Page 1

ThUIS IN DE REgIo

MIDWEEKEDITIE

B E V E L A N D S E

o p l ag e :

6 FEBRUARI 2013 WEEK 6

Uitgeverij

en west-brabant:

de

bode

actualiteit

35.000

tota l e o p l ag e z e e l a n d

bv

I

Postbus

22,

4880

onroerend goed

AA

Zundert

auto’s

I

Te l .

599

sport

8 111

I

www.internetbode.nl

kerkelijk nieuws

autoruitschade?

ooK WoLPhAARTSDIjK hERDENKT WATERSNooDRAmP

076

ZEELAND hERDENKT WATERSNooDRAmP

0113-251700

480.000

vacatures

Vanaf pagina 8

Reparatie spoor tot nader order uitgesteld

Carnaval barst weer los op de Bevelanden

GOES - Een voor volgende week geplande reparatie van de Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) aan de spoorwegovergang op de Anthony Fokkerstraat in Goes gaat niet door. Het spoor in de overgang is versleten en moet worden vervangen. Voor het werk moet de Anthony Fokkerstraat tijdelijk worden afgesloten. De auto’s zouden worden omgeleid via Livingstoneweg en de Dirk Dronkersweg. In overleg met de gemeente Goes is echter besloten de werkzaamheden tot nader order uit te stellen, omdat de gemeente vindt dat het verkeer in de ochtend- en avondspits moet worden ontzien. De partijen gaan nu op zoek naar een beter moment.

‘s-HEERENHOEK - Het carnaval barst dit weekeinde weer los op de Bevelanden. Er zijn volop feesten in de zaaltjes en kroegen en in ‘s-Heerenhoek, Kwadendamme en Lewedorp vinden er natuurlijk optochten plaats. Zaterdagmiddag zijn de Pikpot (Kwadendamme) en het Kraaienist (Lewedorp) aan de beurt. Zondag is traditioneel de dag van het Paerehat (‘s-Heerenhoek). Daar begint de optocht om 14.00 uur. Thema van dit jaar is ‘Me motte op de kleintjes lette’. Voor meer info over de carnavalsprogramma’s in de dorpen in de Zak, zie www.paerehat.nl, www.pikpot.nl en www.kraaienist.nl. Het Goese programma is te vinden op www.articarnaval.nl.

W E E K B L A D

Sakkers geeft lezing over executies WOII

Petitie al zo’n 2600 keer ondertekend

NIEUWDORP - Auteur Hans Sakkers geeft vrijdagavond om 20.00 uur een lezing in het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp. Onderwerp is zijn nieuwste boek ‘Duitse militaire standrechtelijke executies in de provincie Zeeland’. In het boek gaat Sakkers in op de algemene geschiedenis van het standrecht en beschrijft hij alle executies die tijdens de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden. Ook verbindt hij deze met gebeurtenissen elders in West-Europa. Het museum gaat open om 19.30 uur. De lezing begint om 20.00 uur. Aanmelden kan via het mailadres info@bmzeeland. nl of het telefoonnummer 0113-671475. Meer: www.bmzeeland.nl.

GOES - De fractie van de SGP/ChristenUnie overhandigt op maandag 18 februari aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Goes zijn petitie tegen het gedogen van de zondagsopenstelling van supermarkten en groei van het aantal koopzondagen. Deze is inmiddels meer dan 2500 keer ondertekend en eer zijn ook nog 100 handtekeningen op papier. De SGP/ChristenUnie heeft niet alleen principiële bezwaren tegen de zondagsopening, maar denkt ook dat het ten koste gaat van kleine ondernemers in de binnenstad. Met het gedogen van de openstelling van de supermarkten loopt het college in Goes vooruit op landelijke wetgeving.

Nieuwe theaterprijs voor Coupure-acteurs GOES - Zeeland heeft een nieuwe theaterprijs: de Kwekkeboom-Hamelynckring, vernoemd naar de acteurs Bram Kwekkeboom en Marlies Hamelynck. De naamgevers ontvingen vrijdag in de stadsschouwburg in Middelburg uit handen van Henk Schoute van Theaterproductiehuis Zeelandia zelf het eerste exemplaar. Het is een broche in de vorm van de bovenkant van een paalhoofd met een zeester daarop. Over vier jaar reiken Kwekkeboom en Hamelynck de prijs uit aan theatermakers die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor of in Zeeland. Het tweetal speelt momenteel samen in het stuk ‘Coupure’ dat over de Watersnoodramp van 1953 gaat.

Trajectcontrole A58 begint maandag GOES - Het trajectcontrolesysteem op de A58 tussen Roosendaal en Bergen op Zoom in beide richtingen treedt maandag in werking. Daarmee wordt 24 uur per dag gecontroleerd of weggebruikers zich houden aan de snelheidslimiet van 120 kilometer per uur. Iedereen wordt via borden op de controle geattendeerd. Daarop wordt de trajectcontrole sinds deze week al aangekondigd. Het traject tussen Roosendaal en Bergen op Zoom is 4,8 kilometer lang. Met het systeem kan het Openbaar Ministerie meten hoe lang een voertuig nodig heeft om de afstand af te leggen. Aan de hand daarvan kan de snelheid worden berekend.

GOES - Hoewel het weer nou niet bepaald fotogeniek was te noemen, is fotograaf Jan Koeman (links) vrijdag op pad gegaan met leerlingen van OPDC de Vliedberg voor een fotoworkshop. De cursus vond plaats in het kader van het schoolproject ‘Consumptie verplicht: ‘wat doe jij voor een betere wereld?’ van COS Zeeland. Via de workshop bereidde Koeman de kids voor op hun bezoek aan de internationale fototentoonstelling Solutions, die van 14 maart tot en met 1 april is te zien in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes. Ook kunnen ze meedoen aan de fotowedstrijd Solutions. Meer informatie: www.coszeeland.nl. FOTO COBY WEIJERS

Burgemeester René Verhulst ambassadeur landelijk project tegen onnodige regels

M I D elkaar D E L B U R ook G S E nogal & V E E R wat S E ‘we doen aan’ GOES - Burgemeester René Verhulst van de gemeente Goes is één van de acht regionale ambassadeurs die werk moet maken van het afschaffen van onnodige lokale regels. Het achttal gaat inventariseren ‘welke landelijke regels op lokaal niveau voor ergernis zorgen’ en in de prullenbak kunnen. “Ik wil niet zo maar regeltjes afschaffen, maar ook goed kijken naar de gevolgen.” DOOR EUGÈNE DE KOK Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, zijn collega Henk Kamp van Economische Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten willen in totaal elf regioambassadeurs aanstellen. Doel dat de landelijke overheid daarmee heeft is om vanaf 2017 2,5 miljard te besparen en ergernissen van ondernemers en inwoners te voorkomen door overbodige regelgeving af te schaffen of te versoepelen. Gemeenten hebben bovendien beloofd de lokale administratieve lasten met vijf procent te verminderen. Regioambassadeurs zoals René Verhulst gaan zich daarvoor sterk maken. De burgemeester van Goes geeft toe dat het niet de eerste keer is dat er over het afschaffen van overbodige regelgeving

t

h

u

i

wordt gesproken. Zo is zijn eigen gemeente er al jaren mee bezig. “Maar nu gaat er echt veel gebeuren”, zegt hij. “Het kabinet geeft de nodige steun en de VNG wil er ook serieus werk van maken.” Volgens Verhulst gaat het om lokale wetgeving, maar met name om regels tussen overheden. “Want we doen elkaar ook nogal wat aan”, verzucht hij. “Soms moeten zaken wel drie keer worden berekend en zijn er stapels rapporten gemaakt, voordat alle betrokkenen akkoord zijn. Dat is soms ongelooflijk. We moeten de moed hebben om een keer te zeggen dat het voldoende is.”

W E E K B L A D

Voortvarend Het project gaat nadrukkelijk verder dan het afschaffen van wat nutteloze zaken in de Algemeen Plaatselijke Verordeningen (APV). Net als zijn zeven collega’s inven-

s

Kijk snel verder in de Bode. Rabobank. Een bank met ideeën.

www.rabobank.nl/wnb

i

n

d

e

r

tariseert Verhulst de komende tijd zo veel mogelijk overbodige regels, zowel tussen overheden als in zijn eigen gemeente. Om iedereen warm te maken voor het project komt er binnenkort een bijeenkomst voor Zeeuwse bestuurders. Verder voert Verhulst regelmatig overleg met de regioambassadeurs. Hij wil voortvarend, maar niet rücksichtslos aan de slag met zijn opdracht. “Want afschaffen is één, maar weten wat de gevolgen zijn is twee.” De burgemeester hoopt snel met concrete voorbeelden voor de dag te komen. “Overheden hebben het zich dit al vaak voorgenomen, maar nu gaan we er serieus mee aan de slag. Ik zal misschien een paar keer op mijn gezicht zijn als bepaalde regels niet blijken te kunnen worden afgeschaft, maar dat moet dan maar. Ik wil na een jaar echt kunnen zeggen dat dit of dat is gelukt.”

e

g

i

o

Raad Noord-Beveland praat over hoteltoren WISSENKERKE - De gemeenteraad van Noord-Beveland praat volgende week donderdag over het uitvoeren van een vooronderzoek naar de hoteltoren van het Belgische bouwbedrijf Cordeel en de Zeeuwse Lagune. De partijen presenteerden onlangs hun plannen aan de raadsleden: een hoteltoren van 165 meter hoog met 200 kamers in het Veerse Meer. Volgens de gemeente zou de bouw van het hotel bij de Veerse Dam tijdelijk 350 banen opleveren. De gemeenteraad moet volgende week donderdag aangeven of ze onderzoek willen laten doen naar de mogelijkheden om de toren te realiseren. Twee weken later nemen ze een besluit.

Schönknecht moet opnieuw beëdigd MIDDELBURG - De beëdiging van Carla Schönknecht als gedeputeerde moet over. Tijdens de plechtigheid in de vergadering van Provinciale Staten op vrijdag 25 januari is te veel fout gegaan. Zo las commissaris van de Koningin Karla Peijs een verkeerde tekst voor. Hoewel de verschillen miniem zijn, had ze de tekst voor zich die voor het beëdigen van leden van Provinciale Staten is bedoeld. Ook stak Schönknecht niet haar rechter- maar linkerhand op bij het afleggen van de eed. Verder zei de gedeputeerde ‘zo waarlijk helpe mij God allemachtig’ terwijl dat ‘God almachtig’ moet zijn. De beëdiging vindt opnieuw plaats op vrijdag 15 maart.


L

www.rolluikgigantzeeland.nl

Bereken online uw prijs Geen aanbetaling!

r u u h c s t i De Fru

30 jaar kennis van zaken www.laponia.nl

ABDIJSTRAAT 2, KAPELLE TEL: 0113-341746

GROENTE EN FRUIT

* keukens * boekenwanden

meubelatelier arabesk

* meubelen op maat

Koningsweg 39 4381 NA Vlissingen 0118 413623 arabesk@planet.nl

* interieurbouw

ma t/m do 8.00 - 17.00 uur vrijdag 8.00 - 15.00 uur

* in alle materialen

* projecten

BIJ ONZE KLANTEN IS HET MUISSTIL

www.marbelhoutbouw.nl Veranda’s

Carports

Garages

Dierenverblijven

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

Heerlijk scharrelvlees uit het zuiden van Frankrijk!

Wasmachine stuk? Bel: 0118-471777 Oost-Souburg

elke

schnitzel, ham, kaas en paneermeel

specialiteit v/d week

peperbiefstuk superzacht vlees van zeeuwse bodem 3 stuks

vleeswarenkooPje

grillworst

met goud bekRoond

super kippetje

Bout, ananas, pijnboompitten, peterselie, ontbijtspek

4 GRAtiS

3 stuks

250 gram

provencaalse Fricandeau

100 gram

5.95 6.95

1.25

maaltijd v/d week

Bami met kipsaté 500 gram

5.50

v gevuld stokBroodje v/d week

2.49 1.49

provencaals stokbroodje

Fricandeau, dressing, kaas en zontomaat

per stuk

100 gram

3.98

soep v/d week

salade duo

molletjes kipsalade (de lekkerste salade van Nederland) kippensoep Heerlijk gevuld met kip en groenten + tomaat mozzarellasalade 200 gram per beker 2.98

2.95

vaste weekaanbiedingen Maandag vlugklaar dag 4+1 gratis!

dinsdag gepaneerde schnitzel Porc au grain 4 stuks 5.95

Woensdag geHakt dag

donderdag Piekendag 8 soorten vleeswaren 100 gram 1.00

Vrijdag/ zaterdag bieFstuk dag

met eigen worstmakerij

keurslagerij Cees mol oostwal 36, 4461 tj goes tel.: 0113-211667 fax: 0113-232006

materiaal Avilek.nl

gebr. timmermans b.v. boekerman 4 (borchwerf 11) tegenover Saver milieustraat tegenover milieustraat 4751 Xk oudSaver gastel 47510165 Xk oud Tel.: - 31 gastel 77 46 tel.: 0165 - 31 77 46 info@krt.nl www.krt.nl of mobiel.krt.nl

Uw oUde kabel en metalen zijn geld waard!

e

cordon Bleu porc au grain

Elektro

krt is al meer dan 50 jaar gespecialiseerd in het verwerken van kabel en metalen. Houdt U er a.u.b. rekening mee dat het, m.i.v. 1 januari 2013, wettelijk wij zijn iSo 9001:2000 gecertificeerd en beschikken uiteraard over de vereiste verplicht is om u te legitimeren bij het inleveren van koper en koperkabel. (milieu)vergunningen. UU kunt dagelijks kabel en metalen, tegen contante contantebetaling, betaling,aanleveren. aanleveren. kunt dagelijks kabel en metalen, tegen ook kunnen containersop opuw uwlocatie locatie plaatsen. ook kunnenwij, wij,bij bijvoldoende voldoende volume, volume, containers plaatsen.

keurslagerskooPje uit eigen keuken

0.69 0.99 1.99 1.99 2.50 2.99

AANBIEDINGEN GELDIG VAN WOENSDAG T/M ZATERDAG

Heeft u het Porc au Grain varkensvlees al geproefd?

slavinken

per krop per kilo 10 stuks 500 gram 10 stuks 20 stuks

POOTAARDAPPELEN, PLANTUIEN, SLA-PLANTEN EN TUINZADEN Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

Schuren

Zeeuwse Krop Sla Verse Spitskool Kiwifruit Pitloze Witte Druif Mineola’s Perssinaasappels

openingstijden: ma. t/m vrij. 8.00-18.00u zaterdag 8.00-17.00u

www.mol.keurslager.nl

Metaalprijzen geldig week 32 06 metaalprijzen plastic koper kabel plastic aluminium kabel loodkabel koper grondkabel koper loodkabel aluminium grondkabel aluminium zuiver blank koper onzuiver koper gemengd rood geel koper aluminium roest vrij staal zuiver lood zink electro motoren ijzer accu’s wasmachines, drogers auto katalysator

vanaf € 1,65 € 1,90 € 0,85 € 0,95

€ 3,50 € 4,80

per kg per stuk

tot € 2,65 € 2.90 p/kg € 0,75 € 0,70 p/kg € 1,05 € 1,15 p/kg € 0,50 € 0,50 p/kg € 5,00 € 5,80 p/kg € 4,50 € 5.30 p/kg € 4,00 € 5,05 p/kg € 2,85 € 2,95 p/kg € 0,80 € 0,95 p/kg € 1,05 € 1,30 p/kg € 0,95 € 1,20 p/kg € 0,80 € 0,80 p/kg € 0,40 € 0,50 p/kg € 0,19 € 0,21 p/kg € 0,40 € 0,45 p/kg € 0,17 € 0,21 p/kg € 20,00 € 15,00

Prijzen onder voorbehoud van kwaliteit en marktontwikkelingen. openingstijden: ma t/m donderdag 07.30-17.45 uur • vrijdag 07.30-15.45 uur • zaterdag 07.30-12.15 uur openingstijden: ma t/m donderdag 07.30-18.00 uur • vrijdag 07.30-16.00 uur • zaterdag 07.30-12.30 uur


actualiteit

Herdenking Watersnoodramp in Wolphaartsdijk

‘De dijk was gewoon te laag voor het opgestuwde water’ WOLPHAARTSDIJK - Net als op andere plaatsen in Zeeland is vrijdag in Wolphaartsdijk de Watersnoodramp herdacht. Met tientallen kinderen van de drie basisscholen stonden inwoners, familieleden van slachtoffers, leden van het college van burgemeester en wethouders en raadsleden van de gemeente Goes en andere belangstellenden stil bij de twaalf slachtoffers die het water op 1 februari 1953 in Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge maakte. DOOR EUGÈNE DE KOK ‘Wolphaartsdijk is een van de dorpen, waarvan de bewoners pas worden gewaarschuwd als het eigenlijk al te laat is. Want als er omstreeks vier uur in de nacht gaten vallen in de dijk langs de Zandkreek, is het dorp nog in diepe rust. Hoewel veel mensen weten dat het water die middag al erg hoog is gekomen, komt niemand op het idee wakker te blijven omdat de springvloed van die nacht wel eens gevaarlijk kan worden’, schrijft auteur Kees Slager in zijn monumentale boek ‘Watersnood’. Uiteindelijk kostte het water twaalf mensen het leven in Wolphaartsdijk en OudSabinge. Hun leeftijd varieerde van drie maanden tot 79 jaar. Kinderen van de basisscholen de Achthoek, de Ichthusschool en Johannes Calvijnschool lazen vrijdag in de stromende regen bij het herdenkingsmonument hun namen voor. Even daarvoor hadden burgemeester René Verhulst en dorpswethouder Loes Meeuwisse een krans gelegd bij het beeld en was er één

minuut stilte. De plek waar het herdenkingsmonument staat, is de locatie waar het water op 1 februari 1953 over de dijk kwam. Vier polders kwamen onder water te staan. “Het kwam gewoon over de dijk”, zei Verhulst in zijn toespraak in restaurant De Meerkoet. “De muurtjes lagen onderaan. Geen dijkval of coupure die bezweek. De dijk was gewoon te laag voor het opgestuwde water.” ‘Ze denkt dat de waterleiding is geknapt, maar Anton ziet meteen dat er iets ernstiger aan de hand is’, schrijft Slager in zijn boek over gevolgen. Anton is Anton Reijnhout, die in de rampnacht bij zijn grootmoeder op het zoldertje van haar huisje aan de Papenweg in Wolphaartsdijk lag te slapen. ‘Hij sjouwt zijn grootmoeder naar het zoldertje, maar voelt dat het huisje staat te schudden onder het geweld van het water. Terwijl hij met een beitel een gat in de muur naar de buren maakt, slaat de achtergevel uit het huisje. Nog net op tijd kunnen ze de zolder van het steviger huis van de buren bereiken. De buren aan

Burgemeester René Verhulst en dorpswethouder Loes Meeuwisse herdenken in Wolphaartsdijk met tientallen andere aanwezigen de slachtoffers van de Watersnoodramp in 1953. FOTO EUGÈNE DE KOK

de andere kant worden pas wakker als het water hoog in de kamer staat. Hun dochtertje van drie maanden drijft in haar wiegje tegen het plafond en als ze dat eindelijk te pakken hebben, is het meisje al overleden’. Ongepast Het is slechts één voorbeeld van de vreselijke gebeurtenissen, die de inwoners

van Wolphaartsdijk en Oud-Sabbinge in de rampnacht meemaakten. Hoewel hij verhalen over de ramp van zijn ouders kent, zei Verhulst zich niet te kunnen voorstellen wat de mensen in 1953 hebben mee gemaakt. “Dat je van het ene op het andere moment niet meer je land of dorp ziet, maar een golvende watervlakte waar van alles op rond drijft. Velen van u weten dat nog wel en ik denk dat het een traumati-

sche ervaring is geweest.” De Goese burgemeester vond het mede daarom ‘ongepast’ dat minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu in de week voor de herdenking in de Volkskrant zei dat een ramp als in 1953 zo weer zou kunnen gebeuren. “Het is onnodig paniek maken, het klopt niet en wat hebben autoriteiten 60 jaar zitten doen, is de vraag die dan meteen opkomt.”

Centrale Zeeuwse herdenking van de Watersnoodramp in Ouwerkerk

‘Een hele manier van leven verdween met het water’ OUWERKERK - Nog steeds zijn er Zeeuwen die bij een zware noordwesterstorm niet kunnen slapen. Dat zei burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen-Duiveland vrijdag tijdens de herdenking, precies zestig jaar na dato, van de Watersnoodramp, die aan meer dan 1800 mensen het leven kostte. Na toespraken van hem en commissaris van de koningin Karla Peijs legden onder meer nabestaanden, leerlingen en minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu een krans bij het herdenkingsmonument ‘Het water, de storm, de stilte’ bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. DOOR BRITTA JANSSEN In een tent naast het museum omschreef Rabelink de gebeurtenissen van 1 febuari

1953 en de dagen erna als een ‘ramp van ongekende omvang’. “Nog altijd zijn er Schouwen-Duivelanders die het verdriet diep hebben weggestopt. De herinnering

is nog altijd te pijnlijk, de wonden niet geheeld.” Het eiland werd zwaar getroffen door de overstromingen. “In Ouwerkerk overleed

één op de zes inwoners en in Nieuwerkerk 288 mensen.” Ook de materiële schade was groot. “200.000 hectare land verdween onder water, land dat deels moeizaam van de zee was gewonnen. De eerste dagen van februari 1953 hebben Schouwen-Duiveland voorgoed veranderd. Maar ondanks alles, door de wilskracht van de mensen en de hulp uit binnen- en buitenland is Schouwen-Duiveland weer opgebouwd.” De herinnering aan toen moet blijven, zei de burgemeester. “Dat zijn we verplicht aan de slachtoffers, de nabestaanden en de redders die met gevaar voor eigen leven hulp boden.”

‘Bang ben ik niet meer’ Rabelink zei dat dijkversterking nodig blijft. “Pas als de mensen achter de dijken zich veilig voelen, dan kun je zeggen dat Nederland leeft met het water. Dan kunnen we de andere kant van het water zien: die van vriend.” IJskoud Commissaris van de koningin Karla Peijs stelde dat de ramp in het collectieve geheugen gegrift staat. “De communicatie was toen anders dan nu. Buiten Zeeland wist niemand hoe erg het was. Het was een angstaanjagende tragedie, met ijskoud water.” Peijs schetste een tijd waarin de mensen niet veel wisten van de wereld om hen heen. “Veel mensen die de ramp overleefden, waren nog nooit van het eiland af geweest.” Aan de andere kant aarzelden veel mensen niet om in de getroffen gebieden hun handen uit de mouwen te steken, sprak de commissaris.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

Tijdens de herdenking werden er kransen gelegd bij het herdenkingsmonument ‘Het water, de storm, de stilte’.

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PaGiNa 3

“Nederland op zijn best. De scouting riep ‘mouwen omhoog, het land moet droog’ en er kwamen meisjes uit Noord-Holland om huizen te poetsen.” Pas na de ramp werd langzamerhand de impact duidelijk. “Een hele manier van leven verdween met het water. De paarden waren veelal verdronken, waardoor boeren sneller moesten mechaniseren.” Grensoverschrijdende samenwerking is nu volgens Peijs niet meer weg te denken. “Er zijn hier nu twee Amerikaanse gasten die orkaan Katrina hebben meegemaakt. We delen kennis, in het kader van de historische woorden van onze koningin na de Watersnoodramp: ‘Dit nooit meer’.” Dak Naast deze toespraken, was er ook muziek. Jorien Brugmans droeg het gedicht ‘Weggeëbd’ voor en Clementine Volker zong het lied ‘Na de hoos’. Onder de aanwezigen waren onder meer vertegenwoordigers van lokale tot nationale overheden en sommigen van hen legden een krans. De herdenking gaf Janny Bolijn een dubbel gevoel. “Het is mooi, maar de herinnering doet nog steeds pijn”, aldus de 81-jarige Nieuwerkerkse die in Stavenisse is geboren. Haar verloofde verloor bij de ramp zijn ouders. “Toen de kaaimuur bij Viane doorbrak, sloeg het water hun huis helemaal weg. Mijn schoonouders verdronken. Mijn verloofde kon zich redden met een stuk dak.” Haar echtgenoot is vijftien jaar geleden overleden. “Ik ben hier nu met mijn dochter en schoondochter, maar je moet er toch alleen doorheen.” Bolijn zei dat slecht weer haat niet langer angst aanjaagt. “Door de dijken en keringen die er nu zijn, ben ik niet meer bang.”

Volg ons op twitter: @BevelandseBode.


PROFITEER VAN ONZE PLUS PUNTEN! 6347,-

Direct de laagste prijs

Zekerheid en vertrouwen

Service verlenen vanuit de genen

Afspraak = afspraak

Altijd de vóórdeligste keuze

Familiebedrijf

Eigen montageteam

Uitsluitend tevreden klanten Als klantgericht team zijn wij pas tevreden als u tevreden bent. Dus mocht er onverhoopt iets mis gaan, dan doen wij er

Kozijnen | Dakkapellen | Zonweringen ARONDER: SET APPARATUUR, WA INCLUSIEF COMPLEET PLAAT SSER + INDUCTIEKOOK LUXE COMBI + VAATWA

alle moeite voor om dit op te lossen.

OP=OP!

STENEN WERKBLAD VOOR DE PRIJS VAN KUNSTSTOF. SLECHTS €174,- PER METER! Geldig t/m zaterdag 9 februari.

Graag laten wij onze klanten aan het woord! Onze motivatie was de goede prijs, goede service, bekend bedrijf en de vele keuzemogelijkheden. Er werd ruim de tijd voor ons genomen; super! Met vriendelijke groet, Fam. De Bruine

NIEUW, kunststof kaderfronten met houtlook en structuur ARDI KEUKENS & SANITAIR CECILIAWEG 4, 4697 RV SINT ANNALAND T (0166) 653448 W W W W.ARDIKEUKENS.NL PELMA KEUKENS AMUNDSENWEG 47, 4462 GP GOES (DE POEL II) T (0113) 219770 W W W W.PELMAKEUKENS.NL

Kantoor Voordeel.com 1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR KORTING VAN STALEN DRAAIDEURKASTEN 50t/m80%

80b x 38d x 178h

Met 4 legborden

van de catalogusprijzen

NIEUW IN VERPAKKING

Let op: afhaalprijzen! (... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden) Alle prijzen exclusief BTW.

van 125.- voor

95.-

bureaus - kasten - stoelen - tafels

Kozijnen Kozijnen || Dakkapellen Dakkapellen || Zonweringen Zonweringen restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u. Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

Uitsluitend verkoop à contant. Pinnen mogelijk.

Kozijnen | Dakkapellen | Zonweringen

Klarinetweg 2a Klarinetweg 2a 4337 RA Middelburg 4337 RA Middelburg info@profiline.nl info@profiline.nl

Klarinetweg 2a 4337 RA Middelburg

I www.profiline.nl www.profiline.nl TI (0118) 820 220 T (0118) 820223 220 F (0118) 820 F (0118) 820 223

I www.profiline.nl T (0118) 820 220


actualiteit

Column

Modelbouwshow in Zeelandhallen o p zaterdag 23 en zondag 24 februari

Beste modelbouwers naar Goes GOES - De Modelbouwshow is een combinatie van vertrouwde elementen en nieuwigheden, zodat deelnemers en bezoekers weten wat ze krijgen, maar ook iedere keer worden verrast. “Voor de modelbouwers is het een jaarlijks treffen, voor bezoekers een leuk dagje uit met het hele gezin”, zegt Jan van ‘t Veen van de show die dit jaar op zaterdag 23 en zondag 24 februari plaatsvindt in de Zeelandhallen in Goes.

Addo Sprangers

Inspiratie

Je kunt ervan houden of niet, om het carnavalsfeest kun je moeilijk heen. Zelfs als je er zelf helemaal niet aan meedoet. Het journaal op televisie zal er de komende dagen weer zoveel aandacht aan besteden dat ontkenning van het bestaan van het feest wel moet duiden op totale wereldvreemdheid of een uiterst hardnekkige afkeer. Dat is bij ondergetekende niet het geval. Sterker nog: ik zie vol verwachting uit naar wat de creatieve carnavalsvierders dit jaar weer in petto hebben. Stiekem beginnen mijn eigen handen te jeuken, want het hiervoor genoemde journaal zorgde alleen afgelopen week al voor voldoende inspiratie om aan de slag te gaan met de diverse carnavalsmotto’s die ik in mijn omgeving voorbij zag komen. De afscheid nemende en - naar het zich laat aanzien voorlopig laatste ‘officiële’ koningin Beatrix bijvoorbeeld kan prachtig figureren onder het motto ‘Lest Best’, terwijl het motto ‘Ziede gij ut ôk zitte?’ de troonopvolging door de mannelijke majesteit Willem-Alexander wel eens met een knipoog zou kunnen belichten. Het motto ‘Ut staod’in de sterre’ kan eveneens mooi worden toegepast op koningin Beatrix, al is het natuurlijk heel erg gemakkelijk om vermeende profetische gaven met terugwerkende kracht in een carnavalsoptocht te demonstreren. Dat geldt natuurlijk ook voor de nationalisatie van SNS Reaal. De redding van die bank door de Nederlandse staat is meteen ook een mooi inkoppertje voor de carnavalsvierders die dit jaar het motto ‘We doen er un schepje bovenop’ hanteren. En dan hebben we natuurlijk nog alle onthullingen over dopinggebruik door voormalige profwielrenners, want ook zij deden er in het verleden regelmatig een schepje bovenop, zo blijkt. Om hun ontboezemingen op ludieke wijze op de hak te nemen, zijn er gelukkig ook carnavalsmotto’s als ‘Deez jaor gaot alles anders’. Dat mogen we althans hopen na de negatieve reclame die raddraaiers bij FC Den Bosch het Nederlandse voetbal bezorgden door AZ-spits Jozy Altidore te onthalen op oerwoudgeluiden. Hij liet er zich echter niet door van de wijs brengen. Wie het laatst lacht, lacht het best, zal Altidore hebben gedacht. ‘Lest Best’ en ‘Deez jaor gaot alles anders’. Om het carnavalsfeest kun je moeilijk heen en da’s ook wel weer een fijne gedachte.

Colofon

Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bevelandse Bode Bevelandse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Allegonda Jopse, Annemarie Schrijver Acquisitie Bert Paauwe Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 12.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 10.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 06

De oplossing van deze puzzel is in week 07 te vinden op www.internetbode.nl

Thema van de Modelbouwshow dit jaar is racebanen.

DOOR EUGÈNE DE KOK In 2012 kwamen er maar liefst 12.500 bezoekers naar ‘Modelbouwshow.nl, Bouw je wereld’, zoals de officiële naam van de tweedaagse beurs luidt. Ook dit keer staan de Zeelandhallen in Goes vol modeltreinen, racebanen, kleine schepen en boten, radiografisch bestuurbare vliegtuigen en helikopters en andere objecten die op schaal zijn nagebouwd. De Oosterscheldehal is weer geheel volgens traditie van Lego-club De Bouwsteen, die daar mooie creaties laat zien en kinderen de ruimte biedt om met de steentjes te spelen. “De combinatie van de verschillende disciplines en de deelname van de Lego-bouwers maakt het tot een uniek evenement”, zegt Jan van ‘t Veen. “Zo’n show is er nergens meer in Nederland. We zorgen elk jaar dat er veel beleving is, het is niet statisch. Dat trekt mensen aan. En de meeste deelnemers en bezoekers komen niet eens uit Zeeland.” Volgens Van ‘t Veen merk je dat aan de hotels en vakantieparken, die grotendeels zijn volgeboekt tijdens het weekeinde van de Modelbouwshow. “De mensen zeggen ‘We gaan weer naar Goes toe’. Het is een

begrip onder de modelbouwers. Ze hebben het altijd al ver voordien in hun agenda staan.” De show is goed betaalbaar. De organisatie houdt de entreeprijzen bewust laag. “Voor een vergelijkbaar modelbouwevenement in ben je ergens anders veel duurder uit.” Thema dit jaar is ‘Racebanen’ naar aanleiding van het 50-jarige bestaan van het merk Carrera. Bij de ingang stelt de Carreraclub Zeeland, die voor de 10e keer op de beurs staat, ‘een enorme hoeveelheid racebaanspullen tentoon’. “Van de eerste analoge exemplaren uit 1963 tot en met de digitale racebanen van nu.” Ook staat er een racebaan met autootjes met straalaandrijving en een Carrera Transpo-baan. Natuurlijk kan iedereen zelf weer racen op één van de banen. Voor de kids zijn er prijsjes te verdienen. Tractoren Van ‘t Veen is blij met het programma van dit jaar. Treinenliefhebbers komen dit jaar aan hun trekken, belooft hij. “Er zijn deelnemers bij waarop ik al vijf jaar wacht. Bij sommigen kwam er steeds iets tussen of ze stonden op een andere beurs, maar dit keer valt alles samen. De beste modelbou-

ARCHIEFFOTO

wers van Nederland staan straks in Goes. Dat merkt de bezoeker aan de kwaliteit van de banen. Die zijn echt prachtig.” Nieuw dit jaar zijn modeltractoren. De bouwers ploegen boerenland om en laten zien dat hun modellen niet onder doen voor grote trekkers. Net als vorig jaar wordt er ook weer gevlogen met modelvliegtuigen en helikopters. “Dat was een succes, dus doen we het nu weer.” Verder zijn vertegenwoordigers van elke modelbouwdiscipline van de partij, vaak op dezelfde plek als voorgaande jaren. “Dat doen we bewust. Ik ben eens op een show in Dortmund geweest waar ze alles opnieuw hadden ingedeeld. Ik heb nog nooit zo veel mensen horen klagen.” Wie zeker niet klagen in Goes zijn de vele jonge bezoekers. Van ‘t Veen spreekt uit ervaring. “Mijn kleindochter van drie kwam vorig jaar voor het eerst kijken. Zij zag opa niet staan, want ze vloog van de ene naar de andere kant van de beursvloer. Ze vond het prachtig.” De Modelbouwshow vindt plaats op zaterdag 23 en zondag 24 februari in de Zeelandhallen. Entree is tien euro voor volwassenen en vijf euro voor kinderen tussen de drie en twaalf jaar vijf euro. Meer informatie: www.zeelandhallen.nl.

In de categorie voortgezet onderwijs

Edudelta College Goes wint Onderwijsprijs

GOES - De Onderwijsprijs 2011-2013 is woensdag uitgereikt aan RKBS Heidepoort uit Heikant en het Edudelta College Goes, respectievelijk in de categorie basis- en voortgezet onderwijs. DOOR BRITTA JANSSEN Beide scholen kregen een trofee in de vorm van een bronzen olifant. In maart vertegenwoordigen ze de provincie Zeeland tijdens de finale van de Nationale Onderwijsprijs in Breda.

© www.sudokusite.eu

Klompen en naaldhakken De Goese onderwijsinstelling sleepte de onderscheiding in de wacht met een speciaal project. Alle vmbo-leerlingen namen deel aan workshops waarin zij werden uitgedaagd hun dromen, passies en talenten te beschrijven of te verbeelden. Vijftig van de mooiste en meest ontroerende verhalen zijn gebundeld in een boek: Klompen en naaldhakken. ‘Het is een klein monument voor de leerling’, aldus de jury, ‘voor al die jongens en meiden en hun persoonlijke idealen en dromen. Elke pagina borrelt van enthousiasme en plezier voor het beroep waarvoor PaGiNa 5

ze leren. Er is geen beter promotiemiddel denkbaar voor het VMBO-onderwijs.’ De jury bestond dit keer uit regiobestuurder Myriam Biekens van CNVO, journalist Bert van Leerdam en Statenlid Carla de Paepe. De tweede prijs in de categorie voortgezet onderwijs was voor SSG De Rede uit Terneuzen met het cultuurproject ‘Water’ en de derde prijs ging ook naar Goes. Het Goese Lyceum locatie Bergweg verdiende deze met het project ‘@(s)cool’. Basisschool In de categorie basisschool was Heidepoort de beste. Hun project over muziekonderwijs is in de ogen van de jury een uniek samenwerkingsverband tussen de school, Muziekvereniging Heikant en de Zeeuwse Muziekschool. De tweede prijs in deze categorie was voor de Vlissingse Schoolvereniging met de musical ‘Flootsy’s tour around planet Earth’ en de derde prijs ging naar het taalproject

van de St. Antoniusschool in Axel. Publieksprijs De zes genomineerde scholen voor de Onderwijsprijs Zeeland presenteerden woensdag hun projecten. De meeste stemmen van het aanwezige publiek voor de beste presentatie gingen naar het project ‘Water’ van Scholengemeenschap De Rede uit Terneuzen. De leerlingen van deze school ontvingen dan ook de Publieksprijs. De initiatiefnemer van de Nationale Onderwijsprijs is het Instituut voor Nationale Onderwijs Promotie (INOP). De tweejaarlijkse prijs is in 1993 ingesteld om de creatieve kanten van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht te brengen. Tal van (onderwijs)organisaties, waaronder de twaalf provincies, werken mee. Alle ingezonden projecten zijn binnenkort te vinden op www.onderwijsprijs.nl.


Plan voor bouw vijf sterrenwachten moet mensen uit hele wereld lokken

Jobse wil amateurastronomen trekken naar Oostkapelle

Project gezonde leefstijl GOES - Basisschool ’t Noorderlicht in Goes gaat de komende twee weken aan de slag met het thema ‘De gezonde leefstijl’. Vanaf maandag 4 februari tot maandag 18 februari gaan groep 6 en 7 aan de slag met debatteren over dit thema.

OOSTKAPELLE - Amateurastronoom Klaas Jobse uit Oostkapelle wil achter zijn woning aan de Duinbeekseweg in Oostkapelle vijf kleine sterrenwachten bouwen. Er staat er nu al één van hemzelf en één van Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen uit Middelburg. In de vijf nieuwe observatoria moeten zijn collega’s uit de hele wereld kometen, meteoren en planetoïden kunnen bewonderen. De groep zal diverse workshops debattenaar hem vernoemd. Dat doet de Internationale Astronomische Unie alleen als je wat op je conto hebt staan. Motivatie De amateurastronoom, in het dagelijks leven hovenier, wil de vijf sterrenwachten en de sloop van het kassencomplex, dat nu op de locatie staat, uit eigen zak betalen. Door amateurastronomen te laten overnachten hoopt hij een deel van zijn investeringen terug te verdienen. Hij wil geen subsidie voor het project. “Ik denk dat de motivatie van organisaties die veel subsidie ontvangen op den duur verminderd. Dat wil ik voorkomen.”

‘Tegen kostprijs beschikbaar stellen’

Klaas Jobse aan het werk in zijn observatorium in Oostkapelle. De Oostkappelaar publiceert veel van zijn waarnemingen op zijn eigen website: www.cyclops.net. FOTO KLAAS JOBSE

DOOR EUGÈNE DE KOK Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Veere is enthousiast over het plan van Klaas Jobse, die zeer goed bekend staat in de wereld van amateurastronomen. Het gemeentebestuur wil dan ook meewerken aan het plan voor de bouw van vijf sterrenwachten van elk negen vierkante meter groot en drie meter hoog, hoewel deze niet passen in het huidige bestemmingsplan. Meer voorwaarden verbindt het college aan de wens van Jobse om slaapplaatsen te creëren op het terrein voor de astronomen die van heinde en verre zullen komen. In het toekomstige bestemmingsplan wil ze ruimte scheppen voor een zomerwoning

van 60 vierkante meter met een maximale nokhoogte van zeven meter, maar meer mogelijkheden zijn er niet. Jobse kan ermee uit de voeten. “Ik moet nog rond de tafel met de gemeente, maar lijk een deel van mijn plannen te kunnen realiseren”, klinkt hij hoopvol. Volgens de Oostkappelaar hebben collega’s uit binnen- en buitenland belangstelling getoond. De twee huidige observatoria aan de Duinbeekseweg, één van de donkerste plekken van Zeeland, staan goed bekend onder astronomen. Jobse deed in ruim 30 jaar talloze waarnemingen die opzien baarden onder en waardering oogstten van sterrenkundigen over de hele wereld. Niet voor niets werd er in 2010 een planetoïde tussen Jupiter en Mars

Jobse zegt dat er vergelijkbare mogelijkheden voor amateurastronomen zijn in Zuid-Europa, maar die zijn erg kostbaar. “Ik heb bewezen dat je vanuit Oostkapelle ook mooie waarnemingen kunt doen. Hier wil ik de observatoria tegen kostprijs beschikbaar stellen. Ze zijn bedoeld voor mensen die resultaten willen boeken, maar niet de mogelijkheden hebben om naar Spanje te gaan. Ik heb niet de illusie dat ik hier rijk van ga worden.” Omdat kometen, meteoren en planetoïden lang niet altijd zijn te zien, wil Jobse zekerheid bieden. Stel dat hij collega’s op bezoek heeft, maar het is die dagen net bewolkt, zouden ze via Jobse’s account op internet telescopen kunnen bedienen op buitenlandse locaties waar het op dat moment wel helder is. “Het kan jaren duren voordat zo’n planetoïde weer langskomt. Ik wil dat mensen straks datgene waarvoor ze naar Oostkapelle komen kunnen zien. In het toerisme noemen ze zoiets een slechtweervoorziening.”

VV Kapelle Programma Donderdagavond speelt Kapelle 1 een

oefenwedstrijd tegen SSV’65 1, aanvang 19.30 uur op het terrein van Kapelle.

Amundsenweg 8 Goes • 0113-270 810 www.vanderendtautoschade.nl

ren krijgen en hiermee gaan oefenen. Ook zullen de kinderen filmpjes gaan maken en artikel schrijven over de projectweek. Om de kinderen te ondersteunen is er de workshop artikelen schrijven, verzorgd

door de PZC. Tevens krijgen de kinderen tips en trucs bij het maken van een filmpje door het jongerenpersbureau Newz Goes Around. Uiteindelijk maken de kinderen gezamenlijk een journaal over gezonde leefstijl en een krant waar de geschreven artikelen in geplaatst zullen worden. Op 18 februari vindt het einddebat plaats, de jury zal bestaan uit de wethouder, de schooldirecteur, en de beleidsambtenaar jeugd van de gemeente Goes. Het project is een samenwerking tussen basisschool ’t Noorderlicht, jongeren persbureau ‘Newz Goes Around’ en SMWO-jongerenwerk Goes.

KORTE BERICHTEN GOES Zangavond: Op zaterdag 9 februari aanvang 19.30 uur zal in de Sionkerk te Goes de jaarlijkse februarizangavond gehouden worden. Medewerkende koren zijn Gemengd koor Yerseke o.l.v. Henriette de Bat-van Maelsaeke organist Pieter Heykoop en Mannenkoor De Lofzang o.l.v. Ron van Ommen organist Jos Oreel. Toegang gratis. Collecten Kinderdienst in Vrije Evangelische Gemeente: Goochelaar, poppenspeler en evangelist Ben van de Akker speelt op zondag 10 februari in de Bethelkerk, Beatrixlaan in Goes. Deze speciale gezinsdienst is vooral bestemd voor kinderen van 4-12 jaar en alle ouderen die zich jong voelen, thema: Jezus is de weg tot God. Leiding ds. Van de Wetering en de Bethelband begeleidt de kinderliedje. Organisatie werkgroep Liturgie. Aanvang dienst 10.00 uur. Toegang gratis (wel collecte). De Zonnebloem: Op zaterdag 9 februari houdt de Zonnebloem afdeling Goes een bijzondere middag die in het teken staat van moderne klassieke muziek. Het Heer Hendrikhuis is geopend om 13.30 uur en het programma begint om 14.00 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. Reserveren kan bij Bep de Pan tel. 223241 en Corrie Flikweert 581684. Thema Dienst VVP: Zondag 10 februari om 10.00 uur georganiseerd door de VVP afd. Goes e.o. in de Doopsgezinde kerk, Westwal 41 Goes-centrum. Thema: Het doolhof van goed en kwaad. Toegang vrij voor jong en oud. De Doopgezinde Kerk is rolstoeltoegankelijk via de zij-ingang. Parkeergarage op loopafstand. Meer informatie: 06-20692075; www.dggoes.doopsgezind.nl ‘S-HEER HENDRIKSKINDEREN Vogelbeurs de Vogelvrienden: Zaterdagmorgen 9 februari is het vogelbeurs tussen 10.00 en 12.00 uur in het Heerhendrikhuis, Te Werfstraat 18 te ’s-Heer Hendrikskinderen. Het is de gelegenheid om kooi- en volièrevogels te ruilen, te kopen en te verkopen volgens de richtlijnen van de NBvV, zie hun website: http://www.nbvv.nl/beurzen/regels, voor het houden van een vogelmarkt. Bekijk ook onze website: www.vogelvriendengoes.nl ‘S GRAVENPOLDER Dansen: OntspanningsVereniging ‘Amicitia’ (OVA) houdt zaterdag 9 februari een dansavond in het dorpshuis ‘Ons Dorpsleven’, Poelvoordestraat 3. Een DJ verzorgt de muziek, aanvang 20.00 uur. Iedereen is welkom.

Judoka’s behalen 1x Goud, 4x Zilver, 2x Brons BEVELAND - Zeeuwse judoka’s hebben het afgelopen weekend een geweldige prestatie geleverd tijdens het 33e Internationale Judotoernooi Groot Vlaardingen. Het toernooi staat bekend als een zwaar internationaal toernooi. Er werd maar liefst 1x Goud, 4x Zilver en 2x Brons behaald. In

de categorie -10 jr. -25 kgs stonden zelfs Zeeuwse judoka’s op het podium. -18 jaar: 3e plaats: Boaz Kalkhoven (-60 kg) -15 jaar: 2e plaats: Kiara Mulder (-57 kg) -12 jaar: 2e plaats: Julia Simons (-36 kg), 2e plaats: Indy Godschalk (-32 kg) -10 jaar: 1e plaats: Neomi Poppe (-25 kg), 2e plaats: Maaike Hament (-25 kg), 3e plaats: Marinke Rentmeester (-25 kg)

BEDRIJVIG NIEUWS Autoschadebedrijf Van der Endt overgenomen door ASN Govers Roosendaal

Honderd procent aandacht voor auto, maar de klant staat centraal

GOES - Autoschade Service Van der Endt Goes is een van de kleinere spelers in het veld van de autoschadebedrijven in Zeeland. Maar volgens de nieuwe eigenaar Eric Govers wel een hele belangrijke. “Doordat we vrij kleinschalig opereren kunnen we elke klant onze volledige aandacht geven, en is de persoonlijke service nog echt persoonlijk. We kennen onze klanten bij naam en niet bij nummer.” DOOR BO VAN SCHEYEN

Afgelopen juli besloot Eric Govers dat uitbreiding richting Zeeland helemaal zo’n gek idee nog niet was. “Per slot van rekening komt mijn vrouw Carola uit Goes, dus een beetje de banden weer versterken was voor ons beiden welkom”, vertelt Eric.

Uitbreiding Eric Govers was vrij jong toen hij voor zichzelf begon. Tweeëntwintig jaar was hij toen hij zijn eerste autoschadebedrijf begon in Roosendaal. Hij is begonnen in een kleine loods en nu staat er een bedrijf waar de kleine loods van toen wel vijf keer in past. “Het werd tijd voor uitbreiding. Zeeland lonkte. Maar met in het achterhoofd de economische crisis werd dat geen eenvoudige beslissing.” Het familiebedrijf Van der Endt werd een goede keuze. “De jarenlange ervaring die in huis aanwezig is, de FOCWA-Eurogarantie erkenning en het feit dat het als enig autoschadeherstelbedrijf een contract mag voeren met de landelijke ASN-Groep hebben me doen besluiten de stap naar uitbreiding te zetten.” Govers is trots op zijn vakkundig team en zijn nieuwe

bedrijf aan de Amundsenweg 8 in Goes. Over de naam wil hij het volgende kwijt: “Die zal waarschijnlijk naar verloop van tijd veranderen in ASN Autoschade Service Govers Goes.” Autoschade Het autoschadebedrijf behandelt alle verzekeringen en alle auto’s. “Of het nu een kleine kras- of lakschade betreft die ons particulier wordt aangeboden of het gaat om een fleetowner die een snelle oplossing nodig heeft bij een grote schade, we leveren altijd maatwerk voor een eerlijke prijs en met de zekerheid van vier jaar garantie. We stellen altijd een gratis leenauto ter beschikking. En we doen meer dan alleen schadeherstel. Wij nemen de klant de totale schadeafhandeling uit handen zodat deze hier geen omkijken meer

Eric Govers is trots op zijn nieuwe bedrijf aan de Amundsenweg. FOTO BO VAN SCHEYEN

naar heeft.” Een belangrijk onderdeel van het bedrijf is de Quick Repair. Dat houdt in: uitdeuken zonder spuiten, spot repair en carcleaning. Ook een auto huren bij Govers-Van der Endt is geen probleem.

Voor voordelige tarieven kan via AutoHopper eenvoudig een huurafspraak gemaakt worden. “De werkplaats is altijd open. Als een klant met een vraag zit kan die altijd even bij ons binnen lopen.”

Autoschade Service Van der Endt Goes - Amundsenweg 8 - 4462 GP Goes - T: 0113-270810 - F: 0113-270799 - I: www.vanderendtautoschade.nl. PAGINA 6


lief en leed

Familieberichten Joop de Visser

Joop de´tVisser Zanddorp 54 ´t Zanddorp 54 Middelburg 4335 AK 4335 AK Middelburg website: www.overledenenzorgzeeland.nl website: www.overledenenzorgzeeland.nl email: info@overledenenzorgzeeland.nl email: info@overledenenzorgzeeland.nl

Professionele overledenenzorg

Professionele overledenenzorg

Wanneer neemt u contact op? U kunt gelijk na het overlijden met ons contact opnemen Wanneer contact op? - neemt Deuuitvaartondernemer neemt met ons contact op.

DOMINICUS

U kunt gelijk na het overlijden met ons contact opnemen - Dag De uitvaartondernemer neemt met ons contact06-34796882 op. en nacht bereikbaar:

Gedenktekens

Dag en nacht bereikbaar: 06-34796882

Wij verzorgen een breed scala aan diensten. Wij staan geheel ten dienste van de uitvaartondernemer Ondersteuning en begeleiding van de nabestaanden Wij verzorgen een breed scala aan diensten. Wij staan geheel ten dienste van de Lichamelijke verzorging van de overledene uitvaartondernemer (Thuis)opbaring -Ondersteuning en brochure begeleiding van de laatste wensen gratis te nabestaanden verkrijgen

-

Een gedenksteen zorgt voor een speciale herinnering aan een dierbare. Bij Dominicus helpen we u graag bij het vertalen van uw wensen in natuursteen, RVS of glas.

Lichamelijke verzorging van de overledene (Thuis)opbaring laatste wensen brochure gratis te verkrijgen

Bezoek onze site of maak een afspraak met één van onze adviseurs voor een persoonlijk gesprek.

www.dominicusgedenktekens.nl Burg. van Walsumweg 530 3011 MZ Rotterdam 010-270 90 09

Verzorgt uitvaarten door heel Zeeland dag en nacht bereikbaar Tel. 0113-228849

www.uitvaartondernemingliekebosveld.nl

Madame Curiestraat 10 3316 GN Dordrecht 078-618 28 88

Oude Zandweg 2 4361 SK Westkapelle 0118-571 436

Verrijn Stuartweg 10 4462 GE Goes 0113-277 200

met bijzondere aandacht voor: * begeleiding van kinderen * nazorg voor nabestaanden * geeft ook lezingen over rouw en afscheid * levert fair trade kisten

Recreatiestalling Numansdorp OpeNt Occasion Center Voor bemiddeling verkoop vragen wij:

Caravans, campers en vouwwagens! • Kinderfeestjes • spider grillen soep met stokbrood diverse soorten vlees, sauzen en salades toetje Vanaf €

Voor alle voordelen zie:

www.carva.nl

Contact 0186-652960 - carva@planet.nl Stalling - Verkoop - Reparatie Onderhoud - APK Keuring

28,75 per persoon

(deelname minimaal 4 personen)

Live in Solskin

Zondag 10 en 24 februari vanaf 17:00 uur

(soort steengrillen maar dan op een plaat)

Bowling en partycentrum “De Kruitmolen”

DROGER stuk?

Kruitmolenlaan 129 | 4337 KP Middelburg, Zeeland Tel. 0118-634862 | Fax 0118-642782 Email: info@bowlingdekruitmolen.nl

Bel: 0118-471777

Boulevard Bankert 58, Vlissingen Reserveren: 0118 - 417 350

Leuke Teken en SchiLdercurSuS!

Start wo. 13 febr. 19.30 u. 10 lessen €155,- incl. mat. Atelier Quast, Baarland www.quastnl.nl 06 10816701

Plus 40 Relatie Plus 40

40

Relatie i� F���u��� Plus V���n���n� F���u��� i� Relatie i� F���u��� ma�n�! i� V���n���n� F���u��� V���n���n�

Oost-Souburg

PROFITEER VAN DE VLOERENWEKEN T/m 16 februari vloerenweken bij Deco Home Elenbaas Noom. Profiteer van geweldige kortingen op tapijt, laminaat en pvc! Kom langs in onze winkel en laat u inspireren. *Aanbieding geldig t/m 16 februari 2013. Vraag in de winkel naar de voorwaarden.

GRATIS

rubber ondertapijt t.w.v. e 9,- p/m2

PVC

E49,95 p/m incl. leggen en egaliseren

Laminaat ACTIE E29,95 p/m2 incl. leggen

diverse kleuren

diverse kleuren

2

ma�n�! V���n���n� ma�n�! ma�n�!

Ie������ ��� �i�� �ns������ �� �� ma�n� ����u��� ���jg� ��� Ie������ ��� �i�� Ie������ ��� �i�� �iosco�p��r�n����n� �ns������ �� ma�n� vo�� 2 �� ��rs����! Ie������ ��� �i�� �ns������ �� �� ma�n�

����u��������jg� ��� �ns������ �� ma�n� ����u��� ���jg� ��� Cobie de Weerd �iosco�p��r�n����n� ����u��� ���jg� ��� �iosco�p��r�n����n� 0166-785000 vo�� 2 ��rs����! �iosco�p��r�n����n� www.40plusrelatie.nl vo�� 2 ��rs����! vo�� 2 ��rs����!

Cobie de Weerd Cobie de Weerd 0166-785000 Cobie de Weerd 0166-785000 www.40plusrelatie.nl 0166-785000 www.40plusrelatie.nl www.40plusrelatie.nl

Welgelegen 2c, 4691 SJ Tholen, Tel.: 0166 - 66 28 80

Welgelegen 2c, 4691 SJ Tholen, Tel.: 0166 - 66 28 80 Biezelingsestraat 4421 Tel.: 0113 - 34 21 01 Verf • Behang • Raamdecoratie • Gordijnen • Tapijt • 51, Laminaat • Pvc BN vloeren Kapelle, • Insectenwering • Buitenzonwering • Garagedeuren Biezelingsestraat 51, 4421 BN Kapelle, Tel.: 0113 - 34 21 01, www.decohomeelenbaasnoom.nl

PAGinA 7

WEGENS SUCCES VERLENGD!


Na lange tijd weer ereprijzen Goese sjoelers

Bij Binnenuit in Heinkenszand

Expositie Fotogroep Goes

GOES - Nog tot met 28 maart is de jaarlijkse foto-expositie van de Fotogroep Goes te zien bij woonwinkel Bin- GOES - De sjoelers uit Goes hebben kaal te vinden: een gedeelde 2de plaats, weer deelgenomen aan een toernooi Willy-Andreas Verleye, op de 5de plaats nenuit in Heinkenszand. meetellend voor de Zuidbokaal.

Zaterdag 2 februari zijn we naar Veldhoven afgereisd om daar onze schijven weer te laten schuiven. Met 11 leden hebben we deelgenomen, waarvan er 4 in de prijzen zijn gevallen. In de D klasse op de 2de plaats Adrie Sturm met gem. 130,80. In de E klasse op de eerste plaats Marina Cleirbaut, gem. 132,05 en op de tweede plaats Dineke Geerligs met gem. 127,80. In de I c q jeugd klasse, op de eerste plaats Andreas Verleye. Ook zijn een vijftal leden momenteel na drie van de zeven wedstrijden, in de toptien voor de Zuidbo-

Marina Cleirbaut, op de 7de plaats Dineke Geerligs en op de 8ste plaats Dies Weezepoel. Rest nog te vermelden, dat Corrie Goossens tijdens een selectiewedstrijd op 12 januari een eerste plaats behaald heeft in de F klasse. Volgende week sjoelen we in Oost-Souburg om het afdelings koppelkampioenschap van de afdeling Zuid.

Nederlands voor expats? www.ebc.nl

Theater met Pit GOES - Vanaf zondag 10 februari start er in buurthuis de Pit in Goes-Zuid een theaterworkshop. Recreatieteam de Pit zal dit in samenwerking met twee studenten van de theateropleiding in Tilburg gaan geven. De workshop is voor kinderen uit Goes en omgeving in de leeftijd van 8 t/m 13 jaar. Pim de Bruijn en Jasper Aarts zullen de kinderen elke zondagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur les geven en de basisprincipes van het toneelspelen en het zingen bijbrengen.

Nederlands op de werkvloer? www.ebc.nl De winnende foto van de wedstrijd van Fotogroep Goes.

De tentoonstelling is te zien tijdens de openingstijden van Binnenuit op dinsdag tot en met zaterdag. De eerste prijs is net als in 2012 gewonnen door Christella Dahlkamp uit Hein-

kenszand met een portretfoto in kleur. De tweede prijs is voor Harry Roelands uit Goes met een landschapsfoto en Jan Koeman uit Kloetinge is met een themafoto derde geworden.

FOTO CHRISTELLA DAHLKAMP

De Fotogroep Goes bestaat al ruim 30 jaar. Het is een club vrijetijdsfotografen. Naast Binnenuit exposeren ze fotowerk in Theater de Mythe en bij fysiotherapiepraktijk De Tol in Goes.

Uiteindelijk zullen ze met de kinderen naar een voorstelling toewerken die voor iedereen te bezichtigen is. Alle kinderen zijn welkom. Dus ook zeker de jongens. Tijdens de workshop leer je bijvoorbeeld ook hoe je om moet gaan met licht en geluidstechniek. Juist ook de kinderen zonder enige spelervaring mogen aansluiten. Het gaat dus niet om hoe goed je bent. De eerste les is gratis, om te kijken of je het wel leuk vind. De repetitieperiode is van 10 februari tot 9 juni. Aanmelden kan door een mail te sturen naar theatermetpit@buurthuisdepit.nl met daarin je naam, leeftijd, adres en telefoonnummer. Dit is de perfecte invulling van die saaie zondagmiddag! Mocht je het echt heel leuk vinden is er een mogelijkheid om door te stromen naar de Jeugd Theaterschool Zeeland.

Bootwedstrijd EGHV

Meer teams ingeschreven dan ooit in Sportpunt Zeeland

Achtste editie handbaltoernooi GSC

GOES - Voor de achtste keer wordt volgende week woensdag het GSC Schoolhandbaltoernooi georganiseerd. Plaats van handeling is Sportpunt Zeeland. Het toernooi is een initiatief van handbalvereniging GSC. Doel is om kinderen kennis te laten maken met de sport. GSC werkt daarvoor samen met SMWO Breedtesport. Dit jaar doen 28 teams van verschillende basisscholen mee aan het toernooi. Nog nooit hebben zo veel teams zich ingeschreven. Zij strijden om de wisselbeker. Er zijn

duels tussen leerlingen uit de groepen vijf en zes en tussen kinderen uit de groepen zeven en acht. Iedereen is van harte welkom een kijkje te komen nemen op het toernooi. De wedstrijden worden gespeeld tussen 13.00 uur en 17.00 uur. Mensen die een team zouden willen begeleiden tijdens het toernooi kunnen contact opnemen met

GSC en SMWO Breedtesport. Contactgegevens staan op de website www.hvgsc.nl.

Business English? www.ebc.nl

Workshops over recycling afgedankte elektrische en elektronische apparaten

Goed ingepakt en wachten op vis.

GOES - Zo’n duizend Zeeuwse kinderen doen vanaf dit voorjaar mee aan workshops waarin zij leren over de inzameling en recycling van afgedankte elektrische en elektronische apparaten.

GOES - Op zaterdag 2 februari hield de Eerste Goese Hengelsport Vereniging een bootviswedstrijd op de Grevelingen.

Kinderen geven afval tweede leven DOOR BRITTA JANSSEN De jongens en meisjes krijgen de lessen aangeboden via de buitenschoolse opvang. Hierbij staat bijvoorbeeld e-waste centraal. Dit zijn bijvoorbeeld lampen en elektrische apparaten met een stekker, accu of batterij die mensen bij het gewone afval gooien. ‘Grote apparaten, zoals koelkasten en wasmachines, brengen mensen wel uit gewoonte naar de milieustraat’, schrijven de dertien Zeeuwse gemeenten in een gezamenlijk persbericht. Die bewustwording kan wat e-waste betreft nog verbeterd worden. E-waste dat in de vuilnisbak verdwijnt, kan niet meer gerecy-

Technisch Duits? www.ebc.nl

cled worden. ‘Veel waardevolle grondstoffen gaan daardoor verloren en gevaarlijke stoffen komen in het milieu.’ Tentoonstelling De producentenorganisaties Wecycle en ICT-Milieu hebben samen het fonds ‘Wecycle-gemeenten’ in het leven geroepen, waarmee vanuit gemeenten projecten opgezet kunnen worden om de inzameling van elektronica, elektrische apparaten en spaarlampen te verhogen. De gemeenten Borsele, Goes, Hulst, Kapelle, Middelburg, Noord-Beveland, Reimerswaal, Schouwen-Duiveland, Sluis, Terneuzen, Tholen, Veere en Vlissingen bieden in het kader van het ‘Wecycle-gemeenten fonds’ op de bso’s in hun gemeenten in totaal 360 workshops aan op 120 verschillende bso’s. Bij deze workshops staan duurzaamheid en techniek centraal.

Tijdens de lessen worden de thema’s inzameling en recycling op een creatieve en interactieve manier toegelicht. ‘Kinderen onderzoeken waaruit elektrische apparaten bestaan en geven hier naar eigen inzicht een nieuwe functie aan. Dit doen ze door kunstwerken te maken van e-waste.’ De gemaakte kunstwerken worden tentoongesteld in diverse gemeentelijke gebouwen. Ook zal er een wedstrijd zijn wie het mooiste kunstwerk maakt. Het project loopt van april tot het najaar. De deelnemende bso’s kunnen zich opgeven als inzamelpunt voor kleine elektrische en elektronische apparaten. Voor elk ingezameld apparaat ontvangen ze punten. Deze punten kunnen ze inleveren voor sport- en spelmateriaal, lesmaterialen of aan een goed doel schenken. PAGINA 8

Er werd om 8.00 vertrokken uur uit de haven bij Den Osse met MS Theo. Het was koud en guur en er werd zeer weinig gevangen. Uitslag 1. Jaap Fossen heer 58 2. Tonnie Uitterhoeve heer 24 3. Chelsea de Visser jr. 18 4. Davy Minnaard heer 15 Overige deelnemers hebben geen vis gevangen. Totaal overzicht 22 deelnemers waarvan er 4 vis wisten te vangen tijdens de wedstrijd die van ca. 8.45 tot 12.00 duurde. Er werden 5 vissen gevangen met een totale lengte van 115 cm. De gemiddelde grootte van de vis was 23 cm. Er werd wijting, schar en haring gevangen.

Hoewel de schipper 2 keer is verkast werd er helaas erg weinig vis gevangen. Na de wedstrijd werd er door gevist tot ca. 15.00 uur. Ook toen werden er nog slechts een paar vissen gevangen. De temperatuur was laag 3 °C toen we wegreden en 6 °C toen we terugreden naar huis. Op het water was het erg koud door de stevige wind en nog twee keer een bui hagel. Voor de 1e 10 deelnemers waren er hengelsport prijzen. De junioren kregen een medaille. In 2014 wordt deze wedstrijd in principe op een nog nader te bepalen tijdstip gevist. Programma De eerstvolgende wedstrijd van de EGHV is op 30 maart. Er wordt dan gevist bij Zoutelande Kustlicht van 9.00-12.00 uur.

Commercieel Frans? www.ebc.nl


Bekendmakingen Goes Informatiepagina woensdag 6 februari 2013

www.goes.nl>Inwoner>Nieuws/Actueel>Info Goes Stadskantoor M.A. de Ruijterlaan 2 4461 GE Goes

Goes. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste de volgende gegevens bevatten: a. de naam en het adres van de indiener; b. de dagtekening; c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; d. de gronden van het bezwaar.

Postadres Postbus 2118 4460 MC Goes T (0113) 249 600 E stadskantoor@goes.nl I www.goes.nl Openingstijden afdeling Publiekszaken ma t/m vr 09.00 - 12.30 uur do-avond 17.00 - 20.00 uur za 10.00 - 12.00 uur

Voor vragen kunt u terecht bij de heer ing. J. Stortelder, tel. 249 771 (verkeerskundig) mevrouw drs. M.L. van Mackelenbergh, tel. 249 854 (juridisch).

Op maandag- t/m donderdagmiddag kunt u alleen na telefonische afspraak geholpen worden. Op vrijdagmiddag zijn alle gemeentelijke diensten gesloten. Openingstijden afdelingen Activering & Inkomensvoorziening en Zorg ma t/m vr 09.00 - 12.30 uur Calamiteitentel. (0113) 249 770 In noodgevallen buiten kantooruren: 06 5329 8141

Datum

7 februari

13 februari

Activiteit

Collegespreekuur voor inwoners en ondernemers , zie www.goes.nl > bestuur & organisatie> spreekuur 18.30 - 19.30 uur Stadskantoor. Koplopersbijeenkomst Het Nieuwe Winkelen 19.00 Le Bazaar, Marconistraat

Voor evenementen zie www.goespromotie.nl

Aanwijzen gedeelte Stelleweg als fietspad Burgemeester en wethouders hebben op 6 februari 2013 besloten het bord G11 van bijlage I van het Reglement Verkeersbesluiten en Verkeerstekens 1990 te plaatsen aan het begin en einde van het gedeelte van de Stelleweg tussen de kruising Stelleweg/Manneeweg en de kruising Stelleweg/Hoge Meet, alsmede aan beide zijde van de Stelleweg ter hoogte van de Hilleweg waarmee deze gedeelten van de Stelleweg worden aangewezen als verplicht fietspad. Het verkeersbesluit ligt vanaf 7 februari 2013 gedurende een termijn van zes weken ter inzage. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedere belanghebbende binnen voornoemde termijn een bezwaarschrift indienen tegen dit besluit bij het college van burgemeester en wethouders van Goes, Postbus 2118, 4460 MC te

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende aanvragen om een omgevingsvergunning hebben ontvangen:

Datum ontvangst

zaaknummer

30-01-2013 OMG-2013-0046 01-02-2013 OMG-2013-0050 31-01-2013 OMG-2013-0048

locatie

omschrijving

Jan Wolkerslaan het bouwen van 2 vrijstaande woningen Muidenweg 100 het plaatsen van een propaantank ‘s-H Hendrikskinderenstr 47 en 49 het samenvoegen van woningen

De publicatie van ontvangen aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt.

Integraal handhavingsbeleid Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij op 28 januari 2013 de handhavingsnota ‘Integraal Handhavingsbeleid voor de fysieke omgeving Gemeente Goes’ hebben vastgesteld. Deze beleidsnota ligt 6 weken ter inzage. De beleidsnota is een openbaar stuk en kan, ook na de terinzagetermijn, worden opgevraagd bij de afdeling Vergunningen en handhaving van de gemeente. Verder is de beleidsnota te raadplegen via www.goes.nl.

Verleende vergunningen door de burgemeester

AgendaGoes

Aanvragen omgevingsvergunning

• Voor het houden van een snuffelmarkt op de Grote Markt in Goes op 2 augustus 2013 van 14.00 tot 22.00 uur (verzonden 29 januari 2013). • Wijziging tijden Paasloop CIOS Goes in en rond Wilhelminadorp op 20 maart 2013 van 09.30 tot 10.30 uur wordt van 11.00 tot 12.00 uur (verzonden 28 januari 2013). • Voor 2 kansspelautomaten op de locatie Grote Markt 26 in Goes (verzonden 28 januari 2013). • Vriendinnendag op de Grote Markt, Singelstraat, Vlasmarkt en diverse winkelstraten te Goes (verzonden: 22-01-2013) op 24 maart van 13.00 – 17.00 uur.

Bezwaar Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de datum van verzending van de verleende c.q. geweigerde vergunningen en ontheffingen bezwaar indienen bij burgemeester en wethouders. Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener, dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de motivering van het bezwaar. Indien bezwaar is ingediend, kan de voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda worden verzocht een voorlopige voorziening te treffen als onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen dat vereist. Voor het in behandeling nemen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. De op vergunningen/ontheffingen betrekking hebbende stukken liggen gedurende deze periode ter inzage.

Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij na toepassing van de reguliere voorbereidingsprocedure de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend:

Datum verzending

zaaknummer

locatie

omschrijving

31-1-2013

OMG-2013-0011

Grote Markt 15

31-1-2013 31-1-2013

OMG-2013-0013 OMG-2013-0016

Hoofdstraat 33A Albert Plesmanweg 2

31-1-2013 1-2-2013 31-1-2013 1-2-2013

OMG-2012-0682 OMG-2012-0703 OMG-2012-0722 OMG-2012-0721

Amundsenweg 29A Grote Markt 8 Dorpsstraat 26 Parkweg 5

het plaatsen van een scheidingswand en het wijzigen van de gevel en reclame het plaatsen van een dakkapel het legaliseren van een mobiel reclamebord het plaatsen van een lichtreclamezuil het verbouwen van het pand het vervangen van de schutting het verbouwen van de woning en vergroten van de garage

31-1-2013

OMG-2012-0728

D.D.van den Boutstraat 2 t/m 10, v.d.Spiegelstraat 51 t/m 59 en Wulfaertstraat 2 t/m 12 het plaatsen van achterzetglas

Tegen een verleende vergunning kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van verzending (zie vermelde datum) een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland – West-Brabant verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd.

Inzage aangevraagde en verleende vergunningen Na een afspraak met de afdeling Vergunningen en Handhaving, bureau Vergunningen, telefoonnummer 249 700, kunt u de aanvragen en verleende vergunningen inzien in het Stadskantoor.

Verlenging beslistermijnen Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de termijn om te beslissen op de volgende aanvragen om een omgevingsvergunning met ten hoogste zes weken hebben verlengd:

Datum verzending

zaaknummer

locatie

omschrijving

1-2-2013

OMG-2012-0645

De Puyeweg 1

het verbouwen van het bestaande bedrijfspand

Tegen een verlengingsbesluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van verzending (zie vermelde datum) een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. www.goes.nl

Expositie van Martijn Westhuis

Langdurigheidstoeslag 2013

GOES - In de publieksruimte van het stadskantoor zijn van 5 tot en met eind februari foto’s van Martijn Westhuis te GOES - Aan personen en gezinnen in de afdeling Activering & Inkomensvoorde leeftijd van 21 jaar tot de pensi- ziening. zien. De expositie is te bekijken tijdens de openingstijden van het stadskantoor. Martijn Westhuis laat afbeeldingen zien die hij heeft gemaakt langs het oude spoor van Goes naar Baarland. In deze serie zijn stations en details van het spoor te zien, maar ook mooie Zeeuwse landschappen. Het is zijn examenwerk voor de opleiding

fotografie aan het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Meer informatie over de expositie staat op de website www.gemeentearchiefgoes.nl onder tentoonstellingen. In de hal van het stadskantoor is elke maand een nieuwe tentoonstelling te zien.

Wie ook wil exposeren, kan voor informatie terecht bij Willy van Meegen van het gemeentearchief: w.van.meegen@goes. nl. De voorwaarden zijn te vinden op www. gemeentearchiefgoes.nl.

‘t Noorderlicht gezond bezig GOES - Basisschool ‘t Noorderlicht in Goes is in de weer met het thema ‘De gezonde leefstijl’.

Tot maandag 18 februari gaan groep 6 en 7 aan de slag met debatteren over dit thema. Ook maken kinderen filmpjes en een artikel over de projectweek. Om de kinderen te ondersteunen is er de workshop artikelen schrijven, verzorgd door de PZC. Ook krijgen de kinderen tips en trucs bij het maken van een filmpje door jon-

gerenpersbureau Newz Goes Around. Uiteindelijk maken de kinderen gezamenlijk een journaal over gezonde leefstijl en een krant waarin de geschreven artikelen geplaatst worden. Op 18 februari vindt het einddebat plaats. De jury bestaat uit een wethouder, de schooldirecteur en de beleidsambtenaar jeugd van de gemeente Goes. Het project is een samenwerking tussen basisschool ‘t Noorderlicht, jongeren persbureau ‘Newz Goes Around’ en SMWO-jongerenwerk Goes. PAGINA 9

oengerechtigde leeftijd, die langdurig zijn aangewezen op een laag inkomen, kan ieder jaar een langdurigheidstoeslag worden verstrekt.

Als u in 2012 een langdurigheidstoeslag heeft ontvangen, kunt u die weer opnieuw aanvragen voor 2013. Het maakt niet uit wanneer u de langdurigheidstoeslag in 2012 heeft aangevraagd; u kunt deze nu al voor 2013 aanvragen. Als u een bijstandsuitkering heeft, kunt u een aanvraagformulier opvragen bij uw contactpersoon van

Als u geen bijstandsuitkering heeft, krijgt u een aanvraagformulier toegestuurd door uw contactpersoon van de afdeling Zorg. Heeft u nog geen formulier ontvangen? Neem dan contact op met uw contactpersoon bij de gemeente. Wilt u meer weten over deze regeling, neem dan contact op met de gemeente (tel. 14 0113) of kijk op www.goes.nl > Werk en inkomen > Ondersteuning inkomen (daar vindt u ook de Verordening Langdurigheidstoeslag WWB 2012).

www.zeelandwerkt.nu bereikt maandelijks 35.000 kandidaten


W W W . B O R S E L E . N L

BORSELS BULLETIN 6 FEBRUARI 2013 WEEK 06

REDACTIE GEMEENTE INFO afdeling Bestuursondersteuning, Tel. (0113) 238438 E-mail: publicatie@borsele.nl REDACTIE GEMEENTERAAD raadsgriffier, Tel. (0113) 238440 GEMEENTE BORSELE Gemeenteraad, College van Burgemeester en Wethouders, commissie bezwaarschriften. Postadres: Postbus 1, 4450 AA Heinkenszand. Bezoekadres: Stenevate 10, 4451 KB Heinkenszand. Tel. (0113) 238383, fax (0113) 561385 Openingstijden Burgerzaken: (bezoekadres locatie Ovezande) Maandag 08.30-12.30 uur en ‘s middags op afspraak Dinsdag 08.30-12.30 uur Woensdag 08.30-16.00 uur Donderdag 08.30-12.30 uur en van 17.00 tot 20.00 uur Vrijdag 08.30-12.30 uur Openingstijden ter inzage liggende stukken iedere werkdag van 08.30-12.30 uur E-mail: info@borsele.nl Website: www.borsele.nl Twitter: @gemeenteborsele

GEMEENTERAAD Op 14 februari 2013 vindt er een informatiebijeenkomst plaats over het verkeersvervoerplan. Deze bijeenkomst vindt plaats in de Raadsboerderij, Stenevate 9 in Heinkenszand en begint om 20.00 uur. U bent van harte uitgenodigd om deze bijeenkomst bij te wonen. Raadspresidium 21 februari 2013 Op donderdag 21 februari 2013 vergadert het raadspresidium. Het raadspresidium is een delegatie uit de gemeenteraad, belast met de agendavorming en de advisering over de werkwijze van de raad. Deze vergadering vindt maandelijks plaats. Vastgestelde verslagen kunt u vinden op www.borsele.nl. Gemeenteraadsspreekuur Op donderdag 21 februari 2013 wordt van 19.30 tot 20.00 uur het gemeenteraadsspreekuur gehouden in het gemeentehuis in Heinkenszand. Tijdens het gemeenteraadsspreekuur heeft u de mogelijkheid vragen, opmerkingen en kritiek voor te leggen aan raadsleden. Per partij is er één raadslid aanwezig. Er wordt een verslag gemaakt van het spreekuur. Om organisatorische redenen moet u donderdag 21 februari 2013 voor 12.00 uur een afspraak maken. Dit kan bij Bianca Vermeulen (0113) 238375. Aansluitend aan het gemeenteraadsspreekuur vergaderen de raadsfracties individueel over de agenda en de voorstellen voor de raadsvergadering van 7 maart 2013.

MELDING ARTIKEL 8.40 WET MILIEUBEHEER Burgemeester en wethouders maken bekend dat de volgende meldingen zijn ontvangen: op grond van het "Activiteitenbesluit (Mest) milieubeheer" voor de tijdelijke opslag (maximaal zes maanden) van: • 50 m³ schapenmest aan de Polderweg in ‘s-Heer Abtskerke, kadastraal bekend X-881; • 100 ton rundveemest aan de Noord Kraaijertsedijk in Lewedorp, kadastraal bekend. A-411. De meldingen liggen van 7 februari 2013 tot en met 20 februari 2013 ter inzage gedurende de openingsuren van het gemeentehuis, Stenevate 10 in Heinkenszand. Tegen meldingen op basis van artikel 8.40 Wet milieubeheer kan geen bezwaar worden gemaakt.Voor inlichtingen over deze meldingen kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke ordening en milieu, telefoonnr. (0113) 238383.

ONTWERP BESTEMMINGSPLAN ‘KERN ’S-GRAVENPOLDER 2013’ Burgemeester en wethouders van Borsele maken, in het kader van artikel 3.8 lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat het ontwerp bestemmingsplan “Kern ’s-Gravenpolder 2013” samen met het ontwerp besluit vanaf 7 februari t/m 20 maart 2013 ter inzage ligt. Inhoud bestemmingsplan Het bestemmingsplan actualiseert de volgende bestemmingsplannen geheel of gedeeltelijk: • Bestemmingsplan ’s-Gravenpolder, gedeelte Weltevrede, vastgesteld op 6 november 1979; • Bestemmingsplan ’s-Gravenpolder, gedeelte Weltevrede deel A en B, vastgesteld op 22 december 1994; • Bestemmingsplan ’s-Gravenpolder, gedeelte Weltevrede deel A en B, 1e herziening 2010, vastgesteld op 22 juli 2010; • Bestemmingsplan ’s-Gravenpolder, gedeelte Weltevrede deel C1, vastgesteld op 6 april 1993; • Bestemmingsplan ’s-Gravenpolder, gedeelte Provincialeweg, vastgesteld op 5 augustus 1980; • Bestemmingsplan 1e herziening ’s-Gravenpolder, gedeelte Provincialeweg, vastgesteld op 5 februari 1985; • Bestemmingsplan 2e herziening ’s-Gravenpolder, gedeelte Provincialeweg, vastgesteld op 5 februari 1985; • Bestemmingsplan ’s-Gravenpolder, gedeelte Buitenleven, vastgesteld op 4 augustus 1987; • Bestemmingsplan Kern ’s-Gravenpolder 2002, vastgesteld op 6 februari 2003; • Bestemmingsplan Kern ’s-Gravenpolder, gedeelte omgeving De Zwake, 12 mei 2005; • Bestemmingsplan Kern ’s-Gravenpolder, gedeelte Zaaidijk, vastgesteld op 7 juli 2005; • Bestemmingsplan Kern ’s-Gravenpolder, gedeelte An den Diek, vastgesteld op 7 juli 2005. Inzage U kunt het bestemmingsplan via www. ruimtelijkeplannen.nl raadplegen. Op deze website selecteert u het tabblad “Bestemmingsplannen”. Vul dan in het venster “Naam” de naam van het ontwerp bestemmingsplan in. De plancode van dit bestemmingsplan is: NL.IMRO.0654. BPGP2013-0003. Daarnaast ligt het ontwerp besluit samen met het ontwerp bestemmingsplan ter inzage in het gemeentehuis in Heinkenszand. U kunt de stukken ook bekijken op de gemeentelijke website via www.borsele.nl. Het is mogelijk dat de gemeente tijdens de termijn van terinzagelegging nog aanvullende relevante stukken en gegevens over het plan ter inzage legt. Zienswijzen Tijdens de termijn van terinzagelegging kan een ieder een zienswijze naar voren brengen. Dit kan zowel schriftelijk als mondeling. Schriftelijke zienswijzen kunt u richten aan de gemeenteraad van Borsele, Postbus 1, 4450 AA Heinkenszand. Voor het naar voren brengen van een mondelinge zienswijze, verzoeken wij u om uiterlijk één week voor het einde van de terinzagelegging een afspraak te maken met de afdeling Ruimtelijke Ordening en Milieu. De afdeling is bereikbaar op (0113) 238425.

NLDOET 15 EN 16 MAART; ZET DE BORSELSE VRIJWILLIGERSORGANISATIES OP DE KAART Wilt u uw organisatie op een positieve manier onder de aandacht brengen? Nieuwe netwerken aanboren? Iets opknappen of extra aandacht geven? Op 15 en 16 maart 2013 organiseert het Oranje Fonds weer NLdoet samen met duizenden mensen in het land. Een unieke kans! Het VrijwilligersHuis brengt deze actie graag onder uw aandacht. Wat kan NLdoet voor uw vereniging of organisatie betekenen? NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland en activeert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken.

GEWIJZIGDE DIENSTVERLENING In het kader van de verbouw van het gemeentehuis in Heinkenszand zijn de afdelingen Burgerzaken, Welzijn, Onderwijs, Buitendienst en Woonomgeving, gedurende de verbouw van het gemeentehuis in Heinkenszand, alleen nog te bezoeken op de Locatie Ovezande, Schuttersstraat 4, 4441 AT Ovezande. Ook de dienstverlening van het Archief is beperkt. Om toegang te krijgen tot het Archief dient een afspraak te worden gemaakt. Dat kan via 0113-238471. Medio januari wordt de verbouw ook zichtbaar aan de buitenkant van het gemeentehuis. Bezoekers van het gemeentehuis in Heinkenszand kunnen het gebouw aan de achterkant via de parkeerplaats betreden. De parkeerplaats voor personeel is tevens te gebruiken voor bezoekers. Wij vragen uw begrip voor deze gewijzigde dienstverlening. Een klus aanmelden via NLDOET.NL heeft vele voordelen. Onder andere: • extra handen om een klus uit te voeren; • naamsbekendheid voor uw vereniging of organisatie; • nieuwe netwerken, kennissen en contacten; • het werven van eventuele nieuwe vrijwilligers.

volgende bestemmingsplannen geheel of gedeeltelijk: • Bestemmingsplan ’s-Gravenpolder, gedeelte “Industrieterrein Korenhalmdijk-Lange Mairedijk”, vastgesteld op 4 november 1998; • Bestemmingsplan “Borsels Buiten” vastgesteld op 26 juni 2007.

Gratis promotiepakket (exclusief voor klusaanmelders) Heeft u al een klus of activiteit voor een groep vrijwilligers in gedachten? Meldt uw klus aan op NLDOET.NL en u ontvang het gratis promotiepakket.

Inspraakreacties / zienswijzen Het is op dit moment nog niet mogelijk zienswijzen tegen het bestemmingsplan naar voren te brengen. Ook worden nog geen onafhankelijke instanties in de gelegenheid gesteld advies uit te brengen over het voornemen. Inspraakreacties en/of zienswijzen kunt u te zijner tijd naar voren brengen gedurende de termijn van terinzagelegging.

VOORAANKONDIGING RUIMTELIJKE PLANNEN Burgemeester en wethouders van Borsele maken op grond van artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening bekend dat zij het bestemmingsplan “Bedrijventerrein Baarlandsezandweg en omgeving 2013” in voorbereiding hebben. Inhoud bestemmingsplan • Het bestemmingsplan heeft betrekking op het kleinschalige bedrijventerrein aan de Baarlandsezandweg in ’s-Gravenpolder; • Het bestemmingsplan actualiseert de

Kennisgevingen Zodra de gemeente een (voor)ontwerp) bestemmingsplan ter inzage legt, plaatsen wij een kennisgeving hierover in de Bevelandse Bode. Voor een (ontwerp) bestemmingsplan geldt dat de kennisgeving ook in de Staatscourant plaatsvindt. Het bestemmingsplan is tijdens de terinzagelegging ook in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl en de gemeentelijke website www.borsele.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke Ordening en Milieu op (0113) 238425.

AANVRAGEN OMGEVINGSVERGUNNING REGULIER EN UITGEBREID Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende aanvragen om omgevingsvergunning hebben ontvangen: Driewegen Smitsweg 47 Hoedekenskerke Zuiddeeweg 11

22 januari 2013 22 januari 2013

het realiseren van een in- uitrit het uitbreiden van de bedrijfsruimte

Aanvragen reguliere procedure De publicatie van de aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen een aanvraag kan geen bezwaarschrift worden ingediend Verleende omgevingsvergunning regulier Baarland

Slotstraat 25

28 januari 2013

Heinkenszand Heinkenszand

Stelleplas 205 Spoorwegje 7

28 januari 2013 24 januari 2013

Nieuwdorp Driewegen Ovezande

Oostenrijkweg 15 Smitsweg 6 Plataanweg 31

24 januari 2013 23 januari 2013 24 januari 2013

het slopen van de bestaande schuur en bouwen van een nieuwe schuur het bouwen van een chalet het verbouwen en uitbreiden van de woning het bouwen van een kantoor het realiseren van een in- uitrit het verbouwen van de woning en de schuur

Bezwaar De beschikkingen en bijbehorende stukken liggen vanaf de verzenddatum van het besluit gedurende 6 weken ter inzage bij de afdeling Bouwen en Wonen. De beschikkingen en bijbehorende stukken zijn iedere werkdag in te zien tijdens openingstijden. Belanghebbenden kunnen gedurende 6 weken na de dag waarop de vergunning aan de aanvrager is bekendgemaakt (verzonden), bezwaar maken tegen de verleende vergunning. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Borsele. Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift vindt u in de gemeentegids en op www.borsele.nl. Aanvraag regulier ingetrokken Lewedorp

Scheldestraat 47

21 januari 2013

het legaliseren van een Bed en Breakfast

Bezwaar De beschikkingen en bijbehorende stukken liggen vanaf de verzenddatum van het besluit gedurende 6 weken ter inzage bij de afdeling Bouwen en Wonen. De beschikkingen en bijbehorende stukken zijn iedere werkdag in te zien tijdens openingstijden. Belanghebbenden kunnen gedurende 6 weken na de dag waarop de vergunning aan de aanvrager is bekendgemaakt (verzonden), bezwaar maken tegen de verleende vergunning. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Borsele. Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift vindt u in de gemeentegids en op www.borsele.nl.


V E R V O L G P A G I N A

ARCHITECTENSPREEKUUR Wilt u advies over de voorbereiding van een bouwplan? Of vereist uw bouwplan aanpassing op advies van de welstandscommissie? Hiervoor kunt u terecht bij het maandelijkse architectenspreekuur van de gemeente Borsele. Tijdens het spreekuur geven een architect en een medewerker van de afdeling Bouwen en Wonen informatie over allerlei bouwzaken. Hiernaast vindt u een overzicht spreekuren tot en met juni 2013.

van

de

W W W . B O R S E L E . N L • Donderdag 21 februari 2013, aanvang 18:30 uur (week 8); • Donderdag 21 maart 2013, aanvang 18:30 uur (week 12); • Donderdag 25 april 2013, aanvang 18:30 uur (week 17); • Donderdag 23 mei 2013, aanvang 18:30 uur (week 21); • Donderdag 27 juni 2013, aanvang 18:30 uur (week 26). Voor het spreekuur moet u vooraf een afspraak maken met de afdeling Bouwen en Wonen op telefoonnummer (0113) 238460.

EVENEMENTENKALENDER Omschrijving

Vacatures

Vrijwilligershuis ‘s-Gravenpolder ‘s-GRAVENPOLDER - Bij verschillende Borselse projecten zijn vrijwilligers welkom. Zo worden er vrijwilligers gevraagd bij De Koriander in Heinkenszand, De Zwake in ‘s-Gravenpolder en Fonteyne in Heinkenszand. Bij De Koriander zijn enthousiaste handwerkvrijwilligsters welkom voor de dinsdagmiddag van 13.30 tot 16.00 uur. De Zwake zoekt een bezoekvrijwilliger, die wekelijks een cliënt bezoekt om samen dingen te ondernemen. Denk hierbij aan: wandelen, spelletje doen, bloemschikken. Dagen en tijden worden in overleg met u afgestemd. Voor de dagbehandeling in

Fonteyne is een vrijwilliger nodig die het team ondersteunt op dinsdag van 10.00 tot 14.00 uur. De werkzaamheden zijn o.a. koffie schenken, wandelen, krant voorlezen en een activiteit aanbieden. Vacatures In de vacaturebank van het Vrijwilligershuis in ‘s-Gravenpolder is het aanbod te vinden. Bent u als vereniging, stichting of organisatie op zoek naar een vrijwilliger voor een bepaalde functie? Of kan uw ver-

enging wel wat extra handjes gebruiken? Meld dan uw vacature gratis aan bij het Vrijwilligershuis. Geïnteresseerden die zich via de website melden of binnenlopen in het Vrijwilligershuis worden attent gemaakt op de beschikbare vacatures. Kijk voor vraag en aanbod op www.vrijwilligershuis.nl. Voor uw aanmelding of overige informatie kunt u contact opnemen met het Vrijwilligershuis via tel. (0113) 311 999 of e-mail: vwsborsele@vrijwilligershuis.nl.

VrijwilligersHuis / Goed-slim omgaan met geld

Maart is maand van het geld

Mantelzorger ‘Mantelzorger in geldzaken’, is het thema van de bijeenkomst van 14 maart, van 14.00 tot 16.30 uur, in Dorpshuis ‘Ons Dorpsleven’ in ‘s-Gravenpolder. In het nieuwe regeerakkoord staat onder meer dat er in de komende jaren ruim 5 miljard euro bezuinigd moet worden in de zorg. Ingrijpende veranderingen zullen hierdoor plaatsvinden. Er zal nog vaker een beroep

op mantelzorgers worden gedaan. Zij kunnen door hun veranderende situatie te maken krijgen met minder inkomsten en extra kosten. Deze bijeenkomst is bedoeld voor mantelzorgers en vrijwilligers die mantelzorgers ondersteunen. Er wordt uitleg gegeven over o.a. uitkeringen, vergoedingen en belastingzaken. Opvoeding ‘Zo geleerd… zo gedaan! Hoe financiele opvoeding loont’, is het thema van de bijeenkomst op 20 maart, van 9.15 tot 11.30 uur, in Dorpshuis ‘Ons Dorpsleven’ in ‘s-Gravenpolder. De hele commerciële wereld staat klaar om kinderen welkom te heten: “koop bij ons!” Het ene kind wil sparen, het andere kind wil juist geld uitgeven. Door aandacht te besteden aan de financiële opvoeding kunnen ouders hun kinderen stap voor stap voorbereiden op financiële zelfredzaamheid. Deze bijeenkomst is bedoeld voor ouders met kinderen van 6 tot en met 18 jaar. Er wordt ingegaan op zak-, kleed-, bel- én kostgeld. Het leren maken van keuzes komt aan bod en men maakt kennis met allerlei financiële begrippen. Kijk ook eens op

Datum Vrijdag 8 t/m Maandag 11 februari Zondag 10 februari

VrijwilligersHuis

Bezoek Bevrijdingsmuseum NIEUWDORP - De Seniorenraad organiseert in samenwerking met de ouderensociëteit Nieuwdorp een bezoek aan het Bevrijdingsmuseum op 19 februari van 13.30 tot 16.00 uur. Het museum biedt een rondgang langs belangrijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog. De bezoekers worden mee teruggenomen naar een bijzondere periode van de Zeeuwse geschiedenis. Slag om de Schelde De slag om de Schelde neemt in de expositie een prominente plaats in. Tijdens deze vaak ‘Vergeten Slag’ die eind 1944 werd

geleverd, vormden de gebieden rond de Westerschelde het strijdtoneel voor een vrije vaarweg naar het bevrijde Antwerpen. De Slag om de Schelde heeft een sleutelrol gespeeld bij de bevrijding van Nederland en de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast besteedt het museum ook aandacht aan het Bataljon Zeeland. Voor deelnemersvoorwaarden en uw aanmelding kunt u terecht in het VrijwilligersHuis, tel. (0113) 311999 of via een e-mail aan info@vrijwilligershuis.nl. In uw e-mail graag uw naam, adresgegevens en telefoonnummer vermelden. Eventueel kan voor vervoer gezorgd worden.

Lezersfoto

HEINKENSZAND - Het VrijwilligersHuis organiseert in de maand maart vier gratis informatiebijeenkomsten. Diverse doelgroepen krijgen informatie en advies over geldzaken. Meer ‘Meer besteden met een bescheiden inkomen’, is het thema van de bijeenkomst op 7 maart, van 14.00 tot 16.30 uur, in De Stenge in Heinkenszand. ‘Een veelgehoorde uitspraak is: aan het eind van mijn geld houd ik altijd een stukje maand over. Het wordt steeds moeilijker om de vaste lasten op tijd te voldoen en daarnaast ook alle andere kleine en grotere uitgaven te betalen.’ Deze bijeenkomst is bedoeld voor volwassenen tot 65 jaar met een bescheiden inkomen. Er wordt informatie gegeven over diverse landelijke regelingen en gemeentelijke tegemoetkomingen. Daarnaast worden er budget- en bespaartips aangereikt.

Locatie

Carnaval in Paerehat met diverse ‘s-Heerenhoek activiteiten en festiviteiten van Carnavalsstichting de Koenkelpot www.paerehat.nl Grote carnavalsoptocht in Paerehat ‘s-Heerenhoek vanaf 13.00 uur

Paerehat klaar voor carnaval

www.cjgborsele.nl. Grip ‘Grip op je knip! Omgaan met geld voor senioren’, is het thema van de bijeenkomst op 26 maart, van 14.00 tot 16.30 uur, in De Stenge in Heinkenszand. Heeft u ook het gevoel dat alles duurder wordt? Bent u ook op zoek naar de goedkoopste verzekering en een goedkope energieleverancier? Het is niet altijd makkelijk om de gevolgen van alle huidige veranderingen te overzien. Belangrijk is om te weten waar men terecht kan als men moeite heeft om rond te komen en hoe een (gedeeltelijke) vergoeding kan worden aangevraagd. Er wordt stilgestaan bij diverse praktische zaken die het omgaan met geld makkelijker maken, waardoor “grip op de knip” kan worden behouden. Aanmelden U kunt zich aanmelden voor een of meer bijeenkomsten via telefoonnr. (0113) 311999 of een mail sturen met uw gegevens naar info@vrijwilligershuis.nl. Voor meer informatie zie ook www.vrijwilligershuis.nl.

Presentatie boek Jopie Minnaard

ELLEWOUTSDIJK - Kunstenaar Jopie Minnaard heeft zaterdag in ‘t Kerkje van Ellesdiek haar boek ‘Onderweg, Zeeuwse vertellingen’ gepresenteerd. Ze vertelde in ‘t Kerkje die verhalen uit het boek die over de Watersnoodramp gaan. Ze werd daarbij ondersteund door haar man Jan, die ze allemaal van een inleiding voorzag, en haar zoon Jacco, die voor de muziek zorgde. In het boek heeft Minnaard haar mooiste verhalen en gedichten in het Zuid-Bevelandse dialect gebundeld. De kleurrijke illustraties zijn ook door de kunstenaar gemaakt. Als extraatje is een cd toegevoegd waarop ze enkele van de verhalen voorleest. Het boek ‘Onderweg, Zeeuwse vertellingen’ is uitgegeven door Paard van Troje. ISBN: 9789071937132. Meer informatie: www.paardvantroje.nl. FOTO COBY WEIJERS PAGINA 11

LEZERSFOTO PIET GRIM

‘-HEERENHOEK - ‘Deze huizen in de Prins Hendrikstraat in Paerehat zijn volgens de jury het mooist versierd voor het aanstaan-

de carnaval, met als motto: we moeten op de kleintjes letten’. Dat zegt Piet Grim over de feestelijke foto die hij instuurde.

Bomvol programma tijdens Carnaval in Paerehat ‘S-HEERENHOEK - Het aankomende weekeinde barst het grootse carnavalsfeest weer los op Zuid Beveland en Zeeuws Vlaanderen. In Paerehat heeft carnavalsstichting De Koenkelpot een bomvol programma met activiteiten voor jong en oud. Vrijdag staat voornamelijk in het teken van de kindercarnaval met om 13.00 uur in de bierdulve de onthulling van Jikke, de beschermvrouw van Paerehat, tezamen met de jeugd van de basisschool. ‘s Avonds begint om 18.45 uur de Bonte Avond in de Korenbeurs. Op dit kinderbal wordt gestreden om de beker tijdens het songfestival en is er verder een kleurwedstrijd en voldoende tijd om te hossen te springen. In de Jeugdhoeve wordt er wederom een carnavalsbal georganiseerd voor de jeugd van 12 t/m 17 jaar. Dit is op vrijdag- en zaterdagavond vanaf 20.30 uur. De DJ’s van de Juke Box hebben de laatste hits al weer klaar staan om er een groot feest van te maken. Bij dit bal is legitimatie verplicht en de dresscode is carnavalskleding. Zaterdag om 10.00 uur trakteert de Korenbeurs op een bouwersontbijt voor de optochtdeelnemers. Vanaf 14.30 uur trekt de kinderoptocht door de straten. De jongste Paerehatters laten zich dan van hun beste kant zien. Aansluitend is er een kinderbal in de Jeugdhoeve met de prijsuitreiking van de kinderoptocht en optredens van de winnaars van het songfestival. In de Korenbeurs kunnen de magen vanaf 18.00

uur gevuld worden met het carnavalsbuffet. Vanaf 21.00 uur zijn de Prins en zijn gevolg alle avonden op het dorp te vinden voor een kroegentocht langs de diverse horeca gelegenheden. De klapper wordt natuurlijk de grote Optocht op zondag 10 februari. Deze start om 14.00 uur en alle bouwgroepen zijn de laatste hand aan het leggen aan hun creaties om het publiek te vermaken. Met het motto van dit jaar “Me motte op de kleintjes lette” verwachten we een bonte stoet met plaats voor veel straattheater. Alle optocht deelnemers waarderen het als er geen gebruik gemaakt wordt van spuitbussen confetti. Direct na de optocht is er muziek van DJ Roy in de bierdulve en vindt ook de prijsuitreiking plaats in de bierdulve. Dit jaar is er voor het eerst geen prijsuitreiking voor de muziekkorpsen, maar alleen voor de andere optochtdeelnemers. Dan al weer de laatste dag van een mooi carnavalsprogramma. Om 15.00 uur begint als vanouds weer het Kieltjesbal in Kiekieris voor de jeugd t/m ca. 12 jaar. De raad van Elf komt dan langs om snoep uit te delen (gooien). Om 23.11 uur verbranden we ceremonieel de Koenkelpot als afsluiting van carnavalsseizoen 2013. Daarna is er nog volop gelegenheid om het feesten voort te zetten. Van zaterdag t/m maandag rijden de Koenkelpotbussen weer om iedereen veilig thuis te brengen. De dienstregeling staat vermeld op www. paerehat.nl. We zijn ook te volgen op www.facebook.com/paerehat.


V

alentijnsdag

Het is bijna 14 februari

Voor mijn Valentijn

Verrast worden met een lieve attentie op Valentijnsdag, wie geniet daar nu niet van? En dat hoeft helemaal geen groot en duur cadeau te zijn (al zeggen we daar natuurlijk geen nee tegen), want het gaat om het gebaar. Een kaartje voor je geheime liefde of je partner, een zelfgemaakt hartje voor papa en mama, bloemen voor de buurvrouw, bonbons voor broerlief, het hoeft niet moeilijk te zijn om iets moois uit te zoeken. En wie graag op een andere manier wil zeggen ‘ik vind je lief en ben blij dat je er bent’ heeft nog even de tijd om inspiratie op te doen!

BEADLE KRALEN & SIERADEN WORKSHOPS & WONEN

VALENTIJNACTIE

10% opKORTING alle

Fotografie: Simone Smit/Visagie: Lauri Tuinhof

ZEEUWSE SIERADEN

Love, Hearts, Romance, Dreams, Relationships, Flowers, Happiness, Valentine. Love, Hearts, Romance, Dreams, Relationships, Flowers, Happiness, Valentine Valentine. Love, Hearts, Romance, Dreams, Relationships, Flowers, Happiness, Valentine Valentine. Love, Hearts, Romance, Dreams, Relationships, Flowers, Happiness, Valentine Valentine. Love, Hearts, Romance, Dreams, Relationships, Flowers, Happiness, Valentine Valentine. Love, Hearts,Wil Romance, Relationships, Flowers, Happiness, Valentine. Wil jij ook jeje (ge)liefde verrassen opopValentijn? ookDreams, (ge)liefde verrassen Valentijn? Bestel dan voor uw/jouw bloemen bij Tuin-Kamer, Bestel danRomance, voor11-02-2013 11-02-2013 uw/jouw bloemen dedeTuin-Kamer Love, Hearts, Dreams, Relationships, Flowers,bij Happiness, Valentine. En deze worden op 14-02-2013 door DR. en deze worden op 14-02-2013 door DR.Love Loveinineen een oude oude,, rode eend rode eend(anoniem)bezorgd. (anoniem) bezorgd. Rode roos € 2,–

bij inlevering van deze advertentie

R ode roos €2,-

Met luxe verpakking € 3,50 €€33,50 Met luxe verpakking €3,50

Picknickmand gevuld + rode roos, prijs op aanvraag

Picknickmand gevuld + rode roos prijs op aanvraag

Gravenstraat 7 4331 KN Middelburg Tel.: 06 14063238 www.beadle.nl

* Bezorgen gemeente Reimerswaal & Kapelle, alle mogelijkheden meersite.(alle info opprijzen onze site kijk voorkijk allevoor mo mogelijkheden en meer info en op onze zijn excl. * Bezorgen alleenalleen gemeente Reimerswaal & Kapelle (Alle prijzen zijn excl. bezorgkosten). bezorgkosten) De Tuin-Kamer, Weihoek 14, 4416 PX Kruiningen, tel. 0113-572406, info@detuin-kamer.nl; www.detuin-kamer.nl De Tuin-Kamer Weihoek 14 4416PX Kruiningen 0113-572406 info@detuin-kamer.nl www.detuin-kamer.nl

COS Zeeland en Brabant maken de Switch GOES - COS Zeeland en COS Brabant zijn gefuseerd. Op 24 januari vond de lancering van de nieuwe organisatie plaats bij het Provinciehuis in Middelburg. De organisatie gaat verder onder de naam Switch en slaat een nieuwe weg in.

Switch inspireert en ondersteunt ondernemers en burgers die zich willen inzetten voor een duurzame en rechtvaardige wereld. Switch legt de focus op producenten en consumenten. Bij producenten ligt de focus op ondernemers uit het MKB en bij consumenten op jongeren. Rob van Mierlo (57), directeur van COS

Brabant, krijgt de leiding over de nieuwe organisatie. Switch heeft een vestiging in Zeeland op het oude adres in Goes en in Tilburg op een nieuw adres aan de Stationsstaat 31. Op de nieuwe website is informatie te vinden over de nieuwe organisatie en de activiteiten: www.maakdeswitch.nl

Minister bestrijdt argumenten tegen nieuwbouw voor mariniers in Vlissingen

Kazerne weer een stapje dichterbij VLISSINGEN - Dan wel, dan niet, dan weer wel. De komst van de marinierskazerne naar Vlissingen is nog allesbehalve zeker. De komst leek de laatste weken op losse schroeven te staan door bezwaren van de Tweede Kamer en een onderzoek van de Rekenkamer. Een vorige week verzonden brief van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert lijkt de bouw van een nieuwe kazerne in de Buitenhaven echter weer een stapje dichterbij te brengen. DOOR EUGÈNE DE KOK In de brief gaat de minister in op de bezwaren die de Rekenkamer uitte in een onderzoek naar de nieuwe marinierskazerne in Vlissingen. De onderzoekers zeiden dat de investering van tussen de 100 en 200 miljoen euro in Vlissingen pas over zeer lange tijd wordt terugverdiend en van de beoogde besparing van 2,7 miljoen euro per jaar geen sprake zou zijn. Jeanine Hennis-Plasschaert tikt de Rekenkamer in haar brief echter op de vingers. Ze zegt dat het rekensommetje niet klopt, omdat er geen rekening is gehouden met de broodnodige renovatie van de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn, de plek waar de mariniers momenteel zijn gehuisvest.

Boeket in hart houder€€9,99 Boeket in harthouder 9,99

Als je de kosten daarvoor meerekent is er in vergelijking met nieuwbouw in Vlissingen sprake van een netto verschil van 23 miljoen euro per jaar. ‘Dit is het bedrag waaraan de besparing moet worden gerelateerd’, schrijft Hennis-Plasschaert. ‘Dat verandert de terugverdientijd ingrijpend.’ Volgens de minister is er met een nieuwe kazerne in Vlissingen al van 2016 sprake van een kleine besparing. In 2026 wordt de 2,7 miljoen euro per jaar bespaard. De minister zegt verder dat er voldoende naar alternatieven voor Doorn is gezocht. Deze zijn echter in een vroegtijdig stadium afgevallen. Eerdere renovatieplannen voor de Van Braam Houckgeestkazerne zijn niet doorgegaan ‘wegens de hoge kosten en de ruimtelijke beperkingen’, aldus de minister.

Volgens haar vormt een ingreep in de ecologische hoofdstructuur op het nabijgelegen landgoed Beukenrode het grootste risico. Ander nadeel is dat er na een renovatie weliswaar een moderne kazerne zou staan, maar er geen ruimte is voor ontwikkeling. Hennis-Plasschaert komt in haar brief tot de conclusie dat nieuwbouw in de Buitenhaven in Vlissingen de beste optie is. Het werkgelegenheidsargument dat haar voorganger Hans Hillen gebruikte, is meegenomen, maar speelt verder geen rol. ‘Defensie heeft Zeeland en in het bijzonder Vlissingen als vestigingsplaats voor de marinierskazerne op de eigen merites beoordeeld’. Woensdag praat een commissie in de Tweede Kamer over de voorgenomen bouw in Vlissingen.

Wandelvereniging Willen is Kunnen

Wintertocht VLISSINGEN - Op 9 februari is het weer zover. Wandelsportvereniging Willen is Kunnen, organiseert De Wintertocht. Deze wandeltocht is sinds het eerste lustrum van onze vereniging niet meer weg te denken uit het wandelprogramma. Niet alleen voor de geoefende wandelaar die moeiteloos de 30 kilometer-route loopt. Zeker ook is deze tocht bedoeld voor hen die wandelen zien als sport, ontspanning of vrijetijdsbesteding. Individueel of in gezinsverband. Voor deze doelgroep is er een route van 5, 10 of 15 kilometer uitgezet. Elk jaar opnieuw slaagt onze parcoursmeester erin om de wandelaar kennis te laten maken met de nieuwste paden en/of wegen. Immers gaan natuur en recreatie, alsmede gezondheid en sportief bezig zijn, de laatste jaren gelijk op. Kijk naar de vele fietsen wandelpaden die overal, dus ook op Walcheren, worden aangelegd. Werd tot voor kort wandelen gezien als al-

leen en uitsluitend wandelen met speciale kleding en schoeisel aan twee gezonde voeten, vandaag de dag krijgen zij die gebruik moeten maken van een rolstoel meer en meer de aandacht. Routes worden aangepast of kunnen over een alternatief stukje gaan, zodat ook de wat minder valide medemens kan genieten van deze wandeling. Wat niet onvermeld mag blijven zijn de Nordic Walkers. Ook voor hen staan, zeker bij mooi weer, de deuren wagenwijd open. Hebben wij uw interesse gewekt? Dan nodigen wij u uit om deel te nemen aan deze wandeltocht, die start vanuit de Falckstraat 4, 4384 AA in Vlissingen. Geopend vanaf 08.00 uur. De 30km mogen starten tussen 09.00 en 10.00 uur. De overige drie afstanden mogen starten tussen 10.00 en 13.00 uur. Meer informatie: info@wikvlissingen. nl Telefoon 0118-419724, 0118-416242 of 06-21105244. Of bezoek onze site op www.wikvlissingen.nl

Orionloop Heinkenszand op Zeeuwse loopkalender HEINKENSZAND - Handbalvereniging SV Orion en Bootcamp Zeeland, beiden uit Heinkenszand, organiseren op zaterdag 16 maart in Heinkenszand de 1e editie van de Orionloop, een prestatieloop voor jong en oud over 5,6 km, 11,2 km of 16,8 km. De start van alle afstanden is om 13.00 uur aan het Noordland in Heinkenszand, het

parcours voert de lopers over verharde en onverharde wegen, paden en dijken in de mooie omgeving van de ‘Hoofdstad” van de Gemeente Borsele. Voor elke deelnemer is er een herinnering. Voorinschrijving via de website www.orionloop.nl. Deze website geeft ook meer informatie over de Orionloop waarvan de organisatie hoopt dat het een jaarlijks terugkerend loopevenement gaat worden.


te huur

GaraGeboxen

Nieuwe Rijksweg 8 – ’s-Heer Hendrikskinderen – 0113-21 36 42

€ 70,- per maand

Meubel- en rijtuigstoffeerderij C.J. Brouwer v.o.f.

Goes Zuid www.mercari.nl

WiJ stofferen o.a.:

0162-372211

• Klassiek en modern meubilair • Projectmeubilair voor kantoren en zorginstellingen • Autobekleding, motorzadels, caravan/bootkussens Zeer grote stalencollectie interieurstoffen en leder. Wij komen vrijblijvend voor een offerte met stalen bij u aan huis.

‘Ga mee als vakantievrijwilliger!’

Tel. 0113-270852

Onze diensten bestaan uit: - Zorgvervoer - Rolstoelvervoer - Directie vervoer - Airport service - Groepsvervoer - Straat taxi - Schoolvervoer

Ons enthousiaste team van klantvriendelijke en gediplomeerde chauffeurs staan 24 uur per dag, 365 dagen per jaar voor u klaar. Taxi Centrale Goes beschikt over TX-Keur. Dit is een keurmerk dat staat voor kwaliteit, goed opgeleide chauffeurs en eerlijk en comfortabel taxi vervoer. www.taxigoes.nl

www.stoffeerderijbrouwer.nl De huishoudbeurs is het allergezelligste dagje uit. Shoppen, workshops volgen, optredens bijwonen, alles kan.

EEn Woning inbraak kan voorkomEn WordEn!

HoE?

Inclusief: * Vervoer per luxe Touringcar * Entree * Koffie en koek

Hubo Westkapelle 0118-572612 westkapelle@hubo.nl De enige slotenmaker van Walcheren!

(in de touringcar)

€ 37,50 p.p.

Alleen vervoer: € 24,00 p.p. U reist met een comfortabele AMZ touringcar, altijd met koffie, thee en een versnapering aan boord.

Zie onze website voor meer informatie

www.amz.nl

0113-351551

Uw Marktslager Clement. de enige in Zeeland!!!

tel: 0113-670040. fax: 0113-670042 e-mail: slagerijclement@hetnet.nl Specialiteit: Stro-gebrand Varkensvlees EIGEN SLACHT EN WORSTMAKERIJ !!! Deze week:

Heerlijke Roomsnitsels

5 stuks €

5,99

Week is van donderdag 7 februari tot en met woensdag 13 februari

Rauwe Ham

Uit eigen rokerij: gerookt of ongerookt 100 gram €

1,69

U vindt ons op de weekmarkt: Dinsdag: Kapelle 8.00-12.00 Ovezande 13.00-17.00 Woensdag: Nieuwdorp 8.30-12.00 Donderdag: Koudekerke 8.30-12.00 Goes Molenplein 13.00-16.30

Voor echt HEERLIJK en SMAAKVOL vlees gaat U naar de Vakman-slager! Zie ook onze aanbiedingen aan de verkoopwagen. De zaak met de smaak van vroeger!—eenvoudig ‘t beste !!

Geert, deelnemer vakantiereizen

21% BTW?

gratis advertentie

‘Hoi ik ben Geert en ik ga al jaren mee met de vakantiereizen van het Nationaal Epilepsie Fonds. Deze vakanties zijn speciaal voor mensen met epilepsie die niet zelfstandig op reis kunnen. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar! Ga jij een week met ons mee?’ Meer informatie? Kijk op www.epilepsiefonds.nl of bel 030 63 440 63.

Postbus 270 - 3990 GB HOUTEN giro 222111 - www.epilepsiefonds.nl

WEG ERMEE!

COMATHERM BETAALT DEZE MAAND UW BTW Ramen en deuren

Rolluiken

Dakkapellen

Zonweringen

Serres

Garagedeuren

U bent zes dagen per week van harte welkom in onze ruime showroom

Specialiteitenslagerij JanKees • Kapelle Wij zijn op zoek naar een

KOK

met ervaring in maaltijden en buffetten - fulltime voor info: 06-81446648 of schriftelijk: Weststraat 23, 4421 AC Goes ETTEN-LEUR: Industrieterrein Vosdonk • Ecustraat 1 • tel. 076 - 50 88 077 Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 9.00 - 17.00 uur WWW.COMATHERM.NL


2013

BOUW JE WERELD

Wilt u de belangen behartigen van patiënten in de regio?

21e editie

Zorggroep de Bevelanden en Zorggroep Schouwen-Duiveland zijn op zoek naar een enthousiast lid voor haar gezamenlijke

Cliëntenraad

U kunt deelnemen als u zelf door uw huisarts behandeld wordt voor Diabetes Mellitus type II, een verhoogd cardiovasculair risico en/of COPD.

FESTIJN®

LEGOuwwerken MET LE GO bo ®

• Grote rijden • Bouwwedst

MODELBOUWSHOW.NL

23 en 24 februari 2013 | 10.00 tot 18.00 uur tickets online te bestellen www.zeelandhallen.nl

Reageren Bent u geïnteresseerd? Wilt u meer weten over de inhoud van deze functie? Neem dan contact op met Maria van der Sluis, manager van Zorggroep de Bevelanden, telefoon 076 50 25 608 of kijk op de website www.zorggroepdebevelanden.nl voor de complete vacature. Wanneer u belangstelling heeft, kunt u uw sollicitatiebrief en curriculum vitae richten aan Zorggroep de Bevelanden, t.a.v Cliëntenraad ZG de Bevelanden en ZG Schouwen-Duiveland, Postbus 535, 4870 AM, Etten-Leur. Sluitingstermijn voor deze vacature is 21 februari 2013, de gesprekken vinden plaats op donderdag 7 maart 2013.

9 februari kruiningen

rOMMeLMarkT

reiMerSWaaLHaL bLauWHOefSeWeg 1, 4416 rC open: 9.00-16.30 uur (er MOgen geen Dieren in De HaL) inl. + reserveringen: 0165-30 26 82 of www.demarkten-wouw.nl

vanaf 3 t/m 12 jr € 5,00 vanaf 12 jr € 10,00

Schoon genoeg van vuil tapijt?

chem-Dry Droger, schoner, gezonder • • • • •

Voor particulieren en bedrijven Snel droog en langer schoon Vuilafstotende behandeling Specialist in moeilijke vlekken Speciale behandeling voor Berbers, Perzen etc.

Bel voor gratis advies en prijsopgave.

Ook voor meubelreiniging

Dé tapijt- en meubelreinigers www.chemdry.nl brooymans@planet.nl

Bergen op Zoom Goes 0800 - 4477999 (gratis) 0164-245005 0113-229020

Middelburg Roosendaal Roosendaal Goes 0118-639623 0165-529955

Grote sliptong

17. Visslaatje 3.50 Gepelde wokgarnalen 75 1. Zalmsalade 2.85

(tong 1) per kilo

25

UIT EIGEN KEUKEN, per stuk

100 gram

UIT EIGEN KEUKEN, 150 gram

Onze weekaanbiedingen van 05-02-13 t/m 09-02-13

Tot ziens bij:

Vishandel Van As Zeeland B.V.

Dinsdagavond 13 december

Nieuw adres, zelfde service! PRESENTATIEAVOND USA! Bij ons kunt u terecht voor; - Zonvakanties

Locatie: de Caisson te Kapelle, vanaf 19.45 uur. - Stedenreizen U hoort en ziet deze avond meer over New York, - Wintersport Florida en de Westkust.

- Cruises - Autovakanties Deelname aan de avond is kosteloos. - Verre Reizen U kunt vooraf ook deelnemen aan het 2-gangen - Reizen op maat samengesteld keuzemenu voor € 22,50 p.p. (excl. drankjes) - Groepsreizen en Incentives Kijk voor uitgebreide info op onze website Wij werken alleen op afspraak, of neem contact met ons op.

bij u thuis of op ons kantoor. Deelname enkel na aanmelding,

Weststraat 5a 4421 AC Kapelle, T: 0113 344619 uiterlijk 3 december, telefonisch of per mail. E: alice.sandra@personaltouchtravel.nl

Korringaweg 33 - Yerseke - tel. 0113 - 57 09 30

Autobedrijf van Weele Westweg 5 Krabbendijke • Tel. 0113 - 50 20 10

www.personaltouchtravel.nl/alice-sandra alice.sandra@personaltouchtravel.nl Tel.nr. 0113 - 34 46 19

45 De City, het meest compacte model

www.brommobielzeeland.nl PAGINA 14

Exposities Groninger merklappen: Het Historisch Museum de Bevelanden, Singelstraat 13, te Goes toont t/m 3 maart de Groninger merklappencollectie van Hennie en Sjoerd Stevan van het Museum voor Naaldkunst uit Winschoten. In de wisselexpositie ‘Groninger merklappen’ zijn ook enkele exemplaren uit Zeeuws bezit te zien. De openingstijden van het museum zijn van maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur. Expositie Yvette Lardionois: Het werk van Yvette Lardinois is monumentaal en kleurrijk. Zij maakt beelden, schalen en wandobjecten in klei. Daarnaast tekent zij en maakt ze collages. Yvette Lardinois laat zich inspireren door ervaringen en herinneringen. De kunstwerken vertellen verhalen met titels als Zeeland, Vreugdetranen, Noorwegen of Elanden. De expositie is te bezichtigen t/m 1 maart in het museumcafé en is vrij toegankelijk tijdens openingstijden van het Historisch Museum de Bevelanden. Expositie in zorgcentrum Cederhof: Tot 18 februari exposeert Ingrid van Geel haar foto projecten ‘The Circle of Life’ en ‘Bezinning’ in expositieruimte ‘de binnentuin’ van zorgcentrum Cederhof te Kapelle. Tijdens deze expositie wil Ingrid ons kennis laten maken met een tweetal series. ‘The Circle of Life’: Deze serie weerspiegelt de levenscyclus via de vier elementen Aarde – Water – Lucht en Vuur. Het ontstaan, groeien, bloeien en het verloren gaan. Ieder element is weergegeven in twee foto’s. ‘Bezinning’: De meeste mensen zullen het wel herkennen, van die momenten in je leven dat je even een pas op de plaats moeten maken. Bewust, onbewust, gewenst, ongewenst,… tal van verschillende redenen kunnen hier aanleiding voor zijn. Meer werk op www.ingridvangeelfotografie. nl. De expositieruimte in zorgcentrum Cederhof is alle dagen toegankelijk van 8.00 tot 21.00 uur. Expositie schilderijen: Heidi de Vree exposeert schilderijen in Serviceflat de Horst, Horst 48 in Goes, tot 1 maart, dagelijks geopend van 8.00 tot 20.00u. Heidi werkt met acryl en natuurlijke materialen zoals schelpen en drijfhout op doek. De kleurrijke werken tonen natuurlijke processen in abstract, maar ook o.a. Zeeuwse landschappen en symboliek. www.ateliervanhethart.nl Fototentoonstelling FotoGroep Goes: Jaarlijkse fototentoonstelling van FotoGroep Goes bij Woonconcept BinnenUit te Heinkenszand met en door de eigen leden. De foto expo is vrij toegankelijk tijdens de gebruikelijke openingstijden van BinnenUit (dinsdag t/m zaterdag) Schouwersweg 7 in Heinkenszand. De clubleden van FotoGroep Goes leveren fotowerk in die door de clubjury beoordeeld wordt. FotoGroep Goes bestaat al ruim 30 jaar, en is een club vrijetijdsfotografen die als groep en/of individueel enthousiast de fotografie hobby beoefenen in het Heer Hendrikhuis te ’s Heer Hendrikskinderen. Expositie t/m 28 maart. Expositie oliverfschilderijen dhr C.van Burg: Tot eind maart is er in de expositieruimte van zorgcentrum het Gasthuis te Goes een expositie te bewonderen van olieverfschilderijen gemaakt door dhr C. van Burg uit Goes. Zijn werken zijn heel divers, zoals (sneeuw) landschappen, vaak herkenbare plekjes uit de omgeving van Goes, hij is bewonderaar van de natuur wat in zijn schilderijen schitterend tot zijn recht komt. Deze expositie is in het zorgcentrum te bewonderen tijdens openingstijden, in zorgcentrum het Gasthuis aan de Kievitlaan 64 te Goes. Foto expositie FC De Draadontspanner: Het Historisch Museum de Bevelanden in Goes exposeert in het trappenhuis foto’s met Bevelandse onderwerpen van Fotoclub De Draadontspanner. Het museum heeft aan de leden van de fotoclub gevraagd hun visie te geven op het Bevelandse culturele erfgoed. Iedere fotograaf heeft hieraan zijn of haar eigen invulling gegeven. Verrassend genoeg zijn hier veel landschapsfoto’s uit voortgekomen die een mooi overzicht geven van de diverse seizoenen. De foto’s zijn zowel in zwart-wit als in kleur uitgevoerd. De expositie is te zien tot eind 2013


Contact Heeft u een vraag of wilt u weten wat wij nog meer voor u kunnen betekenen? U kunt Allévo op verschillende manieren bereiken: De zorgcentrale van Allévo is 24 uur per dag bereikbaar: 0113 24 91 11 U kunt uw vraag ook per e-mail sturen naar zorgcentrale@allevo.nl Meer informatie over de diensten van Allévo vindt u op de website www.allevo.nl

Dementie: sluipend proces van achteruitgang

Werken en leren

Praktische hulp Allévo geeft voorlichting en biedt op elk moment van de dag praktische hulp, bijvoorbeeld bij het wassen en aankleden en het innemen van medicijnen. Voor partners en mantelzorgers is het belangrijk dat ook zij hun verhaal kunnen doen, eventueel in een gespreksgroep met lotgenoten. Ook kan Allévo gespecialiseerde gezinsverzorging in gang zetten, zodat er ondersteuning komt bij de administratie, de huishouding en het volgen van een gezonde dagstructuur. Steeds is het uitgangspunt dat iemand met dementie zo lang mogelijk thuis kan blijven wonen.

Als het thuis niet meer gaat

Stelt u zich eens voor: u vergeet weleens wat. Maar daar blijft het niet bij. Iets simpels als boodschappen doen lukt gewoon niet meer. En op den duur weet ook u niet meer waar u woont en is de naam van uw eigen partner u vreemd. Dat overkomt iemand met dementie. Dementie is een sluipend proces waarbij verschillende hersenfuncties achteruit gaan. Dementerenden raken stukje bij beetje de regie over hun leven kwijt en worden volledig afhankelijk van anderen. Dat is ingrijpend, voor de pa-

tient, maar ook voor de mensen om hen heen. De meest voorkomende oorzaak van dementie is de ziekte van Alzheimer. Dementie staat op de vijfde plaats van de belangrijkste ziekten in Europa. En één op de vijf mensen boven de 65 jaar krijgt het. Zorgaanbieders in de Oosterschelderegio hebben hiervoor de Ketenzorg Dementie opgericht. In samenwerking is met elkaar afgesproken dat de zorg voor dementerenden goed op elkaar wordt afgestemd en er mogelijkheden worden georganiseerd om te ondersteunen.

Kinderthuiszorg houdt ziek kind in vertrouwde omgeving Als een kind een infuus of sondevoeding nodig heeft, betekent dat niet altijd dat het in het ziekenhuis moet blijven. Door kinderthuiszorg worden zieke kinderen korter opgenomen of kunnen ernstig zieke patientjes juist langer thuis blijven. Gespecialiseerd verpleegkundige Diana Migalski maakt deel uit van het Allévo-team voor deze bijzondere vorm van thuiszorg. Kinderthuiszorg is de oplossing om het kind in de vertrouwde omgeving te verplegen en te verzorgen. Dat geeft rust, veiligheid en regelmaat, voor het hele gezin. Allévo zorgt voor tijdelijke of structurele ondersteuning en is de schakel tussen het gezin en andere zorgverleners.

In Verpleeghuis Cornelia in Zierikzee wonen cli뮴 en die veel zorg nodig hebben, bijvoorbeeld door dementie. U kunt hier behandeld worden door onder andere de fysiotherapeut, ergotherapeut en maatschappelijk werker. Het is ook mogelijk één of meer dagen per week overdag naar het verpleeghuis te komen voor dagbehandeling.

Allévo biedt kinderthuiszorg aan huis, maar ook op het kinderdagverblijf of op school. De ouders hou-

www.allevo.nl

Het werk van een verzorgende is erg veelzijdig. Je biedt hulp bij alledaagse zaken als wassen, aankleden en persoonlijke verzorging, maar ook verpleegtechnische handelingen maken deel uit van je werk. Je leert bijvoorbeeld hoe je een injectie geeft en hoe je een wond behandelt. En ook erg belangrijk: Je biedt een luisterend oor en bekijkt samen met de clienten hoe je hem of haar zelf de regie over het leven kan laten houden. Wil jij meer weten over de opleiding tot verzorgende? Kijk dan op onze website. Hier vind je ook onze andere vacatures.

Informatie Om u te ondersteunen in uw vragen over dementie of u te helpen de zorg te organiseren kunt u in contact komen met de casemanager in uw regio. Bel voor meer informatie met de zorgcentrale van Allévo: 0113 24 91 11.

Bewegen: gezellig en gezond in uw lichamelijke activiteiten. Voldoende en veilig sporten houdt iedereen fitter en gezonder. Kom gerust een keertje kijken, u bent van harte welkom!

den de touwtjes in handen. We zijn er om ondersteuning te bieden en om te helpen daar waar het nodig is. Diana vertelt dat kinderthuiszorg een speciale aanpak vraagt. Soms speelt angst een rol of kan een kind niet duidelijk maken waar de pijn zit. We bieden laagdrempelige zorg door zoveel mogelijk hetzelfde gezicht. Dat geeft vertrouwen en schept een band. Ook dragen we bewust geen witte jas. En natuurlijk heb ik altijd een stickerboekje bij me. Zo n beloning kan wonderen doen.

Sticker als beloning

Wil jij graag werken in de zorg, maar wil je niet fulltime naar school? Bij Allévo kun je de opleiding tot verzorgende niveau 3/IG volgen. Je werkt dan o.a. vier dagen per week bij een van de drie zorgcentra of het verpleeghuis van Allévo op Schouwen Duiveland en gaat één dag per week naar het ROC in Goes. Na drie jaar heb je een MBO-diploma én een hoop ervaring. Daarnaast bieden wij een baangarantie bij diplomering.

Als je niks doet, gaat je conditie hard achteruit. De oefeningen kan ik thuis ook doen. Zo blijf ik gezond. Ik ontmoet hier leuke mensen en na afloop drinken we gezellig koffie met z n allen. Na mijn schouderoperatie ben ik begonnen met MbvO. Ik doe mee op mijn eigen tempo, want ik kan nog niet alles meedoen. Maar ik weet zeker dat dit bijdraagt aan een spoedig herstel. Bewegen is voor iedereen belangrijk en gezond. Maar bewegen is én leuk en gezellig. Op diverse plaatsen in de regio kunt u meedoen met Meer bewegen voor Ouderen (MbvO). Dit varieert van gymnastiek en watergymnastiek tot volksdansen en yoga. U doet de oefeningen op uw eigen niveau. Hierdoor kunt u ook meedoen als u beperkt bent

Meer bewegen voor ouderen kunt u in de volgende plaatsen volgen: Kamperland, Kortgene, Wissenkerke, Goes, ‘s-Gravenpolder, ‘s-Heer Arendskerke, ‘s-Heer Hendrikskinderen, ‘s-Heerenhoek, Heinkenszand, Kapelle, Kruiningen, Kwadendamme, Lewedorp, Nieuwdorp, Ovezande, Wolphaartsdijk

Colofon Eindredactie: Afdeling Communicatie Allévo, Winnie Mathu I Tekst: De Wilde Zeeuw / Allévo Fotografie: De Wilde Zeeuw / Dreamstime / Allévo I Opmaak: De Bode


Jeroen Franssen (40 ): ‘Bijdragen veiligheid van ons land’

Nieuwe brigadecommandant wil krachtige marechaussee

Ladiesrun voor Viva la Donna GOES - Voor de eerste keer wordt een Ladiesrun georganiseerd. Een evenement voor vrouwen met niet alleen hardlopen maar ook swingen en shoppen.

GOES – Jeroen Franssen (40) uit Vlissingen is de nieuwe commandant van de brigade Scheldestromen van de Koninklijke Marechaussee. Hij volgt Luit de Ridder op die sinds 2009 leiding gaf aan de brigade in West-Brabant Sportpunt Zeeland wordt omgetoverd tot en Zeeland. De nieuwe brigadecommandant begint vol enthousiasme aan zijn nieuwe functie. “Geweldig om hier Pink Plaza waar stands en entertainment zorgen voor een relaxte sfeer. Aansluitend aan de slag te gaan, want dit is uiteindelijk het echte werk.”

kun je lekker shoppen in de binnenstad van Goes, want het is ook vriendinnendag in het centrum. Kortom een lifestyle sportevenement in Goes dat je niet mag missen. Inschrijven is alleen mogelijk door voorinschrijving via de link op www.sportpuntzeeland.nl of www.av56.nl .

Deelname kost 7,50 en voor dit bedrag krijg je een startnummer, een goodiebag met allerlei leuke verrassingen en een lotnummer voor de grote verloting. Er is plaats voor maximaal 500 loopsters dus schrijf je snel in! De opbrengst van de Ladiesrun Goes is bestemd voor Viva la Donna. Viva La Donna, één van de goede doelen van de stichting Roparun, zet zich in voor vrouwen die de diagnose kanker hebben gehad. Jaarlijks wordt de Viva La Donna Day georganiseerd. Ladiesrun Goes wordt georganiseerd door Sportpunt Zeeland, Atletiekvereniging AV ’56 en Roparun team ‘worstel en kom boven’ in samenwerking met Goes Marketing.

Popkoor Flashback zoekt nieuwe leden GOES - In februari starten we weer met repetities voor onze derde show en is er plaats voor nieuwe, enthousiaste leden, mannen en vrouwen.

Luit de Ridder (rechts) draagt het commando officieel over aan zijn opvolger Jeroen Franssen.

DOOR RIA VAN MEIR Hoewel Jeroen Franssen al sinds november aan het roer van de brigade Scheldestromen staat, moest de officiële commando-overdracht nog plaatsvinden. Dat gebeurde tijdens een officiële ceremonie op het hoofdkantoor van de brigade in Hoogerheide. Daarbij overhandigde Luit de Ridder zijn opvolger een schild met het logo van de brigade. Franssen is erg enthousiast over zijn nieuwe werkomgeving. “Het district Scheldestromen is heel erg divers en relatief groot. Ten eerste hebben we in Zeeland te maken met het maritieme grenstoezicht. Daarbij controleren we personen en vaartuigen die vanaf het water ons land binnenkomen. Daarnaast richten we ons op het Mobiel Toezicht Veiligheid aan de zuidgrens, waarbij we internationale criminaliteit bestrijden. Denk daarbij aan mensensmokkel, identiteitsfraude en drugszaken. We controleren zowel op de weg als in de trein. Tot slot behoort de Militaire Politie Zorg voor de marinebasis in

Vlissingen, de vliegbasis in Woensdrecht en de commandopost in Roosendaal. Alle drie de taken dragen bij aan het doel waar wij voorstaan: de veiligheid van ons land vergroten”, vertelt Franssen. Cultuur Dat hij zijn wortels in Vlissingen heeft liggen, ziet de brigadecommandant als een groot voordeel.

‘Zeeuwen en Brabanders vormen één brigade’ “Het is voor mij erg leuk om in deze regio te werken. Ik weet wat er leeft en hoe de mensen hier zijn. Voor mijn komst naar de Scheldestromen werd ik gewaarschuwd over de cultuurverschillen tussen de Zeeuwen en de Brabanders, maar onder mijn voorgang is er meer eenheid gekomen. Natuurlijk worden er nu nog wel een grappen naar elkaar gemaakt, maar we vormen

FOTO RIA VAN MEIR

nu echt één brigade”, merkt Franssen. Krachtig Die eenheid is volgens hem ook belangrijk om de taken van de brigade goed te kunnen uitoefenen. “Het zijn roerige tijden door de bezuinigingen. Niet alles kan nog, dus we moeten keuzes maken. De Koninklijke Marechaussee is steeds meer een spin in het web. Onze contacten met andere veiligheidsdiensten, zoals de douane, politie en fiod zijn daarom erg belangrijk.” Ook het nieuwe camera-systeem @migoboras, dat sinds vorig jaar actief is bij de grensovergangen van onder andere de A4 en A16 helpt de Koninklijke Marechaussee bij het uitvoeren van haar taken. “Het gaat daarbij om een steekproef. Het systeem kan ons helpen de juiste personen eruit te halen voor een controle. Zo kunnen wij onze capaciteit goed inzetten, daar waar het nodig is. Door uit al die duizenden voertuigen de juiste wagens te controleren kunnen wij als Marechaussee krachtig opereren.”

Prins Willem-Alexander volgt op 30 april zijn moeder op

Afscheid van koningin Beatrix

Ben jij diegene die het leuk vindt om te zingen, die ritmegevoel heeft en een avond zingen in een enthousiast popkoor een uitdaging vindt, dan zien wij jou graag op onze meezingrepetitie. Je kunt kijken en luisteren maar natuurlijk ook meezingen, geheel vrijblijvend gedurende 2 repetities. Op woensdag 6 en 13 februari ben je van harte welkom tijdens de meezingrepetities. De repetities worden gehouden vanaf 19.45 uur in het Edudelta College aan het Stationspark 39 in Goes en duren tot 22.00. Aanmelden mag, maar is geen vereiste.

Popkoor Flashback vestigde zich begin 2008 in Goes en groeide uit tot een meerstemmig koor met een gevarieerd repertoire met popmuziek van de jaren vijftig tot hedendaagse songs. Popkoor Flashback zingt onder leiding van Léon Bours en is een swingend popkoor met meer dan dertig enthousiaste leden. Zij bruisen, zowel muzikaal als fysiek van energie. De dirigent haalt het beste uit de diversiteit aan stemmen. Naast het streven de zangkwaliteit te verhogen werken ze ook aan de performance met mooie choreografie om het voor het publiek nog aantrekkelijker te maken. Voor informatie kun je contact met ons opnemen via de mail info@flashback-goes.nl. Kijk ook eens op de website www.flashback-goes.nl.

De cultuurraad van Kapelle presenteert

Cabaret in Kapelle KAPELLE - Vòòr de pauze: Jeroens Clan. Dat is een jonge, frisse en enthousiaste cabaretgroep uit Brabant. Vier jonge jongens, Bram Kroon, Jip de Poorter, Matthias Tuns en Thijs Tervoort, maken sketches en liedjes die zowel intelligent als grappig zijn. Iedere ochtend zijn ze druk in de weer met scheermesjes, ook al is dat nog niet echt nodig. Ze verzetten zich tegen alles in de hedendaagse samenleving, behalve tegen hun ouders. Jeroens Clan staat nu op de planken met een tryout voor hun eerste èchte show. Nà de pauze: De hoofdact van de avond: Arnout van den Bossche, de Vlaamse cabaretier met “De relatiefluisteraar”. Arnout won al vele cabaretprijzen, onder andere de Humo’s Comedy Cup en het Deltion Cabaret Festival. Tijdens de finale van het Leids Cabaret Festival 2012 maakte hij indruk met zijn programma “De Relatiefluisteraar”. Een buitengewoon komisch en herkenbaar cabaretprogramma over man/ vrouw-relaties. Arnouts missie? Jouw relatie een nieuwe boost geven! Arnout dokterde voor jou de ultieme handleiding uit: glasheldere schema’s, beste praktijken en herkenbare situaties. Heb je pijnpunten in

je relatie? Arnout turnt ze in een oogwenk om in onfeilbare succesfactoren! Donderdag 7 februari in Dorpshuis De Vroone, C.D. Vereekestraat 74, Kapelle. Aanvang 20.00 uur. Kaartverkoop: Gemeentehuis Kapelle (tel. 333110) en bibliotheken Kapelle (tel. 342460), Wemeldinge (tel. 626020), Mieke Pasman (tel. 340082). U kunt ook telefonisch reserveren op deze adressen. Zoek ook op: www.kapelle.nl

Edudelta College Goes houdt Open Bedrijven Route GOES - Op woensdag 6 en zaterdag 9 februari houdt het Edudelta College Goes samen met het bedrijfsleven een Open Bedrijven Route.

WEMELDINGE - Zeeland neemt afscheid van koningin Beatrix. Op 30 april draagt ze het koningschap over aan haar zoon prins WillemAlexander, omdat ze vindt dat het tijd is voor de volgende generatie om de verantwoordelijkheid voor Nederland te dragen. De vorstin bezocht Zeeland de afgelopen jaren regelmatig. Zo vierde ze in 2010 Koninginnedag met haar familie in Wemeldinge (foto) en Middelburg. ARCHIEFFOTO EUGÈNE DE KOK PAGINA 16

Op deze dagen openen 46 stage bedrijven hun deuren voor publiek. De bedrijven willen hiermee een duidelijk beroepsbeeld laten zien aan de jongeren die nu bezig zijn met het maken van een belangrijke keuze in hun loopbaan. Het is voor veel jongeren moeilijk om op hun leeftijd al de juiste keuze te maken. Omdat ze vaak nog niet weten welk beroep ze later willen gaan uitvoeren weten ze nog niet welke opleiding ze moeten gaan kiezen. Bedrijven uit de “Groene Sec-

tor” willen in samenwerking met Edudelta College Goes hierin meedenken door de diverse beroepen inzichtelijk te maken. Bezoekers kunnen naast het zien van het beroep uitgebreid vragen stellen over de diverse werkzaamheden die er worden uitgevoerd. Tijdens de Open Dagen van het Edudelta College Goes hebben alle bezoekers de informatie over de Open Bedrijven Route ontvangen. Daarnaast hebben ook alle decanen van het Zeeuwse Voortgezet Onderwijs de informatie ontvangen om zo hun leerlingen hierover te informeren. Meer informatie over de Open Bedrijven Route en de deelnemende bedrijven vindt u op www.edudelta.nl


‘ Wij zijn gewoon heel erg tevreden met onze AquaCell waterontharder.’ Ze noemen zichzelf nuchtere mensen, die niet meer woorden zullen gebruiken dan nodig is. Maar wat ze over hun AquaCell waterontharder te zeggen hebben is overtuigend genoeg. Het was een verstandige investering, vindt financieel adviseur Leon de Bonte. “En we zijn zeer tevreden over het effect.”

“ Ik poets zelf nooit “ “Ik poets zelf nooit,” bekent Leon de Bonte. “Dat doet mijn vrouw.” Hoe vaak zij slag voert met kalk in de badkamer weet hij dus niet. Wat hij wel weet is dat het té vaak is en dat zij er niet bepaald gelukkig van wordt. Daarom werd zijn interesse gewekt toen hij een artikel in het huis-aan-huisblad las. Kalkvormende deeltjes Daarin stak een familie de (Ca & Mg) loftrompet over hun waterHars ontharder. “In eerste instanWaterstroom tie werd mijn aandacht alleen getrokken omdat het mensen uit Zierikzee waren. Daar wonen wij ook.” Maar aan het eind van verhaal dacht De Bonte: “Dat zou wel eens wat voor ons kunnen zijn. Het was een erg positief verhaal.” Zo’n verhaal kan het echtpaar De Bonte nu ook zelf vertellen. Want ze schaften na ampele overwegingen een AquaCell aan. “Niet omdat het een eerste levensbehoefte is, ook niet omdat het grote luxe is; je kunt het ’t beste comfort noemen.” Waarom ze nu precies bij de AquaCell uitkwamen – door dat krantenartikel of door zelf op internet te zoeken – weet hij eigenlijk niet meer. Maar hoe dan ook: hij nodigde het bedrijf uit om aan huis meer

tekst en uitleg te komen geven. “Die meneer – ik geloof zelfs dat het de directeur-eigenaar was – gaf ons een demonstratie en je merkte het direct: van het ontkalkte water kreeg je heerlijk zachte handen. Datzelfde fijne gevoel op je huid hadden we ook direct nadat het apparaat bij ons was geïnstalleerd. Precies zoals we verwachtten.”

Echtpaar De Bonte uit Zie

rikzee

apparatuur belangrijker. “Je wasmachine gaat langer mee,” zegt hij met een licht ironische ondertoon.” Leon de Bonte weet als financieel adviseur alles over rendement. Toch heeft hij het niet uitgerekend: wat de besparing qua levensduur en op wasmiddelen, zeep en energiegebruik precies oplevert. Maar de waterkoker laat duidelijk zien dat er iets positiefs gebeurt: er slaat geen kalk meer in aan en oude kalk laat zelfs los. “Het effect van de ontharder is dus meetbaar!”

Meer weten of een gratis wateranalyse?

De smaak van het water Volgens zijn echtgenote is de smaak van het water ook enorm verbeterd. “Maar ik proef dat niet zo, ik ben een beetje een smaakbarbaar; mijn smaakpapillen zijn niet zo ontwikkeld, haha.” Voor De Bonte is het effect op hun huishoudelijke

minder (vaat)wasmiddel

Ga naar www.aquacell.nl of bel 088 98 99 100

Is mevrouw De Bonte beetje extra gelukkig, nu ze niet meer zo hoeft te poetsen in de badkamer en op het overige sanitair? Meneer weet het niet. “We hebben het er eigenlijk niet over, we zijn niet zo van die praters.” Maar ook in stilte kun je blij zijn met ‘een stukje comfort’ zoals hij dat zelfs benoemde. “Ja, we zijn niet euforisch,” benadrukt hij nog eens in al zijn nuchterheid. “Maar wel heel erg tevreden.”

Apparaten presteren

& Beter

Zacht water zonder zorgen ...

Aquacombi Nederland – Pasteurweg 14 – Joure –

@Aquacombi

Hl109_Aquacell-adv_266x190mm_DeBonte.indd 1

31/01/13 10:46

MAAK KANS OP EEN JAAR LANG GRATIS BOODSCHAPPEN • MAAK KANS OP EEN JAAR LANG GRATIS BOODSCHAPPEN • MAAK KANS OP EEN JAAR LANG GRATIS BOODSCHAPPEN

Bij Tulp Keukens een jaar lang gratis boodschappen? Nu bij aankoop van een Tulp Keuken:

Uniek in Keukenland 100% MAATWERK UIT EIGEN FABRIEK LEVENSLANGE GARANTIE OP HANG- EN SLUITWERK AL RUIM 30 JAAR ERVARING PERFECTIE TOT IN DETAIL EIGEN MONTAGEDIENST

*

5 BOSCH INBOUWAPPARATEN

GRATIS + KANS OP EEN JAAR LANG GRATIS BOODSCHAPPEN

MILIEUBEWUST BEREID CBW-ERKEND GRATIS KEUKENMAGAZINE? WWW.TULPKEUKENS.NL

* Actie is geldig bij aankoop van een nieuwe Tulp Keuken vanaf €7.000,- netto verkoopprijs. Actievoorwaarden op verkooppunt onder nummer T04.02.2013 | * Garantievoorwaarden op verkooppunt.

Amersfoort • Amsterdam • Drachten • Goes • Heerhugowaard • Rijssen • Rotterdam • Son • Veendam • Veenendaal • Velserbroek • Woerden


Provincie Zeeland steunt onderzoek

Ruim twee ton subsidie voor duurzaam alternatief visvangst GOES - De provincie Zeeland verleent een subsidie van 226.306 euro aan twee bedrijven voor de ontwikkeling van een duurzaam alternatief voor de vangst van onder meer vis. DOOR BRITTA JANSSEN Het geld wordt gebruikt om een alg te telen voor omega3-olie, zodat hiervoor niet langer vis en ander leven in zee hoeft te worden gevangen. Omega3-olie gebruiken mensen als voedingssupplement. Afvalwater ‘De vangst van vis en andere mariene organismen die aan de basis van een hele voedselketen staan, hebben een grote impact op het ecologische systeem’, verklaart de provincie Zeeland waarom zij de subsidie verstrekt. ‘ Wereldwijd wordt dertig miljoen ton vis en andere mariene organismen gevangen om omega3-olie te maken. Er is vraag naar een duurzaam alternatief.’ Daarom zet het bedrijf Algae Biotech volgens de provincie een bio-raffinaderij op in Zeeland waar, naast de productie van algenolie, ook onderzoek wordt gedaan naar nieuwe algenproducten die omega3-vetzuren bevatten, de ontwikkeling van een eigen nieuw algenteeltsysteem en het verbeteren van het telen door afvalwater van CSM te gebruiken als voeding voor de algen, zodat de teeltkosten verminderen. Banen Door het zelf produceren van de algen als grondstof voor ome-

ga3 hoeft de grondstof niet te worden getransporteerd uit het buitenland, aldus Zeeland. ‘Door gebruik te maken van het afvalwater van CSM beschikt de raffinaderij over goedkope voedingsstoffen en wordt het zuiveringsprobleem van het afvalwater van CSM opgelost.’ Algae Biotech werkt aan de oprichting van een vestiging in Zeeland en dit project is ook goed voor de werkgelegenheid, stelt de provincie. ‘Het eerste jaar zullen er één tot twee personen werkzaam zijn. De verwachting is dat het aantal medewerkers na een succesvol onderzoeksresultaat wordt uitgebreid naar zo’n tien tot dertig.’ Biobased economy De provincie verleent de subsidie aan Algae Biotech en CSM vanuit het biobased economy-budget. Biobased economy is het verduurzamen van de economie, onder andere door het gebruik van groene grondstoffen. ‘In Zeeland vinden meer activiteiten op het gebied van algenkweek plaats. Dit project is daarop een goede aanvulling en interessant vanwege de hoge toegevoegde waarde van voedingssupplementen.’ Het project is mede mogelijk gemaakt door Biobased Delta, het samenwerkingsverband van bedrijven, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en overheden in de zuidwestelijke delta.

HSV Kortgene vist bij de Veersedam KORTGENE - Op zondag 3 februari viste de HSV Kortgene de tweede competitiewedstrijd in de Noordzee aan de Veersedam. Het weer was weer erg onplezierig, windkracht 7, stuifzand en regen. Na de laatste koudeperiode waren de vooruitzichten voor wat betreft de visvangst ook al niet te rooskleurig. Toch trokken 15 vissers er weer op uit. Helaas, de vangst was inderdaad erg matig. Er werden 6 vissen (visjes) gevangen. De grootste visjes waren voor vader en zoon De Kam, scharren van 19 centimeter. De uitslag 1. Leendert de Kam, 34cm, 2 vissen 2. Jan de Kam, 19 cm, 1 vis 3. Ron Verburg, 14 cm, 1 vis 4. Olivier Clement, 13 cm, 1 vis 5. Stefan Maranus, 12 cm, 1 visje

Dies Slabbekoorn en Ferdy v.d. Moere. Foto: Ingrid Maranus.

KERKELIJK NIEUWS KAPELLE Vrije Evangelische Gemeente Noordelijke Achterweg 67, Wemeldinge. Diensten: zo.10.00u. Tevens elk seizoen extra diensten. www.vegwemeldinge.nl Christelijke Gereformeerde Kerk Biezelingseweg 6, Kapelle. Zondag 10 februari: 10.00u Ds. A.G.M. Weststrate; 17.00u Ds. H. de Haan (Zaamslag) Ger. Gem. Kapelle-Biezelinge Goessestraatweg 18, Kapelle. Zondag 10 februari: 10.00u leesdienst, 16.30u Ds. C. Harinck Protestantse Gemeente Kapelle-Biezelinge-Eversdijk Biezelingsestraat 67, Kapelle. Zondag 10 februari: 10.00u Da. I. Hogeweg, viering Maaltijd van de Heer Hervormde Gemeente Kapelle Kerkplein 4, Kapelle. Dienst: zo. 10.00u. Voorganger: ds. L.C.P. Deventer Protestantse Gem. Hansweert & Schore Dijkstraat 5, Hansweert. Nieuwe Kerkplein 1, Schore. Diensten: ‘s zomers zo. 09.30u; ‘s winters zo. 10.00u, om de week wisselend in de Hervormde Kerk Hansweert en Schore. Protestantse Gem. Wemeldinge Kerkweg 5, Wemeldinge. Dienst: zo. 10.00u. BORSELE Gereformeerde gemeente Borssele Oostsingel 21, Borssele. Diensten: zo. 09.30u, 14.00u en 18.00u. Protestantse Gemeente Borssele Predikant: Ds.M.J.Wisse, 0113-561322. Scriba: P.Duijnkerke. Elke zondag dienst om 10.00u. Ger. gem. ‘s-Gravenpolder Langeweg 61, ‘s-Gravenpolder. Zondag 10 februari: 09.30u leesdienst; 14.00u leesdienst; 18.00u leesdienst Ger. gem. Hoedekenskerke ‘s-Gravenpoldersestraat 4, Hoedekenskerke Ger. gem. Nieuwdorp Havenweg 26, Nieuwdorp. Elke zondag kerkdiensten om 9.30, 14.00 en 18.30u. Gereformeerde gemeente Nisse Zuidweg 15, Nisse. Scriba: M. de Witte, 0113-649519. Diensten elke zondag om 9.30u en 14.30u. Herv. Gem. Oudelande Scriba: mevr. H.M. Storm-Wagenaar, tel: (0113) 548527. www.pknoudelande.nl Oud Ger. Gem. ‘s-Gravenpolder Provincialeweg 16, ‘s Gravenpolder. Dien-

sten: zo. 09.30u, 14.00u en 18.00u Prot. Gemeente `s Gravenpolder/ Baarland Zondag 10 februari: Baarland 10.00u ds. D. Westerneng; ‘s-Gravenpolder 10.00u ds. A. v/d. Ploeg Oosterland Prot. Gemeente “de Ark” Hoedekenskerke Verder: Kerkstraat 32, Hoedekenskerke. Diensten zondag 10.00u Prot. Gem. ‘s-Heer Abtskerke Dienst om de 14 dagen, steeds zo. om 10.00u. Protestantse Gemeente Nisse Mariakerk, Dorpsplein 49 in Nisse. Dienst om de 14 dagen, steeds zo. om 10.00u. Zondag 10 februari: 10.00u Ds. E.J. Rietveld. Dienst van Schrift en Tafel in ’s-Heer Abtskerke. Woensdag 13 februari: 19.30u Aswoensdag-dienst in ’s-Heer Abtskerke. Voorbereid door de liturgiecommissie. http://www.mariakerk-nisse.nl Prot. Gem. Heinkenszand Barbesteinkerk: Clara’s Pad 6, Heinkenszand. Dorpskerk: Dorpstraat 71, Heinkenszand. Predikant: ds. W. Pieterse. Zondag 10 februari: 10.00u Barbesteinkerk mw ds H. Radstake Protestantse Gemeente Lewedorp Zandkreekstraat 31, Lewedorp. Predikant: da. M.J. Wisse. Prot. Kerkgemeenschap Nieuwdorp Scriba: Mevr. L. Michielsen. Zondag 10 februari: 10.00u Ds L de Kam - Oostburg RK Kerk ‘s-Heerenhoek (‘s-Heerenhoek - Borssele - Nieuwdorp). Parochie: H. Willibrordus. Postadres: Deken Holtkampstraat 9, ‘s-Heerenhoek, tel. (0113) 351264. Diensten: 3e en 4e za. van de maand 19.00u, zo. 9.00u. RK Kerk H. Blasius Heinkenszand (‘s-Heer Arendskerke - Heinkenszand). Parochiecentrum: Kerkdreef 4, Heinkenszand, tel. (0113) 561216. Diensten: iedere za.19.00u en iedere zo. 09.00u. RK Kerk Kwadendamme (‘s-Gravenpolder - Hoedekenskerke - Baarland - Nisse - Oudelande - ‘s-Heer Abtskerke) Kerk en pastorie: Johan Frisostraat 5-7, Kwadendamme. Diensten: vrij. 09.00u, zo. 10.45u. RK Kerk Lewedorp Parochie: H. Eligius. Secr.: Burgemeester Lewestraat 11, Lewedorp. Spreekuur: elke 1e ma. van de maand 19.00-19.30u, tel. (0113) 612694. Diensten: zo. 10.30u RK Kerk Ovezande & Driewegen - Ellewoutsdijk Parochie: Onze Lieve Vrouw Hemelvaart.

Pastorie: Hoofdstraat 58, Ovezande, tel. (0113) 655214. Diensten: zo. 09.30u, laatste za. van de maand 19.00u. Prot. Gemeente Driewegen - Ellewoutsdijk - Ovezande Van Tilburghstraat 27, Driewegen. Ds. Jacoline de Koe, tel. 06-46087309. Info: deokerk@zeelandnet.nl, 0113-655958/0649914124. Iedere zondag 10.00u dienst. Zondag 10 februari: ds. Jacoline de Koe. GOES Christelijke Gereformeerde Kerk Maranathakerk, Bergweg 43A, Goes. Zondag 10 februari: 10.00u ds. J.G. Schenau; 17.00u ds. J.G. Schenau Doopsgezinde gemeente/Vereniging Vrijzinnige Protestanten Doopsgezinde kerk, Westwal 41, Goes. Predikant ds. Leuny de Kam. Zondag 10 februari: 10.00u mw.ds. M. Zandbergen, Zierikzee Evangelische Gemeente Rafaël Goes Samenkomsten in Pontes-Goese Lyceum, ingang Vogelzangsweg. Aanvang diensten 10.00u, laatste zondag van de maand 19.30u.; www.rafaelgoes.nl. Voorganger: K. Verhage Family Time Ministries Samenkomst iedere zondag om 13.00 uur in wijkgebouw De Spinne, Joseph Lunslaan 7, Goes-Noord. Voorganger: Raadj Gonesh. Voor meer informatie: mail. info@ familytime-ministries.nl, tel. 06-40733166. Zie ook www.familytime-ministries.nl Gemeente van Jehovah Getuigen Koninkrijkszaal, Van Hallstraat 4, Goes. Vergadertijden: wo. 19.30u en zo. 10.00u. Gereformeerde Gemeente Louise de Colignylaan 177, Goes, tel. 228023. Predikant en preses: ds. C.J. Meeuse. Kerkdiensten om 9.30u, 14.00u en 18.00u. Ger. Gem. in Nederland Koningskerk, Nassaulaan 153, Goes Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ontmoetingskerk, Kornetstraat 4, Goes (tegenover ziekenhuis). Zondag 10 februari: 9.30u Ds P.J. Trimp; 17.00u Ds J.H. Kuiper, em.pred. van Haulerwijk. Let op de gewijzigde aanvangstijd van de middagdienst. Leger des Heils Rav. de Groene Jager 72, Goes. Dienst zo. om 10.00u. Korpsofficieren: Majoor D. v. Vuuren en Majoor mevr. R. v. Vuuren-v. Leeuwen. Tevens kindernevendienst. Oud Ger. Gem. Kerkgebouw De Hoeksteen, Noordhoeklaan 90, Goes. Diensten: elke zo. om PAGINA 18

10.00u en 17.30u. Rooms-katholieke kerk H. Maria Magdalenakerk, Singelstr. 9, Goes. Diensten iedere zaterdag om 19.00u en iedere zondag om 10.45u. Protestantse gemeente Goes Grote of Maria Magdalenakerk, Singelstraat 21, Goes. De Hoogte, Populierenstraat 29, Goes. Oosterkerk, Bergweg 88, Goes. Zondag 10 februari: Grote Kerk 10.00u Ds N. v.d. Linden; Oosterkerk 9.30u Ds E. v.d. Linden, Viering H.A.; 17.00u geen dienst; de Hoogte 10.00u Ds R. Kamermans, Doopdienst; 19.00u Ds A. Jobsen Open Kerk Vergadering van Gelovigen Zondag eredienst van 10.00 tot 11.00u; woordbediening van 11.30 tot 12.30u. www.nieuwleven-goes.nl. De samenkomsten worden gehouden in: Dorpshuis Heer Arendhuis, Torenring 46 te ‘s-Heer Arendskerke. Vrije Evangelische Gemeente Kerkgebouw: Bethelkerk, Beatrixlaan, Goes. Diensten zondag 10.00u en 18.30u. 1e zondag v/d maand zingen in de Bethelkerk aanvang 18.30u. Hervormde Gemeente Kerkgebouw De Levensbron, Mansholtlaan 1, Goes. Zondag 10 februari: 10.00u ds. G.D. Kamphuis, Goes; 17.00u ds. G.D. Kamphuis, Goes Vliedberggemeente, Gereformeerde Kerk Goes e.o. Calvijn College, Klein Frankrijk 19, Goes. Diensten: zo. om 9.30 en 16.30 uur. Messiaanse gemeenschap Stichting Yeshiva Goes: Bijeenkomst elke shabbat van 11.00 tot 13.00u in de Bonte Koe, Beestenmarkt 4, Goes, info.shalom777@ zeelandnet.nl, 06-44518941. Zaterdag 9 februari: Psalmist, zanger, spreker: Michael Ben David. Admiraal de Ruyterziekenhuis Goes Zondag 10 februari: 10.00u Dhr. P. Riemens PKN Gem. ‘s Heer Arendskerke Torenring 2, ‘s-Heer Arendskerke. Predikant: ds. M.J. Wisse Prot. Gem. ‘s Heer H’kinderen Plein 1, tel. 233098. Predikant: da. P. van Oosten. Zondag 10 februari: 10.00u Mw.M.Maris, Nisse Herv. Gemeente Kattendijke Kerkgebouw: Dorpsstraat 53, Kattendijke. Prot. Gemeente Kloetinge Geerteskerk, Geertesplein 24, Kloetinge. Predikant: vacant. zondag 10 februari 10.00u Eredienst, voorganger ds A. Jobsen.

Protestantse Gemeente Wilhelminadorp Brugstraat 12, Wilhelminadorp. Zondag 10 februari: 10.00u Ds. G. Grootjans, Ovezande Gereformeerde Gemeente Wolphaartsdijk Villa Novastraat 1, Wolphaartsdijk. Tel. 06-30826746. Diensten iedere zondag om 09.30u, 14.00u en 18.00u. Prot. Gem. Wolphaartsdijk Nicolauskerk, Oostkerkestraat 1, Wolphaartsdijk. Zondag 10 februari: 10.00u Ds. C.A. van Eck Baha’i-gemeenschap Goes Bijeenkomsten vinden wekelijks plaats in Zeeland, geregeld ook in Goes. Info: 0630534547 Huis van Elia Iedere zondag samenkomst om 13.15u. Adres: Oosterkerk Goes, Bergweg 88 te Goes (ingang aan de J.D. van Mellestraat). Kinderdienst aanwezig. Voor meer informatie: C. Harthoorn 0113-622409 of ctharthoorn@zeelandnet.nl Moskee Arrahmaan A. Joachimikade 5, tel. 257539. Voorz.: H. Nahari NRD-BEVELAND Gereformeerde Gemeente Torendijk 76, 4484 AV Kortgene Protestantse Gemeente De Ontmoeting te Noord-Beveland i.w. Nicolaaskerk, Kerkgang 2, Kortgene. De Katse Kerk, Kerkstraat 9, Kats. Opstandingskerk, Voorstraat 20, Wissenkerke. Ontmoetingskerk, Geersdijkseweg 1, Geersdijk. Predikant: mw. Ds. K. van den Broeke. Prot. Gemeente Kamperland De Ark, Veerweg 100, Kamperland. Dienst: zo. 9.30u Gereformeerde Gemeente Veerweg 12, Kamperland. Diensten: 10.00u, middagdienst wisselende tijden. Prot. Gem. te Colijnsplaat Havelaarstraat 30, Colijnsplaat. Dienst: zo. 10.00u Wijzigingen en/of aanvullingen, bijvoorbeeld wie wanneer voorgaat (lees: preekrooster) kunt u gratis doorgeven via www.internetbode.nl - aan de rechterkant klikken op ‘Aanleveren redactie’ en vervolgens op De Bevelandse Bode. De rest wijst zich dan vanzelf. Voor vragen of het schrijven van artikelen, bel de redactie van De Bevelandse Bode, tel: 0118 61 76 61.


DOOR PAKKET INKOOP ERBe A NU UIT VOORRAAD LEVE NIEUW MODEL V Super voordeel E 5.000,L l e DOOR PAKKET INKOOP De eA UE ALEVERBAAR d Q r NUDOOR UITCITROËN VOORRAAD I o R e o M R v OO A rV N e Y p D PAKKET INKOOP Citroën C4 Aircross u T I C3 eHDi 90 DYN i 90 UU D NS H e C3 CITROËN C3 eHDi 90 DYN NIEUW MODEL N Ë v.a.E28.574,O 5.000,R T IMODEL CC3 NIEUW CITROËN eHDi 5.000,90 DYNAMIQU Citroën C4 Aircross Super voordeel

door pakket inkoop

• ABS

ET PAKK

OP

auto’s

INKO

• Cruise OO control D Super voordeel 00,l 5.0 dee • eAirbags door pakket oorinkoop v r L Super voordeel E ss up OD rcro i • ABS NIES UW M A C4 doorCpakket inkoop • rAirco oën 574,it Super voordeel E28. . a . v NIEUW MODEL • ABS R

p koo t in kke a p r doo

Nu APK • Cruise control et door pakket inkoop Nu m • CPV +C4 Elektrisch ramen met GRATIS wintercheck. Citroën Aircross e Nieuw’s • ABS • Airbags Cruise control v.a.E28.574,Extra g o t u N • Radio+CD+MP3a Citroën C4 Aircross Korvt.ai. v.a.E28.574,-

5.000,-

• ABS ol e contr • Cruis s g • Airba o c ir A ramen • trisch + Elek • CPV P3 +CD+M • Radio n e amp em • Mistl rtsyste en sta p • Sto

• Cruise control

• Airco Airbags ,• Mistlampen 4 v.a. 6 28.574,7 5 . 3 2 v.a.E28.574,6 • Airbags Airco+ Elektrisch ramen an Beek • CPV • Stop en Vstartsysteem vanbeek.nl • Airco CPV + Elektrisch ramen www.citroen • Navigatie Touchscreen • Radio+CD+MP3 • 7 Airbags • Airco • CPV + Elektrisch ramen• Mistlampen Radio+CD+MP3 • Dag rijverlichting ijven

bedr

auto

voor aler en de Citro ficiele Uw of

• Radio+CD+MP3 Maak nu een afspraak!

• Stop en startsysteem

Van Beek

Bosch Car Service Hoogesteger Kapelle Dijkwelsestraat 59 | 4421 AG Kapelle Tel. 0113-341 315 | www.boschcarservicehoogesteger.nl

Wij doen alles voor uw auto

Van Beek autobedrijven

- Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds

Tel: 06-16423545 24 uur per dag U BELT En WIJ KOMEn DIRECT

Heeft u of iemand uit uW omgeving brandWonden?

Van Beek autobedrijven Van Beek

Oudenbosch: Tel. 0165-313944 Roosendaal: Tel. 0165-552688 Bergen op Zoom: Tel. 0164-242050 Vlissingen (Ritthem): Tel. 0118-629955 Oudenbosch: Tel. 0165-313944 Roosendaal: Tel. 0165-552688 Bergen Zoom: Tel. 0164-242050 Uw officiele Citroen dealer voor West-Brabant enop Zeeland. Vlissingen (Ritthem): Tel. 0118-629955 Oudenbosch: Tel. 0165-313944 Roosendaal: Tel. 0165-552688 Bergen Uw op Zoom: Tel.Citroen 0164-242050 officiele dealer voor West-Brabant en Zeeland. Vlissingen (Ritthem): Tel. 0118-629955

autobedrijven

www.citroenvanbeek.nl www.citroenvanbeek.nl www.citroenvanbeek.nl .....voor het laatste autobedrijven

”Die ene druppel. Die doet er toe.”

Contante betaling en RDW vrijwaring

www.citroenvanbeek.nl

Dirk Dronkersweg 15a, Goes Tel. 0113-273665 | www.boschcarservicegoes.nl

Quistenburg 8 | 4454 PZ Borssele Tel. 0113- 350 863 | www.demuynck.nl

Alle merken, types en bouwjaren Ook bussen, jeeps, sloopauto’s met of zonder gebreken

Zolang de voorraad strekt, excl. rijklaarmaakkosten en opties anders dan vermeld.

Bosch Car Service Goes

Bosch Car Service de Muynck

koogJe auto’S

• ABS, ESP, ASR • Radio CD + mp3 Oudenbosch: Tel. 0165-313944 • El. ramen + C.P.V. Roosendaal: Tel. 0165-552688 • El. + verw. spiegels Bergen op Zoom: Tel. 0164-242050 • Winterbanden Vlissingen (Ritthem): Tel. 0118-629955 • Reservewiel • Metaallak Uw officiele Citroen dealer voor West-Brabant en Zeeland.

Mistlampen • Stop en startsysteem • Stop en startsysteem

• Mistlampen

4 -31394 l. 0165 52688 sch: Te l. 0165-5 050 enbo Oud endaal: Te l. 0164-242 955 Roos Zoom: Te 0118-629 l. en op hem): Te Berg (Ritt ngen Vlissi and. Zeel nt en raba t-B Wes

Wilt u vandaag uW auto verkopen? Bel dan

Uw officiele Citroen dealer voor West-Brabant en Zeeland.

actuele lokale nieuws.....

kijk op WWW.internetbode.nl

gratis plaatsing

Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

VOORRAAD VOORDEEL BIJ AUTOTEAM. Dit is slechts een greep uit onze voorraad, kijk voor onze complete voorraad op autoteam.nl Opel occasions: standaard met 12 maanden garantie. ANTARA 2.4 16V 103KW AWD ENJOY ZAFIRA 1.8 16V COSMO 67.566 km/2007/grijs/Goes

€ 13.945,-

ZAFIRA 1.8 16V TEMPTATION 72.315/2009/grijs/Bergen op Zoom

€ 16.950,-

MERIVA 1.4 TURBO 88KW ANNIVERSARY EDITION

28.508 km/2012/grijs/Roosendaal

€ 18.750,-

40.331 km/2010/zwart/Roosendaal

€ 18.950,-

CORSA 1.2 16V 3-DRS ENJOY 72.567 km/2007/grijs/Roosendaal

€ 7.950,-

INSIGNIA 1.6 TURBO 180PK 5-DRS EDITION 30.006 km/2012/grijs/Roosendaal

€ 25.950,-

ASTRA 1.3 CDTI 70KW SP.T. EDITION AGILA 1.2 16V ENJOY 35.171 km/2011/zwart/Roosendaal

€ 19.950,-

56.000 km/2008/blauw/Goes

€ 7.250,-

ZAFIRA 1.8 16V COSMO EASYTRONIC 89.381 km / 2007 / grijs / Bergen op Zoom

€ 11.425,-

ASTRA 1.3 CDTI 95PK 20% BIJTELLING INSIGNIA 1.8 140PK SPORTS TOURER CORSA 1.4 TWINP 3D COLOR EDITION 5-DRS EDITION 1.568 km/2011/rood/Goes

47.896/2011/grijs/Goes

€ 13.945,-

€ 17.945,-

ASTRA 1.4 TURBO 140PK EDITION AUTOMAAT 12.610 km/2011/grijs/Goes

€ 18.500,-

87.574 km/2009/grijs /Bergen op Zoom

€ 19.950,-

INSIGNIA 2.0T 220PK 4X4 IRMSCHER SPORT NA

28.650 km/2009/grijs/Roosendaal

€ 26.450,-

Bergen op Zoom Roosendaal Goes Vlissingen

Erasmuslaan 6-10, (0164) 27 92 00 Van Beethovenlaan 6, (0165) 57 85 78 Pearyweg 19, (0113) 23 79 23 Bedrijfsweg 2 (Vrijburg), (0118) 46 17 10

WWW.AUTOTEAM.NL


RaboDichtbij Dichtbij Rabobank Walcheren/Noord-Beveland

BRENG UW CLUB IN DE STEMMING! Rabobank. Een bank met ideeĂŤn.

Rabobank Walcheren/Noord-Beveland organiseert ook dit jaar weer de Rabobank Clubkas Campagne! De stemweek vindt plaats van 2 t/m 10 april 2013. Kijk voor meer informatie en de aanmeldprocedure op rabobank.nl/wnb

Twitter mee via #RaboClubkas

www.rabobank.nl/wnb

DBV_20130206  
DBV_20130206