Page 1

THUIS IN DE REGIO

WEEKENDEDITIE

B E R G E N

O P

O P L AG E :

Z O O M S E

25 MEI 2014 WEEK 21

Uitgeverij

29.800

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

I

Te l .

SPORT

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

Volg ons via twitter: @BergseBode

VIER JAAR CEL EN TBS VOOR DOODSLAG VREDERUST

076

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

SPEUREN MET STADSSTENEN DOOR BINNENSTAD

CDA pleit voor grondfonds

Dream4kidz in Het Markiezenhof

BERGEN OP ZOOM - Nu de gemeente inzake Nedalco tot een schikking is gekomen, blijft het CDA bezorgd over de kosten van de grondexploitatie Schelde Vesting. “Er zijn slechts 6 woningen gebouwd in dat plan”, zegt men. “Gezien de hoge schuld is het nodig om andere mogelijkheden te onderzoeken. Een grondfonds van de provincie zou zo’n mogelijkheid kunnen zijn om Bergen op Zoom te helpen met zijn grondexploitaties. Een andere mogelijkheid zou zijn, om gezien Nedalco, de provincie te verzoeken om een lening, bijvoorbeeld uit de Essentgelden, tegen gunstige voorwaarden”, zegt het CDA die wil weten hoe B&W hier in staat.

BERGEN OP ZOOM - Dream4Kidz zette deze week de 10-jarige Daviona in het zonnetje. Samen met dertien andere kinderen en enkele familieleden kreeg ze een echte verwendag, een droom die in vervulling is gegaan. Haar wens was om ‘s avonds in een kasteel een feest te geven met vriendjes, vriendinnetje, familie en klasgenootjes. En dat gebeurde in stadspaleis Het Markiezenhof. De kinderen werden ontvangen met taart en limonade, kregen een rondleiding in het Kermismuseum. Daarna werden er frietjes gegeten met een ijsje toe in het museumcafé en als afsluiter een feestje in de prachtige Hofzaal. Daarna mocht Daviona logeren in Hotel De Draak.

Geen inhaalverbod Nieuw Beymoerseweg

Gemeente promoot trouwen in het bos

BERGEN OP ZOOM - GBWP wil dat er net als op de Tholenseweg een inhaalverbod komt op de Nieuw Beymoerseweg. De gemeente gaat hier echter niet toe over. “Op de Tholenseweg is een inhaalverbod ingevoerd omdat, indien een voertuig een ander voertuig inhaalt, en tegelijkertijd een voertuig een van de uitritten van de woningen aldaar verlaat, sprake kan zijn van levensgevaarlijke situaties. De Nieuw Beijmoerseweg kent slechts een enkele uitrit van een land bouwperceel, waarbij sprake is van volledig zicht. Een inhaalverbod is op deze 80 km/u weg dan ook geen enkele noodzaak en kan zelfs leiden tot bijzonder gevaarlijke situaties.”

Minder doden in het verkeer in Brabant BERGEN OP ZOOM - Het aantal verkeersdoden is flink gedaald. In 2013 kwamen 570 mensen om in het verkeer. Dat zijn er 80 minder dan het jaar ervoor. Vooral in Brabant daalde het aantal verkeersdoden, en wel van 105 naar 81, dat is een daling van 23 procent. Voorheen was Brabant steeds de provincie met de meeste verkeersdoden. Er is de laatste jaren echter veel werk gemaakt van het aanleggen van rotondes en vrijliggende fietspaden. Ook wordt verkeer steeds vaker om dorpskernen heengeleid. Ten slotte deelt ook de campagne ‘Help Brabant naar NUL verkeersdoden’ in het succes, evenals projecten als Brom Effe Normaal.

BERGEN OP ZOOM - Yvonne Kammeijer wordt tijdens de raadsvergadering door burgemeester Petter benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau. De politicus kreeg de onderscheiding voor het feit dat ze de functie van raadslid meer dan 12 heeft uitgeoefend. Inmiddels is Kammeijer gestopt als raadslid meer om wethouder te worden. FOTO MERIJNSITSEN.NL

Raad van State wijst beroep van omwonenden af

Soms parkeren op Kijk in de Pot mag BERGEN OP ZOOM - De omwonenden van de Kijk in de Pot hebben na een lange procedure van hun bezwaar tegen de parkeerplekken in het park, slecht nieuws te horen gekregen. De Raad van State heeft het beroep dat zij aantekenden tegen de overloopparkeerplaats namelijk afgewezen en dus zal het terrein gewoon ingezet kunnen blijven als parkeerruimte bij grote evenementen. DOOR SOPHIE VAN DER VELDE De omwonenden van Kijk in de Pot zijn bijna een jaar lang bezig met de procedure van hun bezwaar tegen de parkeerplekken in hun woongebied. Vanaf het ingediende besluit van de raad van het bestemmingsplan ‘Groenstrook Kijk in de Pot 2012’ hebben de bewoners onmiddellijk beroep ingesteld. Daarop kwam de raad met een verweerschrift. Volgens de raad zijn de parkeerplekken, die slechts incidenteel ingezet worden bij evenementen, namelijk hard nodig. Het bestemmingsplan voorziet daarom in 125 parkeerplaatsen voor maximaal vijf maal drie dagen per jaar.

www.ebc.nl

29 MEI 2014 Wij maken onze lezers en relaties erop attent dat de kantoren van uitgeverij de Bode op donderdag 29 mei (Hemelvaartsdag) en vrijdag 30 mei zijn gesloten.

Uitgeverij de Bode

Groen Volgens de planregels zijn de voor ‘groen’ aangewezen gronden bestemd voor openbaar groen, plantsoen en andere groenvoorzieningen, kunstobjecten, ontsluitingspaden, speelvoorzieningen, een evenemententerrein en voet- en fietspaden. Ook in die regels staat er aangegeven dat er maximaal vijf maal drie dagen per jaar een gedeelte van het terrein tussen 11.00 en 21.00 uur gebruikt mag worden als overloopparkeerterrein voor maximaal 125 auto’s. Er bestaat voor de Raad van State dan ook geen aanleiding om de gekozen bestemming als onredelijk te bestempelen.

Onze openingstijden. Openingstijden: . Maandag t/m donderdag van 8.00 tot 20.00 uur. . Vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur. . Zaterdag van 8.00 tot 20.00 uur. . Zondag van 10.00 tot 18.00 uur.

Dat betekent dat advertenties en kopij voor de weekendedities van De Bode van 1 juni uiterlijk op woensdag 28 mei binnen moeten zijn.

tel. 076-5998111 www.internetbode.nl

bezoekers en bewoners”, aldus de Raad van State.

Business English?

HEMELVAART

Advertenties voor Bergen op Zoom en Roosendaal om 13.00 uur, en voor Etten-Leur en Breda om 14.00 uur. Redactionele bijdrage (via www.internetbode.nl) twee uur eerder.

Besluit Dat enkele bewoners daar niet gelukkig mee zijn, is wel duidelijk. Zo concluderen zij dat er geen noodzaak is om het gebied te gebruiken als parkeerterrein. De groenstrook zou aanvankelijk bedoeld zijn als kiss- and ridestrook voor basisschool De Krabbekooi. De raad reageerde daarop dat de basisschool heeft laten weten daar nooit gebruik van te maken. Mede om die reden heeft de Raad van het bezwaar van de omwonenden af gewezen. Daarbij heeft men gekeken naar de nodige ruimtelijke ordening van het bestemmingsplan. “De Gemeente Bergen op Zoom wil zich onderscheiden als evenementvriendelijke gemeente, waarbij er volgens haar voldoende parkeergelegenheid hoort te zijn voor organisatoren,

U kunt bij ons gratis parkeren. Markiezaatsweg 5, Bergen op Zoom

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Gewoon bij Albert Heijn.

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom gaat contact zoeken met Trouwstart om bekend te maken dat er in Bergen op Zoom ook in het bos getrouwd kan worden. Dit op verzoek van Louis van der Kallen van de BSD die pleitte voor meer promotie van de mogelijkheid. Natuurlijk! Kloof, Brasserie de Berk en ‘t Appeltje zijn de locaties in het bos die aan de criteria van de gemeente voldoen. Deze locaties worden niet aangeboden via Trouwstart en zijn dus niet bekend in het landelijke concept ‘Trouwen in het Bos’. “Daarom zullen wij zullen contact opnemen met Trouwstart om deze locaties kenbaar te maken”, laat de gemeente weten.

Bergse wint privéterras BERGEN OP ZOOM - Mary Kettenis uit Bergen op Zoom heeft met haar deelname aan een facebookactie van Aangenaam Bergen op Zoom een privéterras voor 50 personen op de Grote Markt gewonnen. In 2013 organiseerde de gemeente de wedstrijd in het kader van citymarketing. Winnares Mary was duidelijk in haar nopjes. ‘’Voor mij is het een ideale gelegenheid om mijn familie uit Den Haag de schoonheid van Bergen op Zoom te laten zien”, zegt ze. Doel van de actie was het verhogen van het aantal fans op de Facebookpagina Aangenaam Bergen op Zoom. Mede door deze actie steeg het aantal fans naar inmiddels meer dan 14.500 fans.

Snuffelmarkt voor behoud Quirinuskerk HALSTEREN - De Stichting Behoud Quirinuskerk in Halsteren houdt zaterdag 24 mei weer haar jaarlijkse snuffelmarkt in de kerk. De opbrengst daarvan komt ten goede aan het onderhoud van de Quirinuskerk, die zo als gezichtsbepalend gemeenschapsgebouw voor Halsteren behouden kan blijven. Om ervoor te zorgen dat ook de volgende generatie kan genieten van de kerk, hoopt de stichting zoveel mogelijk geld te verzamelen voor het onderhoud. De snuffelmarkt heeft een groot assortiment aan diverse spullen van speelgoed tot huishoudelijke materialen en van klein meubilair tot elektrische apparaten. De markt is van 09.00 uur tot 15.00 uur geopend.


ACTUALITEIT

Deskundigen spreken van grote kans op herhaling

Vier jaar cel en tbs voor doodslag op psychiatrische patiënt HALSTEREN - De 29-jarige patiënt uit Dinteloord van psychiatrisch ziekenhuis Vrederust in Halsteren is schuldig bevonden aan doodslag op een 27-jarige oud-patiënt uit Roosendaal. De rechtbank in Breda vindt dat de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar is en heeft hem daarom vier jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd. Dit is gelijk aan de eis van de Officier van Justitie. DOOR VERA DE GEUS De 29-jarige psychiatrische patiënt heeft eerder al zelf zijn betrokkenheid bij de dood van zijn mede-patiënt toegegeven. Ook was zijn DNA te vinden op een map in de tas van het slachtoffer. De rechter in Breda acht het dan ook overtuigend bewezen dat hij het slachtoffer met opzet heeft gedood. Onherstelbaar leed De mannen kwamen elkaar op zondagochtend 6 oktober tegen op het terrein van Vrederust in Halsteren. Zij kenden elkaar, want ze hebben jaren geleden op dezelfde gesloten afdeling van Vrederust gezeten. Die ochtend hebben zij een tijdje samen zitten praten, maar kort daarna viel de dader het slachtoffer van achteren aan. Hij stak het slachtoffer meermalen met een mes, wurgde hem en stopte zand in zijn mond en ogen waarna hij overleed. Daarna groef de dader een kuil en legde het lichaam daarin. Bijna twee weken later meldde hij zich na een gesprek met zijn moeder bij de politie. Volgens de rechter heeft de 29-jarige man het slachtoffer op gruwelijke wijze om het leven gebracht. “Dit heeft voor de nabestaanden onherstelbaar leed en verdriet gebracht. Hier-

over is door de zus van het slachtoffer op de zitting op indringende wijze verteld”, aldus de rechtbank. “Ook in de directe omgeving en de samenleving brengt deze daad gevoelens van angst en onveiligheid teweeg.” Verstandelijk gehandicapt Opvallend is dat de verdachte naar eigen zeggen geen reden te hebben voor de doodslag op zijn mede-patiënt die niet opgenomen was, maar wel onder behandeling stond van GGZ WNB.

‘Onherstelbaar leed voor nabestaanden’ Volgens de rechtbank maakt het gebrek aan een motief het voor de nabestaanden van het slachtoffer extra zwaar. Na diverse sessies met een psycholoog en psychiater zijn er echter wel mogelijke scenario’s geschetst. Volgens hen is de man licht verstandelijk gehandicapt, heeft hij meerdere ernstige psychische stoornissen en gebruikt hij drugs. Schadevergoeding Volgens de deskundigen is de kans op herhaling groot en om die reden vindt de

De zaak krijgt behoorlijk van media-aandacht.

rechtbank het noodzakelijk om naast vier jaar gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging op te leggen. Verder heeft de

ARCHIEFFOTO

rechter bepaald dat de dader 4.886,40 euro aan de nabestaanden van het slachtoffer moet betalen. Zij mogen de persoon-

lijkheidsrapportages echter niet inzien. Hierom hadden zij gevraagd, maar de rechters wijst dat verzoek af.

Speurtocht geeft vrolijke iconen blijvende rol in cultureel erfgoed

Speuren met stadsstenen door de binnenstad BERGEN OP ZOOM - Ze werden weliswaar geboren als de iconen van 800 jaar Stad, maar inmiddels zijn de Bergse Stadsstenen uitgegroeid tot de speelse gezichten van het culturele erfgoed van Bergen op Zoom. Vooral bij kinderen zijn Ger van de Gertrudis, Miel van de Mart en consorten erg populair. Sinds woensdag kunnen kinderen daarom in de voetsporen treden van de vrolijke, stenen getuigen in de vorm van de Stadsstenen Familie Speurtocht. Een eerste groepje kinderen ging woensdagmiddag al meteen op pad om de geheimen achter de Bergse monumenten te ontdekken.

DOOR RIA VAN MEIR Al bij de eerste hoek staan de kinderen even vertwijfeld stil. “Aan de linkerkant van de straat zie je, als je goed kijkt, een boek aan een gevel hangen. Wat staat er op het boek”, leest een van de jongens voor bij het betreden van de Fortuinstraat. Fanatiek turen tien gezichten de straat in. “Jullie mogen best een beetje verder lopen”, spoort Mirjam Drenth, de bedenkster van de Stadsstenen, de kinderen aan.

‘Cultureel erfgoed onder aandacht kinderen brengen’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO RIA VAN MEIR

www.internetbode.nl

Een groepje van tien kinderen mocht woensdag als eerste de spannende speurtocht in gebruik nemen.

Al snel wordt het boek boven Quist ontdekt en is het eerste antwoord binnen. Daarna volgen nog 29 vragen en opdrachten van de Stadsstenen in een spannende speurtocht door de Bergse binnenstad. Zo wordt de kinderen gevraagd naar de drie AAA’s van Bergen op Zoom, maar ook naar alle figuren die verstopt zijn in ‘de Geit van Mie d’n Os’. Wie alle antwoorden goed heeft, ontvangt gratis het Stadsstenen Doe-Boek, ter waarde van 29,5 euro. En wie onderweg nog de Peperbus heeft beklommen krijgt bij terugkeer in het VVV-kantoor een mooi diploma.

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

Website De kinderen blijken allemaal goed bekend te zijn met de Stadsstenen. Voorafgaand aan de speurtocht, mochten zij samen met wethouder Ton Linssen de nieuwe website www.stadsstenen.nl lanceren. Op de vraag van de wethouder om de namen van de Stadsstenen te noemen, komen namen als Loes van ‘t Hof, Suus van ‘t Scheldt en Guy van de Kaai meteen voorbij. Volgens Linssen zijn de Stadsstenen dan ook een blijvende aanwinst voor de stad. “Aanvankelijk zouden we de Stadsstenen enkel gebruiken bij de viering van 800 jaar Stad, maar ze hebben inmiddels een blijvende rol gekregen. De Stadsstenen zijn erg leuk om te gebruiken om met name aan kinderen het verhaal van onze monumenten en geschiedenis te vertellen. Zo brengen we ons cultureel erfgoed ook bij de kinderen onder de aandacht”, meent hij. Locaties Die opzet lijkt met de Stadsstenen Familie Speurtocht in ieder geval geslaagd. Aandachtig volgen de kinderen de aanwijzingen en opdrachten door de stad. De route doet alle belangrijke monumenten en locaties aan, zoals de Grote Markt, de Parade, het Ravelijn, het Markiezenhof en de Gevangenpoort. In totaal zijn de kinderen zo’n twee uur bezig met de speurtocht. De route en de opdrachtenkaart zijn voor 2,50 euro verkrijgbaar bij VVV Brabantse Wal aan de Kortemeestraat in Bergen op Zoom.

Volg ons op Twitter: @BergseBode.


Uitgave 03 – mei 2014

Francisc u s

Lievensb erg

ziekenhuis

ziekenhuis

S a me n o p weg na a r een gezon d e toekomst Het Franciscus ziekenhuis en het Lievensberg ziekenhuis gaan fuseren. Wat betekent dat voor u en voor de zorg in deze regio? Met een pagina in De Bode houden we u regelmatig op de hoogte van onze weg naar één ziekenhuisorganisatie en andere ontwikkelingen.

“Fusievoorbereidingen lopen op schema” In 2012 maakten de Raden van Bestuur van het Franciscus Ziekenhuis en het Lievensberg ziekenhuis bekend dat ze na jarenlange samenwerking willen fuseren tot één ziekenhuisorganisatie met twee volwaardige hoofdvestigingen met elk een eigen aantrekkelijk profiel. “Op die manier kunnen patiënten in de regio Roosendaal – Bergen op Zoom blijven rekenen op een breed aanbod van ziekenhuiszorg van hoge kwaliteit”, zo luidde toen de boodschap.

Eigen profiel Inmiddels is het twee jaar verder en zijn er al belangrijke stappen gezet in het fusietraject. De profielkeuze is gemaakt: de locatie Roosendaal ontwikkelt de komende jaren een profiel met het accent op de oncologische zorg. De locatie Bergen op Zoom ontwikkelt een profiel met het accent op de complex acute zorg.

Een kijkje in elkaars keuken Sinds januari staat er één Raad van Bestuur aan het roer van beide ziekenhuizen en is er één Raad van Toezicht. De managementteams werken al nauw samen en bijna alle maatschappen voeren inmiddels fusiegesprekken. Ook medewerkers van verpleegafdelingen en ondersteunende diensten nemen met regelmaat een kijkje in elkaars keuken of zijn al voor een deel in het andere ziekenhuis aan het werk.

“Het is heel zinvol”

Ambitieus “We wisten destijds dat het tijdspad per 1 januari 2015 behoorlijk ambitieus was”, vertelt bestuursvoorzitter Hans Ensing. “Maar we zitten goed op schema. Tientallen projectgroepen zijn hard aan de slag om de fusie voor te bereiden. De profielen van de beide hoofdvestigingen zijn inmiddels uitgewerkt in een visie op de complex acute zorg voor de locatie Bergen op Zoom en een visie op het oncologisch profiel voor de locatie Roosendaal. Ook is er een verpleegkundige zorgvisie ontwikkeld, waarin de ambities voor de komende jaren zijn beschreven. We zijn blij met het resultaat. De visies sluiten goed aan bij de visie op de ziekenhuiszorg West-Brabant, waarin we vorig jaar onze uitgangspunten voor de profielkeuze hebben verwoord.”

Samen sterker Gaandeweg wordt de inrichting van de nieuwe ziekenhuisorganisatie zichtbaar. Maar ook wordt steeds duidelijker dat de fusie meer is dan het samenvoegen van twee ziekenhuizen. Het creëert kansen om de zorg dicht bij huis nog meer te verbeteren en zorgontwikkelingen door te voeren die ieder ziekenhuis voor zich niet kan realiseren. De Griekse filosoof Aristoteles zei het ruim 2000 jaar geleden al: “Het geheel is meer dan de som der delen.”

Zorg blijft dichtbij Het fusieziekenhuis houdt twee hoofdlocaties in Bergen op Zoom en Roosendaal en drie buitenpoliklinieken in Steenbergen, Oudenbosch en Etten-Leur. Op de twee hoofdlocaties hebben alle specialismen spreekuren en kunnen patiënten voor alle specialismen worden opgenomen. Ook de voorzieningen in de buitenpoliklinieken blijven zoals ze nu zijn en worden mogelijk zelfs uitgebreid. Daarmee houden we de ziekenhuiszorg in de regio en hoeft u, patiënt, niet verder weg te reizen.

Manon Broekhoven, kinderverpleegkundige in het Lievensberg, heeft een dagje meegedraaid in het Franciscus en is erg enthousiast. “Qua werk maakt het niets uit”, vertelt ze. “We zijn allemaal kinderverpleegkundige en we staan voor ons vak. Ik vond het erg leuk om kennis te maken met de collega’s van Franciscus en om een indruk te krijgen hoe daar gewerkt wordt. Dat is niet veel anders dan bij ons. Het is heel zinvol om een kijkje te nemen in het andere ziekenhuis. Zo weet je al een beetje wat je aan elkaar als toekomstige collega’s hebt”.

“Het beste van twee werelden”

Grootscheepse verbouwing in het Franciscus Ziekenhuis

COLOFON

De komende jaren zult u in het Franciscus Ziekenhuis naast personeel, patiënten en bezoekers ook regelmatig medewerkers uit de bouw tegen het lijf lopen! Het ziekenhuis staat namelijk aan de vooravond van een omvangrijk bouwproces. Als eerste wordt in juni gestart met de bouw van een nieuwe intensive care, gecombineerd met de hartbewaking. Ook wordt het scopiecentrum verbouwd, gevolgd door de renovatie van de verpleegafdelingen. De poliklinieken vormen de laatste fase van de verbouwingsoperatie. Daarmee is het gehele ziekenhuis onder handen genomen en volledig uitgerust voor de toekomst! We houden u op de hoogte. Deze pagina is een gezamenlijke uitgave van het Franciscus ziekenhuis en het Lievensberg ziekenhuis. De redactie wordt gevormd door de stafafdelingen PR & Communicatie.

Franciscus ziekenhuis Boerhaavelaan 25 4708 AE Roosendaal Tel. (0165) 588000 www.franciscusziekenhuis.nl

Lievensberg ziekenhuis Boerhaaveplein 1 4624 VT Bergen op Zoom Tel. (0164) 278000 www.lievensbergziekenhuis.nl

Correspondentie naar: communicatie@fzr.nl of info@lievensberg.nl

Jack Vermeulen, hoofd Catering in het Franciscus, werkt sinds maart voor de helft van de tijd in Lievensberg als hoofd Voeding. “De verschillen tussen de afdelingen waren best groot,” vindt Jack. “Er wordt bijvoorbeeld met andere computerprogramma’s gewerkt en ook de tijd waarop de warme maaltijden aan patiënten worden geserveerd, is anders. Met elkaar zijn we nu bezig om één manier van werken in kaart te krijgen. Door op twee locaties te werken zie je de plussen en minnen van beide ziekenhuizen. Dat is mooi, want zo kun je er het beste uithalen.”


ACTUALITEIT

‘De opruimambtenaar weet niet eens waar de vuilnisbakken staan’

Colofon Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

Buurtbewoners Groene Hart willen beter onderhoud HALSTEREN - De bewoners van het Groene Hart in Halsteren zijn het beu. Zij hebben het gevoel dat de gemeente Bergen op Zoom weinig opheeft met hun leefomgeving en ergeren zich groen en geel aan het gebrek aan groenonderhoud en de overlast van hondenpoep. Ze hebben de handen ineen geslagen en hopen de gemeente zo te overtuigen van de noodzaak van wat extra aandacht voor het gebied. “Ook ik weet dat er bezuinigd moet worden, maar het is nu niet prettig wonen”, aldus Martin Langeberg, één van de vijf karktrekkers uit de buurt.

Bergse Bode Bergse Bode Redactie Vera de Geus, Ria van Meir Correspondenten Marjet Lubbers, Merijn Sitsen, Robby van der Zande Acquisitie Leo Elenbaas Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties donderdag 10.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s donderdag 08.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 21 De oplossing van deze puzzel is in week 22 te vinden op www.internetbode.nl

DOOR VERA DE GEUS Buurtbewoners klagen over zwerfvuil, hondenpoep, snoeiwerk, jeugdoverlast en hinder van verkeer. Stichting AanZet onderzocht wat precies de problemen zijn en hield een huis-aan-huis onderzoek bij 84 buurtbewoners. Er blijkt veel ergernis te zijn over hondenpoep, slecht onderhoud van het groen en omgeving, de verkeerssituatie en op sommige plekken is er met name in de zomer last van rondhangende jeugd. Recent was er een bewonersbijeenkomst om buurtgenoten warm te maken om samen aan de slag te gaan en in gesprek te gaan met de gemeente. “Deze is een beetje in het water gevallen. We hadden een leuke middag buiten gepland met een springkussen en dat soort dingen, maar door hagel en onweersbuien liep dat niet zo lekker”, weet Langeberg. Hondenpoep De vijf buurtgenoten laten het er echter niet bij zitten en hebben besloten een extra bijeenkomst te houden. “We willen echt als buurt opereren, zodat we serieus genomen worden. Hondenpoep is ergernis nummer 1, dat blijkt wel uit de bijeenkomsten.

© www.sudokusite.eu

Hondenpoep is ergernis nummer 1 in het Groene Hart in Halsteren.

‘Het kan zo niet langer’

vergaat niet dus wat is erger? Er wordt niet gehandhaafd dus iedereen doet maar wat. Je ziet hier nooit een BOA of agent. Zet maar eens een week lang iemand met een bonnenboekje weg, dan is het zo over. “

Natuurlijk is dat ook een mentaliteitskwestie, maar het valt ons op dat de meeste hondenbezitters het best op willen ruimen, maar niet de hele tijd met een zakje poep in de hand willen lopen. Er staan veel te weinig bakken en daar kan de gemeente natuurlijk wel iets aan doen”, zegt hij. “Er ligt niet alleen losse poep, ook dichtgeknoopte zakjes liggen in de bosjes. Dat

Politiek Ook het zwerfvuil blijkt een storende factor: “De prullenbakken die hier staan zijn al in geen máánden geleegd. Dat levert op den duur probleem op. Ik heb er wel eens een opruimambtenaar, om het zo maar te zeggen, erop gewezen dat ie de bakken in het Groene Hart vergat. Hij gaf aan geen kaartje te hebben met een overzicht en dat

FOTO SAVER

ie niet eens van het bestaan afwist. Tja, zo worden ze nooit geleegd en heeft het plaatsen van afvalbakken geen enkele zin”, zegt Langeberg desgevraagd. “Ook hoop ik dat de gemeente iets kan doen aan het groenonderhoud. De bomen en struiken zien er niet uit. Vijftig huizen hebben last van gigantische bomen. Daar is niemand blij mee. Al met al met ik al negen jaar bezig om de gemeente ervan te overtuigen dat er meer moet gebeuren. Hopelijk lukt dat nu echt. Mocht een gesprek met de gemeente niets opleveren, dan zullen we het langs de politieke partijen proberen. Het kan zo niet langer.”

Stadgenoten ontmoeten bij Deel dit moment

Spaans temperament in Bergen op Zoom BERGEN OP ZOOM - Migratie vormt een rode draad in de geschiedenis van Bergen op Zoom. Het was een veilige haven voor andersdenkenden: hugenoten, patriotten en huidige politieke vluchtelingen, én voor ondernemers en arbeiders: Middeleeuwse koopmannen, hoveniers, arbeiders voor metaal- en suikerindustrie en later de gastarbeiders en huidige arbeidsmigranten ‘oostblokkers’. In samenwerking met Seric, de Europese organisatie voor ontmoeting Moslims en Christenen gezeteld in Bergen op Zoom, ontmoeten we nieuwe Bergenaren of kinderen daarvan. DOOR MARJET LUBBERS “Leuk, dacht ik toen ik mee mocht naar een Nederlands feestje, een Tupperware

party. Bij de koffie kregen we één koekje, trommel dicht en hopla in de kast”, vertelt Carmen over een van haar eerste ervaringen met de Nederlandse cultuur. “Dat

was voor mij onbegrijpelijk, het gebeurde in Rotterdam. Na tien jaar verhuisden we naar Bergen op Zoom, daar zijn de mensen meer bourgondisch, meer het Spaanse

type. Van mijn nieuwe buurvrouw kreeg ik meteen mijn eerste krab, en neem carnaval, dan doen ze net zo gek als in Spanje.” Familie Carmen Liaño Nuñez woont inmiddels 23 jaar in Nederland, tien jaar in Rotterdam en dertien jaar in Bergen op Zoom, ze is komt uit een militair geslacht en heeft al veel van de wereld gezien. “Mijn vader werd telkens in een ander land gestationeerd, ik ben overal geweest, Miami, Buenos Aires, Uruguay, Mexico.

‘Ik probeer altijd iets leuks te doen’ De Spaanse cultuur mis ik niet zo, we zitten immers in de EU, we zijn hetzelfde. Mijn familie mis ik wel heel erg,” vertelt ze.

Carmen Liaño Nuñez komt uit Spanje en woont sinds 13 jaar in Bergen op Zoom.

FOTO MARJET LUBBERS PAGINA 5

Cadeau Carmen studeerde toerisme en woonde een jaar in Duitsland om de taal goed te leren. “Daarna werkte ik als entertainer in Las Palmas en Fuerteventura. Eigenlijk wilde ik nooit meer in het noorden wonen, maar een Nederlander die ik tegenkwam bleef me maar bellen… Ik ben hier gekomen voor de liefde maar liet een heel goed leven achter me, met zon, zee, tapas en uitgaan”, blikt Carmen terug. “Samen hebben we vier prachtige kinderen, ik spreek alleen Spaans met ze. Toen ze klein waren

vonden ze dat niet zo leuk maar het is het grootste cadeau dat ik ze heb gegeven. Een extra taal en dan nog wel de tweede taal van de wereld, ze kunnen overal terecht. Ik denk niet dat ze in Nederland blijven.” Carmen is inmiddels helemaal ingeburgerd in Bergen op Zoom. “Het eerste half jaar was een ramp, ik kende niemand, toen ben ik maar in een hotel gaan werken, als stage”, vertelt Carmen. Inmiddels voelt ze zich heel goed thuis. “Ik houd van geschiedenis en ben dol op het Markiezenhof, de Grote Markt, het Stadhuis. Heel gezellig allemaal. Dit is mijn thuis”, legt Carmen uit. “Ik kom wel steeds meer Spaanstalige mensen tegen, uit Colombia, Ecuador en ook jonge Spanjaarden die seizoenswerk komen doen. Als ik Spaans hoor dan ga ik babbelen, in je eigen taal kun je het best communiceren. Ik ben toen ik in Nederland kwam meteen op taalles gegaan, drie jaar geleden kreeg ik ineens een Nederlandse inburgeringcursus aangeboden… “. Entertainment Carmen zorgt middels haar Spaanse temperament en entertainment vaardigheden, voor een stukje Spanje in Bergen op Zoom. Ze maakt traditionele tapas op bestelling, geeft Spaanse les aan begaafde kinderen en op de basisschool waar zij overblijfmoeder is spreken bijna alle kinderen een woordje Spaans. “Ik geniet van kinderen en probeer altijd iets leuks te doen, dat is belangrijk.”


‘We kunnen nog steeds ongelofelijk hard met elkaar lachen’

Cees van Wijk al 60 jaar gelukkig met ‘zijn’ Dientje

Weekenddiensten Alleen voor spoed bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 - 27 38 55, Boerhaaveplein 1, Ingang: Van Swietenlaan. Neem uw identiteitsbewijs en uw medicijnen mee. Apotheek Dienstapotheek naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt. Surplus Zorg thuiszorg passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Klantenservice: 0168 33 18 26 en klantenservice@surplusgroep.nl De beste zorg, waar thuis ook is. 0900-900 4444 (24 uur per dag), altijd bereikbaar voor directe zorgverlening. www.tantelouise-vivensis.nl TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Openingstijden Gemeente Bergen op Zoom Jacob Obrechtlaan 4 4611 AR Bergen op Zoom Tel: 14 0164 Maandag t/m vrijdag 09.00 – 13.00 uur Donderdag 08.00 – 20.00 uur

Burgemeester Frank Petter op bezoek bij echtpaar Van Wijk op de plek waar het stel altijd heeft gewoond.

FOTO MERIJNSITSEN.NL

KLUTSDORP - Cees en Dientje van Wijk vieren dat ze elkaar zestig jaar geleden het ‘ja-woord’ gaven. Het stel ontmoette elkaar voor het eerst op de plek waar ze nog steeds wonen, namelijk aan de Steenbergseweg in Klutsdorp. Dientje was bij Luijks boodschappen aan het doen toen Cees terugkwam van zijn werk. “Dat is een leuk manneke”, dacht Dientje toen ze Cees voor het eerst zag. DOOR MERIJN SITSEN “We keken allebei eventjes om toen we elkaar voor het eerst zagen”, vertellen Cees en Dientje van Wijk over de eerste ontmoeting. Niet veel later kwam Cees zijn toekomstige echtgenoot tegen op een muziekevenement op zondag. “Hij was degene die op me afstapte om een praatje te maken”, vertelt Dientje. Al snel kreeg het stel verkering maar het duurde nog vijf jaar voordat ze in het huwelijksbootje stapte. Keukens Cees van Wijk is altijd bezig geweest met keukens. In eerste instantie werkte hij in Bergen op Zoom bij een bedrijf in loondienst. “Het was zwaar werk al die aanrechten maken. Gelukkig is het niet voor niets geweest”, aldus Van Wijk. Al snel ging hij namelijk links en rechts een beetje bijbeunen. Op den duur was Van Wijk meer voor zichzelf bezig dan voor de

baas. Het kon dan ook niet anders dan dat hij uiteindelijk voor zichzelf zou gaan beginnen. In 1967 begon Cees dan ook het bedrijf ‘Van Wijk, keukens en bad’. Dit bedrijf bestaat vandaag de dag nog steeds en wordt gerund door de kinderen van Cees en Dientje. Zorgeloos Door het bijbeunen had Cees een aardig zakcentje verdiend en kon hij voor ‘slechts’ een aantal duizend gulden zijn huidige woning opbouwen zonder een lening te hoeven doen bij de bank.

‘We hebben zoveel leut gehad samen’ Mede daardoor omschrijft het echtpaar hun leven als zorgeloos. Het echtpaar heeft eigenlijk nooit grote tegenvallers hoeven te verwerken.

“Ik heb hier altijd gewoond en heb nooit de drang gehad om weg te gaan”, aldus meneer Van Wijk over zijn woonplek. Zelfs als hij met zijn vrouw na 65 jaar dan eindelijk op vakantie gaat omdat deze is aangeboden door de kinderen, heeft Cees het al snel gezien. “Als ik weg was, telde ik stiekem al een beetje de dagen af totdat we weer terug naar huis gingen”, bekent hij. Lachen Als je Cees en Dientje naar het geheim van een goed huwelijk vraagt is het antwoord simpel. Je moet volgens het diamanten echtpaar blijven lachen. “Het komt soms voor dat we in bed zo hard aan het lachen zijn”, vertellen ze. Echtpaar Van Wijk geeft dan ook aan dat lachen enorm belangrijk is in een relatie. Ze hebben samen dan ook enorm veel leut gehad. Iedereen die Cees en Dientje kent zal dat bevestigen want ze zijn nu eenmaal altijd vrolijk.

Rode Kruis Biketeam: klaar voor de start BERGEN OP ZOOM - In de afgelopen maanden heeft het Rode Kruis in Bergen op Zoom gewerkt aan de oprichting van een biketeam dat bij grote evenementen ingezet kan worden t.b.v. de hulpverlening. In de afgelopen weken hebben 7 enthousiaste vrijwilligers een specialistische bikeopleiding gevolgd. De bikers zijn opgeleid door Lex van den Muijsenberg, die zelf afkomstig is van de politie en in zijn dagelijkse leven ook politiemensen traint. Zaterdag 17 mei was de laatste opleidingsdag en na afloop kregen

7 bikers het officiële certificaat overhandigd. Hiermee voldoen ze aan alle eisen die het Rode Kruis stelt aan bikers op het gebied van veiligheid, techniek, beheersing, EHBO, etc. De bikers zullen voor het eerst ingezet worden tijdens de avondvierdaagse die start op maandag 2 juni. Ook tijdens de Krabbenfoor zal het biketeam van het Rode Kruis actief zijn. Vooral bij grote evenementen, waarbij veel mensen op de been zijn, kan het Rode Kruis biketeam snel ter plaatse zijn en daarmee de hulpverlening aanzienlijk versnellen en levensreddende handelingen verrichten.

Henny Duin librekampioen ZOOV BERGEN OP ZOOM - Henny Duin heeft het libretournooi van de ZOOV winnend afgesloten met een moyenne van 2,94. Kanshebbers voor de overige ereplaatsen zijn Wim de Gier, Piet Moerbeek en

Wim de Cock, die met een maximale score hooguit nog beslag kan leggen op de tweede plaats. Komende zaterdagmiddag starten we meteen met een driebandencompetitie; liefhebbers kunnen zich aanmelden bij Ton Veken, tel. 252729.

Succesvolle open dag S&L Lokaal Verhaal sluit af met groot Kampvuur Zorg in Bergen op Zoom evenement Eerste seizoen

BERGEN OP ZOOM - Op vrijdag 30 mei organiseert Stichting ‘t Lokaal Verhaal een zeer bijzondere avond met veel cultureel entertainment. In een intieme, gezellige en ongedwongen setting kun je kennis maken met nieuwe muziek en verse cultuur, een uitdagend programma rondom het kampvuur en toch voldoende tijd om te chillen. Veelzijdig Je kunt genieten van de regionale muzikanten Babi Liempa (jazz, bossa nova, blues, popmuziek, klassiek, Nederlandstalige kleinkunstliedjes, franse chansons), Nina Verharen speelt luisterliedjes waarbij ze zichzelf begeleidt op gitaar, Loeloedji en Anna Liem brengen zang en poëzie met gitaar en 3 leerlingen van het CKB: Nienke van As, Willemijn Ouwersloot en Rhodé Grabijn spelen “Trio nr. 5 voor 3 klarinetten” van Jacques Bouffil. Verder is er cabaret bij het vuur van Kevin van Kalkeren en is er volop te genieten van beeldende kunst. Beeldend Er is een licht- en kleur- en schaduwspel

met beeldende kunst tussen de bomen van Yvonne van Oers, Janine Chedd, Amie van Eekelen en Monique van Hout. Van Oers maakt kunst met vilt en ze toont aan dat er van een ‘simpel stuk’ geperste wol prachtige creaties gemaakt kunnen worden. Chedd beoefent een hele andere discipline en ze staat bekend om haar beeldhouwkunst en de abstracte schilderijen die ze maakt. Van Hout uit zich ook op doek en papier, maar doet dit met name met illustraties. Van Eekelen draagt zorg voor het arrangement; zij werkt met papier waarvan ze in de binnenruimte iets laat zien. Alle kunstenaars hebben een directe link met Bergen op Zoom en ‘t Lokaal Verhaal maakt er zich hard voor hen een podium te geven. Open podium Ieder die zich overigens geroepen voelt om tijdens de avond van zich te laten horen, kan van dat podium gebruik maken. Net als tijdens de poëziemiddagen in theater De Maagd, staat het podium rond het kampvuur open voor één kort liedje, verhaal of gedicht per bezoeker. Meld je via www.lokaalverhaal.com van te voren aan, omdat het aanbod weleens groot kan zijn!

Samen Een mooie avond maken de bezoekers, de artiesten en de organisatie samen. Dat laatste zal ook vorm krijgen in onder andere interactieve muziek, we gaan samen met onze bezoekers ‘regen en donder’ maken en een weerwolvenspel spelen, begeleid door spannende muziek en thrillerachtig ingeleid door Debby Noordijk. All inclusive: performances, drinken, knabbeltjes, marshmallows, toiletgebruik, binnenprogramma als het regent. Zelf meenemen: dekens, kussens, stoeltjes of wat dan ook waar je lekker op zit. Let op: Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. We adviseren je daarom je ticket vooraf aan te schaffen bij Theater de Maagd of de CKB kassa. Op = Op. Locatie: Scoutinggroep Delmo, Clubhuis Maupertuus, Boslustweg 6d, Bergen op Zoom (in het bos, vlakbij Stay Okay). Aanvang: 20.00 uur (inloop vanaf 19:00 uur en we gaan door tot na middernacht) Meer informatie: www.lokaalverhaal. com - www.facebook.com/lokaalverhaal PAGINA 6

Cliënten heropenen de dierenweide op Lambertijnenhof.

BERGEN OP ZOOM - Dit jaar bestaat S&L Zorg 25 jaar. Aanleiding voor de organisatie van een open dag op het terrein Lambertijnenhof en de woonlocaties op de Diepenbrocklaan en Portugalstraat. Vele cliënten, familieleden, vrijwilligers, wijkbewoners en andere geïnteresseerden komen die middag een kijkje nemen. Een rondleiding in de gebouwen en een bezoek aan de gerenoveerde woningen, biedt een interessante blik achter de schermen. Het is goed toeven op het terras voor het ontmoetingscentrum. Dan nodigt Tanja Ernest, teamleider dag-

besteding, de cliënten uit de vernieuwde dierenweide te openen met een klap op de Chinese gong. Na het wegwerken van de strobalen voor de ingang, is de dierenweide officieel geopend. De sterk verouderde stal werd gesloopt en vervangen door een nieuwe en grotere dierenstal. “We hopen dat ook de buurtbewoners en andere geinteresseerden onze dierenweide regelmatig komen bezoeken,” vertelt Tanja Ernest. “Kinderen vinden het altijd gezellig en ze kunnen meteen iets opsteken over de verzorging van de dieren.” Banjo Ben huppelt intussen vrolijk rond en vermaakt jong en oud met zijn aanstekelijke meezingers en country muziek uit de oude doos.


Om biologisch eten voor iedereen nog bereikbaarder te maken, hebben we tot en met 10 juni wekelijks 7 favoriete producten van een EkoPlaza ambassadeur met 50% korting.

Gezonde Prijsweken

Deze week de 7 keuzes van Nicolien Sauerbreij, Olympisch snowboardster

DE ERKENDE STOFFEERDER VOOR DESKUNDIG ADVIES! Wss>KZE

Dadels / vijgen

Olijven

250 gram 1.99 / 2.59

110 - 120 gram 2.29

gedroogd EkoPlaza

diverse varianten Proef

Halfvolle melk

houdbaar, Zuivelrijck

1.14

1 liter 1.65

0.82

ƵƚŚĞŶƟĐ/ƐůĂŶĚ Zwarte bonen / tortillawraps

Couscous / bulghur

400 gram 1.05 / 6 stuks 2.29

500 gram 1.89 / 1.95

La Bio Idea / Amaizin

EkoPlaza

Haverzemelen Het dichtste bij de natuur

500 gram 3.39

1.69

WsŬƟĞ NU 31,95 per m²

Plakjes kaas

basilicum-knoflook Bastiaansen 150 gram 2.85

1.42

Wassenaarstraat 32, Bergen op Zoom

ŝŶĐůƵƐŝĞĨǀĂŬŬƵŶĚŝŐůĞŐŐĞŶ ŽĨϮϬйŵĞĞŶĞĞŵŬŽƌƟŶŐ

s/Ez>s>KZE

Deze aanbiedingen zijn geldig van 21 t/m 27 mei 2014 Zetfouten, prijswijzigingen en uitverkochte artikelen voorbehouden. Genoemde prijzen zijn adviesprijzen. Niet alle aanbiedingen zijn in alle filialen verkrijgbaar. Aanbiedingen zijn alleen geldig in de filialen, niet bij bezorgen.

www.ekoplaza.nl

ƚͬŵϱϬйŬŽƌƟŶŐ OP ONZE COLLECTIE VLIEGENGORDIJNEN

<ǁĂůŝƚĞŝƚEŽǀĂ sĂŶΦϮϰ͕ϵϱƉĞƌŵϮ VOOR ,95 per m²

ŝŶĐůƵƐŝĞĨǀĂŬŬƵŶĚŝŐůĞŐŐĞŶ ŽĨϮϬйŵĞĞŶĞĞŵŬŽƌƟŶŐ

16

sůŝĞŐĞŶŐŽƌĚŝũŶĞŶĚĞZĞŝũĞƌ tŝŶĚŵŽůĞŶϭϱ͕ϰϳϱϭsDKƵĚ'ĂƐƚĞů ǁǁǁ͘ƌĞŝũƐƚĂƌ͘ŶůͲϬϭϲϱϱϭϴϯϬϮ ŝŶĨŽΛƌĞŝũƐƚĂƌ͘Ŷů

dZW^dK&&Z/E'

GESLAAGD ! VOOR JE SCHOOLEXAMEN Dan nu voordelig je rijbewijs halen bij

WƌŽũĞĐƚdĂƉŝũƚŶǀĞƌƐ KŶnjĞƉƌŝũƐ NU € 299,-9,-

29

sKht'KZ/:EE

Autorijschool Merijn 15 Rijlessen +1Praktijkexamen 1 Theoriecursus int. +1 Theorieexamen 1 Slipcursus Tel.: 06-42014518

ŝŶĐůƵƐŝĞĨůŝũŵĞŶĂƌďĞŝĚ ƚͬŵϭϯƚƌĞĚĞŶ

€600^ƉŝƌŝƚŽůůĞĐƟŽŶ ǀĂŶΦϭϳϵ͕ϵϱƉĞƌŵϮ Voor 9,95 per m2

12

ŝŶĐůƵƐŝĞĨŵĞƚĞŶ͕ŵĂŬĞŶΘŵŽŶƚĂŐĞ ŽĨϭϬйŵĞĞŶĞĞŵŬŽƌƟŶŐ

WWW.SJERKSLAGMOLEN.NL

huid- en laserklinieken ‡SROLNOLQLHNHQGHUPDWRORJLH‡KXLGWKHUDSLH %HUJHQRS=RRP0LGGHOEXUJ*RHV Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen en huidverjonging: 5LPSHOÀOOLQJPHW5HVW\ODQH %RWR[EHKDQGHOLQJHQ )UDFWLRQDO/DVHUHQ&2IUDFWLRQDOODVHU HQGHQLHXZH8OWKHUDSLHWHJHQKXLGYHUVODSSLQJ Verder alle laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer...

Er weer jonger uitzien... zonder plastische chirurgie

(UID ENLASERKLINIEK"ERGENOP:OOMsIn Zorgcentrum ,IEVENSBERG"OERHAAVEPLEINDs64"ERGENOP:OOM s swww.huidlaser.nl (UID ENLASERKLINIEK-IDDELBURGsIn Barcode gebouw 0ARK6ELDZIGTs$2-IDDELBURGs  www.dermateam.nl > Huid- en laserkliniek Goes "EATRIXLAANs0.'OESs  www.dermateam.nl

Putte Antwerpsestraat 47 Tel. 0164 - 606918 Openingstijden: di. t/m zo. 11-16 u. Oost-Souburg Kanaalstraat 22 (bij AVA KEUKENS) Tel. 0118 - 475052 Openingstijden: di. t/m za. 11-16 u. Mobiele showroom AAN HUIS ma. t/m za. van 09-18 u. of op afspraak Tel. 06 - 20131204 Groothandel Putte NL Postbaan 44 Afhalen voor particulieren op afspraak Tel. 06 - 20131204

MET DE

VAN SERVICE


Overweldigende belangstelling voor eerste editie van de culinaire tour

Braba nts Landschap

Pop-up Tour nieuw bij ProefMei

Themamiddag over bijen voor kinderen

BERGEN OP ZOOM - Dit jaar is de Pop-up Tour een nieuw concept dat is toegevoegd aan ProefMei. Tijdens deze culinaire tour op de vrijdag van ProefMei krijgen mensen een 4-gangendiner in leegstaande panden in de binnenstad. Alle beschikbare kaarten waren binnen twee dagen uitgekocht en spreekt de organisatie van overwel- BERGEN OP ZOOM - Brabants Land- die bijen houdt voor de honing, heet een schap organiseert op 28 mei een the- imker. Een aantal imkers zullen hun gedigende belangstelling. mamiddag over bijen speciaal voor kinderen.

DOOR MERIJN SITSEN Dat er in de Bergse binnenstad sinds de crisis veel lege panden zijn is oud nieuws. “Met deze prachtige panden moet toch iets moois te doen zijn”, moeten Pim Meijer en Ruud Herrings gedacht hebben toen ze de Pop-up tour bedacht hebben. ProefMei organisator Dennis van Tilborg spreekt dan ook niets anders dan lof over het concept van Herrings en Meijer.

Deze themamiddag zal worden verzorgd door de imkers van de bijenvereniging De Wal van Brabant. Centraal staat deze middag de vraag wat er zich allemaal afspeelt in de korf of kast. Het is immers een groot en fascinerend gebeuren, zo’n bijenvolk. De koningin, werksters en ook de darren (mannetjes) hebben allemaal hun eigen taken in het bijenvolk. Wie doet wat en waar? De bloemennectar wordt door de bijen van ver gehaald en in de kast verwerkt tot heerlijke honing. Voorraad en voedsel voor een latere, schaarse periode. De bijen hebben een bijzondere manier van communiceren met elkaar om de beste vindplaatsen van de nectar te wijzen. Bij het zoeken naar de nectar zorgen ze meteen voor de bestuiving van de bloemen. Bijen zijn dus hele nuttige dieren en zeker geen dieren om bang van te zijn. Iemand

‘Kaarten in twee dagen uitverkocht’ “Ze hebben een programma neergezet dat met name voor jongeren erg aantrekkelijk is”, zegt hij. Er was bij de organisatie van ProefMei nadrukkelijk aangegeven dat jongeren het evenement wel leuk vinden maar nog zochten naar een programma dat voor hun is samengesteld. Met de tour is dit programma er nu Leegstand De tour trekt langs verschillende leegstaande panden in de binnenstad. Ten eerste is hiervoor gekozen omdat men graag een alternatief programma wilde neerzetten. Daarnaast komt er volgens de organisatie ook een vorm van spanning bij kijken. “Je gaat op stap met een groep van 150 mensen langs leegstaande panden waar je normaalgesproken niet zo vaak komt”, legt Van Tilborg uit. Hij voegt daar nog aan toe dat de Pop-up toer de leegstand in de stad op een positieve manier gebruikt. Hij geeft daarbij wel aan dat de organisatie beseft dat het om een tijdelijke oplossing gaat. Thema’s De toer kent verschillende thema’s namelijk: Industrial Bond, Marrakech Express,

Ruud Herrings (links) en Pim Meijer organiseren de Pop-up tour in leegstaande panden. FOTO POP-UP TOUR

Gastronomica in Rosso en Guilty Pleasures. Deze thema’s worden door verschillende cateraars verzorgd. De culinaire tocht vier verschillende locaties verspreid door de Bergse binnenstad. Het aperitief zal plaatsvinden in ‘Het Koetshuis’ bij het Markiezenhof waarna de tocht langs verschillende panden zal trekken eindigt op de Grote Markt. De organisatie belooft een knallende afsluiting. De verschillende gangen worden bereid door cateraars. De organisatie geeft aan dat ze alle cateraars in Bergen op Zoom en omstreken hebben benaderd om mee te doen.

Herhaling De kaarten voor de tour waren binnen ‘no time’ uitverkocht en geeft Van Tilborg aan dat de deuren wagenwijd open staan voor Meijer en Herrings om ook volgend jaar weer hetzelfde concept uit te voeren. Hij geeft daarbij aan dat er ook nagedacht kan worden over een uitbreiding van de tour. De organisator van ProefMei doelt daarbij niet automatisch op een grotere tour met meer deelnemers. “We gaan eerst eens kijken hoe deze toer verloopt, wat we volgend jaar anders gaan doen en wat we hetzelfde houden”, aldus Van Tilborg.

Rabobank Vrijwilligersdag, zeer succesvol eenmaal meer dan alleen!

Succesvolle vrijwilligersdag.

BERGEN OP ZOOM - Zaterdag 17 mei vond de eerste Rabobank Vrijwilligersdag plaats, waarbij medewerkers van Rabobank Het Markiezaat een dag vrijwilligerswerk hebben gedaan in Bergen op Zoom, Halsteren en Steenbergen. In eigen tijd hebben zij zich gedurende de dag ingezet voor een ander. ‘Samen sterker’ is de naam voor de Rabobank Vrijwilligersdag die de lokale Rabobanken dit jaar voor het eerst organiseerden. De twaalf Rabobanken uit de kring Zuidwest Nederland richten zich vanaf 2014 in het bijzonder op het stimuleren van de zorg en leefbaarheid in de regio. Tijdens de vrijwilligersdag hebben zij letterlijk de handen uit de mouwen gestoken in de gemeente Bergen op Zoom en Steenbergen. Door de inzet van Samen in de Regio en Connie Zagers, vrijwilligerscoördinator van Stichting TanteLouise- Vivensis zijn er voor Rabobank Het Markiezaat diverse activi-

reedschappen meebrengen. Gereedschappen die gebruikt worden bij het uitoefenen van het imkerwerk. De honing moet immers ook weer uit de kast of korf gehaald worden. Natuurlijk zullen de bijenkasten en een korf, op traditionele manier met stro gemaakt, niet ontbreken. Ook is er een kijkkastje met echte bijen te zien. Hierin is ook goed te zien hoe de koningin er uitziet. De kinderen mogen zelf iets maken met bijenwas en natuurlijk ook mee naar huis nemen. Tevens is er een grabbelton met leuke vragen, kleurplaten en een verrassend bijenspel voor buiten. Het belooft weer een leerzame, gezellige middag te worden. Na afloop is er natuurlijk weer limonade voor alle kinderen. Verzamelen (onder begeleiding van een volwassene, niet voor BSO of andere commerciële groepen) om 14.00 uur in het bezoekerscentrum. De deelname is gratis. Meer informatie: www.brabantslandschap.nl

teiten tot stand gekomen. De medewerkers hebben elkaars krachten gebundeld en diverse initiatieven ondersteund, zo hebben zij residentie Moermont geholpen met het in elkaar zetten van oppottafels en het vullen van de bloembakken. De dag stond ook in het teken van mensen in het zonnetje zetten. Zo zijn de bewoners van de Jacquelineflat en woonzorgcentrum Catharina eens flink in de watten gelegd. Na een heerlijke wandeling met de medewerkers van de bank zijn zij verwend met een high tea of een lunch. Een fijne dag dankzij de vrijwillige inzet van Rabobank Het Markiezaat! Samen bereik je meer De vrijwilligersdag laat iedereen ervaren hoe laagdrempelig en leuk het is om vrijwilligerswerk te doen en het brengt iedereen dichter bij elkaar. Bovendien maakt de Rabobank zo haar coöperatieve betrokkenheid en onderscheidend vermogen meer zichtbaar en voelbaar. Samen bereik je nou

Sportieve en culturele inzet De Rabobank zet zich al meer dan 15 jaar in voor sport in Nederland. Zo ook tijdens de vrijwilligersdag, medewerkers konden zich inzetten voor een sportief project, samen met mensen met een beperking zijn zij gaan midgetgolfen. Met in totaal 65 deelnemers vanuit de zorginstellingen SDW en S&L Zorg hebben zij een sportief spelletje midgetgolf gespeeld op de golfbaan in Bergen op Zoom. Ook heeft Rabobank Het Markiezaat zich ingezet voor het openluchtspektakel van de Vierschaar, wat zal plaatsvinden in augustus. Om de productie Exodus aan de Schelde meer onder de aandacht te brengen hebben zij een promotieteam opgezet en diverse flyers in- en rondom Bergen op Zoom uitgedeeld. Culinaire inzet Het draaide die dag niet alleen om het ondersteunen van activiteiten, er moest ook daadwerkelijk gewerkt worden. Bij Stichting Fort Smakelijk stond een culinair project op de agenda. Rabobank Het Markiezaat bestelde maar liefst 100 couverts. Met behulp van de eigen chefs bij Fort Smakelijk en Rabo vrijwilligers is een heerlijk drie-gangen diner gekookt en uitgeserveerd. Bij TanteLouise-Vivensis en bij SDW Steenbergen stonden pannenkoeken op de menukaart. Samen met de bewoners van de woonzorgcentra hebben de medewerkers pannenkoeken gebakken. Dankzij de inzet van Stichting Fort Smakelijk, TanteLouise-Vivensis en Rabobank Het Markiezaat kon die middag iedereen genieten van een culinaire verwennerij! PAGINA 8

- donderdag 29 mei - vrijdag 30 mei zijn alle poliklinische afdelingen van het Lievensberg ziekenhuis gesloten, met uitzondering van de afdeling Spoedeisende hulp.

www.lievensbergziekenhuis.nl

Foto’s uit de oude doos HALSTEREN - Oude foto’s van families en portretfoto’s van mensen uit Halsteren en Lepelstraat, is het onderwerp van een presentatie van de fotowerkgroep van de heemkundekring Halchterth op woensdag 28 mei. Suus Nefs van de werkgroep vertoont een groot aantal foto’s uit de periode vanaf ongeveer 1935 tot 1980. Voor velen zal dit leiden tot herinneringen uit het verleden

en herkenning van mensen van vroeger. In een aantal gevallen weet de werkgroep echter zelf niet wie er nu precies op de foto staat. Daarom hoopt de werkgroep dat er bij deze presentatie veel mensen aanwezig zullen zijn die de leemte wel kunnen invullen. Iedereen is van harte welkom. De presentatie wordt gegeven in de Hof van Ram, De Beeklaan 29a in Halsteren en begint om 20.30 uur. De toegang is gratis.

Drie jubilarissen gehuldigd

Jubilarissen

BERGEN OP ZOOM - Turn- en dansvereniging GENIE had de algemene ledenvergadering op maandag 19 mei. In de vergaderzaal van sporthal de Boulevard kwamen bestuur, turnleiding, dansleiding en een paar leden bijeen om de

perikelen van de vereniging te bespreken. Tijdens de vergadering zijn 3 leden van GENIE gehuldigd, omdat zij 25 jaar lid zijn, t.w. Conny Roem, Ati van der Schaaf en Marian Dogge. Zij kregen een cadeaubon overhandigd en een mooie bos bloemen.


Diergeneeskunde in Roosendaal op Hoog niveau Overactieve schildklier Dit keer bespreken we een schildklierprobleem, aan de hand van het geval van Droppy, een 11-jarige Europese korthaar (ofwel huis-tuin-en-keukenkat). Droppy is altijd wat aan de zware kant en liever lui dan moe. De laatste weken oogt hij slanker, hoewel hij wel veel eet, en heeft hij af en toe de gekke 5 minuten. Niets echt vreemds, zo lijkt het. Droppy’s baasje maakt toch een afspraak bij ons Dierenhospitaal vanwege het gewichtsverlies, omdat dit zou kunnen duiden op suikerziekte.

Droppy is vrolijk en nieuwsgierig tijdens het onderzoek. Omdat hij bij elk consult wordt gewogen, kunnen we direct constateren dat hij inderdaad fors is afgevallen. Zijn hartje klopt erg snel en hij verzorgt zijn vacht zichtbaar minder. Verder ziet hij er wel goed uit. Er wordt bloedonderzoek gedaan om bijvoorbeeld suikerziekte uit te sluiten. Uit dit onderzoek blijkt dat Droppy een over-actieve schildklier heeft. Dit kan verschillende klachten geven, zoals een verminderde nierfunctie, verhoogde bloeddruk, problemen met het zicht of hartproblemen. Gelukkig zijn bij Droppy bloeddruk en nierfunctie in orde en heeft hij geen oogklachten.

Droppy krijgt eerst een tijdje medicijnen en later een bestraling van de schildklier. Plaatselijk bestralen geeft erg goede resultaten en is voor een dier niet zo belastend. Na de bestraling zijn medicijnen waarschijnlijk niet meer nodig. Droppy’s baasje heeft goed ingeschat dat het gewichtsverlies op een probleem kon wijzen. Omdat Droppy regelmatig ons hospitaal bezoekt, zijn we goed op de hoogte van zijn normale gewicht en kon meteen gehandeld worden.

Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week bereikbaar. Spreekuur volgens afspraak.

Dierenhospitaal Visdonk, Visdonkseweg 2a, 4707 PE Roosendaal Dierenhospitaal Visdonk locatie Tolberg, Tolbergcentrum 53, 4708 GB Roosendaal T 0165 583 750

F 0165 583 755

E dierenhospitaal@visdonk.nl I www.dierenhospitaal-visdonk.nl

2 4 U U R 7 DAG E N P E R W E E K B E R E I K B A A R Plantenkwekerij Marc (

BEL SJAK DAK

Raats

* Perkplanten Koopzondagen 11.00 u ± 16.00 u * Geraniums 25, 29 (Hemelvaartsdag)mei )XFKVLD¶V 1 en 9 (2e pinksterdag) juni * SurfiniD¶V * Hanging baskets Dagelijks open van Ma t/m za 9.00 u ± 18.00 u * Kuipplanten Bergsebaan 118, Nispen * Vaste planten 06-16380941 * Heesters * Potgrond Uitgebreid en vernieuwd Dagelijks verse aardbeien. * etc. etc

Cosmetisch centrum Zwelef Heilig Hartplein 33, Roosendaal Tel. 0165 - 53 47 27 Wij verrichten Botox/Bocouture cosmetische behandeling tegen rimpels gezicht/kraaipootjes naast de ogen/fronslijnen. Wij hanteren zeer aantrekkelijke prijzen geheel gelaat en kraaienpootjes: de twee zones € 250; alleen voorhoofd € 175.

Vraag vrijblijvend een offerte op maat.

www.plantenkwekerijmarcraats.nl

Zie de website www.cosmetischcentrumroosendaal.nl of www.docvadis.nl/cosmetischcentrumzwelef of bel ons op voor een afspraak voor advies.

Roosendaal Gsm: 06-53728473 Tel. 0165-554325

in ok

o rt om ko Zo t 10 en nn op raa Bi en st rg in Be ortu F

MEGASPEKTAKEL

SALEWEEK OP DE GEHELE NIEUWE COLLECTIE ZOMER 2014

20% korting 30% korting 40% korting

Maandag 26 mei Dinsdag 27 mei Woensdag 28 mei Donderdag 29 mei Vrijdag 30 mei Zaterdag 31 mei

gesloten (Hemelvaartsdag) 50% korting 50% korting

WEES ER SNEL BIJ Floor Fashion Raadhuisstraat 32 4701 PS Roosendaal

Botox behandeling tegen rimpels

AANHANGWAGENS PAARDENTRAILERS www.betanco.nl

GRATIS JURIDISCH ADVIES INLOOPSPREEKUUR: Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uur Pasteurlaan 1 Bergen op Zoom (nabij Lievensberg Ziekenhuis)

OF MAAK TELEFONISCH EEN AFSPRAAK: 0164-266600

VITAK Advocaten Lekker gezond eten, afvallen en strak in je vel! Het kan! Bij begeleiden we je graag!

OP=OP

By Mira Raadhuisstraat 28 4701 PS Roosendaal

www.bymira-floorfashion.nl

Dorien Verdult gewicht/voedingsconsulent Tel: 06 - 22 20 15 20 E-mail: gezondgewicht@kpnmail.nl


25 mei 2014

Postbus 35 4600 AA Bergen op Zoom Jacob Obrechtlaan 4 T 140164 F (0164) 24 53 56 E stadskantoor@bergenopzoom.nl www.bergenopzoom.nl

Bezoekadres: Jacob Obrechtlaan 4 Postbus 35, 4600 AA, Bergen op Zoom Telefoonnummer 140164 Fax: 245 356 Website: www.bergenopzoom.nl E-mail: stadskantoor@bergenopzoom.nl Bij overlast of klacht: servicelijn@bergenopzoom.nl Heeft u een melding over de openbare ruimte? Deze kunt u doorgeven via: www.bergenopzoom.nl/digitaal_loket of via App: http://www.buitenbeter.nl/apps Eindredactie: Communicatie Heeft u opmerkingen over deze gemeentelijke pagina? Stuurt u deze dan naar voorlichtingspagina@bergenopzoom.nl Overige contactgegevens: Anonieme Tiplijn: 0164-277158 Drugsoverlast: 0800-2255888 of drugsoverlast@bergenopzoom.nl

Openingstijden: Maandag tot en met donderdag Vrijdagochtend

De studie richt zich op de volgende wegen en aandachtsgebieden: 1. Wouwsestraatweg 2. Rooseveltlaan 3. Kruispunt Guido Gezellelaan - Antwerpsestraatweg 4. Antwerpsestraatweg 5. Ontsluiting ziekenhuis Lievensberg

en Ontwerpbestemmingsplan â&#x20AC;&#x153;Villapark Reimerswaalâ&#x20AC;? Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat het ontwerpbestemmingsplan â&#x20AC;&#x153;Villapark Reimerswaalâ&#x20AC;? gereed is.

Daarbij worden alle aansluitende wegen en kruispunten meegenomen.

Het plangebied wordt begrensd door de Laan van Reimerswaal in het noorden, de voormalige zeedijk Binnenbandijk in het oosten, en het aangrenzende groengebied dal van de Molenbeek in het zuiden en westen.

De studie start met een algemene informatieavond op dinsdag 3 juni 2014 in de Raayberg, Antwerpsestraatweg 267. Tijdens deze avond geven wij informatie over het proces en vragen u om aan te geven wat u belangrijk vindt. Daarnaast is het de bedoeling dat een afvaardiging van bewoners zitting neemt in een klankbordgroep zodat ze kunnen meedenken over het te vormen beleid. Er zijn verschillende medewerkers die u te woord kunnen staan en is er ruimte om uw schriftelijke reactie te geven. De bijeenkomst start om 18.30 uur en rond 20.00 uur willen we de avond beĂŤindigen.

Sluitingsdata gemeentelijke gebouwen 2014: donderdag 29 mei, vrijdag 30 mei, maandag 9 juni, donderdag 25 december, vrijdag 26 december

09.00 uur tot 17.00 uur 09.00 uur tot 13.00 uur

Openingstijden centrale balie: Maandag t/m vrijdag 09.00 uur tot 13.00 uur vrije inloop Maandag t/m donderdag 13.00 uur tot 16.00 uur op afspraak Dinsdag- en donderdagavond 18.00 uur tot 20.00 uur vrije inloop Alleen voor aanvragen reisdocumenten, rijbewijzen, uittreksels, verklaring omtrent het gedrag en verhuizingen. Stadsmakelaar: www.stadsmakelaarboz.nl Telefoonnummer 140164 Jacob Obrechtlaan 4 Sociale zaken: ISD Brabantse Wal: Jacob Obrechtlaan 4, Bergen op Zoom Klantinformatie: Dagelijks voor klanten telefonisch bereikbaar via 140164 van 9.00 tot 10.00 uur. U kunt alleen op afspraak of tijdens het telefonisch spreekuur terecht bij uw klantmanager. Openingstijden: Maandag t/m donderdag: 09.00 tot 13.00 uur Vrijdag: 09.00 tot 13.00 uur Maandag t/m donderdag: 13.00 tot 17.00 uur (alleen op afspraak) Bezorgklachten Bergen op Zoomse Bode: Uitgeverij de Bode bv, Zundert (076) 599 8111

m in gspla

Stadskantoor Bergen op Zoom

Bestemmingsplannen

m

Deze studie moet zorgen voor een gedragen toekomstvaste visie op de wegenstructuur aan de zuidoost kant van de stad. Intensieve samenspraak met belanghebbenden, omwonenden en gemeenteraad moet zorgen voor betere inzichten en een groter draagvlak. De studie moet resulteren in een advies voor de toekomstige zuidoostelijke wegenstructuur.

In de maand mei is er geen ondernemersspreekuur van wethouder Linssen. Het eerstvolgende spreekuur van Linssen voor ondernemers in de binnenstad vindt plaats op 24 juni a.s. Dan kunnen ondernemers in het Oude Stadhuis, Grote Markt 1, zonder afspraak bij de wethouder binnenlopen om hem te spreken.

te

Op 30 januari heeft de gemeenteraad het Verkeersplan vastgesteld. Een belangrijk bespreekpunt met de gemeenteraad was de zuidoostelijke ontsluitingsstructuur van Bergen op Zoom. Mede aangegeven door (negatieve) reacties van omwonenden en belanghebbenden, is door gemeenteraad besloten om eerst een studie uit te laten voeren naar de zuidoostelijke ontsluitingsstructuur van de stad.

Ondernemersspreekuur binnenstad

bes

Verkeersstudie naar verkeersstromen in zuiden en oosten van de stad

Document nodig van de afdeling Publieksdiensten en het kan NIET via www.bergenopzoom.nl? Bel dan:

140164

Maak een afspraak in de middaguren U bent dan direkt aan beurt!

nn

Dit bestemmingsplan heeft als doel een actueel planologisch kader te bieden passend bij vrijstaande woningen en een hierbij passende bouwregeling. Ook heeft het als doel de mogelijkheden voor het oprichten van bedrijfsbebouwing op te heffen. Er is tevens een ontwerpbesluit voor het verlenen van hogere grenswaarden zoals is bedoeld in de Wet geluidhinder opgesteld. De voorkeursgrenswaarden worden vanwege wegverkeerslawaai ter plaatse van de Laan van Reimerswaal overschreden. Het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit zoals bedoeld in de Wet geluidhinder liggen vanaf 26 mei 2014 op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening gedurende zes weken tijdens kantooruren ter inzage in de leeshoek van het stadskantoor. Het bestemmingsplan en de bijbehorende stukken zijn tevens digitaal beschikbaar via onze gemeentelijke website www.bergenopzoom. nl onder â&#x20AC;&#x153;Actueel/Bekendmakingen Ruimtelijke Ordeningâ&#x20AC;?. Het bestemmingsplan is ook beschikbaar via de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl (NL.IMRO.0748.BP0214-0201). Gedurende genoemde periode van zes weken kan eenieder schriftelijk dan wel mondeling zienswijzen tegen het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit hogere waarden kenbaar maken. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden ingezonden aan de gemeenteraad (postadres: Postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom). Indien u mondelinge zienswijzen wenst in te brengen, neemt u contact op met dhr J. Cats, telefoonnummer 0164 27 75 55 dan wel dhr. B. Verdonschot, telefoonnummer 0164 27 74 91. U zult dan worden uitgenodigd voor een gesprek waarbij u uw zienswijzen kunt weergeven.

Verlaging nachtabonnement parkeergarages In april 2013 heeft de gemeenteraad de beleidsnota Parkeren vastgesteld. EĂŠn van de punten uit deze beleidsnota is het beter benutten van de beschikbare parkeerplaatsen door de verschillende doelgroepen (bewoners, bezoekers en werknemers). Met name in de nachtelijke uren staan de beide parkeergarages Parade en Achter de Grote Markt nagenoeg leeg.

Een nachtabonnement is geldig op de volgende tijdstippen: s -AANDAGTOTENMETDONDERDAGVANUURTOTUURDE volgende dag; s 6RIJDAGVANUURTOTZATERDAGUUR s :ATERDAGUURTOTENMETMAANDAGUUR

Omdat de parkeerdruk op straat in de binnenstad â&#x20AC;&#x2122;s nachts hoog is, willen wij u wijzen op de mogelijkheid om de auto ook in de parkeergarages te parkeren. Om deze mogelijkheid aantrekkelijker te maken, hebben wij besloten om de prijs voor een nachtabonnement te verlagen van â&#x201A;Ź 225,60 per jaar naar â&#x201A;Ź 120,00 per jaar (â&#x201A;Ź 10,= per maand). Hiervoor kunt u uw auto â&#x20AC;&#x2122;s avonds en â&#x20AC;&#x2122;s nachts overdekt stallen. U kunt met uw abonnement altijd de parkeergarage in- en uitrijden.

Mocht u buiten deze tijden uw auto in de parkeergarage parkeren, dan kunt u voor het verlaten van de garage met uw abonnement bij de betaalautomaat de reguliere kosten betalen. Heeft u interesse en/of behoefte aan verdere info, dan kunt u contact opnemen met Parkeerbeheer Bergen op Zoom via bergenopzoom@parkeerbeheer.nl of via telefoonnummer 0164 66 09 00.


van zes weken schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Rechtbank Zeeland – West-Brabant, sector Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Beroep kan worden ingesteld door belanghebbenden die tijdig een zienswijze bij het college hebben ingediend, dan wel door belanghebbenden aan wie niet verweten kan worden dat zij niet tijdig een zienswijze ingediend hebben. Het instellen van beroep schort de werking van de vergunning niet op. De omgevingsvergunning treedt in werking met ingang van de eerste dag na afloop van de termijn voor het indienen van een beroepschrift, tenzij een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend. In dat geval wordt de werking ervan opgeschort totdat op het verzoek is beslist. Aan het instellen van beroep en het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden.

ONTVANGEN AANVRAGEN Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom maakt bekend, dat het de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning heeft ontvangen:

in ge

n

Op een reguliere aanvraag omgevingsvergunning moet binnen acht weken na ontvangst zijn beslist. Indien deze wordt overschreden, dan ontstaat een van rechtswege verleende vergunning. Wilt u aanvraag omgevingsvergunning komen inzien? Dan kunt u een afspraak maken met een van de medewerkers van de centrale balie. Telefoonnummer 0164 27 74 91/27 75 55. BESLUITEN Verleende omgevingsvergunningen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom maakt bekend, onderstaande aanvragen voor een omgevingsvergunning, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, zijn verleend: Verzenddatum 15-05-2014

WO/2014/156 WO/2014/159 WO/2014/215

15-05-2014 15-05-2014 16-05-2014

Adres, Activiteit Blokstallen 2 te Bergen op Zoom, het verbouwen van het gebouw “Blokstallen 2” ten behoeve van nieuwe functies; Hoogaars 6 te Bergen op Zoom, het vergroten van de bestaande aanbouw aan een woning; Pastoor Kuijpersstraat 8 te Bergen op Zoom, het plaatsen van een dakkapel; Bemmelenberg 21 te Bergen op Zoom, het plaatsen van een houten luifel aan de voorzijde van het pand en een terrasoverkapping aan de achterzijde.

Beroep Tegen bovengenoemd besluit kunnen belanghebbenden die tijdig zienswijzen hebben ingediend, of die waarvan niet verweten kan worden geen of niet tijdig zienswijzen te hebben ingediend, op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de datum waarop het besluit ter visie is gelegd beroep indienen bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant, postbus 90006, 4800 PA Breda. Het indienen van beroep schorst de werking van het besluit niet. Indien beroep is ingesteld kunnen belanghebbenden die tijdig zienswijzen hebben ingediend, of waarvan niet verweten kan worden (tijdig) zienswijzen te hebben ingediend, de voorzieningenrechter van de rechtbank te Breda verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Zowel voor het in behandeling nemen van het beroep als het verzoek om voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Wilt u de verleende vergunningen komen inzien? Dan kunt u een afspraak maken met een van de medewerkers van de centrale balie. Telefoonnummer 0164 27 74 91/27 75 55.

Verkeersmaatregelen Burgemeester Blomlaan: tussen Van Heelulaan en Beukenlaan afgesloten tot medio 2014 in verband met rioolvervanging. Kerkstraat /Lepelstaat /onder- en bovengrondse reconstructie: de Kerkstraat is weer open voor verkeer. Werkzaamheden bevinden zich op dit moment in het Vossepad. Verwachting is dat het Vossepad voor Pinksteren weer open gaat. Sint Antoniusstraat en omgeving: in verband met het Pleinenplan/ reconstructie is er verkeershinder in de omgeving van de Sint Antoniusstraat /Scholiersberg/Hofstraat en Sint Catharinaplein. Er zijn omleidingen aanwezig. Specifiek voor de Wijngaardstraat, deze is 26 mei afgesloten tussen 7.00 uur en 18.00 uur. Omleiding via de Mosselstraat.

WelstandMonumentenCommissie De WelstandMonumentenCommissie vergadert in principe om de twee weken op maandag. De eerstvolgende vergadering is maandag 2 juni 2014. Bent u geïnteresseerd in de bouwplannen die de commissie gaat behandelen, dan kunt u de agenda vanaf vrijdag voorafgaand aan de vergadering raadplegen op de gemeentelijke internetsite: www.bergenopzoom.nl/boz/welstand.

Het besluit is op 21 mei 2014 bekendgemaakt door toezending daarvan aan de aanvrager. Belanghebbenden kunnen ingevolge het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na bekendmaking van het besluit een gedagtekend, gemotiveerd en ondertekend bezwaarschrift indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Bergen op Zoom, postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met dhr. B. Suijkerbuijk van het team Ruimtelijke Ordening via telefoonnummer 0164 27 70 80 of e-mail: b.a.m.suijkerbuijk@bergenopzoom.nl.

Verantwoording subsidies

Subsidie Maatschappelijke Dienstverlening 2013 Als u of uw organisatie een jaarlijkse subsidie voor het jaar 2013 ontvangen heeft in het kader van Maatschappelijke Dienstverlening en het bedrag is groter dan € 7.500,--, dan dient u hiervoor een verantwoording in te leveren. Op deze subsidieverlening is de Algemene Subsidieverordening Bergen op Zoom van toepassing.Stuur vóór 31 mei 2014 uw verantwoording naar: Gemeente Bergen op Zoom, College van burgemeester & wethouders, Afd. Maatschappelijke Ontwikkeling, postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom. Heeft u nog vragen over de verantwoording van subsidies van de afdeling Maatschappelijke Dienstverlening? Neemt u dan contact op met het secretariaat, telefoonnummer 0164 27 71 31 of via secretariaatmo@bergenopzoom.nl. Verantwoording subsidie Cultuur 2013 Als uw instelling een jaarlijkse culturele subsidie ontvangen heeft over het jaar 2013 en het bedrag groter is dan € 7.500,--, dan dient u vóór 31 mei 2014 een verantwoording in te leveren met gebruikmaking van een verantwoordingsformulier. Op deze subsidieverlening is de Algemene Subsidieverordening Bergen op Zoom van toepassing. Stuur vóór 31 mei 2014 uw verantwoording naar: Gemeente Bergen op Zoom, College van burgemeester & wethouders, Afd. Stedelijke Ontwikkeling, Team Stad, Postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom. Heeft u nog vragen over cultuursubsidies? Wilt u een verantwoordingsformulier opvragen? Neemt u dan contact op via telefoonnummer 0164 27 75 92 of via cultuur@bergenopzoom.nl.

Parkeerbeheer Bekendmaking Het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom heeft de volgende verkeersmaatregel(en) getroffen: - Verboden te parkeren op de aangewezen gehandicaptenparkeerplaats op het parkeervak van de parkeerstrook nabij Seringstraat 71, behalve voor de gehandicapte bewoner van Seringstraat 71; - Opheffing van de aangewezen gehandicaptenparkeerplaats nabij Leeuwenbekstraat 15. Het verkeersbesluit ligt vanaf 26 mei 2014 gedurende zes weken voor belanghebbenden ter inzage in het stadskantoor. Tijdens deze termijn kunnen zij schriftelijk hun bezwaar over het verkeersbesluit kenbaar maken. Het bezwaar kan gericht worden aan het college van burgemeester en wethouders, postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom.

Kennisgeving Wet milieubeheer Burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom; gelet op artikel 8.41 van de Wet milieubeheer; maken bekend, dat bij hen de volgende melding Activiteitenbesluit is ingekomen: - A.C.M. Buijs, Heerlesebaan 1 Bergen op Zoom.

Voor informatie per locatie: http://www.haalmeeruitdeweg.nl. Burgemeester Peterssluis, Bergen op Zoom: van maandag 26 mei tot en met vrijdag 31 oktober 2014 vinden er werkzaamheden plaats aan de west- en oostzijde van de Burgemeester Peterssluis. Voor inlichtingen kan men terecht bij het informatiepunt Havendienst Bergen op Zoom via telefoonnummer 0164 27 74 94 en het informatiepunt marifoonkanaal 22, sluis Burgemeester Peterssluis.

Burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom; gelet op artikel 3.15, eerste lid onder a van de Wabo; maken bekend, dat zij op verzoek van de houder de volgende omgevingsvergunning hebben ingetrokken: - A.C.M. Buijs, Heerlesebaan 1 Bergen op Zoom, omgevingsvergunning beperkte milieutoets (Obm) voor het in werking hebben van een vleesvarkenshouderij aan de Heerlesebaan 1 te Bergen op Zoom.

s

Reguliere aanvraag omgevingsvergunning Aanvraagnr. Ontvangstdatum Adres, Activiteit WO/2014/265 15-05-2014 Rijksweg A58 11 te Bergen op Zoom, het vernieuwen van de reclame van een tankstation; WO/2014/266 01-05-2014 Wassenaarstraat 66 te Bergen op Zoom, het plaatsen van een aanrijdbeveiliging; WO/2014/270 09-05-2014 Staakberg 4 te Bergen op Zoom, het oprichten van een woning; WO/2014/276 19-05-2014 Hollandhaven 24a te Bergen op Zoom, het plaatsen van een chalet.

Aanvraagnr. WO/2013/647

n

ieu w

Omgevingsvergunningen

vin gsvergunn

ge Om

Vanaf de dag nadat de omgevingsvergunning met bijbehorende stukken ter inzage is gelegd, kan hiertegen gedurende een periode

n

in ge

n

ge Om

De omgevingsvergunning en bijbehorende stukken liggen met ingang van 26 mei 2014 gedurende 6 weken ter inzage tijdens kantooruren in het Stadskantoor, J. Obrechtlaan 4, Bergen op Zoom. De stukken zijn tevens digitaal beschikbaar via onze gemeentelijke website www.bergenopzoom.nl. De stukken zijn ook beschikbaar via de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl (NL.IMRO.0748.OVBlokstallen2-0301).

in ge

ge Om

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat zij op grond van artikel 2.12. eerste lid onderdeel a, sub 3º van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) een omgevingsvergunning hebben verleend voor het verbouwen van het gebouw “Blokstallen 2” ten behoeve van nieuwe functies.

vin gsvergunn

Omgevingsvergunning functiewijziging Blokstallen 2

vin gsvergunn

Kennisgeving intrekking omgevingsvergunning

Bel, bij serieuze klachten, gratis het meldpunt

0800-2255888 drugsoverlast@bergenopzoom.nl www.courage.nu

De melding betreft het staken van een vleesvarkenshouderij. De inrichting zal verder gaan als akkerbouwbedrijf. De vrijkomende ammoniakemissie zal ten goede komen aan de volgende inrichtingen: - Luienhoekweg 3 te Moerstraten (1.100 kg ammoniak) - Stadsedijk 85 te Heijningen (1.243 kg) ammoniak). Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met dhr. B. Suijkerbuijk van het team Ruimtelijke Ordening via telefoonnummer 0164 27 70 80 of e-mail: b.a.m.suijkerbuijk@bergenopzoom.nl.


Fotograaf hangt met Minimensch in Cultuurcentrum Luchtbal in Antwerpen

Sjors van der Wulp gaat voor het detail HALSTEREN - Minimensch heet zijn voorstelling en dat dekt precies de lading van wat Sjors van der Wulp doet. Alhoewel precies? Naast het maken van foto’s van deze mini mensen in een levensechte situatie, heeft hij ook andere projecten op zijn naam staan. De rode draad daarin? Oog voor detail, creativiteit, passie en een gezonde dosis maatschappij kritisch zijn.

Druk weekend voor de Wizards of BoZ BERGEN OP ZOOM - Hopelijk zit het weer mee zoals het vorige weekend. Er zijn staan maar twee wedstrijden op de Staakberg gepland, dus er zullen weer heel wat kilometers door de Wizards afgelegd worden. Maar dat hebben we er allemaal voor over. Hieronder het schema van de teams die zondag in actie zullen komen.

slaggemiddelde van 0.666. Tilburg-Beeball 17-12 Omdat het Bergse team maar 4 kinderen had voor deze wedstrijd, speelden Emma, Robin en Dylan van het Tilburgse team mee. Dit wordt bij het Beeball vaker gedaan en dat maakt dat toeschouwers gewoon voor 2 teams juichen! Een mooie slag, run, gooi of vang wordt door iedereen gewaardeerd. In de eerste inning mocht Quentin als eerste het catcherpak aantrekken. Dit seizoen is Ron Geertse (Quentins vader) een vaste pitcher/tosser die, volgens coaches Petra en Roos, prima ballen gooit. Er werd door veel kinderen knap geslagen, zowel de pitchballen als de ballen vanaf het slagpaaltje. De veldpartij had het er maar moeilijk mee. Raven had mooie slagen, Raff haalde het tot de thuisplaat en in de 3e inning had de tegenpartij door hoe goed, zuiver en hard de ballen van Sven waren: ze gingen al op eigen initiatief een flink stuk achteruit op het buitenveld. En dat was niet voor niks. Sven was deze wedstrijd de koning van de homeruns! In het veld kun je merken dat het team in ontwikkeling is. Maar er worden steeds meer nullen gemaakt op het eerste honk. Tot het einde van de wedstrijd werdeb er door beide teams mooi spel getoond met mooie honkslagen en veldacties. Na de line-up werd de uitslag bekend gemaakt: 17-12. Daar zitten de Beeballers niet over in. Ze hebben anderhalf uur plezier gehad tijdens hun favoriete sport.

Zondag 25 mei 10.30 Seven Hills-Heren II, uitwedstrijd in Zevenbergen 11.00 Heren I-Urban010

Twee pakkende voorbeelden van Sjors’ werk

DOOR ROBBY VAN DER ZANDE In het dagelijks leven woont Sjors in Halsteren, waar hij in de gezondheidszorg werkt. Zijn fotografie zou je dus als een hobby kunnen omschrijven. Feitelijk is het dat ook, maar wie goed luistert en kijkt, komt er achter dat hij niet zomaar iets doet. De lat ligt hoog, het moet authentiek zijn én kwaliteit. “Tot in het detail van de pixel”, lacht hij als er over zijn apparatuur en het detail van de foto gepraat wordt. Het is slechts één van de vele kleine voorbeeldjes. Toch hoeft voor hem niet alles perfect te zijn. “Ik wil ook het imperfecte in de foto terug laten zien. Dingen die bijvoorbeeld niet kloppen, als ik een foto maak van mooi meubilair, mag daar best een snoertje ergens lopen. Het mag van mij leven, het hoeft niet steriel.” Verliefd Zelf heeft hij het idee dat hij zich visueel veel beter kan uiten dan verbaal. Een plaatje zegt tenslotte meer dan duizend woorden. Fotografie deed Sjors al van jongs af aan, maar toen hij verliefd raakte,

FOTO ROBBY VAN DER ZANDE

kreeg hij het dubbel te pakken. “Ik ben er vijf jaar geleden weer mee aan de slag gegaan toen ik mijn vrouw leerde kennen. Mijn schoonvader is ook fotograaf, hij wakkerde het aan!” Expositie Hierdoor kan men nu van zijn voorstelling Minimensch genieten die begin deze maand gelanceerd werd in Cultuurcentrum Luchtbal in Antwerpen. “Het is voor mij een hele eer in het buitenland te hangen, ook al is het maar België.”

‘Fotografie is niet altijd gemakkelijk’ Dat is volgens Sjors meteen een andere setting: “Ze pakken het heel goed op, er was zelfs een officiële opening met hapjes en drankjes. Ze boden ook een hotelovernachting aan.” Volgens de fotograaf kunnen ze van de behandeling in Nederland nog iets leren. Maar wat houdt Minimensch eigenlijk exact in? In een notendop bestaat de formule uit poppetjes in bepaal-

de sfeer of setting te zetten en de foto zo te maken dat het nét echt lijkt. “Dan kom je bijvoorbeeld een dode hommel tegen, wat kan je daar mee doen?” Het resultaat is in een CSI-achtige setting zoals op de uitnodiging van de expositie staat. Verbazing Per toeval ging hij met het onderwerp aan de slag, niet wetende dat er ook beroemde voorbeelden van zijn. Dat is niet de enige verbazing waar hij tegen aan liep. “Je wilt niet weten wat voor poppetjes er zijn” , lacht hij: “Je kan het zo gek niet bedenken.” Zelf heeft hij een plaat gemaakt met daarop een potloodventer van plastic. “Mijn werk mag zowel grappig als maatschappijkritisch zijn.” Een mooi voorbeeld daarvan vindt hij een foto die een demente vrouw moet voorstellen, uiteraard geïnspireerd door zijn dagelijkse werk. Maar eigenlijk blikt Sjors terug door over dit onderwerp te praten. Minimensch was een project en nu is hij aan de volgende stap toe: grafisch werk. “Fotografie is niet altijd gemakkelijk als je gaat voor perfectionisme, dat gaat met Photoshop wel.”

Softbal Dames-Cheetahs 2 15-3 In de 1ste inning scoorden de Cheetahs 2 punten door 2 honkslagen te slaan en door goed honklopen. In de gelijkmakende helft van deze inning, scoorden de Wizards 3 punten door 3 honkslagen en een 2-honkslag van Anouk Luijkx. Hierdoor namen de Wizards de leiding in de wedstrijd. In de 2de inning wisselde de Wizards haar pitcher na twee slagvrouwen. Anouk Luijkx (2-5-2-1) werd vervangen door Chantal van Baalen. Hierdoor konden de Cheetahs niet tot scoren komen in deze inning. In de gelijkmakende helft van de 2de inning, scoorden de Wizards maar liefst 6 punten, door een aantal mooie honkslagen en goed werk op de honken van de loopsters. In de 3de inning scoorden beide teams maar 1 punt. In de 4de inning gooiden de Wizards de wedstrijd op slot, door goed pitcher- en veldwerk. In de gelijkmakende helft in de 4de inning sloegen de Wizards weer goed, waardoor de dames 5 punten scoorden. Dit was tevens de laatste inning. Dus de eindstand werd 15-3 voor de Wizards. Chantal van Baalen gooide 2-2-2-0. De beste slagvrouwen bij de Wizards waren: Chantal van Baalen, Imke van Gorsel, Roos Molenaar en Vanessa van Eerten met een

Interesse in of vragen over het bovengenoemde of de Wizards of BoZ in het algemeen, neem dan gerust contact op met het secretariaat Mevr. de Bruijn (tel. 0164255603) of surf even naar onze website www.wizardsofboz.nl

GRATIS Samsung Galaxy S4 + Flip Case Slechts:

€ 37,45 per mnd*

* I.c.m. Yes Business Bundel 22,50 + Yes Online Add-on 750 MB (24 mnd)

ELKOR TELECOM & ICT l 0165 - 526130 l www.elkor.nl Prijzen exclusief btw. Afsluiten alleen mogelijk i.c.m. KVK nummer.

Tempo MD2 overtuigend kampioen

NL-Alert stuurt controlebericht BERGEN OP ZOOM - Op maandag 2 juni rond 12.00 uur wordt landelijk het NL-Alert controlebericht uitgezonden. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen nagaan of zij hun mobiel juist hebben ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat men verder niets hoeft te doen. Wie zijn telefoon nog niet ingesteld heeft voor NL-Alert kan dat doen via www.nl-alert.nl. Bij dit systeem wordt vanuit de meldkamer van de hulpdiensten een tekstbericht over een (dreigende) noodsituatie uitgezonden naar alle mobiele telefoons in de directe omgeving.

Betaalmodule lijkt oorzaak, maar Markiezenhof ziet geen reden tot paniek

Minder bezoekers Bergs archief BERGEN OP ZOOM - Sinds de nieuwe betaalde module in het archief van Het Markiezenhof is ingevoerd, wordt er een stuk minder gebruik van gemaakt. Toch ziet men geen reden tot paniek. “Het is niet dat er minder leden zijn, voorheen hadden we de digitale optie namelijk niet”, aldus Mireille Franken van het Historisch Centrum. DOOR SOPHIE VAN DER VELDE Het aantal bezoekersaantallen van het archief van het Markiezenhof is flink gedaald sinds de invoer van de nieuwe betaalmodule, waarbij leden moeten betalen als ze gebruik willen maken van de digitale serviceonderdelen van het archief. “Omdat er een groot deel van de archiefcollectie is gedigitaliseerd hebben we nu een hele uitgebreide service. Deze service is nog extra op de normale service die wij verlenen.

Als men daar gebruik van wil maken, moet hij zich daarvoor aanmelden en daar zitten kosten aan vast”, legt Mireille Franken uit. Tegenvaller Het Markiezenhof is het eerste en enige archief wat gebruik maakt een betaalmodule. “Als je kijkt naar het buitenland, loopt Nederland achter. Amerika is bijvoorbeeld al veel verder gevorderd op dit gebied. In Nederland zijn wij de voorloper.

Her en der zie je wel dat er voor een aantal serviceonderdelen betaald moet worden, maar nog niet voor het archief”, vertelt Franken. Het archief telt inmiddels zo’n 800 leden op het digitale vlak, waarbij er elke maand vijftig worden bijgeschreven. Toch zijn dat tegenvallende resultaten. “Wij hadden dit vooraf niet ingeschat. Binnenkort is er een evaluatie, waarbij we terugkijken op het afgelopen jaar. Dan meten we zeker de oorzaak van het teruglopende aantal bezoekers”, concludeert Franken.

Kampioensteam MD2 van Tempo

BERGEN OP ZOOM - De meiden van Tempo MD2 zijn op zaterdag 17 juni overtuigend kampioen geworden. Door in Hulst met dubbele cijfers te win-

PAGINA 12

nen, gebeurde dit al een wedstrijd voor het einde van de competitie. Resultaat dat door teaminzet en samenspel is bereikt. Dit werd uitbundig met toeters, ratels en (kinder)champagne gevierd.


De SNS Hypotheekrente is nu tijdelijk maar 3,65 % Zo laag dat we hem niet zomaar mogen noemen Bel 030 - 633 30 00 of kom langs bij onze SNS Winkel.

Maak daarom snel een afspraak met een SNS Adviseur. Het eerste kennismakingsgesprek is op onze kosten.

*RXYHUQHPHQWVSOHLQ 3;%HUJHQRS=RRP

Stoppen ! met roken

 www.vanoosterbos-installatie.nl

Lasertherapie- cv installatie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

- badkamers 

- riolering - dak en zinkwerk

Afslanken met succes! LasertherapieDE BEHANDELING WORDT VERGOED www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Moerstraatseweg 23B 4726 SP Heerle 06 50417754 of 0165 301978

Actie verleng t/m 20 j d un 2014 i

Gebr. Timmermans b.v. Boekerman 4 (Borchwerf 11) Tegenover Saver Milieustraat 4751 XK Oud Gastel Tel.: 0031 (0)165 - 31 77 46 info@krt.nl www.krt.nl of mobiel.krt.nl

UW OUDE KABEL EN METALEN ZIJN GELD WAARD! Gebr. Timmermans is al bijna 60 jaar actief in de recycling van metalen. Wij beschikken over de vereiste vergunningen en zijn ISO gecertificeerd. U kunt dagelijks kabel en metalen, tegen contante betaling, aanleveren. Ook kunnen wij, bij voldoende volume, containers op uw locatie plaatsen.

0HWDDOSULM]HQJHOGLJZHHN plastic koper kabel stekkerkabel plastic aluminium kabel loodkabel koper loodkabel aluminium ]XLYHUEODQNNRSHU RQ]XLYHUNRSHU gemengd rood geel koper aluminium roest vrij staal ]XLYHUORRG ]LQN electro motoren LM]HU accuâ&#x20AC;&#x2122;s wasmachines, drogers auto katalysator

vanaf â&#x201A;Ź 1,35 â&#x201A;Ź 0,50

â&#x201A;Ź 0,75   â&#x201A;Ź 3,00

   per stuk

tot â&#x201A;Ź SNJ â&#x201A;Ź 1,00 p/kg â&#x201A;Ź 0,60 p/kg â&#x201A;Ź 1,00 p/kg â&#x201A;Ź 0,45 p/kg â&#x201A;Ź SNJ â&#x201A;Ź 3,75 p/kg â&#x201A;Ź SNJ â&#x201A;Ź SNJ â&#x201A;Ź 0,75 p/kg â&#x201A;Ź 1,00 p/kg â&#x201A;Ź 0,90 p/kg â&#x201A;Ź 0,80 p/kg â&#x201A;Ź 0,33 p/kg â&#x201A;Ź 0,16 p/kg â&#x201A;Ź 0,33 p/kg â&#x201A;Ź 0,10 p/kg â&#x201A;Ź

3ULM]HQRQGHUYRRUEHKRXGYDQNZDOLWHLWHQPDUNWRQWZLNNHOLQJHQ Openingstijden:PDWPGRQGHUGDJXXUÂ&#x2021;YULMGDJXXUÂ&#x2021;]DWHUGDJXXU

Uw auto verkopen?

COMPUTERS, NOTEBOOKS, TABLETS, PRINTERS & MEER! OP NDAG A A M LE DE HE G A D ! OPEN

Openingstijden ma. - do.:

09:00 - 18:00 uur

vrijdag:

09:00 - 21:00 uur

zaterdag:

09:00 - 17:00 uur

Bel: 06-51286089 Ook â&#x20AC;&#x2DC;s avonds en op Zondag! Alle autoâ&#x20AC;&#x2122;s vanaf BJ 2000 Max. 175.000 km U krijgt dan een eerlijk bod, direct geld + RDW Vrijwaring

POOLS BOUWBEDRIJF Verbouw, Renovatie, Badkamers, Keukens, Schilderwerk, Stucwerk. BETAALBAAR EN BETROUWBAAR Meer info: www.klussenpool.nl of bel Derek, 06-30652303

HP DEMONSTRATIES

Donderdag 29 mei HEMELVAARTSDAG geopend van 11.00-17.00 uur Maandag 9 juni geopend van 12.00-17.00 uur

Op zaterdag 31 mei zullen er HP demonstraties plaats vinden in onze showroom in Steenbergen. Kom alles te weten over de HP Pavilion X360, HP all-in-one pcâ&#x20AC;&#x2122;s en grenzeloos printen!

WIST U DAT WIJ OOK AAN HUIS BEZORGEN? Kijk op www.thuisbezorgd.nl

ZATERDAG 31 MEI

In Bergen op Zoom

bij besteding van â&#x201A;Ź10,GRATIS BEZORGD!

van 10:00 tot 17:00 uur Prijzen zijn in Euro´s, incl. BTW en onder voorbehoud. Afbeeldingen dienen ter illustratie en kunnen afwijken van het geleverde product. Druk- en zetfouten voorbehouden.

Informatique Drukkerij 3 4651 SL Steenbergen Tel: 0167 820 220

informatiqueNL

Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis!


W E S T- P O I N T V O O R D E M U Z I E K L I E F H E B B E R We s t - Po i n t ge e ft g ra a g a a n e e n i e d e r d e ru i m te o m z i ch te p re s e n te re n . H e b j e w a t t e m e l d e n ? L a a t v a n j e h o r e n v i a w w w. w e s t - p o i n t . n l Gedurende 3 maanden

Weer volop gratis terrasconcerten bij Mezz! Vanaf zondag 1 juni zijn ze er weer! Elke zondagmiddag een akoestisch concert op het terras van poppodium Mezz in Breda. Een jaarlijkse reeks optredens waarbij je zowel kunt genieten van live muziek als van de zomerzon op het zonnigste terras van de stad. Mezz houdt de traditie al jaren hoog met de terugkerende concerten in de zomer op het terras. Deze reeks werd met de jaren steeds succesvoller en een grote groep muziekliefhebbers weet inmiddels in de maanden juni, juli en augustus op zondagmiddag de weg te vinden naar het terras van Mezz. In juni gaat Mezz meteen goed van start met muzikanten uit Amerika, België en uit Brabant. Deze eerste reeks bestaat uit nationale en internationale artiesten die uitblinken binnen het singer-songwriters genre. Folk, rock, pop, blues en Nederlandstalig; een breed scala aan muziekstromingen komt voorbij. In de maand juni zullen de volgende singersongwriters het terras betreden: zondag 01-06 Christopher Paul Stelling (US), zondag 08-06 André van den Boogaart, zondag 15-06 Hush Hush (BE), zondag 22-06 David Berkeley (US) en Robby Hecht (US). Christopher Paul Stelling speelt folky songs met vingervlug gitaarspel en een zangstem met een rauw randje. De Bra-

Agenda

Christopher Paul Stelling is op het terras van Mezz te zien.

bantse singer-songwriter André van den Boogaart is van het type ruwe bolster en heeft openhartige teksten en een fenomenale stem. Hush Hush maakt ijzersterke songs in de stijl van Mark Lanegan, Fleet Foxes, Tom Waits, Dan Auerbach en Neil Young. David Berkeley en Robby Hecht brengen allebei een mix van folk, rock en klassieke pop.

Mezz opent het terras om 15.00 uur en de concerten starten telkens om 16.30 uur. Bij slecht weer vindt het optreden binnen plaats in de Kleine zaal. De toegang is gratis! Binnenkort maakt Mezz de namen voor juli en augustus nog bekend, de concerten gaan door tot en met zondag 31 augustus. Meer informatie: mezz.nl

Nu Online

Sliksation White ‘t Slik Bergen op Zoom woensdag 28 mei Smidje Verholen De Commerce Kruisland woensdag 28 mei T-Festival Wilhelminaveld Bergen op Zoom donderdag 29 mei 14.30 Klub Bulk Mezz Breda donderdag 29 mei 23.00 Kampvuur De Maagd Bergen op Zoom vrijdag 30 mei Rob de Nijs De Kring Roosendaal vrijdag 30 mei 21.00 Jack Parow Mezz Breda vrijdag 30 mei 21.30 Northern Light Mezz Breda vrijdag 30 mei 22.00 Made In Belgium Gebouw-T Bergen op Zoom vrijdag 30 mei 22.00 Stuiterbeesten El Corazon Roosendaal vrijdag 30 mei Get Pink ‘t Slik Bergen op Zoom zaterdag 31 mei Berlin Nights Mezz Breda zaterdag 31 mei 22.00 Farstreet Time Out Roosendaal zaterdag 31 mei 22.30 Edrie De Commerce Kruisland zaterdag 31 mei Dré Hamers & Afke van der Veen De Schorre Bergen op Zoom zondag 1 juni Shagging Ponies De Klomp Etten-Leur zondag 1 juni 16.30 Christopher Paul Stelling Mezz Breda zondag 1 juni 16.30 Milow Mezz Breda maandag 2 juni 21.30 CKB Popschool Live Gebouw-T Bergen op Zoom dinsdag 3 juni

Headphone, Customs, Marble Sounds en meer

Belgisch beste bij Made In Belgium

Op de website van West-Point tref je voortdurend actuele achtergrondinformatie aan. De laatste nieuwtjes, agenda, films- en fotoseries, bandnieuws. West-Point is ook op de radio te beluisteren! Meest recent: Brabantse Wal Special, Puntpop, The Doors in Concert, Crossroads Hans Theessink, Singer-songwriter middag, Woodtstock, The Doors Alive, Marlieke van Schaik, Amber Copray en nog veel meer.

40 jaar geleden

Love In Your Eyes - Cats

Love In Your Eyes werd het het vijfde nummer 1 voor de Cats.

Na hun vorige nummer 1 album ‘Take Me With You’ moest Cees Veerman de Cats tijdelijk verlaten vanwege stemproblemen. De hits in de Top 40 en LP Top 20 bleven even groot als ze altijd al waren geweest. Tussen 1971 en 1974 maakte de groep vier albums, waarvan alleen ‘Love In Your Eyes’ de eerste plaats bereikte. De Cats waren ook in het buitenland doorgebroken. Succesvolle tournees in België,

Duitsland, Suriname, Indonesië, Scandinavië en het Caribisch gebied zorgden ervoor dat hun platen ook in die landen hoge verkoopcijfers haalden. Eén land was echter nog niet bezocht, en dat was de Verenigde Staten. Omdat de middle of the road muziek van de Cats het in de VS wellicht goed zou kunnen doen, werd besloten om in 1974 de Atlantische Oceaan over te steken om daar een album op te nemen. Het resultaat was Love In Your Eyes. De groep was in januari 1974 in de Lar-

rabee Studios in Hollywood om daar hun nieuwste album op te nemen. Producer was de Amerikaan Al Capps, die zijn sporten al had verdiend met talloze countryacts. Dat was een van de redenen waarom Love In Your Eyes meer de countryrichting op ging dan de vorige albums van de Cats. De 12 tracks op het album waren een mengeling van zelfgeschreven nummers en van nummers geschreven door Amerikaanse componisten. Een van de songs uit die laatste categorie was ‘Be My Day’ dat als enige single van het album werd uitgebracht. In april werd het de vijfde nummer 1 hit voor de Cats in de Top 40. De groep had voor Love In Your Eyes niet alleen gekozen voor nieuwe nummers, maar ook voor al bestaande Cats klassiekers. De doorbraak in de VS bleef overigens uit. Vlak nadat de plaat was uitgebracht maakte de groep bekend dat ze zouden stoppen met optredens. In mei 1974 werd in Volendam een speciaal afscheidsconcert gegeven. In de tweede helft van de jaren 70 brachten de Cats nog regelmatig albums uit, maar het grote succes van de tien jaar daarvoor was vrijwel verdwenen.

Vrijdag 30 mei vindt wederom Made In Belgium plaats in Gebouw-T te Bergen op Zoom. Deze jaarlijks terugkerende avond staat helemaal in het teken van muziek van Belgische bodem.

De band is nog niet vergeten; in de Top 2000 van 2013 stonden de Cats met 10 nummers genoteerd. Meer lezen? Kijk dan in het boek ‘30 jaar nummer 1 albums’ uit 1999 van Johan van Slooten. De Top 5 van 25 mei 1974 1.Love In Your Eyes - Cats 2.Jesus Christ Superstar - Soundtrack 3.Veronica Teleflight/RCA Nashville Sound - Diversen 4.Lentehits - Diversen 5.Op Losse Groeven 8 - Diversen

Deze editie staan onder andere Customs, Headphone en Marble Sounds op het podium. Voor Customs is het niet de eerste keer Made In Belgium. In 2012 waren zij ook al van de partij. De band heeft in de tussentijd echter niet stilgestaan, in januari van dit jaar is het nieuwe album ‘The Market’ uitgebracht. Op dit album toont Customs zich dansbaarder dan ooit. The Market laat invloeden horen van disco, glamrock en funk, maar nog steeds is daar de bekende stem van zanger Kristof Uittebroek en bruisende

Marble Sounds komt naar Made in Belgium.

lyrics. Marble Sounds vergaarde in Nederland veel bekendheid met het liedje ‘Leave a Light On’, dat vaak werd aangevraagd bij de 3FM Serious Request actie. Het album ‘Dear Me, Look Up’ is tevens 3FM album van de week geweest. Marble Sounds leest als een spannende roman; soms poppy, dan weer fragiel. De band is gevormd rond singer-songwriter Pieter van Dessel en bevat onder andere leden van het bekende Isbells. De band Headphone maakt indietronica met een jazzstempel. De band scoorde in het verleden al hits met ‘Ghostwriter’ en ‘She’s Electric’. De avond wordt verder compleet gemaakt me aanstormende talenten Reena Riot en St. Grandson. Laatstgenoemde werd geselecteerd middels een wedstrijd uitgeschreven via Belgisch muziekplatform Vi.Be. Meer info: gebouw-t.nl

W W W . W E S T - P OIN T. N L - IN FO @ WES T- POINT.NL - WWW.WEST- POINT.NL - INF O@ W E ST - PO INT . NL - W W W . W E ST - PO INT . NL PAGINA 14


Restaurant

De Drempel Oude Weg 3 Halsteren 0164 - 685988

Voor de leukste feesten:

De Kelder - Markiezenhof

www.lapucelle.nl

T: 0164 266445

E: info@lapucelle.nl

OP ZEEHONDEN-SAFARI IN HET NATIONAAL PARK DE OOSTERSCHELDE De Oosterschelde is een getijde gebied waar bij laag water zeehonden op de zandbanken neerstrijken. De Zeehonden safari tochten vanuit Zierikzee en Sint-Annaland zijn op getijde te plannen en kunnen we de zeehonden op 50 meter afstand zien liggen.

Voorgerechten Garnalencocktail (Hollandse garnalen) of Carpaccio van runderhaas of Gerookte forel met mosterd dressing of Gebakken bloedworst met appeltjes en calvados (van slagerij Frank van de Zande) of Rijk gevulde Bretonse vissoep

â&#x201A;Ź 31,50

Hoofdgerechten

Desserts

Biefstuk du chef Amarena ijs met echte Amarenaâ&#x20AC;&#x2122;s PHW*UDQGPDUQLHUJHĂ&#x20AC;DPEHHUGHDQDQDV

of of Flensje met vanille ijs en warme vruchten Gebakken sliptong (3 stuks) of of .RIÂżHGHVVHUW HHQZDUHYHUUDVVLQJ

Duo van kogelbiefstuk en varkenshaas met of peper- en speksaus CrĂŠme brulĂŞe of of Gepocheerde trio vis met kreeftensaus Klein kaasplankje (Zalm, Kabeljauw en Zeewolf) van de Halsterse Kaasshop of Gegrilde varkenshaas medaillons met een dakje van gesmolten brie en een milde mosterdsaus

2RNYRRUDOOHHQHHQNRSMHNRIÂżHRIJODDVMHZLMQEHQWXYDQKDUWHZHONRPRSRQV]RQQLJWXLQWHUUDV www.restdrempel.nl

RONDVAARTSCHEMA vanaf 15 april t/m 31 oktober informatie en online reserveren www.frisiarondvaarten.nl

0164 75 16 71 | www.restaurant-theertje.nl Bosstraat 17, 4611 NB Bergen op Zoom

Sportza Sports Bar

De Boulevard Noord 6, Bergen op Zoom dÄ&#x17E;ĹŻÍ&#x2014;ϏϭϲϰͲϴϹÍ&#x2DC;Ď´Ď´Í&#x2DC;Ď´Ď­ KĆ&#x2030;Ä&#x17E;ĹśĹ?ĹśĹ?Ć?Ć&#x;ĹŠÄ&#x161;Ä&#x17E;ĹśÍ&#x2014; Maandag, dinsdag, woensdag Ä&#x17E;ĹśÇ&#x20AC;Ć&#x152;Ĺ?ĹŠÄ&#x161;Ä&#x201A;Ĺ?Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x201A;ĨĎ­Ď°Í&#x2DC;ĎŹĎŹƾƾĆ&#x152;Ä&#x201A;Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x161;Ä&#x201A;Ĺ?Ä&#x17E;ĹśÇ&#x152;ŽŜÄ&#x161;Ä&#x201A;Ĺ?Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x201A;Ĩ Ď­Ď­Í&#x2DC;ĎŹĎŹƾƾĆ&#x152;ŽŜÄ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x161;Ä&#x201A;Ĺ?Ĺ?Ä&#x17E;Ć?ĹŻĹ˝Ć&#x161;Ä&#x17E;Ĺś Samen met vrienden je favoriete sport bekijken, een terrasje pakken, een avondje uit, vergaderen of de Ĺ&#x161;Ä&#x17E;ĹŻÄ&#x17E;Ç&#x152;Ä&#x201A;Ä&#x201A;ĹŹÄ&#x201A;ÄŹĆľĆ&#x152;Ä&#x17E;ĹśÇ&#x20AC;ŽŽĆ&#x152;Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĹśÄ?Ä&#x17E;Ć?ĹŻĹ˝Ć&#x161;Ä&#x17E;ĹśĨÄ&#x17E;Ä&#x17E;Ć?Ć&#x161;Í?,Ä&#x17E;Ć&#x161;ĹŹÄ&#x201A;ĹśÄ&#x201A;ůͲ lemaal op ĂŠĂŠn adres â&#x20AC;&#x2DC;Sportzaâ&#x20AC;&#x2122; aan de Boulevard Noord te Bergen op Zoom (naast McDonaldâ&#x20AC;&#x2122;s)

â&#x153;

Zie:

super 3 gangen keuze menu

Buiten het schema om, is het schip te charteren voor Prive feesten en partijen Tijdens de vaartocht kunnen we zorg dragen voor kofďŹ e en gebak, soep met broodjes, High Tea, Buffet en Barbecue. Frisia partyschip is rolstoel geschikt.

FrisiaRondvaarten Bronsgeestweg 16 4697 RT St-Annaland Tel 0166.654321 b.g.g. 06.53470330 www.frisiarondvaarten.nl

Aanbieding geldig tot 8 juni 2014

<Žĸ Ä&#x17E;Ä?ŽŜ

HEMELVAARTSDAG & ZONDAG 1 JUNI

OPEN

gezellig eten en drinken

â&#x153;

Restaurant â&#x20AC;&#x2DC;t Heertje, EXOTISCH TUINCENTRUM

in een warme sfeer

WĆ&#x152;Ĺ˝Ä&#x17E;ĨŽŜÇ&#x152;Ä&#x17E;Í&#x17E;:Ä&#x201A;Ç&#x20AC;Ä&#x201A;Í&#x;ĹŹÇ Ä&#x201A;ĹŻĹ?Ć&#x161;Ä&#x17E;Ĺ?Ć&#x161;Ć?ŏŽĸ Ä&#x17E; ĹľÄ&#x17E;Ć&#x161;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ç&#x152;Ä&#x17E;Ä?ŽŜÇ&#x20AC;ŽŽĆ&#x152;ĹľÄ&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x152;

VAN 10-17.00 UUR

ÎŚĎ­Í&#x2022;ĎŹĎŹ

met live muziek van de

rasentertainer A. GORITA!! Oosterse liedjes in exotische sfeer SHOWTUIN 10 .000 M² GRATIS ENTR EE

- Ruime keuze in bamboeplanten, palmen enz. - Specialist in boeddhabeelden voor binnen en buiten - Loungemeubelen

Ook leuk voor de kids: binnen eekhoorns, papegaaien, vissen & slangen

www.evenaar.com %UHGDVHZHJÂ&#x2021;(WWHQ/HXUÂ&#x2021;7HO

SPECIALE ZOMER ROLLUIK ACTIE PRIJSVOORBEELD

2000 x 2000

Arjan Jochems timmer- en onderhoudsbedrijf

UHVWDXUDQW ´GHEORHPNRRO¾ enu!

Heerlijk AA,5A0-m â&#x201A;Ź 22

Er is weer volop Ansjovis bij De Bloemkool!

Asperges met boterjus en gekookte ham van Maurice Vos Ansjovis van Van Dort met frietjes en lamsoor of zeekraal Aardbeien van Cees â&#x20AC;&#x153;Versijpâ&#x20AC;? met vanille-ijs en slagroom â&#x201A;Ź 22,50 Elke vrijdag / visdag Vissoep van â&#x20AC;&#x153;de Bloemkoolâ&#x20AC;? **** Vis van de dag **** Dame blanche â&#x201A;Ź 20,- per persoon

Wouwsestraatweg 146, 4623 AS Bergen op Zoom www.debloemkool.nl 0164 233045

â&#x201A;Ź 500,-

Elektrisch bediend (Somfy motor). Totaalprijs incl. montage en 21% btw. Keuze uit verschillende standaard kleuren met afgeschuinde bak en ook ronde bak.

Dealer VEKA kunststof kozijnen Bergen op Zoom Telefoon 06 - 14 35 88 60

â&#x153;&#x201C; KUNSTSTOF KOZIJNEN â&#x153;&#x201C; GEVELBETIMMERINGEN â&#x153;&#x201C; ROLLUIKEN & ZONWERINGEN â&#x153;&#x201C; HOUTEN KOZIJNEN â&#x153;&#x201C; VELUX BINNENZONWERINGEN & HORREN â&#x153;&#x201C; DAKKAPELLEN â&#x153;&#x201C; KEUKENMONTAGE Vrijblijvend offertes na

arjan_jochems@hotmail.com vakkundige meting en uitleg.

Verkoop graszoden + tuinaanleg tuinaanleg 25 +

VAARBEWIJSCURSUS Roosendaal - Breda - Bergen op Zoom - Dongen Etten-Leur - Rotterdam

LAATSTE SPOEDCURSUS START OP ZATERDAG 31 MEI Telefoon 0165-546707

WWW.YACHTCONSULT.COM.

Wat zijn uw klachten? Pijnlijke of stijve onderrug Aanhoudende hoofdpijnklachten Onbegrepen lichamelijke klachten Nek-schouder Langer bij de fysio zonder resultaat Obstipatie Prikkelbare darm syndroom Migraine

Na 25 jaar leveren van topkwaliteit hebben we dit jaar feest, hierbij steunen wij Stichting Kika en maakt u kans op een vliegreis voor 2 personen naar Turkije! Kijk voor meer informatie op onze website www.uniekgraszoden.nl.

Heerle - Tel: +31(0)165-302994 E-mail: info@uniekgraszoden.nl www.uniekgraszoden.nl

Groepsuitjes Familiefeesten Feestlocatie

W W W.A K K E R MA N S.CO M

06-46070376 Dorpsstraat 37, Halsteren www.osteopathievanoers.nl

LENTEACTIE 2e TICKET HALVE PRIJS

AKK ERMANS leisure & golf

Bestel voor 1 juni

adballon.nl 076 - 514 53 72


Johan en Jopie Hopmans-Karremans diamanten huwelijk

Reünie Nederlandse

De vonk sloeg over in de dansschool Staal Unie

BERGEN OP ZOOM - Met een draaiorgel voor de deur kan de buurt het diamanten huwelijksfeest van Johan en STAMPERSGAT - Eind 2012 heeft NeJopie Hopmans-Karremans niet missen. Het echtpaar, woonachtig op de grens tussen de Zeekant en de Plaat, derlandse Staal Unie te Stampersgat wordt deze dag goed verwend door de kinderen en kleinkinderen. En dat komt, zo blijkt, omdat ze het letterlijk en voorgoed haar poorten gesloten. figuurlijk verdiend hebben.

Na bijna 80 jaar aan de fabrieksstraat te hebben gezeten, waar het bedrijf van sloperij, via schroothandel uitgegroeid was naar een volwaardige groothandel in staal - en staalproducten, kwam daar min of meer een abrupt einde aan. Reden voor een aantal mensen om de koppen eens bij elkaar te steken en een grote reünie voor alle oud-medewerkers te organiseren. Deze zal worden gehouden in - hoe kan het ook anders - Zaal Geerts te Stampersgat op zaterdag 21 juni vanaf 15.00 uur.

Een groot aantal oud-medewerkers hebben intussen al een uitnodiging ontvangen, maar de organisatie is nog steeds op zoek naar een aantal mensen waarvan het huidige adres niet te achterhalen is. Deze kunnen zich uiteraard, wanneer ze dit artikel lezen, ook aanmelden. Eventuele partners zijn ook meer dan welkom. Meer info en/of aanmelden kan bij: Irma Oomen 06-83691848; Jan Nuiten 0610115548; Ans Stoffelen 06-41526530; Henk van Merriënboer 06-20801978. De organisatie kijkt ernaar uit om samen met iedereen, onder het genot van een hapje en een drankje, oude en vooral ijzersterke verhalen op te halen.

Gevonden/vermiste dieren

Burgemeester Frank Petter bracht Johan en Jopie Hopmans een bezoekje. Op de achtergrond een schilderij van de hand van Johan. FOTO ROBBY VAN DER ZANDE

DOOR ROBBY VAN DER ZANDE Zestig jaar geleden was het weer mooi en had het kersverse echtpaar een prachtige dag. Een mooie fotoreportage die de trotse Johan laat zien, is daar een stille getuige van. Ook de verhalen spreken boekdelen. De huwelijksdag was prima voor elkaar. Daar werkten de twee hard voor. “Je moet niet denken dat ze bij ons of haar thuis bijlegde wat we tekort hadden”, vertelt Johan. Samen zetten ze de schouders eronder om een spaarcentje op te bouwen voor de bijzondere dag. Die traditie van hard werken is altijd gebleven en zo werd er geld voor de toekomst apart gelegd. “Onze kinderen hebben kunnen studeren”, zegt Jopie. “En de kleinkinderen. Ik ben zooo trots op ze!” Juwelierszaak “Flink werken, maar ook goed genieten is het advies”, vult Johan aan en daar zijn ze het levende voorbeeld van. Ooit hadden ze samen een juwelierszaak op de Wouwsestraatweg. “Toen we wat centjes gespaard hadden, konden we naar

de Grote Markt.” Dochter Lilian vult aan: “Daar kennen ze ons nog van. Bijvoorbeeld van dat we op de toonbank zaten.” Zij en haar tweelingbroer hebben menig uurtje in de zaak doorgebracht en hielden er goede herinneringen aan over. Geluk hoeft niet in grote dingen te zitten.

‘Het was liefde op het eerste gezicht’ Zo gaan Johan en Jopie ieder weekend samen leuke dingen doen en genieten ze van de woning, tuin, kinderen, kleinkinderen en vrienden waar ze veel mee optrekken. Sinds de zaak, inmiddels zo’n vijfentwintig jaar terug, verkocht werd, is er alle tijd. Al wordt het ondernemersavontuur soms best gemist. “Als ik vandaag te horen krijg dat ik morgen weer met mijn juwelierszaak moet beginnen? Dan zou ik zo weer aan de slag gaan. Het was onze lust en leven”, kopt Johan in. Zijn vrouw knikt instemmend. Internet Het zestigjarige huwelijk vieren ze deels

thuis met een prima catering en familie die de gasten bedient. Ook burgemeester Frank Petter verblijdt het echtpaar met bezoek en daar genieten ze duidelijk van. “Waar hebben jullie elkaar ontmoet, het internet?”, grapt hij. Maar al te graag vertellen ze dat in de dansschool de vonk oversloeg. “Het was liefde op het eerste gezicht.” Schilderij Tijdens het bezoek, lijken de rollen haast om te wisselen. Waar normaal de burgervader geïnteresseerd vraagt naar het leven van een huwelijkskoppel, draait de echtgenoot de rollen om en stelt hij vrolijk de burgemeester de nodige vragen. Sowieso neemt hij graag de touwtjes in handen. “Een foto? Die moeten we voor het schilderij maken. Ga jij even zo staan”, neemt Johan het voortouw. Op dat schilderij het uitzicht zoals dat er uit zou kunnen zien vanuit de voormalig juwelierszaak die op de Grote Markt kijkt. Een plek die ze aan het hart gaat. Ze sluiten de feestdag dan ook graag hier af met een diner in de Draak.

Wilt u andere mensen ontmoeten en samen genieten

Landelijke primeur Meet4Contact

BERGEN OP ZOOM - Vanaf vrijdag 30 mei kan iedereen die het leuk vindt om andere mensen op een spontane manier te ontmoeten, hiervoor terecht bij verschillende café’s en restaurants in Bergen op Zoom. De uitbaters en medewerkers verwelkomen u gastvrij om samen met andere mensen te genieten van een drankje of een etentje. En bij mooi weer kunt u ook gezel-

lig een terrasje pakken. Meet4Contact en de deelnemende horecagelegenheden maken het mogelijk. De volgende organisatie doen vanaf het begin mee: Restaurant Het Spuihuis, Café’t Slik en De Schorre, Restaurant De Hemel, Fletcher Hotel-Restaurant Stadspark, Ristorante Napoli, Café De Markies en vanaf het nieuwe theaterseizoen Theater De Maagd. Stichting Meet4Contact is voortgekomen uit maatschappelijke betrokkenheid. De oprichters zijn Marjan Mijnsbergen, Giel Baaij en Leon van Dorst. Het Coöperatiefonds van Rabobank Markiezaat ondersteunt de stichting als sociaal maatschappelijke organisatie en draagt bij met een financiële impuls. Meet4Contact (M4C) wil het logische ontmoetingsplatform voor persoonlijk contact worden voor iedereen die dit leuk vindt. Alle in aanmerking komende horeca- en vrijetijdsgelegenheden kunnen mee doen als M4C Meeting Point. Het is vanzelfsprekend om via M4C andere mensen op een ongedwongen manier vrijblijvend te ontmoeten waarbij het ontmoeten en samen genieten van bijvoorbeeld een drankje, een etentje of een theatervoorstelling centraal staat. Door het uitgroeien tot een groot en bekend platform wil M4C een positieve bijdrage leveren

aan de verbetering van de kwaliteit van leven van de mensen in steden, in dorpen en op het platteland. Meet4Contact biedt via de website www. meet4contact.nl en in een later stadium via een app een platform aan waar zichtbaar wordt gemaakt dat mensen elkaar in een aangename omgeving kunnen ontmoeten, waar en wanneer zij dat zelf willen. M4C maakt zichtbaar dat je in contact wil treden. Bij een Meet4Contact Meeting Point kan iedereen plaatsnemen of aanschuiven. Mensen die plaatsnemen geven hiermee uitdrukkelijk aan contact met andere mensen op prijs te stellen. Een Meet4Contact Meeting Point is herkenbaar aan de karakteristieke schemerlamp. De exploitant en medewerkers van een deelnemende zaak geven aan welke tafels of ruimtes beschikbaar zijn als Meet4Contact Meeting Point. De klant heeft de keuze om wel of niet deel te nemen. Bergen op Zoom heeft op vrijdag 30 mei de landelijke primeur. Op de website staat vermeld welke organisaties mee doen. Hier worden ook speciale Meet4Contact acties en activiteiten weergegeven. Naast de website www.meet4contact.nl is Meet4Contact ook te bezoeken op Facebook en LinkedIn. PAGINA 16

Vermist 18 mei: Vogel, parkiet, babyblauwe Halsbandparkiet, heeft nog extra voeding nodig, ring Karel Doormanstraat, Bergen op Zoom. 17 mei: Konijn, wit met zwart, hangoren, Mentos, 4 jr., Rijsselbergen, Bergen op Zoom. 1 mei: Poes, schildpad, heeft rode streep over neus, Diva, 3 jr., Bergsebaan, Bergen op Zoom. Gevonden 16 mei: Kat, langharig, wit met zwart, is mager, vacht in de klit, Ten Hovestraat,

Bergen op Zoom. 14 mei: Poes, schildpad met wit met kittens, Bloemendaalseweg, Lepelstraat. Overleden 16 mei: Poes, schildpad, foto bij Amivedi, jong volw., Laan v. Everswaard, Bergen op Zoom. 13 mei: Kitten, cypers grijs met wit, 4 wk., Welle, Bergen op Zoom. Contactpersoon voor Amivedi is Beppie Broker, tel: 088-0064601 of via www. boz@amivedi.com. Op www.amivedi. nl vindt men alle gevonden en vermiste dieren, enkelen met foto.

Theatergroep Honger speelt ‘Ons Dorp’

BERGEN OP ZOOM - “Dit is het verhaal van ons dorp. Een afgelegen plaatsje ingekapseld tussen polders en duinen. Hier eindigt en begint de weg naar de grote stad. De bewoners zijn brave en eerlijke mensen en we houden van ons dorp, en van elkaar.” Op 5-6-7-8 juni speelt Theatergroep Honger ‘Ons Dorp’ in De Loft, de nu nog leegstaande loods aan de Zuidzijde Haven 39 in Bergen op Zoom. ‘Ons Dorp’ is een theaterbewerking van de geruchtmakende film Dogville van Lars von Trier over een geïsoleerd bergdorp waarin de verschijning van de elegante Anna het ingeslapen dorpje wakker schut. Ze blijkt op de vlucht te zijn en zoekt onderdak. Dorpsfilosoof Tom stelt voor haar in de gemeenschap op te nemen. Sommige dorpelingen willen haar wel helpen, andere zijn huiverig voor de mogelijke gevolgen. Hoe meer het geïsoleerde dorp geconfronteerd wordt met de buitenwereld hoe meer tegenstand Anna krijgt. Steeds harder en schaamtelozer maken ze misbruik van de kwetsbaarheid van Anna. ‘Ons Dorp’ is een multimediale voorstelling waarbij live video in het verhaal wordt geïntegreerd. Het publiek wordt voor een keuze gesteld: kan het de harde werkelijkheid aan die zich recht voor hen afspeelt of sluit het de ogen en kijkt naar de gecensureerde versie op het witte doek? Theatergroep Honger onderzoekt de donkere kant die iedereen in zich heeft. Hoe ver kun je gaan onder groepsdruk en waar eindigt

je eigen identiteit en begint die van de groep? De regie is in handen van professioneel regisseur en docent drama Daan Joosen uit Tilburg. Angelo Huige neemt de cameraregie voor zijn rekening. ‘De Loft’ is de voorlopige werknaam voor de nu nog leegstaande loods aan de Zuidzijde Haven 39 in Bergen op Zoom, waar voorheen MinyWorld gevestigd was. De huidige eigenaar Peter Verswijver is momenteel druk bezig de laatste restanten van dit voormalig kinder-speelparadijs te verwijderen. Net als de overige panden van Verswijver (oa Interium en de Melkfabriek) zal ook de ‘De Loft’ gerenoveerd worden tot een eigentijds pand, waarin de sfeer van de oude Suikerfabriek nog duidelijk aanwezig zal zijn. Welke bestemming het pand gaat krijgen blijft nog even een verrassing. De voorstelling bevat schokkende scènes en is te bezoeken vanaf 12 jaar. De locatie is voorzien van sanitair en is rolstoeltoegankelijk. Kijk voor meer informatie op www.theatergroephonger.nl en volg ons via Twitter en Facebook. De voorstellingen op 5-6-7-8 juni starten om 20.00 uur. Kaarten zijn te koop bij VVV de Brabantse Wal en Rookshop de Schelde in Bergen op Zoom. Blijf op de hoogte via www.theatergroephonger.nl, volg ons via Twitter en Facebook en meld je aan voor de nieuwsbrief. Theatergroep Honger bestaat uit Jan Dua, Bart Boschman, Tom van den Bergh, Karen Dekkers, Daan Quaden, Hilde Koopmans, Annebelle Kools en Amke Bogers.


Bedrijfsruimte voor starters www.starters-bedrijfsruimte.nl Stoffering E.F. de Bruijn Boutershemstraat 1 BoZ â&#x20AC;&#x201C; tel. 23 77 60 www.stofferingdebruijn.nl

Alles in huis voor de doe-het-zelf-stoffeerder â&#x17E;¤ Lijmspray

www.garageboxentehuur.NU Bergen op Zoom/ Zevenbergschen Hoek 0164-687235

Unileder Henk van Rooijen

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Leer en kunstleerreparaties ook kleurherstel voor kaal of verkleurd leer REPARATIES KLEURENSERVICE VERNIEUWEN * brandgaatjes * kussens opvullen * nieuwe kuipen * knopen en ritsen * delen vervangen * reiniging * kattenkrabbels * kleurverandering * scheuren/naden * winkelhaken * onderhoudsmiddelen * kleurherstellen Vervangt versleten delen in stoelen en banken in dezelfde kleur

DE SCHANS TUINSCHERMEN betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl

UNILEDER Henk van Rooijen Bergen op Zoom Tel. 0164-235228

GROOT assortim ent in maten

Dames, heren en kinderkleding

Merken voor jong en oud

â&#x153;

De nieuwe voorjaarsc ollectie is binnen!!

â&#x153;

Bel geheel vrijblijvend voor het hoogste bod met...

==+DYHQ %HUJHQRS=RRP  ZZZEURHNHQSDOHLVQO

Kom vrijblijvend binnenlopen

DE VOORDELEN: Â&#x2021; geen makelaarskosten Â&#x2021; geen verkoop-stress Â&#x2021; geen dubbele woonlasten Â&#x2021; snelle afwikkeling Â&#x2021; geen ontbindende voorwaarden Â&#x2021; ook als uw woning al te koop staat

â&#x153;

UW WONING DIRECT EN ZONDER Z ORGEN VERKOPEN?

â&#x153;

Bagro Vastgoed Oostvoorstraat 25 Dinteloord info@bagrovastgoed.nl

0167 522622

Â&#x2021;*HLVKD Â&#x2021;<$<$ Â&#x2021;/7% Â&#x2021;/HH Â&#x2021;$QQD6FRWW Â&#x2021;(QMR\ Â&#x2021;%UDPV3DULV Â&#x2021;:UDQJOHU Â&#x2021;,&+, Â&#x2021;/7%MHDQV Â&#x2021;,WV1RL]H Â&#x2021;&DUVMHDQV Â&#x2021;6FRWFK Â&#x2021;6X]\4 Â&#x2021;$QJHOV Â&#x2021;7UDPRQWDQD Â&#x2021;%\RXQJ Â&#x2021;'RGJHUV Â&#x2021;+DWWULF Â&#x2021;2R]RR

inloop

Bagro Vastgo ed koopt uw hu is! www.bagrov

â&#x153;

astgoed.nl

Bergen op Zodeom n) (alle rechtsgebie Elke donderdag r 16.00 -18.00 uu

â&#x153;

Op zoek naar echte rust?? Chaletparc de Uitwijk heeft het!!! Hier worden luxe vrijstaande Top Totaal chalets geplaatst, nu tot wel 70 m2 vloeroppervlak, welke het gehele jaar door voor recreatieve doeleinden gebruikt mogen worden. Het parc gelegen nabij jachthaven â&#x20AC;&#x153;de Schapenputâ&#x20AC;? beschikt over ruime landelijk gelegen kavels voorzien van alle comfort (nog enkele kavels bij vijvers beschikbaar). 20 minuten van Rotterdam en 10 min v.a. â&#x20AC;&#x2DC;t Grevelingenstrand. Bezoekadres: Heensedijk 77A

tis Gra spreekuur

Financiering mogelijk.

OPEN DAG 25 mei a.s. vanaf 13 uur ***** Let op: NIEUW SHOWMODEL *****

Meer info: Fam. v. Nieuwenhuyzen +31167-560000 www.de-uitwijk.nl of neem contact op met onze Top Totaal-vertegenwoordiger J.K. Bekius GSM +31658977991.

Dorpsweg 136, 4655 AH de Heen (Steenbergen) Tevens heeft onze camping nog enkele seizoensplaatsen beschikbaar!

Als u het slachtoffer geworden bent van een verkeersof arbeidsongeval of van een medische fout, en daarbij letselschade heeft opgelopen, heeft dit vaak grote financiĂŤle gevolgen. Wij helpen u graag bij het verhalen van uw schade en zullen uw belangen behartigen om een snelle en correcte afwikkeling te bereiken. Wij nemen u daarbij al die extra zorg, waar u niet op zit te wachten, uit handen.

info@vqh.nl www.vqh.nl

Vestiging Bergen op Zoom Stationsstraat 26 4611 CD Bergen op Zoom T 0164 -745 030

TE HUUR

GARAGEBOX HALSTEREN GAGELWEG Ook geschikt voor tijdelijke opslag Info GSM 06-14360536

Letselschade Bij volledige aansprakelijkheid van de tegenpartij is onze inschakeling kosteloos voor u. Ook kunnen we afspraken maken op basis van No Cure No Pay. Voor verdere informatie kunt u vrijblijvend contact opnemen met: Mr E. Heidema of Mr P.E. Schuchmann-Mooijman.

Vestiging Oud-Beijerland West-Voorstraat 1 3262 JP Oud-Beijerland T 0186 -614 477

TE HUUR GARAGEBOX Boerhaaveplein Tel. 0174-295774 06-54292177

Vestiging Vlaardingen Koningin Wilhelminahaven 3134 KE Vlaardingen T 010 -43 42 886

Infra & verhuur

PAARDENBAKKEN, STAL- EN MONTAGEWERK Tel. 0165 303332

www.vanewouw.nl


Coen Moulijn Memorial Cup

Samen in de Regio en ROC op zoek naar uitdaging

MOC’17 F-team maakt indruk op Memorial Cup

Het F-team dat indruk maakte in Rotterdam.

BERGEN OP ZOOM - Zaterdag 17 mei speelde een F-combinatieteam van MOC’17 op de Coen Moulijn Memorial Cup bij XerxesDZB in Rotterdam. Dit F-toernooi ter nagedachtenis aan Coen Moulijn wordt jaarlijks door XerxesDZB en Feyenoord georganiseerd. 64 F-teams doen hier aan mee. Het MOC’17-team bestond uit Merijn, Yassin, Willem, Senna (allen F1), Tijn, Tim, Ramon, Thomas (allen F2), Anthony (F5) en MOC’17’s nieuwe aanwinst Amine. MOC’17 was ingedeeld in een zeer sterke poule. De eerste wedstrijd tegen DSC F1. MOC’17 speelde voor het eerst in deze samenstelling, maar dat was niet te zien. Al na 2 minuten scoorde Ramon. MOC’17 speelde goed samen en liep via doelpunten van Senna, Amine en 2x Yassin uit naar een 5-0 overwinning.

De 2e wedstrijd tegen Rijnsburgse Boys F1. Na een communicatiefout kwam MOC’17 met 1-0 achter. MOC’17 bleef jagen op de 1-1, die in de laatste minuut viel. De uitslagen bleven niet onopgemerkt. Het team van Balcontrole Academy kwam vanaf nu de wedstrijden van MOC’17 bezoeken. Balcontrole Academy is een voetbalschool uit Amsterdam waarvan diverse spelertjes ieder jaar doorstromen naar Ajax, PSV, Feyenoord. Later die dag zouden zij onze tegenstander zijn. De 3e wedstrijd tegen Soccerplus SA, een voetbalschool uit Rotterdam en al jaren opleidingspartner van Sparta. MOC’17 startte voortvarend en al in de 1e minuut scoorde Ramon 1-0. De Rotterdammers hadden niks in te brengen. Na 10 minuten 2-0. De 4e wedstrijd tegen Wieldrecht. MOC’17 speelde matig. Er kwamen wat kansjes,

maar gescoord werd er niet. En dan is maar een voetbalwet, ook bij de F’jes! Door een onachtzaamheid op het middenveld kwam MOC’17 met 1-0 achter, de 2-0 volgde snel en de 3-0 viel net voor tijd. De volgende wedstrijd was tegen Balcontrole Academy. Een balvaardig technisch team dat het fysieke ook niet schuwde. MOC’17 begon fel. De eerste duels werden gewonnen, wat al snel tot irritaties leidde bij de Amsterdammers. MOC’17 kreeg enkele kansjes, maar het lukte niet te scoren. Een 0-0 zou het hoogst haalbare zijn en lange tijd zat dit erin. Uiteindelijk viel de 0-1. Vlak voor tijd werd het nog 0-2. De volgende wedstrijd tegen ‘t Zand uit Tilburg. Door het goede verdedigen van Willem, Thomas, Senna en Tim en door de reddingen van Tijn bleef MOC’17 in de race. MOC’17 kreeg in de gaten dat ze deze wedstrijd kon winnen. MOC’17 werd sterker en kansen volgden direct. Helaas lukte het Amine, Ramon, Yassin, Anthony en Merijn niet te scoren en bleef het 0-0. De laatste wedstrijd tegen Quick Boys F1, de winnaar van vorig jaar. Halverwege de wedstrijd scoorde MOC’17. Amine zette goed door tegen de Quick Boys verdedigers, won de bal en kwam alleen voor het doel: 1-0. MOC’17 bleef goed spelen en was Quick Boys duidelijk de baas. Dit tot grote frustratie van Quick Boys, omdat zij moesten winnen om de 8e finales te halen. MOC’17 hield knap stand en speelde haar beste wedstrijd van het toernooi. Na het fluitsignaal vierden de MOC’17-spelers uitbundig hun overwinning op het veld! Uiteindelijk werd MOC’17 knap 4e in de poule. Al met al een leuk, sterk bezet toernooi, mooie en goede wedstrijden en MOC’17spelers die boven zichzelf uitstegen. Dat belooft wat voor volgend seizoen!

FC Bergen start met zaterdag team BERGEN OP ZOOM - De organisatie van het nieuw op te richten zaterdag 1 team zit al goed op schema. FC Bergen heeft duidelijke ambities om de komende jaren goede resultaten te boeken met het nieuwe vlaggeschip van de zaterdag. Een ieder is daarom welkom en kan zich aanmelden als lid en krijgt zeker een kans. Bij belangstelling kunt zich melden in de kantine of stuur een mail naar rolf.wilting@sgs.com. Open trainingen Vanaf heden organiseert de jeugd van FC Bergen weer open trai-

ningen. Dit doen we op de trainingsavonden van onze teams. Wanneer uw zoon of dochter dus wilt gaan voetballen dan kunnen ze op deze avonden dus kennis maken met het voetbal en de club FC Bergen. Voor meer informatie kunt u terecht bij: Michiel Wilting: mrwilting@hotmail.com of Rembrandt v. Rijn: rembrandtzelf@gmail.com. Zij kunnen u alle informatie geven en zullen dan ook zorgen dat de trainers geïnformeerd zijn. voor komend seizoen is er volop ruimte voor nieuwe spelers. We starten met 5 F-teams maar in elk team is ruimte voor meer spelers. Dus schroom niet en kom naar Sportpark de Markiezaten en laat uw kind pref trainen bij FC Bergen.

Alexander Eulenpes ch en Niels van Vliet winnen de tafeltennis-duocup

Remmerswaal Accountants Duocup BERGEN OP ZOOM - Op 1 team na bestonden alle teams die nog kans maakten op de Remmerswaal Accountants Duocup volledig uit ODTspelers. Deze ODT-spelers hadden dan ook nog het voordeel dat de finales werden gespeeld in hun vertrouwde ODT-zaal aan het Red Band sportpark in Roosendaal. Prinsenbeek Eagles was het enige nietODT team in deze strijd om de plaatsen 1 tot en met 4 bestond uit Alexander Eulenpesch en Niels van Vliet. Zij mochten starten tegen De Soethoudtjes bestaande uit Arno de Legé en Joery Sebrechts. Alexander en Arno zorgden voor een zeer enerverende openingspartij waarin Alexander via 21-19 de leiding nam. Arno knokte zich fraai terug en pakte de tweede game met 17-21. In de beslissende derde game wist Alexander een redelijke voorsprong op te bouwen die niet meer uithanden werd gegeven. Niels zorgde voor een 2-0 voorsprong voor Prinsenbeek Eagles door ijzig kalm te blijven tegen Joery en met 21-13 en 22-20 de partij naar zich toe te trekken. De eerste game

in de dubbel was opnieuw voor Alexander / Niels. Toch gaven Joery en Arno zich niet gewonnen; de tweede game wisten zij met 21-23 naar zich toe te trekken. Zou dit het keerpunt in de totale partij worden ? Nee dus, Niels en Alexander wonnen de derde game en kwamen daarmee als team op een Beslissende 3-0 voorsprong. Ook de partij tussen de beide ODT-teams “Doe Es Iets” met Wim Pelders en Peter van Dissel en TD De Velletjes met Johan van Batenburg en Mike Couwenbergh eindigde in 3-0. Mike won zijn eerste partij in 3 games van Peter, Johan was in 2 games de baas over Wim en de dubbel bleek ook nu al beslissend. Net als in de partij tussen de Prinsenbeek Eagles en De Soethoudtjes was er ook hier een derde game nodig, die eindigde in het voordeel van het team dat op voorsprong stond. De echte finale ging vervolgens tussen Prinsenbeek Eagles en TD De Velletjes. Alexander en Mike wonnen beiden een game, zodat al direct een derde game nodig was. In de verlenging daarvan pakte Alexander de winst. Johan was niet opgewassen tegen Niels waardoor een 2-0 tussenstand ontstond. In de dubbel waren

Niels en Alexander heer en meester. Daarmee kwam een 3-0 eindstand op het scorebord en waren Niels en Alexander voor het eerst de winnaars van de Remmerswaal Accountants duocup. De Soethoudtjes wonnen vrij overtuigend met 3-0 de strijd om het brons. De volledige uitslag van de Remmerswaal finalegroep: 1 Prinsenbeek Eagles / Alexander Eulenpesch, Niels van Vliet; 2 TD De Velletjes / Mike Couwenbergh, Johan van Batenburg; 3 De Soethoudtjes / Arno de Legé, Yoeri Sebrechts (inv); 4 Doe es iets / Peter van Dissel, Wim Pelders; 5 De Postmaatjes / Cyril Postma, Folke Bouma; 6 De Leurse Turfkes / Gerard Fransen, Mari Aartsen; 7 De 2 J’s / Jan Maas, Jos Walravens (inv); 8 Bernardus Boys / Rob Kraus, Jan Paul Niesert; 9 Toch Gebeurd / Yoeri Sebrechts, Fred van Crugten; 10 Withagen / Edwin Withagen, Jeffry Withagen; 11 Nieuw Team / Jos Walravens, Ad Koevoets; 12 BMW / Corina van Eekelen, Ben Jacobis; 13 De Aadjes / Ad Kop, Frans Roos; 14 Moes Boys / Jan van der Stap, Hans Mossel; 15 Lemon & Orange / Rody Hulleman, Jordi Koolen; 16 De Kappers / Jan van Zundert, Ad Veraart. PAGINA 18

BERGEN OP ZOOM - Het Kellebeek College NOVA start volgend schooljaar met een nieuw concept, het huidige programma wordt aangepast en daarvoor zijn zij op zoek naar uitdagende leerprojecten. Om te zorgen voor een uitdagende leeromgeving voor haar leerlingen, heeft het Kellebeek College NOVA Samen in de Regio benaderd. De intermediair is binnen haar netwerk op zoek gegaan naar partners die projecten kunnen lanceren voor de leerlingen van het Kellebeek College. Op 17

mei was de eerste brainstormsessie met maatschappelijke organisaties, welke direct heeft geleid tot goede ideeën, maar ook direct resultaat opleverden. Tevens worden er verdere afspraken gemaakt om het programma voor volgend schooljaar verder vorm te geven. Deze manier van leren levert een win-win situatie op voor beide partijen. 16 juni is er wederom een bijeenkomst bij Kellebeek College, waarvoor bedrijven en organisaties die willen meewerken aan dit concept zich kunnen opgeven bij Samen in de Regio, 0164707510 of info@sameninderegio.nl

Wedstrijdzwemmen

Kimberly start op Brabantse Kampioenschappen BERGEN OP ZOOM - 17 en 18 mei was in het Pieter van de Hoogenband zwemstadion het eerste weekend van de Brabantse Zomerkampioenschappen. Goud was er voor Sebastiaan Broere op 50m vrij en 100m rugslag, Coen de Bruijn op de 200m schoolslag en Nienke Jonk op 50 en 100m vlinderslag, Zilver was er voor Coen de Bruijn op 50m vrij, Ook Cedric Broere haalde dat op deze afstand. Roos Englebert haalde zilver op 200m en 200m vrij en 50m vlinder en Nienke Jonk op 200m rug. Brons was er voor Paul Koster en Cedric Broere op 100m vrij, Bas de

Bruijn op 200m schoolslag, Eva van Ginneken op 200m en 400m vrije 100m vlinderslag, Senna Lindenberg op de 200m vrije en 100m schoolslag, Laura van Dijke op 50m en 100m schoolslag, Roos Englebert op 100m vlinder- en 200m rugslag. Ceylan Dursun haalde brons op de 200m rugslag, Valesca van den Bogert zwom naar de derde plek op de 100m vlinderslag. Er was ook brons voor de dames, 4 x 100m wisselslag Jeugd 2 (Eva, Senna, Christel Brugmans en Laura) en de heren 4 x 100m vrije slag (Coen, Bas, Paul en Jan van Opstal). Prestaties Bergse zwemmers: Kimberley Bernaards kwam aan de start op de 50m vlinderslag. www.zpv-hieronymus.com

Huldigingswedstrijd FC Bergen 1 tegen Bergse selectie BERGEN OP ZOOM - Vrijdag 30 mei speelt de kersverse kampioen FC Bergen een huldigingswedstrijd tegen een Bergs sterrenteam. De wedstrijd begint om 20.00 uur. De Bergse selectie bestaat uit: Jeffrey Vendrig, Paolo Fortunati, Nikai Derwort, Max Geers, Nicky Nuijtemans, Rob en Bart Dietvorst (allen Dosko) Robin Hansler (Halsteren) Noel van Kaam (VVC) John Schot (Heerjansdam) Roland en Stephan de Leeuw (FC Bergen).

Gastspeler is Melvin de Leeuw spelend voor Ross County in de Schotse Premier League. Melvin begon zijn voetbalcarrière in de jeugd bij FC Bergen en speelde daarna onder andere voor RBC en werd kampioen in de Jupiler League met Cambuur Leeuwarden. Als FC Bergen zijn we trots dat een van onze grootste talenten nog altijd een speciale band met FC Bergen heeft. We hopen op veel steun en belangstelling van de supporters, dat kunnen de jongens wel gebruiken tegen deze Bergse Toppers.

BRIDGE BRIDGECLUB BRIDGE BETER Uitslag 19 mei (eerste ronde zomercompetitie): 1. Paul Luyten en Corine Withagen 71,53%; 2. Conny Hertogs en Jaap Dekker 59,38%; 3. Hans Graafmans en Willem Hesling 54,86%. Bridge Beter speelt op maandagavond in d’Honneur. Info bij Paul Luyten, tel. 06.14677493. BRIDGECLUB UP EN DOWN Uitslag zomercompetitie: 1. Joke v.d. Linden-Jant v.d. velden 66.96%, 2. Wil Hagenaars-Truus Verbraak 62.92%, 3. Ton Venne-Corry Riekwel 56.83%, 4. Joke Claes-Rachel Wullfaert 54.33%, 5. Diny Hagenaars-Corry Stoffels 54.08%. Zij bridgen iedere dinsdagmiddag in zaal Rozenoord. Iedereen is welkom, ook niet-leden. Graag om 13.15 uur aanwezig om in te schrijven. BC ALERT Uitslag woensdag 21 mei: 1. Anne-Marie v.d. Beemt-Riet van Dijk 64,19%, 2. RietAd Goense 57,31%, 3. Riet-Gerard Withagen 54,06%, 4. Riet van Overveld-Wil Becht 53,80%, 5. An van Mil-Zus Keij 53,80%. BC Alert speelt op de woensdagmiddag in de Zoomflat. Info: Herman Albers, tel. 0634304546. BC FOUR ACES Uitslag dinsdagavond 20 mei: 1. dms. Hilda van Dorsselaer-Jo Rekkers 70.83%, 2. mevr. Jennie Swaanen-dhr. Jan Deusing 69.79%, 3. dms. Jo Brouwers-Geerlings-Adje van Loon 56.25%, 4. dhrn. Chris Blankers-Jac Kil 55.00%, 5 dhrn. Joep Matthijssen-Peter Jansens 54.51%. BC DE WITTENHORST Uitslag woensdagmiddag 21 mei: 1. epr. Ria-Mat Schepers 70.92%, 2. epr. RietjeGiel Meeuwisse 61.42%, 3. dhrn. Jan v.d. Gaag-Wim Matthijssen 58.75%, 4. mevr. Joke Buuron-dhr. Ton Thijssen 53.42%, 5. dms. Wil v.d. Molen-Ans Bakx 53.17%. W.B.M Familyland 19 mei, A-lijn: 1. P. Mattheussens-E. Jansma 65,42%, 2.echtpaar Sebrechts 57,50%, 3. G. Tamboer-A. Seip 56,25%. B-lijn: 1. echtpaar Kuijper 64,50%, 2. echtpaar Cuypers 55,83%, 3-4. plaats gedeeld: M. de Boer-S. Fontein 55,00%, W. Emke-H. Eijkhout 55,00%.


DeTelefoonReparatieWinkel.nl

Voor ons administratie- en advieskantoor, Mediair Zakelijke Diensten in Roosendaal, zijn wij op zoek naar uitbreiding van ons team.

 De goedkoopste van Nederland  Telefoon-reparatie klaar in 30 min  Parkeren voor de deur

WIJ ZOEKEN EEN

 3 Maanden garantie

ASSISTENT-ACCOUNTANT

 Haal- en brengservice

(M/V)

WPPSNJOJNBBMVVSQFSXFFL

Schoudee 17, 4617 NH te Bergen op Zoom | T. 0648355003

De werkzaamheden zijn onder andere: tWFSXFSLFOWBOBENJOJTUSBUJFT tPQTUFMMFOWBOKBBSDJKGFST tWFS[PSHFOBBOHJGUFOJOLPNTUFOFOWFOOPPUTDIBQTCFMBTUJOH tMPPOBENJOJTUSBUJF Blauwehandstraat 3 4611 RK Bergen op Zoom Tel. 0164-743100 www.bloemenshopmarjanneke.nl info@bloemenshopmarjanneke.nl

Ervaring is gewenst.

tuincentrum

Spreekt deze functie je aan, stuur dan je sollicitatiebrief met cv aan Stefan Ermen, bij voorkeur per mail naar:

Moerkant

info@mediairzakelijkediensten.nl

In BelgiĂŤ nog steeds echt sterke Het goedkoopst in container-verhuur Prijzen zijn incl. BTW

6 m3 Container voor :

- bouw en sloopafval â&#x201A;Ź 230,- puin â&#x201A;Ź 115,- A-B hout â&#x201A;Ź 110,-

Bespaar snel en installeer onze app via www.euromilieu.nl 6WUXLNKHLÂ&#x2021;9&6SUXQGHO 7HO

Jan Jochems HANDEL

EN

TRANSPORT

Tuinman â&#x20AC;&#x201C; Stratenmaker nodig! Voor al uw TUINWERKZAAMHEDEN. Íť>>^KKZdE^dZd/E'E ÍťKW,K'EÍť^,KKED<E ÍťsKKZÍłEE:Z^hZdE ÍťKEZ,KhÍť^EK/E Íťt/:<hEEEKK<sKKZ>> DdZ/>EKZ'E Íť&sKZsE,dsh/> Íťh/>/:<WZ/:^KW's Íť'ZEd/KW>KE^tZ< ÍťKEZ,Kh>sE& ÎŚĎŻĎŹÍ&#x2022;ͲWZDE GRATIS PRIJSOPGAVE AAN HUIS

Frans Klaver, 0165-744 140

ONKRUID BESTRIJDINGSMIDDELEN

ADMINISTRATIES > JAARREKENINGEN > FISCALE ADVISERING > BELASTINGAANGIFTEN 7 JKGIVJ[FOCFS Ht"+3PPTFOEBBMtwww.mediair zakelijkediensten.nl ADMINISTRATIE & BELASTINGADVIES

(1 behandeling per jaar volstaat)

Betonarbeiders Brecht (BelgiĂŤ)

31% KORTING OP ALLE PLANTEN

Elke zondag open! Maand mei ALTIJD OPEN, ook op maandag

Ook voor al uw diverse spuitwerkzaamheden

2 km van de kerk van Huijbergen Moerkantsebaan 180 - 182 2910 Essen - BelgiĂŤ Tel. 0032 - 3 667 50 55

Schuurakker 11B 4705 RJ Roosendaal Tel : 0165 - 327226 www.deltaautoschadeherstel.nl M : 06 - 44365675 info@deltaautoschadeherstel.nl

Open van 9.00 - 18.00 uur Zondag 10.00 - 16.00 uur

Wij zoeken ervaren en gemotiveerde betonbekisters voor kelderbouw en specialisten voor storten en vlinderen betonvloeren. Voor Alfa Beton in Brecht (B). Â&#x2021; Ervaring vereist Â&#x2021; Vrachtwagenrijbewijs C en ervaring met mobiel kraanwerk/ betonpomp pluspunt. Mail: info@alfabetonvloeren.be Telefoon: +32 47 49 69 040

TE KOOP:

Bestratingsmaterialen en sierkeien, speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers. Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

G A D P M U D L E G TE van NEDERLAND

De grootste

VERHUUR:

Afvalcontainers

van 6 m3 tot 40 m3 Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

ZONDAG 25 MEI VAN 10.00 TOT 15.00 UUR

TEGELDUMPDAG.NL v. a . â&#x201A;Ź 5,Showroom geopend van 11.00 - 16.00 Gastelseweg 96 Roosendaal

BADKAMERS - TEGELS - AFBOUWMATERIALEN

Henny de Groen Gastelseweg 208 4704 RT Roosendaal 06 5703 5772 Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan!

DIRECT AFREKENEN EN MEENEMEN NIEUWE CV-COMBI KETEL?

BESPAAR DIRECT OP UW ENERGIEREKENING!

ZONNEPANELEN Door Vigar geĂŻnstalleerd van het dak tot in de meterkast!

SUNRISE ZONNEPANELEN 260 WATTPIEK

HOUD

ONDER HUUR LEASE

j Ook voor u hebben wi sing! los op re lba taa be n ee

De ecoTEC plus, het meest efficiĂŤnte toestel van VAILLANT

KOOP

U huurt al een hr-ketel voor minder dan 1 euro per dag!

Paneel kleur geheel BLACK. Nu BTW teruggaaf mogelijk op aanschaf en installatie. BEZOEK ONZE WEBSITE VOOR DIVERSE INSTALLATIE WERKEN PV PANELEN.

UĂ&#x160;6 ,11,Ă&#x160; UĂ&#x160; 8 - Ă&#x160;

UĂ&#x160;6 ,""* UĂ&#x160;" ,"1

VAN VERWARMINGS- EN WARMWATERTOESTELLEN

DOMINĂ&#x2030;STRAAT 3 - 4701 JC ROOSENDAAL - TEL 0165 - 53 64 04

BEZOEK ONZE VERNIEUWDE WEBSITE: WWW.VIGAR.NL


ZONDAG

I N U J 1 M / T I E 29 M

GRATIS

Eerste weekend van de maand Altijd iets te doen in Bergen op Zoom!

a p o r u E a t s e Fi ; a p o r u E a t s ie F s n e d j i t n e k k e d t n o ! n a e p o n r u E l e e Proeve h it u n e t c u d o r p k e e r t s uu r t e 0 .0 m 19 t t o k t r 0 a .0 dĂŠ m juni: 10 1 . r u u 0 0 1. 2 t o 10.00 t

g a d n o z p o Ko

i: 29 t/m 31 me

www.aangenaambergenopzoom.nl

Dbozz 20140525