Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

B E V E L A N D S E

O P L AG E :

18 JULI 2012 WEEK 29

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

35.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

I

Te l .

599

SPORT

8 111

I

www.internetbode.nl

KERKELIJK NIEUWS

autoruitschade?

JUMPIN’ DE WEEL BIJNA VAN START

076

HONDSHAAIEN UITGEZET IN OOSTERSCHELDE

0113-251700

480.000

VACATURES

Vanaf pagina 8

Politie op zoek naar eigenaren fietsen

Kapelle wil andere 380kv-verbinding

GOES - De politie zoekt de eigenaren van twee fietsen die bij twee fietsendieven zijn aangetroffen. Foto’s van de tweewielers staan op de website van de politie www. politie.nl/zeeland. Vorige week woensdag is een 19-jarige man uit Middelburg aangehouden bij het station in Goes. Hij was in het bezit van één van de fiets. Hij bleek eerder ook een fiets te hebben gestolen. In de nacht van 7 op 8 juli werd bovendien een 29-jarige man uit Reimerswaal aangehouden. Hij had een mountainbike waarvan hij de herkomst niet kon verklaren. Ook hiervan is de eigenaar nog onbekend. Ze kunnen zich met een aankoopbewijs van de fiets melden op het politiebureau.

KAPELLE - De gemeente Kapelle is niet blij met het gekozen tracé voor de nieuwe 380kv-verbinding van Tennet tussen Borssele en Tilburg. Volgens de gemeente wordt het bedrijventerrein Smokkelhoek ‘op een dusdanige manier geraakt dat wij daar zeker schade van gaan ondervinden’, schrijft wethouder Jon Herselman. Hij zegt dat al één ondernemer, die zich er wilde vestigen, is afgehaakt door de komst van de nieuwe hoogspanningsverbinding. De gemeente wil samen met andere ondernemers, die door de komst worden geraakt, in gesprek met Tennet om alternatieven te bespreken. Meer informatie over de verbinding: www.zuid-west380kv.nl.

W E E K B L A D

Speelbossen Kapelle en Wemeldinge

Fietsvierdaagse op de Bevelanden

KAPELLE - Staatsbosbeheer heeft vorige week zijn plannen gepresenteerd voor speelbossen in het Kapelse Bos en Wemeldingse Bos. De organisatie rekent momenteel uit wat de kosten zijn en laat dat in september aan de gemeente weten. Daarna worden de plannen voorgelegd aan de gemeenteraad. Na een positief besluit worden ze aangelegd. Staatsbosbeheer omschrijft speelbossen als plekken ‘waar je van het pad afgaat, waar je hutten bouwt van takken, waar je van de heuvels glijdt en waar hinkstapsprongbomen en waterkliederplekken zijn’. Er zijn al ruim twintig speelbossen in Nederland. Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl.

GOES - De fietspaden op de Bevelanden staan tussen dinsdag 24 en vrijdag 27 juli weer in het teken van de Zeeuwse Fietsvierdaagse. Elke dag zijn er routes van 25, 40 en 60 kilometer uitgezet voor Zeeuwen en fietstoeristen. Start en finish zijn bij Sportpunt Zeeland in Goes. Deelnemers kunnen zelf bepalen wanneer ze vertrekken, zo lang het tussen 8.30 uur en 13.00 uur is. De eindcontroles zijn elke dag om 17.00 uur. De routes leiden deelnemers door de deelnemende gemeenten Goes, Kapelle, Reimerswaal en Noord-Beveland. Vorig jaar namen ruim 1500 mensen deel. Meer informatie over de 24e editie is te vinden op www.fietsvierdaagsezeeland.nl.

GGD Zeeland lanceert Teek-app GOES - GGD Zeeland heeft vorige week een teek-app gelanceerd. Het tekenseizoen is in volle gang. De teek-app is gratis beschikbaar voor iPhone en iPad. Via de app kun je te weten komen hoe je teken en tekenbeten herkent, waar de beestjes zijn, hoe je een tekenbeet kunt voorkomen en wat je moet doen bij een beet. Daarnaast bevat de app een filmpje waarin wordt uitgelegd hoe je een teek verwijdert. Ook kun je via de app melding maken bij de tekenradar. In Zeeland komen veel teken voor met de bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Mogelijk is de teek-app binnenkort beschikbaar voor Android-telefoons. Meer: www.ggdzeeland.nl/teek.

Nieuwe directie voor provincie MIDDELBURG - De provincie heeft een nieuwe directie. Gedeputeerde Staten zijn vorige week dinsdag akkoord gegaan met de benoeming van Ab Smit tot provinciesecretaris en algemeen directeur en Marjolein Plantinga-Leenders tot nieuwe directeur. Smit is momenteel nog gemeentesecretaris en directeur van de gemeente Nijmegen, Plantinga-Leenders is actief als gemeentesecretaris bij de gemeente Bussum. Ze hebben tijdens de sollicitatieprocedure kennisgemaakt met provinciale medewerkers en gesproken met een adviescommissie en de ondernemingsraad. Beide hebben een positief advies gegeven.

KORTGENE - De opening van de winkel van De Korenbloem in Kortgene was zaterdag het sluitstuk van de aankoop, restauratie en exploitatie van de molen. Dit vierde de stichting ‘s middags met een zakkendragersrace, een hindernistocht om het meel van de molen naar de bakker te brengen. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

Voor ontwikkeling locatie Slot Oostende in binnenstad

Goes zoekt creatieve ontwikkelaars GOES - Creativiteit. Dat is wat de gemeente Goes vraagt van marktpartijen, die Slot Oostende aan de SingelsI willen D D ontwikkelen. E L B U De R gemeente G S E is op & zoekV naar E E R S E investeerders en traat in de binnenstadM mee ontwikkelaars, exploitanten. DOOR EUGÈNE DE KOK De restanten van Slot Oostende zijn al deels blootgesteld. Het voormalige kasteel is het oudste gebouw van Goes. In zijn eerste vorm stamt het uit de 12e eeuw. In de loop van de eeuwen is het echter vaak (deels) gesloopt en herbouwd. Jacoba van Beieren is een van de bekendste bewoners van het kasteel. De gemeente wil dat restanten als de oude binnenmuren en gewelven in de kelder - die stammen uit 1300 - weer duidelijk zichtbaar worden voor inwoners en toeristen. De overblijfselen moeten onderdeel worden van ‘een pand met monumentale oorsprong en eigentijdse uitstraling’, zoals de gemeente het omschrijft in een flyer, die speciaal is gemaakt voor ontwikkelaars, investeerders en exploitanten. De gemeente hoopt de locatie met

WEES ONS t OOG, h u i FOTOGRAFEER VOOR ONS Wij roepen onze lezers op ons te bestoken met foto’s van een actuele gebeurtenis in straat, wijk of woonplaats. Insturen kan via foto@internetbode.nl of www.internetbode.nl (button lezersfoto’s, de rest wijst zich vanzelf). Vermeld naam en telefoonnummer. Licht toe waar en wanneer de foto is genomen en wat we precies zien.

marktpartijen te ontwikkelen. ‘We willen samen iets moois neerzetten’, heeft wethouder Loes Meeuwisse van de gemeente Goes vorige week laten optekenen in een persbericht. ‘Het is een uitdaging op deze plek iets van het gevoel van vroeger terug te brengen en tegelijk een moderne onderneming neer te zetten met oog voor detail’. Er staat nog niets vast. Er kan een grand café, restaurant, hotel, al dan niet in combinatie met stadswoningen, kantoren, tuinen of terrassen komen. De gemeente laat het aan ontwikkelaars over. Zij moeten zelf met een plan komen dat past binnen ‘de randvoorwaarden, doelstellingen en hun eigen exploitatie’. In overleg worden de randvoorwaarden vastgesteld. Momenteel vindt archeologischW onderzoek E E plaats. K BDatLheeft A bijvoorD beeld al uitgewezen dat het oude gebouw ronde muren had en dat het terrein pas

s

i

n

d

e

later rechthoekig is geworden. Volgens het gemeentearchief kwam dat door de oprukkende stad. Doorsteek De resultaten van het onderzoek worden verwerkt in een rapport dat meer duidelijkheid moet scheppen over de geschiedenis van de plek en de basis is voor verdere plannen. Naast de herontwikkeling van de locatie wil de gemeente sowieso een doorsteek maken tussen de Singelstraat en Wijngaardstraat. Meer informatie over het project is te vinden op de website van de gemeente Goes of via projectleider Victor de Vries: v.de. vries@goes.nl. Mensen die meer willen weten over de geschiedenis van Slot Oostende kunnen deelnemen aan een gratis rondleiding, die elke week op wisselende dagen plaatsvindt. Meer daarover: www. goes.nl.

r

e

g

i

WESTKAPELLE - Boerderij Plantlust aan de Wijkhuisweg in Oostkapelle is donderdag om 10.00 uur het vertrekpunt van de jaarlijkse Boerenlandrit. Zo’n 2,5 uur later komen de rijtuigen, die worden voortgetrokken door Zeeuwse trekpaarden aan op de boerderij en camping Noordduin van de familie Maljaars aan de Schelpweg in Westkapelle. Rond 14.30 uur gaat de stoet weer terug naar Oostkapelle. De rit wordt georganiseerd door stichting Het Werkend Trekpaard Zeeland. De Boerenlandrit vindt elk jaar op een ander eiland van Zeeland plaats. Met het evenement hopen de deelnemers de trekpaarden onder de aandacht te brengen. Meer: www.trekpaarden.nl.

Inschrijving nog open voor Zing Zeeuws

o

Leeuwenbek Antirrhinum majus Diverse kleuren. Potmaat 19 cm. Per stuk

van 5,99Dvoor

3,99

GroenRijk Goes • Nieuwe Rijksweg 2 D ‘s-Heer Hendrikskinderen • 0113-223359 www.groenrijk.nl • wk 29. Geldig van 18-07 t/m 24-07. OP=OP

Boerenlandrit dit jaar op Walcheren

GOES - Zeeuwse bands en zangers kunnen zich afhankelijk van de categorie nog tot 15 september en 1 oktober inschrijven voor Zing Zeeuws, de provinciale variant op talentenjachten als Idols en Holland’s got talent. Dit keer vindt de wedstrijd plaats op 16 november in Porgy and Bess in Terneuzen. De dialectwedstrijd is georganiseerd door de SCEZ in samenwerking met de stichting De Zeeuwse Taele. Doel is om het gebruik van dialect in de muziek te stimuleren. Muzikanten die tot nu toe in het Engels of Nederlands hebben gezongen en nieuwe muzikanten en bands zijn welkom mee te doen. De spelregels staan op de website www.intzeeuws.nl.


Te Koop: Alles vAn nATuursTeen Brievenbussen, vele modellen, verlichtingspaaltjes, dorpels en vensterbanken op maat gemaakt. tegels voor binnen en buiten, ook keramisch, tafels, wasbakken en douchebakken, enz enz. Wij leveren ook maatwerk. Ons adres is: kamerpolderdijk 10 te oudelande

T. 0113-655418/06-53515345

RAT IN DE VAL

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

(0113) 57 38 81

r u u h c s t i De Fru

ABDIJSTRAAT 2, KAPELLE TEL: 0113-341746

GROENTE EN FRUIT NIEUWE ZEEUWSE AARDAPPELS

(Frieslanders) 5 kilo 2.99 Mooie Trostomaten per kilo 0.99 Zoete Galia Meloen per stuk 0.99 Hollandse Komkommers 2 stuks 0.99 Verse Bospeen 2 bossen 1.25 Zoete Hollandse Kersen Kilo 3.99

FRAMBOZEN, RODE BESSEN, AARDBEIEN en BRAMEN Aanbiedingen geldig van woensdag t/m zaterdag

www.ongediertespecialist.nl

Zungu en zijn broertjes hebben van HomePlan een nieuw huis gekregen en vieren feest. HomePlan bouwt huizen voor aidswezen in Zuid-Afrika. Winnie viert geen feest, zij wacht nog op haar huis. Er wachten nog heel veel kinderen op een huis. Bouwt u mee? Meer weten? www.homeplan.nl

WWW.HOBBYKAS.NL

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

DEZE MAAND BETALEN WIJ VOOR U DE BTW! V.M. WIJ ZIJN I.ANTIE K ZOMERVAN VAN GESLOTE 9 JULI. 14 T/M 2

SMS HOME AAN naar 5757

ZUNGU VIERT FEEST Budget € 350,Alu-pro kas v.a. € 925,Combi-pro kas v.a. € 900,Victoriaanse kas v.a. €1400,Bel voor onze folder/prijslijst

Showterrein met 36 kassen

EmBrEgtS KASSEN gors 70 Hoeven 0165-502506

VAKANTIETIP! 6000 m2 antieke meubelen en (alle) tuinaccessoires Tegen elk aannemelijk bod!

en steun HomePlan met 3 euro per maand

Wij hebben niet het mooiste weer, maar wel de lekkerste specialiteiten! LEKKER VOORDELIG

4 gemarineerde Speklappen + 4 Hamburgers samen Varkensoesters met GRATIS Champignonsaus

5.95

4 stuks

’t Antiekparadijs

Steenbergseweg 45, Lepelstraat 0164 68 63 24

INFORMEER NAAR ONZE LAAGSTE PR IJSGARANTIE OP KOZIJNEN, SERR ES EN ZONWERINGE N Wij heten u van harte welkom in onze showroom voor een ruime keuze in aluminium, kunststof en houten kozijnen, serres en tuinkamers, dakkapellen, carports, garagedeuren en zonwering.

LEKKER VLEES

Italiaanse Kiproerbakschotel Albert Plesmanweg 5, 4462 GC Goes Tel. 0113 - 21 28 20 goes@bergmachines.nl

5.95

500 gram

Tour de France Steaks 3 stuks

4.95 6.00

LEKKER BELEG Voor al uw ETTEN-LEUR: Industrieterrein Vosdonk • Ecustraat 1 • tel. 076 - 50 88 077 Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 9.00 - 17.00 uur WWW.COMATHERM.NL

TUIN- EN PARKMACHINES

JULI aktIe

Autowasstraat

De Walvis

7.

50

Geldig t/m 31 juli 2012

Geldig voor

Lasagna uit eigen keuken 500 gram

Macaroni uit eigen keuken

excelle

nt waspro gramm a (t

500 gram

MET EIGEN WORSTMAKERIJ

Alleen bij De Walvis verkrijgbaar!

livinGstoneWeG 3A

Dagelijks geopend van 08:00 - 18:00 uur

Meld je aan op onze website voor meer kortingsacties!! volg ons op facebook/WasstraatdeWalvis

volg ons op twitter @wasstraatwalvis

2.25 4.95 4.95

Keurslagerij MOL

Keurslagerij VAN VELZEN

www.mol.keurslager.nl

www.vanvelzen.keurslager.nl

Oostwal 36 4461 TJ Goes tel.: 0113-211667 fax: 0113-232006

Zondags geopend van 10:00 - 17:00 uur

www.wasstraatdewalvis.nl

150 gram

LEKKER MAKKELIJK

wv 12,5 0)

Uniek Goes

Orginele Belse Preparee

WaSSeN

Bij 100 gram Seranoham: 100 gram Kipsalade GRATIS!

Dorpsstraat 84, 4413 CE Krabbendijke tel.: 0113-501548


actualiteit

Organisatie blij met aantal deelnemers dat in Nisse aan de start verschijnt

Veel ruiters en paarden bij Jumpin’ de Weel NISSE - Met naar verwachting honderden deelnemers en duizenden bezoekers is de voorbereiding van Jumpin’ de Weel in Nisse in volle gang. Van 19 tot en met 22 juli en van 26 tot en met 29 juli laten de ruiters, amazones en paarden hun dressuur-, men- en springkunsten weer zien. De sportieve prestaties worden afgewisseld met andere activiteiten, zoals een kindermiddag en zomerfair, zodat er genoeg te doen is voor het publiek bij dit gratis toegankelijke evenement. DOOR BRITTA JANSSEN De organisatie van Jumpin’ de Weel is

blij met het deelnemersaantal. Tijdens de dressuur verschijnen er zo’n 160 combinaties aan de start.

Op de startlijst van de mendag stonden vorig jaar 38 aanspanningen en dit jaar 60. ‘In de springrubrieken hebben we met

2000 aanmeldingen een absoluut record bereikt’, schrijft de organisatie op haar website. De inschrijving opende 30 mei om 6.00 uur. ‘Velen hadden kennelijk hun wekker gezet, want anderhalf uur later waren de meeste springrubrieken tot de nok toe gevuld.’ Daarom besloot de organisatie een dag eerder dan gepland - 25 juli vanaf 17.30 uur - met het springen te beginnen. Disciplines Het dressuur vindt plaats van 19 tot en met 21 juli, het mennen op 22 juli en het springen van 25 tot en met 29 juli. Op zaterdag 21 juli wordt het programma uitgebreid met een aantal shows, zoals vrijheidsdressuur van Jesse Drent en Eva Roemaat, een demonstratie op Grand Prixniveau van Jeanine Nieuwenhuis en een ludieke show. Op 22 juli komen de enkelspan-, dubbelspan- en vierspancombinaties in de ring voor een marathon.

‘Wekker gezet voor inschrijving’

Mennen is een van de disciplines die aan bod komen aan de Ambachtsherendijk in Nisse.

ARCHIEFFOTO

De jeugd kan een gratis ritje op een pony maken. Bij de springrubrieken variëren de hindernissen in hoogte van vijftig centimeter voor beginners tot ruim anderhalve meter voor de vergevorderde ruiters en amazones. ‘De startlijst laat weer veel bekende namen zien uit heel Nederland en daarbuiten. Arnold Boerekamps, winnaar van de jubileumrubriek van 2011, zal zijn best doen om zijn titel te verdedigen.

Er zijn echter behoorlijk wat kapers op de kust, want ook in de hoogste rubrieken zijn er inmiddels aardig wat Zeeuwen die goed meedraaien op dit niveau.’ Fair Naast de wedstrijden en demonstraties is er nog veel meer te zien en te doen tijdens Jumpin’ de Weel. Zaterdag 28 juli is er een kindermiddag en zomerfair met kraampjes, snoeperijen, hebbedingen en demonstraties. ‘Er is een oogst- en voltigedemonstratie en er zijn allerlei soorten dieren, zoals alpaca’s, konijnen, ezels en knuffelkoe Clara. Er staat een Belgisch trekpaard klaar waarmee het publiek mag proberen te ringrijden. De stichting Sawasdee verkoopt loten voor een goed doel: kinderen in Cambodja een menswaardiger bestaan bezorgen. Jumpin de Weel is een initiatief van de plaatselijke paardensportvereniging De Weelruiters. De eerste editie vond plaats in 2001, met een eendaags springconcours. Later zijn daar het mennen en de dressuur bijgekomen en inmiddels duurt het evenement acht dagen. Het niveau varieert van kinderen die op hun eerste pony’tje rijden tot wedstrijden voor de internationale subtop. ‘Inmiddels komen er zelfs deelnemers uit Koeweit in de ring.’ Meer informatie Jumpin’ de Weel is te vinden aan de Ambachtsherendijk in Nisse. Het volledige programma is te vinden op www.deweelruiters.nl.

Dit jaar zo’n honderd exemplaren uitgezet in Oosterschelde

Deltapark wil populatie hondshaaien weer op niveau krijgen NEELTJE JANS - Van de honderd hondshaaien die dit jaar worden uitgezet in de Oosterschelde overleeft zeker de helft, denkt Gerard van der Bliek van Deltapark Neeltje Jans. Zij moeten de populatie in het Zeeuwse water weer een impuls geven. Van der Bliek zette vorige week woensdag zo’n twintig haaitjes van ongeveer een jaar oud uit. DOOR EUGÈNE DE KOK Daarnaast liet hij twee kathaaien, een veel zeldzamer soort, los in de getijdenpoelen van het park. Die laatste haaiensoort zullen duikers in de Oosterschelde niet snel te zien krijgen, maar Gerard van der Bliek heeft goede hoop dat de onderwatersporters binnen afzienbare tijd meer hondshaaien op het netvlies krijgen. “Vroeger zagen duikers hem regelmatig, maar de laatste jaren is het bijzonder als ze er eentje tegenkomen.” De populatie hondshaaien in de Oosterschelde is flink gekrompen. De visserij en de komst van de Stormvloedkering zijn daarvoor oorzaken, maar de beestjes beginnen zich ook pas na een paar jaar voort te planten. “Daardoor kom je op een gegeven moment in een soort vicieuze cirkel terecht en komen ze simpelweg niet meer terug.” In Deltapark Neeltje Jans gaat het wel erg goed met de hondshaai, die voorkomt in wateren van Noorwegen tot aan de Ivoorkust, vooral jonge garnalen en kleine zagers eet en tot 80 centimeter lang kan worden. De laatste jaren hebben ze veel eieren in de aquaria gelegd. Een groot deel daarvan is uitgekomen. Het park heeft tal-

loze jonge exemplaren met andere dierenparken uitgewisseld. “Maar op een gegeven moment heb je al die parken gehad”, zegt Van der Bliek. “Daarom hebben we een vergunning aangevraagd om ze uit te zetten in de Oosterschelde, hun natuurlijke habitat. We wilden iets terug geven aan de natuur. We hebben al zo veel genomen.”

‘Zeker de helft overleeft’ De milieuaanvraag is eerst zorgvuldig bekeken door bevoegde instanties, maar na een paar maanden kreeg Deltapark Neeltje Jans groen licht. Van der Bliek heeft sindsdien al meerdere hondshaaien uitgezet in de getijdenpoelen. In totaal gaan er dit jaar ongeveer honderd de Oosterschelde in. Hij denkt dat zeker de helft het overleeft. Ook worden er haaieneieren uitgezet, kort nadat de beesten ze hebben afgezet, zodat ze zich kunnen ontwikkelen in de natuur. Eieren Van der Bliek vindt het jammer dat andere aquaria vanwege ruimtegebrek eieren van hondshaaien vaak euthanaseren door ze

Gerard van der Bliek van Deltapark Neeltje Jans zet een van de ongeveer twintig hondshaaien uit in de getijdenpoelen in de Oosterschelde. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

te bevriezen. Hij wil in gesprek met collega’s om dat in de toekomst een halt toe te roepen, zodat er meer exemplaren in de Nederlandse wateren kunnen worden uitgezet en de populatie weer op niveau kan komen.

Bij het deltapark zullen de komende jaren in ieder geval vaker hondshaaien worden uitgezet, al zal dat niet in zulke grote aantallen gaan als dit jaar. Bij Neeltje Jans zijn er ook kweekprogramma’s voor andere waterdieren, maar Van der Bliek denkt niet

De ideale reclame voor uw bedrijf Drukkerij Vorsselmans levert vele producten die uw zaak opvallend promoten.

dat hij binnenkort ook andere soorten kan uitzetten in de Oosterschelde. “Het programma voor de roggen is succesvol, maar de aantallen zijn nog te klein. Het is nog lang niet genoeg om daarmee weer een populatie op te bouwen.’

Een greep uit de mogelijkheden: displays, plafondhangers, banners, vlaggenlijnen, loterijacties, kraskaarten, ballonnen, stickers, wobblers, schapkaarten en -stroken, flyers, folders,

Professionele reclame-uitingen zijn nog succesvoller in combinatie met een advertentie in de Bode. Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden:

mailings, krantenspecials.

Drukkerij Vorsselmans BV | Bredaseweg 26 | 4881 DE Zundert | Tel. 076 599 81 11 | drukkerij@vorsselmans.nl | www.internetbode.nl PAGINA 3


- 10%

Met korting genieten in uw tuin. - 20%

De Tuin-Kamer heeft verschillende soorten tuinmeubelen van hoge kwaliteit en een uniek ontwerp. Het juiste ontwerp in combinatie met de materialen zorgen voor een echte relax plek bij u in de tuin. Wij bieden alle tuinmeubelen en accessoires zo voordelig mogelijk aan en staan garant voor een goede kwaliteit. Indien u de producten wilt bekijken en ervaren, kunt u terecht in onze showroom. Kom nu snel en profiteer van onze kortingen die wel op lopen t/m 50% korting!

- 30%

- 40%

Tuinmeubelen I Loungesets I Potterie I Parasols I Barbecues I Spas & Sauna’s I Infraroodcabines I Verlichting De Tuin-kamer I Weihoek 14 I 4416PX I Kruiningen I (0113-) 57 24 06 I info@detuin kamer.nl I www.detuin kamer.nl 1

Sliptong kilo

14.95

Noordzeesalade

2.85 Gestoomde makreel 99 2.

150 gram

Star T

antiek | (streek)sieraden | design | kunst | verzamelingen | inboedels

rek Fi

rst Co To bold ntact ly go w here n Dan d o urf jij one’s gone befo je va in het dageli st wel te verd re? jks lev iepe (45, k en van Car n anker

)?!

Inbreng gevraagd voor onze belangrijke

Kunst & Antiek Veiling en VenduVeiling

la

op dinsdag 7 en woensdag 8 augustus

per stuk

Visslaatje UIT EIGEN KEUKEN, per stuk

- 50%

VenduHuis De Jager Goes BV Ringbaan West 2a | 4461 ED Goes 06 42 11 45 42 | www.venduhuisdejager.nl

3.50

Onze weekaanbiedingen van 16-07-12 t/m 21-07-12

Bij aankoop van mosselen, GRATIS SAUS Maandaanbieding: Riba-Riba nieuwe viswinkelformule bij ons in de winkel. Meldt u aan bij ons. Zalmfilet 500 gram 8.25 Garnalenkroketten 4 halen, 3 betalen

Renohome is specialist in renovatie, vernieuwing of in aanschaf van: kozijnen • voordeuren • schuifpuien • dakkapellen • gevelbekleding • rolluiken • garagedeuren • veranda’s terrasoverkapping • parket • laminaat • vloertegels • binnen en buitenzonwering • raamdecoratie • horren

open tijdens de bouwvak

Profiteer* nu van

20% vakantievoordeel

voor elk budget, een passende aanbieding!

oP alle Producten! *vraag naar de voorwaarden

Tot ziens bij:

Vishandel Van As Zeeland B.V. Korringaweg 33 - Yerseke - tel. 0113 - 57 09 30

Pallets

Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157 Minimaal 100 stuks.

Te koop gevraagd

Alle merken auto’s, bussen, +jeeps

Alle bouwjaren. U belt, wij komen direct. Rdw vrijw. Bel Feijen:

06-21939973 of 06-24963738

Vandaag uw auto, jeep of bus v.a. ’96 verkopen. Bel HUGO Contant + RDW. Vrijwaring!

06 - 122 58 443 Ook ’s avonds.

Kloosterweg 4 Kapelle • info@renohome.nl 0113 - 610977 (maandag alleen op afspraak)

Yerseke Culinair Mosselen eteneten in de buitenlucht! ·· Schuif Mosselen in de buitenlucht! aan op de terrassen of stap binnen bij de vele cafe’s &

Schuif aan op de, dieterrassen of stap binnen bij serveren. restaurants in Yerseke deze dag speciale mosselgerechten

de vele cafe's & restaurants in Yerseke. braderie · Uitgebreide stands met verse visproducten Uitgebreide braderie ·· Culinaire delicatessen ·· Zeeuwse Culinaire stands met verse visproducten · Zeewater kinderspeelplein & attracties Zeeuwse open delicatessen ·· Winkels juli

28 Verse oesters eten ·WIN! 10.00 Uw mosselrecept op de menukaart bijvade n horeca. Lever uw recept inopen op zaterdag 16 juli in gesloten envelop. ( U0kunt uurdeze ·aan Winkels 18.0 de pollepels hangen in het dorp ) Prijswinna(a)res krijgt bericht.

Yerseke Culinair Een event met Flair!


actualiteit

Column

Heruitgave ‘… en mijn zuster die heet Kee …’ van Kees Slager

Herinneringen nog steeds boeiend GOES - Het geldt nog altijd als het standaardwerk over Zeeuwse vrouwen in klederdracht: ‘… en mijn zuster die heet Kee …’ Elf jaar na de eerste druk is er nog steeds veel vraag naar het boek. Vandaar dat uitgeverij Den Boer De Ruiter de door Kees Slager geschreven portretten van 33 Borselse boerinnen opnieuw heeft uitgegeven.

Addo Sprangers

DOOR EUGÈNE DE KOK

Dorpspriester U kent ’m vast wel, die reclame van de Koninklijke Landmacht. Huis-, tuin- en keukengebeurtenissen uit het dagelijkse burgerleven worden gespiegeld aan situaties waar militairen voor komen te staan. Een keuze makende uit de twee opties ‘geschikt’ en ‘ongeschikt’ wordt met het aankruisen van het desbetreffende vakje vervolgens duidelijk tot welke categorie de hoofdrolspeler in het wervingsfilmpje behoort. De slampampers, lamzakken, kneuzen, twijfelaars en kanslozen krijgen met het keiharde ‘ongeschikt’ een denkbeeldige schop onder hun reet, terwijl de echte doorzetters en degenen die doortastend en alert zijn bijkans met fanfaregeschal als ‘geschikt’ door Defensie worden binnengehaald. Hebben we daarmee iets nieuws onder de zon? Nee, hoor, Defensie acteert gewoon heel erg old skool. Nog niet zo heel lang geleden bepaalden ouders hier in Nederland immers ook of zoon- of dochterlief wel met een zogenaamde ‘goede partij’ naar huis kwam. In India gingen ze vroeger zelfs nog een stapje verder, las ik onlangs. Dorpspriesters, huwelijksmakelaars en oude tantes werden ingeschakeld om uit te zoeken of iemand wel een goede huwelijkskandidaat was. Om het maar even wat duidelijker te stellen: een zedig meisje dus en geen snollenbol die al op jeugdige leeftijd als afgelikte boterham door het leven gaat. Een jongen dus met een goedbetaalde baan en liefst ook nog welgestelde ouders in plaats van een loser die alleen maar denkt in termen van seks, drugs en rock-‘n’-roll. Een huwelijkskandidaat ook die fysiek top is en geen verborgen medische gebreken kent, zodat er straks bij voorbaat al geen halve Quasimodo in de wieg ligt. De tijden veranderen en tegenwoordig zoeken verontruste ouders in India steeds vaker hun toevlucht tot detectives, zo blijkt. Alleen zij lijken nog in staat dergelijke prangende vragen te beantwoorden in een land waar mensen nog massaal uitgehuwelijkt worden. Tja, dan lijkt mij het concept van de vrije keuze nog altijd het meest hanteerbaar. Mijn nu nog jonge dochters staan straks ongetwijfeld ook met een al dan niet geschikte kandidaat op de stoep, eentje waar ze hopelijk goed over hebben nagedacht en met wie ze verwachten gelukkig te worden. We weten dan snel genoeg wat voor vlees we in de kuip hebben, verwacht ik zo. Geheelonthouder, supporter van de verkeerde voetbalclub en absoluut geen muziekliefhebber? Geeft niet. Zelfs ik mocht blijven. Daar is geen dorpspriester aan te pas gekomen.

Colofon

Kantoor regio Zeeland Damplein 1, 4331 GC Middelburg, Tel. 0118 617 661 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bevelandse Bode Bevelandse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Allegonda Jopse, Annemarie Schrijver Acquisitie Bert Paauwe Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 12.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 10.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 29

De oplossing van deze puzzel is in week 30 te vinden op www.internetbode.nl

Kees Slager zegt in het voorwoord blij te zijn dat hij de vrouwen in 2000 heeft opgezocht. Op dat moment liepen er nog 42 vrouwen in klederdracht rond in de gemeente Borsele. Van de 33 die hij daarvan sprak, zijn er elf jaar later nog twee in leven, blijkt uit de lijst achterin het boek. ‘Ze hebben mij met hun levensverhalen veel aangename en leerzame uren bezorgd’, aldus de auteur over de vrouwen met hun kanten mutsen en gouden oorijzers. Hun verhalen gaan niet alleen over de klederdracht, maar geven een inkijkje in het leven van vrouwen op het platteland in de eerste helft van de 20e eeuw. Sommigen van de geïnterviewden hadden volgens Slager een ijzersterk geheugen en waren geboren vertelsters, anderen spraken minder graag over hun leven, maar in het boek hebben ze allemaal evenveel ruimte gekregen. Daarmee heeft Slager proberen te voorkomen in herhaling te vallen, omdat de levens van de vrouwen veel met elkaar gemeen hebben. Alleen al de namen, schrijft hij in het voorwoord: acht heten er Kee en zeven Janna. Een van de Kee’en in het boek is de in 1899 geboren en in 2002 overleden geboren Kee van ‘t Westeinde-Vermue, die op het moment van het gesprek in de Kraayert in Lewedorp woonde. Op haar 17e mocht ze ‘voor vrouwe gaan spelen’ op de hoeve van haar broer Pier, omdat hij nog niet was getrouwd. ‘Ik weet nog dat moeder me bracht en dat ik vroeg: ‘Wat moet ik nou vanavond eten?’ Allemachtig nog toe! … Dan kun je toch niet zeggen dat ik verwend werd’, deelt ze haar herinneringen. De kermis Volgens Slager is dat typerend voor alle boerinnen in het boek. Geen van de 33 vrouwen heeft meer dan lagere school genoten en ze hebben allemaal een leven van hard werken achter de rug; op het land en in het huishouden. ‘Toen ik een jaar of zestien was, ben ik gaan dienen in Goes bij een mevrouw … Ik verdiende twee gulden in de week … Die mevrouw had geen kinders, maar ze deed zelf niks. En ik moest altijd maar poetsen. Het is gebeurd dat ik de vliering schoon moest maken en dat zij op een stoel zat te kijken terwijl ik werkte. En toen ik klaar was ging zij met haar vinger over de richels’, zegt Kaotje van den Dries-de Jonge uit ‘s-Heerenhoek. Tijd voor iets anders was er niet. ‘Voor bijna alle meisjes uit de Zeeuwse dorpen

De cover van de heruitgave van ‘… en mijn zuster die heet Kee …’ met een van de vele foto’s van Ruden Riemens. FOTO VIA UITGEVERIJ DEN BOER DE RUITER

was de kermis een van de weinige uitjes en ging het ‘moderne leven’ verder aan hen voorbij’. ‘Ik ben Gillis tegengekomen op de kermis van ‘s-Heerenhoek’, zegt Pietje van Garsel-Grim over de ontmoeting met haar man. ‘Hij kwam van Heinkenszand en vroeg of ik een rondje wou dansen. Als je verkering had zag je mekaar meestal alleen op zondagmiddagen. Je moest al lang verkering hebben als hij ook eens op woensdagavond mocht komen … Op mijn 22e ben ik getrouwd’.

En zo is het met bijna alle vrouwen in het boek gegaan. Hun levens leken misschien veel op elkaar, maar het levert 33 op zichzelf staande verhalen op. Zoals Slager zelf zegt zijn ze ‘misschien niet spectaculair, maar wel warm, menselijk, boeiend en aangrijpend’. Ook elf jaar nadat de eerste druk is verschenen. Bij elk verhaal staan foto’s van Ruden Riemens. Het boek ‘… en mijn zuster die heet Kee …’ is te koop bij verschillende boekhandels. ISBN: 9789079875351.

Resultaten enquête Jongerenraad worden verwerkt in nieuw activiteitenprogramma

Jong Noord-Beveland wil dance WISSENKERKE - Een dancefeest voor zestienplussers, strandfeest met barbecue, paintball, meer movietours, een lasergametoernooi, karten en een tekenwedstrijd of workshop. Dit antwoordden jongeren op Noord-Beveland op de vraag van de Jongerenraad welke activiteiten zij graag georganiseerd zien. DOOR BRITTA JANSSEN

© www.sudokusite.eu

Jongerenraad Noord-Beveland enquêteerde in maart alle inwoners in de gemeente van twaalf tot twintig jaar om erachter te komen waaraan ze behoefte hebben en of ze de raad kennen. Daarnaast bekijkt de Jongerenraad of er behoefte is aan vervoer ‘s nachts in de weekenden in de vorm van een discobus. ‘In totaal ging het om 653 personen en 133 mensen hebben de enquête teruggestuurd’, aldus de Jongerenraad. ‘De uitkomsten kunnen als basis dienen bij het organiseren van nieuwe activiteiten en meegenomen worden in de discussie over de leefbaarheid op NoordBeveland.’

extra activiteiten willen. ‘Vooral de groep van zestien jaar en ouder mist wat.’ Vanuit de raad kwam steeds vaker het signaal dat er behoefte is aan vervoer vanuit Goes in de nachten in het weekend. ‘Veel jongeren gaan uit in Goes en vervoer naar huis zorgt soms voor problemen. Een nachtbus zou uitkomst kunnen bieden.’ Om de wensen van de jongeren in beeld te krijgen, vroeg de raad hiernaar in de enquête. ‘De meerderheid is positief over een nachtbus. De zaterdag is de favoriete dag. Tachtig procent van de jongeren gaf deze dag aan tegenover twintig procent op vrijdag.’ Wat de jongeren ervoor willen betalen loopt uiteen. ‘Meestal tussen de vijf en tien euro.’

Discobus Uit de enquête blijkt dat de jongeren graag

Bekendheid In de enquête vroeg de raad de jongeren

PAGINA 5

ook of ze van haar bestaan afwisten. ‘Uit de vorige enquête bleek dat de Jongerenraad zich meer moest profileren. Er gaven toen nog een redelijk aantal jongeren aan dat ze de raad niet kenden. Nu blijkt de bekendheid een stuk verbeterd.’ Sinds september 2007 is de Jongerenraad Noord-Beveland actief. In de afgelopen twee jaar organiseerde ze elke maand wel een activiteit, met uitzondering van de zomermaanden. ‘De vraag naar meer activiteiten is niet meer zo aanwezig als anderhalf jaar geleden, maar de doelgroep van zestien jaar en ouder voelt zich niet goed vertegenwoordigd door de Jongerenraad.’ De raad stelt in september het nieuwe activiteitenplan voor het seizoen 2012-2013 vast en daarin worden de resultaten uit de enquête meegenomen.


Maak de mooiste of leukste foto van het nest jongen

Ooievaars-fotowedstrijd De Mikke

Badminton finale Zeeland

MIDDELBURG - De niet-alledaagse geboorte van drie wilde ooievaars bij vogel- en zoogdieropvang Zeeland De Mikke in Middelburg heeft de medewerkers geïnspireerd tot het uitschrijven van een fotowedstrijd. Tot 1 augustus kunnen mensen foto’s van het nest insturen. Hiermee maken ze kans op prijzen en steunen ze de opvang. twaalf jaar. De jury bestaat uit de fotografen Lex de Meester en Ruben Oreel en De Mikke. “De drie hoofdprijswinnaars krijgen de kans de wereld, en misschien zelfs hun huis, te zien en fotograferen vanuit ooievaarsperspectief tijdens een rondvlucht van dertig minuten vanaf vliegveld Midden-Zeeland.” De winnende foto’s worden groot in museumkwaliteit op aluminium geprint en minimaal vier weken in boekhandel De Drvkkery in Middelburg geëxposeerd. Verder zijn er onder meer cadeaubonnen en toegangskaarten van allerlei zaken te winnen.

Het kersverse ooievaarsgezin is het onderwerp van de fotowedstrijd.

DOOR BRITTA JANSSEN “We zijn erg blij met de komst van de ooievaars, want de geboorte is uniek voor Walcheren”, aldus Ine Thurnim van De Mikke. “De jonge ooievaars groeien als kool en eten zodoende letterlijk gaten in het budget van De Mikke, dat dit eigenlijk niet kan velen. Te meer nu we volledig afhankelijk zijn van donaties en subsidies.” Daarom heeft de opvang de wedstrijd

FOTO DE MIKKE

in het leven geroepen. “Het gebeuren in en om het nest zorgt voor een fantastisch schouwspel en de ooievaars trekken dan ook veel publiek. Daarnaast worden ze veelvuldig gefotografeerd”, vertelt Thurnim hoe het idee voor de wedstrijd ontstond. Om deel te nemen, moet mensen per foto 4,50 euro doneren. De prijzen zijn in drie categorieën te winnen: de mooiste foto’s, de leukste foto’s en de beste foto’s ingestuurd door deelnemers tot en met

Meer informatie De sluitingsdatum voor de wedstrijd is 1 augustus 2012. Inzendingen kunnen worden afgegeven bij De Mikke of gemaild worden naar fotowedstrijd@zeelandnet. nl. Voor elke inzending wordt een donatie van 4,50 euro gevraagd en deelnemers kunnen dit bedrag storten op gironummer 55 45 590 ten name van Vogel- en Zoogdieropvang Zeeland o.v.v. ‘fotowedstrijd’.

Niet tegelijk Ooievaarseieren hoeven niet gelijktijdig uit te komen. Dat is bij het nest bij De Mikke duidelijk te zien. Eén van de jongen is al beduidend groter dan de anderen.

Avondpuzzelrit te Colijnsplaat COLIJNSPLAAT - Op woensdag 25 juli wordt alweer de negende Colijnse autopuzzelrit verreden rondom Colijnsplaat. Aan deze altijd gezellige rit mag iedereen meedoen. De rit is uitgezet voor de A- en B- klasse (ervaren rijders) en C-klasse (onervaren rijders en toeristen). De rit, georganiseerd door MAC De Bevelanden en Ondernemersvereniging Colijns-

plaat, voert over mooie dijkjes en binnenwegen van NoordBeveland. Aan de hand van een eenvoudige beschrijving is het voor iedereen mogelijk om de finish te bereiken. Er liggen mooie prijzen te wachten op de deelnemers en iedereen heeft prijs. Als u van een (auto)puzzelrit houdt, moet u beslist eens deelnemen. Inschrijven voor deze rit van 18.30-19.00 uur in Bistro Zeelandia, Voorstraat 42 Colijnsplaat. Voor nadere inlichtingen: 0113213201; www.macdebevelanden.mysites.nl

Dinja van Liere geselecteerd voor het WK KAPELLE - In Ermelo is de selectie voor het Wereldkampioenschap voor Jonge Dressuurpaarden bekendgemaakt.

Met het paard Duval’s Capri Sonne jr. (v. Rhodium x m. San Remo) is Dinja van Liere uit Kapelle geselecteerd voor het Wereldkampioenschap.

Dinja liet een fantastische proef zien en werd daarmee opgenomen in het team. Het jaarlijkse evenement vindt plaats van 1 tot 5 augustus in het Duitse Verden.

Winnaars badmintonfinale.

GOES - Finale Zeeland beker ging tussen BC ’t Pluumpje en SV Kats 1, uitslag 4-13. MD Patrick de Beule en Theo van de Gruiter tegen David Perquin en Harm Slenter 17-21 , 16-21. VD Ingeborg Gijs en Sanne Holm tegen Nastasja de Smoker en Sylvia van Reeuwijk-Hengstdijk 13-21, 17-21. 1 ME Patrick de Beule-David Perquin 2115, 21-15.

1 VE Ingeborg Gijs-Nastasja de Smoker 1321, 08-21. 2 ME Theo van de Gruiter-Harm Slenter 12-21, 15-21. 2 VE Sanne Holm-Sylvia van Reeuwijk-Hengstdijk 21-19, 16-21, 21-12. 1 GD Sanne Holm en Patrick de Beule tegen Nastasja de Smoker en David Perquin 16-21, 19-21. 2 GD Ingeborg Gijs en Theo van de Gruiter tegen Sylvia van Reeuwijk-Hengstdijk en Harm Slenter 13-21, 16-21.

Schietingen senioren Uitslagen 1 en 2 hoofdvogel en 4 zijvogel Sj.Raas, Kwadendamme 1 zijvogel en 1 kal J.v.d.Dries, Heinkenszand 2 zijvogel H.Hoogstrate, Kloetinge 3 zijvogel A.Dekke, Wolphaartsdijk 2 kal C.Geijs, Goes

3 kal M.Repkes Kwadendamme Vliegende vogel: J.v.d.Dries, P.Maat, J.Wouterse en C.Eversdijk 1 maal; H.Hoogstrate 2 maal. Meeste kleine vogels: P.Vette, Riet Govers, J.Wouterse en C.Eversdijk allen 5 stuks. Volgende schieting is op 15 augustus.

Goede vangst HVKK Kapelle KAPELLE - Onder goede weersomstandigheden werd de 7e beker wedstrijd gevist in het Schelde-RijnKanaal. Dit zou de beste wedstrijd worden, tot nu toe. Vijftien deelnemers en allemaal hadden ze vis, welke club kan dat nog zeggen? Er werden in totaal 34 palingen gevangen, die weer netjes terug werden gezet. De grootste paling werd door Cees Lepoeter gevangen (53cm). De kampioen deze avond was de oudste deelnemer, nl Jan Lepoeter, hij liet zien het nog niet verleerd te zijn, of waren het de wormen.

Uitslag 1. Jan Lepoeter 172cm; 2 Gerard Lepoete 142cm; 3 Kees Koens 131cm; 4 Rinus Zuidweg 128cm; 4 Jan v Koeveringe 128cm; 6 Diky Dingemanse 91cm; 7 Paul Sonke 90cm; 8 Cees Lepoeter 89cm; 9 Leon Smit 86cm; 10 Leo Luteijn 82cm; 11 Duiven melker Rinus Hengsdijk 78cm; 12 Koen Zegers 77cm; 13 Piet Hamelink 76cm; 14 Geerard Priester 52cm; 15 Jan Serier 45cm. Programma Volgende wedstrijd is op zaterdag 4 augustus in het Schelde-Rijn-Kanaal, aanvang 18.00 uur (Westkant).

BEDRIJVIG NIEUWS ADVERTORIAL: ‘Wij doen alles voor uw auto’

LeasePlan benoemt Bosch Car Service tot eerste premium partner Bosch Car Service heeft iets te vieren: LeasePlan Nederland heeft haar benoemd tot eerste Premium leverancier. Drie Zuid-Bevelandse vestigingen bieden daarom al hun klanten een gratis airco controle aan. DOOR ALLEGONDA JOPSE “We zijn er enorm trots op dat Bosch Car Service als eerste organisatie het nieuwe keurmerk van LeasePlan Nederland heeft ontvangen”, vertelt René de Koster, eigenaar van Bosch Car Service Hoogesteger. “Leaserijders kunnen voor reparatie- en onderhoudsbeurten zelf kiezen bij welke garage zij de werkzaamheden onderbrengen. Dit nieuwe keurmerk garandeert hen en uiteraard ook degenen die geen lease auto rijden, de beste service en kwaliteit.” Bosch Car Service is een Nederlandse or-

ganisatie met meer dan 375 vestigingen die een breed scala aan reparatie- en onderhoudsdiensten biedt. “LeasePlan Nederland is de grootste leaseorganisatie van Nederland”, vervolgt De Koster. “Om de kwaliteit naar de leaserijders te waarborgen heeft ze onderzoek gedaan naar alle onderhoudsleveranciers waar zij een contract mee heeft. De bedrijven die op de aspecten kwaliteit, proces en kosten goed tot uitmuntend scoren, krijgen van de leasemaatschappij het keurmerk ‘Premium partner’ toegekend.” Om dit heuglijke feit te vieren bieden de drie vestigingen Bosch Car Service de Muynck in Borssele, Bosch Car Service Hoogesteger in Kapelle en Bosch Car Service Goes al hun klanten, dus niet alleen leaserijders, een gratis airco controle aan. De actie is geldig tot en met 30 september 2012.

Airco “Belangrijk is om de airco om de twee jaar te laten controleren”, laat Jan de Muynck, eigenaar van Bosch Car Service de Muynck, weten. “Het airco systeem verliest gemiddeld tien procent koudemiddel per jaar. Als er te weinig hiervan in zit krijgt de airco compressor op den duur te weinig smering waardoor deze kapot kan gaan. Dat kan honderden euro’s kosten om deze te laten repareren. Het komt vaak voor dat juist tijdens de zomervakantie, als de temperatuur ineens stijgt, de airco kapot gaat en dat is heel vervelend. Tijdens de gratis airco controle wordt de druk en de uitblaastemperatuur gemeten.” Marcel de Moor, eigenaar van de Goese Bosch Car Service garage, adviseert klanten één keer per jaar de airco te laten reinigen. “Onder het dashboard zit de ver-

damper en dat is een broeinest van bacteriën. Als je hier niets aan doet kun je last krijgen van je ogen, irritatie aan de keel en stank.” De Moor verwacht dat het nieuwe keurmerk voor veel nieuwe klanten zorgt. “We merken nu al dat het drukker is. Op de website van LeasePlan Nederland staat

vermeld dat wij het keurmerk hebben gekregen dus kiezen meer leaserijders voor Bosch Car Service. Uiteraard toont het keurmerk ook aan degenen die niet leasen dat we kwaliteit leveren waardoor we verwachten dat zij ook sneller voor Bosch Car Service kiezen.”

Bosch Car Service Goes Dirk Dronkersweg 15a 4462 GA GOES 0113 273665 info@boschcarservicegoes.nl www.boschcarservicegoes.nl Bosch Car Service de Muynck Quistenburg 8 4454 PZ BORSSELE 0113 350863 info@demuynck.nl www.demuynck.nl Bosch Car Service Hoogesteger Dijkwelsestraat 59 4421 AG KAPELLE 0113 341315 info@garagehoogesteger.nl www.boschcarservicehoogesteger.nl PAGINA 6


lief en leed

Familieberichten Begrafenisverzorging Begrafenisverzorging

Corné Vader Corné Vader

Gedenktekens

Tarweakker Tarweakker 23 23 Arnemuiden 43414341 MD MD Arnemuiden Al jaren een vertrouwd gezicht! Al jaren een vertrouwd gezicht!

Grote variatie en korte levertijd, tevens onderhoud.

0118 60 00 25 00 Tel.Tel. 0118 - 60- 25

Wij verzorgen begrafenissen. Wij verzorgen alléénalléén begrafenissen.

Bachweg 2 | 4337 XD Middelburg

Tijdens de bouw vak: showroom open van 10-14 uur

Sandenburghlaan 2a | 4351 RL Veere

Showroom: Stanleyweg 16, Goes. Wij zijn 6 dagen geopend! Bel voor een afspraak: 0113-216555. Bezoek ook: www.natuursteenhuis.nl

Uitvaartcentrum H. Jobse

Telefoon 0118 46 22 05 www.hjobse-uitvaart.nl

FA B R I E K S R E S TA N T E N , M E R K A P PA R AT U U R E N A C C E S S O I R E S

Bedankt voor het vertrouwen afgelopen jaar en we KWALITEITSVLEES UUTin’thet ZEEUWSE LAND ! wensen u een goed en gezond 2012!

Kookworst(eigengemaakt) 0,79 per 100 gram KWALITEITSVLEES UUT ’t ZEEUWSE LAND ! Rundergehakt (mager) 2,99 per 500 gram Luxe gourmetschotel 3,75 p.p.3,99 ( compleet 7,90gram p.p.) Varkensfiletlapjes per 500 Pepersteak/Biefstuk 3,75 per5250 Boeren BBQ al vanaf ,49gram p.p. Kogelbiefstuk 4,75 per 250 gram Nu ook koude vlees en/of visschotels op bestelling!!!

BRUYNZEEL KEUKEN OUTLET

VERSE GROENTEN & FRUIT

Ambachtelijke boerenzuivel

Acties geldig van woensdag 28 december t/m zaterdag 7 januari Oudekamerseweg 7 HEINKENSZAND 0113-568019 www.boerderijwinkelvandamme.nl

\

Acties geldig van woensdag 18 t/m zaterdag 28 juli

Geopend maandag, woensdag, donderdag, vrijdag van:

8.30 - 12.00 uur en 13.00 - 17.00 uur GEOPEND ma-wo-do-vr Oudekamerseweg 7 HEINKENSZAND Zaterdag 8.30 - 12.00 uur en 13.00 - 15.00 uur 8.30-12.00 /13.00-17.00 www.boerderijwinkelvandamme.nl Zondag en dinsdag gesloten zat. 8.30-15.00 uur 0113-568019 FOUTEN VOORBEHOUDEN

FOUTEN VOORBEHOUDEN

! D N E P O E G K A V W U O B E D S

! P O = IE! OP

TIJDEN

T K A E I T VAKAN G

IN T R O K % 0 7 EXTRA:

Uw parketvloer tot 35 m2 geschuurd en behandeld met hardwaxolie (naturel). Nu voor de all-in prijs van E750,- incl. BTW NIEUW: http://webwinkel.wilcoparket.nl Wilco Parket Tel: 0164 - 68 58 52 Vlierbes 10 E-mail: info@wilcoparket.nl 4661 WT Halsteren Website: www.wilcoparket.nl

0,-

5 vanaf € 1 n e t s a lk e ko ol inbouw rs vanaf € 425,o lp ir h W e • ,vaatwass • Boretti asten vanaf € 25 k • Keuken den vanaf € 25,• Werkba

! S N E K U E K G OP OPSLA

Wa ttw e

g

VERSE GROENTEN & FRUIT Gesn. Snijbonen 1,49 per 500 gram Voorgekookte krieltjes 1,25 per p. 2 kilo 500 gram Jonagold/Golden Del. 1,00 Zuurkool uit ‘t vat 1,25 per 500 gram Bosbieten 1,00 per bos Spruiten 0,69 per 500 gram Holl. Kersen 2,99 500 gram Goudreinetten 1,00 per p. 2 kilo Frieslanders 0,50 Ei-bieslook salade 0,89 per p. kilo 100 gram

Dr

eb

be

lst

ra

at

BRUYNZEEL KEUKEN OUTLET

Drebbelstraat 5 4622 RC Bergen op Zoom T: 0164-285314 E: keukenoutlet@bruynzeel.com

AANGEPASTE OPENINGSTIJDEN

TIJDENS DE BOUWVAK (23 JULI T/M 11 AUGUSTUS)

Donderdag: 13:30 - 17:00 uur Vrijdag: 13:30 - 17:00 uur Zaterdag: 09:00 - 13:00 uur

WWW.BRUYNZEELKEUKENOUTLET.NL Alleen uitzoeken en meenemen, dus geen bestellingen of reserveringen

BODEMPRIJZEN • UITZOEKEN • AFREKENEN • MEENEMEN

GOUD IS G€LD TA X AT I E L O U N G E

Uw oude gouden sieraden zijn nog steeds geld waard Zelfs als deze beschadigd of kapot zijn. Wij kopen alle soorten gouden/zilveren sieraden in; art deco, kettingen, ringen, armbanden, oorbellen, gouden tanden, munten en diamanten. Wij betalen hiervoor de hoogst mogelijke dagprijs en betalen u direct contant.

AL MEER DAN EEN HALF JAAR BETALEN WIJ MEER DAN 40 EURO PER GRAM VOOR FIJN GOUD*

Goud is Geld Molenstraat 9a 4701 JK Roosendaal Tel. (0165) 85 22 68 www.goudisgeld.nl

Wij nodigen u graag uit voor een taxatie van uw (oude) juwelen, munten en diamanten vanaf 1 karaat. Op een van de volgende locaties:

Iedere woensdag van 25 juli t/m 29 augustus Openingstijden Maandag 13.00 tot 17.00 u Di. Wo. en Do. 10.00 tot 17.00 u Vrijdag 10.00 tot 18.00 u Zaterdag 10.00 tot 16.00 u Zondag alleen op afspraak

vanaf 10.00 tot 17.00 uur

Amadore Grand Hotel ARION Boulevard Bankert 266, 4382 AC VLISSINGEN

*Prijs is afhankelijk van de dagkoers.

WWW.GOUDISGELD.NL PAGINA 7

UW VAKANTIE ligt ergens verstopt in een la of kast bij u in huis!


Opnieuw Culifair op Even genieten van frietjes en Zeeland Grote Markt Actie Frisse Lucht van Humanitas

GOES - Goese restaurants, de Stichting Gezamenlijke Horea Grote Markt en de gemeente Goes organiseren donderdag 26 juli weer het fairtradeevenement Culifair op de Grote Markt in Goes. In 2011 kwamen veel mensen af op het evenement. Ook bezochten diverse ondernemers uit Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en Brabant de Culifair, zo bleek op de social media. De bezoekers van Culifair kunnen ook dit jaar genieten van diverse fairtrade-gerechten van restaurants in Goes. Op de markt staat een groot loungerestaurant en er is de hele dag livemuziek. Bezoekers kunnen kiezen tussen gerechten van de verschillende restaurants. Naast eten, kunnen de mensen ook kennis-

maken met fairtrade-producten in de verkoopkramen. De bezoekers bewust maken van producten is één van de doelstellingen van het evenement. Er is een gratis chocoladeproeverij en er staan culinaire stands van onder meer de Wereldwinkel, Spelt Bakkers en Stichting Lekker Regionaal Product. De volgende restaurants doen mee: Het Binnenhof, Binnen & Buiten, Margarita en Amuz. Meer informatie: www.fairtradegemeentegoes.nl.

Gratis training sociale vaardigheden voor volwassen GOES - In oktober start het maatschappelijk werk van SMWO een training sociale vaardigheden voor volwassenen.

De training is bedoeld voor iedereen die zich wel eens onzeker voelt in contacten met anderen. Deelnemers aan de training leren meer op zichzelf te vertrouwen en daardoor een gesprek met andere mensen niet meer uit de weg te gaan. De training ‘s-HEER ARENDSKERKE - Een jongen geniet van een lekker bakje friet in speelboerderij ‘t Klokuus in ‘s-Heer Arendskerke. De jongen was woensdag één van de 65 kinderen tussen de zes en twaalf jaar uit Rotterdam en omgeving, die zich een dagje konden uitleven in ‘t Klokuus. De kinderen genoten vorige week in Zeeland van een welverdiende vakantie. Ze waren uitgenodigd in het kader van de actie Frisse Lucht van Humanitas en sliepen een week bij een gastgezin. Humanitas nodigt elk jaar kinderen uit de omgeving van Rotterdam uit, omdat zij vanwege financiële of andere redenen nooit echt op vakantie kunnen. In Zeeland kunnen ze even op adem komen en maken ze kennis met andere leefgewoonten. Het dagje in ‘t Klokuus werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Sint Laurensfonds. Verder is de week gesponsord door het Deltasport Donatiefonds, de Paul Tensen Stichting, de Rabobank en Jeugdsponsorloop Lebo/SVN. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

PvdA-lijsttrekker Samsom wil kerncentrale Borssele eerder sluiten

‘Zeeland uitvalsbasis duurzame energie’

Noord-Beveland komt slecht uit de bus in onderzoek RTL Nieuws

‘Zeeuwse ambulances vaak te laat’ GOES - Met name de gemeente Noord-Beveland komt slecht uit een onderzoek van RTL Nieuws over de aanrijtijden van ambulances. Van de 415 gemeenten in Nederland staat Noord-Beveland op de 408e plaats van gemeenten waar ambulances de aanrijtijden niet halen.

GOES - Zeeland als uitvalsbasis voor de opwekking van duurzame energie. Dat idee opperde PvdA-lijsttrekker DOOR EUGÈNE DE KOK Diederik Samsom vorige week woensdag tijdens een verkiezingsbijeenkomst in podium ‘t Beest in Goes. Hij pleitte voor investeringen in de biobased economy, de Zeeuwse havens als plek waar vanuit offshore windparken Volgens RTL Nieuws komen ambulances ontwikkeld kunnen worden en het ombouwen van de kolencentrale van EPZ naar een biomassacentrale. in 320 van de 415 gemeenten te laat bij

Diederik Samsom in ‘t Beest.

DOOR TOBIAS MANUHUTU PvdA-leider Diederik Samsom deed Goes aan in zijn ‘Zo komt Nederland uit de crisis’-tour vanwege de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Veel vragen uit het publiek gingen over landelijke thema’s, maar Zeeuwse onderwerpen kwamen tevens ter sprake. Zo vroeg

FOTO TOBIAS MANUHUTU

PvdA-wethouder Conny Miermans van de gemeente Borsele wat Samsom vindt van het plan om de kolencentrale van EPZ om te bouwen naar een biomassacentrale. Samsom zei daar voorstander van te zijn. “Er is beleid nodig dat Delta (de grootste aandeelhouder van EPZ, redactie) hieraan geld kan verdienen”, zei de sociaaldemocraat. “Wij willen daarom energiebedrij-

ven verplichten duurzame energie te produceren, want dan lok je investeringen uit. De subsidies die de afgelopen jaren zijn gegeven, zijn aardig voor de start van deze ontwikkelingen. Maar te grillig voor een stabiel investeringsklimaat.” Na afloop van de bijeenkomst zei Samsom desgevraagd dat de kerncentrale in Borssele wat de PvdA betreft ‘eerder dicht kan en moet’ dan 2033. Hij voegde daar wel aan toe dat een vorig kabinet hierover eerder afspraken heeft gemaakt en dat het enorm veel geld kost om die te breken. “Dat is niet het eerste wat ik doe in een regering”, vertelde Samsom. “Het is wel belangrijk. Mijn grote probleem met de centrale is dat die in 2033 meedoet aan de wedstrijd ‘wie heeft de oudste nog draaiende kerncentrale ter wereld?’. Volgens mij moet je die wedstrijd niet willen winnen.” Een ondernemer uit Goes uitte tijdens de bijeenkomst haar zorgen over het vertrek van overheidsinstellingen uit Zeeland. Samsom antwoordde dat zijn partij zich hier tegen heeft verzet. De PvdA-lijsttrekker: “Je kunt er als overheid voor zorgen dat gedurende de periode van krimp, de arbeidsplaatsen op plekken als hier overeind blijven. De makkelijkste manier om dat te doen is, om de rijksdiensten die overal in het land staan, de komende jaren te behouden.” Albert de Vries Samsom zei er vertrouwen in te hebben dat de Middelburgse wethouder Albert de Vries (plek 29 op de PvdA-kandidatenlijst voor de Tweede Kamer) in september plaats mag nemen in de blauwe stoeltjes van de Tweede Kamer. “Ik ga voor meer dan 29 zetels”, aldus Samsom. PAGINA 8

bestaat uit twaalf bijeenkomsten van anderhalf uur op dinsdagmorgen van 9.0010.30 uur. De eerste bijeenkomst is op 2 of 9 oktober. De training wordt gegeven in het kantoor van SMWO aan de ‘s-Heer Elsdorpweg in Goes. Deelname aan de training is gratis. Belangstellenden kunnen contact opnemen met Infopunt SMWO, 0113-277111 of infopunt@smwo.nl. Zij worden dan uitgenodigd voor een intakegesprek.

levensbedreigende situaties. Ze horen dan in een kwartier ter plekke te zijn. Afspraak is dat ze dat in 95 procent van de spoedgevallen ook daadwerkelijk op tijd zijn. In Noord-Beveland wordt die norm bij lange niet gehaald. Ze waren daar in de door RTL onderzochte periode in 135 van de 411 ritten te laat. Dat is 32,8%. Daarmee staat Noord-Beveland op de 408e plaats. Alleen Reimerswaal scoort in Zeeland slechter. Die gemeente staat nog twee plaatsen lager.

Goes scoort het beste van de provincie. Daar komt de ambulance slechts in 5,3 procent van de levensbedreigende situaties te laat. in Middelburg is dat 6,0 procent, in Vlissingen 8,0 procent, in Kapelle 9,3 procent, in Tholen 14,1 procent, in Borsele 17,3 procent en in Veere 19,4 procent. De cijfers voor aanrijtijden bij niet levensbedreigende situaties zijn overal aanmerkelijk beter. Meer informatie De redactie van RTL Nieuws heeft voor het onderzoek aanrijtijden van 1,3 miljoen ambulanceritten in 2010 en 2011 bekeken. Het hele onderzoek is te lezen op www.rtl.nl.

POLITIEBERICHTEN

‘S HEER HENDRIKSKINDEREN Aanhouding voor handel in verdovende middelen: Woensdagavond 11 juli rond 19.25 uur is op de Nieuwe Rijksweg in ‘s Heer Hendrikskinderen een 27-jarige Pool aangehouden op verdenking van handel in verdovende middelen. Hij is ingesloten. HEINKENSZAND Inbraak supermarkt: In de nacht van 12 op 13 juli is er ingebroken in een supermarkt in Heinkenszand. Uit de winkel is een grote hoeveelheid rookwaar weggenomen. Om binnen te komen is een ruit vernield. GOES Jongens stelen horloge: Vrijdagavond 13 juli rond 21.10 uur zijn, aan de Korte Vorststraat in Goes, twee jongens uit Goes (van 14 en 16 jaar oud) aangehouden wegens diefstal van een horloge. Agenten die in de stad liepen in verband met zakkenrollen werden door getuigen aangesproken dat twee jongens, uit een groep die aan de Korte Vorststraat stond, kort daarvoor een horloge hadden weggenomen. De 14-jarige jongen bekende het horloge te hebben weggenomen bij een kraam aan de Markt in Goes. Na de diefstal had hij het horloge over gegeven aan de 16-jarige jongen. Hierop zijn beiden aangehouden. Het horloge is terug gegeven aan de eigenaar. De jongens zijn op het politiebureau gehoord. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Zakkenrollen: Zaterdagmiddag 14 juli rond 12.30 uur is een 61-jarige vrouw uit Goes, in een winkel aan de Grote Markt in Goes, door een zakkenroller bestolen van haar portemonnee. In de portemonnee zaten bankbescheiden en waardepapieren. Woninginbraak: Tussen zaterdagavond 14 juli 21.30 uur en zondagochtend 15 juli 09.00 uur is er ingebroken in een woning aan de Bankertstraat in Goes. De gehele woning is doorzocht maar er is niets weggenomen. Om de woning binnen te komen is een raam opengebroken. Ook twee deuren van de schuur zijn opengebroken.


Bekendmakingen Goes Informatiepagina woensdag 18 juli 2012

www.goes.nl>Inwoner>Nieuws/Actueel>Info Goes Stadskantoor M.A. de Ruijterlaan 2 4461 GE Goes Postadres Postbus 2118 4460 MC Goes T (0113) 249 600 E stadskantoor@goes.nl I www.goes.nl Openingstijden afdeling Publiekszaken ma t/m vr 09.00 - 12.30 uur do-avond 17.00 - 20.00 uur za 10.00 - 12.00 uur Op maandag- t/m donderdagmiddag kunt u alleen na telefonische afspraak geholpen worden. Op vrijdagmiddag zijn alle gemeentelijke diensten gesloten. Openingstijden afdelingen Activering & Inkomensvoorziening en Zorg ma t/m vr 09.00 - 12.30 uur Calamiteitentel. (0113) 249 770 In noodgevallen buiten kantooruren: 06 5329 8141

Geen college spreekuur tijdens zomervakantie Tijdens de zomervakantie vervalt het collegespreekuur. Het eerstvolgende spreekuur is donderdag 16 augustus om 18.30 uur.

Voorontwerp bestemmingsplan ‘Goes West’ Burgemeester en wethouders maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 1.3.1 Besluit ruimtelijke ordening (Bro) bekend dat met ingang van 19 juli 2012 het voorontwerpbestemmingsplan Goes West 6 weken ter inzage ligt. Het voorontwerpbestemmingsplan is tevens digitaal te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl/ web-roo/?planidn=NL.IMRO.0664.BPGW01VO99 en tevens beschikbaar via www.goes.nl/ bestemmingsplannen. Het voorgenomen bestemmingsplan zal de volgende bestemmingsplannen gaan vervangen die vigerend zijn in het plangebied: - Goes West; - Bedrijventerrein Marconistraat; - Binnenstad Zuid; - Binnenstad Centrum; - Nieuw West; - Landelijk gebied; - Nieuwwest Herziening; - Kavel Trimpe; - Buitengebied; - Klein Frankrijk; - Kruising Troelstralaan- Ringbaan West. Het voorontwerp heeft een beheersmatig karakter. Bij het opstellen ervan is grotendeels uitgegaan van de bestaande feitelijke situatie van het plangebied en worden vrijwel geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt, op de deellocaties 10b, c en d en deellocatie 16c uit het Masterplan Goes West na. Gedurende de genoemde termijn kunnen inspraakreacties schriftelijk naar voren worden gebracht op een daartoe bestemd inspraakformulier. Deze formulieren zijn verkrijgbaar bij de receptie van het stadskantoor of te downloaden op www.goes.nl/bestemmingsplannen onder ‘plannen ter inzage’. Voor vragen kunt u contact opnemen met mevrouw drs. M.L. van Mackelenbergh op het telefoonnummer 0113- 249 854 of middels m.van.mackelenbergh@goes.nl.

Wijziging bebouwde komgrens Goes-Kloetinge Burgemeester en wethouders besluiten de (verkeerskundige) bebouwde komgrens Goes-Kloetinge aan te passen. De aanpassing betreft: 1. het verplaatsen van de oostgrens in oostelijke

richting op de Patijnweg; 2. het verplaatsen van de grens aan de noordoostzijde in oostelijke en zuidelijke richting in verband met de in aanbouw zijnde woonwijk Mannee. Zo wordt het noordelijk deel van de Manneeweg en de Hoge Meet toegevoegd aan de bebouwde kom. Dit besluit treedt in werking na de uitvoering van de hierop betrekking hebbende werkzaamheden en plaatsing van daarbij behorende verkeersborden. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedere belanghebbende tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Dit moet gebeuren binnen een termijn van zes weken na de datum van deze bekendmaking. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten: a. de naam en het adres van de indiener; b. de dagtekening; c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; d. de gronden van het bezwaar. Het besluit ligt zes weken na deze publicatie ter inzage.

voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. De op vergunningen/ontheffingen betrekking hebbende stukken liggen gedurende deze periode ter inzage.

Verwijderen voetgangersoversteekplaatsen Burgemeester en wethouders zijn van plan om drie voetgangersoversteekplaatsen aan de ’s-Gravenpolderseweg, gelegen tussen de kruising met de Beukenstraat en de kruising met het Rossinipad te verwijderen. Vanuit landelijke richtlijnen is het wenselijk de voorrangssituatie voor zowel fietsers als voetgangers gelijk te stel-

len. Via het aanbrengen van markering worden de oversteekplaatsen conform deze richtlijnen opnieuw ingericht. Het ontwerpbesluit ligt vanaf 19 juli zes weken ter inzage. Gedurende deze termijn kan een belanghebbende schriftelijk of mondeling een zienswijze omtrent het ontwerpbesluit kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders. Voor het kenbaar maken van een mondelinge zienswijze binnen de genoemde periode is het noodzakelijk tijdig vooraf een afspraak te maken met mevrouw L. Catsman – van de Swaluw via 0113- 249 681.

Aanvragen omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende aanvragen om een omgevingsvergunning hebben ontvangen:

Datum ontvangst

Zaaknummer

locatie

Omschrijving

09-07-2012 09-07-2012 10-07-2012

OMG-2012-0462 OMG-2012-0461 OMG-2012-0464

Het Sas 1 Rooseveltlaan 19 Elenbaasstraat 36

10-07-2012

OMG-2012-0467

Spanjaardstraat 12

• Voor het innemen van een standplaats op de hoek Lange Kerkstraat/Grote Markt te Goes, ter promotie van D66 op 8 september 2012 van 10.00 tot 17.00 uur (verzonden 10 juli 2012).

12-07-2012 13-07-2012

OMG-2012-0470 OMG-2012-0471

Wijngaardstraat 53 Bessestraat 4

14-07-2012

OMG-2012-0469

Het Sas 1

het plaatsen van speeltoestellen het plaatsen van een schutting het slopen van de garage, showroom en werkplaats het uitbreiden van de woning waarbij sprake is van afwijking van het bestemmingsplan (afstand tot perceelsgrens < 3 meter) het aanbrengen van gevelreclame het aanbrengen van gevelbelettering het plaatsen van 2 reclameborden

Verleende vergunningen door de burgemeester:

De publicatie van ontvangen aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen een aanvraag kan geen bezwaar worden gemaakt.

• Voor ontheffing van het sluitingsuur tot 03.00 uur aan Ali Baba, Lombardstraat 4 te Goes (verzonden 10 juli 2012). • Voor het houden van een circusvoorstelling op het parkeerterrein bij de watersportvereniging aan de Zandkreekweg te Wolphaartsdijk op 22 juli 2012 van 19.00 tot 21.00 uur (verzonden 6 juli 2012). • Voor het houden van de Kindervakantieweek Goese Polder achter de kantine van VV Goes aan het Geldeloozepad 5 te Goes van 6 t/m 10 augustus 2012 (verzonden 9 juli 2012). • Voor het houden van de Kindervakantieweek Goes West op de groenstrook aan de Fluitekruidstraat en Evertsenstraat te Goes van 6 t/m 10 augustus 2012 (verzonden 10 juli 2012). • Voor het houden van de Kindervakantieweek Goes Oost op het plein Bisschop Ernststchool/ Jeugdcircus Hogerop en groenstrook Pr. Ireneschool te Goes van 6 t/m 9 augustus 2012 (verzonden 10 juli 2012). • Voor het houden van de Kindervakantieweek ’s Heer Arendskerke op het grasveld tegenover Wissekerkseweg 6 te ’s Heer Arendskerke van 6 t/m 8 augustus 2012 (verzonden 11 juli 2012). • Voor het houden van het evenement All American Sunday aan de Grote Markt, Lange Kerkstraat, Singelstraat en Zusterstraat te Goes op 2 september 2012 van 08.00 tot 24.00 uur (verzonden 6 juli 2012). • Voor het schenken van zwak- alcoholhoudende drank tijdens het evenement All American Sunday aan de Grote Markt te Goes op 2 september 2012 van 10.00 tot 23.00 uur (verzonden 6 juli 2012).

Verleende omgevingsvergunningen

Verleende vergunningen/ontheffingen door burgemeester en wethouders:

Bezwaar Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de datum van verzending van de verleende c.q. geweigerde vergunningen en ontheffingen bezwaar indienen bij burgemeester en wethouders respectievelijk de burgemeester. Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener, dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de motivering van het bezwaar. Indien bezwaar is ingediend, kan de voorzieningenrechter van de rechtbank Middelburg, sector bestuursrecht, Postbus 5015, 4330 KA Middelburg worden verzocht een voorlopige voorziening te treffen als onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen dat vereist. Voor het in behandeling nemen van een verzoek om

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij na toepassing van de reguliere voorbereidingsprocedure de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend:

Datum verzonden

Zaaknummer

locatie

Omschrijving

10-7-2012

OMG-2012-0404

M.A.de Ruijterlaan 31

11-7-2012

OMG-2012-0342

Noordzakweg 24

het legaliseren van een erfafscheiding het bouwen van een loods

Tegen een verleende vergunning kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag van verzending (zie vermelde datum) een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de voorzieningenrechter van de rechtbank Middelburg verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd.

Vergunningen/ontheffingen APV en bijzondere wetten Verleende vergunningen/ontheffingen door burgemeester en wethouders ONTHEFFING ART.8.4 BOUWBESLUIT - v oor een ontheffing van art. 8.4 Bouwbesluit in verband met hei- en trilwerkzaamheden ten behoeve van de bouw van 2 liften op het station in Goes van 22 september 2012 tot en met maandagmorgen 24 september 2012 op het Stationsemplacement te Goes. (verzonden:12-07-2012)

Kennisgeving beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Uitgebreide voorbereidingsprocedure Burgemeester en wethouders van Goes maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht vergunning hebben verleend: Voor: het brandveilig gebruiken m.b.t. de aansluiting van de nieuw te bouwen HuisArtsen Post Locatie : ‘s-Gravenpolderseweg 114 te Goes. Met ingang van 19 juli 2012 tot en met 29 augustus 2012 ligt de verleende vergunning, met de daarop betrekking hebbende stukken, ter inzage. Tegen een verleende vergunning kan gedurende deze termijn gemotiveerd beroep worden ingesteld bij de rechtbank Middelburg door: • een belanghebbende die een zienswijze naar voren heeft gebracht over het ontwerpbesluit; • een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijze naar voren heeft gebracht over het ontwerpbesluit. Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die beroep heeft ingesteld, de voorzieningenrechter van de rechtbank Middelburg verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd.

Melding op basis van artikel 1.26 Bouwbesluit 2012 Burgemeester en wethouders hebben de volgende sloopmelding(en) ontvangen:

Datum melding

locatie

Omschrijving

22-05-2012

Evertsenstraat 17 te Goes

het slopen van een deels leegstaand pand

Meer informatie Tegen meldingen op basis van artikel 1.26 Bouwbesluit 2012 kan geen bezwaar worden gemaakt. www.goes.nl


W W W . B O R S E L E . N L

BORSELS BULLETIN 18 JULI 2012 WEEK 29

REDACTIE GEMEENTE INFO afdeling Bestuursondersteuning, Tel. (0113) 238438 E-mail: publicatie@borsele.nl REDACTIE GEMEENTERAAD raadsgriffier, Tel. (0113) 238440 GEMEENTE BORSELE Gemeenteraad, College van Burgemeester en Wethouders, commissie bezwaarschriften. Postadres: Postbus 1, 4450 AA Heinkenszand. Bezoekadres: Stenevate 10, 4451 KB Heinkenszand. Tel. (0113) 238383, fax (0113) 561385 Openingstijden Burgerzaken: (bezoekadres locatie Ovezande) Maandag 08.30-12.30 uur en ‘s middags op afspraak Dinsdag 08.30-12.30 uur Woensdag 08.30-16.00 uur Donderdag 08.30-12.30 uur en van 17.00 tot 20.00 uur Vrijdag 08.30-12.30 uur Openingstijden ter inzage liggende stukken iedere werkdag van 08.30-12.30 uur E-mail: info@borsele.nl Website: www.borsele.nl Twitter: @gemeenteborsele

VERLEENDE STOOKONTHEFFING Burgemeester en wethouders maken bekend dat ontheffing is verleend van het bepaalde in artikel 10.63, tweede lid, Wet milieubeheer betreffende het in artikel 10.2, eerste lid, Wet milieubeheer en van artikel 5.34 van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Borsele 2011 gestelde verbod voor het zich ontdoen van afvalstoffen door deze buiten de inrichting te verbranden voor: - het verbranden van 3 m³ met bacterievuur besmet snoeihout aan de Grindweg in Ellewoutsdijk, kadastraal bekend N-514. Omdat sprake is geweest van ziek hout, is – in verband met het gevaar van overbrenging van bacterievuur op gezonde planten/bomen – onmiddellijk van de ontheffing gebruik gemaakt. De beschikking en bijbehorende stukken liggen vanaf 19 juli 2012 gedurende zes weken ter inzage bij de afdeling Interne Zaken in het gemeentehuis te Heinkenszand. U kunt de beschikking ook inzien op www.borsele.nl/terinzage. Bezwaar Belanghebbenden kunnen van 19 juli t/m 29 augustus 2012, bezwaar maken tegen de ontheffing. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Borsele. Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift vindt u in de gemeentegids en op www.borsele.nl. Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van de beschikking niet op. Indien u dat wenst te bereiken, kunt u een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de Rechtbank Middelburg, p/a Rechtbank Breda, sector Bestuursrecht, postbus 90006, 4800 PA Breda.

MELDING ARTIKEL 8.40 WET MILIEUBEHEER Burgemeester en wethouders maken bekend dat de volgende melding is ontvangen: op grond van het “ Besluit landbouw (mest) milieubeheer” voor de tijdelijke opslag (maximaal zes maanden) van: - 400 m³ vaste rundveemest aan de Catalijneweg in Borssele, kadastraal bekend B-2934. De melding ligt van 19 juli 2012 tot en met 1 augustus 2012 ter inzage gedurende de openingsuren van het gemeentehuis, Stenevate 10 in Heinkenszand. Voor inlichtingen over deze melding kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke ordening en milieu, tel. nr. (0113) 238383. Meer informatie Tegen meldingen op basis van artikel 8.40 Wet milieubeheer kan geen bezwaar worden gemaakt.

BORSELSE SPRINTER ACTIVITEITENPROGRAMMA Bent u woonachtig in de gemeente Borsele en vindt u het leuk om samen dingen te ondernemen? ‘de Borselse Sprinter’ haalt u op en brengt u thuis. Tenzij anders vermeld, zijn de prijzen incl. de (entree)kosten voor de activiteit en koffie met een koek. Woensdag 18 juli 13.00 – 17.00 uur Zomeractiviteit “Breek de Week”, de Ninohoeve – Oudelande. Kosten: € 5,00 excl. 2 consumpties met gebak Donderdag 19 juli 12.30 – 17.30 uur Zomeractiviteit “Creatieve workshop”, pleisterplaats Boerhaave – Hoedekenskerke. Kosten: € 4,00 excl. 2 consumpties en workshopmateriaal à € 11,00 Dinsdag 24 juli van 13.00 -17.30 uur Rondvaart Veerse meer. Kosten € 22,50. Let op! Activiteit deels rolstoeltoegankelijk; geen invalidentoilet. Woensdag 25 juli van 13.00 - 17.00 uur Zomeractiviteit: Breek de week, Witte Hoeve, Ovezande. Kosten: € 5,00 excl. 2 consumpties met gebak. Vrijdag 27 juli van 13.00 - 17.00 uur Zomeractiviteit: Trekkermuseum met muzikale omlijsting, ‘s-Gravenpolder. Kosten: € 4,00 excl. toegang museum en 2 consumpties. Maandag 30 juli van 13.00 - 17.30 uur Rit naar Zeebrugge e.o.(B). Kosten € 19,00 Dinsdag 31 juli van 13.00 - 17.00 uur Zomeractiviteit: Schaapskooi, Heinkenszand. Kosten: € 4,50 excl. 2 consumpties/koek en excl. natuurwandeling met gids; deze kost € 3,00. Let op! Voor de rondleiding met gids dient u goed ter been te zijn. Woensdag 1 augustus van 13.00 - 17.00 uur Zomeractiviteit: Breek de week, Mary’s Place, Driewegen. Kosten: € 5,00 excl. 2 consumpties met gebak. Donderdag 2 augustus van 13.30 - 19.00 uur Zomeractiviteit: Fort Ellewoutsdijk, met barbecue na, Ellewoutsdijk. Kosten: € 5,25 excl. consumpties en barbecue. (de kosten voor de barbecue bedragen € 15,00 p.p.) Aanmelden? U kunt zich aanmelden voor een activiteit door te bellen met 06 – 52 56 09 82 op de maandag en woensdag van 09.00 – 12.00 uur. Sprinternieuws opvragen? Een uitgebreide beschrijving van de activiteiten vindt u in het maandelijkse Sprinternieuws. Wilt u ook maandelijks gratis het Sprinternieuws ontvangen? Bel het VrijwilligersHuis (0113) 311999 of mail uw adresgegevens naar borselsesprinter@borsele.nl De activiteiten van de Borselse Sprinter komen in aanmerking voor de Bijdrageregeling Minimabeleid van de gemeente Borsele. Voor meer informatie zie www.vrijwilligershuis.nl of neem contact op met de gemeente Borsele, afd. Sociale Zaken, (0113) 238383.

AANVRAGEN OMGEVINGSVERGUNNING REGULIER EN UITGEBREID Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij de volgende aanvragen om omgevingsvergunning hebben ontvangen: Heinkenszand Heinkenszand

Stenevate 12 Eendvogelstraat 1 A

05 juli 2012 10 juli 2012

Kwadendamme

Victoriastraat 6

06 juli 2012

Ovezande

Hoofdstraat 58

03 juli 2012

‘s-Gravenpolder

Spoorstraat 5 B*

27 juni 2012

‘s-Heer Abtskerke Polderweg 29

05 juli 2012

‘s-Heer Abtskerke Polderweg 29

05 juli 2012

het plaatsen van een carport het realiseren van een nieuwe/ bredere toegang tot het ‘Bos van Citters’ het plaatsen van een kap op de garage en het nieuw bouwen van een schuur het kappen van 3 meelbessen, 5 essen, 1 esdoorn en 2 iepen het handelen in strijd met regels ruimtelijke ordening het verwijderen van de asbest dakbedekking het verbouwen van de loods

Aanvragen reguliere procedure De publicatie van de aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen een aanvraag kan geen bezwaarschrift worden ingediend. De aanvragen met een sterretje(*) achter de aanvraag liggen vanaf 19 juli 2012 gedurende 2 weken ter inzage bij de afdeling Bouwen en Wonen. De aanvraag en bijbehorende stukken zijn iedere werkdag in te zien gedurende openingstijden. Belanghebbende kunnen gedurende 2 weken na publicatie een schriftelijke zienswijze indienen tegen een aanvraag. Uw zienswijze kunt u richten aan het college van burgemeester en wethouders van Borsele, postbus 1, 4450 AA Heinkenszand. Verleende omgevingsvergunning regulier Heinkenszand

29 juni 2012

Ovezande

Oosterguitestraat (openbare ruimte) Hoofdstraat 58

Ovezande

Hoofdstraat 58

5 juli 2012

5 juli 2012

het verwijderen 8 bomen (fraxinus ornus) het kappen van 10 bomen (esdoorn) het kappen van 3 meelbessen, 5 essen, 1 esdoorn en 2 iepen

Bezwaar De beschikkingen en bijbehorende stukken liggen vanaf de verzenddatum van het besluit gedurende 6 weken ter inzage bij de afdeling Bouwen en Wonen. De beschikkingen en bijbehorende stukken zijn iedere werkdag in te zien tijdens openingstijden. Belanghebbenden kunnen gedurende 6 weken na de dag waarop de vergunning aan de aanvrager is bekendgemaakt (verzonden), bezwaar maken tegen de verleende vergunning. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Borsele. Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift vindt u in de gemeentegids en op www.borsele.nl. Verleende omgevingsvergunning regulier van rechtswege ‘s-Gravenpolder

Kerkhoekstraat 8

09 juli 2012

het slopen van de bestaande garage en het bouwen van een nieuwe berging

Belanghebbenden kunnen gedurende 6 weken na de dag van publicatie, bezwaar maken tegen de verleende vergunning. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van Borsele. Meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift vindt u in de gemeentegids en op www.borsele.nl.

BURGERZAKEN NAAR OVEZANDE In het kader van de verbouw van het gemeentehuis in Heinkenszand zijn de afdelingen Burgerzaken, Welzijn, Onderwijs, Buitendienst en Woonomgeving, gedurende de verbouw van het gemeentehuis in Heinkenszand, alleen nog te bezoeken op de Locatie Ovezande, Schuttersstraat 4, 441 AT Ovezande. De openingstijden van het gemeentehuis vindt u in de colofon op deze pagina en op www.borsele.nl

ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING V.O.F. STEIJN, OUDE HOONDERTSEDIJK 1, ‘S GRAVENPOLDER Burgemeester en wethouders van Borsele maken bekend dat zij voornemens zijn de vergunningen van V.O.F. Steijn, Oude Hoondertsedijk 1 te ’s Gravenpolder, verleend 21 januari 1997, 15 juli 2003 en 14 december 2010, ambtshalve te wijzigen. De aanpassing van de voorschriften betreft het wijzigen van de voorschriften ten aanzien van de mestopslag. Activiteiten omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders zijn, gelet op artikel 2.31 lid 2 onder b van de Wabo, voor-

nemens medewerking te verlenen aan het plan door middel van het verlenen van een omgevingsvergunning voor: 1 Ambtshalvewijziging Inzage U kunt het ontwerpbesluit samen met de bijbehorende stukken inzien vanaf 18 juli 2012 tot en met 29 augustus 2012 in het gemeentehuis, Stenevate 10 in Heinkenszand. Het gemeentehuis is iedere werkdag geopend van 8.30 tot 12.30 uur. U kunt de stukken ook bekijken op de gemeentelijke website via www.borsele.nl Het is mogelijk dat de gemeente tijdens de termijn van ter inzagelegging nog aanvullende relevante stukken en gegevens over het project ter inzage legt. Zienswijze Tijdens de termijn van ter inzage legging kan eenieder een zienswijze naar voren brengen. Dit kan zowel mondeling als schriftelijk. Schriftelijk zienswijzen kunt u richten aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 1, 4450 AA Heinkenszand. Voor het naar voren brengen van een mondelinge zienswijze verzoeken wij u om uiterlijk één week voor het einde van de ter inzagelegging een afspraak te maken met de afdeling Ruimtelijke Ordening en Milieu. De afdeling is bereikbaar op 0113-238 383. Wij wijzen u erop dat alleen beroep tegen het uiteindelijke besluit kan worden ingediend als u ook een zienswijze heeft ingebracht tegen het ontwerpbesluit en u belanghebbende bent.


V E R V O L G P A G I N A

W W W . B O R S E L E . N L

EVENEMENTENKALENDER

levante stukken en gegevens over het project ter inzage legt.

Van 30 mei tot en met 29 juli exposeren Marijke Schoonen en Henny Teunissen hun werk in Fort Ellewoutsdijk. De expositie: “Stenen verbeelding” is dagelijks te zien in Fort Ellewoutsdijk, fortweg 2 te Ellewoutsdijk van 10.00 tot 16.00 uur.

Beroep Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de datum waarop de vergunning aan de aanvrager is bekendgemaakt, tegen dit besluit beroep instellen bij de Rechtbank Middelburg, postbus 5015, 4330 KA Middelburg. Beroep kan worden ingesteld door: • belanghebbenden die zienswijzen hebben ingebracht tegen het ontwerpbesluit; • adviseurs die gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid advies uit te brengen over het ontwerpbesluit; • belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen te hebben ingebracht tegen het ontwerpbesluit.

Van 11 juli t/m 4 augustus exposeert Willem Behr met olieverven, gemengde technieken en loden beeldjes in galerie ’t KUNSTUUS, Dorpsstraat in Heinkenszand. Openingstijden galerie: wo t/m vr 13 - 18 uur; vr ook 19 - 21 uur en za 10 - 12 en 13 - 16 uur Op 15 augustus houdt de parochie Onze Lieve Vrouw Hemelvaart, Hoofdstraat 60 in Ovezande een lichtprocessie en inzegening van de nieuwe veldkapel. Aanvang 19.00 uur. Deelname is gratis. Info: www.rkovezande.nl onder nieuws. Op 24 augustus 2012 wordt in Nieuwdorp het 3e volleybal toernooi gehouden. De wedstrijden zijn van 17.00 tot 20.30 uur en aansluitend een feestavond tot 01.00 uur.

BESCHIKKING REVISIEVERGUNNING WET ALGEMENE BEPALINGEN OMGEVINGSRECHT SITA RECYCLING SERVICES, POLENWEG 12, NIEUWDORP Burgemeester en wethouders van Borsele maken bekend dat zij voornemens zijn de revisie vergunning van Sita Recycling Services, Polenweg 12, 4455 SX Nieuwdorp te verlenen. Activiteiten omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders zijn, gelet op artikel 2.31 lid 2 onder b van de Wabo, voornemens medewerking te verlenen door middel van het verlenen van een omgevingsvergunning voor: 1 een revisievergunning voor het be- en verwerken , vernietigen of overslaan van afvalstoffen. Inzage U kunt het besluit samen met de bijlagen inzien vanaf 18 juli 2012 tot en met 29 augustus 2012 in het gemeentehuis, Stenevate 10 in Heinkenszand. U kunt het besluit en de bijlagen ook bekijken op de gemeentelijke website via www.borsele.nl Het is mogelijk dat de gemeente tijdens de termijn van ter inzagelegging nog aanvullende re-

Het beroepschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten: naam en adres van de indiener, dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht en de gronden van het beroep. Wij wijzen erop dat het indienen van een beroepschrift de werking van ons besluit niet opschort. Indien u dit wel wenst te bereiken kunt u op basis van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de Rechtbank Middelburg, Postbus 5015, 4330 KA Middelburg. Meer informatie over het indienen van een beroepschrift vindt u in onze gemeentegids en op www.borsele.nl. De brochure bezwaar en beroep tegen een beslissing van de overheid is op verzoek verkrijgbaar bij de gemeente Borsele, telefoonnummer (0113) 238383. Het besluit wordt na afloop van de beroepstermijn van kracht, tenzij gedurende die termijn beroep is ingesteld en een verzoek om voorlopige voorziening is gedaan.

ONTWERP OMGEVINGSVERGUNNING TRENTEWEG 2A TE BORSSELE

Burgemeester en wethouders van Borsele maken bekend dat zij voornemens zijn een omgevingsvergunning te verlenen op het perceel Trenteweg 2a te Borsele voor het opslaan van brandbare stoffen, kadastraal bekend gemeente Borsele, sectie M 1418. Activiteiten omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders zijn, gelet op 2.1 van de Wabo, voornemens medewerking te verlenen aan het plan door middel van het verlenen van een omgevingsvergunning voor: 1. Verandering Inzage U kunt het ontwerpbesluit samen met de bijbehorende stukken inzien vanaf 18 juli 2012 tot en met 29 augustus 2012 in het gemeentehuis,

Stenevate 10 in Heinkenszand. U kunt de stukken ook bekijken op de gemeentelijke website via www.borsele.nl. Het is mogelijk dat de gemeente tijdens de termijn van ter inzagelegging nog aanvullende relevante stukken en gegevens over het project ter inzage legt. Zienswijze Tijdens de termijn van ter inzage legging kan eenieder een zienswijze naar voren brengen. Dit kan zowel mondeling als schriftelijk. Schriftelijk zienswijzen kunt u richten aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 1, 4450 AA Heinkenszand. Voor het naar voren brengen van een mondelinge zienswijze verzoeken wij u om uiterlijk één week voor het einde van de ter inzagelegging een afspraak te maken met de afdeling Ruimtelijke Ordening en Milieu. De afdeling is bereikbaar op 0113-238 383. Wij wijzen u erop dat alleen beroep tegen het uiteindelijke besluit kan worden ingediend als u ook een zienswijze heeft ingebracht tegen het ontwerpbesluit en u belanghebbende bent.

OMGEVINGSVERGUNNING Dijkpaviljoen Zeedijk(ongenummerd) ter hoogte van bungalowpark Scheldeoord in Baarland Burgemeester en wethouders van Borsele maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht een omgevingsvergunning hebben verleend voor de Zeedijk ongenummerd, ter hoogte van bungalowpark Scheldeoord in Baarland, kadastraal bekend als sectie S, nummer 490. Inhoud plan Het plan waarvoor vergunning is verleend, behelst het bouwen en exploiteren van een dijkpaviljoen op het perceel. Het plan is in strijd met het geldende bestemmingsplan ‘Borsels Buiten’. Activiteiten omgevingsvergunning Gelet op 2.1 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht heeft de voor het plan verleende omgevingsvergunning betrekking op: - het gebruik van gronden en bouwwerken in strijd met een bestemmingsplan. - Het bouwen van een gebouw. - Het uitvoeren voeren van werkzaamheden, geen bouwwerkzaamheden zijnde. In de vergunning is een instandhoudingtermijn van vijf jaar opgenomen. Inzage Het besluit is op 6 juli 2012 bekendgemaakt aan aanvrager. U kunt het besluit omgevingsvergunning samen met de bijbehorende stukken inzien vanaf 6 juli 2012 t/m 17 augustus 2012 (beroepstermijn). De stukken liggen ter inzage in het gemeentehuis, Stenevate 10 in Heinkenszand. U kunt

Vochtige Pastorale Nisse

de stukken ook bekijken op de gemeentelijke website via www.borsele.nl. Beroep Tegen het besluit omgevingsvergunning kan beroep worden ingesteld door: - een belanghebbende die tijdig een zienswijze naar voren heeft gebracht tegen het ontwerpbesluit. - een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet tijdig een zienswijze naar voren heeft gebracht tegen het ontwerpbesluit. - belanghebbende die willen opkomen tegen de wijzigingen die bij het nemen van het besluit ten opzichte van het ontwerp zijn aangebracht. U kunt beroep instellen bij de Rechtbank Middelburg, Postbus 5015, 4330 KA Middelburg. De beroepstermijn loopt van 6 juli 2012 t/m 17 augustus 2012. Degene die beroep heeft ingesteld en een spoedeisend belang heeft, kan een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Middelburg. Inwerkingtreding besluit Het besluit omgevingsvergunning treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, wordt de werking van het besluit opgeschort totdat op het verzoek is beslist.

BERICHT VAN DE WERKGROEP BEGRAAFPLAATS NIEUWDORP In een aantal kernen van de gemeente Borsele zijn werkgroepen opgericht die onderhoud gaan plegen aan grafstenen op begraafplaatsen. Het onderhoud bestaat uit schoonmaakwerkzaamheden en kleine reparaties. Dit onderhoud betreft de grafstenen die voor 1970 geplaatst zijn en grafstenen waarvoor gedurende veertig jaar grafrechten zijn betaald. Voor de algemene begraafplaats aan de Korenweg is door de Stichting Landschapsbeheer Zeeland in overleg met de werkgroep een werkplan gemaakt. Binnenkort wordt met de werkzaamheden gestart. Nabestaanden die bezwaar hebben tegen het onderhoud aan betreffende stenen van een familielid kunnen dit kenbaar maken aan de werkgroep via telefoonnummer 0113-613794. Bij restauratie of groot onderhoud van een grafsteen zal door de werkgroep vooraf goedkeuring gevraagd worden aan de nabestaanden. Vrijwilligers die deel willen uitmaken van de werkgroep worden uitgenodigd om zich op te geven bij Sam van Gurp (tel 613794, mail sjvangurp@kliksafe.nl).

AV’56

Hardlopen in groepsverband GOES - Op woensdag 22 augustus en donderdag 23 augustus beginnen de nieuwe starters loopgroepen bij atletiekvereniging AV’56. Dit is de kans om op een gezonde manier in groepsverband onder deskundige begeleiding op verantwoorde manier te beginnen met hardlopen. Momenteel bestaat er heel veel belangstelling om te beginnen met hardlopen. De atletiekvereniging voor Goes en De Bevelanden AV’56 is in het voorjaar gestart met haar eerste starters loopgroe-

pen die voor een grote groep hardloopstarters inmiddels succesvol is afgerond. Vanwege dit grote succes en signalen van mensen die ook willen ‘leren’ hardlopen is er besloten medio augustus nieuwe starters groepen te beginnen. Om teleurstelling te voorkomen adviseert AV’56 je om je tijdig op te geven omdat er een maximaal aantal van 100 lopers door het trainers-team in de diverse groepen begeleid kunnen worden. Meer informatie of aanmelden: Jos den Hollander 06-41841118, av56start@zeelandnet.nl, www.av56.nl

Zeeuws Elftal in Vlissingen GOES - De Zeeuwse selectie komt op zondag 22 juli om 14.30 uur opnieuw in actie.

Ditmaal zal de Schotse bekerfinalist FC Hibernian uit Edinburgh de tegenstander zijn. Hibernian, viermaal landskampioen en uitkomend in de Schotse Premier League, is op een Europese tournee en zal na wedstrijden tegen Rapid Boekarest, Lierse SK, OHV Leuven al behoorlijk op niveau zijn als het speelt tegen de mannen van Dolf Roks. Een NISSE - Met ruim twintig optredens in uiteenlopende muziekgenres op vijf verschillende podia was het programma van het 17e Muziek- groot aantal spelers, dat ook aantrad tegen festival Pastorale Nisse afgelopen weekend ingevuld. Helaas moesten de muzikanten en bezoekers rekening houden met regen, maar de helaas, door slechte weersomstandighedat weerhield veel mensen er niet van om het evenement te bezoeken. FOTO BENNIE KRAJENBRINK den, wat ingekorte wedstrijd tegen Lierse PAGINA 11

SK, zal ook aanwezig zijn op het sportveld aan de Irislaan, waar VC Vlissingen als gastheer optreedt. De VCV-ers Joan van Belzen, Tim van Hasselt, Thomas Ragut, Jonathan Constancia en Randy de Dreu zitten in de Zeeuwse selectie. Hoofdklasser Hoek zegde zijn medewerking toe in het afstaan van spelers voor deze wedstrijd. Voorverkoopadressen toegangskaarten: Vlissingen: café De Dwaes, Kleine Markt 11, Telemasters, Scheldestraat 40, Primera, Lange Zelke 2; Primera, Kanaalstraat 4 OostSouburg, Primera, Korte Delft 7 Middelburg, Primera, Langstraat 45 Arnemuiden.


Onder andere Andermans Veren, Maarten van Roozendaal en Lenny Kuhr

Samen de maatschappij veiliger maken

Nieuw programma Borsele Cultureel Doe mee met Burgernet

HEINKENSZAND - Andermans Veren, Rapalje, Lenny Kuhr en Maarten van Roozendaal zijn een paar van de namen HEINKENSZAND - Zeeland was de eerste provincie van Nederland waarin die komend seizoen zijn te zien in het kader van Borsele Cultureel. De voorstellingen vinden plaats in De Stenge alle gemeenten zich aanmeldden voor Burgernet. Maar dat betekent niet dat nieuwe deelnemers - de Zeeuwen - niet meer welkom zijn bij dit landein Heinkenszand. lijke samenwerkingsverband tussen burgers, gemeenten en politie om via telefoon en e-mail de veiligheid in de samenleving te verbeteren. Burgers zijn hierbij extra ogen voor de politie. DOOR BRITTA JANSSEN Hoe meer mensen zich bij Burgernet aansluiten, hoe beter het werkt. Iedereen van zestien jaar en ouder, met een vaste of mobiele telefoon of e-mail, kan meedoen. Meldkamer Bij Burgernet stuurt de meldkamer van de politie bij bijvoorbeeld een vermist kind een bericht naar deelnemers in één of meer gemeenten in de buurt met een signalement, zodat zij kunnen uitkijken naar dit kind en zo de politie helpen. De deelnemers doen dit gewoon vanuit hun woning, op straat of vanaf de werkplek. Met één druk op de knop kan een groep mensen vanuit de meldkamer gewaarschuwd worden. Zij krijgen het ook te weten als de ac-

tie gestopt is. Dat kan na enkele uren zijn, bijvoorbeeld bij een gezochte auto, maar ook enkele dagen, bij een vermissing. Burgernet wordt ingezet bij dringende zaken waarbij de politie een duidelijk signalement heeft, zoals bijvoorbeeld een inbraak, doorrijden na een aanrijding of tasjesroof. Burgernet werkt ook andersom, als voorlichtingsmiddel. Burgers kunnen gealarmeerd worden als er in de buurt bijvoorbeeld een grote brand is. Maar het systeem is tot nu toe vooral ingezet voor opsporing. Aanmelden Op de website www.burgernet.nl is meer informatie over Burgernet en aanmelding hiervoor te vinden.

Hoe werkt Burgernet? ‘Het jaarfeest van Sint Hilarius’ is de eerste voorstelling van het nieuwe seizoen van Borsele Cultureel.

DOOR EUGÈNE DE KOK Uitzondering op de regel is de kindervoorstelling ‘Het jaarfeest van Sint Hilarius’. Het verhaal van theaterduo Hilaria over een middeleeuws feest waarop uit het niets een ongenode gast opduikt is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar. De voorstelling begint zaterdag 1 september om 15.00 uur. De andere activiteiten vinden plaats in De Stenge in Heinkenszand. Het seizoen in het congrescentrum wordt geopend door Avro’s Andermans Veren Live. Het vijftal Jelle Amersfoort, Johan Hoogenboom, Bas Marée, Anouk Dorfmann en Jurrit de Bode brengt op vrijdag 21 september een try-out van het programma ‘Voor de prijzen en de roem’. De gezamenlijke voorstelling van de theatertalenten Martijn Oosterhuis en Thijs Kemperink op 26 oktober staat

ook te boek als een try-out. ‘Fascinerend en sfeervol’ is het Balkangeluid van het multinationale ensemble Etnosaraj. Zij bezoeken op vrijdag 16 november De Stenge. In december zijn geen voorstellingen geboekt, maar in januari is zowel ‘Coupure’ van Theaterproductiehuis Zeelandia (vrijdag 11 januari) als ‘Hearts of steel’ van het Keltische muziekgezelschap Rapalje, dat al meer dan 2000 optredens in binnen- en buitenland achter haar naam heeft staan, te zien. Die laatste show staat in de agenda voor vrijdag 25 januari. Liefdeslied Daarna komt nog een aantal bekende namen langs als Maarten van Roozendaal met zijn voorstelling ‘De gemene deler’ op zaterdag 23 februari, Niet schieten met ‘Vrouwen willen maar één ding’ (vrijdag 29 maart), Lenny Kuhr met ‘Liefdeslied’ op

FOTO HILARIA.NL

vrijdag 15 maart en de fadogroep Quatro Ventos met ‘Mitos e lendas’ op zaterdag 20 april. Een week voor die laatste voorstelling staat de tweede kinderactiviteit van het seizoen gepland. Dan is in Heinkenszand Cowboy Billie Boem te zien met ‘De cowboy en de indiaan koken erop los’, een muziektheatershow voor kinderen waar ook ouders van zullen genieten. Doordat de Culturele Raad Borsele zich heeft aangesloten bij stichting Cultuurpodia Zeeland is er een nieuw kaartverkoopsysteem. Hiermee is het makkelijker te reserveren of tickets te bestellen en betalen via internet. Theaterliefhebbers die niet online willen boeken, kunnen nog steeds kaarten reserveren via het Vrijwilligershuis in ‘s-Gravenpolder. Telefoon: 0113-311999. Meer informatie over de voorstellingen en het nieuwe kaartverkoopsysteem: www. cultureleraadborsele.nl.

Tijdens verbouwing locatie Heinkenszand

Deel gemeentehuis nu in Ovezande

OVEZANDE - Vanwege de verbouwing van het gemeentehuis in Heinkenszand zijn de afdelingen burgerzaken, welzijn, woonomgeving en buitendienst voorlopig alleen te bezoeken op de locatie aan de Schuttersstraat 4 in Ovezande. De medewerkers zijn daar ondergebracht in het voormalige schoolgebouw. In Heinkenszand kunnen klanten van bovengenoemde afdelingen voorlopig niet terecht. Het geldt bijvoorbeeld voor mensen die een paspoort willen aanvragen en ophalen. Een routebeschrijving en de openingstijden zijn te vinden op de website van de gemeente Borsele: www.borsele.nl. Klik op nieuwsberichten. FOTO’S GEMEENTE BORSELE PAGINA 12

1. De meldkamer van de politie ontvangt een melding en vervolgens stuurt de meldkamermedewerker de politie hierop af. 2. Bij een duidelijk signalement schakelt de meldkamer meteen ook Burgernet in. 3. De meldkamer geeft een bericht door aan alle Burgernetdeelnemers in het gebied van de melding, via een ingesproken telefoonbericht of sms. 4. Aan de hand van de door Burgernetdeelnemers gemelde informatie kan de politie het zoekgebied vergroten of verplaatsen. 5. Het vergroten van het zoekgebied betekent dat de meldkamer ook Burgernetdeelnemers in aangrenzend gebied inschakelt. 6. Na afloop ontvangen alle ingeschakelde Burgernetdeelnemers een bericht over de afloop van de actie.

Bij de tijdelijke locatie van de gemeente Borsele

Jodiumpillen nu ook in Ovezande OVEZANDE - Borselenaren kunnen sinds juni nieuwe jodiumtabletten afhalen bij het gemeentehuis in Heinkenszand en ook bij de tijdelijke locatie in Ovezande. Jodiumtabletten beschermen mensen tegen radioactief jodium dat bij een kernongeval kan vrijkomen. Sinds maart 2010 kunnen inwoners van (delen van) de gemeenten Bergen op Zoom, Borsele, Goes, Hulst, Middelburg, Reimerswaal, Roosendaal, Sluis, Terneuzen, Vlissingen en Woensdrecht jodiumtabletten afhalen bij hun gemeente. De houdbaarheid van deze tabletten is vorige maand verlopen. Vanaf 1 juni 2012 zijn de oude jodiumtabletten vervangen. Veranderingen Er is een aantal veranderingen in de nieuwe jodiumtabletten ten opzichte van de jodiumtabletten die in 2010 zijn verstrekt. Met het beschikbaar stellen van jodiumtabletten in 2010, sloot de Nederlandse overheid aan bij de werkwijze van België, waar toen al jodiumtabletten vooraf werden verspreid aan inwoners. In 2011 heeft België haar campagne rondom jodiumtabletten vernieuwd. De Nederlandse overheid sluit ook nu weer aan bij België. Jonger Op basis van onderzoek is het advies met betrekking tot de leeftijdsgrens voor inname van jodiumtabletten nu in beide landen verlaagd van 45 jaar naar 40 jaar. Het advies blijft: hoe jonger, hoe belangrijker om zich tegen de negatieve effecten van radioactief jodium te beschermen. Boven 40 jaar is het advies - op basis van onderzoeken- om de tabletten niet te slikken, omdat vanaf deze leeftijd er geen verhoogd risico op schildklierkanker is aangetoond. Het innemen van de jodiumtabletten heeft boven 40 jaar wel beperkte risico’s op allergie en schildklierfunctiestoornissen. Volwassen personen ouder dan 40 jaar en mensen met schildklierafwijkingen nemen het beste vooraf contact met hun behandelend arts op om nut en/

of noodzaak van de eventuele inname van jodiumtabletten te bespreken. Ook de samenstelling van de nieuwe tabletten is nu gelijk aan de tabletten die in België sinds 2011 aan inwoners worden verstrekt. De nieuwe jodiumtabletten die vanaf 1 juni 2012 op de gemeentehuizen liggen, zijn tien jaar houdbaar. Aan het ophalen van de nieuwe jodiumtabletten is geen termijn verbonden. Oude jodiumtabletten De in 2010 verstrekte jodiumtabletten mogen niet weggegooid worden in de afvalcontainer, omdat dit slecht is voor het milieu. Inwoners kunnen de oude jodiumtabletten inleveren bij de milieustraat bij het klein chemisch afval of inleveren bij de apotheek, zoals men ook met andere verouderde geneesmiddelen doet. Werking jodiumtabletten De gemeenten die de tabletten verspreiden, liggen binnen tien kilometer van de kerncentrale van Borssele of twintig kilometer van de kerncentrale van Doel. Jodiumtabletten mogen alleen na instructie van de overheid worden ingenomen. Het tablet biedt uitsluitend bescherming als het op het juiste moment wordt ingenomen. Verspreiding najaar Het Algemeen Bestuur van de Veiligheidsregio Zeeland heeft in de vergadering van 24 mei ingestemd met het voorstel om in het najaar van 2012 over te gaan tot de tweede fase van de verspreiding van jodiumtabletten. Deze tweede fase betreft een huis-aan-huis verspreiding van jodiumtabletten met als doel een grotere beschikbaarheid van tabletten onder de doelgroep te bereiken. De details van deze wijze van verspreiding en de communicatie hierover richting inwoners wordt de komende tijd door een projectgroep uitgewerkt.


WEGGEMANS BV

Bespaar direct op uw energie rekening! Profiteer nu tijdelijk van 15% subsidie op VerdegroSolar® zonnepanelen!

METAALBEWERKINGSBEDRIJF

n IES / i t s i l a i c Spe STRUCT ATING

L LCONVELBEP A A T E S EN G DAK

RENOVATIE BESTAANDE EN ASBESTHOUDENDE DAKEN • nieuwbouw agrarische loodsen & bedrijfspanden volledig in eigen beheer • profielplaten, dakpanplaten en potdekselprofielen uit eigen productie • geïsoleerde sandwichpanelen tbv dak & gevel • zetterij tot 8.000 mm o.a. onderhoudsvrije boeidelen • transport en kraanwerk • aluminium getrokken goten uit 1 stuk

Setprijs q 999,– - 15% subsidie

q 849,15

Metaalbewerkingsbedrijf Weggemans BV | Sportlaan 4 | 4695 BA Sint-Maartensdijk tel. : 0166-664105 | email : info@weggemans.info | website : www.weggemans.info

Uw totaalprijs incl. 15% subsidie*

Wegens uitbreiding van onze werkzaamheden zijn wij met spoed op zoek naar een

Systeem- werkplekbeheerder (40 uur p/w) De werkzaamheden vinden plaats op diverse locaties tussen Rotterdam en Antwerpen. Functie eisen: - MBO+ afgerond - Min 2 jaar relevante werkervaring - Kennis van Microsoft systemen Server/AD/Exchange/SQL - Goede kennis van Windows XP en Windows 7 - Rijbewijs - Pré; kennis van Hyper-V en Linux omgevingen, A+ - Goede beheersing in woord en geschrift in de Nederlandse en Engelse taal Aanbod en Inlichtingen - Salaris van ! 2200 tot ! 2600 bruto! - 25 vakantiedagen - Reiskostenvergoeding - Telefoon + notebook - Mogelijkheid tot het volgen van trainingen

COMPLETE 650 Wp SET 3 zonnepanelen + 1 omvormer + aansluitmateriaal = plug-and-play

Bestel online of bezoek onze showroom: Munnikenheiweg 59, Etten-Leur Open op werkdagen van 09.00-16.30 uur & zaterdag van 09.00-13.00 uur

Spreekt deze vacature je aan of wil je meer info? Stuur dan binnen 7 dagen na de verschijningsdatum je CV naar michel@mitch-it.nl of bel 0168371718

Een plant voor elke tuin!

Hortensiaweken!

Voor andere sets en úw rendement bezoekt u onze website

www.VerdegroSolar.nl

*Kijk voor meer informatie op www.agentschapnl.nl

”Die ene druppel. Die doet er toe.” - Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds gratis plaatsing

ZOMERVOORDEEL BIJ AUTO STURM

De Hyundai i10 i-Drive Cool met

Nog steeds alle buitenpotterie

20% korting (excl. manden en Elho)

Een Hortensia is een plant die past in iedere tuin. En ook in pot of bak zorgt de Hortensia voor een hele zomer bloeiplezier!! Kom kijken naar ons ruim assortiment (meer dan 50 soorten!!) mooie bloeiende Hortensia’s

Vanaf € 6,99 Ook hebben we nog volop bloeiende vaste planten en mooie heesters. Alle eenja rige perken hangpla nten: Alle bloeie nde kuipplant en: -50%

Grintweg 79 - 4401 ND Yerseke tel. 0113 - 57 20 75 verkoop@tuincentrum-nieuwenhuijse.nl - www.tuincentrum-nieuwenhuijse.nl

• Airconditioning • Radio/CD-/mp3-speler • Elektrisch bedienbare ramen voor • Bestuurderstoel in hoogte verstelbaar • Centrale deurvergrendeling • Stuurbekrachtiging • Wegenbelastingvrij • Incl. metallic lak • Incl. afleverkosten

Rijklaar voor

€ 9.995,Gecombineerd brandstofverbruik: 4,6 - 5,5 (l/100 km) / 21,7 - 18,2 (km/l); CO2 - emissie: 108 - 129 (g/km). Uitstoot- en brandstofverbruikgegevens zijn gebaseerd op tests die zijn uitgevoerd volgens Europese Verordening 715/2007/EEG.

w w w.hyundai.nl

GENOEMDE PRIJZEN ZIJN INCL. BTW, BPM, KOSTEN RIJKLAAR MAKEN, LAKTOESLAG EN VERWIJDERINGSBIJDRAGE. AFGEBEELD MODEL KAN AFWIJKEN VAN STANDAARDUITVOERING. ENERGIELABEL IS AFHANKELIJK VAN DE VERKRIJGBARE UITVOERING. DRUK- EN ZETFOUTEN VOORBEHOUDEN. VRAAG UW DEALER NAAR DE VOORWAARDEN. NIET IN COMBINATIE MET ANDERE ACTIES.

AUTO STURM B.V. AMUNDSENWEG 39, GOES, TEL. 0113-602000, WWW.HYUNDAI.NL/AUTOSTURM-GOES NOORDWEG 467, MIDDELBURG, TEL. 0118-612042, WWW.HYUNDAI.NL/AUTOSTURM-MIDDELBURG

TM


Sjors Huisman (16) uit Kapelle doet volgende maand een gooi naar wereldtitel twirlen

‘Ik wil zover mogelijk komen’

Arjan Poleij pakt zege in Philippine

KAPELLE - Om zijn zenuwen even te vergeten, is Sjors Huisman nu lekker op vakantie, maar daarna gaat het gebeu- GOES - Tijdens de jeugdronde van dde Greijdanus 6e, Jesper Martijn 8e en ren: van 2 tot en met 5 augustus neemt de 16-jarige Kapellenaar in Parijs deel aan het wereldkampioenschap twirling. Philippine reden de jeugdrenners Daphne Mesu 9e.

Sjors gaat begin augustus in Parijs voor de wereldtitel twirlen.

DOOR BRITTA JANSSEN Twirlende heren zie je niet vaak. Sjors is het enige mannelijke lid van ‘zijn’ vereniging Twirl en Dancefactory in Kapelle en volgens zijn moeder Willemien is het een aantal jaren geleden dat er een mannelijke twirler voor Nederland naar het WK mocht. Dit maakt Sjors’ deelname aan het wereldkampioenschap nog specialer. “Mensen zeggen ook wel eens dat ze het bijzonder vinden dat ik dit doe”, vertelt Sjors. De Kapellenaar ontdekte het twirlen via een

FOTO PRIVÉBEZIT

project van school, zo’n zes jaar geleden. “Daarbij kon je verschillende sporten uitproberen en ik vond dit leuk, vanwege de diversiteit. Ook kun je er je emoties goed in kwijt.” Hij werd lid van de Twirl en Dancefactory en dat is hij nu, vijf jaar later, nog steeds. Bij freestyle-wedstrijden, waarvoor twirlers zelf de muziek mogen uitkiezen, neemt Sjors het alleen op tegen heren, maar bij twirling, met verplichte onderdelen, zijn ook dames zijn concurrenten. En bij zijn club traint hij ook met dames. “Maar ik kan van hen ook leren, hoor.”

Ver In april van dit jaar plaatste Sjors zich voor het wereldkampioenschap. “Ik moest een selectiewedstrijd doen en dat ging goed.” Door deze prestatie in Zoetermeer kwam de Kapellenaar in de nationale equipe terecht. Daarna brak een tijd aan van een grondige voorbereiding met veel trainen. Maar op vakantie gaan, zo vlak voor het WK, dat kan best, vertelt Sjors lachend. “Ik kan op vakantie ook gewoon trainen, daarvoor heb ik geen speciale spullen nodig.” Sjors moet zijn reis zelf betalen en is de afgelopen weken ijverig op zoek geweest naar sponsors, aldus zijn moeder. Dankzij familie, vrienden en enthousiaste ondernemers is het hem gelukt zijn deelname werkelijkheid te maken. Zijn coaches Miriam uit Kapelle en Daphne uit Rotterdam hebben een freestyle-routine voor hem gemaakt, op muziek van de film De Gelaarsde Kat. In zo’n tweeënhalve minuut moet hij laten zien wat hij waard is. De eerste ronde is de halve finale. Hoe zijn kansen liggen om daar doorheen te komen en zelfs op het podium te eindigen, durft hij niet te zeggen. “Ik weet niet wie mijn concurrenten zijn.” Hoe goed Sjors ook is en mogelijk nog wordt, je brood verdienen met twirlen, zit er niet in. “Ik zie het daarom ook gewoon als hobby. Maar ik probeer er wel zover mogelijk mee te komen.”

Tweede boottocht naar de museumnacht in Antwerpen

‘Stroomopwaarts, stroomafwaarts’ VLISSINGEN - Naar de Museumnacht in Antwerpen met de boot? Het kan op zaterdag 4 augustus. In het kader van het Jaar van het Water organiseren de Zeeuwse Bibliotheek en Scoop opnieuw een vaartocht over de Schelde. Eindpunt dit keer zijn zestien musea in de Scheldestad. DOOR EUGÈNE DE KOK Het is een van de zes vaartochten van de Zeeuwse Bibliotheek en Scoop, die deze zomer onder de noemer ‘Stroomopwaarts, stroomafwaarts’ plaatsvinden. De tochten zijn geïnspireerd op de lijndienst die er vroeger was tussen Antwerpen en Vlissingen. Doel van ‘Stroomopwaarts, stroomafwaarts’ is musea, evenementen en festivals in Zeeland en Vlaanderen met elkaar te verbinden. Elke keer vaart de Flandria onder een andere thema. Het vertrek voor deze Museumnacht-tocht is zaterdag om 14.00 uur vanaf de Piet Heinkade in Vlissingen. Deelnemers gaan

met de Flandria over de Schelde naar Antwerpen. De tocht duurt ongeveer vier uur. Op de boot kunnen reizigers genieten van muzikale intermezzo’s en van het theaterproject de Kinderen van Craen. Zij vertellen over het rijke Antwerpse havenerfgoed. De naam is een knipoog naar de middeleeuwse kraankinderen, de arbeiders die de kraan op de werf van de Antwerpse haven bedienden. Na aankomst in Antwerpen kan iedereen genieten van topstukken in zestien Antwerpse musea. Instellingen als het Letterenhuis, het Maagdenhuismuseum, het Modemuseum, het Rockoxhuis en Rubenshuis stellen hun deuren open voor publiek.

In elk museum is de vaste collectie te bezichtigen en worden activiteiten als rondleidingen, presentaties en vertellingen gehouden. Ook is er livemuziek en draaien dj’s muziek in en rondom de zestien deelnemende musea. De terugreis van Antwerpen naar Vlissingen vindt plaats in een touringcar. Rond 1.00 uur is iedereen terug op de Piet Heinkade in Vlissingen. Voor meer informatie en het reserveren van kaarten, zie de website www.stroomopafwaarts.nl of www. theaterverkoopzeeland.nl. Op zaterdag 1 september is er nog een tocht, dan onder de noemer ‘De zomer van Antwerpen’.

van ZRTC Theo Middelkamp sterk ondanks het zeer slechte weer.

In categorie 1 reed Myrthe Greijdanus met een 2e plaats naar het podium, Aniek Adriaenssens werd 4e. Jurgen Mesu stond in categorie 3 op het podium met een 2e plaats. In categorie 4 reed Arjan Poleij naar de zege in de sprint, Zoë Mulder werd 4e, Hi-

Jochem Kerckhaert reed in categorie 5 naar de 5e plaats en Jarmo Visser kwam op de 10e plaats over de meet. In categorie 6 sprintte Timo de Jong naar de 7e plaats. Nick Janssen sprintte naar de 7e plaats en Jarno Zuidweg naar de 9e plek in categorie 7. Vince Geijs werd 12e na een val en Michael Hazen 13e.

KORTE BERICHTEN GOES Boekenmarkt: Vrijmetselaarsloge Scaldis te Goes organiseert op zondag 22 juli voor de vijfentwintigste keer een boekenmarkt. Ter gelegenheid van deze mijlpaal is de verkoopvoorraad opgeschoond, opnieuw geordend en uitgebreid met veel nieuwe titels. De opbrengst zal wederom grotendeels ten goede komen aan de projecten die al enkele jaren worden ondersteund. . Verkoop is in het logegebouw De Steen, Beestenmarkt 5 te Goes (naast Het Beest), 11.00-13.00 uur. Meer informatie: www.loge-scaldis.nl Grote kerk concert: Vrijdag 20 juli komt de Canadese organist Philip Crozier (Montreal) om 20.00 uur naar Goes om een concert te geven op het Marcussen-orgel in de Grote of Maria Magdalenakerk. Op het programma staat muziek van Samuel Scheidt, Johann Sebastian Bach, Dietrich Buxtehude, Felix Mendelssohn Bartholdy, Jan Pieterszoon Sweelinck en de Canadese componist Denis Bédard. Meer informatie: www.muziekindegrotekerkgoes.nl Stadswandelingen: In juli en augustus is er elke week op woensdagmiddag om 14.00 uur een gratis stadswandeling in Goes. Onder leiding van een ervaren gids van ‘t Gilde de Bevelanden kunt u in een boeiende wandeling kennismaken met de Goese binnenstad. De vele historische monumenten, de stadshaven en de vesten rondom het centrum getuigen van een bloeiend verleden. Wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Vooraf aanmelden is niet nodig. Informatie en vertrek bij de VVV, Singelstraat 13 te Goes. Meer informatie: www.gildedebevelanden.nl WISSENKERKE Slaap - Disco - Zwemfeest: Op vrijdag 3 augustus is het feest in het Wissebad. Vanaf 16.30 uur ben je welkom om je tent op te zetten en daarna gaan we gezamenlijk eten. Vanaf 19.00 uur verzorgt Eagle Beat Drive-in Show het discozwemmen en zaterdagmorgen na het ontbijt is het feestje weer afgelopen. Dit is voor kinderen van groep 3 t/m groep 8 en je moet in het bezit zijn van minimaal een A-diploma. Opgeven kan tot 28 juli bij het Wissebad: 0113-373368. OUDELANDE Concert: Zaterdag 4 augustus concert Ladybird, Music with a view, in de Koffietuin. Aanvang 20.00 uur, Everingseweg 2G Oudelande. Reserveren: info@dekoffietuin.nl; www.dekoffietuin.nl KAMPERLAND Openlucht recreatiedienst: Zondag 22 juli Openlucht recreatiedienst, dhr. G.A.Slabbekoorn uit Goes. Aanvang 19.00 uur bij het Veerse-Meer, steiger fiets/voet veer, Veerdam. Stoelen ter plaatse aanwezig. Bij ongunstig weer is de dienst in het Kerkgebouw de ARK, Veerweg 100, Kamperland. ‘S GRAVENPOLDER Dansavond OVA: Ontspannings Vereniging Amicitia, OVA, verzorgt zaterdag 21 juli weer een dansavond in het dorpshuis Ons Dorpsleven, Poelvoordestraat 3 te ‘s Gravenpolder. Een DJ verzorgt de muziek, aanvang 20.00 uur.

BEDRIJVIG NIEUWS Nieuwe locatie met meer ruimte aan de Ringbaan West in Goes

Breed aanbod VenduHuis De Jager GOES - VenduHuis De Jager in Goes heeft een nieuwe locatie. “Meer ruimte en een nog breder aanbod dan voorheen maken dat wij het grootste veilinghuis van zuidwest-Nederland qua volume worden”, aldus Arno de Jager. De openingsreceptie op 5 augustus is voor iedereen toegankelijk. De eerste veilingen worden 7 en 8 augustus gehouden. DOOR ALLEGONDA JOPSE Klanten komen van heinde en verre: Finland, Korea, Amerika en uiteraard ook uit de directe omgeving. De werkzaamheden van VenduHuis De Jager zijn zeer divers: eens per zes weken vindt er een Kunst & Antiek Veiling plaats en een dag later een VenduVeiling, er is een antiek- en brocante winkel, ze bieden een huisuitruimservice, zilveren en gouden sieraden kunnen beleend worden en ze voeren taxaties uit. “Dit concept is zo breed, dat hebben ze

nergens anders in Nederland”, vertelt mede-eigenaar Arno de Jager. “Bij de Kunst & Antiek Veiling worden bijvoorbeeld een ets van Rembrandt en antieke meubelen geveild, tijdens de VenduVeiling bijvoorbeeld een koelkast. Het komt vaak voor dat ons een complete inboedel van een overleden persoon aangeboden wordt. Wij kunnen, indien gewenst, het hele huis uitruimen. Wij selecteren dan wat er tijdens de Kunst & Antiek Veiling en wat tijdens de VenduVeiling geveild kan worden. De erfgenamen hoeven dan niets meer te doen en krijgen zeven dagen na de veiling hun geld. Wat sieraden betreft zijn er drie opties: het sieraad kan geveild, verkocht of beleend worden. Taxeren doen we onder meer voor verzekeringen of voor een inboedelverdeling in verband met een erfenis. We taxeren zelf maar we werken ook samen met vier beëdigd taxateurs. Onze veilingmeester is Rino Gelok. Het mooiste van ons werk is ‘nieuwe’ inboedels aangeboden krijgen.

Dat klanten vervolgens geheel verrast blijken te zijn als iets toch veel waarde heeft maakt ons werk nog leuker.” Kennis Drieënhalf jaar geleden trok De Jager de stoute schoenen aan en richtte samen met zijn broer VenduHuis De Jager op in het pand aan de van de Spiegelstraat in Goes. “We moesten daar weg en verhuisden naar dit pand. We waren ook toe aan een volgende stap. Hier is het groter, we hebben een perceeloppervlakte van 7000 vierkante meter. We kunnen nu een veel breder concept aanbieden. Cock Vromans, sinds 1980 antiquair, is sinds een aantal maanden mede-compagnon. Door zijn jarenlange ervaring heeft hij veel kennis.” VenduHuis De Jager houdt de openingsreceptie zondag 5 augustus van 14.00 tot 17.00 uur. “We bieden een leuke bourgondische middag met live muziek”, laat De Jager weten. “De winkel is open, de inbreng voor de veiling kan bekeken wor-

Arno de Jager (links) en Cock Vromans van VenduHuis De Jager.

den, kinderen kunnen geschminkt worden in Delfts blauw en er is nog veel meer.” Elke donderdag en zaterdag is VenduHuis De Jager geopend van 9.00 tot 16.00 uur, vrijdag van 9.00 tot 20.00 uur. Dan kunnen

VenduHuis De Jager, Ringbaan West 2a, 4461 ED GOES, 06-42114542, www.venduhuisdejager.nl, info@venduhuisdejager.nl. PAGINA 14

goederen afgeleverd worden. Een week voor de veiling staan de foto’s van de te veilen items op de website van VenduHuis De Jager, maar ze kunnen ook tijdens de kijkdagen bezichtigd worden.


VIERING 10-JARIG BESTAAN SCHOONHEIDSSALON NAWOD CREATIONS uw schoonheid in goede handen

“Dit jubileum laten we niet voorbijgaan zonder mooie aanbiedingen; tot wel 60% korting!” BERGEN OP ZOOM - Eigenaresse Priyamalie (Priya) Ramkisoensing heeft in de afgelopen 10 jaar een goede naam opgebouwd in PMU, definitief ontharen (LASER & IPL) etc. Inmiddels komen haar klanten uit heel Nederland en België. Als gediplomeerd schoonheidsspecialiste heeft Priya zich o.a. gespecialiseerd in het aanbrengen van permanente make up (PMU), deze make up blijft 2 tot 3 jaar zitten. Dit doet ze dan ook al jaren met vele tevreden klanten. Priya tekent de wenkbrauwen letterlijk haartje voor haartje, dit geeft een zeer natuurlijk resultaat. Hiervoor hoeven de haartjes van de eigen wenkbrauwen niet geëpileerd of geschoren te worden. De pmu vormt samen met de haartjes het mooiste resultaat. Indien de klant het wenst kan ze de wenkbrauwen ook geheel invullen. PMU is in vele kleurtinten mogelijk, waardoor u altijd een optimaal resultaat heeft. Eyeliner brengt ze zowel onder als boven zeer strak aan, waarbij fijne en brede lijnen mogelijk zijn. Daarnaast is het ook mogelijk PMU als lipliner aan te laten brengen van fijne lijntjes die de lippen meer accentueren tot full-lips. Heeft u elders PMU laten aanbrengen maar bent u niet tevreden met het resultaat? Maakt u zich dan geen zorgen Priya kan PMU ook verwijderen en opnieuw aanbrengen naar uw wens. U kunt voor en na behandeling foto’s zien op onze website. www.nawodcreations.nl Start nu met de definitief ontharen behandeling en u heeft volgend jaar in de zomer geen ongewenste haargroei meer! Priya heeft zich tevens gespecialiseerd in definitief ontharen, dit doet ze door middel van Laser, IPL en elektrische methode. Hiermee worden ongewenste donkere, grijze of dikke haren definitief verwijderd. (Definitief ontharen in het gezicht wordt meestal vergoed door de meeste zorgverzekeraars) De salon beschikt over GGD, ANBOS, en AGB code vergunningen en certificaten

Met haar jubileum kunt u profiteren van hoge kortingen, zie hiervoor de advertentie hiernaast. Schoonheidssalon Nawod Creations is specialist in het verwijderen van pigmentvlekken op het gelaat en handen etc. Vervelende steelwratjes op het gelaat en decolleté en Couperose (kleine rode adertjes) weet Priya met behulp van unieke technologie te behandelen in één behandeling resultaat te halen zodat het minder of niet meer zichtbaar is. Zelfs littekens grove poriën en rimpels kan Priya succesvol behandelen. Dit doet ze d.m.v. Medical/ Micro Dermabrasion, bindweefselmassage en de unieke MedCos ® licht flits therapie. Uw huid gaat weer stralen en zal er jeugdiger en jonger uit zien. Voor droog, beschadigd en poreus haar is er een Keratine behandeling om het haar weer gezond te maken en in topconditie brengen. Uw haar wordt weer glad, pluisvrij en heerlijk handelbaar. Verder biedt de salon nog vele schoonheidsbehandelingen, epileren met garen en haarbehandelingen zoals permanent haar stijlen (blijft 2 tot 3 jaar zitten) en 3D haar puntjes knippen. Voor meer informatie kijkt u op de website. www.nawodcreations.nl Wij staan ook dit jaar weer op de Krabbenfoor! (Wouwsestraat op de hoek bij V&D)

(advertorial)

SPECSAVERS DRAAGT ZORG VOOR MEER DAN ALLEEN BRILLEN PrOfeSSiOneel OOg- en hOOrOnderzOek Bij Specsavers kunt u niet alleen terecht voor een grote collectie moderne monturen, de winkel biedt ook oog- en hoorzorg van de hoogste kwaliteit. Klanten zijn van harte welkom om langs te komen voor een professionele oogmeting. Deze oogmeting wordt altijd gedaan door een opticien met minimaal een driejarige overheidserkende opleiding. Ook uw gehoor kunt u toevertrouwen aan iemand met verstand van zaken. Alle audiciens van Specsavers zijn volledig gediplomeerd. Bij Specsavers kunnen klanten altijd gratis een vrijblijvende, uitgebreide hoortest laten uitvoeren. gratiS netvlieSCheCk Als aanvulling op het oogonderzoek biedt Specsavers een nieuwe service: de preventieve NetvliesCheck. Specsavers biedt deze controle als eerste optiek-

Jeroen Swart (Opticien) Specsavers Goes

keten gratis aan, aan mensen boven de 45 jaar. De NetvliesCheck is een preventieve controle van de gezondheid van de ogen. Met deze service kunnen mogelijke netvliesafwijkingen, die kunnen wijzen op onder andere hoge oogdruk, netvliesslijtage of diabetische retinopathie (complicaties van suikerziekte), vroegtijdig worden gesignaleerd. deClaratie biJ uw zOrgverzekeraar Wij hebben samenwerkingen met bijna alle zorgverzekeraars. Naast de extra kortingen die wij voor u met uw zorgverzekeraar hebben afgesproken, declareren wij voor u. Dat scheelt administratieve rompslomp met het opsturen van bonnetjes! Op onze website www.specsavers.nl kunt u snel bekijken hoeveel uw zorgvoordeel bedraagt!

Jeroen Swart: “Het mooie van Specsavers vind ik dat professionaliteit en de gezondheid van de ogen en oren centraal staat. Zo hebben we de modernste apparatuur op het gebied van oog- en hooronderzoek. Met deze apparatuur kunnen heel precies én snel oogmetingen en gehoormetingen worden verricht. Ook mijn team wordt regelmatig geschoold op gebied van service, kwaliteit en product, zo zijn wij altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends.” Jeroen Swart is er trots op dat Specsavers ook de NetvliesCheck

aanbiedt: “Deze professionele oogservice is nu voor iedereen boven de 45 binnen handbereik. Bij een oogarts of ziekenhuis moet vaak een afspraak worden gemaakt en zijn er geregeld wachttijden. Bij ons kun je binnenlopen wanneer het jou uitkomt. Door regelmatig een NetvliesCheck te doen, kunnen mensen de vinger aan de pols houden. Want hoe sneller je een bepaalde aandoening ontdekt, hoe groter de kans dat deze te verhelpen is.”

uw SPeCSaverS-winkel in de buurt! Specsavers goes Ganzepoortstraat 7 (tegenover Kruidvat) 0113 229 303


Handboogschieting

Sheriff de Mode Award

Prijs voor Ineke Otte in Parijs

Uitslag Ovezande NK Handboogschieten Staande wip Senioren indivudueel: 1e A.Jansen (Terneuzen) 9p; 2e S.de Vriend (Aardenburg) 8p; 3e D.de Vrieze (Westdorpe) 7p; 4e S.Raas (Kwadendamme) 6p; 5e H.Jansens (Oudelande) 4p; 6e J.Boonman (Ovezande) 2p. Senioren 4-tallen: 1e Terneuzen 4 34p;

2e Aardenburg 1 30p; 3e Willem Tell 1 28p en Westdorpe 1 28p; 5e Willem Tell 2 22p; 6e Victoria 1 21p. Jeugd persoonlijk: 1e K.Berkhout (Westdorpe) 7p; 2e A.Kopmels (’s-Gravenpolder) 4p. 4-tallen jeugd: Zeeuws-Vlaanderen 13p; 2e Zuid-Beveland 10p. Jeugdploeg: Zuid-Beveland 22 p; Zeeuws-Vlaanderen 18p.

Exposities

Verkooptentoonstelling “Zeeuwse Stikken”: Het Historisch Museum de Bevelanden in Goes exposeert Zeeuwse stikken en foto’s van Caroline de Ligt uit Baarland. De stikken en foto’s zijn te zien en te koop in het museum tot en met 30 september. Verkooptentoonstelling Ingeprent: In het Historisch Museum De Bevelanden, Singelstraat 13 te Goes, een verkooptentoonstelling van prenten en kaarten uit de 16e tot 19e eeuw. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Kunsthandel Th. Laurentius en Antiquariaat ‘Dat Narrenschip’. Het museum is geopend maandag t/m vrijdag 11.00-17.00 uur en zaterdag en zondag 12.00-16.00 uur. Gedurende de looptijd van deze expositie zijn er diverse lezingen over prenten en cartografie, w.o. een lezing over prenten van Rembrandt en Lievens, een lezing over landschappen in de prentkunst en een lezing over cartografie. Voor actuele informatie zie www.historischmuseumdebevelanden.nl. Tot en met 9 september. Expositie ‘Zout+Zoet+Steen+Lucht’: Tot en met 10 augustus is er in Galerie Atelier De Kaai de expositie ‘Zout-Zoet-Steen-Lucht’ van Leontien Hooij en Jan Heezen te zien. De Kaai is open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur.

Ineke Otte bij de prijsuitreiking in Parijs.

GOES - In Parijs heeft ontwerper Ineke Otte uit Goes weer een prijs ontvangen voor haar nieuwe collectie sieraden, gerealiseerd met 3D printing techniek.

De prijs ‘Sheriff de la Creátrice de mode Bijoux Fantaisie’ 2012 ontving ze tijdens de Fashion Week in Parijs. De ‘Sheriff de mode’ Award werd uitgereikt door de directeur van Eclat de Mode tijdens een

event. Het is de vierde prijs die Ineke inmiddels tijdens de Fashion Week in Parijs gewonnen heeft. Eerder had de beurs ook al tweemaal haar sieraden voor de wereldwijde campagne gebruikt in Parijs.

Plattelandsjongeren.nl

De Beste Keet van Nederland 2012 GOES - Plattelandsjongeren.nl is gestart met de zoektocht naar ‘De Beste Keet van Nederland 2012’. Alle jongerenketen in Nederland kunnen meedoen aan deze wedstrijd door een profiel aan te maken op www. keetkeur.nl. Op dit profiel kunnen zij foto’s en filmpjes plaatsen waarmee ze laten zien waarom hun keet ‘De Beste Keet van Nederland’ is. In de wedstrijd zijn zeven thema’s van belang: brandveiligheid, alcoholbeleid, huisregels, betrokkenheid ouders, activiteiten, noodnummers en EHBO en uitstraling keet. Voor de keten die er behoefte aan hebben, biedt Plattelandsjongeren.nl meerdere interactieve workshops aan om de keet te verbeteren. Van 1 augustus tot 30 september 2012 moeten de keten zoveel mogelijk stemmen

verzamelen via social media als Hyves, Facebook en Twitter op hun keetkeurprofiel. De vijf keten met de meeste stemmen en de vijf keten die door de keetadviseurs op basis van hun profiel worden verkozen tot kanshebber, worden op een onverwacht moment in oktober 2012 bezocht door de Keetkeurjury die de keet komt beoordelen. Op 2 november wordt de titel toegekend aan ‘De Beste Keet van Nederland 2012’ door middel van een centrale prijsuitreiking. Afgelopen twee jaar heeft Plattelandsjongeren.nl al succesvolle zoektochten gehad naar ‘De Beste Keet van Nederland 2010 en 2011’. Meer dan 120 jongerenketen van het platteland hebben inmiddels een profiel op www.keetkeur.nl. Naar aanleiding van deze twee succesvolle zoektochten naar ‘De Beste Keet van Nederland’, is er de

voor uw

afgelopen maanden samen met verschillende keten gewerkt aan een verbeterde wedstrijdformule. Plattelandsjongeren.nl is een organisatie die zich inzet voor leefbaarheid op het platteland, zowel het behouden als het bevorderen daarvan. Plattelandsjongeren.nl vindt dat jongeren prima in staat zijn om alles rondom hun keet op een verantwoorde manier te regelen. Het project ‘Keetkeur’ biedt keethouders handvatten om hun keet te verbeteren en te behouden. Tot nog toe zijn het vooral de negatieve berichten over keten die de aandacht krijgen. Plattelandsjongeren.nl wil de positieve kant van een keet laten zien en zo het imago van keten verbeteren. Plattelandsjongeren.nl onderschrijft de sociale waarde van keten. Het is voor jongeren dé ontmoetingsplek op het platteland.

BANDEN en VELGEN

Zomertentoonstelling in de Nicolaas: Zeven bekende Noord-Bevelandse kunstenaars exposeren in de Nicolaaskerk te Kortgene, vijf schilders en twee beeldhouwers. Ze zullen zowel oud als nieuw werk laten zien. Het zijn Ingrid Bom (Kats), Regi van Driel (Kortgene), Adri Karman (Colijnsplaat), Hans Keukelaar (Kortgene), Ronny Maas (Kats), Helma van Maldegem (Kortgene) en Teun Nijkamp (Kats). Aangekocht werk van enkele van hen staat in binnen- en buitenland. De tentoonstelling is elk weekend gratis te bezichtigen van 13.00-16.30 uur; t/m 22 juli. Expositie in Galerie G: Petra Bouman met porselein en Willem Beerman met linosneden exposeren met het thema ‘Abstractie’ in Galerie G achttien 88 te Baarland. Het werk dat Petra Bouman van gietporselein maakt is eenvoudig van vorm, veelal vaas, kelk of containervormen. Het motief in het werk van Willem Beerman is meestal het landschap vanwege de enorme variatie in zijn verschijningsvormen en de grote vrijheid in de weergave. In de beeldentuin geven negen kunstenaars hun interpretatie van het thema Grensganger(s)’ in tien buitenobjecten; Geert Hulshof, Tineke den Dulk, Jorien Brugmans, Frans Kegels, Gerda Wentink, Renske van Driel, Wigle Engelsma, Hendrike Huijsmans en Ben Kapteijns. Galerie G achttien 88, Oude Polderdijk 2, Baarland, 0113-639209. Open: zaterdag en zondag van 12.00-17.00 uur en via afspraak op andere tijdstippen; t/m 29 juli. Zomertentoonstelling‘The Summer Seven: Tot en met zondag 22 juli exposeren zeven bekende Noord-Bevelandse kunstenaars in de Nicolaaskerk te Kortgene. De vijf schilders en twee beeldhouwers tonen zowel oud als nieuw werk. Het zijn Ingrid Bom (Wissenkerke), Regi van Driel (Kortgene), Adri Karman (Colijnsplaat), Hans Keukelaar (Kortgene), Ronny Maas (Kats), Helma van Maldegem (Kortgene) en Teun Nijkamp (Kats). Aangekocht werk van enkele van hen staat in binnen- en buitenland. De tentoonstelling is elk weekend gratis te bezichtigen van 13.00-16.30u. Expositie Gerhard de Witte: In de binnentuin Van Cederhof te Kapelle is een expositie te zien van schilder Gerhard de Witte uit Goes. De ruim 60 acrylschilderijen zijn te bezichtigen t/m 3 september. Expositie ‘Ver(f)volg’: Cursisten docent Johannes Milhous van Kunsteducatie Walcheren exposeren hun schilderijen/tekeningen in ‘t Kerkje van Ellesdiek te Ellewoutsdijk. Deze vergevorderde groep exposeerde al eerder succesvol in ‘t Kerkje. Ook deze nieuwe werken zijn een bezoekje meer dan waard. De expositie is te bekijken op de open middagen op woensdag, zaterdag of zondag op 18, 22, 25, 28 juli en op 1, 5, 8, 11, 15, 19, 22 en 25 augustus. De toegang is gratis. Meer informatie: www.ellesdiek.nl

Uw Marktslager Clement. de enige in Zeeland!!!

BANDENSERVI YERSEKE telefoon adres

E

06-34921206 Kreeft 10E, 4401NZ Yerseke www.bandenserviceyerseke.nl

deschoolvanmiekepetiet deschoolvanmiekepetiet vakopleiding voor visagisten ”Die ene druppel. Die doet er toe.” internet

4 daagse cursus gruppo select vakopleiding voor visagisten 4 daagse gruppo select amsterdam 020 625cursus 61 44 middelburg 0118 613 649 www.miekepetiet.nl amsterdam 020 625 61 44 middelburg 0118 613 649 www.miekepetiet.nl

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

- Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds gratis plaatsing

Zaterdag 28 juli

yerseke culinair Midzomerfeesten (centrum) 10.00-18.00 uur inl. + reserveringen: 0165-30 26 82 of www.demarkten-wouw.nl

PAGINA 16

tel: 0113-670040. fax: 0113-670042 e-mail: slagerijclement@hetnet.nl Specialiteit: Stro-gebrand Varkensvlees EIGEN SLACHT EN WORSTMAKERIJ !!!

Wij ZijN Met vaKaNtie van 23 juli tot en met 17 augustus U vindt ons op de weekmarkt: Dinsdag: Kapelle 8.00-12.00 Ovezande 13.00-17.00 Woensdag: Nieuwdorp 8.30-12.00 Donderdag: Koudekerke 8.30-12.00 Goes Molenplein 13.00-17.00 Zie ook onze aanbiedingen aan de verkoopwagen. De zaak met de smaak van vroeger!—eenvoudig ‘t beste !!


AUTOnieUws door: Bart van den Acker

Primeur: de nieuwe Renault Clio

kortnieuws

Dit is de allereerste foto van de nieuwe Renault Clio. Op het eerste gezicht valt op dat de Clio een prachtige vormgeving heeft: clean, herkenbaar, gespierd en met maar één stylinggrapje in de vorm van een weggewerkte achterste deurgreep. Dit is de eerste Renault die volledig is ontworpen onder leiding van Nederlander Laurens van den Acker

• De nieuwe Hyundai Santa Fe komt eraan. In september start de levering van deze ruime en moderne alleskunner, voor prijzen vanaf € 38.995 voor de benzineversies en € 40.995 voor de diesels.

en hij heeft daarmee een prachtig visitekaartje afgegeven, voor zover nodig. Deze nieuwe Clio is een rechtstreekse opponent voor de Peugeot 208, die net met veel bravour is geïntroduceerd. Samen kunnen die twee compacte Fransen het zeer belangrijke zogenaamde B-segment (iets groter dan de allerkleinste) wel eens flink op de kop gaan zetten. De

• De nieuwe Kia Cee’d is als vijfdeurs hatchback al heel succesvol, vanaf september krijgt die nog versterking van de Sportwagon. Die is ietsje langer dan de hatchback, maar uiteraard nog ruimer. De prijzen staan al vast: vanaf € 18.195. • Opmerkelijk nieuwtje van Nissan: met ingang van 1 april 2013, is de elektrisch Leaf te koop bij alle Nissan-dealers. Voor het zover is, krijgen alle betrokken medewerkers van de dealers instructie.

Primeur: de Dacia Dokker

• Staat er iets echt bijzonders in de stalling en heeft u zin om mee te doen aan een liefdadigheidsrit? Meldt u dan aan voor deelname aan de Maarten Memorial op 2 augustus. In deze rit van Rotterdam naar het Circuitpark Zandvoort, met enkele vrije rondjes op het circuit, worden honderd kinderen met kanker blij gemaakt, die zo voor één dag kunnen ze hun ziekte vergeten. De rit is vernoemd naar Maarten van Sten, die in 2003 op 27 jarige leeftijd overleed. Eén van de deelnemende auto’s die al zijn ingeschreven, is de Ferrari F40 die van Nigel Mansell is geweest. Aanmelden bij Wouter Glaser via www.maartenmemorial.com. • Het zeer prestigieuze concours d’elegance in de tuinen van Paleis Het Loo op 23/24 juni, is gewonnen door een wel heel treffende auto. Dat is deze Talbot-Lago T150 SS ‘teardrop’ uit 1937 met een carrosserie van Figoni & Falaschi, afkomstig uit de collectie het Louwman Museum in Den Haag. De onwaarschijnlijk mooie Talbot is niet alleen een terechte winnaar, maar attendeert autoliefhebbers die-er-nog-nooit-zijn-geweest ook nog eens op al het moois dat in het mooiste niet-merkgebonden automuseum van Europa te zien is.

Het wemelt echt van de nieuwe modellen, vaak verwacht, maar dat geldt niet voor deze. De Dacia Dokker wordt het vijfde model van het Roemeense merk, naast de Logan, Sandero, Duster en Lodgy. Die laatste verwachten we in september, de Dokker komt pas in 2013. Die twee zitten betrekkelijk dicht bij elkaar. De Lodgy is een zevenpersoons MPV, de Dokker is op de eerste plaats een compacte bestelauto,

Shooting Brake diende dan voor de jacht, die bood veel ruimte aan jagers, geweren en prooi. De historie gaat nog verder terug, want eerdere shooting brakes werden gewoon getrokken door paarden die niet schrokken van een geweerknal.

kend, maar reken erop dat ook de Dacia Dokker weer heel veel ruimte en comfort voor een scherpe prijs zal bieden.

Primeur: de nieuwe Seat Toledo Tja, dat zat erin, vlak na de eerste foto’s van de Skoda Rapid, is hier zijn evenknie uit Spanje, de nieuwe Seat Toledo. Motorkap, grille en voorbumper maken van deze zeer strak gelijnde sedan-met-achterklep plotseling een Seat. De interne concurrentie zal niet gering zijn, maar samen vormen de Rapid en de Toledo wel een heel sterk duo, dat in de zakelijke middenklasse, juist in deze tijd heel goed kan scoren. ‘Value for money’, een karakteristieke eigenschap van zowel Seat als Skoda, is van alle tijden, maar telt nu meer dan ooit. De exacte specificaties zijn evenals de eventuele verschillen met de Skoda nog niet bekend, maar de Toledo

Bijzonder: de Mercedes-Benz CLS ‘Shooting Brake’

In de historie van de auto is een Shooting Brake een adellijke variant op de stationcar. Als ze eenmaal waren bekeerd tot het automobilisme, hield rijke, vooral Britse landadel er zo’n honderd jaar geleden al meer auto’s op na. De

maar hij komt ook in personenauto-uitvoering. Dan is het een heel ruime vijfpersoons, met vooral een enorme bagageruimte. Zaken als een navigatiesysteem, uitgebreid audio-systeem, cruise control, parkeersensoren en airconditioning zijn voor de Dokker ook beschikbaar, al zal dat niet allemaal standaard zijn. Prijzen en meer details zijn nog niet be-

nieuwe Clio beschikt over innovatieve, nieuwe voorzieningen, zoals een ingebouwde tablet-computer met touch-screen bediening, zestraps automaat met dubbele koppeling, achteruitrijcamera en de ‘handsfreecard’ in plaats van een sleutel. Er komt in elk geval een nieuwe driecilinder benzinemotor, de TCe 90 met een CO2-uitstoot van maar 99 g/km en een nieuwe diesel, de dCi 90 met maar 83 g/km uitstoot. Minstens zo belangrijk is dat de Clio net als de 208 zo’n honderd kilo lichter is dan zijn voorganger. Minder gewicht betekent minder verbruik, betere wegligging en betere handelbaarheid, eindelijk lijkt daarmee een kentering te komen in de foute trend waarin auto’s alsmaar zwaarder zijn geworden. We verwachten de nieuwe Clio nog ruim voor het einde van het jaar in de showroom.

Ach, die oude begrippen verwateren, want wie weet er nou nog waar de naam stationcar vandaan komt? In elk geval is de Mercedes-Benz CLS Shooting Brake geen auto die zich direct leent om mee te gaan jagen, stel je voor dat het aangeschoten wild vlekken in de bekleding maakt, een kras van een hertengewei op het dak of modderlaarzen op het fraaie tapijt? Je moet er niet aan denken! Hoewel, als optie is de auto wel leverbaar met een laadvloer in de bagageruimte van minimaal 550 liter van Amerikaans kersenhout! Er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden om de Shooting Brake een heel persoonlijke stijl mee te geven. Er is keuze uit twee benzinemotoren en twee diesels en uiteraard is alle vooruitstrevende techniek die we kennen uit andere Mercedessen beschikbaar. De prijzen of de exacte timing van de CLS Shooting Brake staan nog niet vast, maar hij kòmt wel!

krijgt uiteraard een keur aan moderne Volkswagen-motoren ter beschikking: 1,2 en 1,4 liter TSI en de 1,6 liter

Jacky Ickx

Jacky Ickx is niet alleen de meest succesvolle Belgische autocoureur aller tijden, hij heeft ook internationaal gezien een heel indrukwekkende staat van dienst. Jacky, zoon van voormalig autojournalist Jacques Ickx, won zesmaal de 24 uren van Le Mans, hij won acht Grands Prix en was tweemaal vicewereldkampioen en in een heel andere tak van autosport won hij diverse ‘rally-raids’, waaronder eenmaal (1983) de meest beroemde van allemaal: Parijs-Dakar. Ickx heeft niet alleen een imposante loopbaan, maar groeide tegelijk uit van een beetje verwend jongetje tot een innemende en bijzondere persoonlijkheid, die ook veel oog heeft voor wat er verder in de wereld gebeurt. Eindelijk is er een goed boek over Jacky verschenen. Geen saai geschreven biografie, maar een aaneenschakeling van 24 bijzondere

TDI, op termijn in twee varianten. De Toledo komt in 2013 pas voor ons land beschikbaar.

momenten uit zijn leven, in mooi Vlaams geschreven. Bovendien is het een fotoboek van uitzonderlijke klasse, met heel veel zeer fraai en nooit eerder gepubliceerd beeldmateriaal. Er is een zeer speciale genummerde limited edition, gebonden in rubber (!), op heel groot formaat met als titel: X. Dit wordt geleverd met tien kleine glazen flesjes met unieke relikwieën, zoals een stukje raceoveral, een stukje boomschors, grind uit Francorchamps, een stukje carrosserie, elk authentiek en met een bijzonder verhaal er aan vast. De limited edition, waarvan slechts 150 exemplaren in het Nederlands, is exclusief voor Nederland te koop bij ‘De Boekenlegger’ in Eersel (www.de-boekenlegger. nl) en kost € 995. Gelukkig is er ook een eenvoudiger uitgave, zonder flesjes en op kleiner formaat, voor € 45. Een onmisbaar boek voor elke – historisch geïnteresseerde- autosportliefhebber.


Initiatiefnemer en regisseur ‘Een klein vlekje ’ Florenz van de Vijver op zoek naar laatste financiën

Film over Lodewijk van den Berg nadert zijn voltooiing MIDDELBURG - Hij weet zeker dat de film ‘Een klein vlekje’ over Nederlands eerste astronaut Lodewijk van den Berg tijdens Film by the Sea in première gaat, maar regisseur Florenz van de Vijver zoekt nog financiën om de productie tot een goed einde te brengen. Hij hoopt dat binnen te halen via de website www.cinecrowd.nl. In de film portretteert de Zeeuwse filmmaker Van den Berg, die is geboren en getogen in Sluiskil, en gaat hij dieper in op het thema geboortegrond.

DOOR EUGÈNE DE KOK Via de website hoopt Florenz van de Vijver - net als Lodewijk van de Berg afkomstig uit Zeeuws-Vlaanderen - nog 5000 euro binnen te halen om de film af te maken. Hij krijgt daarbij hulp van productiemaatschappij Zaaigrond Filmproducties en Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg. “We hebben al veel eigen geld, tijd en energie gestoken in deze film, omdat we hem graag wilden maken, maar het is cruciaal dat we nog het nodige binnenhalen voor de laatste opnamen en afwerking”, zegt Van de Vijver.

We leven op één blauw bolletje’

Lodewijk van den Berg in de film ‘Een klein vlekje’ in zijn geboortedorp Sluiskil. FOTO UIT FILM ‘EEN KLEIN VLEKJE’ VAN FLORENZ VAN DE VIJVER

“We moeten de film bijvoorbeeld nog overzetten naar een digitaal formaat om hem in de bioscoop te laten zien. Dat is kostbaar.” Volgens hem is cinecrowd.nl een van de meest gerenommeerde en betrouwbare platforms om onder het publiek geld in te zamelen voor films. Van het streefbedrag van 5000 euro is inmiddels een deel binnen, is op de website cinecrowd.nl te zien. “Maar we hebben meer nodig. Anders wordt het op een gegeven moment wel erg lastig.” Van de Vijver denkt hoe dan ook dat zijn film tijdens Film by the Sea in première gaat. ‘Een klein vlekje’ vertelt het verhaal van Lodewijk van den Berg. Hij was tussen 29 april en 6 mei 1985 de eerste astronaut van Nederlandse bodem. Hij verbleef acht dagen in de Space Shuttle, ruim een halfjaar voordat Wubbo Ockels dat deed. Van den Berg nam onder meer een Zeeuwse vlag mee naar de ruimte.

De geboren Zeeuw is nooit erkend als de eerste Nederlandse astronaut, omdat hij ten tijde van de ruimtevlucht, vanwege de staatsgevoeligheid van zijn wetenschappelijke onderzoek naar de groei van kristallen, al in 1975 was genaturaliseerd tot Amerikaan. ‘Wat het meeste indruk op me heeft gemaakt, is dat je, als je aan het raam van de shuttle zit, de wereld aan je voorbij ziet gaan. Het verandert je houding ten opzichte van bijvoorbeeld China of India. In de ruimte word je met de neus op de feiten gedrukt. Je ziet dat we allemaal leven op één blauw bolletje, zonder lijntjes tussen de landen’, zei hij vorig jaar tijdens een bezoek aan Middelburg in weekblad de Bode. Geboortegrond In de film verhaalt de bescheiden Van den Berg over zijn ruimtereis, is hij aanwezig bij de laatste lancering van de Space Shuttle op 8 juli 2011 en bezoekt hij zijn geboortegrond in het Zeeuws-Vlaamse Sluiskil. Het thema geboortegrond diept Van de Vijver in de film verder uit, onder meer door portretten van nog twee Sluiskillenaren. Een van hen heeft een observatorium in zijn tuin. “Het materiaal is voor het grootste deel geschoten. Momenteel zijn we bezig met de montage. Daarin vallen alle puzzelstukjes in elkaar. Dat is heel mooi om te zien.” Via www.cinecrowd.nl kunnen eenvoudig grote en kleine bijdragen worden gestort. Op de website is een trailer van ‘Een klein vlekje’ te zien en legt Van de Vijver meer uit over de film. De provincie, gemeente Terneuzen, Omroep Zeeland en het Prins Bernhard Cultuurfonds hebben al bijgedragen aan de productie.

KERKELIJK NIEUWS KAPELLE Vrije Evangelische Gemeente Noordelijke Achterweg 67, Wemeldinge. Diensten: zo.10.00u. Tevens elk seizoen extra diensten. www. vegwemeldinge.nl Christelijke Gereformeerde Kerk Biezelingseweg 6, Kapelle. Zondag 22 juli: 10.00 en 17.00u ds. D. Visser Ger. Gem. Kapelle-Biezelinge Goessestraatweg 18, Kapelle. Zondag 22 juli 10.00 leesdienst en 16.30 Ds. C. Harinck Protestantse Gemeente Kapelle-BiezelingeEversdijk Biezelingsestraat 67, Kapelle. Zondag 22 juli: 10.00u Da. L. Stel Hervormde Gemeente Kapelle Kerkplein 4, Kapelle. Dienst: zo. 10.00u. Voorganger: ds. L.C.P. Deventer Protestantse Gem. Hansweert & Schore Dijkstraat 5, Hansweert. Nieuwe Kerkplein 1, Schore. Diensten: ‘s zomers zo. 09.30u; ‘s winters zo. 10.00u, om de week wisselend in de Hervormde Kerk Hansweert en Schore. Protestantse Gem. Wemeldinge Kerkweg 5, Wemeldinge. Dienst: zo. 10.00u. BORSELE Gereformeerde gemeente Borssele Oostsingel 21, Borssele. Diensten: zo. 09.30u, 14.00u en 18.00u. Protestantse Gemeente Borssele Predikant: Ds.M.J.Wisse, 0113-561322. Scriba: P.Duijnkerke. Elke zondag dienst om 10.00u. Ger. gem. ‘s-Gravenpolder Langeweg 61, ‘s-Gravenpolder. Zondag 22 juli: 9.30u stud. S.W. Janse; 14.00u leesdienst; 18.00u stud. S.W. Janse Ger. gem. Hoedekenskerke ‘s-Gravenpoldersestraat 4, Hoedekenskerke Ger. gem. Nieuwdorp Havenweg 26, Nieuwdorp. Elke zondag kerkdiensten om 9.30, 14.00 en 18.30u. Gereformeerde gemeente Nisse Zuidweg 15, Nisse. Scriba: M. de Witte, 0113-649519. Diensten elke zondag om 9.30u en 14.30u. Herv. Gem. Oudelande Scriba: mevr. H.M. Storm-Wagenaar, tel: (0113) 548527. www.pknoudelande.nl Oud Ger. Gem. ‘s-Gravenpolder Provincialeweg 16, ‘s Gravenpolder. Diensten: zo. 09.30u, 14.00u en 18.00u Prot. Gemeente `s Gravenpolder/Baarland Zondag 22 juli: Baarland: 10.00u Leesdienst; ‘s Gravenpolder: 10.00u ds. D Westerneng Prot. Gemeente “de Ark” Hoedekenskerke Verder: Kerkstraat 32, Hoedekenskerke. Diensten zondag 10.00u Prot. Gem. ‘s-Heer Abtskerke Dienst om de 14 dagen, steeds zo. om 10.00u. Protestantse Gemeente Nisse

Mariakerk, Dorpsplein 49 in Nisse. Dienst om de 14 dagen, steeds zo. om 10.00u. Zondag 22 juli: 10.00u Ds. M. Wisse. Dienst in ’s-Heer Abtskerke. Prot. Gem. Heinkenszand Barbesteinkerk: Clara’s Pad 6, Heinkenszand. Dorpskerk: Dorpstraat 71, Heinkenszand. Predikant: ds. W. Pieterse. Zondag 22 juli: 10.00u Dorpskerkds. L.A. de Graaf Protestantse Gemeente Lewedorp Zandkreekstraat 31, Lewedorp. Predikant: da. M.J. Wisse. Prot. Kerkgemeenschap Nieuwdorp Scriba: Mevr. L. Michielsen. Zondag 22 juli: 10.00u Ds Arie J Houwaart RK Kerk ‘s-Heerenhoek (‘s-Heerenhoek - Borssele - Nieuwdorp). Parochie: H. Willibrordus. Postadres: Deken Holtkampstraat 9, ‘sHeerenhoek, tel. (0113) 351264. Diensten: 3e en 4e za. van de maand 19.00u, zo. 9.00u. RK Kerk H. Blasius Heinkenszand (‘s-Heer Arendskerke - Heinkenszand). Parochiecentrum: Kerkdreef 4, Heinkenszand, tel. (0113) 561216. Diensten: iedere za.19.00u en iedere zo. 09.00u. RK Kerk Kwadendamme (‘s-Gravenpolder - Hoedekenskerke - Baarland - Nisse - Oudelande - ‘s-Heer Abtskerke) Kerk en pastorie: Johan Frisostraat 5-7, Kwadendamme. Diensten: vrij. 09.00u, zo. 10.45u. RK Kerk Lewedorp Parochie: H. Eligius. Secr.: Burgemeester Lewestraat 11, Lewedorp. Spreekuur: elke 1e ma. van de maand 19.00-19.30u, tel. (0113) 612694. Diensten: zo. 10.30u RK Kerk Ovezande & Driewegen - Ellewoutsdijk Parochie: Onze Lieve Vrouw Hemelvaart. Pastorie: Hoofdstraat 58, Ovezande, tel. (0113) 655214. Diensten: zo. 09.30u, laatste za. van de maand 19.00u. Prot. Gemeente Driewegen - Ellewoutsdijk Ovezande Predikant: mw ds. J.H. de Koe, tel. 06-46087309. Scriba: mw A. Goense, tel. (0113) 655958. Diensten: iedere zondag 10.00u GOES Christelijke Gereformeerde Kerk Maranathakerk, Bergweg 43A, Goes. Voorganger: ds. J.G. Schenau. Zondag 22 juli: 10.00u leesdienst; 16.00u ds. J. Sijtsma Doopsgezinde gemeente/Vereniging Vrijzinnige Protestanten Doopsgezinde kerk, Westwal 41, Goes. Predikant ds. Leuny de Kam. Zondag 22 juli: mw. ds. Esther Bijlsma, Den Haag Evangelische Gemeente Rafaël Goes Samenkomsten in Pontes-Goese Lyceum, ingang Vogelzangsweg. Aanvang diensten 10.00u, laatste zondag van de maand 19.30u.; www.rafaelgoes.nl. Voorganger: K. Verhage Family Time Ministries Samenkomst iedere zondag om 13.00 uur in wijkgebouw De Spinne, Joseph Lunslaan 7, Goes-Noord.

Voorganger: Raadj Gonesh. Voor meer informatie: mail. info@familytime-ministries.nl, tel. 06-40733166. Zie ook www.familytime-ministries.nl Gemeente van Jehovah Getuigen Koninkrijkszaal, Van Hallstraat 4, Goes. Vergadertijden: wo. 19.30u en zo. 10.00u. Gereformeerde Gemeente Louise de Colignylaan 177, Goes, tel. 228023. Predikant en preses: ds. C.J. Meeuse. Kerkdiensten om 9.30u, 14.00u en 18.00u. Ger. Gem. in Nederland Koningskerk, Nassaulaan 153, Goes Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Ontmoetingskerk, Kornetstraat 4, Goes (tegenover ziekenhuis). Diensten: zondag 15 juli om 09.30u ds. P.J. Trimp; 16.30u. Ds F.J. Bijzet, pred. te Brouwershaven. Zondag 22 juli: 09.30u ds. P.J. Trimp; 16.30u ds. M. de Meij, pred Drogeham. Leger des Heils Rav. de Groene Jager 72, Goes. Dienst zo. om 10.00u. Korpsofficieren: Kapitein E. Heerlien en Kapitein F. Heerlien-Spit. Zondag 22 juli: 10.00u Korpsofficieren: Majoor D. van Vuuren en Maj. mevr. R. van Vuuren-van Leeuwen. Tevens kindernevendienst. Oud Ger. Gem. Kerkgebouw De Hoeksteen, Noordhoeklaan 90, Goes. Diensten: elke zo. om 10.00u en 17.30u. Rooms-katholieke kerk H. Maria Magdalenakerk, Singelstr. 9, Goes. Diensten iedere zaterdag om 19.00u en iedere zondag om 10.45u. Protestantse gemeente Goes Grote of Maria Magdalenakerk, Singelstraat 21, Goes. De Hoogte, Populierenstraat 29, Goes. Oosterkerk, Bergweg 88, Goes. Zondag 22 juli: (groen) Grote Kerk 10.00u Ds J.W. Kirpestein, Utrecht; 17.00u Lector Songs of Praise. Oosterkerk 9.30u Ds A. Jobsen; 17.00u geen dienst. De Hoogte 10.00u Kerkgroep. Vergadering van Gelovigen Zondag eredienst van 10.00 tot 11.00u; woordbediening van 11.30 tot 12.30u. www.nieuwleven-goes. nl. De samenkomsten worden gehouden in: Dorpshuis Heer Arendhuis, Torenring 46 te ‘s-Heer Arendskerke. Vrije Evangelische Gemeente Kerkgebouw: Bethelkerk, Beatrixlaan, Goes. Diensten zondag 10.00u en 18.30u. 1e zondag v/d maand zingen in de Bethelkerk aanvang 18.30u. Hervormde Gemeente Kerkgebouw De Levensbron, Mansholtlaan 1, Goes. Diensten 10.00u en 17.00u. Zondag 22 juli: 10.00u kand. E. van Velzen, Antwerpen; 17.00u ds. T. Vanhuysse, Tongeren. Vliedberggemeente, Gereformeerde Kerk Goes e.o. Calvijn College, Klein Frankrijk 19, Goes. Diensten: zo. om 9.30 en 16.30 uur. Admiraal de Ruyterziekenhuis Goes Zondag 22 juli: 10.00u Ds. J.B. van den Beukel PKN Gem. ‘s Heer Arendskerke Torenring 2, ‘s-Heer Arendskerke. Predikant: ds. M.J. Wisse

PAGINA 18

Prot. Gem. ‘s Heer H’kinderen Plein 1, tel. 233098. Predikant: da. P. van Oosten. Zondag 22 juli: 9.30 Ds.R.Kamermans, Goes Herv. Gemeente Kattendijke Kerkgebouw: Dorpsstraat 53, Kattendijke. Prot. Gemeente Kloetinge Geerteskerk, Geertesplein 24, Kloetinge. Predikant: ds. D. Neven Protestantse Gemeente Wilhelminadorp Brugstraat 12, Wilhelminadorp. Zondag 22 juli: 10.00u mevr. ds. M. Helderman-Janse de Jonge, Middelburg. Gereformeerde Gemeente Wolphaartsdijk Villa Novastraat 1, Wolphaartsdijk. Tel. 06-30826746. Diensten iedere zondag om 09.30u, 14.00u en 18.00u. Prot. Gem. Wolphaartsdijk Nicolauskerk, Oostkerkestraat 1, Wolphaartsdijk. Zondag 22 juli: 10.00u Ds. H. van Oostende uit Kapelle Baha’i-gemeenschap Goes Bijeenkomsten vinden wekelijks plaats in Zeeland, geregeld ook in Goes. Info: 06-30534547 Huis van Elia Iedere zondag samenkomst om 13.15u. Adres: Oosterkerk Goes, Bergweg 88 te Goes (ingang aan de J.D. van Mellestraat). Kinderdienst aanwezig. Voor meer informatie: C. Harthoorn 0113-622409 of ctharthoorn@zeelandnet.nl Moskee Arrahmaan A. Joachimikade 5, tel. 257539. Voorz.: H. Nahari NRD-BEVELAND Gereformeerde Gemeente Torendijk 76, 4484 AV Kortgene Prot. gemeente Kats/Kortgene Nicolaaskerk, Kerkgang 2, Kortgene. Zondag 22 juli: 5e zondag van de zomer 10.00u ds. N. Vlaming, Maaltijd van de Heer Prot. Gemeente Kamperland De Ark, Veerweg 100, Kamperland. Zondag 22 juli: 9.30u ds. P.Boekesteijn, Koudekerke; 19.00u Openlucht-recreatiedienst aan het Veerse Meer, dhr. G.A.Slabbekoorn Gereformeerde Gemeente Veerweg 12, Kamperland. Diensten: 10.00u, middagdienst wisselende tijden. Prot. Gemeente Wissenkerke-Geersdijk Predikant: mw. Ds. K. van den Broeke. Opstandingskerk, Voorstraat 20 Wissenkerke. Ontmoetingskerk, Geersdijkseweg 1, Geersdijk. Zondag 22 juli: Wissenkerke, 10.00u Ds. W. Smit, Bennekom Prot. Gem. te Colijnsplaat Havelaarstraat 30, Colijnsplaat. Dienst: zo. 10.00u. Zondag 22 juli: dhr. S. Schagen. Wijzigingen en/of aanvullingen, bijvoorbeeld wie wanneer voorgaat (lees: preekrooster) kunt u gratis doorgeven via www.internetbode.nl - aan de rechterkant klikken op ‘Aanleveren redactie’ en vervolgens op De Bevelandse Bode. De rest wijst zich dan vanzelf. Voor vragen of het schrijven van artikelen, bel de redactie van De Bevelandse Bode, tel: 0118 61 76 61.


uitgaan

2012

FRISIA RONDVAARTEN PROGRAMMA 2012     

ade r a p n e t Ar ties 0 uur

DINSDAG van 5 juni t/m 18 september vaartocht St-Annaland – Zierikzee € 17,50 •IEDERE IEDERE DINSDAG van 5 juni t/m 18 september Zondag 1 juli; 12 augustus en 26 augustus vaartocht Bergen op Zoom – Antwerpen € 40,-vaartocht St-Annaland – Zierikzee Zondag 15 juli vaartocht Hansweert – Antwerpen € 45,--€ 17,50 Zondag 5 augustus vaartocht St-Annaland – Middelburg € 40,--

JUBI

L

Café EUM pres Boone e al vo nteer t or he t 5 e jaa r:

* 21.0 i l u j 5 2 Wo

• Zondag 1 juli; 12 augustus en 26 augustus vaartocht Bergen op Zoom – Antwerpen € 40,-• Zondag 15 juli vaartocht Hansweert – Antwerpen € 45,--

FRISIA RONDVAARTEN PROGRAMMA 20122012 FRISIA RONDVAARTEN PROGRAMMA

 IEDERE van 5 juni t/m 18 september vaartocht St-Annaland – Zierikzee € 17,50 • Zondag 5DINSDAG augustus IEDERE DINSDAG van 5 juni t/m 18 september vaartocht St-Annaland – Zierikzee € 17,50  Zondag 1 juli; 12 augustus en 26 augustus vaartocht Bergen op Zoom – Antwerpen € 40,- vaartocht Zondag 1 juli; 12 augustus 26 augustus vaartocht Zoom – Antwerpen € 40,- Zondag 15St-Annaland juli vaartochten Hansweert –– Antwerpen € 45,--Bergen op€ Middelburg 40,--

  

Zondag 15 juli5vaartocht Hansweert – Antwerpen € 45,- Zondag augustus vaartocht St-Annaland – Middelburg € 40,- 5 augustus vaartocht St-Annaland – Middelburg € 40,-Zondag

Zondag vaartocht incl maaltijd

WWW.FRISIARONDVAARTEN.NL INFO@FRISIARONDVAARTEN.NL

TEL 0166.654321 TEL 06.53470330

Bronsgeestweg 16 4697 RT St-Annaland Zondag vaartocht incl maaltijd

OOK VOOR FEESTEN EN PARTIJEN VAN 30 – 250 PERSONEN WWW.FRISIARONDVAARTEN.NL INFO@FRISIARONDVAARTEN.NL

TEL 0166.654321 TEL 06.53470330

Bronsgeestweg 16 4697 RT St-Annaland

Zondag vaartocht incl

maaltijd WWW.FRISIARONDVAARTEN.NL INFO@FRISIARONDVAARTEN.NL OOK VOOR FEESTEN EN PARTIJEN VAN 30 – 250 PERSONEN TEL 0166.654321 TEL 06.53470330 WWW.FRISIARONDVAARTEN.NL TEL 0166.654321 Bronsgeestweg 16 Bronsgeestweg 16, 4697 RT St-Annaland INFO@FRISIARONDVAARTEN.NL TEL 06.53470330 4697 RT St-Annaland

OOK VOOR FEESTEN EN PARTIJEN VAN 30 – 250 PERSONEN

ROMMELMARKT Zaterdag 21 juli van 9.30-12.30 uur

‘Ga mee als vakantievrijwilliger!’ gratis advertentie

‘Hoi ik ben Geert en ik ga al jaren mee met de vakantiereizen van het Nationaal Epilepsie Fonds. Deze vakanties zijn speciaal voor mensen met epilepsie die niet zelfstandig op reis kunnen. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar! Ga jij een week met ons mee?’ Meer informatie? Kijk op www.epilepsiefonds.nl of bel 030 63 440 63.

Camping Zon & Zee Burenpolderweg 30a 4401 KX Yerseke Tel. 0113 - 57 18 60 info@campingzonenzee.nl www.campingzonenzee.nl

In juli en augustus is onze Taveerne en het restaurant van dinsdag tot en met zondag geopend

23.00u: t Surpriseac e d met beken se Nederland! artiest !

ter ras!! t o o r g t Me e Melisker k renstraat

To

u bEnT vAn hARTE wELKOM!

Geert, deelnemer vakantiereizen Postbus 270 - 3990 GB HOUTEN - giro 222111 - www.epilepsiefonds.nl

en r vering Bij rese rsonen! pe vanaf 6 ering van nd o z it u de Met r duren u de 2-u t! r a rondva

Reserveer nu één van onze dagtochten en ontvang 20% korting! Dagtocht met bezoek aan het Biesbosch Museum

Rien Poortvliet Museum op eiland Tiengemeten

Dagtocht met bezoek aan Slot Loevestein

Uitwaaien en zwaaien De boot vertrekt om 10.00 uur vanuit Lage Zwaluwe. U wordt ontvangen met koffie en appelgebak. U vaart via een mooie route naar Rotterdam. Om 12.00 uur wordt de scheepslunch geserveerd. Na de scheepslunch om 13.00 uur arriveert u in Rotterdam alwaar u SS Rotterdam bezoekt. Wij hebben de ‘Uitwaaien en Zwaaien Tour’ voor u gereserveerd. Aan de hand van een audiofoon en een plattegrond loopt u in uw eigen tempo de route van de rondleiding. Rond 15:00 uur wordt de vaartocht weer vervolgd, om 17.30 uur arriveren we weer in Lage Zwaluwe.

Dagje uit voor het hele gezin Gezellig uitstapje voor familie en of gezin! Om 10.15 uur wordt u aan boord verwacht, waar u kunt genieten van 2 kopjes koffie met gebak. We varen door Nationaal Park de Biesbosch, tijdens de tocht wordt er voor een heerlijke scheepslunch gezorgd! Omstreeks 13.00 uur arriveren we bij het Biesbosch Museum in Werkendam, midden in de prachtige natuur. U kunt hier ook heerlijk wandelen (2 km). Omstreeks 14.00 uur zullen we weer richting Drimmelen varen, waar we rond 16.00 uur afmeren.

Hele dag onbeperkt genieten Genieten van Nationaal Park de Biesbosch en het Rien Poortvliet Museum. Inschepen om 09.45 uur. U wordt ontvangen met een kop heerlijke koffie en appeltaart. Via de Biesbosch en het Hollands Diep zetten we koers richting het Eiland Tiengemeten. Na de lunch omstreeks 13.00 uur aankomst op het eiland. U kunt een bezoek brengen aan het Rien Poortvliet Museum, informatiecentrum, landbouwmuseum of een heerlijke wandeling maken op dit unieke eiland. Rond 17.30 uur zijn we weer in Drimmelen terug.

Middeleeuws Slot bezoeken Een 7,5 uur durende boottocht met tussenstop voor een bezoek aan het middeleeuwse Slot Loevestein. Zeker een dagje uit waarop u met veel plezier zult terugkijken. Slot Loevestein is geopend en u kunt op eigen gelegenheid rondlopen. Op 2 plaatsen worden verhalen verteld waar u vrijblijvend naar kunt luisteren. Uiteraard wordt alles verteld over Hugo de Groot en z’n bekende boekenkist. Om 09.45 uur wordt u aan boord van een van onze partyschepen verwacht. De koffie met appeltaart staat klaar. De scheepslunch kunt u verwachten rond het middaguur.

Wereldhaven Rotterdam De beste indruk van het Rotterdams havengebied ervaart u natuurlijk het beste vanaf het water. Aan boord van een van de Zilvermeeuw schepen. Om 09.15 uur stapt u in Drimmelen aan boord van de Zilvermeeuw voor een vaart naar Rotterdam. Om 09.30 uur worden de trossen losgegooid en begint een echte reis over het water, terwijl u geniet van koffie met appeltaart. Deze dagtocht gaat dwars door de Biesbosch richting Rotterdam via Merwede Noord en Nieuwe Maas. Om plm. 12.30 uur wordt een uitgebreide lunch in buffetvorm geserveerd, en ‘s middags een klein snackje. Na een afwisselende terugvaart wordt om plm. 18.00 uur in de thuishaven Drimmelen afgemeerd.

Dinsdag: 17 en 31 juli, 14 en 28 augustus

Woensdag: 25 juli, 8 en 22 augustus

Dinsdag: 24 juli, 7 en 21 augustus

Woensdag: 18 juli, 1 en 15 augustus

Zaterdag: 14, 21 en 28 juli, 4, 11 en 18 augustus Dinsdag: 4 september.

Volwassenen

Kinderen 3-11 jr.

Volwassenen

Kinderen 3-11 jr.

Volwassenen

Kinderen 3-11 jr.

Volwassenen

Kinderen 3-11 jr.

Volwassenen

Kinderen 3-11 jr.

q 49,50

n 33,25

q 37,75

n 24,75

q 45,00

n 26,25

q 45,00

n 26,25

q 40,00

n 27,25

Zilvermeeuw Rondvaarten Rondvaartbedrijf Zilvermeeuw bv • Biesboschweg 2 • 4924 BB • Drimmelen T 0162 – 68 26 09 • F 0162 – 68 69 25 • info@zilvermeeuw.nl • www.zilvermeeuw.nl

Dagtocht door de Wereldhaven Rotterdam

Of maakt u liever een 2-uur durende rondvaart in Drimmelen? Vanaf Drimmelen vertrekken bijna dagelijks, van Pasen t/m herfstvakantie onze rondvaarten. Tijdens de vaart kunt u een drankje nemen aan de bar en vertelt de schipper over hetgeen u onderweg te zien krijgt. Prijzen bedragen: Volwassenen m 9,50 Kinderen 3 t/m 11 jaar m 6,50 Voor onze actuele afvaarttijden kunt u terecht op www.zilvermeeuw.nl

Vermelde prijzen per persoon

Dagtocht met bezoek aan SS Rotterdam

2

A

W


OPRUIMING !! S E L L ! A G E W T E O M

ALLE DEKBEDOVERTREKKEN ALLE MERKEN ALLE MATEN Eveline - Essenza - Mexx - Esprit - Face to Face Mart Visser - Romanette - Cinderella - Venice

ALLE HOESLAKENS KATOEN/KATOENSATIJN OF DUBBELJERSEY

ALLE MERKEN ALLE MATEN Cinderella - Decanso - Eveline - Mozaique

ALLE DEKBEDDEN 4 SEIZOENEN MILANO SYNTHETISCH DEKBED ALLE MATEN 4 SEIZOENEN DEKBED VAN WOL VAN HET TEXELSE SCHAAP ALLE MATEN 4 SEIZOENEN NORDIC 90% GANZEDONZEN DEKBED ALLE MATEN

3 HALEN = 1 BETALEN 5 HALEN = 2 BETALEN 50% KORTING

GROTE VOORRADEN ZOMERDEKBEDDEN alle maten - 100% katoen/tijk en vullingen

50% KORTING

140 x 200 ............. 49140 x 22o ............ 55,200 x 200 ............ 59,200 x 220 ............ 69,240 x 200 ............ 79,240 x 220 ............ 89,-

nu 25,nu 27,nu 29,nu 35,nu 39,nu 45,-

DEN L E G N E IEDING B N A A E NGEN: I G I T S E AL ONZ NZE V O 3 E L L ELLE & P A IN A K , G UBUR OOST-SO KENSZAND HEIN

Heinkenszand

Oost-Souburg

Kapelle

Stenevate 2, Heinkenszand (inpandig bij EMTE)

Paspoortstraat 32-34, 4388 BH Oost-Souburg

Kloosterpoort 7-9, Kapelle (Bedrijventerrein De Smokkelhoek)

Openingstijden: Maandag 13.00-17.00 uur Dinsdag - Vrijdag 10.00-17.00 uur en Zaterdag 09.00-16.00 uur

Openingstijden: Maandag 13.00-17.30 uur, Dinsdag - Vrijdag 09.00-17.30 uur en Zaterdag 09.00-16.00 uur

Openingstijden: Maandag 13.00-17.00 uur Dinsdag - Vrijdag 10.00-17.00 uur en Zaterdag 09.00-16.00 uur

DBV_20120718  

Politie op zoek naar eigenaren fietsen autoruitschade? JUMPIN’ DE WEEL BIJNA VAN START WEES ONS OOG, FOTOGRAFEER VOOR ONS Vanaf pagina 8 ONRO...

DBV_20120718  

Politie op zoek naar eigenaren fietsen autoruitschade? JUMPIN’ DE WEEL BIJNA VAN START WEES ONS OOG, FOTOGRAFEER VOOR ONS Vanaf pagina 8 ONRO...