Page 1

thuis in DE regio

MIDWEEKEDITIE

B E V E L A N D S E

o p l ag e :

5 SEPTEMBER 2012 WEEK 36

Uitgeverij

en west-brabant:

de

bode

actualiteit

35.000

tota l e o p l ag e z e e l a n d

bv

I

Postbus

22,

4880

onroerend goed

AA

Zundert

auto’s

I

Te l .

599

sport

8 111

I

www.internetbode.nl

kerkelijk nieuws

autoruitschade?

Goes is Mirakel rijker

076

‘Meer bedrijven vrezen schrappen banen’

0113-251700

480.000

vacatures

Vanaf pagina 8

Jongeren praten mee over Kloetinge

Zesde editie Goese Polder Expressief

KLOETINGE - Jongeren tussen de 12 en 21 jaar die mee willen praten over de toekomst van Kloetinge moeten dinsdag om 19.30 uur naar dorpshuis Amicitia. Daar kunnen ze hun ideeën kwijt voor leuke activiteiten, een hangplek of andere dingen. Die komen te staan in het dorpsplan dat in de maak is. In dat plan staan aan de ene kant zaken die bewoners zelf kunnen realiseren en aan de andere kant voorzieningen op het gebied van verkeer, wonen, zorg en welzijn die door onder meer overheden kunnen worden verwezenlijkt. De avond wordt georganiseerd door SMWOJongerenwerk Goes, Jeugdwerk Kloetinge en Vereniging Dorpsbelangen Kloetinge.

GOES - De komende weekends vindt de 6e editie plaats van de Openhuis Route Goese Polder Expressief. De openingstijden zijn 13.00 uur tot 17.00 uur. De route loopt door de Goese Polder waar kunstenaars en expressieve bewoners hun kunst en expressie tonen in en aan huis. Vijftien huizen zetten dit keer hun deuren open. In het Erasmuspark is bovendien een schildersgroep actief. Daarnaast laten kunstenaars in het wijkgebouw en inloophuis Oase hun werk zien. In het wijkgebouw zijn ook kunstwerken te bewonderen van de leerlingen uit de groepen zes van de Holtkampschool. Meer informatie is te vinden op de website www.goesepolderexpressief.nl

W E E K B L A D

Dahliatuin open voor het goede doel HEINKENSZAND - De dahliatuin van Frans Sturm in Heinkenszand is zaterdag en zondag open tussen 10.00 uur en 16.00 uur. De vele soorten dahlia’s - meer dan 200 - staan momenteel prachtig in bloei, zegt de dahliakweker, die in het verleden vele prijzen won met zijn bloemen. De entree is gratis, maar bezoekers wordt gevraagd een vrijwillige bijdrage te geven voor KWF. In de tuin staat daarvoor een collectebus. Vorig jaar zijn de open dagen in de dahliatuin niet door gegaan vanwege omstandigheden. De tuin vindt u aan de Julianastraat in Heinkenszand. Meer informatie is te vinden op de website van Frans Sturm: www. zeelanddahlia.nl.

Tweede Kamervragen over Borssele BORSSELE - Na vragen van Leen Harpe in Provinciale Staten heeft nu ook Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks vragen gesteld over de situatie in de kerncentrale van Doel. Zij wil weten of en welke fouten zijn gemaakt bij het walsen van staal voor de reactor van Doel 3 door de Nederlandse Droogdokmaatschappij, ‘die dezelfde diensten heeft geleverd voor 21 reactoren in de wereld, waaronder Borssele. Ze vraagt of het verstandig is gedurende het onderzoek in Doel de kerncentrale van EPZ buiten gebruik te nemen. Minister Maxime Verhagen heeft in een brief gezegd dat er geen aanleiding is voor extra onderzoek in Borssele.

Niet eerder zo veel zeehonden geteld GOES - Vrijwilligers hebben zaterdag voor de derde keer een simultane zeehondentelling gehouden in de voordelta, de Oosterschelde en Westerschelde. In de Westerschelde werd een recordaantal zeehonden gelijktijdig geteld: 120 dieren. In 2010 werden op één dag 80 nog zeehonden gespot in de Westerschelde. In 2011 waren dat er 98. De zeehondentellingen worden georganiseerd door vrijwilligers van de Belgische werkgroep Galgeschoor en Groot Buitenschoor en de Eerste Hulp bij Zeehonden (EHBZ). In de voordelta zagen de tellers zaterdag ongeveer 300 zeehonden en in de Oosterschelde zagen ze 80 zeezoogdieren.

Schilderij in de maak van Lancaster NIEUWDORP - Op initiatief van de 87-jarige broer van de Australische piloot Lindsay Bacon is een schilderij in de maak van het WILHELMINADORP - Bezoekers van de Zeeuwse Ploegkampioenschappen in Wilhelminadorp waren zaterdag niet alleen getuige van nos- Lancaster-vliegtuig dat op 20 maart 1945 talgische ploegmethoden, maar konden ook kennismaken met moderne manieren om de grond te bewerken, zoals landbouwmachines die net buiten Nieuwdorp is neergestort. Hij rijden op GPS-besturing. Aan de wedstrijden deden zeven moderne ploegen, dertien antieke combinaties en één paardenploeger mee. heeft dat gedaan naar aanleiding van de FOTO COBY WEIJERS speurtocht naar het hoe en waarom van de crash en de bemanning van het vliegtuig, die Hans van Dam van het BevrijdingsParkeren wordt duurder in Goes vanaf 2013: 1,60 euro per uur museum Zeeland in Nieuwdorp vorig jaar afrondde. Het is een eerbetoon aan de bemanningsleden, die onder leiding stonden M I D D E L B U R G S E & V E E R S E van de destijds 21-jarige Bacon. Het wordt GOES - Parkeren in Goes wordt vanaf 2013 duurder. Ook als je te lang of verkeerd geparkeerd staat, moet je gemaakt door de Engelsman Keith Hill. Het meer gaan betalen dan dit jaar. Dat staat in de nieuwe verordening parkeerbelasting en parkeerverordening kunstwerk wordt op 17 november in Engeland overhandigd aan het museum van de gemeente Goes.

Boete kost meer dan hij opbrengt DOOR EUGÈNE DE KOK De gemeente Goes moet deze verordening elk jaar opnieuw vaststellen. De gemeenteraad doet dat donderdag. Wat er in het document staat, moet geen verrassing zijn voor de raadsleden. Zij kennen het besluit uit 2010 waarin staat dat de parkeertarieven elk jaar moeten stijgen door de taakstelling die is opgelegd aan het parkeerbedrijf. Sinds 2011 stijgen de tarieven daarom met de inflatiecorrectie van twee procent plus een taakstelling van drie procent. In 2013 komt daar nog eens tien eurocent bovenop om de exploitatiekosten van de parkeergarage aan de Westwal kosten-

dekkend te krijgen. Vanaf 1 januari 2013 betaal je in Goes 1,60 euro per uur. In 2014 wordt het 1,70 euro. In 2010 kostte het nog 1,20 euro voor een uur parkeren. De stijging geldt zowel voor parkeren op straat als in de garage. De tarieven zijn nagenoeg overal hetzelfde, omdat Goes zo min mogelijk verschillende bedragen wil hanteren. Wat voor de parkeertarieven geldt, geldt ook voor bijna alle vergunningen. Alleen een eerste vergunning voor mensen die in wijken wonen waar een parkeervergunning verplicht is, blijft in 2013 gelijk: 37 euro. Bij de rest komt er een paar euro bovenop. Voor W het bedrag E E dat K voor B een L Aboete D mag

worden berekend, is de gemeente afhankelijk van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dat bepaalt hoe hoog zo’n aanslag maximaal mag zijn. In 2013 is dat 56 euro. De kosten, die Goes maakt zijn volgens gegevens uit 2011 echter veel hoger dan die 56 euro: 64,73 euro. In dat bedrag zitten onder meer de salarissen van de handhavers, de administratiekosten en de kosten die de gemeente maakt als er bezwaarschriften worden ingediend. De gemeente legt dus ruim acht euro toe op elke boete, die door een parkeerwachter wordt uitgeschreven. Toch verwacht de gemeente dat er zo’n 9500 worden uitgeschreven.

Wees ons oog, fotografeer voor ons t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

De Bode is thuis in de regio. Vóór u en dóór u. Beeld speelt in De Bode een prominente rol. Wij roepen onze lezers op ons te bestoken met foto’s van een actuele gebeurtenis in straat, wijk of woonplaats. Een politieactie, een bizar ongeval, een brand, een overweldigend natuurmoment, een uitermate grappige of ontroerende situatie. De foto voldoet aan twee belangrijke criteria: hij is haarscherp en wordt in origineel formaat opgestuurd. U geeft ons de gebruiksrechten, en wij zetten bij plaatsing uw naam eronder. Insturen kan via foto@internetbode.nl of www.internetbode.nl (button lezersfoto’s, de rest wijst zich vanzelf). Vermeld naam en telefoonnummer. Licht toe waar en wanneer de foto is genomen en wat we precies zien.

Auto komt in botsing met goederentrein KRABBENDIJKE - Het treinverkeer tussen Kruiningen-Yerseke en Bergen op Zoom heeft zaterdagochtend een paar uur stil gelegen door een ongeluk. Ter hoogte van de spoorwegovergang op de Noorddijk in Krabbendijke botste ‘s ochtends vroeg een personenauto op een goederentrein. De inzittende van de auto, een 24-jarige man uit Delft, overleed ter plaats overleden aan zijn verwondingen. De politie was snel ter plaatse en is meteen een onderzoek begonnen naar hoe het ongeluk plaats heeft kunnen vinden. De overgang op de Noorddijk is een bewaakte. Pas rond half tien ‘s ochtends kwam het treinverkeer weer op gang.

ZNF trekt meer dan 28.000 bezoekers MIDDELBURG - De organisatie van het Nazomerfestival kijkt terug op een goede editie. Er kwamen 28.344 mensen af op de locatievoorstellingen en de concerten op het Abijdplein in Middelburg. Dat zijn er 1200 meer dan vorig jaar. Er gingen 13.494 mensen naar een betaalde voorstelling. Het afsluitende concert van Racoon werd zaterdag door zo’n 3000 mensen bezocht en was daarmee het best bezocht. Ook de locatievoorstelling Medea in Veere was succesvol. Het stuk kende een bezettingsgraad van 95 procent. Voor alle voorstellingen en concerten samen was dat 75 procent. Volgend jaar vindt het ZNF plaats van 27 augustus tot en met 7 september.


r u u h c s t i De Fru

ABDIJSTRAAT 2, KAPELLE TEL: 0113-341746

GROENTE EN FRUIT

De huidige crisis is veroorzaakt door schulden te maken. We lossen de problemen daarom niet op door onze schulden vooruit te schuiven. Nederland is niet gebouwd op de pof, maar op hard werken. Geld moet eerst verdiend worden voordat je het kunt uitgeven. De VVD wil daarom niet doorschuiven, maar aanpakken. Door dit te doen kunnen we investeren

Verse Sla 2 kroppen 0.99 NIEUWE ZEEUWSE Uien OOGST 2 kilo 0.99 Blanke Witlof per kilo 0.99 Mooie Bloemkool per stuk 0.99 Witte of Blauwe Druiven per kilo 1.99 ZEEUWSE Pruimen (reine victoria) kilo 2.49 Hollandse Aardbeien 2x 500 gram 2.99 Volop mooie WINTERVIOLEN en BOLCHRYSANTEN Aanbiedingen geldig van woensdag t/m zaterdag

in hardwerkend Nederland – in onderwijs, onze infrastructuur en meer blauw op straat. Want voor de VVD geldt:

Zungu en zijn broertjes hebben van HomePlan een nieuw huis gekregen en vieren feest. HomePlan bouwt huizen voor aidswezen in Zuid-Afrika. Winnie viert geen feest, zij wacht nog op haar huis. Er wachten nog heel veel kinderen op een huis. Bouwt u mee?

wie hard werkt, verdient beter.

Meer weten? www.homeplan.nl

SMS HOME AAN naar 5757

ZUNGU VIERT FEEST

Namens Zeeland staat André Bosman

en steun HomePlan met 3 euro per maand

Verse Hollandse kipfilet een (h)eerlijk stuk kip!

voor u klaar

LEKKER VOORDELIG

Hollanse kipfilet Uw krant is bij uitgeverij De Bode in uitstekende handen

‘Ga mee als vakantievrijwilliger!’

Welkom op onze website Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden: Tel. 076 599 81 11 | www.internetbode.nl

Kilo van 12.90 voor

Zeeuwse Tartaartjes

Home

Kleine beurt met APK-keuring vanaf € 99,-

4 + 1 GRATIS

Werkplaats

(inclusief 3 liter 5w/40 motorolie en oliefilter)

6.50

APK

APK benzine en diesel € 35,- all-in BETAALBARE

Nieuwe auto's

KWALITEIT!

Occasions

OCCASIONS

Autofinanciering

Welkom op 50,.9 € 14

Volvo V70 2.4D Edition Geartronic Station, airco, ABS, alarm, alu. inleg dashboard, boordcomputer, dakrailing, leder interieur, onze website navigatie en trekhaak. 190.967 km, mei-06

0,-

5 € 7.9

LEKKER VLEES

Aircoservice

(inclusief 4-gastest/roetmeting en afmeldkosten)

Mercedes-Benz C-klasse Avantgarde Combi C180, airco, ABS, alarm, boordcomputer, l.m. velgen, buitenspiegels verwarmbaar. multifunct. stuurwiel en trekhaak. 168.912 km, apr-02

Verse Kalfsgehaktballen 4 stuks

Ons Fotoalbum Contact

Heerlijke Stooflapjes

Welkom bij Autobedrijf onderhoud, APK, reparatie en CitroenKapelle, C3 1.4 een universeel autobedrijf voorAudi A4 1.8T Avant stationwagen, diagnose aan alleExclusive merkenautomaat, auto's. De afgelopen jaren hebben wij: Izaak vanairco, den Berge en hatchbackervaring 5-drs. ABS,opgedaan als monteur/werkplaatschef airbag, lm velgen, Iman Geerse uitgebreide bij diverse airco, alu. inleg dashboard, boordcomputer, cruise universele autobedrijven. Deze jaren van ervaring in combinatie met oplossingsgericht centr. vergrendeling, cruise control, trekhaak, alarm, werken en,-denken willen wij graag aanwenden om u voor een betaalbare prijs van dienst te control, l.m. velgen. middenarmsteun. 50 50,zijn. € 4.9 € 3.2 57.460 km, mei-03

242.651 km, jul-99

Onze klik A hier! B A Actie N D E -N LT I J D V O O R D E L I G ! Wanneer het om onderhoud of reparatie, is de veiligheid van uw auto, en kwaliteit voor Handelsweg 49,gaat 4421 SH Kapelle, 0113-342000 een eerlijke prijs ons motto. Izaak van den Berge Iman Geerse

4 stuks

Handelsweg 49 4421 SH Kapelle T 0113 - 342 000 info@autobedrijfkapelle.nl

Boeren leverworst (nergens zo lekker...) 49 250 gram

Gebraden gehakt + Leverkaas

Wie zijn wij:

Izaak van den Berge.

200 gram gratis advertentie

Iman Geerse.

‘Hoi ik ben Geert en ik ga al jaren Woonplaats Serooskerke(W). mee met de vakantiereizen van Gediplomeerd autotechnicus, eerste het Nationaal Epilepsie Fonds. Deze autotechnicus, diagnose technicus, APK vakanties zijn speciaal voor mensen keurmeester en auto airco technicus. met epilepsie die niet zelfstandig op reis kunnen. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar! Ga jij een week Autobedrijf Kapelle is een modern bedrijf waar we uw auto, camper of bedrijfswagen in een met ons mee?’ compleet uitgeruste werkplaats met moderne apparatuur kunnen repareren en onderhouden. We beschikken over een mobiele Bosch diagnose tester waarmee we alle auto's kunnen Meer informatie? uitlezen en eventueel programmeren. Wij verzorgen tevens de APK keuringen voor zowel Kijk op www.epilepsiefonds.nl benzine als diesel voertuigen tot 3500kg.

of bel 030 63 440 63.

Chili Con Carne 500 gram

Kip picasso + Rijst 2x 250 gram MET EIGEN WORSTMAKERIJ

Postbus 270 - 3990 GB HOUTEN

4.95 4.50

Keurslagerij MOL

Keurslagerij VAN VELZEN

www.mol.keurslager.nl

www.vanvelzen.keurslager.nl

Oostwal 36 4461 TJ Goes tel.: 0113-211667 fax: 0113-232006

Ook kunnen wij uw auto onderhouden en repareren als deze nog in de fabrieksgarantie zit. giro 222111 - www.epilepsiefonds.nl Sinds 1 juni 2010 is een beschikking van de Europese Commissie van kracht geworden. Dit houdt in dat ook van nieuwe auto's de technische informatie beschikbaar gesteld moet worden aan universele autobedrijven en dat er onderdelen gemonteerd mogen worden welke

2. 1.98

LEKKER MAKKELIJK

Geert, deelnemer vakantiereizen

Bent u op zoek naar een occasion of een nieuwe auto? Ook dan bent u bij ons aan het juiste adres. Een eerlijk en deskundig advies geven wij u graag in een persoonlijk gesprek. Bent u op zoek naar een specifiek merk of type auto? Dan zoeken wij deze graag voor u op, u kunt dan vaak al binnen een paar dagen een vrijblijvende proefrit maken in de gewenste auto. Onze occasions zijn voorzien van een Nationale Auto Pas en worden geleverd met Bovag garantie. Koopt u bij ons een nieuwe auto dan wordt deze geleverd met fabrieksgarantie.

5.95

LEKKER BELEG

Kijk voor meer informatie en foto’s op: www.autobedrijfkapelle.nl

Woonplaats Kapelle. Gediplomeerd autotechnicus, eerste autotechnicus, APK keurmeester en auto airco technicus.

6.00

Dorpsstraat 84, 4413 CE Krabbendijke tel.: 0113-501548


actualiteit

Goes’ park voor iedereen toegankelijk, maar speciaal ingericht voor jong en ouder

De Mirakel is vooral een open en groen gebied GOES – Aan de oostrand van Goes openden omwonenden, gedeputeerde George van Heukelom en wethouder Jo-Annes de Bat donderdag De Mirakel. In dit heringerichte groengebied tussen pakweg de Oranjeweg en Stelleweg komt zowel jong als ouder aan hun trekken. Zij hebben daarbij volgens de CDA-gemeenteraadsfractie wel te maken met een ‘onveilige’ oversteekplaats tussen De Mirakel en de Oranjeweg. De partij pleit daarom voor een ‘nood zebrapad’. DOOR BRITTA JANSSEN De naam van het gebied werd donderdag tijdens een feestelijke middag bekend gemaakt. Kinderen, jongeren en andere vrijwilligers haalden hiervoor ouderen op bij het nabijgelegen zorgcentrum Randhof. Ouderen kunnen in De Mirakel wandelen. Leerlingen van verschillende scholen uit de omgeving waren tijdens de opening op verschillende plekjes in het park bezig. Ze kunnen er spelen, maar ook de natuur ontdekken samen met MEC De Bevelanden. Inrichting Donderdagmiddag leidde de klankbordgroep die bij de inrichting van De Mirakel betrokken was een wandeling door het park. De inrichting is volgens de gemeente Goes op een unieke manier tot stand gekomen. ‘Het plan, een demonstratieproject van de Provincie Zeeland, is tot stand gekomen met burgerparticipatie’, aldus een gemeentewoordvoerder in een persbericht. ‘In het ontwerp, dat is gerealiseerd tussen september 2011 en mei 2012, komen de wensen samen van zo’n 25 omwonenden, vertegenwoordigers van wijk- en dorpsverenigingen, Zorgcentrum Randhof, de volkstuinvereniging, het technasium van het Goese Lyceum en andere (toe-

komstige) gebruikers van het gebied.’ Hun opdracht was het park zo in te richten dat het inwoners uitnodigt tot gezond gedrag: bewegen, spelen en ontmoeten. De groep kreeg hierbij hulp van een adviesbureau voor duurzame ontwikkeling. Ter inspiratie bezochten de betrokkenen soortgelijke projecten in onder meer Terneuzen en Sliedrecht. Doelgroep In principe is er voor ieder wat wils, aldus de gemeente, maar speciale aandacht gaat uit naar kinderen, jongeren en ouderen. Zo zijn er gescheiden fiets- en wandelpaden en die zijn ook toegankelijk voor recreanten met een rollator of scootmobiel.

‘Wensen van jong en oud verwerkt in park’ Ook is er een aightplein, een ontmoetingsplek voor jongeren van natuurlijk materiaal. In het ontwerp werd verder een vliedberg of stelle opgenomen om over de polders te kunnen uitkijken, waterpartijen waarin kinderen kunnen spelen, fruit-, pluk- en beleeftuinen en fietsverbindingen. ‘Het was de bedoeling er vooral een open en groen gebied van te maken, met zichtlijnen van

Kinderen kunnen in De Mirakel onder meer met water spelen.

oost naar west. Vragen Om het oversteken bij De Mirakel snel veiliger te maken wil de Goese CDAgemeenteraadsfractie dat het college van burgemeester en wethouders zorgt voor een nood zebrapad en signalering, in afwachting van de definitieve oplos-

sing waaraan de gemeente werkt. ‘Met de opening van De Mirakel is per direct een zeer onveilige situatie gecreëerd die wel op termijn opgelost wordt, maar voor onze fractie acuut is’, aldus gemeenteraadslid Ad de Wit. Vorige week stelde hij daarom namens zijn partij vragen hierover aan het college. De bij de opening aanwezige verkeersregelaar constateerde volgens de

FOTO COBY WEIJERS

partij dat er ‘royaal te hard wordt gereden op de Oranjeweg’ waar een maximumsnelheid van vijftig kilometer per uur geldt. ‘De verkeersregelaar is er nu niet meer en de oversteekplaats ligt precies midden tussen kruispunten’, schrijft De Wit in zijn vragen. ‘Hierdoor ontstaat een onveilige situatie en we vinden dat het college hiervan meteen werk moet maken.’

Zeeuwse exportcijfers in tweede kwartaal no g positief vergeleken met rest Nederland

Enquête ondernemers: ‘Minder export Zeeuwse industrie’ GOES - Het economisch beeld in Zeeland blijft qua verwachtingen voor het derde kwartaal van 2012 zelfs achter bij het al sombere landelijke beeld. Dat staat in de conjunctuurenquête (COEN), een onderzoek onder ondernemers. ‘Door de onzekere en zwakke marktomstandigheden verwachten steeds meer bedrijven banen te moeten schrappen, vooral in de bouw en de industrie.’ DOOR BRITTA JANSSEN ‘Het grootste knelpunt is de geringe vraag naar producten en diensten in ons land’, aldus de COEN. ‘Ook de uitvoer van de

industrie over de grens stokt. Hierdoor zal de werkloosheid in Zeeland, net als in de rest van Nederland, verder oplopen. Tot nu toe ligt deze in Zeeland nog wel onder het landelijke gemiddelde.

Winst Vier op de tien Zeeuwse ondernemers zien hun winst volgens de enquête in het derde kwartaal dalen. ‘Slechts een op de tien boekt meer winst. Sinds de start van

de economische crisis in 2008 is deze negatieve trend te zien. De winstgevendheid staat niet alleen onder druk door een terugval in de vraag, maar ook door de sterke stijging van de kosten (energie, grondstoffen). Geplande investeringen voor 2012 worden uitgesteld of geschrapt.’ Werk Bijna een op de vijf Zeeuwse ondernemers verwacht in het derde kwartaal een (verdere) krimp van het personeelsbestand. ‘Vooral de bouwbedrijven (37%) en industrie (26%) verwachten noodgedwongen arbeidsplaatsen te moeten schrappen. Landelijk is deze ontwikkeling iets minder negatief.’ Het gemiddeld aantal orders in de Zeeuwse bouw is dan ook lager dan gemiddeld in Nederland: er ligt nog voor minder dan vier maanden werk op de plank. In Nederland is de voorraad aan orders in de bouw nog bijna zes maanden.

‘Misschien valt het weer mee’

De Zeeuwse industrie is belangrijk voor het hele bedrijfsleven in de provincie.

FOTO BEELDBANK LAAT ZEELAND ZIEN/BEN BIONDINA

Waar de export er in het tweede kwartaal nog goed uitsprong ten opzichte van het landelijke beeld, is de stemming nu omgeslagen. Per saldo verwachten meer Zeeuwse ondernemers nu een daling van de buitenlandse omzet (-5%). In de rest van Nederland is dit positiever (+1,4%).

De ideale reclame voor uw bedrijf Drukkerij Vorsselmans levert vele producten die uw zaak opvallend promoten.

‘Deze omslag is grotendeels toe te schrijven aan een haperende export van de Zeeuwse industrie. Alleen de voedingsindustrie blijft positief scoren.’ De industrie is in Zeeland belangrijk voor het functioneren van het totale bedrijfsleven. ‘De industrie zorgt voor veel investeringen en ander uitbesteed werk, zoals onderhoud en advies. De beperkte marktvraag, zowel van consumenten als bedrijven, is het belangrijkste knelpunt voor bedrijven. Dit geldt voor nagenoeg alle sectoren, maar is het hardst voelbaar in de bouwnijverheid.’ Verwachtingen De COEN is een gezamenlijk onderzoek van het CBS, EIB, MKB Nederland, VNONCW en KvK Nederland en verschijnt ieder kwartaal. De resultaten worden voor heel Nederland en per provincie gepresenteerd. In de enquête beantwoorden ondernemers vragen op het gebied van het economisch klimaat, omzet, export, personeelssterkte, investeringen en winstgevendheid. De ondernemers vertellen over hun ervaringen van het afgelopen kwartaal en verwachtingen voor het lopende kwartaal. ‘Een lichtpuntje is dat de resultaten over het tweede kwartaal iets beter bleken dan drie maanden geleden verwacht. De verwachtingen blijven zowel landelijk als in Zeeland negatief. In het volgende kwartaal moet blijken of deze verwachting misschien ook weer meevalt.’

Een greep uit de mogelijkheden: displays, plafondhangers, banners, vlaggenlijnen, loterijacties, kraskaarten, ballonnen, stickers, wobblers, schapkaarten en -stroken, flyers, folders,

Professionele reclame-uitingen zijn nog succesvoller in combinatie met een advertentie in de Bode. Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden:

mailings, krantenspecials.

Drukkerij Vorsselmans BV | Bredaseweg 26 | 4881 DE Zundert | Tel. 076 599 81 11 | drukkerij@vorsselmans.nl | www.internetbode.nl PAGINA 3


6000 m2 antieke meubelen en (alle) tuinaccessoires

gebr. timmermans b.v. boekerman 4 (borchwerf 11) tegenover Saver milieustraat tegenover milieustraat 4751 Xk oudSaver gastel 47510165 Xk oud Tel.: - 31 gastel 77 46 tel.: 0165 - 31 77 46 info@krt.nl www.krt.nl of mobiel.krt.nl

Tegen elk aannemelijk bod!

’t Antiekparadijs

Uw oUde kabel en metalen zijn geld waard!

Steenbergseweg 45, Lepelstraat 0164 68 63 24

KRT al meer dan jaar gespecialiseerd in hetvanverwerken van krt is alismeer dan 50 jaar50 gespecialiseerd in het verwerken kabel en metalen. wijkabel zijn iSo en 9001: beschikken uiteraard over de vereiste en9001:2000 metalen.gecertificeerd Wij zijn ISO 2000 gecertificeerd en beschikken uiteraard(milieu)vergunningen. over de vereiste (milieu)vergunningen. kuntdagelijks dagelijkskabel kabel en en metalen, metalen, tegen UU kunt tegen contante contantebetaling, betaling,aanleveren. aanleveren. ook kunnenwij, wij,bij bijvoldoende voldoende volume, volume, containers plaatsen. ook kunnen containersop opuw uwlocatie locatie plaatsen.

Vandaag uw auto, jeep of bus v.a. ’96 verkopen. Bel HUGO Contant + RDW. Vrijwaring!

F! VATIE INNO epast in st’.

Metaalprijzen geldig week 32 36 metaalprijzen

06 - 122 58 443

Toeg toekom ele e n v an d ditio ‘Huis r dan tra p water. ete go b Veel er warmin baar s v vloer ok toepa tie. O n ov a bij re

Ook ’s avonds.

VLIEG NAAR DE MAAN

De warmte van Els en Jack

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

€ 0,80 € 0,95

€ 3,50 € 4,80

per kg per stuk

tot € 2,70 € 2.90 p/kg € 0,75 € 0,70 p/kg € 1,00 € 1,15 p/kg € 0,50 € 0,50 p/kg € 5,00 € 5,80 p/kg € 4,50 € 5.30 p/kg € 4,00 € 5,05 p/kg € 2,90 € 2,95 p/kg € 0,85 € 0,95 p/kg € 1,10 € 1,30 p/kg € 0,90 € 1,20 p/kg € 0,85 € 0,80 p/kg € 0,45 € 0,50 p/kg € 0,19 € 0,21 p/kg € 0,40 € 0,45 p/kg € 0,17 € 0,21 p/kg € 20,00 € 15,00

Prijzen onder voorbehoud van kwaliteit en marktontwikkelingen.

Bel voor meer informatie Speedheat Zeeland: 0117-451800

(0113) 57 38 81

Warmte op maat.

www.speedheat.nl

vanaf € 1,70 € 1,90

plastic koper kabel plastic aluminium kabel loodkabel koper grondkabel koper loodkabel aluminium grondkabel aluminium zuiver blank koper onzuiver koper gemengd rood geel koper aluminium roest vrij staal zuiver lood zink electro motoren ijzer accu’s wasmachines, drogers auto katalysator

openingstijden: ma t/m donderdag 07.30-17.45 uur • vrijdag 07.30-15.45 uur • zaterdag 07.30-12.15 uur openingstijden: ma t/m donderdag 07.30-18.00 uur • vrijdag 07.30-16.00 uur • zaterdag 07.30-12.30 uur

www.ongediertespecialist.nl

V RDEEL 03 04 05 06 07 08 10 11 12 13 14 15 WEKEN! t u voor MAANDAG

DINSDAG

WOENSDAG

DONDERDAG

SEPTEMBER TOT 17:00 U

SEPTEMBER TOT 17:30 U

SEPTEMBER TOT 17:30 U

KOOPAVO SEPTEMBER

Uw keuken op z’n voordeligst? Profiteer nu!

ND

VRIJDAG

ND

KOOPAVO SEPTEMBER

KOOKDEMO!

KOOKDEMO!

Bij ons kies

ZATERDAG

MAANDAG

DINSDAG

WOENSDAG

DONDERDAG

SEPTEMBER TOT 17:00 U KOOKDEMO!

SEPTEMBER TOT 17:00 U

SEPTEMBER TOT 17:30 U

SEPTEMBER TOT 17:30 U

KOOPAVO SEPTEMBER

ZATERDAG

ND

KOOPAVO SEPTEMBER

KOOKDEMO!

KOOKDEMO!

SEPTEMBER TOT 17:00 U KOOKDEMO!

Compleet!

€ 4400

Serv ice verlenen vanuit de genen!

€ 2950

ND

:

Direct de laagste pr ijs !

Compleet!

VRIJDAG

Altijd de vóórdelig ste keuze! Eigen montageteams! Kopen zonder aanbetaling! Kwaliteitskeurmerk Keukenbranche!

€ 990

15 ºC 60 ºC

Uitsluitend tevreden klanten !

100 ºC

VOLOP VOORDEEL! ETNA INDUCTIEKOOKPLAAT

Volop opstellingen en kleuren mogelijk. Ook met eiland leverbaar!

€ 43 0

INTRODUCTIEACTIE!

NEFF COMBIMAGNETRON

PELGRIM VAATWASSER

QUOOKER FUSION

€ 8 50

3-IN-1 KRAAN NU € 990

IET

anaf per meter v GRAN

€ 1 66

Het nieuwe koken...

KOKEN MET STOOM! Laat u inspireren door onze top-koks. En... u oefent zelf op onze demonstratie-units. Deelname is gratis, welkom!

€ 4 50

Kook mee en geniet van gratis mosselen eten! ARDI KEUKENS & SANITAIR

CECILIAWEG 4, 4697 RV SINT ANNALAND

PELMA KEUKENS

AMUNDSENWEG 47, 4462 GP GOES T (0113) 21 97 70 W WWW.PELMAKEUKENS.NL

T (0166) 653448

W WWW.ARDIKEUKENS.NL


actualiteit

Column

Alles al eens willen weten over aqu acultuur en visserij in Zeeland?

Dag van de Zeeuwse visserij geeft overal antwoord op COLIJNSPLAAT - Op viskotter De Vier Gebroeders ZZ10 stapten vrijdag mensen aan boord die een link hebben met de visserij in Zeeland. Het waren vooral mosselkwekers, viskwekers, palingvissers, zeekraaltelers en vertegenwoordigers uit de oestersector, onderzoeks- en onderwijsinstellingen en overheden.

Eugène de Kok

Bad bankers

Je gooit een heleboel dubieuze leningen en een heleboel onverkoopbaar vastgoed van een heleboel verschillende banken ter waarde van een heleboel miljarden euro’s op één hoop, doet er een strik omheen, legt alles in een kluis en geeft de banken van wie je al die troep hebt gehad er een heleboel geld, aandelen en goede leningen voor. En dan is de financiële sector weer schoon. Een kind kan de was doen. Vorige week maakte de Spaanse vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría - haar prachtige naam dient louter ter versiering van deze zin de oprichting bekend van zo’n bad bank of banco malo, zoals de Spanjaarden het noemen. Door zo’n bad bank in het leven te roepen, kun je de goede onderdelen van banken scheiden van de slechte. Na tien tot vijftien jaar kan de slechte bank worden opgeheven en zijn alle problemen verdwenen, zeggen financiële specialisten. Er kan zelf winst worden gemaakt. Wie er grif wil betalen voor de dubieuze leningen van de bad bank en wie het onverkoopbare vastgoed koopt, zeiden de specialisten helaas niet. Ik kan me ook niet voorstellen dat iemand het doet. Als er bij de slager een goede biefstuk ligt naast één, die twee weken over de datum is, ga ik voor de eerste. Natuurlijk staat de staat garant voor een banco malo. Daarom ben ik bang dat wij er uiteindelijk voor betalen. Zonder dat we het weten. Dat wel. Toen ik de vrouw met de prachtige naam hoorde over haar bad bank bekroop me dan ook een akelig gevoel. Je zit middenin de ene crisis en weet al wanneer de volgende zich aandient. Over een jaar of vijftien, als de balans van de bad bank wordt opgemaakt. Weer met alle gevolgen van dien: minder koopkracht, hogere schulden en ontslagen. Over dat laatste maakte ING-topman Nick Jue vorige week een subtiele opmerking. Over een vrouw, die volgens haar door de topman haar baan was verloren, zei hij dat zij tenminste lekker ‘elke avond met haar dikke kont op de bank Goede tijden, Slechte tijden kon kijken, terwijl hij iedere avond aan het werk ging’. Geen bad bank, wel een bad banker.

Colofon

Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bevelandse Bode Bevelandse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Allegonda Jopse, Annemarie Schrijver Acquisitie Bert Paauwe Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 12.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 10.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 36

De oplossing van deze puzzel is in week 37 te vinden op www.internetbode.nl

Het was vrijdag druk aan bood van De Vier Gebroeders.

DOOR BO VAN SCHEYEN Gastheren tijdens de vaarexcursie waren gedeputeerde Kees van Beveren en Cees van Liere, voorzitter organisatiecomité Dag van de Zeeuwse visserij. Van Beveren, die als geen ander het belang van de visserij in Zeeland over het voetlicht brengt, heette alle genodigden welkom. De vaarexcursie was samen met Cees van Liere - voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging op touw gezet om alle deelnemers aan de zevende editie van het tweejaarlijks terugkerende evenement in Vlissingen met elkaar van gedachten te laten wisselen over innovaties in de visserijsector. Verrassingen De vaartocht had diverse verrassingen in petto. Van Beveren presenteerde het nieuwe boek ‘Visserij op Zeeuwse grond’, geschreven door Gees van Hemert uit Goes. Het programma voor de zevende editie van de Zeeuwse Visserijdag in Vlissingen werd bekendgemaakt en er werd een vaartocht gemaakt naar de nieuwe innovatieve mosselzaadinvanginstallaties in de Oosterschelde. Tevens werd gedemonstreerd hoe mosselen worden gevangen. De familie Schot haalde met haar netten zo’n 500 kilo omhoog. Mooie rijk gevulde mosselen, een

product waar de Zeeuwen trots op zijn. De hele vangst ging weer terug het water in. Wat later kreeg het gezelschap deze zilte zaligheid als culinaire verwennerij voorgeschoteld. Ook vertelde Van Beveren dat er begin oktober een nieuwe Zeeuwse Zaligheid zal worden gepresenteerd: De Zeeuwse Bottarga. Initiatiefneemster Miranda Bout wilde daar nog niet veel over kwijt. “We willen dit product op gepaste wijze onder de aandacht brengen en dat vergt voorbereiding. Het is een uniek product. Nog even geduld”, zei ze lachend. Vismijn Zaterdag 22 september wordt in en rond de Vlissingse vismijn voor de zevende keer de Dag van de Zeeuwse visserij gehouden. Het evenement start om 10.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De Provincie Zeeland en de Zeeuwse visserijsector hopen op grote aantallen bezoekers. Volgens Cees van Liere is het altijd een bijzonder leuke en boeiende dag. “Alles maar dan ook alles wat je wil weten over vis en aquacultuur, over moderne en traditionele visserij, over nieuwe innovaties en over onderwijs kun je er aantreffen. De visserijsector in Zeeland bestrijkt een zeer breed terrein.” De dag wordt aangekleed

FOTO BO VAN SCHEYEN

met verrassende activiteiten. Zo is er voor het eerst een verkiezing Waterkoor van het jaar 2012. “Veertien koren zullen strijden om deze titel. Muziek brengt gezelligheid.” Rond de klok van twaalf uur wordt de Zeeuwse Visserij Award uitgereikt door Van Beveren. Er is een culinair plein waar kookdemonstraties zullen worden gegeven. Er zijn Zeeuwse proeverijen. De Academie Culinair Zeeland (ROC) komt met een Masterclass Zapas, een zinderende kookwedstrijd waarin leerlingen laten zien wie de beste Zeeuwse zilte amuse kan verzinnen. En verder zijn er allerlei leuke bezienswaardigheden en onder andere een minibioscoop met films over de visserij. “Natuurlijk zorgen we voor veel bedrijvigheid zoals garnalenpellen, vis roken, netten boeten. Er zijn schepen te bezichtigen en er wordt een interessante lezing gehouden over pulsvisserij. Makkelijker gezegd: elektrisch vissen. Kortom, een dag vol vertier die je niet mag missen.” Voor dagjesmensen en binnenstadbewoners is het leuk om eens met de zonnetrein of watertaxi richting de vismijn te gaan. Het is gratis en weer eens wat anders. Ook vaart er een authentiek oud vissersbootje. “Zie, hoor en proef de zee” is het thema dit jaar. “Kom en geniet”, zegt Cees van Liere lachend.

Nieuwe identificatiezuil voor verdachten op grote politiebureaus

Identiteit vanaf nu altijd gecheckt

GOES - De identiteit van alle verdachten van misdrijven wordt sinds 1 september uitgebreid gecontroleerd door de politie. Daardoor wordt identiteitsfraude vrijwel onmogelijk en weet de politie zeker dat ze met de juiste persoon te maken hebben. DOOR EUGÈNE DE KOK

© www.sudokusite.eu

Het werd voorheen niet altijd gedaan, zegt Leo Bakker van de politie Zeeland en Midden West-Brabant. “Je hebt maar zes uur voor een verdachte en dan glipte het er wel eens tussendoor. Alleen het nemen van vingerafdrukken nam al heel veel tijd in beslag. Bij verdachten van bijvoorbeeld zedendelicten werd wel altijd een foto gemaakt, maar soms moest je een afweging van belangen maken.” Met het systeem Progis (Programma identiteitsvaststelling in de strafrechtsketen) wordt de identiteit van elke verdachte van een misdrijf uitgebreid gecontroleerd. De politie is daar verantwoordelijk voor. Bij een speciaal ingerichte identificatiezuil, die op alle grote bureaus in Zeeland en Midden West-Brabant staat, worden vingerafdrukken afgenomen, een foto gemaakt en vindt een controle van de identiteitspapieren plaats. Bij lichtere verPAGINA 5

grijpen, als de mensen niet in voorlopige hechtenis worden genomen, gebeurt alleen dat laatste. “De identiteitsvaststelling moet goed gebeuren”, legt Bakker uit bij de identificatiezuil op het politiebureau in Goes. “Vroeger had je wel eens schrijffouten en andere probleempjes, maar ook bewuste fraude.” Met de zuil is dat verleden tijd. De vingerafdrukken worden digitaal gemaakt, de foto checkt de biometrische gegevens en vergelijkt met de foto op de chip in het paspoort en de gegevens in het identiteitsdocument worden meteen gecontroleerd. Na vijftien tot twintig minuten weten de agenten precies wie de verdachte is en of hij al een strafblad heeft. Alle gegevens over mensen, die een misdrijf hebben gepleegd, zijn in een landelijke databank opgeslagen. Naast de politie zijn ook het Openbaar Ministerie, de rechterlijke macht, het gevangeniswezen, de Raad voor de Kinderbescherming en reclasse-

ring daarop aangesloten. Het idee is een zo’n zes of zeven jaar geleden ontstaan toen de DNA-bank werd opgestart. “Dan moeten alle gegevens wel juist zijn. Door alle gegevens aan elkaar te koppelen, boek je bovendien tijdwinst.” Elk onderdeel van de strafrechtketen weet bovendien dat ze te maken hebben met de juiste persoon. In Zeeland en Midden West-Brabant gaat om zo’n 31.000 zaken per jaar. De verdachten zijn verplicht mee te werken. Anders plegen ze (nog) een strafbaar feit. Vaak gebeurt dat niet. In gevangenis Torentijd komt het één of twee keer per jaar voor. In Torentijd loopt al langer een pilot met Progis. Daarvoor kwam het meer dan tien keer per jaar voor dat mensen een valse identiteit opgaven, daarna liep dat terug naar tussen de vijf en zeven keer per jaar. Er staan identificatiezuilen op de bureaus in Goes, Middelburg, Oostburg, Terneuzen, Vlissingen, Bergen op Zoom, Breda, EttenLeur en Roosendaal.


Fosforproducent kan verder met onderzoek naar vermindering uitstoot

Provincie akkoord met nieuwe techniek Thermphos

Juf Lia neemt na meer dan 40 jaar afscheid

VLISSINGEN-OOST - Thermphos mag verder met de door de fabriek zelf voorgestelde techniek om de uitstoot van dioxine en ammoniak te verminderen. DOOR BRITTA JANSSEN Gedeputeerde Staten van de Provincie Zeeland heeft hiervoor vorige week toestemming gegeven aan de fosforproducent in Vlissingen-Oost. Gedeputeerde Staten is akkoord gegaan met de verdere ontwikkeling van de nieuwe techniek bij Thermphos, omdat ze van mening is dat de fabriek ‘een gedegen onderbouwing voor de gekozen nageschakelde techniek en een reëel tijdpad voor de implementatie heeft.’

Onderzoek Dit oordeel baseert de provincie op de eindrapportage die Thermphos over het onderzoek heeft ingediend. ‘Thermphos was verplicht een onderzoek uit te voeren naar de mogelijkheden van uitstootreductie van dioxine en ammoniak en de toepasbaarheid van alternatieve technieken’, aldus de provincie in een persbericht. De eindrapportage van dat onderzoek moest aan Gedeputeerde Staten worden voorgelegd. Nu de fabriek groen licht heeft van Zeeland kan Thermphos op korte termijn

overgaan tot opdrachtverlening voor de techniek, die twintig miljoen euro kost. Norm Het bedrijf mag onder meer uit het oogpunt van de volksgezondheid en het milieu vanaf 1 januari 2015 minder dioxine en ammoniak uitstoten. Nu geldt voor de uitstoot van dioxine de norm van 0,4 nanogram per kubieke meter lucht. Vanaf 1 januari 2015 geldt de nieuwe norm van 0,1 nanogram per kubieke meter lucht.

Zeeuwen terug uit Tatarstan

GOES - Donderdag 30 augustus heeft juf Lia Rottier afscheid genomen van de OBS de Zuidwesthoek te Goes. Zij is 40 jaar werkzaam geweest in het basisonderwijs waarvan de laatste 20 jaar in Goes. Alle kinderen van de school stonden ‘s ochtends klaar met een bloem om hun juf te verwelkomen op deze bijzondere laatste werkdag. “Ik voel me net de Koningin”, zei Juf Lia toen ze door de zee van kinderen en bloemen liep. “Ik denk dat ik bij de buren moet vragen of ik wat vazen mag lenen”, was haar reactie op al die bloemen die ze heeft gekregen.

Webwinkel.nl Sikkens I Sigma I Wijzonol - Professionele verf - Voordelig online bestellen - Gratis verzending vanaf € 50,00 www.verfwebwinkel.nl facebook.com/verfwebwinkel

Nieuwe dansvloer ERLD Wemeldingedag

Ontvangst bij de president van Tatarstan.

GOES - Op uitnodiging van de minister van cultuur van Tatarstan dhr. Ayrat Sibagatullin reisde een delegatie van de Stichting Zeeuwse klederdracht onlangs naar de hoofdstad Kazan. Daar werd het Internationale jongerenfestival voor folklore dansgroepen gehouden. Mede als aanloop naar de Universiade spelen 2013, die in Kazan, Tatarstan zullen worden gehouden. De Zeeuwse stichting heeft het ministerie, de gemeente Kazan en het instituut ‘Child´s center’ geadviseerd bij het uitnodigen van jongeren folkloregroepen uit de gehele wereld. Als dank voor hun inzet werden de heren Frank van Os en Gerard van Damme persoonlijk uitgenodigd naar Kazan in Rusland te komen. Van 24 tot 31 augustus namen ze deel aan alle activiteiten die werden georganiseerd voor ensembles uit: Argentinië, Canada,

Columbia, Croatië, India, Letland, Maleisië, Mexico, Polen, Taiwan, Turkije en Zuid Korea. Alle delegaties werden ontvangen op het ministerie van cultuur en enkele dagen later nam president Rustam Minnikhanov de tijd om kennis te maken. Tijdens voorstellingen in de steden Kazan, Chistopol en Zelenodolsk werd gevraagd om de Nederlandse klederdracht voor te stellen aan het publiek. Vele duizenden inwoners stonden de dansers en danseressen op te wachten in de straten. En tijdens optochten en voorstellingen was het een onafgebroken stroom van belangstellenden, die samen op de foto wilden. Plaatselijke tolken vertelden dat men nog nooit zoveel nationaliteiten samen in hun stad hadden gezien. Zelfs politie ambtenaren in functie namen de tijd om op de foto te gaan. Ook werd een bezoek gebracht aan het Kremlin in het centrum van de stad Kazan.

Daar worden in het weekend veel bruidsfoto’s gemaakt. En ook daar werden de kleurrijke klederdrachten onophoudelijk ingezet om een leuke opname te maken. Tijdens de sluitingsceremonie in het gerenommeerde Korston hotel werden meerdere geschenken aangeboden. Tevens ontvingen alle deelnemers een ‘Diploma for participation’ en een festival bokaal uit handen van de minister van cultuur. Afwisselend werden optredens verzorgd door het kinderensemble: ‘Schastlivoe Detstvo’ en het jongeren ensemble: Crystal”. Vrijdag vloog de Nederlandse vertegenwoordiging via Moskou weer terug naar Nederland. De komende maanden zullen een groot aantal festivals in West Europa door de stichting geadviseerd worden over meerdere ensembles die aan dit festival in Kazan hebben deelgenomen. Voor meer informatie, zie www.stzk.nl

WEMELDINGE - Net als vorig jaar staan de East River Line Dancers weer op het pleintje achter Bakkerij Heidi’s op 8 september op Wemeldingedag.

Ditmaal hebben de East River Line Dancers een leuke gevarieerde middag. Zo wordt er voor het eerst de nieuwe eigen dansvloer in gebruik genomen die de groep dankzij sponsors heeft kunnen aanschaffen. De vloer is natuurlijk niet speciaal gemaakt voor Wemeldingedag maar ook voor de vele demo’s die de groep geeft, want de groep is een graag geziende demogroep. Ook heeft de groep medewerking van country zangeres Conny Lee iets waar we heel erg blij mee zijn. Ze is een geweldige zangeres met vele bekende en eigen country songs waar heerlijk op gedanst kan worden of naar geluisterd kan worden naar haar prachtige stem. Er is weer veel werk verzet om deze dag

weer tot een gezellige dag te brengen aan de mensen. De dansvloer is eigenhandig in elkaar gezet, geschuurd en geschilderd, maar dan hebben de dansers ook een mooi vloertje om op te dansen. De club is blij met de sponsors want zo hebben we dit wel kunnen realiseren. Zonder sponsors ben je nergens. Ook staan er weer twee grote tenten en zijn er veel tafels en stoelen om van het dansen en de muziek te genieten. We willen de mensen laten zien dat country linedance zo leuk is. Het is niet alleen het op lijntjes dansen, onze groep doet veel figuren in een dans aanbrengen, iets wat de mensen erg leuk vinden om te zien. Verder dansen we graag op countrymuziek, dat is waar de country linedance ook voor is. De gezelligheid die de groep uitstraalt is ook van groot belang en waar kunnen we dit nu beter laten zien dan op Wemeldingedag. Vorig jaar was al een succes en we hopen dit jaar nog meer mensen te trekken naar ons gezellige countrypleintje.

BEDRIJVIG NIEUWS Gloednieuwe zaak aan de Weststraat 23

Slagerij Jankees nieuw in Kapelle KAPELLE – Tijdens zijn zoektocht naar een mooie locatie voor zijn slagerij kwam Jankees Krijger er tot zijn verbazing achter dat er nog niet zo’n winkel was in Kapelle. En dus zag hij zijn kans schoon. Donderdag kunnen mensen voor het eerst kennismaken met hem en zijn gloednieuwe zaak in de Weststraat. En Slagerij Jankees viert de opening met smakelijke acties en verrassingen. DOOR BRITTA JANSSEN “Bij Kapelle hoort gewoon een slager”, vindt Jankees Krijger. En nu is die er ook: Slagerij Jankees. Aan de Weststraat vond Krijger een pand dat helemaal naar zijn smaak was. Boven de winkel gaat hij wonen. “Ik heb jarenlang bij verschillende

slagerijen gewerkt en toen de kans om voor mezelf te beginnen kwam, dacht ik ‘nu moet het gebeuren’. Kwaliteit Bij Slagerij Jankees vindt u bijzondere producten. “We hebben porc au grain, een bijzonder stukje vlees. Het komt van varkens die geen krachtvoer hebben gegeten, maar alleen mais en tarwe. Ook hebben we Iberico vlees. Dat is een heel apart Spaans varkentje. Die hebben beukennootjes en kastanjes gegeten waardoor de smaak van het vlees heel lekker is.” Het rundvlees komt van de eigen slacht en de koeien uit de eigen provincie. “Zo weet je dat de kwaliteit van het vlees goed is en dit is superieure kwaliteit.” Verder beschikt Slagerij Jankees over een eigen worstenmakerij en verkoopt ze uit

eigen keuken verschillende soorten salades, zoals beenham en gerookte kip, en maaltijden. Deze gerechten zijn er vanaf een persoon, van hachee tot rode kool en van bami tot lasagne. Met behulp van de oven of magnetron zet u zo snel en makkelijk een smakelijk diner op tafel. Aanbiedingen Donderdag, de eerste dag dat Slagerij Jankees open is, krijgen alle klanten een gratis verrassing. Iedere week heeft de zaak nieuwe aanbiedingen en in de eerste week is dat superieure biefstuk voor 1,99 euro per ons en gratis een ons beenham bij aankoop van twee ons vleeswaren naar keuze. “En er is altijd wat de proeven in de winkel.” Krijger heeft in zijn zaak hulp van drie dames: Corina, Edna en Ramona. Samen

Jankees Krijger in zijn gloednieuwe slagerij in Kapelle.

staan zij op maandag van 11.00 tot 18.00 uur voor u klaar, van dinsdag tot en met

Slagerij Jankees, Weststraat 23, 4421 AC Kapelle, tel. 0113-330938. PAGINA 6

FOTO COBY WEIJERS

vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 16.00 uur.


lief en leed

Familieberichten

Gedenktekens

Voor betaalbare kwaliteit Verzorgt de gehéle uitvaart

24 uur per dag bereikbaar.

Tel: 0113 - 63 91 08 Mob: 06 - 40 48 40 76

Grote variatie en korte levertijd, tevens onderhoud.

De beste service van Nederland. Bezoek onze bekroonde website.

Showroom: Stanleyweg 16, Goes. Wij zijn 6 dagen geopend!

Janny van Gentevoort

Dillenburglaan 63, Goes • 0113-216815 • www.uitvaart.vg

Bel voor een afspraak: 0113-216555. Bezoek ook: www.natuursteenhuis.nl

Gratis boekje persoonlijke uitvaartwensen te bestellen!! Striepseweg 4, 4435 RL Baarland

www.lindavanwingen.nl

Begrafenisverzorging Tollenaar Wij verzorgen goed georganiseerde begrafenissen met eerbied, meeleven, en… met oog voor detail.

De laatste wensen brochure “Bevel aan uw huis” is gratis verkrijgbaar. John Tollenaar Voltastraat 21, 4532 LG Terneuzen.

= Al bijna 45 jaar ervaring = DE zekerheid voor een waardig afscheid.

(Wij berekenen uiteraard geen km en tunnelkosten)

UitvaartZorg

0115 61 25 54 of 06 18 14 80 08 www.bvtollenaar.nl

* verzorging van de overledene door of in samenwerking met onze gekwalificeerde medewerkers * alle mogelijkheden voor stijlvolle thuisopbaring * rouwcentra voor opbaring, afscheidsbijeenkomst en condoleance beschikbaar * Volledige verzorging van de uitvaart, ook al bent u elders verzekerd * kostenloze registratie van uw uitvaartwensen in ons archief Meer informatie: Kijk op onze vernieuwde website: www.roeland-uitvaart.nl Tel. 0113 - 231 577 of 06- 512 774 73 DAG EN NACHT BEREIKBAAR en BESCHIKBAAR

Verzorgt uitvaarten door heel Zeeland dag en nacht bereikbaar Tel. 0113-228849

www.uitvaartondernemingliekebosveld.nl

met bijzondere aandacht voor: * begeleiding van kinderen * nazorg voor nabestaanden * geeft ook lezingen over rouw en afscheid * levert fair trade kisten

Schoon genoeg van vuil tapijt?

chem-Dry Droger, schoner, gezonder • Voor particulieren en bedrijven • Snel droog en langer schoon • Vuilafstotende behandeling • Specialist in moeilijke vlekken • Speciale behandeling voor Berbers, Perzen etc.

Ook voor meubelreiniging

en verwijderen

Bel voor gratis advies en prijsopgave.

Dé tapijt- en meubelreinigers www.chemdry.nl brooymans@planet.nl

Bergen op Zoom Goes 0800 - 4477999 (gratis) 0164-245005 0113-229020

nl

Middelburg Roosendaal Roosendaal Goes 0118-639623 0165-529955

Neem gerust een kijkje bij uw nieuwe culinaire slager in Kapelle en proef gratis van onze specialiteiten! Elke klant GRATIS verrassing!

Nieuw in Kapelle !!

De hele week GR ATIS proeverijen!

Aanbiedingen zijn geldig van 6 t/m 15 september 2012

Feestelijke Opening Slagerij JanKees • Kapelle Weekaanbiedingen: Porcs au Grain (Het graanvarken) Varkens filet

2+1 GRATIS

Echte Zeeuwse worst grof

per kilo

5.98

Super malse biefstuk eigen slacht

per 100 gram

1.99

Uit eigen worstmakerij

Bij aankoop van 200 gram Vleeswaren naar keuze 100 gram Beenham

gratis

Slagerij JanKees, Weststraat 23, 4421 AC Kapelle, Tel. 0113- 330938 PAGINA 7


Bekendmakingen Goes Informatiepagina woensdag 5 september 2012

www.goes.nl>Inwoner>Nieuws/Actueel>Info Goes Stadskantoor M.A. de Ruijterlaan 2 4461 GE Goes Postadres Postbus 2118 4460 MC Goes T (0113) 249 600 E stadskantoor@goes.nl I www.goes.nl Openingstijden afdeling Publiekszaken ma t/m vr 09.00 - 12.30 uur do-avond 17.00 - 20.00 uur za 10.00 - 12.00 uur Op maandag- t/m donderdagmiddag kunt u alleen na telefonische afspraak geholpen worden. Op vrijdagmiddag zijn alle gemeentelijke diensten gesloten. Openingstijden afdelingen Activering & Inkomensvoorziening en Zorg ma t/m vr 09.00 - 12.30 uur Calamiteitentel. (0113) 249 770 In noodgevallen buiten kantooruren: 06 5329 8141

gratis programmafolder. Deze is op te halen bij: • De Koperen Tuin, Keizersdijk 16 • De Openbare Blibiotheek, Oostwal 34 • Het Paard van Troije, Lange Vorststraat 2 • Hotel Goes, A. Fokkerstraat 100 • Hotel Terminus, Stationsplein 1 • Stadskantoor Goes, M.A. de Ruyterlaan 2 • Sportpunt Zeeland, Zwembadweg 3 • VVV Goes, Singelstraat 13 • Historisch Museum De Bevelanden, Singelstraat 13

Datum

Activiteit

6 september

Collegespreekuur voor inwoners en ondernemers, zie www.goes.nl > Bestuur & Organisatie > Spreekuur 18.30 - 19.30 uur Stadskantoor Hamerraad en raadscommissie Zie voor agenda www.goes.nl > Bestuur en Organisatie> vergaderschema 19.30 uur Stadskantoor Informatiemarkt Mannee Kijk voor meer informatie op www.goes.nl/mannee 17.00-21.00 uur Mannee Open Monumentendag 2012 Bekijk het volledige programma op www.goes.nl/omd 10.00 – 17.00 uur Goes, Kloetinge, ‘s-Heer Arendskerke, Kattendijke, ‘s-Heer Hendrikskinderen, Wolphaartsdijk, Wilhelminadorp

6 september

6 september

8 september

Open Monumentendag 2012 Op 8 september vinden overal in Nederland weer activiteiten plaats tijdens Open Monumentendag. Thema van 2012: Groen van Toen. Ook in Goes! Bekijk het programma op www.goes.nl/omd of www.openmonumentendag.nl. U kunt het programma ook bekijken in de

Verleende vergunningen/ontheffingen door burgemeester en wethouders

AgendaGoes

• V oor het innemen van een standplaats aan de Korte Kerkstraat 2 te Goes op 8 september 2012 van 10.00 tot 14.00 uur m.b.t. de verkiezingscampagne van de PVDA (verzonden 28 augustus 2012). • Voor het innemen van een standplaats op de Grote Markt te Goes op 5 september 2012 van 13.00 tot 16.00 uur m.b.t. de opkomstbevordering politieke partijen tijdens de 2e kamerverkiezingen (verzonden 24 augustus 2012) • Drank- en Horecavergunning voor Het Postkantoor, Grote Markt 14 te Goes (verzonden 28 augustus 2012).

Verleende vergunningen door de burgemeester: • V oor het exploiteren van Het Postkantoor, Grote Markt 14 te Goes (verzonden 28 augustus 2012). • Voor het schenken van zwak- alcoholhoudende drank tijdens de WEA Stadsloop aan de Singelstraat te Goes op 7 september 2012 van 19.00 tot 23.00 uur (verzonden 24 augustus 2012). • Voor het houden van een Klantendag aan de Stanleyweg 2 te Goes op 5 oktober 2012 van 17.00 tot 21.00 uur (verzonden 24 augustus 2012). • Voor het schenken van zwak- alcoholhoudende drank tijdens de Klantendag aan de Stanleyweg 2 te Goes op 5 oktober 2012 van 17.00 tot 21.00 uur (verzonden 24 augustus 2012). • Voor het houden van de beurs Zeeland Crealand in de Grote of Maria Magdalenakerk aan de Singelstraat te Goes van 11 t/m 13 oktober 2012 van 10.00 tot 17.00 uur (verzonden 28 augustus 2012).

Bezwaar Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de datum van verzending van de verleende c.q. geweigerde vergunningen en ontheffingen bezwaar indienen bij burgemeester en wethouders respectievelijk de burgemeester. Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener, dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de motivering van het bezwaar. Indien bezwaar is ingediend, kan de voorzieningenrechter van de rechtbank Middelburg, sector bestuursrecht, Postbus 5015, 4330 KA Middelburg worden verzocht een voorlopige voorziening te treffen als onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen dat vereist. Voor het in behandeling nemen van een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. De op vergunningen/ ontheffingen betrekking hebbende stukken liggen gedurende deze periode ter inzage

Voor evenementen zie www.goespromotie.nl

Aanvragen omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende aanvragen om een omgevingsvergunning hebben ontvangen:

Datum ontvangst

zaaknummer

locatie

omschrijving

30-08-2012 OMG-2012-0537 Anjelierstraat 1 30-08-2012 OMG-2012-0543 Bessestraat 4

het plaatsen van een carport et vervangen van de huidige lichtreh clame aan de zijgevel 29-08-2012 OMG-2012-0539 Floris de Voogdstraat 9 het plaatsen van een schutting 28-08-2012 OMG-2012-0536 Grote Markt 14 het plaatsen van een afscherming voor het terras aan de achterzijde 01-09-2012 OMG-2012-0542 Martinus Nijhofflaan 24 het uitbreiden van de woonkamer 28-08-2012 OMG-2012-0538 Mauritsstraat 11 het plaatsen van kunststof kozijnen 30-08-2012 OMG-2012-0541 Westeweg 2 het oprichten van een loods en het renoveren van een bestaande loods De publicatie van ontvangen aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt.

Verleende omgevingsvergunningen Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij na toepassing van de reguliere voorbereidingsprocedure de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend:

Datum verzending

zaaknummer

locatie

30-8-2012 27-8-2012

OMG-2012-0411 Geldeloozepad 7 OMG-2012-0438 Monnikendijk 47

omschrijving het uitbreiden van Fitland Goes het herbouwen van een schuur

Tegen een verleende vergunning kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van verzending (zie vermelde datum) een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de voorzieningenrechter van de rechtbank Middelburg verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd.

Inzage aangevraagde en verleende vergunningen Na een afspraak met de afdeling Vergunningen en Handhaving, bureau Vergunningen, telefoonnummer 249 700, kunt u de aanvragen en verleende vergunningen inzien in het Stadskantoor.

Melding artikel 8.40 Wet milieubeheer Burgemeester en wethouders hebben een melding ontvangen van: Mts C.J. Op’t Hof – Nieuwenhuize op grond van het Besluit landbouw milieubeheer voor het uitbreiden of wijzigen, dan wel het veranderen van de werking van de inrichting, gelegen aan de Noordzakweg 24 te ‘s-Heer Arendskerke Tegen meldingen op basis van artikel 8.40 Wet milieubeheer kan geen bezwaar worden gemaakt.

www.goes.nl


Bekendmakingen Goes Informatiepagina woensdag 5 september 2012

www.goes.nl>Inwoner>Nieuws/Actueel>Info Goes Ontwerpbeschikking omgevingsvergunning Kapelseweg 67a-e te Kloetinge Burgemeester en wethouders maken bekend dat, op grond van artikel 2.12 en paragraaf 3.3 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, met ingang van 6 september 2012 voor zes weken in het stadskantoor, M.A. de Ruijterlaan 2 te Goes, ter inzage ligt het ontwerp van de beschikking op de aanvraag omgevingsvergunning voor het afwijken van het bestemmingsplan Buitengebied 2010 t.b.v. het realiseren van 5 zorgappartementen op het perceel Kapelseweg 67a-e te Kloetinge. De aanvraag met bijbehorende stukken is gedurende de genoemde periode ook digitaal in te zien op de gemeentelijke website www.

goes.nl en op www.ruimtelijkeplannen.nl/webroo/?planidn=NL.IMRO.0664.OVLG04-ON99. Gedurende de bovengenoemde termijn kan iedereen schriftelijk of mondeling een zienswijze indienen bij het college van burgemeester en wethouders. Indien u mondeling een zienswijze wilt indienen kunt u hiervoor contact opnemen met dhr. M. Jonker, tel. 0113-249682.

Aanwijzingsbesluit betaald parkeren Gemeente Goes Burgemeester en wethouders van Goes maken bekend dat zij hebben besloten tot: een 2e wijziging in de aanwijzing van de plaats waar, het tijdstip waarop en de wijze waarop

tegen betaling van de belasting bedoeld in artikel 2, onderdeel a, van de 'Verordening parkeerbelastingen 2012' mag worden geparkeerd. De wijziging betreft twee parkeervakken op de Couwervestraat, in deze vakken mag men per de ingangsdatum zowel met een parkeerticket als een parkeervergunning parkeren. Dit besluit is onder volgnummer 555 opgenomen in het 'Register van algemeen verbindende voorschriften' dat ter inzage ligt. De ingangsdatum van het genoemde besluiten is 15 augustus 2012.

Gehandicaptenparkeerplaats Burgemeester en wethouders hebben besloten een gehandicaptenparkeerplaats te reserveren

op het kenteken van een gebruiker wonende te Goes in de buurt van of aan Troelstrapad 2, Goes Het verkeersbesluit ligt vanaf 5 september 2012 zes weken ter inzage. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedere belanghebbende tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Goes.Dit moet gebeuren binnen een termijn van zes weken na de datum van deze bekendmaking. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten: a. de naam en het adres van de indiener; b. de dagtekening; c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; d. de gronden van het bezwaar. www.goes.nl

Huldiging dansteam The Cool Corner Verspreiding gemeentegids GOES - De gemeentegids van Goes wordt deze week verspreid in de stad, de dorpen en in het buitengebied. Als u hem niet krijgt, kun u dit (met uw

postcode en huisnummer) doorgeven aan uitgeverij De Kleine Media via e-mail: annelies@dekleinemedia.nl. Dan wordt de gids nabezorgd. De digitale versie staat binnenkort op www.goes.nl.

2e WIJK-café voor 25 tot 55-jarigen in Goese Polder GOES - In de Goese Polder wordt veel gedaan voor kinderen en ouderen. Maar wat doen mensen tussen pakweg 25 en 55 jaar? Ze hebben het druk met hun werk, relatie, studie, kinderen enzovoort.

Toch was het bovenstaande voor een aantal wijkbewoners reden om eens bij elkaar te komen. “Waarom zien we zo weinig in onze wijk voor deze doelgroep?” klonk het plechtig. “We willen dat mensen meer contact met elkaar krijgen.” klonk het

geestdriftig. “Maar wat moeten we dan doen?” riep weer een ander. Er werden een groot aantal ideeën genoemd, zoals: een naaicafé, een leeskring, samen zingen, samen koken, een voetbalteam, een wijkschoonmaak, een koffieuurtje, een dag waar iedereen een presentatie kan geven over zijn of haar hobby.” Lijkt het je iets om iets samen te doen? Heb je zelf ideeën? Kom naar het volgende WIJK-café op maandag 24 september om 19.30 uur in wijkcentrum De Spinne.

ROC-cursisten exposeren examenwerk GOES - Examenwerk van cursisten schildertechnieken van ROC Scalda is in september te zien in de publieksruimte van het stadskantoor van Goes. De cursisten stonden onder leiding van docent Gert-Jan Nijsse en maakten onder meer brons-, hout- en marmerimitaties. De

expositie is te zien tijdens openingstijden van het stadskantoor. Meer informatie is te lezen op www.gemeentearchiefgoes.nl. In de hal van het stadskantoor is elke maand een nieuwe tentoonstelling te zien. Wie wil exposeren, kan voor informatie terecht bij het Mirjam Louisse van het gemeentearchief: m.louisse@goes.nl.

Muis en Leeuw geven op 16 september een benefietvoorstelling in Theater De Mythe.

ARCHIEFFOTO

GOES - Het college van burgemeester en wethouders heeft vorige week dinsdag streetdance-groep The Cool Corner gehuldigd in het stadhuis aan de Grote Markt in Goes. Het demoteam van danschool Moves uit Goes werd twee weken geleden tweede op het wereldkampioenschap streetdance in Blackpool. In het stadhuis lieten ze de dans zien waarmee ze de zilveren plak behaalden. FOTO COBY WEIJERS

Muis en Leeuw weer op podium voor Jayden

Benefietvoorstelling in De Mythe GOES - Theater De Mythe in Goes staat zaterdag 16 september in het teken van de kinderen. Net als vorig jaar vindt er dan een benefietvoorstelling plaats voor Stichting Jayden. Muis en Leeuw zijn gastheer. DOOR EUGÈNE DE KOK

Stichting Jayden.

De voorstelling van Muis en Leeuw was vorig jaar een groot succes. De benefietmiddag is dit keer iets grootser van opzet dan vorig jaar. Een theatershow van het duo Muis en Leeuw vormt ook nu de hoofdmoot. Eric Holm (Muis) is ambassadeur van Stichting Jayden, die geld inzamelt voor onderzoek naar neuroblastoom kinderkanker. Maar er is meer te doen. Zo is er bij aankomst en na afloop een kinderdisco, treedt vuurspuwer Jewannes Franse op. Ook is Nunzia te gast. Zij won dit jaar de regiofinale van het songfestival Kinderen voor Kinderen. Verder is er nog een show van de onder kinderen bekende Kleppetband. “Er is voor iedereen iets te doen”, zegt voorzitter Edwin Franse van

Meer activiteiten Aan de Kustmarathon op 6 oktober doet dit jaar een team mee dat geld inzamelt voor Stichting Jayden. Marcel Adriaanse uit Middelburg is initiatiefnemer. Zijn team bestaat inmiddels uit 31 lopers. Zij hebben inmiddels al meer dan 10.000 euro ingezameld. Meer informatie: www.kustmarathonvoorstichtingjayden.nl. Niet alleen in Zeeland wordt geld ingezameld voor het goede doel. In Nijmegen organiseert de stichting Tikkieerbij op 25 november een spinningmarathon voor de stichting. Meer informatie: www.stichtingjayden. nl. Via de website zijn ook kaarten te koop voor de benefietmiddag in Theater De Mythe.

PAGINA 9


GEMIDDELDE CIJFER GROEPSUITJES:

8.1

SNOWBATTLE * * * TEAMBUILDING VOL HILARISCHE SPELLEN

! w u e e n s n i Thuis

SCHOOLREISJE VANAF € 6,00

NU OOK SCHAATSEN

Bekijk de arrangementen op skidome.nl/ groepen Sneeuwattractiepark Skidôme I Baanvelden 13 Rucphen I Tel. +31(0)165 34 31 34 I verkoop@skidome.nl


Kinderfeestje al vanaf €6,50 IceKarten Glijfestijn Funschaatsen Sneeuwkampen GlowGolf Snowboarden & skiën

* **

COOL KINDERFEESTJE?

! w u e e n s n i Thuis

SKI- EN SNOWBOARD CURSUSSEN of n ë i k Vrij s oarden b snow €16,50 v.a.

50+ cursus (4 wk.) 4 lessen x 1 uur (60 minuten) 4 x 1 uur (65 minuten) vrij oefenen* €145,00

*Aanvang: maandag en dinsdag 11.00 uur

Ski- snowboardcursussen (4 weken) 4 lessen x 1,5 uur (90 minuten) 4 x 1 uur (60 minuten) vrij oefenen* 4-12 jaar €159,00 vanaf 13 jaar €172,00 TIP! Boek deze cursus van maandag t/m vrijdag en ontvang 2 x 1 uur oefenen gratis!*

*Niet geldig in december en januari.

kinder cursussen 4 lessen x 1 uur* (60 minuten) skiën 4-6 jaar €95,00 snowboarden 7-12 jaar €95,00 *Minimaal 6 en maximaal 8 pers.

Aanvang: woensdag start 14.00, 15.15 en 16.30 u. Zaterdag start 10.00-11.00 en 12.00 u. Zondag start 09.00 uur: Startweken: 43, 45, 47, 2, 4

Sneeuwattractiepark Skidôme I Baanvelden 13 Rucphen I Tel. +31(0)165 34 31 34 I info@skidome.nl


Winnaars fotoraadkaarten bekend

Met schilderijen van Harold Sarneel

Veel activiteiten op Monumentendag Tentoonstelling ‘Gekleurde HEINKENSZAND - De winnaars van de Borselse fotoraadkaarten, die in juli en augustus in aanloop naar Open Monumentendag in de Bevelandse Bode zijn geplaatst, zijn vorige week bekend gemaakt.

blikken op Zeeland’

ELLEWOUTSDIJK - Van zaterdag 8 september tot en met zondag 7 oktober houdt de werkgroep Beeldende Kunst van de Culturele Raad Borsele in Fort Ellewoutsdijk een tentoonstelling met schilderijen van Harold Sarneel. De tentoonstelling verweeft portretten en landschappen en zoekt daarin naar het typisch Zeeuwse. Maar bestaat het typisch Zeeuwse eigenlijk wel? Harold Sarneel schildert antwoorden... of zijn het vragen? Zijn meer dan levensgrote portretten in zwart-wit en zijn kleurrijke landschappen

prikkelen onze nieuwsgierigheid. Ze laten ons nadenken over onze eigen gekleurde blik op Zeeland. De tentoonstelling is te dagelijks te zien van 10.00 tot 17.00 uur in Fort Ellewoutsdijk, Fortweg 2, 4437 AP Ellewoutsdijk.

Drie bijeenkomsten

Dementie: Wat weet jij ervan? HEINKENSZAND - Het VrijwilligersHuis in ‘s-Gravenpolder organiseert in samenwerking met SVRZ, Alzheimer/afdeling Zeeland, CJG Borsele en Allévo drie gratis informatieve bijeenkomsten rondom Wereld Alzheimer Dag (21 september).Deze vinden plaats op 17 september en 8 en 29 oktober.

Het thema van de Open Monumentendag ‘Groen van Toen’ komt ruimschoots terug in Borsele, zoals bij Fort Ellewoutsdijk. ARCHIEFFOTO

DOOR EUGÈNE DE KOK Mevrouw C. Bart uit Krabbendijke was de eerste winnaar. Zij zag dat op één van de kaarten Slot Baarland stond afgebeeld. Op de tweede raadkaart was de Inlaag in Ellewoutsdijk te ontwaren. De familie Koert uit Heinkenszand zag dat correct. Mevrouw J. Nijsse-Izeboud uit hetzelfde dorp ontdekte de parochiekerk H. Willibrordus in ‘s-Heerenhoek op de derde kaart en familie Van den Dorpel uit Yerseke won als laatste, omdat ze de parochiekerk H. Eligius in Lewedorp ontdekten op de raadkaart. Zij kunnen allemaal kiezen uit een fotoboek over de gemeente Borsele of een boek van Jan de Ruyter over een Borsels dorp naar keuze. De fotoraadkaarten werden in de Bevelandse Bode geplaatst in aanloop naar Open Monumentendag in de gemeente Borsele. Tijdens het weekend van Open Monumentendag zelf houdt de gemeente een tweede actie. In het gemeentehuis in Heinkenszand kunnen mensen een fo-

toraadkaart ophalen met daarop vijftien foto’s. Ook bij deze foto’s gaat het erom erachter te komen om welk monument in welke plaats het gaat. Na het puzzelen hebben mensen een fietsroute voor de monumentendagen in Borsele. De kaart kan zaterdag of zondag worden ingeleverd in Het Trefpunt in Ovezande. Als de uitslag het toelaat, trekt de gemeente drie winnaars. Zij krijgen een dagje uit, waarbij ze kunnen kiezen uit de Stoomtrein Goes-Borsele, het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp of Vlindertuin Berkenhof in Kwadendamme. Deze zaterdag en zondag zijn 26 objecten te bewonderen. Daar zitten vanzelfsprekend prachtige boerderijen en oude molens tussen, maar ook minder voor de hand liggende objecten als ‘t Ouwe Glas’uus in Nieuwdorp en Kwekerij Sluishoek in Borssele. Op de eerste locatie zijn demonstraties van glasvormgevers te zien en bij de kwekerij sluiten ze naadloos aan op het thema van het monumentenweekend ‘Groen van toen’.

Muziek Tussen de kerk in Driewegen en dorpshuis ‘t Trefpunt in Ovezande, het centrale informatiepunt, pendelt beide dagen een paardentram. Verder is er muziek van ensemble La Violetta tijdens de opening in de Onze Lieve Vrouwe Hemelvaartskerk in Ovezande, van symfonieorkest Cadant in de kerk in Driewegen, de Zeeuwse muzikanten en duo Sens en Duo Pier en Co in Ellewoutsdijk. Ook zijn er rondleidingen, vertellingen, demonstraties en tal van andere activiteiten. Op zaterdag opent wethouder Jan Zandee het ommetje Ovezande. De wandelroute van 8,6 kilometer is tot stand gekomen dankzij de inzet van vele vrijwilligers en bijdragen van verschillende sponsoren. In Borsele vindt Open Monumentendag beide dagen van 13.00 tot 17.00 uur plaats. Voor een volledig overzicht van de activiteiten kunt u kijken op de website www.borsele.nl.

Op 17 september is er vanaf 19.30 uur een lezing in Grand Café Fonteyne aan de Hoefbladstraat 1 in Heinkenszand. Dr. M. Boon, neuroloog bij het ADRZ, geeft uitleg over de ziekte Alzheimer en andere vormen van dementie. De ziekteverschijnselen, het onderzoek en het stellen van de diagnose komen uitgebreid aan de orde. Uiteraard is er ruim de gelegenheid voor het stellen van uw vragen of te informeren naar de voortgang van wetenschappelijk onderzoek en (toekomstige) behandelingen. Aanmelden is niet nodig. Zorg Op 8 oktober is er vanaf 19.30 uur een bijeenkomst over zorg rondom dementie in Grand Café Fonteyne. Tijdens deze avond staat centraal ‘de zorg rondom dementie’. In de periode voorafgaand en wanneer de diagnose dementie is gesteld komt er veel op je af. Waar kun je terecht met vragen? Welke mogelijkheden van zorg/ begeleiding zijn er? Wat verstaan we onder ‘ketenzorg’? Dit en nog veel meer komt er naar voren op deze avond. Daarnaast presenteren diverse zorgaanbieders hun zorgaanbod rondom dementie. Zij zijn aanwezig voor het beantwoorden van vragen en reiken informatiemateriaal uit. Aanmelden is niet nodig. Verteltheater Op 29 oktober staat vanaf 16.00 uur het

Verteltheater ‘Een opa met gaatjes’ op het programma in Dorpshuis ‘Ons Dorpsleven’ aan de Poelvoordestraat 3 in ‘s-Gravenpolder. Kinderen merken het vaak op als (groot)ouders of andere familieleden met dementie afwijkend gedrag vertonen. Het kan zijn dat ze dit uitspreken of dat zij zich in stilte afvragen wat er mis is. Gebaseerd op het leesboek ‘Een opa met gaatjes’ van Wally de Doncker verhaalt dit theaterstuk, heel vrolijk en licht, het toch wel zware ziektebeeld. Het bespreekbaar maken van dementie zorgt ervoor dat kinderen opgelucht verder kunnen met hun dagelijkse bezigheid en zich geen onnodige zorgen hoeven te maken. De voorstelling is voor kinderen vanaf 8 jaar. Voor deze bijeenkomst dient u zich op te geven bij het VrijwilligersHuis via telefoonnummer (0113) 311999 of e-mail: info@vrijwilligershuis.nl Vervoer? Heeft u een vervoersprobleem voor een van deze bijeenkomsten? Neem dan contact op met het VrijwilligersHuis, tel. (0113)311 999. Respijtzorg Is het voor u in verband met uw mantelzorgactiviteiten niet mogelijk om een bijeenkomst bij te wonen? Dan kunt u contact met het Vrijwilligershuis opnemen en zijn er mogelijkheden voor vervangende zorg.

Zaterdag is het open dag

Brede school en woonzorgcomplex Ovezande open

OVEZANDE - Op 8 september zijn belangstellenden van harte welkom tijdens de open dag van de nieuwe brede school en het woonzorgcomplex aan de Mr. Dr. Messtraat in Ovezande. telandsontwikkeling. Ook zijn er spondors Afsluiting VAN ONZE REDACTIE

De open dag is van 10.00 uur tot 14.00 uur. Alle gebruikers van de gebouwen presenteren zich deze dag met diverse activiteiten. Belangstellenden kunnen ook een nieuw appartement aan de Pastor Fransestraat 14 bezichtigen.

Partners Gebruikers van de brede school zijn basisschool De Zandplaat, Kibeo met een kinderdagverblijf, peutergroep en buitenschoolse opvang en de Bibliotheek Oosterschelde met een leespunt. Het woonzorgcomplex wordt gebruikt door een zorgorganisatie, huisartsenpraktijk en

een praktijk voor fysiotherapie. Ook bevat het huurappartementen voor senioren.

School De brede school is gebouwd in opdracht van de gemeente Borsele. De bouw is mede mogelijk gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor plat-

GOES - Zaterdagmorgen 1 september hield de Eerste Goese Hengelsport Vereniging de 5e en laatste zoetwaterwedstrijd van het jaar.

GOES - Op zaterdag 8 september houdt stichting Arti carnaval uit Goes weer de jaarlijkse boottocht voor verstandelijk gehandicapten.

Om ongeveer 16.00 uur wordt de terugtocht ingezet. Een aantal sponsoren, het “Fonds Verstandelijk Gehandicapten” en

Zaterdag wordt er in het dorp ook een nieuwe wandelommetje geopend. In verband met de openingshandeling zijn de Nieuwstraat en het Kerkplein zaterdag 8 september tussen de Hoofdstraat en de hoek met de Strobbelhoekstraat tussen 12.00 uur en 14.00 uur voor alle verkeer afgesloten.

Viswedstrijd EGHV Goes

Arti organiseert Boottocht

Om 13.00 uur verzamelen weer ongeveer 150 cliënten van verschillende instellingen in en rondom Goes, om vervolgens aan boord te gaan, van de vele ‘door eigenaren belangeloos beschikbaar gestelde’ jachtjes en motorboten. Het vertrek is vanaf de Ringbrug, er wordt gevaren over het kanaal naar het Goese Sas, bij het “Loze Vissertje” zullen de medewerkers van Arti de opvarenden trakteren op zelfgebakken pannenkoeken. Dweilband Vals Alarm zorgt weer voor de vrolijke noot.

geweest voor de inrichting van de gymzaal, de inrichting van de speeltuin en de inrichting van de zorginfrastructuur. De bouwcombinatie van het masterplan Ovezande, wordt één dag eerder, op vrijdag 7 september, officieel geopend.

de watersportvereniging WSVW uit Wolphaartsdijk, die 50 jaar bestaat, maken deze happening wederom mogelijk. PAGINA 12

De wedstrijd werd gehouden bij het Hertenkamp nabij Boszicht in Goes Zuid. Uitslag: 1. Harmen de Graaf heer 276; 2. Edwin Radojewski heer 151; 3. Johny Rikkers heer 110; 4. Jan Jaap Gorsse jr. 98; 5. Hans Hamelink heer 87; 6. Bert de Bas heer 68; 7. Toon de Bruijn heer 51; 8. Niels Oostdijk jr. 50; 9. Joop Bouterse heer 42; 10. Arjan Wisse jr. 32; 11. Piet Hollestelle heer 31; 12. Gerben de Jonge heer 24; 12. PeterJan Murre jr. 24; 14. Remco Post heer 23; 14. Leo Coppens heer 23; 16. Martijn Wisse jr. 19; 22. Peter Karreman heer 0; 22.

Arnold Walhout jr. 0; 22. Davy Minnaard heer 0; 22. Jan Schoolmeester heer 0; 22. Lieke Mijnsbergen dame 0; 22. Joris Wisse jr. 0; 22. Dies Slabbekoorn heer 0; 22. Jesse Murre jr. 0; 22. Rick Hirdus jr. 0. Totaaloverzicht: 25 deelnemers, 42 vissen, totaal 1109 cm vis, 16 van de 25 deelnemers wisten vis te vangen. Over het algemeen werden er ruisvoorntjes, karpers en brasem gevangen. De grootste vis gevangen door Bert de Bas een karper van 61 cm werd niet verbeterd. De gemiddelde grootte van de vis was 26,4 cm. Het weer droog en zonnig met weinig wind. De volgende wedstrijd van EGHV Goes is op zaterdag 22 september bij de Baaiweg tussen Westkapelle en Domburg. Er wordt dan gevist van 10.00-13.00 uur.


W W W . B O R S E L E . N L

BORSELS BULLETIN 5 SEPTEMBER 2012 WEEK 36

VERHUIZING BURGERZAKEN In het kader van de verbouw van het gemeentehuis in Heinkenszand zijn de afdelingen Burgerzaken, Welzijn, Onderwijs, Buitendienst en Woonomgeving, gedurende de verbouw van het gemeentehuis in Heinkenszand, alleen nog te bezoeken op de Locatie Ovezande, Schuttersstraat 4, 4441 AT Ovezande.

ONTWERP WIJZIGINGSPLAN ‘BORSELS BUITEN, GEDEELTE OUDE VEERWEG 12A, 2012’ Inzage Burgemeester en wethouders van Borsele maken, in het kader van artikel 3.6 lid 1 sub a van de Wet ruimtelijke ordening, het volgende bekend. Vanaf 6 september t/m 17 oktober 2012 ligt het ontwerp besluit tot vaststelling samen met het ontwerp wijzigingsplan ‘Borsels Buiten, gedeelte Oude Veerweg 12A, 2012’ ter inzage in het gemeentehuis. Het ontwerp besluit en het ontwerp wijzigingsplan zijn daarnaast digitaal in te zien op de gemeentelijke website. Inhoud wijzigingsplan Het wijzigingsplan maakt het mogelijk om de voormalige agrarische bedrijfswoning als burgerwoning te bewonen en de schuur behorend bij de woning te gebruiken voor de stalling van zware landbouwmachines en caravanstalling. Zienswijzen Tijdens de termijn van terinzagelegging kan een belanghebbende een zienswijze naar voren brengen. Dit kan zowel schriftelijk als mondeling. Schriftelijke zienswijzen kunt u richten aan het college van burgemeester en wethouders van Borsele. Voor het naar voren brengen van een mondelinge zienswijze, verzoeken wij u om uiterlijk één week voor het einde van de terinzagelegging een afspraak te maken met de afdeling Ruimtelijke Ordening en Milieu. De afdeling is bereikbaar op (0113) 238496.

GEMEENTE BORSELE GAAT STICKERS OP AFVALCONTAINERS PLAKKEN

De gemeente is verplicht om huishoudelijk afval van particuliere huishoudens op te halen. Elk huishouden, enkele adressen uitgezonderd, beschikt standaard over één grijze (restafval), één groene (groente-, fruit- en tuinafval) en één blauwe (oud papier en karton) afvalcontainer. Huishoudens betalen afvalstoffenbelasting. Ook kleinere bedrijven en verenigingen kunnen, tegen betaling van reinigingsrecht, hun afval laten ophalen tijdens de inzamelroute voor huishoudens. Plak een bak Alle Borselse afvalcontainers krijgen een sticker met een unieke streepjescode. Met deze streepjescode wordt de afvalcontainer gekoppeld aan het adres waarbij de afvalcontainer hoort. Voor het registeren van de afvalcontainers heeft de gemeente een nieuw systeem geïntroduceerd. De sticker met een unieke streepjescode wordt door medewerkers van de gemeente op de containers geplakt. Naar verwachting worden de eerste afvalcontainers in oktober 2012 voorzien van een sticker. Er wordt gestart in Ovezande. Daarna zullen de andere kernen en het buitengebied volgen. Bewoners en de bedrijven (die meeliften) worden per brief geïnformeerd op welke dag de gemeente langs komt om de afvalcontainers te stickeren. Meer informatie kunt u vinden op www.borsele.nl.

RUIMEN GRAVEN OP ALGEMENE BEGRAAFPLAATS BAARLAND Op de algemene begraafplaats in Baarland is nog maar een beperkt aantal graven beschikbaar. Wij hebben het voornemen om in 2013 de algemene graven te ruimen in afdeling A2, rijen M-V. Deze graven zijn uitgegeven tussen 1874 en 1930. De vrijkomende ruimte biedt plaats aan ongeveer 190 nieuwe graven. Hierdoor komt begraafcapaciteit beschikbaar voor 39 jaar. De ruimingswerkzaamheden worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf. Bij het ruimen worden de stoffelijke resten opgegraven en herbegraven in een verzamelgraf op de begraafplaats. Op dit verzamelgraf plaatst de gemeente een gedenkteken met de namen van de overledenen. Wij willen betrokkenen zoveel mogelijk persoonlijk informeren. Omdat de namen en adressen van nabestaanden ontbreken in onze administratie, levert dit problemen op. Om nabestaanden toch kennis te laten nemen van de voorgenomen maatregelen, brengen wij een publicatie aan op het informatiebord op de begraafplaats en de gemeentelijke website. Bij de graven plaatsen wij een verwijzingsbordje. De termijn tussen de publicatie en de daadwerkelijke uitvoering bedraagt minimaal 1 jaar. De definitieve datum van uitvoering wordt op zijn laatst twee weken voor aanvang van de werkzaamheden gepubliceerd. Voorafgaand aan het ruimen van de graven worden de nog aanwezige grafstenen verwijderd en vernietigd. Nabestaanden worden in de gelegenheid gesteld om grafstenen op te halen en kunnen hiervoor contact opnemen met de beheerder van de begraafplaats. Voor verdere informatie verwijzen wij u naar het informatiebord op de begraafplaats en de gemeentelijke website. Hier vindt u ook een kaart met de situering van de graven en de bijbehorende lijst met de namen van de overledenen.

EVENEMENTENKALENDER Omschrijving Opening jeugdsoos ‘s-Gravenpolder, vanaf 19.30 uur, voor jeugd t/m 17 jaar Feestelijke opening ‘Ommetje Ovezande’ 13.30 uur Boerenmarkt, 10.00 uur - 17.00 uur Open Monumentenweekend Open Dahliatuin, 10.00 uur - 16.00 uur Open atelierroute Borsele: Kunstspeuren in de Zak Open tennistoernooi junioren tennisvereniging Tebo

Locatie ‘s-Gravenpolder

Datum 7 september 2012

Kerkplein 1, Ovezande

8 september 2012

Molen ‘De Vijf Gebroeders’ Heinkenszand Borsele Van Citterstraat, Heinkenszand Borsele

8 september 2012 8 en 9 september 2012 8 en 9 september 2012

Heinkenszand

12 t/m 14 oktober 2012

29 /30 september 2012

TWEEDE KAMER VERKIEZING WOENSDAG 12 SEPTEMBER 2012 Stempas Uw stempas is een ‘bewijs van uitnodiging’ en een bewijs van uw kiesgerechtigdheid. Zonder stempas kunt u niet stemmen. Heeft u geen stempas ontvangen of kunt u uw stempas niet meer vinden, dan kunt u tot uiterlijk dinsdag 11 september, 12.30 uur, een vervangende stempas aanvragen bij de afdeling Burgerzaken, Schuttersstraat 4 in Ovezande. Identificatieplicht Om te kunnen stemmen heeft u een identiteitsbewijs (Nederlands paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) nodig. Het identiteitsbewijs mag op 12 september maximaal 5 jaar verlopen zijn (dus geldig tot 13 september 2007 of later). Stembureau Op uw stempas is een stembureau vermeld bij u in de buurt. U hoeft niet persé in dit stembureau te stemmen. U kunt in elk stembureau binnen de gemeente Borsele terecht voor het uitbrengen van uw stem. Een overzicht van alle stemlokaliteiten treft u aan op de kandidatenlijst die op 30 augustus j.l. huis-aan-huis is verspreid. Ook op www.borsele.nl zijn de stemlokalen vermeld. Kiezerspas U kunt met uw stempas NIET stemmen in een andere gemeente. U heeft dan een kiezerspas nodig. U kunt nog tot uiterlijk vrijdag 7 september a.s., 12.30 uur bij de afdeling Burgerzaken een kiezerspas aanvragen. Stemmen bij volmacht De termijn voor het aanvragen van een schriftelijke volmacht is verstreken. U kunt uitsluitend nog iemand machtigen die ook woonachtig is in de gemeente Borsele. Daartoe vult u de gegevens van de gemachtigde in op de achterzijde van uw stempas. Vergeet niet dat zowel u als volmachtgever als de gemachtigde moeten tekenen op de achterzijde van de stempas.

CULTUREEL BORSELE VERWACHT BIJ CULTUUR IN BORSELE: Tentoonstelling ‘Gekleurde blikken op Zeeland’ met schilderijen van Harold Sarneel Van 8 september t/m 7 oktober organiseert de werkgroep Beeldende Kunst van de Culturele Raad Borsele in Fort Ellewoutsdijk een tentoonstelling met schilderijen van Harold Sarneel. De tentoonstelling is te dagelijks te zien van 10.00 tot 17.00 uur in Fort Ellewoutsdijk, Fortweg 2, 4437 AP Ellewoutsdijk. Theaterprogramma seizoen 2012/2013 Op 22 september a.s. speelt Theaterensemble: AVRO’s ANDERMANS VEREN LIVE! een try-out van hun nieuwe programma ‘Voor de Prijzen en de Roem’ in de Stenge in Heinkenszand. Kijk voor het volledige programma en voor bestellen, reserveren van kaarten op www.cultureleraadborsele.nl Op deze website vindt u ook meer informatie over onze andere activiteiten.

le

l t ur e Cu

REDACTIE GEMEENTE INFO afdeling Bestuursondersteuning, Tel. (0113) 238438 E-mail: publicatie@borsele.nl REDACTIE GEMEENTERAAD raadsgriffier, Tel. (0113) 238440 GEMEENTE BORSELE Gemeenteraad, College van Burgemeester en Wethouders, commissie bezwaarschriften. Postadres: Postbus 1, 4450 AA Heinkenszand. Bezoekadres: Stenevate 10, 4451 KB Heinkenszand. Tel. (0113) 238383, fax (0113) 561385 Openingstijden Burgerzaken: (bezoekadres locatie Ovezande) Maandag 08.30-12.30 uur en ‘s middags op afspraak Dinsdag 08.30-12.30 uur Woensdag 08.30-16.00 uur Donderdag 08.30-12.30 uur en van 17.00 tot 20.00 uur Vrijdag 08.30-12.30 uur Openingstijden ter inzage liggende stukken iedere werkdag van 08.30-12.30 uur E-mail: info@borsele.nl Website: www.borsele.nl Twitter: @gemeenteborsele

Borse le

U moet als volmachtgever ook een kopie van uw identiteitsbewijs meegeven aan de gemachtigde. (De volmachtstem moet tegelijk met de eigen stem worden uitgebracht. Naast de eigen stem kunnen maximaal twee volmachtstemmen worden uitgebracht). Meer informatie. afdeling Burgerzaken, Schuttersstraat 4, Ovezande, telefoon (0113) 238441 of 238442, www.borsele.nl, www.verkiezingen2012.nl.

AANVRAGEN OMGEVINGSVERGUNNING REGULIER EN UITGEBREID Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende aanvragen om omgevingsvergunning hebben ontvangen; Baarland

Slotstraat 25

21 augustus 2012

Heinkenszand

Marjoleinstraat (kavel 176)

22 augustus 2012

Heinkenszand Nieuwdorp

Strandloperstraat 7 Denemarkenweg/ Bijleveldhaven M 1353

25 augustus 2012 13 juli 2012

Ovezande

Louisepolderweg 1

24 augustus 2012

‘s-Heer Abtskerke Zuidweg 24

24 augustus 2012

‘s-Heer Abtskerke Kerkring 11

21 augustus 2012

het slopen van de bestaande schuur en het bouwen van een nieuwe schuur het nieuw bouwen van een woning met garage het wijzigen van de gevel het nieuw bouwen van een vulstation voor fruitsappen, met daarbij behorende kantoorgebouw en expeditie het bouwen van een aanbouw aan de woning het herbouwen van de schuur het plaatsen van een dakkapel

Aanvragen reguliere procedure De publicatie van de aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen een aanvraag kan geen bezwaarschrift worden ingediend. Verleende omgevingsvergunning regulier Gemeente Borsele Westerschelde ETRS89 WGS84

20 augustus 2012

Heinkenszand

Stenevate 12

23 augustus 2012

‘s-Gravenpolder ‘s-Gravenpolder

Prunusstraat t.h.v 80 en 82 20 augustus 2012 Kerkhoekstraat 24 24 augustus 2012

‘s-Gravenpolder

Schoorkenszandweg 29

28 augustus 2012

het winnen van 20.000m3 schelpen in het gebied ‘De Everingen’ het plaatsen van een carport het rooien van 2 kersen het uitbreiden van de woning het bouwen van een aanbouw

Bezwaar De beschikkingen en bijbehorende stukken liggen vanaf de verzenddatum van het besluit gedurende 6 weken ter inzage bij de afdeling Bouwen en Wonen. De beschikkingen en bijbehorende stukken zijn iedere werkdag in te zien tijdens openingstijden. Belanghebbenden kunnen gedurende 6 weken na de dag waarop de vergunning aan de aanvrager is bekendgemaakt (verzonden), bezwaar maken tegen de verleende vergunning. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Borsele. Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift vindt u in de gemeentegids en op www.borsele.nl.


KORT BEDRIJVIG

Op Open Monumentendag

Uitgebreid programma bij stoffeerderij ‘s-HEER HENDRIKSKINDEREN - Stoffeerderij Brouwer aan de Nieuwe Rijksweg in ‘s-Heer Hendrikskinderen heeft weer een uitgebreid programma samengesteld voor Open Monumentendag. Het programma ziet er zaterdag als volgt uit: - Meubel en Rijtuig Stoffeerderij Brouwer met een demonstratie klassiek en modern meubel stofferen. - Meubelrestauratie door de fa. A.C. Rijken en Zn. v.o.f. uit Koudekerke. - Klassieke schildertechnieken door schildersbedrijf Leen de Kok uit ‘s Heer Arendskerke. - Leo Burgs uit Goes met schilderen en tekenen. - Houtdraaiwerk door Dhr. Kopmels. - Mooi Zeeland met babbelaars bakken en het activiteitenkraam. - Beeldhoudster Marjet Hendrix uit Goes. - Goudsmederij Burger uit Wemeldinge. - De Parketteur uit Goes met klassieke par-

ketvloeren. - Klompenmakerij Traas uit Heinkenszand. - Mevrouw T.A. Nieuwenhuijse- Taal met kralentassen en poppentassen en restauraties. - Anita Tilroe uit Colijnsplaat met de Knutseltheek. - Rietdekker Antheunisse uit Kamperland met vakkundig advies omtrent rieten daken. - Het fruitteeltmuseum uit Kapelle komt met een informatiekraam, met nieuwe en oude fruit rassen. - Bloem Bijzonder uit Heinkenszand met een demonstratie bloemschikken en het tentoonstellen van bloemstukken. - De Scouting Doormangroep uit Heinkenszand verzorgt een programma, waarbij o.a. ook gratis pannenkoeken kunnen

worden gebakken. - Ook zal de collectie koetsen en oldtimers van de heer Brouwer weer te bezichtigen zijn.

In navolging op het succes van vorig jaar zal tijdens de landelijke monumentendag een open deur concert gegeven worden door diverse koren, solisten en orkest in de Hervormde Kerk aan het Kerkplein in Kapelle. Vanaf 10.00 uur wordt u muzikaal getrakteerd op een zeer gevarieerd programma. Tijdens de openstelling van de kerk kunt u tevens de expositie bekijken van bloemenen fruit aquarellen van Adrie Eversdijk,

de toren kan beklommen worden en in de kerk is veel informatie beschikbaar over de indrukwekkende geschiedenis van dit bijzondere kerkgebouw. Om 13.00 uur kunt u deelnemen aan een rondwandeling door Kapelle, deze tocht voert u langs 5 historische plaatsen, u krijgt uitleg over de loop van het oude Molenwater, Langegracht en de Tieringe, Huize Gistellis, Bruëlis, Maelstede en de Duivelsberg, tot slot wordt stilgestaan bij de historische betekenis van het kerkhof rondom de kerk. Deelname is gratis, verzamelen om 13.00 onder de toren van de kerk. U kunt deze wandeling eventueel ook volgen met uw scootmobiel. Duur van deze wandeling met uitleg is 1,5 uur.

Programma 10.00u orgelmuziek door Niels Eversdijk, Marina Provily en Hanno Jacobusse 11.00u Cantorij Hervormde Kerk Kapelle olv Hannie Hertgers 11.45u Chr. Gemengd Koor “Crescendo” olv Tonnie Nijsse 13.00u start wandeling vanaf de kerk langs 5 historische plaatsen. (duur 1,5 uur) 13.45u Senioren Orkest Zeeland olv Cees Cevaal 15.00u “Ella-mira”, duo dwarsfluit/klarinet Elsemieke Bolle en Laura Lindenbergh 15.30u Chr. gemend Koor “Omnia Cum Deo” uit Nieuw Lekkerland olv Gerard v.d.Zijden. De kerk is geopend tot 17.00 uur, toegang gratis.

Open Monumentendag

Activiteiten rond de Kloetingsemolen KLOETINGE - Op zaterdag 8 september, Monumentendag, is de Kloetingsemolen voor publiek geopend tussen 10.00 en 17.00 uur. De molenaar en/of een bestuurlid geeft deze dag uitleg over de werking van een korenmolen. Bij mooi weer wordt er in de naastgelegen tuin koffie en frisdrank geschonken met iets lekkers. De opbrengt hiervan is bestemd voor de restauratie en het noodzakelijke onderhoud aan de Kloetingsemolen. Bij slecht weer wordt er koffie in de molen geschonken. Er worden brood en bolussen in een kraampje voor de molen. Een gedeelte van de producten die bakker Boer wordt maakt van meel wat door de Kloetingsemolen is gemalen. Ook wordt er door Schutterij Ravenstein een demonstratie handboogschieten gegeven. Wie ook eens een keertje met pijl en boog wil schieten is van harte welkom. Het bestuur van de Stichting de Kloetingsemolen hoopt op veel bezoek.

Voordeelweken bij Pelma Keukens

Gratis De dag wordt muzikaal verzorgd door accordeoniste en pianiste mevrouw Stokman de Graaf uit Middelburg. Vanaf ongeveer 10.30 uur tot 16.30 uur zal een Amerikaanse schoolbus een pendeldienst onderhouden tussen het museum Goes en Meubel en Rijtuig Stoffeerderij Brouwer te ‘s Heer Hendrikskinderen. Ook zijn er weer gratis rondritten met antieke koetsen. Voor het programma en routegegevens gaat u naar www.stoffeerderijbrouwer.nl. De toegang is gratis.

Monumentale Muzikale Momenten Kapelle KAPELLE - Monumentendag zaterdag 8 september. Monumentale Muzikale Momenten in Hervormde Kerk Kapelle en wandeling langs 5 historische plaatsen.

Nog tot en met volgende week

Tijdens de Voordeelweken kunnen mensen onder meer genieten van kookdemonstraties.

GOES - Om haar klanten nog meer te verwennen presenteert Pelma Keukens in Goes nog tot en met zaterdag 15 september de voordeelweken. Klanten kunnen verschillende aankopen tegen nog scherpere prijzen doen, Pelma zet haar huismerk ‘Excellentic’ extra in de schijnwerpers, er zijn kookdemonstraties en ook is er alle aandacht voor de renovaties van keukens waarin het bedrijf ook is gespecialiseerd. En dan vinden deze weken ook nog eens plaats in de compleet gerestylede showroom. “Zo is de klant weer helemaal op de hoogte van de laatste ontwikkelingen”, vertelt Ton Bakker van Pelma Keukens. Excellentic Het extra voordeel is overal in het assortiment terug te vinden. Daardoor kunnen alle klanten profiteren, of u nu aan vernieuwing of renovatie van uw keuken denkt. “We hebben bijvoorbeeld stenen werkbladen tegen scherpe prijzen.” Pelma Keukens wil tijdens de voordeelweken ook extra aandacht aan haar huismerk ‘Excellentic’ schenken. “Dit hebben we ontwikkeld met de leverancier waarmee we al jaren goede ervaringen hebben. We wilden onze klanten standaard een luxe-uitvoering van Excellentic kunnen aanbieden. Dit is exclusief bij ons verkrijgbaar zonder meerprijs!” Het gaat dan bijvoorbeeld om kwaliteitslades en scharnieren met geïntegreerde demping, standaard anti-slipmatten in alle lades, standaard metalen bodems onder spoelbakken en koelkasten en andere extra’s. Renovatie Omdat huizen in deze tijd vaak minder makkelijk verkocht worden, kiezen mensen tegenwoordig vaker voor renovatie van de bestaande keuken. Ook hiervoor bent u bij Pelma Keukens aan het goede adres. “Renovatie is complexer dan een nieuwe keuken verzorgen. Omdat de montage bij ons altijd al door eigen mensen gedaan wordt, weten we welke kwaliteit we leveren.” En wilt u advies over vernieuwen of renoveren, dan is dat ook geen probleem. “Mensen kunnen met hun verhaal en foto’s naar de showroom komen, maar we komen ook zonder extra kosten thuis kijken. Soms is het lastig te zeggen of renovatie beter is dan vernieuwing, maar door onze jarenlange ervaring kunnen wij mensen hierover goed adviseren.” Pelma Keukens, Amundsenweg 47, 4462 GP Goes, t. (0113) 219770 w. www.pelmakeukens.nl.

Kloetingsemolen in bedrijf.

BEDRIJVIG NIEUWS Wegens 20-jarig bestaan

Jubileumactie bij De Jonge Parket KAPELLE - Om haar 20-jarig jubileum te vieren houdt De Jonge Parket van 20 september tot 22 oktober een speciale actie: op geselecteerde producten wordt er tot 20 procent korting gegeven. Tijdens de actiedagen staat er bij de winkel een springkussen voor de kinderen en klanten krijgen iets lekkers bij de koffie. DOOR ALLEGONDA JOPSE Het in traditionele vloeren gespecialiseerde bedrijf werd twintig jaar geleden opgericht door Gilles en Caty de Jonge in een pand verderop, op nummer 7a. In het jaar 2000 verhuisde de zaak naar de Goesestraatweg 1B, waar De Jonge Parket nog steeds gevestigd is. Zeven jaar geleden namen Jacqueline (35) en Egbert (37) Riedijk het bedrijf over. “Tien jaar geleden ben ik voor mezelf begonnen als freelancer vloeren leggen en kwam ik regelmatig bij

De Jonge Parket”, blikt Egbert terug. “Toen wij het bedrijf over konden nemen vonden wij dat een unieke kans. Hoe vaak komt het voor dat je in je eigen dorp zo’n zaak over kan nemen? We hebben nog regelmatig contact met Gilles en Caty, we vragen Gilles nog wel eens om advies.” Veranderingen In de afgelopen zeven jaar zijn er veranderingen geweest. “Naast het verkopen en leggen van vloeren maken we nu ook meubels”, laat Jacqueline weten. “Daar zijn we ongeveer zes jaar geleden mee begonnen. Een klant zocht iets speciaals en wij hebben dat voor hem gemaakt. Ook trappen renoveren doen we nu” , vertelt Jacqueline terwijl ze naar een foto wijst waarop een betonnen trap met hout is bekleed. “Tegenwoordig zijn er ook heel veel kleuren mogelijk. Het leuke is dat mensen die bijvoorbeeld twintig jaar geleden een par-

ketvloer gekocht hebben bij Gilles en Caty nu aan ons vragen hun vloer te schuren.” Last van de recessie hebben Jacqueline en Egbert niet. “In plaats van hun huis verkopen gaan mensen hun woning opknappen”, vertelt Egbert. Bijzonder De Jonge Parket krijgt regelmatig bijzondere opdrachten. “We hebben bijvoorbeeld een bar bekleed met parket, een bijzondere televisiekast gemaakt, vloeren gelegd bij de Hogeschool Zeeland en het Waterschap, in een monumentenpand en in een binnenvaartschip”, vertelt Egbert. “We hebben twee weken vloeren gelegd in een woning in Brussel, we komen ook in Noord-Holland omdat we samenwerken met een interieurstylist in Oud-Beijerland. We werken dus ook regelmatig buiten Zeeland.” Jacqueline en Egbert vinden het belangrijk dat klanten tevreden zijn. “Laatst kregen

Jacqueline en Egbert Riedijk van De Jonge Parket in Kapelle.

we een grote bos bloemen van een klant. Ze had haarverf op de vloer gemorst en wij hebben dat, als service, opgelost. Ze had ons opgegeven voor een warme douche bij het televisieprogramma Radar. Helaas zijn

wij niet uitgekozen, maar dat zijn wel hele leuke dingen.” Jacqueline en Egbert genieten van hun werk. “Dat je iets creëert wat meerwaarde geeft, van niets iets moois maken, dat is geweldig om te doen.”

De Jonge Parket, Goesestraatweg 1b, 4421 AD Kapelle, t. 0113 342305, f. 0113 345475, www.dejongeparket.nl, e. info@dejongeparket.nl. PAGINA 14


Modellenwerk, een vak apart. WESPEN overlast?

NU GRATIS AIRCOCHECK! (t/m 30 september) Bosch Car Service Goes

VenduHuis De Jager Goes BV Ringbaan West 2a | 4461 ED Goes 06 42 11 45 42 | www.venduhuisdejager.nl Bel direct de specialist!

0113-639760

U w v a c a t u r e i n D e B o d e é n o p Z e e l a n d We r k t . n u

Het kan écht … Als beste provider* van Nederland voor internet, telefonie én digitale tv denken wij dat het écht nog beter kan. Hoe dan? Dat komt u héél binnenkort te weten, maar dit kunnen we alvast verklappen: het wordt écht …

ESTE PRO •B V

nog meer nog sneller nog leuker ZeelandNet & DELTA verstevigen de nummer 1 positie voor internet, telefonie én digitale tv!

Dirk Dronkersweg 15a, Goes Tel. 0113-273665 | www.boschcarservicegoes.nl

Bosch Car Service de Muynck Quistenburg 8 | 4454 PZ Borssele Tel. 0113- 350 863 | www.demuynck.nl

Bosch Car Service Hoogesteger Kapelle Dijkwelsestraat 59 | 4421 AG Kapelle Tel. 0113-341 315 | www.boschcarservicehoogesteger.nl

Wij doen alles voor uw auto

2

*Providermonitor Consumentenbond juni 2012

• JUNI 2 01 ER ID

Zomeractie

op dinsdag 2 en woensdag 3 oktober

• JUNI 20 ER 1 ID

Modellenburo Ridderstraat 3, 4872 AA Etten-Leur

Kunst & Antiek Veiling en VenduVeiling

ESTE PRO •B V

Modellenburo Dyon Caractère is al meer dan 22 jaar actief in het organiseren van cursussen waarin loop-, houdings- en presentatietechnieken centraal staan. Uitleg en oefening in fotoshoots, samen met Foto Floor (onder andere bekend van Linda), het lopen van een modeshow, maar ook make-up en kapsel worden hier uitgebreid behandeld door een creatief team van vakmensen. In 20 lesweken leer je hoe je je representativiteit en presentatie kunt verbeteren en kun je proeven aan alle aspecten

die met het modellenwerk te maken hebben. Kortom, een zeer uitgebreide, brede cursus waarin je niet alleen kennis maakt met het beroep mannequin/ dressman, hostess of fotomodel. Het is ook een leuke manier om jezelf te versterken en je zelfvertrouwen te vergroten. Iets waar iedereen zijn hele leven nog plezier van zal hebben. De lessen worden gegeven op dinsdagavond van 19.30 tot 22.00 uur in één van de zalen van Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur. Op dinsdag 11 september is een INFORMATIEAVOND waar je vrijblijvend kan komen kijken.

Inbreng gevraagd, van één item tot complete inboedel, voor onze

2

Veel jonge meiden en ook jongens willen model worden. Dankzij de hype van programma’s als Holland’s next topmodel, dat wekelijks door duizenden mensen gevolgd wordt, wordt duidelijk dat je niet ‘zomaar’ model wordt… Hier komt nogal wat bij kijken.

antiek | (streek)sieraden | design | kunst | verzamelingen | inboedels


SSV ‘65 ontvangt VVC ‘68

Welkomstdagen in ‘t Kerkje van Ellesdiek

Zeeuwse Muzikanten opent

Programma zaterdag 8 september 14.30 SSV ‘65 1-VVC ‘68 1 12.30 Arnemuiden 2-SSV ‘65 2 Beker 14.30 SSV ‘65 4-Arnemuiden 4 Competitie 12.45 SSV ‘65 A1-Arnemuiden A1 11.30 SSV ‘65 A2-Zeelandia Middelburg A3 12.45 Arnemuiden B1-SSV ‘65 B1 11.15 SSV ‘65 B2-Waarde B1

ELLEWOUTSDIJK - De deuren van ´t kerkje van Ellesdiek staan op zaterdagmiddag 8 en zondagmiddag 9 september wijd open om belangstellenden te verwelkomen die kennis willen maken met het programma van ‘t Kerkje in de komende maanden. De Zeeuwse Muzikanten zorgen met diverse optredens voor een gezellige sfeer. Er kan genoten worden van een tentoonstelling van bloemstukken en éé met schilderijen van Wout Kole. Verder zijn er boeken te koop en is er een kraam met tweedehands spullen en curiosa. Op zondagmiddag zijn er optredens van het duo Sense en het duo Pier & Co. De toegang is gratis evenals de koffie. De

Programma vv Kapelle De Zeeuwse Muzikanten

middag begint om 13.30 uur en sluit om 16.30 uur. Het complete programma van ’t Kerkje is ook te vinden op de website van ’t Kerkje:

www.ellesdiek.nl. Wie niet over internet beschikt kan de agenda toegestuurd krijgen. Daarvoor kan men bellen: tel.: 0113351317

Politie Zeeland start voorlichting Safe@School GOES - Onder het motto Safe@School geeft Politie Zeeland vanaf vandaag tips aan leerlingen voor veiligheid in en om de school. De scholen zijn bijna in het hele land weer begonnen. Voor de vele brugklassers betekent dit de start in het voortgezet onderwijs. De politie wil dat scholieren goed aan hun schoolcarrière beginnen. Veiligheid op school hoort daarbij. Bij schoolveiligheid horen onder meer thema’s als internet, verkeer, alcohol, pesten en wapenbezit. Op het Scheldemond College in Vlissingen gingen vandaag alle brugklassers hierover in gesprek met jeugdagent Henk Wijkstra. De safe@school campagne is onderdeel van vraaghetdepolitie.nl. Dit is de officiële jongerenwebsite van de politie voor alle vragen over veiligheid; van loverboys tot vernieling en van internet tot straffen. Henk Wijkstra: “Brugklassers hebben de ‘grote stap’ gezet. Er komen veel veranderingen op ze af. Je moet opnieuw je plek vinden tussen klasgenoten en wegwijs raken in een nieuwe omgeving. Veilig-

12.30 DOSKO C1-SSV ‘65 C1 10.00 SSV ‘65 C2-Terneuzen C3 11.30 Steen D1-SSV ‘65 D1 10.00 Walcheren D5-SSV ‘65 D2 09.30 Apollo ‘69 E1-SSV ‘65 E1 09.00 Zeelandia Middelburg E12 (!)-SSV ‘65 E3 08.45 SSV ‘65 E4-’s Heer Arendskerke E3 08.45 SSV ‘65 F1-Apollo ‘69 F1 10.00 Heinkenszand MP1-SSV ‘65 MP1 09.45 SSV ‘65 MC1-Bruse Boys MC1

heid op school is belangrijk en kan er aan bijdragen dat brugklassers zich er prettig voelen. Met safe@school proberen we bewustwording te creëren over hun eigen veiligheid, geven we tips en maken we duidelijk wat de politie voor hen kan betekenen. We proberen de drempel, die jongeren hebben om de politie vragen te stellen, te verlagen. We wijzen ze op onze spreekuren op school en op onze speciale jongerensite vraaghetdepolitie.nl. Jongeren zijn belangrijk voor de politie. We streven er naar om het vertrouwen van jongeren in de politie te vergroten en hun meer te betrekken bij veiligheid. Een tip van mij voor alle jongeren; laat je niet meeslepen door groepsdruk”. Alle brugklassers, van VMBO tot VWO, deden mee aan een interactieve les over veiligheid in en rondom de school. Ze werden aan het denken gezet over hun eigen veiligheid. En wat ze daar zelf aan kunnen doen. Bijvoorbeeld over hoe zij van en naar school reizen. Een koptelefoon op als je fietst of toch maar niet? En hoe ga je met jouw waardevolle spullen om? Weet je met wie je online bent? Hoe be-

paal jij jouw grenzen, bijvoorbeeld als het om alcohol gaat? En wanneer doe je aangifte en wat heb je daarbij nodig? Allemaal open vragen die de jeugd aan het denken zette. Daarnaast deelde de jeugdagent het Safe@School-stripverhaal uit aan de scholieren en konden zij hun eigen vraag aan de politie uittekenen in de vorm van een stripverhaal. Vraaghetdepolitie.nl Jongeren hebben vragen over veiligheid in de breedste zin van het woord. Omdat ze nieuwsgierig zijn, omdat ze denken dat een vriend(in) in de problemen zit of omdat ze zelf slachtoffer zijn. Om de betrokkenheid ten aanzien van veiligheidsthema´s onder jongeren te verhogen en om online met jongeren in contact te komen ontwikkelde de politie vraaghetdepolitie.nl. Hier is nu ook een speciale pagina over veiligheid op en rondom de school aan toegevoegd. De site trekt gemiddeld 35.000 bezoekers per maand en ontvangt circa 50 tot 70 vragen per week. Iedere vraag wordt beantwoord. Minimaal tweemaal per week wordt er gechat met jongeren.

Zaterdag 8 september, thuis 08:45 Kapelle E1-Steen E1 08:45 Kapelle E4-Kwadendamme E2 08:45 Kapelle E6-Kloetinge E9 08.45 Kapelle MP2-Arnemuiden MP1 10:00 Kapelle F3-Yerseke F2 10:00 Kapelle F5-VCK F3 10:00 Kapelle MP3-SVD/Volharding MP1 10:00 Kapelle MD1-Veere MD1 11:15 Kapelle B1-Alliance B2 11:15 Kapelle C1-Terneuzen C1 11:15 Kapelle D2-Wemeldinge D1 12:45 Kapelle A1-Yerseke A1 12:45 Kapelle B2-Krabbendijke B1G 12:45 Kapelle C2-Wemeldinge C1

14:30 Kapelle 3-Walcheren 2 14:30 Kapelle MA1-MZC’11 MA1 15:00 Kapelle 1-Nieuwland 1 Uit 09:00 MZC’11 E4-Kapelle E3 09:00 Luctor’88 F3-Kapelle F4 09.00 Luctor’88 E3-Kapelle E5 09:45 ODIO D2-Kapelle D3 10:00 Rillandia MP1-Kapelle MP1 10:30 Vivoo C2-Kapelle C4 10:30 Kruiningen F1-Kapelle F2 12:30 Madese Boys D1-Kapelle D1 13:00 Tholense Boys A2-Kapelle A2 13:00 MOC’17 MB1-Kapelle MB1 14:30 Bruse Boys 2-Kapelle 2

A.S. WEEKEND 7-8-9 SEPTEMBER

Familiedagen Bij Sneeuwattractiepark Skidôme

7

september 10.00-22.00 u.

8

september 10.00-22.00 u.

9

september 10.00-22.00 u.

Uitslagen schietingen senioren 1e hoofdvogel en 2e zijvogel E.Nutzmann (Ellewoutsdijk) 2e hoofdvogel A.v.d.Dries (s-Heerenhoek) 1e zijvogel en 3e kal C.Geijs (Goes) 2e zijvogel D.Brand (Driewegen) 3e zijvogel en 1e kal C.Boonman (s-Heerenhoek) 4e zijvogel J.Harinck (Yerseke)

4e kal C.Eversdijk (Goes) vliegende vogel: J.Wouterse (Kwadendamme) en P.Maat (sHeerHendrikskinderen). meeste kleine vogels Th.Kootstra (Waarde) 10 stuks Volgende schieting is op 29 september.

Fraanje Cycling Team zamelt 16.000 euro in

Fraanje Cycling Team.

LEWEDORP - Op vrijdag 7 september doen zes fietsers van Fraanje Cycling Team mee de 4e editie van Ven2-4Cancer. Dit evenement is variant van het in Nederland bekende Alpe d’Huzes. Beide evenementen vallen onder de over-

koepelende organisatie Inspire to Life die over heel de wereld dergelijke evenementen wil organiseren om zo geld in te zamelen voor de strijd tegen kanker. Het sponsorgeld wordt ingezet voor onderzoek naar kanker. De doelstelling is om door onderzoek zover te komen dat kanker over 10

jaar een chronische ziekte is en niet langer een dodelijke ziekte. Op 7 september gaan 600 deelnemers uit België en Nederland de uitdaging aan om de Mont Ventoux 4x op te fietsen. Daarbij worden alle deelnemers uitgedaagd om zo veel mogelijk sponsorgeld in te zamelen. Vorig jaar werd door 300 deelnemers meer dan € 400.000,- sponsorgeld verzameld. De verwachting is dat het sponsorbedrag dit jaar veel hoger zal zijn. Fraanje Cycling Team bestaat uit personeelsleden van Aannemingsbedrijf Fraanje uit Lewedorp. Afgelopen jaren reden zij ook mee met de Delta Ride for the Roses. Toen een collega vorig jaar plotseling kanker kreeg, was dit voor hun de aanleiding aan “iets groters” mee te doen ten bate van de strijd tegen kanker. Sinds begin dit jaar zijn ze op zoek naar sponsors. Op dit moment heeft Fraanje Cycling Team een bedrag van meer dan € 16.000,- aan sponsorgeld verzameld. Begin volgende vertrekken ze richting de Mont Ventoux om zich voor te bereiden op de beklimming van de berg. De zieke collega, die nu weer genezen is, maakt ook deel uit van het team. Meer informatie over het team en ven2-4cancer is te vinden op www. fraanje.com\ven2-4cancer en www. ven2-4cancer.com. PAGINA 16

Speciale lezers aanbieding Normaal tarief:

GlowGolf 4 t/m 12 jaar GlowGolf v.a. 13 jaar 2 uur vrij skiën/snowboarden 4 t/m 12 jaar 2 uur vrij skiën/snowboarden v.a. 13 jaar 1,5 uur proefles + 0,5 uur vrij alle leeftijden 2 uur sleeën/snowtuben 4 t/m 12 jaar 2 uur sleeën/snowtuben v.a. 13 jaar 1 heat IceKarten (v.a. 1,40 meter)

6,50 7,95 27,50 32,50 39,75 15,00 19,00 19,50

Tarief

Bode-lezer:

5,50 6,95 12,50* 15,00* 15,00* 12,50 15,00 17,00

*incl. materiaal

Inschrijven? Ga snel naar www.internetbode.nl


TK gevraagd:

Oudijzer & metalen Voltaweg 7, Middelburg Arnestein, Tel: 0615174118

Uw Marktslager Clement. de enige in Zeeland!!!

tel: 0113-670040. fax: 0113-670042 e-mail: slagerijclement@hetnet.nl Specialiteit: Stro-gebrand Varkensvlees EIGEN SLACHT EN WORSTMAKERIJ !!! Deze week:

Malse Bieflappen

500 gram €

6,98

Week is van donderdag 6 sept. tot en met woensdag 12 sept. Uit eigen worstmakerij: Recreatiestalling Numansdorp Gebraden Fricandeau OpeNt Occasion Center U vindt ons op de weekmarkt:

Voor bemiddeling verkoop vragen wij:

Caravans, campers en vouwwagens! Voor alle voordelen zie:

www.carva.nl

Contact 0186-652960 - carva@planet.nl Stalling - Verkoop - Reparatie Onderhoud - APK Keuring

100 gram €

1,49

Dinsdag: Kapelle 8.00-12.00 Ovezande 13.00-17.00 Woensdag: Nieuwdorp 8.30-12.00 Donderdag: Koudekerke 8.30-12.00 Goes Molenplein 13.00-17.00 Wekelijks heerlijk vers Kalfsvlees en vers Zeeuws Lamsvlees!!

Zie ook onze aanbiedingen aan de verkoopwagen.

De zaak met de smaak van vroeger!—eenvoudig ‘t beste !!

Modeshows najaar 2012 woensdag 12-sep De Kraayert Lewedorp verkoop vanaf 11.00u modeshow om 14.00u donderdag 20-sep Sandenburgh Veere verkoop vanaf 13.00u modeshow om 14.30u maandag 1-okt Meuleweie Wolphaarsdijk verkoop vanaf 10.00u modeshow om 10.30u dinsdag 2-okt Simnia Domburg verkoop vanaf 9.30u modeshow om 10.00u vrijdag 5-okt De Zwake s Gravenpolder verkoop vanaf 14.00u modeshow om 14.30u dinsdag 9-okt t Gasthuis Middelburg verkoop vanaf 13.00u modeshow om 14.30u vrijdag 12-okt Buitenrust Middelburg verkoop vanaf 13.00u modeshow om 14.00u maandag 15-okt De Tienden Zoutelande verkoop vanaf 13.30u modeshow om 14.30u woensdag 17-okt De Schutterij Vlissingen verkoop vanaf 13.30u modeshow om 14.00u vrijdag 19-okt Ter Valcke Goes verkoop op het Plein van 11.00u tot 15.00u dinsdag 23-okt Swerf Rust Middelburg verkoop vanaf 11.00u modeshow om 14.30u donderdag 25-okt Scheldehof Vlissingen verkoop vanaf 14.00u modeshow om 15.00u

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

www.scan-werk.nl

Wij digitaliseren uw dia’s en negatieven

Professionele kwaliteit scans, tegen een zeer lage prijs! Standaard resolutie (9 MegaPixel) - € 0.20 Hoge resolutie (25 MegaPixel) - € 0.25

Voor meer informatie: 0118-639399 / bestelling@scan-werk.nl

METAALHANDEL

Handelsweg 53 - 4421 SH Kapelle T 06 53 83 25 05 E info@metaalhuiskes.nl

Ruim 70 jaar ervaring!

Ra Xt eo oRdeel

INKOOP VAN METAAL

v ze op onn woeo n vlo re

Voor bedrijven en particulieren (Koper, zink, ijzer, lood, RVS etc.)

Wij hanteren aantrekkelijke inkoopprijzen gebaseerd op de dagkoers

NIEUW!! Wij analyseren uw metaal ter plaatse met de nieuwste meettechnieken. Handelsweg 53 4421 SH Kapelle info@metaalhuiskes.nl 0113-340170 - 06-53832505

www.metaalhuiskes.nl

Kinderfeestbeest maakt bedankjes op maat voor geboorte, bruiloft, jubilea en meer. Tevens hebben wij een collectie houten speelgoed, slingers, ballonnen, huldeborden en vlaggenlijnen. Kinderfeestbeest maakt van elke bestelling boven de € 10,00 minimaal € 1,00 over aan Serious Request 2012. Hiervoor hebben wij nog een extra assortiment op de site staan!

www.kinderfeestbeest.nl

Wie van de 3 ? GRatis Rolluiken*

GRatis binnen zonweRinG*

GRatis scReens*

bij aanschaf van kunststofkozijnen voor uw gehele woning

bij aanschaf van kunststofkozijnen

bij aanschaf van een dakkapel

Renohome is specialist in renovatie, vernieuwing of in aanschaf van: kozijnen • voordeuren • schuifpuien • dakkapellen • gevelbekleding • rolluiken • garagedeuren • veranda’s terrasoverkapping • parket • laminaat • vloertegels • binnen en buitenzonwering • raamdecoratie • horren

Kloosterweg 4 Kapelle • info@renohome.nl • 0113 - 610977


Extra activiteiten Ambachtscentrum Goes

Opgeve n voor 19 september

Mannenkoor zoekt nog zangers

MIDDELBURG - Net als de afgelopen vijf jaar zingt het Christelijk Samengesteld Mannenkoor Zeeland (CSMZ) van GOES - Zaterdagmiddag 8 september smalti’s (glasmozaïek). de organisatie Omnis Cantare tijdens de jaarlijkse oud-Hollandse kerstavond op tweede kerstdag in de Nieuwe zijn er extra activiteiten in en rondom Er zijn houtdraaaiers en spinsters en er Ambachtscentrum Goes van 10.00- wordt uitleg gegeven over de werking Kerk in Middelburg. 17.00 uur in verband met Open Monumentendag.

Andre Vermeulen laat oude schildertechnieken zien en het penselen van letters. Studenten van de opleiding Integratiekunst Mozaiek (Uniek in de Benelux) uit Wilrijk, demonstreren met hamer en kapblok, er wordt gewerkt met marmer en

van een travalje (hoefstal), indien mogelijk wordt het beslaan van een paard gedemonstreerd. De ateliers zijn open, er wordt gedemonstreerd,hun ambachtelijke producten zijn te koop en er kan geknutseld worden. Adres: Hollandsche Hoeve, Kattendijksedijk 27, 4463 AL, tel. 0113214102. De toegang en het parkeren zijn gratis, rolstoeltoegankelijk.

KORTE BERICHTEN

Het koor bestaat uit een vaste groep van ruim 50 mannen, die jaarlijks meedoen. Er is echter voldoende plaats voor meer zangers. Omnis Cantare roept dan ook iedereen op zich aan te melden voor het mannenkoor. Het CSMZ is bij uitstek een geschikt koor voor mannen, die graag zingen maar geen tijd hebben wekelijks aanwezig te zijn. Het koor staat onder leiding van dirigent Ron van Ommen en wordt op het orgel begeleid door Martin Weststrate. Er zijn acht repetities in het Hoornbeeck-

college in Goes: vrijdag 5 en zaterdag 20 oktober, zaterdag 3, vrijdag 16 en zaterdag 24 november en zaterdag 8 en vrijdag 14 december. De repetitietijden zijn: 19.30 uur tot 22.00 uur en op zaterdag van 9.30 uur tot 12.00 uur. Tussentijds is er ruimte elkaar te ontmoeten. In de Nieuwe Kerk in Middelburg is medewerking van Cobi de Smit (dwarsfluit) en Lennart Moree (vleugel). Naast de Nieuwe Kerk treedt het koor op tijdens een speciale kerstavond met en gehandicapten

op een kerstzangavond in de Adullamkerk te Waarde. Deelname aan het koor kost 30 euro. Daarvoor ontvangen deelnemers muziek en tijdens alle repetities koffie en koek. De organisatie vraagt belangstellenden zich op te geven voor 19 september bij één van de bestuursleden in verband met de voorbereidingen. Voor opgave en inlichtingen: 0118-465117, 0118-464123 of 0113214304. Het kan ook via de website www. omnis-cantare.nl.

Willeboordse bij prijsuitreiking en huldiging

Geslaagd jubileumfeest GOES - Sportschool Geelhoed vierde zaterdag 1 september het 50-jarig jubileum en organiseerde tegelijkertijd het 100e Try Out toernooi. Na maanden van voorbereiding, kijkt de sportschool terug op een zeer geslaagde dag. Prijzen door Willeboordse Het try-out toernooi was als vanouds. Judoka’s kwamen in grote getale naar Oost-Souburg, waaronder veel nieuwe deelnemers in de jongste leeftijdcategorie. Tientallen vaantjes en medailles en zelfs 5 bekers zijn deze dag uitgereikt. De prijsuitreiking was dit keer wel heel bijzonder. De prijzen werden onder meer uitgereikt door de kampioenen en (voormalig) Geelhoedleden Elisabeth Willeboordse en Lindsay Wyatt. Beiden waren uiteraard ook bereid om rijen met kinderen te voorzien van een handtekening op hun judopak, band of shirt. Voor één leerling, haar grootste fan, had Elisabeth wel een heel bijzondere verrassing. Anne Muilenburg kreeg van Elisabeth haar witte judopak van de Olympische Spelen.

Huldiging meidenteam De meiden die dit jaar Nederlands kampioen zijn geworden, werden gehuldigd. Mede om die reden was mevrouw Van de Kerkhof van Judobond Nederland speciaal naar Oost-Soubrug afgereisd. Zij feliciteerde het team met de geweldige prestatie en hoopt dat zij hun titel volgend jaar kunnen prolongeren. Willeboordse deed er nog een schepje bovenop. Zij had voor ieder meisje van het winnende team een echte NOC NSF Olympische Spelen-button. Ondertussen vonden in dezelfde zaal een Aikido seminar en een demonstratie ‘snijden’ plaats, onder meer verzorgd door de speciaal ingevlogen zwaardenspecialist, Eugene du Long. Aikido is een zelfstandig onderdeel binnen sportschool Geelhoed. Er zijn 2 keer per week Aikido trainingen bij Geelhoed. Ook de reünietraining werd druk bezocht. Oud(ere) clubleden ontmoetten elkaar hier weer, soms na lange tijd. Tonny Mulder en Wim Geelhoed verzorgden de training. Het was zweten geblazen, maar zo zei Wim Geelhoed: “Dat valt me niet tegen!”.

Wim Geelhoed De belangrijkste man van de dag, Wim Geelhoed, kreeg natuurlijk ook cadeautjes. Allereerst van mevrouw Van de Kerkhof (JBN). Van de Kerkhof: “Wim Geelhoed heeft judo in Zeeland als een olievlek verspreidt. Kampioenen als Lindsay Wyatt, Jessica van der Spil en Elisabeth Willeboordse hebben allemaal bij Wim getraind.” Na haar toespraak overhandigde Ans hem het boek 70 jaar Judobond Nederland. Ook van de sportschool zelf ontving Wim Geelhoed een geschenk. Een pentekening van hemzelf, gemaakt door kunstenares Ans Rijkers. Sportschoolhouder Tonny Mulder sprak tot slot nog een dankwoord uit. Tonny: “Ik ben niet sportschool Geelhoed, maar WIJ zijn sportschool Geelhoed. Er zijn 120 vrijwilligers. Petje af!”Uiteraard was het jubileumfeest niet mogelijk met wat extra financiële steun. Drie bedrijven hebben geholpen met een bijdrage. De dag werd afgesloten met een gezellige en drukbezochte barbecue voor medewerkers, vrijwilligers, wedstrijdjudoka’s, ouders en reünisten.

Molen De Vijf Gebroeders

Boerenmarkt en oogstdemonstraties HEINKENSZAND - Zaterdag 8 september zal er weer een boerenmarkt bij de molen De Vijf Gebroeders te Heinkenszand plaats hebben. Daarnaast zal de oude trekkerclub OTMMZ met oude trekkers en landbouwmachines oogstdemonstraties verzorgen. De markt en de oogstdemonstraties zullen plaats hebben van 10.00 tot 17.00 uur.

2007 bij de in gebruikname van de gerestaureerde molen aanwezig meteen groot aantal tractoren en landbouwmachines. Tijdens de demonstraties zal te zien zijn hoe een aantal decennia terug het graan werd gedorst en het stro werd geperst. De boerenmarkt zal plaats hebben op het

terrein rond de molen, die gesitueerd is aan Slaakweg 1. De oogstdemonstraties hebben plaats op het spooremplacement dat naast het molenterrein ligt. De toegang is gratis. Parkeergelegenheid is er in de nabijgelegen bedrijventerreinen Zwake en Noordland.

KLOETINGE Geerteskerk Kloetinge open: De Kloetingse Geerteskerk staat weer open voor bezichtiging kerkgidsen zijn aanwezig. Expositie: afbeeldingen Iconen, stiltehoek, wo: 13.3016u, za 10-16u. Toegang gratis tot 8 september. GOES Kleding en speelgoedbeurs: Woensdag 12 september grote kleding- en speelgoedbeurs in Goes van 9.00 tot 12.00 uur in kerkgebouw ‘de Levensbron’, Mansholtlaan 1, Goes (achter ZLM kantoor). Naast kinderkleding wordt er ook heren- en dameskleding en accessoires aangeboden. De helft van de opbrengst is namelijk bestemd voor René en Janneke Don (ex-Goesenaren) die werken voor de MAF (Mission Aviation Fellowship). Meer informatie: www.maf.nl of www.missievlieger.nl Proefles In Balans: Senioren kunnen er zelf veel aan doen om valpartijen te voorkomen. Bijvoorbeeld door in beweging te blijven. SMWO biedt senioren de mogelijkheid deel te nemen aan een gratis proefles In Balans. Op vrijdag 7 september start In Balans in het Erasmuspark om 14.00 uur. Vanaf donderdag 6 september start een beweeggroep in Randhof om 13.45 uur. De oefeningen zijn rustig en niet moeilijk. Er is veel aandacht voor evenwicht, coördinatie, concentratie en ontspanning. Voor vragen en verdere informatie kunt u terecht bij de docente. Manhuistuinconcert: Op zondag 9 september houdt de Commissie Manhuistuin Concerten haar wekelijkse Manhuistuinconcert. Dit concert wordt verzorgd door Con Affezone, Kwadendamme o.l.v. Patrick Geerts. Het optreden duurt van 12.00 tot 13.00 uur. Toegang gratis. De ingang van de Manhuistuin bevindt zich bij het poortje rechts van het gebouw van het Luzac College, Zusterstraat 11 (voorzijde) of bij het hek in het Schuttershofgebied (achterzijde). Bij minder goed weer wordt uitgeweken naar de Grote of Maria Magdalenakerk. Informatie: J.A. Roeland, tel. 0113-231577. WEA-Stadsloop: Op vrijdagavond 7 september wordt weer de WEA-Stadsloop in de Goese binnenstad gelopen. De start en finish is op het kerkplein bij de Grote Kerk om 19.15 uur. Er worden 4 ronden van bijna 2 km door de Goese binnenstad gelopen. Voorinschrijven via www.av56.nl. Na- inschrijven kan op de dag zelf tot uiterlijk 18.00 uur bij het wedstrijdsecretariaat bij café Jacks. Boekenmarkt: De KBO afdeling Goes organiseert tijdens de Open Monumentendag van 8 september een boeken- en platenmarkt. Daarvoor wordt een kraam ingericht op het pleintje van Historisch Museum De Bevelanden en restaurant De Stadsschuur. De kraam is open van 10.00 tot 16.00 uur en wordt bevolkt door eigen leden. Gratis toegang en rondleidingen in museum: Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 8 september zijn er extra rondleidingen in het Historisch Museum de Bevelanden van 12.00 uur tot 17.00 uur. Zowel entree als de rondleidingen zijn gratis. Gedurende de dag zullen museumgidsen extra uitleg geven over de diverse afdelingen en de collectie van het museum. Nationale Orgeldag: Op zaterdag 8 september klinkt er de hele dag orgelmuziek in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes. Het is dan Open Monumentendag en Nationale Orgeldag. Overdag wordt het orgel tijdens de openstelling van de kerk bespeeld om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Het zijn steeds (gratis toegankelijke) korte orgelbespelingen waarin de verschillende kleuren van het Marcussen-orgel hoorbaar zijn. Het slotconcert van de zomerserie orgelconcert is om 20.00 uur. Voor meer informatie: www.muziekindegrotekerkgoes.nl en Nationale Orgeldag www.nationaleorgeldag.nl ‘S-HEER HENDRIKSKINDEREN Vogelbeurs: Zaterdagmorgen 8 september is het de eerste vogelbeurs na de zomervakantie van 2012 tussen 10.00 en 12.00 uur in het Heerhendrikhuis, Te Werfstraat 18 te ’s-Heer Hendrikskinderen. Voor informatie: http://www.nbvv.nl/beurzen/regels. Bekijk ook onze website: www.vogelvriendengoes.nl ‘S GRAVENPOLDER Dansavond OVA: Zaterdag 8 september verzorgt OntspanningsVereniging ‘Amicitia’ (OVA) een dansavond in het dorpshuis ‘Ons Dorpsleven’, Poelvoordestraat 3 te ‘s Gravenpolder. Een DJ verzorgt de muziek, aanvang 20.00 uur. BORSELE Excursie voor senioren: Op dinsdag 11 september 14.00 uur houdt de ANBO afdeling Groot Borsele een excursie naar het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. De ANBO biedt u de rondleiding aan en een consumptie. Gaat u mee met deze excursie? Wilt u zich dan z.s.m. opgeven bij Wil van Leerdam, tel. 639830. We gaan met eigen vervoer naar het museum. Als u geen vervoer heeft geef dit dan ook door aan Wil. Dan regelen we iets. Het adres is: Weg van de Buitenlandse Pers 5, 4305 RJ Ouwerkerk. De eindtijd is 17.00 uur.

Op de boerenmarkt worden streekproducten verkocht zoals, zuivel- en fruitproducten, biologisch vlees en streekbieren. Naast streekproducten worden er ook molenproducten, pannenkoeken en andere lekkernijen verkocht. Verder worden er ook oude ambachten als een touwslagerij getoond. Ook voor de kinderen zijn er enkele activiteiten. Met de organisatie van de oogstdemonstraties door OTMMZ wil de Stichting Molen De Vijf Gebroeders haar 10-jarig bestaan en het feit dat de restauratie 5 jaar geleden werd voltooid enige luister bijzetten. De oude trekkerclub was ook in

KAPELLE Interkerkelijke dienst van voorbede en handoplegging: Op ziekenzondag 9 september wordt in de Hervormde kerk van Kapelle om 19.00u de halfjaarlijkse interkerkelijke dienst van voorbede en handoplegging ter genezing en toerusting gehouden. Voorgangers zijn ds. L.C.P. Deventer en dhr. P.C. Morée. Inlichtingen 0113-341216. Orgelconcert: De bekende Zeeuwse organist Bram Beekman geeft vrijdag 7 september een concert in de Hervormde Kerk van Kapelle. Meer informatie op www.hervormdekerk-kapelle.nl. Aanvang 20.00 uur. PAGINA 18


Scholfilet 500 gram

Visslaatje

Ons enthousiaste team van klantvriendelijke en gediplomeerde chauffeurs staan 24 uur per dag, 365 dagen per jaar voor u klaar.

Tel. 0113-270852

Onze diensten bestaan uit: - Zorgvervoer - Rolstoelvervoer - Directie vervoer - Airport service - Groepsvervoer - Straat taxi - Schoolvervoer

UIT EIGEN KEUKEN, per stuk

Ei-zalmsalade UIT EIGEN KEUKEN, 100 gram

Taxi Centrale Goes beschikt over TX-Keur. Dit is een keurmerk dat staat voor kwaliteit, goed opgeleide chauffeurs en eerlijk en comfortabel taxi vervoer. www.taxigoes.nl

Gebakken garnalen per portie

Onze weekaanbiedingen van 04-09-12 t/m 08-09-12

Autobedrijf Heinkenszand

Maandaanbieding Riba-Riba Wokmosselen 250 gram 5.95 Krabsalade 150 gram 2.85

Uw adres voor betaalbaar autorijden ✔

Gratis leenauto

APK keuringsstation

Airco service en reparatie

6.95 3.50 1.85 3.25

We zien u graag bij:

Vishandel Van As Zeeland B.V. Korringaweg 33 - Yerseke - tel. 0113 - 57 09 30

Verkoop en reparatie

alle merken auto’s

www.autobedrijf-heinkenszand.nl Schouwersweg 22, 4451 HT Heinkenszand, 0113-567045

”Die ene druppel. Die doet er toe.” - Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds gratis plaatsing

Coureurs Leef en Geef op bezoek bij het Europees Parlement in Straatsburg Aan bezoek zijn ze wel gewend in het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg. Maar een groep in wielerkleding gestoken renners zullen ze in die deftige omgeving niet vaak zijn tegengekomen. Dinsdag 11 september is dat het geval. Acht coureurs van de Stichting Leef en Geef Ulvenhout (vergezeld door twee begeleiders die meereizen in een speciaal ingerichte bus) hebben dan de helft van hun tweejaarlijkse toertocht voor het goede doel afgelegd. In Straatsburg worden ze ontvangen door Europarlementariër en delegatieleider van het CDA Wim van de Camp. Hij spreekt ze toe in een speciaal voor hen gereserveerde zaal, waarna ze nog een uur op de publieke tribune kunnen zien en horen hoe het spel van de Europese politiek in Straatsburg wordt gespeeld. Want ooit heeft Frankrijk bedongen dat een weeklang in Straatsburg de plenaire vergaderingen worden gehouden. Deze maandelijkse verhuizing van mensen en archieven van Brussel naar Straatsburg kost de Europese Unie een smak geld, maar de Fransen houden onbuigzaam vast aan Straatsburg als reservehoofdstad van Europa. De tocht naar Straatsburg won het in de selectie van andere mogelijke routes die door de wielertechnische mannen in het bestuur van Leef en Geef werden aangedragen. De keuze werd enthousiast ontvangen, maar er waren ook bezorgde blikken. In acht dagen twaalfhonderd kilometer fietsen door geaccidenteerd terrein is een hele opgave voor hobbyisten van wie de meesten aardig op leeftijd zijn. De uitdaging bleek uiteindelijk groter dan de twijfel.

Zaterdag 8 september om 9.00 uur -na de zegening van de fietsen door pastor Rob van Uden- vertrekken bij Mytylschool de Schalm in Breda de renners en hun begeleiders voor een achtdaagse toertocht Straatsburg vice versa. Met de naam van de Schalm is de helft van het goede doel genoemd. Het bedrag aan sponsorgeld en de opbrengst van de kilometerloterij is bestemd voor mytylscholen De Schalm uit Breda en de Sprienke uit Goes. Ze kunnen het geld goed gebruiken voor bijvoorbeeld een buitenschoolse activiteit. De renners betalen alle kosten (overnachting, eten en drinken) zelf. “Een fantastisch doel”, aldus rolstoeltennisser en winnares van vijf gouden medailles op de Paralympische spelen Esther Vergeer. Ze is ook oprichter van de Esther Vergeer Foundation die langs alle mytylscholen in Nederland gaat om sportdagen te organiseren voor de kinderen. Voor de tocht naar Straatsburg treedt zij graag op als ambassadrice. Het comité aanbeveling bestaat uit: de Zeeuwse wielervedette Johnny Hoogerland, NAC-trainer John Karelse, voormalig sprintkanon Jeroen Blijlevens en Wim van de Camp. In bovenstaand lijstje ontbreekt een belangrijke groep: de sponsors. Zonder hen is fietsen voor het goede doel nauwelijks interessant. Zij zijn het die het een Stichting als Leef en Geef mogelijk maken een tocht te organiseren voor een kleinschalig regionaal doel. Ze worden niet of nauwelijks genoemd, maar de meesten zitten daar niet mee: ze geven gewoon.

Dankzij uitgeverij de Bode uit Zundert is het voor Leef en Geef mogelijk die anonimiteit te doorbreken. Vorsselmans stelt een hele pagina beschikbaar in hun weekbladen; een helft voor tekst en op de andere helft staan de logo s van de sponsors die ons steunen. Twee jaar terug zijn we op de teksthelft uitgebreid ingegaan op de economische crisis waar ook Leef en Geef mee werd geconfronteerd. Kandidaat-sponsors vonden het goede doel (geld voor nieuwe instrumenten voor de muzikanten van The Real Blue Band) sympathiek, maar een aantal kon het zich niet veroorloven ons financieel bij te staan. Helaas is de conomische crisis nog niet voorbij. Het is dit keer nog erger. Maar daar gaan we niet veel energie aan besteden. De inkomsten uit sponsorgelden vallen niet tegen (dank hiervoor aan de gevers) en de verkoop van loten voor de kilometerloterij gaat tot half oktober door. We blijven ons best doen. Wie de Mytyl Kids Europatour 2012 alsnog wil sponsoren of informatie wil over de kilometersponsoring-loterij kan zich melden bij Tonn Vergouwen, secretaris van de stichting Leef en Geef Ulvenhout: Telefoon: 0161-778111 E-mail: leefengeef@thover.com

Website: www.leefengeef.thover.com

Lionsclub Breda de Zuidelijke Baronie

Formido

Kapsalon John de Kort Coiffures Ulvenhout

Marskramer Ulvenhout Marskamer Bavel

bastiaansen wonen


Jeugdrugbyers Tovaal beginnen competitie op eigen veld GOES - Aanstaand weekend begint de vaderlandse rugbycompetitie. Zaterdag 8 september begint het onder 15 team met een thuisduel op sportpark Het Schenge. Om 11 uur treden de Goese jeugdrugbyers aan tegen Oysters/Ducks. Vorig seizoen nam Tovaal nog in combinatie met het Middelburgse Oemoemenoe deel aan de competitie, maar inmiddels is de selectie

zo gegroeid dat de Goesenaren met een eigen team de competitie in kunnen. Trainer Ray Blackburn heeft zijn selectie goed geprepareerd op de competitieopener. Ook de senioren beginnen aan de competitie. Na het kampioenschap in de vierde klasse Zuidwest zijn de Goesenaren gepromoveerd naar de derde klasse Zuidoost. Zondag 9 september speelt Tovaal in Maastricht tegen MMRC.

Open dag TOZ

Kidsday groot succes GOES - Zondag 2 september heeft TOZ (Tennis Organisatie Zeeland) de aftrap gegeven voor een nieuw tennis seizoen. Doormiddel van een open dag, KIDSDAY, waarbij de jongste kinderen centraal stonden, is het winterseizoen geopend. Maar liefst 50 kinderen uit heel Zeeland kwamen kennismaken met TOZ. De kinderen konden 1,5 uur lang trainen en spelen. Voor de ouders was er een bijeenkomst waar de visie, werkwijze en doelstellingen gepresenteerd werden. Voor de verenigingen in Zeeland zal

TOZ naar buiten treden met de naam “ClubtennisPlus”. Missie van TOZ is “wij gaan voor tennis”. Kortom TOZ doet meer dan tennisles alléén. Voor de spelers die meer willen en beschikken over het nodige talent is er de club overstijgende selectietraining. Onder de naam “Tennis Academy” wil TOZ de concurrentie aangaan met de rest van Nederland. Missie van de “Tennis Academy” is “wij gaan voor TOP tennis”. Voor meer informatie: www.tozzeeland.nl; info@tozzeeland.nl; twitter: @TOZzeeland; facebook: TOZ Zeeland.

VV Bevelanders Programma zaterdag 8 september Thuiswedstrijden 14.30 Bevelanders 1-Veere 1 11.15 Bevelanders B1-Duiveland/SKNWK B1 11.15 Bevelanders C1-Rillandia C1 10.00 Bevelanders MD1-Zeelandia M’Burg MD1 10.00 Bevelanders MP1G-Luctor’88 MP2

10.00 Bevelanders E1-SVD/Volharding E1 09.00 Bevelanders F3-Renesse F2 Uitwedstrijden 12.30 Nieuwland 2-Bevelanders 2 10.00 Wemeldinge F1-Bevelanders F1G 10.00 Wemeldinge F2-Bevelanders F2G 09.30 De Noormannen ME1-Bevelanders ME1 09.30 MZC’11 D2-Bevelanders D1

VV Goes 1 speelt thuis GOES - Na het gelijke spel tegen EHC (vorig jaar 2e in de hoofdklasse B) van voetbalvereniging Goes door het eerste van voe, wat een mooie prestatie is na zelfs ook nog 2 keer op voorsprong te hebben gestaan, is het zondag 9 september Baronie die naar het Schenge komt voor de 2e competitiewedstrijd. Programma Zondag 9 september Goes-Baronie 14.30 Goes 2-MOC’17 2 12.00

voor uw

Goes 3-Luctor’88 2 12.30 Zaterdag 8 september Robur VR1-Goes VR1 14.30 Terneuzen A3-Goes A1 14.45 Steen MB1-Goes MB1 13.00 Goes C1-Heinkenszand C1 11.30 Goes D1-MOC’17 D2 13.15 Goes D2-MZVC D2 11.15 Goes E1-Luctor’88 E1 11.15 Goes E2G-Hansweertse B. E1G 10.00 Goes F1 vrij Patrijzen MP1-Goes MP1 09.00 Goes MP2G-Patrijzen MP2 8.45

Geef om kinderen. redeenkind.nl | Giro 1599333

telefoon adres internet

Veel mensen voelen zich vaak erg alleen wanneer zij een dierbare hebben verloren. Heftige emoties, terugkijken en loslaten, het is vaak niet gemakkelijk. Na enige tijd kan er bovendien in de eigen omgeving minder aandacht voor het rouwproces komen. De rouwverwerkinggroep voor nabestaanden biedt daarom ruimte om gevoelens en ervaringen die te maken hebben met het verlies te uiten en met elkaar te delen. Dit gebeurt door middel van themagerichte ontmoetingen. Tijdens de bijeenkomsten wordt dieper ingegaan op onderwerpen als: Wat kan mij helpen om mijn verdriet te verwerken? Wat doe ik thuis en in mijn eigen omgeving met al die heftige

emoties als wanhoop, pijn en verdriet? Hoe kijk ik terug op de periode van ziekte en behandeling? Hoe kan ik de periode van ‘zorgen voor’ afsluiten? Wanneer is er weer ruimte voor mijn eigen toekomst? Hoe ga ik mijn leven invullen? U verbindt zich voor de hele periode met deze groep mensen, die hetzelfde hebben meegemaakt. Dat kan een grote steun zijn: het delen van ervaringen kan opluchting geven doordat deelnemers veel bij elkaar herkennen. Velen ervaren dit lotgenotencontact als belangrijke hulpbron in een proces dat dikwijls als eenzaam wordt beleefd. Ook kan alleen al luisteren naar hoe anderen met problemen omgaan al helpen. Na verloop van tijd kan er dan ruimte komen om het leven weer op te bouwen. De rouwverwerkinggroep voor nabestaanden is bedoeld voor hen die minimaal een half jaar geleden een naaste aan de ziekte kanker hebben verloren. U wordt van harte uitgenodigd. Opgave kan tot 17 september. Na aanmelding worden belangstellenden uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. We streven naar een groep die bestaat uit minimaal 4 en maximaal 10 personen. Palazzoli Huis de Bevelanden, Troelstralaan 150, 4463 XZ Goes, 0113-212936, jolanda.eversdijk@gmail.com; www. stichtingpalazzoli.nl

Repaircafé groot succes GOES - Het repaircafé wat zaterdag 1 september plaats vond bij de ruilwinkel in Goes was een groot succes. Ruim 40 reparaties werden er aangeboden en het grootste deel daarvan kon men een oplossing vinden voor reparatie of men kreeg een goed advies. De bedoeling is dat men leert om de volgende keer zelf de reparatie uit te voeren. Er waren

veel elektrische apparaten zoals stofzuigers en strijkijzers aangeboden maar ook een aantal fietsen en verstelwerk waar twee dames achter de naaimachine zich over buigden. 4 kracht en de Ruilwinkel gaan in overleg of er twee keer per jaar een repaircafé georganiseerd kan worden want er werd nu al naar een volgende datum gevraagd. Op de sites kunt u meer lezen over de ruilwinkel of 4 kracht: www.ruilwinkelgoes.nl; www.4kracht.nl

Forza Meisjesselectie zoekt nieuwe instroom GOES - Ben jij 5 of 6 jaar oud en doe je graag bewegen en radslagen maken in de woonkamer? Dan is turnen bij Forza Gymnastica misschien iets voor jou. De voorselectie traint op zaterdagochtend van 09:00 tot 11:00 uur in de turnhal van het Sportpunt te Goes.

ger dan recreatief turnen en daarom proberen wij de meisjes van jongs af aan op te leiden. De meisjes blijven bij de voorselectie tot dat ze toe zijn aan wedstrijden of aan meer uitdaging. Je kunt dan doorstromen naar de selectiegroep. Heb jij interesse om bij de meisjesselectie van Forza Gymnastica te komen? Stuur een mailtje met wat gegevens naar meisjes-selectie@forza-gymnastica.nl

Dag van de Vrijmetselarij in Goes GOES - De landelijke Dag van de Vrijmetselarij wordt dit jaar gehouden op zaterdag 8 september, tegelijk met de Open Monumentendag.

E

06-34921206 Kreeft 10E, 4401NZ Yerseke www.bandenserviceyerseke.nl

boeken, dvd’s en cd’s

Bestel al uw

bij

GOES - Het Palazzoli Huis de Bevelanden, ontmoetingsplek voor mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden, start in oktober 2012 een rouwverwerkinggroep voor nabestaanden. Deze gespreksgroep voor mensen die een naaste aan de ziekte kanker hebben verloren komt acht keer bijeen. Daarnaast wordt er ongeveer na zes maanden een ‘terugkomdag’ georganiseerd. De begeleiding is in handen van twee ervaren, invoelende en getrainde medewerkers, gecertificeerd door de Landelijke Stichting Rouwbegeleiding.

Tijdens de proeftrainingen bekijken we of het meisje het leuk vind en of ze binnen de voorselectie passen. Het niveau is ho-

BANDEN en VELGEN

BANDENSERVI YERSEKE

Start rouwverwerkingsgroep voor nabestaanden

Bestevaer Vlissingen

bestevaer@zeelandnet.nl

Tel.: 0118-431985 - Alleen de titel vermelden is voldoende! - Wordt -indien gewenst- gratis thuisbezorgd!

Op deze dag openen veel loges hun deuren en ook in het Goese Logegebouw De Steen aan de Beestenmarkt 5, 4461 CS Goes, kunnen belangstellenden van 11.00 tot 14.30 uur kennismaken met de vrijmetselarij, een levensbeschouwing die voor velen nog een grote onbekende is. U kunt binnenlopen, vrij rondkijken of u laten rondleiden. Leden van loge

Scaldis zijn graag bereid om u nader te informeren en met u van gedachten te wisselen over doelstelling, achtergronden en geschiedenis van de vrijmetselarij en uw eventuele vragen te beantwoorden. Zo kunt u zelf ervaren dat, ondanks de eeuwenoude traditie, een vrijmetselaarsloge een moderne vereniging is die midden in de maatschappij staat. Verder is er informatiemateriaal dat u kunt meenemen, waaronder een speciale uitgave van het tijdschrift Vrijmetselarij. Meer informatie vindt u op de website van de loge: www.loge-scaldis.nl

POLITIEBERICHTEN KAMPERLAND Aanrijding met letsel: Vrijdagmiddag 31 augustus omstreeks 13.30 uur vond een aanrijding plaats op de Schotsmanweg in Kamperland. Bij deze aanrijding, tussen een personenauto en een fiets, zou een gewonde zijn gevallen. Agenten van Politie Zeeland zijn ter plaatse gegaan en troffen op de kruising met de Boslaan een gewonde fietsster. Uit de verklaringen van beide betrokkenen bleek dat de personenauto (bestuurd door een 54-jarige vrouw uit Arnhem) uit de Boslaan gereden kwam om de Schotsmanweg op te gaan. Hierbij zag de Arnhemse een 74-jarige fietsster uit Goes over het hoofd. De fietsster viel over haar stuur en kwam op het wegdek terecht. Hierdoor liep zij een hoofdwond op. Voor de zekerheid is een ambulance opgeroepen die de vrouw naar het ziekenhuis heeft vervoerd. KAPELLE Inbraak in woning: Zaterdag 2 september tussen 16.30 en 23.00 uur werd ingebroken in een woning in de Coxstraat in Kapelle. Er werden een deur en een raam vernield en de woning werd doorzocht. De bewoner mist sieraden, waaronder een ring, enkele oude munten en persoonlijke papieren. HEINKENSZAND Aanhouding wegens mishandeling: Zaterdagavond 1 september werd een 39-jarige man uit Heinkenszand wegens mishandeling aangehouden in zijn woning. De man had even daarvoor de 60-jarige bewoner van een woning in de Bonekruidstraat in het gezicht geslagen. Deze liep daarbij een gebroken neus op. De mishandeling komt voort uit een aanvaring tussen de 60-jarige man en een relatie van de 39-jarige man over aangelijnde en loslopende honden, enige weken geleden. De 39-jarige man is in verzekering gesteld. GOES Zonder rijbewijs: Een surveillerende politieagent in Goes trof in de nacht van 2 op 3 september omstreeks 01.45 uur een rijdende personenauto aan op de Oostwal. Hij besloot de auto te controleren en dat bleek niet geheel onterecht. De 27-jarige Middelburgse bestuurder van de personenauto bleek namelijk niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Hij kreeg hiervoor een proces-verbaal. Ook in Vlissingen, in de Glacisstraat, werd een 23-jarige Middelburger betrapt op het rijden zonder rijbewijs. Deze man reed op een bromscooter en werd omstreeks hetzelfde tijdstip betrapt. Ook hij krijgt een proces-verbaal. Hij kende het klappen van de zweep, want voor deze man was het reeds de tweede keer dat hij voor dit feit bekeurd werd. Diefstal auto: Op het Troelstrapad in Goes is zondag 2 september omstreeks 15.00 uur een metallic gele Peugeot 106 met kenteken PN-HS-76 gestolen. De eigenaar van de auto stond op het daar aanwezige informatiebord te kijken en had zijn auto met de motor aan en onafgesloten op de parkeerstrook laten staan. Terwijl hij op het bord stond te kijken, liep een manspersoon achter hem langs, stapte in de auto en reed er mee weg richting het Tiendeplein. PAGINA 20


WINTER 2012!

Kids 92 t/m 152 Armani Junior • Nickelson • Vingino • Gaastra • Mc Gregor • Salty Dog Le Chic • Fun & Fun • Mexx

Kerkplein 8, Yerseke Telefoon 0113 - 57 42 10

Baby/mini 50 t/m 86 Lief • Noppies • Mexx • Beebielove

Heeft u of iemand uit uW omgeving brandWonden?

Stokke Tripp Trapp® dealer

www.bruundebeer.nl

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

.nl Automatische Garagedeuren & Toegangshekken Bel voor een vrijblijvend advies aan huis

Goes T: 0113 - 202049 Op basis van 30 jaar ervaring levert RENA haar klanten kennis op het gebied van licht, LED’s en elektronica. RENA is dan ook een betrouwbare partner voor productontwikkeling en realisatie op het gebied van toegepaste LED-technologie. Innovatie staat hoog in het vaandel. RENA wil de unieke eigenschappen van de LED in de vorm van kwalitatief hoogwaardige en geïntegreerde techniek beschikbaar maken voor de Europese markt.

Wij hebben jou nodig om Rena te laten groeien!

SMD-operator (full time)

Je bent werkzaam binnen een team van machine operators. Je werk bestaat uit het bedienen, tunen en optimaliseren van onze bestückingslijn. Ook het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden behoort tot de taken. Onze voorkeur gaat uit naar een SMD operator met ervaring, maar als je bereid bent te leren, krijg je een interne opleiding tot SMD-operator waarbij je de kneepjes van het vak leert. Deze functie op MBO 4 niveau Techniek, kun je mogelijk ook combineren met een BBL opleiding.

Assemblage medewerker (op oproepbasis)

Magazijn medewerker (full time)

Je bent secuur, nauwgezet en bereid om op flexibele basis te werken. Wij zoeken een collega die geïnteresseerd is in techniek en enige ervaring met elektronica strekt tot aanbeveling.

Als magazijn medewerker zorg je voor een efficiënte verwerking van de inkomende en uitgaande goederen. Basiskennis van de computer/administratie is onontbeerlijk, daarnaast verwachten wij een dienstverlenende instelling en een MBO opleiding Logistiek verdient de voorkeur. Kennis van elektronicacomponenten is een pré. Rena biedt uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden met ruime mogelijkheden tot het volgen van een opleiding. Heb je nog vragen over de functie-inhoud van bovenstaande vacatures, aarzel dan niet contact op te nemen met Siebe Geerts, tel. 06-53549036. Enthousiast? Je kunt je reactie sturen naar m.hopstaken@rena.nl

Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

VAKMANNNEN GEzocHt Start je eigen allround klusbedrijf met succesvolle en betrouwbare organisatie De Vakman FP BV. 95% slagingskans! Klusopdrachten,inkoopkortingen, reclame, internet, bedrijfsadvies en aantrekkelijke voorwaarden.

033 - 456 79 20 www.devakman.info

Bel: 06 8377 0923

Ben je creatief en ondernemend? Zoek je een nieuwe uitdaging? Wil je meer dan een workshop?

Kom dan naar onze informatieavond op dinsdag 11 september

aanvang 19.00 uur Edudelta College Goes, Stationspark 39 Voor aanmelding en meer informatie kun je contact opnemen met: Edudelta Contract Goes, tel. 0113 272241 of mail naar contract@edudelta.nl Voor een overzicht van alle cursussen en trainingen: vraag onze folder of kijk op www.edudelta.nl

De VVD verwelkomt Mathijs Huizing (VVD kamerlid), André Bosman (VVD kamerlid) en Hans Biesheuvel (voorzitter MKB-Nederland) op: in Partycentrum “De Zaete”, Korringaweg 3, 4401 NY Yerseke

Programma:

Vanuit huis? Zonder investering?! Gratis Training, Begeleiding en Coaching! Directe betaling van commissies! Kom vrijblijvend naar een informatieavond!

• • •

Niet doorschuiven maar aanpakken

Op basis va gebied van l UITNODIGING HELP betrouwbare gebied van t 7 SEPTEMBER 2012 vaandel. RENA wil de kwalitatief h maken voor

INTERESSE IN EEN LEUKE BIJVERDIENSTE?

Creatieve mensen gezocht voor de avond-vakopleidingen Bloemsierkunst (DFA / ADFA)

tevens service en reparatie aan alle merken!

VLS Schoonmaak is met 1500 medewerkers en 4 vestigingen in Nederland een grote facilitaire dienstverlener op het gebied van schoonmaakdienstverlening.

Wij zijn per direct op zoek naar enthousiaste schoonmakers in de regio Made. Heb je interesse ga dan naar onze website www.vls.nl of bel met: 06 - 42 25 56 14 (tussen 10.00-15.00)

17.00 uur Inloop met een drankje 17.30 uur Drs. Mathijs Huizing vertelt wat het VVD verkiezingsprogramma voor kansen biedt voor het economisch klimaat en ondernemen in Nederland. 18.00 uur Dhr. Hans Biesheuvel geeft de visie van MKB-Nederland weer ten aanzien van de noodzakelijke politieke strategieën voor het MKB. 18.30 uur Discussie met de aanwezigen 20.00 uur Sluiting

U bent van harte uitgenodigd deze openbare bijeenkomst bij te wonen. Parkeerruimte is ruim aanwezig. Voor meer informatie: Dick van der Velde, 06 20 395728

Niet doorschuiven maar aanpakken

Wij hebbe


H. Bonifaciuskerk

Singing Voices viert jubileum in pastorietuin KWADENDAMME - In het rijtje van bijzondere vieringen, op zondag 9 september de zogenaamde buitenviering in de H. Bonifaciuskerk 10.45 uur. Als gebruikelijk aan het begin van ieder nieuw seizoen staat de buitenviering op het programma. Deze keer met een heel bijzonder accent omdat zangkoor Singing Voices haar 15 jarig bestaan viert.

Uiteraard zal de viering bij minder gunstige weersomstandigheden gewoon in de kerk worden gehouden. Mensen die de buitenviering al eerder meemaakten weten inmiddels dat we dat zo snel niet doen. Als het enigszins kan vieren we het begin van het nieuwe werkjaar buiten de muren van ons kerkgebouw. Rondom het beeld van onze patroonheilige Bonifacius kunnen we toch altijd

weer rekenen op een goede ambiance. Als u zangkoor Singing Voices een warm hart toedraagt en blij bent met hun trouwe medewerking aan het vieren van de hoogte- en dieptepunten in onze parochie, dan hopen we dat u dit laat zien door uw aanwezigheid tijdens de viering. Na afloop wordt u koffie/thee met een feestelijke traktatie aangeboden.

Jongeren praten mee over de toekomst van Kloetinge KLOETINGE - Ben je tussen de 12 en 21 jaar en wil je meepraten en meebeslissen over de toekomst van Kloetinge? Kom dan op dinsdag 11 september om 19.30 uur naar Amicitia. Heb je ideeën over bijvoorbeeld leuke activiteiten voor jongeren in Kloetinge, een hangplek of andere dingen die volgens jou anders of beter moeten worden dan is dit je kans om ze te laten horen! Geen hoge heren die achter de tafel zitten maar praten met leeftijdgenoten over wat je nu zelf wil in Kloetinge. En dan niet zo maar praten en verder niets..., nee echt concreet op papier krijgen wat de wensen zijn en deze opnemen in het dorpenplan. Kortom; we laten jullie aan het woord. Om je stem te laten horen is het belangrijk dat je er bent die avond! Deze avond wordt georganiseerd met medewerking van SMWO-Jongerenwerk Goes, stichting Jeugdwerk Kloetinge en Vereniging Dorpsbelangen Kloetinge.

Wat is een Dorpsplan? Een dorpsplan is een verzameling van ideeën. wensen en activiteiten, aangedragen door de bewoners, die in principe haalbaar, uitvoerbaar en realistisch zijn. Het gaat aan de ene kant om zaken die de bewoners zelf kunnen realiseren aan de andere kant over voorzieningen in het dorp of wijk op gebied van verkeer, wonen, zorg en welzijn die door overheden en maatschappelijke organisaties verwezenlijkt kunnen worden. De stem van jullie jongeren speelt dan ook een belangrijke rol in de het ontwikkelen van een dorpsplan, jullie zijn immers de toekomst! Wil je mee praten over wat jullie graag gerealiseerd willen zien in je omgeving of zijn er ideeën op welk vlak dan ook, dan is 11 september de uitgelezen avond om in debat te gaan met leeftijdsgenoten. Bij voldoende belangstelling zullen de groepen van 12 t/m15 en 16 t/m 21 jaar worden gespitst. Houdt 11 september vrij, kom naar het jongeren debat en pak je kans!

Soroptimisten sieren Sri Lanka GOES - Leden van de Soroptimistenclub de Bevelanden hebben tassen, riemen en sjaals verzameld. Zij gaan die verkopen op zaterdag 8 september in de Grote Kerk te Goes. Het is dan Open monumenten dag en Goes bruist dan van de activiteiten en bezoekers.

De Soroptimisten roepen het publiek op om een kijkje te nemen in hun kraam en naar huis te gaan met een mooie sjaal of tas. Soroptimisten hebben als club van

Wandelen met ‘Elke stap telt’ GOES - Donderdag 13 september start om 9.30 uur in het Erasmuspark het wandelproject ‘Elke stap telt’. Het project duurt tien weken. Zowel de 55-plusser die regelmatig wandelt, als degene die zelden een ommetje maakt, kan deelnemen.

Iedere deelnemer start met een wandeltest. Aan de hand van de testresultaten wordt per deelnemer het instapniveau bepaald en krijgt iedereen een stappenteller en een individueel opbouwprogramma. Wekelijks komen de deelnemers in het

vakvrouwen oa de doelstelling de positie van vrouwen en meisjes te verbeteren. Zij doen dit door geld en aandacht te vragen voor projecten. De opbrengst van de verkoop komt geheel ten goede aan Stichting Sri Lanka. Deze stichting heeft twee kindertehuizen in Sri Lanka waar weeskinderen wonen. Het geld gaat gebruikt worden voor de aanschaf van computers tbv onderwijs. Zij zullen 8 september ook aanwezig zijn in de kerk. De kerk is open van 10.00 tot 17.00u.

Erasmuspark bij elkaar om hun nieuwe weekplan op te halen en samen een wandeling te maken. Een unieke combinatie van sportiviteit en gezelligheid! SMWO sluit met deze activiteit aan bij een provinciaal initiatief. In elf Zeeuwse gemeenten kunnen 55-plussers deelnemen aan “Elke stap telt”. Voorgaande wandelprojecten konden rekenen op een groot aantal enthousiaste wandelaars. Om deel te kunnen nemen aan dit project dient u zich vooraf aan te melden bij SMWO via tel. 277111 of per email: j.priem@smwo.nl

KERKELIJK NIEUWS KAPELLE Vrije Evangelische Gemeente Noordelijke Achterweg 67, Wemeldinge. Diensten: zo.10.00u. Tevens elk seizoen extra diensten. www. vegwemeldinge.nl Christelijke Gereformeerde Kerk Biezelingseweg 6, Kapelle. Zondag 9 september: 10.00u A.G.M. Weststrate, viering Heilig Avondmaal (HA); 17.00u A.G.M. Weststrate, viering Heilig Avondmaal (HA) Ger. Gem. Kapelle-Biezelinge Goessestraatweg 18, Kapelle. Zondag 9 september: 10.00u leesdienst; 16.30u Ds. C. Harinck. Dinsdag 11 september: 19.30u Ds. J.J. van Eckeveld Protestantse Gemeente Kapelle-BiezelingeEversdijk Biezelingsestraat 67, Kapelle. Zondag 9 september: 10.00u Da. I. Hogeweg Hervormde Gemeente Kapelle Kerkplein 4, Kapelle. Dienst: zo. 10.00u. Voorganger: ds. L.C.P. Deventer Protestantse Gem. Hansweert & Schore Dijkstraat 5, Hansweert. Nieuwe Kerkplein 1, Schore. Diensten: ‘s zomers zo. 09.30u; ‘s winters zo. 10.00u, om de week wisselend in de Hervormde Kerk Hansweert en Schore. Protestantse Gem. Wemeldinge Kerkweg 5, Wemeldinge. Dienst: zo. 10.00u. BORSELE Gereformeerde gemeente Borssele Oostsingel 21, Borssele. Diensten: zo. 09.30u, 14.00u en 18.00u. Protestantse Gemeente Borssele Predikant: Ds.M.J.Wisse, 0113-561322. Scriba: P.Duijnkerke. Elke zondag dienst om 10.00u. Ger. gem. ‘s-Gravenpolder Langeweg 61, ‘s-Gravenpolder. Donderdag 6 september: 19.30u ds. J. J. van Eckeveld. Zondag 9 september: 9.30u, 14.00u en 18.00u leesdienst. Ger. gem. Hoedekenskerke ‘s-Gravenpoldersestraat 4, Hoedekenskerke Ger. gem. Nieuwdorp Havenweg 26, Nieuwdorp. Elke zondag kerkdiensten om 9.30, 14.00 en 18.30u. Gereformeerde gemeente Nisse Zuidweg 15, Nisse. Scriba: M. de Witte, 0113-649519. Diensten elke zondag om 9.30u en 14.30u. Herv. Gem. Oudelande Scriba: mevr. H.M. Storm-Wagenaar, tel: (0113) 548527. www.pknoudelande.nl Oud Ger. Gem. ‘s-Gravenpolder Provincialeweg 16, ‘s Gravenpolder. Diensten: zo. 09.30u, 14.00u en 18.00u Prot. Gemeente `s Gravenpolder/Baarland Zondag 9 september: Baarland 10.00u ds. D. Westerneng (startzondag); ‘s-Gravenpolder 10.00u ds. A. Tromp Prot. Gemeente “de Ark” Hoedekenskerke Verder: Kerkstraat 32, Hoedekenskerke. Diensten zon-

dag 10.00u Prot. Gem. ‘s-Heer Abtskerke Dienst om de 14 dagen, steeds zo. om 10.00u. Protestantse Gemeente Nisse Mariakerk, Dorpsplein 49 in Nisse. Dienst om de 14 dagen, steeds zo. om 10.00u. Zondag 9 september: 10.00u Ds. C. Haas uit Vlaardingen. Dienst in Nisse. Prot. Gem. Heinkenszand Barbesteinkerk: Clara’s Pad 6, Heinkenszand. Dorpskerk: Dorpstraat 71, Heinkenszand. Predikant: ds. W. Pieterse. Zondag 9 september: 10.00u Barbesteinkerk mw M. Meulensteen Protestantse Gemeente Lewedorp Zandkreekstraat 31, Lewedorp. Predikant: da. M.J. Wisse. Prot. Kerkgemeenschap Nieuwdorp Scriba: Mevr. L. Michielsen. Zondag 9 september: 10.00u: Ds A v.d. Maas - Wemeldinge RK Kerk ‘s-Heerenhoek (‘s-Heerenhoek - Borssele - Nieuwdorp). Parochie: H. Willibrordus. Postadres: Deken Holtkampstraat 9, ‘sHeerenhoek, tel. (0113) 351264. Diensten: 3e en 4e za. van de maand 19.00u, zo. 9.00u. RK Kerk H. Blasius Heinkenszand (‘s-Heer Arendskerke - Heinkenszand). Parochiecentrum: Kerkdreef 4, Heinkenszand, tel. (0113) 561216. Diensten: iedere za.19.00u en iedere zo. 09.00u. RK Kerk Kwadendamme (‘s-Gravenpolder - Hoedekenskerke - Baarland - Nisse - Oudelande - ‘s-Heer Abtskerke) Kerk en pastorie: Johan Frisostraat 5-7, Kwadendamme. Diensten: vrij. 09.00u, zo. 10.45u. RK Kerk Lewedorp Parochie: H. Eligius. Secr.: Burgemeester Lewestraat 11, Lewedorp. Spreekuur: elke 1e ma. van de maand 19.00-19.30u, tel. (0113) 612694. Diensten: zo. 10.30u RK Kerk Ovezande & Driewegen - Ellewoutsdijk Parochie: Onze Lieve Vrouw Hemelvaart. Pastorie: Hoofdstraat 58, Ovezande, tel. (0113) 655214. Diensten: zo. 09.30u, laatste za. van de maand 19.00u. Prot. Gemeente Driewegen - Ellewoutsdijk Ovezande Van Tilburghstraat 27, Driewegen. Ds. Jacoline de Koe, tel. 06-46087309. Info: deokerk@zeelandnet. nl, 0113-655958/06-49914124. Iedere zondag 10.00u dienst. Zondag 9 september: mw. ds. C. Baggermanvan Popering. GOES Christelijke Gereformeerde Kerk Maranathakerk, Bergweg 43A, Goes. Voorganger: ds. J.G. Schenau. Zondag 9 september: 10.00u ds. J. G. Schenau, kinderdienst; 17.00u ds. J. G. Schenau, jeugddienst Doopsgezinde gemeente/Vereniging Vrijzinnige Protestanten Doopsgezinde kerk, Westwal 41, Goes. Predikant ds. Leuny de Kam. Evangelische Gemeente Rafaël Goes Samenkomsten in Pontes-Goese Lyceum, ingang

Vogelzangsweg. Aanvang diensten 10.00u, laatste zondag van de maand 19.30u.; www.rafaelgoes.nl. Voorganger: K. Verhage Family Time Ministries Samenkomst iedere zondag om 13.00 uur in wijkgebouw De Spinne, Joseph Lunslaan 7, Goes-Noord. Voorganger: Raadj Gonesh. Voor meer informatie: mail. info@familytime-ministries.nl, tel. 06-40733166. Zie ook www.familytime-ministries.nl Gemeente van Jehovah Getuigen Koninkrijkszaal, Van Hallstraat 4, Goes. Vergadertijden: wo. 19.30u en zo. 10.00u. Gereformeerde Gemeente Louise de Colignylaan 177, Goes, tel. 228023. Predikant en preses: ds. C.J. Meeuse. Kerkdiensten om 9.30u, 14.00u en 18.00u. Ger. Gem. in Nederland Koningskerk, Nassaulaan 153, Goes Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ontmoetingskerk, Kornetstraat 4, Goes (tegenover ziekenhuis). Predikant: ds. P.J. Trimp. Zondag 9 september: 9.30u ds. P.J. Trimp; 16.30u ds. F.J. Bijzet, pred. te Brouwershaven. Leger des Heils Rav. de Groene Jager 72, Goes. Dienst zo. om 10.00u. Korpsofficieren: Majoor D. v. Vuuren en Majoor mevr. R. v. Vuuren-v. Leeuwen. Tevens kindernevendienst. Oud Ger. Gem. Kerkgebouw De Hoeksteen, Noordhoeklaan 90, Goes. Diensten: elke zo. om 10.00u en 17.30u. Rooms-katholieke kerk H. Maria Magdalenakerk, Singelstr. 9, Goes. Diensten iedere zaterdag om 19.00u en iedere zondag om 10.45u. Protestantse gemeente Goes Grote of Maria Magdalenakerk, Singelstraat 21, Goes. De Hoogte, Populierenstraat 29, Goes. Oosterkerk, Bergweg 88, Goes. Zondag 9 september: Grote Kerk 10.00u Ds A. Jobsen; 17.00u geen dienst; Oosterkerk 9.30u Mevr T. Valk-Colijn te Kapelle; 17.00u geen dienst; de Hoogte 10.00u Ds R. Kamermans; 19.00u Jeugdwerkteam Open Kerk Vergadering van Gelovigen Zondag eredienst van 10.00 tot 11.00u; woordbediening van 11.30 tot 12.30u. www.nieuwleven-goes. nl. De samenkomsten worden gehouden in: Dorpshuis Heer Arendhuis, Torenring 46 te ‘s-Heer Arendskerke. Vrije Evangelische Gemeente Kerkgebouw: Bethelkerk, Beatrixlaan, Goes. Diensten zondag 10.00u en 18.30u. 1e zondag v/d maand zingen in de Bethelkerk aanvang 18.30u. Hervormde Gemeente Kerkgebouw De Levensbron, Mansholtlaan 1, Goes. Zondag 9 september: 10.00u ds. G.D. Kamphuis, Goes; 17.00u ds. G.D. Kamphuis, Goes Vliedberggemeente, Gereformeerde Kerk Goes e.o. Calvijn College, Klein Frankrijk 19, Goes. Diensten: zo. om 9.30 en 16.30 uur. Admiraal de Ruyterziekenhuis Goes

PAGINA 22

Zondag 9 september: 10.00u Ds. M. de Zeeuw PKN Gem. ‘s Heer Arendskerke Torenring 2, ‘s-Heer Arendskerke. Predikant: ds. M.J. Wisse Prot. Gem. ‘s Heer H’kinderen Plein 1, tel. 233098. Predikant: da. P. van Oosten. Zondag 9 september: 10.00 Ds.P.van Oosten Herv. Gemeente Kattendijke Kerkgebouw: Dorpsstraat 53, Kattendijke. Prot. Gemeente Kloetinge Geerteskerk, Geertesplein 24, Kloetinge. Predikant: ds. D. Neven Protestantse Gemeente Wilhelminadorp Brugstraat 12, Wilhelminadorp. Zondag 9 september: 10.00u Ds. A. v.d. Heuvel. Aagtekerke. Gereformeerde Gemeente Wolphaartsdijk Villa Novastraat 1, Wolphaartsdijk. Tel. 06-30826746. Diensten iedere zondag om 09.30u, 14.00u en 18.00u. Prot. Gem. Wolphaartsdijk Nicolauskerk, Oostkerkestraat 1, Wolphaartsdijk. Zondag 9 september: 10.00u Ds. C.A. van Eck Baha’i-gemeenschap Goes Bijeenkomsten vinden wekelijks plaats in Zeeland, geregeld ook in Goes. Info: 06-30534547 Huis van Elia Iedere zondag samenkomst om 13.15u. Adres: Oosterkerk Goes, Bergweg 88 te Goes (ingang aan de J.D. van Mellestraat). Kinderdienst aanwezig. Voor meer informatie: C. Harthoorn 0113-622409 of ctharthoorn@zeelandnet.nl Moskee Arrahmaan A. Joachimikade 5, tel. 257539. Voorz.: H. Nahari NRD-BEVELAND Gereformeerde Gemeente Torendijk 76, 4484 AV Kortgene Prot. gemeente Kats/Kortgene Nicolaaskerk, Kerkgang 2, Kortgene. Zondag 9 september: 10.00u ds N. Scholtens Prot. Gemeente Kamperland De Ark, Veerweg 100, Kamperland. Zondag 9 september: 9.30u ds. J.J.van Zoelen Gereformeerde Gemeente Veerweg 12, Kamperland. Diensten: 10.00u, middagdienst wisselende tijden. Prot. Gemeente Wissenkerke-Geersdijk Predikant: mw. Ds. K. van den Broeke. Opstandingskerk, Voorstraat 20 Wissenkerke. Ontmoetingskerk, Geersdijkseweg 1, Geersdijk. Zondag 9 september: Wissenkerke, 10.00u Ds. K.van den Broeke Prot. Gem. te Colijnsplaat Havelaarstraat 30, Colijnsplaat. Zondag 9 september: 10.00u Ds. A. Spaans startzondag Wijzigingen en/of aanvullingen, bijvoorbeeld wie wanneer voorgaat (lees: preekrooster) kunt u gratis doorgeven via www.internetbode.nl - aan de rechterkant klikken op ‘Aanleveren redactie’ en vervolgens op De Bevelandse Bode. De rest wijst zich dan vanzelf. Voor vragen of het schrijven van artikelen, bel de redactie van De Bevelandse Bode, tel: 0118 61 76 61.


   

           

 

     

 



Computercursussen Jullie relatie levend houden? Word, Excel, PowerPoint, Access beginners en gevorderden in Goes en Bergen op Zoom

Receptioniste / Telefoniste (6 mnd) Administratief Medewerker (9 mnd) Financieel Administratief Medewerker (12 mnd) Commercieel Administratief Medewerker (12 mnd) Medewerker Projectadministratie (12 mnd) Secretaresse (12 mnd) Bezoek BKB / BKC / PDB

4 4 4 4

onze info-avond

Geen specifieke vooropleiding nodig Fabius is een CRKBO erkende opleider 1 ochtend of 1 avond p/w les in meer dan 50 locaties

Geschikt voor werkenden, schoolverlaters en herintreders

Bezoek vrijblijvend onze info-avond Breda: ma. 10 sep. (aanvang: 19.30 uur) Teteringenstraat 42 (Fabius) Oosterhout: wo. 12 sep. (aanvang: 19.30 uur) Dillehof 1 (Fabius Opleidingen) Roosendaal: wo. 12 sep. (aanvang: 19.30 uur) Philipslaan 82 (Kalsdonk) Bergen Op Zoom: wo. 12 sep. (aanvang: 19.30 uur) Ooitas 3 (De Bergse Plaat) Goes: ma. 10 sep. (aanvang: 19.30 uur) Bergweg 12 (Wijkcentrum Jan Ligthart) Middelburg: wo. 12 sep. (aanvang: 19.30 uur) Vrijlandstraat 65 (Dauwendaele)

Brochure aanvragen of meer info? 0800-4464464 (gratis) www.fabiusopleidingen.nl

tel. 06 2127 3077 info@bitbybit-nl.eu www.bitbybit-nl.eu

Restaurant

“La Bonne Auberge” Biggekerksestraat 3 | 4371 EW Koudekerke | Tel. 0118-551526

MaandMenu kunstMenu septeMber

sief t! is inclenuij sBuffe

Aki teppAn Y

RestauRant

aziatisch buffet met teppan Yaki Open vanaf 17.00 uur.

Woensdag en donderdag E 14,90 p.p. (Kinderen van 4 t/m 11 voor E 7,50)

incl. koffie en wijnarrangement: € 49,95 p.p. Vr. 21 en 28 september, 5 oktober, zo. 23 en 30 sept.

Wij verzorgen ook catering bij u thuis of op de zaak.

Openingstijden buffet: woensdag en donderdag 17.00-21.00; vrijdag, zaterdag, zondag van 17.00-22.00 Reserveren gewenst!

ONBEPERKT KARTEN VAN 19:00 UUR TOT 23:00 UUR + 2 CONSUMPTIEMUNTEN

€ 35,-

krant advies

••• WOKKEN •• TEPPANYAKI •••

SEPTEMBER ACTIE

ONBEPERKT WOKKEN / BAKKEN

grafisch ontwerp p.p.

kranten op maat

L A AT S T E IEDERE RDAG Z AT E AND

16,

95

p.p.

3 aparte zalen - kinderspeelhoek - eigen parkeergelegenheid rolstoelvriendelijk - buitenspeelplaats ROKERSRUIMTE CONSUMPTIE VERPLICHT ACTIE GELDIG OP MA T/M DO

MA VA N D E G K A R T IN R O O B IJ IN D G R U B M ID D E L

INFO/RESERVERINGEN zundert tel 076 599 8111

ARNESTEINWEG 19, 4338 PD MIDDELBURG, TEL. 0118 - 617475 info@kartingzeeland.nl, www.kartingzeeland.nl

Berge Goes

Info: 0164-230209 info@bitbybit-nl.eu

dinsdagavond voor beginners vrijdagmorgen gevorderden

uw eigen

Openingstijden: ma.-wo.-do. 16.00 - 21.00 uur vr. - za. - zo. en alle feestdagen 12.00 - 22.00 uur Op dinsdag geslOten

Bergen op Zoom

Frans en spaans

(thais) met rijst voor € 19,90 met nasi of bami € 0,70 extra

maandmenu B

Bergen op Zoom Bergen op Zoom

Van half sept. in Goes

Ons Aziatisch buffet bestaat uit soep, warme en koude gerechten (samen met de sushi meer dan 40 verschillende). Bij onze Teppan Yaki bakplaat kunt u biefstuk, slibtong, garnalen, kipfilet en groente voor u laten gereed maken en er is een ijsbuffet en vers fruit.

(Kinderen van 4 t/m 11 voor E 9,00)

Bergen op Zoom Goes Bergen op Zoom

Computeropleidingen Software op maat, ontw www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws Coaching

Schipper Taal Bel 06-51181564 www.schippertaal.nl

(chinees) met rijst voor € 18,50

AutoCAD basis 10 sept. avond 12 sept. avond 2 okt. dag AutoCAD vervolg 27 nov. avond 4 dec. dag Inventor basis 1 nov. dag

€ 27.50 p.p.

Vrijdag, zaterdag, zondag en feestdagen E 17,50 p.p.

maandmenu a

Info: www.relatieontwikkeling.com Interesse? Kom proeven en neem vrijblijvende deel aan de workshop op 7 september, Burg. Mathonstraat 8, Bergen op Zoom. 6 10,- per persoon. Aanvang 19.30 uur. Aanmelden: c.vaneekeren@kpnmail.nl of tel. 06-22816907

AutoCAD en Inventor

Frisse salade met gegrilde tonijn, sesam en wasabi-schuim of met gelakt speenvarken met balsamico-jus *** Zalmfilet met dille-mosterdsaus of rib eye-steak met pepersaus. *** aardbeien smoothie, fruit en limoncello-ijs

h Buffet AziAtisc

afhalen Onze maandmenu’s zijn ruim voldoende voor 2 personen

Jullie leren omgaan met relatiespanningen, beter communiceren en het delen van emoties.

14-gangen menu “Savarin”

o.a. Breda, Oosterhout, Roosendaal, Bergen op Zoom, Middelburg, Goes

WWW.paRadijsVOgel.infO

Praktische 2daagse relatiecursus voor stellen op zaterdag 29 september en 13 oktober in Bergen op Zoom, door professionele coaches.

uwkrant@vorsselmans.nl

T. 0118 - 556363

Zwaanweg 14 Koudekerke www.dewokvanwalcheren.nl


Complete toiletset: Inbouwreservoir, bedieningspaneel, wandcloset en zitting(soft close) W U IE

911010343 | Villeroy & Boch Subway

N in

t

en

im ort

TS g

ss sa

+

van: € 599,00

van: € 509,00

voor: € 459,-

TOolledig

van: € 499,00

voor: € 398,+

+

v

911010346| Duravit Starck 3

+

+

E li TSvoorde E IL en

on

911010339 | Mocoori 300.0371

voor: € 399+

Stoomcabines: ultra modern, zeer uitgebreid en naar eigen wens samen te stellen! - Thermostaatkraan - LED kleurentherapie

UW

NIE ns

- Ingebouwde regendouche

e

tim

or ass

o in

nt

RIEES E S IN

- 6 massage jets

A AB SHOOMC

- Extra hoge cabine (219 cm) - Keuze uit wit, zwart en transparant glas

ST

100 x 100 cm

90 x 120 cm

140 x 100 cm

De nieuwe whirlpool series: nu nog uitgebreider met 9 massage programma’s! Handdoekset UW

E I N in

s on

Bij een minimale besteding van € 950,-

- Thermostaatkraan

t

en

or

s

as

tim

11 W

|

21 W

|

S

L OO

P

L IR

H

W

22 W

nu:

182,-

Inclusief: Touchscreen bediening!

- Water- en luchtmassage - Ingebouwde radio - LED onderwater kleurentherapie - Automatische vul functie - Bodem-, rug- en zijjets €

nu:

182,-

160 x 80 cm

170 x 80 cm

190 x 90 cm

182 x 122 cm

150 x 150 cm

Bezoek onze webshop:

www.sanitairtotaal.nl

showroom! Bezoek nu onze

Zaagmolen 2a, 4751 VL Oud Gastel (NL) NL: t. 0165 - 30 84 53 | f. 0165 - 30 84 54

Uitgebreide en persoonlijke uitleg!

Bel 0165-308453 voor een showroom afspraak. Deze advertentie is geldig tot en met 30 september 2012. Of zolang de voorraad strekt.

maandag: 09.00 - 20.00 uur dinsdag: 09.00 - 17.30 uur donderdag: 09.00 - 17.30 uur vrijdag: 09.00 - 20.00 uur zaterdag: 09.00 - 16.00 uur woensdag en zondag: gesloten

Daarom shopt u bij Sanitairtotaal Altijd de beste prijs | overzichtelijk en onbeperkte keuze | snelle levertijd | 100% Plash, Mocoori en Varono te bezichtigen in showroom | demonstratieruimte stoomcabines en whirlpools

DBV_20120905.pdf  

DBV_20120905.pdf