Page 1

THUIS IN DE REGIO

WEEKENDEDITIE

B E R G E N

O P

O P L AG E :

Z O O M S E

22 JUNI 2014 WEEK 25

Uitgeverij

29.800

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

I

Te l .

SPORT

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

Volg ons via twitter: @BergseBode

GEMEENTE ZIT IN DE MAAG MET ZWERFVUIL OP ACACIAHOF

076

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

TOUCHSCREEN MAAKT EINDE AAN PARKEERERGERNIS

Geen fernbus naar Bergen op Zoom

Geen Bergse gevallen voor kinderpardon

BERGEN OP ZOOM - Er worden in de toekomst geen goedkope internationale busreizen uit Duitsland naar Bergen op Zoom georganiseerd. Dat laat het college van B&W weten. “Als eindbestemming is Bergen op Zoom geen kandidaat, want de stad is middelgroot en dus gewoonweg niet groot genoeg in tegenstelling tot bijvoorbeeld Praag en Amsterdam. De buslijnen zijn directe verbindingen dus een tussenstop in Bergen op Zoom is ook niet mogelijk”, zegt de gemeente die onderzoek naar de mogelijkheden heeft gedaan op verzoek van de BSD-fractie. Die vond dit een goede manier om Bergen op Zoom toeristisch gezien beter op de kaart te zetten.

BERGEN OP ZOOM - Er zijn binnen de gemeente Bergen op Zoom tot nu toe geen gevallen bekend die mogelijk onder, of juist buiten, het kinderpardon zouden vallen. Ook bij navraag aan vluchtelingenwerk Bergen op Zoom zijn erop dit moment voor geen Bergse signalen bekend. Dat zegt het gemeentebestuur van Bergen op Zoom naar aanleiding van de fractie van GBWP. Desalniettemin ondersteunt burgemeester Frank Petter de oproep van de kinderombudsman betreffende de strikte uitleg van de regels door de staatssecretaris omtrent het kinderpardon. “Hij heeft inmiddels de oproep ondertekend”, aldus het college van B&W.

Geen grondfonds in zaak Nedalco

Philip Morris al op 1 september dicht

BERGEN OP ZOOM - De provincie NoordBrabant overweegt geen grondfonds voor Scheldevesting naar aanleiding van de zaak Nedalco waar Bergen op Zoom mee te kampen heeft. Via een grondfonds kan de provincie onverkoopbare grond van gemeenten overnemen. Het verlies wordt dan tijdelijk door de provincie opgevangen. Ook verzoeken om een lening, bijvoorbeeld uit de Essentgelden tegen gunstige voorwaarden, is volgens B&W geen optie. “In dat geval is de provincie gebonden aan de voorschriften. Die houden in dat ze geen leningen mag verstrekken aan gemeenten waarop zij het financieel toezicht houdt”, besluit men.

BERGEN OP ZOOM – Philip Morris stopt al per 1 september met de productie van sigaretten in Bergen op Zoom. De sluiting is met een maand vervroegd, nu de leden van de vakbonden hebben ingestemd met het sociaal akkoord. De bonden en de directie van Philip Morris bereikten vorige week al overeenstemming over een verbeterd sociaal plan. Donderdagavond mochten ook de leden zich uitspreken over het akkoord. Dat bevat onder meer een ontslagvergoeding volgens de oude kantonrechtersformule met een factor van 1,6, een groot budget voor werk-naar-werk-begeleiding en extra aandacht voor werknemers met een arbeidsbeperking.

Brabanders grootste brokkenpiloten BERGEN OP ZOOM - Brabanders maken de meeste ongevallen. Dat blijkt uit het onderzoek van CED, het bedrijf dat namens de verzekeringsmaatschappijen schades afhandelt. Per 1.000 bewoners worden er in Brabant 81,5 schades gemeld. Limburg volgt met 71,5 schades per 1.000 inwoners. In Zeeland zijn de minste ongevallen: 36 meldingen per 1.000 inwoners. Per jaar handelt CED een miljoen schadeclaims af met een schadelast van 2,5 miljard euro. CED heeft geen verklaring in de verschillen tussen de provincies. Uit de meldingen is geen oorzaak te vinden. CED registreert wel hoe vaak iemand zijn auto total-loss rijdt. Daarin gaat Groningen aan kop.

Zes aanhoudingen voor hennepteelt BERGEN OP ZOOM – Tijdens een hennepruimdag in Bergen op Zoom heeft de politie zes verdachten kunnen aanhouden in een woning aan de Kastanjelaan. Op de zolder van de woning werd ruim één kilo gedroogde henneptoppen gevonden. Twee vrouwen van 20 en 37 en vier mannen van 16, 22, 36 en 59 jaar zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Ook op twee andere plaatsen werden sporen van hennepteelt gevonden. Aan de Moerbei nabij de Vijverberg-Zuid vonden de agenten een kweektent met hennepresten. Op de Zuidwestsingel ontdekten de agenten 146 hennepplanten. Alle hennep is vernietigd.

BERGEN OP ZOOM - Zo’n achthonderd kinderen uit de groepen 6 zorgden maandag voor een mooi historisch plaatje in het centrum van de Markiezenstad. Gekleed in historische kledij namen zij deze dag deel aan diverse historische activiteiten. Ook brachten alle kinderen een bezoek aan de middeleeuwse jaarmarkt op de binnenplaats van Het Markiezenhof. FOTO MERIJNSITSEN.NL

Stacaravans maken plaats voor eigentijdse recreatiewoningen

Heidepol wordt Buitenplaats BERGEN OP ZOOM – Duurzaamheid, comfort en luxe worden de sleutelwoorden van het nieuwe recreatiepark Buitenplaats Bergen op Zoom. Dat verrijst op de locatie van de voormalige camping Heidepol. De oude stacaravans van de in opspraak geraakte camping maken plaats voor luxe recreatiewoningen, duurzame chalets, trekkershutten en kampeerplaatsen. Het college is erg enthousiast over de nieuwe ontwikkeling. “Dit sluit uitstekend aan bij onze ambities voor de Brabantse Wal”, stelt wethouder Ton Linssen. DOOR RIA VAN MEIR Nadat zijn vorige plannen voor de huisvesting van arbeidsmigranten op de voormalige camping aan de Zoomvlietweg geen goedkeuring kregen van het Bergse gemeentebestuur, besloot eigenaar John van Engelen het over een andere boeg te gooien. “Heidepol is altijd een recreatieterrein geweest, maar stacaravans zijn aan het einde van hun levensduur. Ik wilde daarom een eigentijdser karakter geven aan het recreatiepark. Denk aan nieuwe vormen van overnachten, zoals een hobbitwoning of een boomhut. Ik wil een goede variëteit bieden, een mix van verschillende woonvormen, die passen bij deze tijd. Dat betekent duurzaamheid, comfort en luxe”, licht Van Engelen toe.

In totaal wil hij maximaal honderd recreatiewoningen, 130 chalets en plaatsen voor kampeerders en trekkers realiseren. Bij een nieuw recreatiepark hoort ook een nieuwe naam: Buitenplaats Bergen op Zoom. Positief Momenteel ligt het ontwerpbestemmingsplan voor de nieuwe Buitenplaats ter inzage. Van Engelen is positief gestemd over de procedure. “We hebben het plan in goed overleg met de gemeente opgesteld. Die is ook laaiend enthousiast. Qua bestemming zal er niet heel veel veranderen. Het is en blijft een recreatiepark. Het aantal eenheden neemt zelfs af, waardoor de belasting voor de omgeving vermindert.” Mocht alles mee zitten, hoopt Van Engelen eind dit jaar te kunnen

beginnen met de omvorming van de voormalige camping tot de nieuwe Buitenplaats. Heidepol sloot in 2007 op last van de gemeente de deuren, vanwege een gebrekkige brandveiligheid. Van Engelen, die als adviseur van de vorige eigenaar optrad, nam het terrein in 2008 over. Aanvulling Wethouder Ton Linssen is blij dat met de nieuwe plannen voor een buitenplaats de geschiedenis van Heidepol definitief tot het verleden hoort. “Als je kijkt naar de ontwikkelingen die de omgeving van de Buitenplaats doormaken en de investeringen op de Brabantse Wal, is dit een schitterende aanvulling op het gebied. Als college zijn we enorm enthousiast over de plannen en juichen we deze ontwikkeling ook van harte toe.”

Geen aanpassing locaties Gagelboslaan en Sterrelaan

Aandacht voor oversteekplaatsen BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom zet in op veiligere oversteekplaatsen. Met name die in de omgeving van basisscholen krijgen extra aandacht. Zo worden de verkeersituaties anders ingericht, zijn er snelheidsmeters geplaatst en brigadiersetjes uitgedeeld. DOOR VERA DE GEUS De VVD vroeg het gemeentebestuur recent te kijken naar de oversteekplaatsen bij de Gagelboslaan, de Sterrelaan en de Guido Gezellelaan in Bergen op Zoom. “Het zijn drukke wegen voor doorgaand verkeer binnen de wijken die kruisen met routes voor schoolgaande kinderen. Een duidelijke markering van de oversteekplaatsen is echt een must. Twee echt duidelijke en veilig ingerichte oversteekplaatsen ontbreken nog.

Hetzelfde geldt voor de Gagelboslaan en de Sterrelaan”, aldus VVD’er Joost Pals. Ongevallenlijst Het gemeentebestuur laat nu weten dat, zoals toegezegd aan de verkeerscommissie van School Oost, er snelheidsmeters in de vorm van smileys geplaatst zijn. Ook is de school voorzien van brigadiersetjes en verkeersmaatjes. “Op zeer korte termijn zal School Oost ouders inzetten om bij de oversteekplaats te brigadieren”, aldus B&W.

De aanpassing van de fysieke inrichting van de oversteekplaatsen wordt echter pas meegenomen in de herinrichting van de Pastoor Jutenlaan en Guido Gezellelaan. Omdat de oversteekplaatsen bij de Anton van Duinkerkenschool aan de Gagelboslaan en basisschool het Kompas aan de Sterrelaan laag op de ongevallenlijst staan, worden deze oversteekplaatsen niet aangepast. “De markering is in onze ogen duidelijk zichtbaar”, aldus het college.

Informatieavond over aanleg waterberging BERGEN OP ZOOM – Waterschap Brabantse Delta praat op donderdag 26 juni inwoners in de gemeente Bergen op Zoom bij over de werkzaamheden langs het Volkerak-Zoommeer. Het meer is aangewezen als de grootste waterberging van Nederland. De berging wordt ingezet bij een combinatie van hoge rivierafvoer en springvloed. De situatie komt waarschijnlijk slechts eens in de 1400 jaar voor, maar heeft wel grote gevolgen voor Bergen op Zoom en omgeving. Daarom versterkt het waterschap de dijken en worden sluizen aangepast. De informatieavond vindt plaats in De Raaijberg. De bijeenkomst start om 20.00 uur.

COMMERCIEEL FRANS? www.ebc.nl


Bel: 06-51286089

U krijgt dan een eerlijk bod, direct geld + RDW Vrijwaring

OPEN DAG 22 juni a.s. vanaf 13 uur ***** Let op: NIEUW SHOWMODEL *****

Meer info: Fam. v. Nieuwenhuyzen +31167-560000 www.de-uitwijk.nl of neem contact op met onze Top Totaal-vertegenwoordiger J.K. Bekius GSM +31658977991.

Dorpsweg 136, 4655 AH de Heen (Steenbergen) Tevens heeft onze camping nog enkele seizoensplaatsen beschikbaar!

ǁǁǁ͘ŐĂƌĂŐĞďŽdžĞŶƚĞŚƵƵƌ͘Eh ĞƌŐĞŶŽƉŽŽŵͬĞǀĞŶďĞƌŐƐĐŚĞŶ,ŽĞŬͬ ƌĞĚĂͬ<ĂƉĞůůĞ;ůĚͿ

0164 ± 687235

DE VOORDELEN: ‡ geen makelaarskosten ‡ geen verkoop-stress ‡ geen dubbele woonlasten ‡ snelle afwikkeling ‡ geen ontbindende voorwaarden ‡ ook als uw woning al te koop staat

UW WONING DIRECT EN ZONDER Z ORGEN VERKOPEN?

Ook ‘s avonds en op Zondag! Alle auto’s vanaf BJ 2000 Max. 175.000 km

Financiering mogelijk.

Uw auto verkopen?

Bezoekadres: Heensedijk 77A

Chaletparc de Uitwijk heeft het!!! Hier worden luxe vrijstaande Top Totaal chalets geplaatst, nu tot wel 70 m2 vloeroppervlak, welke het gehele jaar door voor recreatieve doeleinden gebruikt mogen worden. Het parc gelegen nabij jachthaven “de Schapenput” beschikt over ruime landelijk gelegen kavels voorzien van alle comfort (nog enkele kavels bij vijvers beschikbaar). 20 minuten van Rotterdam en 10 min v.a. ‘t Grevelingenstrand.

Bel geheel vrijblijvend voor het hoogste bod met...

Op zoek naar echte rust??

DE SCHILDERS VOOR AL UW SCHILDERWERKZAAMHEDEN IN EN OM HET HUIS een dakkapel, de kozijnen, schuttingen, schuurtje, noem maar op geen klus is ons te gek voor een leuke prijs brengen we uw idee ten uitvoer bel voor een vrijblijvende offerte 0628446595

Bagro Vastgoed Oostvoorstraat 25 Dinteloord info@bagrovastgoed.nl

0167 522622

Bagro Vastgo ed koopt uw hu is! www.bagrov

astgoed.nl

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Bedrijfsruimte voor starters www.starters-bedrijfsruimte.nl

Een mooier figuur met minder moeite.

De revolutionaire figuur-studio uit Scandinavië & gezichtsbehandeling op natuurlijke basis.

Kade 9, Roosendaal, Tel. 0165 - 394302 E-mail: roosendaal@bailine.nl

auto / caravan / camper en boot

stalling

Jaarcontract vanaf €175,Onze website www.bootencaravanstallingzeeland.nl Locatie: Oud Vossemeer Tel. info: 06 12864807


ACTUALITEIT

‘De ene dag is het schoon, de volgende dag is het alweer sterk vervuild’

Gemeente zit in de maag met zwerfvuil op Acaciahof BERGEN OP ZOOM - Illegale stortingen van grof huisvuil, vernielingen van straatmeubilair, loshalen van en gooien met bestrating over gazons en speeltoestellen. Het is aan de orde van de dag op het Acaciahof. De gemeente is ervan op de hoogte en trekt alles uit de kast om het plein schoon, heel en netjes te houden. Tevergeefs, weet ook de gemeente. “We ruimen zeker eens per maand het hele plein op. De ene dag is het schoon, de volgende dag is het alweer sterk vervuild”, aldus het college van B&W. DOOR VERA DE GEUS De buurtbewoners van de speeltuin aan het Acaciahof in Bergen op Zoom uitte eerder in de Bergen op Zoomse Bode hun hoop dat de gemeente Bergen op Zoom in actie komt tegen de vervuilers die de speelomgeving tot een vuilnisbelt maken. Onder en nabij de speeltoestellen ligt volop afval verspreid. Van rondslingerende glazen potten tot dozen vol grof vuil en van gevulde, gescheurde vuilniszakken tot bakstenen. De buurt maakt zich zorgen over de veiligheid van hun kinderen. “Wij wonen hier twee jaar en het is eigenlijk altijd wel vies geweest hier. Het is gevaarlijk en bovendien gaat het op den duur stinken. Zeker als het mooi weer is. Voordat mijn kinderen in de speeltuin gaan spelen, kijk ik eerst alles na op glazen potten enzo. Voor je het weet moet je met je kind naar het ziekenhuis, omdat het hier zo’n bende is”, vertelde een buurtbewoner desgevraagd. Afvalbakken De gemeente laat weten ook in te willen zetten op een schone, leefbare wijk, maar dat dat haar in de omgeving van het

Acaciahof zo goed als onmogelijk wordt gemaakt. “Wij zijn zeker bekend met de situatie. Er vinden regelmatig vernielingen plaats zoals het loshalen en gooien van bestratingelementen over gazons en tegen speelvoorzieningen.

‘Sommigen voelen zich niet betrokken bij de buurt’ Ook zijn er veel illegale stortingen zoals meubilair en huisvuil”, zegt de gemeente Bergen op Zoom die tevens aangeeft dat Saver een keer per week het vuil, dat bij de ondergrondse container en de afvalbakken wordt gezet, opruimt. De afvalbakken worden ook twee keer per week geleegd. Vernielingen Inwoners van de gemeente Bergen op Zoom kunnen sinds dit jaar tegen inlevering van drie tikken van de Saverpas gratis grofvuil aan huis op laten ophalen. “Hierover zijn alle bewoners geïnformeerd, maar blijkbaar maken ze te weinig gebruik

De speeltuin aan het Acaciahof ligt vol met rommel.

van deze dienst”, aldus de gemeente. “Wij ruimen regelmatig, toch zeker een keer per maand, het hele plein op. Maar de ene dag is het schoon, de volgende dag is het alweer sterk vervuild.” B&W geeft aan dat hier vanuit de afdeling handhaving ook

voortdurend aandacht voor is. “De wijkploeg heeft regelmatig contact met die afdeling over de situatie ter plaatse, maar meestal vinden de stortingen en vernielingen ‘s avonds plaats of in het weekeinde. Ook de afval-BOA praat hierover regelma-

FOTO VERA DE GEUS

tig met buurtpreventie. Helaas blijkt toch een aantal bewoners zich niet betrokken te voelen bij hun buurt”, zegt het gemeentebestuur tenslotte die inmiddels het straatwerk heeft laten herstellen en de speelplaats aan heeft laten vullen met zand.

Oude chipknipappar aten krijgen upgrade naar nieuwste technologie

Touchscreen maakt einde aan parkeerergernis BERGEN OP ZOOM – Bergen op Zoom rekent dit najaar definitief af met de gebruiksonvriendelijke parkeerautomaten in de stad. Dan worden alle automaten van Spaanse makelij, degene die de meeste irritaties teweeg brengen, weggehaald en de oude chipknipapparaten voorzien van de nieuwste technologie. De gemeente voert dan meteen het kentekenparkeren in. Dat maakt het mogelijk om bij een willekeurige automaat in de stad de parkeerduur te verlengen. DOOR RIA VAN MEIR Ze vormen nu nog een van de grootste parkeerergernissen in Bergen op Zoom, de

ruim zeventig Spaanse parkeerautomaten. Wie regelmatig klaar staat om een muntje in de automaat te werpen, kent het zuchten en steunen van de mensen in de rij

voor zich. De automaten blinken geenszins uit in gebruiksvriendelijkheid en vragen bovendien de nodige geduld. Herhaaldelijke verzoeken aan de leveran-

cier om de automaten te verbeteren haalden niets uit. Daarom heeft de gemeente besloten om alle Spaanse automaten weer te verwijderen. De overige automaten blijven staan, maar krijgen wel een flinke upgrade, omdat vanaf 1 januari chipknippen niet meer mogelijk is. Touchscreen Die automaten worden allemaal voorzien van een touchscreen. In mei konden bezoekers van het stadskantoor twee type parkeerautomaten uittesten; één met touchscreen en één zonder.

‘Niet iedere keer terug naar auto om bij te betalen’ Van die mogelijkheid hebben meer dan tweehonderd mensen gebruik gemaakt. “Een meerderheid van 51 procent gaf de voorkeur aan de touchscreen, tegenover 45 procent voor de andere automaat. De overige mensen hadden geen voorkeur”, weet wethouder Patrick van der Velden. Hij verzekert dat de nieuwe automaten uitgebreid zijn getest. “We hebben ze zelfs op een zonnige dag buitengezet, zodat mensen konden zien of het scherm nog leesbaar was. Daar kwam de touchscreen ook beter uit de test dan de andere.”

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO RIA VAN MEIR

www.internetbode.nl

De Spaanse automaten (rechts) vormen nu nog een grote bron van ergernis.

Pinnen De nieuwe automaten staan straks alleen nog maar pinbetalingen toe. Betalen met

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

kleingeld is niet meer mogelijk. “Per jaar waren wij ongeveer een ton kwijt aan het legen van de automaten. En dat is dan nog zonder alle kosten voor vernielingen aan de automaten”, verklaart Van der Velden. Het pinnen wordt straks wel eenvoudiger, omdat de automaten gebruikmaken van het Dip&Go-systeem. Daarbij hoeft er geen pincode ingevoerd te worden. Wel zullen de parkeerders hun kenteken moeten invoeren. Dat biedt volgens de wethouder wel een extra voordeel. “Onze automaten worden zo ingericht dat je straks bij iedere willekeurige automaat de parkeerduur kunt verlengen. Je hoeft dus niet iedere keer terug naar je auto om bij te betalen”, legt hij uit. Mogelijk wordt het kentekenparkeren in de toekomst ook ingezet om parkeerders op het Mineurplein weer achteraf te laten betalen. “In plaats van een slagboom zouden we dan met een camera kunnen werken, maar dat zijn we nog aan het onderzoeken”, aldus Van der Velden. Krediet In totaal telt Bergen op Zoom nu nog 204 parkeerautomaten. Tegen de jaarwisseling zijn dat er zo’n 140. Alle Spaanse automaten worden verwijderd. Voor de andere automaten vindt er een herschikking plaats. Vanaf september worden de automaten stuk voor stuk aangepast en mogelijk verplaatst. Het nieuwe systeem, waarvoor het college een krediet van 800.000 euro aan de raad vraagt, moet voor de jaarwisseling overal operationeel zijn.

Volg ons op Twitter: @BergseBode.


Rijbewijs keuze menu Start snel en voordelig met ons

Voordelig, veilig, uniek en modern

Haal je rijbewijs voor een vaste prijs

STARTPAKKET 25 rijlessen

COMBI PAKKET simulator-auto

RIJBEWIJS GARANTIE PAKKET

Normaal

€ 2.020,00

Nu WK VOORDEEL Slechts

€ 995,00

Rijles al vanaf €37,- per les! o 5 rijlessen in de simulator o 20 autorijlessen o praktijkexamen

Slechts o o o o

€ 1.715,00

theoriecursus + examen 20 rijlessen in de simulator 30 autorijlessen praktijkexamen

Vanaf

€ 2.194,00

%HOQXYRRUHHQ*5$7,6SURHÀHV

www.verkeersschoolblom.nl T: 076 522 75 55 / 076 501 55 35 E: info@verkeersschoolblom.nl

Van Bergen op Zoom tot en met Tilburg

tje Truckersuur

teen vrach Rijden in is n maak ken n e n e g a w de hoek uniek met de do in de regio

rantie vanaf Rijbewijs Ga pakket ijs € 2.194,vaste pr voor een s incl. je rijbewij urtje truckersu

www.verkeersschoolblom.nl - 076 522 75 55 / 013 543 43 48 - info@verkeersschoolblom.nl ZZZYHUNHHUVVFKRROEORPQO‡_‡LQIR#YHUNHHUVVFKRROEORPQO


ACTUALITEIT

‘Veiligheidsniveau op deze terrein is van een hoog niveau’

Colofon Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

Drie bedrijventerreinen krijgen keurmerk Veilig Ondernemen BERGEN OP ZOOM - Drie bedrijventerreinen in de gemeente Bergen op Zoom hebben uit handen van wethouder Ton Linssen het keurmerk ‘Veilig Ondernemen’ gekregen. Theodorushaven, Noordland en de Poort, Lage Meren Meilust en Oude Molen werden in maart door Kiwa Nederland onder de loep genomen. Linssen ontving deze maand de certificaten en dat bewijst dat deze drie bedrijventerreinen goedgekeurd zijn door het kwaliteitszorgbureau.

Bergse Bode Bergse Bode Redactie Vera de Geus, Ria van Meir Correspondenten Marjet Lubbers, Merijn Sitsen, Robby van der Zande Acquisitie Leo Elenbaas Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties donderdag 10.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s donderdag 08.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 25 De oplossing van deze puzzel is in week 26 te vinden op www.internetbode.nl

Wethouder Linssen met vertegenwoordigers van de gecertificeerde bedrijventerreinen en de hulpdiensten.

DOOR MERIJN SITSEN Voor de vijfde keer wordt er dit jaar het keurmerk veilig ondernemen uitgereikt in de gemeente Bergen op Zoom. In 2007 ontving het gebied Theodorushaven, Noordland en de Poort voor het eerst het predicaat. In 2009 volgden Lage Meren Meilust en Oude Molen in Halsteren. Het certificaat is voor twee jaar geldig, vervolgens wordt er opnieuw gekeken of de betreffende terreinen nog veilig zijn. “Ik vind het een goed teken dat we dit predicaat ontvangen. De bevolking van Bergen op Zoom mag weten dat de bedrijven, de gemeente en verschillende partners zich inzetten voor veiligheid”, aldus wethouder Linssen.

© www.sudokusite.eu

Samenwerking Tijdens de uitreiking roemt de wethouder de verschillende partners zonder wiens medewerking het predicaat niet mogelijk was geweest. Hij noemt daarbij onder andere de politie en de brandweer maar ook de bedrijven zelf die zich inzetten voor veiligheid. “Deze betrokken ondernemers zijn namelijk de oren en de ogen voor ons. Zonder deze bedrijven hadden we hier niet gestaan”, aldus Linssen. Hij verwacht dat als er over twee jaar opnieuw wordt gekeken of de drie terreinen nog voldoen aan de eisen dat de drie terreinen weer een voldoende zullen halen. Beveiliging Tijdens de ‘controle’ van maart werd er gekeken naar de beveiliging van de gebie-

FOTO MERIJNSITSEN.NL

den. Zij beoordeelde tijdens de test of er beveiliging aanwezig was en in hoeverre de aanwezige beveiliging operationeel was. Tevreden Ton Linssen is tevreden met de predicaten omdat er door de gemeente, de brandweer, de politie en verschillende bedrijven hard wordt gewerkt aan de veiligheid. “We nemen dit onderwerp uiterst serieus”, aldus de wethouder. De gemeente zet zich volgens hem in door structurele maatregelen te nemen op het gebied van veiligheid. Daarnaast is het voor de gemeente ook belangrijk dat er aandacht is voor een schone en opgeruimde omgeving. “Door gestructureerd samen te werken behouden en verbeteren we de kwaliteit”, besluit Linssen.

Stadgenoten ontmoeten bij Deel dit moment – Sara Shojaei

Aanpassen is Iraanse goed gelukt BERGEN OP ZOOM - Migratie vormt een rode draad in de geschiedenis van Bergen op Zoom. Het was een veilige haven voor andersdenkende, ondernemers en arbeiders. In samenwerking met Seric, de Europese organisatie voor ontmoeting Moslims en Christenen gezeteld in Bergen op Zoom, ontmoeten we nieuwe Bergenaren. Deze week ontmoeten we Sara Shojaei, ze komt oorspronkelijk uit Iran. DOOR MARJET LUBBERS Met haar man en zeven maanden oude

dochter werd zij twintig jaar geleden via tussenpersonen naar Nederland gebracht en kwam eerst in een asielzoekerscentrum

in Gilze en daarna in Bergen op Zoom terecht. Het kostte haar een aantal jaren om haar heimwee te overwinnen maar nu

voelt ze zich in Nederland meer thuis dan in Iran, haar geboorteland. “Ik ben heel dankbaar en gelukkig dat ik hier terecht ben gekomen”, vertelt Sara Shojaei die destijds niet wist naar welk land de reis zou voeren. Naam Sara is haar huidige roepnaam. Haar Iraanse naam, Parvaneh, is voor Nederlanders niet gemakkelijk te onthouden en uit te spreken. Sara is een oude Perzische naam, voor haar voelt deze niet vreemd aan. Het is één van de voorbeelden van hoe zij en haar gezin zich aanpaste aan de nieuwe situatie en dat is goed gelukt. Sara is een ruimdenkende vrouw, haar leven in Nederland bevorderde dit alleen maar. Besef De eerste jaren in Nederland waren moei-

‘Jammer dat Iran zo’n slechte naam heeft’

Sara Shojaei vluchtte 20 jaar geleden uit Iran en vond een balans tussen beide culturen.

FOTO MARJET LUBBERS PAGINA 5

lijk. Sara miste haar familie enorm. “Wij zijn zo verbonden met elkaar en in één klap waren ze uit mijn leven verdwenen. Nu kan ik af en toe naar mijn familie toegaan. Iran is een prachtig land met een heerlijk klimaat en oeroude cultuur. Door de reizen besef ik wat ik achter liet maar ook wat ik in Nederland heb gekregen. Het is misschien vreemd, maar soms voel ik me

in Iran momenteel meer een buitenlander dan in Nederland. Ik ben ongelofelijk blij dat ik me zo heb kunnen aanpassen en altijd positief ben blijven kijken naar dingen. Nu hebben we in het leven hier bereikt waar we op hadden gehoopt. We hebben veel fijne mensen ontmoet en Bergen op Zoom is nu echt mijn thuis.” Modern “Het is jammer dat Iran zo’n slechte naam heeft bij de mensen die zich er niet in verdiept hebben. Er wonen zeventig miljoen verschillende soorten mensen. Het openbare leven staat onder controle van het ayatollah regime. Dat staat in contrast met het leven binnenshuis. Mijn ouders voedden mij zonder strenge religieuze regels op. Ik mocht dragen wat ik zelf fijn vond”, vertelt Sara. Momenteel zijn er ontzettend veel moderne jonge mensen in Iran. Op straat zie je vrouwen die modieus met de overheidsregels omgaan, zij zien er prachtig uit, geen jeans met afgetrapte Uggs voor hen. De andere kant is er ook, vrouwen in zwarte bedekkende kleding. Mix In het gezin Shojaei is een goede balans gevonden tussen de twee culturen. Veel mensen complimenteren Sara daarmee. Met de beleefdheid die zij haar kinderen leerde, heel belangrijk in de Iraanse cultuur, maar ook met Nederlandse gewoonten en tradities die zij aan hen doorgaf.


Spetterende afsluiting kunstproject ‘Art vanuit je Hart’

Uitocht uit Egypte

Graffiti-performance

Nieuwe groep in 70ste Maria Ommegang

Voorbeeld van een graffiti-performance

BERGEN OP ZOOM - Als publiek graffiti maken met je zaklamp? Beleef het mee op vrijdagavond 27 juni in Gebouw-T in Bergen op Zoom. Kunstproject ‘Art vanuit je Hart’ sluit die avond op Senself presents Bazzookas, het kunstproject van 7 workshops van mensen met en zonder beperking af met een spannende graffiti-performance. Senself is een bijzonder feest waar het niet alleen draait om muziek luisteren, maar ook om het aanspreken van andere zintuigen. Spannende performance Tijdens de spannende graffiti-performance schrijft het publiek in het donker met gekleurde zaklampen. Doordat de zaklampen bewegen en de camera ‘open’ blijft staan, ontstaat er een graffiti-effect. Het magi-

sche resultaat wordt meteen geprojecteerd op een groot doek. Art vanuit je Hart ‘Art vanuit je Hart’ is een kunstproject in de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal en Halderberge om mensen met en zonder beperking samen te brengen. Via een serie creatieve workshops ontdekten deelnemers in Bergen op Zoom elkaar en de magie van de fotografie. Voor meer informatie over het project: www.sdw.nl/ kunstproject of www.facebook.com/ kunstprojectArtvanuitjeHart. Senself presents Bazzookas Senself is een bijzonder feest waar het niet alleen draait om muziek luisteren, maar ook om het aanspreken van andere zintuigen.

Aromajockey, vj, trilvloer en foodjockey, zorgen er allemaal voor dat men muziek beleeft. Na de tot de verbeelding sprekende graffiti-performance, volgt een spetterend optreden van de Bazzookas. Zij stuiteren alle kanten op. Het ontstaan van de band is te vergelijken met de ontdekking van buskruit. Met hun up-tempo ska laten ze overal waar ze gespeeld hebben een grote krater achter. Tickets bestellen: http://www.gebouwt.nl. Het kunstproject ‘Art vanuit je Hart’ is te danken aan een initiatief van SDW met bijdragen van verschillende fondsen en gemeenten, waaronder het Stadlander Buurtcultuurfonds, VSBfonds en het Skanfonds. Gebouw T is rolstoeltoegankelijk. Voor personen die aanwijsbaar begeleiding nodig hebben, mag de begeleiding gratis mee naar binnen.

Gastvrijheid hoog in het vaandel

Sterren voor tanteLouise-Vivensis BERGEN OP ZOOM - Afgelopen dagen heeft tanteLouise-Vivensis tijdens het EK voor G-atleten de honderden sporters, begeleiders en vrijwilligers laten ervaren wat de zorgorganisatie onder Gastvrijheid verstaat. In Tante’s Bistro kon iedereen, tussen de wedstrijden door, in alle rust genieten van een maaltijd. “Ik begeleid al 10 jaar G-atleten bij diverse wedstrijden, maar zo goed en volledig verzorgd heb ik het nog niet eerder meegemaakt”, aldus een van de begeleiders. “Een goede sfeer, lekker eten en strak georganiseerd: mijn complimenten!” Dat is precies wat tanteLouise-Vivensis elke dag weer biedt aan haar bewoners,

thuiszorgcliënten en gasten. Het mooie is dat die gastvrijheid nu ook beloond is met in totaal 56 sterren tijdens het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg. Maar liefst 11 van de 15 locaties behaalden het hoogste resultaat van 4 sterren. Bovendien eindigde Kardinaal de Jonglaan in de top 5 van de categorie Kleinschalig Wonen. Locatiemanager Ine van Heesch legt uit waarom deze locatie in de top 5 terecht is gekomen: “We streven ernaar om onze bewoners echt een fijn leven te geven. We luisteren goed naar ze. We organiseren veel activiteiten, samen met familie en vrijwilligers. We bekijken altijd hoe we de wensen van bewoners kunnen ondersteunen. Dat zit vaak in kleine dingen. Het zijn dan ook de kleine dingen die het grote

verschil maken.” Gastvrijheidszorg Belangrijk bij gastvrijheidszorg is dat met bewoners wordt gesproken over hoe zorg wordt verleend, passend bij hun levensvisie, levenshouding en leefstijl. Een belangrijk onderdeel daarvan zijn de dagelijkse maaltijden, waar niet alleen wordt gelet op de juiste bereiding van de maaltijd maar ook de sfeer waarin de maaltijd kan worden genuttigd. Zestig auditeurs hebben de deelnemende instellingen bezocht en rapporten opgesteld. De vakkundige jury, onder leiding van drs. Jenneke van Veen (oud hoofdinspecteur voor de Volksgezondheid), heeft deze rapporten beoordeeld en vervolgens per categorie een top 5 en top 10 genomineerd.

BERGEN OP ZOOM - Dit jaar trekt de Maria Ommegang voor de 70ste keer door de straten van Bergen op Zoom. En dit jaar is het 70 jaar geleden dat ons deel van Nederland werd bevrijd van het naziregime. De verbinding 70ste Maria Ommegang en 70 jaar bevrijding is niet toevallig. De Maria Ommegang kent namelijk haar oorsprong in de Tweede Wereldoorlog. In 1942 deed kapelaan Ooijens de belofte dat jaarlijks ter ere van Maria een dankstoet door de straten van Bergen op Zoom zou trekken als de stad groot oorlogsgeweld bespaard zou blijven. In de komende jubileum editie van de Maria Ommegang dit jaar wordt het Bijbelse verhaal ‘De Uittocht uit Egypte’ groots uitgebeeld. Mozes gaat de strijd aan met de Farao en vlucht met zijn volk weg uit Egypte om in het Beloofde Land redding te vinden na de doorgang door de Rode Zee. Met de uitbeelding van dit Bijbelse verhaal wordt de link gelegd naar de actualiteit. Nationaal en internationaal wordt stil gestaan bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, precies honderd jaar geleden. In 1914 kwamen er veel Belgische vluchtelingen die hun heil zochten in Bergen op Zoom en omgeving.

Dertig jaar later werd Bergen op Zoom wederom een vluchtoord. Maar nu voor veel mensen uit Woensdrecht en omgeving die waren gevlucht voor het geweld in het najaar van 1944, toen Canadese troepen zich een weg vochten naar de Zeeuwse eilanden. Door strijd verdreven en op de vlucht geslagen om ergens anders redding te vinden is de vergelijking die in dit geval wordt gemaakt met de in het Oude Testament beschreven Uittocht uit Egypte. In de Uitocht uit Egypte speelt de Farao een belangrijke rol. Kunstenares en kledingontwerpster Annemiek Dagelinckx ontwierp speciaal voor de komende Ommegang de kledij van de Farao en zijn gevolg. Ze maakte daarbij gebruik van zo veel mogelijk historische informatie. Start Maria Ommegang op zondag 29 juni om 15.00 vanuit het Markiezenhof. De Maria Ommegang 2014 maakt dit jaar onderdeel uit van het programma 70 jaar Bevrijding Bergen op Zoom en omstreken. Binnen dit programma vinden vanaf juni 2014 tot en met 5 mei 2015 activiteiten plaats die de bevrijding in herinnering brengen. Binnenkort wordt het totaal programma wereldkundig gemaakt.

Informatie dementie Alzheimercafé in Ouderensteunpunt

Dementie als spelbreker BERGEN OP ZOOM - Intimiteit gaat om gewenst nabij een ander zijn, fysiek en psychisch. Meestal is intimiteit gebonden aan een persoon en een relatie. Helaas kan dementie een spelbreker zijn bij intimiteit. Op maandag 23 juni vindt hierover om 19.00 uur een bijeenkomst van het Alzheimercafé plaats in Ouderen steunpunt Zonneplein. Er worden verschillende interessante onderwerpen rondom dementie besproken. In Nederland hebben enkele honderdduizenden mensen één of andere vorm van dementie. Heel vaak speelt dementie zich af in stilte: bij wijze van spreken bij de buren om de hoek. Dementie wil zeggen dat iemand die altijd dierbaar en vertrouwd was, van lieverlee een vreemde kan worden. Men

wordt anders dan voorheen. Het thema van de avond is: ‘Dementie en intimiteit’. Ronald Geelen, psycholoog en schrijver van een aantal inspirerende boeken over dementie, gedragsproblemen en hoe men daarmee om kan gaan, is gastspreker deze avond. Hij geeft uitleg over het tere onderwerp intimiteit en dementie. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis. Het Alzheimercafé in de gemeente Bergen op Zoom is een samenwerking tussen tanteLouise-Vivensis, GGZ-WNB, Alzheimer Nederland en de gemeente Bergen op Zoom. Vanaf 19.00 uur verwelkomen zij een ieder graag met een kopje koffie of thee. Het programma begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. Daarna is er nog een half uurtje om na te praten. Het Alzheimercafé wordt gehouden in Ouderen steunpunt Zonneplein, Zonneplein 63, Bergen op Zoom.

BEDRIJVIG NIEUWS Advocatenkantoor Sarrari opent in Bergen op Zoom

Adviserend, preventief en daadkrachtig bijstaan van cliënten BERGEN OP ZOOM – Geboren en getogen Bergenaar Mr. Fouad Sarrari werkt sinds maart 2014 in zijn eigen advocatenpraktijk. Advocatenkantoor Sarrari voert een algemene rechtspraktijk met de nadruk op het arbeids- en sociaalzekerheidsrecht. Hij staat klaar met heldere adviezen voor mensen die zich onrechtvaardig behandeld voelen én bedrijven die iets willen veranderen of verbeteren aan hun personeelsbeleid. In juridische zaken staat hij cliënten adviserend, preventief en daadkrachtig bij. DOOR MARJET LUBBERS Mr. Sarrari is een uit Marokkaanse ouders geboren Bergenaar. Zijn onderwijspad liep dicht bij huis van basisschool De Opstap (nu: Het Kompas) naar het Mollerlyceum en vervolgde naar Rotterdam waar hij afstudeerde aan de Erasmus Universiteit in een Master Privaatrecht (2007) en een Master Bedrijfsrecht (2008). Om zich te verdiepen in het

Engelse rechtssysteem en de taal studeerde hij een half jaar aan de University of Warwick. Na zijn afstuderen werkte hij bij diverse advocatenkantoren, onder andere in Amsterdam en Prinsenbeek( omgeving Breda). Het ondernemerschap kriebelde en ondertussen trokken zijn Bergse roots aan hem. Sinds kort voert hij daarom zijn eigen advocatenpraktijk in Bergen op Zoom, de eerste Marokkaan in deze omgeving. Diagnose stellen Uit eigen ervaring leerde hij ooit dat “je wel recht kunt hebben maar niet altijd je recht kunt halen”, een uitspraak van zijn oud-hoogleraar aan de Erasmus Universiteit. “De juridische wereld is heel complex. Het is belangrijk eerst tot de kern van een zaak te komen en dan pas een juridische oplossing te bedenken. Vergelijk het met een arts, die moet ook eerst een diagnose stellen en vervolgens de beste behandelmethode toepassen. Goede communicatie is daarbij heel belangrijk. Ik ben er voor iedereen, maar voor de Marokkaanse

gemeenschap heb ik een toegevoegde waarde. Voor hen kan ik vaak makkelijker juridische problemen verwoorden”, vertelt Mr. Sarrari. Bestaanszekerheid Advocatenkantoor Sarrari tracht bij het zoeken naar een oplossing altijd verdere escalatie van problemen te voorkomen. Mr. Sarrari richt zich op het arbeids- en sociaalzekerheidsrecht, een gebied dat mensen hun bestaanszekerheid geeft. Het is de drijvende kracht in de samenleving en er zijn zoveel situaties waarin het belangrijk is dat je rechten zijn gewaarborgd. Dat geldt zowel voor bedrijven als voor particulieren. Mag een werkgever je ontslaan als je je negatief over hem uitlaat op Facebook? Mag ik een vacature opstellen voor alleen jonge sollicitanten? Heb ik recht op een UWV uitkering bij ontslagname? Mijn bedrijf moet inkrimpen, hoe moet ik een sociaal plan opstellen? Het zijn slechts enkele voorbeelden waarin juridisch advies of juridische bijstand nodig en nuttig is.

Mr. F. Sarrari opent als eerste Marokkaan een advocatenkantoor in Bergen op Zoom. FOTO MARJET LUBBERS

Actueel In de Bergen op Zoomse bode zal Advocatenkantoor Sarrari u regelmatig over juridische onderwerpen op de hoogte brengen.

Advocatenkantoor Sarrari, Mercuriusstraat Zuid 1, 4624 CK Bergen op Zoom, tel. 0164-750715, www.sarrari.nl, info@sarrari.nl PAGINA 6

In deze bode leest u waar men op dient te letten bij een collectief ontslag door bedrijfssluiting, een zeer actueel onderwerp voor een groot aantal Bergenaren.


Jan Jochems HANDEL

EN

TRANSPORT

TE KOOP:

Bestratingsmaterialen en sierkeien,

Nu volop Loombandjes verkrijgbaar!

speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers. Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

VERHUUR:

Afvalcontainers

van 6 m3 tot 40 m3 Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

TE HUUR GARAGEBOX Boerhaaveplein Tel. 0174-295774 06-54292177

TE HUUR

garagebox

Boutershemstraat 54-56 Bergen op Zoom Tel. 0164 244892

www.bergsedumphal.nl Astrologie Zomercursus: 14 t/m 18 juli, 5 ochtenden of 10/9 t/m 8/10, 5 woensdag avonden Voorstraat 142 te Roosendaal, 0165-545727, jopieweijenhoven@hotmail.com www.facebook.com/astrologie.tarot

Keesomstr., Hoogerheide Tel.: 0168-462010

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

STALLING

AANHANGWAGENS PAARDENTRAILERS

Kapsalon & Waxsalon

www.betanco.nl

DeTelefoonReparatieWinkel.nl De goedkoopste van Nederland

nu plaats voor : CAMPER / CARAVAN AUTO/BOOT OF Caravan /Camper

 Telefoon-reparatie klaar in 30 min 3 Maanden garantie

Bel direct : 0186-652960

Emmaplein 17 - Bergen op Zoom

0164-247599

Vanaf 16 juni heeft kapsalon & waxsalon M&M semi permanente mascara van het merk Neicha erbij.

Recreatiestalling Numansdorp Z-H

 Haal- en brengservice Schoudee 17, 4617 NH te Bergen op Zoom | T. 0648355003

E 

80 . 1 1

KEUZE UIT MEER 95 20 SOORTEN VLEES P.P. 500 GR 4. BBQ SCHOTEL DAN

KG 4.49 KG 5.49

RIB-HAASKARBONADE RUNDERRIBLAPPEN BUIKSPEKLAPPEN 3KG 10.naturel of gekruid KIPFILET 2KG 10.TARTAAR SHOARMA SPARE RIBS

M&M

VAKANTIE TIP!!!

 Parkeren voor de deur

snel verkopen !! Vlakbij bij Rotterdam www.CARVA.nl carva@planet.nl

en vele andere artikelen

99 BURGER 99 KG 3. SOEPVLEES ½KG 2.

BBQ tip!

ROOSENDAAL | VOLTASTRAAT 9 | MAROS.NL

79 P.ST. 0.

BBQ tip!

26

Natural look â&#x201A;Ź29.50 Glam look â&#x201A;Ź32,50 9RRUÂżQLVKLQJWRXFK ZHQNEUDXZYHUIHSLOHUHQ RRVWHUV Âź10,00

huid- en laserklinieken Â&#x2021;SROLNOLQLHNHQGHUPDWRORJLHÂ&#x2021;KXLGWKHUDSLH %HUJHQRS=RRP0LGGHOEXUJ*RHV Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen en huidverjonging: 5LPSHOĂ&#x20AC;OOLQJPHW5HVW\ODQH %RWR[EHKDQGHOLQJHQ )UDFWLRQDO/DVHUHQ&2IUDFWLRQDOODVHU HQGHQLHXZH8OWKHUDSLHWHJHQKXLGYHUVODSSLQJ Verder alle laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer...

Er weer jonger uitzien... zonder plastische chirurgie

(UID ENLASERKLINIEK"ERGENOP:OOMsIn Zorgcentrum ,IEVENSBERG"OERHAAVEPLEINDs64"ERGENOP:OOM s swww.huidlaser.nl (UID ENLASERKLINIEK-IDDELBURGsIn Barcode gebouw 0ARK6ELDZIGTs$2-IDDELBURGs www.dermateam.nl > Huid- en laserkliniek Goes "EATRIXLAANs0.'OESs www.dermateam.nl

9RRUPHHULQIRHQIRWRÂśV]LHRQ]HIDFHERRNSDJLQD

Kapsalon Manolya Waxsalon Marleen

Plantenkwekerij Marc (

Raats

* Perkplanten Nog steeds volop keuze * Geraniums 1E KWALITEIT )XFKVLDÂśV Planten!!!!! 6XUILQLDÂśV Openingstijden * Hanging baskets Ma t/m Za 9.00u Âą 18.00u * Kuipplanten Bergsebaan 118, Nispen 06-16380941 * Vaste planten * Heesters Uitgebreid en vernieuwd * Potgrond Dagelijks verse aardbeien. * etc. etc

www.plantenkwekerijmarcraats.nl

FIETSBOERKE.NL Zoekt oude ďŹ etsen en sloopďŹ etsen Fietsen die je normaal bij de kragge dumpt, bel mij

06 305 74 208 En ik haal ze bij u op, u hoef ze niet weg te brengen. (Geen kinderďŹ etsen!) OOK VOOR FIETSREPARATIES

Diergeneeskunde in Roosendaal op Hoog niveau Vergrote prostaat Prostaatproblemen komen niet alleen voor bij oudere honden. Dit blijkt uit het verhaal van de 7-jarige herder Joost, een stoere reu. Tijdens de wandeling snuffelt hij altijd lekker rond en markeert zijn

terrein grondig met veel kleine plasjes. Maar afgelopen week at hij slecht en heeft zijn baasje gezien dat Joost met plassen wat bloed verloor. De eigenaar zelf denkt aan een blaasontsteking en heeft bij ons Dierenhospitaal wat urine gebracht voor onderzoek. Hierin wordt echter niets bijzonders gevonden. Omdat Joost toch niet lekker in zijn vel zit, maakt zijn baas een afspraak om hem goed te laten controleren. Uit de vragen die tijdens het consult gesteld worden blijkt, dat Joost meer moeite heeft met poepen, dat hij wat is afgevallen en soms ook bloed verliest zonder dat hij heeft geplast. Uitlaten is geen probleem, hij gaat nog steeds graag mee

wandelen. Vaak wijzen deze klachten op een goedaardige vergroting van de prostaat, wat met medicatie goed te behandelen is. Bij het onderzoek blijkt dat de prostaat inderdaad vergroot is. Omdat Joost niet is gecastreerd en een teefje van drie huizen verderop loops is, kan dit zijn klachten verklaren. Gelukkig toont een echograďŹ sch onderzoek aan dat de prostaatvergroting bij Joost goedaardig is. Daarom wordt gestart met medicijnen, die snel helpen. Joost wordt hierna toch goed in de gaten gehouden, door zijn baasje en de dierenartsen van ons Dierenhospitaal. Helaas kreeg Joost nog meerdere malen last van prostaatvergroting, waarna -op medische indicatie- is besloten dat hij beter gecastreerd kon worden.

Dierenhospitaal Visdonk, Visdonkseweg 2a, 4707 PE Roosendaal Dierenhospitaal Visdonk locatie Tolberg, Tolbergcentrum 53, 4708 GB Roosendaal T 0165 583 750

F 0165 583 755

E dierenhospitaal@visdonk.nl I www.dierenhospitaal-visdonk.nl

2 4 U U R 7 DAG E N P E R W E E K B E R E I K B A A R

Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. Spreekuur volgens afspraak.


Zeeuwse gastmadonna’s houden processiebeeld Maria Ommegang gezelschap

Dank aan Maria leeft voort BERGEN OP ZOOM – Maria leeft in Bergen op Zoom. Dat is te zien op twee locaties waar kleine tentoonstellingen zijn ingericht. Eén in de Geertrudiskerk, waar een vijftal gastmadonna’s uit de provincie Zeeland het processiebeeld van de Maria Ommegang gezelschap houden. Daar zijn ook een aantal persoonlijke bezittingen te zien van Kapelaan Ooijens, initiator van de jaarlijkse dankstoet. Een tweede tentoonstelling in het Koetshuis van het Markiezenhof laat zien hoe verschillende kunstenaars geïnspireerd zijn door de Zeven Vreugden van Maria.

Weekenddiensten Alleen voor spoed bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 - 27 38 55, Boerhaaveplein 1, Ingang: Van Swietenlaan. Neem uw identiteitsbewijs en uw medicijnen mee. Apotheek Dienstapotheek naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt. Surplus Zorg thuiszorg passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Klantenservice: 0168 33 18 26 en klantenservice@surplusgroep.nl De beste zorg, waar thuis ook is. 0900-900 4444 (24 uur per dag), altijd bereikbaar voor directe zorgverlening. www.tantelouise-vivensis.nl TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Openingstijden Gemeente Bergen op Zoom Jacob Obrechtlaan 4 4611 AR Bergen op Zoom Tel: 14 0164 Maandag t/m vrijdag 09.00 – 13.00 uur Donderdag 08.00 – 20.00 uur

KORTE BERICHTEN

Het processiebeeld uit de Maria Ommegang is tijdelijk tentoongesteld in de Geertrudiskerk en heeft daar gezelschap van vijf processiebeelden uit de provincie Zeeland. FOTO MARJET LUBBERS

DOOR MARJET LUBBERS De beide tentoonstellingen zijn nog te zien tot eind juni en ingericht ter ere van de 70ste verjaardag van de Ommegang. Daarmee lossen al bijna drie generaties een belofte van de kapelaan, die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog deed, in. Als Bergen op Zoom de oorlog zou doorstaan zou de stad zijn middeleeuwse processietraditie te hervatten uit dankbaarheid aan Maria. Staakmadonna Het processiebeeld, dat zich door het jaar heen in de Mariakapel van het Markiezenhof bevindt, is tijdelijk verhuisd naar de Geertrudiskerk en heeft gezelschap van vijf gastmadonna’s uit de provincie Zeeland. Hieronder bevinden zich zogenaamde staakmadonna’s, Mariabeelden waarvan alleen de handen en het hoofd zijn uitgewerkt om het gewicht van de mee te dragen beelden te verminderen. Deze lichaamsdelen zijn aan een constructie van latten gemonteerd en vaak fraai aan-

gekleed en soms met edelstenen versierd, een overlevering uit de Spaanse overheersingtijd. De gastmadonna’s komen uit Clinge, Kloosterzande, Kwadendamme, Tongeren en Hulst. Een drietal gastmadonna’s zullen ook te zien zijn tijdens de Maria Ommegang, de organisatie zoekt nog mensen die de beelden uit Kloosterzande en Hulst willen dragen. Grondlegger De tentoonstelling staat tevens stil bij de grondlegger van de Ommegang, kapelaan W. Ooijens. Zijn familie heeft persoonlijke spullen in bruikleen gegeven zoals zijn lange zwarte jas met priesterboord, wandelstok en aandenken aan belangrijke sacramenten. Tijdens de opening van de expositie noemde pastoor en vicaris Paul Verbeek kapelaan Ooijens een statige man vol elan. “Hij heeft zelf de eerste Ommegang op de beroemde rol gezet. De eerste mantel van het beeld waren de blauwe fluwelen gordijnen van zijn zus Caroline.

Typisch dat Maria van de Bergse Ommegang zich mocht kleden met een gordijn. Dat is immers een geliefd kledingstuk voor menige Bergenaar. Zo is Maria één van ons. Misschien blijft ze daarom op speciale wijze leven in onze stad en parochie. Voor menige stadsgenoot is de Ommegang een deel van hun leven. Hopelijk kunnen we deze traditie behouden en doorgeven”, schrijft Paul Verbeek op de website van de Lievevrouweparochie.

BERGEN OP ZOOM Expositie ‘Maria Leeft’: Kunstenaars zijn van oudsher zeer betrokken geweest bij het rijke historische verleden van de Maria Ommegang. De Zeven Vreugden van Maria vormen het centrale thema van Maria Ommegang. Deze worden bij gelegenheid van de 70e Maria Ommegang door diverse kunstenaars op een eigentijdse wijze uitgebeeld in Koetshuis Markiezenhof, Bergen op Zoom. Expositie loopt tot en met 5 juli.

MTHS. Het is wederom een geschiedkundig stuk, met leuke anekdotes gemengd met geschiedkundige feiten, ondersteund door muziek uit die tijd. Vol bravoure zal het Bergse Geuzen lied van weleer ( Het Merck Toch Hoe Sterck) weer klinken in de straten van Bergen op Zoom en daarbuiten. Bergen op Zoom, de vooruitgeschoven post van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, de voorloper van ons huidige Koninkrijk. De nieuwe productie zal gespeeld worden 28 juni voor het Groot Arsenaal, bij het jeneverproeflokaal Spiritum, Rijtuigweg 44 te Bergen op Zoom. Vanaf 15.00 uur is een ieder van harte welkom, entree is gratis. Tevens zal deze middag opgeluisterd worden door De Stoute Herauten, Lucas Florent met Hiëronymus Den Fluitspeler en Roelof en Radbout. Zij die van een onvervalst stukje geschiedschrijving met een fiere, trotse, heldhaftige, maar luchtige ondertoon houden, komen zeker aan hun trekken. Nunc est Bibendum. PS: bij zeer slecht weer wordt de voorstelling naar een andere datum verschoven. Houdt onze facebook pagina in de gaten.

Maak kennis met survival en bushcraft en leer hoe je de weg kunt vinden met behulp van de zon. Daarnaast laten we zien én kan je zelf proberen hoe je gebruik kunt maken van wat de natuur allemaal biedt. Deze middag wordt georganiseerd door survi-

In Kannen en Kruicken

BERGEN OP ZOOM - Cultuur Historisch Gezelschap, Merck Toch Hoe Sterck speelt haar nieuwe productie; In Kannen en Kruicken. MTHS heeft een compleet nieuw stuk ingestudeerd voor het komend seizoen.

Met dit stuk zullen zij weer in den lande te zien en te horen zijn om Bergen op Zoom te promoten. Het spel is geschreven door Marianne Hermans en Brigit Bakx en geregisseerd door Virginie Huismans. Het wordt gespeeld door alle leden van

50+ Nordic Walking: op dinsdag 30 september is er een kennismaking/instructie avond in de zaal van de Wittenhorst van 11.00-12.30 uur. Daarna zijn er 5 lessen op de dinsdagen 7 en 28 oktober van 13.00-15.00 uur en donderdagen 2, 9 en 30 oktober van 13.00-15.00 uur, waarbij gestart wordt vanuit verschillende locaties. Voor meer informatie kunt u bellen of mailen naar Stichting Welzijn Ouderen Bergen op Zoom: 0164265946, activiteiten@swoboz.nl Bingo Kannebuis: zondag 29 juni is er een bingo in de Kannebuis, aanvang 14.00 uur.

Aanwinst Ter ere van de 70ste Ommegang heeft kunstenaar Rinus Bouwmeester uit Oudenbosch een nieuw processieschild gemaakt. Het verbeeldt het logo van de Maria Ommegang dat werd ontworpen door Fons Gieles. Paul Verbeek liet weten apetrots te zijn op deze nieuwe aanwinst die alvast op de tentoonstelling te zien is. De expositie in de Geertrudiskerk is dagelijks te bezichtigen van 13.00 tot 16.30 uur en loopt tot 28 juni.

Merck Toch Hoe Ste rck speelt haar nieuwe productie

Merck Toch Hoe Sterck, hier in actie tijdens de opname van Kenau, in het Belgische Veurne.

HALSTEREN Wandelen: Tijdens de wandeling worden wetenswaardigheden verteld, zoals geschiedenis en bouw van het fort en systemen van verdediging en aanval. Ook wordt stilgestaan bij de West-Brabantse Waterlinie, waarvan Fort de Roovere deel uitmaakte. Verzamelen zondag 22 juni om 14.00 uur bij het informatiebord van het Fort, t.o. parkeerplaats hoek Ligneweg/Schansbaan.Vooraf aanmelden hoeft niet. Ze lopen in bossen, zorg voor goede kleding en schoenen. Nieuw: nu ook in de avonduren op woensdag 25 juni om 19.30 uur. Bingo: Op woensdag 25 juni heeft HSV ‘t Looze Vissertje haar bingo in café de Beek, Fabrieksstraat 14, aanvang 13.30 uur. Bingo: KBO Halsteren houdt op woensdag 25 juni een grote bingo in de Wittenhorst. Mooie geldprijzen en in de pauze hapjes. Met de superronde wordt er groots uitbetaald. Deze bingo is toegankelijk voor alle volwassenen. Aanvang 13.30 uur.

PAGINA 8

Themamiddag Brabants Landschap BERGEN OP ZOOM - Brabants Landschap organiseert op 25 juni in bezoekerscentrum De Kraaijenberg een middag voor jeugd en gezin met als thema “Het spoor kwijt zijn, of niet?”.

valinstructeur Hans Nouwt (van Raafcraft / Raaf GPS) en vrijwilligers van Brabants Landschap. Na afloop is er limonade voor alle kinderen. De deelname is gratis. Kinderen, (graag onder begeleiding van een ouder of grootouder, niet voor BSO of andere commerciële activiteiten), zijn vanaf 14.00 uur van harte welkom in het bezoekerscentrum aan de Fianestraat. Deze activiteit zal tot ongeveer 16.00 uur duren. Voor meer informatie, kijk ook op www.brabantslandschap.nl

MOC’17 Quistor History Cup was een superdag BERGEN OP ZOOM - De 15e MOC’17 Quistor History Cup is een groot succes geworden. Het weer was erg aangenaam en de organisatie had alles tot in de puntjes geregeld (Huib, Jeroen, Dick en Patrick top gedaan). Deze mannen werden de hele dag gesteund door Sander, Ronnie en Melvin. Voor alle deelnemers waren er lekkere broodjes (met dank aan Truus, Annemarie, Suzanne en de kinderen) en er is maar liefst 160 kg. watermeloen opgegeten. Er waren 23 teams die samen 61 wedstrijden speelden. Het scheidsrechterscorps had een makkelijk dag. De finale van de A en B poule ging tussen Valencia en Dina-

mo Kiev (winnaar van vorig jaar). De Spanjaarden gingen dit jaar met de 1e prijs aan de haal. Het werd 3-0 voor Valencia (onder aanvoerderschap van Jelte van Schelven). De finale voor de C en D poule ging tussen AS Roma en Manchester United. De Italianen (met captain Marcel van Tongeren) waren met 3-0 te sterk voor de Engelsen. Na de prijsuitreiking konden alle deelnemers (250 personen) genieten van een lekker saté buffet en een grote punt zak met lekkere Belgische frieten. Vervolgens vond er een spetterend optreden plaats en deed de disco zijn werk. De scheidsrechters waren: Henk Lenting, Pierre Hazen, Guido Sanen, Roy Brown en Peet Buuron.


22 juni 2014

Postbus 35 4600 AA Bergen op Zoom Jacob Obrechtlaan 4 T 140164 F (0164) 24 53 56 E stadskantoor@bergenopzoom.nl www.bergenopzoom.nl

Kennisgeving besluit tot verlenging termijn waarbinnen Rabobank Het Markiezaat extra parkeerplaatsen op het eigen terrein dient aan te leggen. Burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom maken bekend dat zij op 22 augustus 2013 hebben besloten om de termijn waarbinnen moet worden voldaan aan de verplichting tot het aanleggen van 70 extra parkeerplaatsen op het terrein van Rabobank Het Markiezaat aan de Jacob Obrechtlaan 1/Zuid-Oostsingel 1, zoals voortvloeiend uit de op 13 juni 2007 aan Rabobank verleende bouwvergunning, te verlengen tot 30 juni 2016. Indien u het niet eens bent met dit besluit kunt u ingevolge het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na deze bekendmaking een gedagtekend, gemotiveerd en ondertekend bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom, postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom.

Bezoekadres: Jacob Obrechtlaan 4 Postbus 35, 4600 AA, Bergen op Zoom Telefoonnummer 140164 Fax: 245 356 Website: www.bergenopzoom.nl E-mail: stadskantoor@bergenopzoom.nl Bij overlast of klacht: servicelijn@bergenopzoom.nl Heeft u een melding over de openbare ruimte? Deze kunt u doorgeven via: www.bergenopzoom.nl/digitaal_loket of via App: http://www.buitenbeter.nl/apps Eindredactie: Communicatie Heeft u opmerkingen over deze gemeentelijke pagina? Stuurt u deze dan naar voorlichtingspagina@bergenopzoom.nl Overige contactgegevens: Anonieme Tiplijn: 0164-277158 Drugsoverlast: 0800-2255888 of drugsoverlast@bergenopzoom.nl Sluitingsdata gemeentelijke gebouwen 2014: donderdag 25 december, vrijdag 26 december Openingstijden: Maandag tot en met donderdag Vrijdagochtend

09.00 uur tot 17.00 uur 09.00 uur tot 13.00 uur

Openingstijden centrale balie: Maandag t/m vrijdag 09.00 uur tot 13.00 uur vrije inloop Maandag t/m donderdag 13.00 uur tot 16.00 uur op afspraak Dinsdag- en donderdagavond 18.00 uur tot 20.00 uur vrije inloop Alleen voor aanvragen reisdocumenten, rijbewijzen, uittreksels, verklaring omtrent het gedrag en verhuizingen. Stadsmakelaar: www.stadsmakelaarboz.nl Telefoonnummer 140164 Jacob Obrechtlaan 4 Sociale zaken: ISD Brabantse Wal: Jacob Obrechtlaan 4, Bergen op Zoom

Bezorgklachten Bergen op Zoomse Bode: Uitgeverij de Bode bv, Zundert (076) 599 8111

Bergen op Zoom viert 75 jaar diplomatieke betrekkingen met Canada Bergen op Zoom roept haar inwoners op om op 1 juli massaal de Canadese vlag uit te steken. Dit vanwege het feit dat Canada dit jaar 75 jaar diplomatieke betrekkingen met Nederland viert. De Canadese ambassadeur heeft steden die een hechte band hebben met Canada gevraagd om op deze manier stil te staan bij dit jubileum. Bergen op Zoom is een van die steden. Dat heeft meerdere redenen. De stad en de streek werden in oktober en november 1944 door Canadese troepen bevrijd. Daarnaast ligt er op Bergs grondgebied een grote Canadese oorlogsbegraafplaats en bestaat er sinds 2013 een vriendschapsband tussen Bergen op Zoom en de Canadese stad Edmonton. Vandaar dat ook Bergen op Zoom is gevraagd om op op 1 juli (de nationale feestdag van Canada) the Maple Leaf uit te steken. Bevrijding De gemeente Bergen op Zoom vraagt haar inwoners ook om de Canadese vlag uit te steken in oktober van dit jaar, wanneer er uitgebreid wordt stilgestaan bij 70 jaar bevrijding van Bergen op Zoom en omstreken. De Canadese vlaggen zijn onder meer verkrijgbaar bij de Bergse Dumphal.

Uittreksel burgerlijke stand nodig? Via www.bergenopzoom.nl is het sneller! Informatiebijeenkomst waterberging Volkerak-Zoommeer

ieu w

Klantinformatie: Dagelijks voor klanten telefonisch bereikbaar via 140164 van 9.00 tot 10.00 uur. U kunt alleen op afspraak of tijdens het telefonisch spreekuur terecht bij uw klantmanager. Openingstijden: Maandag t/m donderdag: 09.00 tot 13.00 uur Vrijdag: 09.00 tot 13.00 uur Maandag t/m donderdag: 13.00 tot 17.00 uur (alleen op afspraak)

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met dhr. B. Suijkerbuijk van het team Ruimtelijke Ordening via telefoonnummer 0164 27 70 80 of b.a.m.suijkerbuijk@bergenopzoom.nl.

n

Stadskantoor Bergen op Zoom

s

Maandag 26 juni 2014 is er vanaf 19.30 uur in De Raaijberg, Antwerpsestraatweg 267 Bergen op Zoom, een informatieavond over de werkzaamheden aan de dijken langs het Volkerak-Zoommeer. Aannemerscombinatie Van Oord – KWS infra geeft tijdens deze avond meer informatie over de uitvoering van de werkzaamheden in Bergen op Zoom. Er is ruim gelegenheid tot het stellen van vragen.

n

Informatieavond ‘Wonen in Kijk in de Pot’

ieu w

Kennisgeving besluit verlenging termijn voorschrift bouwvergunning

s

Op maandagavond 30 juni organiseert ScheldeVesting een informatieavond voor wonen in villapark Kijk in de Pot. Deze avond wordt over verschillende koopmogelijkheden informatie gegeven: s Vrije kavels – uitgifte gemeente Bergen op Zoom De gemeente presenteert tijdens deze avond de huidige kavels, maar ook een aantal nieuwe kavels die in verkoop zijn. Door een herverkaveling kunnen kleinere kavels aangeboden worden vanaf ca. 500 m2. s Vrije kavel Redoute – uitgifte Gebri International B.V. Grootte: 882 m² s Kavels met vrijstaande woning – uitgifte De Langen & van den Berg De Langen en van den Berg heeft een nieuw woonproduct ontwikkeld voor de kavels aan de Escarp. Deze avond worden de nieuwe plannen gepresenteerd. s Appartementencomplex - Het collectief Havenstaete: Het collectief Havenstaete is een particuliere groep die het initiatief hebben genomen voor het ontwikkelen van een appartementencomplex in Kijk in de Pot-Zuid (langs de Markiezaatsweg). Het collectief wil een kleinschalig, exclusief appartementengebouw ontwikkelen met zeer ruime appartementen. De informatieavond is voor iedereen vrij te bezoeken en vindt plaats tussen 19.00 tot 21.00 uur in De Zeeland, Markiezaatsweg 5 (bij Koffie to Go, naast het villapark). We ontvangen u graag op de 30e!

Parkeerbeheer Bekendmaking Het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom heeft de volgende verkeersmaatregel(en) getroffen: - Verboden te parkeren op de aangewezen gehandicaptenparkeerplaats op het parkeervak van de parkeerstrook nabij Prinses Irenestraat 4, behalve voor de gehandicapte bewoner van Prinses Irenestraat 4; - Opheffing van de aangewezen gehandicaptenparkeerplaats nabij Nonnetje 26; - Opheffing van de aangewezen gehandicaptenparkeerplaats nabij Rondsel 74 te Halsteren; - Opheffing van de aangewezen gehandicaptenparkeerplaats nabij Emmaplein 36. Het verkeersbesluit ligt vanaf 23 juni 2014 gedurende zes weken voor belanghebbenden ter inzage in het stadskantoor. Tijdens deze termijn kunnen zij schriftelijk hun bezwaar over het verkeersbesluit kenbaar maken. Het bezwaar kan gericht worden aan het college van burgemeester en wethouders, postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom.

Kap-/verplantmelding De gemeenteraad heeft in juli 2004 besloten om het kapvergunningenstelsel af te schaffen. In het kader van werkzaamheden is het in sommige gevallen noodzakelijk dat kap-/verplantwerkzaamheden in de openbare ruimte plaatsvinden. Zoals gemeld in de publicatie d.d. 9 januari 2005 betreffende “Intrekking Boomverordening 2001” wordt melding gedaan van bomen die in het kader van werkzaamheden worden gekapt/verplant. Tegen de kap-/verplantwerkzaamheden kan geen bezwaar worden aangetekend. Westersingel Nabij Westersingel 4 staan drie bomen nabij een privaat parkeerterrein. Deze drie bomen veroorzaken ernstige wortelopdruk in het parkeerterrein, waardoor er onveilige situaties ontstaan. Het verwijderen van wortels is geen optie aangezien de bomen daar onstabiel van worden. Hierom worden de bomen gekapt. Aangezien de omgeving al zeer bomenrijk is, vindt er geen herplant plaats.


Verkeersmaatregelen

Eerder heeft het voorontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegen. Tegen dit voorontwerp zijn reacties ingekomen. Deze zijn verwerkt

nn

en

in een Algemene nota van commentaar. Deze nota maakt onderdeel uit van dit plan en ligt eveneens ter inzage. Ten opzichte van het voorontwerp zijn er, mede door enkele ingediende reacties, aanpassingen in het ontwerp doorgevoerd. Daarbij is aansluiting gezocht bij de regels van het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan “Buitengebied Noord” en rekening gehouden met de Verordening ruimte 2014. Zo is o.a. de begrippenlijst uitgebreid en het radarverstoringsgebied aanvliegroutes (IHCS) vanwege de vliegbasis Woensdrecht op de verbeelding en de regels opgenomen. Tevens ligt het bijbehorende ontwerp PlanMER voor dit plangebied ter inzage. Een planMER is verplicht omdat er ruimte wordt geboden voor uitbreiding van de enkele binnen dit plangebied gelegen agrarische bedrijven binnen de bestaande bouwvlakken als ook omschakelingsmogelijkheden e.d. via wijzigingsbevoegdheden. Daarnaast is een passende beoordeling opgenomen in verband met mogelijk significante gevolgen voor Natura-2000 gebieden als bedoeld in de Natuurbeschermingswet 1998. Het ontwerpbestemmingsplan incl. het bijbehorende ontwerp PlanMER liggen met ingang van 23 juni 2014 gedurende 6 weken voor een ieder tijdens kantooruren ter inzage in de leeshoek van het stadskantoor. Het ontwerpbestemmingsplan is tevens digitaal beschikbaar via onze gemeentelijke website http://www.bergenopzoom.nl onder Äctueel/Bekendmakingen Ruimtelijke Ordening en via de landelijke voorziening http://ruimtelijkeplannen.nl (NL. IMRO.0748.BP0072-0203). Gedurende genoemde periode van zes weken kan eenieder schriftelijk dan wel mondeling reacties tegen het ontwerpbestemmingsplan kenbaar maken. Schriftelijke reacties kunnen worden ingezonden aan de gemeenteraad van Bergen op Zoom (postadres: Postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom). Indien u een mondelinge reactie wenst in te brengen, kunt u contact opnemen met dhr. J. Cats, telefoonnummer 0164 27 75 55 of dhr. B. Verdonschot , telefoonnummer 0164 27 74 91. U zult dan worden uitgenodigd voor een gesprek waarbij u uw reactie kunt weergeven. Voor inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met dhr. J. Verpaalen, telefoonnummer 0164 27 75 33 of mw. E. Weterings, telefoonnummer 0164 27 75 24 van het bureau Ruimtelijke Ordening.

ge Om

Het nieuwe bestemmingsplan “Buitengebied Zuid” voorziet in een aantal toeristisch-recreatieve ontwikkelingen, die onderdeel uitmaken van de landschappelijke eenheid Markiezaat-Mattemburgh. Het betreft de volgende initiatieven: - de verdere ontwikkeling van bezoekerscentrum De Kraaijenberg als centrum voor milieu- en natuureducatie; - de omvorming van boerderij Hildernisse. Deze krijgt een openbare functie: op het bestaande erf worden een ontvangstcentrum, groepsaccommodatie, bed & breakfast alsmede ondersteunende horeca gerealiseerd. Voorts wordt de bedrijfswoning omgezet in een burgerwoning; - versterking van de belevingswaarde van De Duintjes door de aanleg van recreatieve voorzieningen;

te

Met dit nieuwe bestemmingplan “Buitengebied Zuid” wil de gemeente - binnen de randvoorwaarden die gelden vanuit onder meer het landschap, de cultuurhistorie en het milieu - aan de bestaande (gewenste) functies enige ontwikkelingsruimte bieden en daarnaast inspelen op toekomstige ontwikkelingen. Van belang daarbij is de Visie Markiezaat – Mattemburgh, die in opdracht van Brabants Landschap is opgesteld en door de gemeente wordt ondersteund. Hierin worden de ambities aangegeven om het gebied toeristisch-recreatief (belevingswaarde Brabantse Wal) aantrekkelijker te maken. Bovendien worden ingezet op natuurbehoud en natuurontwikkeling voor flora en fauna. Het bestemmingsplan “Buitengebied” Zuid is daardoor niet alleen conserverend van aard maar ook ontwikkelingsgericht. Daarnaast is een aantal specifieke ontwikkelingen, hetzij direct of via een binnenplanse procedure (omgevingsvergunning of wijziging), mogelijk.

bes

Het ontwerpbestemmingsplan “Buitengebied Zuid” heeft betrekking op het buitengebied ten zuidwesten van Bergen op Zoom. De huidige planologische regels voor dit plangebied zijn op dit moment nog vastgelegd in de bestemmingsplannen“Buitengebied WoensdrechtNoord” (2002), Markiezaatsgebied (1987), Bergen op Zoom Zuid West (1992 en een klein gedeelte van “Buitengebied Oost (2003).

m in gspla

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat het ontwerpbestemmingsplan “Buitengebied Zuid” en het ontwerp PlanMER gereed zijn.

m

Ontwerpbestemmingsplan “Buitengebied Zuid” en ontwerp PlanMER

vin gsvergunn

Kennisgeving ontwerpbeschikking

Wijk Warande: werkzaamheden in het gebied tussen de Sterrenlaan-Kometenlaan-MarslaanPlejadenlaan. Tussen juni en november vervangt de firma Joulz in opdracht van Enexis en Brabant Water hier de gas- en drinkwaterleiding. Hierbij wordt de bestrating van het trottoir verwijderd. Dit kan vanaf 9 juni voor overlast zorgen. Deze overlast zal tot een minimum worden beperkt. Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met dhr. R. de Bonte (projectleider Joulz) via telefoonnummer 06 51 45 79 92 of via rene.debonte@joulz.nl. Bergen op Zoom, diverse locaties: op diverse plaatsen binnen de Gemeente Bergen op Zoom worden de komende maanden verouderde of beschadigde lichtmasten met armatuur vervangen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de firma Nijkamp. Hierdoor kan enige verkeershinder ontstaan. Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op via telefoonnummer 0164 27 75 73. Burgemeester Blomlaan: tussen Van Heelulaan en Beukenlaan afgesloten tot medio 2014 in verband met rioolvervanging. Kerkstraat/Lepelstaat (onder- en bovengrondse reconstructie): Kerkstraat is weer open voor verkeer. Voortzetting werkzaamheden in de Heldenstraat. Sint Antoniusstraat e.o.: in verband met het Pleinenplan/ reconstructie is er verkeershinder in de omgeving van de Sint Antoniusstraat/Scholiersberg/Hofstraat en Sint Catharinaplein. Er zijn omleidingen aanwezig. Wagenpleintje: in het Wagenpleintje wordt de gas- en waterleiding vervangen. Werkzaamheden zullen 3 à 4 weken duren. Gedurende die tijd zal het Wagenpleintje afgesloten zijn. Kometenlaan e.o.: tussen juni en november zal in wijk Warande/ Kometenlaan e.o., de gas- en waterleiding worden vervangen. Er kan verkeershinder zijn. Burgemeester Peterssluis: tot en met 31 oktober 2014 wordt gewerkt aan de west- en oostkant van de sluis. Wilt u meer informatie, belt u dan naar het Informatiepunt Havendienst Bergen op Zoom, telefoonnummer 0164 27 74 94 of het marifoonkanaal 22, sluis Burgemeester Peterssluis. Voor informatie per locatie: http://www.haalmeeruitdeweg.nl.

Wet milieubeheer Burgemeester en Wethouders van Bergen op Zoom maken bekend dat bij hen de volgende melding is ingekomen: Besluit mobiel breken bouw- en sloopafval: Aannemingsbedrijf Van der Heijden Nistelrode B.V., voor het plaatsen en in werking hebben van een mobiele puinbreker op de locatie Lelyweg 23 te Bergen op Zoom , gedurende maximaal 5 aaneengesloten dagen in de periode vanaf 5 juni tot en met 5 september 2014. De exacte datum zal 2 dagen voor aanvang kenbaar worden gemaakt bij de gemeente.

i

ng en Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Uitgebreide voorbereidingsprocedure Het college van burgemeester en wethouders maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voornemens zijn te beslissen op de volgende aanvraag:

Aanvraagnr. WO/2014/006

Ontvangstdatum 06-01-2014

Adres, Activiteit Vierlinghweg 30 te Bergen op Zoom, het wijzigen van de opslag van gevaarlijke stoffen

De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken liggen vanaf heden zes weken ter inzage bij de centrale balie op het stadkantoor aan de Jacob Obrechtlaan 4. Tijdens de periode van terinzagelegging kan eenieder zienswijzen naar voren brengen. Schriftelijke zienswijzen moeten worden gericht aan: het college van burgemeester en wethouders, onder vermelding van het dossiernummer, postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom. Wilt u de aanvragen komen inzien of een mondelinge zienswijzen naar voren brengen, dan moet u een afspraak maken met een van de medewerkers van de centrale balie. Telefoonnummer 0164 27 74 91/27 75 55. Wij wijzen een ieder erop dat alleen beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingediend als de indiener ook een zienswijze heeft ingebracht tegen de ontwerpbeschikking en hij belanghebbende is.

WelstandMonumentenCommissie De WelstandMonumentenCommissie vergadert in principe om de twee weken op maandag. De eerstvolgende vergadering is maandag 30 juni 2014. Bent u geïnteresseerd in de bouwplannen die de commissie gaat behandelen, dan kunt u de agenda vanaf vrijdag voorafgaand aan de vergadering raadplegen op de gemeentelijke internetsite: www.bergenopzoom.nl/boz/welstand.

ge Om

ONTVANGEN AANVRAGEN Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom maakt bekend, dat het de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning heeft ontvangen:

WO/2014/314

04-06-2014

WO/2014/327

10-06-2014

Reguliere aanvraag omgevingsvergunning

WO/2014/328

10-06-2014

Aanvraagnr. WO/2014/301

Ontvangstdatum 04-06-2014

WO/2014/331

23-06-2013

WO/2014/302

28-05-2014

WO/2014/304 WO/2014/315 WO/2014/317

06-06-2014 11-06-2014 06-06-2014

WO/2014/303 WO/2014/305

30-05-2014 10-06-2014

WO/2014/319 WO/2014/320

12-06-2014 02-06-2014

WO/2014/311 WO/2014/312

03-06-2014 04-06-2014

WO/2014/300

04-06-2014

WO/2014/313

04-06-2014

vin gsvergunn

Omgevingsvergunningen

Adres, Activiteit Princesseplaat 48 te Bergen op Zoom, het plaatsen van een dakkapel Beukenlaan, kavel 5, te Bergen op Zoom, het oprichten van een woning Saillant 7 te Bergen op Zoom, het bouwen van een woning Hoogstraat 1b, 5, 7, 15, 19, 23, 25, 29, 4, 12, 14, 22, 26a en 36 te Bergen op Zoom, het aanbrengen van openbare verlichting aan de gevels van de monumenten in de Hoogstraat Ruigevelden 21 te Lepelstraat, het plaatsen van een dakkapel Sterrelaan 46 te Bergen op Zoom, het plaatsen van gevelreclame Princesseplaat 48 te Bergen op Zoom, het plaatsen van een dakkapel

Als u ter zake zijnde stukken wilt inzien, kunt u contact opnemen met de gemeente Bergen op Zoom, telefoonnummer 140164.

in ge Lepelstraatseweg 23 te Lepelstraat, n het plaatsen van een dakkapel Noordgeest 7 te Bergen op Zoom, het vestigen van een kapsalon Fort de Roverweg, kavel 4 te Halsteren, het oprichten van een woning Lambertijnenhof 234 te Bergen op Zoom, het plaatsen van een geluidsscherm Canadaweg 42 te Halsteren, het vestigen van een wasserij Vijverberg te Bergen op Zoom, het oprichten van woningen Fianestraat 21 te Bergen op Zoom, het verbouwen van een boerderij tot bezoekerscentrum Zeekraal 9 te Bergen op Zoom, het vergroten van een woning Parallelweg 45 te Bergen op Zoom, het plaatsen van een opbouw Heimolen 67 te Bergen op Zoom, het verlengen van een kap van een bijgebouw

Op een reguliere aanvraag omgevingsvergunning moet binnen acht weken na ontvangst zijn beslist. Indien deze wordt overschreden, dan ontstaat een van rechtswege verleende vergunning.


ge Om

vin gsvergunn

Vervolg omgevingsvergunningen

in ge

TER INZAGE LEGGING Kennisgeving ontwerpbeschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

WO/2014/265

05-06-2014

WO/2014/155

06-06-2014

Uitgebreide voorbereidingsprocedure Het college van burgemeester en wethouders maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voornemens zijn te beslissen op de volgende aanvraag:

WO/2014/203

06-06-2014

WO/2014/197

05-06-2014

Aanvraagnr. WO/2014/177

WO/2013/582

05-06-2014

Ontvangstdatum 20-02-2014

Adres, Activiteit Antwerpsestraat 54-60 en Burg. de Roocklaan 5, 6, 7,11 en 13 te Bergen op Zoom, het brandveilig gebruiken van diverse panden voor logies

De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken liggen vanaf heden zes weken ter inzage bij de centrale balie op het stadkantoor. aan de Jacob Obrechtlaan 4. Tijdens de periode van terinzagelegging kan eenieder zienswijzen naar voren brengen. Schriftelijke zienswijzen moeten worden gericht aan: het college van burgemeester en wethouders, onder vermelding van het dossiernummer, postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom. Wilt u de aanvragen komen inzien of een mondelinge zienswijzen naar voren brengen ? Dan moet u een afspraak maken met een van de medewerkers van de centrale balie. Telefoonnummer 0164 27 74 91/27 75 55. Wij wijzen een ieder erop dat alleen beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingediend als de indiener ook een zienswijze heeft ingebracht tegen de ontwerpbeschikking en hij belanghebbende is. KENNISGEVINGEN Verlenging beslistermijn Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom maakt bekend, dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht hebben besloten voor de volgende aanvraag de beslistermijn te verlengen met een termijn van maximaal zes weken: Aanvraagnr. WO/2014/248

Ontvangstdatum 02-05-2014

WO/2014/266

01-05-2014

Adres, Activiteit Wouwsestraat 7 te Bergen op Zoom, het wijzigen van de voorgevel van een winkel Wassenaarstraat 66 te Bergen op Zoom, het plaatsen van een aanrijdbeveiliging

Bezwaar en voorlopige voorziening Op grond van artikel 7:1 in samenhang met artikel 8:1 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is verzonden hiertegen bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet door de indiener worden ondertekend en dient ten minste te bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een vermelding van het besluit waartegen het bezwaar is gericht (indien mogelijk een kopie van het bestreden besluit bijvoegen) en de gronden waarop het bezwaar berust. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom, Postbus 35, 4600 AA te Bergen op Zoom. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het bestreden besluit niet. Belanghebbenden kunnen, indien onverwijlde spoed dat vereist en indien zij een bezwaarschrift als bovengenoemd hebben ingediend, een verzoek om voorlopige voorziening (waaronder schorsing) indienen bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, T.a.v. de Voorzieningenrechter, Postbus 90006, 4800 PA te Breda. Voor het in behandeling nemen van een verzoek om voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd. Wilt u de aanvragen komen inzien? Dan kunt u een afspraak maken met een van de medewerkers van de centrale balie. Telefoonnummer 0164 27 74 91/27 75 55. BESLUITEN Verleende omgevingsvergunningen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom maakt bekend, onderstaande verleende omgevingsvergunningen, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, zijn verleend: Aanvraagnr. WO/2014/232

Verzenddatum 11-06-2014

WO/2014/078

11-06-2014

WO/2014/221

12-06-2014

WO/2014/196

13-06-2014

WO/2014/051

16-06-2014

Adres, Activiteit Zuidzijde Haven 7 te Bergen op Zoom, het bouwen van een garage/berging bij een woning Van Dedemstraat 13 te Bergen op Zoom, het bouwen van een tijdelijk zorggebouw voor de duur van 5 jaar Lelyweg 10 te Bergen op Zoom, het aanpassen van de gevelreclame en bewegwijzering Fort de Roverweg 11 te Halsteren, het oprichten van een woning Van Konijnenburgweg 139 te Bergen op Zoom, het uitbreiden van een bedrijfspand

n

Rijksweg A58 11 te Bergen op Zoom, het vernieuwen van de reclame van een tankstation Jan Vermeerstraat 4 te Bergen op Zoom, het plaatsen van een pergola De Boulevard 94, 96, 112, 120 en 124 te Bergen op Zoom, het plaatsen van wegschuifbare balkonbeglazing Populierlaan 11 Te Bergen op Zoom, het bouwen van een nieuwe entree en het vervangen van alle kozijnen Dorpsstraat 75 te Halsteren, het uitbreiden van een supermarkt

Bezwaar en voorlopige voorziening Indienen bezwaarschrift Indien u het niet eens bent met het voornoemd besluit kunt u ingevolge het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na verzenddatum van deze brief een gedagtekend, gemotiveerd en ondertekend bezwaarschrift indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Bergen op Zoom, postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom. Het maken van bezwaar schorst de werking van dit besluit niet. Indien bezwaar is gemaakt kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant, postbus 90006, 4800 PA Breda, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor het in behandeling nemen van het verzoek worden griffierechten geheven. Beroep U kunt binnen 6 weken na verzending van dit besluit een gedagtekend, gemotiveerd en ondertekend beroepschrift indienen bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant, postbus 90006, 4800 PA Breda. Het indienen van beroep schorst de werking van het besluit niet. Indien beroep is ingesteld kunnen u en eventueel andere belanghebbenden de voorzieningenrechter van de rechtbank te Breda verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Zowel voor het in behandeling nemen van het beroep als het verzoek om voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Wilt u de verleende vergunningen komen inzien? Dan kunt u een afspraak maken met een van de medewerkers van de centrale balie. Telefoonnummer 0164 27 74 91/27 75 55. BESLUITEN Verleende omgevingsvergunningen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom maakt bekend, onderstaande aanvragen voor een omgevingsvergunning, waarbij de uitgebreide voorbereidingsprocedure van toepassing is, zijn verleend: Aanvraagnr. WO/2013/506

Verzenddatum 13-06-2014

Adres, Activiteit Nijverheidsweg 8 te Halsteren, het bouwen van een winkelruimte

Beroep Tegen bovengenoemd besluit kunnen belanghebbenden die tijdig zienswijzen hebben ingediend, of die waarvan niet verweten kan worden geen of niet tijdig zienswijzen te hebben ingediend, op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de datum waarop het besluit ter visie is gelegd beroep indienen bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant, postbus 90006, 4800 PA Breda. Het indienen van beroep schorst de werking van het besluit niet. Indien beroep is ingesteld kunnen belanghebbenden die tijdig zienswijzen hebben ingediend, of waarvan niet verweten kan worden (tijdig) zienswijzen te hebben ingediend, de voorzieningenrechter van de rechtbank te Breda verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Zowel voor het in behandeling nemen van het beroep als het verzoek om voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Wilt u de verleende vergunningen komen inzien? Dan kunt u een afspraak maken met een van de medewerkers van de centrale balie. Telefoonnummer 0164 27 74 91/27 75 55. RECTIFICATIE Van rechtswege verleende omgevingsvergunning Op 02-06-2014 is van rechtswege verleend: een omgevingsvergunning voor het oprichten van een sushirestaurant aan De Boulevard 65 te Bergen op Zoom. Het besluit is op 02-06-2014 bekend gemaakt aan de aanvrager. Indien u het niet eens bent met dit besluit kunt u ingevolge het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na bekendmaking van het besluit een gedagtekend, gemotiveerd en ondertekend bezwaarschrift indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Bergen op Zoom, postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom. De werking van een van rechtswege verleende omgevingsvergunning wordt opgeschort totdat de termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is verstreken of, indien bezwaar is gemaakt, op dit bezwaar is beslist (zie artikel 6.1 lid 4 Wabo). De vergunninghouder kan de voorzieningenrechter van de rechtbank verzoeken de opschorting op te heffen.

Hoorzitting Kennisgeving voor het houden van hoorzittingen van de adviescommissie voor de bezwaarschriften op maandag 30 juni 2014 vanaf 15.30 uur in K 1.52 van het stadskantoor. Agenda 15.20 uur 15.30 uur

Vooroverleg Bezwaarschrift ingediend door de heer A. Ourahou gericht tegen de besluiten namens het college van burgemeester en wethouders om spoedeisende bestuursdwang toe te passen door 5 vuilniszakken van de openbare weg te verwijderen en de kosten daarvan op hem te verhalen;

15.50 uur 16.15 uur

16.45 uur

niet-openbare zitting; Bezwaarschriften ingediend door Achmea Rechtsbijstand namens de heer J.H. Snepvangers en door mevrouw Geers-Jacobs en de heer Prinsen gericht tegen het besluit namens het college van burgemeester en wethouders om omgevingsvergunning te verlenen aan Aannemersbedrijf B. de Nijs-Soffers B.V. voor het bouwen van een logiesgebouw ten behoeve van de huisvesting van arbeidsmigranten (job lodge) aan de Parallelweg 54 te Bergen op Zoom; Bezwaarschrift ingediend door mr. H.E. Chr.M. Nieland namens de heren El Marzquioui gericht tegen het

besluit namens de burgemeester op een verzoek om informatie in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur. De indieners van de bezwaarschriften en zonodig andere belanghebbenden worden hierbij in de gelegenheid gesteld zich tijdens deze openbare hoorzitting te doen horen. De bezwaarschriften en eventuele verder op de zaak betrekking hebbende stukken liggen voor de indieners van de bezwaarschriften, gemachtigden en andere belanghebbenden bij de receptie van het stadskantoor, vanaf maandag 23 juni 2014 tijdens openingstijden ter inzage.


KORT BEDRIJVIG

Leerlinge ‘t Rijks gaat naar de Jeugd Olympis che Spelen

Café kwart voor 8 unieke locatie om even tot rust te komen

Kirsten Nuyes: kampioene in de dop Ook buiten spelen bij BERGEN OP ZOOM - Scholengemeenschap ‘t Rijks blinkt uit in talenten op sportief gebied, maar één talent is tot nog toe relatief onbekend binnen de gemeentegrenzen. Onterecht, want leerlinge Kirsten Nuyes uit Putte is een heel, heel, heel erg groot talent. Deze 16-jarige triatlete werd recent Nederlands Kampioene bij de junioren en mag in augustus ook naar de Jeugd Olympische Spelen in het Chinese Nanjing.

bezig. Maar ik kreeg steeds vaker te horen dat ik ook eens aan een triatlon mee moest doen. Ik vond dat echter geen leuk idee. Ik was bang om in buitenwateren te zwemmen.” Toch ging Kirsten overstag. In het Belgische Seneffe deed de toen 13-jarige Kirsten mee aan haar eerste triatlon. “Die eerste wedstrijd viel eigenlijk best mee en ook de tweede was niet slecht.” Sterker nog, Kirsten bleek inderdaad een kei te zijn in de triatlon. In haar allereerste jaar als triatlon-juniore werd ze gelijk Belgische Kampioene in de categorie Jeugd B tot en met 15 jaar. In het tweede jaar werd ze Nederlands Kampioene in de triatlon, maar daar stopte het niet mee. “Ik werd ook Nederlands Kampioene in duatlon en de cross-triatlon; een triatlon waarbij je met de MTB door het bos moet. Bij de reguliere triatlon moet je eerst 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en nog eens 5 kilometer lopen. Bij de volwassen triatleten gaat het om dubbele afstanden.”

Kirsten tijdens het NK in Amsterdam.

DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN Tijdens het NK in Amsterdam presteerde Kirsten zo goed dat ze zelfs de Elite Dames van de Nederlandse triatlon voor een groot deel achter zich wist te laten: volwassen vrouwen met veel meer kracht in hun lijf dan de frêle Kirsten, die nog maar 16 jaar oud is. Ze eindigde als vierde en moest daarmee slechts drie Elite Dames voor laten gaan. Maar daarmee houdt het succes voor Kirsten dus nog niet op. Ze werd in haar nog korte triatlon-carrière meerdere keren Belgisch Kampioene en Nederlands kampioene. Door haar Nederlands-Belgi-

FOTO MARIO NUYES

sche nationaliteit mag ze in beide landen meedoen met de nationale kampioenschappen. In de internationale sport komt ze echter uit voor Nederland en dus mag ze in augustus Nederland vertegenwoordigen tijdens de Jeugd Olympische Spelen in het Chinese Nanjing. Hiervoor kwalificeerde ze zich in mei tijdens een internationaal kwalificatietoernooi in Weert. Triatlon “Ik ben sinds drie jaar actief bezig met de triatlon. Ik zwem al vanaf mijn vijfde en ben op mijn tiende ook wedstrijden gaan lopen. Met fietsen hield ik me nog niet zo

Olympische Spelen Dit jaar is het derde jaar voor Kirsten in de triatlon en wat voor jaar is het voor haar! In Weert werd ze 8e bij een Olympisch kwalificatietoernooi. “Er deden 30 landen mee, waarbij alleen de top-11 van landen door kon naar de Olympische Spelen. Mijn achtste plaats was voldoende voor plaatsing, maar ik moest toch nog het besluit van de Triatlonbond afwachten. Zij lieten diezelfde dag nog weten dat ik naar de Spelen mag.” In totaal doen er 32 meiden mee aan de triatlon op de Jeugd Olympische Spelen. Kirsten is de enige Nederlandse triatlete die is afgevaardigd. Hoge verwachtingen heeft ze echter niet. “Ik ga gewoon genieten en proeven van de sfeer daar.” Het zal in ieder geval een mooie ervaring worden en mogelijk de start van een zeer succesvolle triatloncarrière. Voor meer informatie over Kirsten: www.kirstennuyes.com

Mijlpaal wordt feestelijk gevierd

Bouw Moeder- en Kindcentrum bereikt hoogste punt BERGEN OP ZOOM - De bouw van het Moeder- en Kindcentrum op het terrein van het Lievensberg ziekenhuis bereikte op donderdag 12 juni het hoogste punt. Deze mijlpaal werd feestelijk gevierd door de bouwers, opdrachtgevers en genodigden. De bouw van het Moeder- en Kindcentrum startte begin dit jaar. Het centrum is een samenwerkingsproject tussen de fusiepartners Franciscus Ziekenhuis Roosendaal en Lievensberg ziekenhuis Bergen op Zoom. Om ook in de toekomst aan de kwaliteitseisen op het gebied van veilige zorg te voldoen, worden hier kennis en kunde gebundeld. In april 2015 wordt het centrum in gebruik genomen. In het gebouw komt ook een afdeling voor geriatrische revalidatie van zorgorganisatie tanteLouiseVivensis. Het nieuwbouwcomplex staat aan de achterkant van het Lievensberg ziekenhuis en wordt gebouwd bovenop de Spoedeisende hulp/Huisartsenpost. Qua kleur- en materiaalgebruik wordt de nieuwbouw afgestemd op de bestaande gebouwen. De binnenkant bestaat uit een structuur van gangen met veel daglicht en verschillende verblijfruimten. Speciale afdeling Het Moeder- en Kindcentrum komt op de eerste verdieping. Hier komen kraam-, beval- en couveusesuites waar alles draait om het gezin. Het centrum is zo ingericht

Monkey Town Halsteren

Ook op zonnige dagen is het goed toeven bij Monkey Town.

HALSTEREN - Ook op zonnige dagen is het goed toeven bij Monkey Town. Via een speciale doorgang in de binnenspeeltuin kunnen de kinderen lekker buiten spelen. Zand, glijbaan, schommel, trampoline, klimmen en klauteren. Het is allemaal aanwezig in onze nieuwe buitenspeeltuin. De speeltuin is omheind dus uw kroost kan niet ongezien weg. Ook buiten hebben we een prachtig terras met parasols om op warme dagen schaduwrijk te kunnen zitten. Voor de buitenspeeltuin rekenen wij geen extra entree. Wanneer het voor binnenspelen te warm is (+25 graden) en er geen feestjes gepland staan, sluiten wij de binnenspeeltuin. De buitenspeeltuin is die dag gratis toegankelijk. Feestjes Onderdeel van Monkey Town is café Kwart voor 8. Na het wandelen of fietsen is dit een unieke locatie om even tot rust te komen. Wij serveren hier een uitgebreidere kaart. Warme wafels, ijscoupes of voor de stevige trek een hamburger of tosti die zo groot zijn dat ze op een pallet geserveerd worden. Bovendien moet u onze spareribs en huisgemaakte saté geproefd hebben. Toch liever een salade? Weet u wat, kom zelf een keer proeven. U bent meteen overtuigd. Het café is ook af te huren voor besloten feesten, vergaderingen, bedrijfsfeestjes, bruiloften en nog veel meer. Langstraat 5, 4661 SE Halsteren (naast zwembad de Melanen), tel. 0164 851888

BLOM introduceert RIJBEWIJSGARANTIE met Truckersuurtje Kandidaten die hun rijbewijs willen halen kunnen vanaf nu kiezen voor een garantiepakket. BLOM Verkeersschool speelt hiermee in op de toenemende vraag van leerlingen namelijk het rijbewijs halen voor een vaste prijs. Na het afleggen van een intest, een uitgebreide proefles, ontvangt de leerling een advies van de rijinstructeur. Hiermee wordt bepaald wat de rijopleiding precies gaat kosten en zo heeft de leerling de garantie dat hij of zij het rijbewijs kan behalen voor een vaste prijs. De intest is mede ontwikkeld door de TU Delft. Tegelijk met deze nieuwe rijopleiding introduceert BLOM ook het truckersuurtje. Alle kandidaten volgen tijdens de rijopleiding een verkeersveiligheidstraining waarbij ze zelf mogen rijden in een echte stoere vrachtauto op een afgesloten terrein. Uiteraard onder deskundige begeleiding. Tijdens deze verkeersveiligheidstraining volgen de leerlingen een speciale rijvaardigheidstraining met noodstops en uitwijkoefeningen op het circuit in Etten-Leur. Het truckersuurtje wordt aanbevolen door de beroepsorganisaties Transport en Logistiek Nederland en de Bovag. Ook de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid onderschrijft het belang van het truckersuurtje. Zowel het rijbewijs Garantiepakket als het truckersuurtje zijn uniek voor deze regio. Voor meer informatie, bel 076-50.15.535 of kijk op www.verkeersschoolblom.nl

Biljar tontmoeting in Oudenaarde

BV Bellevue BERGEN OP ZOOM - BV Bellevue treft op zaterdag 28 juni BV Kunst en Vermaak in Oudenaarde (Eine). Dit sportief biljarttreffen, alweer voor de 9e maal, zal gaan plaatsvinden in locatie De Kring.

Gynaecoloog Richard Pal, lid van de stuurgroep Moeder- en Kindcentrum, hees de vlag op het hoogste punt van de nieuwbouw in Bergen op Zoom.

dat een barende vrouw niet meer verplaatst hoeft te worden. In geval van nood is er een rechtstreekse verbinding met het OK-complex van het ernaast gelegen ziekenhuis. Ook poliklinische bevallingen die door verloskundigen worden begeleid, kunnen in het Moeder- en Kindcentrum plaatsvinden. Afdeling geriatrische revalidatie De afdeling voor geriatrische revalidatie

van tanteLouise-Vivensis op de tweede verdieping bestaat uit meerdere eenpersoonskamers. De zorg op deze afdeling is specifiek gericht op herstel van functioneren en zelfredzaamheid. In het centrum komt onder meer een zogenaamd revalidatieplein. Rondom dit plein liggen de kamers. Een restaurant en modern dakterras met oefenpaden maken deel uit van deze afdeling en worden straks ook voor revalidatie gebruikt. PAGINA 12

Rond 9.00 uur vertrekt een delegatie van 18/20 personen en zullen dan rond 11.00 arriveren bij sportlokaal De Kring. Om 11.30 uur de afstoot voor de confrontatie op het groene laken, zeg maar de start van de verbroedering zoals onze Belgische vrienden het zo mooi benoemen. Er zullen deze dag 18 partijen worden gespeeld (op 3 tafels) en dit in libre en bandstoten en met spelers (sters) van 1.00 tot 10.00 moyenne. De laatste ontmoeting in clublokaal van de BV Bellevue werd maar nipt door Bergen op Zoom gewonnen. We zullen de wisselbokaal, die trots in het lokaal staat te prijken, weer mee nemen om hem dan hopelijk na de sportieve strijd

weer mee terug te kunnen nemen naar huis. De dames die ons vergezellen zullen deze dag samen met dames van onze gastheren ’n bezoekje brengen aan ‘t mooie centrum van Oudenaarde. Nadat we gezamenlijk het maal hebben genuttigd, kijken we uit naar de prijsuitreiking, het overhandigen van de wisselbokaal. Daarna zal er zeker nog lang worden nagesproken en ’n drankje worden genuttigd. Rond 23.00 uur zal de groep weer terugkeren naar Bergen op Zoom om dan samen in clublokaal Bellevue deze sportieve dag afsluiten. Samen met bestuur Kunst & Vermaak is al gesproken over het 2e lustrum welke volgend jaar wordt verspeeld in locatie Bellevue aan de Antwerpsestraatweg. 10 jaar bestaan van deze ontmoeting bij 50 jaar BV Bellevue, dat moet echt ’n feest worden. Ik kan u zeggen daar zijn ook onze Belgische vrienden wel voor, en kunnen we gezamenlijk terugkijken op onze tien jarige Verbroedering.


Botox behandeling tegen rimpels Cosmetisch centrum Zwelef Heilig Hartplein 33, Roosendaal Tel. 0165 - 53 47 27 Wij verrichten Botox/Bocouture cosmetische behandeling tegen rimpels gezicht/kraaipootjes naast de ogen/fronslijnen. Wij hanteren zeer aantrekkelijke prijzen geheel gelaat en kraaienpootjes: de twee zones â&#x201A;Ź 250; alleen voorhoofd â&#x201A;Ź 175. Zie de website www.cosmetischcentrumroosendaal.nl of www.docvadis.nl/cosmetischcentrumzwelef of bel ons op voor een afspraak voor advies.

Wat zijn uw klachten?

DE ERKENDE STOFFEERDER VOOR DESKUNDIG ADVIES! Wss>KZE

Pijnlijke of stijve onderrug Aanhoudende hoofdpijnklachten Onbegrepen lichamelijke klachten Nek-schouder Langer bij de fysio zonder resultaat Obstipatie Prikkelbare darm syndroom Migraine

ĆľĆ&#x161;Ĺ&#x161;Ä&#x17E;ĹśĆ&#x;Ä?/Ć?ĹŻÄ&#x201A;ĹśÄ&#x161; WsĹŹĆ&#x;Ä&#x17E; NU 31,95 per m²

Ĺ?ĹśÄ?ĹŻĆľĆ?Ĺ?Ä&#x17E;ĨÇ&#x20AC;Ä&#x201A;ŏŏƾŜÄ&#x161;Ĺ?Ĺ?ĹŻÄ&#x17E;Ĺ?Ĺ?Ä&#x17E;Ĺś ŽĨώϏКžÄ&#x17E;Ä&#x17E;ĹśÄ&#x17E;Ä&#x17E;žŏŽĆ&#x152;Ć&#x;ĹśĹ?

s/Ez>s>KZE

06-46070376 Dorpsstraat 37, Halsteren www.osteopathievanoers.nl

GRATIS JURIDISCH ADVIES

<Ç Ä&#x201A;ĹŻĹ?Ć&#x161;Ä&#x17E;Ĺ?Ć&#x161;EĹ˝Ç&#x20AC;Ä&#x201A; sÄ&#x201A;ŜΌώϰÍ&#x2022;ϾϹĆ&#x2030;Ä&#x17E;Ć&#x152;žώ VOOR ,95 per m²

Ĺ?ĹśÄ?ĹŻĆľĆ?Ĺ?Ä&#x17E;ĨÇ&#x20AC;Ä&#x201A;ŏŏƾŜÄ&#x161;Ĺ?Ĺ?ĹŻÄ&#x17E;Ĺ?Ĺ?Ä&#x17E;Ĺś ŽĨώϏКžÄ&#x17E;Ä&#x17E;ĹśÄ&#x17E;Ä&#x17E;žŏŽĆ&#x152;Ć&#x;ĹśĹ?

16

dZW^dK&&Z/E'

INLOOPSPREEKUUR: Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uur Pasteurlaan 1 Bergen op Zoom

WĆ&#x152;ŽŊÄ&#x17E;Ä?Ć&#x161;dÄ&#x201A;Ć&#x2030;Ĺ?ĹŠĆ&#x161;ĹśÇ&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć? KĹśÇ&#x152;Ä&#x17E;Ć&#x2030;Ć&#x152;Ĺ?ĹŠĆ? NU â&#x201A;Ź 299,-9,-

29

Ĺ?ĹśÄ?ĹŻĆľĆ?Ĺ?Ä&#x17E;ĨĹŻĹ?ĹŠĹľÄ&#x17E;ĹśÄ&#x201A;Ć&#x152;Ä?Ä&#x17E;Ĺ?Ä&#x161; Ć&#x161;͏žϭϯĆ&#x161;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ĺś

sKht'KZ/:EE

(nabij Lievensberg Ziekenhuis)

OF MAAK TELEFONISCH EEN AFSPRAAK: 0164-266600

VITAK Advocaten Unileder Henk van Rooijen Leer en kunstleerreparaties ook kleurherstel voor kaal of verkleurd leer Het goedkoopst in container-verhuur Prijzen zijn incl. BTW

^Ć&#x2030;Ĺ?Ć&#x152;Ĺ?Ć&#x161;ŽůůÄ&#x17E;Ä?Ć&#x;ŽŜ Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ŜΌϭϳϾÍ&#x2022;ϾϹĆ&#x2030;Ä&#x17E;Ć&#x152;žώ Voor 9,95 per m2

12

Ĺ?ĹśÄ?ĹŻĆľĆ?Ĺ?Ä&#x17E;ĨĹľÄ&#x17E;Ć&#x161;Ä&#x17E;ĹśÍ&#x2022;ĹľÄ&#x201A;ĹŹÄ&#x17E;ĹśÎ&#x2DC;žŽŜĆ&#x161;Ä&#x201A;Ĺ?Ä&#x17E; ŽĨϭϏКžÄ&#x17E;Ä&#x17E;ĹśÄ&#x17E;Ä&#x17E;žŏŽĆ&#x152;Ć&#x;ĹśĹ?

WWW.SJERKSLAGMOLEN.NL

REPARATIES KLEURENSERVICE VERNIEUWEN * brandgaatjes * kussens opvullen * nieuwe kuipen * knopen en ritsen * delen vervangen * reiniging * kattenkrabbels * kleurverandering * scheuren/naden * winkelhaken * onderhoudsmiddelen * kleurherstellen Vervangt versleten delen in stoelen en banken in dezelfde kleur

UNILEDER Henk van Rooijen Bergen op Zoom Tel. 0164-235228

6 m Container voor : 3

Ook voor al uw diverse spuitwerkzaamheden Schuurakker 11B 4705 RJ Roosendaal Tel : 0165 - 327226 www.deltaautoschadeherstel.nl M : 06 - 44365675 info@deltaautoschadeherstel.nl

- bouw en sloopafval â&#x201A;Ź 230,- puin â&#x201A;Ź 115,- A-B hout â&#x201A;Ź 110,-

Bespaar snel en installeer onze app via www.euromilieu.nl 6WUXLNKHLÂ&#x2021;9&6SUXQGHO 7HO

Lekker gezond eten, afvallen en strak in je vel! Het kan! Bij begeleiden we je graag!

SCHOON GENOEG VAN VUIL TAPIJT?

Ook voor meubelreiniging

Bel voor gratis advies en prijsopgave.

DĂŠ tapijt- en meubelreinigers www.chemdry.nl brooymans@planet.nl

Bergen op Zoom Goes 0800 - 4477999 (gratis) 0164-245005 0113-229020

Oost-Souburg Kanaalstraat 22 (bij AVA KEUKENS) Tel. 0118 - 475052 Openingstijden: di. t/m za. 11-16 u. Mobiele showroom AAN HUIS ma. t/m za. van 09-18 u. of op afspraak Tel. 06 - 20131204

Chem-Dry Droger, schoner, gezonder Â&#x2021;9RRUSDUWLFXOLHUHQHQEHGULMYHQ Â&#x2021;6QHOGURRJHQODQJHUVFKRRQ Â&#x2021;9XLODIVWRWHQGHEHKDQGHOLQJ Â&#x2021;6SHFLDOLVWLQPRHLOLMNHYOHNNHQ Â&#x2021;6SHFLDOHEHKDQGHOLQJYRRU%HUEHUV3HU]HQHWF

Putte Antwerpsestraat 47 Tel. 0164 - 606918 Openingstijden: di. t/m zo. 11-16 u.

Middelburg Roosendaal Roosendaal Goes 0118-639623 0165-529955

Dorien Verdult gewicht/voedingsconsulent Tel: 06 - 22 20 15 20 E-mail: gezondgewicht@kpnmail.nl

Groothandel Putte NL Postbaan 44 Afhalen voor particulieren op afspraak Tel. 06 - 20131204

MET DE

VAN SERVICE


Net geen plaatsing voor de finale van B-junio ren

Ook D-junioren Spado bij Brabantse Kampioenschap

Bronzen medaille D-junioren jongens 4 x 80 meter

BERGEN OP ZOOM - Op Rozenoord waren de Europese Kampioenschappen voor G-atleten nog in volle gang, toen de-D junioren Spado op 14 juni deelnamen aan de Brabantse Kampioenschappen in Vught. Voor de B-junioren was op 15 juni de 2e competitiewedstrijd van dit seizoen in Delft. Extra spannend, omdat hier een ďŹ naleplaats veilig kon worden gesteld. De Brabantse Kampioenschappen in Vught waren vooral voor de D-junioren jongens succesvol. Zij wisten maar liefst 6 medailles in de wacht te slepen. De meisjes zetten ook goede prestaties neer, maar vielen helaas buiten de medailles. Belangrijkste presta-

ties bij de meisjes: 60 meter Eline Verhulst 9.59; 60 meter horden Amber Hagenaars 13.99; kogelstoten Eline Verhulst 8.95 m.; discuswerpen Eline Verhulst 17.68 m; speerwerpen Esmee Hagenaars 19.49m.; hoogspringen Meike Verdaasdonk 1.30m,; verspringen Meike Verdaasdonk 3.77m.. De uitslagen van de jongens: 4x80 meter 44.13 en een bronzen medaille; 1.000m. Stan de Deugd 3.19.28, Joshua Ofori 3.34.88 en Marijn Evers 4.08.61; 80m. horden, bronzen medaille voor Jip Haest 44.13; discuswerpen Beau van Eekeren 12.23m. en een pr; speerwerpen Jeroen Maas zilveren medaille 40.85m.; hoogspringen Fabian Biondina zilveren medaille 1.55m.; hoogspringen Fabian Biondina zil-

veren medaille 4.65m. en Sven Kolk een bronzen medaille 4.36m. Op 15 juni namen de B-junioren deel aan de 2e competitiewedstrijd van dit seizoen. Bij de wedstrijden worden de individuele prestaties omgerekend naar een ploegenprestatie. Ondanks de goede prestaties, plaatsten zowel de meisjes als de jongens zich net niet voor de ďŹ nalewedstrijden. Bij de meisjes was Isa Videler, die in de 1e wedstrijd de meeste punten scoorde, helaas door een blessure afwezig. De meisjes scoorden 12.123 punten en kwamen 398 punten tekort voor de ďŹ nale. Jongens kwamen slechts 123 punten tekort voor een ďŹ naleplaats. Individuele prestaties bij de meisjes waren als volgt: Annika Reuvers hoogspringen 1.45 verspringen 4.80 en kogelstoten 10.66; Suzanne van Eijck 100m. 13.18 en 400m. 1.02.31; Eva van der Heijden kogel 10.27 (pr) discus 20.73 speer 32.48; Sanne van Gils 800m. 2.27.53; Charlie van Gorkum 100m. horden 17.45; Femke Verdult verspringen 3.96; Anouk Prop 800m. 2.28.91; Anique Videler 100 meter 13.68 100 meter 18.03; Manon Koopman discus 15.23 m; estafette 4x100 m 52.53. De prestaties van de jongens: Stephan Huis in â&#x20AC;&#x2122;t Veld: kogel 11.19 discus 31.54 speer 31.44; Jim van Gorkum 110 horden 15.73 hink-stap-springen 11.39; Wislet de Hair 100m. 11.64 verspringen 5.36m; Sven van Merode hoog 1.90m; Pascal van Eijck 400m. 54.15 (pr); Marvin Boschman 1.500m. 4.30.90; Toon IJzerman 800m. 2.16.12 110m. horden 20.26; Arjen de Kock polsstok 2.40 kogelstoten 8.26m.; Arthur Appert 800m. 2.25.78; Tommie Sinke speerwerpen 20.03.

Injectie van 8,9 miljoen euro nodig, zodat gronden ook verhuurd kunnen worden

Nieuwe koers trekt Aviolanda vlot WOENSDRECHT â&#x20AC;&#x201C; Aan belangstelling van bedrijven die zich willen vestigen op Aviolanda geen gebrek. Toch blijft de verkoop van de nu nog vijf hectare beschikbare bedrijfsgrond op het business park achter. De aandeelhouders van Aviolanda kiezen daarom voor een nieuwe koers, waarbij niet alleen wordt ingezet op de verkoop van de gronden, maar ook op andere constructies zoals huur, lease en erfpacht. Die omwenteling vraagt wel een forse investering van maar liefst 8,9 miljoen euro om Aviolanda beter in de markt te zetten. DOOR RIA VAN MEIR Voor de koerswijziging is het noodzakelijk om de huidige Grond- en Exploitatiemaatschappij (GEM) Aviolanda op te heffen. Bij de start van Aviolanda in 2006 was gekozen voor twee aparte bedrijven; de GEM voor de verkoop van de gronden en het Business Park Aviolanda (BPA) voor de verhuur van de bestaande gebouwen en het beheer op het bedrijventerrein. Ondanks de hoge verwachtingen die de aandeelhouders (gemeente Woensdrecht, Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) en provincie Noord-Brabant) van het nieuwe bedrijventerrein hadden en hebben, blijft de verkoop van de gronden en daarmee de komst van nieuwe bedrijven achter. En dat terwijl Aviolanda echt niet te klagen heeft over voldoende belangstelling, verzekert wethouder Martin Groffen. â&#x20AC;&#x153;De markt heeft best ogen en oren naar Aviolanda en de gemeente

Woensdrecht. De gunstige ligging bij de vliegbasis en langs de A4 zijn voor bedrijven aantrekkelijk, maar zij lopen vast op de aankoop van de gronden. Daar zit de markt tegenwoordig niet meer op te wachtenâ&#x20AC;?, constateert hij. Verzamelgebouwen Waar de bedrijven wel trek in hebben, zijn nieuwe constructies zoals huur, lease of erfpacht. Ook verzamelgebouwen doen het goed. Het eerste bedrijfsverzamelgebouw De Pionier is al helemaal gevuld en ook de gezamenlijke hangar The Spirit is voor tachtig procent verhuurd. Daar zit volgens burgemeester Steven Adriaansen ook de toekomst in. â&#x20AC;&#x153;Doorslaggevend is ook geweest dat Defensie ervoor heeft gekozen om al het groot onderhoud van de luchtmacht te centraliseren op de vliegbasis in Woensdrecht. Daarom zijn wij ons gaan bezinnen op een nieuwe organisatiestructuur.â&#x20AC;?

Investering Die structuur houdt in dat de GEM wordt opgeheven en alle bezit van de GEM, de gronden, wordt gekocht door het BPA. Daarvoor is een investering van 8,9 miljoen euro nodig. Voor de gemeente Woensdrecht komt dat neer op een injectie van 1,6 miljoen euro, dat uit de algemene reserve wordt gehaald. Volgens wethouder Hans de Waal is die investering zeker de moeite waard. â&#x20AC;&#x153;Aviolanda is nooit opgezet als melkkoe, maar als een manier om krimp in onze gemeente tegen te gaan. Met de komst van nieuwe bedrijven en werkgelegenheid kunnen we ook gezinnen aan ons binden. Dat helpt ons weer om voorzieningen in de kernen open te houdenâ&#x20AC;?, legt hij uit. Het opheffen van de GEM helpt volgens burgemeester Adriaansen ook om efďŹ ciĂŤnter te werken. â&#x20AC;&#x153;Alles wordt samengebracht in ĂŠĂŠn bedrijf en ĂŠĂŠn begroting.â&#x20AC;?

Excursie Namiro Noordpolder van Ossendrecht BERGEN OP ZOOM - Namiro houdt in samenwerking met Natuurmonumenten een excursie/wandeling naar de Noordpolder van Ossendrecht op zondag 29 jun van 14.00-16.00 uur. Gids is Frans van Zijderveld, dictrictbeheerder van vereniging Natuurmonumenten, die eigenares is van dit 128 ha. grote natuurgebied ten noordwesten van Ossendrecht. De Noordpolder is een in 1685 ontgonnen polder die aansluit bij de Brabantse Wal. Het oorspronkelijke ontginningspatroon is nog zichtbaar via de loop van de sloten. In

de nabijheid ligt de steilrand van de Brabantse Wal, met zijn hoogteverschil over korte afstand van 17 meter een bijzonder aardkundig monument. Vanaf de Brabantse Wal stroomt grondwater in de richting van de polder en komt daar als kwel aan de oppervlakte. Door de overgangen in de natte natuurparel de Noordpolder van hoog en laag, droog en nat, zand en klei, ontdekt men hier een uniek landschap met bijzondere planten en dieren: bosbies, koningsvaren, cyperzegge, pluimzegge en watereppe. In de knotwilgen broeden steenuilen en de vochtige weilanden die-

nen als pleisterplaats voor grauwe gans en kolgans. Natuurmonumenten heeft recent nog grond aangekocht in de Noordpolder van Ossendrecht. Frans van Zijderveld wil in de excursie laten zien wat er allemaal al is gedaan in de Noordpolder en wat er in de komende jaren nog staat te gebeuren. Een bijzondere gelegenheid. De excursie start om 14.00 uur aan de Onderstal hoek, Zouteweg, Hoogerheide. Leden en nietleden van Namiro zijn van harte welkom. Deze wandeling is ook zeer geschikt voor kinderen. Inlichtingen bij Jim de Blank, tel. 673443. PAGINA 14

Shintai judokaâ&#x20AC;&#x2122;s geslaagd HALSTEREN - In Gilze werden afgelopen weekend, namens de Judo Bond Nederland, de dan examens judo van 1e t/m 3e dan gehouden. Meer dan 30 kandidaten legde examen af voor hun zwarte band. Sportschool Shintai had deze dag 2 kandidaten die examen deden voor hun 1e Dan Judo. Als 1e kwam Denys Vercouteren in actie. Omdat Denys wedstrijdpunten had behaald, mocht hij het onderdeel kata overslaan en demonstreerde hij 4 onderdelen. Als 1e het onderdeel Tachi-waza eigen werkstuk, gevolgd door het Ne-waza eigen werkstuk. Hierna moest hij zowel in het tachi-waza als in het ne-waza alles demonstreren wat door de jury gevraagd werd. Dit alles ging Denys, die Remco Consemulder als maatje had, goed af. Na

aďŹ&#x201A;oop kreeg hij dan ook te horen dat hij geslaagd was voor zijn 1e Dan Judo. Later op de middag was het de beurt aan Remco Consemulder. Remco had als maatje Brian Mutsaers meegenomen en startte zijn examen met het Katame-No-Kata. Dit onderdeel was geen enkel probleem en werd prachtig door Remco gedemonstreerd. Daarna kwam Remco in een ďŹ&#x201A;ow en de overige 4 onderdelen, tachi-waza en newaza, werden dan ook zonder problemen netjes en kundig gedemonstreerd. De jury had weinig extra vragen voor Remco en al snel kreeg het verlossende woord met als aanvulling dat de jury genoten had van zijn examen. Sportschool Shintai, met locaties in Halsteren, Lepelstraat en Roosendaal, is blij met deze knappe prestaties van haar judokaâ&#x20AC;&#x2122;s. Voor meer informatie over Shintai: www.sportschoolshintai.nl

Wat nou Weer is op zoek naar jouw verhaal BERGEN OP ZOOM - Singer-songwriter Elly Kellner maakt sinds begin dit jaar ook luisterverhalen onder de naam â&#x20AC;&#x2DC;Wat nou Weerâ&#x20AC;&#x2122;. Deze verhalen worden verteld door de mensen die het zelf hebben meegemaakt en Elly creĂŤert hiermee mooie verhalen met sfeergeluidjes en soms muziek. Elke vrijdag komt er een nieuw verhaal beschikbaar om naar te luisteren via het Wat nou Weer YouTube kanaal, waar niets te zien is maar wĂŠl te beluisteren. Vertellers kunnen overal vandaan komen, maar komen tot nu toe meestal uit Bergen op Zoom en omstreken. Zo is er al het verhaal van Marga Horst over de Pierrotte Kapel, verhaal van ďŹ etsenmaker Ruud van Fietsatelier Guldemond die als kind van zijn ďŹ ets viel, een hersenschudding opliep en daarna gek was van ďŹ etsen en Silas van Gemert vertelt in ĂŠĂŠn van de verhalen hoe

hij leerde tatoeĂŤren van een meisje van 11 jaar. Wat nou Weer is nog op zoek naar nieuwe vertellers. Vertel eens over de boom waar men altijd graag in klom, passie, die ene keer dat je in de lift opgesloten zat of over die mooie droom die men maar niet kan vergeten. Heeft men samen met iemand anders iets meegemaakt, dan kan men ook samen je verhaal doen. Dit mag ook anoniem. Iedereen, van jong tot oud is welkom. De oudste verteller was in de 80 en de jongste was 3 jaar oud. Kinderen zijn dus, met toestemming van de ouders, ook van harte welkom om hun verhaal te doen. Er zijn geen kosten aan verbonden en geen vergoeding. Het is jouw verhaal dat men op deze manier de wereld in wil sturen en Wat nou Weer maakt er iets moois van. Voor meer informatie of aanmelden kan men een kijkje nemen op Ellyâ&#x20AC;&#x2122;s website: www.ellykellner.com

Gevonden/vermiste dieren Vermist 11 juni: Kater, Maine Coon, cypers rood met wit, rood met wit op borst doorlopend naar boven tot tussen de ogen en sokjes, wat schuw, Chip, Sjors, 2 jr., Chopinstraat, Halsteren. 8 juni: Poes, kleine, tengere witte poes, met enkele zwarte haartjes tussen de oortjes, erg schuw, vlooienband, grijs, Snowy, 1.5 jr., Vijverstraat, Halsteren. 7 juni: Kater, gec., wit met grijs,zacht grijze vlekken met zwarte strepen op kopje en

rug, donkere staart, Chip, 2 jr ., KastanjelAAN (ALSTERENs Overleden 11 juni: Poes, grijs met wit, muisgrijs met witte voetjes en witte plek op de buik, grote poes, Berkenlaan, Halsteren. Contactpersoon voor Amivedi is Beppie Broker, tel: 088-0064601 of via www. boz@amivedi.com. Op www.amivedi. nl vindt men alle gevonden en vermiste dieren, enkelen met foto.

Blazersensemble zoekt BERGEN OP ZOOM - Blazersensemble Dal Segno uit Bergen op Zoom zoekt versterking voor alle geledingen van de groep. Het slagwerk is goed voorzien, maar de klarinetten, ďŹ&#x201A;uiten en hobo, trombones , trompetten, hoorns, baritons en bassen, kunnen versterking gebruiken. Kortom, iedereen die een blaasinstrument speelt is zeer welkom om op maandagavond de groep van 25 aan te vullen. Tijdens de repetities in de artiestenfoyer van â&#x20AC;&#x2DC;De Stoelematâ&#x20AC;&#x2122; in Bergen op Zoom wordt gewerkt aan een eigentijds repertorium van deels klassiek georiĂŤnteerde en deels populaire muziek. In de Stad en daarbuiten is er een 5-tal keer per jaar een optreden. De zon mocht op zondag 25 mei de hoofdgast zijn op de sluitingsdag van Proefmei 2014 in Bergen op Zoom. Vlot kwamen drommen volk af op de culinaire lekkernijen. Amateurmuzikanten van de Bergse muziekverenigingen wisten op Grote Markt en Beursplein de aandacht te vangen. Ongeveer 300 muzikanten presenteren zich aan het brede publiek. Blazersensemble Dal Segno mocht om 13.30 uur als eerste op het Beursplein aantreden. Het ensemble bestaat volgend jaar 35 jaar en wil voor die feestelijke gele-

genheid goed en sterk voor de dag komen, maar mist momenteel een aantal cruciale stemmen om een optimale sound te verwezenlijken. Alle amateurverenigingen krijgen te maken met een verminderde belangstelling van mensen die zich willen aanmelden om cultuur te bedrijven op vrijwillige basis. Ouderdom en veranderende familiale situaties maken dat trouwe leden er toch voor kiezen om hun vrije tijd anders te besteden. Zittende groep muzikanten is in het geval van Dal Segno, trouw en gedreven, evenals dirigent Tonny de Jong en werken ze elke week om op gepaste wijze aangenaam samen muziek maken te combineren met streven naar verďŹ jning en het bereiken van artistieke ambities. Dal Segno bewees op de stralende zondagmiddag dat live muziek - ook op amateurniveau - een hoge vermaakfactor heeft. Het brengt sfeer en levendigheid en, in tegenstelling tot routineuze prof-deuntjes, een grote betrokkenheid van het luisterend publiek. Voelt men zich daarom geroepen om ook bij te dragen aan een bloeiende cultuur in stad en land: Dal Segno repeteert op maandagavond in de artiestenfoyer van â&#x20AC;&#x2DC;De Stoelematâ&#x20AC;&#x2122;: www.dalsegno-boz.nl. Ga eens langs en beluister hoe rijk en boeiend amateur muziek kan zijn.


W E S T- P O I N T V O O R D E M U Z I E K L I E F H E B B E R We s t - Po i n t ge e ft g ra a g a a n e e n i e d e r d e ru i m te o m z i ch te p re s e n te re n . H e b j e w a t t e m e l d e n ? L a a t v a n j e h o r e n v i a w w w. w e s t - p o i n t . n l Zanger-Gitarist Jasper Verstraaten speelt op het Blommenkindersfestival

Jasper Verstraaten: ‘Aftikken en gas!’ In West-Brabant woont een gitarist die top de Nederlandse top behoort. Hij speelde met Jan Akkerman, Eddy Clearwater, Julian Sas, Rudy de Queljoe, Marcel Scherpenzeel, Jan de Bruijn en The Juke Joints. Een indrukwekkend lijstje. Jasper Verstraaten (Roosendaal 1976) kwam als veertienjarig jochie voor het eerst in aanraking met een muziekinstrument: een keyboard. Op dit keyboard stond het knopje met gitaargeluid bijna altijd ingedrukt en speelde hij bekende bluesnummers na. Jaspers hart ging immers toen al uit naar ‘the blues’. Jasper ging sparen voor een gitaar. Jasper: “Mijn eerste gitaar was een Japanse Fender. Drie maanden later heb ik die ingeruild voor mijn eerste echte gitaar, een Amerikaanse Fender Stratocaster. Die heb ik nog steeds”. Na een jaar les gehad te hebben ging Jasper zijn eigen weg. “Ik was 17 jaar toen ik met gitaarspelen begon. Eigenlijk vrij laat. Ik was er wel meteen intensief mee bezig. Thuis ging ik aan de slag met videobanden. Kijken hoe gitaristen speelden. En in Hof Van Holland in de Roosendaalse Molenstraat deed ik mee met bluesjamsessies. In die tijd bracht en haalde mijn vader mij nog. Klokslag half elf pikte hij mij dan weer op. Net als het gezellig begon te worden!” Het talent van Jasper werd snel opgemerkt. In 1998 werd hij gevraagd om in de Robert Smith Bluesband te spelen. “Ik voelde me vereerd. In deze band speelden grootheden als Willem van der Schoof en Robert Smith. Ze namen mij prima op in de band en hielden me goed in de gaten. Heb in die tijd erg veel geleerd”. Na 2 jaar verliet Jasper de band. “Ik wilde mijn eigen ding kunnen doen. In een band met zanger is dat erg lastig. Je speelt altijd in dienst van de zanger”. Na deze periode speelde Jasper in diverse bandjes. “Alles was mooi wat op mijn pad kwam. Goed voor mijn ervaring. Ik kreeg genoeg zelfvertrouwen om een eigen band op te richten waarin ik ook zou gaan zingen. Elf jaar geleden richtte ik ‘Farstreet’ op. We spelen overwegend bestaande nummers waarbij we veel improviseren en een eigen ‘draai’ aan de songs geven.

Agenda Klub Bulk Mezz Breda donderdag 26 juni 23.00 Driemaal Plankenkoorts Tongerlohuys Roosendaal vrijdag 27 juni Buite Speule Tongerlohuys Roosendaal vrijdag 27 juni Bazzookas Gebouw-T Bergen op Zoom vrijdag 27 juni 20.30 Muziekquiz Tongerlohuys Roosendaal zaterdag 28 juni 15.00 Blacklight Party Rottier Roosendaal zaterdag 28 juni Soundchaser Café De Fles Steenbergen zaterdag 28 juni American College Party Gebouw-T Bergen op Zoom zaterdag 28 juni Man From The South Mezz Breda zondag 29 juni 16.30 Cruisenight T-Plein Roosendaal donderdag 3 juli 19.00 Drie Maal Plankenkoorts Tongerlohuys Roosendaal vrijdag 4 juli 20.00 Blommenkindersfestival Vrouwenhofpark Roosendaal zondag 27 juli

Nu Online Op de website van West-Point tref je voortdurend actuele achtergrondinformatie aan. De laatste nieuwtjes, agenda, films- en fotoseries, bandnieuws. West-Point is ook op de radio te beluisteren!

Veertig jaar geleden

Sugar Baby Love Jasper Verstraaten speelt met Farstreet op het Blommenkindersfestival.

Daardoor hebben we een echte ‘eigen’ bandsound gekregen. Inmiddels heb ik een aantal eigen nummers klaar liggen, maar voorlopig komt er nog geen cd. Dat moet spontaan komen. We treden veel op. Zo’n 3x per maand. En niet alleen in West-Brabant. Het gebied breidt zich langzaam uit. Naar het eerstvolgende optreden kijk ik erg uit! We spelen 27 juli, direct na Jan Akkerman, op het hoofdpodium van het Blommenkindersfestival.” Wat kan het publiek dan verwachten? “Vuur!” Zegt Jasper terwijl zijn ogen fonkelen. “Dat gaat feest worden.

Aftikken en gas! Hendrix, Creedence Clearwater Revival en Fleetwood Mac zullen zeker voorbij gaan komen. En dan natuurlijk doordrenkt met de vette Jasper sound! Wij spelen live nooit met een setlist. Van de reactie van de mensen hangt af wat het volgende nummer is dat we spelen. Als ze dansen spelen we natuurlijk geen langzaam nummer. Ik hoef alleen maar naar mijn 2 bandleden te kijken. Het is heerlijk werken met Ad Prinsen (bas) en Antonie Buurman (drums). Na al die jaren voelen we elkaar blind aan.” Meer info: farstreetheavyblues.nl

Vrijdag 27 juni Gebouw-T Bergen op Zoom

Senself presents Bazzookas

Bazzookas te zien tijdens Senself.

Gebouw-T grijpt de kans om op een voetballoze dag een boeiend spektakel weg te zetten. Senself is een bijzonder feest waar het niet alleen draait om muziek luisteren maar ook om het aanspreken van andere zintuigen. Een aromajockey, vj, trilvloer en foodjockey zorgen er allemaal voor dat muziek met het hele lijf beleefd

wordt. En dan is er ook nog een interactive graffiti-performance. Hoogtepunt van de avond is het optreden van Bazzookas. De band Bazzookas is in 2009 ontstaan als voortzetting van de skaband The Palookas met Van Katoenzanger Bas Barnasconi. De Bazzookas spelen skarock. De eerste release was de EP

‘Supervette Sixpack’, die twee jaar later opgevolgd werd door het album Kaboem!. In 2012 verscheen Groeten Uit Paradiso, verpakt in een kijkdoos. In oktober 2012 speelden de Bazzookas bij De Wereld Draait Door hun single Skanken. Toen in februari 2013 bekend werd dat koningin Beatrix zou aftreden, werd een YouTubeclipje bij het nummer Schuif es op (Schuif es op Bea, nou mag ik) 100.000 keer bekeken en ook vertoond in het televisieprogramma Hart van Nederland van SBS 6. Bazzookas draven live heerlijk door. Iedereen stuitert in no-time mee op de skadans van Bazzookas. Ze komen aan met een grote gele Amerikaanse schoolbuzz, pakken uit, bouwen op en gaan los. De Bazzookas ademen ‘Ska’. Het is dan ook niet vreemd dat de Bazzookas het internetradiostation Ska Radio hebben opgezet. Waarbij het makkelijk was dat frontman Barnasconi al betrokken was bij internetradiostation Pinguin Radio. Ska Radio kan worden beschouwd als een mooie synergie tussen beide bezigheden van de frontman. Meer info: gebouw-t.nl en www.facebook.com/kunstprojectArtvanuitjeHart

Sugar Baby Love was een megahit voor de Rubettes.

Zolang er platen worden gemaakt, is er het fenomeen studiogroep. Producers nemen in een studio een aantal nummers op met onbekende sessiemuzikanten en brengen de opnamen uit onder een groepsnaam. Wordt zo’n plaat een hit, dan moeten er snel wat mensen bij elkaar worden gezocht om van de studiogroep een echte groep te maken. Een goed voorbeeld hiervan waren de Rubettes. Componisten Bickerton en Waddington hadden een van hun nummers, Sugar Baby Love, opgenomen en uitgebracht onder de naam Rubettes. Zanger was Paul da Vinci die met zijn falsetto stem een belangrijk aandeel had in de hit. Nog voordat de single een internationale nummer 1 hit werd, had Paul besloten om solo verder te gaan. Toen er voor TV optredens een groep moest worden samengesteld was Paul er niet meer bij. Zijn zangpartij werd geplaybackt door Alan Williams. De single steeg moeiteloos naar de eerste plaats van de Top 40. Door het succes leek de beslissing van

Paul da Vinci niet erg verstandig. Hij nam echter al snel wraak toen hij met Your Baby Ain’t Your Baby Anymore een top hit scoorde. Met de Rubettes ging het na de vliegende start uitstekend. Van 1974 tot 1976 had de groep nog vijf grote hits: Tonight, Jukebox Jive, I Can Do It, Foe Dee Oh Dee en You’re The Reason Why. Eén van de bandleden zette in de jaren negentig een nieuwe versie van de Rubettes op de planken. De Rubettes versie met onder andere Alan Williams in de gelederen opereerden echter ook al onder die naam. Na hevige onderlinge ruzies moest een Britse rechter in 1998 beslissen wie het meeste recht had op de groepsnaam. Er kwam een compromis uit voort waarmee de kemphanen voort moesten: tegenwoordig is er een The Rubettes feat. Alan Williams en een The Rubettes feat. Bill Hurd. De top 5 van 29 juni 1974 1. Sugar Baby Love - Rubettes 2. De Tamme Boerenzoon - André van Duin 3. De Wilde Boerndochtere - Ivan Heylen 4. Fly Away Little Paraguayo - George Baker Selection 5. Emma - Hot Chocolate

W W W . W E S T - P OIN T. N L - IN FO @ WES T- POINT.NL - WWW.WEST- POINT.NL - INF O@ W E ST - PO INT . NL - W W W . W E ST - PO INT . NL PAGINA 15


Familie omgekomen bemanningslid bezoekt Nederland

Herdenking crash Halifax LW433 BERGEN OP ZOOM - Vrijdag 16 juni 1944 kreeg de Canadian Airforce bemanning van de Halifax LW433 opdracht olie-installaties in het Ruhrgebied te bombarderen. De bemanning miste nog een boordwerktuigkunde en daarom werd op het laatste moment de 20-jarige Brit, Peter Ager, toegevoegd aan de vlucht. Het werd zijn laatste missie. De Halifax LW433 crashte op 17 juni 1944 om 01.00 uur bij Nederheide (Rucphen).

Tony met zoon Tim bij het graf bij het Van Gogh-kerkje.

DOOR MIEKE VAN MEER Exact zeventig jaar later is Peters broer, de nu 84-jarige Tony Ager, samen met zoons Nick en Tim, en drie kleinkinderen op bezoek in West-Brabant. De Roosendaalse amateur-historicus John Braat verzamelt en beschrijft de geschiedenis van Roosendaal en omgeving in de Tweede Wereldoorlog. Via internet kwam hij in contact met Nick Ager en vroeg hen naar Nederland te komen voor een herdenking van de crash waarbij hun familielid omkwam. Van 15 t/m 17 juni jl. bezochten zij diverse plaatsen die te maken hebben met het neergestorte vliegtuig. Poppies Engelse en Canadese bommenwerpers vlogen meestal niet via het zwaar verdedigde Den Haag naar het Rurhgebied, maar over West-Brabant. Net boven Nederlands grondgebied viel een Duitse JU 88 de Halifax LW433 aan. Ager en twee andere bemanningsleden kwamen in het vliegtuig om het leven.

FOTO MIEKE VAN MEER

De vier overige bemanningsleden wisten met hun parachute het toestel op tijd te verlaten. John Braat is in het bezit gekomen van een originele Duitse stafkaart en kon daarop de plaats van de crash, Nederheide, goed bepalen. Op die plaats, tegenwoordig een aspergekwekerij, luisterde de familie Ager naar een toespraak van de Rucphense burgemeester Van der Meer-Mohr. Net daarvoor had een militair vliegtuig van Woensdrecht een saluut gebracht door laag over te vliegen. Secretaris van de Heemkundekring Schijf, mevrouw van Maren, hield een toespraak: “Het gaat niet alleen om de mannen die hier zijn gestorven, maar om velen die het leven lieten voor onze vrijheid”. Met een krans van poppies (klaprozen) symboliseerde zij deze woorden. In de loop van dit jaar plaatst de Heemkundekring aan de Nederheide een informatiebord over de crash van de Halifax LW433. Zodat het verhaal kan worden doorgegeven. Emoties Peter Ager en de andere omgekomen

bemanningsleden, Boehmer en Good, werden in Zundert begraven. Omdat de katholieke pastoor hen niet in gewijde grond wilde opnemen, gaf de dominee hen een rustplaats op de protestantse begraafplaats. Samen met burgemeester Poppe-de Looff van Zundert bezocht de familie Peter’s graf bij het Van Gogh-kerkje en legden er bloemen. Ze waren zichtbaar geëmotioneerd en onder de indruk van de gastvrijheid en betrokkenheid van alle aanwezigen. Nick Ager bedankte de aanwezigen voor de gastvrijheid en betrokkenheid. “Ik voelde me verplicht mijn kinderen mee te nemen naar het graf van hun familielid. Niet alleen omdat het familie is, maar om te laten zien wat er in Europa tijdens de oorlog gebeurd is.” De familie Ager ontving ooit een brief van een familie Verstappen met een foto van een 12-jarig jongetje bij het graf van Peter. Zij beloofden ieder jaar een bloemetje op zijn graf te zetten. John Braat wil graag met hen in contact komen. “Een ontbrekende schakel in dit verhaal”, zegt hij. Bij de herdenking was de dochter van de dominee aanwezig die destijds Peter begraven heeft. “Het is fijn om te weten dat er iemand aardige woorden heeft gesproken aan het graf van onze oom”, aldus Tim Ager. Verzet Na de oorlog zijn de twee Canadese bemanningsleden herbegraven op de Canadese begraafplaats in Bergen op Zoom. Op de dag van hun vertrek legde Tony Ager bloemen bij de graven van Boehmer en Good in Bergen op Zoom. De vier overige bemanningsleden van de Halifax LW433 doken na de crash onder. Wim van der Horst, van het Roosendaals verzet, bracht twee van hen in België onder en twee bij Katrien van den Berg in Wernhout. Deze weduwe met zeven kinderen heeft tijdens de oorlog meerdere piloten ondergebracht in een ingenieuze ondergrondse schuilplaats. Zij was een belangrijke schakel van het verzet als vluchtroute. Haar kleinzoon woont nu op de boerderij en ontving de familie Ager vlak na hun aankomst in Nederland. “Aan de hand van tekeningen gemaakt door piloten, weten we hoe de schuilplaats eruit zag”, zegt hij. “De kleinkinderen vinden het hele verhaal onvoorstelbaar. Peter Ager werd niet ouder dan hun huidige leeftijd.”

Kamp voor de Nieuw Borgvliet-jeugd was geslaagd

Een creatieve foto van de vrijdagavond tocht.

BERGEN OP ZOOM - Bij ‘t Ossekopke was weer voetbalkamp voor de jeugd van Nieuw Borgvliet van 13 t/m 15 juni. Rond 18.00 kon de bus vol oranje geklede jeugdleden vertrekken en de leden hadden hun bed nog niet klaar gemaakt of het was al tijd voor de 1e tocht. Ze moesten natuurlijk op tijd terug zijn voor de wedstrijd. De tocht zat vol met foto- en filmopdrachten, die mooie plaatjes en veel lol hebben opgeleverd. Na de tocht was er natuurlijk genoeg gejuich bij elk doelpunt van het Nederlands elftal en die geluiden waren laat in de nacht ook nog te horen bij het geluidenspel. De zaterdag stond vol gepland met voetbal. ‘s Ochtends namen de C & D-spelers het tegen elkaar op in 2 tegen 2-duels en de E & F had een volwaardig toernooi te spelen. Na de lunch kwam selectietrainer Ronald Broos langs om zijn wijsheden op de jeugd over te brengen. De jeugd ging er vol voor en heeft veel geleerd van deze middag.

Na al dat sporten gingen de frietjes er goed in, al werden de calorieën meteen verbrand met een pittig spel van boeven tegen politie. Daarna was het tijd voor een tocht, en dat was dit jaar geen spooktocht, maar een echte puzzeltocht met allemaal spellen in het teken van echt teamwork. Zo’n volle dag zorgde er voor dat de kinderen na een lekkere kom soep snel in bed lagen. De leiders lagen er niet veel later in. Op zondag was het helaas iets minder uitslapen dan de voorgaande jaren, maar het vroege opstaan zorgde er wel voor dat alle spullen snel ingepakt waren, zodat er lekker lang buskruit gespeeld kon worden in het bos. Tot slot was er een prijsuitreiking voor de penaltybokaal winnaars en de overall winnaars van het kamp. Toen was het rond 15.00 uur helaas tijd om met de bus terug naar huis te keren. Wat erg jammer werd gevonden, maar de kinderen waren toch ook wel erg blij om hun ouders te zien. Voor de leiders was het een geslaagd kamp en ze hopen ook voor de kinderen.

Groot badmintontoernooi van TFS’57 Badminton BERGEN OP ZOOM - Badmintonclub The Flying Shuttle’57 in Bergen op Zoom is dit weekend gastheer van het MR Badminton Cooling Down. Een jaarlijks badmintontoernooi dat na een winterslaap van 2 jaar teruggekeerd is op de landelijke kalender. Gelukkig staat de organisatie te popelen om van start te gaan. Het toernooi kent 4 speelcategorieën, waarbij in de hoogste categorie TFS’57-spelers Rick Geers en Onno Quik samen als 1e geplaatste zijn in het herendubbel. Vanuit TFS Barendrecht zijn de overige onderdelen in de hoogste categorie sterk bezet. De nog erg jonge Joran

Kweekel voert de plaatsingslijst aan bij het herenenkel en de fotogenieke Dewi Han doet dit bij de dames. Met maar liefst 156 deelnemers en ruim 260 wedstrijden, belooft het in het weekend van 21 en 22 juni een heksenketel van mooi badminton te worden. Voetballiefhebbers kunnen in de foyer terecht bij de televisie en de hoofdsponsor verzorgt een stand met badmintonartikelen. De wedstrijden worden gespeeld van zaterdag 21 juni van 09.00-22.00 uur en zondag 22 juni van 09.00-17.00 uur. Beide dagen zal er gespeeld worden op negen banen in sporthal Gageldonk, Gagelboslaan 160.

Vijf medailles voor dames GV-Martinus bij toestelfinales BERGEN OP ZOOM- Voor de 4e divisie en D1 meisjes werden op 14 juni de toestelfinales in Zierikzee gehouden. Van GV-Martinus deden er 9 meisjes mee. Dit was de allerlaatste wedstrijd van het turnseizoen.

BERGEN OP ZOOM – Een hijskraan plaatst de brug in het Anton van Duinkerkenpark weer terug op zijn plaats. De brug is welgeteld twee maanden weggeweest voor onderhoud. Tijdens de werkzaamheden is de brug volledig gerenoveerd en kan er volgens de projectontwikkelaar voor de komende dertig jaar weer tegenaan. FOTO MERIJNSITSEN.NL PAGINA 16

De meisjes turnden allemaal in de 1e wedstrijd. Ze startten deze wedstrijd met 6 D1-meisjes en 3 4e divisie keuze meisjes. Dit waren Aimee Marquet, Ella Marquet, Marely Dekkers, Lieve Spruit, Jasmijn van Aart, Michelle Bierau, Lisa Corstanje, Nouska Frericks en Simone de Kock. Iedereen deed zijn uiterste best om een medaille te bemachtigen op de toestellen. Het principe van een toestelfinale is dat er op ieder toestel medailles te behalen zijn. Als dit lukt mag de winnaar zich een jaar lang toestelkampioen noemen. Op ieder toestel zijn ongeveer 10 deelnemers. Het gaat hier echt om details. Ella Marquet turnde een keurige wedstrijd, maar viel bij alle 4 de toestellen net buiten de prijzen. Marely Dekkers turnde een prachtige balkoefening, maar moest helaas één keer de balk verlaten, waar-

door er geen podiumplek meer inzat. Dit overkwam ook Jasmijn van Aart. Michelle Bierau turnde op burg en sprong, niet haar favoriete onderdelen, maar liet toch mooie oefeningen zien. Nouska Frericks turnde op zowel brug als balk goede oefeningen, maar deze waren net niet genoeg voor een medaille. Simone de Kock haalde op sprong een keurige 4de plaats en op balk een welverdiende 6e plaats. Aimee Marquet sloot haar seizoen briljant af met een gouden medaille op het onderdeel sprong en een zilveren medaille op het onderdeel brug. Lieve Spruit liet bij het onderdeel sprong een mooie overslag zien en kreeg hiervoor een zilveren medaille. Lisa Corstanje turnde op de onderdelen vloer, sprong en brug en behaalde een zilveren medaille op vloer en een bronzen medaille op sprong. Met uiteindelijk 5 medailles en vele mooie oefeningen zijn de trainsters weer trots op hun dames. Hiermee is het wedstrijdseizoen prima afgesloten en wordt vanaf nu getraind voor het volgend seizoen, zodat minstens even mooie resultaten behaald kunnen worden.


Bakkerij â&#x20AC;&#x2DC;t Croissantje DONKER MEERGRANEN BROOD

â&#x201A;Ź 1.80

B.B.Q. BROODJES

â&#x201A;Ź 0.25

ORANJE KOEKEN

â&#x201A;Ź 1.00

ORANJE BAL (SLAGROOM)

â&#x201A;Ź 1.20

INTER-SPRINT GROEP Inter-Sprint Banden werd ruim 35 jaar geleden opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot Europaâ&#x20AC;&#x2122;s grootste, onafhankelijke, distributeur op het gebied van autobanden. Onze organisatie kenmerkt zich, naast een omvangrijke multimerkenvoorraad, door een platte organisatie, en daarmee open en dynamische cultuur.

GEOPEND van 7.00 tot 13.00 uur

JOKE en ARIJAAN KRIJNEN

Korenmarkt 12 - BERGEN OP ZOOM - tel./fax 0164 - 23 78 64

Om ons team te versterken en de groei voort te zetten zijn wij op zoek naar:

HELPDESKMEDEWERKER In deze functie ben jij verantwoordelijk voor een effectieve en servicegerichte ondersteuning van de interne eindgebruikers bij storingen, problemen en vragen op IT gebied. Je maakt deel uit van de afdeling systeembeheer welke verantwoordelijk is voor de gehele IT omgeving van onze organisatie. De werkzaamheden bestaan uit: ; Het aannemen, registreren en oplossen van 1e lijn incidenten ; Het bewaken van de voortgang van incidenten en op de hoogte stellen van de eindgebruikers ; Het bewaken van de continuiteit en stabiliteit van de systemen middels monitoring ; Het installeren en inrichten van werkplekken ; Het oppakken van standaard systeembeheer taken, zoals het aanmaken van gebruikers en uitdelen van rechten Functie-eisen: ; Afgeronde ICT opleiding op minimaal MBO niveau 4 ; Een goede dosis verantwoordelijkheidsgevoel ; Kennis van methoden en technieken voor het oplossen van incidenten ; Sterke communicatieve vaardigheden ; Teamspeler met verantwoordelijkheidsgevoel ; Gedisciplineerd en accuraat ; Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift ; Goede beheersing van de Engelse taal ; Bereid zijn mee te draaien in standby dienst Wij bieden: ; Een leuke baan in een informeel en dynamische werkomgeving ; Een bijbehorend salaris en deelname aan een collectieve pensioenregeling ; Een gelegenheid uw sterke eigenschappen verder te ontplooien

U kunt uw sollicitatiebrief met cv binnen 1 week na het verschijnen van deze advertentie richten aan: W

H

E

E

L

S

05'323+05#0&'0";5#7*3+..'44' 145$64 ; 1'3&+,-; '.  '/#+.7#%#563'4+05'3423+050.;888+05'3423+050.

Banden B.V.

Wespenoverlast in of rondom uw huis? Grote kans dat er zich een wespennest bevindt. Saver biedt voor u de oplossing! Bel op werkdagen voor 16.00 uur naar tel: (0165) 597 789 en wij komen de volgende werkdag de wespen bestrijden.

www.saver.nl Saver bestrijdt ook muizen, kakkerlakken en ratten voor particulieren en bedrijven. Scan de code of kijk voor meer informatie op www.saver.nl

BEL SJAK DAK

POOLS BOUWBEDRIJF Verbouw, Renovatie, Badkamers, Keukens, Schilderwerk, Stucwerk.

DISTRIBUTIECHAUFFEUR BENELUX (EENDAAGSE RITTEN)

BETAALBAAR EN BETROUWBAAR

Vraag vrijblijvend een offerte op maat.

Meer info: www.klussenpool.nl of bel Derek, 06-30652303

+L9VV`+PZ[YPI\[PL)=THHR[KLLS \P[]HUOL[MHTPSPLILKYPQM+L9VV` /VSKPUN)=+L9VV`]LYaVYN[]HU\P[ 6\K.HZ[LS]VVYLLUHHU[HS[VVUHHU NL]LUKLTLYRLUKLVWLUV]LYZSHN LUKLKPZ[YPI\[PL]HU^P[NVLKPUKL )LULS\_

Roosendaal Gsm: 06-53728473 Tel. 0165-554325 Â&#x2021;3RRUWHQ RRNDXWRPDWLVFK

Â&#x2021;,QGXVWULsOHKHNZHUNHQ Â&#x2021;*DDVKHNZHUNHQ Â&#x2021;6LHUKHNZHUNHQ Â&#x2021;%DONRQKHNNHQ

TAKEN & VERANTWOORDELIJKHEDEN Â&#x2039; Â&#x2039; Â&#x2039; Â&#x2039; Â&#x2039;

9PQKLU]HULLUYV\[LTL[[YLRRLYTL[JP[`VWSLNNLY 3VZZLULUHĂ&#x2026;L]LYLU]HUNVLKLYLU 9L[V\YSHKLUVWHĂ&#x2026;L]LYLUHMOHHSHKYLZZLU -LLKIHJRHHUHMKLSPUNWSHUUPUNV]LYYV\[L 4LSKLU]HUZJOHKLLUYLWHYH[PLZ]VLY[\PN

PROFIEL REACTIES NAAR: +L9VV`+PZ[YPI\[PL)= ;H]7PL[LY]HU,L[LU 7VZ[I\Z (A,PUKOV]LU 6MLTHPSUHHY! Wa'KLYVV`JVT

Rucphensebaan 58, 4714 RE Sprundel Tel. 0165 - 383817, Fax. 0165 - 388656 www.verstijlenhekwerken.nl

=VVYVUZKPZ[YPI\[PLJLU[Y\TPU6\K.HZ[LSaVLRLU^PQLLUNLTV[P]LLYKL KPZ[YPI\[PLJOH\MML\YTL[LY]HYPUNPUKL)LULS\_KPZ[YPI\[PL=HU\P[OPLY ]LYaVYN[\PUKHNYP[[LUKLĂ&#x201E;QUTHaPNLKPZ[YPI\[PL]HU^P[NVLKLUPUaHTLSPUN ]HU^P[LUIY\PUNVLKPUKL)LULS\_

Â&#x2039; ,Y]HYPUNTL[OL[YPQKLUTL[[YLRRLYVWSLNNLY),YPQIL^PQZVMTL[ TV[VY^HNLULUa^HHYKLYLHHUOHUNLYVMVWSLNNLY*,YPQIL^PQZ Â&#x2039; 0UILaP[**=IVM*VKL Â&#x2039; ,Y]HYPUNPUKPZ[YPI\[PL^LYR Â&#x2039; =LYaVYNK]VVYRVTLU Â&#x2039; .VLKLNLVNYHĂ&#x201E;ZJOLRLUUPZ)LULS\_ =VVYKLJVTWSL[L]HJH[\YLRPQRVW^^^KLYVV`JVTVUKLY]HJH[\YLZ VMILS ]VVYTLLYPUMVYTH[PL

WWW.DEROOY.COM


SPORT

Halsterse Tennisvereniging kan tevreden teru g kijken

Wedstrijdzwemmen zwem- en polovereniging Hieronymus

Plugro Halsters Open 2014

Bergse Hieronymuszwemmers erepodium bij finale

Uitreiking cheque aan bewoonster Lambertijnenhof en begeleidster

HALSTEREN - De Halsterse Tennisvereniging (HTV) kan terugkijken op een zeer geslaagd Plugro Halsters Open toernooi. Voor het 2e jaar op rij werd het open toernooi gehouden onder de nieuwe naam en met een volledige nieuwe wedstrijdcommissie. Gedurende de gehele week vonden er naast vele mooie tennispartijen ook andere activiteiten plaats, zoals een feestavond en het volgen van voetbalwedstrijden op het grote scherm. Naast dat dit toernooi vooral een sportief evenement was, vond er ook een inzamelingsactie plaats voor een goed doel. Dit jaar het Lambertijnenhof in Bergen op Zoom. Door middel van het verkopen van lootjes voor een grootse loterij, werd in totaal een bedrag van € 1118,- opgehaald. Een geweldige prestatie. Dit bedrag zal donderdag 19 juni officieel overhandigd worden bij het Lambertijnenhof door de voorzitter van de wedstrijd-

commissie, Miriam Kaan. Uitslag Open Toernooi: Damesenkel 6: 1. Joyce Meeuwissen, 2. Roos Vrolijk. Damesenkel 7: 1. Liselotte Heijnen, 2. Alice van Lammeren. Damesenkel 8: 1. Emmy Schuit, 2. Annika de Leeuw. Damesdubbel A: 1. Kim Paulussen, Charlotte van Velthoven, 2. Kimberly Dekker, Carmen Kaan. Damesdubbel B: Eline van Meer, Linda van Schilt, A. Michielsens, L. Prop, Anniek Michielsens, Linda Prop. Damesdubbel C: Anouska Hamelink, Debby Snepvangers, K. Brouwers, M. van Toledo, Karlijn Brouwers, Maaike van Toledo. Damesdubbel D: Angela van den Eijnden, Inge van Ginneken (1), H. Buijsen, S. van Schilt, Helma Buijsen, Sandra van Schilt (2). Damesdubbel E: Carlijn Jansen, C. Nuijten (7), L. ten Kate, P. Nefs, Lidewij ten

Kate, Petra Nefs (3). Herenenkel 3: 1. Daan Maasdam, 2. Martijn van den Berg. Herenenkel 4: 1. Martin Hagenaars, 2. Carlo Heijboer. Herenenkel 5: 1. Rob Hommes, 2. Maikel Geers. Herenenkel 6: 1. Koen Botermans, 2. Rutger Smit. Herenenkel 7: 1. Bart Koopman, 2. Coen Vale. Herenenkel 8: 1. Ramon Suijkerbuijk, 2. Wiliard Lucia. Herendubbel A: Daan Maasdam, Mats Vermeulen (1), D. Maasdam, M. Vermeulen, Ronald Clarijs, Martijn Plouvier (2). Herendubbel B: Joris Donkers, Marc van Gaans (1), J. Donkers, M. van Gaans, Patrick de Block, Arie Draaijer. Herendubbel C: Marco van Lieshout, Ramon van Maanen, H. de Bruijn, M. Vendrig, Henk de Bruijn, Mart Vendrig (2). Herendubbel D: Tinus Botermans, Leo Demmers (1), K. Botermans, R. Suijkerbuijk, Koen Botermans, Ramon Suijkerbuijk. Herendubbel E: Ruben Cleeren, Chris Mulders (4), B. Koopman, M. Versluijs, Bart Koopman, Mathieu Versluijs (7). Gemengd dubbel A: Kim Paulussen, Tommie Withagen, Charlotte van Velthoven, Rob Hendrikx. Gemengd dubbel B: Inge Kapteyn, Jochem Kapteijn, L. van Egeraat, P. van der Est, Leonie van Egeraat, Pim van der Est. Gemengd dubbel C: Annemiek Somers, Ronald Lepelaar, A. Somers, R. Lepelaar, Lianne Dekkers-Olfers, Kasper van Eck (2). Gemengd dubbel D: Carmen van Broekhoven, Ed Roosendaal (1), S. van Schilt, R. van Oers, Sandra van Schilt, Roland van Oers. Gemengd dubbel E: Marieke Brooijmans, Maarten Schapendonk, M. Brooijmans, M. Schapendonk, Rosanne Hendriks, Wim Deijkers.

‘Wat een geweldige groep mensen’

AV Spado is apetrots op haar vrijwilligers

Bergse Hieronymuszwemmers

BERGEN OP ZOOM - In Zwembad de Stok waren bijna 250 zwemmers van 25 Brabantse ploegen verzameld voor de Brabantse Minioren Finales op 14 en 15 juni. Alle zwemmers zaten in de top 18 van hun leeftijdsklasse en streden in Roosendaal om hun kampioenschap. De gastvereniging Hieronymus had met een grote groep vrijwilligers de organisatie goed voor elkaar. Net voor het kampioenschap was de digitale display gemonteerd, waardoor de zwemmers en hun bijna 400 fans op de tribune ‘live’ de tijden konden zien. Thuisvereniging Hieronymus had 18 zwemmers in de top 25. 13 van hen mochten ook starten met 67 starts. Op meer dan de helft (35) van de starts was er een nieuw persoonlijk record. Er waren 6 medailles. Steijn Louter had 3 bronzen medailles, Luka de Neef heeft 1 gouden medaille, 2 zilveren medailles, 2 bronzen medailles.

Prestaties Saad Danjaoui zwom een aantal afstanden mee in deze finales. Op de 100m. vrije slag, 100m. schoolslag en 50m. vlinderslag zwom hij een persoonlijk record. Sven ten Hove eindigde op de 100m. vrije slag en 100m. wisselslag. Steijn Louter haalde zijn 3 bronzen medailles op de 100m. vrije slag, 100m. rugslag en 100m. wisselslag. Ook op de 100m. schoolslag en 50m. vlinderslag zwom hij goed. Op de schoolslag werd hij 4e op de 50m. vlinderslag 6e. De miniorencoaches Wesley, Wendy, Bianca, Maartje en Monique kunnen terugkijken op een erg succesvol zwemjaar. Voor 4 zwemmers komen er nog de jaargangfinale in Dordrecht (dat is het NK voor deze leeftijdscategorie). Voor meer informatie: www.zpvhieronymus.com en kijk ook op facebook #zpvhieronymus. Na de vakantie start een nieuwe groep jonge instromers. Interesse, aanmelden voor 3 gratis proeftrainingen via www.zpv-hieronymus.com/algemeen/drie-keer-gratis-proeftrainen of de link rechts op de homepage.

Brandweer: kijk uit met versieringen BERGEN OP ZOOM - De Brandweer Midden- en West-Brabant vraagt aandacht voor de oranje versieringen in cafés, huizen, winkels en straten. De versieringen zijn vaak van brandbaar materiaal wat gevaarlijke situaties op kan leveren. Met eenvoudige maatregelen verloopt een feestje brandveilig. De brandweer geeft daarvoor tips. Aangeraden wordt om versieringen niet in aanraking te laten komen met verlichting en warm wordende apparaten, slingers op te hangen met ijzerdraad en, onbeschadigde verlengsnoeren te gebruiken. Bij het bakken van snacks is het aan te bevelen een goed passende deksel in de buurt te houden om een oliebrand snel te blussen. BRIDGE

BC NEVER DOWN Zomercompetitie woensdag 11 juni: 1. Wilma Dekkers-Theo Groenewoudt 66,39%; 2. Kris Jacobs-Dymphie Koopman 62,92%; 3. Johan Buys-Marius Wierckx 61,81%; 4. Annemarie Baaten-Stephan Vervloessem 53,47%; 5. Cor Bruijs-Joke Goossens 50,97% B-lijn: 1. Ted Blom-Nelly Koolen 58,06%; 2. Diny v.d. Boom-Toos Heijboer 56,94%; 3. Tini de Haan-Anja Jansen 56,53%; 4. Jos Middeldorp-Tuur de Caluwe 55,56%; 5. Marianne v.d. Meerendonk-Hans v.d. Meerendonk 54,03% De zomercompetitie is weer begonnen. Vrije inloop.

Een gedeelte van de Spado-vrijwilligersbrigade

BERGEN OP ZOOM - AV Spado uit Bergen op Zoom kan terugkijken op een zeer geslaagd Europees Kampioenschap voor verstandelijk beperkten, dat van 12 tot en met 15 juni plaatsvond op de Grote Markt en op sportpark Rozenoord in Bergen op Zoom. Na een voorbereiding van 2.5 jaar kreeg Spado van alle kanten veel lof toegezwaaid over de geweldige organisatie van deze kampioenschappen. Nu de druk van de ketel is en de euforie plaatsmaakt voor de waan van de dag, wil voorzitter Johan van de Berg nogmaals benadrukken, dat dit geweldige evenement nooit in deze vorm gehouden had kunnen worden zonder de inzet van de vele vrij-

willigers van de vereniging. Johan aan het woord: “Toen we begin 2012 met de voorbereidingen begonnen, hadden we er natuurlijk nog geen idee van hoeveel mensen we nodig zouden hebben om dit evenement te houden. Spado heeft een vaste groep van zo’n 250 vrijwilligers. Dus in 1e instantie dachten we het daar wel mee te kunnen redden. Doordat er vele sponsoren bereid waren om dit EK financieel te ondersteunen, konden we het evenement ook breder trekken. Op zich geweldig natuurlijk, maar dit legde wel een flinke claim op het aantal benodigde vrijwilligers. Uiteindelijk hadden we er ruim 450 nodig. Nu, terugkijkend kan ik zeggen dat ik werkelijk apetrots ben op de inzet van onze mensen.

De 450 vrijwilligers hebben we ruimschoots gehaald en zij hebben zich vooraf, tijdens en na de kampioenschappen, op een geweldige manier ingezet. Niets leek voor hen teveel. Op de wedstrijddagen zelf kwamen de vrijwilligers ook op tijden, waarop ze niet eens ingedeeld waren. Vervelende bijkomstigheid hierbij was dat een aantal van hen dan even ‘niets te doen had’. Gelukkig konden ze dan wel extra genieten van de prachtige sport, die de atleten hen voorschotelden. Ik ben er trots op voorzitter te mogen zijn van een atletiekvereniging met zoveel mensen, die het hart op de juiste plaats hebben en zich geheel belangeloos inzetten voor het wel en wee van Spado”. PAGINA 18

BRIDGECLUB UP&DOWN Zomercompetitie.17 juni: 1. Loeki Hehewerth-Jaantje Nuijten 64.58%, 2. Joke v.d. Boom-Diny Hagenaars 60.99%, 3. Vera Videler-Miriam Hertogh 60.49%, 4. Lisa v.d. Klundert-Joke v.d. Linde 58.83%, 5. Nettie Leenders-Hans Prince 56.25%. Zij bridgen iedere dinsdagmiddag om 13.15 uur in zaal Rozenoord. Ook niet-leden zijn welkom. BC DE VIER WINDEN Uitslag 17 juni, A-Lijn: 1. Gerda Klaassen-Gerlien Tak 70,49%, 2. Mechthild OrthoferWalter Berbers 56,25%, 3. Riet Goense-Ad Goense 55,99%, 4. Willy Oerlemans-Jan de Boer 55,55%, 5. Joke van Bragt-Teun Veenvliet 53,78%, 6. Rieky Corstiaensen-Lien van Kuik 52,47%, 7. Piet de Rooij-Jan de Rooij 52,21%. In september worden er beginners en vervolgcursussen gegeven door een docent van de Nederlandse Bridge Bond. Les in eigen lokaal. Info: 0633722453, http://bridgeschoolcrusio.nl. Zij spelen op dinsdagavond een zomercompetitie, ook niet-leden zijn gratis van harte welkom. Aanvang 19:30 uur, in Bridgecentrum d’Honneur, Koepelstraat 103, Bergen op Zoom. Nieuwe leden zijn van harte welkom. Inlichtingen bij de secretaris Gerda Klaassen, tel. 0164-683915.


OP ZEEHONDEN-SAFARI IN HET NATIONAAL PARK DE OOSTERSCHELDE

INTER-SPRINT GROEP

De Oosterschelde is een getijde gebied waar bij laag water zeehonden op de zandbanken neerstrijken. De Zeehonden safari tochten vanuit Zierikzee en Sint-Annaland zijn op getijde te plannen en kunnen we de zeehonden op 50 meter afstand zien liggen.

Inter-Sprint Banden werd ruim 35 jaar geleden opgericht en is inmiddels uitgegroeid tot Europaâ&#x20AC;&#x2122;s grootste, onafhankelijke, distributeur op het gebied van autobanden. Onze organisatie kenmerkt zich, naast een omvangrijke multimerkenvoorraad, door een platte organisatie, en daarmee open en dynamische cultuur.

RONDVAARTSCHEMA vanaf 15 april t/m 31 oktober informatie en online reserveren www.frisiarondvaarten.nl

Om ons team te versterken en de groei voort te zetten zijn wij, voor onze afdeling Marketing en Communicatie op zoek naar een enthousiaste en gemotiveerde:

Buiten het schema om, is het schip te charteren voor Prive feesten en partijen Tijdens de vaartocht kunnen we zorg dragen voor kofďŹ e en gebak, soep met broodjes, High Tea, Buffet en Barbecue. Frisia partyschip is rolstoel geschikt.

CREATIEVE DTP-ER

De uitdaging: Heb jij zin om in een inspirerend team van creatieve collegaâ&#x20AC;&#x2122;s aan de slag te gaan? Wij zijn op zoek naar een nieuwe, creatieve collega M/V. Iemand die in staat is om onze diversiteit aan opdrachten creatief te vertalen naar sterke, effectieve, grafische en visuele communicatie (print en online).

FrisiaRondvaarten Bronsgeestweg 16 4697 RT St-Annaland Tel 0166.654321 b.g.g. 06.53470330 www.frisiarondvaarten.nl

Je weet als creatieve DTP-er wat het is om flink door te werken, zeker wanneer er deadlines gehaald moeten worden. Je bent een echte teamplayer maar tegelijk kun je goed zelfstandig en nauwkeurig werken. Je gaat creatief lekker je eigen gang maar je laat je ook graag inspireren door je collegaâ&#x20AC;&#x2122;s. Je Adobe vaardigheden zijn van een hoog niveau. Je gaat creatieve uitdagingen graag aan maar ook de repeterende DTP-werkzaamheden weet je goed en snel uit te voeren zonder concessies aan de kwaliteit te doen. Je hebt aantoonbare ervaring als creatieve DTP-er en laat je portfolio voor zich spreken.

Groepsuitjes Familiefeesten Feestlocatie

Je profiel kort samengevat: t 4OFMFOFòFDUJFGLVOOFOXFSLFONFU1IPUPTIPQ *MMVTUSBUPSFO*O%FTJHO t &SWBSJOHNFUXFCEFTJHO8PSEQSFTT ,FOOJTWBO)5.-FO$44JTFFOQS� t &FODSFBUJFWF FOUIPVTJBTUF JOJUJBUJFGSJKLFFOTUSFTTCFTUFOEJHFUFBNQMBZFS t (PFEFCFIFFSTJOHWBOEF/FEFSMBOETFUBBMJOXPPSEFOHFTDISJGU &OHFMTFO%VJUTJTFFOQS� t 'MFYJCFMFFOTFSWJDFHFSJDIUFXFSLIPVEJOH

AKK ERMANS leisure & golf

W W W.A K K E R MA N S.CO M

Wat wij bieden: t &FOVJUEBHFOEFCBBOUFNJEEFOWBOFOUIPVTJBTUF DSFBUJFWFDPMMFHBT t ;FFSBGXJTTFMFOEXFSLEPPSPO[FHSPUFEJWFSTJUFJUBBONFSLFOFOCFESJKWFO t 8JKCJFEFOFFOVJUEBHFOEF GVMMUJNFGVODUJFJOFFOTUFSL DSFBUJFGUFBN t 1SJNBBSCFJETWPPSXBBSEFOJODMEFFMOBNFBBOFFODPMMFDUJFWFQFOTJPFOSFHFMJOH

Voor de leukste feesten:

Interesse? Herken je jezelf in bovengeschetst profiel mail dan, binnen 1 week na het WFSTDIJKOFOWBOEF[FBEWFSUFOUJF KFTPMMJDJUBUJFCSJFGWPPS[JFOWBO$7Ă?OEJHJUBMF QPSUGPMJPWBOKFXFSL OBBSWBDBUVSFT!JOUFSTQSJOUOM UBWEIS)(JMMFTTF

De Kelder - Markiezenhof Zie:

www.lapucelle.nl

T: 0164 266445

www.de-uitwijk.nl info@de-uitwijk.nl Dorpsweg 136, De Heen Tel: 0167 560000 GEOPEND: Dagelijks vanaf 12.00 uur Maandag gesloten

W

H

E

E

L

S

*OUFS4QSJOU#BOEFO#71PTUCVTt"".PFSEJKL 5FMtXXXJOUFSTQSJOUOM

E: info@lapucelle.nl

- 130 soorten pannenkoeken - Grill specialiteiten (niet op zondag) - Overdekt en verwarmd terras - Speeltuin en kinderboerderij - Minigolf en kanoverhuur Informeer naar de mogelijkheden voor feesten en partijen.

Terrein- en Horecamedew. (m/v) gevraagd (cv+pasfoto meesturen)

Banden B.V.

Frituur De Boshut

Balsedreef 5b â&#x20AC;&#x201C; Bergen op Zoom tel. (0164) 65 37 28

Onze specialiteit:

Verse Belgische frieten! Ook het juiste adres voor snacks, softijs en frisdrank

MET VERWARMD, OVERDEKT TERRAS Geopend: di. t/m zo. 12.00 â&#x20AC;&#x201C; 20.00 uur

Tholenseweg 6, Halsteren Contact: info@greenunique.nl www.greenunique.nl 06-53653719

Aanbieding:

Polyester schaal L:1.20m o.a. in wit, rood, zilver etc. nu tijdelijk voor

â&#x201A;Ź39.Vanaf 23 t/m 27 juni te bestellen tussen 10-18 uur. Gratis thuisbezorgd in de regio.

Polyester plantenbak H:68 cm, incl. kunststof plant nu tijdelijk voor

voor het Fijn, zoâ&#x20AC;&#x2122;n tandarts kinderen hele gezin. Ook de gaan graag mee!

â&#x201A;Ź135.Klaassen Mondzorg Totaal biedt mondzorg voor mensen van 0 tot 100 jaar. Voor elk gebitsprobleem bieden wij een passende oplossing. Samen zorgen wij ervoor dat u iedere dag begint met een glimlach. Wij heten u van harte welkom!

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Het is weer kersentijd! Wij verkopen zure en zoete kersen uit eigen boomgaard.

Groenten en fruitbedrijf MELSEN Langeweg 20 4641 RA Ossendrecht Tel: 0164 - 674404 of 06 - 22014857 Buiten de winkelopeningstijden kunt u gebruik maken van onze vers fruit automaat. Openingstijden: ma-wo 13.00 - 18.00 uur, do gesloten, vr 10.00 - 18.00 uur, za 09.00 - 16.00 uur

Nieuwe patiĂŤnten zijn hartelijk welkom! Tandheelkunde

Tandtechniek

MondhygiĂŤne

Weekend reparatieservice

Implantologie

Reparaties kunstgebit

Tandprothetiek

terwijl u wacht

Bergen op Zoom: Stationsplein 11 T: 0164 - 24 64 72

Zierikzee: Haringvlietplein 7a T: 0111 - 41 65 34

Tholen: Eendrachtsweg 9 T: 0166 - 60 64 44

Halsteren: Poelekes 15 T: 0164 - 68 64 40

Mailen kan naar: info@mondzorgtotaal.nl Meer info op: www.mondzorgtotaal.nl


370'FROOHFWLRQ

Â&#x160;

Bradford & Hamilton bv is al ruim 16 jaar een toonaangevende onderneming in de verkoop van zonnebrandcrèmes en zonnebanklotions in 16 Europese landen. Tot het assortiment behoren wereldmerken als Australian Gold, Swedish Beauty en Designer Skin. Het klantenbestand bestaat o.a. uit zonnestudioâ&#x20AC;&#x2122;s, beautysalons, diverse retailkanalen en buitenlandse distributeurs. Bradford & Hamilton bv is een dynamisch bedrijf en marktleider in Europa. Wij willen ons team versterken met een enthousiaste, talentvolle

Â&#x160;

370'FROOHFWLRQ LVHHQVQHOJURHLHQGHQWUHQGVHWWHQGLQWHUQDWLRQDDOZRRQPHUN'H Â&#x160; KHUNHQEDUHXQLHNH370' VWLMOODDW]LFKRPVFKULMYHQDOV6WRHU6REHU 6IHHUYRO Â&#x160;

+HW VXFFHV YDQ 370' FROOHFWLRQ LV HHQ XQLHNH HLJHQ HQ EHWDDOEDUH FROOHFWLH Â&#x160; YDQ PHXEHOHQ HQ ZRRQDFFHVVRLUHV RQWZRUSHQ HQ YHUYDDUGLJG GRRU 370' Â&#x160; ]HOI 'DDUQDDVW NHQPHUNW 370' FROOHFWLRQ ]LFK GRRU HHQ VQHOZLVVHOHQGH HQ WRRQDDQJHYHQGDVVRUWLPHQW3HUVHL]RHQZRUGHQHUURQGGHQLHXZHDUWLNHOHQ Â&#x160; JHEUDFKWGLHKHW370' ORJRGUDJHQ

&RPPHUFLHHODGPLQLVWUDWLHIPHGHZHUN VW HU IXOOWLPH

'HEDDQ $OV FRPPHUFLHHO DGPLQLVWUDWLHI PHGHZHUN VW HU EHQ MH KHW HHUVWH DDQVSUHHNSXQW YRRURQ]HNODQWHQHQRQ]HYHUWHJHQZRRUGLJHUVXLWGHEXLWHQGLHQVW-HVWDDWNODQWHQ WHOHIRQLVFKWHZRRUGYRHUWDGPLQLVWUDWLHYHKDQGHOLQJHQXLWHQEHQWSUREOHHPRSORVVHQG LQJHVWHOG.ODQWYULHQGHOLMNKHLGVWDDWXLWHUDDUGYRRURS

'HSHUVRRQ 9DQZHJHKHWLQWHUQDWLRQDOHNDUDNWHUYDQRQVEHGULMILVHQLJHNHQQLVYDQ'XLWVHQRI )UDQVHHQSUp'DDUQDDVWZRUGWHUYHUZDFKWGDWMH]HOIVWDQGLJHQVHUYLFHJHULFKWNXQW ZHUNHQDPELWLHXVEHQWHQYDQDDQSDNNHQZHHW /LMNWGH]HIXQFWLHMHRSKHWOLMIJHVFKUHYHQHQZLOMHDDQGHVODJLQHHQMRQJJH]HOOLJ G\QDPLVFK WHDP ELQQHQ HHQ LQWHUQDWLRQDOH ZHUNRPJHYLQJ" (PDLO GDQ MH &9 PHW EHJHOHLGHQGVFKULMYHQDDQMREV#SWPGQORIVWXXUGH]HSHUSRVWQDDU

$FTXLVLWLHQDYGH]HDGYHUWHQWLHZRUGWQLHWRSSULMVJHVWHOG

PAARDENBAKKEN, STAL- EN MONTAGEWERK

Functie-omschrijving: U onderhoudt zelfstandig telefonisch contact met onze afnemers. Dit betreft o.a. het informeren van onze klanten over nieuwe acties en producten, het beantwoorden van vragen over ons assortiment, het uitwerken van offertes en het invoeren van orders. Ook telefonische acquisitie, directe verkoop, en het maken van afspraken voor onze accountmanagers zijn belangrijke aspecten van de werkzaamheden. Functie-eisen: Wij zoeken een man of vrouw met een commerciĂŤle aanpak, een opleiding op MBO niveau, relevante computerervaring, goede mondelinge vaardigheden en een klantgerichte instelling. Ervaring opgedaan in een soortgelijke functie strekt tot aanbeveling. Kennis van de Engelse en/of Franse en/of Duitse taal is een prĂŠ. Aanbod: Wij bieden een afwisselende en interessante binnendienstfunctie bij een sterk groeiend dynamisch bedrijf en een passend salaris. Voor onze Franstalige markten zijn wij op zoek naar een:

Commercieel Medewerker Franstalig m/v 32 uur per week

370'FROOHFWLRQÂ&#x160;3LHWVHZHJD572XG*DVWHO

Infra & verhuur

Commercieel Medewerker Binnendienst m/v 40 uur per week

Âś%H]RHNQXRQ]HZRRQZHEVKRSZZZSWPGQOÂ?

Restaurant Moerstede is per direct op zoek naar parttime

MEDEWERKERS voor in de bediening. minimale leeftijd 16 jaar. -OERSTEDE PLANETNLs 

Tel. 0165 303332

Functie-omschrijving: U onderhoudt contact met onze Franstalige klanten, verwerkt bestellingen, brengt offertes uit. Ook telefonische acquisitie voor het verder uitbreiden van onze rayons, het maken van afspraken en het vertalen van elektronische nieuwsbrieven en catalogi behoren tot uw taken. Functie-eisen: Wij zoeken een man of vrouw die de Franse taal perfect beheerst zowel in woord als geschrift (native speaker). U spreekt goed Nederlands en beheerst de Engelse taal. U hebt een commerciĂŤle aanpak, een opleiding op MBO niveau, relevante computerervaring, goede mondelinge vaardigheden en een zelfstandige en servicegerichte instelling. Aanbod: Wij bieden een afwisselende functie in de cosmetica branche bij een sterk groeiend internationaal bedrijf en een passend salaris. Interesse? Stuur uw sollicitatie met korte CV en pasfoto naar: Bradford & Hamilton bv T.a.v. Mevrouw E. Aertssen Postbus 1721, 4700 BS Roosendaal Telefoon: 0165-515103 e.aertssen@bradford.nl

www.vanewouw.nl

Aquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

GEVRAAGD docent Engels www.bbabble.nl

DE SCHANS TUINSCHERMEN betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl

Meer dan een half miljoen Bodes elke week! Stoffering E.F. de Bruijn Boutershemstraat 1 BoZ â&#x20AC;&#x201C; tel. 23 77 60

Alles in huis voor de doe-het-zelf-stoffeerder â&#x17E;¤ Lederkleurcrème

SPECIALE ZOMER ROLLUIK ACTIE PRIJSVOORBEELD

2000 x 2000

â&#x201A;Ź 500,-

Bouw-Vak Bouwshop

Elektrisch bediend (Somfy motor). Totaalprijs incl. montage en 21% btw. Keuze uit verschillende standaard kleuren met afgeschuinde bak en ook ronde bak.

Arjan Jochems timmer- en onderhoudsbedrijf

Dealer VEKA kunststof kozijnen Bergen op Zoom Telefoon 06 - 14 35 88 60

â&#x153;&#x201C; KUNSTSTOF KOZIJNEN â&#x153;&#x201C; GEVELBETIMMERINGEN â&#x153;&#x201C; ROLLUIKEN & ZONWERINGEN â&#x153;&#x201C; REPARATIE ROLLUIKEN â&#x153;&#x201C; HOUTEN KOZIJNEN â&#x153;&#x201C; VELUX BINNENZONWERINGEN & HORREN â&#x153;&#x201C; DAKKAPELLEN â&#x153;&#x201C; KEUKENMONTAGEStoppen ! met roken Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Afslanken met succes! Lasertherapie

DE BEHANDELING WORDT VERGOED www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

De goedkoopste verf in de regio !!!! Poortweg 8 4613 BW Bergen op Zoom T 0164-254680 www.bouw-vakbouwshop.nl (webshop) info@bouw-vakbouwshop.nl

Vrijblijvend offertes na

arjan_jochems@hotmail.com vakkundige meting en uitleg.

In- en verkoop van nieuwe & gebruikte autoâ&#x20AC;&#x2122;s en bestelwagens - Autoverhuur - Onderhoud, reparatie, APK - Div. bestel- & bedrijfsautoâ&#x20AC;&#x2122;s - Koelautoâ&#x20AC;&#x2122;s te koop/te huur

Paasdijkweg 2 4693 RE Poortvliet Tel. 0166-612680 Fax. 0166-612622 paasdijkauto@hetnet.nl

www.niemantsverdrietauto.nl

STAP NU OVER OP ZONNEPANELEN!

ZONNEPANELEN Door Vigar geĂŻnstalleerd van het dak tot in de meterkast!

SUNRISE ZONNEPANELEN 260 WATTPIEK

tuincentrum

Moerkant

In BelgiĂŤ nog steeds echt sterke

ONKRUID BESTRIJDINGSMIDDELEN (1 behandeling per jaar volstaat) BEZOEK ONZE WEBSITE VOOR DIVERSE INSTALLATIE WERKEN PV PANELEN. UĂ&#x160;6 ,11,Ă&#x160; UĂ&#x160; 8 - Ă&#x160;

Paneel kleur geheel BLACK. Nu BTW teruggaaf mogelijk op aanschaf en installatie. UĂ&#x160;6 ,""* UĂ&#x160;" ,"1

VAN VERWARMINGS- EN WARMWATERTOESTELLEN

DOMINĂ&#x2030;STRAAT 3 - 4701 JC ROOSENDAAL - TEL 0165 - 53 64 04

BEZOEK ONZE VERNIEUWDE WEBSITE: WWW.VIGAR.NL

31% KORTING OP ALLE PLANTEN

Elke zondag open! Moerkantsebaan 180 - 182 2910 Essen - BelgiĂŤ Tel. 0032 - 3 667 50 55

Open van 9.00-18.00 uur Zondag 10.00 - 16.00 uur Maandag gesloten

Onze openingstijden zijn: maandag 12:00 - 17:00 dinsdag 9:30 - 17:30 woensdag 9:30 - 17:30 donderdag 9:30 - 17:30 vrijdag 9:30 - 20:00 zaterdag 9:30 - 17:00 Wij bezorgen van dinsdag tot zaterdag!!

Van Konijnenburgweg 11 4611HK Bergen op Zoom T: 0164 263993 E: info@differanceboz.nl

Dbozz 20140622  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you