Page 1

THUIS IN DE REGIO

WEEKENDEDITIE

B E R G E N

O P

Z O O M S E

O P L AG E :

16 DECEMBER 2012 WEEK 50

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

29.800

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

topsystems

I

Te l .

076

SPORT

Volg ons via twitter: @BergseBode

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

BEWONERS REDDEN PARKPLANTSOEN BERGSE PLAAT

www.topsystems.nl

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

Uw communicatie adviseur!

Schikking na geschil Markiezaatsweg

Pas na vakantie bus in Lepelstraat

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom en aannemer Den Ouden hebben een overeenkomst bereikt over de uitvoering van de werkzaamheden aan de Markiezaatsweg. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders. De schikking volgt na een discussie die twee jaar geleden was ontstaan doordat de gemeente ontevreden was over het werk dat de aannemer leverde bij de aanleg van de Markiezaatsweg. De gemeente spande daarop een arbitragezaak aan en liet de overige werkzaamheden door een andere aannemer uitvoeren. De uitkomst van de schikking zal begin volgend jaar openbaar worden gemaakt.

LEPELSTRAAT - De inwoners van Lepelstraat zullen tot na de kerstvakantie moeten wachten voordat er weer een bus door het dorp rijdt. De nieuwe dienstregeling van de bussen gaat pas op zondag 6 januari in, terwijl eerder sprake was dat de bussen vanaf zondag 9 december al volgens het nieuwe rooster zouden rijden. In antwoord op vragen van Annette Stinebosch van het CDA laat het college merken dat ook de gemeente niet blij is met het uitstel. “We hebben de alternatieven van het CDA meerdere keren voorgelegd aan de provincie, maar dat heeft niet geleid tot het gewenste resultaat”, betreurt het college.

W E E K B L A D

Pad Binnenschelde wellicht eerder

Milieudienst schenkt boom aan gemeente

BERGEN OP ZOOM - Het college wil onderzoeken of het mogelijk is om de aanleg van een fiets- en wandelpad rond de Binnenschelde naar voren te halen. Dat blijkt uit een antwoord van het college na vragen van de GBWP. Het rondje is onderdeel van het project ScheldeVesting en zou pas worden gerealiseerd bij de ontwikkeling van de deelgebieden Waterschans en Spaensche Scharen. Gezien het recreatieve aspect wil het college kijken of er geen aansluiting gevonden kan worden bij andere initiatieven rond de Binnenschelde en de reconstructie van de fietspaden langs de Markiezaatsweg om het recreatiepad eerder te realiseren.

BERGEN OP ZOOM - De Regionale Milieudienst (RMD) heeft bij haar afscheid een Japanse notenboom geschonken aan de gemeente Bergen op Zoom. De milieudienst gaat per 1 januari op in de regionale uitvoeringsdienst. Om alle acht betrokken gemeenten te bedanken voor de samenwerking, schenkt de RMD aan alle gemeenten in haar werkgebied een boom. Wethouder Ad van der Wegen heeft samen met RMD-directeur Jan Groot de Ginkgo Biloba in het plantsoen bij het gemeentehuis geplant. De keuze voor de Japanse notenboom is niet toevallig. De vorm van het blad is jarenlang het logo geweest van de RMD.

Snel besluit bezwaar koopzondagen BERGEN OP ZOOM - De gemeenteraad moet uiterlijk 19 december een besluit nemen op het bezwaar dat de Stichting Tegen Verruiming Zondagopenstelling en 73 lokale winkeliers hebben ingediend tegen de 52 koopzondagen in Bergen op Zoom. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven besloten. De gemeente heeft volgens het beroepscollege de termijn ruimschoots overschreven. Als de raad niet op 19 december een uitspraak doet, kost dat de gemeente voor iedere dag na die datum 100 euro boete per dag. De dwangsom kan oplopen tot 15.000 euro. Daarnaast moet de gemeente de proceskosten van de stichting en winkeliers vergoeden.

Lotgenotengroep voor mensen met autisme BERGEN OP ZOOM - De Nederlandse Vereniging voor Autisme, regio Brabant, start vanaf 1 januari 2013 met een gespreksgroep voor volwassenen met autisme. Het doel van de groep is om volwassenen met lotgenoten in contact te laten komen. Zij kunnen tijdens de bijeenkomsten ervaringen uitwisselen, zoals knelpunten of juist leuke dingen. Ook is er gelegenheid om persoonlijke vragen te stellen. “We kunnen zo een brug slagen, zodat de deelnemers sterker in de maatschappij kunnen participeren”, zegt Rob Abers, die zelf ook autisme heeft. De groep wordt geleid door een ervaren gespreksleider. Aanmelden kan via lotgenotenbrabant@nva-nb.nl.

M I D D E L B U R G S E

&

V E E R S E

HALSTEREN - De naam Waterstraat in Halsteren werd dinsdagmiddag wel heel erg letterlijk genomen. Door een breuk in de waterleiding van Delta kolkte het water massaal de straat op. Uit voorzorg heeft de gemeente het gat dat na de breuk ontstaan was afgezet. Ook is er extra gestrooid om te voorkomen dat de Waterstraat een IJsstraat zou worden. LEZERSFOTO JANUS VAN DER ZANDE

Burgemeester wijst op gevaren illegaal knalwerk

Polman alert op illegaal vuurwerk BERGEN OP ZOOM - Burgemeester Han Polman waarschuwt voor de gevaren die kunnen ontstaan bij het gebruik van illegaal vuurwerk. Aanleiding is een incident in de nacht van 7 op 8 december waarbij een container voor plastic afval op de Bergse Plaat is opgeblazen door illegaal knalwerk. “Het is onvoorstelbaar welke schade zulk vuurwerk kan aanrichten. Vandaar een dringende oproep aan iedereen om geen illegaal vuurwerk te gebruiken”, waarschuwt Polman. DOOR RIA VAN MEIR Volgens de burgemeester zijn de gemeente en de politie deze weken extra alert op het gebruik van illegaal vuurwerk. “Veel mensen beseffen het gevaar voor de omgeving niet. In het geval van het incident bij winkelcentrum De Kompas op de Bergse Plaat werd een afvalcontainer tot ontploffing gebracht. Daarbij is er een hoop ijzer in de lucht geslingerd. Dat levertteenhbehoorlijk u gei vaarlijke situatie op. Niet alleen voor de daders, maar ook onschuldige omstanders kunnen geraakt worden door het rondvliegende ijzer.

Daarom wil ik iedereen met klem benadrukken om geen illegaal vuurwerk te gebruiken.” De boodschap van Polman is zowel gericht aan de vaak jeugdige gebruikers van vuurwerk als aan hun ouders.W “Want E bijEhenKligtBookLeenAbepaalde D verantwoordelijkheid om hun kinderen te wijzen op de gevaren”, meent hij. Melden Daarnaast doet Polman ook een oproep saan inwoners i nvan de gemeente d e die over-r last ervaren door het vroegtijdig afknallen van vuurwerk. “Het is heel belangrijk dat zij deze zaken bij ons melden. U zult misschien niet direct politie zien verschijnen,

maar ik kan verzekeren dat iedere melding zinvol is. De politie zet extra capaciteit in voor de opsporing van de daders en we doen ook veel om overlast proberen te voorkomen”, stelt de burgemeester. Net als andere jaren zal de gemeente Bergen op Zoom ook dit jaar weer preventief containers uit het straatbeeld verwijderen om te voorkomen dat zij opgeblazen worden. De ondergrondse containers worden in de nacht van de jaarwisseling afgesloten. e NagNieuwjaar i ozijn de ondergrondse afvalbakken weer toegankelijk en worden ook de inzamelcontainers teruggeplaatst. De gemeente vraagt bij het wegbrengen van huisafval om begrip.

.....VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS..... KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Bedrijfsenquête over EU-werknemers BERGEN OP ZOOM - De Regio WestBrabant wil de situatie van arbeidsmigranten in deze regio in kaart brengen. Daarom start het samenwerkingsverband van 19 gemeenten samen met de provincie Noord-Brabant en het ministerie van Binnenlandse Zaken deze week met een enquête onder bedrijven in de sectoren waarin de meeste EU-werknemers actief zijn. De ondernemers krijgen vragen voorgelegd over hoe lang de migranten in dienst zijn, of zij seizoensgebonden werk doen en of de bedrijven afhankelijk zijn van deze werknemers. Daarnaast worden ook de woonwensen van de migranten geïnventariseerd.

Vinkje Lievensberg voor prostaatzorg BERGEN OP ZOOM - Het Lievensberg ziekenhuis heeft een vinkje gekregen voor de goede zorg van patiënten met prostaatkanker. Het vinkje wordt uitgereikt door de ProstaatKankerStichting en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties. Zij hebben daarvoor dertien minimale voorwaarden, waar mannen met prostaatkanker waarde aan hechten, opgesteld. Prostaatkanker is de meestvoorkomende kankersoort bij mannen. Het Lievensberg ziekenhuis beschikt sinds 2011 over een operatierobot, die prostaatkanker operatief kan verwijderen. Het systeem werkt met extreme precisie, waardoor omliggend weefsel bespaard kan worden.


Bedrijfsruimte nodig? www.kantoor-opslag-bedrijfsruimte.nl alles voor uw auto

Gun uw auto ook een lekkere vakantie!

Strakke wanden d.m.v. Renovlies

De reis naar uw vakantiebestemming wordt écht aanhangwagens prettig met een ingebouwd navigatie systeem, een multimediasysteem met mogelijk zelfs TV paardentrailers ontvangst en een cruise control.

En wilt u uw bezit veilig stellen tegen inbraak? Een alarm systeem kan veel vakantieleed voorkomen en u en uw auto een lekkere vakantie garanderen. alles voor uw auto

www.betanco.nl

www.glasweefsel-behanger.nl

Donker eiken meubels maken wij blank of een andere kleur. Gratis Transport. info: 073-6417807 b.g.g. 06-52691413 www.sunny-meubel.nl

bant helpt u graag met het Autoshop Bra alles voor uw auto uw car comfort! kiezen en inbouwen van

Gun uw auto ook Schoonheidssalon Wanda Gun uw auto ook Schoonheidsspecialiste, pedicure, nagelstyliste, een lekkere vakantie! visagiste, sieraden, pedicure, nagelstyling, een lekkere vakantie! alles voor uw auto e Gun uw auto ook Prettiggen bruidsmake-up, schoonheidsbehandeling a • d t s e fe een lekkere vakantie! •

Man is op zoek naar lieve Ned. of buitenlandse vrouw. Kind. geen bezwaar. Leeftijd 40-50 jr.

Heeft u of iemand uit uW omgeving brandWonden?

Wil je me bellen? Tel. 06 22 24 45 93 Petra, meld je a.u.b.!

alles voor uw auto

Wij helpen bij: Lotgenotencontact Voorlichting Belangenbehartiging Juridische zaken

De reis naar uw vakantiebestemming wordt écht

prettig met een ingebouwd navigatie systeem, De reis naar uw vakantiebestemming wordt écht een multimediasysteem INBOUW VAN IN-CAR ELECTRONICS prettig met een ingebouwd navigatie systeem, met mogelijk zelfs TV ontvangst met enmogelijk een cruise control. een multimediasysteem zelfs TV MONTAGE VAN ACCESSOIRES ontvangst en een cruise control.

Gun uw auto ook • • een lekkere vakantie! • Sneeuwkettingen •

En wilt u uw bezit veilig stellen tegen inbraak? De reis naar uw vakantiebestemming wordtVOOR écht ALLE MERKEN En wilt u uw bezit veiligalarm stellen tegen inbraak? prettig met een ingebouwd navigatie systeem, Een systeem kan veel vakantieleed MOTORVOERTUIGEN Een alarm systeem kan veel vakantieleed een multimediasysteem met mogelijk zelfs TV voorkomen en u en uw auto een lekkere voorkomen en u en uw auto een lekkere ontvangst en een cruise control. vakantie garanderen. MET SERVICE EN GARANTIE

Lourdesplein 14 4615EX Bergen op Zoom vakantie garanderen. het met En wilt u uw bezit veilig stellen tegen• inbraak? g graa u t OOK BIJ U OP•LOCATIE! help t Skiboxen ban het Bra tel.: 0164-241521 g met Autoshop u graa reis uw vakantiebestemming Een alarmDe systeem kannaar veel vakantieleed Autoshop Brabant helpt wordt écht ! • Allesdragers fort! en van uw car comfort voorkomen en u en uwmet auto een lekkere com ouw car schoonheidssalonwanda@gmail.com inb uw en van en n prettig een ingebouwd navigatie systeem, kiez uwe kiezen en inbo vakantie garanderen.

• Dakhoezen een multimediasysteem met mogelijk zelfs TV

Kijk voor meer informatie op www.brandwondenvereniging.nl

Blauwehandstraat 22 | 4611 RL Bergen op Zoom | 0164 - 256 777 | www.autoshopbrabant.nl met het

g t helpt u graaen Autoshop Braban ontvangst een cruise control. �������������������������������������������������������������� uw car comfort! kiezen en inbouwen van

GRATIS JURIDISCH ADVIES

En wilt u uw bezit veilig stellen tegen inbraak? Een alarm systeem kan veel vakantieleed info@autoshopbrabant.nl - www.autoshopbrabant.nl ELECTRONICS • INBOUW VAN INBOUW •IN-CAR voorkomen en u en uw auto een lekkereVAN IN-CAR ELECTRONICS MONTAGE VAN ACCESSOIRES • vakantie garanderen.• MONTAGE VAN ACCESSOIRES

Blauwehandstraat - Bergen op Zoom - 0164 -GARANTIE 256 777 VAKKUNDIGE MONTAGE •22 ONAFHANKELIJK ADVIES • VOLLEDIGE

• VOOR ALLE MERKEN VOOR ALLE MERKEN t helpt u•graag met het ban INBOUW VAN IN-CAR ELECTRONICS • Autoshop Bra • MOTORVOERTUIGEN MOTORVOERTUIGEN • SERVICE EN GARANTIE fort! • MET • MONTAGE VAN ACCESSOIRES inbouw car com en van uw en MET SERVICE EN GARANTIE zen kie • • OOK BIJ U OP LOCATIE! • VOOR ALLE MERKEN

• OOK BIJ U OP LOCATIE! • MOTORVOERTUIGEN EN GARANTIE • MET22SERVICE INLOOPSPREEKUUR: Blauwehandstraat | 4611 RL Bergen op Zoom | 0164 - 256 777 | www.autoshopbrabant.nl OOK BIJ U OP LOCATIE! • | 4611 RL �������������������������������������������������������������� Blauwehandstraat 22 Bergen op Zoom | 0164 - 256 777 | www.autoshopbrabant.nl

Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uur Pasteurlaan 1 info@autoshopbrabant.nl - www.autoshopbrabant.nl Blauwehandstraat 22 | 4611 RL Bergen op Zoom | 0164 - 256 777 | www.autoshopbrabant.nl VAN IN-CAR ELECTRONICS • INBOUW Blauwehandstraat 22 - Bergen op Zoom - 0164 -GAR 256 777 VAKKUNDIGE MONTAGE • ONAFHANKELIJK ADVIES • VOLLEDIGE ANTIE Bergen op Zoom �������������������������������������������������������������� info@autoshopbrabant.nl - www.autoshopbrabant.nl ��������������������������������������������������������� �����

Blauwehandstraat - Bergen op Zoom - 0164 -GARANTIE 256 777 VAKKUNDIGE MONTAGE •22 ONAFHANKELIJK ADVIES • VOLLEDIGE

• MONTAGE VAN ACCESSOIRES Blauwehandstraat 22 Bergen op Zoom 0164 256 VAKKUNDIGE MONTAGE • ONAFHANKELIJK ADVIES • VOLLEDIGE GARANTIE VOOR ALLE MERKEN • 777 info@autoshopbrabant.nl - www.autoshopbrabant.nl • MOTORVOERTUIGEN • MET SERVICE EN GARANTIE • OOK BIJ U OP LOCATIE!

Blauwehandstraat 22 | 4611 RL Bergen op Zoom | 0164 - 256 777 | www.autoshopbrabant.nl

(nabij Lievensberg Ziekenhuis)

Of maaK tELEfONISch EEN afSPRaaK: 0164-266600

VITAK Advocaten

KALKOEN KONIJNENBOUTEN VERSE HERTENBIEF tam konijn, wild konijn, hazenbout, -rug en -filet fazant en -filet, parelhoen, kwartels, wild zwijn: filet, bout en biefstuk, lamsbout, -kotelet en -racks, hertenfilet, reebiefstuk, tamme eend, -filet en -bouten

POELIER dE KONINg

Wouwsestraatweg 178 | Bergen op Zoom 0164-233730 In december zijn wij van maandag t/m zaterdag geopend!

��������������������������������������������������������������

NIEUWE CV-COMBI KETEL?

BESPAAR DIRECT OP UW ENERGIEREKENING!

Blauwehandstraat - Bergen op Zoom - 0164 -GARANTIE 256 777 VAKKUNDIGE MONTAGE •22 ONAFHANKELIJK ADVIES • VOLLEDIGE info@autoshopbrabant.nl - www.autoshopbrabant.nl

ZONNEPANELEN NEDERLAND KIEST VOOR DE ZON

Door Vigar geïnstalleerd van het dak tot in de meterkast!

• VERHUUR • FLEXLEASE

• VERKOOP • ONDERHOUD

VAN VERWARMINGS- EN WARMWATERTOESTELLEN

HOUD

ONDER HUUR LEASE

j Ook voor u hebben wi sing! los op re lba taa be n ee

De ecoTEC plus, het meest efficiënte toestel van VAILLANT

KOOP

U huurt al een hr-ketel voor minder dan 1 euro per dag!

BEL VOOR EEN VRIJBLIJVENDE OFFERTE DOMINÉSTRAAT 3 - 4701 JC ROOSENDAAL - TEL 0165 - 53 64 04

Bezoek onze vernieuwde website:

WWW.VIGAR.NL


actualiteit

Bijna veertig mensen doen mee met plan voor burgerparticipatie

Bewoners redden plantsoenpark Bergse Plaat BERGEN OP ZOOM - Het plantsoenpark aan het Standplevier en Zilverplevier kan in het voorjaar weer een mooi bloeiend geheel worden. In een constructief overleg met de gemeente hebben de bewoners van de straten een plan voorgelegd, waarin bijna veertig mensen hebben aangegeven te participeren in het onderhoud om zo de parkachtige structuur van het plantsoen te kunnen behouden. De gemeente wil nu samen met de bewoners bekijken hoe de verwijderde groenstroken begin volgend jaar weer herbeplant kunnen worden. DOOR RIA VAN MEIR Het overleg met de gemeente heeft veel kou uit de lucht gehaald voor beide partijen. In de Standplevier en Zilverplevier was onbegrip ontstaan over de bezuinigingsplannen van de gemeente op het onderhoud van openbaar groen. Als gevolg daarvan is al vijftig meter bossages weggehaald, dat de gemeente wilde vervangen voor het minder onderhoudsintensieve gras. Dat stuitte tegen de borst van de bewoners, te meer omdat het park destijds is aangelegd met inspraak van de bewoners en zij niet op de hoogte waren gesteld van de veranderingen. Els Roepers, bewoonster aan de Strandplevier, startte daarom een handtekeningenactie. De petitie, die door alle 48 huishoudens van zowel de Standplevier als de Zilverplevier is ondertekend, werd maandag aangeboden aan wethouder Ad van der Wegen. Die wilde allereerst een misverstand uit de lucht halen over het al dan niet op de hoogte brengen van de plannen aan de wijkcommissie. Die laatste bestrijdt dat. Van der Wegen: “Ik heb gezegd dat de wijkcommissie op de hoogte is gesteld over de veranderingen in het openbaar groen. Door de bezuinigingen worden we gedwongen terug te schalen in de onderhoudsniveaus. Ik begrijp nu dat die uitleg zo concreet is geweest dat er

ook is ingegaan op de gevolgen voor het plantsoenpark. Dat is wel een aandachtspunt voor ons”, geeft hij toe. Burgerparticipatie Roepers wilde echter niet te lang stil staan bij het verleden. “Het is jammer dat het op deze manier heeft moeten lopen, maar we zullen vooruit moeten kijken naar een oplossing”, stelt ze.

‘Samen zorgen dat onze wijk leefbaar blijft’ Die oplossing leveren de bewoners zelf al aan. In samenwerking met haar overbuurman Erik Weinholt heeft Roepers een plan voor burgerparticipatie opgesteld. Het plan kan op brede ondersteuning van de bewoners rekenen. “Maar liefst 36 mensen hebben zich aangemeld. Onder hen zijn ook families met kinderen. In totaal hebben dus meer dan veertig mensen hun hulp aangeboden”, vertelt Roepers enthousiast. Herplant De bewoners zullen waarschijnlijk één keer per jaar met zijn tweeën hand- en

Els Roepers overhandigt de handtekeningen van alle 48 huishoudens aan wethouder Ad van der Wegen.

spandiensten verlenen. “We participeren in het onderhoud, maar nemen het beslist niet over van de gemeente. De gemeente neemt nog steeds het grootste gedeelte voor haar rekening”, benadrukt Roepers om misverstanden te voorkomen. Daarnaast hebben de bewoners ook afspraken met de gemeente kunnen maken

over de herplant van de verwijderde bossages. Volgend jaar worden daarvoor concrete afspraken gemaakt, zodat in het voorjaar het park hersteld kan worden. Nieuwe impuls Roepers is blij met de stappen die nu gezet zijn. “Het participeren van bewoners zal overal nodig zijn in Bergen op Zoom

FOTO RIA VAN MEIR

vanwege bezuinigingen in het onderhoud. Kaalkap is nu overal in ons land aan de orde. Om de omgeving netjes en aantrekkelijk te houden, zal burgerparticipatie noodzakelijk zijn, heeft de gemeente ons verteld. We laten onze mooie wijk niet verpauperen, maar geven juist nieuwe impulsen. Samen met de gemeente kunnen we zorgen dat onze wijk leefbaar blijft.”

Schilderij toont belangrijke kenmerken uit de geschiedenis van Bergen op Zoom

Schilderij aardewerkproductie in het Markiezenhof BERGEN OP ZOOM - Sinds vrijdag 14 december is er in het Markiezenhof een uniek schilderij te bezichtigen over de DOOR MERIJN SITSEN Schilderstijl De schilderstijl van het doek is volgens Reaardewerkproductie van Bergen op Zoom. Het doek is pas recentelijk ontdekt en wordt in het kader van 800 jaar stad tijdelijk uitgeleend door het Noord Brabants Museum. Het bijzondere aan het doek is dat het de aardewerkproductie Het schilderij laat volgens Wim Reijnders ijnders bijzonder. twee belangrijke zaken uit een economi- Hij vertelt dat de manier waarop het doek en de handel ervan weergeeft. Dat is volgens Wim Reijnders, directeur van het Markiezenhof erg zeldzaam. sche bloeiperiode van Bergen op Zoom zien. Op het schilderij is te zien dat aardewerk op een schip geladen wordt. “De productie van aardewerk en de handel waren redenen voor een voorspoedige periode voor onze stad”, vertelt Reijnders. Volgens hem is het daardoor een uniek schilderij.

‘Mooie afsluiting voor jubileum van onze stad’

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO PETER COX

www.internetbode.nl

Op het schilderij is de productie van aardewerk en de handel ervan te zien.

“Het is het enige schilderij waarop je ziet dat aardewerk gelost wordt”, zegt de directeur van het Markiezenhof. “Er werden in die tijd bijna geen schilderijen gemaakt over gebruiksvoorwerpen. Men schilderde eerder over luxe goederen”, legt hij uit. Het schilderij is daarnaast volgens hem een belangrijke aanvulling op de bronnen die er nu beschikbaar zijn over deze tak van de nijverheid. Naast overblijfselen en archiefstukken is er nu een illustratie van hoe het er bij een transport aan toeging. “Daarmee vormt het werk een waardevolle aanvulling op de Brabantse cultuurgeschiedenis”, aldus Reijnders

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

geschilderd is, doet denken aan een stijl waarop men in het begin van de twintigste eeuw schilderde, terwijl het schilderij al in 1755 is gemaakt. Ad van den Bulck, voorzitter van Geschiedkundige Kring van Stad en Land van Bergen op Zoom, geeft aan dat het schilderij een hele verassing is. Volgens hem zijn er op het doek veel waarheidsgetrouwe details te zien zoals het jaartal in de muurankers en het openstaande kelderluik. Het doek is geschilderd in olieverf en is 112 cm bij 139 cm groot. Het is verder niet bekend door wie het schilderij is gemaakt Cadeautje Het schilderij is ontdekt door Charles de Mooy, directeur van het Noord Brabants Museum in Den Bosch. Toen zij het stuk in handen kregen, herkende De Mooy meteen de stad waar hij vandaan komt. “Hij heeft toen meteen contact met ons opgenomen”, vertelt Reijnders. In het kader van 800 jaar Bergen op Zoom leent het Noord Brabants Museum het kunstwerk tijdelijk uit aan het Markiezenhof. “Dit cadeautje is een mooie afsluiting voor de viering van het jubileum van onze stad”, zegt de directeur.

Volg ons op Twitter: @BergseBode.


cursus

27 december, 14.00u Zwembad de Schelp

IJSONGEVALLEN Zodra het begint te vriezen, halen we de schaatsen weer tevoorschijn. Wie wil er niet zo snel mogelijk het ijs op? Maar ieder jaar gebeuren er toch weer ongevallen. Mensen onderschatten de gevaren van het ijs.

4BRJ

Zwembad de Schelp organiseert samen met de Bergse reddingsbrigade een cursus IJsongevallen in het zwembad.

Jan Jochems Handel

en

TransporT

In de cursus leer je op een leuke en ontspannen manier wat je moet doen als je onverhoopt door het ijs zakt. Of hoe je iemand anders kunt helpen natuurlijk.

Te koop:

Bestratingsmaterialen en sierkeien,

WONINGBOUW VERBOUWINGEN LEVEREN & PLAATSEN PREFAB DAKKAPELLEN WWW.IERSEL-COPPENS.NL

speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers.

Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

Verhuur:

U kunt zich inschrijven bij de receptie van het zwembad

Afvalcontainers

van 6 m3 tot 40 m3

De Boulevard Noord 45 Bergen op Zoom 0164 230799 www.zwembaddeschelp klantenservice@zwembaddeschelp.nl

Tel. 076 - 5976060 GSM 06 - 53937700

Taxi MoBoZ

oZ

Airportservice Airportservice

www.vanoosterbos-installatie.nl

Voor individueel vervoer! individueel vervoer!

164-652397 6-12525566 nfo@moboz.nl www.moboz.nl

TE HUUR aangeboden

KAMER In Bergen op Zoom m.g.v. keuken en douche. Tel. 0164-252469

Tel: 0164-652307 0164-652397 Tel: Mob: 06-12525566 Mob: 06-12525566 E-mail:info@moboz.nl info@moboz.nl E-mail: Web:www.moboz.nl www.moboz.nl Web:

Halsterseweg 299 4613 AR Bergen op Zoom Tel. 0164 - 23 55 20 www.bloemendetulp.nl

Het adres adres voor voor bloemen!!! bloemen!!! Het

Moerstraatseweg 23B 4726 SP Heerle 06 50417754 of 0165 301978

Slimmer, sneller, sneller, beter ………….. Slimmer,

informeervoor vooreen eencomputercursus computercursus bij bij BIT BIT BY BY BIT informeer BIT kuntcontact contactmet metons ons opnemen: opnemen: uukunt tel.:0164-230.209 0164-230.209 tel.: e-mail:info@bit-by-bit.nl info@bit-by-bit.nl e-mail:

www.garageboxentehuur.NU Bergen op Zoom / Zevenbergschen Hoek

0164 – 687235

Stoppen ! met roken Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Afslanken met succes! Lasertherapie

De behanDeling worDt vergoeD www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Mark van Loon Stofvrij overSchuren parket * Leggen, overschuren en repareren van parketvloeren * Tevens betimmeren van trappen * Het leggen van laminaat

tel: 0653920755

www.markvanloon.nl

”Die ene druppel. Die doet er toe.” - Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds gratis plaatsing

- cv installatie - badkamers - riolering - dak en zinkwerk

Nieuw bij B.Babble taalpraktijk Roosendaal

Beginnerscursus Engels & Frans 15 lessen € 220 incl. boeken Engels: Woensdag 10.00-11.30 Start woensdag 23 januari 2013 Frans: Vrijdag 10.00-11.30 Start vrijdag 25 januari 2013

10 % korting bij inschrijving vóór 24 december

Bijles Engels Vrijdag 16.45-17.30 Groepsbijles Engels Maximaal 4 leerlingen € 20 per leerling per les

scholieren

voortgezet onderwijs onderbouw

Inschrijven en informatie opvragen mail naar: info@bbabblekids.nl www.bbabble.nl


actualiteit

BSD en D66 ontvangen signalen van onrustige bewoners

Colofon

Bewoners tegen weghalen groenstrook langs spoor Parallelweg

Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

BERGEN OP ZOOM - De BSD en de D66 fractie laten aan het college weten dat ze berichten hebben dat bewoners van Parallelweg tegen het weghalen van de groenstrook aan het spoor zijn. Prorail heeft namelijk de bewoners een brief gestuurd over groenonderhoud langs het spoor. Na navraag door een bewoner bleek dat alle bomen en overige groen zal worden weggehaald.

Bergse Bode Bergse Bode Redactie Vera de Geus, Merijn Sitsen Correspondenten Sonja Brand, Marjet Lubbers, Robby van der Zande Acquisitie Leo Elenbaas Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties donderdag 10.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s donderdag 08.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111 t

h

u

i

s

W E E K B L A D

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 50

De oplossing van deze puzzel is in week 51 te vinden op www.internetbode.nl

Door de bomen weg te halen zou het uizicht van de bewoners behoorlijk verslechteren.

FOTO MERIJN SITSEN

Waardedaling Volgens de D66-factie zijn bewoners bang voor een waardedaling van hun huizen. “De bewoners zien het weghalen van de beplanting als een verarming van de buurt.

op het spoor of de bovenleiding vallen. De organisatie wil hiermee vertraging en gevaarlijke situaties zoveel mogelijk voorkomen. Door de werkzaamheden wordt ook het zicht van de machinisten verbeterd, het risico op dure reparaties aan bovenleiding verminderd en de vertraging door bladeren op het spoor beperkt.

DOOR MERIJN SITSEN

© www.sudokusite.eu

Volgens Louis van der Kallen, fractielid van de BSD, is het weghalen van het groen aan de Parallelweg een behoorlijke aderlating. “In een versteende omgeving is bet belangrijk dat de groenvoorziening die er is, behouden blijft”, zegt hij. Daarnaast dempt het aanwezige groen volgens hem het geluid van de passerende treinen. “Het zal feitelijk maar een paar decibel schelen. Maar het maakt psychologisch zeker wat uit”, aldus het raadslid. Volgens hem is het een heel verschil of je tegen een hek aan zit te kijken met erachter niks behalve het spoor of passerende treinen, of dat er bomen tussenstaan. De BSD schrijft in een brief aan het college dat de groenstrook belangrijk is voor de beleving en het uitzicht van de bewoners. De fractie is van mening dat de strook een kwaliteitselement is voor de straat.

‘Een verarming van de buurt’ De partij vraagt zich dan ook af wat de reden is van het verwijderen van de planten en of er ook nieuwe planten zullen worden teruggeplant. ProRail In de brief die ProRail aan de bewoners heeft gestuurd wordt gezegd dat er snoei en kapwerkzaamheden plaatsvinden vanwege de veiligheid op het spoor. Met dit preventief onderhoud wil de organisatie voorkomen dat er bomen of takken

Werkzaamheden ProRail geeft aan dat de werkzaamheden overdag op werkdagen zal worden uitgevoerd. Ze zetten zich in om hinder voor omwonenden zo veel mogelijk te beperken. De plaatsvinden tussen november 2012 en maart 2013. Vanwege de grote omvang van het snoeiwerk kan de railbeheerder niet precies aangeven wanneer men in Bergen op Zoom zal beginnen met snoeiwerk

Brabants Landschap wil waarnemingspost uit na-oorlogse tijd herstellen

Geld voor restauratie Scheldevanger BERGEN OP ZOOM - Brabants Landschap ontvangt van de gemeente Bergen op Zoom een subsidie van vijfduizend DOOR RIA VAN MEIR euro om de zogenaamde Scheldevanger bij boerderij Hildernisse te restaureren. Het militaire bouwwerk diende vlak na de Tweede Wereldoorlog als waarnemingspost langs de Schelde. Het gebouwtje, dat langs een toeristi- De oude militaire waarnemingspost is één van de twee Scheldevangers in het gebied sche route ligt, krijgt op den duur ook een publieke functie. rond het Markiezaatsmeer. Het gebouw is kort na de Tweede Wereldoorlog gebouwd en speelde een rol bij militaire oefeningen boven de Oosterschelde. Daarbij moesten piloten oefenen om op een bepaald doel in het water rookbommen te gooien. De bemanning op de Scheldevangers hadden de opdracht om de vliegtuigen boven de Schelde in het vizier te vangen. Zo komen de posten aan hun opvallende naam. Naast de Scheldevanger bij boerderij Hildernisse staat er ook een waarnemingspost op Woensdrechts grondgebied, in de omgeving van de Reimerswaalweg. De Scheldevanger bij Hildernisse droeg de codenaam Emmaus, dat verwijst naar een nonnenklooster dat daar in de middeleeuwen gestaan heeft. De twee waarnemingsposten vormden samen met de Bomtoren, het mikpunt in de Oosterschelde, een driehoek van anderhalve kilometer.

De Scheldevanger werd in de jaren vijftig gebruikt voor oefeningen boven de Oosterschelde.

FOTO GEMEENTE BERGEN OP ZOOM PAGINA 5

Herstel Eigenaar Brabants Landschap wil de Scheldevanger bij de monumentale boerderij Hildernisse in ere herstellen door de situatie zoals die in het begin van de jaren vijftig er was terug te brengen. Met behulp van de subsidie van de gemeente Bergen op Zoom kan het gebouwtje zo goed mogelijk water- en winddicht gemaakt wor-

den. Ook wordt het bouwwerk afgesloten, om te voorkomen dat onbevoegden de Scheldevanger betreden. Uiteindelijk wil Brabants Landschap het bouwwerk een publieke functie geven. Doordat de Scheldevanger gelegen is aan toeristische wandel- en fietspaden, kan het goed gebruikt worden om het verhaal van het militair erfgoed en de verdronken dorpen van het Markiezaat te vertellen. Daarnaast heeft Brabants Landschap plannen voor het herstellen van de tien meter hoge bomtoren, het doelwit bij de oefeningen in de Oosterschelde. De restanten van deze toren zijn nog steeds aanwezig, al is de toren helemaal begroeid door de woekerende natuur. Subsidie Door het beschikbaar stellen van een subsidie van 5000 euro, wil het Bergse college zijn spreekwoordelijke steentje bijdragen aan het herstel. Burgemeester Han Polman realiseert zich dat die bijdrage niet voldoende is om de Scheldevanger volledig te restaureren. “Daarvoor zal Brabants Landschap ook andere bronnen moeten aanboren. Wellicht dat er via het investeringsprogramma Landschap van Allure nog iets mogelijk is. Het budget is in ieder geval voldoende om het gebouw zoveel mogelijk wind- en waterdicht te kunnen maken. We zijn dan ook blij dat het Brabants Landschap zich wil inzetten voor het behoud van dit bijzondere militaire erfgoed.”


KORT BEDRIJVIG

Co-productie cabaretier Emiel Wilbrink en CKB De Maagd

Eerste Echte Bergse Oudejaars Conference

Bergse cabaretier Emiel Wilbrink.

BERGEN OP ZOOM - 800 jaar stof tot lachen brengt Emiel Wilbrink mee voor de Eerste Echte Bergse Oudejaars Conference 2012, een co-productie met CKB De Maagd.

Aan het eind van het jaar dat Bergen op Zoom 800 jaar stad viert blikt hij terug met scherpe observaties en stevige grappen. De Bergse cabaretier deelt op 18 december aanvang 20.00 uur het podium van De

Maagd met een muziekcombo o.l.v. Erwin Leijs. De regie en teksten zijn van Dré Lameir. Er zijn nog plaatsen vrij. Meer info op www.demaagd.nl ‘Sinds zijn optreden als Elvis is hij de ‘King of Kleinkunst’, in ieder geval in Bergen op Zoom e.o. Wekelijks prikkelt hij krantenlezers met zijn columns, die vaak zijn persoonlijke verbazing over de dingen des levens weergeven. Hij is niet per se de man van de harde grap en ook niet de crowdpleasende komiek, hij is vooral Emiel Wilbrink! Observaties, absurdistische redeneringen, filosofietjes en grappige vondsten maken een avond met deze charmante cabaretier tot een bijzondere mix van bijna nostalgische herkenning, blijmoedige verwondering en stevige grappen. Geen lach-of-ik-schiet maar prachtige subtiliteiten en gevatte schetsen uit de wonderlijke wereld waarin Emiel zich begeeft. Wees echter gewaarschuwd: scherpe en kritische conferences schuwt hij net zo min! Ze worden in de eerste echte Bergse oudejaarsconference afgewisseld met muziek, zang, film en zelfs showballet. Het levert een cabaretvoorstelling op waarin het jubileumjaar van Bergen op Zoom centraal staat. Van Den Enghel tot de Weervisserij en van Peter de Koning tot Ali B. Yo gangsta, agge mar leut et!’ De Eerste Echte Bergse Oudejaars Conference 2012 is een co-productie van Emiel Wilbrink en CKB De Maagd. Spel en teksten: Emiel Wilbrink Regie en teksten: Dré Lameir Muzikale begeleiding: Combo o.l.v. Erwin Leijs Meer info over de voorstelling en de kaartverkoop op www.demaagd.nl

Het Beste West Brabants carnavalslied WEST-BRABANT - Zondag 16 december gaat het dan gebeuren, voor de 2e keer organiseren een aantal carnavalsvierders in hart en nieren de verkiezing van “het beste West Brabants carnavalslied 2013” en het beste carnavalesk nummer 2013. Dit alles staat te gebeuren in zalen complex “T Tapperijke aan de Sint Janstraat 15 te Hoeven. Met een overvol programma hopen wij natuurlijk dat we er met z’n alle een gezellige carnavals middag van kunnen gaan maken. Aan de deelnemers zal het niet liggen want ze komen allemaal uit West Brabant. Zij zullen om de felbegeerde bokaal gaan strijden om het carnavalslied en carnavalesk lied 2013. Er zullen ook door diverse media opnames worden gemaakt die we vast en zeker terug zullen zien in de weken erna. Deze middag die begint om 14.00 uur en de winnaars zullen rond 20.00 uur bekend worden gemaakt door ons 3 juryleden, John Meijer, Denans en DJ Coonio. De entree is gratis maar ben op tijd want vol is vol.

Slagerij is eerste in regio

Beste varkensvlees bij Keurslagerij Krijnen

Peter Krijnen in zijn slagerswinkel op de Bergse Plaat.

BERGEN OP ZOOM - Peter Krijnen is sinds 1999 keurslager en gevestigd in winkelcentrum Het Kompas op De Bergse Plaat. Zijn team staat elke dag klaar met zelfgemaakte, ambachtelijke producten volgens traditionele recepten. Kwaliteit staat zeer hoog in het vaandel en dit proeft u terug in al hun producten. Keurslagerij Krijnen heeft vanaf heden heerlijk en eerlijk varkensvlees met de pure smaak en malsheid van vrüger. Dit vlees is afkomstig van de Heyde Hoeve uit Gerwen. De varkens zijn van het Duroc-ras, onderscheidend in smaak en kwaliteit. De Heyde Hoeve staat voor een duurzame wijze van het houden van de varkens en hebben respect voor het dierenwelzijn. De varkens hebben meer licht, lucht en ruimte. Er wordt geen preventieve antibiotica gebruikt en de biggen worden niet gecastreerd. Er wordt stroom uit biogas geproduceerd, wat naast energie voor het eigen bedrijf ongeveer 6000 huishoudens van energie voorziet. Met de Nederlandse herkomst en een speciaal voer dat ze de varkens geven, garanderen ze een duurzame kwaliteit en minder CO2-belasting voor de aarde. Onlangs won de Heyde Hoeve de wedstrijd voor beste varken van Nederland. Deze wedstrijd werd georganiseerd door Foodlog en Urgenda. Het oordeel van de jury: “Als je het varkensvlees van de Heyde Hoeve in je mond steekt, proef je het meteen. Sappig, goeie bite, goeie smaak.” Meer informatie : www.heydehoeve.nl. Keurslagerij Krijnen, Vogelaar 26, Bergen op Zoom

KORT BEDRIJVIG Ben Lokkers ziet nieuwe tendens

Klanten brengen vaker eigen auto-onderdelen mee

BRIDGE BC DE VIER WINDEN Uitslag 11 december, A-Lijn: 1. Toke Dons-Frans Dons 67,71%, 2. Tineke Crusio-Gerard Crusio 56,69%, 3. Nel Heemskerk-Piet Heemskerk 56,56%. B-Lijn: 1. Maria Geling-Ineke Suilen 59,90%, 1. Jan de Boer-Sip Sipma 59,90%, 3. Joke v.d. Dijs-Corrie Pellis 57,57%. C-Lijn: 1. Ton v.d. Berg-Ad Buckens 63,18%, 2.. Ton Tak-Willy Oerlemans 59,27%, 3. Suzan Zwakhals-Danny Zwakhalsr 58,26%. Ze spelen op dinsdag, aanvang 19.30 uur in Bridgecentrum d’Honneur, Koepelstraat

103, Bergen op Zoom. Nieuwe leden zijn welkom. Info bij de secretaris Gerda Klaassen, tel. 0164-683915. Op 7 januari start er een beginnerscursus bridge. Info en aanmelden: gerard.crusio@bridgedocent.nl, tel.: 06-33722453. BRIDGECLUB SANS FUMEE Uitslag 6 december, A-lijn: 1-2. Bartje Schreurrs-Hetty Veenstra 58,63%, 1-2. Marjolein Paree-Corne Franken 58,63%, 3. Miriam-Wil Becht 57,44%, 4. Carla de Vos-Wies Petersen 54,46%, 5. Marie Josee van Eijk-Joke van Rooden 53,87%.

KORTE K O KERSTBERICHTEN BERGEN OP ZOOM Winterse historische wandelingen: De juiste data van de Winterse historische wandelingen van Stichting Bezichtiging monumenten zijn als volgt: zondag 23 december, woensdag 26 december, zondag 30 december, woensdag 2 januari, zondag 6 januari start om 15.30 uur voor het Stadhuis. Wandeling voor ouders met kinderen met bezoek Gevangenpoort en beklimming Peperbus: woensdag 26 december en woensdag 2 januari. Start om 14.00 uur voor het Stadhuis. CKB workshop: Saskia van den Broek, CKB docent Beeldend, geeft een workshop in kerstsfeer. Op woensdagochtend 19 december van 9.00-11.30 uur kan iedereen met koffie, kerstkrans en een boeiende kunsthistorische uitleg een geheel eigen kerststal schilderen op doek. Inschrijven kan tot 18 december via 0164-280500. Meer info op www. ckboz.nl HALSTEREN Kerst-eurobingo: Zondag 16 december houdt de HSV een grote Kerst-Eurobingo in café/Zaal Tivoli, aanvang 14.00 uur met gratis loterij en hapjes. Toegang is gratis, de zaal open vanaf 13.00 uur. Info via Tivoli, tel.016-4683913 of het secretariaat 0164-684833. Iedereen welkom. Algemene info: www.halstersesportvissers.nl

B-Lijn: 1. Anny-Betsy Doomen 64,58%, 2-3. Mick-Joop Stekelenburg 56,77%, 2-3. Nelly van Egmond-Ria Verbrugge 56,77%, 4-5. Nel-Andre van Gaans 53,65%, 4-5. Leny in het Veld-Riet Way 53,65%. Elke donderdag begint de competitie om 19.30 uur bij spellencentrum D’Honneur, Koepelstraat 103, Bergen op Zoom. Nieuwe leden welkom. Voor info: tel. 0164241805 bij B. Doomen.

KORTE BERICHTEN LEPELSTRAAT Koersbal: Uitslag wedstrijd maandag 10 december: 1. Jaantje van Schilt, 2. Rinus Nijssen, 3. An van Kaam, 4. To Karremans, 5. Geert Loos, 6. Cor van Wijk, Anny Hensen, 8. Anny Delhez, 9. Harrie van Tilburg. BERGEN OP ZOOM EHBO opleiding: EHBO vereniging Ons Bergen uit Bergen op Zoom start in januari weer een nieuwe EHBO opleiding. Wees er snel bij, want vol is vol. Meer informatie: neem contact op met secretariaat@ ehbo-onsbergen.nl of kijk op www.ehboonsbergen.nl Vogelbeurs: Op 16 december houdt VV De Gekleurde Edelzanger weer haar bekende vogelbeurs in de Kastanje, Kastanjelaan 164 te Bergen op Zoom. Er is dan weer een groot assortiment aan vogels te zien en te kopen of te verkopen. De beurs is geopend van 9.30 tot 12.00 uur. PAGINA 6

De autoaccessoires- en onderdelenwinkel van Ben Lokkers.

BERGEN OP ZOOM - In autoland is een tendens aan de gang, constateert Ben Lokkers van het gelijknamige automaterialenbedrijf aan de Kruisakker 6a in Bergen op Zoom. Steeds vaker kopen klanten, óók bij zijn bedrijf, zelf producten in als olie, filters en nieuwe remblokken die ze vervolgens meenemen naar de garage voor een onderhoudsbeurt. Deze tendens wordt ook opgemerkt door vakbladen als Auto & Motor Techniek en After Sales Magazine. Garagebedrijven hebben snel de neiging om te zeggen ‘daar beginnen wij niet aan’ of ‘dat doen we niet’. Het gevolg is dat een potentiële klant naar een andere garage gaat die wel bereid is om alleen de arbeid in rekening te brengen. Positief daarbij is wel dat vaak het latere, reguliere onderhoud ook overgaat naar die garage. Het is een feit dat de economische crisis ervoor zorgt dat klanten kritischer naar kosten kijken. Het is vrij eenvoudig om via een bedrijf als Ben Lokkers (ook via zijn webshop www.benlokkers.nl) goedkopere onderdelen (van Duitse kwaliteit) aan te schaffen. In de regio zijn vervolgens genoeg autobedrijven te vinden die zulke klanten met open armen ontvangen om hun monteurs aan het werk te houden. Ook al verkopen ze de onderdelen liever zelf. “Het blijft moeilijk”, zegt ene Rini Ruitenschild via aftersalesmagazine.nl. “Als je uit eten gaat, neem je ook je eigen voer niet mee.” Ben Lokkers Automaterialenbedrijf, Kruisakkers 6a, Bergen op Zoom tel. 0164 23 8 655


lief en leed

Familieberichten

Uitvaartverzorging C. VAN DEN BOOM Uitvaartverzorging C. VAN DEN BOOM Uitvaartverzorging C. VAN DEN BOOM Alle zorg uit handen Alle zorg uit handen Alle zorg uit handen

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 273 855, voor inwoners van Bergen op Zoom en Halsteren. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt.

Aletta Aletta Jacobsstraat Jacobsstraat 8, 8, 4623 4623 ZB ZB Bergen Bergen op op Zoom Zoom Aletta Jacobsstraat 8, 4623 ZBuitvaartvandenboom@home.nl Bergen op Zoom Tel. (0164) 23 63 30, fax (0164) 25 80 32, Tel. (0164) 23 63 30, fax (0164) 25 80 32, uitvaartvandenboom@home.nl Tel. (0164) 23 63 30, fax (0164) 25 80 32, uitvaartvandenboom@home.nl

Surplus Zorg thuiszorg passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Klantenservice: 0168 33 18 26 en klantenservice@surplusgroep.nl Onze zorg - dichtbij en altijd - is er voor ú! Zeven dagen per week staan wij 24 uur p/dag met raad en daad voor u klaar via 0900 - 900 4444.

www.uitvaartbrabant.nl Onze sfeervolle uitvaartcentra zijn huiselijk en intiem en voorzien van alle moderne faciliteiten. Graag informeren wij u over alle mogelijkheden rondom de uitvaartdiensten die bij ons, zonder tijdslimiet, gehouden kunnen worden.

Bergen op Zoom Heiningen 115 Tel. 0164 - 233 473

TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Roosendaal Bachlaan 3 Tel. 0165 - 533 785

Vershof Zonneplein Ma t/m zat:

- Saté - Kip piri-piri - Ananas gehakt - Olijf gehakt Woensdag:

Eierkoeken

WIJ BETALEN NU MEER DAN € 43,PER GRAM FIJN GOUD*

500 gram

p.st.

€1.

70

6 halen 5 BETALEN

Heerlijk zoete Mandarijnen zonder pit

Lange Varkenshaas 98

Hartige broodjes

J.A. GEILINGS

verstand van lekker eten

9.

Malse Kogelbiefstuk

200 gram

4.98

12 stuks

2.00

Haal nu uw kerstbestellijst in onze winkel, inleveren uiterlijk 19 december

Ook geldig in onze winkel in Halsteren

G OUD IS G €LD W W W. G O U D I S G E L D . N L Kerstcatering.nl

Verras uw vrienden, kennissen of familie met een culinair kerstdiner bij u thuis! Heeft u ook geen zin om uren lang in de keuken te staan? Laat ons uw zorg uit handen nemen. Met uw keurslager een zorgeloze kerst!

Uw oude gouden sieraden zijn nog steeds geld waard Waarom Goud = Geld? Onze winkels bieden veiligheid, betrouwbaarheid en privacy. Daarnaast krijgt u ook nog eens de hoogste goudprijs en wordt u te woord gestaan door gespecialiseerd personeel die u in een veilige omgeving cash geven voor uw goud. Op bijna alle dagen kunt u bij ons terecht. Dit in tegenstelling tot diverse rijdende kantoren die u dit NIET kunnen bieden. Daarnaast breiden onze winkels zich in een rap tempo uit over West-Brabant. Bergen op Zoomse Goudbank

Wassenaarstraat 44 4611 BW Bergen op Zoom Tel. (0165) 85 22 68 bergenopzoomsegoudbank@gmail.com

Openingstijden Maandag Di. Wo. en Do. Vrijdag Zaterdag Koopzondagen

13.00 tot 17.00 u 10.00 tot 17.00 u 10.00 tot 17.30 u 10.00 tot 17.00 u 13.00 tot 17.00 u

WILT U O

OK

in de du re iets mee , donkere maan r te beste d den heb en Twijfel ben? niet langer. Kijk in t doosje uw lade met oud e sierad en!

voor hé

Roosendaalse Goudbank

Molenstraat 9a 4701 JK Roosendaal Tel. (0165) 85 22 68 roosendaalsgoudbank@gmail.com

* Prijs is afhankelijk van de dagkoers. * Legitimatie verplicht. * Min. leeftijd 18 jaar. PAGINA 7


Wethouder Coppens reikt certificaat actie Lightwise uit

Van 800 jaar Bergen op Zoom tot 30 jaar Herders houdt u vroom

Herderstocht 2012 BERGEN OP ZOOM - Toen bleek dat Bergen op Zoom 800 jaar bestond, zijn er plannen gesmeed om daar aandacht aan te besteden en toen wij de spullen opzochten voor de Herderstocht van 2012 zagen wij dat we bij de 30e herderstocht zijn aangekomen.

Nu lijkt 30 jaar niet zo bijzonder, maar dat is het wel, want 30 blijkt een primoriaal getal te zijn, 30 wordt gevormd door de kwadraten van 1-2-3-4: 1 stal, 2 mensen (Jozef en Maria) 3 worden dat er (Jozef, Maria en Jezus) 4 wijzen waren er op weg naar de stal, maar 3 kwamen er aan en volgens verhalen wel 30 herders uit de hele omgeving verzamelden zich bij de stal. Op maandag 24 december gaan we op bezoek in die ene stal. We starten om 19.00 uur in het tunneltje bij het Boerhavenplein. We hopen dat er heel veel herders en herderinnetjes willen aansluiten. Bij de kerststal wordt muziek gemaakt, er wordt gezongen, er worden

Je Frans ophalen doe je bij EBC!

www.ebc.nl

voet of op de fiets naar school kwamen), kwam wethouder Ad Coppens naar De Noordster om in groep 5 het certificaat voor de Groene voetstappen uit te reiken. Het is ook een teken dat ze er alles aan doen om de leerlingen zo veilig en schoon mogelijk deel te laten nemen aan het verkeer. Omdat op deze dag ook actie Lightwise werd uitgevoerd, assisteerde wethou-

der Coppens meteen bij de fietsenkeuring op hun school. Met actie ‘Lightwise’ helpen ANWB, scholen, leerlingen en ouders gezamenlijk mee om het aantal verkeersongelukken in Nederland te verlagen. De kinderen laten hun fiets op school controleren of die wel in orde is om veilig mee op pad te gaan. Bij iedere keuring hoort een keuringsrapport. Daar staat precies op wat er allemaal aan de fiets moet gebeuren om hem echt veilig te maken.

Ride 4 a Child voor ‘538 voor Warchild’ BERGEN OP ZOOM - Op zondag 30 december zal er door mtb-vereniging de Mellowbikers uit Bergen op Zoom een snertrit gereden worden met als doel op een sportieve en recreatieve manier geld in te zamelen voor 538 voor War Child. De snertrit is een jaarlijks terugkerende mtb-tocht op de kalender van mtb-vereniging de Mellowbikers om gezamenlijk met hun Fellowbikers (zijnde niet leden maar wel bevriende mtb-ers) het mtb-jaar op een goede, leuke, gezonde en gezellige manier af te sluiten. Dit jaar wordt er in groepjes een uitda-

gende tocht gereden van zo’n 40 km, onder leiding van een Mellowbikergids over de mooiste en meest uitdagende paden en singletracks van de Brabantse Wal. Onderweg zal een ludieke en unieke bevoorradingspost geheel belangeloos verzorgd worden door onze sponsoren Featherbikes en Stayokay Bergen op Zoom. Start en finish van de tocht zullen zijn bij de Stayokay te Bergen op Zoom, waar er na afloop van de tocht een grote pan dampende en rijkelijk gevulde erwtensoep op de deelnemers staat te wachten. Tevens zal er dan volop gelegenheid zijn om na te praten onder het genot van een lekker bord soep.

Graag tot 24 december, 19.00 uur in het Tunneltje voor de 30e herderstocht! Voor meer informatie over de herderstocht kijk op: www.herderstocht.nl

Engels lastig? www.ebc.nl

Gemengd zangkoor VZOS treedt op in Heilig Hartkerk

Assistentie wethouder Ad Coppens actie Lightwise OBS De Noordster.

BERGEN OP ZOOM - Aan het begin van het schooljaar heeft OBS De Noordster meegedaan aan het ‘Groene voetstappen project’. Als beloning daarvoor (omdat erg veel kinderen te

gedichten voorgedragen, een verhaal voorgelezen en uitleg gegeven over het Goede Doel. Wij nodigen iedereen uit om ons met een (veilige) lampion te vergezellen. Ook dit jaar wordt er onderweg en bij de stal gecollecteerd voor een goed doel en dit jaar is gekozen voor: “De Stichting Helpen Helpt”, deze stichting probeert geld in te zamelen om onderzoek te doen naar genezing van kinderkanker. Ze werven fondsen voor het Kinder Oncologisch Centrum Rotterdam, het grootste kinderkankercentrum van Nederland. Wilt u meer weten of nieuwsgierig geworden? Op de website van deze stichting vindt u verdere uitleg: www.helpenhelpt.nl

Dit keer zal de tocht extra uniek zijn, niet alleen in zijn opzet maar ook omdat we aan de deelnemers een bijdrage vragen om de 538 actie voor War Child te steunen. Er worden 100 tickets beschikbaar gesteld, waarmee men deel kan nemen aan deze unieke tocht. Voor meer informatie en als men zeker wil zijn van deelname, surf dan snel naar: www.mellowbikers.nl en bestel je ticket.

BERGEN OP ZOOM - In de Heilig Hartkerk aan het Piusplein vindt voor de 14e keer een volkskerstzangavond plaats op woensdag 19 december, aanvang 19.30 uur. Het thema is ‘Jezus kwam… Jezus komt!’. Iedere belangstellende is welkom. Op deze avond treedt het gemengd zang-

Spaanse werkwoorden vervoegen?

www.ebc.nl

koor VZOS (Gereformeerde Gemeente) uit ’s Gravenpolder op. Daarnaast is er veel samenzang. Er worden o.a. bekende kerstliederen gezongen. Organist Adriaan Hoek zorgt voor de muzikale begeleiding. Dominee A. Molenaar uit Yerseke leidt de avond. Na afloop wordt voor gratis koffie, thee en limonade met wat lekkers gezorgd. Bij de uitgang ontvangt iedere bezoeker nog een presentje. De organisatie is traditiegetrouw in handen van drie Thoolse kerken. Als men vervoer nodig hebt of meer info wilt, stuur dan een email: eenrijkeboodschap@gmail.com

1.717 Groene Voetstappen

EBC, nu óók voor scholieren! www.ebc.nl

Smaakvolste Gerecht in Steenbergen is bekend ste Gerecht van Smaakvol in Steenbergen 2012 is geworden: Het Zoomvliet College met de Capuccino van bospaddestoelen en een schuimlaagje van truffel! De leerlingen Muriël Labahn, en Jeroen de Langen en docent keuken Andre Huijsmans hebben vanmiddag de oorkonde uitgereikt gekregen door de Kiwanisclub Steenbergen e.o. Ook heeft de notaris uit alle stembiljetten drie bezoekers getrokken die een feestelijk december wijnpakket uit het Kiwanis wijnassortiment zullen ontvangen. De pakketten gaan naar mv/dhr P. Vlam, B. Küttschneutter en M. Bierkens. De foto’s van Smaakvol in Steenbergen kunt u vanaf heden bekijken op www.kiwanis.nl/steenbergen

Zoomvlietcollege is winnaar.

BERGEN OP ZOOM - Alle bezoekers van Smaakvol in Steenbergen, het culinaire evenement van Kiwanisclub Steenbergen e.o., waren in de gelegenheid een stembiljet in te vullen

met het naar hun mening smaakvolste gerecht/drankje. Na telling heeft notaris Eskes bekend gemaakt dat de winnaar van het Smaakvol-

Duitse naamvallen moeilijk?

www.ebc.nl PAGINA 8

Directeur Leonie van Breda neemt de oorkonde in ontvangst

HALSTEREN - Op Basisschool De Biezenhof, Rode Schouw 85, is door wethouder Coppens een oorkonde overhandigd voor het behalen van 17.17 Groene Voetstappen. .7it is een verkeersproject waarbij er dagelijks wordt geteld hoeveel kinderen te voet of op de fiets naar school komen.

Ze willen hiermee de kinderen stimuleren om zoveel mogelijk op een milieuvriendelijke manier naar school te komen.

‘d’, ‘t’, ‘dt’? www.ebc.nl


L LEKKER E K K Kerst

R

UIT ETEN MET KERST fEESTELIJK, GEZELLIG, SfEERVOL EN LEKKER bIJ

KERST CULINAIR

2012

ExclusiEf indonEsisch rEstaurant

”Bali”

Grote Markt 26, 4611 NT Bergen op Zoom telefoon 0164 - 256908 fax 0164 - 247723

www.Bali-Bergenopzoom.nl

Exclusieve Kerst Rijsttafel

Kerst Rijsttafel Bali Istemewa

Glühwein/Champagne/Jus d’orange *** Hollandse garnalen cocktail *** Udang Karang Bali (Kreeft in een exclusieve saus) *** Teppan Daging (Ossenhaas met groenten in zwarte pepersaus op een hete plaat geflambeerd met Schotse whisky) Ajam Goreng Rudjak (Gebakken kip in een licht pikante saus) Poo Udang Pedis (Grote garnalen met een heerlijke Pikant gekruide smaak in een hete Poo-Tjai) Saté Mix (Kip, geit en varkenssaté ) Cumi Cumi Goreng (Gebakken intvis) Sajur Campur (Indonesische groente) Daging Rendang (Gesudderd rundvlees) Nasi en/of Bami Goreng *** Kerstijs “Surprise” *** Koffie met spekkoek

€ 49,75 p.p.

Aperitief van het huis *** Hollandse garnalencocktail

BEIDE KERSTDAGEN GEOPEND

KERST

VAN 16.00 TOT 24.00 UUR

2012

U kunt

1e Zitting van 16.00-19.00 uur 2e zitting van 19.00-24.00 uur

CULINAIR

tijdens de

*** Bali hors d’oeuvre

Kerstdagen

*** Uitgebreide rijsttafel met meer dan 22 gerechten

à la carte dineren

*** Kerstijs *** Koffie met spekkoek

OP 1 jANUARI NORmAAl GEOPEND

€ 34,75 p.p.

(Min. 2 pers.)

(Min. 2 pers.)

Kerstbuffet All-inclusive op 25 en 26 december 2012 2,5 uur arrangement In een van onze zalen serveren wij voor u een Indonesisch Kerstbuffet met meer dan 35 gerechten. Wij ontvangen u met een Glühwein om lekker op te warmen. Het buffet begint met een Hollandse garnalencocktail. Gevolgd door soep v/h huis (licht pikant, zoetzure soep). Daarna heeft u een keuze uit koude voor- en bijgerechten, warme voor- en bijgerechten, hoofdgerechten van vlees, vis, gevogelte en schaaldieren. Het buffet wordt afgesloten met diverse desserts die u zelf kunt opmaken aan onze dessertbar met verschillende verse fruitsoorten. Inclusief onbeperkt drinken (bier, huiswijn, frisdrank)

Wij wensen u prettige kerstdagen en een voorspoedig 2013

€ 29,75 p.p.

n? te staa euken ief uw k e d ren in eur Exclus es it r in om u Geen z nt u bij Le Tra n ‘t juiste ad a ij Dan be gspecialist a g zijn w erstda or het K caterin e d e Twe n vo ste en ur ope n Op Eer 30 – 14.00 u ellingen: r gange . van 10 van uw best uffetten - Vie afhalen en warme b pjesschotels e - Koud - Tapa’s en ha steengrill s r e et en din es , gourm oor all Fondue bsite v en heeft. e w e z on mak ook op ten te ERVICE Kijk et lekker e lusief.nl S N E D IJ wat m traiteurexc oom MAALT aans-WokFHAAL e en op Z li ww.le G Berg w ONZE Ads-Grieks-Ita i – én de enig C : 5 W 2 U 6 4 IE h

Voor maar Aanvang buffet A: 16:30 uur; Aanvang buffet B: 19:15 uur. Reserveer tijdig. à

l a

c a r t E

m o g E l i j k

Restaurant Het Oude Raadhuis Hollan

N

ill-Sus

disch- s BBQ en Gr m Nieuw!!!!!! Bij Restaurant Het Oude Raadhuis in Halsteren In Surinaa areribs

Raadhuis Bezorgd(t) Uit eten thuis!

p

echte s

688

) 250 l (0164 sstraat

Achille

be

3-

Boven ons restaurant met als enige in de regio met een Bib-Gourmand vermelding in de Michelin-gids, is Bistro de Oude Raadzaal gerealiseerd. De authentieke raadzaal waar vroeger de raadsheren bijeen kwamen is vanaf maandag 18 juli a.s. geopend als Bistro De Oude Raadzaal. Dorpsstraat 22 - Halsteren Hier kunt u genieten van de zelfde kwaliteit die u van ons gewend bent in ons restaurant. de kerstmis in uw eigen genieten van een www.truvares.com Korte Bosstraat 5 Ervaar zelfhuis de Raadsleden in ACTIE!!!

RESTAURANT TRUVA

Wilt u met 4611MA Bergen op Zoom heerlijk kerstmenu zonder zelf uren in de keuken te staan?! Afhaaltijden: 17.00 t/m 21.00 Speciaal voor onze opening (esley) een actie bedacht om u Dan kunt u uw kerstmenu bestellen bij heeft het College van D(ave) & W Voor bestellingen: 0164-255573 voordelig met ons kennis te laten maken. Restaurant Het Oude Raadhuis te Halsteren. Voor reserveringen: 0164-299280 Bij inlevering van deze advertentie in onze Bistro krijgt u € 2,50 korting

Voor onze bezorg menukaart willen wij u verwijzen op het 4-gangen Oude Raadzaal keuzemenu van € 29,50. 4 GANGEN naar www.thuisbezorgd.nl Wij hopen u te mogen begroeten in onze Bistro de Oude Raadzaal Geen internet bij de hand, neem contact met ons op ten De Oude Raadzaal Koude Voorgerech en dan sturen wij u deBistro kerstbezorgfolder toe. en Restaurant Het Oude Raadhuis *** Dorpsstraat 22 ten Mocht u nog andere wensen diëten hebben 4661en/of HP Halsteren Warme Voorgerech neem dan contact op0164-684076 met onze chef-kok, *** ed Grill Hoofdgerecht Mix zodat hij ook voor u een heerlijk kerstmenu kan samenstellen. *** Kok De bestellingen voor de kerst kunnen uitsluitend gemaakt worden Nagerecht van de via onderstaand telefoonnummer en niet via de bovengenoemde website. Tel.: 0164-684076 | e-mail: info@restauranthetouderaadhuis.nl www.restauranthetouderaadhuis.nl Speciaal met Kerst bezorgen wij ook in de gemeenten Steenbergen en Tholen

info@truvares.com

KERST MENU Alleen op 24 - 25 - 26 december én bij reservering

€ 26.90

p.p.

(zonder reservering € 34.90 p.p.)

Zie ook onze recensies op www.eet.nu

Turkse Specialiteiten

ONLINE BESTELLEN VIA THUISBEZORGD.NL Op 31 december en 1 januari is ons restaurant geopend.


S P I T Openingstijden feestdagen Tijdens de feestdagen zijn onze openingstijden aangepast: Maandag 24 december (kerstavond): sluiting kantoren om 16.00 uur Dinsdag 25 & woensdag 26 december (Kerstmis): kantoren gesloten Maandag 31 december (Oudjaar): sluiting kantoren om 12.00 uur Dinsdag 1 januari (Nieuwjaar): kantoren gesloten Tijdens de feestdagen kunt u uw bankzaken direct zelf regelen. Via internet kan dit simpel, snel en veilig. Waar en wanneer u maar wilt. Wassenaarstraat 19, Bergen op Zoom tel: 0164-234206

Wij wensen u prettige feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

START OPRUIMING dINSdAG

18 december Alle laarzen 35% kORTING diverse aanbiedingen in onze merkschoenen.

Ook voor losse zolen!

15 % KORTING OP DE NIET-AFGEPRIJSDE wINTERSCHOENEN Uitgezonderd Birkenstock

het Broekenpaleis

dames, heren en kinderkleding

LTB Wrangler Lee Brams Paris Geisha Ichi B young Angels Enjoy Scotch Anna Scot Cars Dodgers Suzi-Q Tramontana Its Noize Hattric Gafair Yaya Oozoo watches

merken voor jong en oud

wekelijks wisselende collectie!

Koopzondag

parkeergelegenheid 16 december voor de deur! geopend van 12.00 - 17.00 uur

graag ToT ziens bij HeT broekenpaleis

Zuidzijde Haven 25, 4611 HB Bergen op Zoom, tel. 0164-234800

www.broekenpaleis.nl

Zanco Mode Goed gekleed voor een leuke prijs!

December

VoorDeelmaanD 3 artikelen naar keuze halen

= 2 betalen* (*) goedkoopste artikel gratis

Zanco Mode Kortemeestraat 9 (in ‘t Vierkantje) 4611 TK Bergen op Zoom Tel. 0164-263485


S P I T

10 t/m 30 december

KERST = STERK! Wil jij ook sterker en fitter worden? Werken aan een gezond en fit lichaam met meer energie, meer uithoudingsvermogen? Meer zinsterker in hetenleven en minder zin aan in bankhangen? Wil jij ook fitter worden? Werken een gezond

KERST = STERK!

en fit lichaam met meer energie, meer uithoudingsvermogen? Meer zin in het leven en minder zin in bankhangen?

Sporten geeft het lichaam een gezonde energie Sporten lichaam een gezonde boost; Je boost;geeft Je het stofwisseling moetenergie omhoog!!! stofwisseling moet omhoog!!! Met onze hulp ga je goed eten Met onze hulp ga je goed eten en goed sporten! en goed sporten! Resultaat?: Fit – Positief – Energiek – Zin! Resultaat?: Fit – Positief – Energiek – Zin!

jij liW l tif ne reeM

Kom langs bij Slim afslank- en fitcentrum of kijk op: www.slimafslankfitcentrum.nl Hermusstraat 12, Bergen op Zoom. Tel: 06 21 86 64 84

etropS iwfots eog ne

Kom langs bij Slim afslank- en fitcentrum of kijk op: Wij wensen iedereen maar onze klanten in het bijzonder, een f ne -knalsfa milS jib sgnal moKhele fijne en gezellige kerst en een gezond 2013! Hermusstraat 12, Bergen op Zoom. Tel: 06 21 86 64 84

www.slimafslankfitcentrum.nl

oZ po negreB ,21 taartssumreH

neeredei nesnew jiWij W wensen iedereen maar onze klanten in het bijzonder, KADO TIP: WWW.DEAFSLANKPIL.NL k egillezeg ne enjif eleh

een hele fijne en gezellige kerst en een gezond 2013!

D.WWW :PIT ODAK

KADO TIP: WWW.DEAFSLANKPIL.NL ECHT AFSLANKEN ZONDER DIEET??? JAZEKER DAT KAN! WIJ GEVEN VOEDINGSADVIES MET NORMAAL ETEN: BROOD, FRUIT, ETC. IN COMBINATIE MET SPORTEN GEEFT DAT HET GEWENSTE RESULTAAT! JE STOFWISSELING MOET OMHOOG!! MEER INFO:

KWALITEIT HEEFT EEN NAAM!!!

WWW.SLIMAFSLANKFITCENTRUM.NL

OF BEL: 06 21866484 HERMUSSTRAAT 12 BERGEN OP ZOOM

Kerstactie Win met je

gratis gelukslot

December special elke week een winkelwagen vol kerstboodschappen ter waarde van

€200,-

Bekendmaking winnaar: zo 16 december ±16.00 uur zo 23 december ±16.00 uur : p oti zo 30 december ±16.00 uur

Kad bon kbijaddeobekendmaking s r e p * maximaal één lot per persoon per dag, De winnaar moet aanwezig p a een k zijn, anders wordt een volgend lot getrokken. zolang de voorraad strekt s n e e f Gee

Bergen op Zoom: Kloosterstraat 2, tegenover de Media Markt/P-garage MA T/M ZA 10.00 - 24.00 / ZO 13.00 - 24.00 • ENTREE GRATIS • TOEGANG VANAF 18 JAAR • WWW.FAIRPLAYCASINO.NL

Op woensdag en donderdag kunt u ook geknipt worden door een junior stylist. Steenbergsestraat 15 - 17 | 4611 TC Bergen op Zoom | Tel. 0164 - 235542 banketbakkerijstapelkamp@home.nl www.banketbakkerijstapelkamp.nl

kerstspecialiteiten

oudjaar 2012

Stollen Extra Gevulde Stollen

Appelbollen

Heren: v.a. €10,Dames: v.a. €14,-

December special

Roomboter Amandel Kerstkransen en staven Moscovische Tulbanden Vruchten of Amandel

Appelbeignets

kapsalon5|(achter pruikensalon | schoonheidssalon Blauwehandstraat de show boat) - 4611 RK Bergen op Zoom Tel. (0164) 26 26 36 www.Hairjolie.nl

Appelstrüdel

Als je in december je haar bij Hair Jolie laat doen, steun je gelijk de Voedselbank. Ook alle fooien gaan naar dit goede doel.

Belgisch Patisserie Gebak Sneeuwbaltaart 12 persoons Dyonaisetaart 12 persoons Desserttaartjes: * appel/caramel * chocolade/zoete kers * cassis / vanille Chipolatapudding 1 of 6 persoons met Marasquinsaus Kerstchocolade Assortie en Dragees Borrelhapjes: saucijs, worst, gekruide saucijs, Indisch, ham-kaas, slagroomsoesjes

Oliebollen Naturel Rozijnen

Roomboter Kerstkransjes Worstkransen en -staven op bestelling

Berlinerbollen

De kerstbestellijsten liggen klaar in de winkel. Bestellingen opgeven t/m woensdag 19/12/2012 Bestellingen ophalen 24/12/2012 onder het genot van een hapje en een drankje vanaf 11.00 uur. Gesloten om 15.00 uur. Vrije verkoop van 08.00 - 15.00 uur

Borrelhapjes Bestellingen opgeven t/m vrijdag 28/12/12

Wij wensen U een smakelijk 2013

de koppen bij elkaar Het team van Hair Jolie stak onlangs bank te schenken. dsel en besloot om alle fooien aan de Voe

Hair Jolie - Zuidsingel 2 - Bergen op Zoom Tel. 0164 26 26 36 & 0164 23 50 36 Neem ook eens een kijkje op www.hairjolie.nl


s

a zeggen! ma zeggen! eggen! Fijne feestdagen v

1 1 f l a h

mama ras mama op op moederdag moederdag p moederdag S P I T een met een versvers ontbijt! ontbijt! s ontbijt! n Inpa wenst u

27, 28 en 29 december

25% korting* op ALLE woonaccessoires

mam

Nieuwe openingstijden

Vanaf 1 januari 2013 is onze showroom op maandag de hele dag gesloten.

Nieuw in Nederland:

Ontbijtje Ontbijtje #1 #1 Ontbijtje Ontbijtje #2 #2 tjeEEN #1 Ontbijtje #2 VEILIG KERSTCADEAU • 4 Mini kadetjes• 4 Mini kadetjes • 4 Kadetten

• 4 Mini croissants • 4 Mini croissants • 4 Croissants Autogordel ontgrendelaar • 495 Mini koffiekoeken • 4 Mini koffiekoeken 95 95 • 4 Mini koffiekoeken . . •. 4 Mini eierkoeken • 4 Mini eierkoeken • 4 Grote eierkoeken

10

n

• 4

en

4 Kadetten • 4 Kadetten 4 Croissants • 4 Croissants 4 Mini • 4koffiekoeken Mini koffiekoeken 4 Grote • 4 Grote eierkoeken eierkoeken RUIM 600 M 2 WO GENOT O NDER 1 ON4 Rozijnenbollen • 4 Rozijnenbollen DAK! 4 Harde • 4adres Harde puntjes puntjes Het juiste voor uw meubelen,

10 10 14.95

Zo gauw uw gordel in aanraking met water komt, laat deze onmiddellijk los! Geen zorgen meer over het losmaken in het water de gordel. Zowel bij auto te water Mini rozijnenbollen • van 4 Mini rozijnenbollen als een overstroming. • 4 Rozijnenbollen

• 4 Harde puntjes IN 2007 VERKOZEN TOT BESTE IDEE VAN NEDERLAND

Slechts

• • • • • •

Openingstijden: Dinsdag tot en met vrijdag van 9:00-17:00 uur Zaterdag van 10:00-16:00 uur

14 14.95 .95

ver

woonaccesoires, houten vloeren of gewoon een leuk cadeau. U bent van harte welkom!

€ 29,95 Nu na vijf+jaar eindelijk op de markt! + GRATIS BROODVERRASSING GRATIS BROODVERRASSING + GRATIS + GRATIS BROODVERRASSING BROODVERRASSING + GRATIS BROODVERRASSING

RRASSING MANDJE

Buitenvest 52 •ONTBIJTMANDJE BergenONTBIJTMANDJE op Zoom • (t) 0164 214 100 + GRATIS ONTBIJTMANDJE + GRATIS ONTBIJTMANDJE + GRATIS + GRATIS + GRATIS ONTBIJTMANDJE

actie? de winkel,

BEN LOKKERS

Volg ons op twitter: @inpaWoonwinkel

KRUISAKKERS 6a, BERGEN OP ZOOM, TEL: 0164-238655

WWW.INPAWOONWINKEL.NL

automaterialen & gereedschappen

WOONWINKEL

* Niet geldig op lopende acties.

Ontbijtje Ontbijtje #3 #3 Ontbijtje Ontbijtje #4 #4 Ontbijtje #4 tje #3 rijdag 11 mei

Mini kadetjes• 6 Mini • kadetjes 6 Kadetten purtussen 7.30•• 66uur Mini croissants • 6 Mini • croissants 6 Croissants • 650 • 6 Mini • koffiekoeken 6 Grote eierkoeken nn kids! .50 .50 . Mini koffiekoeken

16 16

16

en Zoom

is

• 6 Mini eierkoeken • 6 Mini • eierkoeken 6 Mini koffiekoeken • 6 Mini • rozijnenbollen 6 Rozijnenbollen op• 6 Mini rozijnenbollen • 6 Harde puntjes

RRASSING MANDJE

• • • • • •

6 Kadetten • 6 Kadetten 6 Croissants • 6 Croissants 6 Grote • 6 Grote eierkoeken eierkoeken 6 Mini • 6koffiekoeken Mini koffiekoeken 6 Rozijnenbollen • 6 Rozijnenbollen1 Bestel een van de vier Ontbijtjes 6 Harde • 6 Harde puntjes puntjes via e-mail of per telefoon

werkt .95 deze 21 .95 21.95 Hoe21

Geniet deze kerst van alle eerlijke en heerlijke lekkernijen van uw ambachtelijke bakker!

2 Doorgeven is mogelijk tot en met + GRATIS + GRATIS BROODVERRASSING BROODVERRASSING + GRATIS BROODVERRASSING + GRATIS BROODVERRASSING + GRATIS BROODVERRASSING 3 Haal op Moederdag het Ontbijtje + GRATIS + GRATIS ONTBIJTMANDJE ONTBIJTMANDJE + GRATIS ONTBIJTMANDJE + GRATIS ONTBIJTMANDJE + GRATIS ONTBIJTMANDJE en 10.30 uur - alléén voor papa’s

Let op! Alleen de winkel in Bergen k j i l r e t Lever ui Moederdag geopend. BROOD- EN mber e c e d 8 1 g BANKETBAKKERIJ dinsda tellijst in s e 4709 vanegeraat@ambachtsbakker.nl psestraatweg ergen opE Zoom 37 Bergen T 0164 op Zoom 234709 T 0164 E234709 vanegeraat@ambachtsbakker.nl E vanegeraat@ambachtsbakker.nl b t s r e K uw jk en i l e E. van Ravels k a m s n voor ee t 2012 ! s e e f t s r e K Zonneplein 9-10 onbezorgd

ie, n o e L & o n Roma 0164-240820 dy, Kees & Tru , Marjo & l ie m E Bakkerij ‘t oke Bakkerij ‘t Croissantje Croissantje Arijaan & J erkers dew e m e z n o l en a llige e z e g u n e wens feestdagen GEOPEND van 7.00 tot 14.00 uur ch & is t s a t JOKE en ARIJAAN KRIJNEN n a f n en ee Korenmarkt 12 - BERGEN OP ZOOM 3! tel./fax 0164 - 23 78 64 gezond 201 4624 BC

Antwerpsestraatweg 37 Bergen op Zoom 0164-234709 Bergen op Zoom

Tijgerbrood wit tarwe

e 1.50

eierkoek

e 0.25

AppelflAp

e 0.90

kl. bossebol (slagroom)

e 0.90

Geopend van 7.00 tot 13.00 uur Joke en AriJAAn kriJnen

Korenmarkt 12 - Bergen op Zoom - tel./fax 0164 - 23 78 64

vanEgeraat

AMBACHTSBAKKER Antwerpsestraatweg 37 • Tel.: 0164-234709 Bedacht & Beproeft door;

Nieuwe BROODJE Bergsche GROFFEN Bastaert

specialist or oa. bij d& e KoBanket ffie € 1,75 -IDe n Pallround unten voBrood ptie eHasseltstraat n/of Hightea €39 0,65 -In BloBurgemeester kjes voor Recevan Bergen op Zoom lekker zelf te verdelen € 800 Cent -Aan Schnitt omTel. 233057

.O Op zaterdag 16 juni maken wij in het teken van het REUZEWEEKEND

www.broodjegroffen.nl

De GROOTSTE BASTAERT ter WERELD Deze populaire lekkernij wordt dan vanaf 13.00 uur op de Grote Markt ter plaatse gemaakt en is maar liefst 50 meter lang!

KOM DAT ZIEN , KOM DAT ZIEN!!!

Antw


16 december 2012

Postbus 35 4600 AA Bergen op Zoom Jacob Obrechtlaan 4 T 140164 F (0164) 24 53 56 E stadskantoor@bergenopzoom.nl www.bergenopzoom.nl

Stadskantoor Bergen op Zoom Bezoekadres: Jacob Obrechtlaan 4 Openingstijden centrale balie: Maandag t/m vrijdag 09:00 uur tot 13:00 uur Maandag t/m donderdag 13:00 uur tot 16:00 uur Donderdagavond 18:00 uur tot 20:00 uur

vrije inloop op afspraak vrije inloop

De gemeentelijke gebouwen en balies zijn in 2012 gesloten op: 24, 25, 26, 31 december Openingstijden leeshoek: Maandag tot en met donderdag 09:00 uur tot 17:00 uur Vrijdagochtend 09:00 uur tot 13:00 uur

140164 0800-2255888 0800-7000

E-mailadres voor het melden van calamiteiten en klachten: servicelijn@bergenopzoom.nl E-mailadres Courage: drugsoverlast@bergenopzoom.nl Stadsmakelaar: www.stadsmakelaarboz.nl telefoonnummer 140164 Jacob Obrechtlaan 2 Openingstijden: maandag t/m donderdag van 10.00-16.00 uur. Sociale zaken: ISD Brabantse Wal: Peter Vineloolaan 4, Bergen op Zoom Klantinformatie: Dagelijks voor klanten telefonisch bereikbaar via 140164 van 9.00 tot 10.00 uur. U kunt alleen op afspraak of tijdens het telefonisch spreekuur terecht bij uw klantmanager. Openingstijden: Maandag - donderdag: 8.30 tot 17.00 uur, op afspraak Vrijdag: 8.30 tot 13.00 uur, op afspraak

Beukenlaan: afgesloten tussen de Guido Gezellelaan en de Burgemeester Blomlaan van 17 december tot en met 21 december. Er is een omleiding aanwezig. Burgemeester Blomlaan: tussen de Van Heelulaan en de Beukenlaan afgesloten van 19 november tot 8 februari 2013 in verband met de vervanging van de riolering. Coehoornstraat: afgesloten op woensdag 19 december tussen de Zuidwestsingel en de Glymesstraat in verband met het verlengen van een oversteekplaats. Heenweg: afgesloten voor doorgaand verkeer tot 21 december, in verband met asfaltwerkzaamheden, alleen bestemmingsverkeer. Geen omleiding. Koningstraat: van maandag 12 november tot juni 2013 volledig afgesloten in verband met de vervanging van de riolering. Korte Dubbelstraat: tijdelijk de rijrichting omgedraaid in verband met een afsluiting van de Gedempte Haven op marktdagen en de werkzaamheden aan de Rijtuigweg. Ligneweg: Afgesloten op 12,13,14,17,18,19,20,27 en 28 december in verband met het snoeien van bomen, omleiding aanwezig. Oude Vissershaven: Van 1 maart tot 31 december afgesloten voor doorgaand verkeer. Rijtuigweg: Rijtuigweg tussen de Dubbelstraat en de Wittoucksingel afgesloten. Gevolg hiervan is dat de Noordzijde Haven en de Zuidzijde Haven tijdelijk doodlopend zijn. Verkeer kan op marktdagen via de Korte Dubbelstraat de Gedempte Haven verlaten. Bewoners van de Zuidzijde Haven kunnen via het Wagenpleintje rijden. Van konijnenburgweg: afgesloten op 18 en 19 december ter hoogte van de Calandweg, in verband met werkzaamheden van Enexis aan de rijbaan. Er is een omleiding aanwezig. Wagenpleintje: voorzien van een rijrichting in de richting van de haven voor de bereikbaarheid van bewoners aan de Zuidzijde Haven. Voor informatie per locatie: http://www.haalmeeruitdeweg.nl.

Uittreksel burgerlijke stand nodig?

Bezorgklachten Bergen op Zoomse Bode: Uitgeverij de Bode bv, Zundert (076) 599 8111

Via www.bergenopzoom.nl

Eindredactie: Communicatie en bestuursondersteuning

is het sneller!

Bewegen is gezond en sport is goed voor je contacten. Iedereen moet kunnen sporten. Met of zonder beperking. Daarom hebben Zet en Sportservice Noord-Brabant de toegankelijkheid van de gemeentelijke sportaccommodaties in kaart gebracht.

Met dank aan de deelnemende accommodaties Sporthal De Kannebuis Sporthal Gageldonk Sporthal Tuinwijk Sporthal Boulevard Sportpark Rozenoord

Voor deze inspanning krijgt Bergen op Zoom een groene kaart. www.toegankelijkbrabant.nl

Bekendmaking GBA

ksd ienste

Telefoonnummers: Centraal telefoonnummer Courage Meld misdaad anoniem

Verkeersmaatregelen

Sport iedereen mee?

l ie

Postadres: Postbus 35, 4600 AA, Bergen op Zoom Fax: 245 356 E-mail: stadskantoor@bergenopzoom.nl Website: www.bergenopzoom.nl

Project Pleinenplan Onderdeel van Project Pleinenplan is de Dumontsdreef. Hier staan momenteel 5 elzen. Deze staan dermate dicht op de erfgrens dat de scheidingsmuur in de verdrukking komt. Naar de toekomst toe is dit geen wenselijke situatie. Daarbij komt dat het straatje opnieuw wordt ingericht. In de nieuwe inrichting komen nieuwe bomen terug. Mocht u vragen hebben over dit project kunt u contact opnemen met mevr. Flore, tel. 0164-277591.

In Bergen op Zoom zijn 4 sporthallen en 1 sportpark gecheckt op toegankelijkheid. Dat is gebeurd in het kader van het Sportplan Brabant Toegankelijk dat door Sportservice Noord-Brabant en Zet in de provincie wordt aangeboden. Bergen op Zoom heeft hier goed op gescoord en krijgt daarvoor een groene kaart uitgereikt. Die geeft het belang aan van toegankelijke sportaccommodaties. Enerzijds heb je het dan over fysieke toegankelijkheid en anderzijds over sociale toegankelijkheid. Sporters moeten zich namelijk ook thuis voelen op de accommodatie. Wethouder Arjan van der Weegen (Sport) is blij met dat resultaat en is ook blij met de aanbevelingen die gedaan zullen worden om de toegankelijkheid verder te vergroten. Doel van het sportplan is om zoveel mogelijk mensen met een beperking in Brabant aan het sporten te krijgen. Wilt u meer informatie over de groene kaart en het Sportplan Brabant Toegankelijk? Neem dan contact op met Sportservice NoordBrabant, infor@brabantsport.nl.

b

Hof van de Paltz Naast Hof van de Paltz 105 staan in het plantsoen 2 bomen, degene die het dichtste bij de lichtmast staat, een els, wordt gekapt. Dit omdat deze dicht op de woning staat en lichtuitstraling van de lichtmast belemmerd. De andere boom een prunus, blijft behouden.

s

Pu

Waalstraat In het plantsoen naast Scheldelaan 35 hoek Waalstraat staan 4 bomen. Drie van de vier bomen worden gekapt. Dit zijn een berk, een esdoorn en een meidoorn. De vierde boom, een eik, blijft behouden. Het plantsoen wordt tevens heringericht met een lage, groenblijvende heesterbeplanting.

Gemeente Bergen op Zoom krijgt de groene kaart

n

De gemeenteraad heeft in juli 2004 besloten om het kapvergunningenstelsel af te schaffen. Bij werkzaamheden in de openbare ruimte is het in sommige gevallen noodzakelijk dat er kap of verplantwerkzaamheden plaatsvinden. In de publicatie van 9 januari 2005, de Intrekking Boomverordening 2001 is bepaald dat melding gedaan wordt van bomen die bij werkzaamheden worden gekapt of verplant. Tegen de kap- / verplantwerkzaamheden kan geen bezwaar worden aangetekend.

ieu w

Kap-/plantmeldingen

n

Besluit ambtshalve wijziging adresgegevens Uit onderzoek van team Publieksdiensten is gebleken dat bepaalde personen niet meer wonen op het adres waar zij volgens de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) staan ingeschreven. Het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom maakt bekend dat besloten is de bijhouding van de persoonslijsten van deze personen op te schorten. Dit betekent dat zij vanaf het moment waarop het voornemen aan hen is verstuurd, niet meer op het adres staan ingeschreven en zijn uitgeschreven naar land onbekend. De namen van deze personen staan vermeld op de website van de gemeente Bergen op Zoom. Belanghebbenden kunnen tegen deze besluiten binnen zes weken na datum van publicatie (16 december 2012) gemotiveerd bezwaar indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom, Postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom. Vermeld hierin uw naam en adres, dagtekening, vermelding van het besluit waar u bezwaar tegen maakt en de gronden van het bezwaar. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: M.T. van der Meer, telefonisch bereikbaar op 0164 27 76 59 of via email: m.t.vandermeer@bergenopzoom.nl.


Wet milieubeheer te

m in gspla

nn

Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan “Klimbos e.o.” Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom maakt bekend dat de gemeenteraad bij besluit van 29 november 2012 het bestemmingsplan “Klimbos e.o.” met plannummer IMRO.0748.BP0143-301gewijzigd heeft vastgesteld. Het college maakt tevens bekend dat Gedeputeerde Staten van NoordBrabant ten behoeve van dit plan de begrenzing van de ecologische hoofdstructuur hebben gewijzigd. Dit besluit van Gedeputeerde Staten maakt onderdeel uit van dit plan en is als bijlage opgenomen bij de toelichting.

bes

m

Bestemmingsplannen

en

Wijzigingen Het plan is op onderdelen gewijzigd vastgesteld. De wijzigingen zijn deels naar aanleiding van ingediende zienswijzen en deels ambtshalve aangebracht. Deze wijzigingen zijn aangegeven in het ter inzage liggende raadsbesluit. Daarnaast heeft de raad middels een amendement een wijziging aangebracht. Deze wijziging heeft betrekking op het verwijderen van de mogelijkheid tot realisatie van een loopbrug over de Boslustweg.

Het college geeft verder kennis van zijn besluit tot vaststelling hogere grenswaarden ingevolge de Wet geluidhinder ten behoeve van het wegverkeerslawaai. Dit besluit tot vaststelling van een hogere grenswaarde houdt verband met het wegverkeerslawaai van de Rijksweg A4.

Inzage Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan met bijbehorende stukken ligt met ingang van 17 december 2012 gedurende 6 weken voor een ieder tijdens kantooruren ter inzage in het stadskantoor. Het vastgestelde bestemmingsplan is tevens digitaal beschikbaar via onze gemeentelijke website www.bergenopzoom.nl en via www.ruimtelijkeplannen.nl (NL.IMRO.0748.BP0143-0301).

Plangebied Het plangebied van het bestemmingsplan “Klimbos e.o.” ligt ten zuiden van de Balsedreef en bevat onder meer Villa Lievensberg, het terrein van de Stay Okay, het tussenliggende stuk bos en de woning Balsedreef 2. Verder valt een perceel ten noorden van de Balsedreef, kadastraal bekend: Bergen op Zoom sectie D nummer 168 gedeeltelijk) en sectie E, nummer 2213 (gedeeltelijk) en een terrein ten zuiden van de Schans in Halsteren, kadastraal bekend: Halsteren, sectie B, nummer 1142 (gedeeltelijk), sectie B, nummer 1181 (gedeeltelijk) en sectie B, nummer 11873 (gedeeltelijk) binnen het plangebied.

Beroep Gedurende de genoemde periode van zes weken kan tegen het besluit van de gemeenteraad inzake de vaststelling van het bestemmingsplan schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 200019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Beroep kan worden ingesteld door belanghebbenden die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad hebben ingediend, dan wel door belanghebbenden aan wie niet verweten kan worden dat zij niet tijdig een zienswijze ingediend hebben. Daarnaast kan eenieder beroep instellen tegen de planonderdelen die gewijzigd zijn vastgesteld.

Doel Het onderhavige plan is erop gericht om de ontwikkeling van de recreatieve poort nabij Landgoed Lievensberg mogelijk te maken. Onderdeel hiervan is de aanleg van een klimbos en de realisatie van een educatief centrum. Het pand Balsedreef 2 heeft een woonbestemming en Villa Lievensberg is voorzien van een gemengde bestemming, waardoor maatschappelijke voorzieningen en horeca mogelijk wordt gemaakt. Onderdeel van het plan is verder de realisatie van een parkeerterrein aan de noordzijde van de Balsedreef. Om dit laatste mogelijk te maken is de begrenzing van de ecologische hoofdstructuur gewijzigd, waarbij natuurcompensatie aan de orde is. Als locatie voor natuurcompensatie is een perceel ten zuiden van de woonwijk “De Schans” aangewezen.

Inwerkingtreding Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn naast het beroepschrift teven een verzoek is ingediend om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het besluit van de gemeenteraad niet in werking voordat op een dergelijk verzoek is beslist. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het team Ruimtelijke Ordening en Vergunningen via telefoonnummer 0164 27 75 08.

Betreffende het stellen van maatwerkvoorschriften Burgemeester en Wethouders van Bergen op Zoom; gelet op artikel 8.42 van de Wet milieubeheer, maken bekend, dat ten behoeve van de volgende inrichting een melding is ontvangen en een maatwerkvoorschrift is gesteld: Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Activiteitenbesluit) - Kiosk, gelegen aan Stationsplein 4 te Bergen op Zoom. Het maatwerkvoorschrift legt vast dat deze inrichting geen vetafscheider hoeft te plaatsen, vanwege de kleinschaligheid en aard van de keukenactiviteiten bij deze inrichting. De beschikking en alle ter zake zijnde stukken liggen ter inzage en wel van 17 december 2012 tot en met 28 januari 2013 in de leeshoek in de hal van het stadskantoor tijdens openingstijden. Belanghebbenden kunnen tegen deze beschikking tot en met 28 januari 2013 een bezwaarschrift indienen. Deze kan schriftelijk ingediend worden aan Burgemeester en Wethouders van Bergen op Zoom, Postbus 35, 4600 AA, Bergen op Zoom. Dit laatste kan geschieden op grond van artikel 20.1 Wet milieubeheer juncto artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht. Het bezwaarschrift moet op grond van artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht worden ondertekend en moet tenminste het volgende bevatten: - naam en adres indiener; - dagtekening; - een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; - de gronden van het bezwaar. Tevens kan, in afwijking van artikel 7:1 Awb, op grond van artikel 7:1a van de Algemene wet bestuursrecht in het bezwaarschrift worden verzocht om in te stemmen met rechtstreeks beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De beschikking treedt na het verstrijken van de bezwaartermijn in werking. Een belanghebbende kan echter, ingevolge het bepaalde in artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht, gedurende genoemde periode, naast een bezwaarschrift, tevens een verzoek om schorsing of voorlopige voorziening indienen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, zulks vereist. Het verzoek om een voorlopige voorziening moet in tweevoud, samen met een afschrift van het bezwaarschrift, worden verzonden aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ‘s-Gravenhage. Het besluit wordt ingevolge artikel 20.3 van de Wet milieubeheer alsdan niet van kracht voordat op een dergelijk verzoek is beslist. ge Om

ONTVANGEN AANVRAGEN Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom maakt bekend, dat het de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning heeft ontvangen: Reguliere aanvraag omgevingsvergunning Aanvraagnr. Ontvangstdatum Adres, Activiteit WO/2012/569 29-11-2012 Bredasestraat 78, 80, 82, 88 en 90 te Bergen op Zoom, het vervangen van de kozijnen WO/2012/572 04-12-2012 Arnoldus Asselbergsstraat 15 te Bergen op Zoom, het wijzigen (verplaatsen entree + vernieuwen gevelreclame) van de voorgevel van een winkel WO/2012/577 06-12-2012 Kadastraal gemeente Halsteren, sectie L, nummer 192, het aanleggen van een poel WO/2012/574 30-11-2012 Kadastraal gemeente Bergen op Zoom, sectie I, nummer 590 (Kade van de Theodorushaven langs de Vierlinghweg), het plaatsen van een damwand WO/2012/579 30-11-2012 Maaslaan 10 te Bergen op Zoom, het uitbreiden van een basisschool samenhang met entree. Verrijking van het gevelaanzicht WO/2012/567 29-11-2012 Rijtuigweg (voormalig Nedalcoterrein), het aanbrengen van een antenne ten behoeve van mobiele telefonie aan een voormalige fabrieksschoor-steen WO/2012/575 06-12-2012 Fort Moermont 3 te Bergen op Zoom, het vergroten en veranderen van een woning (voorgevelwijziging met dakkapel) Op een reguliere aanvraag omgevingsvergunning moet binnen acht weken na ontvangst zijn beslist. Indien deze wordt overschreden, dan ontstaat een van rechtswege verleende vergunning. Wilt u aanvraag omgevingsvergunning komen inzien? Maakt u dan een afspraak, telefoonnummer 0164 27 74 91 / 27 75 55. Indien voor het verlenen van de omgevingsvergunning van het bestemmingsplan afgeweken dient te worden, kunt u hiertegen (bij voorkeur schriftelijk) gemotiveerde zienswijzen indienen. KENNISGEVINGEN Verlenging beslistermijn Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom maakt bekend, dat in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht is besloten voor de volgende aanvraag de beslistermijn te verlengen met een termijn van maximaal zes weken: Aanvraagnr. WO/2012/491

Ontvangstdatum 20-10-2012

Adres, Activiteit Boerhaaveplein 1 te Bergen op Zoom, het uitbreiden van het ziekenhuis

vin gsvergunn

Omgevingsvergunningen

in ge

n Bezwaar en voorlopige voorziening Op grond van artikel 7:1 in samenhang met artikel 8:1 van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is verzonden hiertegen bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet door de indiener worden ondertekend en dient ten minste te bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een vermelding van het besluit waartegen het bezwaar is gericht (indien mogelijk een kopie van het bestreden besluit bijvoegen) en de gronden waarop het bezwaar berust. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom, Postbus 35, 4600 AA te Bergen op Zoom. Het indienen van een bezwaarschrift schorst de werking van het bestreden besluit niet. Belanghebbenden kunnen, indien onverwijlde spoed dat vereist en indien zij een bezwaarschrift als bovengenoemd hebben ingediend, een verzoek om voorlopige voorziening (waaronder schorsing) indienen bij de Rechtbank Breda, Sector bestuursrecht, t.a.v. de Voorzieningenrechter, Postbus 90006, 4800 PA te Breda. Voor het in behandeling nemen van een verzoek om voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd. Wilt u de aanvragen inzien? Maakt u dan een afspraak, telefoonnummer 0164 27 74 91 / 27 75 55.

BESLUITEN Verleende omgevingsvergunningen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom maakt bekend dat onderstaande omgevingsvergunningen, waarbij de reguliere voorbereidingsprocedure van toepassing is, zijn verleend: Aanvraagnr. WO/2012/552

Verzenddatum 10-12-2012

WO/2012/518

28-11-2012

WO/2012/521

28-11-2012

Adres, Activiteit Fortuinstraat 28 te Bergen op Zoom, het aanbrengen van 4 markiezen aan een winkel Dovenetelstraat 1 te Bergen op Zoom, het oprichten van een carport Balsebaan 14 te Bergen op Zoom, het plaatsen van een dakkapel

Bezwaar en voorlopige voorziening Tegen dit besluit tot afgifte van een omgevingsvergunning kunnen u en andere belanghebbenden ingevolge het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na verzenddatum van deze vergunning een gedagtekend, gemotiveerd en ondertekend bezwaarschrift indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Bergen op Zoom, postbus 35, 4600 AA Bergen op Zoom. De beschikking treedt in werking met ingang van de dag na verzenddatum van deze vergunning. Het maken van bezwaar schorst de werking van dit besluit niet. Indien bezwaar is gemaakt kan de voorzieningenrechter van de rechtbank te Breda, postbus 90006, 4800 PA Breda, worden verzocht een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor het in behandeling nemen van het verzoek worden griffierechten geheven. Wilt u de verleende vergunningen inzien? Maakt u dan een afspraak, telefoonnummer 0164 27 74 91 / 27 75 55.


b

de ma a

e

ve n e m ente

Doe de groeten vanuit ElfenBoz en win een ipad mini !!

ck

CKB De Maagd n

Kom tijdens ElfenBoZ op 15 en 16 december naar de Grote Markt naar de stand van het Groeten uit…Bergen op Zoom team. Daar vertellen ze je alles over de Groeten uit Bergen op Zoom app. Met deze nieuwe app kan iedereen vanaf verschillende locaties in Bergen op Zoom met de iPhone een persoonlijke ansichtkaart sturen naar vrienden op Facebook, Twitter en email. WIN EEN iPAD MINI Speciaal voor ElfenBoZ zijn een aantal ElfenBoZ ansichten gemaakt. Die zijn alleen tijdens het weekend van 15 en 16 december te gebruiken en bovendien is er een leuke wedstrijd aan gekoppeld. Zet jouw kaart op Facebook en zorg dat je zo veel mogelijk ‘likes’ krijgt. De kaart die namelijk het vaakst ‘geliked’ is, wordt beloond met een iPad Mini! De winnaar wordt op 20 december bekend gemaakt. Iedereen die in de stand op de Grote Markt zijn iPhone en een post van de Elfenkaart laat zien, heeft in ieder geval een prijs verdiend.

gd Theater Terra – Os & Ezel (6+) Niks mis met Kerstmis – 16 december 15:00 – www.demaagd.nl Het kerstverhaal, dit keer door de ogen van de os en de ezel! Met grote poppen, acteurs, fantasie, muziek en humor. De makers van Kikker en Dolfje Weerwolfje brengen een kerstmusical voor de hele familie.

Eerste Echte Bergse Oudejaars Conference Emiel Wilbrink – 18 december 20:00 – www.demaagd.nl 800 jaar stof tot lachen brengt cabaretier Emiel Wilbrink mee. Hij wordt muzikaal bijgestaan door een combo o.l.v. Erwin Leijs. Mis het niet: de Eerste Echte Bergse Oudejaars Conference 2012!

Groeten uit Bergen op Zoom app Met de ‘Groeten uit App’ worden vrienden deelgenoot van je favoriete plekken in de stad. Spot een favoriete plek in Bergen op Zoom en verstuur met je mobiele telefoon een persoonlijke ansichtkaart naar vrienden. Binnen enkele seconden ontvangen zij de ‘Groeten uit ansichtkaart’ via Twitter of Facebook en zien zij welke plek je wilt delen. Last minute uit eten tijdens het evenement Proefmei? Nodig uit met de ‘Groeten uit App’. Interessante ontdekkingen tijdens een wandeling door het Markiezenhof? Vertel het direct aan vrienden met de groeten uit dit stadspaleis. Download de gratis ‘Groeten uit App’ via de App Store op je mobiele telefoon.

Verkeersbesluit

Inzage Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan met bijbehorende stukken ligt met ingang van 17 december 2012 gedurende 6 weken voor een ieder tijdens kantooruren ter inzage in de leeshoek van het stadskantoor. Het vastgestelde bestemmingsplan is tevens digitaal beschikbaar via onze gemeentelijke website www.bergenopzoom.nl en via www.ruimtelijkeplannen.nl.

CKB De Maagd wenst iedereen gezellige feestdagen en een inspirerend 2013!

Belanghebbenden kunnen binnen 6 weken na verzending van dit besluit een gedagtekend, gemotiveerd en ondertekend beroepschrift indienen bij de rechtbank te Breda, postbus 90006, 4800 PA Breda. Burgers die in beroep willen gaan tegen een besluit van een bestuursorgaan kunnen dat doen via het Digitaal loket bestuursrecht. Het indienen van beroep schorst de werking van het besluit niet. Indien beroep is ingesteld kunnen u en eventueel andere belanghebbenden de voorzieningenrechter van de rechtbank te Breda, Postbus 90006, 4800 PA Breda, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Zowel voor het in behandeling nemen van het beroep als het verzoek wordt griffierecht geheven.

te

Het bestemmingsplan heeft tot doel een tweede woning aan Binnenwegje 6 mogelijk te maken. Voor het perceel geldt momenteel het bestemmingsplan “Nieuw-Borgvliet”. Om tot een goede inpassing van de tweede woning te kunnen komen, dient de woning ver genoeg van de bestaande woning te worden gesitueerd. Om verdere verdichting met woonbebouwing te voorkomen zal het huidige ruime bebouwingsvlak worden opgedeeld in twee kleinere vlakken

Het invoeren van eenrichtingsverkeer voor gemotoriseerd verkeer in de Korte Parkstraat van west naar oost (vanaf de Noordsingel naar de Korneel Slootmanslaan)

CKB Kerstconcert in de Ontmoetingskerk Harp, blokfluit en kinderstemmen – 19 december 18:30 – www. ckboz.nl Betoverende harpklanken, zingende blokfluiten en heel veel kerstliedjes: dit alles in de sfeervolle Ontmoetingskerk aan het Bolwerk. Dit kerstconcert is voor jong en oud. Kaarten zijn te koop bij de CKB Infobalie.

m in gspla

Vastgesteld bestemmingsplan “Binnenwegje 6”, gemeente Bergen op Zoom Het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom maakt bekend dat de gemeenteraad bij besluit van 29 november 2012 het bestemmingsplan “Binnenwegje 6” met plannummer IMRO.0748.BP0173-0301 heeft vastgesteld.

dat het voornemen om deze verkeersmaatregel te treffen openbaar is gemaakt in de Bergen op Zoomse Bode d.d 15 december 2012. op grond van vorenstaande overwegingen de volgende maatregelen te treffen.

Warme Winterliedjes in de CKB Theaterzaal CKB cursisten zang lichte muziek – 18 december 19:30 Iedereen is welkom voor een sfeeravond vol Warme Winterliedjes, gebracht door de CKB afdeling zang lichte muziek. De toegang is vrij (Burg. Stulemeijerlaan 3). Loop binnen en geniet!

m

Bekendmakingen

eenrichtingsverkeer in de Korte Parkstraat; • d at de gemeente eigenaar is van het betreffende weggedeelte; • dat, overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer, overleg is gepleegd met de korpschef van het regionaal politiekorps Bergen op Zoom; • Dat wij het instellen van eenrichtingsverkeer vinden passen in een logische verkeersroute in dit deel van het centrum.

bes

instellen éénrichting Korte Parkstraat Het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom: overwegende, dat wij op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd zijn tot het nemen van verkeersbesluiten; dat op grond van artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daarvoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd; dat voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, eveneens een verkeersbesluit moet worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994; • Door het instellen van eenrichtingsverkeer verwachten zij, dat door de afgenomen verkeersintensiteiten de drukte en overlast aanzienlijk afneemt; • Dat uit de verkeerstelling blijkt dat er maar 500 voertuigen per etmaal om moeten rijden. Een deel zal doorrijden naar de Williamstraat en een ander deel zal via het Bolwerk rijden. De hoeveelheid is zo laag, dat dit aanvaardbaar is; • Dat het instellen van eenrichtingsverkeer past in een logische verkeersroute om het centrum; namelijk een rijrichting naar het westen door de Williamstraat en een rijrichting naar het oosten door de Korte en Lange Parkstraat; • Dat de busmaatschappij geen probleem heeft bij het instellen van

nn Beroep en Gedurende genoemde periode van zes weken kan tegen het besluit van de gemeenteraad inzake de vaststelling van het bestemmingsplan schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 200019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Beroep kan worden ingesteld door belanghebbenden die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad hebben ingediend, danwel door belanghebbenden aan wie niet verweten kan worden dat zij niet tijdig een zienswijze ingediend hebben.

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn naast het beroepschrift teven een verzoek is ingediend om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het besluit van de gemeenteraad niet in werking voordat op een dergelijk verzoek is beslist. Informatie Voor vragen kunt u contact opnemen met het Bureau Ruimtelijke Ordening (0164) 277575.

26 MAART-BERGEN OP ZOOM

KOM IN ACTIE DOE MEE ENOOR LOGSKINDEREN! VOOR VERLATEN

L

GA NAAR 538VOORWARCHILD.N

WelstandMonumentenCommissie De WelstandMonumentenCommissie vergadert in principe om de twee weken op maandag. De eerstvolgende vergadering is maandag 17 december. Bent u geïnteresseerd in de bouwplannen die de commissie gaat behandelen, dan kunt u de agenda vanaf vrijdag voorafgaand aan de vergadering raadplegen op de gemeentelijke internetsite (http://www.bergenopzoom.nl/Inwoner/Bouwen_en_ Verbouwen/Bouwen_Wonen_en_volkshuisvesting/Welstandmonumentencommissie)


te

de cultuurhistorische waarde. Dit bestemmingsplan vormt hiervoor het juridisch-planologische kader. Inzage Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan met bijbehorende stukken ligt met ingang van 17 december 2012 gedurende 6 weken voor een ieder tijdens kantooruren ter inzage in de leeshoek van het stadskantoor. Het vastgestelde bestemmingsplan is tevens digitaal beschikbaar via onze gemeentelijke website www. bergenopzoom.nl en via www.ruimtelijkeplannen.nl (NL.IMRO.0748. BP0183-0301). Beroep Gedurende de genoemde periode van zes weken kan tegen het besluit van de gemeenteraad inzake de vaststelling van het bestemmingsplan schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 200019, 2500

In actie voor Serious Request

m in gspla

Plangebied en doel Dit bestemmingsplan heeft betrekking op het perceel Kladde 21 te Lepelstraat, kadastraal bekend: Halsteren, sectie M, nummer 172. Op dit perceel is thans een agrarisch complex bestaande uit een bedrijfswoning met twee (monumentale) schuren aanwezig. De agrarische activiteiten zijn inmiddels beëindigd. Het plan ziet op de omzetting van de agrarische bestemming naar een woonfunctie. Hierbij wordt de bestaande bedrijfswoning een burgerwoning, de grote schuur wordt verbouwd tot een burgerwoning en de tweede schuur wordt in gebruik genomen als bijgebouw bij de voormalige bedrijfswoning. Onderdeel van dit plan is het behoud en herstel van

m

Vastgesteld bestemmingsplan “Kladde 21” Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom maakt bekend dat de gemeenteraad bij besluit van 29 november 2012 het bestemmingsplan “Kladde 21” met plannummer IMRO.0748.BP0183-0301 ongewijzigd heeft vastgesteld.

bes

Bestemmingsplannen

n

ne EA ’s-Gravenhage. Beroep kan worden ingesteld n door belanghebbenden die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad hebben ingediend, dan wel door belanghebbenden aan wie niet verweten kan worden dat zij niet tijdig een zienswijze ingediend hebben.

Inwerkingtreding Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn naast het beroepschrift tevens een verzoek is ingediend om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het besluit van de gemeenteraad niet in werking voordat op een dergelijk verzoek is beslist. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het team Ruimtelijke Ordening en Vergunningen via telefoonnummer 0164 - 277 508.

Help ons winnen en stem op de voedselbank Goed Ontmoet

Stem op de voedselbank BERGEN OP ZOOM - “Er staat een flink bedrag te winnen in het kader van de actie van horecaketen EtenBij”, vertelt Wim Overveld, voorzitter van Sitchting Goed Ontmoet.

“Etenbij.nl doneert in 2012 voor ieder verkocht kopje koffie en cappuccino 1 eurocent aan een goed doel. De Voedselbank is één van de goede doelen waarop een jaar lang kan worden gestemd. Het is daarom zaak dat er nog even flink wordt gestemd. Wij hebben immers dat geld hard nodig in deze tijd van crisis. 300.000 mensen maken landelijk gebruik van de diensten van de voedselbanken. Mijn vraag is daarom: roep alle vrienden en familieleden op en ieder ander die je kent om op ons te gaan stemmen. Hopelijk krijgen wij dan een sneeuwbaleffect. Stem op de voedselbank via www.etenbij.nl, alvast bedankt!”, zei Wim tenslotte. Stichting Goed Ontmoet ondersteunt mensen - autochtoon, alloch-

toon, jongeren en ouderen - die om welke reden dan ook kortere of langere tijd in financiële problemen zitten en na betaling van vaste lasten te weinig geld overhouden voor goede voeding. Goed Ontmoet ontvangt tot op heden nauwelijks structurele subsidie van de lokale, provinciale of landelijke overheid. Zij zijn afhankelijk van schenkingen van goederen en/of financiële middelen. De voedselbank komt structureel geld te kort dus alle giften zijn welkom. Mochten er lezers zijn die hen willen steunen dan kan dit door een bedrag eenmalig of structureel over te maken op bankrekening RABO 1402.41.833 t.n.v. Stichting Goed Ontmoet in Bergen op Zoom. Zijn er mensen die hun hulp wensen dan is Goed Ontmoet te bereiken van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00-16.00 uur, tel 0164-270290, 06-54680902 of lijkt het wat om een bijdrage te leveren binnen één van de activiteitengroepen? Neem contact met hen op.

Nederlaag Scheldevogels 1 BERGEN OP ZOOM - Er stond er voor de korfballer van Scheldevogels een zware wedstrijd te wachten zaterdag 8 december, een uitwedstrijd ’s avonds tegen ONDO.

BERGEN OP ZOOM - Twee klassen derdejaars studenten van de opleiding HTRO van Hogeschool Inholland voerden deze week het scepter over StayOkay. Alle inkomsten van zowel het hostel als de evenementen gaan naar het goede doel van Serious Request 2012: het terugdringen van babysterfte. Een van de evenementen was het opnemen van een echte lipdub waarbij alles door de studenten zelf in elkaar gezet werd, van scenario, opname tot en met de regie. FOTO SONJA BRAND

Mea Dulcea zingt met Fortissimo & Roosendaals Kamerkoor

Van tevoren was al verwacht dat het een lastige wedstrijd zou worden. ONDO doet mee voor de titel en was thuis in een volle sporthal gebrand op een ruime overwinning. Vanaf het eerste moment hield ONDO de touwtje stevig in handen. In de aanval schoten ze gemakkelijk alles van

afstand raak. In de verdediging zetten ze de boel stevig op slot. Hierdoor wisten ze hun voorsprong snel uit te breiden en wis Scheldevogels niet tot scoren te komen. Bij rust was de stand al 12-1. De 2e helft wist Scheldevogels zich een beetje te herpakken. Ze kwamen iets meer tot scoren en hielden de verdediging iets meer dicht. Ze wisten heel lang de stand op 16-4 te houden, tot een paar minuten voor het einde, waar ONDO de eindsprint nog even wist in te zetten. De einduitslag was uiteindelijk 20-4.

Gezamenlijk kerstoptreden in de Lourdeskerk Alphacursus in de Emmauskerk BERGEN OP ZOOM - Op vrijdagavond 21 december verzorgt vrouwenkoor Mea Dulcea samen met Mannenkoor Fortissimo en het Roosendaals Kamerkoor een sfeervol Kerstconcert in de O.L.V. van Lourdeskerk, Prins Bernardlaan te Bergen op Zoom. Dit gratis concert is het slot van het jubile-

CV-ketel storing? Bel (0165) 54 40 55 > Vervanging > Service > Onderhoud

2SE4 RVICE

www.warm in huis.nl

UURS

umjaar van Mea Dulcea. Tijdens deze zal ook een prachtig gebonden jubileumboek worden gepresenteerd. Aan het concert doen ook mee mannenkoor Fortissimo onder leiding van Kristin Roland en het Roosendaals Kamerkoor dat net als Mea Dulcea gedirigeerd wordt door Ted van der Heijdt. Organist Rien Balkenende zorgt hier en daar voor instrumentale begeleiding. Natuurlijk worden een aantal traditionals en carols gebracht door de afzonderlijke koren, maar ook gezamenlijk. Daarnaast staan ook minder bekende nummers van hedendaagse componisten op het programma. Het jubileumboek over vijftig jaar Mea Dulcea (voorheen Zeekant Meisjeskoor) laat de geschiedenis zien van een koor uit Bergen op Zoom door de ogen van leden, oud-leden en dirigenten. Het is een afwisselende reeks geworden van persoonlijke verhalen die ontroeren, verrassen en vermaken. Tezamen met tientallen foto’s vormen ze een mooi tijdsbeeld van een kleine samenleving in verandering. Op 21 december zal het jubileumboek op feestelijke wijze gepresenteerd worden tijdens het Kerstconcert en is het in de

pauze en na afloop het Kerstconcert te koop. Wilt u nu al een exemplaar van het jubileumboek reserveren? Ga dan naar onze website http://www.meadulcea.nl/ reserveringsformulier-jubileumboek/ Toegang van het Kerstconcert Mea Dulcea op 21 december om 20.00 uur in de Lourdeskerk is gratis.

Koude voeten? Neem vloer­ verwarming! Hardsteen look vloertegels 45 x 45 cm

€ 19,95

Logusbergenopzoom.NL PAGINA 16

BERGEN OP ZOOM - Er is meer! Ontdek het zelf op de Alpha-cursus. Wat geloven christenen? Wie is Jezus? Kan ik God leren kennen? Wat is het doel van mijn leven? Herkent u zichzelf in bovenstaande vragen? Dan is de Alpha-cursus precies iets voor u. Op 29 januari 2013 start de Emmaüskerk met deze bekende en uitdagende cursus die zeer laagdrempelig is – juist voor mensen die vrijwel niets van het geloof weten, of eerder van het geloof afgehaakt zijn. Wat is Alpha? De Alpha-cursus biedt u de mogelijkheid om op een ontspannen manier te ontdekken wat het christelijk geloof inhoudt. Meer dan dertien miljoen mensen wereldwijd hebben met veel plezier Alpha gevolgd. In Nederland gingen ruim 180.000 mensen je voor. De cursus bestaat meestal uit tien doordeweekse avonden en een weekend weg. Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a.: Wie is Jezus? Bidden: waarom en hoe? Hoe leidt God ons? Wat kan ik met de rest van mijn leven doen? Geneest God vandaag nog? De cur-

susavond bestaat uit drie gedeelten: Een maaltijd, een korte toespraak en daaropvolgend een dynamisch gesprek in vaste kleine groepen. De Alpha-cursus is gratis en vrijblijvend. Alpha’s worden gegeven in kerken, café’s, studentenverenigingen, jongerenclubs, op het werk en zelfs in gevangenissen. Waarom in de Emmaüskerk? Afgelopen jaar is met groot succes een eerste Alpha-cursus gestart. Elke dinsdag bruiste het gebouw van de activiteiten. De groep van ongeveer 15 mensen is zeer enthousiast uit de cursus gekomen. De Emmaüskerk is een prima ontmoetingsplaats binnen de wijk en zeer geschikt voor dergelijke cursussen. Daarom van harte aanbevolen deze tweede Alpha-cursus Dinsdag 29 januari, Emmaüskerk, Korenberg 90, 4614 GW Bergen op Zoom, 20.00u. Contactpersoon: Pieter van ’t Hof. Info/opgave: email: alpha.gkv.boz@gmail. com. Tel. Fam. Van ’t Hof, 0164-248207. Meer informatie over de Alpha-cursus: www.alpha-cursus.nl en www.alphaconnect.nl. Website van de Emmaüskerk: http://www.bergen-op-zoom.gkv.nl/


GEZELLIGE WINTER IN

WINKELSTAD

ROOSENDAAL DE KERSTMAN DEELT UIT IN

ROSELAAR! SHOP & WIN!

Op koopzondagen 16 en 23 december maakt u kans op mooie prijzen in winkelcentrum Roselaar. Kom ook shoppen in de Roselaar en ontvang een fraaie Big Shopper of waag een gokje bij het rad van fortuin. Like ons op facebook en win een i-Pad.

Extra koopavond: 20 december 2012 Kijk voor meer informatie op www.winkelcentrumroselaar.nl of haal de actieflyer in één van de winkels.

ROSADA

OUTLET SHOPPEN ALTIJD MINIMAAL 30 TOT 70% KORTING!

In Rosada vind je maar liefst 60 merkwinkels: o.a. winkels van Esprit, Björn Borg, River Woods, Calvin Klein underwear, Claudia Sträter, Puma, Levi’s en nog veel meer. Grote modemerken tegen kleine prijzen! Ook voor een heerlijke lunch en kinderentertainment kun je terecht bij Rosada Fashion Outlet. Kom Kerst shoppen in Rosada, 2e Kerstdag geopend! Iedere zondag is koopzondag.

www.rosada.nl www.facebook.com/rosadaoutlet

PASSAGE

SFEERVOL FUNSHOPPEN Nu Sinterklaas weer terug is naar Spanje is de Passage vliegensvlug omgetoverd tot een waar Kerstparadijs. Wat is er heerlijker dan al uw kerstcadeaus, lekkernijen en uw feestelijke kleding kopen in deze overdekte en warme ‘fantasy’ wereld. De Kerstman deelt glühwein uit op zondag 16 december en zaterdag-zondag 22 en 23 december.

KOOPZONDAGEN 16, 23 EN 30 DECEMBER

BINNENSTAD

ICE WORLD ROOSENDAAL 7 DECEMBER T/M 4 JANUARI, NIEUWE MARKT

ROOSENDAAL ZINGT KERST

16 DECEMBER, WENNEKERHUYS

KERST-

MANNENLOOP 21 DECEMBER, BINNENSTAD

Extra koopavond: 20 december 2012 www.passageroosendaal.nl

INDOOR SKYDIVE ROOSENDAAL; IEDEREEN KAN VLIEGEN! Altijd al gedroomd dat je kan vliegen? Bij Indoor Skydive Roosendaal ervaar je het gevoel van een skydive, maar dan indoor! Spannend, origineel, veilig en voor iedereen toegankelijk. www.indoorskydive.com

www.beleeftinroosendaal.nl


.NL lder op ACTION Kijk voor de fo

K E R ST KERST LED

RVS

COL MET SJAALTJE

diverse uitvoeringen incl. batterijen hoogte 6 cm

perfecte kwaliteit

diverse kleuren maten S-XL

ENGEL GLASBAL

BESTEK SET

DAMES SHIRT

16 - DE LIG LED DECO ENGEL incl. batterijen hoogte 10 cm

0.79

DVD

0.59

SPEEL FILM diverse toptitels o.a. Alles is Liefde, 50/50, Brothers, The American, Julie & Julia en The Social Network

Elders 5.99 9.95

3-LAAGS

4.95

Elders 7.99 8.99

EAU DE PARFUM

KERST

diverse topgeuren in geschenkverpakking voor hem of haar 100 ml

diverse figuren deco polystone

GIFT BOX

4.99

SNEEUW BOL

2.99 1.99 0.89 kerststal SNEEUW BOL

1.19

KERST SERVETTEN fraaie kerstkleuren 33x33 cm 20 stuks

Elders 7.95 9.95

FRAAIE

UITZOEKEN

Hollandse topkwaliteit voor rode wijn 50 cl of witte wijn 38 cl

1x200 cm, 2,5x200 cm of 2,5x300 cm

WIJN GLAZEN

DECO LINT

4 S TU K S

Elders 0.79 0.99

0.49 2.99 0.48 Elders 5.95 7.95

Elders 1.19 1.49

Kijk voor winkeladressen en overige


g i d e l l o v d n e s s a r r e v g i l e d r o o v d n e v e rba z

PUNTZAK

SET/10

MAGIC

groot assortiment leuk voor de kids!

luxe uitvoering diverse maten en designs incl. enveloppen

vlek- en vochtafstotend damast-look polyester 210x150 cm

PARTY KERST VUURWERK KAARTEN K N A LPR IJ S

!

O P= O P !

2.99

ijsfonteinen set/5, sterretjes set/80 of morning glory set/24,

0.79

TAFEL KLEED

Elders 1.29 3.49

CHEFS TORCH

CRACKLE OF

zwart of wit

diverse kleuren cracked set: base coat, crackle coat en top coat magnetische set: 2 stuks nagellak met magneet

0.69

Wicker PLACEMAT kunststof 45x30 cm

0.79

TWISTER

5.49

CREME BRULEE MAGNETISCHE USB BRANDER NAGELLAK STICK

3.99

Elders 2.29 3.49

PORSELEIN

SKI

wit of zilver hoogte 39 cm

heren/dames/kinder diverse kleuren maten XXS-XL

1.19 7.49

SILVER PLATED HAND KANDELAAR SCHOENEN

Elders 6.95 8.95

Elders 8.99 14.99

BLINQ VAATWAS

MACHINE REINIGER verwijdert geuren, kalk- en vuilresten met één enkele spoelbeurt 2x250 ml

3.98 2.29 1.29 Elders 5.99 6.99

Blinq VAATWAS VERFRISSERS SET/2

0.78

informatie op onze website ACTION.NL

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 16-12 t/m za. 22-12

Elders 6.95 8.95

USB 2.0 - 16 GB ultra high speed


Tweede groep Schuldhulpmaatjes is gecertificeerd

KORT BEDRIJVIG

Steeds meer Bergenaren kiezen voor gezond sapje BERGEN OP ZOOM - Het sap van tarwegras, al tientallen jaren populair in de Verenigde Staten, Azië en Groot-Brittanië, is nu ook in Nederland bezig aan een sterke opmars. In Bergen op Zoom heeft Fitnesspalace tarwegras op de kaart staan. Het blijkt dat steeds meer inwoners van Bergen op Zoom het groene sapje kiezen als alternatief voor het dagelijkse glas verse sinasappelsap.

De groep Schildhulpmaatjes met hun certificaat.

BERGEN OP ZOOM - Begin 2012 zijn de eerste SchuldHulpMaatjes in Bergen op Zoom aan de slag gegaan. De vraag naar de vorm van persoonlijke ondersteuning blijkt zo groot te zijn dat er al aan het einde van het eerste jaar 2012 een nieuwe groep aan te trainingen is begonnen. Op 27 november heeft wethouder A., van der Weegen aan een nieuwe groep SchuldHulpMaatjes in Bergen op Zoom de certificaten uitgereikt. Halverwege december rondden de SchuldHulpMaatjes de driedaagse training af en zij staan nu gereed om aan de slag te gaan. Stichting SchuldHulpMaatje BoZ

werkt o.a. samen met de afdeling Sociale Zaken van de Gemeente Bergen op Zoom. Cliënten kunnen door de gemeente aan hen worden doorverwezen voor praktisch ondersteuning. Maar het is ook mogelijk om rechtstreeks met de stichting contact op te nemen om ondersteuning te vragen. Eén van de doelen van SchuldHulpMaatje is om de cliënt te helpen om (opnieuw)] te leren financieel vrij te zijn. SchulpdHulpMaatjes kunnen preventieve hulp bieden aan cliënten in een vroeg stadium van hun financiële problemen. SchulpdHulpMaatjes kunnen ook zorg dragen voor adequate begeleiding aan cliënten bij het doorlopen van een wettelijk schuld saneringstraject.

SchuldHulpMaatje heeft inmiddels een landelijk dekkend netwerk met ruim 1000 getrainde vrijwilligers. In Bergen op Zoom wordt Stichting SchuldHulpMaatje gedragen door 3 lokale christelijke kerken te weten Levend Woord gemeente, Evangelische kerk de Schuilplaats en de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Geïnteresseerd in hun werk, wilt men meer weten of is men op zoek naar ondersteuning bij uw financiële problemen, dan kan men contact opnemen met Stichting SchuldHulpMaatje BoZ via schuldhulpmaatje.boz@gmail.com, graag onder vermelding van uw telefoonnummer. Meer info op www.schuldhulpmaatje.nl en www.uitdeschulden.nu.

BRIDGE BRIDGECLUB T MARKIEZAAT Maandag 3 december, groep A: 1. Trudy en Jan v. Eekelen 57,08%, 2. Ludo v. Wellen-Partner 56,25%, 3. Toon en Jan v. Huffel 55,83%, 4. Joke Harthoorn-John Ketting 54,58%, 5. Jan Pigmans-Wim v. Hoof 53,75% Groep B: 1. Elma Snoek-Ria Karman 61,81%, 2. Toos Suykerbuyk-Jopie Vale 59,72%, 3. Hans v.d. Boom-Wil Roks 59,03%; 4. Leny Bartelen-Corrie Snelders 56,25%, 5. Bob v. Daele-Jac Kil 53,47% Groep C: 1. Marian en Mart Heijnemans 63,67%, 2. Karin en Kim Israëls 54,67%, 3. Johan Moonen-Loed Weys 54,67%, 4. Nel v. Egmond-Nell de Jong 54,00%, 4. Annie Aertsen-Toos Touw 52,17% BELLEVUE BRIDGE Woensdag 5 december, groep A: 1. Kenneth Clements-Rob Nederlof 57,50%, 2. Ludo v. Wellen-Partner 56,88%, 3. Corry v. Leeuwen-Jopie Vale 56,25%, 4. Wil Hagenaars-Hans Graafmans 55,21%, 5. Maria v. Beveren-Rolly Rogge 53,75% Groep B: 1. Irene en Jan v.d. Broek 62,08%, 2. Jeannette v. Hooydonk-Loed Weys 58,33%, 3. Gerdadien Kuijlen-Els Roelvink 56,67%, 3. Elly Pijnen-Rosa Kil 56,67%, 5. Marian en Hans v.d. Meerendonk 50,83%, 5. Marijke WanrooyAnnie Aertssen 50,83% BRIDGE LES Vanaf maandag 7 januari geeft er weer een docent van de Nederlandse Bridge Bond een beginnerscursus Bridge. In 13 lessen leert hij U de beginselen van het mooie Bridge-spel. Aanmelden of info: gerard. crusio@bridgedocent.nl, 06-33722453. BRIDGECLUB BRIDGE BETER Uitslag van 10 december, Lijn A: 1. Corrie den Hollander-Henny Horward 63,75%;

2. Lia Wierckx-Henk v/d Velden 58,33%; 3. Frans v.Wijland-Ronald Verhulst 54,17%. Lijn B: 1. Hans Graafmans-Willem Hesling 62,50%; 2. Piet en Corrie Knipscheer 61,81%; 3. René en Rita Jacobs 56,25%. Bridge Beter speelt op maandagavond in d’Honneur. 17 december is de Kerstdrive en 7 januari start de 4de ronde van de wintercompetitie. BC BERGEN OP ZOOM Uitslag 11 december, A-lijn: 1. Monique den Heijer-Winfried Peil 63,75%, 2. Sylvia Schlosser-Jannie Custers 60,83%, 3. Elly en Dirk Kuijk 55,83%, 4. Annie Salvenmoser-Marijke Schijven 54,17%, 5/ Tom Hagenaars-John Custers 52,08%. B-lijn: 1. Joke Goossens-Cor Bruijs 66,32%, 2. Marijke Hagenaars-Riet Schot 59,72%, 3. Mariëtte ten Dam-Jozien Lybeert 56,94%, 4. Jac en Sitta van Loon 51,74%. C-lijn: 1. Jan Hazen-Joop Schot 66,67%, 2. Ingrid Ligteringen-Magda Rentmeester 61,04%, 3. Sjaak Vriens-Philip Oprel 55,89%, 4. Frits Bakker-Chris Kats 53,70%, 5. Rita en René Jacobs 51,35%. HALSTERSE BRIDGE CLUB Uitslag dinsdag 11 december, ALijn: 1. dms. Ria Schepers-Joke Buuron 65.00%, 2. epr. Lucie-Chris Suijkerbuijk 64.17%, 3. epr. An-Jos Oor 63.33%, 4. dhrn. Mat Schepers-Ton Thijssen 59.58%, 5. epr. Mia-Frie van Akkeren 54.58%. Groep-B: 1. dms. Alice Schoemaker-Toos Man 71.67%, 2. dms. Nel Hereijgers-Corry v/d Heuvel 60.00%, 3. dms. Corry VermaatHermien Smaak 58.75%, 4. dhrn. Ad van Antwerpen-Rinus Luijks 56.67%, 5. epr. Riet-Kees Goosen 55.83%. BRIDGECLUB UP&DOWN Uitslag 11 december, A-lijn: 1. Corry

Stoffels-Annie Withagen 57.50%, 2. Ineke Driel-Ans Korver 54.58%, 2. Lisa v.d. Klundert-Joke v.d. Linden 54.58%. Lijn B: 1. Corry Riekwel-Lucie Disco 61.25%, 1. Mientje van Broekhoven-Ton Venne 61.25%, 3. Loeki Hehewerth-Ingrid Markies 55.00%. Ze bridgen iedere dinsdag om 13,30 uur in zaal Rozenoord. Er is plaats voor nieuwe leden. Info: Anneke van Geel, tel.: 0164613922. BC FOUR ACES Uitslag 11 december, groep-A: 1. dms. Truus Jansen-Christien Roelse 60.42%, 2. dhrn. Jan Deusing-Toon Verdult 60.07%, 3. epr. Margo-Peter Thomassen 58.68%, 4. dhrn. Ali Kurt-Joep Matthijssen 54.51%, 5. mevr. Hennie Vermeulen-dhr. Jac Kil 53.13%. Groep-B: 1. dms. Marian Hamers-Nijssen-Tonnie Oosterwaal 63.75%, 2. dms. Bea Demmers-Jennie Swaanen 55.42%, 3. epr. Ineke-Dick van Reijswoud 53.33%, 4. dms. Jo Brouwers-Geerlings-Adje van Loon 52.50%, 5. dms. Monique v.d. Voorde-Julia van Dijk-Van Bergen 52.08%. Groep-C: 1. mevr. Jeanet Jansen-Van Terheyden-dhr. Adrie Kuijpers 59.00%, 2. dms. Bep Jansen-Kiebert-Corrie Rombouts 54.17%, 3. dms. Nel Friedericy-HamerslagJoke Goossens 53.65%, 4. dms. Addy Bom-Anja Kraaijenoord-Verheugt 53.13%, 5. dms. Ria Koevoets-Verhulst-Marie Zwueste- Jonkhout 50.52%. B.C. DE WITTENHORST Uitslag 12 december: 1. epr. Gré-Dick Euser 60.42%, ged. 2e plaats mevr. Corrie v.d. Schuit-dhr. Herman van Weeren, epr. Ria-Mat Schepers 59.03%, 4. epr. PollyHans Handstede 54.86%, 5. dhrn. Wim Stasssen-Bert de Kok 53.47%. PAGINA 20

De sterke opmars van tarwegrassap sluit aan bij de ontwikkeling waarbij de consument steeds vaker kiest voor gezonde en verantwoorde voeding. De grootste producent van biologisch tarwegras in Nederland, de TarwegrasKoning, heeft zijn afzet ten opzichte van 2011 zien stijgen met 100 procent.Over tarwegras Tarwegras is jonge tarwe. Het sap, geperst met zogenaamde slowjuicers, is een vloeibaar voedingsconcentraat dat een compleet spectrum aan vitamines, mineralen, enzymen, antioxidanten en andere essentiële voedingsstoffen bevat. Bovendien is tarwegrassap rijk aan chlorofyl, een krachtige stof die het lichaam reinigt en het voorziet van nieuwe energie. Een glaasje tarwegrassap van 30 milliliter is even gezond als twee ons verse groente en twee stuks fruit.Naast het versgeperste sap heeft de TarwegrasKoning nu ook een uniek nieuw product ontwikkeld. Klontjes bevroren tarwegrassap dat gedronken kan worden in water, sap of wijn. Daarmee is het wereldwijd de eerste producent die biologisch tarwegras aanbiedt in bevroren klontjes. Fitnesspalace, De Boulevard Noord 2, 4617 HD Bergen op Zoom, tel. 0164 270 688

Het Lievensberg ziekenhuis werkt aan het verminderen van de parkeerdruk. Aan de achterkant van het gebouw wordt een parkeercomplex neergezet. Na de bouw van deze garage beschikt het ziekenhuis over ruim 900 parkeerplaatsen. Tijdens de bouw, die tot eind februari duurt, zijn op de parkeerterreinen van Lievensberg tijdelijk minder parkeerplaatsen beschikbaar. Onze excuses voor de eventuele overlast die u hierdoor ondervindt.

Kerstborrel bij RKVV Nieuw Borgvliet BERGEN OP ZOOM - Op zaterdagmiddag 22 december is er een Kerstborrel in het clubhuis van Nieuw Borgvliet op De Markiezaten. Aanvang 15.00 uur, einde 18.00 uur. Alle leden, ouders, supporters, sponsors,

leden van de Club van 50 zijn van harte welkom om het jaar op een plezierige wijze af te sluiten. Uitslagen Nieuw Borgvliet-Tholense Boys 2-1 vr. Nieuw Borgvliet-NSV 3-1 vr.

Wedstrijd De Krabben BERGEN OP ZOOM - In zwembad de Arkendonk in Oosterhout werd de 2e speedowedstrijd van zwemvereniging De Krabben van dit zwemseizoen gezwommen. Acht zwemmers van de vereniging waren hiervoor uitgenodigd. Het was deze keer een zwaar programma voor de meisjes en jongens junioren 1 en 2. Het programma bestond uit 200m. rugslag en 200m. vlinderslag. Voor de 4 andere minioren was de afstand minder. Tim Verheesen startte op de 50m. vlinderslag en zwom hier een mooie PR wat hem een 4e plaats opleverde. De andere afstand was de 100m. schoolslag. Hij scoorde hier een zilveren medaille (PR). Bibi de Jong had 2x100m. op het programma staan. Zowel bij de vrije slag en rugslag eindigde ze op een 2e plaats (PR). Britt Boogaart eindigde met de 200m. vrije slag op een mooie 4e plaats

(PR) bij de 100m. vlinderslag eindigde ze op een 5e plaats (PR). Melvin Giebels had zich voor 1 afstand ingeschreven nl. de 200m. vrije slag hij eindigde op een 11e plaats (PR). Bij de meisjes junioren, Isabelle Sonke en Lieke de Kock, startte op de 200m. rugslag wat resp. een 8e (PR)en een 11e (PR) plaats opleverde. Bij de 200m. vlinderslag was het spannend tot de laatste meter wie van de 2 als eerste zou aantikken. Lieke won met een neuslengte van Isabelle, wat in het eindklassement resulteerde in een 6e (PR) en een 7e (PR) plaats. Bij de jongens junioren zwommen Lars de Kock en Timothy Giebels 1 wedstrijd,. de 200m. rugslag. Lars eindigde met een mooie PR op een 9e plaats. Timothy maakte helaas een foutief keerpunt, wat hem een diskwalificatie opleverde. Ook interesse in de zwemsport: www.dekrabben.nl


auto’s

50/50 BETAAL NU DE HELFT EN DE REST IN 2014**

OF

Meer dan een half miljoen Bodes elke week! GRATIS TANKPAS

T.W.V.

750,-*

DE NIEUWE KIA CEE’D SPORTSWAGON NU V.A.

Auto gegarandeerd weer goed!

Robben

9.497,-**

AutoschAdebedrijf

eurogarantbedrijf

A

- Schadeherstel en Spuiten - Voor alle verzekeringen - Vervangend vervoer tijdens herstel

20% Bijtelling

AUTOBEDRIJF BOGERS STEENSPIL 36, 4661 TZ HALSTEREN, TEL.: 0164 - 267 010, WWW.KIA-HALSTEREN.NL Gem. verbruik: 4,2 – 5,6 l/100km, 23,8 - 17,9 km/l. CO2-uitstoot: 110 – 149 g/km. * Tankpas actie is alleen geldig voor een nieuwe Kia cee’d Sportswagon bij kentekenaanvraag t/m 27 december 2012 en een uiterste registratiedatum van 25 januari 2013. De tankpas is 9 maanden geldig en te gebruiken voor brandstof, oli n, ruitensproeiervloeistof en wasbeurten. Deze actie geldt niet in combinatie met andere acties. **De 50/50 actie betreft een (niet) doorlopend kredietaanbod van Kia Finance, handelsnaam van Santander Consumer Finance Benelux B.V., geregistreerd bij AFM onder vergunningnummer 12011170. Toetsing en registratie bij het BKR te Tiel. Informeer bij uw verkoper naar de voorwaarden en standaard informatieblad of bel 030 - 63 88 580. Santander en Kia Finance geven geen advies. U dient zelf te bepalen of het door u gewenste financieel product aansluit bij uw wensen, behoeften en persoonlijke situatie. Voor de duur van de uitgestelde betalingsperiode (tot uiterlijk 1 januari 2014) worden geen rente en kosten in rekening gebracht. Het maximale financieringsbedrag bedraagt 10.000,-. Genoemde prijs is inclusief 2% BTW-verhoging en exclusief metallic lak, kentekenleges en verwijderingsbijdrage. Afbeeldingen kunnen afwijken van standaard specificaties, drukfouten voorbehouden. Kijk voor meer informatie en de volledige garantievoorwaarden op www.kia.nl.

v. Wamelweg 8, Bergen op Zoom Tel. (0164) 23 34 77 www.autoschaderobben.nl Alsof er niets is gebeurd...

Star Trek First

1 Dan

To boldly go whe

durf jij

Contact

re no one’s gone before? je vast wel te verd iepen in het dage lijks leven van Carla (45, ka

nker)?!

AutoTeam geeft tot 31 december € 3000,extra inruil bij aankoop van een nieuwe Cruze of Orlando uit onze voorraad

WWW.CRUZE-AKTIE.NL Onderdeel van de Automotions Groep

WWW.ORLANDO-AKTIE.NL

Goes Pearyweg 19, Tel. 0113-237923 Roosendaal van Beethovenlaan 6, Tel. 0165-578578

www.autoteam.nl


W e s t- P o i n t v o o r d e m u z i e k l i e f h e b b e r We s t - Po i n t ge e ft g ra a g a a n e e n i e d e r d e ru i m te o m z i ch te p re s e n te re n . H e b j e w a t t e m e l d e n ? L a a t v a n j e h o r e n v i a w w w. w e s t - p o i n t . n l Rats On Rafts, Mauro Pawlowski, Pien Feith en meer indiebands

Mezz: veel bands voor weinig geld

Rats On Rafts te zien in Mezz Breda.

Zaterdag 29 december staat Mezz in het teken van het ontdekken van nieuwe, spannende bandjes. Voor 9 euro kun je je laten onderdompelen in het nieuwste van het nieuwste tijdens een volwaardig minifestival in zaal en café. De Rotterdamse postpunk/new wave band ‘Rats On Rafts’ stond in september al op Breda Barst en heeft een zeer uitgespro-

ken do it yourself/indie mentaliteit met een sound die teruggrijpt op Echo & The Bunnymen, The Fall en The Sound. ‘Pien Feith’ heeft lef en slaat als eerste in Nederland de brug tussen popmuziek en diepe, indringende elektronica. Onlangs was ze acht dagen in Chicago om haar nieuwe plaat op te nemen. Ze geeft in Mezz een try-out van haar nieuwe plaat. De veelzijdige cultvirtuoos ‘Mauro Pawlowski’ behoeft weinig introductie.

Je kent de dEUS-gitarist van talloze projecten, zoals Evil Superstars, Kiss My Jazz en The Love Substitutes. Hij komt solo naar Mezz. ‘Wooden Constructions’ brengt het publiek jungle beats, disco noise, housearound-the corner-grooves en laat je losgaan als nooit tevoren. Over de springerige drumritmes galmt soms een onheilspellend postpunk gitaartje, maar toch heeft elk nummer ook iets luchtigs. ‘MMMM’, Bredase electropunkrockband, brengt ‘some serious craziness in your face’. Muziek en kunst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom brengt het lokale KOP, Kunstenaars Ontmoetings Plaats, hun eigen ‘KOPshop’ mee. Voor gave shirts, inspirerende boeken, unieke cadeautjes, hippe sieraden en leuke wannahaves. De producten zijn gemaakt door door KOP geselecteerde kunstenaars en ontwerpers. Van sommige items is zelfs maar één exemplaar. De dj’s van ‘The Daisy Players’ zorgen samen met ‘V00d00 GOLD’ voor de muzikale omlijsting van de avond. Ondergronds Breda heeft al kennis kunnen maken met beiden. The Daisy Players staan garant voor een breed scala van stijlen en de meest verse Indieplaten. ‘VJ Mediawar’ graait gulzig met beide handen door een eindeloze stroom online beelden. ‘V00d00 GOLD’ bombardeert de avond met de vaagste, nieuwste en hipste platen. Een mooi gevuld programma dus waar je de nieuwste rafelige randjes van de indie kunt ontdekken.

Cabaret én muziek in kelder van Chassé met Roelette

Roel Meijvis begint illegaal casino in Chassé “Als je als zeventienjarige het Chassé een week wordt geboden, is dat wel een gok. Daar zou ik geen geld op in zetten” , lacht Roel als er naar de uitdaging voor zijn nieuwste voorstelling wordt gevraagd, maar stiekem is hij heel zeker. “Het gaat lukken, zeker met de mensen om me heen.”

Blues-Jazz avond Het Kadehuis Roosendaal woensdag 19 december 20.00 Kerstconcert Kloosterhof Hoogerheide woensdag 19 december 20.00 Vanderbuyst Mezz Breda donderdag 20 december 19.30 Blue Moon Kerst Muziekquiz Het Kadehuis Roosendaal vrijdag 21 december 20.00 Big Shampoo Xmas Show Zwijnshoofd Bergen op Zoom vrijdag 21 december Meidenband Staffa Café Stroop Bosschenhoofd vrijdag 21 december 22.00 Brothers In Law ’t Slik Bergen op Zoom vrijdag 21 december 22.45 Kerstmezz Mezz Breda vrijdag 21 december 20.30 Club Maison Gebouw-T Bergen op Zoom vrijdag 21 december 22.00 Rock Around The XMas Tree De Graanbeurs Fijnaart zaterdag 22 december August Albert Gebouw-T Bergen op Zoom zaterdag 22 december 21.00 Lowland Paddies O’Carolans Bergen op Zoom zaterdag 22 december BJ & The Boneheads De Schorre Bergen op Zoom zaterdag 22 december 22.45 Back To Basic Time-Out Roosendaal zaterdag 22 december 22.30 Crapshoot Café Stroop Bosschenhoofd zaterdag 22 december 22.00 X-Ray Bluesband De Klomp Etten-Leur zaterdag 22 december 21.30 40UP Mezz Breda zaterdag 22 december Kiev Koor Nieuwe Nobelaer Etten-Leur zondag 23 december DJ Cue Draait Rock Het Kadehuis Roosendaal zondag 23 december 15.00 Big Shampoo X-Mas Show Nieuwe Nobelaer Etten-Leur zondag 23 december A La Carte De Klomp Etten-Leur zondag 23 december 16.30 Mark Lotterman Mezz Breda zondag 23 december 16.30 Big Shampoo&Hairstylers Het Zwijnshoofd Bergen op Zoom vrijdag 23 december Rock&Roll Kerstshow Nieuwe Nobelaer zondag 23 december 16.00 Kerstmuziekquiz Heksenketel Roosendaal zondag 23 december 17.00 Peter den Exter & Ferry Mans De Klomp Etten-Leur maandag 24 december 21.30 Kerstklompenparty De Commerce Kruisland maandag 24 december 20.00 De Zingende Fresia’s ’t Slik Bergen op Zoom maandag 24 december 22.00 Huub Hangop De Moriaan Roosendaal maandag 24 december 20.00 Back To Basic Die Twee Bergen op Zoom woensdag 26 december Winter Wonderland El Corazon Roosendaal woensdag 26 december 22.00 Sunday Lounge St.Jan Roosendaal woensdag 26 december 19.00 Kerstconcert Ut Zooyque Café Stroop Bosschenhoofd woensdag 26 december 15.00

’s Werelds best verkochte Kerstsingles

King Bing domineert de Kersthitparade ‘White Christmas’, gecomponeerd door Irving Berlin en in 1942 door Bing Crosby opgenomen, is de meest verkochte single allertijden. Tot op heden ging deze song wereldwijd meer dan 50 miljoen keer over de toonbank. Berlin schreef deze megahit in 1940 terwijl hij hartje zomer aan de rand van een zwembad zat…..

DOOR ROBBY VAN DER ZANDE Behalve het feit dat de gehele voorstelling met alles eromheen een beleving wordt, gaat Roel er veel muziek en bevriende cabaretiers bij betrekken. “Er zijn een band, gastoptredens, de Brass Babes én de Choo Choos. Die stonden vorige week bij DWDD.” Hoe hij daar aankomt? “Dat gaat allemaal via, via. Gewoon...” Dan zijn er nog cabaretiers die Roel hoog heeft staan. “Het zijn niet zomaar mensen, maar het zijn mensen waar ik iets mee heb. Bevriende cabaretiers, of die ik bewonder, die me helpen of ik goed vind.” Wie dat zijn, wil hij niet loslaten, want dat moet vooral een verrassing blijven. Zijn ontdekker Guido Weijers is er niet bij, kan hij bevestigen. “Die neemt dan zijn oudejaarsconference op.” Roel hoopt binnenkort zijn HAVO af te ronden én dan volledig voor zijn carrière te gaan. “Ik ga volgend jaar niet studeren, maar kijken of het met optreden lukt. Of ik nog beter kan worden, of dat het talent op is...Ik wil het proberen!” School afmaken staat hoog op zijn lijstje. “Het ene moment is het moeilijk. Nutteloze sommetjes doen, zo voelt het dan. Aan de andere kant heb ik een motivatie om de HAVO af te maken.” Feit is dat Roel toe is aan nieuwe uitdagingen. Dat het daarbij niet altijd goed zal gaan, realiseert hij zich. “Die val hoort erbij. De laatste jaren heb ik alleen maar goede dingen meegemaakt. Een droomstart. Ik heb niet hoeven optreden voor drie man. Nu heeft de angst om dat te doen meer plaats gemaakt voor

Agenda

‘White Christmas’ is één van de meest herkende songs ter wereld geworden en is in staat om, jong en oud, in een mum van tijd het Kerstgevoel te bezorgen. Niet één andere hit kan de verkoopcijfers van ‘White Christmas’ benaderen. Het nummer dat ooit dicht in de buurt kwam is Elton John’s ‘Candle In The Wind’, dat hij in 1997 (her) uitgaf als een hommage aan Prinses Diana. Die single werd wereldwijd 37 miljoen keer verkocht. In de navolgende hitlijst van meest verkochte Kerstsingles allertijden zijn alleen de nummers opgenomen die een wereldwijde oplage van minimaal 5 miljoen exemplaren haalden. Zeven nummers behaalden die status. Zeer opmerkelijk, bijna ongelofelijk, is dat op dit zeer selecte en korte lijstje van zeven hits, Bing Crosby drie keer voorkomt. Deze drie singles zijn

Roel Meijvis.

een gevoel van kom maar op. Ik wil beter worden, groeien.” De afgelopen jaren ondervond hij die groei aan den lijve. Waar ontdekker Weijers hem nog beschreef als: ‘Zijn talent past niet in zijn lichaam, zo groot is zijn talent’, merkte Roel ook de veranderingen aan zijn lichaam. Tijdens Rock&Roell begon hij de liedjes tijdens voorstellingen met een hogere stem, maar later werd dat

lastiger toen hij de baard in zijn keel kreeg. “Zang sla ik dit keer over” , klinkt het dan ook stellig. “Maar dat is vooral omdat een liedje onderdeel moet zijn van mijn show, je moet het er niet bij doen.” In die zin is hij letterlijk en figuurlijk gegroeid, het totaalplaatje is hem steeds duidelijker. Roulette is te zien vanaf 26 december. Meer info: roelmeijvis.nl en chasse.nl

Bing Crosby scoort nog iedere Kerst!

samen goed voor een opbrengst van 86 miljoen verkochte exemplaren!!! De lijst van ’s werelds meest verkochte Kerstsingles allertijden 1. White Christmas – Bing Crosby (50.000.000) 2. Silent Night – Bing Crosby (30.000.000) 3. Do They Know It’s Christmas? – Band Aid (12.000.000) 4. Rudolph The Red Nosed Reindeer – Gene Autry (8.000.000) 5. The Chipmunk Song – The Chipmunks (6.000.000) 6. Jingle Bells – Bing Crosby (6.000.000) 7. The Little Drummer Boy – Harry Simeone Chorale (6.000.000)

Nieuws

Gratis muzikale activiteiten in Roosendaalse Kadehuis In het Roosendaalse Kadehuis voert muziek vaak de boventoon. Op woensdag 19 december vindt een Blues-Jazz-Avond plaats die om 20.00 begint. Twee dagen later, op vrijdag 21 december, staat de Blue Moon Muziek Kerstquiz op de agenda. De quiz begint om 20.00 uur, teams mogen uit maximaal 5 personen bestaan en inschrijving kan juist voor aanvang van de quiz gebeuren of alvast via bluemoonquiz@gmail.com.

w w w. W e s t - P o in t. n l - In fo @W est- Point.nl - www.West- Point.nl - I nf o @ We st - Po int . nl - w w w .We st - Po int . nl PAGINA 22


TimmerwerkplaaTs

Dré maas ambachtelijk Timmerman kasTen, Deuren, keukens, Trappen, kozijnen, korTom voor alles van houT.

0164-210515 / 06-27336411

Compleet diner €100,-

voor 2 personen Ontvangst met aperitief en amuses 4 gangenmenu met keuzes Fles bijpassende wijn en tafelwater Koffie of thee met friandises

Voor meer informatie 0164-233196 of Spuihuis.nl

AKSOY SCHILDER- EN STUCADOORSWERKEN Telefoon: 0164-606623 of 06-28785618

Meer dan een half miljoen Bodes elke week! CURIOSA en BROCANTE MARKT 1e en 2e Kerstdag Tilburg Stadssporthal. Mooi en betaalbaar. vanaerlebv.nl

MAROS.NL 51

Beukenlaan 14, Bergen op Zoom

Voor de kerstdagen en/of oud/nieuwjaar nu te bestellen:

koud of koud/warm buffet voor thuis Voor info even bellen of mailen.

KUIKENBOUT BUIKSPEKLAPPEN RIBKARBONADE VARKENSROLLADE RUNDERBIEF KALKOENDRUMSTICKS KALKOENFILET/ROLLADE HELE KALKOEN KONIJN KONIJNENBOUT VARKENSHAASJES

KG KG KG KG KG KG

3.99 8.99 7.99 6.99 7.99 9.80

1KG 1.99 1KG 3.49 1KG 4.99 1KG 4.99 ½KG 4.99

BIEF GOURMET

BAKPLAAT - STEENGRILL - WOKPANNETJE - FONDUE

VARKENSMEDAILLONS RUNDERBIEF | KALKOENBIEF KUIKENBIEF | BIEFBURGERS

45 2.

ALLES VOLOP VERS VOORRADIG, SCHOTEL WORDT GEVULD TERWIJL U WACHT P.P. VANAF 250 GR.

M T/ IG 2 LD 1-1 GE 3

Tel. (0164) 234 210 of (06) 518 31 067 Zie ook onze website: www.rozenoord.com

VOGELFILET O.A. HERTENBIEFSTUK | STRDEUIS NFI HAZENBOUT | EEN LET

VARKENSFILETROLLADE 100GR VARKENSOESTER 100GR KALFSBIEFSTUK/OESTER 100GR RUNDERKOGELBIEFSTUK 100GR RUNDERHAAS/TOURNEDOS 100GR RUNDERENTRECOTE 100GR

0.79 OPENINGS0.98 TIJDEN KERST 1.59 ZONDAG 1.29 10:00-16:00 3.49 MAANDAG 1.98 08:00-16:00

ROOSENDAAL | VOLTASTRAAT 9 | KIJK OP MAROS.NL

Voor sfeervol tafelen en bijzondere ontvangsten

www.lapucelle.nl T: 0164 266445

AD SCHILLEMANS

Complete woning stoffeerder Wijkomen komenvrijblijvend vrijblijvend met Wij met stalen stalenaan aanhuis! huis!

Het goedkoopst in container verhuur 6 m3 Container voor: - bouw en sloopafval € 220,- puin € 100,Prijzen zijn incl. BTW - A-B hout € 100,Struikhei 1 - 4714 VC Sprundel - Tel: 0165-387334

Uw tapijt weer fris en schoon! Vloerbedekking Vloerbedekking Wij reinigen uw tapijt tegen een Laminaat Laminaat betaalbare prijs. Vakkundig Gordijnen Vakkundig Gordijnen Betrouwbaar Betrouwbaar Vitrage Vitrage Goede Goedeservice Service Vinyl Vinyl-PVC Leuke aanbiedingen Vinyl Leuke aanbiedingen

E: info@lapucelle.nl

Groepsuitjes Familiefeesten Feestlocatie

AKK ERMANS leisure & golf

Trappen gestoffeerd inclusief tapijt Herfstaktie! winteren arbeid € tapijt 390,-!en Nuarbeid kamerhoog/ Trappen gestoffeerd inclusief € 390,-!

actie! gordijnstoffen vanaf € 19, per m. 95 Nú ook vele aanbiedingen uit voorraad!

Ad Schillemans - Kaaistraat 67- 4651 BM Steenbergen Tel. Fax 0167-56 56 50 Mobiel 06-54 32 73 63 www.woningstoffeerder.com

winnaar 2012

Winnaar 2012 Beste Familiebedrijf van nederland!

w w w. a k k e r m a n s . co m

en kleine verbouwingen. Vraag vrijblijvend een offerte op maat.

Aanbiedingen December Halsterseweg 110 4613 BA Bergen op Zoom 0164-255606 www.de-bierwinkel.nl


‘Gelukkig blijven veel vrijwilligers voor het z iekenhuis behouden’

Kinderopvang in Franciscus Ziekenhuis stopt na bijna 35 jaar ROOSENDAAL – De kinderopvang in het Franciscus Ziekenhuis was het eerste project dat de Unie van Vrijwilligers op 5 september 1978 opstartte. Na ruim 34 jaar komt er een einde aan deze dienstverlening. Een einde van een tijdperk, waarin vrijwilligers zich ontfermden over kinderen die in het ziekenhuis op bezoek kwamen en wat aangename afleiding zochten.

Hofzaallezingen BERGEN OP ZOOM - Voor de dertiende keer wordt er een reeks van vier lezingen georganiseerd over de cultuurhistorie rond Bergen op Zoom. De lezingen worden gehouden in de Hofzaal van Het Markiezenhof Historisch Centrum te Bergen op Zoom en worden georganiseerd door Het Markiezenhof, De Geschiedkundige Kring en Heemkundekring Halchterth. Dinsdag 8 januari Turf, het Bruine Goud van West-Brabant; Cor Rops Tot begin 13de eeuw woonden in WestBrabant weinig mensen. Het gebied was grotendeels bedekt met een metersdikke laag veen die zich vanaf de laatste ijstijd, 10.000 jaren geleden, had ontwikkeld. Gent, Brugge en Antwerpen waren toen al grote steden en hadden een nijpend tekort aan brandstof. Vlaamse kooplieden en moerneerders kregen toestemming van de West-Brabantse grootgrondbezitters om het veenpakket af te graven. Plaatsen als Roosendaal, Breda, Bergen op Zoom, Steenbergen en Zevenbergen werden welvarend door de turfhandel. In Bergen op Zoom stonden meerdere zoutketen waar zout uit turf werd gewonnen. Nog steeds zijn veel sporen van de turfwinning zichtbaar in het landschap. Alle verwijzen naar dit historisch belangrijke turfverleden van West-Brabant.

Louisa van Meer van de Unie van Vrijwilligers samen met teamleidster Frieda Veenstra bij een van de speelhuisjes van de kinderopvang. FOTO RENÉ BRUIJNINCX

DOOR RENÉ BRUIJNINCX Als je zou verwachten dat de stemming van Frieda Veenstra en Louisa van Meer teneergeslagen zou zijn, dan kom je bedrogen uit. Het stopzetten van de kinderopvang in het ziekenhuis heeft verschillende oorzaken en zij weten dat zelf het beste. “De zorg die het ziekenhuis tegenwoordig biedt is een heel andere dan 35 jaar geleden. Mensen gaan zo snel mogelijk weer naar huis. Vroeger was het heel gebruikelijk dat de kinderen mee naar het ziekenhuisbezoek gingen. Daarnaast vermaakt de jeugd zich tegenwoordig op zoveel andere manieren dat het bezoek aan de kinderopvang langzaam maar zeker verminderde. In 2002 hadden we nog 900 bezoekende kinderen. In 2011 waren dat er nog zo’n 200. Héél vaak kwamen dan de vrijwilligers keurig naar de kinderopvang maar dan kwamen er geen kinderen. Dat is ons vorig jaar 43 keer overkomen. Dan moet je verstandig zijn en in goed overleg het besluit durven nemen om te stoppen.

En dat hebben we gedaan”, zo verwoordt Frieda Veenstra, die als teamleidster vanaf 2004 bij het project betrokken is, het verloop van haar ooit zo succesvolle kinderopvang. Vrijwilligers Louisa van Meer, secretaris en contactpersoon van de Unie van Vrijwilligers, bevestigt het verhaal van Frieda.

‘Besluit durven nemen om te stoppen’ “En je hebt als organisatie ook de verantwoordelijkheid om te zorgen dat de vrijwilligers het leuk blijven vinden. Gelukkig zijn er nogal wat mensen van de kinderopvang die ook op andere manieren in het ziekenhuis helpen en dat gelukkig ook blijven doen. In het Franciscus Ziekenhuis werken alleen al zo’n 130 vrijwilligers. J e ziet ze bij het patiëntenvervoer, als

gastvrouw in de polikliniek, bij de bloemendienst en tot voor kort dus ook bij de kinderopvang. Het is geweldig om te zien hoe een uiterst professionele organisatie als een ziekenhuis zo kan profiteren van en samenwerken met zoveel vrijwilligers”. Onmisbaar Mies Verhoog, werkzaam op de afdeling communicatie van het ziekenhuis, ziet het belang van de vrijwilliger binnen de organisatie alleen maar toenemen. “Het vrijwilligerswerk is niet meer weg te denken uit ons ziekenhuis. Al vanaf het eerste begin kunnen wij dagelijks rekenen op mensen die zich vrijwillig en met zichtbare betrokkenheid inzetten voor patiënten, bezoekers en medewerkers. En daar zijn we heel erg blij mee. Jaarlijks houden we onze Valentijnsviering waarbij we al die vrijwilligers eens extra in het zonnetje zetten. Tenslotte staan zij een heel jaar klaar om anderen te helpen. Op deze manier willen we hen daar graag voor bedanken.”

Dweilband Ut Stadslijntje zoekt muzikanten BERGEN OP ZOOM - Dweilband Ut Stadslijntje is opgericht in 1986. De band wil uitbreiden! Uiteraard is de band te zien en vooral te horen tijdens de (weekenden voor) de vastenavend. Ook tijdens de Roparun levert de band een muzikale bijdrage in de Bosstraat. De band wil uitbreiden en is op zoek naar onder andere schuif-

trombones en een muzikant voor het slaan van de grote trom. Muzikale gezelligheid staat bij ons hoog in het vaandel! Ut Stadslijntje repeteert elke woensdag vanaf 20.00 uur in Tapperij De Kroon in de Bosstraat. Heb je interesse, speel met ons mee! Kijk op onze website www. utstadslijntje.nl voor meer informatie of neem contact met ons op per e-mail info@utstadslijntje.nl.

Wijkcentrum de Korenaere start cursus beter bridge BERGEN OP ZOOM - Aan de hand van de nieuwste didactische inzichten – en met veel oefenmateriaal – wordt door de gediplomeerde bridgedocent eerst de basisbeginselen nog eens goed doorgenomen. De opening en het bieden daarna. Wanneer doet u een (on)verantwoord volgbod? Vervolgens leert u het enige juiste speelplan maken voor het afspel in Sans Atout of troef. Als u het op de cursus aan-

geleerde plan consequent toepast haalt u gegarandeerd meer slagen dan voorheen! Uitkomen: geen blinde gok maar een weloverwogen keuze! Wat moet u met conventies als Multi, Niemeijer, etc.? Slem bieden: niet zo moeilijk als u denkt! De cursus omvat 8 lessen op maandagmiddag van 13.30-16.00 uur. De start is op 14 januari. Om de begeleiding zo goed mogelijk te laten verlopen is de maximale groepsgrootte gesteld op 14 personen. Zo heeft de docent de mogelijkheid om tijdens de

veelvuldige praktische oefeningen bij iedereen persoonlijk te constateren wat er aan het bieden en spelen verbeterd zou kunnen worden. Bij de cursus hoort een lesboek dat kunt aanschaffen via de docent. Na afloop van de cursus kunt u met een gerust hart op uw club de strijd aangaan met uw tegenstanders: u weet van wanten! Er zijn nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar: vol = vol. Inlichtingen: Jan Kalker tel. 0164-234231 of via email: jckalker@freeler.nl.

Dinsdag 15 januari Waterschappen in West-Brabant; Joseph Vos Waterschap Brabantse Delta bestaat pas sinds 2004. Toch heeft het waterschap een rijke historie. Het bestaat uit voormalige polders en/of waterschappen, waarvan de oorsprong teruggaat tot de Sint-Elisabethsvloed van 1421, toen reeds bestaande inpolderingen en andere lager gelegen gebieden overstroomd werden. Nadat de heren van Breda en Bergen op Zoom in 1458 het gebied dat zij samen bestuurden verdeeld hadden, werd door hen het terugwinnen van het verlorene in de vorm van grotere en kleine polders ter hand genomen en per polder een bestuurlijke organisatie opgezet. De polders fuseerden, scheidden af en gingen samenwerkingsverbanden aan al naar gelang het de besturen uitkwam. Halverwege de 19de eeuw greep het Rijk in en stelde eisen aan de polders, de besturen en het gebied. Spoedig begon een proces van samenvoeging van de kleinste waterschappen om zo tot een meer slagvaardig bestuur te komen, een proces dat tot aan de dag van vandaag doorgaat.

Dinsdag 22 januari Middeleeuwse muziek & de Humorenleer; Hans Siebelink & Wronghel en Wei Over de middeleeuwen bestaan veel vooroordelen. De middeleeuwse geneeskunst was niet, zoals vaak wordt geschreven, primitief, maar gebaseerd op een diep doordachte theorie: De Humorenleer. Hans Siebelink vertelt als ‘middeleeuwse chirurgijn’ wat onder andere Jan Yperman, de 14de-eeuwse chirurgijn en schrijver, heeft geleerd op de universiteit in Parijs en heeft beschreven in zijn boeken ‘De Medicina’ en ‘De Cyrurgie’. Behandeld wordt onder andere: waarom kan een vrouw een kind krijgen en een man niet? Waarom kan een man niet de borst geven, hoe kan men een jongetje verwekken? Interessante ingrediënten voor middeleeuwse medicijnen worden besproken en kunnen worden bekeken, zoals maagdenwas, drakenbloed, duivelsdrek en walvissperma. De lezing wordt omlijst door middeleeuwse muziek gespeeld op replica’s van middeleeuwse instrumenten door een duo van Wronghel en Wei. Dinsdag 29 januari De ramp, zestig jaar later; Kees Slager Op 1 februari 2013 is het 60 jaar geleden dat de zuidwestelijke delta werd getroffen door een watersnood, die de geschiedenis is ingegaan als ‘De ramp’. Onder diezelfde titel schreef Kees Slager een kritische reconstructie van de gebeurtenissen tijdens de rampnacht. Slager, die de ramp als veertienjarige meemaakte op het eiland Tholen, baseerde dat boek voor een belangrijk deel op interviews met meer dan tweehonderd ooggetuigen. Zijn conclusie: de ramp was niet alleen te wijten aan een noordwesterstorm en springvloed, maar ook aan menselijk falen vóór en tijdens de rampnacht. Daarover - en dan toegespitst op WestBrabant en op de hulpverlening vanuit Bergen op Zoom - zal zijn lezing gaan. Maar ook onze veiligheid anno 2013 komt aan bod. De lezingen vinden plaats in de Hofzaal van Het Markiezenhof aan de Steenbergsestraat 8 te Bergen op Zoom op de dinsdagavond van 20.00 tot 22.00 uur. In de voorverkoop zijn alleen kaarten voor de gehele reeks te verkrijgen. Deze zijn te koop aan de balie van Het Markiezenhof (di. t/m zo. van 11.00 tot 17.00 uur) en de andere organisaties. Vanaf woensdag 2 januari is het mogelijk om kaarten per lezing te kopen. U kunt niet vooraf reserveren. Voor vragen kunt u mailen naar lezingenreeks@ bergenopzoom.nl of bellen naar tel. 0164277077.


vacatures

BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten Decolabel te Roosendaal is gespecialiseerd in de productie en verkoop van zelfklevende etiketten. Met etiketten in alle soorten en maten richt Decolabel zich onder meer op de food- en non- foodindustrie, chemische industrie en de logistieke sector in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Naast etiketten biedt Decolabel haar klanten prijskaartjes, tags, verpakkingsmaterialen, tapes en folies. De producten worden zowel direct als via de groothandel geleverd aan de eindgebruiker. Decolabel kenmerkt zich door de klantvriendelijkheid en de persoonlijke benadering. Daarnaast zijn de briljante kwaliteit en snelheid van bedrukken en afwerken, het snelle schakelen en betrouwbare levertijden de succesfactoren van de onderneming.

Commercieel/administratief medewerker (binnendienst)

Achttien Bodes, allemaal anders En of we thuis zijn in de regio … De Bode valt op een half miljoen adressen gratis in de bus. Liefst

Functie informatie:

In deze functie als binnendienst medewerker ben je de spil tussen onze klant en de productie. Je informeert en adviseert de klant. Eveneens onderhoud en optimaliseer je zowel telefonisch als per mail het contact met onze bestaande en potentiële klanten. Daarbij ondersteun je de verkoop buitendienst, maak je prijscalculaties en stel je offertes op. Tevens ben je verantwoordelijk voor de order verwerking en de administratieve afwikkeling hiervan. Voor deze functie zoeken wij iemand met een commerciële opleiding op MBO/HBO niveau en enige jaren werkervaring op een afdeling verkoop.

achttien edities vliegen er wekelijks uit bij uitgeverij De Bode. Heel West-Brabant, Tholen, Sint Philipsland, de Bevelanden en Walcheren worden gecoverd. Een topdekking. Alle Bodes hebben hun eigen, zeer lokale karakter. Het grondgebied van een gemeente is doorgaans het verspreidingsge-

Jouw kwaliteiten:

bied. De lezers worden zeer op maat en fijnmazig

• Een commerciële instelling, klantgericht en goede contactuele eigenschappen • Je kunt zelfstandig werken in een klein team • Je weet van aanpakken en maakt jezelf nieuwe taken snel eigen • Je bent proactief, flexibel en stressbestendig • Je werkt accuraat en bent zorgvuldig • Je kunt werken met Word en Exel • Je hebt goede kennis van met name de Franse taal, maar ook de Engelse taal • Affiniteit met drukwerk en onze producten is een pré

bediend met vooral nieuws uit hun eigen leefomgeving. Dat is onze corebusiness. Dat is de kurk waarop we drijven. Ook onze adverteerders beseffen dat ze hun klanten via De Bode uitermate gericht kunnen benaderen, of juist een uitgebreid marktgebied kunnen aanboren door tegen een zeer aantrekkelijk tarief in meerdere kranten te-

Geïnteresseerd?

gelijk te adverteren.

Je sollicitatie kun je binnen 10 dagen sturen naar:

Decolabel B.V.

T.a.v. personeelszaken Wijnkorenstraat 17 4706 PM Roosendaal. of: info@decolabel.nl Ook kun je kijken op www.decolabel.nl

Als je goed kunt luisteren, word dan vrijwilliger bij Sensoor Zoekt u een gezellige, nette hulp voor de huishouding Dan ben ik voor u de juiste persoon. Ik vraag 7,50 p/u in B. op Z. of Halsteren. tel. 06-27480109

Word VRIJWILLIGER bij SENSOOR Breda Sensoor is er dag en nacht voor een gesprek. Anoniem en vertrouwelijk. We zoeken vrijwilligers voor aan de telefoon of chat. Voor informatie en aanmelden kijk op www.sensoor.nl/ brabant. of bel 076-521 84 50 voor een informatiepakket

Aanmelden voor de nieuwe basistraining kan tot 11 januari 2013.

Vermeer transport Numansdorp b.v. J. v.d. Heydenstraat 19 3281 NE Numansdorp Tel.nr. 0186-658606 www.vermeertransport.nl Vermeer Transport Numansdorp BV is een uit 1924 stammend familiebedrijf. De organisatie is gespecialiseerd in het geconditioneerd groupagetransport van bloemen en planten voor kwekers en handelaren in de Benelux. Door groei in onze werkzaamheden zijn wij op zoek naar een zelfstandige en daadkrachtige

Planner Transport (M/V) Je werkt als Transportplanner op de planningsafdeling te Numansdorp volgens een dienstrooster om klanten optimaal te kunnen bedienen Verantwoordelijkheden: • Je bent verantwoordelijk voor zo efficiënt mogelijk inplannen van het bloemenen plantentransport, alsmede de retouremballage • Dagelijkse communicatie met klanten, chauffeurs en charters • Administratief bijwerken en afhandelen transport-opdrachten • Je monitort de ritten en lost problemen op bij vertragingen Functie-eisen • MBO werk- en denk niveau, met minimaal twee jaar werkervaring in een soortgelijke functie in de transport- en distributiesector • Uitstekende kennis van geografie binnen de Benelux, gebruik routeplanner, track & tracé en communicatieapparatuur • Je bent zeer flexibel en stressbestendig ingesteld • Accuraat, nauwkeurig en een echte teamplayer Arbeidsvoorwaarden Wij bieden jou een uitdagende en dynamische werkomgeving. Het salaris is afhankelijk van leeftijd en ervaring. Daarnaast hebben we uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden en doorgroeimogelijkheden. Is dit de vacature die bij je past? Stuur dan jouw sollicitatie met CV naar pz@vermeertransport.nl onder vermelding van functienaam. Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet gewaardeerd!


Veel regionaal talent aan de start

Theatervoorstelling

Nationale cyclo cross in Huijbergen

De Gebroeders Grimm vertellen...

HUIJBERGEN - Voor de tweede keer in een jaar tijd ontvangt Huijbergen de nationale top in het veldrijden. Na het succesvol verlopen NK Veldrijden in januari houdt het wielercomité zaterdag 15 december een nationale veldrit, waar vooral veel regionale deelnemers een gooi naar de overwinning zullen doen. Vooral nieuwelingen en juni- BERGEN OP ZOOM - In de kerstvakan- is een voorstelling waarbij met minimale tie is de theatervoorstelling De Ge- middelen de sprookjes worden verteld en oren grijpen het pittige Huijbergse parcours aan om naam te maken in de veldrijwereld. broeders Grimm vertellen … te zien in Het Markiezenhof. De voorstelling wordt gehouden in de Hofzaal van het museum op zondag 30 december van 15.00-16.15 uur.

Remco Raessen en Peter Stax van het Branie Theater uit Breda, kruipen in de huid van Jakob en Willem Grimm en vertellen op ludieke wijze drie sprookjes uit de rijke verzameling van de gebroeders Grimm. De gebroeders Grimm, wie kent ze niet? Jacob en Wilhelm Grimm, schrijvers/verzamelaars van wereldberoemde sprookjes, zoals ‘Assepoester’, ‘Hans en Grietje’, ‘Rapunzel’, ‘Repelsteeltje’ en ‘Sneeuwwitje’. Stuk voor stuk kleine meesterwerken. Het duo vertelt tijdens de voorstelling 3 verhalen, een daarvan kent iedereen, maar zij verrassen de toehoorders met de originele versie. De gebroeders Grimm vertellen..,

De stevige klimmen zijn erg in trek bij vooral jonge deelnemers en regionale talenten.

DOOR RIA VAN MEIR Hoewel Huijbergen in het verleden regelmatig het toneel is geweest voor een internationale cyclo cross, heeft het wielercomité er nu bewust voor gekozen om zich vooral op de Nederlandse en Belgische crossers te richten. “We kiezen voor zekerheid en gedegenheid. Daarom wordt het geen internationale cross met een vip-tent. Voor onze sponsors en supporters is het belangrijk dat de wedstrijd niet wegvalt uit het cyclocross cyclus”, zegt secretaris Jeroen van Wezel. Hij refereert daarmee aan het jaar 2009, toen Huijbergen ook al het decor van het NK Veldrijden was. Het comité had de ambitie om in datzelfde jaar ook een internationale cross te organiseren, maar dat bleek financieel gezien geen haalbare kaart te zijn. Daardoor verdween Huijbergen in het seizoen 2009-2010 even van de veldritagenda. Om niet meer in dezelfde valkuil te trappen, gaat het wielercomité daarom dit jaar voor een nationale cross. “Met ons prachtige parcours en organisatie moet dat in stand gehouden worden”, hoopt de secretaris. Klim De deelnemers aan de nationale cross

wacht een ander parcours dan elf maanden geleden tijdens het nationaal kampioenschap. Het comité kreeg geen toestemming om de bossen op de Tiestenberg te betreden, waardoor de renners na een pittige klim over dezelfde zandduin naar beneden suizen. “Dat maakt de klim over de Tiestenberg een stuk overzichtelijker en voor het publiek erg aantrekkelijk”, merkt Van Wezel op. De veldrit is met haar stevige klimmen op de Tiestenberg en Nootjesberg erg in trek bij vooral jonge deelnemers. In de categorie nieuwelingen tot 16 jaar kan het comité meer dan dertig jonge en enthousiaste renners verwelkomen. Onder hen zijn ook veel regionale deelnemers, waaronder Lars Akkermans en Wesley Floren uit Ossendrecht en Bob Kerkhofs uit Wouw. Favorieten Ook bij de junioren zorgen vele bekende namen voor een regionaal tintje. De momenteel onverslaanbare Mathieu van der Poel zal daar als topfavoriet aan de start staan. Toch zal de zoon van Adrie van der Poel geduchte tegenstand kunnen krijgen van de Woensdrechtse broers Koen en Pim van de Klundert. Ook Mats Lammertink, Thomas

gespeeld. Door de manier van vertellen en het doordachte toneelspel, hangen de toeschouwers werkelijk aan hun lippen. De kracht van het concept is de eenvoud. Het is aan het publiek om het kleurpotlood te pakken en met veel fantasie het verhaal in te kleuren. De liefde voor het vertellen staat op de voorgrond. De rest wordt overgelaten aan het publiek… Sprookjes zoals sprookjes bedoeld zijn! Praktische informatie Het Branie Theater uit Breda speelt: De Gebroeders Grimm vertellen… op zondag 30 december van 15.00-16.15 uur in de Hofzaal van Het Markiezenhof. Een familievoorstelling voor kinderen van 6 tot 106 jaar. Kaarten zijn te koop bij de receptie van Het Markiezenhof en bij VVV Brabantse Wal.

ARCHIEFFOTO

Visser en Richard Janssen zullen proberen Mathieu van der Poel te ontkronen. “Bij de elite/belofte vrouwen valt de belangstelling wat tegen, al hebben we met Lotte Eikelenboom, Annefleur Kalvenhaar, Sabrina Stultiens en Laura Verdonschot wel enkele deelnemers met naam aan de start staan. En niet te vergeten, onze plaatselijke favoriet Bianca Broosus”, zegt Van Wezel. Elite De start van de elite/beloften staat gepland om 15.00 uur. Ook hier is het een Poeleke, die als favoriet aan de start gaat. David van der Poel eindigde bij het NK nog tweede achter Lars van der Haar uit Woudenberg, maar ook Stan Godrie uit Zundert zal een gooi naar de overwinning doen. De elite/beloften worden weggeschoten door wethouder Vic Huijgens. De eerste wedstrijd start ‘s ochtends al om 10.30 uur met een wedstrijd voor amateurs, gevolgd door de masters. In totaal doen er aan alle wedstrijden meer dan tweehonderd renners mee. Net als voorgaande jaren wordt de cyclo cross voorafgegaan door de Huijbergse Avond, een gezellige quizavond onder leiding van Toine van Agtmaal. De avond start om 20.00 uur in mfc De Kloek.

Boek brengt ‘vergeten’ geschiedenis kasteel Padmos en landhuis Ekelenburg tot leven

Professor ontrafelt historie landgoederen ‘Touwland’ WELBERG - Eeuwenlang werd het Oudland bij Welberg - in de Steenbergse volksmond ook wel ‘touwland’ genoemd - gekenmerkt door historische landgoederen en eeuwenoude hoeves. Van die rijke geschiedenis is zowel in zichtbare vorm als in de archieven veel informatie verloren gegaan. De in Steenbergen opgegroeide professor Han Leune besloot zich daarom te verdiepen in het gebied om de verhalen achter het vijftiende-eeuwse kasteel Padmos en het landhuis Ekelenburg uit de zeventiende eeuw bloot te leggen. Het resultaat is een prachtig boek van meer dan tweehonderd pagina’s over de verdwenen Steenbergse landgoederen. DOOR RIA VAN MEIR Hoewel de wieg van professor Leune in Sint Philipsland stond, bracht hij een groot deel van zijn jeugd door in Steenbergen. “Ik herinner me nog uit mijn jeugdjaren dat de landgoederen Ekelenburg en Padmos verboden gebied waren. Er deden vele mythische verhalen over de ronde. Toen ik in 2011 vaststelde dat de landgoederen tot de onbeschreven bladzijden hoorden van de Steenbergse historie ben ik mij in ze gaan verdiepen en heb ik getracht de geheimen te ontsluieren”, vertelt de professor.

Professor Leune overhandigt het eerste exemplaar aan wethouder Cor van Geel. FOTO RIA VAN MEIR

Drama Volgens de verhalen die de rondte doen, zou al in de dertiende eeuw sprake zijn van een landhuis op de locatie waar later kasteel Padmos stond. “Zo’n ouderdom is goed denkbaar, omdat in die eeuw de stad Steenbergen ook is ontstaan, maar ik heb daarvoor geen bewijs aangetroffen”, verklaart prof. Leune.

Hij vond wel bewijzen voor het bestaan van het kasteel uit de vijftiende eeuw en trof zelfs een oude afbeelding uit 1565 met een schets van het bouwwerk aan. Het landgoed bestond uit een kasteel met een grachtenstelsel, dat gedeeltelijk onder het gebouw doorliep, een grote siertuin en een boerderij. Op die boerderij voltrok zich op oudejaarsavond 1916 een drama. “Pachtboer Jan van Gastel werd door zijn 19-jarige knecht doodgeschoten. Hij liet vier jonge kinderen achter. Het merkwaardige aan dit verhaal was, dat de knecht handelde in opdracht van de echtgenote van het slachtoffer. De twee hadden namelijk in het geheim een verhouding. De boerin had de knecht belooft met hem te zullen trouwen, als hij haar echtgenoot uit de weg zou ruimen’, weet prof. Leune. Zeven maanden na moord brandde de boerderij volledig af. Het kasteel was in 1860 al afgebouwd, waardoor het landgoed uit beeld verdween. Alleen het grachtenstelsel, dat sinds 2003 een monumentenstatus heeft gekregen, en het hekwerk verwijzen nog naar het historische landgoed. Waarde Zo’n tweehonderd meter verderop bevond zich landgoed Ekelenburg, dat vanaf 1634 geleidelijk tot ontwikkeling gebracht werd. In 1829 is het landhuis herbouwd tot een statige woning met maar liefst dertien kamers, maar nog geen dertig jaar later werd het huis alweer afgebroken.

PAGINA 26

De laatste eigenaar van het landgoed is de familie Van Loon geweest. De familie, die in Steenbergen vooral bekend is van de suikerfabriek, kocht Ekelenburg in 1850. Dat de familie zo snel na de aankoop overging tot afbouw, is volgens prof. Leune niet vreemd voor die tijd. “Het ging Nederland economisch niet meer zo voor de wind. Landgoederen werden gezien als beleggingsobjecten. Toen de familie het landgoed kocht, werden alle 1115 bomen op waarde getaxeerd. Zij bleken een gezamenlijke waarde van meer dan zesduizend gulden te vertegenwoordigen. De mogelijke opbrengst uit de bomen vormden een substantieel bestanddeel van de waarde van het landgoed”, legt de professor uit. Ommetje Net als Padmos is ook Ekelenburg vrijwel geheel verdwenen uit het Oudland. De oude oprijlaan is echter nog wel zichtbaar in het landschap en ook opgenomen in het Welbergse ommetje Bergh & Vaert. Cultuurwethouder Cor van Geel is dan ook bijzonder blij met het boek van professor Leune. “Het boek geeft een extra dimensie aan de wandelroute. De geschiedenis van deze bijzondere landgoederen is op een mooie manier vastgelegd voor het nageslacht. De combinatie van het ommetje en het boek zorgt ervoor dat de geschiedenis van het Steenbergs Oudland niet vergeten wordt.”


Boezemweg 30 3255 MC Oude Tonge Tel 0187 64 12 33 Fax 0187 64 28 33 info@lambertkozijnen.nl www.lambertkozijnen.nl

Zoekt per direct

calculator/werkvoorbereider Zoekt u een uitdagende job in de Timmerindustrie in een van de vooruitstrevendste familiebedrijven van Nederland? Hebben wij u nieuwsgierig gemaakt? Neem dan een kijkje op onze website!

www.lambertkozijnen.nl Op zoek naar een uitdaging als Veiligheidstoezichthouder?? Solliciteer dan direct! info@safetyfireprotection.nl Functie omschrijving: • Preventieve controles op brandveiligheid uitvoeren • De (brand-)veiligheidsregels tot uitvoering brengen • Controleren van werkvergunningen tijdens werkzaamheden • Preventief toezicht houden bij besloten ruimtes

Representatieve medewerkers m/v voor horeca & kassa werkzaamheden. Leeftijd vanaf 18 jaar voor full-time dienstverband. Werktijden: dag, avond en weekend diensten. Stuur uw reactie via e-mail met foto naar:

E-mail: colloseumcasino@live.nl of per post:

Colloseum Casino

Varkensmarkt 1 - 4731 JJ Oudenbosch Tel. 0165 - 32 42 88

www.colloseumcasino.nl

Functie-eisen Veiligheidstoezichthouder: • In het bezit van rijbewijs B en eigen auto • Een goede beheersing van de Nederlandse en Engelse taal • Bereid om opleiding te volgen via Safety & Fire Protection

Van Mechelen Lifting Gear B.V. te Halsteren ontwikkelt, ontwerpt, produceert en verkoopt onderdelen voor hijsinstallaties zoals kraanblokken, kabelschijven, wartels, spanschroeven, kabeleindverbindingen en haken. Zowel standaard als op klant specificatie. Belangrijke aspecten van de onderneming zijn flexibiliteit, improvisatie, adequaat reageren op vraag en snel leveren. Momenteel telt de onderneming 28 medewerkers. Vanwege gestage groei van onze onderneming, hebben wij een vacature voor een

ALMATA ONDERWIJS Almata Onderwijs verzorgt het onderwijs voor 175 jongeren van de gesloten Jeugdzorg Plus instelling Almata. Voor onze VSO school in Ossendrecht zijn wij op zoek naar een:

 AVO- docent wtf 1,0  Docent Houttechniek/Handvaardigheid wtf 0,8  Docent zorg&Welzijn wtf 0,8 De AVO-docent geeft de vakken, Nederlands, Engels, Rekenen, Wiskunde, Economie en Biologie op basisschool- en vmbo niveau. Bijzonderheden: VSO School Almata Onderwijs is een cluster 4 school binnen de gesloten Jeugdzorg Plus instelling Almata. Het onderwijs vindt in principe plaats aan groepen van gemiddeld 10 leerlingen. Wij hebben een aangepast vakantierooster met 4 weken in de zomer en daarnaast acht blokken van 6 weken, waarvan telkens 1 week vakantie. Functie eisen: - Afgeronde lerarenopleiding of PABO of studerende hiervoor - Daadkracht, initiatief en doorzettingsvermogen. - Consequent zijn en structuur kunnen bieden Informatie: Voor telefonische inlichtingen kunt u contact opnemen met mevrouw A. Franken locatiedirecteur onderwijs Ossendrecht, 06-11768295. Informatie over de doelgroep vindt u op www.Almata.nl. Reactie: Uw brief met motivatie en CV kunt u richten aan mevrouw A.A.F. Franken, e-mail: a.franken@onderwijsalmata.nl Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld

CNC draaier (m/v) Werkzaamheden: Het bewerken van de producten en halffabricaten.

Dit houdt specifiek in draaien, tappen, frezen en kotteren op een CNC draaibank. Incidenteel komen ook frees- en kotterwerkzaamheden voor.

Opleiding/ervaring: Gedacht wordt aan iemand met een technische LTS of (V)MBO opleiding met als specialisatie verspanende techniek. Wij zoeken een enthousiaste nieuwe collega die veel ervaring heeft met CNC draaibanken, maar die zeker ook de kennis en ervaring heeft om op onze conventionele draaibanken te werken. Ervaring met groot en zwaar draaiwerk is een duidelijke wens onzerzijds.

Speciale vaardigheden: Van Mechelen is een onderneming die van alle medewerkers een grote mate van zelfstandigheid vraagt. Een flexibel en improviserend bedrijf zoals het onze kent geen starre hiërarchische verhoudingen en strakke functieomschrijvingen. Hier moet mee kunnen worden omgegaan. Leeftijd: Gezien de leeftijdsopbouw wordt gedacht aan kandidaten tussen 23 en 40 jaren oud (echter niet limitatief). Salaris: Van Mechelen Lifting Gear biedt goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, die zullen worden afgestemd op uw kennis en ervaring. Van Mechelen Lifting Gear stimuleert haar medewerkers om vakgerichte opleidingen te volgen om continue de kennis van haar medewerkers te vergroten. Solliciteren: Indien u belangstelling hebt voor deze uitdagende functie dan ontvangen wij graag uw motivatie met cv. U kunt deze versturen naar:

Van Mechelen Lifting Gear B.V. - Postbus 83 - 4600 AB Bergen op Zoom t.a.v. mevrouw W. Wuijts-Massar of mail naar w.wuijts@vmliftinggear.com Voor meer informatie kunt u bellen met de heer J. van Hal of de heer K.J. van der Velde telefoon overdag 0164 682 550, 's avonds 06 12 19 97 56 of 06 10 27 89 11

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.


GPS Demo trailer aanwezig

HEEFT OOK LAST VAN NU HUISUKOPEN, JA of NEE?! DE FINANCIËLE CRISIS? NU NOG HYPOTHEEK WIJZIGEN ONDER OUDE VOORWAARDEN, JA of NEE?! U kunt duizenden euro’s besparen, onder de oude regeling! Neem contact op voor Begin dan te besparen op uw vaste maandlasten, dat scheelt enorm! een gratis infogesprek voor een deskundig advies. Wij staan voor u klaar!

Showdagen: 21 december 2012: 10.00 - 22.00 uur 22 december 2012: 09.00 - 17.00 uur

TRACTOREN EN LANDBOUWWERKTUIGEN

- Heeft u wel eens gekeken wat u betaalt voor uw inboedel en/ of opstalverzekering? - Vindt u uw levensverzekering ook zo duur? - Heeft u misschien een Woekerpolis? - Hoeveel betaalt u voor uw autoverzekering? - U heeft misschien ook wel een erg dure lening? - En hoe staat het met uw hypotheek?

Dé specialist in

badkam badkamers & tegels badkamers

Locatie: Bovenstraat 57A, Hoeven

MARKIEZAAT Advocaten Mr J.C. van der Tak en Mr L.J. de Rijke Dé specialist in Dé specialist in Gratis inloopspreekuur voor ondernemers en particulieren! Iedere dinsdag van 18.30-19.30 uur in Wijkcentrum De Moerkens, Kapittelstraat 21, Bergen op Zoom

Voor informatie of juridisch advies kunt u contact opnemen met: MARKIEZAAT Advocaten - Bergen op Zoom Tel.nr.: 0164-254314 Email: info@markiezaatadvocaten.nl

Veel mensen zullen dit jaar van de bank een nieuw rentevoorstel ontvangen om de rentevaste periode voor hun hypotheek opnieuw vast te zetten. Maar biedt de bank u wel de juiste rente? Wij kunnen dit vrijblijvend voor u bekijken en berekenen.

tige kerstdagen Wij wensen u pretoe 2013! en een voorsp dig

Voor deskundige begeleiding Voor deskundige begeleiding gaat u naar uw erkend gaat u naar uw hypotheekadviseur erkend hypotheekadviseur Wij zijn uw specialist in: Hypotheken -Verzekeringen Wij zijn uw specialist in: Pensioenen - Kredieten - Financieren Hypotheken - Verzekeringen - Pensioenen van verhuurde panden - Aan en verkoopbemiddeling woning panden Kredieten - Financieren van verhuurde Aan en verkoopbemiddeling woning

Diana van der Werf

& tegels &

Belgische gediplomeerde en erkende tandprotheticus

Luc GiLLemot Korte Bosstraat 11 4611 MA Bergen op Zoom Tel. 0164 - 23 00 10 info@tppgillemot.nl

Wouwbaan 2 4631 KM Hoogerheide Tel. 0164 - 66 08 78 www.tppgillemot.nl

Activa Financiële Planning: Adviseurs in hypotheken, (bedrijfs)financieringen, pensioenen, assurantiën, sparen, beleggen en bemiddeling o.z.

ActivA Financiële Planning • Stationsstraat 5 • 4611 CA Bergen op Zoom • ActivA Financiële Planning • Stationsstraat 5 • 4611 CA Bergen op Zoom • T: 0164-275000 • info@activafinance.nl • www.activafinance.nl • www.activahypotheken.nl T: 0164-275000 • F: 0164-275001 • info@activafi nance.nl • www.activafi nance.nl

* Reparaties, aanpassingen en vernieuwing van gebitsprothese * implantaatprothese (klikgebit) * Gratis advies * op reparaties kan gewacht worden * Vergoeding door alle ziektekostenverzekeraars Openingstijden

Openingstijden

Bergen op Zoom:

Hoogerheide:

ma wo: 14.00 - 17.30 uur

ma wo vr 8.30-13.00 uur

di do: 8.30 - 13.00 uur

di-do: 14.00-17.30 uur

vr: 14.00 - 16.00 uur

Behandeling na afspraak

HKZ gecertificeerd Lid ONT B103

Kijken + Kiezen = Kopen

Profiteer van

lockers garderobekasten schoolkluisjes werkkasten

Halsterseweg 165 4613 AL Bergen op Zoom T 0164 76 44 22

postkasten

info@locker.nl www.locker.nl

laptopkasten

Op badkamers en tegels chniek

• 1500m2 showroom • 1500m2 showroom • topkwaliteit merken • topkwaliteit merken • ervaren adviseurs • ervaren adviseurs • topservice van ontwerp ) • topservice van ontwerp tottot enen met installatie met installatie

06-55100747 Bezoek onze Bezoek onzeshowroom showroom

• 1500m2 showroom • topkwaliteit merken • ervaren adviseurs • topservice van ontwerp tot en met installatie

Bezoek onze showroom

Gastelseweg 88-92 Roosendaal T 0165 56 83 07 of kijk

Gastelseweg Gastelseweg88-92 88-92Roosendaal RoosendaalTT0165 016556 5683 8307 07ofofkijk kijkop opwww.verhoevenvanerp.nl www.verhoevenvanerp.nl

DBOZZ_20121216  
DBOZZ_20121216