Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

B E R G E N

O P

O P L AG E :

Z O O M S E

14 AUGUSTUS 2013 WEEK 33

Uitgeverij

29.800

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

SINKHOLE WAS EENMALIG INCIDENT

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AUTO’S

Volg ons via twitter: @BergseBode

AA

Zundert

I

Te l .

076

SPORT

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

VRIJWILLIGERSTEKORT NEKT JEUGDOPLEIDING BVV’63

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

AAN DE SLAG MET LINKEDIN

Proef met onkruid wegbranden

Zomertuinfeest bij Sint Elisabeth

BERGEN OP ZOOM - Saver is in Bergen op Zoom een proefproject gestart met een Eco Trak, waarbij onkruid wordt bestreden door de ongewenste planten weg te branden. Daarmee loopt het bedrijf voor op een nieuwe wet, waarbij het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in waterwingebieden aan banden wordt gelegd. Hoewel de wet nog in voorbereiding is, ondertekenden de gemeenten Bergen op Zoom en Woensdrecht, drinkwaterbedrijf Evides, waterschap Brabantse Delta en de provincie Noord-Brabant al een convenant om voortaan geen chemische bestrijdingsmiddelen meer te gebruiken in drinkwatergebieden.

HALSTEREN - Zorgcentrum Sint Elisabeth in Halsteren zet op woensdag 21 augustus haar deuren open voor een zomertuinfeest met een braderie, muziek, hapjes en drankjes. Het tuinfeest is bedoeld om buurtbewoners een kijkje te geven in de keuken van het zorgcentrum. “Onze ruim aangelegde tuin biedt een uitstekende locatie voor een zomerse activiteit. Iedereen mag kennismaken met de gemoedelijke sfeer in ons zorgcentrum. Er is genoeg vertier voor jong en oud”, nodigt Marita Pieters uit. Voor de kinderen staat er een springkussen, terwijl hun ouders zich kunnen vermaken op de braderie. Het feest is van 15.00 uur tot 20.00 uur.

Pleinenplan gaat volgende fase in

Natuurclubs zoeken jeugdbegeleider

BERGEN OP ZOOM - Deze week start de gemeente met de vierde fase van het PleinenPlan. De werkzaamheden zullen plaatsvinden in de Geweldigerstraat, Minderbroederstraat en Klaverstraat. Naast kabels en leidingen wordt ook de riolering aangepakt. Daarna gaat de herinrichting van alle drie de straten van start. De uitvoering zal tot en met december duren. Om de beurt worden straten afgezet en het verkeer omgeleid. Het PleinenPlan moet zorgen voor een betere verbinding tussen de pleinen in de binnenstad. Eerder dit jaar werden ook al de Korenmarkt, de Goudenbloemstraat en de Dumontsdreef opgeknapt.

BERGEN OP ZOOM - De natuurverenigingen Brabants Landschap, IVN Groene Zoom en de stichting Brabantse Wal zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die kinderen wegwijs willen maken op de Brabantse Wal. Naast het huidige informatieve bezoekerscentrum op de Kraaijenberg krijgt de Brabantse Wal er op landgoed Lievensberg nog een toegangspoort bij, vanwaar er allerlei activiteiten voor de jeugd georganiseerd worden. Vanaf september starten de natuurclubs daarom met een cursus, waarin vrijwilligers in tien lessen leren hoe zij de kinderen kunnen laten kennismaken met de natuur. Aanmelden kan via ivngroenezoom@gmail.com.

Boeren tonen impuls in landschap HALSTEREN - De jaarlijkse excursie van de Agrarische Natuurvereniging gaat dit jaar naar de Oude Beijmoerse Polder in Halsteren. In die polder hebben een aantal grondeigenaren en agrariërs via de subsidieregeling Groen Blauw Stimuleringskader geïnvesteerd in de natuurlijke omgeving. Zo zijn er kikkerpoelen aangelegd, bloemrijke akkerranden ingezaaid en knotwilgen en houtsingels aangeplant om het landschap een nieuwe impuls te geven. Carlo Braat van Brabants Landschap en veldcoordinator Eric-Jan van Trijen geven daar op donderdag 22 augustus meer uitleg over. De excursie start om 19.30 uur vanaf de Oude Beijmoerseweg 1a in Halsteren.

Paardenspullen voor pensioenpaarden BERGEN OP ZOOM - De stichting Manegepaardenpensioenfonds is op zoek naar gebruikte paardenspullen voor een paardenrommelmarkt tijdens de Huijbergse Paarden3Daagse. De markt vindt op zaterdag 5 en zondag 6 oktober plaats bij manege de Wolf in Huijbergen. Met de verkoop van gebruikte halters, laarzen, dekjes, boeken en tuigage wil de stichting geld inzamelen voor het pensioen van manegepaarden in de stal in Notendaal bij NieuwVossemeer. De gebruikte spullen kunnen gebracht worden naar inzameladressen in Bergen op Zoom, Roosendaal, Huijbergen of Sint-Maartensdijk. De adressen zijn verkrijgbaar via carolapoot@home.nl.

BERGEN OP ZOOM - Voor het ‘echte werk’ begint, warmen de voetbalclubs uit Bergen op Zoom ieder jaar traditiegetrouw op tijdens de Markiezencup. Dit toernooi vindt steevast enkele weken voor de reguliere competitie plaats en is een goede indicator van het niveau waarop de teams zich bevinden. Zaterdag 10 augustus vond de eerste reeks wedstrijden plaats, op 17 augustus wordt de kampioen en opvolger van BVV ‘63 bij de heren en Marjolagirls bij de dames bekend. Dan vindt namelijk de finale plaats op het terrein van van BVV’63. FOTO ROBBY VAN DER ZANDE

Meer centrale rol voor Ravelijn door het verbinden van historie

Ravelijn krijgt kiosk en toilet BERGEN OP ZOOM- . Er komt een kiosk en een toiletvoorziening op het Ravelijn. Dat maakt het mogelijk dat er plaats is voor het organiseren van evenementen. De tweede brug zal naast de verbinding van historische monumenten zorgen voor een meer centrale rol van het vestingwerk “Het toekomstige Ravelijn verhoogt de belevingswaarde van de binnenstad”, aldus wethouder Arjan van der Weegen. Het project zal gefinancierd worden door gemeentelijke en provinciale subsidie. DOOR SIMONE VAN IPEREN De tweede brug over het ‘Pielekeswater’ gaat van het Ravelijn naar de hoek Noordsingel/Legrandstraat lopen. Door de verbinding zal het verdedigingswerk een meer uitgebreide toegankelijkheid hebben en kunnen er grotere evenementen plaatsvinden. Er wordt gedacht aan evenementen die de culturele betekenis laten toenemen. Door de verbeterde toegankelijkheid versterkt de toeristische aantrekkingskracht van het oude vestingwerk. Daarnaast creëert de brug een extra vluchtroute mocht dat bij calamiteiten nodig zijn. “De verbindingsfunctie van het verdedigingswerk is gunstig voor de fietsen wandelroute en eventueel zou er nog een kunstroute bij betrokken kunnen worden”, zegt wethouder Van der Weegen. Voor wandelaars is het mogelijk om vanaf de Dumontsdreef of het Bleekveld via het

Ravelijn de oversteek naar het Anton van Duinkerkenpark te maken. Kiosk Naast aanleg van de burg komt er ook een kiosk op het Ravelijn. Het is de bedoeling dat er van koffie of thee voorzien gaat worden. “Wie dat gaat bemannen is nog niet bekend. Over de vorm moeten we nog nadenken”, benoemt van der Weegen. Wandelaars en bewonderaars van het vestingwerk krijgen de mogelijkheid om uit te rusten en het Ravelijn te bezichtigen met de uitgiftebalie binnen handbereik. De toiletvoorziening zal het bezoekgemak vergroten. In de periode april-oktober zorgt de Stichting Bezichtiging Monumenten voor de openstelling. De vrijwilligers leiden dan bezoekers rond op het Ravelijn en laten een kleine tentoonstelling in de Kazematten zien. Binnenkort wordt een inloopavond voor

omwonenden gehouden. Geld Wethouder van der Weegen zet uiteen dat het belangrijk is te blijven investeren. “Ook in deze tijden. Het project zal naast een verfraaiing van het centrumbeeld ook voor werkgelegenheid zorgen.” De brug en de kiosk zijn onderdeel van het PleinenPlan. Daarin worden de historische pleintjes en groene parels van de binnenstad met elkaar verbonden via een toeristische route. De ontbrekende schakel in die toeristisch recreatieve route is de oversteek bij het Ravelijn. De kosten van de tweede brug en een nieuwe trap worden geschat op €315.000. Vanuit de subsidieregeling ‘fysieke aanpak drugsoverlast’ is er de mogelijkheid om de bijdrage te verruimen. Wel moet het geld dan besteed worden rondom het PleinenPlan. Daardoor komt ook de tweede brug in aanmerking voor die subsidie.

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS... KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Geen bezwaar tegen plan Heerlesebaan BERGEN OP ZOOM - Tegen het Ruimtevoor-Ruimteplan van een eigenaar van een voormalige boerderij aan de Heerlesebaan in het buitengebied van Bergen op Zoom zijn geen bezwaren binnengekomen. De afgelopen periode lag het ontwerpbestemmingsplan ter inzage. In het plan krijgt de eigenaar de mogelijkheid om de oude schuren, die nu bij elkaar nog duizend vierkante meter aan vloeroppervlakte tellen, te slopen en een extra woning terug te bouwen. De woning mag maximaal tweehonderd vierkante meter oppervlakte hebben. Het college heeft het bestemmingsplan voor de sanering van de oude boerderij nu ongewijzigd vastgesteld.

Wedstrijd voor amateurkunstenaars BERGEN OP ZOOM - Amateurkunstenaars kunnen zichzelf opgeven voor de Brabantse Beeldende Vrijetijdskunstverkiezing 2013. Inzenden kan tot 16 september. Iedereen uit Brabant die in de vrije uurtjes schilder, tekenaar, beeldhouwer, textielwerker, fotograaf, keramist en/of computerkunstenaar is, kan meedingen. ‘Licht’ is het thema van dit jaar. Deelnemers maken kans op expositie van het werk in verschillende gemeenten en in het Provinciehuis. Stichting Beeldende Vrijetijdskunst, de Kunstbalie en Hoppenbrouwers Tekenen en Schilderen dragen de organisatie. Aanmelden kan via www.amateurkunstprijs.nl.


FOTOWEDSTRIJD: WINDKRACHT

Stuur uw foto in en win een waardebon t.w.v. €500,voor fotografie-apparatuur Windpark Kreekraksluis – met 31 windmolens het grootste windpark van Zeeland – is gereed en daar zijn we trots op! Het windpark is gerealiseerd door DELTA, Eneco, Winvast en Scheldewind. Eind september wordt het windpark officieel in gebruik genomen. Ter gelegenheid van de opening organiseren we een fotowedstrijd! Doe mee en win! Stuur uw digitale foto met thema ‘windkracht’ naar info@windparkkreekraksluis.nl en maak kans op een waardebon ter waarde van €500,- voor fotografie-apparatuur. Insturen kan t/m donderdag 12 september.

De vijf genomineerde foto’s worden tijdens de officiële ingebruikname van het windpark op vrijdag 27 september tentoongesteld. Alle aanwezigen van de opening stemmen op de mooiste foto en de prijswinnaar wordt dan bekend gemaakt.

De algemene voorwaarden van de fotowedstrijd vindt u op www.windparkkreekraksluis.nl

www.windparkkreekraksluis.nl

SUMMER

SALE 2013 collectie zonnebrillen tot 70% korting! Fortuinstraat 8, Bergen op Zoom, T. 0164 234272, www.oogwereld.nl


ACTUALITEIT

Geen verdwijngaten in de Bergse Plaat

Plotselinge verzakking was incident BERGEN OP ZOOM - De bewoonster die vorige week door haar terras in een diep gat zakte, durft zich nog nauwelijks te verplaatsen uit angst voor nieuwe gaten in de grond. Uit onderzoek van woningcorporatie Stadlander blijkt echter dat de onverhoedse verzakking een incident was, veroorzaakt door een dagenlang openstaande tuinslang. De opgespoten grond op de Bergse Plaat klinkt wel in, dit natuurlijke proces duurt al 21 jaar en blijft naar verwachting nog 10 jaar doorgaan. Meer onverwachtse gaten in de grond zijn niet aannemelijk. Huizenbezitters kunnen ook gerust zijn, deze staan op metersdiepe heipalen en blijven op dezelfde hoogte. DOOR MARJET LUBBERS Woningcorporatie Stadlander betreurt het ongeluk en begrijpt dat de bewoonster na haar plotselinge val bang en onzeker is. “Ik leef met een groot angstgevoel”, vertelt de bewoonster. “Mijn gevoel en verstand staan niet op één lijn. Ook ben ik bang dat mensen in de buurt dit overkomt of een huisdier”. In haar beleving woont ze op onbetrouwbaar ijs en kan moeilijk bevatten dat het gebeuren een eenmalig incident was. Incident Uit onderzoek van Stadlander blijkt dat een lekkende tuinslag de oorzaak is geweest, met aansluitingen van de riolering en regenpijpen bleek niets aan de hand. Het was een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Het water uit de tuinlang zorgde dagenlang voor een continue stroom water die zandgrond onder de terrastegels wegspoelde richting kruipruimte. Dit werd niet eerder ontdekt doordat de terrastegels in een stevige zandcement fundering aan elkaar vast zaten en keurig

recht bleven liggen. Opeens braken deze, als een zwakke plek in het ijs, waardoor de bewoonster in een “wak” terecht kwam. Steekproeven De gebeurtenis werd landelijk nieuws en zorgde voor opschudding en vragen.

‘Angst bij buurtbewoners wegnemen’ “Eventuele angst van buurtbewoners willen we wegnemen”, aldus A. Cavadino van Stadlander. “Wij sturen hen een brief om het gebeuren goed uit te leggen. Door steekproefsgewijs kruipruimten en rioleringen te controleren willen we de mensen gerust stellen. “ Stadlander zorgt voor vervangende woonruimte voor de bewoonster die niet meer op de Bergse Plaat durft te blijven. “Stadlander is hier tegenwoordig kind aan huis”, aldus de bewoonster die hen dankbaar is voor alle steun, begeleiding en begrip.

De sinkhole die landelijk nieuws werd.

Inklinken De Bergse Plaat bestaat uit opgespoten grond op de rivierbedding van de Schelde. De grond ondergaat een natuurlijk proces van inklinken op een bestaande onderlaag die geulen en kreken bevatte. Door het inklinken is de Plaat in de afgelopen 20 jaar tussen de 20 cm en 120 cm gezakt. Oorzaak van ontstane verschillen in zetting

FOTO MARJET LUBBERS

zijn de voormalige geulen en kreken. Het zetten van de opgespoten grond duurt ongeveer 30 jaar. De gemeente verwacht dat de Plaat de komende 10 jaar nog maximaal 20 cm inklinkt. Bij het bebouwen is al met het zettingproces rekening gehouden door bijvoorbeeld riolering zoveel mogelijk flexibel te maken. Het zakken van de grond kan geen kwaad voor de huizen, deze staan op

22 meter lange heipalen op vaste grond. Gevolg is wel dat het straatniveau ten opzichte van de huizen op veel plekken zichtbaar is gedaald. Sommige bewoners moeten hun tuinen en opritten ophogen of hebben problemen met de aansluiting van de riolering. Verzakkingen in de openbare ruimte kan met bij de servicelijn van de gemeente melden of via de BuitenBeter app.

Voetbalclub richt pijlen op seizoen 2014/2015

Vrijwilligerstekort nekt jeugdopleiding BVV’63 BERGEN OP ZOOM - Met nog een paar weken voor de competitiestart te gaan, kunnen de jonge voetballertjes van BVV’63 hun voetbalschoenen en -kleren alweer opbergen. Door het gebrek aan jeugdbegeleiders ziet het bestuur van de Bergse Voetbalvereniging zich genoodzaakt om de hele jeugdopleiding te schrappen. Voorzitter Hamdi Acikgoz hoopt dat het besluit van korte duur zal zijn. “We zijn nu al met verschillende organisaties in gesprek, zodat we bij de seizoensstart van 2014/2015 hopelijk wel voldoende begeleiders hebben.” DOOR RIA VAN MEIR BVV’63 laat er geen gras over groeien. Het chronische gebrek aan begeleiders

en trainers voor de jeugdelftallen van de Bergse vereniging met vooral leden van Turkse en Marokkaanse achtergrond bood het bestuur nog maar één uitweg: de stek-

ker uit de volledige jeugdopleiding halen. Alle ouders ontvingen afgelopen week een brief van het bestuur met de mededeling dat hun kroost voortaan niet meer

bij BVV’63 terecht kan voor een jeugdopleiding. “De oudste jeugdspelers hebben we doorgeschoven naar de senioren, zodat ook de selectie een nieuwe impuls krijgt. Voor de andere jeugdspelers en pupillen zit er helaas niets anders op dan dat we de opleiding moeten stoppen”, verzucht Acikgoz. Een aantal jeugdspelers zijn inmiddels al ondergebracht bij andere voetbalverenigingen in Bergen op Zoom. Meegroeien Toch hoopt Acikgoz hen volgend jaar weer terug te zien op de velden van BVV’63. “We zijn al met diverse Turkse en Marokkaanse organisaties in gesprek om te kijken of we vrijwilligers bereid kunnen vinden. We willen klein beginnen, maar een paar E- en F-elftallen.

‘Klein beginnen en weer langzaam teruggroeien’ Voor de ouders en vrijwilligers is dat ook het leukst. Zij kunnen meegroeien met een elftal. Zo kunnen wij ook langzaam onze jeugdopleiding weer opbouwen. Als je iets doet, moet je het ook goed doen. Dat geldt ook voor onze jeugdopleiding”, verklaart Acikgoz.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

ARCHIEFFOTO

www.internetbode.nl

In het voorjaar werd de F2 van BVV’63 nog kampioen.

MOC’17 BVV’63 is overigens niet de enige voet-

balvereniging, die moeite heeft met het vinden van voldoende jeugdleiders. Een deur verder op sportpark Rozenoord blijkt dat ook MOC’17 extra hulp kan gebruiken. Het probleem bij MOC’17 is echter van een andere aard dan bij buurman BVV’63. De grootste voetbalvereniging van West-Brabant heeft de begeleiding van zestig van haar bijna zeventig elftallen al rond. Van terugtrekken uit de competitie is dan ook geen sprake. “Ik kan me ook niet herinneren dat dat ooit gebeurd is, al moeten we bijna ieder jaar bij aanvang van de competitie nog voor een aantal elftallen begeleiding regelen. Dit jaar gaat het om acht elftallen. We rekenen daarvoor op de hulp van ouders, die samen een aantal taken op zich kunnen nemen. Gelukkig hebben we een groot bestand van actieve en goede vrijwilligers”, zegt voorzitter Remy Remery. Het is volgens hem ieder jaar weer een hele uitdaging om alles goed te regelen. “Er komt meer bij kijken dan alleen het trainen en begeleiden van de elftallen. We hebben ook vrijwilligers nodig voor bijvoorbeeld het clubhuis, materiaalbeheer, schoonmaken van de kleedkamers en het regelen van de scheidsrechters. Maar het vrijwilligerswerk is het voornamelijk erg leuk en dankbaar. De laatste jaren groeit het aantal vrijwilligers voor de ondersteunende commissie alleen maar. En als we zaterdag de kinderen op het veld zien rennen, dan weten we ook weer met zijn allen waar we het voor doen.”

Garagedeuren Leverbaar in hout - kunststof en staal. Volg ons op Twitter: @BergseBode.

PAGINA 3

WAAROM KIEZEN VOOR ROMASS? s De beste kwaliteit in de regio s Gratis professioneel advies s Persoonlijk contact s Professionele montage s Snelle service bij storingen s Onderhoud en service aan alle merken garagedeuren Showroom open op afspraak. Struikhei 29, Sprundel 0165-387335 s www.romass.nl s contact@romass.nl


Vanaf 1 augustus 2013 hoeft u niet meer aan de bar te bestellen! Wij bedienen met ons enthousiaste team aan tafel.

Lentemenu! 3 gangen v.a. € 9,95

Grand eetcafe De Kroon

FamLa ilia

Boomstraat 2 Huijbergen, tel. 0164-642974, klijspost@hetnet.nl GRATIS PARKEERGELEGENHEID

- TE HUUR -

Caravanstalling in Steenbergen

Pizzeria La Familia gaat u nog meer verwennen!

Wij zijn u graag van dienst.

Onze medewerkers staan voor u klaar!

La Familia

Stoppen ! met roken Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Oesterdam 3 | Speelmansplaten |4696 PV | Tholen | 0166-607452 | daisy@pizzerialafamilia.nl

Afslanken met succes! Lasertherapie

DE BEHANDELING WORDT VERGOED www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

(zowel binnen als buiten) 0167 - 56 35 00 Bgg. 06 - 53 21 77 11

DA N S EN O N T M O E T ELKAAR IN RIJSBERGEN *********

ZATERDAG 17 AUGUSTUS VOOR SINGLES & PAREN: HARMONIEZAAL te RIJSBERGEN LIVE BAND JERSEY (naast Rabobank) Entree € 5,00 p.p.

Geen reservering nodig.

& VOOR PAREN & KOPPELS: ZATERDAG 17 AUGUSTUS KOUTERSHOF te RIJSBERGEN MET EDDY SMETS EN LETTY LANKA VEEL RUIMTE VOOR STIJLDANSERS (naast de kerk) Entree € 5,00 p.p.

Wel reservering van te voren i.v.m. maximaal aantal personen.

Zalen open 19.30 uur. Start 20.15 uur INLICHTINGEN: 06 22 41 43 07 www.bootrijsbergen.nl kopje dansen 

,ŽŽŐƚĞϭϱ ϰϲϴϭEŝĞƵǁͲsŽƐƐĞŵĞĞƌ ϬϭϲϳͲϱϬϮϰϳϱ ǁǁǁ͘ǁĂŐĞŶŚƵŝƐ͘Ŷů

^ƉŝĚĞƌŐƌŝůůͬďŝůũĂƌƚŐŽůĨϮϮ͕ϱϬƉ͘Ɖ͘ ĞdžĐůƵƐŝĞĨĚƌĂŶŬũĞƐ;ǀĂŶĂĨϮƉĞƌƐŽŶĞŶͿ

YͬďŝůũĂƌƚŐŽůĨϯϱ͕ϬϬƉ͘Ɖ͘ŝŶĐůƵƐŝĞĨ ĚƌĂŶŬĂƌƌĂŶŐĞŵĞŶƚ;ǀĂŶĂĨϮϬƉĞƌƐŽŶĞŶͿ

ŝůũĂƌƚŐŽůĨϰ͕ϳϱƉ͘Ɖ͘ ůƵŶĐŚͬĂůĂĐĂƌƚĞͬŬĞƵnjĞŵĞŶƵͬďƵĨĨĞƚƚĞŶ ƚĂƉĂƐͬŚŝŐŚƚĞĂͬĐĂƚĞƌŝŶŐ KŽŬǀŽŽƌďŝũƵƚŚƵŝƐ

Wat is jouw relatietalent? Nu

GRATIS unieke RELATIETALENTEN-TEST bij inschrijving. Bel uw consulent voor meer info. Bel: Lia van der Wel 0165-388816 Of 0800-0230595 (landelijk) Hoogste slagingspercentage, erkend SinglesKeurmerk

BRIL GRATIS

www.mens-en-relatie.nl LOOP- OF RUGPROBLEMEN

WAS NOU MAAR NAAR SPECSAVERS GEGAAN! Specsavers Bergen op Zoom Wouwsestraat 23A §0164 263 337

Bij aankoop van elk montuur vanaf €79. U kunt uw 2e montuur kiezen uit dezelfde of lagere prijsklasse met hetzelfde type glazen. Bij randloze monturen adviseren wij dunne glazen. Voor glasopties zoals dunne glazen gelden vaste toeslagen. Niet in combinatie met andere aanbiedingen. Geldig t/m 31 augustus 2013. © 2013 Specsavers Optical Group. All rights reserved. specsaversnederland. www.specsavers.nl


ACTUALITEIT

Guido Groeneweg host Nederlandse site met LinkedIn tips

Column

Aan de slag met LinkedIn BERGEN OP ZOOM - Guido Groeneweg heeft al jaren zijn CV op LinkedIn staan en is ruimschoots bekend met het social media netwerk dat gericht is op de carrière. Daarbij viel het hem op dat alle info die hij vond in het Engels was. Het deed hem besluiten een Nederlandstalig blog te schrijven met tips. Kortom: Aan de slag met LinkedIn.

Eugène de Kok

De sportboycot Er zijn zaken die onlosmakelijk zijn verbonden met een tijdsgewricht. De hippies horen bij de jaren ‘60 van de vorige eeuw, in de jaren ‘70 zat er op elke muur beige of paars behang, in de jaren ‘80 waren schoenveters fluorescerend, daarna volgde het optimistische decennium van de schaterende minister van Financiën Gerrit Zalm en in de eerste tien jaar van dit millennium telde je niet mee als je geen Hyves-account had. De sportboycot valt ook in bovenstaande categorie. Eind jaren ‘70 weigerden Johan Cruijff en co af te reizen naar dictatoriaal Argentinië voor het wereldkampioenschap en verschenen er geen Afrikaanse landen op de Olympische Spelen van 1976 in het Canadese Montreal uit protest tegen het regime in Zuid-Afrika. De twee volgende Olympische Spelen in Moskou en Los Angeles stonden in het teken van de boycots van Amerika en de Sovjet-Unie. Daarna waren er sporadisch landen die moeite hadden met organiserende naties, maar grootschalige boycots behoorden tot het verleden. Ik geef Stephen Fry dan ook weinig kans. De Engelse komiek riep vorige week op de Winterspelen in Sotsji te boycotten vanwege de benarde positie van homoseksuelen in Rusland. Je kunt het niet oneens met zijn argumenten zijn, maar er is geen land is dat op 7 februari niet in Sotsji is. Daarvoor zijn de belangen van de Olympische Spelen tegenwoordig te groot, willen regeringen hun topsporters, die ze met miljoenen ondersteunen, zien schitteren en heb je de nog meer miljoenen investerende sponsors die eisen dat hun uithangborden in actie komen. Ik ben het ook met politici eens dat een boycot geen zin heeft. Dat zij de situatie van homoseksuelen in Rusland willen aankaarten, zal echter net zo min effect sorteren. Alleen als sporters in Sotsji een statement maken, is dat van invloed. Jesse Owens is wat dat betreft het mooiste voorbeeld. De zwarte atleet won in 1936 in het Berlijn van Adolf Hitler vier gouden medailles. De foto van hem op het podium, tussen mensen die de Hitlergroet brengen, is onlosmakelijk verbonden met die periode, maar nog steeds van grote waarde en net zo indrukwekkend als toen.

Colofon Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bergse Bode Bergse Bode Redactie Vera de Geus, Ria van Meir Correspondenten Sonja Brand, Marjet Lubbers, Merijn Sitsen, Robby van der Zande Acquisitie Leo Elenbaas Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 09.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 07.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111 W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 33 De oplossing van deze puzzel is in week 34 te vinden op www.internetbode.nl

Guido Groeneweg wil mensen graag op weg helpen met LinkedIn.

DOOR ROBBY VAN DER ZANDE En dat laatste kan letterlijk genomen worden. Hoeveel procent het de kansen op een baan vergroot kan Guido moeilijk zeggen, maar het helpt zeker. “Als je wilt solliciteren is LinkedIn de vervanger van je CV. En hoe belangrijk is je CV?” Stof Het levert stof tot nadenken op. Veel mensen zijn reeds actief op social media en ze gebruiken met name Facebook en Twitter, maar ook het gebruik van LinkedIn neemt steeds meer toe. De website kan gezien worden als de zakelijke tegenhanger van bijvoorbeeld Facebook en biedt inzicht in carrièrekansen, of vormt een prima sociale en openbare CV. Toch dient er goed nagedacht te worden bij het opzetten van een profiel. Door eigen onderzoek en ervaring heeft Guido een methode ontwikkeld waarbij hij weet dat deze werkt. “Ik heb veel kennis opgedaan en gelezen over hoe je een CV maakt. Zo heb ik boeken bekeken, erover gesproken en gekeken naar personen die een goede CV hebben. Daarvan heb ik een hoop gepakt en daaruit

is een ‘best practise’ gekomen.” De praktijk leert hem dat dit aanslaat:” Op een gegeven moment merk je dat jouw profiel pas goed werkt als het elke keer door allemaal recruiters wordt opgepakt. Ik heb die kennis nu, waarom zou ik het voor mezelf houden?” Mening Omdat hij werkzaam is namens een detacheerder in de ICT komt Guido regelmatig bij nieuwe partijen over de vloer.

‘Hoe belangrijk is je CV?’ De eerste kennismaking is bij zo’n gesprek belangrijk, maar steeds vaker merkt hij dat de mening over hem al deels gemaakt is voor de ontmoeting. Daarbij speelt LinkedIn een belangrijke rol en door daar op in te spelen is hij in het voordeel. Maar wat zijn nu gouden tips? “Stap één is dat je zorgt dat je een goede foto hebt. Wat doen mensen? Die kijken naar de foto, de naam en de functie. Is de naam belangrijk? Alleen als je iemand kent… En de functie,

FOTO ROBBY VAN DER ZANDE

zegt dat iets over je? Nee, maar de foto wel, die straalt uit wie je bent en je karakter.” Gratis Op zijn webpagina www.careercoachblog. wordpress.com staan inmiddels een aantal blogs die handvaten geven. En het mooiste is dat ze gewoon gratis zijn. “Omdat ik het leuk vind dat mensen ermee aan de slag gaan” , lacht Guido: “Het is ontstaan vanuit mijn werk, ik vind het leuk en het biedt ook veel kansen. Maar mijn werk is in de IT en daar wil ik blijven, dit wil ik er naast doen.” Wel overweegt hij op vrijwillige basis coaching te gaan geven en staat hij open voor andere ideeën. Als ze me vragen of ik een keer voor de klas wil staan, vind ik dat prima. Ik heb er geen ervaring mee, maar zou het best willen doen.” Sinds de lancering van zijn site ziet hij de bezoekersaantallen gestaag groeien. Dat komt omdat de puzzelstukjes samenvallen. “Er was eigenlijk geen één goede pagina met een Linkedin beschrijving. Nu pas ik een Nederlands blog toe op de Nederlandse markt.” Meer info: www.careercoachblog. wordpress.com

Verzoek hekken hondenlosloopplaats meegenomen in evaluatie

Deur op kier voor omheining BERGEN OP ZOOM - Hoewel wethouder Ad Coppens momenteel geen voorstander is van een omheinde hondenlosloopplaats, zet hij de deur toch voorzichtig op een kier. De wethouder wil een verzoek om de uitlaatplaats op Kijk in de Pot te omheinen meenemen in de evaluatie van de hondenlosloopplaatsen later dit jaar. “Ik wil geen valse verwachtingen scheppen en kan ook niet garanderen dat we hekken gaan plaatsen, maar we zullen het in ieder geval meenemen in onze evaluatie”, belooft de wethouder. DOOR RIA VAN MEIR

© www.sudokusite.eu

De Bergse hondenliefhebster Denise van Kaam riep de gemeente eerder deze maand in de Bergen op Zoomse Bode nog op om de hondenuitlaatplaats op Kijk in de Pot te voorzien van een omheining. Zij wees erop dat veel losloopplaatsen nabij een openbare weg gelegen zijn, waardoor het risico bestaat dat de honden de weg opschieten. Wethouder Ad Coppens geeft aan in eerste instantie geen voorstander te zijn van het omheinen van de uitlaatplekken. “Daar zijn we een paar jaar geleden juist vanaf gestapt. In samenwerking met de wijkcommissies was besloten om de hekken weg te halen. Het idee is dat honden zo meer vrijheid hebben, doordat ze niet beperkt worden door de hekken. Maar belangrijker PAGINA 5

nog is dat de hekken ongewenst gebruik uitnodigden. Zo werd er vaak gevoetbald op de veldjes of trokken ze hangjeugd aan”, verklaart hij zijn standpunt. Evaluatie Toch staat de wethouder open voor de discussie die Van Kaam aanslingerde. Het huidige beleid omtrent de hondenlosloopplaatsen wordt in het vierde kwartaal van dit jaar geëvalueerd. Als het aan Coppens ligt, wordt de wens voor een omheining meegenomen in die evaluatie. “Wat niet wil zeggen dat er ook daadwerkelijk hekken worden geplaatst. We nemen het mee in de evaluatie. Vooralsnog hebben mij nog geen andere signalen bereikt dat er een onveilige situatie ontstaat, maar als bij de evaluatie blijkt dat er wel behoefte is aan

de omheining, zullen we de mogelijkheden daarvoor verder bekijken”, zegt hij toe. Van Kaam reageert verheugd op de belofte van de wethouder haar punt mee te nemen in de evaluatie. “Ik vind het al heel wat dat hij erover wil nadenken”, zegt ze dankbaar. Vallei Het college heeft overigens deze week een nieuw terrein aangewezen als losloopplaats voor honden. Het gaat om het gebied De Vallei van de Markiezaten, een terrein tussen de Goudbaard, Kromme Lindert, Antwerpsestraatweg en Markiezaatsweg. Het gebied wordt volgens het huidige beleid niet omheind. De gemeente telt nu ruim 33 losloopgebieden. De volledige lijst is terug te vinden op de website van de gemeente.


Tientallen historische schepen doen mee aan vlootschouw Sail de Ruyter 2013

‘Als je bedenkt waar die schepen allemaal geweest zijn…’

Kerkdienst Maria ten Hemelopneming BERGEN OP ZOOM - Traditiegetrouw vindt op 15 augustus de kerkdienst plaats die is verbonden aan het Hoogfeest van Maria ten Hemelopneming.

VLISSINGEN - Of je nu aan boord zit of in het publiek op de boulevard, de vlootschouw van Sail de Ruyter 2013 op zaterdagmiddag 24 augustus is voor iedereen even mooi. Dat belooft Hein Versluis van de Sail-organisatie. Hij is al jaren als vrijwilliger betrokken bij het vierdaagse nautische spektakel in Vlissingen en steekt zijn tijd er met De kerkdienst vindt op deze datum plaats liefde in. “Er komt straks een jongensboek voorbij varen.” in de Sint-Gertrudiskerk, ingang Kerkstraat

en start om 19.15 uur met het Rozengrootste schepen voor. Dat zijn de Mir, Kruzenshtern en Santa Maria Manuela, Versluis’ favoriet. “Een prachtig gelijnd schip met mooie grote witte zeilen.” Waar de tallships Mir en Kruzenshtern - respectievelijk 114,5 en ruim honderd meter lang - oude bekenden van Vlissingen zijn, is het bijna zeventig meter lange zeilschip Santa Maria Manuela één van de nieuwkomers.

De Kruzenshtern is één van de ontzagwekkende schepen die eind deze maand in Vlissingen te bewonderen is. FOTO SAIL DE RUYTER

DOOR BRITTA JANSSEN De vlootschouw, waarbij tientallen schepen op de Westerschelde langs de boulevard paraderen, is waarschijnlijk het bekendste onderdeel van Sail. Tussen 14.00 en 16.30 uur is het maritieme erfgoed zaterdag 24 augustus te zien. Mensen die de vloot willen bewonderen, zitten op alle drie de Vlissingse boulevards gratis op de eerste rang. Volgens de organisatie maakt dat Sail de Ruyter uniek. “Op andere sails zie je met een verrekijker en een beetje geluk in de verte wat scheepjes varen. Vrijwel nergens varen ze zo dicht langs de kust”, stelt bestuursvoorzitter Dick Schipper van Sail de Ruyter 2013.

Zeilen “Er doen zo’n twintig grote schepen mee en daaromheen varen de kleinere exemplaren”, vertelt Versluis. Hij is de voorzitter van de nautische werkgroep van Sail de Ruyter 2013. “Zij varen straks langs de grootste tribune van Europa.” Voordat de parade begint, liggen de schepen in de Vlissingse binnenhaven. Via de sluizen bereiken de schepen de Westerschelde. Hier wachten ze op het sein van de organisatie en rijkshavenmeester dat de vloot in beweging mag komen. Het is duimen dat de weersomstandigheden het toelaten dat dit met de zeilen gehesen kan gebeuren, net als bij de laatste editie in 2007. Toen trok de vlootschouw 80.000 bezoekers.Bij de formatie van de vloot gaan de

Saluut Aan het begin van de vlootschouw brengen de schepen een groet aan de gloednieuwe Zr. Ms. Zeeland. Dit marineschip ligt bij de Koopmanshaven. Bij het passeren laten de schepen het voorste zeil zakken. De Zeeland beantwoordt de groet met een saluutschot of de scheepsfluit. Na deze groet wordt het zeil weer gehesen. Vervolgens varen de schepen heen en weer in de monding van de Schelde. Hier hebben de toeschouwers alle gelegenheid om het varend erfgoed uitgebreid te bekijken. “Als je goed kijkt, zie je de geschiedenis op de wind voorbij gaan. A ls je weet hoe oud sommige schepen zijn en waar op de wereld ze allemaal al geweest zijn… Dat is prachtig. Ik kijk er nu al naar uit.” Versluis kan het ook iedereen aanraden te proberen de schepen in de haven en sluizen van dichtbij te bekijken en met de bemanning en (oude) zeelieden te praten. “Die verhalen hebben iets mystieks. Het schip komt ervan tot leven. Dat is de nostalgie en romantiek van de kade.” Meer informatie Kijk voor een volledig overzicht van de schepen en het complete Sail-programma op www.sailderuyter.nl.

Cars & Charity 2013 BERGEN OP ZOOM - De Rotaryclub Bergen op Zoom Noord houdt op zondag 1 september voor de 4e keer het jaarlijkse fundraising evenement Cars & Charity op de Grote Markt in Bergen op Zoom. Dit evenement bestaat uit activiteiten op de Grote Mark en een rondrit voor oldtimers, cabrio’s en andere leuke auto’s of motoren. De activiteiten op de Grote Markt zijn rondritten in de nieuwste Porsche, 2 Ferrari’s en een A-Ford uit 1928, loterij, ijscokar en suikerspin. Nieuw dit jaar is dat door de bereidwillige medewerking van de Koninklijke Luchtmacht er op de Grote Markt een echte vluchtsimulator van een F-16 straaljager staat opgesteld. Jong en oud kan nu een keer zelf een F-16 besturen. Na terugkomst van de deelnemers aan de tourrit zal de prijsuitreiking van de Concours d ‘Élégance en de Coupe Marquise plaatsvinden. Dit is altijd een gezellig moment op de Grote Markt zeker met de muzikale klanken van Bill Bounders Orchestra. Aan het einde van de middag wordt dan de opbrengst voor de goede doelen bekend gemaakt. De route van de tourrit staat ook in het teken van de Luchtmacht, aangezien de route dit jaar loopt via de vliegbasis Woensdrecht. Dit geeft de rijders de gelegenheid een aantal activiteiten te aanschouwen, zoals o.a. de vliegeropleiding, het brandweer oefen en trainingscentrum, zweefvliegen, Logistiek Centrum, de Meteorologische Groep en schoolgebouw. Er zijn 2 leuke fotomomenten voorzien: zowel bij een F-16 als bij een T-33 worden foto’s genomen van de meerijdende auto’s voor deze toestellen. De lunch zal in de officiersmess worden gebruikt. De goede doelen

Zo’n foto met je eigen auto? Kan.

zijn dit jaar enerzijds de Stichting de Luchtballon uit Ossendrecht. Deze stichting stelt zich tot doel het organiseren van therapeutische vakanties voor kinderen met een handicap aan de luchtwegen. Het 2e doel is de aanschaf van 2 autoclaven voor het steriliseren van chirurgische apparatuur in het Oncologisch kinderziekenhuis in Lviv in de Oekraïne. Dit ziekenhuis heeft veel expertise voor de behandeling van kanker bij kinderen, o.a. slachtoffers van de nucleaire ramp in Tsjernobyl. In samenwerking met de Stichting Humanitaire Hulp Kinderen Oekraïne en het Tweestedenziekenhuis, die al een jarenlange ervaring en uitwisseling heeft met het ziekenhuis in Lviv en de lokale Rotaryclubs, is besloten een financiering van € 100.000,- hiervoor te realiseren. Binnen de wereldwijde Rotary Organisatie kan een zogenaamde Global Grant worden aangevraagd bij de Rotary Foundation. Dit betekent dat het door de

Rotary Clubs bijeengebrachte bedrag met 50% verhoogd wordt. Medio juni hebben leden van de RC Bergen op Zoom Noord een bezoek aan het ziekenhuis in Lviv gebracht. Zij waren zeer onder de indruk van de noodzaak om dit project te realiseren, maar ook van de reeds gerealiseerde projecten via de samenwerking met de Stichting Humanitaire Hulp Kinderen Oekraïne. Zo is er onlangs een nieuwe röntgenapparaat geïnstalleerd, vijf nieuwe nierdialyse apparaten aangeschaft en een herinrichting doorgevoerd van het cytostaticalaboratorium. De Stichting Humanitaire Hulp Kinderen Oekraïne verleent al jarenlang ondersteuning in Lviv en omgeving aan zwerfjongeren, wezenopvang en aan een jeugdgevangenis. Hierdoor zijn wij er van verzekerd, dat het beschikbare geld ook voor 100% terecht komt op de juiste plek. Voor meer informatie www.carsandcharity.nl PAGINA 6

hoedje. Aansluitend vangt om 19.30 uur de viering aan. Voorganger is pastor Rud Smit. Aan de kerkdienst verleent het koor Hortus Musicus Religiosus (HMR) haar medewerking. Van harte nodigen wij u uit om deel te nemen aan de viering van Maria ten Hemelopneming.

KORTE BERICHTEN BERGEN OP ZOOM Jeugdwielerronde: 18e Jeugdwielerronde van de Gedempte Haven georganiseerd door Jeugdwielercomité de Gedempte Haven op zondag 18 augustus, start bij café Dobbertje. Info: voorzitter Jan Baselier, tel. 00164-243057. Natuurwandeldag: Activiteiten & Beweegwijzer houdt woensdag 11 september o.l.v. Fons van de Ven een natuurwandeldag naar de Boswachterij Westerschouwen. Verzamelen om 9.00 uur bij sporthal Gageldonk, Gagelboslaan, Bergen op Zoom. Vandaar kan men eventueel carpoolen. Ze rijden naar de parkeerplaats in Burgh Haamstede. Het is een lange wandeling inclusief picknick onderweg. Om 15.30 uur is het einde van de wandeldag en volgt de terugreis. Opgeven verplicht bij Activiteiten & Beweegwijzer tel. 265946 of activiteiten@swoboz.nl Rommelmarkt: zondag 18 augustus rommelmarkt in wijkcentrum fort-zeekant (de Olifant) van 09.00-15.00u. Expositie lichtsculpturen: de gehele maand augustus is er een expositie bij Galerie Art & Frame van de beeldend kunstenaar Penney Rombouts. Zij exposeert lichtsculpturen. Fascinatie voor vergankelijkheid en de kwetsbaarheid van het leven vormen haar belangrijkste inspiratiebron. U kunt deze kunstwerken gratis komen bezichtigen van woensdag t/m vrijdag van 13.00u tot 17.00u en zaterdag van 11.00u tot 15.00u. Potterstraat 34. Zie ook de website: www.lootatelier.nl Open lessenweken: Boogie Down Dance Center is verhuisd naar de Boulevard Noord, boven de McDonalds. Twee grote danszalen waarin het komend seizoen verschillende dansstijlen te volgen zijn. Om iedereen kennis te laten maken met het nieuwe pand en de lessen worden er 2 weken lang open lessen gegeven. Iedereen mag hieraan meedoen en er zijn geen kosten aan verbonden. Lessen zijn van elk niveau en voor alle leeftijdscategorieën. Het voorlopige lesrooster staat op www.boogiedownboz.nl, of mail naar info@boogiedownboz.nl

Kindermiddag Samenloop BERGEN OP ZOOM - Team Walking for Sunshine houdt een kindermiddag Samenloop voor Hoop om zoveel mogelijk geld op te kunnen halen voor het goede doel, de KWF Kankerbestrijding op zaterdag 17 augustus. Het team loopt mee met de Samenloop voor Hoop en gaat 24 uur wandelen tegen kanker. Deze loop zal plaatsvinden in het weekend van zaterdag 14 en zondag 15 september op sportpark Rozenoord in Bergen op Zoom. Zaterdag 17 augustus zal er voor ieder wat wils zijn. Zo kunnen kinderen een kaart aanschaffen en daarmee kunnen ze deelnemen aan verschillende activiteiten, zoals bijvoorbeeld, knutselen , workshops kinderyoga en dans, spelletjes en nog veel meer. Ook zal er een springkussen aanwezig zijn. En… wie wil er nou niet op de foto met

één van de Miss Samenlopen? Voor ouders is er een wijnproeverij. Tevens zal er koffie, thee en verschillende lekkere eigen gebakken taarten zijn. Ook zullen er stands zijn waar spulletjes verkocht worden voor het goede doel. Verder zal er een aantal keer aan het rad van fortuin gedraaid worden, waarbij je leuke prijzen kunt winnen. De gehele middag wordt er muziek gedraaid door een drive-in. Kortom het wordt een te gekke middag, waar team Walking for Sunshine hoopt veel geld op te halen voor het goede doel. Ga hen sponsoren en neem een goed humeur mee dan gaat het helemaal goed komen. Deze middag vindt plaats bij Kobalt Kinderopvang, Drebbelstraat 20, Bergen op Zoom. Iedereen is welkom tussen 13.30-17.00 uur. Houd ook de facebook pagina in de gaten: https://www.facebook. com/WalkingforSunshine

Activiteiten & Beweegwijzer BERGEN OP ZOOM - Activiteiten & Beweegwijzer gaat vanaf woensdag 25 september een basiscursus video organiseren. Het wordt een cursus van 10 lessen tot aan de Kerstvakantie. De cursus wordt van 09.30-11.30 uur gehouden in de zaal van het Gezondheidscentrum aan de Louis Porquinlaan. De rol in de media, maar ook zeker in het vastleggen van persoonlijke momenten wordt steeds meer bepaald door videobeelden. Twee vakmensen zijn bereid gevonden vorm te geven aan dit project. Theo Kock en Ben de Groot hebben beide een jarenlange ervaring. De cursus is echt voor de amateur liefhebber, die goede beelden wil maken. En via beeldbewerking die beelden in een leuke presentatie wilt laten zien. De onderwer-

pen die worden behandeld zijn omgang met de camera, diverse camera technieken, belichting en geluid. Uiteraard wordt aandacht geschonken aan creatieve camera technieken als uitsnede, compositie, continuïteit en harmonie. Ook het maken van een storyboard, synopsis en/of scenario komt aan bod. U krijgt uitgebreid antwoord op de vraag waar opgelet moet worden bij de aanschaf van video apparatuur. In een van de laatste lessen leert u videomontage op de computer, speciale montagetechnieken, het invoegen van titels, muziek en commentaar. De cursus wordt afgesloten met voorlichting over het omzetten van uw video naar een DVD of Bluray. Dit alles in een groep met leeftijdgenoten. Voor informatie en opgeven: Activiteiten & Beweegwijzer telefoon: 265946 of e-mail activiteiten@ swoboz.nl


bant   Bra ie ropract

 Chi Bij 

 2008 t2010 maar  15

 t/m febr. 20 ctie aarsa Voorj okt. 1stus 2013 t/m sept. 13t/m augu 30 ctie:14 mera Nazo CTIE ER-A ZOM

  

  â‚Ź  

 â‚Ź   â‚Ź

NIEUW!

 " ! "    " ! " "    "! "! "  "  !  !   "  "  ! ! ! !    "  !  !   

   #!   

  #!  

   #!   

   #!   "     "   "     "  ! $  " " ! $  "  ! $  " " ! $  "    $ " "   $   $ " "   $  " 

  " EĂŠn mensen heeft

% op de drie  EĂŠn mensen heeft tegenwoordig last van %% ĂŠĂŠn van

% op de drie "  ! ! tegenwoordig last van %% ĂŠĂŠn ! van ! "  ! bovengenoemde pijnklachten. #  met   ! bovengenoemde pijnklachten. Deze kunnen chiropractie !  pijnloos " # snel  chiropractie  vaak en worden Deze kunnen met ! !   verholpen. vaak snel en pijnloos " worden ! verholpen.

Afspraak 

 

 Voor wie wil weten wat chiropractie is

 " " " "  Voor weten wat chiro-pracen hoewie de wil meest uiteenlopende klach tie issnel en hoe meest uiteenlopende ten en de pijnloos kunnen worden   klachten snel en " pijnloos kunnen worden t/m vrijdag verholpen, worden t/m ! vrijdag  worden verholpen, worden vanen 15 maart 2008 vrijblijvende rug130 oktober 2010 " augustus 2013 vrijblijvende rugen maandag 9 t/m vrijdag 20 oktober !!  nek-scans aangeboden voor 15,- ter  enMocht   vrijblijvende nekscans aanwaarde van rug60,-. dit tot een " !    vervolgafspraak leiden, danwaarde worden geboden voor 15,- ter kosten !!  de hiervan ookdit zonder huisartsvan â‚Ź 60,-. Mocht tot een ver "  ! verwijzing geheel of gedeeltelijk vervolg-afspraak leiden, dan worden #  !"# goed door hiervan uw verzekering. de kosten ook zonder huis  ! De scans worden alleen gemaakt op artsverwijzing geheel of gedeeltelijk # afspraak. vergoed door uw verzekering. !#  g p Chiropractie Brabant is gevestigd De alleen gemaakt op scans worden Chiropractie Brabant is gevestigd ! !# 

 " afspraak. aan de Banakkerstraat 46a, Chiropractie Brabant is gevestigd ! !# afspraak. aan de Banakkerstraat 46a, " Hoek Banakkerstraat/Adamastraat aan de Oude Bredaseweg 36a, $"# Brabant "% Chiropractie is gevestigd 4873AM AM Etten-Leur. 4873 Etten-Leur. Tel. 076-5023574 !" # Etten-Leur, (t.o. !% Hotel/Restaurant Het Witte Paard) ★   aan de Oude Bredaseweg 36a, chiropractie_brabant@msn.com Tel. 076-5023574    Tel. 076-5023574 Etten-Leur, tel. 076-5023574. www.chiropractie-ettenleur.nl

chiropractie_brabant@msn.com

Gedroogde zuidvruchten 250 g

Ambachtelijke salades 200 g

1.

79

0.

89

Pannenkoeken 600 g

2.29

Loempia’s 564 g

Vanaf woensdag 14-08-2013

1.89

OOK EXTRA LANG VERKRIJGBAAR

Hoeslaken Stoomstrijkijzer KAPPERSSCHOOL

- dubbele keramische strijkzool - 2400 watt

LE MARQUIS

19.99

- 1-persoons - lengtematen: 200 of 210 cm - 100% katoen jersey

98.0.1115

Hohenstein

5.99

Broodbakmachine - voor broden van 600-1100 g - 12 programma’s

SEN T A PLA !! E L R N K E I K B A A tuks E N O G E S C H ing 3 s t u k s B leid i n g 2 s p o Dag o p l e i d nd Avo

Opbergbox Ca. 15 l

3.99

Vers & voordelig!

44.99 * Vanaf woensdag 14-08-2013

Nectarines

Biologische punt paprika

1 kg

Ca. 180 g

47%

goedkop er

Erkende kappersopleiding Dag en avondopleiding Particuliere school Studiefinanciering mogelijk Voor inlichtingen bel naar: HQYUDDJQDDU Anita Visser of mail naar: info@kappersschool.nl

v an 1.69

0.89

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 14-08-13 t/m dinsdag 20-08-13.

47%

goedkop er

v an 1.49

0.79

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


SPORT

Wielerwedstrijden voor trimmers in Calfven

Vorige editie wedstrijd voor trimmers Calfven (foto C.Mous)

BERGEN OP ZOOM - Op zaterdag 31 augustus wordt voor de zevende keer de Wielerronde van Calfven voor vrije renners gereden. De wedstrijden worden georganiseerd door de Stichting Bevordering Wielersport Ossendrecht in samenwerking met Trimbelangen Midden Zeeland .

Het parcours wordt gevormd door de Trambaan, Bergstraat, Calfven en wederom rechts naar de Trambaan en heeft een lengte van ongeveer 1300 meter. Het vertrek en de aankomst is ter hoogte van het terrein van de stichting De Luchtballon. Het parcours loopt over een deel van de Brabantse Wal en de klim in het weggedeelte

Calfven is de scherprechter. Het gedeelte Trambaan gaat licht naar beneden naar de finish en heeft de fraaie bossen als decor. TMZ is een organisatie die wielerwedstrijden organiseert voor vrije renners. Veel van deze wedstrijden worden gereden in Zeeland, maar ook in West-Brabant is er steeds meer belangstelling om dergelijke wedstrijden te organiseren. De wedstrijden op zaterdag 31 augustus beginnen om 12.30 uur met de D-categorie, direct gevolgd (12.31u) door de vrije renners in de S/P klasse, Amateurs 40+ (13.45u) en Amateurs A (15.00u). De organisatie verwacht veel regionale renners aan de start uit zowel Nederland en België. De S/P klasse is een opstapcategorie voor Starters en Plaatselijke renners voor zowel dames en heren en is uitermate geschikt voor trimmers van toerclubs, die het leuk vinden een keer een koers te rijden. De S/P wedstrijd gaat over een afstand van ruim 25 km. De meer getrainde renners zijn ook welkom bij de andere categorieën. Er is geen licentie nodig. Voor de liefhebbers die in de omgeving van Ossendrecht wonen is dit een unieke gelegenheid om zich te meten met andere fietsfanaten. Een goede schaalhelm en een deugdelijke racefiets zijn noodzakelijk. Inschrijven op zaterdag 31 augustus vanaf 11.30 uur in de permanence op het terrein van De Luchtballon, Trambaan 58 te Calfven, Ossendrecht. Mocht u nog vragen over deze wedstrijd hebben dan kunt u terecht bij Wim Kooiman, secretaris van SBWO Ossendrecht, mail: kooiman87@ home.nl. Ook kunt de gegevens vinden op de site www.tmzzeeland.nl .

MOC’17 verliest duel BERGEN OP ZOOM - MOC’17 heeft haar 1e wedstrijd om de Markiezencup, na een 1-0 voorsprong bij rust, met 3-1 verloren van hoofdklasser DOSKO. Het talrijk aanwezige publiek werd getrakteerd op een aantrekkelijk duel waarin in een zeer hoog tempo werd gevoetbald. MOC’17 speelde haar vertrouwde spelletje en, ondanks af en toe wat slordigheidjes hield het goed stand. Sterker nog, via Rick Willigers kreeg het de 1e mogelijkheid. In de 22e minuut kwam MOC’17 zelfs op voorsprong. Een lange bal werd door Rick Willigers goed doorgekopt naar Brian Kruf die vervolgens met een fabuleuze lob de bal in het net werkte: 1-0. Daarna kreeg DOSKO een paar goede mogelijkheden, maar met evenzo vele spectaculaire reddingen wist Xavier Gynia MOC’17 voor erger onheil te behoeden. Vlak voor de rust leek MOC’17 op een 2-0 voorsprong te komen. Een schot van aan-

voerder Tommy van Elsakker verdween onhoudbaar voor de keeper in de verste hoek. De scheidsrechter had echter (onterecht) buitenspel geconstateerd. De 2e helft werd het tempo zo mogelijk nog verder opgevoerd en leek MOC’17 in het begin onder de voet te worden gelopen. MOC’17 herstelde zich echter knap en wist, net als DOSKO, een paar goede kansen te creeren. Toch was het dit keer DOSKO dat toesloeg. Eerst in de 65e minuut door Marvin Bedaf na een miscommunicatie in de MOC’17-verdediging: 1-1. Vervolgens in de 75e minuut na een goede aanval: 1-2 door Klaas van de Spoel. MOC’17 kreeg nog een aantal goeie kansen op de gelijkmaker, waaronder één van Sjors van Egeraat, maar het was vlak voor tijd Marvin Bedaf die DOSKO naar de definitieve overwinning schoot: 1-3. Programma woensdag 14 augustus 19.00 DOSKO C1-MOC C1 19.00 Internos D2-MOC D2

Donderdag 15 augustus 19.00 MOC D1-Kloetinge D1 20.00 MOC 2-OVV 2 Zaterdag 17 augustus 14.30 MOC A1-Baronie A1 14.30 Virtus B1-MOC B1 12.30 Tholense Boys B1-MOC B2 11.00 MOC C1-JVOZ C2 12.45 MOC C2-Steenbergen C1 11.00 MOC C3-Internos C3 10.15 MOC D1-Zeelandia Middelb. D1 09.30 MOC D2-NVS D1 09.30 MOC D3-MOC D4 10.30 Waasland Beveren U11-MOC E1 MOC E2: Toernooi Olympia’60 in Dongen Zondag 18 augustus 12.00 MOC 2-Unitas’30 2 Dinsdag 20 augustus 20.00 MOC’17-Alliance 18.30 Alliance B1-MOC B1 Donderdag 22 augustus 19.30 Roosendaal 2-MOC 2 Voor veranderingen en uitslagen: www. MOC17.nl

Geslaagde KNVB Voetbaldagen bij MOC’17

Glas werd geheven.

BERGEN OP ZOOM - De KNVB Voetbaldagen die van 6-8 augustus voor de 13e keer bij MOC’17 werden gehouden, zijn zeer geslaagd. Maar liefst 106 voetballertjes van 8-12 jaar uit de regio deden gedreven mee aan de voetbalactiviteiten. De 106 voetballertjes waren ingedeeld in 6 groepen en voor elke groep stond een gediplomeerde trainer. Deze trainers werden geassisteerd door de MOC’17 selectiespelers Joeri de Bruijn, Matthe van Schelven, Jelte van Schelven, Daan Mennes, Koen Sinnaeve, Sjors van

Eegeraat en Tom Sanen. Om verder alles in goede banen te kunnen leiden waren er ook nog eens 30 andere MOC’17-vrijwilligers bereid gevonden om een steentje bij te dragen. Na alle voetbalspelletjes (goalmaster, 4 tegen 4, 7 tegen 7 en de penaltybokaal) kregen alle deelnemers een KNVB UEFA certificaat met daarop de handtekening van Louis van Gaal. Al met al, zeer goed georganiseerde dagen waarop door Loes Franken, Wethouder Arjan van der Weegen en Henk Lenting (coördinator van de KNVB dagen bij MOC’17) terecht een glas werd geheven.

Lepelstraatse Boys Bekerprogramma senioren 25-08 14.30u Lepelstraatse Boys 1-SVC 1 25-08 11.30u Lepelstraatse Boys 2-SVC 2 25-08 12.00u Roosendaal 13-Lepelstraatse Boys 4 27-08 18.30u DVO’60 1-Lepelstraatse Boys 2 01-09 14.30u DIVO-Lepelstraatse Boys 3 01-09 12.00u Victoria’03 4-Lepelstraatse Boys 2 01-09 11.00u Lepelstraatse Boys 4-Halsteren 4 09-09 11.30u Lepelstraatse Boys 2-Roosendaal 6 09-09 12.00u BSC 10-Lepelstraatse Boys 4 Oefenwedstrijden senioren

15-08 20.00u Lepelstraatse Boys 1-DOSKO 2 18-08 13.00ur DEVO 1-Lepelstraatse Boys 1 Trainers of leiders gezocht De Jeugdcommissie van Lepelstraatse Boys is met spoed op zoek naar trainers en leiders voor de E2 en E3 pupillen. Voorlopig trainen de jongens onder Marcel Karremans op de woensdagavond. Mochten mensen vragen hebben of vrijwilliger willen worden bij één van deze teams, neem dan z.s.m. contact op met: jeugdcommissie_lepelstraatseboys@outlook.com. Voor wijzigingen en/of aanvullingen: www.lepelstraatseboys.nl

Start nu met judo in Halsteren bij Sportschool Shintai

BRIDGE

BC DE MOERKENS Uitslag 8 augustus, Middagzitting, A-Lijn: 1. Elisabeth-Kees Luijks 65,10%, 2. Christine Koek-Lau v. Geel 57,81%, 3. Martha-Leo Bogers 55,73%, 4. Joke Buuron-Bob v. Daele 55,21%, 5. Bea-Ton Mouwen 53,65%. Middagzitting B-Lijn: 1. Riet BogersTheo de Wit 55,26%, 2. Nel v. SteenwijkMarianne Gijsbertsen 54,17%, 3. Paula Suijkerbuijk-Jan Peijs 52,83%, 4. Bep Jansen-Bep Nelissen 51,92%, 5. Hanny Adriaansen-Isabel Hermans 51,39%. Avondzitting A-Lijn: 1. Cor Bruijs-Rien Markusse 60,36%, 2. Corrie Buuron-Jenny Dingemans 58,93%, 3. Mariette ten DamPierre Voeten 57,14%, 4. Nel HeemskerkTilly Werner 55,95%, 5. Nol Jansen-Frans v. Haperen 54,17%, 6. Louis Maas-Jac Kil 53,27%, 7. Joke Goossens-Hennie Vermeulen 51,43%, 8. Gemma-Bert Piepers 51,19%, 9. Ellie-Dirk Kuijk 49,29%, 10. Chris Blankers-Hans Graafmans 48,51%. Zomercompetitie t/m.5 september elke donderdagmiddag-avond vrije inloop-

bridge in Wijkcentrum de Moerkens, Kapittelstraat 21, Bergen op Zoom. Aanmelden v.a. 13.00-19.00 uur. Info bij Jac Kil, tel. 06-51157770. BC NEVER DOWN Zomercompetitie woensdag 7 augustus, A-lijn: 1. Annelies Tempelaars-Jan Deusing 64,58%, 2. Joke GoossensHenny Vermeulen 61,31% , 3. Annemarie Baaten-Sylvia Schlosser 61,07%, 4/5. Jan Megens-George Muskens en Kees Jongejan-Jos Middeldorp 59,23%, 6. Toos de Caluwé-Adrienne Hiemstra 58,93%. De zomercompetitie loopt tot en met 28 augustus. Iedereen is welkom in de Mortier. BC A LA CARTE Uitslag 8 augustus: 1. Henk Hertogs-Harry v. Wijnen 66,67%, 2. John Custers-Tommy Hagenaars 60,07%, 3. Frits HobbelenTheo Groenewoudt 57,29%, 4. Desirée v. Wijnen-Dennis v. Geel 54,17%, 5. Marian Kools-Adrie v. Kaam 53,47%, 6. Plony en Jan Goossens 53,47%, 7. Jan SchnitkerRené de Heer 51,67%.

BRIDGECLUB T MARKIEZAAT Maandag 5 augustus, groep A: 1. Riet Keij-Jan v. Huffel 63,00%, 2. Ed MentinkEdwin Rommers 62,17%, 3. Karel Bartelen-Marijke Wanrooy 58,17%, 4. Trudy en Jan v. Eekelen 55,83%, 5. Joep Matthijssen-Koos Weijdt 51,92% Groep B: 1. Helmi Beets-Rina Buckens 57,77%, 2. Elly Pijnen-Jenny Weijdt 55,73%, 3. Adje Maurer-Maurits Schoenmaker 55,21%, 4. Corry v. Leeuwen-Jopie Vale 54,69%, 5. Jose v.d. MaegdenberghJeanne Oele 52,60% BELLEVUE BRIDGE Woensdag 7 augustus, groep A: 1. Elly v. Aken-Joke Jacobs 62,85%, 2. Marloes Serre-Franka Stoutjesdijk 57,64%, 3. Marian Kools-Jan Pigmans 54,17%, 4. Riet v. Rooy-Partner 52,78%, 5. Lau v. Geel-Peter Sanders 52,43% Groep B: 1. Hans Graafmans-Hans Hoogenberg 58,33%, 2. Joke HarthoornChistina Koek 54,69%, 3. Anneke DiksGerdadien Kuijlen 53,13%, 4. Marian en Hans v.d. Meerendonk 51,56%, 5. Elly Pijnen-Willem Frasl 50,00% PAGINA 8

Judo een sport voor jong en oud.

HALSTEREN - Sportschool Shintai is een fanatieke sportvereniging in Halsteren en Roosendaal die lessen verzorgt in Judo en Jiu-Jitsu. Ook nu na de vakantie is het mogelijk om in te stromen bij de lessen. Zowel beginnende als gevorderde sporters kunnen bij hen terecht. Judo is een uiterst geschikte sport voor jong en oud. Judo bevorderd de motoriek, coördinatie en het reactievermogen en geeft de jeugd zelfvertrouwen. Ook bij ouderen heeft judo vele positieve kanten. Door de veelzijdigheid van de sport

worden vele spiergroepen aangesproken waardoor je lichaam soepel blijft. Heeft men interesse om wekelijks lekker een uurtje te sporten, maak dan nu gebruik van de proefmaand en proef de sport. Sportschool Shintai is aangesloten bij de Judo Bond Nederland en werkt met Rijkserkende leerkrachten. Naast de wekelijkse lessen biedt Shintai jaarlijks tal van activiteiten, zoals een judokamp, starterstoernooi, seizoensuitje en nog veel meer. Voor meer info: P.Goossens, tel: 06-28772961 of op de website met allerlei informatie over de sportschool, lessen en activiteiten: www. sportschoolshintai.nl


COLUMN - Edwin van Beers

Nu extra lage rente op een SNS Hypotheek met NHG Ga je een huis kopen of wil je je hypotheek oversluiten? Kies dan voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Daarmee heb je extra zekerheid en krijg je een aantrekkelijke, lagere rente. En als je voor 1Â oktober 2013 een SNS Hypotheek met NHG aanvraagt, krijg je ook nog eens extra korting. De korting geldt voor alle rentevaste periodes. Een SNS Adviseur

*RXYHUQHPHQWVSOHLQ 3;%HUJHQRS=RRP

je zo hebben. Is hij in Rome, dan regent het. Hmm, dat Ă­s pech hebben. Reist de goede man af naar Death Valley, dan regent het. Deze woestijn in de VS is een van de heetste en droogste plekken op aarde. Het regent daar eens per jaar! Overal waar hij komt, is regen. Hij heeft de wolken aan een touwtje. Tegen dat soort pech kun je je niet wapenen. Je zou mister Rain haast een ander vak toewensen, want in vakantiebrochures schijnt altijd de zon.

berekent graag je voordeel en adviseert je uitgebreid welke hypotheek het beste bij je past. Wil je weten of je in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG? En wil jij ook profiteren van de extra lage rente op een SNS Hypotheek met NHG? Maak dan nu een afspraak met een SNS Adviseur. Het eerste gesprek is gratis! Bel 0900 - 18 50 of ga naar een SNS Winkel bij jou in de buurt.

Gratis k e ge spre 1

Reissores Het overkomt doorgaans anderen: pech of tegenslag tijdens de vakantie. Tenminste, zo lijken velen te denken. Vooral vlak voor de vakantie, als er nog van alles geregeld moet worden: geldzaken, een reisverzekering. Ergens wel begrijpelijk. Het idee van vakantie is dat er niets moet. Dat idee went snel, vaak al vóór vertrek. En waarom zou je een zonnig humeur laten bederven? Kom op zeg, hoe groot is het risico nou echt dat er iets misgaat! Natuurlijk, je hoort daar wel eens verhalen over, maar het woord zegt het al: dat is ‘van horen zeggen’, dat overkomt anderen.

Wij werken aan het spoor Om het spoor in goede conditie te houden en stiller te maken, slijpen wij de rails. Daarom rijdt in de nacht van 22 op 23 augustus op het traject Vlissingen - Roosendaal een slijptrein. Woont u in Bergen op Zoom in de buurt van dit spoor, dan kunt u hinder ondervinden van het slijpgeluid. Wij hopen op uw begrip.

Een collega vertelde laatst over een reisfotograaf met de bijnaam Mister Rain. Gaat deze fotograaf op reportage naar Cornwall, dan regent het. Tja, Zuid-Engeland, dat kun

Als professioneel reiziger heeft hij zijn reisverzekering en geldzaken overigens goed op orde. Zo wist hij bijvoorbeeld dat je tegenwoordig je bankpas moet activeren om buiten Europa te kunnen pinnen en heeft hij de laatste update gedownload van onze App voor mobiel bankieren. Daarmee kun je ‘Pinnen buiten Europa’ direct activeren, waar je ook bent. Slim. Net als de alerts die je kunt instellen, bijvoorbeeld om een seintje te krijgen als je rood staat. Op snsbank.nl vindt u meer over onze App voor Mobiel Bankieren en in de SNS Winkel kunnen we u meer vertellen over onze reisverzekering. Onze Europa-dekking is door de Consumentenbond uitgeroepen tot Beste Koop van 2013. Iets om trots op te zijn, al valt te vrezen dat we Mister Rain niet tegen alles kunnen verzekeren.

SNSBank.BergenopZoom@sns.nl

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Na het slijpen kan het treinverkeer een ander geluid maken. Dit zal na enkele weken weer verdwijnen.

foto: Peter Honig

Meer inhoudelijke informatie kunt u vinden op www.prorail.nl/slijptrein Voor vragen verwijzen wij u graag naar de afdeling Publiekscontacten: www.prorail.nl/onderhoud of tijdens kantoortijden 0800-7767 245 (gratis).

    

 

 

 

    

  !  "  

In onze ruime showroom vindt u alles op gebied van: s Binnendeuren s Buitendeuren s Hang- en Sluitwerk

DEALER VAN O.A. SKANTRAE EN AUSTRIA BINNENDEUREN EN DEURBESLAG VAN ENTRA

SUPERACTIES! De showroom van Halderberge Deuren is open van dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur. Ook op afspraak!

Halderberge Deuren | St. Antoinedijk 15A | 4751 SC Oud Gastel | wwww.halderbergedeuren.nl

#! $! % $" # & $$$'"!( ' 

  


SPORT

Rabo Dikkebandenrace

Kampioenschappen jeugd tennisvereniging Smash BERGEN OP ZOOM - Evenals vorig jaar heeft tennisvereniging Smash besloten om met de clubkampioenschappen jeugd het goede doel UNICEF te steunen. Deze clubkampioenschappen zullen plaatsvinden van woensdag 21 augustus tot en met zondag 1 september. Er kan worden ingeschreven voor verschillende onderdelen (enkel, dubbel en mix) in verschillende leeftijdscategorieën.

De finales van alle onderdelen zullen op zondag 1 september worden gespeeld. Unicef zal tijdens het toernooi aanwezig zijn met een informatiestand. Er zal van tijd tot tijd een video gedraaid worden en de Unicef vrijwilligers zijn graag bereid deelnemers, familie en supporters te informeren over Unicef. Al nieuwsgierig? Kijk op www.unicefenjij.nu . Smash hoopt op veel deelnemers. Heb je je nog niet ingeschreven, schrijf je dan snel in.

GV Martinus begint nieuw gym- turnseizoen 2013-2014 BERGEN OP ZOOM - GV-Martinus start met het nieuwe seizoen op maandag 19 augustus.

Net gestart

BERGEN OP ZOOM - JWC de gedempte haven in Bergen op Zoom houdt tijdens de pauze van de KNWU jeugdronde van de Gedempte Haven de RABO Dikkebandenrace voor jongens en meisjes van 5 tot 15 jaar op zondag 18 augustus om 14.00 uur. Hou jij van fietsen en vind je een wedstrijd leuk. Doe dan mee aan de Rabo Dikke Banden Race tijdens de Jeugdwielerronde van de Gedempte Haven. De Rabo Dikke Banden Race is een officiële fietswedstrijd voor jongens en meisjes. Je mag eraan meedoen op je eigen fiets mét minimaal een banddikte van 28 mm. Het maakt niet

uit of je een gewone fiets, mountainbike of citybike hebt. Er mogen zelfs versnellingen op zitten. Als het maar geen racefiets is, want dat zou niet eerlijk zijn. Iedereen die meedoet, krijgt een leuke herinnering. Het parkoers waarop je fietst, is helemaal vrij van verkeer. Je hoeft niet op auto’s en brommers te letten. Je moet gewoon zo hard mogelijk fietsen. De Rabo Dikke Banden Race is voor jongens en meisjes van 5 tot 15 jaar die geen wielerlicentie bij de KNWU hebben. Want dan ben je te goed getraind. Er wordt gereden in verschillende leeftijdsgroepen, zodat je tegen kinderen van je eigen leeftijd fietst. Bij voldoende aantal deelnemers rijden de jongens tegen

de jongens en de meisjes tegen de meisjes. Bij deze race is het verplicht om een helm te dragen. Indien je die niet heb, zorgt de organisatie voor de helm. De beste van de leeftijdsgroepen kunnen uitgenodigd worden op een landelijke race georganiseerd door de RABO BANK. Meld je zo snel mogelijk aan. Ieder die mee wil doen kan op zondag 18 augustus inschrijven vanaf 12.00 uur in café het Dobbertje aan de Zuidzijde Haven. Je kunt je ook aanmelden via Postmaster@jwcdegedemptehaven. nl of via jandeneijs@planet.nl. Inlichtingen kan je verkrijgen door na 18.00 uur te bellen naar tel. 0164-255333 of op kijk op http://www.jwcdegedemptehaven.nl/

RKSV Halsteren HALSTEREN - Ook RKSV Halsteren is het nieuwe seizoen gestart. Na een voor het 1e zondagteam dramatisch verlopen seizoen, waarbij een niet geplande degradatie toch een feit werd, moesten in de zomermaanden de scherven worden gelijmd. Vele uren van overleg en hard werken hebben ervoor gezorgd dat er een andere structuur rondom de selectie van het zondagteam werd gebouwd. Aantal selectiespelers heeft na de degradatie de selectie verruild voor een andere vereniging, waarbij zij hopen op nieuwe kansen. Om het team toch op peil te houden zijn er enkele nieuwe spelers bijgekomen, die het ongetwijfeld een uitdaging vinden om Halsteren terug te brengen op een niveau dat daarbij hoort. Dit laatste zal zeker geen eenvoudige zaak zijn, maar er kan op zijn minst naar gestreefd worden. Om die weg in te slaan is de groep gestart met de trainingen en het spelen van oefen-

wedstrijden. Tot dit moment zijn dat er 3 geweest en alle 3 in duidelijke overwinningen omgezet. Halsteren-Moerse Boys werd 5-0; Halsteren-TVC Breda werd 4-3 en de 1e wedstrijd in de Markiezen Cup tegen VVC’68 werd maar liefst 5-1 voor Halsteren. Het is in ieder geval in de Markiezen Cup een betere start dan vorig seizoen. In de oefencampagne staan nog de wedstrijden in het kader van de Markiezen Cup FC Bergen-Halsteren en de wedstrijd op de finaledag op het programma. In de verdere voorbereiding nog een thuiswedstrijd op dinsdag 20 augustus om 19.30 uur tegen WHS. Halsteren Zaterdag 1 Het standaard zaterdagteam van Halsteren staat in het nieuwe seizoen voor een mooie uitdaging in de 3e klasse van het zaterdagvoetbal. Na het geweldige kampioenschap in het afgelopen seizoen, zal in het nieuwe seizoen rekening moeten

worden gehouden met meer en betere tegenstanders. Dit vereist uiteraard meer slimheid en inzet in de wedstrijden. Ook zij hebben naast de trainingen uiteraard ook een aantal oefenwedstrijden en nemen zij deel aan de Markiezen Cup. DIA 1-Halsteren 2-8; HSC’28 1-Halsteren 1 2-5. In de Markiezen Cup spelen ze in poule A tegen MOC’17 en DOSKO. Zeker geen gemakkelijk programma, maar als voorbereiding zeker goed om serieus uit te voeren. Halsteren Zondag 2 Ook het 2e zondagteam van Halsteren is gepromoveerd na een mooi kampioenschap. Ook zij zullen het niet eenvoudig gaan krijgen in de reserve 1e klasse. Om goed voorbereid te zijn spelen ze tegen standaard teams in de C. poule van de Markiezen Cup en dit is een leuk leerproces. Tegen het zaterdag standaard team van Vrederust werd goed gespeeld en gewonnen met maar liefst 4-0.

MOC’17 A1 wil naar de vierde divisie BERGEN OP ZOOM - Een groot deel van het team dat afgelopen seizoen MOC’17 B1 naar de 4e Divisie loodste, staat komend seizoen voor de uitdaging hetzelfde met MOC’17 A1 te bewerkstelligen. Aan de vorig seizoen bij MOC’17 begonnen trainer, Pierre Adriaansen, hoe en wat 2014 nog meer gaat brengen. Wie is Pierre Adriaansen Ik ben het afgelopen seizoen als trainer bij MOC’17 begonnen en had de B1 onder mijn hoede. Het was dus mijn eerste seizoen bij MOC’17 en dat is mij heel goed bevallen. Niet alleen door de goede resultaten, maar ook door de manier waarop MOC’17 werkt om de club op een hoger niveau te krijgen. Dit gebeurt bij het eerste en het tweede team, maar ook bij de jeugdselecties. Het resultaat (de titel) van het afgelopen seizoen komt door een groep spelers waar heel veel talent in zit. Het is als trainer heel plezierig als je met zo’n groep kan en mag werken.

Selectie en staf MOC’17 heeft mij gevraagd om bij de jongens te blijven en het komend seizoen dus trainer van de A1 te worden. Uiteraard ga ik die uitdaging graag aan. Van de huidige A1 blijven 5 spelers staan, komen er 10 spelers vanuit de B1 over, zit er ook een speler bij die vorig seizoen in de B2 speelde en is er een nieuwe speler bijgekomen. De uiteindelijke selectie zal uit 16 spelers gaan bestaan. De complete staf van MOC’17 B1 van het afgelopen seizoen gaat nu de A1 doen. Dat zijn: Edo ten Voorden (leider), Corné Schoonen (leider) en Wim Moerland (assistent scheidsrechter). We krijgen wel versterking van Tom Sanen, die de verzorging van eventuele geblesseerde spelers op zich gaat nemen. Verwachtingen en uitdagingen Als ik kijk naar de spelersgroep moeten we zeker voor promotie gaan en als het kan kampioen worden. In de Hoofdklasse komen we natuurlijk bekende ploegen als Terneuzense Boys,

Rijen, Unitas’30, Madese Boys, Zeelandia Middelburg en VOAB tegen, waarbij de laatste twee altijd lastig zijn. Maar ook spelen we tegen ploegen waar ik op dit moment erg weinig van weet: Baronie A2, SC ’t Zand, SV Reeshof en Zundert. Extra leuk is natuurlijk de derby tegen Halsteren. Halsteren is nieuw in de Hoofdklasse en mijn inschatting is dat ook zij het goed gaan doen in de Hoofdklasse. Ik kijk nu al uit naar deze 2 ontmoetingen. Naast de competitiewedstrijden spelen we ook nog de bekerwedstrijden. Hierbij zijn we ingedeeld in een zware en zeer uitdagende poule. De tegenstanders zijn JVOZ A1 (3e divisie), Roosendaal A1 en Alliance A1 (beiden 4e divisie). Al met al een seizoen waarin we de nodige uitdagingen krijgen. Zowel de samenwerking met het eerste en tweede als met de tegenstanders in de competitie en de beker. Een seizoen waarin we als groep (moeten) kunnen laten zien waar we staan. Ik ben benieuwd of het team tot 2x toe in staat is promotie naar de 4e Divisie af te dwingen. PAGINA 10

De leiding en leden van Martinus hebben er zin in. Ook zin om te gaan turnen? Ga kijken bij GV-Martinus. Er is van alles te doen. Wedstrijdsport voor meisjes en jongens. Recreatieturnen en springturnen. Kleutergym en damesfitters. Voor elk wat wils. Iedereen mag gratis 3 proeflessen meedoen. Dan beslis je pas. Er is nog meer te doen bij GV-Martinus. De jeugdcommissie zorgt voor leuke activiteiten. Het kamp staat op de agenda voor het voorjaar van 2014. De volgende activiteiten staan al ingepland: - Van 26 t/m 31 augustus zijn er vrije inlooplessen - Op donderdag 19 (16.00-18.00 uur) en

zaterdag 21 (11.00-12.00 uur) september is er een vriendjes- en vriendinnetjes les. - Op zaterdag 12 oktober (1e zaterdag van de herfstvakantie) organiseren ze een turnstuif. Alle kinderen t/m 12 jaar zijn welkom vanaf 09.30-11.30 uur in sporthal De Boulevard. Rooster Maandagavond damesfitters (in de Wittenhorst te Halsteren. Donderdag kleuters, recreatief turnen meisjes en recreatief springturnen. Vrijdag wedstrijddames 3e t/m 6e divisie en wedstrijdjongens. Zaterdag wedstrijdjongens, wedstrijddames 3e t/m 6e divisie, recreatief jongens turnen, recreatief meisjes en opleidingsgroep meisjes. De exacte tijden en meer informatie vindt men op: www.gv-martinus.nl of stuur een mail naar info@gv-martinus.nl.

Nieuws SV DOSKO BERGEN OP ZOOM - Ze kunnen bij de F en mini’s nog enkele nieuwe spelertjes plaatsen bij SV DOSKO. Is uw zoon (of dochter) geboren tussen 2005 en 2009 dan zijn ze van harte welkom bij DOSKO. Voor informatie bel 0641504241. Van 10 augustus t/m 17 augustus de Markiezencup bij BVV’63. Programma woensdag 14 augustus 19.00 DOSKO C1-MOC’17 C1 Donderdag 15 augustus

19.00 DOSKO 1-Halsteren zaterdag 1 Zaterdag 17 augustus Finalewedstrijden van de Markiezencup. Zaterdag 17 augustus 14.30 DOSKO B1-Alliance B1 12.30 DOSKO C1-Halsteren C1 10.30 DOSKO D1-MOC’17 D1 10.30 DOSKO D2-DOSKO D3 09.00 DOSKO E1-DOSKO E2 09.00 DOSKO E3-DOSKO E4 09.00 DOSKO F1-DOSKO F2 Dinsdag 20 augustus 20.00 DOSKO 1-BSC 1

Halsterse Tennisvereniging 60 plus kampioenschappen HALSTEREN - Voor het 3e achtereenvolgende jaar organiseerde de Halsterse Tennisvereniging afgelopen week de 60 plus clubkampioenschappen. Het aantal actieve leden in deze leeftijdscategorie is zeer groot, vandaar dat het mogelijk is speciaal voor de 60-plussers eigen clubkampioenschappen te houden. Zestig deelnemers waren van de partij, waarvan sommigen in 2 onderdelen hebben deelgenomen. De clubkampioenschappen worden speciaal in de zomervakantie gehouden vanwege de lagere baanbezetting. Helaas konden de deelnemers geen gebruik maken van kantine ’t Nippertje, omdat juist tijdens deze zomervakantie een grondige verbouwing aan het clubhuis plaatsvindt. Toch was het mogelijk om d.m.v. een noodbar voorziening de catering op rolletjes te laten lopen. Ook de traditionele gezamenlijke lunches konden gewoon doorgang vinden onder de overkapping van het clubhuis. Dagelijks werd er geluncht door zo’n 30 personen, aangeboden door de hoofdsponsor van het toernooi. In totaal werden 64 wedstrijden gespeeld, waarvan 50 poulewedstrijden en daarnaast de kruisfinales en finales. De gebruikelijke 3e set werd vervangen door een tie-break om de wedstrijd niet te lang te laten duren. Deze tie-break bleek veelvuldig nodig te zijn om een wedstrijd

te beslissen. Uitslag kampioenschappen Damesdubbel 5-6-7: 1. Mieleke de Hoog-Ria v.d. Heiden 6-2 6-7 7-6, 2. Helma Janzing-Ine Tempelaars. Damesdubbel 8-9: 1. Will v. LeengoedEls Roetering 6-3 0-6 7-6, 2. Mia v. Akkeren-Riet Goosen. Herendubbel 5-6-7: 1. Chrit FranssenKees Mattijssen 6-4 5-7 7-6, 2. Willem Drenth-Thijs Koppers. Herendubbel 8-9: 1. Mar v. Doorn-Donald Beck 6-0 6-2, 2. Cees de Kort-Frits v. Dijk Gemengd dubbel 5-6-7: 1. Toos v. LoonKees Mattijssen 6-1 7-5, 2. Mariëtte Boonman-Chrit Franssen. Gemengd dubbel 8-9: 1. Mia v. AkkerenDonald Beck 6-3 6-3, 2. Mieke v.d. BurgJim Haaksma. De wedstrijdcommissie, bestaande uit Mia van Akkeren, Ton de Hoog, Ad van der Linden en Wim Speek, kijkt terug op een zeer geslaagd toernooi en zijn dankbaar voor de sponsoring die zij ook dit jaar mochten ontvangen. Jim Visser, voorzitter van de vereniging, bedankte tijdens de prijsuitreiking de wedstrijdcommissie voor hun getoonde inzet als ook de sponsors. Daarna vond de trekking van de loterij plaats met prijzen die speciaal door de sponsors ter beschikking waren gesteld. De vereniging hoopt voor volgend jaar op zo’n geslaagd toernooi.


Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Buitengebied Steenbergen en bijbehorend milieueffectrapport Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Buitengebied Dinteloord en Prinsenland en bijbehorend milieueffectrapport Burgemeester en wethouders van de gemeente Steenbergen maken bekend dat de gemeenteraad op 20 juni 2013 het bestemmingsplan Buitengebied Dinteloord en Prinsenland met bijbehorend milieueffectrapport met aanvulling (NL.IMRO.0851.bgBPdtlgeheel-v001) heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld. Tevens maken zij bekend dat de gemeenteraad gelijktijdig met de vaststelling van het bestemmingsplan besloten heeft geen exploitatieplan vast te stellen. Bestemmingsplan Het bestemmingsplan Buitengebied Dinteloord en Prinsenland heeft betrekking op het buitengebied rondom de kern Dinteloord. Het is het buitengebied ten noorden van de Steenbergsche en Roosendaalsche Vliet. Het bestemmingsplan betreft een algehele actualisatie van het bestaande bestemmingsplan. In beginsel zijn voor alle functies (agrarische bedrijven, andere bedrijven en burgerwoningen) de bestaande bouwblokken overgenomen. Ontwikkelingsruimte wordt met name geboden door afwijkings- en wijzigingsbevoegdheden. Met het bestemmingsplan wordt ruimte geboden aan de instandhouding en verdere ontwikkeling van de vitaliteit van het Steenbergse Buitengebied. Gewijzigde vaststelling Het vastgestelde bestemmingsplan is naar aanleiding van de ontvangen zienswijzen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan op verschillende punten gewijzigd. Daarnaast zijn er diverse ambtshalve wijzigingen doorgevoerd. Voor een gedetailleerd overzicht van de wijzigingen wordt verwezen naar de bij het bestemmingsplan behorende bijlage ‘Nota van Zienswijzen Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied Dinteloord en bijbehorende ontwerpPlanMER-bestemmingsplannen Buitengebied Steenbergen, Dinteloord en Prinsenland. Milieueffectrapport Voor het bestemmingsplan is tevens een plan-MER en aanvulling plan-MER bij de bestemmingsplannen buitengebied Steenbergen, Dinteloord en Prinsenland vastgesteld. Een milieueffectrapport is verplicht, omdat: - er ruimte wordt geboden voor uitbreiding van de veehouderijen binnen de bestaande bouwvlakken (nog niet benutte uitbreidingsruimte), voor omschakelingsmogelijkheden en voor uitbreiding van de grondgebonden veehouderijen via wijzigingsbevoegdheden. De uitbreidingsmogelijkheden voor de veehouderijen zijn groter dan de betreffende drempelwaarden in het Besluit milieueffectrapportage; HUHHQSDVVHQGHEHRRUGHOLQJLVRSJHQRPHQLQYHUEDQGPHWGHPRJHOLMNVLJQL¿FDQWHJHvolgen voor een Natura 2000-gebied als bedoeld in de Natuurbeschermingswet 1998. De Commissie voor de milieueffectrapportage heeft op 15 april 2013 een Toetsingsadvies over het milieueffectrapport uitgebracht. Naar aanleiding van het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage is een aanvulling op het milieueffectrapport vastgesteld. Het doel van het plan-MER met de aanvulling is het milieubelang een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming. De resultaten van het onderzoek naar de milieueffecten zijn gebruikt als onderbouwing van het vastgestelde bestemmingsplan. Reactieve aanwijzing De provincie Noord-Brabant (Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant) heeft naar aanleiding van de inhoud van het vastgestelde bestemmingsplan besloten om een reactieve aanwijzing te geven. De aanwijzing heeft betrekking op de in het bestemmingsplan opgenomen regels voor de realisatie van teeltondersteunende kassen op het agrarische bouwvlak binnen de groenblauwe mantel (artikel 3.2.2 en 3.4.4 van de regels van het vastgestelde bestemmingsplan). Het aanwijzingsbesluit strekt ertoe dat de desbetreffende onderdelen van het bestemmingsplan, waartegen de aanwijzing zich richt, geen deel blijven uitmaken van het vastgestelde bestemmingsplan. Ter inzage Het bestemmingsplan, het bijbehorend milieueffectrapport met aanvulling en de reactieve aanwijzing van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant liggen vanaf 15 augustus 2013 gedurende de beroepstermijn ter inzage: - in het gemeentehuis, Buiten de Veste 1 in Steenbergen; - op www.ruimtelijkeplannen.nl; - op www.gemeente-steenbergen.nl. Beroep De beroepstermijn bedraagt zes weken en vangt aan met ingang van de dag na die waarop het besluit ter inzage is gelegd, ofwel 16 augustus 2013. Gedurende de beroepstermijn kan tegen het vaststellingsbesluit van de gemeenteraad en tevens rechtstreeks tegen het reactieve aanwijzingsbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Voor het instellen van beroep zijn JULI¿HUHFKWHQYHUVFKXOGLJG Beroep kan worden ingesteld door: - belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan; - belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen te hebben ingediend; - belanghebbenden tegen wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan; - belanghebbenden tegen het aanwijzingsbesluit van Gedeputeerde Staten van NoordBrabant. Voorlopige voorziening Een ingesteld beroep schorst de werking van het besluit niet op. Als een spoedeisend belang aanwezig is, kan door de indiener van een beroepschrift een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van GH5DDGYDQ6WDWH2RNKLHUYRRU]LMQJULI¿HUHFKWHQYHUVFKXOGLJG Inwerkingtreding bestemmingsplan Het vastgestelde bestemmingsplan treedt, met uitsluiting van de onderdelen waarop de reactieve aanwijzing van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant betrekking heeft, daags na DÀRRSYDQGHEHURHSVWHUPLMQLQZHUNLQJ$OVELQQHQGHEHURHSVWHUPLMQWHYHQVHHQYHU]RHN om voorlopige voorziening is ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, dan treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Inlichtingen Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de heer mr. M. de Jong van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Steenbergen, tel. 14 0167.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Steenbergen maken bekend dat de gemeenteraad op 20 juni 2013 het bestemmingsplan Buitengebied Steenbergen met bijbehorend milieueffectrapport met aanvulling (NL.IMRO.0851.bgBPstbgeheel-v001) heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld. Tevens maken zij bekend dat de gemeenteraad gelijktijdig met de vaststelling van het bestemmingsplan besloten heeft geen exploitatieplan vast te stellen. Bestemmingsplan Het bestemmingsplan Buitengebied Steenbergen heeft betrekking op het buitengebied rondom de kernen De Heen, Kruisland, Nieuw-Vossemeer, Steenbergen en Welberg. Het is het buitengebied ten zuiden van de Steenbergsche en Roosendaalsche Vliet. Het bestemmingsplan betreft een algehele actualisatie van bestaande bestemmingsplannen. In beginsel zijn voor alle functies (agrarische bedrijven, andere bedrijven en burgerwoningen) de bestaande bouwblokken overgenomen. Ontwikkelingsruimte wordt met name geboden door afwijkings- en wijzigingsbevoegdheden. Met het bestemmingsplan wordt ruimte geboden aan de instandhouding en verdere ontwikkeling van de vitaliteit van het Steenbergse Buitengebied. Gewijzigde vaststelling Het vastgestelde bestemmingsplan is naar aanleiding van de ontvangen zienswijzen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan op verschillende punten gewijzigd. Daarnaast zijn er diverse ambtshalve wijzigingen doorgevoerd. Voor een gedetailleerd overzicht van de wijzigingen wordt verwezen naar de bij het bestemmingsplan behorende bijlage ‘Bestemmingsplan Buitengebied Steenbergen – Nota van beantwoording zienswijzen, ambtshalve wijzigingen en wijzigingen na PlanMER’. Milieueffectrapport Voor het bestemmingsplan is tevens een plan-MER en aanvulling plan-MER bij de bestemmingsplannen buitengebied Steenbergen, Dinteloord en Prinsenland vastgesteld. Een milieueffectrapport is verplicht, omdat: - er ruimte wordt geboden voor uitbreiding van de veehouderijen binnen de bestaande bouwvlakken (nog niet benutte uitbreidingsruimte), voor omschakelingsmogelijkheden en voor uitbreiding van de grondgebonden veehouderijen via wijzigingsbevoegdheden. De uitbreidingsmogelijkheden voor de veehouderijen zijn groter dan de betreffende drempelwaarden in het Besluit milieueffectrapportage; HUHHQSDVVHQGHEHRRUGHOLQJLVRSJHQRPHQLQYHUEDQGPHWGHPRJHOLMNVLJQL¿FDQWHJHvolgen voor een Natura 2000-gebied als bedoeld in de Natuurbeschermingswet 1998. De Commissie voor de milieueffectrapportage heeft op 15 april 2013 een Toetsingsadvies over het milieueffectrapport uitgebracht. Naar aanleiding van het advies van de Commissie voor de milieueffectrapportage is een aanvulling op het milieueffectrapport vastgesteld. Het doel van het plan-MER met de aanvulling is het milieubelang een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming. De resultaten van het onderzoek naar de milieueffecten zijn gebruikt als onderbouwing van het vastgestelde bestemmingsplan. Reactieve aanwijzing De provincie Noord-Brabant (Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant) heeft naar aanleiding van de inhoud van het vastgestelde bestemmingsplan besloten om een reactieve aanwijzing te geven. De aanwijzing heeft betrekking op de in het bestemmingsplan opgenomen regels voor de realisatie van teeltondersteunende kassen op het agrarische bouwvlak binnen de groenblauwe mantel (artikel 3.2.2 en 3.4.4 van de regels van het vastgestelde bestemmingsplan). Het aanwijzingsbesluit strekt ertoe dat de desbetreffende onderdelen van het bestemmingsplan, waartegen de aanwijzing zich richt, geen deel blijven uitmaken van het vastgestelde bestemmingsplan. Ter inzage Het bestemmingsplan, het bijbehorend milieueffectrapport met aanvulling en de reactieve aanwijzing van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant liggen vanaf 15 augustus 2013 gedurende de beroepstermijn ter inzage: - in het gemeentehuis, Buiten de Veste 1 in Steenbergen; - op www.ruimtelijkeplannen.nl; - op www.gemeente-steenbergen.nl. Beroep De beroepstermijn bedraagt zes weken en vangt aan met ingang van de dag na die waarop het besluit ter inzage is gelegd, ofwel 16 augustus 2013. Gedurende de beroepstermijn kan tegen het vaststellingsbesluit van de gemeenteraad en tevens rechtstreeks tegen het reactieve aanwijzingsbesluit van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Voor het instellen van beroep zijn JULI¿HUHFKWHQYHUVFKXOGLJG Beroep kan worden ingesteld door: - belanghebbenden die tijdig een zienswijze hebben ingediend tegen het ontwerpbestemmingsplan; - belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijzen te hebben ingediend; - belanghebbenden tegen wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan; - belanghebbenden tegen het aanwijzingsbesluit van Gedeputeerde Staten van NoordBrabant. Voorlopige voorziening Een ingesteld beroep schorst de werking van het besluit niet op. Als een spoedeisend belang aanwezig is, kan door de indiener van een beroepschrift een afzonderlijk verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van GH5DDGYDQ6WDWH2RNKLHUYRRU]LMQJULI¿HUHFKWHQYHUVFKXOGLJG Inwerkingtreding bestemmingsplan Het vastgestelde bestemmingsplan treedt, met uitsluiting van de onderdelen waarop de reactieve aanwijzing van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant betrekking heeft, daags na DÀRRSYDQGHEHURHSVWHUPLMQLQZHUNLQJ$OVELQQHQGHEHURHSVWHUPLMQWHYHQVHHQYHU]RHN om voorlopige voorziening is ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, dan treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. Inlichtingen Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de heer mr. M. de Jong van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Steenbergen, tel. 14 0167. Meer Informatie: www.gemeente-steenbergen.nl > Actueel > Bekendmakingen.


Training JV de Kroeven HALSTEREN - Judo is een zelfverdedigingsport, waarbij je respectvol omgaat met je tegenstander. Judo is goed voor je zelfvertrouwen, motoriek en discipline. Ga een langs tijdens de trainingen. JV de Kroeven ’82 is een middelgrote judovereniging met 3 trainingslocaties: Halsteren, Roosendaal en Rucphen.

Winnaars junior foto

De dojo in Halsteren is gelegen in de gymzaal van Brede School De Schans. De trainingen worden verzorgd door Piet de Jong (7e dan judo). De trainingen zijn op maandag. Voor jongeren van 6-9 jaar : 18.00-19.00 uur, Voor jongeren van 10-14 jaar: 19.00-20.00 uur. De eerste drie lessen zijn gratis proeflessen. Kijk op www.kroeven.nl voor meer info, of bel: Lonnie Disco, tel.0164-256413.

Trainers of leiders gezocht LEPELSTRAAT - Programma van voetbalprogramma Lepelstraatse Boys. Bekerprogramma senioren Zondag 25 augustus 14.30 Lepelstraatse Boys 1-SVC 1 11.30 Lepelstraatse Boys 2-SVC 2 12.00 Roosendaal 13-Lepelstraatse Boys 4

Dinsdag 27 augustus 18.30 DVO’60 1-Lepelstraatse Boys 2 Oefenwedstrijden senioren Donderdag 15 augustus 20.00 Lepelstraatse Boys 1-DOSKO 2 Zondag 18 augustus 13.00 DEVO 1-Lepelstraatse Boys 1 Trainers of leiders De Jeugdcommissie van Lepelstraatse Boys is met spoed op zoek naar trainers

en leiders voor de E2 en E3 pupillen. Voorlopig trainen de jongens onder Marcel Karremans op de woensdagavond. Mochten mensen vragen hebben of vrijwilliger willen worden bij één van deze teams, neem dan z.s.m. contact op met: jeugdcommissie_lepelstraatseboys@ outlook.com Voor wijzigingen en/of aanvullingen: www.lepelstraatseboys.nl

Iedereen vanaf 15 jaar kan meedoen

Open avond baanatletiek wedstrijden in Goes BERGEN OP ZOOM - Atletiekvereniging AV’56 houdt op 16 augustus weer open baanatletiek wedstrijden waaraan iedereen vanaf C junioren (geboren in 1998 en 1999) kan meedoen. De wedstrijden worden gehouden op de vrijdagavonden 16 augustus op de Goese atletiekbaan ‘Het Schenge’. De wedstrijden beginnen op beide dagen om 19.00 uur. Het programma bestaat uit 100 meter, 5000 meter en verspringen. Series bij het lopen op sterkte, d.w.z. dat we de lopers vragen een richttijd op te geven, zodat ze tegen ongeveer gelijkwaardige tegenstanders lopen. Bij de technische nummers

krijgen alle deelnemers 4 pogingen en bij het kogelstoten stoot ieder uiteraard met het voorgeschreven gewicht voor zijn of haar categorie. Alle andere informatie, zoals het programma en hoe je kunt inschrijven, staan op een speciaal door AV’56 vervaardigde folder, die je ook op de website www.av56.nl kunt vinden. Ook zal deze informatie op de site van atletiek zeeland verschijnen. Baanatletiek willen we populairder maken bij een grotere groep mensen, die wel regelmatig hardlopen maar het uitdagende van de baan atletiek nog niet hebben ontdekt. Inschrijven op de dag zelf is mogelijk tot 18.30 uur, maar voorinschrijven per mail via inschrijven@av56.nl het verdient de voorkeur.

Trotse winnaars.

BERGEN OP ZOOM - Dit jaar werd de jaarlijkse expositie van fotogroep Nadir vergezeld door de 3e editie van de junior fotowedstrijd mede mogelijk gemaakt door het Stadlander Buurtcultuurfonds. Kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 17 jaar werden uitgenodigd om een foto in te zenden rond het thema ‘Eten’. Dit heeft mede geleid tot 26 inzendingen. Dat de kinderexpositie zich mocht verheugen in een warme belangstelling van het publiek, bleek wel uit de 902 stemmen die werden uitgebracht voor de verkiezing van de 3 publieksprijzen. De vakjury had heel wat tijd nodig om alle foto’s te beoordelen. Maar inmiddels zit die klus er op en op 22 juni werden de trotse prijswinnaars van de diverse leeftijdscategorieën in de bibliotheek un Bergen op Zoom in het zonnetje gezet. Zij hebben hun prijs uit handen van de directeur van het Centrum van de Kunsten, Cees Meijer, ontvangen. Allereerst waren daar de publieksprijzen. In de jongste categorie gingen de meeste stemmen van het publiek uit naar Tijs Goossens (8 jaar). Laura Donschot (12 jaar) ging aan de haal met de publieksprijs in de categorie 10-13 jaar en in de groep boven de 13 jaar was de foto van Aday Doorenbos (14

jaar) de publiekswinnaar. Een opsteker voor deze jonge fotografen en een flinke stimulans om verder te gaan met deze mooie hobby. De jury mocht in elke leeftijdscategorie 3 prijzen uitdelen. In de 1e categorie (5-9 jaar) ging de 1e prijs naar Tijs Goossens (8 jaar), Fenne Goossens (6 jaar) tekende voor de 2e prijs en Isa Goossens (9 jaar) ging met de 3e prijs aan de haal. In de leeftijdsgroep van 10-13 jaar ging Mirthe de Graaff (11 jaar) met de hoofdprijs aan de haal, 2e plaats in deze groep was voor Laura Donschot (12 jaar) en Niels Priem (13 jaar) kreeg van de jury de 3e prijs. In de groep vanaf 13 jaar viel Germain Gabriëls (14 jaar) de prijzen. Hij won de 1e prijs. De foto van Aday Doorenbos (14 jaar) was goed voor een 2e prijs en Kevin Sijbrands (15 jaar) kreeg de 3e prijs toegewezen. Niemand ging met lege handen naar huis, want alle deelnemers kregen een prachtige oorkonde, ingelijste foto en een bon voor korting op een fotoboek mee. Fotogroep Nadir bedankt alle kinderen die meegedaan hebben aan de fotowedstrijd en feliciteert de winnaars van harte. Ze hopen dat iedereen gemerkt heeft hoe leuk het is om er met de camera op uit te trekken en dat ze nog vaak van een ieder mag horen - en zien. Meer informatie en foto’s: www.fotogroep-nadir.nl

DE SCHOOL VOOR PRAKTISCHE FILOSOFIE EN SPIRITUALITEIT Start in september 2013 een nieuwe cursus:

PRAKTISCHE FILOSOFIE – LESSEN IN LEVENSKUNST Anno 2013 zijn de oudste vragen van de mens die gaan over het leven zelf nog steeds actueel: Wie ben ik? Waarvoor leef ik? Wat is het geheim van het leven? Hoe kunnen werkelijke vrijheid en geluk gevonden worden?

Waarom PRAKTISCHE FILOSOFIE? PrakƟsche FilosoĮe is bedoeld om: Geest en hart te openen en het innerlijk potenƟeel dat in ieder mens aanwezig is opnieuw te ontdekken. Een bewust gelukkig en natuurlijk leven te leiden, ontdaan van kunstmaƟgheid, oppervlakkigheid en complexiteit. Uitgangspunt is te luisteren naar kennis gebaseerd op universele wijsheid principes, vragen te stellen en ervaringen uit te wisselen en deze kennis prakƟsch te maken door toepassing ervan in ons dagelijks leven.

INFORMATIE-AVONDEN Maandag 26 augustus en dinsdag 27 augustus 2013. Aanvang 19.30 uur. Cursusduur: 15 weken, start week van 2 sep. (vervolgcursussen mogelijk). Tijd: 1 vaste avond per week van 19.30 – 22.00 uur, incl. koĸepauze. Plaats: Stedelijk Gymnasium, Nassausingel 7, 4811 DE Breda.

Voor aanmelden en informaƟe: www.prakƟscheĮlosoĮe.nl Tel. 0165-504374 PAGINA 12


CURSUS & OPLEIDING

Denk jij nu nog hetzelfde als gisteren? Dan zal jouw toekomst niet veranderen!

Typeschool

gratis introductielezing

jk i d s t e o K

PRAKTISCHE FILOSOFIE Dinsdagavond 20 augustus 2013 19.30 uur tot Âą 21.30 uur Locatie: PARROTIA, Emile van Loonpark, Roosendaal (ingang bibliotheek) “WIJSHEID IS DE KRACHT VAN SUCCES’’

Al meer dan 75 jaar een begrip.

Inschrijving noodzakelijk via www.jantouw.nl of neem contact op met mevrouw Baas via 0165 - 56 30 77 of secretariaat@jantouw.nl

Binnenkort starten wij op diverse plaatsen in Brabant en Zeeland weer een

cursus Typen. Voor een cursus in uw omgeving kunt u terecht op onze website. Lesgeld â‚Ź 199,--. Ook geschikt voor leerlingen met dyslexie. Vanaf 19 augustus a.s. starten wij met onze doorlopende cursus in ons leslokaal. Watermolen 25 te Oud Gastel.

www.typeschoolkoetsdijk.nl “Wilt u dat uw kind goed les krijgt van een leraar met veel ervaring?� Schrijf uw kind nu in voor de cursus Toetsenbord Vaardigheid!

Computercursussen tĹ?ĹŻĆ&#x161;ĆľÄ?Ä&#x17E;Ć&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹľÄ&#x17E;Ć&#x161;ĆľÇ Ć&#x2030;Ä?ŏƾŜŜÄ&#x17E;ĹśÇ Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹŹÄ&#x17E;ĹśŽĨÄ&#x17E;ÄŤÄ&#x17E;Ä?Ć&#x;Ä&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152; met programmaâ&#x20AC;&#x2122;s als Word en Excel? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Wij verzorgen persoonlijke cursussen van ieder niveau voor maar â&#x201A;Ź 15,- per les. Ä&#x17E;Ä?ŽžĆ&#x2030;ĆľĆ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä?ĆľĆ&#x152;Ć?ĆľĆ?Ć?Ä&#x17E;ĹśÄ&#x161;Ĺ?Ä&#x17E;Ç Ĺ?ĹŠĹ?Ä&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;ĹśÇ&#x152;Ĺ?ĹŠĹśÍ&#x2014;Ĺ˝Í&#x2DC;Ä&#x201A;Í&#x2DC;DĹ?Ä?Ć&#x152;Ĺ˝Ć?Ĺ˝Ĺ&#x152; KĸÄ?Ä&#x17E;ÍžtĹ˝Ć&#x152;Ä&#x161;Ç&#x2020;Ä?Ä&#x17E;ĹŻÄ&#x17E;Ć&#x161;Ä?Í&#x2DC;ÍżÄ&#x17E;ĹśÄ&#x201A;ĹŻĹ?Ä&#x17E;ĹľÄ&#x17E;Ä&#x17E;ĹśWĹ?Ä&#x17E;Ä?Ć&#x152;ĆľĹ?ĹŹÍ&#x2DC; ĆľĆ&#x152;Ć?ĆľĆ?Ć?Ä&#x17E;ŜŽĆ&#x2030;ĹŻĹ˝Ä?Ä&#x201A;Ć&#x;Ä&#x17E;Ä?Ä&#x17E;Ĺ&#x161;Ĺ˝Ć&#x152;Ä&#x17E;ĹśĆ&#x161;Ä&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;ĹśĆ?ŽŽŏ tot de mogelijkheid. <Ĺ?ĹŠĹŹÇ&#x20AC;ŽŽĆ&#x152;ĹľÄ&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?ŜĨŽĆ&#x152;ĹľÄ&#x201A;Ć&#x;Ä&#x17E;Ĺ˝Ć&#x2030;

www.typeschoolkoetsdijk.nl

UW EIGEN MEDITEREN IN HALSTEREN Vanaf 14 augustus 2013 hervatting van zenmeditatie in Halsteren. Zenmeditatie; bewustzijntraining, zonder dat je er iets voor moet doen. Zaterdag 17 augustus Open Dag 10.30 â&#x20AC;&#x201C; 14.30 u. We geven informatie en je kunt een eerste ervaring op doen. We zijn te gast bij JOIN, Vang 5 Halsteren (t.o. FIXET) Vindt ons via www.zensangha.nl

Telefoon: 0166-603036 Telefoon: 0166-603036 GSM: info@roselina.nl 06-20626810 E-mail: Internet: www.roselina.nl

E-mail: roselina.langius@tisca I li l

GRAFISCH ONTWERP KRANTEN OP MAAT

Braderie Woensdrecht 18 augustus Workshops ook thuis of op locatie >5 pers. Internet: E-mail: Telefoon:

www.soapemotions.nl info@soapemotions.nl 06-10144010

ZUNDERT TEL 076 599 8111 UWKRANT@VORSSELMANS.NL

Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden: Tel. 076 599 81 11 | www.internetbode.nl

Bij ons kunnen bedrijven en particulieren terecht voor erkende opleidingen, trainingen en workshops die leuk en leerzaam zijn om te volgen o.a.:

Boekhouden Basiskennis Boekhouden start 28 augustus Boekhouden en Computerboekhouden 29 augustus Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) start 28 augustus Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) start 28 augustus

Lorentzweg 20 Energieweg 11B 4691 SR Tholen 4691 SE THOLEN

â?&#x20AC; Workshops volwassenen en kinderen â?&#x20AC; Kinderfeestjes en grotere groepen â?&#x20AC; Geboorte-, Huwelijks-, en Communiebedankjes en geschenkjes â?&#x20AC; Relatiegeschenken â?&#x20AC; Cadeaubonnen en -artikelen

ADVIES

in uitstekende handen

Kantooropleidingen Telefoniste/Receptioniste start 26 augustus Financieel/Administratief Medewerker start 26 en 29 augustus (Medisch) Secretaresse start 10 en 18 september Managementassistente start 26 augustus Anatomie en Fysiologie start 10 september Medische Terminologie start 12 september

Coaching & OfďŹ cemanagement

â&#x153;ż Zeep op Maat â&#x153;ż

Uw krant is bij uitgeverij De Bode

Wilt u op een leuke manier wijzer worden?

Roselina

KRANT

ABC

Uw Nederlands verbeteren met behulp van de computer? Dat kan!

123

t 7FSIPPHVXTDISJKGOJWFBVEPPSBMMFSMFJPQESBDIUFOPQEFDPNQVUFS t 7FSIPPHVXMFFTOJWFBV t 7FSCFUFSVXTQFMMJOHFOHSBNNBUJDB Voor wie? 7PMXBTTFOFONFUFFOBGHFSPOEFCBTJTTDIPPMPQMFJEJOHPGIPPHVJUFOLFMF KBSFOWPPSUHF[FUPOEFSXJKTPGCFSPFQTPOEFSXJKT EJFPWFSFFOHPFEF NPOEFMJOHFUBBMWBBSEJHIFJE/FEFSMBOETCFTDIJLLFO

Managementopleidingen Middle Management start 5 september )LQDQFLHHO0DQDJHPHQWYRRUGHQLHWÂżQDQFLsOHPDQDJHURNWREHU Resultaatgericht managen (workshop) 24 september Vaardigheden voor manager van vandaag (workshop) 4 oktober Een goed gesprek met lastige types (workshop) 27 september

Duur, lesdagen en leslocaties %FDVSTVTEVVSUĂ?Ă?OTDIPPMKBBSFOWJOEU QMBBUTPQ .BBOEBHNJEEBHJO;FWFOCFSHFO .BBOEBHBWPOEJO#FSHFOPQ;PPN %POEFSEBHBWPOEJO#SFEB 7SJKEBHNPSHFOJO0PTUFSIPVU

Managementsupport PR-bedrijfscommunicatie start 26 augustus Resultaatgericht werken (workshop) 25 oktober Notuleren met de laptop (workshop) 27 september

Kosten %F[FDVSTVTLPTUĂŠ FYDMVTJFGCPFL 

Wij zijn erkend opleider voor LSSO, Nemas en de Associatie. Wij sturen u graag informatie toe, ook is een (kosteloos) intakegesprek mogelijk.

De cursus start in de eerste week van september. -FJEUPQUPUMBOEFMJKLFSLFOEDFSUJmDBBU OJWFBV' Bij voorkeur aanmelden via e-mail:MDPSFU!SPDXCOM #FMMFOWSBBHOBBS-JB$PSFU

Pak uw tweede kans! Geef â&#x201A;Ź 10,- voor een gepantserde bevrijdingsauto. Ga nu naar oneMen.org of bel 0900 - 1991.

Find your destination


KERKELIJK

GERTRUDISKERK Burg. Stulemeijerlaan 8, 4611 EE Bergen op Zoom; tel. 233574; gertrudis@ rkboz.nl; Bereikbaarheid parochiecentrum: elke werkdag tussen 9.00 en 12.00u, tel. 233574. Contactpastor: pastor Rud Smit, tel. 233574 of 06-30727945. Donderdag 15 aug.: Maria ten Hemelopneming. 19.10u: Rozenkransgebed. 19.30u: Eucharistieviering. Voorganger: Pastor Rud Smit. Zang: HMR. Zondag 18 aug. 9.30u: Woord- en Communieviering. Voorganger: Pastor Mary Zopfi. Zang: HMR Gemengd Koor. Intenties: Antoinette Augustijn-v. Turnhout, Echtpaar Testers-Bakx, Kees Booij, Jaap v. Egeraat, Maria Simons-Buuron. Middaggebed: Van maandag t/m vrijdag om 12.15u in de Dagkerk van de Gertrudiskerk. Agenda parochie: wo 14 aug. 19.30u: PKC overleg, 20.00u: Ledenadministratie; di 20 aug. 19.30u: Kostersvergadering in de sacristie, 20.30u: NKC; wo 21 aug. 9.00u: Beraad met kerkmusici, 10.30u: Teamoverleg, 9.00u: aanvang Rondje Tholen, 20.00u: Vergadering sopranen. Doop: De (gezamenlijke) doopdiensten vinden eens in de maand plaats. Opgave op het parochiecentrum. Eerstvolgende data: 8 sept.,13 okt. en 10 nov. Meilust: Zondag 18 aug.11.00u: Eucharistieviering. Voorganger: Pastor Rud Smit. Huize St. Catharina: Zondag 18 aug. 9.30u: Woord-en Communieviering. Voorganger: Pastor Jo Staps. Op iedere weekdag is er ‘s morgens om 9.15u een dienst in de tijdelijke gebedsruimte: maandag,

dinsdag en vrijdag: Eucharistie; woensdag geen viering en donderdag: Woord- en gebedsdienst. O.L.VROUW VAN LOURDES Pr. Bernhardlaan 66, 4615 BD, tel. 234867, tel. praathuis/kerk 235106, fax 251530; olvlourdes@rkboz.nl. De administratie is bereikbaar elke werkdag van 9.30-11.30u, tel. 234867. Contactpastor: diaken Co v. Bekkum, spreekuur dinsdagmorgen van 10.30-11.30u (uitgezonderd de tweede dinsdag van de maand) tel. 233574 of via de administratie. Vrijdag 16 augustus 18.30u: Scheldeflat. Eucharistieviering. Voorganger: Pastor R. Smit. Int: Geen. Zondag 18 augustus 9.30u: Eucharistieviering. Voorganger: Pastor R. Smit. Int: Anna Leijdekker, o.e. Musters-Klaassen, Bets Somers-v.d. Boom, Fred Meuleman en dochter Marja, Ria de Neijs-Sarlemijn, Wim de Waal, t.e.v. O.L.Vr. van Lourdes. Dinsdag 20 augustus 9.00u: Woord-/ communieviering in de grot. Voorganger: dhr. M. Kuipers. Vreemd muntgeld: Het is weer vakantie en als u muntgeld uit het buitenland mee terug brengt en niet meer weet wat u er mee moet doen dan zijn wij daar erg blij mee. U kunt het inleveren op het secretariaat maar mag het ook in een envelop in de brievenbus stoppen. De Stichting Vrienden van de Lourdeskerk is er blij mee. Alle beetjes helpen. Boekenkast: De vakanties naderen weer. Tijd om een kijkje te nemen in de boekenkast achter in de kerk. Voor een klein

bedrag kunt u een boek meenemen en u steunt daarmee het restauratiefonds van de kerk. Er is voor elk wat wils te vinden. Kledingdepot Mensen in Nood: De kerk van Onze Lieve Vrouw van Lourdes is kledingdepot voor Mensen in Nood. U kunt hier op werkdagen tussen 9.30 en 11.30u kleding afgeven, verpakt in gesloten plastic zakken. Doopvieringen: Wanneer ouders hun kind(eren) willen laten dopen, vragen wij om contact op te nemen met het parochiesecretariaat (liefst 2 à 3 maanden van tevoren). De gemeenschappelijke doopvieringen vinden plaats op de zondagen 1 september, 3 november en 1 december om 12.00u. Gedoopt: Osita en Joshua Ugwu. Overleden: Wij hebben afscheid genomen van Wim de Waal. HEILIG HART VAN JEZUS Kastanjelaan 160, 4621 HK Bergen op Zoom. Tel. pastorie 0164-234069. Spreekuur: maandag, dinsdag en donderdagochtend van 9.30-11.30u. Contactpastor: pastor M. Zopfi. Email: heilighart@rkboz.nl. Zondag 18 augustus 11.00u: Eucharistieviering: Voorgangers Pastor A.Willemsen en pastor Mary Zopfi. Intenties: Nicolaas Otto, Estella Roest-Glasmacher. Iedere donderdag om 9.30u Woord- en Communieviering: in de Dagkerk, iedereen is welkom en kan aansluiten, ingang Pastorie Kastanjelaan 160 of ingang Dagkerk. Doopvieringen: Gemeenschappelijke doopvieringen vinden plaats op iedere 3e

Prikbord Vakantietijd voorbij De scholen zijn weer begonnen, de vakantietijd is weer voorbij. Diaken Co v. Bekkum is deze week nog afwezig en heeft vakantie. Pastor Rud Smit is verhuisd naar zijn nieuwe woning: Lievevrouwestraat 23. In de hele maand augustus is hij nog aanwezig. Op zondag 25 augustus neemt hij afscheid en op 1 september begint zijn emeritaat en gaat hij op vakantie. De secretariaten zijn wellicht nog niet altijd bereikbaar, maar het antwoordapparaat staat overal aan en wordt regelmatig afgeluisterd. Weekend 17-18 augustus 20e zondag door het jaar Evangelie: Lucas 12, 49-53. Jezus is niet alleen een vredebrenger. Hij spreekt over de onvermijdelijke pijnlijke gevolgen van zijn zending. Hij spreekt over verdeeldheid alom. In de Gertrudisgemeenschap wordt rond het middaguur de jaarlijkse brunch gehouden, georganiseerd door de ‘terrasgroep’. Feest Maria Ten Hemelopneming Op donderdag 15 augustus viert de Kerk het feest van Maria ten Hemelopneming. In omliggende landen wordt dat feest als zondag gevierd. Hier in Nederland willen de parochies het feest bijzondere aandacht geven. Hier in de stad doen we dat door steeds een stedelijke viering te houden in de Gertrudiskerk, die een plechtige echo wil zijn van de 69e Maria Ommegang van 23 juni De viering start met het Rozenkransgebed om 19.10 uur. Om 19.30 uur begint de eucharistieviering; pastor Rud Smit is voorganger, De Lievevrouwecantorij verzorgt de zang.

Feest H. Bernardus in Ulicoten De parochie van de H.Bernardus in Ulicoten nodigt uit om in de derde week van augustus het feest van de H.Bernardus te komen meevieren. Op dinsdag 20 augustus is de eigenlijke feestdag met om 19.00 uur een viering met daarna voettocht naar de Bernarduskapel. Ook op zondag 25 augustus is er een speciale viering. Afscheid pastoor Rud Smit Zondag 25 augustus neemt Rud Smit als pastoor afscheid van de Lievevrouweparochie in een eucharistieviering om 10.00 uur in de Gertrudiskerk. Aansluitend op de feestelijke viering is eenieder in de gelegenheid Rud persoonlijk de hand te drukken. Hij gaat met emeritaat en na een ruime vakantieperiode met enige reizen zal hij vanaf half december als emeritus werkzaam blijven in onze parochie. De afgelopen weken is hij verhuisd van de Stulemeijerlaan 8 naar de Lievevrouwestraat 23. Zijn mailadres blijft rudsmit@hotmail.com en op 06 30727945 is hij bereikbaar. Zie ook het Pastoraal Hoekje. Afscheid Marcel van Westen Kerkmusicus Marcel van Westen heeft in de stad waar hij sinds zijn huwelijk woont een soortgelijke functie gevonden als hij hier sinds enkele jaren vervult. Daarom zal hij, met spijt in zijn hart, per 1 september zijn functie neerleggen. Vanuit het parochiebestuur is overleg met vele betrokkenen gestart over de opvolging van Marcel. HMR neemt op zaterdag 24 augustus in gezellige sfeer van hem en van pastor Rud Smit afscheid.

zondag van de maand. Wij verzoeken u hiervoor tijdig contact op te nemen met de pastorie (tel. 234069). Kinderwoorddienst: Tijdens de dienst van 11.00u is er een kinderwoorddienst, jullie zijn van harte welkom. Koepelkoor: De vakantie zit er op en het koor is weer aanwezig. GODDELIJKE VOORZIENIGHEID Van Heelulaan 73, 4624 BL, tel. 0164236371, voorzienigheid@rkboz.nl. De administratie is bereikbaar elke werkdag van 9.30-11.30u (0164-236371). Contactpastor: pastor R. Smit, tel. 0164-233574 of 0630727945 of via de administratie.

Zaterdag 17 augustus 17.00u: Woorden Communieviering. Voorganger: pastor M. Zopfi. Intenties: Anna Leydekkers, Godefrida v.d. Berg. Woensdag 21 augustus 9.00u: H. Antonius Abt (Eigen Haard); Woord- en Communieviering, voorganger: pastor M. Zopfi. Doop: De doopvieringen vinden plaats op de laatste zondag van de maand. U kunt u hiervoor bellen met de administratie, tel. 236371. Lezingen: 17 en 18 augustus: jer. 38, 4-6+8-10; Heb. 12, 1-4; Lc. 12, 49-53. ‘t Zaaltje: voor het reserveren en huren van ’t Zaaltje onder de kerk kunt u aldaar terecht op dinsdagavond van 18.15-19.15u. Telefonisch kunt u de beheerder bereiken onder nr. 06- 45640680 (’t Zaaltje).

Pastoraal hoekje Ik schrijf nog één keer vanuit de werkkamer waarin ik al tien jaar mijn computer staat. Ik kijk door de ramen en zie de bomen aan de Burgemeester Stulemeijerlaan. Ik zie ze beter dan ooit, want de kamer is leeg en de gordijnen en vitrage zijn verwijderd. Ik zit hier in blessuretijd, want ik ben intussen 500 meter verhuisd, naar een woning in de Lievevrouwestraat en kijk ’s morgens en ’s avonds naar andere bomen, bomen die in oude binnenstadstuinen staan. De verhuis ging goed, maar de kpn-lijn werkte aanvankelijk niet. Daarom bleef de computer nog even staan en heb ik de eerste tien dagen zonder telefoon en televisie geleefd. Maar nu ben ik aangesloten en zal ook de computer het parochiecentrum verlaten. Alles is wennen. Taken loslaten. Een nieuwe plek vinden. Hier blijven, maar anders. Om me op die nieuwe rompstand voor te bereiden wil ik volgende week woensdag twee aparte wandelingen maken op het eiland Tholen. Trainingstocht voor een aankomend emeritus. In de morgen de ‘Natte Laarzentocht’, buitendijks bij St.Annaland. En in de middag: dwalen in het Maisdoolhof bij Stavenisse. Zak ik in die komende levensfase weg en verdwaal ik? Of houd ik vaste grond? Om mij op koers te houden wordt er natuurlijk ook een kerkje bezocht tijdens dit rondje Tholen: de middeleeuwse kerk van St.Maartensdijk. Wie mee wil kan zich melden (Corrie Hamers tel 244983; e-mail: corriehamers@ home.nl). Aan de tochten kunnen een twintigtal mensen deelnemen.

Prijs voor ouderwets potje sjoelen

Feestavond voor verpleeghuis Kardinaal de Jonglaan BERGEN OP ZOOM - Medewerkers en bewoners van Kardinaal de Jonglaan van stichting tanteLouise-Vivensis mochten afgelopen vrijdag feestelijk het weekend inluiden. Met een ouderwets potje sjoelen op het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg won verzorgende Jannie de Vos een volledig verzorgde feestavond voor haar collega’s en bewoners van Kardinaal de Jonglaan. Tijdens het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg op donderdag 6 juni in Ede, bleek Kardinaal de Jonglaan niet alleen een ster op het gebied van gastvrijheid, maar ook een uitblinker in sjoelen. Medewerker Jannie de Vos was blij verrast toen zij als gelukkige winnaar van de dag uit de bus kwam. Ze won hiermee een geheel verzorgd feestje op locatie door Kips

leverworst. Tijdens het Nationaal Congres Gastvrijheidszorg behaalde Kardinaal de Jonglaan in de categorie Kleinschalig Wonen de tweede plaats in de sterrengids gastvrijheidszorg. Bovenop dit eerder behaalde resultaat, maakte deze onverwachte sjoeloverwinning de feestvreugde op vrijdag 2 augustus helemaal compleet. Volgens Els Koevoets, teamleider van Kardinaal de Jonglaan, genoten de bewoners en ook medewerkers van het optreden van het Shantykoor ‘De vrouwen van de Kaai’ uit Bergen op Zoom en de hapjes aangeboden door Kips leverworst. “Het was een groot succes en het was echt heel erg goed verzorgd allemaal. De herkenbare meezingers van het koor onder het genot van de vele heerlijke hapjes waren een feest voor de bewoners.”

KERKELIJK NIEUWS HALSTEREN Protestantse Gemeente te Halsteren en Nieuw Vossemeer: Elke zondag 10.30u. dienst in de St. Martinuskerk, Dorpsstraat 20 te Halsteren. Predikant: Ds. H. van het Maalpad, Zwartewaal 46, 4717 NS Bergen op Zoom, tel.: 0164-231992, email: hcvhmaalpad@home.nl. Voor info: B. van Weesep tel.: 0164-683941. Zondag 18 augustus: 10.30 uur eredienst in de St. Martinuskerk, Ds. H. van het Maalpad. H. Quirinuskerk, Lindenlaantje 13, tel: 0164-682310, secretariaat@quirinuskerk. nl. Secretariaat parochiekern open op maandag en donderdag van 10.00-12.00u. Pastores Han Akkermans en Lenie Robijn bereikbaar via tel.: 0164-680381. In dringende gevallen te bereiken via tel.: 06-10688964. Parochiebijdrage Rabo: 11.88.00.647 t.n.v. RK Parochiekern H. Quirinus Halsteren. Zondag 18 augustus 9.30u: Dienst van Woord Gebed Communie, voorganger pas-

tor Lenie Robijn m.m.v. het Gemengd Koor. Int: Francine Nefs-Keerssemeeckers, zoon Frans en dochter Maureen; Annie Quik-v.d. Klundert; jgt. Emile v.d. Eijnden; Tiest Nefs; Kees Roks; Paul Goossens. Donderdag 22 augustus 9.00u: Eucharistieviering. Wij bidden voor onze dopeling: Bob Schut. De afscheidsviering voor pastoor Han Akkermans zal gehouden worden op 25 augustus om 10.00 uur in de H.Antonius van Paduakerk te Lepelstraat. Zorgcentrum St. Elisabeth: Kerkdienst elke donderdag 14.00u in de kapel. Donderdag 15 augustus: Woord, gebed en communie, Pastor B. Simons. Evangelische Gemeente Het Anker: Samenkomst: iedere zondag om 10.00u in basisschool De Biezenhof (ingang pad naar het Hazenbos). Zondagsschool en crèche tijdens dienst. Na samenkomst: koffie en onderling contact = omzien naar elkaar. Geloven willen we doen. Info: 0164-249650.

LEPELSTRAAT H. Antonius van Padua - St.Christoffel parochie: Pastores Han Akkermans en Lenie Robijn. Regiosecretariaat: 01646830381. Zaterdag 17 augustus 19.00 uur: Dienst van W.G.C.: Uw gebed wordt gevraagd voor: o.fam . Helmons, o.o. Mouws-Van Terheijden, o. echtp. Van Geel-Gabriëls. Voorganger: Past. L. Robijn, lector I. van Dorst, misdienaar: Belana, volkszang. Dinsdag 20 augustus 19.00 uur: Euch. :Ter ere van de H. Antonius voor onze gezinnen. Voorganger: Past. N. Blaauwhof. BERGEN OP ZOOM Evangelische kerk de Schuilplaats: Elke zondag 10.00u in Markiezaatscollege, Nobellaan 50. Info: www.schuilplaats. com. Gereformeerde kerk (vrijgemaakt): Elke zondag om 09.30 en 16.00u. in de Emmaüskerk, Korenberg 90. Info: www. bergen-op-zoom.gkv.nl PAGINA 14

Protestantse Gemeente: Ontmoetingskerk zondag 10.00u Bolwerk Zuid 134. Lievensberg ziekenhuis: Elke zondag 10.00u in de aula. Zondag 18 augustus: J. de Koeijer, W en G. Cel-Kerk Levend Woord Brabant-Zeeland: Pastors: Jorden & Debora Spijker, Plantagelaan 8, 4631 CS Hoogerheide, 0164-612927, www.lwgbz.nl, jordenspijker@home.nl. Iedere week zijn er Open Celgroepen, kleine groepen, in Hoogerheide en Bergen op Zoom.Belangstelling? Informeer. Cursus budgetteren in de privé situatie ‘Jouw geld telt’ vanuit SHM Bergen op Zoom, 5 avonden in september en oktober. Aanmelden via schuldhulpmaatjeboz@gmail.com. Zondag 18 augustus 10.30 uur: Celebration kerkdienst, met Henk Hempenius. Henk is vanuit een zeer heftig verleden van afwijzing en kindertehuizen, een vader voor andere mensen geworden, locatie: Kastanjelaan 53A, Bergen op Zoom. Evangelische Baptisten Gemeente:

Elke zondag 10.00u in de Stichting Welzijn Ouderen, Keldermanslaan 5, Bergen op Zoom. Nieuw Apostolische Kerk: Elke zondag 10.00u en woensdag 20.00u, Marslaan 5. Voorganger dhr. Fr. Rijnders, Priester dhr. R. Voll. Kapel zorgcentrum Catharina: Viering, Catharinaplein 25, 09.30u, via hoofdingang van het zorgcentrum. Chr. Gemeenschap De Schakel: Zondag 10.00-11.30u in het Kwadrant, Oberonstraat 2, Bergen op Zoom. Info: J. Vega Sanchez, 0166-60587. Jehova’s Getuigen Koninkrijkszaal: Glimesstraat 10, Bergen op Zoom, tel.: 0164-256965. Diensten: dinsdag t/m donderdag 19.30-21.15u., zaterdag 10.00-11.45; 17.30-19.15u., zondag 10.0011.45u. Verpleeghuis Moermont: Elke zondag 11.00u in Evenementenzaal. Zondag 18 augustus: Mw. U. Berger, Woord- en Gebedsviering.


LICHTINSTALLATIES PROCESBESTURINGEN KRACHTINSTALLATIES PANEELBOUW BEVEILIGINGSINSTALLATIES REGELINSTALLATIES BRANDMELDINSTALLATIES DATA- /GLASVEZELNETWERKEN TELEFOONINSTALLATIES SPECIAL PROJECTS LUCHTBEHANDELING MEET & REGELTECHNIEK ENERGIEBEHEER WATERINSTALLATIES KOELTECHNIEK GASTECHNIEK

Ben jij op zoek naar een uitdagende, zelfstandige en afwisselende baan in de techniek dan is onderstaande functie wellicht iets voor jou. Wij zijn op zoek naar m/v voor de functie van:

- Allround Elektromonteur utiliteit en industrie - Leerling (hulp) Elektromonteur utiliteit en industrie Voor beide functies geldt: in het bezit van een geldig rijbewijs. Uw reactie zien we graag z.s.m. tegemoet. JEFKO Techniek, t.a.v. Annemieke Boesveld Postbus 397, 4600 AJ BERGEN OP ZOOM Of per mail: a.boesveld@jefko.nl, www.jefko.nl

VERO in & verkoop

Openbare Faillissementsverkoop Wanneer : Zaterdag 17 Augustus Locatie : Rucphensebaan 25 Roosendaal Tijdstip : 9.00-16.00 uur Info_vero@icloud.com Verkoop vindt plaats door middel van ingeschreven biedingen.

Vandaag uw auto, jeep of bus v.a. â&#x20AC;&#x2122;98 verkopen. Bel HUGO Contant + RDW. Vrijwaring!

06 - 122 58 443 Ook â&#x20AC;&#x2122;s avonds.

GROTE KEUZE NIEUWE MEUBELEN

WONEN MET ZON EN RUIMTE

AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

Â&#x2021;6ORRSORRSVFKDGHDXWRÂśV PRWRUVWHNRRSJHYUDDJG Â&#x2021;$OOHJHEUXLNWHRQGHUGHOHQ RQOLQH Â&#x2021;9ULMZDULQJELMRSKDOHQ Â&#x2021;5HSDUDWLHHQRQGHUKRXG Lid ARN-Stiba-RDW

Wonen in Wissenkerke op Noord-Beveland: te midden van zee, strand, dijken, water en veel ruimte, in een rustige omgeving niet ver van de randstad, BelgiĂŤ en de grote Zeeuwse steden. Beslis zelf over de indeling en de uitvoering van uw woning.

0DDOEHUJHQVWUD:HUQKRXW 7HO LQIR#MRNR]XQGHUWQO ZZZMRNR]XQGHUWQO

MEUBELZAAK BROOS MEUBELEN

2IÂżFLHHOGHDOHUYDQ'LDPDQW GDQVVFKRHQHQ 8LWYRRUUDDGOHYHUEDDU 0167-522939 / 06-10807891

koop dit gecertiďŹ ceerde all-electric passiefhuis en bespaar aanzienlijk op uw woonlasten.

met veel indelingsvarianten en even zoveel gebruiksmogelijkheden. â&#x20AC;&#x2DC;PASSIEFHUIZENâ&#x20AC;&#x2122;

Burg. van Hasseltstr. 64 Bergen op Zoom 0164-234990 Vlakbij Media-Markt en Jumbo Super

DANSSCHOENEN

NULOPDEMETERENERGIEREKENING:

ZES MULTIFUNCTIONELE ZEER ENERGIEZUINIGE ZONNEWONINGEN

waaronder 60 bankstellen.Inruil mogelijk.

ELISE

met DIVERSEOPTIES: zelfs aanpasbaar tot energieneutraal. ProďŹ teer van de lage hypotheekrente en van een zeer LAGE- of

PRIJZEN V.A. â&#x201A;Ź 168.500,-

GEVRAAGD Tevens uw adres voor gebruikte auto-onderdelen.

Telefoon 0165 - 341913 Autodemontagebedrijf Franken

Huizen met en zonder bovenbouw, tot zeven kamers mogelijk, op ruim 205 m² eigen grond, parkeren op eigen erf.

VON

realisatie: Stout, Franke Architekten. INFORMATIE EN VERKOOP: DELTA MAKELAARDIJ 0113 â&#x20AC;&#x201C; 700 209 DELTAMAKELAARDIJ.NL

Heimolendreef 36a - Rucphen

Pedicure Jeanette Een overkapping met uitstraling en karakter vanaf 699,-euro Bel voor een afspraak in onze showroom of kijk op onze Website www.overkappingvanhout.nl

Ook bij U thuis 06 - 43084446

Argon 24B in Oud-Gastel. Tel. 06-30106383

TE KOOP GEVRAAGD OUDE MOTOREN BROMMERS en

Nieuwe & gebruikte meubelen tegen spotprijzen! 1000 m2

loop en sloop

Meubelhal Broos Meubelen Zuid-Oostsingel 23 - Bergen op Zoom - 0164-242097 naast ABN-Amro parking

SCOOTERS

telf 06-22332058Aannemersbedrijf van Haaften B.V. Sierbestrating van Haaften G.NL

WWW.DENENGELSMANSIERBESTRATIN

Kies voor Den Engelsman Tuinmaterialen

Veilingweg 9, 4697 RB Sint-Annaland T; 0166-653190 F: 0165-653740

www.denengelsmansierbestrating.nl

Geef om kinderen. redeenkind.nl r Giro )-11+++

Wij zijn leverancier van o.a.: ^Ĺ?Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä?Ä&#x17E;Ć?Ć&#x161;Ć&#x152;Ä&#x201A;Ć&#x;ĹśĹ? ůŽŏĹ&#x161;ƾƊÄ&#x17E;Ĺś ^Ä?Ĺ&#x161;ƾƍ ĹśĹ?Ä&#x17E;Ĺś dĆľĹ?ĹśÇ&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹŻĹ?Ä?Ĺ&#x161;Ć&#x;ĹśĹ? ^Ć&#x2030;Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĹŻĆ&#x161;Ĺ˝Ä&#x17E;Ć?Ć&#x161;Ä&#x17E;ĹŻĹŻÄ&#x17E;Ĺś dĆľĹ?ĹśÄ?Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĹŻÄ&#x161;Ä&#x17E;Ĺś dĆ&#x152;Ä&#x201A;ĹľĆ&#x2030;ŽůĹ?ĹśÄ&#x17E;Ć?ÍŹ^ĹŹÄ&#x17E;ĹŻĆ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć? KÇ&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹŹÄ&#x201A;Ć&#x2030;Ć&#x2030;Ĺ?ĹśĹ?Ä&#x17E;Ĺś

erk, Aanleg, grondw tsen riolering, plaa Ä&#x17E; Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ĹśÄ?ůŽŏĹ&#x161;ƾƊ Ĺś

Paasdijkweg 19A, 4693 RE POORTVLIET Tel.: 0166 61 92 00 Pilootweg 5, 4696 RJ STAVENISSE Tel.: 0166 69 29 77

WWW.VANHAAFTENPOORTVLIET.NL


'HDFWLHJHOGWDOOHHQYRRUGHLQGHZLQNHODDQZH]LJHYDULDQWHQ0D[LPDDOGH]HOIGHDDQELHGLQJHQSHUNODQW23 23

ZZZFQO

%LMGHNDVVDNULMJWXNRUWLQJ RSGHWRWDDOSULMV

$OOH$PHUNHQZDVPLGGHO DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN &%LHIODSSHQ

$OOHVHWV VQRHSUROOHQ

UXQGYOHHV JUDP

VHWVยกUROOHQ DOOHFRPELQDWLHV PRJHOLMN 'H]HDFWLHLV DOOHHQJHOGLJRS VHWYHUSDNNLQJ& +ROODQGVH VSHU]LHERQHQ ORV JUDPNLOR

$SSHOVLHQWMH OLWHU DOOHYDULDQWHQ SDNNHQ

NLOR

DOOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN %LMGHNDVVDNULMJWXNRUWLQJ RSGHWRWDDOSULMV

%LMGHNDVVDNULMJWXNRUWLQJ RSGHWRWDDOSULMV

$OOH-3&KHQHW )UDQVHZLMQ URRGURVรƒRIZLW IOHVRIPORI EDJLQER[OLWHU 23 23

+RHJDDUGHQELHU DOOHYDULDQWHQ VHWIOHVMHVยกRI EOLNMHVPO

Bergen op Zoom'H9H\9RJHODDUย‡Bergen op3ODDWVKLHUGHDGUHVJHJHYHQV ELMYRRUNHXULQWKHVDQVEROG

Zoom3LXVSOHLQ3LXVSOHLQย‡RoosendaaO/DXUHLMVHQ/LQGHQEXUJย‡Halsteren, Diepeveen, Vogelenzang 95 :HHN $DQELHGLQJHQ]LMQJHOGLJYDQZRHQVGDJWPGLQVGDJDXJ.LMNYRRUGHVSHFLDOHRSHQLQJVWLMGHQRSZZZFQO $FWLHVJHOGHQXLWVOXLWHQGYRRUGHLQGHZLQNHODDQZH]LJHYDULDQWHQ$DQELHGLQJHQ]LMQQLHWEHVWHPGYRRUJURRWYHUEUXLNHUVHQRIZHGHUYHUNRSHUV 9RRUDOOHSURGXFWHQLQGH]HDGYHUWHQWLHJHOGWPD[LPDDOGH]HOIGHDDQELHGLQJHQSHUNODQW23 23 'H]H]LMQXLWVOXLWHQGJHOGLJ]RODQJGHYRRUUDDGVWUHNW3ULMVZLM]LJLQJHQGUXNIRXWHQHQXLWYHUNRFKWYRRUEHKRXGHQ&%9'DWDEDQNZHJ$/$PHUVIRRUW

.LMNYRRURQ]HDDQELHGLQJHQRRNRSZZZFQO

6OLPEH]LJ

DBOZ_20130814