Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

B R E D A S E

O P L AG E :

10 JULI 2013 WEEK 28

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

PASSANTENHAVEN ALS TOERISTISCHE LOKKER

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @BredaseBode

I

Te l .

076

599

SPORT

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

PRIMA SFEER UITVERKOCHT BREDA LIVE

Gemeente Breda op PAGINA pagina 5 OP

Zwemplas De Kuil weer open

En Plein Public zoekt circusartiesten

PRINSENBEEK - Tot en met zondag 11 augustus kan iedereen weer dagelijks van 10.00 uur tot 18.00 uur terecht bij zwembad De Kuil aan de Weimersedreef in Prinsenbeek. De Reddingsbrigade neemt in deze periode het toezicht op zich. Het zwembad is alleen open wanneer de weerstemperatuur 21 graden of hoger is en de kans op buien lager is dan zestig procent. De weersverwachting van weeronline (www.weeronline.nl) bepaalt een dag van te voren, om 20.00 uur, of het bad wel of niet open gaat. Vorig jaar werd dit op dezelfde manier bepaald. Er wordt geen entreegeld geheven. De rest van het seizoen blijft het bad gesloten.

BREDA - In het kader van festival En Plein Public is er van 15 juli tot 19 juli 2013 is van alles te doen en te beleven in Princenhage. Deze hele week kunnen de bewoners van Princenhage samen met echte circusartiesten trainen en werken naar een circusvoorstelling. Op vrijdag 19 juli wordt de circusvoorstelling gepresenteerd aan de wijk in de Pottenbakkerstraat. CircusKunst - een initiatief van Jeroen van der Lee en Nathalie van der Linden - is nog op zoek naar deelnemers tussen de 6 en 60 jaar. Het meedoen is gratis. Graag inschrijven via www.enpleinpublic.nl/meedoen vóór maandag 15 juli. Meer informatie: www.enpleinpublic.nl

W E E K B L A D

Oefenduel NAC bij VV Steenbergen

Zevenbergen voorzitter Rabobank Breda

BREDA - Eredivisionist NAC Breda speelt komende woensdag 17 juli om 19.30 uur een oefenwedstrijd tegen VV Steenbergen. De geel-zwarten zijn al volop bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen en zal met de nieuwe selectie aantreden op het Steenbergse gras aan de Seringenlaan. Met een aantal nieuwelingen uit de jeugd wil NAC-trainer Nebosja Gudelj de stijgende lijn van 2013 voort zetten. Het duel tegen VV Steenbergen is daar een goede graatmeter voor. Tot en met 15 juli zijn er kaarten in de voorverkoop verkrijgbaar voor vijf euro per stuk. Aan de kassa van het Gemeentelijk Sportpark kosten de kaarten 7,50 euro.

BREDA - Rabobanken Breda en VoornePutten Rozenburg melden dat de 57-jarige Nico Zevenbergen per 1 juli 2013 bij de Rabobank Breda in dienst is getreden als directievoorzitter. Zevenbergen is ruim 37 jaar actief binnen de Rabobank en heeft door diverse directiefuncties een brede bancaire en bestuurlijke ervaring opgebouwd. Tot 1 juli was hij werkzaam als directievoorzitter van Rabobank VoornePutten Rozenburg. Deze bank behoort tot een van de grotere banken binnen de Rabobank Groep. Hij heeft een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van deze bank. Zevenbergen is getrouwd en heeft een zoon en twee dochters.

BREDA - Lekker weer, dus ook volop waterpret! Dat geldt zeker voor het Brakkenfestival dat vorige week zijn 25-jarig jubileum vierde. Kinderen konden zich zoals gebruikelijk naar hartenlust uitleven bij de vele activiteiten. In totaal 230 vrijwilligers leidden het jaarlijks terugkerende evenement in goede banen. Lees ook het artikel elders in deze editie. FOTO JOYCE VAN ZIJL

Werkzaamheden aan brandweerkazerne BREDA - In opdracht van M de gemeente begonnen aan I D DBreda E isL aannemer B U RBreda G Bouw S Eafgelopen & week V E E R met S herstelwerkzaamheden E de gevels en tuinmuur van de brandweerkazerne aan de Tramsingel. De opbouw van de bestaande gevels heeft in de afgelopen jaren problemen opgeleverd, doordat stenen loslieten. Dit leverde gevaar op voor weggebruikers en voetgangers in de directe omgeving. Breda Bouw is nu bezig met de inrichting van het bouwterrein op het sportterrein van de brandweerkazerne. Vanaf 12 augustus start Breda Bouw met de herstelwerkzaamheden. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind december afgerond.

Ik ga op vakantie en ik neem mee...

Maak 6 weken lang dagelijks kans op een gevulde boodschappenkrat van € 25.-

WIN EEN BODE ACTIEPAKKET t.w.v.

de BODE! Maak een foto van jezelf of je reisgenoot met de Bode op jouw vakantiebestemming en win mooie prijzen!

€ 50 +

JOUW FOTO IN DE BODE!

Stuur je mooiste foto naar:

foto@internetbode.nl Vermeld bij je inzending ook even je naam, waar je de foto hebt gemaakt en waar je zelf vandaan komt.

W E E K B L A D

Vraag naar de actievoorwaarden in de winkel Elke dag in elke winkel een winnaar

Inzenden kan t/m 14 augustus 2013

Z MER-SALE t

h

u

40% 25% 10% 15%

i

ZONDAG 14 JULI GEOPEND van 12.00 tot 17.00 uur

Diverse aanbiedingen vindt u op onze website: www.poppelaarstuincentrum.nl Rietdijk 1B Rietdijk 1B 4824ZB ZB -- Breda Breda 4824 Tel.:+31(0)76+31(0)76- 541 541 46 46 24 Tel.: 24 www.poppelaarstuincentrum.nl www.poppelaarstuincentrum.nl

Albert Heijn, Breda en Prinsenbeek

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Gewoon bij Albert Heijn.

Speeltoestellen Thorbeckeplein weg BREDA - De gemeente heeft afgelopen week de speeltoestellen op het Thorbeckeplein verwijderd. De toestellen waren versleten en de speelboot was zelfs kapot. De speelplek op het Thorbeckeplein bestaat al vele tientallen jaren en wordt goed gebruikt. Door dit vele gebruik slijt het snel en moet daarom vervangen worden. De speelplek wordt steeds opnieuw aangepast aan de wensen van de kinderen en de bewoners. De gemeente wil graag samen met de bewoners bespreken wat er voor in de plaats terug kan komen. Na de zomervakantie, in september, krijgen zij een uitnodiging voor een bijeenkomst om hierover hun mening te geven.

www.brabantwerkt.nl Vacatures bij jou in de buurt

tuincentrum Etten-Leur

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS...

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

tuinmeubel

sale tot 50% Korting Lage Vaartkant 11

076-5034956 - www.lifeandgarden.nl


op

vakantie

NAADLOZE

NOSTALGISCHE

PROGARDEN

onder kleding diverse kleuren maten S-XXL

gegalvaniseerd metaal max 60 watt, E27, IP44

kunststof wit of antraciet 43x45x50 cm handig in huis of tuin!

BUITEN LAMP type Mika

BALKON TAFEL inklapbaar

excl. lichtbron

TRENDY COLOURED

KINDER STEP ABEC-5 lagers

2.29

extra grote wielen in contrasterende kleuren opvouwbaar en in hoogte verstelbaar kids fun TIENER POP ca. 30 cm

1.69

AQUAFRESH

TAND PASTA whitening of

12.99

triple protection 100 ml

Colgate TANDEN BORSTEL navigator plus of massager

0.77

1.29

nostalgische BUITEN LAMP type Nora

12.95

7.95

DAMES/HEREN/KINDER

TALEN

en dessins

een nieuwe taal zoals Spaans, Frans, Italiaans of Engels 6 CD's met 24 lessen

SNEAKER SOKKEN diverse kleuren 3 PA A R

GEBRUIKSKLAAR

1.39

MIEREN BESTRIJDER poeder 250 gram

ultra CITRONELLA GEL 125 gram

0.33

2.99

TEXTIELACTIE!

LUISTER CURSUS leer gemakkelijk

BODYSHAPE

BOXER SHORT diverse kleuren S E T/2

CLAYFIBRE GRANIET

HENZO

EXTRA GROOT

indoor-outdoor 45x28x32 cm

en notitiebladen bewaar al uw favoriete recepten

60x80x5 cm

boeddha WAND PLAAT clayfibre graniet 39x39x5 cm

4.79

9.99

luxe ZOMER BOEK o.a. tuinen of recepten

2.19

2.19

3.29

IN DE WINKEL NOG MEER VOORDEEL!

Elders 3.50 4.95

RECEPTEN MAP met handige tab-

4.99

katoen/elastan maten M-XXL

Elders 7.95 8.99

BOEDDHA BEELD XL-uitvoering

4.79

HONDEN KUSSEN anti-slip HEERLIJK Z ACHT!

7.29

Kijk voor winkeladressen en overige informatie op onze website: www.action.nl

Zet- en drukfouten voorbehouden. Aanbiedingen gelden van zo. 07-07-2013 t/m za. 13-07-2013 in Nederlandse filialen.

COMFORT BEHA onzichtbaar

Kijk op action.nl voor de folder


actualiteit

Zundertse projectontwikkelaar Maas-Jacobs wint marktselectie

Herontwikkeling Gasthuispoort stap dichterbij BREDA - Maas-Jacobs Vastgoed BV uit Zundert mag aan de slag met de herontwikkeling van de Gasthuispoort in het centrum van Breda. Dat heeft het Bredase college besloten. Naast de Zundertse projectontwikkelaar waren nog twee andere partijen in beeld voor het prestigieuze project in de Bredase binnenstad. Maas-Jacobs won met haar plan uiteindelijk de marktselectie. DOOR ADDO SPRANGERS “Dat in deze tijd zo’n mooi plan kan worden gerealiseerd in Breda, daar kunnen we met recht trots op zijn,” aldus Bob Bergkamp, de Bredase wethouder Wonen en Leven.

Programma in het gebouw van het voormalig kantoor van Sociale Zaken naast Vlaszak 10 bestaat het programma uit zes flexwoningen aan de Vlaszak, met aan de achterzijde hiervan drie hofwoningen en twee stadsvilla’s in dezelfde massa en vorm als het voormalig pand Veemarktstraat 58. in het hogere gebouw dat zowel aan de Vlaszak als Veemarktstraat staat, zijn 33 appartementen van goedkoop tot duur voorzien, 1.450 m2 winkeloppervlak en twintig parkeerplaatsen in de voormalige kelder. in het voormalig pand Hendriks wordt uitgegaan van één woning, zeven (middel)dure appartementen, 22 studio’s/zorgwoningen, circa 330 m2 winkeloppervlak en dertig parkeerplaatsen.

“Deze ontwikkeling versterkt de oostelijke entree van de binnenstad, met winkelen en wonen in een sfeervolle opzet en architectuur. Een ontwikkeling met oog voor duurzaamheid, gezien het grootste deel van het voormalige pand van sociale zaken wordt hergebruikt. Zowel het college als de ontwikkelaar hebben er vertrouwen in dat het plan een welkome aanvulling is op wonen en leven in het historische centrum.” Bouwproces Maas-Jacobs heeft voor dit plan - waarmee een investeringsbedrag van 21 miljoen euro is gemoeid - de samenwerking met Bedaux de Brouwer Architecten opgezocht. Deze partijen hebben samen ook ’t Sas in het centrum van Breda gerealiseerd. “Verrassend wellicht is onze keuze voor transformatie van het Vlaszakgebouw, in plaats van sloop en nieuwbouw,” aldus René Maas, eigenaar en projectontwikkelaar van Maas-Jacobs. De draagconstructie en kelder van het voormalig kantoor van Sociale Zaken en delen van de gevel worden hergebruikt. Dit levert aanzienlijk minder sloopwerkzaamheden en afval op. Ook wordt het bouwproces hiermee verkort, waardoor de omgeving minder lang

Toekomstig beeld van de Gasthuispoort, gezien vanaf de Vlaszak.

hinder zal ondervinden. De bestaande constructie genereert bovendien vrij indeelbare ruimtes die goed kunnen inspelen op de toekomstige vraag. Het vrij kunnen indelen wordt ook doorgevoerd in de nieuwbouw van het voormalig winkelpand Hendriks. De gemeente Breda en Maas-Jacobs streven ernaar de koopovereenkomst zo snel mogelijk tot stand te brengen. Daarna worden de plannen verder uitgewerkt. Naar verwachting start in

de tweede helft van 2014 de gedeeltelijke sloop van de kantoren om daarna te gaan verbouwen. Een jaar later start de sloop en bouw van voormalig pand Hendriks. Crisis In 2008 zijn in opdracht van de gemeente Breda reeds plannen gemaakt voor de locatie Gasthuispoort, die door de economische crisis niet haalbaar bleken. Begin 2012 heeft het college besloten toch op

ARTISTS IMPRESSION MAAS-JACOBS

korte termijn te willen laten ontwikkelen vanwege het belang van de locatie: in het centrum van Breda. De locatie omvat: het voormalig kantoor van Sociale Zaken aan de Vlaszak en Veemarktstraat, het voormalig winkelpand Hendriks aan de CatharinastraatBoschstraat en het voormalig woonhuis Veemarktstraat 58. Al deze percelen zijn momenteel eigendom van de gemeente Breda.

Breda gaat aanleg en beheer passantenhaven aanbesteden

‘Bruisend Waterplein biedt ondernemer kansen’ BREDA - Medio augustus 2013 start Breda de aanbesteding voor de aanleg en het beheer van passantenvoorzie- nieuwe haven kunnen bereiken. Hiermee Trambrug moet er op korte termijn voor reningen aan de haven en aan de Prinsenkade van Breda. Breda kan met de komst van deze passantenvoorzienin- krijgen het watergebruik en -toerisme in creatietoervaarders mogelijkheid zijn aan de stad een stevige impuls, zo verwacht de te meren. Door middel van een Europese gen meer recreatietoervaarders ontvangen in een aantrekkelijkere omgeving. DOOR ADDO SPRANGERS Dit moet niet alleen zorgen voor meer ambiance en sfeer, maar ook voor extra bestedingen in het havengebied en de rest van de binnenstad. Partijen krijgen de moge-

lijkheid om hun plannen vanaf half augustus kenbaar te maken. De uitgangspunten en randvoorwaarden worden medio augustus via www.tenderned.nl bekend gemaakt. Breda wil de Haven transformeren tot ‘Bruisend Waterplein’. De belangrijkste

maatregel daartoe is het ophogen van de Trambrug, een klus waarmee aannemer BAM in opdracht van de gemeente Breda recentelijk is gestart. De bestaande brug wordt van 1.60 meter verhoogd naar 3.20 meter zodat ook grotere plezierboten de

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO HENK STEVENS

www.internetbode.nl

Wethouder Cees Meeuwis: ‘Transformatie goed voor economische bestedingen’

gemeente Breda. De transformatie moet ondernemers stimuleren om ook eigen initiatieven aan het water te realiseren en meer nautische evenementen te organiseren. “Dat is goed voor de economische bestedingen in stad en het vergroot het leefplezier van onze eigen inwoners,” weet Cees Meeuwis, wethouder binnenstad.

Recreatietoervaarders De nieuwe Trambrug moet uiterlijk april 2014 zijn gerealiseerd. De volgende stap is de realisatie van de passantenhaven. “Hiervan hebben we met de gemeenteraad afgesproken dat we dit aan de ’markt’ overlaten,” aldus Cees Meeuwis. “Als de brug is verhoogd, verwachten we een toename van recreatietoervaarders. Nu ligt dat aantal op circa 2.500 jachten en dit zouden er in de toekomst kunnen groeien naar 6.000 jachten per jaar. Dit biedt kansen voor een ondernemer om zijn investeringen terug te verdienen.” Om zoveel mogelijk creativiteit en investeringskracht uit de markt te halen, wordt zo min mogelijk voorgeschreven hoe de voorziening eruit moet zien. Dat stimuleert de markt om de economische haalbaarheid van de passantenhaven te kunnen vergroten. Er is wel een aantal harde randvoorwaarden geformuleerd. Zo moet de ontwikkeling passen binnen het huidige bestemmingsplan, de ontwikkeling moet plaatsvinden binnen de beschikbare ruimte en na realisatie van de

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PaGiNa 3

aanbesteding worden initiatiefnemers opgeroepen om te komen met plannen voor de passantenvoorzieningen. Niet alleen de Trambrug wordt vernieuwd. Ook de kruising van de Academiesingel-Belcrumweg en die van Academiesingel-Spoorstraat krijgt een facelift. Dit moet zorgen voor een fysieke schakel tussen het nieuw te ontwikkelen Havenkwartier en de binnenstad.

Subsidie Het project Bruisend Water ontvangt ruim 1,6 miljoen euro subsidie uit OP-Zuid, afkomstig van het europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (eFRO), het Rijk en de provincie. Dit project is onderdeel van Brabant aan Zee, een stimuleringprogramma voor de ontwikkeling van de West-Brabantse waterkant. Negentien gemeenten werken samen om de vaarkwaliteit voor de watersporter te vergroten en het toeristisch aanbod voor toeristen en bewoners van het gebied kwalitatief te verbeteren. Het uiteindelijke doel is om een beter leefen werkklimaat te creëren en een toename van de toeristische- en recreatieve bestedingen in de regio te realiseren.

Volg ons op twitter: @BredaseBode.


20-50%

Met een l e o v e g g veili ! e i t n a k a v op

KORTING op alle schoenen met het salelabel!

Van Dijnsen Beveiligingen B.V. is een dynamisch gecertificeerd bedrijf dat al 45 jaar actief is in het adviseren, installeren en onderhouden van inbraakbeveiliging-, toegangcontrole-, camerabewaking- en brandmeldinstallatiesystemen.

076 572 81 81 BEN JIJ EEN ERVAREN ICT’er ? info@vandijnsen.nl

DAN ZIJN WIJ OP ZOEK NAAR JOU!

Margrietstraat 16, 5401 DH Uden, Tel: 0413-256734 Mgr. Nolensplein 8, 4812 JC Breda, Tel: 076-5214262

www.voet-en-winkel.nl

Ben jij die ervaren ICT’er, met kennis op het gebied van netwerken en heb je interesse in het bouwen van camera- en inbraaksignaleringssystemen ?

• Poorten (ook automatisch)

Heb je zin in meer uitdaging dan alleen het oplossen vanhekwerken standaard ICT-problemen ? • Industriële

• Gaashekwerken Ben je fulltime beschikbaar en communicatief vaardig? • Sierhekwerken • Balkonhekken In het bezit van een rijbewijs B?

Grijp dan nu je kans en solliciteer naar de functie van beveiligingsmonteur ICT bij VAN DIJNSEN BEVEILIGINGEN Wij bieden :  een zeer afwisselende job met ruimte voor ideeën en eigen inbreng.  een prettige werksfeer in een dynamisch bedrijf  goede secundaire arbeidsvoorwaarden

www.garageboxentehuur.NU Bergen op Zoom / Zevenbergschen Hoek / Breda

0164 – 687235

Toe aan een nieuw kunstgebit of problemen met uw huidige?

Rucphensebaan 58, 4714 RE Sprundel Heb je interesse? StuurTel. dan je sollicitatiebrief met CV aan: 0165 - 383817, Fax. 0165 - 388656 Van Dijnsen Beveiligingen B.V., afdeling P&O, t.a.v. Tanja Huizinga, Postbus 2243, www.verstijlenhekwerken.nl

Sense-Dent

4800 CE Breda of email: pz@vandijnsen.nl

Raadpleeg ook onze website voor extra informatie: www.vandijnsen.nl

u en Bel n naar g vraa aktie! onze Hart voor u en uw mond

Tevens snelle reparaties en klikgebit op implantaten! Tot 100% vergoed door zorgverzekering

juridisch advies & mediation

juridisch advies & mediation

familierecht*arbeidsrecht*sociaal zekerheidsrecht familierecht * arbeidsrecht huurrecht*vreemdelingenrecht*strafrecht

* sociaal zekerheidsrecht * huurrecht * strafrecht Gratis spreekuur maandagavond Gratisvan spreekuur 17.00 totmaandagavond 18.00 uur

van 17.00 tot 18.00 uur

* Leggen, overschuren en repareren van parketvloeren * Tevens betimmeren van trappen * Het leggen van laminaat

tel: 0653920755

www.markvanloon.nl

Feestje? Voor verhuur van: tafels • stoelen toilet- en frituurwagens partytenten springkussen v.a. € 45,-

snijdersverhuur.nl

%

Bel: 0165-386105 0165-386613

Bel voor een afspraak naar: 06-41.37.44.61 bgg 06-29.06.14.03

Ook het adres voor backup en/of herstellen van data en uitleg over gebruik van de pc.

076 - 515 06 13 Mastbosstraat 78a, 4813 GV Breda www.kunstgebitbreda.nl

Eco Universele Stoomreiniging Moerdijk

Ontslag vergOeding

Terre des Hommes ,,‘t Spiegeltje” Molenstraat 138, Zundert. Tel: 5961214. Openingstijden winkel (ook voor inleveren goederen): woensdag, donderdag en vrijdag van 13. tot 17.u.; zaterdag van 13. tot 16.u.

Container nodig?

Container nodig? Snel en goedkoop Snel en goedkoop

(gouden handdruk)

Stoomreiniging op locatie: complete auto wassen autobekleding vasttapijt en meer...

www.baronie-advocaten.nl

Stofvrij overSchuren parket

En dat voor maar €20,- pu. én maar éénmalige reiskosten van €5,- !! Zeker goedkoper dan een nieuwe pc? Toch?

(vraag naar de voorwaarden)

Baronielaan 161, Breda. Tel.: 076-522 23 46 Baronielaan 161, Breda. Tel.: 076-522 23 46 www.baronie-advocaten.nl

Mark van Loon

Heb je het gehad met de pc? Veel te traag, vol met virussen of gewoon lastige hardware? En zit je er echt heel serieus over na te denken hem te vervangen? Wacht er nog even mee en bel eerst In 9 van de 10 keren, kunnen we hem aan huis repareren en nog jaren in volle tevredenheid laten draaien.

Camping Waterzakken ....................................... € 1,00 Grote dozen Knikkers ......................................... € 0,50 Boeken: Naslagwerken .................................................. € 1,00 Grote Sprookjes- en Vertelboeken .................. € 1,00 Dierenboeken .................................................. € 0,25 Konsalik ........................................................... € 0,25 Alle CD’s en DVD’s ............................................ € 0,25 Damesshirts en topjes ....................................... € 0,25 Alle vazen en bloempotten .................... HAlVe prijS Let op! Vanaf 1 juli alleen op zaterdagmiddag geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Tel.: 06-12754621 www.ecostoomreiniging.nl

wespen

of ander ongedierte Bel LVS 06-10598698 06-10014051

voor het beste advies en begeleiding bij u thuis, laag tarief! accountant Coll. Breda tel.: 076-5495220

Aalten Schildersbedrijf BREDA

Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. de Bom de meubelvriend marijke meustraat 32, Breda 076-5141601

plafonds & wanden witten Ook binnen- en buitenschilderwerk Vraag een vrijblijvende offerte tel. 06 - 43220390 / 076 - 5991675

Bestel online

Bestel on line WWW.AFVALPARTNER.NL

Of bel 0416 - 281 468 WWW.AFVALPARTNER.NL Of bel 0416 – 281 468 best betalende goudinkoper van breda - gratis taxatie !

inkoop - verpanding goud - zilver - munten

076-587.29.10

nu ook reparatiewerk

ma T/m VrIJ open Van 12-18 uur

Hoeder Kunststofvloeren (siergrindvloeren - mortelvloeren - coatingvloeren - gietvloeren)

VOOR EEN VLOER DIE BIJ U PAST !

Voorjaars aanBieding

Gietvloer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . € 60,Siergrindvloer . . . . . . . . . . . . . . . € 32,50 Coatingvloer . . . . . . . . . . . . . . . . € 20,-

Ge ope nd wk 29 t/m 32 ges lot en ma - 17 u 8 di - vr 8 - 12 u za

Showroom: Generaal Allenweg 14, Zevenbergen info@hoederkunststofvloeren.nl www.hoederkunststofvloeren.nl

TR AT INGEN.NL

VAKANTIEGEVOEL IN UW EIGEN TUIN

Voor alle vloeren geldt prijs p.m2, vanaf 40 m2

Belt u gerust voor een afspraak in onze showroom! Tel. 06-25273058

WW W.VA NDENBROEKBES

DIG A D

V IE S

T E K WA

L ITEIT

N VA K KU HO O G S

BE S T E E 10 0 % T

SER V IC

E

= NHEID V R E DE

DE BASIS VINDT U BIJ Van den Broek Bestratingen Bosstraat 6, 4714 SB Sprundel info@vandenbroekbestratingen.nl SIERBESTRATING • TUINVERLICHTING • BLOKHUTTEN • VERANDA’S


Woensdag 10 juli 2013

De Bode l 1

Bekendmakingen Ga naar www.breda.nl/bekendmakingen voor de volledige informatie over alle bekendmakingen Omgevingsvergunning met planafwijking ‘Takkebijsters 48’, verleend Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat ingevolge artikel 2.12, lid 1, sub a, onder 3° Wet algemene bepalingen omgevingsrecht op 4 juli 2013 de omgevingsvergunning is verleend voor: • Takkebijsters 48, ophogen erfafscheiding (NL.IMRO.0758.AB2013052001-0401) Ter inzage Vanaf 18 juli 2013 is de omgevingsvergunning te raadplegen op de website van de Gemeente Breda, www.breda.nl, via: ‘Wonen Wijken en Vervoer’> ’Ruimtelijke Plannen’>’ Wabo-projectbesluiten’. De omgevingsvergunning ligt eveneens van 11 juli tot en met 21 augustus 2013 ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor. Beroep Binnen bovengenoemde ter inzagetermijn is het voor belanghebbenden mogelijk (schriftelijk) beroep in te stellen bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van het bestreden besluit niet. Tevens kunt u tegen het besluit een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij deze rechtbank.

Overeenkomst over grondexploitatie Burgemeester en wethouders van Breda maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 6.2.12 Bro en 6.24 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) bekend dat er een overeenkomst over grondexploitatie (anterieure overeenkomst) is gesloten voor de volgende locatie:

Dreef 85 en 101 te Breda, (overeenkomst gesloten met Steenco B.V., gevestigd te Breda)

Ter inzage De zakelijke beschrijving van de inhoud van gemelde overeenkomst ligt van 11 juli tot en met 21 augustus 2013 ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor. Bovendien is de zakelijke beschrijving te raadplegen op de website van de gemeente Breda, www.breda.nl, onder ‘bekendmakingen’ en onder ‘Wonen, Wijken en Vervoer’>’Ruimtelijke plannen’>‘Overeenkomsten grondexploitatie’. Tegen de gesloten overeenkomsten staat geen bezwaar of beroep open.

Parkeerbeleid

Actieplan geluid voor beheersing omgevingsgeluid in Breda Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat het College op 2 juli 2013 het ‘Actieplan Geluid’ heeft vastgesteld. Dit actieplan gaat in op omgevingsgeluid, met name van gemeentelijke wegen en van de industrie. In Europees verband zijn afspraken gemaakt om omgevingslawaai te verminderen. Die afspraken zijn in dit actieplan vastgelegd, waarmee de gemeente voldoet aan de Europese Richtlijn Omgevingslawaai. Het actieplan wordt om de vijf jaar herijkt en geactualiseerd. In het actieplan moeten in ieder geval een plandrempel en een prioriteitenlijst zijn opgenomen. De plandrempel is de geluidbelasting waarboven het College van burgemeester en wethouders vindt dat er sprake is van een geluidknelpunt. In de prioriteitenlijst krijgen de knelpunten een prioritering om daadwerkelijk te worden opgelost. Het actieplan schrijft geen verplichtingen voor uitvoering van maatregelen om de plandrempel te behalen, enkel een prioritering ervan. Vanwege een toereikende subsidie van het ministerie van I&M is het actieplan budgetneutraal. Eventuele maatregelen worden via een uitvoeringsprogramma aangeboden aan de gemeenteraad. Digitaal Het actieplan is te raadplegen op de website van de

Gemeente Breda, www.breda.nl, via ‘De gemeente’ > ‘Nieuws’ > Bekendmakingen’. Tevens kunt u contact opnemen met de gemeente via het telefoonnummer (076) 529 3610 voor een digitale kopie van het actieplan.

Op 20 juni 2013 heeft de gemeenteraad Breda de herijking van het parkeerbeleid vastgesteld. Het gaat daarbij om twee onderwerpen. Enerzijds de procedure en stappen om tot invoering van vergunninggebieden te komen, anderzijds de aanpassing van de gemeentelijke parkeernormen. De herijking van het parkeerbeleid is een aanvulling op de bestaande Nota Parkeer- en Stallingsbeleid Breda uit 2004. Met het vaststellen van de nieuwe parkeernormen vervallen echter de oude parkeernormen uit deze nota en wordt vanaf nu bij de aanvraag van een omgevingsvergunning getoetst aan de nieuwe parkeernormen. Digitaal U kunt deze nieuwe normen digitaal raadplegen op de website van de Gemeente Breda, www.breda.nl, via ‘De Gemeente’>’Regelgeving’>’overzicht regelingen’>’Nota Parkeer- en Stallingsbeleid Breda’.

Wet bodembescherming Besluit op een nader onderzoek Gericht aan Ineos Styrenics Netherlands B.V. Locatie Lijndonk 25 Breda Korte inhoud besluit Bepaald is dat er sprake is van 6 gevallen van ernstige verontreiniging waarvan er in 2 gevallen sprake is van spoed. Voor deze twee gevallen geldt dat er uiterlijk in 2015 met de sanering gestart dient te worden. Datum besluit 9 juli 2013 Ter inzage Het besluit en bijbehorende stukken liggen vanaf 11 juli tot en met 21 augustus 2013 ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor.

TVHB

Bezwaar Tegen het besluit kan iedere belanghebbende op grond van het bepaalde in artikel 8:1 en 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bij ons bezwaar maken. Een eventueel bezwaar dient, schriftelijk en met redenen omkleed, binnen zes weken na datum van verzending van het besluit gestuurd te worden naar Burgemeester en wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Voorlopige voorziening Het besluit treedt na afloop van de beroepstermijn in werking, tenzij er voor deze datum bezwaar is ingesteld en een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening is gedaan. Een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening kunt u indienen bij de Raad van State en richten aan de Voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het besluit treedt niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Gemeente Breda Stadskantoor Claudius Prinsenlaan 10 Postbus 90156, 4800 RH Breda E-mail: gemeentebreda@breda.nl Telefoon: 14 076

Openingstijden balies Stadskantoor Maak voor uw bezoek aan de balie een afspraak via www.breda.nl of telefoonnummer 14 076 van 08.00 - 17.00 uur, donderdag van 08.00 - 20.00 uur. Verdere informatie over openingstijden kunt u vinden op www.breda.nl Met afspraak Maandag, dinsdag, vrijdag: 12.00 uur - 16.00 uur. Woensdag: 12.00 - 20.00 uur Donderdag: 12.00 - 20.00 uur.

www.breda.nl

Progamma En Plein Public

Maak kennis met tennis

Vrijdag 12 juli: IJpelaar 16.00u Kindervoorstelling Ex aequo (6+) Circus Katoen 17.00u Workshop dans: Laura Brooijmans 18.00u Pauze met Ciné Soupe 19.00u WIJpelaar - Meemaaktheater 19.30u Round About Tonite 20.00u Bijna stil - LeineRoebana 21.00u Round About Tonite

Elke dag kan het publiek op het festival terecht voor heerlijke hapjes en drankjes van bijvoorbeeld de Soepfabriek, Saté catering, Ciné Soupe van Huis voor Beeldcultuur en lekkernijen van lokale instellingen. Meer informatie: locatie: kruising Twikkelstraat en Reinauwenstraat, Breda. Programma: www.enpleinpublic.nl Entree is gratis.

Acroduo Chantal en Femke winnen goud in Turijn BREDA - Van 5 t/m 7 juli werd in Turijn de ‘Acro Cup Turin’ gehouden. Voor Nederland kwam het dames duo Chantal Jorna en Femke van Brunschot uit Breda in actie. Zij wisten met overmacht de gouden plak te veroveren tijdens hun laatste wedstrijd samen. Kinderen die meededen aan het Maak kennis met tennis.

BREDA - Het was gezellig druk op het tennispark aan de Kantenbeemd in de Haagse Beemden. Alle vijf de oranje all-weather waren bezet met 20 fanatieke kinderen die meededen aan het project Maak kennis met tennis. Zij speelden met veel plezier voor het eerst echte wedstrijdjes. De trainer Arthur Bosman Jansen merkte op dat veel kinderen

zelfs beter stonden te tennissen dan tijdens de afgelopen 8 trainingen. Er werd gespeeld volgens de nieuwe competitieregels van de KNLTB en dat beviel erg goed. De kinderen die trots een medaille omgehangen kregen waren: Lucas, Jur, Mathijs en Myrthe. Na de zomervakantie gaan de kinderen deelnemen aan de rood en oranje competitie van de KNLTB.

De aanwezige ouders hebben hier uitleg over gekregen. De kinderen zijn er ook klaar voor en krijgen nog 2 trainingen. Daarna start een nieuwe trainingsperiode. Voor meer informatie zie www.tv-haagsebeemden.nl en klik aan de rechterkant op jeugd. Op 1 september is iedereen welkom tussen 10.00 en 12.00 uur voor informatie of om zelf een balletje te slaan. PAGINA 5

In 2015 zal Turijn een jaar lang de hoofdstad van de sport zijn. De acro cup is een van de vele (internationale) sportevenementen die deze Italiaanse stad daarvoor naar zich toe heeft getrokken. Acroteams uit elf verschillende landen kwamen in actie op dit toernooi. En niet de minste landen. Zo waren onder anderen Portugal, Amerika, Rusland, België en Kazachstan van de partij met verschillende teams. Vanuit Nederland was het duo van Bre-

daGym, dat enkele weken geleden nog Nederlands Kampioen wist te worden, het enige afgevaardigde team. De start was niet geheel vlekkeloos, met een val bij de tempo oefening. Echter wisten zij de volgende dag een sterke balansoefening te draaien, waardoor zij als eerste de finale in gingen. Ook op de finale dag presteerde het duo van Brunschot en Jorna naar behoren en versloegen daarmee de Italianen, die plaats twee en drie in beslag namen, met ruim vijf punten. Een prachtige afsluiting van twee mooie en succesvolle jaren als acropartners, met als absoluut hoogtepunt het winnen van het Nederlands Kampioenschap in juni 2013. Femke gaat zich verder concentreren op het turnen, waar Chantal in een andere teamsamenstelling zal uitkomen in het volgende acro seizoen.


actualiteit

Column

Acts krijgen publiek volledig op hun hand

Prima sfeer op uitverkocht Breda Live BREDA - De vijfde editie van Breda Live zaterdag was er eentje om in te lijsten. Prachtig weer, een uitverkocht huis en acts die het publiek volledig op hun hand kregen.

Addo Sprangers

Jackpot

You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time. De vaak gebruikte quote van Abraham Lincoln kwam weer even opborrelen nadat de Staatsloterij opnieuw negatief in de publiciteit kwam. Stichting Loterijverlies legde met goedkeuring van de rechter beslag op de administratie van de Staatsloterij. De stichting vertegenwoordigt zo’n 40.000 mensen die hun inzet terug willen hebben. Ze zeggen dat ze in het verleden zijn misleid door de Staatsloterij, doordat de loterij in de reclame onder meer verzuimde te melden dat de grotere prijzen ook op de niet-verkochte loten konden vallen. Het gaat om de periode tussen 2000 en 2009. Ook met de jackpot haalde de Staatsloterij volgens de ontevreden gokkers al eens een misselijk geintje uit: zo werd in augustus 2009 de suggestie gewekt dat de jackpot van 27,5 miljoen gegarandeerd zou vallen, maar daar was niet duidelijk bij verteld dat dit in het geval van een winnend vijfde lot (uniek lotnummer) natuurlijk niet het geval is. Dan wordt een vijfde deel van de prijs uitgekeerd en blijft de rest dus staan voor een volgende trekking. De firma List & Bedrog aan het werk? Dat lijkt me nogal een boude bewering, maar het moge duidelijk zijn dat met een wat opener communicatie veel ergernis voorkomen had kunnen worden. Dan was het woord misleiding waarschijnlijk niet eens gevallen. Aan de andere kant had de lotenverkoop dan natuurlijk ook wel eens kunnen tegenvallen. ‘Dus de prijzen kunnen ook vallen op loten die niet worden verkocht? Bende gij wel goed bij, jonguh?’ Toch zullen velen er uiteindelijk niet om malen. De droom van miljoenen euro’s op de bankrekening wint het uiteindelijk toch van de bedenkingen over de handelwijze van de Staatsloterij. Die mag spelletjes spelen wat ze wil, zolang er maar wordt betaald, toch? Die kans is bij de Staatsloterij uiteindelijk vele malen groter dan bij een lottovariant in het illegale circuit. Daar is het - zeker bij een aanzienlijk bedrag - altijd maar de vraag of en zo ja, wanneer er wordt uitbetaald. Ook is het niet ondenkbaar dat te nadrukkelijk aandringen op een dergelijke geldprijs resulteert in gebroken vingers of een verbrijzelde knieschijf, of beide. Risicospreiding met wat ‘vijfjes’ in de Staatsloterij lijkt dan toch een stuk aanlokkelijker. Net als een vijfde van de jackpot.

Colofon

Passie bij Paskal Jakobsen, de frontman van Bløf.

DOOR ADDO SPRANGERS De door een bekend Belgisch biermerk uitgedeelde gratis cowboyhoeden vonden zaterdag gretig aftrek. Voor veel van de 15.000 bezoekers - Breda Live was daarmee volledig uitverkocht - betekenden de knalrode hoofddeksels een welkom stukje persoonlijke schaduw op een zonovergoten festivalterrein. Daar kwamen voortdurend trays met verkoelende drankjes voorbij, al kostte dit de nodige inspanning. Lange rijen betekenden dat de festivalbezoekers voor een hapje en een drankje wel wat geduld moesten opbrengen. Niemand leek er echter om te malen. De sfeer was prima.

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bredase Bode Bredase Bode Redactie Addo Sprangers Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 16.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 14.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Duet Handsome Poets, Go Back To The Zoo, Racoon, Bløf en de populaire DJ Hardwell bezorgden de bezoekers dan ook meer dan geslaagde uren van muzikaal vermaak. Handsome Poets mocht zorgen voor de spreekwoordelijke opwarmer van het publiek en deed dat met verve. De Utrechtse

indiepopband mag zich inmiddels verheugen in een aanzienlijke aanhang, waartoe ook Guus Meeuwis zich rekent. Laatstgenoemde liet zich onlangs nog ontvallen graag eens een duet met de mannen van Handsome Poets op te nemen. Met haar prachtige nummers wist de band Racoon de bezoekers van Breda Live definitief te ontdooien. De Zeeuwen weten als geen ander hoe zij concertbezoekers moeten raken en bevestigden dit andermaal op het Bredase Chasséveld. Ook in het buitenland zijn ze er inmiddels achter. Afgelopen maand nog speelde Racoon als supportact tijdens de Duitse tournee van Bryan Adams, terwijl het album ‘Liverpool Rain’ ook in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is uitgebracht. Voor Bløf was het niet veel later een koud kunstje om de meezingers op haar hand te krijgen. Zoals gebruikelijk bracht de band een puike show met oud en nieuw materiaal. Wie al geen fan van de band was, is het zaterdag wel geworden. Show Als bonus verschenen onaangekondigd

FOTO ADDO SPRANGERS

en tussen de ‘officiële’ optredens door ook nog Lois Lane, Jan Smit en Arie Ribbens ten tonele. Hun komst werkte alleen maar sfeerverhogend. Arie Ribbens wist een groot deel van het publiek zelfs te bewegen tot het inzetten van een heuse polonaise, al is daar in het Brabantse land uiteraard ook weer niet zo heel veel voor nodig. De feestelijke ambiance betekende een vrolijk opstapje naar het optreden van DJ Hardwell, als afsluiter eindelijk weer eens in zijn geboortestad te bewonderen. Dat is al lang niet meer de gewoonste zaak van de wereld. De rijzende ster van DJ Hardwell - in het ‘gewone’ leven Robbert van de Corput - maakt dat hij tegenwoordig wereldwijd op de meest uiteenlopende plaatsen zijn kunsten vertoond. Ook in Breda trok hij zaterdag alle registers open, daarbij ondersteund door confetti, rookmachines en vuurwerk. Dansen op aanstekelijke beats is één ding, maar het oog wil ook wat. De show van DJ Hardwell betekende hoe dan ook een waardige afsluiting van het jubilerende Breda Live. Op naar het volgende lustrum.

Puzzel week 28

De oplossing van deze puzzel is in week 29 te vinden op www.internetbode.nl

© www.sudokusite.eu

Drukte op het Chasséveld waar 15.000 bezoekers genieten van Breda Live. PaGiNa 6

FOTO ADDO SPRANGERS


lief en leed

Weekenddiensten Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Breda, tel. 076 525 8500, Molengracht 21, voor inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, tel. 0900 276 8335. Tandarts Inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts.

Familieberichten

TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl Surplus Zorg thuiszorg passende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Klantenservice: 0168 33 18 26 en klantenservice@surplusgroep.nl Tuinzigtlaan 11, Breda 076 521 68 77 www.zuylen.nl Oosterhout 0162 438 387

Kantoor Voordeel.com 1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR KORTING VAN STALEN DRAAIDEURKASTEN 50t/m80%

80b x 38d x 178h

Met 4 legborden

van de catalogusprijzen

NIEUW IN VERPAKKING

Let op: afhaalprijzen! (... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden) Alle prijzen exclusief BTW.

van 125.- voor

95.-

Monuta Breda is 24 uur per dag, 7 dagen per week te bereiken op telefoonnummer 0800 - 023 05 50.

bureaus - kasten - stoelen - tafels

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u. Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

Uitsluitend verkoop Ă contant. Pinnen mogelijk.

SUMMERSALE ScooterS

Vrijdag 12 juli & zaterdag 13 juli van 10.00-17.00 uur Locatie: Van de Reijtstraat 5, Breda .. Tegenover Ruttchen Mercedes

PINNEN MOGELIJK PAGinA 7


Nieuwsrubriek onder redactie van WIJ Nieuwsrubriek onder redactie van WIJ Nieuwsrubriek Nieuwsrubriek Nieuwsrubriek onder onder onder redactie redactie redactie van van van WIJ WIJ WIJ Nieuwe Prinsenkade 25, 4811 VC25, Breda Nieuwe Prinsenkade 25, 4811 VC Breda Nieuwe Nieuwe Nieuwe Prinsenkade Prinsenkade Prinsenkade 25,4811 25,4811 4811 VC VCBreda VCBreda Breda Tel: (076) 525 15Tel: 00 Tel: (076) 525 Tel: Tel: (076) (076) (076) 525 525 525 1515 00 150015 0000 Internet: wij.begintbijjou.nl Internet: wij.begintbijjou.nl Internet: Internet: Internet: wij.begintbijjou.nl wij.begintbijjou.nl wij.begintbijjou.nl Kopij: karinviets@begintbijjou.nl Kopij: karinviets@begintbijjou.nl Kopij: Kopij: Kopij: karinviets@begintbijjou.nl karinviets@begintbijjou.nl karinviets@begintbijjou.nl

nieuws nieuws nieuws nieuws nieuws 28 augustus 2010 - week 33 28 augustus 2010 - week 10 juli 2013 - week 28 28 28 28 augustus augustus augustus 2010 2010 2010 - -week -week week 33 33 3333

Uitdagend cursusaanbod HOVO Brabant

• China in één dag • Compassie • Ik ben, ik ben, wat jij niet bent? • Inspirerende levensthema’s • Modernisme: architectuur en design

Altijd al meer willen weten over psychologie, het Higgs deeltje, moderne kunst of Friedrich Nietzsche? Dat kan komende zomer en najaar met de nieuwe cursussen van stichting HOVO Brabant Seniorenacademie. De HOVO biedt vijftigplussers de gelegenheid om ‘een leven lang te blijven leren’. Het najaarsprogramma biedt 43 nieuwe cursussen en leergangen van kunstgeschiedenis tot filosofie en van natuurwetenschappen tot psychologie. Bij de Avondacademie in Tilburg is ook plaats voor werkende senioren. Het onderwijs van HOVO Brabant

Leergierige senior-studenten gevraagd!

wordt gegeven in vier Brabantse steden: Tilburg, Den Bosch, Eindhoven en Breda en start in september. Zomeracademie Voor wie in enkele dagen kort maar krachtig veel wil leren is er in Tilburg weer de ‘Zomeracademie’ in de

Brabantpark Breit!

maanden juli en augustus. Keuze uit acht cursussen, vraag snel of je er nog bij kunt! • Herontdek het vernieuwde stedelijk museum Amsterdam • De opera’s van Giuseppe Verdi NB: In de zomervakantie is het kan• Petersburg: westerse stad in het toor gesloten van 15 juli tot en met noorden van het oosten 2 augustus.

Ontdek een nieuw stukje Nederland Op donderdag 5 september kunt u een nieuw stuk Nederland gaan bekijken. Dan vindt er een volledig verzorgde dagtocht plaats naar de 2e Maasvlakte en Futureland bij Rotterdam. In mei van dit jaar is de 2e Maasvlakte officieel geopend door Melanie Schultz van Haegen, minister van Infrastructuur en Milieu. Met Maasvlakte 2 zet Nederland de deur wijd open voor de nieuwste generatie containerschepen. En wordt er ruimte geboden aan de modernste terminals.

kan de aanleg van deze historische landwinning worden bekeken. Er is een fantastisch uitzicht op de 2e Maasvlakte vanaf het Panorama Deck. Daarnaast kan er een virtuele tour gemaakt worden boven de Maasvlakte van 2035. Als afsluiting zal er een heerlijke BBQ klaar staan.

Aanmelden Deelname aan deze geheel verzorgde dagtocht bedraagt € 35,- per persoon. Opstapplaats is bij Hotel Merlinde te Breda. Informatie aanvragen of aanmelden kan (tot 29 augustus) via Careyn Keuzepakket op telefoonnummer (088) 123 99 Fantastisch uitzicht Tijdens een rondrit met gids kunt u 88 (lokaal tarief) of via e-mail keuzelf ontdekken hoe de nieuwe Maas- zepakket@careyn.nl. Deze dagtocht vlakte is ontstaan uit zand, beton, is uitsluitend voor abonnees van steen, water en staal. In Futureland Careyn Keuzepakket.

De breiwerken in wording bij ‘t Houwke

Breien is weer helemaal hip, en beperkt zich niet tot trui of pannenlap, maar kan ook deel uitmaken van het landschap. En dat zag je in de wijk Brabantpark. Op vrijdag 5 juli was de slotmanifes-

Informatie over alle cursussen, kosten en inschrijven is te vinden op www.hovobrabant.nl. Of vraag de brochure aan: tel. (013) 466 81 19 en info@hovobrabant.nl. Het kantoor is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 9.30 tot 16.30 uur en vrijdag van 9.30 tot 12.00 uur.

tatie van ‘Brabantpark Breit!’ waarbij de brug bij de Michaëlkerk werd ingepakt met meters kleurige breiwerken. Deze waren gemaakt door brei- en handwerkgroepen uit de wijk, een stukje ‘Buurcultuur’ onder leiding van Ovy van Geloven en Angie Cotrotsos. Gecombineerd met muziek en theater van het zomerfestival En Plein Public in Breda werd het een feestelijke happening rondom De Poelewei.

Historische landwinning voor 2e Maasvlakte

Fietsgilde

Tour de Baronie Zaterdag 20 juli is de volgende Tour de Baronie van het Fietsgilde. Start: 9.00 uur bij Intratuin. Afstand: circa 85 km. Deze tocht gaat via Prinsenbeek naar Langeweg, richting Zevenbergen en Klundert naar de oevers van het Hollands Diep.

Via Tonnekreek gaat het naar het middeleeuws stadje Willemstad. Na de lunch gaat de tocht door de Sabinapolder naar een Kersenbedrijf in Heiningen. Bij Standaardbuiten wordt de Mark overgestoken richting Hoevense Beemden naar de tweede pauze bij de Turfvaart in Etten-Leur.

Het laatste deel van de tocht gaat door de Oostpolder en Verloren Hoek naar Prinsenbeek om via de Noordelijke Rondweg terug te gaan naar Intratuin. Inlichtingen: www.gildebaronie.nl

Collectanten Als je een collectant niet kent, kun je die beter buiten laten wachten. Elke collectant is verplicht legitimatie bij zich te hebben, bekijk die goed, valse pasjes komen vaak voor. Doe de deur dicht terwijl je geld pakt. Zeg desnoods dat de kat anders naar buiten loopt. Leg desnoods wat klein geld dicht bij je voordeur, zodat je het snel kunt pakken. Houd eventueel in het streekblad bij welke collectes er lopen. Henny van Dalen


sp e 9 or n0 ot

net

in. e a ue g n.

rer el n9 et 9 uht n

rar

Zuidoost Activiteiten

Vrijdag 12 juli Rhijnstede 14.00 uur: Bingo. Zaal open vanaf 13.45 uur, start om 14.00 uur. Zes rondes. Kosten: € 3,30. Zaterdag 13 juli ’t Rietveldhuis 13.30 uur: Bingo. Kosten € 0,55 per ronde. Er zijn acht rondes. Zaal open: 13.00 uur. Zondag 14 juli Boeimeer 13.30 uur: Wandelen in aangepast tempo. Vooraf aanmelden is niet nodig. ’t Rietveldhuis 19.00 uur: Line dance. Entree € 1,00. Alle muziek is aanwezig, je kunt ook zelf je favoriete muziek op CD meebrengen. Met een lekker hapje. Maandag 15 juli Hagehof 14.00 uur: Spelavond. ’t Houwke 18.00 uur: Themamaaltijd Zomer. Zie Heksenwiel. Opgeven voor 10 juli. Dinsdag 16 juli Boeimeer 10.00 uur: Workshop abstract schilderen. Hierbij ligt het accent op vrij en abstract schilderen. Met deze expressieve manier van werken kun je je eens lekker uitleven met kleuren en vormen! Kosten: € 20,00 inclusief verf en een schilderdoekje. Voor meer informatie of aanmelden: tel. 06 29 57 71 41. Hagehof 14.00 uur: Optreden van de ‘Senior Singers’. Entree: € 1,50. 19.00 uur: Spelavond. Gratis entree. Woensdag 17 juli Waardebon Waardebon Tegen inlevering van deze waardebon Tegen inlevering van deze waardebon Hagehof ontvangt u: ontvangt u: 14.00 uur: Koersbal. 2 kilo verse Hollandse nasi/bami/kipgerecht/2 loempia's/kroepoek Donderdag 18 juli Hagehof 13.30 uur: Manicuremiddag. € 3,00. Vrijdag 19 juli Heksenwiel 9.30 uur: Nagelstudio. Kosten: € 3,00. 18.00 uur: Themamaaltijd. Koud buffet met gevulde eieren, tomaten, forel, crabrolletjes, hamrolletjes met asperges, snijworst met augurk, en deze waardebon is geldig van 27 april t/m 7 mei 2011 deze waardebon is geldig van 27 april t/m 7 mei 2011 alléén bij Grillerij / Poeliershuis Schrauwen, alléén bij Grillerij / Poeliershuis Schrauwen, stokbrood met boter. Kosten € 11,50 Nieuwe Haagdijk 34, Breda. Tel: 076-5217055 Nieuwe Haagdijk 34, Breda. Tel: 076-5217055 (BredaPas: € 8,80). Opgeven en betalen tot 17 juli. Waardebon Waardebon Balieweide Tegen inlevering van deze waardebon Tegen inlevering van deze waardebon u: ontvangt u: 17.30 uur: Themamaaltijd. Zie PARTYTENTEN DISCOUNTER Jan ontvangt Jochems 15 vers gemarineerde 2 vers gegrilde Handel en TransporT Heksenwiel. Aanmelden voor 15 juli. het adres voor tenten, vlaggen, banners Vrijdag 26 juli Te koop: bedrukt in huisstijl Bestratingsmaterialen Princenhof 076-7501521 en sierkeien, 17.30 uur: Themamaaltijd. Zie speciaal gebakken, info@partytentendiscounter.nl 5, 7 en 10 duimers. Heksenwiel 19 juli. Aanmelden op 17 juli www.partytentendiscounter.nl Dit alles direct leverbaar tegen vanaf 13.30 uur.

Haagdijk-krant-aanbiedingen Bij Grillerij Poeliershuis Schrauwen Nieuwe Haagdijk 34, Breda Geldig van 27 april t/m 7 mei 2011

Kipfilets

rijsttafel 2 pers.

€ 9,98

€ 8,98

Kip saté's

kippen

zeer concurrerende prijzen.

Verhuur:

Adressen locaties WIJ

€ 4,98

Afvalcontainers

van 6 m3 tot 40 m3

Tel.is 076 5976060 deze waardebon geldig-van 27 april t/m 7 mei 2011 GSM 06/ Poeliershuis - 53937700 alléén bij Grillerij Schrauwen,

All (A) round Hairstyling

€ 4,98

Alle kappersservice aan huis

Sandra:

deze waardebon is geldig van 27 april t/m 7 mei 2011 alléén bij Grillerij / Poeliershuis Schrauwen,

Noord Nieuwe Haagdijk 34, Breda. Tel: 076-5217055 Nieuwe Haagdijk 34, Breda. Tel: 076-5217055 0613812397 Balieweide, Baliëndijk 82, tel. 587 50 28 Het grootste KRINGLOOP Heksenwiel, Heksenwiellaan2, tel. 549 41 97 Aanbiedingen geldig zolang voorraad strekt warenhuis vandeBreda! ’t Rietveldhuis, Rietveldplein 24, tel. 581 62 90 Voor de wekelijkse IN- &superaanbieding VERKOOP: POELIERSHUIS Hagedonk, Middenweg 40, P’beek, tel. 541 31 51 kijkt u op www.geertkip.nl. meubels, huisraad, witDe site voor uw feestjes en partijen ! goed, kleding, inboedels, Centrum/Zuidwest Tel: 076-5217055 antiek, e.d. Tevens Boeimeer, Langendijk 25, tel. 543 64 61 gespecialiseerd in Maximaal 2 aanbiedingen per bon per klant Princenhof, Princentuin 1, tel. 530 97 91 ONTRUIMINGEN Let op : maandag gesloten ! van woningen. Huis van de Heuvel, Mgr.Nolensplein 1, tel.514 28 55 Maaltijden kant en klaar HET INBOEDELTJE Zuidoost en gegrild ... Koele Mei 10 ’t Houwke, Grote Houw 227, tel. 587 29 24 (Wijk Doornbos) o.a. hele kippen, bouten, tv-sticks 06-53774366 Rhijnstede, Rijnauwenstraat 1, tel. 564 94 52 Geopend: ma van 13 – 17 uur, De Leystroom, Brabantlaan 5, tel. 523 39 00 Moerwijk 30 • Breda • 076-571 00 27

kwaliteit is onze service!

di t/m za van 10 – 17 uur.

Brabant, uality Car 0 uur bij Qr .0 17 0 .0 , ten-Leu /7 van 12 Vrijdag: 12 erlooierstraat 21, Et0 uur bij Tigchelaar Le 15 - 11.0 9. 0 n va r 13/7 -Leu Zaterdag: Ecustraat 28, Etten


KORT BEDRIJVIG

Brakkenfestival viert 25ste verjaardag

‘Heerlijk om met jeugd om te gaan’

Careyn Keuzepakket

Zwanger & Fit

BREDA - Dit jaar viert het Brakkenfestival een bijzonder jubileum. Al een kwart eeuw lang kunnen de Bredase kinderen in de eerste week van de schoolvakantie er spelen, knutselen en - nog altijd de populairste activiteit Careyn Keuzepakket organiseert in Breda vanaf 15 juli 2013 van 20:30 tot 22:00 - koekjes bakken. In de loop van de jaren is wel een verschuiving ontstaan in het aanbod, waarin steeds meer uur de cursus Zwanger & Fit. Wie zwanger is, kan soms een steuntje in de rug gebruiken. De cursus ‘Zwanger & Fit’ leert de deelnemers elke week de aandacht wordt besteed aan bewegen en gezondheid.

belangrijkste theorie over zwangerschap, de bevalling en de periode daarna behandelt. Ongeveer de helft van de lestijd wordt besteed aan lichamelijke oefeningen. Ook de partner wordt uitgenodigd om een les bij te wonen. In verband met de planning is een tijdige aanmelding belangrijk (bij voorkeur voor de derde maand van de zwangerschap). Vanaf de vijfde maand van de zwangerschap start de cursus. Voor meer informatie kunt u Careyn Keuzepakket op werkdagen bereiken via tel. (088) 123 99 77, of via e-mail: keuzepakket@careyn.nl Meer informatie Careyn is een actieve maatschappelijke onderneming die zich inzet voor de gezondheid en het welzijn van onze klanten, jong en oud, gezond of kwetsbaar. Als het nodig is, staan onze vakbekwame en betrokken medewerkers klaar om hulp en ondersteuning te bieden. Samen met andere zorgverleners, vrijwilligers, mantelzorgers en buurt- en wijkbewoners. Persoonlijk en altijd dichtbij, want samen werkt het beter. www.careyn.nl

In de Haagse Beemden

Kinderen Kober bso’s krijgen sportles van toptalenten BREDA - Op donderdag 4 juli stond er een sportieve dag op het programma voor de kinderen van de bso’s in de Haagse Beemden, ook wel Sterke Wijk genoemd.

Ook leuk om te doen: met een hoepel spelen.

DOOR JOYCE VAN ZIJL Zo kregen de kinderen dit jaar gratis appels, zo veel als ze wilden, en kregen ze ook tips over gezond eten. Heel veel spelletjes met bewegen dus. En ook dit jaar ruim aandacht voor sporten met een beperking, kinderen konden zo zelf ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten, daarmee te sporten maar ook hoe dit in het dagelijks leven is door een soort hindernisbaan af te leggen. De tafeltennisvereniging en judoclub gaven trainingen en demonstraties en ook NAC Teamplay was aanwezig. Buiten konden dit jaar gelukkig ook de waterspelletjes doorgaan. Het weer was zeker de laatste dagen prima. Rust Met zoveel activiteiten zijn ook rustpunten nodig. In een wat rustigere hoek zitten vooral jongens bordspelen gebaseerd op cardgames te spelen. Ze gebruiken hiervoor Pokemonkaarten, Yu-Gi-Oh kaarten of Magickaarten. Uitleg krijgen ze onder andere van Guido, die er van geniet om de spelletjes uit te leggen. “Maar veel kinde-

FOTO JOYCE VAN ZIJL

ren kennen het al, hoor. Ze nemen dan hun eigen Magic-kaarten mee en vinden het leuk om hier elkaar uit te dagen.” Liselotte komt vooral voor alle knutselactiviteiten. Samen met vrijwilliger Nancy maakte zij van een oude schoolagenda een schitterende egel.

‘Iedereen is welkom bij het Brakkenfestival’ “Ik vind het wel jammer dat je alles maar één keer mag doen. Je krijgt dan een letter op je hand en als het af is, moet je iets anders zoeken. Ik wil nog figuurzagen straks!” Nancy geniet van het plezier dat de kinderen hebben. “Ik ben met pensioen maar heb altijd met kinderen gewerkt. Het is heerlijk om met jeugd om te gaan. Ik geniet absoluut net zo van het Brakkenfestival als de kinderen doen!” Enthousiasme En dat doen vele vrijwilligers mèt haar. Het is dan ook geen enkel probleem om vol-

doende vrijwilligers te vinden. Die komen uit alle leeftijdsgroepen en hebben veel verschillende achtergronden. Sinds elf jaar is het Brakkenfestival ook toegankelijk voor kinderen met een beperking. Stichting MEE zorgt voor de vrijwilligers voor deze groep, die gewoon lekker met alle spelletjes en activiteiten mee kan doen. Ook de Kindertelefoon is al jarenlang aanwezig tijdens het Brakkenfestival. Alle vrijwilligers zijn verplicht om de instructieavond bij te wonen en worden op die manier goed voorbereid op hun taken. Dankzij hen én dankzij de vele sponsoren is het Brakkenfestival een echt pretpark voor alle Bredase jeugd! RST Advocaten (Fatimastraat 5 Breda) houdt iedere maandag tussen 16.30 en 18.00 uur gratis inloopspreekuur over sociaal recht/arbeidsrecht en de grensgevallen, speciaal voor ZZP-ers, kleine werkgevers en hun adviseurs. Voor meer informatie kunt u bellen met mr. Bas Loontjes, telefoonnummer 076-5220511

Zij begonnen hun dag bij VV The Gunners om skateles te krijgen van voormalig topschaatster Annamarie Thomas van Deltalent. Door de coaching van Annamarie ging het skaten de kinderen heel goed af. Al bleven sommige onderdelen toch nog best lastig. Achteruit skaten en pirouettes maken is natuurlijk ook niet iets wat je elke dag doet op je skates. Daarnaast stonden er ook topinstructeurs

op het veld die de kinderen les gaven in Tai chi, honkbal (samen met leden van JEKA), atletiek en hockey en was er zelfs een workshop voeding van ‘Altijd Gezond Gewicht’. Hierbij mochten de kinderen verschillende kleurrijke drankjes proeven die erg zoet, zout of zuur waren. Schijn bedriegt, want de kleurrijkste drankjes waren niet altijd de zoetste en dus ongezondste drankjes zoals de meeste kinderen dachten. In het zonnetje zijn de kinderen de hele dag actief bezig geweest en hebben ze kennis kunnen maken met de verschillende sporten in de wijk. Een geslaagde en leuke sportdag.

Activiteitenprogramma in De Voore BAVEL - Elkaar ontmoeten en gezellig samenzijn, daar gaat het om bij onze welzijnsactiviteiten.

High-tea: Woensdag 24 juli, vertrek om 13.30u vanaf De Voore naar de prachtige tuin van mevr. van Arendonk voor een high tea. Opgeven kan tot 10 juli in De Voore of mevr. J. van Engelen D.D. Dirksweg 2b3. Bij mooi weer zitten we buiten zo niet dan vertoeven we in de binnen locatie. Diner met warm en koud buffet: Zondag 18 augustus. Ontvangst om 14.30u in De Voore met koffie/thee en vervolgens gezellig samen eten. U kunt zich opgeven tot 7 augustus opgeven in De Voore of bij mv. mevr. J. van Engelen D.D. Dirksweg 2b3.

Koffie en thee inloop: Iedereen is van harte welkom om op dinsdagochtend en vrijdagochtend naar De Voore te komen voor een vers kopje koffie/thee en een praatje, 9.30-11.30u. Samen eten in De Voore: Gezellig eten in gezelschap van anderen met aansluitend een kopje koffie of thee naar keuze. Dit is mogelijk van maandag tot en met vrijdag in De Voore. Reserveer ook eens een warme maaltijd in De Voore ‘s middags van 12.00-13.00u. Graag 24 uur van te voren aanmelden bij de receptie van Elisabeth De Donk, 076-5631100. Welzijnspunt voor senioren van stichting Elisabeth, Jack van Gilsplein 2 Bavel, 0765631100 of www.elisabethbreda.nl

BEDRIJVIG NIEUWS 13 juli op het grote scherm bij Pathé Breda

André Rieu’s 2013 Maastricht Concert BREDA - Zaterdag 13 juli, 20.00 draait bij Pathé Breda eenmalig André Rieu’s 2013 Maastricht Concert. Het concert wordt live vertoond via de satelliet in de bioscoop. Tickets zijn nu te koop via www.pathe.nl en aan de kassa van de bioscopen. André Rieu geeft jaarlijks een serie concerten in zijn Maastricht. Zoals altijd wordt ‘The King of Waltz’ vergezeld door het Johann Strauss Orkest, sopranen, tenoren en speciale gasten. De Maastricht-concerten zijn André’s populairste evenementen van het jaar. Ze zijn zo speciaal en uniek door de sfeer op ’t Vrijthof die nog eens wordt versterkt door de enorme menigte en de vele res-

taurants langs het plein die aan het evenement deelnemen. Fans van over de hele wereld vliegen naar Limburg om er live bij te zijn. De editie van 2013 belooft het grootste en spectaculairste concert te worden dat ooit in de bioscoop is vertoond. Toen André werd gevraagd of hij een boodschap voor zijn fans had, zei hij: “Als u niet zelf naar Maastricht kunt komen, dan komen wij naar u toe. Het gaat om een magische gebeurtenis met zeer speciale gasten. Kom en geniet van de beelden en muziek op het grote scherm in het comfort van uw bioscoop.” Voorafgaand aan de show (180 minuten,

één korte pauze) geeft Charlotte Hawkins, de gastvrouw van CinemaLive, een introductie. Direct na het concert interviewt ze André. Dit is uitsluitend te zien en te horen voor de bioscoopbezoekers. Het concert wordt naast Pathé in Breda ook nog in elf andere Pathé bioscopen vertoond: Pathé Tuschinski (Amsterdam), Pathé Schouwburgplein (Rotterdam), Pathé Buitenhof (Den Haag), Pathé Amersfoort, Pathé Rembrandt Arnhem, Pathé Eindhoven, Pathé Groningen, Pathé Haarlem, Pathé Maastricht, Pathé Tilburg en Pathé Zaandam. Lezersactie! We geven 2x2 kaarten weg aan de lezers: ‘

Waarom wilt u 2 kaarten winnen voor het LIVE concert te zien bij Pathé op zaterdag 13 juli 20:00 uur?’ Reacties

www.pathe.nl, www.andrerieu.com, www.cinemalive.com PAGINA 10

o.v.v. naam, postcode sturen naar breda@pathe.nl Winnaars krijgen uiterlijk vrijdag per e-mail bericht.


ALWEER AL S

B E ST E G E T E ST !

13 201 Bron:

n enbond ent me sum Consu Bron: Con

art 2013 maa

2013

2013 s 20 stus ustu ugu i/aug nd juli/ sumentenbo Bron: Con

3

Voor al uw houten • (renovatie) kozijnen • schaaf- en lijstwerk op maat • schuifpuien • ramen • deuren • trappen

PPesto t alla ll Genovese 190 g

Mager rundergehakt

0.

89

2.

79

500 g

Turkse knoflooksaus

1.39

265 ml

Vanaf woensdag 10-07-2013

Mini hakmolen

3.99

PARKEERSENSOREN ZIJN NODIG

199,- all in (sla uw slag) €€ 199,Bel of bestel op www.parkeersensor.info v.a. 349

Vision Electronics Laagsteen 9 - 4815 PH Breda - Industrieterrein Steenakker (industrienummer 1059)

tel: 076 5439920

Halogeen heteluchtoven

89.99

Ideaal voor bakken, braden, grillen, frituren en ontdooien.

Iso-reno * * * * * *

Kozijnen, Ramen, DeuRen timmeRweRKen HoogRenDement isolatieglas teRRasoveRKappingen RolluiKen/scReens/maRKiezen seKtional gaRageDeuRen

www.iso-Reno.nl De Waterman 2 4891 TL Rijsbergen Openingstijden: di. t/m vr. 10.00-17.00 uur 076 - 596 25 49 zat. 10.00 - 14.00 uur ‘s avonds op afspraak aan de weg Rijsbergen/Etten-Leur Offerte vrijblijvend

IS OPEN VOOR DE THUISBLIJVERS!

Theepot waterkoker

Koffiepadmachine

23.

99

Vers & voordelig!

ACTIE! Deze maand zonnesch

erm IBIZA PLUS GRATIS GE MONTEERD

WEEK WIJ ZIJN 1 : VAN KOZIJNEN VOOR ELK BUDGET! EN IN 2013 IS COMATHERM WEER SELECT GESLOTOOK Informeer naar onze scherp geprijsde 26 JULIIN PROFEL RAMEN EN DEUREN. 20 T/MDEALER MS Line kozijnen

Watermeloen Ca. 3 kg

42% goedkop

49.99

Geschikt voor alle koffiepads.

* Vanaf woensdag 10-07-2013

Paprika rood 2 stuks. 300 g

er

van 2.39

1.39

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 10-07-13 t/m dinsdag 16-07-13.

50%

goedkop er

vvan 1.19

0.59

Altijd een Aldi in de buurt! Ramen en deuren

Dakkapellen

Serres

Rolluiken

Zonweringen

Garagedeuren

ETTEN-LEUR: Industrieterrein Vosdonk • Ecustraat 1 • tel. 076 - 50 88 077 Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 9.00 - 17.00 uur WWW.COMATHERM.NL

Breda, Brusselstraat 10-12 - Breda, Gr. Hendrik-III-plein 35 - Breda, Rijnauwenstraat 110 Breda, Teteringsedijk 130 - Breda, Belcrumweg 4-7 - Breda, Allerheiligenweg 85 Etten-Leur, Markt 13 - Etten-Leur, Concordialaan 195-197

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Classic & Historic Rally ook terug in het programma

ONTDEK

Nacht van Achtmaal terug als scherprechter in GTC Rally

Onze nieuwe winkel in de V&d Op 22 juni heeft The Body Shop een nieuwe winkel geopend in de V&D Breda! Wij nodigen jou uit om de nieuwe winkel te komen bewonderen en te genieten van de feestelijke aanbieding.

BREDA - Komende vrijdag en zaterdag, 12 en 13 juli, raast Brabants grootste autorally weer door verschillende gemeenten in West-Brabant. Met zijn start en finish is Etten-Leur weer het kloppend hart van dit rallyevenement. De proeven in en rondom Achtmaal zijn net als in de beginjaren weer scherprechter. Voor het eerst sinds tien jaar is het onderdeel Classic & Historic Rally aan de rally toegevoegd.

Hartelijke groet, Het team van The Body Shop V&D Breda

Bovendien is de Nacht van Achtmaal onder de liefhebbers en rallyrijders zelf populair. Omdat de uitbater van café Den Thuur zijn medewerking toezegde, beleeft Achtmaal in de nacht van vrijdag op zaterdag een waar autosportspektakel. Liefst negen keer moeten de coureurs een lus door het dorp en om het café rijden om dan grommend in het donker te verdwijnen. “Niet voor niets is daar een VIP punt gesitueerd“, laat John Elst weten.

GOODIEBAG T.w.v. € 50 CADEAU

Internationale belangstelling Onder de Nederlands coureurs is Jeroen Bleekemolen de meest bekende. Hij rijdt de rally in de BMW van Peter van der Kolk ,die het evenement dit keer vanaf de zijlijn volgt.

‘Trots dat zoveel zuiderburen aan de rally meedoen’

Jeroen Bleekemolen met presentator Marco Schillemans tijdens de persbijeenkomst die rond de rally plaatsvond. FOTO HENK KETELAAR

DOOR HENK KETELAAR Even zag het er naar uit dat de rallyklassieker het moeilijk zou krijgen met het voortbestaan. Uitzendorganisatie Exotic Green, sinds vorig jaar opererend onder de Het rallyevenement start vrijdag 12 juli op de Markt in Etten-Leur om 17.30 uur. Zaterdag begint het spektakel om 11 uur met de start van de Classic & Historic Rally. Rond 20.30 uur wordt de laatste rallyauto over de finish verwacht. Meer informatie op Internet: www.gtcrally.eu

naam Goodmorning, vond het na zes jaar tijd welletjes en zocht zijn heil als sponsor in de voetbalsport. Peter van der Kolk uit Prinsenbeek, zelf verwoed rallyrijder/coureur en directeur van GTC Capital Control, bood zich aan als hoofdsponsor onder de voorwaarde dat de befaamde Nacht van Achtmaal in al zijn luister en heroïek zou terugkeren. Negen keer John Elst, voorzitter van de stichting Autosport Zuid West Brabant, had daar geen enkele moeite mee. Achtmaal is namelijk de plaats waar de rally voor het eerst werd gehouden.

De Markt in Etten-Leur is het centrale punt van waaruit de GTC Rally, de GTC City Racing, de Jumbo Short Rally en de Markthuys Classic & Historic Rally wordt geleid. De rally heeft dit jaar meer internationale coureurs aan de start dan in voorgaande edities. Zo komt de eerdere kampioen van België, Bob de Jong en zijn navigator Kees Hagman, aan de start van de GTC Rally en de internationaal bekende Jimmy McRae start in de Classic & Historic Rally. John Elst over de deelneming van de Belgen: ‘Ik ben er trots op dat zoveel zuiderburen meedoen. Daar ligt tenslotte de bakermat van de rallysport.” Zieke kinderen De GTC City Race zet zich deze editie in voor de stichting Groot Hart. Autocoureur Rob Kamphues, initiatiefnemer, zal ernstig zieke kinderen rondrijden in één van de vijf Radicals waarmee hij onlangs de eerste prijs won tijdens de Supercar Challenge op het circuit van Zolder. De opbrengst gaat naar voornoemde stichting.

Etalage Innercity met Dganit Kislev BREDA - Van 11 juli tot en met 20 augustus exposeert beeldend kunstenares Dganit Kislev het werk ‘Schuilkelder’ in Etalage Innercity, de kunstvitrine van IDFX in de passerelle van station Breda. Dganit Kislev heeft na omzwervingen langs de theateracademie van Tel Aviv en de kunstacademie van Antwerpen, de kunstacademie AKV St Joost te Den Bosch bezocht waar ze in 2012 afstudeerde. Etalage Innercity is een project van IDFX. In vitrine nr. 8 in station Breda is maandelijks een werk van een kunstenaar te zien. Het werk wordt speciaal gemaakt voor de Etalage en is geïnspireerd op de vitrine zelf of een reactie op de publieke ruimte van het station.

VOOr de eerste 20 persOnen die deze adVertentie in de winkel laten zien! Bij een aankoop en op vertoon van deze voucher Bij: the Body Shop v&d Breda karreStraat 8-14, Breda

Dieren Centrale Nederland Gevonden Reu, Maltezer, wit, Beverweg Breda. Poes, cypers, zonder wit, is zwanger, Weilustlaan Breda. Poes, zwart, met witte aftekeningen, moederpoes, Vogelschoot Breda. Kat, pers, bruin-beige, klitten in de vacht, schuw, Buys Ballotstraat Breda. Poes, cypers, met witte aftekeningen, Wilgenbroek Breda. Poes, schildpad/cypers, witte kin en wit boven lip, halflangharig, Breda. Kat, zwart, zonder wit, Dinantstraat Breda. Kater, cypers, witte hals, borst, buik, witte laars en kous voor, poten achter, zwarte vlek op achterpoot, witte kin en rond mond, Haydnlaan Breda. Valkparkiet, wit, gele kuif, oranje wangen, Houtmarktpassage Breda. Parkiet, blauw-grijs, gele snavel, tam, Beekstraat Breda. Vermist Poes, cypers, witte hals, laarzen en wit in

Exposities

Dinsdag in het Zomer: Tentoonstelling te bezichtigen t/m vrijdag 13 september: Nieuwe Veste (Molenstraat 6, Breda): maandag t/m vrijdag 09.00-22.00u, zaterdag 09.00-16.00u; tijdens de schoolvakantie: maandag 09.00-18.00u en dinsdag t/m vrijdag 09.00-20.00u. Toegang is gratis. Expositie Johanna Mitomi: T/m 14 juli in een afgebakende periode, krijgen zij de gelegenheid om een project, tentoonstelling, installatie en/of performance te realiseren. De laatste student die bij dit project

snuit door tussen ogen, heeft medicijnen nodig, Valveeken Prinsenbeek. Kater, zwart, zonder wit, rode vlekken door de vacht, is gechipt, Annevillelaan Ulvenhout. Poes, britse korthaar, grijs, zonder wit, mist hoektand onder, is gechipt, Kapittelhof Prinsenbeek. Poes, lapje, met veel wit, zwart oor en geringde staart, bruine vlek op lijf, Meidoornstraat Breda. Kater, cypers, witte kin en sokken, is gechipt, oude kat, Buitenerf Breda. Kater, rood, witte borst, voeten en wit in snuit, Doctor Struyckenstraat Breda. Kater, cypers, witte bef, voeten voor, laarzen achter en wit in snuit door tussen ogen, is gechipt, jong, Oostmallestraat Breda. Kater, cypers zonder wit, is gechipt, Broekakker Breda. Valkparkiet, grijs, tam, Dongestraat Breda. Informatie: Gratis registratie en informatie 0161-433437. www.dierencentrale.nl

aan het werk gaat is Rimanta Tavo (t/m 14 juli). www.idfx.nl; www.akvstjoost.nl Kunstwerk in stationstunnel: Van 11 juli tot en met 20 augustus. Meer info: www.dganitkislev.exto.org Tentoonstelling Aquarellen: Aquareltentoonstelling in de Rechtbank ZeelandWest-Brabant, Sluissingel 20 te Breda van Martien van Nijnatten uit Teteringen. Tentoonstelling is te bezoeken tijdens de openingsuren van de Rechtbank tot en met 30 augustus. Inlichtingen: 5322126.

BEDRIJVIG NIEUWS

Onderwijspioniersprijzen voor Innovatienetwerk ROC West-Brabant BREDA - Eind maart kondigde het Innovatienetwerk van ROC WestBrabant op zijn site een prijsvraag aan van de Onderwijspioniers. Voor het idee van de ‘Creative app’ en ‘De Droommachine’ kregen twee docenten onlangs de Onderwijspioniersprijs. Zij mogen een bedrag van € 5.000,- gebruiken om hun idee verder uit te werken en krijgen daarbij ook professionele begeleiding. OnderwijsPioniers (www.onderwijspioniers.nl) helpt leraren goede ideeën op school te ontwikkelen. Daarvoor hebben zij een wedstrijd uitgeschreven met een stimulatieprijs. Het Innovatienetwerk is binnen en buiten ROC West-Brabant actief

om de vele goede ideeën over onderwijsvernieuwing online en offline te stimuleren. Pieter van Knippenberg is de aanjager van dit netwerk: “Binnen ROC West-Brabant hebben we zo’n 3000 medewerkers verspreid over 54 locaties. Daar lopen heel veel mensen tussen die mooie ideeën hebben, soms ook dezelfde soort ideeën. Juist het delen en verbinden van die kennis kan leiden tot nog beter én leuker onderwijs voor VMBO-leerlingen, MBO-studenten en docenten. Droommachine Annelies Bok, docent aan het Prinsentuin College en ook actief voor het Innovatienetwerk, heeft het winnende idee van de ‘De Droommachine’ ingezonden. Het is

een initiatief voor kleine en grote kinderen die hun eigen ‘droommachine’ in het echt gerealiseerd willen. De machine verbindt verschillende doelgroepen met elkaar om hun dromen waar te maken en van elkaar te leren. Het andere winnende idee is de Creatieve app van Christa Segeren, ICT docent aan het Zoomvliet College. Applicaties worden interactiever en daardoor worden er andere eisen gesteld aan de ontwikkeling van een applicatie. Het onderwijs dient hierin mee te gaan. Daarom startte Christa met het ontwikkelen van een creatieve app, om studenten projectmatig te leren een app te maken. De techniek is inmiddels uitgewerkt en het project is nu zover dat er een lesprogramma voor geschreven kan worden. Volgend schoolwww.rocwb.nl PAGINA 12

jaar wil ze dat inzetten binnen de nieuwe Gamedeveloper-opleiding van het Zoomvliet College. Tips Het prijzengeld moet worden ingezet om je idee verder uit te werken (bijvoorbeeld voor vervanging, materiële kosten of het

inhuren van expertise). Tijdens vier Pioniersdagen ontmoet je andere Pioniers en krijg je tips & tricks om je idee te realiseren. Er is ook een helpdesk, die een vinger aan de pols en altijd bereid is om mee te denken. Kijk voor verdere informatie over de ideeën op http://www.hetinnovatienetwerk.nl/innovaties/droommachine


Zieke Joke op zoek naar match

Stamceldonoren kunnen leven bloedkankerpatiënten redden

Adel Koger (GroenLinks) plotseling overleden

ETTEN-LEUR - Joke Luijten voelt zich best goed momenteel. Maar ze is ziek. Joke heeft leukemie. En om patiënten met leukemie of andere bloedkankers te genezen zijn veel meer stamceldonoren nodig. stig van Nederlandse stamceldonoren. In landen om ons heen ligt dit percentage een aanzienlijk stuk hoger. Met meer donoren, maken meer leukemiepatiënten een grotere kans op genezing.

‘Het gaat nu goed, maar volgende week kan het foute boel zijn’

Joke Luijten hoopt dat zoveel mogelijk mensen zich aanmelden waardoor kans op genezing groter wordt.

DOOR PETER HOUTEPEN Joke Luijten werd 60 jaar geleden geboren in de Grauwe Polder in Etten-Leur, maar woont al vele jaren in Amerika. In 1976 trouwde ze in het Trouwkerkje op de Leur met Petro Lemmen. Het paar was elkaar een jaar of zes daarvoor tijdens carnaval tegen het lijf gelopen. Vanwege het werk van Petro verhuisde het koppel vrijwel direct na het jawoord naar Amerika. Tussentijds, van 1983 tot 1986, kwamen ze terug naar Nederland en woonden in Maarssenbroek. Hier werden ook hun twee dochters Ketrina en Celina geboren. In januari 1986 verhuisde het gezin terug naar Amerika. Na eerst drie jaar in Orlando te hebben gewoond, werd domicilie gevonden in San Antonio (Texas), de huidige woonplaats. Matchen Vijfentwintig jaar geleden werd Joke voor

de eerste keer getroffen door leukemie. “Maar zij reageerde goed op een toen nog niet zo lang bestaand medicijn en kon daar heel goed mee leven”, vertelt haar in Etten-Leur wonende zus Karin. “Wij hebben toen binnen de familie ook bloed laten prikken op stamcellen, maar wij matchen niet met haar. Z es jaar geleden kreeg ze borstkanker en door de chemotherapie is haar beenmerg aangetast. Hierdoor is de leukemie terug gekomen. We hebben nu opnieuw laten prikken. De kans dat we nu wel met haar matchen is natuurlijk heel miniem of eigenlijk te verwaarlozen. Maar goed, je weet het niet met allerlei nieuwe technieken.” Percentage Elk jaar krijgen enkele honderden ernstig zieke mensen stamcellen van niet-verwante donoren. Slechts 4% daarvan is afkom-

De gezinnen worden kleiner, dus ook de mogelijkheid om een unieke match te vinden bij broers of zussen. “En hoewel Joke zich nu best goed voelt en gewoon thuis is in Amerika is, is het wel urgent”, aldus Karin. “Ze kan geen kant op, ze mag bijvoorbeeld geen infectie oplopen. Het gaat nu goed, maar volgende week kan het foute boel zijn. Dat kan ook over een half jaar zijn, dat weet je niet. Er is geen peil op te trekken.” Zeker is dat Joke Luijten komt te overlijden als er geen stamceldonor wordt gevonden. Europdonor Bloedkanker wordt behandeld met chemotherapie. Dit is vaak een tijdelijke oplossing. Om haar bloedkanker definitief te kunnen genezen is er een stamceltransplantatie nodig. In het beenmerg zitten bloedvormende stamcellen. Eerst wordt in de familie gezocht naar een verwante donor. Voor andere patiënten, die op nietverwante donoren zijn aangewezen, bestaat Europdonor. Aanmelden kan via de site www.europdonor.nl (gratis aanmelden van 18 tot 35 jaar). Er wordt dan een setje met wattenstaafjes opgestuurd om op vier plekken wangslijmvlies af te nemen. Vervolgens stuur je dit terug en daarna wordt je anoniem geregistreerd in het wereldwijde register van stamceldonoren. Als er vervolgens een match is gevonden, krijg je een bericht van Europdonor. Daarna ben je nog altijd vrij om een beslissing te nemen. Je bent niet automatisch stamceldonor als je al bloed geeft of orgaandonor bent.

Bredase Ela Hutten naar World Games BREDA - De Bredase Ela Hutten komt op 25 en 26 juli uit op de World Games in Cali, Columbia. De World Games zijn de Olympische Spelen voor de niet Olympische sporten en worden om de 4 jaar gehouden in een naolympisch jaar. De beste sporters van de wereld komen uit in sporten als life saving, skeeleren, rugby, squash, korfbal, acro-gymnastiek, karate, klimmen, etc. Ela is 2e jaars senior en is na een succesvol WK (november 2012) in Adelaide Australie (zilver en brons met de estafetteploeg) geselecteerd voor de uit 5 dames bestaande ploeg voor de World Games. Ze traint 20 uur per week en doet naast Life saving aan wedstrijdzwemmen op NK niveau. Life Saving kent zowel onderdelen in het zwembad als in de branding en op zee. Ela komt op de World Games uit op de onderdelen 200 m hindernis zwemmen, 100 pop vervoeren (50 m onder water zwemmen met vliezen, pop oppakken en borstcrawl zwemmend met de pop op de rug terug) en op alle 3 estafette onderdelen in het zwembad (hindernis, pop vervoeren, torpedo estafette). Met name bij de estafettes hebben de dames medaillekansen. Dat geldt ook voor de herenploeg.

Ela traint in Leuven - waar zij 3dagen per week is voor haar studie - mee met de Belgische ploeg. De andere dagen zwemt ze bij KNZB-hoofdklasser MNC Dordrecht, oefent geregeld op de Galderse meren en in het 50 m bad Wolfslaar. Pellikaan faciliteert haar krachttrainingen. Life Saving is een sport die voortkomt uit het reddend zwemmen (beoefend door strandwachten en bij hulpverlening te water), dat in Nederland door de Reddingsbrigades wordt georganiseerd en verzorgd. Maatschappelijke taak, breedtesport en topsport versterken elkaar. Life saving is o.a. bekend van de Australische TV serie Bondi Beach. Aan het WK Life Saving nemen ca 45 landen deel. Alle continenten zijn in de top10 van de wereld vertegenwoordigd. Het is een zeer veelzijdige sport waarin wordt gezwommen met vliezen en poppen, gerend op het strand en in zee, op een plank en in een ski (onzinkbare kano) parkoersen in de branding en op zee worden afgelegd. De Nederlandse dames ploeg heeft als niet-olympische sport toch een NOC*NSF A-status. De mannenploeg heeft die niet omdat aan een WK voor niet-Olympische sporten 54 mannen teams deel moeten nemen. Een aantal dat bijna geen enkele (olympische) sport haalt. Een andere eis is dat de teams top-3 posities halen op

BREDA - Tijdens haar vakantie in IJsland is Adel Koger, de fractievoorzitter van GroenLinks in Breda, woensdag 3 juli plotseling overleden. Dat meldt de gemeente Breda. Burgemeester Peter van der Velden zegt geschokt en zeer verdrietig te zijn door het bericht. “De gedachten en het medeleven van gemeenteraad en college gaan uit naar de man en kinderen van Adel Koger.” Adel Koger was sinds april 2010 lid van de gemeenteraad van Breda voor GroenLinks. Sinds november 2012 was ze fractievoorzitter voor deze partij. FOTO HENK STEVENS

Generaal Maczek Museum ook in de zomer open BREDA - Ondanks het mooie weer is het museum ook komende zondag weer geopend. Op de 1e verdieping wordt een beeld gegeven van de oprichting van de 1e Poolse Pantserdivisie in Schotland onder leiding van Generaal Maczek. De vele foto’s laten de veldtocht zien in West Europa, die in juli 1944 begon in Normandië en via Frankrijk, België, Zeeuws Vlaanderen, Breda e.o. en het oosten van Nederland naar het Duitse Wilhelmshaven voerde. Ook wordt er aandacht geschonken aan de slag bij het Capelsche Veer door middel van foto’s en een diorama. De tentoonstelling bevat ook vele wapens en andere attributen uit deze verschrikkelijke jaren. Op de begane grond is de hernieuwde tentoonstelling over De Vlucht uit Breda op 12 mei te zien. Breda zou tussen 2 vuren in komen te liggen. Om mensenlevens te sparen deed burgemeester Van Slobbe aan de Bredanaars een oproep om uit de stad te evacueren. Op 13 mei werd voor de 50.000 Bredanaars de evacuatie een vlucht, waarbij ruim 100 Bredanaars het leven lieten. U hoort de originele oproep van burgemeester Van Slobbe en enkele interviews van de mensen die dit alles meegemaakt hebben. Ook zijn er diverse verslagen, dagboeken en documenten uit deze hectische weken

en, voor sommige gezinnen, zelfs maanden, Achteraf bleek deze vlucht niet nodig te zijn geweest. Er worden films over De Vlucht uit Breda gedraaid in de filmzaal. In de shop worden naast de diverse boeken, die handelen over de oorlog in Breda en omgeving, ook boeken verkocht die op de oorlog betrekking hebben, zoals ‘Trees krijgt een Canadees’, ‘Spoor naar Woeste Hoeve’. Het Generaal Maczek Museum is elke 2e en 4e zondag van de maand geopend voor het publiek, daarom ook op zondag 14 juli van 14.00 tot 17.00 uur, gevestigd op de Trip van Zoudtlandtkazerne te Breda, ingang De La Reijweg 95. Legitimatie is verplicht. Het bezoek is gratis. Het Generaal Maczek Museum is steeds op zoek naar voorwerpen en foto’s welke betrekking hebben op de bezetting, het verzet en de bevrijding van Breda en andere delen van Nederland. Meer informatie: info@maczekmuseum.nl; www.maczekmuseum.nl

Winkelcentrum 11 - Etten-Leur 076-5012941 www.juweliermekes.nl

50+ Zomertoernooi Bowlen Ela op Arena Rescue Montpellier 2013

een WK. Zowel de mannen als de vrouwenploeg haalde de afgelopen 10 jaren medailles op WK’s. Per 1 juli zijn echter de stipendia vervallen, die andere A-status sporters krijgen van NOC*NSF. De zogenaamde Olympische Top-10 ambitie van NOC*NSF leidt ertoe dat het voor de Life Savers een hele toer zal worden om zonder financiële tegemoetkoming de komende jaren 20 uren en meer in de week te trainen. Ook het budget dat de Reddingsbrigades Nederland van NOC*NSF krijgen, is fors gekrompen. PAGINA 13

Uitslagen Zevende speeldag van het zomertoernooi is gespeeld op 4 juli. 5 september start onze competitie, 50 plussers die interesse hebben om te bowlen er is nog plaats voor 5 nieuwe leden en dan is onze competitie vol en komt u eventueel op een reservelijst tot er iemand uitvalt. Voor informatie kunt u terecht in het Bowling & Party Centrum, te Breda aan de Nassausingel 28, of kom op donderdagmorgen kijken naar het zomertoernooi van 9.30 uur tot 12.00 uur. Ook op de zevende speeldag was voor de meeste toch weer een teleurstellende speeldag, bij de heren slechts één met een voldoende. Piet Graumans 143-183-187 = 513 en bij de dames was Lotje de Wijs de beste met een score van 149-157-135

= 441. Door de goede score van Piet heeft hij de eerste plaats overgenomen van Piet Huijsmans. En bij de heren is Joop de Wijs van de zevende naar de derde plaats gestegen. De eerste vijf van het klassement bij de heren en dames zijn: Het eerste getal is het gemiddelde scratch en het tweede plus handicap. 1. Piet Graumans 167,47-184,47, 2. Piet Huijsmans 166,24-184,24, 3. Joop de Wijs 135.50-182,50, 4. Marcel Kamsteeg 151,92-180,92, 5. Ruud Kessenich 155,73 -180,73. 1. Marijke Noordegraaf 145,14181,14, 2. Lotje de Wijs 137,86-179,86, 3. Toos Hekers 99,44-178,44, 4. Wilma de Vries 129,33- 178,33, 5. Patricia Brienissen 119,10-178,10.


Door: Bart van den Acker

N M U L O C Nogmaals:

Hij is er al: Citroën C4 Picasso

brandstofverbruik

Sneller dan verwacht brengt Citroën de nieuwe C4 Picasso. Volgens deskundige inschattingen zou de nieuwe ‘Technospace’ pas in het najaar worden onthuld. Nu hebben we er al een eerste kennismaking mee gehad en, sterker nog: hij staat al in de showroom!

Deze nieuwe C4 Picasso is verrassend genoeg compacter dan zijn gelijknamige voorganger, maar van binnen nog iets ruimer, mede door de làngere wielbasis. Dat is knap. Daarbij is het een lekker eigenzinnige verschijning. Dit is weer een echte Citroën en één van de typische eigenschappen daarbij is dat veel mensen ‘m niet onmiddellijk mooi vinden: dat moet groeien. Los van z’n totale vorm vallen diverse details op. Zo zijn de normale koplampen gescheiden van de (hoger geplaatste) LED-dagrijlampen. Opvallend is ook de voorruit die ver doorloopt in het dak, ongeveer zoals we dat kennen van de

C3. Mede daardoor komt de C4 Picasso aan een totaal glasoppervlak van maar liefst vijf vierkante meter. Het zicht rondom is heel goed, ook al kijk je niet zo vaak naar boven… De al genoemde interieurruimte is verbluffend. Op de tweede zitrij staan drie, even grote, individueel verschuifbare stoelen, de bestuurdersstoel zit voortreffelijk, maar alleen de voorpassagier heeft als optie een relax-fauteuil met zelfs een uitklapbaar kussen voor de onderbenen. De bagageruimte bedraagt minimaal 537 liter, ook niet mis en er zijn liefst 16 opbergvakken. Het meest opvallende is het dashboard. Hierop

Dit is de BMW 4-serie!

zijn twee beeldschermen aangebracht. Het onderste is een touchscreen, waarop allerhande functies kunnen worden bediend. Het is even wennen, maar dan wijst het zichzelf. Het bovenste scherm, waarvan de uitvoering verschilt voor de eenvoudigste en duurste versies, is alleen een weergave, van instrumenten, navigatie, of zelfs een persoonlijk ‘in te laden’ foto. Daarbij is ook de stijl en vormgeving van de instrumenten te kiezen. Aan elektronica geen gebrek, in deze C4 Picasso, maar dat wil niet zeggen dat ik met alle aspecten even blij ben. Zo waarschuwt de auto wanneer per ongeluk van rijstrook wordt gewisseld door aan de veiligheidsgordel te trekken: heel irritant. Slim is wel een stopcontact met 230V, waardoor je bijvoorbeeld je laptop in de

auto kunt opladen en gebruiken, of gewoon een stofzuiger! Een soort ‘dongel’ zorgt voor enkele internetfuncties, dat is aardig, maar veel daarvan zien we bij andere merken gewoon al in het navigatiesysteem terug. Het is ook raar dat de benzineversies geen stop-/startsysteem hebben en de ‘adaptieve’ cruise control blijkt zichzelf uit te schakelen als hij ècht nuttig zou moeten worden. Gelukkig is er ook goed nieuws in overvloed. Zo is dit nieuwe model liefst 140 kilo lichter dan zijn voorganger, dat is pakweg 10% van het totaalgewicht. Dat scheelt niet alleen in verbruik, maar ook in de rijeigenschappen. De C4 Picasso voelt veel minder sterk aan als een grote

en zware auto als de huidige. Jammer dat het veercomfort op kleine oneffenheden niet op het niveau is dat ik van Citroën verwacht. Er komen direct al drie diesels en twee benzinevarianten. De e-HDI 90 heeft standaard een halfautomatische transmissie, die is tegen meerprijs ook leverbaar op de e-HDI 115, daarnaast is er een e-HDI 150. De benzineversies zijn de bekende 1,6 liters met 88 kW/120 pk of 113 kW/155 pk. De diesels hebben de komende jaren 20% bijtelling. In het najaar komt verdere aanvulling op het motorenaanbod. Dan verschijnt overigens ook de zevenpersoons ‘Grand Picasso’. Er zijn vijf uitvoeringen, waarvan de eenvoudigste al opmerkelijk compleet is, met onder meer airco en cruise control. De prijzen starten bij € 25.790 voor de benzineversies en € 28.590 voor de diesels.

Italia á Zandvoort! Liefhebbers van Italiaanse auto’s, maar ook van al het andere goede wat het land van de laars heeft te bieden, spoeden zich op zondag 30 juni naar het Circuitpark Zandvoort. Enorme aantallen mooie auto’s, lekker eten, Italiaanse mode, uiteraard fantastische koffie, er is in overvloed van te genieten, voor jong en ouder! Er is veel te doen en te zien. Een paar voorbeelden? Er is een demonstratie van

een van de laatste twaalfcilinder Ferrari formule 1-auto’s, met dat heerlijk jankende geluid, de Alfa Romeo 4C is hier (bijna) voor het eerst te bewonderen, hetzelfde geldt voor de nieuwe Maserati Quattroporte, de Fiat 500L ‘Trekking’ is een echte primeur, er is een recordpoging rond het 50-jarig bestaan van de Lancia Fulvia en groepsgewijs kunnen eigenaren steeds twintig minuten ‘vrij rijden’ op

het circuit. Op www.italiaazandvoort.nl zijn alle details te vinden.

Opel Insignia opgefrist Een 4-serie? Die was er toch nog niet? Inderdaad. Met ingang van komend najaar vervangt deze nieuwe modelserie de coupé uit de 3-serie. Die stamt nog uit de vorige modelgeneratie, dus het was al bekend dat er ‘iets’ moest gebeuren. Zoals de grote 6-serie een eigen plaats heeft tussen 5 en 7, krijgt deze 4-serie die dus ook. Dit sterkt de gedachte dat de opvolgers van de 1-serie Coupé en Cabriolet straks 2-serie gaan heten, maar dat zéér terzijde. Afgaande op de eerste foto’s is de 4-serie Coupé prachtig gelijnd, maar ook duidelijk groter dan zijn voorganger, maar tegelijk ook iets lager. De hele vormgeving is aerodynamisch bijzonder doordacht, met slimme details die net dat kleine beetje helpen. BMW belooft dat erg veel aandacht is besteed aan de ergonomie en indeling van het interieur, dat gaat we wel een keer proefondervindelijk vaststellen. Bij de introductie is er keuze uit drie motoren. Er is een viercilinder twinturbo-benzinemotor in de 428i, een fijne zescilinder in de 435i en een viercilinder diesel in de 420d. Op 5 oktober staat de 4-serie in de Nederlandse BMW-showrooms.

In het kader van het modellenen techniekoffensief van Opel is ook de Insignia onderworpen aan een opfrisbeurt. Je zou niet denken dat dit model alweer vijf jaar op de markt is, zo tijdloos mooi is de Insignia nog steeds. Gelukkig zijn de uiterlijke retouches subtiel gehouden. De grille is lager en breder, de koplampen zijn nieuw, maar echt opvallend ànders is het niet. Goed zo. Echt echte nieuws zit onderhuids. Het hele onderstel is afgestemd op een hoogwaardiger comfort, het dashboard is gewijzigd en er is een nieuwe, uitgebreid ‘infotain-ment’-systeem. Bo-vendien zijn er nieuwe

motoren, zoals een nieuwe 2,0 liter turbodiesel met 88 kW/120 pk of 103 kW/140 pk met slechts 99 g/km CO2-uitstoot en dus 20% bijtelling. Nieuw zijn ook de 1,6 (125 kW/170 pk) en 2,0 liter (184 kW/250 pk) turbo-benzinemotoren. Vooral die 1,6 liter lijkt heel interesinteres sant voor de Neder-

De Suzuki SX4 is één van de vele nieuwe modellen die in aantocht zijn. Hij komt eind september, met naar keuze een 1,6 liter benzine- of dieselmotor, die beide 88 kW/120 pk sterk zijn. De diesel komt in aanmerking voor 20% bijtelling. Prijzen vanaf 17.999.

kort nieuws Naast de Audi A4 2.0 TDIe is er nu ook een A4 1.8 TFSIe. Deze extra-zuinige versie beschikt over 125 kW/170 pk, maar ook een CO2–uitstoot van 124 g/km en komt daarmee in aanmerking voor 20% bijtelling. Hij is er vanaf € 34.800. De prijs van de Hyundai i40 is € 3.000 in prijs verlaagd. Daardoor bedraagt de bijtelling maar € 197 per maand. Hyundai benadrukt dat niet het percentage, maar het feitelijke bedrag van de bijtelling doorslaggevend is en daar hebben ze volledig gelijk in. Uiteraard is de i40 onverminderd een heerlijke, representatieve zakenauto, mèt 5 jaar garantie!

landse markt. Er is ook af-fabriek een 1,4 liter motor op autogas (103 kW/140 pk). De vernieuwde Opel Insignia is er opnieuw als vierdeurs, vijfdeurs en Sports Tourer. Hij komt in het najaar, maar de prijzen zijn al bekend, dus hij is al bestelbaar: vanaf € 27.995.

In oktober verschijnt de nieuwe, ruime en compacte Nissan Note. De prijzen van het nieuwe model staan al vast, evenals uiteraard de exacte uitvoeringen en specificaties, dus de auto is al te bestellen. De Note wordt de eerste auto in dit segment met bijzondere veiligheidsvoorzieningen als een dode hoek radar en waarschuwing voor overschrijding van een wegmarkering. Er is keuze uit een 1,2 liter benzinemotor met en zonder turbo, of een 1,5 liter diesel. Prijzen vanaf € 13.490.

Er is in de media de laatste tijd veel te doen over het brandstofverbruik van auto’s en dan met name het verschil tussen wat er in de folder staat en de praktijk. Die berichtgeving mist vaak elke vorm van deskundigheid, het verschil tussen schoon en zuinig is velen nog niet duidelijk. Onze geachte politici hebben ook de neiging maar wat te roepen en bewijzen daarbij direct dat ze geen idee hebben waarover ze praten. Ik haat dat soort mensen, zeg dan niks! De oorzaak van die verschillen èn alle miscommunicatie zit ‘m in het feit dat de methode om brandstofverbruik te meten volgens de geldende Europese regels veertig jaar oud is. Dat systeem is niet alleen op zichzelf al achterhaald, maar toen die methode werd ingevoerd, kon daarin onmogelijk rekening worden gehouden met de bijzondere technieken die we de laatste paar jaar om ons heen zien. Dat is al geen wenselijke situatie, maar door verdere politieke bemoeienis is het pas echt uit de hand gelopen. Zo zijn er allerhande fiscale gevolgen gekoppeld aan die meetresultaten en dat gaat grandioos mis als we het hebben over moderne, alleen in theorie zuinige auto’s. Het gaat helemaal mis als het gaat om verschillende types hybrides, range extenders of zelfs elektrische auto’s. Die theoretische brandstofverbruikscijfers worden vastgesteld volgens een nauwkeurig omschreven meetmethode, in een laboratorium, zonder invloed van bijvoorbeeld wind, of hellingen en zonder verbruikers als airconditioning of verlichting. Simpel: die meetmethode heeft echt niets te maken met hoe we dagelijks autorijden. Daarin schuilt de principiële oorzaak van die verschillen. De resultaten, de officiële verbruikscijfers (en daaraan direct verwante CO2–uitstoot) zoals die in de folder staan, dienen alleen om auto’s onderling te kunnen vergelijken in perfect identieke omstandigheden. Uit zo’n test wordt een verbruikscijfer berekend in liters over honderd kilometer, maar, daar gaan we al, dat gaat alleen op voor de eerste honderd kilometer. Bijvoorbeeld bij een range extender of plug-in hybrid, die met een volle batterij eerst eens vrolijk enige tientallen kilometers elektrisch aflegt, gaat het helemaal scheef. Stel zo’n auto rijdt eerst 40 kilometer elektrisch en daarna op benzine. Dan wordt vastgesteld wat de auto in totaal heeft verbruikt over de resterende 60 kilometer om aan die eerste honderd te komen en dat is dus het verbruik per 100 kilometer. Het spreekt voor zich dat het verbruik op de volgende honderd kilometer veel hoger ligt, maar ja, dat valt buiten de meting. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu heeft TNO onderzoek laten doen naar deze materie. Slim, daarmee staat er een onpartijdig instituut achter, al zijn hun conclusies precies hetzelfde als wat iedereen die in de autobranche goed is geïnformeerd ook had kunnen vertellen. Gelukkig stelt TNO ook dat autofabrikanten (en dus de hele branche) niet sjoemelen met cijfers, maar dat de methodes achterhaald zijn. Mevrouw Mansveld gaat er in Europees verband voor pleiten zo snel mogelijk met nieuwe meetmethoden te komen. Ze kan niet anders. Wij hebben geen autoindustrie van betekenis, dus in elk geval is haar stem binnen Europa niet gekleurd door economische belangen. Aan die nieuwe meetmethodes wordt al lang gewerkt. De geplande invoerdatum is echter pas 1 januari 2017, dus tot die tijd blijft het rommelen. Juist door de fiscale en dus financiële consequenties die er door onze overheid aan die verbruikscijfers en CO2-uitstoot worden gehangen, wordt het belang van die cijfers alsmaar groter en groeit de hele situatie alleen maar nog schever. Tegelijk kan ik vaststellen dat realistische verbruiksmetingen, bijvoorbeeld in de autotests in dit blad, veel belangrijker worden als het gaat om de gebruikskosten van een auto. Dat verbruik meet je, als je serieus bent zelf: kilometers gedeeld door liters. De boordcomputers die het in de auto uitrekenen, zijn in veel gevallen ook knap leugenachtig. Bart van den Acker


auto’s

VRIENS OPEL ZOMER VOORDEEL! Enorme voorraadkortingen!!! Zéér speciale aanbieding!!!

Let op!!! APK keuring vanaf E21,50

Bij eventuele afkeur kunnen wij nieuwe en eventuele goede geselecteerde gebruikte auto onderdelen monteren.

Verkoop van nieuwe en gebruikte banden tegen zeer voordelige prijzen, ook winterbanden APK Keuringstation Prescher Bel voor een afspraak: Nu GRATIS wintercheck bij APK 076 541 83 53 Openingstijden: 8.30 tot 17.00 uur. Weidehek 90, Breda Kijk op www.prescherautos.nl

Bellier Jade Bellier Jade

Astra 5drs Cosmo 1,4 turbo

Zwart metallic Zeer luxe uitvoering! Normaal rijklaar € 28.139,= Registratievoordeel € 5.000,=

NU rijklaar voor

€ 23.139,-

Astra 4 drs sedan Edition 1,4i

Silver Lake metallic Compleet uitgerust Normaal rijklaar € 25.217,= Registratievoordeel € 5.000,=

NU rijklaar voor

€ 20.217,-

Astra 5 drs Business + 1,4 Turbo

Carbon black metallic Luxe en complete uitvoering Normaal rijklaar € 23.912,= Registratievoordeel € 2.500,=

NU rijklaar voor

€ 21.412,-

l kopen! Wij willen uw Ope ecte betaling.

Opel Antara 2,4I 4x4 Cosmo automaat

Zwartlederen bekleding & alle denkbare opties. Normaal rijklaar € 47.086,= Registratievoordeel € 12.136,=

NU rijklaar voor

€ 34.950,-

Prijzen incl BTW & BPM. Actie aanbiedingen op geregistreerde auto’s en niet in combinatie met andere acties.

JDM JDMXHEOS Roxsy

Bellier Jade

JDM Roxsy

Van Gils Auto’s - Doornbos Doornbos Van VanGils Gils Auto’s Auto’s -- Doornbos Brommobielen Bellier Jade

JDM Roxsy

Van Gils Auto’s - Doornbos Doornboslaan 104 Doornboslaan 104

4816 EAEA Breda 4816 Breda

Doornboslaan 104 Tel.Tel. 076-5720494 076-5720494 Doornboslaan 104 4816 EA 4816 EA Breda Breda www.vangils-autos.nl www.vangils-autos.nl Tel.: Tel. 076-5720494 076-5720494 www.vangils-autos.nl www.vangils-autos.nl Brommobielen Nieuw Nieuw en Brommobielen enGebruikt Gebruikt Brommobielen Nieuw en Gebruikt

WIJ ZIJN VERHUISD !!

WIJ ZIJN VERHUISD !!

n en dir Goede prijze - 58 77 950 of Etten-Leur 076 - 502 06 52

WIJ ZIJN 1VERHUISD !! VANAF OKTOBER

VANAF 1 OKTOBER KUNT U ALLEEN NOG Nieuw Gebruikt VANAFen 1 OKTOBER TERECHT OP NOG KUNT U ALLEEN KUNT U ALLEEN NOG ONZETERECHT LOCATIEOP AAN TERECHT OP DE

Bel met: Breda 076

i l l Minervum 7001A, Breda d - (076) ( ) 5877 950 www.vriensopel.nl Ecustraat 25, Etten-Leur - (076) 5020 652

ONZE LOCATIE AAN ONZE LOCATIE AAN DE DE DOORNBOSLAAN 104

Mega 400 VanVan Mega 400

DOORNBOSLAAN 104104 DOORNBOSLAAN

Mega 400 Van

Mega 400 Van

AUTOMONTAGEBEDRIJF

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

• Sloop-loop-schade auto’s motors te koop gevraagd. • Alle gebruikte onderdelen online. • Vrijwaring bij ophalen. • Reparatie en onderhoud. Lid ARN-Stiba-RDW

Let op!!! €150 tot €10000

JOKO

voor uw loop-, sloop- of schadeauto, compleet met katalysator. Tevens alle auto onderdelen te koop aangeboden. Tevens reparaties aan alle merken auto’s. Tegen zeer voordelige prijs!

Maalbergenstr. 24a Wernhout Tel. 076-5971739 / 06-54278822 info@jokozundert.nl www.jokozundert.nl

Tel. 076 541 83 53 / www.prescherautos.nl Tevens een 20-tal auto’s te koop aangeboden

Ga ontspanne op vakant n ie!

GRATIS Hy undai zome rinspectie van 17 juni t/m 26 juli 2013. Wij contro leren uw auto GRAT IS op 20 cruciale pu nten!

+

GRATIS AIRCO

Hyundai i10 i-Drive NU

€9.995,-

U zal versteld staan van alle aantrekkelijke Cool Summer Deals op onze nieuwe Hyundai’s. Vraag ons ook naar onze ruime selectie i-Best occasions

HYUNDAI VAN RIEL B.V.

Charles Petitweg 1, Breda, Tel. 076-5725555, riel.hyundai.nl Gecombineerd brandstofverbruik: 3,2 - 6 (l/100 km) / 31,3 - 16,7 (km/l); CO2 - emissie: 84 - 140 (g/km). Uitstoot- en brandstofverbruikgegevens zijn gebaseerd op tests die zijn uitgevoerd volgens Europese Verordening 715/2007/EEG. GENOEMDE PRIJS IS INCL. BTW & BPM EN EXCL. KOSTEN RIJKLAAR MAKEN, METALLIC LAK, LEGES EN RECYCLINGBIJDRAGE. ZIE VOOR KOSTEN EN VOORWAARDEN WWW.HYUNDAI.NL AFGEBEELD MODEL KAN AFWIJKEN VAN STANDAARDUITVOERING. ENERGIELABEL IS AFHANKELIJK VAN DE VERKRIJGBARE UITVOERING. NIET IN COMBINATIE MET ANDERE ACTIES. ACTIEPERIODE VANAF 1 MAART 2013. AANBIEDING GELDT ALLEEN OP UIT VOORRAAD LEVERBARE MODELLEN. DRUK- EN ZETFOUTEN VOORBEHOUDEN. VRAAG IN DE SHOWROOM NAAR DE VOORWAARDEN.

www.hyundai.nl TM


Rydell Poepon maakt debuut tijdens 0-6 overwinning op Zundertse Selectie

NAC Breda doet goede zaken

Grote Kerk Breda

Internationaal orgelfestival

BREDA - Met een 0-6 overwinning op de Zundertse Selectie én het vastleggen van een aantal spelers deed NAC BREDA - Het Internationale Orgelfes- Triosonate in c kl.t., BWV 526 van Johann de voorbije dagen goede zaken. De hoofdmacht van de Bredase profvoetbalclub, deze week op trainingskamp in tival 2013 in de Grote Kerk van Breda Sebastian Bach. Vervolgens staat de Fanvindt dit jaar plaats van 12 juli tot en tasie in C gr.t. van César Franck op het Zeeland, krijgt langzaam maar zeker gestalte. met 30 augustus. Het internationaal befaamde 4-klaviers Flentrop-orgel wordt dan elke vrijdagavond bespeeld door top-organisten uit binnen en buitenland. Dit jaar verzorgen twee jonge, buitenlandse organisten hun debuutconcert in Nederland.

Het Openingsconcert van het Orgelfestival wordt op vrijdagavond 12 juli verzorgd door Aart Bergwerff. Bergwerff won prijzen op een aantal internationale orgelconcoursen en is in binnen- en buitenland een veelgevraagd solist. In 2012 werd Aart Bergwerff tevens benoemd tot organist van de Protestantse Gemeente Breda en voert de titel Organist van de Grote Kerk. Het programma van Aart Bergwerff omvat een tijdspanne van 350 jaar. Zijn concert begint met werken uit de Noordduitse school, met composities van Nicolaus Bruhns en Heinrich Scheidemann. Deze tijdperiode wordt afgesloten met de grote

programma, waarmee we zijn aanbeland bij het begin van de Franse symfonische orgelstijl. De Nederlandse componist Ad Wammes schreef in opdracht een verplicht stuk voor het Internationale Orgelconcours dat in oktober 2012 in de Grote Kerk plaatsvond. Dit eigenzinnige werk geeft een totaal andere visie op het orgel en de orgelmuziek. Wammes zelf maakte ooit deel uit van een rockband. Het middendeel van zijn compositie ‘Play it Cool!” herinnert aan de virtuoze gitaarsoli uit de jaren 60 en 70. Aart Bergwerff besluit zijn concert met de grote Fantasie en fuga over de naam BACH van Max Reger. Met dit werk spreekt Reger zijn bewondering uit voor de grote Johann Sebastian Bach, die voor hem het uitgangspunt is geweest voor veel van zijn composities. Het concert begint om 20.00 uur en duurt ca. 60 minuten. Meer informatie op de website van de stichting: www.orgelbreda.nl

Vakantiesluiting

Geheugenwinkel Breda Gill Swerts (links) en Joey Suk namens NAC in actie tegen de Zundertse Selectie.

DOOR ADDO SPRANGERS Vrijdag verzekerde NAC zich van de diensten van Gill Swerts en Rydell Poepon voor het seizoen 2013-2014. Eerstgenoemde tekende een contract voor twee jaar, terwijl Poepon voor een jaar wordt gehuurd van ADO Den Haag. Swerts, geboren in het Belgische Brasschaat, doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord, en debuteerde tijdens het seizoen 2001-2002 in de hoofdmacht van de Rotterdammers. De daaropvolgende jaren werd de vleugelverdediger uitgeleend aan Excelsior en ADO Den Haag. Na die laatste verhuurperiode speelde hij drie jaar bij Vitesse en twee en half seizoen bij AZ, om daarna terug te keren bij Feyenoord. Vorig seizoen verhuisde hij naar Denemarken en speelde hij dertien wedstrijden in de Deense competitie bij SønderjyskE. Swerts kwam zeventien keer uit voor de Belgische nationale ploeg en scoorde daarin één keer. De carrière van Rydell Poepon begon in de jeugd van Ajax, maar zijn debuut in de eredivisie maakte hij bij Willem II. Hij speelde vanaf 2006 twee seizoenen op huurbasis voor de Tilburgers, waarna een definitieve overstap naar Sparta Rotterdam volgde. Na twee jaar in Rotterdam volgden twee jaar in de Achterhoek bij De Graafschap. Na degradatie van die club in 2012 verkaste de spits naar ADO Den Haag waar hij afgelopen seizoen 27 keer in actie kwam en drie

keer scoorde. Ook Sepp de Roover en Rick Stuy van den Herik zetten hun handtekening onder een contract. Het duo tekende voor respectievelijk drie jaar en een jaar bij NAC. Concurrentie “Het aantrekken van Gill en huren van Rydell past precies in het plaatje dat we met NAC hebben dit seizoen,” zo meldt technisch directeur Jeffrey van As.

‘Alex Schalk maakt uitstekende indruk’ “Gill heeft de afgelopen twee weken een prima indruk achter gelaten en ik ben daarom blij dat we hem voor twee jaar hebben kunnen vastleggen. Met Rydell halen we de spits binnen waar we naar op zoek waren en die ons in de voorste linie meer stootkracht kan geven.” Poepon moet daar de concurrentie aangaan met Alex Schalk die een uitstekende indruk maakt in de voorbereiding. In het oefenduel tegen de Zundertse Selectie afgelopen zaterdag had Schalk met drie treffers een belangrijk aandeel in de 0-6 overwinning. Amoah maakte twee doelpunten. Over het eventueel vastleggen van de Ghanees was bij het ter perse gaan van deze krant nog niets bekend.

FOTO WWW.REGIOFOTO.NET

Sarpong scoorde eveneens. Met zo’n 2500 bezoekers was Sportpark De Wildert weer aardig gevuld voor de jaarlijks terugkerende ‘klassieker’. Een echte vuist kon de Zundertse Selectie zoals verwacht niet maken, al stond het bij het rustsignaal nog maar 0-2 voor de ploeg uit Breda. Die zag twintig minuten voor tijd ook nog even Poepon binnen de lijnen verschijnen, al wist de aanvaller zijn debuut geen glans te geven met een doelpunt. Een kniesoor die daar op let. Met Poepon erbij en de nog van een operatie herstellende Lurling als extra troef, lijkt NAC - op papier in ieder geval - nu al een stuk sterker te zijn geworden in aanvallend opzicht. Het volgende oefenduel staat gepland voor 13 juli. Dan speelt NAC op Sportpark De Schietberg in Made tegen de Madese Boys.

Profiteer nu van verlaagde BTW-tarief! BREDA 076-5729568 HEIJNINGEN 0167-528558

Wethouder Bob Bergkamp: ‘Initiatief sluit aan bij behoeften Prinsenbeek’

Woningen op oude Savalterrein PRINSENBEEK - Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met de bouw van starters- en seniorenwoningen op het voormalige Savalterrein in Prinsenbeek. De verdere uitwerking van de plannen vindt na de zomer plaats. DOOR ADDO SPRANGERS Op het terrein is plaats voor circa 76 nieuwe woningen. Het gaat om acht vrije kavels, acht seniorenwoningen, 42 starterwoningen en maximaal achttien kavels waarvan de invulling nog nader wordt bepaald. “De gemeente omarmt dit plan,” aldus wethouder Bob Bergkamp (wonen en leven). “Het initiatief sluit goed aan bij de behoeften van Prinsenbeek en bij onze woonagenda. Ook voor de bestaande bewoners van de locatie komt er zicht op een volwaardige ontwikkeling, waar het goed toeven zal zijn.” Vanaf 2007 is het terrein beschikbaar gesteld aan een projectontwikkelaar, voor de bouw van

46 (half) vrijstaande woningen. De crises en wijzigende marktomstandigheden stonden een vlotte ontwikkeling echter in de weg. Daarom zijn alternatieve mogelijkheden om te ontwikkelen gezocht, die aansluiten bij de huidige woonbehoefte en marktomstandigheden in Prinsenbeek, zo meldt de gemeente. Mix Uit het woonbehoefte onderzoek bleek dat er zowel voor starters als senioren een woonbehoefte ligt. Voor de ontwikkeling van het terrein hebben zich twee collectieven gemeld. De startervereniging genaamd ‘Huisje Boompje Beestje’ (HBB) en Stichting Initiatieven Realisatie 55+

Woningbouw (SIR-55). Dit heeft geleidt tot een verkenning waarbij alle partijen mogelijkheden zien om tot een snelle ontwikkeling van het gebied te komen. Er zal een mix van woonvormen worden gerealiseerd, van vrije kavels tot starterswoningen. De verdere uitwerking van de plannen vindt na de zomer plaats. Ook wordt er dan voor belangstellenden een informatieavond gehouden waar de huidige ontwikkeling wordt toegelicht. Verwacht wordt dat in 2014 de eerste paal voor de collectieven kan worden geslagen. De vrije kavels worden in oktober in de verkoop genomen. Belangstellenden kunnen hier dan meer informatie over vinden via www.breda.nl. PAGINA 16

BREDA - De Geheugenwinkel Breda is gesloten van 15 juli t/m 23 augustus.

Vanaf dinsdagmiddag 27 augustus bent u

iedere dinsdagmiddag en donderdagmiddag weer van harte welkom tussen 13.30 en 16.30 uur aan de Nieuwe prinsenkade 24 te Breda.

KORTE BERICHTEN NAH Meldpunt: Onder Niet Aangeboren Hersenletsel verstaan we letsel aan de hersenen dat is ontstaan in de loop van het leven als gevolg van een ziekte of ongeval. Het NAH meldpunt West-Brabant is vanaf 2011 actief en geeft advies en informatie aan mensen met NAH, familieleden, zorgverleners, hulpverleners en andere betrokkenen. Vragen kunnen gesteld worden aan de coördinatoren Anja Wiericx en Inie Heesbeen. Vragen/advies: 06-34555027, nah@meldpuntwestbrabant.nl. Het meldpunt is op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag van 9.00-12.30u te bereiken; www.nahwestbrabant.nl Contact/inloopochtend stomapatiënten/dragers: Op dinsdag 16 juli organiseert de Nederlandse Stomavereniging weer een inloop-ochtend voor stoma-patiënten/dragers, partners en belangstellenden. U bent van harte welkom tussen 10.00 uur en 12.00 uur in zaal 2 op de locatie Molengracht 21 van het Amphia Ziekenhuis, 4818 CK Breda. Voor nadere informatie en voor eventuele vragen, kunt u telefonisch of via e-mail contact opnemen met Dim Koks, voorzitter van de regio Zeeland Brabant van de Nederlandse Stomavereniging, tel: 06-14486011, e-mail: d.koks@casema.nl of www. Stomavereniging.nl Onder nieuws en agenda zijn alle bijeenkomsten in alle regio’s te vinden BREDA Fietsgilde: 11 juli, Middagtocht naar het vogelrevalidatiecentrum in Zundert, start 13.00 uur Oudhof. 13 juli, Suikerroute, start 10.00 uur Intratuin. 17 juli, Bergsche Vestingroute, start 10.00 uur Intratuin. Rondleidingen Gilde de Baronie: Donderdag 11 juli: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Rondleiding Grote Kerk 14.00u; Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk. Zaterdag 13 juli: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Rondleiding Grote Kerk 14.00u; Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk. Zondag 14 juli: Torenbeklimming Grote Kerk 15.00u (vanaf 12 jaar). IVN natuurwandeling Markdal: Big Jump op de grens op 14 juli. Deze stevige wandeling voert ons door het prachtige Markdal naar de Belgische grens. Daar staan onze Vlaamse natuurvrienden al klaar om samen met ons de grote sprong te maken. Vertrek 12.00u rest. De Kogelvanger, Galderse weg 55, 4836 AC, Breda. Let op: lange wandeling, totaal 14 km. Wie mee wil jumpen: zwemkleding en handdoek meenemen; www. ivn-markendonge.nl KBO rikken: Zaterdag 13 juli rikmiddag bij KBO Haagse Beemden, start 13.30 uur in centrum Heksenwiel. Twee rondjes rikken met na afloop voor de helft van de deelnemers een leuk prijsje. Bingomiddag: Woensdagmiddag 17 juli organiseert de werkgroep Activiteiten een grote bingo in de Westerwiek, Argusvlinder, met mooie prijzen. Aanvang 14.00u, er worden 8 rondes gedraaid. Deze bingo is voor iedereen toegankelijk. Inl.L Jan Verstraeten 06-53978571. Geldbingo: Maandag 15 juli organiseert Activiteiten ver. Breda West een geldbingo in Het Witte Schaap in Tuinzigt. Het begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.15 uur. Repair Café: Tientjes Breda houdt op zaterdag 13 juli weer van 10 tot 16 uur het maandelijkse Repair Café in buurthuis Gerardus Majella aan de Odilia van Salmstraat 25 in Breda. De fietsenmaker, elektriciens, naaisters, en timmerman staan weer klaar om de ingebrachte spullen te repareren. Kom jij met jouw talent ons team versterken, mail naar: tientjesbreda@gmail.com www.tientjesbreda.nl Le Quatorze juillet: Zondag 14 juli is het Le Quatorze Juillet, de Franse nationale feestdag. De Ginnekenmarkt krijgt die middag de ambiance van een Frans pleintje. Joep Peeters speelt en zingt er zijn Franse repertoire met de tophits van Gilbert Bécaud, Charles Aznavour, Maurice Chevalier en Françoise Hardy. En de beklimming van de Mont Ventoux is op grootscherm te volgen. Aanvang 14.00 uur. ULVENHOUT Grimhuyser Avonden: Op elke donderdagavond in juli en augustus live-concerten in intieme sfeer met lichte muziek te genieten zullen zijn in het park. Aanvang steeds 20.00u. Donderdag 11 juli Deborah Jacobs en Cees van Meel (met een combinatie van poëzie en muziek. Donderdag 18 juli Round About Tonite, songwriterscollectief, Breda.


NK medailles open water voor Old Dutch BREDA - In het Gelderse Appeltern werd dit weekend gestreden om de medailles van het Open Nederlandse Kampioenschap Open Water zwemmen. Locatie was het prachtige recreatiegebied de Gouden Ham. Vanaf het strand de Maaslanden waren alle races in het kraakheldere maar nog koude water uitstekend te volgen. De KNZB viert dit jaar haar 125 jarig bestaan. Open Waterzwemmen was de oervorm van het wedstrijdzwemmen. Er waren bijna zeshonderd inschrijvingen van zwemmers van 80 verenigingen. Niet vanuit nostalgisch oogpunt maar voor de sportieve uitdaging in de natuur. Met name liefhebbers van de lange afstanden. De Bredase Masterzwemvereniging Old Dutch verscheen met vier deelnemers aan de start. De 2000 meter schoolslag was veruit favoriet. Frans Martens behaalde als schoolslagspecialist bij de mannen 50+ zilver met een snelle tijd van 39.49. Hans Vastenhoven werd met 45.17 vierde op deze afstand. Bij de dames 40+ was er eveneens zilver voor Karin van den Heuvel. Zij tikte na 41.42 minuten met beide handen de finish aan. Mies Kuipers mocht eveneens als tweede het ere-

podium op bij de dames 50+ met een tijd van 52 minuten en 49 seconden. Mies Kuipers wist ook de 3000 meter vrije slag na een spannend duel in 1.22 uur te volbrengen. Hans Vastenhoven wist de 1000 meter schoolslag (geen NK) te winnen in een nieuw persoonlijk record van 21.00 minuten. In het Zeeuwse Sluis kwam er ook een ploeg van de Old Dutch aan de start. De start is in het gezellige haventje van waaruit men richting België zwemt in de Brugse Vaart. Het mooie weer zorgde voor veel publiek. Marcel Creemers debuteerde in het open water. Woensdag zwom hij al de 3,8 km lange zwemtocht van Kattendijke naar Wemeldinge in 1.07 uur. Op de 1000 meter vrije slag verloor hij in de eindsprint van zijn ervaren ploeggenoot Mar van Geel. Hun tijden 21.06 en 21.05 betekenden mooie seizoensopeningen. Karien Musters bleek geen nadeel te ondervinden van haar handoperatie en finishte in een nieuw persoonlijk record van 23.08. Marcel Creemers zwom bij de senioren ook nog de 2500 meter vrije slag in 57.12. Frans Martens won de 1000 meter schoolslag in 18.39 minuten. Hans Vastenhoven werd tweede bij de mannen 60+ in 22.27 voor Mar van Geel 22.45. Karien Musters werd tweede bij de dames 50+ in 27.38.

Voor Stichting Konijnenopvang Binkies

Dierentransport Ambulance

Een overkapping met uitstraling en karakter vanaf 699,-euro Bel voor een afspraak in onze showroom of kijk op onze Website www.overkappingvanhout.nl

Argon 24B in Oud-Gastel. Tel. 06-30106383

De SchanS TuinSchermen betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl

Graszoden

De beste kwaliteit van West-Brabant! Kijk en vergelijk

Merk Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Renault Audi Citroen Citroen Peugeot Peugeot

Type twingo 1.2 16v radio cd Clio 1.2 16v 5 drs airco ecc radio cd Clio 1.4 16v airco lmv 5drs Clio III 1.2 16v airco nav Grand Modus 1.2 tce airco lmv Megane III estate 1.6 16v nav Megane II gr.tr. 1.5 dCI airco Megane III 1.4 tce Coupe airco ecc nav lmv Megane III 2.0 Gt Coupe airco ecc nav lmv Megane II 1.4 16v radio cd Megane II 1.6 16v airco Scenic 2.0 16v automaat airco Scenic 2.0 16v airco Grand Scenic III 1.4 tce 7 pers. nav. Laguna 1.6 16v airco ecc radio cd Trafic 2.0 Dci Dubb. Cab. airco nav. tt 1.8 turbo airco radio cd lmv C4 5 drs 1.6 16v Automaat airco ecc radio cd C1 airco stuurbek. Afstandsbed. elec. Ramen 407 2.0 16v airco ecc nav radio cd lmv 206 1.4 3 drs airco radio cd

Kleur zilver met. wit blauw met. zwart met. rood met. zwart met. zwart met. zwart met. blauw met rood groen met. zilver met. grijs met. zwart met. zilver met. zilver met. zilver met. blauw met. grijs met. zilver met. blauw met

Bouwjaar Verkoopprijs apr-03 2.950 jan-05 5.650 jul-04 4.250 mrt-10 8.950 okt-08 8.950 mei-11 15.750 jan-06 4.500 apr-10 14.950 apr-11 21.500 jun-03 3.250 mei-03 3.950 apr-02 2.750 mrt-02 2.950 nov-11 19.750 apr-01 2.750 jun-09 13500 ex okt-98 4.950 mei-07 8.950 okt-08 6.250 nov-04 4.750 apr-00 1.950

GOedKOPe INRuILeRS Met APK & dIveRSe bedRIjfSwAGeNS

Graszodenkwekerij Heidehoeve

• • • •

Vervul 1a - Rijsbergen tel: 076 - 596 27 36

Nieuwe auto’s Occasions APK-keuringen Inbouw SCM-alarm

• Reparaties

www.heidehoeve.com

Kroonstraat 42 Tel.: 076-5011371

• • • •

Schadeherstel Leasing Inbouw Airco Inbouw Audio-app.

• Inbouw LPG

Etten-Leur Fax: 076-5011372

www.bramtangeman.nl

ion’s klusbedrijf Vof

stucadoren, metsel- en tegelwerk, natuursteen (ook oude vloeren) en klinkers leggen

Bel 06-26547540 of mail:

pirvugicu@yahoo.com deschoolvanmiekepetiet

deschoolvanmiekepetiet vakopleiding voor visagisten 4-daagse cursus vakopleiding voor visagisten gruppo select 4-daagse cursus gruppo select

vestiging Amsterdam Prinsengracht 657 1016 hv Amsterdam telefoon/fax020 625 61 44

DAG O P E N burg Middel juli 2013 donderdag 18

BOEKHOUDER

vestiging Amsterdam Prinsengracht 657 1016 hv Amsterdam telefoon/fax020 625 61 44

voor administraties en aangiftebiljetten.

vestiging Middelburg

SlagBOOm

vestiging Middelburg lange geere 20 lange geere 20 4331 lx Middelburg 4331 lx Middelburg telefoon0118 61 3 649 telefoon0118 61 3 649 fax0118 643 900 fax0118 643 900 make-upschool@miekepetiet.nl

Dre Wit (‘t) goed reparaties witgoed producten Etten-Leur Voorrijkosten in Etten-Leur € 15.00 buiten Etten-Leur € 20.00

Tel.: 06-50905037

Meubelstoffeerder

met pensioen vraagt stoffeerwerk o.a. stoelen, fauteuils en banken. Ook reparatie. 06-20304266

make-upschool@miekepetiet.nl

Marijke Meustr. 100, Breda 076-5214282

Meubelstoffering

voor o.a. boten, stoelen, banken, wanden, en caravans Vullingen op maat!

Brugel Woondesign Ginnekenweg 72 Breda Tel. 076-5148563 www.joopbrugelwoondesign.nl

!!!!

a! d re B B Betaal niet langer teveel iinn k ew neiu voor kleine schadegevallen ! i U N Waarom kiezen voor de smart repair oplossing?

• Spot-repair •Spot-repair

Smart repair biedt een hoogwaardig alternatief ten opzichte van de conventionele manier van schadeherstel van kleine schades tegen een fractie van de prijs.

•U•itdeukenzonder Uitdeuken zonder spuiten

Belangstelling?

spuiten • Dashboardreparatie

Smart Repair Centre Ronnie Bastiaanssen Brugsteen 7 4815 PL Breda T +31 (0)76 542 10 10 M +31 (0)6 51 57 21 89

• Bekledingreparatie • Kunststofreparatie

•Kunststofreparatie

Smart Repair Centre Ronnie Bastiaanssen Brugsteen 7 4815 PL Breda T +31(0)76 542 10 10 M +31(0)6 51 57 21 89

•Dashboardreparatie •Bekledingreparatie

Neem voor een vrijblijvende offerte contact met ons op.

• Lakverzegeling

•Lakverzegeling • Ruitreparatie

•Ruitreparatie Na smart repair methode.

BREDA - Dolblij waren de vrijwilligers van konijnenopvang Binkies toen ze de sleutels van de gloed nieuwe dierenambulance, verstrekt door de St. Dierenlot in ontvangst mochten nemen. Jaarlijks vangt Binkies zo’n 600 konijnen op in Galder, waarvan de meesten gedumpt zijn of door omstandigheden niet meer voor gezorgd kan worden. Nu kunnen we op verantwoorde wijze hulp bieden.

“Soms reden we met 10 konijnen op de achterbank naar de dierenarts, dat is nu gelukkig voorbij, en kunnen we op professionele wijze ons werk uitvoeren,” aldus Monique op den Brouw, oprichtster van konijnenopvang Binkies. Omdat Binkies geheel in stand wordt gehouden door middel van donaties is de auto op de juiste plaats terecht gekomen en hopen we nog meer konijnen te kunnen helpen. Info: www.konijnenopvangbinkies.nl

Drie gelukkige naar AC Milan

www. internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Voor smart repair methode.

De dierentransport-ambulance.

• Velgreparatie

•Velgreparatie

Hét kostenbesparende alternatief..!

PAGINA 17

BREDA - Afgelopen week waren een kleine 180 jeugdige voetballers aanwezig op het AC Milan Junior Camp bij Baronie. Vijf dagen lang van 10.00-12.00u en van 13.00-16.00u hadden deze talenten een zware dag. Er werd niet alleen gekeken naar voetbal kwaliteit maar ook naar gedrag in en buiten het veld. Na vijf zware dagen waar bij vele na vijf dagen de vermoeidheid wel zichtbaar werd,

was het op vrijdagmiddag zover dat de twee beste bekend gemaakt zouden worden. Daar een van de twee uitverkoren talenten ook al vorig jaar bij de twee beste zat had de groep van Milan trainers besloten dat er dit keer maar liefst drie winnaars eind dit jaar naar Milan mochten. Na de prijsuitreiking was er voor alle deelnemers en ouders nog een barbecue. Baronie mocht hierna de complimenten in ontvangst nemen van de twee Italiaanse trainers en haast zeker komt Milan ook in 2014 weer naar Baronie.

VV Steenbergen ontvangt 17 juli profclub NAC Breda

VV Steenbergen-NAC Breda STEENBERGEN - Op woensdag 17 juli is VV Steenbergen de trotse gastheer van eredivisionist NAC Breda. De geelzwarten zijn al volop in voorbereiding op het nieuwe seizoen. De hernieuwde selectie zal voltallig te aanschouwen zijn op het sportpark aan de Seringenlaan. De wedstrijd start om 19.30 uur, het sportpark is vanaf 18.00u toegankelijk voor publiek. De equipe van trainer Nebojsa Gudelj, 6e op de ranglijst van 2013, zal de stijgende lijn van de afgelopen maanden door willen zetten in het nieuwe seizoen, maar dit zal wel moeten gebeuren met een selectie die hoogstwaarschijnlijk flink vernieuwd wordt. Duidelijk is wel dat de Bredanaars, zij het noodgedwongen, veel jeugd door zullen laten stromen. Wel aanwezig zijn Jelle ten Rouwelaar, die

vorig seizoen zijn penalty gestopt zag worden door collega Martijn Hagens, Anthony Lurling, Mats Seuntjens en ‘Der Bomber van Breda’ Alex Schalk. De kaarten zijn vanaf nu verkrijgbaar bij Sportshop Heshof. Tevens zijn de kaarten te bestellen via info@sportshopheshof.nl. Er worden dan wel verzendkosten in rekening gebracht. Ook zijn er VIP-arrangementen verkrijgbaar. De VIPs mogen daarnaast dicht bij de spelers van NAC Breda komen, zij mengen zich na de wedstrijd in de kantine onder de sponsoren. U kunt deze kaarten bestellen via sponsoring@vvsteenbergen.nl (t.a.v. Patric van Kaam), maar wees er snel bij, er is slechts een gelimiteerd aantal kaarten beschikbaar. Voorverkoopadres: sportshop Heshof, Kaaistraat 11, Steenbergen, 0167-564800, info@ sportshopheshof.nl.


kerkelijk

VOLLE EVANGELIE GEM. IMMANUEL Wekelijkse samenkomsten op zondag om 10.00u en woensdag om 20.00u. Tweewekelijkse bijeenkomst voor de jeugd op zaterdag om 19.30u. Zie de agenda op www.veg-immanuel-breda.nl. Alle bijeenkomsten zijn aan de Academiesingel 27-27 Voorganger: C. Visser, tel. 0161-227671.

Begijnhof; zaterdag 17.00u Gebedsvieringen Begijnhof: maandag t/m vrijdag: 7.45u morgengebed woensdag: 18.00u jongerengebedsdienst

mw. H. Klaaysen-Siebrand 076-6712425. Kosteres: W. v.d. Bruggen 076-5220877; evangelisch-luthersbreda.nl Zondag 10.30u

DOOPSGEZINDE GEMEENTE BREDA Cimburgalaan 98 Breda. Zondag: 10.30u

PROTESTANTSE GEMEENTE BREDA www.protestantsegemeentebreda.nl Zondag 14 juli Grote kerk Zomerdienst aanvang 10.30 uur. Voorgangers ds. R.L. Dewandeler, ds N. den Toom. Ieder die ooit in juli in Frankrijk was op de veertiende juli weet wat een nationale feestdag daar is. Het volkslied La Marseilaise en het moto: Vrijheid gelijkheid en broederschap. Maar wat hebben wij eigenlijk hieraan? Dit heeft toch alleen Fransen iets te zeggen? Dat kan nog wel eens anders zijn. Kindernevendienst en crèche.

CHR. GEREF. KERK MATTHEÜS www.cgkbreda.nl Steendorpstraat 4; hoek Petegemstraat. Zondag 14 juli 10.00u ds. H. de Graaf, Urk 15.00u ds. H. de Graaf, Urk

RK PAROCHIE PRINSENBEEK Secretariaat Markt 34, 4841 AC Prinsenbeek. Open op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur, tel 5412231 e-mail: secretariaat@parochieprinsenbeek.nl. Contactpastor mw. G. v.d. Korput (pastoraal werkster). Vieringen: zaterdag 19.00 uur; zondag 10.00 uur; dinsdag 9.00 uur.

Wijkgemeente Noorder Beemden Lucaskerk gesloten zie Grote kerk. Bereikbaarheid wijkpredikant Ds. W. Bisschop 5419603. Wijkgemeente Midden-Zuid Markuskerk gesloten zie Grote kerk. Bereikbaarheid wijkpredikant ds. T. van Prooijen 076-5423334. Johanneskerk Dreef 5 Princenhage aanvang 10.00 uur. Voorganger ds. M. Wagenvoorde. Oecumenische vieringen: Amphia Molengracht 10.30u dienst van Schrift en tafel, pastor A. Visser; De Breedonk: locatie Mastbos vrijdag 12 juli 15.00u ds M. Wagenvoorde; Verpleeghuis Aeneas zaterdag 13 juli 18.15u pater M. van Kooten; Grote kerk dinsdag 16 juli 12.30-12.50u Oecumenisch middaggebed mevr. M. de Poorte, organist Kick Schaart. GEREFORMEERDE GEMEENTE EBEN-HAËZERKERK Vriesdongen 1. Zondag: 10.00u leesdienst; 17.00u leesdienst. KERK VAN DE NAZARENER Evangelische gemeente Predikant: Pastor P. Brouwer Aanvang dienst: 10.30u. Locatie: Dorpshuis ‘t Web, Zuringveld 1, 4847 KS Teteringen, tel. 076-5713579. ZEVENDE-DAGS ADVENTISTEN BREDA EN OMSTREKEN Het Kruispunt, Harmonielaan 24 te Prinsenbeek. Contact: Dhr. L. Belder, tel. 06-24554240. www.bredaadventist.nl. Alle Bijbelstudies gaan over het thema: Opwekking en hervorming. Download de studies via www.breda-adventist.nl ga naar sabbatschool en selecteer onder volwassenen ‘Opwekking en hervorming’. Zaterdag 13 juli 10.00u Bijbelstudie, thema: Het gebed: kloppend hart van een opwekking 11.00u Eredienst, prediking: Dhr. D. van Ommeren VOLLE EVANGELIE GEM. BREDA Elke zondag samenkomst in buurthuis Geeren-Noord, Philips Lammekensstraat 30, Breda-N., 10.00u., wisselende voorg. Crèche en kindernevendiensten. Secretariaat: J. den Hollander, tel.076-5870898. KERK VAN JEZUS CHRISTUS VAN DE HEILIGEN DER LAATSTE DAGEN Mgr. de Vetstraat 112, 4817 JP Breda, tel. kerk 0765213141, tel. zendelingen 06-52338961. Diensten: 10.00u. jeugdwerk: 3-11 jr; kinderkamer tot 3 jr. Priesterschapvergadering: mannen va. 12 jr.; Zusterhulpvereniging: vrouwen va. 18 jr.; jonge vrouwen: meisjes 12-18 jr. 11.00u Vervolg jeugdwerk. Zondagsschool: leden va.12 jr; onderricht naar leeftijd; aparte onderzoekersklas. 11.40u Avondmaalsvergadering. Eredienst alle leeftijden. 13.00u einde. LEGER DES HEILS Hendrik Berlagestraat 102, tel.076-5870344. Iedere zondag 10.30u. samenkomst, enthousiaste samenzang en bijbeloverdenking. Kindernevendienst en event. kinderoppas. Zondag 10.30u Majoor Bakker. PAROCHIE BREDA CENTRUM St. Janstraat 8, 4811 ZL Breda, tel. 076-5215764, info@parbc.nl; www.kathedraalbreda.nl Eucharistievieringen: H. Antoniuskathedraal; zondag 10.30u, maandag t/m vrijdag 12.00u, donderdag na de viering tot 13.00u Aanbidding.

NAZARETHPAROCHIE BREDA WEST Secretariaat: Haagsemarkt 4, Breda, tel: 076-5213873, www.nazarethparochie.nl. Open op werkdagen van 9.00-12.00u/13.30-15.00u (m.u.v. woensdagmiddag). Voor dringende gevallen (ziekenzegen, ziekenzalving of overlijden): 06-14962111.

GEREF. KERK (VRIJGEMAAKT) Terheijdenstraat 9 Diensten: zondag 09.30u en 16.30u REMONSTR. GEM. BREDA E.O. Doopsgezind Centrum, Cimburgalaan 98. JERUZALEM PAROCHIE www.jeruzalemparochie.nl Vrijdag 16.00u Huize Ruitersbos, Ruitersboslaan 19.00u Huize Overakker, Brigidastraat Zaterdag 19.00u Mariakerk, Mariaplein 19.00u Vredenbergh, Lovensdijkstraat Zondag 9.30u Mariakerk, Mariaplein 9.30u Petrus en Pauluskerk, Graaf Hendrik III plein 11.00u Laurentiuskerk, Ginnekenweg 11.00u Sacramentkerk, Zandbergweg 1e Donderdag van de maand 9.00u Petrus en Paulusdagkapel, Graaf Hendrik III plein 1e Vrijdag van de maand 10.00u Sacramentskerk, Zandberglaan 15.00u Huize Breedonk, Willem van Oranjelaan THE BLESSING BREDA Christus Triumfatorkerk, Zandberglaan 31, www. maasbach.com Samenkomsten: Zondag 10.30u; Woensdag 20.00u (gebedsdienst); Vrijdag 20.00u; Zaterdag 19.00u POiNT! Youth. Kinderopvang aanwezig. Info: 070-3635929. EVANGELIE GEMEENTE DE DEUR Teteringsedijk 89k, Breda. Telefoon 06-51193738. Diensten: zondag om 11.00 en 18.00u.; woensdag om 19.30u. Zondagsschool 4 t/m 12 jr. Kinderoppas. Zaterdagavond jongerenavond: muziek, drama, film. PAROCHIE BREDA-NOORD Parochiecentrum Belgieplein 6, 4826 KT Breda.Open op werkdagen van 9.00 tot 12.00u. 076-5873482 (in noodgevallen 06-19825402) www parochiebredanoord.nl, info@parochiebredanoord.nl Kerkgebouw Belgieplein 4. Vieringen: woensdag en 1e vrijdag 09.30u, zaterdag 19.00u, zondag 10.00u. Inloopochtend Voor Elkaar elke woensdag 10.00 tot 12.00u in Gemeenschapshuis De Biesdonk, Belgieplein 8. Meer info 076 5871820. EVANGELISCHE KERK JEFTA Kantoor: Voorerf 7, 4824 GM Breda, tel. 076-5717575. De diensten van Jefta worden elke zondag om 11.00u gehouden in Anna Rozenkranskerk, Meidoornstraat 111, Breda. Kinderopvang. Kinderdiensten. Om de 14 dagen speciale tienerdienst. Zondag 14 juli: Dienst. Spreker: Frans van der Meulen RAAD VAN KERKEN Iedere dinsdag om 12.30u is er in de Stiltekapel van de Grote Kerk een middaggebed. EVANG. BAPTISTENGEM. BREDA Groene Woud 2 (schoolgebouw Prisma De Rotonde). Zondag: 10.30u Tel.info: 076-5138105. www.ebgbreda.nl PROT. GEM. PRINSENBEEK - HET KRUISPUNT Secretariaat: Harmonielaan 24, 4841 VL Prinsenbeek, tel. 076-5614852; www.hetkruispunt.org zondag 10.00u. EVANG. LUTHERSE GEM. BREDA E.O. Kerkgebouw: Stadserf 3/Veemarktstraat 11, Breda. Predikante: mw. ds. M. Schulz 040-2417664; Diaken:

ORTHODOXE KERK BREDA De Parochie van de Heilige Myrondraagsters is een Orthodoxe kerk. De kerk wordt zowel bezocht door Nederlanders als door mensen uit traditioneel orthodoxe landen. De liturgische taal is Nederlands. De diensten worden gecelebreerd door parochiepriester Vader Josef Sikora. Diensten: Elke 1e en 3e Zondag van de maand: 10.00u: 3e en 6e uur 10.30u: Goddelijke Liturgie Adres: Kerkhofkapel, Vogelenzanglaan 21, BredaGinneken. Meer informatie: www.orthodoxekerkbreda.nl. MICHAELPAROCHIE BREDA (OOST) Parochiecentrum: Hooghout 67, 4817EA Breda; open op werkdagen van 09.00-12.00u; 076-5219087 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794; www. michaelparochiebreda.nl; info@michaelparochiebreda.nl. Gratis abonnement Nieuwsbrief aanmelden teamassistente@michaelparochiebreda.nl Zaterdagavond 19.00u Franciscuskerk (BredaNoord), Belgiëplein 6; 19.00u woord en gebed aan de vooravond van zondag De Michaelkerk (Breda-Oost), Hooghout 67. Zondagochtend: 08.45u Lucaskerk (H. Beemden), Tweeschaar 125; 08.45u Annakapel (Breda-Oost), Heusdenhoutseweg 34 10.00u Williborduskerk (Teteringen) Kerkstraat 1; 10.00u Franciscuskerk (BredaNoord), Belgieplein 6; 11.30u Bethlehemkerk (H. Beemden), Gageldonksepad 7; 11.30u Michaelkerk (Breda-Oost), Hooghout 67. WILLIBRORDUSPAROCHIE TETERINGEN Parochiecentrum: Kerkstraat 1, 4847RM Teteringen. Bereikbaar op werkdagen van 9.00-12.00u; 0765713203 (in dringende gevallen: teamtelefoon 0610292794); www.parochieteteringen.nl; info@parochieteteringen.nl. Gratis abonnement Nieuwsbrief aanmelden teamassistente@michaelparochiebreda. nl Vieringen: Willibrorduskerk, Willem Alexanderplein, Teteringen: zondag 10.00u, dinsdag 19.00u en donderdag 09.00u. BETHLEHEMPAROCHIE Secretariaat Gageldonksepad 7, 4824 PP, Breda. tel.5410194; fax.5426194, open elke werkdag van 9-12u, e-mail: secretariaat@bethlehemparochie.nl, www.bethlehemparochie.nl Pastores: Frans Verkleij. Bereikbaar via het secretariaat. Zondag 14 juli, 15e zondag door het jaar, 09.15u Lucaskerk eucharistie, A. Stoop.

Diensten met wisselende priesters Zondag: 10.00u, woensdag: 20.00u www.nak-nl.org WAALSE KERK Catharinastraat 83b. Kerkdiensten in het Frans. Iedere tweede en vierde zondag vd maand 11.00u. Een Franstalige samenvatting van de preek wordt uitgedeeld. Informatie: www.waalsekerken.nl ds. R.L. Dewandeler: 06-38771850. CAPITOL WORSHIP CENTRE Capitol Worship Centre, o.l.v. Apostle Alex en Ingeborg Stekelenburg iedere woensdagavond om 20.00u. in de Poelwei, Mgr. de Vetstraat 2 te Breda. Informatie Hannah Kroeze, 076-5994927. Diensten elke zondag om 15.00u in Nederlands & Engels, Zandberglaan 54, 4818 GL Breda, 06-40061346; www.capitolbreda.nl PROT. GEM. GINNEKEN Laurentiuskerk: Duivelsbruglaan 1 (Ginnekenmarkt) Breda. Predikant: Vacant, Duivelsbruglaan 21, 4853 JD Breda, 076-5653460. Koster: Mevr. J.R. van WijkVersteeg, Duivelsbruglaan 3, 4853 JD Breda, 0765651807. Postadres: Protestantse Gemeente Ginneken, Postbus 4648, 4803 EP Breda; kbginneken@zonnet.nl; www. protestantsegemeenteginneken.nl. Kerkelijk bureau: Romenyhuis (achter de kerk). Geopend: 1e dinsdagavond van de maand van 19.00-20.00 uur. Zondag 14 juli: 8e zondag na Pinksteren, 10.30u Grote Kerk, Breda, ds. R. Dewandeler en ds. N. den Toom WINNERS CHURCH INTERNATIONAL Gemeenschapshuis De Wegwijzer, Steendorpstraat 2, Breda-Noord (wisselaar). Pastors Ferdinand & Elmy Igbeche. Diensten in Engels en Nederlands vertaald. Zondag 11.00-13.00u. Kinderopvang aanw. Info: 076-5712237/06-15483563 WORLDWIDE PROPHETIC EVANGELICAL MINISTRIES Zondag’s 14.00 uur. Ned./English. Hooghout 96 (Markuskerk) te Breda. Info: www.wpem.nl, tel. 0612274947. H.H. MARIA/DYMPHNA Kapel van de H.H. Maria/Dymphna (Haagse Beemden), Moerenpad 10: 1e zondag vd maand 18.00u Vesperviering. JONGE, KRACHTIGE PROFETISCHE MINISTRY Iedere donderdagavond 20.00-22.00u komen we als jonge, krachtige profetische ministry bij elkaar in ‘Centre Court’ boven treinstation Breda, Stationsplein 16. We zijn bereikbaar op 06-15370709 of per mail naar nathancivile@hotmail.com HET APOSTOLISCH GENOOTSCHAP Heusdenhoutsestraat 15, 4817 WB Breda. Voorganger hr. J. Harten, tel. 078-6175115. Contact: breda@ apgen.nl Eredienst: 09.30u. ANNAHUIS Diaconaal Centrum Breda, geopend van 9.30-16.00u (vrijdag tot 15.00u). De middagen alleen op afspraak. Op dinsdag en donderdag inloop van 9.30-11.30u, Haagweg 3, 4814 GA Breda, tel. 076-5217964, info@ annahuis.nl

ASSEMBLIES OF GOD PINKSTER GEMEENTE BREDA Dienst Engels. Cimburgalaan 98, tel. 06-51150835; 013-4551487; 076-5418994. Zondag 13.00 tot 16.30u.

CHRISTENGEMEENSCHAP De Christengemeenschap, beweging voor religieze vernieuwing. Mensenwijdingsdienst op zaterdag een keer in de maand. Voor informatie: 076-5422983, www.christengemeenschap.nl.

VOLLE EVANGELIE GEMEENTE DE LEVENDE STEEN Dinsdags 19.30u bijbelstudie/bidstondavond. Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8, Breda Noord.

CHRIST IN ACTION MINISTRIES ‘Biesdonk’, Belgiëplein 8, 4826 KT Breda. Samenkomsten: zondag 10.00-12.30u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 20.30-22.00u. Info: 076-5204106; 076-5427839; 06-30559431.

VICTORY BIBLE CHURCH INT. Lucaskerk, Tweeschaar 125, Breda. Samenkomsten: zondag 13.00-16.00u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 19.00-21.00u. Info: 076-5879857 of 06-45084992.

POOLSE RK PAROCHIE H. MAXIMILIAAN KOLBE Laurentius kerk, Ginnekenweg 333, Breda Zondag 9.15u, Pastoor S. Klim 076-5321438 0614243225.

NIEUW-APOSTOLISCHE KERK Balfortstraat 63 Breda.

PAGiNA 18

SERV.ORTHODOXE KERK Parochie “Heilige Nektarios van Egina”. Priester Vader Dusan Erdelj. www.svetinektarijeeginski.com. Steendorpstraat 4, 4826 EP Breda.


bofrost* verovert met zijn vriesverse kwaliteitsproducten de Nederlandse markt in snel tempo. Want bofrost* bezorgt zijn lekkernijen aan huis en dat vinden steeds meer mensen praktisch. Dus zijn er ook steeds meer verkopers nodig om al die bofrost* klanten te bedienen en de bofrost* producten te promoten.

FOLDERBEZORGERS GEZOcht !!!

Huis-aan-huis bezorgers voor wijken in Breda. Profiel: Jongeren vanaf 12 jaar en ouder Combinatie met bestaande folderwijk mogelijk Info: 076-5207350 of info@pandjeshuis-online.nl

De vestiging bofrost*BREDA is op zoek naar m/v:

Bouwbedrijf v/d Westerlaken is op zoek naar een fulltime:

• Werkvoorbereider/calculator Werkzaamheden zullen bestaan uit o.a. hoeveelheden uittrekken vanaf tekening, caclulaties maken en alle voorkomende hand- en spandiensten.

bit.ly/BR-VK

scan & solliciteer

VERKOPER

handel in bouwmaterialen - nieuwbouw en onderhoudswerkzaamheden

Wil je graag je eigen klantenkring uitbouwen? Altijd weer onderweg naar tevreden klanten? Met de zekerheid van een goed betaalde, vaste baan? Je krijgt bovendien korting op eigen producten.

zelfstandig werkend kok Chef kok m/v

Wij vragen van u: - Auto-cad tekenen. - Bouwkundige opleiding MBO/HBO niveau. - Enthousiasme. - Bereidheid tot het verrichten van werkzaamheden in de uitvoerende sfeer. - Leerling/beginner behoort zeker tot de mogelijkheden.

Raadhuisplein 29-31, van 4873Doorn. BH Etten-Leur t.a.v. Walter de.goesting@hotmail.com raadhuisplein 29-31, 4873wordt BH, niet etten-Leur Acquisitie op prijs gesteld. Mail: info@degoesting.nl

Wij bieden u: - Afwisselend werk. - Ruimte voor eigen initiatief en invulling. - Werken in een klein team.

is op zoek naar

KLANTENWERVER (ZZP)

Per 1 december op zoek naar

Via huis-aan-huis vertegenwoordiging stel je ons productengamma bij particulieren voor. Je werft nieuwe particuliere klanten voor het bofrost* beleveringssysteem. Wij bieden je: * Zelfstandige activiteit in hoofd- of bijberoep * Goede verdiensten * Prima opleiding en ondersteuning * Uitstekende merknaam door de hoogkwalitatieve diepvriesproducten. Iets voor jou? Bel Michael Van Vugt op het nummer 06 205 34 543, Weidehek 28, 4824 AS Breda, breda@bofrost.nl

bel: 076-5041106 voor ± 40 uur. (vragen naar Walter v. Doorn) Belangstelling? schrijf naar Eetcafé de Goesting eetcafé de Goesting

Reacties of informatie: Bouwbedrijf v/d Westerlaken, Gilzeweg 4 A, 4861 AT CHAAM, 0161-491600 of mail naar info@vanderwesterlaken.nl

BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

CURSUS HAARKNIPPEN

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

start september in uw regio!

www.met-bofrost.nl

Tel. 015-3618033 www.SELFLINE.nl

UW ACCOUNTANT / BOEKHOUDER TE DUUR ? Bij ons bepaalt uzelf het tarief en de werkzaamheden !! Alle varianten zijn mogelijk, vrijblijvende informatie: WWW.ADVIESBUREAUDEBRUIJN.NL

DANS EN oNtmoEt ElkAAr iN rijSbErgEN VOOR SINGLES & PAREN:

ZAtErDAg 20 juli Harmoniezaal te Rijsbergen

.

is oed

tg

VroegboekDiverse kantooropleidingen, o.a.: • Receptioniste / Telefoniste • (Financieel) Administratief Medewerker • Secretaresse • BKB / BKC / PDB

0800-4464464 (gratis)

korting

t/m 15 juli

dan

et we

Verhuur:

com Biertaps os. Bars ntr e u v r ui Stoelen eD .dr D w Tafels bij ww p e a i t .Z Sta-tafels n een e r k u Enz. Enz. hen Hu c s ege i t a rel Winkelcentrum Epelenberg 5210026 uw Heksenwiel 5425000 oor v k Oo thuisbezorgen op afspraak ros

nt ive

Ingang Lagestraat 1 cq 3. Gelegen aan Lindekesplein naast super Plus en Pinautomaat Rabo. Zaal open 19.30 uur Start 20.30 uur Entree € 5,00 per persoon Inlichtingen: 06 22 41 43 07 www.bootrijsbergen.nl

ALLROuNd LIVE PARty BANd

pathÉ

www.fabiusopleidingen.nl

Van Os uurwerken Etten-Leur

r

eke

je z

he dat

Donker eiken meubels maken wij blank of een andere kleur. Gratis Transport. info: 073-6417807 b.g.g. 06-52691413 www.sunny-meubel.nl

specials

www.vanosuurwerken.nl

Actieve vrouw actieve man

Voor bouw en sloopafval-puin-groen-bedrijfsafval enz. Verhuur van 7m³ 20m³ 40m³ afvalcontainers. Ook voor al uw bestratingsmaterialen, ophoogzand, grindzand, enz

Tel. 0622523365 / 0765971547

om samen te wandelen, fietsen, vakantie enz. lat-relatie brieven onder nummer 333 buro van dit blad

ANDrÉ rIEU

VERHUUR AFVALCONTAINERS

13 JULI - 19:30 UUr

61 jaar, slank, zoekt

Bouwbedrijf Goossens al vele jaren een begrip in de Regio. Wij bouwen en verbouwen, tevens begeleiden wij uw

bouwaktiviteiten/

ontwerp van A tot Z.

Gulden w eg 10, 4879 N L E t t e n - L e u r , Tel . 0 7 6 -50 3 2 8 7 8 , F ax 076- 5 03785 0, ke e s . g oos s e ns@het net . nl

GENIET OOK LIVE VAN ANDrÉ rIEU OP 13 JULI! “the King of Walz” geeft elk jaar een serie concerten op zijn geliefde Vrijthof in Maastricht. De beste plaatsen zijn vaak lang tevoren uitverkocht, maar bij pathé kun je toch eerste rang zitten! Op 13 juli wordt in 11 pathé bioscopen, waaronder ook pathé Breda, live verslag gedaan van dit unieke evenement. Zoals andré zelf zei: “als u niet naar Maastricht kan komen, komen wij naar u toe!” Koop nu tickets op pathe.nl/specials en geniet straks ook van andré Rieu, zijn beroemde Johann Strauss orkest en zeer speciale gasten.

KOOP NU TICKETS OP WWW.PATHE.NL/SPECIALS OF AAN DE KASSA

mEt GOEdE dANS muZIEk


x x x x x

x x

i.c.m. 2 jarig T-Mobile Stel Samen 24 maanden lang

€ 40,-

per maand

* Aanbiedingen max. 1 per klant • Geen verkoop aan handelaren • Zetfouten en prijswijzigingen voorbehouden • Aanbiedingen zijn geldig van 10.07 t/m 14.07.2013 • Zolang de voorraad strekt • Prijzen zijn excl. thuiskopievergoeding (www.thuiskopie.nl)

x

in plaats van € 45,- per maand - 200 belminuten - 1000 MB Databundel - Onbeperkt SMS'en, Whatsappen en posten

Inclusief: levenslang HEPA kieren- en filterzuiger Constante zuigkracht

PRIJS I.C.M. ABONNEMENT xperia Z Simlockvrije Smartphone i.c.m. Abonnement Art.nr.: 1234019, 1234020

DC 19 T2 Total Reach Zakloze stofzuiger

Dyson Root Cyclone™-technologie voor krachtige en constante zuigkracht, uitstekende filtratie, u hoeft geen stofzuigerzakken meer te kopen, robuuste constructie door de bijzonder stevige materialen ABS en polycarbonaat, afneembare handgreep, accessoires kunt u direct op de slang bevestigen. Art.nr. 1178031

Openingstijden

BREDA

Kruisvoort 14 Woonboulevard 4814 RZ Breda Tel. 076 - 5258100

maandag 10.00 - 22.00 uur dinsdag 10.00 - 22.00 uur woensdag 10.00 - 22.00 uur

donderdag 10.00 - 22.00 uur vrijdag 10.00 - 22.00 uur zaterdag 09.30 - 20.00 uur

www.mediamarkt.nl zondag

12.00 - 17.00 uur (IEDERE ZONDAG OPEN)

Ruim 2500 gratis parkeerplaatsen

Ook cadeaukaarten verkrijgbaar

DBN_20130710  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you