Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

B E R G E N

O P

Z O O M S E

O P L AG E :

23 JANUARI 2013 WEEK 4

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

VERZET TEGEN FORSE BEZUINIGINGEN OP BUSVERVOER

29.800

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @BergseBode

I

Te l .

076

599

SPORT

8 111

KERKELIJK NIEUWS

JEUGDBOS SCHETS VAN NIEUW JEUGDZORGSTELSEL

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

LAATSTE BERGSE REVU DOOR STICHTING LEUT OP DE PLANKEN

Weer één wachtende voor starterslening

Aanpak drugsoverlast volgens planning

BERGEN OP ZOOM - De startersleningen van de gemeente Bergen op Zoom blijven onverminderd populair. Hoewel er al 125 leningen zijn verstrekt, staat er inmiddels weer één persoon op de wachtlijst. Bij de regeling kunnen starters op de woningmarkt via de gemeente een lening aanvragen om de financiering rond te krijgen. Pas na drie jaar start de aflossing en hoeft men ook pas rente te betalen. Door de terugbetalingen kunnen nieuwe starters geholpen worden. Desondanks heeft de gemeenteraad eerder al extra geld vrij gemaakt voor de regeling en ook de maximale koopsom bijgesteld tot 225.000 euro. Momenteel staat er voor 2,1 miljoen euro uit.

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom zit goed op schema als het gaat om de aanpak van drugsoverlast. Dat laat het provinciebestuur aan de Provinciale Staten weten. Volgens het college van Gedeputeerde Staten zal slechts een klein deel van de projecten nog na de afgesproken datum van 31 december 2013 doorlopen. “Niettemin heeft de gemeente naar verwachting op die datum ten minste 3,5 miljoen euro aan gemeentelijke middelen geïnvesteerd in het project. Daarmee wordt voldaan aan de door de provincie gestelde cofinancieringseis”, aldus het provinciebestuur. In Roosendaal is voor enkele projecten uitstel verleend.

W E E K B L A D

Info buurtpreventie op site gemeente

‘Wellicht deze week toertocht plaat’

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom heeft de contactgegevens van de buurtpreventieteams op haar website geplaatst. De contactpersonen zijn abusievelijk niet opgenomen in de nieuwe gemeentegids van 2013, tot grote onvrede van Yvonne Kammeijer van D66. “De buurtpreventieteams zijn bijna niet meer weg te denken als het gaat om de veiligheid in de wijken. Vorig jaar werden de gegevens van de teams ook niet opgenomen. Waar toen werd gesproken van een gemiste kans, is dit nu een regelrechte blunder te noemen”, stelt ze in een brief aan het college. Meer informatie over de teams is ook te vinden op www.buurtpreventieteams.nl.

BERGEN OP ZOOM - De kans bestaat dat er volgende week een tourtocht gereden kan worden op de Bergse plaat. Dhr Van der Put van stichting IJsvermaak Bergen op Zoom geeft echter aan dat het te vroeg is om iets met zekerheid te zeggen. De organisatie heeft vrijdag om tafel gezeten en kijkt vooral naar de weersverwachtingen. “Als er sneeuw op het ijs komt dan is dat slecht nieuws”, verklaart Van der Put. Volgens hem is het daarom belangrijk dat het zo weinig mogelijk sneeuwt. Als het ijs dik genoeg is zal de stichting groen licht geven voor tochten over de binnenschelde. “Zodra het zover is, gaan we aan de slag met de organisatie”, zegt Van der Put.

Lijst Linssen wil meer welstandsvrij BERGEN OP ZOOM - Lijst Linssen kan zich niet vinden in de herijking van het welstandsbeleid, waarbij het aantal welstandsvrije gebieden wordt uitgebreid. Die uitbreiding is echter te beperkt, meent fractievoorzitter Sander Siebelink. “In sommige gebieden, zoals langs de invalswegen van de Bergse Plaat, wordt het welstandsvrij bouwen zelfs teruggedraaid. Ook nieuwe woonwijken zoals ScheldeVesting worden niet welstandsvrij”, betreurt hij. De partij pleit daarom voor een excessenbeleid om extreme kleuren of vormen tegen te gaan. “Op die manier dring je betutteling en overdreven regelzucht terug.”

Nieuwe voorzitter toezicht Lievensberg BERGEN OP ZOOM - De heer LAM van den Nieuwenhuijzen is sinds 1 januari 2013 de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van het ziekenhuis Lievensberg in Bergen op Zoom. Hij volgt de heer mr. AC Blom op, die volgens het reglement aftrad. Van den Nieuwehuijzen is momenteel registeraccountant. Voorheen vervulde hij diverse operationele en bestuurlijke functies bij Defensie. Hij was onder andere directeur van de Defensie Accountantdienst en heeft via de financiering van de Militaire Gezondheidszorg affiniteit met de zorg opgedaan. Sinds vorig jaar maakt hij ook al deel uit van de Raad van Toezicht het Universitair Medisch Centrum in Utrecht.

BERGEN OP ZOOM - Ook dit jaar is het liedje van de Bergse vastenavend bekend gemaakt tijdens het neuzebal. Prins Nilles III werd in ‘amfitheater’ de stoelemat begeleid door trompetten en Romeinse legionairs. Alle bezoekers hadden het leutige deuntje al snel onder de knie. De vastenavend 2013, met het motto ‘Leut Bróód en Speule, kan nu écht van start gaan! FOTO MERIJN SITSEN

Reddingsbrigade geeft adviezen om veilig het ijs op te gaan

I D D E L B U hulpdiensten R G S E & V E E R S E DrukkeMperiode BERGEN OP ZOOM - De reddingsbrigade van Bergen op Zoom verwacht een drukke periode. Naarmate de temperatuur in het land steeds verder daalt, neemt de schaatskoorts als maar toe. Mensen kunnen haast niet wachten om het ijs op te gaan. Met het gevolg dat er soms op ijs geschaatst wordt wat nog niet sterk genoeg is. De reddingsbrigade waarschuwt iedereen en heeft een aantal tips voor de schaatsers. DOOR MERIJN SITSEN De reddingsbrigade verwacht dat veel Nederlanders het bevroren water zullen opzoeken. Het zit nu eenmaal in het bloed van de Nederlander om de schaatsen onder te binden. Het schaatsplezier is volgens de reddingsbrigade niet zonder gevaar. Het ijs is namelijk op veel grote vaarten en plassen nog erg verraderlijk. Door de sneeuw zijn de zwakke plekken slecht zichtbaar. “In combinatie met de lage temperatuur kunnen mensen snel in de problemen komen”, laat de reddingsbrigade weten Ze adviseren iedereen daarom goed voorbereid het ijs op te gaan. Advies “Controleer de weersverwachtingen, ijsdikte en eventuele waarschuwingen van

t

h

u

i

autoriteiten en ijsverenigingen”, zegt de reddingsbrigade. De hulpdienst raadt mensen af om in het donker te schaatsen en alleen te gaan schaatsen. “Het is beter om met een georganiseerde toertocht mee te doen en om je familie te laten weten waar je bent. Spreek ook een plaats en tijd af waar je elkaar weer ontmoet.” De hulpverleners raden verder iedereen aan warme winddichte kleding, drinken en een mobiele telefoon mee te nemen. Het is ook raadzaam om reddingsmiddelen als een ijsprikkers mee te nemen. Calamiteiten “Als W iemand E door E KhetBijs zakt L AdoetDhij er het beste aan om rustig te blijven. Probeer het ijs af te breken tot het steviger wordt en probeer zijwaarts of ruggelings uit het wak te komen door met de voeten af te zetten tegen het ijs of door op het

s

i

n

d

e

r

ijs te rollen. Ga pas staan op een plaats waar het ijs stevig genoeg is”, adviseert de reddingsbrigade. Wie onder het ijs terechtkomt, moet zoeken naar de kleurverschillen in het ijs. Dat duidt vaak op een zwakke plek. Met de voeten kan men het beste een gat maken zodra een zwakke plek is gevonden. “Als iemand anders door het ijs zakt, denk vooral aan je eigen veiligheid. Alarmeer 112, geef nauwkeurig aan waar je je bevindt en overleg met de meldkamer wat u het beste kunt doen”, aldus de hulpverleners. Ze geven aan dat het beter is om over het ijs naar een wak te kruipen in plaats van te lopen, zorg ook dat u met een touw vast zit aan de kant. “Maak contact met het slachtoffer met een touw, tak of een kledingstuk. Probeer hem er vervolgens zo snel mogelijk uit te trekken en te voorzien van warme kleding.”

e

g

i

o

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS... KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Start aanleg fietspad langs Balsedreef BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom start volgende week met de herinrichting van de Balsedreef op Landgoed Lievensberg. In het kader van de ontwikkeling van een recreatieve poort voor de Brabantse Wal is het noodzakelijk om de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers te verbeteren. Er wordt daarom een vrijliggend fietspad aangelegd langs de weg. Ook komen er drie verhoogde plateaus, zodat voetgangers veilig kunnen oversteken. Aan de zijde van ‘t Appeltje wordt een voetpad gerealiseerd en de parkeerplaatsen geoptimaliseerd. De Balsedreef blijft tijdens de werkzaamheden grotendeels bereikbaar.

Daan en Saar vaakst gekozen babynamen BERGEN OP ZOOM - Daan en Saar zijn de populairste kindernamen in de provincie Brabant. Dat blijkt uit cijfers van de Sociale Verzekeringsbank. De top drie van jongensnamen wordt na Daan bezet door Bram en Lars. Bij de meisjesnamen staat op twee Julia en op drie Sophie. Landelijk bestaat de top drie jongensnaam uit Daan, Bram en Sem en bij de meisjes uit Emma, Sophie en Julia. De top 10 jongensnamen in Brabant wordt verder bezet door op 4. Finn. 5. Sem. 6. Tim. 7. Luuk. 8. Siem. 9. Tijn en op 10. Teun. Bij de meisjes in Brabant is de top 10 verder 4. Lotte. 5. Fleur. 6. Tess. 7. Lynn. 8. Emma. 9. Fenna en 10. Lisa. Vooral korte namen zijn in trek.


MEDIA MARKT BETAALT VOOR U DE BTW!

TV • COMPUTER • HIFI BLU-RAY SPELERS • PORTABLE AUDIO WITGOED & HUISHOUDELIJK TELECOM & NAVIGATIE • FOTO & VIDEO PERSOONLIJKE VERZORGING KIJK VOOR DE ACTIEVOORWAARDEN OP MEDIAMARKT.NL BERGEN OP ZOOM • Burg. van Hasseltstraat 3 • Tel. 0164 - 218 600 • www.mediamarkt.nl

ediamarkt.nl w.m wwnne er u nu op de mediamail!

Abo


actualiteit

Provincie schrapt groot deel avond- en weekendritten

Verzet tegen forse bezuinigingen busvervoer BERGEN OP ZOOM - De bezuinigingsplannen van het provinciebestuur op het openbaar vervoer zijn niet in goede aarde gevallen bij de gemeenten Bergen op Zoom en Roosendaal. Bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in 2015 wil de provincie flink snijden in de busritten in het weekend en ook onrendabele stad- en streeklijnen schrappen. “Het kernnetwerk van het openbaar vervoer wordt zo nog een stap verder teruggezet. Dat is voor ons onacceptabel.” DOOR RIA VAN MEIR De huidige aanbestedingscontracten voor het openbaar vervoer lopen per 1 januari 2015 af. De provincie heeft daarom nu alvast een visie opgesteld voor het openbaar vervoer na die datum, zodat daar bij de nieuwe aanbesteding rekening mee gehouden kan worden. De eisen zullen daarbij een stuk strenger gesteld worden. Nu kent het openbaar vervoer in Brabant nog een kostendekkingsgraad van 55 procent, maar over twee jaar moet dat minimaal 65 procent zijn. De provincie wil daarom af van slechtlopende lijnen en ritten. In plaats daarvan kiest het bestuur voor ‘vraaggericht openbaar vervoer’. Buurtbussen Concreet betekent dat er flink gesneden wordt in lijnen die de 65 procent niet halen. Zij worden omgezet naar buurtbuslijnen, maar moeten dan nog steeds een dekkingsgraad van 25 procent halen. Is dat niet het geval, dan wordt er nog een stap teruggedaan en zijn de reizigers aangewezen op de regiotaxi. Ook de ritten in de avonden en weekenden worden flink teruggebracht. Dat geldt bijvoorbeeld voor lijn 112 tussen Bergen op Zoom, Wouw en Roosendaal, waar alle ritten na 18.30 uur ‘s avonds en in de weekenden geschrapt

zijn. Onacceptabel, meent het Roosendaalse gemeentebestuur. “Vorig jaar zijn in dit gebied ook al de buurtbussen 24 en 191 opgeheven. Lijn 112 vormt daarnaast een belangrijke verbinding tussen Rosada, het station en de binnenstad. De lijn ontsluit bovendien een deel van de wijk Westrand. Wij verwachten dan ook dat de provincie alles in werk stelt om Lijn 112 in de avonduren en weekenden te behouden”, stelt het college in een brief aan de provincie. Maatwerk Ook het Bergse college heeft via een brief zijn ongenoegen geuit over de verschraling van het openbaar vervoer. “De lagere frequentie op zaterdag en het niet opnemen van zowel de stadslijnen als een aantal streeklijnen op koopzondag vinden wij onacceptabel.

‘Schrappen avond - en weekendritten onacceptabel’

De gemeentebesturen van Roosendaal en Bergen op Zoom wijzen op het belang van goede verbindingen naar de ziekenhuizen, ook ‘s avonds en in het weekend. ARCHIEFFOTO

Wij hebben eerder aangegeven dat wij onderkennen dat het huidige openbaar vervoer in onze gemeente een aantal onrendabele lijnen kent. Wij zijn juist van mening dat het van belang is om meer

Bedrijventerreinen Maatwerk wordt er in de nieuwe visie van de provincie wel gezocht voor de bestemming GGZ WNB (Vrederust) in Halsteren. Ook komt er een mobiliteitsscan voor de

maatwerk te leveren en vinden het dan ook erg jammer dat we niet de mogelijkheid krijgen om zelf meer invloed te hebben op het openbaar vervoer.” Beide gemeenten wijzen de provincie ook op het belang van goed openbaar vervoer naar de ziekenhuizen Fransiscus en Lievensberg. Door specialisatie van beide ziekenhuizen wordt het steeds belangrijker dat inwo-

ners van beide gemeenten ook ‘s avonds en in het weekend het ziekenhuis kunnen bezoeken.

Bergse bedrijventerreinen Noordland/Theodorushaven. Het Roosendaalse college wil eveneens in gesprek met de provincie over de bereikbaarheid van Borchwerf en Majoppeveld. Naar verwachting wordt het programma van eisen voor de aanbesteding in februari vastgesteld. Daarna begint de aanbesteding, zodat in het najaar de opdracht wordt gegund.

Samenwerking van 9 gemeenten leidt tot uitgesproken visie

Jeugdbos wordt de schets van het jeugdzorgstelsel in 2015 BERGEN OP ZOOM – Tijdens de perspresentatie van Het Jeugdbos op vrijdag voerde het enthousiasme van de wethouders van de negen gemeenten de boventoon. Dat enthousiasme werd op de eerste plaats gevoed door de wijze waarop er door de hen is samengewerkt, ook omdat de gepresenteerde visie er is gekomen doordat men met betrokken ouders en kinderen heeft gesproken èn vooral goed naar hen heeft geluisterd. DOOR RENÉ BRUIJNINCX In de met sneeuw bedekte omgeving van het Milieu Educatief Centrum in Roosendaal pasten de 9 wethouders uit de gemeenten Bergen op Zoom, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen,

Steenbergen, Woensdrecht en Zundert hun puzzelstukken ineen om te komen tot de gezamenlijke presentatie van Het Jeugdbos. Het was het eerste resultaat dat de titel ‘Het Jeugdbos voor de jeugd van West-Brabant-West’ heeft meegekregen.

Overheveling De wethouders dragen vanuit hun portefeuille de verantwoordelijkheid voor de jeugd en de wijziging in de jeugdzorg welke in 2015 volledig bij de gemeentes komen te liggen. Door dat vanaf begin 2012 in gezamenlijkheid op te pakken

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO RENÉ BRUIJNINCX

www.internetbode.nl

Het Jeugdbos vormt de leidraad voor het jeugdzorgstelsel.

is er sprake van een visie welke in heel West-Brabant-West wordt gedeeld. Men heeft elkaar daardoor niet alleen versterkt maar ook een signaal afgegeven dat de gemeentegrenzen doorbroken dienen te worden om de overgang van Rijks- naar Gemeente-verantwoordelijkheid niet als bedreiging maar als kans te zien. Statements Voordat iedere wethouder zijn puzzelstukje in de totale puzzel plaatste kreeg deze de gelegenheid om die handeling middels een statement te onderstrepen. Wethouder Kees Jongmans uit Roosendaal trapte af: “We hebben als 9 gemeenten zonder enig voorbehoud samengewerkt. Dat betekent dat we onze verantwoordelijkheid regionaal hebben vertaald tot een visie ‘Het Jeugdbos genaamd’ waar we allemaal achter staan.” Theo Vaes, wethouder uit Etten-Leur vult hem aan: “De sterke kant van deze visie is het principe van ‘eigen kracht eerst’. Ouders en kinderen ervaren zelf de kracht om de hobbels van opvoeden en opgroeien te overwinnen.” John van Hal, wethouder in Rucphen benadrukte vooral de rol van de gezamenlijkheid. “We hebben niet naar plaatselijk belang gekeken of op ‘hokjesniveau’ met elkaar samengewerkt. We hebben vooral gedacht vanuit de producten die de ouders en de jeugd ter beschikking staan in plaats van naar organisaties.” Het laatste puzzelstuk

werd door de Bergse wethouder Arjan van der Weegen geplaatst, nadat hij had aangegeven “dat de problematiek zo groot is en de bedachte oplossing zo ‘simpel’ lijkt. En dat signaal hebben de 9 samenwerkende gemeenten afgegeven door een heldere visie te formuleren”. Wijzigingen Het belangrijkste element dat vrijwel alle wethouders tijdens de presentatie benadrukten was wel de veranderende houding van je richten op risico’s en problemen naar de kracht en talenten. “De zorg blijft, maar we moeten veel meer uitgaan van het eigen kunnen van de jeugd en gezinnen die het betreft”, verwoordde wethouder Kees Jongmans de mening van hem en al zijn collega’s. “Er is in feite maar één zaak waar we nog mee te maken gaan krijgen en dat is de hele financiering. Zoals op alle terreinen wordt er ook op de Jeugdzorg sterk bezuinigd. Zoals het er nu naar uitziet gaat het om 10 tot 15 % van het totale budget van 3 miljoen euro. Toch zijn we daar niet van uitgegaan. De hele wijziging en het slagen daarvan vinden we zo belangrijk dat we eerst het plan hebben ontwikkeld en vervolgens in stappen zullen bekijken hoe en waar we dat gezamenlijke plan moeten aanpassen”, en daarmee sloot hij als voorzitter van het 9-tal wethouders en ondersteunende ambtenaren deze informatiebijeenkomst af.

Garagedeuren Leverbaar in hout - kunststof en staal.

Volg ons op twitter: @BergseBode.

kiezen voor romass? • Waarom Garagedeuren • De beste kwaliteit in de regio

Leverbaar hout - kunststof enadvies staal. • Gratisin professioneel

• Persoonlijk contact GaraGedeuren • Professionele Colour linemontage StuCCo

Showroom open op afspraak.

G

Lever

Co

n

in 20 service verschillendebij kleuren • Snelle storingen Alléén gel • Onderhoud en service aan nù 15% korting 1e alle merken garagedeuren Alléén geldig op Colour Line Stucco. Van 20 april t/m 31 mei. Showroom open op afspraak. Struikhei 29, Sprundel 1e en 2e Paasdag gesloten Showroom open op afspraak. www.r leverancier van: 0165-387335 • www.romass.nl • sprundel@romass.nl www.romass.nl Struikhei 29, Sprundel 0165-387335 E-mail:

Struikhei 29, Sprundel 0165-387335 E-mail: info@romass.nl

PaGiNa 3


KREEFTEN FESTIVAL

VEEL VIS EN EEN VLEUGJE VLEES. VEEL VIS EN EEN

Kreeft Ravioli / kreeft / bisque ** Kreeft Gekookt of gegrild / dikke frieten / verse mayo

VEEL VIS EN EEN VLEUGJE VLEES. ‘Vis aan de Markt’ is een nieuwe gelegenheid om in een ontspannen sfeer te genieten van het lekkerste dat de zee ons te bieden heeft. Verse vis, schaal- en schelpdieren, allemaal even vakkundig bereid, vriendelijk geprijsd en eigentijds geserveerd. En voor de liefhebber hebben we een (h)eerlijk stukje vlees uit de omgeving op het menu staan. Tijd voor iets nieuws? Dan zien we u graag bij ons aan tafel!

‘Vis aan de Markt’ is een nieuwe gelegenheid om in een ontspannen sfeer te genieten van het lekkerste dat ons te isbieden heeft. ‘Visde aanzee de Markt’ een nieuwe gelegenheid om in een ontspannen Verse vis, schaalen schelpdieren, sfeer te genieten van het lekkerste allemaal even vakkundig bereid, dat de zee ons te bieden heeft. vriendelijk geprijsd en eigentijds Verse vis, schaal- en schelpdieren, geserveerd. En vakkundig voor de liefhebber allemaal even bereid, hebben we geprijsd een (h)eerlijk stukje vriendelijk en eigentijds geserveerd. En voor de liefhebber vlees uit de omgeving op het menu hebben een (h)eerlijk stukjeDan staan. Tijdwevoor iets nieuws? vlees uit de omgeving op het menu zien we u graag bij ons aan tafel!

VLEUGJE VLEES.

** Chocolade Fudge / pralineijs / mousse / baba / banaan Het menu inclusief een fles wijn per 2 personen kost € 37,95 p.p.

HOGE MARKT 8-10 SCHERPENISSE TELEFOON 0166 66 39 01 WWW.VISAANDEMARKT.NL INFO@VISAANDEMARKT.NL

staan. Tijd voor iets nieuws? Dan zien we u graag bij ons aan tafel!

HOGE MARKT 8-10 HOGE MARKT 8-10 SCHERPENISSE SCHERPENISSE TELEFOON 01666666393901 01 TELEFOON 0166 WWW.VISAANDEMARKT.NL WWW.VISAANDEMARKT.NL INFO@VISAANDEMARKT.NL INFO@VISAANDEMARKT.NL

Het menu serveren wij graag per tafel. Voor de vleesliefhebbers hebben wij een alternatief menu. Zie www.visaandemarkt.nl onder de button uit&thuis menu Reserveren 0166-663901 of info@visaandemarkt.nl

ACTIE! Drie-zijdige Gashaard Compleet geplaatst voor slechts

y 5900,-

Houtkachels ● Pelletkachels ● Liftdeur houtkachels ● Open haarden Design gashaarden ● Afvoervrije gashaarden ● Natuursteen schouwen Bio haarden ● Electrische kachels ● Snelle levering ● Vakkundig geplaatst

Iedere laatste zondag van de maand geopend! Koelemei 22 Breda ● 076 5412 955 info@schouwenpaleis.nl ● www.schouwenpaleis.nl • Poorten (ook automatisch) • Industriële hekwerken • Gaashekwerken • Sierhekwerken • Balkonhekken

Rucphensebaan 58, 4714 RE Sprundel Tel. 0165 - 383817, Fax. 0165 - 388656 www.verstijlenhekwerken.nl

www.innerdestiny.nl Fitter, Gezonder en Energieker

Meditatie en Workshops Diverse privelessen en Massages Innerdestiny Biedt U Tai Chi les op meerdere locaties 06-34734661 / taichi.ad@live.nl Tai Chi

Kantoor Voordeel.com 1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR KORTING VAN STALEN DRAAIDEURKASTEN 50t/m80%

Massages Meditatie Workshops 80b x 38d x 178h Privelessen Gewoon doen! Voor jezelfInn www.innerdestiny.nl 06-34734661

Doe en geef dit aan jezelf 1

Star T

rek Fir

st Con

To bold ly go w tact here n Dan d o one’s urf j gone b efore? in het ij je vast wel dageli te verd jks le iepe (45, k ven van Car n

anker

)?!

Met 4 legborden

van de catalogusprijzen

NIEUW IN VERPAKKING

Let op: afhaalprijzen! (... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden) Alle prijzen exclusief BTW.

van 125.- voor

95.-

bureaus - kasten - stoelen - tafels

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u. Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

la

Uitsluitend verkoop à contant. Pinnen mogelijk.

Professionals op tegelgebied.

gekruiste zwarte

mops pups

Receptioniste / Telefoniste (6 mnd) Administratief Medewerker (9 mnd) Financieel Administratief Medewerker (12 mnd) Commercieel Administratief Medewerker (12 mnd) Medewerker Projectadministratie (12 mnd) Secretaresse (12 mnd) BKB / BKC / PDB

4 4 4 4

Geen specifieke vooropleiding nodig

Ingeënt ontwormd, paspoort en chip. Super leuk en kinderen gewend.

tel. 06-30343048 Grote keuze nieuwe meubelen waaronder 60 bankstellen.Inruil mogelijk.

meubelzaak broos meubelen

Burg. van Hasseltstr. 64 Bergen op Zoom 0164-234990 Vlakbij Media-Markt en Jumbo Super

Fabius is een CRKBO erkende opleider 1 ochtend of 1 avond p/w les in meer dan 50 locaties meer dan 90% van onze cursisten beveelt onze opleidingen aan

Vraag nu onze brochure aan! 0800-4464464 (gratis) www.fabiusopleidingen.nl o.a. Breda, Oosterhout, Roosendaal, Bergen op Zoom, Middelburg, Goes

BUDGET STUNTS NESTO HOLLAND TEGELWERKEN B.V. Wilt u vloeren renoveren? Voor uw woonkamer, keuken of hal?

BUDGET VLOEREN Woonkamer vloer 40m2 complete vloer gelegd, incl. tegels, lijm, voegmateriaal.

40m2 5 2475,-

BUDGET BADKAMER

hulp biedt zich aan. € 7,50 p/u vaste prijs. b.o.z. en omg. tel. 06-27480109

NESTO SANITAIR B.V.

Compleet geïnstalleerd. incl. slopen oude badkamer, stucwerk, tegelwerk, sanitair en tegels voor het te gek bedrag van

5 7995,-

-

huishoudelijke

incl. BTW

Wij kijken geheel vrijblijvend wat mogelijk is binnen het budget. Bij elke offerte ontvangt u een bijpassend ontwerp geheel volgens de situatie en wensenpakket in uw huis.

-

incl. BTW

Vakkundig geïnstalleerd door onze eigen vakmensen van Nesto. Met gerenommeerde tegel- en sanitairmerken. Geïnstalleerd binnen 1 week.

Kom de complete badkamer bekijken in onze showroom!

BUDGET TOILET

Compleet geïnstalleerd. incl. slopen oude toilet, stucwerk, tegelwerk, sanitair en tegels voor het te gek bedrag van

5 2995,• • • • • •

incl. BTW

Nesto Sanitair bouwt badkamers voor aannemer en particulier. Wij ontwerpen en bouwen uw badkamer. 5 jaar garantie. Hoge kwaliteit. Eén aanspreekpunt. Vrijblijvende offerte, opmeting.

VANG 7 4661 TX HALSTEREN TEL. 0164 630 242 Neem alvast een kijkje op www.nestohollandtegelwerken.nl en www.nestosanitair.nl Vraag naar onze voorwaarden.

Openingstijden: maandag gesloten dinsdag t/m donderdag vrijdag zaterdag

Perfecte badkamers bestaan, wij bouwen ze.

09.30 - 17.30 uur 09.30 - 18.30 uur 09.30 - 17.00 uur


actualiteit

Column

Stichting wil tien jaar afsluiten met een ‘Merakelse’ knaller

Laatste Bergse Revu door stichting Leut op de planken BERGEN OP ZOOM - Voor de vijfde en laatste keer organiseert stichting leut op de planken dit jaar de Bergse Revu. In de afgelopen tien jaar heeft de stichting vijf keer de organisatie van het evenement voor zijn rekening genomen. “Toen we aan de organisatie begonnen, hadden we al besloten dat we vijf voorstellingen voor onze rekening zouden nemen”, verklaart Marco Duijvelaar, voorzitter van Leut op de planken.

Addo Sprangers

Roofridders

Inhaligheid en hebzucht is van alle tijden. Tegenwoordig hebben we er de term graaicultuur voor. Berichten over bonussen, gouden handdrukken en toezichthouders die zelf meer blijken te verdienen dan is toegestaan, struikelen sneller over elkaar heen dan koopjesjagers tijdens de uitverkoop. De jacht op bezit en status zit klaarblijkelijk in de menselijke genen. Onze voorouders deden niet anders, al gebeurde dat veelal op minder diplomatieke wijze. Als je iets wilde hebben wat de ander al had, maakte je de concurrentie gewoon een kopje kleiner en nam je zijn zaakjes over. Zo speelden tal van koningen en koninginnen jarenlang landpikkertje om hun rijk te vergroten, al dan niet bijgestaan door indrukwekkende legers van huurlingen die uiteraard ook hun graantje van de buit mochten meepikken. Roofridders waren de zzp’ers van toen die links en rechts maar wat graag bijklusten. En eerlijk is eerlijk, de vaak zo bewierookte Hollandsche koopmansgeest die in de Gouden Eeuw voorspoed naar de Lage Landen bracht, kon dat ook alleen door er in de overzeese koloniën goed de knoet onder te houden. In beroemde fabeltjes wordt ons al uitgelegd hoe je op slimme wijze je slag kunt slaan. Zo was ik als kind flink onder de indruk van het verhaal van de raaf en de vos, waar een vos met mooie praatjes en vleierij een kaas weet te stelen van een raaf. Heel gemeen van die vos, natuurlijk, maar eigenlijk ook best uitgekookt. Een bekende voetbaltrainer zou meteen de vraag stellen of de vos nou zo slim of de raaf nou zo dom is. Daar moest ik ook even aan denken bij alle berichten over de financiële problemen bij SNS Reaal. Je zou verwachten dat een beetje bank haar zaakjes inmiddels op orde heeft, maar nee hoor. Bij de financiering van allerlei vastgoedprojecten blijkt het afgelopen kwartaal maar liefst 99 miljoen euro te zijn verdampt door fraude, witwassen, valsheid in geschrifte, laksheid en mismanagement. Stront aan de knikker dus en daar zullen sommige bankbonzen stevig van balen. Een bonus kunnen ze nu wel op hun buik schrijven en een gouden handdruk ligt waarschijnlijk ook niet meteen in het verschiet. Grote beleggers echter schijnen nu volop te speculeren op een koersval van de bank. De roofridders gaan gewoon met hun tijd mee.

Colofon

De repetitie van de Bergse revu in volle gang. Iedereen is klaar voor de show.

Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089

DOOR MERIJN SITSEN

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bergse Bode Bergse Bode Redactie Vera de Geus, Merijn Sitsen Correspondenten Sonja Brand, Marjet Lubbers, Robby van der Zande Acquisitie Leo Elenbaas Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 09.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 07.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111 t

h

u

i

s

W E E K B L A D

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 04

De oplossing van deze puzzel is in week 05 te vinden op www.internetbode.nl

“De geschiedenis van de Revu’s gaat terug naar ver voor de oorlog. Het is zelfs zo dat de vastenavend eruit is voortgekomen”, zegt Marco Duijvelaar. Hij vertelt dat twintig jaar geleden de stichting Tussen de schuifdeuren het concept nieuw leven heeft ingeblazen. Hun besloten om over een tijd van tien jaar, vijf vastenavendrevu’s te houden. “Aan de laatste twee van deze voorstellingen heb ik meegedaan. Zo ben ik erbij betrokken geraakt”, vertelt de voorzitter. Samen met Ronald Blom, Leon van der Kort en Peter de Kok werd hij tien jaar geleden de dragende kracht achter de revu. Later is daar ook nog Mart van Tilborg bijgekomen. Revu “Een traditionele revu is een avondvullende programma met korte sketches. Het is

heel erg gevarieerd”, legt Duijvelaar desgevraagd uit. “Dit verschilt tussen zang, dans en muziek. Er worden hele grootste dingen gedaan maar ook hele kleine en intieme dingen”, geeft de organisator aan. Hij vertelt dat de vastenavend daarbij wordt gebruikt als uitgangspunt. “

‘Traditionele revu gevuld met korte sketches’ We proberen altijd dingen te zoeken die nog niet gedaan zijn. Dit is wel een hele uitdaging”, zegt Duijvelaar. Er komt volgens hem dan ook veel creativiteit bij kijken en daarom zijn we ook lang bezig met schrijven. De organisatie is namelijk twee jaar bezig met de organisatie van één revu.

FOTO ROBBY VAN DER ZANDE

Terugblik Duijvelaar kijkt terug op een heel intensieve periode. “We leiden met vier man een groep van honderd vrijwilligers”, geeft hij aan. Ondanks de drukte kijkt de voorzitter van de stichting Leut op de planken terug op een onvergetelijke periode. “Het heeft ons heel veel rijker gemaakt” zegt hij. Het is volgens hem ook goed om het stokje aan iemand anders over te dragen. Er is echter nog niemand geweest die interesse heeft getoond. “Hopelijk komt er wel iemand want anders zou het zomaar kunnen dat deze traditie niet blijft voortbestaan”, vertelt Duijvelaar. Voor de komende voorstellingen maakt hij zich echter niet druk. De kaartverkoop gaat erg lekker. De zaterdagmiddag is al helemaal uitverkocht en de andere avonden gaan ook erg hard. De organisatie belooft dat deze laatste editie, met de titel ‘Merakels!’, een knallende afsluiter zal worden.

Stichting in zwaar weer door bezuinigingen

Geen tegemoetkoming voor SVW

BERGEN OP ZOOM - Het Bergse college houdt vast aan haar standpunt om geen frictiekosten te betalen voor de reorganisatie van Stichting Verenigde Wijkcentra. Dat zegt het gemeentebestuur in een reactie op een brief van de inmiddels oud-SVW-voorzitter Fré Smits aan de gemeenteraad. Daarin stelt de voorzitter dat de kans groot is dat de stichting zonder financiële ondersteuning van de gemeente failliet gaat, maar gezien de bezuinigingen en de mogelijke precedentwerking voor andere instanties ziet het college af van het toekennen van een extra garantiesubsidie. DOOR RIA VAN MEIR

© www.sudokusite.eu

Door het sluiten van de wijkcentra heeft SVW ook haar organisatie moeten inkrimpen en de helft van de banen moeten schrappen. In april heeft het bestuur de gemeente Bergen op Zoom daarom al gevraagd om een garantiesubsidie van 50.000 euro beschikbaar te stellen voor een bijdrage in de frictiekosten, zoals de ontslag-, verhuis- en advocaatkosten. Het college ziet daar echter vanaf, omdat de gemeente enerzijds geen wettelijke verplichtingen heeft om een bijdrage te leveren en anderzijds niet wil dat andere instellingen die door bezuinigingen zijn geraakt aan de deur kloppen voor extra ondersteuning. PaGiNa 5

Bezuinigingsopdracht Volgens wethouder Arjan van der Weegen heeft de gemeente bij de bezuinigingen op de wijkcentra de juiste stappen doorlopen. “Wij hebben de bezuinigingen ruim een jaar van te voren aangekondigd, zodat de stichting de tijd had om maatregelen te treffen”, reageert hij op de brief van SVW. Daarin stelt de organisatie dat het jaar 2012 diep in de min duikt, waardoor ook het eigen vermogen een negatief saldo van 30.000 euro zal bereiken. “Het is ook ons erg aangelegen dat SVW een financieel gezonde organisatie is. Wij hebben daarom ook bijna maandelijks met het bestuur aan tafel gezeten om de financiële situatie in de gaten te houden. Er ligt ech-

ter nu eenmaal een bezuinigingsopdracht, waar wij helaas uitvoering aan moeten geven. Een faillissement van SVW is in ieder geval nooit ons doel geweest”, benadrukt Van der Weegen. Sportaccommodaties In de brief aan de gemeenteraad haalt SVW ook haar wens om het beheer van de sportaccommodaties over te nemen aan. Op die manier meent de voorzitter dat het ontslag van een aantal personeelsleden had kunnen voorkomen. Volgens het gemeentebestuur loopt het onderzoek naar het onderhoud en beheer van de sportaccommodaties echter nog altijd. Het college verwacht in maart hierover meer duidelijkheid te kunnen geven.


Achtstegroepers bezoeken bedrijven Oudste lid neemt afscheid HALSTEREN - Gérard van den Bogart, met zijn 87 jaar het oudste nog actieve lid van de Halsterse Tennisvereniging, heeft met ingang van het nieuwe jaar afscheid genomen als lid van de vereniging. Tot twee maanden geleden was hij nog wekelijks op de tennisbaan te vinden voor een tenniswedstrijd met de 60+ leden, maar helaas laat zijn gezondheid het niet meer toe nog te tennissen. Pas op latere leeftijd startte hij met tennissen, hij was toen al 48 jaar, maar heeft daarna nog bijna 40 jaar getennist. Toernooien, competitie, hij nam overal aan deel. Tot 2008 speelde hij competitie in een Heren Dubbelteam en met dit team werd hij een aantal keren kampioen. Smaak te pakken Zijn interesse om te tennissen is begonnen toen zijn kinderen 40 jaar geleden gingen tennissen en hij veel tijd op het tennispark

BERGEN OP ZOOM - De gemeente organiseert jaarlijks bedrijfsopendagen voor de groepen 8 van de basisschool. Een tiental Bergse bedrijven stellen hun deuren voor de kinderen open. Elk kind kan twee bedrijven kiezen om er te kijken, luisteren én te ervaren. Hier ervaren kinderen bij S&L Zorg hoe het is om iemand met een beperking te helpen en te zijn. FOTO MARJET LUBBERS

Alphacursus in de Emmauskerk BERGEN OP ZOOM - Er is meer! Ontdek het zelf op de Alpha-cursus. Wat geloven christenen? Wie is Jezus? Kan ik God leren kennen? Wat is het doel van mijn leven? Herkent u zichzelf in bovenstaande vragen? Dan is de Alpha-cursus precies iets voor u. Op 29 januari start de Emmaüskerk met deze bekende en uitdagende cursus die zeer laagdrempelig is – juist voor mensen die vrijwel niets van het geloof weten, of eerder van het geloof afgehaakt zijn.

Onderwerpen die aan bod komen, zijn o.a.: Wie is Jezus? Bidden: waarom en hoe? Hoe leidt God ons? Wat kan ik met de rest van mijn leven doen? Geneest God vandaag nog? De cursusavond bestaat uit drie gedeelten: Een maaltijd, een korte toespraak en daaropvolgend een dynamisch gesprek in vaste kleine groepen. De Alpha-cursus is gratis en vrijblijvend. Alpha’s worden gegeven in kerken, café’s, studentenverenigingen, jongerenclubs, op het werk en zelfs in gevangenissen.

Wat is Alpha? De Alpha-cursus biedt u de mogelijkheid om op een ontspannen manier te ontdekken wat het christelijk geloof inhoudt. Meer dan dertien miljoen mensen wereldwijd hebben met veel plezier Alpha gevolgd. In Nederland gingen ruim 180.000 mensen je voor. De cursus bestaat meestal uit tien doordeweekse avonden en een weekend weg.

Waarom in de Emmaüskerk? Afgelopen jaar is met groot succes een eerste Alpha-cursus gestart. Elke dinsdag bruiste het gebouw van de activiteiten. De groep van ongeveer 15 mensen is zeer enthousiast uit de cursus gekomen. De Emmaüskerk is een prima ontmoetingsplaats binnen de wijk en zeer geschikt voor dergelijke cursussen. Daarom van harte aanbevolen deze tweede Alpha-cursus

De cursus start op 29 januari om 20.00 uur in de Emmaüskerk, Korenberg 90, 4614 GW Bergen op Zoom. Contactpersoon is Pieter van ’t Hof. Info/opgave: alpha.gkv. boz@gmail.com, tel. Fam. van ’t Hof, 0164248207. Meer informatie over de Alphacursus: www.alpha-cursus.nl en www. alphaconnect.nl Website van de Emmaüskerk: http:// www.bergen-op-zoom.gkv.nl/

Glasschade?! Ruit stuk?! Supersnel Glasherstel

24 uu rs service

Bel gratis 0800 - 837 52 27

Zilveren Pluim voor Rinus Franken der Steen, ook aan de extra activiteiten die door SBM zijn opgezet in het kader van het 800 jarig bestaan van de stad. Ook de nieuwe activiteiten zoals weervisserij tochten, wandelingen Fort de Roovere, busreizen Brabantse Wal en scholenbezoek hebben ertoe bijgedragen dat SBM op de kaart blijft. Op zeer korte termijn zullen de vastenavondwandelingen weer plaats gaan vinden.

Voorzitter Frans v.d. Steen (L) overhandigt de Zilveren Pluim aan Rinus Franken ( R)

BERGEN OP ZOOM - Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Stichting Bezichtiging Monumenten (SBM) werd voor het vierde achtereenvolgende jaar de Erepluim uitgereikt. Voor deze pluim komt in aanmerking de persoon die zich of een werkgroep welke zich op bijzondere wijze ingezet heeft voor SBM.

van de gidsen die 2 maal per week tijd beschikbaar stelt. Het bestuur is dan ook van mening dat deze nestor de pluim verdiend. Helaas heeft hij de pluim niet direct in ontvangst kunnen nemen. Hij heeft zich op de ochtend van de bijeenkomst om gezondheidsreden afgemeld. Jammer, maar het bestuur heeft er inmiddels voor gezorgd dat de pluim aan hem is overhandigd.

Dit jaar is gekozen voor een van de gidsen die vanaf het eerste uur van het ontstaan van SBM beschikbaar is als vrijwilliger, Rinus Franken. Nog steeds is hij trouw een

Extra activiteiten In zijn woord van dank voor de inzet van alle gidsen gedurende het afgelopen seizoen memoreerde de voorzitter, Frans van

Eugenie Daniels Tot slot werd ook Eugenie Daniels door een van de leden van de werkgroep stadswandelingen nog in het zonnetje gezet. Eugenie heeft om gezondheidsreden moeten stoppen met haar werk als wandelgids en als lid van de werkgroep. Ook zij is een van de gidsen van het eerste uur. Menig wandelgids heeft veel van haar kunnen leren en uit de reacties van de bezoekers is gebleken dat zij altijd met overtuiging en plezier heeft kunnen vertellen over de stad Bergen op Zoom tijdens de wandelingen. Nieuwe Gidsen SBM is altijd op zoek naar nieuwe gidsen. Zou u ook graag deel uitmaken van de groep gidsen die de geschiedenis van onze stad aan bezoekers wilt overdragen neem dan gerust contact met ons. Aanmelden kan bij onze coördinator Piet Hanssen aan de St. Annastraat 2 te Bergen op Zoom , telefoon 0164-234377 of via mail info@ sbm-boz.nl. U bent van harte welkom. PAGINA 6

doorbracht. Hij kreeg de smaak zo te pakken dat hij besloot zelf ook te gaan spelen. Zonder ook maar één tennisles te nemen heeft hij zich de tennissport helemaal eigen gemaakt. Hij speelde al die jaren op eenvoudige gymschoenen, omdat hij met zware echte tennisschoenen niet uit de weg kon. Verdiensten van hem voor HTV waren het vele jaren met enkele andere leden organiseren van het Change Partner toernooi en het 55+ toernooi. Lichamelijke conditie Helaas is zijn lichamelijke conditie de laatste tijd afgenomen, waardoor hij niet meer kan spelen. Toch zal hij zeker nog regelmatig te vinden zijn op het tennispark om naar competitiewedstrijden te kijken van zijn vroegere teamgenoten. Hij hoopt dan ook op deze manier nog lang betrokken te kunnen blijven bij de tennisvrienden en -vriendinnen, met wie hij een jarenlange vriendenkring heeft opgebouwd.

Poppodium Gebouw-T kijkt tevreden terug op 2012 BERGEN OP ZOOM - Gebouw-T, het poppodium in Bergen op Zoom gaat bijna haar 3e levensjaar in. Op zondag 20 januari opende de zaal haar deuren. Na het 1e succesvolle jaar blijkt deze trend zich doorgezet te hebben in 2012. In 2012 heeft het podium bijna 10.000 bezoeken meer mogen ontvangen. Gebouw-T sluit 2012 af met een bezoekersstand van iets meer dan 30.000 bezoekers. In dat jaar heeft het poppodium 122 activiteiten gehouden, waaronder naast de regulier concerten en dance-events ook de nieuwe bandwedstrijd T-Strijd, het multimedia spektakel X-Samples of History en natuurlijk het eigen festival Op De T. Best bezochte avonden waren het concert van Bløf, Gers Pardoel, Blaudzun en The Fabulous WannaBeatles. Een nieuwkomer in 2012 was het multimedia Event X-Samples of History, georganiseerd in het kader van het 800-jarig bestaan van Bergen op Zoom. Een uniek samenspel van licht, geluid, sampling en live-performances, wat nog niet eerder in Nederland heeft plaatsgevonden. I.s.m. enkele restaurants in Bergen op Zoom is het T-Diner geïntroduceerd. Het T-Diner staat voor een complete avond uit, inclusief een heerlijk diner vooraf. 2012 was ook het jaar dat Gebouw-

T door het Fonds voor Podiumkunsten werd aangewezen als kernpodium. Daarmee is het officiëel toegetreden tot de top van het Nederlandse podiumcircuit. Ook 2013 ziet er rooskleurig uit voor het poppodium Zo begon het jaar goed met 2 uitverkochte concerten van Flat Out. Grote namen als Moke, Arno (be), Uriah Heep (uk) en Ten Years After (uk) zijn reeds bevestigd en dansfeesten als 80’s Verantwoord en WoodTstock zijn terug te vinden in de programmering. Tevens zijn er nieuwe concepten terug te vinden in de agenda. Veertigers dansfeest 40UP, zeer populair in de rest van Nederland, vindt in april voor het eerst plaats in Gebouw-T. Ook Lowlands succes Superstijl, het meest democratische dansfeest van Nederland, komt naar Gebouw-T. Het volledige programma en meer informatie over de bevestigde evenementen is te vinden op www.gebouw-t.nl. Kaarten zijn tevens via deze website te koop, of bij De Waterput, Bosstraat 36, Bergen op Zoom of VVV/Brabantse Wal, Kortemeestraat 19, Bergen op Zoom.** Bijgevoegde foto is vrij te gebruiken onder vermelding van de fotograaf. Voor meer informatie kunt u kijken op www.gebouw-t.nl of contact opnemen met Arjette van Gorsel, arjette@gebouw-t. nl, 0164-253 122

KORTE BERICHTEN

Benefietconcert: De in Bergen op Zoom bekende zang- en muziekgroep Windkracht Vier levert zondag 27 januari een bijdrage aan het benefietconcert dat wordt gehouden t.b.v. Koningin Wilhelmina Fonds Kankerbestrijding in de Moeder Gods kerk, Roosendaal. Her koor Windkracht Vier zingt m.b.v. een eigen band liederen uit verschillende culturen uit de 4 windstreken en dat in de oorspronkelijke taal van die liederen. Direct vóór en ná de pauze zal een mengeling van de muzikale rijkdom van verschillende culturen ten gehore gebracht worden. Het is daarom om meer dan één reden de moeite van een bezoek aan dit concert waard. BERGEN OP ZOOM Reünie: Op vrijdag 1 februari houdt dweilband 0011 een muzikale reünie. Om 20.00 uur starten ze bij café Oosterwaal om vandaar aan een kroegentocht te beginnen. Ook bij deze dweilband gespeeld en vind je het leuk om muzikaal mee te doen of gewoon om wat bij te kletsen, meld je dan aan via mail. reuniedweilband0011@gmail.com HALSTEREN Vogelbeurs: Deze maand zal door de Vogelvrienden de bekende vogelbeurs worden gehouden op zondag 27 januari in café-zaal Molenzicht, Halsterseweg 60. Opzet beurs is veranderd. De beursruimte is vergroot, hetgeen de mogelijkheid biedt wat gemakkelijker met andere vogelliefhebbers over de hobby bij te praten. Opkopers aanwezig, zodat vogelliefhebbers hun overtollige vogels kunnen verkopen of ruilen. Men kan vogels aanschaffen en zelf uw overtollige vogels proberen te verkopen of ruilen. Men hoeft daarvoor geen lid van de vereniging te zijn. Daarnaast bestaat ook in beperkte mate de mogelijkheid materialen aan te schaffen die te maken hebben met de vogelhobby. De beurs is geopend van 10.00-12.00 uur. Wandeling: Zondag 27 januari wordt er een wandeling gehouden o.l.v. gidsen van Stichting Bezichtiging Monumenten over Fort de Roovere. Tijdens de wandeling komen onderwerpen aan bod over de geschiedenis en bouw van het fort. Constantijn Huygens sprak in zijn verslag aan Frederik Hendrik al over een ‘Aerdig Geback’.Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt er ook gelopen over de Mozesbrug. Start zondag 27 januari om 13.00 uur, Verzamelen 12.45 uur bij het informatiebord van het fort op hoek Ligneweg/Schansbaan te Halsteren. Vooraf aanmelden hoeft niet. Zorg voor goede kleding en schoenen.


lief en leed

Weekenddiensten

Familieberichten

Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 273 855, voor inwoners van Bergen op Zoom en Halsteren. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt.

Ingetogen, discreet en goed georganiseerd. Afscheid nemen op de manier zoals iemand was. Stijlvol en intiem. Dat is Monuta Terol.

We zijn 24 uur per dag bereikbaar op 0164-24 76 06. Ook als u niet bij ons verzekerd bent. U kunt ons ook bezoeken op de Antwerpsestraatweg 14 te Bergen op Zoom of op www.monutaterol.nl

Donderdag 31 januari in onze zaak in Bergen op Zoom hebben wij de gehele dag gereserveerd voor mensen met rug- en voetklachten. Een voetkundige komt naar onze zaak en maakt dan gratis een voetafdruk en demonstreert u tevens de Vibrion Veer, een Zweedse uitvinding. In tegenstelling tot de bekende harde, statische steunzolen is de Vibrion Veer verend. Deze activeert de spieren en bloedsomloop en zorgt er voor dat u weer dagelijks, zonder vermoeidheid en pijnlijke rug en voet op natuurlijke wijze kunt lopen. Een deskundig advies en dan ook nog gratis krijgt u niet elke dag. Maak daarom even een afspraak, tel. 0164-273143

Bovendeert Schoenen

Zuivelstraat 16 - Bergen op Zoom

De

www.fussgold.nl

Meubelshop.eu

Nijverheidsweg 1 - 4731 CZ Oudenbosch - Email: info@demeubelshop.eu - www.demeubelshop.eu

Goede kwaliteitsmeubelen voor een scherpe prijs! OpENiNGstijdEN

• maandag t/m donderdag van 14:00 tot 17:30 • vrijdag van 14:00 tot 20:00

Hoekbank BIANCO

€ 599,00

JANUARI-ACTIE!

Grootste kans van slagen door persoonlijke bemiddeling. Nu gratis 3 maanden extra. Bel: Lia van der Wel 0165-388816 Of 0800-0230595 (landelijk)

www.mens-en-relatie.nl

erkend AVR / SinglesKeurmerk / Geschillencommissie

Bij Jan van Sundert betaalt u

nog steeds de prijzen van 2012 4500m2 showroom, méér dan 300 keuken- en badkameropstellingen BADKAMERACTIE*

25% KORTING

op het topmerk deVille sanitair

Wilt u vandaag uW auto verkopen? Bel dan

koogJe auto’S Alle merken, types en bouwjaren Ook bussen, jeeps, sloopauto’s met of zonder gebreken

KEUKENACTIE*

30%

TEGEL &

SAUNAACTIE*

GRATIS

20% KORTING

NATUURSTEENACTIE*

KORTING op keukendelen + GRATIS MONTAGE *

TEGELLIJM (bij afname van minimaal 20 m2 vloertegels)

ZONDAG GEOPEND

van 11.00 tot 17.00 uur

Lokkerdreef 10, 4879 ND Etten-Leur. Tel 076-5048800 Openingstijden ma gesloten, di t/m do 9.30-17.30 uur, vrijdag 9.30-21.00 uur, za 9.30-17.00 uur

• zaterdag van 10:00 tot 16:00

06-25568920

Terol

vraag naar de voorwaarden in de showroom. www.janvansundert.nl

*

Stoppen ! met roken Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Afslanken met succes! Lasertherapie

De behanDeling worDt vergoeD www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Belastingaangifte voor particulieren

snel geregeld en gemakkelijk aan huis V.a. € 25,-- per aangifte Zie onze website voor alle actuele tarieven www.eekels-consult.nl

eeKels COnsUlt

Tel. 0164-610694 / 06-18423276 e-mail : info@eekels-consult.nl

Contante betaling en RDW vrijwaring

Tel: 06-16423545 24 uur per dag U BELT En WIJ KOMEn DIRECT

HET BROEKENPALEIS LTB Wrangler Lee Brams Paris Geisha Ichi B young Angels Enjoy Scotch Anna Scot Cars Dodgers Suzi-Q Tramontana Its Noize Hattric Gafair Yaya Oozoo watches

PAGinA 7

D A M E S - ,

H E R E N -

E N

K I N D E R K L E D I N G

Merken voor jong & oud!

DAMES & HEREN stretch broeken

2 voor

47.50

supersale

KORTINGEN tot 70%

Parkeergelegenheid voor de deur GRAAG TOT ZIENS BIJ HET BROEKENPALEIS Zuidzijde Haven 25, 4611 HB Bergen op Zoom, tel. 0164-234800

WWW.BROEKENPALEIS.NL


KORT BEDRIJVIG

Spanning uit boek Heksen goed overgebracht

Lorna Gelic voorleeskampioen HALSTEREN - Bibliotheek Het Markiezaat hield zaterdag de lokale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd in De Sprenge op het terrein van GGZWNB (voorheen Vrederust). De voorleeskampioenen van maar liefst zeventien basisscholen uit de gemeente Bergen op Zoom lazen een fragment voor uit een zelfgekozen kinderboek.

Voor klanten verandert er niets

Doorstart Van de Breevaart Keukens en Sanitair HALSTEREN - Van de Breevaart heeft op 15 januari een doorstart gemaakt en gaat verder onder de naam ‘Van de Breevaart, keuken en badkamerspecialist’. Half december ging de ondernemer op eigen verzoek failliet. Op dat moment werkten er negen mensen binnen het bedrijf. “Wij zijn zeer verheugd het bedrijf in kleinere vorm voort te kunnen zetten Met een team van drie medewerkers worden de schouders eronder gezet om onze klanten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Alle garanties uit het faillissement worden één-op-één overgenomen en blijven wij onder dezelfde voorwaarden uitvoeren. Voor onze klanten verandert er dus niets”, aldus Peter van de Breevaart. Ook Ardhout, ambachtelijke vloeren blijft onderdeel van de showroom. Van de Breevaart geniet al bijna acht jaar regionale bekendheid met het leveren en plaatsen van keukens, badkamers en kastwandsystemen. Ze hebben een no-nonsense aanpak, scherpe prijzen en ontzorgen de klant. Die staan ook in de toekomst centraal binnen de onderneming. Meer informatie: www.vdbkeukens.nl.

Het leven loslaten

Lorna toont enthousiast haar welverdiende voorleeskampioen 2013 wisselbeker. Met haar poseren Saskia, Els en Ingrid van Bibliotheek Het Markiezaat, 2012 winnares Merel en Lorna’s vriendinnen. FOTO SONJA BRAND

DOOR SONJA BRAND Zeventien groep 7/8-leerlingen uit Bergen op Zoom, Halsteren en Lepelstraat werden eerder voorleeskampioen op hun basisschool en streden zaterdag om de lokale titel. De elfjarige Lorna Gelic mag zich vanaf nu een jaartje ‘beste Bergse voorleesster’ noemen en wordt daarmee uitgenodigd voor de regionale finale. Daarna volgt de finale van Noord-Brabant. Wie die wint mag op woensdag 29 mei mee naar muziekcentrum Vredenburg in Utrecht voor De Nationale Voorleeswedstrijd 2013. Goede kandidaten De jury - bestaande uit Saskia Bousie (Bibliotheek Het Markiezaat), Els Koreman (Bibliotheek Het Markiezaat) en Merel Withagen (winnares van de lokale ronde

2012) - hadden naar eigen zeggen een erg moeilijke keuze, omdat er zoveel goede kandidaten waren. Er werd op negen punten gejureerd, waaronder het overbrengen van emoties, tempo, stembuiging en de interactie met het publiek belangrijk was.

‘Moeilijke keuze uit veel goede kandidaten’ De Bergse voorleeskampioen van 2012 kon zich goed inleven in de deelnemertjes. “Vorig jaar was ik zo zenuwachtig en dacht dat anderen beter gelezen hadden. Ik had echt niet verwacht dat ik zou winnen. De regionale ronde was heel leuk toen. Jurylid zijn is ook leuk en de tijd gaat zo snel. Het is gezellig”, aldus Merel.

Heksen Lorna was zaterdag als laatste van 17 deelnemers aan de beurt, ze las voor uit het boek Heksen van Roald Dahl. Door de spanning uit het boek goed op het publiek over te brengen, wist zij de felbegeerde titel ‘voorleeskampioen van de gemeente Bergen op Zoom’ in de wacht weet te slepen. Dit werd onderstreept met een mooie wisselbeker, die nam ze blij enthousiast in ontvangst. Alle overige deelnemers werden tweede, iedereen kreeg een voorleesdiploma, een roos en een klein kadootje. Lorna’s vriendinnen zaten als ware fans in het publiek met een spandoek. Dat doek gaat vast mee naar Goirle in Tilburg waar de Bergse het opneemt tegen de voorleeskampioenen uit andere gemeenten. De nationale voorleeswedstrijd bestaat dit jaar 20 jaar.

Wevers nieuwe jeugdwaterschapsbestuurder BERGEN OP ZOOM - Waterschap Brabantse Delta heeft een nieuwe jeugdbestuurder. Dagmar Wevers (14) uit Etten-Leur is benoemd tot lid van het nationale jeugdwaterschapsbestuur. Ze gaat deze taak vervullen namens waterschap Brabantse Delta en vervangt daarmee haar voorgangster Risha Adolphs. Dagmar gaat helpen om het werk van het waterschap bij de jeugd onder de aandacht te brengen. Het jeugdwaterschapsbestuur is een initiatief van de Unie van Waterschappen om jongeren meer te betrekken bij water-

beheer in eigen land. In het bestuur (jongerendenktank) zitten jongeren tussen de 12 en 18 jaar die zijn afgevaardigd vanuit één van de 24 waterschappen. De jonge bestuurders komen enkele keren per jaar samen en bedenken nieuwe activiteiten om jongeren bewust te maken van het werk van het waterschap. Dagmar heeft een aanstelling van in ieder geval een jaar. In die periode treedt ze op als ambassadeur van waterschap Brabantse Delta. Ze doet mee aan de verschillende landelijke activiteiten en organiseert lokale activiteiten om jongeren meer te betrekken bij waterbeheer.

Dagmar zit in de derde klas van het atheneum op de KSE in Etten-Leur. Ze is vaak op pad met vrienden en tennist en shopt graag. Na het VWO wil Dagmar verder studeren richting de bestuurlijke/economische kant. Kersverse jeugdbestuurder Dagmar over haar functie: “Toen ik las over het jeugdbestuurder was ik direct geïnteresseerd. Ik heb een duidelijke mening en daarom leek mij deze kans bij het waterschap erg leuk. Ik denk graag na over problemen en de best mogelijke oplossing daarvoor. Ook werk ik graag met anderen samen. Ik hoop nog veel mensen te ontmoeten de komende periode!”

- ADVE RT O R I A L -

Guus ken bricken, ons mam òk, nou gij nog Yellowbrick is: voordelig bricken, makkelijk parkeren. Vanaf nu geen parkeerboetes en weggegooide euro’s meer. U start en stopt eenvoudig de parkeertijd door te bellen, via de app of internet. Bricken, noemen we dat.

Daarom Yellowbrick! - Betaal achteraf per minuut - Een digitale factuur met al uw parkeerkosten (straat & garage) - Bricken in meer dan 50 steden waaronder Bergen op Zoom, Breda, Den Bosch, Eindhoven, Oosterhout en Roosendaal - Bricken in meer dan 150 Q-Park parkeerfaciliteiten - Geen kleingeld, chipknip of pin meer nodig - Gratis Yellowbrick parkeer app (iPhone & Android)

Niet alleen voor particulieren, maar ook voor bedrijven: voordelig bricken, makkelijk parkeren voor iedereen. Speciale lezersactie 50% korting Profiteer nu van de eenmalige lezers-

actie, registreer voor slechts €5,00 i.p.v. €10,00 en ervaar het gemak. Ga naar www.yellowbrick.nl/registratie en gebruik de actiecode: YBODE13 PAGINA 8

BERGEN OP ZOOM - Maandagavond 28 januari houdt de klankbordgroep diaconie van de Lievevrouweparochie de tweede avond in de serie ‘ het leven loslaten’. De avond begint om 19.30 uur en is deze keer in de pastorie van de Heilighartkerk aan de Kastanjelaan 160, Bergen op Zoom. De eerste avond was Arthur Polspoel te gast die een inleiding hield over rouwverwerking. Een succesvolle avond waar we vooral konden luisteren naar Arthur en zo door de verschillende verhalen van hem werden geraakt, geprikkeld, bevestigd met ons eigen verhalen van rouw, verlies, gemis. De tweede avond staat onder leiding van Mary Zopfi, pastoraal werkster van de Lievevrouweparochie. Het is de bedoeling dat we deze avond zelf wat actiever aan de slag gaan. Er is ruimte voor een mooie gedicht, muziek, stilte en voor wie wil, je eigen verhaal. Een moment om lief en leed met elkaar te delen, voor anderen mis-

schien om gewoon even er te zijn, rust te zoeken en het gezelschap van elkaar. Iedereen is ook deze avond weer van harte welkom. Of je nu wel of niet de eerste avond bent geweest. Of je nu wel of niet katholiek bent. Of je nu wel of niet je verhaal kwijt wil. Een ieder verwerkt zijn of haar verlies op een eigen manier, als klankbordgroep willen wij vooral, ruimte, tijd en aandacht geven aan een ieder die dat zoekt. De serie bijeenkomsten ‘het leven loslaten’ is een onderdeel van het diaconale project ‘omzien naar elkaar’. Waarmee de klankbordgroep diaconie van de Lievevrouweparochie zoekt naar een manier waarop zij in kan spelen op de vragen die de samenleving aan de parochie als geloofsgemeenschap stelt. Naast de serie het ‘leven loslaten’ organiseert de klankbordgroep ook tochten van hoop en zoekt zij samenwerking met bestaande hulp- en welzijnsorganisaties binnen Bergen op Zoom om het sociale netwerk waar kwetsbare mensen op terug kunnen vallen te verbeteren.

Annika Reuvers en Isa Videler Nederlands kampioen BERGEN OP ZOOM - In Apeldoorn zijn de Nederlandse Kampioenschappen atletiek voor CD-junioren gehouden op zaterdag 19 en zondag 20 januari. Bij dit grote indoorkampioenschap was ook Spado met een ruime delegatie vertegenwoordigd.

Naast een groot aantal persoonlijke records en een drietal clubrecords werden er ook 3 bekers gewonnen. Zaterdag 19 januari werd kersvers Spado lid-Annika Reuvers 3e met kogelstoten en Nederlands kampioen met verspringen. Zondag 20 januari werd Isa Videler Nederlands kampioen op de 600m. Dit was voor beiden een herhaling van hun titel van vorig jaar. De zaterdag (D-junioren) begon met kogel voor meisjes en met verspringen voor de jongens. Voor Spado kwam Annika Reuvers in de ring en in haar 2e poging stootte ze 12.04m. waarmee ze rechtstreeks voor de finale geplaatst was. Bij het verspringen kwam Sven Kolk tot 3.68m. en Stan de Deugd tot 3.36m. Meteen aansluitend werden de 60mh gelopen. Daarbij liep Merle van Elzakker 11.71s en Guus Nijkamp 10.65s. Daarmee werd Guus 2e in zijn serie en plaatste hij zich voor de halve finales. Aansluitend liep Sven Kolk 9.22s (pr) op de 60m. sprint en Guus Nijkamp 9.67s. Bij de jongens sprong Sven Kolk 1.30m. hoog. Bij het verspringen sprong Eline Verhulst 3.52m. en Merle van Elzakker 3.78m. Annika Reuvers sprong meteen 4.77m. waardoor ze rechtstreeks doorging naar de finale. In de halve finale 60mh werd Guus Nijkamp 2e in 10.31s, verbetering van zijn pr en het clubrecord. Aansluitend liepen Stan de Deugd (3.25min. pr) en Lieke van

Elzakker (4.14min) de 1000m. De zaterdag werd afgesloten met diverse finales. Allereerst had Annika Reuvers haar finale kogelstoten. Met een verste poging van 11.91m werd Annika mooi 3e. Aansluitend liep Guus Nijkamp zijn finale 60mh. Dat hij de finale haalde was al knap, want op de jaarranglijst stond hij 16e. Met een tijd van 10.41s werd hij 7e. De dag werd afgesloten met de finale verspringen. Na een spannende strijd won Annika Reuvers met een sprong van 4.97m. waarmee ze Nederlands kampioen werd en haar pr en het clubrecord ruim verbeterde. Op zondag moesten de C-junioren aan de bak. Als eerste kwam Eva v.d. Heijden in de baan. Met 11.83s liep zij op de 60mh een nieuw pr. Vervolgens liep Maaike Nuijten, maar zij klapte heel ongelukkig met haar knie tegen de eerste horde waardoor ze niet meer verder kon en zelfs moest afmelden voor de 60m. sprint. Bij de 2e jaars liep Isa Videler 10.07s waarmee ze 2e in haar serie werd en zich rechtstreeks voor de halve finales plaatste. Tegelijkertijd moest Jim van Gorkum verspringen. Met 4.99m miste hij de finale op 5cm. Bij het kogelstoten kwam Eva v.d. Heijden tot 8.47m. (pr) en Stephan Huis in ‘t Veld tot 10.12m. In de halve finales liep Isa Videler naar een 3e plaats met 9.68s. Hierdoor mocht ze als tijdsnelste door naar de finale én verbeterde ze een meer dan 20 jaar oud clubrecord. Jim van Gorkum liep op zijn 60m. sprint 7.92s. Op de middellange afstand liep Isa Videler bij de 600m. een tijd van 1.39.35min, pr én de Nederlandse titel. Vervolgens liep Jim van Gorkum de 800m in 2.38.05min. Tot slot liep Isa Videler in de finale 60mh 9.93s waarmee ze 6e werd.


t s m o k e o t e j k e Ontd in de metaal! ns je opleiding!

● Meteen verdienen tijde t je werkgever ● Ontmoe uke ● Volop kansen op een lejob! en veelzijdige

OvPEN AV Vrijdag

an 18.0

1 Febru

0 tot 20

Zaterda

O PEN D van 10.00 t

g 2 Feb

ari

O N .30 u D ur

ruari

AuG

ot 13.00

ur

www.vakopleidingmetaal.nl

Munnikenheiweg 37 Etten-Leur

Te l . : 0 7 6 - 5 7 2 6 5 0 1 E - m a i l : i n f o @ v a k o p l e i d i n g m e t a a l . n l

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

strooizout enmeer.nl

Wintermenu! 3 gangen v.a. € 9,95

Kijk op onze webshop

Grand eetcafe De Kroon

Tevens af te halen tegen de laagste prijs bij:

Boomstraat 2 Huijbergen, tel. 0164-642974, klijspost@hetnet.nl GRATIS PARKEERGELEGENHEID

van Loon Hoeven • Sprangweg 42 • 4741 RC Hoeven • 0165-502405


Keepster Karlijn Adank won EK en draait in hoogste klasse mee bij eigen club

Bergs hockeytalent genomineerd voor Bredase sportprijs

Vastenavondconcert KRABBEGAT - Harmonie Kolping’s Zonen, alias de Sjefkes, geeft haar 12e Vastenavondconcert in de Stoelemat op zaterdag 26 januari. Vorig jaar telde de organisatie ruim 1600 enthousiaste bezoekers.

BERGEN OP ZOOM - Zestien jaar is ze en hockey is haar passie. Karlijn Adank begon haar sportcarrière, want zo mag je het wel noemen, in Bergen op Zoom bij Tempo. Zo’n vier jaar terug werd ze gevraagd om aan te sluiten bij het Bredase Push. Die club bood haar nog meer groeikansen. En zo komt het dat de zestienjarige Bergse al op Ook dit jaar wordt een sprankelend muhet EK in Valencia stond en ook genomineerd is voor de Bredase sportprijs. Komende vrijdag hoort ze of ze hét ziekspektakel gebracht, waarin een breed scala van muzieksoorten de revue passeert. Bredase sporttalent van 2012 is.

De stukken zijn gearrangeerd met een vette knipoog naar de Bergse Vastenavond. Het muzikale gebeuren wordt afgewisseld met ludieke acts, optreden van solisten en niet te vergeten het inmiddels 40 jeugdige mannekes en vrouwkes tellende Klein Orkest van de Sjefkes. Dirigent is Ton van Grevenbroek terwijl Ankie Loos het leerlingenorkest dirigeert. Vocalist dit jaar Hans Verdult. Een aantal bezoekers krijgt zelfs de mogelijkheid om als een ware Maestro het orkest te dirigeren, waarbij het publiek een winnaar aanwijst. Kees Thijssen arrangeerde speciaal een Ragtime Medley. Frank v.d. Poel arrangeerde Van ons Klupke blijve z’af en Krabbegat gaat plat. Ton van Grevenbroek arrangeert speciaal voor de Sjefkes het nieuwe liedje. Krabbestamp staat dit jaar ook op het Vastenavendconcert in de schijnwerpers en zal schitteren

DOOR ROBBY VAN DER ZANDE Karlijn zit in vijf VWO op het Molleryceum in Bergen op Zoom en volgt gewoon een normale opleiding. Gelukkig houden ze op haar school wel rekening met haar sportambities. “Ik heb een topsportstatus. Ze houden rekening met mijn trainingstijden en helpen me waar nodig dingen te verplaatsen. Ze helpen me wél om het jaar te halen”, lacht ze. Discipline Niet dat ze zelf niet uit de voeten komt met haar schoolwerk, maar als er een druk sportweekend is, valt er vaak iets te regelen met huiswerk of proefwerken. Dat wil overigens niet zeggen dat ze minder moet doen. Zelf wil Karlijn ook het maximale uit haar opleiding en sport halen. Volgens haar hebben de twee nauw verband met elkaar. “Je moet sowieso gestructureerd werken en discipline hebben, ook voor het sporten” , verzekert ze. Dat houdt ook in dat ze soms dingen op moet geven. “Je moet heel veel trainen. Daar moet je wel veel voor opgeven, maar je krijgt er ook veel voor terug. Ik haal er energie uit. “ De dingen die Karlijn terug krijgt, zijn divers. Het EK in Valencia winnen bijvoorbeeld, of nu genomineerd zijn voor de sportprijs. Sporttalent “Ik werd gebeld dat ik genomineerd was voor vrouwelijk sporttalent van 2012. Gaaf! We hebben ook leuk sportjaar achter de rug.” Of ze ook wint, hoort ze komende vrijdag in het Chassé. “We hebben ook een filmpje opgenomen met alle genomineerde, zoals je altijd op TV ziet.” Haar directe concurrenten zijn een turnster en een triatlete. Die beoordelen vindt ze lastig. “Het is een andere sport. Ik weet

‘Je moet goede discipline hebben’ milie zijn inmiddels ingelicht en zij zullen ook aanwezig zijn bij het sportgala. Veel andere mensen weten het (nog) niet. “Ik ga het ook niet rond blazen. Zo ben ik ook niet.” Spannend Al met al is Karlijn écht benieuwd. “Het is spannend, maar ik lig er niet wakker van”, lacht ze. Voor haar is de sport een uitdaging, maar bovenal ook fun. “Ik vind

hockey leuk, daarom doe ik het.” Haarzelf motiveren is niet lastig. “Doordat je in de competitie zit, kan je misschien kampioen worden.” Mogen uitkomen in (inter)nationale wedstrijden voor Nederland is natuurlijk ook een eer. Karlijns ‘grote voorbeeld’ is keepster Joyce Sombroek. Fan wil ze zichzelf niet noemen. “Fan, wat is een fan?”, vraagt ze hardop af. “ Maar ik heb wel veel bewondering.” Sombroek won onlangs met haar ploeg de Olympische spelen. Omdat ze net als Karlijn keept, let het Bergs hockeytalent goed op Sombroek. “Ik kijk wel naar de prestaties in het veld, niet hoe ze d’r haar heeft ofzo”, benadrukt Karlijn. De uitslag van de sportverkiezing is vrijdag live te volgen in het Chassé en naderhand te vinden op www.sportgalabreda.nl.

Vastenavendvlag nog te verkrijgen BERGEN OP ZOOM - De enige echte vastenavendvlag ook wel Krabbegatvlag genoemd is nog te verkrijgen. De laatste 30 exemplaren zijn vanaf nu te verkrijgen bij: VVV

Brabantsewal, Lia van Poppelen, Bosstraat 15, Rookshop De Schelde. De opbrengst is geheel bestemd voor de stichting Welzijn Visueel Gehandicapten. Meer info via 0164234156-e mail: info@wevige.nl

Indruk Toeteroet Experience

Vijftien narren uit alle windstreken bespreken de rioolproblemen. FOTO MIEKE DE JONGH

BERGEN OP ZOOM - Het dweilorkest Toeteroet maakte een verpletterende indruk met zijn carnavaleske belevingstentoonstelling de ‘Toeteroet Experience’ in het Groot Arsenaal zondagmiddag 20 januari. Dit naar aanleiding van het 44-jarig jubileum van dit bekend Bergse dweilorkest. De officiële opening gebeurde door Nar

Uitsluitend tevreden klanten

Karlijn heeft gezonde zenuwen voor vrijdag, maar ligt er niet wakker van FOTO ROBBY VAN DER ZANDE

niet of mijn prestatie vergelijkbaar is met die van andere.” Wel weet ze dat de twee het nodige bereikt hebben. Vrienden en fa-

Eric Elich van de Stichting Vastenavend. De ruim 200 genodigden bij de première hadden niets dan lof over de effecten van deze multimediale tentoonstelling op hun zintuigen. Zondag 27 januari en 3 februari tussen 15.00-18.00 uur is de tentoonstelling vrij toegankelijk voor alle Krabben. Narrenspel Voorafgaand aan de opening voerden de mannen van het jubilerend orkest een kort

narrenspel op. Vijftien narren afkomstig uit alle windstreken en ieder met een eigen dialect, waren samenkomen in het Groot Arsenaal om de problemen te bespreken die de stad Bergen op Zoom momenteel heeft met het rioolstelsel. Na enige discussie kwamen ze tot de conclusie dat een ouderwetse ‘tonnenman’ zoals Hendrikus Goderie ofwel d’n Toeteroet misschien een oplossing zou kunnen zijn. Dat was het sein om Nar Eric uit te nodigen eens te gaan kijken naar de Toeteroet Experience. Deze bleek te bestaan uit 20 leutpaviljoens, allemaal ingericht rond het thema fecaliën. Dit natuurlijk met een knipoog naar het beroep van de naamgever van het orkest. Iedereen werd blij verrast door de creatieve uitwerking van dit thema in ieder paviljoen, variërend van een ‘pleestation’ of een ‘Remijnse’ groepstoilet met doorgeefspons tot en met een paviljoen met een kweekje van strontvliegen. Later op de middag vereerde ook d’n oógeid zelf, Prins Nilles III, met zijn gevolg de Toeteroet tentoonstelling met een bezoek. Ook bij hen werden de lachspieren regelmatig geactiveerd tijdens hun rondgang langs de paviljoens. Volgende week zondagmiddag 27 januari voor iedereen te beleven in het Groot Arsenaal. PAGINA 10

met 76 trombones, Porvavor en Espagna Canni. Verder zijn o.a. stukken ‘Dallas’, ‘Colonel Bogey’, ‘Merck toch dat er niks boven Berrege gaat’, ‘Wana’ en ‘Conquest of Paradise’ te horen. De familie Nuijten zelf speelt mee in ‘The Little Drummer Boy’. Na het concert zal Krabbestamp het Sjefkesbal openen wat aansluitend tot in de kleine uurtjes zal duren in de Stoelemat. Een bomvolle avond vol Vastenavondmuziek van de bovenste muzikale plank. Dubbel genieten van de warmte van Vastenavond en een goed doel een warm hart toedragen De opbrengst van het concert gaat dit jaar naar De CliniClowns. Zij biedt kinderen met een ziekte of handicap afleiding en plezier. De CliniClowns laten hen even baas zijn over hun eigen situatie, laten hen gewoon even kind zijn. Momenteel spelen 67 speciaal opgeleide professionele CliniClowns in ruim 100 ziekenhuizen en andere zorginstellingen door heel Nederland. De zaal gaat open om 19.30 uur, aanvang concert om 20.11 uur. Kaarten zijn te koop bij Primera aan het Zonneplein, Primera MCD Bloemendaal, Rookshop de Schelde aan de Antwerpsestraat, Read Shop op de Bergse Plaat en Primera aan de Dorpsstraat in Halsteren. Meer info over het concert: www. vastenavondconcert.nl

SINT ANNALAND

GOES

WWW.DBKEUKENS.NL

Oproep vastenavendspullen BERGEN OP ZOOM - De traditionele veiling van vastenavondspullen en koppen in café ’t Slik, Steenbergsestraat in ’t Krabbegat is op vrijdag 1 februari. De opbrengst daarvan komt ten goede aan B.C. Agge Mar Leut Et die daar een extra grote loopgroep met rijdend gedeelte van bouwen, waarmee ze aan de vastenavendoptocht deelnemen. Voor deze veiling zijn ze nog op zoek naar spullen die op

de veiling geveild kunnen worden, zoals: schilderijen, oude vastenavondkranten, vastenavend-insignes, beeldjes van vastenavendfiguren en insignes of speldjes van bouwclubs. Als men thuis nog iets van dergelijke spullen heeft en men deze ter beschikking wilt stellen voor de veiling kan men contact opnemen met Jaimy den Houting, tel. 06-50433450 of met Niels Proost, tel. 06-41766558. De spullen worden dan thuis door iemand van de bouwclub opgehaald.

Prins Nilles III en Burgemeester Polman openen

Prins Nilles III en Burgemeester Polman openen Kunstforum.

BERGEN OP ZOOM - Prins Nilles III en Burgemeester Polman openen gezamenlijk

de Kunstforum Vastenavendexpositie in de Fortuinstraat.


Eerste Heilige Communie In april en mei vinden in katholieke gemeen-

spelcomputer, eerste camera, speelgoed en

gens en meisjes gaan nu in de regel rond hun

schappen eerste communies plaats. Omdat

een mp3-speler.

zevende jaar ter communie. Maar ook mensen

dit een belangrijk moment is in het leven

die ouder zijn kunnen ter communie gaan. De

van kinderen en hun families, kijken zij hier

Stappen

voorbereiding vindt plaats bij de parochie of

nu al naar uit. Veel families vieren de com-

De Eerste Heilige Communie is de tweede stap

op school. De kinderen leren over onder meer

munie uitgebreid en ook in de kerk is het

voor kinderen bij de inwijding in de kerk. De

de kerk en Jezus. Communie betekent let-

vaak een feestelijke gebeurtenis. Daardoor is

eerste stap is de doop, waarbij het kind wordt

terlijk gemeenschap. Als kinderen hun eerste

er steeds meer mogelijk om het ter commu-

opgenomen in de kerkgemeenschap. Na de eer-

communie doen, nemen ze voor het eerst deel

nie gaan onvergetelijk te maken. Zo bieden

ste communie volgt rond het twaalfde levens-

aan de gemeenschap van Jezus en zijn kerk.

zich speciale fotografen aan en hebben veel

jaar het vormsel. De bisschop dient de handop-

Als herinnering aan Jezus wordt de eucharistie

winkels speciale communiecadeaus.

legging en zalving toe en hierdoor ontvangen de

gevierd. Bij het Laatste Avondmaal deelde Je-

kinderen de Heilige Geest, de kracht die hen in

zus zijn brood en beker wijn met zijn leerlingen.

het leven zal sterken.

Mensen die de eucharistie vieren, denken hier-

Cadeaus Gezinnen zijn trots op hun kinderen die de

bij aan wat Jezus heeft gedaan. Bij de Eerste Gemeenschap

Heilige Communie komt iemand voor het eerst

dan ook feesten en flinke cadeaus aan te pas.

Tot 1910 deden kinderen doorgaans op hun

tot de eucharistie en ontvangt het heilig brood,

Populaire geschenken zijn, naast traditionele

twaalfde hun Eerste Heilige Communie, maar

de hostie.

giften als een fiets en horloge, ook een sieraad,

toen vervroegde Paus Pius X deze leeftijd. Jon-

collectie Jottum 2013

eerste communie doen en vaak komen er

We hebben de leukste

kinderfietsen tegen de mooiste

vastenavendprijzen! De Batavus Diva

Vier de

met heel veel korting

C omm u n i e

10%g

kortin Voor de kleine diva´s. In de hippe kleur wit of de coole kleur paars. Veilig en kindvriendelijk afgemonteerd en voorzien van handige voordrager. Met terugtraprem en extra handremmen.

op alle n kinderfietse

Kerkstraat 59 4664 BP Lepelstraat Tel. 0164-681328 info@multi-bikes.nl www.multi-bikes.nl

Antwerpsestraatweg 392-396 | 4625 AE Bergen op Zoom | Tel. 0164-233413

Voor een persoonlijk communietaart Voor een persoonlijke communietaart

Voor een persoonlijk communietaart gaat u naar;

gaat U naar;

gaat U naar;

Kerkstraat5454 Lepelstraat Lepelstraat tel. 0164-682365 info@bakkerinneke.nl Kerkstraat tel. 0164-682365 info@bakkerinneke.nl

Kerkstraat 54

Lepelstraat

tel. 0164-682365 info@bakkerinneke.nl Reserveer nu alvast uw communie fiets.

collectie Jottum 2013

Reserveer nu alvast uw comm

unie fiets.


‘Fort te rooven’ in sneeuw

Assertiviteitstraining voor jonge mensen BERGEN OP ZOOM - Bij voldoende deelname start Traverse op woensdagavond 6 februari een assertiviteitstraining voor jonge mensen van 17 tot 24 jaar in Bergen op Zoom. In deze training worden vaardigheden geoefend waardoor je beter leert opkomen voor jezelf. Niet opkomen voor jezelf uit zich vaak in geen nee durven zeggen, gespannen zijn, geen kritiek durven geven, niet zijn zoals je wilt zijn in contacten met anderen.

Deze training biedt je de mogelijkheid om daarin verandering te brengen. Door te oefenen en ervaringen uit te wisselen, het verkrijgen van inzicht, leer je je eigen grenzen aan te geven, op jouw manier. Je krijgt hierdoor meer zelfvertrouwen en zelfrespect. De training bestaat uit 9 bijeenkomsten. Na telefonische aanmelding vindt een oriënterend gesprek plaats. Voor meer informatie en aanmelding kun je ’s morgens bellen naar het afsprakenbureau van Traverse: telefoon 0164-707508.

Derby Lepelstraatse Boys LEPELSTRAAT - Het eerste van voetbalvereniging Lepelstraatse Boys speelt een derby zondag 27 januari tegen Steenbergen 1 thuis, aanvang 14.30 uur. HALSTEREN - Project Sneeuwbal van Michiel Zandbergen, waarvoor vrienden elkaar uitnodigden via het gelijknamige Facebook event, leverde zaterdag een hoop sneeuwpret op op Fort de Roovere. Een veertigtal jongeren speelden ‘ceapture the flag’ in de sneeuw. De bedoeling was om elkaars vlag te veroveren, oftewel ‘Fort te rooven’. Team blauw won, met Michiel als teamcaptain. FOTO SONJA BRAND

Open dagen Zoomvliet en Johan Cruyff College BERGEN OP ZOOM - De open dagen van het Zoomvliet College worden dit jaar gehouden in het weekend van 25 en 26 januari. Alle locaties, zowel in Roosendaal als in Bergen op Zoom, zijn op vrijdag 25 januari geopend van 17.00 tot 20.00 uur en op zaterdag 26 januari van 10.00 tot 13.00 uur. Op het Knipplein in Roosendaal presenteren de opleidingen in de richtingen Economie, Handel, Mediavormgeving en ICT zich. Op hetzelfde adres is ook het Johan Cruyff College geopend dat opleidingen aanbiedt

voor topsporters en talenten. Docenten en studenten staan klaar om alle informatie te geven en vragen te beantwoorden over de verschillende opleidingen. Zoomvliet In Bergen op Zoom zet de Zoomvliet Hotelschool aan de Meeussenstraat zijn deuren gastvrij open. Ook de Zoomvliet Studio aan de Dr. Ir. van Veenweg 6 te Bergen op Zoom is op dezelfde dagen en tijden open. Hier zal op zaterdag een openbare repetitie plaatsvinden van de voorstelling voor het Kullekesbal van Zevenbergen. Studen-

ten laten zien hoe licht, beeld en geluid worden ingeregeld. De opleidingen van de Zoomvliet Studio worden gedeeltelijk verzorgd in Gebouw-T. Hier kun je op vrijdagavond tussen 17.00 en 20.00 uur zien hoe studenten alles opbouwen voor de TStrijd die deze avond wordt gehouden in Gebouw-T. Ook zaterdag is Gebouw-T tijdens de open dag geopend. Studenten zijn bij diverse afdelingen ook actief bezig met hun toekomstige beroep. Zo laten studenten ICT zien hoe je een computer in elkaar zet en Horecastudenten hoe je gerechten bereidt en serveert.

BRIDGE HALSTERSE BRIDGE CLUB Uitslag 15 januari, Lijn-A: ged. 1e plaats epr. An-Jos Oor, epr. Martha-Leo Bogers 57.92%, 3. mevr. Astrid Franken-dhr. Toon Franken 55.42%, 4. mevr. Ria Schepersdhr. Frans v. Haperen 53.75%, 5. epr. MiaFrie van Akkeren 52.08%. Lijn-B: 1. epr. Paula-Piet Jacobs 69.44%, 2. dms. Nel Hereijgers-Hermien Smaak 63.19%, ged. 3e plaats mevr. Riet Mensdhr. Rinus Luijks, mevr. Wil v.d. Molen-dhr. Wim Stassen 47.92%, 5. dms. Ans BakxWil Entrup 46.53%. BRIDGECLUB NEVER DOWN Uitslag 16 januari, A-lijn: 1. Laura Dekkers-Denis Bigot 70,00%; 2. Ludo en Jeff Haagdorens 56,88%; 3. Cor Bruijs-Rogier Loopmans 55,21%; 4. Joke Goossens-Luuk Hertogs 54,38%; 5. Jan Megens-George Muskens 54,17% B-lijn: 1. Ted Blom-Nelly Koolen 61,25%; 2. Tini de Haan-Anja Jansen 58,33%; . Toos de Caluwé-Adrienne Hiemstra 55,83%; 4. Lia Edelman-Ingrid Ligteringen 55,00%; 5. Jeanne Verburgt-Thuur de Caluwé 51,25% C-lijn: 1. Nel van Oorschot-Kees Franken 59,03%; 2/3 Will en Cor Joosen en Riet en Bert Weijdt 53,47%; 4. Riet Oprel-Leon Noordhuizen 52,78%; 5. Dagmar en Eric Boerhout 50,69%. BV BERGEN TROEF Uitslag 16 januari, Lijn A: 1. BozennaGerrit Voorhans 61,50%, 2. Cobie-Piet verdult 57,50%, 3. Willy v.d. Aa- Laurens Soeterboek 52,08%, 4. Jenny DingemansCorrie Buuron 52,08%, 5. Wim HopmansArie Seip 51,67%. Lijn B: 1. Nanny-Wim Geers 62,85%, 2. Magda van Broekhoven- Angeline Huijbregts 62,81%, 3. Nel van Gaans-Ton Schutte 58,09%, 4. Nellij-Jan Huijbregts 57,43%, 5. Joke Bastiaanse-Joke van Bragt 56,70%. Ze spelen op woensdag, aanvang 19.30 uur, Ooitas 3 (Bergse Plaat). Nieuwe leden

welkom, ook kofferbridge. Info Rieky Corstiaensen, tel. 0164-234656. BC DE MOERKENS Uitslag 17 januari, Middagsessie A-lijn: 1. Marius Wierickx en Wim Geers 65,97%; 2. Marlijn en Jan Kappers 61,11%; 3 .Elisabeth en Kees Luijks 59,72%; 4.Miep en Clemens Gatersleben 58,68%; 5. Nettie en Piet de Rooij 53,83%. Middagsessie B-lijn: 1. Annelies v.Broekhoven en Monica Noordijk 63,95%; 2. Ria Karman en Diny Peters 63,55%; 3. Tilly Werner en Gerda van Velzen 60,75%; 4. Leo Kuipers en Jan Jacobs 60,33%; 5. Sjak en Christ Vriens 57,57%. Avondsessie A-lijn: 1. Mariëtte ten Dam en Pierre Voeten 59,00%; 2. Hennie Vermeulen en Willy Sueters 58,75%; 3. Ellie en Dirk Kuijk 58,00%; 4. Anne-Marie Roeten en Frits Bakker 56,50%; 5. Johan Buys en Nol Jansen 52,92%. Middagsessie ledenstop, Avondsessie vrije inloop. Aanmelden v.a. 13.00 en 19.00 uur, aanvang 13.30 en 19.30 uur in Wijkcentrum de Moerkends, Kapittelstraat 21 te Bergen op Zoom. Info bij Jac Kil 0651157770. BC BERGEN OP ZOOM Uitslag 15 januari, A-lijn: 1. Jannie Custers-Sylvia Schlosser 64,58%, 2. Ed Drijver-René de Heer 59,38%, 3. Monique den Heijer-Winfried Peil 59,27%, 4. Tom Hagenaars-John Custers 52,19%, 5. Plony en Jan Goossens 50,31%. B-lijn: 1. Tineke Nuijten-Paula Suijkerbuijk 55,73%, 2. Luuk Hertogs-Frans van Haperen 55,21%, 3. Anja Bosmans-Yvonne Tijmes, Wim Spierings-Wim Spierings, Ingrid Ligteringen-Magda Rentmeester, Annie Hertogs-Kris Jacobs 51,56%. C-lijn: 1. Mariëtte ten Dam-Jozien Lybeert 64,72%, 2. Ans en Cor van Dijk 61,81%, 3. Sjaak Vriens-Philip Oprel 54,17%, 4. Lia en Hans Ransdorp 53,47%, 5. Jenny WoutsNelly Koolen 50,69%.

BC A LA CARTE Uitslag 17 januari, A-lijn: 1. Mieke Hertogs-Piet Heemskerk 59,72%, 2. Leo van Huffel-Henk Hertogs 56,67%, 3. Wilma Dekkers-Jan Kuyk 54,86%, 4. Jan KalkerJan Goossens 54,17%. B-lijn: 1. Anneke Mies-Harry van Wijnen 62,50%, 2. Cor van Huffel-Rachel van Haperen 57,29%, 3 .Joke Goossens-Jan Deusing 55,73%, 4. Diana Mies-Dennis van Geel 54,69%, 5. Rieteke Bos-Tonio de Candia 53,13%. A la Carte speelt op donderdagavond. Info 0164-250998. Maandag 14 januari, groep A: 1. Jan v. Huffel-Jan Pigmans 59,72%, 2. Joep Matthijssen-Koos Weijdt 57,99%, 3. Ludo v. Wellen-Partner 55,21%, 3. Karel Bartelen-Jan de Rooij 55,21 55,21%, 5. Corry Buuron-Corry Milius 54,17% Groep B: 1. Paula Suykerbuyk-Jac v. Velthoven 62,50%, 2. Johan Moonen-Loed Weys 59,03%, 3. Toos Suijkerbuijk-Jopie Vale 58,33%, 4. Wil Hagenaars-Christina Koek 57,08%, 5. Elma Snoek-Ria Karman 56,25% Groep C: 1. Elly Pijnen-Jenny Weijdt 61,41%, 2. Adrie Huijben-Clem Vermeulen 57,71%, 3. Diny v. Haaren-Maggy Canne 57,61%, 4. Bob v. Daele-Jan Jacobs 52,19%, 5. Nel v. Egmond-Nell de Jong 50,11% BELLEVUE BRIDGE Woensdag 16 januari, groep A: 1. Pierre Crusio-Hans Rens 55,06%, 1. Ludo v. Wellen-Partner 55,06%, 3. Wil HagenaarsHans Graafmans 54,17%, 4. Els Heel-Els Roelvink 53,87%, 5. Paula Krooswijk-Marian Kools 53,57% Groep B: 1. Anneke Diks-Gerdadien Kuijlen 58,93%, 2. Marit Frasl-Marijke Wanrooij 57,86%, 3. Ria v. Loon-Corrie Vliegenthart 57,50%, 4. Mia en Cees Petersen 56,25%, 5. Joan Nielsen-Kenneth Clements 54,29% PAGINA 12

Programma senioren Zondag 27 januari 14.30 Lepelstraatse Boys 1-Steenbergen 1 11.30 Lepelstraatse Boys 2-Rood Wit 4 11.00 Vosmeer 2-Lepelstraatse Boys 3 10.15 Cluzona 5-Lepelstraatse Boys 4

Programma jeugd Zaterdag 26 januari 14.00 Schijf C1-Lepelstraatse Boys C1 12.45 Virtus C3-Lepelstraatse Boys C2 09.30 Lepelstraatse Boys D1-Roosendaal D9 11.15 NSV E1-Lepelstraatse Boys E1 10.00 Lepelstraatse Boys F1-VVC’68 F1 11.00 BSC F4-Lepelstraatse Boys F2 Voor wijzigingen en/of aanvullingen: www.lepelstraatseboys.nl

Eerste MOC’17 speelt thuis BERGEN OP ZOOM - Het eerste van voetbalvereniging MOC’17 speelt zondag 27 januari een thuiswedstrijd tegen Virtus 1, aanvang 14.30 uur. Programma Zondag 27 januari 14.30 MOC 1-Virtus 1 12.00 MOC 2-Goes 2 13.00 DSE 3-MOC 4 12.00 MOC 5-Dosko 4 12.00 HSC’28 5-MOC 6 12.00 Nieuw Borgvliet 6-MOC 7 10.00 Nieuw Borgvliet 7-MOC 8 10.00 MOC VR1-Halsteren VR1 12.00 MOC VR2-Hulsterloo VR1 Zaterdag 26 januari 15.00 MOC 2(zat)-Vrederust 3(zat) 15.00 MOC A2-Dioz A1 12.45 Walcheren A/B-MOC B1 15.00 MOC B2-Kapelle B1 15.00 MOC B3-DSE B1 13.15 MOC B4-Vivoo B1 13.15 MOC C1-JVOZ C1 12.30 FC Bergen C1-MOC C2 13.15 MOC C3-VVC’68 C1 11.30 DVO’60 C5-MOC C4 13.15 MOC C5-Victoria’03 C3 12.00 Victoria’03 C4-MOC C6 11.45 MOC C7-Halsteren C5 11.45 MOC D2-FC Bergen D1 08.45 DVO’60 D2-MOC D3 12.00 MOC D4-Steenbergen D3 10.15 MOC D5-FC Moerstraten D1 10.00 DVO’60 D4-MOC D6 10.15 MOC D7-VVC’68 D2

10.15 MOC D8-Devo D2 09.00 DSE D2-MOC D9 10.15 MOC E1-Steenbergen E1 09.00 Dosko E2-MOC E2 09.00 Dosko E1-MOC E3 10.15 MOC E4-WVV’67 E2 10.00 MOC E5-SC Stavenisse E1 09.00 Halsteren E3-MOC E6 10.15 MOC E7-WVV’67 E3 09.00 Alliance E6-MOC E8 08.45 MOC E9-Alliance E5 10.00 Meto E4-MOC E10 08.45 MOC E11-Meto E5 09.30 WVV’67 F1-MOC F2 08.45 MOC F3-Smerdiek F1 10.00 FC Moerstraten F1-MOC F4 08.45 MOC F5-Rimboe F1 09.30 Cluzona F2-MOC F6 10.00 Tholense Boys F3-MOC F7 08.45 MOC F8-Meto F3 11.15 MOC F9-Klundert F2 08.45 MOC F10-Alliance F5 09.00 Kogelvangers F2-MOC F11 08.30 Unitas’30 F8-MOC F12 08.45 MOC F13-Dosko F3 10.00 Rimboe F2-MOC F14 11.30 MOC F15-Vivoo F2 11.00 MOC F16-Roosendaal F14 11.45 MOC G1-MZC’11 G1 13.00 TEC G1-MOC G2 10.15 MOC JG1-Rijen JG1 12.45 Goes MB1-MOC MB1 13.30 MOC MC1-SC Welberg MC1 11.00 SC Welberg MD1-MOC MD1 Voor veranderingen en uitslagen: www. MOC17.nl

Waterpolopupillen Krabben BERGEN OP ZOOM - De jongste jeugd van waterpolovereniging De Krabben speelde zaterdag 19 januari in Vlissingen tegen De Stormvogel hun eerste wedstrijd na de winterstop en het werd onverwacht een heel spannende wedstrijd. Van tevoren was wel ingecalculeerd dat het spannend zou worden. Topspeler Bram van Vegghelen was echter na een selectietraining in het zwembad van PSV met zijn vader in een file terecht gekomen, waardoor er met een man tekort aan de wedstrijd begonnen moest worden. Na het eindsignaal kwam hij pas in het zwembad aan. Normaal betekent een man minder meteen een flinke nederlaag. De overige 6 spelers deden echter zo goed hun best dat de strijd toch gelijk opging. De Stormvogel kwam al snel op voorsprong, maar de Krabben vochten voor elke bal. Dit werd al snel

beloond. Met een fantastische backhand scoorde Wouter van den Kieboom de gelijkmaker. In het 2e kwart kwam de tegenstander op voorsprong, die in het 3e kwart door Sarah Jensen werd weggewerkt met een goed doelpunt in de korte hoek. De Krabben kwamen niet lang daarna zelfs op voorsprong door weer een doelpunt van Wouter. Voor het eind van het 3e kwart kwam de tegenstander op gelijk hoogte. Met een stand van 3-3 begonnen de poloers aan het laatste deel. De vermoeidheid begon toen parten te spelen . De tegenstander had 12 spelers en wisselde continu. Dat eiste zijn tol in de laatste minuten. Pim Lindhout miste nog 2 heel goede kansen op een voorsprong. De Stormvogel wist uiteindelijk haar spelersvoordeel toch te benutten en scoorde in de laatste minuut toch nog 2 keer. De waterpolopupillen Krabben verlkoren nipt.


Aanbiedingen geldig t/m 2 februari 2013. Zolang de voorraad strekt.

Nieuw iN ANimAl world oudeNbosch:

hAppy-house lifestyle shop

Stijlvolle p ro d u c t e n v oor hond en kat . Fashionable en erg comfort abel.

nu

nu

39.95

39.95

nu 3 voor

9.95

nu

7.99 Curver kattentoilet

Fraai ontwerp, gemaakt van gevlochten, zeer sterke kunststof. Schuiflade voor schoonmaakgemak, schepje en filter, en handig uitlooprooster. In antraciet en wit.

Whiskas maaltijdzakjes 12 pack Handige portiezakjes in een doos, in verschillende smaken.

vanaf

24.

49.95

95

Biokat’s Classic kattenbakvulling 20 kg

Klontjesvormende korrels van 100% natuurlijke klei. Zuinig in gebruik en sterk absorberend.

Iams kat 10 kg

Complete voeding met een hoog vleesgehalte. Verschillende soorten en smaken, ook voor kittens en oudere katten.

nu

nu

39.95

10.95

12 + 2,5 Kg gratis!

Knaagdier/konijnenkooi 100 cm Zeer solide onderkomen voor cavia en konijn, met deuren aan zij- en bovenkant. Inclusief ruif. Kleur: zwart.

Royal Canin breed adult 12 kg

Hoogwaardige voeding afgestemd op de behoeften van het specifieke ras. Diverse soorten. Actie is geldig voor de soorten aanwezig in de winkel.

de Mooiste en grootste dierenWinKels! oudenbosch 2500 M2 (Met dogWash!), bergen op zooM 1000 M 2 oudenbosch Molenstraat 131 tel 0165 31 39 40

Ma t/M do vrijdag zaterdag

Hill’s Canine bonus bag 12 + 2,5 kg

Hoogverteerbare voeding, bevat alles wat de hond nodig heeft. Adult Chicken en Adult Large Breed.

Havens lammeren & schapenmuesli 25 kg

Compleet en smakelijk voeder, met vitaminen, mineralen en sporenelementen.

KijK voor Meer aanbiedingen op aniMalWorld.nl

8.30 - 18.00 8.30 - 20.00 8.30 - 17.00

bergen op zooM ravelstraat 74 tel 0164 23 33 49

Ma t/M do vrijdag zaterdag

8.30 - 18.00 8.30 - 20.00 8.30 - 17.00


kerkelijk

GERTRUDISKERK Burg. Stulemeijerlaan 8, 4611 EE Bergen op Zoom; tel. 233574; gertrudis@ rkboz.nl; Bereikbaarheid parochiecentrum: elke werkdag tussen 9.00 en 12.00u: tel. 233574. Contactpastor: pastor Rud Smit, tel. 233574 of 06-30727945 Zondag 27 jan. 9.30u: géén viering 10.00u: Oecumenische viering van Woord en Tafel in de Ontmoetingskerk. Voorgangers: Dominee Willem Vermeulen en pastor Rud Smit. Zang: de Capella. Feminarum van HMR. Gedoopt op 20-1: Lotte Jooren, Christo Krist. Middaggebed: Van maandag t/m vrijdag om 12.15u in de Dagkerk van de Gertrudiskerk. Agenda parochie: wo 23 jan.10.30u: Teamoverleg, 13.30u: Kidskerk in Cantatorium, onderwerp: vastenavond, 20.00u: Liturgisch Beraad, 20.00u: Huwelijksvoorbereiding; do 24 jan. 14.15u: Teamoverleg, za 26 jan.12.00u: Orgelbespeling en gemengd koor Deventer; zo 24 jan. 11.00u: Repetitie Combo, 11.30u: Repetitie Vastenavondviering; ma 28 jan, 10.30 u: overleg met emeriti; di 29 jan.19.00u: Studieavond in 2e Transept en kooromgang; wo 30 jan. De hele dag: Bezoek Bisschop J.Liesen, 16.30u: gesprek met bestuur in het Parochiecentrum. .Doop: De (gezamenlijke)

doopdiensten vinden eens in de maand plaats. Opgave op het parochiecentrum. Eerstvolgende data: 3 feb.i.p.v.10 feb., 3 maart i.p.v. 10 maart en 14 april. Meilust: Zondag 27 jan.10.15u: Woorden Communieviering. Werkgroep. Huize St. Catharina: Zondag 27 jan. 9.30u: Eucharistieviering. Voorganger: pastor Ton Willemsen. Op iedere weekdag is er ‘s morgens om 9.15 uur een dienst in de tijdelijke gebedsruimte: maandag, dinsdag en vrijdag: Eucharistie; woensdag en donderdag: Woord- en gebedsdienst.

Feijen. Dinsdag 29 januari 9.00u. Woord-/communieviering in de grot. Voorganger: dhr. T. de Mooij. Doopvieringen: Wanneer ouders hun kind(eren) willen laten dopen, vragen wij om contact op te nemen met het parochiesecretariaat (liefst 2 à 3 maanden van tevoren). De gemeenschappelijke doopvieringen vinden plaats op de zondagen 3 februari, 3 maart en 7 april om 12.00 uur. Overleden: wij hebben deze week afscheid genomen van Anna Bogers-Feijen.

O.L.VROUW VAN LOURDES

HEILIG HART VAN JEZUS

Pr. Bernhardlaan 66, 4615 BD, tel. 234867, tel praathuis/kerk tel. 235106, fax 251530; olvlourdes@rkboz.nl. De administratie is bereikbaar elke werkdag van 09.30 tot 11.30u, tel. 234867. Contactpastor: diaken Co v. Bekkum, spreekuur dinsdagmorgen van 10.30 tot 11.30u (uitgezonderd de tweede dinsdag van de maand) tel. 233574 of via de administratie. Vrijdag 25 januari 18.30u. Scheldeflat. Woord-/communieviering. Voorganger: dhr. G. Leenders. Int: geen. Zondag 27 januari 9.30u. Eucharistieviering. Voorgangers: pastor J. Meester en pastoraal werkster M. Zopfi. Int: Alphonsus Wolters, Cornelia Brouwers-v. Hooijdonk, Frank Steffek, Anna Bogers-

Kastanjelaan 160, 4621 HK Bergen op Zoom. Tel. pastorie: 0164-234069. Spreekuur: maandag, dinsdag en donderdag van 9.30 tot 11.30u; heilighart@rkboz.nl. Zondag 27 januari 11.00u: Woord en Communieviering: Voorganger Pastor M. Zopfi. Intenties: Jeanette v. Egeraat-Geers, Jacobus Weijts, Jana Hommel, Jan v.d. Kieboom, Mevrouw Stolwerk-Cremer, o.o. Rien Roskam en Emma Roskam-Rompaeij. Ochtendgebed: Donderdag 31 januari om 9.30u bidden we in de Dagkerk samen het ochtendgebed. Doopvieringen: gemeenschappelijke doopvieringen vinden plaats op iedere 3e zondag van de maand. Wij verzoeken u hiervoor tijdig contact op te nemen met de

Prikbord Kerkbalans Van 13 tot 27 januari vindt de landelijke actie Kerkbalans plaats met als rode draad de vraag: Wat is de kerk jou waard? Ook in de Lievevrouweparochie zijn overal de brieven verspreid waarin om financiële steun aan de parochie wordt gevraagd. Nog altijd vormen de vrijwillige bijdragen van de parochianen de belangrijkste bron van inkomsten voor de parochie. Gebedsweek voor de eenheid van de Christenen Van 20-27 januari de jaarlijks terugkerende Gebedsweek voor de eenheid van de Christenen. Thema dit jaar ‘Wandelen met God’. In het middaggebed om 12.15u in de Gertrudiskerk staan we hierbij stil. Op Zaterdag 26 januari is er een Gebedswandeling vanuit de Emmauskerk (Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt) vertrek om 19.30u. Oecumenische viering Op zondag 27 januari is er om 10.00u een Oecumenische viering van Woord en Tafel in de Ontmoetingskerk met als voorgangers Ds. Willem Vermeulen en pastor Rud Smit. De cantorij van HMR zal de zang mede verzorgen. In de Gertrudiskerk is er géén viering. Ouderavond Eerste Communie Op dinsdag 22 januari vindt een stedelijke voorbereidingsavond op de Eerste Communie plaats met workshops in basisschool de Borghoek (Hoek Meilustlaan-Lambertijnenlaan). Nadere informatie op alle secretariaten en op het parochiecentrum tel. 233574. Kidskerk Woensdag 23 januari is er weer een bijeenkomst van de Kidskerk, met als thema: Vastenavond. We beginnen om 13.30 en het duurt tot 15.00 uur. De bijeenkomst is in het Cantatorium. Alle kinderen van de basisschool van groep 3 tot en met groep 8 zijn van harte welkom.

Het leven loslaten Maandagavond 28 januari organiseert de klankbordgroep diaconie van de Lievevrouweparochie de tweede avond in de serie ‘het leven loslaten’. De avond begint om 19.30 uur en in de pastorie van de Heilighartkerk aan de Kastanjelaan. Bezoek Bisschop J.Liesen Op woensdag 30 januari zal bisschop J.Liesen een oriëntatie bezoek brengen aan de Lievevrouweparochie. De nieuwe secretaris-generaal van het bisdom: Ben Hartmann zal hem vergezellen en tevens de vicaris Paul Verbeek en diaken Egbert Bornhijm, staflid Vicariaat. In de morgen vindt gesprek plaats met het pastoraal team en de emeriti; in de middag met leden van de kerncommissies en het parochiebestuur. ’s Avonds om 19.00 uur wordt de eucharistie gevierd in de Lourdeskerk, gevolgd door koffie en onderlinge ontmoeting. Ieder is welkom in de Lourdeskerk. Geloof Verbeeld De groep ‘Geloof Verbeeld’ bezoekt op donderdag 31 januari de twee kerken van Halsteren. Verzamelen om 13.30 op het Parochiecentrum of om 14.00 uur bij de Martinuskerk van Halsteren. Maria Lichtmis Op zaterdag 2 februari is het “Maria Lichtmis’, de veertigste dag na Kerstmis. In de dagkerk van de Gertrudiskerk is er om 15.30 uur een ‘Terugkomviering’ voor de dopelingen van het afgelopen jaar. Om 17.00 uur wordt het feest gevierd in de kerk van de Goddelijke Voorzienigheid. De Schola van HMR zingt de gezangen van het feest. Presentatieviering Vormsel Op zondag 3 februari zullen de Vormelingen van dit jaar zich presenteren tijdens de eucharistieviering van 9.30 uur in de Gertrudiskerk.

Lievevrouweparochie Burgemeester Stulemeijerlaan 8, 4611 EE Bergen op Zoom, tel. 0164-233574, lievevrouweparochie@rkboz.nl, www.rkboz.nl Onder de Lievevrouweparochie vallen de vier geloofsgemeenschappen: H.Gertrudis, O.L.V.van Lourdes, Heilig Hart van Jezus en Goddelijke Voorzienigheid. Op deze pagina vindt u de berichtgeving van elk van hen. pastorie (tel. 234069). Kinderwoorddienst: Zondag 31 januari is er tijdens de dienst van 11.00u de kinderwoorddienst. GODDELIJKE VOORZIENIGHEID Van Heelulaan 73, 4624 BL, tel. 0164236371, voorzienigheid@rkboz.nl. De administratie is bereikbaar elke werkdag van 9.30 tot 11.30 uur (0164-236371). Contactpastor: pastor R. Smit. tel. 0164-233574 of 06-30727945 of bereikbaar via de administratie. Zaterdag 26 januari 17.00u: Eucharistieviering, voorganger: pastor R. Smit. Intenties: Alex Hubers, Jeanne Kieboom-Mens, Anna de Crom-v. Oosterbosch. Woensdag 30 januari 9.00u: H. Antonius Abt (Eigen Haard); Woord- en commu-

nieviering, voorganger: A. Meulenbroek. Intenties: Maria v/d Berg Hoeks. Overleden: Op 31 dec. is overleden: de heer A. Meuleman. Hij werd 89 jaar en woonde in de Past. Jutenlaan. Jarenlang lang was hij als vrijwilliger werkzaam in onze parochie. Hij was coördinator van de collectanten en lid van de commissie Caritas. Doop: De doopvieringen vinden plaats op de laatste zondag van de maand. U kunt u hiervoor bellen met de administratie, tel. 236371. Lezingen: 26 en 27 januari: Neh. 8, 2-4a.56.8-10; 1Kor. 12, 12-30; Lc. 1, 1-4;4, 14-21. ’t Zaaltje: voor het reserveren en huren van ’t Zaaltje onder de kerk kunt u aldaar terecht op dinsdagavond van 18.15-19.15 uur. Telefonisch kunt u de beheerder bereiken onder nr. 06-45640680 (’t Zaaltje).

Pastoraal hoekje De Bidweek voor de Eenheid is begonnen. Christenen uit India hebben aan deze week een thema meegegeven: ‘Wandelen met God’. Ze hebben dit thema uit het bijbelboek Micha gehaald, waar staat dat een mens “recht moet doen, moet liefhebben en ootmoedig moet wandelen met God” (Micha 6, 8). Die vertaling komt uit de Statenbijbel, de oudste vertaling in het Nederlands. Andere vertalingen hebben dat woord ‘wandelen’ niet. Want die vertalen gewoon met ‘op weg gaan’ of ‘reizen’. En dat spreekt mij vandaag meer aan. Want het besluit van het parochiebestuur om in 2014 de parochie te reorganiseren en twee kerkgebouwen te verlaten zullen we gelovig moeten duiden als een wegtrekken in bijbelse zin. In de bijbel wordt niet rustig een ommetje gewandeld. Maar gaat het vaak over wegtrekken uit het oude. Abraham gaat weg bij zijn familie, het volk Israel gaat weg uit Egypte en trekt veertig jaar door de woestijn. En in het beloofde land moeten ze ook weer weg: ze zwerven wat af. Ook Jezus heeft geen vaste plek. In de Hebreeënbrief staat dat de kerk nooit gesetteld zal zijn. Daar moeten we maar aan denken: volk van God, voortdurend onderweg. En God trekt mee. Rud Smit

Kidskerk

BERGEN OP ZOOM - De Kidskerk is een soort club waar we verhalen vertellen, knutselen, spelletjes doen en zingen. Wil je meer te weten komen over Jezus en zijn vrienden, over het geloof en over de wereld van de kerk. Kom dan naar de Kidskerk. De volgende Kidskerkbijeenkomst zal zijn op woensdag 23 januari. Het thema deze keer zal zijn: Vastenavond. Je vriendjes en vriendinnetjes vinden het misschien ook wel leuk om mee te komen. De bijeenkomsten van de Kidskerk zijn altijd op woensdag en deze keer weer op de spannendste zolder van de Gertrudiskerk, we noemen dat het Cantatorium. De Gertrudiskerk

staat aan de Grote Markt. We beginnen om 13.30 uur en het duurt tot 15.00 uur. (ingang aan de markt). De Kidskerk is er voor kinderen van groep 3 t/m groep 8. Er zijn geen kosten aan verbonden. Eén of twee keer meedoen mag ook. Verder voor kinderen: in het Heilig Hart is iedere zondag tijdens de Eucharistieviering van 11.00 uur een kinderwoorddienst voor de jongens en meisjes van de basisschool. Dit is iedere 1ste zondag van de maand in de Lourdeskerk om 9.30 uur. En tijdens de vasten periode iedere zondag. De volgende Kidskerkbijeenkomsten zijn 20 maart en 22 mei. Er is een vastenavondviering op 10 februari om 12.00 uur. Verdere informatie kunt u vinden op www.rkboz.nl

KERKELIJK NIEUWS HALSTEREN Protestantse Gemeente te Halsteren en Nieuw Vossemeer: Elke zondag 10.30u. dienst in de St. Martinuskerk, Dorpsstraat 20 te Halsteren. Predikant: Ds. H. van het Maalpad, Zwartewaal 46, 4717 NS Bergen op Zoom, tel.: 0164-231992, e-mail: hcvhmaalpad@ home.nl. Voor info: B. van Weesep tel.: 0164-683941. Zondag 27 januari 10.30 uur: eredienst Ds. I. Koeman (Antwerpen),16.00 uur: meditatieve viering verzorgd door gemeenteleden. H. Quirinuskerk, Lindenlaantje 13, tel: 0164-682310, secretariaat@quirinuskerk.nl. Secretariaat parochiekern open op maandag en donderdag van 10.0012.00u. Pastores Han Akkermans en Lenie Robijn bereikbaar via tel.: 0164-680381. In dringende gevallen te bereiken via tel.: 06-10688964. Parochiebijdrage Rabo: 11.88.00.647 t.n.v. RK Parochiekern H. Quirinus Halsteren. Zondag 27 januari 09.30 uur: Eucharistieviering, voorganger pastoor Han Akkermans m.m.v. het Dameskoor. Int: Mien Verbraak-Kommers; Miranda van Loon, opa en oma Leijdekkers, opa en oma van Loon, jgt. voor de innig geliefde ouders Kees van Loon en Elisabeth Gelten, uit dankbaarheid t.e.v. de H. Anto-

nius, Betsie van Loon-De Koning, Lenie Deelen. Donderdag 31 januari 09.00 uur: Eucharistieviering. Uw gebed wordt gevraagd voor de onlangs overleden Corrie van Vlimmeren. Zorgcentrum St. Elisabeth: Kerkdienst elke donderdag 14.00u in de kapel. Donderdag 24 januari: Eucharistie: Pastor H. Akkermans. Evangelische Gemeente Het Anker: Samenkomst: iedere zondag om 10.00u in basisschool De Biezenhof (ingang pad naar het Hazenbos). Zondagsschool en crèche tijdens dienst. Na samenkomst: koffie en onderling contact = omzien naar elkaar. Geloven willen we doen. Info: 0164-249650. LEPELSTRAAT H. Antonius van Padua - St.Christoffel parochie: Pastores Han Akkermans en Lenie Robijn. Zaterdag 26 januari 19.00 uur: Euch.: jrgt. Leo de Kock e.v. Coby Blom, Marie Schetters e.v. Harry Huijsmans en zoon John, Karremans-Jochems en dochter An, Piet Bogers, o.o.Veraart-Van Schilt, Jo Mertens. Ter ere van de H. Antonius uit dankbaarheid en steun voor de zorgen om onze kinderen. Voorganger: Past. H. Akkermans, lector H. Wouts, misdienaar Michaëla, zang

dameskoor. Dinsdag 29 januari 19.00 uur: Euch.: Ter ere van H. Antonius voor de gezinnen, past.Blaauwhof. Vrijdag 1 februari 10.30 uur: Euch.: Herdenking Watersnoodramp,Suijkerbuijk-Roks en dochter Anny ,fam. Van Tillo-Schijvenaars, alle slachtoffers van de watersnoodramp, voorganger : Bisschop J. Liesen, lector St. Kint, Acolieten, zang Gemengd koor. Uw gebed wordt gevraagd voor: Gerardus Oostvogels e.v. Jacoba van Tillo, Mien van Elzakker e.v. Cees de Groot, Jos Princen e.v. Cor van Oevelen, Liza van Lammeren w.v. Koos Appels . BERGEN OP ZOOM Evangelische kerk de Schuilplaats: Elke zondag 10.00u in Markiezaatscollege, Nobellaan 50. Info: www.schuilplaats.com. Gereformeerde kerk (vrijgemaakt): Elke zondag om 09.30 en 16.00u. in de Emmaüskerk, Korenberg 90. Info: www.bergen-op-zoom.gkv.nl Protestantse Gemeente: Ontmoetingskerk zondag 10.00u Bolwerk Zuid 134. Lievensberg ziekenhuis: Elke zondag 10.00u in de aula. Zondag 27 januari: H. Stallaert.

PAGiNA 14

Cel-Kerk Levend Woord Brabant-Zeeland: Pastors: Jorden & Debora Spijker, Plantagelaan 8, 4631 CS Hoogerheide, 0164-612927, www.lwgbz.nl, jordenspijker@home.nl. Zaterdag 26 januari 19.30 uur: gebedswandeling in Meilust en Tuinwijk die start vanuit de Emmaüskerk. Evangelische Baptisten Gemeente: Elke zondag 10.00u in de Stichting Welzijn Ouderen, Keldermanslaan 5, Bergen op Zoom. Nieuw Apostolische Kerk: Elke zondag 10.00u en woensdag 20.00u, Marslaan 5. Voorganger dhr. Fr. Rijnders, Priester dhr. R. Voll. Kapel zorgcentrum Catharina: Viering, Catharinaplein 25, 09.30u, via hoofdingang van het zorgcentrum. Chr. Gemeenschap De Schakel: Zondag 10.0011.30u in het Kwadrant, Oberonstraat 2, Bergen op Zoom. Info: J. Vega Sanchez, 0166-60587. Jehova’s Getuigen Koninkrijkszaal: Glimesstraat 10, Bergen op Zoom, tel.: 0164-256965. Diensten: dinsdag t/m donderdag 19.30-21.15u., zaterdag 10.0011.45; 17.30-19.15u., zondag 10.00-11.45u. Verpleeghuis Moermont: Elke zondag 11.00u in Evenementenzaal. Zondag 27 januari: Pastor T.Willemsen: Eucharistieviering.


vacatures

Schoonmaakbedrijf Winéma

THUIS IN DE REGIO

Zoekt

Ent. MEdEWErkStEr voor 7 uur per wk, Ma t/m Vr in de vr. avonduren. Moet bereid zijn om in de vak. per. ca 20 uur extra te werken.

06-55855009

Ter versterking van ons team, zijn we op zoek naar een nieuwe collega te weten:

een kok

‘Ga mee als vakantievrijwilliger!’

32/38 uur

Voor meer informatie en/of sollicitaties: Eetcafé The Sixties

Hotel-Eetcafé van Ee

Kaai 3 4691 EE Tholen

Beursplein 5 4611 JC Bergen op Zoom

Voor direct contact, bel 0166 602451 of 0164-299500 en vraag naar Tatjana Hanser of René van Ee

Lekker bijverdienen? NU met € 50,- startpremie! Geert, deelnemer vakantiereizen gratis advertentie

‘Hoi ik ben Geert en ik ga al jaren mee met de vakantiereizen van het Nationaal Epilepsie Fonds. Deze vakanties zijn speciaal voor mensen met epilepsie die niet zelfstandig op reis kunnen. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar! Ga jij een week met ons mee?’ Meer informatie? Kijk op www.epilepsiefonds.nl of bel 030 63 440 63.

voor informatie en aanmelden:

VOGELVRIJ VERKLAARD

Nieuwe & gebruikte meubelen tegen spotprijzen! 1000 m2 Meubelhal Broos Meubelen Zuid-Oostsingel 23 - Bergen op Zoom - 0164-242097 naast ABN-Amro parking

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

Pedicure Jeanette Ook bij U thuis 06 - 43084446

(0113) 57 38 81

www.garageboxentehuur.NU

Bergen op Zoom / Zevenbergschen Hoek

0164 – 687235

Te huur GaraGebox Boerhaaveplein Tel. 0174-295774 06-54292177 TE HUUR 110m2

kantoorruimte, bedr. ruimte, praktijkruimte Huurprijs € 760,-p/m excl. Gagelboslaan 24a B.o.Z. www.gagelboslaan24a.nl Tel. 0164-240586 Dhr. de Vos

Te huur

garagebox Halsteren GaGelweG Ook geschikt voor tijdelijke opslag

www.ongediertespecialist.nl

(m/v)

De functie Als accountmanager ben je verantwoordelijk voor de acquisitie van onze Bodes en speciale uitgaven. Je hebt een adviserende rol bij de invulling van advertenties en bouwt een langdurige relatie met de klant op. Profiel Je bent commercieel ingesteld en denkt in kansen en uitdagingen. Contacten leggen met klanten gaat je gemakkelijk af en je weet deze om te zetten in langdurige relaties. Je weet wat er speelt bij klanten en in de markt en speelt daar flexibel op in. Functie-eisen - Minimaal mavo/havo/MBO werk- en denkniveau - Goede beheersing van de Nederlandse taal - Gedreven, enthousiast en positief ingesteld Wij bieden - Een uitstekend maandsalaris - Goede secundaire arbeidsvoorwaarden - 8% vakantiegeld - 24 vakantiedagen - Bij gebleken geschiktheid een passende auto van de zaak - Een interessante functie met veel ruimte voor eigen initiatief Informatie Voor meer informatie over de inhoud van deze functie kunt u contact opnemen met Luuk Roozeboom, tel. 076 - 599 8111 Reactie U kunt uw sollicitatie met CV richten aan: Uitgeverij de Bode bv

Tav Monique Elst, Postbus 22, 4880 AA Zundert Of mailen naar: m.elst@internetbode.nl

Gezocht werkster Samen met andere werkster verdeling te maken voor 5 dagen per week. Ieder globaal 7,5 uur. Werktijd vangt aan om 17.00 uur. Reacties binnen 5 dagen na plaatsing: Per post: remmerswaal Accountants & Adviseurs Laan van hildernisse Noord 4 4617 AE Bergen op Zoom of per mail: info@remmerswaal.nl

Herdenking watersnoodramp Halsteren

M. de Bruijn 06-13209185

In de toenmalige gemeente Halsteren verdronken in totaal 78 mensen waar van 63 in Halsteren en 15 in Lepelstraat. Dit jaar is het precies zestig jaar geleden dat deze ramp in Nederland plaatsvond. Ook in Halsteren zullen de slachtoffers, waarvan de jongste nog geen jaar oud, op vrijdag 1 februari worden herdacht. Om 14.30 uur zal in de St.Quirinuskerk een oecumenische dienst worden gehouden. Voorgangers hierbij zijn pastor Akkermans en dominee Van het Maalpad. Tijdens deze dienst zullen alle slachtoffers worden genoemd en herdacht met een herinneringskaarsje. Tevens zal het gedicht Polderrozen als eerbetoon worden voorgelezen, waarna de tekst van het gedicht en de foto van het monument in de polder worden onthuld. Na deze dienst zullen verschillende sprekers van o.a. gemeente Bergen op Zoom en waterschap Breda een woord van betrokkenheid uitspreken. Om 15.30 uur gaan de aanwezigen naar het gerestaureerde monument op de R.K begraafplaats waar het corpus opnieuw wordt ingewijd, kransen zullen worden gelegd en de Last Post gespeeld zal worden. Om 16.00 uur zal harmonie St. Cecilia-Eensgezindheid de aanwezigen begeleiden naar het watersnood monument bij het oude raadhuis. Hier zal, na het spelen van passende muziek, toelichting worden gegeven over de betekenis en de symboliek van het monument. Daarna zal dit worden onthuld waarna ook hier kransen zullen worden gelegd. Na deze plechtigheid zal het gezelschap zich terug begeven naar de St.Quirinuskerk. Hier wordt de fototentoonstelling over de ramp geopend. Na afloop hiervan is er gelegenheid van gedachten te wisselen, de tentoonstelling te bekijken en een kopje koffie te nuttigen. De werkgroep herdenking watersnoodramp hoopt dat veel mensen deze herdenking zullen bijwonen.

schilder werk POOLS BOuwBedrijf Verbouw, Renovatie, Badkamers, Keukens, Schilderwerk, Stucwerk.

Parkeerprobleem opgelost!!!

Meer info: www.klussenpool.nl of bel Derek, 06-30652303

Voor nadere informatie: Tel. 06-41951878 of 06-10857836

Account manager

HALSTEREN - Zoals veel plaatsen in West-Brabant, op de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden is ook Halsteren de watersnoodramp in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 niet bespaard gebleven. In enkele uren wist de natuur de geschiedenis van dit gebied voor heel veel bewoners voorgoed te veranderen.

BetaalBaaR en BetRouwBaaR

Huur een overdekte vaste vrije parkeerplaats in Centrum Bergen op Zoom.

DE THOOLSE BODE DE BERGEN OP ZOOMSE BODE DE ROOSENDAALSE BODE DE MOERDIJKSE BODE DE BEVELANDSE BODE DE MIDDELBURGSE & VEERSE BODE DE VLISSINGSE BODE DE WOENSDRECHTSE BODE DE BREDASE BODE DE HALDERBERGSE BODE DE ETTEN-LEURSE BODE DE ZUNDERTSE BODE DE RUCPHENSE BODE DE STEENBERGSE BODE DE BERGEN OP ZOOMSE BODE (weekend) DE ROOSENDAALSE BODE (weekend) DE ETTEN-LEURSE BODE (weekend) DE BREDASE BODE (weekend)

Uitgeverij de Bode bv is een gerenommeerde onderneming met als hoofdactiviteit het uitgeven van huis-aan-huis bladen. Wekelijks verschijnen er een half miljoen huis-aan-huis bladen in geheel West-Brabant en een groot gedeelte van Zeeland onder de naam “De Bode”. Het hoofdkantoor bevindt zich in Zundert, daarnaast zijn er een tweetal bijkantoren in Bergen op Zoom en Middelburg. Voor de versterking van ons verkoopteam zijn wij op zoek naar een:

Voor goed

Info GsM 06-14360536

Géén gezoek, géén bekeuring, géén schade, géén ruiten krabben, géén slot ontdooien, etc. etc.

Uitgeverij de Bode bv is de uitgeefster van de volgende weekbladen in West-Brabant en Zeeland:

voor kantoor op Bergse Plaat

Postbus 270 - 3990 GB HOUTEN giro 222111 - www.epilepsiefonds.nl

*min. leeftijd: 15 jaar, legitimatie verplicht

BREDASEWEG 26, 4881 DE ZUNDERT I TEL.: 076 599 8111 I WWW.INTERNETBODE.NL

AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

• Sloop-loop-schade auto’s motors te koop gevraagd. • Alle gebruikte onderdelen online. • Vrijwaring bij ophalen. • Reparatie en onderhoud. Lid ARN-Stiba-RDW

Maalbergenstr. 24a Wernhout Tel. 076-5971739 / 06-54278822 info@jokozundert.nl www.jokozundert.nl








  





 

 

    

 



 















   



 

   

 



  







  





  

 

 

 Bergen op Zoom, De Vey, Vogelaar 29 • Bergen op Zoom, Piusplein, Piusplein 20-25 • Roosendaal, Laureijsen, Lindenburg 2 • Halsteren, Diepeveen, Vogelenzang 95 

  





DBOZ_20130123  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you