Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

B E R G E N

O P

Z O O M S E

O P L AG E :

21 NOVEMBER 2012 WEEK 47

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

WVS-GROEP HELPT MENSEN OP DE ARBEIDSMARKT

29.800

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @BergseBode

I

Te l .

076

SPORT

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

UNIEKE BEËDIGING MILITAIREN OP GROTE MARKT

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

TWEEDE BAS GRAFIEKPRIJS PETER FRANSSEN

Tarieven sporthallen in 2013 omhoog

Tweede stagemarkt van Sterk in Welzijn

BERGEN OP ZOOM - Sporters gaan vanaf 1 januari 2013 meer betalen voor het gebruik van een sportaccommodatie in de gemeente Bergen op Zoom. Het college heeft besloten om de tarieven voor het verhuur van een sporthal, vergaderruimte of buitensportlocatie met 4,5 procent te verhogen. Volgens wethouder Ad Coppens maakt de gemeente daarmee een inhaalslag. “In 2010 en 2011 hebben we de tarieven niet verhoogd, waardoor de bedragen zijn blijven stilstaan. Sinds vorig jaar verhogen we de tarieven met twee procent bovenop de inflatiecorrectie”, legt hij uit. De inflatie komt dit jaar uit op 2,5 procent, waardoor de stijging 4,5 procent bedraagt.

BERGEN OP ZOOM - De stichting Sterk in Welzijn (SIW) houdt donderdag 22 november voor de tweede keer een markt voor leerlingen die op zoek zijn naar een maatschappelijke stage. Tijdens de stagemarkt kunnen zij in een korte tijd en op een laagdrempelige manier kennismaken met het aanbod van de stagebieders. De maatschappelijke organisaties krijgen op hun beurt de kans om op een efficiënte wijze scholen, ouders en leerlingen te informeren over hun stageplaatsen. De stagemarkt wordt gehouden in het Markiezaatcollege aan de Nobellaan 50 in Bergen op Zoom. Wethouder Ad Coppens opent de markt om 16.00 uur.

W E E K B L A D

Welstand keurt nieuwe kozijnen af

Zorgen CDA over bus Lepelstraat

BERGEN OP ZOOM - Een Chinees restaurant in de Burgemeester van Hasseltstraat in Bergen op Zoom mag zijn houten kozijnen niet vervangen voor kunststof exemplaren. Dat heeft de Adviescommissie voor de bezwaarschriften besloten. Het restaurant bevindt zich in de zone van beschermd stadszicht, waardoor er een welstandtoets nodig is. De Welstand MomenumentenCommissie is echter niet akkoord met het bouwplan voor het vernieuwen van de deuren, ramen en kozijnen. Volgens wethouder Ad Coppens gaat de gemeente nu met de eigenaren van het restaurant in overleg om tot een oplossing te komen voor de kozijnen.

LEPELSTRAAT - Het CDA brengt opnieuw de tijdelijke situatie rond de busverbinding in Lepelstraat onder de aandacht van het college. Annette Stinebosch herinnert het college eraan dat is toegezegd dat op 9 december de nieuwe dienstregeling voor het openbaar vervoer ingaat. Vanaf dan zou de bus weer gewoon over Lepelstraat moeten rijden. Sinds deze zomer doet de bus alleen de halte aan het Vagevuur aan, omdat de bus door de afsluiting van de N259 bij Klutsdorp terug naar de snelweg moet rijden. Door Lepelstraat tijdelijk uit die route te halen, kon vertraging worden voorkomen. In de nieuwe dienstregeling moet de bus het dorp weer aandoen.

Grote lezersactie boek ‘Watersnood’ BERGEN OP ZOOM - Op 1 februari 2013 is het 60 jaar geleden dat ‘De Ramp’ zich over Zuidwest-Nederland voltrok. In Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant verdronken toen bijna tweeduizend mensen. Auteur Kees Slager heeft in ‘Watersnood’ op indringende manier verslag gedaan van deze zeer emotionele gebeurtenis. In het ruim vier kilo wegende boek zijn de verschrikkingen in woord en beeld vastgelegd. Slager liet vooral ‘gewone mensen’ aan het woord. Bij alle getroffen plaatsen heeft hij bijzondere achtergronden geschetst. De Bode en Kick Uitgevers bieden het boek tot 1 februari 2013 aan met een korting van 30 euro. Zie elders in deze editie.

Illegale houseparty beëindigd BERGEN OP ZOOM - De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag rond 05.00 uur na overleg met burgemeester Polman een einde gemaakt aan een illegale houseparty die werd gehouden in een leegstaand bedrijfspand aan de Vierlinghweg. Bij de actie werden twee aanhoudingen verricht. De burgemeester besloot in te grijpen omdat er geen vergunning was verleend. Bovendien was er sprake van een brandgevaarlijke situatie, zo werd de ruimte waar het feest gehouden werd met kaarsen verlicht. Er waren naar schatting 250 bezoekers binnen. Ze waren afkomstig uit Nederland, maar ook uit Frankrijk, België en Duitsland.

BERGEN OP ZOOM - Na de aankomst in Roermond, kon de Sint zich nog haasten, want ook ik in Bergen op Zoom stonden de nodige kinderen op hem te wachten. Daarnaast kon de burgemeester niet wachten om te vragen of hij zijn schoen mocht zetten. De Sint stemde iedereen gerust en feliciteerde de burgervader en de aanwezigen met het jubileum voor de stad. FOTO ROBBY VAN DER ZANDE

M I D D E L B U R G S E

&

V E E R S E

Binnenkort stoplichten bij kruising Zuiderdreef en Sportlaan

Groene golf op Markiezaatsweg BERGEN OP ZOOM - De stoplichten op de Markiezaatsweg ter hoogte van de kruisingen met de Zuiderdreef en Sportlaan worden op mogelijk op korte termijn in werking gesteld. Dat blijkt uit een antwoord van het college na vragen van Joost Pals van de VVD. De verkeerslichten worden wel zo ingericht dat zij inspelen op het verkeersaanbod en onderling een groene golf zullen vormen. DOOR RIA VAN MEIR Volgens het college liggen er momenteel al diverse verzoeken van bewoners uit de wijk Markiezaten om de stoplichten bij de Zuiderdreef zo snel mogelijk in bedrijf te laten stellen. Er is afgesproken om de verkeerslichten aan te zetten op het moment dat het verkeersaanbod van en naar de nieuwbouwwijk toeneemt. “Vanwege die verzoeken en gezien het gegeven dat er te hard wordt gereden op de Markiezaatsweg, is het aannemelijk om op mogelijk korte termijn de verkeerslichten bij de Zuiderdreef en Sportlaan in combinatie met de groene golf verder af te bouwen”, stelt het college in een brief aan de VVD. Die vroeg het gemeentebestuur t h uom itot een betere inrichting van de stoplichten op de Markiezaatsweg te komen, door

bijvoorbeeld de lichten bij de Laan van Reimerswaal overdag te laten knipperen. “Met regelmaat, ook na spitstijden, staat een lange rij te wachten om linksaf te slaan richting Laan van Reimerswaal, waarmee de doorgaande route over de Markiezaatsweg geblokkeerd wordt”, constateerde Pals. Klachten Het college antwoordt dat een wisselende programmering W E E KvanBde Lstoplichting A D bij de Laan van Reimerswaal technisch niet mogelijk is. “De lichten kunnen uitgeschakeld zijn, knipperen of in bedrijf zijn. Schakelen tussen die opties volgens een bepaald sthema is iniet nmogelijk. De d stoplicht e wasr in eerste instantie op knipperen gesteld. Naar aanleiding van klachten vanuit de

omgeving van Laan van Everswaard, Laan van Hildernisse en de Klaverwei is besloten om het stoplicht alsnog in bedrijf te stellen om te voorkomen dat het verkeer afkomstig van de Bergse Plaat gaat sluipen.” Het gemeentebestuur geeft aan dat het stoplicht bij de Laan van Reimerswaal voorzien is van een detectie, zodat de lichten kunnen inspelen op het verkeersaanbod. Wanneer de stoplichten bij de Zuiderdreef en Sportlaan aangesloten zijn, zullen de vier stoplichten op de Markiezaatsweg aan elkaar gekoppeld worden. “Op die manier wordt er een groene golf ingesteld, te vergelijken met de situatie op de Randweg West en Noord. Bijkomend voordeel is dat er tegemoet wordt e gekomen g i aan o de klachten rondom te hard rijden op de Markiezaatsweg”, aldus het college.

Nieuwe collectie ! VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

Zie onze advertentie elders in deze krant

Betalen nu met oud goud € 30,- per gram 14krt (Onze nieuwe Zinzi folder valt deze week in uw bus).

Onderhoud aan verbindingsweg A58 BERGEN OP ZOOM - Rijkswaterstaat voert van donderdag 22 november tot en met maandag 26 november onderhoudswerkzaamheden uit aan de A58 bij Bergen op Zoom en oprit 30 bij Hoogerheide. De oprit richting Bergen op Zoom gaat donderdagavond om 20.00 uur dicht tot vrijdagochtend 05.30 uur. Het verkeer wordt de snelweg opgestuurd richting Vlissingen om vervolgens bij Rilland weer terug richting Bergen op Zoom te rijden. In de nacht van zaterdag op zondag en van zondag op maandag is de verbindingsweg van de A58 vanuit Roosendaal naar de A4/A58 richting Vlissingen afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via afrit Tholen en terug.

Bergenaar komt om bij dodelijk ongeval OSSENDRECHT - Bij een verkeersongeval op de Putseweg is zaterdagmiddag rond drie uur een 25-jarige man uit Bergen op Zoom om het leven gekomen. Bij het ongeval was alleen het voertuig van de betreffende man betrokken, die tegen een boom was gebotst. Er kwamen een ambulance, brandweervoertuig en meerdere politiewagens te plaatse. De automobilist is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. De politie doet aan de hand van een verkeersongevalanalyse en getuigenverklaringen onderzoek naar de precieze toedracht van het ongeval. Vermoedelijk is de bestuurder de macht over het stuur verloren en van de weg geraakt.


lekker van HEMA

1+1

gratis versgebakken appeltaart 6 personen. 4� per stuk

2x2-stuks

4.50

8�

biefstuk

Zeeuwse mosselen ‘extra’

2� per stuk

2 kg.

lekker voor je huisdier

lekker voor je huid

3 voor

2�

maaltijdkuipje voor de hond twee varianten 300 gram. per stuk 0.85

4 voor

2+1

1�

gratis

maaltijdkuipje voor de kat drie varianten 100 gram. per stuk 0.35

alle gezichtsverzorgings- en reinigingsproducten

Actie loopt van woensdag 21 t/m zondag 25 november 2012, zolang de voorraad strekt. De verse producten zijn niet in alle HEMA filialen verkrijgbaar.


actualiteit

‘Mensen die aan de zijlijn van de maatschappij staan weer mee laten doen’

WVS verkleint afstand werkzoekenden en arbeidsmarkt BERGEN OP ZOOM - De WVS-groep helpt mensen die om verschillende redenen een afstand hebben tot de arbeidsmarkt om weer mee te doen in het werkveld. De organisatie is de afgelopen weken een aantal keer in het nieuws geweest. Onderwerp was de begroting van de WVS. Sinds 1973 is de organisatie in de huidige vormgeving in negen gemeenten in West-Brabant werkzaam. “De constant veranderende nationale en lokale politiek, regelgeving en beslissingen maakt het uitvoeren van het werk een enorme uitdaging”, aldus Jos Koopman, directeur van de WVS-groep. De uitdaging maakt het werk voor hem wel extra interessant en boeiend. DOOR MERIJN SITSEN “Er komen allemaal verschillende mensen bij ons binnen om zoveel uiteenlopende redenen”, zegt Jos Koopman. Zo verteld hij over mensen met een lichamelijke beperking maar ook over mensen die zolang thuis hebben gezeten, dat ze gewoon niet (meer) weten hoe het is om te werken. De organisatie zorgt dat in negen gemeenten 2700 mensen aan het werk zijn. “Als mensen binnenkomen kijken we naar de mogelijkheden die hij of zij heeft”, vertelt de WVS directeur over de werkwijze van zijn organisatie. “We kijken natuurlijk wel naar iemand zijn beperkingen, maar we vinden het veel belangrijker om van iemand zijn sterke punten uit te gaan”, licht Koopman toe. “Zodra we iemand goed hebben leren kennen, begeleiden we hem naar een werkplek”, vertelt de WVS directeur. Begeleiding De WVS-groep doet meer dan mensen aan een baan helpen als schoonmaker en plantsoenverzorger. “Dat zijn inderdaad de

plaatsen waar we zichtbaar zijn door de herkenbare outfits en werkzaamheden”, verklaart Koopman. Hij verteld dat zijn organisatie echter op zoveel meer vlakken werknemers heeft waar mensen geen besef van hebben zoals honderden medewerkers die individueel gedetacheerd zijn. Hier heeft het bedrijf dan ook bewust voor gekozen omdat ze haar werknemers niet het stempel “WVS’er” mee wil geven. Ze vinden het belangrijk dat werknemers echt onderdeel worden van een bedrijf. WVS-groep investeert veel tijd in training en begeleiding. “Dit loopt uiteen van de simpele basisprincipes van een arbeidskracht als op tijd komen en communicatie met collega’s maar we investeren ook om mensen hun eigenwaarde terug te geven door middel van gerichte opleidingen en trainingen”, vertelt Koopman. Een andere belangrijke taak is het communiceren en het begeleiden van het bedrijfsleven. “We steken veel tijd in het begeleiden van bedrijven in onze regio, zodat ze helder krijgen wat ze kunnen verwachten van onze werknemers”, licht de directeur toe.

De WVS-groep helpt in West-Brabant 2700 mensen aan allerlei verschillende vormen van werk

Ondernemers zitten volgens hem dan ook helemaal niet te wachten op extra werk, verschillende contactpersonen en extra lasten. “Wij snappen echt wel dat het voor ondernemers belangrijk is dat ze ‘onder de streep’ een positief resultaat hebben. We zorgen er dan ook voor dat een bedrijf wat voor onze werknemers kiest, er ook echt wat mee opschiet”, zegt Koopman. Hij is vooral erg trots op wat zijn organisatie al-

lemaal bereikt heeft en nog steeds doet. Succesverhaal Een bijzonder succesverhaal van een WVS werknemer is het verhaal van een gedetacheerde medewerker. Na een verleden van oorlog, gevangenschap en ellende in zijn thuisland Cambodja is hij naar Nederland gevlucht. Hij heeft veel meegemaakt en is veel beproevingen op zijn pad tegengeko-

FOTO WVS

men. “Hij kwam bij ons binnen nadat hij diverse baantjes had gehad”, vertelt Jos Koopman. Door de WVS-groep maar zeker door zijn ongekende doorzettingsvermogen heeft hij uiteindelijk een leuke baan gevonden. Hij heeft alles aangepakt en is daardoor uiteindelijk gekomen waar hij nu is en geslaagd in het leven. Dit verhaal symboliseert volgens Koopman dan ook waar de WVS-groep voor staat.

Openbare eedaflegging militairen uniek voor luchtmacht en Bergen op Zoom

Belofte van trouw aan volk en vaderland BERGEN OP ZOOM - Het winkelend publiek in Bergen op Zoom werd vrijdagmiddag een uniek kijkje in de keuken van de Koninklijke Luchtmacht geboden. De beëdiging van de jonge korporaals en sergeanten werd voor het eerst sinds de tweehonderd jaar dat de ceremonie bestaat in de openbaarheid gehouden en wel op de Grote Markt in Bergen op Zoom. Onder het toeziend oog van familie, genodigden en honderden voorbijgangers legden 92 militairen van de Koninklijke Militaire Luchtmacht School (KMSL) van de Vliegbasis Woensdrecht hun eed van trouw af aan de koningin, de wetten en de krijgstucht.

Zoom is niet toevallig zo gekozen. Bergen op Zoom, dat dit jaar de 800e verjaardag van stadsrechten viert, kende vijf eeuwen een garnizoensfunctie; iets wat nog steeds terug te zien is in het straatbeeld en de vorm van de stad.

DOOR RIA VAN MEIR

Protocollen Nog voor de elf bussen met de militairen en hun gevolg op de Grote Markt arriveren, is het al een drukte van belang in het historische centrum. De demo-F16 en het brandbestrijdingsvoertuig E-One (onder andere ingezet bij de brand in Moerdijk en op de Kalmthoutse Heide) trekken veel bekijks van het winkelend publiek. Voor de toegestroomde mensen is dit een unieke kans om kennis te maken met de wereld en de mensen achter de luchtmacht. Dat bij een ceremonie strikte protocollen gelden, wordt al snel duidelijk, wanneer een officier uitleg geeft over het verloop van de beëdiging.

De 92 militairen van de vliegbasis Woensdrecht hadden de primeur om als eerste leerlingen van de luchtmacht in het openbaar beëdigd te worden. Volgens kolonel

Johan de Jongh, commandant van de KMSL, biedt de openbare ceremonie de gelegenheid om meer naar buiten te treden als Koninklijke Luchtmacht. “Per slot van rekening leggen deze jonge korporaals en sergeanten de eed of belofte af om volk

en vaderland te dienen waar en wanneer de Nederlandse regering dat van hen verwacht. Tegen die achtergrond is het niet vreemd om het publiek getuige te laten zijn van deze beëdigingsceremonie”, stelt hij. De keuze voor de Grote Markt in Bergen op

Vaandel met grootste waardigheid behandeld

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO RIA VAN MEIR

www.internetbode.nl

Drie jonge militairen leggen de belofte af.

“De commandant zal u zo meteen begroeten. Het is niet de bedoeling dat u teruggroet”, zegt ze. In statige houding komen de luchtmachtkapel, de militairen en de te beëdigen leerlingen binnen. Stilte wordt verzocht zodra het vaandel de Grote Markt betreedt. De vaandel, met daarop de woorden ‘je maintiendrai’, wordt

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

met de grootste waardigheid behandeld. Zenuwen Na de begroeting van de commandant kan de beëdiging beginnen. In groepjes van drie lopen de jonge militairen in houding naar het vaandel, waar zij trouw zweren aan de koningin, gehoorzaamheid aan de wetten en onderwerping aan de krijgstucht. De leerlingen moeten duidelijk wennen aan alle bekijks die ze trekken van het publiek. Wanneer een drietal de vroeg stopt met marcheren, en daardoor niet naast het vaandel uitkomt, wisselen ze onzekere blikken, zonder hun hoofd te bewegen. Uiteindelijk schuifelen ze toch voorzichtig naar het vaandel toe. “Het zijn vast de zenuwen”, zegt Wendy Ryan, woordvoerster van de KMSL. “Al kan dit ook bij een reguliere ceremonie voorkomen.” Wanneer alle 92 militairen de eed of belofte hebben afgelegd, gaat de blik naar boven en verzorgen vier PC-7 vliegtuigen van de Woensdrechtse basis een fly pass over de Grote Markt. Het publiek is erg onder de indruk van de ceremonie en legt alles vast op camera of smartphone. Na het officiële gedeelte neemt commandant De Jongh afscheid van het publiek. “Ik heb uw aanwezigheid bijzonder op prijs gesteld. Nu maken wij de Grote Markt weer vrij, zodat Bergen op Zoom morgen (zaterdag, red) een andere autoriteit kan ontvangen: Sint Nicolaas”, sluit hij af. Meer foto’s vindt u op www.internetbode.nl

Volg ons op Twitter: @BergseBode.


het beste voor uw dier Aquarium achterwanden

Aanbiedingen geldig t/m 1 december 2012. Zolang de voorraad strekt.

7.99

Decoratieve posters, met op voor- en achterzijde een verschillende afbeelding. Voor aquaria tot 100 liter. Afmeting 60 x 45 cm.

4.99 Drijvende aquariumfiguren

69.

95

Grappige figuren aan een bijna onzichtbaar touwtje, die met een zuignap op de bodem van het aquarium worden vastgezet. Per stuk 4.99

Superfish Home 25

Stijlvol aquarium met ingebouwde filter. Dimbare led-verlichting via makkelijk te bedienen tiptoetsen. Inhoud 25 liter. In wit of zwart. Afmeting 46,5 x 25 x 28,5 cm.

vanaf

vanaf

55.95

vanaf

24.95

39.95 9.95

nu 12 kg

+ 2 kg gratis!

Royal Canin Breed bonus bag 12+2 kg

Hoogwaardige voeding voor de hond afgestemd op de behoeften van het specifieke ras. Diverse soorten. (Actie is geldig voor de bonus bags aanwezig in de winkel.)

Bench

Opvouwbaar. Twee deuren. Zwart. 60 cm 24.95, 76 cm 32.95, 89 cm 52.95 109 cm 69.95, 121 cm 84.95

Pavo Daily Plus 15 kg

Ruwvoer voor het paard. Een mengeling van gras, luzerne en stro, die het kauwen stimuleert. Ideaal om te mengen met krachtvoer.

Krabton Trendy Dome

Mooi afgewerkte krabton van degelijk materiaal. Om nagels aan te scherpen, in te spelen en in te slapen. Met twee openingen 39.95, met drie openingen 64.95

vanaf

9.

12.95

95

2 voor

17.50 Biokat’s Fresh 20 kg

24.95 Whiskas brokjes 4 kg

Kattenbakvulling met frisse geur. Klontjesvormend, dus zuinig in het gebruik.

Voor de volwassen kat. Met rund, tonijn of kip. Vernieuwd: hogere voedingswaarde, met meer vitaminen en mineralen.

Fokker Country Basic Dog 15 kg Volledige voeding voor de volwassen hond. Aangepast vet- en eiwitgehalte helpt de kans op overgewicht verminderen.

Hondenkleding

Comfortabele, beschermende kleding voor koude en natte dagen.

leer over vuurwerkangst bij hond en kat. deelnaMe is gratis. geef u nu op! kijk op aniMalworld.nl 8 deceMber, 13.00-14.00 uur en 15.00-16.00 uur. voor iedere deelneMer een goody bag voor hond of kat!

oudenbosch Molenstraat 131 tel 0165 31 39 40

Ma t/M do vrijdag zaterdag

8.30 - 18.00 8.30 - 20.00 8.30 - 17.00

bergen op zooM ravelstraat 74 tel 0164 23 33 49

Ma t/M do vrijdag zaterdag

8.30 - 18.00 8.30 - 20.00 8.30 - 17.00


actualiteit

Column

Met ‘elluf elluf’ en winst prijs had kunstenaar dubbel feest

Tweede Bas Grafiekprijs Peter Franssen BERGEN OP ZOOM - Hij won al een keer eerder de BAS grafiekprijs en werd één keer tweede. Toch blijft de tweede winst voor Peter Franssen een hele eer. Niet dat hij dat direct uit, of er te koop mee loopt, daar is hij misschien te bescheiden voor. Desalniettemin schatte hij zijn kansen van tevoren positief in. Zijn grootste zorg was of hij wel op tijd terug in de stad kon zijn voor 11-11. De avond van de winst werd een dubbel feest.

Addo Sprangers

Surprise

U kent ‘m vast wel, het spotje dat waarschuwt tegen het fenomeen phishing. Overal - op straat, op het dak, in de tuin - lopen louche kerels rond die met een hengel lopen te vissen naar wachtwoorden, bankgegevens en credit card nummers. Voor degenen die er intuinen, wacht een onaangename verrassing. Met de afgetroggelde of gejatte gegevens immers kan het geboefte binnen no time uw rekening plunderen om er - misschien zelfs wel aan de andere kant van de aardbol - een gezellig dagje shoppen van te maken. Een vervroegd Sinterklaasfeestje houden op kosten van een ander, om het zomaar eens te noemen. Cybercrime loont dus, zo lijkt het. Het afgelopen week door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bekendgemaakte bericht dat de fraude met internetbankieren in de eerste helft van dit jaar met 14 procent is toegenomen in vergelijking met de tweede helft van vorig jaar, wijst in ieder geval in die richting. De meeste hackers beginnen voor de lol. Gewoon even kijken of een systeem te kraken is. Hoe ingewikkelder de beveiling, hoe groter de uitdaging. Ik ken iemand die op die manier als werknemer bij een of ander ministerie is beland. Alsof een headhunter je benadert omdat je wel heel erg goed bent in je vakgebied. Toegegeven: als je zelfs sites van de overheid weet te kraken, heb je wel wat in je mars. Bovendien vang je de spreekwoordelijke boeven het beste met boeven en dat is in de digitale wereld niet anders. Andere hackers houden er zo hun eigen sollicitatiewijzen op na: ze kraken een website en bieden vervolgens hun diensten aan om jouw bedrijf of organisatie daarvan in de toekomst te vrijwaren. Eigenlijk mag je dus een soort beschermgeld betalen, al worden in dit geval niet meteen je beide benen gebroken door twee breedgeschouderde vechtersbazen die een dergelijk verzoek kracht komen bijzetten. Met cybercriminelen is het net als met ‘traditionele’ boeven: je hoopt dat ze aan je huis - en in dit geval aan je computer - voorbijgaan. Wil je geheimen bewaren, mijdt dan de digitale snelweg. Afgelopen week hebben we ouderwets lootjes getrokken voor de surprises tijdens het Sinterklaasfeest: briefjes in de koektrommel en vervolgens het door jou getrokken briefje onvindbaar verstoppen. Knappe hacker die bij ons de namen weet te ontfutselen.

Peter Franssen met zijn winnende ets.

DOOR ROBBY VAN DER ZANDE

Colofon

“We hebben wat door de straten gelopen, zijn niet eens in een kroeg geweest”, vertelt Peter. Dat hoeft volgens hem ook niet, want 11-11 is een aparte avond. “Even is het Vastenavend. De volgende ochtend is het weer over, dan merk je er niets meer van.” Dat gevoel vindt hij magisch. De Vastenavend is sowieso één van de dingen die hem aan Bergen bindt. Het vormt toch de spil voor een stad waarin je jezelf thuis voelt. “Mijn klantenkring zit overal.” Dat is de reden dat hij vijftien december in Groede exposeert en onlangs in Den Bosch. Maar toch blijft hij gewoon hier wonen. “Onderwerpen genoeg met een stad als Bergen op Zoom. Mijn werk gaat over alles om me heen. Zolang je met je ogen open blijft leven, komen die dingen vanzelf.”

Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bergse Bode Bergse Bode Redactie Vera de Geus, Merijn Sitsen Correspondenten Sonja Brand, Marjet Lubbers, Robby van der Zande Acquisitie Leo Elenbaas Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 13.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 11.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111 t

h

u

i

s

W E E K B L A D

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 47

De oplossing van deze puzzel is in week 48 te vinden op www.internetbode.nl

Kunst Het is niet voor niets dat hij zijn werk, voornamelijk bestaande uit etsen, beschrijft als iets waarin hij geen keuze

FOTO ROBBY VAN DER ZANDE

heeft. Het was er altijd. “Hoe ik begonnen ben? Ik teken al zolang als ik me herinner”, klinkt het stellig. Volgens Peter is dat iets dat in hem zit, zonder duidelijke reden, maar wel als constante factor. “Ik ben er van overtuigt dat ik dit blijf doen. Ik kan niet anders.”

extra duwtje in de rug nodig, dat mogen geven is voor hem een hele eer. “Als ik hen laat zien hoe je als mens op een mooie, goede manier je leven kan leiden, dan maken ze misschien zelf ook positieve keuzes”, lacht hij: “Mijn leerlingen zijn super. Meestal kan ik ze wel raken. “

‘Mijn leerlingen zijn super’

Compliment Überhaupt wil hij mensen iets meegeven: “Als ze mijn werk kopen is dat het grootste compliment, het is een bevestiging dat ze het echt mooi vinden”, vertelt Peter. Al is er volgens hem nog één grotere eer. “Ik wil werk maken om bij mensen iets teweeg te brengen. Ik wil ze raken, het liefst dat ze er iets van schoonheid in ontdekken. Als mensen op een andere manier naar de wereld gaan kijken, door een werk van mij, is dat een hele eer. Ik vind het mooi dat je als ‘simpel kunstenaartje’ verschil kan maken.” Peters werk is te zien op www.peterfranssen.nl. Zijn boek ‘Kriebel’, over mensen die de wereld op zijn kop zetten, ligt sinds vorig jaar in de betere boekenwinkel.

Het winnen van de BAS grafiekprijs opent voor hem deuren. Van het winnende werk, te zien op de foto, wordt de oplage gekocht. Dat geeft op korte termijn financiële vrijheid. Op de langere termijn creëert het kansen. Peter: “Het zegt ook iets over de kwaliteit die je in huis hebt.” School Behalve zijn beeldende kwaliteiten, heeft hij nog een passie. Dat is voor de klas staan op ‘t Bergse VMBO aan de Pomonalaan. Zijn leerlingen hebben soms een

Welzijnsorganisatie wil jongeren stimuleren om wat tegen het probleem te doen

SIW gaat strijd met zwerfvuil aan BERGEN OP ZOOM - In november wordt op initiatief van welzijnsorganisatie SIW aandacht besteed aan de bestrijding van het zwerfvuil in de stad. Op scholengemeenschap ‘t Rijks worden door jongerenwerkers speciale themalessen verzorgd over dit onderwerp. Op 23 november wordt dit project afgesloten met een grote opruimactie. DOOR MERIJN SITSEN “Vorig jaar kregen we verschillende meldingen binnen van zwerfvuil. We kregen met name veel klachten binnen over rommel op het Kloosterplein”, vertelt Ad van de Vrede, manager agogisch werk SIW Bergen op Zoom. Het vuil wordt volgens het SIW met name veroorzaakt door leerlingen van middelbare scholen die in hun pauze of tussenuren naar de supermarkt gaan. “We merken dat deze situatie bij meerdere scholen en supermarkten voorkomt dan alleen bij het Kloosterplein”, vertelt de SIW manager. Het SIW heeft daarom een project gestart om met name de jongeren op middelbare scholen aan te spreken.

© www.sudokusite.eu

Video “We zijn naar aanleiding van de meldingen om tafel gaan zitten met de wijktafel Centrum”, zegt Van de Vrede. De wijktafel is PAGINA 5

een overleg met maatschappelijke organisaties wat een aantal keer per jaar plaatsvindt met als onderwerp ‘het centrum van Bergen op Zoom’. De deelnemende partijen zijn de gemeente, het SIW, wijkcommissie centrum, basis en middelbaar onderwijs, politie, buurtpreventie en als het nodig is nog andere partners. “Tijdens zo’n overleg heeft het SIW een initiatief genomen om een filmpje te maken over het zwerfvuil”, zegt Van de Vrede. “Het filmpje hebben we vervolgens in onze jongerenbus aan leerlingen van verschillende scholen laten zien”, geeft de welzijnsmanager aan. Gastlessen Inmiddels geeft het SIW ook gastlessen over het onderwerp. Op dit moment wordt er door welzijnswerkers les gegeven op ‘t Rijks over zwerfvuil aan brugklassen. “De leerlingen krijgen eerst de film te zien, vervolgens wordt aan ze gevraagd of ze het probleem herkennen en tot slot kun-

nen ze meedenken over oplossingen”, legt Van der Vrede uit. Deze lessen zullen op 23 november worden afgesloten met een grote opruimdag. Alle leerlingen die de les hebben gehad zullen zelf rondom de school aan de slag gaan om op te ruimen. Vrijwilligers Het SIW wil niet alleen jongeren maar ook ouderen bij het project betrekken. Voor de opruimdag is de organisatie nog op zoek naar volwassen vrijwilligers die de leerlingen willen begeleiden. “We willen bewoners oproepen om samen met groepjes leerlingen ‘s middags een handje mee te helpen”, zegt Van de Vrede. Mensen die een handje mee willen helpen kunnen zich aanmelden bij het Jongerenontmoetingscentrum (JOC), Wilhelminaveld 96a in Bergen op Zoom. Mensen kunnen zich ook telefonisch opgeven via het nummer 0164-262399 of via het mailadres a.vandevrede@siwsterkinwelzijn.nl.


KORT BEDRIJVIG

Startse in nieuwbouw speciale basisschool door wethouder en leerlingen

Kornalijn krijgt school op maat

Goudwisselkantoor nu ook in Hoogerheide

BERGEN OP ZOOM - Donderdag gaf wethouder van onderwijs Ad Coppens het startsein voor de bouw van de Kornalijnschool aan de Guido Gezellelaan. Op dit moment huist de school nog aan het Zilverschoonplein. De leerlingen waren van daaruit naar de bouwplaats gekomen om de officiële start op te leuken door het oplaten van HOOGERHEIDE - De prijs van goud en zilver staan erg hoog. Dat maakt het voor veel mensen aantrekkelijk hun sieraden en oude munten in te wisselen gekleurde ballonnen.

voor euro’s. Goudwisselkantoor helpt hierbij en is een familiebedrijf pur sang. Naast de twintig kantoren door heel Nederland, kan men nu ook terecht in het mobiele kantoor. Elke woensdag staat het mobiele kantoor aan het Sint-Lucasplein in Hoogerheide. Het mobiele kantoor is uitgerust met alle mogelijke faciliteiten zodat ze van alle gemakken zijn voorzien! Een ontvangst- en wacht ruimte en een apart taxatiekantoor voor de taxatie zijn belangrijke onderdelen. Hoe komt het dat het bedrijf zo gegroeid is? Erik de Ruiter antwoordt: “Wij hebben ruim 25 jaar ervaring in de goud- en zilverhandel en bieden een goede prijs. Bovendien zijn we discreet en eerlijk: zo testen wij het goud en zilver waar de klant bij is, in een aparte taxatieruimte. Daar nemen we alle tijd voor. Vervolgens kan men bij ons kiezen voor contante betaling of overschrijving via de bank.” Naast de goud en zilver waarde van munten kan de verzamelwaarde van de munt ook van belang zijn, bleek kort geleden toen Goudwisselkantoor een kwartje uit 1818 kocht dat een waarde vertegenwoordigde van maar liefst 37.000 euro. “Dit soort gevallen komen natuurlijk niet vaak voor, maar zijn wel bijzonder.” Het Goudwisselkantoor is gericht op inkoop van goud, zilver en munten. Het mobiele kantoor is elke woensdag geopend van 10.00 tot 16.30. Klanten kunnen zonder afspraak binnenlopen voor taxatie. Kijk voor meer informatie op de website www.goudwisselkantoor.nl www.goudwisselkantoor.nl

Ballonnen gaan de lucht in bij de feestelijke start van de nieuwbouw.

DOOR SONJA BRAND Het fundament lag er al en de bouwvakkers moesten hun werk even neerleggen om de officiële plechtigheid plaats te laten vinden maar dat mocht de pret niet drukken voor de kinderen van de Kornalijnschool. Wethouder Ad Coppens luidde de bouwstart in door middel van het doorknippen van een lintje. Hij werd hierbij geassisteerd door twee leerlingen van de speciale basisschool, de momenteel jongste en oudste van de school. Het doorgeknipte lintje hielp het bouwbord onthullen waarop de namen van betrokken bouwpartijen prijken. Schitteren De leerlingen van de Kornalijnschool krijgen momenteel les in de vroegere dependance van school Het Kompas aan het Zilverschoonplein. Verwacht wordt dat zij na de zomervakantie, dus vanaf schooljaar 2013-2014 al in het nieuwe gebouw aan de Guido Gezellelaan terecht kunnen. Hiermee gaan zij eigenlijk terug naar een vertrouwde plek want op die plaats stond hun vroegere school, die toen nog De Koperakker heette. Behalve het adres veranderde eerder al de naam vanwege een fusie. De Koperakkerscholen gingen daarbij op in Het Driespan, een stichting die onderwijs

verzorgt voor leerlingen met een ernstige gedragsstoornis of een psychiatrische stoornis. De nieuwe namen werden afgeleid van edelstenen en de speciaal onderwijs docenten vergelijkt met een edelsmid. Zij zouden hun leerlingen, met de juiste behandeling en benadering, net zo kunnen laten schitteren als een edelsmid dat met edelstenen kan. De kornalijnsteen wordt eigenschappen toegedicht als motiveren en verminderen van negatieve emoties. Maatwerk De Kornalijnschool biedt speciaal onderwijs aan kinderen van 4 t/m 13 jaar. De lesstof is gehouden aan alle wettelijke voorgeschreven richtlijnen. De inhoud en vorm van het onderwijs worden aangepast aan de mogelijkheden van de leerlingen. En juist naar die mogelijkheden is gekeken door een, speciaal voor de bouw samengestelde, projectgroep. Er is namelijk geluisterd naar het klankbord vanuit de docenten. Zij weten immers het beste, vanuit ervaring, wat de kinderen op het speciaal onderwijs nodig hebben. Wethouder Ad Coppens licht toe: “De gemeente was in de projectgroep nodig als kredietverschaffer maar de leraren kennen de problemen en daarbij behorende oplossingen het beste, die kinderen verdienen extra aandacht.” Het aantal leerlingen met behoefte

FOTO SONJA BRAND

aan speciaal onderwijs zal toenemen volgens de wethouder van onderwijs, “Wij willen er als gemeente alles aan bijdragen om maatwerk te leveren zodat ze straks lekker door kunnen stromen naar vervolgonderwijs.” besluit Coppens. Wim Ketelaars, lid algemene directie het Driespan, kan volgens eigen zeggen naadloos op die woorden aansluiten, “Wij delen dezelfde denkwijze wat betreft passend onderwijs. Elk kind verdient een juiste plek in een juiste voorziening. Nu worden speciaal onderwijs scholen vaak op een plek ergens achteraf gestopt alsof ze er niet bij horen, daarom zijn wij van het Driekant buitengewoon blij dat de gemeente de Kornalijnschool van adequate huisvoorziening voorziet op een juiste plek.”

Glasschade?! Ruit stuk?! Supersnel Glasherstel

24 uu rs service

Bel gratis 0800 - 837 52 27

MHC Tempo BERGEN OP ZOOM - Voor komend weekend staan er weer veel wedstrijden op het programma. Op zaterdag speelt de jeugd en traint het LG team. Zeer de moeite waard. Op zondag spelen de senioren. Ook komend weekend bent u van harte welkom. Komend weekend staat MHC Tempo in het teken van ‘Feest en Plezier’. Op zaterdag is er vanaf 15.00 uur Après-hockey en op zondag is er de traditionele Mosselparty. Thuisprogramma 24 november 8:45 F-Jeugd 10:00 LG team 9:00 Tempo J8E3 9:00 Tempo M8E2 9:00 Tempo MD1 10:00 Tempo MD3 10:00 Tempo ME4 10:30 Tempo JC2 10:30 Tempo JD1 11:00 Tempo ME2 11:30 Tempo J8E2 11:30 Tempo MD6 12:00 Tempo MB1 12:00 Tempo MC2 12:00 Tempo ME6 12:45 Tempo M8E4 13:00 Tempo MC5 13:30 Tempo JB1

13:30 Tempo MC4 14:30 Tempo MB3 15:00 Tempo JB2 15:00 Tempo MA1 16:00 Tempo MB2 17:00 Tempo JA1 Programma 25 november 11:00 Tempo D2 12:45 Tempo DA 12:45 Tempo H2 14:30 Tempo H1 14:30 Tempo HA

60’s Party  

                                             

Cafe ’t  slik      23-­‐11  

10 euro  incl  3  consumpties  bier/fris/wijn    

Superband “  Get  Back  2  “  

Kaarten Slik,   Schorre  en en  W aterput.        AAanvang: anvang  :  22.00   uur  uur Kaarten Slik, Schorre Waterput 22.00

Band verloor bassist aan taaislijmziekte, maar: “The show must go on”

STOOT! geeft benefietoptreden voor Music4Air BERGEN OP ZOOM - STOOT! is één van de meeste actieve Nederpop bands uit de regio en een optreden wordt eigenlijk altijd goed ontvangen. Zelfs na de nederlaag van Nederland tegen Denemarken, kreeg de groep de hoofden weer opgeheven. Dat is hoe de bandleden in het leven staan: spelen met volle overtuiging en energie! Toch verloor de groep nog geen jaar terug een prominent bandlid door taaislijmziekte. Om hem te herinneren. en om geld voor het goede doel in te zamelen, sluiten ze op 23 november in Het Zwijnshoofd aan bij Santola tijdens het benefiet Music4Air. DOOR ROBBY VAN DER ZANDE De bandleden hoorden op oudejaarsavond, tijdens het opbouwen van hun show, dat bassist Arno van der Kade zojuist overleden was. “We hadden altijd de overtuiging dat het goed zou komen. Ik had hem de dag voor de kerst nog gezien, toen is het heel snel gegaan” , vertelt gitarist Bas de Groot. Arno had al sinds Paaspop niet meer gespeeld, omdat het te zwaar voor hem was, maar niemand zag het slechte nieuws aankomen. Overlijden “Op een gegeven moment was zijn lichaam op. Hij heeft zeker nog tot april meegedaan, ook bij optredens in feesttenten. Dat is echt heel zwaar, een hele prestatie. Het was een

goeie muzikant en een ontzettende vriend, op de band had hij een positieve invloed. Hij heeft dan ook nooit lopen klagen.” Het oudejaarsoptreden heeft ondanks het overlijden gewoon plaatsgevonden. “Een hele vreemde avond, maar ‘the show must go on.’ Dat zou Arno ook gewild hebben” , is Bas stellig. Herkenbaar Het optreden in Het Zwijnshoofd wordt bijzonder. “Maar niet zo’n herdenkingsavond” , vult Bas aan. Wel heeft STOOT! een aantal gastmuzikanten op bezoek, die goede vrienden van Arno waren. Voor de rest is er het gebruikelijke repertoire. “Van Guus Meeuwis naar Doe Maar en Hazes tot Total Touch. Kortom: heel herkenbaar.” Voor

STOOT! staat dat voorop, samen met de energie en uitstraling waarmee een show wordt gegeven. Lol “Voor ons is het bij een optreden belangrijk dat we goed gespeeld hebben, een goede indruk hebben achtergelaten én natuurlijk een enthousiaste zaal. Wij zeggen altijd dat als het bier door de lucht gaat, het optreden goed is geweest.”Dat is niet de enige methode om het succes te meten volgens Bas:”Veel lol onderling, het plezier is het allerbelangrijkste. “ De band heeft dan ook maar één doel: “Een groot feest maken!” Met dat als streven, treedt de groep de afgelopen jaren met volle bak enthousiasme op. Echte doelen of zaken waar naartoe PAGINA 6

STOOT! komt in actie voor taaislijmziekte.

FOTO STOOT!

gewerkt wordt, zijn er niet. “Het een trein die dendert, al een jaar of twee a drie. Op dit moment kijken we gewoon wat volgend seizoen te bieden heeft.” Afgelopen seizoen hadden de bandleden succesvolle shows op Paaspop, Palm Parkies, ProefMei en vele landelijke feesten, maar er wordt ook met regelmaat op bedrijfsfeesten gespeeld. Behalve veel plezier is er ook prestatiedrang. “Je moet wel scherp blijven , de kwaliteit hoog houden en veel entertainment waarde bieden” , weet de gitarist. Daarbij wordt er ook naar de wensen van

het publiek gekeken. Voorbeeld zijn er genoeg, zoals een set met meer werk van Hazes, of Blof in reggae jasje. Als het maar binnen het genre pas. “We moeten focussen op Nederpop, doen waar we goed in zijn.” STOOT! speelt naast een breed repertoire aan Nederpop ook incidenteel met Leonie Meijer en Jaap Reesema. Een aantal muzikanten uit de groep vormen bovendien de begeleidingsband voor Frans Bauer. De groep is te boeken via www.stootmusic.nl. Op 23 november staat de band met de nodige gasten in het Zwijnshoofd. Meer info: www.theairteam.nl


Onze leden zijn an harte welkom.

bobank Het Markiezaat

igen leden van de kieskring van Rabobank Het Markiezaat van harte uit voor adering van de kieskring op 19 november 2012. U bent welkom vanaf 19.00 tadsschouwburg De Maagd in Bergen op Zoom. De vergadering begint om ur.

Stoppen ! met roken Lasertherapie

Rabobank pinautomaat Afslanken met succes! njiz Onze nedel leden eznO zijn aan het Zonneplein buiten .werking gesteld. moklew van etrharte ah nawelkom. v

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

agenda staat de benoeming van leden in de ledenraad. De volledige agenda verige relevante stukken liggen voor leden van de kieskring ter inzage op toor aan de Jacob Obrechtlaan 1 in Bergen op Zoom. We hopen u te verwelkomen, want uw stem telt.

ctie

Lasertherapie

De behanDeling worDt vergoeD www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

taRabobank azeikraM tHet eH kMarkiezaat nabobaR

der vindt u de verkorte agenda

Le Asmin Coiffeuse et Beauté Leyla Yeral

Meidoornlaan 109, 4621 BN Bergen op Zoom

ng Rabobank Het Markiezaat heeft de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan het veiliger maken van de Tel. 0164 - 25 21 05 leasmin-ley77@hotmail.nl ming leden ledenraadDesondanks neemt de diversiteit in criminele activiteiten nog steeds toe. Criminaliteit, in pinautomaten. roov tiu etrah nav taazeikraM teH knabobaWij R nnodigen av gnirkseleden ik ed van nav de nedkieskring el negidovan n jiW Rabobank Het Markiezaat van harteKapsalon Le uit Asmin voor delingendeen rondvraag Dames kapsalon, Schoonheidssalon. vorm van plofkraken, is een toenemend probleem en vraagt structureel de aandacht. Zo hebben zich

00de.9afgelopen 1 fanav m okleween tnaantal eb U .plofkraken 2102 rebin mde evde on vergadering 9West-Brabant 1 po gnirksevan ik ede d nkieskring av gniredop agr19 ev november ed 2012. bent welkom Visagie & HairUextensions (Flip in hair)vanaf in periode regio voorgedaan.

19.00 mo tnigeb gniredagrev eD .mooZ po neguur reB in ni Stadsschouwburg dgaaM eD grubwuDe ohcMaagd ssdatS in ni Bergen ruu op Zoom. De vergadering begint om Rabobank Het Markiezaat stelt veiligheid van mensen voorop. NOG 5 WEKEN OM EEN 19.30 Daarom uur. heeft de bank besloten de .pinautomaat ruu 03.91

aan het Zonneplein in Bergen op Zoom buiten werking te stellen. Het risico van een plofkraak is op deze locatie sterk aanwezig en zou een direct gevaar voor de omwonenden op kunnen leveren. Dit vindt de bank een onaaanvaardbaar dnega eghoog idellorisico. v eDVanaf .daheden arnedkan el edaarom d ni ngeen edOp egebruik l nde av g agenda nimworden eonstaat ebgemaakt ede d tabenoeming avan ts adeze dnepinautomaat. ga evan d pleden O meer

PARTNER TE VINDEN

Tevens kunt u ook met de Rabobankpas gebruik maken van de pin-automaten bij alle andere banken.

SPECIALE AANBIEDING

inBel: de Lia ledenraad. De0165-388816 volledige agenda van der Wel 0800-0230595 po egazni ret gnirkseik ed nav nedel rooen v nde egoverige gil nekkrelevante uts etnavestukken ler egireliggen vo ed nvoor e ledenOf van de kieskring(landelijk) ter inzage op Het besluit is genomen na zorgvuldige afweging en in afstemming met de Rabobank Ledenraad en een afvaardiwww.mens-en-relatie.nl et u nepoh eW .mooZ po negreB nons i 1 nkantoor aalthceraan bO bde ocJacob aJ ed nObrechtlaan aa rootnak sn 1oin Bergen op Zoom. We hopen u te erkend AVR / SinglesKeurmerk / Geschillencommissie ging van de Wijkcommissie Oost. De andere dichtstbijzijnde pinautomaten in de omgeving van het Zonneplein mogen .tlet meverwelkomen, ts wu tnaw ,newant mokleuw wrestem v negtelt. om blijven toegankelijk. Deze kunt u vinden aan de Jacob Obrechtlaan 1 en aan de Vogelaar 37 te Bergen op Zoom. De directie

eitcerid eD

(0164) 60 80 80 U.A. ratieveTelefoon: Rabobank Het Markiezaat Hieronder adnegavindt etrokurede v everkorte d u tdnivagenda rednoreiH tigd teEmail: Bergeninfo@markiezaat.rabobank.nl op Zoom

• Opening gninepO • • Benoemingdleden aarnedledenraad el nedel gnimeoneB • • Mededelingen gaarven dnrondvraag or ne negnilededeM •

van Haaften

Sierbestrating

Specialist in begeleiding van kinderen met: leerproblemen (dyscalculie, dyslexie),

Specialist in begeleiding van kinderen met: “leren” leren en huiswerkbegeleiding faalangst. leerproblemen (dyscalculie, dyslexie), Bel voor een vrijblijvend intakegesprek naar: 06-30883325

“leren” leren en Nicole huiswerkbegeleiding den Bouw Halsteren

www.rtvooruit.nl faalangst.

Bel voor een vrijblijvend intakegesprek naar: 06-30883325 Nicole den Bouw Halsteren www.rtvooruit.nl

Wij zijn leverancier van o.a.: • Sierbestrating • Blokhutten Paasdijkweg 19A in Poortvliet • Speeltoestellen (bereikbaar via parkeerterrein van de woonboulevard) • Tuinverlichting Pilootweg 5 in Stavenisse • Tuinbeelden Tel. 0166-619200 b.g.g. 0166-692977 Ook voor het verzorgen van uw grondwerk, riolering en aanleg kunt u bij ons terecht. info@sierbestratingvanhaaften.nl

www.vanhaaftenpoortvliet.nl

COMPUTERCURSUS

Speciaal voor starters organiseert BIT BY BIT in Bergen op Zoom een computercursus.

6 lessen van 2 uur voor € 125,-

Voor informatie kunt u bellen met tel.nr. 0164-230209

Glashandel P. v. Veldhoven en Zn.

Dubbele beglazing. Ook het adres voor nieuwe kozijnen. 10 jaar fabrieksgarantie Komokeur.

Glashandel

P. v. Veldhoven en Zn. OLV ter Duinenlaan 46 Tel. 0164-613873, Ossendrecht email: glashandel.van.veldhoven@hetnet.nl www.glashandel-vanveldhoven.nl

.A.U taazeCoöperatieve ikraM teH knaRabobank bobaR eveHet itareMarkiezaat pöoC U.A.


Poprockband Back-Up geeft live optreden op Mollerlyceum

KORT BEDRIJVIG Tuincentrumketen verkozen tot publieksgeliefde retailer

Intratuin beste winkelketen van nederland 2012

HALSTEREN - Intratuin is in aanwezigheid van de nationale retailtop uitgeroepen als dé hoofdprijswinnaar van de publieksprijs ‘Beste Winkelketen’ 2012. Dit werd bekendgemaakt tijdens het ING Retail Jaarprijs Gala in Spant! te Bussum. Eigenaar Piet withagen van Intratuin Halsteren: “Ik ben er trots op dat Intratuin voor het eerst deze prijs in ontvangst heeft mogen nemen. Vooral omdat het onze klanten zijn die ons gekozen hebben. Zij zijn het waar we het met z’n allen binnen Intratuin voor doen en een mooiere beloning kan ik me dan ook niet bedenken. Uit deze verkiezing blijkt maar weer eens dat we met onze Intratuinformule op een goede manier inspelen op de wensen van onze klanten.” Een jaar lang mag Intratuin zich de ‘Beste Winkelketen van Nederland’ noemen. Met een gemiddeld rapportcijfer van 7,70 won de tuincentrumketen eerder in oktober de categorieprijs Tuin. Intratuin scoorde tijdens de eerste beoordelingsronde hoog op de aspecten assortiment (8,42), vernieuwing (7,87) en sfeer (8,13). Tijdens de tweede stemronde – waar het publiek alleen kon stemmen op de 27 categoriewinnaars – behaalde Intratuin maar liefst 27 procent van het totaal aantal te verdienen punten. Intratuin Halsteren, Halsterseweg 65-A, 4661 KM Halsteren, 0164 650050

Optreden Get Back 2

Poprockband Back-Up bestaat uit leerlingen van het Mollerlyceum.

BERGEN OP ZOOM - De jonge poprockband Back-Up verraste dinsdagochtend 13 november met een live optreden vanaf het dak van een Amerikaanse schoolbus al hun medeleerlingen en docenten van het Mollerlyceum in Bergen op Zoom. Dit optreden werd door de schoolband verzorgd in het kader van hun succesvolle deelname aan het PopSport Festival voor beginnende muzikanten. Back-Up is sinds begin oktober op een heuse promotietour onder begeleiding van PopSport, een bandcoach organisatie. Met een knalgele Amerikaanse schoolbus gaat de band langs verschillende scholen om jongeren enthousiast te maken voor muziek. Vanaf het dak van de bus laten de muzikanten Liesanne van Dongen, Jens Wierckx, Jannes van Kaam, Tristan van Selm en Emilián Lock hun eigen sound horen. Afgelopen dinsdagochtend was het dan eindelijk zo ver en trad de band in de pauze op voor de leerlingen en docenten

van hun eigen school. De band werd door de aanwezigen op het schoolplein enthousiast onthaald en al snel trokken de poprock klanken ook de laatste leerlingen en docenten uit de school naar buiten. Bij de start van het optreden bleef iedereen nog een beetje verrast op een afstandje staan luisteren, maar na het eerste nummer zat de sfeer er gelijk goed in en kwam het publiek al applaudisserend dichterbij. Ondanks de kou was Liesanne goed bij stem en maakte zij er samen met de andere bandleden echt een feestje van. Erg veel tijd om na afloop van het concert complimenten van medeleerlingen en docenten in ontvangst te nemen was er echter niet, later die ochtend moest de band hun nummers op een middelbare school in Oosterhout ten gehore brengen. De bandleden zijn razend enthousiast dat zij mogen optreden op hun eigen en andere middelbare scholen. De band is voortgekomen uit een popproject voor leerlingen van het derde jaar VO. Sinds dit project groeide de overtuiging

dat het muzikaal geweldig klikt. Vorig jaar namen de vijf leerlingen deel aan het PopSport Festival voor beginnende muzikanten. Bij het publiek en de jury viel Back-Up zo in de smaak, dat de band tweemaal in de prijzen viel: de opname van een professionele videoclip en een landelijke finaleplaats. Back-Up verzorgde al optredens in Breda, Bergen op Zoom en Middelburg, de genoemde videoclip is een veelbekeken item op YouTube.

Laatste 800 jaar evenement

Maar deze dichtregel die te lezen valt op de gevel hoek Fortuinstraat/Kortemeestraat is aanleiding voor het laatste onderdeel van de maandelijkse activiteit, want wat zou Bergen op Zoom zijn zonder muziek? Uitgelatenheid is een blij gevoel dat

zich het beste manifesteert in muziek, in wat voor verschijningsvorm dan ook. Dat is niet alleen een ‘kulleke’ dat met vader en moeder al trommelend naar de kindervastenavend gaat, maar eveneens een orgel dat op zich ‘n heel orkest kan laten weerklinken. Dit brengt een ieder bij de onlangs gerestaureerde orgels in de Gertrudiskerk. Want die eeuwenoude ruimte herbergt 3 orgels die inmiddels de status van rijksmonument hebben: Het Ibach en Rogier orgel en ‘n Vlaams Koororgel. Een orgel zonder organist is een doods instrument, maar gelukkig kunnen zij een beroep doen op organisten die zich verbonden weten met dit

rijke bezit en in staat zijn het orgel in al zijn facetten tot leven te brengen. Ze zijn blij dat Hans Smout bereid is om voor te gaan in een muzikale ontdekkingstocht door de Gertrudiskerk heen, waarbij uitzonderlijk ook de orgeltribune wordt betreden. Men is van harte welkom om dit mee te maken. In het kader van 800 jaar Stad is dit evenement gratis en gaat door op zaterdag 24 november. Er zijn 3 tijdstippen voor de rondgang gepland: 11.00, 14.00 en 16.00u. en gezien de capaciteit van de orgeltribune is het aantal deelnemers per groep beperkt. Vriendelijk verzoek daar rekening mee te houden.

‘De Nieuwe Sociëteit’ bestaat 40 jaar BERGEN OP ZOOM - Op 24 november 1972 werd in Bergen op Zoom “De Nieuwe Sociëteit”, de opvolger van “De Groote Sociëteit Thalia”, opgericht en in het weekend van 24 en 25 november wordt het 8e lustrum op grootse wijze gevierd, met een feestelijk diner dansant op zaterdagavond in restaurant Moerstede en een verrassingsbrunch op zondag. Een gezelligheidsvereniging, die zoveel jaren stand houdt en waar gemiddeld een honderdtal mensen lid van zijn, moet iets bijzonders te bieden hebben. Wat dan wel? Waren het voorheen voornamelijk inwoners van Bergen op Zoom die lid waren en nieuwe leden aantrokken, de laatste jaren komen de leden ook uit de wijdere regio: De Zuidwesthoek en België. Vaak wordt voor DNS gekozen om nieuwe mensen te leren kennen, als men hier pas is komen wonen, of als men

Al twee maal eerder stonden zij in de Stoelemat op het grote Back to the 60’sfestival. Ook stonden zij eerder op het podium in cafe ‘t Slik, waar zij die avond menigeen in extase brachten.

Heel even viel iedereen stil. Dat kwam door de kwaliteit en de perfecte benadering van het openingsnummer dat zij brachten, van de Beatles. Verder kon niemand de gehele show (want dat was het) stil blijven staan. De zangeres was speciaal voor deze avond overgevlogen uit Ibiza en de volgende dag vloog zij ook weer terug voor professionele optredens. Dat de gehele band professioneel, maar vooral gezellig is kun je dus vrijdagavond in ‘t Slik aanschouwen.

Sint op Borgvliet/Langeweg

Stichting Bezichtiging Monumenten nodigt iedereen uit

BERGEN OP ZOOM - ‘Jubelstadje, uw uitgelatenheid hangt aan de gevels als guirlanden’. Om deze beeldspraak te begrijpen maakt men een wandeling. Zo wilt een SBM-gids langs onder meer de Stationsstraat waar veel familieleden woonden van Anton van Duinkerken lopen.

BERGEN OP ZOOM - Vrijdag 23 november speelt de band Get Back 2 in café ‘t Slik op de 60’s Party aldaar. Het café bevindt zich dan in de jaren zestig sferen en de band brengt natuurlijk muziek uit die periode.

meer vrije tijd krijgt en zich op andere zaken, naast het werk, wil gaan richten. Het huisadres is al een groot aantal jaren Hotel De Draak, op de Grote Markt, waar jaarlijks een aantal bijeenkomsten wordt gehouden en waar elke laatste donderdag van de maand “de inloopborrel” plaatsvindt. De activiteitencommissie zorgt voor een scala aan sociale, sportieve en culturele evenementen, waarvan de leden via een bulletin en de website op de hoogte worden gehouden en waarbij men elkaar ongedwongen kan ontmoeten en de onderlinge contacten kunnen worden versterkt. Daarnaast zijn er diverse subclubs, zoals kookclubs, een museumclub en leesclub en de mogelijkheid om individuele activiteiten op te zetten via onze website. Kortom, na 40 jaar zijn we nog steeds een dynamische, actieve club, die een duidelijke plek binnen de regio Bergen op Zoom heeft en dat ook voor de toekomst zal houden. info@denieuwesociëteit.nl PAGINA 8

BERGEN OP ZOOM - Op zondagmiddag 25 november organiseert de St.Sint Borgvliet de feestelijke intocht van St.Nicolaas in de wijk. Vertrek om 13.45 uur vanaf het Hoofdkwartier Rembrandtstraat 52a.

sdaellaan-ra Albert Cuypstraat-ra Ferdinant Bolstraat- ra Frans Halsstraat-la Pieter Breughelstraat- rd Antwerpsestraatweg over -Michiel de Ruyterstraat-ra Maarten Trompstraat-ra Langeweg-oversteken en rd Rembrandtstraat tot het Hoofdkwartier.

De route is: Rembrandtstraat-ra Antwerpsestraatweg-ra Achillesstraat-ra Oude Huybergsebaan -rd Moreelsestraat-la Ruy-

Beste bewoners toon uw belangstelling en verwelkom de Sint. Informatie: tel. 0164243066 / 06-22556657.

Sint Nicolaas komt naar Halsteren

Intocht Sinterklaas

HALSTEREN - In de week van 19 november zal Sint Nicolaas een aantal Pieten vooruit sturen naar Halsteren. Deze pieten zullen natuurlijk komen vertellen over de intocht, maar ze zullen ook kleurplaten komen uitdelen. De kinderen kunnen hun ingekleurde kleurplaat inleveren bij Sint Nicolaas tijdens de intocht in Halsteren. De kinderen van de 15 mooiste kleurplaten zullen worden uitgenodigd om bij Sint Nicolaas persoonlijk langs te komen op zijn verblijfadres in Halsteren voor het zingen van wat liedjes. De Sint en zijn Pieten zorgen dan natuurlijk ook voor wat lekkers en er wordt nog een verhaaltje gelezen voor het slapen gaan. Maar op zaterdag 24 november zal Sint Nicolaas samen met zijn Pieten om 14.30 uur

aankomen bij Vogelenzang te Halsteren. Onder begeleiding van de Harmonie St. Cecilia Eensgezindheid en de Pietenband zal de stoet vervolgens naar Het Oude Raadhuis trekken. Daar zal Sint Nicolaas officieel worden verwelkomt door Burgemeester Han Polman en Wethouder Arjan van der Weegen. Rond 15.15 uur vertrekt de Sint naar De Wittenhorst. Na een toneelstuk kunnen de kinderen Sint Nicolaas persoonlijk een handje komen geven en kunnen ze hun kleurplaat en/of verlanglijstje aan de Sint geven. Ieder kind krijgt persoonlijk een snoepzak van de Sint. Ondertussen zal de Zwarte Pietenband met vrolijke muziek de kinderen aan het dansen brengen. De toegang is vanzelfsprekend gratis.


WIJ BETALEN NU MEER DAN € 43,PER GRAM FIJN GOUD*

G OUD IS G €LD W W W. G O U D I S G E L D . N L Uw oude gouden sieraden zijn nog steeds geld waard Zelfs als deze beschadigd of kapot zijn. Wij kopen alle soorten gouden/zilveren sieraden in; art deco, kettingen, ringen, armbanden, oorbellen, gouden tanden, munten en diamanten. Wij betalen hiervoor de hoogst mogelijke dagprijs en betalen u direct contant.

WILT U OOK

in de du re iets mee , donkere maan r te best eden he den Twijfel bben? nie

* Prijs is afhankelijk van de dagkoers. * Legitimatie verplicht. * Min. leeftijd 18 jaar.

Roosendaalse Goudbank

Openingstijden Maandag Di. Wo. en Do. Vrijdag Zaterdag Koopzondagen

Molenstraat 9a 4701 JK Roosendaal Tel. (0165) 85 22 68 roosendaalsgoudbank@gmail.com

DONDERDAG ZEVENBERGEN Golden Tulip Schansdijk 3 10.00 - 17.00 uur

t langer. Kijk in t doosje uw lade met oud e sierad en!

voor hé

13.00 tot 17.00 u 10.00 tot 17.00 u 10.00 tot 20.30 u 10.00 tot 17.00 u 13.00 tot 17.00 u

Binnenkort ook een filiaal in Bergen op Zoom

Wassenaarstraat 44, 4611 BW Bergen op Zoom

VRIJDAG ZUNDERT Hotel de Roskam Molenstraat 1 10.00 - 17.00 uur

ZONDAG BREDA Hotel Mastbos Burg. Kerstenslaan 20 10.00 - 16.00 uur

StucadoorSbedrijf

Vercammen AUTOSERVICE AUTOSERVICE

Voor al uw stucwerk. Gratis offerte!

AUTOSERVICE BANDENSERVICE BANDENSERVICE

Stukadoren - Sierpleister - Spuiten Sierplafonds - Buitengevels - Isolatie

BANDENSERVICE Aktie november zie desnep.nl AktieAktie november zie desnep.nl november zie desnep.nl Alle info zie

Tel. 0164-604542

Alle info zie Alle info zie

www.stucadoorsbedrijfvercammen.nl

KranKzinnig lage prijzen! antiek | (streek)sieraden | design | kunst | verzamelingen | inboedels

Inbreng gevraagd, van één item tot complete inboedel, voor onze

Kunst & Antiek Veiling en VenduVeiling op dinsdag 18 en woensdag 19 december VenduHuis De Jager Goes BV Ringbaan West 2b | 4461 ED Goes 06 42 11 45 42 | www.venduhuisdejager.nl

inCl.

VariFOCale glazen Laat je verrassen bij specsavers specsavers bergen op Zoom Wouwsestraat 23a (naast WE) 0164 263 337

Bij aankoop van elk montuur vanaf €79. Bij randloze monturen adviseren wij dunne glazen. Kiest u voor de varifocale glazen dan ontvangt u standaard varifocale glazen. Voor glasopties zoals dunne glazen gelden vaste toeslagen. Acties gelden niet in combinatie met elkaar. © 2012 Specsavers Optical Group. All rights reserved. facebook.com/specsaversnederland. www.specsavers.nl


Bijzondere verhalen opgetekend door Kees Slager en - voor het eerst - kleurenfoto’s

‘Watersnood’ is indringend verslag ZEVENBERGEN - Het boek ‘Watersnood’ wordt in woord en beeld beschouwd als een bijzonder indringend verslag over De Ramp van 1953. Auteur Kees Slager, dé specialist op dit gebied en eerder auteur van de bestseller ‘De Ramp, een reconstructie’, beschrijft in dit 656 bladzijden dikke en ruim vier kilo wegende boek de geschiedenis van de eeuwenoude strijd tegen het water in het Deltagebied.

Speedo clubmeet van zwemvereniging de Krabben BERGEN OP ZOOM - In zwembad de Stok in Roosendaal werd zondag 18 november de jaarlijkse speedo clubmeet gehouden. Het was een gezellige drukte: 220 zwemmers van 16 verenigingen zwommen allemaal 3 afstanden. Zwemvereniging de Krabben werd vertegenwoordigd door Brit Boogaart, Femke Heimerikx, Britt Elzakkers, Bibi de Jong, Sven ten Hove, Tim Verheesen en Melvin Giebels. De wedstrijd begon met een defilé van alle verenigingen en bijbehorende spandoeken. Bibi de Jong verbeterde haar

tijd op de 50m. rugslag. Britt Boogaart had een pr op de 50m. vlinderslag. Femke Heimerikx had een mooie pr op de 100m. wisselslag. Britt Elzakkers verbeterde zelfs op 2 afstanden haar tijd op 50m. vlinder- en de 100m. wisselslag. Ook Tim Verheesen verbeterde op 2 afstanden zijn inschrijftijd de 100m. vrije en 100m. wisselslag. Melvin Giebels had een pr op de 100m. wisselslag. De jongste zwemmer Sven ten Hove had een pr op de 50m. schoolslag. In het eindklassement eindigde De Krabben op de 13e plaats, wat met 7 zwemmers een mooie prestatie is. De zwemvereniging kijkt terug op een leuke en gezellige wedstrijd.

KORTE BERICHTEN

Eén van de unieke kleurenfoto’s in het boek ‘Watersnood’ van Kees Slager.

VAN ONZE REDACTIE In samenwerking met Weekblad de Bode biedt Kick Uitgevers het boek tot en met 1 februari 2013 aan met een tijdelijke korting van 30 euro. Het document wordt zonder verzendkosten thuisbezorgd. Deze actie houdt verband met het feit dat op 1 februari het 60 jaar geleden is dat ZuidwestNederland werd overvallen door het water. In het boek neemt Kees Slager de lezer mee terug naar lang vervlogen eeuwen, maar hij staat ook stil bij de huidige en toekomstige situaties op het gebied van water en veiligheid. In deze ‘stoeptegel’ over de meest emotionele gebeurtenis na de Tweede Wereldoorlog zijn de verhalen over De Ramp voorzien van vele honder-

den, vaak unieke en nooit eerder gepubliceerde foto’s.

‘Nooit eerder gepubliceerde foto’s’ Uiteraard is veruit het belangrijkste deel van dit boek gewijd aan de schokkende gebeurtenissen in 1953. Op groot formaat zijn de verwoestingen van weleer te zien. Maar er zijn ook foto’s opgenomen van de evacuaties, de hulpverlening en wederopbouw. Kleurenfoto’s Heel bijzonder is dat zes decennia na De Ramp ook kleurenfoto’s van de getroffen

FOTO UIT WATERSNOOD

gebieden beschikbaar zijn gekomen. Deze foto’s zijn onder andere gemaakt door de Amerikaanse helikopterpiloot Henry Schmaltz, die in 1953 bij de reddingsacties was betrokken. In woord en beeld worden alle in februari 1953 getroffen gebieden in Zeeland, ZuidHolland en West-Brabant belicht. Over alle plaatsen die indertijd werden getroffen, zijn door Kees Slager bijzondere verhalen opgetekend. De auteur heeft in zijn geschiedschrijving vooral geluisterd naar de verhalen van de ‘gewone mensen’ in het Rampgebied; naar de vissers en de andere werkers die - dikwijls anders dan de autoriteiten - wel meteen in actie kwamen in en kort na de rampnacht van 31 januari op 1 februari 1953.

TIJDELIJKE SUPERKORTING OP BOEK WATERSNOOD 1953!

Binnenkort is het 60 jaar geleden dat het Deltagebied van zuid-west Nederland werd getroffen door ‘De Ramp’. Een bijzonder moment, waar een bijzonder aanbod bij past. In samenwerking met DE BODE biedt KICK Uitgevers tot en met 1 februari 2013 het kolossale boek WATERSNOOD aan met een superkorting van € 30. En dan wordt dit ruim 4 kilo wegende document ook nog gratis bij u thuisbezorgd. Tot en met 1 februari wordt de prijs van € 69 naar € 39 verlaagd.

rting € 30 ko kosten erzend géén v Ik bestel ......... exemplaren van het boek WATERSNOOD. De verzendkosten zijn voor rekening van de uitgever. Hierbij machtig ik Kick uitgevers eenmalig het totaalbedrag (€ 39 per exemplaar) van mijn rekening af te schrijven. Rekeningnr: Naam: Adres: Postcode: Tel.nr:

........................................................................................................................................ ........................................................................................................................................ ............................... Woonplaats:............................................................................... ...............................

E-Mail:........................................................................................

Stuur deze bon in een ongefrankeerde envelop naar: Uitgeverij de Bode, Antwoordnummer 11006, 4880 VC Zundert PAGINA 10

Concert: Koor A58 komt met een concert reeks ‘A 58 in Concert’ op vrijdagavond 23 november en woensdagavond 12 december in de Sint Willibrorduskerk in ’s Heerenhoek en in dorpshuis Luctor et Emergo in Rilland. Beide zalen open vanaf 19.30u., aanvang 20.00u. Het wordt een avond met ‘n gevarieerd programma. Voorverkoop kaarten: vrijdag 23 november bij Hairstyling Rentmeester, Molendijk 14, ’s-Heerenhoek; woensdag 12 december bij: Dorpshuis Luctor et Emergo, Hoofdweg 45, Rilland. Kaarten online via website koor en bij aanvang concerten. Kijk voor meer info koor: www.koora58.nl Beierse middag: Zondag 25 november geeft de Beierse blaaskapel die Edelweiss Buben haar jaarlijkse Beierse Middag in café de Arend, Raadhuisstraat, Hoogerheide, aanvang 14.30u., toegang gratis. Als eerste zullen die Edelweiss Buben zelf optreden. Om 15.45u. worden ze gevolgd door Hummel Bummel uit Brecht en tenslotte om 17.15u. door d’Ossekoppe uit Ossendrecht. Met de keuze van deze kapellen wordt er een mix aan muziek gegeven, omdat iedere kapel toch altijd weer net iets anders heeft. Er is die middag ook een grote tombola. BERGEN OP ZOOM Programma Sint Nicolaas: Donderdag 22 november: Sint bezoekt Reuma patiëntenvereniging Bergen op Zoom. Vrijdag 23 november: 2e afl. Studio Pepernoot vanaf 10.00u. via ZuidWest TV, bezoeken aan o.a. Peuterspeelzaal Klein Duimpje. Zaterdag 24 november: 09.30-18.00u diverse bezoeken. Zondag 25 november: 10.30-21.00u. diverse bezoeken, w.o. wijkcommissie Meilust, Woensdag 28 november: 13.00-14.30-16.00-17.30 en 19.00u kindervoorstellingen in Stadsschouwburg De Maagd. Sinterklaas: Zondag 25 november wil de goede Sint de Meilust kinderen een bezoek brengen met zijn zwarte pieten in De Moerkens, Kapittelstraat 21 tussen 13.30-13.45u. zijn de deuren open. Rond de klok van 15.15u. eindigt het feest. Verras de Bergse Sint met een mooie zelfgemaakte mijter. De 3 mooiste mijters verdienen ‘n prijs. Ze hebben ‘n leuke wedstrijd voor de zwarte pieten gevonden. Ook ouders zijn welkom. Info Els van Gastel, tel.: 0164-240577. Bingo: Zaterdag 24 november wordt er een bingo gehouden door biljartvereniging ‘t Laantje in café de Pondarosa, Fluwelenbroekstraat 47, aanvang 20.00u. Sinterklaasbezoek: Sinterklaas heeft speciaal voor Roparunteam Altijd ééntje te veel uit Halsteren zijn eerste pieten naar Nederland gestuurd om zijn agenda vol te plannen. Wie in ‘t weekend van 24 en 25 november, 1 en 2 december of op woensdagavond 5 december ‘n afspraak met de goedheiligman wilt maken, kan nu bellen naar de Roparunpiet, tel. 06-13764703. Rommelmarkt: Zondag 25 november Fort-zeekant 9.00-15.00u. Postzegelruildag: De jaarlijkse ruildag van Postzegelvereniging Delta Oost is op zaterdag 24 november in Wijkcentrum Oost aan de Kometenlaan 38 in Bergen op zoom. (Achter de voormalige VW-garage, 1e stoplichten na afslag 28 linksaf). Vanaf 12.00u Is iedereen weer van harte welkom voor een gezellige ruilmiddag. Er zijn voldoende ruiltafels, tevens kunt u terecht voor Informatie, Documentatie en Taxatie. Met een aantal kaders wordt de hobby van individuele leden tentoongesteld. Er is een kleine maar zeer interessante veiling, en ook de handel is vertegenwoordigd. Toegang gratis. Info. http:// delta-oost.jimdo.com Sinterklaas: Zondag 25 november wil de Bergse Sint de Meilust kindertjes ‘n bezoek brengen met zijn zwarte pieten. Tussen 13.30-13.45u. zijn de deuren open. Rond de klok van 15.15u. eindigt het feest. Verras de Bergse Sint met ‘n mooie zelfgemaakte mijter. De drie mooiste mijters verdienen ‘n prijs. Ze hebben ‘n leuke wedstrijd voor de zwarte pieten gevonden. Dat zal leuk worden. Ook ouders zijn welkom. Info: Els van Gastel, tel.: 0164-240577. Kerst Diner Show: Zondagmiddag 16 december is de2 e Kerst-Diner Show van Anita en Ed in Paviljoen Rozenoord te Bergen op Zoom. Vorig jaar was het ‘n groot succes, zodat er dit jaar een vervolg komt. Er zijn verschillende artiesten uitgenodigd, zoals Marco de Hollander, Alwin, Lucas en Gea, Arno Vos, Petra van Gennip en Theo van Cleeff. Presentatie is in handen van Leo Troost en het geluid wordt verzorgd door Gert-Jan van Elmieno. Bij de entree is inclusief een koud- en warmbuffet. Fans uit het gehele land komen dit evenement bezoeken. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Wees er snel bij, want vol=vol. E-mail: info@anitaened.nl. HALSTEREN Vogelbeurs: Vogelvrienden Halsteren houdt de bekende vogelbeurs op zondag 25 november in café-zaal Molenzicht, Halsterseweg 60, van 10.00-12.00u. Opzet beurs is wat veranderd. Beursruimte is vergroot, hetgeen de mogelijkheid biedt wat gemakkelijker ook met andere vogelliefhebbers over de hobby bij te praten. Er zijn uiteraard opkopers aanwezig, zodat vogelliefhebbers hun overtollige vogels eventueel ook kunnen verkopen of ruilen. Men kan ook vogels aanschaffen en overtollige vogels proberen te verkopen of te ruilen. Men hoeft geen lid van de vereniging te zijn. Daarnaast bestaat ook in beperkte mate de mogelijkheid materialen aan te schaffen die te maken hebben met de vogelhobby. Wandeling Fort de Roovere: Zondag 25 november wordt er een wandeling onder leiding van gidsen Stichting Bezichtiging Monumenten gehouden over Fort de Roovere. Tijdens de wandeling komen onderwerpen aan bod over de geschiedenis en bouw van het Fort. Bijzonder is natuurlijk het wandelen over de ‘onderwaterbrug’. Start is om 13.00 uur. Verzamelen om 12.45 uur bij het informatiebord van het Fort op de hoek Ligneweg/ Schansbaan te Halsteren. Vooraf aan melden hoeft niet. We lopen in bossen, dus zorg voor goede kleding en schoenen.


zeer groTe collecTie afgeprijsde monTuren

korTingen ToT

70%

Actie is van 22 november t/m 1 december. Niet geldig in combinatie met andere acties. Vraag in de winkel naar de mogelijkheden en voorwaarden.

*

Top merken spectaculair afgeprijsd!* Fortuinstraat 8 Bergen op Zoom Tel 0164 234272 www.wijdemansmodebrillen.nl


L LEKKER E K K Kerst

KERST CULINAIR

2012

ExclusiEf indonEsisch rEstaurant

Kindvriendelijk

Het kindvriendelijke karakter van Kerstmis heeft veel te maken met het feit dat in bepaalde streken Sint-Nicolaas wordt gevierd op 25 december. Door de vermenging met sprookjesachtige figuren uit sagen ontstaat de kerstman: Santa Claus in een karrenslee, voortgetrokken door rendieren. Dat is meteen ook de verklaring waarom in bepaalde Amerikaanse kerstliederen ‘Santa Claus’ wordt vernoemd. In België valt dat feest op 6 december. In Nederland komt de Sint op 5 december. De vigilie op de vooravond van Sint-Nicolaas, een liturgische viering, is hier in de volkstraditie ‘pakjesavond’ geworden.

3 gangen Kerstmenu € 19,95

Grand eetcafe De Kroon Boomstraat 2 Huijbergen, tel. 0164-642974, klijspost@hetnet.nl GRATIS PARKEERGELEGENHEID

UIT ETEN MET KERST fEESTELIJK, GEZELLIG, SfEERVOL EN LEKKER bIJ

BEIDE KERSTDAGEN GEOPEND VAN 16.00 TOT 24.00 UUR 1e Zitting van 16.00-19.00 uur

”Bali”

Grote Markt 26, 4611 NT Bergen op Zoom telefoon 0164 - 256908 fax 0164 - 247723

www.Bali-Bergenopzoom.nl

Exclusieve Kerst Rijsttafel

Glühwein/Champagne/Jus d’orange *** Hollandse garnalen cocktail *** Udang Karang Bali (Kreeft in een exclusieve saus) *** Teppan Daging (Ossenhaas met groenten in zwarte pepersaus op een hete plaat geflambeerd met Schotse whisky) Ajam Goreng Rudjak (Gebakken kip in een licht pikante saus) Poo Udang Pedis (Grote garnalen met een heerlijke Pikant gekruide smaak in een hete Poo-Tjai) Saté Mix (Kip, geit en varkenssaté ) Cumi Cumi Goreng (Gebakken intvis) Sajur Campur (Indonesische groente) Daging Rendang (Gesudderd rundvlees) Nasi en/of Bami Goreng *** Kerstijs “Surprise” *** Koffie met spekkoek

€ 49,75 p.p.

Kerst Rijsttafel Bali Istemewa Aperitief van het huis *** Hollandse garnalencocktail *** Bali hors d’oeuvre *** Uitgebreide rijsttafel met meer dan 22 gerechten *** Kerstijs *** Koffie met spekkoek

(Min. 2 pers.)

€ 34,75 p.p. (Min. 2 pers.)

Kerstbuffet All-inclusive op 25 en 26 december 2012 2,5 uur arrangement In een van onze zalen serveren wij voor u een Indonesisch Kerstbuffet met meer dan 35 gerechten. Wij ontvangen u met een Glühwein om lekker op te warmen. Het buffet begint met een Hollandse garnalencocktail. Gevolgd door soep v/h huis (licht pikant, zoetzure soep). Daarna heeft u een keuze uit koude voor- en bijgerechten, warme voor- en bijgerechten, hoofdgerechten van vlees, vis, gevogelte en schaaldieren. Het buffet wordt afgesloten met diverse desserts die u zelf kunt opmaken aan onze dessertbar met verschillende verse fruitsoorten. Inclusief onbeperkt drinken (bier, huiswijn, frisdrank)

€ 29,75 p.p.

Voor maar Aanvang buffet A: 16:30 uur; Aanvang buffet B: 19:15 uur. Reserveer tijdig. à

l a

c a r t E

m o g E l i j k

2e zitting van 19.00-24.00 uur

U kunt tijdens de Kerstdagen à la carte dineren OP 1 jANUARI NORmAAl GEOPEND

Wij wensen u prettige kerstdagen en een voorspoedig 2013

Kerst bij Ristorante Napoli Wij zijn beide kerstdagen geopend vanaf 16.30 uur. U kunt zowel a la carte dineren als een keuze maken uit een van onze 4 kerstmenu’s. Voor meer informatie en reserveringen: www.napolibergenopzoom.nl of tel: 0164-243704. Email: info@napolibergenopzoom.nl Onze keuken is dagelijks geopend van 17.00 tot 22.30 uur.

R I S T O R A N T E

NAPOLI

Kerkstraat 10 - 4611 NV Bergen op Zoom Tel.: 0164-243704 - www.napolibergenopzoom.nl


KERST CULINAIR

2012

Advent NIEUW in BERGEN OP ZOOM:

Kerstmis wordt voorafgegaan door Advent (=Nadering). Tijdens de Advent wachten de christenen

Marmaris Vis

op de komst van Jezus. Advent begint op de vierde

Eetcafé-Terras de Pin

zondag voor Kerstmis (het begin van het kerkelijk

viswinkel en – restaurant

jaar) en duurt tot kerstavond. Kinderen krijgen een

BOsstraat 20 - BerGen OP ZOOM

adventskalender met voor elke dag een ‘deurtje’ waar iets lekkers achter verstopt zit. Er wordt

Eerste en Tweede Kerstdag Warm en koud kerstbuffet De Pin Winterse groentesoep (stokbrood, kruidenboter) Diverse vleessalades o.a. ham, fricandeau, gevuld ei, tomaten. Vissalade o.a. paling, zalm, hollandse garnalen, krab, makreel. Diverse fruit/fruitcocktail. Warm buffet Stoofpeertjes, kastanjechampignons Gepocheerde zalm Ribbetjes/balletjes gehakt Warm braadvleesgerecht Friet, Gebakken aardappels, pasta

OPenInGsaanBIeDInG

een adventskrans met vier rode of gele kaarsen

1 kg vis van € 17 voor € 15

neergezet. De eerste kaars wordt op adventszondag aangestoken en elke zondag erna wordt er een kaars extra aangestoken. Tijdens de advents-

KEUZE UIT CIRCA 30 SOORTEN VERSE VIS

periode worden overal kerstmarkten gehouden. Zo

U kiest uw vis uit en wij bakken ze voor u! Om mee te nemen of om in ons restaurant op te eten. Inclusief vers gebakken stokbrood!

vertrekken er dagelijks bussen vol Nederlanders naar de beroemde Kerstmarkt in Düsseldorf. Al met al bezoeken jaarlijks tienduizenden Nederlanders de kerstmarkten in Nederland en Duitsland.

Scherpe aanbiedingen, altijd verse vis!

Dessert € 32,50 p.p. Kinderbuffet Friet, kipnuggets, fricandellen, kroketjes, appelmoes en fruitcocktail 3 tot 11 jaar € 9,50 p.p. Aanvang 16.30 uur 0165-379434. Voor inlichtingen en reservering.

ORIENTAALS

Wokrestaurant China oriëntaals

1e en 2e Kerstdag

Ook keuze menu mogelijk. Nieuwjaar 1-1-2013 geopend.

Schouwenbaan 4, Wouwse Plantage, 0165-379434 www.eetcafedepin.nl * elke dag geopend gehele jaar

Kerstmenu Hotel Restaurant Zeeland 2012 Amuse Zeeland *** Noorse zalm, gemarineerd in mierikswortel en groene kruiden, geserveerd met dragon quenelles van crème fraiche en salade van aardappel of Zeeuwse creuses, geserveerd met een glaasje Wortegemse citroenjenever of Huisgepekelde en klassiek gerookte eendenborst, vergezeld door een mousse van eendenlever, geserveerd met een cranberrycompote *** Huisbereide bouillabaisse du Nord, vissoep bereid met diverse vissoorten uit de Noordzee, geserveerd met rouille van knoflook en cayennepeper, crouton en geraspte gruyèrekaas of Dubbelgetrokken wildbouillon met bospaddenstoelen, tuinkruiden en Madeira *** Spoom *** Combinatie van geroosterde zeebaarsfilet en zeeduivel met een schorsenerengratin vergezeld door een saus mousseline, geserveerd met passende wintergroente en diverse variaties op het thema aardappel of Rosé gebraden hertenrugfilet, geserveerd op een bedje van kastanjepuree, met een saus van de jacht met bospaddenstoelen, passend garnituur van wintergroente en diverse variaties op het thema aardappel of Runderhaasmedaillon gecombineerd met koteletje van speenvarken, geserveerd met kalfsjus afgeblust met witte port, passend garnituur van verse groenten en aardappel *** Noël Dessert

Reserveren gewenst Voor het kerstmenu: Graag tevoren uw menukeuze doorgeven. € 49,50 p.p. voor 4 gangenmenu € 67,- p.p. incl. wijnarrangement € 42,50 p.p. 3 gangenmenu € 59,50 p.p. 3 gangenmenu incl. wijnarrangement (ook a la carte dineren mogelijk)

Hotel Restaurant Zeeland Kaai 6, 4691 EE Tholen, 0166-604297 www.hotelzeeland.nl info@hotelzeeland.nl

1e zitting van 16.00 tot 19.00 uur en 2e zitting van 19.30 tot einde.

Onbeperkt wokken en bakken incl. dranken In een sfeervolle ambiance en zeer uitgebreide keuze (incl. bier, wijn, fris en koffie naar keuze)

:

en z j i r P

.p. ,95 p ind € 29 er k ,00 p ar 5 1 € 1 ja t/m 1 peuter r 0 pe ar € 8,0 ja t/m 4

TIJDIG RESERVEREN GEWENST

Wokrestaurant China - Stoofstraat 27 - Poortvliet - 0166-612393

Op Nieuwjaarsdag 2,5 uur onbeperkt Uitgebreide keuze in verse gerechten & een grote verscheidenheid in smaken!

eten en drinken voor vaste prijzen:

€ 29,75

Wij hopen u te mogen verwelkomen op ons uitgebreide all-in Kerstbuffet (onbeperkt eten en drinken voor vaste prijzen)

1e 16.00 uur tot 19.00 uur € 39.75 2e 19.30 uur tot 22.30 uur € 39.75 (kinderen t/m 12 jaar € 2,00 per leeftijdjaar)

Tijdens de kerstdagen is ons all-in buffet nog uitgebreider, met o.a. wild. Voor reservering of verdere informatie, Bel: 0166-663785

Afhaal Kerst Menu Voor 4 personen € 53.50 - met een heerlijke fles wijn -

Chinese mini-loempia’s Gamba’s in Sichuanstijl *** Kip met Gon Bao saus *** Ma Pau

(bief met pikante ketjapsaus)

*** Voham (gebakken spek)

Naar keuze: Nasi, Bami of Witte Rijst

S p u i d a m s t r a a t 1 4 - 1 6 | 4 6 9 4 C K | S c h e r p e n i s s e | T. 0 1 6 6 - 6 6 3 7 8 5


Tips

Sinterklaas

Populaire cadeaus Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten weten meestal precies wat lieve jongens en meisjes graag willen

Specialist in onderdelen voor Duitse en Franse auto´s

krijgen. Door hun jarenlange ervaring hebben ze geleerd dat ze met gezelschapsspellen en boeken altijd veel kinderen blij maken. Ook speelgoed om mee te bouwen is populair, omdat het leuk en leerzaam is. En steeds meer jongens en meisjes willen graag

OPRUIMING

verwend worden met interactief speelgoed, zoals computergames. In de schoen vinden we dit jaar ongetwijfeld weer veel chocoladeletters. En wie weet ook wel een handgeschreven brief van Sinterklaas,

FERM GEREEDSCHAP

want die zijn ook geliefd‌

Kortingen tot 20%

BEN LOKKERS automaterialen & gereedschappen

KRUISAKKERS 6a, BERGEN OP ZOOM, TEL: 0164-238655

het Broekenpaleis LTB Wrangler Lee Brams Paris Geisha Ichi B young Angels Enjoy Scotch Cars Dodgers Suzi-Q Tramontana Its Noize Hattric Gafair Yaya Oozoo watches Anna Scot

Merken voor jong & oud!

Kadotip

00z00 horloges

div. modellen voor dames, heren en kinderen e29.95 / e39.95 e49.95 / e59.95 Parkeergelegenheid voor de deur Iedere vrijdag koopavond!

Koopzondag 25 november geopend van 12.00-17.00 uur

graag ToT ziens bij HeT broekenpaleis Zuidzijde Haven 25, 4611 HB Bergen op Zoom, tel. 0164-234800

www.broekenpaleis.nl


m o o Z p o n e g r e B

ACTIE GELDT

NOG

9 DAGE

N

On beperkt

INSCHRIJVEN T.W.V. € 25,sport

e n v. a .

€15,9 5 pe r

maand

RUGTAS*

BERGEN OP ZOOM

GOUVERNEMENTSPLEIN 1 IN HET STADSCENTRUM

* AANBIEDING IS GELDIG TOT 1 DECEMBER 2012 EN NIET GELDIG IN COMBINATIE MET ANDERE ACTIES. FACILITEITEN KUNNEN PER VESTIGING VERSCHILLEN. GA NAAR WWW.BASIC-FIT.NL EN BEKIJK DE VOORWAARDEN. DRUK- EN ZETFOUTEN VOORBEHOUDEN.

.NL


sport

MOC’17 verliest ruim van Unitas’30 BERGEN OP ZOOM - MOC’17 heeft zondag in Etten-Leur een kansloze nederlaag geleden tegen Unitas’30. Na een 2-0 ruststand verloor het uiteindelijk met 4-1. Voor MOC scoorde Esmir Kustura. Vooral de eerste helft kwam MOC’17 er niet aan te pas en heerste Unitas’30. Na de rust kwam MOC’17 iets beter uit de verf, maar lukte het niet meer om een betere uitslag neer te zetten. MOC’17 blijft hiermee vierde in de stand. Volgende wedstrijd gaat MOC’17 op bezoek bij Rood Wit in St. Willebrord. Programma Zondag 25 november MOC 1 vrij MOC 2, 7, 8 en DA 1 vrij 12.00 MOC 4-DSE 3 13.00 DOSKO 4-MOC 5 12.00 MOC 6-HSC’28 5 11.00 Val Aan DA1-MOC DA1 Zaterdag 24 november 12.30 Vrederust 3(zat)-MOC 2(zat)

14.30 SC Gastel A1-MOC A1 11.45 MOC A2-Tholense Boys A1 15.00 VOAB B1-MOC B1 15.00 MOC B2-WVV’67 B1 15.00 MOC B3-Wernhout B1 13.15 MOC B4-Vivoo B1 13.00 SCO/TOFS C1-MOC C1 13.00 Meto C1-MOC C2 13.15 MOC C3-Smerdiek C1 13.15 MOC C4-BSC C4 12.45 Unitas’30 C4-MOC C5 08.45 MOC C6-Halsteren C6 15.00 MOC C7-Zeelandia Middelb. C5 12.30 Steenbergen D1-MOC D1 11.45 MOC D2-Halsteren D2 11.15 MOC D3-Halsteren D3 12.00 NSV D1-MOC D4 10.45 FC Bergen D2-MOC D5 10.15 MOC D6-VVC’68 D2 10.00 Kapelle D3-MOC D7 10.15 MOC D8-FC Bergen D3 09.00 Halsteren D5-MOC D9 10.15 MOC E1-Virtus E1 10.15 MOC E2-DVO’60 E1 08.30 Steenbergen E2-MOC E3 10.15 MOC E4-Tholense Boys E2 10.15 MOC E5-Vivoo E2

09.30 FC Bergen E3-MOC E6 09.30 FC Bergen E2-MOC E7 10.15 MOC E8-Roosendaal E8 10.00 DVO’60 E6-MOC E9 08.45 MOC E10-SC Stavenisse E1 10.00 Meto E5-MOC E11 08.45 MOC F1-Bavel F1 10.15 MOC F2-Cluzona F1 09.30 Odio F1-MOC F3 10.15 Roosendaal F4-MOC F4 09.00 DOSKO F2-MOC F5 08.45 MOC F6-Roosendaal F7 08.45 MOC F7-Vivoo F1 10.00 Tholense Boys F2-MOC F8 10.00 Rimboe F2-MOC F10 08.45 MOC F12-FC Bergen F2 08.45 MOC F13-WVV’67 F3 10.15 MOC F14-Halsteren F8 11.30 Terneuzense Boys G1-MOC G1 12.00 Bavel G1-MOC G2 10.15 MOC JG1-CHC/Orka JG1 11.45 WHS MB1-MOC MB1 13.00 Moerse Boys MC1-MOC MC1 11.00 Madese Boys MD1-MOC MD1 MOC3 (zat) vrij F9, F11 vrij Verandering/uitslag: www.MOC17.nl

Lepelstraatse Boys 1 gelijk LEPELSTRAAT - Het eerste van voetbalvereniging heeft uit op zondag 18 november tegen titelkandidaat FC Bergen 1 een verdienstelijk gelijkspel gespeeld: 3-3. Uitslag senioren Zaterdag 18 november FC Bergen 1-Lepelstraatse Boys 1 3-3 MOC’17 5-Lepelstraatse Boys 2 1-5 Lepelstraatse Boys 3- Alliance 4 4-0 Lepelstraatse Boys 4-Nw. Borgvliet 5 0-0 Uitslag jeugd Zaterdag 17 november NSV A1-Lepelstraatse Boys A1 uitg.

Lepelstraatse Boys C1-Schijf C1 2-1 Steenbergen C4-Lepelstraatse Boys C2 0-3 Lepelstraatse Boys D1-Steenbergen D5 1-2 WHS E2-Lepelstraatse Boys E1 18-0 Tholense Boys F1-Lepelstraatse Boys F1 2-1 Lepelstraatse Boys F2-Rimboe F2 13-2 Programma senioren Zondag 25 november 10.00 Rood Wit 4-Lepelstraatse Boys 2 10.00 Lepelstraatse Boys 3-Vosmeer 2 11.00 Lepelstraatse Boys 4-Cluzona 5 Bekerwedstrijd

Dinsdag 27 november 20.00 Lepelstraatse Boys 1Arnemuiden 1 Programma jeugd Zaterdag 24 november 14.30 Lepelstraatse Boys A-1De Fendert A1 11.45 Lepelstraatse Boys C1-RSV C1 12.30 Cluzona C3-Lepelstraatse Boys C2 10.30 NV D2-Lepelstraatse Boys D1 09.30 Lepelstraatse Boys E1-METO E4 10.00 Lepelstraatse Boys F1-WHS F1 09.00 Roosendaal F10-Lepelstraatse Boys F2 Wijzigingen en/of aanvulling: www.lepelstraatseboys.nl

Nieuw Borgvliet viert 90 jarig bestaan

Het feestprogramma ziet er als volgt uit: Donderdag 22 november speelt het eerste elftal van Nieuw Borgvliet tegen een elftal van de beste spelers van de gemeente Bergen op Zoom. De wedstrijd wordt geleid door Jef van Vliet, voormalig topscheidsrechter.De aftrap om 20.00 uur wordt verricht door Rinus

Bennaars, 81 jaar jong, die in zijn jeugdjaren in Nieuw Borgvliet voetbalde, maar al gauw werd opgepikt door Dosko dat het grote talent van Rinus onderkende. Rinus vertrok naar Feyenoord en speelde in het Nederlands elftal samen met o.a.Abe Lenstra en Faas Wilkes. Op zaterdag 24 november is er vanaf half negen een ontbijt voor alle jeugdleden en vanaf 11.00 uur is er een Voetbalclinic van de Feyenoord Academie met o.a. Bennie Wijnstekers en Henk Vos. De keepers krijgen onderricht van Feyenoord keepers waaronder ook de legendarische Pim Doesburg. Vanaf 16.00 uur is er een receptie voor genodigden en kaderleden. Deze duurt tot 18.00 uur en wordt gehouden in Party en Evenementenzaal Pure aan de Anwerpsestraatweg. Vanaf 20.00 uur is er een feestavond in Pure voor alle leden en partners.

BVV’63 1-DSE 1 BERGEN OP ZOOM - BVV’63 speelt tegen DSE waartegen de club 3 punten moet behalen. In de eerste helft liet BVV’63 prima voetbal zien. Al snel maakte Ali Öztürk op aangeven van Tolga Kurtoglu de 1-0. Hierna een prachtige actie van aanvoerder Ugur Kahveci. Hij pikte de bal op, op het middenveld op en ronde ,na drie man gepasseerd te zijn, prachtig af in de kruising. DSE leek hierna de weg kwijt te zijn en al snel maakte opnieuw Ali Öztürk de 3-0 na een steekballetje van Rachid. Helaas voor BVV’63 viel de 3-1 binnen na een corner van DSE. Vlak voor het einde van de rust maakte Ugur Kahveci de 4-1 zodat de jongens met een lekker gevoel de kleedkamers in konden gaan. De tweede helft speelde BVV’63 veel rommeliger in vergelijking met de eerste helft. Na slordig balverlies benutte DSE meteen deze kans en maakte de 4-2. Zij kregen daarna nog enkele kansen. Invaller Akay maakte een einde aan de

droom van DSE door de 5-2 te maken. Vlak voor tijd bekroonde Aytac Akkaya zijn harde werken door de 6-2 te maken. Een mooie wedstrijd waarbij BVV’63 vooral als team hard heeft gewerkt om deze 3 punten te pakken. Ugur Kahveci was man of the match. BVV’63 2-Luctor’88 2 Ook het tweede van BVV’63 speelde thuis tegen de ploeg uit Heinekenszand. Een leuke wedstrijd voor BVV’63, maar ook de tegenstander had veel kansen. De 1-0 werd gemaakt door Andre Nederlof. Vervolgens maakte de tegenstander de gelijkmaker, 1-1. Hierdoor bleef het een spannende wedstrijd. Vervolgens maakte BVV’63 de 2-1 en opnieuw scoorde Andre Nederlof de 3-1. BVV’63 wist haar kansen goed af te maken en Mustafa maakte de 4-1. De wedstrijd was haast al gespeeld en er kon weinig meer mis gaan voor BVV’63. Uiteindelijk deed Ulas Iskar er nog een schepje bovenop met een mooie goal in de kruising.

MOC’17 F9 heeft de titel binnen

BERGEN OP ZOOM - MOC’17 heeft de eerste kampioenen in de najaarscompetitie binnen. Onder de bezielende leiding van Kenneth Huiswoud, Richard Lucas en Per Palé werd de talentvolle F9, met allemaal spelers uit het geboortejaar 2005, ongeslagen kampioen. Riante overwinningen op NVS F2, SC

Activiteiten 90 jarig bestaan van 22 t/m 24 november

BERGEN OP ZOOM - Op zaterdag 22 november 1922 werd RK vv Nieuw Borgvliet opgericht toen nog onder de naam H.M.S. Houdt Moedig Stand; 18 personen gaven zich toen op als lid in een vergadering die bijeen geroepen was door de heren J.B. Meerbach (raadslid en later wethouder), C.Lambrechts, Ant. de Nijs, C.Lambrechta, L. de Nijs en B.Renkels. Anno 2012 telt de vereniging bijna 400 leden welk aantal gestaag toeneemt.

MOC’17 F9 kampioen

Eindstand 5-1 en verder een leuke en spannende wedstrijd. Zaterdag 24 november BVV’63 F2-SC Welberg F1 10:30 WVV’67 F1-BVV’63 F1 9:30 BVV’63 A1-Steenbergen A1 12:00 Kapelle MB1-BVV’63 MB1 11:15 Zondag 25 november Vivoo VR2 - BVV’63 VR1 12:00 BVV’63 7-Val Aan 2 10:00 METO 4-BVV’63 6 10:00 BVV’63 4-Advendo 4 12:00 BVV’63 3-Victoria”03 4 12:00 Onze clubhuis is geopend op de trainingsavonden, dinsdag en donderdag, vanaf 18:00 uur en tijdens de wedstrijddagen, zaterdag en zondag, vanaf de eerste wedstrijd. Wil je bij de Bergse Voetbal Vereniging’63 komen voetballen dan kan je je melden bij de secretaris Dhr. Ahmet Arslan tel. 06-41402373 of langs komen bij ons clubhuis. Wil je als pupil leren voetballen dan is Tanju Bakan de ideale persoon in Bergen op Zoom, tel. 06-44577391. PAGINA 16

Welberg F2, Steenbergen F4 en Cluzona F4 zorgden voor het succes. Met maar liefst 19 punten uit 7 wedstrijden en een doelsaldo van 50 voor en 2 tegen, kon de F9 na de 5-0 winst op Steenbergen F4 op zaterdag 17 november niet meer ingehaald worden door de concurrentie. Tijn, Tim, Willem, Shaquille, Jurre, Jisse, Thomas, Ramon, Yassim en Bas gefeliciteerd met deze geweldige prestatie.

Scheldevogels pakt punten BERGEN OP ZOOM - De korfballers van Scheldevogels hebben een lastige start van het seizoen gehad door veel nieuwe spelers in het team. De 1e helft van het veldseizoen wisten ze geen punten te behalen. Zaterdag 17 november tijdens de 2e wedstrijd van het zaalseizoen, deed zich een mooie kans voor de eerste punten te pakken. De thuiswedstrijd in sporthal Tuinwijk tegen Good Luck bleef de gehele wedstrijd erg spannend. Na de openingsscore van Schelde-

vogels is het scoreverloop nooit meer dan 2 punten geweest aan beide zeiden. De teams gingen de 2e helft in met een ruststand van 6-6. Tien minuten voor het einde wist Scheldevogels een voorsprong van 3 punten te pakken. Good Luck probeerde nog terug te komen, maar dit lukte niet meer. Met een einduitslag van 13-11 weet Scheldevogels 1 de eerste punten van het seizoen te pakken. Scheldevogels 2 wist te winnen van Good Luck 2: 16-8. Info over de overige wedstrijden: www. scheldevogels.nl.

FC Bergen laat weer punten liggen Programma zaterdag 24 november 14:30 Klundert 3-FC Bergen 2 14:30 FC Bergen 3-SPS 2 14:30 FC Bergen A1-Roosendaal A2 11:30 NOAD’67 A1-FC Bergen A2 14:30 FC Bergen B1-SJO Prinsenland B1 12:30 FC Bergen C1-Tholense Boys C1 12:30 WVV’67 C1-FC Bergen C2 11:00 Tholense Boys D1-FC Bergen D1 10.45 FC Bergen D2-MOC’17 D5 10:15 MOC’17 D8-FC Bergen D3

9.30 FC Bergen E1-Roosendaal E2 9.30 FC Bergen E2-MOC’17 E7 9.30 FC Bergen E3-MOC’17 E6 8:45 METO F1-FC Bergen F1 8:45 MOC’17 F12-FC Bergen F2 Zondag 25 november 12:00 FC Bergen 2-IJzendijke 2 9:45 Victoria’03 3-FC Bergen 4 Dinsdag 27 november 20.00 FC Bergen 1-Axel 1

SV DOSKO 1 speelt thuis BERGEN OP ZOOM - Het eerste van voetbalvereniging SV DOSKO speelt zondag 25 november thuis tegen Dongen 1, aanvang 12.00u. Programma Donderdag 22 november 20.00 DOSKO 35+-Halsteren 35+ Zaterdag 24 november 12.00 Victoria’03 B1-DOSKO B1 12.30 DOSKO C2-Meto C2 10.30 DOSKO D1-DVO’60 D1 10.30 DOSKO D2-SPS D1G 10.30 Steenbergen D5-DOSKO D3 09.00 DOSKO E1-Meto E1 10.00 Meto E2-DOSKO E2 09.00 DOSKO E3-Smerdiek E2 09.00 SC Welberg E2-DOSKO E4 09.00 Roosendaal F2-DOSKO F1 09.00 DOSKO F2-MOC’17 F5 09.00 Roosendaal F11-DOSKO F3 10.15 Halsteren M1-DOSKO M1 DOSKO A1 en C1 vrij Zondag 25 november 12.00 Dongen 1-DOSKO 1 DOSKO 2 vrij 10.00 RSV 3-DOSKO 3 13.00 DOSKO 4-MOC’17 5

10.30 Cluzona 4-DOSKO 5 10.00 DOSKO 6-BVV’63 5 10.00 Roosendaal 9 -DOSKO 7 10.00 DOSKO 8-NSV 5 10.00 Hoeven 6-DOSKO 9 10.00 BSC DA1-DOSKO DA1 13.00 DOSKO DA2-Steenbergen DA1 Spelers Bij DOSKO kunnen ze nog steeds nieuwe mini’s/kabouters/welpen plaatsen. Deze groep is geboren in 2005, 2006 en 2007. Lekker 1x per week trainen en op zaterdag een wedstrijd voetballen. Ze hebben geen wachtlijst, uw kind kan gelijk meedoen. Interesse om eens een keertje vrijblijvend mee te trainen of bij andere vragen, bel 06-41504241. Ook kan men nog steeds oud papier inleveren bij DOSKO. De opbrengst van het oud papier is ten bate van de jeugdafdeling. Info over trainingstijden en wedstrijden: www.svDOSKO.nl Woensdag 21 november komt Sinterklaas DOSKO bezoeken. De kantine die natuurlijk helemaal versierd is, is vanaf 18.15u. open voor alle F en Mini spelers. Zaterdag 24 november: SportQuiz, gratis toegang.


Schilderachtig wonen! in “Kijk in de pot ” r e b m e v o n 9 2 g a d r e d n o d d n n e o t v n a e e i m t e t a r a p p a n Inform e p a k 1 r e d n o Type: 2

Locatie: Grand Bar & Grill “De Moor ” Grote Markt 29 - Bergen op Zoom www.scheldevesting.nl BM advertentie BOZ infoavond 264x400.indd 1

www.delangenvdberg.nl 09-11-12 14:16


AUTOnieUws door: Bart van den Acker

n m u l Co

kortnieuws een haartje zuiniger worden en daardoor fiscaal interessant blijven. Dat geldt ook voor de Ford C-Max met de 1.6 TDCi-dieselmotor. De CO2–uitstoot is gedaald van 114 naar 112 g/km, waardoor de C-Max ook in 2013 in aanmerking blijft komen voor 20% bijtelling. • Veel schoolkinderen zien er tegen op: de verplichte spreekbeurt. Als jongen of meisje van auto’s houdt, is het helemaal geen probleem, dank zij het nieuwe Volkswagen Spreekbeurtpakket. Dit pakket is gratis te downloaden via www.volkswagen.nl/spreekbeurt en omvat materiaal voor een spreekbeurt van ongeveer 15 minuten, op basisschoolniveau. Er is een begrijpelijke tekst en het beeldmateriaal is direct te gebruiken in bijvoorbeeld een beamer-presentatie.

• Het lijkt wel een hobby van diverse automerken: auto’s die net

• Er is een bijzondere samenwerking aangekondigd tussen Renault en de Britse sportwagenfabrikant Caterham.. Beide hebben al een relatie in de formule 1, nu is gemeld dat ze ook samen lichte sportwagens zullen gaan bouwen. Daarmee komt er eindelijk opvolging voor het sportwagenmerk Alpine, dat formeel nog steeds eigendom is van Renault. Sterker nog: toekomstige modellen zullen worden gebouwd in de voormalige Alpine-fabriek in Dieppe in Normandië. Het eerste product kan de definitieve versie worden van het studiemodel A110-50, dat eerder al als prototype bij diverse gelegenheden is getoond.

Vaas

Opel ADAM De verwachtingen zijn hoog gespannen ronde komst van de Opel ADAM. Gezien het succes van concurrent Volkswagen Up! kan ook deze compacte Opel best eens voor flinke verkoopaantallen gaan zorgen. Naast het leuke uiterlijk is het sterke punt van de ADAM het enorm uitgebreide pakket mogelijkheden om de auto helemaal naar eigen smaak aan te kleden. Opel heeft de ADAM al getoond in een geweldig palet aan pastel- en andere

vanaf € 12.495 kleuren: iedere klant (M en vooral V?) zijn/haar eigen ADAM! De prijsstelling is nu bekend, de lijst start al bij € 12.495 voor de basisversie met de 1,2 liter motor met 51 kW/70 pk. Er komen drie rijke uitrustingsvarianten: JAM, GLAM en SLAM, elk met een heel eigen uitstraling. De compacte Opel, die bij zakelijke inzet in alle versies in aanmerking komt voor 20% bijtelling voor privégebruik, is nu al te bestellen en wordt vanaf maart 2013 uitgeleverd.

Audi A3 Sportback komt De nieuwe Audi A3 is er nu een maand of wat en nu is het doek volledig gehaald van de Sportback. Deze vijfdeurs is iets langer dan de driedeurs (wielbasis: + 3,5 cm). Dat scheelt in de instap naar de achterbank en in zowel been- als hoofdruimte achterin. De prijzen zijn vastgesteld, maar de levering start pas in februari. De prijslijst start bij € 26.900 voor de basisversie met de 1,4 TFSI-motor (90 kW/122 pk).

Prijzen nieuwe Dacia’s De nieuwe Dacia Sandero komt al lekker snel naar ons land. Na de eerste presentatie op de autotentoonstelling in Parijs, eind september, staat die begin december al in de Nederlandse Renault/Dacia-showrooms. De Sandero is als basismotorisering voorzien van de nieuwe (driecilinder) TCe 90 motor, met een vermogen van 66 kW/90 pk. Die is een heel stuk zuiniger dan de 1,2 liter die in de huidige Sandero zit. De CO2-uitstoot is vastgesteld op 120 g/km, wat overeenkomt met een officieel gemiddeld verbruik van 5,2 l/100 km. Naast de normale Sandero komt vanaf februari ook de

Méér Panda’s! Fiat heeft met onmiddellijke ingang het leveringsprogramma van de Panda uitgebreid met enkele aanvullende versies. De Panda 4x4, Trekking en CNG zijn wel ‘niche’-modellen, maar het zijn op de eerste plaats echte Panda’s. De vierwielaangedreven 4x4 is in ruw terrein een geweldenaar. Door zijn relatief lage gewicht, korte voor- en achteroverbouw en grotere bodemvrijheid is deze Panda tot onverwacht grote daden in staat. De trekkracht van de 85 pk-sterke TwinAir-motor speelt hierin natuurlijk ook een grote rol. In ruw terrein en op zeer steile hellingen is ook de kortere overbrenging van de transmissie een belangrijk hulpmiddel. Maar ja, wie heeft er in Nederland zo’n 4x4 nodig? Denk aan boswachters en andere mensen die beroepsmatig letterlijk gebaande paden verlaten en natuurlijk mensen die een hobby

Renault Mégane blijft aantrekkelijk Stepway-uitvoering, die onder meer iets hoger op de wielen staat. De normale Sandero is er in de uitvoeringen Ambiance en Lauréate. De Sandero Ambiance kost € 10.990, de Lauréate is € 1.000 duurder.

hebben waarvoor ze per auto de vrije natuur in trekken. Nee, dat zijn geen enorme aantallen, voor Nederland zien we meer in de Panda Trekking. Die ziet er precies hetzelfde uit als de stoere 4x4, maar heeft dan juist geen… vierwielaandrijving. De Panda Trekking komt al een stuk verder op ruwe ondergrond dan de meeste auto’s, maar dat is niet de doelstelling. De Trekking is juist bedoeld voor mensen die wel die ruige uitstraling willen, maar zelden de stadsjungle verlaten. Met die insteek zijn in Nederland beslist klanten te vinden. Een heel ander verhaal is de Panda CNG. Dat staat voor ‘Compressed Natural Gas’, of wel aardgas, dan wel groengas. Dat is nu ook nog een vrij bescheiden toepassing, maar vooral voor bedrijven en overheden die aantallen auto’s voor een bepaald doel inzetten, kan dit een heel goede oplossing zijn. De Panda CNG levert een fractie minder vermogen dan de benzineversie, een korte proefrit toonde aan dat je daar onder normale rijomstandigheden niks van merkt. Daarbij is aardgas natuurlijk een zeer voordelige brandstof, vooral wanneer veel kilometers worden gereden. Deze drie nieuwe Panda-varianten zijn direct leverbaar. De Fiat Panda 4x4 kost € 17.490, de Trekking € 14.690 en de CNG is er vanaf € 13.790. Er is al een Fiat Panda vanaf € 9.290.

Een beetje onverwacht is het wel, maar de Renault Mégane is momenteel de meest verkochte auto in Nederland. Daarvoor is vooral de zuinige uitvoering Energy dCi 110 Stop&Start Eco2 verantwoordelijk, met een CO2–uitstoot van 90 g/ km. Om dit succes voort te zetten, is Renault erin geslaagd die uitstoot

te verlagen naar 88 g/km, wat inhoudt dat deze versie ook in 2013 nog steeds in aanmerking komt voor 14% bijtelling voor privégebruik en zakelijke inzet. Deze motorisering en uitvoering is leverbaar als Hatchback, Coupé en Estate. De verkoop van de 88 g/km-versie start in december.

Dit is de nieuwe Subaru Forester Deze eerste foto betreft nog een exemplaar in de Japanse specificatie, maar op een paar details na is dit de nieuwe Subaru Forester. De verkoop in de thuishaven is net gestart ‘andere markten’ volgen daarna. Dat zal eerst wel de USA zijn, maar in Europa verwachten we ‘m op grond hiervan toch ergens in het komende voorjaar. Subaru belooft voor deze vierde generatie nog betere rijeigenschappen, de Forester voldoet aan nog hogere veiligheidseisen en zal ook op milieugebied beter scoren dan zijn voorganger(s). De 2,0 liter

benzineboxermotor blijft even sterk, maar zal in detail zijn aangepast. De dieselversie is in Japan niet interessant, maar zal voor de Europese makt ongetwijfeld de belangrijkste motor blijven.

Aan dit verhaal heeft u helemaal niks. Ik vind het alleen te leuk om het niet te vertellen, mij spreekt het in elk geval wel aan. Het gaat om een garagehouder, die, zoals tegenwoordig vaak voorkomt, naast zijn dealerschap ook een ‘universeel label’ voert, waar allerhande merken terecht kunnen. Zo is er een klant die al een paar keer over de vloer is geweest en altijd in dure, minder voor de hand liggende auto’s rijdt. Eerst was dat een ingevoerde Range Rover, van een type dat precies zó nooit in Nederland is geleverd, dat heb je soms met importauto’s. De klant in kwestie blijkt in de stad waar dit speelt een winkel te hebben in artikelen van porselein. Grote vazen, beeldjes voor binnen of in de tuin, beslist niet ieders smaak, maar dat is duur spul en de winkel was ook nog eens gevestigd in de duurste winkelstraat van de stad. Prima, ieder zijn handel. De klant blijkt op een dag afstand te hebben gedaan van die ‘Strange Rover’. Hij heeft in plaats daarvan een gebruikte BMW gekocht, ook al via een vaag importkanaal, maar wel weer een dure jongen, met een V8-motor en alle toeters en bellen die we kunnen verzinnen. In die toeters, of die bellen, zat wel een probleem, want een en ander werkte niet zoals dat zou moeten. Daar kun je als universele garagehouder grijze haren op kweken, zie het allemaal maar weer eens goed te krijgen, met al die moderne elektronica. Dat lukte wel, maar de rekening liep lelijk op: ruim € 1.500. Tja, dat heb je soms als je voor weinig geld in een dure auto wilt rijden. Alleen: de rekening werd niet betaald. Gek, eerder was dat nooit een probleem. Herinnering. Aanmaning. Incassobureau. De rekening werd niet betaald. Drie maanden later wordt het de garagehouder te gortig. Juist in deze tijd, waarin niemand het echt gemakkelijk heeft, juist nu flik je dat niet, zeker niet als ondernemers onder elkaar. De dealer gaat naar de porseleinwinkel. Meteen bij binnenkomst pakt hij een flinke vaas tussen zijn handpalmen. “Goedemiddag, wat kost deze vaas?”. “Die is € 175 meneer”, antwoordt de mevrouw achter de toonbank, tevens de echtgenote van de eigenaar. Daarop vertelt de dealer wie hij is, van welk bedrijf. “Er is een rekening van ons aan u al drie maanden niet betaald!”. “Wij zijn een keurige zaak, wij betalen altijd op tijd meneer!”. “Mevrouw, u moet tegen mij niet liegen!”, zegt de dealer op luide toon en doet zijn handen uit elkaar. PATS! Daar ligt de vaas in honderdduizend stukken op de tegelvloer. De dealer verlaat het pand en heeft moeite een vette glimlach te onderdrukken. Een dag later is er € 1.500 overgemaakt. De moraal: altijd eerlijk blijven, je niet groter en rijker voordoen dan je je echt kunt veroorloven en gewoon op tijd je rekeningen betalen, dat werkt aan alle kanten het prettigst. Bart van den Acker


Hoogerheide Sint-Lucasplein 4631 Hoogerheide hoogerheide@goudwisselkantoor.nl www.goudwisselkantoor.nl Elke woensdag van 10.00 - 16.30 uur

Verzilver uw goud in ons mobiel kantoor! De goudprijs en zilverprijs waren nog nooit zo hoog. En dus kan het interessant zijn juist nu uw gouden sieraden, munten en zilver te verkopen. Maar dan wel aan een vertrouwd adres: het Goudwisselkantoor. Goudwisselkantoor is eigendom van familie de Ruiter, al ruim 25 jaar een begrip in de wereld van de goudhandel. Vanzelfsprekend is Goudwisselkantoor lid van de diverse vakverenigingen. Goudwisselkantoor is geen winkel, maar koopt uitsluitend goud, zilver en munten in. Door onze jarenlange ervaring weten we waar het om gaat in de goudwereld. U krijgt dus een reële taxatie en een goede prijs.

Goudwisselkantoor

Naast onze achttien kantoren door heel Nederland, kunt u nu ook terecht in één van onze mobiele kantoren. Zonder een afspraak te maken kunt u dus met uw sieraden, horloges, baren, munten, zilver bestek, zilveren schalen en verzamelingen langskomen. Wacht niet langer, profiteer van de huidige hoge goudprijs en kom bij ons langs voor een vrijblijvende taxatie.

d, zilver en munten • 25 jaar ervaring in gou jblijvende taxatie • een deskundige en vri k indien gewenst per ban • contante betaling of r de taxatie • discrete ruimte voo en van goud en zilver • advies in het belegg

gegrilde kipproducten - kipgehakt - konijnenbout wild konijn - hertenbief - hazenbout (rug en filet) tamme eendfilet - fazantenfilet

Poelier de Koning

Wouwsestraatweg 178 | Bergen op Zoom 0164-233730 Do. en vr. de gehele dag geopend, op zaterdag tot 14.00 uur

www.COMPUTERHELP-garden.nl Heeft u problemen met uw computer of laptop? Werkt uw printer niet zoals u wilt? Heeft u een virus? Wij helpen u met al uw computerproblemen! Snelle service, voor een vriendelijke prijs.

Bel: 06-10419246 voor al uw vragen U kunt ook mailen: info@computerhelp-garden.nl

Boomkwekerij/Hoveniers Hoogerheide Voor: dakplatanen, dakmoerbei, leilinde, leiplatanen, bolacasia, bolesdoorn, catalpa, fruitbomen etc. Tel.: 0164-616707 of 06-30429026 of 0113-552255 Valkestraat 15 / vofakkermans@hotmail.com Openingstijden: zaterdag van 09.00 tot 16.00 of op afspraak. Tuinafval nemen wij gratis mee! Reclame: Rode Beuk 70cm € Groene Beuk 125/150cm € Dakplataan € leilinde vanaf €

1.50 1.45 29.50 23.50

Maak vrijblijvend een afspraak met ons.

www.hoveniers-hoogerheide.nl

KEUKENS, BADKAMERS, TEGELS & SAUNA’S VOOR DE BESTE PRIJS! bij JAN VAN SUNDERT

4500m2 showroom met 300 keuken en badkameropstellingen kijk voor onze folderaanbiedingen op www.janvansundert.nl

a.s.

le or al al vo er ook a i c e En sp n, ik ben t”... ere ulle Pie g! kind “G onda tot z

ZONDAG GEOPEND

van 11.00 tot 17.00 uur

Lokkerdreef 10, 4879 ND Etten-Leur. Tel 076-5048800 Openingstijden ma gesloten, di t/m do 9.30-17.30 uur, vrijdag 9.30-21.00 uur, za 9.30-17.00 uur www.janvansundert.nl


sport

Spado’s marathonavond

Bloed, zweet, tranen en drie punten voor VV Vrederust BERGEN OP ZOOM - In de week waarin heel Nederland werd herinnerd aan volkszanger nummer 1, nl. Andre Hazes, wist VV Vrederust met het bekende bloed, zweet en tranen, de punten deze keer wel te pakken.

Afsluiting vd gezamenlijke training vd lange afstandsgroepen

ROOSENDAAL - Dit jaar wederom een marathonavond bij Spado. Duidelijk is dat marathons lopen, en eventueel verder, steeds populairder aan het worden is onder het hardlopers gilde. Niet alleen in de breedte gaat het steeds beter met het aantal marathons, maar ook veel lopers kunnen in 2012 hun persoonlijk record aanscherpen. Door de jaren heen kijkend zijn er bij Spado elk jaar wel debutanten geweest op de huldigingsavond, maar zoveel als dit jaar, nog nooit. Totaal 9 lopers legden dit jaar voor het eerst de marathons afstand af. Ook het aantal lopers dat een marathon loopt en de hoeveelheid marathons daarbij blijft maar stijgen. Veel

lopers laten het niet bij 1 marathon per jaar, maar gaan rustig door voor nummer 2 of 3. Enkele die-hards komen zelfs boven de 10 uit. Tevens zijn er dit jaar wat jubilarissen bij Spado, die hun 25ste marathon hebben gelopen en zelfs 1 loper die al zijn 150ste marathon heeft gelopen. Het is traditie dat alle debutanten een “kei” krijgen voor hun geleverde prestatie. Dit jaar waren de debutanten John Gijzen, Jeroen Jonkers, Esther van de Berg, Wijnand Hest, Petra Bruijs, Mike Franken, Esther Jurgens, Sjaak Rens en Cecile van Esbroeck. Elke debutant kreeg zijn persoonlijke aandacht middels foto’s of filmpjes van de gelopen marathon. Met Sjaak Rens werd geskypt,

hij zat in Athene en had net zijn tweede marathon gelopen. Via de live verbinding werd hij in het zonnetje gezet en kreeg zijn “kei” via de laptop uitgereikt. Hierna was het de buurt aan de jubilarissen. Paul de Wit en Ruud Peeters kregen een kei met een bronzen 25 erin gegraveerd. Tevens werden daarbij anekdotes verteld over hun gelopen marathons. Als laatste was Rob Schmidt aan de beurt, de marathon goeroe van Spado en tevens oprichter van deze avond, hij kreeg een speciale kei overhandigd ivm zijn 150ste marathon die hij gelopen heeft. Wil jij ook zo’n “kei” bemachtigen, kijk dan eens op de website van Spado en laat je dan deskundig begeleiden naar je marathon debuut.

Halsteren aanvallend sterk tegen Desk HALSTEREN - Afgelopen zondag speelt Halsteren in Kaatsheuvel tegen Desk een voortreffelijke partij voetbal. Met maar liefst 0-6 werd de thuisploeg van de mat geveegd door het sterke collectief van Halsteren. Dat er juist in deze wedstrijd , waartegen vooraf toch als erg lastig werd aangekeken, een goed draaiend elftal stond was alleen maar een compliment aan het team. Door de goede en geconcentreerde start werd Desk vanaf de aftrap naar achteren gedrukt en ontstonden al snel kansen voor Halsteren. Daarvan werd al in de 12e minuut op voortreffelijke wijze geprofiteerd door Mathijs Hage die vanuit links hard en laag inschoot. 0-1. In de 22e minuut werd het 0-2 door een vrijwel identieke aanval met dezelfde personen en afwerker Mathijs Hage. Aan beide doelpunten

gingen snelle acties van met name Rick Willigers vooraf. Hij was een plaag voor de verdediging van Desk. 7 minuten later werd het al 0-3 door een Frits Paap, die zijn enorme werklust beloond zag worden met een doelpunt. Met deze stand werd de rust bereikt. Na rust kwam er toch een iets feller Desk tussen de lijnen, maar ook dit werd weer prima gepareerd door de defensie van Halsteren, waarin Paolo Fortunati heer en meester was. Na dit kleine stormpje maakte Halsteren het snel af. In de 52e en 60e minuut scoorde Rick Willigers op geweldige wijze de 0-4 en 0-5. Daarmee beloonde hij zich voor een zeer goede wedstrijd en vooral ook voor het harde werken dat hij gedurende de gehele wedstrijd heeft gedaan. Halsteren was afgelopen zondag op alle fronten beter dan Desk, en dat werd verder nog bevestigd door het doelpunt 0-6 van de ingevallen

Halsteren (zat) 1 loopt verder uit Door een monsterzege van 0-8 op Stavenisse is Halsteren zaterdag verder uitgelopen en alleen op de kop gekomen in de vierde klasse. Dat is gezien de wat aarzelende start van de competitie een voortreffelijk resultaat. Er werd echt goed gewerkt binnen het team om nu eindelijk de stap hoger eens te bereiken. Houdt zo vol. Ook zij zijn een weekeinde vrij van competitie. Voor actuele wedstrijdinformatie zie: www.rksvhalsteren.nl

Judoka’s Zuid-Nederlands kampioen

Judoka’s Goossens en Van Raak Zuid-Nederlands kampioen.

BERGEN OP ZOOM - Zaterdag 17 november werden namens de JBN in Gilze de Zuid-Nederlandse kampioenschappen Judokata georganiseerd. Hier werd gestreden om de titels in het Nage-No-Kata, Katame-No-Kata en het Ju-No-Kata. Shintai docent Peter Goossens en Hans van Raak, welke getraind worden door Manfred Kuijpers en Jose Haegens van Sankaku, waren ondanks een blessure van Hans toch naar Gilze afgereisd om deel te

VRIJBLIJVENDE VERKOOP BIJ INSCHRIJVING

TEGEN INLEVERING VAN DE COUPON

20% 20%

Goossens en Van Raak

Jim Franssen. Ook hij evenals Tom de Bonte loste op prima wijze Perry Bierkens en Rick Willigers af, zodat beide ook weer aan het wedstrijdritme van het eerste team konden proeven. Aanstaande zondag is het eerste team vrij van competitie, wel speelt het op dinsdag 27-11-2012 om 20.00 uur thuis tegen DFC uit Dordrecht voor de KNVB beker.

www.brabantwerkt.nl Vacatures bij jou in de buurt

Bloed staat voor de onnodige rode kaart welke Stefan v.d. Boom kreeg wegens natrappen. Zweet voor de arbeid die als team geleverd werd en tranen voor het spelniveau van beide teams. Vrederust start echter wel goed en zette Chrislandia vast op eigen helft. Hierdoor werden enkele kansen gecreëerd, maar diverse malen was Jouad niet nauwkeurig in de afwerking. Het duurde ruim 30 min. voordat Ralph de bal uit ‘n voorzet achter de keeper kon werken. Kort hierna nog een afstandsschot wat op de lat uiteen spatte, maar verder als deze wapenfeiten komt Vrederust niet. Een foute pass van Luuk leverde plotseling nog een kans voor Chrislandia op. Echter good old Edwin Meesters, die deze dag Raymond Jordans verving, was snel uit zijn goal en hierdoor bracht hij de speler van Chrislandia dusdanig in verwarring dat deze meters naast schiet. Gedurende de 2e helft zakte het niveau

geldig t/m zondag 25 november 2012

op 1 artikel naar keuze

KORTING op 1 artikel naar keuze

geldig t/m zondag 25 november 2012

nemen aan deze kampioenschappen. Goossens en Van Raak, die uitkwamen in het Katame-No-Kata, zette een prima eerste ronde neer. Ondanks dat Hans wat last ondervond van zijn hand blessure werd in de eerste ronde toch een royale voorsprong op de nr 2 behaald. De tweede ronde liep veel beter en dit kata werd wederom hoog beoordeeld. Met deze score’s werden Peter en Hans dan ook, net als vorig jaar, kampioen van Zuid-Nederland in het Katame-No-Kata. Na twee weken geleden de British Open te hebben gewonnen nu de Zuid-Nederlandse titel voor deze heren. Sportschool Shintai feliciteert hun docent van harte van deze prestatie. Meer informatie over Shintai: www.sportschoolshintai.nl

www.scan-werk.nl

Wij digitaliseren uw dia’s en negatieven

KORTING

naar een bedenkelijk peil en Vrederust liet zich hierin meeslepen. Er werd slordig gespeeld, maar het was Stefan die d.m.v. een enorme knal de bal in de touwen jaagt en Vrederust naar een 2-0 voorsprong schoot. Enige tijd hierna liet hij zich op een minder goede wijze zien. Nadat er ‘n overtreding op hem gemaakt werd kon hij zich niet beheersen en in een reactie trapte hij na. Dit leverde hem ‘n rode kaart op en hij benadeelde tevens zijn team. Inderdaad met 10 man kreeg Vrederust het moeilijk en het onvermijdelijke gebeurde dan ook. Chrislandia maakte de aansluitingstreffer: 2-1. Hierdoor was Vrederust wakker geschud en door gezamenlijk de mouwen op te stropen en keihard te werken wist men stand te houden. De bevrijding kwam vlak voor tijd, waarin Jouad Mark Suijkerbuijk aanspeelde. Mark wist hier wel raad mee en met een goed geplaatst schot in de bovenhoek bracht hij de eindstand op 3-1. Eindelijk ‘n keer loon naar werken, ondanks dat dit een slechte wedstrijd was. De 1e helft van de competitie zit erop. Helaas brengt dit niet hetgeen wat er verwacht werd, maar in de 2e helft van de competitie zijn er zeker kansen voor Vrederust om punten te pakken.

KIJKDAGEN Dinsdag 20 november a.s. van 19:00 - 20:30 uur & Zaterdag 24 november a.s. van 12:00 - 14:00 uur Lemmeraak 47 te Bergen op Zoom

KARWEI Bergen op Zoom, Hoogerheide, Steenbergen

Op loopafstand van winkelcentrum Het Kompas gelegen royaal, uitstekend onderhouden 3-kamerappartement gelegen op de 3e verdieping met vrij uitzicht, balkon, 2 slaapkamers en gemeenschappelijke tuin. Vraagprijs € 195.000,-- k.k.

Deze actie is alleen geldig bij KARWEI Bergen op Zoom, Hoogerheide en Steenbergen. De korting geldt niet bij aanschaf van artikelen die zijn voorzien van het Vast Verlaagd label,SuperStuntartikelen, zonnepanelen, de KadoKaart van KARWEI, bij verhuur en betaalde diensten.

Voor meer informatie en de spelregels, neem contact met ons op. T. 0164-683842, E. info@baasmakelaars.nl, I. www.baasmakelaars.nl

Professionele kwaliteit scans, tegen een zeer lage prijs! Standaard resolutie (9 MegaPixel) - € 0.20 Hoge resolutie (25 MegaPixel) - € 0.25

Voor meer informatie: 0118-639399 / bestelling@scan-werk.nl


AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

• Sloop-loop-schade auto’s motors te koop gevraagd. • Alle gebruikte onderdelen online. • Vrijwaring bij ophalen. • Reparatie en onderhoud. Lid ARN-Stiba-RDW

s r u e b d r a o b w o n Ski-S

Maalbergenstr. 24a Wernhout Tel. 076-5971739 / 06-54278822 info@jokozundert.nl www.jokozundert.nl

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Bekendmaking Ontwerp projectplan vijver Anton van Duinkerkenpark Bergen op Zoom Inzagetermijn van 22 november 2012 tot en met 2 januari 2013 Het dagelijks bestuur van waterschap Brabantse Delta besluit om ter inzage te leggen: het ontwerp projectplan vijver Anton van Duinkerkenpark Bergen op Zoom. Ontwerp projectplan Dit projectplan betreft de herinrichting van de vijver in het Anton van Duinkerkenpark met natuurvriendelijke oevers. Gemeente Bergen op Zoom en het waterschap (toen waterschap Het Scheldekwartier en het Hoogheemraadschap van West-Brabant) spraken in juni 2002 in het waterplan af de vijver van het Anton van Duinkerkenpark te baggeren en de oevers deels natuurvriendelijk in te richten. Het doel van de maatregelen is een verbetering van de waterkwaliteit vooral door het beheersen van blauwalgen. Terinzagelegging Het ontwerp projectplan ligt vanaf donderdag 22 november 2012 tot en met woensdag 2 januari 2013 ter inzage op het kantoor van het waterschap aan de Bouvignelaan 5 te Breda. Het ontwerp projectplan is in te zien op werkdagen van 9:00 uur tot 16:00 uur. De bekendmaking wordt tevens gepubliceerd in het digitale waterschapsblad van woensdag 21 november 2012, zie hiervoor: www.brabantsedelta.nl/waterschapsblad. Verder is het ontwerp projectplan gedurende dezelfde periode te lezen op en te downloaden van de website van het waterschap, zie www.brabantsedelta.nl/bekendmakingen. Indienen zienswijzen Belanghebbenden kunnen een zienswijze indienen. Zienswijzen kunnen schriftelijk of mondeling worden ingediend gedurende de periode van terinzagelegging. Schriftelijk Schriftelijke zienswijzen moeten gestuurd worden aan het dagelijks bestuur van waterschap Brabantse Delta, t.a.v. de heer W. Hoeben, Postbus 5520, 4801 DZ te Breda. Een schriftelijke zienswijze dient te zijn ondertekend en tenminste het volgende te bevatten: 1. De naam en het adres van de indiener; 2. De dagtekening; 3. De titel van het ontwerp projectplan waartegen de zienswijze zich richt; 4. Een opgave van de redenen waarom men zich met het ontwerp projectplan niet kan verenigen. U ontvangt een schriftelijke bevestiging van uw ingediende zienswijze. Mondeling Voor het indienen van een mondelinge zienswijze moet u een afspraak maken. Hiervoor kunt u telefonisch contact opnemen met het waterschap, T 06 52 48 33 05. Van hetgeen mondeling naar voren is gebracht wordt een verslag gemaakt. Uw persoonlijke gegevens worden niet bekend gemaakt als men hierom vraagt. Wat gebeurt er met uw zienswijze? Het waterschap stelt een inspraaknota vast met alle ingediende zienswijzen en de reactie van het waterschap hierop. Het ontwerp projectplan wordt op basis van de inspraaknota waar nodig aangepast. Uiteindelijk stelt het waterschap het projectplan definitief vast. Dit wordt apart bekend gemaakt. Degene die een zienswijze heeft ingediend krijgt een afschrift van de inspraaknota toegezonden. Crisis- en herstelwet Op dit ontwerp projectplan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Informatie Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer W. Hoeben, T 06 52 48 33 05. Namens het dagelijks bestuur De secretaris-directeur ir. H.T.C. van Stokkom Breda, 21 november 2012 Waterschap Brabantse Delta Bouvignelaan 5, 4836 AA Breda, Postbus 5520, 4801 DZ Breda T 076 564 10 00, F 076 564 10 11 E info@brabantsedelta.nl, I www.brabantsedelta.nl

gevraagd Tevens uw adres voor gebruikte auto-onderdelen.

Telefoon 0165 - 341913 Autodemontagebedrijf Franken Heimolendreef 36a - Rucphen

Dakwerken vernieuwen reparatie pvc bitumen etcetera. Bel Zoomdak 06-18514726 www.zoomdak.nl

nu exTRA koRTing

Welkom de wereld op alleinhaarden van sfeer en warmte en kachels

Voor al uw defecte

AAnbieding: bij alle pelletkachels

elektrische apparaten en oude metalen

Morgen 15 april Koopzondag 500 kilo pelletkorrels gRATiS 11.00-17.00 uur

koopzondAg g ShowRoom Grootste shoWroom BE beR gRooTSTe VEM em SeOpT 5N 230 R uu

(geen koel- en vrieskasten)

11.00-17.00

Bel 0164 26 56 02 Gezocht: Wie zou er op onze (45 cm hoog) hond willen passen tijdens onze vakantie(s)? Mogelijk ook een paar weekenden of zaterdagen? Liefst niet rokend. Mail ons svp: ehw@hetnet.nl en vermeld erbij of u ervaring heeft met honden.

TE HUUR aangeboden

KAMER In Bergen op Zoom m.g.v. keuken en douche. Tel. 0164-252469

HOUT DE WORM!

zuid nedeRlAnd Zuid NederlaNd

Houtkachels l Pelletkachels l Liftdeur houtkachels l Design gashaarden l Open haarden l Afvoervrije gashaarden Bio haarden l Electrische kachels l Natuursteen schouwen l Snelle levering l Vakkundig geplaatst

info@schouwenpaleis.nl l www.schouwenpaleis.nl

Pallets

Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157 Minimaal 100 stuks.

Vandaag uw auto, bus of jeep verkopen v.a. ’98.

Pedicure Jeanette

Contant + RDW. Vrijwaring!

Ook bij U thuis

Bel HUGO

06 - 122 58 443 Ook ’s avonds.

06 - 43084446

Nooit meer schilderen? Meer leefruimte? Energie besparen? Kunststof kozijnen *

Terras overkappingen *

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

Dakkapellen *

Rolluiken *

Zonwering

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

Nieuwe & gebruikte meubelen tegen spotprijzen! 1000 m2 Meubelhal Broos Meubelen Zuid-Oostsingel 23 - Bergen op Zoom - 0164-242097 naast ABN-Amro parking

Wij hebben de antwoorden voor u!

Kom gerust eens langs in onze showroom of neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.

Keulsveld 3 Roosendaal 0165 - 767 277 www.ploegkozijnen-roosendaal.nl


kerkelijk

GERTRUDISKERK Burg. Stulemeijerlaan 8, 4611 EE Bergen op Zoom; tel. 233574; gertrudis@ rkboz.nl; Bereikbaarheid parochiecentrum: elke werkdag tussen 9.00 en 12.00u, tel. 233574. Contactpastor: pastor Rud Smit, tel. 233574 of 06-30727945. Zondag 25 nov. 10.00u: Woord- en Communieviering. Voorganger: pastor Jo Staps. Zang: HMR Cantorij. Intenties: Riet Bakker-Oerlemans, Maria Buuron-Withagen, Tom Jansen, Kees v. Boesschoten, jgt. Ben v. Gurp. Middaggebed: Van maandag t/m vrijdag om 12.15u in de Dagkerk van de Gertrudiskerk. Aanvangsuur op zondag: Vanaf zondag 2 december, de eerste zondag van de Advent, begint de zondagsviering in de Gertrudiskerk in regel een half uur eerder. Dus 9.30u i.p.v. 10.00u. Op bijzondere dagen kan dat anders zijn (kerkelijke hoogfeesten, stadsfeesten). Gedoopt: Liesbeth Raaymakers. Agenda parochie: wo 21 nov. 13.00u Bezorgers Seniorenviering, 17.00u repetitie kinderkoren (Lessons & Carols); 19.30u Caritasoverleg, 19.30u Bijeenkomst Stuurgroep Parochie-school; do 22 nov, 14.30u overleg Pastoraal Team; 16.00u Stagemarkt; zo 25 nov. 16.00u Orgelconcert NKC Ad van Sleuwen; ma 26 nov. 14.00u NoordZuid; di 27 nov. 19.30u Kostersvergadering; wo 28 nov. 16.45u repetitie kinderkoren (Lessons & Carols). Doop: De (gezamenlijke) doopdiensten vinden eens in de maand plaats. Opgave op het parochiecentrum. Eerstvolgende data: 9 dec., 13 jan. en 17 feb. Meilust: Zondag 25 nov. 11.00u: Eucharistieviering. Voorganger: pastor Rud Smit.

Huize St. Catharina: Zondag 25 nov. 9.30u: Eucharistieviering. Voorganger: pastor Ton Willemsen. Op iedere weekdag is er ‘s morgens om 9.15u een dienst in de tijdelijke gebedsruimte: maandag, dinsdag en vrijdag: Eucharistie; woensdag en donderdag: Woord- en gebedsdienst. O.L.VROUW VAN LOURDES Pr. Bernhardlaan 66, 4615 BD, tel. 234867, tel praathuis/kerk tel. 235106, fax 251530; olvlourdes@rkboz.nl. De administratie is bereikbaar elke werkdag van 9.30 tot 11.30u, tel. 234867. Contactpastor: diaken Co v. Bekkum, spreekuur dinsdagmorgen van 10.30 tot 11.30u (uitgezonderd de tweede dinsdag van de maand) tel. 233574 of via de administratie. Vrijdag 23 november 18.30u: Scheldeflat. Woord-/communieviering. Voorganger: Dhr. G. Leenders. Int: Geen. Zaterdag 24 november 19.00u: Woord-/ communieviering in de grot. Voorganger: Pastoraal werkster M. Zopfi. Int: Anna Leijdekkers, Cornelis Rovers, Annie Verdult-v. Loon. Zondag 25 november 9.30u: Eucharistieviering. Voorgangers: pastor J. Meester en pastoraal werkster M. Zopfi. Int: o.e. Musters-Klaassen, Hendrica HagenaarsWeijts, Cornelis Rovers, Annie Verdult-v. Loon, Liza Riesewijk-de Crom (jgt.), Frank Steffek, Henk Meesters, Koos Tebbens (jgt.). Dinsdag 27 november 9.00u: Woord-/ communieviering in de grot. Voorganger: dhr. T. de Mooij. Verhuizing. Het secretariaat is verhuisd naar de kerk (Prins Bernhardlaan 66), ingang linker portaal. Doopvieringen: Wanneer ouders hun

kind(eren) willen laten dopen, vragen wij om contact op te nemen met het parochiesecretariaat (liefst 2 à 3 maanden van tevoren). De gemeenschappelijke doopvieringen vinden plaats op de zondagen 2 december, 6 januari, 3 februari, 3 maart en 7 april om 12.00u. Agenda: Maandag 26 november om 20.00u vergadering van de deelraad in het praathuis. Woensdag 28 november om 13.30u vergadering van de Zonnebloem in de grot.

kinderwoorddienst, de jongens en meisjes zijn van harte welkom.

HEILIG HART VAN JEZUS

GODDELIJKE VOORZIENIGHEID

Kastanjelaan 160, 4621 HK Bergen op Zoom. Tel. pastorie 0164-234069. Spreekuur: maandag, dinsdag en donderdag van 9.30 tot 11.30u; heilighart@rkboz.nl. Zaterdag 24 november 19.00u: Woord en Communieviering: voorganger Pastor C. v. Bekkum. Intenties: Marinus Ooms, Dimphna Moerkens-Krens. Zondag 25 november 11.00u: Eucharistieviering: voorganger Pastor T. Willemsen Intenties: Marinus Ooms, Dimphna Moerkens-Krens, Nelly Grinwis-Wulms, o.o. Coppens-Musters, Jeanne CoppensHaneveer, Petrus Paanen, Marinus v.d. Velde en dochter Corina, Antonius Hellemons en zoon Sjaak. Doopvieringen: gemeenschappelijke doopvieringen vinden plaats op iedere 3e zondag van de maand. Wij verzoeken u hiervoor tijdig contact op te nemen met de pastorie (tel. 234069). Ochtendgebed: Donderdag 22 november om 9.30u bidden we in de Dagkerk samen het ochtendgebed, iedereen is welkom en kan aansluiten. Kinderwoorddienst: Zondag 25 november tijdens de dienst van 11.00u is er een

Van Heelulaan 73, 4624 BL, tel. 0164236371, voorzienigheid@rkboz.nl. De administratie is bereikbaar elke werkdag van 9.30 tot 11.30u (0164-236371). Contactpastor: pastor R. Smit. tel. 0164-233574 of 06-30727945 of via de administratie. Zaterdag 24 november 17.00u: Woorden communieviering, voorganger: pastor M. Zopfi. Intenties: Johannes Bakx, Ans Timmer-Woldendorp, Jacobus Verweij, Anna Leydekkers. Zondag 25 november 9.30u: Eucharistieviering, voorganger: pastor R. Smit.

Prikbord Markt maatschappelijke stage Donderdag 22 november vindt er in het Markiezaatscollege aan de Nobellaan de Maatschappelijk Stage Markt plaats van 16.00-20.00u. Verenigingen en diverse Bergse organisaties presenteren zich hier aan de jongeren, die op zoek zijn naar een passende plaats om hun Maatschappelijke Stage te lopen. Ook de Lievevrouweparochie zal hier een stand inrichten en jongeren mogelijkheden aanreiken om in de parochie hun stage te vervullen. Christus Koning Komend weekend viert de kerk het feest van Christus Koning, de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Daarmee eindigt het zogenaamde B-jaar, met de evangelielezing uit Marcus. Volgende week begint de nieuwe cyclus. Dan is het Lucasevangelie een de beurt. Kerkwijding Goddelijke Voorzienigheid Op 29 november is het 48 jaar geleden dat de kerk van de Goddelijke Voorzienigheid gewijd werd door mgr. De Vet, bisschop van Breda. Bij deze verjaardag van de kerk zal in het weekend van 24-25 nov. in de Voorzienigheidskerk aandacht worden besteed. Orgelconcert Gertrudiskerk Zondag 25 november orgelconcert om 16.00u in de Gertrudiskerk met organist Ad van Sleuven achter het orgel, organist te Hilvarenbeek. Hij speelt muziek uit de 19de eeuw, van Ernst Richter, Felix Mendelssohn en Julius Reubke.

Wijzigingen in de weekendvieringen Met ingang van het nieuwe kerkelijk jaar, in het weekend van 1 en 2 december treden er veranderingen op in het aantal weekendvieringen in de vier kerken. Vanaf dat weekend is er slechts één viering op zaterdagavond, die om 17.00u, alleen in de kerk van de Goddelijke Voorzienigheid. De zaterdagavondvieringen in de Heilig Hartkerk en in de Lourdeskerk komen te vervallen. Op zondag zijn er dan drie zondagvieringen: in de Lourdeskerk en Gertrudiskerk om 9.30 uur en in HeiligHartkerk om 11.00u. In de kerk van de Goddelijke Voorzienigheid is op zondag geen viering. De tijd van de viering in de Gertrudiskerk gaat van 10.00u naar 9.30u. De vieringen zijn in regel eucharistievieringen; één keer in de maand zal de viering een woord- en communieviering zijn, waarin een lid van het pastoraal team voor zal gaan. Inzoomen Het Advent- en kerstnummer van het parochieblad Inzoomen ligt bij de drukker en zal over een week verschijnen. Geloof Verbeeld Op donderdag 29 november gaat de groep ‘Geloof Verveeld’ op stap in de eigen stad. In het onlangs verschenen boek ‘de Honderd Mooiste Kerken in Noord Brabant staan er twee uit Bergen op Zoom: de H.Hartkerk en de Ontmoetingskerk. De groep gaat beide kerken nauwkeurig bekijken, want ze waren nog niet aan de beurt geweest. Start om 13.30 uur bij de pastorie van de H.Hartkerk, Kastanjelaan 160. Belangstellenden kunnen zich aansluiten.

Lievevrouweparochie Burgemeester Stulemeijerlaan 8, 4611 EE Bergen op Zoom, tel. 0164-233574, lievevrouweparochie@rkboz.nl, www.rkboz.nl Onder de Lievevrouweparochie vallen de vier geloofsgemeenschappen: H.Gertrudis, O.L.V.van Lourdes, Heilig Hart van Jezus en Goddelijke Voorzienigheid. Op deze pagina vindt u de berichtgeving van elk van hen. Intenties: Johannes Bakx, Ans TimmerWoldendorp, Adri Jimkes. Woensdag 28 november 9.00u: H. Antonius Abt (Eigen Haard); Woord- en communieviering, voorganger: pastor M. Zopfi. Intenties: Tom Danen, o.o. Vereas v. Elzakker. Doop: De doopvieringen vinden plaats op de laatste zondag van de maand. U kunt hiervoor bellen met de administratie, tel. 236371. Lezingen: 24 en 25 nov. Dan. 7, 13-14; Apok. 1, 5-8; Joh. 18, 33b-37. ’t Zaaltje: voor het reserveren en huren van ’t Zaaltje onder de kerk kunt u aldaar terecht op dinsdagavond van 18.15-19.15u. Telefonisch kunt u de beheerder bereiken onder nr. 06- 45640680 (’t Zaaltje).

Pastoraal hoekje Drie jaar geleden verscheen het einddocument van de parochiesynode ‘Parochie als Mozaiëk’. Daarin was het al te vinden: het plan om het aantal zondagsvieringen te beperken tot één viering per kerk. Pas nu wordt dat doorgevoerd; we hebben lang geaarzeld. Want je went aan het bestaande en voelt hoe ieder rond de zondag het liefst alles hetzelfde houdt. Ieder heeft een eigen zondagsprogramma en vindt het vervelend als daarin wordt ingebroken. Het kost moeite om nu afscheid te nemen van de vaste zaterdagavondclubjes in de Lourdes- en H.Hartkerk. Het kost moeite om tegen de vaste zondagse kerkgangers van de Goddelijke Voorzienigheid te zeggen dat ze voortaan op zaterdagavond moeten komen, of anders op zondagmorgen naar een van de drie andere kerken moeten gaan. En om de Gertrudisgemeenschap een half uur vroeger samen te roepen. Maar tegelijk groeit het inzicht dat niet meer alles kan en dat door de terugloop het aanbod moet worden teruggebracht. En dat veranderingen nieuwe energie kunnen geven. Geloof is niet aan een vaste tijd en plaats gebonden. Frère Roger van Taizé noemde dat; ‘de dynamiek van de voorlopigheid’. Dank je wel, vrijwilligers, die zich jarenlang hebben ingezet, voor de diensten die nu geschrapt zijn. Rud Smit

Pelgrimage voorbereiding BERGEN OP ZOOM - Velen onder ons willen graag eens een lange tocht te voet of per fiets naar bijvoorbeeld Santiago de Compostela maken. Maar hoe dat aan te pakken? Welke problemen kun je onderweg krijgen? Waar kun je slapen? Welnu dit zijn enkele vragen die aan de orde komen op de voorbereidingsweekeinden pelgrimages. Sinds 1994 bereidt René Heinrichs,een ervaren pelgrim en deskundige op pelgrimageterrein, eerst alleen later samen met Huub Mooren, pelgrim en kenner van de Spaanse geschiedenis,mensen voor op pelgrimages, in het bijzonder naar Santiago de Compostela. Onderwerpen zoals inleiding in de cultuurgeschiedenis van

pelgrimages, de ontwikkeling van pelgrimages, fysieke en geestelijke voorbereiding, welke materialen neem je mee en laat je vooral thuis, de weg leren vinden, soms letterlijk onderweg, maar ook in de grote hoeveelheid literatuur en kaartmateriaal, spirituele en psychologische aspecten van lang onderweg zijn en zeker ook hoe om te gaan met het thuisfront komen in deze cursus aan bod. Deze cursus is bedoeld voor kandidaat pelgrims en partners. Hij wordt gegeven op de Volksabdij te Ossendrecht. Het eerstvolgende weekend is 24 en 25 november en het volgende op 15 en 16 december. Bij beide weekenden zijn nog enige plaatsen open. Voor verdere info u gelieve te richten tot de Volksabdij via 0164-672537 of via info@devolksabdij.nl.

KERKELIJK NIEUWS HALSTEREN Protestantse kerkgemeenschap: Elke zondag 10.30u in de St. Martinuskerk, Dorpsstraat 20. Scriba vakant, info B. van Weesp, tel.: 0164-683941. Zondag 25 november 10.45u.: eredienst : Herdenking van de overledenen door dhr. R. Favier uit Groot Ammers. H. Quirinuskerk, Lindenlaantje 13, tel: 0164-682310, secretariaat@quirinuskerk.nl. Secretariaat parochiekern open op maandag en donderdag van 10.0012.00u. Pastores Han Akkermans en Lenie Robijn bereikbaar via tel.: 0164-680381. In dringende gevallen te bereiken via tel.: 06-10688964. Parochiebijdrage Rabo: 11.88.00.647 t.n.v. RK Parochiekern H. Quirinus Halsteren. Zondag 25 november 09.30u.: W.G.C. viering; voorganger pastor Lenie Robijn m.m.v. het Gemengd Koor, Int: Overl. leden van de KBO: Bella Verburgt-Vriens, Jan v.d. Aarssen, Bets van SchiltTheuns. Donderdag 29 november 09.00u.: Eucharistieviering. Deze zondag wordt Roel Kats gedoopt. Zorgcentrum St. Elisabeth: Kerkdienst elke donderdag 14.00u in de kapel. Donderdag 22 november: Eucharistie door Pastor H. Akkermans.

Evangelische Gemeente Het Anker: Samenkomst: iedere zondag om 10.00u in basisschool De Biezenhof (ingang pad naar het Hazenbos). Zondagsschool en crèche tijdens dienst. Na samenkomst: koffie en onderling contact = omzien naar elkaar. Geloven willen we doen. Info: 0164-249650.

Voorganger: Past. H. Akkermans, lector: I. van Dorst, misdienaar: Gert, zang: Gemengd koor. Dinsdag 27 november 19.00u.: Euch.: Ter ere van de H. Antonius voor onze gezinnen. Uw gebed wordt gevraagd voor Kees Jochems w.v. Bout Karremans, Jeanne ToonenVan Dongen, Piet Bogers.

Protestantse Gemeente Halsteren en Nieuw Vossemeer: Elke zondag 09.00u. dienst in de St. Martinuskerk, Dorpsstraat 20, Halsteren. Predikant: Ds. H. van het Maalpad, Zwartewaal 46, 4717 NS Bergen op Zoom, tel.: 0164-231992, e-mail: hcvhmaalpad@ home.nl. Voor info: B. van Weesep, tel.: 0164- 683941.

BERGEN OP ZOOM Evangelische kerk de Schuilplaats: Elke zondag 10.00u in Markiezaatscollege, Nobellaan 50. Info: www.schuilplaats.com. Gereformeerde kerk (vrijgemaakt): Elke zondag om 09.30 en 16.00u. in de Emmaüskerk, Korenberg 90. Info: www.bergen-op-zoom.gkv.nl

LEPELSTRAAT H. Antonius van Padua - St.Christoffel parochie: Pastores Han Akkermans en Lenie Robijn. Zaterdag 24 november 19.00u.: Euch.: jrgt. Yvonne Plasmans e.v. Wim van den Kieboom, Jo Schetters e.v. Ton van Egeraat, Fam. Schetters-Quintus, Marie Schetters e.v. Harry Huijsmans en zoon John, Jo Mertens, o. echtp. Van Geel-Gabriëls, o.o.Huijsmans-Van Eekelen.

Protestantse Gemeente: Ontmoetingskerk zondag 10.00u Bolwerk Zuid 134. Lievensberg ziekenhuis: Elke zondag 10.00u in de aula. Cel-Kerk Levend Woord Brabant-Zeeland: Pastors: Jorden & Debora Spijker, Plantagelaan 8, 4631

PAGINA 22

CS Hoogerheide, 0164-612927, www.lwgbz.nl, jordenspijker@home.nl. Zondag 25 november 10.30u., Celebration, kerkdienst, met Jorden & Debora in het Roncalli, Tuinderspad 6 (ingang via Noordzijde Zoom), Bergen op Zoom. Evangelische Baptisten Gemeente: Elke zondag 10.00u in de Stichting Welzijn Ouderen, Keldermanslaan 5, Bergen op Zoom. Nieuw Apostolische Kerk: Elke zondag 10.00u en woensdag 20.00u, Marslaan 5. Voorganger dhr. Fr. Rijnders, Priester dhr. R. Voll. Kapel zorgcentrum Catharina: Viering, Catharinaplein 25, 09.30u, via hoofdingang van het zorgcentrum. Chr. Gemeenschap De Schakel: Zondag 10.0011.30u in het Kwadrant, Oberonstraat 2, Bergen op Zoom. Info: J. Vega Sanchez, 0166-60587. Jehova’s Getuigen Koninkrijkszaal: Glimesstraat 10, Bergen op Zoom, tel.: 0164-256965. Diensten: dinsdag t/m donderdag 19.30-21.15u., zaterdag 10.0011.45; 17.30-19.15u., zondag 10.00-11.45u. Verpleeghuis Moermont: Elke zondag 11.00u in Evenementenzaal.


uitgaan

Chaletpark Wouwse Plantage

Heeft u iets te vieren?

Prachtig Top chalet op ruime koopkavels.

Huur onze feestzaal ! En verzorg uw eigen feest. !! Uniek in de regio !!

ZONDAG 25 NOvember

oPen dag

Elke Zondag

3 gangen lunch keuzemenu €22,50

van 14.00 uur tot 16.00 uur

Voor informatie belt u: 06-51988579 of 0165-379349

Spui 1, Bergen op Zoom - 0164 233196 - Spuihuis.nl

Financiering mogelijk !

Chaletpark Wouwse Plantage Schouwenbaan 6, 4725 SV Wouwse Plantage, www.toptotaal.nl

November & December Compleet diner €100,-

U huurt dan dus onze zaal, en verzorgt uw eigen muziek, hapjes en drankjes.

voor 2 personen

Uiteraard kunnen wij ook uw feest verzorgen! Diverse mogelijkheden en tarieven. Van 10 tot 300 personen.

Ontvangst met aperitief en amuses 4 gangenmenu met keuzes Fles bijpassende wijn en tafelwater Koffie of thee met friandises

!!Ruimschoots parkeergelegenheid!! Met vriendelijke groet, Camping Zoomland. Weststraat 8 – 4623 RP Bergen op Zoom 0165 379 279 - 06 53 172 395

Voor meer informatie 0164-233196 of Spuihuis.nl

zondag 25 november 2012

RommelmaRkt in de Biezen - Putte, van 09.00 tot 15.30 uur. kraamhuur € 22,-. Bel voor een kraam:

0165 529824 • www.tosca-markten.nl Stichting “de Spirituele Weg” organiseert

Spirituele Beurs Zondag 25 november 2012 Zaal Koch, Molenstraat 120 4756 BH Kruisland Entree € 4,- incl. consumptie Zaal open om 11.00 uur

www.stichtingdespiritueleweg.nl

WINTERACTIE:

ZEELANDHALLEN * 9-16.30 uur

25% KORTING

dewitevenementen.nl / 0251-31 90 90

van maandag t/m donderdag

10% KORTING van vrijdag t/m zondag

Geldig tot 1 maart, niet icm andere acties en niet met feestdagen en carnaval. Tegen inlevering van deze bon. Wij hopen u te mogen verwelkomen, zodat u kunt genieten van onze heerlijke Griekse keuken.

Tel. 0164 258387

Geniet van de authentieke Griekse ambiance met heerlijk terras op de Grote Markt 25 in Bergen op Zoom. Gratis parkeren in de parkeergarage, achter de Grote Markt (Lindenbaan). Vraag naar de voorwaarden.

www.garageboxentehuur.NU

Bergen op Zoom Zevenbergschen Hoek 0164 – 687235

Zungu en zijn broertjes hebben van HomePlan een nieuw huis gekregen en vieren feest. HomePlan bouwt huizen voor aidswezen in Zuid-Afrika. Winnie viert geen feest, zij wacht nog op haar huis. Er wachten nog heel veel kinderen op een huis. Bouwt u mee? Meer weten? www.homeplan.nl

ZUNGU VIERT FEEST

SMS HOME AAN naar 5757

en steun HomePlan met 3 euro per maand

www.garageboxentehuur.NU

Bergen opWEGGEMANS Zoom BV METAALBEWERKINGSBEDRIJF Zevenbergschen Hoek 0164 – 687235

t inCTIES / s i l a i c e p S NSTRU PLATING

LCO VELBE STAA N GE E K DA

RENOVATIE BESTAANDE EN ASBESTHOUDENDE DAKEN

uw eigen

krant

Witteveenweg 9 (industrieterrein noordland) Bergen op Zoom tel. 0164-239496

ook occasions te koop

Je conditie bijhouden en tegelijk lekker bijverdienen!

advies grafisch ontwerp kranten op maat

• nieuwbouw agrarische loodsen & bedrijfspanden volledig in eigen beheer • profielplaten, dakpanplaten en potdekselprofielen uit eigen productie • geïsoleerde sandwichpanelen tbv dak & gevel • zetterij tot 8.000 mm o.a. onderhoudsvrije boeidelen • transport en kraanwerk • aluminium getrokken goten uit 1 stuk Metaalbewerkingsbedrijf Weggemans BV | Sportlaan 4 | 4695 BA Sint-Maartensdijk tel. : 0166-664105 | email : info@weggemans.info | website : www.weggemans.info

Gespecialiseerd in Franse auto’s Peugeot - Citroen - renault

voor informatie en aanmelden:

zundert tel 076 599 8111 uwkrant@vorsselmans.nl

*min. lftd: 15/18 jr (afhankelijk v.d. wijk) - legitimatie verplicht






   



  





 

 







  





    

 







 

    







 

 





 









        





 







    





Bergen op Zoom, De Vey, Vogelaar 29 • Bergen op  Zoom, Piusplein, Piusplein 20-25 • Roosendaal, Laureijsen, Lindenburg 2 • Halsteren, Diepeveen, Vogelenzang 95 

  





DBOZ_20121121  
DBOZ_20121121