Page 1

ThUIS IN DE REGIO

WEEKENDEDITIE

B E R G E N

O P

Z O O M S E

o p l ag e :

27 JANUARI 2013 WEEK 4

Uitgeverij

en west-brabant:

de

bode

actualiteit

29.800

tota l e o p l ag e z e e l a n d

bv

I

Postbus

22,

4880

onroerend goed

AA

auto’s

Zundert

I

Te l .

076

599

sport

LIEVEVROUWEPAROChIE SLUIT TWEE VAN VIER KERKEN

8 111

kerkelijk nieuws

AANBESTEDINGEN LEVEREN WINST VOOR SAMENLEVING OP

I

480.000

www.internetbode.nl vacatures

Uw communicatie adviseur!

Strijdbare ruud dinsdag overleden

Garage gladder door nieuwe coating

BERGEN OP ZOOM - Een week na zijn openhartige interview in de Bergen op Zoomse Bode is tweeëndertigjarige Ruud, beter bekend als Miss Teddy, dinsdagavond om 23.45 uur overleden. Dat hebben zijn vrienden laten weten via Facebook. “Ruud heeft zijn strijd dapper gestreden en gezien de slechte omstandigheden van de laatste dagen, kan hij nu de rust krijgen die hij verdient.” Zijn vrienden geven echter nog altijd gehoor aan Ruuds laatste wens: één miljoen euro ophalen voor KWF Kankerbestrijding op 30 juli, de dag dat hij dertig zou worden. De Bergse actie is te vinden op www.facebook.com/#!/LandelijkeKwfStuntRegioBergenOpZoom

BERGEN OP ZOOM - De gladheid in de parkeergarage Achter de Grote Markt eind vorig jaar werd veroorzaakt doordat de rijbaan voortaan is voorzien van een coatinglaag. Dat antwoordt het college nadat Lijst Linssen vragen had gesteld over de veiligheid van de garage. Het aanbrengen van de coating was noodzakelijk, omdat men daarvoor op ruw beton reed. “De coating moest de eerste dagen goed uitharden. In verband met het regenachtige weer heeft dat geleid tot een gladdere vloer dan normaal het geval is”, verklaart het college. Het gemeentebestuur heeft Parkeerbeheer opgedragen om de vloer zoveel mogelijk te dweilen om gladheid te voorkomen.

W E E K B L A D

Schaatstocht binnenschelde

dode bomen A4 nog niet vervangen

BERGEN OP ZOOM - Afgelopen zaterdag werd de schaatstocht verreden op de Bergse binnenschelde. Toen de ijsmeesters van stichting ijspret Bergen op Zoom op woensdag gingen kijken, bleek het ijs acht centimeter dik te zijn. Vervolgens werd een baan uitgezet van ongeveer zes kilometer lang door het ijs sneeuwvrij te maken. Op de plaatsen waar de sneeuw weggehaald is, groeit het ijs ook sneller. Bij de stempelposten kon een kaart worden gehaald. Zodra deze kaart vol was, kreeg men een gedenkteken in ontvangst. Na zondag zal de temperatuur omhoog gaan is de kans groot dat er voorlopig niet meer geschaatst kan worden.

BERGEN OP ZOOM - De dode bomen die langs de A4 staan zijn nog steeds niet vervangen. Dit laat Yvonne Kammeijer, fractievoorzitter van de D66 via een brief weten. In juni 2012 had ze al aangegeven dat zo’n 175 van de 200 bomen langs de betreffende weg dood waren. Volgens haar hecht de D66 net als het college aan een hoogwaardige entree van de stad en hoort daarbij het nodige groen langs de nieuwe A4. Volgens de politicus heeft de wethouder laten weten dat er contact is geweest met Rijkswaterstaat. De bomen zouden worden vervangen en er zou voor gezorgd worden dat de nieuwe bomen zouden blijven leven.

Aanmelden evenementenkalender BERGEN OP ZOOM - Mensen kunnen nog steeds hun evenement aanmelden voor de evenementenkalender van de gemeente Bergen op Zoom. In deze kalender zijn alle grote buitenevenementen opgenomen. De lijst is opgesteld aan de hand van aanmeldingen die organisatoren voor 16 november konden indienen. De gemeente laat weten dat evenementen die de komende maanden worden aangemeld, alsnog worden opgenomen in de kalender. De meest recente versie van de kalender is te raadplegen op www.bergenopzoom.nl. De gemeente wil met deze kalender de bewoners tijdig op de hoogte brengen van grote buitenevenementen in 2013.

d66: ‘Geen boete als automaat niet werkt’ BERGEN OP ZOOM - Als het aan D66 ligt, moet de gemeente Bergen op Zoom geen parkeerboetes innen als de parkeerautomaten dienst weigeren. Volgens fractievoorzitter Yvonne Kammeijer is dat op dit moment het geval in de zijstraten van het Bolwerk, waar nog een aantal oude parkeerautomaten staan die door de kou niet naar behoren werken. “Zolang er ondeugdelijke parkeermeters staan, er niet bekeurd moet worden. Het is al erg genoeg dat klanten van hot naar her worden gestuurd in hun vergeefse pogingen toch maar een parkeerbonnetje te scoren. Dit parkeerbeleid kan schadelijk zijn voor onze binnenstad”, meent ze.

BERGEN OP ZOOM - Vastenavend in Bergen Voor de VVD is het M IenDsneeuw. D EHetLzijnBdezeUdagen R G S Eop Zoom & de meest V E besproken E R Sonderwerpen. E samenvallen van het winterweer met het leutfeest zelfs reden om vragen te stellen. Want speelt de gladheidsbestrijdin van de gemeente wel in op grote groepen dweilers in de sneeuw? Dat leut en sneeuw best samengaan, getuigt deze lezersfoto van mevrouw Liefbroer.

Gebruikers vooral tevreden over hulp in huishouden en contact gemeente

dikke voldoende voor wmo berGen op ZooM - de overgrote meerderheid van de mensen die in 2011 gebruik hebben gemaakt van de voorzieningen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn daar erg tevreden over. dat blijkt uit een klanttevredenheidsonderzoek over de Wmo, waarvan de resultaten deze week bekend zijn gemaakt. de gebruikers zijn vooral te spreken over de behandeling van hun aanvraag en de hulp in de huishouding. Als het gaat om de deeltaxi en de servicedienst zien zij echter nog wel enkele verbeterpunten. DOOR RIA VAN MEIR Het is de derde keer dat de gemeente een tevredenheidsonderzoek heeft laten uitvoeren naar het gebruik van de Wmo. In augustus 2012 zijn 136 mensen telefonisch gevraagd over hun ervaringen rond de dienstverlening van de ondersteuningswet in het jaar 2011. Zij zijn over het algemeen erg tevreden over de dienstverlening. Vooral de hulp in de huishouding kan op veel waardering rekenen. De kwaliteit van het schoonmaken en het contact met de hulp wordt door respectievelijk 93 en 98 procent als erg t h u prettig i ervaren. De bewoners hebben veelal met dezelfde hulp te maken. Twee op de drie geeft dan ook aan het jammer te vinden als er steeds wisselende gezichten over

de vloer komen. De gebruikers van de Wmo zijn doorgaans ook goed te spreken over de afhandeling van hun aanvraag. Vooral het contact met de gemeente is in vergelijking met de jaren 2009 en 2010 flink verbeterd en kan nu van alle ondervraagden de goedkeuring krijgen. Daarnaast wisten mensen ook de weg naar Vraagwijzer te vinden. W Ebeter E K B L A D

hooguit acht procent. De servicedienst voor het onderhoud van bijvoorbeeld een rolstoel of een scootmobiel blijkt eveneens nog ruimte voor verbetering te hebben. Mensen, waarbij de aanvraag niet gehonoreerd werd, konden in 2011 (75 procent) veelal begrip opbrengen voor dat besluit tegenover een jaar eerder (57 procent).

deeltaxi Wat kritischer zijn de klanten over het gebruik van de Deeltaxi, dat volgens dertig procent van de gebruikers nog te wenssen overlaat. i nNegentiend procent e geeftr ook aan dat het gebruik van de Deeltaxi niet helpt bij het langer zelfstandig kunnen blijven wonen, het hoofddoel van de Wmo. Bij andere voorzieningen is dat

trots Wethouder Arjan van der Weegen is tevreden met de resultaten. “Ik denk dat we heel trots mogen zijn dat ondanks de bezuinigingen e g i deodienstverlening goed op orde is en zelfs op bepaalde punten verbeterd is. Uiteraard zijn er enkele verbeterpunten, waar we het komende jaar aan zullen werken”, belooft hij.

.....voor het laatste actuele lokale nieuws..... kijk op WWW.internetbode.nl

Uniek dansproject voor jong en oud BERGEN OP ZOOM - ‘De stilte’ is op zoek naar enthousiaste deelnemers van boven de 60 jaar voor een dansproject met jongeren. Het project JO! (Jong & Oud) brengt ouderen en jongeren samen met moderne dans als bindmiddel. Deelname aan het project is gratis en danservaring is niet vereist. Geinteresseerden die meer informatie willen over het project of mee willen doen, kunnen zich aanmelden voor de koffiemiddag in maart door een mail te sturen naar info@destille.nl of te bellen naar 076-5138125. Het project is een onderdeel van een educatieprogramma wat wordt aangeboden bij ‘t Rijks. De leefwereld van ouderen staat in het project centraal.

intercityverbinding naar Antwerpen BERGEN OP ZOOM - Spoorwegvervoerder NMBS gaat intercity’s laten rijden tussen Antwerpen en Roosendaal. De intercity dient als alternatief voor de hogesnelheidstrein Fyra die door aanhoudende problemen uit de dienstregeling is gehaald. Meerdere wagons van de Fyra zijn door sneeuw en ijs zwaar beschadigd geraakt. Ook daarvoor waren er al problemen met de hogesnelheidstrein. Begin december werd de Beneluxtrein tussen Amsterdam en Brussel opgeheven, waardoor Roosendaal alleen nog een stoptreinverbinding heeft met Antwerpen. Die zit sinds de opheffing van de Beneluxtrein overvol waardoor de NMBS al extra treinstellen inzet.


Boutershemstraat 54-56, Bergen op Zoom Tel.: 0164-244892 (volop parkeergelegenheid nabij brandweerkazerne)

www.bergsedumphal.nl

2000m2 kijk en koopplezier! Voor groot en klein

Solex jassen

In verschillende kleuren

Beenwarmers en handschoenen

Groot assortiment

Vanaf maat 74

Pruiken

Kinder Narrenpakje

Grootste vastenavend winkel van de regio.

Honderden soorten

Maskers

Enorm Assortiment. In alle maten Ook voor kinderen

Bontjassen

Meer dan 60 verschillende

Dweilen Vanaf € 1,00

Vanaf maat 74

Kinderjasjes en helmen

U kunt bij ons ook terecht voor: - Bergse zakdoek vanaf € 1,99 - Romeinse helmen en pakken - Spullen voor op oe oedje of jas - Serpentines - 11 rolletjes voor € 2,50 - Buttons

- Confetti - 3 zakjes voor € 1,00 - Brillen - Soepjurken en trouwjurken - Gordijnen - Hoedjes - Speldjes

- Bontjassen - Bontmutsen - Handtassen - Rokken en schorten - Jassen

www.bergsedumphal.nl

le e v En ere and len ke i t r a


actualiteit

Heilig Hartkerk en Goddelijke Voorzienigheid per 1 april 2014 aan eredienst onttrokken

Parochie sluit twee kerken in Bergen op Zoom BERGEN OP ZOOM - De Heilig Hartkerk en kerk van de Goddelijke Voorzienigheid sluiten op 1 april 2014 de deuren. Dat heeft de Lievevrouweparochie bekendgemaakt tijdens haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. De sluiting vormt één van de maatregelen die het parochiebestuur treft om financieel gezien het hoofd boven water te houden. Door de kerkdiensten te centreren in de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk en de Gertrudiskerk, een reorganisatie door te voeren op personeel vlak en de oprichting van één overkoepelend parochiecentrum hoopt de parochie het komende jaar weer financieel gezond te kunnen worden. DOOR RIA VAN MEIR Volgens Leo Withagen, die samen met Nico Hooyschuur de reorganisatie bij de Lievevrouweparochie begeleidt, heeft het parochiebestuur lang geworsteld met het besluit om twee kerken af te stoten. “Maar ook wij hebben te maken met het feit dat steeds minder mensen de kerk bezoeken. Als we willen dat onze parochie ook in de toekomst kan bestaan, moeten we nu maatregelen nemen.” Dat die beslissing pijnlijke gevolgen heeft, begrijpt het bestuur maar als te goed. Withagen gebruikt echter de vergelijking met het maken van een sprong. “Wil je een goede sprong maken naar de toekomst, dan heb je een goede ondergrond nodig. Daarom is het noodzakelijk dat we nu een goede, financieel gezonde basis wegleggen”, meent hij. Herbestemming Die basis moet er uiterlijk op 1 april 2014 liggen. Het kerkbestuur heeft daarom besloten om de Heilig Hartkerk en de Goddelijke Voorzienigheid vanaf die datum te onttrekken aan de eredienst. Geografisch gezien is de sluiting van juist die twee kerkgebouwen niet de meest logische keuze, maar volgens Withagen heeft er

meer meegespeeld. “De Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk aan het Fort hebben we onlangs nog voor miljoenen gerestaureerd, waardoor ook de onderhoudskosten voor de komende jaren beperkt kunnen blijven.

‘Nu zorgen voor goede basis voor de toekomst’ Kijken we naar de bouw van de Heilig Hartkerk, dan leent dat gebouw door zijn vorm zich beter voor een herbestemming, zonder dat sloop daarbij noodzakelijk is. Door een multifunctioneel gebruik kan het gebouw toch zijn functie voor de wijk behouden.” Parochiecentrum Dat het oosten van Bergen op Zoom daardoor geen kerk meer heeft, kan wellicht enigszins gecompenseerd worden door het nieuwe parochiecentrum dat het bestuur wil oprichten. Nu zit het parochiecentrum nog gevestigd aan de Burgemeester Stulemeijerlaan, maar een speciale werkgroep buigt zich over de vraag of en waar die activiteiten beter georganiseerd worden.

Doordat de Lourdeskerk vorig jaar nog flink is gerestaureerd, zijn de onderhoudskosten voor de komende jaren beperkt.

“Een van de onderzoeksvragen is of dat centrum in het oosten van de stad gerealiseerd kan worden”, licht Withagen toe. De werkgroep verwacht daar rond april meer duidelijkheid over te hebben. Daarnaast heeft ook pastoor Rud Smit te kennen gegeven dat hij half 2013 terugtreedt. Zijn opvolger zal een deeltijdfunctie krijgen.

Communicatie Withagen beseft dat de sluiting van de kerken erg gevoelig ligt. “Het zijn niet alleen gebouwen, maar ook geloofsgemeenschappen waar mensen de belangrijke momenten van hun leven hebben beleefd. Een goede communicatie in het traject is daarbij erg belangrijk. De komende maan-

ARCHIEFFOTO

den gaan wij daarom met alle vrijwilligers persoonlijk in gesprek om te voorkomen dat we de mensen die de parochie dragen door de sluiting kwijtraken. We staan ook open voor hun ideeën, want uiteindelijk zorgen zij voor de ondergrond die nodig is om de sprong naar een financieel gezonde toekomst te kunnen maken.”

‘Ik deed vanuit mijn intuïtie gelukkig precies de juiste dingen’

Oplettende Wouter van Olphen redt kleuter uit ijswak BERGEN OP ZOOM - Door het bevriezen van de Binnenschelde in Bergen op Zoom is het speelterrein van aanwonende kinderen flink uitgebreid. Voor de Paviljoentjalk waren afgelopen zaterdag 19 januari dan ook veel kinderen heerlijk aan het schaatsen en spelen. Een oplettende vader zag echter een kind in een ijswak hangen. Zijn intuïtie zorgde ervoor dat hij direct juist handelde, met een soort snoekduik schoof hij op zijn buik naar het wak. Het kind had zijn armen nog uitgestrekt op het ijs waardoor Wouter van Olphen hem snel kon redden uit zijn gevaarlijke situatie.

DOOR MARJET LUBBERS Als vader van vier jonge dochters is Wouter van Olphen gewend om zijn kroost goed in de gaten te houden. Ondanks het feit dat het ijs op de Binnenschelde niet heel betrouwbaar was, was het er die zaterdag best druk. Wouter van Olphen: “Ik lette daarom extra goed op. Er waren nog veel zwakke plekken, er stond een stevige oostenwind en het ijs kraakte flink. Ik vertrouwde het helemaal niet.

‘Ik handelde in een fractie van een seconde’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO MARJET LUBBERS

www.internetbode.nl

Ingegeven door zijn vaderlijke intuïtie redde Wouter van Olphen een vierjarige kleuter uit een ijswak.

Plotseling zag ik dat kind in het wak en handelde in een fractie van een seconde door ernaartoe te duiken. Hans Schillemans, een bevriende buurman, zag mij gaan en kwam achter me liggen om mijn benen vast te houden. Mijn vrouw waarschuwde ondertussen de andere mensen om uit de buurt te blijven. Voor hetzelfde geld zakten we er allemaal doorheen. Gelukkig was het ijs rondom het wak redelijk stevig. Het jongetje was vrij rustig en deed intuïtief ook het juiste. Het hield zijn armen uitgestrekt op het ijs.

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PaGiNa 3

De pechvogel was natuurlijk flink aan het huilen, maar was niet in paniek. Ik kon hem onder zijn oksels vastpakken er hem er vrij gemakkelijk uitliften.” Wind Hoe de kleuter in het wak terecht is gekomen, is niet bekend. Ondanks de drukte heeft niemand heeft het zien gebeuren. Wouter van Olphen: “Ik weet niet hoe lang het kind al in het wak lag. Door de harde wind werd het geluid van ons weggeblazen, daardoor hoorde je hem niet. Dat vond ik achteraf eigenlijk het gevaarlijkste. Het kind had zomaar kunnen verdwijnen als ik niet toevallig die kant op had gekeken. Ik stond er zo’n 15 meter vanaf, het was een behoorlijk wak van ongeveer één meter diameter doorsnee. Als volwassene bleef je daar automatisch bij uit de buurt.” Trots De kleuter werd bij moeders met een koud en nat pak afgeleverd. Het heeft aan het ijzige bad waarschijnlijk alleen een nare herinnering overgehouden. De familie Van Olphen zag het jongetje de volgende dag alweer op het ijs spelen. Wouter van Olphen is blij dat hij heeft kunnen helpen en weet dat zijn intuïtie hem niet in de steek laat als het erop aankomt. Zijn vier dochters zijn bovendien maar wat trots op hun heldhaftige vader.

Volg ons op twitter: @BergseBode.


MARKIEZAAT Advocaten

CV-ketel storing? Bel (0165) 54 40 55

Mr J.C. van der Tak en Mr L.J. de Rijke

Gratis inloopspreekuur voor ondernemers en particulieren! Iedere dinsdag van 18.30-19.30 uur in Wijkcentrum De Moerkens, Kapittelstraat 21, Bergen op Zoom

Voor informatie of juridisch advies kunt u contact opnemen met: MARKIEZAAT Advocaten - Bergen op Zoom De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier) huid- en laserklinieken huid• poliklinieken dermatologie huid-en en laserklinieken laserklinieken • poliklinieken dermatologie • huidtherapie • huidtherapie 0164-254314 • poliklinieken dermatologie • huidtherapie huid- en laserklinieken • poliklinieken dermatologie • en huidtherapie huidlaserklinieken • poliklinieken dermatologie •Tel.nr.: huidtherapie Bergen op ZoomBergen opMiddelburg ZoomMiddelburg Vervanging Bergen opBergen Zoomop - Middelburg huid- en laserklinieken poliklinieken dermatologie huidtherapie Email: info@markiezaatadvocaten.nl Bergen op •ZoomZoom- Middelburg De van Nederland•(weekblad Elsevier) RS dermatologen Ubeste UMiddelburg Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier)

De beste dermatologen van Nederland (weekblad Elsevier)

De beste dermatologen van (weekblad Elsevier) Elsevier) De beste dermatologen vanNederland Nederland (weekblad

24

> Bij onskunt kunt u terecht voorenveilige enanti-rimpelbehandelingen effectieve Bij ons u terecht voor veilige effectieve Bergen op Zoom> Service CE Middelburg Ianti-rimpelbehandelingen anti-rimpelbehandelingen eneffectieve huidverjonging: V Bij ons kunt u terecht voor veilige en effectieve en huidverjonging: > Rimpelfi met Restylane, Bijlaserklinieken ons kunt u terecht•voor veilige lling en anti-rimpelbehandelingen R E huiden poliklinieken dermatologie • huidtherapieIs er een wachtlijst voor gelijkvloers wonen? S metenRestylane, -enRimpelfilling en huidverjonging: > Rimpelfi Botoxbehandelingen, Bij ons kunt u terecht voor lling veilige effectieve anti-rimpelbehandelingen huidverjonging:met >Restylane Rimpelfilling met Restylane, Bergen op ZoomMiddelburg > Onderhoud > Botoxbehandelingen, Fractional Laser en CO2-fractional laser, en huidverjonging: > Rimpelfilling met Restylane, - Botoxbehandelingen > Botoxbehandelingen, Wat kost een alarmapparaat voor ouderen? en huidverjonging:

> Rimpelfilling met Restylane, > Botoxbehandelingen, > Fractional Laser en CO2-fractional laser, > en de nieuwe Ultherapie tegen huidverslapping.

- Fractional Laser en CO2-fractional lasertegen huidverslapping. > Fractional Laser en CO2-fractional laser, en de en nieuwe > Botoxbehandelingen, > Fractional LaserUltherapie en CO2-fractional laser, kleine spatadertjes nog veel meer… Bij ons kunt u huidoneffenheden, terecht voor veilige en effectieve anti-rimpelbehandelingen - enlaser, de nieuwe Ultherapie tegenUltherapie huidverslapping > en de>nieuwe Ultherapie huidverslapping. Fractional Laser entegen CO2-fractional > en de nieuwe tegen huidverslapping. en huidverjonging: > Rimpelfilling met Restylane, Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, > en de nieuwe Ultherapie tegenVerder huidverslapping. Er alle weer jonger uitzien… zonder plastische chirurgiepigmentvlekken, Botoxbehandelingen, Verder alle> laserbehandelingen tegen overbeharVerder alle Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose,Verder pigmentvlekken, huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer… alle Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken, > Fractional Laser en CO2-fractional laser, ing,> Huidcouperose, pigmentvlekken, huidoneffenen laserkliniek Bergen op Zoom • In Zorgcentrum huidoneffenheden, kleine spatadertjes tegen en nogoverbeharing, veel meer… couperose, Verder alle Laserbehandelingen pigmentvlekken, huidoneffenheden, kleine spatadertjes en Lievensberg nog veel meer… > en3dspatadertjes de nieuwe Ultherapie tegen huidverslapping. heden, kleine en• nog veel meer... Boerhaaveplein • 4624VT Bergen op Zoom 0164-263822 • www.huidlaser.nl huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer… > Huid- en laserkliniek Middelburg • In Barcode gebouw Verder alle Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose, pigmentvlekken,

Kan ik een deel-taxi pas krijgen?

www.warm in huis.nl

Heeft u een

vraag?

Er weer weerjonger jonger uitzien… zonder plastische chirurgie Er uitzien... Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 • www.dermateam.nl

Verder alle Laserbehandelingen tegen overbeharing, couperose,zonder pigmentvlekken, Er weer jonger uitzien… zonder plastische chirurgie Er weer jonger uitzien… plastische chirurgie zonder plastische chirurgie huidoneffenheden, kleine spatadertjes en nog veel meer… Er weer jonger uitzien… zonder plastische chirurgie > Huid- en laserkliniek Bergen op Zoom • In Zorgcentrum Lievensberg

> Huid- en laserkliniek Bergen op Zoom • In Zorgcentrum Lievensberg Boerhaaveplein 3d •Bergen 4624VT opZorgcentrum Zoom • 0164-263822 • www.huidlaser.nl > Huiden laserkliniek opBergen Zoom • In Lievensberg Boerhaaveplein 3d • 4624VT Bergen op Zoom 0164-263822 >• www.huidlaser.nl Huid- en laserkliniek • In Barcode gebouw > Huid- en laserkliniek Bergen op Zoom • In •Zorgcentrum Lievensberg Boerhaaveplein 3d •Middelburg 4624VT Bergen op zonder Zoom • 0164-263822 www.huidlaser.nl plastische• chirurgie > Huid- enBoerhaaveplein laserkliniek Middelburg • In Barcode Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 3d • 4624VT Bergen gebouw op Zoom • 0164-263822 • www.huidlaser.nl > Huiden laserkliniek Middelburg • In Barcode gebouw • www.dermateam.nl Park Veldzigt 67laserkliniek • 4336DR Middelburg • www.dermateam.nl > Huid- en Middelburg • •In0118-673050 Barcode gebouw Park Veldzigt 67op • 4336DR • 0118-673050 > Huiden laserkliniek Bergen Zoom • InMiddelburg Zorgcentrum Lievensberg • www.dermateam.nl Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 • www.dermateam.nl Boerhaaveplein 3d • 4624VT Bergen op Zoom • 0164-263822 • www.huidlaser.nl

GRATIS JURIDISCH ADVIES

Er weer jonger uitzien…

Wij hebben het antwoord!

> Huid- en laserkliniek Middelburg • In Barcode gebouw Park Veldzigt 67 • 4336DR Middelburg • 0118-673050 • www.dermateam.nl

INLOOPSPREEKUUR: Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uur Pasteurlaan 1 Bergen op Zoom (nabij Lievensberg Ziekenhuis)

Of maaK tELEfONISch EEN afSPRaaK: 0164-266600

VITAK Advocaten NIEUW IN BERGEN OP ZOOM

Tweede hands spullen:

Veel voor weinig!

Gevelrenovatie - voegen - hakken/slijpen - stralen

- impregneren - reinigen - stucen

Gebr. van Glabbeek

Tel. 06-14465065 • Tel. 06-28254572 Bel voor gratis offerte of informatie.

Schoonheidssalon Wanda

Schoonheidsspecialiste, pedicure, nagelstyliste, visagiste, sieraden, pedicure, nagelstyling, bruidsmake-up, schoonheidsbehandeling

Lourdesplein 14 4615EX Bergen op Zoom tel.: 0164-241521 schoonheidssalonwanda@gmail.com

Kom gerust langs: Louis Porquinlaan 1 - Bergen op Zoom meer info: www.vraagwijzerboz.nl of bel 0164 299 491 Overzicht van leden van vereniging Vraagwijzer: Aabell Allerzorg Axxicom DAT Gemeente Bergen op Zoom

GGZWNB KPM MEE NSWAC OOBOZ

Privazorg SDW Stadlander Stichting Jeugd en welzijn Surplus

SWOBOZ Tante Louise-Vivensis Traverse TWB ontwerp: FraaieDingen.nl

Verkoop van meubels, speelgoed, kleding, huishoudartikelen en veel meer.

Openingstijden: ma. t/m do. 9.00 - 17.00 Vr. 9.00 tot 21.00 en za. 9.00 - 17.00 Bredasestraat 10 - Bergen op Zoom De overkant van de parking bij V&D Loop gerust eens vrijblijvend binnen. 2e hands spullen krijgen een nieuw leven

BEL SJAK DAK

Oude Huijbergsebaan 311, Bergen op Zoom Tel. 0164-240515 Openingstijden: dinsdag t/m donderdag 08.30-17.30 uur vrijdag 08.00-17.30 uur zaterdag 08.00-13.00 uur maandag GESLOTEN

Donker eiken meubels maken wij blank of een andere kleur. Gratis Transport. info: 073-6417807 b.g.g. 06-52691413 www.sunny-meubel.nl

huishoudelijke hulp biedt zich aan.

nr.1 winkel voor u en uw baby

€ 7,50 p/u vaste prijs. b.o.z. en omg.

wij zijn hét adres voor

tel. 06-27480109 4BRJ

U kunt uw spullen bij ons inleveren of gebruik maken van onze gratis ophaalservice. Bel: 06-83458505

positiekleding en nog veel meer zoals o.a.:

WINTERAANBIEDING

Nu BEsTEllEN 25% koRTING *

* Geldig tot 1 maart 2013

* Vraag naar de voorwaarden

Vraag vrijblijvend een offerte op maat.

Gespecialiseerd in kunststof dakbedekking Roosendaal Gsm: 06-53728473

WONINGBOUW VERBOUWINGEN LEVEREN & PLAATSEN PREFAB DAKKAPELLEN WWW.IERSEL-COPPENS.NL

• lingerie & borstvoedingskleding • prematuren & babykleding • leuke & originele cadeautjes • accessoires voor de babykamer • luiertaarten Zuidzijde Haven 15, 4611 HA Bergen op Zoom Tel.: 0164 266988 • www.mama-ikke.nl


actualiteit

Zichtbare aanwezigheid wordt op pr ijs gesteld

Colofon

Buurtpreventieteam Halsteren Dorp & De Beek bestaat vijf jaar

Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

HALSTEREN - Buurtpreventieteam Halsteren Dorp & De Beek is in 2008 gestart en wordt nu, 5 jaar later, gedragen door een team van 45 enthousiaste vrijwilligers. De leden zijn mensen met hart voor het dorp en haar inwoners. Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan kwam wethouder Ton Linssen, voorafgaand aan de jaarlijkse ledenvergadering, een stukje taart mee eten.

Bergse Bode Bergse Bode Redactie Vera de Geus, Merijn Sitsen Correspondenten Sonja Brand, Marjet Lubbers, Robby van der Zande Acquisitie Leo Elenbaas Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties donderdag 10.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s donderdag 08.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111 t

h

u

i

s

W E E K B L A D

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 04

De oplossing van deze puzzel is in week 05 te vinden op www.internetbode.nl

Buurtpreventieteam Halsteren Dorp & De Beek werkt al vijf jaar actief aan een dorp waarin het fijn is om te wonen. Een deel van de 45 leden met Ton Linssen tijdens de jubileum bijeenkomst. FOTO SONJA BRAND

DOOR SONJA BRAND Niets dan lovende woorden van Ton Linssen voor het jubilerende buurtpreventieteam. “Het team Halsteren Dorp & De Beek doet echt z’n best en ik hoop dat ze de motivatie vasthouden, er aanwas is, de resultaten zo goed blijven en de samenwerking met de brandweer en politie optimaal zal zijn. Het gemeentebestuur is trots op wat het team bereikt heeft en nu gaan ze zeker zo door.” Met die woorden opende Ton de bijeenkomst nadat hij de feesttaart had aangesneden. Hij besloot met een gemeentecheque van € 250,- waar het preventieteam samen iets leuks van mag gaan doen. En dat verdienen de vrijwilligers. Wekelijks loopt er minimaal drie keer een koppel buurtpreventieleden een ronde van ca. 1,5 a 2 uur door het stukje dorp en de Beek. Ieder lid is een keer per drie weken aan de beurt. Bram Vriens is coördinator van het jubilerende buurtpreventieteam, ondersteund door Miep Joosen.

© www.sudokusite.eu

Sociaal Grondlegger is wijlen gemeenteraadslid

Jan Gabriels. Hij richtte het eerste buurtpreventieteam in de Bergse muziekbuurt op. Bram licht zijn betrokkenheid toe: “Toen ik ruim vijf jaar geleden een door Jan Gabriels opgezette bijeenkomst over buurtpreventie bezocht, wilde ik onmiddellijk ook iets maatschappelijks bijdragen. In het begin deed ik de coördinatie van het buurtpreventieteam Halsteren Dorp & De Beek samen met Jos van Buijten, maar die heeft inmiddels veel verplichtingen erbij gekregen, dus nu helpt Miep Joosen mij. Vooral met de administratie, want schrijven moet je mij niet laten doen. Inmiddels ben ik gepensioneerd maar als supermarktdirecteur en vertegenwoordiger heb ik veel geleerd dat ik nu in het buurtpreventieteam kan gebruiken. Een sociaal praatje maken bijvoorbeeld. Als je tijdens een rondje lopen iets opmerkt, moet je wel weten hoe je iemand benadert. In Halsteren zijn drie buurtpreventieteams. Wij van team Dorp & De Beek lopen rondes in het stukje vanaf de Steenbergseweg naar beneden toe. Veel mensen weten niet dat wij ook verkeersregelaars kunnen leveren. Ik denk dat we door de zorg voor elkaar in

Halsteren goed bezig zijn. Samen kunnen we alles, maar dan ook alleen samen”, motiveert Bram. Buurtpreventie In diverse buurten en wijken in Bergen op Zoom zijn buurtpreventieteams actief. Gesteund door de gemeente en politie dragen buurtbewoners bij aan een veilige en leefbare buurt. Doordat buurtbewoners kritisch naar hun buurt zijn gaan kijken, werden er stappen ondernomen waardoor de veiligheid en leefbaarheid toenam. Voorbeelden hiervan zijn het (ver)plaatsen van openbare verlichting, het aanpassen van begroeiing, verbetering van straatwerk, minder zwerfvuil en afname van criminaliteit. Dit laatste betekent minder vernielingen, jongerenoverlast en inbraken. Uit gesprekken met buurtbewoners blijkt dat bewoners meer betrokken zijn geraakt bij hun buurt en de sociale contacten zijn verbeterd. Het buurtpreventieteam is geen verlengstuk van de politie, eerder netwerkpartner, net als de dorpsraad, jongerenwerk en Courage. Voor meer informatie www.buurtpreventieteam.nl

Bewoners vinden het jammer dat de optocht niet meer langs hun huizen komt

Nieuwe route optocht slaat deel Westersingel over BERGEN OP ZOOM - De stichting Vastenavend heeft ervoor gekozen om de optocht dit jaar op de Kaai te laten beginnen. De optocht start dus niet meer op de Van Konijnenburgweg en slaat een stuk van de Westersingel over. “We proberen zo goed mogelijk de optocht door de stad te loodsen”, verklaart Koert Damveld, voorzitter van de stichting Vastenavend, de wijziging van de route. DOOR MERIJN SITSEN Damveld vertelt dat de route van de optocht met enige regelmaat wordt veranderd. “Als er bijvoorbeeld een hele hinderlijke drempel in de route komt, zijn we genoodzaakt een verandering aan te brengen”, legt hij uit.

‘Na dertig jaar niet meer langs ons huis’

De optocht begint dit jaar op de Kaai en slaat de Westersingel over.

Het kan volgens hem ook gebeuren dat we een plek simpelweg beter vinden voor de optocht. Het opstellen van de wagens op het parkeerterrein van de woonboulevard leverde volgens de voorzitter van de stichting veel hinder op. “Door die opstelling was het parkeerterrein niet beschikbaar voor de aanliggende winkels. De Van Konijnenburgweg moet door de opstelling ook worden afgesloten en dat was ook een probleem”, legt Damveld desgevraagd uit. Vorig jaar bleek volgens hem dat de route voor de Markt te lang was en moest worden ingekort. Een combinatie van al deze factoren heeft de stichting doen besluiten om ARCHIEFFOTO de optocht op de Kaai te laten starten. PaGiNa 5

Bewoners De bewoners van de Westersingel geven aan dat ze niet blij zijn met de wijziging. Ze vonden het allereerst vervelend dat ze de wijziging van de route in de kranten moesten lezen en daarnaast zijn ze teleurgesteld dat de optocht niet meer langs hun huizen heen komt. “De optocht komt al ruim 30 jaar bij ons langs en nu ineens hebben ze het veranderd”, laat een bewoonster weten. Ze geeft aan dat ze samen met haar medebewoners altijd veel moeite deed om de huizen leuk aan te kleden, speciaal voor de optocht. “Nu de optocht niet meer langs ons huis komt, hebben we daar eigenlijk niet zoveel zin meer in”, geeft ze aan. Damveld snapt dat de bewoners het vervelend vinden dat de optocht niet meer langs hun huizen komt. “We hebben echter geen tijd om iedereen persoonlijk te benaderen in zulke situaties”, geeft hij aan. Het is volgens hem nou eenmaal niet mogelijk om de optocht door alle straten van de stad te laten rijden. Al is het niet helemaal getreurd voor de bewoners van de Westersingel. Café Die Twee houdt vandaag, zondag 27 januari, om 14.00 uur een Optocht Kompesasiebal, om ‘de ouwe, trouwe krabbe uit de buurt toch nog iets gèèfs te geven’.


Meisjes GV-Martinus starten

Meisjes GV Martinus op de balk

BERGEN OP ZOOM - De start van het wedstrijdseizoen was voor turnvereniging GV-Martinus was vorig weekend. Eerst was het de beurt aan Robin Hubert. Robin turnde een nette wedstrijd. Na 3 toestellen had ze een mooie klassering binnen de top 10. Uiteindelijk heeft ze een toestelfinale op het onderdeel vloer verdiend. Ze

turnde voor het eerst een geweldige schroefsalto tot stand. Zondag was het de beurt aan de jongste deelnemertjes. Wel liefst 36 meisjes verschenen aan de start. Uiteindelijk mochten maar 12 meisjes door naar de volgende ronde. Marely Dekkers en Julia Sonke kwamen helaas nog wat te kort om de

volgende ronde te behalen en eindigden in de middenmoot na een keurige wedstrijd. Lieve Spruit heeft wel een plaatsje verdiend in de regiofinale.Tegelijkertijd was het de beurt aan de jeugdmeisjes. Simone de Kock en Lieke Bogaers draaiden allebei een zwakke balkoefening. Dit bracht hen net buiten het bereik van een plaatsje in de volgende ronde. Nouska Frericks ging echter als een speer. Het was dan ook een verrassing voor haar dat ze op de 2e plaats eindigde. Haar zien ze ook terug in de regiofinale en op 3 toestelfinales. Simone mag tijdens de toestelfinale haar vloeroefening nog een keer laten zien. De 2e wedstrijd was het de beurt aan Karlijn Buijs. Dit jaar had ze, na jaren alleen te zijn geweest, een trainingsmaatje die mee kon doen in hetzelfde niveau. Helaas ging het ook deze keer niet door. Suzanne Verhulst brak haar enkel vlak voor de wedstrijden en kon niet meedoen. Ze hopen allemaal dat ze snel herstelt en mee kan doen aan de clubteamwedstrijden. Karlijn startte haar wedstrijd op brug. Na enige twijfel besloot ze haar basisoefening te turnen. Hierdoor was haar cijfer niet zo hoog. Toen ook balk mislukte was de kans op doorstroming verkeken. Maar niets was minder waar. Na 2 zwakke toestellen herpakte ze zich met een super vloeroefening en 2 geweldige sprongen. Op beide toestellen staat ze nu als 1e geplaatst en mocht ze als verrassing toch nog mee naar de volgende ronde. De meisjes gaan allemaal hard aan de slag om eind maart beter voor de dag te komen.

Nationale Voorleesdagen in Bibliotheek Het Markiezaat BERGEN OP ZOOM - Het voorlezen aan peuters en kleuters staat centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen van woensdag 23 januari tot en met zaterdag 2 februari.

Voorlezen aan kinderen stimuleert het taalgevoel, vergroot de woordenschat en prikkelt de fantasie, maar het is vooral heel erg leuk om samen te genieten van én te praten over een prentenboek. Ieder jaar maakt een jury van bibliothecarissen een top tien van de mooiste prentenboeken bekend. Daaruit wordt ‘Het Prentenboek van het Jaar’ gekozen. De winnaar is dit jaar ‘Nog 100 nachtjes slapen’ van Milja Praagman. Dit boek over Dorus staat daarom tijdens de voorleesdagen in het zonnetje in de bibliotheek. Als je maar tot tien kunt tellen, duren honderd nachtjes slapen voordat je eindelijk je verjaardag kunt vieren, veel te lang. Dorus maakt haar eigen feestje, want ze

Badmintonclub DINO 40 jaar jong BERGEN OP ZOOM - In 1968 is De Indisch Nederlandse Organisatie opgericht. Naast culturele activiteiten waren twee sportverenigingen binnen de vereniging actief: voetbal en volleybal. Op 01.02.1973 is de badmintonclub als zelfstandige vereniging opgericht. BC DINO was geboren en viert dit jaar het 40 jarig bestaan. Het is een actieve sportclub met ca. 70 leden die recreatief spelen op diverse dagen gedurende de week. Ter beschikking staan sporthal Tuinwijk op dinsdagavond vanaf 20.00 uur, sporthal Boulevard op woensdagmiddag vanaf 13.30 uur en dezelfde locatie is op de donderdagavond vanaf 20.00 uur gereserveerd. Dan begint men met de warming up en badmintontraining o.l.v. onze trainer Jeroen van der Ploeg. Vervolgens gaat men met de

rackets competitief aan de slag. Toch blijft de kenmerkende gezelligheid van de club ook hier voorop staan. Voor degene die ook eens recreatief buiten de club een wedstrijd wil spelen, neemt onze club deel aan de komende Onderlinge Regio Competitie, die gehouden wordt vanaf week 4 dit jaar. Voor iedereen die vrijblijvend kennis wil komen maken met onze club staat de deur altijd open. Alle beginnende of gevorderde spelers zijn van harte welkom. Het ongedwongen omgaan met elkaar wordt eveneens bevorderd door de diverse georganiseerde activiteiten, zoals het after-paas-toernooi, de jaarlijkse seizoenafsluiting met groot tuinfeest, de open avond in de herfstvakantie en meer. Alle informatie vindt u op www.bcdino.nl of kunt u krijgen via info@bcdino.nl.

Middag gratis huiswerkbegeleiding bij Studiekring BERGEN OP ZOOM – Veel middelbare scholieren vinden huiswerk maken lastig. Huiswerkbegeleiding is dan een optie, maar de stap naar huiswerkbegeleiding is voor veel gezinnen enorm groot. Studiekring Bergen op Zoom begrijpt dat en organiseert daarom op vrijdag 8 februari een inloopmiddag huiswerkbegeleiding. Studiekring is een landelijke organisatie die zich sinds het jaar 2000 bezighoudt met studiebegeleiding. Studiekring heeft inmiddels ruim 80 vestigingen in Nederland. Huiswerkbegeleiding is één van de

specialiteiten van Studiekring. Sinds eind vorig jaar is Studiekring gecertificeerd met het StuNed-keurmerk, een keurmerk wat aangeeft dat de begeleiding aan de strengste eisen die op dit moment in de branche gelden voldoet. Veel jongeren hebben moeite met plannen, behoefte aan structuur, een gebrek aan zelfdiscipline, of willen zelfstandiger leren werken. Sommigen zijn snel afgeleid of missen motivatie. Weer anderen hebben een achterstand of een leerprobleem. In al deze situaties kan huiswerkbegeleiding een uitkomst zijn. Leerlingen kunnen deze middag gratis een middag huiswerkbegeleiding volgen.

Samen met een begeleider van Studiekring wordt een planning gemaakt voor de week na de vakantie, er kan gewerkt en geleerd worden aan huiswerk, en er kunnen vragen gesteld worden met betrekking tot het huiswerk. Aan het eind van de dag ontvangen de ouders van de leerling een verslagje van wat er die dag gedaan is. De inloopmiddag start om 12.00 en duurt tot 17.00, maar deelnemers zijn niet verplicht om de hele periode te blijven. De inloopmiddag is gratis, maar opgeven is wel noodzakelijk! Dit kan via bergenopzoom@ studiekring.nl Via datzelfde adres kan ook meer informatie worden ingewonnen.

mocht toch knippen van mama... Peuters en kleuters die tijdens de Nationale Voorleesdagen lid worden van de bibliotheek, krijgen een vingerpopje van Dorus cadeau. Voorlezen wordt zo nog leuker. Wees er snel bij, want op=op. Dorus voelt zich prima thuis in de bibliotheek, maar dit geldt zeker ook voor alle peuters en kleuters. Er valt namelijk een hoop te ontdekken in de bibliotheek: prenten- en liedjesboeken, puzzels en dvd’s. Het lidmaatschap voor kinderen is gratis. Biebleden kunnen de meeste boeken (m.u.v. ‘Nog 100 nachtjes slapen’ en ‘Agent en Boef en de Boefagent)’ van de Prentenboek Top Tien van 23 januari tot en met 2 februari ook met korting kopen in de boekhandel op vertoon van een kortingsbon én een biebpas. De kortingsbonnen zijn te downloaden via www.voordeelmetjebiebpas.nl /alle-voordelen/prentenboeken/

KORTE BERICHTEN BERGEN OP ZOOM Rode Kruis: Maandag 28 januari nieuwe cursus EHBO in het RK-gebouw, Karmel 225. Cursus bestaat uit 10 lesavonden, welke op maandagavond worden gegeven, in de periode van 28 januari t/m 29 april 2013, aanvang 19.30 uur. Info, e-mail: vrijwilligers@ rodekruisboz.nl Spirituele identiteit: In negen bijeenkomsten zal onderzoek worden gedaan naar onze spirituele identiteit. Een dergelijke zoektocht is een weg van verkenning, van ontdekking en van verwondering. Start op maandag 28 januari van 20.00-21.30 uur in de Blauwehandstraat 21 te Bergen op Zoom. Eerste avond vrijblijvende kennismaking. Wie meer wil weten, tel. 023-5186185 of www.rozenkruis.nl LEPELSTRAAT Koersbal: Uitslag maandag 21 januari: 1. Jaantje van Schilt, 2. Lisa van Schilt, 3. To Karremans, 4. Rinus Nijssen, 5. Anny Hensen, 6. Geert Loos, 7. Cor van Wijk, An van Kaam.

Scheldevogels 1 verliest BERGEN OP ZOOM - Er stond een belangrijke wedstrijd op het programma voor de korfballers van Scheldevogels op zaterdag 19 januari. De wedstrijd tegen Good Luck moest bepalen wie er op de laatste plek in de competitie terecht zou komen. Scheldevogels was gebrand om net als de thuiswedstrijd, ook de uitwedstrijd in Middelharnis te winnen. Helaas liep het iets anders dan verwacht. Al vanaf het begin wist Good Luck een voorsprong te pakken. Ze schoten van afstand een paar keer zeer gemakkelijk raak waardoor Scheldevogels al snel op achterstand kwam. Daarbij kwam ook nog dat Scheldevogels de eigen

kansen ook niet wist af te maken. Verdedigend ging het niet slecht, maar door zelf niet te scoren wist Good Luck toch een ruststand te bereiken van 7-2. Bij Scheldevogels zakte zichtbaar de motivatie. De paar doelpunten aan het einde van de wedstrijd voor Scheldevogels konden ze niet meer terug brengen in het spel en uiteindelijk verloren ze met 14-6. Scheldevogels staat nu onderaan met 2 punten uit 9 wedstrijden vlak onder Vios met 4 punten uit 2 wedstrijden. Volgende week staat de wedstrijd tegen DSO 1 op het programma. Scheldevogels 2 wist wel te winnen van Good Luck 2 met 9-14 en staat bovenaan in de competitie met 14 punten uit 8 wedstrijden.

Petangeske pakt opnieuw titel ‘afdelingskampioen’ BERGEN OP ZOOM - Afgelopen weekend ging een verjongd verenigingsteam van het Petangeske naar Breda om het afdelingskampioenschap te spelen. De coach, Wim Stoop had na het missen van de titel vorig jaar, bewust voor verjonging gekozen. De spelers die meespeelden waren Ricardo en Michael Saarloos, Ellen Walrave, Tom en Lieke van der Voort, Eddie Hollestelle, Leo Kruf en Stefan Scheltema. Maar door het slechte weer strandden Ricardo en Michael al bij de Wouwsetol en hield het daar voor Michael op. Ricardo werd opgepikt door Wim en zo konden

we toch op tijd aan het kampioenschap beginnen. Het spelsysteem is als volgt; men speelt tegen iedere tegenstander 2 triplettes en 3 doubletten. Er hadden zich 4 verenigingen gemeld te weten; Le Bastion uit Goes, JBC Middelburg (de kampioen van vorig jaar) Va-Tout uit Breda en wij het Petangeske uit Bergen op zoom. Voor ieder vereniging moeten 2 vrouwen en 6 mannen meespelen, tijdens iedere speelronde moet er 1 vrouw meespelen. Onze eerste tegenstander werd meteen de kampioen van vorig jaar JBC Middelburg. Zij hebben Ada Wouters en die kan heel erg goed pointeren(plaatsen) Maar Petangeske wist met 4-1 van hen te winnen, en ook Va-Tout

won hun eerste ontmoeting tegen Le Bastion met 4-1. Ook bij Va-Tout was er voor verjonging gekozen dit jaar, drie spelers die ooit als klein kulleke bij hen begonnen waren zijn terug gekeerd op het oude nest, Lars Dolman, Boy Augustinus en Berry hebben volgens mij ook alle drie ooit voor de Nederlandse selectie gespeeld. Maar goed de 2e speelronde speelden wij tegen Le bastion en Va-Tout tegen Middelburg. Petangeske liep iets achter en had de beide triplettes gewonnen en voordat zij aan de doubletten begonnen kwam de wedstrijdleider vragen of wij akkoord gingen dat wanneer wij 1 doublette zouden winnen we stopten met deze ronde PAGINA 6

om tijd te besparen in verband met het slechte weer. Tom en Ricardo wisten als eerste hun wedstrijd te winnen, dat was erg jammer voor Ellen die net aan haar 2e wedstrijd van die dag bezig was. Jammer zei zij, ik was net lekker in het spel met Eddie. Maar zij begreep het gelukkig wel. De beide Zeeuwse clubs konden hierna naar huis en de finale ging zoals verwacht tussen Va-Tout en het Petangeske. Dat zij dit jaar aan elkaar gewaagd waren bleek aan de uitslagen. Beide teams wonnen 1 triplette dus kwam het echt op de laatste speelronde van de doubletten aan. Lieke van der Voort en Leo Kruf kwamen even op een ruime voorsprong en zakten een beetje

in. Het team van Va-Tout pakte hun kans en kwamen nog redelijk sterk terug maar de 1e winstpartij was voor het Petangeske, 13-11. Ook Stefan Scheltema en Eddie Hollestelle stonden op een ruime voorsprong maar ook hier vocht Va-Tout zich aardig terug maar ook deze winst ging naar het Petangeske, 13-9 De wedstrijd tussen Tom en Ricardo en Lars en Boy stond trouwens op dat moment 10-10 maar werd gestaakt want. Petangeske was opnieuw afdelingskampioen. Wij feliciteren onze spelers en hun coach met het behaalde resultaat en wensen hen veel succes op 2 en 3 maart in Nieuwegein wanneer zij het landelijk verenigingskampioenschap gaan spelen.


lief en leed

Familieberichten Uitvaartverzorging C. VAN DEN BOOM Uitvaartverzorging C. VAN DEN BOOM Uitvaartverzorging C. VAN DEN BOOM Alle zorg uit handen Alle zorg uit handen Alle zorg uit handen

90 jaar Nog van harte gefeliciteerd Marieke (van de Delta Bar)

Kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen

Weekenddiensten

Aletta Aletta Jacobsstraat Jacobsstraat 8, 8, 4623 4623 ZB ZB Bergen Bergen op op Zoom Zoom Aletta Jacobsstraat 8, 4623 ZBuitvaartvandenboom@home.nl Bergen op Zoom Tel. (0164) 23 63 30, fax (0164) 25 80 32, Tel. (0164) 23 63 30, fax (0164) 25 80 32, uitvaartvandenboom@home.nl Tel. (0164) 23 63 30, fax (0164) 25 80 32, uitvaartvandenboom@home.nl

Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 273 855, voor inwoners van Bergen op Zoom en Halsteren. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt.

www.uitvaartbrabant.nl

Surplus Zorg thuiszorg passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Klantenservice: 0168 33 18 26 en klantenservice@surplusgroep.nl

Onze sfeervolle uitvaartcentra zijn huiselijk en intiem en voorzien van alle moderne faciliteiten. Graag informeren wij u over alle mogelijkheden rondom de uitvaartdiensten die bij ons, zonder tijdslimiet, gehouden kunnen worden.

Onze zorg - dichtbij en altijd - is er voor ú! Zeven dagen per week staan wij 24 uur p/dag met raad en daad voor u klaar via 0900 - 900 4444.

Bergen op Zoom Heiningen 115 Tel. 0164 - 233 473

TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Roosendaal Bachlaan 3 Tel. 0165 - 533 785

Zanco Mode RUIMT OP Pullovers nu e 10 - e 35 - e 49 Vesten van e 109.95 nu e 69 Kostuums nu e 179 Pantalons van e 79.95 nu e 59 Heren jacks van e 89.95 nu e 59 Colberts nu e 79

Donderdag 31 januari in onze zaak in Bergen op Zoom hebben wij de gehele dag gereserveerd voor mensen met rug- en voetklachten. Een voetkundige komt naar onze zaak en maakt dan gratis een voetafdruk en demonstreert u tevens de Vibrion Veer, een Zweedse uitvinding. In tegenstelling tot de bekende harde, statische steunzolen is de Vibrion Veer verend. Deze activeert de spieren en bloedsomloop en zorgt er voor dat u weer dagelijks, zonder vermoeidheid en pijnlijke rug en voet op natuurlijke wijze kunt lopen. Een deskundig advies en dan ook nog gratis krijgt u niet elke dag.

Bij aankoop van 2 of meer artikelen

50% Korting (korting originele prijs)

Zanco Mode

Maak daarom even een afspraak, tel. 0164-273143

Bovendeert Schoenen

Zuivelstraat 16 - Bergen op Zoom

www.fussgold.nl

Kortemeestraat 9 (in ‘t Vierkantje) 4611 TK Bergen op Zoom Tel. 0164-263485

Vershof Zonneplein Hele week:

De Winters Voordeel Actiezak

6 halen 5 BETALEN

Woensdag:

Eierkoeken

per stuk

6 halen 5 BETALEN

Do-vrij-zat:

Puddingbroodje

Heerlijke Stoofpeertjes

DEZE WEEK NOG:

Rozijnenbollen

€1.

10

J.A. GEILINGS

verstand van lekker eten

9.

3.

Magere Speklappen 500 gram

Gieze Wildeman

95 50

PAGinA 7

Kerstcatering.nl

per kilo Ook geldig in onze winkel in Halsteren

1.49

Naturel- Wijn- en kruidenzuurkool 2 halen 1 BETALEN


Gemeente stelt bij gunning voorwaarden voor maatschappelijke investeringen

Aanbestedingen leveren winst voor samenleving op

Het Lievensberg ziekenhuis werkt aan het verminderen van de parkeerdruk. Aan de achterkant van het gebouw wordt een parkeercomplex neergezet. Na de bouw van deze garage beschikt het ziekenhuis over ruim 900 parkeerplaatsen. Tijdens de bouw, die tot eind februari duurt, zijn op de parkeerterreinen van Lievensberg tijdelijk minder parkeerplaatsen beschikbaar. Onze excuses voor de eventuele overlast die u hierdoor ondervindt.

KRAAIVAL

KRABBEGAT – Nooit eerder hadden de heren van de Vastenavend website www.elluf.com een liedje geschreven, maar nu hun nieuwste filmpje een echte internetsensatie belooft te worden smaakt dat naar meer. Hun eigen variant op de titelsong van de laatste James Bond film is nu al meer dan 1300 keer bekeken. Bij de bouw van de nieuwe brandweerkazerne zijn vijftien extra arbeidsplaatsen gecreëerd door het principe ‘social return on investment’ toe te passen. FOTO RIA VAN MEIR

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom houdt bij haar inkoop- en aanbestedingsbeleid steeds meer rekening met de maatschappelijke meerwaarde die de aanbieders de samenleving te bieden hebben. In de voorbije zeven maanden heeft de gemeente in maar liefst dertig projecten het zogeheten ‘social return on investmentprincipe’ toegepast. Daarbij krijgen bedrijven de opdracht om ook een maatschappelijke investering te doen door bijvoorbeeld werkzoekenden ervaring op te laten doen. Wethouders Ad van der Wegen en Arjan van der Weegen merken dat de samenleving daar nu al de vruchten van plukt. DOOR RIA VAN MEIR Het concept van ‘social return on investment’ - een Nederlandse term is er niet, al gebruikt de gemeente de woorden ‘winst voor de samenleving’ - is bijna tien jaar geleden vanuit de Verenigde Staten overgewaaid naar Europa en houdt in dat bedrijven werkgelegenheid creëren voor speciale doelgroepen die ver van de arbeidsmarkt af staan. Dat kan gaan om mensen met lage opleiding, een bijstandsuitkering of schoolverlaters die moeite hebben om hun eerste baan te vinden. Het principe sluit aan bij het beleid dat de gemeente Bergen op Zoom voert dat iedereen moet kunnen ‘meedoen’ in de maatschappij. “Werk is nog altijd de beste oplossing om armoede tegen te gaan. Daarom biedt sociale return on investment een goede mogelijkheid om mensen die normaal gesproken moeilijker aan een baan komen toch de nodige werkervaring op te laten doen”, verklaart wethouder Arjan van der Weegen. Behoefte Volgens zijn collega Ad van der Wegen is de gemeente ruim drie jaar geleden begonnen met het toepassen van het

principe. “Ik was destijds ook wethouder van financiën en verantwoordelijk voor het inkoopbeleid. Ik merkte dat bedrijven zelf ook belang hechten aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

‘Werk beste oplossing om armoede tegen te gaan’ Niet alleen voor hun imago, maar ook doordat zij inzien dat wanneer er straks een krapte op de arbeidsmarkt ontstaat, zij behoefte hebben aan goed en ervaren personeel.” Sinds mei 2012 wordt het social return on investment-principe volledig toegepast bij aanbestedingstrajecten. Concreet betekent dat vijf procent van de opdrachtwaarde moet worden geïnvesteerd aan sociale werkgelegenheidstrajecten of andere maatschappelijke projecten. “Bedrijven kunnen er ook voor kiezen om hun geld te investeren in sport, ouderen of jeugd. Wij bieden ze daarom ook de mogelijkheid om lid te worden van Samen voor Bergen op Zoom”, geeft Arjan van der Weegen aan.

Brandweerkazerne Bij de bouw van de nieuwe brandweerkazerne wordt de ‘winst voor de samenleving’ op grote schaal toegepast. Door de vijfprocentsregel is er zo’n twee ton beschikbaar voor sociale werkplaatsen. Dankzij dat budget zijn er zo’n vijftien extra arbeidsplaatsen gecreëerd. Die variëren van acht reïntegratietrajecten, een stageplaats voor een leerling van het Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw (SPB) en opruimers van de Stichting Samen Werken, die allerhande klusjes uitvoeren. “Ook is er iemand vanuit de bijstand voor één jaar in dienst genomen voor de administratie. Die persoon doorliep eerder een ander traject vanuit social return on investment en heeft nu dus een jaar lang betaald werk”, vertelt Arjan van der Weegen. Naast de bouw van de brandweerkazerne heeft de gemeente in de afgelopen zeven maanden bij nog eens dertig andere projecten het social return on investment-principe toegepast. Het gaat daarbij om het leerlingenvervoer, herinrichting van het Korenbeursplein en de nieuwbouw van het Aventurijncollege. De gemeente heeft ook een speciaal punt geopend voor nieuwe initiatieven op het gebied van ‘winst voor de samenleving’: sroi-punt@bergenopzoom.nl, tel 0164277186.

De Berregse Kamer was de zolder opgekrope KRABBEGAT - Ondanks het slechte weer waren er toch ruim tachtig Bergenaren naar Het Zwijnshoofd getogen om het traditionele Gròòt Berregs Diktee te schrijven. Het thema van Dialectgenootschap de Berregse Kamer was: ‘k Zijn de zolder opgekrope en daar had het genootschap volop inspiratie vandaan gehaald voor het schrijven van een ‘gèèf’diktee. Het Jeugddiktee wordt dit jaar verschoven naar een later tijdstip om alle kinderen van de groepen 7/8 van de basisscholen dezelfde voorbereiding te kunnen geven door middel van het ‘Leske Berregs’. Hieronder het Gròòt Berregs Diktee 2013. ’n Lieterèère triller 1 Wa d’n bamisweer! ’t Majemt b’oorlek

en ’t storremt da d’t ’n aard et. 2 De wind flut deur de kiere n’in de kezijne n’en de rame rammele deur ‘t geweld. 3 Toch oor ik deur al die errie kebaal op zolder. 4 Ik prakkezeer m’n eige suf wa d’of da ken zijn. 5 Gelòòve n’in spoke doen ‘k nie, mar nou begin ik toch te twijfele. 6 Wa d’n alterasie! Zeuve kleure stront schijt ik bekant! 7 Toch stap ik manmoedeg uit m’n bed en trek m’n petoffels aan, mar ik staan onderwijl te riere op m’n bééne. 8 Bove n’op zolder motte m’n òòge n’aan ’t donker wenne want ‘t pirke n’aan ’t plefon gif nie veul licht. 9 ’t Is ier ’n eksekéét: dòòze vol mè d’ouwe spulle legge n’op ‘n òòp. 10 Vanuit ’t koefles zweef d’inéés in ‘n dik

ròòkgerdijn ‘n megoggel in ’n gròòt wit klééd lengst en verdwijnt deur de muur. 11 Jezus van Merante, ‘k gaan bekant van m’nne suus. 12 ‘k Gelòòf alzeleve da d’t de géést is van diejen klapekster van ‘n schòònmoeder van mijn, die al jare wijle n’is. 13 Die rij t’m op mijn, omda d’ik aar dikkels eb legge koeienere. 14 Dan voel ik inéés ’n luchtstròòm. ‘k Raak éémaal oefbevange n’en ou m’n asem in. 15 ’n IJskouwe n’and wor d’op m’n errem geleed en ‘n stem persies as die van m’n schòònmoeder zegt: 16 “Ei kul, wor d’s wakker. Wa doe t’r ammaal op?” 17 Ik doen m’n òòge n’ope n’en kijk recht in ’t mombakkes van m’n eigeste vrouw: de nachtmerrie is toch nog nie verbij! PAGINA 8

Nu al voor het 7de jaar kunnen de Bergenaren via het internet genieten van de Bergse Vastenavend. “In de afgelopen jaren is er wel veel veranderd, maar de basis is gebleven” aldus Rob Ernest, een van de mannen achter de website. “Ieder jaar komt er wel iets nieuws bij en dit jaar hebben we gekozen voor het schrijven van een eigen liedje op de melodie van een bekend Nederlands nummer.” Het idee is ontstaan nadat de heren het thema van hun donateursbal bedacht hadden. De Vrienden van Elluf Live, zoals het donateursbal gaat heten, wordt een echt muzikale middag met volop optredens van bands, zangers en zangeressen.

Speciaal voor die middag wilden de heren dan ook met een eigen nummer komen. Niet lang daarna stonden de eerste regels al op papier en werd er druk gezocht naar een zangeres om het nummer in te zingen. “De keuze viel al snel op Joukje, die gelijk enthousiast was toen ze de tekst las,” verteld Dimitri Stornebrink trots. “We hadden vooraf nooit durven denken dat het nummer zoveel bij de mensen los zou maken. We krijgen echt veel leuke reacties via de mail, maar ook in de stad worden we volop aangesproken.” “Het programma voor de donateursbal is ook al zo goed als rond,” voegt Rob Jacobs er nog aan toe. “Naast de namen die al eerder bekend gemaakt zijn kunnen we er dweilband Da’s effe Slikke, dweilband Ge Wit Ut Mar Nooit en dweilband Wadoeterop?! aan toevoegen.” Uiteraard mag Joukje, de zangeres van het Kraaivalnummer ook niet ontbreken. Ze zal optreden samen met dweilband Vrouwekul. Bent u inmiddels nieuwsgierig worden naar de clip of wilt u meer weten over het donateursbal kunt u terecht op de website.

Bergen op Zoom is mogelijke kandidaat BERGEN OP ZOOM - Maandenlang is er in het diepste geheim aan gewerkt en zijn alle mogelijke locaties grondig onder de loop genomen. Maar met de mogelijke komst van de Vuelta 2015 kan het niet langer verborgen worden gehouden en komt het hoge woord eruit: Bergen op Zoom zal zich kandidaat stellen voor de Olympische Winterspelen van 2022! “We prijzen ons zeer gelukkig dat we er op zo’n korte tijd tussen zijn gekomen!”, stelt

Rob Snepvangers van het voorbereidingscomité WDEOLYMPIC2022. “Op het IOCcongres in 2015 wordt er een definitieve keuze gemaakt en we hopen natuurlijk dat we de commissie kunnen overtuigen van alle mogelijkheden die onze stad te bieden heeft!” Zondag 27 januari vanaf 15:00 kan iedereen een kijkje komen nemen op de Grote Markt 15 bij Café Geen Flauw Idee. Hier worden de mogelijke locaties bekend gemaakt en zal het officiële ‘BidBook’ worden overhandigd aan niemand minder dan Prins Nilles III.

(Muzikale)reünie

Dweilband 0011 BERGEN OP ZOOM - Dweilband 0011 bestaat 39 jaar en vond het tijd voor een reünie. In al die jaren zijn er vele leden gestopt. Nu zijn ze op zoek naar die oud-leden. Heb je nog zin om met de (muzikale)reünie mee

te spelen met de reünie band of gewoon lekker bij te kletsen meld je dan aan bij reuniedweilband0011@gmail.com of via facebook bergse dweilband nul nul elluf. De reünie is op 1 februari en begint om 20.00 uur in cafe Oosterwaal en vandaar starten ze met een kroegentocht.

Carnavalsbal LEPELSTRAAT - In het Gemeenschapshuis wordt op zaterdag 2 februari het bejaarden en gehandicaptenbal gehouden, aanvang van deze middag is 14.00 uur De muziek is in handen van diverse Straotse dweilbandjes Deze middag zal in het teken staan van het motto van dit jaar ‘Karnaval das pas (winter) sport’. Ze hopen dat men er allen weer al zijn, want het is altijd een heel gezellige middag. Is men 55 jaar of ouder dan is men welkom op de middag. Net als vorig jaar gaan ze gezamenlijk met 55 +, de bejaarden en mensen met een verstandelijke beperking er een leuke mid-

dag van maken: samen hossen en springen. Voor een hapje en een drankje wordt gezorgd. Leden van de Stichting Karnaval zijn ten alle bereid om een ieder thuis te komen halen. Men kan dit doorgeven aan P. Free, tel. 684617. Ze verwachten alle bejaarden en mensen met een verstandelijke beperking dit jaar in het Gemeenschapshuis en voor de mooist verklede 55+, bejaarde en mensen met een verstandelijke beperking hebben ze fraaie prijzen beschikbaar. Ze hopen er net zoon fantastische middag van de maken als vorig jaar en met zo’n motto moet dat zeker lukken, want in de Straot is het motto: Karnaval das pas (winter) sport.


27 januari 2013

Postbus 35 4600 AA Bergen op Zoom Jacob Obrechtlaan 4 T 140164 F (0164) 24 53 56 E stadskantoor@bergenopzoom.nl www.bergenopzoom.nl

De huidige verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning sluit niet aan bij de nieuwe werkwijze van de kanteling (zie hieronder) in de Wmo. Hierdoor heeft de gemeente Bergen op Zoom een nieuwe conceptverordening ‘voorzieningen maatschappelijk ondersteuning’ opgesteld. Waarom aanpassen? Mensen worden tegenwoordig steeds ouder waardoor de gemiddelde leeftijd verder stijgt.

Bezoekadres: Jacob Obrechtlaan 4 Openingstijden centrale balie: Maandag t/m vrijdag 09:00 uur tot 13:00 uur Maandag t/m donderdag 13:00 uur tot 16:00 uur Donderdagavond 18:00 uur tot 20:00 uur

vrije inloop op afspraak vrije inloop

Sluitingsdagen 2013 gemeentelijke gebouwen en balies: 1 januari, 11 en 12 februari, 29 maart, 1, 29 en 30 april, 9, 10 en 20 mei, 25, 26 en 27 december en 1 januari 2014 Openingstijden leeshoek: Maandag tot en met donderdag 09:00 uur tot 17:00 uur Vrijdagochtend 09:00 uur tot 13:00 uur Postadres: Postbus 35, 4600 AA, Bergen op Zoom Fax: 245 356 E-mail: stadskantoor@bergenopzoom.nl Website: www.bergenopzoom.nl Telefoonnummers: Centraal telefoonnummer Courage Meld misdaad anoniem

140164 0800-2255888 0800-7000

E-mailadres voor het melden van calamiteiten en klachten: servicelijn@bergenopzoom.nl E-mailadres Courage: drugsoverlast@bergenopzoom.nl Stadsmakelaar: www.stadsmakelaarboz.nl telefoonnummer 140164 Jacob Obrechtlaan 2 Openingstijden: maandag t/m donderdag van 10.00-16.00 uur. Sociale zaken: ISD Brabantse Wal: Peter Vineloolaan 4, Bergen op Zoom Klantinformatie: Dagelijks voor klanten telefonisch bereikbaar via 140164 van 9.00 tot 10.00 uur. U kunt alleen op afspraak of tijdens het telefonisch spreekuur terecht bij uw klantmanager. Openingstijden: Maandag - donderdag: 8.30 tot 17.00 uur, op afspraak Vrijdag: 8.30 tot 13.00 uur, op afspraak Bezorgklachten Bergen op Zoomse Bode: Uitgeverij de Bode bv, Zundert (076) 599 8111 Eindredactie: Communicatie en bestuursondersteuning

De belemmeringen die mensen als gevolg van het ouder worden ondervinden nemen toe waardoor steeds meer mensen problemen ondervinden tijdens hun deelname aan de maatschappij en/of bij het zelfstandig wonen. Dat zorgt ervoor dat meer mensen dan tot nu toe een beroep doen op de (individuele) voorzieningen van de Wmo. Het gevolg hiervan is dat de Wmo onbetaalbaar wordt. Daarom is het noodzakelijk dat de invulling en de uitvoering van de Wmo wijzigt. Deze wijziging wordt de kanteling genoemd. Wat verandert er? De belangrijkste veranderingen voor u zijn: - Andere benadering Tot op heden konden mensen een aanvraag voor een (individuele) voorziening indienen bij Team Wmo-voorzieningen, waarna beoordeeld werd of die persoon daar wel of niet voor in aanmerking kwam. Met de kanteling is het uitgangspunt niet langer de voorziening, maar onderzoekt de gemeente samen met de burger wat het probleem is en hoe dit probleem opgelost kan worden. Hierbij wordt eerst gekeken naar wat men zelf nog kan. De uiteindelijke oplossing(en) voor het ondervonden probleem kunnen dus per persoon verschillen. Het betreft maatwerk. - Melding In de huidige verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning moet iemand altijd een aanvraag indienen voor een specifieke (individuele) voorziening zoals een rolstoel. In de nieuwe concept-verordening is opgenomen dat mensen met een probleem op het gebied van deelname aan de maatschappij en/of het zelfstandig wonen, eerst dit probleem bij Team Wmo-voorzieningen kenbaar maken via een melding. Na deze melding volgt een gesprek en wordt bekeken wat het probleem is en hoe dit probleem opgelost kan worden. Vanaf 21 januari tot en met 1 maart 2013 ligt de verordening ‘voorzieningen maatschappelijke ondersteuning’ ter inzage in het stadskantoor of u kunt het vinden op www.bergenopzoom.nl als u zoekt naar: verordening WMO concept. Wilt u meer informatie neemt u dan contact op met mevr. J. Laurijssen, telefoonnummer 0164 27 77 65, e-mail: j.laurijssen@bergenopzoom.nl U kunt uw reactie tot uiterlijk 1 maart 2013 mailen naar j.laurijssen@ bergenopzoom.nl of sturen naar: Gemeente Bergen op Zoom t.a.v. Afdeling Maatschappelijke Dienstverlening – mw. J. Laurijssen Postbus 35 4600 AA Bergen op Zoom

Uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie nodig? Via www.bergenopzoom.nl is het sneller én € 1,50 goedkoper!

Het verkeersbesluit ligt vanaf 28 januari 2013 gedurende zes weken voor belanghebbenden ter inzage in het stadskantoor. Tijdens deze termijn kunnen zij schriftelijk hun bezwaar over het verkeersbesluit kenbaar maken. Het bezwaar kan gericht worden aan het college van burgemeester en wethouders, postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom.

CKB De Maagd

de ma

Stadskantoor Bergen op Zoom

Bekendmaking Het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom heeft de volgende verkeersmaatregel getroffen: - Verboden te parkeren op de aangewezen gehandicaptenparkeerplaats op het eerste parkeervak van de parkeerstrook nabij ingang Plataanstraat 76, behalve voor de gehandicapte bewoner van Plataanstraat 76;

b

Sinds 2007 bestaat de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Doel van deze wet is dat iedereen ongeacht leeftijd, ziekte of aandoening deel kan nemen aan de maatschappij en/of zo lang mogelijk zelfstandig thuis kan blijven wonen. De gemeente moet het beleid voor de uitvoering van deze wet vastleggen in een verordening. De gemeente Bergen op Zoom heeft dit beleid vastgelegd in de verordening ‘voorzieningen maatschappelijke ondersteuning’.

Parkeerbeheer

ck

Concept-verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning (WMO)

a gd Musical De Jantjes Met o.a. Willeke Alberti, Arie Cupé - 30 januari www.demaagd.nl Een sterrencast neemt je mee naar hartje Amsterdam voor een heerlijke musical vol meezingliedjes. Twee Bergenaren spelen als figuranten mee.

De Coronas - Hitstory Stand-up Pop: muziek en humor – 31 januari www.demaagd.nl De Coronas brengen een interactieve mix van popmuziek en humor. Zes multitalenten dagen het publiek uit de geschiedenis te herschrijven.

Camera-acteren met acteur Martijn Hendrickx Korte CKB cursus – start 1 februari – www.ckboz.nl Van de hoofdrolspeler van De Scheepjongens van Bontekoe leer je acteren voor een camera en toewerken naar een kleine filmproductie. 2e Presentatie CKB Popschool 15 bandjes in ’t Slik en de Schorre – 4 februari v.a. 19:00 80 cursisten (vocalisten, toetsenisten, drummers, gitaristen en zelfs een fluitiste) brengen een afwisselend avond die swingt van begin tot eind.


bes

te

m m in gspla

Bestemmingsplannen

n

3 Maar nu staat het deksel van mijn container open, dat mag toch niet? Dat klopt. De container moet met gesloten deksel aangeboden worden. Als deze open staat wordt de container door Saver geweigerd. Als u dit niet zelf heeft gedaan kunt u contact opnemen met de gemeente, telefoonnummer 140164. Door Handhaving wordt vervolgens getracht de veroorzaker te achterhalen en te verbaliseren.

s

4) Mijn grofvuil kan ik niet meer aanbieden met de tikken van mijn Saverpas. Hoe is dit voortaan geregeld? De inzameling van grof huishoudelijk afval is onlosmakelijk verbonden met de inzameling van huishoudelijk restafval waar nu tarieven voor worden geheven. We willen voorkomen dat er nu grote hoeveelheden huishoudelijk restafval als grofvuil aan straat worden gezet. Dat is ook de reden waarom hier nu ook een –hoger- tarief voor wordt geheven en het niet meer mogelijk is hiervoor tikken van de Saverpas af te laten schrijven. Dit tarief is hoger dan wanneer u het grof afval naar de milieustraat brengt, waar het meteen goed kan worden gescheiden. Voorheen kon u uw grofvuil aanbieden en werden 3 tikken van de Saverpas afgeschreven. Als u in het vervolg grof huishoudelijk afval thuis wilt laten ophalen kan dat tegen betaling van € 105,- in het stadskantoor. Vervolgens wordt de ophaaldag bij Saver ingepland. Bruikbare goederen kunt u ook aanbieden bij de Kringloper, telefoon 0165 52 11 88 waarna deze gratis worden opgehaald. Het gaat dan om: - Alle elektronische apparaten waar een stekker aan zit - Grote huishoudelijke apparaten (was- en droogmachines, koelen vriesmeubelen, kookapparatuur) - Klein huishoudelijk goed (serviesgoed, speelgoed, boeken, platen, snuisterijen) - Kleine transportmiddelen (fietsen, bromfietsen, bolderwagens) - Metalen voorwerpen (oud ijzer) - Meubilair (bankstellen en fauteuils, tafels, stoelen, kasten, lampen) - Sanitaire artikelen (wasbakken, baden, kranen) - Slaapkamerartikelen (bedden, spiralen, matrassen, linnenkasten) - Textiel (gordijnen, beddengoed, kleding (in zakken) en schoenen (per paar aan te bieden) De goederen worden alleen meegenomen als ze schoon, heel, compleet en niet gedemonteerd worden aangeboden. Bouw- en sloopafval, vloerbedekking, tuinafval en papier worden niet opgehaald door de Kringloper.

Het plangebied ligt ten zuiden van de stadskern van Bergen op Zoom en wordt globaal begrensd door de Zuidsingel en de Zuid-Oostsingel in het noorden; de Parallelweg en de Jacob Obrechtlaan in het oosten; de Gertrudisboulevard en de Markiezaatweg in het westen en het Benedenbaantje in het zuiden. Het plangebied komt grotendeels overeen met het plangebied van het bestemmingsplan “Het Fort/Zeekant” uit 2003 en het zuidelijke deel van het plangebied van het bestemmingsplan “Kantongerecht e.o.“ uit 2004. Om een betere aansluiting te krijgen met de bestaande bestemmingsplannen zijn de gronden ten westen van de Ploegstraat en de weg het Benedenbaantje buiten het plangebied gelaten. Deze gronden zijn opgenomen in het bestemmingsplan “De Markiezaten”. Het accent ligt in het bestemmingsplan op het bevestigen en regelen van het huidige gebruik, het vastleggen van ruimtelijke kenmerken van de bebouwde en onbebouwde ruimte en het actualiseren (verruiming /uniformering) van de bestemmingsregeling.In dit ontwerpbestemmingsplan zijn de door de jaren heen opgestelde wijzigingsplannen en verleende vrijstellingen/ontheffingen verwerkt. Van nieuwe ontwikkelingen is binnen het plangebied geen sprake. Het ontwerpbestemmingsplan ligt met ingang van 28 januari 2013 op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening gedurende 6 weken voor een ieder tijdens kantooruren ter inzage in de leeshoek van het stadskantoor. Het ontwerpbestemmingsplan is tevens digitaal beschikbaar via onze gemeentelijke website http://www.bergenopzoom.nl onder ”Actueel/Bekendmakingen Ruimtelijke Ordening”. Het bestemmingsplan is ook beschikbaar via de landelijke voorziening ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0748.BP0186-0201 Gedurende genoemde periode van zes weken kan eenieder schriftelijk dan wel mondeling zijn zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan kenbaar maken. Schriftelijke zienswijzen kunnen worden ingezonden aan de gemeenteraad (postadres: Postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom). Indien u mondelinge zienswijzen wenst in te brengen, neemt u contact op met de heer J. Cats, telefoon (0164) 277555 danwel de heer B. Verdonschot, telefoon (0164) 277491.

Bestemmingsplannen

Bestemmingsplan Wouwseweg 9, 11 Op grond van het op 31 maart 2011 vastgestelde bestemmingsplan “Wouwseweg e.o.” heeft het perceel Wouwseweg 9 de bestemming ‘Wonen’. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het vaststellingsbesluit vernietigd voor zover het de bestemming ‘Wonen’ ter plaatse van het perceel Wouwseweg 9 en de bestemming ‘Bedrijf’ ter plaatse van het perceel Wouwseweg 11 betreft. Het bestemmingsplan “Wouwseweg e.o.” dient In verband met de gedeeltelijke vernietiging opnieuw vastgesteld te worden voor de locaties Wouwseweg 9 en 11 te Halsteren. In dit advies wordt ingegaan op de wijze van bestemmen van de betreffende gronden en de onderbouwing van deze keuze.

te

Bestemmingsplan Vogelenzang e.o. Het plangebied ligt in de dorpskern van Halsteren aan de Vogelenzang en wordt globaal begrensd door de Dorpsstraat aan de westkant, de Jan van den Berghstraat ten noorden en ten oosten de Steenbergsestraat. Het accent zal in het nieuw op te stellen bestemmingsplan liggen op een herontwikkeling van het gebied, het vastleggen van ruimtelijke kenmerken van de bebouwde en onbebouwde ruimte en het actualiseren van de bestemmingsregeling.

Bestemmingsplan Stationsgebied Het plangebied ligt in het centrum van de stadkern Bergen op Zoom. De begrenzing voor het plangebied is globaal gelegen tussen de spoorwegovergang aan de Wouwsestraatweg en volgt de spoorlijn in zuidelijke richting. Aan het oosten ligt de grens aan de Parallelweg, aan de zuidzijde is het politiebureau nog binnen het plangebied opgenomen. Aan de westzijde ligt de grens bij het trottoir aan de Zuidoostsingel en het Stationsplein In het nieuw op te stellen bestemmingsplan worden een aantal nieuwe ontwikkelingen via een wijzigingsbevoegdheid mogelijk gemaakt en zal het accent liggen op het bevestigen en regelen van het huidige gebruik, het (zonodig) vastleggen van ruimtelijke kenmerken van de bebouwde en onbebouwde ruimte en het actualiseren van de bestemmingsregeling. Bestemmingsplan Nieuwe Vesting Het plangebied ligt ten westen van de stadskern van Bergen op Zoom en wordt globaal begrensd door de Van Gorkumweg aan de noordzijde, de Van Konijnenburgweg aan de west zijde, de Rijtuigweg aan de zuidzijde en de Wittouksingel en Smitsvest aan de oostzijde. De nieuwe stedenbouwkundige opzet voor het ‘Nedalcoterrein’ past niet binnen de contouren van het bestemmingsplan “Bergs Haven”. Dit betekent dat er hiervoor een nieuw plan wordt opgesteld. Bestemmingsplan Havenkanaal Het plangebied ligt ten westen van de stadkern van Bergen op Zoom en wordt globaal begrenst tussen de Noordlandseweg en Havendijk. Het accent zal in het nieuw op te stellen bestemmingsplan liggen op het mogelijk maken van een jachthaven en het actualiseren van de bestemmingsregeling. Bestemmingsplan Gageldonk- West Het plangebied omvat het bestaande woongebied aan de oostzijde van Bergen op Zoom, gelegen tussen Parallelweg, Wouwsestraatweg, Rooseveltlaan en het parkgebied Vijverberg. Het accent zal in het nieuw op te stellen bestemmingsplan liggen op een gedeeltelijke herontwikkeling en het bevestigen en regelen van het huidige gebruik, het vastleggen van ruimtelijke kenmerken van de bebouwde en onbebouwde ruimte en het actualiseren (verruiming

/uniformering) van de bestemmingsregeling.

m in gspla

Bestemmingsplan De Schans Het plangebied ligt in ten noorden van de Dorpskern Halsteren. Het gebied wordt globaal begrensd in het noorden door Grondmolen en in het oosten de Schansbaan. Aan de westkant wordt het plangebied begrensd door de Zoutendamseweg en Steenbergseweg. Ten zuiden door de Wouwseweg. Het accent zal in het nieuw op te stellen bestemmingsplan liggen op het bevestigen en regelen van het huidige gebruik, het vastleggen van ruimtelijke kenmerken van de bebouwde en onbebouwde ruimte en het actualiseren van de bestemmingsregeling.

m

Vooraankondiging op grond van artikel 1.3.1. Besluit ruimtelijke ordening Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat zij, overeenkomstig artikel 1.3.1. van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) de volgende bestemmingsplannen voorbereidt:

bes

2) Mijn buren stoppen hun vuilniszak in mijn container. Mag dat en wordt de container nog wel geleegd? Als u uw container aanbiedt maakt het niet uit of hij halfvol of vol zit. Er wordt één aanbieding geregistreerd. U kunt zelfs samen met uw buren afspreken om bijvoorbeeld om de beurt een container aan te bieden.

n

1) Ik heb meer afval vanwege een medische indicatie. Is hiervoor een regeling getroffen? Ja, als u op grond van een medische indicatie (vanwege bv. incontinentie of een stoma) extra afval heeft, is een gedeeltelijke vrijstelling mogelijk. Om hiervoor in aanmerking te komen heeft u een medische verklaring nodig van uw huisarts of specialist. Graag uw verzoek om vrijstelling richten aan de Belastingdienst West-Brabant (BWB), Postbus 502, 4780 AM Etten-Leur. Heeft u nog meer vragen, neemt u dan contact op met Belastingdienst WestBrabant, telefoonnummer 076 5 29 83 00

ieu w

Veelgestelde vragen over afval

ne Ontwerpbestemmingsplan ‘Het Fort-Zeekant’ n Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat het ontwerpbestemmingsplan ‘het Fort-Zeekant’, met plannummer NL.IMRO.0748.BP0186-0201 gereed is.

nn

en

Bestemmingsplan Nieuw Borgvliet-Oost Het plangebied ligt ten zuidoosten van Bergen op Zoom en wordt globaal bestemd door de Klein-Molenbeekseweg en A 58 aan de oostzijde, Klein Molenbeek te zuiden, Binnenwegje aan de oostzijde en de Oude Huijbergsebaan ten noorden. Het accent zal in het nieuw op te stellen bestemmingsplan liggen op het bevestigen en regelen van het huidige gebruik, het vastleggen van ruimtelijke kenmerken van de bebouwde en onbebouwde ruimte en het actualiseren van de bestemmingsregeling. Bestemmingsplan Buitengebied Zuid Het plangebied van het nieuwe bestemmingsplan “Buitengebied Zuid” omvat het zuidwestelijk gedeelte van het landelijke gebied van de gemeente Bergen op Zoom. Het gebied wordt grofweg begrensd door de Zuidelijke Stadsrand, Theodorushaven/Noordland, Buitengebied Oost, Rijksweg A58 en Nieuw-Borgvliet. Voorheen waren dit gronden, gelegen in de gemeente Woensdrecht. Vanaf de gemeentelijke herindeling op 1 januari 1997 behoren deze gronden tot de gemeente Bergen op Zoom. Het nieuw op te stellen bestemmingsplan ziet toe op het bevestigen en regelen van het huidige gebruik en het actualiseren (verruiming /uniformering) van de bestemmingsregeling. Op termijn zullen de (voor)ontwerpbestemmingsplannen ter inzage worden gelegd in het Stadskantoor, J. Obrechtlaan 4 te Bergen op Zoom. De bestemmingsplannen zullen ook digitaal beschikbaar zijn via onze gemeentelijke website www.bergenopzoom.nl en via de link www.ruimtelijkeplannen.nl. De terinzagelegging zal worden gepubliceerd in de Bergen op Zoomse Bode, op de gemeentelijke website www.bergenopzoom.nl en de Staatscourant. Voor meer informatie over deze vooraankondiging kunt u contact opnemen met het team Ruimtelijke Ordening. Op grond van artikel 1.3.1. wordt hier gemeld dat omtrent het voornemen geen gelegenheid wordt geboden zienswijzen naar voren te brengen en dat er geen advies over het voornemen wordt gevraagd aan onafhankelijke instanties.


Hoorzitting n

Herdenkingen Watersnoodramp

s

Herdenkingen Watersnoodramp 1953 op 31 januari en 1 februari In 1953 kostte de Watersnoodramp die zuidwest Nederland trof, het leven aan 78 burgers uit Halsteren en Lepelstraat. Nu, precies 60 jaar later, wordt deze ramp weer herdacht. Daarvoor worden op vrijdag 1-2-2013 in Lepelstraat en in Halsteren herdenkingen georganiseerd. Vertegenwoordigers van het gemeentebestuur van Bergen op Zoom zijn daarbij aanwezig. De programma’s daarvoor zijn als volgt: 1-2-2013 Lepelstraat: 10.30 uur: Eucharistieviering in de St. Antoniuskerk in Lepelstraat 12.00 uur: Kranslegging bij het slachtoffermonument op de begraafplaats. Aansluitend enkele toespraken 12.30 uur: Ontvangst in gemeenschapshuis “ t Weike “ in Lepelstraat 12.45 uur: Opening van de tentoonstelling over de Watersnoodramp 1-2-2013 Halsteren: 14.30 uur: Oecumenische dienst in de St.Quirinuskerk. 15.30 uur: Kranslegging bij het monument van de slachtoffers op de R.K. begraafplaats 16.00 uur: Onthulling van het vernieuwde kunstmonument bij het Oude Raadhuis aan de Dorpsstraat 16.30 uur: Opening fototentoonstelling in de St.Quirinuskerk en informeel samenzijn.

Voor deze avond zijn de gemeentebesturen en -raden van de zeven in 1953 getroffen gemeenten uitgenodigd, alsook leden van de plaatselijke herdenkingscomités. Nabestaanden of andere belangstellenden kunnen zich nog in beperkte mate opgeven voor deelname aan deze herdenkingsbijeenkomst. Vanuit onze gemeente rijdt een autobus naar en van Raamsdonksveer. Er zijn voor u geen kosten aan verbonden. Opstapplaatsen zijn in Halsteren, Lepelstraat en Bergen op Zoom tussen 18.00 en 18.30 uur. Belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden bij dhr.Stumpel van kabinetszaken bij de Gemeente Bergen op Zoom. Tel. nummer 0164- 277768. Aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. U krijgt daarna nog informatie over de precieze tijden en opstaplocaties.

n

ieu w

Bergen op Zoom op landelijke winkelwebsite NL Streets !!

s

NL Streets is een landelijke website voor bijzondere winkels en speciaalzaken. Met een miljoen bezoekers per jaar is NL Streets de best bezochte en makkelijkst te vinden winkelwebsite van Nederland. Sinds kort is ook Bergen op Zoom met verschillende bijzondere winkels op www.nlstreets.nl te vinden. Via Citymarketing Bergen op Zoom zijn 14 ondernemers in Bergen op Zoom aangesloten bij NL Streets. NL Streets zorgt ervoor dat Bergen op Zoom en deze winkels beter vind- en zichtbaar zijn op internet.

zich te presenteren. Op de website van NLstreets brengen nu al meer dan duizend zelfstandige ondernemers hun winkels en horecazaken gezamenlijk onder de aandacht. Daarnaast organiseert NLstreets jaarlijks een prijs: De leukste winkel en winkelstraat van Nederland. Afgelopen keer kregen deelnemende winkels veel landelijke media aandacht in de bladen, op de radio en televisie.

NLstreets NL Street biedt een pakket aan met bruikbare diensten om de vinden zichtbaarheid van winkels en hun producten voor de consument te vergroten. Zo heeft NLstreets een zeer goed bezochte website met meer dan 100.000 bezoekers per maand. NLstreets bundelt de krachten van zelfstandige ondernemers en biedt een platform om

De NLstreets App De NLstreets App op iphone is al een paar maanden uit. Ook in deze App staan lokale winkels en hun producten weer centraal. Het is een winkelgids met mooie foto’s van de winkels, kwalitatief goede inhoud en een routeplanner. Ook is deze App verbonden met social media als Facebook en Twitter.

n e m ente

Provinciale herdenking op 31 januari De besturen van de Provincie Noord Brabant en het Waterschappen organiseren ook een Brabantse herdenking van de Watersnoodramp van 1953. Deze wordt gehouden op donderdag 31 januari in de Onze Lieve Vrouw Hemelvaart Kerk in Raamsdonksveer (gemeente Geertruidenberg). Deze herdenkingsbijeenkomst is van 20.00 tot 21.30 uur, waarna nog gelegenheid is om informeel na te praten. Rond 22.30 uur wordt de bijeenkomst beëindigd.

De 8 Geboden tijdens de ‘Dweilavond’

ve

Belangstellenden zijn bij beide herdenkingen van harte welkom.

15.30 uur Bezwaarschrift van de heer mr. T. Pothast van CNV Vakcentrale namens de heer Q.J. Vriens gericht tegen het besluit namens het college van burgemeester en wethouders d.d. 11 oktober 2012 om een omgevingsvergunning te verlenen aan Stichting Ziekenhuis Lievensberg voor het oprichten van een parkeergarage aan het Boerhaaveplein 1 te Bergen op Zoom. De indieners van de bezwaarschriften en zonodig andere belanghebbenden worden hierbij in de gelegenheid gesteld zich tijdens deze openbare hoorzitting te doen horen. De bezwaarschriften en eventuele verder op de zaak betrekking hebbende stukken liggen voor de indieners van de bezwaarschriften, gemachtigden en andere belanghebbenden bij de receptie van het stadskantoor, vanaf maandag 28 januari 2013 tijdens openingstijden ter inzage. e

ieu w

Kennisgeving voor het houden van hoorzittingen van de adviescommissie voor de bezwaarschriften op maandag 4 februari 2013 vanaf 15.30 uur in kamer 1.52 van het stadskantoor.

n

Voor de Dweilavond tijdens Vastenavend in Bergen op Zoom is door de Gemeente Bergen op Zoom in samenwerking met de afdeling preventie van de Brandweer Bergen op Zoom en Roosendaal een achttal spelregels opgesteld. Het doel van deze spelregels is een veilig verloop van de Dweilavond. De onderstaande spelregels zijn afkomstig uit het Bouwbesluit, Gebruiksbesluit, de Bouwverordening en de Brandbeveiligingsverordening en zijn te allen tijde van toepassing: 1. Tijdelijke bouwwerken mogen worden opgebouwd in de volgende straten: De Kaai (Gedempte Haven), de Dubbelstraat, de Havenstraat, de Korte Dubbelstraat, de Moeregrebstraat, de Lievevrouwenstraat, Zuidzijde haven en de Rijkebuurtstraat. Straten dienen t.b.v. hulpverlenende diensten over een breedte van tenminste 3.50 meter vrij van obstakels te worden gehouden. 2. De te gebruiken materialen in of aan de bouwwerken mogen niet bestaan uit licht ontvlambare materialen zoals papier, stro of diverse kunststoffen. 3. Tijdelijke bouwwerken die zijn uitgerust met (verblijfs-)vloeren mogen maximaal 2,5 meter boven straatniveau liggen. Tevens moet het bouwwerk stormvast zijn opgesteld. 4. De brandkranen moeten op het gehele parcours worden vrijgehouden voor blusvoertuigen. 5. Eventueel aanwezige elektrische installaties moeten veilig zijn ingericht zodat geen (brand) gevaarlijke situatie kan ontstaan. Deelnemers dienen te voldoen aan het gestelde NEN 1010. 6. Open vuur op het genoemde parcours is niet toegestaan. 7. Alle aanwijzingen die door of in naam van de burgemeester, of diens plaatsvervanger, worden aangegeven in het kader van de (verkeers- of brand)veiligheid dienen stipt te worden opgevolgd. 8. Door deelname aan de Dweilavond aanvaarden de deelnemers iedere aansprakelijkheid voor schade, die daaruit voor derden of de gemeente zou kunnen voortvloeien en vrijwaren de deelnemers de gemeente tegen alle aanspraken die derden uit hoofde van het afgeven van deze spelregels zouden kunnen doen gelden.

Herinrichting Balsedreef Vanaf 28 januari 2013 wordt gestart met het project “Herinrichting Balsedreef” Bij de herinrichting worden een aantal werkzaamheden uitgevoerd waarbij de aanleg van een vrijliggend fietspad een van de belangrijkste is. Deze wordt van net voorbij Balsedreef nr. 4 tot voor de kruising Balsedreef / Boslustweg door het bos aangelegd. Ook worden op drie plaatsen plateaus aangelegd waar voetgangers en fietsers veilig over kunnen steken. Aan de zijde van ’t Appeltje komt een voetpad en worden de parkeervoorzieningen geoptimaliseerd. Bij al deze verbeteringen aan de verkeerssituatie wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het natuurlijke karakter van de omgeving. De werkzaamheden worden door de firma Dura Vermeer bv uitgevoerd en nemen ongeveer acht weken in beslag. Er wordt een omleidingsroute voor doorgaand verkeer ingesteld. Voor bestemmingsverkeer blijft doorgang mogelijk, behalve in een korte periode tijdens het asfalteren. De werkzaamheden zijn weersafhankelijk, waardoor kan worden afgeweken van de planning. Getracht wordt overlast zoveel mogelijk te beperken, is dit toch het geval dan vragen wij u om uw begrip. Meer informatie kunt u vinden op www.bergenopzoom.nl bij het onderdeel inwoner / dorpen en wijken / buitengebied / werken in het buitengebied. Heeft u nog vragen belt u dan naar 0164 27 74 53.


Voor informatie per locatie: http://www.haalmeeruitdeweg.nl.

Oproep bedankavond Bergen op Zoom 800 jaar stad In 2012 heeft Bergen op Zoom aandacht geschonken aan haar 8ste eeuwfeest als stad. Met tal van activiteiten werd deze mijlpaal in onze geschiedenis gemarkeerd.

ge Om

Oude Vissershaven: tot nader bericht afgesloten voor doorgaand verkeer. Er is een bypass via de Wittoucksingel. Rijtuigweg: Rijtuigweg tussen de Oude Vissershaven en de Wittoucksingel afgesloten tot nader bericht. Men kan de Gedempte Haven weer verlaten en aanrijden via de Rijtuigweg. Koningstraat: tot Juni 2013 volledig afgesloten in verband met de vervanging van de riolering. Burgemeester Blomlaan: tot 8 februari afgesloten tussen de Van Heelulaan en de Beukenlaan in verband met de vervanging van de riolering. Heenweg: asfaltwerkzaamheden tot eind februari, bestemmingsverkeer blijft mogelijk. Stalenbrugstraat: werkzaamheden aan verkeerslichten en herbestrating op 30 januari (met een uitloop naar 31 januari) afgesloten tussen Benedenbaantje en Antwerpsestraatweg. Verkeer wordt geregeld door verkeersregelaars. (doorgang van de werkzaamheden is afhankelijk van de weersomstandigheden) Balsedreef: van 28 januari tot en met 29 maart is de Balsedreef tussen de Paracelsuslaan en de Boslustweg afgesloten voor doorgaand verkeer ivm de herinrichting van de Balsedreef. Er is een omleidingsroute.

Omgevingsvergunningen ONTVANGEN AANVRAGEN Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom maakt bekend, dat het de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning heeft ontvangen:

vin gsvergunn

Verkeersmaatregelen

in ge

n

Reguliere aanvraag omgevingsvergunning Aanvraagnr. Ontvangstdatum Adres, Activiteit WO/2013/011 14-01-2013 Prins Bernhardlaan 43A te Bergen op Zoom, het realiseren van een dakopbouw WO/2013/013 13-01-2013 Rembrandtstraat 18 te Bergen op Zoom, het uitoefenen van een bedrijf aan huis in een bijgebouw WO/2013/014 12-01-2013 Lepelaar 56 te Bergen op Zoom, het wijzigen van een gevel WO/2013/015 16-01-2013 Maaipad 4 te Halsteren, het vergroten van een woning WO/2013/023 21-01-2013 Antwerpsestraatweg 248 te Bergen op Zoom, het bouwen van een erker en een schoorsteen Op een reguliere aanvraag omgevingsvergunning moet binnen acht weken na ontvangst zijn beslist. Indien deze wordt overschreden, dan ontstaat een van rechtswege verleende vergunning. Wilt u een aanvraag omgevingsvergunning inzien? Maakt u dan een afspraak: telefoonnummer 0164 27 74 91 / 27 75 55. Uitgebreide voorbereidingsprocedure Aanvraagnr. Ontvangstdatum Adres, Activiteit WO/2013/017 16-01-2013 locatie Geertruidadijk-Markiezaatsweg en locatie Zoomplein te Bergen op Zoom, het plaatsen van twee containers met reclameaanduiding Op een reguliere aanvraag omgevingsvergunning moet binnen 26 weken na ontvangst zijn beslist. Als deze wordt overschreden ontstaat een van rechtswege verleende vergunning. Wilt u een aanvraag omgevingsvergunning inzien? Maakt u dan een afspraak: telefoonnummer 0164 27 74 91 / 27 75 55. BESLUITEN Verleende omgevingsvergunningen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom maakt bekend, onderstaande verleende omgevingsvergunningen, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, zijn verleend: Aanvraagnr. WO/2012/544

Verzenddatum 16-01-2013

Om haar dank extra te onderstrepen, organiseert de gemeente Bergen op Zoom een speciale bedankavond voor de vrijwilligers en begunstigers die betrokken zijn geweest bij Bergen op Zoom 800 jaar stad. De bedankavond wordt gehouden op:

WO/2012/574

16-01-2013

WO/2012/586

17-01-2013

Vrijdag 22 februari 2013, aanvang 20.00 uur, in Partycentrum de Stoelemat

Bezwaar en voorlopige voorziening Tegen dit besluit tot afgifte van een omgevingsvergunning kunnen u en andere belanghebbenden ingevolge het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na verzenddatum van deze vergunning een gedagtekend, gemotiveerd en ondertekend bezwaarschrift indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Bergen op Zoom, postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom. De beschikking treedt in werking met ingang van de dag na verzenddatum van deze vergunning. Het maken van bezwaar schorst de werking van dit besluit niet. Indien bezwaar is gemaakt kan de voorzieningenrechter van de rechtbank te Breda, postbus 90006, 4800 PA Breda, worden verzocht een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor het in behandeling nemen van het verzoek worden griffierechten geheven.

Van de meeste mensen, organisaties en begunstigers die zich hebben ingezet voor 800- jaar stad beschikken we over de adresgegevens. De uitnodigingen zijn inmiddels naar deze groep verzonden. Ondanks die zorgvuldigheid, kunnen we niet uitsluiten dat we mensen en begunstigers zijn vergeten. Mocht u geen uitnodiging hebben ontvangen maar wel als vrijwilliger of begunstiger betrokken zijn geweest bij Bergen op Zoom 800 jaar stad, vragen wij u contact met ons op te nemen. Dat kan via het e-mailadres: 800jaarstad@bergenopzoom.nl of via de telefoonnummer: 0164 277592 of 0164 277317. Wij vragen u in uw bericht de volgende informatie te vermelden: naam, adres, postcode, woonplaats en e-mailadres. Daarnaast kunt u aangeven op welke wijze u betrokken bent geweest bij Bergen op Zoom 800 jaar stad.

Kap-/plantmeldingen De gemeenteraad heeft in juli 2004 besloten om het kapvergunningenstelsel af te schaffen. Bij werkzaamheden in de openbare ruimte is het in sommige gevallen noodzakelijk dat er kap of verplantwerkzaamheden plaatsvinden. In de publicatie van 9 januari 2005, de Intrekking Boomverordening 2001 is bepaald dat melding gedaan wordt van bomen die bij werkzaamheden worden gekapt of verplant. Tegen de kap-/verplantwerkzaamheden kan geen bezwaar worden aangetekend. Pleinenplan Geweldigersstraat Op de hoek Geweldigersstraat-Minderbroederstraat staat een berk die beschadigd is door aanrijdingen in het verleden. Daarom is deze niet in de herinrichting in te passen. Er vindt wel herplant plaats. Korenmarkt Tien van de leilindes op de Korenmarkt worden verplant om een obstakelvrij parkeerplein te realiseren. Een van de leilindes, schuin voor Korenmarkt 2, wordt gekapt. Door aanrijschade is deze niet te verplanten. Er wordt een nieuw exemplaar geplant. Heeft u nog vragen, neemt u dan contact op met mevr. Flore, telefoonnummer 0164 27 75 91. Randweg West /Markiezaten Door de veranderende functie van Sportpark de Brombeer naar woongebied de Markiezaten kan de inrichting van het gebied niet gehandhaafd blijven . Er vindt veel grondverzet plaats waarbij hoogteverschillen worden genivelleerd. Dit heeft invloed op een houtwal in het midden van het gebied; er zou drie meter grond aan de voet van deze wal gestort worden met het gevolg dat alle bomen op korte termijn afsterven. Daarom worden de bomen gekapt. Heeft u nog vragen over deze werkzaamheden, neemt u dan contact op met dhr. Franken, telefoonnummer 0164 27 75 88.

Adres, Activiteit Leeghwaterweg 2 te Bergen op Zoom, het realiseren van een verdiepingsvloer in een bedrijfsruimte Kade van de Theodorushaven langs de Vierlinghweg (kadastrale gemeente Bergen op Zoom, sectie I, nummer 590) te Bergen op Zoom, het plaatsen van een damwand Koevoetstraat 22-48 (even) en 56-62 (even) te Bergen op Zoom, het afsluiten van twee onderdoorgangen van een woon-/winkelgebouw door middel van een open stalen hekwerk.

Wilt u de verleende vergunningen inzien? Maakt u dan een afspraak, telefoonnummer 0164 27 74 91 / 27 75 55.

Klanttevredenheidsonderzoek Wmo Het college heeft kennis genomen van het klanttevredenheidsonderzoek Wmo 2011. Hieruit blijkt dat een overgrote meerderheid van de respondenten tevreden tot zeer tevreden is over zijn of haar Wmo-voorziening en het proces van aanvraag en afhandeling daarbij. Dit geldt voor zowel hulp bij het huishouden als voor de overige Wmo-voorzieningen (rolstoelvoorzieningen, vervoersvoorzieningen en woonvoorzieningen). Ook blijkt uit het onderzoek dat de voorzieningen het beoogde resultaat bereiken en dat verstrekkingen van Wmo-voorzieningen de participatie van haar gebruikers in de maatschappij vergroot. Op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is de gemeente verplicht om jaarlijks een klanttevredenheidsonderzoek uit te (laten) voeren onder personen die een aanvraag hebben ingediend voor een Wmo-voorziening. Het onderzoek over 2011 is in 2012 uitgevoerd. Er zijn telefonische enquĂŞtes afgenomen bij totaal 136 personen. Zowel personen die een voorziening toegekend kregen als personen bij wie de aanvraag is afgewezen, zijn in het klanttevredenheidsonderzoek meegenomen. Uit het onderzoek komt naar voren dat het duidelijk is waar de Wmovoorzieningen aangevraagd moeten worden. Voor het proces van aanvraag en afhandeling omtrent een Wmo-voorziening geldt dat de grootste tevredenheid terug te vinden is bij de informatieverstrekking over de voorziening en het contact met de gemeente. Daarnaast zijn de respondenten tevreden tot zeer tevreden over de hulp bij het huishouden. Vooral de kwaliteit van het schoonmaken en het contact met de hulp scoren, net als vorig jaar, een ruime tevredenheid. De enkele verbeterpunten die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen hebben o.a. betrekking op de doorlooptermijnen van de aanvraag, de uitvoering van de vervoersvoorziening Deeltaxi en de uitvoering van de servicedienst over de overige Wmo-voorzieningen. De gemeente pakt deze verbeterpunten op, waar nodig in samenwerking met andere partijen. Het onderzoeksrapport is terug te lezen op de gemeentelijke website www.bergenopzoom.nl

OM 26 MAART-BERGEN OP ZOTIE

KOM IN AC DOE MEE EN EN OORLOGSKINDEREN! VOOR VERLAT

L

GA NAAR 538VOORWARCHILD.N

WelstandMonumentenCommissie De WelstandMonumentenCommissie vergadert in principe om de twee weken op maandag. De eerstvolgende vergadering is maandag 4 februari aanstaande. Bent u geĂŻnteresseerd in de bouwplannen die de commissie gaat behandelen, dan kunt u de agenda vanaf vrijdag voorafgaand aan de vergadering raadplegen op de gemeentelijke internetsite: www.bergenopzoom.nl/boz/welstand

Ondernemersspreekuur Op iedere laatste dinsdag van de maand, en deze maand dus op 29 januari, kunnen ondernemers uit de binnenstad van Bergen op Zoom zonder afspraak tussen 19:30 uur en 21:00 uur bij wethouder Ton Linssen terecht voor het stellen van vragen. Vanaf januari vindt het ondernemersspreekuur plaats in de Stadsmakelaar, Jacob Obrechtlaan 4 Bergen op Zoom.

Bel, bij serieuze klachten, gratis het meldpunt

0800-2255888

drugsoverlast @ bergenopzoom.nl w w w.courage.nu


BESTEL VIA INTERNET MET MOGELIJKHEID TOT BEZORGING: MAROS.NL

05

schnitzels schouderkarbonade 1kg kipkarbonade 2kg originele sucadelappen ½kg

/e kerd blan ee n pa ge

drumsticks 1kg

49 2.

originele fricandeau/

hamlappen of rollade kg

99 2.

kg 4.50

99 3.

leverkaas 150gr

kip-kerry salade 150gr 49

1.

filet americain 100gr

varkens haasjes ½kg

ROOSENDAAL | VOLTASTRAAT 9 | KIJK OP MAROS.NL

Januari & Februari

5% Winterkorting Bakkerij ‘t Croissantje

GROF VOLKORENBROOD €e1.70 Tijgerbrood wit tarwe 1.50 10 MINI PUNTJES €e1.00 eierkoek 0.25 APPELFLAP €e0.90 AppelflAp 0.90 kl. bossebol (slagroom) 0.90 GEVULDE SLAGROOMKRAB €e1.10 Geopend van 7.00 tot 13.00 uur Joke en AriJAAn kriJnen

Korenmarkt 12 - Bergen op Zoom - tel./fax 0164 - 23 78 64

LTB Wrangler Lee Brams Paris Geisha Ichi B young Angels Enjoy Scotch Anna Scot Cars Dodgers Suzi-Q Tramontana Its Noize Hattric Gafair Yaya Oozoo watches

D A M E S - ,

H E R E N -

E N

Merken voor jong & oud!

DAMES & HEREN stretch broeken

2 voor

47.50

supersale

KORTINGEN tot 70%

Parkeergelegenheid voor de deur GRAAG TOT ZIENS BIJ HET BROEKENPALEIS Zuidzijde Haven 25, 4611 HB Bergen op Zoom, tel. 0164-234800

Korte Bosstraat 11 4611 MA Bergen op Zoom Tel. 0164 - 23 00 10 info@tppgillemot.nl

WWW.BROEKENPALEIS.NL

Wouwbaan 2 4631 KM Hoogerheide Tel. 0164 - 66 08 78 www.tppgillemot.nl

* Reparaties, aanpassingen en vernieuwing van gebitsprothese * implantaatprothese (klikgebit) * Gratis advies * op reparaties kan gewacht worden * Vergoeding door alle ziektekostenverzekeraars Openingstijden

Openingstijden

Bergen op Zoom:

Hoogerheide:

ma wo: 14.00 - 17.00 uur

ma wo vr 8.30-13.00 uur

di do: 8.30 - 13.00 uur

di-do: 14.00-17.00 uur

vr: 14.00 - 16.00 uur

Behandeling na afspraak

Heeft u of iemand uit uW omgeving brandWonden?

HKZ gecertificeerd Lid ONT B103

Livit is specialist in maatwerk orthopedische schoenen. Hoog, laag, sportief, klassiek of modern? Wij maken uw orthopedische schoenen naar uw smaak! Weten wat voor u de mogelijkheden zijn? Maak vrijblijvend en geheel gratis een afspraak met Livit. Elke woensdagochtend kunt u bij ons terecht in GezondShop Roosendaal of wij komen, als u dat wenst, kosteloos op afspraak bij u thuis (regio Roosendaal/Bergen op Zoom).

Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

Bel ons op 078 - 633 02 00 of mail naar dordrecht@livit.nl

Voor goed

Neem alvast een kijkje op onze website www.livit.nl of facebook.com/LivitOrthopedie voor de nieuwste modellen.

schilder werk

GRATIS huisb

M. de Bruijn 06-13209185

ezoek!

Livit Orthopedie Merwedestraat 100 3313 CS Dordrecht

Wij begrijpen wat u beweegt.

49 2.

K I N D E R K L E D I N G

Luc GiLLemot

GezondShop Belder 2-4 4704 RK Roosendaal

0.98

HET BROEKENPALEIS

Belgische gediplomeerde en erkende tandprotheticus

Orthopedische schoenen nodig?

1.19

Geef € 10,- voor een gepantserde bevrijdingsauto. Ga nu naar oneMen.org of bel 0900 - 1991.


“Het was meer balanceren dan afzien”, zei Marianne Vos na afloop. Toch Kevin Pauwels (achter) rijdt hier nog als virtueel winnaar van de wereldbewas ook dit sneeuwparcours haar op het lijf geschreven. De wereldkam- ker. In de laatste ronde knapt zijn ketting en ziet hij de beker naar zijn dipioene won met bijna een minuut voorsprong de wedstrijd bij de vrouwen. recte concurrent Niels Albert gaan. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN

Nederlands kampioen Lars van der Haar (21) reed dit jaar met dispensatie mee bij de elite Heren. Niet zonder succes, want hij eindigde na een strijdvolle wedstrijd tweede achter de Tsjech Bina. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN

GP Adrie van der Poel 2013 onder Siberische omstandigheden

Balanceren op de Brabantse Wal HOOGERHEIDE - Sneeuw lag er al, maar de weergoden wilden de GP Adrie van der Poel 2013 toch nog iets spannender maken. Dus gingen de hemelpoorten maar weer open en werd het parcours witter dan wit, gladder dan glad en een lust voor het oog voor de toeschouwers. DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN Al toen de Nieuwelingen om 9.00 uur aan de start verschenen viel er her en der wat lichte sneeuw, maar toen de Junioren om 10.00 uur startten werd de sneeuw wat heviger. En het bleef maar vallen, pas bij de huldiging van de winnaars van de Elitewedstrijd was het enigszins droog. Door de sneeuw kreeg het parcours wel een extra dimensie. Marianne Vos, winnares bij de wedstrijd voor dames, verwoordde het perfect na haar wedstrijd: “Het was dit keer meer balanceren dan afzien.” En balanceren was het zeker. Door de verse sneeuw werd het toch al gladde parcours nog gladder. De sneeuw bedekte immers de ijsplakken die op sommige plaatsen gevormd waren door de natuur. Het door Adrie van der Poel ontworpen parcours kende daardoor soms verraderlijke stukken, wat meer dan honderd procent concentratie vergde van de veldrijders en -rijdsters. Klasse Toch bleven grote valpartijen uit. Er ging hier en daar wel een renner onderuit of er schoot iemand rechtdoor bij een bocht, maar iedereen kon daarna gewoon zijn of haar weg vervolgen. Glibberend of niet, voor een aantal renners bleek, of leek, de

GP Adrie van der Poel een makkie. Een zo’n renner was Mathieu van der Poel. De jongste zoon van Adrie kwam als eerste over de finish met een riante voorsprong van 34 seconden op de Nederlandse nummer 2, Martijn Budding en de Italiaanse nummer 3, Gioele Bertolini. Voor Mathieu betekende het alweer zijn 24e overwinning.

‘Ondanks sneeuwval bleven grote valpartijen uit’ Daarnaast greep hij ook de Wereldbeker. Bij de dames was er net zo’n riante voorsprong te zien, want Marianne Vos won nog maar eens de GP Adrie van der Poel. Dit keer was ze 53 seconden sneller dan landgenote Sanne van Paassen, die ook de tweede plaats in het klassement van de Wereldbeker pakte. Derde werd de Française Christel Ferrier-Bruneau. Klapstuk Uiteraard waren er ook de Nieuwelingen en de Belofte onder 23 jaar die de Brabantse Wal onveilig mochten maken. Bij de Nieuwelingen was er een compleet Nederlands podium zichtbaar met Pascal Eenkhoorn als winnaar, Max Gulickx en

Bram Welten als tweede en derde. Bij de Heren onder 23 jaar deed David van der Poel mee. Hij belandde helaas niet op het podium en moest zijn meerdere erkennen in de Belgische Wietse Bosmans. Hij is het neefje van de vriendin van David, Jelke Bosmans, die tevens de rondemiss was tijdens de GP Adrie van der Poel. Het podium bij de Belofte onder 23 werd compleet gemaakt door de Belg Gianni Vermeersch en de Fransman Julian Alaphilippe. Het klapstuk van de dag was natuurlijk de race van de Elite Heren. Hoewel de sneeuw er voor zorgde dat er geen grote bezoekersaantallen werden gerealiseerd, kwamen er toch redelijk wat mensen af op de Elite-finale. Vooral de supporters van Niels Albert en Kevin Pauwels waren in grote getale aanwezig. De winnaar werd echter de Tsjech Martin Bina, voor de Nederlandse held Lars van der Haar en de Simon Zahner. Niels Albert mocht tot grote vreugde van zijn fans echter toch het podium op. Hij wist zijn enige concurrent in het wereldbekerklassement Kevin Pauwels voor te blijven, toen die in de laatste ronde strandde door een gebroken ketting. ‘Koning’ Albert pakte daarop de Wereldbeker.

Mathieu van der Poel die op de hoogste tree van het podium staat. Het is bij de junioren al lang geen verrassing meer. De jongste zoon van naamgever Adrie won zowel de wedstrijd als de wereldbeker. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN

Meer foto’s zijn te zien in het fotoalbum op www.internetbode.nl

Vooral de supporters van Niels Albert en Kevin Pauwels waren in grote getale aanwezig. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN

Ook de vrijwilligers trotseerden sneeuw en wind om de GP Adrie van der Poel tot een succes te maken.

De hoogteverschillen van de Brabantse Wal vroegen opperste concentratie van de renners. PAGINA 14


Groepsuitjes Familiefeesten Feestlocatie

AKK ERMANS leisure & golf

WINTERACTIE:

25% KORTING van maandag t/m donderdag

10% KORTING vrijdag en zaterdag 20% KORTING op zondag Geldig tot za. 30 maart 2013, niet icm andere acties en niet met feestdagen en carnaval.

Tegen inlevering van deze bon.

Wij hopen u te mogen verwelkomen, zodat u kunt genieten van onze heerlijke Griekse keuken.

winnaar 2012

Tel. 0164 258387

Winnaar 2012 Beste Familiebedrijf van nederland!

Geniet van de authentieke Griekse ambiance met heerlijk terras op de Grote Markt 25 in Bergen op Zoom.

w w w. a k k e r m a n s . co m

Gratis parkeren in de parkeergarage, achter de Grote Markt (Lindenbaan). Vraag naar de voorwaarden.

3 dagen Parijs

Chinees Specialiteiten Restaurant

30 maart t/m 1 april

JASMIJN

ANTWERPSESTRAATWEG ANTWERPSESTRAATWEG 211 211

* * * * * *

voor 2 pers. Atjar Geldig vanaf 27-01-2013 620.50

voor 2 pers.

Iedere enen zondag vanvan 17.00-20.00 uur uur Iederezaterdag zaterdag zondag 17.00-20.00

Speciaal SpeciaalBuffet Buffet

en

uit de Chinese en Indische keuken, zowel met vlees- als visspecialiteiten.

Ook op andere dagen is het mogelijk voor groepen om dit buffet te reserveren.

Ook op andere dagen is het mogelijk voor groepen om dit buffet te reserveren.

VOOr grOTe grOepen OOk CaTerIng mOgelIjk

Tevens à la carte mogelijk * ruime parkeergelegenheid * Tijdig reserveren

Ons resTaUranT heefT aIrCO Openingstijden: di. t/m za. 16.00-22.00 u.; zo. - ma. en feestdagen 12.00-22.00 u.

1 To boldly go wh

Star Trek Firs

ere no one’s gone

verdiepen in het da

t Contact

before? Dan durf

gelijks leven van Ca

jij je vast wel te

rla (45, kanker)?!

De isolatie van rolluiken zorgt ervoor dat de warmte in huis blijft, hierdoor daalt uw energierekening. Rolluiken maken het u aangenaam!

WWW.KJSROLLUIKEN.NL

Struikhei 1 - 4714 VC Sprundel - Tel: 0165-387334

AD SCHILLEMANS

Complete woning stoffeerder Wijkomen komenvrijblijvend vrijblijvend met Wij met stalen stalenaan aanhuis! huis! Uw tapijt weer fris en schoon! Vloerbedekking Vloerbedekking Wij reinigen uw tapijt tegen een Laminaat Laminaat betaalbare prijs. Vakkundig Gordijnen Vakkundig Gordijnen Betrouwbaar Betrouwbaar Vitrage Vitrage Goede Goedeservice Service Vinyl Vinyl-PVC Leuke aanbiedingen Vinyl Leuke aanbiedingen

VERLAGEN UW ENERGIEKOSTEN

HUUR

Het goedkoopst in container verhuur 6 m3 Container voor: - bouw en sloopafval € 220,- puin € 100,Prijzen zijn incl. BTW - A-B hout € 100,-

WWW.BEAUTYSALON-NAKIYA.NL

ROLLUIKEN HOUD

Alleen tegen inlevering van deze advertentie én bij afhalen - Actie is geldig t/m 31 januari 2013

TEL. 06-36118578

Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

ONDER

MAANDAANBIEDING Alle sparerib menu’s:

AANGESLOTEN BIJ PROVOET

speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers.

Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

Prins Hendrikstraat 2 Bergen op Zoom Telefoon 0164 26 62 61 of 25 88 56

GEDIPLOMEERD PEDICURE AAN HUIS !

Te koop:

van 6 m3 tot 40 m3

Zuidstraat 11, Ossendrecht Tel.: (0164) 67 21 33 GSM: 06 - 53 25 21 63 Showroom op afspraak open.

Trappen gestoffeerd inclusief tapijt Herfstaktie! winteren arbeid € tapijt 390,-!en Nuarbeid kamerhoog/ Trappen gestoffeerd inclusief € 390,-!

actie! gordijnstoffen vanaf € 19, per m. 95 Nú ook vele aanbiedingen uit voorraad!

Ad Schillemans - Kaaistraat 67- 4651 BM Steenbergen Tel. Fax 0167-56 56 50 Mobiel 06-54 32 73 63 www.woningstoffeerder.com

Ook voor u hebben wij een betaalbare oplossing!

U HUURT AL EEN CV-KETEL VOOR MINDER DAN 1 EURO PER DAG!

Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Nu met GRATIS klokthermostaat

De ecoTEC plus, het meest efficiënte toestel van VAILLANT

DOMINÉSTRAAT 3 - 4701 JC ROOSENDAAL - TEL 0165 - 53 64 04

Bezoek onze vernieuwde website: WWW.VIGAR.NL

Lasertherapie

De behanDeling worDt vergoeD www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Kleding reparatie Bij inlevering van deze advertentie

ontvangt u 20% korting ontvangt u 20% korting Rijkebuurtstraat 11 - Bergen op Zoom

VAN VERWARMINGS- EN WARMWATERTOESTELLEN

zoekt karwei jaren ervaring en ben een Nederlander. 0636543918

Afslanken met succes!

BEL VOOR EEN VRIJBLIJVENDE OFFERTE • VERHUUR • VERKOOP • FLEXLEASE • ONDERHOUD

allround timmerman

Stoppen ! met roken

NIEUWE CV-COMBI KETEL?

LEASE KOOP

Prijzen zijn inclusief vervoer, verblijf en ontbijt.

€ 14,75 (incl. gratis friet)

VOOr grOTe grOepen CaTerIng mOgelIjk Ons resTaUranTOOk heefT aIrCO Tevens à la carte mogelijk * ruime Tijdig reserveren Openingstijden: di. t/m za. 16.00-22.00 u.; parkeergelegenheid zo. - ma. en feestdagen*12.00-22.00 u.

Bestratingsmaterialen en sierkeien,

Verhuur:

€185,00 p.p.

29 maart t/m 1 april

Kinderen 12wijjaar € 7.50 Tijdens het buffet onder serveren U diverse

voor-, hoofdenserveren nagerechten Tijdens het buffet wij U diverse uit de Chinese en Indische keuken, voor-, hoofden nagerechten zowel met vlees- als visspecialiteiten.

TransporT

Afvalcontainers

4 dagen Praag

Voor meer informatie en boekingen kunt u contact met ons opnemen: Muys Reizen Rucphen tel:0165-342351 of e-mail: info@muysreizen.nl

Met Chinese en Indische gerechten. Met Chinese Indische gerechten. Extra meten garnalen. Extra metvoor garnalen. ONBEPERKT ETEN € 16.00 p.p. ONBEPERKT ETEN voor € 15.00 p.p. Kinderen onder 12 jaar € 8.00

Jan Jochems Handel

30 maart t/m 1 april

€21.50

* Bami

BERGENOP OP ZOOM TELEFOON TELEFOON 0164-245201 BERGEN ZOOM 0164-245201

3 dagen Londen €149,50 p.p.

*

€ 31,- p.p. Inclusief vervoer en entreekaart. Wij rijden dagelijks van 16 t/m 24 februari 2013 Naar de huishoudbeurs gaat elke 4e persoon gratis mee met de bus!

*

AFHAALMENU AFHAALMENU ~~ * Babi Pangang Babi Pangang * Foe Yong Hai Foe Yongmet HaiKung-Posaus * Kipfilet Kipfilet met * GebakkenKerriesaus Wantan’s * Saté Koe Loe Yuk (met zoet* Mini Loempia zuursaus) met kerriekoek Saté * Nasi Mini Loempia en kerriekoek * Bami Nasi * Atjar

Huishoudbeurs

€167,50 p.p.

Rijkebuurtstraat 11 - Bergen op Zoom ( tegen over Gevangenpoort)

(t.o. Gevangenpoort en21 Telefoon 0164 - 79 51 zijstraat van de Stoelemat)


W e s t- P o i n t v o o r d e m u z i e k l i e f h e b b e r We s t - Po i n t ge e ft g ra a g a a n e e n i e d e r d e ru i m te o m z i ch te p re s e n te re n . h e b j e w a t t e m e l d e n ? l a a t v a n j e h o r e n v i a w w w. w e s t - p o i n t . n l Bij carnaval hoort muziek

‘mien waar is mijn feestneus?’ Al eeuwenlang wordt in de periode voor de vastentijd uitbundig feest gevierd, voornamelijk door katholieken. Door de eeuwen heen is dit feest uitgegroeid tot het carnaval. Uiteraard speelt muziek daarbij een grote rol. tot in de zestiger jaren was het wat dat betreft heel simpel: in zowat elke Brabantse of limburgse plaats was wel een lokale artiest of muziekgroep die carnavalsliedjes schreef en zong. Weinig werd op de plaat opgenomen, totdat de commercie in de jaren zestig de carnavalsmuziek ontdekte. Muziek en tekst moesten zo simpel mogelijk gehouden worden, en de tekst moest bij voorkeur een nietszeggend thema hebben. De eerste carnavalshit in de Top 40 was ‘Glaasje Op…Laat Je Rijden’ van Sjakie Schram. Het was in 1966 een top 10-hit. De eerste carnavals-nummer-1-hit was voor iemand die al sinds de jaren veertig actief was in de Nederlandse amusementswereld: Toon Hermans. Toon, geboren op 7 december 1916, trad al op jonge leeftijd op als clown en imitator in zijn geboortestreek Limburg. Hij werd door zijn optredens een lokale ster. Toen wilde hij ook de rest van Nederland veroveren. Dat lukte: in de jaren vijftig waren zijn cabaret-programma’s razend populair. Behalve op radio, TV en in het theater, was Toon ook succesvol met zijn plaatopnamen. In 1966 scoorde hij zijn eerste carnavalshit: ‘Sien’. Het bereikte nummer 19 in de Top 40. In februari 1968 had hij zijn enige nummer 1 hit met ‘Mien Waar Is Mijn Feestneus?’ Het nummer

Agenda De Coronas De Maagd Bergen op Zoom donderdag 31 januari 20.00 The Kik Mezz Breda donderdag 31 januari 20.30 True Bypass Mezz Breda zaterdag 2 februari 21.00 90’s Now Mezz Breda zaterdag 2 februari 23.00 Zware Winterkost Nieuwe Nobelaer Etten-Leur zaterdag 2 februari 19.30 Bjorker Vorks e.a. Gebouw-T Bergen op Zoom zaterdag 2 februari 21.00 Lianne Edwards Café De Klomp Etten-Leur zaterdag 2 februari 21.30 Broeder Dieleman Mezz Breda zondag 3 februari 16.30 Open Podium Heksenketel Roosendaal zondag 3 februari 16.00 The Busch Ensemble Kloosterhof Hoogerheide zondag 3 februari 20.15 Rauw&Lauw Mezz Breda donderdag 7 februari 22.00 Band Zonder Banaan Mezz Breda zaterdag 9 februari 21.00 Illegale Zonen van Giel Montanje Mezz Breda zaterdag 9 februari 22.30 Jam Sessie Café The Sixties Tholen zondag 10 februari 16.30 Dayna Kurtz Mezz Breda vrijdag 15 februari 20.30 Skiggy Rapz Mezz Breda vrijdag 15 februari 21.00 Fajah Lourens e.a. Gebouw-T Bergen op Zoom vrijdag 15 februari 20.00 Coolhand Luke Café Stroop Bosschenhoofd vrijdag 15 februari Hoesje Mien Waar is Mijn Feestneus.

verdrong op 3 februari ‘World’ van de BeeGees af van de eerste plaats in de Veronica Top 40. Pas na vier weken verdween ‘Mien Waar Is Mijn Feestneus?’ van de eerste plaats. De BeeGees kwamen op 2 maart 1968 weer op de nummer 1 positie terecht. Dit keer met ‘Words’. Na deze onvervalste carnavalskraker stond Toon nog eenmaal in de Top 40. Dat was met de dubbelkraker ‘Kiele Kiele Kiele’ /

‘Vogeltje Wat Zing Je Vroeg’ een top 10 hit in 1969. De top 5 van 3 februari 1968 1.Mien Waar Is Mijn Feestneus – Toon Hermans 2.World – BeeGees 3.Nights In White Satin – Moody Blues 4.She’s A Rainbow – Rolling Stones 5.Tin Soldier – Small Faces

Uriah Heep, Ten Years After, Fischer Z, Arno, John Cale, Magic Frankie, Steve Lukather.

veteranen te gast bij mezz en Gebouw-t

The Kik, Dopethrone, Gilo, Monocle Mint, Chapter 7, Manhigh en vele anderen

mosh meeting leeft als nooit tevoren Al sinds 2006 timmeren de organisatoren van ‘Mosh Meeting’ onder de bezielende leiding van Ajdin Jasarevic stevig aan de west-Brabantse hard-rock-weg. Met als jaarlijks hoogtepunt het Mosh Meeting festival dat traditioneel aan de Roosendaalse Kade (erato en Verkadehuis) werd gehouden. De activiteiten rond het festival staan op een laag pitje. Maar toch leeft Mosh Meeting als nooit tevoren!

Mosh Meeting Presents.

Mosh Meeting is zich op de kleinere podia gaan richten. Met de Roosendaalse Heksenketel als het middelpunt van het Mosh Meeting universum. In diezelfde Heksenketel treden op zaterdag 23 februari ‘Gilo’, ‘Clear The Skies’ en ‘The Brave May Fall’ op. Op zaterdag 23 maart verkent Mosh Meeting een totaal ander muzikaal genre. In Erato, het Roosendaalse equivalent van het Amsterdamse poppodium ‘Paradiso’, zullen dan waarschijnlijk niet veel zwartgeklede muziekliefhebbers voorzien van schoenen met stalen neuzen te zien zijn. Wel veel liefhebbers van popmuziek. Dan treedt namelijk de Wereld Draait Door huisband ‘The Kik’ op. Met in het voorprogramma ‘Monocle Mint’, ‘Pictures In Audio’ en ‘Binford’. Op 29, 30 en 31 maart organiseert Mosh Meeting in Tilburg (Cul de Sac), Nieuwerkerk aan de IJssel (’t Blok) en Roosendaal (Heksenketel) de ‘Rock The Weekend Tour’. Met optredens van ‘Manhigh’, ‘Chapter 7’ en ‘Twoway Society’. Op 1 juni staat, in de Heksenketel, voorlopig de laatste Mosh Meeting activiteit geboekt: Doomsludger. Tijdens dit minifestival treden onder andere het Canadese ‘Dopethrone’ en het Franse ‘Huatha’op. Meer info: moshmeeting.com

Uriah Heep is 44 jaar jong.

De west-Brabantse poppodia Mezz in Breda en Gebouw-t in Bergen op Zoom programmeren met een zekere regelmaat ‘muziek-uit-het-verleden’. ook in 2013 staat er weer een aantal hele mooie acts ‘van toen’op beide podia. Op 21 februari komt grootheid John Cale naar het Bredase Mezz. Bluesheld Magic Frankie hoeft slechts een korte trip richting het Bergen op Zoom Gebouw-T te maken als hij op 22 maart tijdens de bluesroute optreedt. Toto is een band die wereldwijd vele miljoenen elpees heeft verkocht. Toto gitarist Steve Lukather heeft naast Toto een hele mooie carrière opgebouwd. Op 27 maart speelt hij in Mezz. John Watts staat heel wat jaartjes op podia ‘all-overthe-world’. Met Fischer Z staat hij op 14 april (weer) op het Mezz podium.

‘Made In Belgium’ is een traditie geworden in Bergen op Zoom. Ooit begonnen in de Stoelemat heeft het festival nu zijn plek gevonden binnen Gebouw-T. Op 27 april is Arno Hintjens één van de optredende acts. In Bergen op Zoom moet er momenteel een wel erg gelukkig man rondlopen. Louis Rentrop is misschien-wel-de-grootsteUriah-Heep-fan van Europa. Op donderdag 2 mei mag hij zijn helden verwelkomen in zijn eigen Bergen op Zoom als Uriah Heep optreedt in Gebouw-T. Ten Years After maakte in 1969 enorme indruk tijdens het Woodstock festival. In 2011 werden de West-Brabantse fans al verwend toen Ten Years After optrad tijdens het Roosendaalse Blommenkindersfestival. Voor hen die toen met vakantie waren: op 20 september treden ze weer op in West-Brabant! Dit keer in Gebouw-T.

nu online op de website van west-Point tref je steevast actuele achtergrondinformatie aan. Zoals de laatste muzikale nieuwtjes, de evenementenagenda, videoreportages, bandnieuws en uitgebreide fotoseries. Dit aanbod wordt steeds verder uitgebreid.

w w w. we s t - P o in t. n l - in fo @w est- Point.nl - www.west- Point.nl - i nf o @ we st - Po int . nl - w w w .we st - Po int . nl PAGINA 16


Bovagwaarderingscijfer 8,6

30%

op uw onderhoudskosten voor alle merken auto’s*

besparing

Auto gegarandeerd weer goed!

Robben

AutoschAdebedrijf

Ja dat kan!!! bij

eurogarantbedrijf

Receptioniste / Telefoniste (6 mnd) Wij zijn de enige echte Administratief Medewerker (9 mnd) KIARoosendaal Specialist 2B2B - 4703 Roosendaal Vroenhoutseweg 2B -SJ 4703 SJ Vroenhoutseweg -(12 4703 SJ Roosendaal FinancieelVroenhoutseweg Administratief Medewerker mnd) Commercieel Administratief Medewerker (12 mnd) 0165 -0165 39 60 56 Fax: -0165 39 56-56 53 -60 3956 60Fax: 560165 Fax: 3953 56dit53 0165 - 39 0165 - 39 Wij hebben jaar 20 jaar Medewerker Projectadministratie (12 mnd) info@plattelandskrant.nl info@plattelandskrant.nl info@plattelandskrant.nl KIA ervaring Secretaresse (12 mnd) BKB / BKC / PDB Wij repareren m.b.v. fabrieksgarantie

cht dracht acht

- Schadeherstel en Spuiten - Voor alle verzekeringen - Vervangend vervoer tijdens herstel

v. Wamelweg 8, Bergen op Zoom Tel. (0164) 23 34 77 Vroenhoutseweg 2B -2B 4703 SJ Roosendaal Vroenhoutseweg -Roosendaal 4703 SJ Roosendaal Vroenhoutseweg 2BKIA - 4703 SJ Roosendaal Vroenhoutseweg 2B -Wij 4703 SJ hebben respect voor U en Uw 39-Fax: 60 Fax: 39 56 60 56 Fax: 0165 - 56 39 56 0165 -39 39 6053 5653 Fax: 0165www.autoschaderobben.nl - 39 56 53 0165 -0165 39 0165 60- 56 0165 -0165 39 56- 53

4 Advertentie entie - opdracht ertentie - opdracht- opdracht ie - opdracht 4 Geen specifieke vooropleiding nodig

Fabius is een CRKBO erkende opleider

4 4

Wij repareren voor betaalbare prijzen info@plattelandskrant.nl info@plattelandskrant.nl info@plattelandskrant.nl info@plattelandskrant.nl

1 ochtend of 1 avond p/w les in meer dan 50 locaties

meer dan 90% van onze cursisten beveelt onze opleidingen aan

Wij kunnen alle KIA’s en Chevrolets nieuw leveren

Vraag nu onze brochure aan! 0800-4464464 (gratis) www.fabiusopleidingen.nl o.a. Breda, Oosterhout, Roosendaal, Bergen op Zoom, Middelburg, Goes

In Alle merKen thUIS!!!!

Auto’s worden volgens fabrieksspecificaties onderhouden.

Wij zijn Automobielbedrijf v. Hensbergen, voor u wordt autorijden weer betaalbaar

chniek

www.vanhensbergen.nl

Belder 37 Roosendaal, 0165 550342, 0164 247066

Computercursus in Bergen op Zoom iedere week beginnen met starters - Word - Excel - PowerPoint - Access

tel. 0164 230 209 info@bit-by-bit.nl www.bit-by-bit.nl

)

06-55100747 ifrnei g iujrinu gF. .F E .dFed. eBd rB eur B nr igEn .E j ni j n

AutoCAD en Inventor AutoCAD basis 28 jan avond 6 feb avond

Bergen op Zoom Goes

19 feb 14 mrt

Bergen op Zoom Goes

E sd .E rnBugri u jEInventor ni. jFn. basis r .igFn.g e tFeo. FfBd.freed de Bruijn s t o fsftesortfiofnef gfr ei En urB iijn 3: 201 februari t/m 28

korelsttoinffegn 15a% b lle meu op

r en lede

avond dag

Info: 0164-230209 info@bit-by-bit.nl www.bit-by-bit.nl

Parkeerprobleem opgelost!!! Géén gezoek, géén bekeuring, géén schade, géén ruiten krabben, géén slot ontdooien, etc. etc.

Boutershemstraat 1 | 4611 | 4611 Bergen op Zoom | Tel: 0164 23 77|KA60 Boutershemstraat 1KA| |4611 KA | Bergen op Zoom Tel: 0164 230164 77| 4611 Boutershemstraat 1 |KA Bergen op Zoom | 1op Tel: 0164 23| Bergen 77 Boutershemstraat 14611 KA Bergen Zoom 23 77 Boutershemstraat 1 Tel: |604611 KA |60Bergen Zoom | 60 Tel: 0164 23 0164 77 60 23 771 60 Boutershemstraat 1Zoom KA 0164 |op Bergen op Zoom | Tel: Boutershemstraat | 4611 KA | Bergen op Zoom | Tel: 0164 23 77 60 Boutershemstraat | 4611 op | Tel: 2360 77 Mob: 22 80e.f.debruijn@tiscali.nl 77 22 51 80 | Email: Mob: 06 77 51 e.f.debruijn@tiscali.nl | Email: e.f.debruijn@tiscali.nl 22 80 51 |77Email: e.f.debruijn@tiscali.nl Mob:Mob: 06 06 22807751 Email:info@stofferingdebruijn.nl Mob: 06 22 80 77 51 | Email: e.f.debruijn@tiscali.nl Mob: 22 80 77 51e.f.debruijn@tiscali.nl | Email: Mob: 06 77 22 80 06 51 | Email: Mob: 06e.f.debruijn@tiscali.nl 22 80 77 51 |06Email: Huur een overdekte vaste vrije parkeerplaats www.stofferingdebruijn.nl

in Centrum Bergen op Zoom.

AKSOY SCHILDER- EN STUCADOORSWERKEN Telefoon: 0164-606623 of 06-28785618 Wilt u vandaag uW auto verkopen? Bel dan

koogJe auto’S Alle merken, types en bouwjaren Ook bussen, jeeps, sloopauto’s met of zonder gebreken

Contante betaling en RDW vrijwaring

Tel: 06-16423545 24 uur per dag U BELT En WIJ KOMEn DIRECT

aanhangwagens paardentrailers www.betanco.nl

Voor nadere informatie: Tel. 06-41951878 of 06-10857836

Alsof er niets is gebeurd...

Feestje? Voor verhuur van: tafels • stoelen toilet- en frituurwagens partytenten springkussen v.a. € 45,-

snijdersverhuur.nl

%

Bel: 0165-386105 0165-386613

TimmerwerkplaaTs

Dré maas ambachtelijk Timmerman kasTen, Deuren, keukens, Trappen, kozijnen, korTom voor alles van houT.

0164-210515 / 06-27336411

Strakke wanden d.m.v. Renovlies www.glasweefsel-behanger.nl Te huur in roosendaal Zeer gunstige locatie Optie A

WOOnhuis 420m3 Gemeubileerd. huurprijs 6 790,00 per maand. Optie B

www.garageboxentehuur.NU

Bergen op Zoom / Zevenbergschen Hoek

0164 – 687235

LOOds met KAntine

loods 140m2 open loods 96m2 Kantine 20m2 huurprijs excl BTW 6 480,00 per maand. Optie C

Goede beveiliging loont

Te huur

LOOds 130m2 Buiten terrein 120m2

Advies en uitvoering inzake inbraakpreventiemaatregelen

garagebox

Wij leveren en monteren uitsluitend producten

Halsteren GaGelweG Ook geschikt voor tijdelijke opslag

30m2 huurprijs excl. BTW 6 250,00 per maand

Info GsM 06-14360536

Inlichtingen 06-22986247

die voldoen aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen Tevens het maken en plaatsen van nieuwe ramen en deuren.

www.mvl-inbraakpreventie.nl tel.: 06-53 920 755

huurprijs excl. BTW 6 350,00 per maand Optie d

KAntOOr

Bedrijfsruimte nodig? www.kantoor-opslag-bedrijfsruimte.nl


CJG Bergen op Zoom bestaat 3 jaar en trakteert BERGEN OP ZOOM - Het Centrum voor Jeugd en Gezin Bergen op Zoom trakteert iedereen die langskomt op koffie met iets lekkers op maandag 28 januari. Op deze dag viert het zij haar 3-jarig bestaan. Inmiddels weten ouders, kinderen, jongeren en professionals het CJG te vinden als zij vragen hebben over opvoeden en opgroeien. Nieuwsgierig of heeft men een vraag?Men is elkom in het CJG op maandag 28 januari, Frans Halsstraat 25. De koffie staat de gehele dag klaar. Het aantal adviesgesprekken is verdrievoudigd. “We zijn erg goed geholpen bij het CJG. Ze helpen je met je vragen en problemen wanneer je even moeilijk zit. Bij het CJG zijn ze vriendelijk, deskundig en geduldig”, vertelt een tevreden ouder. De lijst met positieve reacties over de begeleiding vanuit het CJG is lang. Ook de laagdrempelige themabijeenkomsten worden hoog gewaardeerd met goed tot uistekend. Dat het CJG Bergen op Zoom voorziet in een behoefte is duidelijk. Al in de eerste 2 jaar van haar bestaan verdrievoudigde het aantal adviesgesprekken. Ook het aantal

mensen dat spontaan binnenloopt met een vraag nam toe.

Handvaten Het CJG is blij dat zij in 3 jaar tijd al veel ouders, kinderen en jongeren heeft kunnen helpen met hun opvoed- en opgroeivragen. Iemand die met een vraag binnenkomt, gaat samen met de CJG-medewerker op zoek naar een antwoord. Er wordt uitgegaan van iemands eigen kracht. Het CJG reikt daarvoor handvaten aan. Ouders en jongeren blijken hun vragen voor te leggen bij degenen waarmee ze direct contact hebben. Dit zijn personen als de peuterspeelzaalleidster, verpleegkundige van het consultatiebureau, leerkracht, jongerenwerker of sportleraar. Al vanaf het begin zet CJG in op afstemming en samenwerking met deze en andere professionals. Bundeling van expertise is een belangrijke succesfactor om ouder en kind te helpen. Inmiddels werkt het CJG Bergen op Zoom samen kernpartners: TWB consultatiebureau, Traverse maatschappelijk werk, MEE West-Brabant, GGD West-Brabant, Juzt jeugdzorg, Bureau Jeugdzorg NoordBrabant en de Provincie Noord-Brabant.

Daarnaast is zij partner van Brede School het Palet, waarin zij sinds 2011 is gehuisvest. Eromheen werkt zij nauw samen met netwerkpartners zoals scholen en zorgaanbieders. Het CJG zet in op korte lijnen voor betere samenwerking en afstemming. Laagdrempelige hulp Momenteel bevindt het CJG zich in het complexe proces van de Transitie Jeugdzorg. De organisatie voor jeugdzorg komt dan onder verantwoording van de gemeente. Nu is deze nog provinciaal georganiseerd. Het CJG bewaakt in dit veranderingsproces het aanbod van laagdrempelige jeugdzorg in onze gemeente. Iedere (aanstaande) ouder, kind en jongere moet dichtbij huis hulp kunnen krijgen. Dit is ook de achterliggende gedachte voor de komst van een 2e vestiging in de Gemeente Bergen op Zoom. Dit voorjaar start in de voormalige Wittenhorst te Halsteren de bouw van een 2e CJG XL. Zo kunnen inwoners uit Bergen op Zoom Noord, Halsteren en Lepelstraat in hun directe omgeving terecht voor hulp bij opvoeden en opgroeien. Meer info op www.cjgbergenopzoom. nl of loop eens binnen aan de Frans Halsstraat 25, Bergen op Zoom.

Eerste Bal Nostalgie in kefée de Ponderosa BERGEN OP ZOOM - Ouwe’ tij’e ‘erleven……. Witte nog van vroeger? Al die leutige keféékes ier in ons eige’ krabbegat? Bekant al die kastelijns van toen ‘ebbe me bijéén geroepe’ vor ‘n soort van reunie. Ge ken dus al die koryfeen van toen wir es ‘n kirke tege’komme en wel op vrijdag 1 febrewarie vanaf een uur of nege’ in keféé de Ponderosa. Allicht sta de óóg in óóg met Dimph van ‘t dobbertje, Toos uit de Watertore’, Marian van keféé de Kraanvogel, ‘Erman van ‘t pup-

pie of Ann uit de Blaasbalg. Ook vorde meziek wor gezurregd, ‘t paporkest, de leutige krabben en nog veul meer van déés leutige meziekskes van toen en nu zullen akt de presencegeven. En of da’ nog nie genogt is voor een leutige avend? Komme’ ok Marius van d’n Bonte os, Frans van de Formoos, Kerien uit de extase en Elske van de Nuuwe stad goes nog ‘s ‘errineringe en anekdotes opale van toen, Er zijn nog een paar meer van dees gróóte namen uit ‘t krabbegat mar da is nog nie’ éémaal zekers of die wel komme’… Gewoon net als toen!

Centrum Jeugd en Gezin BERGEN OP ZOOM - Elke twee maanden brengt het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) een actueel thema onder de aandacht. Het thema voor januari en februari is ‘Goede voornemens’. Het begin van het jaar is vaak de periode bij uitstek waarin mensen nieuwe voornemens maken, maar waar er vaak helaas ook veel stranden. Naast het bekende ‘stoppen met roken’

en ‘meer bewegen’ zijn voornemens op het gebied van jeugd en gezin goed vertegenwoordigd. Denk bijvoorbeeld aan: ‘meer tijd met mijn gezin doorbrengen’, ‘geen strijd aan de eettafel meer’, ‘samen verantwoordelijk zijn voor de opvoeding’ of ‘meer aandacht besteden aan de schoolen sportprestaties van mijn kinderen’. Wil een goed voornemen een betere kans van slagen hebben en de houdbaarheidsdatum van 2 maanden overschrijden, dan

is het hebben van een concrete doelstelling of stappenplan haast onvermijdelijk. Wees daarbij realistisch en geniet van iedere stap in de goede richting. Mocht alles toch verwateren, dan heeft het CJG de kennis in huis om je hierin te ondersteunen en je voornemen nieuw leven in te blazen zodat men in december met een voldaan gevoel kan terugkijken op je goede voornemen.

Opgave Karnavalsoptocht Lepelstraat LEPELSTRAAT - In de Straot wordt op zaterdag 9 februari de Karnavalsoptocht gehouden de deelnemers aan deze optocht kunnen zich opgeven vanaf zaterdag 12 januari tot 2 februari bij de onderstaande adressen. Wilt u deelnemen als reclame in de optocht kunt u terecht bij: Peter Free, Kladseweg 11, tel. 0164-684617, freerens@xs4all.nl en

bij Wil v. Oevelen, tel. 06-51985529, oevelenvan@zeelandnet.nl. Opgave en inschrijf formulieren te verkrijgen bij: Peter Free, Kladseweg 11, tel. 0164-684617, freerens@xs4all.nl; Wil v. Oevelen, tel. 0118-466686 / 06-51985529, oevelenvan@zeelandnet.nl; Erik Poot, Kladsedijk 1, tel. 0164-683764. Stichting Straotse Karnaval wenst alle deelnemers aan de optocht veel succes met hun voorbereidingen.

BRIDGE BRIDGECLUB BRIDGE BETER Uitslag 21 januari: Lijn A: 1. Ria Luisterburg-Lia Wierckx 60.00%; 2. Paul LuytenCorine Withagen 57.50%; 3. Piet en Corrie Knipscheer 56.77%. Lijn B: 1. Adje v.Loon-Toos Heijboer 59.38%; 2. Harry v.Baal-Aart Burggraaf en Ad en Lieske Havermans 55.73%. Bridge Beter speelt op maandagavond in d’Honneur. Info bij Paul Luyten, tel. 06.24714706. BC FOUR ACES De uitslag van 22 januari; Groep-A: 1 mevr. Ankie Holtzer & dhr. Jan Pigmans 60.83% 2 dhrn. Ali Kurt & Joep Matthijssen 59.58% 3 epr. Margo & Peter Thomassen 56.25% 4 epr. Toos & Johan van Elsakker 54.17% Gedeelde vijfde plaats met 52.50% dms. Truus Jansen & Christien Roelse; dhrn. Jan Deusing & Toon Verdult. Groep-B: 1 dms. Annelies Leijgraaff & Tineke Mulder 63.54% 2 epr. Bea & Ton Mouwen 60.42% 3 dms. Bep JansenKiebert & Corrie Rombouts 52.60% 4 mevr. Annelies Tempelaars-van Poll & dhr.

Ton Thijssen 50.52% 5 dms. Truus Bergmans & Mariëtte v/d Riet 46.88% Groep-C: 1 dms. Nel Friedericy-Hamerslag & Joke Goossens 66.25% 2 dhrn. Jaap Kraaijenoord & Fons v/d Poel 66.25% 3 dms. Joke Hagenaars & Jopie Vale-Verhoeven 55.00% BC DE WITTENHORST Uitslag 23 januari: 1. epr. Martha-Leo Bogers 60.76%, 2. epr. Rie-Jan Batteké 56.25%, ged. 3 plaats mevr. Corrie v.d. Schuit-dhr. Herman van Weeren, dhrn. Ton Maas-Anton v.d. Wegen 54.17%, 5. dhrn. Bert de Kok-Bob van Dalen 53.82%. BC DE VIER WINDEN Uitslag 22 januari, A-Lijn: 1. Riet Maurer-Rinus Maurer 65,00%, 2. Wim Hopmans-Ben van Straaten 62,92%, 3. Riet Goense-Ad Goense 58,33%, 3. Nel Heemskerk-Piet Heemskerk 58,33%. B-Lijn: 1. Ton v.d. Berg-Ad Buckens 65,97%, 2. Koosje Huisman-Dimph Voesenek 60,42%, 3. Riet Buckens -Jenny Dingemans 56,94%. C-Lijn: 1. Lies Wientjens-Gerard Wien-

tjens 66,67%, 2. Henny Horward-Anton Horward 64,17%, 3. Ton Tak-Willy Oerlemans 62,08%. Ze spelen op dinsdag aanvang 19:30 uur, in Bridgecentrum d’Honneur, Koepelstraat 103, Bergen op Zoom. Nieuwe leden zijn welkom. Info bij de secretaris Gerda Klaassen, tel. 0164-683915. BRIDGECLUB SANS FUMEE Uitslag donderdag 17 januari, A-Lijn: 1. Corrie Pijnen-Wil Presser 62,08%, 2. Henny Stok-Theo Bogers 59,17%, 3. Joke v.d. Boom-Corry Stoffels 57,08%, 4. Mariejosee van Eijk-Joke van Rooden 56,25%, 5. Mies Jonker-Lien van Kuik 55,00%. B-Lijn: 1. Frank Brouwer-Kees Sturkenboom 61,98%, 2. Corry Milius-Wies Petersen 59,90%, 3. Netty Leenders-Carla de Vos 58,85%, 4. Mick-Joop Stekelenburg 54,17%, 5. Micky Meijer-Rina Maliepaard 53,13%. Elke donderdagavond begint de competitie om 19.30 uur bij spellencentrum D’Honneur. Nieuwe leden zijn welkom. Info B. Doomen, tel. 0164-241805. PAGINA 18

Eerste voorleesseizoen VoorleesExpress is van start BERGEN OP ZOOM - In januari 2013 is het 1e voorleesseizoen van VoorleesExpress Bergen op Zoom van start gegaan.

In 13 gezinnen lezen enthousiaste vrijwilligers voor aan kinderen met een taalachterstand. De vrijwilligers komen gedurende een half jaar eenmaal per week bij het gezin langs om voor te lezen uit verschillende prentenboeken. Dit stimuleert de

taalontwikkeling van kinderen, verrijkt de taalomgeving in huis en brengt mensen met elkaar in contact. Twee maal per jaar start er een voorleesseizoen: in januari en in september. In september wordt het aantal gezinnen uitgebreid. Ze zoeken daarom nog voorlezers en coördinatoren. Is men op zoek naar leuk vrijwilligerswerk en spreekt dit project je aan? Neem dan contact op met Corry van Huffel, tel. 0164-237056 of bergenopzoom@voorleesexpress.nl

BRIDGE HALSTERSE BRIGE CLUB Uitslag 22 januari, Lijn-A: 1. mevr. Ria Schepers-dhr. Frans van Haperen 62.85%, 2. epr. Mia-Cees Petersen 61.81%, 3. epr. An-Jos Oor 57.29%, 4. dhrn. Mat Schepers-Ton Thijssen 54.86%, 5. mevr. Astrid Franken-dhr. Toon Franken 52.78%. Lijn-B: 1. dms. Lies Frijters-Leny i/h Veld 75.00%, 2. dms. Ans Bakx-Wil Entrup 56.67%, 3. mevr. Wil v.d. Molen-dhr. Wim Stassen 55.42%, 4. dms. Riet Mens-Annie Van Mil 55.00%, 5. epr. Riet-Kees Goosen 52.50%.

Vrijwilligers BERGEN OP ZOOM - Stichting Welzijn Ouderen Bergen op Zoom heeft vrijwilligers die vervoer bieden als men voor medische zorg naar een ziekenhuis, instelling of zorgverlener moet binnen of buiten Bergen op Zoom. Deze dienst is voor inwoners: - die niet meer met het openbaar vervoer kunnen reizen en/of - voor wie taxikosten bezwaarlijk zijn. De vrijwilligers rijden met hun eigen auto op werkdagen. De kosten bedragen een een vast bedrag per kilometer. Aanvragen dienen zo tijdig mogelijk te worden ingediend bij Vraagwijzer, tel. 0164-299491. Klusje Men heeft vast wel eens een klusje en niemand die dit even kan doen. Waarom hiervoor geen beroep doen op de Klussendienst?

Inwoners van de gemeente Bergen op Zoom van 55 jaar en ouder, met een beperking én een minimuminkomen, kunnen gebruik maken van een speciale Klussendienst. Het initiatief hiervoor komt van Stichting Welzijn Ouderen Bergen op Zoom. De Klussendienst houdt in dat vrijwilligers klusjes in en om het huis doen bij mensen die hiervoor een aanvraag hebben ingediend. Het gaat om bijvoorbeeld het plaatsen van een rookalarm, hulp bij het gebruik van de computer, ontstoppen van een gootsteen of incidenteel tuinonderhoud. Ofwel, klussen die ook door de ‘ideale schoonzoon’ gedaan zouden kunnen worden. Ook voor het bezoek aan een specialist in het ziekenhuis kunnen mensen bij de Klussendienst aankloppen. Wie een klus wil laten uitvoeren, kan bellen naar Vraagwijzer tel. 0164-299491.

NLdoet komt dichterbij BERGEN OP ZOOM - Het is van groot belang dat klussen worden aangemeld op de website van NLdoet. Zo kunnen organisaties namelijk een financiële bijdrage aanvragen. De sluitingsdatum voor het aanvragen hiervan komt echter snel dichterbij. Dit kan nog tot 1 februari. Samen voor Bergen op Zoom en Steenbergen adviseren iedereen om hun klus voor

deze datum aan te melden op de website. Hoe jammer zou het zijn als talloze mooie initiatieven niet doorgaan door een tekort aan financiële middelen? Daarnaast is het heel fijn als er zoveel mogelijk klussen uit de omgeving online staan waarnaar Samen voor vrijwilligers kan verwijzen. Zij zien voor 1 februari alle aanvragen uit Bergen op Zoom en Steenbergen graag tegemoet. Wat Samen voor betreft wordt NLdoet 2013 een groot succes.

Kans voor sportclubs BERGEN OP ZOOM - Tijdens de kickoff van het SportCafé is aan alle Bergse sportverenigingen het aanbod gedaan om 1 jaar lang gratis partner te worden van Samen voor Bergen op Zoom. Op deze manier kunnen de verenigingen hun netwerk verbreden met meer contacten met bedrijven, maatschappelijke instellingen en andere verenigingen. Zij kunnen meedoen met de Kansenbeurs, Goede Zaken training en de Beursvloer. Daarnaast zijn er de netwerkborrels die altijd goed bezocht worden door de partners. Vanuit

een eerder gemaakte match tussen Cargill en Stichting Samen Werken zijn er voor alle verenigingen computers beschikbaar. Op de avond van de kick-off hebben 20 verenigingen dankbaar gebruik gemaakt van het aanbod om lid te worden en een computer aan te vragen. De sportverenigingen die gebruik willen maken van het aanbod om1 jaar mee te doen met Samen voor en op die manier te ervaren wat dit voor hun vereniging kan betekenen, kunnen contact opnemen met: Samen voor Bergen op Zoom, tel. 0164707510, info@samenvoorderegio.nl. Mis deze kans niet.

Opfrissen stijldans senioren BERGEN OP ZOOM - Activiteiten & Beweegwijzer van Stichting Welzijn Ouderen houdt in Bergen op Zoom op 10 woensdagmiddagen in februari, maart en april van 15.30-17.00 uur in de grote zaal van het gezondheidscentrum, ingang Keldermanslaan, een opfriscursus stijldansen voor senioren. In deze opfriscursus stijldans gaan we terug naar de basispassen en ritmes van onder andere de Quickstep, Engelse Wals, Tango en eventueel Cha-Cha en Rumba.

Dansplezier staat voorop. Samen met een groep leeftijdgenoten. In ieder geval (hernieuwde) kennismaking met enorm veel dansplezier. Dit alles onder deskundige leiding. Info en opgeven: tel. 265946, e-mail: beweegwijzer@swoboz.nl. Verder organiseren we vanaf 17 maart elke 3e zondagmiddag van de maand van 14.00-17.00 uur een dansmiddag in ons steunpunt in de Zoomflat, Burgemeester Stulemeijerlaan 55. Alle senioren dansliefhebbers nodigen wij hiervoor uit. Dit alles met livemuziek van de Silvertunes.


Van Dijnsen Installatiewerken B.V. staat al ruim 47 jaar voor allround vakmanschap. Door een veelzijdige en klantgerichte benadering is ons bedrijf in staat totaal-oplossingen te bieden op het gebied van verwarmings-, koeltechnische-, sanitaire- en elektrotechnische installaties. In verband met de groei van onze organisatie zijn wij voor de afdeling Service & Onderhoud per direct op zoek naar

SERVICEMONTEURS ELEKTROTECHNIEK De functie: Het uitvoeren van onderhoud aan, het opheffen van storingen alsmede het installeren, inbedrijfstellen, reparatie, aanpassingen en uitbreiden van elektrotechnische installaties en/of middelen De kandidaat: * Afgeronde opleiding op nivo MBO Elektrotechniek * Aanvullende vakgerichte opleidingen MSI, EMSI en TSI * Minimaal 2 jaar ervaring in deze functie en branche * Flexibele en klantgerichte instelling en stressbestendig * Woonachtig in de omgeving Breda Heb je interesse: Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met dhr. W. v. Steenoven, telefoon: 076-5728127. Je sollicitatie kun je richten aan: Van Dijnsen Installatiewerken B.V., afdeling P&O, Postbus 2243, 4800 CE te Breda of e-mail naar pz@vandijnsen.nl KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP WWW.VANDIJNSEN.NL

Lekker bijverdienen? NU met € 50,- startpremie!

Partycentrum

‘t Appeltje

is ter versterking van het team op zoek naar een: enthousiaste en flexibele

horecamedewer(st)ker fulltime dienstverband Stuur uw sollicitatiebrief met cv naar: het-appeltje@hetnet.nl Voor inlichtingen, bel (0164) 257949

Creatieve Handen Nesey Kledingreparaties & fournituren Ook 1 uurs service! Wij zijn verhuisd van Rijkebuurtstraat naar Korenmarkt 13 in Bergen op Zoom

voor informatie en aanmelden:

Vanaf za. 26 januari 10.00 uur geopend!

*min. leeftijd: 15 jaar, legitimatie verplicht

zoekt voor de aankomende periode:

lassers, monteurs, sleutelaars, fitters, instrumentatiefitters Voor inlichtingen kunt u de site raadplegen: www.vancon.nl Of bel dhr. Van Overveld: 06 23 11 55 10

www.brabantwerkt.nl vacatures bij jou in de buurt

G OUD IS G €LD W W W. G O U D I S G E L D . N L

WIJ BETALEN NU MEER DAN € 41,PER GRAM FIJN GOUD*

Uw oude gouden sieraden zijn nog steeds geld waard Zelfs als deze beschadigd of kapot zijn. Wij taxeren en kopen alle soorten sieraden in. Goud en zilver maar ook diamanten, gouden tanden en munten. Bij ons kunt u terecht voor het analyseren, repareren of een geheel nieuw ontwerp van uw sieraden. Loopt u eens binnen, de koffie staat klaar voor eenieder die van onze diensten gebruik wilt maken!

Bent u ook aan de wintersport toe? Twijfel niet langer. Uw doosje met oude sieraden kan uw welverdiende vakantie zijn! Het kan zomaar in uw la liggen!

Wij betalen u direct contant de hoogst mogelijke dagprijs.

Bergen op Zoomse Goudbank

Wassenaarstraat 44 4611 BW Bergen op Zoom Tel. (0164) 24 32 34 bergenopzoomsegoudbank@gmail.com

WOENSDAG OSSENDRECHT Hotel Dekkers Zuster M. Adolphinestraat 6 10.00 - 17.00 uur

DONDERDAG FIJNAART Zalencentrum De Parel Prinses Margrietstr. 15 10.00 - 17.00 uur

VRIJDAG EN ZATERDAG ZUNDERT Hotel de Roskam Molenstraat 1 10.00 - 17.00 uur

* Prijs is afhankelijk van de dagkoers. * Legitimatie verplicht. * Min. leeftijd 18 jaar.

Roosendaalse Goudbank

Molenstraat 9a 4701 JK Roosendaal Tel. (0165) 85 22 68 roosendaalsegoudbank@gmail.com


Kijk dagelijks op action.nl voor

DE 100 NIEUWSTE ARTIKELEN DAMES/HEREN

TRENDY

ECHEVERIA

maten S-XXL

- 59x45 cm, 12 foto's - 82x30 cm, 12 foto's - hartvorm 49x54 cm, 11 foto's

kleuren 28 cm

COLLAGE FOTOLIJST keuze uit 3 soorten:

dames/heren THERMO SHIRT maten S-XXL

2.99

2.49

UITZOE K E N

SPORTIEVE

glitter uitvoeringen veilig en makkelijk uitwasbaar 125 ml

maten 37-40

HAAR SPRAY diverse kleuren en

Fun Time SCHMINK SET op waterbasis

0.89

3.19

MICROVEZEL

STOFZUIGER ZAKKEN voor alle bekende merken

1.32

1.99

HOUTEN

DECO WOORD voor aan de wand diverse trendy woorden in diverse kleuren

Elders 3.98 4.98

SNOW BOOTS rood of blauw

Elders 12.95 14.95

PARTY TIME

yucca FOAM BLOEM set/2

4.49 0.82

EENDENVEREN

HOOFD KUSSEN katoenen tijk

7.99

CARNAVALS PRUIK diverse elegante

Party Time CARNAVALS ATTRIBUTEN glitterhoedjes partybrillen of konijnenoren

0.79

TECHNO FASHION

2.49

SMARTPHONE ARMBAND geschikt voor alle smartphones, extra brede verstelbare band shock- en zweetbestendig met handig opbergvakje voor een sleutel

2.49

BERGEN OP ZOOM • Kastanjelaan 61-65 BREDA • Tramsingel 74 CHAAM • Baarleseweg 44 DINTELOORD • Raadhuisplein 25a

ETTEN LEUR • Markt 33 GILZE • Steenakkerplein 20 KAATSHEUVEL • Hoofdstraat 47 OOSTERHOUT • Arendshof 34

1.42

1200 gram 60x70 cm

uitvoeringen om uw outfit compleet te maken

KS B OX 5 S T U universeel ZUIG MOND of 6-delig ZUIGMONDEN SET

!

Elders 7.95 9.95

PARTY ASSORTIMENT

FOAM BLOEM diverse trendy

1.99 OSSENDRECHT • De Brouwerij 16 RIEL • Dorpstraat 25a RIJSBERGEN • St. Bavostraat 22 ROOSENDAAL • Boulevard 118f

Elders 7.99 8.99

ACRYL GEBREID

DAMES VEST diverse kleuren

4.99

met ceintuur maten S-XL

dames BASEBALL VEST diverse kleuren maten S-XL

6.95 -

CULI BAKE

5.99

MACARONS BAKMIX aardbei of chocolade voor het maken van 12 macarons 315 gram

Elders 2.29 2.49

1.59 TILBURG • Trouwlaan 19-27 TILBURG • D.J. Jittastraat 8 WAALWIJK • Irenestraat 2a ZEVENBERGEN • Zuidhaven 45a

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 27-01-2013 t/m za. 02-02-2013 in Nederlandse filialen.

THERMO BROEK zwart of wit

DBOZZ_20130127  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you