Page 1

thuis in DE regio

MIDWEEKEDITIE

B E V E L A N D S E

o p l ag e :

3 OKTOBER 2012 WEEK 40

Uitgeverij

en west-brabant:

de

bode

actualiteit

35.000

tota l e o p l ag e z e e l a n d

bv

I

Postbus

22,

4880

onroerend goed

AA

Zundert

auto’s

I

Te l .

599

sport

8 111

I

www.internetbode.nl

kerkelijk nieuws

autoruitschade?

Provincie is zoekende met haar promotiebeleid

076

Geschiedenis van Valkenisse te boek gesteld

0113-251700

480.000

vacatures

Vanaf pagina 8

Stapavond voor ouders in Goes

Schrijfster Francine Oomen signeert

GOES - De gemeente Goes organiseert in samenwerking met de horeca volgende week vrijdag weer een stapavond voor ouders. Zo kunnen zij kennismaken met de horecagelegenheden waar hun kinderen naartoe gaan. Ze worden op een interactieve manier geïnformeerd worden over ‘veilig en gezond uitgaan’. Burgemeester René Verhulst opent de avond om 19.00 uur in discotheek El Toro’ aan de Oude Vismarkt. Hierna gaan de ouders in groepjes langs de cafés. Verschillende organisaties geven informatie. Ouders kunnen zich tot 7 oktober voor deze stapavond aanmelden via www.laatzenietverzuipen.nl of telefonisch op het nummer 0113-397171.

GOES - Kinderboekenschrijfster Francine Oomen is volgende week donderdagavond te gast in het Paard van Troje in Goes om daar haar boeken te signeren. Oomen is bij de jeugd vooral bekend van haar langlopende serie ‘Hoe overleef ik …’ Ze is tussen 19.00 uur en 20.00 uur aanwezig in de boekenzaak aan de Lange Vorststraat in Goes. Het bezoek staat in het teken van de Kinderboekenweek. Het kinderboekenweekgeschenk is van Tosca Menten en heet ‘Het Akropolisgenootschap en de slag om bladzijde 37’. Bibliotheek Oosterschelde laat zich niet onbetuigd tijdens de week. Er zijn veel speciale activiteiten. Zie www.bibliotheekoosterschelde.nl.

W E E K B L A D

Gemaal Onrust wordt verbeterd

Renovatie Nieuwe Kerkstraat Biezelinge

KAMPERLAND - Waterschap Scheldestromen is bezig met een zogenoemde bypass bij gemaal Onrust in Kamperland. Daarmee verbetert het de afvoercapaciteit. De bypass bestaat onder meer uit een buis door de dijk en een stuw bij het gemaal langs de Jacobadijk. Als de bypass klaar is, kan het water onder vrij verval worden afgevoerd zonder dat het gemaal moet draaien. Daarmee maakt het waterschap naar eigen zeggen niet alleen het gebied klimaatbestendiger, maar bespaart het ook energie. De werkzaamheden zijn op 19 oktober klaar. Tot die tijd wordt het verkeer omgeleid via de Jan Taxweg. Meer informatie op www.scheldestromen.nl.

BIEZELINGE - Deze week is een aannemer in opdracht van de gemeente Kapelle begonnen met werkzaamheden in de Nieuwe Kerkstraat in Biezelinge. Er wordt onder meer gewerkt aan de riolering en bovendien wordt de straat opgebroken waarna een nieuwe verharding wordt aangebracht. Het karwei is opgedeeld in vijf fasen. Elke periode duurt twee tot drie weken. De bouwvakkers beginnen aan de kant van de Nieuwe Kerkstraat en Biezelingseweg. Als alles meezit, moet het werk net voor de kerstdagen zijn afgerond. Omwonenden zijn inmiddels geïnformeerd. Meer informatie is te vinden op www.kapelle.nl.

KapelleM controleert I D D E L B U R G S Ebij & fruittelers V E E R S E KAPELLE - De gemeente Kapelle gaat de komende weken controlebezoeken uitvoeren bij fruittelers in de gemeente. Ze let daarbij op de huisvesting van arbeidsmigranten. DOOR EUGÈNE DE KOK De huisvesting van de arbeidsmigranten is een onderwerp dat de laatste jaren regelmatig op de agenda heeft gestaan in de gemeente Kapelle. Vooral de Oesterbaai in Wemeldinge was in dat kader een hot item. De gemeente controleert daar, mede door een uitspraak van de rechter, inmiddels al maanden intensief op illegale bewoning door arbeidsmigranten. Nu richt de gemeente haar pijlen op alle locaties waar arbeidsmigranten worden gehuisvest. Ze doen dat, omdat de fruittelers in het plukseizoen veel buitenlandse werknemers inzetten. Zij krijgen vaak

migranten zijn ondergebracht in woningen die brandveilig zijn. Naar aanleiding van de inventarisatie beslist de gemeente in een later stadium of het huisvestingsbeleid moet worden aangepast. De gemeente heeft de controlebezoeken aangekondigd bij de belangenorganisaties van de fruittelers: ZLTO en NFO. Borsele De gemeente Borsele heeft twee weken geleden ook controles op de huisvesting van arbeidsmigranten uitgevoerd. Zij deden dat steekproefsgewijs op dertien locaties. Op wat kleine dingetjes na werd daar niets ernstigs aangetroffen.

W E E K B L A D

Informatieavond over eczeem en allergie

h u i s IN DEZE tBODE: IN

NAJAA

R 2012

i

n

d

e

r

e

g

i

o

ZeelandNet & DELTA zijn opnieuw verkozen tot beste provider van Nederland voor internet, telefonie én digitale tv.*

UKE, NU MET LEE EN GRAPPIG TE AN INTERESS FEITJES

N& OO WTE RI EU R

Het kan écht!

MUURD

ECORA

TIE

editie Zeeland

3

BADKA

MER

Ontdek het zelf op zeelandnet.nl/abonnementen 2

NETBO INTER

11

IN DE TU

WWW.

KEUKE

N

DE.NL

* AUG. 2 R • 01 DE

7

25

woon- & interieurbode

ESTE PRO •B V

*Providermonitor Consumentenbond aug. 2012

* • AUG. 2 01 ER ID

GOES - In het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ) in Goes vindt maandag 22 oktober een informatieve avond plaats over eczeem en allergieën. De avond duurt van 17.00 uur tot 22.00 uur en opgedeeld in twee delen. Het eerste deel van 17.00 tot 18.30 uur is bedoeld voor kinderen en hun ouders. Van 18.30 tot 20.00 uur is er veel informatie over eczeem en allergieën voor volwassenen. Dermatoloog Annemie Galimont en kinderarts Hilde Knockaert vertellen over eczeem. Er is een informatieplein met informatie over producten en er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Meer informatie is te vinden op de website www.adrz.nl.

onderdak op het terrein van het fruitteeltbedrijf. De gemeente Kapelle heeft daar in het bestemmingsplan Buitengebied ook mogelijkheden voor gecreëerd. De gemeenteraad heeft daarnaast in december vorig jaar zogenaamde ‘toelaatbare huisvestingsvoorzieningen’ voor arbeidsmigranten vastgesteld. Met de controles wil het gemeentebestuur kijken of de bedrijven zich aan de regels houden en inventariseren waar en op welke wijze arbeidsmigranten worden gehuisvest. De aandachtspunten zijn met name of de huisvesting overeenkomt met het vastgestelde beleid en of de arbeids-

ESTE PRO VI •B

GOES - De provincie wil dat initiatiefnemers in de Zeeuwse visserij gebruikmaken van de mogelijkheden van het Europese Visserij Fonds. Tot het einde van deze maand kunnen nieuwe projecten worden ingediend, die voor een subsidie in aanmerking willen komen. De projecten moeten dan wel innovatief zijn. De voorstellen worden voorgelegd aan de Lokale Visserij Groep Zeeland. Gedeputeerde Kees van Beveren is voorzitter van deze groep. Het accent in deze ronde ligt onder meer op het bevorderen van de werkgelegenheid in de regio en het versterken van de concurrentiekracht van de lokale economie. Meer? Zie www.hetlnvloket.nl.

Gemeente wil kijken of huisvestingsbeleid arbeidsmigranten moet worden aangepast

2

Oproep provincie aan visserijsector

GOES - Wethouder Jo-Annes de Bat probeert zijn evenwicht te houden op een balk op het nieuwe schoolplein van de Prinses Ireneschool in Goes. Het nieuwe plein biedt volgens de school ‘speelruimte voor alle kinderen en hun specifieke talenten’. Er komen bijvoorbeeld schooltuintjes om groene vingers te ontwikkelen en een muziekhoek en er is al een beweegzone. Het was vrijdag overigens dubbel feest, want de Prinses Ireneschool verwelkomende vrijdag haar 100e leerling. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

Start concertseizoen ‘t Beest zaterdag GOES - Het concertseizoen in muziekpodium ‘t Beest aan de Beestenmarkt in Goes begint zaterdag met een dubbeloptreden van Death Letters en Black-Bone. De laatste band uit Eindhoven speelde dit jaar al in voorprogramma’s van Slash en Chickenfoot en bracht debuutcd ‘Back tot Mayhem’ uit. Death Letters bestaat uit drummer Victor Brandt en zangeres en gitarist Duende Azira Lora. Zij hebben internationale faam verworven met hun ‘postpunk’ en ‘post-rock’. Hun cd ‘Post Historic’ is geprezen om de kwaliteit van liedjes. De show valt middenin een tournee langs podia in onder meer Engeland en de Scandinavische landen. Meer: www.tbeest.nl.

Veel sterren bij Eddy Christiani Award VLISSINGEN - De Eddy Christiani Award wordt volgende week zaterdag uitgereikt aan George Kooymans, gitarist van de Golden Earring. De uitreiking vindt plaats in het Arsenaal Theater in Vlissingen. Tijdens de uitreiking zijn er optredens van onder meer The Crazy Rockers met onder meer Chris Latul (eerste gitarist van Massada), de Kane-voormannen Dennis van Leeuwen en Dinant Woesthof, Marcel de Groot (zoon van Boudewijn de Groot), trompettist Rik Mol, Golden Earring-bassist Rinus Gerritsen en nog veel meer. Sjak Zwier bouwt traditiegetrouw een gitaar voor de winnaar. Gastheer van de avond is Leo Blokhuis. Meer: www.eddychristianiaward.nl.


OHhHHOO...

NIEUWE KEUKEN NODIG? Kies dan nu, een Tulp Keuken!

Want Tulp maakt de keuken helemaal zoals jij dat wilt: 25 JAAR GARANTIE OP UW KEUKEN 100% MAATWERK UIT EIGEN NEDERLANDSE FABRIEK

AL RUIM 30 JAAR ERVARING

ABDIJSTRAAT 2, KAPELLE TEL: 0113-341746

GROENTE EN FRUIT

Rode Bieten 2 kilo 0.99 Gieserwildeman - stoofperen per kilo 1.49 Mandarijnen NIEUWE 20 stuks 2.49 OOGST Hand Sinaasappelen 10 stuks 2.99 Hollandse Bloemkool per stuk 0.99 Frieslander - aardappelen 5 kilo 1.99 WINTERVIOLEN - 3 BAKKEN € 10,BOLCHRYSANTEN - 2 VOOR € 5,Aanbiedingen geldig van woensdag t/m zaterdag

Nu bij aankoop van een Tulp Keuken

* www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

5 BOSCH INBOUWAPPARATEN

GRATIS

LEVENSLANGE GARANTIE OP HANG- EN SLUITWERK

r u u h c s t i De Fru

PERFECTIE TOT IN DETAIL

Autobedrijf van Weele Westweg 5 Krabbendijke • Tel. 0113 - 50 20 10 s

Mobiel zonder autorijbewijs

EIGEN MONTAGEDIENST

Volgens anWb de veiligste brommobiel!

MILIEUBEWUST BEREID CBW-ERKEND

leverbaar met airco en abS

GRATIS KEUKENMAGAZINE? WWW.TULPKEUKENS.NL GRATIS KEUKEN? KIJK OP WWW.DEKEUKENVANJELEVEN.NL * Actie is geldig bij aankoop van een nieuwe Tulp Keuken vanaf €7.000,- netto verkoopprijs. Actievoorwaarden op verkooppunt onder nummer T01.10.2012 | * Garantievoorwaarden op verkooppunt.

Verkoop en onderhoud alle merken brommobielen

Meer weten? Kijk op www.tulpkeukens.nl

www.brommobielzeeland.nl

Feest mee met de Nederlands kampioen! Op de Slavakto hebben zijn 11 producten van ons met GOUD bekroond, een unieke prestatie in de slagerswereld! Om dit te vieren hebben wij enkele fantastische aanbiedingen voor u die u echt niet mag missen! Wilt u elke avond genieten van heerlijke producten? Kom dan snel langs in onze winkel.

Rookworst uit eigen rokerij

Actie geldig van 1 t/m 6 oktober 2012

2de GRATIS!

Herfststeaks (steak, marinade, champignons)

3 stuks

Molletjeskipsalade, kampioen van Nederland!

Boerenham met goud bekroond

1

100 gram

6

00

25

100 gram

1

49

4 Saucijzen + 4 Gehaktballen

4 stuks

6

00

Zwitserse kipfilet (kip, rauweham, kaas) 3 stuks

6

00

Gegrilde spareribs

Boeuff Bourguignon

met goud bekroond

met gevulde rijst

Kilo

9

98

9

2x500 gram

98

Cees Mol, keurslager Oostwal 36, Goes Tel. 0113-211667 www.mol.keurslager.nl

120962_VIERADVERTENTIESMOL.indd 1

28-09-12 16:46


actualiteit

Organisaties kunnen vanaf nu gebruik maken van biologisch distributienetwerk

Lokale groenten zijn lekkernij op het bord bij ouderen GOES - Tijdens De Dag van het Regionale Product is het convenant ‘Korte keten van land naar klant’ ondertekend. Achttien biologische boeren hebben de handen ineen geslagen en samen met de partners webwinkel ‘De Grote Verleiding’ en groentensnijderij Van Ruiten en Floresse een biologisch distributienetwerk gepresenteerd. Volgens de Zeeuwse Milieu Federatie (ZMF) en landbouworganisatie (ZLTO) is Zeeland daarmee koploper in Nederland. DOOR BO VAN SCHEYEN Vanaf nu kunnen niet alleen particulieren, maar ook grote instellingskeukens gebruik maken van biologische fruitsoorten en groenten uit de omgeving. Volgens Melissa Ernst van de ZMF is een netwerk als dit nog niet eerder in Nederland van de grond gekomen. Er is het een en ander aan vooraf gegaan. Drie jaar lang is er samengewerkt door verschillende partners om te bekijken op welke wijze dit het beste georganiseerd kon worden zonder de prijs/kwaliteitverhoudingen uit het oog te verliezen.Stichting Werkt voor Ouderen gebruikte al een paar jaar regelmatig als proef biologische groeten. Het viel de ouderen op. Reacties als ‘het smaakt naar vroeger’ of ‘je proeft dat het vers van het land komt’ of ‘ik ben blij dat ik zeker weet dat het goed, verantwoord en Zeeuws is’ hoorden de medewerkers steeds vaker. De ouderenorganisatie wil vanaf nu structureel biologische groenten op tafel zetten. Dat zijn ongeveer 800 maaltijden per dag met biologische groenten uit de omgeving, als het menu en de seizoenen het tenmin-

ste toelaten. Ernst: “We zijn blij dat de zorginstelling doorgaat en het belangrijk vindt dat eerlijke groenten op tafel komen, die kunnen bijdragen aan een gezonder leven. Het mooie van de samenwerking is dat het heel goed mogelijk is om binnen de financiële en kwalitatieve grenzen van een zorginstelling, met biologische producten uit de regio te werken.” Niet alleen het financiële plaatje speelt een rol, ook de binding met de boer is erg belangrijk, zegt Ernst. “Instellingen kunnen inspelen op wat het menu te bieden heeft. Bij de groenten is het leuk om iets over de boer te vertellen of over de groente zelf. De verhalen erachter vinden de mensen boeiend. Op de een of andere manier wordt een bereide maaltijd met meer smaak gegeten wanneer je weet hoeveel liefde, werk en passie er in gestoken is.” Eenvoudiger In het project wordt het teeltplan afgestemd met elkaar en op de seizoenen. Zo blijft een gevarieerd menu altijd mogelijk. De ZMF gaat er vanuit dat nu er een distributienetwerk is opgezet er meer grote

Er is nu een een biologisch distributienetwerk voor lokale groenten en fruit.

organisaties en instellingen biologische groenten op het menu zullen zetten. Om het verhaal helder over te brengen is er een nieuwe website gelanceerd: www. biologischinzeeland.nl. Daarop staan verhalen van de boeren,

maar ook van de partners en zorginstellingen. En wordt verteld hoe alles een paar jaar geleden begon met een simpele proeverij waar biologische groenten op het menu stonden. Iedereen was meteen enthousiast.

FOTO ZMF

Ernst: “Ik hoop dat andere instellingen de weg naar het netwerk vinden en meer biologische groenten op het menu zullen zetten. Alles wordt dankzij dit netwerk betaalbaar en eenvoudiger.”

Rapport Rekenkamer Zeeland is kritisch over DNA-aanpak

‘Promotiebeleid is niet meetbaar en oncontroleerbaar’ GOES - De Rekenkamer Zeeland is er niet om zijn mening te geven over het beleid van de provincie, maar wie het kunnen gebruiken voor hun promotie. Ze De rekenkamer zegt ook dat er een proonderzoeksrapport ‘Promotie in de provincie Zeeland 2000-2012’ leest, kan moeilijk een andere conclusie trekken kunnen daarbij gebruikmaken van foto’s motienota moet komen waarin het beleid en huisstijlen, die de provincie heeft laten voor de komende jaren wordt beschreven. dan dat het promotiebeleid de laatste jaren weinig succesvol is geweest. DOOR EUGÈNE DE KOK Voorzitter Peter Castenmiller van de Rekenkamer Zeeland heeft het rapport vrijdag aangeboden aan Provinciale Staten, de bestuurders waarvoor zijn instelling werkt. In het rapport komt een beeld naar voren van een provincie die worstelt met zijn promotiebeleid. De rekenkamer zegt dat het

beleid ‘professioneel wordt opgepakt’ en het tot positieve resultaten leidt, maar ook dat Zeeland ‘zoekende’ is. “De campagne ‘Welkom in Zeeland’ (die in 2006 is stop gezet, redactie) boekte positieve resultaten buiten de provincie, maar had geen draagvlak bij gemeenten en inwoners. De keuze om daarna wel aan dat draagvlak bij de gemeenten te werken via de DNAmethode is dan ook een begrijpelijke ge-

weest”, vindt Castenmiller. “Het draagvlak is er, maar nu is de campagne weer niet bekend buiten Zeeland. Provinciale Staten heeft inmiddels drie jaar gekeken naar deze DNA-aanpak, maar het is nu tijd om boter bij de vis te vragen. De bal ligt dan ook bij hen.” Met het DNA kan elke gemeente op een rij zetten wat haar uniek maakt. Dat resulteert uiteindelijk in een boekwerk dat ze

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

Het is onduidelijk of de provincie iets bereikt met de huidige promotieaanpak volgens de DNA-methode. ARCHIEFFOTO GIENEKE BLESSING

maken. Het levert mooie boeken op, maar concrete doelen voor de DNA-campagne zijn er niet. Ook is er geen tijdspad. De rekenkamer vindt dat een gemis en zegt dat die er snel moeten komen. “Wanneer heb je bereikt wat je wilt bereiken? Wanneer ben je tevreden met het resultaat? Nu weten we dat allemaal niet”, zegt Castenmiller. Volgens hem zijn dat noodzakelijke vragen als je zo’n campagne inzet en wilt controleren wat er met het daaraan bestede geld gebeurt. Evaluatie De rekenkamer wil dat er een evaluatie komt van de DNA-aanpak. Daarin moeten de successen en mislukkingen duidelijk naar voren komen. Bij de evaluatie moeten onder meer de gebruikers worden betrokken en moet duidelijk worden hoe de aanpak kan worden verbeterd en verbreed. De rekenkamer zegt in zijn rapport dat de aanpak wordt gewaardeerd door bestuurders en dat het gedeeltelijk is gelukt ‘samenhang’ te creëren in het promotiebeleid, maar dat er van samenwerking tussen verschillende sectoren nog geen sprake is. Ook zijn inwoners nog te weinig betrokken bij de promotie van Zeeland. Het provinciebestuur bestrijdt dat laatste trouwens in zijn reactie. Het vindt dat ondernemers en inwoners wel degelijk zijn betrokken bij de totstandkoming van het DNA in de gemeenten, die dat tot nu toe hebben gemaakt.

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

“Maak daarin expliciet duidelijk wat je wilt en binnen welke termijn”, is de meest duidelijke aanbeveling. Dan kan Provinciale Staten het beleid ook controleren. Nu kunnen ze die taak niet uitvoeren. “Zolang zij het goed vinden, is het goed, maar nu is alles weinig concreet en niet meetbaar. Wij zouden het verstandig vinden als dat wel het geval is.” Als Gedeputeerde Staten voortaan ook elk jaar inhoudelijk en financieel verslag zou doen over de voortgang en resultaten van de promotieaanpak zouden niet alleen de doelen ‘toetsbaar’ worden gemaakt, maar zou ad hoc beleid worden voorkomen, zouden de kosten en baten inzichtelijk zijn en zou de communicatie tussen Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten verbeteren. Land in zee Gedeputeerde Staten zegt zo’n speciale promotienota niet te gaan maken. De nieuwe focus ‘Land in zee’ - “Een campagne noemen ze het niet, omdat dat een besmet woord is sinds Welkom in Zeeland”, aldus Castenmiller - is namelijk onderdeel van het algemene beleid. ‘Land in zee’ borduurt voort op de DNA-aanpak en moet zorgen voor de promotie van Zeeland buiten de provinciegrenzen. Eind 2011 heeft het provinciebestuur besloten dat ze met ‘Land in zee’ de provincie op de kaart willen zetten als vestigingsregio, als toeristische trekpleister en onder de aandacht brengen bij de bestuurders in Den Haag en Brussel.

Volg ons op Twitter: @BevelandseBode.


notarissen

DUREAdag W i n bij Schoenmode den Boer

adviseurs

Meijling

Sarneel

een weeken

dje

Vrijdag

Per 29 oktober 2012 is het nieuwe bezoekadres van onze vestiging te Kapelle: Weststraat 5c, 4421 AC Kapelle kapelle@meijling-sarneel.nl

0113 - 34 33 10

Warande 9, Heinkenszand heinkenszand@meijling-sarneel.nl

0113 - 56 12 97

t.w.v. ¤ 20w0eg,-!

12 oktober 2012

Vrijdag 12 oktober organiseert Schoenmode den Boer een speciale DUREA dag. Kom kennis maken met de nieuwe najaar - wintercollectie van Durea, die we deze dag vol trots aan u presenteren met hulp van vertegenwoordigers van Durea zelf. Zij kunnen u uitleg geven en staan open voor al uw vragen. Bij aankoop van een paar Durea’s hebben we een leuke attentie voor u en u maakt kans op een weekendje weg t.w.v. 200 euro.

www.meijling-sarneel.nl

gebr. timmermans b.v. boekerman 4 (borchwerf 11) tegenover Saver milieustraat tegenover milieustraat 4751 Xk oudSaver gastel 47510165 Xk oud Tel.: - 31 gastel 77 46 tel.: 0165 - 31 77 46 info@krt.nl www.krt.nl of mobiel.krt.nl

Uw oUde kabel en metalen zijn geld waard!

KRT al meer dan jaar gespecialiseerd in hetvanverwerken van krt is alismeer dan 50 jaar50 gespecialiseerd in het verwerken kabel en metalen. wijkabel zijn iSo en 9001: beschikken uiteraard over de vereiste en9001:2000 metalen.gecertificeerd Wij zijn ISO 2000 gecertificeerd en beschikken uiteraard(milieu)vergunningen. over de vereiste (milieu)vergunningen. kuntdagelijks dagelijkskabel kabel en en metalen, metalen, tegen UU kunt tegen contante contantebetaling, betaling,aanleveren. aanleveren. ook kunnenwij, wij,bij bijvoldoende voldoende volume, volume, containers plaatsen. ook kunnen containersop opuw uwlocatie locatie plaatsen. Metaalprijzen geldig week 32 40 metaalprijzen plastic koper kabel plastic aluminium kabel loodkabel koper grondkabel koper loodkabel aluminium grondkabel aluminium zuiver blank koper onzuiver koper gemengd rood geel koper aluminium roest vrij staal zuiver lood zink electro motoren ijzer accu’s wasmachines, drogers auto katalysator

vanaf € 1,80 € 1,90

tot € 2,80 € 2.90 p/kg € 0,75 € 0,70 p/kg € 1,05 € 1,15 p/kg € 0,50 € 0,50 p/kg € 5,25 € 5,80 p/kg € 4,75 € 5.30 p/kg € 4,25 € 5,05 p/kg € 3,00 € 2,95 p/kg € 0,85 € 0,95 p/kg € 1,10 € 1,30 p/kg € 1,00 € 1,20 p/kg € 0,85 € 0,80 p/kg € 0,45 € 0,50 p/kg € 0,19 € 0,21 p/kg € 0,40 € 0,45 p/kg € 0,17 € 0,21 p/kg € 20,00 € 15,00

€ 0,85 € 0,95

€ 3,75 € 4,80

per kg per stuk

Zuivelstraat 20 Bergen op Zoom • t. 0164-235203 • www.denboerschoenmode.nl

Dierendag

VLIEG NAAR DE MAAN

AL I C E P S voor

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

GRATIS

• • • • •

Voor particulieren en bedrijven Snel droog en langer schoon Vuilafstotende behandeling Specialist in moeilijke vlekken Speciale behandeling voor Berbers, Perzen etc.

Ook voor meubelreiniging

Bel voor gratis advies en prijsopgave.

bv

Tuinhoutspecialist

50 hon met hun baasje o den die samen p 4 okto tuincentrum bezo ber ons eken. Kijk voor de voor waarden op groenrijk.nl

Brengt singles samen!

Persoonlijk, succesvol en betrouwbaar Bel: 0166-785000 voor een gratis kennismakingsgesprek!

www.40plusrelatie.nl

RTENS

GroenRijk Goes

Nieuwe Rijksweg 2 D 0113-223359 • www.groenrijk.nl

bv

Ruim 70 jaar ervaring!

INKOOP VAN METAAL

op het hele assortiment

Voor bedrijven en particulieren (Koper, zink, ijzer, lood, RVS etc.)

Het adres voor: Blokhutten, Tuinhout, Betonsysteem

Wij hanteren aantrekkelijke inkoopprijzen gebaseerd op de dagkoers

Tuinmeubelen, Speeltoestellen en nog veel meer Diverse aanbiedingen, teveel om op te noemen

NIEUW!! Wij analyseren uw metaal ter plaatse met de nieuwste meettechnieken.

DE HELE MAAND OKTOBER AKTIE

Herelsestraat 206 Heerle A58 tussen R’daal en B.o.Z. Tel. 0165 301 719 info@tuinhoutspecialist.nl

METAALHANDEL

10% korting

Handelsweg 53 - 4421 SH Kapelle T 06 53 83 25 05 E info@metaalhuiskes.nl

T S F HER TIE AK

*Voor de eerste

Huiskes-visite.indd 1

RTENS

Middelburg Roosendaal Roosendaal Goes 0118-639623 0165-529955

*

3 sandwiches v oor de hond!

Plus 40Relatie

Dé tapijt- en meubelreinigers www.chemdry.nl brooymans@planet.nl

Bergen op Zoom Goes 0800 - 4477999 (gratis) 0164-245005 0113-229020

Cobie de Weerd

openingstijden: ma t/m donderdag 07.30-17.45 uur • vrijdag 07.30-15.45 uur • zaterdag 07.30-12.15 uur openingstijden: ma t/m donderdag 07.30-18.00 uur • vrijdag 07.30-16.00 uur • zaterdag 07.30-12.30 uur

chem-Dry Droger, schoner, gezonder

Donderdag 4 oktober

Alles dier. je huis

Prijzen onder voorbehoud van kwaliteit en marktontwikkelingen.

Schoon genoeg van vuil tapijt?

actie

Kijk voor meer informatie en Aktie’s op:

Handelsweg 53 4421 SH Kapelle info@metaalhuiskes.nl 0113-340170 - 06-53832505

www.tuinhoutspecialist.nl 12-12-11 16

Aktie korting niet geldig op lopende bestellingen en reeds afgeprijsde artikelen

www.metaalhuiskes.nl


actualiteit

Column

Boek gepresenteerd over kern die interesse in verdronken dorpen aanwakkerde

Valkenisse wakkerde interesse aan MIDDELBURG - De Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ) heeft donderdag het boek ‘Valkenisse. Geschiedenis, archeologie en topografie van een verdronken dorp op Zuid-Beveland’ gepresenteerd. Tien auteurs laten in het rijk geïllustreerde boek hun licht schijnen over het dorp dat in 1682 door de golven werd opgeslokt. Tegelijkertijd met de presentatie van het boek ging de vernieuwde website www.verdronkenzeeland.nl de lucht in.

Eugène de Kok

Onmaatschappelijk hoog

De presentator van het Radio 1 Journaal klonk verrast toen Chris Oomen van DSW vorige week vertelde dat de maandelijkse premie in 2013 niet omhoog gaat en dat de winsten van de verzekeringsmaatschappijen dit jaar wel eens ‘onmaatschappelijk hoog’ zouden kunnen zijn. De interviewer leek de twee worden even te moeten verwerken. Er viel een stilte. Je hoorde hem bijna op zijn hoofd krabben. De journalist wist niet wat hij met de term ‘onmaatschappelijk hoog’ aan moest. Ik aanvankelijk ook niet. Ik heb er inmiddels wat over nagedacht en ik denk dat Oomen met ‘onmaatschappelijk hoog’ zoiets als ‘asociaal, absurd, belachelijk, extreem, onverklaarbaar, niet uit te leggen in een tijd waarin iedereen er voortdurend op hamert dat de kosten van de zorg de pan uit rijzen en dat het straks niet meer is te betalen en lachwekkend als we niet allemaal krom zouden liggen voor onze maandelijkse premie hoog’ bedoelde. Het is in ieder geval meer dan 1,9 miljard euro, want dat was de winst die de zorgverzekeraars in 2010 gezamenlijk boekten. Ik hoor het u vragen: was dat al niet ‘onmaatschappelijk hoog’ voor bedrijven, die de laatste jaren weinig anders hebben gedaan dan premies verhogen. Als u het mij vraagt, is het antwoord ‘ja’ en ik denk dat velen dat met mij vinden, inclusief de verbaasde Radio 1-presentator. Volgens mij moeten we nog even wachten tot de rest van de zorgverzekeraars zijn premie voor volgend jaar bekendmaakt. Het is immers op zijn minst verdacht als je nu met een prijsstijging van tientallen euro’s komt aanzetten. Dan ben je bijna net zo ongeloofwaardig als minister Edith Schippers van Volksgezondheid en André Rouvoet van (ook Oomens) Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland. De eerste voorspelde - voor Oomens mededeling - een stijging van zo’n twintig euro voor de basispremie, de laatste had het zelfs over honderd euro. De directeur zelf zei dat zijn collega-verzekeraars zijn opmerkingen over ‘onmaatschappelijk hoge’ winsten waardeerden, maar ik denk eerlijk gezegd dat ze zijn bloed wel konden drinken. Dat krijg je er blijkbaar van als je je maatschappelijk gedraagt.

Colofon

De Oude Polder van Valkenisse, ten zuiden van de ‘geuylle’. De kaart is afkomstig uit het boek en gemaakt door C. Smallegange in 1637. AFBEELDING SCEZ

DOOR EUGÈNE DE KOK

Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bevelandse Bode Bevelandse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Allegonda Jopse, Annemarie Schrijver Acquisitie Bert Paauwe Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 12.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 10.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 40

De oplossing van deze puzzel is in week 41 te vinden op www.internetbode.nl

Het boek is voortgevloeid uit een samenwerking van amateurarcheologen (verenigd in de AWN) en de professionals van SCEZ. Zij sloegen in de jaren ‘90 de handen ineen en besloten onderzoek te verrichten naar het verdronken dorp dat tussen de 13e en 17e eeuw in de omgeving van Waarde lag. Tussen 1992 en 2003 waren er in het beschermde gebied op gezette tijden archeologen en onderzoekers te vinden. Het was het eerste verdronken dorp van Zeeland waarnaar zo’n uitgebreid onderzoek plaatsvond. Daardoor is Valkenisse van grote betekenis. Door het onderzoek kwam er meer aandacht voor de ongeveer 120 verdronken kerkdorpen van Zeeland, het grootste aantal in Noordwest Europa. Er verschenen onder meer wetenschappelijke publicaties en er werden tentoonstellingen gemaakt. Uiteindelijk culmineerde alle aandacht in de onthulling van het monument voor verdronken dorpen in Colijnsplaat in 2009.

Het boek ‘Valkenisse. Geschiedenis, archeologie en topografie van een verdronken dorp op Zuid-Beveland gepresenteerd’ is het slotstuk van de jarenlange samenwerking. Tien auteurs gaan in op de geschiedenis, de inwoners en topografie van het dorp. Uit de beschrijvingen blijkt dat de vijf eeuwen die Valkenisse heeft bestaan op zijn minst bewogen zijn geweest. Er waren vele overstromingen zoals de verwoestende Sint Felixvloed in 1530 en Allerheiligenvloed in 1570, maar ook oorlogen en vele ontvoeringen bleven de inwoners niet bespaard. Wonder Mooi is het verhaal over het wonder van Valkenisse, opgetekend door Jan J.B. Kuipers en Dicky de Koning-Kastelijn. Het dorp zou zijn gesticht zijn door de mysterieuze Vlaamse ridder Falko, die rond 1200 naar het gebied kwam toen zijn dorp Oustae in het huidige België werd getroffen door een overstroming van de Honte. Of Falko ooit heeft bestaan, lijkt onzeker,

maar zijn zoon en erfgenaam Witto zou een wonder hebben meegemaakt op de dijk bij de Westerschelde. Hij hoorde van zijn herders over ‘een processie van kruisen, vanen, zingende priesters en andere geestelijken, die uit de hemel daalden en daarheen ook weer opstegen’. Toen hij ‘de hemelprocessie’ uiteindelijk met eigen ogen waarnam, besloot hij een kerk in Valkenisse te bouwen. In 1233 werd hij in gebruik genomen. Het deed eeuwen dienst als godshuis voor de inwoners, maar raakte langzaam in verval. Toen het dorp in 1682 ten onder ging aan de zoveelste overstroming die ‘als met geen penne kan uijt gedruckt worden’ werd hij al lang niet meer gebruikt. De bewoners van de 21 huizen in het ook in verval geraakte dorp gingen al jaren naar de kerk in Waarde. Naast het boek werd donderdag ook de vernieuwde website www.verdronkenzeeland.nl gepresenteerd. Daarop is onder meer een overzicht te zien van alle verdronken dorpen in Zeeland.

Alle huisdieren en knuffels worden gezegend OVEZANDE - Op zondag 7 oktober, de sterfdag van Sint Franciscus, besteedt de katholieke kerk van Ovezande in haar viering van 9.30 uur speciale aandacht aan de naamdag van Sint Franciscus. We gaan in verhalen en liederen kennis maken met Franciscus van Assisi, de beschermheilige van de dieren. Werelddierendag wordt gevierd op 4 oktober, de dag na de sterfdag van de grote dierenvriend Franciscus van Assisi. Omdat hij zo vol van Gods liefde was, brandde hij van liefde voor mens en dier en heel de natuur. Franciscus leert ons dat de schepselen in de natuur er niet allereerst zijn om geëxploiteerd te worden, maar dat ze naar God verwijzen.

© www.sudokusite.eu

In deze dienst mag iedereen zijn huisdieren of knuffels meenemen. Natuurlijk horen de kleine dieren wel in kooi, bench of aan de lijn. De grotere dieren moeten tijdens de viering buiten wachten in de pastorietuin. Pastoor Paul Verbeek zal tijdens deze PAGINA 5

Zegening van dieren.

dienst alle dieren zegenen, de kleinere in de kerk en de grotere buiten. Het is voor mens en dier, jong en oud de moeite waard zijn om hier bij aanwezig te zijn. Intussen heeft de parochie al wat ervaring met de Franciscusviering. Het wordt de vierde keer dat deze bijzondere dag op Ovezande herdacht wordt. Vorige jaren werden in een sfeervolle viering tientallen

FOTO MARLIES SCHENK

huisdieren gezegend. Aan het einde van de viering was er de zegening in de pastorietuin van enkele pony’s en paarden. Jong en oud uit de wijde omgeving kunnen hun dieren en knuffels meebrengen om ze te laten zegenen. Iedereen is van harte welkom voor de dierendagviering van 7 oktober om 9.30 uur in de katholieke kerk, Hoofdstraat 60 in Ovezande.


Koor- en samenzangavond Jubilerende echtparen in het zonnetje voor Zeeuwse MAF-families Feestmiddag in De Jeugdhoeve in ‘s-Heerenhoek

MIDDELBURG - In de Nieuwe Kerk in Middelburg wordt op zaterdag 6 oktober een massale koor- en samenzangavond gehouden, welke wordt georganiseerd door Omnis Cantare. Medewerking aan deze avond verleend het Christelijke Jongerenkoor Jigdaljahu uit Barendrecht. Het koor bestaande uit ruim 100 leden zal deze avond een gevarieerd repertoire onder leiding van hun dirigent Willem Arie den Hertog ten gehore brengen. Dit repertoire bestaat uit psalmen en gezangen die voornamelijk in het Nederlands gezongen gaan worden, echter zullen ook een aantal liederen in het Engels gezongen worden. Hierbij worden zij op het orgel of de vleugel begeleid door de begaafde musicus Lennart Moree. Lennart zal deze

avond ook een tweetal improvisaties op de vleugel ten gehore brengen. Deze avond hoeft er niet alleen geluisterd te worden, want ook is er ruim voldoende tijd ingeruimd voor het samen zingen van bekende psalmen en gezangen welke op het orgel begeleid worden door de uit Vlissingen afkomstige organist Arjen Huissen. De toegang tot deze avond is vrij, wel zal er worden gecollecteerd t.b.v. het doel ‘vier Zeeuwse families die werkzaam zijn voor de MAF’. De avond begint om 19.30 uur en de deuren zullen vanaf 19.00 uur geopend zijn voor het publiek.

Het kan écht ...

nog meer ‘s-HEERENHOEK - De gemeente Borsele heeft vrijdag de jaarlijkse bijeenkomst voor jubilerende echtparen gehouden in De Jeugdhoeve in ‘s-Heerenhoek. Alle Borselse echtparen die dit jaar 50, 55, 60 of zelfs 65 jaar zijn getrouwd, waren uitgenodigd. Er kwamen 59 echtparen opdagen. Burgemeester Jaap Gelok feliciteerde hen aan het begin van de middag. Daarna was er een optreden van smartlappenkoor ‘De Rodoni’s’ en werd een groepfoto gemaakt. Er waren 34 echtparen 50 jaar getrouwd, zeventien echtparen 55 jaar, zes echtparen 60 jaar en twee echtparen 65 jaar. FOTO COBY WEIJERS

Uitslagen handboogschietingen Ellewoutsdijk: 1e en 3e hoofdvogel F.Koens (Ovezande), 2e hoofdvogel P.Repkes (Veere), 1e en 2e zijvogel L.v.Dijke (Kloetinge), 3e zijvogel W.Remijnse (Ovezande), 1e kal P.Overbeeke (Ellewoutsdijk), 2e kal H.Franse (Kwadendamme), 3e kal M.Joosse (Oudelande). Kwadendamme: 1e hoofdvogel J. Raas (Kwadendamme), 2e hoofdvogel en 5e zijvogel Sj. Raas (Kwadendamme), 3e hoofdvogel en 4e kal H. Franse (Kwadendamme), 1e zijvogel J. Vermeule

(Ovezande), 2e en 6e zijvogel H. v. Hekken (Goes), 3e en 4e zijvogel , J. de Vught (Oud Gastel), 1e kal J. Repkes (Goes), 2e kal P. Repkes (Veere), 3e kal J. Repkes (Goes), 4e kal P. Nagelkerke (’s-Heerenhoek), 5e kal. H. Franse (Kwadendamme). Ovezande: 1e hoofdvogel F.Koens (Ovezande), 1e zijvogel J.de Jonge (Heinkenszand), 2e en 4e zijvogel F.Rentmeester (Eindhoven), 3e zijvogel en 3e kal L.Rentmeester (Ovezande), 1e kal J.Bongers (Ovezande), 2e kal R.Buijsrogge (Goes).

Ja, veel meer! Kies voor telefonie én internet en bespaar tot € 6,95 per maand. Met telefonie van ZeelandNet belt u gratis met 50.000 andere abonnees. Ontdek het zelf op zeelandnet.nl/abonnementen

Noord-Bevelandse Hengelsport Vereniging IKN Schoenendoosactie COLIJNSPLAAT - Zaterdag 29 septem- te vangen waaronder een zeebaars van 40 3e Marcel Warren 4e Peter Huibregtse 5e voor Roemenië ber hielden wij onze 7e competitie- cm door Justin Rijnhout. En een bot van 37 Kees Abrahamse. wedstrijd. Het visparkoers was bij de schorren van Kats.

We visten met 25 man waarvan 6 jeugdleden. 14 vissers wisten samen 31 vissen

cm door Regy Verbist. De uitslag van de wedstrijd is bij de jeugd 1e Justin Rijnhout 2e Bas van Os 3e Joost Spies 4e Jullian Rijnhout. Uitslag senioren: 1e Redgy Verbist 2e Kees van de Moere

De volgende viswedstrijd is 13 oktober bij Orisant verdere info zie: www.noordbevelandsehengelsportvereniging.nl

Zeeuws Jaar van het Water

Excursies naar bijzondere waterlocaties

Fotovermelding: foto (c) Felice Buonadonna voor DNA-beeldbank op www.laatzeelandzien.nl

GOES - Op zaterdag 27 oktober organiseert Provincie Zeeland in het kader van het Zeeuws Jaar van het water drie verschillende water-excursies. Deze bieden u op een laagdrempelige manier gratis de mogelijkheid om eens een kijkje te nemen bij bedrijven die op een bijzondere manier gebruik maken van het water in Zeeland. Er staan drie excursies op het programma met als onderwerpen: Visserij en aquacultuur, agrarisch/fruitteelt en watertechnologie. De excursies beginnen om 13.00 uur

en zijn om 17.00 uur afgelopen. U kunt een keuze maken uit de volgende excursies: 1. Zie, proef en beleef de aquacultuur in en rondom Yerseke. Tijdens deze excursie bezoekt u de locaties Olzendepolder en de Oesterij in Yerseke die onlangs in ere hersteld is. Hier krijgt u meer uitleg over de kweek van onder andere mosselen, oesters en tapijtschelpen en kunt u bij de Oesterij deelnemen aan een proeverij. Opstapplaats Station Goes. 2. Ontdek hoe we omgaan met de schaarste van zoet water in de landbouw. Deze

excursie neemt u mee naar Oostkapelle waar tien boeren een samenwerkingsverband zijn aangegaan met Waterschap en Deltares, namelijk een Waterhouderij. De boeren laten zien hoe zij met het schaarse zoete water omgaan en welke innovatieve oplossingen zij hiervoor bedacht hebben. Opstapplaatsen bij Woonboulevard Mortiere, Middelburg en Station Goes. 3. Neem een kijkje bij Waterzuiveringsinstallaties in Terneuzen en ontdek het Sluizencomplex met het Portaal van Vlaanderen. Excursie drie neemt u mee naar Terneuzen. Hier komt u meer te weten over het samenwerkingsproject tussen DOW Benelux BV, het Waterschap en Evides waterbedrijf. Zij laten zien hoe je duurzaam om kunt gaan met rioolwater en regenwater. Daarna brengt u een bezoek aan het Portaal van Vlaanderen die u meeneemt door de Sluizen van Terneuzen. Na een korte uitleg neemt u een kijkje in de sluizen en kunt vanuit de Radartoren het hele gebied overzien. Opstapplaatsen Station Goes en bushalte de Buitenhaven in Terneuzen. Deelname aan deze excursies is gratis en ook voor vervoer wordt gezorgd door middel van bussen die vanaf centrale plaatsen vertrekken. Voor meer informatie over de excursies en om u aan te melden bezoekt u onze website www.jaarvanhetwater. nl/excursies. Beschikt u niet over internet? Belt u dan met het informatiecentrum 0118-631400. PAGINA 6

KAPELLE - IKN organiseert dit najaar een schoenendoosactie voor Roemenië. In het Oost Europese land ondersteunt IKN al jarenlang een kinderdorp. Het project ligt in het plaatsje Odobesti, waar ruim 40% van de bevolking onder de armoedegrens leeft. In samenwerking met o.a. een aantal basisscholen in Nederland, wil IKN 440 goed gevulde schoenendozen op halen. Daar-

naast wil de stichting nog 225 familiedozen vullen om de allerarmste families van het dorp een steuntje in de rug aan te geven. IKN zal eind november met een aantal sponsors vanuit Kapelle en Leeuwarden naar Roemenië afreizen om de dozen uit te delen. Mocht u een Schoenen- en/of Familiedoos willen vullen, dan kunt u deze vóór 29 oktober inleveren. Maak hiervoor een afspraak met Christa Breure, tel. 0113340924 of christa@intern-kinderhulp.org

Lions Goes bestaat 50 jaar GOES - Op 22 september bestond Lionsclub Goes 50 jaar. Op die dag in 1962 werd Lionsclub Goes opgericht, gesponsord door Lionsclub Breda Host en was de daarmee de tweede Lionsclub in Zeeland. Lionsclub Goes is op haar beurt weer sponsor geweest van de Lionsclubs Walcheren, Borsele en Kapelle De Bevelanden. Lions zijn leden van de serviceorganisatie Lions Clubs International, een wereldwijde associatie van Lionsclubs waarin mensen vanuit vriendschap, zonder politieke, godsdienstige of beroepsmatige binding, op vrijwillige basis verschillende initiatieven nemen voor een betere samenleving. Het internationale motto van alle Lionsactiviteiten is ‘we serve’. Met deze gedachte proberen Lions oplossingen te vinden voor problemen in de samenleving. Wereldwijd gaat het hierbij om bijvoorbeeld het realiseren van medische voorzieningen voor blinden, het terugdringen van diabetes, ondersteuning van scholen, ziekenhuizen e.d. Nederlandse Lions richten zich meer op het creëren van mogelijkheden voor kansarme kinderen, het organiseren en begeleiden van vakanties voor zieken en gehandicapten, financiële

ondersteuning van goede doelen. Steeds meer plaatselijke organisaties doen tegenwoordig een beroep op de Lionsclub in hun omgeving voor immateriële en materiële hulp. De leden van Lionsclubs komen uit uiteenlopende beroepsgroepen. Lionsclub Goes telt op dit moment 37 leden. Activiteiten In haar 50-jarig bestaan heeft Lionsclub Goes heel wat activiteiten ontwikkeld. Naast participatie in de landelijke acties heeft Lionsclub Goes haar steun verleend aan o.a. oogheelkunde in Burkina Faso, koeien voor Groseto, de inventaris voor een ziekenhuis in Tanzania, het voormalige Foster Parents Plan, een school in Nicaragua, de Grote Kerk in Goes, een kinderspeeltuin bij het ADR Ziekenhuis in Goes, bloedonderzoek in Engeland en vele, meer kleinere projecten. De leden van Lionsclub Goes organiseren acties om geld hiervoor te verkrijgen, bijvoorbeeld door houtwallen te kappen, wijnen en golfballen te verkopen, en het organiseren van happenings en rommelmarkten. Voor meer informatie: Jan van de Boom 0113-228014 of 0653172397, www.lions.nl/goes


lief en leed

Familieberichten

Gedenktekens

Voor betaalbare kwaliteit De beste service van Nederland. Bezoek onze bekroonde website.

Grote variatie en korte levertijd, tevens onderhoud. Showroom: Stanleyweg 16, Goes. Wij zijn 6 dagen geopend!

Verzorgt de gehéle uitvaart

Janny van Gentevoort

Bel voor een afspraak: 0113-216555. Bezoek ook: www.natuursteenhuis.nl

Dillenburglaan 63, Goes • 0113-216815 • www.uitvaart.vg

24 uur per dag bereikbaar.

Tel: 0113 - 63 91 08 Mob: 06 - 40 48 40 76

Gratis boekje persoonlijke uitvaartwensen te bestellen!! Striepseweg 4, 4435 RL Baarland

www.lindavanwingen.nl

= Al bijna 45 jaar ervaring = DE zekerheid voor een waardig afscheid.

Begrafenisverzorging Tollenaar

UitvaartZorg

Wij verzorgen goed georganiseerde begrafenissen met eerbied, meeleven, en… met oog voor detail.

De laatste wensen brochure “Bevel aan uw huis” is gratis verkrijgbaar. John Tollenaar Voltastraat 21, 4532 LG Terneuzen.

* verzorging van de overledene door of in samenwerking met onze gekwalificeerde medewerkers * alle mogelijkheden voor stijlvolle thuisopbaring * rouwcentra voor opbaring, afscheidsbijeenkomst en condoleance beschikbaar * Volledige verzorging van de uitvaart, ook al bent u elders verzekerd * kostenloze registratie van uw uitvaartwensen in ons archief

(Wij berekenen uiteraard geen km en tunnelkosten)

0115 61 25 54 of 06 18 14 80 08 www.bvtollenaar.nl

Meer informatie: Kijk op onze vernieuwde website: www.roeland-uitvaart.nl Tel. 0113 - 231 577 of 06- 512 774 73 DAG EN NACHT BEREIKBAAR en BESCHIKBAAR

Joop de Visser

Joop de´tVisser Zanddorp 54 ´t Zanddorp 54 Middelburg 4335 AK 4335 AK Middelburg website: www.overledenenzorgzeeland.nl website: www.overledenenzorgzeeland.nl email: info@overledenenzorgzeeland.nl email: info@overledenenzorgzeeland.nl

Professionele overledenenzorg

Professionele overledenenzorg Wanneer neemt u contact op? -

U kunt gelijk na het overlijden met ons contact opnemen

Wanneer contact op? - neemt Deuuitvaartondernemer neemt met ons contact op. U kunt gelijk na het overlijden met ons contact opnemen - Dag De uitvaartondernemer neemt met ons contact06-34796882 op. en nacht bereikbaar:

Verzorgt uitvaarten door heel Zeeland dag en nacht bereikbaar Tel. 0113-228849

Dag en nacht bereikbaar: 06-34796882

Wij verzorgen een breed scala aan diensten. Wij staan geheel ten dienste van de uitvaartondernemer Ondersteuning en begeleiding van de nabestaanden Wij verzorgen een breed scala aan diensten. Wij staan geheel ten dienste van de Lichamelijke verzorging van de overledene uitvaartondernemer (Thuis)opbaring -Ondersteuning en brochure begeleiding van de laatste wensen gratis te nabestaanden verkrijgen

-

Tel. 0113-270852

www.uitvaartondernemingliekebosveld.nl

Lichamelijke verzorging van de overledene (Thuis)opbaring laatste wensen brochure gratis te verkrijgen

Onze diensten bestaan uit: - Zorgvervoer - Rolstoelvervoer - Directie vervoer - Airport service - Groepsvervoer - Straat taxi - Schoolvervoer

Ons enthousiaste team van klantvriendelijke en gediplomeerde chauffeurs staan 24 uur per dag, 365 dagen per jaar voor u klaar. Taxi Centrale Goes beschikt over TX-Keur. Dit is een keurmerk dat staat voor kwaliteit, goed opgeleide chauffeurs en eerlijk en comfortabel taxi vervoer. www.taxigoes.nl

PAGINA 7

met bijzondere aandacht voor: * begeleiding van kinderen * nazorg voor nabestaanden * geeft ook lezingen over rouw en afscheid * levert fair trade kisten


Racoon signeert ‘Alles voor het liedje’

Nu bij gemeente in plaats van politie

Verloren en gevonden voorwerpen GOES - Sleutels, fiets of bril kwijt? Ring, bankpas of handtas gevonden? Voor verloren of gevonden voorwerpen kunt u per 1 oktober niet langer terecht bij de politie. Vanaf deze datum moet iedereen die iets gevonden of verloren heeft naar de gemeente.

GOES - De band Racoon was zondagmiddag in het Paard van Troje in Goes om daar hun boek ‘Alles voor het liedje’ te signeren. Het boek naar aanleiding van het 15-jarige bestaan van de band is vrijdag gepresenteerd in La Strada. Het is geschreven door Eugène de Kok, redacteur van deze krant, en uitgegeven door Kick Uitgevers en in elke boekhandel te koop. Tientallen mensen lieten zondag hun boek door de band en auteur van een handtekening voorzien. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

Workshop ‘eigen kind fotograferen’ GOES - Een mooie foto maken van je kind, klinkt leuk, maar is soms niet echt makkelijk. Het Centrum voor Jeugd en Gezin biedt u een gratis workshop aan om uw kind goed op de foto te krijgen.

De workshop wordt gegeven door een professionele fotograaf. In deze workshop

komen een aantal zaken aan de orde hoe je een kind het beste kunt fotograferen, maar leert u ook meer over uw fototoestel en hoe u uw (digitale) camera het beste in kunt stellen om de mooiste foto’s te maken. De workshop is op 3 oktober van 09.30 tot 12.00 uur in het Wijkcentrum de Spinne. Voor meer info zie: www.cjggoes.nl.

Zwemmen met korting Woensdagmiddag 3 oktober organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin om 13.15 dansactiviteiten en een stormbaan in sportpunt Zeeland voor kinderen van 3 tot 12 jaar. Voor de jongere kinderen is er een beweegactiviteit. Daarna is er gelegenheid om te gaan zwemmen met korting in het zwembad van sportpunt Zeeland.

Diverse koren, klassiek en wereldmuziek

Een melding maken van een verloren of gevonden voorwerp kan 24 uur per dag via de website www.verlorenofgevonden. nl. Tijdens reguliere openingstijden kan dit ook bij de balie op het Stadskantoor. Als u een voorwerp vindt, doe dan zo spoedig mogelijk aangifte via www.verlorenofgevonden.nl. Als u een voorwerp bent verloren, kunt u via www.verlorenofgevonden.nl zoeken of het terecht is. Als u officiële documenten bent verloren zoals een rijbewijs of paspoort, moet u persoonlijk aangifte doen bij de politie. De vinder mag het voorwerp zelf thuis bewaren voor de rechtmatige eigenaar. De gemeente brengt de vinder en eigenaar met elkaar in contact. Heeft u geen computer of wilt u het voorwerp niet thuis bewaren, dan kunt u het ook afgeven op het Stadskantoor. Gevonden documenten zoals rijbewijs, identiteitskaart, paspoort of verblijfsdocumenten moeten altijd worden afgegeven op het Stadskantoor. Verloren of gevonden fietsen worden opgeslagen bij de AFAC (Algemene Fiets

Afhandel Centrale) bij het Nijverheidscentrum aan de Dirk Dronkersweg 18 in Goes. Hier worden ook weesfietsen en fietswrakken opgeslagen die door de gemeente Goes zijn verwijderd. Fout gestalde fietsen en fietsen die door de politie gevonden worden, worden hier ook naartoe gebracht. Zo is er één centraal punt en wordt het makkelijker een fiets terug te vinden. Ook grote gevonden voorwerpen kunt u rechtstreeks melden bij het Nijverheidscentrum via 0113-253 295.Voor meer informatie over de AFAC ga naar www.goes.nl/afac. Bewaartermijn Elke vinder kan na een bepaalde periode eigenaar worden van het gevonden voorwerp, maar alleen als daarvan melding is gedaan via www.verlorenofgevonden. nl. Voorwerpen met een waarde onder de 450 euro moeten drie maanden bewaard blijven. Voorwerpen met een geschatte waarde hoger dan 450 euro moeten een jaar bewaard blijven. Na de verstreken termijn krijgt de vinder bericht van de gemeente.

Het kan écht ...

nog sneller Natuurlijk! We verhogen de snelheid van ons internet tot wel 160 Mbps!

Muziekfestival in Grote Kerk

Daar bovenop krijg je een nog grotere mailbox.*

GOES - Op zaterdag 6 oktober organiseert de Culturele Raad Goes het Muziekfestival. Het programma is afwisselend met diverse koren, instrumentaal klassiek en wereldmuziek.

Ontdek het zelf op zeelandnet.nl/abonnementen

*vanaf Internet Premium

VV Bevelanders Programma zaterdag 6 oktober Thuiswedstrijden: 14.30 Bevelanders 1-Vlissingen 1 14.30 Bevelanders 3-Duiveland 4 11.15 Bevelanders B1-Patrijzen B1 11.15 Bevelanders C1-Wolfaartsdijk C1 10.00 Bevelanders MP1G-Colijnspl.Boys MP1 10.00 Bevelanders E1-Zeelandia M’Burg E5

10.00 Bevelanders D1 -De Noormannen D1 09.00 Bevelanders F3-MZC’11 F4 Uitwedstrijden: 12.45 FC Dauwendaele 3-Bevelanders 2 10.00 ‘Hr-Arendskerke-Bevelanders F1G 09.45 Tholense Boys ME1-Bevelanders ME1 09.00 MZC’11 E5-Bevelanders E2G 08.45 Bruse Boys F2-Bevelanders F2G

Goes speelt thuis tegen UNA/Brinvast GOES - Na de overwinning op UDI’19/ Beter Bed komt nu UNA/Brinvast uit Veldhoven op bezoek. Als er gewonnen wordt zal Goes goede zaken doen richting het eerste rijtje. Rusalki is een van de acts die optreedt tijdens het muziekfestival.

Het festival vindt plaats op drie locaties in de binnenstad van Goes: de Grote of Maria Magdalenakerk, de R.K. Maria Magdelenakerk en in de trouwzaal van het Stadhuis aan de Grote Markt. Behalve de mannen van ‘The Gents’ zullen nog meer nationale en internationale artiesten het programma vullen. Het festival staat garant voor een kwalitatief hoogstaand en divers programma. Het begint om 12.45 uur en duurt tot 21.30 uur.

De toegang is gratis. Voor het avondconcert van The Gents kunnen (gratis) kaarten worden gereserveerd bij de Culturele Raad Goes via cultureleraad@ goes.nl onder vermelding van naam en aantal gewenste kaarten. Het Muziekfestival wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van de provincie Zeeland, het VSB fonds en de Culturele Raad Goes. Het complete programma is te vinden op www.goes.nl. PAGINA 8

Komt allen naar een gezellig en sportief middagje vv GOES aanstaande zondag om 14:30 uur. Programma zaterdag 6 oktober Goes VR1-FC Dauwendaele VR1 14:30 Goes A1-FC Dauwendaele A2 14:30 Serooskerke MB1-Goes MB1 13:00

Kloetinge C2-Goes C1 11:15 Goes D1-MZC’11 D1 13:00 Kloetinge D4-Goes D2 11:15 Goes E1-Tern.Boys E1 11:30 Goes E2G-Krabbendijke E1 10:00 Kwadendamme F1-Goes F1 9:30 SKNWK F2-Goes F2 10:00 SSV’65 MP1-Goes MP1 10:00 Goes MP2G-Zeelandia Middelb. MP3 10:00 Zondag 7 oktober Goes-UNA/Brinvast 14:30 Goes 2-JEKA 4 11:30 MZC’11 2-Goes 4 11:00


Bekendmakingen Goes Informatiepagina woensdag 3 oktober 2012

www.goes.nl>Inwoner>Nieuws/Actueel>Info Goes Verleende vergunningen/ontheffingen door burgemeester en wethouders:

Stadskantoor M.A. de Ruijterlaan 2 4461 GE Goes

• V oor het innemen van een standplaats voor het Stadskantoor aan het Hollandiaplein in Goes op 19 november 2012 van 08.00 tot 13.30 uur voor het geven van informatie over het nieuwe IZA Zorgverzekeringspakket (verzonden 20 september 2012).

Postadres Postbus 2118 4460 MC Goes T (0113) 249 600 E stadskantoor@goes.nl I www.goes.nl Openingstijden afdeling Publiekszaken ma t/m vr 09.00 - 12.30 uur do-avond 17.00 - 20.00 uur za 10.00 - 12.00 uur

Verleende vergunningen door de burgemeester:

Op maandag- t/m donderdagmiddag kunt u alleen na telefonische afspraak geholpen worden. Op vrijdagmiddag zijn alle gemeentelijke diensten gesloten. Openingstijden afdelingen Activering & Inkomensvoorziening en Zorg ma t/m vr 09.00 - 12.30 uur Calamiteitentel. (0113) 249 770 In noodgevallen buiten kantooruren: 06 5329 8141

AgendaGoes Datum 1-12 oktober

2 oktober

4 oktober

11 oktober

Activiteit

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende aanvragen om een omgevingsvergunning hebben ontvangen:

Datum ontvangst

zaaknummer

locatie

omschrijving

26-09-2012 24-09-2012 24-09-2012 28-09-2012

OMG-2012-0596 OMG-2012-0589 OMG-2012-0592 OMG-2012-0598

Grote Markt 15, Stalstraat 12 Nobelweg 1 Oude Rijksweg 87A Valckeslotlaan 97 t/m 143 (oneven)

het verbouwen van het pand het plaatsen van een entresol het verbouwen van de woning het renoveren van 48 balkons

• V oor het exploiteren van Surinaams restaurant Toko Soerin, Wijngaardstraat 19 in Goes (verzonden 7 september 2012). • Voor het schenken van zwak- alcoholhoudende drank tijdens het houden van Zeeland Crealand in de Grote of Maria Magdalenakerk aan de Singelstraat 21 in Goes van 11 t/m 13 oktober 2012 van 10.00 tot 17.00 uur (verzonden 21 september 2012).

De publicatie van ontvangen aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt.

zaaknummer

locatie

omschrijving

Bezwaar

Datum verzending 06-09-2012

OMG-2012-0496

Wijngaardstraat 19

26-9-2012 24-9-2012 24-9-2012

OMG-2012-0539 OMG-2012-0422 OMG-2012-0371

Floris de Voogdstraat 9 Beukenstraat 190 Nieuwe Rijksweg 41

24-9-2012

OMG-2012-0544

Albert Plesmanweg 2

het wijzigen van de indeling van het pand het plaatsen van een schutting het bouwen van zorgappartementen het plaatsen van een opbouw op het bestaande platte dak het plaatsen van een luifel en een prijzenbord

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de datum van verzending van de verleende c.q. geweigerde vergunningen en ontheffingen bezwaar indienen bij burgemeester en wethouders respectievelijk de burgemeester.Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener, dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de motivering van het bezwaar. Indien bezwaar is ingediend, kan de voorzieningenrechter van de rechtbank Middelburg, sector bestuursrecht, Postbus 5015, 4330 KA Middelburg worden verzocht een voorlopige voorziening te treffen als onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen dat vereist. Voor het in behandeling nemen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. De op vergunningen/ontheffingen betrekking hebbende stukken liggen gedurende deze periode ter inzage

Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij na toepassing van de reguliere voorbereidingsprocedure de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend:

Tegen een verleende vergunning kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van verzending (zie vermelde datum) een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de voorzieningenrechter van de rechtbank Middelburg verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd.

Inzage aangevraagde en verleende vergunningen Na een afspraak met de afdeling Vergunningen en Handhaving, bureau Vergunningen, telefoonnummer 24 97 00, kunt u de aanvragen en verleende vergunningen inzien in het Stadskantoor.

Melding op basis van artikel 1.26 Bouwbesluit 2012 Burgemeester en wethouders hebben de volgende sloopmelding(en) ontvangen:

Week van de Opvoeding, verschillende ouder- en kindactiviteiten in de hele Oosterschelderegio Divers, zie www.cjgoosterschelderegio.nl voor het volledige programma Bewonersavond Goes-Oost 19.30 uur Aula Pontes/Goese Lyceum, Bergweg 14 Collegespreekuur voor inwoners en ondernemers, zie www.goes.nl > Bestuur & Organisatie > Spreekuur 18.30 - 19.30 uur Stadskantoor Hamerraad en raadscommissie Zie voor agenda www.goes.nl/ >Bestuur en Organisatie> vergaderschema 19.30 uur Stadskantoor

Voor evenementen zie www.goespromotie.nl

Aanvragen omgevingsvergunning

Geen inkomensgrens binnen de Wmo in Goes

Datum melding

locatie

Op zaterdag 22 september verscheen er een artikel in de PZC over een recent onderzoek van de Stichting Ombudsman. Hierin wordt aangetoond dat in de meerderheid van de Wmo-verordeningen in Nederland nog steeds een inkomensgrens is opgenomen. Sinds een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 19 januari 2012 mogen gemeenten echter geen inkomensgrenzen in hun Wmo-beleid meer hanteren. Om die reden wordt er met ingang van 1 januari 2012 dan ook geen inkomensgrens meer toegepast bij Wmoaanvragen in Goes. Formeel is de inkomensgrens nog wel opgenomen in de Wmo-verordening, maar deze wordt dus niet meer toegepast. Per 1 januari 2012 had de gemeente Goes een nieuwe verordening en beleidsregels vastgesteld. Inmiddels is met deze beleidsstukken in de praktijk ervaring opgedaan en is het nieuwe beleid in regionaal verband geëvalueerd. Op grond van deze evaluatie zal het gemeentelijk beleid indien nodig worden bijgesteld. Daarbij zal in ieder geval de inkomensgrens worden verwijderd uit de verordening.

06-06-2012 31-08-2012

Muidenweg 10 te Wolphaartsdijk Fruitlaan 3 te Goes

omschrijving

het slopen van huidige woning het slopen van een kanaal in kruipruimte en boven toneel Tegen meldingen op basis van artikel 1.26 Bouwbesluit 2012 kan geen bezwaar worden gemaakt.

Melding op basis van artikel 8.40 Wet milieubeheer Burgemeester en wethouders hebben de volgende meldingen ontvangen van: • Holding Poppe Veere BV op grond van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer voor het uitvoeren van een bodem- en grondwatersanering aan de Livingstoneweg 34 te Goes. Brede school Wolphaartsdijk op grond van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer voor het oprichten van een onderwijsgebouw met kinderopvang, bibliotheek en consultatiebureau, gelegen aan de Burgemeester C. Koertstraat 2 te Wolphaartsdijk. Tegen meldingen op basis van artikel 8.40 Wet milieubeheer kan geen bezwaar worden gemaakt.

Maatwerkvoorschrift op basis van artikel 2.1 Barim Burgemeester en wethouders hebben besloten een maatwerkvoorschrift op te stellen voor: Holding Poppe Veere BV op grond van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer voor het lozen van onttrokken grondwater in de riolering ten behoeve van een bodem- en grondwatersanering, gelegen aan de Livingstoneweg 34 te Goes. Tegen meldingen op basis van artikel 2.1 Barim kan geen bezwaar worden gemaakt. www.goes.nl

Noodzakelijk voor veiligheid

Prorail kapt bomen langs spoor GOES - Prorail gaat tussen oktober 2012 en maart 2013 aan de slag met het kappen en snoeien van bomen en struiken langs het spoor. In deze periode worden er ook bomen en struiken gekapt in gemeente Goes. De werkzaamheden worden overdag op doordeweekse dagen uitgevoerd. Bomen en struiken die op Prorail grond staan worden gekapt en gesnoeid. Met dit preventieve groenonderhoud wil Prorail voorkomen dat bomen of takken op de bovenleiding of op het spoor vallen. Gevaarlijke situaties voor het treinverkeer en grote vertragingen worden hiermee tegengegaan. Ook worden de zichtlijnen voor machinisten en voor het kruisende wegverkeer vergroot.

Hoge kosten voor het herstel van de bovenleiding en het spoor worden vermeden. Daarnaast neemt in de herfst gladheid op het spoor af omdat er minder bladeren op het spoor kunnen vallen. De werkzaamheden zijn afgestemd met uw gemeente en waar nodig is een vergunning verleend door uw gemeente. Voor vragen hierover kunt u terecht bij uw gemeente. De aannemer die het werk uitvoert houdt

zich aan de eisen die worden gesteld ter bescherming van dier- en plantensoorten volgens de floraen faunawetgeving. Meer informatie Kijk op www.prorail.nl/onderhoud voor meer informatie over het snoeien en kappen langs het spoor. Onze contactgegevens zijn te vinden op www.prorail.nl/contact. PAGINA 9

Lastminute-korting De Mythe GOES - De gemeenteraad heeft besloten om een lastminute theaterkorting te verstrekken aan deelnemers van het declaratiefonds van de gemeente Goes. Mensen kunnen alleen deelnemen als ze hierover een brief met coupons van de gemeente hebben ontvangen. De korting geldt alleen voor last-minute kaarten van Theater De Mythe. Heeft u nog geen brief ontvangen, behoort u tot de doelgroep en wilt u ook in aanmerking komen voor de theaterkorting? Mail dan uw adresgegevens naar m.loeve@goes.nl. Er zijn maximaal 250 kaarten beschikbaar binnen de regeling.


W W W . B O R S E L E . N L

BORSELS BULLETIN 3 OKTOBER 2012 WEEK 40

REDACTIE GEMEENTE INFO afdeling Bestuursondersteuning, Tel. (0113) 238438 E-mail: publicatie@borsele.nl REDACTIE GEMEENTERAAD raadsgriffier, Tel. (0113) 238440 GEMEENTE BORSELE Gemeenteraad, College van Burgemeester en Wethouders, commissie bezwaarschriften. Postadres: Postbus 1, 4450 AA Heinkenszand. Bezoekadres: Stenevate 10, 4451 KB Heinkenszand. Tel. (0113) 238383, fax (0113) 561385 Openingstijden Burgerzaken: (bezoekadres locatie Ovezande) Maandag 08.30-12.30 uur en ‘s middags op afspraak Dinsdag 08.30-12.30 uur Woensdag 08.30-16.00 uur Donderdag 08.30-12.30 uur en van 17.00 tot 20.00 uur Vrijdag 08.30-12.30 uur Openingstijden ter inzage liggende stukken iedere werkdag van 08.30-12.30 uur E-mail: info@borsele.nl Website: www.borsele.nl Twitter: @gemeenteborsele

CULTUREEL BORSELE VERWACHT BIJ CULTUUR IN BORSELE: Tentoonstelling ‘Gekleurde blikken op Zeeland’ met schilderijen van Harold Sarneel De werkgroep Beeldende Kunst van de Culturele Raad Borsele organiseert in Fort Ellewoutsdijk een tentoonstelling met schilderijen van Harold Sarneel. De tentoonstelling duurt nog tot 7 oktober en is te dagelijks te zien van 10.00 tot 17.00 uur in Fort Ellewoutsdijk, Fortweg 2, 4437 AP Ellewoutsdijk. Theaterprogramma seizoen 2012/2013 De werkgroep Podium organiseert het komende seizoen in De Stenge te Heinkenszand de volgende voorstellingen: 29 okt. Dubbelcabaret van: MARTIJN OOSTERHUIS met try-out van ‘No Surrender’ en THIJS KEMPERINK met ‘Achteraf Bekeken’ Martijn Oosterhuis is één van de eerste stand-up comedians van ons land en wint als cabaretier in 1997 de persoonlijkheidsprijs op Cameretten. Bij het grote publiek is Martijn bekend door zijn medewerking aan het populaire televisieprogramma De Lama’s van BNN. Martijn is nu bezig met zijn vierde programma ‘No Surrender’. Een programma zonder rode draad, maar met een opvallende tatoeage Thijs Kemperink. Hoe voelt iemand zich die 28 jaar woonachtig is tussen de koeien, kalfjes, schapen en kippen en de rust slechts verstoord ziet door een sporadisch overvliegende straaljager? Vraag het aan Thijs Kemperink en hij zal u het antwoord proberen te geven. Een antwoord dat verpakt wordt in een cabaretprogramma met de veelzeggende titel ‘Achteraf Bekeken’. Kijk voor het volledige programma en voor bestellen, reserveren van kaarten op www.cultureleraadborsele.nl Op deze website vindt u ook meer informatie over onze andere activiteiten.

l t ur e Cu

le

Borse le

BESCHIKKING WET ALGEMENE BEPALINGEN OMGEVINGSRECHT Burgemeester en wethouders van Borsele maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht vergunning hebben verleend voor: Delta Milieu Composteren B.V. voor het uitbreiding van de inrichting van zowel de hoeveelheid alswel de opslagcapaciteit van de stroom gras / hooi / bermmaaisel alsmede het opslaan van gras / hooi / bermmaaisel in de open lucht, aan de IJslandweg 6 in Nieuwdorp. De aanvraag, de beschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 3 oktober 2012 gedurende zes weken ter inzage in het gemeentehuis, Stenevate 10 in Heinkenszand. De beschikking kunt u ook inzien op www.borsele.nl. De beschikking is ten opzichte van de ontwerpbeschikking niet gewijzigd. Tegen de beschikking kan binnen zes weken na de datum waarop de vergunning aan de aanvrager is bekendgemaakt beroep worden ingesteld bij de Rechtbank Middelburg, p/a Rechtbank Breda, sector Bestuursrecht, postbus 90006, 4800 PA, Breda, door: • Belanghebbenden die zienswijzen hebben ingebracht tegen de ontwerpbeschikking. • Adviseurs die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid advies uit te brengen over de ontwerpbeschikking. • Belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen te hebben ingebracht tegen de ontwerpbeschikking. Het beroepschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten: naam en adres van de indiener, dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep. De beschikking wordt na afloop van de beroepstermijn van kracht tenzij gedurende die termijn beroep is ingesteld en een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan. De beschikking wordt niet van kracht voordat op dat verzoek is beslist. Ook het verzoek om voorlopige voorziening moeten worden ingediend bij Rechtbank Middelburg, p/a Rechtbank Breda, sector Bestuursrecht, postbus 90006, 4800 PA, Breda.

PLAK EEN BAK GEMEENTE BORSELE GAAT STICKERS OP AFVALCONTAINERS PLAKKEN

Alle afvalcontainers krijgen een sticker met een unieke streepjescode. Met deze streepjescode wordt de afvalcontainer gekoppeld aan het adres waarbij de afvalcontainer hoort. Voor het registeren van de afvalcontainers heeft de gemeente een nieuw systeem geïntroduceerd. De sticker met een unieke streepjescode wordt door medewerkers van de gemeente op de containers geplakt. Naar verwachting worden de eerste afvalcontainers in oktober 2012 voorzien van een sticker. Er wordt gestart met Ovezande. Daarna zullen de andere kernen en het buitengebied volgen. Bewoners en de bedrijven die meeliften worden per brief geïnformeerd op welke dag de gemeente langs komt om de afvalcontainers te stickeren. kunt

u

vinden

Datum: woensdag 7 november 2012 om 20.00 uur. Locatie: Dorpshuis ‘De Burcht’, Kwadendamme. Agenda: 1 Verantwoording Dorpsraad Schriftelijk ter vergadering 2 Vernieuwing in het beleid van de gemeente t.a.v. Wet Maatschappelijke Ondersteuning Ontmoet uw wethouder Mevr C.T. Miermans, zij is ook de kernwethouder van Kwadendamme. Kwadendamse zaken kunt u aan haar doorgeven. 3 Kennismaking met de wijkagent Ontmoet uw wijkagent Edwin Koops. Hij vertelt wat u van de wijkagent Borsele mag verwachten. 4 Nieuwe Bestuursleden Aftredend en niet herkiesbaar is Dick Hoondert. De Dorpsraad stelt voor tot lid van de Dorpsraad te benoemen Ad Willems, Langeweegje en Fred Klein Meulekamp, Victoria-straat. 5 Rondvraag en sluiting

VERHUIZING BURGERZAKEN In het kader van de verbouw van het gemeentehuis in Heinkenszand zijn de afdelingen Burgerzaken, Samenlevingszaken, Onderwijs, Buitendienst en Woonomgeving, gedurende de verbouw van het gemeentehuis in Heinkenszand, alleen nog te bezoeken op de Locatie Ovezande, Schuttersstraat 4, 4441 AT Ovezande.

GEMEENTERAAD Op 11 oktober komt de voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland kennis maken met de raad van de gemeente Borsele. Aansluitend aan deze kennismaking wordt de raad geïnformeerd over het rioolrecht. Deze raadsbijeenkomst vindt op 11 oktober 2012 plaats en vangt aan om 20.00 uur. Lokatie Raadsboerderij te Heinkenszand. U bent van harte uitgenodigd deze bijeenkomst bij te wonen.

WAAR STAAT DE CHEMOKAR IN OKTOBER 2012? zaterdag 6 oktober 09.00-10.00 uur 10.15-11.15 uur 11.30-12.30 uur zaterdag 13 oktober 09.00-10.00 uur 10.15-11.15 uur 11.30-12.30 uur zaterdag 20 oktober 09.00-10.00 uur 10.15-11.15 uur 11.30-12.30 uur zaterdag 27 oktober 09.00-10.00 uur 10.15-11.15 uur 11.30-12.30 uur zaterdag 3 november 09.00-10.00 uur 10.15-11.15 11.30-12.30

Heinkenszand Lewedorp Nieuwdorp

Van der Biltplein Supermarkt Attent Hoek Supermarkt Attent Gerda

Nisse ‘s-Gravenpolder ‘s-Heer Abtskerke

Dorpsplein bij de glasbak Klimopplein Kerkring

’s-Heerenhoek Borssele Ovezande

Marktstraat Plein Glasbak RK-kerk

Driewegen Ellewoutsdijk Oudelande

Durpsuus Glasbak Markt NH kerk

Kwadendamme Hoedekenskerke Baarland

Witte dam Verenigingsgebouw Brandweerkazerne

Ook kleine elektrische en elektronische apparatuur Bij de chemokar kunt u ook kleine huishoudelijke elektrische apparaten zoals printers, audioapparatuur, keukenmachines en gereedschappen inleveren (niet groter dan een boodschappentas). Heeft u de chemokar gemist? Geen nood. U kunt klein chemisch afval ook inleveren bij de milieustraat. Voor meer informatie over inzameling van kca kunt u terecht bij de afdeling Buitendienst, telefoonnummer (0113) 238452.

AANVRAGEN OMGEVINGSVERGUNNING REGULIER EN UITGEBREID

De gemeente is verplicht om huishoudelijk afval van particuliere huishoudens op te halen. Elk huishouden, enkele adressen uitgezonderd, beschikt standaard over één grijze (restafval), één groene (groente-, fruit- en tuinafval) en één blauwe (oud papier en karton) afvalcontainer. Huishoudens betalen afvalstoffenbelasting. Ook kleinere bedrijven en verenigingen kunnen, tegen betaling van reinigingsrecht, hun afval laten ophalen tijdens de inzamelroute voor huishoudens.

Meer informatie www.borsele.nl.

UITNODIGING VOOR OPENBARE JAARVERGADERING VAN DE DORPSRAAD KWADENDAMME

op

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende aanvragen om omgevingsvergunning hebben ontvangen: Nieuwdorp ‘s-Heer Abtskerke ‘s-Heerenhoek ‘s-Heerenhoek

Prinses Margrietstraat 1 t/m 49 Polderweg 29

20 september 2012 18 september 2012

24 september 2012 Deken Tomaslaan 15 Kapelaan Koningstraat 18 september 2012 14

het kappen van de kastanjebomen het verbouwen/ renoveren van de aardappelloods het rooien van 1 es het kappen van 1 kastanje in de groenstrook

Aanvragen reguliere procedure De publicatie van de aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen een aanvraag kan geen bezwaarschrift worden ingediend. Verleende omgevingsvergunning regulier Hoedekenskerke

20 september 2012

Nieuwdorp

‘s-Gravenpoldersestraat 38 Monacoweg 1

Nieuwdorp

Finlandweg 10

25 september 2012

Nieuwdorp

Vleugelhofweg 4

20 september 2012

‘s-Gravenpolder

Spoorstraat 16

20 september 2012

02 oktober 2012

het vernieuwen van het dak en de gevel het automatiseren van het beladingsproces het milieuneutraal veranderen inzake boord-boord overslag het gebruik in strijd met het bestemmingsplan het plaatsen van schakel units

Bezwaar De beschikkingen en bijbehorende stukken liggen vanaf de verzenddatum van het besluit gedurende 6 weken ter inzage bij de afdeling Bouwen en Wonen. De beschikkingen en bijbehorende stukken zijn iedere werkdag in te zien tijdens openingstijden. Belanghebbenden kunnen gedurende 6 weken na de dag waarop de vergunning aan de aanvrager is bekendgemaakt (verzonden), bezwaar maken tegen de verleende vergunning. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Borsele. Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift vindt u in de gemeentegids en op www.borsele.nl.


WOON& INTERIEUR NAJAAR 2012

NU MET LEUKE, GRAPPIGE EN INTERESSANTE FEITJES

BADKAMER

7

KEUKEN

11

25

WWW.INTERNETBODE.NL

M U U R D E C O R AT I E

3

DE TUIN

editie Zeeland


coMfort uit de krAAn Goes - Eén van de grootste ergernissen in heel wat Nederlandse huishoudens is kalkaanslag wat veroorzaakt wordt door hard water. Hoe mooi zou het zijn als ons drinkwater zonder kalk uit de kraan zou komen? Dit kan eenvoudig bereikt worden door het plaatsen van een waterontharder tussen de leidingen. Indien mogelijk wordt deze direct achter de watermeter geplaatst. Het water stroomt v󳲤󳲤󳲤󳲤at het de leidingen van de woning ingaat eerst door de waterontharder. Deze is gevuld met hars. De kalk in het water verkleefd met het hars. Na verbruik van een bepaalde hoeveelheid water zal het hars verzadigd zijn met kalk. De ontharder zal gaan regenereren. Dit houdt in dat het hars wordt schoongespoeld met een natriumoplossing. De zgn ionenuitwisseling. Het resultaat is super zacht kalkvrij water. Een kruipruimte of meterkast zijn ideale plaatsen voor een waterontharder. Waterontharders zijn er in twee uitvoeringen, met een aparte harstank en een apart pekelvat (duo-modellen) maar ook modellen waar dit in ‘t vat is verwerkt (kabinet-modellen). Per situatie wordt bepaald wat het beste past. Dit is afhankelijk van de grootte van de watermeter, hoeveelheid water wat wordt verbruikt en beschikbare ruimte. In de meeste gevallen wordt een waterontharder geplaatst in een tijdsbestek van 2 󳲤󳲤󳲤󳲤 uur en dat zonder hak een breekwerk.

Een stap verder dan ontkalkt water is waterzuivering dmv omgekeerde Osmose. Osmose water is gezuiverd van alle schadelijke bestanddelen waarvan er steeds meer in ons drinkwater voor komen zoals nitraten, chloor, bacteriele virussen en medicijnresten. Naast de keukenkraan wordt er in de keuken meestal een aparte kraan geplaatst voor osmosewater. U heeft zo de keus wanneer u welk water gebruikt.

Eco Match Zuid is gespecialiseerd in het leveren en plaatsen van waterbehandelingssystemen . Onze missie is dat iedereen van zacht water moet kunnen genieten voor een redelijke prijs/kwaliteitverhouding.

Actie: Bij AAnkoop vAn een wAteronthArder GrAtiS MontAGe* * Vraag naar de voorwaarden

ECOMATCH

waterbehandeling www.water-specialist.nl ECOMATCH ECOMATCH

waterbehandeling

waterbehandeling

ACTIE: an een v p o o k n Bij aa arder h t n o r e t wa GE* A T N O M GRATIS

ECOMATCH • Geniet van zacht water! waterbehandeling

• Plaatsing is in veel gevallen mogelijk in 2/3 uur, zonder hak en breekwerk. • U kunt huren of kopen.

Wie heeft • Geniet van zacht water! • Geniet van zacht water!

Wiein heeft er in Zeeland geen er Zeeland • geen Geniet van zacht water! last van?het U ziet het kranen, aan kranen, last van? U ziet aan

douchewand en keukenapparatuur. •veel Plaatsing is in veel douchewand en keukenapparatuur. • Plaatsing is in • Plaatsing is in veel Eco Match Zuid is gespecialiseerd Wij hebben de oplossing. Plaats gevallen mogelijk Wij in hebben de oplossing. Plaats gevallen mogelijk in gevallen mogelijk in in het leveren en plaatsen van een waterontharder. Een water2/3 uur, zonder hak uur, zonder hak waterbehandelingssystemen. een waterontharder. Een2/3 water2/3 uur, zonder en hak waterbehandeling ontharder haalt kalk uit het water breekwerk. en breekwerk. ontharder alvorens haalt kalk het water en breekwerk. het deuit leidingen en kranen Wie heeft er in Zeeland geen • Geniet van zacht water! Onze missie is dat iedereen van

ECOMATCH

Wie heeft er in Zeeland lastleidingen van? U ziet het aanen kranen, douchewand alvorens het de kranen in geen uw woning bereikt. U zult verUU kunt huren of kopen. last • van? ziet het aan kranen, •UU kunt huren of kopen. en keukenapparatuur. Wij hebben de oplossing. Plaats een waterontharder. in uw woning bereikt. zult vervoor een steld staan van de voordelen. • redelijke Uis kunt of kopen. en keukenapparatuur. Plaatsing inprijs/kwaliteitveel hurendouchewand Een waterontharder haalt kalk uit het water alvorens het de leidingen en verhouding steld staan van de voordelen. van de voordelen. Ellingtonlaan Wij Duke hebben de oplossing.34 Plaats kranen in uw woning bereikt. U zult versteld staan gevallen mogelijk in Duke Ellingtonlaan 34 Wilt u meer informatie of wilt u een LK Goes Een waterDuke Ellingtonlaan 34 een4462 waterontharder. 2/3 uur, zonder hak 4462 LK Goes 34 Duke Ellingtonlaan Wilt u meer informatie of wilt u een proefplaatsing? Bezoek dan Wilt u meer informatie of wilt u onze een 4462 LK Goes ontharder haalt kalk uit het water proefplaatsing? Bezoek dan onze en breekwerk. 4462 LK Goes website: T 0113-323523 - M 06-57324260 proefplaatsing? Bezoek dan onze alvorens het de leidingen en kranen T 0113-323523 - M 06-57324260 website of bel voor een afspraak. E ecomatch@solcon.nl 323523 M 06 57324260 0113-323523 ET 0113 ecomatch@solcon.nl uw woning bereikt. U zult ver- website: U kuntT huren of kopen. - M in06-57324260 zacht water moet kunnen genieten

@zachtwater

E ecomatch@solcon.nl steld staan van de voordelen. * Kijk voor voorwaarden op de website. @zachtwater Duke Ellingtonlaan 34

www.water-specialist.nl @zachtwater @zachtwater

www.water-specialist.nl


3

kleur is en blijft de trend

m u u r d e c o r at i e

Geometrie rukt op in trendy interieur

Witinterieurs met veel knallende kleuren, naar voorbeeld van het in de kledingmode veelvuldig toegepaste fenomeen ‘colour blocking’. We hebben het de voorbije periode ook in de wooninterieurs zien voorbijkomen: muren met een witte of lichte pastel kleur, gecombineerd met knallende accessoires en meubels, waarbij de echte durfals zelfs de kleurrijke full colour polka dot op de muur

woon & interieur 2012

durfden aan te brengen. door addo spranGers

kleur is en blijft voorlopig de trend, al kan het een graadje minder. ook in de nieuwe collecties is en blijft kleur ruim breed vertegenwoordigd. enerzijds fel en nadrukkelijk aanwezig, anderzijds in lichte, zoete pastelkleuren, al dan niet samen gecombineerd of met een kleurverloop. Voorop echter staat dat deze kleuren worden gecombineerd met eenvoudige vormen zodat een te schreeuwerige uitstraling wordt voorkomen. Veel moderne interieurs hebben nog altijd witte of zwarte elementen. oranje, perzik, mint, petrol, citroengeel zijn de accentkleuren die zorgen voor een sprankelend effect op het interieur. tegenstelling is dan ook de trend, eveneens terug te zien in het materiaalgebruik waarbij ‘warme’ materialen als brons en hout worden gecombineerd met ‘koude’ materialen als beton, glas en staal.

Glans wil je echt een trendy interieur? dan is het zaak om in de wereld van de geometrie te duiken. Grafische driehoeken, vierkanten en zeshoeken, de mogelijkheden en toepassingen zijn onbeperkt. aparte patronen

Leuke weetjes

knutselen met knopen

toevallig nog ergens een verzameling knopen die ongebruikt oud ligt te worden? Zonde, want knopen lenen zich prima om er een mooie wanddecoratie van te maken. Zoek knopen met dezelfde kleuren bij elkaar, laat je inspireren door de kleuren en puzzel net zo lang tot je de perfecte afbeelding hebt gemaakt. plak de knopen vervolgens op een plaat of naai ze op een gespannen doek. natuurlijk kun je een en ander ook leuk combineren met verf. Hang je persoonlijke kunstwerk aan de muur en genieten maar.

en structuren doen het goed op de muren van slaapkamer, living en keuken. de geometrische designs keren daarnaast terug in dagelijkse gebruiksvoorwerpen, zoals kussens en keukengerei. Voor wie meer gecharmeerd is van de landelijke woonstijl zijn er ook veranderingen op komst. stonden de afgelopen jaren nog in het teken stonden van sobere kleuren, diep rood, bruin en groen geven het interieur in combinatie met goud, blauw, paars en

persoonlijk wandkastje

een houten tijdschriftenhouder is in een oogwenk om te toveren in een leuk en uiterst persoonlijk wandkastje aan de muur. Beschilder de tijdschriftenhouder met beits of je favoriete kleur verf en breng er desgewenst mooie accenten op aan. monteer het kastje daarna in een hoek. Het resultaat zal verbluffend zijn.

oranje weer de nodige glans.

eiGen kruidenrek

Het maken van je persoonlijke kruidenrekje voor aan de muur. is eigenlijk heel eenvoudig. meer dan wat potjes en een plank om ze op te monteren heb je niet nodig. met jouw persoonlijke touch bepaal je zelf het gewenste eindresultaat. Je kunt de potjes of ze gewoon verzamelen. Het mooiste is natuurlijk dat jij zelf helemaal bepaalt hoe groot en uitgebreid jouw kruidencollectie wordt. dat betekent bij voorbaat smullen.

‘kleuren combineren met eenvoudiGe vormen’

cOLOfOn woon & interieur is een uitgave van uitgeverij de Bode, postbus 22, 4880 aa Zundert, tel. 076 599 8111. www.internetbode.nl Oplage: 99.000 exemplaren

muurstickers

accentmuren blijven voorlopig nog trendy, maar helemaal cool wordt het uitgebreid pimpen van de muren met hippe decoraties. Zo kun je met muurstickers werkelijk alle muren tot leven brengen op een manier die ook nog eens leuk is voor je portemonnee. muurstickers en muurdecoraties zijn namelijk relatief goedkoop en eenvoudig te combineren met basiskleuren. Hierdoor hoef je niet elke muur opnieuw te schilderen en als het tijd is voor iets nieuws, verwijder je met een vochtige spons de muurstickers. een kind kan de was doen, toch?

3d muurpanelen

muurstickers zijn een uiterst budgetvriendelijke manier om de muren te pimpen, maar als je het hebt over dé interieurtrend dan zijn het wel 3d muurpanelen. daarmee kunnen namelijk echte ‘glamour walls’ worden gecreëerd. de 3d muurpanelen zijn er dan ook in verschillende stijlen, kleuren en texturen. contrasterend zwart en wit, fel rood, hard geel en kobaltblauw zijn de kleuren die voor een overweldigend effect moeten gaan zorgen.

Verspreidingsgebied: Zeeland, middelburg, Veere, Vlissingen, Goes Borsele, kapelle, noord-Beveland reimerswaal Acquisitie: Bert paauwe, Lennert steketee Redactie: peter Houtepen, eugène de kok, ria van meir, Vera de Geus, monique Jansen, Britta Janssen, addo sprangers Bron: perscentrum wonen Layout: Lydia Langelaan, Jan Bastianen, ilona Broos Druk: drukkerij & uitgeverij Vorsselmans Bredaseweg 26, Zundert, tel. 076 599 8111 uwkrant@drukkerijvorsselmans.nl, www.drukkerijvorsselmans.nl Verspreiding axender roosendaal


van Haaften kunt u bij ons terecht.

van Haaften

kachels haarden schouwen

* Schitterende showroom met enorme keuze natuurstenen schouwen, hout- en gaskachels. * Nieuwe collectie houtkachels van eigen import. * Ook uw adres voor accessoires en Franco Belge Savoie Supra Lytham onderhoudsproducten. €1395,00 €1095,00

Sierbestrating & Aannemersbedrijf info@sierbestratingvanhaaften.nl ww.vanhaaftenpoortvliet.nl

Deze prijzen zijn incl. btw

Voor een sfeervolle en Kinderpicknicktafel geïmpregneerd 90x90x52 cm Bladafmeting: 90x43 cm gezellige tuin, ga je naar Van € 49,00 voor € 39,00.

Geopend: & Vrijdag Donderdag 18.00 uur van 10.00Zaterdag 17.00 uur. van 10.00-

Reny Retro €1095,00

OpenHaardCentrum Paasdijkweg 19ASierbestrating Poortvliet (bereikbaar via parkeerterrein Woonboulevard Poortvliet) Klarinetweg 2c, Industrieterrein Mortiere, Middelburg Tel. 0118-674955 www.ohcwalcheren.nl

Tel. 0166-619200 info@sierbestratingvanhaaften.nl www.vanhaaftenpoortvliet.nl

Wij zijn leverancier van o.a.:

Wij zijn leverancier van o.a.: • Sierbestrating • Sierbestrating • Blokhutten • Blokhutten • Speeltoestellen

• Tuinverlichting • Tuinverlichting • Tuinbeelden

• Speeltoestellen

• Tuinbeelden

OOk VOOr heT VerzOrgen Van uw grOndwerk, OOK VOOR HET VERZORGEN VAN UW GRONDWERK, riOlering en aanleg kunT u Bij OnS TerechT. RIOLERING EN AANLEG KUNT U BIJ ONS TERECHT. Paasdijkweg 19A (bereikbaar via parkeerterrein woonboulevard)

Pilootweg 5

4693 RE Poortvliet

4696 RJ Stavenisse

Tel. 0166 - 61 92 00 b.g.g. 0166 - 69 29 77

info@sierbestratingvanhaaften.nl Info@sIerbestratIngvanhaaften.nl

30% 30%korting korting

www.vanhaaftenpoortvliet.nl www.vanhaaftenpoortvlIet.nl

Dé Garagedeur! Dé Garagedeur!

30% korting

Op alle Novoferm garagedeuren met loopdeur Op Op alle alle Novoferm Novoferm garagedeuren garagedeuren met met loopdeur loopdeur

ACTIE ACTIE !!

Dé Garagedeur!

Op alle Novoferm garagedeuren met loopdeur

ACTIE!

dromen dromen bouwen Vraag

Vraag naar de actievoorwaarden, geldig van 1 september t/m 12 oktober 2012 Vraag de naar de actievoorwaarden,geldig geldig van t/m 12 2012 naar actievoorwaarden, van1 1september september t/moktober 12 oktober

bouwen

2012

Vraag naar de actievoorwaarden, geldig van 1 september t/m 12 oktober 2012

30% korting

Dé Garagedeur!

Op alle Novoferm garagedeuren met loopdeur

ACTIE!

Bouwen is veel meer dan stenen stapelen. Bouwbedrijf Kambier bv Bouwen begint voor Kambier al bij de allerPostbus 41 Vraag naar de actievoorwaarden, geldig van 1 september t/m 12 oktober 2012 eerste ideeën en wensen van onze klanten. 4370 AA Koudekerke Karreveld 8 Bouwen is veel dan stenen Meer ruimte in huis, een nieuwe woning, 4371 GA meer Koudekerke meer licht, een andere indeling... tel. 0118-55 31 stapelen. Bouwen begint 28 voor Kambier Défax Garagedeur! Kambier vertaalt zulke wensen in prak0118-55 31 27 tische bouwkundige en zelfs financiële info@kambier.nl oplossingen. Van beginnend idee tot www.kambier.nl concreet 3D ontwerp. En van tekentafel tot Novoferm oplevering. Uw droom is Op alle garagedeuren met loopdeur onze uitdaging.

30% korting

ACTIE!

Bouwbedrijf Kambier: uw droom, onze uitdaging


5

‘KiEs altijd voor ErKEnd BouwBEdrijf’ EffEct

Wie de afgelopen dagen voor de kassa stond, heeft vast gemerkt dat de rekening duurder is uitgevallen dan een week eerder. Sinds 1 oktober is de btw verhoogd van 19 naar 21 procent. Vooral voor de bouwsector betekent dat een flinke tegenslag. Toch houdt René Meijboom regiomanager bij Bouwend Nederland Regio Zuid de moed erin. “Er gloort nog licht aan de horizon. Aan die lichtpuntjes zullen wij ons blijven vasthouden.” Door riA VAn Meir De btw-verhoging komt voort uit het Lenteakkoord dat de partijen VVD, CDA, D66, GroenLinks en Christenunie hebben ondertekend. De verhoging wordt echter voor 1,5 miljard euro weer teruggegeven aan de burger door een lagere loon- en inkomstenbelasting in de eerste twee schalen. Voor de bouw betekent dit echter de tweede btwverhoging in één jaar tijd. tot 1 oktober 2011 werd voor verbouwingen van bestaande woningen tijdelijk het lage tarief van zes procent in rekening gebracht. De tijdelijke btw-verlaging was een maatregel om de bouwsector te stimuleren.

woon & interieur 2012

Die maatregel miste zijn effect niet, meent rené Meijboom. “De verlaging gaf echt een enorme ‘boost’ aan de economie. Dat heeft de bouwsector acht tot negen miljoen euro extra aan opdrachten opgeleverd”, weet hij. De regiomanager is echter bang dat de verhoging per 1 oktober 2012 een omgekeerd effect met zich zal meebrengen. “toen het lage tarief werd afgeschaft, zagen we dat meteen terug in de ordeportefeuille. Het was maandenlang stil in de bouw. nu begint het weer te lopen, maar zitten we weer met een btw-verhoging.”

GarantiE

Meijboom merkt dat mensen bij prijsverhogingen sneller naar de ‘zwarte’ markt grijpen. Hij raadt dat echter stellig af. “wanneer je kiest voor een erkent bouwbedrijf weet je wat je in huis haalt. Dat geeft een stuk zekerheid en garantie. Helaas hebben we veel oneigenlijke concurrentie van onofficiële bouwbedrijven. Dat komt de sector niet ten goede. Kies je voor een erkend bouwbedrijf, dan weten beide partijen wat ze aan elkaar hebben”, meent hij.

KansEn

Hoewel de bouw landelijk volgens het Centraal bureau voor de Statistiek het afgelopen jaar 9,3 procent aan activiteiten heeft moeten inleveren, blijft Meijboom hoop houden voor de toekomst. “natuurlijk zijn veel gemeenten aan het bezuinigingen en ligt de woningmarkt op veel plekken op zijn gat. Maar er zijn ook gemeenten en investeerders die juist in deze tijd hun kansen grijpen. Voor ons is het belangrijk dat die lichtpuntjes er zijn. Zij geven onze sector toekomst.”

btw 21%

btw-VerHoGinG rAAKt bouwSeCtor

Goed om te weten Btw. HoE zat dat ooK alwEEr?

btw staat voor de belasting op de toegevoegde waarde, ook wel omzetbelasting genoemd. in nederland kennen we twee tarieven. Voor producten en diensten die voorzien in de levensbehoefte wordt zes procent btw gerekend. onder deze categorie vallen onder andere etenswaren en draken, geneesmiddelen, boeken, personenvervoer, kappersdiensten en herstel van fietsen. ook voor werkzaamheden binnen een woning die al twee jaar lang in gebruik is, wordt zes procent btw gerekend. Daarbij gaat het om werkzaamheden als schilderen, isoleren, stucen, behangen en schoonmaken. Voor alle ‘luxe’ goederen en diensten, zoals brandstoffen, alcohol, elektronica, meubels, netwerkaansluitingen enz., wordt per 1 oktober 2012 21 procent gerekend. Kijk voor meer informatie op www.belastingdienst.nl.

‘KansEn GrijpEn ondanKs dE crisis’


groenrijk breDer assortiment s Heer Hendrikskinderen - Groenrijk Goes is vanaf vorig jaar nog steeds aan het verfraaien. De buitenplantenafdeling is begin van dit jaar vergroot met 450 m2 waardoor het assortiment flink is uitgebreid. Klanten uit de wijde omgeving weten dit inmiddels, en zelfs hoveniers maken hier gretig gebruik van. De aanvoer van de buitenplanten gebeurd twee keer per week zodat het assortiment steeds kan worden aangevuld, en de nieuwste soorten als eerste voor het publiek te koop zijn. Ieder seizoen heeft zijn charme in de tuin. Dit najaar is dit te zien in de ruime sortering bladhoudende heesters en vaste planten. In het grotendeels overdekte tuincentrum waar weersonafhankelijk inspiratie voor tuin en interieur kan worden opgedaan is de verandering ook niet onopgemerkt gebleven. De vijver-en aquariumafdeling is behoorlijk veranderd. Ook voor onze jonge bezoekers is het nu een lust om de vele soorten vijvervissen te bewonderen door de glazen panoramawanden van de verkoopbakken. Nu het najaar is aangebroken zijn er al een keur aan najaars artikelen te vinden om de vijver in het voorjaar weer in goede conditie te krijgen, zoals wintervoer, afdeknetten en zuurstofpompen.

Recentelijk is de kamerplantenafdeling flink uitgebreid met een veel breder assortiment, en wekelijkse aanbiedingen van de mooiste kamerplanten. De grote tafel met vele soorten orchidee뮠blijkt tevens een publiekstrekker te zijn. Voor degenen die de nieuwste trends op Foam en zijdebloemen willen volgen is het een lust om het grote assortiment uitgestald te zien in de meest actuele kleurcombinaties. De afgelopen maand zijn wij zelfs gestart met workshops hiervoor, al na 뮠 avond gaat u naar huis met een prachtig eigen gemaakt stuk voor op tafel of in de vensterbank. Deze workshops zetten wij in november en december voort met kerststukken. Voor meer informatie over de workshops, zie onze internetsite : www.groenrijkgoes.nl

De in het voorjaar geheel nieuwe wellness afDeling mag gerust een plaatje genoemD worDen

Bezoek onze nieuwe welness-hoek

Nieuwe Rijksweg 2 D • 0113-223359 www.groenrijkgoes.nl

In het gehele tuincentrum is al een behoorlijke vordering te zien met het inrichten van de kerstshow deze begint op 15 oktober a.s. De nieuwste kleuren, trends en kunstkerstbomen zijn te bewonderen. Bij menig bezoek zal zeker de kerstsfeer weer aangewakkerd worden. Deze maand wordt de bouw van een groot magazijn afgerond om de voorraad van het gehele tuincentrum nog beter op peil te houden. Het vorig magazijn wordt dan weer geheel omgebouwd tot vuurwerkwinkel waar wij vorige jaar mee gestart zijn. Al vanaf begin december kunnen vuurwerkbestellingen geplaatst worden en in de laatste 3 dagen van het jaar kan de bestelling opgehaald worden. U kunt de bestelling plaatsen op : www.bestevuurwerk.nl.

.

GroenRijk Goes

GroenRijk Goes

Meerdere modellen jacuzzi s en sauna s staan opgesteld, en worden door de ervaren verkoopmedewerkers uitgebreid gepresenteerd. Ook de installatie met de nieuwste besturingstechniek en service zijn hierin uniek te noemen. Ook voor de bestaande Jacuzzi s zijn de juiste onderhoudsmiddelen aanwezig.

Onze kamerplantenafdeling is vergroot, kom het uitgebreide assortiment nù bekijken!

Opening ker stshow: 15 oktober!


7

haal je eigen spa in huis!

Badkamer

Badkamertrends 2012

Toegegeven: het is zalig om een dagje te genieten in een spa of welnesscentrum. De sauna, het modderbad, de schoonheidsbehandelingen… U komt er helemaal mee tot rust. De vraag is alleen… wanneer?! Het valt immers niet mee om een hele dag zonder verplichtingen te vinden. Daarom is het in deze tijd dé trend om je eigen spa te creëren in de badkamer! door Vera de Geus

woon & interieur 2012

lucht en water de tijd dat de badkamer een

plek was waar je jezelf alleen even waste is voorbij. Het kan er vandaag de dag heerlijk vertoeven zijn, maar daar zijn wel een paar investeringen voor nodig. de regendouche zien we al langer terug in de nederlandse badkamers, maar hij is in de tussentijd aanzienlijk verbeterd. Zo zijn er nu regendouches waarbij het water vermengd wordt met lucht waardoor het water lijkt te bruisen en nog zachter op uw huid spettert. Bijkomend voordeel is dat u op deze manier aanzienlijk minder water verbruikt! wanneer u uw doucheritueel aanvult met heerlijke producten zoals etherische oliën en zalige bodylotions, is het gelukzalige gevoel aan het begin of einde van de dag compleet.

het regent zonnestralen

Het laten installeren van een regendouche is een vrij gemakkelijke manier om een gevoel van welness te creëren in je eigen badkamer. wie de mogelijkheid heeft om daar nog een sauna of infraroodcabine aan toe te voegen, zal ongetwijfeld nog langer in de badkamer verblijven om tot rust te komen. relatief nieuw op badkamer gebied is de heuse sunshower. dit is een douchecabine waarin je tíjdens het douchen de juiste dosis infraroodlicht krijgt. enorm onspannend en toch tijdbesparend! dit ‘nepzonnetje’ zorgt voor een fris en vrolijk gevoel, alsof je tijdens een mooie lentedag van het weer geniet. en dat is natuurlijk ook een uitkomst voor mensen die last hebben van een winterdipje. ook als je last hebt van pijnlijke gewrichten, schouders, nek of rug is de sunshower het overwegen waard. Het heeft volgens onderzoek namelijk ook nog eens een helend effect.

‘ik lig onder de douche!’

Liggen doe je in de badkuip en staan doe je onder de douche. althans, zo was het vóór 2012. Het allernieuwste op het gebied van badkamers is namelijk de horizontale douche! Lekker liggen en toch het verkwikkende resultaat van een lekkere douche. de douche heeft verschillende stralen waarvan de temperatuur natuurlijk te regelen is. ook bereiken ze alle delen van het lichaam, waardoor je lekker kunt blijven liggen!

Leuke weetjes

Badeendjes:

als een mini-woonkamer…

liggend douchen: de nieuwe sensatie!

de tijd dat de badkamer slechts praktisch was, is duidelijk voorbij. strakke witte tegels maken plaats voor sfeervol hout of stijlvol beton. Het is nu zelfs de trend om van de badkamer een soort van mini-woonkamer te maken. Compleet met ingebouwde geluidssystemen om vrolijke muziek te draaien om lekker wakker te worden of juist een rustgevend muziekje af te spelen om heerlijk te ontspannen. ook een in bad geïntegreerde televisie, een lekkere loungestoel en een stapel boeken zorgen voor het echte woonkamergevoel.

◆ in de 19e eeuw werden er al badeendjes gemaakt. Het eerste patent op een ‘rubber duck’ werd in 1886 aangevraagd. ◆ in 1992 is een container met daarin 29.000 badeendjes van een vrachtschip gevallen. een groot deel hiervan kwam aan op alaska, maar de andere eendjes vroren vast in het noordpoolijs. de laatste eendjes werden pas 15 jaar later teruggevonden. ◆ de grootste badeendjescollectie is van Charlotte Lee en bestaat uit 5.631 verschillende eendjes. * de duurste badeend ter wereld kost 1.000 dollar. op deze eend schitteren meer dan 5.000 swarovski kristallen.

milieuvriendelijk:

◆ Het waterverbruik bij een 5 minuten durende douche is gemiddeld 55 liter. Het gemiddelde waterverbruik bij een bad is 110 liter. ◆ Zingen of dagdromen onder de douche kost geld en water! een gemiddelde douche-beurt duurt daardoor wel 7 minuten langer dan normaal.

records!

welness naar wens

◆ Zes duitse jongeren hebben in 2005 het wereldrecord douchen gebroken. Ze brachten 101 uren (meer dan vier dagen) door onder een stortdouche. ◆ Het wereldrecord samen douchen staat op naam van deodorantmerk axe. deze zette 152 mensen samen onder een douche.


Het NatuursteenHuis VAKMANSCHAP SINDS 1771

Showroom

LoguS goeS iS verhuiSd naar vLiSSingen

Vanaf 1 oktober sluit LOGUS haar showroom in Goes en ontvangt zij al haar klanten graag in de

complete en ruime showroom met badkamers, natuursteen, kasten en vloeren in Vlissingen. De reden voor deze stap is de sterke terugloop van bouwprojecten van koopwoningen in MiddenZeeland. Het is derhalve niet meer lonend om nog twee showrooms in deze regio te exploiteren. In de showroom Vlissingen presenteert LOGUS een uitgebreid assortiment wand-en vloertegels, natuursteen, sanitair, kasten, laminaat, houten vloeren en overige vloerafwerkingen. Een ervaren team van 7 medewerkers staat er klaar om de klanten te adviseren zowel voor bouwprojecten als particulieren. Vanaf 1 februari 2013 zal er op locatie van huidige showroom in Goes een webwinkelshowroom komen, die gekoppeld is aan de webshop van LOGUS. De clicks and bricks aan elkaar verbinden is hiervan het doel. In de showroom voelen en op internet bestellen. Maar wel zonder alle services die de andere showrooms bieden. De ontwikkelingen op het gebied van internet gaan snel en LOGUS wil hierbij graag aansluiten met deze formule.

werkbladen

wanden

vloeren

terrassen

• Natuursteenvloeren vanaf € 30,-/m2 • Gratis opname en advies aan huis • Complete verzorging van alle werkzaamheden • Vraag vrijblijvend prijsopgaaf • 6 dagen per week geopend • Bezoek onze showroom

Het NatuursteenHuis BV  Stanleyweg 16, 4462 GN Goes  Tel (0113) 216 555

www.natuursteenhuis.nl

Zaterdag 6 & 20 oktober

Spannend Wonen bij Logus Vlissingen! Kom langs voor Italiaans design & lifestyle!

WIN EEN CITY NAATRIP MILA R VOO R 2 P AN ERS ! ONE

N

Open huis bij Logus Vlissingen:

De allernieuwste badkameropstellingen, laatste tegeltrends, interieuradvies, wijnproeverijen, heerlijke hapjes en nog véél meer spannend wonen! Scan deze code met uw smartphone en bekijk de acties online! Acties zijn geldig van 6 t/m 31 oktober 2012. Ga voor de voorwaarden naar onze website.

Vlissingen: Marie Curieweg 9-13, T 0118 - 69 00 25

LOGUSVLISSINGEN.NL


Ruiterplaatweg 2a 4493 Kamperland Tel. Fax 0113-372908 Ruiterplaatweg 2a 4493 PGPGKamperland Tel.0113-371588 0113-371588 Fax 0113-372908 Kamperland Tel. 0113-371588 Fax 0113-372908 e-mail: meulenbergwonen@solcon.nl www.meulenbergwonen.nl Ruiterplaatweg 2a 4493 PG Kamperland Tel. 0113-371588 Fax 0113-372908 e-mail: meulenbergwonen@solcon.nl www.meulenbergwonen.nl e-mail: meulenbergwonen@solcon.nl www.meulenbergwonen.nl olcon.nl www.meulenbergwonen.nl Ruiterplaatweg 2a 4493 PG Kamperland Tel. 0113-371588 Fax 0113-372908

e-mail: meulenbergwonen@solcon.nl www.meulenbergwonen.nl

r e b o t k O g n i d e i b n a a Maand ForboNovilon Novilon PVC-Stroken PVC-Stroken Forbo 2 p.m introductienu nu voor voor €€€29,95 29,95 p.m2. terterintroductie 29,95 p.m2.

Forbo Novilon PVC-Stroken Forbo Novilon PVC-Stroken ter introductie nuovergordijnen voor € 29,95 Nieuwe collectie en p.m2.

ter introductie nu voor € 29,95 p.m2. Nieuwe collectie overgordijnen en in-betweens in-betweens 7 kwaliteiten nu met 20% korting Korting.

7 kwaliteiten nu met 20% Korting.

Forbo Novilon PVC-Stroken r introductie nu voor € 29,95 p.m2.

http://webshop.meulenbergwonen.nl Nieuwe collectie overgordijnen Nieuwe collectie overgordijnen en en http://webshop.meulenbergwonen.nl Binnen- en Buitenzonweringen, Gordijnen, Vloeren, Meubelen, Woondecoratie, Slapen in-betweens in-betweens Binnen- en Buitenzonweringen, Gordijnen, Vloeren, Meubelen, Woondecoratie, Slapen 77 kwaliteiten nu met 20%20% Korting. kwaliteiten nu met Korting.

leuke, gezellige en

Opheffingsuitverkoop

maritieme woondecoraBinnen- en Buitenzonweringen, Gordijnen, Vloeren, Meubelen, Woondecoratie, Slapen tieartikelen voor leuke, Nieuwe collectie overgordijnen en gezellige prijzen 10% http://webshop.meulenbergwonen.nl http://webshop.meulenbergwonen.nl

Eind 2012 stopt Persia met de winkel in Bergen op Zoom. Binnen- en Buitenzonweringen, Gordijnen, Vloeren, Meubelen, Woondecoratie, Slapen

Perzische en Moderne Tapijten worden verkocht met royale korting.

in-betweens kwaliteiten nu met 20% Korting.20% Meulenberg Woninginrichting en Le Petit Moulin hebben sinds een paar weken een gezamelijke webshop online ; http://webshop.meulenbergwonen.nl

Le Petit Moulin staat voor leuke, gezellige en maritieme woondecoratieartikelen voor leuke, gezellige prijzen. Vanaf begin oktober komen de winter- en kerstartikelen weer binnen in het filiaal bij de Uithaven in Kamperland, t Spuistraatje nr. 6, maar ook in de shop-in-shop bij Meulenberg Woninginrichting vindt u een ruime keuze in sfeervolle hangers, kaarsen, windlichten en theelichthouders om u in de lange, donkere winteravonden licht en gezelligheid te brengen. Al deze artikelen zijn ook via de nieuwe webshop te bestellen. U kunt hierbij kiezen voor een afhaalorder, waarbij u geen verzendkosten betaald natuurlijk, maar ook het bedrag niet direct hoeft te voldoen via I-Deal, of u laat de artikelen bij u thuis bezorgen. Voor zover mogelijk worden de bestellingen de eerstvolgende werkdag verpakt en verzonden. Afhaalorders kunt u de eerstvolgende werkdag vanaf 10 uur s morgens komen ophalen en afrekenen.

40%

tp://webshop.meulenbergwonen.nl 30% Alles is tegenwoordig te bestellen via internet, dus vroegen wij ons af wat we nog zouden kunnen toevoegen. Een van de dingen waar onze klanten ons hoog op waarderen, is de service en het persoonlijk contact. Nu is persoonlijk contact via een webshop een beetje lastig. Maar toch hebben we gedacht dat te kunnen oplossen met een extra kennismakingsservice voor klanten uit de regio s Noord-Bevenland en Walcheren; tot eind 2012 krijgt u uw bestelling Gratis thuisbezorgd binnen 2 werkdagen. Op die manier heeft u als klant het gemak van thuis shoppen 24/7 en hebben we elkaar ook weer een keer gezien en gesproken. Via deze service is het ook mogelijk om gordijnrail op maat te bestellen en te laten bezorgen.

ngen, Gordijnen, Vloeren, Meubelen, Woondecoratie,

50 % Slapen

Gabbeh, Berber, Nepal, Handweef, Tribal Art, Nain, Isfahan, Qum, Patchwork......

Fortuinstraat 3 4611 NM Bergen op Zoom Tel.:0164-243509

www.persiatapijten.nl

sinds 1976


Showroomopruiming en magazijnoutlet

ngsi m i u r Op tot n e g n i kort

70%

Jtwee koken & baden Grenadierweg 17 Middelburg T 0118 - 641 386 info@j-twee.nl www.j-twee.nl

Onze showroom wordt vernieuwd • Korting op complete keukens • Diverse materialen tegen scherpe prijzen • Veel voordeel op badkameronderdelen

Wat kunt u van Jtwee verwachten • vertrouwde merken Baderie en SieMatic • kwaliteit en design voor ieder budget • montage en installatie met eigen personeel • de mooiste showroom van Zeeland!

www.badkameruitverkoop.nl Breda Alles voor uw badkamer IJmuiden

Riethil BV

UNIEK IN

NEDERLAND

Uit voorraad direct leverbaar met KORTINGEN van 40 tot 80% Alleen kwaliteit is wat bij ons telt

Kwaliteit en 80 showroombadkamers 2000 m2 magazijn voorraad. Topmerken zoals Duscholux, Sanijura, Huppe, Hoesch, Dansani, Dornbracht Grohé, V & B en vele andere topmerken. Douchewanden, (bubbel)baden, stoomcabines, kranen, douchebakken, meubels, douchepanelen, etc.

design in showroomopruiming J-twee

J-Twee is gevestigd in Middelburg en specialist op het gebied van badkamers en keukens. Daarbij wordt ingezet op een breed aanbod en goed advies. Al bijna 20 jaar lang ervaring, en toonaangevend op de Zeeuwse markt. Dat is J-Twee in Middelburg. Vanaf dit najaar gaat deze keuken- en badkamerspecialist de showroom alweer vernieuwen. Dat wil zeggen: Showroomopruiming!

Bezoek onze showroom op afspraak ook ‘s avonds om onze zeer uitgebreide collectie te zien 4825 AP Breda, Riethil 20, telefoon 076-2600063 & 1973 XM IJmuiden, Zuiderkruisstraat 42, telefoon 06-28448040 Openingstijden: alle 7 dagen geopend van 11.00-18.00 uur info@showroombadkamer.nl http://www.badkameruitverkoop.nl

Naast de tijdelijke showroomopruiming is er in het pand van J-Twee aan de Grenadierweg in Middelburg een ruimte voor de verkoop van losse artikelen uit het magazijn ingericht.U kunt hier kwalitatief hoogwaardige materialen kopen tegen sterk gereduceerde prijzen. Natuurlijk kunt u met al uw vragen terecht bij de deskundige medewerkers van J-Twee. In het kader van de showroomopruiming gaan onder andere 3 showroomkeukens in de verkoop om plaats te maken voor een vernieuwd aanbod. In dat nieuwe aanbod kunnen klanten nog steeds rekenen op de kwaliteit en het design dat men van J-Twee gewend is. Bovendien houdt J-twee vast aan de vertrouwde merken van Baderie en SieMatic. Concreet betekenen de acties dat er voor klanten forse kortingen worden gegeven op diverse badkamer- en keukenonderdelen die J-Twee of vanuit de voorraad verkoopt of als showmodel. Op=Op natuurlijk!


11

de duurzame keuken als hart van het huis

checklist voor het kopen van een keuken

Wie wel eens naar klassieke kostuumdrama’s of sprookjes op televisie kijkt, kent de keukens van vroeger. Het waren verzamelplaatsen voor de dienstmeiden, koks, tuinmannen en het andere personeel. De bewoners van de landhuizen of kastelen waagden het niet in de keuken te komen. Dat was niet de plek waar zij hoorden te zijn. Ze konden hem misschien niets eens vinden, omdat de ruimte zelf meestal onherkenbaar verborgen zat in een verre hoek van de kolossale kastelen.. VAn onZe redACtie Hoe anders is het tegenwoordig. de keuken lijkt steeds meer het meeting point te worden in huis. waar ze tot vroeger vaak waren afgezonderd van de rest van het huis, vormen keukens nu het middelpunt van een woning. open keukens zijn al veel langer gangbaar, maar de moderne keuken is echt een verlengstuk van de woonkamer of zithoek. Als iemand staat te koken, kan die gewoon kletsen met de ander, die nog even aan het werk is achter zijn of haar bureau. en ook de kinderen in de spelen binnen oogafstand. de keuken wordt steeds socialer, oordeelden kenners op de grote keukenbeurs euroCuchina, eerder dit jaar in het italiaanse milaan. omdat keukens bovendien in iedere kleur en stijl te koop zijn, passen ze bovendien in elk interieur. ontwerper Alfredo Häberli is de geestelijk vader van het idee. Hij opperde in 2008 al het idee van de keuken als ‘hart van het huis’. Hij gebruikt zelf vooral hout, omdat dat warmte uitstraalt. Kenners zeggen sowieso dat hout om die reden weer helemaal in is in de moderne keuken. Architect pietro Arosio kwam op de beurs met een ander idee. Hij liet in milaan een keuken als wandelement zien. de zwevende keuken komt als het

een keuken kopen doe je niet zo maar. Hieronder een paar eenvoudige tips waar je altijd aan moet denken. werk het lijstje af en je weet zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan. ◆ Bedenk vooraf wat je wilt uitgeven. Keukens zijn er van klein tot groot en dus ook van betrekkelijk goedkoop tot extreem duur. Schrijf voor jezelf een ◆ Hoe wil je koken? Laat daar je keuze vanaf hangen. Kook je het liefst op gas? ga dan voor gas. ◆ maak een tekening van de ruimte waarin je nieuwe keuken moet komen. Zorg voor de precieze maten en teken de deuren en ramen op de juiste plek in. Vermeld ook (eventuele) bijzonderheden in de ruimte. ◆ welke kasten en laden wil je hebben en hoeveel? Heb je drie complete serviezen, dan heb je heel wat meer opbergruimte nodig dan een alleenstaande met vier borden en vier glazen. ◆ denk heel goed na over de materialen. Het mooiste is niet altijd het meest praktische ◆ de apparatuur is verschrikkelijk belangrijk in de moderne keuken. Zorg dan ook dat je de goede oven, vaatwasser, koelkast enzovoort kiest en vraag wat de leveringsvoorwaarden en garanties zijn.

woon & interieur 2012

Leuke weetjes

KeuKenS

KeuKen wordt meer en meer een meeting point

ware uit de muur tevoorschijn. Hij is klein, maar biedt tegelijkertijd veel ruimte en comfort.

duurzaam

op de beurs in italië waren meer ontwikkelingen op het gebied van keukens te zien. Zo zijn hulpmiddelen vaak in de keuken verwerkt. Snijplanken en werkbladen komen pas tevoorschijn als je ze nodig hebt. een andere trend ligt op een ander vlak. in milaan was vrijwel elke keuken duurzaam gebouwd en waren de apparaten energiezuiniger dan voorheen. op dat gebied worden de fabrikanten steeds inventiever. whirlpool leek voorop in de strijd te gaan. Zo waren er bijvoorbeeld voorbeelden te zien van aan elkaar gekoppelde koelkasten en vaatwassers. de restwarmte van de koelkast wordt dan gebruikt voor het opwarmen van het water in de vaatwasser. een keuken met alleen maar groene apparaten zou een energiebesparing van wel 70 procent kunnen opleveren.

Bron: perscentrum wonen

‘Groene keukenapparaten kunnen 70 procent besparinG opleveren’


Herfstaanbiedingen Kaplun

Norma’s Edition 7 matras:

Matrassen- en beddenmakers sinds 1884

Dit programma heeft actuele strakke lijnen, afgewisseld met paneeldeuren en de bijzondere grepen geven dit programma een landelijke uitstraling. Het is leverbaar in andere kleuren en het hout heeft een ruwe en natuurlijke uitstraling. Dit noemt men scratched oak.

Hebbes!

Nu twee matrassen voor slechts € 595,- (80 x 200 cm)

Norma’s Edition 7 matras:

Nu tweede matras gratis!! Een kwaliteits pocketveringmatras van de Nederlandse topfabrikant Norma.

Nu tweede matras gratis!! Een kwaliteits pocketveringmatras van de Nederlandse topfabrikant Nu v Er kr Ontspannen slapen en fit dNorma. riE co ijgba ar iN mfor co m t l ag fol a ontwaken! EN: s tic , ÉN TRA A

GSCH

l atEx U IM !

*Verkrijgbaar in diverse maten.

Ontspannen slapen en fit ontwaken! Nu extra aantrekkelijk: tweede matras gratis! En verkrijgbaar in diverse maten. Overtuig uzelf bij...

Interieurstoffen & Zonwering gordijnen houten jaloezieën vouwgordijnen plissés rolgordijnen in-betweens duo-rolgordijn alu-jaloezieën paneelgordijnen

Woninginrichting Pieterse Noordelijke Achterweg 58-79a

4424 EG Wemeldinge Telnr.: 0113 - 621296

De BTW OMHOOG? Bij ons betaald t U helemaal geen BTW

Creativo Met het creativo concept kunt u uw woonkamer geheel naar eigen Idee inrichten, hoeveel ruimte u ook beschikbaar heeft en wat uw smaak ook is. Hartelijk welkom in een elegante wereld vol exclusiviteit, waar de mogelijkheden bijna onbeperkt zijn. Wij geven een folder uit van creativo, daarin zit een voucher, Als u die inlevert dan krijgt u de BTW op al uw Creativo aankopen volledig terug. (Actie duurt tot 01-12-2012).

www.pieterse-wonen.nl

ALLES ONDER EEN DAK! Aan de Cittersweg in Arnemuiden vindt u een eigentijdse winkel met een uitgebreid assortiment harde en zachte vloeren, behang, gordijnstoffen en raamdecoratie en natuurlijk de mooiste meubelen. Alles onder één dak zodat u alle producten qua kleur, dessin en materiaal perfect op elkaar kunt afstemmen voor een harmonieus geheel. Bezoek snel onze winkel en laat u vrijblijvend inspireren en adviseren!


13

recycling dringt door tot huiskamer De echte trendwatchers hadden het natuurlijk al in de gaten. Meubels in de befaamde Chesterfield-stijl zijn bezig aan een gestage opmars. Ook gerecycleerde materialen zijn helemaal hot, net als de wat grovere landelijke meubelen. Nieuw is de introductie van meubels met ingebouwde televisie, dvd en muziekspeler.

meubels

Chesterfield-stijl bezig aan gestage opmars

woon & interieur 2012

door addo sprangers

‘liefhebbers landelijke woonstijl worden op wenken bediend’

met de Chesterfield-stijl worden allerlei meubelen bedoeld die zogezegd gecapitonneerd zijn. Van boxsprings met gecapitonneerde hoofdborden tot uiteraard de gecapitonneerde stoelen en banken. Voor een eigentijdse look worden deze gecapitonneerde meubelen gecombineerd met strakke lijnen, hetgeen ze tot een ware blikvanger maakt. ecologie blijft een zeer sterke interieurtrend. meubelen die geproduceerd werden met gerecycleerde materialen doen het meer dan goed in het interieur. bijzonder aan deze meubelen is dat ze een verhaal te vertellen hebben. gerecycleerd hout dat gebruikt wordt om nieuwe meubelen te maken, kan bijvoorbeeld afkomstig zijn van een oude schuur of vloer. het maakt deze meubelen wel meteen tot unieke stukken. neem bijvoorbeeld de palletsalontafels die worden vervaardigd met gebruikte pallets van grof hout. met industriële wielen onder de pallet en een glasplaat er bovenop krijgt een dergelijke tafel een robuuste en stoere uitstraling. de glasplaat geeft de tafel een luxe finishing touch. als variatie kan de pallet ook licht geschuurd en geschilderd worden.

doorleefd

Leuke weetjes

schommelstoel

even relaxen in een schommelstoel. Veel mensen zweren erbij. maar waar komt de schommelstoel eigenlijk vandaan? helemaal na te gaan is het niet, maar volgens overlevering zouden de eerste schommelstoelen zijn gebouwd in de tijd van de ‘pilgrims’ die zich in 1620 in het amerikaanse massachusetts vestigden. een bekend model uit die tijd was de ’shaker’, genoemd naar de gelijknamige geloofsbeweging. dat model geldt nog altijd als het oermodel op basis waarvan alle navolgende modellen zijn gemaakt. een schommelstoel biedt pure ontspanning. zo kunnen moeders hun kinderen beter kalmeren door de schommelende beweging. de schommelstoel wordt trouwens ook gebruikt in de geneeskunde. de wetenschapper n.m. watson constateerde namelijk dat het regelmatig schommelen ertoe bijdraagt dat bijvoorbeeld dementerende patiënten rustig worden.

liefhebbers van de landelijke woonstijl worden eveneens op hun wenken bediend. de meubelen worden nog ruwer en grover van structuur voor een doorleefd karakter. geborsteld materiaal en vergrijsd hout wordt daarbij veel gebruikt met ambachtelijke kenmerken, gecombineerd met decoraties van tin, koper brons en aluminium of zilveren randen voor de luxe en romantische finishing touch. de meubels met ingebouwde televisie, dvd en muziekspeler, welke ikea in 2013 op de nederlandse markt gaat brengen, zouden wel eens voor een verrassend element in vele huiskamers kunnen gaan zorgen. de meubelserie combineert led televisiescherm, cd-, dvd- en bluray-speler, radio, mp3speler en internetverbinding. opvallend en handig is dat de elektronica bediend kan worden met één enkele afstandsbediening.


Perfectie in maatwerk Kijk, bouwmarkten zijn er genoeg; mooie en ruime zaken met een enorm assortiment. Maar het is vaak echt doe-het-zelf wat betreft advies en ondersteuning. Dat kan anders, vinden ze bij Hubo. Hubo, dat zijn toch die kleine en dure doe-het-zelf winkeltjes die je links en rechts nog vindt ? Tja, een mens kan zich vergissen; met meer dan 200 vestigingen in Nederland en als onderdeel van een professionele organisatie met meer dan 463 aangesloten bedrijven, is het al ruim 40 jaar een speler van formaat op de doe-het-zelf markt.

Wat er dan anders kan bewijzen de mensen van Hubo elke dag; een assortiment waar over nagedacht is; geen rubberboten maar puur doe-het-zelf, kwaliteit voor een scherpe prijs, advies vanuit ervaring, voor de klus waar jij aan bezig bent. Maar het grote onderscheid zit toch in het feit dat je bij een Hubo gewoon dingen op maat kan krijgen. Van vuren latje tot inloopkast, van rolgordijntje tot enorm zonnescherm. Ze geven gewoon eerlijk

advies, meten het gratis thuis op en als je dat wilt wordt het vakkundig gemonteerd. Hoe kunnen ze nou goed zijn in zo veel verschillende dingen is de vraag die bovenkomt. Ook daar weten ze bij de Hubo een antwoord op; scholing, specialisatie en een goede ondersteuning van fabrikanten. Daarnaast zijn er binnen maatwerk heel veel overeenkomsten wat betreft maatvoering en technieken, ook daar versterkt het een het ander. Verrassend is dat het prijsniveau voor maatwerk bij Hubo gewoon scherp te noemen is. Dit komt door een hoge mate van organisatie en standarisatie en een verregaande samenwerking met fabrikanten. Noem het handig in de ruimste zin van het woord. Alles in ogenschouw nemend mag de Hubo-organisatie met recht hun slogan uitdragen: Hubo staat voor perfectie opmaat ! Op Walcheren is Hubo vertegenwoordigd in Westkapelle, Koudekere en Oost-Souburg.

Hubo Koudekerke, Badhuisstraat 8a, Koudekerke, 0118 551950, Hubo “De Bezige Hand�, Buteuxstraat 10-12, Oost-Souburg, 0118 461241 Hubo Westkapelle, Zuidstraat 118, 4361AJ Westkapelle, 0118-572612l, www.hubo.nl

Otak en cOlOrs@HOme geOPend in arnemuiden In Arnemuiden gaat aan van Cittersweg 2 A-3 een totale woonwereld schuil met OTAK en Colors@Home. OTAK is op 400 m2 een mooie, sfeervolle winkel waar een compleet, trendy en eigentijds meubelassortiment te vinden is. Gezellige woonstudio s met OTAK meubelen in diverse stijlen. Van banken, dressoirs en eethoeken tot fauteuils, kasten, verlichting tot wanddecoraties en kussens. Eigenaar Frans van de Lavoir is erg enthousiast over zijn nieuwe winkel.

Het assortiment behang, gordijnen, harde en zachte vloeren en raamdecoratie is terug te vinden in het Colors@Home gedeelte van de winkel. Alle producten zijn zorgvuldig gecollectioneerd en op een zeer kleurrijke wijze gepresenteerd. Met de vele bekende merken kan een breed aantal woonstijlen worden gerealiseerd. Door de vele verschillende meubels, materialen, stijlen en kleuren is het niet voor iedereen even gemakkelijk om een keuze te maken. Daarom bieden we bij OTAK en Colors@ Home graag de helpende hand. We zien er naar uit om u te adviseren bij uw aankopen.

Onze persoonlijke aanpak maakt ons uniek, aldus Frans. Profiteer de komende weken van een zeer aantrekkelijke actie op behang en gordijnen.Van 1 t/m 13 oktober ontvangt u maar liefst 25% korting op deze productgroepen. Kom dus snel naar Colors@Home en OTAK en geniet deze winter van een nieuw interieur. U bent van harte welkom van maandag t/m zaterdag tussen 10.00 17.30 uur of op afspraak.

Voor vakwerk in maatwerk!

kasten horren deuren vloeren sleutels shutters mengverf sierbeslag hout/plaat zonwering ijzerwaren werkbladen schuifdeuren radiatorkasten raamdecoratie veiligheidsbeslag

De eerste de beste

Ook voor sfeervolle decoratieve oplossingen om uw interieur te beschermen tegen zonlicht

Koudekerke: Badhuisstraat 8/a Westkapelle: Zuidstraat 118, Oost-Souburg: Buteuxstraat 12

Postcode: 4371 EL Postcode: 4361 AJ Postcode: 4388 CW

Telefoon: 0118 - 551 950 Telefoon: 0118 - 572 612 Telefoon: 0118 - 461 241 (wo gesloten)


alles mag in het interieur!

Vernieuwen was nog nooit zo eenVoudig

‘Kleuren, materialen, patronen, mix ze naar hartenlust’

Leuke weetjes tips

◆ een nieuwe draai aan je interieur geven, begint met goed kijken. Belangrijke uitgangspunten zijn hierbij: waar komt het licht vandaan? waar zitten de deuren? ◆ Maak een mood board. dit is een grote ondergrond, bijvoorbeeld een stuk karton van 1 bij 1 meter, waarop je knipsels vastmaakt. snuffel door kranten en tijdschriften en knip alle plaatjes uit die je aanspreken over interieur in de breedste zin van het woord. Kleuren, meubels, accessoires, het maakt niet uit. doe dit spontaan en op gevoel, dus zonder er veel over na te denken. Bevestig de plaatjes op het mood board en als het vol is, zie je vanzelf welke stijl en kleuren er het meest naar voren komen. die uitstraling past bij jou. ◆ alleen al met het verschuiven van je meubels kun je veel bereiken. Hierbij is de plek voor je belangrijkste meubelstuk uitgangspunt. door je bank een stukje van de muur af te zetten, voorkom je een ‘volgepropt’ effect. op internet kun je floorplanners vinden die je helpen bij een leuke en functionele indeling van de kamer. ◆ Balans creëer je door grote en kleine meubels en accessoires gelijkmatig over een ruimte te verdelen. ◆ Kies één voorwerp in een ruimte als blikvanger en pas daar de rest van de inrichting op aan. zo gaat de aandacht vloeiend naar dat ene pronkstuk en zorg je er tegelijkertijd voor dat de inrichting niet te druk wordt. ◆ Kleine verandering, groots resultaat: verf een (gedeelte van een) muur, koop bloemen en planten (echt of nep), verander de wattage van je lampen, vernieuw de knoppen op je kasten of ga in de weer met kussens. Je zult ervan versteld staan wat het doet voor je interieur!

paK het professioneel aan

droom je van een sprankelend nieuw interieur, maar zit je met je handen in het haar over hoe je dit bereikt? schakel dan een expert in. ook bij jou in buurt zijn er genoeg deskundigen die jouw woning of een deel ervan een nieuwe look kunnen geven, precies zoals jij het graag wilt.

Onze kledingkeuze wisselt met de seizoenen en steeds meer mensen passen ook hun interieur aan op de jaargetijden. En dat hoeft helemaal niet veel moeite, tijd of geld te kosten!

woon & interieur 2012

interieur

15

door Britta Janssen

de nieuwe trends maken het ons nog makkelijker om ons interieur helemaal om te gooien, want alles mag. Kleuren, materialen, patronen, dessins, we kunnen ze naar hartenlust mixen. dus ben je verknocht aan verschillende stijlen, dan zit je met de nieuwe trends goed. Helemaal omdat het ook hip is je eigen unieke stijl te presenteren in je huis. en ook accessoires mag je eindeloos combineren.

Grote (herfst)schoonmaak!

tweede Kans we

denken al langer ‘groen’ bij de inrichting van onze huizen en tuinen. dat zet zich de komende tijd nog door. niet alleen zijn we door de crisis bewuster bezig met wat we uitgeven, ook vinden steeds meer mensen het belangrijk om goed met natuur en milieu om te gaan. daardoor zetten we meubels en spulletjes minder snel aan de kant, maar geven ze een tweede kans door een likje verf of een nieuwe stofje. een volledig nieuwe inrichting zien we steeds vaker als verspilling, niet origineel en niet passend bij een milieuvriendelijke levensstijl. deze tendens zet zich ook voort in de modekleuren voor dit seizoen, want hierin zijn de trefwoorden natuurlijk, traditioneel, persoonlijk, duurzaam en positief belangrijk. die laatste ook als reactie op de economische crisis. dat vertaalt zich in tinten als blauw, zand, off-whites, wijnrood, beige, donkerbruin, zilver, zwart, grijs en wit. ook wat materialen betreft is ‘natuurlijk’ belangrijk. Het gaat dan bijvoorbeeld om vilt, carbon, foam en fluweel.

Wij ruimen nù tegen elk aannemelijk bod! 2

6000m Antiekparadijs

div kleuren van 1895,nú

min. 1000! tuinbeelden op voorraad

1395,-

uniek in gietijzeren en bronzen verlichting

6000 m2 antieke meubelen in alle houtsoorten en stijlen

gedisseld eiken in elke maat en uitvoering.

nieuw en oud hekwerk

Sla nú uw slag

Antiekparadijs Steenbergseweg 45 Lepelstraat (gem. Bergen op Zoom) 0164-686324


DE PAGTER ANTIEK & INTERIEUR www.depagterantiekeninterieur.nl

Middelburg Herenstraat 9 Segeersstraat 8 (0118) 63 41 33

Ook 1 ste zondag v.d. maand geopend

Domburg Markt 1 (0118) 58 11 20

Ook iedere zondag geopend

Veere

Kaai 53 (0118) 50 18 54 Ook iedere zondag geopend

● modern landelijk ● robuste tafels

● comfortabel zitten ● tijdloze trends ● origineel antiek ● woonaccessoires en decoraties ● enorme variëteit ● eigen import ● uniek woonconcept ● groot assortiment verlichting ● onderscheidende collectie ● verbazend veel meubels ● sfeervol ● mondiale allure

● eigen bezorgdienst

VernieuWd de pagter antiek en interieur

PAND AAN SEgEERSSTRAAT EN HERENSTRAAT IN MIDDElBuRg FlINK uITgEBREID

heeft nog steeds uniek aanbod

MIDDELBURG De Pagter Antiek en Interieur aan de Herenstraat en Segeersstraat in Middelburg is na een maandenlange verbouwing flink uitgebreid. Er zijn vele vierkante meters met mooi antiek, unieke meubels en woonaccessoires bijgekomen. Eigenaar Erik de Pagter is misschien nog wel het meest verguld met de nieuwe meterslange pui aan de Segeersstraat. VAN ONZE REDACTIE

Je kunt nu lekker ronddWalen door alle ruimten, die allemaal een eigen uitstraling en sfeer hebben

Hoewel hij altijd zal blijven kijken of hij zaken kan aanpassen en vernieuwen, vindt Erik de Pagter dat hij nu een ideale winkel in Middelburg heeft. De ingang aan de Segeersstraat zat voorheen tussen van alles verstopt , zegt hij. Daardoor wisten mensen soms niet dat wij hier zaten en liepen ze voorbij. Toen de kans kwam het pand naast zijn zaak aan te kopen, twijfelde hij dan ook niet. Na een maandenlange verbouwing en de bouw van een tien meter lange glazen pui, vrijwel naast de bestaande ingang aan de Segeersstraat, kan niemand de zaak meer ongemerkt voorbij lopen. Binnen is veel aandacht voor details. Zo heeft hij 驮 van de historische muren ongemoeid gelaten en er imposante eeuwenoude deuren in laten zetten. Ook zijn sommige vloeren en plafonds in de originele staat gelaten of juist daar in terug gebracht. Er is in ieder geval geen systeemplafond meer te zien. Je kunt nu lekker ronddwalen door alle ruimten, die allemaal een eigen uitstraling en sfeer hebben. Wij verkopen hier ook sfeer. We laten zien hoe je je eigen huis zou kunnen inrichten. De verbouwde zaak beslaat nu zo n 3000 vierkante meter.

Daarop laat De Pagter, die ook winkels heeft in een voormalige kerk aan de Kaai in Veere en in het oude gemeentehuis op de Markt in Domburg, zijn uitgebreide wen gevarieerde assortiment aan meubels en vele woonaccessoires zien. Het assortiment omschrijven is moeilijk, zo niet onmogelijk. Qua antiek zie je Engelse ladekasten, Franse kasten en tafels, Hollandse kabinetten, geschilderde kasten, secretaires, bureaus, vitrinekasten, spiegels, maar je loopt ook langs en onder vele glazen en bronzen kroonluchters en moderne, fraai vorm gegeven lichtarmaturen, eigentijdse, soms unieke meubelen, prachtige moderne tafels van robuust hout en stoffen en leren banken van Hollandse makelij. We hebben niet het standaard aanbod. Het is een uniek concept.

Werkplaats

Naast de ingekochte meubels en accessoires heeft De Pagter Antiek en Interieur ook een werkplaats bij de zaak in Middelburg. Daar worden antieke meubels gerestaureerd, opgeknapt en eventueel aangepast aan de wensen van de klanten en tafels en kasten geschilderd naar eigen en klassiek ontwerp. Na restauratie zijn de modellen te vinden in 驮 van de ruimten van de winkel in Middelburg. De zaak in de Zeeuwse hoofdstad is tevens groothandel voor winkeliers. Meer informatie: www.depagterantiekeninterieur.nl.

De Pagter Antiek en Interieur. Herenstraat 9 en Segeersstraat 8, Middelburg. Telefoon: 0118-634133. E-mail: info@depagterantiekeninterieur.nl.


‘zonwering zorgt ook voor Sfeer, Stijl en privacy’

Hoe licht of donker je een ruimte wil hebben en wel of juist geengebruik maken van de warmte van de zon, je regelt het moeiteloos met zonweringbij je ramen.

slapen? of om het buiten houden van fel zonlicht en warmtezonder het zicht naar buiten te verliezen? met advies op maat krijg je eenantwoord op al je vragen.

wat je smaak of de stijl van je huis ook is, buiten- en binnenzonweringis er in alle soorten en maten. daardoor kan iedereen er op een smaakvolle enpassende manier zijn voordeel mee doen. Als je op zoek gaat naar de zonweringdie bij jouw woning past, kom je erachter dat de eindeloze mogelijkheden ookregelmatig uitgebreid worden met nieuwe ontwikkelingen en producten, zoals textieldakenen biologisch afbreekbare rolgordijnen. een textieldakbestaat uit een stevige aluminium palenconstructie en een flexibel dak vantextiel. hiermee kun je kleine, maar ook grotere delen van je tuin, balkon ofterras overdekken. omalle mogelijkheden op een rijtje te krijgen en erachter te komen welke vorm vanbinnenzonwering perfect bij jouw wensen past, kun je het beste een specialistin de buurt bezoeken.

goede zonwering levert energiebesparing op in ruimten die zijnvoorzien van airconditioning. daarbij zorgt zonwering ook voor sfeer, stijl enprivacy. er zijn allerlei soorten materialen en kleuren mogelijk en zonweringkan ook functioneel, slijtvast, duurzaam, onderhoudsvriendelijk, vuilafstotend,uv-bestendig en anti-allergeen zijn. het aanbod wordt steeds luxer. detraditionele zonwering, zoals horizontale jaloezieën, maken steeds vaker plaatsvoor modernere varianten, zoals shutters en brede paneelgordijnen. shutters hebbenbeweegbare lamellen en daarmee blijft de warmte buiten, maar de frisse luchtniet. ook kan een shutter fungeren als scheidingswand. ze zijn verkrijgbaar inallerlei vormen, (milieuvriendelijke) materialen, kleuren en breedtes.

oploSSingen goede zonwering, in wat voor gebouw dan ook, zorgt voor beterelichtverdeling en een aangenaam woon- en werkklimaat. iedere situatie vraagt omspecifieke oplossingen. gaat het om een babykamer waarin de baby de hele dagdoor moet kunnen

Nieuwe behangcollecties zijn binnen!

Bron: Perscentrum wonen

20% korting op alle behang Actie geldig t/m 20 oktober wat iS er allemaal mogelijk? een aantal voorbeelden: Plisségordijnen • TwinPlissé Rolgordijnen • TwinRolgordijn Paneelgordijnen • Verticalelamellen Jaloezieën • Vouwgordijnen Shutters • Horren rolluiken

Fixet ‘s-Gravenpolder Spoorstraat 51 ’s-Gravenpolder Tel. 0113-312413 www.fixetsgravenpolder.nl

zonwering

Stem licht en warmte af op jouw wenSen met zonwering

woon & interieur 2012

AAn de Al eindeloze mogelijkheden worden steeds weer nieuweontwikkelingen toegevoegd

17


Wonen op hoog niveau in Vlissingen!

De speciali st in tijdelijke verhuur !

Zaterdag 13 oktober a.s. infodag Hooglicht van 10:00 tot 12:00 uur

U bent welkom in het modelappartement op de 12e verdieping, Rubenslaan 76.

Koo en b p nu

e geen taal 2 ja woon dubbele ar laste n*!

• Nieuw baken van Vlissingen • Totale hoogte 53 meter! • Magnifieke vergezichten • Zicht op zee! • Fijne, groene omgeving • Bijzondere architectuur • Plattegronden van 123 tot 187 m2 (excl. buitenruimte!)

• Riante raampartijen • Veel en prettige lichtinval • Hoge kwaliteit materialen • Overdekt parkeren en eigen berging • Entreebeveiliging • Comfortabel, veilig wonen

© Foto: Van der Warf

Een project van

r r Voo u e K r o a Vo nstapKl ar een i rtement? lijke e appa nze tijd d no en (wan r nu va Profitee -klaar-pakkett euken). kant-en fwerking en k ra en vloe naf

al va 0,€ 13.10 incl. en zijn Alle prijz n/plaatsen ge en br aan

INFO@BREDA-ROTSVAST.NL WWW.ROTSVAST.NL

Verkoop:

ADV_Rotsvast_Vestiging_228X295.indd 9

T 0111 - 64 15 96 www.bouwbedrijfboogert.nl

Molenwater 97, Middelburg Tel (0118) 689 000 - info@sinke.nl

Meer informatie vindt u op: www.hooglicht.nl

Middelburg info@middelburg-rotsvast.nl 0118-611412 www.rotsvast.nl

ste uit op

25-09-12 14:56

SNS Hypotheken SNS Hypotheken Altijd een passend advies Uw betrouwbare partner met meer dan 30 kantoren in Nederland !

Altijd een passend advies

SNS Hypotheken Altijd een passend advies

Hypotheken zijn er in alle soorten en maten. Een SNS Adviseur kan je prec Want zoveel mensen, zoveel wensen. Ben je welke hypotheek het beste b Hypotheken zijn er in alle soorten en maten. Een SNS Adviseur kan je precies laten zien starter? Ga je Ben verbouwen? Ofhypotheek loopt je renteNieuwsgierig Want zoveel mensen, zoveel wensen. je welke het beste bij jou past. naar je mogelij vaste af? Het isNieuwsgierig van het grootste Maak dan eens een afspraak starter? Ga je verbouwen? Of periode loopt je rentenaar je mogelijkheden? je hypotheek perfect aansluit op SNS via 0900 - 18 50 vaste periode af? Het isbelang van hetdat grootste Maak dan eens een afspraak metAdviseur een jouw woonwensen of(lokaal loop binnen belang dat je hypotheek perfect aansluit open levensfase. SNS Adviseur via 0900 - 18 50 tarief) bij de SNS Wi

Gouvernementsplein 28, Bergen op Zoom SNS Hypotheken Hypotheken zijn er in alle soorten en maten. Een SNS Roselaarplein Adviseur kan je precies laten zien 23, Roosendaal Want zoveel mensen, zoveel wensen. Ben je advies welke hypotheek het Klokstraat 3,beste Goes bij jou past. Altijd een passend Nieuwe Burg 19, Middelburg starter? Ga je verbouwen? Of loopt je renteNieuwsgierig naar je mogelijkheden? jouw woonwensen en levensfase.

of loop binnen bij de SNS Winkel.

Gouvernementsplein 28, Bergen op Zoom Roselaarplein 23, Roosendaal Klokstraat 3, Goes Nieuwe Burg 19, Middelburg Markendaalseweg 60, Breda 60,een Breda vaste periode af? Het is van het grootste Markendaalseweg Maak dan eens afspraak met een Hypotheken zijn er in alle soorten en maten. Een SNS Adviseur kan je precies laten zien belang dat je hypotheek perfect aansluit op SNS Adviseur via 0900 - 18 50 (lokaal tarief) Want zoveel mensen, zoveel wensen. Ben je welke hypotheek het beste bij jou past. jouw woonwensen en levensfase. of loop binnen bij de SNS Winkel. starter? Ga je verbouwen? Of loopt je renteNieuwsgierig naar je mogelijkheden? vaste periode af? Het is van het grootste Maak dan eens een afspraak met een belang dat je hypotheek perfect aansluit op SNS Adviseur via 0900 - 18 50 (lokaal tarief) jouw woonwensen en levensfase. of loop binnen bij de SNS Winkel.

ken 28, Bergen op Zoom sendGouvernementsplein advies

maten. Ben je rente-

Breda info@breda-rotsvast.nl 076-5220565 www.rotsvast.nl

Roselaarplein 23, Roosendaal Een SNS Adviseur kan3, je precies laten Klokstraat Goes Gouvernementsplein 28,zienBergen op Zoom welke hypotheek het beste bij jou past. Roselaarplein Roosendaal Nieuwe Burg23,19, Middelburg Nieuwsgierig naar je mogelijkheden? Klokstraat 3,afspraak Goesmet een60, Breda Maak dan eens een Markendaalseweg

SNS AdviseurBurg via 090019, - 18 50 (lokaal tarief) Nieuwe Middelburg of loop binnen bij de SNS Winkel. Markendaalseweg 60, Breda 8, Bergen op Zoom


trendy tapijt

Ook lekker warm aan je voeten is tapijt, de meest behaaglijke vloerbedekking die er bestaat. tapijt is toepasbaar op iedere ondergrond en kan zelfs op de trap aangebracht worden. Een tapijt of vloerkleed is bovendien ook geluiddempend. Ideaal voor de bovenverdieping. Met tapijttegels kan je eindeloos variëren door patronen aan te leggen of verschillende kleurtinten te gebruiken. Vooral de warme natuurtinten, zoals vanille of aardekleuren doen het goed. Dat maakt een tapijt extra warm en aangenaam.

glinsterende gietvloeren

WOON & INtERIEuR 2012

voetjes op de vloer

AANgENAME bAsIs VOOR EEN sfEERVOLLE RuIMtE

VLOEREN

19

In tegenstelling tot hout en tapijt lijken gietvloeren op het eerste zicht wat kil en zakelijk aan te doen, maar niets is minder waar. gietvloeren worden van oorsprong veel gebruikt in de industrie, maar zijn de laatste jaren aan een opmars in huis bezig. Ze maken de ruimte optisch groter. De meeste gietvloeren zijn gemaakt van kunststof en daardoor in alle kleuren leverbaar. Door na het gieten de vloer in te strooien met gekleurd zand of decoratieve vlokken, maak je de vloer extra uniek. bovendien zorgt de decoratie voor een anti-slipeffect. Wil je een echte industriële uitstraling, kies dan voor betondesign. Woonbeton is krasvast, onderhoudsvriendelijk en in alle grijstinten leverbaar.

De inrichting van een kamer begint daar waar je je voeten zet: de vloer. De vloer vormt de ondergrond, de basis van een ruimte, die de muren met de meubels vervindt. Is de vloer goed, dan kan je beginnen met de verdere inrichting en het design van de ruimte. DOOR RIA VAN MEIR De materiaalkeuze van de vloer is erg bepalend voor de uitstraling van de ruimte. Met alle innovaties op het gebied van harde en zachte vloeren is de keuze reuze. Daarom is het belangrijk dat je goed voor ogen hebt wat je met de ruimte wil. Wordt de kamer intensief gebruikt, dan heb je een stevige en duurzame vloer nodig die wel tegen een stootje kan. Kies je juist voor een ontspanningsruimte, dan zullen zachte vloeren je tot rust brengen.

Hout om van te Houden

Een houten vloer doet het eigenlijk altijd goed. Hout is er in vele kleuren en variaties. De aflak, was of olie zorgt voor een breed scala aan kleurtinten en nuances. Daardoor kan je met hout alle kanten op. Een donkere olie geeft een klassieke uitstraling, terwijl een witte lak dezelfde ruimte juist modern maakt. De trend is nog altijd een grijslook, waardoor de vloer houten vloer een industrieel karakter krijgt. Laat je niet tegenhouden om hout te gebruiken in ruimten waar veel water gebruikt wordt, zoals de badkamer of de keuken. Met een speciale waterbestendige laag kan je ook in vochtige ruimten hout gebruiken. Welke afwerking je ook kiest, een houten vloeren voelt altijd letterlijk en figuurlijk warm aan.

Aan de slag

doe gek en varieer!

Ook in de vloer kan je volop creativiteit aanbrengen. Koop bij een tegelvloer ook een paar tegels van een andere tint dan de hoofdkleur en plaats ze tussen de anderen. Zo krijg je een speels effect in de vloer. Hetzelfde geldt voor tapijttegels of laminaat. Ook leuk is om bij een zwarte grintvloer vormen te tekenen, waarin je witte kiezels stort. Daarnaast kan je variatie aanbrengen in de plaatsing van de vloerdelen. Denk niet langer in lange strakke lijnen evenwijdig aan de muren, maar speel met vormen. Diagonale vloerplanken of een vissengraatpatroon zijn bovendien ideaal voor oude monumentale panden, waarbij de muren niet altijd haaks op elkaar staan. En nu je toch bezig bent, plaats dan ook eens een rij bredere of smallere planken en je zult versteld staan van het effect.

‘materiaalkeuze bepalend voor uitstraling ruimte’


E L SA

MODERNE & PERZISCHE 0% TAPIJTEN 7 t o t n e g KOOPZONDAG n i t r Ko 7 oktober OP

EN van 12-17 uur

F! VATIE INNO epast in st ’.

Toeg toekom ele e n ditio v an d ‘Huis r dan tra p water. te e go b l Vee er warmin baar s v vloer ok toepa tie. O n ov a bij re

BLIJVENDE SERVICE EN GARANTIE

De warmte van... “Wij hechten aan kwaliteit, comfort en zekerheid. Zeker als het onze woning betreft. Speedheat blijkt een innovatieve wijze van verwarmen. Dat onderkennen wij inmiddels als uiterst tevreden ervaringsdeskundigen. Speedheat levert ons comfort en gemak. Ieder vertrek in ons huis is nu

Ook voor

separaat regelbaar: een wens die wij al lang koesterden. Speedheat heeft onze kwaliteit van wonen verbeterd. Wij hadden al veel eerder moeten overgaan tot aanschaf. De installatie is professioneel uitgevoerd. Zonder hinder, dat willen wij graag benadrukken. Speedheat heeft ons beleefd en correct geholpen. Zeer professioneel. Onze complimenten.”

Laat nu uw tapijt reinigen Van € 19,95 Voor € 15,95 m2

Els en Jack

al uw rep

araties

Bel voor meer informatie Speedheat Zeeland: 0117 - 451800

www.speedheat.nl

BERGEN OP ZOOM, Bosstraat 24 (t) (0164) 24 22 16 | www.vangilsdewit.nl

Warmte op maat.

Laden-Lossen voor de zaak

P Garage: “Achter de grote markt”

www.jagertolhoek.nl

■ ■ ■

• Hout- en plaatmaterialen • Bouwmaterialen Hout- en plaatmaterialen • Bouwshops Bouwmaterialen Bouwshops

5 JAAR

5

P O H S W U BO Hout- OenPplaatmaterialen ZOOM ■

EN BE■ RG Bouwmaterialen

Goes Stanleyweg 2

R A A J

Postbus 2, 4460 AA Goes Tel. 0113-246690

Goes Stanleyweg 2 Vlissingen Postbus 2 Industrieweg 11 AA Goes 4460 Tel. 0113-246690 4382 NA Vlissingen

P O H S M W O U O O Z B P O N E G DIT VIEREN WIJ DE HELE BER MA AND ■

Bouwshops

DIT VIEREN WIJ DE HELE MAAND OKTOBER MET DIVERSE AANBIEDINGEN IN ALLE BOUWSHOPS Goes

Stanleyweg 2

Postbus 2, 4460 AA Goes

Tel. 0118-410444 Vlissingen

Industrieweg 11 4382 NA Vlissingen Bergen op Zoom Tel. 0118-410444

Tel. 0113-246690

Van Wamelweg 4 A/C

Vlissingen

Industrienummer 1221 4612 PW Bergen op Zoom Industrienummer 1221 Tel. 0164-242096

OKTOBER MET :

Industrieweg 11 4382 NA Vlissingen Tel. 0118-410444

Bergen op Zoom 4612 PW Bergen op Zoom

Van Wamelweg 4 A/C

KNAL A ANBIEDINGEN

Tel. 0164-242096

www.jagertolhoek.nl


• De webshop bij u in de buurt – met showtuin! • 2% BTW verhoging? Bij ons niet! Wij betalen voor u de 2% verhoging tot eind februari 2013! • Liever niet met iDeal betalen? Bij ons ook mogelijkheid tot pinnen bij aflevering! • Wij bieden u kosteloos deskundig advies. • Blokhutten gratis bezorgd door heel Nederland! • Wilt u eerst kijken voordat u iets koopt? Ook dit is mogelijk bij onze vestiging aan de Ampereweg 27, te vinden achterin Industrieterrein Arnestein 1, langskomen op afspraak! • Zaterdag van 09.00 – 15.00 geopend, langskomen zonder afspraak! • Naast ons assortiment in de webshop, bieden wij u ook tal van verwante artikelen, zoals zand, beton, graszoden en meer! • Professionele plaatsing mogelijk door een hoveniersbedrijf met meer dan 25 jaar ervaring! • Kijk op onze webshop voor de acties van dit moment! • Gratis thuisbezorgd in Middelburg en minimale kosten voor omstreken. • Van maandag t/m zaterdag telefonisch bereikbaar van 08.00 – 18.00 • Zelf afhalen natuurlijk ook mogelijk.

TuinhoutZeeland.nl Een greep uit ons assortiment: ✔ Blokhutten ✔ Afscheidingen

Hoveniersbedrijf

Dirk Wielemaker 0118 - 615626

✔ Hout-betonschuttingen ✔ Tuinmeubelen ✔ Carports ✔ Kokosschermen ✔ Speeltoestellen ✔ Tuintimmerhout ✔ Tuinaccessoires ✔ Kapschuren ✔ Hardhout ✔ Steigerplanken ✔ Terrafina composietplanken ✔ En nog veel meer!

tUinhoUtzeeland.nl

In 2011 zijn wij begonnen met onze webshop en we zijn inmiddels uitgegroeid tot een webshop die makkelijk vindbaar is op het internet met een hoog percentage terugkerende klanten. Wij onderscheiden ons door producten met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, goede service, deskundigheid en lage bezorgkosten. Daarnaast kunnen wij door de relatie met Hoveniersbedrijf Dirk Wielemaker zorgen voor professionele hulp bij plaatsing. Doordat wij niet stil blijven staan in onze ontwikkeling, is het nu ook mogelijk om tijdens uw bezoek in de webshop direct vragen te stellen via onze

live chat-functie. Wanneer er niemand beschikbaar is, zult u binnen 24 uur antwoord krijgen op uw vraag. Redenen genoeg om voor al uw benodigde tuinartikelen een kijkje te nemen op Tuinhoutzeeland.nl.

Voor meer informatie over het project kunt u kijken op www.vrijwilligerswerkperu.com

Uitgelicht:

Van elke aankoop die u doet in 2012 zal 5% van de opbrengst gaan naar een vrijwilligersproject in Peru waar 驮 van onze werknemers in de maanden januari en februari 2 maanden zal werken in een weeshuis voor kinderen in de leeftijd van 5 tot 18 jaar.

Contactgegevens: Ampereweg 27 4338 PT Middelburg T: 06-29574478 E: info@tuinhoutzeeland.nl W: www.tuinhoutzeeland.nl

hoveniersbedrijf dirk wielemaker Hoveniersbedrijf Dirk Wielemaker is een bedrijf met al meer dan 25 jaar ervaring in de tuinbanche. Dit maakt ons bedrijf een bedrijf waar u op kunt vertrouwen. Wij verzorgen voor u alle denkbare werkzaamheden die uw tuin nodig heeft; van het adviseren en ontwerpen van tuinen tot het volledig aanleggen en onderhouden van tuinen behoort allemaal tot onze mogelijkheden.

diensten en werkzaamheden die wij voor U verrichten: Ontwerpen van tuinen - Aanleg van tuinen - Onderhoud van tuinen - Onderhoud van graven - Reinigen van bestrating - Schonen van goten - Rioleringswerkzaamheden - Graafwerkzaamheden - Drainage werkzaamheden - Plaatsen van afscheidingen - Leveren van alle soorten houtproducten - Tuin winterklaar maken

Contactgegevens: Oude Koudekerkseweg 69 4335 CB Middelburg T: 06-29574478 E: wielemak@zeelandnet.nl W: www.hoveniersbedrijfdirkwielemaker.nl


€ 129,-

Aanbiedingen geldig t/m december 2012.

N GE IN ED

€ 69,p/m

RS

AA

N

BI

!

€ 44,p/m

N

AJ

AA

50 € 12, p/m Strakke bestrating geschikt voor oprit en terras. Leverbaar in diverse kleuren. Maat: 20 x 30 x 6.

Keramische tegel voor buiten gebruik. Basalt uiterlijk met reliëf. Door-en-door gekleurd. Maat: 60 x 60 x 2.

5 € 3,9 t p. s .

1ko5rting %

Lavasteen OP = OP geschikt voor drainage, schuttingen en schanskorven.

Tuinhuisjes en priëlen Voor modellen en prijzen zie onze website.

Afri-Kulu vlonderplanken zonder profiel 21 mm dik. Te bevestigen zonder zichtbare schroeven.

Linea stapelblok betonstapelblokken, strakke afwerking. Maat: 15 x 15 x 60.

€ 49,p/m

€ 29,p/m

50 € 16, t s p. .

% 4ko0rting

€ 22,p/m Chinees hardsteen gezoet oppervlak, facet geslepen. 60 x 60 x 2,5. € 22 p/m bij afname van à 14,4 m. Losse m prijs € 25,-.

Tuinpoort H 200 x B100 op stalen frame incl. RVS dagnachtslot.

Wit/grijze houtbetonschutting Wit/grijze betonpaal met diamantkop. Wit/grijze onderplaat. 15 plankentuinscherm + montagematerialen.

Azobé palen 4-zijdig geschaafd. 2 v-groeven met punt. 6,5 x 6,5 x 300

Houten tuinmeubelen Uitverkoop van alle houten tuinmeubelen. Het laatste nu met 40% korting.

Zeeland Tuinmaterialen.nl Wij leveren het complete assortiment van:

Openingstijden naseizoen: donderdag, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur

TUNNELKASSEN TUNNELKASSEN VOOR BEROEP EN HOBBY VOOR BEROEP EN HOBBY

Zeeland

TuinmaTerialen B.V. Sinds het voorjaar van 2012 is Zeeland Tuinmaterialen B.V. gevestigd in Middelburg, aan de Grenadierweg. Als groothandel leveren wij aan hoveniers, klussen bedrijven en ook aan particulieren een groot assortiment materialen voor om het huis. Voor ieder ontwerp hebben wij de geschikte materialen, de nieuwste trends en materialen zijn te zien in onze showopstelling van 1000m2. Door een grootse presentatie van het assortiment is een keuze voor elk budget mogelijk. Of het nu een tuinscherm van € 23,50 is, een hout-beton schutting of een aluminium met composiet tuinscherm, wij laten het aan je zien. Op zoek naar natuursteen? Chinees hardsteen van 2,5cm dik leveren wij voor € 22,- p/m2. De nieuwste trend in buitenvloeren zijn de keramische tegels. Hard gebakken tegels in diverse kleuren en oppervlakte structuren. Deze tegels hebben veel voordelen: verkleuren niet, krasvast, met de hoge druk spuit schoon te maken en in veel uitvoeringen leverbaar. Het bekende vlonderterras met grof profiel heeft een ware metamorfose ondergaan, nieuwe materialen als composiet en bamboe zijn een ware trend geworden. Kies je liever voor echt hout? Kom eens kijken naar de tropische hardhout soorten met hun prachtige houtnerf structuren. Ook leverbaar als ‘buiten parket’: vlakke oppervlaktes en geen zichtbare schroeven meer. Meer dan 50 verschillende soorten vlonders liggen voor je klaar.De tijd dat kunstgras en plastic hagen nep waren is voorbij! Een uitgebreid assortiment aan ‘onderhoud vrij groen’ laten je meer genieten van de tuin dan zweten. Voor buitenvloeren in zowel hardhout, composiet, of keramische tegels hebben wij het grootste assortiment van Nederland in onze showroom staan. Voor elk budget het geschikte product. Alle materialen zijn snel leverbaar en kunnen in overleg worden bezorgd door onze transporteurs. Zie je het niet zitten om zelf te leggen of plaatsen? Wij werken samen met verschillende hoveniers bedrijven en klussen bedrijven, die kunnen je het werk uit handen nemen tegen zeer gunstige tarieven. Onze openingstijden in het naseizoen zijn donderdag, vrijdag en zaterdag van 9:00 tot 17:00.


Voor Sarienke en rené zijn hun huiS en tuin hun luSt en hun leVen

woon & interieur 2012

‘Volgende maand ziet het er weer anders uit’

‘we hebben helemaal dezelFde smaak’ Sfeer en rust, dat vinden René en Sarienke belangrijk voor hun woning en tuin en dat is ook precies wat hun optrekje uitstraalt. Over alles in en om het huis heeft het stel nagedacht en ook al wonen ze met hun twee zoons Joël en Levi in hun droomhuis, af is het nooit. Voor René dan, want wat Sarienke betreft, zitten ze helemaal goed. “Maar mijn hoofd staat nooit stil”, vertelt René. “Hij doet vaak een rondje om te zien wat er beter kan”, glimlacht zijn vrouw. Door britta janSSen bijna zeven jaar woont het jonge gezin nu in hun stulpje in waarde. in die tijd hebben ze met hulp van de familie ieder onderdeel van het huis en de tuin al onder handen genomen, soms zelfs al meerdere keren. ook is er aan de achterkant een stuk bijgebouwd, waardoor de bijkeuken nu de woonkamer is. nieuwe vloeren, een opnieuw gespoten keuken, de aanleg van een veranda, een nieuwe badkamer, de twee hebben dit allemaal en meer geregeld. en met plezier. “als je iets graag wilt, vind je het ook niet erg om ervoor bezig te zijn”, legt Sarienke uit.

rommelmarkten

nieuwe ideeën krijgen ze bijvoorbeeld door rond te struinen op rommel- en antiekmarkten. “Dat doen we ook op vakantie”, lacht Sarienke. “we zien allebei hetzelfde; de mogelijkheden”, aldus rené. “waar sommige mensen bijvoorbeeld een stoel oud en versleten vinden, zien wij wat het kan worden als je het opknapt. en we hebben helemaal dezelfde smaak, dat is ook handig.” rommelmarkten vinden ze het leukst. “op een brocante-markt is alles mooi”, vindt Sarienke. “Daarom is het op een rommelmarkt meer een uitdaging om iets leuks te vinden.” het komt vaak voor dat ze iets nieuws voor een paar euro op de kop tikken. “Soms denkt een verkoper dat iets maar een paar euro waard is”, vertelt rené. “Maar op internet zie je dan dat het opgeknapt zo tweehonderd euro waard is.” ook bij familie en vrienden ‘kapen’ ze wel eens spullen weg. “laatst wilde ik oude luiken van Sarienkes oma hebben en toen zeiden ze dat ik niet spoorde, maar nu vinden ze het hier hartstikke mooi staan.”

VerslaVend

het opknappen van meubels en spulletjes vindt het stel geen moeite en omdat ze spulletjes vaak voor een habbekrats kunnen kopen, doen ze ergens net zo makkelijk weer afstand van als ze erop uitgekeken zijn. want ze zien vaak mooie spullen, maar willen het niet te druk maken in huis. “het is verslavend, er blijven nieuwe dingen komen”, aldus Sarienke. “Volgende maand ziet het er hier weer anders uit”, stelt rené. ze omschrijven hun inrichting als romantisch brocante. “Dit voelt gewoon goed”, aldus Sarienke. “we hebben een oud huis met veel leuke hoekjes. Dat is niet altijd handig, maar dat vinden we sfeervol. aan een modern huis zien we wel wat er mooi is, maar dat voelen we niet.”

FaVoriet

als het lekker weer is, vertoeft het gezin het liefst in de tuin met veranda. Dat is veelal renés pakkie-an. De twee zijn in huis al handig en dan heeft rené ook nog eens groene vingers. “ik vind tuinieren heel leuk. en aan Sarienke vraag ik advies wat zij mooi vindt voor in de tuin.” in de winter is de voorkamer een favoriete plek. “omdat het er zo knus is”, aldus rené. De manier waarop ze bezig zijn met hun huis en tuin, geeft alles meer waarde, vinden ze. “overal zit een verhaal achter”, vertelt Sarienke. “en ik weet van bijna alles nog de prijs”, vult rené aan. ook levert het mooie herinneringen op,

binnenkijken bij...

23

want meerdere familieleden helpen en denken mee. De vaders zijn van de grove werk en renés moeder van de fijne zaken, zoals gordijnen maken. “het is heel fijn dat we zoveel hulp krijgen.” Maar hadden ze de luxe niet, dan zou er volgens Sarienke nog steeds veel gebeuren in en om het huis. “als we iets leuk vinden, doen we het gewoon.”

Kwekerij Plantlust

Voor al uw bomen en heesters zowel voor bedrijven als particulieren zoals: Els Laurierstruiken Peren Kornoelje

Linde Liguster Appel Meidoorn

Plataan Buxus Pruim Beuk

En nog veel meer! Bezoekadres: Gapingseweg, Gapinge ‘s Zaterdags geopend of op afspraak. tel 0118-594890 | fax 0118-594368 | GSM 06-18261430 e-mail info@kwekerijplantlust.nl internet www.kwekerijplantlust.nl


Voor een bestrating met allure

Er zijn vele mogelijkheden wat bestratingsmaterialen betreft: Nieuw, gebruikt, gebakken of beton, strak en ook getrommeld is mogelijk... Natuurlijk speelt de kleur een grote rol maar wij hebben een zeer breed assortiment en adviseren u graag!

Kanaalweg 83 - 4401 PE Vlake (Yerseke) Tel.: 0113 381 662 - Fax: 0113 381 608 - www.pekaar.com

VOOR DE BESTE PRIJS & KWALITEIT KOOPT U BIJ ONS! DE MOOISTE KOZIJNEN, DEUREN & SERRES IN ALUMINIUM & PVC, RENOVATIE & NIEUWBOUW NS DE

GA KTOBER MAAND O E SPECIAL RDEN! VOORWAA

✔ Maatwerk alle serres. ✔ Fabricatie van ramen & deuren in pvc en aluminium. ✔ Alles in eigen beheer sinds 1983. ✔ 10 jaar waarborg. ✔ Geen voorschot. ✔ Nieuwbouw - Renovaties. ✔ Alle RAL-kleuren. ✔ Volledige afwerking. ✔ Geplaatst door vakmensen.

BEZOEK ONZE SHOWROOM SERRES - KOZIJNEN - DEUREN in ALUMINIUM & PVC

Br asschaatsesteenweg 292 • 2920 K a l mtho ut Be l gi ë • Te l 0032 3 66 6 5 7 8 6 • F a x 0 0 3 2 3 6 6 6 4 4 4 1 Alle dagen open v a n 10 U to t 17 U • z o nd a g v a n 14 U to t 17 U • w w w. b ru vo . b e


25

o in de maand: maak uw tuin winterklaar Verleng leVensduur Van planten, bomen en struiken

Leuke weetjes

lege potten en bakken naar binnen

algemene winterklaar tips

◆ maak de dakgoten schoon om lekkages te voorkomen ◆ Controleer de boombanden zodat de bast tijdens storm niet wordt beschadigd ◆ bescherm de vijver tegen invallend blad met een afdeknet ◆ door buitenvogels extra te voeren bouwen ze vast een reservelaag op tegen de kou ◆ Controleer de dierenverblijven op tochtgaten en kieren en breng een extra dikke laag stro aan ◆ laat snoeihout liggen voor overwinterende egels en andere dieren ◆ maak tuinmachines en gereedschap schoon en laat ze eventueel repareren

ginnen met voorjaarsbloeiers, bijvoorbeeld narcissen, krokussen en hyacinten, moeten de voorjaarsbollen nu de grond in. Voorwaarde is wel dat dit gebeurt op het moment dat het nog niet vriest.

buitenkraan Verder is het nog belangrijk om te we-

Het is verstandig om lege potten en bakken die niet vorstbestendig zijn, binnen te halen. datzelfde geldt voor planten die niet winterhard zijn, zoals kuipplanten. belangrijk daarbij is deze potten goed schoon te maken, de planten te controleren en te ontdoen van slakken en andere beestjes. eenmaal binnen is het raadzaam deze planten matig water te geven. eenjarige bloeiers kunt u weggooien omdat die nu wel uitgebloeid zijn.

kippengaas

sommige struiken moeten gesnoeid worden. in de lente heeft dat geen zin want dan bloeden ze dood; in de winter hebben deze struiken juist wat extra bescherming nodig. een handige tip is om een koker van kippengaas om de struik heen te zetten en deze op te vullen met bladeren. Hagen die groen blijven of blad verliezen kunnen gesnoeid worden. struiken die in het voorjaar bloeien moet u niet snoeien, anders bloeien ze niet. deze struiken bloeien namelijk op het hout dat in de zomer is gevormd.

warm

Zolang het niet vriest, is de herfst een goed jaargetijde om bomen, heesters, rozen en vaste planten in de tuin te zetten. de grond is dan namelijk nog warm van de zomer en de temperatuur is ook nog goed. bijkomend voordeel is dat de planten voor de winter al geworteld zijn; hierdoor kunnen ze in het voorjaar meteen uitlopen. om het nieuwe jaar vrolijk te be-

ten dat dode vijverplanten worden verwijderd, evenals de gevallen bladeren in de vijver. Het gras kan nog wel een keer gemaaid worden. advies is de lengte te houden op 3 of 4 centimeter. Vergeet ook niet om het tuinmeubilair schoon te maken en binnen te halen. en tot slot: sluit de buitenkraan af, laat de tuinslang leeglopen en berg deze voor een aantal maanden op.

en

U herinnert zich wellicht nog wel het televisieduo Kees van Kooten en Wim de Bie, die als Jacobse en van Es de deur langs gingen om de tuin winterklaar te maken. De o is weer in de maand, dus het is er weer tijd voor. Het is namelijk heel goed mogelijk dat in deze periode de nachtvorst al toeslaat. Op tijd winterklaar betekent dat u de levensduur van uw planten, bomen en struiken verlengt. Daarnaast is het goed voor uw grond. Het is moeilijk om helemaal volledig te zijn, maar met een aantal tips kan uw tuin de winter volledig aan. door peter Houtepen

woon & interieur 2012

de tuin

sommige struiken moeten gesnoeid worden

BE NA aan vo W ST JA bi lo IN RA A ed p TE TI RS in RH NG B ge AR SM LOE n i DE A IER n BU TER S, ITE IAL NP EN LA , NT E

N

Heeft u aanleg- of renovatieplannen? Wij helpen u graag!

ring a v r e aar et j 8 2 m bedrijf s nier e v ho

VOOR IEDERE KLANT EEN LEKKER BAKJE KOFFIE!

ieder seizoen de

leukste tuinideeën Manneeweg 7 4481 NB Kloetinge 0113-221155 Openingstijden: Do-vrij: 09.00 - 17.00 uur Zat.: 09.00 - 12.00 uur


GARAGEDEURENACTIE

Kozijnen | Dakkapellen | Zonweringen Kozijnen | Dakkapellen | Zonweringen

ALLEEN BIJ AAproTec!

Als de garagedeurspecialist voor Zeeland gaan we het najaar in met een wel heel aantrekkelijk aanbod: Uw garagedeur GRATIS in de gewenste kleur gespoten, u bespaart hiermee

I www.profiline.nl TI (0118) 820 220 www.profiline.nl FT(0118) (0118)820 820223 220 F (0118) 820 223

Klarinetweg 2a 4337 RA Middelburg Klarinetweg 2a info@profiline.nl 4337 RA Middelburg info@profiline.nl

I www.profiline.nl T (0118) 820 220 F (0118) 820 223

Klarinetweg 2a 4337 RA Middelburg info@profiline.nl

minimaal € 185,-incl. btw Deze kleuren kunnen RAL, maar ook alle overige verfkleuren zijn

I www.profiline.nl T (0118) 820 220 F (0118) 820 223

GRATIS Nu nuEXTRA exTRA koRTing Welkom de wereld KORTING op alleinhaarden op alle van sfeer en warmte en kachels haarden De voordelen van onze garagedeuren: AAnbieding: bij alle pelletkachels en kachels Morgen 15 april Koopzondag v a d n l e S r e f e w e Ruime keus uit 20 paneelsoorten r e 500 kilo gRATiS d en W pelletkorrels n i 11.00-17.00 uurAltijd 42 mm. geïsoleerd deurblad m a : G IN D o IE r B N A ApzondAg m Uniek renovatiesysteem, maar 6 cm bovenruimte! koo e te s hel ShowRoom elletkacgRooTSTe 

W

 

Grootste shoWroom  Een gepatenteerd bodemrubber, zodat zaagwerk in zuid nedeRlAnd de vloer overbodig is Zuid NederlaNd  Degelijke motoren van

p mbeR Bij Selep5Te 0 al 3 0 0 kiloR 11.00-17.00 uu pelletkorrels

10 jaar fabrieksgarantie GRATIS Vakkundige montage in 1 dag nu exTRA koRTing Welkom inhaarden de wereld op alle Iedere van laatste ZONDAG sfeer en warmte en kachels van de maand KOOPZONDAG info@schouwenpaleis.nl www.schouwenpaleis.nl  

 l Afvoervrije gashaarden Houtkachels l Pelletkachels l Liftdeur houtkachels l Design gashaarden l Open haarden Bio haarden l Electrische kachels l Natuursteen schouwen l Snelle levering l Vakkundig geplaatst l AAnbieding: bij alle pelletkachels

Morgen 15 april Koopzondag 500 kilo pelletkorrels gRATiS

GROOTSTE SHOWROOM gRooTSTe ShowRoom Grootste shoWroom ZUID NEDERLAND zuid nedeRlAnd Zuid NederlaNd 11.00-17.00 uur gashaarden ● Design Houtkachels ● Pelletkachels ● Liftdeur houtkachels ndAg ● Bio haarden ● Electrische kachels gashaarden Open haarden ● Afvoervrije koopzo beRlevering ● Vakkundig geplaatst Snelle Natuursteen schouwen 30 SepT●em

OOK VAN DEZE AANBIEDING PROFITEREN? Bel of mail ons voor een afspraak!

.nl

R 11.00-17.00 uu

Houtkachels l Pelletkachels l Liftdeur houtkachels l Design gashaarden l Open haarden l Afvoervrije gashaarden Bio haarden l Electrische kachels l Natuursteen schouwen l Snelle levering l Vakkundig geplaatst Koelemei 22 Breda ● 076 5412 955

info@schouwenpaleis.nl www.schouwenpaleis.nl info@schouwenpaleis.nl ●l www.schouwenpaleis.nl

Goes T. 0113-202049

info@AAproTec.nl


zonnepanelen zijn goed voor milieu én voor porTemonnee De opbouwlagen van de panelen bestaan uit verschillende materialen zoals amorf silicum en mono-kristallijn. Door de voortdurende ontwikkelingen worden de platen steeds lichter.

plek van plaaTsing

Een interessante investering is de plaatsing van zonnepanelen: het opvangen van zonne-energie. De opgewekte stroom kan direct worden gebruikt of worden geleverd aan het elektriciteitsnet. Zonne-energie is een vorm van ‘groene stroom’, doordat het milieu er niet door wordt belast. Ook bestaan er interessante subsidiemogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen. DOOR MONIQUE JANSEN De aanschaf en installatiekosten van zonnepanelen zijn eenmalig.

TerugverdienTijd

De panelen vragen bijna geen onderhoudskosten. Zodra het systeem werkt, gaat het zichzelf terugverdienen. De investering verdient zich op de lange termijn daardoor vanzelf terug. De terugverdientijd is verschillend. Dat hangt af van onder meer het aantal geplaatste panelen, de aanschaf- en installatiekosten en het aantal zonuren op de plek waar je woonachtig bent.

Leuke weetjes

◆ Voor de geschiedenis van de zonnepanelen moeten we terug naar het jaar 1839, toen de Franse fysicus Antoine César Becquerel het fotovoltaïsche effect ontdekte. Hij ontdekte de technologie om licht of zonlicht om te zetten in elektriciteit. Het zou echter nog tot 1883 duren voordat de eerste zonnecel, het basisbestanddeel van zonnepanelen, werd ontwikkeld. ◆ De term fotovoltaïsch is afkomstig uit het Grieks. Fotovoltaïsch bestaat feitelijk uit twee termen: ‘Foto’, feitelijk het Griekse woord voor licht, en ‘Volta’, een verwijzing naar de Italiaanse wetenschapper Alessandro Volta, die zijn naam schonk aan de eenheid Volt. ◆ De meeste zonnepanelen worden in China gemaakt. In de lijst van grootste zonnepanelenproducenten is het dan ook niet verwonderlijk dat de meeste uit China komen.

Voor het behalen van het beste rendement is het belangrijk om goed na te denken over de plek waar je zonnepanelen wilt plaatsen. Een goed rendement wordt bereikt door de panelen te plaatsen met een helling tussen de 20 en 50 graden. Het is niet mogelijk om bij elk gebouw de zonnecellen naar het zuiden te richten. Een uitwijkmogelijkheid is dan de richting naar het zuidoosten of het zuidwesten. Bekijk van te voren ook goed of hogere gebouwen niet te veel zorgen voor schaduw, want dan kan er minder zonne-energie worden opgevangen.

WOON & INtERIEUR 2012

NA AANSCHAF EN INStALLAtIE VERDIENEN ZONNEpANELEN ZICHZELF tERUG

Z O N N E pA N E L E N

27

panelen plaaTsen meT een Helling Tussen 20 en 50 graden

rendemenT

Een installateur kan vertellen op welke termijn de zonnepanelen rendement gaan opleveren. Na plaatsing kost het systeem je niets meer, omdat zonne-energie gratis is. Zonnepanelen zijn er in veel verschillende soorten en maten. Een systeem bestaat naast de panelen ook uit omvormers en de nodige bedrading. De zonnecellen in de panelen kunnen een bepaald vermogen leveren dat wordt uitgedrukt in Watt-piek (Wp).

HeT uiTzoeken van de juisTe zonnepanelen

De prijzen van zonnepanelen variëren. Kijk bij het bestellen van offertes niet alleen naar de laagste prijs, maar ook naar het verwachte rendement en de levensduur. Je kunt er van uit gaan dat de investering zichzelf terugverdient tussen de vijf en vijftien jaar. Er zijn losse panelen te koop, maar ook complete systemen die de opgewekte energie meteen aan het energienetwerk leveren. In Nederland bestaan ook subsidiemogelijkheden voor de plaatsing van zonnepanelen waardoor een stuk van de investeringskosten terug te krijgen zijn. Informeer hiervoor bij het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Dat kan bij het Agentschap NL op 0886023322 of op www.agentschapnl.nl.

zonnepanelen zijn er in veel verscHillende soorTen en maTen


kunststof kozijnen en deuren

RENOHOME RENOHOME

Voor elk budget, altijd een passende aanbieding! Voor elk budget, altijd een passende aanbieding! hef-schuifpui

kunststof kozijnen en deuren kunststof kozijnen en deuren

hef-schuifpui hef-schuifpui

keukenwerkbladen keukenwerkbladen keukenwerkbladen

houten vloeren houten vloeren houten vloeren

prefab polyester dakkapellen

prefab polyester dakkapellen prefab polyester dakkapellen

tegelvloeren tegelvloeren tegelvloerenKloosterweg 4 4421 PV Kapelle

ma-vrij

10:00 uur tot 17:00 uur

info@renohome.nl tel.: 0113-610977 zaterdag 10:00 uur tot 16:00 uur Kloosterweg 4421 PV ma-vrij uur uur Kloosterweg 4421 PV Kapelle Kapelle ma-vrij 10:00 10:00 uurtot tot17:00 17:00 uur van maandag44tot vrijdagavond showroomafspraak of huisbezoek mogelijk

info@renohome.nl tel.: tel.: 0113-610977 0113-610977 info@renohome.nl

zaterdag 10:00 10:00uur uurtot tot16:00 16:00uur uur zaterdag

van maandag tot vrijdagavond showroomafspraak of huisbezoek mogelijk maandag tot vrijdagavond showroomafspraak of huisbezoek mogelijk van: RENOHOME BV van is specialist in renovatie, vernieuwing of in aanschaf

kozijnen * voor-tuindeuren * schuifpuien * dakkapellen * gevelbekleding * rolluiken * garagedeur * veranda’s * dakgoot RENOHOME BV is specialist renovatie, vernieuwing of in* horren aanschaf van: terrasoverkapping * parket * laminaat * vloertegels in * binnen en buitenzonwering * raamdecoratie * werkbladen kozijnen * voor-tuindeuren * schuifpuien * dakkapellen * gevelbekleding * rolluiken * garagedeur * veranda’s * dakgoot terrasoverkapping * parket ** schuifpuien laminaat * vloertegels * binnen en buitenzonwering horren * werkbladen kozijnen * voor-tuindeuren * dakkapellen * gevelbekleding * rolluiken* raamdecoratie * garagedeur * *veranda’s * dakgoot

RENOHOME BV is specialist in renovatie, vernieuwing of in aanschaf van: terrasoverkapping * parket * laminaat * vloertegels * binnen en buitenzonwering * raamdecoratie * horren * werkbladen


BGE 71 S RIJ ACTIEP

€€ 91194

ELEKTRISCHE E 71 BGBLADBLAZER RIJS ACTIEP

€€ 91194

BG 56-D S RIJ ACTIEP

€ €230499

ELEKTRISCHE BLADBLAZER

BENZINE BLADBLAZER BG 56-D S RIJ ACTIEP

€ €230499

BR 200 S IJ CTIEPR

A

€ €344999

BENZINE BLADBLAZER

BENZINE RUGGEDRAGEN BR 200 BLADBLAZER RIJS ACTIEP

€ 399

Acties geldig van 15 september tot 15 december € 449 2012.

SH 56-D S RIJ ACTIEP

€ €234999

BENZINE SH 56-DZUIGHAKSELAAR RIJS ACTIEP

€ €234999

Najaarsvoordeel! TERUGKOMACTIE

bel 0113-639760 of mail info@traas.nl

• • • • • • • •

houtworm-, boktor en zwambestrijding preventieplannen faunabeheer weringsmaatregelen bestrijding knaagdieren en insecten bouwkundige inspecties balkkoprestauraties mollenbestrijding Kenniscentrum Dierplagen www.kad.nl KAD - Gecertificeerd

SHE 71 S RIJ ACTIEP

€ €114299

U ontvangt bij iedere besteding van € 25,bij ons tuincentrum een waardebon van € 2,50 voor uw volgende aankoop

waardebon € 2,50

OOK DE PRIJS BLAAST JE OMVER OOK DE PRIJS BLAAST JE OMVER

Grintweg 79 • 4401 ND Yerseke • 0113 572075

Actie loopt tot 31-12-2012 Zie verdere actievoorwaarden in de winkel.

BENZINE ZUIGHAKSELAAR

SHE 71ELEKTRISCHE RIJS ACTIEP ZUIGHAKSELAAR

WORKSHOP FOAM!

€ €114299

Wij houden een workshop van onze foam decoratiematerialen Woensdag 10 oktober 19.30 uur tot 21.30 uur.

SG 20 S RIJ ACTIEP

€ 990

ELEKTRISCHE € 12 ZUIGHAKSELAAR

NAJAARSTAFELSTUK VAN FOAM € 35,- incl. alle materialen Aanmelden t/m 6 oktober

SG 20 S SPROEIAPPARAAT RIJ ACTIEP

Woensdag 17 oktober vanaf 19.30 uur

€€ 91290

FOAMAVOND - € 5,- excl. materialen Zelf uw potten/vazen vullen/opmaken met foam

WWW.STIHL.BE alle acties zijn geldig van maart tot einde juni 2012

en andere 1 natuurlijke materialen. sep NAAM VAKHANDELAAR Acties geldig van 5 Aanmelden t/m 13 oktober STRAATNAAM 55 BENZINE RUGGEDRAGEN BLADBLAZER 1234 WOONPLAATS SPROEIAPPARAAT Vraag naar ons WORKSHOPPROGRAMMA 2012/2013 WWW .STIHL.BE Acties geldig van 15 september tot 15 december 2012. UW VAKHANDELAAR, STERK IN STEVIG WERK

Albert Plesmanweg 5, 4462 GC Goes NAAM VAKHANDELAAR Tel.: 0113 - 21 28 20 STRAATNAAM 55 e-mail: goes@bergmachines.nl

WWW.STIHL.BE alle acties zijn geldig van maart tot einde juni 2012

1234 WOONPLAATS www.bergmachines.nl

NAAM VAKH Tuinaanleg? STRAA TNAAM Inventor Tuinrenovatie 1234 basiscursus WOONP in Bergen op Zoom

UW VAKHANDELAAR, STERK IN STEVIG WERK

last-minute aanbieding Start: 2/11/12

Info: 06-212 730 77 info@bitbybit-nl.eu

Grintweg 79 - 4401 ND Yerseke tel. 0113 - 57 20 75

of -onderhoud? Vraag vrijblijvend offerte

verkoop@tuincentrum-nieuwenhuijse.nl - www.tuincentrum-nieuwenhuijse.nl

U w v a c a t u r e i n D e B o d e é n o p Z e e l a n d We r k t . n u

Recreatiestalling Numansdorp OpeNt Occasion Center Voor bemiddeling verkoop vragen wij:

Caravans, campers en vouwwagens!

Te Koop aangeboden Taxus 20/40cm (bonte) Bollen E 0.50 per stuk ø 30cm en Buxus 3 jarig Pyramides ca. 25cm E 0.60 per stuk 60/80cm E 7.50 Zundert, 076-5973377

Voor alle voordelen zie:

www.carva.nl

Contact 0186-652960 - carva@planet.nl Stalling - Verkoop - Reparatie Onderhoud - APK Keuring

Najaars collectie

Warring Kleding is speciaal voor de volwassen vrouw die goed gekleed wil gaan. Misstique Fashion voor jonge vrouwen die niet zomaar tevreden zijn. Een riante keuze uit veel bekende kwaliteitsmerken: MC GREGOR • SCARVA • TENCE GERRY WEBER • FRANKWALDER MARCONA • ROZES OF AVELON PL LAND • QUESTION • TAIFUN

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

www.rolluikgigantzeeland.nl

Bereken online uw prijs Geen aanbetaling! Nu direct online bestellen

www.scan-werk.nl

Wij digitaliseren uw dia’s en negatieven

Er komt nog steeds nieuwe najaarscollectie binnen

amcreatie.nl

Loop regelmatig eens door de winkel om de steeds wisselende collecties te bewonderen. U zult versteld staan over ons aanbod. De deur staat altijd open.

Elspeet Staverdenseweg 17 T. 0577 - 49 25 01 Krabbendijke Dorpsstraat 55 T. 0113 - 50 39 20 E-mail: warring-elspeet@hetnet.nl P Gratis parkeren voor de deur. De koffie staat altijd klaar.

www.warringkleding.com

Professionele kwaliteit scans, tegen een zeer lage prijs! Standaard resolutie (9 MegaPixel) - € 0.20 Hoge resolutie (25 MegaPixel) - € 0.25

Voor meer informatie: 0118-639399 / bestelling@scan-werk.nl


Inwoonster Oud-Vos semeer gaat jaar lang vrijwillig werken in Morgenster Mission Hospital in Masvingo

Anne Konijn maakt met reis naar Zimbabwe een droom waar OUD-VOSSEMEER - Anne Konijn uit Oud-Vossemeer reist in januari af naar Zimbabwe om daar een jaar lang vrijwillig te werken als verpleegkundige. Tot die tijd probeert ze zo veel mogelijk geld in te zamelen om haar reis en kost en inwoning te betalen en het Morgenster Mission Hospital in Masvingo een steuntje in de rug te geven. DOOR EUGÈNE DE KOK Dat ze ooit een reis als deze zou maken, leek al vroeg vast te staan. “De meester van wie ik les heb gehad op de basisschool zei tegen me dat ik het er toen al over had”, vertelt de 22-jarige inwoonster van Oud-Vossemeer. Dat gevoel is nooit verdwenen. Nadat ze haar opleiding tot verpleegkundige had afgerond, dacht Anne Konijn na over haar toekomst. Ze kon kiezen uit verder leren of een reis naar het buitenland te maken. Toen een collega bij het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland, waar Anne werkt, haar wees op de organisatie GZB, het werk dat die doet en ze zich daar meer in ging verdiepen, won de wens naar het buitenland te gaan het van verder studeren. GZB is van origine een zendingsorganisatie, maar stuurt ook vrijwilligers als Anne naar ontwikkelingslanden. “Ik doe het werk als verpleegkundige in Zimbabwe straks vanuit een christelijke overtuiging, maar ik ben geen zendeling.” Een paar maanden na het eerste kennismakingsgesprek met GZB van vorig jaar oktober kreeg Anne de vraag van de organisatie of ze naar Zimbabwe zou willen gaan. Ze zei meteen ‘ja’. Daarna las ze veel over het Afrikaanse land. “Het is lang een welvarend land geweest, maar nadat Robert Mugabe aan de macht is gekomen, is het in verval geraakt. Je hebt nu een aantal hele rijke mensen, maar de vele armen zijn ook meteen heel erg arm.” Begeleiden Anne gaat werken in het Morgenster Mission Hospital in Masvingo, een ziekenhuis

Anne Konijn.

van de Hervormde kerk met meer dan 200 bedden, gelegen in het midden van het land. De Nederlandse artsen Mark en Annemarie werken er al jaren. Zij zullen de inwoonster van Oud-Vossemeer opvangen en begeleiden. Anne mag echter niet meteen naar het Morgenster Mission Hospital toe. “In Zimbabwe heb je bepaalde regels die zeggen dat ik eerst een maand of drie in een ziekenhuis van de overheid moet werken, voordat ik naar Masvingo mag. Waar ik die eerste maanden werk, weet ik nog niet.” Het maakt de reis er nog spannender op. “Nu het allemaal concreet wordt, vraag ik me wel eens af of ik het allemaal ga red-

FOTO LEO ADRIAANSEN

den, maar aan de ene kant werken er meer Nederlanders in het ziekenhuis en aan de andere kant gaat het zoals het gaat. Ik vertrouw op de leiding van God.” Spelletjesochtend Een van de eerste acties die Anne op poten heeft gezet om geld in te zamelen, is een spelletjesochtend op 19 oktober voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar. Plaats is het Calvijn College in Tholen. Deelnemers krijgen wat te drinken en iets lekkers en kunnen meedoen aan verschillende spelletjes. De spelletjesochtend duurt van 10.00 uur tot 12.30 uur. Meer informatie op www.anneinzimbabwe.reismee.nl of zoek ZimbabAnne op Facebook.

Burge meester van Vrijberghestraat langste naam

Thoolse straatnamen belicht in boek heemkundekring THOLEN - Eind november verschijnt het boek Zeven eeuwen straatnamen op Tholen en Sint Philipsland. Een overzicht van alle bestaande en verdwenen straatnamen - zo’n 1400 in getal- op beide voormalige eilanden. De heemkundekring Stad en Lande van Tholen grijpt het tweede lustrum aan voor deze speciale uitgave. Het boek is geschreven door oud-gemeentearchivaris J.P.B. Zuurdeeg. Wie wil weten waaraan de Commandostraat in De Sluis en de Poesdreef in Stavenisse hun naam ontlenen, vindt het antwoord in deze publicatie. Per voormalige gemeente wordt een alfabetisch overzicht gegeven van de straatnamen. Met de oudste vermelding, ligging, en verklaring van de naam. Vaak met extra informatie erbij over bijzondere gebouwen die er stonden of staan. De gegevens zijn door dhr. Zuurdeeg verzameld in de ruim 30 jaar dat hij gemeentearchivaris van Tholen was, uit oude transportregisters (akten van eigendomsoverdracht) en andere bronnen. Dat is aangevuld tot een totaaloverzicht. De aanpassingen als gevolg van de Wet Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG), in 2011 doorgevoerd, zijn eveneens meegenomen. Enkele honderden foto’s, in zwart-wit, illustreren het geheel. Het resultaat is een ongeveer 400 pagina’s tellend boekwerk, dat de titel kreeg ‘Zeven eeuwen straatnamen op Tholen en Sint

Philipsland’. De oudste vermelding van een straatnaam dateert van 1312, precies 700 jaar geleden. Dat betreft de Kerkstraat in Tholen. Maar ook de landbouwverkeersweg bij Tholen, die momenteel wordt aangelegd, staat in het boek. Daarvoor stelden burgemeester en wethouders kortgeleden de naam Akkerweg vast. In een inleidend hoofdstuk verhaalt de auteur over gebruik en regelgeving rond de straatnaamgeving, spelling, ontstaan van huisnummers, maar ook het verharden van wegen en de ontwikkeling van het verkeer. Namen zijn soms afgeleid van de gesteldheid van de omgeving waarin wegen liggen, en heel vaak van personen. De langste straatnaam op Tholen blijkt de Burgemeester van Vrijberghestraat in Tholen te zijn met 33 letters; de kortste zijn Erf (Tholen) en Wal (Tholen en Sint-Maartensdijk). Ook valt te lezen dat de Duitse bezetter in de oorlog verbood om straten te noemen naar leden van het koninklijk huis. Daarom werd bijvoorbeeld de Wilhelminastraat in Sint Philipsland tijdelijk omgedoopt in Nieuwstraat. Verder is het aardig om te weten dat Tholen een Kalverstraat en een Kasteelplein heeft gehad, en dat De Vierde Dijk onder Sint-Maartensdijk in de negentiende eeuw ook wel Kwadendijk werd genoemd. Zeven eeuwen straatnamen op Tholen en Sint Philipsland kan besteld worden bij de heemkundekring Stad en Lande van Tholen. Zie daarvoor: www.heemkundetholen.nl, onder de knop Nieuws.

voor het laatste actuele lokale nieuws kijk op WWW.internetbode.nl

Bibliotheek Vlissingen begint met proef ‘Boek je Boek’

Boeken kun je straks afhalen bij het tankstation VLISSINGEN - Gedeputeerde Ben de Reu heeft donderdag als eerste gebruik gemaakt van ‘Boek je Boek’, een nieuwe dienst van Bibliotheek Vlissingen. Daarmee is het mogelijk om via de online catalogus op elk moment van de dag een boek te reserveren en dat op te halen wanneer je maar wilt bij één van de zes nieuwe afhaalpunten in de gemeente Vlissingen. DOOR EUGÈNE DE KOK Met ‘Boek je Boek’ zijn bibliotheekleden niet meer afhankelijk van de openingstijden van de gebouwen aan ‘t Spui en in Oost-Souburg. Klanten kunnen via internet het boek bestellen en dit ophalen bij één van de nieuwe afhaalpunten. De bibliotheek is een samenwerking aangegaan met de Albert Heijn-vestigingen aan de Gildeweg en Aagje Dekenstraat, de Emté aan de Van Hogendorpweg, de Jumbo aan het Oranjeplein in Oost-Souburg, Ter Reede aan de Vredehoflaan en het Essotankstation aan de Sloeweg in Vlissingen. “We wilden dat de mensen onafhankelijk van tijd en plaats gebruik konden maken van onze diensten”, zegt directeur Kees Hamann van Bibliotheek Vlissingen. “Je kunt al een tijdje boeken via de website reserveren, maar je was nog altijd afhankelijk van onze openingstijden om het af te halen. Om daarvan af te komen, dachten we in eerste instantie aan een bezorgdienst, maar daar zaten allerlei haken en ogen aan. Afhaalpunten leken ons een ideale oplossing.” Hamann zegt dat de bieb heeft gezocht naar locaties met ruimte openingstijden. Het Esso-station dat dagelijks is geopend van 6.00 uur ‘s ochtends tot middernacht en de receptie van Ter Reede, die elke dag tussen 7.30 uur en 22.30 uur is bemand, zijn daarvan de mooiste voorbeelden. “Zij hebben openingstijden waarop

wij als bibliotheek jaloers zijn.” De directeur zegt dat de nieuwe dienst past bij de huidige tijd. Met de nieuwe service wordt het veel makkelijker een boek te lenen. De provincie moedigt deze initiatieven aan in het kader van zijn tijdenbeleid. Daarmee wil ze onderzoeken hoe inwoners werk, zorg en vrije tijd kunnen combineren. “Hoe meer je de stress, die door die combinatie ontstaat, kunt verzachten, hoe beter.

‘De trefkans wordt groter’ Bovendien moeten mensen ook vanuit een impuls kunnen bestellen. Stel dat ze een aflevering van Zomergasten zien waarin een boek wordt besproken, moeten ze dat meteen kunnen bestellen en op een moment ophalen wanneer ze willen. Als ze tot zaterdag moeten wachten, omdat ze alleen dan naar de bieb kunnen, zijn ze het al vergeten.” Trefkans Wie van ‘Boek je Boek’ gebruikmaakt, heeft bovendien de keuze uit de collectie van alle Zeeuwse bibliotheken. Daardoor wordt ‘de trefkans’ veel groter. “De kans dat je nu een specifiek boek vindt dat je wilt lezen is 41 procent. Heel veel mensen zitten namelijk op hetzelfde boek te azen. Wij willen dat de klanten erop kunnen

Gedeputeerde Ben de Reu bestelt in zijn kantoor het boek ‘Zondig in Zeeland’ via de online catalogus. Hij heeft het zaterdag opgehaald bij het Esso-tankstation aan de Sloeweg. FOTO RUBEN OREEL I.O.V. BIBLIOTHEEK VLISSINGEN

vertrouwen dat wij het boek hebben dat ze willen hebben. De trefkans is straks 85 procent, omdat we van de totale Zeeuwse collectie gebruik maken. Ons doel is om het gewenste boek binnen vijf werkdagen bij de klant te hebben.” Hamann ziet voordelen voor de klant, maar ook voor zijn organisatie. Hij denkt dat door ‘Boek je boek’ meer mensen gebruik gaan maken van de diensten. De provinPAGINA 40

cie heeft in het kader van het tijdenbeleid een subsidie gegeven voor het project. Er is genoeg geld om tot het einde van het jaar door te gaan. Vooralsnog werkt alleen Bibliotheek Vlissingen met de afhaalpunten, maar het doel is dat alle bibliotheken in Zeeland dat gaan doen. Hamann denkt daarom meer tijd nodig te hebben dan de drie maanden, die de proef nu duurt. Daarom hoopt hij dat de bibliotheken na

de jaarwisseling door kunnen gaan. “Deze nieuwe dienst brengt kosten met zich mee door het vervoer tussen de vestigingen en de extra administratie, maar dat hebben we hier heel graag voor over. Op termijn kan het zelfs kosten besparen als we hierdoor minder personeel nodig hebben in de hoofdvestigingen.” Meer informatie: www.bibliotheekvlissingen.nl.


Heeft u of iemand uit uW omgeving brandWonden?

Wij zijn blij dat we deze stap hebben gezet Slopen en opnieuw bouwen zonder zorgen

Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

Vrijblijvend advies is de eerste stap.

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

Bel 076 501 51 14 of mail naar info@danilith.nl

‘Ga mee als vakantievrijwilliger!’

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

16.95 Visslaatje 3.50 Gestoomde makreel 2.99 Ei-zalmsalade 1.85 Kabeljauwfilet per kilo

UIT EIGEN KEUKEN, per stuk

en verwijderen

per stuk

UIT EIGEN KEUKEN, 100 gram

nl

Onze weekaanbiedingen van 02-10-12 t/m 06-10-12

Riba-Riba maandaanbieding Hele schol per kilo 5.00 Scampy’s 500 gram 7.95 is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het verlenen van service en onderhoud van keukenapparatuur voor instellingen, horeca en cafetaria’s. Service die voldoet aan drie belangrijke voorwaarden: deskundigheid, betrouwbaarheid en continuïteit! Om aan deze eisen te kunnen blijven voldoen, zijn wij op zoek naar een

Monteur Grootkeukentechniek Wij nodigen schoolverlaters uit om mee te solliciteren.

Bij aankoop van 2 kilo mosselen of meer gratis advertentie

€9.945,Fiat Punto 1.4 Edizione Lusso ‘09

Livingstoneweg 44, 4462 GL Goes, 0113-213269

€11.945,Mitsubishi Colt 1.3 Edition Two ‘11

Schuren

Veranda’s

Carports

Garages

Dierenverblijven

/ Piet Vogelaar Business Rent

Verkoop nieuw & gebruikt

Audi A4 Allroad Quattro 3.0 TDi Multitronic ‘09

u Denkt aan uw APK?

Korringaweg 33 - Yerseke - tel. 0113 - 57 09 30

Postbus 270 - 3990 GB HOUTEN giro 222111 - www.epilepsiefonds.nl

€49.950,-

Uw auto is bij Harry en Barney in goede handen!

Vishandel Van As Zeeland B.V.

www.marbelhoutbouw.nl

Welkom bij Autobedrijf RIDA Goes erken alle m

Tot ziens bij:

‘Hoi ik ben Geert en ik ga al jaren mee met de vakantiereizen van het Nationaal Epilepsie Fonds. Deze vakanties zijn speciaal voor mensen met epilepsie die niet zelfstandig op reis kunnen. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar! Ga jij een week met ons mee?’ Meer informatie? Kijk op www.epilepsiefonds.nl of bel 030 63 440 63.

Ben je geïnteresseerd in deze functie, kijk dan op onze website: www.grootkeukenservicezeeland.nl en mail je cv voor 14 oktober 2012 naar info@gksz.nl

Onderhoud & reparatie

100 gram Noordzeesalade GRATIS

Geert, deelnemer vakantiereizen

erken alle m

€15.945,BMW 325i ‘05

Verhuur

€14.950,BMW 520i Executive ‘04

€14.945,Ford Mondeo Wagon 1.6 16v Titanium ‘07

€7.945,Peugeot 206 CC 1.6 16v Cabriolet ‘03

€25.950,Mercedes C230 V6 Elegance Aut ‘07

€8.945,Seat Toledo 2.0FSi Business Line ‘05

Zakelijke en particuliere verhuur

NU

OOK

TERNEU IN ZEN!

Livingstoneweg 44, 4462 GL Goes, 0113-220211


AUTOnieUws door: Bart van den Acker

Primeur 1: twéé nieuwe Dacia’s ineens!

naar redelijke verwachting bij ons de meeste aandacht uit naar de nieuwe vijfdeurs Sandero� Onderhuids zijn beide modellen weer gebaseerd op bewezen Renaulttechniek, waarin, heel verstandig, alleen zinvolle zaken uit de vooruitgang worden toegepast� Sterk punt van Dacia is steevast een grote ‘value for money’ en dat zal met deze modellen ongetwijfeld opnieuw het geval zijn� Over de nieuwe prijzen is nu nog niets te zeggen, het is ook nog niet duidelijk wanneer deze twee in Nederland leverbaar worden� Dat kan nog wel even duren, waarschijnlijk is de vraag in Frankrijk en enkele andere landen in het begin zó groot dat export naar Nederland op het tweede plan staat� Gokje: tegen de zomer van 2013?

Tamelijk onverwacht heeft Renault-dochter Dacia het doek van twee nieuwe modellen ineens getrokken� Die combinatie is logisch, want de nieuwe Sandero en Logan zijn heel nauw verwant� De vorige vierdeurs Logan was al een tijdje niet meer leverbaar in ons land, het is niet onmogelijk dat die er nu toch weer wel komt� Niettemin gaat

Primeur 2: de nieuwe Kia Carens De Carens, Kia’s middenklasse MPV, was zo’n beetje het laatste resterende model van ‘het oude Kia’� Hij ‘kon’ eigenlijk niet meer, tussen de fraaie moderne Kia’s als de Rio en de Cee’d� Dat hoef je Kia niet uit te leggen, hier is de compleet nieuwe Carens, opnieuw een ontwerp onder verantwoordelijkheid van Peter Schreyer, die nu het hele Kia-programma heeft getekend� Knap staaltje werk, want de Carens belooft ook op deze allereerste foto al weer een heel aantrekkelijke auto te worden� Er is nog niet veel bekend, op het

Primeur 3: de nieuwe Toyota Verso Het gáát maar door, bij Toyota� De stroom nieuwe modellen zal best een keer ophouden, maar voorlopig weet de Japanse gigant steeds weer te verrassen� We wachten nog op de nieuwe Auris, die er ook komt als Touring Sports Wagon, maar we krijgen ook een ingrijpend vernieuwde Verso� Deze is wel gebaseerd op het huidige model en zal qua maatvoering en dergelijke niet veel afwijken, maar Toyota roept wel dat er 470 nieuwe onderdelen in zijn verwerkt� Dat geldt in elk geval voor het uiterlijk, dat volledig nieuw is en

moment van schrijven, alleen dat het een op zichzelf staand model is, een compleet nieuw ontwerp en er is een mogelijkheid voor zeven zitplaatsen� De moderne techniek zal ongetwijfeld voor een deel overeenkomen met de Cee’d� Voeg daarbij

de als altijd aantrekkelijke prijsstelling van Kia en het is duidelijk dat Kia komend jaar ook in dit segment hoge ogen gaat gooien� Wanneer de Carens precies in ons land is, valt nog niet precies te zeggen�

De nieuwe Hyundai Santa Fe is in Nederland gearriveerd� In een korte eerste proefrit overtuigde deze grote, nieuwe SUV met een hoogwaardig comfort en ondanks zijn ruime maatvoering toch behoorlijk wendbaarheid� De nieuwe Santa Fe is iets langer, een fractie breder, maar ook wat lager en meer gestroomlijnd dan zijn succesvolle voorganger� Er is keuze uit twee motoren, een 2,4 liter benzinemotor met 141 kW/192 pk en een 2,2 liter diesel met 145 kW/197 pk� Alle twee de motoren zijn te combineren met twee- en vierwielaandrijving� Met uitzondering van de tweewielaangedreven benzineversie is ook automatische transmissie beschikbaar� Helaas zitten SUV’s de laatste paar jaar een beetje in de verkeerde hoek als het gaat om een lage CO2-uitstoot� Het is heel goed dat Hyundai toch doorgaat met de ontwikkeling van een model als deze Santa Fe, want er bestaat gewoon behoefte aan… maar dan wel met een lagere uitstoot� De benzinemotor is een doorontwikkelde versie van de vorige, die onder meer door directe injectie nu nog 202 g/km uitstoot, de diesel heeft een grote stap gezet met een uitstoot van 147 g/km (was 171)� Er zijn vier uitvoeringen van de Santa Fe, waaronder een zakelijk extra aantrekkelijke Business Edition� Hyundai’s grote nieuwe SUV is al leverbaar, de prijslijst start bij € 38�995�

kortnieuws

mooi aansluit bij dat van de kleinere Verso-S� Er komen in elk geval twee benzinemotoren (1,6 en 1,8) en twee diesels (2,0 en 2,2), die in de basis bekend zijn, maar wel in detail gewijzigd� Uiteraard vinden we in de nieuwe Verso in uitrusting allerhande zaken terug die we ook kennen uit andere moderne Toyota’s, zoals

het ‘Toyota Touch’ display voor de bediening van allerhande functies� Gezien de al bekende basis en de gedetailleerde informatie die al is vrijgegeven, is de verwachting gegrond dat de nieuwe Verso best snel in de showroom kan staan, misschien nog wel eerder dan de Auris� Prijzen zijn nog niet bekend�

Mitsubishi pakt uit! Het was even stil, rond Mitsubishi, maar er zijn twee belangrijke nieuwtjes� De nieuwe Outlander is er inmiddels (vanaf € 31�490) met 2,0 liter benzinemotor of een 2,2 liter diesel (beide 110 kW/150 pk)� De Outlander belooft in de nabije toekomst een belangrijk model te worden� Komend voorjaar verschijnt deze ook als hybride, de eerste van Mitsubishi� Dat is een plug-in hybrid, die hierdoor een CO2-uitstoot heeft van minder dan 50 g/km� Daarmee is deze volwaardige, grote SUV voorlopig vrij van bijtelling voor privégebruik� De Outlander Hybrid heeft een totale actieradius van 880 kilometer en

Hyundai Santa Fe: groter èn zuiniger

bovendien mg hij ook als hybride een geremde aanhanger van 1�500 kilo trekken� Daarmee bekleedt deze Mitsubishi een volstrekt unieke positie, die ongetwijfeld voor vooral veel zakelijke rijders bijzonder interessant zal zijn� De ASX, momenteel het meest verkochte model van Mitsubishi heeft

zojuist ook een facelift ondergaan� Het front is wat minder agressief gelijnd dan voorheen, naar het scheen was dat niet voor iedereen even aantrekkelijk� Bovendien is het onderstel grondig aangepakt, waardoor de vernieuwde ASX comfortabeler is geworden� De ASX is al leverbaar, vanaf € 22�790�

BMW heeft twee technische varianten toegevoegd aan de eerder dit jaar geïntroduceerde 3-serie� De nieuwe basisversie is de 316i, met de 1,6 liter turbomotor, goed voor 100 kW/136 pk� Door de komst van deze versie is de basisprijs van de 3-serie € 3�000 lager geworden� Interessant is ook de 320i EfficientDynamics Edition� Die heeft een sterkere variant van dezelfde 1,6 liter benzinemotor met 125 kW/170 pk en bovendien een CO2-uitstoot van 124 g/km� De prijs van deze versie bedraagt met 21% BTW € 35�990� Die prijs is van belang, want deze 320i EDE is voorlopig de enige premiumsedan met benzinemotor in deze klasse die in aanmerking komt een bijtelling van slechts 20%�

De zustermodellen Seat Mii en Skoda Citigo zijn nu ook leverbaar met een halfautomaat� Dit is een gerobotiseerde versie van de handgeschakelde vijfbak, die ook volledig automatisch kan schakelen� Deze transmissie is leverbaar in combinatie met beide versies (44 kW/60 pk en 55 kW/75 pk) van de 1,0 liter driecilinder benzinemotor� De Skoda Citigo is er met automaat vanaf € 10�200 en de Seat Mii vanaf € 10�350� De Mazda MX-5 Club bestaat dit jaar twintig jaar� In het weekend van 6 en 7 oktober wordt dit gevierd met een heuse rally, want de letterlijke betekenis van dat

woord is een rit die vanaf verschillende startpunten op één plek samenkomt� Die startplaatsen zijn Ommen, Vinkeveen, Afferden en Oosterhout� Vanaf half elf wordt er gestart, rond 18�00 uur komen naar verwachting enige honderden MX-5’s en Miata’s van alle types bij elkaar in Lunteren� Na een feestavond wordt op zondag een rit over de Veluwe gereden, die vroeg in de middag eindigt in Driebergen� Voor meer informatie: www�mx5club�nl�

Het Louwman Museum in Den Haag huisvest de komende maanden een unieke expositie, naast de normale museumcollectie� Voor het eerst toont MercedesBenz een vijftal topstukken uit de eigen museumcollectie buiten Duitsland� Het gaat om Grand Prix racewagens uit de jaren dertig –toen bestond de Formule 1 nog niet- van de types W25 (2x), W125, W165 en W154� In hun tijd waren deze Mercedessen vrijwel onverslaanbaar door zeer hoog ontwikkelde techniek, absolute topcoureurs, met name Caracciola, von Brauchitsch en Lang en de ijzeren discipline van Rennleiter Alfred Neubauer� De expositie is te bezichtigen van 11 oktober t/m 6 januari� Voor meer informatie: www�louwmanmuseum�nl�


Provincies ‘kussen’ elkaar nu ook op de fiets

Zeebraroute Zuid officieel geopend

Cursus voor slachtoffers van huiselijk geweld

GOES - ‘Waar Zeeland Brabant kust’, is de slogan ter promotie van de Brabantse Wal. De kus heeft een nieuwe MIDDELBURG - Op 2 oktober start Huiselijk geweld in Zeeuws-Vlaanderen de cursus Een op de vijf vrouwen heeft te maken met dimensie gekregen in de vorm van een fietsroute, die door West-Brabant en een deel van Zeeland voert. Nu is het genoeg! Er zijn nog enkele plaatsen vrij. De cursus is bedoeld voor vrouwen die slachtoffer zijn (geweest) van huiselijk geweld.

Er zijn tien bijeenkomsten waarin de deelnemers weerbaarder leren te worden. In november starten twee groepen in Walcheren: een groep ’s morgens en een groep ’s avonds. Belangstellenden kunnen voor meer informatie of aanmelding bellen naar 0118-469917. Deelname aan de cursus is gratis. Tijdens de cursus praten de deelnemers in kleine groepen over onderwerpen als: wat vind ik van mezelf? Hoe is de verhouding met mijn partner? Hoe ga ik om met macht en onmacht? Hoe kan ik grenzen stellen? Hoe kan ik geweld voorkomen?

huiselijk geweld door de partner. Voorbeelden van huiselijk geweld zijn: iemand uitschelden, vernederen, bedreigen, slaan, schoppen of van de trap duwen. Iemand dwingen tot seks of tot het afgeven van geld is ook huiselijk geweld. Huiselijk geweld gebeurt meestal thuis in het gezin en blijft daardoor vaak onzichtbaar voor familie, vrienden en buren. Organisatie De cursus Nu is het genoeg! wordt georganiseerd door Maatschappelijke opvang Zeeland en Maatschappelijk Werk Zeeuws-Vlaanderen en Walcheren. De cursus is vernoemd naar de landelijke overheidscampagne tegen huiselijk geweld. De cursus kan het hele jaar door starten zodra er genoeg deelnemers zijn.

POLITIEBERICHTEN

Op de fiets kun je Zeeland en West-Brabant het beste ontdekken FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN Het initiatief voor de fietstocht Zeebraroute Zuid is genomen door VVV Zuid-Beveland en Tholen en VVV Brabantse Wal. Volgens Lilian Ausems-van Niel Schuuren, directeur van VVV Zuid-Beveland en Tholen, zijn in januari de voorbereidingen begonnen voor de route. “Het plan was de route in het vroege voorjaar te presenteren, maar dat lukte helaas niet. Omdat wij de route officieel wilden laten openen door wethouders van de gemeenten Reimerswaal en Woensdrecht, werd het uiteindelijk pas september.” Zelfs toen alle agenda’s op elkaar waren afgestemd, liep alles nog niet geheel volgens plan. Namens de gemeente Woensdrecht was wethouder Martin Groffen wel aanwezig bij startpunt Golfvereniging Reymerswael in Rilland, maar de wethouder van Reimerswaal werd net voor het moment suprème opgeroepen voor een evacuatie in Rilland als gevolg van een gaslek.

wel Ausems-van Niel Schuuren als Carla van Beeck van VVV Brabantse Wal gaven aan trots te zijn op de Zeeuws-Brabantse fietsroute. “Zeeland kan wel wat bos gebruiken en Noord-Brabant kan wat water gebruiken. Samen hebben de provincies mensen veel te bieden. De samenwerking tussen de VVV’s is ook goed verlopen, maar we dienen ook hetzelfde belang.” De route is zo’n 55,4 kilometer lang en voert fietsers langs verschillende bezienswaardigheden en monumenten in beide provincies. Aan de inwendige mens is gedacht door de opname van diverse eetgelegenheden in de route. Volgens Ausems-van Niel Schuuren was de tocht al voor de officiële opening een groot succes. “De route is afgedrukt op een speciale kaart. Deze vindt gretig aftrek. De kaarten zijn gratis af te halen bij de VVV-locaties, maar worden ook uitgedeeld. De kaart is zelfs al toe aan een herdruk en kan worden verstuurd met de post om andere mensen attent te maken op de fietsroute.”

Kaart Dat mocht de pret echter niet drukken. Zo-

Samenwerken Volgens wethouder Groffen van Woens-

Uitslag actie 10-jarig bestaan

Trekking 25 september j.l. door dhr. Ko Riedijk (Shop 52) Kledingcheques t.w.v. € 100,zijn gewonnen door: fam. De Koster en fam. L.J. Meeuwsen uit Krabbendijke De overige prijzen zijn gewonnen door: fam. Hoogerland, Oostdijk, fam. Den Herder, MS ‘Deo Gratias’, fam. Hoogesteger, Kruiningen en fam. H.J. Meeuwsen, Krabbendijke De winnaars hebben bericht ontvangen. Hartelijk gefeliciteerd! Dorpsstraat 50 - Krabbendijke Kijk ook op www.krabbendijke.com

drecht was de officiële opening van de Zeebraroute Zuid een bijzonder moment, omdat hij ook betrokken was bij de oprichting van VVV Brabantse Wal. “Dat twee VVV’s samenwerken vind ik erg mooi. Ik stel voor dat ze dat vooral blijven doen. Woensdrecht is in ieder geval erg blij met de fietsroute, omdat er in onze gemeente veel mensen zijn die graag op de fiets stappen. We wanen ons niet allemaal de Franse oud-wielrenner Jacques Anquetil, maar fietsen doen we graag. Deze route kan in die behoefte voorzien.” Een deel van de route werd overigens door het gezelschap verkend. Onderweg werd een typisch Brabantse Wal-product genuttigd: een glaasje walnotenlikeur. Wie de Zeebraroute Zuid wil rijden, kan een kaart ophalen bij de VVV-locaties. Tijdens de route worden in ieder geval de Rattekaai, het Schelde-Rijnkanaal en de zeehondenspotplaats bij Rilland aangedaan. Ook leidt de tocht langs Woensdrechtse en Ossendrechtse monumenten. Museum den Aanwas en de Zuster Marie Adolphine Kapel in Ossendrecht zijn in de route opgenomen.

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Brassband viert 85-jarig jubileum MIDDELBURG - Dit jaar bestaat Brass Band Middelburg 85 jaar! Dat vraagt om een feestje! Daarom wordt op 6 oktober in het Spiegeltheater het jubileumconcert gegeven door zowel de jeugd als senioren Brass Band, met dit jaar als speciale gast het dames a capella koor; The SeaSound singers. Met een mix van klassieke muziek tot muziek uit de shows van lord of the dance aangevuld met swingende nummers en mooie ballads is het een avondvullend programma voor mensen van jong tot oud. De Jeugdbrassband staat onder leiding van Arian de Visser, voor de Brass Band staat Bart Van Der Strieckt en The SeaSound singers staan onder leiding van dirigente Sacha Hokke. Het concert begint om 20.00 uur in het Spiegeltheater, kaarten kosten zijn te reserveren via info@brassbandmiddelburg.nl daarnaast zijn kaarten ook aan de zaal verkrijgbaar. Aanbevolen wordt om tijdig te reserveren want er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. PAGINA 43

KORTGENE Meer verdachten aangehouden overval Zandkreekstraat: In augustus is een poging was gedaan om een 60-jarige man te overvallen in de buurt van zijn woning door twee mannen met een bivakmuts op. Eén van de mannen pakte hem rond zijn nek en er ontstond een schermutseling waarbij de overvaller mogelijk letsel opliep. De 60-jarige man raakte gewond aan zijn handen, elleboog en knie. Toen hij om hulp riep zijn de twee mannen, zonder buit, weggevlucht in de richting van de Provincialeweg via de brandgang bij zijn woning. De omgeving van de straat werd afgezet en met een hond werd de omgeving afgezocht. Zondag 2 september is een 16-jarige jongen uit Kortgene aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een diefstal uit een woning in Bruinisse die eind juli van dit jaar plaatsvond. Uit de woning werden toen sieraden weggenomen. Politie Zeeland startte, zoals gebruikelijk, een onderzoek naar de diefstal. Uit dit onderzoek bleek de betrokkenheid van de 16-jarige verdachte. Uit verder onderzoek bleek de jongen mogelijk ook betrokken te zijn geweest bij bovengenoemde poging tot straatroof die op 9 augustus in Kortgene plaatsvond. De jongen is in verzekering gesteld. Gaande het onderzoek, dat inmiddels is afgerond, werd duidelijk dat er meerdere verdachten bij deze poging tot beroving betrokken waren. Op dinsdag 11 september is een tweede verdachte aangehouden. Dit betreft een 16-jarige jongen uit de gemeente Noord-Beveland. Hij is inmiddels aan de rechter-commissaris voorgeleid die bepaalde dat hij gedurende het onderzoek terug naar huis mag, onder bepaalde voorwaarden. Tenslotte werd op maandag 17 september een derde verdachte in deze zaak aangehouden en in verzekering gesteld. Het betreft een jongen van 17 jaar oud, ook hij is afkomstig uit de gemeente Noord-Beveland. GOES Twee mannen aangehouden: Politie Zeeland heeft zaterdag 29 september rond 04.45 uur twee mannen aangehouden op de Westwal in Goes wegens poging tot zware mishandeling. Na een woordenwisseling in de Koepoort met drie personen reden de twee mannen, 20 en 23 jaar oud en afkomstig uit Zoetermeer, met hun personenauto in op één van de drie personen waar zij even eerder een woordenwisseling mee hadden. De 31-jarige man uit Goes, op wie werd ingereden, raakte niet gewond. Het incident wordt onderzocht door de politie. Spullen gestolen uit een woning: In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 september zijn spullen gestolen uit een woning aan de Bankertstraat in Goes. De bewoner deed vandaag aangifte. Uit zijn woning zijn een computer, een TV en groene Batavus fiets gestolen. Drie mannen aangehouden op verdenking mishandeling: In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 september zijn in het uitgaansgebied van Goes drie mannen aangehouden. Ze worden ervan verdacht een 34-jarige Goesenaar te hebben geslagen en geschopt. De oorzaak is niet bekend. Het slachtoffer liep een scheur in zijn werkbrauw op. De verdachten, allen Goesenaars van 34- (2x) en 37 jaar zijn verhoord en ingesloten.


Twirlwedstrijd sportpunt Zeeland KAPELLE - Op zaterdag 6 oktober organiseert Twirl en Dancefactory een twirlwedstrijd voor de Nederlandse Twirl Sport Bond in sportpunt Zeeland te Goes.

Tussen 10.00 en 14.00 uur zullen vele twirlers uit Zeeland, Brabant en Zuid Holland hun routine aan de jury presenteren. Natuurlijk zullen ook de twirlers van onze

VV Kapelle

vereniging deel nemen. Twirlen groeit wereldwijd steeds meer uit tot een (top)sport. Door de toetreding tot de wereld dans sport organisatie is twirlen ook een NOC NSF erkende sport. Twirlen is opgebouwd uit dansen, turnen en de technieken met de baton. Daarnaast zijn lef, motoriek en coordinatie belangrijke factoren om je binnen de sport te kunnen ontplooien. Info: www.twirlendancefactory.nl

Exposities Expositie Wout Kolke: Tentoonstelling van kunstwerken van Wout Kole met als titel ‘Ver lucht´. Wout Kole woont en werkt in Wemeldinge. Hij schildert en fotografeert. Zijn schilderijen zijn voornamelijk ´landschappen´ waarin luchten een belangrijke rol spelen. Het werk kan worden getypeerd als magisch realisme. De tentoonstelling heeft de naam ´Ver lucht´ meegekregen. Naast deze luchten, schildert hij ook portretten en dieren. Er zijn open middagen op 30 september en op

13, 20 en 27 oktober van 13.30-16.00 uur. De toegang is gratis, tentoonstelling is tot en met 28 oktober. Nieuwe expositie ‘Dummy’s’: GalerieAtelier De Kaai van Gors opent vrijdag 31 augustus om 15.00 uur een bijzondere expositie over het gebruik van dummy’s. Dummy’s zijn boeken met blanco pagina’s. De opening van de tentoonstelling is naar een idee van de kunstenaars van de Kaai. De expositie is te zien tot en met 23 november. Meer informatie vindt u op www.gors.nl.

voor het laatste actuele lokale nieuws kijk op WWW.internetbode.nl

Programma zaterdag 6 oktober Thuis 08:45 Kapelle E1-Walcheren E1 08:45 Kapelle E2-RCS E5 08:45 Kapelle E6-Zeelandia Middelb. E12 08.45 Kapelle F2-Heinkenszand F1 09:55 Kapelle C4-MOC’17 C7 10:00 Kapelle D1-Internos D1 10:00 Kapelle F3-Heinkenszand F2 10.00 Kapelle MP2-GPC Vlissigen MP2 11.15 Kapelle MP3-Patrijzen MP2 11.15 Kapelle MD1-WVV’67 MD1 11:15 Kapelle C3-VCK C2 12:45 Kapelle B2-Yerseke B2 12:45 Kapelle MA1-FC Moerstraten MA1 14:30 Kapelle 2-Serooskerke 3 14:30 Kapelle 3-Heer Arendskerke 3 14:30 Kapelle 5-Nieuwdorp 3 Dinsdag 9 oktober 19.30 Kapelle 1-Kloetinge 2 Uit, zaterdag 6 oktober 08:45 SSV’65 E4-Kapelle E4 09:00 MZVC E2-Kapelle E5 09:00 Kloetinge F5-Kapelle F4 10:00 Kloetinge D6-Kapelle D3 10:00 Nieuwdorp E2G-Kapelle E3; 10:00 Luctor’88 MP1-Kapelle MP1 10:15 Zeelandia Middelb. F1 10:45 Yerseke MB1-Kapelle MB1 11:00 GPC Vlissingen A1-Kapelle A1 11:15 Walcheren F9-Kapelle F5 11:30 Bruse Boys C1-Kapelle C2 12:30 RCS C1-Kapelle C1 14:30 De Noormannen 1-Kapelle 1 14:30 Nieuwland 3-Kapelle 4 14:30 WVV’67 B1-Kapelle B1

Jeugdig talent wint Snookertoernooi Goes GOES - Het 17-jarige Jeugdig Snookertalent Tim de Ruyter uit Roosendaal is winnaar geworden van de eerste Zeeuwse Snookerranking. Tim komt uit de poolwereld, maar in zijn eerste Snookertoernooi

won Tim in de finale van Nico Smeets uit Antwerpen met 2-1. Op een gedeelde derde plek zijn geëindigd Wilko Korsuize en Vincent Peemen beiden uit Goes. Franz van Dijk uit Rockanje moest zijn halve finale plek afstaan aan Vincent in verband met rugproblemen. Volgende ranking is 28 oktober om 11.00 uur.

SSV ‘65 speelt thuis tegen Serooskerke Programma zaterdag 6 oktober 14.30 SSV ‘65-Serooskerke 12.00 Wieldrecht 2-SSV ‘65 2 14.30 SSV ‘65 3-Wemeldinge 2 14.45 Terneuzen 2-SSV ‘65 4 12.45 SSV ‘65 5-SVD 2 11.15 SSV ‘65 G1-Terneuzense Boys G1G 12.45 SSV ‘65 A1-SC Gastel A1

12.45 SSV ‘65 A2-Apollo ‘69 A1 12.45 HVV ‘24 B2-SSV ‘65 B1 11.15 SSV ‘65 B2-Bruse Boys B1 15.00 Steenbergen C1-SSV ‘65 C1 11.15 AZVV C2-SSV ‘65 C2 11.15 Zeelandia Middelburg D2-SSV ‘65 D1 11.15 SSV ‘65 D2-MZC ‘11 D3

10.00 St SVD/Volharding E1-SSV ‘65 E1 09.00 RCS E4-SSV ‘65 E2 09.00 Walcheren E9-SSV ‘65 E3 08.45 SSV ‘65 E4-Kapelle E4 08.45 SSV ‘65 F1-Yerseke F2 10.00 SSV ‘65 MP1-VV Goes MP1 10.00 SSV ‘65 MC1-RCS MC1

KORT BEDRIJVIG Nieuwe winkel in Krabbendijke

The World of Drinks grootste drankenspecialist Zeeland

KRABBENDIJKE - Slijterij de Fijnproever heeft een metamorfose ondergaan en gaat vanaf nu verder als The World of Drinks Krabbendijke. Marco Wagenaar nam per 1 juli 2012 de slijterij over van familie van Velzen. Na een grondige verbouwing ging op donderdagavond 28 september de winkel open voor Krabbendijke en omstreken. Veel dorpsbewoners en andere belangstellenden kwamen Wagenaar feliciteren en de verbouwing bewonderen. De winkel is overzichtelijk ingericht met een groot assortiment aan wijn, whisky, speciaal bier en gedistilleerd. Ook de frisdranken en de bieren ontbreken niet. Bijzonder is de grote keuze in Zeeuwse streekproducten, zoals Peelander bieren, Kleine Schorre wijnen en Zeeuws gedistilleerd van distilleerderij van Kampen uit Bruinisse. Daarnaast is het mogelijk om voor feesten en partijen taps, glaswerk, statafels en dergelijke te huren. The World of Drinks is de grootste drankenspecialist van Zeeland. Deze keten van slijterijen en groothandels maakt de laatste jaren een positieve groei door. In Krabbendijke is nu de eerste franchise onderneming geopend. Met eigen import uit o.a. Frankrijk, Spanje en Italië vindt u hierin dus ook unieke producten. Marco Wagenaar ziet voor de winkel ook een regiofunctie weggelegd. Het brede assortiment en de vakkennis moeten daar zeker aan bijdragen. Wagenaar heeft ongeveer 20 jaar in diverse slijterijen gewerkt en ziet in deze nieuwe slijterij zijn toekomstdroom werkelijkheid worden. Samen met medewerkster Nelleke van Iwaarden, die al jaren het vertrouwde gezicht is in de slijterij. Om de opening te vieren, zijn er de komende twee weken speciale acties in de winkel. U kunt gratis parkeren achter de slijterij. De openingstijden zijn: Maandag van 13.00 tot 18.00 uur, dinsdag tot en donderdag van 9.00 tot 18.00 uur, vrijdag van 9.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. The World of Drinks. Dorpsstraat 84c, Krabbendijke. Telefoon: 0113-745045

Uitslagen schietingen senioren 1e hoofdvogel A.v.d.Dries (s-Heerenhoek) 2e hoofdvogel C.Jeremiasse (Ellewoutsdijk) 1e en 4e zijvogel Sj.Raas (Kwadendamme)

2e zijvogel en 3e kal J.v.d.Guchte (Heinkenszand) 3e zijvogel en 4e kal D.Brand (Driewegen) 1e kal Fr.Koens (Ovezande)

2e kal H.Groos (Wemeldinge) vliegende vogel H.Hoogstrate (Kloetinge) meeste kleine vogels P.Maat (Goes) Volgende schieting is op 10 oktober.

BEDRIJVIG NIEUWS Keurslager Cees Mol in de prijzen op Slavakto

Molletjes kipsalade is de lekkerste van Nederland GOES - Keurslager Cees Mol is onlangs op de Slavakto, het grootste landelijke evenement voor de vlees- en vleeswarenbranche, uitgeroepen tot Nederlands kampioen in de categorie ‘salades’. De deskundige jury vond zijn Molletjes kipsalade het lekkerst. “Hij is eigenlijk heel simpel”, zegt de slager uit Goes over zijn populaire salade. “Daarom is hij ook zo lekker.” VAN ONZE REDACTIE Het is de eerste keer dat Cees Mol de landelijke titel in de wacht heeft gesleept. In de categorie ‘salades’ waren er tientallen inzendingen, maar de jury, die lette op de kwaliteit van het product en zaken als smaak en innovatie, genoot het meeste van zijn Molletjes kipsalade. Klanten van de slager aan de Oostwal in Goes zullen de salade ongetwijfeld ken-

nen. Het is een van de klassiekers van Mol. “In de loop der jaren hebben we hem wel gefinetuned. Daardoor heeft hij echt een smaak van nu. Met een gebakken uitje zit er een zoetje doorheen. Dat maakt de smaak van de salade opvallend. Hij is eigenlijk heel simpel, maar daarom ook zo lekker. Zowel voor mensen die van hartig houden als voor zoetekauwen.” De Nederlandse titel was voor Mol het hoogtepunt van de Slavakto, die eens in de drie jaar wordt georganiseerd in de Jaarbeurshallen in Utrecht en wordt bezocht door honderden ambachtelijke slagers en mensen uit de industrie. Het was niet de enige onderscheiding voor de Goese slager. Naast zijn kipsalade werden nog eens tien van zijn producten door de jury met ‘goud’ bekroond: de grillworst, gekookte worst, boerenham, Oma’s hachee, rosbief, erwtensoep, spareribs,

rookvlees, boerenleverworst en de Bourgondische vleessalade. Op de laatste vijf hadden de juryleden net als op Molletjes kipsalade helemaal geen op- of aanmerkingen. “Die vonden ze perfect”, aldus Mol. Beker De enorme beker die de Goesenaar kreeg voor zijn kipsalade staat in zijn zaak. Hij is er blij mee. “Ik zie het meedoen aan dit soort wedstrijden altijd als een uitdaging. Je wilt natuurlijk een zo goed mogelijk product maken en als een jury je zo vaak beloond, is dat een bevestiging dat je goed bezig bent. Bovendien is het goed voor je klanten. Zij zien dat je garant staat voor kwaliteit.” Keurslager Cees Mol is dagelijks geopend van 8.00 kuur tot 18.00 uur. Alleen op zaterdag gaat hij een uurtje eerder dicht. Slager Cees Mol (tweede van links) met een deel van zijn personeel en de beker. Meer informatie: www.mol.keurslager.nl. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

Keurslager Cees Mol. Oostwal 36, Goes. Telefoon: 0113-211667. PAGINA 44


Pianist Cor Bakker over Classical Proms 2012 in Sint Jacobskerk

‘Kwaliteit staat op de eerste plaats’ VLISSINGEN - Pianist Cor Bakker kijkt uit naar zijn optreden met het orkest van dirigent Pieter Jan Leusink tijdens de Classical Proms 2012 in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. Hij noemt het ‘een mooie mix van klassieke en lichte muziek’. Muziekliefhebbers mogen het concert op woensdag 31 oktober daarom niet missen. muzikanten spelen stukken van Bach en Puccini, maar ook nummers als ‘Across the universe’ van The Beatles en ‘La chanson des vieux amants’ van Jacques Brel. Dat laatste is een lievelingsnummer van Bakker, net als het adagio van Albinoni dat ook ten gehore wordt gebracht. “Pieter Jan Leusink kan als geen ander een prachtig programma in elkaar zetten, maar deze twee heb ik als suggestie gedaan.” Informatie Bakker kijkt uit naar het concert in de Sint Jacobskerk. Het is zeker niet de eerste keer dat hij in Zeeland speelt. “Ik heb er diverse malen gespeeld”, zegt hij. “Het leukste exportproduct van Zeeland vind ik schilderes Helma Kotoun. Zij maakt prachtige schilderijen, maar kan dat alleen op mijn muziek”, lacht de pianist. “Best bijzonder, hè?” Kijk voor meer informatie op www.pieterjanleusink.nl. Cor Bakker is solist tijdens de Classical Proms.

DOOR EUGÈNE DE KOK Cor Bakker is bij het grote publiek misschien het beste bekend van zijn jarenlange samenwerking met Paul de Leeuw, maar de programmamaker is bij lange niet de enige waarmee hij muziek heeft gemaakt. Bakker zit al 25 jaar in het vak en heeft in die kwarteeuw met een lange rij aan mensen samen gespeeld en gewerkt. Dit najaar is hij te gast tijdens de Classical proms-concerten van het orkest van Pieter Jan Leusink met medewerking van zanggroep Call, negen door de dirigent geselecteerde zangtalenten: de sopranen Marjolein Oosterloo, Josée Ryan, Eva Schuurman en Olga Zinovieva, concerttenoren Arjen Dokter en Jaap Hoogendoorn, bassen Jelle Stoker en Jeroen Assink en tenoren Herjan Pullen en Martinus Leusink.

FOTO B. VINK

Pieter Jan Leusink belooft muzikaal vuurwerk tussen zijn klassieke orkest en het ‘lichte’ pianowerk van Bakker. “Je hoort een hele mooie mix van klassieke en lichte muziek, uitgevoerd door een fantastisch orkest en dito vocaal ensemble”, aldus de pianist. “Ik mag daar als solist heerlijk overheen spelen. Dat is elke keer weer een feest, omdat zo uitdagend en spannend mogelijk te doen.” Hoewel hij kan bogen een enorme schat aan ervaring bereidt Bakker zich goed voor de op deze tournee. “Elk project staat op zichzelf. Ook deze proms. Dat vergt natuurlijk de nodige voorbereiding en repetities. Alle musici en solisten zijn perfectionisten. Het moet zo goed mogelijk. De kwaliteit staat altijd op de eerste plaats.” Het programma van de Classical Proms, een mix tussen klassiek en pop, telt bijna twintig afwisselende muziekstukken. De

Omdat een scheiding méér is dan het maken van financiële en juridische afspraken met je ex-partner!

Scheidingsbegeleiding en Gecertificeerde Mediation • Vrijblijvend oriëntatiegesprek • Uniek Financieel Scheidingsrapport • Dynamische Ouderschapsregeling Bergen op Zoom I Goes Roosendaal I Eindhoven I Rotterdam

Wijziging registratie verloren en gevonden voorwerpen GOES - Vanaf maandag 1 oktober moet u in Zeeland voor verloren en gevonden voorwerpen bij een van de dertien Zeeuwse gemeenten zijn. Zij nemen deze taak vanaf die datum terug van de politie. Heeft u een voorwerp verloren of iets gevonden, registreer uw gegevens dan. Veel gemeentes in Nederland maken hiervoor gebruik van het online registratiesysteem van www.verlorenofgevonden.nl. Zo ook de meeste Zeeuwse gemeenten. Bij de gemeente Terneuzen registreert u de voorwerpen via de website terneuzen.nl. Groot voordeel van de online registratie is dat u dat 24-uur per dag kunt doen, dus

wanneer u wilt. U heeft dan niet te maken met de openingstijden van de gemeentelijke balies. verlorenofgevonden.nl De website www.verlorenofgevonden. nl zorgt ervoor dat verloren voorwerpen en de rechtmatige eigenaren weer bij elkaar komen. Iedereen die iets vindt of verloren is, kan dit via deze website registreren. Vinders bewaren het voorwerp thuis. De gemeente brengt de vinder en de eigenaar met elkaar in contact. Als vinders geen computer hebben of het voorwerp niet thuis willen bewaren, kunnen ze het afgeven bij de balie in de publiekshal.

Officiële documenten Gevonden rij- en reisdocumenten (rijbewijs, identiteitskaart, paspoort of verblijfsdocument) moet u altijd inleveren bij de gemeentelijke balie. Bent u rij- of reisdocumenten kwijt? Dan moet u persoonlijk aangifte doen bij de politie. Bewaartermijn Elke vinder kan na een bepaalde periode eigenaar worden van het gevonden voorwerp als er melding is gedaan. Voorwerpen met een waarde onder de € 450,= moeten drie maanden bewaard blijven. Voorwerpen met een geschatte waarde hoger dan € 450,= een jaar. Na de verstreken termijn krijgt de vinder bericht van de gemeente.

Open middag met koormuziek

Koor Levensbron in ´t Kerkje van Ellesdiek ELLEWOUTSDIJK - Op zaterdagmiddag 6 oktober is er in ’t Kerkje van Ellesdiek in Ellewoutsdijk een open middag. Belangstellenden kunnen dan de tentoon-

stelling ‘Ver lucht’ bekijken. Deze tentoonstelling laat uiteenlopend werk van de kunstschilder Wout Kole zien. Hij schildert portretten, dieren en wolkenluchten. Tijdens deze middag zal het gemengd koor van De Levensbron uit Goes een optreden

verzorgen met de mooiste liederen uit hun repertoire, dat bestaat uit voornamelijk geestelijke liederen.

Medewerking wordt verleend door de Zanggroep Noord-Beveland, Celine Daling,

Youth Alpha is een eigentijdse kennismaking met het christelijk geloof. Op een creatieve manier kunnen jongeren op zoek gaan naar antwoorden over het leven en het geloof. Een Youth Alpha bestaat uit 10 avonden en een weekend weg. Opzet avond Youth Alpha is bedoeld voor jongeren die meer willen weten over het christelijk geloof, maar er niet mee zijn opgegroeid en jongeren die met het christelijk geloof zijn opgegroeid en die de basis ervan nog eens onder de loep willen nemen. Op een ontspannen en vrijblijvende manier kunnen jongeren samen met elkaar zoeken naar antwoorden op vragen als ‘Wat

heeft het leven voor zin? Is er iets als een God? Waar leidt dit leven naartoe?’ Daarbij worden ze gecoacht door een team van ervaren leiders en wordt gebruik gemaakt van cursusmateriaal van Youth for Christ Nederland. Praktische informatie De Youth Alpha Introductie wordt op vrijdag 5 oktober georganiseerd in de Westerkerk, Westwal 6 in Goes. De toegang is gratis. De avond begint om 18:00 en iedereen van 16 tot ongeveer 25 jaar is van harte welkom. Voor meer informatie kan je bellen naar Willem Poppe (0113340604) of mailen naar willempoppe@gmail.com. Inmiddels worden er meer dan 250 Youth Alpha cursussen in Nederland georganiseerd. Voor meer informatie: www.youthalpha. nl of www.alpha-cursus.nl

KORTE BERICHTEN KAPELLE 2e hands kinderkleding- en speelgoedbeurs: Op zaterdagmorgen 6 oktober van 9.30-11.30u houden we weer een kinderkleding- en speelgoedbeurs in de Petrakerk, Goessestraatweg 12 in Kapelle. U kunt hier terecht voor 2e hands kinderkleding in maat 50/56 tot maat 176. Ook wordt er 2ehands speelgoed aangeboden. De netto-opbrengst van deze beurs is bestemd voor de kerkbouw van de Petrakerk en het jongerenwerk in Albanië. Voor meer info: Jacquelien Zandee, 0113-268297. Grote koorzangavond: Zaterdag 6 oktober zal er een grote koorzangavond georganiseerd worden t.b.v. SGP-jongeren in de Grote Kerk te Kapelle om 19.30u. Aan deze zangavond hopen de volgende koren mee te werken: jongerenkoor Matthanja, Walchers jongerenkoor en mannenkoor Salomo. Meer informatie: www.selov.nl. WOLPHAARTSDIJK Kinderkleding-en speelgoedbeurs: Vrijdag 5 oktober is het de gezellige en druk bezochte Kinderkleding-en Speelgoedbeurs In Dorpshuis de Griffioen, Oostkerkestraat 24. Ruim assortiment op maat gehangen kinderkleding en speelgoed. Vragen of wilt men een nummer inleveren: colindaw@zeelandnet.nl, Colinda Westerweel, 0113-582266. OVEZANDE Najaarssnuffelmarkt: Stichting dorpshuis Ovezande organiseert op zaterdag 27 oktober van 9.30 tot 12.00u haar jaarlijkse najaarssnuffelmarkt. Iedereen wordt in de gelegenheid gesteld, zolang de voorraad strekt, een tafel te reserveren. Reserveringen en inlichtingen worden verstrekt door mevrouw L. Goedhart, tel. 0113-655674. GOES Seniorenbingo: Stichting Buurtwerk Goese Polder houdt donderdag 4 oktober een seniorenbingo. Deze wordt gehouden in wijkcentrum de Spinne. Aanvang 14.00u. Projectkoor Kerstkoor: zangkoor Hallelujah start met een project-kerstkoor. Zing je graag dan bent u van harte welkom. Donderdagavond 4 oktober om 8u is, onder leiding van dirigent Wim Kaashoek, de eerste repetitieavond. Alle liederen zijn Nederlandstalig. De koorrepetities zijn in de Bethelkerk aan de Tulpstraat2 (hoek Beatrixlaan) in Goes. Er staan in de kerstperiode drie optredens gepland. Inlichtingen zijn te verkrijgen via tel. 0113-232485. Lezing: Heemkundige Kring De Bevelanden organiseert een lezing op 10 oktober in de Bibliotheek van Goes over Edelen in Zeeland, Macht, rijkdom en status in een laatmiddeleeuwse samenleving door dr. Arie van Steensel. Hij vertelt over de geschiedenis van een adellijke populatie in een periode (1400-1550) gekenmerkt door staatsvorming, verstedelijking en commercialisering. Bibliotheek Oosterschelde, Oostwal 34, 4461 JT Goes, aanvang 20.00 uur. Graag vooraf aanmelden: 0113-213620. Winterkleding-speelgoedbeurs: Woensdag 10 oktober houden wij een winterkleding-speelgoedbeurs in Wijkgebouw De Spinne, Joseph Lunslaan 7 in Goes. Winter kinderkleding vanaf maat 86 t/m maat 176. Winter dameskleding vanaf maat XS t/m maat XXL. Verder zal er een groot assortiment aan kleding-speelgoed-schoenen riemen - sieraden aanwezig zijn. Verkoop van 18.30-20.00 uur. Wilt U kleding-speelgoed enz enz inleveren dit is mogelijk vraag een nummer aan bij pimgoovers@kpnmail.nl, tel. 0113214663/06-33718965, katinkaleloux@kpnplanet.nl, tel. 0113-218439. Inleveren van genummerde kleding-speelgoed: woensdag 10 oktober van 15.30-16.00 uur. Rommelmarkt: Op zaterdag 6 oktober houdt Stichting Buurtwerk Goes-Zuid in buurthuis de Pit, Appelstraat 2A, een rommelmarkt, van 9.30 tot 14.00 uur. Toegang gratis. KORTGENE Bingo: Zaterdag 6 oktober is er een Bingo in café de Zandkreek, Hoofdstraat 31 te Kortgene. Bij alle ronde’s mooie prijzen en er is 1 superronde met een superhoofdprijs. Aanvang 20.00 uur.

rond Passie, Pasen en Vespers. Aan deze cd’s werkten ook de gezamenlijke koren van Noord-Beveland mee. De opbrengst is voor de ‘Stichting herinrichting Nicolaaskerk’. Voor de afscheidsdienst, de presentatie en een glaasje is iedereen van harte welkom.

‘S-HEER ARENDSKERKE (S)Preekbeurt: Dhr. Krijn de Jong zal zondag 7 oktober spreken o.a. over het werk van de stichting Tot Heil des Volks. Locatie: Heer Arendhuis, Torenring 46 in ’s-Heer Arendskerke. Aanvang: 11.30 uur. Meer info: info@nieuwleven-goes.nl of 0113-563956.

Afscheidsdienst ds. N. Vlaming cello, Corella Nijsse, trompet, Marianne de Looff, fluit en Leonard Eversdijk, orgel. Vaste organist is Henk Tazelaar. Na afloop zal de dubbel-cd ‘Vriendelijk licht – kerkmuziek uit de Nicolaas’ worden gepresenteerd. De cd’s bevatten Kerstmuziek (het ‘Festival of lessons and carols’) alsook kerkmuziek

GOES - Op 5 oktober wordt, speciaal voor jongeren, de aftrap gegeven voor een Youth Alpha cursus. Op het programma staan een gezellige maaltijd en een introductie op de Youth Alpha.

‘S GRAVENPOLDER Dansavond OVA: Zaterdag 6 oktober verzorgt OntspanningsVereniging ‘Amicitia’ (OVA) een dansavond in het dorpshuis ‘Ons Dorpsleven’, Poelvoordestraat 3 te ‘s Gravenpolder. Aanvang 20.00 uur. Instrumentaal koorconcert: Zaterdag 6 oktober om 19.30 uur instrumentaal- en koorconcert in de Maartenskerk van ’s-Gravenpolder. Het Zeeuws Mannen Ensemble, bestaande uit ca. 20 mannen zal o.l.v. Jan v.d. Bos en met pianist/organist Mark Christiaanse optreden samen met het Zeeuws Panfluitensemble Muzica. Muzikale omlijsting tevens verzorgd door Margreeth Verhage (harp) en Adinda de Koster (viool). Tevens collecte voor Stichting Woord en Daad.

De open middag duurt van 13.30 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Presentatie dubbel-cd

KORTGENE - Op zondag 7 oktober zal de afscheidsdienst plaatsvinden van ds. N.Vlaming. De dienst begint om 15.00 uur en wordt gehouden in de Nicolaaskerk te Kortgene.

Youth Alpha cursus van start

PAGINA 45


Nationale Kringloopdag 2012

Recordinzameling tweedehandsspullen GOES - Iedereen kan bijdragen aan een recordinzameling van hergebruikte spullen. Spullen die een tweede leven krijgen en daardoor niet onnodig in de afvalstroom terecht komen, oftewel “Kringlopen”. Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) organiseert in aanloop naar een feestelijk Open Huis, de Nationale Kringloopdag (NKD) op 6 oktober. De NKD 2012 gaat twee weken voorafgaand aan 6 oktober met verschillende acties bijdragen aan een recordinzameling van hergebruikte spullen. En jong en oud helpt mee! Speciaal voor de jonge kringlopers onder ons is er een unieke boekenruilactie. Kinderen kunnen bij een deelnemende kringloopwinkel in de buurt hun eigen boek ruilen voor een ander leuk boek. Een actie speciaal in het kader van de Kinderboekenweek, waar de Nationale Kringloopdag middenin valt. Dames en heren kunnen verborgen schatten in kringloopwinkels uit het hele land in de online veilingkast vinden. Bied op je favoriete schat en pas op dat je niet overboden wordt! En belangrijk: iedereen wordt opgeroepen om zoveel mogelijk spullen te brengen naar de regionale kringloopwinkels. Doe je dat voorafgaand aan 6 oktober

dan maak je zelfs kans op mooie prijzen in de Kringlot loterij op de NKD! Kijk op de website www.kringloopdag.nl om te zien welke kringloopwinkels in jouw buurt meedoen aan de Nationale Kringloopdag! Gebruik en hergebruik Vintage en retro zijn helemaal hot en dat merken de bij de BKN aangesloten kringloopwinkels ook steeds meer. Hergebruik van goederen en materialen is niet alleen hip, maar helpt ook de wereldwijde afvalberg te verkleinen en daarmee de CO2uitstoot te verminderen. De kringloopbranche vormt een belangrijke schakel tussen gebruik en hergebruik. “Kringlopen” Leonie Reinders, van de BKN: ‘Kringlopen wordt gezien als een avontuur, bijna als een sport! Vrijwel iedereen koopt tegenwoordig tweedehandsspullen bij de kringloopwinkel. Dat zien we aan de groei van bezoekers in onze winkels. Het publiek wordt steeds breder. De kringloopwinkels aangesloten bij de BKN worden ook steeds professioneler. Veel kringloopwinkels besteden veel meer aandacht aan de inrichting van de winkel en het opleiden van personeel.’ Breed assortiment Om de kringloop, en daarmee ook herge-

Biljart GOES - Opnieuw overwinning voor de driebanders van 3B-SD HydroZorg. Ditmaal werd het team van ‘s LandsWelvaren 2 verslagen met 2-6. Jean-Louis Smulder, Jan Suykerbuyk en Sjaak de Visser wonnen gemakkelijk, alleen kopman Philip v.d. Male kwam in de finale net iets

tekort tegen Wim Walraven. De uitslag: Wim Walraven-Philip v.d. Male 30-26 in 61 brt; Jean-Louis Smulder-Rinus Verbeek 15-25 in 72 brt; Wytske de JongJan Suykerbuyk 5-25 in 47 brt. en Peter Smulder-Sjaak de Visser 16-20 in 48 brt. Op 12 oktober spelen we in Oosterhout tegen DKM Tools de volgende partij.

Het kan écht ...

bruik, in stand te houden is niet alleen het kopen, maar ook het brengen van herbruikbare spullen belangrijk. ‘De aangesloten kringloopwinkels zijn complete warenhuizen. Het assortiment is breed: meubelen, boeken, serviesgoed, gordijnen, (werkende!) elektrische apparaten met garantie. En kleding, heel veel kleding. Alleen doen mensen door de crisis langer met hun spullen, ze stellen hun aankoop uit. En dat merken we in de aanvoer van spullen,’ aldus Reinders. Leden van de BKN in het hele land zetten tijdens de 4e editie van de Nationale Kringloopdag op 6 oktober aanstaande hun deur open voor een breed publiek. Bezoekers krijgen zo een beeld van het brede assortiment, het belang van hergebruik en de werkwijze van de kringloopbedrijven. Kijk voor meer informatie over de NKD op: www.kringloopdag.nl

nog leuker Vanaf 15 oktober biedt DELTA DIGITALE TV de beste series en films ter wereld aan met HBO. Band of Brothers, The Borgias en Treme zijn maar enkele voorbeelden van ons geweldige aanbod. Ontdek het zelf op zeelandnet.nl/abonnementen

KERKELIJK NIEUWS KAPELLE Vrije Evangelische Gemeente Noordelijke Achterweg 67, Wemeldinge. Diensten: zo.10.00u. Tevens elk seizoen extra diensten. www.vegwemeldinge.nl Christelijke Gereformeerde Kerk Biezelingseweg 6, Kapelle. Zondag 7 oktober: 10.00u ds A.G.M. Weststrate; 10.00u ds A.G.M. Weststrate Ger. Gem. Kapelle-Biezelinge Goessestraatweg 18, Kapelle. Zondag 7 oktober: 10.00 en 16.30 St. H.A. van Zetten Protestantse Gemeente Kapelle-Biezelinge-Eversdijk Biezelingsestraat 67, Kapelle. Zondag 7 oktober: 10.00u Ds. B. de Jong Hervormde Gemeente Kapelle Kerkplein 4, Kapelle. Dienst: zo. 10.00u. Voorganger: ds. L.C.P. Deventer Protestantse Gem. Hansweert & Schore Dijkstraat 5, Hansweert. Nieuwe Kerkplein 1, Schore. Diensten: ‘s zomers zo. 09.30u; ‘s winters zo. 10.00u, om de week wisselend in de Hervormde Kerk Hansweert en Schore. Protestantse Gem. Wemeldinge Kerkweg 5, Wemeldinge. Zondag 7 oktober: 10.00u Ds. J.C. v.d. Putte. BORSELE Gereformeerde gemeente Borssele Oostsingel 21, Borssele. Diensten: zo. 09.30u, 14.00u en 18.00u. Protestantse Gemeente Borssele Predikant: Ds.M.J.Wisse, 0113-561322. Scriba: P.Duijnkerke. Elke zondag dienst om 10.00u. Ger. gem. ‘s-Gravenpolder Langeweg 61, ‘s-Gravenpolder. Zondag 7 oktober: 9.30 leesdienst; 14.00 leesdienst; 18.00 leesdienst Ger. gem. Hoedekenskerke ‘s-Gravenpoldersestraat 4, Hoedekenskerke Ger. gem. Nieuwdorp Havenweg 26, Nieuwdorp. Elke zondag kerkdiensten om 9.30, 14.00 en 18.30u. Gereformeerde gemeente Nisse Zuidweg 15, Nisse. Scriba: M. de Witte, 0113-649519. Diensten elke zondag om 9.30u en 14.30u. Herv. Gem. Oudelande Scriba: mevr. H.M. Storm-Wagenaar, tel: (0113) 548527. www.pknoudelande.nl Oud Ger. Gem. ‘s-Gravenpolder Provincialeweg 16, ‘s Gravenpolder. Diensten: zo. 09.30u, 14.00u en 18.00u

Prot. Gemeente `s Gravenpolder/ Baarland Zaterdag 7 oktober: Baarland 10.00u ds. D. Westerneng; ‘s-Gravenpolder 10.00u drs. J. ten Voorde, Utrecht Prot. Gemeente “de Ark” Hoedekenskerke Verder: Kerkstraat 32, Hoedekenskerke. Diensten zondag 10.00u Prot. Gem. ‘s-Heer Abtskerke Dienst om de 14 dagen, steeds zo. om 10.00u. Protestantse Gemeente Nisse Mariakerk, Dorpsplein 49 in Nisse. Dienst om de 14 dagen, steeds zo. om 10.00u. Zondag 7 oktober: 10.00u Ds. E. J. Rietveld. Dienst in ’s-Heer Abtskerke i.v.m. restauratie van de kerk in Nisse. Prot. Gem. Heinkenszand Barbesteinkerk: Clara’s Pad 6, Heinkenszand. Dorpskerk: Dorpstraat 71, Heinkenszand. Predikant: ds. W. Pieterse. Zondag 7 oktober: 10.00u Barbesteinkerk ds W. Pieterse Protestantse Gemeente Lewedorp Zandkreekstraat 31, Lewedorp. Predikant: da. M.J. Wisse. Prot. Kerkgemeenschap Nieuwdorp Scriba: Mevr. L. Michielsen. Zondag 7 oktober: 10.00u Dhr A Slabbekoorn - Goes RK Kerk ‘s-Heerenhoek (‘s-Heerenhoek - Borssele - Nieuwdorp). Parochie: H. Willibrordus. Postadres: Deken Holtkampstraat 9, ‘s-Heerenhoek, tel. (0113) 351264. Diensten: 3e en 4e za. van de maand 19.00u, zo. 9.00u. RK Kerk H. Blasius Heinkenszand (‘s-Heer Arendskerke - Heinkenszand). Parochiecentrum: Kerkdreef 4, Heinkenszand, tel. (0113) 561216. Diensten: iedere za.19.00u en iedere zo. 09.00u. RK Kerk Kwadendamme (‘s-Gravenpolder - Hoedekenskerke - Baarland - Nisse - Oudelande - ‘s-Heer Abtskerke) Kerk en pastorie: Johan Frisostraat 5-7, Kwadendamme. Diensten: vrij. 09.00u, zo. 10.45u. RK Kerk Lewedorp Parochie: H. Eligius. Secr.: Burgemeester Lewestraat 11, Lewedorp. Spreekuur: elke 1e ma. van de maand 19.00-19.30u, tel. (0113) 612694. Diensten: zo. 10.30u RK Kerk Ovezande & Driewegen - Ellewoutsdijk Parochie: Onze Lieve Vrouw Hemelvaart. Pastorie: Hoofdstraat 58, Ovezande, tel. (0113) 655214. Diensten: zo. 09.30u, laatste za. van de maand 19.00u.

Prot. Gemeente Driewegen - Ellewoutsdijk - Ovezande Van Tilburghstraat 27, Driewegen. Ds. Jacoline de Koe, tel. 06-46087309. Info: deokerk@zeelandnet.nl, 0113-655958/0649914124. Iedere zondag 10.00u dienst. Zondag 7 oktober: ds. Jacoline de Koe. GOES Christelijke Gereformeerde Kerk Maranathakerk, Bergweg 43A, Goes. Voorganger: ds. J.G. Schenau. Zondag 7 oktober: 10.00u ds. J.G. Schenau; 17.00u ds. A. Hakvoort Doopsgezinde gemeente/Vereniging Vrijzinnige Protestanten Doopsgezinde kerk, Westwal 41, Goes. Predikant ds. Leuny de Kam. Evangelische Gemeente Rafaël Goes Samenkomsten in Pontes-Goese Lyceum, ingang Vogelzangsweg. Aanvang diensten 10.00u, laatste zondag van de maand 19.30u.; www.rafaelgoes.nl. Voorganger: K. Verhage Family Time Ministries Samenkomst iedere zondag om 13.00 uur in wijkgebouw De Spinne, Joseph Lunslaan 7, Goes-Noord. Voorganger: Raadj Gonesh. Voor meer informatie: mail. info@ familytime-ministries.nl, tel. 06-40733166. Zie ook www.familytime-ministries.nl Gemeente van Jehovah Getuigen Koninkrijkszaal, Van Hallstraat 4, Goes. Vergadertijden: wo. 19.30u en zo. 10.00u. Gereformeerde Gemeente Louise de Colignylaan 177, Goes, tel. 228023. Predikant en preses: ds. C.J. Meeuse. Kerkdiensten om 9.30u, 14.00u en 18.00u. Ger. Gem. in Nederland Koningskerk, Nassaulaan 153, Goes Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ontmoetingskerk, Kornetstraat 4, Goes (tegenover ziekenhuis). Predikant: ds. P.J. Trimp. Zondag 7 oktober: 9.30u Leesdienst; 17.00u Ds D.W.L. Krol, pred. te Terneuzen. Let op de gewijzigde aanvangstijd van de middagdienst. Leger des Heils Rav. de Groene Jager 72, Goes. Dienst zo. om 10.00u. Korpsofficieren: Majoor D. v. Vuuren en Majoor mevr. R. v. Vuuren-v. Leeuwen. Tevens kindernevendienst. Oud Ger. Gem. Kerkgebouw De Hoeksteen, Noordhoeklaan 90, Goes. Diensten: elke zo. om 10.00u en 17.30u. PAGINA 46

Rooms-katholieke kerk H. Maria Magdalenakerk, Singelstr. 9, Goes. Diensten iedere zaterdag om 19.00u en iedere zondag om 10.45u. Protestantse gemeente Goes Grote of Maria Magdalenakerk, Singelstraat 21, Goes. De Hoogte, Populierenstraat 29, Goes. Oosterkerk, Bergweg 88, Goes. Zondag 7 oktober: Grote Kerk 10.00u Ds N. v.d. Linden, Doopdienst mmv cantorij; 17.00u geen dienst; Oosterkerk 9.30u Ds R. Kamermans mmv Nova Melodica; 17.00u Ds R. Kamermans; de Hoogte 10.00u Mevr ds M.J.van Den Beld, ziekenhuispred. in Eindhoven Vergadering van Gelovigen Zondag eredienst van 10.00 tot 11.00u; woordbediening van 11.30 tot 12.30u. www.nieuwleven-goes.nl. De samenkomsten worden gehouden in: Dorpshuis Heer Arendhuis, Torenring 46 te ‘s-Heer Arendskerke. Vrije Evangelische Gemeente Kerkgebouw: Bethelkerk, Beatrixlaan, Goes. Diensten zondag 10.00u en 18.30u. 1e zondag v/d maand zingen in de Bethelkerk aanvang 18.30u. Hervormde Gemeente Kerkgebouw De Levensbron, Mansholtlaan 1, Goes. Zondag 7 oktober: 10.00u ds. G.D. Kamphuis, Goes; 17.00u ds. G.D. Kamphuis, Goes Vliedberggemeente, Gereformeerde Kerk Goes e.o. Calvijn College, Klein Frankrijk 19, Goes. Diensten: zo. om 9.30 en 16.30 uur. Admiraal de Ruyterziekenhuis Goes Zondag 7 oktober: 10.00u Ds. W. Schaap PKN Gem. ‘s Heer Arendskerke Torenring 2, ‘s-Heer Arendskerke. Predikant: ds. M.J. Wisse Prot. Gem. ‘s Heer H’kinderen Plein 1, tel. 233098. Predikant: da. P. van Oosten. Zondag 7 oktober: 10.00u Ds.C. Brakema te ’s-Heer Abtskerke Herv. Gemeente Kattendijke Kerkgebouw: Dorpsstraat 53, Kattendijke. Prot. Gemeente Kloetinge Geerteskerk, Geertesplein 24, Kloetinge. Predikant: ds. D. Neven. Zondag 7 oktober: 10.00u Eredienst, voorganger ds H. van Eerden Protestantse Gemeente Wilhelminadorp Brugstraat 12, Wilhelminadorp. Zondag 7 oktober: 10.00u dhr Bimmel

Gereformeerde Gemeente Wolphaartsdijk Villa Novastraat 1, Wolphaartsdijk. Tel. 06-30826746. Diensten iedere zondag om 09.30u, 14.00u en 18.00u. Prot. Gem. Wolphaartsdijk Nicolauskerk, Oostkerkestraat 1, Wolphaartsdijk. Zondag 7 oktober: 10.00u Ds. C.A. van Eck Baha’i-gemeenschap Goes Bijeenkomsten vinden wekelijks plaats in Zeeland, geregeld ook in Goes. Info: 0630534547 Huis van Elia Iedere zondag samenkomst om 13.15u. Adres: Oosterkerk Goes, Bergweg 88 te Goes (ingang aan de J.D. van Mellestraat). Kinderdienst aanwezig. Voor meer informatie: C. Harthoorn 0113-622409 of ctharthoorn@zeelandnet.nl Moskee Arrahmaan A. Joachimikade 5, tel. 257539. Voorz.: H. Nahari NRD-BEVELAND Gereformeerde Gemeente Torendijk 76, 4484 AV Kortgene Prot. gemeente Kats/Kortgene Nicolaaskerk, Kerkgang 2, Kortgene. Zondag 7 oktober: ds. N. Vlaming (Afscheidsdienst 15.00 uur) Prot. Gemeente Kamperland De Ark, Veerweg 100, Kamperland. Dienst: zo. 9.30u Gereformeerde Gemeente Veerweg 12, Kamperland. Diensten: 10.00u, middagdienst wisselende tijden. Prot. Gemeente Wissenkerke-Geersdijk Predikant: mw. Ds. K. van den Broeke. Opstandingskerk, Voorstraat 20 Wissenkerke. Ontmoetingskerk, Geersdijkseweg 1, Geersdijk. Zondag 7 oktober: Geersdijk, 10.00u Ds. K. van den Broeke. Prot. Gem. te Colijnsplaat Havelaarstraat 30, Colijnsplaat. Dienst: zo. 10.00u. Zondag 7 oktober: Ds. A. Spaans Wijzigingen en/of aanvullingen, bijvoorbeeld wie wanneer voorgaat (lees: preekrooster) kunt u gratis doorgeven via www. internetbode.nl - aan de rechterkant klikken op ‘Aanleveren redactie’ en vervolgens op De Bevelandse Bode. De rest wijst zich dan vanzelf. Voor vragen of het schrijven van artikelen, bel de redactie van De Bevelandse Bode, tel: 0118 61 76 61.


uitgaan

Restaurant

“La Bonne Auberge” Biggekerksestraat 3 | 4371 EW Koudekerke | Tel. 0118-551526

MaandMenu OktOber Serrano-ham met honingcrème of Gerookte zalm met mierikswortelcrème *** kabeljauwfilet met garnalen-antiboise of Geconfijte eendenbout met tijm-jus *** Far de Provence met notenstroop en citroen-ijs

€ 28.50 p.p.

• Kinderfeestjes • spider grillen soep met stokbrood diverse soorten vlees, sauzen en salades toetje Vanaf €

28,75 per persoon

(deelname minimaal 4 personen) (soort steengrillen maar dan op een plaat)

Bowling en partycentrum “De Kruitmolen” Kruitmolenlaan 129 | 4337 KP Middelburg, Zeeland Tel. 0118-634862 | Fax 0118-642782 Email: info@bowlingdekruitmolen.nl

HELP

U w v a c a t u r e i n D e B o d e é n o p Z e e l a n d We r k t . n u

Ook e273 per dag verdienen via internet? Kijk dan snel op deze website:

www.snelstoppenmetwerken.nl

17 AUG 18 NOV Middelburg

VAKMANNNEN GEzocHt Start je eigen allround klusbedrijf met succesvolle en betrouwbare organisatie De Vakman FP BV. 95% slagingskans! Klusopdrachten,inkoopkortingen, reclame, internet, bedrijfsadvies en aantrekkelijke voorwaarden.

033 - 456 79 20 www.devakman.info

ontdek façade 2012 in Vlaanderen. ga mee met de busreis op 19 oktober!

www.facade2012.nl Uw Marktslager Clement. de enige in Zeeland!!!

Coremans Metaalbewerking is gevestigd in Rilland (gemeente Reimerswaal) en ontwikkelt en produceert matrijzen voor spuitgieten en ISBM. Daarnaast vervaardigen we uiteenlopende complexe technische onderdelen.

tel: 0113-670040. fax: 0113-670042 e-mail: slagerijclement@hetnet.nl

Momenteel hebben we een vast team van 39 enthousiaste medewerkers. Door uitbreiding van onze activiteiten zijn we op zoek naar geschikte kandidaten voor de volgende functies:

Specialiteit: Stro-gebrand Varkensvlees EIGEN SLACHT EN WORSTMAKERIJ !!!

Ervaren CNC-Frezer U bent een ervaren vakman en freest en programmeert zelfstandig aan de machine. Het besturingssysteem op de machines is Heidenhain. Er is ondersteuning door de CAM afdeling.

Deze week:

Magere Varkenslappen

Voor deze functie zoeken wij iemand met enkele jaren werkervaring die door interne en externe opleidingen zich verder wil ontwikkelen als CNC-frezer.

Uit eigen worstmakerij:

Gebraden Varkensrollade 100 gram € 1,39

Solliciteren

Verder bieden wij een prima pakket primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. Voor vragen kunt u contact opnemen met Sam Louwerse: 0113-551622 of s.louwerse@coremans.nl.

5,99

Week is van donderdag 4 okt. tot en met woensdag 10 okt.

Junior CNC-Frezer

De juiste motivatie, nauwkeurig werken onder tijdsdruk en geen 8 tot 5 mentaliteit zijn absolute voorwaarden. Salariëring is afhankelijk van opleidingsniveau en ervaring.

kilo €

Coremans Metaalbewerking Haltestraat 78 4411 NH Rilland T: 0113-551622 F: 0113-552395 info@coremans.nl www.coremans.nl

U vindt ons op de weekmarkt: Dinsdag: Kapelle 8.00-12.00 Ovezande 13.00-17.00 Woensdag: Nieuwdorp 8.30-12.00 Donderdag: Koudekerke 8.30-12.00 Goes Molenplein 13.00-17.00 Heerlijke Rookworst, Cassler, Zuurkoolspek, Stopievet, Kaantjes, SMULLEN MAAR!

Zie ook onze aanbiedingen aan de verkoopwagen.

De zaak met de smaak van vroeger!—eenvoudig ‘t beste !!


WEGENS COLLECTIEWIJZIGINGEN IN ONZE WINKELS IN KAPELLE EN OOST-SOUBURG

NU TOTALE LEEGVERKOOP!!! Alle modellen Boxsprings

S

PRING S X O B E T E L COMP vanaf

€ 699,-

en g n i t r Ko nd e p o l op el w t o t

MEGA KORTING!

% 0 7

Alle n e l l e d o m w Sho nu

MEGA G I L E D R VOO

j i t r a p a g e M Matrassen tegen

M E D BO ! N E Z J I R P Alle maten. . Alle soorten

en d r e d Hon n e s s a r mat ad a r r o op vo

P O = P O

Alle kussens

2e H A LV E PRIJS

S E L AL T E MO ! G WE Hoeslakens 10 halen =

4 BETALEN

WWW.MEGABED.NL Paspoortstraat 32-34 Oost-Souburg 0118-469670 Kloosterpoort 5-21 Kapelle 0113-330888

DBV_20121003