Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

B E R G E N

O P

Z O O M S E

O P L AG E :

26 SEPTEMBER 2012 WEEK 39

Uitgeverij

de

EN WEST-BRABANT:

bode

ACTUALITEIT

STADLANDER MAG SUPERMARKTPLAN HALSTEREN MAKEN

29.800

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

Volg ons via twitter: @BergseBode

AA

AUTO’S

Zundert

I

Te l .

076

SPORT

BRUG OVER LIGNE OFFICIEEL IN GEBRUIK GENOMEN

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

DIGITAAL LOKET OVER WATERZAKEN

Tien jaar GAAZ in Lievensberg

Dronken automobilist slaat politieman

BERGEN OP ZOOM - De Geriatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuisafdeling (GAAZ) van het Lievensberg Ziekenhuis bestaat tien jaar. Kwetsbare ouderen zo lang mogelijk zelfstandig laten functioneren, dat is de missie van het specialisme Geriatrie. Een groeiend specialisme, want in een vergrijzende samenleving neemt het aantal ouderen de komende jaren fors toe. Het tweede lustrum wordt op donderdag 4 oktober gevierd met onder meer een symposium en informatiemarkt tussen 10.00 en 18.00 uur. Op de afdeling Geriatrie worden patiënten opgenomen met acute verwardheid, snelle achteruitgang en acute ziekten bij verhoogde kwetsbaarheid.

BERGEN OP ZOOM - De politie heeft dit weekend een 33-jarige Bergenaar aangehouden wegens het mishandelen van een agent in burger en het rijden onder invloed. De Bergenaar probeerde aan een alcoholcontrole te ontkomen door vlak bij zijn huisadres weg te rennen. Twee agenten reden in vrije tijd over de A58 en werden met 170 km/u ingehaald door een slingerende auto. Ze volgden de automobilist en tot aan Gageldonk West. Tijdens het gesprek weigerde de man medewerking en rende vervolgens een flatgebouw binnen. In de hal sloeg de agressieve man met gebalde vuist een van de dienders in het gezicht. Hij werd uiteindelijk overmeesterd.

W E E K B L A D

Tweede editie Beat The DJ van start

Arrestatie na doorrijden aanrijding

BERGEN OP ZOOM - De tweede editie van Beat The DJ gaat van start. De eerste editie werd won DJ Break System. De wedstrijd was een succes en daarom slaan Stadlander en poppodium Gebouw-T opnieuw ineen.Beat The DJ is in het leven geroepen om jonge dj’s en producers een kans te geven hun muziek aan een groter publiek te laten horen en podiumervaring op te doen. De inschrijving loopt door tot 1 december. Uit de inschrijvingen worden circa 40 DJ’s en producers geselecteerd die het in de voorrondes tegen elkaar gaan opnemen. Daaruit kiest de jury een winnaar die doorgaat naar de finale in Gebouw-T. Opgeven via www.beatthedj.com.

BERGEN OP ZOOM - De politie heeft zaterdag een 43-jarige man aangehouden op de verdenking van het doorrijden na een aanrijding. Zijn auto is in beslag genomen. Die ochtend werd omstreeks 07.00 uur door Rijkswaterstaat gemeld dat op de A4 in de bocht van Halsteren naar Roosendaal een auto tegen de vangrail had gezeten. De bumper van de auto met daarop het kenteken was achtergebleven. Hierop ging men naar het adres van de desbetreffende eigenaar te gaan. Daar werd de beschadigde auto aangetroffen. De eigenaar bleek onder invloed van alcohol te zijn. De verdachte weigerde medewerking van de blaasproef. Het rijbewijs is ingevorderd.

Verbindingsweg A17 afgesloten BERGEN OP ZOOM - Rijkswaterstaat voert in de nacht van woensdag 3 op donderdag 4 oktober werkzaamheden uit aan de A58. Verkeer is hier niet welkom van 19.30 tot 06.00 uur. Tijdens deze werkzaamheden is de verbindingsweg van de A17 vanuit Roosendaal naar de A58 richting Breda afgesloten voor al het verkeer. Rijkswaterstaat verwacht hierbij nauwelijks verkeershinder. Verkeer op de A17 vanuit Roosendaal naar de A58 richting Breda wordt omgeleid via de richting Bergen op Zoom en de afrit naar Wouwse Plantage. Het verkeer neemt dan de oprit linksaf en kan zo verder in de richting van Breda. Bij slecht weer wordt het werk uitgesteld.

Activiteiten in Nacht van de Nacht BERGEN OP ZOOM - Op zaterdag 27 oktober vindt voor de achtste maal de Nacht van de Nacht plaats, met nachtactiviteiten in Brabant. De Nacht van de Nacht is bedoeld om aandacht te vragen voor de schoonheid én de functie van de duisternis, die steeds meer onder druk staat door de alsmaar toenemende verlichting. De Nederlandse nacht wordt elk jaar drie tot zes procent lichter. Tijdens de Nacht van de Nacht worden in heel Nederland nachtelijke activiteiten georganiseerd. Er zijn onder meer workshops nachtfotografie, theatervoorstellingen in de nacht, verhalen bij kaarslicht en nachtwandelingen. Kijk voor activiteiten op www.nachtvandenacht.nl.

BERGEN OP ZOOM - Kanovereniging ZeeWiToe heeft eindelijk een nieuw clubhuis. Er stonden voorheen soortgelijke keten, maar die waren versleten en vergaan tot het punt dat opknappen geen zin meer had. Met een frisse nieuwe keet, kunnen de clubleden, die dit weekend voor het laatst het water opgingen, er weer een flinke tijd tegenaan. Lees het verslag van de opening elders in deze Bode. FOTO ROBBY VAN DER ZANDE

Bergen op Zoom voert op 1 januari gedifferentieerde tarieven in voor restafval

Vervuiler alS Evanaf M I Dbetaalt D E L B U R G & V E E2013 R S E BERGEN OP ZOOM - Het heeft lang geduurd, maar de kogel is door de kerk. Vanaf 1 januari 2013 houdt de gemeente middels een ingebouwde chip in containers precies bij hoe vaak een huishouden restafval aanbiedt. Het maandelijkse basistarief is voor iedereen gelijk, aan het einde van het jaar vindt de verrekening plaats. Volgens de gemeente gaan huishoudens niet méér betalen als ze even vaak de kliko aan straat zetten als dat ze nu doen, maar worden ze wél financieel beloond als ze dat minder vaak doen. DOOR VERA DE GEUS Het basistarief gaat voor iedere inwoner -een fractie- omlaag. “Aan het einde van het jaar verrekenen we dan het totaalbedrag, net als bij gas, water en licht”, legt wethouder Ad van der Wegen uit. Volgens hem hoeven burger niet bang te zijn dat ze uiteindelijk meer gaan betalen. “Wie hetzelfde blijft aanbieden als eerst, is niet meer aan afvalstoffenheffing kwijt’, verzekert hij. “Het is echter wel de bedoeling dat het aanbod minder wordt. Daarom krijgen mensen geld terug op het moment dat ze minder afval aanbieden.”

Bomvol De gemeente Bergen op Zoom houdt vanaf januari bij hoe vaak een huishouden de container voor restafval aan straat heeft gezet. Of deze zo goed als leeg is of juist bomvol, maakt niet uit. “We hopen dat Bergenaren daarom besluiten beter hun afval te gaan scheiden, zodat ze de kliko minder vaak aan hoeven te bieden.” Voor degenen die bang zijn voor vieze geurtjes, bood de gemeente Bergen op Zoom al eerder de mogelijkheid om een kleine container te nemen waar lagere tarieven voor gelden. Het uitrollen van het zogenaamde W E E Kcontainerarrangement B L A D is momenteel in volle gang.

Tikken Verder brengt de gemeente vanaf komend jaar het aantal gratis tikken op de Saver-pas terug van twaalf naar drie. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat er stelselmatig bedrijfsafval middels particuliere passen wordt aangeboden. Daar staat tegenover dat het inleveren van grof tuinafval voortaan via de gratis route op de milieustraat kan. Om te voorkomen dat mensen minder willen gaan betalen door afval te dumpen, gaat de gemeente Bergen op Zoom twee jaar lang een fulltime kracht inzetten om hierop te controleren.

De vlag uit voor hergebruik BERGEN OP ZOOM t- Ophzaterdag u i6 oktober vindt de vierde editie van de Nationale Kringloopdag plaats. Het thema dit jaar is: De vlag uit voor hergebruik! Ook de vier vestigingen van Stichting De Kringloper doen mee aan deze landelijke actie. De Kringloopwarenhuizen in Roosendaal, Etten-Leur, Steenbergen en Bergen op Zoom hebben zich ten doel gesteld in de twee weken voorafgaand aan de Kringloopdag een record aan spullen in te zamelen. Dat willen zij bereiken met behulp van verschillende acties. Iedereen die meedoet aan deze speciale inzamelactie ontvangt een kringlot. Hiermee maakt men kans op mooie prijzen in de winkels. Ook kan iedereen meebieden op verborgen schatten uit

onlineeveilingsiter kopje spullen voor in en shet gehelei land n op de d e koffi g e, ide mooiste o www.kringloopdag.nl Op zaterdag 6 oktober zijn er allerlei leuke activiteiten in de vestigingen van Stichting De Kringloper waaraan iedereen, van jong tot oud, mee kan doen. Zo kunnen kinderen in het kader van de Kinderboekenweek een eigen boek inruilen voor een ander leuk boek en kennismaken met Hansje Kringloop. Voor de kleintjes worden er de hele dag verhaaltjes voorgelezen in de Kinderboekenweekhoek. Volwassenen kunnen gratis advies van de interieur styliste van De Kringloper inwinnen, workshops volgen, een glas laten graveren. Stichting De Kringloper wil inwoners verrassen door het complete woon- en kledingassortiment in haar warenhuizen en mensen laten ontdekken dat zij, onder het genot van een

rondom het huis kunnen vinden. Stichting De Kringloper zorgt ervoor dat spullen een tweede leven krijgen en niet onnodig in de afvalberg terecht komen. Op deze manier hoeven er geen energie en grondstoffen verbruikt te worden voor bijvoorbeeld het maken van een nieuwe tafel of bank. Zo wordt een hoop CO2-uitstoot voorkomen. Daarnaast helpt De Kringloper mensen met een zekere mate van afstand tot de arbeidsmarkt, deze te overbruggen. De Kringloopwarenhuizen bevinden zich op de volgende locaties: Etten-Leur: Kroonstraat 12; Roosendaal: Borchwerf 35C; Bergen op Zoom: Vlaszak 2-14; Steenbergen: Westdam 81A. Voor verdere informatie kan men terecht op www.kringloper.nl

CJG’s werken samen tijdens opvoedweek BERGEN OP ZOOM - De landelijke Week van de Opvoeding die duurt van 1 tot en met 5 oktober is voor de Voor de Centra voor Jeugd en Gezin van Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht een mooi moment om samen leuke activiteiten te organiseren rond het thema ‘Luister ‘s naar me’. Het gaat om lezingen, workshops en een grote opvoedmarkt in Bergen op Zoom. De CJG’s hopen tijdens de Week van de Opvoeding met veel kinderen, ouders en andere professionals in contact te komen. De lokale programma’s voor ‘de Week van de opvoeding’ staan op: www.cjgbergenopzoom.nl, www.cjgsteenbergen.nl en www.cjgwoensdrecht.nl.

Informatieavond over pleegzorg BERGEN OP ZOOM - Juzt houdt op maandag 1 oktober vanaf 20.00 uur een informatieavond voor mensen die geïnteresseerd zijn in pleegzorg. Een pleeggezin is het beste alternatief voor kinderen die niet bij hun eigen ouders kunnen opgroeien. Iedereen kan in principe pleegouder worden. De informatieavond over pleegzorg vindt plaats in Fijnaart in ’t Trefpunt, Wilhelminastraat 66 in Fijnaart. Tijdens deze bijeenkomst vertellen een pleeggezinbegeleider en een ervaren pleegouder je meer over het opnemen van een kind in je gezin. Via www.juzt.nl/pleegzorg of 076-5256460 kun je een informatiepakket aanvragen of je aanmelden voor de informatieavond.


Kom woonproeven! OPEN HUIS zaterdag 29 september van 11.00 tot 15.00u Op zaterdag 29 september kunt u tijdens Bouwfonds Woonproeven van 11.00 tot 15.00 uur diverse nieuwbouwwoningen bezoeken. Ook informeren wij u dan graag over de mogelijkheden van de Starterslening en de BTW-actie. Kom woonproeven en bepaal welke woning u het beste smaakt.

 Vrijstaande woning met garage  4 slaapkamers  Badkamer en keuken nog geheel naar wens in te richten  Zonnige achtertuin (zuidwest)  Koopsom (nu mét BTW-actie): € 356.723 v.o.n.

NU

T.W.! . B N Gee

et D it b

e ke n t

9%! 1 s u min ST e T A A De L NS! KA btw.nl e .nuge w w w

ST A M RT E R OG EL SLEN IJK I N G

Merijntje Gijzenlaan 34, Bergen op Zoom

n

Kreukel 2, Bergen op Zoom

Kokkel 43, Bergen op Zoom

 Bijzondere kopwoning met 2 slaapkamers  Laatste woning gelegen aan het water

 Vrij indeelbare 2e verdieping

 Traditionele twee-onder-één kapwoning

 Tuin met berging en eigen achterom  Koopsom € 206.500 v.o.n. met Starterslening

met garage  Woonkamer voorzien van vloerverwarming

tot maar liefst € 42.500

 3 ruime slaapkamers

Deze woning kopen met een Starterslening?

 Koopsom € 319.000 v.o.n.

Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op

nieuwe modelwoning

www.woneninmarkiezaten.nl/starterslening

Strandgaper 148, Bergen op Zoom  Stijlvolle royale hoekwoning  4 slaapkamers

 Achter- en zijtuin met houten berging  Koopsom (nu mét BTW-actie): € 248.221 v.o.n.

eeN

D it b

B.T.W .!

minu etekent s 19% ! De LA A K A N T ST e S! www .nu geen

btw.n

l

NG NI LE LIJK RS TE GE AR MO ST

 Compleet afgewerkte badkamer

NU G

Nonnetje 2, Bergen op Zoom  Royale hoekwoning  3 slaapkamers  Per direct beschikbaar  Koopsom € 198.000 v.o.n. met Starterslening tot maar liefst € 35.000

Deze woning kopen met een Starterslening? Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op www.woneninmarkiezaten.nl/starterslening

Bekijk het totale woningaanbod op: www.woonproeven.nl


actualiteit

Wethouder Ton Linssen: ‘De plannen moeten hoe dan ook aan onze eisenlijst voldoen’

Stadlander krijgt kans om supers in Dorpsstraat te houden HALSTEREN - Woningcorporatie Stadlander krijgt van de gemeente Bergen op Zoom de kans om twee supermarkten in de Dorpsstraat in Halsteren te behouden. Het college wil dit gezien de parkeer- en verkeersproblematiek eigenlijk niet, maar Stadlander en tal van ondernemers zien uitplaatsing van supermarkten als de doodsteek voor het dorp. De plannen van de woningcorporatie voor behoud van beide supers moeten van B&W echter wel aan een hoop eisen voldoen. Wethouder Ton Linssen heeft er dan ook een hard hoofd over in dat het gaat lukken. “Maar ik laat me graag verrassen”, zegt hij desgevraagd. DOOR VERA DE GEUS Het grootste deel van de Halsterse ondernemers en woningcorporatie Stadlander willen hoe dan ook twee supermarkten in de Dorpsstraat behouden. Het college van burgemeester en wethouders is echter van mening dat dit niet haalbaar is, vanwege de gigantische parkeerproblemen. Daarom wil het gemeentebestuur twee supermarkten op het voormalige Hemi-terrein, maar daar is door tegenstanders enorm fel op gereageerd. Een van die partijen is Stadlander die van mening is dat er twee supermarkten in de Dorpsstraat moeten blijven. Terrasjes De kans om een dergelijk plan te ontwikkelen, wil B&W nu aan Stadlander geven. Dat zegt wethouder Ton Linssen: “We stellen echter wel een flink aantal eisen. Zo moeten er hoe dan ook voldoende parkeerplaatsen worden aangelegd en moet

er een goede verkeersontsluitingsroute en parkeerroute komen om een einde te maken aan de huidige problemen. Verder mag de eventuele uitbreiding van de C1000 en de Plus in de Dorpsstraat niet ten koste gaan van de kwaliteit van de omgeving.

‘Geen gekke dingen naast Lidl’ We willen namelijk dat er een echt hart in Halsteren komt. Geen plein vol blik, maar een plein met bijvoorbeeld een horecagelegenheid waar je gezellig op een terrasje een kop koffie kunt drinken. Dat is goed voor de kwaliteit van de Dorpsstraat.” Groot Linssen geeft aan er echter een hard hoofd over in te hebben dat een eventueel plan van Stadlander aan alle eisen kan voldoen. “Ik denk niet dat het haalbaar is, maar ik laat me graag verrassen”, zegt hij. Linssen benadrukt verder dat men niet alleen naar

Stadlander pleit voor twee supermarkten in de Halsterse Dorpsstraat.

Halsteren moet kijken, maar ook naar de ontwikkelingen in supermarktland in het algemeen. “Supermarktorganisaties willen grote oppervlakten om aan de wensen van de consument te voldoen. In dorpsker-

nen zijn die locaties vaak niet te realiseren. Mijn schrikbeeld is dat er straks, niet alleen in Halsteren hoor, overal dichtgetimmerde supermarkten in kernen zijn die vertrokken zijn naar grotere panden en ter-

ARCHIEFFOTO

reinen.” Hoe dan ook belooft Linssen Stadlander de tijd te geven plannen te maken. “Tot die tijd doen we in ieder geval geen gekke dingen naast de Lidl op het Hemiterrein.”

Nieuwe verbinding is aanwinst voor recreanten en natuurliefhebbers

Brug over Ligne officieel in gebruik genomen BERGEN OP ZOOM - Afgelopen zaterdag is een nieuwe schakel toegevoegd tussen de diverse wandelroutes die de omgeving van Welberg rijk is. Die nieuwe schakel is een brug over de Ligne tussen de unieke natuurgebieden Oudland en Halsters Laag. En alhoewel de burg zelf niet nieuw is, is hij zonder meer een aanwinst te noemen voor wandelrecreanten en natuurliefhebbers die in deze gebieden vertoeven. DOOR ELNA HELLEMONS De nieuwe verbinding is een initiatief van Staatsbosbeheer en de gemeente Steenbergen en werd gerealiseerd met medewerking van de Gebiedscommissie Brabantse Delta en de Provincie. Er was al langer sprake van om deze directe verbinding tot stand te brengen, maar pas enkele maanden geleden vielen de puzzelstukjes precies in elkaar. Steenbergen had namelijk ‘een brug over’ (te weten de brug over de Boomvaart ter hoogte van de Wipstraat) die prima geschikt was voor dit doel. Opening Hiermee was het begin alvast gemaakt. Daarna is er men enkele maanden hard bezig geweest met de verdere afwerking en realisatie, zodat de nieuwe brug afgelopen zaterdag dus in gebruik kon worden genomen. Hierbij waren een twintigtal belangstellenden aanwezig. De officiële opening werd verricht door wethouder Cor van Geel samen met Macha Brouwer, districtshoofd van Staatsbosbeheer. Verder waren aanwezig wethouder Bert van Kesteren en enkele medewerkers van Staatsbosbeheer.

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO ELNA HELLEMONS

www.internetbode.nl

Na de picknick ging het hele gezelschap weer terug over de nieuwe brug.

Verbinding De officiële handeling bestond uit het uitwisselen van toepasselijke attributen die

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

symbool staan voor de begrippen wandelen en natuur. Met name voor de wandelrecreant en de natuurliefhebber levert de brug namelijk nieuwe mogelijkheden op. Het Laarzenpad van natuurgebied het Halsters Laag is nu verbonden met het ‘ommetje Welberg’, maar ook de route van het lange afstandswandelpad Floris V loopt voortaan over deze brug. Na de openingshandeling genoot het gezelschap van een picknick op en rondom de zogenaamde bungelbanken die nabij de brug te vinden zijn en vanwaar men een mooi overzicht heeft op de omringende natuur.

‘Nieuwe schakel van wandelroutes’ Tijdens de picknick merkt Macha Brouwer op dat ze erg blij is met deze brug, temeer omdat Staatsbosbeheer momenteel noodgedwongen meer aandacht besteedt aan natuurbehoud dan aan het recreatieve aspect van natuurbeleving. ‘Bovendien’, zo vult wethouder Bert van Kesteren aan, ‘kun je deze mooie brug zien ook in een groter perspectief: ze draagt namelijk bij in de totstandkoming van ons doel om de gemeente Steenbergen op de kaart te zetten als trekpleister voor toeristen en recreanten. Het is een mooi voorbeeld van hoe instanties kunnen samenwerken.’

Volg ons op Twitter: @BergseBode.


€ 169.000,€ 245.000,-

Halsteren

u bent welkom van 11.00 - 15.00 uur

€ 249.000,-

Bergen op Zoom

Vink Makelaardij doet mee!

3-kamer hoekappartement met garageplaats ééngezinswoning met 4 slaapkamers en diepe tuin

Bergen op Zoom

seniorenbungalow met 3 slaapkamers en garage

De Boulevard 219 Antwerpsestraatweg 162 Brabantse Wal 1

Open Huizen Route 29 september 2012

Erik Vink e: info@vinkmakelaardij.com

Kijk voor meer info en het volledige huisaanbod op:

www.vinkmakelaardij.com

0164 - 25 35 45

Kom woonproeven! OPEN HUIS zaterdag 29 september van 11.00 tot 15.00u

Op zaterdag 29 september kunt u tijdens Bouwfonds Woonproeven van 11.00 tot 15.00 uur diverse nieuwbouwwoningen bezoeken. Kom woonproeven

NU G

en bepaal welke woning u het beste smaakt.

Binnenpad 36, Halsteren  Wonen in authentieke hoevestijl nabij het centrum  Gezellig binnenplein en prachtige gemeenschappelijke tuin

D it b

B.T.W .!

minu etekent s 19% ! De la atst e Kan s! www .nu

 Geen zorgen over onderhoud!  3 slaapkamers en royale zolder  Koopsom (nu mét BTW-actie): € 251.261 v.o.n.

Bekijk het totale woningaanbod op: www.woonproeven.nl

een

geen

btw.n

l


actualiteit

Column

Kanovereniging is allang niet meer alleen voor kanoliefhebbers

ZeeWiToe opent nieuwe accommodatie BERGEN OP ZOOM - Bij kanovereniging ZeeWiToe zal je ze niet snel over nattigheid horen klagen, want water hoort nu eenmaal bij de sport. Toen het echter op het land ook nat werd in de verblijven van de watersporters, was het hoog tijd voor vervanging van het ‘clubhuis’. Zondag werd de nieuwe stek feestelijk geopend.

Addo Sprangers

Popcornziekte

Hoe moeilijk kan het zijn om op voedseletiketten in gewone Jip en Janneke-taal te melden welke ingrediënten er bij de totstandkoming van het product zijn gebruikt? Héél moeilijk, zo blijkt. De Consumentenbond heeft daarom een heuse campagne gelanceerd waarbij producten met misleidende verpakkingen aan de digitale schandpaal Wall of Shame worden genageld. Op die manier hoopt de Consumentenbond een einde te maken aan dergelijke praktijken. Op haar website staan mooie voorbeelden. Neem nu de dropjes van fabrikant Klene die onder de noemer Grofgeld door het leven gaan. In deze dropjes zit wel een héél bijzondere kleurstof: carbo medicinalis vegetabilis. Abacadabra? Inderdaad. Als echter op de verpakking zou worden vermeld dat het hier gaat om houtskool, koopt de consument de dropjes wellicht niet meer, zal Klene gedacht hebben. Daar valt wat van te zeggen. Denk alleen maar aan de houtskool die afgelopen zomer tussen het vlees op de barbecue belandde en alleen met een gezonde portie ketchup nog was weg te werken. Nou ja, gezond… Nog een blik op de website van de Consumentenbond leert dat ook over ketchup het laatste woord nog niet is gezegd. Zo beweert een landelijke kruidenier op het etiket van haar ketchup dat deze nul procent vet bevat. Volstrekt overbodige mededeling, zo blijkt, want in ketchup zit sowieso zelden of nooit vet. Wel is ketchup suikerrijk, maar daar wordt niet over gerept. Vroeger was het allemaal een stuk eenvoudiger. In de Middeleeuwen dronk je bier of wijn en vooral geen water, tenzij je niet bang was voor een beetje builenpest. Veel keuze was er niet, net als etiketten. Die waren overbodig ook, want op een paar monniken na kon niemand lezen. Dat ligt tegenwoordig anders. Een duidelijk etiket kan zelfs het nodige onheil voorkomen. Vraag het maar aan de 59-jarige man uit Colorado die jarenlang dagelijks een portie zogeheten magnetronpopcorn naar binnen werkte. Op het etiket stond echter niet dat een van de gebruikte ingrediënten de voor de gezondheid schadelijke smaakstof diacetyl was. Gevolg: de man liep een als de ‘popcornziekte’ bekendstaande ongeneeslijke longaandoening op. Schrale troost: de rechtbank heeft hem een schadevergoeding van 7, 2 miljoen dollar toegekend. Daar kun je dus heel veel duidelijke etiketten van maken. De fabrikanten zijn gewaarschuwd.

Colofon

Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bergse Bode Bergse Bode Redactie Vera de Geus Correspondenten Henk Snepvangers, Robby van der Zande Acquisitie Leo Elenbaas Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 13.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 11.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 39

De oplossing van deze puzzel is in week 40 te vinden op www.internetbode.nl

ZeeWiToe is blij met de nieuwe huisvestin.

DOOR ROBBY VAN DER ZANDE Geen typische nazomerdag met een fijn zonnetje, maar eerder een gure dag met regen en de nodige wind. Dat zijn de ingrediënten voor een barbecue die het seizoen afsluit bij ZeeWiToe. Toch zijn er genoeg leden op het water te vinden én zit de sfeer er goed in. Zo aan het einde van de zomer wordt het seizoen altijd feestelijk afgesloten en in dit geval handig gecombineerd met de opening van de nieuwe accommodatie. In de maanden ervoor is er hard gewerkt om die er te krijgen én compleet naar smaak in te richten en aan te pakken. De keten waarin de club huist, zogenaamde ‘portacabins’, komen van RBC. Via de gemeente Bergen op Zoom werd er bemiddeld om ze beschikbaar te krijgen voor de kanovereniging. Daar besloot men geld ervoor uit te trekken, zodat een nieuw verblijf gerealiseerd kon worden. En dat was tijd, want de oude clubstek lekte en was niet meer van deze tijd. Er stonden voorheen soortgelijke keten, maar die waren versleten en vergaan tot het punt dat

Buitenland Want op en in het water wordt er gedurende het seizoen, de periode dat het kortweg zomertijd is, genoeg gedaan. Zo is de naam ZeeWiToe een samenvoegsel van zeevaren, wildwatervaren en toervaren. Een deel van de activiteiten gebeurt aan de Noordlandseweg in Bergen op Zoom, maar een bezoek aan de Ardennen en zelfs Oostenrijk staan ook regelmatig op de planning.

‘Zeevaren, wildwatervaren en toervaren’ Natuurlijk wordt er niet alleen over landsgrenzen heen gegaan, de sport verlegt ook zelf de grenzen. Naast de gebruikelijke

sporten, zijn er ook een hoop varianten bij de club mogelijk. Wat te denken van Canadees varen, slalom en freestyle om een paar voorbeelden te noemen. Aanbod genoeg: een overzicht staat op www.zeewitoe.nl en men is altijd welkom om een kijkje te nemen. Vrijheid Wat direct opvalt bij een bezoek aan de vereniging is de vrijheid. De accommodatie ligt een eind van de ‘bewoonde wereld’ en is toch snel te bereiken. Per bootje zit je ook zo, als je een beetje kunt peddelen, aan de andere kant van de Plaat. Iemand die er zeker het tempo in weet te houden is Bas Wesselink. Het clublid was tweemaal Nederlands kampioen slalom bij de senioren en sleepte bij de junioren ook de nodige prijzen binnen. Bas kreeg dan ook de eer om de nieuwe stek feestelijk te openen. Met een lintje en een glaasje bubbels erbij, zoals het hoort. Vanaf nu worden de leden alleen nog nat in het clubhuis als ze onder de douche staan en dat is ook zoals het hoort. Meer info: www.zeewitoe.nl

Gemeenten en waterschap intensiveren samenwerking

Digitaal loket over waterzaken BERGEN OP ZOOM – De gemeentes Roosendaal, Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Steenbergen en Woensdrecht en waterschap De Brabantse Delta gaan gezamenlijk een waterloket opzetten. Dit wordt een digitaal loket waar burgers terecht kunnen voor informatie en vragen over water, wateroverlast, riolering, waterzuivering en aanverwante wet- en regelgeving. DOOR MONIQUE JANSEN Het digitale waterloket is straks te bezoeken via de sites van de gemeenten en het waterschap. Eind dit jaar moet het loket online gaan. De gemeente kan zo ook informatie verstrekken over specifieke gemeentelijke rioleringsprojecten.

© www.sudokusite.eu

opknappen geen zin meer had. Met een frisse nieuwe keet, kunnen de clubleden er weer een flinke tijd tegenaan en zitten ze bovendien droog én warm als het water verlaten wordt. Wel zo aangenaam.

FOTO ROBBY VAN DER ZANDE

Schaalvergroting Naast het loket willen de zeven partijen ook intensiever gaan samenwerken op het gebied van het beheer van gemalen, persleidingen en oppervlaktewater in zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Door schaalvergroting kunnen de kosten worden teruggedrongen en kan kennis worden gedeeld. Daarnaast kunnen de partijen samenwerken voor de verbetering van de interne digitale informatievoorziening over de beheersystemen van rioleringstelsels en meetgegevens. Zo kunnen bijvoorbeeld de inspecties in het riool gezamenlijk worden aanbesteed. PAGINA 5

De gemeenten en het waterschap zullen ook een gezamenlijk regionaal afvalwaterplan opzetten. In dit plan komt het beleid te staan ten aanzien van riolering, grond- en oppervlaktewater en op welke manier de bestaande riolering kan worden verbeterd. “Ook de volksgezondheid en het voorkomen van milieuschade zijn belangrijke aspecten”, meldt de Roosendaalse wethouder Toine Theunis. In het afvalwaterplan staan ook concrete waterprojecten en de bijbehorende financiële kostenramingen.

‘Voorkomen milieuschade belangrijk aspect’ De zeven partijen werken samen in de Waterkring West. Deze werkeenheid is onderdeel van de Samenwerking Water West en Midden Brabant (SWWB) waarin alle 27 gemeenten en drie waterschappen uit West- en Midden-Brabant verte-

genwoordigd zijn. Er is bewust gekozen om deze hernieuwde samenwerking te beperken tot zes gemeenten en niet met alle gemeenten en waterschappen uit de SWWB. “Het is niet erg doelmatig om met zoveel partijen gedetailleerde afspraken te maken. Daarom is de SWWB verdeeld in vier werkeenheden”, legt Theunis uit. Zuivering Het waterschap is verantwoordelijk voor de zuivering van het afvalwater, de afvoer van overtollig water (tegengaan van wateroverlast) en voor de chemische en ecologische kwaliteit van het oppervlaktewater. Het beheer heeft voornamelijk betrekking op het baggeren en maaien van de watergangen en de controle van de waterkwaliteit. De gemeente dient het afvalwater in te zamelen en te transporteren. Overigens is elke grondeigenaar zelf verantwoordelijk voor het verwerken en afvoeren van overtollig grond-, regen- en afvalwater.


BNI Brabantse Wal: voor en door lokale ondernemers

Eerste OWKW voor zwemmers De Krabben

Presentatie lancering.

Voor de krabben verschenen er 10 zwemmers aan de start. Als 1ste was Timothy Giebels(1999) aan de beurt. Hij had zich ingeschreven voor de 100m wisselslag en zwom hiervan 9 sec. af. Hij startte ook op de 50m vlinderslag en ook hier had hij een flinke verbetering nl. 8 sec. sneller dan zijn vorige keer. Ook leverde deze tijd hem alvast een plaatsje op bij de Brabantse Sprintkampioenschappen(BSK). Bij de 50m vrije slag had hij helaas een diskwalificatie, maar bij de estafette vrije slag wist hij zich ook met deze afstand te plaatsen voor het BSK. Koen de Weert(1996) zwom de 100m wisselslag en de 50m vlinderslag, maar bij beide afstanden dook hij net onder zijn inschrijftijd. Bij de 100m schoolslag zwom hij echter een mooie PR en zwom 4sec. van zijn oude tijd af. Daarna was het de beurt van de dames. Myrthe Franken(1997) had zich

BERGEN OP ZOOM - Op 18 september is tijdens een feestelijke bijeenkomst in Natuurlijk! Kloof het BNI Chapter Brabantse Wal opgericht. Guust Verpaalen en Burgemeester Han Polman spraken de ruim 200 aanwezige ondernemers bezielend en inspirerend toe. BNI Brabantse Wal bestaat uit lokale ondernemers die met elkaar samenkomen en samenwerken vanuit het principe: ‘Geven loont’. De leden komen iedere dinsdag van 07.00 tot 08.30 bij elkaar in het Stadsparkhotel waar zij onderling aanbevelingen uitwisselen met als doel het realiseren van meer omzet. Men is bij BNI niet alleen aan elkaar verbonden maar ook elkanders

ambassadeur. Het levert een persoonlijke manier van netwerken op, gebaseerd op wederzijds vertrouwen. BNI is een commerciële en professionele netwerkorganisatie. Het primaire doel is de uit-wisseling van hoogwaardige aanbevelingen tussen en door zakenmensen. Door intensieve contacten aan te gaan, kennis met elkaar te delen en door actief leden aan te prijzen bij externe relaties. Medeleden kennen het product of de dienst van hun collega’s. Zo kunnen ze elkaars producten en diensten aanbevelen bij mensen die ze ontmoeten. Voor het lidmaatschap van een BNI-afdeling geldt branche-exclusiviteit. Dat wil zeggen dat van elke branche slechts één bedrijf lid kan worden. Leden ondervinden dus geen

concurrentie waardoor de keuze voor wie de aanbevelingen bedoeld zijn, snel en onpartijdig kan worden gemaakt. Op dit moment is BNI wereldwijd de meest succesvolle organisatie in haar soort, met ruim 6.500 actieve afdelingen in 47 landen. Vorig jaar wisselden de leden van BNI meer dan 6,5 miljoen aanbevelingen uit en dit genereerde voor haar leden opdrachten ter waarde van vele miljarden euro’s. Sinds 2005 is BNI ook actief in Nederland en in Zuid-West Neder-land sinds 2010 met inmiddels 8 groepen. Wie meer informatie wil over het lidmaatschap van BNI kan contact opnemen met Frits Struijk (BNI Coach Zuid-West Nederland via fritsstruijk@bni-zuidwest.nl) of met Margreet van Kemenade (Lidmaatschapcoordinator via 06-23655009).

BERGEN OP ZOOM - Bijna 200 zwemmers van maar liefst 11 verenigingen uit Brabant en Zeeland waren afgereisd naar zwembad de Stok in Roosendaal voor de 1e Open WestBrabantse Klassement Wedstrijden van dit seizoen.

ingeschreven voor de 100m wisselslag en de 50m vrije slag bij deze laatste zwom ze een PR. Jaëla Goossens startte op de 100m wissel hier haalde ze net geen PR .Bij de 50m vrije slag zwom ze 3 sec van haar tijd af wat haar tevens een plaats opleverde bij de BSK. Lara Corbeau had haar dag niet, een diskwalificatie op de 100m wissel en bij de 50m vrije slag zwom ze net boven haar beste tijd. Luc Megens (1996)zwom de 50m vlinder- en de 50m vrije slag en had op beide afstanden een PR. Lorraine Remezond (1997) startte op de 100m rug- en de 100m schoolslag bij deze laatste afstand had ze een PR. Rick de Schutter(1982)zwom de 50m vrije slag en bij de 50m vlinderslag een PR. Stijn de Coninck (1999) startte op de 50m vlinderen vrije slag op beide afstanden wist hij een tijdwinst te maken van 7 en 5 sec. Bij de 100m schoolslag had hij helaas een diskwalificatie. Melvin Giebels(2001) had maar 1 afstand nl. de 100m schoolslag. Hij verbeterde zijn tijd met 6 sec. wat hem een plaats opleverde bij de Brabantse WinterKampioenschappen(BWK). Bij de estafette heren tikte het herenteam als 4e aan en het dames team als 7e. Interesse in de zwemsport? Kijk www.dekrabben.nl

Overhandiging cheque voor De Goeden Doelen actie

Oefening Politieacademie en USAR BERGEN OP ZOOM - Onder leiding van de Politieacademie, locatie Ossendrecht, zal de USAR trainen op het terrein van voormalig verpleeghuig ABG, Zuid-Oostsingel te Bergen op Zoom. De training vindt op deze locatie nog plaats op donderdag 27 september, dinsdag 2 oktober en donderdag 4 oktober.

Op deze dagen zal de trainingsgroep rond 12.00 uur arriveren en achter de hekken in het slooppand te werk gaan tot ongeveer

18.00 uur. De training zal onder andere breek- en zaaggeluiden voortbrengen, maar de overlast wordt tot een minimum beperkt. Het materiaal en de voertuigen zullen ook achter de hekken geplaatst worden. De USAR (Urban Search and Rescue Team) is een specialistische bijstandseenheid met als missie het verlenen van integrale hulp na een ramp of een zwaar ongeval in binnen- en buitenland, gericht op het redden van mensen en dieren zolang dat nog kan.

FC Bergen komt op stoom BERGEN OP ZOOM - FC Bergen komt op stoom en wint van HSC ondanks vele blessure. Programma Zaterdag 29 september 14.3 FC Bergen 2-Halsteren 3 12.30 Vrederust 2-FC Bergen 3 14.30 FC Bergen A1-MOC’17 A2 11.00 Krabbendijke A1-FC Bergen A2 14.30 FC Bergen B1-Nieuw Borgvliet B1 12.30 FC Bergen C1-Steenbergen C2 12.30 DOSKO C2-FC Bergen C2 11.15 Hoeven D1-FC Bergen D1 09.45 FC Bergen D2- FC Bergen E1 10.30 NVS D2-FC Bergen D3 09.45 FC Bergen E2-FC Bergen E3 10.15 MOC F11-FC bergen F2 FC Bergen F1 Zondag 30 september 13.15 Mini’s-Moeders

14.30 FC Bergen 1-De Schutters 1 11.30 FC Bergen 2-Hontenisse 2 12.00 SC Gastel 3-FC Bergen 3 12.00 Vivoo 2-FC Bergen 4 Mini-pupillen Groot of klein, 4, 5, of 6 jaar oud, het maakt allemaal niets uit bij FC Bergen. Als de kinderen maar plezier hebben in het voetballen. De mini-pupillen-afdeling van FC Bergen bruist als nooit tevoren. Elke woensdagavond van 18.00-19.00u. wordt onder de zeer persoonlijke begeleiding van de trainers Adrie Becht, Rens van Kessel en Lars v.d. Velde aan ondertussen al meer dan 20 allerkleinsten FC Bergen-leden spelenderwijs alle geheimen van de voetbalsport bijgebracht. Enkele wijsheden als ‘de bal is rond’, ‘als het regent word je nat’, ‘als je naast schiet kan je niet scoren’ en vooral ‘op kunstgras kan je geen bloemetjes plukken’. worden aan deze jonge

helden op een zeer professionele manier duidelijk gemaakt. Uiteindelijk wint altijd diegene die er het meeste plezier aan beleeft. Daar gaat het om. Naast alle leuke jeugdactiviteiten die FC Bergen jaarlijks houdt, zoals o.a. het Pietentoernooi, Sinterklaasochtend en Kerstzaalvoetbaltoernooi, spelen de mini’s zondag 30 september om 13.15u. een voorwedstrijd tegen hun eigen moeders. Reken maar dat publiek de grote winnaar zal zijn. Omdat FC Bergen nog een aantal extra trainers voor de mini-pupillen achter de hand heeft, is er nog genoeg ruimte voor kinderen die zich willen aanmelden voor deze leuke groep. Men kan op woensdagavond gewoon langs gaan bij de training met uw kind, of info aanvragen via e-mail: RembrandtZelf@gmail.com).

Alle kinderen zijn erg benieuwd;de cheque wordt overhandigd.

BERGEN OP ZOOM - Het was zover in de speelzaal van de Sancta Maria school op donderdag 20 september. Alle groepen verzamelden zich die aanwezig waren. Het was een gezellig geroezemoes. Klokslag 08.45u. n luidde meneer Sjef de bel en vertelde hij de aanwezige kinderen wat ze gingen doen. Allereerst hebben ze het gehad over de ACTIEdag van 1 september. De kinderen hebben toen gerend, meegedaan met de spelletjes, lekker gegeten, noem maar op en dit alles voor een goed doel (Stadsspeeltuin Van Glymes). Ze zouden 20 september bekend maken hoeveel het bedrag is en dit overhandigen aan iemand van de Stadsspeeltuin. Hiervoor was de voorzitter van de speeltuin, meneer Joop van Gisteren gekomen. Die vertelde

wat er allemaal gebeurd is in de speeltuin en welke plannen er nog zijn. Voor die plannen is natuurlijk veel geld nodig en meneer Joop was dan ook blij met de actie van de kinderen, hij was wel benieuwd naar het resultaat. Meneer Sjef vertelde dat voor het geld zekere veel ijsjes gekocht konden worden, maar dat dit niet bedoeling was. Hij draaide toen de cheque om en daar stond maar liefst een bedrag op van € 2250,-. Natuurlijk is er meer geld nodig, maar het is een mooi begin. Meneer Joop was erg blij en nodigde de kinderen, volgend jaar als de speeltuin open gaat, uit om allemaal een keertje gratis met de school te komen spelen in de Stadsspeeltuin Van Glymes. Daarna werd de cheque onder luid applaus van de kinderen (of was dat omdat ze naar de speeltuin mochten) overhandigd.

VV Vrederust lijdt aan dr. Jekyll and mr. Hyde syndroom BERGEN OP ZOOM - De uitwedstrijd naar DVO’60 uit Roosendaal staat op het programma voor vv Vrederust op zaterdag 22 september. Weer een moment voor Hans Derwort en zijn manschappen om zichzelf te meten met één van de beoogde titelkandidaten. Vanaf het begin zit DVO’60 fel op de bal en Vrederust weet hier maar moeilijk mee om te gaan. In de 10de min. een uitbraak van DVO’60 die door Raymond Jordans knap gestopt wordt en hiermee een vroege achterstand voorkomt. Echter in de 14e min. moet hij het antwoord schuldig blij-

ven op een uitbraak van DVO’60. Robbie Nieuwburg raakt uit balans en de speler van DVO’60 kan ongehinderd alleen op Raymond Jordans af en rondde koelbloedig af: 1-0. Deze treffer zet een streep door de rekening en in deze fase van de wedstrijd wordt VV Vrederust op alle fronten afgetroefd. DVO’60 is feller in de duels, afvallende ballen belandden constant bij de tegenstander en vrije ballen worden gewoonweg ingeleverd. Het duurt dan ook niet lang of de 2-0 staat op het scorebord. In de 20e min. balverlies op het middenveld, waarbij de omschakeling te lang duurt. Hierdoor kan DVO’60 met 3 tegen1

dit goed uitspelen en Raymond Jordans is in deze overtal situatie kansloos. Het enige wat Vrederust hiertegenover zet is een schot van Jouad Allaouchi in het zijnet. In de 40e min. krijgt DVO’60 een corner die onderkant lat terug het veld in stuitert en hier zwijnt Vrederust. Kort voor rust is het toch DVO’60 dat op 3-0 komt door slecht opletten in de verdediging. Hierna het verlossende rustsignaal van een 1te helft. waarin Vrederust teveel ontzag voor de tegenstander lieten zien en waarin ‘Strijd en Passie’ontbraken. Een 2e helft waarin men eent compleet ander Vrederust terugziet. Men is fel gretig PAGINA 6

en er brandde een vuurtje in ieders ogen. “Wij gaan ons hier niet laten slachten”, moet er in de kleedkamer geroepen zijn en de neuzen zijn dezelfde kant op gericht. Deze ‘over mijn lijk’ instelling werpt direct zijn vruchten af. DVO’60 die nog moeten bekomen van de schrik wordt teruggedrongen op eigen helft en ongeveer in de 55e min wordt het 3-1. Dave Paul passeert 2 man op rechts en gaat goed door tot de achterlijn. Dave blijft goed het overzicht bewaren en legt de bal terug op de inkomende Luuk Ernest. Luuk plaatste de bal goed en onhoudbaar voor de DVO’60-keeper in de hoek en het wordt een wedstrijd.

In de 60e min. wordt Jouad diep gestuurd, helaas mist deze kans zijn doel. Maar het geloof in eigen kunnen is terug en Vrederust gooit er nog een schepje bovenop. In de 70e min. ‘n corner voor Vrederust vanaf rechts en deze wordt door Dave Paul bij de 2e paal goed ingekopt: 3-2. Vrederust blijft tot de laatste minuut knokken voor een gelijkspel en zet alles op alles, maar helaas kopkansen van Dave en schoten van Ralph Hees treffen geen doel. Zo blijft de eindstand 3-2, waar er op basis van de 2e helft toch één punt verdiend was geweest. Volgende week Stavenisse thuis, aanvang 14.30u.


COMPLETE WONINGINRICHTING

Gewoon mooier !

Opruiming showroommodellen met kortingen tot 50%

vanaf nu op alle meubelen

10

jaar garantie

INRUIL MOGEL IJK!

meubelen ● gordijnen ● vloeren ● verlichting ● kleinmeubelen ● zonwering ● woonaccessoires

Margrietstraat 15 / Rucphensestraat 62 - Sint Willebrord - Tel. 0165-382403 www.daanvandeurse.nl - Dinsdagmiddag gesloten. - Vrijdagavond koopavond.

Unieke Actie Laatste week Complete Ray-Ban op sterkte met standaard enkelvoudige glazen gehard en ontspiegeld.

199,00

met standaard multifocale glazen gehard en ontspiegeld.

349,00

* informeer naar de voorwaarden.

VanOs Osoptiek optiek van heeft heeftdealtijd altijd nieuwste modellen, dus de nieuwste op en top modisch modellen, dus op en top modisch

Kremerstraat 13 Bergen op Zoom 0164 21 11 65 www.vanosoptiek.nl

Kijk voor meer foto’s op www.vandevenfashionshops.nl

Winter 2012 wordt weer prachtig!

HALSTEREN - Dorpsstraat 112 - tel. 0164-686325 STEENBERGEN - Kaaistraat 43 - tel. 0167-567440 - HOOGERHEIDE - Raadhuisstraat 47 - tel. 0164-612654 ROOSENDAAL - Biggelaar 2-3 - tel. 0165-565852 - ZEVENBERGEN - Noordhaven 96 - tel. 0168-327638


Verkiezing Waterkoor van het jaar 2012

Koor Lichte Muziek A58 gekozen tot Waterkoor

- Advert oria l -

Jolanda Van Dijke verzorgt ook workshops stofferen SINT-MAARTENSDIJK - Na de drukte van de Olympische Spelen, ‘waaraan wij ook ons steentje hebben mogen bijdragen om de mensen zo comfortabel mogelijk te laten zitten op de door ons gestoffeerde banken’ breekt het najaar weer aan bij Jolanda van Dijke van de gelijknamige meubelstoffeerderij en het kussenatelier aan de Provincialeweg 11 in Sint-Maartensdijk. “We gaan het binnen weer gezellig maken”, vertelt ze. “De nieuwe collectie stoffen komt er weer aan. In onze showroom hebben we een nieuwe stalenwand met kleine staaltjes die makkelijk meegenomen kunnen worden om thuis in het interieur te bekijken.” In Steenbergen verzorgen ze ook workshops stofferen. “Daar willen we in oktober weer mee van start gaan.” Zin om

Koor A58 ‘Waterkoor van het jaar’ in Vlissingen.

BERGEN OP ZOOM - Zaterdag 22 september heeft Koor lichte muziek A58 de titel Waterkoor van het jaar weten te bemachtigen tijdens de Dag van de Zeeuwse Visserij in Vlissingen. In het kader van het Zeeuws Jaar van het Water waren er enkele nieuwe activiteiten toegevoegd aan het programma, waaronder de verkiezing van Waterkoor van het jaar 2012. Het thema van de zevende editie van de

Dag van de Zeeuwse Visserij was: ‘Zie, hoor en proef de zee’. De hele dag was van alles te zien, te horen, te proeven, te ervaren en te leren op het gebied van traditionele en moderne visserij en aqua-cultuur in en rond de Vismijn aan de Binnenhaven in Vlissingen. De dag werd georganiseerd door de Zeeuwse Visserijsector en Provincie Zeeland. Aan de korenwedstrijd deden veertien koren uit heel Zeeland mee. Ze presenteerde

Dit is tevens de laatste zondagwandeling onder begeleiding van een gids van dit seizoen. De unieke kuipplantencollectie van de Mattemburgh zal tijdens deze rondwandeling centraal staan. De oudste bomen zijn zeker 150 jaar oud. Wetende dat er in Nederland maar 110 geregistreerde kuipbomen bestaan die ouder zijn dan 100 jaar. Een flink aantal hier van staat op de Mattemburgh. De collectie bestaat uit veel verschillende soorten citrussen en laurier maar ook de mooie mirte en granaatappel ontbreken niet. Ze geven door de standplaats van groot (4,5m) naar klein (1,5 m) een extra

een repertoire van liederen met als thema “Water” in de ruimste zin van het woord. Een deskundige jury beoordeelden de optredens en vond dat het winnende koor A58 de muziek beleefde, voelde en dit liet zien aan het publiek. De tweede plaats werd behaald door vocaal ensemble Voci Miste uit Oost Souburg en op de derde plaats eindigde About Music uit Tholen. De winnende koren ontvingen een mooie geldprijs en een professionele foto van het optreden.

dieptewerking aan de Franse stijltuin waardoor het geheel met de paden optisch langer lijkt. De gids vertelt u ook graag over de uitwisseling van bijzondere soorten planten tussen de tuinen van Paleis het Loo en De Mattemburgh. Ook de mooie houten kuipen zijn specifiek van vorm en kleur voor het landgoed. In oktober zullen de kuipplanten weer naar binnen verhuizen en dit is dan ook de laatste gelegenheid van dit seizoen om al dit moois van dichtbij te komen bekijken. Er zal ook stilgestaan worden bij de manier waarop de planten vroeger naar binnen werden gebracht en hoe dit tegenwoordig gebeurd. De rondwandeling zal anderhalf tot twee uur duren en is voor contribuanten van Brabants Landschap geheel gratis. Verzamelen om 14.00 uur op de parkeerplaats aan de Beukendreef. Voor meer informatie kijkt u op www.brabantslandschap.nl

Harmonie Sint Antonius

Harmonie St. Antonius in de Floriade kreeg veel toeschouwers.

LEPELSTRAAT - De leden van Harmonie St. Antonius vertrokken in alle vroegte richting de Floriade in Venlo op woensdag 19 september. Ondanks het zeer vroege tijdstip, zat de ‘stemming’ er goed in. Na meer dan 1 jaar ernaar uit te hebben gekeken en een passend programma ingestudeerd te hebben, was het dan eindelijk zover. Tegen openingstijd arriveerde men bij het park. De gang van zaken rond de harmonie in de Floriade was perfect geregeld. De dag verliep zeer ‘harmonieus’. Na

eerst een gedeelte van de dag te mogen genieten van het vele moois wat deze Floriade te bieden heeft, was het ‘s middags tijd om de mensen iets moois terug te geven in de vorm van een leuk stukje muziek. Op het centrale plein vond het concert plaats. Voordat men begon te spelen, stond er al menig toeschouwer te wachten. Er werden vele foto’s geschoten en de buitenlandse bezoekers waren zeer vereerd met de kalenders die de harmonie beschikbaar had gesteld. Het is toch wel een leuk idee dat er straks o.a. in Japan kalenders hangen van een

Meubelstoffeerderij Jolanda van Dijke. Telefoon: 0166-697155 of 06-53788035. E-mail: info@bootkussens.com.

FOTO JOHAN KOEVOETS

Laatste publiekswandeling Mattemburgh dit seizoen BERGEN OP ZOOM - Op zondag 30 september organiseert Brabants al weer publiekswandeling op buitenplaats “De Mattemburgh”.

je meubeltjes een andere uitstraling te geven? Als je ze onder professionele begeleiding zelf wilt stofferen, bel of mail Jolanda van Dijke voor verdere informatie. Of bezoek de vernieuwde website: www.bootkussens.com.

muziekvereniging uit ‘Holland’. Het concert verliep ondanks de weersomstandigheden naar wens .De jeugdleden die een solo stukje hadden bij Fascinating Drums, hadden voor dit muziekstuk, bij het paviljoen van Indonesië nog snel een speciaal fluitje uit dit land gekocht. Het resultaat mocht er beslist zijn, het was gewoonweg ‘fascinating’. Muziekstukken zoals ‘Set Fire to the Rain’, ‘Glee Showstoppers’, ‘Stevie Wonder in Concert’, ‘Lawrence of Arabia’ ,’Brabant’ en ‘Everybody Needs Somebody’ werden o.l.v. dirigente Jenny Verhoeven met veel enthousiasme gespeeld. Voor dit speciale concert had de harmonie alles uit de kast getrokken en had men al hun trouwe invalmuzikanten meegenomen, zodat ook zij mee konden genieten van een zeer speciaal concert reisje, met als afsluiting een gezellig etentje. Men mag terugkijken op een zeer geslaagde dag in de Floriade. Komt de Floriade definitief niet naar Bergen op Zoom , dan toch heeft Lepelstraat , gemeente Bergen op Zoom, op de Floriade van zich laten horen. Bergen op Zoom mag oprecht trots zijn op háár Lepelstraatse muziekvereniging. Een uitgebreide impressie is spoedig te zien op de website van de vereniging: www. harmonielepelstraat. nl Ook zin om aan leuke muzikale activiteiten mee te doen, ga vrijblijvend binnen wandelen op een repetitieavond. De harmonie oefent iedere woensdagavond van 19.4521.30u. PAGINA 8

Een blik in het atelier van Jolanda van Dijke.

KORTE BERICHTEN BERGEN OP ZOOM Inloophuis Het Getij: Donderdag 27 september: Schilderen van 09.30-12.30 uur in Volksabdij in Ossendrecht, vrije inloop. Maandag 1 oktober: Tai Chi & spelletjes van 13.00-15.30 uur in Inloophuis in Bergen op Zoom, vrije inloop. Dinsdag 2 oktober: Yoga van 09.30-12.30 uur in Volksabdij in Ossendrecht, vrije inloop. Woensdag 3 oktober: Géén inloop mogelijk, bezoek museum De Aanwas v.a. 10.00 uur. Vertrek vanaf locatie Bergen op Zoom om 09.45 uur. Aanmelden via www.inloophuishetgetij.nl of via tel. 06-22823504, 06-22823531. Kaarten en Rummicub: Zondag 30 september wordt er in Ouderensteunpunt Zonneplein, Zonneplein 63 een 1-daags kaartconcours gehouden. Er kan worden gerikt, gejokerd en Rummicub gespeeld. Zaal gaat open om 13.00u en er wordt vanaf 13.30 gekaart, om rond 16.30u de uitslag bekend te maken. Er zijn leuke prijsjes te winnen, ook bij de loterij tussendoor. Men dient zich wel voor woensdag 26 september op te geven bij het steunpunt of bij Joke Noorlander, tel. 243444. Tevens zoeken ze vrijwilligers die bardienst willen draaien op deze zondagmiddagen. Aanmelden/info Joke Noorlander, tel. 243444. Piet Hest & Friends: Met zijn vaste gerenommeerde muzikanten en collega-zangeres Saskia Nolten zal Piet Hest op zondag 30 september een gezellig muzikaal optreden verzorgen met de aansprekende titel: “That’s Entertainment!”. Aanvang 15.00 uur. Entree gratis. Locatie: Vestzak Theater, Moeregrebstraat 18, Bergen op Zoom. Rommelmarkt: Woensdag 26 en zondag 30 september rommelmarkt in Fort-Zeekant (de Olifant) van 09.00-15.00u. Kaarttoernooi Toonaangevend: Op zondag 14 oktober in Wijkcentrum de Hofstee aan de Rozenstraat 2. Er wordt gestreden in de spelsoorten: rikken en jokeren. De aanvang zal zijn om 10.00u en de prijsuitreiking staat gepland om ±16.30u. In de deelnamekosten is een lunch inbegrepen. Inschrijven kan bij de Dhr. P. Spijkstra, tel: 0164 - 241897, Dhr. B.Voorbraak , tel: 0164-211910, Mevr. N. Suijkerbuijk, tel: 06-42436280 of bij de Hofstee Mevr. A. d. Dooij tel: 0164-234890. Met vermelding van de te spelen spelsoort. De inschrijvingstermijn sluit op 1 oktober. Bingo: Dinsdag 2 oktober is er weer een gezellige bingo in steunpunt de Zoomflat; Burgemeester Stulemeijerlaan 55. De middag start om 13.30 en zal rond 17.00 uur eindigen. Kaarten zijn elke doordeweekse middag van 13.30-17.00 uur te koop in het steunpunt. Voor informatie kunt u bellen met het steunpunt tel. 0164-247326. LEPELSTRAAT Rommelmarkt: Stichting Karnaval Lepelstraat houdt op zondag 21 oktober voor de 5e keer een grote rommelmarkt in het Gemeenschapshuis, Kerkstraat van 10.00-15.00u. Op de rommelmarkt kan men vele kramen bewonderen en lekker snuffelen tussen alle spullen. Voor de rommelmarkt zijn er nog tafels te huur waar uw allerlei materialen te koop kan aanbieden. Info en deelname over deze rommelmarkt kan men terecht bij Erik Poot, Kladsedijk 1, Lepelstraat , tel.: 0164-683764, Nel Janssen, Pastoor Dekkerstraat 7, Lepelstraat, tel.: 06- 14897694, famjanssenlepelstraat@home.nl HALSTEREN Bingo: KBO afd. Halsteren de actieve vereniging voor senioren houdt woensdag 26 september een bingo in de Wittenhorst, aanvang 13.30u., zaal open 13.00u. In de natuur eikeltjes rapen en hout sprokkelen bij de KBO nummertjes verzamelen en prijzen bufferen voor de wintermaand, in de pauze hapjes. Lid worden van de KBO? Bel: 259828 of 683140.


HOU JIJ VAN EEN GOED GESPREK BIJ EEN GLAS WIJN? Zet dan Mens & Relatie in om je levenspartner te vinden Bel: Lia van der Wel 0165-388816 Of 0800-0230595 (landelijk) www.mens-en-relatie.nl

erkend AVR / SinglesKeurmerk / Geschillencommissie

bij

Stoppen ! met roken Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Afslanken met succes! Lasertherapie

De behanDeling worDt vergoeD www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

JAN VAN SUNDERT

4500m2 showroom, méér dan 300 keuken- en badkameropstellingen Bij aankoop van een badkamer,

Bij aankoop van een keuken,

CADEAU GRATIS COMPLEET *

                          Voor al uw defecte

elektrische apparaten en oude metalen (geen koel- en vrieskasten)

Bel 0164 26 56 02

te koop gevraagd

MONTAGE

WANDCLOSET

*

Bij aankoop van tegels,

GRATIS e 2 *

ELKE 10 M

ZONDAG GEOPEND

van 11.00 tot 17.00 uur

Lokkerdreef 10, 4879 ND Etten-Leur. Tel 076-5048800 Openingstijden ma gesloten, di t/m do 9.30-17.30 uur, vrijdag 9.30-21.00 uur, za 9.30-17.00 uur vraag naar de voorwaarden in de showroom. www.janvansundert.nl

*

VOOR DE BESTE PRIJS & KWALITEIT KOOPT U BIJ ONS! DE MOOISTE SERRES, KOZIJNEN & DEUREN IN ALUMINIUM & PVC, RENOVATIE & NIEUWBOUW

antiek

✔ Maatwerk alle serres.

meubelen, klokken,

✔ Fabricatie van ramen & deuren

porselein en zilver

in pvc en aluminium.

06-51482362

✔ Alles in eigen beheer sinds 1983.

0165-539177

✔ 10 jaar waarborg. ✔ Geen voorschot. ✔ Nieuwbouw - Renovaties.

WESP IN DE NESTEN

✔ Alle RAL-kleuren. ✔ Volledige afwerking. ✔ Geplaatst door vakmensen.

Duurzame oplossingen bij vliegen, houtworm, mollen, ratten, muizen, papiervisjes, vogeloverlast, wespen enz.

BEZOEK ONZE SHOWROOM SERRES - KOZIJNEN - DEUREN in ALUMINIUM & PVC

(0113) 57 38 81

www.ongediertespecialist.nl

B ras s c h aat s e st e e n w e g 2 9 2 • 2 9 2 0 K a lm th o u t B e lg ië • Te l 0 03 2 3 6 6 6 5 7 8 6 • Fa x 0 0 3 2 3 6 6 6 4 4 4 1 A lle d a g e n o p e n va n 1 0 U t o t 1 7 U • z o n d a g va n 1 4 U t o t 17 U • w w w.br u vo.be


Gratis uw rollator na laten kijken

Buurprovincies ‘kussen’ elkaar nu ook op de fiets

Fietsroute Zeebraroute Zuid is officieel geopend

BERGEN OP ZOOM - Dinsdag 2 oktober houden de KBO en Stichting Welzijn Ouderen Bergen op Zoom een rollatorspreekuur in Steunpunt de Zoomflat, Burgemeester Stulemeijerlaan 55.

Belangstellenden kunnen - gratis - hun rollator laten nakijken en zonodig opnieuw laten afstellen. Het rollatorspreekuur vindt plaats van 10.00-11.00 uur. Tijdens eerder gehouden spreekuren is gebleken dat veel rollatorgebruikers last

hebben van pijnlijke polsen, schouders of rug. Veel van de rollators waren niet goed afgesteld. Ook moest er vaak gesleuteld worden aan de rollators. Het is belangrijk om een rollator regelmatig na te laten kijken. Vooral slecht werkende remmen en vuil tussen de wielen komen nogal eens voor, waardoor het gebruiksplezier sterk achteruit gaat. Voor meer informatie over het rollatorspreekuur kan men contact opnemen met Katja Kley van Stichting Welzijn Ouderen, tel. 0164-265946 of per e-mail mblonk@swoboz.nl.

Biljarten Regio Competitie BERGEN OP ZOOM - Biljarten Regio Competitie 2012-2013, Na Ronde 6.

Op de fiets kun je Zeeland en West-Brabant het beste ontdekken FOTO: JOSÉ VAN DER WEGEN

BERGEN OP ZOOM - ‘Waar Zeeland Brabant kust’. Die slogan is in deze regio zeer bekend ter promotie van de Brabantse Wal. Maar de kus heeft een nieuwe dimensie gekregen in de vorm van een fietsroute die door WestBrabant en een deel van Zeeland voert. DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN Het initiatief voor de fietstocht Zeebraroute Zuid is genomen door VVV ZuidBeveland & Tholen en VVV Brabantse Wal. Volgens Lilian Ausems-van Niel Schuuren, directeur van VVV Zuid-Beveland & Tholen, zijn in januari de voorbereidingen begonnen om een route te maken. “Het plan was om de route dan in het vroege voorjaar te presenteren, maar dat lukte helaas niet. Omdat wij de route officieel wilde laten openen door wethouders van de gemeenten Reimerswaal en Woensdrecht, werd het uiteindelijk pas september.” En zelfs toen alle agenda’s op elkaar afgestemd waren, liep alles nog niet geheel volgens plan. Namens de gemeente Woensdrecht was wethouder Martin Groffen wel aanwezig bij startpunt Golfvereniging Reymerswael in Rilland Bath, maar de wethouder van Reimerswaal werd net voor het moment suprème opgeroepen voor een evacuatie in Rilland als gevolg van een gaslek. Kaart Toch mocht dat de pret niet drukken. Zowel Lilian Ausems-van Niel Schuuren als Carla van Beeck, hoofd VVV Brabantse Wal, gaven aan trots te zijn op de Zeeuws-

Brabantse fietsroute. “Zeeland kan wel wat bos gebruiken en Noord-Brabant kan wat water gebruiken. Samen hebben de provincies mensen veel te bieden. De samenwerking tussen de VVV’s is ook goed verlopen, maar we dienen ook hetzelfde belang.”

‘Volop bezienswaardigheden onderweg’ De route is zo’n 55,4 kilometer lang en komt langs verschillende bezienswaardigheden en monumenten in Zeeland en West-Brabant. Ook aan de inwendige mens is gedacht, door de opname van diverse eetgelegenheden in de route. Volgens Lilian Ausems-van Niel Schuuren is de tocht al voor de officiële opening een groot succes. “De route is afgedrukt op een speciale kaart en deze vindt gretig aftrek. De kaarten zijn gratis af te halen bij de VVV-locaties, maar worden ook uitgedeeld. De kaart is zelfs al toe aan een herdruk en kan ook verstuurd worden met de post, om zo andere mensen attent te maken op de fietsroute.”

Samenwerken Volgens wethouder Martin Groffen van de gemeente Woensdrecht was de officiële opening van de Zeebraroute Zuid voor hem een bijzonder moment, omdat hij ook betrokken was bij de oprichting van VVV Brabantse Wal. “Dat twee VVV’s samenwerken vind ik erg mooi en ik stel voor dat ze ook vooral te blijven samenwerken. De gemeente Woensdrecht is in ieder geval erg blij met de fietsroute, omdat er in onze gemeente veel mensen zijn die graag op de fiets stappen. We wanen ons niet allemaal de Franse oud-wielrenner Jacques Anquetil, maar fietsen doen we graag. Deze route kan in die behoefte voorzien.” Een deel van de route werd overigens zelf ook nog door het gezelschap verkend, waarna onderweg een typisch Brabantse Wal-product werd genuttigd: een glaasje echte walnotenlikeur. Wie de Zeebraroute Zuid ook wil rijden, kan een kaart ophalen bij de VVV-locaties. Tijdens de route worden in ieder geval de Rattekaai, het Schelde-Rijnkanaal en de zeehondenspotplaats bij Rilland en Rilland Bath aangedaan. Ook leidt de tocht langs Woensdrechtse en Ossendrechtse monumenten. Museum den Aanwas en de Zuster Marie Adolphine Kapel in Ossendrecht zijn ook in de route opgenomen.

A-Teams: 1. Oud Gastel 2 260,952 6, 2. Hoeven 1 260,640 6, 3. Halsteren 2 253,726 6, 4. Keijenburg-1 250,295 6, 5. Steenbergen 2 240,996 6, 6. Welberg 3 239,930 6, 7. Halsteren 5 239,702 6, 8. Welberg 2 237,366 6, 9. Halsteren 4 234,609 6, 10. Halsteren 1 233,746 6, 11. Lepelstraat 1 232,751 6, 12. Oud Gastel 1 231,243 6, 13/ Vossemeer 1 230,731 6, 14. S.B.Ponderosa 2 229,661 6, 15. Welberg 1 228,563 6, 16. de Heen 1 227,582 6, 17. Steenbergen 1 224,582 6, 18. Halsteren 3 224,396 6, 19. S.B.Ponderosa 1 221,232 6, 20. Lepelstraat 2 210,094 6.

B-Teams: 1. de Heen 2 276,280 6, 2. Steenbergen 5 269,932 6, 3. de Duiventoren 2 259,803 6, 4. Steenbergen 3 246,462 6, 5. Halsteren 7 246,457 6, 6. Halsteren 6 245,237 6, 7. Oud Gastel 5 243,990 6, 8. S.B.Ponderosa 3 241,191 6, 9. Steenbergen 4 239,225 6, 10. de Duiventoren 1 237,088 6, 11. Oud Gastel 4 235,174 6, 12. de Hofstee 1 232,847 6, 13. Oud Gastel 3 229,255 6, 14. Halsteren 10 226,976 6, 15. Welberg 4 226,864 6, 16. Halsteren 9 221,957 6, 17. Halsteren 8 216,418 6, 18. Stampersgat 2 215,532 6, 19. de Hofstee 2 214,334 6, 20. de Duiventoren 3 213,144 6. Wedstrijdleiders: Henk Vrijhoef en Dinnus Frijters.

Finale libre- en 3-banden BERGEN OP ZOOM - Bij biljartgroep ‘de Korenaere’ in wijkcentrum de Korenaere, Korenmarkt wordt momenteel een open libre- en 3-bandentoernooi gespeeld. Dat is inmiddels bijna 2 maanden aan de gang en al met al nemen er 40 spelers aan deel. Op donderdag 27 en vrijdag 28 september zullen de finales worden gespeeld. Op donderdag de finale van het 3-bandentoernooi en op vrijdag van het libre. De aanvang is op beide dagen om 13.00u. In de finale van het 3-bandentoernooi spelen o.a. Jack Matthijssen (23 car.)-Henny Storm (16 car.) en René Pijnen (28 car.)John Simons (32 car.) tegen elkaar. In de

finale van het libre spelen de winnaars van de 3 poules Christ Paassens, Jan Klupper en Piet Moerbeek tegen andere beste geclassificeerde spelers. Na afloop worden de prijzen uitgereikt. Inmiddels is ook de inschrijving afgesloten voor de wintercompetitie, welke van start gaat op maandag 8 oktober. Hiervoor hebben zich aangemeld 38 libre-spelers en 25 voor de 3-banden-competitie. Omdat biljartgroep de Korenaere momenteel over 5 biljarts beschikt, zijn er ook alle dagen biljarts vrij voor mensen die willen biljarten zonder in competitieverband te spelen. Voor verder vragen of info kan men een e-mail sturen naar: cesteba@versatel.nl, tel.: 06-22227615.

Optreden Leerlingen CKB BERGEN OP ZOOM - Leerlingen van het CKB spelen iedere woensdag van 15.00 tot 15.45 uur de sterren van de hemel in Bibliotheek Bergen op Zoom. Woensdag 26 september kunnen de bezoekers genieten van het spel van twee gevorderde dwarsfluitisten van het CKB. Een dwarsfluit heeft veel gezichten. Het is zowel geschikt voor klassiek repertoire als muziek met een swingende band. Op 26 september lichten de leerlingen een

tipje van de sluier op. Om de veelzijdigheid van muziek en het CKB te benadrukken, bespelen iedere week andere leerlingen hun favoriete instrument. De docenten van het CKB zorgen steeds voor een afwisselend programma. Wie de daarop volgende woensdagen optreden blijft nog even geheim. De bibliotheek geeft de leerlingen graag een open podium, want lezen en luisteren zijn een prima combinatie. Kom gerust een keertje langs om de leerlingen te horen en de uitgebreide muziekcollectie van de bieb te bekijken.

Uitdaging voor dirigent

Zondag afsluiting concertseizoen jubilerend Euphonia BERGEN OP ZOOM - Zondag 30 september sluit muziekvereniging Euphonia het concertseizoen af met een gezamenlijk optreden met harmonie Sint Cecilia uit het Limburgse Liesl. Dirigent Adri Ligt zal dan zijn handen vol hebben om de klanken van de twee gezamenlijke muziekgezelschappen in goede banen te leiden.

Dirigent Adri Ligt zondag voor meer dan 70 muzikanten.

Beide orkesten zullen in de gehoorzaal van de Sprenge op het landgoed Vrederust ieder een eigen repertoire ten gehore brengen. Als sluitstuk van de uitwisseling zal de dirigent van Euphonia een aantal nummers dirigeren waarbij de twee orkesten samen op het podium zullen plaatsnemen. Bij Euphonia hebben ze er alle vertrouwen in dat de meer dan zeventig muzikanten PAGINA 10

in de maat blijven spelen, maar het blijft natuurlijk spannend en goed opletten. Ook voor het publiek levert dit een fraai muzikaal spektakel op. Goed jubileumjaar Euphonia viert dit jaar haar honderdjarig jubileum en kan terugzien op een succesvol jaar. Begonnen is met een eigen jubileumconcert in het voorjaar gevolgd door het traditionele optredens tijdens Koninginnedag, de avondvierdaagse en de jaarlijkse terreinfeesten op Vrederust, al honderd jaar de thuisbasis van Euphonia. Hoogtepunt was het optreden van de Luchtmachtkapel op de Grote Markt tijdens de Proefmei dat door de Commandant van de Vliegbasis Woensdrecht aan de Bergse bevolking en het jarige Eupho-

nia werd aangeboden. In het kader van het jubileum organiseerde Euphonia afgelopen zomer bovendien een serie openluchtconcerten op de zondagmiddag op het terras van de Sprenge. Een drietal Bergse gezelschappen, de Pierottenkapel, Eendracht Maakt Macht en Concordia, maakte daar dankbaar gebruik van. De concerten zijn niet alleen bedoeld voor de bewoners van Vrederust en hun bezoek, maar ook voor belangstellende muziekliefhebbers of toevallige passanten zoals wandelaars en fietsers. Misschien is dit wel het begin van een nieuwe traditie en wordt dit initiatief volgend jaar voortgezet. In ieder geval begint het concert aanstaande zondag in de Sprenge om 14.00 uur en is geheel gratis.


Graszoden

De beste kwaliteit van West-Brabant!

Slagerij Wisse

Kijk en vergelijk Graszodenkwekerij Heidehoeve

WOENSDAG:

Vervul 1a - Rijsbergen

95 Slagerij Wisse kilo 7,

gezouten en gekruid

tel: 076 - 596 27 36

www.heidehoeve.com

KOOKWORST

2,00 VERSE EISALADE 25 Slagerij Wisse 150 gram 2,

Kleding reparatie Bij inlevering van deze advertentie

ontvangt u 20% korting

TE HUUR

RUIMTE VOOR ALLERLEI DOELEINDEN

Rijkebuurtstraat 11 - Bergen op Zoom ( tegen over Gevangenpoort)

3 x 50m2/60m2

FA B R I E K S V E R K O O P

Telefoon

Glashandel P. v. Veldhoven en Zn.

Dubbele beglazing.

0164 - 79 51 21 ✂

Showroom modellen met enorme kortingen!

renlymontage@home.nl

Ledikanten – Kasten – Kleinmeubelen De Wijper 6, 4726 TG Heerle Openingstijden: Vrijdag 09:00 – 16:00 u.

Ook het adres voor nieuwe kozijnen.

Open huis Zaterdag 29 sept

10 jaar fabrieksgarantie Komokeur.

OLV ter Duinenlaan 46 Tel. 0164-613873, Ossendrecht email: glashandel.van.veldhoven@hetnet.nl www.glashandel-vanveldhoven.nl

200 gram

RIBKARBONADES STOOFLAPPEN

8,00 00 kilo 10, kilo

Proef onze huisgemaakte Vleestip van de week: S specialiteiten!!! PEPERSTEAK 00 Bloedworst, zult, droge worst, 100 gram

2,

boerenhammetjes, enz. enz.

UIT EIGEN WORSTMAKERIJ:

BAKJE ZULT GEBRADEN GEHAKT

200 gram

OUDERWETSE RAUWE HAM 100 gram

2,00 2,

00

2,98

UIT EIGEN KEUKEN:

VERSE TOMATENSOEP VERSE BAMI

2 liter per kilo

7,50

6,00

K I P ?? vlees Ambachtelijk met zorg bereid! het KEMPER LANDHOEN

, zelf komen DE SCHARRELKIP VAN NEDERLAND: Kunt u niet af n va t d ng wor uw bestelli is € 50,00 grat 3, 4635 Westerstraat - tel. (0164) 64 23 31 tellen CS Huijbergen es B . gd de kip met de smaak van vroeger uis bezor th l ai maandag 9.00 - 17.30 uur -of dinsdag m gesloten - woensdag, donderdag en vrijdag 9.00 - 17.30 uur - zaterdag 9.00 - 13.00 uur en stevig vlees! per telefoon safe.nl ik kl @ se is w slagerij teld, Vandaag bes uis! h in morgen

Ambachtelijk vlees Ambachtelijk vlees met zorg bereid!

met zorg bereid!

Westerstraat 3, 4635 CS Huijbergen - tel. (0164) 64 23 31

Glashandel

P. v. Veldhoven en Zn.

DONDERDAG VRIJDAG ZATERDAG:

GEMENGD GEHAKT

Westerstraat 3, 4635 CS Huijbergen - tel. (0164) 64 23 31

maandag 9.00 - 17.30 uur - dinsdag gesloten - woensdag, donderdag en vrijdag 9.00 - 17.30 uur - zaterdag 9.00 - 13.00 uur maandag 9.00 - 17.30 uur - dinsdag gesloten - woensdag, donderdag en vrijdag 9.00 - 17.30 uur - zaterdag 9.00 - 13.00 uur

Gagelsboslaan 69 in Bergen op Zoom. Ruime hoekwoning op royaal perceel met vrijstaande praktijkruimte en vier slaapkamers. U bent welkom tussen 11.00 en 15.00 uur.

Bent u als kind geopereerd aan een hartafwijking en niet meer onder controle?

Gezocht: volwassenen met een aangeboren hartafwijking Bent u tussen de 20 en 50 jaar? Bent u in uw jeugd behandeld voor een aangeboren hartafwijking? En bent u niet meer onder controle van de cardioloog? Dan behoort u tot de mensen naar wie cardiologen zoeken via www.8000vermisten.nl. Registreren belangrijk In Nederland hebben ongeveer 24.000 volwassenen een aangeboren hartafwijking. Hiervan staan zo’n 8.000 mensen niet onder controle van een cardioloog. Dit komt doordat in de jaren ’70, toen de hartchirurgie z’n intrede deed, een kind na een geslaagde hartoperatie niet onder controle bleef van de cardioloog. Sinds die tijd zijn de kennis en de behandelmogelijkheden enorm toegenomen. Het blijkt dat het juist verstandig is regelmatig terug te keren naar de cardioloog om vroegtijdig veranderingen op te sporen. Cardiologen

1 t/m 7 oktober

hebben daarom CONCOR opgericht. Dit is een databank om alle mensen in Nederland met een aangeboren hartafwijking te registreren. Het doel is hen optimale zorg te bieden en onderzoek te doen naar aangeboren hartafwijkingen. De Nederlandse Hartstichting steunt het project. Cardioloog Barbara Mulder nam het initiatief voor Concor. “Mensen die als kind tientallen jaren geleden een hartoperatie hebben gehad, weten vaak niet dat de hartafwijking van toen ook nu klachten kan geven. Ze hebben bijvoor-

beeld hartritmestoornissen of hartfalen, maar worden hiervoor niet of niet goed behandeld. Na een bezoek aan de cardioloog krijgen ze de juiste medicijnen of extra zorg. We weten en kunnen steeds meer. Daarom is het voor deze mensen een must om onder controle te staan van een cardioloog.”

vermist

Herkent u zich? De meest voorkomende aangeboren hartafwijkingen zijn gaatjes in het hartkamerof boezemtussenschot, vernauwde of lekkende hartkleppen en verkeerd aangesloten vaten. Maar ook aandoeningen net buiten het hart horen erbij, zoals een vernauwing van de aorta. Herkent u zich in deze informatie? Meld u dan via www.8000vermisten.nl. Verpleegkundigen van CONCOR nemen dan contact met u op. Zelf bellen kan ook: 020-5667644.

De9edYeh_i[[dfhe`[YjlWdD[Z[hbWdZi[YWhZ_ebe][decc[di[dc[j[[dWWd][Xeh[d zoektocht van cardiologen naar mensen die als kind behandeld zijn ^WhjW\m_`a_d]j[h[]_ijh[h[d$ voor een hartafwijking, wordt gesteund door: š >[[\jk[[dWWd][Xeh[d^WhjW\m_`a_d]5 š 8[djkjkii[dZ[(&[d*&`WWh5 š 8[djk_dkm`[k]Z][ef[h[[hZe\X[^WdZ[bZWWdZ[^WhjW\m_`a_d][ddkd_[jc[[hedZ[hYedjheb[5

C[bZkWWdefmmm$.&&&l[hc_ij[d$db;[dY^[Ya#kfaWdlWdb[l[diX[bWd]p_`d$

Gezond en blijvend afslanken

Week van de Opvoeding

wekelijks deskundige beleiding en heerlijke menu’s voor het hele gezin. ETTEN-LEUR:

De opvoeding van een kind met een beperking is niet altijd makkelijk. Dit vergt energie, flexibiliteit en kracht. Heeft u zorgen of vragen over het gedrag of de ontwikkeling van uw kind?

Wijkgeb. De Vogelaar, Koolmees 2 maandag 19.00 uur Steenloper 23 woensdag: 09.30 uur en dinsdag 13.30 uur PRINSENBEEK: De Zilverberk Schoolstraat 9 dinsdag 18.30 uur RIJSBERGEN: “Koutershof “ Koutershof 4 woensdag: 18.30 uur donderdag: 09.00 uur ZUNDERT: Cult. Centrum Zundert, Molenstraat 5 woensdag: 20.00 uur donderdag: 10.00 uur Klupleidster mw. D. Coremans telefoon: 076 – 5019915

Breda I 6 oktober MEE speeddate over opvoedingsvragen

ROOSENDAAL: Fatimalaan 9 Klupleidster mw. I. Maas,

donderdag : 19.00 uur telefoon: 0165 – 568428

Roosendaal I 3 oktober Opvoedmarkt I spelenderwijs wijzer over opvoeden

SPRUNDEL:

woensdag: 10.00 uur telefoon: 0165 - 386788

Bergen op zoom I 3 oktober Opvoedmarkt I advies over opgroeien en opvoeden

WOENSDRECHT Non Plus Ultra, Grindweg 2 HALSTEREN: De Witten Horst, Schoolstraat 6 Klup leidster mw. E. Musters,

Luister ‘s naar me

Voor alle activiteiten van MEE kijkt u op www.meewestbrabant.nl of belt u met 076 522 30 90.

MEE West-Brabant is partner in het CJG

De Trapkes, Hertogstraat 5 Klupleidster mw. J. Suijkerbuijk,

woensdag 19.00 uur dinsdag 19.00 uur telefoon: 0164-265378

€ 6,50 per week (éénmalig € 9,50 inschrijfgeld). Ons programma volgen zonder bijeenkomsten ? Meld u dan aan voor Afslanken by mail via via www.slank-klup.nl. www.slank-klup.nl


sport

Bij Korfbalvereniging Scheldevogels is plaats voor de jeugd BERGEN OP ZOOM - De vakanties zijn even voorbij en de eerste trainingen en activiteiten zijn achter de rug bij de korfballers van Scheldevogels. Ook de jongste korfballertjes zijn aan het trainen geslagen op Sportpark De Staakberg in Bergen op Zoom.

Elke woensdagmiddag komt de KangoeroeKlup van Scheldevogels daar bijeen om samen spelletjes te spelen en tegelijkertijd de 1e kneepjes van het korfballen onder de knie te krijgen. De KangoeroeKlup is speciaal geschikt voor de allerkleinsten tussen 3 en 6 jaar. In de afgelopen jaren is de groep Kangoeroes goed gegroeid, maar op dit moment zijn er enkele plaatsen beschikbaar. Kijk voor meer info: www. scheldevogels.nl en train vrijblijvend 3 keer gratis mee. In de E- en F-jeugd, geschikt voor kinderen tussen de 6 en 8 jaar, is er ook voldoende

De korfballertjes van de KangoeroeKlup in actie

plaats om per direct in te stromen. Bij Scheldevogels vind je een gezellige omgeving om sportief bezig te zijn in team-

verband. Ook voor deze groep mag er 3 keer vrijblijvend worden meegetraind op woensdagmiddag tussen 16.00-17.00u.

Zege Lepelstraatse Boys LEPELSTRAAT - Het eerste van VV Lepelstraatse Boys haalt een nipte zege bij De Schutters: 1-2. Uitslag senioren zondag 23 september De Schutters 1-Lepelstraatse Boys 1 1-2 Nw. Borgvliet 2-Lepelstraatse Boys 2 7-1 Lepelstraatse Boys 3-Sc Welberg 2 2-1 Lepelstraatse Boys 4-Alliance 5 1-3 Uitslag jeugd zaterdag 22 september Nw. Borgvliet A1-Lepelstraatse Boys A1

Uitg. Rood Wit C1-Lepelstraatse Boys C1 4-10 Lepelstraatse Boys C2-Roosendaal C6 4-2 Steenbergen D5-Lepelstraatse Boys D1 3-4 Lepelstraatse Boys E1-WHS E2 0-7 Lepelstraatse Boys F1-Tholense Boys F1 Rimboe F2-Lepelstraatse Boys F2 0-15 Programma senioren Zondag 30 september 14.30 Lepelstraatse Boys 1-Borgvliet 1

11.30 Lepelstraatse Boys 2-Halsteren 3 11.30 Steenbergen 4-Lepelstraatse Boys 3 10.00 SVC 5-Lepelstraatse Boys 4 Programma jeugd Zaterdag 29 september 14.30 DSE A1-Lepelstraatse Boys A1 11.45 Lepelstraatse Boys C1-Alliance C2 10.00 DVO’60 C4-Lepelstraatse Boys C2 10.45 ODIO E2-Lepelstraatse Boys E1 Voor wijzigingen en/of aanvullingen: www.lepelstraatseboys.nl

MOC’17 tegen internos BERGEN OP ZOOM - Het eerste van voetbalvereniging MOC’17 speelt zondag 30 september in Etten-Leur tegen Internos 1, aanvang 14.30u. Programma Zondag 30 september 14.30 Internos 1-MOC 1 11.30 Zeelandia Middelb. 2-MOC 2 12.00 MOC 4-BSC 5 12.00 MOC 5-Nieuw Borgvliet 2 12.00 BSC 9-MOC 6 09.45 MOC 7-Rimboe 5 09.45 MOC 8-Hoeven 6 10.00 WVV’67 DA1-MOC DA1 Zaterdag 29 september

14.30 SC Welberg 2(zat)-MOC 2(zat) 14.30 Dongen A1-MOC A1 14.30 FC Bergen A1-MOC A2 15.00 MOC B1-Desk B1 15.00 MOC B2-Roosendaal B2 11.30 Kogelvangers B1-MOC B3 13.15 MOC B4-De Fendert B2 13.15 MOC C1-BSC C1 10.15 MOC C2-SPS C1 12.00 Vivoo C1-MOC C3 13.15 MOC C4-Halsteren C4 11.15 Internos C4-MOC C5 11.45 MOC C6-Roosendaal C8 13.30 MOC C7-Heinkenszand C2 11.45 MOC D1-Beek Vooruit D1 11.30 DFS D1-MOC D2

10.15 MOC D5-DVO’60 D3 10.30 Dosko D3-MOC D9 11.00 Rood Wit E1-MOC E1 10.15 MOC E3-SPS E1 10.15 MOC E4-Halsteren E1 09.00 Dosko E2-MOC E6 08.45 MOC F1-Beek Vooruit F1 11.00 DVO’60 F5-MOC F10 10.15 MOC F11-FC Bergen F2 10.15 MOC F13-NVS F2 11.15 Sprundel MB1-MOC MB1 12.30 SC Gastel MC1-MOC MC1 Donderdag 27 september 20.00 MOC 3(zat)-Tholense Boys 5(zat) Veranderingen en uitslagen: www.MOC17.nl

Nieuw Borgvliet speelt derby BERGEN OP ZOOM - Het eerste van Nieuw Borgvliet speelt een derby in Lepelstraat tegen Lepelstraatse Boys op zondag 30 september, aanvang 14.30u. Programma zaterdag 29 september BSC A2-Nieuw Borgvliet A1 14.30u. Steenbergen B2-Nieuw Borgvliet B1 15.00u. SC Kruisland MB1-Nieuw Borgvliet MB1 12.00u. Nieuw Borgvliet C1-Unitas’30 C3 11.00u. Nieuw Borgvliet C2-BSC C4 12.30u. NVS D1-Nieuw Borgvliet D1 12.00u. Nieuw Borgvliet E1-NVS E1 11.00u. NVS E2-Nieuw Borgvliet F1 09.00u. Programma zondag 30 september Lepelstraatse B-Nieuw Borgvliet 14.30u. Moc’17 5-Nieuw Borgvliet 2 12.00u. Victoria’03 5-Nieuw Borgvliet 3 09.45u. Nieuw Borgvliet 7-Meto 6 12.00u. Wernhout 4-Nieuw Borgvliet 5 10.00u. Nieuw Borgvliet 6-Dosko 8 12.00u. Nieuw Borgvliet 7-SC Gastel 8 10.00u. Hontenisse vrouwen-Nieuw Borgvliet vrouwen 10.30u. Vrijwilligers gezocht Nieuw Borgvliet is ze op zoek naar vrijwilligers. Ze zijn dringend op zoek naar mensen die op welke manier ook een uurtje

per week of meer vrijwillig mee willen werken aan het draaiende houden van de vereniging. Ze zoeken op alle vlakken vrijwilligers, sponsoring, scheidsrechters, (jeugd)leiders, PR taken, ondersteuning op wedstrijddagen, activiteiten organiseren etc. Mocht je wat tijd over hebben en interesse hebben in een van bovenstaande of andere taken horen ze dit graag. Reactie sturen naar: bestuur@nieuwborgvliet. nl. Vrijwillig is natuurlijk niet vrijblijvend, ze zoeken serieuze kandidaten voor de diverse openstaande functies. Nieuwe leden VV Nieuw Borgvliet is een bloeiende vereniging die op 22 november 90 jaar bestaat. Vooral bij de seniorenafdeling is het aantal leden de afgelopen jaren flink gegroeid. Nieuw Borgvliet heeft nu 8 senioren elftallen, waarvan 1 damesteam. Bij de jeugdafdeling zien ze ook een stijging qua leden bij de junioren. Alleen bij de pupillen kunnen ze nog wel wat nieuwe leden gebruiken. Nieuw Borgvliet begon dit jaar met een paar F-pupillen, maar hebben de afgelopen weken een stijging gezien bij de jongste pupillen. Nu zijn ze op het punt gekomen om een schifting te maken tussen F-pupillen en Mini-pupillen. Nieuw Borgvliet vraagt om nieuwe leden in deze categorie. De mini-pupillen kunnen lid

worden vanaf 4 tot 6 jaar, F-pupillen van 6 tot 8. Als ze genoeg spelertjes hebben zullen ze gaan kijken om een mini-elftal op te richten en in te schrijven in de competitie. Mocht er interesse zijn om te kijken hoe het er bij Nieuw Borgvliet aan toe gaat kan men op de trainingsavond langsgaan. Training F-pupillen is op dinsdag van 18.0019.00. Hier staat een team van 2 trainers en 2 leiders om de jongens en meisjes te begeleiden. Aanspreekpunt David Wessels. Interesse of vragen: David Wessels, tel.: 0164- 243404. Voor de E-pupillen zoeken ze nog nieuwe leden. Nieuw Borgvliet heeft op dit moment 2 E-teams. Deze teams trainen op dinsdag van 18.00-19.00. Contactpersoon E-pupillen Cornee Boschman, tel.: 0164238873. Niet alleen voor het voetbalspelletje, maar ook voor de diverse activiteiten die ze organiseren voor de jeugd. Zo hebben ze een penaltybokaal voor de E- en Fpupillen, shoot out competitie D-pupillen. Elke thuiswedstrijd van het 1te hebben ze een pupil van de week. Ze organiseren elk jaar een sportdag en sinterklaasavond. Voor heel de jeugdafdeling is er in de winterstop een zaalvoetbaltoernooi in sporthal Tuinwijk. Einde seizoen is er een sluitingsdag met een zeskamp en het traditionele jeugdkamp op het Ossekopje in Rucphen. Kijk eens op: www.nieuwborgvliet.nl PAGINA 12

Dames 2 trapt af met overwinning

Sic Pugno Volleybal BERGEN OP ZOOM - Zaterdag, 22 september, vond voor veel teams van Sic Pugno de eerste wedstrijd van het nieuwe volleybalseizoen plaats. Dames 2 speelde voor het eerst in de nieuwe samenstelling, dus van tevoren was er geen idee wat te verwachten. De eerste set werd er goed gespeeld. De dames waren rustig en lieten de tegenstander BeneVia de fouten maken. Het ging lang gelijk op, maar Sic Pugno kon de set naar zich toe trekken met 25-21. Na de euforie van het winnen van de eerste set, begon de tweede set beduidend minder geconcentreerd. De dames herstelden zich echter prima en ook deze set ging naar de thuisspelende ploeg met 25-23. Ook de derde set lieten de dames fraai spel zien. Er werd hard voor elkaar gewerkt om de set te winnen (25-19). Met een 3-0 voorsprong hoefden de dames de wedstrijd alleen maar uit te spelen. De vierde en laatste set was echter tegenovergesteld aan de eerste drie. De dames waren niet oplettend genoeg en er slopen meer fouten in het spel en de communicatie van Sic Pugno. BeneVia maakte daar gemakkelijk gebruik van en maakte de set af met 25-13. Na een spannende middag heeft Dames 2 een goed begin van het seizoen laten zien. Als ze deze inzet en strijdlust vast kunnen houden, dan hebben ze een mooi seizoen voor de boeg. Sic Pugno 2-BenVia 2 3-1.

Speeltuin volleybal Binnenkort organiseert volleybalvereniging Sic Pugno haar jaarlijkse speeltuin instuifdagen. Op de woensdagen 24 en 31 oktober en 7 november worden alle leerlingen van de groepen 2 t/m 5 uitgenodigd om, geheel gratis, kennis te maken met de volleybalsport. De gratis trainingen worden gegeven in sporthal Boulevard (op de plaat, naast McDonalds) van 17:00-18:00 uur voor jongens en meisjes tegelijk. Wel willen we benadrukken dat we vooral op zoek zijn naar jongens die deze mooie sport willen beoefenen. Tijdens deze drie gratis trainingen wordt er op een actieve manier aandacht besteed aan de lichamelijke en sociale ontwikkelingen van kinderen en wordt er op een leuke en speelse manier de verschillende grondbeginselen van de volleybalsport. Voor de trainingen zijn alleen sportkleding en zaalgymschoenen nodig. Iedereen die interesse heeft om mee te doen en zich aan wil melden, kan een email sturen naar jeugdcommissie@sicpugno.nl onder vermelding van naam, adres, telf. nr. school en leeftijd. Voor vragen kunt u contact opnemen met Pauline Schuurbiers (Jeugdcommissie Sic Pugno): telf. nr. 0164-245444 of mailen naar bovenstaand e-mailadres. Interesse in volleyballen bij Sic Pugno bel met Kees-Jan van Vliet tel. 0164-246036 of kijk op www.sicpugno.nl

Wedstrijdschema Tempo BERGEN OP ZOOM - De hockeycompetitie is in volle gang! Met het vernieuwde clubhuis als gastvrij centrum genieten sporters en toeschouwers van spannende wedstrijden. De jeugdteams spelen op zaterdag, de senioren op zondag. U bent komende weekend weer van harte welkom bij Tempo. Thuisprogramma zaterdag 29 sept. 8:45 Training F-Jeugd 9:30 Tempo JD1 9:30 Tempo MC4 10:00 Training LG 10:00 Tempo MD6 10:00 Tempo ME6 11:00 Tempo MB1 11:00 Tempo MD3 11:00 Tempo ME4

11:30 Tempo M8E2 11:30 Tempo MA3 12:00 Tempo ME5 12:30 Tempo JB1 12:30 Tempo MD1 12:45 Tempo J8E1 13:00 Tempo JC2 13:00 Tempo ME2 14:00 Tempo JE1 14:00 Tempo M8E4 14:00 Tempo MA1 14:00 Tempo MC5 14:30 Tempo MC2 15:30 Tempo JA1 15:30 Tempo MB2 Thuisprogramma zondag 30 sept. 11:00 Tempo HA 12:45 Tempo D1 14:30 Tempo D3 14:30 Tempo H1

DOSKO tegen DESK BERGEN OP ZOOM - Voetbalvereniging SV DOSKO speelt zondag 30 september thuis tegen Desk 1, aanvang 14.30u. Programma zaterdag 29 september 14.30 SC Gastel A1-DOSKO A1 15.00 Steenbergen B1-DOSKO B1 11.15 Kapelle C1-DOSKO C1 12.30 DOSKO C2-FC Bergen C2 10.30 DOSKO D1-Terneuzense Boys D1 10.45 Odio D2-DOSKO D2 10.30 DOSKO D3-MOC’17 D9 09.30 Unitas’30 E3-DOSKO E1 09.00 DOSKO E2-MOC’17 E6 09.00 DOSKO E3-DOSKO E4 09.00 DOSKO F3-Unitas’30 F9 Zondag 30 september 14.30 DOSKO 1-Desk 1 11.30 DOSKO 2-SC Gastel 2 12.00 Roosendaal 4-DOSKO 3 13.00 DOSKO 4-NVS 2 12.00 DOSKO 5-De Schutters 2 10.30 Grenswachters 3-DOSKO 6 10.00 DOSKO 7-HZ’75 1 12.00 Nw. Borgvliet 6-DOSKO 8 10.00 DOSKO 9-Roosendaal 12 10.00 RSV DA 1-DOSKO DA 1 10.00 DVO’60 DA 2-DOSKO DA 2 Donderdag 4 oktober

20.00 Tholense Boys 35+-DOSKO 35+ Spelers gezocht Bij DOSKO kunnen ze nog enkele spelers plaatsen, geboren in de jaren 2002, 2003 en 2006, 2007. Interesse om bij een leuke club te voetballen dan ben je van harte welkom. Wekelijks kun je dan 1 of 2 keer trainen en op zaterdag een wedstrijd spelen. Voor info en/of aanmelden: Ruud Brugmans, tel.: 06-41504241. Info over trainingstijden en wedstrijden: www.svDOSKO.nl Grote Clubactie 2012 Zaterdag 15 september is de Grote Clubactie 2012 weer van start gegaan voor de D, E en F pupillen. Zet hem op, want voor de beste lotenverkoper hebben we natuurlijk weer het voetbal shirt van je favoriete voetbalclub! Zaterdag 30 september gaarne alle intekenboekjes weer inleveren in het jeugdhonk. Activiteitenkalender 20 oktober: Mosselavond aanvang 19.00 uur. Opgeven voor 14 oktober bij Frans Nuytemans. 21 november: Sinterklaas komt DOSKO bezoeken. 24 november: High-Beer / High wine met voetbalquiz. 14 december: Kerstbingo


auto’s

AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

• Sloop-loop-schade auto’s motors te koop gevraagd. • Alle gebruikte onderdelen online. • Vrijwaring bij ophalen. • Reparatie en onderhoud. Lid ARN-Stiba-RDW

Maalbergenstr. 24a Wernhout Tel. 076-5971739 / 06-54278822 info@jokozundert.nl www.jokozundert.nl

gevraagd Tevens uw adres voor gebruikte auto-onderdelen.

Telefoon 0165 - 341913 Autodemontagebedrijf Franken

De nieuwe A-Klasse. Vanaf nu bij Sturm Auto.

Heimolendreef 36a - Rucphen

The pulse of a new generation. Het fascinerende design en het sportieve interieur van de nieuwe A-Klasse laten ieder hart sneller kloppen. Een ervaring die nog veel intenser wordt wanneer je kennismaakt met de innovatieve infotainmentsystemen en het dynamische vermogen van de nieuwste generatie motoren. Je least de 5-deurs A-Klasse al voor € 495,- per maand*. Beleef zelf de nieuwe A-Klasse vanaf nu bij ons in de showroom.

Gem. verbruik: 3,8 - 6,2 l/100 km, 26,3 - 16,1 km/l. CO2-uitstoot: 98 - 145 g/km.

* Je rijdt de nieuwe A-Klasse al vanaf € 28.995,- excl. verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Leasetarief vanaf € 495,per maand excl. btw o.b.v. Operationele Service Lease, looptijd 48 maanden, benzine 20.000 km per jaar, diesel 30.000 km per jaar. Acceptatie onder voorbehoud door Mercedes-Benz Financial te Utrecht. Bel voor meer informatie: 00800 – 97 77 77 77 (gratis).

Bergen op Zoom Mimosastraat 50, 4621 HV, tel. 0164 - 25 28 80. Roosendaal Bredaseweg 225-227, 4705 RN, tel. 0165 - 55 74 00. www.sturmauto.nl, info@sturmauto.nl

Dakwerken vernieuwen reparatie pvc bitumen etcetera. Bel Zoomdak 06-18514726 www.zoomdak.nl

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws N RDEEL INDIE O O V W T B ! P O LET OBER 2012. T K O 1 R O O V REGISTRATIE

DE NIEUWSTE

nu exTRA koRTing

Welkom de wereld op alleinhaarden van sfeer en warmte en kachels AAnbieding: bij alle pelletkachels

Morgen 15 april Koopzondag 500 kilo pelletkorrels gRATiS 11.00-17.00 uur

koopzondAg g ShowRoom Grootste shoWroom beR gRooTSTe 30 SepTem uuR 11.00-17.00

NET N IEU IN ON W SHOW ZE ROOM

CROSSOVERS VAN NEDERLAND

zuid nedeRlAnd Zuid NederlaNd

Houtkachels l Pelletkachels l Liftdeur houtkachels l Design gashaarden l Open haarden l Afvoervrije gashaarden Bio haarden l Electrische kachels l Natuursteen schouwen l Snelle levering l Vakkundig geplaatst

De vernieuwde ASX

info@schouwenpaleis.nl l www.schouwenpaleis.nl

VANAF

€ 22.799,-

van Haaften

Sierbestrating

De nieuwe Outlander VANAF Wij zijn leverancier van o.a.: • Sierbestrating • Blokhutten Paasdijkweg 19A in Poortvliet • Speeltoestellen (bereikbaar via parkeerterrein van de woonboulevard) • Tuinverlichting Pilootweg 5 in Stavenisse • Tuinbeelden Tel. 0166-619200 b.g.g. 0166-692977 Ook voor het verzorgen van uw grondwerk, riolering en aanleg kunt u bij ons terecht. info@sierbestratingvanhaaften.nl

www.vanhaaftenpoortvliet.nl

€ 31.490,-

Beide:

VANAF B-label

Autocenter Will Schraven Antwerpsestraatweg 262 • Bergen op Zoom • Telefoon 0164-235130 WWW.WILLSCHRAVEN.NL

Brandstofverbr.: 4,8 t/m 6,8 l/100 km, CO2-uitstoot: 125 t/m 157 g/km. Prijzen inclusief bpm/btw, tenzij anders vermeld, exclusief verwijderingsbijdrage en kosten rijklaar maken. Afgebeelde modellen kunnen afwijken van standaard specificaties. Wijzigingen, druk- en zetfouten voorbehouden. Vraag naar de voorwaarden.


kerkelijk

Lievevrouweparochie

Burgemeester Stulemeijerlaan 8, 4611 EE Bergen op Zoom, tel. 0164-233574, lievevrouweparochie@rkboz.nl, www.rkboz.nl Onder de Lievevrouweparochie vallen de vier geloofsgemeenschappen: H.Gertrudis, O.L.V.van Lourdes, Heilig Hart van Jezus en Goddelijke Voorzienigheid. Op deze pagina vindt u de berichtgeving van elk van hen. GERTRUDISKERK Burg. Stulemeijerlaan 8, 4611 EE Bergen op Zoom; tel. 233574; gertrudis@ rkboz.nl; Bereikbaarheid parochiecentrum: elke werkdag tussen 9.00 en 12.00u: tel. 233574. Contactpastor: pastor Rud Smit, tel. 233574 of 06-30727945. Zondag 30 sept. 10.00u: Feestelijke oecumenische viering wegens “800 jaar geloof in de stad”. Voorgangers: pastor Rud Smit en ds Willem Vermeulen. Zang: HMR Cantorij en het Kinderkoor van de Ontmoetingskerk. Er is een kindernevendienst. Intenties: Antoinette Augustijn-v. Turnhout, pastor Piet Schoenmakers, Wim, Trees en Riet Asselbergs en o.fam. v. Kalmthout, Nico Boumans, jgt. Kees v. Boesschoten, uit dankbaarheid voor een jubileum. Middaggebed: Van maandag t/m vrijdag is er om 12.15u in de Dagkerk van de Gertrudiskerk Agenda Parochie: do 27 sept. 14.00u: Dagelijks Bestuur; vrijdag 28 en zaterdag 29 sept.: opbouw tentoonstelling ’24 Bergse Vromen’; zondag 30 sept., na de dienst:

opening tentoonstelling; ma 1 okt. 13.30u: Bezoekersgroep; di 2 okt. in de Gertrudiskerk: EO TV-opname ”Nederland.zingt”; in parochiecentrum: 19.30u ‘catechese ‘Kom en Zie’; woensdag 3 okt. 19.30u: Bijbelgroep. Doop: De (gezamenlijke) doopdiensten vinden eens in de maand plaats. Opgave op het parochiecentrum. Eerstvolgende data:14 okt, 11 nov., 9 dec. Meilust: zondag 30 sept. 10.15u: Woorden communieviering. Voorganger: pastor Jo Staps. Huize St. Catharina: zondag 30 sept. 9.30u: Eucharistieviering; voorganger pastor Albert Damen. Op iedere weekdag is er ‘s morgens om 9.15u een dienst in de tijdelijke gebedsruimte: maandag, dinsdag en vrijdag: eucharistie; woensdag en donderdag: Woord- en gebedsdienst. O.L.VROUW VAN LOURDES Pr. Bernhardlaan 66, 4615 BD, tel. 234867, tel praathuis/kerk tel. 235106, fax 251530; olvlourdes@rkboz.nl. De administratie is

bereikbaar elke werkdag van 9.30-11.30u, tel. 234867. Contactpastor: diaken Co v. Bekkum, spreekuur dinsdagmorgen van 10.30-11.30u (uitgezonderd de tweede dinsdag van de maand) tel. 233574 of via de administratie. Vrijdag 28 sept. 18.30u. Scheldeflat. Eucharistieviering. Voorganger: pastor R. Smit. Int: Geen. Zaterdag 29 sept. 19.00u. Woord-/communieviering in de grot. Voorganger: pastoraal werkster M. Zopfi. Int: Leo Withagen, Anna Verdult-Demmers, Ko Jansen. Zondag 30 sept. 9.30u. Eucharistieviering. Voorganger: pastor A. Willemsen. Int: pastor Ben Riesewijk (jgt.), Liza Riesewijkde Crom, Anneke v.d. Boom (jgt.), o.e. Musters-Klaassen, Maria Leijdekkers-Damen, Leo Withagen, Anna Verdult-Demmers, Ko Jansen, Ferdie Spruit. Dinsdag 2 okt. 9.00u. Woord-/communieviering in de grot. Voorganger: dhr. T. de Mooij. Woensdag 3 okt. 19.00u. Rozenkransgebed in de grot.

Prikbord Oecumenische viering ‘800 jaar geloof in de stad’ Op zondag 30 september zal er om 10.00 uur een feestelijke oecumenische dienst zijn in de Gertrudiskerk, wegens ‘800 jaar geloof in de stad’. Voorgangers zijn ds Willem Vermeulen en pastor Rud Smit. Zang door de Cantorij van HMR en het Kinderkoor van de Ontmoetingskerk. Er is een Kindernevendienst en de kerk is anders ingericht als anders, want alle plaatsen die in de loop der eeuwen voor de eredienst gebruikt zijn worden ‘bezocht’. Aan het einde van de dienst ontvangt de burgemeester het eerste exemplaar van het boek: ‘24 Vromen’; de bijdrage vanuit de kerken aan het stadsjubileum. Tentoonstelling 24 Bergse vromen Na bovengenoemde viering zal wethouders Arjan van der Wegen de tentoonstelling ’24 Bergse Vomen’ openen. In het achterste transept worden de 24 besproken ‘voorbeeld-mensen’ uit de Bergse geschiedenis met woord en beeld gepresenteerd. De tentoonstelling is een aantal weken te zien. Het boek over de Bergse Vromen is er te koop voor 800 cent. Afscheid Vicaris Generaal Vincent Schoenmakers Op zondag 30 september beëindigt vicaris-generaal Vincent Schoenmakers zijn werkzaamheden in het bisdom. Allen die een uitnodiging ontvingen komen bijeen in de kerk van Hoeven en daarna op centrum Bovendonk. Wij zijn hem veel dank verschuldigd voor het vele werk zoveel jaren in ons bisdom en ook in Bergen op Zoom en zullen die dank ook namens u aan hem overbrengen. Catechetische avond ‘kom en zie’ Ook in het nieuwe werkjaar wordt het initiatief tot laagdrempelige catechese voortgezet. Op de eerste dinsdag van de maand, nu dus dinsdag 2 oktober, staat ’s avonds de deur van het parochiecentrm (Burgemeester Stulemeijerlaan 8) weer open. De avond, van 19.30u tot 21.30u. heeft als thema: ‘de Geest die mij beweegt en wil aansluiten bij het ‘Jaar van het Geloof’. Bijbelavond Op woensdag 3 oktober begint ook de maandelijkse Bijbelgroep weer. Dit jaar zal het evangelie van Lucas centraal gaan staan.

Tijdens deze avond willen we kennismaken met de auteur van het evangelie en van het boek ‘de Handelingen van de Apostelen’. Ieder die dit jaar mee wil doen is welkom. De avonden zijn eens per maand, op de eerste woensdag van de maand, op het parochiecentrum, van 19.30u tot 21.30u. Dit jaar zal pastor Rud Smit meedoen. Oktober: Mariamaand Wekelijks is er gedurende de oktobermaand weer de gelegenheid tot het samen bidden van de Rozenkrans. Dinsdag 16.00u in de kapel van het Markiezenhof, woensdag 19.00u in de grot van de Lourdeskerk en in de Heilig Hartkerk; vrijdag 14.00u in de Mariakapel van de voormalige H.Antonius Abt kerk te Borgvliet. Oktober: Wereldmissiemaand Missio richt dit jaar in de wereldmissiemaand haar aandacht op een West-Afrikaans land, Senegal. De missionaire werkers verdienen onze steun, in gebed en in een financiële bijdrage. Kijk voor info op www.missio.nl. De collecte is in de vieringen in de kerken in het weekend van 6-7 oktober of stort uw bijdrage op rekeningnummer 1566 tnv Missio Wereldmissiemaand te Den Haag. Afscheid pastor Theresia de Meijer Velen hebben pastor Theresia de Meijer de hand willen drukken na de afscheidsdienst afgelopen zondag in de kerk van de Goddelijke Voorzienigheid. Namens het Pastoraal team roemde diaken Co van Bekkum (teamleider) de creatieve inzet van Theresia voor de catechese en het jongerenpastoraat. Pastor Rud Smit bood namens de parochie een ikoon aan van de H.Familie, overschaduwd door de H.Geest. Ook vanuit de werkgroepen en geloofsgemeenschappen ontving zij bloemen en geschenken. Het moge haar goed gaan. Het gesprek met het bisdom over haar opvolging wordt voortgezet. Parochieavond Op woensdag 10 oktober vindt in de dagkerk van de Goddelijke Voorzienigheid opnieuw een Parochieavond plaats met presentatie en gesprek over alle ontwikkelingen. Aanvang 19.30 uur.

Pastoraal hoekje Een jaar geleden deed de gemeente een oproep aan alle inwoners en orga-

nisaties om mee te doen aan het stadsjubileum ‘800 jaar Bergen op Zoom’. We bespraken die oproep in het ‘oecumenisch kernteam’: het burenoverleg van de katholieke parochie en de protestante gemeente. ‘Als de stad 800 jaar bestaat, dàn de kerk ook’ zeiden we. Want de middeleeuwers die hier boven op de Brabantse Wal een solide gemeenschap gingen vormen waren christelijk. In die tijd was iedereen gedoopt en hoorde bij de kerk. De documenten bevestigen het: in 1219 wordt er al een pastoor vernoemd; vanaf het begin is er een kerk en zijn er kapellen en is er caritas en diakonie. Hoe dat allemaal gelopen is wordt jaarlijks in de School voor Geschiedenis verteld. In het feestjaar wilden we daarom niet bij oude gebouwen en de plaatselijke kerkgeschiedenis stil staan. Maar aandacht vragen voor hoe het geloof geleefd is. Daarom zochten we naar voorbeelden. Naar mensen die in de loop van die 800 jaar een voorbeeld waren in geloof, naastenliefde en maatschappelijke betrokkenheid. Over hen vertelt een boekje en een tentoonstelling. En met hen in gedachten zingen we tijdens de speciale Oecumenische Dienst wegens het stadsjubileum: “Berg op Zoom, hout u vroom’. Rud Smit Rozenkrans. In de oktobermaand bidden wij weer iedere woensdagavond om 19.00 uur de rozenkrans in de grot. Intenties kunt u opgeven op het secretariaat of inschrijven in het schrift dat achter in de kerk ligt. Voor deze intenties wordt de hele maand gebeden. Verhuizing. Het secretariaat is verhuisd naar de kerk (Prins Bernhardlaan 66), ingang linker portaal. Doopvieringen: Wanneer ouders hun kind(eren) willen laten dopen, vragen wij om contact op te nemen met het parochiesecretariaat (liefst 2 à 3 maanden van tevoren). De gemeenschappelijke doopvieringen vinden plaats op de zondagen 7 oktober, 4 november en 2 december om 12.00 uur. Overleden: wij hebben deze week afscheid genomen van Jacobus Jansen. HEILIG HART VAN JEZUS Kastanjelaan 160, 4621 HK Bergen op Zoom. Tel. pastorie: 0164-234069. Spreekuur: maandag, dinsdag en donderdag van 9.30-11.30u; heilighart@rkboz.nl. Zaterdag 29 sept. 19.00u: Eucharistieviering: voorganger pastor A. Willemsen. Intenties: Dimphna Moerkens-Krens. Zondag 30 sept. 11.00u: voorganger pastor A. Willemsen. Intenties: Dimphna Moerkens-Krens, Antonius Becht. Sjaak Jacobs, Rietje Uitdewilgen. Doopvieringen: gemeenschappelijke doopvieringen vinden plaats op iedere 3e zondag van de maand. Wij verzoeken u hiervoor tijdig contact op te nemen met de pastorie (tel. 234069). Kinderwoorddienst: Tijdens de dienst

van 11.00 uur zijn de jongens en meisjes weer van harte welkom. GODDELIJKE VOORZIENIGHEID Van Heelulaan 73, 4624 BL, tel. 0164236371, voorzienigheid@rkboz.nl. De administratie is bereikbaar elke werkdag van 9.30-11.30u (0164-236371). Contactpastor: pastor R. Smit. tel. 0164-233574 of 0630727945 of via de administratie. Zaterdag 29 sept. 17.00u: Eucharistieviering, voorganger: pastor R. Smit. Intenties: Anna Leydekkers, E. Luijsterburg-v. Dijke. Zondag 30 sept. 9.30u: Woord- en communieviering, voorganger: pastor M. Zopfi. Intenties: E. Luijsterburg-v. Dijke. Woensdag 3 okt. 9.00u: H. Antonius Abt (Eigen Haard); Woord- en communieviering, voorganger: pastor M. Zopfi. Intenties: om priesterroepingen te verkrijgen. Overleden: E. Luijsterburg-v. Dijke. Zij werd 94 jaar en woonde in de Melis Stokelaan in Roosendaal. Doop: De doopvieringen vinden plaats op de laatste zondag van de maand. U kunt hiervoor bellen met de administratie, tel. 236371. Lezingen: 29 en 30 september: Num. 11, 25-29; Jak. 5, 1-6; Mc. 9, 38-43.45. 47-48. Rozenkransgebed: vrijdag 5 oktober om 14.00 uur in de Mariakapel, van de voormalige H.Antonius Abt kerk te Nw. Borgvliet. ’t Zaaltje: voor het reserveren en huren van ’t Zaaltje onder de kerk kunt u aldaar terecht op dinsdagavond van 18.15-19.15 uur. Telefonisch kunt u de beheerder bereiken onder nr. 06- 45640680 (’t Zaaltje).

Start kaartverkoop de Glacis BERGEN OP ZOOM - De kaartverkoop voor de najaarsconcerten van volksmuziekgroep de Glacis zijn gestart. De concerten worden gehouden zondag 11 november in zaal d’Honneur te Bergen op Zoom, aanvang 11.00 u. en op vrijdag 16 november in Zaal de Roos in Halsteren, aanvang 20.15u. Voor beide concerten worden de toegangskaarten verkocht bij Primera Zonneplein 2, Bergen op Zoom en Primera Dorpsstraat 62, Halsteren. Verdere info: www.volksmuziekgroepdeglacis.nl, tel.: 0164 234996.

KERKELIJK NIEUWS HALSTEREN Protestantse kerkgemeenschap: Elke zondag 10.30u in de St. Martinuskerk, Dorpsstraat 20. Scriba vakant, info B. van Weesp, tel.: 0164-683941. Zondag 30 september:10.30 uur eredienst, Viering Heilig Avondmaal door ds. J. de Bie uit ‘s Gravenpolder. 16.00 uur meditatieve viering in de St. Martinuskerk. Dienst wordt verzorgd door gemeenteleden. H. Quirinuskerk, Lindenlaantje 13, tel: 0164-682310, secretariaat@quirinuskerk.nl. Secretariaat parochiekern open op maandag en donderdag van 10.0012.00u. Pastores Han Akkermans en Lenie Robijn bereikbaar via tel.: 0164-680381. In dringende gevallen te bereiken via tel.: 06-10688964. Parochiebijdrage Rabo: 11.88.00.647 t.n.v. RK Parochiekern H. Quirinus Halsteren. Zondag 30 september 9.30u: Viering van Woord, Gebed en Communie; voor-

ganger pastor Lenie Robijn mmv het Gemengd Koor. Int: Adrianus Wagenaar; overl. leden van de KBO; Bella VerburgtVriens; Toon de Jong. Donderdag 30 oktober 9.00u: Eucharistieviering. Int: Toos Oerlemans; Leny de Jong-Brouwers. Uw gebed wordt gevraagd voor hen die onlangs zijn overleden: Miel v.d. Eijnden en Jan v.d. Aarssen en Adri de Keijzer. Zorgcentrum St. Elisabeth: Kerkdienst elke donderdag 14.00u in de kapel. Donderdag 27 september: Viering Maaltijd van de Heer Ds. G. Lankhuijzen. Evangelische Gemeente Het Anker: Samenkomst: iedere zondag om 10.00u in basisschool De Biezenhof (ingang pad naar het Hazenbos). Zondagsschool en crèche tijdens dienst. Na samenkomst: koffie en onderling contact = omzien naar elkaar. Geloven willen we doen. Info: 0164-249650.

LEPELSTRAAT H. Antonius van Padua - St.Christoffel parochie: Pastores Han Akkermans en Lenie Robijn. Zaterdag 29 september 19.00u.: Euch.: Christ van Schilt e.v. Riet de Groot, Rinus Bakx e.v. Mien Jochems, o.o. JochemsHeijligers, jrgt. o.o. Van Rijen-Van Gastel en zonen Jo en Paul, jrgt. o.o. Johannes van Tillo en Geertruida de Krom, o.o. Van Loon-Schuurbiers, Jantje de Blaaij,; John Huijsmans e.v. Conny de Kock,; o.o. Van Tillo-Nouwen, o.o. Van Schilt-Van Tillo, o.o. Sitters-Smitskamp, Kees Oogstvogels. Voorganger : Past. H. Akkermans, lector: L. Beijaerts, misdienaar: Gert, zang: Dameskoor. Dinsdag 2 oktober 19.00u.: Euch.: Ter ere van de H. Antonius voor onze gezinnen. Uw gebed wordt gevraagd voor : Marie v.d. Watering w.v. Kees van Wijk ; Marie Schetters e.v. Harry Huijsmans. PAGINA 14

BERGEN OP ZOOM Evangelische kerk de Schuilplaats: Elke zondag 10.00u in Markiezaatscollege, Nobellaan 50. Info: www.schuilplaats.com. Gereformeerde kerk (vrijgemaakt): Elke zondag om 09.30 en 16.00u. in de Emmaüskerk, Korenberg 90. Info: www. bergen-op-zoom.gkv.nl Protestantse Gemeente: Ontmoetingskerk zondag 10.00u Bolwerk Zuid 134. Lievensberg ziekenhuis: Elke zondag 10.00u in de aula. Cel-Kerk Levend Woord BrabantZeeland: Pastors: Jorden & Debora Spijker, Plantagelaan 8, 4631 CS Hoogerheide, 0164-612927, www.lwgbz.nl, jordenspijker@home.nl. Zondag 30 september 10.30u.: Celebration, kerkdienst, met Jorden & Deborain Het Roncalli, Tuinderspad 6 (ingang via Noordzijde Zoom), Bergen op Zoom.

Evangelische Baptisten Gemeente: Elke zondag 10.00u in de Stichting Welzijn Ouderen, Keldermanslaan 5, Bergen op Zoom. Nieuw Apostolische Kerk: Elke zondag 10.00u en woensdag 20.00u, Marslaan 5. Voorganger dhr. Fr. Rijnders, Priester R. Voll. Kapel zorgcentrum Catharina: Viering, Catharinaplein 25, 09.30u, via hoofdingang van het zorgcentrum. Chr. Gemeenschap De Schakel: Zondag 10.00-11.30u in het Kwadrant, Oberonstraat 2, Bergen op Zoom. Info: J. Vega Sanchez, 0166-60587. Jehova’s Getuigen Koninkrijkszaal: Glimesstraat 10, Bergen op Zoom, tel.: 0164-256965. Diensten: dinsdag t/m donderdag 19.30-21.15u., zaterdag 10.0011.45; 17.30-19.15u., zondag 10.00-11.45u. Verpleeghuis Moermont: Elke zondag 11.00u in Evenementenzaal.


ZZPer biedt zich aan voor lichte verzorging en gewoon huishoudelijk werk Telefoon 0620363177 lichTiNsTAllATiEs PROcEsBEsTURiNGEN KRAchTiNsTAllATiEs PANEElBOUw BEvEiliGiNGsiNsTAllATiEs REGEliNsTAllATiEs BRANdMEldiNsTAllATiEs dATA- /GlAsvEZElNETwERKEN TElEFOONiNsTAllATiEs sPEciAl PROJEcTs lUchTBEhANdEliNG MEET & REGElTEchNiEK ENERGiEBEhEER wATERiNsTAllATiEs KOElTEchNiEK GAsTEchNiEK

Ben jij op zoek naar een uitdagende, zelfstandige en afwisselende baan in de techniek dan is een van de onderstaande functies wellicht iets voor jou.

Ter uitbreiding zoeken wij

HULPMONTEURS met Electro achtergrond.

Bel meteen 078-7200900!

Wij zijn op zoek naar m/v voor de functie van:

- Allround Elektromonteur utiliteit en industrie - Loodgieter/ Verwarmingsmonteur(GaWaLo) - Allround PLC programmeur - Monteur telecom en security - Koelmonteur

Schoonmaakbedrijf

WinÈma

Zoekt enthousiaste jongen of meisje vanaf 15 jaar. Die een uur per dag van maandag t/m vrijdag van half 5 tot half 6 beschikbaar is. In de omgeving B.o.Z. Neem contact op met 06 - 55855009

AUTORIJBEWIJS Autorijbewijs v.a. exAmengArAntie €

595,-

0164 23 74 04

chauffeurs

Herfstvakantie

Ontdekkingstocht Ardennen Voor jeugd van 14 tot 19 jr. 15-19okt.

oproepKrachTen vut, gepensioneerd of (gedeeltelijk) WAO in bezit van rijbewijs B/C/E.

Info: emcs@casema.nl Tel: 06-46793110

Brieven aan K.T.L., Postbaan 4, 4715 PM Rucphen of kerstens8@gmail.com (tel. info 0165-348256 tussen 14.00 en 16.00 u)

Pallets

Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157

Gezocht:

voor de beste bijverdienste

Minimaal 100 stuks.

te koop aangeboden:

taxus

De verdienste is uitstekend.

20/40 cm €

3-jarig

ca. 25 cm € 0,60 p.st.

Zundert 076 - 5973377

PLUS: een gratis regenpak

Nieuwe & gebruikte meubelen tegen spotprijzen! 1000 m2

PLUS: sparen voor leuke cadeaus Voor informatie en aanmelden:

Meubelhal Broos Meubelen Zuid-Oostsingel 23 - Bergen op Zoom - 0164-242097 naast ABN-Amro parking

*legitimatie verplicht

Haal nú nog je diploma!

Receptioniste / Telefoniste (6 mnd) Administratief Medewerker (9 mnd) kt.! 5 omnd) Financieel Administratieft Medewerker week 1-g(12 in l r .n a n t e s in in en Commercieel (12 mnd) nu Administratief iusopleid abMedewerker je .f f w ij r w h w c s) Standaard resolutie (9 MegaPixel) - € 0.20 S Medewerker rati 64464 (gProjectadministratie (12 mnd) 0800-44 Hoge resolutie (25 MegaPixel) - € 0.25 Ordernummer OrdernummerHAH HAH 18305 18305Commercieel Administratief Medewerker (12 mnd) Voor meer informatie:10 10 september september 2012 2012 Secretaresse (12 mnd) Datum Datum BKB / BKC / PDB 0118-639399 / bestelling@scan-werk.nl

proef proef

Professionele kwaliteit scans, tegen een zeer lage prijs!

Geen specifieke vooropleiding nodig

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Meer dan 50 locaties

www.garageboxentehuur.NU

o.a. Breda, Oosterhout, Roosendaal, Bergen op Zoom, Middelburg, Goes

Bergen op Zoom Zevenbergschen Hoek

kunststof dakbedekkingen B.V.

0164 – 687235

scheepsstoffeerderij en (scheeps)matrassen • SCHEEPSSTOFFEERDERIJ, KUSSENEN (SCHEEPS)MATRASSEN • ATELIER Grote collectie meubelstoffen

• grote collectie meubelstoffen •• polyether: elke maat maat en en dikte dikte Polyether in in elke n

te s geslo

ndag ‘s maa

Kussenatelier

Tel./Fax 016615A - 697155 Tel.: • Mob. 06 -- 53788035 Grote Kerkstraat 0167 561214 www.bootkussens.com 4651 BA Steenbergen Fax: 0167 - 562969

PVC PVC & EPDM & EPDM dakbedekking dakbedekking Nieuwbouw Nieuwbouw enen renovatie renovatie Bakgoten Bakgoten Platte Platte enen licht licht hellende hellende daken daken Bennekens Bennekens 20 4724 20 4724 CT CT Wouw Wouw Tel.Tel. 0165-30 0165-30 09 80 09 GSM 80 GSM 06 -51 06 -51 24 83 24 15 83 15 Zondag 30 september

Paranormale beurs INDIGO Zandlezen, muziek, tarot, massage, verkoop waarnemingen, wastekeningen etc. rembrandtstraat 52, bergen op Zoom

€1,00 kOrtING

Grand eetcafe De Kroon

1 ochtend of 1 avond p/w les Geschikt voor werkenden, schoolverlaters en herintreders

Matrassen, lattenbodems, Provincialeweg 11 dekbedden, hoofdkussens 4695 RM Sint-Maartensdijk en bedtextiel.

Herfstmenu! 3 gangen menu €9,95

T 088 T 08 E kran E kr www.h www

Diverse kantooropleidingen op MBO-niveau

0,50 p.st.

buxus

PLUS: elke dag een gratis krant

Wij digitaliseren uw dia’s en negatieven

Van Dedemstraat 182, BERGEN OP ZOOM

wegens uitbreiding van onze activiteiten zijn wij op zoek naar voor nationaal en internationaal vervoer in bezit van rijbewijs CE en CCVB en

Een leuke baan?

Kerstens Transport Logistiek b.v.

www.scan-werk.nl

‘s maandags gesloten

Uw reactie zien we graag z.s.m. tegemoet. JEFKO Techniek, t.a.v. Annemieke Boesveld Postbus 397, 4600 AJ BERGEN OP ZOOM Of per mail: a.boesveld@jefko.nl, www.jefko.nl

bij inleveren van deze advertentie (normaal € 3,00)

www.indigobeurs.nl

Boomstraat 2 Huijbergen, tel. 0164-642974, klijspost@hetnet.nl GRATIS PARKEERGELEGENHEID

Rijlessen duurder?

Aanmelden voor 1 oktober: uw rijlessen tegen het oude BTW-tarief! verkeersschoolblom.nl

Lid BOVAG & ANWB

Auto Auto Kar Kar Steenbergen Steenbergen Voorsprong door Service Voorsprong door Service Oktober, O ktober, November N ovemberen enDecember Decemberaktiemaand!!!! aktiemaand!!!!

Grote incl.enAPK en mobiliteitsgarantie Grote beurtbeurt incl. APK mobiliteitsgarantie vanaf € 229,-* vanaf € 229,-* *V raag naar de voorwaarden bij onze serviceadviseurs 0167-564250 Inschrijven? Bel nú: 076-50.15.535 Natuurlijk! Blom Verkeersschool. De snelste weg naar je rijbewijs.

* Vraag naar de voorwaarden bij onze serviceadviseurs 0167-564250 www.autokar.nl


 

   

  



 

  

 



 

    

 

 

   







  









 

   



















 





  

   



 



     







  



  

 Bergen op Zoom, De Vey, Vogelaar 29 • Bergen op Zoom, Piusplein, Piusplein 20-25 • Roosendaal, Laureijsen, Lindenburg 2 • Halsteren, Diepeveen, Vogelenzang 95 

  





DBOZ_20120926  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you