Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

B E R G E N

O P

O P L AG E :

Z O O M S E

3 APRIL 2013 WEEK 14

Uitgeverij

29.800

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

AutoKievit uw Dacia-dealer Nu ook in Bergen op zoom

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @BergseBode

www.autokievit.nl Abraham de Haanstraat 9, Tel. (0164) 23 69 52

I

Te l .

076

SPORT

PIET VAN DEN KIEBOOM STAPT OVER VAN PVDA NAAR BSD

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

WAARSCHUWING VOOR IMPACT WATERBERGING VOLKERAK ZOOMMEER

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

Kwaliteit sinds 1913!

garage- en bedrijfsdeuren tel 0165 511297 www.vandomburgbv.nl

‘Aanslag lokale lasten beter presenteren’

Samenwerking voor sport met beperking

BERGEN OP ZOOM - De gecombineerde aanslag van de gemeentelijke heffingen en de waterschapsbelasting kan op een paar punten nog beter gepresenteerd worden. Dat vindt wethouder Ad Coppens. Het college heeft daarom met de Belastingsamenwerking West-Brabant, die sinds dit jaar de gecombineerde aanslagen verstuurd, afspraken gemaakt om de aanslag te verbeteren. “Ik heb de indruk dat men het waardeert dat alle heffingen nu op één aanslag staan, maar ik heb wel wat opmerkingen over de presentatie gehad. Het was de eerste keer in deze vorm en dat willen we nog verder gaan verfijnen”, legt Coppens uit.

BERGEN OP ZOOM - De gemeente gaat met Sportservice Noord-Brabant samenwerking zoeken met andere gemeenten in de regio om het huidige sport- en beweegaanbod voor mensen met een beperking te verbeteren. “In de praktijk is het namelijk lastig om per gemeente te zorgen voor optimaal eigen aanbod. Gezamenlijk kunnen mensen meer bereiken. In regionaal verband gaan we vervolgens een subsidie aanvragen bij de provincie in het kader van Sportplan Brabant 2016. Er zijn namelijk subsidiemogelijkheden voor een regionaal sportloket, het organiseren van evenementen, en voor deskundigheidsbevordering op het gebied van aangepast sporten.”

Nieuw duo-lid voor Louis van der Kallen

Zorg en Onderwijs Nu finalist Kroonappels

BERGEN OP ZOOM - BSD’er Danny Hopmans is niet langer het duo-raadslid van politicus Louis van der Kallen. De fractievoorzitter van de BSD geeft desgevraagd aan: “Danny gaat voor zijn baas een studie volgen en de lesavond is op woensdag. Dat valt gelijk met de commissie Ruimtelijke Ordening dus om die reden heeft Danny na overleg besloten terug te treden. Hij blijft echter lid van de BSD en zal gewoon weer op de lijst verschijnen.” Van der Kallen draagt Piet van den Kieboom uit Bergen op Zoom voor als zijn nieuwe duo-lid. Een duo-raadslid heeft een ondersteunende taak naar de vaste raadsleden en heeft een beperkte bevoegdheid.

BERGEN OP ZOOM - Stichting Zorg en Onderwijs Nu is een van de Brabantse finalisten van het Oranje Fonds Kroonappels. Ter ere van de aankomende inhuldiging startte het Oranje Fonds een zoektocht naar de drie mooiste sociale initiatieven van het Koninkrijk. In totaal zijn er zestig finalisten waarvan zes Brabantse. Directeur Ronald van der Giessen: “Dit zijn allemaal winnaars die we vanaf juni graag aan het Koninkrijk presenteren in de rondreizende tentoonstelling.” Uiteindelijk krijgen drie organisaties het predicaat Kroonappel van Oranje. Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven door geld, kennis en contacten. Per jaar besteedt men zo’n 30 miljoen.

Jazzkunst in etalages tijdens Jazzboz BERGEN OP ZOOM - De stichting Kunstforum en de organisatie van Jazzboz hebben de handen ineengeslagen om tijdens het jazzweekend leegstaande etalages te vullen met kunst die aansluit bij het thema jazz. Jazzboz vindt van 24 tot en met 26 mei in de Bergse binnenstad plaats. Het Kunstforum zet zich al zo’n acht jaar in om leegstaande etalages te vullen met het werk van lokale kunstenaars. Op die manier zetten zij zowel de kunstwerken als het pand in de kijker en maskeren zij de leegstand. De stichting is nu op zoek naar nieuwe panden en kunstenaars die willen exposeren rond het thema jazz. Kijk voor meer informatie op www.kunstforum.nu.

Roosendaal steunt Ravellijnlezing BERGEN OP ZOOM - Het Roosendaalse college van burgemeester en wethouders heeft besloten om een financiële bijdrage te leveren aan de Ravellijnlezing van 2013. Er wordt een bijdrage van 7.500 euro vrijgemaakt voor de lezing. Dat gebeurt in het kader van de samenwerking tussen de steden Roosendaal en Bergen op Zoom en de economische invalshoek van de Ravellijnlezing. De Ravelijnlezing is een jaarlijks netwerk- en kennissymposium over de logistieke infrastructuur in de Delta. Sprekers uit Vlaanderen en Nederland houden in de open lucht lezingen. Het symposium vindt plaats op Het Ravelijn in Bergen op Zoom en vindt 30 mei plaats.

BERGEN OP ZOOM - Op het evenemententerrein Kijk in de Pot zijn tot en met zondag 7 april 36 attracties te vinden. Van de Booster tot de mini-Octopussy en van eendjes vissen tot heerlijke Spaanse Churros, het staat er allemaal tijdens de voorjaarskermis. De attracties zijn open van 14.00 uur tot 22.00 uur en op vrijdag en zaterdag tot middernacht. Zondag sluit de kermis om 18.00 uur. FOTO SONJA BRAND

College ziet kansen in samenwerking tussen twee wereldhavens

Gemeente omarmt Noord-Zuidas BERGEN OP ZOOM - Het college van burgemeester en wethouders kan zich op grote lijnen vinden in het advies van de commissie onder leiding van Helmi Huijbregts om de samenwerking op de Noord-Zuidlijn te intensiveren. Volgens waarnemend burgmeester Dick de Cloe bieden zowel de ‘grote as’ tussen Rotterdam en Antwerpen als de kleinere verbinding met Steenbergen en Woensdrecht voor Bergen op Zoom kansen voor een goede samenwerking. Het college mist echter de aanbeveling om ook de relatie met de Zeeland aan te scherpen en zet daarbij in op meer samenwerking met Tholen en Reimerswaal. DOOR RIA VAN MEIR

siveren”, geeft hij aan.

Bergen op Zoom wordt in het rapport Veerkrachtig Bestuur in West-Brabant van de commissie-Huijbregts nadrukkelijk genoemd als onderdeel van een grensoverschrijdende economie. De commissie beveelt gemeenten aan om zich niet alleen te richten op samenwerking binnen West-Brabant, maar ook verbindingen buiten de regio-, provincie-, en landsgrenzen aan te gaan. De Noord-Zuidas tussen Antwerpen en Rotterdam wordt daarbij als belangrijke lijn gezien. Volgens burgemeester De Cloe past die as ook bij de positie van Bergen op Zoom. “Wij zien mogelijkheden voor samenwerking op de grote as tussen beide havens, maar ook voor de kleinere Noord-Zuidas met Steenbergen en Woensdrecht. Op de Brabantse Wal wordt al veel met elkaar samengewerkt, bijvoorbeeld door de komst van de intergemeentelijke sociale dienst en de VVV Brabantse Wal. Die samenwerking willen wij dus verder inten-

Schelde-Rijnverbinding Voor grotere thema’s, zoals het politiedistrict of decentralisaties op het sociale domein, geeft Bergen op Zoom de voorkeur aan een bredere samenwerking binnen West-Brabant. Naast de Brabantse Walgemeenten zoekt Bergen op Zoom daarin ook de samenwerking met Roosendaal, Halderberge, Rucphen en Moerdijk op. Vooral die laatste plaats is volgens De Cloe van belang. “De strategische ligging van Bergen op Zoom aan de ScheldeRijnverbinding en de ontwikkelingen op het gebied van biobased economy en onderhoud vragen een grote regionale inzet, waarbij we ook met Moerdijk willen samenwerken”, legt de burgemeester uit. Dat in het rapport wordt gesteld dat de as Bergen op Zoom-Roosendaal-Etten-Leur aan erosie onderhevig is, ziet De Cloe als een duidelijke prikkel. “We blijven inzetten op de samenwerking op het gebied van dienstverlening en bedrijfsvoering.

Blijkbaar moeten we daar nog meer rendement uit zien te halen om de samenwerking te vergroten”, stelt hij. Zeeland Naast het noorden, zuiden en oosten richt Bergen op Zoom zijn blik ook graag op het westen. Het bevreemdt het college dat die richting niet als aanbeveling is opgenomen in het rapport. “De commissie zet wel nadrukkelijk in op samenwerking met België, maar de relatie met Zeeland wordt nauwelijks vermeld, terwijl daar voor Bergen op Zoom ook kansen in liggen”, meent De Cloe. Het college zet daarbij vooral in op samenwerking met de gemeenten Tholen en Reimerswaal. Dat Bergen op Zoom tot slot in het rapport genoemd wordt als een gemeente die erg in trek is als samenwerkingspartner, beschouwt het gemeentebestuur als groot compliment. “Er schuilt wel een boodschap achter dat we die rol ook waar moeten maken en dat zullen wij als gemeente dan ook doen”, besluit De Cloe.

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS... KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Onderzoek naar opties Samaberte HALSTEREN - De gemeenteraad krijgt het laatste woord over de toekomst van het scoutinggebouw Samaberte in Halsteren. Het gebouw, dat na de Watersnoodramp van 1953 vanuit Scandinavië geschonken werd aan de gemeente Halsteren, staat op de nominatie om verkocht te worden. Volgens wethouder Ton Linssen hebben zich inmiddels diverse kopers gemeld, maar haken zij af op de voorwaarde van de gemeenteraad dat scoutinggroep Jeanne d’Arc als huurder aanblijft. Op verzoek van de raad gaat het college nu in beeld brengen welke mogelijkheden er nog open liggen. De verkoop van het pand moet zo’n drie ton opleveren.

Bergenaar vast na overval Vosmeer BERGEN OP ZOOM - De politie heeft een 28-jarige man uit Bergen op Zoom aangehouden voor zijn betrokkenheid bij gewapende overval op een woning in NieuwVossemeer op 9 september 2012. Daarbij drongen vier mannen de woning aan de Tolsedijk binnen en bedreigden zij de bewoners met vuurwapens. De politie zette meerdere eenheden, waaronder een helikopter in om de daders te pakken. Twee van hen konden in een boomgaard naast de woning worden aangehouden. De twee mannen in de leeftijd van 23 en 25 jaar uit Bergen op Zoom zijn inmiddels veroordeel tot respectievelijk 3 en 3,5 jaar gevangenisstraf.


X x x x x

x x

42 "/1 07

"BOCJFEJOHFONBYQFSLMBOUp(FFOWFSLPPQBBOIBOEFMBSFOp;FUGPVUFOFOQSJKTXJK[JHJOHFOWPPSCFIPVEFOp"BOCJFEJOHFO[JKOHFMEJHWBOUNp;PMBOHEFWPPSSBBETUSFLUp1SJK[FO[JKOFYDMUIVJTLPQJFWFSHPFEJOH XXXUIVJTLPQJFOM

cm

x

Smart TV

internet rechtstreeks op uw televisie

Ambilight

voor een intensere kijkervaring

42PFL6057H/12 Full HD 3D LED TV DN'VMM)%Y );1.3 %7#5$* [JKEJHBNCJMJHIU 4NBSU57 JOUFSOFUBQQT 8J'JJOHFCPVXE 64#NFEJBQMBZFS &BTZ%JODMVTJFG%CSJMMFO %% converter, 2x 14 Watt luidspreker vermogen, 5x HDMI, scart, 3x USB, optical-out. "SUOS

Surface is here! Maak kennis met Surface Windows RT. Een tablet waarmee u kunt werken en spelen zoals u dat wilt. Dun en licht, met een lange batterijlevensduur. Inclusief Office voor Thuisgebruik en Studenten 2013 RT. GeĂŻntegreerde standaard voor handsfree entertainment.

ClearType HD display Windows RT

SURFACE 32 GB Windows RT Tablet-PC Quad-core NVIDIA Tegra 3 met 2 GB werkgeheugen, 32 GB PQTMBHDBQBDJUFJU $MFBS5ZQF)%TDIFSN8JGJCHO Bluetooth 4.0-technologie. USB 2.0 van volledige grootte, microSDXCkaartsleuf, headset-aansluiting, HD-video-uitvoerpoort, coverpoort. Inclusief Microsoft Office 2013 RT voor Thuisgebruik en Studenten, (Word, PowerPoint, Excel, OneNote). Exclusief Touch Cover toetsenbord, te koop voor â‚Ź 119,Art.nr.:1222646.

BERGEN OP ZOOM Burg. van Hasseltstraat 3 Tel. 0164 - 218 600

maandag 10.00 - 21.00 uur dinsdag 10.00 - 21.00 uur woensdag 10.00 - 21.00 uur

donderdag 10.00 - 21.00 uur vrijdag 10.00 - 21.00 uur zaterdag 09.30 - 18.00 uur

zondag 12.00 - 18.00 uur (IEDERE ZONDAG OPEN)

Parkeergarage direct boven de winkel

Cadeaukaarten verkrijgbaar


ACTUALITEIT

Voormalig PvdA-wethouder uit kritiek op ‘ondemocratisch bestuur’

Piet van den Kieboom stapt over naar BSD BERGEN OP ZOOM - Voormalig PvdA-wethouder Piet van den Kieboom heeft zijn lidmaatschap voor de PvdA ingeruild voor die van de Bergse Sociaal Democraten (BSD). De Bergse politicus kon zich niet meer vinden in de gesloten sfeer die volgens hem rond het bestuur van de lokale afdeling van de partij hing. Hij volgt nu het spoor van zijn vrouw Diana van den Kieboom, die vier jaar geleden eveneens overstap van de PvdA naar de BSD maakte. DOOR RIA VAN MEIR Piet van den Kieboom windt geen doekjes om de reden van zijn vertrekt bij de PvdA. “De partij begon steeds meer een gesloten bastion te worden. Alsof men ‘s nachts de sloten heeft vervangen en slechts een deel van de leden de nieuwe sleutels heeft overhandigd”, omschrijft hij zijn gevoelens van onvrede. Het liep volgens hem fout toen hij toenadering zocht tot het bestuur, maar de ledenraad dat tegenhield. “Ik

Van den Kieboom Piet van den Kieboom was ruim een kwart eeuw actief voor de PvdA, waarbij hij ook tweemaal op de wethoudersstoel zat namens de partij. Dat was in de periode 1994-1997 en daarna ook van 1999 tot 2006. Tussendoor vervulde Van den Kieboom de functies als fractievoorzitter, afdelingsvoorzitter en campagneleider. Tussen 2008 en 2010 was hij ook PvdA-wethouder in de gemeente Rucphen. Van den Kieboom wordt in april geïnstalleerd als duolid namens de BSD in de commissie Stad en Ruimte.

vond dat de partij democratischer moest worden, maar men stelde dat niet op prijs. Het draait steeds meer om een beperkte kring mensen, die niet openstaat voor kritiek. Anderen legden zich daarbij neer, maar zo zit ik niet in elkaar”, geeft Van den Kieboom aan. Het landelijke bestuur heeft nog geprobeerd om te bemiddelen tussen de voormalig wethouder en het lokale bestuur, maar volgens Van den Kieboom heeft dat er niet toe geleid dat hij en het bestuur nader tot elkaar kwamen.

‘Het draait steeds meer om een beperkte kring mensen’ Overstap De overstap naar de BSD van Louis van der Kallen was vervolgens snel gemaakt voor de Bergse politicus. Zijn vrouw Diana verruilde de Partij van de Arbeid vier jaar eerder al voor de Bergse Sociaal-Democraten. “Thuis hadden we het er vaak met elkaar over. Toen Diana vertelde dat Danny Hopmans ging stoppen als duolid, viel het een en ander mooi samen. Ik ben een sociaaldemocraat in hart en nieren en vind dat iedereen moet kunnen meedoen. Louis van

Piet van den Kieboom gaat in april aan de slag als duolid voor de Bergse Sociaal-Democraten.

der Kallen heeft als politicus zijn hart op de juiste plaats zitten. Veel mensen vragen zich af waarom ik als oud-wethouder nu nog duolid wil zijn, maar ik vind het juist mooi dat ik een bescheiden rol kan vervullen naast mijn ander maatschappelijk werk. Ik heb er zin in”, zegt Van den Kie-

boom enthousiast. Verrast Hans-Jorg van Broekhoven, lid van het lokale bestuur van de PvdA, zegt verrast te zijn door de overstap van Van den Kieboom. “Er zijn de nodige gesprekken ge-

ARCHIEFFOTO

weest die erop wezen dat hij wel betrokken zou kunnen zijn bij de partij, maar wij accepteren en respecteren de keuze van Van den Kieboom om over te stappen naar de BSD. Wij zijn hem dankbaar voor zijn inzet de afgelopen jaren en wensen hem veel succes bij de BSD.”

‘Regio betaalt hoge prijs voor waterberging Volkerak-Zoommeer’

West-Brabander waarschuwt voor impact waterberging BERGEN OP ZOOM - Het mag dan een situatie zijn die eens in de 1400 jaar voorkomt, Mees Hage uit Kruisland is niet gerust op de plannen die Rijkswaterstaat heeft om het Volkerak-Zoommeer in te richten als waterbergingslocatie. Bij hoge rivierstanden in combinatie met springvloed zal het peil in de meren tot twee meter stijgen. Daarmee wordt voorkomen dat de Drechtsteden in zo’n situatie natte voeten krijgen, maar de maatregel zal merkbaar zijn in grote delen van West-Brabant. “Deze regio betaalt daar een onevenredig hoge prijs voor”, meent Hage. DOOR RIA VAN MEIR In oktober stemde staatssecretaris Joop Atsma in met de aanwijzing van het Volkerak-Zoommeer als waterbergingslocatie in het kader van Ruimte voor de Rivier. Wanneer er sprake is van een combinatie van hoge rivierstanden en springvloed, zal het peil daar zo’n twee meter stijgen. Een

situatie die nu naar schatting eens in de 1400 jaar voorkomt, maar door klimaatveranderingen in 2050 eens in de 450 jaar kan voorkomen. De inzet van het VolkerakZoommeer zal dat merkbaar zijn in grote delen van West-Brabant, omdat de Mark, Dintel, Vliet en andere watergangen niet kunnen afvoeren in de meren. Dat kan ertoe leiden dat de riolering op een aantal

plaatsen in Bergen op Zoom overloopt en straten onder water komen te staan. Buitendijks gebied Volgens Mees Hage, namens de VVD lid van het algemeen bestuur van waterschap Brabantse Delta, zijn West-Brabantse gemeenten en hun inwoners zich niet volledig bewust van de impact die de waterber-

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

Het Volkerak-Zoommeer is aangewezen als waterbergingslocatie om overstromingen in de Drechtsteden te voorkomen.

ARCHIEFFOTO

ging met zich meebrengt. “De VVD vindt ook dat Nederland klimaatbestendig moet worden gemaakt, maar deze regio betaalt daar een hoge prijs voor. West-Brabant telt honderden hectare buitendijks gebied met veel woningen en bedrijven, die tijdens de waterberging gedurende enkele dagen onder water komen te staan. Bovendien is er dan een maalstop, waardoor ook het binnendijks gebied met wateroverlast te maken krijgt. De waterschappen zitten dan met extra lasten die eigenlijk bij het Rijk thuishoren”, waarschuwt hij. Volgens Hans Brouwer, woordvoerder van Rijkswaterstaat, valt de impact wel mee. “De kans op daadwerkelijke wateroverlast is kleiner, doordat de Mark en Vliet geen deel uitmaken van het Rijnsysteem, waarvoor de berging bedoeld is. Bovendien wordt de maatregel drie dagen van te voren aangekondigd, zodat de waterberging niet onverwachts komt.” Grevelingen Hage roept lokale overheden op om samen op te trekken richting Rijkswaterstaat. “Wanneer het Grevelingenmeer betrokken wordt bij de waterberging, is de capaciteit veel groter en stijgt het peil in het Volkerak-Zoommeer veel minder”, merkt hij op. Die optie is nu nog niet aan de orde, zegt Brouwer. “Voor het waarborgen van de veiligheid in het benedenrivierengebied voor de komende jaren volstaat de waterberging op het Volkerak-Zoommeer. Op termijn is het mogelijk dat er aanvullende maatregelen nodig blijken te zijn. De Gre-

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

velingen behoort tot de opties.” Zoetwater Maar volgens Hage weegt ook het economische belang mee in de waterberging. “De maatregel is bedoeld om overstromingen in de Drechtsteden en de omgeving van Rotterdam te voorkomen. Die regio heeft een veel groter economisch belang, maar wij moeten regionale aanpassingen wel zelf betalen.” De Kruislander merkt op dat het geld andersom echter niet zo makkelijk stroomt. “Naast de waterberging speelt in deze regio ook de discussie over de zoetwatervoorziening. Men wil het Volkerak-Zoommeer verzilten om blauwalg tegen te gaan. Maar West-Brabant heeft zoetwater nodig. Niet alleen als drinkwater, ook de natuur, recreatie, landbouw en veel bedrijven zijn daarvan afhankelijk. Atsma heeft onlangs wel negen miljoen euro toegezegd voor het doortrekken van de Roode Vaart voor extra zoetwater, maar de overige kosten zijn voor de regio. De maatregelen voor de waterberging zijn geen West-Brabants belang. Het Rijk moet daar dus de kosten voor betalen”, vindt Hage. Rijkswaterstaat zal de komende jaren maatregelen treffen om de gevolgen van de waterberging zoveel mogelijk te beperken. Volgens Brouwer gaat het Rijk met de waterschappen nog rond de tafel zitten over het beheer en onderhoud van de maatregelen. Op 1 januari 2016 moet de waterberging in het Volkerak-Zoommeer operationeel zijn.

Volg ons op Twitter: @BergseBode.


OPEN DAG

Wellness Roosendaal zondag 7 april 2013 11.00 - 15.00 uur Regulier geopend vanaf vrijdag 12 april 2013

OPENINGSARRANGEMENT

t4BVOBEBHFOUSFF t,FV[FVJUFFO maaltijdsalade of pastagerecht t'BDFUSZPVUUSFBUNFOU (25 min) of Ontspanningsmassage

Van 64,50 p.p. nu voor

â‚Ź 49,

50 p.p.

Vraag naar de voorwaarden.

(25 min)

Wellness Roosendaal (voormalig Thermen Roosendaal) De Stok 6 l 4703 SZ Roosendaal l (0165) 87 02 62 wellnessroosendaal@fitland.nl l www.wellnessroosendaal.nl

Kantoor Voordeel.com

Wellness Roosendaal

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR KORTING VAN STALEN DRAAIDEURKASTEN 50t/m80% Met 4 legborden

van de catalogusprijzen

NIEUW IN VERPAKKING

Let op: afhaalprijzen! (... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden) Alle prijzen exclusief BTW.

van 125.- voor 80b x 38d x 178h

95.-

bureaus - kasten - stoelen - tafels

De mooiste badplaats dicht bij huis

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u. Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

Uitsluitend verkoop Ă contant. Pinnen mogelijk.

KOOPZONDAG 7 APRIL van 12.00 uur tot 17.00 uur

NIEUWE SHOWROOM BADKAMERS EN INSTALLATIETECHNIEK

Wij maken uw nieuwe badkamer of toilet met:     eigen vakspecialisten

ampolines tr n e s r e lt e sk r o o V het juiste adres! Paasdijkweg 19a Poortvliet Tel. 0166 619200 of 06 200 360 68 www.sandoskelters.nl | info@sando-skelters.nl

   korte montagetijd    5 jaar garantie 

    

20% KORTING OP TEGELS EN SANITAIR Actie loopt tot 1 juli 2013, vraag naar de voorwaarden.

Oude Moerstraatsebaan 6 | Bergen op Zoom | Tel. 0164 - 65 02 70

www.lindhoutbadkamers.nl


ACTUALITEIT

Buurtsuper in Lepelstraat dreigt verloren te gaan

Column

Lekker Makkelijk heeft het moeilijk LEPELSTRAAT - Buurtsuper ‘Lekker Makkelijk’ in de Kerkstraat in Lepelstraat heeft het moeilijk. Via de dorpskrant van Lepelstraat riep Bert Vos, de voorzitter van de dorpsraad, de inwoners van het dorp op om vooral boodschappen te blijven doen in de buurtsuper om er voor te zorgen dat de winkel open kan blijven. Als de buurtsuper niet meer omzet genereert, bestaat de kans dat deze zijn deuren moet sluiten.

Addo Sprangers

Kampioen Onder de noemer respect delen we nogal wat schouderklopjes uit met z’n allen. Dat gebeurt op velerlei manieren. Door het bevestigen van een zogenaamde cravate met het opschrift ‘Kosovo 1999’ aan het vaandel van de Koninklijke Luchtmacht bijvoorbeeld liet Koningin Beatrix afgelopen week haar waardering blijken voor de verrichtingen van dit krijgsmachtonderdeel tijdens de Balkan-oorlog. Al dan niet ‘gewone’ burgers wordt regelmatig een lintje uitgereikt voor hun maatschappelijke verdiensten. Een mooie geste, vind ik. Anderen laten weer op geheel eigen wijze hun bewondering blijken. Ervan overtuigd dat zijn club de titel niet meer kan mislopen, liet een Feyenoord-supporter onlangs met inkt alvast de tekst ‘FR Kampioen 2013’ in zijn huid kerven. Da’s naar mijn mening weer net iets te tricky. Een AZ-fan deed zes jaar geleden iets soortgelijks met het mogelijke landskampioenschap van de Alkmaarse ploeg in het vooruitzicht, om vervolgens verbijsterd te moeten concluderen dat de kampioensschaal toch echt naar Eindhoven ging. Dan ging het er in vroeger tijden iets minder extreem aan toe. In 1963 scoorde Duo Gert Timmerman een hit met het nummer ‘Ik heb eerbied voor jouw grijze haren’. Zo’n prachtig nummer wilde iedereen wel draaien voor de gerespecteerde ouderen in zijn of haar omgeving. De plaat verkocht dan ook als een tierelier en werd zelfs goud. De senioren van nu echter lijken menigeen, een belangrijk deel van de politiek voorop, een blok aan het been. Degenen die eerst nog dachten van een aangename VUT-regeling te kunnen gaan genieten, kregen het deksel op de neus en mogen nu nog jaren doorwerken. Als ze al niet op straat worden gegooid, want dan mogen ze hun huis opeten. Wie plots is aangewezen op een verzorgingscentrum of verpleeghuis en voorheen altijd spaarzaam is geweest, komt eveneens bedrogen uit. Het op een bankrekening geparkeerde befaamde appeltje voor de dorst moet van overheidswege nu eerst worden ingeleverd. Dat juist de generaties worden aangepakt die er aan hebben bijgedragen dat Nederland de voorbije decennia van de nodige welvaart heeft mogen genieten, zou tegen alle rechtvaardigheidsgevoel moeten indruisen. Niets daarvan echter. Er wordt met verontwaardiging gewaarschuwd dat veel ouderen hun spaarcentjes nu proberen weg te sluizen. Ik kan ze geen ongelijk geven. Net als eerder genoemde aanhangers van Feyenoord en AZ. Hun tatoeages, kampioen of niet, kunnen hen straks zelfs in het bejaardentehuis niet meer worden afgenomen.

De buurtsuper ‘Lekker makkelijk’ aan de Kerkstraat in Lepelstraat.

DOOR MERIJN SITSEN

Colofon Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bergse Bode Bergse Bode Redactie Vera de Geus, Ria van Meir Correspondenten Sonja Brand, Marjet Lubbers, Merijn Sitsen, Robby van der Zande Acquisitie Leo Elenbaas Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 09.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 07.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111 W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 14 De oplossing van deze puzzel is in week 15 te vinden op www.internetbode.nl

In 2011 was de opening van buurtsuper ‘Lekker Makkelijk’ groot nieuws voor de inwoners van Lepelstraat. Sinds 2007 had de laatste buurtsuper in het dorp zijn deuren gesloten en zaten ze zonder. Oudwethouder Maarten van Eekelen, die de opening in 2011 verrichte, had tijdens de opening gezegd dat de inwoners van Lepelstraat het voortbestaan zelf in de hand hadden. De inwoners laten de winkel echter teveel links liggen waardoor het voortbestaan van de winkel in gevaar komt. Bert Vos deed daarom via de dorpskrant van Lepelstraat een oproep naar de inwoners van zijn dorp om terug te komen naar de buurtsuper. Sfeer De sfeer is volgens de buurtsuper prima. “Als er klanten komen dan gaat het prima”, zegt de bedrijfsleidster van de super. Ze geeft aan dat de omzet alleen tegenvalt. Dat komt volgens haar omdat de supermarkt strategisch niet zo goed ligt. “We

liggen in een gebied waar er in een straal van tien kilometer genoeg andere opties zijn”, verklaart de winkelier. “De inwoners hoeven echt niet al hun boodschappen bij ons te doen. Een tientje per huishouden, per week is al genoeg”, voegt ze daar nog aan toe. Duurder Marion Kats, secretaris van de dorpsraad, denkt dat de klanten voor andere supermarkten kiezen dan de buurtsuper, omdat deze ietsjes duurder is.

‘Inwoners moeten signaal afgeven’ “De dorpsraad hecht wel belang aan de buurtsuper, omdat er verder geen winkel is in het dorp waar mensen hun boodschappen kunnen halen”, geeft Kats aan. Bert Janssen, communicatiemedewerker van Stadlander, legt uit dat de woningcorporatie het pand in 2011 heeft gekocht omdat ze vanuit de bewoners van Lepelstraat

FOTO MERIJN SITSEN

het signaal kregen dat er behoefte was aan een buurtsuper. “Het heeft ons nog best wat tijd, moeite en geld gekocht om het gebouw over te nemen”, zegt Janssen. Stadlander vindt dat de inwoners een duidelijk signaal af moeten geven, wil de buurtsuper voort blijven bestaan. De woningcorporatie staat namelijk de eerste drie jaar garant voor de huur. “Als er vanuit de bevolking niet genoeg draagvlag is voor de winkel, kunnen we na de proefperiode van drie jaar besluiten om er mee op te houden”, verklaart de communicatiemedewerker. Gemeente De gemeente laat via communicatiewoordvoerder Erwin Stander weten dat ze het ook belangrijk vinden dat er een dergelijke voorziening in het dorp blijft bestaan. “We hebben er hard voor gevochten om die supermarkt daar te krijgen en hopen dat hij er ook nog wel even blijft”, zegt Stander. De gemeente is het echter wel met Stadlander eens dat er genoeg draagvlak moet zijn voor de supermarkt.

Reizigers geven voorzieningen in de regio een 7,4

West-Brabanders tevreden over openbaar vervoer in de regio BERGEN OP ZOOM - De West-Brabanders die gebruik maken van het openbaar vervoer in de regio zijn tevreden. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat zij het openbaar vervoer waarderen met een 7,4. De informatievoorziening omtrent vertragingen zou beter kunnen, evenals de kans op een zitplaats, maar door de bank genomen wordt er weinig geklaagd over de voorzieningen. DOOR VERA DE GEUS

© www.sudokusite.eu

Het Kennis Platform Verkeer & Vervoer komt ieder jaar met de OV-Klantenbarometer, een landelijk onderzoek naar de mening van reizigers over het openbaar stads- en streekvervoer. Het laatste onderzoek is eind vorig jaar gehouden. De reizigers gaven rapportcijfers aan verschillende aspecten die met hun reis te maken hebben. Deze aspecten lopen uiteen van de kans op een zitplaats tot een algemeen oordeel over de rit. De KpVV kwam recent met de onderzoeksresultaten naar buiten. Daaruit bleek dat de West-Brabantse reiziger tevreden is. Deze geeft het openbaar stads- en streekvervoer namelijk het rapportcijfer 7,4. Dit is gelijk aan de landelijke waardering. PAGINA 5

Incidenten Het openbaar vervoer in West-Brabant scoorde goed op de onderdelen zitplaats (8,5) en het gemak waarmee de reiziger in kan stappen (8,4).

‘Info over vertraging moet beter’ Minder hoge ogen werden er gegooid op het gebied van informatievoorziening omtrent vertragingen (4,8) en het tarief (5,0). De algemene veiligheid werd gewaardeerd met een 7,8. Echter werd wel 17% van de reiziger slachtoffer van één of meerdere incidenten. 11% werd lastig gevallen, 2% bestolen, 1% bedreigd, 1% mishandeld en 2% kreeg op een andere

manier met een incident te maken. Sterren Naast de algemene cijfers voor diverse onderdelen betreffende het openbaar vervoer, vielen er ook sterren te verdienen. Een regio krijgt een ster wanneer het cijfer voor een bepaald onderdeel zoals algemeen oordeel, informatie en veiligheid, rijcomfort, tijd en doorstroming en prijs hoger scoorde dan een zeven én hoger dan het landelijk gemiddelde. Hiermee wist West-Brabant twee sterren in de wacht te slepen op de onderdelen informatie en veiligheid en rijcomfort. In 2011 had deze regio ook een ster qua algemeen oordeel. In 2008 en 2008 echter ook nog een ster voor de prijs waarvoor het openbaar vervoer werd aangeboden.


Spado collecteert voor Fonds Gehandicaptensport

De G-atleten van SPADO al collecterend samen met Ad van der Wegen.

BERGEN OP ZOOM - Van 7 tot en met 13 april collecteert Fonds Gehandicaptensport voor de gehandicapte sporters in Nederland. Ook dit jaar zetten vele vrijwilligers zich weer in en gaan als collectant langs de deur. In Bergen op Zoom, Steenbergen, Halsteren en Huijbergen wordt voor de dertiende keer de kar getrokken door atletiekvereniging Spado. Fonds Gehandicaptensport maakt sport mogelijk voor alle gehandicapten in Nederland, zodat zij zich minder geremd en/

of beperkt voelen in het dagelijkse leven. Het Fonds steunt zowel sporters met een lichamelijke en/of zintuiglijke handicap als sporters met een verstandelijke handicap. De collecteweek is de belangrijkste bron van inkomsten. Deze wordt ondersteund door onder meer beschermheer Prof. mr. Pieter van Vollenhoven en ambassadeurs Gert-Jan Theunisse, zanger Jannes, Wilfred Genee, Arnold Vanderlyde, Carl Verheijen en Peter Faber. Uit de collecteopbrengst worden jaarlijks honderden projecten gefinancierd om sport voor mensen met een handicap mogelijk te

Nieuw team uit Bergen op Zoom

Roparunteam Proefmei maken. Het Fonds stelt subsidies beschikbaar aan (sport)organisaties zonder winstoogmerk, voor de aanschaf van speciaal sport- en spelmateriaal, de financiering van sportevenementen en de realisatie van specifiek bouwtechnische aanpassingen. Ook innovatieve projecten met als doel promotie of stimulering van sport voor mensen met een handicap komen voor een financiële bijdrage in aanmerking. Een deel van de opbrengst is voor de Ggroep van Spado. Deze groep bestaat sinds 1998 en bestaat zowel uit een groep voor jeugdatleten (6 t/m 13 jaar) als voor 14-jarigen en ouder. Tevens zal een gedeelte van de opbrengst ten goede komen aan het EK atletiek voor verstandelijk gehandicapten. De wedstrijd wordt in juni 2014 gehouden op sportpark Rozenoord. Binnen de G-groep van Spado wordt hard getraind om te proberen ook de limieten te halen en mogelijk deel te kunnen nemen aan het EK. In 2012 hielp wethouder Ad van der Wegen mee. Dit jaar helpen op zaterdag 13 april leden van de muziekgroep Gare du Nord (http://garedunord.eu/en/pages/ home). De Belgisch/Nederlandse formatie Gare du Nord maakt een zwoele mix van blues en urban/ jazz, versierd met een swingende dance sound. ‘s-middags helpen ze mee collecteren en ‘s-avonds treden ze op in gebouw-T. Geïnteresseerden die mee willen collecteren, kunnen contact opnemen met atletiekvereniging Spado, Jeroen Jonkers, tel. 06-14016061 of per email jeroen@jonkersenko.nl

BERGEN OP ZOOM - Er staan de komende tijd benefietactiviteiten op het programma van Roparunteam Proefmei waar iedereen aan kan deelnemen. - Zaterdag 13 april: ski-estafette bij EGO indoor Ski in Bergen op Zoom; start om 17.00 uur (aanmelden via de site). - Zaterdag 20 april: cross fitmiddag bij Fit plus in Bergen op Zoom; start recreanten om 13.30 uur en geoefende sporters om 15.30 uur (aanmelden via de site). - Maandag 20 mei: grootse doorkomst in

BoZ van de Roparun met een benefiet ontbijt op de Halsterseweg (richting de Bierwinkel); start om 06.00 uur. - Vrijdag 24 mei: feestavond met kunstveiling in zaal d’Honneur in Bergen op Zoom; start om 20.00 uur. - Vrijdag 31 mei: Proefmei Culinair Festival in Bergen op Zoom; start vrijdag 31 mei t/m zondag 2 juni. Roparun lotjes: er zijn nog voldoende lotjes om verkocht te worden, dus koop uw lotje tijdens één van onze evenementen. www.roparunteamproefmei.nl

Toine Brooymans kampioen 3e klas bandstoten ZW.Ned. BERGEN OP ZOOM - In Waalwijk is Toine Brooymans, uitkomend voor B.V.Bellevue, met groot overmacht kampioen geworden in de 3e klas bandstoten Gewest ZN klein. Toine moest op vrijdag 29 maart al direct aantreden tegen één van de grote favorieten Jan Jacobs. Toine begon goed aan deze partij en wist deze winnend af te sluiten. Ook de 2e partij won hij. De 3e en de

4e gingen voor Toine wat moeizamer maar wist deze toch in winst om te zetten. De altijd lastige 5e ronde speelde hij remise. Op zondag bevestigde Toine nogmaals zijn goede vorm, door ook zijn 6e partij in winst af te sluiten en een voorsprong van 5 pnt. op nr. 2 te nemen. De 7e partij was enkel een formaliteit. Deze verloor hij op 3 caramboles. Toine Brooymans zal B.V. Bellevue vertegenwoordigen op het nationaal kampioenschap in Schiedam.

Amber Copray zet zich in voor 538 voor War Child

Amber, waar ben je te boeken? Bij de V&D!

55+ACTIEF zoekt vrijwilligers BERGEN OP ZOOM - 55+ACTIEF, één loket voor vrijetijdsbesteding voor senioren uit de gemeente Bergen op Zoom komt graag in contact met enkele vrijwilligers uit Halsteren en Lepelstraat. Zij kunnen samen met de huidige groep vrijwilligers het loket verder vorm gaan geven richting Halsteren en Lepelstraat. En de senioren aldaar voorzien van zo veel mogelijk informatie op het gebied van activiteiten en vrijetijdsbesteding. Tevens zoveel mogelijk informatie verzamelen en contacten leggen met aanbieders

op het gebied van seniorenactiviteiten. Bent u een verenigingsmens, nieuwsgierig in wat er allemaal te doen is en enthousiast in het informeren en adviseren van mensen, dan hebben wij voor u mogelijk een goede vrijetijdsbesteding. Het doel van uw werk: zoveel mogelijk senioren uit Halsteren en Lepelstraat op weg helpen naar een leuke en zinvolle vrijetijdsbesteding. Voor velen een vanzelfsprekendheid, maar voor anderen een vraag en eventueel een drempel. U kunt daarbij gaan helpen. Heeft u belangstelling, bel gerust Stichting Welzijn Ouderen, Hans de Rooij, telefoon 265946.

Paasviering op de Borghoek BERGEN OP ZOOM - Het bruiste op basisschool de Borghoek van de activiteiten op donderdag 28 maart. ’s Ochtends liepen er meer dan 300 kinderen in een lange stoet naar de Ontmoetingskerk op Bolwerk. Het zonnetje scheen en in de kerk aangekomen luisterden de kinderen naar het Paasverhaal dat voorgelezen werd door de leerkrachten. Natuurlijk werd er ook gezongen. Dit jaar hadden de leerkrachten en de kinderen van groep

8 een eigen lied gecomponeerd op de melodie van 15 miljoen mensen. Ook waren de afgevaardigden van de goede doelen aanwezig om iets te vertellen over het doel waar het geld naar toegaat, dat ze ‘s middags op zouden halen op de Paasmarkt. Ondanks het koude weer werd de Paasmarkt ‘s middags druk bezocht. Er was dan ook van alles te doen. Je energie kon je kwijt op een megalange Junglerun, bij de limbodansboom of het mega dartspel. Er waren mooie prijzen te winnen

bij het enveloppen trekken, rad van fortuin, grabbelrok of spijkerbroek hangen. Er werd een paashaas of een kuiken geknutseld. Je werd mooi geschminkt of kocht iets bij het standje van de Wereldwinkel, het Druppeltje of de Zeeverkenners. Al het geld dat opgehaald is, is bestemd voor de Stadsspeeltuin in Bergen op Zoom en een schooltje in de Filippijnen. Alle sponsoren en leerlingen van de Borghoek bedankt namens de goede doelen….

Amber Copray op de talentstage van 538 voor War Child.

BERGEN OP ZOOM - Amber Copray heeft afgelopen dinsdag haar muzikale talent ingezet voor de actie van 538 voor War Child in Bergen op Zoom. ‘s Ochtends bij het ontbijt in tapperij de Kroon wat verzorgd werd door studenten van de Zoomvliet Hotelschool. ‘s Middags op het podium van de Grote

Markt. Ze zingt de sterren van de hemel en dat valt op. Amber heeft het moment van haar leven. En al helemaal als de presentator zegt: “Amber, dit is je doorbraak! Waar ben je te boeken?” Een stralende Amber weet er even niet goed raad mee. Dan wordt er geroepen vanuit het publiek “Bij de V&D!” “Werk je daar?” “Ja!”

BEDRIJVIG NIEUWS

Adverteer lokaal op de populairste websites Uitgeverij de Bode is vooral bekend om haar goed gelezen Weekbladen. De 18 huis aan huis titels van Uitgeverij de Bode worden goed gelezen en zijn mede hierdoor een prima advertentie-medium voor locale ondernemers. In 2013 zal De Bode zich ook sterk gaan maken voor de zichtbaarheid van de lokale ondernemer op internet. Want Print en On-line vormen een ijzersterke combinatie voor de toekomst, juist voor de locale ondernemer! Online adverteren is aantrekkelijk, maar probeer als kleine of middelgrote ondernemer maar eens op te vallen op het web dat in december 2012 uit meer dan 630 miljoen web-sites bestond. Dat is lastig. Een

mooi plekje voor uw advertentie/banner op gerenommeerde en veelbezochte websites als nu.nl, buienradar, marktplaats, telegraaf lijkt voor u misschien een brug te ver, maar niets is minder waar. Uitgeverij De Bode kan er exclusief voor zorgen dat uw advertentie op de bestbezochte websites van Nederland komt te staan. Denk niet dat u er de hoofdprijs voor betaalt of bakken met geld weg gooit, omdat duizenden mensen aan de andere kant van het land, die toch niet naar uw zaak komen, uw aanbiedingen zien. Hiervoor werken onze medewerkers met een systeem dat is gebaseerd op zogenaamde geo-locatietechnologie. Daardoor is uw advertentie wel te zien op landelijke websites, maar alleen voor de mensen die in uw verzorgingsgebied wo-

nen. U bent er dus van verzekerd dat heel veel mensen uw advertentie zien, omdat ze op de meest populaire web-sites staan en u weet dat zij een potentiële klant van u zijn. Lijkt u dit interessant? Het enige dat u hoeft te doen is de accountmanager van Weekblad de Bode te vertellen hoe vaak en hoe lang u online wilt adverteren en in welk verzorgingsgebied uw klanten zitten. Wij zorgen er dan voor dat de internetter uw advertentie een aantal keer krijgt te zien. Als adverteerder krijgt u na afloop van de campagne een rapportage waarop u kunt zien hoe vaak en op welke sites uw aanbiedingen te zien zijn geweest, en hoeveel unieke bezoekers u ermee heeft bereikt. Met deze service van Uitgeverij De Bode bereikt u veel mensen, het is makkelijk, voordelig en transparant.

Uitgeverij De Bode - Sint Catharinaplein 12 - 4611 TS Bergen op Zoom - Tel. 0164 251 411 PAGINA 6


âœ

Stoffenmarkt

AANHANGW./CARAVANS/CAMPERS Uitvaartzorg Dag en nacht bereikbaar Antwerpsestraatweg 14 Bergen op Zoom

(0164) 24 76 06

www.monutaterol.nl

AANGEBODEN

Zaterdag 6 april Grote Markt

VARKENS DRIJFMEST GEĂ?NJECTEERD OP GRAS- EN BOUWLAND Bel M. van Gurp 06-13210126

van 09.00 tot 17.00 uur

VERHUUR ZIE DESNEP.NL OLIE VERVERSEN/KOB REMMENSERVICE AUTORUITEN

AUTOSERVICE

TREKHAKEN

BANDENSERVICE

UITLATEN WIELEN ACCU’S AIRCO APK

GROTE KEUZE NIEUWE MEUBELEN

Op deze stoffenmarkt worden de allerlaatste mode en ]RPHUstoffen gepresenteerd. Tevens zijn er schitterende aanbiedingen van onder andere breigarens. Ook maakt u kans om een PRRLHORFNPDFKLQH te winnen

âœ

âœ

waaronder 60 bankstellen.Inruil mogelijk.

MEUBELZAAK BROOS MEUBELEN

Knip deze advertentie uit, zet uw naam en telefoon nummer erop, en lever deze in bij Lia van Poppelen. Wie weet wint u de lockmachine Naam:

Tel:

De volgende stoffenmarkt is op zaterdag 21 september.

âœ

DƾůƚĹ?ͲÄ‚ĹŹĹ?Ć?Ä‚ĹŻĎŽĎąĹŠÄ‚Ä‚ĆŒĹ?ÄžĆ?ƉĞÄ?Ĺ?Ä‚ĹŻĹ?Ć?ÄžÄžĆŒÄšĹ?ĹśĚĞĆŒÄžĹśĹ˝Ç€Ä‚ĆšĹ?ÄžǀĂŜƉĂŜŜĞŜĚĂŏĞŜĞŜÄ?Ĺ?ƚƾžĹ?ĹśÄžĆľÇŒÄžÄšÄ‚ĹŹÄžĹśÍ˜

In april een afspraak via desnep.nl is 10% korting

Pedicure Jeanette Ook bij U thuis 06 - 43084446 Nieuwe & gebruikte meubelen tegen spotprijzen! 1000 m2 Meubelhal Broos Meubelen Zuid-Oostsingel 23 - Bergen op Zoom - 0164-242097 naast ABN-Amro parking

Zundert Rucphenseweg 13a T.076-5973375ZĞŜŽǀĂƚĹ?ÄžǀĂŜĚĂŏĞŜÍžÇŒĹ˝Ç ÄžĹŻƉĂŜŜĞŜĚĂŏĞŜĞŜÄ?Ĺ?ƚƾžĹ?ĹśÄžĆľÇŒÄžĚĂŏĞŜͿ dĹ?ĹľĹľÄžĆŒÇ ÄžĆŒĹŹÇŒÄ‚Ä‚ĹľĹšÄžÄšÄžĹśÍžÇŒĹ˝Ä‚ĹŻĆ?ĚĂŏŏĂƉĞůůĞŜ͕Ĺ˝Ç€ÄžĆŒĆ?ƚĞŏŏĞŜ͕Ĺ?ŽŽƚÄ?ĂŏŏĞŜĞƚÄ?Í˜Íż sÄžĆŒÄ?Ĺ˝ĆľÇ Ĺ?ĹśĹ?ĞŜÍžÇŒĹ˝Ç ÄžĹŻÄ?Ĺ?ŜŜĞŜ͕ͲÄ‚ĹŻĆ?Ä?ĆľĹ?ƚĞŜĆ?ŚƾĹ?Ć?Íż Ĺ?ŜŏĞŜĹŻĹ˝Ĺ˝ÄšÇ ÄžĆŒĹŹÍžÇŒĹ˝Ä‚ĹŻĆ?Ĺ?ŽƚĞŜ͕Ć?Ä?ĹšĹ˝Ĺ˝ĆŒĆ?ƚĞĞŜůŽŽĚĞŜĹ˝Ç€ÄžĆŒĹ?Ĺ?ÇŒĹ?ŜŏĞŜĹŻĹ˝Ĺ˝ÄšÇ ÄžĆŒĹŹÍż /Ć?ŽůĂƚĹ?ÄžÇ ÄžĆŒĹŹÇŒÄ‚Ä‚ĹľĹšÄžÄšÄžĹśÍžÇŒĹ˝Ç ÄžĹŻĚĞĹ?Ć?ŽůĂƚĹ?ÄžǀĂŜƉĂŜŜĞŜĚĂŏĞŜÄ‚ĹŻĆ?Ä?Ĺ?ƚƾžĹ?ĹśÄžĆľÇŒÄžĚĂŏĞŜͿ

Etten-Leur Mon Plaisir 91 T.076-5015853

Bergen op Zoom Poortweg 2 T.0164-233676

antiek | (streek)sieraden | design | kunst | verzamelingen | inboedels

Inbreng gevraagd, van ĂŠĂŠn item tot complete inboedel, voor onze

Kunst & Antiek Veiling en VenduVeiling

HELP VAKMANNNEN GEZOCHT

KĹśÇŒÄžÇ ÄžĆŒĹŹÇŒÄ‚Ä‚ĹľĹšÄžÄšÄžĹśÄ?ÄžĆ?ƚĂĂŜĆľĹ?ƚ͗ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ 

Opslag Zomerbanden monteren Wij werken voor alle leasemaatschappijen

Burg. van Hasseltstr. 64 Bergen op Zoom 0164-234990 Vlakbij Media-Markt en Jumbo Super

opopdinsdag enwoensdag woensdag242 maart dinsdag19 23maart april en april VenduHuis De Jager Goes BV Ringbaan West 2b | 4461 ED Goes 06 42 11 45 42 | www.venduhuisdejager.nl

Start succesvol klusbedrijf! Klusopdrachten, reclame, inkoopkortingen, bedrijfsadvies aantrekkelijke voorwaarden. Betrouwbare organisatie Formule Partner BV. Kijk op:

www.devakman.info of www.keurmerkbedrijf.nl

<Ĺ?ĹŠĹŹĹ˝Ć&#x2030;Ç Ç Ç Í&#x2DC;žƾůĆ&#x161;Ĺ?ͲÄ&#x161;Ä&#x201A;ĹŹÍ&#x2DC;ŜůÇ&#x20AC;ŽŽĆ&#x152;ĹľÄ&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ĺ?ŜĨŽĆ&#x152;ĹľÄ&#x201A;Ć&#x161;Ĺ?Ä&#x17E;ŽĨÇ&#x20AC;Ć&#x152;Ä&#x201A;Ä&#x201A;Ĺ?Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĹśŽĨĨÄ&#x17E;Ć&#x152;Ć&#x161;Ä&#x17E;Ä&#x201A;Ä&#x201A;ĹśÍ&#x160;

- Havenkant 6 4781 AA Moerdijk 0168-416513 - -M:M: 06-53213154 - E-mail : info@multi-dak.nl Multi-DakMulti-Dak - Havenkant 6 4781 AA Moerdijk - T:- T:0168-416513 06-53213154 - E-mail : info@multi-dak.nlBRADERIE-ROMMELMARKTEN APRIL 7 APRIL OUD-GASTEL SPORTHAL â&#x20AC;&#x2DC;t VEERHUIS 13 APRIL ROOSENDAAL PARKEERGARAGE BIGGELAAR 13-14 APRIL OUDENBOSCH SPORTCOMPLEX DE BEUK 21 APRIL WOUW MARKTPLEIN 27 APRIL THOLEN SPORTHAL MEULVLIET 28 APRIL RIJSBERGEN BOEDHA VRIJMARKT 30 APRIL ROOSENDAAL KADE OPEN 10:00/18:00 UUR OPEN 9:00/16:30 UUR (Er mogen geen dieren in de hallen)

Star T

rek

First C To bold ontac ly go w h t e r e Dan d urf jij no oneâ&#x20AC;&#x2122;s gone before je vas in het t wel ? dageli jks le te verdiepe (45, k ven van Car n anker

)?!

la

Antiekrenovatie Hans Swanenberg s6ERWIJDERENVANVERF ENLAKLAGEN s/PNIEUWKLEURENENOFLAKKEN s/OKVOORALUWOVERIGEMEUBELEN s4EVENSSTRAAL ENSPUITWERK s+EUKENRENOVATIE s3TOELENMATTENENWEBBING :EVENBERGSCHEN(OEK 4EL&AX 

WWWANTIEKRENOVATIENL

5 & 6 april

Inl. en reserv. 0165-302682 of WWW.DEMARKTEN-WOUW.NL

Durea dagen

grote collectie Durea

BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

5 april vertegenwoordiger aanwezig

1XWHUHVHUYHUHQ

/,%(//(=20(5:((. :LMULMGHQGDJHOLMNVYDQWPPHL ÂźSSLQFOXVLHIHQWUpH 'LYHUVHRSVWDSSODDWVHQELMXLQGHEXXUW 7HOLQIR#PX\VUHL]HQQO

STICHTING DE BERGKRISTAL HELDERZIENDE WAARNEMINGEN door KITTY DE BRUIN

PARANORMALE AVOND

Win een Wellness arrangement t.w.v. â&#x201A;Ź 100,-

Voor al uw dames-, heren- en kinderschoenen

DONDERDAG 11 APRIL 2013 Aanvang 20.00 uur Entree â&#x201A;Ź 6,Zalencentrum â&#x20AC;&#x153;de Raaybergâ&#x20AC;? Antwerpsestraatweg 267 Bergen op Zoom Inlichtingen: 0167-565444 of 0167-565185

www.debergkristal.nl

Dorpsstraat 188 - Halsteren


ONROEREND GOED

Wedstrijd en prestatielopen Tien van Halsteren

Bij inschrijving te koop aangeboden

GIERELAAR 103-BIJLTJE 1 TE WOUW Vrije bezichtiging woensdag 3 APRIL van 16.00 tot 18.00 uur en zaterdag 6 APRIL van11.00 uur tot 15.00 uur.

Jeugd aan de start bij de Tien van Halsteren vorig jaar.

HALSTEREN - Atletiekvereniging Olympia maakt zich op voor de ‘Tien van Halsteren’, een jaarlijkse hardloopwedstrijd op zondag 7 april in en rond de dorpskern van Halsteren. De Tien van Halsteren maakt deel uit van het Loopcircuit West-Brabant 2013 is na de Halderbergeloop en de KidneyRun de derde wedstrijd. Op het programma staan een wedstrijd over 10 km en prestatielopen over 5 en 10 km. Het startschot voor deze lopen klinkt om 13.00 uur nabij het Burgemeester Mastboomplein aan de Dorpsstraat te Halsteren. Hieraan voorafgaand is er om 12.30 uur een speciale loop voor de jeugd over een ronde van 1 km. Inschrijven kan tot 30 minuten voor aanvang van de

wedstrijden bij het wedstrijdsecretariaat in café Tivoli, Dorpsstraat 84 in Halsteren. Kleed- en douchegelegenheid is gevestigd in de nabijgelegen gymzaal aan de Julianastraat. Jeugd ontvangt bij de finish een herinnering. Door de drie beste wedstrijdatleten in alle categorieën zijn geldprijzen te winnen. Tevens stelt organiserende vereniging AC Olympia een aantrekkelijke bonus beschikbaar voor overall winnaars op de 10 km wedstrijd én voor verbetering van het parcoursrecord. Het record van de Tien van Halsteren staat bij de mannen sinds 2003 op naam van Jeroen van Damme (29.31 minuten); bij de vrouwen liep Agnes Jeruto Kiprotich deze afstand enkele jaren geleden in 34.06 minuten. Nadere informatie is te vinden op: www.olympia-halsteren.nl.

Vrijstaand woonhuis met dubbele garage, kantoor en tuin. Het kantoor heeft tevens de bestemming wonen en kan zodoende multifunctioneel gebruikt worden voor zowel een bedrijfsmatige invulling als woonbestemming, mantelzorg, dubbele bewoning, atelier, etc. Vestiging voor medische of paramedische beroepen is zelfs voor het totale perceel mogelijk. Voor detailinformatie en omschrijving, zie www.Funda.nl Gierelaar 103/Bijltje 1 Wouw of kijk op www.luijksmakelaardij.nl Inschrijvingen dienen voor of op maandag 29 april 2013, 17.00 uur ingeleverd te zijn bij Notariskantoor Wouw, Lenaertsstraat 24, 4724 AM Wouw Indien U op bovengenoemde data verhinderd bent om te bezichtigen of U wenst nadere informatie over de bestemmingsplanmogelijkheden van het object, neem contact op met Luijks Makelaardij, tel. 0165-302855, voor het maken van een afspraak.

Vrijstaande woning, Leiboom 6, Oudenbosch, in een jonge woonwijk.

GARAGE BOXEN

in Bergen op Zoom en Steenbergen Tel: 06-22776589 / 06-53216653

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Open Huis: 6 april 11-15u

Paaseieren voor de zwanen

info www.jaap.nl, of maak een afspraak:

leiboom6tekoop@gmail.com

TE KOOP

TE HUUR

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS...

ǁǁǁ͘ŐĂƌĂŐĞďŽdžĞŶƚĞŚƵƵƌ͘Eh ĞƌŐĞŶŽƉŽŽŵͬĞǀĞŶďĞƌŐƐĐŚĞŶ,ŽĞŬͬ ƌĞĚĂͬ<ĂƉĞůůĞ;ůĚͿ

0164 ± 687235

Bedevaart Banneux BERGEN OP ZOOM - Het bestuur van Caritas Banneux Bisdom Breda houdt van 4 mei t/m 8 mei en van 29 augustus t/m 2 september een triduum naar Banneux. Bovendien houdt het bestuur op zondag 5 mei en 1 september een dagbedevaart naar Banneux. Dit bedevaartsoord wordt ook wel Klein Lourdes genoemd en ligt in de Belgische Ardennen. Jaarlijks komen er 400.000 pelgrims uit verschillende landen naar Banneux. In 1933 is Maria achtmaal verschenen aan het kleine meisje Mariette Beco. Het genadeoord Banneux is uitgegroeid tot een heiligdom waar de verschijningskapel en de bron centraal staan. De kerk is uitstekend rolstoel toegankelijk en beschikt over enkele duizenden zitplaatsen. De pelgrims kunnen aan alle plechtigheden deelnemen. In het winNest met het zwanenpaar in de Waterknoop, 1e Paasdag 5 eieren.

BERGEN OP ZOOM - Zwanen in de waterknoop op De Bergse Plaat hebben op 2e Paasdag al vijf eieren in het koude nest. Een koud begin van de lente. Hier en daar ligt zelfs nog sneeuw en ‘s nachts heeft het gevroren, maar de natuur heeft zijn eigen schema. De zwanen in de Waterknoop, de vijver tussen de basisscholen, hebben hun nest opgetuigd. Weer of geen weer, sneeuw,

vorst en regen, niets houdt ze tegen. Op 1e Paasdag lagen er al 5 eieren in het nest. Er zullen er nog wel een paar bij komen. Of er allemaal kleine zwaantjes uitkomen is afwachten, want het was wel erg koud de laatste dagen. Begin mei worden de jongen verwacht. Als men de ontwikkelingen wilt volgen kan dit. Google dan naar ‘Waterknoopnieuws’. Zondag 31 maart werd de 250e aflevering op het net gezet door Kunstenaar fotograaf Hendrik Boot.

kelstraatje zijn enkele restaurants, hotels en worden in diverse winkels religieuze artikelen verkocht. Veel mensen gaan op bedevaart om de dagelijkse sleur te doorbreken. Op reis te gaan naar een plaats waar Maria de blijde boodschap gaf en beloofde het leiden te verlichten en de zieken moed te geven. De chauffeurs van de dagbedevaart vertrekken zondag 5 mei en 1 september om 06.00 uur via de bekende opstapplaatsen en rijden de toeristische route richting Banneux. Het programma begint in de bus met zingen en bidden en een gezellige babbel. Vele vrijwilligers zorgen voor een onvergetelijke reis voor de deelnemers. U kunt zich opgeven of inlichtingen vragen bij: Mieke Bril 0164-612973; Els Groenen 0162-437019; Kitty Smits 0162-684571; Lia Botermans 0164-242809; Ton van Egeraat 0164-242809.

Biljarten Regio Competitie BERGEN OP ZOOM - Biljarten Regio Competitie 2012-2013, na ronde 12. A-Teams: 1. Hoeven 1 530,550 12, 2. Keijenburg-1 508,053 12, 3. Oud Gastel 1 504,222 12, 4. de Heen 1 496,880 12, 5. Halsteren 5 493,102 12, 6. S.B.Ponderosa 1 487,244 12, 7. Steenbergen 2 486,869 12, 8. Welberg 2 484,038 12, 9. Welberg 1 481,205 12, 10. Welberg 3 478,984 12, 11. Halsteren 4 477,777 12, 12. Halsteren 2 472,164 12, 13. Vossemeer 1 468,734 12, 14. Lepelstraat 1 458,014 12, 15. Halsteren 1 456,704 12, 16. Halsteren 3 451,531 12, 17. Steenbergen 1 440,638 12, 18. Lepelstraat 2 437,981 12, PAGINA 8

19. Oud Gastel 2 429,187 12, 20. S.B.Ponderosa 2 420,362 12. B-Teams: 1. Hoeven 1 530,550 12, 2. Keijenburg-1 508,053 12, 3. Oud Gastel 1 504,222 12, 4. de Heen 1 496,880 12, 5. Halsteren 5 493,102 12, 6. S.B.Ponderosa 1 487,244 12, 7. Steenbergen 2 486,869 12, 8. Welberg 2 484,038 12, 9. Welberg 1 481,205 12, 10. Welberg 3 478,984 12, 11. Halsteren 4 477,777 12, 12. Halsteren 2 472,164 12, 13. Vossemeer 1 468,734 12, 14. Lepelstraat 1 458,014 12, 15. Halsteren 1 456,704 12, 16. Halsteren 3 451,531 12, 17. Steenbergen 1 440,638 12, 18. Lepelstraat 2 437,981 12, 19. Oud Gastel 2 429,187 12, 20. S.B. Ponderosa 2 420,362 12. Wedstrijdleiders: Henk Vrijhoef en Dinnus Frijters.


N S EL ASSE V A L N K IJSK E R N GE DE P N I N EN 22 nieuwbouw woningen geheel naar eigen smaak! WO H I L L C S R VE

type Hertog

Rust, ruimte en luxe

IN

heer

type Jonk

type M

Kavels verkrijgbaar vanaf € 158.500,- v.o.n. (ca. 460 m2)

arkies

Op de linkerkant een grote of een kleine dakkapel?

Altijd al een carport willen hebben?

Type Baron Een sfeervolle erker?

Of liever een garage?

type Prins

5 nieuwe Adellijke types in de Wouwse Plantage

LOTJE

Voor mensen die kunnen en willen kiezen! www.plandecaters.nl

ONTWIKKELING EN REALISATIE

VERKOOP

Vijfhuizenberg 46 4708 AL Roosendaal T 0165-560 602 info@adsr.nl www.adsr.nl

Tjalk 28 4871 DB Etten-Leur T 076-503 8606 l.kraakman@lotje-woonstijl.nl www.lotje-woonstijl.nl

VOLG DIT PLAN!

OPEN HUIS

Strandgaper 130

Kreukel 2

Bergen op Zoom

Bergen op Zoom

Woonstijl

Volg ons op Twitter (@goedonderbouwd) en Facebook

zaterdag 6 april a.s. van 11.00 tot 15.00 uur

Merijntje Gijzenlaan 34 Bergen op Zoom

Binnenpad 38 Halsteren

 Verrassend ruime herenhuizen

 De laatste kopwoning

 Riante vrijstaande woningen

 Laatste hoevewoning

 Koopsommen nu vanaf:

 Koopsom nu:

 Koopsommen nu vanaf:

 Koopsom nu: € 269.000,- v.o.n.

€ 249.000,- v.o.n.

€ 192.500,- v.o.n.

www.nieuwbouwdirect.nl

€ 374.500,- v.o.n. Helmig Makelaardij

VanOpstal Grosfeld Makelaars

T. 0164 – 68 59 25

T. 0164 – 21 70 00


RK Nieuw Borgvliet 1 uit BERGEN OP ZOOM - Het eerste van RK vv Nieuw Borgvliet speelt zondag 7 april eenuitwedstrijd tegen Steenbergen, aanvang 14.30uur. Programma Zondag 7 april Steenbergen-Nieuw Borgvliet 14.30u NVS 2-Nieuw Borgvliet 2 11.00u SVC 5-Nieuw Borgvliet 3 10.30u

Dag van het Landschap

Nieuw Borgvliet 4-HSC’28 5 12.00u WVV’67 6-Nieuw Borgvliet 5 10.00u Nieuw Borgvliet 6-ODIO 5 12.00u Nieuw Borgvliet 7-ODIO 6 10.00u Nieuw Borgvliet vrouwen-Halsteren vrouwen 10.00u Zaterdag 6 april TVC A2-Nieuw Borgvliet A1 14.30u Halsteren B3-Nieuw Borgvliet B1 13.15u Nieuw Borgvliet MB1-Moerse Boys MB1

12.30u Vosmeer C1-Nieuw Borgvliet C1 13.30u Nieuw Borgvliet C2-Halsteren C4 12.30u VVC’68 D1G-Nieuw Borgvliet D1 09.30u Nieuw Borgvliet F1-NVS F1G 11.00u Moc’17 E3-Nieuw Borgvliet E1 09.15u Nieuw Borgvliet E2-NVS E2G 11.00u Nieuw Borgvliet F1-HSC’28 F1 11.00u SC Stavenisse-Nieuw Borgvliet MP1 09.30u

Geniet

van de zon!

Bij Mulders Tuinmeubelen heeft u de keuze uit een zeer ruim en kwalitatief hoogwaardig assortiment.

Beheerder Klaas Koopmans temidden van de eerste grote groep wandelaars. FOTO LEO DEN HEIJER.

BERGEN OP ZOOM - Het was Tweede Paasdag een behoorlijke drukte op de Dag van het Landschap. Er waren drie series wandelingen die de grote aantallen wandelaars meevoerden naar de vogelkijkhut of over de wal naar Boerderij Hildernisse. Zeker 300 mensen wandelden mee. Ook waren de locale

Sets vanaf 499,kijk op www.mulderstuinmeubelen.nl

molenstraat

131

oudenbosch

Fiësta Europa in centrum Bergen op Zoom

0165 31 26 76

KORTE BERICHTEN BERGEN OP ZOOM IVN excursie: IVN houdt zondag 7 april een excursie naar Schouwen-Duiveland, vertrek 08.30 vanaf station Zevenbergen en rijden vervolgens naar Schouwen-Duiveland. Ze rijden naar verschillende locaties; Prunje polder en rondom de Plompentoren. Op beide locaties zal men een wandeling lopen. Wandelschoenen, verrekijker en eten/drinken meenemen. Tussen de middag gelegenheid warme hap. Opgeven bij Mark van der Zijden: mvdzijden@home.nl of Frank Linssen: franklinssen@home.nl. Indische dansavond: Zaterdag 6 april houdt de MPF Group een Indische dansavond in Party Centrum Rozenoord. De avond wordt muzikaal verzorgd door de allround band ‘4YOU’ o.l.v. Edwin Jurgens. Tevens optreden van ‘Special Guest’ met Peter Rothe. De avond is een bijdrage aan Panti Asuhan Kasih Agape (anak-anak Maluku), di Surabaya en Panti Asuhan Sonaf Maneka, Kupang-Timor (N.T.T.). Aanvang 20.00-01.00u. Info en reserveren bij: Tamara Joseph, tel. 06-51841570, Betty Lee, tel. 06-44485244 en Edwin Jurgens, tel. 06-19319226. Boekenmarkt: Zaterdag 6 april van 11.0016.00u is er een boekenmarkt in het Kerkelijk Centrum Williamstraat. Duizenden boeken staan klaar. Regelmatig worden de boeken aangevuld, elke maand is er wat nieuws te vinden. Opbrengst boekenmarkt komt ten goede aan het onderhoudsfonds van de Ontmoetingskerk. Iedereen welkom. Inlfo Ank van der Kallen, tel. 0164-265158. Lezing: Graalverhaal is één van de grootste cultuurschatten van de Middeleeuwen en tot in de tijd gaat er onmiskenbaar een magische aantrekkingskracht van uit. Tijdens de lezing worden vele aspecten van dit epos besproken en wordt aangetoond hoe aspecten weerspiegelingen zijn van het innerlijk. Lezing wordt gehouden op dinsdag 9 april van 20.00-22.00u, Blauwehandstraat 21, toegang gratis, vanaf 19.00 uur welkom om spirituele literatuur in te zien. Info: tel. 0235186185, www.rozenkruis.nl Stekkenbeurs: Zondag 7 april op het parkeerterrein van tuinenvereniging De Bommesee, tuinencomplex, Glenn Millerstraat 24, naast terrein van DOSKO, intieme markt

ingericht, waar men plantenstekjes, vaste planten, kamerplanten en tuingroenten, zoals sla- en koolplanten kan kopen. Ook potgrond, kalk, meststoffen en tonkinstokken zijn verkrijgbaar. Alle producten worden aangeboden tegen zeer aantrekkelijke prijzen. In het verenigingsgebouw is koffie en thee verkrijgbaar, waar men, bij goed weer, kan genieten op ‘t zonnig terras. Markt begint om 10.00u en loopt door tot 12.30u. Tip: Wees er vroeg bij, want de producten gaan zeer vlot van de hand. Rise and Shine: Nieuw popkoor. Vind je het leuk om te zingen, kom dan op woensdagavond om 19.30u naar d’Honneur, Koepelstraat 103, Bergen op Zoom. Info: 0657682151. Bingo: Zaterdagavond 6 april is het zover en kunnen liefhebbers van dit spel, bingo spelen in het wijkcentrum, Rembrandtstraat 52A. Zaal is geopend vanaf 19.00u en de bingo start om 20.00u. Iedereen is welkom. Men vindt het wijkcentrum in de voormalige kerk Antonius Abt in de wijk Borgvliet. Rommelmarkt: In het wijkcentrum, Rembrandtstraat 52A vindt er zondag 7 april een rommelmarkt plaats. Deze begint om 10.00u en is afgelopen om 15.00u.Iedereen is welkom en de toegang tot de rommelmarkt is gratis. Men vindt het wijkcentrum in de voormalige kerk Antonius Abt in de wijk Borgvliet. Bijeenkomst Onderling Contact: maandag 8 april houdt postzegelvereniging Onderling Contact weer haar maandelijkse bijeenkomst. Op deze verenigingsavond is er een koopjestafel en een verloting met mooie filatelistische prijzen. Er is ook gelegenheid om onderling postzegels te ruilen, te kopen en te verkopen. Breng dus in ieder geval uw ruilboeken mee. Deze avond wordt er ook tijd vrijgemaakt voor het houden van de jaarvergadering. De benodigde verslagen liggen op deze avond ter inzage. U bent welkom vanaf 19.30u in buurthuis De Kastanje aan de Kastanjelaan 164 te Bergen op Zoom. Dyslexie: Kom naar een presentatie door het NeurovisueelCentrum vol wetenswaardigheden over dyslexie en behandelmethoden in Bibliotheek Het Markiezaat, Kortemeestraat 17. Dinsdag 9 april, aanvang

bijenhoudervereniging, IVN en vogelwerkgroep aanwezig met standjes naast de ‘eigen’ stand van Het Brabants Landschap. Er werd door de kinderen het Lepelaarspel gedaan en bij de kraam van het Brabants landschap kon gevoeld worden welke zaken er in de voeldozen verstopt waren. Uiteraard ontbrak de (chocolade) Paashaas niet.

20.00u. Toegang is gratis. Graag vooraf aanmelden per e-mail: lezing@markiezaatsbibliotheken.nl of telefonisch 0164-243 450 o.v.v. lezing dyslexie en uw telefoonnummer. Expositie: Kiona van Herwijnen heeft op de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg gezeten. In haar eigen ontworpen sieraden verwerkt ze alledaagse vormen uit haar omgeving zoals uit de architectuur, landschappen, etc. Soms in comb. met gekleurd polyester, zirkonia en andere stenen. In de tafelvitrine achterin de Bibliotheek Het Markiezaat is te zien hoe een ring uit plaatmateriaal wordt gemaakt. In de vitrine wordt zichtbaar hoe een ring vanuit een ontwerp wordt uitgezaagd, gesoldeerd en gepolijst tot een mooi eindresultaat. De expositie loopt t/m 30 april. HALSTEREN TTC De Liefhebbers: Zondag 7 april verkennen de recreanten en de trimmers van TTC de Liehhebbers de Brabantse Wal. De recreanten fietsen zo’n 35 kilometers en houden hun koffiestop bij Non Plus Ultra, Woensdrecht. Trimmers rijden 60 kilometer en drinken na afloop hun bakje koffie in clublokaal café De Beek. Ze hopen op beter weer dan de afgelopen weken. Nieuwe leden zijn welkom, zowel bij de recreanten als bij de trimmers. Ze starten om 09.00 uur bij café De Beek. Eurobingo: Donderdag 4 april houdt HSV de maandelijkse Euro-bingo in café/zaal Tivoli, aanvang 14.00 uur. Elke bingo liefhebber is welkom, zaal geopend 13.00 uur. Info: www.halstersesportvissers.nl of tel. 0164-683913, 0164-684833. LEPELSTRAAT Rommelmarkt: Stichting Karnaval houdt een grote voorjaars rommelmarkt in het Gemeenschapshuis in de Kerkstraat te Lepelstraat op zondag 7 april van 10.00 tot 15.00 uur. Voor deze rommelmarkt kunt u nog tafels huren waar uw allerlei materialen te koop kan aanbieden. Voor informatie en deelname over deze rommelmarkt kunt u terecht bij: Peter Janssen, Pastoor Dekkerstraat 7, Lepelstraat, tel. 06-14897694, famjanssenlepelstraat@home.nl. PAGINA 10

BERGEN OP ZOOM - In het weekend van 5 tot en met 7 april staat de Grote Markt in Bergen op Zoom bol van de activiteiten en doet Bergen op Zoom zijn naam van aangename winkelstad weer alle eer aan. Fiësta Europa komt op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 april naar de binnenstad. Op zaterdag 6 april is er een Stoffenmarkt, en op zondag 7 april een Antiek- en boekenmarkt. Een mengelmoes van talen en culturen, authenticiteit, een ruim en kwalitatief aanbod, een mooie presentatie, enthousiasme en ambiance, een gezellige en ongedwongen sfeer, een muziekje op de achtergrond…, dat zijn de sleutelbegrippen die je aan Fiësta Europa kunt verbinden en die het concept zo uniek en zo geliefd maken bij een breed publiek. Marskramers uit heel Europa worden samengebracht in een internationale feestmarkt en laten de bezoekers graag kennis maken met al die specialiteiten uit hun land of regio. Een stand met zoetwaren

uit Sicilië, heerlijke Spaanse ham, bergkazen uit de Pyreneeën en de Alpen, textiel uit Lapland, handgemaakte lederwaren, edelstenen en mineralen van over heel de wereld, een heerlijke Moezelwijn, paella, de traditionele Engelse keuken en nog veel meer biedt Fiësta Europa. De welbekende stoffenmarkt is te bezoeken op zaterdag 6 april. Handelaren, met ieder hun eigen stijl in stoffen strijken neer op de Grote Markt. De allernieuwste mode in zomerstoffen wordt hier gepresenteerd. Gezellige kraampjes met allerhande fournituren: garens, knopen, breigarens en alles wat de professional en hobbyist op het gebied van handenarbeid nodig heeft. Op zondag 7 april is er een antiek- en boekenmarkt. Een gezellige markt met servies, sieraden, glaswerk, prenten en tweedehands boeken. Openingstijden zijn: Vrijdag 5 april van 12.00-21.00 uur; Zaterdag 6 april van 9.0019.00 uur; Zondag 7 april van 11.00-18.00 uur. De officiële opening wordt verricht door wethouder Ton Linssen op zaterdag 6 april om 11.00 uur.

Lepelstraatse Boys LEPELSTRAAT - Programma senioren van Lepelstraatse boys. Zondag 7 april 14.30 Lepelstraatse Boys 1-Hoeven 1 13.00 NVS 3-Lepelstraatse Boys 3 12.00 Roosendaal 6-Lepelstraatse Boys Programma jeugd Zaterdag 6 april

11.45 Lepelstraatse Boys C1-DVO’60 C2 11.00 Lepelstraatse Boys C2-Vivoo C2 10.15 MOC’17 D8-Lepelstraatse Boys D1 09.00 Sc Welberg E1-Lepelstraatse Boys E1 09.30 Smerdiek F1-Lepelstraatse Boys F1 09.30 Lepelstraatse Boys F2-MOC’17 F10 Voor wijzigingen en/of aanvullingen: www.lepelstraatseboys.nl

Scheldevogels strijdend onderuit tegen de koploper BERGEN OP ZOOM - Er stond voor de korfballers van Scheldevogels zaterdag 30 maart de eerste wedstrijd van de 2e helft van het veldseizoen op het programma. Het was gelijk een behoorlijke pittige opgave tegen de huidige koploper Dijkvogels in de competitie. Thuis werd er dit verloren met 2-22. De doelstelling was ook om Dijkvogels onder de 20 te houden en zelf meer te scoren dan de temperatuur van die dag. Aangezien het vrij koud was moest dit best lukken. Scheldevogels werd aan het begin van de wedstrijd duidelijk onderschat. Dijkvogels dacht dat de overwin-

ning hen op een presenteerblaadje werd aangedragen. Dit viel echter tegen. Tot ver in de 1e helft is hun voorsprong beperkt gebleven tot 2-1. Scheldevogels, met een aantal invallers, had een sterke verdediging. Dijkvogels miste veel kansen. Met een ruststand van 8-3 deed Scheldevogels het niet slecht. Tweede helft merkte men toch dat Dijkvogels zich herpakte en gebrand was te scoren. In tegenstelling tot het zaalseizoen wist Scheldevogels toch ook wat doelpunten mee te pakken. Met een uiteindelijk einduitslag van 18-7 heeft Scheldevogels laten zien dat zij zich niet zo makkelijk meer gewonnen geven als in het begin van het seizoen. Voor meer info: www.scheldevogels.nl


IN EN OM DE TUIN

Where retail comes to life

KOOPZONDAG

7 april

“Verr ijk u w bu ite nle ve n”

10.00 - 17.00 uur

HEMI bv, gevestigd te Tholen, is een internationale winkelinrichter, opgericht in 1968, die zich gespecialiseerd heeft in de inrichting van grootwinkelbedrijven als ANWB, Blokker, Bruna, Hans Anders, HEMA, Intertoys, M&S mode Mediamarkt en Praxis. Het leveren van een totaalpakket van ontwerp tot montage, maximale EHWURNNHQKHLG ELM GH RSGUDFKWJHYHU HQGH ÀH[LELOLWHLW YDQRQ]H PHGHZHUNHUV zijn bepalend voor ons succes. We werken vanuit een diepgaande kennis van de opdrachtgever en denken in professionele totaalconcepten. HEMI bv heeft al jarenlang een gevestigde naam en reputatie in de professionele internationale markt. Om ons succes verder uit te breiden zijn wij op zoek naar

 ‡$66,67(1792250$1/2*,67,(.&(17580 ‡352-(.7/(,'(5 ‡:(5.9225%(5(,'(5,0267(.(1$$5 Voor verdere informatie raadpleeg onze internetsite www.hemi.nl

Mooie lente-aanbiedingen op onze vernieuwde site www.du-bois.nl

*HwQWHUHVVHHUG"

Stuur uw CV met motivatie naar HEMI bv, t.a.v. W. Goorden, Postbus 59, 4690 AB Tholen, of per mail naar wgoorden@hemi.nl.

Wintermenu! 3 gangen v.a. € 9,95

Grand eetcafe De Kroon Boomstraat 2 Huijbergen, tel. 0164-642974, klijspost@hetnet.nl GRATIS PARKEERGELEGENHEID

‘Ga mee als vakantievrijwilliger!’ gratis advertentie

Du Bois Sierbestrating & Tuintechniek Rucphenseweg 49a, Zundert (t.o. Abdij) T. 076 - 597 3201 - www.du-bois.nl

‘Hoi ik ben Geert en ik ga al jaren mee met de vakantiereizen van het Nationaal Epilepsie Fonds. Deze vakanties zijn speciaal voor mensen met epilepsie die niet zelfstandig op reis kunnen. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar! Ga jij een week met ons mee?’

tuinaanleg | sierbestrating | waterpartijen | veranda’s buitenkeukens | tuinverlichting | terrasverwarming tuinaccessoires | inspirerende showtuin

Meer informatie? Kijk op www.epilepsiefonds.nl of bel 030 63 440 63.

Te Koop

GRASZODEN

De beste kwaliteit van West-Brabant! Kijk en vergelijk Graszodenkwekerij Heidehoeve

BUXUS

TAXUS

3 jarig - 25/35 cm

20/40 cm

€ 0.50 per stuk

€ 0.40 per stuk

Zundert, 076-5973377 Snoeien en kappen van hagen en bomen. Alle tuinwerken, aanleg gazon. v.a. € 20,Bel Tommie

06-43505286

Vervul 1a - Rijsbergen tel: 076 - 596 27 36

www.heidehoeve.com

installatie!

Valkestraat 15 vofakkermans@hotmail.com

Gratis

goodiebag € 0.60 € 29.50 € 14.50

‹ Gratis ontwerpsessies: meld u aan via onze website.

Tuinafval nemen wij gratis mee!

of 0113-552255

Vrij. 12 april 11.00 - 20.30 uur Zat. 13 april 10.00 - 17.00 uur

vakkundige

RECLAME:

of 06-30429026

Badkamer Inspiratie Dagen 6% BTW op

Voor: dakplatanen, dakmoerbei, leilinde, leiplatanen, bolacasia, bolesdoorn, catalpa, fruitbomen etc.

Tel.: 0164-616707

Postbus 270 - 3990 GB HOUTEN - giro 222111 - www.epilepsiefonds.nl

Nu maar

Boomkwekerij/Hoveniers Hoogerheide

Groene Beuk 60/80cm Dakplataan Bolcatalpa 180cm

Geert, deelnemer vakantiereizen

‹ Inspirerende showroom met vernieuwd assortiment badkamermeubelen.

Openings tijden ZATERDA : G van 09.0 0 tot 16.0 0u of op afs praak.

Maak vrijblijvend een afspraak met ons.

www.hoveniers-hoogerheide.nl

‹ Diverse presentaties van

duurzame energieoplossingen.

‹ Verwen uzelf bij onze beautymarkt met o.a. visagist, pedicure, masseur, kapster, sieraden en sfeerartikelen. Ook voor verticuteren, kalk en gazonmest

Ga voor het complete programma naar: www.sanidrome.nl/vandenbroek vandenbroek@sanidrome.nl | Vosdonk 41, 4879 NC Etten-Leur, (076) 502 07 89


Boek ‘Verjaagd door vuur en water’ over noodgedwongen evacuaties in Tweede Wereldoorlog

Slager vertelt verhaal evacués ‘op het allerlaatste moment’

Gewestelijke finale 2e klasse libre dames BV ‘t Dobbertje BERGEN OP ZOOM - Voor het eerst in de geschiedenis van de KNBB wordt er gestreden om het Gewestelijk Kampioenschap van Zuid Nederland in de 2e klasse libre dames.

POORTVLIET - De evacuatie van zo’n 1500 Zeeuwen tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft bij velen van de evacués diepe sporen nagelaten. “Ze hebben het over de periode voor en na de evacuatie”, zegt Kees Slager. Toch is Voor dit Gewestelijk Kampioenschap heeft er in het verleden nauwelijks iets gepubliceerd over de gedwongen verhuizing van de Zeeuwen in de oorlogsja- BV ‘t Dobbertje de primeur gekregen om ren. Met zijn nieuwste boek ‘Verjaagd door vuur en water’ brengt de schrijver uit Poortvliet daar verandering in. deze finale te houden. Deze finale wordt van 5 april tot en met 7 april gespeeld in café ‘t Dobbertje aan de Zuidzijde Haven. Op vrijdag beginnen de wedstrijden om 19.00 uur en op zaterdag en zondag beginnen de wedstrijden om 11.00 uur. De partijlengte is variabel en de moyennegrens is van 0,00-5,00 gemiddeld, de dames spelen naar de caramboles die ze moeten behalen in de competitie of naar de verhoging na het spelen van de voorrondes. De deelneemsters aan deze finale

zijn: 1. Lucie Lahaije, BC Los band, 3,20; 2. Marian Walravens, WHC, 1,70; 3. Bep van Galen, Sport na Arbeid, 1,30; 4. Maria van Hoof, De Zwaan, 1,10; 5. Diana Tax , BC De Jordaan, 1,10; 6. Jacqueline v. Veldhoven, BV WG, 0,90; 7. Samantha Valentijn, SVW, 0,75; 8. Tamara de Crom, SVW, 0,60. Het schema voor de 1e ronde o.l.v. de wedstrijdleidster Joke Nuijten is als volgt samengesteld: Samantha ValentijnTamara de Crom; Bep van Galen-Maria van Hoof; Marian Walravens-Diana Tax; Lucie Lahaije-Jacqueline v. Veldhoven. De kampioene van deze finale zal uitgenodigd worden voor het spelen van het Nationaal Kampioenschap dat zal plaats vinden in Hoogeveen van 27 tot 28 april 2013. Iedereen die de biljartsport een warm hart toe draagt is welkom en de toegang tot deze finale is gratis.

Robot maken met opa/oma BERGEN OP ZOOM - Bij de KBO Bergen op Zoom, komt voor de opa-/ omadag op 24 april de groep Robotics-CCFZ van de Computer Club Fort-Zeekant. Hans Dorst, coördinator Robotics-CCFZ zal veel laten zien over hun robots en de wedstrijd, en wat er zoal komt kijken om een robot te maken. Er komt veel mechanica aan te pas en ook elektronica: mechatronica. Het bouwen van een robot duurt langer dan in een middag kan. Maar er zijn wel projecten, die in een paar uur kunnen worden afgerond en daarvoor brengen ze de materialen mee. Het zijn kleine, slimme projecten, waarvoor de hulp van opa’s en oma’s best wel eens nodig kan zijn. Sa-

Vluchtelingen uit Schijndel, onder wie de familie Van ‘t Hof uit Strijenham.

DOOR EUGÈNE DE KOK Kees Slager was als 5-jarig jochie zelf één van de Tholenaren die in februari 1944 op stel en sprong moesten vertrekken, omdat het eiland door de Duitsers onder water werd gezet. “Het zijn mijn vroegste herinneringen”, zegt de 74-jarige auteur. “Het was in het begin heel angstig. Mijn vader bleef in Poortvliet, zou pas later komen, maar mijn moeder moest wel mee. We wisten niet wat ons te wachten stond.” In de inleiding en epiloog van ‘Verjaagd door vuur en water’ vertelt Slager zijn verhaal. ‘De man op de bok riep ‘ju!’ tegen het paard en hortend zette de koets zich in beweging’, schrijft hij over de eerste kilometers naar ‘of all places’ Emmererfscheidenveen in Drenthe. ‘Binnen was het donker en koud, niemand sprak de eerste kilometers een woord’. In het kleine dorpje in het noorden sliep de familie Slager met acht mensen in een huis. “Het was een soort commune.” Eenmaal gewend, had hij er een goede tijd. “Ik heb niks van angst gevoeld. Ik kan me herinneren dat ik veel heb gevist in het kanaal vlak bij ons huis.” Toch had de evacuatie een grote impact op het gezin. Slager zegt dat er thuis een periode voor en na de evacuatie was. “Wij merkten op Tholen eigenlijk weinig van de oorlog. De Duitsers kwamen binnenrijden en we waren bezet. Het stelde niets voor … totdat we weg moesten.” Slager heeft jarenlang rond gelopen met het idee een boek over de evacuaties te schrijven. Hij schreef in 1994 een evacuatieverhaal voor het 50-jarig jubileum van de Eendrachtbode en interviewde in de jaren daarna verschillende evacués voor het project ‘Ooggetuigen van de 20e eeuw’, maar tot een boek kwam het niet. Na zijn afscheid als Eerste Kamerlid voor de SP in juni 2011 besloot hij dat het tijd was. De evacuatieverhalen werden niet eerder opgetekend. Slager heeft dat altijd vreemd

gevonden, omdat er duizenden mensen van huid en haard werden verdreven. “In geen provincie zijn er zo veel mensen verjaagd.”

‘Mijn vroegste herinneringen’ De geschiedschrijver van de oorlog in Zeeland Gijs van der Ham zei in 1989 dat er over de evacués moeilijk iets was te zeggen. ‘Moeilijk?’, vraagt Slager zich in zijn boek af. ‘Hun verhalen lagen in 1989 nog voor het oprapen’. “Ik heb dit nu op het allerlaatste moment gedaan. Als ik de boer niet was opgegaan, was het verhaal met de mensen het graf ingegaan.” Naast gesprekken met de mensen, maakte hij gebruik van archieven en dagboeken. “Zo heb ik een compleet verhaal proberen te vertellen.” Slager vertelt verhalen van alle evacuaties in Zeeland tijdens de Tweede Wereldoorlog.

FOTO UIT VERJAAGD DOOR VUUR EN WATER

Zand terecht. ‘Er stond een ontvangstcomité met burgemeester Cleveringa erbij’, herinnert Arend Aarnoudse zich. ‘We wisten niet wat ons overkwam.... een prachtig herenhuis, volledig gemeubileerd en met een kelder vol ingemaakt voedsel’. Keetje Slootmaker en haar kinderen uit Poortvliet troffen het minder in Nieuw-Vossemeer. ‘Ik schrok, want het was niet alleen heel klein, maar ook vuil... het plafond zat onder de vliegenstront. Ik heb daar zitten huilen van ellende’. De een kijkt anders terug op de evacuatie dan de ander, maar er is volgens Slager wel een gemene deler. “Ze werden allemaal weg gestuurd uit hun vertrouwde omgeving en afhankelijk van vreemden. Niemand wist hoe lang ze weg zouden blijven. Dat kon een week, maar ook tien jaar zijn. Dat zorgde grote spanningen.” ‘Verjaagd door vuur en water’ van Kees Slager is vrijdag gepresenteerd in dijk- en oorlogsmuseum Het Polderhuis in Westkapelle. Het is uitgegeven door Den Boer De Ruiter. ISBN: 978 90 79875 46 7.

men knutselen aan technische projecten. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar tot ca. 12 jaar en zowel voor jongens als meisjes. Tijdens de KBO-bijeenkomst wordt er gezaagd, gesoldeerd, geschroefd, gekleurd en geplakt. Daarom is het verstandig om niet je allerbeste kleding te dragen. Veiligheidsbrillen zijn er voor diegenen, die niet brildragend zijn. De middag wordt gehouden in het gebouw van het wijkcentrum aan de Ooitas. aanvang 14.00 uur. Om 17.00 uur is het afgelopen. Omdat ze voldoende materialen moeten inslaan willen ze graag dat men inschrijft. Dit kan door een briefje te sturen naar; secretariaat KBO activiteitencommissie, Omloop 44, 4614 EP Bergen op Zoom of aanmelden via: bettie@cantineau.nl. Duidelijk vermelden hoe oud de kinderen zijn.

Een nieuw leven voor brei- en naaimachines BERGEN OP ZOOM - Heeft u een naai- of breimachine en doet u er niets mee? Dan is Tools To Work in Teteringen (voorheen Derde Wereld Werkplaats) er blij mee. In de werkplaats worden de machines nagekeken en zo nodig geviseerd. Een goed werkende machine met een gereedschap setje, naaigaren, stoffen of wol kan dan aan een nieuw leven beginnen in Rwanda. In november 2013 zullen drie vrijwilligers van Tools To Work naar Rwanda reizen om mensen daar op te leiden tot naai- en breimachine monteur. Uit de opgeleide monteurs worden de beste gekozen om vervolgens een opleiding te krijgen om zelf mensen op te leiden. Dit Sewing and Knitting Information Transfer (SKIT) project is eerder succesvol geweest in Kenia, Oeganda en Sierra Leone. In Kenia is het SKIT project begonnen in 2008. Het breidt zich uit als een olievlek. Halverwege dit jaar zal er een nascholings cursus worden gegeven door vrijwilligers van Tools To Work om alle vragen te beantwoorden die bij het werk zijn opgerezen bij de monteurs. Zij zullen ook vertrouwd gemaakt worden met de nieuwste machines. Voor het SKIT project in Rwanda hebben we naai- en breimachines nodig. Dus onze oproep is: Als uw naai- en breimachine werkeloos bij u staat, geef hem aan Tools To Work en weet dat met uw machine een man of vrouw in Rwanda straks de kost kan verdienen. Tools To Work, Laanzichtweg 101, 4847 SH Teteringen, tel. 076-5810202, www.ToolsToWork.nl. U kunt ook inleveren bij: DPA, De Roterij 17, Burgh Haamstede, tel. 0111651690.

De Shanty Kwizz de Kwizzen

Gastvrijheid Volgens Slager verschillen de verhalen enorm. “Wat me wel is opgevallen, is dat de West-Brabanders enorm gastvrij waren. Veel Tholenaren klopten aan bij mensen die ze niet kenden, maar kregen toch onderdak. Ik weet niet of dat ook zou zijn gebeurd als het andersom was geweest.” Een voorbeeld van de gastvrijheid is het verhaal van Jacob Duyzer uit Sint-Annaland. ‘Vader heeft z’n fiets gepakt, is bij Oud-Vossemeer met het veer overgegaan en naar Dinteloord gereden. Daar is hij op goed geluk gaan zoeken. Hij kwam bij mensen terecht die in een gewoon burgerhuisje woonden en waar wij wel onderdak konden krijgen. Dat was geen kleinigheid voor die mensen, want wij waren een gezin van vijf personen’. Sommigen zochten het verderop. Zo kwam de familie Aarnoudse in het Groningse ‘t

BERGEN OP ZOOM - Met veel genoegen nodigen wij een ieder uit voor onze “Kwizz der Kwizzen” op vrijdag 7 juni in “het Zwijnshoofd” , Moeregrebstraat 18 te Bergen op Zoom. Met deze quiz willen we graag op weer eens een andere manier geld inzamelen voor onze stichting Shanty en op die manier de vele kinderen die in India onze hulp nodig hebben helpen. Eerder organiseerden we met succes de Kunstveiling waarbij vele Bergenaren op een creatieve manier een kunstwerk maakten. Deze keer willen we je uitdagen om met elkaar je algemene kennis te testen. We nodigen daarvoor diverse verenigingen, serviceclubs, vriendenclubs en bedrijven uit om tegen elkaar te spelen. De PAGINA 12

teams mogen uit maximaal 6 personen bestaan. Tijdens en na de quiz zullen we tevens een loterij organiseren. Ook dit weer met het doel om fondsen te genereren voor de Stichting Shanty. Help ons een gezellig evenement neer te zetten, kinderen in India te helpen en je algemene kennis te testen in diverse categorieën in een vriendschappelijke kenniscompetitie. Wij verzoeken je om vóór 15 april aan ons door te geven of je mee wilt doen. Indien je meedoet horen we graag welke naam je jouw team wilt meegeven voor de wedstrijd. Het is de bedoeling de avond te starten met inloop om 19.00 uur, aanvang quiz om 19.30 en te eindigen om 23.00 uur. Inschrijven kan via: Stichting Shanty, lya.hazen@gmail.com, www.stichtingshanty.nl


AUTOâ&#x20AC;&#x2122;S

HOGE BRANDSTOFKORTINGEN

Autobedrijf

Bal B.V.

Benzine â&#x20AC;&#x201C; 12 cent

25% KORTING

OP UW CARWASHP ROGR AMMA NAAR KEUZ E (*) (* Tegen inlever ing van uw tankbo nnetje bij de kassa)

Klaverveld 43, Oud-Vossemeer 7HOÂ&#x2021;info@autobedrijfbal.nl

U proďŹ teert t/m 8 april van dubbele airmiles! AUTOWASSEN tegen inlevering van airmilespunten!

Open: maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur zaterdag van 08.00 tot 16.00 uur, â&#x20AC;&#x2DC;s avonds op afspraak

Hoe meer je spaart, hoe meer je bespaart!

www.autobedrijfbal.nl

PROFITEER VAN SHELL BRANDSTOFFEN (Deze actie is uitsluitend geldig bij Shell Ozcan BV)

Shell Ă&#x2013;zcan

Bent u als kind geopereerd aan een hartafwijking en niet meer onder controle?

Gezocht: volwassenen met een aangeboren hartafwijking behandeld voor een aangeboren hartafwijking? En bent u niet meer onder controle van de cardioloog? Dan behoort u tot de mensen naar wie cardiologen zoeken via www.8000vermisten.nl. Registreren belangrijk In Nederland hebben ongeveer 24.000 volwassenen een aangeboren hartafwijking. Hiervan staan zoâ&#x20AC;&#x2122;n 8.000 mensen niet onder controle van een cardioloog. Dit komt doordat in de jaren â&#x20AC;&#x2122;70, toen de hartchirurgie zâ&#x20AC;&#x2122;n intrede deed, een kind na een geslaagde hartoperatie niet onder controle bleef van de cardioloog. Sinds die tijd zijn de kennis en de behandelmogelijkheden enorm toegenomen. Het blijkt dat het juist verstandig is regelmatig terug te keren naar de cardioloog om vroegtijdig veranderingen op te sporen. Cardiologen

hebben daarom CONCOR opgericht. Dit is een databank om alle mensen in Nederland met een aangeboren hartafwijking te registreren. Het doel is hen optimale zorg te bieden en onderzoek te doen naar aangeboren hartafwijkingen. De Nederlandse Hartstichting steunt het project. Cardioloog Barbara Mulder nam het initiatief voor Concor. â&#x20AC;&#x153;Mensen die als kind tientallen jaren geleden een hartoperatie hebben gehad, weten vaak niet dat de hartafwijking van toen ook nu klachten kan geven. Ze hebben bijvoor-

VAN+ONIJNENBURGWEGs0,"ERGENOP:OOM

APK KEURING

beeld hartritmestoornissen of hartfalen, maar worden hiervoor niet of niet goed behandeld. Na een bezoek aan de cardioloog krijgen ze de juiste medicijnen of extra zorg. We weten en kunnen steeds meer. Daarom is het voor deze mensen een must om onder controle te staan van een cardioloog.â&#x20AC;?

â&#x201A;Ź15 ex. btw

HEEL DE MAAND APRIL

Herkent u zich? De meest voorkomende aangeboren hartafwijkingen zijn gaatjes in het hartkamerof boezemtussenschot, vernauwde of lekkende hartkleppen en verkeerd aangesloten vaten. Maar ook aandoeningen net buiten het hart horen erbij, zoals een vernauwing van de aorta. Herkent u zich in deze informatie? Meld u dan via www.8000vermisten.nl. Verpleegkundigen van CONCOR nemen dan contact met u op. Zelf bellen kan ook: 020-5667644.

Lpg â&#x20AC;&#x201C; 17 cent

VANAF 25 LITER BENZINE OF DIESEL (LPG 20 LITER)

80 occasions op voorraad

Bent u tussen de 20 en 50 jaar? Bent u in uw jeugd

Diesel â&#x20AC;&#x201C; 10 cent

GESPECIALISEERD in VW, Audi, Seat, Skoda

AUTOSERVICE

BANDENSERVICE

Alles onder ĂŠĂŠn dak Alle info zie

Geef om kinderen. redeenkind.nl r Giro )-11+++

Autobedrijf ALL IN

Zeelandhaven 10 4612 PC Bergen op Zoom

Tel. 0164-652796

De zoektocht van cardiologen naar mensen die als kind behandeld zijn voor een hartafwijking, wordt gesteund door:

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

92255$$'9225'((/%,-$8727($0 ÄŠ

ÄŠ

.257,1*

.257,1*

1RJ 

1RJ 

'LYHUVH2SHO&RUVDHQ2SHO0HULYD&RVPR'HVLJQHQ$QQLYHUVDU\(GLWLRQPRGHOOHQPHWNRUWLQJHQWRWÄŠ 'LUHFWOHYHUEDDUHQNHQWHNHQNODDU:HHVHUVQHOELMZDQWRS RS 0HHULQIRUPDWLHRIRIIHUWHDDQYUDJHQ"=LHZZZFRUVDDNWLHQORIZZZPHULYDDNWLHQO

RQGHUGHHOYDQ$XWRPRWLRQV

5RRVHQGDDO 9DQ%HHWKRYHQODDQ  %HUJHQRS=RRP (UDVPXVODDQ  *RHV  3HDU\ZHJ  ZZZDXWRWHDPQO


Meezingmiddag bij koor Gossi Nokki in Kruisland

Start van de competitie bij 25-jarige Wizards of BoZ BERGEN OP ZOOM - Eind 2012 is met een spetterend feest gevierd dat de honk- en softbal vereniging Wizards of Boz 25 jaar geleden is opgericht. Gedurende het hele jubileum jaar zullen de Wizards meerdere keren stil staan bij deze mijlpaal. Zo was er 25 jaar geleden bij de oprichting nog geen Wizards wedstrijd gespeeld. Dit gebeurde pas in april bij het begin van de competitie. Daarom gaan ze de competitie van 2013 feestelijk openen met een gezellig openingstoernooi, waar ook oud-leden welkom zijn. Dit is gepland op zaterdag 6 april. Rond de klok van 13.00 uur wordt er een honkbalwedstrijd gespeeld tussen

oud- en huidige leden. Daarna zal de strijd om de ‘Wizards of BOZ Lustrumtroffee 2013’ om 14:30 losbarsten. De resultaten van een uitdagend wedstrijdcircuit moeten uitmaken wie de felbegeerde bokaal mee naar huis kan nemen. De dag wordt natuurlijk afgesloten met een hapje en een drankje. Voor alle oude- en huidige leden die zich nog niet hebben aangemeld, doe dit dan nu door een berichtje te sturen naar: lustrum@wizardsofboz.nl. Interesse in of vragen over het bovengenoemde, of de Wizards of BoZ in het algemeen, neem gerust contact op met het secretariaat, mevr. de Bruijn, tel. 0164255603 of www.wizardsofboz.nl

Paasgroet Stichting Floriana BERGEN OP ZOOM - Stichting Floriana is terug van een driedaags Paasbezoek aan Szczecinek. De Stichting die banden onderhoudt met de burgers van de zusterstad in Polen hebben de Paasgroet overgebracht aan de netwerkgezinnen. Gossi Nokki in actie tijdens de meezingdag van vorig jaar.

BERGEN OP ZOOM - Het Kruislands koor Gossi Nokki houdt dit jaar weer een gezellige meezingmiddag in “De Commerce” te Kruisland op zondag 14 april, aanvang 13.00 uur. Voor deze middag heeft Gossi Nokki twee bijzondere, maar natuurlijk ook gezellige koren uitgenodigd. Het smartlappenkoor “Bittere Tranen” uit Bergen op Zoom. Dit koor bestaat momenteel uit zo’n 70 leden waarvan ca. tweederde vrouwen en de rest mannen en staat onder leiding van de dirigente Loes Stoel. Het wordt begeleid door 2 accordeons en 1 besbas. In (West) Brabant en omgeving zijn ze inmiddels goede bekenden en hebben ze al vaak opgetreden. Ieder jaar zijn ze te horen in het Zwijnshoofd in Bergen op Zoom bij het Wagentjes Kijken op de zondag na de vastenavond en op de snotteravonden in

november. Ook zijn er een behoorlijk aantal optredens buiten de regio geweest, onder andere in Antwerpen en op festivals in ’s-Hertogenbosch, Grave en Tiel. Het is een gezellig koor dat probeert met veel inzet en enthousiasme van elk optreden een feest te maken voor het publiek, maar zeker ook voor zichzelf. Het tweede koor is Popkoor The Sparrows uit Steenbergen. Dit koor bestaat uit ongeveer 45 personen waaronder slechts enkele mannen en zingt bekende nummers van moderne artiesten als Adèle en Krezip, maar ook klassiekers uit de pophistorie van bv. Elvis, Toto en the Beach Boys. Het koor is opgericht in oktober 2011 en zingt inmiddels 5-stemmig met eigen muzikanten, waardoor de nummers vol en krachtig klinken. Het heeft in deze korte tijd al een grote bekendheid verworven. Zo traden zij oa. op in het programma Langs de Leeuw op zater-

dagavond en bij diverse gelegenheden in Steenbergen en omgeving. Natuurlijk laat ook Gossi Nokki zelf zich weer van haar beste kant zien en horen. In de 8 jaar dat ze bestaan is het koor al goed ingeburgerd in de Kruislandse gemeenschap en heeft speciaal voor deze dag, weer een aantal nieuwe nummers ingestudeerd. Van dit alles kan men deze middag gratis genieten. Meezingen wordt zeer op prijs gesteld en om dat te bevorderen liggen er (gratis) programmaboekjes gereed waarin alle songteksten zijn opgenomen. Gewoon luisteren en genieten mag natuurlijk ook. Helaas heeft het koor momenteel geen dirigent en is daarom naarstig op zoek naar een man of vrouw die deze taak op zich wil nemen. Mocht u hiervoor interesse hebben dan kunt u contact opnemen met de voorzitter Jac Pellis, tel. 06-34294922 of mailen naar: jac@pellis.nl

Het bezoek is deze keer ingekort naar 3 dagen Szczecinek. Na een bezoek aan de zusters, weeshuis Patronka en bezoek aan school 1 en 4, heeft de Stichting ook nog een bezoek gebracht aan burgemeester Douglas. Op dag 2 werd er een bezoek gebracht aan de Charitas en oud-directeur van Skola 1. Daarnaast was er bezoek aan de netwerkgezinnen in Szczecinek. De laatste dag was er traditioneel de baasbingo op school 4. Er was voor iedereen een prijs of kleinigheid. De paashaas had ook voor elk kind een zakje paaseieren. De stichting heeft plannen om meer ac-

tiviteiten te gaan ontplooien binnen de stad Szczecinek. Vooral op het gebied van sport en spel. Hiervoor zoeken ze nog extra bestuursleden. Ook wil de Stichting in samenwerking met de gemeente Szczecinek het toerisme proberen te promoten. Hiervoor zijn reeds contacten gelegd. De stad ligt aan een heel mooi meer, eten is er goed en de stad bezit voldoende bezienswaardigheden. Daarnaast is het eten en verblijf goed en betaalbaar. De stichting kan nog chauffeurs gebruiken die om de beurt meerijden naar Szczecinek. Dit kan ook met een klein rijbewijs. Ze verblijven dan boven Skola 1 in de eigen residentie. Met Pasen, spelweek en kerstmis rijdt Stichting Floriana altijd met 2 busjes, rit van 1105 km. Het is een mooie rit door Duitland en een deel van Polen. Meer weten over Stichting Floriana neem dan contact op met Corry Elzakkers, tel. 0164 237660.

Exclusieve rondleiding maquette tentoonstelling

Finaledag OBCB BERGEN OP ZOOM - De finaledag en prijsuitreiking van het OBCB-Toernooi is op woensdag 10 april. De volgende prijzen worden uitgereikt: J. Koolen Trofee voor de ploegen A+B Klasse, O.V.B Trofee voor Libre Individueel A+B Klasse, O.N.B trofee voor Driebanden A+B Klasse. De volgende wedstrijden worden deze dag nog gespeeld: twee ploegen van de A Klasse libre, driebanden A Klasse en individueel B Klasse libre.

Tijdens de pauzes worden deze op geluisterd door The Crabtown Three. Graag nodigen ze iedereen uit die deel genomen hebben aan het toernooi uit voor deze middag met echtgenote, vriend of vriendin en alle biljartliefhebbers. De finaledag en prijsuitreiking starten om 12.30 uur in café-biljartzaal Bellevue, Antwerpsestraatweg 118. Opgeven voor het volgende toernooi 2013/2014 is nu al mogelijk. Info: Cees Hopmans, e-mail: ceesh@home.nl, 06-11335810, 0164-233548.

Terug in de tijd met Soos Le Milan BERGEN OP ZOOM - Op vrijdag 21 juni houdt soos Le Milan uit Wouw een reünie voor oud leden en overige belangstellenden. Deze soos werd opgericht in 1965 op initiatief van een jeugdgroep die toen 16-17 jarigen. De eerste vergadering hiervoor werd, op uitnodiging van de kapelaan, gehouden in het oude parochiehuis. Doel van de oprichting van een sociëteit was om deze groep iets te bieden, waarmee ze zich konden bezighouden en zo van de straat af bleven. Een keer in de twee weken werd een jeugdavond gehouden in de toenmalige noodkerk De Kunstkring aan de Kloosterstraat in Wouw. De hele zaterdagmiddag werd door de jongelui hard gewerkt om dit gebouw in een duister tienershol om te toveren, het woord discotheek kenden ze in Wouw nog niet. Overal moest voor worden gezorgd van tafels en stoelen, tot wand- en plafondversiering, verlichting, geluidsinstallatie en drank tot zelfs toiletpapier. Op zaterdagavond liep Wouw dan vol met Puchs, Tomossen, Mobylettes, Kreidler Florett en Zundapps vanuit heel west-brabant. De avond duurde exact van 20.00 tot 23.30 uur. Jongeren konden toen lid worden tegen betaling van tien gulden per jaar. Samen met de opbrengst van de drank kwam de soos in de loop der tijd aan een behoorlijk kassaldo, waarvan periodiek dan popgroepen werden uitgenodigd. Eén keer heeft Jan van Eekeren (de vader van Kees) financieel garant gestaan om een band te kunnen contracteren, omdat het er naar uitzag, dat de middelen in de kas hiervoor niet toereikend zouden zijn. Later ging de soos over op

het organiseren van z.g. “beatmarathons” op zondagmiddag. Alle grote Nederlandse popgroepen van weleer hebben Wouw aangedaan, van Golden Earrings, Unit Gloria, Earth and Fire, Shocking Blue, Swinging Soul Machine, tot Nick Mc Kenzie en de Bergse formatie Clover Leaf. Voor wie deze goeie ouwe tijd nog eens opnieuw wil beleven, hebben Sjef Dekkers, Kees van Eekeren en Corné Schrooyen het initiatief genomen om middels een reünie, zeg maar een “back to the seventies” avond te organiseren. Omdat onze ledenlijst van toen natuurlijk al lang niet meer klopt, nodigen wij langs deze weg iedereen uit, die de soos een warm hart heeft toegedragen, om deze avond mee te beleven. Daarvoor zal op vrijdagavond 21 juni een speciaal in de soosstijl omgebouwde tent op de markt in Wouw het decor vormen voor deze soosavond. Zowel muzikaal als gastronomisch met wijncognac, rosé d Ánjou, sneeuwwitje en frietje piccalilly kunt u hier de zeventiger jaren gaan herbeleven. Bent u ergens tussen de 50 en 65 jaar, en wilt u nog eens een gezellige avond opnieuw beleven uit uw jeugdjaren, maak dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk vóór 1 mei a.s. € 7,50 per persoon over op rekening 12.63.16.252 ten name van “soos Le Milan” met vermelding van uw (eigen) naam en adres. Voor dit bedrag heeft u toegang tot deze avond en twee consumptiebonnen. Op deze avond zal uitsluitend populaire muziek uit die tijd te horen zijn, gedraaid door de d.j.’s van weleer. Organisatie: Muziekfeesten Harmonie Oranje i.s.m. Kees v. Eekeren info@eekerenwouw. nl, Sjef Dekkers sjef.dekkers1@kpnplanet.nl , gsm 06-12725237 Corné Schrooyen schrooyen@home.nl PAGINA 14

Maquette

BERGEN OP ZOOM - Zondag 7 april om 14.00 uur wordt er een exclusieve rondleiding gegeven bij de tentoonstelling Een versterkt landschap: de maquette van Bergen op Zoom en omgeving in 1747. De rondleiding wordt verzorgd door dhr. Paul Versijp, toeristisch beleidsmedewerker. Paul Versijp is nauw betrokken geweest bij het naar Bergen op Zoom halen van de maquette. Op zondag 21 april geeft dhr. Ad van den Bulck een rondleiding, hij is schrijver van de brochure Een versterkt landschap. De maquette is te bezichtigen in het Koetshuis van Het Markiezenhof. Ga terug in de tijd en beleef mee hoe Bergen op Zoom er 260 jaar geleden uitzag! U wordt meegenomen in het verhaal achter de maquette. Wat vertelt de maquette ons over de stad en de omgeving en de manier waarop de verdediging van Bergen op

Zoom en de linie was ingericht in 1747? Diverse herkenningspunten worden onder de aandacht gebracht zoals de waterschans, de schelde met de slikken en schorren, de fortenlinie met de onderscheidende forten, de toegangswegen tot de stad, delen van het omringende landschap, etc. Replica De maquette is een replica van de 18eeeuwse Franse maquette van Bergen op Zoom. Het reusachtige Franse schaalmodel verbeeldt de vestingstad Bergen op Zoom, de fortificaties rond de stad, de directie omgeving met de drie landforten en een waterschans uit 1747. De omvang van het model is bijna 70 m2. De rondleidingen vinden plaats op 7 april, 21 april en 28 april om 14.00 uur bij het Koetshuis van het Markiezenhof. Deelname bij voorkeur op inschrijving via markiezenhof@bergenopzoom.nl.


ZOEKT U EEN PARTNER VOOR HET LEVEN? Mens & Relatie is er voor u. Maak een vrijblijvende afspraak. Bel: 0165-388816 Lia van der Wel Of 0800-0230595 (landelijk)

www.mens-en-relatie.nl UW RELATIE IS ONZE MISSIE erkend AVR / SinglesKeurmerk / Geschillencommissie

M. de Bruijn 06 - 13209185 Molenwieken 25, 4661 TV Halsteren

Tegel-, schilder-, timmerwerken, montage.

Stoppen ! met roken Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Afslanken met succes! Lasertherapie

DE BEHANDELING WORDT VERGOED www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Nu â&#x201A;¬ 1.000,- extra inruilwaarde en 3 jaar 0% financiering! +HW]LMQQRJVWHHGV:HUHOG,QUXLO:HNHQELM7R\RWD%LMLQUXLOYDQELMYRRUEHHOGXZ'XLWVH)UDQVH,WDOLDDQVHRI.RUHDDQVHDXWR RQWYDQJWXQXŹH[WUDLQUXLOZDDUGH=RKHHIWXDOHHQ7R\RWD$\JRYDQDIŹ*RIHHQ7R\RWD<DULVYDQDIŹ*. Ook JHOGLJRSGH9HUVR6L4HQ8UEDQ&UXLVHU7LMGHQVGH:HUHOG,QUXLO:HNHQNXQWXRRNQRJSURƪWHUHQYDQHHQƪQDQFLHULQJYDQ voor MDDU9UDDJRQOLQHXZSHUVRRQOLMNHRÆ©HUWHDDQHQRQWYDQJELQQHQZHUNGDJHHQVFKHUSDDQERGYDQGH7R\RWDGHDOHU Ga snel naar toyota.nl/wereldinruilweken.

Brandstofverbruik (556/2011F/EC) varieert van 4,3 l/100 km (23,3 km/l) t/m 4,5 km/100 km (22,2 km/l), CO2 99-104 gr/km. * Genoemde prijs is inclusief â&#x201A;¬ 1.000,- inruilpremie, BPM en BTW, excl. kosten rijklaar maken en verwijderingsbijdrage. Zie voor de verkoopvoorwaarden toyota.nl. Actieperiode 01-02-2013 t/m 30-04-2013 (mits geregistreerd voor 01-08-2013). Afgebeeld: Aygo Aspiration â&#x201A;¬ 10.595,-, (getoonde mistlampen als accessoire verkrijgbaar). Wijzigingen voorbehouden. Contantprijs

Aanbetaling

Totaal kredietbedrag

Jaarlijks kostenpercentage

Debetrentevoet

Looptijd in maanden

Termijnbedrag

Totaal te betalen bedrag

â&#x201A;¬ 8.490,-

â&#x201A;¬ 2.990,-

â&#x201A;¬ 5.500,-

0,0%

0,0%

36

â&#x201A;¬ 152,77

â&#x201A;¬ 5.500,-

'LWQLHWGRRUORSHQGHNUHGLHWZRUGWDDQJHERGHQGRRU7R\RWD)LQDQFLDO6HUYLFHVŢ*HOGLJYDQIHEUXDULWPDSULOŢ9RRUHHQQLHXZH7R\RWDL4$\JR<DULV9HUVR68UEDQ&UXLVHUŢ0LQLPXP DDQEHWDOLQJYDQGHFRQVXPHQWHQSULMVŢ0LQLPXPNUHGLHWEHGUDJŹPD[LPXPŹŢ2QGHUYRRUEHKRXGYDQNUHGLHWDFFHSWDWLHŢ7RHWVLQJHQUHJLVWUDWLHELM%.5WH7LHOŢ7R\RWD)LQDQFLDO 6HUYLFHVVWDDWRQGHUWRH]LFKWYDQGH$XWRULWHLW)LQDQFLªOH0DUNWHQ $)0 Ţ:LM]LJLQJHQHQGUXNIRXWHQYRRUEHKRXGHQŢLQIR#WR\RWDIVQO

430H

Wierikx

Â&#x2021;3RRUWHQ RRNDXWRPDWLVFK

Â&#x2021;,QGXVWULsOHKHNZHUNHQ Â&#x2021;*DDVKHNZHUNHQ Â&#x2021;6LHUKHNZHUNHQ Â&#x2021;%DONRQKHNNHQ

Bergen op Zoom, Edisonlaan 9, 0164-241250, www.wierikx.nl

Zungu en zijn broertjes hebben van HomePlan een nieuw huis gekregen en vieren feest. HomePlan bouwt huizen voor aidswezen in Zuid-Afrika. Winnie viert geen feest, zij wacht nog op haar huis. Er wachten nog heel veel kinderen op een huis. Bouwt u mee?

Rucphensebaan 58, 4714 RE Sprundel Tel. 0165 - 383817, Fax. 0165 - 388656 www.verstijlenhekwerken.nl

Meer weten? www.homeplan.nl

ZUNGU VIERT FEEST

ONS COMPUTERS Wij vieren ONS tienjarig bestaan met...

GRATIS APK

Kleine computerproblemen? Wij lossen ze voor u op!

10 % KORTING OP ALLE REPARATIES

Voor alle jubileumaanbiedingen van ONS: ga naar

WWW.ONSCOMPUTERS.NL BOTERMARKT 4-6 | THOLEN | TEL. 0166 600 440

n Dames, heren e kinderkleding

SMS HOME AAN

naar 5757 en steun HomePlan met 3 euro per maand

Groot assortime nt in maten

Merken voor jong en oud

%LKEWEEKNIEUWEARTIKELEN Koop zond 7 apr ag il

Kom vrijblijvend binnen lopen ZZ Haven 25, Bergen op Zoom, 0164-234800, www.broekenpaleis.nl

s'EISHA s9!9! s,4" s,EE s!NNA3COTT s%NJOY s"RAMS0ARIS s7RANGLER s)#() s,4"JEANS s)TS.OIZE s#ARSJEANS s3COTCH s3UZY 1 s!NGELS s4RAMONTANA s"YOUNG s$ODGERS s(ATTRIC s/OZOO


Kleinschalig huiskamercafé in authentieke sluiswoning

Horeca geeft Benedensas allure

School Oost is niet klaar... BERGEN OP ZOOM - Na het geweldige gevoel van saamhorigheid, dat ontstond met de sponsorloop, hebben de kinderen van School Oost nog niet het gevoel al klaar te zijn.

DE HEEN - Met zijn historische sluizencomplex, de unieke rolbrug over de monding van de Vliet en uitzicht over de Slikken van De Heen is Benedensas één van de mooiste plekjes van de gemeente. Niet voor niets is dit rustieke hoekje opgenomen in de twee grote gebiedsontwikkelingen Brabantse Wal en Waterpoort. Hoewel vele wandelaars, fietsers en watersporters er in de zomer en winter genieten van de idyllische sfeer kunnen zij er niet terecht Door zich 3 keer in de rondte te rennen voor een bakje koffie of een hapje eten. Nog niet, want Jos en Jeroen Akkermans uit De Heen hebben het plan en meer dan € 6.800,- op te halen en het opgevat om de authentieke sluiswoning om te bouwen tot een kleinschalige horecagelegenheid. schoolkoor ‘Kroost’ een prachtig optreden heeft laten zien op het podium van 538 voor Warchild, hebben de kinderen van School Oost zich ten volle ingezet om geld in te zamelen en aandacht te vragen voor andere kinderen, met wie het niet zo goed gaat doordat ze de pech hebben op de verkeerde plaats op te moeten groeien. Een gebied in oorlog, met alle gevolgen

van dien... De kinderen van School Oost hebben met de kinderen van de andere ABBO- scholen en De Kreek samen een prachtig bedrag van € 25.000,- opgehaald, waar ieder kind, ouder en leerkracht trots op is. ‘Toch is het niet voorbij zodra de 538drukte is vertrokken’, dachten de kinderen van groep 8A. Op de open dag van zaterdag 6 april gaan zij zelfgemaakte cupcakes inruilen voor meegebrachte statiegeldflessen in de hoop dat ze deze actie nog een staartje kunnen geven. Tussen 13.00-15.00 uur kunnen bezoekers van de open dag 2 flessen inruilen voor een cupcake en de kinderen van 8A helpen bij hun zelfbedachte vervolg op 538 voor Warchild. Als dit niet iets is om trots op te zijn...

Koorconcert St. Benedict’s BERGEN OP ZOOM - Op vrijdagavond 5 april vindt in de Gertrudiskerk een concert plaats door één van de vele uitstekende Engels koren, bestaande uit jonge mensen.

Jos, Robbert en Jeroen Akkermans ontwikkelen een kleinschalige horecagelegenheid bij het historische sluizencomplex. FOTO LEO ADRIAANSEN

DOOR RIA VAN MEIR Oude schippers zullen zich nog herinneren dat zij tijdens het wachten op het tij bij het eilandje aan wal gingen voor een verfrissing in het Bierhuisje in de authentieke sluiswoning. Het is echter alweer zo’n 35 jaar geleden dat het laatste pintje werd getapt. In de jaren daarna raakte de karakteristieke woning langzaamaan in verval, totdat het twintig jaar geleden eigendom werd van Natuurmonumenten. De Linie Het gebouw heeft inmiddels een flinke opknapbeurt gehad en is opgenomen in het robuuste project De Linie van de Brabantse Wal. De streekorganisatie heeft plannen om de oude bunker die uitkijkt over de Slikken van De Heen in te richten als informatiecentrum. Bezoekers kunnen daar straks informatie krijgen over onder andere de historie van het negentiendeeeuwse complex, de serie Merijntje Gijzen, de West-Brabantse Waterlinie en de natuurgebieden van Natuurmonumenten. Ook vanuit Waterpoort wordt er met in-

teresse gekeken naar het Benedensas. Door de aantrekkingskracht op zowel watersporters als wandelaars en fietsers kan hier namelijk een perfecte link tussen water en land gemaakt worden.

of kleine vergaderingen. “We krijgen nu al regelmatig vragen van bruidsparen voor een trouwreportage. Dan is het fijn dat we ze daar ook iets te drinken kunnen aanbieden”, stelt Jeroen.

Huiskamer In beide projecten komt steeds de wens voor een horecagelegenheid naar voren. Jos, Jeroen en Robbert Akkermans hebben die uitgestoken hand aangenomen en willen een kleinschalige horecagelegenheid met terras ontwikkelen. “We noemen het een huiskamercafé. Vergelijk het met de sfeer van het Bierhuisje, waar je terecht kan voor een kopje koffie, een glaasje fris of wat sterkers. Ook serveren we een kleine kaart. Wel allemaal kleinschalig, want dat past bij het karakter van het Benedensas”, legt Jeroen uit. Het huiskamercafé zal slechts een gedeelte van de woning beslaan. De familie Akkermans wil het andere deel inrichten als vakantiewoning voor zes tot acht personen. Op de bovenverdieping komt nog een vakantieappartement. Daarmee is de woning ook erg interessant voor familiegelegenheden

Routes Naast een kopje koffie zijn in de sluiswoning straks ook diverse wandel-, fiets-, vaar- en gps-routes verkrijgbaar. Ook komen er twee offroadrolstoelen die een wandeling door de Dintelse Gorzen ook voor mindervaliden toegankelijk maakt. Bij het sluizencomplex worden extra fietsenstallingen en een oplaadpunt voor de elektrische fiets geplaatst. Bovendien kan vanuit de horecagelegenheid een koppeling gemaakt worden met de kanoverhuur van Akkermans. De familie hoopt deze zomer alles rond te krijgen, zodat het Benedensas dan kan toegevoegd worden aan de reeks bijzondere toeristische poorten op de Brabantse Wal. “Bergen op Zoom heeft het Markiezenhof, Woensdrecht landgoed Mattemburgh en Steenbergen straks Benedensas. Stuk voor stuk recreatiegebieden met allure”, meent Jos.

Drie keer 40 jaar en twee keer 25 jaar lid

Pas op voor het bijenvirus BERGEN OP ZOOM - Dat het houden van honingbijen een hobby is waar je als je er eenmaal mee besmet bent, nooit meer van af komt bewijst het grote aantal jubilarissen bij de imkervereniging uit Bergen op Zoom. De vereniging, ‘Bijenhoudersvereniging de Wal van Brabant’ genaamd, huldigde tijdens haar recent gehouden jaarvergadering maar liefst 3 leden die 40 jaar lid en 2 die 25 jaar lid zijn. Ze horen tegenwoordig vaak dat het houden van honingbijen op zijn retour zou zijn, maar ondanks of misschien juist wel, dankzij alle negatieve berichten over bijensterfte is de vereniging met 50 leden springlevend. Zo worden regelmatig bijeenkomsten gehouden waar specialisten op het gebied van de bijenteelt hun kennis komen doorgeven aan

de lokale imkers, eigen leden informeren elkaar op dit soort avonden over hun eigen ervaringen en momenteel wordt een cursus beginnend imker gegeven waaraan maar liefst 30 cursisten deelnemen. De theorielessen van de cursus zijn inmiddels afgerond en na de praktijklessen in de komende zomer volgt in september het eindexamen, slaagt iedereen dan zijn er 30 imkers bij. Tot de cursus konden niet meer dan 30 cursisten worden toegelaten en moesten 8 cursisten op een wachtlijst worden gezet, hoezo een uitstervende hobby? De belangstelling voor bijen is door alle aandacht die in 2012 (het jaar van de bij) aan dit nuttige insect is besteed sterk toegenomen en door als vereniging hier actief op in te spelen en niet stil af te wachten blijft bijenhoudervereniging de Wal van Brabant een gezonde vereniging

waarvan het ledental groeiende is. De vereniging heeft een bijenstal in Bergen op Zoom en een in Ossendrecht waar leden die thuis geen bijenkasten kunnen plaatsen gebruik van kunnen maken. Draagt men bijen ook een warm hart toe maar vindt men het zelf houden van bijenvolken te omslachtig, plant of zaai dan in uw tuin bijvriendelijke planten, vooral vroegbloeiers zoals krokusjes. Men helpt de voor bestuiving zo belangrijke bijen daar enorm mee en bovendien lokt men ook nog allerlei interessante solitair levende bijen, toch zeker als men ook nog voor nestgelegenheid zorgt. Bijen kunnen steken maar dat doen ze alleen in uiterste nood en ze komen zeker nooit vervelen op terrasjes, dat zijn alleen wespen. Voor meer info kan men contact opnemen met: bijenhoudersdewalvanbrabant@gmail.com PAGINA 16

Afgelopen jaren zijn er vaker Engelse koren en orkesten onder auspiciën van het NKC in de Gertrudiskerk opgetreden; genoemde avond treedt op het St. Benedict’s Catholic School Choir, een groot schoolkoor bestaande uit ongeveer 70 middelbare scholieren, jongens en meisjes, versterkt door enkele van hun leraren. Het koor is verbonden aan de school ressorterend onder de abdij van Ealing, één van de districten van Groot-Londen. Het koor wordt gedirigeerd door Christopher Eastwood en zingt door het jaar heen regelmatig ter begeleiding van belangrijke schoolvieringen in Ealing Abbey. Het verzorgt ook eens per jaar een grote uitvoering van koormuziek, zoals het Requiem van Mozart in 2009 in de Westminster Central Hall, gevolgd door de Messiah van Händel in 2010 en Bach’s Johannes Passion in 2012. Christopher Eastwood werkte eerder als dirigent van het

Lincoln College te Oxford, gaf orgelcursussen in Portmouth en Londen, en is thans docent muziek aan St. Benedict’s School en dirigent van het Ealing Abbey Choir. Organist Richard Leach zal het koor aan het Ibach-orgel begeleiden. Hij is pianist, organist, koorleider en docent in Londen. Hij is de vaste organist van het Ealing Abbey Choir en eerder in Canterbury werkzaam als dirigent en organist van de koren van de kathedraal en van het Christ Church University College in die plaats. Tijdens het concert dat een ruim uur zal duren, worden uitgevoerd een aantal koorgedeelten uit de Messiah van Händel, en eveneens diens bekendste Coronation-anthem “Zadok the Priest”. Uit het oratorium Die Schöpfung van Joseph Haydn klinkt het -naar Engelse gewoonte in het Engels gezongen- grote koor “The heavens are telling” dat het eerste deel van dat oratorium afsluit. Van de in Engeland gevierde hedendaagse componist Bob Chilcott worden de verrassende “Aesop’s Fables” ten gehore gebracht. Het concert in de Gertrudiskerk begint om 20.00 uur. De gebruikte ingang is die aan de zijde van de Kerkstraat.

FC Bergen nieuws BERGEN OP ZOOM - Het eerste van voetbalvereniging FC Bergen speelt zondag 7 april een thuiswedstrijd tegen Grenswachters 1, aanvang 14.30 uur. Woensdag 3 april 18.00 Halsteren D6-FC Bergen D2 18.00 FC Bergen F2-Unitas’30 F9 Donderdag 4 april 18.30FC Bergen F1-Grenswachters F1 Zaterdag 6 april 14.30 FC Bergen 2-De Fendert 2 13.00 DVO’60 2-FC Bergen 3 14.30 FC Bergen A1-Alliance A2 15.00 Zundert A2-FC Bergen A2

12.30 BSC B2-FC Bergen B1 12.30 FC Bergen C1-MZC’11 C2 11.00 DEVO C1-FC Bergen C2 13.00 Rood Wit W D1-FC Bergen D1 10.00 RSV D2-FC Bergen D2 09.30 FC Bergen E1-DSE E1 10.00 METO E4-FC Bergen E2 09.30 FC Bergen E3-SPS E2G 10.00 Sprundel F1-FC Bergen F1 09.30 FC Bergen F2-Roosendaal F10 09.30 FC Bergen F3-Roosendaal F14 Zondag 7 april 14.30 FC Bergen 1-Grenswachters 1 12.00 FC Bergen 2-Koewacht 2 12.00 Internos 4-FC Bergen 3 13.00 DOSKO 4-FC Bergen 4

Wedstrijdschema Tempo BERGEN OP ZOOM - Er staan mooie hockeywedstrijden op het programma bij hockeyvereniging MHC Tempo komend weekend. Op het prachtig gelegen sportterrein ‘Rozenoord’ is men welkom om de spelers aan te moedigen. M.H.C. Tempo is een gezellige en sportieve vereniging waar kinderen en volwassenen iedere week weer plezier beleven aan de hockeysport. Voor kinderen vanaf 4 jaar is er Funkey Hockey. De jongste jeugd wordt op speelse wijze vertrouwd gemaakt met de hockeysport. M.H.C. Tempo werkt hierbij in een speciaal sportproject nauw samen met de Gemeente Bergen op Zoom. Het doel is om kinderen al vroeg te laten bewegen en sporten. Sporten is goed voor de gezondheid en helpt de schoolprestaties te verbeteren. Wilt men uw kind ook laten hockeyen? Meld u aan op www.mhctempo.nl. Programma 6 april 09.00 Tempo J8 E1

09.00 Tempo J8 E3 09.00 Tempo JD1 09.00 Tempo JF1 10.00 Training LG 10.00 Tempo MC5 10.00 Tempo ME2 10.15 Tempo MD1 10.30 Tempo JC1 11.00 Tempo JE1 11.30 Tempo M8 E3 11.30 Tempo MD6 11.45 Tempo MD3 12.00 Tempo JB1 12.00 Tempo ME5 12.45 Tempo M8E4 13.00 Tempo MD5 13.00 Tempo ME3 13.15 Tempo MC6 13.30 Tempo MB1 14.30 Tempo MC3 15.15 Tempo MA1 15.15 Tempo MA2 Zondag 7 april 12.45 Tempo DA 12.45 Tempo HB 14.30 Tempo H2


SPORT

MOC’17 1 speelt uit Programma Zondag 7 april 14.30 Jong Ambon 1-MOC 1 11.30 Dosko 2-MOC 2 12.00 MOC 4-Dosko 3 12.00 MOC 5-WVV’67 2 10.30 Grenswachters 3-MOC 6 09.45 MOC 7-BVV’63 6 09.45 MOC 8-Roosendaal 12 09.45 MOC VR1-DVO’60 VR1 14.00 MOC VR2-WVV’67 VR1 Zaterdag 6 april 15.00 Halsteren 4(zat)-MOC 2(zat) 14.30 BSC A1-MOC A1 14.00 Victoria’03 A1-MOC A2 15.00 MOC B1-Halsteren B1 10.30 Alliance B2-MOC B2 10.00 Virtus B2-MOC B3 13.15 Halsteren B4-MOC B4 13.15 MOC C1-Alliance C1 10.15 MOC C2-Steenbergen C2 15.00 Steenbergen C3-MOC C3 13.15 MOC C4-BSC C4 11.45 Halsteren C5-MOC C5 13.15 MOC C6-Tholense Boys C3 MOC C7 vrij 11.45 MOC D1-RBC D1 10.30 SC Gastel D1-MOC D2

10.00 Virtus D2-MOC D3 11.45 MOC D4-Unitas’30 D5 11.45 MOC D5-SC Welberg D1 09.00 Halsteren D5-MOC D6 10.15 MOC D7-Alliance D3 10.15 MOC D8-Lepelstr. Boys D1 MOC D9 vrij 08.45 Tholense Boys E1-MOC E1 09.15 MOC E2-De Fendert E2 09.15 MOC E3-Nieuw Borgvliet E1 10.15 MOC E4-Alliance E3 08.45 Internos E4-MOC E5 10.30 MOC E6-Steenbergen E4 10.15 Roosendaal E8-MOC E7 12.00 Vivoo E2-MOC E8 08.45 DVO’60 E6-MOC E9 08.45 MOC E10-Vosmeer E2 09.00 Dosko E4-MOC E11 08.45 MOC F1-SC Gastel F1 10.15 MOC F2-NVS F1 08.45 MOC F3-WHS F1 08.45 MOC F4-Seolto F2 09.00 Dosko F2-MOC F5 08.45 MOC F6-Halsteren F6 08.45 MOC F7-Halsteren F5 09.30 Vivoo F1-MOC F8 09.00 De Fendert F4-MOC F9 09.30 Lepelstr.Boys F2-MOC F10

Meisjesteam SV DOSKO 08.45 MOC F11-Unitas’30 F10 09.00 Klundert F3-MOC F12 MOC F13 vrij 08.45 MOC F14-WVV’67 F3 09.00 SC Welberg F2-MOC F15 09.00 VVC’68 F2-MOC F16 11.00 AZVV G1-MOC G1 13.00 Braakhuizen G1-MOC G2 10.15 MOC JG1-RKDVC JG2 12.45 Kapelle MB1-MOC MB1 11.30 Zundert MC1-MOC MC1 12.00 NVS MD1-MOC MD1 Woensdag 3 april 19.30 Unitas’30 D5-MOC D4 Donderdag 4 april 20.30 Halsteren 5(zat)-MOC 3(zat) 19.00 MOC E8-Halsteren E5 19.00 De Schutters F1-MOC F5 18.30 MOC F10-VVC’68 F2 Maandag 8 april 18.30 Rood Wit D3-MOC D7 18.30 Odio E2-MOC E10 Verdiende zege Door de overwinning staat MOC’17 nog steviger op de 3e plaats. Voor veranderingen en uitslagen: www. MOC17.nl BRIDGE

HALSTERSE BRIDGE CLUB Uitslag dinsdag 26 maart, Lijn-A: 1. mevr. Ria Schepers-dhr. Frans van Haperen 56.94%, ged. 2. dms. Paula Evers-Gerda Rommers, epr. Mia-Frie van Akkeren 56.60%, 4. epr. An-Jos Oor 56.25%, 5. epr. Martha-Leo Bogers 55.56%. Lijn-B: ged. 1. epr. Mia-Cees Petersen, mevr. Joke Buuron-dhr. Ton Thijssen, 3. mevr. Wil v.d. Molen-dhr. Jan v.d. Gaag 57.00%, 4. epr. Paula-Piet Jacobs 54.50%, 5. mevr. Astrid Franken-dhr. Toon Franken 53.75%. BC DE WITTENHORST Uitslag woensdag 27 maart: 1. mevr. Joke Buuron-dhr. Ton Thijssen 70.00%, 2. dms. Wil v.d. Molen-Ans Bakx 60.83%, 3. mevr. Ria Schepers-dhr. Ton Maas 59.17%, 4. epr. Rietje-Giel Meeuwisse 56.67%, 5. dhrn. Jan v.d. Gaag-Wim Matthijsssen 55.83%. BRIDGECLUB W.B.M Familyland, uitslag 25 maart, A-lijn: 1. A. Borreman-J. Goossens 59,58%, 2. R. Bos -C. Catry 56,67%, 3. M. v. Giels -C. Pijnen 55,00%. B-lijn: 1. W. Emke -P. v.d. Poel 65,63%, 2. N. Middag -B. Veenman 54,69%, 3. en 4. echtpaar Van Loenhout, J. Wouters-S. Fontein 51,04%. BC DE VIER WINDEN Uitslag 26 maart, A-Lijn: 1. Tineke Crusio-Gerard Crusio 66,67%, 2. Nel Heemskerk-Piet Heemskerk 58,75%, 3. Henk Jansen-Cees Verheijen 54,17%. B-Lijn: 1. Maria Mieloo-Jan Mieloo 57,50%, 2. Lies Wientjens-Gerard Wientjens 55,00%, 3. Hanny Geerards-Diny Plompen 53,75%. C-Lijn: 1. Joke van Bragt-Teun Veenvliet 62,08%, 2. Elly Seijbel-Lenie van Sprundel 61,67%, 3. Margot Pisters-Marian de Winter 59,00%. Ze spelen op dinsdag, aanvang 19.30 uur, in Bridgecentrum d’Honneur, Koepelstraat 103, Bergen op Zoom. Nieuwe leden zijn welkom. Info secretaris Gerda Klaassen, tel. 0164-683915. BV BERGEN TROEF Uitslag 27 maart, Lijn A: 1. Frans Klaassen-Jac van Velthoven 59,61%, 2. Willy van der Aa-Ben van Straaten 56,07%, 3. Cecile Starink-Jan Hommel 55,09%, 4. Bozenna-Gerrit Voorhans 53,68%, 5. Doortje van den Bersselaar-Ton van den Berg 53,60%. Lijn B: 1. Arie Seip-Walter Berbers 62,85%, 2. Jo-Johan Niederer 61,46%, 3. Miriam Hertogh-Ria Verbrugge 59,72%, 4. Wil-Siem Lambermont 55,90%, 5. Lies Steevens-Nellie van Gaans 54,86%.

Ze spelen op woensdag, aanvang 19.30 uur aan de Ooitas 3, Bergse Plaat. Nieuwe leden welkom. Voor Kofferbridge info Rieky Corstiaensen, tel. 0164-234656. BRIDGECLUB ALERT Uitslag 27 maart: 1. Lisbeth HeslingRiet van Dijk 66,67%, 2. Jaap DekkerConny Hertogs 63,10%, 3. Riet-Ad Goense 59,23%, 4. Mieke Adriaansen-Joke Goossens 59,23%, 5. Riet de Haas-Lisa Wittenbols 58,04%. BC Alert speelt op de woensdagmiddag in de Zoomflat. Info: Herman Albers, tel. 0634304546. BC DE MOERKENS Uitslag 28 maart, Middagzitting A-lijn: 1.Elisabeth Luijks & Koos Weijdt 59,38%; 2.Nettie & Piet de Rooij 58,68%; 3.Paula Suijkerbuijk & Peter Sanders 54,51%; 4.Bea & Ton Mouwen 52,43%; 5.Joke van Bragt & Joke Bastiaanse 52,08%; 5.Wim Geers en Marius Wierckx 52,08% Middagzitting B lijn: 1.Lies van Tilborg en Tonny Giltjes 59,55%; 2.Ad van de Linden en John Metaal 57,81%; 3.Riet Lambrechts en Jo Langenberg 57,12%; 4.Isabel Hermans en Yehia Yassa 56,32%; 5.Bep Nelissen en Loeki Hehewerth 55,43%. Avondzitting: 1.Thera en Pinm Goldsmann 66,42%; 2.Cor Bruijs en Rien Markusse 61,22%; 3.Marloes Serre en Tilly van Rijn 60,04%; 4.Trudy en Jan van Eekelen 58,04%; 5.Ellie en Dirk Kuijk 57,99%. Elke donderdagmiddag en avond kunt u bridgen in wijkcentrum de Moerkens, Kapittelstraat 21 te Bergen op Zoom. Aanmelden v.a. 13.00 en 19.00u. Voor de middagzitting dient u zich aan te melden de woensdag ervoor voor 17.00u. De avondzitting is vrije inloop. Info bij Jac Kil 06 51157770. BRIDGECLUB NEVER DOWN Uitslag 27 maart, A-lijn: 1. Kris JacobsDymphie Koopman 62,61%; 2. Ludo en Jeff Haagdorens 60,83%; 3. Jan Deusing-Kees Jongejan 57,92%; 4. Els Willemsen-Henny Ehrencron 56,75%; 5. Jan van Huffel-Jenny Sebregts 51,25% B-lijn: 1. Annie Salvenmoser-Kees de Rijk 59,17%; 2. Marian en Cees Steenbergen 57,58%; 3. Toos de Caluwé-Adrienne Hiemstra 57,08%; 4. Lia en Cees van Schaik 54,17%; 5. José en Piet Coppens 53,91% C-lijn: 1. Annette Wynia-Frank Fontijn 58,33%; 2. Coby en Janus de Dooij 56,42%; 3. Riet en Chris Appels 55,35%; 4. Riet Oprel-Leon Noordhuizen 53,58%; 5. Leny en Frans van Gemert 50,25%. BC BERGEN OP ZOOM Uitslag 26 maart, A-lijn: 1. Sylvia Schloser-Jannie Custers 64,92%, 2. Ed Drijver-

René de Heer 60,17%, 3. Wilma DekkersTheo Groenewoudt 57,50%, 4. Tommy Hagenaars-John Custers 54,75%, 5. Plony en Jan Goossens 53,25%. B-lijn: 1. Tineke Nuijten-Paula Suijkerbuijk 59,58%, 2. Meis Suijkerbuijk-Els Willemsen 59,17%, 3. Annie Hertogs-Kris Jacobs 56,67%, 4. Jac en Sitta van Loon 53,75%, .5 Luuk Hertogs-Frans van Haperen 53,33%. C-lijn: 1. Adrie de Wit-Jan de Jonge 63,75%, 2. Rita en René Jacobs 62,92%, 3. Ted Blom-Christ van Nieuwburg 61,25%, 4. Annie Dries-Joyce l’Hoest 52,92%, 5. Nellie en Jan van Hoof 52,50%. BC Bergen op Zoom houdt zaterdagmiddag 4 mei een drive t.b.v. Hospice de Markies. Aanmelden: k_clements@online.nl of 0610848320. BC A LA CARTE Uitslag 28 maart, A-lijn: 1. Wim de Haas-Aart Kapteyn 60,63%, 2. Tommy Hagenaars-Ton Suijkerbuijk 57,81%, 3. Frits Hobbelen-Theo Groenewoudt 56,77%, 4. Mieke Hertogs-Piet Heemskerk 55,63%, 5. Marian Kools-Adri van Kaam 54,69%. B-lijn: 1. Hans Keitz-Luuk Hertogs en Roos Bril-Bert Ravensbergen 62,50%, 3. Bernadette van Rooijen-Evert Jansma 53,13%, 4. Plony Goossens-Desirée van Wijnen 50,52%, 5. Toke en Frans Dons 50,00%. BRIDGECLUB T MARKIEZAAT Maandag 25 maart, groep A: 1. Jan v. Huffel-Partner 64,86, 2. Jos Lenders-Ludo v. Wellen 61,22%, 3. Karel Bartelen-Jan de Rooij 57,47%, 4. Corry Buuron-Corry Milius 56,67%, 5. Toine Buckens-Jaap Boltjes 53,40% Groep B: 1. Johan Moonen-Loed Weys 65,94%, 2. Leny Bartelen-Corry Snelders 57,25%, 3. Wil Hagenaars-Christina Koek 54,35%, 4. Elly Pijnen-Jenny Weijdt 52,54%, 5. Helmi Beets-Rina Buckens 51,09% Groep C: 1. Marian Wijt-Marius Wierckx 62,92%, 2. Diny v. Haaren-Maggy Canne 61,67%, 3. Mia en Cees Petersen 54,17%, 4. Bob v. Daele-Jeannette v. Hooydonk 52,92%, 5. Nell de Jong-Nel v. Egmond 50,83% BELLEVUE BRIDGE Woensdag 27 maart, groep A: 1. Paula Suykerbuyk-Linda Voorn 60,42%, 2. Ludo v. Wellen-Partner 59,38%, 3. Elly PijnenWillem Frasl 59,06%, 4. Lau v. Geel-Peter Sanders 57,03%, 5. Maloes Serre-Franka Stoutjesdijk 55,21% Groep B: 1. Jan v. Es-Ad Schouw 60,71%, 2. Diane Bergmans-Jo de Kort 58,93%, 3. Ineke Jansen-Jose Mattheussens 55,95%, 4. Elly v. Aken-Joke Jacobs 55,36%, 5. Irene en Jan v.d. Broek 54,76% PAGINA 17

BERGEN OP ZOOM - Voetbalvereniging sv DOSKO wil volgend seizoen (2013-2014) graag een meisjesteam samenstellen. Een aantal dames binnen de DOSKO-gelederen is graag bereid om dit team te trainen en begeleiden. Is men tussen de 12 en 15 jaar en heeft men zin om samen met andere meisjes in competitieverband te voetballen? Meld je dan (uiterlijk 1 juni 2013) aan bij dhr. R. Brugmans (voorzitter jeugdcommissie) via tel. 06-41504241. Wilt men alvast meer info over sv DOSKO vinden, bekijk de http://www.svDOSKO.nl Uitslag Zaterdag 6 april 14.45 Hoeven A1-DOSKO A1 14.30 Walcheren B1-DOSKO B1 12.30 DOSKO C1-RCS C1 10.45 DOSKO C2-Hoeven C2 11.15 Zeelandia Middelburg D1-DOSKO D1

10.30 DOSKO D2-De Fendert D2 10.00 Internos D7-DOSKO D3 11.00 SPS E1G-DOSKO E1 09.00 DOSKO E2-DHV E1 09.00 Halsteren E6-DOSKO E3 09.00 DOSKO E4-MOC’17 E11 09.00 Roosendaal F2-DOSKO F1 09.00 DOSKO F2-MOC’17 F5 11.00 BSC F6-DOSKO F3 10.30 DOSKO M1-Victoria’03 M1 Zondag 7 april 14.30 TSC 1-DOSKO 1 11.30 DOSKO 2-MOC’17 2 12.00 MOC’17 3-DOSKO 3 13.00 DOSKO 4-FC Bergen 4 13.00 DOSKO 5-Virtus 4 13.00 NSV 3-DOSKO 6 10.00 DOSKO 7-SC Gastel 7 10.00 Rimboe 5-DOSKO 8 10.00 DOSKO 9-Sprundel 4 10.00 BSC DA 2-DOSKO DA 1 11.00 Vosmeer DA 1-DOSKO DA 2 Donderdag 11 april 20.00 DOSKO 35+-Halsteren 35+

Halsteren thuis tegen BVV HALSTEREN - Het Paasweekeinde betekende voor RKSVv Halsteren niet te veel paaseieren eten, want er moesten 2 wedstrijden gespeeld worden. Die van zaterdag 30 maart uit tegen Longa eindigde in een gelijkspel 2-2. Het was een zware wedstrijd tegen een fysiek sterke tegenstander. Dat het uiteindelijk toch nog een gelijkspel werd, was vooral te danken aan de blijvende inzet van Halsteren. Lange tijd zag het er naar uit dat Halsteren in Tilburg ging verliezen, maar een zeer creatief doelpunt van de beste man op het veld Perry Bierkens bracht Halsteren in de blessuretijd alsnog langs Longa. Op dit moment is de wedstrijd van paasmaandag nog niet gespeeld en kan men niets melden. Zondag 7 februari speelt Halsteren een thuiswedstrijd tegen BVV uit ‘s-Hertogenbosch. In de uitwedstrijd heeft het team van Peter Maas geen gelukkige wedstrijd in erbarmelijke weersomstandigheden gespeeld en verloren. Na die tijd heeft Halsteren echter niet meer verloren en gaat het met BVV een stuk minder. Zij staan dan weliswaar nog niet direct op een degradatieplaats, maar dienen daar toch goed voor uit te kijken. Wat betekent dit voor de wedstrijd van zondag 7 april tegen Halsteren. Zij zullen er alles aan willen doen om de punten mee te nemen. Dit moet absoluut

voorkomen worden, want Halsteren kan deze op dit moment ook erg goed gebruiken. Zeker met de wedstrijdreeks die Halsteren in de komende weken nog moet uitvoeren. Halsteren staat bijna voor de onmogelijke taak om binnen 4 weken 9 wedstrijden te moeten spelen. Dit is absoluut geen eenvoudige zaak en daarom is het van groot belang dat de wedstrijd tegen BVV ook gewonnen gaat worden. Dat is sneller gezegd dan gedaan, want BVV bezit een paar snelle handige spelers, die door hun individuele kwaliteiten in staat zijn de wedstrijd zomaar in hun voordeel te beslissen. Het tactisch concept van Halsteren zal daarop ingesteld dienen te zijn. Als men die bepalende spelers onder controle heeft zijn er zeker mogelijkheden voor Halsteren. SKNWK 1-Halsteren zaterdag 1. Zaterdag 6 april staat het op de 1e plaats staande zaterdag 1 team de moeilijke uitwedstrijd tegen SKNWK te wachten. Dit team is mede-kampioenskandidaat en heeft het afgelopen weekeinde goede zaken gedaan bij het inhaalprogramma. Het is dan ook van super groot belang dat deze wedstrijd dan ook door het team van Cornee Willemse en Anton Verweij goed wordt geïnstrueerd hoe deze wedstrijd aan te pakken, dat met de winst naar huis kan worden gegaan. Als deze klif kan worden genomen, moet een kampioenschap absoluut binnen bereik zijn gezien het nog te spelen wedstrijdprogramma.

Vrederust wint verdiend HALSTEREN - Nadat de teleurstelling over het verlies tegen koploper Halsteren van vorige week verwerkt was werden deze week de neuzen gericht door Hans Derwort van voetbalvereniging Vrederust. Er werd fel getraind en iedereen was erop gebrand om zaterdag tegen DVO’60 de volle winst te behalen. De goede wedstrijd tegen Halsteren sterkte het geloof in eigen kunnen en dit was vanaf de eerste minuut te zien. Vrederust was gretig en goed geconcentreerd werden de aanvallen opgebouwd. Dit resulteerde in enkele kansen, maar vooralsnog miste deze hun doel. Tot de 19e minuut. Vrederust krijgt een corner op links en deze wordt op voortreffelijke wijze bij de 1e paal door Luuk ingekopt: 1-0. Dit smaakt naar meer, er werd vrolijk op los gecombineerd wat na 35 minuten een geweldig doelpunt opleverde. Gio gaf een pass precies op maat voor Stefan. Deze laat de bal 1 keer stuiten en nam hem vervolgens vol op de pantoffel. De keeper van DVO’60 heeft de bal enkel nog terug uit zijn doel zien rollen, schitterend doelpunt: 2-0. Na de treffer verzwakte de concentratie enigszins, wat warempel nog een kans voor DVO opleverde.

Gelukkig zijn de Roosendaalse spitsen niet op dreef, zodat de ruststand 2-0 blijft. Kennelijk is het verlies van concentratie Hans Derwort ook opgevallen, want vanaf het begin van de 2e helft is iedereen volledig bij de les. Vrederust trok het spelbeeld van de 1e helft door wat een schietkans voor Ralph opleverde. Zijn schot ging echter over. Ook Gio kreeg nog een kans, maar zijn kopbal was een prooi voor de keeper van DVO’60. DVO’60 kwam er niet meer aan te pas mede door de zeer solide verdediging die er stond en Vrederust wist de score nog verder uit te bouwen. De ingevallen Farid gaf op rechts een voorzet op Hugo. Deze wist de bal mooi langst de keeper bij de 2e paal in het netje te plaatsen: 3-0, tevens eindstand. Verdiende overwinning voor Vrederust wat ondanks een moeilijke start met een nieuw team hard blijft werken en positief ingesteld. Deze paaszaterdag was overigens een goede dag voor heel de vereniging, want er werden in totaal 10 punten behaald. Vrederust 1, 2, 3 wisten hun wedstrijden te winnen en het 4e speelde gelijk. Heeft men belangstelling om wedstrijden van VV Vrederust te leiden, ze zijn op zoek naar scheidsrechters. Men kan zichzelf aanmelden via contact@vrederust.nl


KERKELIJK

GERTRUDISKERK Burg. Stulemeijerlaan 8, 4611 EE Bergen op Zoom; tel. 233574; gertrudis@ rkboz.nl; Bereikbaarheid parochiecentrum: elke werkdag tussen 9.00 en 12.00u: tel. 233574. Contactpastor: pastor Rud Smit, tel. 233574 of 06-30727945 Vrijdag 5 april 19.00u: Vormselviering Lourdeskerk. 20.00u: Concert Koor St.Benedict Catholic School Zaterdag 6 april 19.00u: Weer-goedmaakviering Eerste Communicanten. Zondag 7 april 9.30u: Eucharistieviering. Voorganger: Pastor Rud Smit. Zang HMR Schola. Intenties: overledenen: Pastor Lou Verhaegen, Arnold v. Mil, jgt. Christ de Laat, Wout v. Tilburg, o.ouders Schepersv.d. Weijgert, Piet Palstra, John Plasmans Middaggebed: Van maandag t/m vrijdag om 12.15u in de Dagkerk van de Gertrudiskerk. Agenda parochie: wo 3 april 14.00u: kinderkoor o.l.v. Monique Jimkes, 19.30u: ouder-bijeenkomst Eerste Communie; 19.30u Bijbelgroep; do 4 april 10.30u Pastoraal team; 15.30u: NKC; vr 5 april 19.00u: Vormselviering; za 6 april 9.00u: kerkbijeenkomst Eerste Communie; ma 8 april 10.00u: overleg Caritas; 20.00u Parochiebestuur; Di 9 april: 10.15u: Pastoraatsgroep; wo 10 april 13.00u Overleg kerkmuziek; 15.00u: oefenen Eerste Communie, 19.30u: PKC, Do 11 april 20.00u: doopvoorbereiding. Doop: De (gezamenlijke) doopdiensten vinden eens in de maand plaats. Opgave op het parochiecentrum. Eerstvolgende data: 12 mei, 9 juni en 14 juli. Meilust: Zondag 7 april 10.15u: Woorden Communieviering. Voorganger: Mevr. Margit Kaspers. Huize St. Catharina: Zondag 7 april 9.30u: Eucharistieviering. Voorganger:

pastor Albert Damen. Op iedere weekdag is er ‘s morgens om 9.15 uur een dienst in de tijdelijke gebedsruimte: maandag, dinsdag en vrijdag: Eucharistie; woensdag en donderdag: Woord- en gebedsdienst. O.L.VROUW VAN LOURDES Pr. Bernhardlaan 66, 4615 BD, tel. 234867, tel praathuis/kerk tel. 235106, fax 251530; olvlourdes@rkboz.nl. De administratie is bereikbaar elke werkdag van 9.30 tot 11.30u, tel. 234867. Contactpastor: diaken Co v. Bekkum, spreekuur dinsdagmorgen van 10.30 tot 11.30u (uitgezonderd de tweede dinsdag van de maand) tel. 233574 of via de administratie. Vrijdag 5 april 18.30u: Scheldeflat. Woord-/communieviering. Voorganger: Pastoraal werkster C. Hamers. Vrijdag 5 april 19.00u: Eucharistieviering. Vormselviering. Voorganger: emeritus vicaris-generaal V. Schoenmakers. Int: Mary de Bont. Zondag 7 april 9.30u: Woord-/communieviering. Voorganger: Diaken C. v. Bekkum. Int: Thijs v. Rijsewijk, Jona Limberger, Mieke de Graauw-Koopman, Alida Hagedoorn-v. Roosendaal, Marietje TheunsJetten, pastor Ben Riesewijk, Petrus Elzakkers, Johanna Meesters-Stolwerk, Franciscus v. Eekeren, Toos Visser-de Keijzer, Dries en Nelie Goosens-Verheezen, Mary de Bont, Obrecht Weultjes (jgt.), o.o. Kees en Jo Buijsen-Snepvangers, Rinus Schoonen (jgt.) en fam. Dinsdag 9 april 9.00u: Woord-/communieviering in de grot. Voorganger: dhr.T. de Mooij. Kindernevendienst: Tijdens de viering van zondag 7 april van 9.30 uur is er weer een kindernevendienst. Alle kinderen van de basisschool zijn van harte welkom. Kledingdepot Mensen in Nood: De

kerk van Onze Lieve Vrouw van Lourdes is kledingdepot voor Mensen in Nood. U kunt hier op werkdagen tussen 9.30 en 11.30 uur kleding afgeven, verpakt in gesloten plastic zakken. Doopvieringen: Wanneer ouders hun kind(eren) willen laten dopen, vragen wij om contact op te nemen met het parochiesecretariaat (liefst 2 à 3 maanden van tevoren). De gemeenschappelijke doopvieringen vinden plaats op de zondagen 7 april, 5 mei en 2 juni om 12.00 uur. HEILIG HART VAN JEZUS Kastanjelaan 160, 4621 HK Bergen op Zoom. Tel. pastorie 0164-234069. Spreekuur: maandag, dinsdag en donderdag van 9.30 tot 11.30u; heilighart@rkboz.nl. Zondag 7 april 11.00u: Eucharistieviering: Voorganger Pastor A. Willemsen. Intenties: Johanna Verbraak-de Bra, Antonius Becht, o.o. Franevijlle-Toorop, Daniëlle en Leo Boudewijn. Donderdag 11 april 9.30u: Woord- en Communieviering: in de Dagkerk, ingang Kastanjelaan 160. Doopvieringen: Gemeenschappelijke doopvieringen vinden plaats op iedere 3e zondag van de maand. Wij verzoeken u hiervoor tijdig contact op te nemen met de pastorie (tel. 234069). Kinderwoorddienst: Zondag 7 april tijdens de dienst van 11.00 uur een kinderwoorddienst. GODDELIJKE VOORZIENIGHEID Van Heelulaan 73, 4624 BL, tel. 0164236371, voorzienigheid@rkboz.nl. De administratie is bereikbaar elke werkdag van 9.30 tot 11.30 uur (0164-236371). Contactpastor: pastor R. Smit. tel. 0164-233574 of 06-30727945 of via de administratie. Zaterdag 6 april 17.00u: Eucharistievie-

Prikbord Paastijd Tussen Pasen en Pinksteren ligt de Paastijd, die vijftig dagen duurt. De liturgische kleur is wit en in alle vieringen brandt de Paaskaars. De lezingen zijn uit het boek Handelingen van de Apostelen, en uit de brieven en het evangelie van Johannes. Bijbelavond over evangelie Lucas Woensdag 3 april 19.30 uur bijbelgroep o.l.v. pastor Rud Smit. Deze avond staat hoofdstuk 9 uit het evangelie van Lucas centraal. Locatie: Parochiecentrum Stulemeijerlaan. Vormselviering Op vrijdag 5 april zullen alle kinderen die het afgelopen jaar hebben deelgenomen aan de Vormselvoorbereiding worden gevormd. De namen van deze jongeren vindt u in het parochieblad Inzoomen. De dienst vindt plaats in de Lourdeskerk om 19.00 uur en wordt geleid door emeritus-vicaris-generaal Vincent Schoenmakers. Concert koor St. Benedict’s Catholic School Op vrijdag 5 april vindt om 20.00 uur in de Gertrudiskerk een concert van een beroemd Engels schoolkoor. Gezongen worden koorwerken van G.F. Händel en J.Haydn.

Weer-Goed-Maak viering voor Eerste Communicanten Zaterdag 6 april 19.00 uur Gertrudiskerk voor de kinderen die de Eerste Communie doen in de Gertrudiskerk. Weekend 6 en 7 april Tweede zondag van Pasen; zondag van de Goddelijke Barmhartigheid met het evangelie van de verschijning aan de apostelen en de afwezigheid van Tomas. Caritas collecte is bestemd voor Vluchtelingenwerk. Eerste Communie In de maand april ontvangen in drie kerken kinderen hun Eerste Communie. Op zondag 14 april in de Gertrudiskerk (11.00 uur), 21 april in de Lourdeskerk (10.00 en 13 .00 uur) en 28 april in de HeiligHartkerk (11.00 uur). De voorbereidingen zijn in volle gang. Tweespraak Op vrijdag 12 april gaan ds Willem Vermeulen en pastor Rud Smit opnieuw met elkaar en met de aanwezigen in gesprek over de vaak vergeten Bijbelboeken. Het gesprek vindt plaats in het zaaltje van de Ontmoetingskerk (Bolwerk Zuid) en duurt van 9.30 tot 11.45 uur. Het gesprek gaat deze keer over het boek Job.

Lievevrouweparochie Burgemeester Stulemeijerlaan 8, 4611 EE Bergen op Zoom, tel. 0164-233574, lievevrouweparochie@rkboz.nl, www.rkboz.nl. Onder de Lievevrouweparochie vallen de vier geloofsgemeenschappen: H.Gertrudis, O.L.V.van Lourdes, Heilig Hart van Jezus en Goddelijke Voorzienigheid. Op deze pagina vindt u de berichtgeving van elk van hen. ring. Voorganger: pastor A. Willemsen. Intenties: Petronella Vleghels-v. Nispen, Marinus de Kok, Ger Klootwijk. Het Koepelkoor zal de viering opluisteren. Woensdag 10 april 9.00u: H. Antonius Abt (Eigen Haard); Woord- en Communieviering, voorganger: diaken C. v. Bekkum. Overleden: Marinus de Kok. Hij werd 82 jaar en woonde in de Argolaan. Doop: De doopvieringen vinden plaats op

de laatste zondag van de maand. U kunt u hiervoor bellen met de administratie, tel. 236371. Lezingen: 30 en 31 maart: Hand. 10, 34a+37-43; Kol. 3, 1-4; Joh. 20, 1-9. ’t Zaaltje: voor het reserveren en huren van ’t Zaaltje onder de kerk kunt u aldaar terecht op dinsdagavond van 18.15-19.15 uur. Telefonisch kunt u de beheerder bereiken onder nr. 06-45640680 (’t Zaaltje).

Pastoraal hoekje Tijdens de Paasdiensten kon ik het niet laten om een opmerking te maken over ons regionaal Dagblad. Op paaszaterdag wisten een tweetal krantenkoppen mijn paasvreugde aardig te bederven. Kop 1: op de voorpagina: ‘gelovigen de kerk uitgejaagd’. Kop 2. op de binnenpagina: ‘de kerk graaft haar eigen graf’. Allemaal over een bisschoppelijke brief van een jaar geleden waarin de bisschoppen proberen het eigen karakter van het paasfeest overeind te houden en tegen ‘verwateren’ te beschermen. De pastorale beroepskrachten vonden de nieuwe bisschoppelijke richtlijnen nogal overdreven en contraproductief. Zij hebben met de bisschop afgesproken om in de zomermaanden, als de kranten vergeeld zijn, eens in alle rust erover te gaan spreken. Intussen is er in het aartsbisdom Utrecht een nieuw initiatief gelanceerd. Ze hebben een model ontworpen van een pendant van de Kruisweg: de Lichtweg. De kruisweg is voor de lijdenstijd en doet ons in 14 staties de weg van Jezus passie volgen, van arrestatie tot kruisdood en graflegging. De Lichtweg begint waar de Kruisweg stopt. Ze doet de gelovige in 14 haltes van Pasen naar Pinksteren gaan, aan de hand van de paasevangeliën. Alle teksten van de komende weken krijgen aandacht. Een mooi idee voor kinderen en volwassenen dat we graag gaan uitwerken. U hoort ervan. Rud Smit

St. Benedict’s Concert Choir BERGEN OP ZOOM - In de Gertrudiskerk vindt een concert plaats op vrijdagavond 5 april door één van de vele uitstekende Engels koren, bestaande uit jonge mensen. Afgelopen jaren hebben er vaker Engelse koren en orkesten onder auspiciën van het NKC in de Gertrudiskerk opgetreden; genoemde avond treedt op het St. Benedict’s Catholic School Choir, groot schoolkoor bestaande uit ongeveer 70 middelbare scholieren, jongens en meisjes, versterkt door enkele van hun leraren. Het koor is verbonden aan de school ressorterend onder de abdij van Ealing, één van de districten van Groot-Londen. Het koor wordt gedirigeerd door Christopher Eastwood en zingt door het jaar heen regelmatig ter begeleiding van belangrijke schoolvieringen in Ealing Abbey. Het verzorgt ook eens per jaar een grote uitvoering van koormuziek, zoals het Requiem van Mozart in 2009 in de Westminster Central Hall, gevolgd door de Messiah van Händel in 2010 en Bach’s Johannes Passion in 2012. Christopher Eastwood werkte eerder als dirigent van het

Lincoln College te Oxford, gaf orgelcursussen in Portmouth en Londen, en is thans docent muziek aan St. Benedict’s School en dirigent van het Ealing Abbey Choir. Organist Richard Leach zal het koor aan het Ibach-orgel begeleiden. Hij is pianist, organist, koorleider en docent in Londen. Hij is de vaste organist van het Ealing Abbey Choir en eerder in Canterbury werkzaam als dirigent en organist van de koren van de kathedraal en van het Christ Church University College in die plaats. Tijdens het concert dat een ruim uur zal duren, worden uitgevoerd een aantal koorgedeelten uit de Messiah van Händel en eveneens diens bekendste Coronation-anthem ‘Zadok the Priest’. Uit het oratorium Die Schöpfung van Joseph Haydn klinkt het -naar Engelse gewoonte in het Engels gezongen- grote koor ‘The heavens are telling’ dat het 1e deel van dat oratorium afsluit. Van de in Engeland gevierde hedendaagse componist Bob Chilcott worden de verrassende ‘Aesop’s Fables’ ten gehore gebracht. Het concert in de Gertrudiskerk begint om 20.00 uur. De gebruikte ingang is die aan de zijde van de Kerkstraat.

KERKELIJK NIEUWS HALSTEREN Protestantse Gemeente te Halsteren en Nieuw Vossemeer: Elke zondag 10.30u. dienst in de St. Martinuskerk, Dorpsstraat 20 te Halsteren. Predikant: Ds. H. van het Maalpad, Zwartewaal 46, 4717 NS Bergen op Zoom, tel.: 0164-231992, email: hcvhmaalpad@home.nl. Voor info: B. van Weesep tel.: 0164-683941. Zondag 7 april: 10.30 uur eredienst. Doopdienst. Ds. J. de Bie uit ‘s Gravenpolder. H. Quirinuskerk, Lindenlaantje 13, tel: 0164-682310, secretariaat@quirinuskerk. nl. Secretariaat parochiekern open op maandag en donderdag van 10.00-12.00u. Pastores Han Akkermans en Lenie Robijn bereikbaar via tel.: 0164-680381. In dringende gevallen te bereiken via tel.: 06-10688964. Parochiebijdrage Rabo: 11.88.00.647 t.n.v. RK Parochiekern H. Quirinus Halsteren. Zondag 7 april 09.30u: Eucharistieviering, voorganger pastoor Han Akkermans m.m.v. de Sintekrijnscantorij. Int: Beppie Loos-Stouthart; Jo van

Turnhout-van Loenhout uit dankbaarheid en om zegen, overl. leden van de KBO: Jac Nuijten, jgt.Tonny Bouwmans-Cleverens. Donderdag 11 april 09.00u: Eucharistieviering. Wij gedenken de overledenen: Cornelia Nefs-van Gurp, To Bakx-Verdult en Jan Hagenaars. Parochieberichten 7 t/m 11 april a.s. Zorgcentrum St. Elisabeth: Kerkdienst elke donderdag 14.00u in de kapel. Donderdag 4 april: Woord, gebed en communie, Pastor B. Simons. Evangelische Gemeente Het Anker: Samenkomst: iedere zondag om 10.00u in basisschool De Biezenhof (ingang pad naar het Hazenbos). Zondagsschool en crèche tijdens dienst. Na samenkomst: koffie en onderling contact = omzien naar elkaar. Geloven willen we doen. Info: 0164-249650. LEPELSTRAAT H. Antonius van Padua - St.Christoffel parochie: Pastores Han Akkermans en

Lenie Robijn. 6 april t/m 12 april. Uw gebed wordt gevraagd voor: Jacoba Kijzers w.v. Cornelis van Oevelen; Geert Jochems; Pietje Gabreëls w.v. Piet Denisse. Zaterdag 6 april 19.00u: Dienst van W.G.C.: jrgt. o.o. Mertens-de Krom; jrgt. Adriana de Jong-Hensen; jrgt. Louis van den Enden e.v. Nelly van den Enden-Govers; Zoon Chrisje en kleinzoon Joost; o.familieleden Bernaards-van Schilt; o.o. Appels-van Lammeren; Petronella de Wit; jrgt. Koosje Karremans; Voorganger: Past.L.Robijn, lector: L.Beyaerts, misdienaars: Rens en Michaëla; zang: Gemengd koor. Dinsdag 9 april 19.00u: Euch.: Ter ere van de H. Antonius voor onze gezinnen. Voorganger : Past.Blaauwhof. Mededeling: Antonius Noveen.: Op dinsdag 16 april begint weer onze Antoniusnoveen. Negen dinsdagen samen bidden, samen zingen en samen kaarsjes aansteken. Tijdens deze Noveen komen er ook gastvoorgangers en een gastkoor. U bent allen van harte welkom. PAGINA 18

BERGEN OP ZOOM Evangelische kerk de Schuilplaats: Elke zondag 10.00u in Markiezaatscollege, Nobellaan 50. Info: www.schuilplaats. com. Gereformeerde kerk (vrijgemaakt): Elke zondag om 09.30 en 16.00u. in de Emmaüskerk, Korenberg 90. Info: www. bergen-op-zoom.gkv.nl Protestantse Gemeente: Ontmoetingskerk zondag 10.00u Bolwerk Zuid 134. Lievensberg ziekenhuis: Elke zondag 10.00u in de aula. Zondag 7 april: M. v. Dijke, W en G. Cel-Kerk Levend Woord Brabant-Zeeland: Pastors: Jorden & Debora Spijker, Plantagelaan 8, 4631 CS Hoogerheide, 0164-612927, www.lwgbz.nl, jordenspijker@home.nl. Zondag 14 april 10.30 uur: Celebration, kerkdienst, met Jorden en Debora, Kastanjelaan 53A, 4621 HC Bergen op Zoom. Evangelische Baptisten Gemeente:

Elke zondag 10.00u in de Stichting Welzijn Ouderen, Keldermanslaan 5, Bergen op Zoom. Nieuw Apostolische Kerk: Elke zondag 10.00u en woensdag 20.00u, Marslaan 5. Voorganger dhr. Fr. Rijnders, Priester dhr. R. Voll. Kapel zorgcentrum Catharina: Viering, Catharinaplein 25, 09.30u, via hoofdingang van het zorgcentrum. Chr. Gemeenschap De Schakel: Zondag 10.00-11.30u in het Kwadrant, Oberonstraat 2, Bergen op Zoom. Info: J. Vega Sanchez, 0166-60587. Jehova’s Getuigen Koninkrijkszaal: Glimesstraat 10, Bergen op Zoom, tel.: 0164-256965. Diensten: dinsdag t/m donderdag 19.30-21.15u., zaterdag 10.00-11.45; 17.30-19.15u., zondag 10.0011.45u. Verpleeghuis Moermont: Elke zondag 11.00u in Evenementenzaal. Zondag 7 april: Ds. G. Lankhuijzen, Viering van de Maaltijd van de Heer.


CURSUS & OPLEIDING

 Sta r Trek First C To bol ontac dly go where t Dan d n o o n e urf jij â&#x20AC;&#x2122;s gon e befo je vas in re t

 

het da

? gelijks wel te verdie pen leven van C (45

BHV basis Opleiding

1 dag (excl. btw)

1 dag i.c.m. E-learning. Schrijf je in voor de cursus van 22 mei 2013

Âź225,-

a , kank er)?! rla

PROBLEMEN MET UW RELATIE ? IN DE KNOOP MET UZELF? COUNSELLING KAN U VERDER HELPEN! CONFLICT MET FAMILIE, BUREN OF INSTANTIE ? MEDIATION KAN DIT OPLOSSEN!

COUNSELLOR/MEDIATOR PIETER BALLEMANS SCHERPENISSE 06-38376439 Ç Ç Ç Í&#x2DC;Ä?Ä&#x201A;ĹŻĹŻÄ&#x17E;ĹľÄ&#x201A;ĹśĆ?Ä?ŽƾŜĆ?Ä&#x17E;ĹŻĹŻĹ?ĹśĹ?Í&#x2DC;ŜůÇ Ç Ç Í&#x2DC;Ä?Ä&#x201A;ĹŻĹŻÄ&#x17E;ĹľÄ&#x201A;ĹśĆ?ĹľÄ&#x17E;Ä&#x161;Ĺ?Ä&#x201A;Ć&#x;ŽŜÍ&#x2DC;Ŝů

Wilt u op een leuke manier wijzer worden?

Roselina

Bij ons kunnen bedrijven en particulieren terecht voor erkende opleidingen, trainingen en workshops die leuk en leerzaam zijn om te volgen o.a.: Workshops Communicatie â&#x20AC;&#x2DC;een goed gesprek met lastige typesâ&#x20AC;&#x2122; (19 april) Alleen een hond heeft een baas (coachend leidinggeven, 7 juni) Notuleren met de laptop (5 april)

AUTOCAD

Word voor gevorderden (12 april)

Avondcursus in Bergen op Zoom en Goes /ŜĨŽÍ&#x2014; ϏϭϲϰͲĎŽĎŻĎŹĎŽĎŹĎľ Ĺ?ŜĨŽÎ&#x203A;Ä?Ĺ?Ć&#x161;ͲÄ?Ç&#x2021;ͲÄ?Ĺ?Ć&#x161;Í&#x2DC;Ŝů

Rapporteren en Analyseren in Excel (26 april)

Functies en Formules in Excel (31 mei)BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

Plannen en organiseren in Outlook (21 juni) +HW0\VWHULHYDQ)LQDQFLsQ ÂżQEHJULSSHQMXQL

Coaching & OfďŹ cemanagement

Kantooropleidingen Financieel Administratief Medewerker start 18 april Commercieel Administratief Medewerker start 18 april

Energieweg 11B 4691 SE THOLEN Telefoon: 0166-603036 GSM: 06-20626810

De juiste weg!

Ben je op zoek naar een uitdagende, gevarieerde job in de wegenbouw? Werk je graag buiten en steek je graag de handen uit de mouwen? Hou je niet van ďŹ les?

Waarom werk je dan nog niet bij ATF?

Wij zijn op zoek naar: 1  1  1    

UW EIGEN

KRANT GRAFISCH ONTWERP

Secretaresse start 21en 22 mei Overige trainingen Notuleren start 21 mei

Lorentzweg 20 4691 SR Tholen

0166-603036

E-mail: info@roselina.nl Internet: www.roselina.nl

Management start 22 april Marketing start 22 april Klantcontacten start 18 april CommerciĂŤle administratie start 22 april

Wij zijn erkend opleider voor LSSO, Nemas en de Associatie. Wij sturen u graag informatie toe, ook is een (kosteloos) intakegesprek mogelijk.

KRANTEN OP MAAT

Een nieuwe stap in je loopbaan!

1   

 1  

 Wij bieden je:

Gratis workshops

Vast contract voor onbepaalde duur, eventueel bijkomende opleidingen, goede arbeidsvoorwaarden, geregeld vervoer van en naar de werf, loon naargelang je inzet en prestaties.

&+)** Stuur een sollicitatiebrief met CV naar jobs@atf.be of bel naar: 0113-82 02 47 ATF NV ¡ Linda Mertens ¡ Putsebaan 5, 2040 Zandvliet ( g r e n s O s s e n d r e c h t N L ) Meer info over de openstaande vacatures vindt u op www.atf.be

Managementassistente start 22 april

Timemanagement start 10 mei E-mail: roselina.langius@tisca Internet: www.roselina.nl

Telefoon:

ADVIES

Stoppen met piekeren (31 mei)

ZUNDERT TEL 076 599 8111 UWKRANT@VORSSELMANS.NL

Â&#x2018;Â&#x2018;Â&#x201D;Â&#x2018;Â?Â&#x153;Â&#x2021;Â?Â&#x17D;Â&#x192;Â?Â&#x2013;Â&#x2021;Â?Â&#x153;Â&#x2039;Â&#x152;Â?Â&#x2122;Â&#x2039;Â&#x152;Â&#x2019;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2020;Â&#x2039;Â&#x201D;Â&#x2021;Â&#x2026;Â&#x2013;Â&#x2018;Â&#x2019;Â&#x153;Â&#x2018;Â&#x2021;Â?Â?Â&#x192;Â&#x192;Â&#x201D;Â&#x2020;Â&#x2021;Â&#x2DC;Â&#x2018;Â&#x17D;Â&#x2030;Â&#x2021;Â?Â&#x2020;Â&#x2021; Â?Â&#x2021;Â&#x2020;Â&#x2021;Â&#x2122;Â&#x2021;Â&#x201D;Â?Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2022;Â&#x2122;Â&#x2021;Â&#x17D;Â?Â&#x2021;Â&#x2021;Â&#x2DC;Â&#x2021;Â?Â&#x2013;Â&#x2014;Â&#x2021;Â&#x2021;Â&#x17D;Â&#x2039;Â?Â&#x2DC;Â&#x192;Â&#x2022;Â&#x2013;Â&#x2021;Â&#x2020;Â&#x2039;Â&#x2021;Â?Â&#x2022;Â&#x2013;Â&#x2122;Â&#x2039;Â&#x17D;Â&#x17D;Â&#x2021;Â?Â?Â&#x2018;Â?Â&#x2021;Â?ÇŁ x x x x x x x x x x

Â&#x2018;Â?Â&#x2022;Â&#x2013;Â&#x201D;Â&#x2014;Â&#x2026;Â&#x2013;Â&#x2039;Â&#x2021;Â&#x201E;Â&#x192;Â?Â?Â&#x2122;Â&#x2021;Â&#x201D;Â?Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2022;Č&#x20AC;Â&#x192;Â&#x2022;Â&#x2022;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2022;Č&#x20AC;Â&#x17D;Â&#x2021;Â&#x2014;Â&#x2013;Â&#x2021;Â&#x17D;Â&#x192;Â&#x192;Â&#x201D;Â&#x2022;Ǣ Â&#x2018;Â&#x2DC;Â&#x2021;Â?Â&#x2039;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2022;Ǣ Â&#x2014;Â&#x2022;Â&#x2013;Â&#x2018;Â?Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2DC;Â&#x2039;Â&#x2026;Â&#x2021;Â&#x2021;Â&#x2020;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2122;Â&#x2021;Â&#x201D;Â?Â&#x2021;Â&#x201D;Č&#x2039;Â&#x2021;Â&#x2026;Â&#x160;Â?Â&#x2039;Â&#x2022;Â&#x2026;Â&#x160;Č&#x152;Ǣ Â&#x2122;Â&#x2021;Â&#x201D;Â?Â&#x2021;Â&#x201D;Č&#x2039;Â&#x2021;Â&#x2026;Â&#x160;Â?Â&#x2039;Â&#x2022;Â&#x2026;Â&#x160;Č&#x152;Ǣ Â&#x2021;Â&#x2013;Â&#x2022;Â&#x2021;Â&#x17D;Â&#x192;Â&#x192;Â&#x201D;Â&#x2022;Â?Â&#x2021;Â&#x2013;Â&#x201D;Â&#x2014;Â&#x2039;Â?Â&#x2021;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2DC;Â&#x192;Â&#x201D;Â&#x2039;Â?Â&#x2030;Ǣ Â&#x192;Â?Â&#x2020;Â&#x2021;Â?Â?Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2022;Ǣ Â&#x2021;Â&#x201D;Â?Â&#x2018;Â&#x2018;Â&#x2019;Â?Â&#x2021;Â&#x2020;Â&#x2021;Â&#x2122;Â&#x2021;Â&#x201D;Â?Č&#x2039;Â&#x2022;Â&#x2013;Č&#x152;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2022;Â&#x2039;Â?Â?Â&#x2021;Â?Â&#x2020;Â&#x2039;Â&#x2021;Â?Â&#x2022;Â&#x2013;Č&#x2039;Â&#x2021;Â&#x2026;Â&#x160;Â?Â&#x2039;Â&#x2022;Â&#x2026;Â&#x160;Č&#x152;Ǣ Â&#x2013;Â&#x201D;Â&#x192;Â&#x2013;Â&#x2021;Â?Â?Â&#x192;Â?Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2022;Ǣ Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2DC;Â&#x2039;Â&#x2026;Â&#x2021;ÇŚČ&#x20AC;Â?Â&#x2020;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x160;Â&#x2018;Â&#x2014;Â&#x2020;Â&#x2022;Â?Â&#x2018;Â?Â&#x2013;Â&#x2021;Â&#x2014;Â&#x201D;Â&#x2022;Č&#x2039;Â&#x2021;Â?Č&#x20AC;Â&#x2018;Â&#x2C6;Č&#x152;Ǣ Â&#x2021;Â&#x2030;Â&#x2021;Â&#x17D;Â&#x153;Â&#x2021;Â&#x2013;Â&#x2013;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2022;ÇĄÂ&#x192;Â&#x17D;Â&#x17D;Â&#x201D;Â&#x2018;Â&#x2014;Â?Â&#x2020;Â&#x2021;Â?Â&#x153;Â&#x2021;Â&#x17D;Â&#x2C6;Â&#x2022;Â&#x2013;Â&#x192;Â?Â&#x2020;Â&#x2039;Â&#x2030;Â?Â&#x2014;Â?Â?Â&#x2021;Â?Â&#x2122;Â&#x2021;Â&#x201D;Â?Â&#x2021;Â?Ǣ Â&#x201D;Â&#x2018;Â&#x2026;Â&#x2021;Â&#x2022;Â&#x2018;Â&#x2019;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x192;Â&#x2013;Â&#x2018;Â&#x201D;Â&#x192;Â&#x2019;Â&#x201D;Â&#x2018;Č&#x20AC;Â?Â&#x2039;Â&#x2DC;ǤǥÂ&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2DC;Â&#x192;Â&#x201D;Â&#x2039;Â?Â&#x2030;Â&#x2039;Â? Â&#x2019;Â&#x201D;Â&#x2018;Â&#x2026;Â&#x2021;Â&#x2022;Â&#x2013;Â&#x2021;Â&#x2026;Â&#x160;Â?Â&#x2039;Â&#x2021;Â?Ǣ x Â&#x2018;Â?Â?Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2026;Â&#x2039;Â&#x2021;Â&#x2021;Â&#x17D;Č&#x20AC;Â&#x192;Â&#x2020;Â?Â&#x2039;Â?Â&#x2039;Â&#x2022;Â&#x2013;Â&#x201D;Â&#x192;Â&#x2013;Â&#x2039;Â&#x2021;Â&#x2C6;Â?Â&#x2021;Â&#x2020;Â&#x2021;Â&#x2122;Â&#x2021;Â&#x201D;Â?Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2022;Ǣ x Â&#x2021;Â&#x2021;Â&#x2C6;Â&#x2013; Â&#x2014; Â&#x2039;Â?Â&#x2013;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2021;Â&#x2022;Â&#x2022;Â&#x2021; Â&#x2039;Â? Â&#x192;Â&#x203A;Â&#x201D;Â&#x2018;Â&#x17D;Â&#x17D;Â&#x2039;Â?Â&#x2030; Â&#x2018;Â&#x2C6; ¹¹Â? Â&#x2DC;Â&#x192;Â? Â&#x2018;Â?Â&#x153;Â&#x2021; Â&#x192;Â?Â&#x2020;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2021; Â&#x2020;Â&#x2039;Â&#x2021;Â?Â&#x2022;Â&#x2013;Â&#x2021;Â?ÇĄÂ&#x201E;Â&#x2021;Â&#x17D;Č&#x20AC;Â?Â&#x192;Â&#x2039;Â&#x17D;Â&#x2020;Â&#x192;Â?Â&#x2022;Â?Â&#x2021;Â&#x17D;Â&#x2DC;Â&#x2018;Â&#x2018;Â&#x201D;Â?Â&#x2021;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2039;Â?Â&#x2C6;Â&#x2018;Ǩ Â&#x2018;Â&#x2018;Â&#x201D; Â&#x2039;Â?Â&#x2C6;Â&#x2018;Â&#x201D;Â?Â&#x192;Â&#x2013;Â&#x2039;Â&#x2021; Â&#x2018;Â&#x2C6; Â&#x2022;Â&#x2018;Â&#x17D;Â&#x17D;Â&#x2039;Â&#x2026;Â&#x2039;Â&#x2013;Â&#x192;Â&#x2013;Â&#x2039;Â&#x2021;Â&#x2022; Â&#x201E;Â&#x2021;Â&#x17D;ÇŁ Ͳͳ͸͡nj;͝ͳͲ͚Ͳ Â&#x2018;Â&#x2C6; Â&#x2022;Â&#x2013;Â&#x2014;Â&#x2014;Â&#x201D; Â&#x2021;Â&#x2021;Â? Â&#x2021;Â?Â&#x192;Â&#x2039;Â&#x17D; Â?Â&#x192;Â&#x192;Â&#x201D; Â&#x201D;Â&#x2018;Â&#x2018;Â&#x2022;Â&#x2021;Â?Â&#x2020;Â&#x192;Â&#x192;Â&#x17D;̡Â&#x192;Â&#x201D;Â&#x2013;Â&#x2039;Â&#x2C6;Â&#x17D;Â&#x2021;Â&#x161;ǤÂ&#x2026;Â&#x2018;Â?Ǥ Â&#x2039;Â&#x2021; Â&#x2122;Â&#x2021;Â&#x2021;Â&#x2013; Â&#x201E;Â&#x2021;Â&#x2030;Â&#x2039;Â?Â&#x2013; Â&#x152;Â&#x2018;Â&#x2014;Â&#x2122; Â?Â&#x2039;Â&#x2021;Â&#x2014;Â&#x2122;Â&#x2021;Â&#x2014;Â&#x2039;Â&#x2013;Â&#x2020;Â&#x192;Â&#x2030;Â&#x2039;Â?Â&#x2030;Â&#x201E;Â&#x2039;Â&#x152;Â&#x2018;Â?Â&#x2022;ǨÂ&#x2039;Â&#x152;Â?Â&#x2018;Â&#x2018;Â?Â&#x2018;Â&#x2019;Â&#x2122;Â&#x2122;Â&#x2122;ǤÂ&#x192;Â&#x201D;Â&#x2013;Â&#x2039;Â&#x2C6;Â&#x17D;Â&#x2021;Â&#x161;ǤÂ&#x2026;Â&#x2018;Â?

â&#x20AC;&#x153;Veel mensen vragen zich af als ze over hun werk denken wat ze nu echt leuk vinden. Waar loop ik warm voor en wat past nu echt bij mij? Wij helpen KHQJUDDJRSHHQDQGHUHPDQLHUQDDUKXQSURÂżHO en kansen op de arbeidsmarkt te kijken en om een volgende stap te zetten in hun loopbaan. Tijdens onze open avond op dinsdagavond 16 april a.s. hebben geĂŻnteresseerden alle gelegenheid om een indruk te krijgen van wat Van Ede & Partners hen te bieden heeft.â&#x20AC;? Dinja van Gestel, vestigingsdirecteur van Van Ede & Partners, bureau voor outplacement, loopbaanbegeleiding en coaching, is enthousiast over de programmaâ&#x20AC;&#x2122;s van Van Ede & Partners waarmee zij landelijk ruim 1000 cliĂŤnten per jaar helpen hun talenten en capaciteiten beter in te zetten. In deze tijd is het belangrijk om te weten wat je jezelf of een werkgever te bieden hebt en hoe je dat kan overbrengen. En je hoeft niet te blijven doen wat je ooit hebt gekozen.

In twee korte workshops maak je kennis met Van Ede & Partners. Onze consulenten zijn die avond ook aanwezig om al uw vragen te beantwoorden. 1DDĂ&#x20AC;RRSLVHUHHQQHWZHUNERUUHO2Q]HELMHHQkomst is speciaal voor hoger opgeleiden met minimaal 5 tot 10 jaar werkervaring die een stap willen of moeten zetten in hun loopbaan. Dat kan binnen of buiten hun bedrijf zijn.â&#x20AC;? Speciaal voor deze gelegenheid willen we je verwelkomen in â&#x20AC;&#x2DC;dâ&#x20AC;&#x2122; Engelenburghâ&#x20AC;&#x2122; een sfeervol historisch rijksmonument te Fijnaart, Molenstraat 24 4793 EG. Er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden voor de kennismakingsavond op dinsdag 16 april a.s. van 19:30 â&#x20AC;&#x201C; 22:00 uur per e-mail: breda@vanede.nl o.v.v. Kennismaken met van Ede & Partners, uw naam en telefoonnummer.

â&#x20AC;&#x153;De arbeidsmarkt staat onder druk en mensen die hun baan verliezen of dreigen te verliezen willen weer graag aan de slag. Verlies van een baan kan echter ook een nieuwe kans betekenen. Wij willen onze cliĂŤnten bewuster maken van wat hen energie geeft. Als je plezier beleeft aan het werk wat je doet, ben je effectiever en productiever. Dat helpt ook de werkgever. Een echte win-win situatie. Wij helpen cliĂŤnten hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Als je weet welke talenten je hebt, geeft dat zelfvertrouwen. Tijdens onze open avond kan men zich vrijblijvend oriĂŤnteren.

www.vanede.nl


0$;,0$$/'(=(/)'($$1%,(',1*(13(5./$1723 23&U\VWDO&OHDUIULVGUDQN HQEURQZDWHU DOOHYDULDQWHQ IOHVVHQRISDNNHQยกOLWHU $OOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN

727.257,1*

OLWHU 

DOOHYDULDQWHQ SDNOLWHUPO RIEHNHUJUDP&3DQQHQNRHNHQ QDWXUHORIOLFKWJH]RHW

2SWLPHOYODNZDUN RI\RJKXUW

 

XLWKHWNRHOYDN SDNVWXNV

<DQWHZHUHOG\RJKXUW 7XUNVRI*ULHNVDOOHYDULDQWHQ EHNHUJUDP678.6 6(7678

+HURIUXLW FRRIIUXLWRQWELMW

&&KRFRHLHUNRHNHQ

/LSWRQWHD

DOOHYDULDQWHQ XLWKHWNRHOYDN IOHVPORIOLWHU PXYRQWELMWMH PO

SDNVWXNV

DOOHYDULDQWHQ SDN]DNMHV

 &2QWELMWRI NUXLGNRHNUHSHQ

DOOHYDULDQWHQ VHWNQLMS]DNMHV ยกJUDP

DOOHYDULDQWHQ

 

SDNRIVWXNV

 SDNJUDP6XOWDQD\RIUXLWRI IUXLWELVFXLW

DOOHYDULDQWHQ SDNRI]DNJUDP PXYIUXLW IUDPERRV

 

DOOHYDULDQWHQ SDNRISDNMHV ยกVWXNV

&%RHUHQEURRG

 

WDUZHZLWRIYRONRUHQ KHHO

&)LMQHYOHHVZDUHQ

VWXNVยกJUDP

JULOOZRUVWJHEUDGHQJHKDNW RISDOLQJZRUVW SDNMHJUDP 

ZLWHQWDUZH $OOHFRPELQDWLHVPRJHOLMN]DNVWXNV

SHUJUDP

 (6&9HUVHZHLGHRIPHHU JUDQHQHLHUHQPLGGHO

8QR[OHYHUSDVWHL QRUPDDORIPDJHU

&6DXFLM]HQRI ZRUVWHQEURRGMHV

SDNVWXNV

GRRVMHVWXNV

VHWEOLNMHV ยกJUDP

YHUVDIWHEDNNHQ SDNVWXNV

 

&%RHUHQVFKRXGHUKDP

 

$OSURPLOG FUHDP\ DOOHYDULDQWHQ SDNPO

 

 

3$..(1

$OOH6ODQNLHRINDDV

 &DPSLQDERHUHQODQG]XLYHO SDNOLWHU

&0XHVOLRIUHX]H UR]LMQHQEROOHQ

&.DLVHUEURRGMHVRI ERHUHQJUDDQWMHV

NDUQHPHONYROOHPHON YDQLOOHYOD KDOIYROOHRI YROOH\RJKXUW

]DNVWXNV

YHUVDIWHEDNNHQ ]DNRIVWXNV

 

 

 

&=LOYHUYOLHVHQ VQHONRRNULMVW

3DWDNsVNUXLGHQSDVWD VDXVRIQDDQEURRG

SDNNHQยกJUDP $OOHFRPELQDWLHV PRJHOLMN

DOOHYDULDQWHQ SRWSDNRI]DN

 

 &5RHUEDNPL[+ROODQGV RI&KLQHHV ]DNJUDP:DVDNQยฉFNHEUรฟG

$SSHOVLHQWMHPLOG

&'LHSYULHVJURHQWHQ

VHVDPYRONRUHQJRXGEUXLQ OLFKWJHZLFKWHQYH]HOULMN SDNNHQ ยกJUDP $OOHFRPELQDWLHV PRJHOLMN

DOOHYDULDQWHQ SDNOLWHU

URGHNRROPHWDSSHOWMHV JHKDNWHVSLQD]LHHQ VSLQD]LHยกODFUรPH SDNNHQยกJUDP $OOHFRPELQDWLHV PRJHOLMN

 

 

 

DOOHYDULDQWHQ XLWKHWYULHVYDN EDNMHRIJUDP

DOOHYDULDQWHQ ]DNJUDP PXYFKDPDOORZV

 3DOPROLYHGRXFKHJHORI YORHLEDUH]HHS

(OVWDUHQ-RQDJROG KDQGDSSHOHQ

DOOHYDULDQWHQ IODFRQ RIPO

ORV

 

&5XQGHUYLQNHQ

&.LSNURNDQWVFKQLW]HOV

&%LHIODSSHQ

&.RWHOHWWRV

,JORYLVVWLFNV

/LSWRQLFHWHD

JHNUXLG

JHNUXLG

UXQGYOHHV

JHNUXLGYDUNHQVYOHHV

XLWKHWYULHVYDN SDNVWXNV

DOOHYDULDQWHQ IOHVRISDNOLWHU

8EHWDDOWYRRUHHQNLORb

8EHWDDOWYRRUHHQNLORb8EHWDDOWYRRUHHQNLORb

 

 *5$ 0

 *5$ 0

*5$ 0

+DULERVQRHS

 

 

.,/20RUDYHJJLHNLSRI $PVWHOELHUEOLNPO YDUNHQVVDWรƒJHKDNWEDOOHWMHV EORQGHQSLOVHQHU $OOHFRPELQDWLHV NLSVZHHWFKLOL  PRJHOLMN RIWDQGRRUL

*5$ 03$..(1

%/,..(1

3$..(1&(LHUNRHNHQ VFKRWHORI%UDEDQWV

&KHHVWULQJVQDWXUHO RIVSDJKHWWL

 

]DNJUDP

YHUVYDQยถWPHV6(7%/,.- YDQRQ]HEDNNHULMDIGHOLQJ

8Z(LJHQ%DNNHUSHWLWSDLQV

678.6

.URRQILMQHOHYHUZRUVW678.6

 8Z(LJHQ%DNNHU IULNDQGHORI NURNHWEURRGMHV

SDNJUDP

0DUV%RXQW\6QLFNHUVRI 7ZL[PLQLFDQG\EDUV

DOOHYDULDQWHQ SDNOLWHU

YHUVXLWHLJHQRYHQ

5LMVWZDIHOVPHONFKRFRODGH RIPHW\RJKXUW0HONXQLHPLON IUXLW678.6

+HOOHPD6PRHOWMHV 

&.RIILHDURPD VQHOILOWHUPDOLQJ

YHUVXLWHLJHQRYHQ(YLDQEURQZDWHUOLWHU&0RNNDODGLHV FDNHMHVSXGGLQJRIJHYXOGH PHUJSLMSMHV

)/(66(16HUYHURIUXLWWRJR RIVOXUSIUXLW  

.6

8EHWDDOWYRRUHHQNLORb

 

3ODDWVKLHUGHDGUHVJHJHYHQV ELMYRRUNHXULQWKHVDQVEROG

Bergen op Zoom, De Vey, Vogelaar 29 ย‡Bergen op Zoom, Piusplein, Piusplein 20-25 ย‡RoosendaaO/DXUHLMVHQ/LQGHQEXUJย‡Halsteren, Diepeveen, Vogelenzang 95 :HHN

$DQELHGLQJHQ]LMQJHOGLJYDQZRHQVGDJWPGLQVGDJDSULO$FWLHVJHOGHQXLWVOXLWHQGYRRUGHLQGHZLQNHODDQZH]LJHYDULDQWHQ $DQELHGLQJHQ]LMQQLHWEHVWHPGYRRUJURRWYHUEUXLNHUVHQRIZHGHUYHUNRSHUV9RRUDOOHSURGXFWHQLQGH]HDGYHUWHQWLHJHOGWPD[LPDDOGH]HOIGHDDQELHGLQJHQ SHUNODQW23 233ULMVZLM]LJLQJHQGUXNIRXWHQHQXLWYHUNRFKWYRRUEHKRXGHQ&%9'DWDEDQNZHJ$/$PHUVIRRUW .LMNYRRURQ]HDDQELHGLQJHQRRNRSZZZFQO

6OLPEH]LJ

DBOZ_20130403  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you