

Ő Ă Ě Ɛ Ă Ă W Ğ Ϯ Ŷ Ă ǀ Ě Ŷ Ğ Ɖ Ž ƌ Ğ Ƶ Ő Ƶ Ϭ Ϭ ͘ ϲ ϭ Ͳ Ϭ Ϭ ͘ Ϭ ϭ

dƵŝŶŵĞƵďĞůĞŶ;njĞĞƌŝŶƚĞƌĞƐƐĂŶƚĞƉƌŝũnjĞŶͿ ĂƌďĞĐƵĞƐΘŚĞĂƚĞƌƐ WĂƌĂƐŽůƐ ,ŽƵƚďŽƵǁ <ƵƐƐĞŶƐ ^ƉĂΘ^ĂƵŶĂĂĨĚĞůŝŶŐ͕ĂĨĚĞůŝŶŐŐĞŚĞĞůǀĞƌŶŝĞƵǁĚ sĞƌůŝĐŚƟŶŐ

EŝĞƵǁĂƐƐŽƌƟŵĞŶƚ͗ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓ ✓

ůĞĐƚƌĂŵĂƚĞƌŝĂĂů dƵŝŶǁĞƌŬŬůĞĚŝŶŐ;ǁĞƌŬƐĐŚŽĞŶĞŶ͕ƚƵŝŶǁĞƌŬŬůĞĚŝŶŐ͕ŚĂŶĚƐĐŚŽĞŶĞŶͿ dƵŝŶŐĞƌĞĞĚƐĐŚĂƉ;ŚĂŶĚΘĞůĞŬƚƌŝƐĐŚŐĞƌĞĞĚƐĐŚĂƉͿ Ws ĞŵĞƐƟŶŐƐŵĂƚĞƌŝĂĂů dƵŝŶnjĂĚĞŶ;ŽƌĂŶũĞďĂŶĚnjĂĚĞŶͿ sŝũǀĞƌĂƌƟŬĞůĞŶ dƵŝŶĚĞĐŽƌĂƟĞĂƌƟŬĞůĞŶ ůŽĞŵĞŶ;ďŽĞŬĞƩĞŶ͕njŝũĚĞďůŽĞŵĞŶΘǀĞƌƐĞƐŶŝũďůŽĞŵĞŶͿ ĞǀĞƐƟŐŝŶŐƐŵĂƚĞƌŝĂĂů;ƐĐŚƌŽĞǀĞŶ͕ƉůƵŐŐĞŶ͕ĞƚĐ͘Ϳ ĞƵƌŵĂƩĞŶ

tŝŶ͊ŽǁŶůŽĂĚŽƉŽŶnjĞƐŝƚĞĞĞŶŬůĞƵƌƉůĂĂƚĞŶůĞǀĞƌĚĞnjĞŽƉϮĞWĂĂƐĚĂŐ ďŝũŽŶƐŝŶĚĞǁŝŶŬĞůŝŶ͘DĂdž͘ϭƉĞƌŬŝŶĚ͕ĞŶnjŝĞĚĞƉƌŝũnjĞŶĚŝĞƚĞǁŝŶŶĞŶnjŝũŶ͘ ŝũŝŶůĞǀĞƌŝŶŐǀŽŽƌŝĞĚĞƌĞĞŶĞĞŶůĞƵŬĞĂƩĞŶƟĞ͘ ,ŽƵĚƵǁďƌŝĞǀĞŶďƵƐĚĞŬŽŵĞŶĚĞƟũĚŝŶĚĞŐĂƚĞŶǀŽŽƌŽŶnjĞĨŽůĚĞƌƐ͊ĞdƵŝŶͲŬĂŵĞƌ hǁ'ƌŽĞŶĞsĂŬǁŝŶŬĞů tĞŝŚŽĞŬϭϰ ϰϰϭϲWy<ƌƵŝŶŝŶŐĞŶ ǁǁǁ͘ĚĞƚƵŝŶͲŬĂŵĞƌ͘Ŷů ŝŶĨŽΛĚĞƚƵŝŶͲŬĂŵĞƌ͘Ŷů

tanteLouise-Vivensis

Hoogwaardige zorg vraagt de allerbesten! Met een compleet dienstenpakket op het gebied van verzorging & verpleging, (begeleid) wonen, thuiszorg en aanvullende dienstverlening biedt Stichting tanteLouise-Vivensis zorg op maat in de gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht. Hoogwaardige zorg die steeds boeiender, omvangrijker, intensiever en complexer wordt en die op alle vlakken behoefte heeft aan professionals die hun vak verstaan. Elke schakel binnen tanteLouise-Vivensis is belangrijk. Niet alleen in het directe, primaire zorgproces maar evenzeer in de ondersteunende, dienstverlenende afdelingen. Om de kwaliteit op al die onderdelen te verhogen en de samenhang tussen de verschillende departementen te versterken is er recent een structuurwijziging doorgevoerd. Naast een herschikking heeft dit ook geleid tot de creatie van een aantal nieuwe functies.

Daarom zijn we op zoek naar enthousiaste en bekwame kandidaten voor de volgende vacatures: Bent u nieuwsgierig geworden naar onze organisatie en de mogelijkheden die wij bieden om in dit traject van vernieuwing en verbetering een prominente rol te spelen, kijk dan voor de volledige beschrijving van de vacatures op onze site: www.tantelouise-vivensis.nl Welkom!

t4FDSFUBSJT3BBEWBO#FTUVVS t-PDBUJFNBOBHFS(FSJBUSJTDIF3FWBMJEBUJF t.BOBHFS.BSLFUJOH 13$PNNVOJDBUJF t.BOBHFS10 t.BOBHFS'BDJMJUBJSF%JFOTUWFSMFOJOH t.BOBHFS$MJ¹OUFOTFSWJDFCVSFBV t1SPKFDUNFEFXFSLFS4PDJBMF.FEJB t.FEFXFSLFS13$PNNVOJDBUJF t1SPKFDUMFJEFS;PSHFO*OOPWBUJF t1SPKFDUMFJEFS4DIFJEFO8POFOFO;PSH t1SPKFDUMFJEFS%JWFSTJUFJU


Verhalenwedstrijd in het dialect voor jong en oud

Eerste editie Uutgesproken Zeeuws

Open dagen Goese Roeivereniging Scaldis

GOES - Stichting De Zeeuwse Taele organiseert samen met de SCEZ (Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland) voor de GOES - Op zaterdag 23 en 30 maart en boten waaronder skiffs, en diverse sculleerste keer een verhalenwedstrijd in het Zeeuws dialect. Jong en oud kan meedoen aan Uutgesproken Zeeuws. op donderdag 28 maart zal de Goese boten voor 1, 2, en 4 roeiers. DOOR BRITTA JANSSEN ‘Zeeland staat bekend om zijn dialectvertelkringen’, schrijven de stichtingen in een persbericht. ‘Geregeld vinden er vertelavonden plaats op diverse locaties in Zeeland. En de Zeeuwse Dialect Vereniging geeft luisterboeken uit met verhalen.’ Bekend en nieuw talent heeft nu de kans een verhaal te schrijven dat wellicht straks bij deze activiteiten ook wordt voorgedragen. Op de website www.zeeuwseklapbank. nl staan van enkele Zeeuwse vertellers verhalen in dialecten uit de hele provincie. ‘Het is hoog tijd dat er niet alleen voor de zingende, maar ook voor de schrijvende Zeeuwen iets georganiseerd wordt.’ Jury Alle bestaande Zeeuwse dialecten zijn toegestaan bij Uutgesproken Zeeuws.

Deelnemers kunnen zich inschrijven tot 1 mei 2013. Hun verhaal mag niet langer zijn dan 2500 woorden (circa 10 minuten verteltijd) en niet eerder te horen zijn geweest of gepubliceerd zijn. Uit alle inzendingen selecteert een jury tien finalisten. Zij kijkt hiervoor naar taalgebruik en originaliteit. De finalisten mogen op 14 juni in gemeenschapscentrum Haestinge in SintMaartensdijk hun verhaal vertellen. Er zijn drie geldprijzen te winnen: 250, 150 en 100 euro. Stichting De Zeeuwse Taele heeft als doel de kennis over de Zeeuwse cultuur te verhogen. Ze wil dat bereiken door bijvoorbeeld activiteiten uit te voeren die het gebruik en behoud van de streektaal in Zeeland en Goeree Overflakkee bevorderen. De stichting organiseert bijvoorbeeld ook de dialectzangwedstrijd ‘Zing Zeeuws’.

Meer informatie De verhalenwedstrijd Uutgesproken Zeeuws wordt georganiseerd onder de noemer ‘In ‘t Zeêuws’. Dit is een project van de SCEZ dat zich richt op alle culturele uitingen in de Zeeuwse dialecten. De wedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland en het Delta Zeeland Fonds. Deelnemers kunnen hun inzending tot 1 mei mailen naar intzeeuws@scez. nl of via de post insturen naar SCEZ, ‘In ‘t Zeêuws’, postbus 49, 4330 AA Middelburg. Het wedstrijdreglement is te lezen op www.scez.nl/intzeeuws. Mensen die niet willen meedoen, maar de finalisten wel willen horen, kunnen zich inschrijven via intzeeuws@scez.nl om de avond in de Haestinge bij te wonen. De entree bedraagt vijf euro, te voldoen bij binnenkomst.

Roeivereniging Scaldis open dagen houden in de botenloods en clubhuis aan de Westhavendijk 1 4463 AD Goes. De open dagen duren van 10.0012.00 uur.

Alle belangstellenden uit de regio zijn van harte welkom om kennis te komen maken met de roeisport. Je kunt je opgeven via 0113-213638 of spontaan langskomen. De kennismaking is geheel vrijblijvend. Tussen 10.00 en 12.00 uur start ieder half uur een workshop. Tijdens deze workshop kun je kennis maken met de roeisport en ga je ook echt het water op. De workshop duurt ongeveer ongeveer 3 kwartier. We raden je aan om makkelijke kleding te dragen. De Goese Roeivereniging Scaldis bestaat in 2013 28-jaar. De vereniging heeft ongeveer 150 leden, waaronder 15 jeugdleden. SCALDIS beschikt over een vloot van 35

Bij Scaldis kun je diverse roeivormen beoefenen: s7EDSTRIJDROEIEN WEDSTRIJDEN OP NATIO naal niveau Faciliteiten voor conditietraining (in de winter conditietraining onder begeleiding van een professionele coach tijdens indoortraining en/of op 1 van de 4 ergometers in het paviljoen) zijn aanwezig. s4OERROEIENREGELMATIGTOCHTENROEIENIN heel Nederland. De tochten voeren door mooie gebieden, het recreatieve element staat vooraan. s-ARATHONROEIENISLANGEAFSTANDENROEI en. Prestatietochten over lange afstanden in alle delen van Nederland over minstens 50 km, die in een redelijke tijd moeten worden afgelegd. s2ECREATIEFROEIENGEWOONLEKKERROEIEN op onze clubdagen Voor meer informatie over roeimogelijkheden, verken onze website www.rvscaldis.nl

KERKELIJK NIEUWS KAPELLE Vrije Evangelische Gemeente Noordelijke Achterweg 67, Wemeldinge. Diensten: zo.10.00u. Tevens elk seizoen extra diensten. www.vegwemeldinge.nl Christelijke Gereformeerde Kerk Biezelingseweg 6, Kapelle. Zondag 24 maart: 10.00u Ds. A.G.M. Weststrate (viering HA); 17.00u Ds. A.G.M. Weststrate (viering HA) Ger. Gem. Kapelle-Biezelinge Goessestraatweg 18, Kapelle. Zondag 24 maart: 10.00 en 16.30u student C. van Ruitenburg Prot. Gem. Kapelle-Biezelinge-Eversdijk Biezelingsestraat 67, Kapelle. Zondag 24 maart, palmpasen: 10.00u Da. I. Hogeweg, mmv Nova Musica Hervormde Gemeente Kapelle Kerkplein 4, Kapelle. Dienst: zo. 10.00u. Voorganger: ds. L.C.P. Deventer Prot. Gem. Hansweert & Schore Dijkstraat 5, Hansweert. Nieuwe Kerkplein 1, Schore. Diensten: ‘s zomers zo. 09.30u; ‘s winters zo. 10.00u, om de week wisselend in de Hervormde Kerk Hansweert en Schore. Protestantse Gem. Wemeldinge Kerkweg 5, Wemeldinge. Dienst: zo. 10.00u. BORSELE Gereformeerde gemeente Borssele Oostsingel 21, Borssele. Diensten: zo. 09.30u, 14.00u en 18.00u. Protestantse Gemeente Borssele Predikant: Ds.M.J.Wisse, 0113-561322. Scriba: P.Duijnkerke. Elke zondag dienst om 10.00u. Ger. gem. ‘s-Gravenpolder Langeweg 61, ‘s-Gravenpolder. Zondag 24 maart: 9.30u ds. W. J. Karels; 14.00u stud. C. van Ruitenburg; 18.00u ds. J. Karels Ger. gem. Hoedekenskerke ‘s-Gravenpoldersestraat 4, Hoedekenskerke Ger. gem. Nieuwdorp Havenweg 26, Nieuwdorp. Elke zondag kerkdiensten om 9.30, 14.00 en 18.30u. Gereformeerde gemeente Nisse Zuidweg 15, Nisse. Scriba: M. de Witte, 0113-649519. Diensten elke zondag om 9.30u en 14.30u. Herv. Gem. Oudelande Scriba: mevr. H.M. Storm-Wagenaar, tel: (0113) 548527. www.pknoudelande.nl Oud Ger. Gem. ‘s-Gravenpolder Provincialeweg 16, ‘s Gravenpolder. Diensten: zo. 09.30u, 14.00u en 18.00u Prot. Gem. `s Gravenpolder/Baarland Zondag 24 maart: Baarland 10.00u ds. C. Hoogendoorn; `s-Gravenpolder 10.00u ds. D. Westerneng. Prot. Gem. “de Ark” Hoedekenskerke Verder: Kerkstraat 32, Hoedekenskerke. Diensten zondag 10.00u

Samenwerkende Protestantse Gemeenten ’s-Heer Abtskerke en Nisse Dienst om de 14 dagen, steeds zo. om 10.00u. Zondag 24 maart: 10.00u Mevr.N.Roggeband 6e zondag 40-dagentijd, Palmzondag in ‘s-Heer Abtskerke. Maandag 25 maart: 19.30u Vesper liturgiecommissie in ‘s-Heer Abtskerke. Dinsdag 26 maart: 19.30u Vesper liturgiecommissie in ‘s-Heer Abtskerke. Donderdag 27 maart: 19.30u Vesper liturgiecommissie in ‘s-Heer Abtskerke. Prot. Gem. Heinkenszand Barbesteinkerk: Clara’s Pad 6, Heinkenszand. Dorpskerk: Dorpstraat 71, Heinkenszand. Zondag 24 maart: 10.00u Barbesteinkerk ds W. Pieterse. Maandag 25 maart: 19.30u Dorpskerk ds W. Pieterse vesper Stille week. Dinsdag 26 maart: 19.30u Dorpskerk ds W. Pieterse vesper Stille week. Woensdag 27 maart: 19.30u Dorpskerk ds W. Pieterse vesper Stille week. Protestantse Gemeente Lewedorp Zandkreekstraat 31, Lewedorp. Predikant: da. M.J. Wisse. Prot. Kerkgemeenschap Nieuwdorp Scriba: Mevr. L. Michielsen. Zondag 24 maart: 10.00u Ds Arie J Houwaart, doopdienst m.m.v. het kinderkoor de Benjamin Bengels. RK Kerk ‘s-Heerenhoek (‘s-Heerenhoek - Borssele - Nieuwdorp). Parochie: H. Willibrordus. Postadres: Deken Holtkampstraat 9, ‘s-Heerenhoek, tel. (0113) 351264. Diensten: 3e en 4e za. van de maand 19.00u, zo. 9.00u. RK Kerk H. Blasius Heinkenszand (‘s-Heer Arendskerke - Heinkenszand). Parochiecentrum: Kerkdreef 4, Heinkenszand, tel. (0113) 561216. Diensten: iedere za.19.00u en iedere zo. 09.00u. RK Kerk Kwadendamme (‘s-Gravenpolder - Hoedekenskerke - Baarland - Nisse - Oudelande - ‘s-Heer Abtskerke) Kerk en pastorie: Johan Frisostraat 5-7, Kwadendamme. Diensten: vrij. 09.00u, zo. 10.45u. RK Kerk Lewedorp Parochie: H. Eligius. Secr.: Burgemeester Lewestraat 11, Lewedorp. Spreekuur: elke 1e ma. van de maand 19.00-19.30u, tel. (0113) 612694. Diensten: zo. 10.30u RK Kerk Ovezande & Driewegen - Ellewoutsdijk Parochie: Onze Lieve Vrouw Hemelvaart. Pastorie: Hoofdstraat 58, Ovezande, tel. (0113) 655214. Diensten: zo. 09.30u, laatste za. van de maand 19.00u. Prot. Gem. Driewegen - Ellewoutsdijk - Ovezande Van Tilburghstraat 27, Driewegen. Ds. Jacoline de Koe, tel. 06-46087309. Info: deokerk@zeelandnet.nl, 0113-655958/0649914124. Iedere zondag 10.00u dienst. PalmZondag 24 maart: ds. Louis Freund. GOES

Christelijke Gereformeerde Kerk Maranathakerk, Bergweg 43A, Goes. Zondag 24 maart: 10.00u ds. J.G. Schenau, Heilig Avondmaal; 17.00u ds. J.G. Schenau, nabetrachting Heilig Avondmaal Doopsgezinde gemeente/Vereniging Vrijzinnige Protestanten Doopsgezinde kerk, Westwal 41, Goes. Predikant ds. Leuny de Kam. Evangelische Gemeente Rafaël Goes Samenkomsten in Pontes-Goese Lyceum, ingang Vogelzangsweg. Aanvang diensten 10.00u, laatste zondag van de maand 19.30u.; www.rafaelgoes.nl. Voorganger: K. Verhage Family Time Ministries Samenkomst iedere zondag om 13.00 uur in wijkgebouw De Spinne, Joseph Lunslaan 7, Goes-Noord. Voorganger: Raadj Gonesh. Voor meer informatie: mail. info@ familytime-ministries.nl, tel. 06-40733166. Zie ook www.familytime-ministries.nl Gemeente van Jehovah Getuigen Koninkrijkszaal, Van Hallstraat 4, Goes. Vergadertijden: wo. 19.30u en zo. 10.00u. Gereformeerde Gemeente Louise de Colignylaan 177, Goes, tel. 228023. Predikant en preses: ds. C.J. Meeuse. Kerkdiensten om 9.30u, 14.00u en 18.00u. Ger. Gem. in Nederland Koningskerk, Nassaulaan 153, Goes Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ontmoetingskerk, Kornetstraat 4, Goes (tegenover ziekenhuis). Zondag 24 maart: 9.30u Ds P.J.Trimp; 16.30u Ds F.G. aan het Rot, pred. te Axel. Leger des Heils Rav. de Groene Jager 72, Goes. Dienst zo. om 10.00u. Korpsofficieren: Majoor D. v. Vuuren en Majoor mevr. R. v. Vuuren-v. Leeuwen. Tevens kindernevendienst. Oud Ger. Gem. Kerkgebouw De Hoeksteen, Noordhoeklaan 90, Goes. Diensten: elke zo. om 10.00u en 17.30u. Rooms-katholieke kerk H. Maria Magdalenakerk, Singelstr. 9, Goes. Diensten iedere zaterdag om 19.00u en iedere zondag om 10.45u. Protestantse gemeente Goes Grote of Maria Magdalenakerk, Singelstraat 21, Goes. De Hoogte, Populierenstraat 29, Goes. Oosterkerk, Bergweg 88,

Goes. Zondag 24 maart: Grote Kerk 10.00u Ds N. v.d. Linden; 17.00u Ds N. v.d. Linden Vesperdienst; Oosterkerk 09.30u Ds E. v.d. Linden mmv Oratorium-vereniging; 17.00u geen dienst; de Hoogte 10.00u Ds A. Jobsen Vergadering van Gelovigen Zondag eredienst van 10.00 tot 11.00u; woordbediening van 11.30 tot 12.30u. www.nieuwleven-goes.nl. De samenkomsten worden gehouden in: Dorpshuis Heer Arendhuis, Torenring 46 te ‘s-Heer Arendskerke. Vrije Evangelische Gemeente Kerkgebouw: Bethelkerk, Beatrixlaan, Goes. Diensten zondag 10.00u en 18.30u. 1e zondag v/d maand zingen in de Bethelkerk aanvang 18.30u. Hervormde Gemeente Kerkgebouw De Levensbron, Mansholtlaan 1, Goes. Zondag 24 maart: 10.00u ds. G.D. Kamphuis, Goes (H. Avondmaal); 17.00u ds. G.D. Kamphuis, Goes. Vliedberggemeente Geref.Kerk Goes e.o. Calvijn College, Klein Frankrijk 19, Goes. Diensten: zo. om 9.30 en 16.30 uur. Messiaanse gemeenschap Stichting Yeshiva Goes Bijeenkomst elke shabbat van 11.00 tot 13.00u in de Bonte Koe, Beestenmarkt 4, Goes, info.shalom777@zeelandnet.nl, 0644518941. Admiraal de Ruyterziekenhuis Goes Zondag 24 maart: 10.00u Ds. A.A.R. Kamermans PKN Gem. ‘s Heer Arendskerke Torenring 2, ‘s-Heer Arendskerke. Predikant: ds. M.J. Wisse Prot. Gem. ‘s Heer H’kinderen Plein 1, tel. 233098. Predikant: da. P. van Oosten. Zondag 24 maart: 10.00u Mw.A.Datema-Boonstra, Koudekerke, Palmpasen Herv. Gemeente Kattendijke Kerkgebouw: Dorpsstraat 53, Kattendijke. Prot. Gemeente Kloetinge Geerteskerk, Geertesplein 24, Kloetinge. Predikant: vacant. Zondag 24 maart 10.00u Eredienst, voorganger ds. C. Brakema uit ‘s-Heer Abtskerke. Prot. Gem. Wilhelminadorp Brugstraat 12, Wilhelminadorp. Zondag 24

maart: 10.00u Ds. G.Grootjans, Ovezande. Geref. Gem. Wolphaartsdijk Villa Novastraat 1, Wolphaartsdijk. Tel. 06-30826746. Diensten iedere zondag om 09.30u, 14.00u en 18.00u. Prot. Gem. Wolphaartsdijk Nicolauskerk, Oostkerkestraat 1, Wolphaartsdijk. Zondag 24 maart: 10.00u Ds. C.A. van Eck Baha’i-gemeenschap Goes Bijeenkomsten vinden wekelijks plaats in Zeeland, geregeld ook in Goes. Info: 0630534547 Huis van Elia Iedere zondag samenkomst om 13.15u. Adres: Oosterkerk Goes, Bergweg 88 te Goes (ingang aan de J.D. van Mellestraat). Kinderdienst aanwezig. Voor meer informatie: C. Harthoorn 0113-622409 of ctharthoorn@zeelandnet.nl Moskee Arrahmaan A. Joachimikade 5, tel. 257539. Voorz.: H. Nahari NRD-BEVELAND Gereformeerde Gemeente Torendijk 76, 4484 AV Kortgene Prot. Gem. De Ontmoeting te NoordBeveland i.w. Nicolaaskerk, Kerkgang 2, Kortgene. De Katse Kerk, Kerkstraat 9, Kats. Opstandingskerk, Voorstraat 20, Wissenkerke. Ontmoetingskerk, Geersdijkseweg 1, Geersdijk. Predikant: mw. Ds. K. van den Broeke. Prot. Gemeente Kamperland De Ark, Veerweg 100, Kamperland. Dienst: zo. 9.30u Gereformeerde Gemeente Veerweg 12, Kamperland. Diensten: 10.00u, middagdienst wisselende tijden. Prot. Gem. te Colijnsplaat Havelaarstraat 30, Colijnsplaat. Dienst: zo. 10.00u Wijzigingen en/of aanvullingen, bijvoorbeeld wie wanneer voorgaat (lees: preekrooster) kunt u gratis doorgeven via www. internetbode.nl - bovenaan de pagina klikken op ‘Aanleveren redactie’ en vervolgens op De Bevelandse Bode. De rest wijst zich dan vanzelf. Voor vragen of het schrijven van artikelen, bel de redactie van De Bevelandse Bode, tel: 0118 61 76 61.

OVERLEDENEN KERKELIJK NIEUWS * 26-1-1935 * 15-11-1926 * 27-5-1949 * 22-02-1944 * 18-04-1933 * 09-01-1936 * 05-12-1918 * 08-07-1928 * 17-07-1948

† 13-3-2013 † 10-3-2013 † 14-3-2013 † 11-03-2013 † 12-03-2013 † 12-03-2013 † 16-03-2013 † 16-03-2013 † 16-03-2013

PAGINA 22

M.W. Ventevogel-Jansen, Vlissingen Jo van Ierland-de Kort, Vlissingen Fo Chung Chan, Roosendaal Anthonie Meerman, Vlissingen Blasina Huiszoon-Kusse, Arnemuiden Hubertus Marinus Harinck, Middelburg Adriana Pieterse-Janse, Vlissingen Pieter van Kooten, Vlissingen Herman Speijer, Bonaire


Johannes 1: 16 “En uit Zijn volheid hebben wij allen ontvangen, ook genade voor genade.” Vertrouwend op Gods woord is ontslapen onze lieve vader en opa

De Grote Beer van weleer is niet meer

HERMAN SPEIJER Terneuzen, 17 juli 1948

weduwnaar van Maria Matthea Schot en weduwnaar van Neeltje Joosse

Marja van Kooten Een woord van dank aan het personeel van zorgcentrum Scheldehof voor de liefdevolle verzorging. Vlissingen, 16 maart 2013 Correspondentieadres: Binnenhof 8, 4371 TD Koudekerke De dienst van Woord en Gebed zal worden gehouden op D.V. woensdag 20 maart om 13.30 uur in het uitvaartcentrum H. Jobse, Bachweg 2 te Middelburg. Voorafgaand aan de dienst is er gelegenheid tot afscheidnemen van 13.00 uur tot 13.30 uur.

Ellen Schonis zeggen wij u hartelijk dank.

Koen en Christy Maaike kleine en grote Jenny Ineke en Leen in herinnering Michaël Reinie

op de leeftijd van 84 jaar.

Cora Hage - van Kooten Kees Hage Colin en Sanne Tamara en Tim Iris

Goes, 16 maart 2013

Na vijf maanden knokken tegen de gevolgen van malaria is Herman zaterdag toch nog onverwacht overleden.

Pieter van Kooten

Jaap van Kooten Joke van Kooten - van den Berg Annemarie en Jan Frank Heleen en Daniël

Voor de vele blijken van medeleven door u getoond na het plotselinge overlijden van mijn lieve dochter, onvergetelijke zus, schoonzus en onze lieve tante

Correspondentieadres: Oliemolenstraat 4, 4351 AJ Veere Herman is opgebaard in het uitvaartcentrum H. Jobse, Sandenburghlaan 2 te Veere. Op woensdag 20 maart is daar van 19.00 uur tot 20.00 uur gelegenheid tot afscheid nemen. Op donderdag 21 maart wordt u vriendelijk uitgenodigd voor de afscheidsbijeenkomst om 13.00 uur in de Korenmaat, Kerkstraat te Veere. De begrafenis zal plaatsvinden om 14.30 uur op de algemene begraafplaats in Veere.

De enorme belangstelling tijdens de uitvaartdienst, de bloemen, kaarten en gesproken woorden hebben ons heel goed gedaan. Mevrouw Reijnierse Kinderen en kleinkinderen Tevens spreken wij onze waardering uit aan Uitvaartzorg Memoriam Walcheren voor de manier waarop zij het afscheid hebben verzorgd.

Middelburg, maart 2013

Voor uw belangstelling, getoond na het overlijden van onze lieve moeder en oma

Na afloop is er tot 16.00 uur gelegenheid om te condoleren in de Jachtclub aan de Kaai.

Jopie Boot

Mocht u geen persoonlijke uitnodiging hebben ontvangen, beschouwt u dan deze advertentie als zodanig.

Weduwe van Jaap Boot

zeggen wij u hartelijk dank Jaco en Anita

De begrafenis zal om 14.30 uur plaatsvinden op de algemene begraafplaats, Westelijke Oude Havendijk 3 te Middelburg. Na afloop van de begrafenis is er gelegenheid tot condoleren in de ontvangkamer van de begraafplaats.

André Martijn en Andrea Wim de Nooijer

Geen bloemen. Vlissingen, maart 2013

Colofon Colofon

ROUWADVERTENTIES

‘t Gilde de Bevelanden bestaat 25 jaar GOES - Al 25 jaar staan ruim zeventig vrijwilligers klaar om alle Bevelanders met raad en daad bij te staan. Om kennis en ervaring belangeloos over te brengen. Daar draait het om bij stichting ’t Gilde de Bevelanden. Bij ’t Gilde gaat het vooral om het gratis overdragen van kennis en het geven van informatie en advies. ’t Gilde de Bevelanden is één van de 65 gilden in Nederland. Mensen hebben ontzettend veel kennis in huis. Het is belangrijk om die informatie te delen met mensen die daar behoefte aan hebben. Bijvoorbeeld een oudere die nog wat wegwijs gemaakt moet worden op de computer, of iemand die hulp nodig heeft bij het invullen van de belastingaangifte. Het gaat niet om het uitvoeren van fysieke karweitjes en zelden om het geven van officiële cursussen. De vrijwilligers helpen mensen op weg en geven praktische adviezen, uitgaande van hun eigen kennis.’ De werkwijze is simpel. De “klant” stelt een vraag, waarna de coördinator van ‘t Gilde in de vrijwilligerspool op zoek gaat

naar de juiste “adviseur”. Die neemt vervolgens contact op met de aanvrager om hem of haar te helpen. Daarnaast is er een apart taal- en integratieproject, “Samenspraak”, waarmee ‘t Gilde Nederlanders en anderstaligen bij elkaar brengt om de Nederlandse taal en cultuur te delen. Het zorgt voor begrip voor elkaars cultuur én bevordert het inburgeringsproces. Dubbele “winst” dus. Voor alle Bevelanders, door Bevelanders Ook levert ’t Gilde de Bevelanden stadsgidsen die rondleidingen geven door Goes. Ook dat zijn allemaal vrijwilligers. Deze stadsgidsen weten ontzettend veel over de stad en de regio. ‘t Gilde biedt wandelingen door de Goese binnenstad aan, met verschillende thema’s. Goes is voor velen nog een onontdekte parel. Veel toeristen gaan naar Middelburg of Veere, maar ook Goes heeft een enorm rijke historie en veel bezienswaardigheden’. 25-jarig jubileum Op 5 april viert ’t Gilde de Bevelanden het

25-jarig jubileum. Op die dag worden alle vrijwilligers eens goed in het zonnetje gezet, door het aanbieden van een feestelijke bijeenkomst met optredens van een keur van artiesten. Vrijwilligers zijn en blijven erg belangrijk voor de samenleving. In de loop van het leven doet iedereen een schat aan kennis en ervaring op. Die bekwaamheden en (levens)ervaring kan ’t Gilde goed gebruiken in onze snel veranderende maatschappij. ‘t Gilde blijft dan ook constant op zoek naar vrijwilligers die hun kennis en ervaring willen delen met anderen. “Voor alle Bevelanders, door Bevelanders!” Hulp nodig of kennis delen? Heeft u behoefte aan hulp of advies? Of wilt u juist actief blijven in de maatschappij en uw kennis en ervaring nuttig inzetten? Kijk voor meer informatie op www.gildedebevelanden.nl of neem contact op met de coördinator, tel. 06-14530601. Wilt u een leuke stadswandeling door Goes organiseren, neem dan contact op met de coördinator, tel. 06-14530319. PAGINA 23

Sluittijden Rouwadvertenties: Maandag - 10.00 uur E-mail: rouwadvertentie@internetbode.nl Tel: 076 - 599 8111 Internet: www.internetbode.nl

Ostrea Lyceum

Eindexamenconcert muzikale leerlingen GOES - Op woensdag 20 maart vindt in podium ’t Beest in Goes het eindexamenconcert van havoleerlingen van het Ostrea Lyceum plaats. Leerlingen brengen een solostuk (zang of instrument), waarin zij hun kwaliteiten ten gehore brengen. Dit stuk is gekozen in samenspraak met hun muziekdocent en afhankelijk van het bereik of de bekwaamheid van de leerling. Daarnaast is er ook

een onderdeel waarbij samenwerken belangrijk is, namelijk de samenspel in een band. De avond wordt afgesloten met een gezamenlijk lied. Havo5 zingt Let’s twist again en havo-4 Somebody to Love. De leerlingen die op de havo voor het eindexamenvak muziek hebben gekozen, halen met deze optredens een laatste praktijkcijfer. De toegang van het eindexamenconcert is gratis. Aanvang 19.30 uur.

Autopuzzelrit rond Goes GOES - Op zaterdag 23 maart organiseert Motor- en autoclub De Bevelanden de eerste autopuzzelrit van het seizoen. Aan deze gezellige rit mag iedereen meedoen. De route voert over landweggetjes van Goes naar Wemeldinge. Aan de hand van een eenvoudige routebeschrijving is

het voor iedereen mogelijk de finish te bereiken. Deze voorjaarsrit is uitgezet voor auto’s en motoren in de wedstrijd- en beginnersklasse. Er liggen mooie prijzen te wachten op de deelnemers. Iedereen heeft prijs. Inschrijven en starten, van 13.3014.00 uur bij Auto Centrum Goes, Marconistraat 3 te Goes. Nadere inlichtingen op www.macdebevelanden.mysites.nl


n e e n a v p o o k n Bij aa n a v % 0 1 g n i r p Boxs de waarde direct GRATIS te besteden op bedtextiel. vvaanaf

GRATIS bezorging in heel Zeeland

! E I T AC GRATIS montage en plaatsing

3 JAAR GARANTIE

, 5 9 9 % € GEEN AANBETALING

GRATIS parkeren voor de deur

WAT IS CONCEPT BOXSPRINGS? ① Bepaal zelf uw breedte 140/160/180 ② Bepaal zelf uw kleur. Keus uit meer dan 100 kleuren ③ Bepaal zelf de grootte van uw hoofd- en voetbord ④ Bepaal zelf het comfort van uw matras Soft/Medium/Firm

⑤ Bepaal zelf het comfort van uw topper Latex/Sensus/Koud schuim/Comfort ⑥ Bepaal zelf de pootjes ⑦ Tientallen verschillende modellen ⑧ Alle opties voor dezelfde prijs!

Ma: 13.00 - 17.00 Ma: gesloten Di Di-Vr: t/m Vr:10.00-17.00 10.00 - 17.00 Za:09.00 09.00-16.00 Za: - 16.00

CONCEPT BOXSPRINGS IS ONDERDEEL VAN MEGABED B.V.

Kloosterpoort Kloosterpoort 55 4421 Kapelle 4421SN SN Kapelle Tel. Tel. 0113-330888 0113-330888

WWW.MEGABED.NL ‡ GRATIS bezorging en plaatsing in heel Zeeland

DBV_20130320  
DBV_20130320