Page 1

thuis in DE regio

MIDWEEKEDITIE

B E V E L A N D S E

o p l ag e :

10 OKTOBER 2012 WEEK 41

Uitgeverij

en west-brabant:

de

bode

actualiteit

35.000

tota l e o p l ag e z e e l a n d

bv

I

Postbus

22,

4880

onroerend goed

AA

Zundert

auto’s

I

Te l .

599

sport

autoruitschade?

Gemeente Goes houdt in 2013 40.000 euro over

076

8 111

I

www.internetbode.nl

kerkelijk nieuws

vacatures

Vanaf pagina 8

0113-251700

480.000

Kozijnen | Dakkapellen | Zonweringen

www.profiline.nl

Onderbroekendief aangehouden in Goes

Donderdag stapavond voor ouders in Goes

GOES - De politie is op zoek naar vrouwen waarvan de afgelopen weken damesondergoed van de waslijn in gestolen. Vrijdagavond is namelijk een 47-jarige man uit Goes in zijn woning aangehouden wegens diefstal van damesondergoed. Bij een flatwoning in Goes bleek gedurende een lange tijd damesondergoed te verdwijnen van het droogrek op het balkon. De politie stelde een onderzoek in. De 47-jarige verdachte kwam naar voren als verdachte. De man heeft inmiddels bekend. Hij zei bij tenminste twee andere woningen ook ondergoed te hebben gestolen. Vrouwen die dit ook hebben gehad, kunnen bellen met 0900-8844.

GOES - In tegenstelling tot wat vorige week in de Bevelandse Bode stond vindt de stapavond in Goes voor ouders en verzorgers niet op vrijdag, maar komende donderdag plaats. Burgemeester René Verhulst van de gemeente Goes opent donderdag om 19.00 uur de avond in discotheek El Toro. Hij geeft een toelichting op I www.profiline.nl Klarinetweg 2a T (0118) 820 220 4337 RA Middelburg het onderwerp ‘gezond en veilig uitgaan’. F (0118) 820 223 info@profiline.nl Daarna gaan de ouders in groepjes langs verschillende horecagelegenheden waar ze worden voorgelicht over het uitgaan. De avond is bedoeld voor ouders van kinderen in de leeftijd van elf tot vijftien jaar. Meer informatie is te vinden op de website www.laatzenietverzuipen.nl.

W E E K B L A D

Verwenmiddag voor Goese mantelzorgers

Eerste editie van Zeeland Schaakt

GOES - De gemeente Goes zet zaterdag 10 november mantelzorgers in het zonnetje. Het is dan de Dag van de mantelzorg. Goesenaren, die zorgen voor een ziek familielid of kennis, worden uitgenodigd voor een verwenmiddag in de Grote of Maria Magdalena Kerk van 12.00 uur tot 16.00 uur. Er is van alles te beleven: mantelzorgers krijgen een lunch aangeboden en ze kunnen een metamorfose ondergaan of kiezen voor een ontspannende massage. Bovendien is er muziek en een optreden van cabaretier Robbert Jan Proos. Mantelzorgers kunnen zich opgeven tot 31 oktober bij het Steunpunt Mantelzorg via telefonistensteunpunt@smwo.nl.

GOES - Op zaterdag 20 oktober vindt de eerste editie van Zeeland Schaakt plaats. Beginnende en gevorderde denksporters kunnen die dag zes of zeven schaakpartijtjes spelen. Het schaakevenement vindt plaats in Sportpunt Zeeland. Inschrijven kan op de website www.zeelandschaakt. nl. Iedereen start ‘s ochtends tegen een willekeurige tegenstander. Verlies je, dan speel je tegen een andere verliezer. Win je, dan kom je uit tegen een winnaar. Je speelt dus altijd tegen iemand van ongeveer gelijke sterkte. Voor schakers tot veertien jaar ligt een gratis entreekaartje voor het zwembad klaar. Tussen de partijtjes door kunnen ze daar gebruik van maken.

HEINKENSZAND - Bibliotheek Oosterschelde organiseert woensdagmiddag 17 oktober voor de vijfde keer het online gametoernooi Mario Kart via Wii online. In de bibliotheken in Heinkenszand, Kapelle en Wemeldinge nemen maximaal zestien scholieren per vestiging het tegen elkaar op. Ze zijn benaderd via de zogenaamde Skoolzones van de bibliotheken. Voor de winnaar is een leuke prijs beschikbaar. De overige spelers ontvangen troostprijzen. Kinderen die mee willen doen, kunnen zich inschrijven via h.ekkenbus@ bibliotheekoosterschelde.nl. Het toernooi vindt plaats tussen 14.30 uur en 16.30 uur. Meer: www.bibliotheekoosterschelde.nl.

Inschrijven nieuwe kinderburgemeester KAPELLE - De verkiezingen voor een nieuwe kinderburgemeester van Kapelle vinden plaats op woensdag 21 november. Kinderen tussen de tien en twaalf jaar, die in Kapelle wonen en mee willen doen, moeten een toespraak schrijven over wat zij graag zouden willen zien of willen veranderen in de gemeente en deze voor 1 november met een inschrijfformulier van de gemeentelijke website www.kapelle.nl inleveren. Op de verkiezingsdag moeten de kandidaten een paar burgemeesterstaken uitvoeren in de raadszaal van het gemeentehuis. De jury kiest aan het einde van de dag een winnaar. Hij of zij is dan één jaar lang kinderburgemeester.

College van burgemeester en wethouders presenteert begroting voor 2013

Ook bij Kapelle is de rek eruit KAPELLE - De boodschap is duidelijk: veel meer M Ivan D het D college E L BvanUburgemeester R G S E en wethouders & V E inE Kapelle R S E moet de gemeente niet over zich heen krijgen, want dan wordt het wel heel lastig. ‘De rek is eruit’, zeggen de bestuurders naar aanleiding van de begroting voor 2013 en de jaren daarna. De inwoners hoeven voorlopig echter geen belastingverhoging te verwachten en de voorzieningen blijven intact. DOOR EUGÈNE DE KOK Wethouder Jon Herselman moest even slikken toen hij de gevolgen van de Rijksbezuinigingen onder ogen kreeg. Daardoor is er geen tekort van 462.000 euro, zoals eerder becijferd, maar een gat van 813.000 euro. Volgens het college van burgemeester en wethouders was het ‘een forse opgave’ om de begroting alsnog sluitend te krijgen. Pas na veel puzzelwerk is het ze gelukt. Op ‘alle beïnvloedbare taken’ van de gemeente wordt tien procent bezuinigd, al worden de minima ontzien en gaat er ook niet minder geld naar de duurzame ambities van de gemeente. “We werken met een begroting van grofweg van 25 miljoen euro, maar veel zaken daarin zijn vaste uitgaven. Aan afschrijvingen voor investeringen kun je bijvoorbeeld niets

t

h

LAATSTE

u

i

doen”, legt Herselman uit. Dat geldt ook voor de ambtenaren met een vast contract. Toch wordt er wel bespaard op de organisatie. “Snijden in eigen vlees is onvermijdelijk. We vullen bijvoorbeeld de vacatureruimte die we hebben niet in. Dat heeft gevolgen voor je organisatie, maar gedwongen ontslagen zijn absoluut niet aan de orde.” Daarnaast wordt het beheer van de openbare ruimte versoberd, is de balie van het gemeentehuis straks minder vaak open en krijgt het oud archief minder ruime openingstijden. Volgens Herselman moest het geld ‘linksom of rechtsom’ worden gevonden, omdat ook Kapelle steeds meer taken krijgt toebedeeld, maar daarvoor niet W meer E EgeldKontvangt. B L A D Kapelle wil niet dat inwoners mee betalen aan de extra kosten. De belastingen stijgen volgend jaar dan ook alleen met

s

i

n

d

e

r

BUITENKANSEN IN KAPELLE

het inflatiepercentage van 2,5 procent. Ook blijft de gemeente af van de voorzieningen. “Onze gemeente staat daarom bekend. We willen die zo veel mogelijk in stand houden. Daar hangt een prijskaartje aan, maar stel dat je bijvoorbeeld zou beslissen het zwembad te sluiten, zie je dat nooit meer terug. Dat willen wij niet.” Herselman verwacht dat Kapelle nog een jaar of twee door de zure appel heen moet bijten, maar dat zich daarna weer betere tijden aandienen. “Dat zien we in de meerjarenbegroting”, zegt hij. “Daarom teer ik nu liever wat in op onze goede reservepositie dan dat je besluiten neemt die onomkeerbaar zijn. Ik doe niet mee aan het pessimisme. Maar”, maakt hij een voorbehoud, “er moet niet te veel meer op de gemeenten afkomen, want de rek is er uit.”

e

g

i

Rotonde op ‘Hoveijn’ gaat officieel open WISSENKERKE - Op vrijdag 26 oktober worden de rotonde op het voormalige kruispunt Hoveijn, het nieuwe fietspad tussen de dorpen Wissenkerke en Geersdijk en de tunnel onder de Oost-Westweg officieel geopend. Ze maken alle drie onderdeel uit van een nieuwe routestructuur rondom het dorp Wissenkerke. De vernieuwingen zijn volgens de gemeente Noord-Beveland zowel een impuls voor het toerisme als voor de verkeersveiligheid. Tijdens de bijeenkomst op 26 oktober wordt ook een gedenkteken onthuld voor de verkeersslachtoffers op het voormalige kruispunt Hoveijn. Iedereen is welkom de opening bij te wonen.

o

Bosviolen in mand Viola cornuta Diverse kleuren. Potmaat 19x19 cm. Per stuk

lan. Voor meer info en complete bouwp

van 6,99Dvoor

Nog 2 tussenwoningen beschikbaar. U heeft zo’n nagelnieuwe gezinswoning voor slechts... 21 IN % CL BT . W .

Gametoernooi in drie bibliotheken

GOES - Het muziekfestival in de Grote of Maria Magdalena Kerk in Goes is zaterdag druk bezocht. De hele dag waren er in de kerk optredens van koren, klassieke muzikanten en wereldmuziek. Op de foto is de uitvoering te zien van Musica Cordis onder leiding van Hans Smout in samenwerking met The Gents. St. Dansz en Bram Beekman werkten ook mee aan dit optreden. Het muziekfestival is een initiatief van de Culturele Raad Goes. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

4,99

v.o.n. GroenRijk Goes • Nieuwe Rijksweg 2 D ‘s-Heer Hendrikskinderen • 0113-223359 www.groenrijk.nl • wk 41. Geldig van 10-10 t/m 16-10. OP=OP


RENOHOME

Voor elk budget, altijd een passende aanbieding!

r u u h c s t i De Fru

ABDIJSTRAAT 2, KAPELLE TEL: 0113-341746

kunststof kozijnen en deuren

GROENTE EN FRUIT

Winterwortelen 2 kilo 0.99 Hollandse Uien 2 kilo 0.99 Komkommers 2 stuks 0.99 Zoete Witte Druiven per kilo 2.49 Mandarijnen 20 stuks 2.49 NIEUWE Elstar OOGST 5 kilo 4.99 BOLCHRYSANTEN 2 VOOR € 5,- [OP=OP] WINTERVIOLEN - 3 BAKKEN € 10,-

hef-schuifpui keukenwerkbladen

Aanbiedingen geldig van woensdag t/m zaterdag

houten vloeren

te koop gevraagd

metaal en hout bewerkingsmachines gereedschap tractoren heftrucks bedrijfswagens antiek

prefab polyester dakkapellen

Recreatiestalling Numansdorp OpeNt Occasion Center Voor bemiddeling verkoop vragen wij:

Caravans, campers en vouwwagens!

06-57982052

Voor alle voordelen zie:

www.carva.nl

WWW.HOBBYKAS.NL

tegelvloeren Kloosterweg 4 4421 PV Kapelle info@renohome.nl tel.: 0113-610977

ma-vrij

10:00 uur tot 17:00 uur

zaterdag 10:00 uur tot 16:00 uur

van maandag tot vrijdagavond showroomafspraak of huisbezoek mogelijk

RENOHOME BV is specialist in renovatie, vernieuwing of in aanschaf van: kozijnen * voor-tuindeuren * schuifpuien * dakkapellen * gevelbekleding * rolluiken * garagedeur * veranda’s * dakgoot terrasoverkapping * parket * laminaat * vloertegels * binnen en buitenzonwering * raamdecoratie * horren * werkbladen

Budget kas

€ 350,-

Alu-pro kas

v.a. € 925,-

Combi-pro kas

v.a. € 950,-

Victoriaanse kas v.a. €1400,Bel voor onze folder/prijslijst

Showterrein met 36 kassen

EmBrEgtS KASSEN gors 70 Hoeven 0165-502506

Contact 0186-652960 - carva@planet.nl Stalling - Verkoop - Reparatie Onderhoud - APK Keuring

Te Koop aangeboden Taxus 20/40cm (bonte) Bollen E 0.50 per stuk ø 30cm en Buxus 3 jarig Pyramides ca. 25cm E 0.60 per stuk 60/80cm E 7.50 Zundert, 076-5973377

Feest mee met de Nederlands kampioen! Op de Slavakto hebben zijn 11 producten van ons met GOUD bekroond, een unieke prestatie in de slagerswereld! Om dit te vieren hebben wij enkele fantastische aanbiedingen voor u die u echt niet mag missen! Wilt u elke avond genieten van heerlijke producten? Kom dan snel langs in onze winkel.

Actie geldig van 8 t/m 13 oktober 2012

Gehakt cordon bleu´s

5

00

4 stuks

Grillworst met goud bekroond

1

98

250 gram

Bief steaks

4 stuks

6

95

Bourgondische vleessalade met goud bekroond 100 gram

1

49

4 Speklappen Porc au Grain 4 Slavinken Porc au Grain

Sole mio

Samen

3 stuks

6

95

Oma´s hachee met goud bekroond+

Aardappelpuree

9

2x500 gram

98

(biefstuk, zontomaat, basilicum)

6

95

Spruitjes stamppot met een balletje gehakt 500 gram

4

95

Cees Mol, keurslager Oostwal 36, Goes Tel. 0113-211667 www.mol.keurslager.nl

120962_VIERADVERTENTIESMOL.indd 2

28-09-12 16:47


actualiteit

Gemeente presenteert begroting voor 2013 me t klein overschot van 40.000 euro

Goes spaart inwoners, maar niet haar eigen organisatie GOES - De gemeente Goes spaart de komende jaren de inwoners en bespaart flink op de eigen organisatie. Onder de noemer ‘Goes op maat’ wordt er structureel een half miljoen euro bezuinigd op het personeel. Volgens wethouder Loes Meeuwisse vallen er geen gedwongen ontslagen. “We maken gebruik van bewegingen die al gaande zijn.” DOOR EUGÈNE DE KOK Meer doen met minder geld. Dat is de opdracht waar alle gemeenten voor staan. Ook de gemeente Goes. De begroting voor volgend jaar laat een klein overschot zien van 40.000 euro, maar volgens wethouder Loes Meeuwisse is dat plusje er met moeite gekomen. Het college van burgemeester en wethouders moest namelijk zoeken naar dekkingsvoorstellen voor ruim 1,8 miljoen euro. “We hebben flink wat aanpassingen moeten doen om het zo te krijgen.” De extra kosten zitten hem in de decentralisaties. Gemeenten krijgen de komende jaren de verantwoordelijkheid over zaken als de jeugdzorg, de wet maatschappelijke ondersteuning en de wet werken naar vermogen. Onder druk van de economische crisis doen bovendien steeds meer mensen een beroep op sociale uitkeringen. Goes heeft in de zoektocht naar dekking voor die extra uitgaven niet willen morrelen aan haar ambities, maar wilde de rekening ook niet bij de inwoners neerleggen. De rioolrechten stijgen de komende jaren weliswaar flink, maar dat komt door een groot renovatieprogramma van het rioolstelsel. De andere belastingen wil de gemeente jaarlijks met niet meer dan het inflatiepercentage verhogen. “En dan moet je het dus bij jezelf zoeken”, zegt Meeuwisse. Vorig jaar heeft de gemeente zichzelf al

een taakstelling van één miljoen euro opgelegd. Nu komt daar structureel een half miljoen euro bij. De besparingen kunnen nog altijd worden gerealiseerd zonder gedwongen ontslagen, denkt Meeuwisse. De gemeente heeft al een aantal zaken in gang gezet.

‘We hebben de ruimte nodig’ Zo wordt het aantal afdelingshoofden teruggebracht van veertien naar negen en wordt de ambtelijke organisatie in zijn algemeenheid platter. Goes verwacht ook veel geld te besparen met de gemeenschappelijke regeling De Bevelanden, ook zonder de gemeente Borsele, en een samenwerkingsverband als Sabewa Zeeland. Binnenkort laat Goes een onderzoek uitvoeren naar hoe de organisatie er in de toekomst uit moet zien. De notitie ‘Goes op maat’, die met de begroting naar de gemeenteraad is gegaan, geeft alvast de richting aan. Oninbaar Naast het half miljoen euro aan besparingen op de eigen organisatie zet de gemeente in 2013 ook 750.000 euro, die ze al eerder had gereserveerd om de decentralisaties op te vangen. Verder haalt ze kleine bedragen uit het collegeprogramma van 2006-2010, zo-

Goes houdt in 2013 40.000 euro over, maar heeft daarvoor veel in het werk moeten stellen.

als de opwaardering van het Hollandse Hoevegebied (waarvoor 20.000 euro minder beschikbaar zal zijn in 2013) en een onderzoek naar de parkeergarage op de Oostwal (62.500 euro). Op het collegeprogramma 2010-2014 wordt ook bespaard, zo’n 200.000 euro in totaal. Naast deze

dekkingsvoorstellen denkt de gemeente dat ze in 2013 meer inkomsten krijgt uit de onroerende zaakbelasting. Niet door deze te verhogen, maar door de groei van het aantal woningen en minder oninbare afboekingen. Voor de jaren na 2013 staan grotere overschotten onder de streep dan

FOTO MORGUEFILE

de 40.000 euro. Meeuwisse maakt zich echter geen illusies. “We hebben nu al flink veel ruimte gecreëerd, maar die zullen we ook hard nodig hebben.” De begroting voor 2013 wordt op donderdag 1 november besproken in de commissie. Een week later is hij aan de orde in de gemeenteraad.

‘Samen sporten in de Delta’ in Sportpunt Zeeland voor mensen met een beperking

‘Je moet snel bedenken welke bewegingen je wilt maken’ GOES - Voor mensen met een beperking wordt aanstaande zaterdag in Sportpunt Zeeland in Goes een sportdag DOOR TOBIAS MANUHUTU georganiseerd. Onder de noemer ‘Samen sporten in de Delta’ krijgen de bezoekers van het evenement de mogelijkheid om kennis te maken met 22 sporten, waaronder rolstoelhockey. Deze sport wordt iedere donderdagmid- Binnen de sportvereniging zijn zowel hockeyers met een elektrische als handbewodag beoefend door circa dertig mensen van Sportclub Gehandicapten Beveland.

gen rolstoel actief. De 15-jarige Arenda Krijger en haar 12-jarige broertje Ronald sporten met een handbewogen rolstoel. Arenda is vijf jaar geleden lid geworden van de sportclub. Eerst deed zij mee met de sportmix (een introductie van verschillende sporten). Vervolgens heeft zij voor rolstoelhockey gekozen. Haar broertje Ronald, die overigens geen fysieke beperking heeft, is sinds dit jaar begonnen met rolstoelhockey. “Ik kwam vroeger best vaak kijken”, vertelt hij. “Een medespeler vroeg toen of ik lid wilde worden. Dat heb ik na de zomer gedaan. Ik beoefen de sport voor mijn plezier.”

‘Wedstrijden zijn het leukste’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO TOBIAS MANUHTU

www.internetbode.nl

De rolstoelhockeyers trainen iedere donderdagmiddag in Goes.

Bij het hockeyen is het van belang dat de spelers een snelle rolstoel hebben en dat zij goed in hun stoel zitten. Arenda is momenteel een nieuwe rolstoel aan het testen, omdat haar vorige te groot was. Ook de 15-jarige Dena Huegen hoopt binnenkort een nieuwe rolstoel te krijgen. Zij

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

beoefent de sport met een elektrische rolstoel en speelt mee in de eerste klasse van de regionale competitie. “De wedstrijden vind ik het leukste”, zegt zij. “Je moet bij deze sport snel bedenken welke bewegingen je wilt maken. Het gaat heel vlug.” Dena wil een nieuwe stoel om sneller te kunnen bewegen. “ In de stoel die ik nu heb wordt de motor snel warm”, legt zij uit. “In de andere zit een koeler, dus daar kun je langer mee doen.” Haar nieuwe stoel wordt op maat gemaakt en daarvoor zoekt de rolstoelhockeyer nog sponsors. Afhankelijk van de opties die de elektrische rolstoel moet hebben, kost een nieuwe stoel tussen de 8.000 en 20.000 euro. Wie Dena wil sponsoren zodat zij een nieuwe rolstoel kan aanschaffen, kan met haar contact opnemen via het e-mailadres: dhuegen@ zeelandnet.nl. Evenement Dena is één van de rolstoelhockeyers die zaterdag aanwezig is tijdens het evenement ‘Samen Sporten in de Delta’. Naast hockey worden onder andere judo, tafeltennis en rolstoelbasketbal aangeboden tijdens de sportdag. De activiteiten duren van 10.00 uur tot 16.00 uur. Om 14.00 uur vindt er een special event plaats dat wordt aangekondigd door Jo-Annes de Bat, wethouder van de gemeente Goes.

Volg ons op Twitter: @BevelandseBode.


VOOR DE BESTE PRIJS & KWALITEIT KOOPT U BIJ ONS!

computercursus Goes

Info: 06-212 730 77 info@bitbybit-nl.eu www.bitbybit-nl.eu

DE MOOISTE SERRES, KOZIJNEN & DEUREN IN ALUMINIUM & PVC, RENOVATIE & NIEUWBOUW

Inventor basiscursus in Bergen op Zoom

last-minute aanbieding Start: 2/11/12

✔ Maatwerk alle serres.

Info: 06-212 730 77 info@bitbybit-nl.eu

✔ Fabricatie van ramen & deuren in pvc en aluminium. ✔ Alles in eigen beheer sinds 1983. ✔ 10 jaar waarborg. ✔ Geen voorschot. ✔ Nieuwbouw - Renovaties.

VOGELVRIJ VERKLAARD

✔ Alle RAL-kleuren. ✔ Volledige afwerking. ✔ Geplaatst door vakmensen.

BEZOEK ONZE SHOWROOM

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

SERRES - KOZIJNEN - DEUREN in ALUMINIUM & PVC

(0113) 57 38 81

B ras s c h aat s e st e e n w e g 2 9 2 • 2 9 2 0 K a lm th o u t B e lg ië • Te l 0 03 2 3 6 6 6 5 7 8 6 • Fa x 0 0 3 2 3 6 6 6 4 4 4 1 A lle d a g e n o p e n va n 1 0 U t o t 1 7 U • z o n d a g va n 1 4 U t o t 17 U • w w w.br u vo.be

www.ongediertespecialist.nl

Cobie de Weerd

Gedenktekens Grote variatie en korte levertijd, tevens onderhoud. Showroom: Stanleyweg 16, Goes. Wij zijn 6 dagen geopend!

Plus 40Relatie

Bel voor een afspraak: 0113-216555. Bezoek ook: www.natuursteenhuis.nl

• Magazijninrichting • Camera- en beveiligingstechniek

Zowel nieuw als gebruikt!

Brengt singles samen!

Persoonlijk, succesvol en betrouwbaar

GEKORTWIEKTE PRIJZEN KORTWIEKTE GEKORTWIEKTE JZEN PRIJZEN

Bel: 0166-785000 voor een gratis kennismakingsgesprek!

www.40plusrelatie.nl

cm)

C-Q (30 MSE 140 PRIJS ACTIE

€ 1649

(30 cm)

D MS 170 RIJS ACTIEP

€ 19

€ €123999

) ELEKTRISCHE MOTORZAAG C-Q (30 cm MSE 140 PRIJS ACTIE

BENZINEMOTORZAAG (30 cm)

D MS 170 RIJS ACTIEP

€ 199

D (30 cm) MS 170 RIJS ACTIEP cm) HS 45 (45 IJS9 R 23 ACTIEP €

€ 199 € 3499

€ 239

ELEKTRISCHE MOTORZAAG

€ 41

€ 1649

KM 90 R S RIJ ACTIEP

€ €3414M99 B 448 T

RIJS

ACTIEP

€ €458999

HEGGENSCHAAR

MB 248 44S BIJ 8 T S MR ACTIEP RIJ ACTIEP € 349 9 € 58

tot einde juni 2012.

€ 2€99 499

KM 90 R S RIJ ACTIEP

€ 399 € 349 € €234999

cm) HS 45 (45 IJS R ACTIEP

€ €343999

€ 2.999

40882 MBR 24 RIJS ACTIEP GRASMAAIER

99 €€22.9 99 9 € 34

GRASMAAIER

Acties geldig van maart tot einde juni 2012.

WWW.STIHL.BE alle acties zijn geldig van maart tot einde juni 2012

NAAM VAKHANDELAAR STRAATNAAM 55 GRASMAAIER 1234 WOONPLAATS GRASMAAIER

ZITMAAIER GRASMAAIER

Acties geldig van maart tot einde juni 2012.

UW VAKHANDELAAR, STERK IN STEVIG WERK

zijn geldig van maart tot einde juni 2012 WWW.STIHL.BE alle acties zijn geldig van maart tot einde juni 2012

Albert Plesmanweg 5, 4462 GC Goes HANDELAAR NAAM VAKHANDELAAR Tel.: 0113 - 21 28 20 STRAATNAAM 55 e-mail: goes@bergmachines.nl PLAATS

1234 WOONPLAATS www.bergmachines.nl

LAAR, STERK IN STEVIG WERK UW VAKHANDELAAR, STERK IN STEVIG WERK

LE 540 S RIJ ACTIEP

ZITMAAIER

Hoge

Op alle Novoferm garagedeuren met loopdeur

ACTIE! ACTIE!

€ €344999

LE 540 S RIJ ACMTRIE40P82

39999 €€2.9 44

30% korting

LE 540 S RIJ ACTIEP

MR 4082

COMBISYSTEEM

HEGGENSCHAAR

Garagedeur! Op alle Novoferm garagedeuren met Dé loopdeur

TUIN- EN PARKMACHINES

HEGGENSCHAAR

KM 90 R S RIJ ACTIEP cm) HS 45 (45 IJS PR ACTIE € 439 MB 2498 S 41 RIJ COMBISYSTEEM ACT€IEP

Spellestraat 55 • 4724 SH Wouw • Tel: (0165) 30 84 58 Handelsweg 31 • 4421 SH Kapelle (Zld) • Tel: (0113) 82 03 88 E: info@easyracking.nl • www.easyracking.nl Dé Garagedeur!

Voor al uw

ELEKTRISCHE MOTORZAAG COMBISYSTEEM

BENZINEMOTORZAAG

Albert Plesmanweg 5, 4462 GC Goes Tel. 0113 - 21 28 20 goes@bergmachines.nl

€ €119649

€ €343999

Tevens camera- en beveiligingstechniek

30% korting

) C-Q (30 cm MSE 140 PRIJS ACTIE

€ 19

Wij richten uw magazijn in... Palletstellingen Legbordstellingen Draagarmstellingen Grootvakstellingen Bandenstellingen Tussenvloeren en nog veel meer!

€ €344999

VERTICUTEERMACHINE

korti

ngen

op al o nze vo orraad maaim achine s! VERTICUTEERMACHINE ZITMAAIER

Dakwerken vernieuwen reparatie pvc bitumen etcetera. Bel Zoomdak 06-18514726 www.zoomdak.nl

VERTICUTEERMACHINE

Pallets

Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157 Minimaal 100 stuks.

Vraag naar de actievoorwaarden, geldig van 1 september t/m 12 oktober 2012 de actievoorwaarden,geldig geldig van 12 12 oktober 20122012 VraagVraag naarnaar de actievoorwaarden, van11september septembert/m t/m oktober


actualiteit

Column

Als minister kerncentrale niet meteen sluit voor onderzoek naar haarscheurtjes

Greenpeace dreigt met rechter BORSSELE - EPZ gaat tijdens splijtstofwissel van volgend jaar het reactorvat extra controleren op haarscheurtjes. Ze doet dat naar aanleiding van de problemen bij de centrales in het Belgische Doel en Tihange. EPZ kondigde deze extra controles al eerder aan, maar vorige week stond het voornemen opeens in het middelpunt van de aandacht.

Addo Sprangers

Koolio

Als het gaat om het schrijven van een sollicitatiebrief in correct Nederlands zijn mboleerlingen klaarblijkelijk nou niet bepaald tha bomb. Excuseer? Tha bomb? Oh, de beste. Zeg dat dan! Dat laatste is ook wat de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge graag zou zien. In Rotterdam hebben ze namelijk ontdekt dat veel mbo-leerlingen de straattaal beheersen als geen ander, maar dat ze tegelijkertijd het Nederlands maar amper voldoende beheersen om de lesstof te doorgronden of een fatsoenlijke brief te schrijven. Het gaat daarbij niet om een handjevol jongelui, maar om zo’n negen- tot tienduizend jongeren in Rotjeknor alleen al. Dat ziet er dus niet zo boeng, eh, ik bedoel goed uit. Daarom is de gemeente Rotterdam afgelopen week de campagne ‘Jouw taal, Zijn taal’ gestart om jongeren bewust te maken van de nadelige effecten van slechte taalbeheersing voor hun verdere loopbaan. Daar zit wat in, al kunnen deze jongeren dat natuurlijk zelf ook wel bedenken. Volgens de gemeente Rotterdam zijn ze namelijk slim genoeg om een mbo-opleiding af te ronden, maar realiseren zich niet dat hun taalniveau zeer te wensen overlaat. Rotterdam stelt dat de jongeren het zelf echter niet ervaren als een probleem, totdat ze op zoek gaan naar een stageplaats of baan. Tsja, zeg nou zelf: een potentiële werkgever wordt er waarschijnlijk niet helemaal tralalalala (vrolijk) van als hij tijdens de kennismaking bij een sollicitatiegesprek wordt aangesproken met a mos (hé gozer) of stamma (vriend), al wordt dat gevolgd door het vriendelijke kaise of tapimofo (hoe gaat het). Nog verwarrender wordt het als de sollicitant gaat praten over de hoeveelheid scrilla (geld) die hij wil verdienen, want hij is een beetje sker (blut) en heeft wel wat poen nodig, jeh grabbing (snappie)? En zal de mogelijke werkgever pierie tiefie (lachen) als hij wordt gecomplimenteerd met de tjumai (knappe chick) bij de balie die door de sollicitant meteen is gebombardeerd tot mi goedoe (mijn schatje)? Mwah. De mededeling dat het met de krasbal (soa) aan de beterende hand is, zal daaraan eveneens nauwelijks bijdragen. Misschien is het voor sommigen toch een idee om de campagne niet links te laten liggen. Moet ik me daarmee niet dieken (bemoeien)? Chill, gast, deze koolio (toffe gast) heeft het ook allemaal niet verzonnen. Challa, ik bedoel houdoe, tot ziens.

Colofon

Greenpeace wil de kerncentrale per direct sluiten voor een onderzoek.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bevelandse Bode Bevelandse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Allegonda Jopse, Annemarie Schrijver Acquisitie Bert Paauwe Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 12.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 10.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 41

De oplossing van deze puzzel is in week 42 te vinden op www.internetbode.nl

Vorige week bracht Eurocommissaris Günther Oettinger de resultaten van de stresstests in de kerncentrales in Europa naar buiten. Over het algemeen was de situatie volgens hem ‘bevredigend’, voldoen alle kerncentrales aan de veiligheidseisen, maar moet Europa niet op ‘zijn lauweren gaan rusten’, waarschuwde hij. Ook EPZ niet. Uit de stresstest - waarvan de resultaten vorig jaar november door het bedrijf zelf naar buiten zijn gebracht - bleek dat de veiligheid van de kerncentrale op verschillende punten kon worden verbeterd. Zo zouden de dijken rondom nog beter bestand kunnen zijn tegen overstromingen en moest er het nodige worden gedaan aan de aardbevingsbestendigheid. EPZ heeft vorig jaar al verschillende zaken in gang gezet en het ministerie van Economische

Zaken, Landbouw en Innovatie heeft gezegd ‘te werken aan verdere invoering van de nieuwste eisen als het gaat om beveiliging’.

‘Niet bagatelliseren’ De bevestiging van Europa van de uitkomsten van de stresstest kon de commotie over de ontdekte haarscheurtjes in de reactorvaten in Doel en Tihange niet de kop indrukken. Zo dreigde Greenpeace vorige week een rechtszaak aan te spannen, omdat ze vindt dat minister Maxime Verhagen ‘de veiligheidssituatie van de kerncentrale Borssele niet serieus neemt’. De milieuorganisatie wil dat hij de kerncentrale per direct sluit voor een onderzoek. ‘Wij hebben de afgelopen weken steeds gewaarschuwd voor mogelijke haarscheurtjes in het reactorvat van Borssele … de minister

ARCHIEFFOTO TOBIAS MANUHUTU

moet het probleem niet langer bagatelliseren. Een kerncentrale is geen koekjesfabriek: stil leggen dat ding’, schrijft campagnedirecteur Joris Thijssen in een persbericht. ‘Verhagen moet doen waartoe hij verplicht is: het zekere voor het onzekere nemen. Stil leggen en op de juiste wijze inspecteren’. Binnen twee weken wil Greenpeace een antwoord. Anders stapt ze naar de Raad van State. Voorbereidingen Stil leggen wil EPZ niet. Wel heeft ze aangegeven tijdens de splijtstofwissel van volgend jaar het reactorvat extra te controleren op haarscheurtjes. “Die extra controle is toegevoegd aan het reguliere inspectieprogramma”, aldus een woordvoerder van EPZ. Momenteel is het bedrijf al bezig met de voorbereidingen voor de inspectieronde.

Gemeente wil aan de slag met visie Rondom Colijnsplaat

Het is tijd voor actie in Colijnsplaat COLIJNSPLAAT - De tijd van praten en plannen maken is voorbij. De gemeente Noord-Beveland vindt dat het tijd is om actie te ondernemen. De gemeenteraad bespreekt morgen de startnotitie Rondom Colijnsplaat over wat er allemaal in en rondom het dorp moet gebeuren om de aantrekkingskracht en leefbaarheid verhogen. DOOR EUGÈNE DE KOK

© www.sudokusite.eu

Het is niet dat het dorp meteen op de schop gaat, maar lang mag het niet meer duren, vonden de gemeenteraad en andere betrokken partijen in het voortraject. In de starnotitie, die morgen wordt besproken tijdens de raadsvergadering, staan de maatregelen voor de korte termijn. Het gros is vooralsnog onderzoeken. Zo wil de gemeente kijken hoe de haven het beste kan worden uitgebreid, of de ontsluiting en parkeermogelijkheden kunnen worden verbeterd en wat de toekomst zou moeten zijn voor de visserij en de vismijn en of daaromheen extra activiteiten kunnen komen die toeristen aantrekken. Wat het college van burgemeester en wethouders betreft beginnen al die onderzoeken nog dit jaar. Ze heeft er in totaal 115.000 euro voor over. Omdat het nog niet in de begroting was opgenomen, wil de gemeente dit bedrag halen uit de algemene reserve. De gemeente heeft echter ook al geld PAGINA 5

apart gezet voor investeringen. Zo ligt er bijvoorbeeld 100.000 euro klaar voor een strand tussen de nollen, in de buurt van de vakantieparken Ganuenta en Orisant. Het zandstrand moet niet alleen toegankelijk worden voor toeristen, maar ook voor inwoners. De gemeente rekent op een forse bijdrage van de recreatieondernemers, omdat ‘vooral zij er baat bij hebben’. Ook is al geld gereserveerd voor de uitbreiding van de haven. Die moet zowel aan de noord- als oostzijde worden uitgebreid en er moeten meer ligplaatsen komen. Ook moet er meer ruimte komen voor werkzaamheden bij of op het plateau in de beroepshaven. Verder wil de gemeente 200.000 euro investeren in de herstructurering van het havengebied. Doel is om de plezier- en beroepsvaart in de toekomst duidelijker van elkaar te scheiden en ‘locatievreemde activiteiten’ te verplaatsen. Tot dit onderdeel van de visie behoort ook het opknappen en verplaatsen van de vissteiger. Die verkeert momenteel in slechte

staat. Pas als duidelijk is wat er met de haven gaat gebeuren, wil de gemeente haar aandacht richten op het havenplateau. Volgens Noord-Beveland is dat ‘de schakel tussen het dorp en de haven’ en daarom belangrijk. Daarom moet eerst duidelijk zijn wat de plannen zijn voor de haven, anders zouden ‘bepaalde functies wel eens op een foute plek kunnen komen te liggen’. Beeldkwaliteit Naast de haven is er ook veel aandacht voor het dorp in de visie. De komende jaren moet een zogenaamd beeldkwaliteitplan worden opgesteld. Uit de gesprekken in aanloop naar de startnotitie is gebleken dat inwoners en ondernemers zich zorgen maken over het verdwijnen van kenmerkende elementen als de zwarte schuren, de slechte bebording, het straatbeeld dat steeds meer ‘verrommelt’ en de grote hoeveelheid auto’s in de Voorstraat. Om daar iets aan te doen, stelt de gemeente 20.000 euro per jaar beschikbaar.


Van 21 tot en met 24 november in de Grote Kerk in Goes

Beauty en wellness tijdens Scaldis Fair 2012 GOES - De vijfde editie van Scaldis Fair komt eraan en nieuw dit jaar is het beauty & wellness-concept. De fair vindt plaats van 21 tot en met 24 november en een deel van de Grote Kerk van Goes wordt ingericht met deelnemers en producten rondom dit thema. Centraal staat een grote ‘leef’ tafel waaraan workshops worden gegeven en bezoekers lekker even kunnen relaxen. humor’ is volgens de fair-organisatie een veelgehoorde opmerking bij de vele evenementen en bijeenkomsten waar Helwegen haar presentaties geeft. Bezoekers kunnen op Ladies Day diverse arrangementen boeken. Voor een gezellig middagje of avondje winkelen tijdens Scaldis Fair is er het vriendinnenarrangement. Liever een totale beauty- en verwenmiddag of -avond, dan is er het verwenarrangement. Heren Ook de heren laten zich uitgebreid verwennen tijdens Scaldis Fair. Op vrijdagavond kunnen mannelijke bezoekers een echte ouderwetse scheerbehandeling ervaren door Barbershop van Dam. In de Barbershop staan vakmanschap en kwaliteit hoog in het vaandel. Er wordt een totale verzorging van hoofd en huid aangeboden. Dit wordt gedaan met exclusieve producten speciaal voor de man, namelijk American Crew en Proraso. Meer informatie Kijk voor meer informatie, zoals de inhoud en prijzen van de arrangementen, openingstijden en het programma op www.scaldisfair.nl.

Marijke Helwegen is donderdag 22 november speciale gast bij Schaldis Fair. FOTO NICK VAN ORMONDT

Deelnemers aan dit concept zijn onder meer haarstyling Artistics uit Nieuwdorp, City Spa Goes, Combi Comfort uit Kapelle, Professionails uit Yerseke, exclusieve handgemaakte sieraden van Sprinkle by Eden uit Vlissingen, Zeeuwse wellnessproducten van de trekpaardenwereld uit Oostburg en Barbershop van Dam uit Zierikzee. Modeshows Tijdens Ladies Day op donderdag 22 november worden er diverse modeshows ge-

houden door onder andere Style Jaques, Kiva Fashion en Basta! Kinderkleding. Tijdens deze dag is Marijke Helwegen ‘special guest’. Vanaf 14.00 tot 22.00 uur zal zij op haar eigen(wijze) manier ‘entertainen’ en een rol spelen in de presentatie van de modeshows. Helwegen is het (on)betwiste icoon van de plastische chirurgie en in een aantal jaren uitgegroeid tot nationaal symbool van authenticiteit. “Schoonheid zit van binnen en van buiten”, aldus de diva zelf. ‘Ze is zo aardig en zit vol

Omdat een scheiding méér is dan het maken van financiële en juridische afspraken met je ex-partner!

Scheidingsbegeleiding en Gecertificeerde Mediation • Vrijblijvend oriëntatiegesprek • Uniek Financieel Scheidingsrapport • Dynamische Ouderschapsregeling Bergen op Zoom I Goes Roosendaal I Eindhoven I Rotterdam

Veersemeer bokaal 2012 GOES - De zeilwedstrijdcommissie van jachthaven Oranjeplaat had gezorgd voor mooi weer: droog, zonnig en een lekker windje. Met 15 deelnemende valken was er een sterk deelnemersveld. De boten ter beschikking gesteld door zeilschool het Veerse Gat en zeilschool De Viking. Bemanningen waren afkomstig van de Kortgene, Veere, Wolphaartsdijk, Oostwatering, de RYCB en natuurlijk Arnemuiden. ’s Morgens om 10.00 uur werden de messen geslepen tijdens de briefing, waarna de boten iets na 11.00 uur de eerste race startten. Deze werd gewonnen door een team van de organiserende vereniging: jachthaven Oranjeplaat. De tweede race werd gewonnen door een team van Jacht Club Veere. Na de 2e race werd er een lunchpauze ingelast op eiland de Arneplaat waar een team vanuit Jachthaven Oranjeplaat een zeilerslunch met warme soep had verzorgd.

Na de lunch werden nog 2 wedstrijden gezeild bij een vlagerige wind met een hoge moeilijkheidsfactor, waarbij het uiterste van de teams werd gevergd. De derde race was het team van RYCB als eerste over de finish en de vierde race werd besloten door een team van WVSW (Wolphaartsdijk). De prestaties van de teams waren erg goed te noemen, iedere race werd gewonen door tactisch zeilen. In het dagklassement ging de winst naar het team Viking 1 (Joep de Klerk) van de WSVW, de 2e plaats is voor de RYCB (Dimitri Dierckx), de 3e plaats is voor team De Druipers van Jachthaven Oranjeplaat. De Veerse Meer bokaal wisselbeker gaat voor het 3e jaar achtereenvolgens mee naar de WSVW in Wolphaartsdijk, binnengehaald door team Viking 1 en team 4Kleur. Afsluitend met een goed aangeklede borrel in het clubhuis van Jachthaven Oranjeplaat, kunnen we terugkijken naar een schitterende dag sportief zeilen.

KORTE BERICHTEN GOES Gospelconcert: Vrijdag 12 oktober Gerald Troost met MEER+ tour. Voor liefhebbbers van (nederlandstalige) gospelmuziek is dit een zeer bekende naam, die ook in Zeeland enthousiaste reacties oproept. In 2000 – toen hij met zijn solo-carrière startte – werd hij omschreven als “de man die in het gat van de gospelmuziek dook: Nederpop met christelijke teksten”. Rommelmarkt: De Wijkvereniging Goes Oost houdt op zaterdag 13 oktober een rommelmarkt van 9.30 tot 13.00 uur in Wijkcentrum Jan Ligthart, Bergweg 12 te Goes. Dansavond: Zaterdag 13 oktober houdt Dansclub De Vriendschap een ouderwets gezellige dansavond in Wijkgebouw De Spinne, Joseph Lunslaan 7. Ook worden er 2 bingo ronden gedraaid. De muziek op deze avond word verzorgd door een DJ. Aanvang 20.00 uur. Info: www.de-vriendschap.goesnet.nl of 0113-214226 of 0113-228674. Ladies Day Museum: Op woensdag 17 oktober houdt het Historisch Museum de Bevelanden, Singelstraat 13 te Goes een Ladies Day. Op deze dag staan de onlangs geopende textielexposities extra in de belangstelling. Reserveren gewenst via 0113-228883 of secretariaat@hmdb.nl Seniorenbingo: Op vrijdag 12 oktober wordt er een seniorenbingo gehouden in de Pit, Appelstraat 2A in Goes-Zuid. Aanvang 14.00-16.00 uur. Er worden 6 rondjes bingo gespeeld met leuke prijzen. KRABBENDIJKE Parkietenshow: De Parkieten Speciaal Club (PSC) regio Midden-Zeeland organiseert haar jaarlijkse regioshow. De show wordt gehouden in dorpshuis de Meiboom, Kerkpolder 30 te Krabbendijke en is geopend op vrijdag 12 oktober van 19.00 tot 22.00 uur en op zaterdag 13 oktober van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. ‘S-HEERENHOEK Oktoberfeest: Zaterdag 13 oktober wordt op het kerkplein in ‘s-Heerenhoek het jaarlijkse Oktoberfeest georganiseerd door Carnavalsstichting de Koenkelpot. Vanaf 21.00 uur kan het feest beginnen met DJ Jan Smit in de feesttent en een optreden van de Lawineboys. ‘S-GRAVENPOLDER Kinderboekenweek CBS De Rank: High tea op woensdag 10 oktober om 10.45 uur. Aansluitend presenteren de kinderen om 11.30 uur hun eerste Engelse woorden/zinnen/ liedjes/gedichtjes aan alle ouders. En als klap op de vuurpijl sluiten ze de kinderboekenweek af met een Flash Mob (10 oktober om 12.00 uur) voor kinderen en ouders van De Rank. En deze Flash Mob staat natuurlijk in het teken Hello World, Hello England. Het evenement wordt gehouden op basisschool De Rank, Egelantierstraat 7, 4431 EP ’s-Gravenpolder. Dansavond OVA: OntspanningsVereniging ‘Amicitia’ (OVA) verzorgt zaterdag 13 oktober een dansavond in het dorpshuis ‘Ons Dorpsleven’, Poelvoordestraat 3 te ‘s Gravenpolder. Een DJ verzorgt de muziek, aanvang 20.00 uur. ‘S-HEER HENDRIKSKINDEREN Vogelbeurs: Zaterdagmorgen 13 oktober is er een vogelbeurs van de Vogelvrienden Goes tussen 10.00 en 12.00 uur in het Heerhendrikhuis, Te Werfstraat 18 te ’s-Heer Hendrikskinderen. Nu zijn ook de vaste handelaren weer aanwezig. Bekijk ook onze website: www.vogelvriendengoes.nl Bingo: Op zaterdag 20 oktober houdt de Zonnebloem een gezellige bingomiddag met vele mooie prijzen in het Heer Hendrikhuis te ‘s Heer Hendrikskinderen. De aanvang is om 14.00 uur en duurt tot omstreeks 17.00 uur. Gezien de grote belangstelling voor deze bingo wordt geadviseerd om tijdig te reserveren en dat kan bij Bep de Pan tel. 223241 of Corrie Flikweert tel. 581684. KLOETINGE Postzegelavond met veiling: Op 10 oktober houdt postzegelclub De Bevelanden haar bijeenkomst in Amicitia Schimmelpenninckstraat 14 in Kloetinge. De jeugd is welkom vanaf 19u en anderen vanaf 19.30u. Onze veilingmeester heeft weer een leuke mix van kavels in elkaar weten te steken voor de clubveiling. Zet u het alvast in uw agenda: zaterdag 17 november is de najaarsbeurs van 10-17u.

ZOUTELANDE - Hicham El Barouki (links) heeft zaterdag de Marathon Zeeland gewonnen. Hier loopt hij nog naast de Algerijn Noureddine Athamna, die de marathon in 2010 won. El Barouki liet zijn tegenstander in het laatste deel van de marathon echter achter zich en won met een paar minuten voorsprong. De Marokkaan verbeterde tevens het parkoersrecord van Athamna. Hij deed 2.29,55 over de 42, 195 kilometer van Burgh-Haamstede naar Zoutelande. Remy Vasseur uit Vlissingen was met een vierde plaats de beste Zeeuw. Elisa Rijk uit Tilburg won de marathon bij de vrouwen. FOTO ANNET EEKMAN PAGINA 6

WISSEKERKE Optreden Willem Vermandere: Op zaterdag 13 oktober bij het Nut Noord Beveland. Om de paar jaar treedt hij altijd met veel succes op in Noord Beveland. Hij treedt op zaterdag 13 oktober op in Wissenkerke. De Vlaamse zanger is inmiddels al 72 jaar oud maar heeft aan kwaliteit nog niets ingeboet. Aanvang 20.00u in zaal Onder de Toren. Info: www.nutnoordbeveland.nl


L

www.rolluikgigantzeeland.nl

Bereken online uw prijs Geen aanbetaling!

25% KORTING PVC VLOEREN DUREAdag W

in

op diverse merken raamdecoratie*

bij Schoenmode den Boer Vrijdag

12 oktober 2012

verkrijgbaar in 10 kleuren

een weeken

dje

t.w.v. ¤ 20w0eg,-!

PVC Vloeren incl. leggen

Vrijdag 12 oktober organiseert Schoenmode den Boer een speciale DUREA dag. Kom kennis maken met de nieuwe najaar - wintercollectie van Durea, die we deze dag vol trots aan u presenteren met hulp van vertegenwoordigers van Durea zelf. Zij kunnen u uitleg geven en staan open voor al uw vragen. Bij aankoop van een paar Durea’s hebben we een leuke attentie voor u en u maakt kans op een weekendje weg t.w.v. 200 euro.

25% KORTING e 49,95 PV op diverse merken raamdecoratie*

per m2*

25% KORTING PVC VLOEREN op diverse merken raamdecoratie*

verkrijgbaar in 10 kleuren

25% KORTING PVC VLOEREN PVC Vloeren

op diverse merken raamdecoratie*

leggen verkrijgbaar in 10 incl. kleuren ,95

e 49

per m2*

Een compleet assortiment raamdecoratie: en paneelgordijnen, horizontale, verticale, Zuivelstraat 20 Bergen opvouw-, Zoomrol-, • t. plissé0164-235203 • www.denboerschoenmode.nl vlinder en houten jaloezieën en horren

Voordelen van PVC: PVC Vloeren incl. leggen Een compleet assortiment raamdecoratie: Geluidsarm • Vochtbestendig • Onderhoudsvriendelijk vouw-, rol-, plissé- en paneelgordijnen, horizontale, verticale, e 49,95 • Uitermate geschikt voor vlindervloerverwarming en houten jaloezieën en horren per m 2*

* Aanbieding geldig t/m 31 oktober 2012. Vraag in de winkel naar de voorwaarden. 1 2012, TE KOOP: appartement in t/m 15 september Stgeldig *Aanbiedingen geldig geldig op gordijnstoffen, shutters en buitenzonwering. Vraag in de winkel naar de voorwaarden. ar Toprediverse merken raamdecoratie.EenNiet compleet assortiment raamdecoratie: Voordelen van PVC: wintersportgebied Winterberg k Fir

Geluid •

*Aanbiedingen geldig t/m 15 september 2012, geldig op diverse merken raamdecoratie. Niet geldig op gordijns

in Duitsland. (320 km vanuit Breda). Volledig ingericht, slaapgelegenheid voor 6 personen.

Meer info www.vakantiewinterberg.be of 0032495-501961

st Con vouw-, rol-, plissé- en paneelgordijnen, horizontale, verticale, To bol Geluidsarm • Vochtbestendig • Onderhoudsvriendelijk dly go tact vlinder en houten jaloezieën en horren • Uitermate geschikt voor vloerverwarming where Dan d Een compleet assortiment raamdecoratie: Voordelen van PVC: urf jij no one’s gone b *Aanbiedingen geldig t/m 15 september Welgelegen 2c, 4691 SJ Tholen, Tel.: 0166 - 66 28 diverse merken raamdecoratie. Niet geldig op gordijnstoffen, Geluidsarm shutters en buitenzonwering. Vraag de winkel naar de voorwaarden. vouw-,2012, rol-,geldig plissé-open paneelgordijnen, horizontale, verticale, • Vochtbestendig •in Onderhoudsvriendelijk je vast efore? in het d vlinder en houten jaloezieën en horren • Uitermate geschikt voor51, vloerverwarming Welgelegen 2c, SJ Tel.: Tholen Biezelingsestraat 44214691 BN Kapelle, 0113 wel te agelijk s leven verdiepen Biezelingsestraat 4421 Verf • Behang • Raamdecoratie • Gordijnen • Tapijt •51, Laminaat • PvcBN vloere van C (45, ka a r la Tel.: 0166 - 66 28 80 Welgelegen 2c,n4691 ker)? SJ Tholen, *Aanbiedingen geldig t/m 15 september 2012, geldig op diverse merken raamdecoratie. Niet geldig op gordijnstoffen, shutters en buitenzonwering. Vraag in de winkel naar de voorwaarden.

!

Welgelegen 2c, 4691 SJ Tholen, Tel.: 0166 - 66 28 80 Welgelegen 2c, 4691 SJ Tholen, Tel.: 0166 - 66 28 80 www.zeelandwerkt.nl vacatures bij Biezelingsestraat 4421 Kapelle, Tel.: 0113 - Tel.: 34 21- 3401 Verf • Behang • Raamdecoratie • Gordijnen • Tapijt •51, Laminaat • PvcBN vloeren • Insectenwering Buitenzonwering • 0113 Garagedeuren jou in de buurt Biezelingsestraat 51, • 4421 BN Kapelle, 21 01 Welgelegen 2c, 4691 SJ Tholen, Tel.: 0166 - 66 28 80

Biezelingsestraat 51, 4421 BN Kapelle, Tel.: 0113 - 34 21 01, www.decohomeelenbaasnoom.nl Welgelegen 2c, 4691 SJTholen, Tholen, 0166 - 66 28 80 Biezelingsestraat 51, 4421 BN Kapelle, Tel.: 0113 - 34Tel.: 21 01, www.decohomeelenbaasnoom.nl Biezelingsestraat 51, Kapelle, 0113 - 34 21 01 Welgelegen 2c,4421 4691 SJBN Tel.: 0166 -Tel.: 66 28 80 Welgelegen 2c, SJ Tel.: Tholen, - 66-28 Biezelingsestraat 51, 44214691 Kapelle, - 34Tel.: 21Tel.: 01, 0166 www.decohomeeelenbaasnoom.nl Biezelingsestraat 4421 BN Kapelle, 0113 34 21 01 Verf • Behang • Raamdecoratie • Gordijnen • Tapijt •51, Laminaat •BNPvc vloeren • 0113 Insectenwering •www.decohomeelenbaasnoom.nl Buitenzonwering •80 Garagedeuren

Verf • Behang • Raamdecoratie • Gordijnen • Tapijt • Laminaat • Pvc vloeren • Insectenwering • Buitenzonwering • Garagedeuren

Van Damme

HERFSTVAKANTIE

Van Damme

GROENTE, FRUIT & VLEES

GROENTE, FRUIT & VLEES Kwaliteitsvlees zeeuwse land Kwaliteitsvlees uut zeeuwse land Kwaliteitsvleesuut uut’t’t’t zeeuwse land

Hachee (kant en klaar, uit eigen keuken) 3,49 per 500 gr Pepersteak 3,50 per 250 gram Pepersteak + GRatis 500 3,50 per 250 gram gram gesneden rode kool Boerenachterham 1,29 per 100 gr Verse worst(lekker bij de witlof) 2,99 gram Verse worst 2,99per per500 500 gram speklappen 2,75 per 500 gr (kant en 3+1 Gegrilde gehaktballen (kant enklaar) klaar) 3+1GRATIS GRATIS Gegrilde gehaktballen veRse GRoente & FRuit nu ookVerse ambachtelijke boerenzuivel en boerenkaas Groente & Fruit Verse Groente & Fruit Perssinaasappels 15,00 Nu ook ambachtelijke boerenzuivel en kaasper doos (±100st) zeeuwse witlof Nu ook ambachtelijke boerenzuivel en kaas 0,89 per 500 gr elstar Verse (nieuweAndijvie oogst van eigen bodem) per 2 kilo 0,79 per 5001,50 gram Huissalade 0,89 per 100 gram Verse Andijvie 0,79per per 500 gram Zeeuwse snijbonen 1,25 500 gram Bij Zeeuwse aankoop van onze heerlijke mandarijnen,1,25 kunt u een 17-daagse winnen snijbonen per 500 gram Zeeuwse uien 0,79 per 2,5 kiloreis naar zuid-afrika, of een weekend/dag arrangement naar Beekse Bergen! (nieuwe oogst)0,79 1,00 per Zeeuwse DelcorfeRwtensoeP uien perkilo 2,5 kilo erZeeuwse is weer zelfgemaakte

Selderijsalade

D.V. dinsdag 16 en woensdag 17 oktober zijn wij GESLOTEN

Zaterdag de hele dag geopend van 8.30 - 15.00 uur

Openingstijden: Zondag en dinsdag gesloten Openingstijden: Maandag, woensdag t/m vrijdag van 8.30 - 12.00/13.00 - 17.00 uur Maandag, woensdag t/m vrijdag 8.30 - 12.00/13.00 - 17.00 uur Zaterdag dag geopend van Zaterdag dede helehele dag geopend van 8.30 - 15.00 uur8.30 - 15.00 uur Zondag en gesloten Zondag endinsdag dinsdag gesloten

20%

EE K EW

%

%

AT ST

20

LA

15

10 %

%

5

15

%

www. radio-nomen-nescio.nl

Voor het aanvragen van verzoekjes voor patiënten van het Admiraal De Ruiter Ziekenhuis en bewoners van Huize Den Berg.

op dinsdag 13 en woensdag 14 november

Oudekamerseweg 7 Heinkenzand Oudekamerseweg 7 Heinkenszand 0113-568019 Openingstijden: 0113-568019 Maandag, woensdag t/m vrijdag 8.30 - 12.00/13.00 - 17.00 uur www.boerderijwinkelvandamme.nl www.boerderijwinkelvandamme.nl

%

Radio Nomen - Nescio op internet:

Kunst & Antiek Veiling en VenduVeiling

0,79 per 100 gram

Boerderijwinkel van damme

5

gratis plaatsing

Inbreng gevraagd, van één item tot complete inboedel, voor onze

0,79 per 100 gram

Selderijsalade

- Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds

antiek | (streek)sieraden | design | kunst | verzamelingen | inboedels

(nieuwe oogst) 1,00 per 15kilo Delcorf DeZeeuwse reclame is geldig van woensdag 10 t/m maandag oktober 2012 Boerderijwinkel van Damme Oudekamerseweg 7 Heinkenzand 0113-568019 Boerderijwinkel van Damme www.boerderijwinkelvandamme.nl

”Die ene druppel. Die doet er toe.”

Dorpsstraat 50 - Krabbendijke Kijk ook op www.krabbendijke.com

VenduHuis De Jager Goes BV Ringbaan West 2a | 4461 ED Goes 06 42 11 45 42 | www.venduhuisdejager.nl

al 20 jaar vakmanschap in Kapelle Spectaculaire acties KORTINGEN OPLOPEND TOT 20% vanaf 22 september t/m 20 oktober 2012

www.dejongeparket.nl


Bekendmakingen Goes Informatiepagina woensdag 10 oktober 2012

www.goes.nl>Inwoner>Nieuws/Actueel>Info Goes Stadskantoor M.A. de Ruijterlaan 2 4461 GE Goes Postadres Postbus 2118 4460 MC Goes T (0113) 249 600 E stadskantoor@goes.nl I www.goes.nl Openingstijden afdeling Publiekszaken ma t/m vr 09.00 - 12.30 uur do-avond 17.00 - 20.00 uur za 10.00 - 12.00 uur Op maandag- t/m donderdagmiddag kunt u alleen na telefonische afspraak geholpen worden. Op vrijdagmiddag zijn alle gemeentelijke diensten gesloten. Openingstijden afdelingen Activering & Inkomensvoorziening en Zorg ma t/m vr 09.00 - 12.30 uur Calamiteitentel. (0113) 249 770 In noodgevallen buiten kantooruren: 06 5329 8141

Geen collegespreekuur op 18 oktober In verband met de herfstvakantie vervalt het collegespreekuur op 18 oktober.

AgendaGoes Datum 1-12 oktober

11 oktober

11 oktober

11 oktober

Activiteit

Week van de Opvoeding, verschillende ouder- en kindactiviteiten in de hele Oosterschelderegio Divers, zie www.cjgoosterschelderegio.nl voor het volledige programma Opening Brede School Wolphaartsdijk 14.00 uur Brede School Wolphaartsdijk Collegespreekuur voor inwoners en ondernemers, zie www.goes.nl > Bestuur & Organisatie > Spreekuur 18.30 - 19.30 uur Stadskantoor Hamerraad en raadscommissie Zie voor agenda www.goes.nl/ >Bestuur en Organisatie> vergaderschema 19.30 uur Stadskantoor

Voor evenementen zie www.goespromotie.nl

Ontwerpbeschikking omgevingsvergunning (her)bouw 31 woningen aan de J.P. Coenstraat, Abel Tasmanstraat en Evertsenstraat te Goes Burgemeester en wethouders maken bekend dat, op grond van artikel 2.12 en paragraaf 3.3 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, met ingang van 11 oktober 2012 voor zes weken in het stadskantoor, M.A. de Ruijterlaan 2 te Goes, ter inzage ligt het ontwerp van de beschikking op de aanvraag omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan West t.b.v. het (her)bouwen van 31 woningen aan de J.P. Coenstraat, Abel Tasmanstraat en Evertsenstraat te Goes. De aanvraag met bijbehorende stukken is gedurende de genoemde periode ook digitaal in te zien op de gemeentelijke website www. goes.nl en op www.ruimtelijkeplannen.nl/webroo/?planidn=NL.IMRO.0664.OVGW01-ON99. Gedurende de bovengenoemde termijn kan iedereen schriftelijk of mondeling een zienswijze indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Indien u mondeling een zienswijze wilt indienen kunt u hiervoor contact opnemen met dhr. M. Jonker, tel. 0113-249682.

Vaststelling bestemmingsplan 's-Heer Arendskerke-Eindewege' Burgemeester en wethouders maken, op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro), bekend dat de gemeenteraad het bestemmingsplan 's-Heer Arendskerke- Eindewege' op 20 september 2012 heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan betreft een beheersmatig bestemmingsplan waarbij grotendeels is uitgegaan van de bestaande feitelijke situatie. Het plangebied heeft betrekking op de kern van ‘s- Heer Arendskerke en het nabij gelegen bedrijventerrein in Eindewege. Ten opzichte van het ontwerpplan zijn wijzigingen aangebracht. Het betreffen de volgende wijzigingen: • het op de verbeelding intekenen van een bouwvlak op het perceel aan de Korte Achterweg 14 in de kern van ‘s- Heer Arendskerke conform het vigerende bestemmingsplan; • het vervangen van de waarde'Archeologie- 1' op de verbeelding voor de waarde 'Archeologie- 2' en visa versa conform de bijbehorende regels; • het op de verbeelding intekenen van de maatvoering op het perceel aan de Nijverheidsstraat 8 te Eindewege; • het wijzigen van de bestemming Maatschappelijk naar de bestemming Gemengd op de percelen aan de Torenring 44 A en B conform het vigerende bestemmingsplan; • het in de regels binnen de bestemming 'Bedrijventerrein' onder artikel 5.2.1 toevoegen van de zinsnede dat gebouwen uitsluitend binnen de op de verbeelding aangegeven bouwvlakken mogen worden gebouwd; • het doorvoeren van enkele tekstuele aanpassingen in de toelichting van het bestemmingsplan. Het gaat hierbij om het vermelden in paragraaf 4.2.2 dat bij vergunningverlening op het bedrijventerrein Eindewege een zorgvuldige belangenafweging zal worden gemaakt om omwonenden van het bedrijventerrein te beschermen in hun leefbaarheid en woongenot; • het doorvoeren van enkele ondergeschikte, grammaticale en niet-inhoudelijke wijzigingen in de toelichting van het bestemmingsplan.

Ter inzage legging Het raadsbesluit en het vastgestelde bestemmingsplan liggen vanaf 11 oktober 2012 zes weken ter inzage. Het raadsbesluit en het vastgestelde bestemmingsplan zijn digitaal te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl/webroo/?planidn=NL.IMRO.0664.BPHA06-VG99 en is tevens beschikbaar via de gemeentelijke website www.goes.nl/bestemmingsplannen.

Beroep Gedurende de genoemde termijn kan een belanghebbende beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Beroep kan alleen worden ingesteld door een belanghebbende die omtrent het ontwerpbestemmingsplan tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar heeft gemaakt, alsmede de belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest om zijn zienswijze bij de gemeenteraad kenbaar te maken. Tegen de wijzigingen die bij de vaststelling in het bestemmingsplan zijn aangebracht, kan door alle belanghebbenden beroep worden aangetekend. Het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn, tenzij bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek om voorlopige voorziening, zoals bedoeld in artikel 8.4 van de Wet ruimtelijke ordening, is gedaan. Als een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het bestemmingsplan pas in werking nadat op het verzoek is beslist. Voor nadere vragen over de inhoud van het bestemmingsplan kunt u terecht bij mevrouw drs. M.L. van Mackelenbergh op het telefoonnummer 0113- 249 854 of m.van.mackelenbergh@goes.nl.

Aanvragen omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende aanvragen om een omgevingsvergunning hebben ontvangen:

Datum ontvangst

zaaknummer

locatie

omschrijving

01-10-2012 03-10-2012

OMG-2012-0602 OMG-2012-0608

Duvensteijn 8 Geldeloozepad 7

03-10-2012 02-10-2012

OMG-2012-0606 OMG-2012-0604

Klokstraat 5 ‘s-Gravenpolderseweg 114

02-10-2012

OMG-2012-0605

‘s-Gravenpolderseweg 114

01-10-2012

OMG-2012-0601

Singelstraat 9

05-10-2012

OMG-2012-0611

Weegbreepad 1

het bouwen van een woning het gebouw voorzien van reclame-uitingen het verbouwen van een winkelpand het verplaatsen van de tijdelijke units voor de periode van 2 jaar het verplaatsen van een deel van de tijdelijke units voor een periode van 2 jaar het aanpassen van het bankenplan en plaatsen van een podium het bouwen van een overkapping

De publicatie van ontvangen aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt.

Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij na toepassing van de reguliere voorbereidingsprocedure de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend:

Datum verzending

zaaknummer

locatie

omschrijving

1-10-2012 2-10-2012

OMG-2012-0473 OMG-2012-0417

Nieuwe Rijksweg 2D het uitbreiden van het magazijn Papegaaistraat 9, 11, 13 het bouwen van winkels met Korte Vorststraat 24a, 26, bovenwoning 26a, 26b, 26c en 26d te Goes

Tegen een verleende vergunning kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van verzending (zie vermelde datum) een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de voorzieningenrechter van de rechtbank Middelburg verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd.

Inzage aangevraagde en verleende vergunningen Na een afspraak met de afdeling Vergunningen en Handhaving, bureau Vergunningen, telefoonnummer 24 97 00, kunt u de aanvragen en verleende vergunningen inzien in het Stadskantoor.

Melding op basis van artikel 1.26 Bouwbesluit 2012 Burgemeester en wethouders hebben de volgende sloopmelding(en) ontvangen:

Datum melding

locatie

omschrijving

01-10-2012

Ridderstraat 15

het verwijderen van asbesthoudende lijmresten in gang en meterkast

Tegen meldingen op basis van artikel 1.26 Bouwbesluit 2012 kan geen bezwaar worden gemaakt. Melding op basis van artikel 8.40 Wet milieubeheer Burgemeester en wethouders hebben de volgende meldingen ontvangen van: Jeremiasse Tweewielers BV op grond van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer voor het oprichten van een bedrijf in de verkoop en reparatie van fietsen en fitnessapparatuur en gerelateerde onderdelen en accessoires, gelegen aan de v.d.Spiegelstraat 92 te Goes. Thermen Goes B.V. op grond van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer voor het realiseren van een centrum voor Wellness, Beauty, Fitness, Fysio, en Kinderopvang met brasserie, gelegen aan het Geldeloozepad 11 te Goes. Tegen meldingen op basis van artikel 8.40 Wet milieubeheer kan geen bezwaar worden gemaakt. www.goes.nl


Bekendmakingen Goes Informatiepagina woensdag 10 oktober 2012

www.goes.nl>Inwoner>Nieuws/Actueel>Info Goes

Uitgebreide voorbereidingsprocedure De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, maakt bekend dat in het kader van de Monumentenwet 1988 hij voornemens is vergunning te verlenen: aan: A.W. timmerman voor: de sloop van een bestaand bouwwerk en het realiseren van grotere nieuwbouw op deze plek, waarvoor een funderingssleuf van 60cm diep moet worden gegraven, op het perceel Monnikendijk 49, kadastraal bekend Gemeente Goes, sectie X, nummer 286 (rijksmonument 45128/ Locatie Monnikendijk-Monnikenhof). De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 11 oktober 2012 zes weken ter inzage. De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken zijn in te zien tijdens de openingstijden van het Stadskantoor; u kunt hiervoor een afspraak maken met de afdeling Vergunningen en Handhaving, bureau Vergunningen 24 97 00 Tijdens de periode van ter inzage legging kunnen schriftelijk zienswijzen worden ingebracht. Zij moeten worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders en worden verzonden naar Postbus 2118, 4460 MC Goes. In deze periode kunnen ook zienswijzen mondeling worden ingebracht. Hiervoor wordt een hoorzitting georganiseerd na telefonische afspraak met C. van de Vate, telefoonnummer:0113-249693. Wij maken u erop attent dat slechts beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingediend als u ook een zienswijze hebt ingebracht tegen de ontwerpbeschikking en u belanghebbende bent.

Verwijderen verkeersborden Westwal/L.P. van der Spiegelstraat Burgemeester en wethouders hebben op 9 oktober 2012 besloten tot het intrekken van het verkeersbesluit van 16 december 2003. De borden ' gesloten voor alle motorvoertuigen' aan weerszijde van de Westwal ter hoogte van de Piet Heinstraat, op de L.P. van der Spiegelstraat direct ten oosten van de in-/uitrit van de parkeergarage Stadspoort aan de Koepoortzijde en op de L.P. van der Spiegelstraat ter hoogte van nummer 2 worden weggehaald. Tevens is besloten tot het weghalen van dezelfde borden met de onderborden met het opschrift 'uitgezonderd bestemmingsverkeer', aan weerszijde van de L.P. van der Spiegelstraat ter hoogte van de Dam. De reden van het besluit tot het weghalen van deze borden is dat door het fysiek afsluiten van de ontsluiting van de L.P. van der Spiegelstraat richting de Koepoort alsook richting de Westwal via het doortrekken van het groen en de aanwezigheid van klappalen, voornoemde borden in het kader van deregulering overbodig worden bevonden. De ontsluiting richting de Koepoort wordt opgeheven vanwege het tegengaan van sluipverkeer vanaf de kruising Dam/Jacob Valckestraat/Frans den Hollanderlaan naar de Koepoort. Het bord 'doodlopende weg' bij de L.P. van der Spiegelstraat ter hoogte van de Dam blijft gehandhaafd. Het verkeersbesluit ligt vanaf 11 oktober 2012 zes weken ter inzage. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedere belanghebbende binnen voorgenoemde termijn een bezwaarschrift indienen tegen dit besluit bij het college

van burgemeester en wethouders van Goes, Postbus 2118, 4460 MC te Goes. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en ten minste de volgende gegevens bevatten: a. de naam en het adres van de indiener; b. de dagtekening; c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; d. de gronden van het bezwaar. Voor vragen over het besluit kunt u terecht bij mevrouw drs. M.L. van Mackelenbergh op het telefoonnummer 0113- 249 854 of middels m.van.mackelenbergh@goes.nl.

Re-integratieverordening Vanwege nieuwe wetgeving op het gebied van bijstand in 2012 en bezuinigingen op het reintegratiebudget was het nodig om het re-integratiebeleid aan te passen. Deze re-integratieverordening die per 1 oktober 2012 is ingegaan is door de gemeenteraad vastgesteld. Het college heeft ter uitvoering van deze verordening beleidsregels re-integratie vastgesteld die ook per 1 oktober 2012 ingaan.

Verleende vergunningen/ontheffingen door burgemeester en wethouders: • V oor het innemen van een standplaats op de locatie De Spinne in Goes, voor de verkoop van vis en aanverwante artikelen op woensdag van 08.00 tot 18.00 uur (verzonden 2 oktober 2012).

Verleende vergunningen door de burgemeester: • V oor het vieren van het 30 jarig bestaan café De Pompe op de Grote Markt in Goes op 4 november 2012 van 16.00 tot 23.00 uur (verzonden 1 oktober 2012).

Bezwaar Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de datum van verzending van de verleende c.q. geweigerde vergunningen en ontheffingen bezwaar indienen bij burgemeester en wethouders respectievelijk de burgemeester, Postbus 2118, 4460 MC Goes. Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener, dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de motivering van het bezwaar. Indien bezwaar is ingediend, kan de voorzieningenrechter van de rechtbank Middelburg, sector bestuursrecht, Postbus 5015, 4330 KA Middelburg worden verzocht een voorlopige voorziening te treffen als onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen dat vereist. Voor het in behandeling nemen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. De op vergunningen/ ontheffingen betrekking hebbende stukken liggen gedurende deze periode ter inzage

www.goes.nl

Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens

Werkzaamheden tot eind november

Opknapbeurt kademuren stadshaven Wat u moet weten over uw gegevens GOES - De komende weken krijgen de kademuren in de stadshaven van Goes een opknapbeurt.

GOES - In de gemeentelijke basisadministratie persoonsgegevens - de officiële naam van de Nederlandse bevolkingsadministratie - zijn persoonsgegevens opgenomen van alle inwoners van Goes. Het gaat hierbij om adresgegevens en gegevens over het huwelijk, nationaliteit, ouders en kinderen.

De kademuren worden de komende weken gerestaureerd.

VAN ONZE REDACTIE De muren worden in de eerste plaats gereinigd. Daarna vinden herstelwerkzaamheden van het voeg- en metselwerk plaats. Tijdens de werkzaamheden wordt rekening gehouden met de zeldzame planten die groeien op sommige delen van de muren. Deze plekken worden tijdens de opknapbeurt ontzien. Hiernaast worden de muurankers, enkele hekwerken en de lichtmasten rondom de stadshaven geschilderd. Het werk gebeurt met de klok mee. Van

de Sint Maartensbrug gaan ze richting de Grote Kade, Bierkade, Turfkade, Kleine Kade om te eindigen bij de Sint Maartensbrug en de J.A. van der Goeskade. De aannemer is waarschijnlijk tot eind november zoet met de klus. Tijdens de laatste fase van het project wordt het waterpeil één week met ongeveer twintig centimeter verlaagd. Zo kunnen er ook herstelwerkzaamheden plaatsvinden op dat waterpeil. Programma De renovatie van de kademuren maakt deel uit van een speciaal programma om

ARCHIEFFOTO LEONARD PASCHIER

monumenten in de gemeente Goes op te knappen. In het kader van dat programma zijn eerder het Bastion in de Smallegangesbuurt, de Vaete in Kloetinge, de pompen op de Beestenmarkt en in de ‘s-Heer Hendrikskinderenstraat, de poort van de Latijnse School op de Kreukelmarkt en van het Gasthuis op de Oude Vismarkt, de Burgerweeshuispoort in de Singelstraat, de gevangenismuur aan de Oude Singel en de poortomlijsting in de Vuilstraat onder handen genomen. De renovatie van de kademuren van een nieuwe reeks projecten. PAGINA 9

Deze gegevens worden vaak automatisch verstrekt aan overheidsinstellingen en enkele bijzondere maatschappelijke instellingen, voor zover dat noodzakelijk is voor hun wettelijke taken. Deze instellingen baseren beslissingen vaak direct op de uit de basisadministratie verkregen informatie. De gegevensverstrekking voor publiekrechtelijke doeleinden kunt u niet voorkomen: dit is voorgeschreven. Soms kunnen echter anderen verzoeken beschikbare gegevens in de basisadministratie te verstrekken. Hiervoor kunt u geheimhouding van uw gegevens verzoeken. Het gaat dan om verstrekking aan verplichte derden, zoals een curator of advocaat die een dagvaarding aan uw adres wil uitbrengen, de stichting interkerkelijke ledenadministratie en aan niet commerciële instellingen als sport en muziekverenigingen of particulieren. Bij de gemeente kunt u schriftelijk verzoeken om aan die instellingen geen ge-

gevens over u uit de basisadministratie te verstrekken. Hiervoor zijn speciale formulieren beschikbaar. Deze kunt u via DigiD invullen op www. goes.nl (inwoner>publiekszaken>loket) of telefonisch opvragen bij de afdeling publiekszaken: 0113-249600. Nadat de gemeente uw verzoek heeft verwerkt ontvangt u een bevestiging. Wilt u weten aan wie in het afgelopen jaar uw gegevens zijn verstrekt, dan kunt u daarvan (schriftelijk) een overzicht opvragen bij de gemeente. Binnen enkele weken krijgt u dat overzicht (kosteloos) thuisgestuurd. Het is belangrijk dat de gegevens in de basisadministratie juist en actueel zijn. Twijfelt u of uw gegevens kloppen? Neem dan contact op met de afdeling publiekszaken. Over uw rechten en plichten die te maken hebben met de basisadministratie is een folder beschikbaar. Deze folder kunt u opvragen bij publiekszaken.

Expositie Ronald Debbaut GOES - Kunstenaar Ronald Debbaut uit Goes exposeert nog tot en met 31 oktober in het museumcafé van Historisch Museum De Bevelanden. De tentoonstelling is georganiseerd door Kunstuitleen De Bevelanden. Ronald Debbaut maakt grote en kleine experimentele doeken. Hij bekijkt welke kleuren elkaar versterken. In deze expositie is een serie doeken te zien waarbij is geëxperimenteerd met horizontale lijnen, die worden onderbroken door gesuggereerde verticale figuren. Debbaut heeft zowel binnen als buiten de provincie geëxposeerd. De expositie is te zien tijdens de openingstijden van het museumcafé. Zie daarvoor www.historischmuseumdebevelanden.nl.


W W W . B O R S E L E . N L

BORSELS BULLETIN 10 OKTOBER 2012 WEEK 41

REDACTIE GEMEENTE INFO afdeling Bestuursondersteuning, Tel. (0113) 238438 E-mail: publicatie@borsele.nl REDACTIE GEMEENTERAAD raadsgriffier, Tel. (0113) 238440 GEMEENTE BORSELE Gemeenteraad, College van Burgemeester en Wethouders, commissie bezwaarschriften. Postadres: Postbus 1, 4450 AA Heinkenszand. Bezoekadres: Stenevate 10, 4451 KB Heinkenszand. Tel. (0113) 238383, fax (0113) 561385 Openingstijden Burgerzaken: (bezoekadres locatie Ovezande) Maandag 08.30-12.30 uur en ‘s middags op afspraak Dinsdag 08.30-12.30 uur Woensdag 08.30-16.00 uur Donderdag 08.30-12.30 uur en van 17.00 tot 20.00 uur Vrijdag 08.30-12.30 uur Openingstijden ter inzage liggende stukken iedere werkdag van 08.30-12.30 uur E-mail: info@borsele.nl Website: www.borsele.nl Twitter: @gemeenteborsele

CULTUREEL BORSELE VERWACHT BIJ CULTUUR IN BORSELE: Theaterprogramma seizoen 2012/2013 De werkgroep Podium organiseert het komende seizoen in De Stenge te Heinkenszand de volgende voorstellingen: 29 okt. Dubbelcabaret van: MARTIJN OOSTERHUIS met try-out van ‘No Surrender’ en THIJS KEMPERINK met ‘Achteraf Bekeken’ Martijn Oosterhuis is één van de eerste stand-up comedians van ons land en wint als cabaretier in 1997 de persoonlijkheidsprijs op Cameretten. Bij het grote publiek is Martijn bekend door zijn medewerking aan het populaire televisieprogramma De Lama’s van BNN. Martijn is nu bezig met zijn vierde programma ‘No Surrender’. Een programma zonder rode draad, maar met een opvallende tatoeage Thijs Kemperink. Hoe voelt iemand zich die 28 jaar woonachtig is tussen de koeien, kalfjes, schapen en kippen en de rust slechts verstoord ziet door een sporadisch overvliegende straaljager? Vraag het aan Thijs Kemperink en hij zal u het antwoord proberen te geven. Een antwoord dat verpakt wordt in een cabaretprogramma met de veelzeggende titel ‘Achteraf Bekeken’. Kijk voor het volledige programma en voor bestellen, reserveren van kaarten op www.cultureleraadborsele.nl Op deze website vindt u ook meer informatie over onze andere activiteiten.

l t ur e Cu

le

Borse le

JAARLIJKSE HERDENKING IN BAARLAND Ieder jaar herdenkt de gemeente Borsele op 26 oktober de strijd die geleverd is voor de bevrijding van Zuid-Beveland. Dit jaar is het 68 jaar geleden dat onze bevrijders hier geland zijn. Programma: - 14.45-14.55 uur samenkomst voor strandbrasserie De Landing aan de Zeedijk in Baarland, daarna lopend naar het monument, waar een korte plechtigheid plaatsvindt. Namens het gemeentebestuur wordt er een krans gelegd. Voor iedereen is er gelegenheid om bloemen te leggen. - Na afloop wordt er bij strandbrasserie De Landing een kopje koffie geschonken. Wij nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.

VERWIJDEREN GRAFSTENEN OP DE ALGEMENE BEGRAAFPLAATSEN Na het verstrijken van de uitgiftetermijn van een graf vervalt de grafruimte en grafbedekking aan de gemeente en heeft de gemeente daarover de zeggenschap. Door de gemeenteraad is besloten na het eindigen van de uitgiftetermijn om de grafbedekking te verwijderen. In afwijking van het bovengemelde blijven grafmonumenten gehandhaafd op graven die zijn uitgegeven voor 1970, graven waarvoor minimaal 40 jaar grafrechten zijn betaald en kindergraven. Deze uitzonderingspositie vervalt op het moment dat tot ruiming van graven moet worden overgegaan als gevolg van ruimtegebrek op de begraafplaatsen. Voor de eerste begraafplaatsen zijn vanaf de zomer van 2010 aanschrijvingen en publicaties gedaan in verband met het verstrijken van de uitgiftetermijnen van graven en het verwijderen van grafstenen. De tijd is aangebroken om de grafbedekkingen nu daadwerkelijk te verwijderen. Het betreft de begraafplaatsen: - ’s-Heer Abtskerke - Heinkenszand, Kerklaan - Driewegen - Nieuwdorp De begraafplaats Heinkenszand, Dorpsstraat blijft buiten beschouwing, omdat hier geen gedenkstenen worden verwijderd. Als wij beschikken over persoons- en adresgegevens informeren wij nabestaanden persoonlijk over het verwijderen van de grafmonumenten. Maar van een gedeelte van de graven ontbreken gegevens of is de informatie verouderd. Daarom brengen wij ook een publicatie aan op de begraafplaatsen en gemeentelijke website. Gedurende deze bekendmaking blijven de grafbedekkingen ter beschikking van de nabestaanden door handhaving op de graven. Als tijdig een verzoek wordt ingediend, kunnen nabestaanden de grafmonumenten ophalen. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor het opnemen en afvoeren van de grafbedekkingen. De gemeente levert alleen hand- en spandiensten.

‘s-Heerenhoekse Avond m.m.v. Fanfare St. Caecilia en toneelvereniging de ‘s-Heerenhoekse Comedie, aanvang 19.30 uur Open tennistoernooi junioren tennisvereniging Tebo Intocht Sinterklaas Heinkenszand Winterfair Heinkenszand Volkskerstzang Bevelands Kerstkoor en Fanfare St.Caecilia, aanvang 20.00 uur. Entree gratis.

Op het moment dat de uitgiftetermijn van een graf verloopt, kan de rechthebbende of contactpersoon verzoeken deze te verlengen. Hoewel dit niet het oogmerk is van deze aankondiging, bestaat de mogelijkheid om alsnog over te gaan tot het verlengen van de uitgiftetermijn van een graf. De handhaving van de grafbedekking wordt op deze manier verzekerd. Als daarmee voor een periode van totaal 40 jaar grafrechten zijn betaald, blijft de grafbedekking ook nog na het verstrijken van de uitgiftetermijn gehandhaafd. Aan een verzoek tot verlenging van de uitgiftetermijn van een graf wordt medewerking verleend tegen het op dat tijdstip geldende tarief voor verlenging van de uitgiftetermijn. Voor meer informatie over deze bekendmaking verwijzen wij u naar het informatiebord op de begraafplaats en de gemeentelijke website. Desgewenst kunt u contact opnemen met mevrouw L. Rentmeester, doorkiesnummer 0113-238416.

KENNISGEVING VAN GRONDEXPLOITATIE Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij een overeenkomst over grondexploitatie hebben gesloten als bedoeld in artikel 6.24 Wet op de ruimtelijke ordening. De overeenkomst heeft betrekking op het perceel Vleugelhofweg 4 in Nieuwdorp. De gemeente is bereid medewerking te verlenen aan de vestiging van een tuincentrum, fietsverhuurbedrijf en opslagbedrijf in bestaande bebouwing op dit perceel, door middel van het volgen van een procedure omgevingsvergunning als bedoeld in artikel 2.12 lid 1 sub a. onder 1o van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

BORSELSE SPRINTER ACTIVITEITENPROGRAMMA Bent u woonachtig in de gemeente Borsele en vindt u het leuk om samen dingen te ondernemen? ‘De Borselse Sprinter’ haalt u op en brengt u thuis. Tenzij anders vermeld, zijn de prijzen incl. de (entree)kosten voor de activiteit en koffie met een koek. Donderdag 11 oktober van 11.30 - 17.30 uur Vaartocht de grootste haven van Europa, Rotterdam. Kosten: € 35,75 Dinsdag 16 oktober, 11.30 - 18.00 uur De Ark van Noach’, Dordrecht. Kosten € 38,50 Woensdag 17 oktober, 12.00 - 17.00 uur Met de Paardentram, Middelburg. Kosten: € 25,50 (Niet rolstoeltoegankelijk) Donderdag 18 oktober, 12.00 - 18.00 uur Rondvaart door Breda. Kosten: € 27,00 (Niet rolstoeltoegankelijk) Woensdag 24 oktober, 11.30 - 17.30 uur Huifkartocht ‘Voorland van Nummer Een’, Hoofdplaat, Westerschelde, Zeeuws Vlaanderen. Kosten € 23,50 (Niet rolstoeltoegankelijk) Vrijdag 26 oktober, 16.00 - 22.00 uur Grootmoeders buffet, Brasserie, Ter Reede met aansluitend film: reis Ada Schipper van Vietnam. Kosten: € 33,75 Zaterdag 27 oktober, 11.00 - 18.00 uur Rondvaart Gent Compleet, door heel de stad. Kosten: € 34,00 Aanmelden? U kunt zich aanmelden voor een activiteit door te bellen met 06-52560982 op de maandag en woensdag van 09.00-12.00 uur. Sprinternieuws opvragen? Een uitgebreide beschrijving van de activiteiten vindt u in het maandelijkse Sprinternieuws. Wilt u ook maandelijks gratis het Sprinternieuws ontvangen? Bel het VrijwilligersHuis 0113-311999 of mail uw adresgegevens naar borselsesprinter @borsele.nl. Voor meer informatie zie www.vrijwilligershuis.nl.

Een zakelijke beschrijving van de inhoud van de overeenkomst ligt vanaf woensdag 10 oktober 2012 vier weken ter inzage in het gemeentehuis. Voor meer informatie over de overeenkomst kunt u contact opnemen met de afdeling Grond en Economie via telefoonnummer 0113-238363.

AANVRAGEN OMGEVINGSVERGUNNING REGULIER EN UITGEBREID Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende aanvragen om omgevingsvergunning hebben ontvangen: Driewegen

Paulushoekseweg 1

27 september 2012

Lewedorp

Korenweg 32

25 september 2012

Nieuwdorp

Belgiëweg Oost 1

26 september 2012

Nisse

Notenboomdijk 3

01 oktober 2012

het verwijderen van de asbesthoudende golfplaten het verbouwen van de woning het aanvragen van een revisievergunning het rooien van de populieren

Aanvragen reguliere procedure De publicatie van de aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen een aanvraag kan geen bezwaarschrift worden ingediend. Verleende omgevingsvergunning regulier

EVENEMENTENKALENDER Omschrijving Plukfeesten Kwadendamme, van 22.00 - 03.30 uur. Entree gratis

Aansluitend worden de gedenkstenen door een extern bedrijf verwijderd en vernietigd. Dit is volgens planning eind januari 2013. De grafruimten worden ten slotte afgewerkt en ingezaaid met gras of ingeplant met bodembedekkers.

Locatie Datum Tapperij ‘s-Lands Welvaren, 6 oktober 2012 A. de Koning straat 5, Kwadendamme De Jeugdhoeve 6 oktober 2012 ‘s-Heerenhoek Heinkenszand

12 t/m 14 oktober 2012

Heinkenszand Zwake 7, Heinkenszand

17 november 2012 23, 24 en 25 november 2012 21 december 2012

Willibrordkerk ‘s-Heerenhoek

Heinkenszand

Hof van Zeeland 153

26 september 2012

Kwadendamme Kwadendamme

A de Koningstraat 9 Victoriastraat 6

24 september 2012 26 september 2012

Nieuwdorp ‘s-Gravenpolder

Lewedijk 21 Kloetingseweg 22

01 oktober 2012 01 oktober 2012

het plaatsen van een dak over het terras het rooien van een wilg het plaatsen van een kap op de garage en het nieuw bouwen van een schuur het bouwen van een aanbouw het uitbreiden van de woning

Bezwaar De beschikkingen en bijbehorende stukken liggen vanaf de verzenddatum van het besluit gedurende 6 weken ter inzage bij de afdeling Bouwen en Wonen. De beschikkingen en bijbehorende stukken zijn iedere werkdag in te zien tijdens openingstijden. Belanghebbenden kunnen gedurende 6 weken na de dag waarop de vergunning aan de aanvrager is bekendgemaakt (verzonden), bezwaar maken tegen de verleende vergunning. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Borsele. Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift vindt u in de gemeentegids en op www.borsele.nl.


v e r v o l g p a g i n a

w w w . b o r s e l e . n l

AAnGEBoDEn om TE PAcHTEn: lAnDBouwGronD wij bieden in pacht aan, voorlopig een periode van één jaar: - Een perceel landbouwgrond gelegen aan de Jurjaneweg/Korte noordweg te Borssele tussen het Tolplein en groenproject het Sloe, totaal groot ongeveer 13 ha. Het gaat om twee kavels kleigrond van goede kwaliteit, kalkrijke grond, goed ontsloten, egaal gelegen en goed gedraineerd. De pachtprijs bedraagt € 742,- per ha per jaar. - Als de grond na de periode van 1 jaar nog langer in gebruik wordt gegeven, zal dezelfde pachter in de gelegenheid worden gesteld om de grond te pachten in jaarcontracten tot maximaal een periode van 4 jaar. Vooral in het eerste jaar moet extra aandacht worden besteed aan onkruidbestrijding.

geMeenTeraaD De zakelijke lasten en belastingen die op de te verpachten percelen rusten zijn voor rekening van de verpachter. Belangstellenden voor deze grond dienen zich uiterlijk 19 oktober 2012 schriftelijk aan te melden bij het college van burgemeester en wethouders van Borsele, Postbus 1, 4450 AA te Heinkenszand. Bij meerdere belangstellenden bepaalt het lot aan wie de grond wordt verpacht. De inschrijving staat alleen open voor agrarische ondernemers uit de gemeente Borsele. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met dhr. Verschoore van de afdeling Grond en Economie. Telefoonnummer 0113-238366.

18 oktober komt de gemeenteraad niet bijeen vanwege najaarsvakantie. raadspresidium 25 oktober 2012 op donderdag 25 oktober vergadert het raadspresidium. Het raadspresidium is een delegatie uit de gemeenteraad, belast met de agendavorming en de advisering over de werkwijze van de raad. Deze vergadering vindt maandelijks plaats. Vastgestelde verslagen kunt u vinden op. gemeenteraadsspreekuur op donderdag 25 oktober wordt van 19.30 tot 20.00 uur het gemeenteraadsspreekuur gehouden in het gemeentehuis in Heinkenszand. Tijdens het gemeenteraadsspreekuur heeft u de mogelijkheid vragen, opmerkingen en kritiek voor te leggen aan raadsleden. Per partij is er één raadslid aanwezig. Er wordt een verslag gemaakt van het spreekuur. om organisatorische redenen moet u vóór 25 oktober 12.00 uur een afspraak maken. Dit kan bij Bianca Vermeulen 0113-238375. Aansluitend aan het gemeenteraadsspreekuur vergaderen de raadsfracties individueel over de agenda en de voorstellen voor de raadsvergadering van 1 november 2012.

Activiteiten Seniorenraad

Op 8 november

VrijwilligersHuis houdt Dag van de Mantelzorg

HEINKENSZAND - Tijdens de bijeenkomst ‘Alles over tuinen & tuinieren’ bleek dat er binnen de gemeente Borsele veel ‘groene vingers’ en interesse voor alles wat met tuinen en tuinieren te maken heeft aanwezig zijn.

NIEUWDORP - Op 8 november houdt het VrijwilligersHuis de Dag van de Mantelzorg 2012. Borselse mantelzorgers worden in het zonnetje gezet voor de vrijwillige zorg die zij verlenen. De Dag van de Mantelzorg heeft dit jaar het thema ‘Nu even niet!’ Het echtpaar Smallegange vertelde in het

Dit thema staat voor: eigen regie, grenzen stellen en respijt. Mantelzorgers die met liefde voor een ander zorgen, vergeten soms goed voor zichzelf te zorgen. Er af en toe even tussenuit is een voorwaarde om de zorgtaken te kunnen volhouden. Ook de gemeente Borsele sluit aan op dit landelijke thema en nodigt u uit, als blijk van waardering, om op 8 november naar Partycentrum Landlust in Nieuwdorp te komen. U kunt deelnemen aan een workshop naar keuze, u ontvangt een presentje en er wordt u een lunch aangeboden. Meld u snel aan. Workshops U kunt kiezen uit een van de volgende workshops: Zeeuwsigheidjes maken, bonbons maken,Kleur&Stijl en alcoholvrije cocktails maken. Liefhebber van Zeeuwse Streeksieraden? Dan is de workshop Zeeuwsigheidjes maken iets voor u. We gaan aan de slag met diverse materialen.

Aan het einde van de middag vertrekt u met een of meerdere zelfgemaakte eigentijdse Zeeuwsigheidjes. De workshop bonbons maken is voor chocoholics een geweldige sensatie: met z’n allen creatief bezig zijn met chocolade! Een uitgelezen ingrediënt voor een spannende workshop. Tijdens de workshop leert u in twee uur hoe u bonbons pralines, truffels of mousse maakt. Welke kleuren halen het beste in uzelf naar boven? Staat u ook wel eens voor de kast en heeft u niks om aan te trekken? Kies dan voor de workshop Kleur&Stijl. U gaat op ontdekkingsreis om meer te weten te komen over de kenmerken van kleur. U ontdekt welke stijl het meest bij u past en ervoor zorgt dat u weet welke keuzes u moet maken. Alcoholvrije cocktails winnen aan populariteit. Niet iedereen houdt tenslotte van alcohol. In de workshop alcoholvrije cocktails maken leert u in twee uur diverse

heerlijke cocktails te maken. Wat dacht u van een Cosmopolitan of een Mojito? Een leerzame én lekkere workshop die u niet mag missen. Ook hiervoor geldt, meld u snel aan!

dorpshuis in Nisse met veel enthousiasme de prachtigste tuinverhalen aan de ruim 40 aanwezige tuinliefhebbers. Deze bijeenkomst gemist? Het VrijwilligersHuis en

Vervangende zorg Kunt u moeilijk van huis weg in verband met degene die u verzorgt? Het VrijwilligersHuis kan u helpen vervangende zorg door beroepskrachten voor u te regelen.

Borsele Buiten Beter

Meer informatie U kunt uzelf of andere mantelzorgers tot en met 29 oktober opgeven via het VrijwilligersHuis in ‘s-Gravenpolder, tel. 0113 - 311999. Of stuur een e-mail naar vwsborsele@vrijwilligershuis.nl. Geef bij uw aanmelding uw workshopkeuze door (uw eigen top 3). Aanmeldingen voor de workshops worden genoteerd op volgorde van binnenkomst, vol is vol!

Minister beantwoordt vragen Albert de Vries over fosforproducent Thermphos

Verhagen: ‘zeer bewust van belang’

VLISSINGEN - Minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zegt zich ‘zeer bewust’ te zijn van het belang van Thermphos voor de regionale economie in Zeeland. DOOR EUGÈNE DE KOK Hij doet dat in antwoord op vragen van Tweede Kamerleden voor de PvdA Albert de Vries en Jan Vos. Zij maken zich zorgen over de situatie bij de fosforproducent. Het bedrijf heeft twee weken geleden surseance van betaling aangevraagd. Het verkeert in financiële problemen, onder meer door de hevige concurrentie van fabrieken in landen als Kazachstan. Dat land zou fosfor dumpen op de West-Europese markten en dat gaat ten koste gaat van Thermphos’ bedrijfsvoering. De Europese Commissie

doet momenteel onderzoek naar de mogelijkheden om maatregelen in te stellen om die dumping te verhinderen. Volgens minister Maxime Verhagen is zo’n maatregel echter pas op zijn vroegst in maart volgend jaar te verwachten. Hij heeft geen mogelijkheden om het Europese onderzoek te versnellen. Wel zegt hij dat het bedrijf in Vlissingen aanspraak kan maken op verschillende subsidies om het bedrijfsproces te vergroenen. Hij noemt in het bijzonder een subsidie voor de bouw van een nabehandelingsinstallatie, maar wijst ook op het

de Seniorenraad Borsele organiseren de komende periode nog diverse interessante bijeenkomsten en leuke activiteiten. Wat dacht u van een Zeeuwse ontmoeting met schrijver Jan Siebelink, een cursus van drie middagen fotobewerken (Picasa) of workshop etiketten. Meer informatie Informeer vrijblijvend bij het VrijwilligersHuis voor de deelnemersvoorwaarden: tel. 0113 - 311999, e-mail info@vrijwilligershuis.nl of zie ook www.vrijwilligershuis.nl.

European innovation partnership on raw materials, een fonds waarmee volgens Verhagen bijvoorbeeld ‘een groot demonstratieproject’ voor de verwerking van gerecyclede fosfor kan worden medegefinancierd. Investeerder Verhagen zegt zich betrokken te voelen bij Thermphos en bekijkt welke mogelijkheden hij heeft om te helpen bij ‘een eventuele doorstart’ en is met de provincie en het bedrijf betrokken bij de zoektocht naar een nieuwe investeerder.

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Gratis app van de gemeente

HEINKENSZAND - Vanaf nu is het in Borsele mogelijk om via de smartphone melding te maken van problemen in de openbare ruimte. Door op de smartphone de gratis app ‘Buiten Beter’ te downloaden kunnen inwoners met een korte omschrijving en een foto melding maken aan de gemeente. De gemeente koppelt vervolgens terug hoe de melding opgelost is. Door het maken van de eerste melding heeft wethouder Jan Zandee Buiten Beter officieel in gebruik genomen. De eerste tien inwoners die een geldige melding maken, worden beloond met een slagroomtaart. Werking Zodra Buiten Beter gratis is gedownload, kan er een melding gemaakt worden. Ligt er bijvoorbeeld ergens zwerfvuil of is er gemeentelijke bestrating kapot dan kan daar een melding van gemaakt worden. De eerste stap is het maken van een foto van het probleem. Hoe duidelijker de foto, des te makkelijker kan het probleem worden opgelost. De automatische GPS-plaatsbepaling zorgt ervoor dat de gemeente exact weet waar het probleem is. Vervolgens kan er

bij de optie ‘probleem’ gekozen worden uit de verschillende soorten meldingen. Aanvullend kan er een extra omschrijving bij gedaan worden. De gemeente ontvangt de melding en geeft aan dat de melding in behandeling is en koppelt terug wat er met de melding gedaan is. Snel en gemakkelijk Met het gebruik van Buiten Beter wil Borsele problemen met gemeentelijke objecten in de openbare ruimte sneller en vaker oplossen. De melder blijft op de hoogte van de afhandeling van de melding en krijgt bericht als het probleem is opgelost. De gemeentelijke diensten worden zo meer servicegericht en de gemeente hoopt zo meer burgerparticipatie te bewerkstelligen. Een ander groot voordeel is dat een melding snel gemaakt is. De gemeente is daardoor sneller en vaker op de hoogte van problemen in de openbare ruimte. De ‘app’ is een aanvulling op het bestaande meldingskanalen. Buiten Beter is beschikbaar voor alle gangbare smartphones.

Groningse lappen in museum Goes GOES - In Historisch Museum De Bevelanden is tot en met 3 maart volgend jaar de Groninger merklappencollectie van Hennie en Sjoerd Stevan van het Museum voor Naaldkunst uit Winschoten te zien. De wisselexpositie heet ‘Groninger merklappen’. Er zijn ook enkele exemplaren uit Zeeuws bezit te zien. De Stevans hebben een collectie opgebouwd van handwerken en merklappen, voornamelijk uit de provincie Groningen. Deze kenmerken zich door de zogenaamde gekroonde G: drie puntjes op de letter. Het museum aan de Singelstraat is maandag tot en met vrijdag open tussen 11.00 uur en 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur.

Lezingen vrouwelijk talent werkt GOES - Vrouwelijk talent werkt! Wordt in Zeeland het talent van vrouwen voldoende benut? En als dit niet zo is, waar ligt dit dan aan? en vooral: hoe kunnen wij dit positief beïnvloeden? Op deze vragen wil VVAO Zeeland in samenwerking met diverse organisaties uit Zeeland antwoord geven. VVAO Zeeland is de Zeeuwse organisatie voor hoger opgeleide vrouwen. De VVAO heeft als doelstellingen het verbeteren van de maatschappelijke positie van de vrouw en het stimuleren van contacten tussen hoge-

ropgeleide vrouwen. In een reeks van lezingen dit najaar wordt op deze thematiek ingegaan. De afsluiting zal plaatsvinden met een minisymposium in 2013. De aftrap vindt plaats op donderdagavond 11 oktober om 20.00 uur op Stationspark 29 c in Goes. De lezing wordt gegeven door Anti Discriminatie Bureau Zeeland in samenwerking met Dominicus Advocatuur. Het onderwerp is discriminatie van vrouwen op de arbeidsmarkt. Vrouwen ervaren nogal eens dat zij een lager loon ontvangen dan hun mannelijke collega’s, ontslagen worden bij zwangerschap en minder promotiekansen krijgen. In de lezing wor-

den de volgende vragen beantwoord: Wat is discriminatie? Hoe vaak komt discriminatie van vrouwen op de arbeidsmarkt voor? En wat is de oorzaak van deze vorm van ongelijke behandeling? Daarnaast wordt besproken wat je ertegen kunt doen. Nederland kent uitgebreide wetgeving op het gebied van gelijke behandeling. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk krijgen de deelnemers inzicht in hoe zij deze wetgeving kunnen gebruiken om ongelijke behandeling tegen te gaan. De lezing wordt gegeven door mevrouw drs. J. Dominicus en mevrouw drs. L. Ernst. PAGINA 11

De tweede lezing gaat over vrouwelijk talent in de zorg. De heer dr. J. Naafs, directeur van Stichting ViaZorg, gaat op vrijdagavond 14 december in op de verschillen tussen mannen en vrouwen in de zorg: wie werken er in de zorg, zijn er typische mannenberoepen en vrouwenberoepen, wie zijn de bestuurders in de zorg en wie zijn de beslissers? Daarbij zal ook een vergelijking worden gemaakt met andere sectoren dan de zorg. Is er een glazen plafond in de zorg en hoe doorbreek je dit? Vragen waar de heer Naafs uitgebreid bij zal stil staan. VVAO Zeeland nodigt iedereen uit de lezingen bij te wonen.

Niet alleen vrouwen die discriminatie op de arbeidsmarkt ervaren of ervaren hebben, maar ook werkgevers, personeelsfunctionarissen en anderen die diversiteitsbeleid in hun bedrijf of organisatie actief vorm geven. Interesse in een lezing? U kunt zich aanmelden via zeeland@vvao. nl . Voor de lezing op 11 oktober kunt u zich aanmelden tot 11 oktober. Voor de lezing van 14 december kunt u zich aanmelden tot 13 december. De lezingen vinden plaats bij Anti Discriminatie Bureau Zeeland. Adres: MEE gebouw, eerste verdieping, Stationspark 29c, 4462 DZ Goes. Inloop 19.30 uur en start 20.00 uur.


Werknemers afdelin g Vergunningen en Handhaving doen dagje vrijwilligerswerk

Latijn s Amerika Jaar

Ambtenaren helpen in Ter Weel

Inwoners gezocht voor nieuw spektakelstuk

GOES - Het Latijns Amerika Jaar staat voor de deur. Eén van de activiteiten die zal plaatsvinden is een muziek, toneel, zang en dansspektakel in de zomer van volgend jaar. Dat is vergelijkbaar met Ubuntu in het Afrikajaar.

GOES - Ambtenaren van de afdeling Vergunningen en Handhaving van de gemeente Goes hebben donderdag vrijwilligerswerk gedaan in de verzorgingshuizen van zorggroep Ter Weel. Vanwege een interne verhuizing konden ze hun reguliere werk op het gemeentekantoor niet uitvoeren. Van de nood werd toen een deugd gemaakt. In het Gasthuis verleenden de ambtenaren assistentie bij de maaltijd en begeleidden cliënten bij een uitstapje naar de Hollandse Hoeve. In Ter Weel waren ze gastheer tijdens een boerenmarkt (foto) en verkochten ze lootjes voor het Rad van Avontuur. Bewoners van het verzorgingshuis St. Maarten in de Groe werden door de ambtenaren naar de markt gebracht. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

Exposities Expositie Wout Kolke: Tentoonstelling van kunstwerken van Wout Kole met als titel ‘Ver lucht´. Wout Kole woont en werkt in Wemeldinge. Hij schildert en fotografeert. Zijn schilderijen zijn voornamelijk ´landschappen´ waarin luchten een belangrijke rol spelen. Het werk kan worden getypeerd als magisch realisme. De tentoonstelling heeft de naam ´Ver lucht´ meegekregen. Naast deze luchten, schildert hij ook portretten en dieren. Er zijn open middagen op 30 september en op 13, 20 en 27 oktober van 13.30-16.00 uur. De toegang is gratis, tentoonstelling is tot en met 28 oktober. Nieuwe expositie ‘Dummy’s’: Galerie-

De Hulplijn is bereikbaar via 0900-9999 001. Slachtoffers, getuigen en mensen die

Atelier De Kaai van Gors opent vrijdag 31 augustus om 15.00 uur een bijzondere expositie over het gebruik van dummy’s. Dummy’s zijn boeken met blanco pagina’s. De opening van de tentoonstelling is naar een idee van de kunstenaars van de Kaai. De expositie is te zien tot en met 23 november. Meer informatie vindt u op www. gors.nl. Groninger merklappen: Het Historisch Museum de Bevelanden, Singelstraat 13, te Goes toont vanaf 6 oktober t/m 3 maart de Groninger merklappencollectie van Hennie en Sjoerd Stevan van het Museum voor Naaldkunst uit Winschoten. In de wisselexpositie ‘Groninger merklappen’

zijn ook enkele exemplaren uit Zeeuws bezit te zien. De openingstijden van het museum zijn van maandag tot en met vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 12.00 tot 16.00 uur.

in hun omgeving te maken hebben met een slachtoffer van seksueel misbruik kunnen de Hulplijn bellen voor hulp en advies. De medewerker die zij aan de lijn krijgen, zal hen helpen om duidelijk te krijgen welke hulp het beste bij hun behoefte aansluit. Vervolgens zorgt de medewerker ervoor dat zij bij de juiste instantie terechtkomen. De Hulplijn Seksueel Misbruik is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het ministerie van

ELLEWOUTSDIJK - Zondagmiddag 14 oktober wordt het programma ´Hommage aan Jules de Corte´ uitgevoerd in ´t Zaterdagmorgen 13 oktober

VOGELBEURS

tussen 10.00 en 12.00 uur

in het HEER HENDRIKHUIS Te Werfstraat 18

’s-Heer Hendrikskinderen

Het is de gelegenheid om kooi- en volièrevogels te ruilen, te kopen en te verkopen, zoveel mogelijk volgens de richtlijnen van de N.B.v.V. (http://www.nbvv.nl/beurzen/ regels) voor het houden van een vogelmarkt. Kort samengevat: Gezonde vogels in schone t.t. kooien met voldoende drinkwater en voer. Bekijk ook onze website, www.vogelvriendengoes.nl

Nieuwe expo stadskantoor GOES - In de publieksruimte van het stadskantoor worden in de maand oktober schilderijen van Marianne Barth-Verkaik en foto’s van Martijn Barth getoond.

Expositie aquarellen ADRZ Goes: Sarin Besuijen en Anneke Stroo exposeren samen hun aquarellen in de gangen van het ziekenhuis. De expositie is een kleurrijk en afwisselend geheel geworden en is te bewonderen t/m 6 november. Beide schilderessen hebben les gehad van Leontien Hooy in Middelburg en sinds drie jaar bij Jose Ras in Vrouwenpolder. Beiden vinden het leuk om samen te exposeren, omdat zij samen les gehad hebben.

Veiligheid en Justitie en Slachtofferhulp Nederland. De Hulplijn is mogelijk door nauwe samenwerking tussen Slachtofferhulp Nederland, Advies- en Meldpunten Kindermishandeling, Steunpunten Huiselijk Geweld, Inspectie voor de Gezondheidszorg en Inspectie Jeugdzorg. Behalve via de Hulplijn blijven de betrokken instanties ook rechtstreeks bereikbaar. Ga naar: www.hulplijnseksueelmisbruik.nl voor meer informatie.

Hommage aan Jules de Corte is het

toneelspelen, jongleren, acrobatiek of met iets anders wat je passend vindt voor het spektakel en heb je je nog niet opgegeven via een vereniging? Stuur dan voor 16 oktober een e-mail naar la@goes.nl met daarin je naam en een omschrijving van jouw talent. Vragen? Bel 0113-249736.

Marianne Barth-Verkaik en Martijn Barth

Hulp voor slachtoffers seksueel misbruik beter te vinden GOES - Er zijn verschillende instanties waar slachtoffers van seksueel misbruik terecht kunnen met hun vragen of voor hulp. Toch blijkt dat er mensen zijn die de weg naar hulp of advies niet weten te vinden. De Hulplijn Seksueel Misbruik moet hier een oplossing voor bieden.

De voorstelling wordt een mysterieus verhaal met verwijzingen naar de historie van het continent. De mensen achter de voorstelling zijn op zoek naar veel mensen. De audities vinden zaterdag 24 november plaats. Tijdens de audities wordt wie waar een plek kan krijgen op het toneel. Wil je mee doen met zingen, musiceren, dansen,

Kerkje van Ellesdiek in Ellewoutsdijk. Aanvang 14.30 uur. Jules de Corte (1924-1996) schreef en componeerde meer dan 3000 liedjes. Mooie, poëtische, filosofische en maatschappijkritische liedjes, waarmee hij veelvuldig optrad voor radio, televisie en in theaters. Veel van de teksten zijn nog steeds zeer actueel. Het drietal dat nu door Nederland toert met een programma waarin een dertigtal liedjes zijn verwerkt bestaat uit Bert Tielemans, Ine Kuhr en Nico van der Linde, alle drie professionals met grote staat van dienst op het gebied van muziek en zang. Er staan inmiddels 50 nummers op het repertoire, waaruit er ongeveer 30 worden gezongen. Het programma duurt twee maal drie kwartier. Er wordt tussen de liedjes veel over Jules de Corte verteld en daarin volgt het drietal de ontwikkeling die hij tijdens zijn leven heeft doorgemaakt. Wie reserveren wil, doet dat per e-mail naar reserveer@ellesdiek. nl of belt Annie Menheere: tel.0113-612 681. De toegangsprijs is inclusief koffie en een ellesdiekje. PAGINA 12

De expositie is te bekijken tijdens de openingstijden van het stadskantoor. Het is een expositie van moeder en zoon. Van Marianne Barth-Verkaik zijn stillevens, vogels en portretten te zien. Zij schildert in olieverf op de klassieke manier: een aantal lagen transparante verf in kleur over een onderschildering in één kleur. Martijn Barth toont foto’s, veelal in zwart-wit. Hij studeerde aan de fotovakschool. Naast straatfotografie heeft hij een voor-

liefde voor portretfotografie. Voor meer informatie over de expositie zie www. gemeentearchiefgoes.nl. In de hal van het Stadskantoor is elke maand een nieuwe tentoonstelling te zien. Wie ook wil exposeren, kan voor informatie terecht bij het Gemeentearchief (Mirjam Louisse, e-mail m.louisse@goes.nl). De voorwaarden zijn te vinden op www. gemeentearchiefgoes.nl onder het kopje ‘tentoonstellingen’.

Zorg- en comfortmarkt GOES - Donderdag 11 oktober vindt in het Erasmuspark aan de Troelstralaan de Zorg- en comfortmarkt plaats. De markt biedt een breed scala aan diensten en producten die het dagelijks leven makkelijker, veiliger en comfortabeler kunnen maken.

Tussen 10.30 uur en 15.00 uur zijn de diverse stands te bezoeken. Met het ouder worden neemt de behoefte aan zorg- en comfortproducten toe. SMWO en SVRZ spelen daar op in door een aantal bedrijven en organisaties uit te nodigen hun producten te presenteren. Bezoekers kunnen kennis maken met een grote collectie hulpmiddelen en comfortartikelen, waaronder sta-op-stoelen.

Tal van handige accessoires voor onder andere de badkamer en de keuken worden gepresenteerd. Daarnaast kunnen senioren hun rollator gratis na laten kijken en afstellen; kleine mankementen worden meteen verholpen. Verder is het mogelijk een gehoormeting uit te laten voeren en vindt er onderhoud plaats aan gehoortoestellen. Medewerkers van het WMO-loket zijn aanwezig om vragen te beantwoorden over zorg, ondersteuning en hulpmiddelen. Zij geven uitleg over verstrekkingen, indicaties en eigen bijdrage. Daarnaast kunnen bezoekers kennismaken met alle faciliteiten die het Erasmuspark te bieden heeft. Medewerkers van SVRZ en SMWO zijn aanwezig om bezoekers te informeren over allerlei zorg- en welzijnszaken.


notarissen

Meijling

adviseurs

Sarneel

Per 29 oktober 2012 is het nieuwe bezoekadres van onze vestiging te Kapelle: Weststraat 5c, 4421 AC Kapelle kapelle@meijling-sarneel.nl

0113 - 34 33 10

Warande 9, Heinkenszand heinkenszand@meijling-sarneel.nl

0113 - 56 12 97

www.meijling-sarneel.nl

Uw Marktslager Clement. de enige in Zeeland!!!

tel: 0113-670040. fax: 0113-670042 e-mail: slagerijclement@hetnet.nl Specialiteit: Stro-gebrand Varkensvlees EIGEN SLACHT EN WORSTMAKERIJ !!! Deze week:

Malse Biefstuk

200 gram €

4,19

+

Week is van donderdag 11 okt. tot en met woensdag 17 okt. Uit eigen worstmakerij:

Gekookte Worst

200 gram €

1,99

U vindt ons op de weekmarkt: Dinsdag: Kapelle 8.00-12.00 Ovezande 13.00-17.00 Woensdag: Nieuwdorp 8.30-12.00 Donderdag: Koudekerke 8.30-12.00 Goes Molenplein 13.00-17.00 Heerlijke Rookworst, Cassler, Zuurkoolspek, Stopievet, Kaantjes, SMULLEN MAAR!

Zie ook onze aanbiedingen aan de verkoopwagen.

De zaak met de smaak van vroeger!—eenvoudig ‘t beste !!

2e BRIL GRATIS OF INCL. VARIFOCALE GLAZEN OF INCL. ONTSPIEGELDE GLAZEN OF INCL. MEEKLEURENDE GLAZEN

Oktober Profel Actiemaand met

15% KORTING MET PROFEL KOZIJNEN ZIT U ER WARMPJES BIJ DE KOMENDE WINTER!

wAAR VOOR jE GELD! Specsavers biedt topkwaliteit gecombineerd met professionele service tegen revolutionair lage prijzen. Standaard enkelvoudige glazen zijn gratis bij elk montuur. En wanneer u kiest voor een montuur vanaf €79 krijgt u een gratis product naar keuze. Waarom zou u meer betalen? In 1984 ging het optometristenpaar Doug en Mary Perkins vanuit hun huiskamer in het Verenigd Koninkrijk van start met Specsavers. Hun doel: een bedrijf dat net zo betrouwbaar is als de lokale zelfstandige opticien, maar met de enorme inkoopkracht van een wereldwijde onderneming. Dit levert een kostenbesparing op, waar u als Specsavers-klant van profiteert.

€29 UW VERTROUWDE SPECIALIST IN KOZIJNEN, SERRES EN ZONWERINGEN Wij heten u van harte welkom in onze showroom voor een ruime keuze in aluminium, kunststof en houten kozijnen, serres en tuinkamers, dakkapellen, carports, garagedeuren en zonwering.

ETTEN-LEUR: Industrieterrein Vosdonk • Ecustraat 1 • tel. 076 - 50 88 077 Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 9.00 - 17.00 uur WWW.COMATHERM.NL

€59

ALTIjD INCLUSIEF GRATIS STANDAARD ENKELVOUDIGE GLAZEN

€109

€79

+

€139

2e BRIL GRATIS

€169

OF INCL. VARIFOCALE GLAZEN OF INCL. ONTSPIEGELDE GLAZEN OF INCL. MEEKLEURENDE GLAZEN

Kom nu naar SpecSaverS en word aangenaam verraSt! Specsavers goes Ganzepoortstraat 7 (tegenover Kruidvat) 0113 229 303

Kiest u voor een 2e bril dan kunt u uw 2e montuur kiezen uit dezelfde of lagere prijsklasse met dezelfde type glazen. Dit geldt voor één persoon. Bij randloze monturen adviseren wij dunne glazen. Kiest u voor de varifocale glazen dan ontvangt u standaard varifocale glazen. Kiest u voor de ontspiegelde of meekleurende glazen dan ontvangt u standaard enkelvoudige glazen. Voor glasopties zoals dunne glazen gelden vaste toeslagen. Acties gelden niet in combinatie met elkaar. © 2012 Specsavers Optical Group. All rights reserved. www.specsavers.nl

€199

€229


Auto in botsing met truck op Sloeweg ‘s-HEERENHOEK - Maandagochtend om 7.15 uur is een personenauto in botsing gekomen met een vrachtwagen op de Sloeweg in ‘s-Heerenhoek. De personenauto kwam vanaf de A58

en reed op de Sloeweg richting de Westerscheldetunnel. Bij een inhaalmanoeuvre op een deel, waar er niet ingehaald mocht worden, kwam ze in botsing met een tegemoetkomende vrachtwagen. De bestuurder van de vrachtwagen, een

34-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht, bleef ongedeerd. De drie inzittenden van de personenauto zijn naar het ziekenhuis gebracht. De vrachtwagen belandde in een sloot. De Sloeweg werd tijdelijk afgesloten voor verkeer.

Bibliotheek Oosterschelde houdt Wii-battle Mario Kart

POLITIEBERICHTEN GOES Diefstal rijplaten en loopbruggen: Tussen vrijdag 28 september 18.00 en maandag 1 oktober 07.00 uur werden van een terrein op de Scottweg in Goes rijplaten en loopbruggen gestolen. Het gaat om 36 kunststof rijplaten en ongeveer 6 aluminium loopbruggen. Het hek rond het toegangsterrein werd opengebroken. De waarde van het gestolen goed is onbekend. 15 zaken opgelost met aanhoudingen zakkenrollers: Politie Zeeland heeft met de aanhouding van twee Roemeense zakkenrollers 15 zaken opgelost. Op 31 augustus zag personeel van de Jumbo supermarkt in Goes dat twee mannen pincodes afkeken van klanten en belde de politie. Beide mannen, van 35 en 39 jaar oud, zijn daarna door de politie aangehouden. Het tweetal is vervolgens herkend van camerabeelden van eerdere zaken. Zij bleken betrokken te zijn bij zaken van zakkenrollen op 15 juni en 3 juli jongstleden in Goes en op 3 juli jongstleden in Vlissingen. De 35-jarige man bleek bij nog 12 zaken van zakkenrollen door heel Nederland betrokken te zijn. Hij werd herkend van camerabeelden. De man heeft inmiddels in totaal 15 zaken bekend. Beide mannen zijn inmiddels in bewaring gesteld. De zakkenrollers hadden het vooral voorzien op oudere mensen. In winkels worden de pincodes afgekeken. Daarna worden de slachtoffers vaak afgeleid en wordt de portemonnee gerold. Met de pinpas, en afgekeken pincodes wordt vervolgens direct geld opgenomen. De politie waarschuwt nogmaals om voorzichtig te zijn met betalingen met je pinpas. Inbraak: In Goes werd een woning in de Albardastraat bezocht door inbrekers. Dit gebeurde tussen woensdagmiddag 3 oktober 12.30 uur en middernacht. De inbrekers zijn vermoedelijk de woning binnengekomen door een groot raam in de woning open te breken. De woning werd doorzocht en er werden flink wat zaken gestolen, zoals twee laptops, twee fototoestellen, sieraden en een onbekend geldbedrag. Het verbreken van het raam moet wel erg veel lawaai hebben gemaakt, het zou dus goed kunnen dat iemand in de buurt iets gehoord of gezien heeft. Getuigen kunnen ons bellen op 0900-8844. Ook is het mogelijk dat u even langs komt op het politiebureau aan de Valckeslotlaan in Goes. Politie zoekt getuigen poging ontvoering/mishandeling: Politie Zeeland is op zoek naar getuigen van een poging tot ontvoering/mishandeling, die in de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 oktober tussen 02.30 uur en 03.30 uur in Goes plaatsvond. Een 23-jarige vrouw uit Doorn stapte rond 02.30 uur in haar auto die aan de Bierkade in Goes geparkeerd stond. Toen zij net in haar auto zat stapte een onbekende man aan de passagierszijde in en sommeerde de vrouw om weg te rijden. De vrouw kon, na een korte worsteling, uit de auto komen waarop ook de man uitstapte en wegrende, de ‘s-Heer Hendrikskinderenweg in. De 23-jarige vrouw raakte bij de worsteling die tussen haar en de man ontstond lichtgewond aan haar hand. Signalement man: blanke man; ongeveer 25 jaar oud; ongeveer 1.80m lang; slank postuur; donkerblond, naar achteren gekamd haar tot net onder de oren; de man droeg donkere bovenkleding en een lichtgrijze broek cq. trainingsbroek. De politie verzoekt getuigen zich te melden op het politiebureau in Goes of op tel. 0900-8844.

Aanhouding wegens mishandeling: In de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 oktober is een 22-jarige man uit Goes, aan de Grote Kade in zijn woonplaats, aangehouden op verdenking van mishandeling. De man wordt ervan verdacht rond 03.45 uur die nacht een 23-jarige vrouw uit Goes, aan de Grote Kade, te hebben mishandeld. De vrouw is geschopt en geslagen waardoor ze in het glas viel. De vrouw raakte hierdoor gewond aan haar hand. Ze is bij de huisartsenpost behandeld aan haar verwonding (gehecht). Ondergoeddief aangehouden: Politie Zeeland is op zoek naar vrouwen waarvan in de afgelopen weken damesondergoed van de waslijn in weggenomen. Vrijdagavond 5 oktober is een 47-jarige man uit Goes, in zijn woning aangehouden wegens diefstal van damesondergoed. De politie stelde een onderzoek in nadat er over een langere periode, bij een flatwoning in Goes, damesondergoed van het droogrek op het balkon werd weggenomen. Uit dit onderzoek bleek dat de 47-jarige man uit Goes kon worden aangemerkt als verdachte van deze diefstallen. Hierop is hij aangehouden. De man heeft inmiddels bekend niet alleen bij de flatwoning maar ook bij in ieder geval twee andere woningen damesondergoed van de waslijn te hebben weggenomen. De politie verzoekt vrouwen die in de afgelopen weken hebben bemerkt dat er ondergoed van de waslijn verdween zich te melden op het politiebureau of op tel. 0900-8844. ‘S-GRAVENPOLDER Hennepkwekerij aangetroffen: In de Rangeerstraat in ‘s-Gravenpolder heeft de politie maandag 1 oktober in de bedrijfspand een professionele hennepkwekerij aangetroffen. Boven in het bedrijfspand werden 279 kleine planten aangetroffen alsmede een kweektent, attributen en sporen van eerdere oogsten. Later werd beneden, achter een damwand, nog een kwekerij aangetroffen met 205 bijna oogstrijpe planten. In het gebouw stond een auto, deze is in beslag genomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht. KAPELLE Aanhouding andere zakkenroller: Donderdag 27 september heeft politie Zeeland een 26-jarige Roemeense zakkenroller aangehouden. Hij is aangehouden in gevangenis de Dordse Poort in Dordrecht. De man zat al een straf van een jaar uit voor andere zaken van zakkenrollen. Hij is echter alsnog herkend van beelden van bewakingscamera’s. De man bleek in 2009 betrokken te zijn bij zakkenrollen in supermarkten in Krabbendijke, Kruiningen en Kapelle. KORTGENE Gebakken sponzen: Politie Zeeland waarschuwt honden- en kattenbezitters in Kortgene goed op hun huisdieren te letten. De afgelopen dagen zijn namelijk, verspreid over heel het dorp, meerdere gebakken sponzen gevonden. Als een hond of kat zo’n gebakken spons, ingesmeerd met een voor het dier lekker ruikend goedje, opeet zal deze in de maag weer uit gaan zetten. Hierdoor sterft het dier. Hebt u iets gezien of gehoord wat hiermee verband kan houden? Bel dan 0900-8844.

KAPELLE - Op woensdagmiddag 17 oktober organiseert Bibliotheek Oosterschelde voor de vijfde keer het online Gametoernooi (Mario Kart via Wii online) tussen drie bibliotheken, te weten de vestigingen Heinkenszand, Kapelle en Wemeldinge. Iedere bibliotheek zal worden vertegenwoordigd door maximaal 16 scholieren, die voor deelname benaderd zijn via de zogenaamde Skoolzones van de genoemde bibliotheken (meer informatie over de Skoolzones is te vinden op http://goo.gl/ klTFI De uiteindelijke winnaar krijgt een leuke prijs. Voor de overige spelers zijn er troostprijzen. Jongeren die nog mee willen doen kunnen zich per mail inschrijven: h.ekkenbus@bibliotheekoosterschelde.nl. Bij de inschrijving naam en leeftijd vermelden en in welke van de 3 vestigingen

je wilt ‘battlen’. De bibliotheek zorgt voor wat te snoepen en drinken. Het evenement vindt plaats tussen 14.30 en ca. 16.30 uur. Uit allerlei onderzoeken is gebleken dat gamen een positief effect heeft op de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Ze leren resultaatgericht te werken, ze verwerven strategisch inzicht, het bevordert multitasken en het is ook nog eens goed voor de oog-handcoördinatie. Naast het funaspect is er dus duidelijk sprake van educatieve waarde van games. Bibliotheek Oosterschelde vindt het belangrijk dat ze meegaan met ontwikkelingen in de maatschappij en dat ze hierbij aansluiten. In deze beeldgeoriënteerde maatschappij waarin we ondertussen leven, kunnen games gezien worden als een logische doorontwikkeling van de verschillende manieren waarop informatie verstrekt wordt en educatie vorm gegeven wordt.

Sarah’s Wereld, een project over duurzaam leven KWADENDAMME - “Ruim je spullen op. Leg je armen op tafel en leg je hoofd op je armen. Doe je ogen dicht en stel je het heelal voor: een enorme ruimte met overal stralende sterren.” Zo begon afgelopen woensdag “arah’s wereld’ bij Mgr. Heyligersschool in Kwadendamme. Het is een fantasierijk spel voor leerlingen uit groep 7 en 8 over duurzaamheid. Stap voor stap krijgen de leerlingen inzicht in de wereldwijde milieuproblema-

tiek. Ze leren oorzaken kennen, maar ook mogelijke oplossingen. Aan het einde van de les krijgen de leerlingen concrete handvatten aangereikt hoe zij op een eenvoudige wijze minder milieu belastende en duurzame keuzes kunnen maken. Wethouder Miermans van de gemeente Borsele was er de eerste keer bij en speelde het spel mee. In de gemeente Borsele mogen de scholen zich aanmelden voor een gratis gastles Sarah’s wereld. Meer informatie: www.mecdebevelanden.nl

BEDRIJVIG NIEUWS Zaak in Hoedekenskerke bestaat al ruim twaalf jaar

Service is handelsmerk PC Complete HOEDEKENSKERKE - In de ruim twaalf jaar van zijn bestaan is PC Complete aan de Vinningestraat in Hoedekenskerke uitgegroeid tot een bekende leverancier van door eigenhandig geassembleerde personal computers, laptops van kwaliteitsmerken en vele computeronderdelen en accessoires. Bovendien verzorgt de zaak computercursussen en workshops voor zowel beginnende als gevorderde computergebruikers. VAN ONZE REDACTIE Zijn winkel ‘waar je je auto voor de deur zet en geen geld in een parkeermeter hoeft te gooien’, zoals eigenaar Eric Kopmels lachend zegt, is onlangs verbouwd. Het gaat goed met PC Complete. Sinds maart 2000 verkoopt hij laptops van kwaliteitsmerken (onder meer Asus, MSI en Toshiba) met twee jaar garantie en bouwt hij in samenspraak met de klant pc’s uit onderdelen van A-merken. “Wij verkopen bij voorkeur

geen kant-en-klare fabriekscomputers met voorgeïnstalleerde software. Onze computers worden geleverd met alle benodigde cd’s en licenties. Als je een computer van bijvoorbeeld Packard Bell of HP koopt en er is iets mis mee, dan sturen ze hem terug naar de fabriek en ben je hem soms wel vier tot vijf weken kwijt”, legt Kopmels uit. “En het is tegenwoordig net als met een auto … mensen kunnen geen dag meer zonder een computer.” Is er iets aan de hand met één van de door PC Complete gebouwde pc’s, dan heb je hem gegarandeerd binnen 48 uur terug. “Omdat we de service in eigen hand hebben”, zegt hij. “Alle onderdelen heb ik op voorraad en als ik iets moet bestellen heb ik het dag erna. Ook dan wacht je dus niet lang.” Volgens de eigenaar is het één van de voordelen van zijn zaak. De snelle service geldt overigens ook voor de reparatie van pc’s van andere merken. Mensen hoeven niet bang te zijn veel meer geld voor een pc kwijt te zijn, want in grote lijnen betaal je bij PC Complete hetzelfde voor een

computer of voor onderdelen en accessoires dan bij de grote elektronicaketens. “Maar ons voordeel is dat we zo veel service geven. Dat is ons bestaansrecht. We zetten de data over van oude computers, zetten alle programma’s erop, installeren de software die de klant wil … je hoeft hem thuis alleen aan te zetten en dan werkt hij. En als er iets is, kunnen mensen me altijd bellen. Dan zorg ik dat het probleem wordt opgelost.” In zijn zaak aan de Vinningestraat 11 verkoopt PC Complete alles wat met een computer te maken heeft: webcams, muizen, toetsenborden, routers, software … noem maar op. Ook legt hij netwerken aan en levert hij kleine en middelgrote servers. Verder levert PC Complete de computers aan en verzorgt hij ICT-diensten bij vooral kleine ondernemingen. “Ook die zijn zeer welkom bij ons.” Cursussen en workshops Kopmels geeft onder de naam PCC Opleidingen ook cursussen aan groepen men-

Eric Kopmels van PC Complete.

sen en particulieren die behendiger willen worden op hun computer en specifieke workshops. “Fotobewerking is verreweg de meest populaire workshop. Bijna iedereen heeft tegenwoordig een digitale

PC Complete. Vinningestraat 11, Hoedekenskerke. Telefoon: 0113-639180. E-mail: info@pccomplete.nl. PAGINA 14

FOTO BENNIE KRAJENBRINK

camera en wil graag de foto’s aanpassen of perfectioneren.” Meer informatie: Website: www.pccomplete.nl. Elders in dit blad staat een advertentie met diverse aanbiedingen.


! !

PC Complete

*gratis norton av bij ALLE computersystemen + 16GB Kingston memorystick

alles voorBasic uw computer systeem

in Goes of omgeving. tel. 0113-301339 of 06 48477665

av bij norton norton ALLE computersystemen av av bij bijALLE ALLE computersystemen computersystemen 16GB Kingston ++16GB 16GB memorystick Kingston Kingston memorystick memorystick *gratis *gratis norton *gratis *gratis norton av bij ALLE + computersystemen + 16GB Kingston memorystick Pro systeem

Basic systeem Basic Basic systeem systeem Case 430Watt,Intel Dualcore G620, € 129,95 Basic systeem *gratis norton av 6bij computersystemen + i5 16GB Kingston memorystick Pro systeem Pro Pro systeem systeem Case 430Watt, processor, Geheugen Kingston GB,ALLE Harddisk €€129,95 129,95 € 129,95

Pro systeem € 129,95 Case 430Watt,Intel Case Case Dualcore 430Watt,Intel 430Watt,Intel G620, Dualcore Dualcore G620, G620, G620, Case 430Watt,Intel Dualcore geheugen 8GB, harddisk 1TB, 500GB, DVD-RW (cd's en dvd's Case 430Watt, i5 Case Case processor, 430Watt, 430Watt, i5i5processor, processor, Geheugen Kingston Geheugen Geheugen 6 GB, Geheugen Harddisk Kingston Kingston 66GB, GB, Harddisk Harddisk Case 430Watt, i5 processor, Kingston 6 GB, Harddisk Basic systeem Geforce 210 1GB DVI/HDMI branden), netwerk, geluid, video. Pro systeem geheugen 8GB, harddisk geheugen geheugen 1TB, 8GB, 8GB, harddisk harddisk 1TB, 1TB, 1TB, 500GB, DVD-RW500GB, (cd's 500GB, enIncl. DVD-RW DVD-RW dvd's (cd's (cd's en en dvd's dvd's geheugen 8GB, harddisk 500GB, DVD-RW (cd's en dvd's Case 430Watt,Intel Dualcore G620, Windows 7 premium (dvd videokaart, cardreader, 22 inch LED Geforce 210 1GB Geforce Geforce DVI/HDMI 210 210 1GB 1GB branden), netwerk, branden), branden), geluid, netwerk, video. netwerk, geluid, geluid, video. Geforce 210DVI/HDMI 1GB DVI/HDMI branden), geluid, video. Case 430Watt, i5DVI/HDMI processor, +licentie), 2netwerk, jaar garantie. Geheugen Kingston 6video. GB, Harddisk toetsenbord/muis/speakers Incl. Windows 7 premium Incl. Incl.Windows Windows (dvd 7 7 premium premium videokaart, (dvd (dvd cardreader, videokaart, videokaart, cardreader, cardreader, Incl. Windows 7 premium (dvd videokaart, cardreader, geheugen 8GB, harddisk 1TB, 500GB, DVD-RW (cd's en dvd's van Logitech! € 625 € 399 toetsenbord/muis/speakers +licentie), 2 jaar garantie. toetsenbord/muis/speakers +licentie), 2 jaar+licentie), +licentie), garantie. 22jaar jaar garantie. garantie. toetsenbord/muis/speakers toetsenbord/muis/speakers Geforce 210 1GB DVI/HDMI branden), netwerk, geluid, video. van Logitech! Incl. Windows 7 premium (dvd van Logitech! van vanvideokaart, Logitech! Logitech! cardreader, +licentie), € 3992 jaar garantie. €€399 399€

notebook

399

€ 625

€22 129,95 22 inch inch LED LEDLED 22 inch

voor uw

22 inch LED

€ 625 €€625 625

*Actie alleen deze week

06-33361307

contante betaling + vrijwaring

BANDEN en VELGEN

BANDENSERVI YERSEKE telefoon

!

van Logitech! 625 Wij leveren uitsluitend€A-merk € 399 AMD E2-1800, 15,6 inch, geheugen *GRATIS Tas +Notebook muis bijmet aankoop Notebook notebook Notebooks 2 Notebook jaar garantie. *GRATIS Tas +640GB, muis *GRATIS *GRATIS bij Tas Tas aankoop ++muis muis bij bijaankoop aankoop Notebook 4GB, Harddisk DVD-RW, notebook notebook notebook Altijd diverse 15,6 en 17,3 A-merk LAN/Wireless LAN,15,6 webcam, 3x USB, Wij leveren uitsluitend AMD E2-1800, inch, geheugen Wij leveren uitsluitend Wij Wij leveren leveren A-merk uitsluitend uitsluitend A-merk A-merk *Norton antivirus 32,95 *GRATIS Tas + muis bij aankoop Notebook AMD E2-1800, 15,6 AMD AMD inch, E2-1800, E2-1800, geheugen 15,6 15,6 inch, inch, geheugen geheugen notebook modellen op voorraad, in garantie. 1x4GB, HDMI, cardreader, windows 7 Notebooks met 2 jaar Harddisk 640GB, DVD-RW, Notebooks met 2Notebooks jaar Notebooks garantie. met met 2prijsklassen! 2jaar jaargarantie. garantie. 4GB, Harddisk 640GB, 4GB, 4GB,Harddisk DVD-RW, Harddisk 640GB, 640GB, DVD-RW, DVD-RW, Wij leveren uitsluitend A-merk verschillende AMD E2-1800, 15,6 inch, geheugen premium Altijd diverse 15,6 en 17,3 LAN/Wireless LAN, webcam, 3x USB, € 465 Altijd diverse 15,6 Altijd Altijd enNotebooks 17,3 diverse diverse15,6 15,6 en en17,3 17,3 LAN/Wireless LAN, LAN/Wireless LAN/Wireless webcam, 3x LAN, LAN, USB,webcam, webcam, 3x 3x USB, USB, *Norton antivirus 32,95 met jaar garantie. 4GB, Harddisk 640GB, DVD-RW, modellen op2 voorraad, in antivirus 32,95 1x HDMI, cardreader, windows 7 *Norton *Norton *Nortonantivirus antivirus32,95 32,95 modellen opUSB, voorraad, modellen modellen in diverse op opvoorraad, voorraad, in 1x HDMI, cardreader, 1x 1xHDMI, HDMI, windows cardreader, cardreader, 7 windows windows 77 3x Altijd 15,6 enin 17,3 LAN/Wireless LAN, webcam, verschillende prijsklassen! premium *Norton antivirus 32,95 modellen op voorraad, in verschillende prijsklassen! verschillende verschillende prijsklassen! prijsklassen! 1x HDMI, cardreader, windows 7 € 465 premium premium premium (tot 17 oktober 2012 EN TEGEN INLVERING VAN DEZE ADVERTENTIE) € 465 €€465 465 verschillende prijsklassen! premium

€ 465

v/a b.jaar 1996 tot 2009

RDW vrijwaring inschrijf nr. 17659

22 inch LED

toetsenbord/muis/speakers *GRATIS Tas + muis bij aankoop Notebook

*Actie alleen deze week

hulp in de huishouding of als werkster

tel:0113-639180

Wij kopen uw auto vandaag nog !

adres internet

(tot 17 oktober 2012 EN TEGEN INLVERING VAN DEZE ADVERTENTIE)

Actie alleen *Actie *Actie deze alleen alleen week deze deze (tot 17 week week oktober (tot (tot 2012 17 17EN oktober oktober TEGEN 2012 INLVERING 2012EN ENTEGEN TEGEN VAN DEZE INLVERING INLVERING ADVERTENTIE) VAN VANDEZE DEZE ADVERTENTIE) *50% korting op reparatiekosten! Windows geen €50ADVERTENTIE) maar € 25) alleen arbeid *Actie alleen deze week (tot(vb. 17 oktober 2012herinstalleren EN TEGEN INLVERING VAN DEZE ADVERTENTIE)

*50% korting op reparatiekosten! Windows herinstalleren geen €50 maar € alleen arbeid * U kunt rekenen op uitstekende en snelle service!(vb. * Elk systeem voorzien van Office starter!(Word en25) Excel)

*50% orting *50% korting op korting reparatiekosten! op opaan reparatiekosten! reparatiekosten! (vb. Windows (vb. (vb. herinstalleren Windows Windows herinstalleren herinstalleren geen €50 maar geen geen € €50 25) €50alleen maar maar arbeid 25) 25)etc! alleen alleenarbeid arbeid *50% korting op reparatiekosten! (vb. Windows herinstalleren geen €50 maar €€€ 25) * reparatie , ook huis! * supplies (cartridges, papier), randapparatuur (printers, webcams), alleen arbeid

E

06-34921206 Kreeft 10E, 4401NZ Yerseke www.bandenserviceyerseke.nl

www.scan-werk.nl

Wij digitaliseren uw dia’s en negatieven

* U kunt rekenen op uitstekende en snelle service! * Elk systeem voorzien van Office starter!(Word en Excel) *rekenen U* kunt rekenen op uitstekende en*supplies snelle service ! Elk * Elk systeem voorzien vanOffice Office starter!(Word starter!(Word en Excel) *nen *UUkunt op kunt uitstekende rekenen op op en uitstekende uitstekende snelle service en ensnelle snelle !* Elk service service systeem ! ! ** voorzien Elk systeem systeem van voorzien Office voorzien starter!(Word van van Office starter!(Word en Excel)webcams), en en Excel) Excel) reparatie , ook aan huis! (cartridges, papier), randapparatuur (printers, etc! *huis! reparatie , ook aan(cartridges, huis! * supplies (cartridges, papier), randapparatuur (printers, webcams), etc! Binnenkort van Start: Workshop Fotobewerking basis (Photoshop), schrijf u vast in! ie,**ook reparatie reparatie aan , ,ook ook * supplies aan aan huis! huis! * *supplies supplies papier), (cartridges, (cartridges, randapparatuur papier), papier), randapparatuur randapparatuur (printers, webcams), (printers, (printers, etc! webcams), webcams), etc! etc!

www.pccomplete.nl Binnenkort van meer Start: Workshop Fotobewerking basis (Photoshop), schrijf u vast in! Kijk voor aanbiedingen op Workshop Fotobewerking basis (Photoshop), schrijf u vast in!

Binnenkort van Start:

tBinnenkort Binnenkort van Start: Workshop van vanStart: Start:Workshop Workshop Fotobewerking Fotobewerking Fotobewerking basis (Photoshop), basis basis(Photoshop), (Photoshop), schrijf u vast schrijf schrijf in! uuvast vastin! in!

Wij geven ook Computercursussen en Workshops, leuk en leerzaam! www.pccomplete.nl Kijk voor meer aanbiedingen op www.pccomplete.nl Kijk voor meer aanbiedingen op

www.pccomplete.nl www.pccomplete.nl www.pccomplete.nl voorKijk Kijk meer voor voor aanbiedingen meer meeraanbiedingen aanbiedingen op op op

Wij geven gevenook ookComputercursussen Computercursussen Workshops, leuk leerzaam! Wij enen Workshops, leuk en en leerzaam!

enWij Wij ookgeven geven Computercursussen ook ookComputercursussen Computercursussen en Workshops, en enWorkshops, Workshops, leuk en leerzaam! leuk leuken enleerzaam! leerzaam!

!

Zungu en zijn broertjes hebben van HomePlan een nieuw huis gekregen en vieren feest. HomePlan bouwt huizen voor aidswezen in Zuid-Afrika. Winnie viert geen feest, zij wacht nog op haar huis. Er wachten nog heel veel kinderen op een huis. Bouwt u mee?

Professionele kwaliteit scans, tegen een zeer lage prijs! Standaard resolutie (9 MegaPixel) - € 0.20 Hoge resolutie (25 MegaPixel) - € 0.25

Voor meer informatie: 0118-639399 / bestelling@scan-werk.nl

Meer weten? www.homeplan.nl

ZUNGU VIERT FEEST

uS per

SMS HOME AAN naar 5757

en steun HomePlan met 3 euro per maand

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

WOON-WERK VERKEER

De sleutel tot scooterrijden is uw autorijbewijs! Uw B-autorijbewijs is tevens uw AM scooterrijbewijs, hiermee mag u op een 50 cc scooter rijden. Ideaal voor naar uw werk en i.p.v. een tweede auto. Het scheelt enorm in de kosten en het is zo terugverdiend.

De SCOOTER is:

+ Altijd op tijd (tot 1:40) + Zuinig in gebruik ting + Geen wegenbelas + Makkelijk parkeren

Vele merken en modellen van o.a.: - Peugeot - Kymco - Piaggio - Yamaha - Sym Laat u vrijblijvend informeren over de mogelijkheden. Stationsweg 28 4416 PJ Kruiningen Tel. 0113 - 32 00 14 info@motorini.nl

MOTORINI.NL

TE HUUR in het centrum van Krabbendijke:

winkelruimte 150 m2 o.a. ideaal voor een startende ondernemer, ook geschikt voor horeca Inlichtingen: M. Poot - tel. 0113-57 33 70

Bekijk onze website voor het complete aanbod van kwaliteit occasions

alles voor uw computer alles voor uw alles alles computer voor voor uw computer computer Vinningestraat 11, Hoedekenskerke allesuw voor uw computer

Biedt zich aan:

nette betrouwbare jonge vrouw zoekt voor een tot enkele morgen(s) per week werk als

www.autoVLIETMAN.nl

Vinningestraat 11, Hoedekenskerke tel:0113-639180 Vinningestraat Vinningestraat Vinningestraat 11, Hoedekenskerke 11, 11, Hoedekenskerke Hoedekenskerke tel:0113-639180 tel:0113-639180 tel:0113-639180 Complete Complete PC PC PC Complete Complete PC Complete Vinningestraat 11, Hoedekenskerke tel:0113-639180


10e Marathon Zeeland

Veel prijzen Goese sjoelers, geen hoge prestaties

Prachtige successen voor AV’56-ers

Zeeuws Kampioenschap sjoelen GOES - Aan het eigen georganiseerde toernooi om het Zeeuws Kampioenschap sjoelen, hebben 75 sjoelers meegedaan, uit Zuid-Nederland en Belgie. Er waren 17 deelnemers van de eigen club bij betrokken, waarvan er 10 een ereplaats behaald hebben. In de A klasse op de 3de plaats, Steve Thijssen met gem.137,25. In de C klasse op de 1ste plaats Peter Kreule gem.129,70. In de D klasse op de 1ste plaats Willy Verleye gem.128,85 en op de 3de plaats Adrie

Sturm gem.125,30. In de E klasse op de 1ste plaats Marina Cleirbaut gem.128,30 en op de 3de plaats Dineke Geerligs gem.125,30. In de F klasse op de 1ste plaats Jan Hoogstrate gem. 122,10. In de H klasse op de 1ste plaats Leni Hoogstrate gem.107,05. In de I klasse op de 2de plaats Suus Geschiere gem.107,15. In de J klasse op de 1ste plaats Andreas Verleye gem. 108,55. De volgende wedstrijd is 13 oktober in Ossendrecht, dan sjoelen we een selectiewedstrijd voor teams, waar we met 2 teams aan mee doen.

Autopuzzelrit rond Goes GOES - Op zaterdag 13 oktober wordt weer de Piet Vogelaarrit verreden.

Herman Abbink (535) – Uutloper van alle kustmarathons-- op het strand bij Oostkapelle bezig aan zijn 10e kustmarathon. FOTO: AV’56/ HUUB BOOGERT.

GOES - Toen om 7 uur zaterdagmorgen de dag van de 10e Kustmarathon de wekker afliep viel de regen gestaag uit de lucht. Wat zou het dit jaar gaan worden? De weerberichten spraken elkaar tegen. Toen om 12 uur in Burgh het startschot klonk was het droog en verschenen er tussen het grijs in de lucht al wat blauwe plekken. Het werd een prachtige dag. Zonnetje, licht briesje en een prima loop temperatuurtje. Zowel voor de lopers, het publiek en ook de organisatie met ook de door AV’56-ers bemande verzorgingspost bij de Banjaard werd het een prachtige dag. Toen Carla Peijs de avond ervoor het startschot loste van het marathon weekend met het wegschieten van een hele grote meute Lady’s was dat de start voor hele mooie AV’56 successen. Op de 10 kilometer wedstrijd liepen Anne de Vlieger kort daarop gevolgd door Astrid den Herder op mooie tweede en derde plaats. Werden Lindy van Anrooij gevolgd door Shirin van Anrooij zo jong als ze zijn de nummers 2 en 3 bij de vrouwen 5 kilome-

terwedstrijd. Bij de Kustmarathon werd AV’56-er Huub van Noorden een van de smaakmakers in de wedstrijd met als resultaat een prachtige 8e plaats in het overall klassement en werd Saskia Goole 7e bij de vrouwen. Jan de Wilde AV’56 trainer en initiator van de succesvolle open kustmarathon parcours trainingen 1e bij de mannen 55+. Ook bijzonder. De prestatie van Herman Abbink de AV’56-er die alle tien de edities van de kustmarathon uitliep en daarvoor een speciale ‘award’ van de organisatie kreeg. Als zondagavond de laatste wandelaars waaronder ook weer een grote club AV’56-ers hun laatste meters door de langstraat in Zoutelande af hebben gelegd dan zit het grootste sportevenement van Zeeland er al weer op! Dinsdagavond zullen Jan de Wilde en Lein Lievense samen in de vorm van het neerhalen van de Marathon Zeeland vlag op de Goese atletiekbaan de kustmarathon periode afsluiten en zullen alle AV’56 deelnemers in de vorm van een feesttraining in het zonnetje worden gezet. Uitslagen, foto en film verslagen zijn te zien via www.av56.nl en de vele andere social media.

VV Bevelanders Programma zaterdag 13 oktober Thuiswedstrijden: 14.30 Bevelanders 2-Hoek 4 11.15 Bevelanders B1-SSV’65 B1 (beker) 10.00 Bevelanders MD1-Patrijzen MD1 (beker)

Uitwedstrijden: 14.30 SVD 1-Bevelanders 1 14.30 Cortgene 1-Bevelanders 3 12.30 RCS C2-Bevelanders C1 (beker) 10.00 Domburg D1-Bevelanders D1 (beker) 09.30 De Noormannen ME1-Bevelanders ME1 (beker)

VV Kapelle

Programma zaterdag 13 oktober Thuis 10:00 Kapelle D3-Kloetinge D7 10:00 Kapelle E2-Heer Arendskerke E2 11:15 Kapelle C1-FC Dauwendaele C1 11:15 Kapelle D2-RCS D3 12:45 Kapelle A1-RCS A2 12:45 Kapelle B2-Tern.Boys B2 12:45 Kapelle C2-MZVC C1 14:30 Kapelle 4-Walcheren 3 15:00 Kapelle 1-MZVC 1

Uit 10:00 De Meeuwen B1-Kapelle B1 11:15 MZC’11 MA1-Kapelle MA1 11:30 Tern.Boys C3-Kapelle C3 10.45 WHS MB1-Kapelle MB1 12:30 Waarde 3-Kapelle 5 12:45 FC Dauwendaele 2-Kapelle 14:30 Krabbendijke 2-Kapelle 3 Donderdag 18 oktober 20.30 Wemeldinge 4-Dosko 4 (7 tegen 7) terrein Kapelle

Goes uit tegen koploper Venray GOES - Na de verloren partij tegen UNA/Brinvast wacht zondag de nummer 1 dus wordt het een zware opgave 3 punten mee te nemen uit Venray. Programma zaterdag 13 oktober de Meeuwen VR1-Goes VR1 13:45 FC D’daele A2-Goes A1 12:45

Goes C1-Veere C1 12:45 Goes D1-Vlissingen D1 11:00 Goes F2-Colijnsplaatse Boys F2 09:30 Zondag 14 oktober SV Venray 1-Goes 1 14:30 SC Gastel 2-Goes 2 14:00 Goes 3-Terneuzen 3 12:30

Deze gezellige rit voor het gehele gezin wordt verreden rond Goes. Iedereen mag aan deze rit meedoen. De rit is uitgezet voor de A- (gevorderden) en B- klasse (minder ervaren rijders) en beginners en wordt georganiseerd door Motor- en Autoclub De Bevelanden. Aan de hand van een eenvoudige routebeschrijving is het voor iedereen mogelijk

om, op een ontspannen wijze, de finish te bereiken. Na afloop wordt een klassement opgemaakt. Er liggen mooie prijzen te wachten op de deelnemers. Iedereen heeft prijs. Als u van een (auto) puzzelrit houdt, moet u beslist eens deelnemen. Inschrijven voor deze rit van 13.30-14.00 uur in de showroom van Piet Vogelaar Auto’s, Livingstoneweg 44 te Goes. Voor nadere inlichtingen tel. 0113-213201 of de website: www.macdebevelanden. mysites.nl

Uitslag handboogschieting OUDELANDE - Wip 1: 1e hoofdvogel M.Joosse (Oudelande), 2e hoofdvogel M.Goeree (Driewegen), 1e zijvogel, 2e en 3e kal J.Vermeule (Ovezande), 2e zijvogel J.Kopmels (s’-Gravenpolder), 3e zijvogel J.Boonman (Ovezande), 1e kal J.Raas (Kwadendamme), 4e kal J.Braam (Oude-

lande). Wip 2 : 1e en 2e hoofdvogel, 4e zijvogel en 2e kal J.Boonman (Ovezande), 1e zijvogel W.Remijnse (Ovezande), 2e zijvogel P.de Visser (Ellewoutsdijk), 3e zijvogel H.Jansens (Oudelande), 1e kal D.Boonman (Ovezande), 3e kal P.Krijt (Oudelande).

SSV ‘65 uit naar Oostkapelle Programma zaterdag 13 oktober 14.30 Oostkapelle-SSV ‘65 14.30 SSV ‘65 2-De Alblas 2 14.30 WIK ‘57 1-SSV ‘65 3 14.30 SSV ‘65 4-’s Heer Arendskerke 4 12.45 St. Steen Graauw A1-SSV ‘65 A1 Beker 11.15 De Bevelanders B1-SSV ‘65 B1

11.15 SSV ‘65 B2-HSV Hoek B1 Competitie 11.15 SSV ‘65 C1-DVO ‘60 C1 10.30 Oostkapelle C2G-SSV ‘65 C2 10.00 SSV ‘65 D1-Zeelandia Middelburg D 10.00 SSV ‘65 MC1-Bruse Boys MC1 Donderdag 18 oktober VR 20.00 De Meeuwen 1-SSV ‘65 1

Heren tenniscompetitie GOES - In de tennishal te Goes hebben weer wedstrijden in de heren tenniscompetitie plaats gevonden. Opvallend was het optreden van het team Franse schilders/ Synto install. bedrijf. Dit team was in goede vorm waardoor het team van brasserie d ‘Anvers het nakijken had. Uitslag 15-9 voor eerst genoemde. Overige uitslagen:

Profile tyercenter Zeeland-slagerij de Baar/ Thisfra stucwerk 18-6; Hoverniersbed. Paardekooper-Rituals/glash. Melieste 1311; Zwaar transport Zeeland-uitzendburo Bont 17-7; LUXeXcel/acc. van Stee-Roompot/Thermphos 6-18; PAC zonwering-Zuidwest lease 18-6; slagerij de Baar/Thisfra stucwerk-uitzendburo Bont 10-14; Profile tyercenter Zeeland-Rituals/glash. Melieste 11-13.

Forza Meisjesselectie zoekt nieuwe instroom GOES - Ben jij 5 of 6 jaar oud en beweeg je graag en maak je graag radslagen in de woonkamer? Dan is turnen bij Forza Gymnastica misschien iets voor jou. De voorselectie traint op zaterdagochtend van 09.00 tot 11.00 uur in de turnhal van het Sportpunt te Goes. Tijdens de proeftrainingen bekijken we of het meisje het leuk vindt en of ze binnen de voorselectie

past. Het niveau is hoger dan recreatief turnen en daarom proberen wij de meisjes van jongs af aan op te leiden. De meisjes blijven bij de voorselectie tot dat ze toe zijn aan wedstrijden of aan meer uitdaging. Je kunt dan doorstromen naar de selectiegroep. Heb jij interesse om bij de meisjesselectie van Forza Gymnastica te komen? Stuur een mailtje met wat gegevens naar meisjesselectie@forza-gymnastica.nl

Beauty en wellness tijdens Scaldis Fair 2012 Het succesvolle life style event Scaldis Fair wordt in 2012 voor de 5e keer georganiseerd in de karakteristieke Grote Kerk in het hartje van Goes. Scaldis Fair blijft vernieuwen, ook in 2012. Nieuw tijdens de jubileumeditie van Scaldis Fair is het beauty & wellness concept. Een deel van de Grote Kerk van Goes wordt ingericht met deelnemers en produkten rondom dit actuele thema. Centraal staat een grote ‘leef’ tafel waaraan workshops worden gegeven of waar de bezoeker gewoon even lekker kan relaxen. Deelnemers en produkten aan dit concept zijn onder meer haarstyling Artistics uit Nieuwdorp, City Spa Goes, Combi Comfort uit Kapelle, Professionails uit Yerseke, Exclusieve handgemaakte sieraden van Sprinkle by Eden uit Vlissingen, Zeeuwse wellnessproducten van de trekpaardenwereld uit Oostburg, Barbershop van Dam uit Zierikzee en de ‘tanning’ cabine van Miranda’s hairdesign uit Kamperland. Om optimaal te kunnen genieten van beauty & wellness biedt Scaldis Fair speciaal voor zowel vrouwen als mannen een verwenarrangement aan waarin relaxen centraal staat en waarbij ook aan de innerlijke mens is gedacht. De inhoud van het verwenarrangement is te vinden op de vernieuwde website www.scaldisfair.nl De Ladies day tijdens Scaldis Fair is inmiddels een vast onderdeel in het programma. Populair bij moeders, dochters, zussen en vriendinnen. Daarom biedt Scaldis Fair ook in 2012 weer het speciale vriendinnenarrangement aan: gezellig samen naar Scaldis Fair voor een speciale vriendinnenprijs inclusief een glas prosecco. Tijdens de Ladies Day 2012 zullen er op donderdag 22 november diverse modeshows worden georganiseerd op de catwalk in de kerk door o.a. Style Jaques uit Terneuzen en Kiva Fashion uit Goes. Tijdens deze dag zal Marijke Helwegen de ‘special guest’ zijn van Scaldis Fair. Vanaf 14.00 tot 22.00 uur zal zij op haar eigen(wijze) manier ‘entertainen’ en een rol spelen in de presentatie van de modeshows. Marijke Helwegen is het (on)betwiste icoon van de plastische chirurgie en is in een aantal jaren uitgegroeid tot nationaal symbool van authenticiteit. “Schoonheid zit van binnen en van buiten”, aldus de diva zelf. “Ze is zo aardig en zit vol humor” is een veel gehoorde opmerking op de vele evenementen en bijeenkomsten waar Marijke haar unieke presentaties geeft. Samen met de Bode zal Scaldis Fair een lezersactie opzetten in november voor een exclusieve kennismaking met Marijke Helwegen tijdens Ladies Day. Ook de heren kunnen zich uitgebreid laten verwennen tijdens Scaldis Fair. Op vrijdagavond kunnen mannelijke bezoekers een echte ouderwetse scheerbehandeling ervaren door Barbershop van Dam. In de Barbershop staan “vakmanschap” en “kwaliteit” hoog in het vaandel. Er wordt een totale verzorging van hoofd en huid aangeboden. Dit wordt gedaan met exclusieve producten speciaal voor de man, namelijk American Crew en Proraso.

Goede judoresultaten in Schijndel en Bernisse GOES - De judoka’s hebben zich dit weekeinde goed laten zien op de Open Schijndelse 2012. Met twee eerste, twee tweede en vier derde plaatsen was Zeeland prima vertegenwoordigd. Benthe de Ridder (-12 jaar, -36 kg) behaalde in Schijndel een eerste plaats, net als Kiara Mulder uit Oost-Souburg. Jens van Helleman (-42 kg –12 jaar) speelde zijn eerste individuele wedstrijd van dit

seizoen. Hij ging naar huis met een mooie tweede plek, net als Reevy Mattheeuw (-12 jaar, -46 kg). Ivana Versluijs (-15 jr, -40kg) verloor haar laatste poulewedstrijd en werd derde, net als Niek Louwerse, Chantal Jasperse en Julia Simons. Tijdens het Bernisse Berentoernooi, een mooie wedstrijd voor de jongste judoka’s om ervaring op te doen, een eerste, een tweede en twee derde plaatsen.

Scaldis Fair wordt gehouden op 21, 22, 23 en 24 november 2012 in de Grote of Maria Magdalenakerk te Goes. Kijk voor informatie, openingstijden en programma op www.scaldisfair.nl


Inschrijving geopend

Scholrolletjes met saus

4 halen, 3 betalen

Lekkerbekken van kabeljauw

3 halen, 2 betalen

Spekbokkingen 2 stuks

Haringstukjes in cocktail-sherrysaus, 100 gram

3.50 2.25

Onze weekaanbiedingen van 09-10-12 t/m 13-10-12 Bij aankoop van 2 kilo mosselen of meer

100 gram tonijnsalade uit eigen keuken GRATIS Riba-Riba aanbieding Schol per kilo 5.00 Scampy’s ongepeld, 500 gram 7.95 Tot ziens bij:

Vishandel Van As Zeeland B.V. Korringaweg 33 - Yerseke - tel. 0113 - 57 09 30

Kinderen voor Kinderen Songfestival Zeeland GOES - Alle kinderen die houden van zingen en dansen en tussen de 7 en 11 jaar zijn, kunnen zich vanaf nú inschrijven voor het 21e VARA Kinderen voor Kinderen Songfestival. De voorrondes starten in september en worden op verschillende plaatsen door het hele land gehouden. Kinderen die in de voorrondes worden geselecteerd, gaan door naar de provinciale finales in januari 2013. De winnaars van de 12 provincies nemen het in april tegen elkaar op in de wervelende Kinderen voor Kinderen finaleshow, welke door de VARA wordt uitgezonden op televisie. Deelnemers aan de voorrondes zingen liedjes uit het Kinderen voor Kinderen-repertoire; bij inschrijving op www.kinderenvoorkinderen.nl kan worden aangegeven welk liedje wordt gekozen en aan welke voorronde wordt meegedaan. Er wordt

beoordeeld op zangkwaliteit maar ook op presentatie en uitstraling. Per provincie doen 8 tot 10 kinderen mee aan de provinciale finale; daar worden hun optredens begeleid door een live band een achtergrondkoor met oud-Kinderen voor Kinderen-kids. De 12 winnaars van de provinciale finales nemen deel aan de grote landelijke finale in april 2013. Bij deze finaleshow op tv wordt bekend gemaakt wie de winnaar is van het Kinderen voor Kinderen Songfestival 2013. Informatie en inschrijving Alle informatie over het Songfestival en de (voorwaarden voor) inschrijving zijn te vinden op www.kinderenvoorkinderen.nl. Kinderen voor Kinderen heeft ook een eigen Hyves-pagina waar kinderen lid kunnen worden voor het laatste nieuws.

Filmconcert Brassband Wilhelmina COLIJNSPLAAT - Op 20 oktober wordt in “De Brug” in Colijnsplaat een filmconcert georganiseerd door Brassband Wilhelmina met medewerking van Interkerkelijk koor “Zingend Getuigen” uit Kamperland. De brassband staat onder leiding van Hugo Verweij. De dirigent van het koor is Peter van der Klooster, hij is tevens trombonist in de brassband. Op deze avond zullen de verschillende nummers begeleid worden door filmbeelden. Het wordt dus mooi voor oor en oog. Ook zal de paparazzi aanwezig zijn en zijn er heuse filmsterren te zien. Er wordt een Speed-noot gehouden in de vorm van een workshop en nog veel meer.

Het wordt een gezellige muzikale avond uit. Wat kun je nu beter doen op een zaterdagavond in de herfst. Kom ook naar de Brug en geniet. De toegang is gratis. Zet ook alvast 24 november in uw agenda. Die zaterdagavond vindt er een HaFaBra concert plaats, ook in de Brug. De Brassband uit Colijnsplaat, de Fanfare uit Kortgene en de Harmonie uit Wissenkerke treden op deze avond allemaal voor u op. Moest u in het verleden nog kiezen wat u ging beluisteren… nu komt alles samen in de Brug in Colijnsplaat. De opbrengst van deze avond gaat naar KIKA Kinderen Kankervrij. Aanvang 19.30 uur. Voor info over de brassband, deze concerten en de kaartverkoop zie www.demuzieknote.nl

Thoolse brandweer informeert p ubliek tijdens Zeeuwse Brandpreventieweek

Uitnodiging

‘Mensen beseffen soms risico niet’

Inloopbijeenkomst Nieuwe natuur Hoedekenskerke Op 16 oktober aanstaande bent u, mede namens de provincie Zeeland, van harte welkom tijdens een inloopbijeenkomst over natuurontwikkeling nabij Hoedekenskerke.

THOLEN - De Zeeuwse Brandpreventieweek is vrijdag van start gegaan en zaterdag trok het preventieteam van de Thoolse brandweer met de tankautospuit en een informatiestand bij Woonboulevard Poortvliet de aandacht van het publiek.

Het gebied, ten noorden van Hoedekenskerke, ligt tussen de Moertjesdijk, Waanweg en de Zeedijk en wordt in 2013 omgevormd tot (brakke) natuur. Dienst Landelijk Gebied verzorgt de voorbereiding en uitvoering van dit project en laat u zien hoe het gebied wordt ingericht. Waterschap Scheldestromen zal deze avond informatie verstrekken over het waterbeheer in en rondom het projectgebied. Terreinbeheerder Natuurmonumenten geeft toelichting over het toekomstige natuurbeheer. Waar en wanneer Locatie: Het dorpshuis van Hoedekenskerke (Verenigingsgebouw ‘De Griend’), Havenstraat 13, 4433 AL Hoedekenskerke. Tijd: U bent op 16 oktober 2012 welkom tussen 19.00 uur en 21.00 uur. Medewerkers van de gezamenlijke overheden geven u toelichting op de plannen en beantwoorden uw vragen aan de hand van kaartmateriaal. Mede namens de samenwerkingspartners, ir. W. Dekker, Dienst Landelijk Gebied

Opdrachtgever Dienst Landelijk Gebied Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie

De brandweer boeit jong en oud.

DOOR JOSIEN MATHLENER Ieder jaar heeft de Thoolse brandweer tijdens de Zeeuwse Brandpreventieweek een nieuw thema waarmee ze de aandacht van de inwoners van Tholen trekt. Dit keer gaat het preventieteam naar bouwmarkten en de woonboulevard. De Thoolse brandweer en het Korps Nationale Reserve (NATRES) sloegen zaterdag de handen ineen door samen demonstraties te verzorgen waarbij zowel NATRES als de brandweer in actie kwam. Wie wilde mocht de tankautospuit van de Thoolse brandweer van binnen en buiten bekijken. Ook werden belangstellenden geïnformeerd door de aanwezige (vrijwillige) brandweerlieden. De tankautospuit werd door Wout Kleinstra (7) uit Sint-Maartensdijk maar wat interessant gevonden. “Ik vind het een mooi ding. Ik heb al een keertje meegereden.” Met een vriendje stookte Wout al eens een vuurtje en heeft dat vervolgens onder toezicht gecontroleerd geblust. “Maar bij de brandweer wil ik niet”, geeft Wout aan. Daarentegen maakt zijn moeder Linda deel uit van de vrijwillige brandweer in Sint-Maartensdijk en behoort daarmee tot het drietal dames dat de Thoolse brandweer rijk is. “Als iedereen zegt: ‘ik wil ‘s avonds binnen zitten’, wie gaat je dan redden als er wat gebeurt?”, antwoordt Linda op de vraag waarom ze bij de vrijPAGINA 17

FOTO JOSIEN MATHLENER

willige brandweer wilde. Dat zet je aan het denken. Zeker als je weet dat de brandweer in de gemeente Tholen dit jaar al 42 keer is uitgerukt. Op 25 juni voor het laatst voor een brand. Risico “Mensen beseffen soms het risico op brand niet”, meent Linda. “Zelf had ik geen ook rookmelders, maar ik zag in dat ze levens kunnen redden. Van rook word je namelijk niet wakker.” Vrijwillige brandweerman Addy de Jonge vult aan dat mensen inmiddels wel bewuster raken van wat rookmelders kunnen betekenen. “Men denkt makkelijk ‘dat zal mij niet overkomen’. Dat is een grote misvatting. Je kunt toch maar beter voorzorgmaatregelen treffen voor het wel mis gaat”, zegt Addy. De kans op brand verminder je door bijvoorbeeld apparatuur stofvrij te maken en uit te zetten wanneer je het huis uit gaat. Op het parkeerterrein van de woonboulevard in Poortvliet werden niet alleen demonstraties gehouden door de blusgroepen Sint-Maartensdijk en Sint-Annaland, maar was er ook een wervingsactie gaande voor nieuwe vrijwillige brandweerlieden voor Sint-Maartensdijk. Maandagavond vond er in sporten gemeenschapscentrum Meulvliet in Tholen een voorlichtingsavond plaats door de Thoolse brandweer. De Zeeuwse Brandpreventieweek duurt nog tot vrijdag.


Acht jubilarissen bij St Caecilia `s-Heerenhoek Themabijeenkomst erfrecht GOES - Op dinsdagavond 16 oktober organiseren FNV Bondgenoten, FNV Bouw en Abvakabo FNV een gezamenlijke themabijeenkomst over Erfrecht, Schenkingen en Successie. Erfrecht is een thema wat iedereen raakt, omdat iedereen ooit met erfrecht te maken krijgt, hetzij als erflater of als erfgenaam. Veel kan je van te voren, al dan niet via een notaris, regelen. Wanneer is dat verstandig, wat komt er allemaal bij kijken. Wat kan je bijvoorbeeld zelf regelen of waarvoor moet je beslist een notaris inschakelen? Alle aspecten komen aan de orde. Er is voldoende gelegenheid tot het

stellen van vragen. Als gastspreker is uitgenodigd mw Sandra Spoon van notariskantoor De Zeeuwse Alliantie. Mw Spoon is gespecialiseerd in familiezaken en zal in een presentatie uitleg geven over het erfrecht en verwante zaken. Na een korte pauze is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen die door mw Spoon zo volledig mogelijk beantwoord zullen worden. De bijeenkomst wordt gehouden in Hotel Terminus, Stationsplein 1 in Goes en begint om 19.30 uur en is toegankelijk voor iedereen. De bijeenkomst duurt tot ca 21.30 uur. De koffie staat klaar. Meer informatie: Jan Faasse, jfaasse@zeelandnet.nl of 06-30365672.

Techniekavond bij aquariumvereniging De Vuurneon

‘S-HEERENHOEK - Een zeer geslaagde `s-Heerenhoekse avond met muziek en toneel en dans. Acht leden werden gehuldigd met speld en oorkonde van de KNFM. Op de foto: van L naar rechts Matty van Boven 40 jr, Han de Jonge 25 jr, Marleen Balleur 12.5 jr ,Natasja v/d Horst 12,5 jr, Judith van Boven 12,5 jr, Esther Traas 12,5 jr, Hanneke v/d Dries 12,5 jr, (hurkend) Karel van Boven 50 jr. FOTO: PIET GRIM.

KAPELLE - Op vrijdag 12 oktober wordt bij aquariumvereniging De Vuurneon in Kapelle een speciale avond georganiseerd op het gebied van techniek. Deze zogenaamde doeavond wordt door de leden zelf ingevuld en behandeld de meest uiteen lopende onderwerpen. Op aquarium gebied is er veel zelf te maken en kan er zodoende behoorlijk bespaard worden. Op deze avond zal een demonstatie gegeven worden hoe men op eenvoudige wijze een gat in glas kan boren. Dit kan nodig zijn

voor bijvoorbeeld een aansluiting van een filter of een ventilatiegat in een terrarium. Naast het boren in glas zullen we ook gaan kijken naar het kweken van voedseldieren. Het kweken van vis is niet moeilijk. Het vinden van het juiste voer echter wel. Levend voer is een must voor iedere kweker. Op deze avond zullen we laten zien hoe je dit het beste zelf kunt kweken. De avond begint om 20.00 uur en vind plaats in het clubgebouw aan de Bruelisstraat 21 te Kapelle. De toegang is gratis.

KERKELIJK NIEUWS KAPELLE Vrije Evangelische Gemeente Noordelijke Achterweg 67, Wemeldinge. Diensten: zo.10.00u. Tevens elk seizoen extra diensten. www. vegwemeldinge.nl Christelijke Gereformeerde Kerk Biezelingseweg 6, Kapelle. Zondag 14 oktober: 10.00u leesdienst; 16.00u ds C.D. Afoourtit Badhoevedorp Ger. Gem. Kapelle-Biezelinge Goessestraatweg 18, Kapelle. Zondag 14 oktober: 10.00u leesdienst en 15.30u Ds. G.W.S. Mulder Protestantse Gemeente Kapelle-BiezelingeEversdijk Biezelingsestraat 67, Kapelle. Zondag 14 oktober: 10.00u Da. I. Hogeweg, viering Maaltijd van de Heer voor kinderen Hervormde Gemeente Kapelle Kerkplein 4, Kapelle. Dienst: zo. 10.00u. Voorganger: ds. L.C.P. Deventer Protestantse Gem. Hansweert & Schore Dijkstraat 5, Hansweert. Nieuwe Kerkplein 1, Schore. Diensten: ‘s zomers zo. 09.30u; ‘s winters zo. 10.00u, om de week wisselend in de Hervormde Kerk Hansweert en Schore. Protestantse Gem. Wemeldinge Kerkweg 5, Wemeldinge. Zondag 14 oktober: 10.00u dhr. M. Jansen. BORSELE Gereformeerde gemeente Borssele Oostsingel 21, Borssele. Diensten: zo. 09.30u, 14.00u en 18.00u. Protestantse Gemeente Borssele Predikant: Ds.M.J.Wisse, 0113-561322. Scriba: P.Duijnkerke. Elke zondag dienst om 10.00u. Ger. gem. ‘s-Gravenpolder Langeweg 61, ‘s-Gravenpolder. Zondag 14 oktober: 9.30 ds. G.W.S. Mulder; 14.00u leesdienst; 18.00u ds. G.W.S. Mulder Ger. gem. Hoedekenskerke ‘s-Gravenpoldersestraat 4, Hoedekenskerke Ger. gem. Nieuwdorp Havenweg 26, Nieuwdorp. Elke zondag kerkdiensten om 9.30, 14.00 en 18.30u. Gereformeerde gemeente Nisse Zuidweg 15, Nisse. Scriba: M. de Witte, 0113-649519. Diensten elke zondag om 9.30u en 14.30u. Herv. Gem. Oudelande Scriba: mevr. H.M. Storm-Wagenaar, tel: (0113) 548527. www.pknoudelande.nl Oud Ger. Gem. ‘s-Gravenpolder Provincialeweg 16, ‘s Gravenpolder. Diensten: zo. 09.30u, 14.00u en 18.00u Prot. Gemeente `s Gravenpolder/Baarland Zondag 14 oktober: Baarland 10.00u dhr. P.C. De Moreé; ‘s-Gravenpolder 10.00u ds. D Westerneng,`sGravenpolder. Prot. Gemeente “de Ark” Hoedekenskerke Verder: Kerkstraat 32, Hoedekenskerke. Diensten zondag 10.00u

Prot. Gem. ‘s-Heer Abtskerke Dienst om de 14 dagen, steeds zo. om 10.00u. Protestantse Gemeente Nisse Mariakerk, Dorpsplein 49 in Nisse. Dienst om de 14 dagen, steeds zo. om 10.00u. Zondag 14 oktober: 10.00u Ds. E. J. Rietveld. Dienst in ’s-Heer Abtskerke i.v.m. restauratie van de kerk in Nisse. Prot. Gem. Heinkenszand Barbesteinkerk: Clara’s Pad 6, Heinkenszand. Dorpskerk: Dorpstraat 71, Heinkenszand. Predikant: ds. W. Pieterse. Zondag 14 oktober: 10.00u Dorpskerk ds W. Pieterse Protestantse Gemeente Lewedorp Zandkreekstraat 31, Lewedorp. Predikant: da. M.J. Wisse. Prot. Kerkgemeenschap Nieuwdorp Scriba: Mevr. L. Michielsen. Zondag 14 oktober: 10.00u voorganger Ds Arie J Houwaart (schoenendoosactie). RK Kerk ‘s-Heerenhoek (‘s-Heerenhoek - Borssele - Nieuwdorp). Parochie: H. Willibrordus. Postadres: Deken Holtkampstraat 9, ‘sHeerenhoek, tel. (0113) 351264. Diensten: 3e en 4e za. van de maand 19.00u, zo. 9.00u. RK Kerk H. Blasius Heinkenszand (‘s-Heer Arendskerke - Heinkenszand). Parochiecentrum: Kerkdreef 4, Heinkenszand, tel. (0113) 561216. Diensten: iedere za.19.00u en iedere zo. 09.00u. RK Kerk Kwadendamme (‘s-Gravenpolder - Hoedekenskerke - Baarland - Nisse - Oudelande - ‘s-Heer Abtskerke) Kerk en pastorie: Johan Frisostraat 5-7, Kwadendamme. Diensten: vrij. 09.00u, zo. 10.45u. RK Kerk Lewedorp Parochie: H. Eligius. Secr.: Burgemeester Lewestraat 11, Lewedorp. Spreekuur: elke 1e ma. van de maand 19.00-19.30u, tel. (0113) 612694. Diensten: zo. 10.30u RK Kerk Ovezande & Driewegen - Ellewoutsdijk Parochie: Onze Lieve Vrouw Hemelvaart. Pastorie: Hoofdstraat 58, Ovezande, tel. (0113) 655214. Diensten: zo. 09.30u, laatste za. van de maand 19.00u. Prot. Gemeente Driewegen - Ellewoutsdijk Ovezande Van Tilburghstraat 27, Driewegen. Ds. Jacoline de Koe, tel. 06-46087309. Info: deokerk@zeelandnet. nl, 0113-655958/06-49914124. Iedere zondag 10.00u dienst. Zondag 14 oktober: dhr. P. Riemens. GOES Christelijke Gereformeerde Kerk Maranathakerk, Bergweg 43A, Goes. Voorganger: ds. J.G. Schenau. Zondag 14 oktober: 10.00u ds. J.G. Schenau; 17.00u ds. J.G. Schenau Doopsgezinde gemeente/Vereniging Vrijzinnige Protestanten Doopsgezinde kerk, Westwal 41, Goes. Predikant ds. Leuny de Kam. Zondag 14 oktober: dhr. Jan Nienhuis, Amersfoort Evangelische Gemeente Rafaël Goes Samenkomsten in Pontes-Goese Lyceum, ingang Vogelzangsweg. Aanvang diensten 10.00u, laatste

zondag van de maand 19.30u.; www.rafaelgoes.nl. Voorganger: K. Verhage Family Time Ministries Samenkomst iedere zondag om 13.00 uur in wijkgebouw De Spinne, Joseph Lunslaan 7, Goes-Noord. Voorganger: Raadj Gonesh. Voor meer informatie: mail. info@familytime-ministries.nl, tel. 06-40733166. Zie ook www.familytime-ministries.nl Gemeente van Jehovah Getuigen Koninkrijkszaal, Van Hallstraat 4, Goes. Vergadertijden: wo. 19.30u en zo. 10.00u. Gereformeerde Gemeente Louise de Colignylaan 177, Goes, tel. 228023. Predikant en preses: ds. C.J. Meeuse. Kerkdiensten om 9.30u, 14.00u en 18.00u. Ger. Gem. in Nederland Koningskerk, Nassaulaan 153, Goes Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ontmoetingskerk, Kornetstraat 4, Goes (tegenover ziekenhuis). Predikant: ds. P.J. Trimp. Zondag 14 oktober: 9.30u Ds P.J. Trimp; 16.30u Ds E.J. Sytsma, pred. te Middelburg. Leger des Heils Rav. de Groene Jager 72, Goes. Dienst zo. om 10.00u. Korpsofficieren: Majoor D. v. Vuuren en Majoor mevr. R. v. Vuuren-v. Leeuwen. Tevens kindernevendienst. Oud Ger. Gem. Kerkgebouw De Hoeksteen, Noordhoeklaan 90, Goes. Diensten: elke zo. om 10.00u en 17.30u. Rooms-katholieke kerk H. Maria Magdalenakerk, Singelstr. 9, Goes. Diensten iedere zaterdag om 19.00u en iedere zondag om 10.45u. Protestantse gemeente Goes Grote of Maria Magdalenakerk, Singelstraat 21, Goes. De Hoogte, Populierenstraat 29, Goes. Oosterkerk, Bergweg 88, Goes. Zondag 14 oktober: Grote Kerk 10.00u Ds R. Kamermans; 17.00u geen dienst; Oosterkerk 9.30u Dhr H.A. ten Klooster te Goes; 17.00u geen dienst; de Hoogte 10.00u Ds W. Stolte te Warnsveld; 19.00u Jeugdwerkteam Open Kerk Vergadering van Gelovigen Zondag eredienst van 10.00 tot 11.00u; woordbediening van 11.30 tot 12.30u. www.nieuwleven-goes. nl. De samenkomsten worden gehouden in: Dorpshuis Heer Arendhuis, Torenring 46 te ‘s-Heer Arendskerke. Vrije Evangelische Gemeente Kerkgebouw: Bethelkerk, Beatrixlaan, Goes. Diensten zondag 10.00u en 18.30u. 1e zondag v/d maand zingen in de Bethelkerk aanvang 18.30u. Hervormde Gemeente Kerkgebouw De Levensbron, Mansholtlaan 1, Goes. Zondag 14 oktober: 10.00u ds T.W. van Bennekom, Goes; 17.00u ds. G.D. Kamphuis, Goes Vliedberggemeente, Gereformeerde Kerk Goes e.o. Calvijn College, Klein Frankrijk 19, Goes. Diensten: zo. om 9.30 en 16.30 uur. Admiraal de Ruyterziekenhuis Goes Zondag 14 oktober: 10.00u Ds. A. Jobsen

PAGINA 18

PKN Gem. ‘s Heer Arendskerke Torenring 2, ‘s-Heer Arendskerke. Predikant: ds. M.J. Wisse Prot. Gem. ‘s Heer H’kinderen Plein 1, tel. 233098. Predikant: da. P. van Oosten. Zondag 14 oktober: 10.00u Werkgroep Eigen Diensten. Herv. Gemeente Kattendijke Kerkgebouw: Dorpsstraat 53, Kattendijke. Prot. Gemeente Kloetinge Geerteskerk, Geertesplein 24, Kloetinge. Predikant: vacant. Zondag 14 oktober 10.00u Eredienst, voorganger Mevr. H.E. Pasma-v.d. Berg uit Middelburg. Protestantse Gemeente Wilhelminadorp Brugstraat 12, Wilhelminadorp. Zondag 14 oktober: 10.00u dhr Cappon Gereformeerde Gemeente Wolphaartsdijk Villa Novastraat 1, Wolphaartsdijk. Tel. 06-30826746. Diensten iedere zondag om 09.30u, 14.00u en 18.00u. Prot. Gem. Wolphaartsdijk Nicolauskerk, Oostkerkestraat 1, Wolphaartsdijk. Zondag 14 oktober: 10.00u Ds. C.A. van Eck. Doopdienst en na de dienst koffiedrinken Baha’i-gemeenschap Goes Bijeenkomsten vinden wekelijks plaats in Zeeland, geregeld ook in Goes. Info: 06-30534547 Huis van Elia Iedere zondag samenkomst om 13.15u. Adres: Oosterkerk Goes, Bergweg 88 te Goes (ingang aan de J.D. van Mellestraat). Kinderdienst aanwezig. Voor meer informatie: C. Harthoorn 0113-622409 of ctharthoorn@zeelandnet.nl Moskee Arrahmaan A. Joachimikade 5, tel. 257539. Voorz.: H. Nahari NRD-BEVELAND Gereformeerde Gemeente Torendijk 76, 4484 AV Kortgene Prot. gemeente Kats/Kortgene Nicolaaskerk, Kerkgang 2, Kortgene. Zondag 14 oktober: 10.00u ds. B. de Haan Prot. Gemeente Kamperland De Ark, Veerweg 100, Kamperland. Dienst: zo. 9.30u Gereformeerde Gemeente Veerweg 12, Kamperland. Diensten: 10.00u, middagdienst wisselende tijden. Prot. Gemeente Wissenkerke-Geersdijk Predikant: mw. Ds. K. van den Broeke. Opstandingskerk, Voorstraat 20 Wissenkerke. Ontmoetingskerk, Geersdijkseweg 1, Geersdijk. Zondag 14 oktober: Wissenkerke, 10.00u Ds. W. Smit, Bennekom Prot. Gem. te Colijnsplaat Havelaarstraat 30, Colijnsplaat. Dienst: zo. 10.00u. Zondag 14 oktober: Ds. A. Spaans Wijzigingen en/of aanvullingen, bijvoorbeeld wie wanneer voorgaat (lees: preekrooster) kunt u gratis doorgeven via www.internetbode.nl - aan de rechterkant klikken op ‘Aanleveren redactie’ en vervolgens op De Bevelandse Bode. De rest wijst zich dan vanzelf. Voor vragen of het schrijven van artikelen, bel de redactie van De Bevelandse Bode, tel: 0118 61 76 61.


uitgaan

An Exclusive Concert Series

The Classical PROMS WOENSDAG 31 OKTOBER | 19.30 UUR

JACOBSKERK | VLISSINGEN

COR BAKKER | VOCAL GROUP CALL | PIETER JAN LEUSINK

35% VROEGBOEKKORTING •

www.pieterjanleusink.nl

0900 - 8191*

E 45,- i.p.v. E 70,-

(actiecode ZZ55)

(actiecode melden ZZ55)

BON

THE BACH ORCHESTRA OF THE NETHERLANDS ZZ55 Naam____________________________________________________________________ Adres____________________________________________________________________

bij uw bestelling gratis CD

Pc__________________Plaats________________________________________________ Tel________________________________________________________________________

• Bon GRATIS opsturen naar:

PJL, Antwoordnr. 170, 8070 VK in Elburg

_____x kaarten woensdag 31 oktober Jacobskerk in VLISSINGEN, 19.30 uur _____x kaarten zaterdag 27 oktober Laurenskerk in ROTTERDAM, 19.30 uur

U ontvangt de kaarten thuis + factuur / prijs excl. E 6,- administratiekosten per complete bestelling / andere reducties n.v.t. / * 45 cpm.

● lasergame

• Maandag middag Workshop DANSEN • Dinsdag en Woensdag middag Clown EvErt • Woensdag en Donderdag middag Schminken • Vrijdag: 11.30 en 15.00 uur ROOfvOgElShOW

Kom in de Herfstvakantie naar ‘t Klok’uus

Verder: maandag t/m vrijdag: iedere middag:

Knutselen, BMX workshop en lasergame

Zondag 28 oktober 2012 RommelmaRkt in Putte. Sporthal De Biezen, Schoolstraat 42, Putte. Kraamhuur € 22,-. Van 9.00 tot 16.30 uur. Bel voor een kraam 0165-529824

www.tosca-markten.nl

SNUFFELMARKT GOES

Veel extra activiteiten!

27 + 28 OKT. ZEELANDHALLEN * 9-16.30 uur

GRATIS PARKEREN dewitevenementen.nl / 0251 - 31 90 90

Sushi & Teppanyaki

1

Star T

rek Fir

st Con To bol dly go tact where Dan d n o o ne’s go urf jij ne bef je vast ore? in het wel te dageli v e rdiepe jks l (45, k even van Car n anker)

?!

la

Zin in Sushi & Sashimi of een van onze talrijke op de bakplaatSushi gegrilde Japanse gerechten? U bent dan bij & Teppanyaki ons op het juiste adres in het historisch stadsdeel van inop Sushi &een Sashimi of een van onze talrijke opde deop Bergen Zoom. Voor ieders wat wils beschikken Zin inZinSushi & Sashimi een van onze talrijke de Zin in Sushi & Sashimi of vanof onze talrijke op bakplaat gegrilde bakplaat gegrilde Japanse gerechten? U bent dan bij wij over o.a. verschillende soorten vis, vlees, bakplaat gegrilde Japanse gerechten? U bent dan bij Japanse gerechten? ieder wat wils: vis,stadsdeel vlees,van vegetarisch, combi ons Voor op het juiste adres in het historisch vegetarische, combi en luxe kreeft dat op ons opBergen het juiste adres in ieders het historisch stadsdeel van opdoor Zoom. Voor wat wilsmenu’s beschikken en luxe kreeftmenu’s die onze chefkok met de nodige kookkunsten Japanse door onze chefkok met de nodige wij over o.a. verschillende soorten vis, vlees, Bergen opwijze Zoom. Voor ieders wat wils beschikken bij u op bakplaat worden bereid. vegetarische, combi kreeft menu’s datbereid. op kookkunsten bij u opendeluxe bakplaat wordt wij over o.a.de verschillende soorten vis, vlees, Japanse wijze door onze chefkok met de nodige vegetarische, combi en luxe kreeft menu’s dat op kookkunsten bij u op de bakplaat wordt bereid. JapanseAll-You-Can-Eat wijze door onze chefkok met de nodige All-You-Can-Eat kookkunsten bij wij u opover de bakplaat wordt bereid. Tevens beschikken dit nieuw concept waar-

Sushi & Teppanyaki

2,5 uur onbeperktTevens genieten van 80 verschillende Japanse gerechten tegen beschikken wij over nieuw concept bij u 2,5u lang apart aan tafelditonbeperkt 80 waarverschilAll-You-Can-Eat een vaste prijs: lende E 21,50 p.p. op dinsdag en woensdag. Donderdag, vrijdag, bij Japanse u 2,5u langgerechten apart aan tafel onbeperkt 80 verschilkunt bestellen tegen een lendeEJapanse gerechten kunt bestellen tegen eenjaar E 13,50 p.p. zaterdag enTevens zondag 23,50 p.p. kinderen 4 t/m 12 beschikken wij over di-woens dit nieuwen concept waarvaste prijs, voor € 21,50p.p €23,50p.p. vaste prijs, voor € 21,50p.p di-woens en €23,50p.p.

bij udond-zon, 2,5udond-zon, lang kinderen apart aan 4tafel onbeperkt 80 verschil12jaar jaar €13,50p.p kinderen 4 t/m t/m 12 €13,50p.p Info & reserveringen: 0164-265 000 www.miyako.nl lende Japanse gerechten kunt bestellen tegen een Informatie bedrijfsfeesten, trouwerijen, groepen of of Informatie overover bedrijfsfeesten, trouwerijen, vaste prijs, voor € 21,50p.p en groepen €23,50p.p. achter restaurant) andere gelegenheden kunt di-woens u ons contacteren. Moeregrebstraat 8, andere 4611 JC Bergen op Zoom (Ruime parkeergelegenheid gelegenheden kunt u ons contacteren. dond-zon, 4 t/m 12 jaar000€13,50p.p 0164-265 Info kinderen & reserveringen: 0164-265 000 Info & reserveringen: www.miyako.nl Informatie over bedrijfsfeesten, trouwerijen, groepen of www.miyako.nl Moeregrebstraat 8, 4611JC Bergen op Zoom andere gelegenheden kunt u ons contacteren.


WEGENS COLLECTIEWIJZIGINGEN IN ONZE WINKELS IN KAPELLE EN OOST-SOUBURG

NU TOTALE LEEGVERKOOP!!! Alle modellen Boxsprings

S

PRING S X O B E T E L COMP vanaf

€ 699,-

en g n i t r Ko nd e p o l op el w t o t

MEGA KORTING!

% 0 7

Alle n e l l e d o m w Sho nu

MEGA G I L E D R VOO

j i t r a p a g e M Matrassen tegen

M E D BO ! N E Z J I R P Alle maten. . Alle soorten

en d r e d Hon n e s s a r mat ad a r r o op vo

P O = P O

Alle kussens

2e H A LV E PRIJS

S E L AL T E MO ! G WE Hoeslakens 10 halen =

4 BETALEN

WWW.MEGABED.NL Paspoortstraat 32-34 Oost-Souburg 0118-469670 Kloosterpoort 5-21 Kapelle 0113-330888

DBV_20121010  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you