Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

B R E D A S E

O P L AG E :

21 NOVEMBER 2012 WEEK 47

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

bv

ACTUALITEIT

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @BredaseBode

SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE BLIJFT NODIG

I

Te l .

076

SPORT

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

EINDE PROJECT VERBINDING JONG EN OUD

Gemeente Breda op PAGINA pagina 5 OP

Open dag bij Stichting Elisabeth

Gemeente snoeit hakhout Melkpad

BREDA -Na vijf jaar bouwen opent Stichting Elisabeth, locatie Centrum haar deuren! Iedereen is op zondag 25 november van harte welkom aan de Leuvenaarstraat 91 in Breda voor een kijkje achter de schermen. Zo kan men Zorghotel Merlinde bewonderen, de nieuwe serviceflatwoningen bezichtigen of een rondleiding volgen in het verpleeghuis of revalidatiegedeelte. Om 14.00 uur is er een feestelijke opening van de Wijk Info Shop of terwijl WISh. Op de boulevard zijn verschillende infostands te vinden. Verder kunnen bezoekers rondneuzen bij de marktplaza waar ondernemers zich presenteren. Voor de kinderen is er een springkussen.

BREDA - De gemeente start deze week met het snoeien van het hakhout aan de achterzijde van woningen aan de Dennenbroek en in het Melkpad. De gemeente snoeit de beplanting 30 tot 50 centimeter boven de grond. In het voorjaar lopen de wortelstronken (stobben) weer uit. De beplanting wordt niet in zijn geheel teruggesnoeid, maar verdeeld in blokken van maximaal 25 meter. Vervolgens wordt om en om een blok wel en niet gesnoeid. Over vijf jaar krijgen de andere blokken van de beplanting een snoeibeurt. Door deze manier van snoeien blijft een gevarieerde en natuurvriendelijke samenstelling van beplanting behouden.

W E E K B L A D

Sinterklaas op bezoek in Hoge Vucht

Wereldlichtjesdag in Breda

BREDA - Heel Nederland is inmiddels in de ban van het sinterklaasfeest. Natuurlijk mag een bezoek van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten ook in in de wijk Hoge Vucht niet ontbreken. Op zaterdag 1 december komt Sinterklaas in het gezelschap van enkele Zwarte Pieten naar het winkelcentrum Hoge Vucht op Moerwijk. Om deze dag niet meer te vergeten, kunnen alle kinderen samen met Sinterklaas op de foto. Sint is te vinden op het centrale plein in winkelcentrum Hoge Vucht. De foto’s worden gemaakt tussen 12.00 uur en 16.00 uur en kunnen meteen gratis worden meegenomen. Wie zoet is, krijgt ook nog wat lekkers mee.

Grote lezersactie boek ‘Watersnood’

BREDA - Sinterklaas is weer in het land. Ook in Breda viel de Goedheiligman en zijn Zwarte Pieten een allerhartelijkste ontvangst ten deel. Honderden kinderen en hun ouders togen zaterdag naar de binnenstad om de intocht van de Sint mee te maken. Lees ook het artikel elders in deze editie. FOTO JOYCE VAN ZIJL

Aangehouden persoon moet nog 540 dagen cel in

Grote handhavingsactie in Breda BREDA - Ongeveer 25 medewerkers van de gemeente Breda, politie, vreemdelingenpolitie en brandweer een integrale handhavingsactie gehouden in Breda, Prinsenbeek en Teteringen. Hierbij zijn zeventien M I D D E L B U R G S E & V E E R S E panden bezocht. DOOR ADDO SPRANGERS Het ging om enkele bedrijven, enkele autohandelaren, een kapperszaak, een viertal horecagelegenheden, een illegale growshop, een illegaal café, een slijterij en enkele winkels. Hierbij zijn enkele zaken aangetroffen waartegen is en wordt opgetreden. De actie is rustig verlopen. Bij de illegale growshop werden hennepresten in de afvalcontainer aangetroffen. De growshop was gewoon open en verkocht growshop artikelen. De gemeente stuurt een aanschrijving. Bij een eetgelegenheid werd een persoon die zich onttrok aan een controle, aangehouden omdat hij geen identiteitsbewijs

open open

uit de regio!

25% 25%

tot 17.00 uur

10.00 tot 17.00 uur kerstshow!

kerstshow! www.tuincentrumovervecht.nl

www.tuincentrumovervecht.nl

R AG BE ND EM ZO OV N

Zondag Zondag t h u i

aLLe zondaGen Geopend van 12-17 uur! 10.00 tuincentrum tuincentrum aLLe zondaGen Geopend van 12-17 uur!

geopend

een winkel werden smartshop artikelen aangetroffen waarvoor de eigenaar van de winkel een waarschuwing krijgt. Deze betreffende smartshop artikelen dienen verwijderd te worden. In de bovengelegen kamerverhuurinrichting ontbraken de juiste vluchtwegmaatregelen. In een tweede winkel werd sterke drank te koop aangeboden. De drank is in beslag genomen. De eigenaar van de winkel krijgt een waarschuwing. In de bovenwoning ontbraken de brandpreventieve maatregelen. De eigenaar krijgt hiervoor een aanschrijving. Eén café was geopend zonder geldige drank- en horecavergunning. Betreffende uitbater krijgt een aanschrijving.

W E V/D E MAAND K B L A D ZONDAG KOOPZONDAG

BReDA BReDA

Meer dan een half miljoen Bodes Elke week! Etten-Leur

Etten-Leur

Sterke drank In een bedrijfspand werd een illegale horecaonderneming aangetroffen die op het moment van de controle niet in gebruik was. Ook was er in dit bedrijfspand sprake van illegale bewoning op de zolderverdieping. Hiertegen zal de gemeente handhavend optreden. In

IEDERE LAATSTE

tuincentrum

De sfeervolste Etten-Leur kerstshow sfeervolste uitDede regio! kerstshow

kon tonen. Op het politiebureau bleek de aangehouden persoon na vaststelling van zijn identiteit gesignaleerd te staan voor een openstaande gerechtelijke vordering van 167.000 euro en 540 dagen gevangenisstraf. Hij is vastgezet. Een bestuurder van een voertuig werd bekeurd omdat het voertuig niet was verzekerd.

25

BREDA - Op 1 februari 2013 is het 60 jaar geleden dat ‘De Ramp’ zich over ZuidwestNederland voltrok. In Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant verdronken toen bijna tweeduizend mensen. Auteur Kees Slager heeft in ‘Watersnood’ op indringende manier verslag gedaan van deze zeer emotionele gebeurtenis. In het ruim vier kilo wegende boek zijn de verschrikkingen in woord en beeld vastgelegd. Slager liet vooral ‘gewone mensen’ aan het woord. Bij alle getroffen plaatsen heeft hij bijzondere achtergronden geschetst. De Bode en Kick Uitgevers bieden het boek tot 1 februari 2013 aan met een korting van 30 euro. Zie elders in deze editie.

tijden

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

s

i

n

d

e

www.winkelhartetten-leur.nl

r

Rietdijk 1b, 4824 ZB Breda 076-5414624

e g i Tot o Kerst alle Zondagen geopend van 12.00-17.00 uur www.poppelaarstuincentrum.nl

Speciale aandacht voor de jeugd

korting

korting op alle kunstkerstbomen

op alle kunstkerstbomen

Deze aanbieding is geldig van vrij 23 t/m zondag 25 nov.

Alle zondagen geopend 12 - 17u. genieten met groen

openinGstijden Maandag 09.00 - 18.00 Dinsdag 09.00 - 18.00 Woensdag 09.00 - 18.00 Donderdag 09.00 - 18.00 Vrijdag 09.00 - 21.00 Zaterdag 09.00 - 17.00 Zondag 12.00 - 17.00

Life & Garden etten-Leur staat voor Altijd verse snijbloemen, bloemwerk voor ieder budget, een ruim assortiment scherp geprijsde tuinplanten en met vele sfeer/interieurmerken zoals:

LEENDERT VAN DEN BORN B.V.

Spinveld 37, BREDA, T. 076-5223166

076-5034956 - www.lifeandgarden.nl www.leendertvdborn.nl Deze aanbieding is geldig van www.lifeandgarden.com

vrij 23 t/m zondag 25 nov.

Lage Vaartkant 11, EttEn-LEur, t 076-5034956

L&G flyer_A4_Etten_Leur wk47.indd 1

genieten met groen

31/10/12 12:03

Life & Garden etten-Leur staat voor

Welkom in onze tandartsengroepspraktijk! 076 - 5 214 214 | breda@dentalclinics.nl

BREDA - Elke tweede zondag in december wordt Wereldlichtjesdag gehouden. Op deze dag, om 19.00 uur ‘s avonds, steken mensen over de hele wereld kaarsjes aan ter nagedachtenis aan, op welke wijze dan ook, overleden kinderen. De wereld wordt zo even letterlijk wat lichter voor mensen die een kind verloren hebben en daarnaast is er het besef dat je niet alleen bent met je verdriet. Zuylen draagt hieraan zijn steentje bij en nodigt belangstellenden uit voor de bijeenkomst op zondag 9 december van 18.00 uur tot 19.00 uur in de ontvangstruimte van het crematorium aan de Tuinzigtlaan 11. De deuren gaan om 17.30 uur open. De toegang is gratis.

Glutenvrije Markt in Amphia Ziekenhuis BREDA - Komende zaterdag is er een Glutenvrije Markt in het Amphia Ziekenhuis. Speciaal voor kinderen en hun ouders houdt Amphia samen met de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) deze glutenvrije dag op locatie Langendijk. De markt begint om 10.30 uur en duurt tot 13.30 uur. Verspreid door het ziekenhuis staan deze dag verschillende kraampjes met informatie en glutenvrije producten, om te kopen én te proeven. Daarnaast zijn er lezingen en kun je vragen over glutenintolerantie stellen aan deskundigen. Voor de jonge kinderen is er een knutselhoek en voor de oudere kinderen draait Amphia een film. Meer informatie: www.amphia.nl

Sinterklaas komt naar Boeimeer BREDA - Zondag 25 november is het weer zover: Sinterklaas komt naar Boeimeer. Om 13.30 uur start bij de Basisschool Petrus & Paulus aan de Roland Holststraat de traditionele optocht door de wijk. Die is daar rond 14.30 uur terug. Vanaf 15.00 uur heet Sinterklaas op dezelfde school alle kinderen uit de wijk en hun ouders welkom op het grote Sinterklaasfeest, dat tot 16.00 uur duurt. Al sinds jaar en dag organiseert de Werkgroep Jeugd Boeimeer jaarlijks vijftien tot twintig sociaal culturele activiteiten voor alle basisschoolleerlingen in de wijk. Om de kosten hiervoor te kunnen houden Zwarte Pieten zondag vanaf 9.30 uur een collecte in heel Boeimeer.


het beste voor uw dier Aquarium achterwanden

Aanbiedingen geldig t/m 1 december 2012. Zolang de voorraad strekt.

7.99

Decoratieve posters, met op voor- en achterzijde een verschillende afbeelding. Voor aquaria tot 100 liter. Afmeting 60 x 45 cm.

4.99 Drijvende aquariumfiguren

69.

95

Grappige figuren aan een bijna onzichtbaar touwtje, die met een zuignap op de bodem van het aquarium worden vastgezet. Per stuk 4.99

Superfish Home 25

Stijlvol aquarium met ingebouwde filter. Dimbare led-verlichting via makkelijk te bedienen tiptoetsen. Inhoud 25 liter. In wit of zwart. Afmeting 46,5 x 25 x 28,5 cm.

vanaf

vanaf

55.95

vanaf

24.95

39.95 9.95

nu 12 kg

+ 2 kg gratis!

Royal Canin Breed bonus bag 12+2 kg

Hoogwaardige voeding voor de hond afgestemd op de behoeften van het specifieke ras. Diverse soorten. (Actie is geldig voor de bonus bags aanwezig in de winkel.)

Bench

Opvouwbaar. Twee deuren. Zwart. 60 cm 24.95, 76 cm 32.95, 89 cm 52.95 109 cm 69.95, 121 cm 84.95

Pavo Daily Plus 15 kg

Ruwvoer voor het paard. Een mengeling van gras, luzerne en stro, die het kauwen stimuleert. Ideaal om te mengen met krachtvoer.

Krabton Trendy Dome

Mooi afgewerkte krabton van degelijk materiaal. Om nagels aan te scherpen, in te spelen en in te slapen. Met twee openingen 39.95, met drie openingen 64.95

vanaf

9.

12.95

95

2 voor

17.50 Biokat’s Fresh 20 kg

24.95 Whiskas brokjes 4 kg

Kattenbakvulling met frisse geur. Klontjesvormend, dus zuinig in het gebruik.

Voor de volwassen kat. Met rund, tonijn of kip. Vernieuwd: hogere voedingswaarde, met meer vitaminen en mineralen.

Fokker Country Basic Dog 15 kg Volledige voeding voor de volwassen hond. Aangepast vet- en eiwitgehalte helpt de kans op overgewicht verminderen.

Hondenkleding

Comfortabele, beschermende kleding voor koude en natte dagen.

leer over vuurwerkangst bij hond en kat. deelnaMe is gratis. geef u nu op! kijk op aniMalworld.nl 8 deceMber, 13.00-14.00 uur en 15.00-16.00 uur. voor iedere deelneMer een goody bag voor hond of kat!

oudenbosch Molenstraat 131 tel 0165 31 39 40

Ma t/M do vrijdag zaterdag

8.30 - 18.00 8.30 - 20.00 8.30 - 17.00

bergen op zooM ravelstraat 74 tel 0164 23 33 49

Ma t/M do vrijdag zaterdag

8.30 - 18.00 8.30 - 20.00 8.30 - 17.00


actualiteit

Ondanks een kapotte stoomboot toch weer in Nederland

Sinterklaas en 150 Pieten veilig aangekomen in Breda BREDA - Het was druk aan de Haven, rijen dik stonden de kindjes, papa’s, mama’s, opa’s en oma’s te wachten. In de kou, want het beloofde zonnetje was niet te zien. Maar het gaf allemaal niets, want zo rond twee uur kwamen eerst een aantal boten met Zwarte Pieten de Haven in varen en daar achteraan de boot met Sinterklaas DOOR JOYCE VAN ZIJL Na de officiële ontvangst door de burgemeester en de gouverneur van de KMA begon de Sint aan zijn rondrit door de stad, en waren op de Grote Markt onder anderen Piet Diego en Esperanza te bewonderen. Gelukkig was ook het echte paard op tijd, want het paard dat door Bart van de Stallen was meegenomen leek helemaal niet op Amerigo! Op de Hoge Brug kwam Bart van de Stallen triomfantelijk aanlopen met zijn ‘paard’. Met de hulp van kinderen uit het publiek kon al snel worden vastgesteld dat dit nìet Amerigo was ( hij was niet wit, had een rare staart, at geen wortels of suikerklontjes) maar Afrigo, het paard van de Muziekpiet. Gelukkig bleek het echte paard rustig op de KMA te staan, waar het goed verzorgd was. Dus na de toespraak van de burgemeester en de Gouverneur kon de rondrit door de stad gewoon doorgaan. Sinterklaas had ook nog een goed bericht voor de middenstand van Breda: omdat de stoomboot kapot is en in Spanje moest blijven, waren ook de cadeautjes niet meegekomen naar Nederland. Maar Sint had wèl zijn spaarcentjes bij zich en zou de cadeautjes nu gewoon in Breda gaan kopen! Drukte Ondanks het wat miezerige weer waren

er heel veel kinderen in de stad. Topdrukte aan de Haven, waar dit jaar geen podium was maar waar alles zich afspeelde op de Hoge Brug, en topdrukte langs de rondrit. Sinterklaas was het beu dat er steeds naar zijn leeftijd werd gevraagd, zei hij tegen meneer Theo. Hij was toch de alleroudste en zoals het er zaterdag in de Bredase binnenstad uitzag gaat hij ook nog wel een tijdje mee! Dit jaar kunnen de kinderen ook een bezoekje brengen aan een van zijn logeeradressen. In de Barones is namelijk een echt Sinterklaashuis te zien. Daar kunnen kinderen koekjes versieren en knutselen. Dit huis is geopend op 24,25 en 28 november en op 1 en 2 december. Nominatie Dat het werk van het Sint Nicolaas Comité, dat elk jaar de intocht van de Sint verzorgd gewaardeerd wordt blijkt ook uit de nominatie voor de Chris van Faassenpenning van de gemeente Breda. Dankzij de medewerking van heel veel mensen was de Sinterklaasintocht ook dit jaar weer een groot kinderfeest! Surf voor meer informatie naar www.sinterklaasbreda.nl. Surf voor meer foto’s van de intocht van Sinterklaas naar www.internetbode.nl

Gelukkig was Amerigo er op tijd!

FOTO JOYCE VAN ZIJL

Kinderen ontmoeten senioren in zorgcentra

Doek valt voor project ‘Verbinding tussen jong en oud’ BREDA - Vier jaar lang draaide Ruud Braun (67) als vrijwilliger het unieke project ‘Verbinding tussen jong en oud’. begrip heeft gebracht. “Niet alleen dat,” vrije tijd’, ‘Welk idee hebben de senioren Zeven basisscholen en vier zorgcentra in Breda-Noord werkten eraan mee. Komende dinsdag wordt het project merkt Ruud op. “Ook de verschillende cul- over de jongeren en omgekeerd’ en ‘Heb je turen die onze samenleving rijk is, hebben zelf een opa of oma, hoe is het contact met met een feestelijke bijeenkomst officieel afgesloten. DOOR HENK KETELAAR “Jammer, dat het project moet eindigen,”

zegt Ruud met pijn in zijn hart. Vier jaar lang koesterde hij dit geesteskindje en hij had het graag een langer leven gegund. Dit

omdat het project zowel bij de deelnemende senioren als bij de jongeren veel plezier, leerzame momenten, onderling respect en

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO HENK KETELAAR

www.internetbode.nl

De gesprekken tussen de diverse doelgroepen vonden één op één plaats.

wij met gesprekken tussen jong en oud met elkaar in aanraking gebracht.”

hen en welke plaats nemen zij in binnen het gezin’.

Plan Het viel Ruud op dat jongeren maar weinig begrip konden opbrengen voor de senioren in de wijk en dat het omgekeerd niet veel anders was. Toen het diversiteitbeleid van de gemeente van start ging, aarzelde Ruud geen moment om eraan mee te doen, samen met zijn intussen overleden maatje Ronald Roemer en de Migrantenraad. Ze dienden een plan in om leerlingen van de basisscholen in Breda-Noord op een leerzame manier in contact te brengen met de bewoners van verzorgingscentra. “Dit om het wederzijds begrip en respect tussen senioren en jongeren te bevorderen,” zegt Ruud gedreven.

Reacties Omdat de gesprekken op interviewbasis tussen senior en kind plaatsvonden maakte Ruud voor een goede begeleiding gebruik van stagiaires van het Florijn College. “Het maakte heel wat gevoelens los,” vertelt Ruud.

Thema’s “We hadden geluk dat de basisscholen het vak burgerschapsvorming op het leerprogramma hadden staan dat goed aansloot bij ons plan,” zegt Ruud die om die reden alle medewerking kreeg van de basisscholen in Breda-Noord. Met de leerlingen werkte hij het project uit in de thema’s: ‘Normen en waarden vroeger en nu’, ‘Gebruik sociale media’, ‘Wat doe je zoal in je

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

‘Gesprekken maakten heel wat gevoelens los’ “De senioren waren verrast dat zij zo open en vrij met de kinderen konden praten. Menige senior was aanvankelijk bang dat de kinderen hen niet zouden begrijpen. De kinderen van hun kant waren verbaasd dat de ouderen nog zo slim en helder van geest waren. Van al die gesprekken wordt een collage gemaakt die op dinsdag 27 november tijdens de feestelijke afsluiting in zorgcentrum Vuchterhage aan de wethouder wordt overhandigd. Daarna is het een paar weken op het gemeentehuis te zien en vervolgens bij de deelnemende scholen en verzorgingscentra.”

Volg ons op Twitter: @BredaseBode.


! g e w n e t e o m KooPzondAgen j i w 25 nov. - 2 dec.

Op 15km.

afstand van Breda!

Voor het realiseren van uw droombadkamer

opheffings uitverkoo p

16 dec. - 23 dec.

50%

Als geen ander weet Sanidrõme van den Buijs design, comfort en techniek met elkaar te combineren. Tot in het kleinste detail spelen wij in op uw wensen en behoeften. Onze ervaring en ons vakmanschap staan bovendien garant voor een gedegen advies, creatief ontwerp en vakkundige installatie van uw nieuwe badkamer.

g n i t r o k kassa ctie scolle

lichting r e v e l e op de h

www.sanidrome.nl/vandenbuijs Wernhoutseweg 72, Wernhout (Zundert), (076) 597 22 29

zoals:

Unieke kans!!!

Alles halve prijs! m.u.v. kappen en lichtbronnen

- Massive - Philips - Lirio - Leclercq en vele andere bekende merken.

Wij werken aan het spoor Om het spoor in goede conditie te houden en stiller te maken, slijpen wij de rails. Daarom rijdt in de nacht van 30 november op 1 december op het traject Breda-Tilburg een slijptrein. Woont u in Breda in de buurt van dit spoor, dan kunt u hinder ondervinden van het slijpgeluid. In de nacht van 3 op 4 december rijdt een slijptrein op het traject Breda-Lage Zwaluwe. Woont u in Breda of Prinsenbeek in de buurt van dit spoor, dan kunt u hinder ondervinden van het slijpgeluid. Wij hopen op uw begrip.

BUDGETLAMP BREDA 1000m2 met alle bekende merken Hoekpand Catharinastraat / Kennedylaan / 076 - 5140167 foto: Peter Honig

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Na het slijpen kan het treinverkeer een ander geluid maken. Dit zal na enkele weken weer verdwijnen. Meer inhoudelijke informatie kunt u vinden op www.prorail.nl/slijptrein Voor vragen verwijzen wij u graag naar de afdeling Publiekscontacten: www.prorail.nl/contact of tijdens kantoortijden 0800-7767 245 (gratis).

p p ha

21-2v5ember no

tot

GRATIS SLIJPEN & WAXEN* *

U betaalt €24,95 (ski) of €34,95 (snowboard) en ontvangt direct een tegoedbon t.w.v. van hetzelfde bedrag die geldig is t/m 31 december 2012.

SKI’S TOT

40% KORTING

FISCHER SKIBOOT TUNING

NOOIT MEER PIJNLIJKE VOETEN Fischer Vacuum Fit is de eerste skischoen waarbij niet alleen de binnenschoen maar ook de buitenschaal volledig op maat gemaakt wordt.

SKISCHOENEN TOT

30% KORTING

BOARDS EN BOOTS TOT

30% KORTING SKIJACKS TOT

VOOR EXCLUSIEF NT A WEST-BRAB

40% KORTING VEEMARKTSTRAAT 12 • BREDA • 076 522 70 00 • WWW.BREJAARTSPORT.NL

ATOMIC • BART’S • BOGNER • ELAN • FISCHER • HEAD • ONEILL • PEAK PERFORMANCE • SPYDER • SALOMON

K 25 OO N P 12 O ZO .0 VE N 0 to M DA t1 B G E 7. 00 R

n e g n i t Kor 40%


Woensdag 21 november 2012

De Bode l 1

Bekendmakingen Ga naar www.breda.nl/bekendmakingen voor de volledige informatie over alle bekendmakingen Verkeersbesluit Verlengen verkeersbesluit tijdelijke verkeersmaatregelen Rat Verleghstraat en Stadionstraat van 23 februari 2011. Voor de precieze locatie van de borden en markeringen verwijzen wij u naar het verkeersbesluit en de tekening die op www.breda.nl onder ‘bekendmakingen’ te vinden zijn. Het besluit ligt tevens van 22 november 2012 tot en met 2 januari 2013 ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor.

GemeenteRaad Breda Overzicht openbare bijeenkomsten en vergaderingen 27 november commissie Ruimte 29 november commissie Maatschappij 4 december commissie Economie

Tijdens deze periode is het mogelijk bezwaar te maken tegen het besluit. Meer informatie hierover vindt u in het verkeersbesluit.

Ontwerpbestemmingsplan Stationskwartier, herziening Speelhuisplein Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat het ontwerpbestemmingsplan Stationskwartier, herziening Speelhuisplein (NL.IMRO.0758. BP2012019006-0301) ter inzage ligt. Dit ontwerpbestemmingsplan voorziet in de ontwikkeling, inclusief een supermarkt, van de locatie aan het Speelhuisplein ter plaatse van de vestiging van de Albert Heijn en aansluitend aan het in aanbouw zijnde station. De begrenzing van het plangebied is als volgt. Aan de westzijde wordt het plan begrensd door de Anna van Buurenstraat, aan de noordzijde door de nieuw aan te leggen Stationslaan, aan de oostzijde

door de Terheijdenseweg en aan de zuidzijde door het spoor. Ter inzage Bovengenoemd plan is te raadplegen op de website van de Gemeente Breda, www.breda.nl, via ‘Wonen, Wijken en Vervoer’ > ‘Ruimtelijke Plannen’ > ’Bestemmingsplannen ter inzage’ en ligt van 22 november 2012 tot en met 2 januari 2013 ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor. Zienswijze Tijdens bovengenoemde periode kunt u uw zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan Stationskwartier, herziening Speelhuisplein naar voren brengen. Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen naar de gemeenteraad van de Gemeente Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u tijdens werkdagen een afspraak maken via telefoonnummer (076) 529 91 67.

Vergaderingen bekijken op internet

6 december commissie Bestuur 20 december raadsvergadering Ongeveer 8 dagen voor de vergaderingen staan de volledige agenda’s met bijbehorende stukken op de website www.breda.nl/gemeenteraad. Ze kunnen tevens worden ingezien bij de raadsgriffie in het Stadhuis. Alle vergaderingen worden gehouden in de raadzaal van het Stadhuis (Ingang Stadserf).

Inspreken in commissies Tot 24 uur voor een vergadering kan men zich hiervoor aanmelden bij de raadsgriffie.

U kunt commissie- en raadsvergaderingen rechtstreeks volgen of eventueel op een later tijdstip terugkijken: www.breda.nl/gemeenteraad > ‘uitzendingen’. In de komende vergadering worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld:

Commissie Ruimte 27 november 19.30 uur - Vaststellen bestemmingsplan Heilaar, IABC - Bespreeknotitie kamerverhuur - Functiewijziging van café/bar naar restaurant/café Dr. Batenburglaan 111

Smartlappenkoor Lappen vol Smart met Ron de Jong

Gemeente Breda Stadskantoor Claudius Prinsenlaan 10 Postbus 90156, 4800 RH Breda E-mail: gemeentebreda@breda.nl Telefoon: 14 076

Openingstijden balies Stadskantoor Maak voor uw bezoek aan de balie een afspraak via www.breda.nl of telefoonnummer 14 076 van 08.00 - 17.00 uur, donderdag van 08.00 - 20.00 uur. Verdere informatie over openingstijden kunt u vinden op www.breda.nl Met afspraak Maandag, dinsdag, vrijdag: 12.00 uur - 16.00 uur. Woensdag: 12.00 - 20.00 uur Donderdag: 09.00 - 20.00 uur.

www.breda.nl

GemeenteRaad www.breda.nl > gemeenteraad Stadserf 1, Postbus 2009, 4800 CA Breda raadsgriffie@breda.nl 076-5293499

Sinterklaas in de Heuvel BREDA - Op zondag 25 november komt de sint na vele jaren weer terug in de de Heuvel. De stoet vertrekt om 13.30 uur vanuit het nieuwe ontmoetingscentrum De Vlieren aan het Mrg Nolensplein 1 te Breda. De

sint zal een toer maken door de wijk en hij wordt begeleid door Zwarte Pieten, paarden, showkorps Concento en de Manana Girls. Na de tocht zal de Sint alle kinderen nog verwelkomen in de Vlieren, waar dan ook de uitslag volgt van de kleurwedstrijd.

Mañanagirls scoren goed BREDA - De Mañanagirls hebben het afgelopen weekend goed gescoord. Alle teams hebben op de blok gestaan. De allerkleinsten haalden een 2e plaats en jeugd 3 een 3e plaats. De senioren behaalden ook een mooie 3e plaats, soliste Charissa met haar solo een mooie 2e plaats.

Charissa mag in maart na de Nederlandse Kampioenschappen om haar punten te gaan halen voor het EK. Het bestuur is heel trots op hun meiden met de mooie behaalde punten. Christina en Deveny mogen 8 december naar het NK omdat ze in dit jaar gepromoveerd zijn.

50+ Leaque Bowlen Lappen vol Smart.

BREDA - Lappen vol Smart en Ron de Jong zingen 24 november tussen 21.00 en 24.00 uur in café Zuydema, Ginnekenweg 346 in Breda. Lappen vol Smart is een vrouwenkoor dat in mei 2012 op de eerste Bredase Korenslag uitgeroepen is tot het koor dat w.b. zang, repertoire en uitstraling het meest

aanspreekt! De dames zingen voornamelijk oudere smartlappen. Met een groot enthousiasme zingt het koor voor de eigen lol en voor het plezier van anderen intrieste liederen over de zelfkant van de maatschappij: over prostituees, zeelieden, alleenstaande moeders, wezen, dronkaards, bedelaars, verlaten vrouwen en verwaarloosde kinderen. Een speciale

set met Amsterdamse meezingers wordt verzorgd door Ron de Jong, de winnaar van “Tranen met Tuiten”, een voorronde van Tranen van Van Cooth. Een gezellige avond dus. Onder het motto “meezingen mag!” is een optreden voor koor en publiek altijd weer een feest van herkenning.

Amor Musae 125 jaar ongehoord goed BREDA - In 2013 bestaat Amor Musae 125 jaar en dat zal niet ongemerkt voorbij gaan. Onder het motto ‘Amor Musae, 125 jaar ongehoord goed’ wordt op vrijdag 23 november gestart met de concertreeks “Symphonic Winds”. In totaal gaat het om een serie van 3 concerten, steeds door Amor Musae, samen

met een ander orkest uit Noord Brabant. Alle concerten zijn in het Chassé Theater in Breda. Vrijdag 23 november is het eerste concert, 20.30u. Amor Musae én EMM uit Budel samen: één groot orkest van ca. 135 muzikanten. Op het programma staan o.a. composities van Gustav Mahler, Anton Bruckner en Aram Katchaturian. Dirigent Frans van Dun is als geen ander thuis in dit repertoire dus het beloofd een

zeer spectaculaire avond te worden. Nog nooit heeft Breda zo’n groot orkest te gast gehad. Muziekliefhebbers, maak de korte rit naar Breda voor een unieke kans om te genieten van symfonische blaasmuziek in optima forma. Om 19.45u is er een gratis inleiding op het programma door Ton van Beek, oud-voorzitter, Bekenaar en een kenner van “De Klassieken”. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar via: www.chasse.nl PAGINA 5

Uitslag 15 november Slechts 3 series van 500 bij de heren. 1. Piet Huijsmans 190-188-182 = 560, 2. Piet Graumans 203-159-166 = 526, Cees de Vet 137-215-16 = 520. Wederom een knappe prestatie bij de dames van Marjan Peters 169-153-174 = 496. Door de goede resultaten van de laatste weken heeft Marjan de vierde plaats overgenomen van Corrie van Rijthoven. Bij de heren in klasse B heeft Jan Biemans de eerste plaats overgenomen van Marcel Kamsteeg. Standen Klasse A heren: 1. Cees de Vet 180,27196,27, 2. Peter van Rijthoven 181,97189,77,3. Piet Huijsmans 172,50- 187,50, 4. Ad Helmons 159,90-184,90, 5. Leen Noordegraaf 181,08-184,08. Klasse A dames: 1. Lotje de Wijs 149,33- 194,33, 2. Netty van Nispen 149,97-193,97, 3. Marijke Noordegraaf 152,79-187,79, 4 Marjan Peters 149,42 - 186,42.5. Corrie van

Rijthoven 156,73-184,73. Klasse B heren: 1. Jan Biemans 154,00-186,00,2. Marcel Kamsteeg 156,50-185,50, 3. John Severijns 120,55-184,55, 4. Joop Taks 143,87183,87, 5. Peter van Nispen 105,47-183,47. Klasse B dames: 1. Mientje van Mook 134.33-185,33, 2. Wilma de Vries 108,96183,96, 3. Toos Kuppens 125,59- 183,59 , 4. Diny Huijsmans 127,70-180,70, 5. Fons Helmons 111,71-174,71. 50 plussers, u kunt ten alle tijden instromen in onze competitie en een balletje mee gooien. Kom een kijkje nemen in het Bowling & Party Centrum, te Breda aan de Nassausingel 28, iedere donderdag tussen 9.15 en 12.00 uur. Nieuwe aanmeldingen zijn nog altijd welkom. Het gaat er niet om hoe goed u bent, maar vooral om de gezelligheid en hierbij speelt leeftijd geen rol. Alle informatie is te verkrijgen in het Bowling & Party Centrum.


actualiteit

Column

College neemt gebruik social media onder de loep

‘Ook schriftelijke communicatie nodig’ BREDA - De gemeente Breda gaat met haar webcareteam meer inspelen op vragen, klachten en reacties via social media. Dat meldt het college in reactie op vragen van de Bredase D66-fractie over het gebruik van social media door de gemeente. Volgens de fractie kan de inzet van online middelen - naast schriftelijke communicatie - de betrokkenheid van de burger vergroten.

Addo Sprangers

Surprise

U kent ‘m vast wel, het spotje dat waarschuwt tegen het fenomeen phishing. Overal - op straat, op het dak, in de tuin - lopen louche kerels rond die met een hengel lopen te vissen naar wachtwoorden, bankgegevens en credit card nummers. Voor degenen die er intuinen, wacht een onaangename verrassing. Met de afgetroggelde of gejatte gegevens immers kan het geboefte binnen no time uw rekening plunderen om er - misschien zelfs wel aan de andere kant van de aardbol - een gezellig dagje shoppen van te maken. Een vervroegd Sinterklaasfeestje houden op kosten van een ander, om het zomaar eens te noemen. Cybercrime loont dus, zo lijkt het. Het afgelopen week door de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) bekendgemaakte bericht dat de fraude met internetbankieren in de eerste helft van dit jaar met 14 procent is toegenomen in vergelijking met de tweede helft van vorig jaar, wijst in ieder geval in die richting. De meeste hackers beginnen voor de lol. Gewoon even kijken of een systeem te kraken is. Hoe ingewikkelder de beveiling, hoe groter de uitdaging. Ik ken iemand die op die manier als werknemer bij een of ander ministerie is beland. Alsof een headhunter je benadert omdat je wel heel erg goed bent in je vakgebied. Toegegeven: als je zelfs sites van de overheid weet te kraken, heb je wel wat in je mars. Bovendien vang je de spreekwoordelijke boeven het beste met boeven en dat is in de digitale wereld niet anders. Andere hackers houden er zo hun eigen sollicitatiewijzen op na: ze kraken een website en bieden vervolgens hun diensten aan om jouw bedrijf of organisatie daarvan in de toekomst te vrijwaren. Eigenlijk mag je dus een soort beschermgeld betalen, al worden in dit geval niet meteen je beide benen gebroken door twee breedgeschouderde vechtersbazen die een dergelijk verzoek kracht komen bijzetten. Met cybercriminelen is het net als met ‘traditionele’ boeven: je hoopt dat ze aan je huis - en in dit geval aan je computer - voorbijgaan. Wil je geheimen bewaren, mijdt dan de digitale snelweg. Afgelopen week hebben we ouderwets lootjes getrokken voor de surprises tijdens het Sinterklaasfeest: briefjes in de koektrommel en vervolgens het door jou getrokken briefje onvindbaar verstoppen. Knappe hacker die bij ons de namen weet te ontfutselen.

DOOR ADDO SPRANGERS In een brief aan het college wees raadslid Marianne de Bie burgemeesters en wethouders afgelopen maand op het onderzoek van Social Media Meetlat.nl, waaruit blijkt dat gemeente Breda slechts beperkt actief is op het gebied van diverse social media. Voor Breda is hier slechts een 47e plaats weggelegd. Omliggende gemeenten, zoals Etten-Leur (9) Rucphen (30), Zundert (34) en Roosendaal (35) laten Breda ver achter zich. De gemeente Breda is blijkens het onderzoek alleen actief op Twitter, Yammer, en Linkedin. Het niet gebruiken van bijvoorbeeld Facebook, het grootste platform in veel steden, noemde de D66-fractie ‘een gemiste kans’. Het college werd door De Bie dan ook gevraagd gebruik, uitbreiding en mogelijke verbetering onder de loep te nemen.

Colofon

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bredase Bode Bredase Bode Redactie Addo Sprangers Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 16.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 14.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 47

De Bode wordt gezien als hét informatiekanaal voor gemeentelijk nieuws.

De oplossing van deze puzzel is in week 48 te vinden op www.internetbode.nl

Experimenten Het college meldt de D66-fractie op de hoogte te zijn van de onderzoeksresultaten van Social Media Meetlat.nl Burgemeester en wethouders wijzen de fractie ook op het in december 2011 door de gemeenteraad vastgestelde communicatiebeleid Communicatie@Breda waarvan één van de uitgangspunten digitale communicatie is.

“Daar hoort vanzelfsprekend bij dat we ook het gebruik van social media een prominente plek geven in de communicatie met de stad,”aldus het college. “Ze horen bij deze tijd en een groot deel van de inwoners maakt er gebruik van. Ze zijn een onlosmakelijk onderdeel van het geheel van communicatiemiddelen dat de gemeente inzet.” De gemeente is inmiddels gestart met diverse experimenten om de mogelijkheden van social media te onderzoeken en ervaring op te doen. Zo wordt bij het opstellen van de Structuurvisie gebruik gemaakt van Facebook, Twitter en Pinterest, terwijl Via Breda gebruik maakt van Twitter. Daarnaast communiceert het project Opgeruimd Breda via Twitter en Facebook. “We gaan social media op korte termijn op meer structurele basis inzetten voor de digitale communicatie met de stad,” zo kondigt het college aan. Traditioneel Tegelijkertijd wordt waarde gehecht aan de traditionele communicatiemiddelen. Door louter digitale communicatie zal gemeentelijke informatie immers een belangrijk deel van de Bredase burger niet bereiken, zo stelden de raadsleden Irène Verkuylen (CDA) en John Stubenitsky (Leefbaar Breda) een jaar geleden terecht. Namens hun fracties dienden zij bij de behandeling van de

FOTO ADDO SPRANGERS

aangepaste nota Communicatie@Breda dan ook een motie in waarbij zij pleitten voor voorlopige voortzetting van de schriftelijke communicatie-uitingen van de gemeente. Dat gebeurt nu ook. Tot eind 2014 zal de gemeente Breda in ieder geval een overgangstermijn aanhouden voor schriftelijke communicatie naast communicatie via de gemeentelijke website. De gemeenteadvertenties in de Bredase Bode blijven voorlopig dus gehandhaafd. De krant is dan ook nog altijd een uitstekend communicatiemiddel. Cijfers Onderzoekscijfers bevestigen die stelling. Neem bijvoorbeeld de Bergen op Zoomse Bode. Uit de gemeentepeiling 2011 blijkt dat de meest geraadpleegde informatiebronnen over gemeentepolitiek en besluiten van het gemeentebestuur de Bergen op Zoomse Bode en BN/ De Stem zijn; 74% respectievelijk 62% van de inwoners geeft aan deze media als informatiebron te hanteren. Maar liefst 86% van de inwoners beoordeelt de herkenbaarheid van het gemeentelijke nieuws in de Bode bovendien als ‘goed’. Ook de Etten-Leurse Bode wordt gezien als hét informatiekanaal voor gemeentelijk nieuws, zo blijkt uit de Burgerpeiling 2010.

‘Alternatieve routes aangeven om doorstroming verkeer te bevorderen’

Proef elektronische informatieborden BREDA - Een proef waarbij het verkeer geïnformeerd wordt over de beschikbaarheid van alternatieve routes bij vertraging op de noordelijke rondweg, op de aansluiting Prinsenbeek of op de snelweg tussen de knooppunten Zonzeel en Princeville. Afgelopen week is het officiële startsein voor de proef gegeven. DOOR ADDO SPRANGERS

© www.sudokusite.eu

De proef duurt zes weken en is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Breda, de provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat. Het gaat om alternatieve routes van en naar de A16 (knooppunt Zonzeel) en van en naar de A58 richting Etten-Leur/Roosendaal. Deze proef vindt plaats om de doorstroming van het verkeer in en rond Breda te bevorderen. Dat is prettig voor de weggebruikers, maar ook voor iedereen die in de stad woont en werkt, zo stellen de initiatiefnemers. Het heeft een gunstige invloed op de luchtkwaliteit en daarmee op ieders gezondheid. Bovendien gaan er minder arbeidsuren verloren als het verkeer beter doorstroomt. PAGINA 6

Verkeersgegevens Wat merken weggebruikers hiervan op straat? Op de noordelijke rondweg komt vóór het kruispunt met de Terheijdenseweg en vóór het kruispunt met de Emerparklaan een speciaal elektronisch informatiebord te staan. Mocht er vertraging zijn op de Noordelijke Rondweg, op de aansluiting Prinsenbeek of op de A16 richting Rotterdam dan zal het informatiebord op de Noordelijke Rondweg vóór de Terheijdenseweg verwijzen naar de N285 en de A59. Verkeer richting EttenLeur en Roosendaal krijgt bij vertraging op de Noordelijke Rondweg of op de snelweg, een alternatieve route te zien via de Westerparklaan en de Ettensebaan. Voor het verkeer dat de stad ingaat, geven in-

formatieborden boven of langs de rijbaan op de snelweg aan wanneer op een route vertraging ontstaat en wat dan de alternatieve route naar Breda is. De gemeente Breda is trekker van dit project en doet dit in nauwe samenwerking met de provincie Noord-Brabant en Rijkswaterstaat. De provincie levert de actuele verkeersgegevens voor de N285, Rijkswaterstaat levert verkeersgegevens voor het hoofdwegennet en zorgt er bovendien voor dat de elektronische informatieborden worden aangestuurd zodra er vertraging optreedt. De proef maakt deel uit van het programma Mobiliteitsaanpak van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, waarin kleinschalige maatregelen zijn opgenomen om de bereikbaarheid te verbeteren.


lief en leed

Familieberichten

De Bode adv Wilma v Opstal QR_Opmaak 1 05-01-12 15:40 Pagina 1

UITVAARTONDERNEMING WILMA VAN OPSTAL

AFSCHEIDSHUIS IN RIJSBERGEN.

Ieder afscheid is anders... Een andere visie, met eigentijds karakter!

In het weekeinde van 31 maart en 1 april hoopt Uitvaartverzorging Jack Mathijssen Het Afscheidshuis te openen met een Open Dag en Uitvaartbeurs. Het Afscheidshuis wordt gevestigd in het achtergedeelte van het voormalig Gemeentehuis van Rijsbergen. Naast een verzorgingskamer en een opbaarkamer is er ook gelegenheid om afscheid te nemen in de aula (de voormalige raadszaal), met ongeveer 75 zitplaatsen.

het Afscheidshuis

EEN UNIEK LEVEN VERDIENT EEN UNIEK AFSCHEID.

Uitvaartverzorgers: Annelies, Jack, Joke en Rosita.

Een afscheid is het begin Rouwhuiskamer: Haagweg 332 Breda (ingang begraafplaats Zuylen) van herinneringen. Natuurlijk stellen mensen hun laatste www.wilmavanopstal.nl Tel.: 076 - 5201799 Schalkeveld 11, 4838 BG Breda reis het liefst uit. Toch is het goed

Een uniek leven verdient een uniek afscheid

Sint Bavostraat 36 4891 CJ Rijsbergen. Telefoon: 076-5963698 www.jackmathijssen.nl

vooraf stil te staan bij die laatste reis. Het is vooral voor de nabestaanden belangrijk het afscheid reeds bij leven te bespreken. Wil ik liever gecremeerd of begraven worden en hoe moet de afscheidsplechtigheid gaan verlopen ? Niets is erger dan onzekerheid bij de nabestaanden, want voor hen is het overlijden een zeer ingrijpende gebeurtenis. Met een wilsbeschikking geef je je afscheidswensen aan en leg

Afscheidshuis: Sint Bavostraat 18 Kantoor: Sint Bavostraat 36 4891 CJ Rijsbergen Telefoon: 076-5963698 Kijk op onze tarievenlijsten: www.jackmathijssen.nl

je al een aantal zaken vast. Voor de nabestaanden is er ruimte om zich over te geven aan het verdriet. Het meeste is immers geregeld. Uitvaartverzorging Jack Mathijssen Bel voor levensbedreigende situaties 112. wil niet uw uitvaart, maar uw afscheid Huisarts regelen. De wensen van de overledene en de familie staan cenHuisartsenpost Breda, tel. 076 525 traal. Thuis opbaren en verzorgen, of 8500, Molengracht 21, voor inwoners van Breda, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout. Neem een identiteitsbewijs mee. samen Bavel, opbaren in het afscheidshuis, zelf bloemen bestellen bij de bloeApotheek mist, samen de muziek uitzoeken, Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, het eucharistieboekje maken, toetel.voorbereiden, 0900 276 8335. zelf de kist spraken dragenTandarts en eventueel helpen bij het begraven. Zo komen we Bavel, samen tot Inwoners van Breda, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via een persoonlijke en unieke uitvaart.

Weekenddiensten

Een geschilderde kist ? tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts. Kunstenares Mariette Jochems-Lambregts uit Wernhout maakt een persoonlijk afOpen Dag: zaterdag 31 maart en zondag 1 april. scheid mogelijk. Wat spreekt mij aan ? Welke mogelijkheTWB, Thuiszorg met Aandacht Op 1 januari jongstleden was het vijf jaar geleden dat Jack Mathijssen begon als Uitden zijn er? In principe is alles mogelijk Direct nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl vaartverzorger. Inmiddels is het bedrijf een begrip geworden. Samen met hetzorg team en natuurlijk spelen kleuren een belangwordt gestreefd naar een stukje eigenheid en uniciteit. Dat woord “Uniek” komt dan ook rijke rol. Samen met de nabestaanden of steeds terug. dat er niet gekozen is voor woorden als Uitvaartcentrum of Morde kleinkinderen de kist beschilderen ? Tuinzigtlaan 11, Breda 076 521 68 77 www.zuylen.nl Oosterhout 0162 438Vandaar 387 tuarium, maar voor “Het Afscheidshuis”. Een plek om samen te komen, te rouwen, afSamen bespreken waar de overledene scheid te nemen op een eigen wijze. Het tijdstip bepaal jezelf, want een auladienst op voor stond: Bloemen, dieren, sport, hobeen avond behoort tot de mogelijkheden. by, strand ….. En dat alles natuurlijk met een “bakske troost”. Waar was de overledene uniek in ?

Ik zie

ik zie

wat jij niet ziet...

Fantastisch en betaalbaar wonen

Zondag a.s. open

OP KoO ningen

w.N. vanaf V.O ,0 0 0 . 6 9 1 €

14 eengezinswoningen, ruim ingedeeld met drie slaapkamers, een grote zolder en royale tuin. Gemeenschappelijk terrein achter de woningen met parkeerplaatsen.

Start verkoop 24 november 11-13 uur Plan Aa Infocentrum, Pieter Huysersstraat 47, Breda 143

438

360

506

1785

www.plan-aa.nl

Legerdump -vintage kleding, jassen, bontmutsen, schoenen, tassen, munitiekisten(hout of metaal), retrolampen, outdoor en schietsport artikelen etc.

Heel veel leuke originele december cadeau’s wonen met perspectief

Bestel online of kom langs

www.dumpcompany.com Katerstraat 71a

wonen met perspectief

wonen met perspectief

4881 AP Zundert

Als u deze advertentie uitknipt krijgt u 10% korting op één artikel naar keuze in onze winkel. Kijk voor de openingstijden op onze site.

PAGINA 7


Nieuwsrubriek onder redactie van WIJ Nieuwsrubriek onder redactie van WIJ Nieuwsrubriek Nieuwsrubriek Nieuwsrubriek onder onder onder redactie redactie redactie van van van WIJ WIJ WIJ Nieuwe Prinsenkade 25, 4811 VC25, Breda Nieuwe Prinsenkade 25, 4811 VC Breda Nieuwe Nieuwe Nieuwe Prinsenkade Prinsenkade Prinsenkade 25,4811 25,4811 4811 VC VCBreda VCBreda Breda Tel: (076) 525 15Tel: 00 Tel: (076) 525 Tel: Tel: (076) (076) (076) 525 525 525 1515 00 150015 0000 Internet: wij.begintbijjou.nl Internet: wij.begintbijjou.nl Internet: Internet: Internet: wij.begintbijjou.nl wij.begintbijjou.nl wij.begintbijjou.nl Kopij: karinviets@begintbijjou.nl Kopij: karinviets@begintbijjou.nl Kopij: Kopij: Kopij: karinviets@begintbijjou.nl karinviets@begintbijjou.nl karinviets@begintbijjou.nl

nieuws nieuws nieuws nieuws nieuws 28 augustus 2010 - week 33 28 augustus 2010 - week 21 november -33 week 28 28 28 augustus augustus augustus 2010 2010 2010 -2012 -week -week week 33 333346

Blij met de maaltijden van WIJ Mevrouw Tonino viel in 2008 bijna letterlijk binnen bij WIJ. Door een ongelukkige struikelpartij was zelf koken voor haar een probleem geworden. Zij sloeg nogal eens een warme maaltijd over. Op aanraden van haar dochter belde ze met WIJ voor een maaltijd aan huis.

van deze maaltijden! Een merkwaardig toeval.

Hernieuwde kennismaking Deze hernieuwde kennismaking is in de loop der jaren uitgegroeid tot een contact dat voor mevrouw Tonino zeer waardevol is. Achteraf is zij erg tevreden dat ze zich voor de maaltijden aan huis heeft opgegeven.

Het zijn de kleine dingen... Wim Snelders en Jan van Haagen bezorgen de maaltijden bij mevrouw Tonino aan huis. Jan is de chauffeur en Wim brengt de maaltijd. “In het begin was hij erg verlegen, maar dat is nu over. Hij is altijd erg vriendelijk”, aldus mevrouw Tonino. Zij geniet van dat kleine beetje

extra aandacht en de persoonlijke benadering door de mensen van de thuiszorg en WIJ: “Zij geven mij het gevoel dat ik er toe doe en dat vind ik geweldig.”

WIJ, Maaltijden Goed Geregeld, tel. (076) 525 15 00.

Door Jan Dunk

Mevrouw Tonino kreeg medewerkster Annet de Graauw aan de lijn, precies degene waarmee ze dertien jaar geleden samen een feestelijke maaltijd had genoten. Dat was ter gelegenheid van het feit dat haar moeder twintig jaar gebruik maakte

Waardevol persoonlijk contact Zij wil namelijk zo lang mogelijk in haar eigen huis blijven wonen. De thuiszorg en de bezorging van maaltijden aan huis helpen haar hierbij.

Webwijzer

Wat doe jij bij brand?

Door Margriet de Waard

Watdoejijbijbrand.nl is een website van de brandweer en de brandwondenstichting, om mensen te attenderen op het gevaar van brand. De website geeft tips over het voorkomen van brand en het beperken van de gevolgen ervan. Test en adviezen Op watdoejijbijbrand.nl kun je allereerst met een test nagaan hoe jij zou reageren op brand en of dat verstandig is. Ook krijg je adviezen over het voorkomen van brand en over wat te doen als er toch brand uitbreekt. Verder kun je vaak aangrijpende ervaringen van mensen lezen. De website laat je goed nadenken over de gevaren van brand, de brandveiligheid en de vluchtmogelijkheden in huis. Hoe veilig is jouw huis bij brand? www.watdoejijbijbrand.nl

“Maaltijden aan huis is handig en het contact is fijn.”

Lezing voor Bibliotheek-aan-huis

Regelmatig zal deze nieuwe rubriek Webwijzer op deze pagina te vinden zijn. Welke website vind je zelf belangrijk om te delen met anderen? Laat het weten aan karinviets@begintbijjou.nl

De Brede Aa

Kerstverhaal schrijven Zin om een zelf een kerstverhaal te schrijven? Dat kan! Onder deskundige leiding van schrijfdocente Karen

Hoe kan ik een BredaPas aanvragen? Kijk op

Meijs leer je de kneepjes van het vak. Een unieke kans om straks met een origineel Kerstverhaal voor de dag te komen. De workshop vindt plaats op zaterdag 8 december van 10.00 tot 13.00 uur. Voor meer informatie en aanmelden: www.volksuniversiteit.nl/breda

Bibliotheek-aan-huis-vrijwilliger Hans Nuyten bezorgt regelmatig boeken thuis bij mevrouw Feskens (90). Nu waren zij met vele anderen aandachtig toehoorder in Rhijnstede bij de lezing door het Maczek-museum. Hier met de oorlogsroman ‘De donkere kamer van Damocles’ van W.F. Hermans, cadeautje van Bibliotheek Breda ter gelegenheid van ‘Nederland Leest’.

Column

wijkwijsbreda.nl

Spijt

inkomen en

Hij staat op het voorblad van de krant. Een mooie jongeman, leuke kuif, zijn armen over elkaar. Hij draagt een shirt zonder mouwen de armen zijn bloot. In het artikel komen ook de vele tattoos op zijn armen ter sprake. “Hier staat de naam van mijn vader en daar van mijn overleden moeder. Van je liefje moet je dat nooit doen, die zit in je hart.” Ik denk terug aan de heel oude heer, een zeeman, die ik ooit een prikje in zijn arm moest geven precies op de plek waar hij een bloot vrouwmens had laten tatoeëren. Hij geneerde zich zo. Zou deze jongeman dat nou ook hebben over een jaar of veertig?

ontspanning.

Cokkie

Wijkinformatie over wonen, zorg, werk,


Waardebon

Najaarsconcert in Heksenwiel Op zondag 25 november is er in Heksenwiel een gevarieerd najaarsconcert. Er zijn optredens van Harmonieorkest ‘Abdera’ onder leiding van Ad van Dun en het Seniorenkoor Breda met als dirigent Niels Loose. Het seniorenkoor wordt begeleid op de piano door Bert Brouwer. Verder speelt gastpianiste Vera Kemme samen met Bert Brouwer enkele quatre-mains. Het concert begint om 14.00 uur (zaal open om 13.30 uur). Kaarten zijn € 5,00 bij het informatiecentrum.

Adressen locaties WIJ Noord Balieweide, Baliëndijk 82, tel. 587 50 28 Heksenwiel, Heksenwiellaan2, tel. 549 41 97 ’t Rietveldhuis, Rietveldplein 24, tel. 581 62 90 Hagedonk, Middenweg 40, P’beek, tel. 541 31 51 Centrum/Zuidwest Boeimeer, Langendijk 25, tel. 543 64 61 Princenhof, Princentuin 1, tel. 530 97 91 Huis van de Heuvel, Mgr.Nolensplein 1, tel.514 28 55 Zuidoost ’t Houwke, Grote Houw 227, tel. 587 29 24 Rhijnstede, Rijnauwenstraat 1, tel. 564 94 52 De Leystroom, Brabantlaan 5, tel. 523 39 00

nasi/bami/kipgerecht/2 loempia's/kroepoek

Kipfilets

Activiteiten Zaterdag 1 december Princenhof 14.00 uur: Sinterklaasbingo. Tien rondes en een superronde. Kosten: KBO leden € 6,00, niet-leden € 8,00. Heksenwiel 14.00-16.30 uur: Sinterklaasmiddag. Komt hij wel of kom hij niet. Er komt een muzikale verrassing met …? Kosten: € 5,50 (BredaPas: € 4,50). Inschrijven tot en met 26 november. Zondag 2 december ‘t Rietveldhuis 13.00-20.30 uur: Open huis. Oud en jong is welkom voor een drankje en een hapje, biljarten, film kijken of meedoen met kaarten en spelletjes. Maandag 3 december Balieweide 17.30 uur: Warme maaltijd met soep, zuurkool met rookworst en een toetje. Kosten: € 7,25 (BredaPas: € 5,25). Aanmelden voor vrijdag 30 november. Dinsdag 4 december Balieweide 10.00-12.00 uur: Schrijfcursus. Je krijgt ondersteuning bij het schrijven van verhalen of het schrijven over een vooraf bepaald onderwerp. De toegang is gratis. 14.00-16.30 uur: Sinterklaasmiddag in samenwerking met ’t Rietveldhuis. De kosten voor deze middag zijn € 3,50 (BredaPas: € 3,00). Aanmelden voor 1 december bij Balieweide of ‘t Rietveldhuis. Boeimeer 12.15 uur: Lunch. Kosten: € 3,70 (BredaPas: € 3,00). Aanmelden kan tot en met vrijdag 30 november. Huis van de Heuvel 12.00 uur: Lunchen in de mooie ruimte van het ontmoetingscentrum. Aanmelden tot 30 november. Kosten € 3,70. (BredaPas: € 3,00). Aanmelden voor 30 november. Zondag 9 december Princenhof 11.00 uur: Zondagbrunch. De kosten zijn € 11,00 (BredaPas: € 9,20) inclusief twee kopjes koffie. Inschrijven kan vanaf 28 november.

Tegen inlevering van deze waardebon ontvangt u:

2 kilo verse Hollandse

rijsttafel 2 pers.

Voorlichtingsavond Dinsdag 27 november 19.30 uur KSE

€ 9,98

€ 8,98

Stijn Streuvelslaan 42 Etten-Leur

deze waardebon is geldig van 27 april t/m 7 mei 2011

deze waardebon is geldig van 27 april t/m 7 mei 2011

Nieuwe Haagdijk 34, Breda. Tel: 076-5217055

Nieuwe Haagdijk 34, Breda. Tel: 076-5217055

Grillerij / Poeliershuis Schrauwen, Woensdag alléén 28bijnovember

alléén bij Grillerij / Poeliershuis Schrauwen,

19.30 uur Munnikenheide College Trivium 60 Etten-LeurWaardebon

Waardebon

Donderdag 29 november

Tegen inlevering van deze waardebon ontvangt u:

Tegen inlevering van deze waardebon ontvangt u:

Kip saté's

kippen

19.30 uur Munnikenheide College 15 vers gemarineerde 20.30 uur KSE

2 vers gegrilde

Bosheidestraat 1 Rucphen

€ 4,98

€ 4,98

deze waardebon is geldig van 27 april t/m 7 mei 2011

deze waardebon is geldig van 27 april t/m 7 mei 2011

alléén bij Grillerij / Poeliershuis Schrauwen,

alléén bij Grillerij / Poeliershuis Schrauwen,

Nieuwe Haagdijk 34, Breda. Tel: 076-5217055

Nieuwe Haagdijk 34, Breda. Tel: 076-5217055

Aanbiedingen geldig zolang de voorraad strekt Voor de wekelijkse superaanbieding kijkt u op www.geertkip.nl.

Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. de Bom de meubelvriend marijke meustraat 32, Breda 076-5141601

POELIERSHUIS

De site voor uw feestjes en partijen ! Tel: 076-5217055

kwaliteit is onze service!

Maximaal 2 aanbiedingen per bon per klant Let op : maandag gesloten !

Maaltijden kant en klaar en gegrild ... o.a. hele kippen, bouten, tv-sticks

ma T/m VrIJ open Van 12-18 uur

Dre Wit (‘t) goed reparaties witgoed producten Etten-Leur Voorrijkosten in Etten-Leur € 15.00 buiten Etten-Leur € 20.00

Tel.: 06-50905037 WWW.HOBBYKAS.NL

Budget kas

€ 350,-

Alu-pro kas

v.a. € 925,-

Combi-pro kas

v.a. € 950,-

Victoriaanse kas v.a. €1400,Bel voor onze folder/prijslijst

Showterrein met 36 kassen

EmBrEgtS KASSEN gors 70 Hoeven 0165-502506

Omidbikes is gespecialiseerd in verkoop van fietsen en speelgoed. We hebben meer dan honderd artikelen zoals speelgoed en ruime voorraad kinder-, dames-, oma- herenen vouw fietsen in 400 m² Showroom en magazijn.

Kinderfietsen al vanaf 50, - euro Oma fiets vanaf 150, - euro Kinderaccu voertuigen vanaf 30, - euro Vouwfiets vanaf 100, - euro Tevens voor fietsen reparatie en onderhoud bent u bij ons welkom! www.omidbikes.nl | Rudonk 16 4824AJ Breda

Meubelstoffering

FA. GELENS

voor al uw stoffering en alle reparaties. Rudonk 23a Breda Tel. 076-5877239 of 06-20304266

Verkoop van nieuwe en gebruikte banden tegen zeer voordelige prijzen, ook winterbanden APK Keuringstation Prescher Bel voor een afspraak: Nu GRATIS wintercheck bij APK 076 541 83 53 Openingstijden: 8.30 tot 17.00 uur. Weidehek 90, Breda Kijk op www.prescherautos.nl

Snackhuis Grandioos 1977 - 2012

het da

a , kank er)?! rla

Let op!!! APK keuring vanaf E21,50

Bij eventuele afkeur kunnen wij nieuwe en eventuele goede geselecteerde gebruikte auto onderdelen monteren.

EPELENBERG 8 – 4817 CM BREDA – 076-5208156

1 Sta r Trek First C To bol ontac dly go where t Dan d n o o u r f j i j ne’s gone before je vas in t ? gelijks wel te verdie pen leven van C (45

Moerwijk 30 • Breda • 076-571 00 27

Nieuw in Breda: Magazijn uitverkoop

GELDIG T/M 5 DECEMBER 2012

e e et d

Waardebon

Tegen inlevering van deze waardebon ontvangt u:

LAGE PRIJZEN WEKEN

STRO KORRELS Ideaal stalbed voor dieren 100% natuurlijk, voordelig, ruimte- en arbeidbesparend

€4.50 per zak van 15 kg

06-24887585

10 MEEST VERKOCHTE SNACKS PER STUK FAMILIEZAK FRIET

€1.€3.-


KORTE BERICHTEN

Bijzondere verhalen opgetekend door Kees Slager en - voor het eerst - kleurenfoto’s

‘Watersnood’ is indringend verslag

BREDA - Het boek ‘Watersnood’ wordt in woord en beeld beschouwd als een bijzonder indringend verslag over De Ramp van 1953. Auteur Kees Slager, dé specialist op dit gebied en eerder auteur van de bestseller ‘De Ramp, een reconstructie’, beschrijft in dit 656 bladzijden dikke en ruim vier kilo wegende boek de geschiedenis van de eeuwenoude strijd tegen het water in het Deltagebied.

Eén van de unieke kleurenfoto’s in het boek ‘Watersnood’ van Kees Slager.

VAN ONZE REDACTIE In samenwerking met Weekblad de Bode biedt Kick Uitgevers het boek tot en met 1 februari 2013 aan met een tijdelijke korting van 30 euro. Het document wordt zonder verzendkosten thuisbezorgd. Deze actie houdt verband met het feit dat op 1 februari het 60 jaar geleden is dat ZuidwestNederland werd overvallen door het water. In het boek neemt Kees Slager de lezer mee terug naar lang vervlogen eeuwen, maar hij staat ook stil bij de huidige en toekomstige situaties op het gebied van water en veiligheid. In deze ‘stoeptegel’ over de meest emotionele gebeurtenis na de Tweede Wereldoorlog zijn de verhalen over De Ramp voorzien van vele honder-

den, vaak unieke en nooit eerder gepubliceerde foto’s.

‘Nooit eerder gepubliceerde foto’s’ Uiteraard is veruit het belangrijkste deel van dit boek gewijd aan de schokkende gebeurtenissen in 1953. Op groot formaat zijn de verwoestingen van weleer te zien. Maar er zijn ook foto’s opgenomen van de evacuaties, de hulpverlening en wederopbouw. Kleurenfoto’s Heel bijzonder is dat zes decennia na De Ramp ook kleurenfoto’s van de getroffen

FOTO UIT WATERSNOOD

gebieden beschikbaar zijn gekomen. Deze foto’s zijn onder andere gemaakt door de Amerikaanse helikopterpiloot Henry Schmaltz, die in 1953 bij de reddingsacties was betrokken. In woord en beeld worden alle in februari 1953 getroffen gebieden in Zeeland, ZuidHolland en West-Brabant belicht. Over alle plaatsen die indertijd werden getroffen, zijn door Kees Slager bijzondere verhalen opgetekend. De auteur heeft in zijn geschiedschrijving vooral geluisterd naar de verhalen van de ‘gewone mensen’ in het Rampgebied; naar de vissers en de andere werkers die - dikwijls anders dan de autoriteiten - wel meteen in actie kwamen in en kort na de rampnacht van 31 januari op 1 februari 1953.

TIJDELIJKE SUPERKORTING OP BOEK WATERSNOOD 1953!

Binnenkort is het 60 jaar geleden dat het Deltagebied van zuid-west Nederland werd getroffen door ‘De Ramp’. Een bijzonder moment, waar een bijzonder aanbod bij past. In samenwerking met DE BODE biedt KICK Uitgevers tot en met 1 februari 2013 het kolossale boek WATERSNOOD aan met een superkorting van € 30. En dan wordt dit ruim 4 kilo wegende document ook nog gratis bij u thuisbezorgd. Tot en met 1 februari wordt de prijs van € 69 naar € 39 verlaagd.

rting € 30 ko kosten erzend géén v Ik bestel ......... exemplaren van het boek WATERSNOOD. De verzendkosten zijn voor rekening van de uitgever. Hierbij machtig ik Kick uitgevers eenmalig het totaalbedrag (€ 39 per exemplaar) van mijn rekening af te schrijven. Rekeningnr: Naam: Adres: Postcode: Tel.nr:

........................................................................................................................................ ........................................................................................................................................ ............................... Woonplaats:............................................................................... ...............................

E-Mail:........................................................................................

Stuur deze bon in een ongefrankeerde envelop naar: Uitgeverij de Bode, Antwoordnummer 11006, 4880 VC Zundert PAGINA 10

The Baker’s Wife: Baronie Muziek Theater, zondag 25 november, 14.30u en 20.15u, PodiumBloos. www.baroniemuziektheater.nl Fietsgilde: 24 november, Bergsche Vestingroute, start 10.00u, Intratuin Rondleidingen Gilde de Baronie: Zaterdag 24 november: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Rondleiding Grote Kerk 14.00u; Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk; Geveltjesroute 14.30u vanaf ingang Grote Kerk. Lezing: Gezonde, slimme en gelukkige kinderen krijgen? Dit is de kern van de lezing ‘Bewust Zwanger Brabant’. De lezing vindt 26 november om 19.30u plaats in Breda. Inschrijven via www.praktijkvanunen.nl Najaarsconcert: Vocaal Ensemble Novafonie uit Breda geeft op zondag 25 november om 15.00 uur een najaarsconcert in de Waalse kerk van Breda (Catharinastraat 83). Kaarten aan de deur of via tel. 06-41673244. Meer informatie: www.novafonie.nl. Novafonie is op zoek naar uitbreiding; vooral aan bassen en sopranen is op dit moment behoefte. Geïnteresseerde zangers en zangeressen zijn van harte welkom op een van de repetities in de Beemdentil, wijk Haagse Beemden Breda, iedere donderdagavond vanaf 20.00u. Dialoog op zondag: Thema november: Van het leven genieten. Zondag 25 november, 10.30-11.45u, Zero Point, Ceresstraat 29, Breda, www.aquariusmens.nl. Aanmelden per email s.hontele@hetnet.nl of tel. 0165-387770. Cultuur tijdens het Middaguur: Op vrijdag 23 november is er een middagpauzeconcert in de Waalse Kerk, Catharinastraat in Breda, Dit concert wordt verzorgd door Duo Suoni, Marleen de Bruijn-zang en Hans Schepens-gitaar, theorbe. Aanvang 12.00u, vrij toegankelijk. Sint Nicolaas in Tuinzigt/Westerpark: Op zondag 25 november komt de Sint weer naar Tuinzigt/Westerpark. ‘s Morgens vertrekt hij vanaf buurtcentrum De Meidoorn om 11.00u voor een tocht door de wijken. ‘s Middags vanaf 14.00u is er een kinder show met de clowns Poets en Pats en rond de klok van 15.00u komt de Sint met zijn zwarte pieten de kinderen bezoeken. Inschrijfformulieren af te halen bij Jan Vandijck, Ahornstraat 57 of bij Jan Verstraeten, Tuinzigtlaan 118 te Breda. Collecte Leger des Heils: Het Leger des Heils in Breda zal in de periode van 26 november tot en met 9 december de jaarlijkse collecte houden. De opbrengst van deze collecte is bestemd voor de maatschappelijke dienstverlening van het Leger des Heils in en rondom Breda. Ook zal ons Open Huis op tweede Kerstdag en Oudejaarsavond extra geopend zijn. Collectant gemist? Banknummer 14.33.47.209 van het Leger des Heils te Breda. Ypsilon: Op maandag 26 november geeft de heer Martijn van Unnik, apotheker in Breda voorlichting over medicijnen die voorgeschreven worden aan mensen met een psychiatrische stoornis. Locatie: Cultureel Centrum De Poelewei, Mgr. De Vetstraat 2, 4817 JP te Breda. Aanvang 19.30-21.30u. Info: 0168-403549 of kijk op www.ypsilonregiobreda.nl. Tientjeswandeling: Elke laatste zondag van de maand (25 nov.) houdt Tientjes Breda een gratis en gezellige wandeltocht door het Mastbos. Verzamelen om 13:00u vóór De Boswachter (Huisdreef 4, 4836 AM in Breda) en vertrek om 13.10u. Rond 15.00u zullen we weer terug zijn bij de Boswachter. Deelname gratis. Vooraf aanmelden, vóór zaterdag 24 november, per e-mail: tientjesbreda@gmail.com Bingo: Zaterdag 24 november Geeren-Noord, Philips Lammekensstraat 30. Aanvang 20.00u. Rommelmarkt: Zondag 25 november bij Stichting Geeren-Noord, Philips Lammekensstraat 30. Tafel en biljart reserveren bij de beheerder, tel. 076-5714330 of 06-46596770. Concert Frank Martin: Cappella Breda brengt onder leiding van Daan Manneke en met medewerking van Klaas Hoek (harmonium) de Mis à 8 voor dubbelkoor van Frank Martin [1890-1974] ten gehore in de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk van Breda. Aanvang 15.30u. Bingo KBO Haagse Beemden: zaterdag 24 november in de gezellige ronde zaal van centrum Heksenwiel. Start om 19.30u. Uitvoering Toonkunstkoor: Op zaterdag 24 november geeft Toonkunstkoor Breda een uitvoering van 3 cantates van J.S. Bach. Onder de gloedvolle leiding van dirigent Paul van Gulick. Aanvang 20.15u, Johanneskerk, Dreef 5, Princenhage. Voorverkoop via info@toonkunstkoorbreda.nl en aan de kerk. De Maya’s 2012 en de boodschap: Op donderdagavond wordt op de Willem van Oranjelaan 16 de lezing gehouden over de boodschap van de Maya’s, door Annemiek Coenen. Aanvang 20.00u. Lezing: Lezing door Hans van de Laan over de architectuur van de Bethlehemkerk en van de wijk rondom de kerk. Woensdag 21 november Bethlehemkerk 14.00u. Bingo: Donderdag 22 november in gemeenschapshuis de Vlieren. Aanvang 20.00u. Lezing: Hoofdboswachter Sonje Vrijenhoek houdt maandag 26 november voor de Gouden Cirkel een lezing over de plannen die Staatsbosbeheer heeft met het Mastbos. Locatie: theaterdinersalon De Avenue, Waterstraat, Breda, aanvang 20.00 uur. Toegang gratis. Budgetcursus: Wil je leren hoe je je geldzaken goed op een rijtje krijgt? Meld je dan aan voor een budgetcursus. Zo’n cursus is er voor volwassenen maar ook speciaal voor jongeren. Informatie: imw-breda.nl. Inloopspreekuren verspreid over de stad zie imwbreda.nl. Tel. 076-5871552. Voorlichtingsavond: Voorlichtingsavond over de gevolgen van, en het omgaan met abortus. Vrijdag 23 november, 20.00u, buurtcentrum ‘t Kraaienest, Tweeschaar 12, Breda. Toegang gratis. Inlichtingen: tel. 06-47961717. ‘Jong-leren met geld’: Iedereen met kinderen van 6 tot 12 jaar is op woensdagmorgen 21 november welkom bij de workshop: ‘Jong-leren met geld’. Woensdag 21 november, 9.15-11.30u, Instituut voor Maatschappelijk Welzijn (IMW), Willemstraat 20. Deelname is gratis. Opgeven: 076-5305888. Taizé-viering: Samen je geloof vieren op de tonen van Taizé. Op zaterdag 24 november, 19.00 uur is weer een Taizéviering in de Michaelkerk, Hooghout 67. WIEGO: WIEGO neemt zaterdag 24 november deel aan de Sint Nicolaas-wandeltocht te Putte (N.Br.). De bus vertrekt vanaf vier opstappunten in Breda en één in Etten-Leur, tussen 8.30 en 9.10 uur (afhankelijk van het opstappunt). De terugkomst ligt rond 17.30 à 18.00 uur. De te lopen afstanden zijn 6, 12 ,18, 24 en 30 km. Meer informatie: de heer H. v.d. Bruggen, Amerongenstraat 130, Breda (tel. 076-5657357 of 06-36080869). Wandeling: De West Brabantse Vogelwerkgroep geeft op 25 november een wandeling voor natuur- en vogelliefhebbers rond de Emerput. Verzamelen bij de vogelkijkhut om 9.00u. Wandeling duurt tot 11.00 uur. Aanmelden uiterlijk vrijdag 23 november om 19.00 uur bij Hans v.d. Sanden, tel. 076-5878432. www.westbrabantsevwg.nl Kerstexpositie: Expositie van schilderijen in diverse stijlen van diverse kunstenaars. Veelal kleurrijke en vrolijke schilderijen. Van abstract tot figuratief. Zaterdag 24 november en zondag 25 november, 13.00 tot 17.00 24 uu rs uur, Zandberglaan 3, Breda. s ervice Supersnel Dansen voor alleenstaanden: zaterdag 24 november met dj Harry in Dorpsherberg, Glasherstel W.Alexanderplein 4, Teteringen. Aanvang Bel gratis 0800 - 837 52 27 21.30u. www.singlesoosbreda.nl

Glasschade?! Ruit stuk?!


vacaturebank voor vrijwilligers

Waterrat, jij weet als geen ander hoe fijn het is om te zwemmen. NSWAC vraagt hulp voor een cliënte die met jouw hulp ook het water in kan. Vacaturenummer 65902304

Verbeterd opleidingsaanbod voor vrijwilligers Voor vrijwilligers wordt het steeds belangrijker om over een hoger kennisniveau en betere vaardigheden te beschikken om hun taken binnen de organisatie waarin zij actief zijn op een goede manier uit te voeren. Breda-Actief wil vanaf 2013 cursussen aanbieden die beter aansluiten op deze ontwikkeling en meer kwaliteit bieden zodat organisaties en hun vrijwilligers werkelijk hun kennis kunnen vergroten en hun vaardigheden kunnen verbeteren. Denk hierbij aan inhoudelijke cursussen als: verenigings-, vrijwilligersen sponsormanagement, trainingen als: omgaan met autisme en agressie, time management en coachingsvaardigheden en praktische cursussen als EHBO, reanimatie, Word en Excel. Inschrijven Voorjaar 2013 worden er weer cursussen en trainingen georganiseerd voor iedereen die als vrijwilliger actief is binnen de gemeente Breda. Het volledige opleidingsaanbod is vanaf januari 2013 beschikbaar op de website. Voor enkele cursussen en trainingen kunt u zich nu al inschrijven zoals ‘Conflicthantering en mediation’ en de kennismakingscursus social media: ‘Sociaal web: van wiki tot twitter’. Ga naar www.breda-actief.nl voor meer informatie en aanmelding. Ook zijn er mogelijkheden voor in-company en maatwerkcursussen en -trainingen.

Nieuwsgierig hoe de gemeente geadviseerd wordt? Maak deel uit van een adviestraject in de sociale zekerheid door te luisteren en te schrijven. Als notulist hoor je nog eens wat en je werk doet ertoe. Vacaturenummer 65902309 Word gymassistent op Serviceresidentie Vredenbergh en help de bewegingstherapeut bij de gymactiviteit. Na actie en beweging is er koffie en een praatje met de bewoners. Vacaturenummer Z9803769 Avontuurlijk vrijwilligerswerk voor pr & communicatiespecialisten vind je bij Hadhakai Organisation. Jij gebruikt je kennis en je vaardigheden en daarmee ondersteun je moeders en kinderen in Ghana. Er zijn meerdere vacatures. Vacaturenummer 65902311 Je bent gek op dieren en niet bang voor vieze handen. Op de kinderboerderij van Rolerisuit vragen de emoes, kippen, konijnen, schapen, geiten, parkieten, hangbuikzwijnen én de poes verzorging. Als dierenverzorger wordt er altijd naar je uitgekeken! Vacaturenummer 659000002

Liever één op één contact? Dat kan bij STIB. Wat dacht je van een wandeling met een aimabele heer die je graag vertelt over zijn tijd als tandarts, houdt van knutselen en cello speelt? Vacaturenummer 65902299 Ben je op zoek naar een administratieve klus? Dat komt dan goed uit want bij de Weggeefwinkel is iemand nodig die handig is met de computer. Je checkt alle gegevens van de klanten en past ze zo nodig aan. Vacaturenummer 6590001636 Deze winter geen saaie zondagmiddag meer als je inloopmedewerker wordt bij Info-Meer. Je ontvangt bezoek en zorgt voor koffie, gezelligheid en een luisterend oor. Vacaturenummer 65902277 IMW zoekt een coach om hun vrijwilligers te ondersteunen en te begeleiden bij hun vaak complexe werkzaamheden. Er wordt gewerkt als budgetcoach, raadsliedenwerker of bij de voedselbank. Dit is een nieuwe functie waaraan je zelf mede inhoud en vorm kunt geven. Ga jij de uitdaging aan? Vacaturenummer 65902316 Help jij mensen graag op weg? Dan kun je aan de slag als servicemedewerker bij de Schatkamer, hèt knooppunt van informatie van en door bewoners van de Hoge Vucht. Vacaturenummer Z9812853


Het Maczek Museum heeft een Bailey brug

Bailey brug.

BREDA - Pasgeleden kreeg het Generaal Maczek Museum een nieuw item: een originele Bailey brug uit 1944. Een Bailey brug verving de vernielde brug, zodat de opmars verder kon gaan. De ontwikkeling van de brug, door de Engelse

ingenieur Sir Donald Bailey, begon halverwege de oorlog en tegen het einde van de oorlog werd de brug op grote schaal ingezet in Europa. De draagkracht van de Bailey brug werd bepaald door de zijpanelen, deze wogen 260 kg en konden door 6 man door middel van draagstokken worden

gedragen. Dikwijls onder vijandelijk vuur werd de brug op de kant gebouwd en dan op rollen door middel van handkracht, jeep of lier naar de overkant geduwd. Als traditie werd de naam erbij gezet van de brug. Meestal was dat de naam van de dichtstbijzijnde stad. Was de originele brug weer hersteld, werd de Bailey brug gedemonteerd, op legertrucks geladen en weer naar het volgende front gebracht. Het gebruik van de Bailey brug heeft dan ook de 2e Wereldoorlog sterk bekort. Zelfs 60 jaar na de oorlog worden deze bruggen nog gebruikt! Het museum is deze zondag geopend vanaf 2 uur tot 5 uur, zo ook op zondag 25 november. Het Generaal Maczek Museum is gevestigd op de Trip van Zoudtlandtkazerne te Breda, ingang De La Reijweg 95. Legitimatie is verplicht. Het bezoek is gratis. Het Generaal Maczek Museum is steeds op zoek naar voorwerpen en foto’s welke betrekking hebben op de bezetting, het verzet en de bevrijding van Breda en andere delen van Nederland. Voor meer informatie als vrijwilliger of over het museum bel 076-5274089 of 076-5601224, of mail naar info@maczekmuseum.nl. Bekijk ook de website www. maczekmuseum.nl

Ger Roovers winnaar Gouden Steunpilaar

BREDA - Vanuit Visio Onderwijs Breda is Ger Roovers, huismeester maar vooral technisch vakman van de school, genomineerd voor de verkiezing van de Gouden Steunpilaar 2012!

De keuze voor de winnaars van de Gouden Steunpilaar 2012 verliep via 3 fasen. Allereerst was er de fase van het nomineren. De tweede fase was de ronde van het stemmen. Via de website konden collega’s en leerlingen stemmen op hun favoriete onderwijsondersteuner. De laatste fase was tijdens de finale op donderdag 15 november. Tijdens deze finale hield Rachel Kemperman, adjunct-directeur van Visio Onderwijs Breda, een bezielend betoog over de bijzondere kwaliteiten van genomineerde Ger Roovers. Het verhaal over Ger die zijn al lang gewenste vakantie met familie annuleerde vanwege activiteiten binnen de school,

en daardoor aan het eind van het seizoen in een bijna verlaten Salou belandde met zijn vrouw, gaf de jury al een goede duw in de richting van de eerste prijs. Het filmpje waarop leerlingen vertelden hoe geweldig ze Ger vinden en hoeveel profijt ze hebben van de speciaal voor hun gemaakte materialen en hulpmiddelen, gaf de doorslag! Ger werd verkozen tot Gouden Steunpilaar van 2012 voor het primair onderwijs en kreeg uit handen van Diewertje Blok, die het spektakel presenteerde, de trofee en een reischeque voor een verdiend weekendje naar Makkum, met de hele familie.

Visio Onderwijs Breda biedt onderwijs aan leerlingen met een visuele en meervoudige beperking in de leeftijd van vier tot twintig jaar. Naast een visuele beperking hebben alle leerlingen een verstandelijke en vaak ook een motorische beperking. Dat vereist vaak specifieke aanpassingen aan materialen en hulpmiddelen. Voor Ger Roovers is dit inmiddels al meer dan 25 jaar zijn dagelijks werk. Uit een overweldigend aantal aanmeldingen van 144 zijn drie onderwijsondersteuners in het PO en drie in het VO genomineerd voor de verkiezing. Donderdag 15 november, de OOP-dag van CNV Onderwijs, werd dé onderwijsondersteuner van 2012 gekozen!

KORT BEDRIJVIG

Grote eindejaars zegelactie

Op zaterdag 17 novemberis de spaarzegelactie van winkelcentrum Hoge Vucht gestart. Dit jaar zijn er prachtige prijzen te winnen als u boodschappen doet in Hoge Vucht. Zo worden er oa. drie i-Pads weggegeven! Vanaf 17 november ontvangt de consument bij iedere aankoop in winkelcentrum Hoge Vucht spaarzegels. Plak deze zegels op de spaarkaart en deponeer alle volle spaarkaarten in de daarvoor bestemde bus op het centrale plein. De winkeliersvereniging en de ondernemers stellen ruim 300 prachtige prijzen beschikbaar. De spaaractie loopt t/m 15 december en de volle spaarkaarten kunnen tot en met deze datum worden ingeleverd. De grote prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 22 december. www.winkelcentrumhogevucht.nl

Historische kilometer BREDA – In de serie ‘laatste zaterdag van de maand wandelingen’ organiseert de VVV Breda op zaterdag 24 november een Historische Kilometer. Een VVV-gids neemt belangstellenden mee door het historische stadscentrum van Breda en brengt o.a. een bezoek aan de Grote Kerk en het Begijnhof met het Begijnhofmuseum. Daar is ook een selectie uit de bijzondere reliekencollectie van Ger IJsebrand en Harrie Hamers te zien. De wandeling voert ook over het terrein van

het Kasteel van Breda. In het Kasteel is de Koninklijke Militaire Academie gevestigd. Daarom is dit terrein alleen toegankelijk onder begeleiding van een VVV-gids en is een legitimatiebewijs verplicht! De wandeling vertrekt om 14.00 uur (13.45 uur verzamelen) vanaf de VVV aan de Willemstraat. Vooraf reserveren wordt aanbevolen: 0900-5222444 (€ 0,25 per minuut), info@vvvbreda.nl De wandeling is gratis voor BredaPas-houders. Groepen kunnen deze, maar ook andere wandelingen, het hele jaar op afspraak lopen.

POLITIEBERICHTEN

Agressieve inbreker opgepakt BREDA - De politie arresteerde een 49-jarige Bredanaar op verdenking inbraak in een woning. De dronken man werd op heterdaad betrapt toen hij via een openstaand raam een huis binnendrong aan de Leeuwerikstraat. Dat gebeurde zondagmiddag rond 14.30 uur. De bewoonster was bezig met werkzaamheden (verbouwing) rond haar huis. Om die reden stond er een raam aan de voorkant open. Toen ze even naar achteren liep, zag de dader zijn kans schoon. Hij klom naar binnen en probeerde in de woonkamer een handtas te bemachtigen. De man reageerde agressief toen de bewoners hem betrapten en hem vroegen waar hij mee bezig was. Er ontstond vervolgens een worsteling waarbij de dief de omstanders bedreigde. De bewoners hadden ondertussen hulp gekregen vanuit de omgeving, waaronder een agent die niet in functie was. In het tumult konden de omstanders een schroevendraaier van de dief afpakken. De dader beet tijdens de worsteling een van de omstanders in de hiel. De dief werd tegen de grond gehouden en aan de politie overgedragen. Daarbij werd hij nog agressiever. De arrestant was zeer recalcitrant en uitte diverse beledigingen / bedreigingen tegen zowel de agenten als tegen de aanwezige burgers. De man is al jarenlang een ‘goede bekende’ van politie en justitie. Hij is in het belang van het verdere onderzoek in verzekering gesteld. In de directe omgeving vond namelijk kort tevoren ook een soortgelijke woninginbraak plaat (Veestraat). De verdachte zit voorlopig vast. Aangereden fietser overleden, dader opgepakt BREDA - De 28-jarige fietser uit Breda die zondagavond op de Tramsingel in zijn woonplaats werd aangereden, is maandagavond overleden. De automobilist, een 56-jarige Bredanaar, reed na de aanrijding door en meldde zich maandagmorgen op het politiebureau. De man zit vast. De fietser werd zondagavond rond 21.30 uur zwaargewond gevonden op de Tramsingel. Hij lag in de berm ter hoogte van de kruising met de Smederijstraat. De politie dacht eerst dat hij slachtoffer was van een schietpartij. Later bleek dat de man was aangereden. Het slachtoffer werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De Tramsingel was zondagavond tussen de Lunetstraat en de Etnastraat afgezet voor sporenonderzoek. De politie is nog op zoek naar getuigen. Rechercheurs zijn onder meer op zoek naar een vrouw in een scootmobiel, die rond het tijdstip van het ongeval over de Tramsingel reed. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844.

BEDRIJVIG NIEUWS Gezellige opening workshopruimte Bakatelier en Tante Plomm

Een feest begint altijd met taart….. BREDA - Op donderdag 15 november werd de grote workshopruimte bij het Bakatelier in de Mastbosstraat 105 officieel geopend. Hier geven de baktantes Lidewij Rijvers en Hetty van Dijk van het Bakatelier en Madelon Moor van Tante Plomm hun workshops. Voor kleine en grote mensen, voor bedrijven, familiefeestjes, vrijgezellenavonden, ouder-kindworkshops en nog veel meer en één ding is zeker: je gaat altijd met iets lekkers naar huis. DOOR JOYCE VAN ZIJL Burgemeester Peter van der Velden had de uitnodiging om de taart aan te mogen snijden van harte aangenomen. Hij had zelf een keer meegedaan met zijn dochters en genoten van de workshop. De door

hem gemaakte NAC-taart was ook op het stadskantoor in de smaak gevallen, dus hij kwam de baktantes graag feliciteren. Altijd in een vrolijke schort, met een stralende lach en vol humor, dat is typerend voor deze drie dames. Net terug uit Birmingham, waar ze naar een grote ‘cake art’-beurs waren geweest en waar ze vol ideeën vandaan kwamen. Gelukkig hadden ze nog wel tijd gezien om heel veel fleurige en kleurige cupcakes en andere lekkernijen voor hun gasten te bakken en toonden ze in hun nieuwe ruimte ook een aantal prachtige taarten. Van klassiek tot modern, van een lief klein taartje vol roosjes tot een fikse bruidstaart, allemaal bijna te mooi om op te eten. Samenwerking Madelon Moor vertelt hoe ze Hetty en Lidewij ontmoet heeft. “Ik ben vier jaar gele-

den begonnen met het maken van speciale taarten en het geven van workshops. Dat liep zó goed dat ik, toen Lidewij en Hetty twee jaar geleden met het Bakatelier begonnen, wel mensen doorverwees naar ze. En toen kreeg ik een keer een telefoontje of ik op de koffie kwam! We konden het goed vinden samen en besloten op een gegeven moment ook samen de inkoop te gaan doen. De samenwerking beviel ons prima en we zijn ook vriendinnen geworden.“ Hetty en Lidewij: “Achter ons Bakatelier staat een oude loods, waar vroeger een smederij zat. Toen de bovenruimte daarvan beschikbaar kwam leek dat ons een geweldige plek voor de grote workshops. En dus hebben we besloten om daar met zijn drieën aan de slag te gaan. Het is een heel leuke en sfeervolle ruimte, in de stijl van ons Bakatelier en onze winkel.” Kijk voor een overzicht op www.workshop-breda.nl.

De burgemeester mocht de taart aansnijden.

Goede berichten De burgemeester was trots op deze dames en blij dat er ook goed nieuws te melden valt in deze tijd van sombere berichten. “Deze dames hebben het voor elkaar, wij

FOTO JOYCE VAN ZIJL

zijn als stad erg trots op dit Bredase bedrijf. Hier is geen sprake van afgunst en concurrentie, zij hebben besloten sámen sterker te zijn. Ik kom dan ook graag meefeesten hier.”

Workshop-Breda is een samenwerking tussen Bakatelier en Tante Plomm, Mastbosstraat 105, 4812 PB Breda, tel. 06-19983460, e-mail: info@bakatelier.nl PAGINA 12


www.scan-werk.nl

Wij digitaliseren uw dia’s en negatieven

T E L T ELOU

Bussen te huur

TEG

v.a. € 48,- p/dag

www.QualityCarRent.nl

AD A R R O O V E W r i a t NIEU i n a s k o o u N

076-5022267 / 06-53561726 UW ACCOUNTANT / BOEKHOUDER TE DUUR ?

Professionele kwaliteit scans, tegen een zeer lage prijs!

Bij ons bepaalt uzelf het tarief en de werkzaamheden !! Alle varianten zijn mogelijk, vrijblijvende informatie: WWW.ADVIESBUREAUDEBRUIJN.NL

Standaard resolutie (9 MegaPixel) - € 0.20 Hoge resolutie (25 MegaPixel) - € 0.25

NU dagelijks geopend ma. t/m van vr. 9.00 tot 18.00 uur zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur

Voor meer informatie: 0118-639399 / bestelling@scan-werk.nl Van Os uurwerken b.V. Etten-Leur

Magazijnen van: Bakx Badkamers Industrieweg 3 - 5 ZUNDERT

www.vanosuurwerken.nl

• U kunt terecht voor het lenen, huren of aankopen van zorghulpmiddelen voor alle fasen van het leven

BodemPRIJZEN

• Maar Vitaal doet meer!

antiek | (streek)sieraden | design | kunst | verzamelingen | inboedels

Uw thuiszorgwinkel voor Breda en omstreken • Vitaal levert ook hulpmiddelen om gezond en

Daylight Power Slingerweg 87 4814 AZ Breda 088 - 0300500

169.95 NU

149.95

actief te blijven

• Kom kijken en verbaas u over ons assortiment aan hulpmiddelen van bestek tot rollator, van sta-op fauteuils tot scootmobielen. We beschikken over een ruim assortiment aan braces en bandages en artikelen voor de professionele gebruiker

Inbreng gevraagd, van één item tot complete inboedel, voor onze

Kunst & Antiek Veiling en VenduVeiling op dinsdag 18 en woensdag 19 december VenduHuis De Jager Goes BV Ringbaan West 2b | 4461 ED Goes 06 42 11 45 42 | www.venduhuisdejager.nl

• U kunt direct naast de ingang Gratis parkeren!

KEUKENS, BADKAMERS, TEGELS & SAUNA’S VOOR DE BESTE PRIJS! bij JAN VAN SUNDERT

3-voudi beglazinge voor de g prijs van 2! Deze actie loop 31 decembe t tot r 2012

4500m2 showroom met 300 keuken en badkameropstellingen kijk voor onze folderaanbiedingen op www.janvansundert.nl

a.s.

r alle l voo r ook a a i c e e En sp n, ik ben t”... e ie r P e e d l kin “Gul zondag! tot

ZONDAG GEOPEND

BESPAAR HONDERDEN EURO’S MET KUNSTSTOF KOZIJNEN VAN WERU WERU.NL

van 11.00 tot 17.00 uur

Vestiging Etten-Leur: Vestiging Yerseke: Vosdonk 4 Kreeft 6a 4879 NC Etten-Leur 4401 NZ Yerseke Tel: 076-5032800 Tel: 0113-574173 www.kumasol.nl

Lokkerdreef 10, 4879 ND Etten-Leur. Tel 076-5048800 Openingstijden ma gesloten, di t/m do 9.30-17.30 uur, vrijdag 9.30-21.00 uur, za 9.30-17.00 uur www.janvansundert.nl

WIJ BETALEN NU MEER DAN € 43,PER GRAM FIJN GOUD*

G OUD IS G €LD W W W. G O U D I S G E L D . N L Uw oude gouden sieraden zijn nog steeds geld waard Zelfs als deze beschadigd of kapot zijn. Wij kopen alle soorten gouden/zilveren sieraden in; art deco, kettingen, ringen, armbanden, oorbellen, gouden tanden, munten en diamanten. Wij betalen hiervoor de hoogst mogelijke dagprijs en betalen u direct contant.

WILT U OOK

in de du re iets mee , donkere maan r te best eden he den Twijfel bben? nie

* Prijs is afhankelijk van de dagkoers. * Legitimatie verplicht. * Min. leeftijd 18 jaar.

Roosendaalse Goudbank Molenstraat 9a 4701 JK Roosendaal Tel. (0165) 85 22 68 roosendaalsgoudbank@gmail.com

DONDERDAG ZEVENBERGEN Golden Tulip Schansdijk 3 10.00 - 17.00 uur

Openingstijden Maandag Di. Wo. en Do. Vrijdag Zaterdag Koopzondagen

13.00 tot 17.00 u 10.00 tot 17.00 u 10.00 tot 20.30 u 10.00 tot 17.00 u 13.00 tot 17.00 u

Binnenkort ook een filiaal in Bergen op Zoom

Wassenaarstraat 44, 4611 BW Bergen op Zoom

t langer. Kijk in t doosje uw lade met oud e sierad en!

voor hé

VRIJDAG ZUNDERT Hotel de Roskam Molenstraat 1 10.00 - 17.00 uur

ZONDAG BREDA Hotel Mastbos Burg. Kerstenslaan 20 10.00 - 16.00 uur


L LEKKER E K K Kerst

KERST CULINAIR

2012

ezellig genieten in hartje E lekker & g tten-L

on d , G ez

eur

restaurant

Traditie

Kerstmis mag gerust een volksfeest genoemd worden. Vrijwel elke Nederlander doet er aan mee. Het is niet alleen een tijd van vrede voor alle mensen, ook gezelligheid staat centraal. Dat betekent eten en drinken, met een kerstmuts de straat op en overal sfeervolle lichtjes. Achter deze entourage schuilt echter een heel rijke traditie die ver teruggaat in de Westerse geschiedenis. Vanuit hun geloofsbeleving herdenken christenen met Kerstmis de geboorte van Christus. Dit vieren ze in de eerste plaats tijdens de eucharistieviering. De middernachtmis is nog altijd een belangrijk moment in veel parochies. De naam van het feest is dan ook afkomstig van ‘Kerst-misse’, de mis van Christus. De eerste verwijzingen naar dit feest zijn afkomstig uit Egypte, waar men rond het jaar 200 de geboorte van Jezus herdacht in april of mei. Vanaf 336 wordt het feest in Rome op 25 december gevierd. De Kerk in het Oosten laat het geboortefeest aanvankelijk samenvallen met de herdenking van het doopsel van Christus op 6 januari, maar later neemt ook zij de door Rome vastgestelde datum over.

Ge zon d

eu n-L , lek Ette ker & e j t r gezellig genieten in ha

r

Reserveer tijdig!!! Vol = vol! Beide Kerstdagen geopend vanaf 16.00 - 23.00 uur U heeft 3 uur gelegenheid om onbeperkt te genieten E 29,95 (tot 12 jaar E 15,50) Prijzen incl. non alcoholische dranken (warm/koud). Voor alcohol E 1,25 extra per glas, sterke dranken/likeuren E 2,00 extra. Tel. 076 - 5041880 • Fax 076 - 5441808 Oude Bredaseweg 2a Etten-Leur www.meiswok.nl ‘s maandags gesloten

RestauRant lounge Asian Cuisine voor fijnproevers Beide Kerstdagen geopend vanaf 17.00 uur Verrassingsproeverij incl. een welkomstdrankje E 27,50 p.p.

(o.a. salades, soep, sushi, dim sum gestoomd/gefrituurd, div. soorten vis, vlees: kip, varken, rund, lam en eendenborst) Tijdens de feestdagen heerlijke Sushi voor thuis. Informeer naar de mogelijkheden. Markt 34 • 4875 CE Etten-Leur • 076-5015076 www.meidelicious.nl Eigen parkeergelegenheid

ANTWERPSEWEG 36, RIJSBERGEN Ook tijdens de aanstaande kerstdagen kunt u genieten van een door u zelf samengestelde maaltijd afkomstig van onze Wok, Tipanyaki en Specialiteiten Buffetten. Hiernaast hebben wij nog andere speciale heerlijkheden voor u ingekocht, om u een onvergetelijke smakelijke kerstmaaltijd te garanderen.

Speciaal voor Kerst geselecteerd:

R E S Ta U R a N T & B R a S S E R I E KERSTMENU

1e en 2e KerStdag: Vanaf 16.00 uur € 26,50 p.p. - kinderen € 15,00

Voor info en/of reserveringen: Tel.: 076 - 5961789 / 06 - 19739930

AMUSE ****

CARPACCIO VAN HET LIMOUSINRUND MET PESTODRESSING, PARMEZAANSE KAAS, ZONGEDROOGDE TOMAATJES EN PIJNBOOMPITTEN OF SALADE VAN ROZE GARNALEN EN GEROOKTE ZALM MET EEN HUISGEMAAKTE DILLE DRESSING OF GEFRITUURDE GEITENKAAS LOEMPIA’S GESERVEERD OP RUCOLA MET TRUFFELOLIE EN EEN OOSTERSE SAUS ****

TOMATENSOEP VAN POMMODORRI TOMATEN OF LICHT GEBONDEN WILDSOEP MET KASTANJE CHAMPIGNONS ****

ILItaliaans BAMBINO Ristorante KERSTMENU:

KINDERMENU:

PESCE:

CARNE:

Ravioli al Pesce Spada Ravioli met zwaardvis

Fantasia di Natale Fantasie van de chef

Ravioli Funghi Porcini Ravioli met eekhoorntjes broodsaus Crema di Pomodoro Romige tomatensoep Zuppa di Pomodoro é Minestrone Combinatie van tomaat- en Kinderspoen groentesoep op Italiaanse wijze Sagliola ó Scallopina con patate Spoen Gebakken tongfilet met patat of Kalfsoester met patat Agnello con vino Rosso é Rosmarino Lamsvlees bereid in rode wijnsaus Fantasia di Natale en rosemarijn Fantasie van de chef Fantasia di Natale Fantasie van de chef e

Koffie/Thee

Koffie/Thee

Zuppa Arragosta Kreeftensoep Spoen Sogliola alla Fiorentina Tongfilet op de Florentijnse wijze, spinazie, tomaten, mozzarella en Parmezaanse kaas uit de oven

€ 39,50

Linguine alla Bolognese Pasta met bolognesesaus

€ 39,50

€ 15,00

1 kerstdag gesloten 2e kerstdag geopend vanaf 17:00

Molenstraat 40 - 4881 CS Zundert - 076-5973020

TRIO VAN VIS MET EEN ZACHTE KREEFTEN SAUS OF VARKENSHAAS MEDALLIONS OMWIKKELD MET SPEK GESERVEERD MET EEN BOSPADDENSTOELEN SAUS OF MALSE ZIJHAAS BIEFSTUK VAN HET LIMOUSINRUND WELLINGTON NIEUWE STIJL: OPEN GEWERKTE BLADERDEEG CREATIE MET BOSPADDENSTOELEN EN EEN TOEFJE KRUIDENBOTER OF HERTENBIEFSTUK MET EEN CRANBERRIE SAUS GESERVEERD MET WILDGARNITUUR OF SPINAZIE-RICOTTA QUICHE GESERVEERD MET SALADE VAN RUCOLA EN TOMAAT EN GROENTEN ****

KERST DESSERT ****

€ 39,50 p.p.

Inclusief 3 drankjes waarbij u kunt kiezen uit huiswijn, bier, fris, koffie en thee.

KERSTBRUNCH 2E KERSTdag 11.30-14.30 UUR KERSTBRUNCH OP RESERVERING (Inclusief onbeperkt koffie, thee, melk en jus d’orange.)

€ 24,50 p.p.

Kinderen van 4 tot 12 jaar € 15,50 p.p.

Voor meer info en openingstijden kerstdagen zie www.demoersebossen.nl de Moerse Bossen, Rucphenseweg 30 4882 KC Zundert Tel: 076-5977979 Gelegen in een bosrijke omgeving met wandelmogelijkheden en voldoende parkeergelegenheid voor de deur.


KERST CULINAIR

2012

Vrijheid 167 2320 Hoogstraten Tel 0(032) 33141364 of 0(032) 473274688 www.denengel.com

Auberge van Gogh Genieten van een heerlijk kerstmenu in sfeervolle omgeving... Wij nodigen U graag uit om dit feest te vieren bij Auberge van Gogh!

Maandag 24 december - Kerstavond Geopend v.a. 18.00 u (a la carte of kerstmenu)

Dinsdag 25 december - 1e Kerstdag

Den Engel Hoogstraten tijdens de feestdagen Beide Kerstdagen geopend vanaf 11.30 uur Wij serveren op beide Kerstdagen een keuzekerstmenu en daarnaast onze kerst a la carte. Ook verzorgen wij wederom onze gekende Kerst- en eindejaarscatering: koude schotels, soepen, voor-, hoofd- en nagerechten kant en klaar voor oven/magnetron. Of ons vier gangen Kerstmenu voor bij u thuis à € 45,00 p.p. Carpaccio van ossenhaas Soep van bospaddestoelen Wildstoverij of vispannetje (met bijpassende garnituren) Kerstdessert

Geopend v.a. 18.00 u (Kerstmenu)

Woensdag 26 december - 2e Kerstdag Geopend v.a. 18.00 u (Kerstmenu) Kijk voor meer informatie op www.aubergevangogh.nl of loop even binnen! Markt 26, 4881 CN Zundert, tel. 076 5973340, info@aubergevangogh.nl

Het menu en alle catering gerechten kant en klaar, mooi en goed verpakt en voorzien van opwarmingstijden Interesse, bestellen, reserveren of folder toegestuurd krijgen: Bel 0032

3 314 1364 of mail naar info@denengel.com

Succesvolle Brabantse Kampioenschappen

Reflex geeft gouden visitekaartje af BREDA - Afgelopen weekend werden in sporthal de Slagen in Waalwijk weer de jaarlijkse Brabantse Kampioenschappen voor majorettes gehouden. Ook Showteam Reflex was weer van de partij. Op zaterdag mocht de jeugd van Reflex opdraven en de zondag was voor de junioren en senioren. De zaterdag begon al vroeg want de wedstrijd startte om 09.00 uur en Georgina Frittitta was al als vijfde aan de beurt. Zij kwam uit in de categorie solo jeugd 1 A. Georgina zette haar routine zeer goed neer en zoals altijd weer met veel charme. Daarna was het lang wachten en toen mocht eindelijk Jalicha van Delft. Zij kwam uit in solo jeugd 1 accessories. Jalicha als Annie in haar show met accessoires was weer helemaal in haar element en stond te genieten op de vloer. Daarna mocht Natasja Hiep in de jeugd 3 basis. Natasja had wat last van de zenuwen maar wist toch de hele tijd te stralen. Als

laatste van Reflex was Femke de Bont aan de beurt. Eerst in de categorie solo jeugd 3 midden A en daarna in de jeugd 3 gevorderden accessories. Voor Femke was het helemaal bijzonder want dit was haar laatste solowedstrijd op de Brabantse Kampioenschappen. Zij gaat stoppen met majorette om zich helemaal te kunnen toeleggen op haar dansopleiding in Rotterdam. Femke wilde dus nog eenmaal genieten van het Brabantse publiek. Met haar solo op de muziek Imagine geeft zij menigeen kippenvel. Zo ook zaterdag weer. Complimenten alom. Daarna mocht zij nog een keer met haar show over Las Vegas. Ook hier heeft Femke op de vloer staan genieten van haar afscheid. Nu was het wachten op de prijsuitreiking. Op de tribunes bij de ouders en supporters werden nogal wat natte handen afgeveegd. Wat zou het gaan worden? De vreugde was erg groot toen bleek dat er Goud was voor Georgina, Goud voor Jalicha, Zilver (Las Vegas) en Goud (Imagine)

voor Femke. Femke had de hoogste score van de dag! Wat een dag! Nu op naar de zondag. Dit was de dag voor de junioren en senioren. Soliste Denise Dank in de junior A, duo Joyce Joosten en Mariska van Zundert in de senior basis A, het smallteam B in de senior basis A en de grote groep Starflex in de senior basis A. Ook hier verliepen alle optredens erg naar wens. Het smallteam B was erg goed bezig en stond zeer energiek op de vloer. Ook de grote groep Starflex (samengesteld uit leden van Reflex en Starlets uit Dongen) ging erg lekker. Er was tijdens de show zelfs weer applaus voor een mooie lift. Spannend! De supporters waren het er al over eens: jullie waren de beste. Maar ja wat vond de jury? Die was het gelukkig met iedereen eens: GOUD voor smallteam B en ook GOUD voor Starflex. Trainster Lydia Dufornee en René van de Reijt liepen dan ook met een gouden lach trots rond. Voor foto’s: www. showteam-reflex.nl.

Seniorenkoor Breda en Harmonieorkest Abdera BREDA - Na de start van ons zangseizoen met de opluistering van de goedbezochte kerkviering in de Laurentiuskerk, zijn we al weer druk aan het repeteren voor ons najaar concert. Het Seniorenkoor Breda verzorgt dit concert op zondag 25 november, vanaf 14.00 uur, in Woon-Zorgcentrum Heksenwiel, gelegen aan de Heksenwiellaan 2 in Breda. Ons koor staat onder leiding van Niels Loose en wordt begeleid door pianist Bert Brouwer. Seniorenkoor Breda bijt het spits af en treedt voor de pauze op, gevolgd door een prachtig intermezzo van twee pianistes, Vera Kemme en Monica de Heer. Harmonieorkest Abdera o.l.v. Ad van Dun speelt de sterren van de hemel na de pauze. De toegang is gratis. Het programma ziet er als volgt uit: Seniorenkoor Breda o.l.v. Niels Loose zingt: o.a. enkele Nocturnes van Mozart zingen, False Love van Elgar, Die Nachtigall en Im Grünen van

Mendelssohn en enkele Liebesliederwalzer van Johannes Brahms. Vera Kemme en Tanja Novomirskaya spelen de Suite voor Quatres Mains “Ma Mére l’Oye” van Maurice Ravel. Harmonieorkest Abdera o.l.v. dirigent Ad van Dun voert uit: Sweet Caroline Gershwin, A night like this Lou Bandy Medley Donau Dixie, Mixed Pickles, Ice cream, Maritiem op het water, James Last Medley, Het leven is goed in mijn Brabantse Land. Zingen bij Seniorenkoor Breda Bij het Seniorenkoor Breda zijn zo’n 60 senior zangers en zangeressen aangesloten en dat is ook de reden dat er gerepeteerd kan worden op de (maandag)middagen. Het enthousiasme is bijzonder groot, niet in het minst door de inspirerende en vakbekwame leiding van de dirigent Niels Loose. Het plezier in het zingen staat voorop. Muziekkennis is niet perse noodzakelijk; zowel kwaliteit als sfeer zijn bepalend voor de repetitiemiddagen. Onze repetitie-

ruimte is fantastisch n.l. de Concertzaal in de Nieuwe Veste, Molenstraat 6, Breda. Wij hebben een breed repertoire ingestudeerd met wereldlijke en geestelijke liederen, kerstliederen en canons, gezongen in diverse talen. In de 18 jaar van ons bestaan hebben we als Seniorenkoor Breda inmiddels ruime ervaring in het uitvoeren van succesvolle optredens. Wie zin heeft om ook deel uit te maken van deze enthousiaste groep zangers is van harte welkom om eens enkele proefrepetities bij te wonen. Neem daartoe contact op met de heer M.A. Kuijpers, te bereiken op tel. 076-5319750 of per email: info@ seniorenkoorbreda.nl of kom gewoon eens luisteren of meezingen op een maandagmiddag in de Nieuwe Veste, Molenstraat 6, Breda, tijdens de repetitie van 13.30 tot 15.15 uur. Wij kijken naar u uit. Voor een impressie van de kwaliteiten van het koor gaat u naar: http://youtu.be/RU4OcLrglVo zodat u kunt ervaren hoe we een kerkviering stemmig opluisteren.

Concert opleidingsorkesten BREDA - Opleidingsorkesten uit de regio Breda geven een gezamenlijk concert. Vrijdag 23 november zal de jeugd laten horen wat zij in huis hebben. Naast het opleidingsorkest van de Nassau Harmonie Breda zullen ook optreden het entreeorkest Aurora Dongen en de opleidingsorkesten van Harmonie Terheijden en van

muziekvereniging Zevenbergen. Het zal een avond worden waarin vele verschillende muziekstijlen voorbij komen. Als afsluiter zullen de muzikanten van de vier verenigingen één groot orkest vormen om samen het nummer Born This Way van Lady Gaga te brengen. Het concert begint om 19.30uur in gemeenschapscentrum De Wegwijzer, Steendorpstraat 2.

Landelijke Dag van de Plastische Chirurgie in Amphia BREDA - Na het grote succes van vorig jaar vindt op vrijdag 23 november de tweede landelijke Dag van de Plastische Chirurgie plaats. Onder het motto ‘De vele gezichten van Plastische Chirurgie’ openen de plastisch chirurgen van het Amphia Ziekenhuis ook dit jaar weer de deuren. Geïnteresseerden zijn tussen 13.00 en 17.00 uur van harte welkom op locatie Langendijk om kennis te maken met de veelzijdigheid van het vakgebied. Margot Lemmen, plastisch chirurg in Amphia: “De esthetische kant is slechts een deel van het vakgebied van een plastisch chirurg. Plastische Chirurgie speelt een cruciale rol bij vorm- en functieherstel van delen van het lichaam. Je kunt daarbij denken aan de behandeling van hand- en polsletsels, brandwonden en plastische chirurgie bij huidkanker. Maar ook complexe hoofd- en halschirurgie behoren tot het vakgebied van een plastisch chirurg bijvoorbeeld het reconstrueren van een nieuwe neus.” Juist die veelzijdigheid van het vakgebied willen we graag laten zien tijdens de open dag”, vult plastisch chirurg Thijs de Wit aan. “Daarnaast kunnen bezoekers op deze middag kennis maken met een nieuwe methode van borstreconstructie die sinds kort in Amphia mogelijk is. Bij deze methode wordt geen prothese gebruikt, maar de borst wordt volledig gereconstrueerd met eigen weefsel uit de onderbuik.” Programma open dag

U kunt op 23 november de hele middag terecht op een inloopspreekuur bij een plastisch chirurg die al uw vragen beantwoordt. Daarnaast kunt u kleine ingrepen laten uitvoeren, zoals het verwijderen van een bultje op de huid. Ook worden diverse voorlichtingsfilms getoond, kunt u deelnemen aan een workshop ‘hechten onder de microscoop’ en lezingen bijwonen: •Van 14.00 tot 14.30 uur vertelt plastisch chirurg Margot Lemmen alles over de mogelijkheden voor borstreconstructie. •Van 15.00 tot 15.30 uur geeft plastisch chirurg Wilfred Kolkman uitleg over esthetische chirurgie. •Van 16.00 tot 16.30 uur laat plastisch chirurg Hans de Schipper u de verschillende facetten van handchirurgie zien. Meer informatie De Landelijke Dag van de Plastische Chirurgie is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Meer informatie vindt u op www. dagvandeplastischechirurgie.nl. Heeft u een vraag over de open dag in het Amphia Ziekenhuis? Neem dan telefonisch contact op met de polikliniek Plastische Chirurgie: 076-5951043. Plastische Chirurgie in Amphia De maatschap Plastische Chirurgie in het Amphia Ziekenhuis bestaat uit vier plastisch chirurgen die het vak in de volle breedte uitoefenen. U kunt in Amphia dan ook terecht voor allerlei behandelingen op het gebied van hand- en polschirurgie, reconstructieve chirurgie en esthetische chirurgie.


Ploeg Bogers moet vrezen voor degradatievoetbal

NAC moddert door tegen Zwolle ZWOLLE/BREDA - NAC Breda heeft zaterdagavond PEC Zwolle langszij zien komen op de ranglijst. In het rechtstreekse duel in het IJsseldelta Stadion in Zwolle won de thuisploeg met 2-0. Op de overwinning was weinig aan te merken; NAC - met een elftal dat noodgedwongen op een aantal plaatsen gewijzigd was - maakte wederom een zeer povere indruk. Voor PEC Zwolle betekende het de eerste thuiszege van dit seizoen, eentje die na rust tot stand kwam. DOOR PETER HOUTEPEN In de eerste helft viel er zaterdag weinig te genieten. NAC had in de tiende minuut nog de beste kans op een goal. Alex Schalk ontfutselde de bal bij Zwolle-verdediger Darryl Lachman en liet met een simpele voetbeweging Danny Verbeek opstomen richting het vijandelijke doel. In plaats van de bal af te leggen op de geheel vrijstaande Nemanja Gudelj ging Verbeek voor eigen succes, maar vond daarbij doelman Diederik Boer op zijn weg. Twee spitsen Na rust ging de thuisploeg opportunistischer spelen met twee spitsen. NAC werd steeds verder teruggedrongen, maar had bij één van de spaarzame counters nog de leiding kunnen nemen. Alex Schalk produceerde in de 64e minuut echter een af23/11: NAC-ADO Den Haag (20.00 uur) 02/12: NEC-NAC (12.30 uur) 09/12: NAC-Feyenoord (14.30 uur) 15/12: Roda JC-NAC (19.45 uur)

zwaaier. Vijf minuten later was het aan de overkant wel raak toen Kenny van der Weg op een voorzet van Youness Mokhtar over de bal heen maaide en de in de tweede helft bij Zwolle ingevallen Ronnie Reniers een niet te missen kans bood: 1-0. Klappen NAC-trainer Adrie Bogers bracht met Kees Luijckx en Mats Seuntjens direct verse krachten in; de laatste was in de 75e minuut ook dicht bij de gelijkmaker. In plaats daarvan besliste Dennie Avdic vier minuten later met de 2-0 de wedstrijd, daarmee NAC veroordelend tot de positie op de ranglijst waar de spreekwoordelijke klappen vallen. “Als we gewonnen hadden, hadden we goede zaken gedaan. Dan hadden we weer naar boven kijken. Nu vallen we terug in een andere positie”, aldus Bogers na afloop.

moeten we die afmaken. Zwolle kan het spel goed maken, maar laat achterin ook ruimte liggen. Daar moet je dan wel van profiteren en dat hebben we niet gedaan. In de tweede helft vond ik dat we te ver terugzakten en helemaal geen grip meer op de tegenstander hadden. En dan verlies je. Een paar slordige foutjes worden meteen afgestraft.” Ten Rouwelaar over de huidige positie op de ranglijst: “We zullen moeten proberen om elke week punten te halen, Met een aantal andere ploegen gaan we strijden om weg te blijven van de onderste plekken.”

Onnodig Volgens doelman Jelle ten Rouwelaar, die zaterdag wederom zijn ploeg lange tijd op de been hield, was de nederlaag onnodig. “We hebben twee of drie kansen gecreëerd en in de fase waarin we nu zitten

De overgang naar het voortgezet onderwijs voor leerlingen met autisme met Wendy van Eijl - REC West-Brabant. De overgang naar het voortgezet onderwijs is voor alle leerlingen, maar vooral voor leerlingen met autisme, Asperger of PDD-NOS een grote stap. De voorbereiding voor deze stap begint al in het primair onderwijs in de groepen 7 en 8. Samenwerking en afstemming zijn nodig tussen de verschillende betrokken partijen: de leerling, de ouders, het primair onderwijs en de school voor voortgezet onderwijs. In de periode voorafgaand aan de aanmelding op de school voor voortgezet onderwijs vinden voorlichtingsavonden en open dagen plaats. Voor ouders is het lastig een keuze te maken uit alle scholen.

Koffieochtenden Het AIC Breda organiseert in 2012, naast inloopochtenden en themabijeenkomsten, elke derde vrijdagochtend van de maand een koffieochtend.

Reno oefende de afgelopen week hard in de werkplaats van zijn werkgever aan diverse stukken siermetselwerk. Hij zei na

afloop: “Hier kwam ik voor. Ik ben superblij. Ik heb hard getraind en mijn doel bereikt.” De wedstrijd, die vier dagen duurde, begon maandagochtend al met de uitreiking van het ontwerp dat de metselaars zo nauwkeurig mogelijk moesten nabouwen. De Ling moest in een muur de Berlijnse Brandenburger Tor en een groot glas bier verwerken.

Turkse Dag op Prinsentuin van Cooth BREDA - In het kader van 400 jaar betrekkingen tussen Turkije en Nederland gaan alle tweedeklassers van Prinsentuin van Cooth op 30 november actief aan de slag met de Turkse cultuur. Dit doen zij in samenwerking met mensen uit de Turkse gemeenschap.

ren samen te brengen, kun je van elkaar te leren waardoor er een beter leefmilieu voor nu en voor in de toekomst ontstaat. Er worden die vrijdag diverse workshops gegeven: Turkse muziek maken, met henna schrijven/tekenen, Turkse taal, Turkse gerechten koken, sieraden maken en een bezoek aan een Turkse moskee. Ter voorbereiding op dit vakoverstijgend schoolproject hebben de leerlingen onder andere bij de vakken CKV en Mens & Maatschappij gewerkt aan opdrachten over de Turkse cultuur, geloof, geologie, natuur, klederdracht en geschiedenis.

De Zonnebloem afdeling Laurens-Ginneken

Vindt u bestuurlijk werk leuk

AIC Breda houdt Themaochtend Onderwijs Waar moet je als ouder op letten? Hoe weet je als ouder of een school de geschikte leeromgeving voor jouw kind kan bieden? Kies je voor regulier onderwijs, speciaal onderwijs? Hoe zit het met de rugzak? Wat vraagt het voortgezet onderwijs van een leerling? Wat zijn de verschillen tussen de verschillende scholen in de regio? In deze presentatie gaan we samen op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Aanvang: 10.00 uur (vanaf 9.30 uur staan koffie en thee klaar), einde 11.30 uur. Aanmelden verplicht (vol=vol ): aicbreda@ gmail.com o.v.v. Thema 23 november. Locatie: MEE West-Brabant, Heerbaan 100, 4800 DE Breda.

BREDA - Reno de Ling, Radius student metselen is Nederlands Kampioen Metselen geworden. Reno (19 jaar uit Gilze) liet vijf andere jongens achter zich.

De doelstelling van het project is een goede beeldvorming ontwikkelen over de Nederlands-Turkse betrekkingen. De leerlingen leren omgaan met verschillende culturen. Ieder met zijn eigen waarden en opvattingen. Door de verschillende cultu-

Probleemloos de brug over

BREDA - Het AIC Breda houdt op 23 november de themabijeenkomst Probleemloos de brug over…

Reno de Ling Nederlands Kampioen Metselen

AIC Breda is elke vrijdagmorgen geopend van 9.30-12.00 uur (m.u.v. zomer- en kerstvakanties). Heeft uw kind, uw partner of iemand anders uit uw familie of omgeving autisme? Het Autisme Info Centrum (AIC) weet als geen ander hoe dat is. Het AIC bestaat uit vrijwilligers, allen ervaringsdeskundig op het gebied van autisme. Zij bieden u een luisterend oor, delen ervaringen en/ of zoeken samen met u naar informatie en een antwoord op uw vragen. Mediatheek is aanwezig. Voor meer informatie over Autisme en lidmaatschap NVA zie www.autisme.nl.

Winkelcentrum 11 - Etten-Leur 076-5012941

BREDA - Zoekt u een nieuwe uitdaging en vindt u bestuurlijk werk leuk. Wilt u wat betekenen voor ouderen, eenzamen en voor zieken of gehandicapten? De afdeling Laurens-Ginneken van de Zonnebloem is op zoek naar vrijwilligers voor onze gasten en bestuursvrijwilligers voor diverse bestuursfuncties. Wist u overigens dat de duizenden Zonnebloem vrijwilligers

in Nederland evenzoveel plezier beleven aan hun bezoekwerk als de Zonnebloem gasten. Een blij gezicht te zien doet je goed. Wilt u iets betekenen voor de mensen van het Ginneken meldt u dan aan voor (bestuurs) vrijwilliger, zeker doen! Heeft u interesse en voor verdere inlichtingen dan kunt u contact opnemen met Mevr. A de Kievit 076-5227038 of per E-mail laurensginneken@gmail.com

ASC De Baronierijders BREDA - Op zaterdag 24 november organiseert Automobiel Sport Club De Baronierijders het 10e Brabants Rondje. Dit is een kaartleesrit die meetelt voor het clubkampioenschap 2012, maar waaraan iedereen kan deelnemen. Er wordt gereden in de klassen: A voor ervaren deelnemers, B voor minder ervaren deelnemers, C voor beginnende deelnemers en D voor hen die nog nooit een kaartleesrit hebben gereden. Voor de start is er, speciaal voor de deelnemers van de C en D klasse, vanaf 12.15 uur gelegenheid om uitleg over de

routeopdracht te verkrijgen. De rit wordt verreden in de nabije omgeving van Breda en heeft een gemiddelde snelheid van maximaal 30 km/uur. Uitzetters zijn Lolke Koopmans en Jan Erik Smit, zij staan garant voor een middag leuke autosport, waarbij de deelnemers in alle klassen zeker aan hun trekken komen. Inschrijven is mogelijk tussen 12.00- en 13.00 uur in De Vijf Eiken, Oosterhoutseweg 55, Rijen. Tel. 0161-223 538 Deelname voor leden is gratis. Voor de laatst geklasseerde per klasse is er een fles wijn. Voor info: Peter Schets 06 53 245755 of kijk op www.baronierijders.nl

IN ‘T BREDASE Frans Haans, penningmeester Princenhage’s Mannenkoor

‘Thuis in de Belgische Ardennen’ Vandaag in de Bredase Bode opnieuw een aflevering van de rubriek ‘In ‘t Bredase’. In deze kolommen lichten mensen die zich binnen de lokale samenleving (Breda, Prinsenbeek, Teteringen, Ulvenhout, Bavel) verdienstelijk maken en/of hierin een opvallende positie innemen een persoonlijk tipje van de sluier op. Deze keer is het de beurt aan Frans Haans, penningmeester van het Princenhage’s Mannenkoor. In een kort vraaggesprek vertelt hij over zijn bewondering voor koningin Beatrix, over de vertragende werking van inspraakprocedures en over verbroedering tijdens Bredase feesten. DOOR ADDO SPRANGERS Uw naam, leeftijd en burgerlijke staat. Frans Haans, 71 jaar, gehuwd met Marlies Haans-Huijbregts, een zoon Joost, schoondochter Lies en twee kleindochters, Julia en Marie. Wat wilde u vroeger worden? Vroeger wilde ik kok of verpleger worden

maar ben uiteindelijk leraar op een VMBO geworden. Hoe is uw interesse voor (uw vrijwilligerswerk voor) het Princenhage’s Mannenkoor ontstaan? Mijn vader was lid van het Princenhage’s Mannenkoor en heeft mij, samen met mijn zwager zo ver gekregen om eens mee te gaan naar De Posthoorn in Princenhage waar destijds de repetities waren. Na een aarzelend begin, omdat van bladmuziek zingen toch moeilijker was dan ik oorspronkelijk had bedacht, ben ik daarna erg enthousiast geworden mede door de vriendschap en de gezelligheid in dit koor. Noem de sterke kanten van Breda en haar inwoners. Wat ervaart u als minpunten? Bredanaars houden van gezelligheid. Elk evenement wordt een feest. De stad verbroedert dan en er ontstaat een sterk samenhorigheidsgevoel. Als minpunten ervaar ik de inspraakprocedures op alle gebied.

De dorpsraden en wijk- en buurtraden zijn onontbeerlijk maar als iedereen zijn zin wil krijgen, vertraagt dit enorm en haalt dit de dynamiek en vaart van aanpak eruit. Een boerderij ergens op het platteland of een luxe villa in Monaco? Toch een villa in Monaco maar wel de mogelijkheid om regelmatig in Breda terug te komen. Omschrijf uw begrip van geluk. De momenten samen met mijn hele gezin; vrouw, zoon, schoondochter en twee kleindochters. Daarnaast is geluk meestal heel klein, een gevoel dat je overal en in elke situatie ineens ervaart. En natuurlijk, een geweldig cliché, gezondheid! Wat staat er in uw boekenkast en wat vinden wij in uw cd-rek? Wij zijn lid van de bibliotheek en lezen erg veel. De laatste drie boeken bijvoorbeeld waren: ‘Post voor mevrouw Bromley’ van Stepfan Brijs, ‘Het lichaam van Clara’ van PAGINA 16

Frans Haans.

Jan Siebelink en ‘Bonita Avenu’ van Peter Buwalda. Op het gebied van muziek ben ik heel breed geïnteresseerd; van pop en jazz tot klassiek, maar ook van Gerard van Maasakkers heb ik alle cd’s. Rapmuziek en techno en dergelijke kan ik niet zo waarderen, maar dat zal wel aan de leeftijd liggen. Wat is uw favoriete vakantiebestemming en waarom?

FOTO COLLECTIE FRANS HAANS

Mijn favoriete vakantiebestemming is Bohan in de Belgische Ardennen. Je kunt er fantastisch wandelen en Belgische bieren drinken. Omdat we daar lang en dikwijls naar toe gaan kennen we de meeste dorpbewoners en voelen ons daar thuis. Welke beroemde persoon zou u wel eens willen ontmoeten en waarom? Koningin Beatrix. Zij lijkt mij een lieve en verstandige vrouw.


Tips

Sinterklaas

Sinterklaas is al lang geen feest meer voor alleen kinderen. Ook volwassenen vieren het gezellig mee en krijgen gedichten, surprises en cadeaus. In Nederland zetten mensen al heel lang een schoen, zeker vanaf de vijftiende eeuw. Oorspronkelijk deden ze dat in de kerk en was de opbrengst voor de armen. Pakjesavond ontstond na de Tweede Wereldoorlog, toen de welvaart toenam.

Voor al uw pen sintaanko lein, k f o t o o r g moet u bij p zijn! o h S a h o R

Twinkeltje van Cis Tweedehands kinderkleding en speelgoed Mgr. Nolensplein 27 • 4812 JD Breda

www.twinkeltjevancis.nl Openingstijden: dinsdag - donderdag - zaterdag van 10 tot 17 uur

Extra Sinterklaas Koopavond op 23 november van 17.00 tot 20.00!!!

speelgoed & huishoudelijke artikelen Oosterhoutseweg 2, Breda - 076-5720863 Hoolstraat 22, Teteringen - 076-5716463

breda van weleer Jan du Floo ziet hoe een Amerikaanse generaal bij de SS’ers vrede afdwingt

‘Wat wilt u: oorlog of vrede?’ “Wat wilt u: oorlog of vrede?”… In dat uur werpt een Amerikaanse generaal zijn pistool weg. Hij vraagt wat ze willen? “Komt u maar… als u durft.” Gewapende stilstand volgt. DOOR RINIE MAAS De deportatie naar kamp Bernburg, Nürnberg en Dessau-Alten en Nordhausen, waar de zwaarste arbeid voor de industrie, het vliegveld en infrastructuur onder handen moet worden genomen, op de energie van koolsoep, is Jan du Floo niet in zijn kouwe kleren gaan zitten. Woonboot Op 12 oktober 1944 wordt hij met het gevaarlijkste werk tijdens zijn tewerkstelling geconfronteerd. Werken in een munitiefabriek. Hoe gevaarlijk blijkt uit de vele ongelukken in de Wasagfabriek te Coswig (Anhalt) die Duitse burgers reeds uit het leven hebben gerukt. Met het vertassen van kogels voor pantsertanks wordt de ontsteking getroffen waardoor met donderend geraas de munitie de lucht invliegt. 150 mensen kost dit het leven. Een gevangene, die het overleeft, getuigt dat hij tijdens de explosie met zijn maat tegen de muur gaat liggen. Door de luchtdruk suist een ijzeren balk naar beneden die op het hoofd van zijn maat terechtkomt. Bij de Russen, Oekraïners, Italianen zitten ook Belgen. Ze worden afgezonderd. Weigeren ze hun werk te doen? Zij slapen niet in het lager, maar in een botenhuis op de Elbe waar dit drijvende huis voor anker ligt. ‘s Nachts wordt deze ark naar het midden van de

stroming geleid. De nazi’s in hun torens zetten er de schijnwerpers op. En bij alarm hebben deze lotgenoten geen schijn van kans. Bovendien leidt dit af van de wachttorens. Wellicht hebben zij vrede met hun situatie. Overleven is voor iedereen een dubbeltje op z’n kant. Bunker De anderen mogen bij alarm schuilen in de bossen in een bunker. De rook van een getroffen bunker leidt tot ademnood. Dit is alleen maar te voorkomen met gasmaskers die dan wel beschikbaar moeten zijn. Deze bunker heeft maar liefst vier verdiepingen. De vloer loopt schroefsgewijs op. De muren zijn twee meter dik. Een machine in de kelder zorgt voor luchtverversing. En zo’n merkwaardige bunker in de vorm van een molen heeft du Floo in zijn leven nog nooit gezien. Hij wijst erop dat ze hoe langer hoe slechter worden behandeld. “Dit kan betekenen dat het onze bondgenoten goed gaat.” Het is december. Het vriest 23 graden. Met een pikhouweel moeten we gaten maken voor de plaatsing van noodmasten. Het is niet doende om op de been te blijven. Vele jongens zakken in elkaar en worden naar het kamp gedragen. Voortdurend alarm. Onze bevrijders kunnen niet ver van ons vandaan zijn. We voorvoelen dat we op een dag weg moeten. Uit de fabriek smokkelen we juten zakken om

als rugzak te dienen. Wat we mee willen nemen gaat uit de koffers, die op een veldtocht onbruikbaar zijn. In het lager zetten we ze apart met een tekening van Popey, de sailorman. Spanning De commandant houdt appel. En een toespraak. Bij naderende artillerie van de Amerikanen zal hij verder met ons de bossen intrekken om ons buiten het granaatvuur te houden. Op 27 april steken we de Elbe over…. op weg naar de vrijheid? De gezichten van de vijand zijn wreed, helemaal niet vredelievend. Ze kijken vals en gemeen. Er staat aan de kant een heleboel geschut. En enkele SS’ers vertellen ons dat zij van een Duitse generaal opdracht hebben gekregen op alles te schieten, ongeacht of er Duitse vluchtelingen bij zijn of niet. De dreiging neemt toe. Honderd jonge SS’ers nemen hun positie in. Volkssturmmenschen leggen hun pantservuisten klaar. Wij horen dat de generaal die hier het commando voert met de Amerikanen heeft getelefoneerd. Wij volgen hem op de voet. Gespannen kijkt hij de weg af. Vrij! In de verte komen Amerikaanse jeeps aan. Daarop geschut. Op de zijkant de fonkelende ster. Ieder voertuig is met vier of vijf Amerikanen bemand.

Jan du Floo in zijn pakje als dwangarbeider.

Een telegrafist is voortdurend in gesprek. Boven onze bondgenoten cirkelt onafgebroken een helikopter. De SS’er zitten achter ons. Voor ons de Amerikanen. Wij zitten er met 120 jongens tussenin. De Amerikaanse generaal stapt zijn wagen uit. Hij gooit zijn wapen uit zijn zak die aan een ketting blijft hangen. “Wass willt ihr? Krieg oder Friede?”…Onder de SS’ers ontstaat beroering. Zij hebben geen zin om zich over te geven.

FOTO ARCHIEF RINIE MAAS

Maar de Duitse generaal luistert goed of zijn opponent het meent. Hij zegt: “Bitte!”… De Duitse generaal geeft zich over. Het ontwapenen van de SS’ers gaat niet geheel onvriendelijk maar nu kennen de Amerikanen geen genade. Snel is alles op orde. We lopen door naar het dorpje Mildensee. Onze nachtrust is voortreffelijk. We zijn vrij! Op 10 juni 1945 kom ik thuis aan. Ik hoor een blije stem. “Dat is het belletje van onze Jan.”


sport

ADO Den Haag vrijdagavond op bezoek in Rat Verlegh Stadion

NAC moet knokken voor de punten BREDA - PEC Zwolle kon zaterdagavond een feestje bouwen. Met een 2-0 overwinning op NAC werd de eerste thuiszege van het seizoen geboekt en dat werd gevierd. In het Bredase kamp was het wat stiller. Door de nederlaag belandde NAC op de vijftiende plaats en kon PEC Zwolle een plek op de ranglijst stijgen. DOOR ADDO SPRANGERS NAC krijgt vrijdag de kans om in eigen huis de broodnodige punten te pakken. Bezoekende ploeg is het op de tiende plaats geklasseerde ADO Den Haag dat het voorbije weekeinde in eigen huis met een 1-6 nederlaag een oorwassing van lijstaanvoerder PSV kreeg. ADO heeft dus wat goed te maken, net als NAC. Het verlies in Zwolle was voor trainer Adrie Bogers een behoorlijke streep door de rekening. “Je komt hier naartoe in de wetenschap dat Zwolle thuis nog niet gewonnen heeft, maar wel een goede spelopvatting heeft,”zo sprak hij na de wedstrijd. “We hebben ervoor gekozen om Zwolle daarom het spel te laten maken en dat hebben we in de eerste helft goed gedaan. In de omschakeling kregen we een aantal mogelijkheden. Daar moet je eigenlijk uit scoren, maar dat gebeurt

Programma jeugd Woensdag 21 november SAB C1-BSC C1 19:00 Zaterdag 24 november Chaam A1-SAB A1 14:30 Bavel C1-SAB C1 11:00 TSC C4-SAB C2 12:30 Chaam D1-SAB D1 10:00

Programma jeugd Woensdag 21 november UVV’40 A1-DESK A2 aw.18 Zaterdag 24 november Gilze A2-UVV’40 A1 aw.13.30 UVV’40 B1-DIA B1 aw.14 UVV’40 B2-DIA B2 aw.14 GESTA B1 aw.14 The Gunners C1-UVV’40 C1 aw.11 Gloria UC C2-UVV’40 C2 aw.12 UVV’40 C3-VVR C3 aw.11.30 UVV’40 D1-TVC Breda D1 aw.11.30 UVV’40 D2-Baronie D5 aw.11.30 TVC Breda D4-UVV’40 D3 aw.9 WDS’19 E1-UVV’40 E1 aw.10 JEKA E6-UVV’40 E2 aw.9.45 Advendo E6-UVV’40 E3 aw.8.45 UVV’40 E4-DIA E5 aw.9 UVV’40 F1-Terheijden F1 aw.9

SV Advendo Botteghin juicht na zijn treffer in het laatste thuisduel tegen ADO Den Haag. De Braziliaan maakte het vierde doelpunt in de Bredase 4-0 zege. FOTO WWW.HETFOTOBEDRIJF.NL

niet en dan blijft het bij rust 0-0. Na de rust ging Zwolle met twee spitsen spelen en daar hadden we moeite mee. We krijgen vroeg in die tweede helft nog een goede kans via Schalk, maar dan kom je toch 1-0 achter door een slippertje achterin. Je probeert dan nog wat te wisselen in aanvallend opzicht, maar vervolgens creëer je te weinig kansen. Als zij dan de 2-0 maken is het een gelopen wedstrijd.” Voor het duel tegen ADO Den Haag zal hij in ieder geval met een nieuw strijdplan op de proppen moeten komen. Winst is essentieel, al is het alleen maar om de teleurstellende thuisnederlaag tegen FC Groningen te kunnen wegspoelen. Bovendien zijn de punten alleen al van belang voor NAC om Roda JC, VVV en Willem II onder zich te houden.

Programma sv SAB BREDA - Op zaterdag 24 november trainen onze kabouters weer op ons sportcomplex aan de Ruitersboslaan. Aanwezig 10.15 uur. Aanvang 10.30 uur.

UVV’40

SAB D2-Rijen D3 11:15 SAB D3-JEKA D8 11:00 Rijen E2-SAB E1 10:30 Bavel E6-SAB E2 8:45 Barça E2-SAB E3 11:00 Rijen F2-SAB F1 8:30 SAB F2-TVC Breda F3 10:00 Boeimeer F7-SAB F3 10:00 Programma senioren Zaterdag 24 november PCP 2-SAB 2 14:30 DVO’60 2-SAB 3 12:30 SAB 4-Rijen 3 12:30

Zondag 25 november SAB 3-Papendrecht 2 11:00 Gesta 2-SAB 4 13:15 JEKA 14-SAB 5 10:00 Neerlandia’31 VR1-SAB VR1 10:00 Vergadering Voor alle jeugdleiders en -trainers is er op maandag 3 december een vergadering gepland. Aanvang 20.15 uur. Meer informatie over voetballen bij SAB is te verkrijgen via voetbalsab@hetnet.nl

Programma jeugd Zaterdag 24 november Advendo B1-Bavel B1 aw14:00 Madese Boys B4-Advendo B2 aw13:15 Advendo C1-Baronie C2 aw11:45 Gilze C3-Advendo C2 aw11:45 De Fendert D1-Advendo D1 aw08:45 Advendo D2-TVC Breda D2 aw10:00 Sarto E2-Advendo E1 aw09:00 Advendo E3-PCP E1 aw09:15 JEKA E11-Advendo E4G aw08:30 Baronie E17G-Advendo E5 aw10:30 Advendo E6-UVV’40 E3 aw09:15 Advendo F2-Bavel F4 aw08:00 Voetbalschool 5-jarigen Training aw09:30

UVV’40 F2-Beek Vooruit F3 aw.9 UVV’40 F3-Baronie F6 aw.9 UVV’40 F5-Neerlandia’31 F2 aw.9 Beek Vooruit F8-UVV’40 F6 aw.12 UVV’40 F7-Boeimeer F8 aw.9 Woensdag 28 november UVV’40 A1-Sarto A2 aw.18 Programma senioren Zondag 25 november VCW 2-UVV’40 2 aw.10.30 UVV’40 3-VOAB 3 aw.10.30 Dubbeldam 4-UVV’40 4 aw.11 UVV’40 5-Boeimeer 4 aw.12 UVV’40 6-Unitas 4 aw.9.30 Beker dinsdag 27 november Terneuzen 1-UVV’40 1 aw.18

Programma senioren Zaterdag 24 november Advendo ZA2 is vrij Zondag 25 november WDS’19 1-Advendo 1 av12.00 Advendo 2-OMC 2 av12:00 Advendo 3-TVC Breda 2 aw11:00 BVV’63 4-Advendo 4 aw10:45 Rijen 8-Advendo 5 aw11:45 Advendo 6-VCW 4 aw10:00 Molenschot 3-Advendo 7 aw09:45 Madese Boys 8-Advendo 8 aw08:45 VOP-’t Hoekske 10:00

Push LG verliest koppositie BREDA - In de derde ronde van de nationale LG hockeycompetitie, heeft Push LG de topper tegen Tempo uit Bergen op Zoom met nipt verschil verloren (1-2). Op het sportpark van het Wagener stadion in Amstelveen moest de hoofdmacht van Push LG het in een spannende wedstrijd afleggen tegen “de Krabben”. Hiermee neemt Tempo LG ook de koppositie in deze hoogste klasse over van Push LG. Na een 1-0 achterstand wist Push door Tim de Bruin de ruststand nog op 1-1 te brengen. Na rust overheerste toch het betere spel van Tempo en Push moest blij zijn dat Tempo een aantal kansen onbenut liet. Uit een strafcorner scoorde Tempo de, wat later bleek, winnende goal. Kort voor tijd was Melvin Wijkhuisen nog heel dicht bij de gelijkmaker, maar zijn stick was enkele centimeters te kort om de bal in te tikken.

In de daarop volgende wedstrijd tegen Amsterdam keek Push bij rust tegen een achterstand van 1-0 aan. Verrassend, want in deze eerste helft was Push de betere ploeg. In de tweede helft werd het krachtsverschil duidelijk doordat Push maar liefst 4x wist te scoren. Door 2 treffers van de alerte Anreas Wielenga kwam Push op voorsprong en Tim de Bruin en Patrick Reijniers zorgden voor de 4-1 eindstand. Push volgt nu op 1 punt van koploper Tempo en blijft uitzicht hebben op de eerste plaats, maar zal daarvoor geen punten moeten verspelen en winnen in de volgende ontmoeting tegen Tempo. Maar ook Tempo kan nog een misstap maken en er zijn in deze klasse nog 4 wedstrijden te spelen. Dit zal zijn in het voorjaar van 2013 zodat in de winterstop de spelers van Push de accu weer optimaal op kunnen laden voor het voorjaar.

BEDRIJVIG NIEUWS

Ski Happ bij Brejaart Puur Sport

BREDA - Van woensdag 21 tot en met zondag 25 november vindt bij Brejaart Puur Sport in Breda alweer voor de elfde keer de Ski Happ plaats. Ski Happ is HET EVENT om al even helemaal in de wintersportstemming te komen, en om uw wintersportuitrusting extra voordelig op orde te brengen. Brejaart Puur sport is een waar paradijs voor wintersportliefhebbers. Brejaart biedt een enorme keus en op het gebied van wintersportkleding, hardwaren en accessoires. Op de kledingafdeling zijn nagenoeg alle nationale en internationale topmerken vertegenwoordigd. Ook voor de liefhebbers van ‘exclusive wintersportfashion’ biedt Brejaart het neusje van de zalm. Innovatieve, nieuwe materialen, gedurfde designs en schitterend uitgewerkte details zorgen voor maximale functionaliteit, optimaal draagcomfort en een unieke rijke uitstraling. Brejaart biedt echt voor elk wat wils: van stoer tot trendy, van functio-

neel tot highfashion en van aantrekkelijk geprijsd tot luxe en exclusief. Ook op de afdeling wintersporthardwaren (ski’s, snowboards, schoenen en accessoires ) is het aanbod enorm zijn alle topmerken ruimschoots vertegenwoordigd. De specialisten van Brejaart zijn allemaal zelf fervent skiër en weten precies waar u op moet letten. Twee weken geleden hebben zij nog alle ski’s zelf getest op de gletsjer in Solden Fischer Skiboot tuning Brejaart is exclusief dealer voor West Brabant van Fischer Vacuüm Fit: de eerste volledig op maat gemaakte skischoen. Fischer Vacuüm Fit is de eerste skischoen waarbij niet alleen de binnenschoen maar ook de buitenschaal volledig op maat gemaakt wordt. Fischer maakt hiervoor gebruik van een speciale, gepatenteerde thermoplastisch vervormbare plasticsoort, waardoor de schaal geheel de contouren van voet, enkel en onderbeen kan volgen. Resultaat is een perfect passende skischoen die maxi-

Brejaart Sport, Veemarktstraat 12, 4811 ZE Breda Centrum, www.brejaartsport.nl PAGINA 18

maal comfort combineert met unieke skieigenschappen. Volop voordeel tijdens Ski Happ Ski Happ combineert winterse gezelligheid met spectaculair wintersportvoordeel. Er is van alles te beleven. Uiteraard kunt u genieten van een heerlijk glaasje glühwein, of lekkere oliebollen. Maar de Ski Happ staat ook bol van de aantrekkelijke acties en aanbiedingen. Zo kunt u profiteren van kortingen tot 30% op diverse modellen skischoenen en helmen. Op skisets en wintersportkleding kunt u zelfs profiteren van kortingen tot 40% Ook op de snowboardafdeling kunnen de kortingen oplopen tot 30%. Gratis slijpen en waxen Tijdens de Ski Happ kunt u uw ski’s of snowboard gratis laten slijpen en waxen. U betaalt in eerste instantie het normale bedrag maar ontvangt direct een cadeaubon ter waarde van hetzelfde bedrag. Die bon is vervolgens zonder voorwaarden te besteden op alle afdelingen.


onroerend goed

Comfortabel wonen in het historisch centrum van Wouw 12 eigentijdse bungalows gelegen rond een intiem hof aan de Nieuwstraat.

VERKOOP SUCCESVOL GESTART!

6 WONINGEN VERKOCHT!

Laat u informeren over de mogelijkheden van dit mooie project waar ruimte, rust en groen centraal staan.

Duu

r

ZON zaam poe DER sp

PROF ITE ER NO G SN EL VA N DE GU NS TIG E FIS CA LE 3 VO OR DE LE N TOT 1 JAN UA RI 201

as!

De locatie aan de Bolkensteeg 50 te Dongen kent een lange geschiedenis. Gelijkvloers wonen, alle basisvoorzieningen Plan Biezen wordt met dit fraaie ontwerp van 17 woningen afgerond en kende begane grond, dat is wonen met oog voor merkt zich door de ruime opzet, veel groen en veilige omgeving.

Biezonder Biezen

op de toekomst. In een dergelijke woning houdt u de Het project bestaat uit 17 woningen (4 verschillende types). Zo zijn er zes regie in eigen hand en kunt u tot op hoge leefruime starterswoningen (inhoud ca 360 m3), zes 2 onder 1 kapwoningen (inBinnen buiten, tijd zelfstandig blijven wonen. Een prettigen idee! houd ca. 440 m3) met berging, vier 2 onder 1 kapwoningen (inhoud ca. 620 m3) met garage geschakeld en één geschakelde vrijstaande woning (inhoud ca 690 m3). Alle woningen zijn ruim van opzet met een grote woonkamer. Op de verdieping zijn 3 slaapkamers met een royale badkamer gesitueerd. Daarnaast beschikt de woning nog over een grote zolderetage. VERKOOP

tel. 0165 560 602 verkoop@adsr.nl www.adsr.nl

‘Ga mee als vakantievrijwilliger!’

Opslag/ Bedrijfsruimte

gratis advertentie

‘Hoi ik ben Geert en ik ga al jaren mee met de vakantiereizen van het Nationaal Epilepsie Fonds. Deze vakanties zijn speciaal voor mensen met epilepsie die niet zelfstandig op reis kunnen. Vrijwilligers zijn daarbij onmisbaar! Ga jij een week met ons mee?’

Ca. 140 m2 te Breda € 615,- p.mnd. Inl. 06-22 22 02 29

Te koop:

Luxe

Meer informatie? Kijk op www.epilepsiefonds.nl of bel 030 63 440 63.

2-onder-1 kap woning

Één geschakelde vrijstaande woning

Tien 2 onder 1 kapwoningen

Zes ruime starterswoningen

(inhoud ca 690 m3)

(inhoud ca. 440-620 m3)

(inhoud ca 360 m3)

Volg ons op Twitter (@goedonderbouwd) en Facebook.com/biezonderBiezen

Inschrijven kan op www.biezonderbiezen.nl

in Rijsbergen www.biesveld20.nl

Prijs vanaf € 269.000,-- v.o.n.

ONTWIKKELING & REALISATIE

Mgr. Poelsstraat 1A Dongen tel. 0162 32 16 16 m@kelaar.com www.vandenboschmakelaars.com

Te huur

bijzonder Dongen!

Geert, deelnemer vakantiereizen Postbus 270 - 3990 GB HOUTEN - giro 222111 - www.epilepsiefonds.nl

Ondernemers opgelet!! Nu te huur: 6 prachtige bedrijfsruimtes bestaande uit hal met hoge sectionaldeur, toilet en een kantoorruimte op de verdieping. Vloeroppervlak circa 89 m². Voldoende parkeergelegenheid op eigen afsluitbaar terrein. Ideaal voor de zzp’er, startende ondernemer of de hobbyist. Penningweg 14a t/m f te etten-Leur TE HUUR VANAF SLeCHtS € 550,- PER MAAND!!

ZATERDAG 24 NOVEMBER A.S. OPen DAg VAN 11.00 TOT 14.00 uur. U bent van harte welkom en de koffie staat klaar! Meer info? Bel met Marc Tummers Makelaardij, telefoon 06-55783935 of email info@tummersmakelaardij.nl www.tummersmakelaardij.nl

Met medewerking van de financieel adviseurs van


Skelterrace en fruit in Epelenberg BREDA - Bijna 50 leerlingen van De Liduinaschool gaan donderdag 22 november met skelters door het park aan de Epelenberg racen. De Liduinaschool is voor jeugd met een verstandelijke beperking. Er wordt op zelfgemaakte smoothies en ander fruit getrakteerd. Deze sportieve en gezonde activiteit wordt georganiseerd door Younes Boubes en Ayoub Rihane. Zij

zijn twee van de vier leden van tienergroep “De Grote Jongens” uit Epelenberg. Deze 15-jarigen willen meer organiseren voor de wijk en elkaar. Samen met Ilias Azouagh maken zij een plan om aan geld en middelen te komen. De middelbare scholen van de jonge organisatoren hebben met veel plezier medewerking verleent. Op donderdagochtend worden de gezonde hapjes gemaakt in de keuken van de school. ’s Middags vanaf 13.15 uur gaan de

leerlingen, voortgedreven door eigen paardenkrachten, los in het park. Younes en Ayoub zijn inmiddels ervaren op de mammoutskelters. Enige weken terug hebben zij naast winkelcentrum Brabantplein een demonstratie gegeven voor het winkelend publiek. Zij hebben enkele hotspots in de buurt uitgeprobeerd en in kaart gebracht. Daar kunnen volgende activiteiten plaatsvinden. Dat ook daarbij De Lidwinaschool aanwezig zal zijn is zeer waarschijnlijk.

Yentel Boot Zuid-Nederlands Kampioen judo BREDA - Zondag 10 november werden in Gilze “Achter de Tuintjes” de ZuidNederlandse Kampioenschappen judo gehouden voor judoka’s tot 12 jaar. Voor de selectie van Bliemer Arashi Sport leverde dit opnieuw 3 medailles op en twee 4e plaatsen. Goud was er voor Yentel Boot en zilver voor Lennart Most en Sem Broeders. Met een totaal van 8 judoka’s uit de wedstrijdgroepen, waarvan 4 uit de selectie (Baci Ga) werd er opnieuw een hoogtepunt behaald door Arashi. Nooit eerder werden er naast een Zuid-Nederlands Kampioen ook nog 2 zilveren medailles gewonnen op dezelfde dag! Eerder waren er al nationale en regionale kampioenen, maar dit was opnieuw een topdag. De Zuid-Nederlandse Kampioen -40 kg Yentel Boot uit Hoeve kwam makkelijk in de halve finale, waar ze met een Uchi-Mata heupworp een wazari scoorde en meteen volgde met een houdgreep. Na lang wachten mocht ze gespannen maar geconcentreerd aan de finale beginnen tegen de tegenstander uit Zeeland van JudoGoes. Hier werd opnieuw een Uchi-Mata en houdgreep gemaakt waarmee haar eerste Zuid-nederlandse titel een feit werd. Eerder werd ze al eens derde en tweede. Sem Broeders uit Oosterhout deed

voor het eerst mee aan dit zware toernooi, maar had bewezen prijzen te kunnen pakken in de -38 kg. Ook op deze historische dag begon hij fantastisch met drie keer overtuigend winst door met heupworpen Koshi-Guruma en O-Goshi te winnen. De halve finale duurde nog geen halve minuut. Helaas liep hij in de finale zelf tegen een heuptechniek aan waarmee de zilveren medaille binnen was op zijn 1e districtskampioenschap. Lennart Most uit Teteringen was één klasse gegroeid tov vorig jaar. In de -34 kg klasse stoomde hij naar de finale. Hard bevochten eerste, tweede en derde ronde brachten hem in de halve finale waar hij op beslissing de winst pakte. In de finale kwam hij achter en kon dit net niet recht zetten en mocht hiermee, na het goud van vorig jaar, het zilver in ontvangst nemen uit handen van zwaargewicht en topper Grim Vuijsters. In de klasse van Lennert Most tot 34 kg zat Sam de Vries op de andere mat, omdat er zoveel deelnemers waren in deze klasse. Sam ging net als in Breda vorige week als een speer. Hij won 3 potten met uitstekend tactisch judo. In de halve finale ging het mis en de hierdoor volgende wedstrijd voor brons was hiermee ook een probleem geworden. Sam kon zich niet meer hard maken om het brons binnen te halen. Hiermee werd hij knap 4e in deze zware

klasse. Ook Marijn Voortmeijer volgde hetzelfde traject als Sam. Na 2x winst verloor ook hij in de halve finale en voor brons. Ook hij werd hierdoor 4e in de 42 kg-klasse. Kai Gommers wist zijn 4e plaats van vorig jaar niet te evenaren. Ook Roman Par kwam niet in de buurt van de zijn bronzen medaille van vorig jaar. Noah van Achterberg maakte een goed debuut, maar zag in de grote klasse bij Lennart en Sam heel veel tegenstand. Resultaten: 1e Yentel Boot, 2e Sem Broeders en Lennart Most, 4e Sam de Vries en Marijn Voortmeijer. De Arashi Baci-Ga selectie gaat woensdag naar Venlo en staat zondag in Beek en Donk. Naast hun basistraining wordt er maandag, woensdag en vrijdag getraind met de selectie. Ook wordt er trouw de districtstraining van meester Bert Wijkman gevolgd. Bij Arashi is er 3x in de week wedstrijdtraining in Breda en Oosterhout, neem vrijblijvend contact op voor mogelijkheden budokwaiarashi@casema. nl. Uiteraard staat Arashi bekend om het pedagogische judo en judo voor mensen met een beperking. Voor de laatste groep is er Meester Wim Cobben in Teteringen en Herman van de Berg in Breda-Centrum! Info voor pedagogisch en wedstrijd Judo in Breda en Oosterhout zie: www.budokwaiarashi.nl. Bliemer Arashi Sport ook op facebook.

WDS’19 verzekeren zich van promotiepoule BREDA - WDS’19 mocht op eigen velden de dames van Baardwijk in ontvangst nemen. De nummers 3 en 4 zijn beide in de race voor de promotiepoule en bij winst kon één van de teams zich al voortijdig verzekeren hiervoor. Er werd afgetrapt en dit bleek een flitsende start voor de dames van Jeroen Ras. De wedstrijd was amper een minuut bezig en het was al prijs. In het drukke strafschopgebied, was het Kim Reniers die aan het langste eind trok en bij de tweede paal de bal in het net werkte: 1-0. Baardwijk moest op hun beurt de tegentreffer nog verwerken, of WDS’19 was wederom in het strafschopgebied van Baardwijk te vinden. Goed druk zetten van Beau Lemmens, maakte de Waalwijkse verdediging zenuwachtig genoeg om de bal in de kluts in het eigen net te werken. Na 3 minuten stond WDS’19 al op een comfortabele voorsprong van 2-0. Baardwijk kreeg langzaamaan meer grip op de wedstrijd en WDS’19 werd in de verdrukking geduwd. Wendy van Oorschot was namens WDS’19 de vrouw in vorm en verrichtte prima reddingen. Ondanks het betere spel van Baardwijk,

wist WDS’19 met enige regelmaat toch voor gevaar te zorgen en in de vorm van Shere Santome, werd een afvallende bal achter de Baardwijk-keepster geplaatst: 3-0. Baardwijk wilde op hun beurt loon voor hun werken en ging op zoek naar een doelpunt. Ondanks kansen van Denise Dekkers en Beau Lemmens bleef de ruststand 3-0. De tweede helft begon en WDS’19 liet zien goed gebruik gemaakt te hebben van de pauze. Uit een counter wist Baardwijk nog gevaarlijk te worden. Echter werd verdediger Ivana Perovanovic beschuldigd van onreglementair verdedigen in het eigen strafschopgebied en dit leverde de bezoekers een penalty op. De fantastisch-keepende Wendy van Oorschot dook daarbij naar de juiste hoek, maar moest zich toch gewonnen geven: 3-1. Halverwege de tweede helft werd de verdediging van WDS’19 te kijk gezet en ook Wendy van Oorschot werd gepasseerd door de 2 snelle spitsen van Baardwijk. Maar zelfs voor een compleet open doel wist Baardwijk de paal te raken, waarna Wendy van Oorschot de bal klemvast had. De aansluitingstreffer voor Baardwijk bleef uit. In de resterende minuten die toen nog volgden, bleken de team

gelijkwaardig aan elkaar. Na 92 minuten voetbal vond de scheidsrechter het welletjes en de promotiepoule voor WDS’19 was een feit. Programma zaterdag 24 november WDS’19 A1-Waspik A1 14.45 Terheijden A2-WDS’19 A2 14.30 WDS’19 C1 vrij WDS’19 C2-TSC C5 11.00 Neerlandia’31 D1-WDS’19 D1 11.15 WDS’19 E1-UVV’40 E1 11.00 WDS’19 E2-Gilze E4 11.00 Bavel E9-WDS’19 E3 08.45 Beek Vooruit E7-WDS’19 E4 08.30 WDS’19 F1-SCO/TOFS F1 09.00 Dongen F4-WDS’19 F2 08.30 WDS’19 F3-Bavel F5 09.00 Gilze F5-WDS’19 F4 10.15 Gloria UC MP1-WDS’19 MP1 12.00 WDS’19 MB1-SCO/TOFS MB1 13.00 WDS’19 2-DIA 2 14.30 Zondag 25 november WDS’19 1-Advendo 1 12.00 WDS’19 2-Veerse Boys 3 10.00 JEKA 10-WDS’19 3 14.30 SVW 2-WDS’19 4 10.00 WDS’19 Da1-Terheijden Da1 12.00 WDS’19 Da2 vrij

Boeimeer opnieuw met lege handen BREDA - Zoals trainer Jose van de Ven al aangaf in het programmablad gelden de 3 laatste wedstrijden voor de winterstop als finales. Gezien de stand op de ranglijst moeten er de komende wedstrijden nog een aantal punten bijkomen om de afstand niet te groot te laten worden. Zondag stond de wedstrijd tegen RCS uit Oost Souburg op het programma. Een degelijke middenmoter. De trainer kon nagenoeg over een fitte selectie beschikken voor deze eerste van drie belangrijke wedstrijden. Zoals altijd begon Boeimeer

agressief maar liep het toch weer tegen een achterstand aan. In de 12 minuut was het Len Eversdijk die RCS simpel op een 0-1 voorsprong bracht. Boeimeer bleef de aanval zoeken maar ook nu stond het vizier niet altijd op scherp. Ook het geluk was niet voor Boeimeer want in de 43 minuut werd op een spectaculaire wijze de bal toch nog uit het doel gekopt en voorkwam RCS de gelijkmaker. Na 2 wissels in de rust was het toch weer Boeimeer wat de aanval bleef zoeken met nu wel als resultaat de gelijkmaker door Joey van der Rijk via een goed opgezette aanval. Dezelfde speler had 7 minuten later de mogelijk-

heid om Boeimeer op voorsprong te zetten na een steekpas van Arthur Luyken, maar was het keeper Arvid Pieterse die dit op een fabelachtige wijze voorkwam. In de 63 minuut was het Marlo Janisse die toch uiteindelijk de genadeklap gaf aan Boeimeer. Hij zorgde voor de 1-2 wat tevens ook de eindstand werd. Wat Boeimeer ook probeerde de punten bleven dus niet in Breda. Complimenten voor het spel zijn er genoeg maar helaas gaan de punten ook nu weer naar de tegenstander. Komende week is er de bekerwedstrijd tegen ASWH 2 en op zondag 2 december zal het dan toch moeten gebeuren tegen SC ‘t Zand uit Tilburg. PAGINA 20

Bijzondere open dag bij Elisabeth Centrum BREDA - Na 5 jaar bouwen opent Stichting Elisabeth, locatie Centrum haar deuren! Iedereen is op zondag 25 november van harte welkom aan de Leuvenaarstraat 91 in Breda voor een kijkje achter de schermen. Zo kan men Zorghotel Merlinde, uniek in Nederland, bewonderen. De prachtig nieuwe serviceflatwoningen bezichtigen of een indrukwekkende rondleiding volgen in het verpleeghuis of revalidatiegedeelte. Om 14.00 uur is er een feestelijke opening van dé Wijk Info Shop of terwijl WISh. Deze shop is een plaats waar zowel bewoners van Elisabeth Centrum als wijkbewoners terecht kunnen met vragen op het gebied

van Wonen, Welzijn en Zorg. Op de boulevard zijn verschillende infostands te vinden met meer informatie over de verhuur van serviceflatwoningen, (Zorg) hotel Merlinde, zorgproducten en verpleeghuiszorg, Stichting Vrienden van Elisabeth, Elisabeth Zorg Thuis, Eluse en de Geheugenwinkel. Of kan men meer informatie krijgen over het werken bij Stichting Elisabeth, als medewerker of vrijwilliger. Maar ook overdekt rondneuzen bij de marktplaza met een verrassend aanbod van verschillende ondernemers. Ook aan kinderen is gedacht. Zij kunnen zich vermaken met een groots springkussen. Om het helemaal aangenaam te maken is er voor iedereen een gratis kopje koffie of thee en kan men genieten van sfeervolle live muziek.

Veldtoertocht Prinsenbeek PRINSENBEEK - Zondag 25 november organiseert RTC Prinsenbeek hun jaarlijkse veldtoertocht. Een fietstocht geschikt voor de ATB- en cyclo-cross fietser. De deelnemers kunnen zich inschrijven bij sporthal- café de Drie Linden aan de Heisprong in Prinsenbeek. Er kan gestart worden vanaf kwart voor negen tot tien uur. Men kan kiezen tussen twee afstanden, te weten een tocht van 45 kilometer en de verkorte versie van 27 kilometer. Vooral de korte route is een afstand geschikt voor een ieder die eens wil kennis maken met deze tak van sport. De route is geheel uitgepijld. En loopt door de vele bossen en veldpaden in de driehoek Breda, Rijsbergen, Etten-Leur. Halverwege

de tocht is er een verzorgingspost en bij aankomst ontvangt iedere deelnemer een welverdiende kop soep. Kinderen onder 14 jaar gratis, mits onder begeleiding van een volwassene. Er bestaat een mogelijkheid om de fiets na de tocht af te spuiten. Deze prestatietocht wordt gehouden onder de vlag van de NTFU (Nederlandse tourfiets unie) en met toestemming van de terreinbeheerders. Parkeren kan ook op de markt in Prinsenbeek. Van daar uit is het enkele minuten fietsen naar de startplaats. De zwaarte van deze tocht wordt natuurlijk ook bepaald door de hoogte van de modder-index, maar hier voor hoeft niemand zich te laten afschrikken. Kijk ook eens op de website van onze vereniging www.rtcprinsenbeek.nl

Fixit-zaalvoetbalcompetitie TETERINGEN - Een verrassende ontwikkeling in de A-divisie van de Fixitzaalvoetbalcompetitie. Komt koploper International eindelijk aan voetballen toe, lopen ze direct tegen een nederlaag op. Verantwoordelijk voor het terug brengen van de spanning is Life, dat met een 5-5 tussenstand International nog naast zich moest dulden, maar daarna met slim spel kon uitlopen naar een 11-6 overwinning. Veel goals tegen dus voor de doelman van International. In deze speelronde vielen de doelpunten trouwens toch als rijpe appelen uit de boom. Maar liefst 56 maal werd het net gevonden. Kwikstaart nam daarvan 12 exemplaren voor hun rekening. Tegen het onderaan staande Nanuru werd flink aan het doelsaldo gewerkt, want Nanuru kon daar maar

VV Dia

Programma senioren Zaterdag 24 november: DIA 3-De Fendert 4 14.30u Zondag 25 november: Thuiswedstrijden DIA 1-Beek Vooruit 1 13.00u vr. DIA 4- Sprundel 2 11.30u Oosterhout 3-DIA 5 11.00u nl Jeugd Zaalvoetbaltoernooi DIA organiseert op zaterdag 22 december een zaalvoetbaltoernooi voor haar jeugdleden in de sporthal naast het voetbalveld, van 12.30-19.00u. De juiste tijd kunnen we pas bekend maken na inschrijving, kijk ook op www.rkvvdia.nl Geef je voor 10 december op bij je leider. Kleding sportbroekje, wit t-shirt, sportsokken en sportschoenen (geen zwarte zool). Willen de keepers hun eigen spullen meenemen, denk aan een lange broek. De prijsuitreikingen zullen ongeveer een kwartier na afloop van elk toernooi plaatsvinden in de sporthalkantine. Er is voor iedereen een prijs! Voor vragen bel of email dan naar Nannie Jansen 076-5877920 nanad@kpnmail.nl Niet ingeschreven is niet meespelen. Programma jeugd Zaterdag 24 november: DIA C3-Boeimeer C511.30u

3 goals tegenover stellen. Door deze zege komt Kwikstaart op gelijke hoogte met koploper International. Voor Nanuru, altijd een vaste waarde geweest in de A-divisie, breken letterlijk en figuurlijk donkere dagen aan. Ook NoName blijft meedoen om het kampioenschap. Luytgaarden&Harthoorn bleek te zwak om echte tegenstand te bieden en ging met 15-3 de bietenbrug op. Met De Poorter wil het dit seizoen ook nog niet lukken. Vorig jaar streed men nog om de koppositie, dit jaar komt men maar niet uit de onderste regionen weg. Ook tegen Zvv Aarts&Co lukte het niet om punten te pakken. Met een 5-1 nederlaag en weer een illusie armer kon men op huis aan. De uitslagen en standen van deze competitie zijn ook te volgen op internet: http://www.tenniscentrum.nl/fix-itcompetitie.html

DIA D3-Baronie D611.00u DIA D4-Boeimeer D611.30u DIA E3-JEKA E910.15u DIA E4-TVC Breda E410.15u DIA E6-Groen Wit E59.15u DIA F2-Chaam F19.15u DIA F3-Groen Wit F49.15u DIA F6-Bavel F79.15u DIA MP3-JEKA MP109.15u DIA MP4-TSC MP3 9.15u Roosendaal A3-DIA A1 15.00u UVV’40 B1-DIA B1 14.30u UVV’40 B2-DIA B2 14.30u Rijen C2-DIA C1 12.30u Viola/Ulicoten C2-DIA C2 11.00u Terheijden D1-DIA D1 11.30u Groen Wit D2-DIA D2 9.00u Baronie D10-DIA D5 13.30u Wernhout E1-DIA E1 9.45u Bavel E3-DIA E2 10.00u UVV’40 E4-DIA E5 9.30u Viola F1-DIA F1 11.00u Baronie F9-DIA F4 11.00u Groen Wit F5-DIA F5 10.30u TSC MP1-DIA MP1 11.30u JEKA MP5-DIA MP2 11.00u Voor vragen en/of opmerkingen m.b.t. de DIA jeugd: diajeugd@hotmail.com


Let op!!! €150 tot €10000

BRIDGE CURSUS In december starten de volgende bridgecursussen: Breda: Beginners: dinsdag 4 december 19.30u Vervolgcursus: maandag 3 december 19.30u Gevorderden: woensdagmiddag 5 december 13.30u Etten-Leur: vervolgcursus: Beginners:

dinsdagochtend 4 december donderdagochtend 6 december

9.30u 9.30u

In Etten-leur worden de cursussen gegeven in “de Appelgaard”, Lambertusstraat 7 , in Breda in Hotel Merlinde, Schorsmolenstraat 6

voor uw loop-, sloop- of schadeauto, compleet met katalysator. Tevens alle auto onderdelen te koop aangeboden. Tevens reparaties aan alle merken auto’s. Tegen zeer voordelige prijs!

Tel. 076 541 83 53 / www.prescherautos.nl Tevens een 20-tal auto’s te koop aangeboden

Erkend door: CBW

Dakshop ‘t Leursbaantje

Wij verzorgen voor u: Showroom Pauvreweg 56 Nieuwe vloer Etten-Leur Renovatie bestaande vloer Schuren en onderhoud 076 - 504 03 58 Offertes verzekeringen www.vdmeulenparket.nl

Nieuw perspectief Praten Helpt! Inspirerende gesprekken voor Senioren

drs. André M. van Leijenhorst

• nieuwbouw agrarische loodsen & bedrijfspanden volledig in eigen beheer • profielplaten, dakpanplaten en potdekselprofielen uit eigen productie • geïsoleerde sandwichpanelen tbv dak & gevel • zetterij tot 8.000 mm o.a. onderhoudsvrije boeidelen • transport en kraanwerk • aluminium getrokken goten uit 1 stuk Metaalbewerkingsbedrijf Weggemans BV | Sportlaan 4 | 4695 BA Sint-Maartensdijk tel. : 0166-664105 | email : info@weggemans.info | website : www.weggemans.info

Dakwerken vernieuwen reparatie pvc bitumen etcetera. Bel Zoomdak 06-18514726 www.zoomdak.nl

BANDENSERVICE Aktie november zie desnep.nl AktieAktie november zie desnep.nl november zie desnep.nl Alle info zie

Pallets

Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157 Minimaal 100 stuks.

Alle info zie le info zie

Harde brillenkokers..........................€ 0,20 Alle puzzels .....................................€ 0,20 Knuffels...................................groot € 0,25 ................................................ klein € 0,10 Naslagwerken ..................................€ 1,00 Damespockets .................................€ 0,10 Kinderboeken ..................................€ 0,10 Glazen .............................................€ 0,10 Alle speelgoed .................... HAlve prijs Volop kerstkaarten in de winkel!

Terre des Hommes ,,‘t Spiegeltje” Molenstraat 138, Zundert. Tel: 5961214.

Openingstijden winkel (ook voor inleveren goederen): woensdag, donderdag en vrijdag van 13. tot 17.u.; zaterdag van 10. tot 16.u.

Damen Autobanden • Nieuwe en Gebruikte banden • Montage v.a. € 10,- per band • Alle merken en maten op voorraad Spinveld 72 4815 HT Breda Tel. 076-5991539 06-49313410

www.seniorengesprekken.nl

BAVEL - Afgelopen weekend was het de 7e speelronde in de badmintoncompetitie. Dit betekent dat de teams halverwege de competitie zijn.

RENOVATIE BESTAANDE EN ASBESTHOUDENDE DAKEN

AUTOSERVICE BANDENSERVICE BANDENSERVICE

Aalten Schildersbedrijf plafonds & wanden witten Vraag een vrijblijvende offerte tel. 06 - 53697011 / 076 - 5991675

APK €25,keuring

Autobedrijf Peter Bakker

076-5212102

Haagweg 193bis In de Poort www.autobedrijfpeterbakker.nl

Voor al uw klussen o.a. stucwerk schilderwerk en behangen Demmers Interieur Etten-Leur 06-41211049

BC Bavel

LCO VELBE STAA N GE E K DA

AUTOSERVICE AUTOSERVICE

Ook vernieuwen wij uw dak of zinken goten. Wij zijn gevestigd aan de Leursebaan 269, 4839 AM Breda Tel. 076 - 5339023 Fax. 076 - 5339021 www.dedakshop.nl

Ook binnen- en buitenschilderwerk

076-5963435

t inCTIES / s i l a i c e p S NSTRU PLATING

Alles voor uw dak ook voor lood-, koper- en zinkwerken

BREDA

psycholoog

METAALBEWERKINGSBEDRIJF

www.betanco.nl 40 jaar ervaring willen wij graag met u delen

Voor aanmelden of meer informatie kijkt u op www.bridgecursusbreda.nl of belt u 06-83206113.

WEGGEMANS BV

aanhangwagens paardentrailers

Vandaag uw auto, bus of jeep verkopen v.a. ’98.

Bel HUGO Contant + RDW. Vrijwaring!

06 - 122 58 443 Ook ’s avonds.

AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

• Sloop-loop-schade auto’s motors te koop gevraagd. • Alle gebruikte onderdelen online. • Vrijwaring bij ophalen. • Reparatie en onderhoud. Lid ARN-Stiba-RDW

Maalbergenstr. 24a Wernhout Tel. 076-5971739 / 06-54278822 info@jokozundert.nl www.jokozundert.nl

StukadoorSbedrijf Stuc-, tegelrenovatieen Schilderwerken

Scherpe Prijzen!! Bel voor vrijblijvende offerte

06-13909620

Een team dat het geweldig doet dit seizoen is het team Bavel U13-1. Ook na de zevende speelronde hebben zij nog alle wedstrijden gewonnen en staan ze bovenaan in de poule. De tegenstander van zondag waren de Zwaluwen uit Prinsenbeek. In Prinsenbeek hoefde het team slechts één wedstrijd af te staan, wat leidde tot een 7-1 overwinning. Bavel 1 en Bavel 3 speelden ook tegen de Zwaluwen. Bavel won de dubbels en de eerste twee enkels en leidde met 4-0. De volgende twee enkels gingen verloren en de mixen werden verdeeld. Hierdoor eindigde deze derby in 5-3 voor Bavel. Bavel 3 speelde van de acht partijen zeven driesetters. Bavel had moeite om deze wedstrijden af te maken en won het er slechts twee. Ook werd er nog een herenenkel in twee sets gewonnen waardoor het 5-3 voor de Zwaluwen werd. Bavel 2 ging voortvarend van start in

Veghel. Ze wonnen allebei de dubbels. Ze konden de lijn alleen niet doortrekken en verloren vervolgens de resterende partijen. De eindstand daar was 6-2 voor Veghel. Bavel 5 speelde eveneens tegen Veghel en deed dit beter dan Bavel 2 door zes wedstrijden te winnen. De eindstand werd dus 6-2. Het herenteam van Bavel speelde tegen Scarabee. De eerste dubbels en de enkels werden gelijk verdeeld, waardoor het 3-3 stond voor de laatste dubbels. Hier trok Bavel aan het langste eind waardoor de eindstand 5-3 voor Bavel is. Bij de jeugd speelde de U17 tegen Geldrop. Het team van Geldrop was te sterk voor Bavel. Bavel wist geen één partij te winnen waardoor de eindstand daar 8-0 voor Geldrop was. Het meisjesteam van Bavel wist 1 enkel te winnen tegen High Speed waardoor ze 7-1 verloren. Bavel U13-2 speelde thuis tegen Veldhoven. Hier won Bavel de damesdubbel en de twee damesenkels waardoor het overall verloor met 5-3. Het jongste team van Bavel, de U11, heeft thuis geknokt voor een overwinning op Slamis. Na 8 spannende wedstrijden

had het team er 5 gewonnen, wat de eindstand bracht op 5-3 voor Bavel. Uitslagen Bavel 1-Zwaluwen 2 5-3 Veghel 5-Bavel 2 6-2 Bavel 3-Zwaluwen 3 3-5 Veghel 6-Bavel 5 2-6 Bavel M1-Scarabee M1 5-3 Geldrop U17-1-Bavel U17-1 8-0 Zwaluwen U13-1-Bavel U13-1 1-7 Bavel U13-2-Veldhoven U13-1 3-5 Bavel U11-1-Slamis ‘67 U11-1 5-3 Programma Zaterdag 24 november 17.30u BCO U15-1Bavel U15-2 Zondag 25 november 13.00u Tilburg 3-Bavel 1 14.00u Bavel 2-Hoeven 1 9.30u Alouette 2-Bavel 3 11.15u Bavel 4-Nuenen 1 14.00u Bavel 5-Veertje 2 10.00u Kerkdriel M1-Bavel M1 14.00u Bavel U17-1-Robad U17-1 11.15u Bavel U15-1-Veertje U15-1 10.00u Zundert MU15-1-Bavel MU15-1 11.15u Bavel U13-1-Hoeven U13-1 10.00u Tilburg U13-2-Bavel U13-2 9.30u Alouette U11-1-Bavel U11-1

Starshoe/De Burgst BREDA - Vandaag vond de, altijd spannende, wedstrijd tussen de streekgenoten Mikro Electro en Starshoe/De Burgst plaats. Vanaf set 1 was Starshoe/De Burgst gebrand om te winnen tegen streekgenoot Mikro Electro. Coach Johan van Vliet startte de eerste set met: Suraya van Berkum op de spelverdeling, Marleen van Opstal als diagonaal, Nienke den Boogert en Nina van Someren als passer/loper, Annick van Manen en Anouk Ermes als middenaanvallers en Annelies Boer als libero. Starshoe/De Burgst begon met een goede serviceserie van Nienke den Boogert. De coach van Mikro Electro nam bij de stand van 1215 en 15-20 een Time-out. Starshoe/De Burgst ging door met goede passes en ook het afmaken met mooie aanvalsballen. Vooral de middenaanvallers; Annick van Manen en Anouk Ermes, scoorden deze set veel mooie punten. Deze set werd door Starshoe/De Burgst gewonnen met 25-21. De tweede set begon coach Johan van Vliet met dezelfde opstelling. Starshoe/ De Burgst begon matig aan de tweede set. Bij een stand van 4-7 nam coach PAGINA 21

Johan van Vliet een time-out. Coach Johan van Vliet vertelde aan de speelsters dat we gevarieerder moesten gaan spelen. Starshoe/De Burgst pakte gelijk de aanwijzing van de coach op en begonnen weer als vanouds te spelen. Aan de buitenkant werd er veel gescoord door de passer/lopers Nienke den Boogert en Nina van Someren. Bij de stand van 19-22 in het voordeel van Starshoe/ De Burgst nam de coach van Mikro Electro een time-out. Wat succes opleverde want Mikro Electro kwam terug tot 22-22. Coach Johan van Vliet deed een dubbele wissel en bracht Charlotte Joosten en Malu Wever in het spel. Wat tot een goed resultaat opleverde, want er werden direct weer een aantal punten gescoord. Bij de stand van 25-24 voor Mikro Electro draaide coach Johan van Vliet de dubbele wissel weer terug. De 2e set werd gewonnen door Starshoe/De Burgst met 26-24. De 3e set begon coach Johan van Vliet met bijna dezelfde opstelling als in de 2e set, alleen begon Malu Wever in plaats van Marleen van Opstal. De 3 e set ging gelijk op. Bij de stand van 12-13 nam coach Johan van Vliet een time-out. Met de verwachting om Mikro

Electro uit hun spel te halen. Er werden zeer mooie reddingen door de dames van Starshoe/De Burgst gemaakt. Maar het mocht helaas niet baten. Deze set werd nipt door Mikro Electro met 22-25 gewonnen. Starshoe/De Burgst was extra gefocust om de laatste set te winnen. De dames van Starshoe/De Burgst maakte het de libero van Mikro Electro erg lastig. Annick van Manen begon met een sterke service en serveerde Starshoe/De Burgst naar een 6-0 voorsprong. Met name door goede passes van libero Annelies Boer, kon Suraya van Berkum alle aanvallers aanspelen. De laatste set werd ook met overtuigend spel van Starshoe/De Burgst gewonnen met 25-16. Vier volle punten haalde Starshoe/De Burgst onder leiding van coach Johan van Vliet en Jurgen Kapitein. De dames van Starshoe/De Burgst willen Will en alle andere supporters via deze weg hartelijk bedanken voor de aanmoedigingen bij deze wedstrijd. Volgende week heeft Starshoe/De Burgst een weekend vrij. Op 1 december spelen zij tegen ERGO/VCS. Deze wedstrijd begint om 16:30 uur in De Ganzerik te Breda.


kerkelijk

VOLLE EVANGELIE GEMEENTE IMMANUEL Wekelijkse samenkomsten op zondag om 10.00u en woensdag om 20.00u. Tweewekelijkse bijeenkomst voor de jeugd op zaterdag om 19.30u. Zie de agenda op www.veg-immanuelbreda.nl. Alle bijeenkomsten zijn aan de Academiesingel 27-27 Voorganger: C. Visser, tel. 0161-227671. PROTESTANTSE GEMEENTE BREDA www.protestantsegemeentebreda.nl Zondag 25 november In alle kerken worden de mensen herdacht die het afgelopen kerkelijk jaar zijn overleden. Wijkgemeente Noorder Beemden Lucaskerk aanvangstijd 10.30u. Voorganger: ds.W. Bisschop. Kindernevendienst en crèche. Bereikbaarheid wijkpredikant Ds. W. Bisschop 5419603. Wijkgemeente Midden-Zuid Markuskerk Brabantpark Hooghout 98, aanvang 10.00u. Voorganger: ds. T. van Prooijen. Bereikbaarheid wijkpredikant Ds. T. van Prooijen 076-5423334. Kindernevendienst en crèche. Johanneskerk Dreef Princenhage. aanvang 10.00u. Voorganger ds. M.G. Wagenvoorde. Bereikbaarheid wijkpredikant ds. M. Wagenvoorde 5217402. Oecumenische vieringen Amphia Langendijk: 10.15u dienst van Schrift en Tafel. Voorganger pastor J. Looijse. Amphia Molengracht: 10.30u dienst van Schrift en tafel. Voorganger ds. T. Los. De Breedonk locatie Mastbos: Vrijdag 23 november Ds. M. Wagenvoorde 15.00u. Verpleeghuis Aeneas: zaterdag 24 november voorganger pastor W. Franken aanvang 18.15u. Grote kerk: 12.30-12.50u Oecumenisch Middaggebed. Dinsdag 27 november pastor P. Heye. Organist op het grote orgel Kick Schaart. GEREFORMEERDE GEMEENTE EBEN-HAËZERKERK Vriesdongen 1. Zondag: 10.00u leesdienst; 17.00u leesdienst. KERK VAN DE NAZARENER Evangelische gemeente Predikant: Pastor P. Brouwer Aanvang dienst: 10.30u. Locatie: Dorpshuis ‘t Web, Zuringveld 1, 4847 KS Teteringen, tel. 076-5713579. ZEVENDE-DAGS ADVENTISTEN BREDA EN OMSTREKEN Het Kruispunt, Harmonielaan 24 te Prinsenbeek. Contact: Dhr. L. Belder, tel. 0624554240. Alle Bijbelstudies gaan over het thema: Groeien in Christus. Download de studies via www.adventist.nl. Ga naar studielectuur en selecteer Dialoog 4e kwartaal 2012. Materiaal voor de beginnerscursus wordt verstrekt bij bezoek aan de cursus. Zaterdag 24 november 10.00u: Bijbelstudie, thema: De kerk: dienstbaar aan de mensheid. Beginnerscursus, thema: De vraag naar het waarom. 11.00u: Eredienst, prediking Dhr. J. Renfurm. VOLLE EVANGELIE GEMEENTE BREDA Elke zondag samenkomst in buurthuis Geeren-Noord, Philips Lammekensstraat 30, Breda-N., 10.00u., wisselende voorg. Crèche en kindernevendiensten. Secretariaat: J. den Hollander, tel.0765870898. KERK VAN JEZUS CHRISTUS VAN DE HEILIGEN DER LAATSTE DAGEN Mgr. de Vetstraat 112, 4817 JP Breda, tel. kerk 076-5213141, tel. zendelingen 0652338961. Diensten: 10.00u. jeugdwerk: 3-11 jr; kinderkamer tot 3 jr. Priesterschapvergadering: mannen va. 12 jr.; Zusterhulpvereniging: vrouwen va. 18 jr.; jonge vrouwen: meisjes 12-18 jr. 11.00u Vervolg jeugdwerk. Zondagsschool:

leden va.12 jr; onderricht naar leeftijd; aparte onderzoekersklas. 11.40u Avondmaalsvergadering. Eredienst alle leeftijden. 13.00u einde. LEGER DES HEILS Hendrik Berlagestraat 102, tel.0765870344. Iedere zondag 10.30u. samenkomst, enthousiaste samenzang en bijbeloverdenking. Kindernevendienst en event. kinderoppas. Zondag 10.30u Majoor Bakker. PAROCHIE BREDA CENTRUM St.Janstraat 8, 4811 ZL Breda, tel. 0765215764 Antoniuskathedraal, St. Janstraat: zondag 10.30u euch.viering. Maandag t/m donderdag 12.30u euch.viering. Vrijdag 09.00u euch.viering. Donderdag 12.00u Aanbidding. Begijnhofkerk, Catharinastraat: zaterdag 17.00u euch.viering. Maandag t/m vrijdag 07.45u morgengebed. Woensdag 18.00u jongerengebedsdienst. St. Joostkapel, Ginnekenstraat: dinsdag en vrijdag 10.30u euch.viering DOOPSGEZINDE GEMEENTE BREDA Cimburgalaan 98 Breda. Zondag: 10.30u CHRISTELIJKE GEREFORMEERDE KERK MATTHEÜS www.cgkbreda.nl Steendorpstraat 4; hoek Petegemstraat. Zondag 25 november 10.00u ds. S.B. van der Meulen, Delft 15.00u ds. S.B. van der Meulen, Delft GEREFORMEERDE KERK (VRIJGEMAAKT) Terheijdenstraat 9 Diensten: zondag 09.30u en 16.30u REMONSTRANTSE GEMEENTE BREDA EN OMGEVING Doopsgezind Centrum, Cimburgalaan 98. JERUZALEM PAROCHIE www.jeruzalemparochie.nl Vrijdag 16.00u Huize Ruitersbos, Ruitersboslaan 19.00u Huize Overakker, Brigidastraat Zaterdag 19.00u Mariakerk, Mariaplein 19.00u Vredenbergh, Lovensdijkstraat Zondag 9.30u Mariakerk, Mariaplein 9.30u Petrus en Pauluskerk, Graaf Hendrik III plein 11.00u Laurentiuskerk, Ginnekenweg 11.00u Sacramentkerk, Zandbergweg 1e Donderdag van de maand 9.00u Petrus en Paulusdagkapel, Graaf Hendrik III plein 1e Vrijdag van de maand 10.00u Sacramentskerk, Zandberglaan 15.00u Huize Breedonk, Willem van Oranjelaan THE BLESSING BREDA Christus Triumfatorkerk, Zandberglaan 31, www.maasbach.com Samenkomsten: Zondag 10.30u; Woensdag 20.00u (gebedsdienst); Vrijdag 20.00u; Zaterdag 19.00u POiNT! Youth. Kinderopvang aanwezig. Info: 070-3635929. KERK PATERS KAPUCIJNEN Zondag eucharistievieringen 8.30u en 10.00u. Weekdagen 7.45u. EVANGELIE GEMEENTE DE DEUR BREDA Teteringsedijk 89k, Breda. Telefoon 0651193738. Diensten: zondag om 11.00 en 18.00u.; woensdag om 19.30u. Zondagsschool 4 t/m 12 jr. Kinderoppas. Zaterdagavond jongerenavond: muziek, drama, film. PAROCHIE BREDA-NOORD Parochiecentrum Belgieplein 6, 4826 KT Breda.Open op werkdagen van 9.00 tot 12.00u. 076-5873482 (in noodgevallen 0619825402) www parochiebredanoord. nl, info@parochiebredanoord.nl Kerkgebouw Belgieplein 4. Vieringen: woensdag en 1e vrijdag 09.30u, zaterdag 19.00u, zondag 10.00u.

Inloopochtend Voor Elkaar elke woensdag 10.00 tot 12.00u in Gemeenschapshuis De Biesdonk, Belgieplein 8. Meer info 076 5871820. EVANGELISCHE KERK JEFTA Kantoor: Voorerf 7, 4824 GM Breda, tel. 076-5717575. De diensten van Jefta worden elke zondag om 11:00u gehouden in Anna Rozenkranskerk, Meidoornstraat 111, 4814 KB te Breda (wijk Tuinzigt). Kinderopvang. Kinderdiensten. Om de 14 dagen speciale tienerdienst. Zondag 25 november: Dienst RAAD VAN KERKEN Iedere dinsdag om 12.30u is er in de Stiltekapel van de Grote Kerk een middaggebed. EVANGELISCHE BAPTISTENGEMEENTE BREDA Groene Woud 2 (schoolgebouw Prisma De Rotonde). Zondag: 10.30u Tel.info: 076-5717155. www.ebgbreda.nl PROTESTANTSE GEMEENTE PRINSENBEEK - HET KRUISPUNT Secretariaat: Harmonielaan 24, 4841 VL Prinsenbeek, tel. 076-5614852; www.hetkruispunt.org zondag 10.00u. EVANGELISCHE LUTHERSE GEMEENTE BREDA E.O. Kerkgebouw: Stadserf 3/Veemarktstraat 11, Breda. Predikante: mw. ds. M. Schulz 040-2417664; Diaken: mw. H. KlaaysenSiebrand 076-6712425. Kosteres: W. v.d. Bruggen 076-5220877; evangelisch-luthers-breda.nl Zondag 10.30u RK PAROCHIE PRINSENBEEK Secretariaat Markt 34, 4841 AC Prinsenbeek. Open op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur, tel 5412231 e-mail: secretariaat@parochieprinsenbeek.nl. Contactpastor mw. G. v.d. Korput (pastoraal werkster). Vieringen: zaterdag 19.00 uur; zondag 10.00 uur; dinsdag 9.00 uur. NAZARETHPAROCHIE BREDA WEST Secretariaat: Haagsemarkt 4, Breda, tel: 076-5213873, www.nazarethparochie.nl. Open op werkdagen van 9.00-12.00u/13.30-15.00u (m.u.v. woensdagmiddag). Voor dringende gevallen (ziekenzegen, ziekenzalving of overlijden): 06-14962111. ORTHODOXE KERK BREDA De Parochie van de Heilige Myrondraagsters is een Orthodoxe kerk. De kerk wordt zowel bezocht door Nederlanders als door mensen uit traditioneel orthodoxe landen. De liturgische taal is Nederlands. De diensten worden gecelebreerd door parochiepriester Vader Josef Sikora. Diensten: Elke 1e en 3e Zondag van de maand: 10.00u: 3e en 6e uur 10.30u: Goddelijke Liturgie Adres: Kerkhofkapel, Vogelenzanglaan 21, Breda-Ginneken. www.orthodoxekerkbreda.nl. MICHAELPAROCHIE BREDA (OOST) Parochiecentrum: Hooghout 67, 4817EA Breda; open op werkdagen van 09.0012.00u; 076-5219087 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794; www.michaelparochiebreda.nl; info@michaelparochiebreda.nl. Gratis abonnement Nieuwsbrief aanmelden teamassistente@ michaelparochiebreda.nl Zaterdagavond 19.00u Franciscuskerk (Breda-Noord), Belgiëplein 6; 19.00u woord en gebed aan de vooravond van zondag De Michaelkerk (Breda-Oost), Hooghout 67. Zondagochtend: 08.45u Lucaskerk (H. Beemden), Tweeschaar 125; 08.45u Annakapel (Breda-Oost), Heusdenhoutseweg 34 10.00u Williborduskerk (Teteringen) Kerkstraat 1; 10.00u Franciscuskerk (Breda-Noord), Belgieplein 6; 11.30u Bethlehemkerk (H. Beemden), Gageldonksepad 7; 11.30u Michaelkerk (Breda-Oost), Hooghout 67. WILLIBRORDUSPAROCHIE TETERINGEN PAGINA 22

Parochiecentrum: Kerkstraat 1, 4847RM Teteringen. Bereikbaar op werkdagen van 9.00-12.00u; 076-5713203 (in dringende gevallen: teamtelefoon 06-10292794); www.parochieteteringen.nl; info@ parochieteteringen.nl. Gratis abonnement Nieuwsbrief aanmelden teamassistente@ michaelparochiebreda.nl Vieringen: Willibrorduskerk, Willem Alexanderplein, Teteringen: zondag 10.00u, dinsdag 19.00u en donderdag 09.00u. BETHLEHEMPAROCHIE Secretariaat Gageldonksepad 7, 4824 PP, Breda. tel.5410194; fax.5426194, open elke werkdag van 9-12u, e-mail: secretariaat@bethlehemparochie.nl, www.bethlehemparochie.nl Pastores: Frans Verkleij. Bereikbaar via het secretariaat. Zondag 25 november Christus Koning. 8.45u Lucaskerk eucharistieviering. Voorgangers: W. Wiertz en F. Verkleij. 11.30u Bethlehemkerk, woord- en communieviering. Voorganger: F. Verkleij m.m.v. het Bethlehemkoor. ASSEMBLIES OF GOD PINKSTER GEMEENTE BREDA Dienst Engels. Cimburgalaan 98, tel. 06-51150835; 0134551487; 076-5418994. Zondag 13.00 tot 16.30u. VOLLE EVANGELIE GEMEENTE DE LEVENDE STEEN Dinsdags 19.30u bijbelstudie/bidstondavond. Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8, Breda Noord. VICTORY BIBLE CHURCH INT. Lucaskerk, Tweeschaar 125, Breda. Samenkomsten: zondag 13.00-16.00u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 19.00-21.00u. Info: 076-5879857 of 06-45084992. NIEUW-APOSTOLISCHE KERK Balfortstraat 63 Breda. Diensten met wisselende priesters Zondag: 10.00u, woensdag: 20.00u www.nak-nl.org WAALSE KERK Catharinastraat 83b. Kerkdiensten in het Frans. Iedere tweede en vierde zondag vd maand 11.00u. Een Franstalige samenvatting van de preek wordt uitgedeeld. Informatie: www.waalsekerken.nl ds. R.L. Dewandeler: 06-38771850. CAPITOL WORSHIP CENTRE Capitol Worship Centre, o.l.v. Apostle Alex en Ingeborg Stekelenburg iedere woensdagavond om 20.00u. in de Poelwei, Mgr. de Vetstraat 2 te Breda. Informatie Hannah Kroeze, 076-5994927. Diensten elke zondag om 15.00u in Nederlands & Engels, Zandberglaan 54, 4818 GL Breda, 06-40061346; www.capitolbreda. nl PROTESTANTSE GEMEENTE GINNEKEN Laurentiuskerk: Duivelsbruglaan 1 (Ginnekenmarkt) Breda. Predikant: Ds. P. Masmeijer, Duivelsbruglaan 21, 4853 JD Breda, 076-5653460. Koster: Mevr. J.R. van Wijk-Versteeg, Duivelsbruglaan 3, 4853 JD Breda, 076-5651807. Postadres: Protestantse Gemeente Ginneken, Postbus 4648, 4803 EP Breda; kbginneken@zonnet.nl; www.protestantsegemeenteginneken.nl. Kerkelijk bureau: Romenyhuis (achter de kerk). Geopend: 1e dinsdagavond van de maand van 19.0020.00 uur Zondag 25 november Zondag van de Voleinding. 10.00u Dienst van Schrift en Tafel. Voorganger: Ds. P. Masmeijer. Gedachtenis van de Ontslapenen. Medewerking van de Cantorij. Diensten in Huize de Werve: Vrijdag 7 dec. 15.30u Eucharistieviering Pastor Kortmann. Donderdag 20 dec. 15.30u Oecumenische Kerstviering. Koffie-inloopochtenden in Mariëndal: Deze vinden plaats op elke 2e woensdag van de maand van 10.00-12.00 uur. De

eerstvolgende op 12 december: Kerstochtend. WINNERS CHURCH INTERNATIONAL BREDA Gemeenschapshuis De Wegwijzer, Steendorpstraat 2, Breda-Noord (wisselaar). Pastors Ferdinand & Elmy Igbeche. Diensten in Engels en Nederlands vertaald. Zondag 11.00-13.00u. Kinderopvang aanw. Info: 076-5712237/06-15483563 Zaterdag 24 november de laatste Hour of Visitation van 2012; aanvang 19.30u. WORLDWIDE PROPHETIC EVANGELICAL MINISTRIES (Wereldwijde Profetische Evangelische Missies): Veemarktstraat 11, Breda (van E.L.G.). Elke zondag dienst om 14.00u. Diensten in Nederlands (en zo nodig Engels). Pastor: Roger Kaiser. Info en pastoraal zorg: tel. 06-12274947; www.wpem.nl H.H. MARIA/DYMPHNA Kapel van de H.H. Maria/Dymphna (Haagse Beemden), Moerenpad 10: 1e zondag vd maand 18.00u Vesperviering. JONGE, KRACHTIGE PROFETISCHE MINISTRY Iedere donderdagavond 20.00-22.00u komen we als jonge, krachtige profetische ministry bij elkaar in ‘Centre Court’ boven treinstation Breda, Stationsplein 16. We zijn bereikbaar op 06-15370709 of per mail naar nathancivile@hotmail.com HET APOSTOLISCH GENOOTSCHAP Heusdenhoutsestraat 15, 4817 WB Breda. Voorganger hr. J. Harten, tel. 078-6175115. Contact: breda@apgen.nl Eredienst: 09.30u. ANNAHUIS Diaconaal Centrum Breda, geopend van 9.30-16.00u (vrijdag tot 15.00u). De middagen alleen op afspraak. Op dinsdag en donderdag inloop van 9.30-11.30u, Haagweg 3, 4814 GA Breda, tel. 076-5217964, info@annahuis.nl CHRISTENGEMEENSCHAP De Christengemeenschap, beweging voor religieze vernieuwing. Mensenwijdingsdienst op zaterdag een keer in de maand. Voor informatie: 0765422983, www.christengemeenschap. nl. CHRIST IN ACTION MINISTRIES BREDA ‘Biesdonk’, Belgiëplein 8, 4826 KT Breda. Samenkomsten: zondag 10.00-12.30u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 20.30-22.00u. Info: 0765204106; 076-5427839; 06-30559431. POOLSE RK PAROCHIE H. MAXIMILIAAN KOLBE Laurentius kerk, Ginnekenweg 333, Breda Zondag 9.15u, Pastoor S. Klim 0765321438 06-14243225. SERV.ORTHODOXE KERK Parochie “Heilige Nektarios van Egina”. Priester Vader Dusan Erdelj. www.svetinektarijeeginski.com. Steendorpstraat 4, 4826 EP Breda.

GRATIS TAXATIE MUNTEN POSTZEGELS BANKBILJETTEN OUDE ANSICHTEN Op verzamelbeurs Zondag 25 november 10-16 uur ‘De Nieuwe Nobelaer’ A. van Berchemlaan 2 Etten-Leur Info: 030-6063944 / www.mpo.nl


Toe aan een nieuw kunstgebit of problemen met uw huidige?

ed

Sense-Dent

nu exTRA koRTing

Welkom de wereld op alleinhaarden van sfeer en warmte en kachels

u en Bel n naar g a vra aktie! onze Hart voor u en uw mond

Tevens snelle reparaties en klikgebit op implantaten! Tot 100% vergoed door zorgverzekering (vraag naar de voorwaarden)

076 - 515 06 13 Mastbosstraat 78a, 4813 GV Breda www.kunstgebitbreda.nl

AAnbieding: bij alle pelletkachels

Morgen 15 april Koopzondag 500 kilo pelletkorrels gRATiS 11.00-17.00

zuid nedeRlAnd Zuid NederlaNd

Houtkachels l Pelletkachels l Liftdeur houtkachels l Design gashaarden l Open haarden l Afvoervrije gashaarden Bio haarden l Electrische kachels l Natuursteen schouwen l Snelle levering l Vakkundig geplaatst

an sd

et

we

is.

Verhuur:

com Biertaps os. Bars ntr e u v Dr rui Stoelen De w.d j i w Tafels b ie w tap Z n . Sta-tafels ee ken ur n u Enz. Enz. e h H c ges e i t rela Winkelcentrum Epelenberg 5210026 uw Heksenwiel 5425000 oor v k o O thuisbezorgen op afspraak ro

nt ive

Spirituele Beurs Rucphen

11.00-17.00 uur

koopzondAg g ShowRoom Grootste shoWroom BE beR gRooTSTe VEM em SeOpT 5N 230 uuR

at

er d

ek je z

go het

VERHUUR AFVALCONTAINERS Voor bouw en sloopafval-puin-groen-bedrijfsafval enz. Verhuur van 7m³ 20m³ 40m³ afvalcontainers. Ook voor al uw bestratingsmaterialen, ophoogzand, grindzand, enz

8 dec. 2012 : 10.30 uur Gasterij de Posthoorn

Info www.suijkerbuijk.nu

Tel. 0622523365 / 0765971547

info@schouwenpaleis.nl l www.schouwenpaleis.nl

All (A) round Hairstyling Alle kappersservice aan huis

Sandra:

Meubelstoffeerbedrijf DAGTOCHTEN BUSREIZEN DAGTOCHTEN

leon PluyM

0613812397

STERREN IN DE SNEEUW € 649,00 6-DAAGSE REIS KLEINWALSERTAL 17 t/m 22 mrt 2013 Vervoer, 5 overnachtingen, 3 excursies + optredens van: Wolter Kroes, Vinzzent, Grad Damen, Rene Schuurmans en vele anderen

DAGREIS LONDEN 1, 8, 15 en 22 dec

ZEELANDHALLEN * 9-16.30 uur dewitevenementen.nl / 0251-31 90 90

€ 49,00

Vervoer, overtocht + stadsplattegrond

2-DAAGSE REIS LONDEN € 109,00 8/9 + 15/16 dec en 22/23 dec

Vervoer, overtocht, hotel + ontbijt

KERSTMARKT DÜSSELDORF 1, 8, 14, 15, 21 en 22 dec KERSTMARKT AKEN 1, 8, 12, en 20 dec KERSTMARKT OBERHAUSEN 1, 8, 13, 15, 19 en 22 dec GOUDA BIJ KAARSLICHT 11 dec KERSTMARKT BRUGGE 8, 12 en 21 dec KERST IN FLUWEELENGROT 29 nov, 3 en 14 dec DICKENS FESTIJN DEVENTER 15 en 16 dec SCHALKE 04 – SC FREIBURG 15 dec

€ 25,00 € 25,00 € 25,00 € 17,50 € 22,50 € 29,50 € 25,00 € 109,00

Vervoer, wedstrijdticket + 3 consumpties

Wegens uitbreiding van onze activiteiten op de vestiging in Breda zoeken wij een nieuwe enthousiaste collega voor de functie van:

LaBorant RPS is in Nederland met 350 medewerkers vanuit vijf vestigingen actief in de sectoren: Gebiedsinrichting & Infrastructuur, Huisvesting & Vastgoed, Milieu & Veiligheid en Laboratoria voor Asbest & Arbo. RPS Nederland is onderdeel van RPS Group Plc in Engeland, een succesvol internationaal opererend adviesbureau op het terrein van gebiedsontwikkeling, milieumanagement en energie. RPS heeft wereldwijd 5000 medewerkers verspreid over 85 steden en is beursgenoteerd aan de London Stock Exchange. De functie Het laboratorium is onder andere gericht op het onderzoeken van de aanwezigheid van asbest in diverse (bouw)materialen en bodemmonsters. Als laborant ben je betrokken bij alle facetten van het proces: van orderregistratie tot monstervoorbehandeling tot analyse. Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van de geleverde analyseresultaten. Periodiek ben je beschikbaar voor oproepdiensten. Wij bieden een afwisselende fulltime functie in een plezierige werkomgeving met informele omgangsvormen. Je wordt opgeleid volgens een intern opleidingsprogramma. Er bestaat een collectieve pensioenverzekering en ziektekostenverzekering. Ook kun je deelnemen aan het internationaal aandelenplan van RPS. Jouw profiel • MLO/KLMO niveau en/of werkervaring • analytisch • nauwkeurig en kwaliteitsgericht • goede communicatieve vaardigheden • teamspeler • flexibele instelling (geen 9 tot 5 mentaliteit) • affiniteit met milieu Meer informatie Voor meer informatie kun je contact opnemen met afdeling personeelszaken op telefoonnummer 088 - 023 57 04. Je sollicitatiebrief met cv ontvangen wij graag t.a.v. Edith van den Broek, HR-adviseur via e-mail edith.van.den.broek@rps.nl Kijk voor meer informatie op www.rps.nl

www.brabantexpres.nl

breek de dag, tik een eitje !!!

‘de eierautomaat’ - handig en snel - gegarandeerd dagverse eieren van onze eigen kippen - doosjes van 6 tot 10 eieren - trays van 30 tot 150 eieren

ook voor grotere bestellingen zijn wij het juiste adres

(bv voor broodjeszaken, frituren, restaurants enz.)

de ‘eierautomaat’ vindt u net over de grens vlakbij recreatiedomein ‘de Mosten’ in ‘Meer’

komende van snelweg volg afslag ‘de Mosten’, volg dan de pijlen spring ook eens binnen in onze kijkersruimte en breng een bezoekje aan onze scharrelkippen

‘t kakelhof bvba

pluimveebedrijf de Mosten 12 2321 Meer

meer info bel 0032 497 50 21 18


Wonen in het meest luxe gedeelte van plangebied Made-Oost, in een royaal appartement in een natuurlijke omgeving? Dat kan! Aan de Stegge bouwt 10 royale appartementen (inclusief 2 penthouses).

MADE MADER MADEST

De 10 appartementen worden gerealiseerd in het meest luxe stukje van het plangebied. Met hun onderscheidende en statige architectuur passen de appartementen perfect bij de vrijstaande en twee-onder-een kapwoningen die ook door ons gerealiseerd worden in Made oost. Het complex sluit aan 2 zijden aan op de landerijen, wat zorgt voor vrij een uitzicht aan de ene kant en een uitzicht op de villabebouwing aan de andere kant.

woneninmade.nl

Naast de prachtige architectuur zijn de woningen ook duurzaam en energiezuinig. Ruimte voor eigen invulling is er ook, zowel de woningen als appartementen hebben tal van opties. De appartementen variëren van ca. 115 m2 tot 140 m2 en hebben allen een buitenruimte tot meer dan 60m2!

Aan de Stegge realiseert: 18 VRIJSTAANDE, VRIJSTAAND GESCHAKELDE EN TWEE-ONDER-EEN-KAPWONINGEN 10 APPARTEMENTEN

De informatie over de woningen is te vinden op www.woneninmade.nl. Tevens kunt u zich daar vast inschrijven om ook de informatie over de appartementen te zijner tijd te ontvangen. We zullen in het voorjaar met de verkoop starten en dan maken we ook meteen de prijzen bekend.

Ontwikkeling & Realisatie: AAN DE STEGGE T 0165 560 602 www.adsr.nl

Makelaar: DANIELS STOKVIS MAKELAARDIJ T 0162 67 33 33 www.danielsstokvis.nl

MADE MADER MADEST woneninmade.nl Aan de Stegge realiseert: 18 VRIJSTAANDE, VRIJSTAAND GESCHAKELDE EN TWEE-ONDER-EEN-KAPWONINGEN

Heb je altijd al willen wonen in een prachtige vrijstaande of twee-onder-een-kapwoning, met een royale tuin op het zuiden, in een natuurrijke omgeving aan de oostkant van Made? Grijp dan nu je kans, want Aan de Stegge realiseert 18 schitterende woningen tegen zeer scherpe prijzen. De 18 woningen komen aan een statige laan te liggen en zijn ontworpen met een knipoog naar de jaren dertig. De sfeer van vroeger en de hoge eisen van vandaag zijn op een unieke manier aan elkaar gekoppeld. Dat maakt de woningen niet alleen stijlvol en onderscheidend maar ook duurzaam en energiezuinig. Ruimte voor een eigen invulling is er ook, want de woningen hebben tal van opties. Kom naar de start verkoop en laat je uitgebreid informeren.

Vanaf €339.000,- v.o.n. Ontwikkeling & Realisatie: AAN DE STEGGE T 0165 560 602 www.adsr.nl

Makelaar: DANIELS STOKVIS MAKELAARDIJ T 0162 67 33 33 www.danielsstokvis.nl

PROFITEER VAN DE GU NOG SNEL FISCALE VO NSTIGE TOT 1 JANU ORDELEN ARI 2013 • Ruime appartementen hitectuur • Onderscheidende en statige arc • Parkeerkelder • Veel keuzemogelijkheden ing • Wonen in een natuurlijke omgev

Makelaar: BIEMANS MADE MAKELAARDIJ T 0162 67 24 24 www.biemansmade.nl

Projecthypotheek T 0162 58 81 00 www.rabobank.nl

BOUW GESTART PROFITEER VAN DE GU NOG SNEL FISCALE VO NSTIGE TOT 1 JANU ORDELEN ARI 2013 2 600 m2 • Ruime percelen van 300 m tot gelegen • Diepe achtertuinen op het zuiden met • Onderscheidende architectuur een knipoog naar de jaren ‘30 uding • Zeer scherpe prijs-kwaliteitverho • Veel keuzemogelijkheden ing • Wonen in een natuurlijke omgev

Makelaar: BIEMANS MADE MAKELAARDIJ T 0162 67 24 24 www.biemansmade.nl

Projecthypotheek T 0162 58 81 00 www.rabobank.nl

DBN_20121121  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you