Page 1

thuis in DE regio

MIDWEEKEDITIE

B E V E L A N D S E

o p l ag e :

28 NOVEMBER 2012 WEEK 48

Uitgeverij

en west-brabant:

de

bode

actualiteit

35.000

tota l e o p l ag e z e e l a n d

bv

I

Postbus

22,

4880

onroerend goed

AA

Zundert

auto’s

Resultaat peiling CDA over anti-hagelkanonnen

I

Te l .

076

sport

autoruitschade?

599

8 111

www.internetbode.nl

kerkelijk nieuws

Leanne kinderburgemeester Kapelle

0113-251700

I

480.000

vacatures

Vanaf pagina 8

Milieuregister van Borsele openbaar

Politie houdt man met harddrugs aan

HEINKENSZAND - Het Borsele milieuregister is sinds vorige week via de website van de gemeente Borsele toegankelijk voor iedereen. Inwoners en ondernemers hebben zo inzicht in officiële en vastgestelde documenten zoals beleidsplannen, verordeningen en raadsbesluiten. De gemeente voldoet hiermee aan het verdrag van Aarhus en zegt dat ‘de eerste stap op weg naar een openbaar gemeentelijk informatiesysteem is gezet’. Doel is dat op termijn alle gemeentelijke info gekoppeld wordt in één informatiesysteem. Het milieuregister is te vinden op ww.borsele. nl onder ‘Milieu en afval’. Het is opgedeeld in verschillende thema’s.

GOES - Op de Grote Markt in Goes heeft de politie zondag rond 4.30 uur drugs in beslag genomen van een 20-jarige Goesenaar. Hij had vijf gripzakjes met 0,7 gram vermoedelijk cocaïne op zak. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding, maar werd uiteindelijk gearresteerd en naar gevangenis Torentijd in Middelburg gebracht. Zondag werd hij weer in vrijheid gesteld. Uitgaanspubliek bemoeide zich met de aanhouding. Ze werden met een surveillancehond op afstand gehouden. Een 23-jarige man uit Goes werd gebeten toen hij inliep op de agenten. Toen hij verhaal kwam halen, werd hij aangehouden. Hij had ongeveer vier gram hennep bij en een mes.

W E E K B L A D

Grote oefening bij ADRZ Goes

Indonesische kerstviering in Goes

GOES - Bij het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Goes is zaterdag een grote oefening gehouden. De oefening moet nog worden geëvalueerd, maar volgens het ziekenhuis is gebleken dat ze in staat is grote groepen slachtoffers op te vangen. Bij de oefening werd een ernstig busongeluk nagebootst. 32 studenten van de HZ in Vlissingen speelden de rol van slachtoffer. Zij waren geschminkt door de Lotusvereniging. Op de afdelingen Spoedeisende Hulp en de Acute Opname Afdeling werden zij geholpen. Aan de oefening werkten medewerkers van het ADRZ, de GHOR, het ambulancepersoneel en de meldkamer mee. Waarnemers letten onder meer op hoe de communicatie verliep.

GOES - De Indonesische geloofsgemeenschap Persekutuan Doa Zeeland (Gebedsbijeenkomst Zeeland) organiseert 1 december een kerstviering in de Westerkerk in Goes. De ambassadeur van Indonesië in Nederland Retno Marsudi en burgemeester René Verhulst van de gemeente Goes wonen de dienst bij. Voorganger E.L. Soetopo en muziekgroep Sound of Praise uit het Indonesische Surabaya verlenen hun medewerking. Ook is er een optreden van het Angklung Orkest Immanuel uit Den Haag. De bijeenkomst duurt van 17.00 uur tot 21.00 uur en begint met een gezamenlijke kerstmaaltijd. De toegang tot de viering is gratis.

M I D D E L B U R G S E

&

V E E R S E

KAPELLE - Oud-voetballer, televisiepresentator en voetbalanalyticus Hans Kraay jr. was woensdag de grote smaakmaker op de sponsoren vrijwilligersavond van voetbalvereniging Kapelle. Kraay leidde een discussie, hield een amusant praatje en zette enkele leden en vrijwilligers in het zonnetje. Hier is hij te zien met de vrijwilliger van het jaar Peter Vermaire. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

Minder bemande kantoren Rabobank

Uitspraak Raad van State verandert voorlopig niets op spoor

GOES - Op Walcheren en Noord-Beveland blijven de bemande Rabobank-kantoren in Middelburg, Vlissingen, Domburg en Kamperland over. De Rabobank bouwt ‘na een grondige afweging’ in de loop van 2013 de andere kantoren om tot selfservicelocaties, omdat ze wil investeren in ‘het nieuwe bankieren’. Ze gaan daarvoor veelal op zoek naar nieuwe locaties en apparatuur. De omvorming komt voort uit de afname van bezoekers door het virtuele bankieren. Voor mensen die geen gebruik kunnen maken van de selfservice-locaties zijn er alternatieven als een mobiel team van adviseurs en de Rabo Geldservice. Meer: www.rabobank.nl.

GOES - De treinen mogen van de Raad van State weer met 80 kilometer per uur over het spoor rijden binnen de bebouwde kom van Goes, maar doen dat (voorlopig) niet. “We hebben met Prorail en de vervoerders afgesproken dat ze in ieder geval in 2013 nog 60 kilometer per uur blijven rijden”, zegt de Goese wethouder Loes Meeuwisse.

Muis en Leeuw helpen Sinterklaas GOES - De Sinterklaasvoorstelling ‘Sint is ziek’ van Muis en Leeuw is woensdag (vandaag) om 15.00 uur te zien in Theater De Mythe in Goes. Zondag wordt hij vertoond in de Stadsschouwburg in Middelburg. Aanvang is dan 14.00 uur. Als er op een ochtend niets in hun schoen zit, gaan Muis (Eric Holm) en Leeuw (Peter Adriaanse) op onderzoek. Ze willen weten waarom ze geen cadeautje hebben gekregen. Ze komen erachter dat Sinterklaas ziek is en besluiten hem te helpen in de hoop dat pakjesavond dan door kan gaan. Na afloop van de voorstelling zijn de goedheiligman en zijn knechten in de foyer te vinden. Meer informatie: www.muisenleeuw.nl.

Treinen blijven vrijwillig 60 rijden DOOR EUGÈNE DE KOK In juli vorig jaar bepaalde de toenmalige staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu dat de treinen binnen de bebouwde kom 60 kilometer moesten blijven rijden, net als in het jaar daarvoor. De minister nam dat besluit nadat Prorail had aangekondigd dat de treinen weer met 80 kilometer per uur door Goes mochten rijden, hoewel er nog geen duidelijkheid was over geluidswerende maatregelen voor omwonenden. Met de beslissing willigde de spoorwegbeheerder t h udestijds i een verzoek van de vervoerders in. Tegen de tijdelijke snelheidsbeperking van Atsma stelde Prorail beroep in bij de Raad van State. Vorige week deed de bestuurs-

• Kerstkaarten eigen ontwerp mogelijk • canvasdoek of plexiglas als leuk kerstcadeau Zie onze advertentie op de achterpagina

grafisch bedrijf goes

rechter uitspraak in die zaak. Hij zei dat Atsma ‘niet bevoegd’ was tot het instellen van de beperking en stelde Prorail in het gelijk. De treinen zouden Goes nu dus weer mogen doorkruisen met 80 kilometer per uur, maar doen dat (nog) niet. “We hebben afgesproken dat ze op vrijwillige basisW in 2013 nog K 60 blijven E E B L rijden”, A D zegt wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes. Ze wist vooraf niet goed welke uitspraak ze kon verwachten en denkt dat deze vanwege de precedentwerking vooral beslangrijk isivoornandere gemeenten. d e “Maarr bij ons verandert er dus niets.” Dwarsliggers De gemeente Goes blijft na het afwijzen

van de spoorbak werken aan maatregelen om de geluids- en trillingsoverlast voor omwonenden te verminderen. In het eerste kwartaal van 2013 moet een plan van aanpak met een precieze planning klaar zijn. In de loop van volgend jaar worden in ieder geval de betonnen dwarsliggers en raildempers geplaatst. Deze moeten een begin maken met het terugdringen van de overlast. De geluidsschermen worden volgens Meeuwisse dan in 2014 of 2015 geplaatst. Of de vervoerders tot het zo ver e is 60g kilometer i oper uur willen blijven rijden, weet de Goese wethouder niet. “Maar ik blijf er positief in zitten”, zegt ze. “De gesprekken verlopen nog altijd in goede harmonie.”

.....voor het laatste actuele lokale nieuws.....

kijk op WWW.internetbode.nl

‘Hoe speelgoed uit Goes verdween’ GOES - In Historisch Museum De Bevelanden opent donderdag de wisselexpositie ‘Hoe speelgoed uit Goes verdween’. Visser 176 jaar familiebedrijf’. Op de tentoonstelling zijn onder meer foto’s te zien van de speelgoedzaak, die meer dan anderhalve eeuw te vinden was op het hoekje van de Lange Kerkstraat en de Grote Markt in Goes. De zaak sloot dit jaar de deuren en is nu nog alleen op internet actief. De officiële opening vindt donderdag plaats in het museum. Arie Visser van het familiebedrijf geeft een toelichting. ‘Hoe speelgoed uit Goes verdween’ wordt geopend door Ron Berks van OOG. Meer: www.historischmuseumdebevelanden.nl.

Oestour uit Goes wint innovatieprijs GOES - Oestour heeft vorige week woensdag de Zeeuwse Innovatieprijs Toerisme gewonnen. Er waren drie, volgens de jury ‘unieke’ projecten genomineerd: Oestour, de wrakken van Scharendijke en Kanoa Wereldspelen. In Hotel Westduin in Dishoek presenteerden de drie bedrijven zich aan de aanwezigen. Oestour, dat is gevestigd in Goes, ging er vandoor met de meeste stemmen van het publiek. De prijs bestaat uit een cheque van 5000 euro en een Zeeuws kunstwerk. Oestour biedt een eendaagse excursie aan op de Oosterschelde. Onder begeleiding van een gids leren deelnemers waar ze oesters kunnen vinden en waar ze op moeten letten.


Verbeter het

rendement

Kozijnen | Dakkapellen | Zonweringen

van uw houtkachel!

r u u h c s t i De Fru

ABDIJSTRAAT 2, KAPELLE TEL: 0113-341746

GROENTE EN FRUIT

Contact: 06-53535348

www.123warm.nl info@123warm.nl

Witlof kilo Verse Kroten 2 kilo Harde Spruiten kilo Zoete Mandarijnen 20 stuks Heerlijke Navel Sinaasappels

groot helderziende

Klarinetweg 2a Klarinetweg 2a 4337 RA Middelburg 4337 RA Middelburg info@profiline.nl info@profiline.nl

Klarinetweg 2a 4337 RA Middelburg info@profiline.nl

I www.profiline.nl www.profiline.nl TI (0118) 820 220 T (0118)820 820223 220 F (0118) F (0118) 820 223

helpt bij liefde, probl. terugk. partner, examen, geluk, sex. probl., bescherming. Tel. 06 - 84341697

I www.profiline.nl T (0118) 820 220 F (0118) 820 223

2.99

10 stuks

Mr. BALABA

0.99 0.99 0.99 2.99

Vanaf zaterdag

KERSTBOMEN Aanbiedingen geldig van woensdag t/m zaterdag

Zungu en zijn broertjes hebben van HomePlan een nieuw huis gekregen en vieren feest. HomePlan bouwt huizen voor aidswezen in Zuid-Afrika. Winnie viert geen feest, zij wacht nog op haar huis. Er wachten nog heel veel kinderen op een huis. Bouwt u mee? Meer weten? www.homeplan.nl

SMS HOME AAN naar 5757

ZUNGU VIERT FEEST

antiek | (streek)sieraden | design | kunst | verzamelingen | inboedels

I www.profiline.nl T (0118) 820 220 F (0118) 820 223

Inbreng gevraagd, van één item tot complete inboedel, voor onze

Kunst & Antiek Veiling en VenduVeiling

I www.profiline.nl Klarinetweg op2a dinsdag 18 en woensdag 19 december T (0118) 820 220 4337 RA Middelburg VenduHuis De JagerFGoes BV 820 223 (0118) info@profiline.nl Ringbaan West 2b | 4461 ED Goes 06 42 11 45 42 | www.venduhuisdejager.nl

en steun HomePlan met 3 euro per maand

Winters genieten met de keurslager! LEKKER VOORDELIG

Pepersteaks (superzacht)

3 stuks

Hacheepakket 500 gram vlees + 500 gram uien en kruiden

6.95 6.00

LEKKER VLEES

Rundergehakt van het Zeeuws Rund

2 X 500 gram

Italiaanse Cordon Bleu Runderschnitzel, Parmaham, zontomaat 100 gram

5.99 2.45

LEKKER BELEG

Parmaham 9 maanden gerijpt

100 gram

Zo Michel en Fenna

Surinaamse Eisalade en Beenhamsalade samen 200 gram voor

Na een lange dag werken, trekt Michel zijn loopschoenen aan. Over het strand en door het bos wat kilometers maken. Zo doet Michel zijn energie op en laat zijn werkdag achter zich. Als hij thuiskomt, kan hij vertrouwen op de energie van DELTA. Zijn dochter, Fenna, verwelkomt hem bij de deur. Michel ruilt de frisse buitenlucht in voor een warm thuis. Even snel douchen en dan tijd voor het gezin. Gezellig een spelletje spelen of gewoon lekker samen op de bank een boekje lezen. Zo zou het altijd mogen blijven, toch?

Zo DELTA Kies net als Michel en zijn gezin voor energie van DELTA. U kunt nu weer instappen op onze vaste leveringsprijzen. Loopt uw contract af, dan krijgt u automatisch van ons een aanbod! www.DELTA.nl/energie

2.90 2.50

LEKKER MAKKELIJK

Hollandse Rookworst schotel 500 gram

Lasagne uit eigen keuken 500 gram

4.50 5.50

MET EIGEN WORSTMAKERIJ

Keurslagerij MOL

Keurslagerij VAN VELZEN

www.mol.keurslager.nl

www.vanvelzen.keurslager.nl

Oostwal 36 4461 TJ Goes tel.: 0113-211667 fax: 0113-232006

Dorpsstraat 84, 4413 CE Krabbendijke tel.: 0113-501548


actualiteit

CDA presenteert peiling over anti-hagelkanonnen, stichting BZZB niet onder indruk van resultaten

‘Wat blijkt? Ze hebben er helemaal geen problemen mee’ HEINKENSZAND - De CDA-fractie in de gemeente Borsele en de stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland (BZZB) staan lijnrecht tegenover elkaar over het gebruik van anti-hagelkanonnen door fruittelers. De stichting was vorige week dinsdag niet aanwezig bij de presentatie van de uitslag van een peiling over het onderwerp. Van de 300 mensen die reageerden, gaf 91 procent aan ‘helemaal geen problemen te hebben met hagelkanonnen’. DOOR EUGÈNE DE KOK Rinus Antonisse wilde ‘geen energie’ in de bijeenkomst steken. “Met de beste wil van de wereld kunnen we deze peiling niet serieus nemen”, liet de BZZB-voorzitter weten. Hij zei vooral moeite te hebben met de vraag die de CDA aan de inwoners had voorgelegd: ‘Ik heb helemaal geen problemen met de hagelkanonnen’. “Als je dat vraagt, staat de uitslag bij voorbaat vast.” In een kort tijdsbestek reageerden 300 mensen op de stelling op de CDA-site. 91 procent (259 mensen) klikte op ‘eens’ en acht procent (26 mensen) zei het er niet mee eens te zijn. Antonisse hechtte daar geen waarde aan. “Dit geeft geen representatief beeld.” De Borselse CDA-fractie zag dat anders. “We hebben al eens eerder gevraagd aan omwonenden hoe ze over de apparaten denken en nu hebben we dat weer gedaan. Wat blijkt? Ze hebben er helemaal geen problemen mee”, aldus Ton Oosthoek van het CDA. “Als je in een landelijk gebied woont, is een anti-hagelkanon hetzelfde als slik op de weg; het hoort er bij. Sommige mensen geven zelfs aan blij te zijn met de kanonnen, omdat ze, als ze een knal horen, weten dat de was naar binnen moet of dat ze hun kinderen naar binnen moeten halen. Wij doen een dringende oproep om de ondernemers te steunen en samen te komen tot een manier om de anti-hagelkanonnen te legaliseren.” Oosthoek toonde zich dinsdag gepikeerd

over de afwezigheid van de BZZB. “Ze hebben nimmer de moeite genomen naar onze visie te luisteren en lijken alleen hun eigen gelijk te willen halen.” Antonisse bestreed dat. “Het is hypocriet om te zeggen dat wij niets willen. Tot twee keer toe hebben wij om de tafel gezeten met de gemeente en ZLTO voor een oplossing.” De eerste keer (in 2009) waren ze dicht bij een compromis, maar liep het op het laatste moment mis. De tweede keer kon de BZZB niet leven met de voorgestelde manier van handhaven. “Dan houdt het voor ons op.”

‘Het lijkt me heel lastig’ Na het tweede overleg stapte de BZZB naar de rechter, die de stichting onlangs in het gelijk stelde. Hij droeg de gemeente op de maatwerkvoorschriften voor het gebruik van anti-hagelkanonnen te vernietigen, omdat deze voor acht van de negen kanonnen nooit hadden mogen worden afgegeven. Naar het negende kanon had de gemeente meer onderzoek moeten doen. Wethouder Conny Miermans van de gemeente Borsele zei dat de gemeente tegen deze uitspraak niet in beroep gaat. Ze zei haar hoop te vestigen op de nieuwe landelijke wetgeving, die op 1 januari ingaat. Daarmee is de - tot nu toe ontbrekende juridische basis voor het gebruik van een anti-hagelkanon geregeld, maar de bal ligt nog steeds bij de gemeenten.

Bij een dreigende hagelbui moeten fruittelers in de Zak van Zuid-Beveland gebruik kunnen maken van een anti-hagelkanon, vindt het CDA in Borsele. De stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland wil dat de gemeente zich aan de regels houdt. LEZERSFOTO PIET GRIM

Zij moeten alle lokale belangen tegen elkaar afwegen alvorens een vergunning te verlenen voor een anti-hagelkanon. “De geluidsoverlast in een woning, de binnenwaarde, blijft het probleem. De raad van Borsele is in het verleden achter het gebruik van de kanonnen gaan staan en de gemeente heeft het proberen te regelen, maar het is en blijft moeilijk. En de toekomst blijft ongewis. Het zou makkelijker zijn als de nieuwe regelgeving duidelijker was.

Als straks iemand naar de rechter stapt, heb je alsnog een probleem.” Spelregels Miermans gaf dan ook aan dat je uiterst secuur moet kijken naar de lokale belangen. Ze wil dat het liefste doen met andere Zeeuwse gemeenten. “Door eenduidig beleid kun je elkaar versterken.” Volgens Antonisse verandert de nieuwe regelgeving weinig. “Je moet blijven voldoen aan de spelregels.” Een derde poging om tot

een compromis te komen ziet de BZZBvoorzitter er nog niet van komen. “Het lijkt me heel lastig. Dit speelt al zes jaar en ik verwacht niet meteen dat ze van houding zal veranderen. Dan heeft het niet veel zin te overleggen. Voorlopig hebben we de uitspraak van de rechter en wachten we af wat ze gaan doen.” Het CDA verweet de BZZB ‘halsstarrig’ te zijn, maar zei desalniettemin open te staan voor een gesprek. Oosthoek: “We willen praten, maar het zal heel moeilijk worden.”

Kapelle heeft nieuwe kinderburgemeester: de 11-jarige Leanne Koppejan

Leanne maakt zich sterk voor mensen met beperking KAPELLE - Op overtuigende wijze heeft Leanne Koppejan woensdag het kinderburgemeesterschap van de ge- DOOR BRITTA JANSSEN meente Kapelle in de wacht gesleept. Volgens de jury maakte ze bij de opdrachten van de eindstrijd in het gemeentehuis een zekere indruk, praatte makkelijk en duidelijk, zocht het contact met het publiek en improviseerde Haar eerste openbare klus als kinderburgemeester zit er alweer op. En dat was goed. “Fantastisch”, reageerde de 11-jarige Kapelse opgetogen na de verkiezing.

meteen een hele belangrijke: Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten begeleiden bij de intocht in haar gemeente. Ze mocht de sint en het publiek toespreken. Dat maakte haar niet zenuwachtig. “Het is net als een spreekbeurt en dat vind ik ook leuk.”

‘Op werkbezoek gaan, lijkt me leuk’ Burgemeester Anton Stapelkamp van Kapelle is blij met zijn nieuwe collega. “Leuk om eens met een dame op stap te kunnen. Hiervoor waren het steeds mannen.”

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

Trots toont Leanne Koppejan, geflankeerd door haar zusje en klasgenoten, de ambtsketen die hoort bij het kinderburgemeesterschap.

Sport Leanne kreeg de ambtsketting na haar overwinning overhandigd door haar voorganger Lars Meiresonne. Hij heeft de leerlinge van de Juliana van Stolbergschool in Kapelle ook geïnspireerd. “Ik wil me net zoals Lars inzetten voor gehandicapte mensen. In sommige gemeenten wordt er niet zoveel voor hen gedaan

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

en ik wil graag voor meer sport en beter vervoer zorgen.”Omdat ze nieuwsgierig was naar de inhoud van het ambt van kinderburgemeester, meldde ze zich voor de verkiezing aan. Een jaar lang is ze als kinderburgemeester betrokken bij uiteenlopende activiteiten in de gemeente. “Op werkbezoek gaan, lijkt me leuk. Ik denk dat ik veel leer van het kijken bij een bedrijf.” Kwaliteiten In het gemeentehuis streden woensdagmiddag drie kandidaten om het kinderburgemeesterschap. Zij moesten drie opdrachten uitvoeren, waarvan er één een verrassing was. Dat ging om het toespreken van de nieuwe commissaris van de koningin. De andere twee waren een taart overhandigen aan een vrijwilliger om die persoon in het zonnetje te zetten en iets over zichzelf vertellen. ‘Tijdens een spannende verkiezing heeft Leanne laten zien dat zij beschikt over de kwaliteiten voor het burgemeesterschap’, aldus de jury. Dat wilde niet zeggen dat Leanne de opdrachten makkelijk vond. “De opdracht met de taart ging slecht”, blikte ze lachend terug. “Maar na de derde opdracht dacht ik dat ik misschien wel kon winnen.” Martijn van Sabben werd tweede en Olaf Altorffer derde.

Volg ons op Twitter: @BevelandseBode.


actualiteit

Column

Goedheiligman en zijn Zwarte Pieten verblijven week in De Korenbloem

Sint logeert in molen Kortgene KORTGENE – Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten arriveerden zaterdag in Kortgene en sindsdien logeert het gezelschap op een bijzondere locatie: molen De Korenbloem in het dorp. Omdat de sint trots is op dit speciale vakantieadres, nodigt hij kinderen deze week uit een kijkje te komen nemen.

Eugène de Kok

Het kan kleiner

Ik kreeg het uiterst geheime stuk uit handen van een niet nader aan te duiden man in een donkere parkeergarage. De redactie van Nieuwsuur zou zijn vingers aflikken als ze het zouden zien. In alle bescheidenheid valt hun onthulling van vorige week over de hervorming van het gevangeniswezen erbij in het niet. Wat erin staat? Al jaren werken topwetenschappers aan een totale metamorfose van Nederland. Wie het leest, weet dat je de plannen om Nederland te verdelen in vijf provincies letterlijk moet nemen. De nieuwe superprovincie van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht, Zuid-Holland, Gelderland en Overijssel is - als het aan het kabinet ligt - alles wat overblijft van Nederland. De randen van Nederland verdwijnen. De mensen daar blijven maar zeuren om geld, voorzieningen en zaken als nieuwe wegen. De provincies in de periferie zijn te duur, terwijl iedereen weet dat de Randstad Nederland draaiende houdt, zegt Den Haag. Het plan is een schets van het nieuwe Nederland. De noordelijke provincies worden een tweede Groene Hart, Zeeland en het westen van Noord-Brabant een groot zandstrand. Lekker goedkoop en zo hebben de Randstedelingen wat meer ruimte om van de zon te genieten. Is het niet meer zo dringen in Scheveningen en Zandvoort. Over Limburg denkt Den Haag nog na. Verkopen aan Duitsland is een optie. Sommige inwoners, die er wonen, kunnen er blijven om het de toeristen uit het midden van het land naar de zin te maken, maar het gros kan op kamers in de vele lege kantoorpanden, die de Randstad rijk is. Dan verdienen de projectontwikkelaars daar er ten minste ook weer wat geld aan. U denkt dat het een grap is, maar dit is al lang in gang gezet. De herinrichting van het gevangeniswezen is één van de voorbodes. Al jaren verdwijnen overheidsdiensten en werkgelegenheid uit de periferie. Daarnaast wordt het Rijksgeld voortaan zo verdeeld dat het meeste naar de Randstad gaat. Het is slechts een kwestie van tijd, voordat Zeeuwen, Brabanders en de rest zich als makke schapen naar het midden laten leiden. ‘Hoe verder van de Randstad, hoe raker de klappen’, kopte tijdschrift Binnenlands Bestuur vorige week naar aanleiding van de gevolgen voor gemeenten van het regeerakkoord. De echte klappen komen echter nog, weet ik.

Colofon

Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661

De woonkamer van Sinterklaas op de begane grond van De Korenbloem.

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

DOOR BRITTA JANSSEN Hoewel de goedheiligman en pieten het erg naar hun zin hebben in de molen, liepen ze helaas al snel tegen een probleem aan. En dat was ook bepaald geen kleinigheidje, want de pepernotenfabriek op de zolder van de molen deed het niet. “De pieten zaten even flink in de stress, maar gelukkig hebben kinderen geholpen de fabriek weer aan de praat te krijgen”, vertelt voorzitter Wouter Kalkman van molen De Korenbloem. “Het lukte om de molen weer te laten draaien en de pepernoten kwamen weer uit de fabriek gevlogen.”

Bevelandse Bode Bevelandse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Allegonda Jopse, Annemarie Schrijver Acquisitie Bert Paauwe Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 12.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 10.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 48

De oplossing van deze puzzel is in week 49 te vinden op www.internetbode.nl

Rondleiding Nu die hobbel is genomen, hopen Sint en de pieten en de vrijwilligers van de molen dat het een gezellige week wordt met veel blije bezoekers.

Zodra Kalkman wist dat het buitenlandse gezelschap echt zou komen, bezocht hij met burgemeester Henny van Kooten van Noord-Beveland scholen op het eiland om het nieuws te vertellen. “De mensen op de scholen waren heel enthousiast en nu rijdt er dinsdag en donderdag een bus, de Sinterklaasexpress, die de leerlingen uit de verschillende dorpen naar de molen brengt. Sinterklaas geeft de kinderen dan in groepjes een rondleiding door de molen en ze mogen hun verlanglijstje en tekeningen geven.” Op de begane grond heeft Sint zijn lekkere stoel, een kantoortje met het grote boek en ruimte voor de postzakken. Op de eerste verdieping staat zijn bed en een bad. Nog een verdieping hoger slapen de pieten en daar weer boven staat de pepernotenfabriek. Als de kinderen op visite gaan, kunnen ze in een tent bij de molen kleuren.

FOTO BENNIE KRAJENBRINK

Open molen Omdat Sinterklaas en de Zwarte Pieten graag nog meer mensen ontmoeten, houden ze ook verschillende keren een ‘open molen’. De SintMolen is dan voor iedereen die Sinterklaas graag wil zien gratis toegankelijk. De tijden zijn: woensdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur, woensdagavond van 19.00 tot 20.30 uur, vrijdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur en zaterdagmiddag van 12.00 tot 16.30 uur. Daarna gaat sint uitrusten om zich voor te bereiden op het bezorgen van alle cadeaus en daarna de terugreis naar Spanje. Vereerd Kalkman is vereerd dat Sinterklaas in De Korenbloem wil logeren. “We vinden het belangrijk dat het niet alleen een monument is, maar dat er ook veel gebeurt, zodat het echt een molen van de mensen is.”

Vanaf 1 januari stappen ook centralisten ambulancezorg over van VRZ naar vervoerder

Meldkamer over naar Connexxion

GOES - De meldkamer ambulancezorg komt vanaf 1 januari 2013 in handen van Connexxion Ambulancezorg. Nu valt de meldkamer nog onder de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ). De vervoerder is sinds 2009 al verantwoordelijk voor het ambulancevervoer. De overgang van de mensen op de meldkamer is dan ook ‘een kleine stap’, volgens de Goese burgemeester René Verhulst, die in de veiligheidsregio portefeuillehouder meldkamer is. DOOR EUGÈNE DE KOK

© www.sudokusite.eu

Volgens René Verhulst hebben de centralisten in de meldkamer geen problemen met de overgang van VRZ naar Connexxion. “Ze hebben aangegeven zich thuis te voelen bij het bedrijf.” De meldkamer ambulancezorg is onderdeel van de gemeenschappelijke meldkamer Zeeland waaronder verder de meldkamers voor de politie en brandweer vallen. De eerste staat onder hoede van het Zeeuwse politiekorps, de tweede is onderdeel van de VRZ. Dat de meldkamer ambulancezorg nu onder de verantwoordelijkheid van Connexxion komt, maakt de inrichting niet gecompliceerder, zegt Verhulst. “De Inspectie voor de Gezondheidsdienst (IGZ, redactie) heeft aangegeven dat ze het prettiger zou vinden dat deze stap werd gezet. Ze vonPAGINA 5

den de huidige situatie niet logisch.” Die gedachte van de IGZ is verankerd in de Tijdelijke Wet Ambulancezorg, die op 1 januari ingaat. De wet is tijdelijk, omdat er volop ontwikkelingen zijn op het gebied van de veiligheidsregio’s, de acute zorg en meldkamers.

‘Zo zit de wet in elkaar’ Het is de bedoeling dat de meldkamer over een paar jaren is verdwenen uit Zeeland. Daar komt een nieuwe in Bergen op Zoom of Roosendaal voor in de plaats. De tijdelijke wet geldt voor een periode van vijf jaar. “Tot die tijd moeten we er zelf één hebben.” De IGZ stelde de meldkamer ambulance-

zorg begin dit jaar overigens onder verscherpt toezicht naar aanleiding van een incident in 2011. In mei werd dat opgeheven, omdat de inspectie vertrouwen had in de verbeteringen die waren ingezet. De VRZ heeft afspraken gemaakt met Connexxion over de ambulancezorg en deze vastgelegd in een dienstverleningsovereenkomst. De VRZ blijft verantwoordelijk voor het technisch beheer van de gemeenschappelijke meldkamer, de samenwerking en crisisorganisatie. Verhulst liet donderdag tijdens de bestuursvergadering van de VRZ blijken de overdracht naar Connexxion te begrijpen. “Maar je legt wel een primaire dienst als de ambulancezorg volledig in handen van een commerciële organisatie. Daar kun je van vinden wat je wilt, maar zo zit onze wetgeving nu eenmaal in elkaar.”


Tweede editie beurs in Goes

Twee huiskamers extra

Veel te proeven en ontdekken bij Zeeuwse Gezinsbeurs

Zorgcentrum De Kraayert is uitgebreid

GOES - De Zeeuwse Gezinsbeurs trok vorige week 8000 bezoekers naar de Zeelandhallen in Goes en dat stemt de organisatie tevreden. Het succes is wel overschaduwd door het overlijden van een betrokkene. dit weekend duizend bijbels bestellen”, vertelt de standhouder. Saamhorigheid Marianne van de Velde en haar dochter Tabitha van Driel zijn sinds januari bezig met de organisatie van de Zeeuwse Gezinsbeurs. Hun bedrijf Family Events organiseert jaarlijks twee beurzen en publiceert vier keer per jaar een tijdschrift voor het hele gezin. “De beurs heeft een christelijke grondslag. We willen mensen samen brengen en de saamhorigheid vergroten. Voor iedereen is er iets te doen.” Het thema van de Zeeuwse Gezinsbeurs 2012 was Visserij en Culinair. Op het culinaire plein werd live gekookt en loopt de Nederlands kampioen oestersteken rond. Bezoekers konden naar hartenlust proeven uit de verschillende kraampjes. Marcel Spelt presenteerde zijn Pain de Mer. Brood dat gemaakt is van Zeeuwse tarwe en Oosterscheldewater. In de eerste hal stond een groot muziekpodium. Tijdens de drie beursdagen traden verschillende koren en muziekgroepen op. Ook wordt er gedebatteerd over actuele onderwerpen.

Oestersteker Bas de Koeijer en Marianne van de Velde van de organisatie van de Zeeuwse Gezinsbeurs. FOTO MARIELJA DE GEUS

DOOR MARIELJA DE GEUS Een jongeman van achttien, die als jongste lid van de familieband Schouten Musiceert, zou optreden bij de Zeeuwse Gezinsbeurs overleed vorige week door een verkeersongeluk. De groep heeft uiteraard niet opgetreden tijdens de beurs en de weggevallen optredens zijn uit piëteit met de nabestaanden niet vervangen. Breder Op het terras in de grote hal zitten twee gezinnen bij elkaar. Jolanda Deurloo uit Goes is met haar gezin even aan het bij-

komen van de drukte. “We zijn hier al een uur of vier en zijn nog niet uitgekeken.” De Zeeuwse Gezinsbeurs is breder opgezet dan vorig jaar. Met twee hallen en een heuse kinderspeeltuin is de beurs een dagvullend programma. De honderdvijftig stands worden gevuld door verschillende soorten bedrijven en goede doelen. Stichting Hulp Vervolgde Christenen zet zich in voor vervolgde en noodlijdende christenen. De stichting verkoop pepermuntjes. Met de opbrengst kunnen zij bijbels laten drukken en verspreiden in Irak en Iran. “De beurs is gezellig druk. We kunnen na

Droomhuis Een van de hoogtepunten was de presentatie van Rianthuis, ontworpen door aannemingsbedrijf Fraanje. Het bedrijf heeft eenendertig basiswoningen met ontelbaar veel opties in een online programma gevat. “Iedereen kan zijn of haar eigen droomhuis ontwerpen met dit nieuwe programma.” Mevrouw Van Iwaarden uit Yerseke was samen met haar schoondochter en vier kleinkinderen op de Zeeuwse Gezinsbeurs. Rond het tafeltje waar het gezelschap zat, lagen de tassen. “We hebben redelijk wat gekocht en veel gekregen.” Vanaf het terras konden moeder en oma de kinderen zien spelen op de stormbaan. Voor de kleintjes was er een grote knutseltafel. In de hoek van de hal had Korelon, Christelijk Gastouderbureau, een lasergameparcours uitgezet.

Werkgroep presenteert manieren om in te spelen op demografische ontwikkelingen

Noord-Beveland wil grip op toekomst hebben

LEWEDORP - Sinds kort is SVRZ locatie De Kraayert twee huiskamers rijker voor mensen met lichte dementie. De kamers bieden voldoende ruimte voor activiteiten, rust en relaxtijd voor de cliënten in De Kraayert. De aanbouw is aan de kant van de Deltastraat. Het vele glas zorgt voor een connectie met de wijk.

De huiskamers zijn stijl- en sfeervol ingericht met voldoende mogelijkheden voor ontspanning. De cliënten met (lichte) dementie die in de Kraayert wonen maken zeven dagen per week gebruik van deze nieuwe voorziening. Samen eten, samen spelletjes doen, maar ook creatieve activiteiten. Uiteraard zijn er ook voldoende mogelijkheden om te relaxen en te rusten.

De Rank Bevelands Kampioen Schoolschaken GOES - In Goes speelden in wijkcentrum De Spinne 16 basisschoolteams om het kampioenschap van de Bevelanden. De sportieve sfeer en lekker schaken was bij dit toernooi heel belangrijk. Dat blijkt b.v. uit het meedoen van een reserveteam; dat bestond elke ronde uit spelers die in die ronde bij hun eigen team reserve stonden. Opvallend was dit jaar de volledige afwezigheid van schoolteams uit de gemeente Goes. Het team van De Rank bleek duidelijk de sterkste. Dat was wel verwacht, omdat met Timo Copal, Jelmer Appelo en Stefan Hoogesteger 3 leden van de Goese Schaakvereniging deel uitmaakten van het viertal. Na 3 ronden stond De Rank al ongedeeld eerste. In 7 ronden werd ook maar 1x een gelijkspel 2-2 toegestaan. De Tunnel uit Schore stond vanaf ronde 4 op plaats 2 en stond die plaats niet meer

af. Heel knap van het team van meester Cor, dat geen enkele clubschaker bevat. De strijd om plaats 3 was tot het eind heel spannend; De Moolhoek uit Kapelle bleef uiteindelijk de Openbare Basisschool Wemeldinge net voor. De nummers 1 tm 4 mogen Beveland plaatsen zich voor de provinciale finale in maart in Vlissingen. Eindstand na 7 ronden: (met tussen haakjes de bordpunten) 1. De Rank ’s Gravenpolder 13 (23½); 2. De Tunnel Schore 11 (19); 3. De Moolhoek 1 Kapelle 10 (19½); 4. OBS Wemeldinge 9 (15½); 5. De Moolhoek 2 8 (17) ; 6. Ds. Kerstenschool Borssele8 (13) ; 7. De Reiger 1 Heinkenszand 7 (15½); 8. Juliana v Stolberg 2 Kapelle 7 (11); 9. Julianaschool 2 ’s Gravenp 6 (15); 10. Julianaschool 3 6 (13½); 11. reserves 6 (13); 12. De Zandplaat Ovezande 6 (12½); 13. De Moolhoek 3 Kapelle 6 (11); 14. Juliana v Stolberg 1 5 (10); 15. Julianaschool 3 (10); 16. De Reiger 2 1 (5).

Afasie Vereniging Zeeland GOES - Afasie Vereniging Zeeland organiseert op 19 december een kookworkshop voor mensen met afasie. Gestart wordt om 9.45 uur met een gebakje en koffie of thee. Onder leiding van een chef kok wordt er een driegangen diner voorbereid. Bijzonder is dat dit gedaan wordt met één hand. Een ergo therapeute is aanwezig. Zij zal ook informatie geven over allerlei materialen die thuis gebruikt kunnen worden. Mensen met Afasie hebben naast het moeilijk spreken dikwijls ook lichamelijke beperkingen. Door middel van

deze workshop leren we hoe dit makkelijker kan gaan. De workshop wordt afgesloten met het samen genieten van de zelfgemaakte maaltijd. Per afasie deelnemer zijn de partner, familielid of een begeleider van harte uitgenodigd. De bijeenkomst wordt om 15.00 uur beëindigd. Grand Cafe Ome Willem is onze gastlocatie. Adres; Oranjelaan 19 4332 VA Middelburg. Er zijn kosten aan verbonden. Info en opgeven bij AVN Zeeland Louise de Collignylaan 2 4461 SP Goes tnv Logopedie of via email zeeland@ afasie.nl

Let’s run for the babies!

Zeeuwse atleten lopen voor 3 FM Serious Request

WISSENKERKE - De gemeenteraad van Noord-Beveland buigt zich morgen (donderdag) over instrumenten waarmee de gemeente kan inspelen op de demografische ontwikkelingen. De werkgroep Wonen van het project Krimp, ontgroening en vergrijzing heeft instrumenten op een rijtje gezet en geeft ook aan welke in haar ogen de GOES - Dit jaar staat 3FM Serious Re- glühwein, erwtensoep en andere winterse quest in het teken van het tegengaan versnaperingen. beste zijn. Het is nu aan de raad om een keuze te maken. DOOR BRITTA JANSSEN Van alle instrumenten die de werkgroep in beeld heeft gebracht, noemt ze ook de voor- en nadelen en de manier waarop de instrumenten de toekomstige ontwikkelingen in de gemeente beïnvloeden. Omdat ontwikkelingen zoals ontgroening en vergrijzing invloed hebben op onder meer de behoefte aan woningen in een gemeente, heeft de werkgroep Wonen zich de afgelopen maanden over de toekomst gebogen om in kaart te brengen hoe Noord-Beveland het beste op deze veranderingen kan inspelen. Ze presenteert de instrumenten per onderwerp waarop de ontwikkelingen van toepassing zijn: woningbouwprogramma, bestemmingsplan, regels voor tweede woningen, prestatieafspraken met woningbouwcorporaties, exploitatieovereenkomst, grondprijs, woonzorgvoorzieningen, lopende bouwprojecten, premies voor verbeteren en saneren van woningen, toepassing eenvoudige regelingen, samenvoegen woningen en startersleningen.

Voorstellen Wat het woningbouwprogramma betreft maakt een gemeente nu nog een planning voor tien jaar. De werkgroep adviseert die planning deels los te laten en meer vanuit de vragen vanuit de markt te werken. ‘Het programma wordt dat minder overzichtelijk, maar je bent dan wel flexibel en het kost minder werk”, stelt de werkgroep. Voor bestemmingsplannen acht de werkgroep het het beste als hierin ruimere bouwmogelijkheden worden meegenomen voor levensloopbestendig bouwen en sociale woningbouw. ‘De woningen worden dan iets duurder, maar de woningvoorraad wordt duurzamer, de woningen multifunctioneler en er kan worden ingespeeld op vergrijzing.’ Voor de woonzorgvoorzieningen adviseert de werkgroep deze in de grotere kernen uit te breiden, afhankelijk van de vraag. “Dit kan wel voor de kleine kernen nadelig zijn.’ Voor de lopende bouwprojecten stelt de groep voor de projecten die niet van de grond komen te herzien en andere afspraken te maken met de ontwikkelaars. Het gemeentelijk budget voor de

premies voor woningverbetering is bijna op en als het aan de werkgroep ligt, stopt Noord-Beveland hiermee wanneer er geen budget meer is. ‘De leningen worden niet vaak aangevraagd. Omdat we kennelijk voorzien in een behoefte die er niet is, zullen de gevolgen van stopzetting niet groot zijn.’ Een nadeel is volgens de werkgroep dat huizen van mensen die geen lening kunnen regelen voor woningverbetering verder kunnen verslechteren. De werkgroep is er wat betreft startersleningen voor deze regeling te behouden en daarvoor nieuw budget te investeren. ‘Er moet dan wel opnieuw geld beschikbaar worden gesteld, maar starters kunnen dan makkelijker een woning kopen en starterswoningen worden dan ook makkelijker verkocht.’ Vervolg Wanneer de gemeenteraad per instrument keuzes heeft gemaakt, kunnen deze verder worden uitgewerkt. ‘Afhankelijk van de keuzes kunnen er regelingen gewijzigd of in het leven geroepen worden.’ PAGINA 6

van de wereldwijde babysterfte. Met de slogan “Let’s hear it for the babies” gaan de drie DJ’s Giel Beelen, Gerard Ekdom en Michiel Veenstra heel Nederland stimuleren zo veel mogelijk geld bij elkaar te halen.

Atletiek en Duursportvereniging Dynamica pakt deze handschoen op en organiseert op vrijdagavond 21 december op het sportpark Vrijburg (Vlissingen) de Dynamica Serious Request Run 2012. Het programma begint om 18.00 uur met een sponsorloop door de jeugdleden van ADSV Dynamica. Vanaf 19.00 uur kunnen alle Zeeuwse atleten (wedstrijdlopers, recreanten, trimmers, leden van de Zeeuwse loopgroepen) op onze nieuwe atletiekbaan een 3.000 meter te lopen. Voor alle deelnemers wordt de tijd bijgehouden! Na de series 3.000 meter vindt in het clubhuis van Dynamica om 21.00 uur de PZC-marathonquiz plaats. De avond wordt afgesloten met een verloting. De atletiekbaan en het clubhuis zullen feestelijk verlicht en ingericht worden en voor de inwendige mens is er o.m.

De deelname aan de series 3.000 meter kost 10 euro per persoon maar deelnemers hebben daarmee ook recht op een glaasje glühwein en een kopje erwtensoep. Deelname aan de PZC-marathonquiz is gratis. De opbrengsten van de sponsorloop door de jeugdleden, het inschrijfgeld van de deelnemers aan de series 3.000 meter en de opbrengsten van de tombola worden geschonken aan de actie 3FM Serious Request 2012! Zin om mee te doen? Jeugdleden kunnen zich opgeven bij Joost Pluijlaar of Jackie Luitwieler. Deelnemers voor de series 3.000 meter kunnen zich tot en met 19 december opgeven via aeromad@zeelandnet.nl. Geef aan of je mee wilt doen aan de Request Run 2012 en vermeld daarbij de volgende gegevens: naam, geslacht, leeftijd, woonplaats/vereniging en de verwachte eindtijd. We proberen de series zo evenwichtig mogelijk in te delen. Deelnemers/teams voor de Marathonquiz kunnen zich opgeven via jackchiel@zeelandnet.nl. Voor meer informatie over de Dynamica Serious Request Run: Robert Carol 0118-614417.


lief en leed

Familieberichten

Verzorgt de gehéle uitvaart

24 uur per dag bereikbaar.

Tel: 0113 - 63 91 08 Mob: 06 - 40 48 40 76

Gratis boekje persoonlijke uitvaartwensen te bestellen!!

Gedenktekens

Voor betaalbare kwaliteit

Grote variatie en korte levertijd, tevens onderhoud.

De beste service van Nederland. Bezoek onze bekroonde website.

Showroom: Stanleyweg 16, Goes. Wij zijn 6 dagen geopend! Bel voor een afspraak: 0113-216555. Bezoek ook: www.natuursteenhuis.nl

Janny van Gentevoort

Dillenburglaan 63, Goes • 0113-216815 • www.uitvaart.vg

Striepseweg 4, 4435 RL Baarland

www.lindavanwingen.nl

Begrafenisverzorging Tollenaar Wij verzorgen goed georganiseerde begrafenissen met eerbied, meeleven, en… met oog voor detail.

De laatste wensen brochure “Bevel aan uw huis” is gratis verkrijgbaar.

Verzorgt uitvaarten door heel Zeeland dag en nacht bereikbaar Tel. 0113-228849

www.uitvaartondernemingliekebosveld.nl

John Tollenaar Voltastraat 21, 4532 LG Terneuzen.

met bijzondere aandacht voor: * begeleiding van kinderen * nazorg voor nabestaanden * geeft ook lezingen over rouw en afscheid * levert fair trade kisten

(Wij berekenen uiteraard geen km en tunnelkosten)

0115 61 25 54 of 06 18 14 80 08 www.bvtollenaar.nl

OUD (nieuw) GOUD EN ZILVER = GELD

oes t G un om Eur Zilver = geld Oud (nieuw) Goud en De goudprijs was nog nooit zo hoog. En dus kan het interessant zijn juist nu uw gouden n sieraden, baren en /of munte aan wel te verkopen. Maar dan een vertrouwd adres. Euromunt Goes is al bijna 25 jaar een begrip in de wereld van de edelmetaal- en muntenhandel. Heeft u nog sieraden die niet gedragen worden, kapot zijn of die u persoonlijk niet mooi vindt? Al deze sieraden zijn bij Euromunt Goes te verzilveren voor contanten. Naast de goudwaarde bestaat ook

de mogelijkheid dat Uw gouden munten nog een verzamelwaarde hebben die vaak hoger ligt dan de goudwaarde. Dit wordt dan natuurlijk ook in de taxatie doorberekend r U kunt ook bij ons terecht voo nmu n ere zilv het verkopen van ten, baren, sieraden of een zilver servies. De zilverkoers is de rlaatste tijd sterk gestegen, waa is tijd te juis de door het nu ook om zilver te verkopen. Wij kopen niet alleen van par egbel van ticulieren, maar ook e gers en collega’s. Door onz we en wet g arin erv jarenlange

DECEMBER VERWENMAAND bij Euromunt Goes

lwaar het om gaat in de ede een dus gt krij metaalwereld. U reële taxatie en een goede prijs. Wacht niet langer, profiteer van de huidige hoge goud- en zilverr prijs en kom bij ons langs voo . atie tax de ven blij een vrij Verwen U in deze dure decem d goe ra ext een t me bermaand igevulde portemonnee. Min aitim leg mum leeftijd 18 jaar en tie verplicht.

Openingstijden winkel: Dinsdag t/m vrijdag 10.00 - 17.00 uur Zaterdag 10.00 - 16.00 uur

PAGINA 7


Deze week lampionnenoptocht en het werkpaleis van Sinterklaas

Sinterklaas aangekomen in Goes

Atletiekvereniging AV’56 KRUININGEN - Atletiekvereniging AV’56 organiseert dit jaar op zaterdag 8 december voor de 20e keer de H4A/ Den Inkel cross in Kruiningen. De Zeeuwse crosscompetitie heeft organisatorisch een ‘opfrisser’ gekregen. Met als uitgangspunten korter, spannender en aantrekkelijker is er ‘gesneden’ in de grote diversiteit van wedstrijdcategorieën en afstanden waardoor de wedstrijden overzichtelijker en daardoor voor de atleten en voor de supporters spannender en aantrekkelijker zullen worden. Het crossen, ook wel veldlopen genoemd, heeft een lange traditie in de Zeeuwse atletiekwereld. De Zeeuwse crosscompetitie, die uit zeven wedstrijden bestaat, word verspreid door heel de provincie in het wintercrossseizoen georganiseerd. In de vorm van de vernieuwde opzet verwachten de samenwerkende organiserende atletiekverenigingen meer deelnemers en supporters. Het enorm aantal duurloop atleten, geïnspireerd door het succes van

GOES - Sinterklaas is zaterdag in Goes gearriveerd. Hij werd in de stadshaven verwelkomd door honderden kinderen en hun ouders. Na te zijn afgemeerd maakte de goedheiligman een rondje door de stad. Hij slaapt de komende dagen in het stadhuis. Donderdag is er om 19.00 uur is een lampionnenoptocht voor kinderen. Aan het einde kunnen ze de Sint in het stadhuis op bed leggen. Zondag kunnen kinderen op de Grote Markt allerlei spelletjes doen met de Zwarte Pieten. Als ze die hebben gedaan, kunnen ze een diploma ophalen bij Sinterklaas. Het werkpaleis van Sinterklaas duurt van 13.30 uur tot 16.00 uur. Meer informatie: www.sintingoes.nl. LEZERSFOTO RINI MP VAN SON

Vrijwilligers werken achter de schermen aan totstandkoming netwerk Goes-Kapelle

Eerste stappen voor wandelnetwerk KAPELLE - Het lijkt even stil te zijn geweest na de druk bezochte bijeenkomst over het wandelnetwerk GoesKapelle in april van dit jaar, maar dat betekent niet dat er niets is gebeurd. Zo is een nieuw ommetje in Kapelle bijna helemaal voorzien van wegwijzerbordjes en wordt er druk gewerkt aan het wandelpad de Franse Slag door Kapelle, Wemeldinge en Hansweert.

de Kustmarathon Zeeland en Marathon Zeeuws Vlaanderen kunnen in de vorm van deze kortere crosswedstrijden ‘werken’ aan hun conditie en looptempo in de wintermaanden. Ze bieden een aantrekkelijk alternatief voor de vele kilometers die duurlopers over verharde ondergrond lopen. Het inmiddels beproefde parcours door het Den Inkelbos in Kruiningen staat vanwege het geaccidenteerde karakter over gras-, zand-, en houtsnipperpaadjes garant voor atleten om er een echte crosshardloopwedstrijd van te maken. Er kan worden ingeschreven in diverse categorieën. Zowel Atletiek Unie licentiehouders als scholieren en trimlopers kunnen meedoen. Voorinschrijven kan tot 4 december via de AV’56 website. Na-inschrijven kan ook nog bij het secretariaat op de dag zelf. Op de website vind je behalve het inschrijfformulier voor de 20e H4A/Den Inkel cross het volledige overzicht van het programma en de starttijden van de H4A/Den Inkel cross in Kruiningen op 8 december www.av56.nl

Intocht Sinterklaas WEMELDINGE - Dinsdag 4 december is het weer zover. Sinterklaas komt dan met zijn pieten naar de Wemeldingse scholen. ’s Morgens bezoekt hij de OBS en ’s middags komt hij naar De Hoeksteen. Natuurlijk willen wij erbij zijn als hij aan komt varen. De leerlingen van beide scholen

lopen door de Wilhelminastraat naar het Sluisplateau, waar Sinterklaas met zijn pieten rond 09.15 uur zal aankomen. De burgemeester zal Sinterklaas verwelkomen op het Sluisplateau. Vaders, moeders, opa’s, oma’s broertjes en zusjes... zijn natuurlijk ook van harte welkom. We lopen in een optocht en sluiten af op het Dorpsplein met muziek en een toespraak. Komt allen.

Uitslag handboogschieting OUDELANDE - Wip 1: 1e hoofdvogel en 2e zijvogel R.Bouwense (Kloetinge), 2e hoofdvogel P.Krijt (Oudelande), 1e en 3e zijvogel Sj.Raas (Kwadendamme), 1e en 2e kal P.Nagelkerke (‘s-Heerenhoek), 3e kal H.Franse (Kwadendamme), meeste kleine vogels B.Buys 6x (Oud-Gastel). Wip 2: 1e hoofdvogel en 3e zijvogel P.Krijt (Oudelande), 2e hoofdvogel en

1e kal J.Braam (Oudelande), 1e zijvogel C.Jeremiasse (Ellewoutsdijk), 2e zijvogel B.Buys (Oud Gastel), 4e zijvogel B.Vermeulen (’s-Heerenhoek), 2e kal J.Raas (Kwadendamme), 3e kal H.Franse (Kwadendamme), 4e kal R.Bouwense (Kloetinge). Meeste kleine vogels J.Wouterse 6x (Kwadendamme). Vliegende vogel J.Repkes (Goes), Sj.Raas (Kwadendamme)

VV Bevelanders Programma zaterdag 1 december Thuiswedstrijden: 14.30 Bevelanders 3-Colijnspl.Boys 3 11.15 Bevelanders B1-Apollo’69 B1 11.15 Bevelanders C1-Wolfaartsdijk C1

Uitwedstrijden: 14.30 Walcheren 1-Bevelanders 1 12.15 De Noormannen 2-Bevelanders 2 11.00 Tholense B. ME1-Bevelanders ME1 10.30 VCK D2-Bevelanders D1 (beker)

VV Kapelle

Arthur Stijns, Wim Nooteboom en Guus Remijnse hangen (van links naar rechts) het eerste wegwijzerbordje op bij De Vroone. FOTO EUGÈNE DE KOK

DOOR EUGÈNE DE KOK Als alles meezit wordt het complete wandelnetwerk Goes-Kapelle eind volgend jaar geopend. Het netwerk moet alle ommetjes in Goes, Kapelle en dorpen in de omgeving met elkaar verbinden. Het al jaren bestaande en 75 kilometer lange Kiekendiefpad door Goes, Kapelle, Oud-Sabbinge, Wolphaartsdijk, Wilhelminadorp en het Goese Sas moet een belangrijk onderdeel worden van het nieuwe netwerk. Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) organiseerde in april van dit jaar een informatieavond in de Caisson in Kapelle waarmee ze vrijwilligers wilde werven, die kunnen helpen met de totstandkoming van de wandelroutes. Guus Remijnse en Wim Nooteboom, die samen elke week vele kilometers wandelen, meldden zich aan. Sindsdien zijn ze met Arthur Stijns in één van de zeven vrijwilligerswerkgroepen bezig met de bewegwijzering van het zogenaamde Kaste-

lenpad, een ommetje door Kapelle van zo’n zes kilometer langs plekken met een historische betekenis zoals de verschillende dorpspompen, kerken en de Meestoof. Belangrijk in het ommetje zijn de locaties waar de zes Kapelse kastelen - Maalstede, Bruelis, Gistellis, Poucques, Pronkenburg en het mottekasteel Duivelsberg - hebben gestaan. Met Stijns, vrijwilliger van SLZ, hopen Remijnse en Nooteboom deze week de laatste wegwijzerbordjes van het Kastelenpad te plaatsen. Iedereen kan dan het ommetje, dat begint en eindigt in dorpshuis de Vroone, lopen. “Dan moeten er nog tientallen kilometers worden gerealiseerd, maar dit ommetje kan alvast maar klaar zijn”, zegt Remijnse. Oorlog Daarna gaan ze verder met de themaroute Franse Slag. Dat wordt een route langs locaties in onder meer Kapelle, Wemeldinge en Hansweert waar in mei 1940

veel is gebeurd. Het wordt een route van zo’n 25 kilometer. “Waarschijnlijk is deze themaroute de eerste die volgend jaar klaar is”, aldus Remijnse, die hoopt dat in mei de feestelijke opening plaatsvindt. Daarna volgen er (nog) meer themaroutes. De vrijwilligersgroepen zijn ook druk bezig met het verzamelen van gegevens en foto’s voor de door het Routebureau Zeeland uit te geven folders en boekjes. Daar komen de tochten in te staan. Wandelaars kunnen erin vinden hoe ze moeten lopen, maar krijgen ook veel extra informatie. Bij de startplaatsen van de verschillende routes worden informatiepanelen geplaatst. Meer informatie Als het wandelnetwerk Goes-Kapelle eenmaal klaar is, is het op verschillende plekken verbonden met Sporen in de Zak, het netwerk dat wandelaars door de Zak van Zuid-Beveland leidt. Meer informatie: www.landschapsbeheerzeeland.nl. PAGINA 8

Programma zaterdag 1 december 09:55 Kapelle C4-Zeelandia Middelb. C5 10:00 Kapelle D1-Walcheren D1 11:15 Kapelle B1-Grenswachters B1 11:15 Kapelle C1-Walcheren C1 12:45 Kapelle A1-Zeelandia Middelb. A2 14:30 Kapelle 1-DFS 1 10:00 Biervliet C2-Kapelle C2 10:00 Hoedekenskerke C1-Kapelle C3 10:00 Heer Arendskerke MP2G-Kapelle

MP2 10:30 RCS F1-Kapelle F1 11:30 HVV’24 E1-Kapelle E1 12:00SC Kruisland MB1-Kapelle MB1 12:30 Yerseke 5-Kapelle 5 12:00 Heinkenszand 2-Kapelle 2 14:30 Yerseke 3-Kapelle 3 14:30 MZC’11 4-Kapelle 4 Dinsdag 4 december 19.30 Kapelle 2-Kruiningen 2

Team 2 van ‘t Batje is kampioen geworden

Tafeltennis ‘t Batje WOLPHAARTSDIJK - Het 2e team van tafeltennisvereniging ’t Batje uit Wolphaartsdijk is kampioen geworden in klasse 7A.

Tegen concurrent SVNB wordt in de beslissende uitwedstrijd werd met 8-2 gewonnen. Het team van Noord-Beveland was zo sportief om mee te werken om de wedstrijd op maandagavond te spelen omdat Gijs van Dale anders moest werken. Namens ‘t Batje bedankt voor dit mooie gebaar. Gijs verloor overigens twee partijen. Jan Versluijs en Wim van Kessel wonnen deze avond hun drie partijen en het dubbel. Proficiat mannen met het behaalde kampioenschap. Het eerste team speelde een wisselvallig seizoen. De uitwedstrijden werden niet gewonnen, wel werd er twee keer gelijkgespeeld. Adrie de Jonge en Jan

de Troye maakte dat verschil. Thuis bijna onverslaanbaar maar uit was het iets minder. Hans van der Kraan speelde op een zeer constant niveau. De thuiswedstrijden werden alle met ruim verschil gewonnen behalve tegen Effect 1 uit Terneuzen. Door een blessure van Hans werd het een kansloze missie en voor Effect een stap naar het kampioenschap. Maar het doel om in de tweede klas te blijven werd met het behalen van de derde plaats ruim gehaald. Wanneer u zin heeft om een keer tegen een balletje te slaan dan kunt u terecht op de vaste maandagavond. Voor de jongste vanaf 19:15 uur en voor de grote vanaf 20:30 uur. Er is een gediplomeerde trainer aanwezig en er zijn kleed- en doucheruimten. Het speeladres is Oostkerkestraat 24 (ingang sportzaal is aan de Van der Baanstraat) in Wolphaartsdijk. Zie ook onze website www.tbatje.nl


Bekendmakingen Goes Informatiepagina woensdag 28 november 2012

www.goes.nl>Inwoner>Nieuws/Actueel>Info Goes Stadskantoor M.A. de Ruijterlaan 2 4461 GE Goes Postadres Postbus 2118 4460 MC Goes T (0113) 249 600 E stadskantoor@goes.nl I www.goes.nl Openingstijden afdeling Publiekszaken ma t/m vr 09.00 - 12.30 uur do-avond 17.00 - 20.00 uur za 10.00 - 12.00 uur Op maandag- t/m donderdagmiddag kunt u alleen na telefonische afspraak geholpen worden. Op vrijdagmiddag zijn alle gemeentelijke diensten gesloten. Openingstijden afdelingen Activering & Inkomensvoorziening en Zorg ma t/m vr 09.00 - 12.30 uur Calamiteitentel. (0113) 249 770 In noodgevallen buiten kantooruren: 06 5329 8141

Iedereen in Nederland is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Voor een aanvullende verzekering geldt deze verplichting niet, maar de gemeente Goes gaat ervan uit dat het uw eigen verantwoordelijkheid is dat u voldoende aanvullend verzekerd bent. U krijgt geen bijzondere bijstand voor medische kosten waarvoor u voldoende aanvullend verzekerd had kunnen zijn. U bent dus vrij in de keuze aanvullend verzekerd te zijn of niet en waar u verzekerd bent, maar de gemeente Goes heeft voor alle inwoners van Goes met een laag inkomen (tot maximaal de bijstands- of AOW-norm vermeerderd met 10%) een overeenkomst voor een collectieve verzekering gesloten met de CZ Zorgverzekeringsgroep. Deze Collectieve Aanvullende Ziektekostenverzekering Gemeenten (AZG) vergoedt meer ziektekosten dan een vergelijkbaar pakket van CZ. De verzekeringspremie is echter lager door een korting van CZ zelf en een financiële tegemoetkoming van de gemeente. De premie bedraagt € 115,95 per persoon per maand. Dat is inclusief een collectiviteitkorting van 7% en een bijdrage van de gemeente Goes van € 9,83 per maand. Een overzicht van de vergoedingen voor 2013 en het aanvraagformulier kunt u vinden op www.goes.nl > Inwoners > Werk en Inkomen > Ondersteuning inkomen of aanvragen bij de afdeling Zorg (tel. 249 600).

Gehandicaptenparkeerplaats

AgendaGoes Datum

Collectieve Aanvullende Ziektekostenverzekering Gemeenten

Activiteit

29 november Collegespreekuur voor inwoners en ondernemers, zie www.goes.nl > Bestuur & Organisatie > Spreekuur 18.30 – 19.30 uur Stadskantoor 4 december Dag van de Vrijwilliger Zie www.goes.nl/dagvandevrijwilliger 19.00- 23.00 uur Theater de Mythe 6 december Hamerraad en raadscommissie Zie voor agenda www.goes.nl/ >Bestuur en Organisatie> vergaderschema 19.30 uur Stadskantoor Voor evenementen zie www.goespromotie.nl

Burgemeester en wethouders hebben besloten een gehandicaptenparkeerplaats te reserveren op het kenteken van een gebruiker wonende te Goes in de buurt van of aan: • Van Hallstraat 51 Het verkeersbesluit ligt vanaf 29 november 2012 zes weken ter inzage.. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedere belanghebbende tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Dit moet gebeuren binnen een termijn van zes weken na de datum van deze bekendmaking. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten: a. de naam en het adres van de indiener; b. de dagtekening; c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; d. de gronden van het bezwaar.

Aanvragen omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende aanvragen om een omgevingsvergunning hebben ontvangen:

Datum ontvangst

zaaknummer

locatie

21-11-2012

OMG-2012-0693

Oostwal 87

omschrijving

het uitbreiden van de woning met een tuinkamer 20-11-2012 OMG-2012-0692 Zwembadweg 3 het uitbreiden en het verbouwen van het sportcentrum De publicatie van ontvangen aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt.

Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij na toepassing van de reguliere voorbereidingsprocedure de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend:

Datum verzending

zaaknummer

locatie

omschrijving

19-11-2012

OMG-2012-0612

Sportweg 8

19-11-2012

OMG-2012-0596

19-11-2012

OMG-2012-0601

Grote Markt 15, Stalstraat 12 t/m 22 Singelstraat 9

het plaatsen van nieuw hekwerk en lichtmasten het verbouwen van het pand

het aanpassen van het bankenplan en plaatsen van een podium 22-11-2012 OMG-2012-0638 Grote Kade 6 het plaatsen van een wifi kastje 19-11-2012 OMG-2012-0608 Geldeloozepad 7 het gebouw voorzien van reclameuitingen Tegen een verleende vergunning kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van verzending (zie vermelde datum) een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de voorzieningenrechter van de rechtbank Middelburg verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd.

Inzage aangevraagde en verleende vergunningen Na een afspraak met de afdeling Vergunningen en Handhaving, bureau Vergunningen, telefoonnummer 24 97 00, kunt u de aanvragen en verleende vergunningen inzien.

Melding op basis van artikel 1.26 Bouwbesluit 2012 Burgemeester en wethouders hebben de volgende sloopmelding(en) ontvangen:

Datum melding

locatie

omschrijving

12-11-2012 Noordeinde 5B het slopen van wanden en plafonds om de ruimte te optimaliseren 09-11-2012 Klokstraat 5 het slopen van een binnenwand Tegen meldingen op basis van artikel 1.26 Bouwbesluit 2012 kan geen bezwaar worden gemaakt.

Verlenging beslistermijnen Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de termijn om te beslissen op de volgende aanvraag om een omgevingsvergunning met vier weken hebben verlengd:

Datum verzending

zaaknummer

locatie

omschrijving

22-11-2012 OMG-2012-0574 ‘s-Gravenpolderseweg 114 het bouwen van een geboortecentrum Tegen een verlengingsbesluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van verzending (zie vermelde datum) een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders.

Rectificatie/aanvulling: Tegemoetkoming verborgen kosten ouderen met een laag inkomen Per 2012 wordt de Eindejaarsuitkering 65+ vervangen door de regeling Tegemoetkoming verborgen kosten ouderen (65+). Deze regeling is voor ouderen met een laag inkomen (onder de 110% van het sociaal minimum) en een gering vermogen (zie de tabel hieronder). Het gaat om kosten die zij vaak hebben vanwege hun leeftijd en die niet of slechts gedeeltelijk uit een andere regeling vergoed worden, de zogenoemde ‘verborgen kosten’. Omdat deze kosten voor iedereen verschillend kunnen zijn, ontvangt u jaarlijks een vast bedrag. U hoeft geen bewijsstukken hiervoor in te leveren. De vergoeding bedraagt per jaar € 52,00. Peildatum voor deze regeling is de situatie per 1 november van een kalenderjaar. Personen van 65 jaar en ouder, die deelnemen aan de collectieve ziektekostenverzekering of het Declaratiefonds hebben onlangs een formulier ontvangen waarmee ze deze tegemoetkoming voor 2012 kunnen aanvragen. Alle andere ouderen die voor deze regeling in aanmerking komen, kunnen vanaf nu tot eind december 2012 een formulier aanvragen bij de afdeling Zorg of downloaden van www.goes.nl > Nieuws. U kunt uw netto-inkomen exclusief vakantiegeld vergelijken met uw inkomen over de maand oktober 2012 aan de hand van onderstaande bedragen:

65 jaar en ouder Norm

Per maand

Alleenstaande Alleenstaande ouder Gehuwden

€ 1.072,86 € 1.350,13 € 1.476,72

Verblijf in inrichting Norm

Per maand

Alleenstaande Alleenstaande ouder Gehuwden

€ 309,69 € 309,69 € 481,67

Vermogensgrenzen Alleenstaande Alleenstaande ouder Gehuwden

€ 5.685 € 11.370 € 11.370

Uitgebreide voorbereidingsprocedure Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht vergunning hebben: Voor: het brandveilig gebruik van het gebouw voor Kibeo Locatie: Schimmelpenninckstraat 14 te Kloetinge Met ingang van 29 november 2012 tot en met 8 januari 2013 ligt de verleende vergunning, met de daarop betrekking hebbende stukken, ter inzage. Wanneer u deze in wilt zien dient u hiervoor telefonisch een afspraak te maken op nummer 0113-249700. Tegen een verleende vergunning kan gedurende deze termijn gemotiveerd beroep worden ingesteld bij de rechtbank Middelburg door: • een belanghebbende die een zienswijze naar voren heeft gebracht over het ontwerpbesluit; • een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze naar voren heeft gebracht over het ontwerpbesluit. Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die beroep heeft ingesteld, de voorzieningenrechter van de rechtbank Middelburg verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd.

Uitgebreide voorbereidingsprocedure Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voornemens zijn vergunning te verlenen: aan: Stichting Ter Weel voor: het brandveilig gebruiken van het verpleeghuis Ter Weel op het adres Joannaplantsoen 1 . De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 29 november 2012 gedurende zes weken ter inzage in het Stadskantoor . De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken zijn in te zien tijdens de openingstijden van het Stadskantoor; u kunt hiervoor een afspraak maken met de afdeling Vergunningen en Handhaving, bureau Vergunningen 0113- 24 97 00 Tijdens de periode van ter inzage legging kunnen schriftelijk zienswijzen worden ingebracht. Zij moeten worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders en worden verzonden naar Postbus 2118, 4460 MC Goes. In deze periode kunnen ook zienswijzen mondeling worden ingebracht. Hiervoor wordt een hoorzitting georganiseerd na telefonische afspraak met het secretariaat van de afdeling Vergunningen en Handhaving, telefoonnummer: 0113-249 942. Wij maken u erop attent dat slechts beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingediend als u ook een zienswijze hebt ingebracht tegen de ontwerpbeschikking en u belanghebbende bent. www.goes.nl


Bekendmakingen Goes Informatiepagina woensdag 28 november 2012

www.goes.nl>Inwoner>Nieuws/Actueel>Info Goes

Verleende vergunningen/ontheffingen door burgemeester en wethouders: • V oor het aanbrengen van een houten terrasscherm en het verder aankleden van het terras aan de Grote Markt 22 in Goes van 1 december 2012 tot maximaal 9 januari 2013 (verzonden 20 november 2012).

gelet op de betrokken belangen dat vereist. Voor het in behandeling nemen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. De op vergunningen/ontheffingen betrekking hebbende stukken liggen gedurende deze periode ter inzage

Aanwijzing koopzon- en feestdagen 2013

Verleende vergunningen door de burgemeester: • V oor het houden van “Markt van Hoop” een Kerst/Kado markt in de Grote of Maria Magdalenakerk aan de Singelstraat 21 in Goes op 1 december 2012 van 10.00 tot 16.30 uur (verzonden 21 november 2012). • Voor het schenken van zwak- alcoholhoudende drank tijdens het houden van een Kerstmiddag en Nieuwjaarsreceptie bij soos De Legerdiek aan de Westwal 8 in Goes op 21 december 2012 en 2 januari 2013 van 13.00 tot 18.00 uur (verzonden 20 november 2012). • Voor het houden van de hardloopwedstrijd “Kerstmannenloop”. De start zal plaatsvinden op de Grote Markt in Goes en gedeeltelijk door het centrum van Goes en stadsvesten lopen op 23 december 2012 van 12.00 tot 17.00 uur (verzonden 20 november 2012).

Bezwaar Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de datum van verzending van de verleende c.q. geweigerde vergunningen en ontheffingen bezwaar indienen bij burgemeester en wethouders respectievelijk de burgemeester.Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener, dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de motivering van het bezwaar. Indien bezwaar is ingediend, kan de voorzieningenrechter van de rechtbank Middelburg, sector bestuursrecht, Postbus 5015, 4330 KA Middelburg worden verzocht een voorlopige voorziening te treffen als onverwijlde spoed,

De Winkeltijdenverordening Goes biedt de mogelijkheid maximaal acht zon- en feestdagen aan te wijzen voor winkelopenstelling. Tevens bestaat de mogelijkheid om bij een speciaal evenement eveneens een koopzondag te houden, met een maximum van vier. Voor het jaar 2013 zijn de volgende dagen aangewezen: 24 maart 1 april (2e Paasdag) 28 april 9 mei (Hemelvaartsdag) 20 mei (2e Pinksterdag) 29 september 22 december 26 december (2e Kerstdag)

Ontheffing (twaalfdagenregeling) voor het geluid Voor bedrijven, waarbij het Activiteitenbesluit van de Wet milieubeheer van toepassing is, is er een mogelijkheid ontheffing te krijgen van de geluidsvoorschriften gedurende 12 keer per jaar. Hierbij moet door het bedrijf gezorgd worden dat er geen overmatige hinder ontstaat. De volgende meldingen zijn tijdig binnengekomen: Brasserie D’Anvers, 14 december 2012 van 21.00 – 01.45 uur; Heartbreak Cafe, 25 november 2012 van 16.00 – 20.00 uur; Heartbreak Cafe, 30 november 2012 van 20.00 – 01.45 uur; Heartbreak Cafe, 26 december 2012 van 18.00 – 01.45 uur.

Ontwerpbestemmingsplan 'Goes West' Burgemeester en wethouders maken, op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat het ontwerpbestemmingsplan Goes West met ingang van 29 november 2012 zes weken ter inzage ligt in het stadskantoor. Het ontwerpbestemmingsplan is digitaal te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl/webroo/?planidn=NL.IMRO.0664.BPGW01-ON99 en tevens beschikbaar via www.goes.nl/bestemmingsplannen. Het plangebied van onderhavig ontwerpbestemmingsplan heeft betrekking op het oudere en nieuwere gedeelte van Goes West, alsmede het bedrijventerrein “Klein Frankrijk”. Het ontwerp heeft een beheersmatig karakter. Bij het opstellen ervan is grotendeels uitgegaan van de bestaande feitelijke situatie van het plangebied en maakt vrijwel geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk, op de deellocaties 10b, c en d en deellocatie 16c uit het Masterplan Goes West na. Gedurende de genoemde termijn kan schriftelijk of mondeling een zienswijze omtrent het ontwerpbestemmingsplan kenbaar gemaakt worden bij de raad van de gemeente Goes. Voor het kenbaar maken van een mondelinge zienswijze binnen de genoemde periode is het noodzakelijk tijdig vooraf een afspraak te maken met mevrouw drs. M.L. van Mackelenbergh via 0113- 249 854.

Aanwijzing locatie restafval Kolveniershof Het hoofd van de afdeling Openbare Ruimte maakt bekend dat hij akkoord is gegaan met het aanwijzingsbesluit locatie ondergrondse container aan het Kolveniershof voor restafval voor alle bewoners in het kernwinkelgebied. Bij de voorbereiding van deze besluiten is toepassing gegeven aan de afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

Het besluit ligt van 28 november 2012 tot en met 8 januari 2013 ter inzage. Gedurende deze termijn kan tegen dit besluit beroep worden ingesteld bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag door: - een belanghebbende die een zienswijze naar voren heeft gebracht over het ontwerpbesluit; - een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze naar voren heeft gebracht over het ontwerpbesluit. Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die beroep heeft ingesteld, de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist.

Ontwerp-besluit locaties ondergrondse restafvalcontainers voor bewoners Wijngaardstraat, St. Adriaanstraat en Agnesgang Het hoofd van de afdeling Openbare Ruimte maakt bekend dat hij akkoord is gegaan met het concept-aanwijzingsbesluit van alle ondergrondse contianers in het winkelgebied voor bewoners Wijngaardstraat, St. Adriaanstraat en Agnesgang die meer dan 75 meter moeten lopen. Het concept-besluit ligt van 28 november tot en met 9 januari 2013 ter inzage. Voordat een definitief besluit wordt genomen, kunnen belanghebbenden binnen zes weken na deze publicatie hun zienswijze geven op het ontwerpbesluit. Een schriftelijke reactie kunt u sturen naar gemeente Goes, t.a.v. afdeling Openbare Ruimte. Wilt u mondeling reageren, dan kunt u tijdens kantooruren bellen naar 0113-249600. www.goes.nl

Leerlingen Ostrea organiseren kledingruilbeurs ‘Jouw vod is mijn vintage’

Burge meester en wethouders vertellen op scholen over onderwerp

‘Kleding verdient een tweede leven’ Alsnog gastlessen over respect

GOES - Het is niet vies om tweedehands kleding te dragen. Het is goedkoper, er is keuze genoeg en als je kleren een tweede leven geeft, draag je bij aan een beter milieu. Dat is de boodschap die leerlingen Renee-Louise de Jonge en Marloes Baaijens de afgelopen weken hebben proberen over te brengen aan hun schoolgenoten. VrijGOES - Deze week geven burgemeester René Verhulst en wethouders Jodag organiseren ze een kledingruilparty. Annes de Bat en Jan de Pooter van de gemeente Goes op twee verschilZe vinden het vies of willen alleen sowieso lende basisscholen een gastles over het thema respect. Zij doen dit in het alleen maar nieuwe kleding. Zelf draag ik kader van de landelijke Dag van Respect. bijna alleen maar tweedehands. Ik koop ze

Marloes Baaijens en Renee-Louise de Jonge vinden dat kleding een tweede leven verdie nt. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

DOOR EUGÈNE DE KOK Het feestje voor leerlingen van de bovenbouw van het vwo is één van de duurzame initiatieven, die de laatste tijd op het Ostrea Lyceum in Goes zijn ontplooid. 6 vwoleerlinge Renee-Louise de Jonge pakte de handschoen op. “Ik ben veel met duurzaamheid bezig en probeer zelf het nodige te doen, bijvoorbeeld op het gebied van gezonde voeding. Bovendien wil ik of culturele antropologie

of milieu- en maatschappijwetenschappen gaan studeren. Daarin zal duurzaamheid een belangrijk thema zijn.” Op internet stuitte Renee-Louise op kledingruilparty’s in de Randstad. Leuk en duurzaam, dacht ze. Het leek haar leuk zoiets in Goes op poten te zetten. “Zo maak je leerlingen er bewust van dat kleren een tweede leven kunnen krijgen”, zegt de 18-jarige. Een eenvoudige boodschap. Lijkt het. “Lang niet alle leerlingen willen gebruikte kleren dragen.

via internet, in de Randstad of bij tweedehands kledingwinkeltjes. Je hebt iets origineels, het is goedkoper en je geeft het een tweede leven. Daar heb ik mijn schoolgenoten van proberen te overtuigen.” Het lukte Renee-Louise haar vriendin Marloes Baaijens een aantal van hun schoolgenoten over de streep te trekken. Zij doen vrijdag mee aan de eerste editie van ‘Jouw vod is mijn vintage’. Op de ruilfeestjes gebeurt wat de naam doet vermoeden: mensen nemen kleren van zichzelf mee, krijgen daar punten voor en gebruiken deze punten om broeken, jurken, truien of shirts van anderen te ‘kopen’.

Naast de eigen ervaringen van de collegeleden staan tijdens de lessen de belevenissen van de leerlingen centraal. Wethouder Jan de Pooter was dinsdagmiddag te gast op de Kohnstammschool in Goes. Vrijdagochtend geeft de burgemeester zijn gastles aan de groep 7-8A op De Tweemaster in Goes. ‘s Middags staat wethouder Jo-Annes de Bat op diezelfde school voor de groep 7-8B.

De gastlessen vinden plaats in het kader van de landelijke Dag van Respect, die jaarlijks wordt georganiseerd. Deze keer was de dag op 8 november, maar omdat toen de begroting in de gemeenteraad werd behandeld hadden de collegeleden geen tijd. Doel van de dag is inhoud te geven aan het begrip respect. De gastlessen moeten zorgen voor dialoog. Dit jaar doen zo’n 3000 scholen in Nederland mee.

Actie op milieustraat Goes

Oud speelgoed voor een sleetje

Bandjes Deze keer zijn alleen de bovenbouwleerlingen van het vwo welkom. “Ik vind het GOES - Mensen die oud elektronisch speelgoed en afgedankte elektrische leuk om dingen te organiseren en had het apparaten vanaf 6 december inleveren op de milieustraat aan het Geldegraag groter aangepakt. Het liefste met loozepad in Goes maken kans op een paar mooie prijzen. bandjes en andere activiteiten, maar we moesten klein beginnen van school. Ik wil In samenwerking met Wecycle zorgt de De eerste honderd inwoners die vanaf 6 er sowieso graag mee doorgaan, ook als ik gemeente ervoor dat het speelgoed en december afgedankt elektrisch speelgoed, weg ben van het Ostrea Lyceum.” Naast de apparaten worden gerecycled. Ruim elektrische apparaten of spaarlampen de kleren zijn er vrijdag ook standjes met driekwart van het elektrisch speelgoed inleveren bij de milieustraat krijgen een eten en drinken voor de bezoekers. De dat niet meer wordt gebruikt, belandt in Wecycle-sleetje. Ook worden er 500 kanskledingruilparty begint om na 14.00 uur en de prullenbak, maar kan heel goed worden kaarten uitgedeeld, met kans op een Famigerecycled. liebox hotelovernachting. duurt tot ongeveer 17.00 uur. PAGINA 10


Energie uit balans? Therapeutic Touch of handoplegging in Wemeldinge

www.praktijkmc.nl

najaarsVoordeel 10% tot 50% korting

PVC Vloeren incl. leggen en egaliseren

e 49,95 per m

op behang*

2*

‘Ga mee als vakantievrijwilliger!’ Behang al vanaf e 5,- per rol! Kom langs en profiteer! op=op

Wasmachine stuk?

Voordelen van PVC: Geluidsarm • Vochtbestendig • Onderhoudsvriendelijk • Uitermate geschikt voor vloerverwarming

Actie geldig t/m 30 november 2012. Vraag naar de voorwaarden.

*

Bel: 0118-471777

Welgelegen 2c, 2c, 4691 4691 SJ SJ Tholen, Tholen, Tel.: Tel.: 0166 0166 -- 66 66 28 28 80 80 Welgelegen Biezelingsestraat 51, 4421 BN Kapelle, Tel.: 0113 34 21 21 01 01 Biezelingsestraat 51, 4421 BN Kapelle, Tel.: 0113 - 34 Bezoek onze onze website: website: www.decohomeelenbaasnoom.nl www.decohomeelenbaasnoom.nl Bezoek

Oost-Souburg

Tarbotjes 3 stuks

Tonijnsalade 150 gram

Kibbeling gezinszak

9.00 2.85 6.95

Garnalenkroketten

4 halen, 3 betalen Geert, deelnemer vakantiereizen

Onze weekaanbiedingen van 27-11-12 t/m 01-12-12

Riba-Riba aanbieding november: Dorade per kilo 9.95 Gestoomde makreel per stuk 3.00 Heeft u vragen? Kom even langs of bel ons op. Wij staan u graag te woord.

gratis advertentie

‘Hoi ik ben Geert en ik ga al jaren mee met de vakantiereizen van het Nationaal Epilepsie Fonds. Deze vakanties zijn speciaal voor mensen met epilepsie die niet zelfstandig op reis kunnen. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar! Ga jij een week met ons mee?’ Meer informatie? Kijk op www.epilepsiefonds.nl of bel 030 63 440 63.

Wij zien u graag bij:

Vishandel Van As Zeeland B.V. Korringaweg 33 - Yerseke - tel. 0113 - 57 09 30

BIJ ONZE KLANTEN IS HET MUISSTIL

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

Postbus 270 - 3990 GB HOUTEN giro 222111 - www.epilepsiefonds.nl

Tel. 0113-270852

Onze diensten bestaan uit: - Zorgvervoer - Rolstoelvervoer - Directie vervoer - Airport service - Groepsvervoer - Straat taxi - Schoolvervoer

Ons enthousiaste team van klantvriendelijke en gediplomeerde chauffeurs staan 24 uur per dag, 365 dagen per jaar voor u klaar. Taxi Centrale Goes beschikt over TX-Keur. Dit is een keurmerk dat staat voor kwaliteit, goed opgeleide chauffeurs en eerlijk en comfortabel taxi vervoer. www.taxigoes.nl

INVESTEER NU WAARDEVOL IN UW WONING. MOOIE LEEFSERRES, KOZIJNEN & DEUREN IN KUNSTSTOF & ALUMINIUM, RENOVATIE & NIEUWBOUW ✔ 30 jaar ervaring. ✔ Eigen ontwerp en studiedienst.

(0113) 57 38 81

✔ In kunststof en aluminium.

www.ongediertespecialist.nl

✔ Alles maatwerk door eigen produktie in Kalmthout. ✔ Onze adviseurs komen vrijblijvend ter plaatse en bespreken met u het ontwerp van uw tuinkamer of leefkeuken tot in de details. ✔ Onbeperkt qua vormgeving en ralkleuren.

overwinterende

vliegen?

✔ Wij verzorgen met gespecialiseerde vakmensen uw volledige renovatie of nieuwbouwproject. ✔ 10 jaar waarborg. ✔ Wij vragen nooit voorschotten.

BEZOEK ONZE SHOWROOM SERRES - KOZIJNEN - DEUREN in ALUMINIUM & PVC

0113-639760

Br ass c h a a t s e s t e e n w e g 2 9 2 • 2 9 2 0 K a l mt h o u t B e l g i ë • Te l 0 0 3 2 3 6 6 6 5 7 8 6 • Fa x 0 0 3 2 3 6 6 6 4 4 4 1 www. b r u vo. b e

UW VAKMAN WOONT NET OVER DE GR ENS IN KALMTHO UT!


W W W . B O R S E L E . N L

BORSELS BULLETIN 28 NOVEMBER 2012 WEEK 48

REDACTIE GEMEENTE INFO afdeling Bestuursondersteuning, Tel. (0113) 238438 E-mail: publicatie@borsele.nl REDACTIE GEMEENTERAAD raadsgriffier, Tel. (0113) 238440 GEMEENTE BORSELE Gemeenteraad, College van Burgemeester en Wethouders, commissie bezwaarschriften. Postadres: Postbus 1, 4450 AA Heinkenszand. Bezoekadres: Stenevate 10, 4451 KB Heinkenszand. Tel. (0113) 238383, fax (0113) 561385 Openingstijden Burgerzaken: (bezoekadres locatie Ovezande) Maandag 08.30-12.30 uur en ‘s middags op afspraak Dinsdag 08.30-12.30 uur Woensdag 08.30-16.00 uur Donderdag 08.30-12.30 uur en van 17.00 tot 20.00 uur Vrijdag 08.30-12.30 uur Openingstijden ter inzage liggende stukken iedere werkdag van 08.30-12.30 uur E-mail: info@borsele.nl Website: www.borsele.nl Twitter: @gemeenteborsele

VERHUIZING BURGERZAKEN In het kader van de verbouw van het gemeentehuis in Heinkenszand zijn de afdelingen Burgerzaken, Welzijn, Onderwijs, Buitendienst en Woonomgeving, gedurende de verbouw van het gemeentehuis in Heinkenszand, alleen nog te bezoeken op de Locatie Ovezande, Schuttersstraat 4, 4441 AT Ovezande.

STORINGEN OF SCHADE AAN OPENBARE VERLICHTING In deze donkere dagen is het prettig dat de straten voldoende verlicht zijn. De gemeente beheert alle verlichting binnen de bebouwde kom. Daarbuiten beheert de provincie, waterschap of Zeeland Seaports de verlichting. Hoewel alle lampen preventief worden vervangen tegen het einde van hun levensduur, kan het voorkomen dat de straatverlichting het niet doet of beschadigd is. Uw melding is dan van groot belang om storingen te verhelpen. U kunt storingen melden op www.ovstoringzeeland.nl. Melden storingen of schade Als u denkt dat een lamp kapot is, is het belangrijk dat u dit voor 23.00 uur waarneemt. Dan horen alle lampen te branden. Bij het invullen van de gevraagde gegevens is het van belang dat u de juiste beheerder selecteert en het paalnummer, de plaats of huisnummer van de betreffende lantaarnpaal aangeeft. De website geeft ook per dorp aan welke meldingen daar al gedaan zijn. Storing in de stroomkabels naar de verlichting is de verantwoordelijkheid van het Delta netwerkbedrijf. Deze ondergrondse storingen zijn moeilijk te vinden en herhaaldelijk van aard. In- en uitschakelen verlichting Wij schakelen de verlichting in de bebouwde kom vijftien minuten na zonsondergang in. Wanneer de verlichting wordt uitgeschakeld, is per mast verschillend. Zo schakelen wij avondverlichting om 23.00 uur uit. Nieuwere masten met dimbare verlichting worden om 23.00 uur gedimd. Nachtverlichting, op bijvoorbeeld kruisingen, dient ter oriëntatie en wordt vijftien minuten voor zonsopgang weer uitgeschakeld. Dimbare verlichting Wij willen de komende jaren de nog te vervangen lichtmasten voorzien van dimbare lampen. Op deze manier wordt de lichtsterkte en dus ook het stroomverbruik om 23.00 uur met de helft teruggebracht. De ontwikkelingen op het gebied van duurzame en energie efficiënte verlichting gaan erg hard. Overheden experimenteren daarom momenteel met LED verlichting. Voor meer informatie over openbare verlichting in uw gemeente verwijzen wij u naar het digitaal loket op onze website www.borsele.nl.

BEKENDMAKING GELUIDVERORDENING EN AANWIJZINGSBESLUIT BUITENGEBIED BORSELE 2011 Burgemeester en wethouders maken bij deze bekend dat de gemeenteraad op 6 oktober 2011 de Geluidverordening Buitengebied Borsele 2011 heeft vastgesteld. De verordening treedt in werking per 29 november 2012, ligt gedurende drie maanden ter inzage op de afdeling Interne Zaken van het gemeentehuis en is te raadplegen op www.borsele.nl/regelgeving. Tegen de betreffende verordening staat geen bezwaar en beroep open. Burgemeester en wethouders maken verder bekend dat de gemeenteraad op 6 oktober 2011 het Aanwijzingsbesluit Buitengebied Borsele 2011 heeft vastgesteld. Dat besluit treedt per 29 november 2012 in werking. Het besluit ligt vanaf die datum gedurende zes weken ter inzage op de afdeling Interne zaken van het gemeentehuis en is te raadplegen op www.borsele.nl/regelgeving. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken vanaf 29 november 2012 bezwaar indienen tegen het aanwijzingsbesluit, dus tot uiterlijk 11 januari 2013. Het bezwaarschrift moet uw naam en adres bevatten en gemotiveerd, gedateerd en ondertekend zijn. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Borsele. Voor meer informatie over de bezwaar- en beroepsmogelijkheden wordt verwezen naar www.borsele.nl/bezwaarschrift. Voor vragen kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke Ordening en Milieu, telefoonnummer (0113) 238 487. Collectieve verzekering voor de minima Borselse minima kunnen via de gemeente deelnemen aan de Collectieve zorgverzekering die de gemeente heeft afgesloten bij Zorgverzekeraar CZ. Deze verzekering is bedoeld voor inwoners die ouder zijn dan 18 jaar met een inkomen tot maximaal 110% van het van toepassing zijnde sociaal minimum en een bescheiden vermogen. Wat zijn de voordelen? • CZ biedt een korting van zes procent op de premie voor de basis- en aanvullende verzekering; • De gemeente Borsele levert een financiële bijdrage in de kosten van de premie; • Naast het recht op de vergoedingen uit de basis- en de aanvullende verzekering, worden extra vergoedingen verstrekt. Dit betekent dat in veel gevallen bijvoorbeeld brillen en tandartskosten honderd procent vergoed worden; • De eigen bijdrage voor hulp bij het huishouden of persoonlijke verzorging op grond van de AWBZ wordt op grond van de collectieve verzekering vergoed; • Men kan rechtstreeks zaken doen met zorgverzekeraar CZ en hoeft geen aanvraag bijzondere bijstand in te dienen bij de gemeente. Informatiepakket Vanaf eind november kunt u bij Zorgloket Inzet een informatiepakket opvragen met daarin o.a. de inkomens- en vermogensgrenzen, de premie voor 2013, een overzicht van de vergoedingen en een aanvraagformulier. Overstappen? Wilt u per 1 januari 2013 overstappen van uw huidige verzekering naar de collectieve verzekering? Neem dan contact op met Zorgloket Inzet van de gemeente voor een aanvraagformulier. U kunt uw aanvraag tot 15 december 2012 indienen bij de gemeente. De gemeente controleert of u aan voorwaarden voldoet en als dat het geval is, sturen wij het aanmeldingsformulier door naar CZ. U moet uw huidige verzekering voor 1 januari 2013 opzeggen. CZ kan dit voor u verzorgen, u kunt dit aangeven op het aanmeldingsformulier CZ invullen. Meer informatie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Zorgloket Inzet. Telefoonnummer: (0113) 238 315. Voor vragen over de inhoud van het verzekeringspakket (het gemeentepakket extra) kunt u rechtstreeks contact op nemen met CZ zorgverzekeringen via telefoonnummer (0900) 0949 (lokaal tarief).

EVENEMENTENKALENDER Omschrijving

Locatie

Datum

Galerie ‘t Kunstuus “Fotografie en Verbeelding” www.kunstuus.nl Winterbal m.m.w. Noysi Color, aanvang 21.00 uur

Dorpsstraat 43 Heinkenszand Dorpshuis Lewedorp De Zandloper Kerk ‘s-Heer Abtskerke

7 november t/m 1 december 2012 15 december 2012

Kerstconcert Vrouwenkoor Cadans, aanvang 15.00 uur, entree 5 euro

16 december 2012

GEMEENTERAAD Uitnodiging tot het bijwonen van de raadsvergadering van de gemeenteraad van Borsele te houden op donderdag 6 december 2012 om 20.00 uur in de raadzaal ’t Hof Stenevate in Heinkenszand. A. Opening. 1. Spreekrecht publieke tribune. 2. Vaststelling van de agenda. 3. Orde van de vergadering. B. Besluitvorming. 1. Ingekomen stukken. 2. Voorstel met betrekking tot de ontwerp begroting 2013 Veiligheidsregio Zeeland, 1e begrotingswijziging 2013 en 2e begrotingswijziging 2012. 3. Voorstel tot het instemmen met de begroting 2013 van SabeWa Zeeland. 4. Voorstel om in te stemmen met de ontvlechting en verzelfstandiging van het openbaar onderwijs, per 1 januari 2013. 5. Voorstel tot het beschikbaar stellen van een krediet van € 200.000 voor de afkoop van planschade ex artikel 49 WRO. 6. Voorstel tot met betrekking tot de Algemene Vergadering van Aandeelhouders DELTA NV van 20 december 2012 (wordt later op de site gezet). 7. Voorstel over de begroting 2013 en de meerjarenraming 2013-2016 van Zeeland Seaports NV. 8. Evaluatie van het regionaal gezondheidsbeleid en tot het vaststellen van kaders voor nieuw gezondheidsbeleid. 9. Voorstel tot het afwijzen van het subsidieverzoek van de Stichting Musea de Bevelanden met ingang van 2014. 10. Voorstel om kennis te nemen van de bestuursrapportage 2012 van de GGD Zeeland en in te stemmen met de 3e (neutrale) begrotingswijziging 2012. 11. Voorstel om in te stemmen met de programmabegroting 2013-2016 van de GGD Zeeland en de verdere financiële ontwikkelingen bij de GGD af te wachten. 12. Voorstel tot het vaststellen van de 7e begrotingswijziging 2012 en de 2e wijziging 2013. C. Vragenuurtje. D. Sluiting.

VOORAANKONDIGING OPHAALSCHEMA AFVAL EN OUD PAPIER In de Bevelandse Bode van woensdag 12 december 2012 zal worden vermeld: • De wijzigingen van de routes huisvuildienst gemeente Borsele; • Het ophaalschema afval en oud-papier gemeente Borsele.

AANVRAGEN OMGEVINGSVERGUNNING REGULIER EN UITGEBREID Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende aanvragen om omgevingsvergunning hebben ontvangen: Heinkenszand

Mr Dr Meslaan 1

19 november 2012

Hoedekenskerke

Molenstraat 44 A

15 november 2012

Nieuwdorp

19 november 2012

‘s-Gravenpolder

Prinses Margrietstraat 63 Spoorstraat 1

‘s-Gravenpolder

Nazareth 17

19 november 2012

‘s-Heerenhoek

Nassauweg 33

20 november 2012

15 november 2012

het vervangen van de kozijnen en het cementeren van de gevels het kappen van 2 eiken en 1 notenboom het uitbreiden van de woning het verbouwen van het bestaande kantoor het slopen en herbouwen van de voorgevel het uitbreiden van het kantoor

Aanvragen reguliere procedure De publicatie van de aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen een aanvraag kan geen bezwaarschrift worden ingediend. Verleende omgevingsvergunning regulier Driewegen

van Tilburghstraat 41

13 november 2012

Nisse Ovezande

Paul Krügerstraat 26 Groenedijk 10

19 november 2012 16 november 2012

het bouwen van een fietsenstalling het kappen van 1 rode beuk het bouwen van een tuinhuis

Bezwaar De beschikkingen en bijbehorende stukken liggen vanaf de verzenddatum van het besluit gedurende 6 weken ter inzage bij de afdeling Bouwen en Wonen. De beschikkingen en bijbehorende stukken zijn iedere werkdag in te zien tijdens openingstijden. Belanghebbenden kunnen gedurende 6 weken na de dag waarop de vergunning aan de aanvrager is bekendgemaakt (verzonden), bezwaar maken tegen de verleende vergunning. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Borsele. Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift vindt u in de gemeentegids en op www.borsele.nl.


v e r v o l g p a g i n a

VOORAANKONdIGING RuIMtelIJKe PlANNeN Burgemeester en wethouders van Borsele maken op grond van artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening bekend dat zij de volgende bestemmingsplannen in voorbereiding hebben: Kern ’s-Gravenpolder 2013 Het bestemmingsplan actualiseert de volgende plannen geheel of gedeeltelijk: • Bestemmingsplan ’s-Gravenpolder, gedeelte “Weltevrede”; • Bestemmingsplan “’s-Gravenpolder, gedeelte Weltevrede deel A en B”; • Bestemmingsplan “’s-Gravenpolder, gedeelte Weltevrede deel A en B, 1e herziening, 2010”; • Bestemmingsplan ’s-Gravenpolder, gedeelte “Weltevrede deel C1”; • Bestemmingsplan ’s-Gravenpolder, gedeelte “Provinciale weg”; • 1e en 2e herziening bestemmingsplan ’s-Gravenpolder, gedeelte “Provinciale weg”; • Bestemmingsplan ’s-Gravenpolder, gedeelte “Buitenleven”; • Bestemmingsplan “Kern ’s-Gravenpolder 2002”; • Bestemmingsplan “Kern ’s-Gravenpolder, gedeelte omgeving de Zwake”; • Bestemmingsplan “Kern ’s-Gravenpolder, gedeelte Zaaidijk”; • Bestemmingsplan “Kern ’s-Gravenpolder, gedeelte An den diek”. Borssele, gedeelte Quistenburg 2013 Het bestemmingsplan actualiseert het bestemmingsplan Borssele, gedeelte “Bedrijfsterrein Kaaiweg”.

w w w . b o r s e l e . n l ’s-Heer Abtskerke, gedeelte Colenshoek 2, 3e fase, 2013 Het bestemmingsplan maakt het mogelijk om nieuwbouwwoningen te realiseren. Heinkenszand, gedeelte bedrijventerrein Noordland, 2013 Het bestemmingsplan actualiseert het bestemmingsplan “Heinkenszand, gedeelte “Bedrijfsterrein Noordlandseweg”. Inspraakreacties / zienswijzen Het is op dit moment nog niet mogelijk zienswijzen tegen deze bestemmingsplannen naar voren te brengen. Ook worden nog geen onafhankelijke instanties in de gelegenheid gesteld advies uit te brengen over het voornemen. Inspraakreacties en/of zienswijzen kunt u te zijner tijd naar voren brengen gedurende de termijn van terinzagelegging. Kennisgevingen Zodra de gemeente een (voor)ontwerp)bestemmingsplan ter inzage legt, plaatsen wij een kennisgeving hierover in de Bevelandse Bode. Voor een (ontwerp)bestemmingsplan geldt dat de kennisgeving ook in de Staatscourant plaatsvindt. Het bestemmingsplan is tijdens de terinzagelegging ook in te zien via www.ruimtelijkeplannen.nl en de gemeentelijke website. Informatie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke Ordening en Milieu op (0113) 238552.

CultuRele RAAd BORSele ZOeKt lId Het college van burgemeester en wethouders roept belangstellenden op om zich kandidaat te stellen voor een lidmaatschap van de Culturele Raad Borsele. er komt één zetel beschikbaar voor leden die op persoonlijke titel mee willen denken en doen in het belang van culturele activiteiten in de gemeente Borsele. de zittingsperiode is vier jaar. Wat doet de Culturele Raad Borsele? de culturele Raad heeft tot taak het bevorderen van een actief kunst- en cultuurleven in de gemeente Borsele en het behartigen van belangen voor allen die betrokken zijn bij kunst en cultuur. de Culturele Raad verricht deze taak onder meer door het (gevraagd en ongevraagd) adviseren aan het college van burgemeester en wethouders over de hoofdlijnen van het te voeren gemeentelijk kunst- en cultuurbeleid. de Culturele Raad Borsele heeft een eigen budget waarmee jaarlijks naar eigen inzicht een activiteitenprogramma kan worden uitgevoerd op cultureel gebied. Van dit budget worden ook subsidies verleend ten behoeve van kunst- en culturele evenementen. Wat vragen we? Van een kandidaat verwachten we het volgende: • Inwo(o)n(st)er van de gemeente Borsele, die zich wil inzetten voor de Kunst- en Cultuur in Borsele.

Wedstrijd voor basisscholen in Borsele

• Goede communicatieve vaardigheden; • Het leuk vinden om samen met anderen zaken aan te pakken; • De kandidaat zal zich binnen de Culturele Raad met name richten op het aandachtsgebied bibliotheekwerk. Gezien de samenstelling van de huidige Culturele Raad nodigen we vooral jongeren uit naar deze functie te solliciteren. Selectie Belangstellenden voor een lidmaatschap van de Culturele Raad Borsele worden verzocht een brief te schrijven. een selectiecommissie wordt belast met de selectie en voert gesprekken met serieuze gegadigden. uiteindelijk wordt een lid ter benoeming voorgedragen aan het college van burgemeester en wethouders. Wat bieden wij? • Zinvol en interessant vrijwilligerswerk; • Een goede werksfeer; • Ambtelijke ondersteuning; • Reiskosten en een geringe onkostenvergoeding. Postadres Indien u denkt dat de Culturele Raad Borsele uw inzet goed kan gebruiken, dan kunt u uw aanmeldbrief, tot 14 december 2012, richten aan het college van burgemeester en wethouders en sturen naar de gemeente Borsele, afdeling Samenleving. Voor informatie over deze functie kunt u terecht bij mevrouw A.M. Verwater, tel: (0113) 238328.

Wilko Korsuize uit Goes

Welke school breidt de langste sjaal? wint snookertoernooi

HEINKENSZAND - In het kader van de Warme Truiendag op 8 februari volgend jaar organiseert de gemeente Borsele de wedstrijd ‘Welke school breit de langste sjaal?’ Alle Borselse basisscholen kunnen mee doen. Er zijn mooie prijzen te winnen. De winnende school krijgt één hele dag de beschikking over de Duurzame Ontdekbus ‘Doezo?!’

Deze biedt alle leerlingen van de winnende school de gelegenheid om proefjes en allerlei leuke experimenten te doen. De activiteiten worden afgestemd op leeftijd. Meer informatie hierover is te vinden op

www.doezo.org. De inschrijftermijn voor de wedstrijd is eigenlijk al gesloten, maar als scholen nog willen mee doen, kan dat tot 12 december via e-mail: ivitters@borsele.nl.

Recycle oud speelgoed ook na pakjesavond

Ruil oude spelcomputer voor slee bij milieustraat Borsele

HEINKENSZAND - Op Pakjesavond geeft Sinterklaas veel kinderen elektrisch speelgoed. Maar wat doet u met het oude speelgoed? Lever het vanaf 6 december in bij de milieustraat aan de Polenweg 2 in Nieuwdorp. ‘Zo zorgen we er samen met Wecycle voor dat dit oude speelgoed optimaal wordt gerecycled’, aldus de gemeente. Kinderen gebruiken steeds meer elektrische apparaten en speelgoed. ‘Ruim driekwart van het elektrisch speelgoed dat niet meer wordt gebruikt, belandt in de afvalbak. Zonde, want dan kan het niet worden gerecycled.’ De eerste honderd bezoekers die vanaf 6 december afgedankt elektrisch speelgoed, andere elektrische apparaten of spaarlampen inleveren bij de milieustraat krijgen gratis het unieke Wecycle-sleetje. Op=op! Ook worden er 500 kanskaarten

uitgedeeld, met kans op een familiebox hotelovernachting. Er worden 25 familiebox-hotelovernachtingen verloot onder alle uitgegeven kanskaarten.

GOES Sinterklaasmiddag: “Zokantook” Cabaret/ Sinterklaasmiddag in de Theaterzaal van Emergis op dinsdag 4 december. Aanvang 14.00u. Dansavond: Zaterdag 1 december houdt Dansclub De Vriendschap uit Goes weer een dansavond in Wijkgebouw De Spinne, Joseph Lunslaan 7 in Goes-Noord. Ook worden er nog 2 bingo rondes gedraaid. Aanvang 20.00u, zaal open 19.30u. Meer info zie www.de-vriendschap.goesnet. nl. of bel 0113-214226 of 0113-228674. Kerstmarkt Ter Valcke: op vrijdag 7 december van 10.00-17.00u. Iedereen is welkom op deze gezellige jaarlijkse kerstmarkt die bol staat van activiteiten. Het restaurant, plein en grand-cafe staan vol met kraampjes. Kerkdienst Doopsgezinde Kerk: op 9 december 10.00u in de Doopsgezinde Kerk Goes over het nieuwe boek van Egbert Rooze “Marcus als tegen-evangelie”. Na afloop van de dienst kunt u ds. Rooze vragen stellen over zijn preek en zijn boek. Mogelijk zullen enkele exemplaren van dit boek verkrijgbaar zijn. Organist in deze

dienst zal Adri Karman zijn. Info www.dggoes.doopsgezind.nl Debat softdrugs: Samen met SMWO houdt Indigo preventie ‘n publiek debat over softdrugs. Donderdag 29 november is iedereen welkom om vanaf 19.30u. mee te debatteren. Onderwerpen van gesprek zijn onder meer gezondheid en softdrugsbeleid. Deskundigen van het Trimbos-instituut praten eveneens mee. Locatie: Café Highlife, Wijngaardstraat 62. Indonesische kerstviering: De geloofsgemeenschap Persekutuan Doa Zeeland (Gebedsbijeenkomst Zeeland) houdt 1 december een kerstviering in de Westerkerk in Goes, Westwal 6, 4461 CM Goes van 16.00-21.00 uur. Speciale gasten: Indonesische ambassadrice, mevr. Retno Marsudi, burgemeester van Goes, dhr. R. Verhulst, voorganger uit Surabaya, dhr. E.L. Soetopo, bekende muziekgroep uit Surabaya, Sound of Praise, Bamboe Orkest uit Den Haag, Angklung Orkest Immanuel. Psalms for the Soul: Vocaal Ensemble Magnificat o.l.v. Rinus Verhage zingt psalmcomposities van Jan Pieterszoon Sweelinck, de grote Nederlandse compo-

Behoud grondstoffen Recycling is belangrijk, omdat hiermee grondstoffen voor de toekomstige generaties behouden worden. ‘Zo hoeven er minder grondstoffen te worden onttrokken aan de natuur. Ook komen de schadelijke stoffen niet terecht in het milieu.’ Elektrische

apparaten worden voor 75 tot 90 procent gerecycled, spaarlampen en koelkasten zelfs voor meer dan 90 procent. Kunststoffen, ijzer, glas, koper: het worden na recycling allemaal weer nieuwe grondstoffen. Maar dan moeten de apparaten en spaarlampen wel apart worden ingeleverd. ‘Per jaar verdwijnt hiervan echter ruim 2 kilo per persoon in de vuilnisbak. Hiermee gaat 35 miljoen kilo verloren voor recycling.’ Samen met Wecycle wil de gemeente Borsele dit tegengaan.

GOES - Afgelopen zondag werd voor de 3e keer de Zeeuwse Snookerranking gehouden. Met deelnemers uit o.a. Vlissingen, Terneuzen en Hellevoetsluis behaald uiteindelijk Wilko Korsuize uit Goes verdient de

1e plek door van Mark Beljaars uit Vlissingen te winnen. Franz van Dijk (Rockanje) en Roof Groenenberg werden gedeeld 3e/4e. De volgende editie gehouden op 23 december is tevens een Kersttoernooi. Deze toernooien zijn toegankelijk voor iedereen om mee te doen.

KORTE BERICHTEN nist wiens 450ste geboortejaar gevierd wordt. Hervormde Kerk Kapelle zaterdag 1 december, 19.45u. KLOETINGE Sint intocht en feest: Op zaterdag 1 december komt Sint naar Kloetinge. We wachten hem vanaf 13.30u op (ook bij regen) bij het Koetshuis aan het Marktveld vanwaar we in een feestelijke optocht door het dorp rijden en eindigen we bij Amicitia. Daar feesten we tot 16.00u verder. Het feest is geheel gratis! De organisatie is ook dit jaar weer in handen van Stichting Jeugdwerk Kloetinge. ‘S GRAVENPOLDER Inloop avond: Dinsdag 4 december geeft Hobby Computer Club Zeeland een inloop avond over algemeen computer gebruik in Dorpshuis ‘Ons Dorpsleven’, Poelvoordestraat 3 te ‘s Gravenpolder, van 19.3022.00u. Wij komen elke 1ste dinsdag v/d maand bijeen. Toegang gratis ook voor niet leden. Lezing: Groei en Bloei Goes e.o. heeft op 29 november een lezingenavond. Een PAGINA 13

van de bekendste tuinarchitecten, de heer Chris Ghyselen uit België geeft vrijwel geen lezingen meer. Het onderwerp voor deze avond is Borderbeplanting. De lezing wordt gehouden in Ons Dorpsleven in ’s Gravenpolder. Aanvang 19.30 uur. Meer informatie: http://goes.groei.nl. Voor leden is deze avond gratis. Dansavond OVA: OntspanningsVereniging Amicitia (OVA) verzorgt weer een dansavond in het dorpshuis Ons Dorpsleven, Poelvoordestraat 3 te ‘s Gravenpolder. Een DJ verzorgt de muziek, aanvang 20.00 uur. KORTGENE Kerstmarkt: Op zaterdag 1 december en het weekend daarna, op vrijdag 7 en zaterdag 8 december zal de maandelijkse schuurverkoop van de rommelmarkt van Kortgene in het teken staan van kerst. Een kerstmarkt dus. Locatie: schuur aan de Oudedijk 3 in Kortgene. Aanvang 9.30-16.30u. KAPELLE Lezing koud zeewateraquaria: Op vrijdag 30 november is er een bijzondere

lezing over koud zeewateraquaria bij Aquariumvereniging De Vuurneon te Kapelle. De lezing wordt verzorgd door Wim Uilenbroek. De avond begint om 20.00u en de toegang is gratis. Adres van het verenigingslokaal is Bruelisstraat 21, Kapelle. Info via Jeffry Schrijver 0113-562759 of op de website www.devuurneon.nl ‘S HEERENHOEK Kerstmarkt Theresiahof: Woensdag 12 december van 10.00-15.30u. Op de markt is van alles te koop en er zijn leuke prijzen te winnen bij het enveloppen trekken en een verloting. ELLEWOUTSDIJK Tentoonstelling Leo Burgs: Zaterdag 1 december is er een open middag in ´t Kerkje van Ellesdiek, Ellewoutsdijk van werken van Burgs. ’t Kerkje is open tussen 13.30-16.00u. De toegang is gratis. De kunstschilder is aanwezig om toelichting te geven op zijn werk. Naast landschappen, stillevens en stadsgezichten is vooral portretschilderen- en tekenen zijn grote passie.


L LEKKER E K K Kerst Kindvriendelijk

KERST CULINAIR

2012

Voormalig karrewiel

Het kindvriendelijke karakter van Kerstmis heeft veel te maken met het feit dat in bepaalde streken Sint-Nicolaas wordt gevierd op 25 december. Door de vermenging met sprookjesachtige figuren uit sagen ontstaat de kerstman: Santa Claus in een karrenslee, voortgetrokken door rendieren. Dat is meteen ook de verklaring waarom in bepaalde Amerikaanse kerstliederen ‘Santa Claus’ wordt vernoemd. In België valt dat feest op 6 december. In Nederland komt de Sint op 5 december. De vigilie op de vooravond van Sint-Nicolaas, een liturgische viering, is hier in de volkstraditie ‘pakjesavond’ geworden.

KERST WOK ARRANGEMENT ALL-IN Inclusief: voor tot nagerecht onbeperkt eten en koffie, thee, bier, wijn of frisdranken. Exclusief: sterke dranken en speciaal dranken.

34,50

p.p.

KINDERWOKMENU

3 - 5 jaar: € 14,50 6 - 11 jaar: € 17,50

1e Kerstdag 25 december en 2e Kerstdag 26 december: 1e zitting van 16:00 uur tot 19:00 uur 2e zitting van 19:30 uur tot 22.00 uur

RESERVEER TIJDIG! T. 0118 - 556363

WILD VAN WILD?? NU BUITENOM ONZE KAART HEERLIJKE WILDMENU’S

Openingstijden: maandag, donderdag, vrijdag vanaf 12.00 uur zaterdag en zondag vanaf 11.00 uur.

Rookruimte - Rolstoelvriendelijk - Speelhoek - Ruime parkeergelegenheid

31 december en 1 januari zijn wij geopend!

Zwaanweg 14 Koudekerke

www.dewokvanwalcheren.nl

BUITENOM WEEKEND: heerlijk zelfgemaakt TRIO STAMPPOT met een nagerecht voor 12,50.

3 SLIPTONG met WARME GROENTE , KRIEL AARDAPPELTJES voor 15,00 euro

SCHERP BIJ U THUIS MET KERST!! In onze keuken geheel voorbereid een 5 gangen keuze menu, volledig met beschrijving, u hoeft slechts enkele minuten in de keuken te staan. 39,50 p.p. Afhaaldata 24, 25 en 26 dec. van 12.00 tot 14.00 uur. E39,50 p.p.

1e KERSTDAG GESLOTEN 2e KERSTDAG geopend vanaf 11.00 uur.

Iedere laatste zondag middag van de maand

Kijk op www.retaurantscherp.nl/kerst LIVE JAZZ MUZIEK JAZZ MENU 25,00 euro Graag tijdig reserveren!

Restaurant Scherp - 0118-634633

havenweg 1, 4484 NT kortgene, tel 0113-301059 www.grandcafekortgene.nl Grand Café

Kerstman rveren voor U kunt rese ffetten op: de Kerstbu r 24 decembe Kerstavondm 17.30 uur Buffet o r 26 decembe 2e Kerstdagm 11.30 uur Buffet o m 17.30 uur en Buffet oag 27 december rd en op donde 17.30 uur om

Prijs: Volwassenen 27,50 euro, kinderen 14,50 euro incl. spelen

Kijk voor meer info op www.klokuus.nl of bel 0113-561306

In 1931 kreeg de Amerikaanse tekenaar Haddon Sundblom de opdracht van The Coca-Cola Company een serie advertenties te ontwerpen voor de aanstaande kerstperiode. Een slim idee. In die jaren gold Coca-Cola namelijk vooral als een ideale dorstlesser tijdens de zomerperiode en niet zozeer voor de koudere dagen. De opdracht was een menselijke, gezellige dikkerd met een mooie baard te ontwerpen in de bedrijfskleuren rood en wit. Bij de kerstman dachten mensen voorheen namelijk eerst en vooral aan een soort kruising tussen een kabouter en een bisschop, niet meteen een personage waar de aantrekkelijkheid van afspat. Voor de creatie van Santa Claus had Sundblom in zijn directe omgeving een model dat aan alle vereisten voldeed: zijn buurman Lou Prentice, een gepensioneerde vertegenwoordiger. De man was niet alleen een zeer vrolijk type, ook beschikte hij over een aanstekelijke lach die klonk als ‘Yo-ho-ho’. Vanaf het allereerste moment was deze Santa Claus een hit. Nog steeds is het beeld dat door Sundblom is geschapen hét gezicht van de kerstman. Ondanks het feit dat dit beeld eigenlijk exclusief voor Coca-Cola bedoeld was, werd het door de jaren heen zo’n gemeengoed dat The Coca-Cola Company besloot dat Santa Claus voor iedereen in de wereld was en er vrij gebruik van mocht worden gemaakt.


Uw Marktslager Clement. de enige in Zeeland!!!

tel: 0113-670040. fax: 0113-670042 e-mail: slagerijclement@hetnet.nl

✂ Heeft u of iemand uit uW omgeving brandWonden?

Deze week:

Verrukkelijke Slavinken

5 stuks €

5,99

Uit eigen worstmakerij:

Gebraden Gehakt 2 smaken

100 gram €

0,89

U vindt ons op de weekmarkt: Dinsdag: Kapelle 8.00-12.00 Ovezande 13.00-17.00 Woensdag: Nieuwdorp 8.30-12.00 Donderdag: Koudekerke 8.30-12.00 Goes Molenplein 13.00-17.00

Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

Week is van donderdag 29 nov. tot en met woensdag 5 dec..

en teg ering v e inle n dez tie n a e v ert v ad

De zaak met de smaak van vroeger!—eenvoudig ‘t beste !!

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

op een behandeling naar keuze

Ni eu w FeatherexteNsioNs

De trend uit Amerika nu bij ons vanaf € 7,00 in diverse kleuren. Maak nu een afspraak en pak die korting.

KNippeN v.a. € 13,00 • VerVeN v.a. € 26,95 permaNeNt v.a. € 42,50 (all-in)

Wekelijks heerlijk kalfsvlees, lamsvlees, verrukkelijke vleeswaren en vééél meer!!

Zie ook onze aanbiedingen aan de verkoopwagen.

10% kort i n g

Voordelig de feestdagen in... pak nu je korting!!!

Specialiteit: Stro-gebrand Varkensvlees EIGEN SLACHT EN WORSTMAKERIJ !!!

www.jerryshaarstudio.nl

M.a. De Ruyterlaan 56, 4461 GG Goes | 0113-851493 / 06-25047632

Open dagen voor stomadragers 11 en 18 december 2012, 15 en 22 januari 2013

Hebt u een stoma en wilt u een leuk en leerzaam dagje uit, alleen of met uw partner? Bent u ook benieuwd hoe uw stomahulpmiddelen worden gemaakt? Kom dan eens een kijkje nemen op één van de ‘Open Dagen’ bij EuroTec in Roosendaal, de enige fabrikant van stomahulpmiddelen in Nederland. Ontmoet andere stomadragers in een ontspannen sfeer op het inpandige dorpsplein van EuroTec. Velen gingen u voor en kwamen enthousiast weer thuis.

Voor iedereen met een stoma Of u nu al 20 jaar een stoma hebt of net uit het ziekenhuis bent ontslagen, u en uw eventuele partner zullen tijdens de bijeenkomst talloze nuttige tips en nieuwigheden horen. Uw bezoek is geheel vrijblijvend en gratis.

Programma • • • • •

• •

10.30 u.Opening. 10.45 u. Film, EuroTec in beweging. 11.15 u. Rondleiding door de fabriek. 12.00 u.Warm buffet op het overdekte marktplein. 13.30 u. Informatie over de nieuwste producten en alles wat ter sprake komt over leven met een stoma. 15.00 u.Discussie. 15.30 u.Sluiting.

Bode 11-2012.indd 1

Het overdekte dorpsplein bij EuroTec

Hoe en waar? EuroTec is gemakkelijk per auto en trein te bereiken. U krijgt van ons een duidelijke routebeschrijving en voor treinreizigers wordt het vervoer van en naar het station door ons geregeld.

Bent u verhinderd? Mochten deze dagen u niet uitkomen meldt u zich dan aan voor open dagen op een latere datum. Bent u doordeweeks te druk en bezoekt u ons liever op een zaterdag tijdens een vrije inloopdag? Laat het ons weten en wij zullen u bij voldoende belangstelling op een zaterdag uitnodigen.

Problemen?

EuroTec BV Schotsbossenstraat 8 4705 AG, Roosendaal Tel.: 0165 - 551226 Fax: 0165 - 541656 Email: info@eurotec.nl

EuroTec levert niet direct aan stomadragers, maar uitsluitend via hun vertrouwde leverancier. Hebt u problemen met uw stoma en u komt er niet uit? Bel dan gerust met EuroTec voor hulp en advies. Of kijk op onze vernieuwde website www.eurotec.nl

EuroTec geeft ook een kleurrijk stomazakboekje uit met talloze tips en adviezen voor een probleemloos leven met een stoma. U kunt dit boekje gratis aanvragen bij EuroTec.

Om u goed te kunnen ontvangen graag vooraf aanmelden! Bel EuroTec 0165 - 55 12 26 of email naar info@eurotec.nl.

15-11-12 10:16


Autobedrijf Kaelen

.nl

-563184

enpolder, 0113

‘s Grav Rangeerstraat 17,

Automatische Garagedeuren & Toegangshekken

Voor

Bel voor een vrijblijvend advies aan huis

reparatie

BIJ INSCHRIJVING VOOR 2X IN DE WEEK ZWEMLES

Goes T: 0113 - 202049

Van alle

automerken.

Wij zijn gespecialiseerd in Fiat,

ZEELANDHALLEN * 9-16.30 uur

Alfa Romeo en Lancia

NU 4 GRATIS * ZWEMLESSEN

ACTIE!

dewitevenementen.nl / 0251-31 90 90

e eng servic hAAl en br

ROMMEL EN WINTERMARKTEN DECEMBER 2 DEC. STEENBERGEN SPORTHAL ‘t CROMWIEL

www.autokaelen.nl

8 DEC. YERSEKE WINTERMARKT (CENTRUM) 9DEC. HOOGERHEIDE M.F.C. KLOOSTERHOF

Deze actie loopt t/m 15 december 2012. Schrijf uw kind vandaag nog in! *vraag naar de voorwaarden

8&9 DEC. ROOSENDAAL INDOOR WINTERMARKT HET WENNEKERHUIS (BADHUISSTRAAT) 16 DEC. OUDENBOSCH SPORTCOMPLEX DE BEUK

Op veler verzoek weer leverbaar MASAI A50 ULTIMATE € 2.240,-

23 DEC.OUD-GASTEL SPORTHAL t VEERHUIS 26 DEC.( 2e KERSTDAG) OSSENDRECHT

Vroonlandseweg 45 // 4421 BW Kapelle // T 0113-342827 E groenewoud@optisport.nl // I www.optisport.nl/groenewoud

SP.H. DE DRIESCHAAR (Er mogen geen dieren in de sporthallen) Inl.en reserv. 0165-302682 of WWW.DEMARKTEN-WOUW.NL

N-B Hengelsport Vereniging KAMPERLAND - Zaterdag 24 november visten we onze negende competitie wedstrijd, de Sinterklaaswedstrijd.

Geen nep maar een echte stoere quad Deze betrouwbare quad is geschikt voor (bijna) alle leeftijden. Indien gewenst ook met kenteken!

12 20

KT

IS

R

• • • •

Groot bereik: 120 km Krachtige motor Makkelijk uitneembare accu Functioneel display

Gezamenlijke viswedstrijd

ELE

• • • •

WINNA ST A TE

R

QWIC Trend3: Testwinnaar!

Programma De volgende wedstrijd is 8 december op het Banjaard Strand. Dit is dan de eindejaar/Kerstwedstrijd. Info: hsvnb@zeelandnet.nl

CH

N

: aar! 3

Er was veel mist en niet veel water. De 23 man waarvan 4 jeugdleden wisten samen maar 5 visjes te vangen. De grootste vis was een schar van 30 cm. De visser met de meeste cm vis was Marcel Warren 57 cm 2e Edwin van de Vreugde 48 cm 3e Kees van de Moere 19 cm.

E FIETS

E

“De bediening is uitstekend en hij zit heerlijk.

Vanaf 1.749,Groot bereik: 120€km Krachtige motor *Het prijswinnende elektrische systeem zit Makkelijk uitneembare accu ook op de Tour en de Urban². Functioneel display

Testers zijn unaniem enthousiast over de QWIC Trend³” - Plus Magazine

Vanaf € 1.749,-

• • • •

GOES - Op zaterdag 24 november hielden drie clubs een gezamenlijke viswedstrijd bij de Tramper te Hansweert.

Groot bereik Krachtige mot Makkelijk uitneembar Functioneel

Vanaf € 1.749,www.qwic.nl/testwinnaar

.....voor het laatste actuele lokale nieuws.....

kijk op WWW.internetbode.nl www.qwic.nl/testwinnaar

ALLE SHOWROOMMODELLEN NU

15%

WINTERKORTING

NU AL EEN QWIC VOOR € 1030,– !!!

WWW.MOTORINI.NL

3B-SD HydroZorg opnieuw leider GOES - Door een nipte overwinning in Oosterhout op het team van Eekhoorn 5, staan we nu bovenaan in Poule 5 van de 4e divisie KNBB. Zowel J.L. Smulder alsook Jan Suykerbuyk wonnen met een puntje voorsprong, terwijl Piet Kox verloor met een puntje verschil.

Peter de Winter zorgde voor de winst voor het team. De uitslag: M.v.Opdorp-J.L.Smulder 2930 in 61 brt.;J.v.Kasteren-J.Suykerbuyk 24-25 in 63 brt.;J.Aarts-P.Kox 25-24 in 42 brt.;A. Hultermans-P.de Winter 13-20 in 55 brt. Vrijdagavond 30 november in Kwadendamme de topper tegen De Laat om de bovenste plaats.

Er waren 41 deelnemers waarvan er 21 vis wisten te vangen. Uitslag: 1 Tonnie Uitterhoeve EGHV 91; 2 Piet Schrier De Pilk 52; 3 Dies Slabbekoorn EGHV 49; 4 Nico van de Berge De Pilk 49; 5 Peter Karreman EGHV 48; 6 Bram van Loo EGHV 39; 7 Marco Oreel EGHV 37; 8 Henk Vogelenzang de Jong EGHV 35; 9 Paul Sonke De Pilk 23; 10 Janny Deegens EGHV 20 De 22 deelnemers van EGHV visten gemiddeld 19,32 cm bij elkaar. De 15 deelnemers van De Pilk kwamen gemiddeld op 12,47 cm. De 4 deelnemers van Kortgene haalden gemiddeld 4,25 cm op het droge. De fraaie beker was dus dit maal voor de organiserende vereniging EGHV uit Goes. De vangst bestond uit kleine platvis, hier en daar een zeebaarsje en een schar. Ook werd er wat spiering gevangen. Het weer behoorlijk mistig, later wat wind en nog een lichte regen. Bij de prijsuitreiking in Zeelandia werden er nog 8 ronden rad van avontuur gespeeld, zodat vrijwel iedereen wel met een prijsje naar huis ging. De volgende wedstrijd van EGHV wordt gehouden op zaterdag 1 december. Er wordt dan gevist van 18.30-21.30 uur bij Zoutelande, Hoge Hilt. Dit is de rondviswedstrijd.

Goes thuis tegen Blauw Geel ‘38/Jumbo GOES - Na 4 punten op rij te hebben gepakt wacht aankomende zondag Blauw geel’38/ Jumbo thuis. Als Goes deze wint komen ze in de buurt van de middenmoot. Zal het lukken, komt allen kijken naar een gezellig zondagmiddagje vv Goes. PAGINA 16

Programma dinsdag 27 november ZBC’97 1-Goes 20.00 Zaterdag 1 december Goes VR1-Wolfaartsdijk VR1 14.30 Serooskerke MB1-Goes MB1 13.00 Goes C1-Heer Arendskerke C1 11.30 Goes D1-Hoeven D1 13.00

Goes D2-Bruse Boys D1 10.00 Steen E1-Goes E1 10.15 Zondag 2 december Goes-Blauw Geel’38/JUMBO 1 14.30 Goes 2-Alliance 2 11.30 Goes 3-IJzendijke 2 12.30 DZC09 2-Goes 4 11.30


G OUD IS G €LD W W W. G O U D I S G E L D . N L

WIJ BETALEN NU MEER DAN € 43,PER GRAM FIJN GOUD*

Uw oude gouden sieraden zijn nog steeds geld waard Zelfs als deze beschadigd of kapot zijn. Wij kopen alle

WILT U OOK

soorten gouden/zilveren sieraden in; art deco, kettin-

in de du re iets mee , donkere maan r te best eden he den Twijfel bben? nie

gen, ringen, armbanden, oorbellen, gouden tanden, munten en diamanten. Wij betalen hiervoor de hoogst

t langer. Kijk in t doosje uw lade met oud e sierad en!

voor hé

mogelijke dagprijs en betalen u direct contant. Bergen op Zoomse Goudbank

Wassenaarstraat 44 4611 BW Bergen op Zoom Tel. (0165) 85 22 68 bergenopzoomsegoudbank@gmail.com

Openingstijden Maandag Di. Wo. en Do. Vrijdag Zaterdag Koopzondagen

13.00 tot 17.00 u 10.00 tot 17.00 u 10.00 tot 17.30 u 10.00 tot 17.00 u 13.00 tot 17.00 u

Roosendaalse Goudbank

Molenstraat 9a 4701 JK Roosendaal Tel. (0165) 85 22 68 roosendaalsgoudbank@gmail.com

* Prijs is afhankelijk van de dagkoers. * Legitimatie verplicht. * Min. leeftijd 18 jaar.

www.rolluikgigantzeeland.nl

Bereken online uw prijs Geen aanbetaling!

en verwijderen

Nu direct online bestellen

nl

Voor particulieren en bedrijven Snel droog en langer schoon Vuilafstotende behandeling Specialist in moeilijke vlekken Speciale behandeling voor Berbers, Perzen etc.

Ook voor meubelreiniging

Bel voor gratis advies en prijsopgave.

Middelburg Roosendaal Roosendaal Goes 0118-639623 0165-529955

gebr. timmermans b.v. boekerman 4 (borchwerf 11) tegenover Saver milieustraat tegenover milieustraat 4751 Xk oudSaver gastel 47510165 Xk oud Tel.: - 31 gastel 77 46 tel.: 0165 - 31 77 46 info@krt.nl www.krt.nl of mobiel.krt.nl

Uw oUde kabel en metalen zijn geld waard!

€ 3,50 € 4,80

per kg per stuk

Prijzen onder voorbehoud van kwaliteit en marktontwikkelingen.

WinTermArkT cenTrUm, open: 12.00-21.00 uur inl. + reserveringen: 0165-30 26 82 of www.demarkten-wouw.nl

Persluchtbuksen

Ruim 70 jaar ervaring!

(op druk brengen dmv duikfles of pomp)

Metaaldetectors Black-Bull en C-Scope In iedere prijsklasse volop keus.

Fenix en Mag-Lite zaklampen zeer grote licht opbrengst

Gasflessen en toebehoren oa voor uw terrasverwarming en kachel.

Sluban voor de kids: past op Lego, maar dan veel voordeliger en andere modellen oa leger en marine.

Oudejaarsavond is pas ouderwets compleet met VUURWERK van Kees, vanaf dit jaar extra grote opslagbunkers, dus een nog grotere sortering/voorraad !! Geen bestellijst nodig. Voor alledaagse en niet-alledaagse spullen waarvan u niet weet waar u het zou kunnen vinden gaat u natuurlijk eerst naar:

KEES Vierwindenstraat 26-28 Breda, 076-5140144 openingstijden: di/vr 10-18 uur, zat 10-17 uur, zo/ma/koopavond gesloten zie ook: www.kees-breda.nl 12-12-11 16

openingstijden: ma t/m donderdag 07.30-17.45 uur • vrijdag 07.30-15.45 uur • zaterdag 07.30-12.15 uur openingstijden: ma t/m donderdag 07.30-18.00 uur • vrijdag 07.30-16.00 uur • zaterdag 07.30-12.30 uur

Zeer uitgebreide keuze in de merken: Anschutz, Diana, Gamo, Crosman, FX, Feinwerkbau, Theoben, BSA, Weihrauch, AirArms, Eser, Evanix, Falcon, CZ, Umarex, etc. En…..wij hebben de GAMO ZOMBIE !! Reparatie en inruil mogelijk. Ook uw adres voor kruis- en handbogen, kijkers, lasers, koffers, wapenkasten, paintballwapens, duikflessen en hogedruk-pompen

8 december in yerseke

INKOOP VAN METAAL Voor bedrijven en particulieren (Koper, zink, ijzer, lood, RVS etc.)

METAALHANDEL

€ 0,85 € 0,95

tot € 2,65 € 2.90 p/kg € 0,75 € 0,70 p/kg € 1,05 € 1,15 p/kg € 0,50 € 0,50 p/kg € 5,00 € 5,80 p/kg € 4,50 € 5.30 p/kg € 4,00 € 5,05 p/kg € 2,85 € 2,95 p/kg € 0,80 € 0,95 p/kg € 1,05 € 1,30 p/kg € 0,95 € 1,20 p/kg € 0,80 € 0,80 p/kg € 0,40 € 0,50 p/kg € 0,18 € 0,21 p/kg € 0,40 € 0,45 p/kg € 0,16 € 0,21 p/kg € 20,00 € 15,00

In 4½ - 5.05 - 5½ - 6.35 mm. Geen limiet aan kogelsnelheid en geen vergunning vereist, wel legitimatie verplicht. Uiterst deskundige voorlichting, garantie en service. Uiteraard hebben we ook alle toebehoren voor de buks. Mogelijkheid voor proefschieten.

Handelsweg 53 - 4421 SH Kapelle T 06 53 83 25 05 E info@metaalhuiskes.nl

plastic koper kabel plastic aluminium kabel loodkabel koper grondkabel koper loodkabel aluminium grondkabel aluminium zuiver blank koper onzuiver koper gemengd rood geel koper aluminium roest vrij staal zuiver lood zink electro motoren ijzer accu’s wasmachines, drogers auto katalysator

DROGER stuk? Oost-Souburg

Huiskes-visite.indd 1

KRT al meer dan jaar gespecialiseerd in hetvanverwerken van krt is alismeer dan 50 jaar50 gespecialiseerd in het verwerken kabel en metalen. wijkabel zijn iSo en 9001: beschikken uiteraard over de vereiste en9001:2000 metalen.gecertificeerd Wij zijn ISO 2000 gecertificeerd en beschikken uiteraard(milieu)vergunningen. over de vereiste (milieu)vergunningen. kuntdagelijks dagelijkskabel kabel en en metalen, metalen, tegen UU kunt tegen contante contantebetaling, betaling,aanleveren. aanleveren. ook kunnenwij, wij,bij bijvoldoende voldoende volume, volume, containers plaatsen. ook kunnen containersop opuw uwlocatie locatie plaatsen. vanaf € 1,65 € 1,90

Voor meer informatie: 0118-639399 / bestelling@scan-werk.nl

Bel: 0118-471777

Dé tapijt- en meubelreinigers www.chemdry.nl brooymans@planet.nl

Metaalprijzen geldig week 32 48 metaalprijzen

Standaard resolutie (9 MegaPixel) - € 0.20 Hoge resolutie (25 MegaPixel) - € 0.25

De allergrootste luchtDruk schietsport - sortering in De regio!!

chem-Dry Droger, schoner, gezonder

Bergen op Zoom Goes 0800 - 4477999 (gratis) 0164-245005 0113-229020

Professionele kwaliteit scans, tegen een zeer lage prijs!

KEES

Schoon genoeg van vuil tapijt? • • • • •

www.scan-werk.nl

Wij digitaliseren uw dia’s en negatieven

Wij hanteren aantrekkelijke inkoopprijzen gebaseerd op de dagkoers, deze onder voorbehoud; ze kunnen ondertussen gewijzigd zijn. Actuele prijzen: Koper kabel Aluminium kabel Koper lood kabel Aluminium lood kabel Zuiver koper Onzuiver koper Gemengd rood koper Geel koper / messing

€ 1,50 € 0,65 € 0,85 € 0,50 € 5,00 € 4,50 € 3,50 € 2,85

Aluminium € 0,80 RVS € 1,05 Lood € 1,00 Zink € 0,80 Electro motoren € 0,40 IJzer € 0,18 Accu’s € 0,40 Katalysator (p.st) € 20,00

Handelsweg 53 4421 SH Kapelle info@metaalhuiskes.nl 0113-340170 - 06-53832505

www.metaalhuiskes.nl


Organisatie blikt tevreden terug op vijfde editie lifestyle-event Goes

- Adv e r t or i Al -

‘Scaldis Fair viert lustrum met kwaliteit en uitstraling’

Single, maar liever samen….

GOES - Met een bomvol programma en geslaagde activiteiten vond vorige week de vijfde editie van Scaldis Fair plaats in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes. Eén van de hoogtepunten voor de organisatie was de opbrengst van de veiling voor het goede doel: zesduizend euro. was zeker niet zo, vertelde Christiaanse na afloop. “Ik wilde haar graag in het echt zien, omdat ik haar zo spontaan vind. En dat is ze in het echt ook. Daarnaast houdt ze veel van dieren, net als ik.” In samenwerking met Scaldis Fair konden Bodelezers de ontmoeting winnen door twee vragen goed te beantwoorden.

Een onderdeel van het programma was een modeshow die Marijke Helwegen en haar assistent Martijn (foto, links) presenteerden. FOTO JANSE&JANSE

DOOR BRITTA JANSSEN

interieurstyling en Zeeuwse producten.

Het lifestyle-event voor zuidwest-Nederland begon woensdag met een previewavond voor genodigden. Die verliep volgens de organisatie meteen veelbelovend voor de rest van Scaldis Fair, met een modeshow van ontwerpster en modestyliste Diana Wielemaker uit Heinkenszand en een optreden van de Zeeuwse trompettist Rik Mol, die ook internationaal aan de weg timmert als Ryan Ricks. Scaldis Fair vond tot en met zaterdag plaats en iedere dag had een ander thema. Donderdag was Ladies Day, vrijdag Business Friday en zaterdag Shopping Day. De basis waren steeds de sfeervolle stands die alles wat het leven mooi en goed maakt presenteerden, zoals mode, kunst, uiterlijke verzorging,

Speciale gast Ook donderdag was een gezellige dag, blikt Scarlett Kwekkeboom-Janse van Janse&Janse, het bureau dat Scaldis Fair organiseert, terug. “Marijke Helwegen was onze special guest en de hele dag wilden mensen met haar op de foto.” Deze sociëtydame presenteerde ook een modeshow en ontmoette zeven lezeressen van Weekblad de Bode. Zij hadden een meet&greet met haar gewonnen. Helwegen kletste gezellig met de dames over Scaldis Fair en persoonlijke onderwerpen. “Ik wilde u dolgraag ontmoeten”, zei Ria Christiaanse uit Kamperland tegen haar. “Wat leuk, ik hoop dat het niet tegenvalt”, reageerde de speciale gaste ad rem. Dat

Benefiet-veiling Business Friday bood een nieuw programma-onderdeel: een benefietveiling, in samenwerking met VenduHuis De Jager. Mensen konden bieden op uiteenlopende, luxe kavels en de hele opbrengst gaat naar hospice Het Clarahofje in Goes. “Daarmee hebben we 2340 euro opgehaald en VenduHuis De Jager en Ennik Interieur vullen dit aan tot 6.000 euro.” Hospice-oprichtster Marianne van Meer en voorzitter Dick van der Zaag van stichting Het Clarahofje waren aanwezig bij de veiling. “Ze vertelden dat ze met het geld graag een rustruimte willen inrichten.” Voorafgaand aan de veiling waren er fair-deelnemers die ook nog producten aanboden. “In no-time hadden we daardoor twee keer zoveel kavels, dus dat was heel leuk.” Positief Zaterdag was de laatste dag van Scaldis Fair en de organisatie kijkt met een voldaan gevoel terug. “We hebben veel positieve reacties gehad van bezoekers en standhouders. Daar zijn we blij mee, want dat betekent dat de uitstraling en kwaliteit wederom goed waren. Volgend jaar organiseren we Scaldis Fair weer en we kijken opnieuw hoe we het nog beter kunnen doen, maar het was een zeer geslaagde vijfde editie. Bezoekers en ondernemers weten ons nu te vinden.”

Wolphaartsdijk helpt Roemenië WOLPHAARTSDIJK - De Roemeniëgroep Wolphaartsdijk heeft voor het verpleeghuis in Chessau 2 bedrijfswasmachines (2e hands) gefinancierd. Bij ons bezoek aan Roemenië van 11 tot 19 oktober bleek dat de bedrijfsmachine van 20 kg. kapot was, niet meer te repareren en dat men niet over de middelen beschikte om een nieuwe aan te schaffen. Beloofd werd dat wij ons best zouden doen om vanuit Nederland een vervangende machine te leveren. Bij een gespecialiseerd bedrijf in 2e handsbedrijfswasmachines in Hardenberg zijn 2 machines van 10 kg. aangekocht. Dit omdat er wetgeving in de maak is, waarin steriele kleding en beddengoed verplicht wordt gesteld. Door met 2 wasmachines te werken kan dat gerealiseerd worden. In het verpleeghuis verblijven 85 bejaarde en gehandicapte personen. De wasmachines draaien zo’n 18 uur per dag. Ontroerd Men zat zo dringend om de vervangende machines verlegen, dat de directeur, Joszef Horvath, met 2 zonen in de bestelbus zijn gestapt en in één ruk van ca. 2000 km. naar Wolphaartsdijk zijn gereden om de machines op te halen. Maandagmorgen om half 8 zijn ze aangekomen om ’s middags om 2 uur alweer te vertrekken. Ze waren van plan de terugreis ook in 1 dag te doen, maar bij nader inzien hebben ze in de bus overnacht en zijn woensdag in Chessau aangekomen. Men is ons, als Roemeniëgroep, uiterst dankbaar en dat werd op ontroerende wijze kenbaar gemaakt. Als groep geven wij die dankbaarheid graag door aan alle mensen die ons op wat voor manier dan ook, de afgelopen tijd hebben gesteund. Zonder uw bijdragen hadden wij deze hulp niet kunnen verlenen! Stavenactie De Roemeniëgroep gaat nu verder met de bekende stavenactie. Eind november worden op Wolphaartsdijk huis aan huis speculaas- en banketstaven verkocht. De opbrengst daarvan wordt gebruikt om kerstpakketten uit te delen aan de allerarmsten in het plaatsje Vita.

Tijdens Landelijke Motorcross wedstrijden

Mooie prestatie 11-jarige Dean Houghton LEWEDORP - Dean Houghton 11 jaar uit Lewedorp is helemaal bezeten van Motorcross en heeft dit jaar mooie prestaties geleverd op zijn Monster Energy Kawasaki 85 cc. Hij is 2012 Club kampioen geworden bij M.C de Sproeier in (Wemeldinge), hij heeft een tweede plaats behaald in de Club Kampioenschap bij M.S.V. de Uitlaat in Vlissingen, hij is ook nog tweede geworden bij het Open Zeeuwse Kampioenschap 5 wedstrijden op 5 verschillende Zeeuwse circuits w.o. Westdorpe, Vlissingen, Rilland, Wemeldinge en een zware finale in Axel.

Met zijn laste wedstrijd in Arkel(vlakbij Gorinchem) heeft hij ook nog een tweede plaats binnen kunnen halen in het DMX competitie voor West Nederland. (Een competitie van 8 wedstrijden op 7 verschillende motorcross banen in West Nederland w.o.Bleiswijk, Hardinxveld, Rilland, Gouda, Wemeldinge, Vlissingen en finale in Arkel. Dean was 9 jaar oud toen hij op zijn eerste motor stapte (een ktm 50cc automaat),hij heeft dat motor vrij snel geruild voor een Kawasaki 65cc met 6 versnellingen, en na een jaar daar op rijden en leren omgaan met de koppeling en schakelen,is hij dit jaar begonen met competitie rijden op

een 85 cc kawasaki, hij krijgt regelmatig training van Kenny Dult uit Belgie en heeft hier veel van geleerd, en na 32 wedstrijden van dit jaar zit het 2012 seizoen op,en kan zijn motoren uit elkaar om grondig te controleren en klaarmaken voor de komende seizoen welk begint met het Supercross in de Zeelandhallen in Januari 2013. Toch een mooie prestatie voor iemand dat zo kort deze mooie spannende sport beoefend. Mocht je ge intereseerd zijn in motorcross vooral de jeugd kan je via www.teamdean. nl fotos bekijken en informatie aanvragen. PAGINA 18

Cobie de Weerd.

Hoe fijn is het om niet alleen thuis te komen, een arm om je heen te krijgen en samen gelukkige momenten te delen ! Hoeveel gezelliger is het om ´samen´ leuke dingen te ondernemen. Naar het theater, sporten, op vakantie, uit eten, of gewoon lekker samen op de bank een leuke film kijken. Steeds meer singles maken de keus om het zoeken naar een geschikte partner aan ons over te laten, vertelt Cobie de Weerd consulente van 40PlusRelatie regio Zeeland en West Brabant. Het is dan ook heel leuk om te zien hoe mensen een positieve kijk op het leven hebben wanneer ze besluiten om die volgende stap te nemen. Het aantal singles in Nederland groeit nog steeds en je zou toch denken, dat al die singles elkaar dan zelf wel vinden. Echter, niets is minder waar. Door oa het gebruik van facebook hebben veel mensen voornamelijk contact via internet en worden persoonlijke ontmoetingen steeds minder. De kans om ‘de ware’ tegen te komen wordt dan ook kleiner. En daar kan ik dan weer bij helpen door middel van persoonlijke bemiddeling. Door deze persoonlijke aanpak, vinden steeds meer singles via 40PlusRelatie hun partner. Nieuwsgierig geworden? Bel voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek 0166 78 5000 en ontdek wat ik voor jou kan betekenen.

Cobie de Weerd van relatiebemiddelingsbureau 40PlusRelatie (regio Zeeland en West-Brabant), tel. 0166 78 5000, website www.40plusrelatie.nl e-mail: cdeweerd@40plusrelatie.nl

Help-Portret Nederland KLOETINGE - Op 8 december is het weer zover. Na een groot succes van 2011 is door de landelijke stuurgroep besloten “Help Portret”, wederom te organiseren voor 2012. Op 8 december zijn er op 19 plaatsen in Nederland diverse groepen mensen bezig om een uniek project te ondersteunen. Al deze mensen zijn actief binnen de fotografie en dit kunnen visagistes, kappers, fotografen en technici zijn. De bedoeling is iets unieks weg te geven aan de minder bedeelden onder ons. Help Portret is wereldwijd een begrip en wordt in veel landen op dezelfde dag uitgevoerd. Help Portret is het idee van de Amerikaanse fotograaf Jeremy Cowart, die het project heeft opgezet om mensen, die niet in de mogelijkheid zijn een portret te laten maken deze optie 1x per jaar volledig gratis te geven, wereldwijd. Vanaf 2009 tot 2011 is wereldwijd in 56 landen op 1520 locaties door 15.558 fotografen en 21.447 vrijwilligers al 169.523 portretten weggeven.

Een portret foto is iets wat niet alleen uniek is, maar ook een blijvende herinnering is, en wat een leven lang gekoesterd kan worden. Jammer genoeg zijn er veel mensen die niet de mogelijkheid hebben om een portret te laten maken door een fotograaf, terwijl ze dit wel graag zouden willen. Deze groep mensen, die ziek, dakloos, alleenstaand, minderbedeeld, hulpbehoevend of arm zijn, de kans te geven om gratis op 8 december een foto van zichzelf of met hun familie te laten maken door een fotograaf. Op deze dag staan deze mensen centraal en proberen wij ze een mooie herinnering te geven. Op 8 december zal in de Theaterzaal van Emergis, Oostmolenweg 101, 4481 PM te Kloetinge met behulp van verschillende fotografen en vrijwilligers, aan deze groep personen een portretfoto gratis worden aangeboden. Personen kunnen zich opgeven of andere kunnen hen opgeven via een mail: info@gertschipper.nl of via de telefoon: 06-29452133 (alleen tussen 19.00 en 21.00 uur). Let op! Er zijn maar 100 plaatsten, dus vol is vol.

Markt van Hoop groter dan ooit GOES - Op zaterdag 1 december is de Markt van Hoop die wordt gehouden in de grote kerk te Goes. De markt wordt om 10.00 uur geopend door Burgemeester Verhulst, die daarbij wordt geassisteerd door de kinderburgemeester en kinderwethouders. Een extra handje kan hij waarschijnlijk wel gebruiken, omdat dit jaar de markt van Hoop groter is dan ooit. Er zijn wel 50 goede doelen die deze markt bevolken en dat maakt dat deze markt de grootste goede doelenmarkt van Zeeland. De markt wordt voor de 22e keer gehouden. Ooit opgezet door een groep dames als kerstmarkt. Op een gegeven moment is de markt verhuisd van de dinsdag naar de zaterdag om een breder publiek te trekken. De formule van de markt is simpel: goede

doelen organisaties die iets met ontwikkelingsamenwerking te maken hebben kunnen zich aanmelden voor een kraam. Ze zijn verplicht iets van hun goede doel te laten zien, informatie te geven naar het publiek. Daarnaast verkopen zij producten om dit goede doel te steunen. Niet zelden komen die producten van verre streken. Maar zo krijgt Goes en omgeving ook te weten waar het geld naar toe gaat, wat er gedaan wordt van het geld en hoe zo’n stichting werkt. Ook waarom mensen dit werk doen. Er is een catering aanwezig en er is live muziek. Verder kan iedereen in een prettige sfeer unieke cadeautjes voor weinig geld aanschaffen. Zelfs de Sint zal er waarschijnlijk op de valreep zijn laatste aankopen doen. Om 16.30 uur sluit de markt van Hoop. Toegang is gratis.


Contact Heeft u een vraag of wilt u weten wat wij nog meer voor u kunnen betekenen? U kunt Allévo op verschillende manieren bereiken: De zorgcentrale van Allévo is 24 uur per dag bereikbaar: 0113 24 91 11 U kunt uw vraag ook per e-mail sturen naar zorgcentrale@allevo.nl Meer informatie over de diensten van Allévo vindt u op de website www.allevo.nl

“Volgend jaar wordt de diëtist voor iedereen weer vergoed in de basisverzekering! “

Een voedingsadvies maakt vaak een enorm verschil

Werken bij Allévo

Jacqueline Rothengatter, Ilse van den Hoek en Cora Constant zijn alle drie werkzaam als diëtist bij Allévo. Een diëtist doet veel meer dan mensen helpen met afvallen.

Wil jij een afwisselende baan in de verzorging of verpleging én wil jij werken met nieuwe technologieën? Op een smartphone of een tablet kun je het elektronisch cliëntendossier raadplegen. Hierin staat informatie over de cliënten, zijn of haar wensen en het zorgplan. Je collega’s laten er informatie achter en zelf kun je natuurlijk ook vragen stellen of je eigen bevindingen achterlaten. Als medewerker van Allévo is het jouw doel om zo goed mogelijk voor de cliënten te zorgen. Want de cliënt staat centraal. En met de nieuwe techniek is dat niet alleen leuker, maar ook een stuk makkelijker. Bekijk onze vacatures op de website:

“Zo kunnen wij bijvoorbeeld ook helpen bij COPD: een goede voeding is belangrijk voor je conditie,” vertelt Jacqueline. Laatst werden we benaderd door een logopedist. Hij behandelde een kind met adem- en spraakproblemen. Het bleek dat het ademen bemoeilijkt werd doordat het kind last had van zijn buik. Door behandeling van de diëtist werd de buik minder gevoelig en ging ook het ademen een stuk beter,” vertelt Ilse. “Een voedingsadvies maakt vaak een enorm verschil”. Samenwerking is belangrijk: “Voor diabetes, hart- en vaatziekten en COPD vormen we met andere zorgverleners samen een keten. We stemmen de behandelingen optimaal op elkaar af,” zegt Cora.

“Een bezoek aan de diëtist wordt binnen deze ketenzorg altijd vergoed door de zorgverzekering. En volgend jaar wordt de diëtist voor iedereen weer vergoed in de basisverzekering!”

Allévo heeft spreekuren in: Kamperland, Kortgene, Wissenkerke, Goes, Kapelle Krabbendijke, Kruiningen, Yerseke. Foto: Jacqueline Rothengatter, Ilse van den Hoek en Cora Constant

De wijkverpleegkundige staat voor u klaar Meer doen voor gelukkig leven In al deze situaties kan de wijkverpleegkun- thuiswonende oudere dige samen met u in beeld brengen welke mogelijkheden er zijn om u te ondersteunen en/ of de regie en zelfstandigheid te behouden. Allévo levert zorg aan kinderen en volwassenen, tijdelijk of langdurig in alle fasen van het leven. Deze zorgverlening is 24 uur per dag mogelijk. Tijdens een kennismakingsgesprek worden er afspraken met u en eventueel uw familie gemaakt over de mogelijkheden van ondersteuning en zorg en wordt u uitgebreid geïnformeerd over de mogelijkheden van Allévo. Omdat wij in kleine teams werken ziet u altijd een vertrouwd gezicht. Medewerkers van Allévo werken nauw samen met elkaar en met zorgpartners in de regio. Samen met u zoeken wij naar het beste antwoord op uw vraag. Bij Allévo zijn geen wachtlijsten. Wij starten de zorg wanneer u het nodig heeft.

De wijkverpleegkundige staat voor u klaar als u korte of langere tijd hulp nodig heeft. Dit kan variëren van vragen rondom uw dagelijkse bezigheden, zoals het uitvoeren van het huishouden en deelnemen aan sociale activiteiten, tot vragen rond verzorging en palliatieve thuiszorg, hulpmiddelen en persoonsalarmering.

www.allevo.nl

De wijkverpleegkundige biedt tevens de mogelijkheid om de mantelzorger te ontlasten. Soms helpt het om met een ander over uw zorgen te praten en uw vragen in kaart te brengen. De wijkverpleegkundige staat voor u klaar en dat is wel zo prettig!

Foto: v.l.n.r. Ria Krijger en Steven Landegent

Goede ouderenzorg gaat verder dan de gangbare professionele zorg aan huis. Allévo onderscheidt zich door ook aandacht te hebben voor het persoonlijke leven van de thuiswonende oudere. Centraal daarin staan de mogelijkheden van de cliënt om waardig zelfstandig te wonen. De thuiszorgmedewerkers van Allévo werken sinds september volgens een nieuwe werkwijze. Uitgangspunt daarbij is dat thuiswonende ouderen zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven. De medewerkers vragen om de wensen op een rij te zetten en reiken dan ideeën en voorzieningen aan die nodig kunnen zijn. Ze brengen bijvoorbeeld samen met de cliënt het sociaal netwerk in beeld. Ook de aanwezigheid van kinderen of buren die een handje kunnen toesteken, komt aan de orde. De eerste reacties van cliënten zijn positief. De ruimere aandacht voor de persoonlijke situatie en het meedenken in praktische oplossingen, wordt gewaardeerd.

Het motto is: Samen zorgen we dat u thuis kunt blijven, bijvoorbeeld door de verstrekking van hulpmiddelen, hulp in huis of warme maaltijden aan huis. Allévo zoekt de samenwerking met andere zorgpartners, om zo een breed netwerk te vormen in het belang van de cliënt. Samen kunnen we onder andere inzetten op het bevorderen van bewegen en het leggen van contacten in de buurt.

Samenwerking Bij deze werkwijze staat de kern van kwalitatief goede zorg voorop.

Colofon Eindredactie: Afdeling Communicatie Allévo, Winnie Mathu I Tekst: De Wilde Zeeuw / Allévo Fotografie: De Wilde Zeeuw / Dreamstime / Allévo I Opmaak: De Bode


Vrijwilligers Provincie Zeeland informeren mensen thuis en reizen eerste keer mee

Ambassadeurs helpen Zeeuwen openbaar vervoer weer in

Karten Harrie Verkaik Cup GOES - Tijdens de 30 minuten durende race, om de Harrie Verkaik Cup, moesten alle coureurs 2 maal een zogeheten ‘joker lap’ maken. Dit om een stukje tactiek toe te voegen aan het racen.

GOES - Zou u graag gebruik maken van het openbaar vervoer, maar weet u niet precies hoe het werkt? Laat u dan informeren door een ov-ambassadeur van de Provincie Zeeland. Deze vrijwilligers komen bij u thuis en reizen zelfs een keertje mee om u wegwijs te maken. Annie Oom (90) uit Middelburg kan het iedereen aanraden. “Het is zo fijn dat ik nu weer met de bus kan reizen.” René Nowak wist de race in de A-poule

te winnen, op 0.219 gevolgd door Stefan Walhout die wel de snelste rondetijd noteerde met een 43.690. Dit is slechts 0.2 seconden van het baanrecord verwijderd. Het podium in de A-poule werd compleet

gemaakt door Kevin Bosman, die gedurende de gehele race een mooie strijd uitvocht met Joey Vos. Beide heren rijden Bedrijven Competitie voor het team van Hair-on-Wheels. In de B-poule ging de strijd om de overwinning tussen Helmer Maas en Tommy Klaassen. Uiteindelijk plaatste Tommy enkele ronden voor het einde een mooie inhaalactie en pakte zo de overwinning in de B-poule. Helmer Maas eindigde als tweede, gevolgd door Jan Reuling, Rick en Jaap Harthoorn .

Viermaal cabaret op één avond KAPELLE - Donderdag 29 november. Cabaret met “De Cabaretpoel”. Locatie: Dorpshuis De Vroone, C.D. Vereekestraat 74, Kapelle. Aanvang 20.00 uur. Cabaretliefhebbers opgelet! In de Cabaretpoel spelen vier nieuwe aanstormende cabarettalenten elk een voorstelling van ongeveer 25 minuten. U ziet finalisten en prijswinnaars van diverse cabaretfestivals. Het is een soort reizend cabaretfestival, maar dan zonder competitie element. Een avondje Cabaretpoel is een echte belevenis. Het is een zeer afwisselende avond met vier uiteenlopende cabaretgenres. Vier cabaretvoorstellingen voor de prijs van één, Annie Oom is blij met de kaart met Zeeuwse buslijnen die ze kreeg van de OV-ambassadeurs.

DOOR BRITTA JANSSEN Annie Oom mag dan al negentig jaar zijn, bijna doof en slecht ter been, ze draait haar hand niet om voor een treinreis en rijdt ook nog auto. Maar de bus, dat was al jaren onbekend terrein. Dankzij twee ov-ambassadeurs kan ze ook met die vorm van openbaar vervoer weer uit de voeten. “Ik vond het moeilijk om aan voorlichting over de busdiensten te komen”, vertelt ze waarom ze niet met de bus reisde. “Hoe kom ik met mijn elektrische rolstoel de bus in? Hoe laat en waar vertrekken de bussen?”, vroeg de Middelburgse zich af. Daarom was ze blij dat er een bijeenkomst werd belegd voor ouderen met vragen over reizen, maar op die dag was ze verhinderd. “Ik mailde dat ik niet kon komen en toen zeiden ze dat er wel een ov-ambassadeur bij mij thuis kon langskomen”, vertelt Oom, die nog heel handig is met de computer. “Dat vond ik een goed idee en het werd

een leuk gesprek. De ov-ambassadeurs Garrie Hageman en Adrie Hollestelle gaven me veel informatie. Ook kreeg ik van hen een kaart van Zeeland met de buslijnen erop. Heerlijk! Zo’n kaart wilde ik al lang hebben, maar ik wist niet hoe ik eraan kon komen.” Verrijking Op 9 oktober stapte Oom met haar twee ambassadeurs voor het eerst weer in de bus, voor een tripje naar Veere. “Ik liet in het gesprek vallen dat ik daar al jaren niet was geweest. Ik kan er wel heen met de auto, maar het was er al die tijd niet van gekomen. En toen bleek er een rechtstreekse buslijn naar Veere te gaan. We hebben er lekker rondgekeken.” Al haar vragen over de bus zijn beantwoord en Oom durft weer met een gerust hart een reis met de bus uit te stippelen. “Om met mijn rolstoel de bus in te kunnen gaan, moet ik buiten op een blauwe knop

drukken”, weet ze inmiddels. “Dan gaat er een lampje branden bij de chauffeur en die komt dan naar buiten om een soort plank neer te leggen. Daarmee kan ik zo de bus inrijden.” Oom is blij dat ze de bus weer kan gebruiken. “Een taxi moet ik met mijn rolstoel speciaal vooraf bestellen, maar de bus rijdt gewoon. Dat is zo’n verrijking.” Ze heeft ook al nieuwe busbestemmingen bedacht. “Naar mijn nicht van 95 in Yerseke en naar Brugge.”

met voor elk wat wils. Wie er spelen blijft meestal tot de avond zelf een verrassing. Wel weten we sinds een paar dagen van de theateragent dat er A. een groep van vier zal zijn, B. als duo zal optreden en C en D solisten zullen zijn. Dus laat uzelf verrassen door het talent van de toekomst. Wie weet ziet u wel de toekomstige Theo Maassen of de nieuwe Youp van ‘t Hek. In ieder geval ziet u vier keer iets nieuws! Kaartverkoop: Gemeentehuis Kapelle (tel. 333110) en bibliotheken Kapelle (tel. 342460), Wemeldinge (tel. 626020) Dorpshuis De Vroone (tel. 0113-341954). Mieke Pasman (tel. 340082). U kunt ook telefonisch reserveren. Zie ook: www.kapelle.nl

Karla Peijs neemt eerste exemplaar Geschiedenis van Zeeland deel 2 in ontvangst

Geschiedenis van Zeeland: ‘monument voor provincie’

Meer informatie Mensen die meer willen weten over het werk van de ov-ambassadeurs en graag thuis geïnformeerd worden over het openbaar vervoer kunnen bellen naar de Helpdesk OV-ambassadeurs: 0118-631020. Daarnaast is er een postadres: Helpdesk OV-ambassadeurs, Postbus 6001, 4330 LA Middelburg en de website www.ovambassadeurs.nl. Hier is ook informatie te vinden voor mensen die er interesse in hebben ambassadeur te worden.

Zeeuws Innovatie Evenement GOES - Op donderdag 13 december vindt de 9e editie van het Zeeuws Innovatie Evenement plaats in Middelburg. Tijdens deze middag krijgen ondernemers inspiratie voor innovatie door een inspirerende presentatie van Guido Thys, de Emergo uitreiking en diverse workshops. De gratis toegankelijke middag is georganiseerd door Syntens en mede mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland. Het evenement vindt plaats bij Scalda te Middelburg en begint om 13.00 uur met de uitreiking van de Emergo. Het evenement start met de uitreiking van de Emergo, dé Zeeuwse innovatieprijs. Vervolgens spreekt Guido Thys. Hij is één van de meest inspirerende sprekers van Nederland. Als bedrijfsverloskundige’ helpt Thys ondernemers met het ter wereld brengen van waardes voor de klant. Hij neemt ze mee de toekomst in en confronteert ze met de snel veranderende en onvoorspelbare omgeving. Verder is er volop gelegenheid om inspiratie op te doen bij de 9 workshops met uiteenlopende thema’s. Tijdens de 9 verschillende workshops kunnen ondernemers kennis verbreden en kennis maken met nieuwe mogelijkheden op het gebied van social media,

arbeidsmarkt, duurzaamheid, veiligheid, financiering, innovatie, businessmodellen, grenzeloos innoveren en nieuwe verbindingen in de zorg in Zeeland. De Zeeuwse Innovatieprijs Emergo is een prijs van Syntens en de Provincie Zeeland die uitgereikt wordt aan een Zeeuwse onderneming die een succesvolle innovatie heeft gerealiseerd. De prijs bestaat uit een kunstwerk van een Zeeuwse kunstenaar (dit jaar Carmen Milhous-Arendt). Daarnaast is er een publieksprijs, beschikbaar gesteld door Omroep Zeeland. Vanaf 1 december kan er gestemd worden via www.omroepzeeland.nl/zeeuwsezaken Genomineerd voor dit jaar zijn: Calibrator uit ’s Gravenpolder met de Bottlenecker, een full-service systeem van vermaling, inzameling en recycling van glas in de horeca. Deltavorm uit Scharendijke met de Haptic device een computergestuurd apparaat waarmee je heel snel nieuwe vormen voor snoepjes ontwikkelt voor fabrikanten. DSP Innovation uit Middelburg met SWYCS (See What You Can Save), een combinatie van software en apparatuur waarmee men volledig automatisch bespaart op gas en elektraverbruik. Endy uit Yerseke met de toepassing van Oosterscheldewater in de keuken waardoor natuurlijke smaakversterking en

zoutreductie samenkomen. Meatless uit Goes met een concept waarbij vlees en plantaardig product worden gecombineerd om (h)eerlijke voeding te maken met minder vet en met respect voor het milieu. Memorie Care uit Wilhelminadorp met de MemorieMethodiek waardoor mensen met dementie rustiger of juist actiever zonder dat hier medicatie voor nodig is. Murre Techniek uit Krabbendijke met de Easyfarm, een mosselzaadinvanginstallatie en oogstmachine die op duurzame efficiente wijze mosselzaad invangt. NuFormer uit Zierikzee met Mocap Mapping, een projectietechniek waarbij menselijke bewegingspatronen worden geregistreerd en direct verwerkt in een figuur bij een 3D projectie. Schellach, Kaasboerderij uit Middelburg met de Zeeuwse Knop Kaas met typisch Zeeuwse smaak en aantrekkelijke verpakking. Vitro Plus uit Burgh-Haamstede met de ViStrip, een nieuw, duurzaam, pesticidevrij en energiezuinig opkweeksysteem van kieming en opkweek van zaden en afharding van jonge stekjes. Voor aanmelding en voor meer informatie over de genomineerden en filmpjes van de innovatie ga naar www.syntens.nl/zie PAGINA 20

Uitreiking van het eerste exemplaar Geschiedenis van Zeeland deel 2.

GOES - Vrijdagmiddag 16 november heeft Commissaris der Koningin Karla Peijs in Goes deel 2 van Geschiedenis van Zeeland in ontvangst genomen. Ze kreeg het eerste exemplaar aangeboden door Wijnand Mijnhardt, eindredacteur van het boek. Dit tweede deel behandelt de periode 1550-1700, ook wel de lange Gouden Eeuw van Zeeland genoemd. In het boek wordt duidelijk dat de geschiedenis van de provincie moet worden bijgesteld. De Gouden Eeuw heeft hier veel langer geduurd dat altijd werd gedacht. Karla Peijs noemde het boek in haar dankwoord een fraai monument voor de provin-

cie. Alle Zeeuwen moeten dit prachtige boek in de kast hebben, anders missen ze wat, aldus de scheidend Commissaris der Koningin. Het boek is tot stand gekomen dankzij een grote bijdrage van de provincie. Het onderzoek werd uitgevoerd door Universiteit Utrecht. Geschiedenis van Zeeland is fraai uitgevoerd en bevat vele, niet eerder gepubliceerde afbeeldingen. Deel 1 en 2 zijn allebei tot 31 december extra aantrekkelijk geprijsd. Beide boeken zijn verkrijgbaar in de Zeeuwse boekwinkels en via wbooks.com. Het eerste boek in de reeks verscheen twee maanden geleden. Deel 3 komt uit in oktober 2013 en deel 4 in maart 2014, bij het 200-jarig bestaan van de huidige provincie.


! d e b A n e G g g i l j i b s ME je p m r a w r e u at

La

Synthetisch dekbed De Luxe Vulling: synthetisch, tijk: 100% perkal katoen, gestikt in kaderrand met blok. Door de speciale manier van stikken valt dit dekbed soepel en comfortabel om het lichaam. Dit dekbed is goed wasbaar en anti-allergisch. 4-seizoenen uitvoering 4-seizoenen uitvoering 140 x 200 .......................................119,140 x 22o .......................................139,200 x 200 .......................................179,200 x 220 ...................................... 199,240 x 200 .......................................219,240 x 220 .......................................239,-

nu 59,nu 69,nu 89,nu 99,nu 109,nu 119,-

Dekbedovertrekken alle maten

2 HALEN = 1 BETALEN Cinderella - Mexx - Kitan - Jackpot LaVie - Dobby - Yellow - JBS -

Dekbed 4 seizoenen Texelse Wol

Refined - Essenza - Esprit Homedecoration - Brighton - etc.

140 x 200 .......................................149,140 x 22o .......................................169,200 x 200 ...................................... 199,200 x 220 .......................................219,240 x 200 .......................................259,240 x 220 ...................................... 298,-

nu 69,nu 79,nu 99,nu 109,nu 129,nu 149,-

Nordic Dekbed gevuld met 90%

ganzendons in 5x7 cassette’s met opstaande schotjes voor optimale ventilatie.

Nederlands Fabrikaat

Inclusief Nomite® Label * Gebruik van extra dicht geweven tijk die het binnendringen van huisstofmijf tegen gaat. * Geschikt voor mensen met allergie voor huisstofmijt.

4-seizoenen 140 x 200 ........................ 309140 x 22o ....................... 359,200 x 200 .......................419,200 x 220 ....................... 474,240 x 200 ....................... 528,240 x 220 .......................609,-

nu nu nu nu nu nu

129,139,189,199,219,239,-

Volop nieuwe collectie!

Cara Dekbed Het ideale dekbed voor alle mensen die last hebben van stofallergieën. Door gebruik te maken van uitsluitend stofvrije en machinewasbare materialen ontstaat een dekbed dat ideaal is voor stof-allergische mensen. De Cara Care is een 4-seizoenen dekbed, een dunne laag voor de zomer en een dikkere laag voor herfst en lente en in de winter kunt u ze samen voegen door stevige drukknopen. De speciaal ontwikkelde tijkstof is van 100% katoen, dus uitstekend ademend, maar ook machine wasbaar tot 90°C, zodat de huismijt geen kans meer krijgt. • vulling: Hollow-fibre • tijkstof: 100% puur katoen • volledig stofvrij en anti-allergisch • optimale ventilatie en isolatie • bijzonder comfortabel • machine wasbaar tot 90°C NU BIJ AANKOOP VAN EEN CARA DEKBED EEN ANTIBACTERIAL HOOFDKUSSEN TWV 39,95 PER SLAAPPLAATS GRATIS 140x200cm .................................. 139,140x220cm .................................. 159,200x200cm .................................. 179,200x220cm .................................. 199,240x200cm .................................. 229,240x220cm .................................. 249,-

nu nu nu nu nu nu

79.89,129,139,149,169,-

ALLE MOLTONS HALVE PRIJS WWW.MEGABED.NL Paspoortstraat 32-34 Oost-Souburg 0118-469670 Kloosterpoort 5-21 Kapelle 0113-330888


Racoon-concert HMH uitverkocht

Kunstenaar levert prijs Innovatie Toerisme

GOES - Het concert dat de Goese band Racoon op 17 maart 2013 geeft in de Heineken Music Hall is uitverkocht. Vorige week gingen de laatste kaarten over de toonbank. De show staat in het teken van het 15-jarig bestaan van GOES - Zeeuwse kunstenaar Ludo maritieme ervaring als ook een verwijzing de band. van Well creëerde kunstwerk voor de maakt naar het ondernemerschap van een extra jubileumconcert in Eindhoven aan. Op 6 april 2013 spelen ze in het Klokgebouw hun grootste hits uit de afgelopen vijftien jaar.

De band tijdens het benefietconcert Racoon and Friends in Goes, vorig jaar mei. ARCHIEFFOTO BO VAN SCHEYEN

VAN ONZE REDACTIE Momenteel is Racoon op de radio te horen met de Nederlandstalige single ‘Oceaan’. Eind vorige week verscheen de videoclip van het nummer dat afkomstig is uit de, inmiddels al door 100.000 mensen bezochte, film ‘Alles is familie’ van Kim van Kooten en regisseur Joram Lürsen.

In de Single Top 100 steeg ‘Oceaan’ vorige week van nummer 22 naar tien. Tijdens de jubileumshows volgend jaar komt het liedje zeker voorbij. Tijdens de concerten staat ‘het beste uit de carrière van Racoon’ centraal. Vorige week maakte de band bekend dat de show in de Heineken Music Hall is uitverkocht. Racoon kondigde twee weken geleden

Boek In het kader van het jubileum is in september al het boek ‘Alles voor het liedje’ verschenen. Daarin beschrijft auteur Eugène de Kok de hoogte- en dieptepunten van de afgelopen vijftien jaar. Volgens Kick Uitgevers gaat het over de ‘voor- en tegenspoed van een groep muzikanten, over vriendschap, over de pijn en het genot van liedjes schrijven en samen muziek maken en over keihard werken om de tegenstroom het hoofd te bieden’. Het boek is met het oog op de feestdagen in alle boekhandels tijdelijk te koop met een korting van vijf euro. Op de website www.internetbode.nl is deze week een bon te downloaden waarmee het boek rechtstreeks is te bestellen bij de uitgever. Even printen, gratis opsturen naar de uitgever en het boek wordt kosteloos thuis bezorgd. Meer informatie over Racoon is te vinden op www.racoon.nl. Daar zijn ook kaarten te verkrijgen voor het jubileumconcert in Eindhoven.

Zeeuwse Innovatieprijswinnaar Toerisme 2012, Oestour.

De winnaar van de Zeeuwse Innovatieprijs Toerisme 2012 ontving afgelopen dinsdag 21 november, naast een bedrag van € 5000,- een kunstwerk van Zeeuwse bodem. Maritiem kunstenaar Ludo van Well leverde het kunstwerk ‘Rond de Boei’ waarvoor hij zowel geïnspireerd werd door eigen

2012 dat, ondanks de recessie, blijvend creatief moet zijn in -met behulp van nieuwe innovatieve ideeën, voorop te blijven gaan in de kunst van klanten voor zich te winnen en te verleiden. GalleryMaritime is er trots op dat een kunstwerk van een van haar kunstenaars kan bijdragen tot een zo prestigieuze prijs waarmee de Zeeuwse Toeristische kracht extra onder de aandacht wordt gebracht.

Bijzondere Indonesische kerstviering GOES - De Indonesische geloofsgemeenschap “Persekutuan Doa Zeeland” (Gebedsbijeenkomst Zeeland) organiseert op 1 december een grootse kerstviering in de Westerkerk in Goes (aan de Westwal). De bijeenkomst zal bijgewoond worden door de Indonesische ambassadrice in Nederland, mevrouw Retno Marsudi, en door de burgemeester van Goes, de heer René Verhulst. Medewerking zal verleend worden door voorganger E.L. Soetopo

en de bekende muziekgroep “Sound of Praise”, allebei uit Surabaya / Indonesië. Tevens wordt een optreden verzorgd door het “Angklung Orkest Immanuel” uit Den Haag, dat gebruik maakt van bamboeschudinstrumenten. Het programma duurt van 17.00 tot 21.00 uur en begint met een gezamenlijke kerstmaaltijd. Vervolgens een zangdienst, een kerstoverdenking, een optreden van het bamboe-orkest en het eigen koor. Iedereen is welkom; de zaal is al om 16.00 uur open. Er wordt geen entree geheven.

KERKELIJK NIEUWS KAPELLE Vrije Evangelische Gemeente Noordelijke Achterweg 67, Wemeldinge. Diensten: zo.10.00u. Tevens elk seizoen extra diensten. www.vegwemeldinge.nl Christelijke Gereformeerde Kerk Biezelingseweg 6, Kapelle. Dankdag woensdag 28 november: 15.00u A.G.M. Weststrate; 19.30u A.G.M. Weststrate. Zondag 2 december: 10.00u A.G.M. Weststrate; 17.00u A.G.M. Weststrate Ger. Gem. Kapelle-Biezelinge Goessestraatweg 18, Kapelle. Zondag 2 december: 10.00u leesdienst; 14.30u Ds. C. van Krimpen Protestantse Gemeente Kapelle-Biezelinge-Eversdijk Biezelingsestraat 67, Kapelle. Zondag 2 december: 10.00u Ds. B. de Jong, 1e advent. Woensdag 5 december: 19.30u Ds. B. de Jong, adventvesper Hervormde Gemeente Kapelle Kerkplein 4, Kapelle. Dienst: zo. 10.00u. Voorganger: ds. L.C.P. Deventer Protestantse Gem. Hansweert & Schore Dijkstraat 5, Hansweert. Nieuwe Kerkplein 1, Schore. Diensten: ‘s zomers zo. 09.30u; ‘s winters zo. 10.00u, om de week wisselend in de Hervormde Kerk Hansweert en Schore. Protestantse Gem. Wemeldinge Kerkweg 5, Wemeldinge. Zondag 2 december: 10.00u Ds. Baggerman-v. Popering BORSELE Gereformeerde gemeente Borssele Oostsingel 21, Borssele. Diensten: zo. 09.30u, 14.00u en 18.00u. Protestantse Gemeente Borssele Predikant: Ds.M.J.Wisse, 0113-561322. Scriba: P.Duijnkerke. Elke zondag dienst om 10.00u. Ger. gem. ‘s-Gravenpolder Langeweg 61, ‘s-Gravenpolder. Zondag 2 december: 9.30u leesdienst; 14.00u leesdienst; 18.00u ds. D. W. Tuinier Ger. gem. Hoedekenskerke ‘s-Gravenpoldersestraat 4, Hoedekenskerke Ger. gem. Nieuwdorp Havenweg 26, Nieuwdorp. Elke zondag kerkdiensten om 9.30, 14.00 en 18.30u. Gereformeerde gemeente Nisse Zuidweg 15, Nisse. Scriba: M. de Witte, 0113-649519. Diensten elke zondag om 9.30u en 14.30u. Herv. Gem. Oudelande Scriba: mevr. H.M. Storm-Wagenaar, tel:

(0113) 548527. www.pknoudelande.nl Oud Ger. Gem. ‘s-Gravenpolder Provincialeweg 16, ‘s Gravenpolder. Diensten: zo. 09.30u, 14.00u en 18.00u Prot. Gemeente `s Gravenpolder/ Baarland Zondag 2 december: `s-Gravenpolder 10.00u ds. D. Westerneng, 1e advent; Baarland 10.00u ds. F. van Vliet, 1e advent. Prot. Gemeente “de Ark” Hoedekenskerke Verder: Kerkstraat 32, Hoedekenskerke. Diensten zondag 10.00u Prot. Gem. ‘s-Heer Abtskerke Dienst om de 14 dagen, steeds zo. om 10.00u. Protestantse Gemeente Nisse Mariakerk, Dorpsplein 49 in Nisse. Dienst om de 14 dagen, steeds zo. om 10.00u. Zondag 2 december: 10.00u 1e advent Ds. G. Grootjans. Dienst in ‘s-Heer Abtskerke. Prot. Gem. Heinkenszand Barbesteinkerk: Clara’s Pad 6, Heinkenszand. Dorpskerk: Dorpstraat 71, Heinkenszand. Predikant: ds. W. Pieterse Protestantse Gemeente Lewedorp Zandkreekstraat 31, Lewedorp. Predikant: da. M.J. Wisse. Prot. Kerkgemeenschap Nieuwdorp Scriba: Mevr. L. Michielsen. Zondag 2 december: 10.00u ds. Arie J Houwaart, 1e advent H.A. RK Kerk ‘s-Heerenhoek (‘s-Heerenhoek - Borssele - Nieuwdorp). Parochie: H. Willibrordus. Postadres: Deken Holtkampstraat 9, ‘s-Heerenhoek, tel. (0113) 351264. Diensten: 3e en 4e za. van de maand 19.00u, zo. 9.00u. RK Kerk H. Blasius Heinkenszand (‘s-Heer Arendskerke - Heinkenszand). Parochiecentrum: Kerkdreef 4, Heinkenszand, tel. (0113) 561216. Diensten: iedere za.19.00u en iedere zo. 09.00u. RK Kerk Kwadendamme (‘s-Gravenpolder - Hoedekenskerke - Baarland - Nisse - Oudelande - ‘s-Heer Abtskerke) Kerk en pastorie: Johan Frisostraat 5-7, Kwadendamme. Diensten: vrij. 09.00u, zo. 10.45u. RK Kerk Lewedorp Parochie: H. Eligius. Secr.: Burgemeester Lewestraat 11, Lewedorp. Spreekuur: elke 1e ma. van de maand 19.00-19.30u, tel. (0113) 612694. Diensten: zo. 10.30u RK Kerk Ovezande & Driewegen - Ellewoutsdijk Parochie: Onze Lieve Vrouw Hemelvaart. Pastorie: Hoofdstraat 58, Ovezande, tel. (0113) 655214. Diensten: zo. 09.30u, laat-

ste za. van de maand 19.00u. Prot. Gemeente Driewegen - Ellewoutsdijk - Ovezande Van Tilburghstraat 27, Driewegen. Ds. Jacoline de Koe, tel. 06-46087309. Info: deokerk@zeelandnet.nl, 0113-655958/0649914124. Iedere zondag 10.00u dienst. Zondag 2 december: ds. Jacoline de Koe. Na de dienst koffiedrinken. GOES Christelijke Gereformeerde Kerk Maranathakerk, Bergweg 43A, Goes. Zondag 2 december: 10.00u ds. J.G. Schenau; 17.00u ds. J.G. Schenau Doopsgezinde gemeente/Vereniging Vrijzinnige Protestanten Doopsgezinde kerk, Westwal 41, Goes. Predikant ds. Leuny de Kam. Evangelische Gemeente Rafaël Goes Samenkomsten in Pontes-Goese Lyceum, ingang Vogelzangsweg. Aanvang diensten 10.00u, laatste zondag van de maand 19.30u.; www.rafaelgoes.nl. Voorganger: K. Verhage Family Time Ministries Samenkomst iedere zondag om 13.00 uur in wijkgebouw De Spinne, Joseph Lunslaan 7, Goes-Noord. Voorganger: Raadj Gonesh. Voor meer informatie: mail. info@ familytime-ministries.nl, tel. 06-40733166. Zie ook www.familytime-ministries.nl Gemeente van Jehovah Getuigen Koninkrijkszaal, Van Hallstraat 4, Goes. Vergadertijden: wo. 19.30u en zo. 10.00u. Gereformeerde Gemeente Louise de Colignylaan 177, Goes, tel. 228023. Predikant en preses: ds. C.J. Meeuse. Kerkdiensten om 9.30u, 14.00u en 18.00u. Ger. Gem. in Nederland Koningskerk, Nassaulaan 153, Goes Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ontmoetingskerk, Kornetstraat 4, Goes (tegenover ziekenhuis). Zondag 2 december: 9.30u Ds G. Zomer, pred. te Waardhuizen C.A.; 16.30u Ds G. Zomer. Leger des Heils Rav. de Groene Jager 72, Goes. Dienst zo. om 10.00u. Korpsofficieren: Majoor D. v. Vuuren en Majoor mevr. R. v. Vuuren-v. Leeuwen. Tevens kindernevendienst. Oud Ger. Gem. Kerkgebouw De Hoeksteen, Noordhoeklaan 90, Goes. Diensten: elke zo. om 10.00u en 17.30u. Rooms-katholieke kerk H. Maria Magdalenakerk, Singelstr. 9, Goes. Diensten iedere zaterdag om 19.00u PAGINA 22

en iedere zondag om 10.45u. Protestantse gemeente Goes Grote of Maria Magdalenakerk, Singelstraat 21, Goes. De Hoogte, Populierenstraat 29, Goes. Oosterkerk, Bergweg 88, Goes. Zondag 2 december (paars) eerste advent; Grote Kerk 10.00u Ds N. v.d. Linden. Viering H.A. 17.00u Ds N. v.d. Linden Vesper mmv cantorij. Oosterkerk 09.30u Ds E. v.d. Linden. 17.00u geen dienst. de Hoogte 10.00u Ds A. Jobsen. Vergadering van Gelovigen Zondag eredienst van 10.00 tot 11.00u; woordbediening van 11.30 tot 12.30u. www.nieuwleven-goes.nl. De samenkomsten worden gehouden in: Dorpshuis Heer Arendhuis, Torenring 46 te ‘s-Heer Arendskerke. Vrije Evangelische Gemeente Kerkgebouw: Bethelkerk, Beatrixlaan, Goes. Diensten zondag 10.00u en 18.30u. 1e zondag v/d maand zingen in de Bethelkerk aanvang 18.30u. Hervormde Gemeente Kerkgebouw De Levensbron, Mansholtlaan 1, Goes. Zondag 2 december: 10.00u ds. G.D. Kamphuis, Goes; 17.00u ds. J. Willemsen, Dirksland Vliedberggemeente, Gereformeerde Kerk Goes e.o. Calvijn College, Klein Frankrijk 19, Goes. Diensten: zo. om 9.30 en 16.30 uur. Admiraal de Ruyterziekenhuis Goes Zondag 2 december: 10.00u RK Woord en Gebedsd. PKN Gem. ‘s Heer Arendskerke Torenring 2, ‘s-Heer Arendskerke. Predikant: ds. M.J. Wisse Prot. Gem. ‘s Heer H’kinderen Plein 1, tel. 233098. Predikant: da. P. van Oosten. Zondag 2 december: 10.00 Ds.P.van Oosten Herv. Gemeente Kattendijke Kerkgebouw: Dorpsstraat 53, Kattendijke. Prot. Gemeente Kloetinge Geerteskerk, Geertesplein 24, Kloetinge. Predikant: vacant. Zondag 2 december: 10.00u Eredienst, voorganger drs. E. Matser uit Rotterdam. Protestantse Gemeente Wilhelminadorp Brugstraat 12, Wilhelminadorp. Zondag 2 december: 10.00u pastor H. ten Klooster. Gereformeerde Gemeente Wolphaartsdijk Villa Novastraat 1, Wolphaartsdijk. Tel.

06-30826746. Diensten iedere zondag om 09.30u, 14.00u en 18.00u. Prot. Gem. Wolphaartsdijk Nicolauskerk, Oostkerkestraat 1, Wolphaartsdijk. Zondag 2 december: 10.00u Ds. C.A. van Eck Baha’i-gemeenschap Goes Bijeenkomsten vinden wekelijks plaats in Zeeland, geregeld ook in Goes. Info: 0630534547 Huis van Elia Iedere zondag samenkomst om 13.15u. Adres: Oosterkerk Goes, Bergweg 88 te Goes (ingang aan de J.D. van Mellestraat). Kinderdienst aanwezig. Voor meer informatie: C. Harthoorn 0113-622409 of ctharthoorn@zeelandnet.nl Moskee Arrahmaan A. Joachimikade 5, tel. 257539. Voorz.: H. Nahari NRD-BEVELAND Gereformeerde Gemeente Torendijk 76, 4484 AV Kortgene Prot. gemeente Kats/Kortgene Nicolaaskerk, Kerkgang 2, Kortgene. Zondag 2 december: 10.00u ds G. Gross Prot. Gemeente Kamperland De Ark, Veerweg 100, Kamperland. Zondag 2 december: 9.30u ds. J.J. van Zoelen. Gereformeerde Gemeente Veerweg 12, Kamperland. Diensten: 10.00u, middagdienst wisselende tijden. Prot. Gemeente Wissenkerke-Geersdijk Predikant: mw. Ds. K. van den Broeke. Opstandingskerk, Voorstraat 20 Wissenkerke. Ontmoetingskerk, Geersdijkseweg 1, Geersdijk. Woensdag 28 november: Wissenkerke, 19.00u Ds. K. van den Broeke, Dankdag. Zondag 2 december: Geersdijk, 10.00u Ds. K.van den Broeke. 1e zondag advent. Koffie drinken. Prot. Gem. te Colijnsplaat Havelaarstraat 30, Colijnsplaat. Dienst: zo. 10.00u. Zondag 2 december: Ds. K. Baas, Ooltgensplaat Wijzigingen en/of aanvullingen, bijvoorbeeld wie wanneer voorgaat (lees: preekrooster) kunt u gratis doorgeven via www. internetbode.nl - aan de rechterkant klikken op ‘Aanleveren redactie’ en vervolgens op De Bevelandse Bode. De rest wijst zich dan vanzelf. Voor vragen of het schrijven van artikelen, bel de redactie van De Bevelandse Bode, tel: 0118 61 76 61.


Deco HomeElenbaas Elenbaas Noom Noom isiseen in in verf, Deco Home eenspeciaalzaak speciaalzaak verf, behang, gordijnstoffen,raamdecoratie, raamdecoratie, laminaat, behang, gordijnstoffen, laminaat,tapijt, tapijt, garagedeuren buitenzonwering. Om Om ons garagedeuren enenbuitenzonwering. onsteam teamteteversterken, versterken, zijn - 30 uur per weekop opzoek zoek zijnwij wijvoor voorcirca 4 à 20 5 dagen per week naar naar een een enthousiaste: enthousiaste:

VERKOOPMEDEWERKER m/v Profiel:

- Gevoel voor kleur - Kennis en affiniteit met boven genoemde producten - Feeling voor een stijlvolle interieurinrichting - Service- en klantgericht - Representatief - Zelfstandig kunnen werken - Ervaring in de branche is een pré

Geboden:

- Een prettige werksfeer - Honorering conform CAO detailhandel in verf en behang

Voel je iets voor deze functie?

Schrijfdan danvoor voor december Schrijf 2612 maart 2010

2012

naaronderstaand onderstaand adres t.a.v. J. Elenbaas naar adres t.a.v. Dhr.Dhr. J. Elenbaas.

Mailenkan kannaar: naar:decohomeelenbaasnoom@hetnet.nl info@elenbaasnoom.nl Mailen

Autobedrijf van Weele

Welgelegen 2c, 4691 4691 SJ SJ Tholen, Tholen, Tel.: Tel.: 0166 Welgelegen 2c, 0166 -- 66 66 28 28 80 80 Biezelingsestraat 51, 4421 4421 BN BN Kapelle, Kapelle, Tel.: Tel.: 0113 Biezelingsestraat 51, 0113 -- 34 34 21 21 01 01 Bezoek onze website: website: www.decohomeelenbaasnoom.nl Bezoek onze www.decohomeelenbaasnoom.nl

Westweg 5 Krabbendijke • Tel. 0113 - 50 20 10

Mobiel zonder autorijbewijs

s

Volgens anWb de veiligste brommobiel!

heepswerf De Donge ontwerpt en bouwt aliseerd B.V. baggermaterieel deontwerpt internationale Scheepswerf Devoor Donge en bouwt Scheepswerf De Donge ontwerpt en internationale bouwt horities B.V. en Dredging Contractors. gespecialiseerd baggermaterieel voor de B.V. Scheepswerf De Donge Contractors. ontwerpt en internationale bouwt gespecialiseerd baggermaterieel voor de Port Authorities en Dredging e website: www.shipyarddedonge.nl

gespecialiseerd baggermaterieel voor de internationale Port Authorities en Dredging Contractors. Zie onze website: www.shipyarddedonge.nl Portonze Authorities enwww.shipyarddedonge.nl Dredging Contractors. Zie website: uitbreiding van onze activiteiten zoeken wij kandidaten Wegens van onze activiteiten zoeken wij kandidaten Zie onze uitbreiding website: www.shipyarddedonge.nl volgende functies: Wegens uitbreidingfuncties: van onze activiteiten zoeken wij kandidaten voor de volgende Wegens uitbreiding van onze activiteiten zoeken wij kandidaten voor de volgende functies: 1. met Secretaresse met goede kennis van detaal Engelse taal (woord en geschrift) en het voor de goede volgende functies: etaresse kennis van de Engelse (woord en geschrift) en het 1. pakket. Secretaresse goede kennis van de georganiseerd Engelse taal (woord en geschrift) (4-5 het MicrosoftUOffice pakket. U bent accuraat, en communicatief. dgn) soft Office bentmet accuraat, georganiseerd en communicatief. (4-5endgn) Microsoft Office met pakket. U bent accuraat, en communicatief. dgn) 1. Secretaresse goede kennis van degeorganiseerd Engelse taal (woord en geschrift) (4-5 en het 2. Microsoft Uitvoerder voor baggerwerken U bentgeorganiseerd accuraat en commercieel, beheerst Office pakket. U bent accuraat, en communicatief. (4-5de dgn) oerder voor baggerwerken U bent en commercieel, beheerst dede 2. Uitvoerder baggerwerken U bent U accuraat en commercieel, beheerst Engelse taal voor in zowel woord alsaccuraat geschrift. hebt geen 9-5 mentaliteit en bent bereidwoord tetaal reizen. (fulltime) Engelse in zowel woord alsUgeschrift. Uaccuraat hebt mentaliteit en bent de Uitvoerder voor baggerwerken U bent en 9-5 commercieel, beheerst se taal in2.zowel als geschrift. hebt geen 9-5geen mentaliteit en bent

leverbaar met airco en abS

HELP

VAKMANNNEN GEzocHt

Verkoop en onderhoud alle merken brommobielen

www.brommobielzeeland.nl

Start je eigen allround klusbedrijf met succesvolle en betrouwbare organisatie De Vakman FP BV. 95% slagingskans! Klusopdrachten,inkoopkortingen, reclame, internet, bedrijfsadvies en aantrekkelijke voorwaarden.

033 - 456 79 20 www.devakman.info

Pallet voordeel!

tetaal reizen. (fulltime) Engelse in zowel woord als geschrift. U hebt geen 9-5 mentaliteit en bent d te reizen. bereid (fulltime) 3. bereid Allround mechanisch te reizen. (fulltime) servicemonteur voor o.a. inzet in het buitenland. (fulltime) 3. Allround mechanisch servicemonteur voor o.a. inzet in het buitenland. (fulltime) und mechanisch servicete monteur voor o.a. inzet inaan: het Scheepswerf buitenland. (fulltime) Gelieve Uw sollicitatie richten, per post ofvoor e-mail De(fulltime) Donge 3. Allround mechanisch service monteur o.a. inzet in het buitenland.

Pallet voordeel!

Een uit onze voorraad. Gelieve sollicitatie richten, per post of aan: Scheepswerf De Donge PostbusUw 240, 4460 AEtegreep Goes (Nederland) ofe-mail info@shipyarddedonge.nl Een greep uit onze voorraad.

Gelieve Uw sollicitatie teGoes richten, post of e-mail aan: Scheepswerf Donge Postbus 240, 4460 AEper (Nederland) ofaan: info@shipyarddedonge.nl Uw sollicitatie te richten, post ofpere-mail Scheepswerf De De Donge Postbus 240, 4460 AE Goes (Nederland) of info@shipyarddedonge.nl 240, 4460 AE Goes (Nederland) of info@shipyarddedonge.nl

Heeft u of iemand uit Peugeot 107, Citroën uW omgeving brandWonden? Opel Corsa

Winterbandensets met stalen velg. Winterbandensets met stalen velg. 155-65-14

onder andere geschikt voor Toyota Aygo

185-70-14

U w v a c a t u r e i n D e B o d e é n o p Z e e l a n d We r k t . n u

onder andere geschikt voor

195-65-15

Autobedrijf Heinkenszand

onder andere geschikt voor VW Golf/Touran

€ 449,-

€€479,449,-

185-70-14

€ 479,-

479,€€489,-

195-65-15

€ 485,-

485,€€549,-

onder andere geschikt voor Opel Corsa

onder andere geschikt voor VW Golf/Touran

Alle prijzen zijn incl. btw, montage ventiel, verwijderingsbijdrage en balanceren.

Alle prijzen zijn incl. btw, montage ventiel, verwijderingsbijdrage en balanceren.

Uw adres voor betaalbaar autorijden

ANSCHAF VAN 1 SET WINTERBANDEN JNEN VAN €75,- VOOR € 49,50 ✔ Gratis leenauto

h Car Service Goes

Wij helpen bij: ✔ Lotgenotencontact h Car Service de Muynck service Voorlichting burg 8 | 4454 PZ Borssele ✔ Airco 13- 350 863 | www.demuynck.nl en reparatie Belangenbehartiging h Car Service Hoogesteger Kapelle Juridische zaken Verkoop en reparatie sestraat 59 | 4421 AG Kapelle ✔ alle merken auto’s 13-341 315 | www.boschcarservicehoogesteger.nl Wij doen www.autobedrijf-heinkenszand.nl

BIJ AANSCHAF VAN 1 SET WINTERBANDEN UITLIJNEN VAN €75,- VOOR € 49,50 Bosch Car Service Goes

onkersweg 15a, Goes 13-273665 | www.boschcarservicegoes.nl APK keuringsstation

Schouwersweg 22, 4451 HT Heinkenszand, 0113-567045

155-65-14

C1, onder andere geschikt voor Peugeot 107, Citroën C1, Toyota Aygo

Dirk Dronkersweg 15a, Goes Tel. 0113-273665 | www.boschcarservicegoes.nl

Bosch Car Service de Muynck Quistenburg 8 | 4454 PZ Borssele Tel. 0113- 350 863 | www.demuynck.nl

Bosch Car Service Hoogesteger Kapelle Dijkwelsestraat 59 | 4421 AG Kapelle Tel. 0113-341 315 | www.boschcarservicehoogesteger.nl

alles voor uw auto

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

Wij doen alles voor uw auto

iPad

met Retina-display

iPad mini

iPhone 5 added value in ICT

Grintweg 32 4401 NE Yerseke T 0113 579030 www.addict.nl


CRISIS DAAROM... ... scherpe prijzen voor al uw drukwerk bij Grafisch Bedrijf Goes! Met 25 professionele en gemotiveerde mensen staan wij voor u klaar in ons moderne pand aan de Scottweg 45. Wij verzorgen niet alleen uw drukwerk maar ook allerlei vormen van belettering (signing). Ons bedrijf groeit nog steeds. Kerstkaarten Wij hebben een prachtige collectie kerstkaarten voor u beschikbaar. Te bedrukken met uw eigen speciale kerst- en nieuwjaarswensen. U kunt ook bij ons terecht voor uw familiedrukwerk: geboorte-, trouw-, jubileum-, en wenskaarten. U heeft keuze uit diverse collecties. Heeft u een eigen ontwerp? Geen probleem want ook daarmee kunnen wij mooie kaarten voor u maken.

Kerstcadeau Ook voor uw persoonlijk cadeau verzorgen wij het drukwerk. Uw eigen ontwerp of een mooie afbeelding op canvasdoek of op plexiglas? Of een poster of bureaukalender in een kleine oplage? Het kan allemaal.

Zakelijk drukwerk Grafisch Bedrijf Goes is er natuurlijk ook voor uw zakelijk drukwerk: visitekaartjes, briefpapier en enveloppen. Of leaflets, flyers, folders en brochures. In kleine en grote oplagen.

Sign Signing, kent u dat al? Het beprinten van borden, spandoeken, vlaggen en banieren, roll up banners of het beletteren van auto’s en gevels, dat noemen we signing. Een steeds vaker toegepaste techniek. Wij bieden u daarvoor prachtige mogelijkheden. En scherp geprijsd. Dat geldt ook voor allerlei soorten folies en stickermateriaal, in welke vorm u maar wilt. Frezen of stanzen behoort ook tot de mogelijkheden.

Balie Kom gerust eens langs en laat u inspireren door het vele voorbeeldmateriaal dat wij hebben. Aan onze balie helpen we u graag op weg.

grafisch bedrijf goes Scottweg 45, 4462 GS Goes T: 0113 - 22 83 50 | F: 0113 - 25 01 35 | info@gbgoes.nl

www.gbgoes.nl

VOO R AL UW: D RUK WERK , SPAN D O EK EN , B O RD EN , S T I C KE R S E N AU TO B E LE T T E R I NG

DBV_20121128  
DBV_20121128