Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

B R E D A S E

O P L AG E :

24 OKTOBER 2012 WEEK 43

EN WEST-BRABANT:

Uitgeverij

de

bode

ACTUALITEIT

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

SIRELDA JACKSON VROUWE VAN BREDA

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @BredaseBode

I

Te l .

076

599

SPORT

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

HOOG BEZOEK OP DE HOCKEYVELDEN VAN PUSH

Gemeente Breda op PAGINA pagina 5 OP

Jongens bedreigd met nepvuurwapen

De klok gaat een uurtje terug

BREDA - Een 23-jarige man uit Arnhem is zaterdag opgepakt, nadat hij met een nepvuurwapen twee jongens had bedreigd bij de uitgang van park Valkenberg. De verdachte zou geld van de twee jongens hebben geëist. Daarbij zette hij een pistool tegen het hoofd van een van hen. Ook zou hij de slachtoffers hebben geschopt. De Arnhemmer zou zonder buit vertrokken zijn richting het station. De politie zette de omgeving af en traceerde de scooter. De berijder werd al gauw gevonden. In de buddyseat van de scooter vond de politie het gebruikte vuurwapen, een levensechte replica van de MP5. De verdachte zit nog vast. Van de jongens is aangifte opgenomen.

Komend weekend krijgen we een uurtje ‘extra’. In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 oktober komt er een eind aan de Zomertijd. De klok gaat dan om 03.00 uur een uurtje terug. In de volksmond zegt men, dat komend weekend de ‘wintertijd’ ingaat. Dat klopt niet helemaal, want de ‘wintertijd is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden. Bij overgang naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het ‘s ochtends eerder licht en ‘s avonds eerder donker wordt. In de nacht van 30 op 31 maart 2013 gaat de Zomertijd weer in.

W E E K B L A D

Stiefzoon ontsnapt aan gezinstragedie

‘Arme’ student handelt in fietsen

BREDA - Een 19-jarige jongeman is dit weekend ontsnapt aan een familiedrama in Schalkwijk. Hij verbleef zondag -de fatale dag- bij zijn biologische vader in Breda. Dat meldt de Telegraaf. De stiefvader van de 19-jarige bracht zondag zijn vrouw, 11-jarige dochter en 15-jarige stiefdochter om het leven. Daarna stak hij hun huis in brand en pleegde zelfmoord. Het gezin woonde enkele maanden in de boerderij. De vader zou mogelijk tot de moorden zijn overgegaan doordat de familie geldzorgen had door de aankoop van de woonboerderij. De brandweer had de brand snel onder controle. De politie doet nog steeds onderzoek naar de gezinstragedie in Schalkwijk.

BREDA - Een 20-jarige Bredanaar heeft zaterdagavond geprobeerd een gestolen fiets te slijten aan een agent in burger. De dief sprak agent op de Delpratsingel aan en vroeg aan hem of hij interesse had in een fiets. De agent had de man eerder al gezien bij de fietsenstalling van het treinstation. Toen reed de man weg op een andere fiets. De diender zag dat het slot van de fiets geforceerd was. Hierop heeft hij de man aangehouden. De verdachte heeft toegegeven dat hij zowel de fiets waarop hij reed, als het rijwiel waarop hij door de agent eerder gezien was, gestolen had. Hij stal de fietsen, omdat hij niet genoeg had aan zijn studiefinanciering en zorgtoeslag.

Talentenmarkt voor mensen met autisme

IN DEZE BODE: & herdenk

en -

het leven als praten

den - overlij

tiek in niets is zo karakteris

over de dood...

lijden over& herdenken ial o.a.

In deze spec

eur ce I Regiss een hospi lliger in tsen I Een n als vrijwi begraafplaa rt I Werke geraakte e uitvaa telheid een groen n. I In verge afscheid aal te regele van je eigen I wat allem uitvaart

Convenant eindigt begin volgend jaar

M I D D E L B U R G S E & V E E R S E 306 hennepkwekerijen geruimd BREDA – In de periode van 2009 tot half 2012 zijn er in de gemeenten Breda, Zundert, Rucphen, Etten-Leur, Alphen-Chaam en Baarle-Nassau in totaal 306 hennepkwekerijen geruimd. Sinds twee en half jaar werken de gemeenten intensief samen met de politie, het Openbaar Ministerie, de woningcorporaties en energievervoerder Enexis in de strijd tegen wietplantages. DOOR MONIQUE JANSEN In totaal ruimde de politie 67.027 hennepplanten en 92.343 hennepstekken bestuursrechtelijk op. Tendens Volgens de samenwerkende partijen is

het opvallend dat het aantal opgerolde kwekerijen sinds de start van de nieuwe aanpak in 2009 is gedaald. “Het is onduidelijk of dit komt doordat er feitelijk minder kwekerijen zijn of dat dit komt doordat kwekerijen zich verplaatsen en minder snel worden opgespoord”, meldt de gemeente Breda.

Ontmanteling In geheel 2011 werden er in totaal 79 plantages ontmanteld. Dat waren er in het eerste half jaar van 2012 nog 39. De samenwerkende partijen hebben tot nu toe 66 procent van de opruimingskosten verhaald op de verdachten. vervolg zie elders in deze Bode

geopend

tuincentrum

LEENDERT VAN DEN BORN B.V.

Spinveld 37, BREDA, T. 076-5223166

www.leendertvdborn.nl

W E E K B L Bontkussen

Etten-Leur

A D

45x45cm, in bruin, grijs en zwart. Van 19.95

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE t NIEUWS h u i KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

Bontplaid

s130x160cm,i in bruin, n grijs endzwart.e Van 59.95

AG BER ND TO ZO OK 28

BREDA - Op vrijdagmorgen 26 oktober houdt het Autisme Info Centrum (AIC) Breda in samenwerking met MEE West-Brabant een talentenmarkt door mensen met autisme aan de Heerbaan 100 in Breda. Op de talentenmarkt kunnen mensen hun met autisme hun talent(en) op het gebied van kunst en creativiteit kunnen laten zien. De reden hiervoor is dat het AIC in Breda 1 jaar bestaat. Op de markt is onder meer aandacht voor fotografie, sieraden en striptekenen. Wethouder Bergkamp verricht om 10.00 uur de openingshandeling van de Talentenmarkt. De markt duurt tot 13.00 uur. De markt is toegankelijk voor alle geïnteresseerden.

BREDA - De kleindierententoonstelling bij kinderboerderij Wolfslaar is afgelopen weekend goed bezocht. Er waren onder meer konijnen, cavia’s en kippen te bewonderen. Ook konden mensen hun dier laten keuren. Keurmeester Tineke van den Bogaart buigt zich hier over het konijn van de 9-jarige Isabel. Lees verder op pagina 3 van deze Bode. FOTO HENK KETELAAR

voor

9,99 voor

39,

99

r

e

g

i

o

www.winkelhartetten-leur.nl

Alle zondagen geopend 12 - 17u. 076-5034956 - www.lifeandgarden.nl

BReDA

Voor een volledige gebitsprothese

Zondag

open 10.00 tot 17.00 uur

ternetbode.nl 1, www.in n, Tel. 076 599811 Lydia Langelaa Zundert, 4880 AA Dijkstra Layout Roosendaal Postbus 22, Marjanne Axender Janssen, ij de Bode, ie Britta van Uitgever Verspreiding special 5998111 Haring Redact , Tel. 076 ken is een Jolanda den & Herden ans, Zundert e van Bale, ij Vorsselm Overlijden s, Moniqu Leo Elenbaa Druk Drukker Passchier Acquisitie Leonard Fotografie Ilona Broos

COLOFOn

Welkom in onze tandartsengroepspraktijk! 076 - 5 214 214 | breda@dentalclinics.nl

kerstshow! www.tuincentrumovervecht.nl

Tiny van Gaal secretaris ANBO BREDA - De Bredase afdeling van ANBO heeft een nieuwe secretaris, namelijk Tiny van Gaal. Zij volgt Henny Diks op. Hij zette zich acht jaar lang plichtsgetrouw en vakkundig in. Hij werd bij zijn afscheid benoemd tot Lid van Verdienste. De ANBO is een belangenbehartiger van senioren. Lokaal worden verschillende activiteiten gehouden. Vrijwillige ouderenadviseurs zijn beschikbaar om leden en niet-leden te adviseren op onder meer het gebied van mobiliteit, wonen, veiligheid, zorg en financiën. Voor info en aanmelding als lid kunt u terecht bij Tiny van Gaal, Weilustlaan 159, 06-33032750 of anbobreda@ gmail.com. Zie ook www.anbo.nl/breda.

Buurtsalon in wijk Linie geopend BREDA - De nieuwe Buurtsalon aan het Edisonplein in de wijk Linie is zaterdag officieel geopend. Dat gebeurde met de onthulling van een 3D-muurschildering van kunstenaar Henk Dubois. De buurtsalon is een initiatief van Singelveste AlleeWonen, maar is er voor en door bewoners. De ruimte wordt gebruikt om informatie te geven over Linie en het geven van creatieve workshops. Voor gebruikers zonder commercieel doeleinde is het gebruik van het werkatelier, de koffiesalon, buurtexpo en de spreekkamer gratis. In andere gevallen dient een maatschappelijke tegenprestatie te worden gegeven. Bewoners hebben meegeholpen om de ruimtes op te pimpen.


Natuursprong Breda-Actief een succes

‘Alleen maar lachende kinderen gezien’ Ruim driehonderd Bredase kinderen beleefden afgelopen week een mooi avontuur in de natuur. Breda-Actief organiseerde Natuursprong, ‘spelen tot je groen ziet’. Met voornamelijk materiaal uit de natuur vermaakten de kinderen zich met verschillende avontuurlijke sporten en spelletjes.

lieten zien hoe leuk spelen in het bos en het park kan zijn. “Ouders waren na afloop heel positief. De kinderen zijn lekker bezig geweest”, zegt Fleerakkers enthousiast. “Ze hebben zelfs touwbruggen over slootjes gebouwd. Gelukkig waren ze niet bang om vies te worden. Vooral ook het bouwen van de hutten was leuk. Kinderen van alle leeftijden hebben dat samen gedaan en dan is het leuk om te zien hoe fantasierijk ze zijn. Ze maakten hutten met zelfs een voortuintje en een keuken. Met slingers en ballonnen maakten ze echt een paradijsje voor zichzelf.”

Fleerakkers kijkt terug op vier mooie activiteiten. “We hadden één doel, lol maken in het bos. Dat is goed gelukt, want ik heb alleen maar lachende kinderen gezien.” Door de grote opkomst van enthousiaste kinderen is het in ieder geval zeker dat Breda-Actief doorgaat met het organiseren van het succesvolle Natuursprong. Ga voor alle leuke foto’s van Natuursprong naar www.breda-actief.nl en kijk of je jouw foto kan vinden!

met de natuur in de omgeving van hun eigen wijk. “Op twee locaties hebben de kinderen een soort survival gedaan, met onder meer hutten bouwen en een touwbrug overwinnen. Daar zijn ze lekker actief bezig geweest. Op de locatie in het bos hebben we superspannende spellen gedaan. Daar hebben de kinderen levend stratego en een smokkelspel gedaan.”

FOTOGRAFIE ANCA KRUIK

BREDA - “Het was heel erg leuk”, zegt Hedda Fleerakkers, sportcoach van Breda-Actief en betrokken bij de organisatie van Natuursprong 2012. Op vier locaties - Olympia Centrum, Cadettenkamp, Sonsbeeckpark en het Ulvenhoutse Bos - kregen kinderen de kans om kennis te maken

Sportcoach Mark de Brouwer geeft aan waar het bij Natuursprong om gaat. “We willen laten zien hoe makkelijk en heerlijk het is te kunnen spelen in het bos. Veel kinderen vinden spelen in en met de natuur ontzettend leuk, maar zijn er nog niet zo bekend mee. Als ze het eenmaal ‘ontdekt’ hebben, willen ze meestal vaker naar het bos.” Dat het ‘in de buurt’ is, maakt het extra fijn. Ook voor de ouders was het heel leuk, die brachten de kinderen lekker op de fiets en kwamen tussendoor nog een keer kijken. De sportcoaches van Breda-Actief

Meer informatie over de activiteiten van Breda-Actief? Kijk op:

www.breda-actief.nl Erkend door: CBW

Wij verzorgen voor u: Showroom Pauvreweg 56 Nieuwe vloer Etten-Leur Renovatie bestaande vloer Schuren en onderhoud 076 - 504 03 58 Offertes verzekeringen www.vdmeulenparket.nl

Dre Wit (‘t) goed reparaties witgoed producten Etten-Leur Voorrijkosten in Etten-Leur € 15.00 buiten Etten-Leur € 20.00

Tel.: 06-50905037

Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. de Bom de meubelvriend marijke meustraat 32, Breda 076-5141601

VERHUUR AFVALCONTAINERS Voor bouw en sloopafval-puin-groen-bedrijfsafval enz. Verhuur van 7m³ 20m³ 40m³ afvalcontainers. Ook voor al uw bestratingsmaterialen, ophoogzand, grindzand, enz

Tel. 0622523365 / 0765971547

INVESTEER NU WAARDEVOL IN UW WONING. MOOIE LEEFSERRES, KOZIJNEN & DEUREN IN KUNSTSTOF & ALUMINIUM, RENOVATIE & NIEUWBOUW ✔ 30 jaar ervaring. ✔ Eigen ontwerp en studiedienst. ✔ In kunststof en aluminium.

ma T/m VrIJ open Van 12-18 uur

✔ Alles maatwerk door eigen produktie in Kalmthout. ✔ Onze adviseurs komen vrijblijvend ter plaatse en bespreken met

Meubelstoffering

u het ontwerp van uw tuinkamer of leefkeuken tot in de details.

voor o.a. boten, stoelen, banken, wanden, en caravans Eigen maatwerk!

✔ Onbeperkt qua vormgeving en ralkleuren.

Brugel Woondesign

✔ Wij verzorgen met gespecialiseerde vakmensen uw volledige

Ginnekenweg 72 Breda Tel. 076-5148563 www.joopbrugelwoondesign.nl

Is strIjken nIet uw vak? aalten strijkservice Breda

renovatie of nieuwbouwproject. ✔ 10 jaar waarborg. ✔ Wij vragen nooit voorschotten.

BEZOEK ONZE SHOWROOM

Laat de strIjk voor u doen!

NynkeAalten@icloud.com

06-13324485 076-5991675

SERRES - KOZIJNEN - DEUREN in ALUMINIUM & PVC

Br ass c h a a t s e s t e e n w e g 2 9 2 • 2 9 2 0 K a l mt h o u t B e l g i ë • Te l 0 0 3 2 3 6 6 6 5 7 8 6 • Fa x 0 0 3 2 3 6 6 6 4 4 4 1 www. b r u vo. b e

UW VAKMAN WOONT NET OVER DE GR ENS IN KALMTHO UT!


actualiteit

Jongdierendag in kinderboerderij Wolfslaar

Hobbydierententoonstelling goed bezocht BREDA – Afgelopen weekend stond de kinderboerderij Wolfslaar in het teken van konijnen, kippen, duiven en cavia’s, als verzamelnaam ook wel kleindieren genoemd. En die waren er in alle soorten en maten. Dit omdat KDV (kleindiervereniging) Bredania in samenwerking met de kinderboerderij er haar jaarlijkse tentoonstelling en de daarbij behorende jongdierendag organiseerde. DOOR HENK KETELAAR

den Boogaart.

Echt druk was het zondagmorgen nog niet. “Maar dat is elk jaar zo,” zegt André Talboom, voorzitter van KDV Bredania. “Gisteren hebben we heel wat bezoekers gehad en zijn er veel dieren ter keuring aangeboden. Dat zal deze dag niet anders zijn, zeker als het weer blijft zoals het nu is,” meldt hij nu al tevreden over het verloop. Ouders en grootouders lopen met hun kinderen af en aan. Sommige brengen in een kooi een cavia of konijn mee om ze te laten keuren bij keurmeester Ineke van

Keurrapport Buiten verlaat Max Lauwers (11) met zijn broertje en oma de kinderboerderij. De kooi met twee cavia’s wordt stevig vastgehouden. Trots laat Max de twee cavia’s zien. “Ze zijn anderhalf jaar oud en zeer goed verzorgd,”zegt hij en wijst trots op de cavia’s die Tara en Silly heten.

Vereniging KDV Bredania heeft leden in wijde omgeving van Breda. Vooral Zundert is goed vertegenwoordigd. De vereniging legt zich toe op het hobbymatig fokken van dieren, de rassen te verbeteren en verder te ontwikkelen. Elke maand is er een bijeenkomst waarin verschillende dieren en onderwerpen worden besproken. Ook onderwerpen als voeding, fokresultaten en ziektes komen aan de orde. Meer info: www.kdv-bredania.nl.

‘Een extraatje op mijn bezoek hier’ “Alleen de nagels moet ik nog knippen,” merkt hij eerlijk op als oma de uitmuntende keuringsrapporten laat zien. Binnen lopen vooral gezinnen die toch al van plan waren om naar de kinderboerderij te gaan en pikken de tentoonstelling mee. Zo ook mevrouw Smeding met haar zoontje Senne uit Etten-Leur. “Een leuke verrassing,”zegt ze. “Een extraatje op mijn bezoek hier.” Keurmeester Isabel (9) komt met haar vader en konijn bij keurmeester Ineke van den Boogaart. Het konijn is aardig in de rui. “We hebben

Max en zijn broertje laten trots hun tot zeer goed gekeurde cavia’s zien.

al hele bundels in huis gehad,”merk vader op als Ineke stevig over de vacht van het konijn wrijft en de plukken haar in het rond vliegen. Ondertussen inspecteert Ineke of het konijn fit en gezond is. Terwijl Isabel spannend de uitslag afwacht, laat het konijn het allemaal rustig gebeuren. Na de keuring krijgt ook Isabel een keuringsrap-

port mee. Tentoonstelling Voorzitter André ziet het allemaal aan en laat trots de tentoonstelling zien. De vereniging telt zestig leden en bestaat volgend jaar 95 jaar. Het lijkt wel of alle leden een inzending hebben gedaan, zo groot is

FOTO HENK KETELAAR

de diversiteit. De keuringsrapporten tonen aan dat de dieren allemaal aan de hoogste keuringseisen voldoen. Het oudste lid, tevens erelid, Jos van Eijk (81) schaart zich met zijn Grote Drentse Hoen dit jaar onder de kampioenen. “Ons vader was al lid van deze club. Als klein manneke liep ik al mee ons vader mee,” laat hij monter weten.

Sirelda Jackson Vrouwe van Breda

Leven en werken met Boeddha BREDA – Op voordracht onderscheidt De Heerlijke Orde van Breda jaarlijks Bredase burgers DOOR HENK KETELAAR die zich inzetten voor de samenleving in de stad. Dit jaar heeft de Orde bij een plechtige zitting in de Grote Kerk, Sirelda Jackson geïnaugureerd. Met haar zijn ook Barbara Putter-Op de Sirelda Jackson kwam als 17-jarige tiener vanuit Aruba naar Breda voor haar studie aan de Sociale AcadeBeek, Pien Storm-Van Leeuwen en Gerard de Bitter tot de Orde toegetreden.

mie ‘Markendaal’. Ze koos voor deze opleiding omdat toen alleen in Breda Welzijnswerk werd gedoceerd vanuit het westerse als het niet-westers perspectief. Via de Arubaanse–Antilliaanse vereniging zette Sirelda zich toen al vrijwillig in voor Arubaanse en Antilliaanse landgenoten. Sindsdien heeft Sirelda zich in tal van zaken vrijwillige ingezet. Activiteiten Na enig nadenken somt zij die activiteiten op: “Vrijwilliger vereniging Nos cu Nos voor opvang nieuwkomers en individueel maatschappelijke ondersteuning; Vrijwilliger en verantwoordelijke in Soka Gakkai Int. Nederland; Vrijwilliger ACCU, Breda Corazon, Spin- Off en Diversiteit- beleid gemeente Breda; Bestuurslid/ Voorzitter ad interim vereniging SAAB en Plataforma; Vrijwilliger Project Direkshon (Breda en landelijk); Bestuurslid bij Landelijk Platform Slavernijverleden Herdenkingsmonument Oosterpark en NiNSee; Teleac/ School TV - cursus over Slavernij en Cursus Africa; Vrijwilliger namens Soka Gakkai bij interreligieuze stadsdialogen; Diverse culturele en empowermentactiviteiten voor jongeren en vrouwen.”

FOTO FAMILIE JACKSON

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

Sirelda Jackson, benoemd tot Vrouwe van Breda.

Voorkeur “Het liefst zet ik mij in voor empowerment, educatie en diversiteit. Allemaal heel praktisch en effectief. Kortom actief burgerschap. Deze levenshouding heb ik van mijn ouders meegekregen, de daad bij het woord te voegen,” zegt Sirelda als we daarover komen te praten. Met een oprecht hart voelen, denken, zeggen en doen, dat is waar het bij mij om draait.” laat ze in een oneliner horen.

Boeddha “In 1980 kwam ik in aanraking met de Soka Gakkai (een NGO die op basis van het Nichiren Boeddhisme zich inzet voor vrede, cultuur, educatie en duurzaamheid). De leer van Nichiren loopt als een leidraad door mijn leven. Immers, al wat leeft is op een fundamenteel niveau met elkaar verbonden. En iedereen bezit de kracht en invloed om zijn of haar omgeving positief te beïnvloeden. Daarom zet ik mij in voor mijn eigen geluk en voor het geluk van anderen. Dat versterkt elkaar.”

“Met oprecht hart voelen, denken, zeggen en doen.” Professional “Dat is mijn levensfilosofie, niet alleen als moeder van vier zonen en een kleinzoon, als vrijwilliger, maar ook als professional in Breda, Rotterdam en Eindhoven. Als professional zette ik mij in voor tienermoeders en ondernemende vrouwen uit diverse culturen. Dat alles bracht mij de onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau (2006) en nu Vrouwe van Breda. Voor mij, waardige en eervolle aanmoedigingen.”

Heerlijke Orde

De Heerlijke Orde van Breda is een uit 1970 stammend particulier initiatief met het inzicht dat er Bredanaars zijn die door hun vrijwillige inzet voor de gemeenschap van grote betekenis voor de stad zijn. Zij worden daarvoor onderscheiden als Heer of Vrouwe van Breda en dat op een buitengewoon feestelijke manier.

UNIEK IN NEDERLAND U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

SCHEIDEN KAN NU ÉCHT Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

GRATIS!

088 - 116 44 44

www.samengratisscheiden.nl PAGINA 3


Uitnodiging Plafondshow Kom kijken!

Plafonds • Sierlijsten • Verlichting

Vrijdag 26 oktober Zaterdag 27 oktober Zondag 28 oktober

10.00 tot 16.00 uur 10.00 tot 16.00 uur 11.00 tot 15.00 uur

Ik heb belangstelling voor uw Plameco plafonds en wens kosteloos documentatie en prijsopgave.

Telefoon: .........................................Naam: ............................................... Adres:.......................................................................................................... Postcode:.........................................Woonplaats: ...................................... Opsturen in gesloten enveloppe (postzegel niet nodig) naar PLAMECO PLAFONDS, antwoordnummer 436, 4800 VB Breda

• Schone montage in één dag. • Zonder hakken en breken. • De meubels kunnen blijven staan. • Uit één geheel op maat gemaakt. • Betaling in termijnen mogelijk. Tijdens deze speciale show kunt u zich uitvoerig laten voorlichten over de vele mogelijkheden van dit unieke en beproefde plafondsysteem. De koffie staat klaar!

BEZOEK ONZE SHOWROOM: Weidehek 125 - 4824 AT Breda 076 - 762 00 00 - www.plamecoplafonds.nl antiek | (streek)sieraden | design | kunst | verzamelingen | inboedels

Inbreng gevraagd, van één item tot complete inboedel, voor onze

Kunst & Antiek Veiling en VenduVeiling

UW ACCOUNTANT / BOEKHOUDER TE DUUR ?

”Die ene druppel. Die doet er toe.”

Bij ons bepaalt uzelf het tarief en de werkzaamheden !! Alle varianten zijn mogelijk, vrijblijvende informatie: WWW.ADVIESBUREAUDEBRUIJN.NL

- Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds gratis plaatsing

op dinsdag 13 en woensdag 14 november VenduHuis De Jager Goes BV Ringbaan West 2a | 4461 ED Goes 06 42 11 45 42 | www.venduhuisdejager.nl

Bellier Jade

JDM Roxsy

Van Gils Auto’s - Doornbos

Bellier Jade Bellier Jade Jade Bellier

JDM Roxsy JDMJDM Roxsy Roxsy

Van Auto’s - Doornbos Van Gils Auto’s - Doornbos VanGils Gils Auto’s - Doornbos Bellier Jade

JDM Roxsy

Van Gils Auto’s - Doornbos

Doornboslaan 104 4816 EA Breda

Doornboslaan 104104 Doornboslaan Doornboslaan 104 4816 EA Breda 4816 EA Breda 4816 EA Breda Doornboslaan 104 Tel. 076-5720494

4816 EA BredaTel. 076-5720494 www.vangils-autos.nl

Tel. 076-5720494 Tel. 076-5720494 www.vangils-autos.nl www.vangils-autos.nl www.vangils-autos.nl

Tel. 076-5720494 www.vangils-autos.nl Brommobielen Nieuw en Gebruikt

Brommobielen Nieuw en Gebruikt

Brommobielen Nieuw Gebruikt Brommobielen Nieuw en WIJ Gebruikt ZIJNen VERHUISD !! VANAF 1 OKTOBER Brommobielen Nieuw en Gebruikt KUNT U ALLEEN NOG WIJ ZIJN VERHUISD !! WIJ ZIJN VERHUISD !!

WIJ ZIJN VERHUISD TERECHT OP !!

ONZE LOCATIE AAN DE

Mega 400 Van

Vraag naar de actie voorwaarden

Trappen kozijnen & deuren Hazeldonkse zandweg 28 4762 AL Zevenbergen Tel.: 0168 - 326207 Fax: 0168 - 328767 showroom@provily.info www.provily.info

Mega 400 Van Mega Van Mega400 400 Van

VANAF 1 OKTOBER VANAF 1 OKTOBER VANAF 1 OKTOBER DOORNBOSLAAN 104 WIJ ZIJN VERHUISD !! KUNT U ALLEEN KUNT U ALLEEN KUNT U ALLEEN NOG NOGNOG TERECHT TERECHT TERECHT OP OP OP VANAF 1 OKTOBER ONZE LOCATIE ONZE LOCATIE AAN DE ONZE LOCATIE AANAAN DE DE KUNT U ALLEEN NOG DOORNBOSLAAN TERECHT104 OP 104 104 DOORNBOSLAAN DOORNBOSLAAN ONZE LOCATIE AAN DE


Woensdag 24 oktober 2012

De Bode l 1

Bekendmakingen Ga naar www.breda.nl/bekendmakingen voor de volledige informatie over alle bekendmakingen Inspraak bestemmingsplan ‘Overakker-Blauwe Kei’ Voor de wijken Overakker en Blauwe Kei heeft de Gemeente Breda een nieuw bestemmingsplan gemaakt. Het bestemmingsplan, dat in deze fase nog een concept bestemmingsplan is, ligt voor u ter inzage. U bent van harte welkom bij de inloopbijeenkomst over dit plan. Deze inloopavond vindt plaats op 15 november van 17.00 uur tot 19.30 uur in de bibliotheek Zuid Oost aan de Allerheiligenweg 19. U kunt dan binnenlopen, het bestemmingsplan inzien en vragen stellen.

Waarom dit bestemmingsplan? De voor Overakker en Blauwe Kei geldende bestemmingsplannen zijn ouder dan tien jaar en op basis van de Wet ruimtelijke ordening aan herziening toe. Dit vormt de voornaamste reden voor het opstellen van een nieuw bestemmingsplan. Er zijn geen grootschalige ontwikkelingen mogelijk gemaakt. Grotendeels is de feitelijke situatie opgenomen. Tevens is nieuw beleid op het gebied van onder andere woningbouwprogrammering, kantoren en horeca van invloed geweest op het concept-ontwerpbestemmingsplan.

conceptontwerp van het bestemmingsplan Overakker-Blauwe Kei indienen. U kunt uw reactie sturen naar het College van burgemeester en wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH te Breda.

Procedure na inspraakperiode Naar aanleiding van de ingekomen inspraakreacties kan het bestemmingsplan worden aangepast. Daarna volgt de officiële bestemmingsplanprocedure met een terinzagelegging van 6 weken van een ontwerp van het bestemmingsplan. Indien u wederom bezwaren heeft tegen het bestemmingsplan, dient u gedurende deze periode een zienswijze in te dienen.

GemeenteRaad Breda Overzicht openbare bijeenkomsten en vergaderingen 25 oktober commissie Bestuur 30 oktober uitloopavond commissievergaderingen 1 november raadsvergadering 8 november raadsvergadering 27 november commissie Ruimte 29 november commissie Maatschappij 4 december commissie Economie

U kunt zienswijzen inbrengen. Wilt u mondeling zienswijzen indienen dan kunt u tot één week na 25 oktober 2012 bij de heer Eekhof, telefoonnummer (076) 529 45 04, verzoeken om een hoorzitting. Schriftelijke reacties kunt u uiterlijk tot één week na 25 oktober 2012 indienen ter attentie van de directie Dienstverlening, afdeling Toezicht en Handhaving, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Als wij binnen de gestelde termijnen geen mondelinge of schriftelijke reacties ontvangen, dan gaan wij ervan uit dat u geen prijs stelt op het indienen hiervan. Na de zienswijzenperiode zal een besluit worden genomen. Tegen dit besluit is vervolgens bezwaar mogelijk.

Informatie

Wet bodembescherming

Voor meer informatie over dit bestemmingsplan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met mw. Remijn, telefoon (076) 529 46 11, e-mail epc.remijn@breda.nl.

Ontvangen meldingsformulier van een saneringsverslag Verzoeker Locatie Inhoud aanvraag

Voornemen gedoogbeschikking Wabo Ontvangen verzoek tot het nemen van een gedoogbeschikking Melder Prorail Locatie Stationsplein 16 Inhoud aanvraag Verzoek gedogen activiteiten met passagierstreinen (Fyra’s) in de nachtperiode op het spoorwegemplacement te Breda Datum ontvangst 25 juli 2012

Ter inzage U kunt het concept-ontwerpbestemmingsplan vanaf 24 oktober 2012 raadplegen via de website van de Gemeente Breda, www.breda.nl via ‘Wonen, Wijken en Vervoer’ > ‘Ruimtelijke Plannen’ > ’Bestemmingsplannen ter inzage’. Ook ligt het conceptontwerp van dit bestemmingsplan ter inzage van 25 oktober tot en met 21 november 2012 bij de Infobalie in het Stadskantoor. Tijdens deze periode kunt u schriftelijk uw reactie op het

Zienswijze

Ter inzage Het verzoek tot het nemen van een gedoogbeschikking en het voornemen om tijdelijk te gedogen liggen van 25 oktober tot en met 31 oktober 2012 ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor. Als u informatie wenst over het bovenstaande verzoek en het voorgenomen besluit, neem dan contact op met de directie Dienstverlening, telefoonnummer (076) 529 44 96.

Rasenberg Vastgoed BV Steenen Hoofd 61 Verzoek om in te stemmen met het saneringsverslag Datum ontvangst 19 oktober 2012 De melding ligt niet ter inzage. Als u informatie wenst over de bovenstaande melding, neem dan contact op met de afdeling Vergunningen en Voorzieningen, telefoonnummer (076) 529 45 07.

Besluit op een saneringsverslag BUS Gericht aan Locatie

Gemeente Breda Nieuwe Bredase Baan ong. (tegenover 26) te Breda Korte inhoud besluit Saneringsverslag goedgekeurd Datum Besluit 23 oktober 2012 Het besluit en bijbehorende stukken liggen van 25 oktober tot en met 5 december 2012 ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor.

Bezwaar

de Algemene wet bestuursrecht (Awb) bezwaar maken. Een eventueel bezwaar dient, schriftelijk en met redenen omkleed, binnen zes weken na datum van verzending van het besluit gestuurd te worden naar Burgemeester en wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda.

Voorlopige voorziening Het besluit treedt na afloop van de beroepstermijn in werking, tenzij er voor deze datum bezwaar is ingesteld en een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening is gedaan. Een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening kunt u indienen bij de Raad van State en richten aan de Voorzitter van de afdeling bestuursrechtspraak, Den Haag. Het besluit treedt niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Gemeente Breda Stadskantoor Claudius Prinsenlaan 10 Postbus 90156, 4800 RH Breda E-mail: gemeentebreda@breda.nl Telefoon: 14 076

Openingstijden balies Stadskantoor Maak voor uw bezoek aan de balie een afspraak via www.breda.nl of telefoonnummer 14 076 van 08.00 - 17.00 uur, donderdag van 08.00 - 20.00 uur. Verdere informatie over openingstijden kunt u vinden op www.breda.nl Met afspraak Maandag, dinsdag, vrijdag: 12.00 uur - 16.00 uur. Woensdag: 12.00 - 20.00 uur Donderdag: 09.00 - 20.00 uur.

Tegen het besluit kan iedere belanghebbende op grond van het bepaalde in artikel 8:1 en 7:1 van

www.breda.nl

6 december commissie Bestuur 20 december raadsvergadering

terugkijken: www.breda.nl/gemeenteraad > ‘uitzendingen’.

Vanwege de volle agenda is het mogelijk dat de commissies Economie en Bestuur ook gebruik maken van de uitloopavond op 30 oktober.

Ongeveer 8 dagen voor de vergaderingen staan de volledige agenda’s met bijbehorende stukken op de website www.breda.nl/gemeenteraad. Ze kunnen tevens worden ingezien bij de raadsgriffie in het Stadhuis. Alle vergaderingen worden gehouden in de raadzaal van het Stadhuis (Ingang Stadserf).

In de komende vergaderingen worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld:

Inspreken in commissies

GemeenteRaad

Commissie Bestuur 25 oktober 19.00 uur • 2e Bestuursrapportage 2012 • Begroting 2013 • Eerste rapportage effecten invoering wietpas • Veiligheidsmonitor 2012

Commissie Maatschappij

Tot 24 uur voor een vergadering kan men zich hiervoor aanmelden bij de raadsgriffie.

Vergaderingen bekijken op internet U kunt commissie- en raadsvergaderingen rechtstreeks volgen of eventueel op een later tijdstip

30 oktober • Buurthuis van de toekomst • Concept beleidskader aanpak huiselijk geweld regio West-Brabant ‘Van Handelingsverlegen naar Verantwoordelijkheid’

www.breda.nl > gemeenteraad Stadserf 1, Postbus 2009, 4800 CA Breda raadsgriffie@breda.nl 076-5293499

Spoedzorg in Oosterhout gewijzigd BREDA - De Spoedeisende Hulp (SEH) van het Amphia ziekenhuis vindt vanaf 1 november 2012 vanuit één locatie plaats, namelijk de locatie Molengracht in Breda. De spoedpost van Amphia locatie Pasteurlaan in Oosterhout sluit haar deuren per 1 november. Voor spoedzorg in de regio Oosterhout is de huisarts doordeweeks tussen 8 en 17 uur bereikbaar. Buiten kantooruren is de Huisartsenpost (HAP) Oosterhout voor spoedeisende, huisartsgeneeskundige vragen het eerste aanspreekpunt. Het Amphia Ziekenhuis en de Huisartsenpost Oosterhout, behorend tot de Stichting Huisartsenposten West-Brabant, zijn dit medio oktober 2012 overeengekomen. Behalve het sluiten van de spoedpost per 1 november, verandert er niets op de Amphia locatie Pasteurlaan in Oosterhout. De Huisartsenpost Oosterhout is gevestigd binnen de muren van het Amphia Ziekenhuis op de Pasteurlaan. Tijdens avond-, nacht- en weekenduren en op erkende feestdagen is de Huisartsenpost bereikbaar voor spoedeisende huisartsgeneeskundige klachten. Het gaat dan om vragen

of klachten die echt niet tot de volgende werkdag van een huisarts kunnen wachten, zoals: acuut optredende verontrustende verschijnselen; plotselinge heftige pijn; toenemende klachten bij ernstige ziekte. Voor alle spoedeisende en niet-spoedeisende huisartsgeneeskundige vragen, kunnen patiënten van 8 tot 17 uur door de week contact opnemen met de eigen huisarts. Altijd eerst bellen met de Huisartsenpost Door buiten kantooruren, eerst telefonisch contact op te nemen met de Huisartsenpost kan direct de juiste hulp worden ingezet. De doktersassistente bepaalt telefonisch welke hulp(verlener) de patiënt nodig heeft. Indien nodig wordt direct een afspraak of een spoedvisite gepland, een ambulance ingezet of wordt de patiënt verwezen naar de Spoedeisende Hulp van het Amphia Ziekenhuis, locatie Molengracht. Het werkt dus veiliger én sneller dan wanneer een patiënt zonder afspraak binnen loopt. De patiënt die gebeld heeft en direct hulp nodig heeft wordt bovendien het eerst geholpen. En het voorkomt lange wachttijden op de post. Als het PAGINA 5

kan krijgen patiënten een zelfzorgadvies; als het nodig is kan men naar de HAP komen of komt de huisarts aan huis. Zo draagt de Huisartsenpost bij aan betaalbare zorg. Spoedeisende Hulp Amphia Voor alle aandoeningen die niet door een huisarts of door de Huisartsenpost kunnen worden behandeld, kunnen patiënten 24 uur per dag worden doorverwezen naar de Spoedeisende Hulp van het Amphia Ziekenhuis op de locatie Molengracht in Breda. Het gaat dan om acute, spoedeisende aandoeningen waarbij specialistische zorg nodig is. Mensen die thuishoren op de Spoedeisende Hulp worden doorverwezen door de huisarts of binnengebracht met een ambulance. 112 Verkeert iemand in een levensbedreigende situatie, dan dient in alle gevallen het alarmnummer 112 te worden gebeld. De patiënt wordt dan voor spoedeisende hulp naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht.


actualiteit

Column

Push-terrein ziet helemaal oranje

Hockeyfandag voor 1100 kinderen een groot succes BREDA – Hoog bezoek op de hockeyvelden van Push op zaterdag 20 oktober: de complete nationale selecties van het dames- en het herenhockeyteam kwamen 1100 kinderen clinics geven. En handtekeningen natuurlijk, heel veel handtekeningen. De clinics werden mede verzorgd door trainers en spelers van Push. Naast de leuke trainingen kreeg elke groep de kans om tijdens een kinderpersconferentie vragen te stellen aan een aantal spelers en speelsters.

Addo Sprangers

Dönerschotel

Seks, drugs en rock-’n’-roll. Daarmee is het leven van de doorgewinterde artiest in een notendop samengevat. Ian Dury zong erover en we lezen het dagelijks in de verschillende media. Voor het geld hoef je het doorgaans niet te doen. Ik ken mensen die via muziek in hun levensonderhoud voorzien, maar van een vetpot is doorgaans geen sprake. Voor hen is het artiestenbestaan ‘a way of life’, ze volgen hun hart en hun passie. Het avontuur, de kick van het optreden, toejuichingen, lekkere wijven en veel drank, dat zijn de zaken die er toe doen en waarop de mooiste anekdotes zijn gebaseerd. In hun slipstream vertoeven gasten als ondergetekende, deel uitmakend van een vijfkoppige band die een paar keer per jaar het podium betreedt en van wie de faam zich slechts uitstrekt tot net over de stadsgrenzen. Da’s meer dan genoeg ook. Voor deze categorie kost de illusie van een spectaculair rock-’n’-rollbestaan namelijk alleen maar geld. Even indrinken voor de show, nog wat pinten tijdens het optreden zelf, rustig afpilzen met de trouwe fanschare én de avond afsluiten met een naar de band zelf vernoemde dönerschotel waarvan de ingrediënten steevast een verrassing zijn, daar is de bescheiden vergoeding ontoereikend voor. Er moet dus in de persoonlijke buidel worden getast, maar daar is op gerekend. Deze coverband gaat immers niet rijk worden met het spelen van liedjes van anderen. Maar zelfs met originele songs vlot dit niet echt vandaag de dag. Neem bijvoorbeeld Spotify, de ooit als ‘redding van de muziekindustrie’ bejubelde streamingdienst waarbij je de muziek niet koopt, maar - gratis met reclame of met een abonnement - van het internet afspeelt. De band Parks and Gardens (nooit van gehoord overigens) werd in een maand tijd slechts één keer afgespeeld via Spotify en rekende uit dat dit roemruchte wapenfeit maar liefst 0,00966947678815 dollar opleverde. Rentenieren gaat voorlopig dus nog niet lukken. Het is en blijft oneerlijk verdeeld, want de aankondiging dat het complete oeuvre van The Beatles - uitzonderingen bevestigen de regel - binnenkort opnieuw op vinyl wordt uitgebracht, zal ongetwijfeld weer tot een hype leiden. Kan ons bandje daar iets mee? Mwah, tenzij wij zelf natuurlijk ook een bescheiden hype... Anouk, mogen we met je mee naar het Songfestival? De speciale Anouk dönerschotel is voor onze rekening!

Colofon

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

Kim Lammers legt uit.

DOOR JOYCE VAN ZIJL Deze fandag wordt sinds een aantal jaren georganiseerd, de eerste 1100 aanmelders mogen meedoen.

Bredase Bode Bredase Bode Redactie Addo Sprangers Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 16.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 14.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 t

h

u

i

s

i

n

d

e

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 43

De oplossing van deze puzzel is in week 42 te vinden op www.internetbode.nl

Feest Omdat deze dag in samenwerking met Push werd georganiseerd waren er zo’n 350 Push-jeugdleden aanwezig. Zij genoten net als alle andere kinderen van een heerlijk ontspannen hockeyfeest. De internationals lieten zich van hun beste kant zien en maakten er een vrolijke dag van. Organisator namens de Rabobank Tom Taminiau: “ We doen dit sinds een aantal jaren, dit jaar was de belangstelling helemaal enorm. Geen wonder met zulke schitterende prestaties tijdens de Olympische Spelen. Push wordt ook door ons gesponsord en daarom hebben wij ervoor gekozen om deze dag hier te organiseren. De kinde-

ren worden verdeeld in leeftijdsgroepen, ze rouleren langs de clinics. De internationals blijven bij hun onderdeel, zodat de kinderen uiteindelijk vrijwel alle spelers en speelsters tegenkomen. En natuurlijk is er dan ook tijd voor een handtekening! “

‘In het echt zijn ze nòg leuker’ Inspiratie In de sporthal van BRESS waren tribunes neergezet, die bij aanvang helemaal gevuld waren met kinderen in oranje shirts. De spelers en speelsters werden voorgesteld en daarna gingen ze aan de slag op de velden. Voor veel van de jonge spelertjes zijn deze sporters idolen en een groot voorbeeld, dat bleek ook uit de vragen die

FOTO JOYCE VAN ZIJL

werden gesteld tijdens de kinderpersconferentie. Zo wilden ze weten hoe je in het Nederlands team komt, of ze bij de jeugd ook al altijd alles wonnen, hoe het voelt om een medaille te winnen en op welke leeftijd ze waren begonnen met hockeyen. Zaten ze altijd al bij een topclub of kon je ook bij een kleine club beginnen? Op welke plek speel je het liefst en wie in je team vind je het aardigst? En hoe word je zo goed? En af en toe een vraag die niets met hockey te maken had: heb je een huisdier? Erg leuk, de internationals namen de tijd en presentator Minke Booij probeerde zoveel mogelijk kinderen aan bod te laten komen. Aan het eind van de dag kwamen alle deelnemers terug in de sporthal en werd nog een hele grote groepsfoto gemaakt voor iedereen weer terug reed naar huis, allemaal met een t-shirt vol handtekeningen en de meesten met rode wangen van alle indrukken….

Dr. Frans Brekelmans overleden

‘Stadsarchivaris van en voor de stad’

BREDA - “Archivaris van en voor de stad”. Zo kan leven en werk worden gekenschetst van de op 94-jarige leeftijd overleden (oud) stadsarchivaris, dr. Frans Brekelmans. DOOR RINIE MAAS

© www.sudokusite.eu

Breda heeft in dr. Frans Brekelmans bij zijn toch nog onverwachte overlijden een professional verloren. Een man met een uitmuntende vakkennis over de historie van Breda. De Princenhagenaar (geb.29 nov. 1917) blijkt een bevlogen student te zijn. Hij wordt na zijn universiteitsstudie in Nijmegen in 1946, 25 jaar stadsarchivaris van Breda op 1 april 1957 tot en met 1982. Met succes! “Hij maakt er één eensgezinde familie van”, getuigt Henk Bogaerts.

Toch zouden wij aan zijn persoon groot tekort doen als we hem alleen als een man van gezag op historisch gebied zouden duiden. Reikte hij niet veel verder? Was hij niet één van die onmisbare talenten die bruggen bouwen waar mensen zijn? In een Breda van weleer werd hij dit jaar geportretteerd. Waarin we gewag maakten van het feit dat hij het unieke talent had van het stadsarchief één grote familie te maken. Tot groot genoegen van hen die onder zijn leiding op het stadsarchief hebben gewerkt.

Bruggenbouwer De oprichter van Geschied- en Oudheidkundige Kring van Stad en land ‘De oranjeboom” heeft tal van boeiende, populaire, wetenschappelijke en cultuurhistorische publicaties over ons patrimonium op zijn naam staan. De sloop van hotel de Kroon aan de Boschstraat dreigt. Frans Brekelmans houdt een pleidooi voor behoud.

Nobel mens We zijn 40 jaar jonger. Ik ben als welstandskundige piepjong. En meneer Brekelmans is mijn wijze raadgever. Ik heb hem, jaren zeventig, nodig. I n Breda wordt meer gesloopt dan na de bombardementen in de tweede Wereldoorlog. En hoe heerlijk verontwaardigd jeugdig kunnen we beiden zijn als een

PAGINA 6

monument of mieters uitziend pandje in de vaart der volkeren wordt verknoeid door onkunde. Nog zit hij naast me. En ik hoor hem allen noemen die in het pandje hebben geleefd en gewerkt, volgens de regels van de bouwhistorie. Of Lodewijk Napoleon, Koning van Holland (1806) in De Blomkool heeft gelogeerd kan hij niet garanderen. “Maar wat let je er een leuk artikel van te maken”, voegt hij eraan toe. “Van moderne architectuur naar erfgoed. Dat kan prima”. Dat zegt Frans Brekelmans ‘ridderlijk met pensioen’ vis a vis als ik, bij overbrugging van gemeente naar journalistiek, enkele maanden historische kennis vergaar op het stadsarchief. Dat is dè vaderlijke bemoediging die ik nodig heb waardoor een fijn contact blijft. Waardoor ik pijn beleef aan zijn overlijden. En we de archivaris ‘van en voor de stad’ ook menen te kennen als geen ander. Als bijzonder vakman en als nobel mens!


lief en leed

Familieberichten De Bode adv Wilma v Opstal QR_Opmaak 1 05-01-12 15:40 Pagina 1

Memoriam

UITVAARTONDERNEMING WILMA VAN OPSTAL

29-10-2007

29-10-2012

Kelvin Martens

Ieder afscheid is anders... Een andere visie, met eigentijds karakter!

Geen dag zonder gedachten aan jou, Soms tientallen malen. Geen dag zonder verdriet om wat eens was. Geen dag zonder verlangen naar jouw stem en lach Kelvin, je bent voor altijd in ons hart Pa en Ma Emmely en Jurgen

Rouwhuiskamer: Haagweg 332 Breda (ingang begraafplaats Zuylen) www.wilmavanopstal.nl Tel.: 076 - 5201799 Schalkeveld 11, 4838 BG Breda

Weekenddiensten

Tuinzigtlaan 11, Breda 076 521 68 77 www.zuylen.nl Oosterhout 0162 438 387

Bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Breda, tel. 076 525 8500, Molengracht 21, voor inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout. Neem een identiteitsbewijs mee. Apotheek Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, tel. 0900 276 8335. Tandarts Inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts. TWB, Thuiszorg met Aandacht AFSCHEIDSHUIS IN RIJSBERGEN. Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl In het weekeinde van 31 maart en 1 april hoopt Uitvaartverzorging Jack Mathijssen Het Afscheidshuis te openen met een Open Dag en Uitvaartbeurs. Het Afscheidshuis wordt gevestigd in het achtergedeelte van het voormalig Gemeentehuis van Rijsbergen. Naast een verzorgingskamer en een opbaarkamer is er ook gelegenheid om afscheid te nemen in de aula (de voormalige raadszaal), met ongeveer 75 zitplaatsen.

Een uniek leven verdient een uniek afscheid

Uitvaartverzorgers: Annelies, Jack, Joke en Rosita.

Een afscheid is het begin van herinneringen. Natuurlijk stellen mensen hun laatste reis het liefst uit. Toch is het goed vooraf stil te staan bij die laatste reis. Het is vooral voor de nabestaanden belangrijk het afscheid reeds bij leven te bespreken. Wil ik liever gecremeerd of begraven worden en hoe moet de afscheidsplechtigheid gaan verlopen ? Niets is erger dan onzekerheid bij de nabestaanden, want voor hen is het overlijden een zeer ingrijpende gebeurtenis. Met een wilsbeschikking geef je je afscheidswensen aan en leg

Brandveilige tips

Een geschilderde kist ? Kunstenares Mariette Jochems-Lambregts uit Wernhout maakt een persoonlijk afscheid mogelijk. Wat spreekt mij aan ? Welke mogelijkheden zijn er? In principe is alles mogelijk en natuurlijk spelen kleuren een belangrijke rol. Samen met de nabestaanden of de kleinkinderen de kist beschilderen ? Samen bespreken waar de overledene voor stond: Bloemen, dieren, sport, hobby, strand ….. Waar was de overledene uniek in ?

het Afscheidshuis

EEN UNIEK LEVEN VERDIENT EEN UNIEK AFSCHEID.

Sint Bavostraat 36 4891 CJ Rijsbergen. Telefoon: 076-5963698 www.jackmathijssen.nl je al een aantal zaken vast. Voor de nabestaanden is er ruimte om zich over te geven aan het verdriet. Het meeste is immers geregeld. Uitvaartverzorging Jack Mathijssen wil niet uw uitvaart, maar uw afscheid regelen. De wensen van de overledene en de familie staan centraal. Thuis opbaren en verzorgen, of samen opbaren in het afscheidshuis, zelf bloemen bestellen bij de bloemist, samen de muziek uitzoeken, het eucharistieboekje maken, toespraken voorbereiden, zelf de kist dragen en eventueel helpen bij het begraven. Zo komen we samen tot een persoonlijke en unieke uitvaart.

Open Dag: zaterdag 31 maart en zondag 1 april.

Controleer uw huis op onveilige situaties Op 1 januari jongstleden was het vijf jaar geleden dat Jack Mathijssen begon als Uit• • • •

vaartverzorger. Inmiddels is het bedrijf een begrip geworden. Samen met het team Rook niet in bed wordt gestreefd naar een stukje eigenheid en uniciteit. Dat woord “Uniek” komt dan ook steeds terug. dat het er nietslapen gekozen is voor woorden als Uitvaartcentrum of Mor Zet apparaten helemaal uit bij afwezigheid enVandaar tijdens tuarium, maar voor “Het Afscheidshuis”. Een plek om samen te komen, te rouwen, afSluit niet te veel apparaten op één verlengsnoer aan scheid te nemen op een eigen wijze. Het tijdstip bepaal jezelf, want een auladienst op avond behoort tot de mogelijkheden. Koude dagen komen eraan. Zorg dat een de schoorsteen iseen geveegd En dat alles natuurlijk met “bakske troost”.

Plaats veiligheidsproducten

• Hang een blusdeken in de keuken • Plaats voldoende rookmelders in huis, minimaal één per verdieping, in de gang of het trapgat

Bespreek en oefen uw vluchtplan

• Leg de huissleutel op een vaste plek • Zorg voor een vrije vluchtweg naar buiten en spreek daar een verzamelplaats af

Hoe brandveilig woont u?

Meer tips op onze site www.brandweermwb.nl

Afscheidshuis: Sint Bavostraat 18 Kantoor: Sint Bavostraat 36 4891 CJ Rijsbergen Telefoon: 076-5963698 Kijk op onze tarievenlijsten: www.jackmathijssen.nl

All (A) round Hairstyling Alle kappersservice aan huis

Sandra:

0613812397


Nieuwsrubriek onder redactie van WIJ Nieuwsrubriek onder redactie van WIJ Nieuwsrubriek Nieuwsrubriek Nieuwsrubriek onder onder onder redactie redactie redactie van van van WIJ WIJ WIJ Nieuwe Prinsenkade 25, 4811 VC25, Breda Nieuwe Prinsenkade 25, 4811 VC Breda Nieuwe Nieuwe Nieuwe Prinsenkade Prinsenkade Prinsenkade 25,4811 25,4811 4811 VC VCBreda VCBreda Breda Tel: (076) 525 15Tel: 00 Tel: (076) 525 Tel: Tel: (076) (076) (076) 525 525 525 1515 00 150015 0000 Internet: wij.begintbijjou.nl Internet: wij.begintbijjou.nl Internet: Internet: Internet: wij.begintbijjou.nl wij.begintbijjou.nl wij.begintbijjou.nl Kopij: karinviets@begintbijjou.nl Kopij: karinviets@begintbijjou.nl Kopij: Kopij: Kopij: karinviets@begintbijjou.nl karinviets@begintbijjou.nl karinviets@begintbijjou.nl

nieuws nieuws nieuws nieuws nieuws 28 augustus 2010 - week 33 28 augustus 2010 - week week 33 24 oktober 2012 -week 43 28 28 28 augustus augustus augustus 2010 2010 2010 - -week -week 33 33 33

Lezen met een leesclub Mooie boeken lezen, inspirerende gesprekken voeren en nieuwe contacten leggen? Denk eens aan een leesclub. In september organiseerde bibliotheek Brabantpark samen met Stichting Senia een informatiebijeenkomst om 50pluslezers te enthousiasmeren voor een leesclub.

Nederlandse en vertaalde literatuur, maar je kunt ook kiezen voor Frans, Engels en geschiedenis. Er worden meestal zes of zeven boeken per jaar behandeld en de frequentie is eens in de vijf of zes weken. Kosten € 28,50 per jaar inclusief leeswijzers en informatie over workshops en excursies.

Door Marjan van der Laken

De middag had meteen resultaat: die middag gingen acht mensen de deur uit als lid van een nieuwe leesgroep in Breda. De werkwijze van Stichting Senia bleek weer succesvol. Senia richt in heel Nederland leesgroepen op in samenwerking met plaatselijke organisaties of bibliotheken.

Leeswijzers In de ‘leeswijzers’ staan discussievragen, gespreksthema’s en achtergronden over de gekozen boeken.

Er is een grote lijst, die ieder jaar aangevuld wordt. Hiermee kunnen groepen ook zonder begeleiding goed functioneren: er is houvast en de discussies krijgen meer diepgang. Zoek je een leesclub, kijk op de website: www.senia.nl , ook voor leeswijzers en andere activiteiten. Telefonisch contact: (0570) 56 26 56. Ook via bibliotheek Breda, tel. (076) 529 95 00 en www.bibliotheekbreda.nl

“Een leesclub is niet alleen voor fanatieke lezers, maar ook voor wie een extra aansporing prettig is om regelmatig te blijven lezen. Het samen bespreken van boeken geeft een extra dimensie en fijne contacten”: dat hoorde je op de bijeenkomst in Breda.

Ouder worden is een kunst

Het verhaal van Nel die weer energie kreeg als gymlerares bij haar eigen ouderengym Ook al gaat ouder worden vanzelf: om de lol er in te houden - ook na verlies en ziekte - is je eigen verantwoordelijkheid. Opnieuw zoeken naar activiteit en contact of hulp zoeken als het echt niet lukt.

‘Alsof het voorbij is’ van Julian Barnes, een van de toppers van nieuwste leeslijst van Senia

Kermismiddag Heksenwiel

Daar waren de aanwezigen van de workshop op 12 oktober het over eens. “Heb je de tissues klaargelegd?” vroeg iemand voor aanvang van de film De kunst van het ouder worden. “Dat is niet nodig, zo droevig wordt het niet”, was het antwoord. En dat was ook zo. Drie geheel verschillende 70-plussers kwamen in beeld die ieder op eigen manier hun leven weer hadden opgepakt. “Heel herkenbaar en ook inspirerend”, was de reactie bij het nagesprek en vanzelf kwamen ook eigen ervaringen op tafel. Kermis in Heksenwiel: muziek, poffertjes, wafels, drankjes en een loterij

Du’arte speelt ‘Thuiszorg’ Je zult maar een hersenbloeding hebben gehad Je zult maar afhankelijk zijn van je dochter Je zult maar slechthorend zijn Je zult maar afhankelijk zijn van je moeder Op 26 oktober speelt Du’arte het stuk ‘Thuiszorg’ van Henk John, in het kader van het Theaterfestival in Podium Bloos. Het gaat over twee vrouwen die van elkaar afhankelijk zijn en dat is niet makkelijk. Acteurs: Marita Mechelinck en Marion Singendonk; Dominique Mechelinck, piano en Ad van den Kieboom, bewerking en regie. Kosten: € 12,50 voor drie voorstellingen (20.00 uur ‘Mannetjes’; 21.15 uur ‘Thuiszorg’ en 22.30 uur ‘Vier biceps in gelei) Podium Bloos, Speelhuislaan 153, tel. (076) 572 08 05.

Herfst: dat betekent kermis in Breda. En tegelijk zoals vanouds een kermismiddag in Centrum Heksenwiel, het was gezellig druk. Vrijwilligster Hilda Jongenelen en haar team hadden dan ook een aantrekkelijk programma samengesteld. Troubadour Jo Hoogendoorn bracht

er met zijn eerste lied “Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben” meteen de goede stemming in. En dat bleef zo totdat alle verkochte lootjes een prijswinnaar hadden gekregen en er goed gesnoept was van alle lekkernijen.

Geld en papieren

Administratieve berg Voor sommige mensen is het lastig hun administratie op orde te houden. Bij een echtpaar in de tachtig word ik gevraagd om orde in de administratieve chaos te brengen. Tassen en dozen vol enveloppen van jaren liggen onder hun bed. In die enveloppen zit niet meer wat er in zat. Een enveloppe van de gemeente bevat bijvoorbeeld ook rekeningen van de KPN en andere bedrijven. Om alles per jaar en per organisatie te ordenen, vergt een paar middagen werk. Ook oude foto’s komen te voorschijn en andere oude herinneringen. Tijdens mijn bezoek vertellen ze honderduit over hun leven, boeiende verhalen. Als alles netjes in ordners en op alfabet is opgeruimd, valt er een last van hen af. Het is nu een kwestie van bijhouden, waar ik regelmatig bij help. Door Thom Goos

Thom Goos helpt mensen met hun persoonlijke administratie en schetst in deze kleine serie wat hij tegenkomt en hoe hij werkt.


AL JAREN DE HOOGSTE GOUDPRIJS NU OOK LAAGSTE VERPANDRENTE IN DE REGIO

Dinsdag 30 oktober Hagehof 14.00 uur: Ham/kaasbroodjes bakken. Kosten: € 0,75 per broodje. Woensdag 31 oktober Boeimeer 13.30-16.30 uur: Rikconcours. Twee keer twintig potjes. Inschrijven van 13.00 tot 13.15 uur. Kosten € 1,40 (exclusief consumpties). Donderdag 1 november Hagehof 13.30 uur: Je nagels laten knippen, vijlen en lakken. Bij de nagelverzorging krijg je ook een handbadje voor je handen en nagels en na afloop nagelriemolie en een handcrème. Aanmelden voor 30 oktober. Kosten € 3,00. Vrijdag 2 november Heksenwiel 9.30-12.00 uur: Nagelstudio. Fijn ontspannen in de studio en je handen zien er weer tip top uit. Kosten € 2,00. Graag vooraf reserveren. Huis van de Heuvel 12.00 uur: Lunch. Kom gezellig lunchen in de mooie ruimte van het ontmoetings-centrum. Kosten 3,75. (BredaPas € 3,00). Aanmelden voor 30 oktober. Rhijnstede 14.00-15.00 uur: Lezing rondom Allerzielen door Rob van Uden van de Mariaparochie. Kosten: € 2,50 inclusief één kopje koffie of thee. Maandag 5 november 17.30 uur: Stamppot-maaltijd. Deze keer een hutspot met speklapje. Kosten: € 8,00 (BredaPas: € 5,25). Aanmelden voor vrijdag 2 november. Dinsdag 6 november Balieweide 10.00-12.00 uur: Schrijfcursus waarbij je ondersteuning krijgt bij het schrijven. Boeimeer 12.15 uur: Lunch. Kosten: € 3,70 (BredaPas €3,00). Aanmelden kan tot en met vrijdag 2 november. Donderdag 8 november De Leystroom 12.00-14.30 uur: Dansen en eten. Onder het genot van een winterse maaltijd luisteren naar en dansen op de muziek van The van Hal Brothers. Op het menu staan een maaltijdsoep met stokbrood en pannenkoeken. Kosten: € 6,25. Aanmelden tot en met 31 oktober. Vrijdag 9 november ’t Rietveldhuis 17.30-19.00 uur: Themamaaltijd ‘Herfst’. Wildpaté met stoofpeertjes, wild-goulash met rode kool en kruidenpuree. Als dessert is er een heerlijke hazelnoten-bavarois. Kosten: € 11,00 (BredaPas: € 8,80). Aanmelden voor 5 november.

Adressen locaties WIJ

Goud Zilver Munten

076 5872910

www.scan-werk.nl

Wij digitaliseren uw dia’s en negatieven

uur 0 0 . 7 1 11.00

T e k r a p L n Lame ndhuisdele en rustieK eiK

, 183 cm lang , d e e r b m c 15 g, a la 4 mm top in r a a b lever lied, naturel geo atuurKleur n , d . wit geolie nbehandeld o f o geolied

Professionele kwaliteit scans, tegen een zeer lage prijs! Standaard resolutie (9 MegaPixel) - € 0.20 Hoge resolutie (25 MegaPixel) - € 0.25

Voor meer informatie: 0118-639399 / bestelling@scan-werk.nl Boeken: Ons Koningshuis ..................................... € 0,40 Dierenboeken .......................................... € 0,40 4-delige serie Het avontuurlijke bos ........ € 3,50 Kinderboeken ......................................... € 0,10 Alle CD’s ................................................... € 0,25 Cassettebandjes ........................................ € 0,10 Alle Bloempotten en Vazen .......... HAlVe prijs Alle Fotolijstjes.............................. HAlVe prijs Alle potjes en WC-brilletjes .......... HAlVe prijs Vanaf nu zijn de schaatsen weer in de winkel!

van 39,95

stuntprijs!

28,

95

INCL. BTW

m2

voordeliger dan internet, prima legservice meer dan 200 bekende merken op voorraad, tegen bodemprijzen. Kom eens langs en laat u verrassen door ons ruime assortiment laminaat, pvc en houten vloeren.

Vloer Het Zelf Breda:

Grenssteen 11, (Bedr. terrein Steenakker) naast Praxis nabij NaC stadion, tel.: 076-54 26 234. Geopend: di. t/m vr. 9.30 - 18.00 za. 9.30 - 17.00 uur. do. koopavond tot 21.00 uur. Gratis parkeren. www.vloerhetzelf.nl

Terre des Hommes ,,‘t Spiegeltje”

Aanbiedingen alleen geldig in filiaal Breda. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden.

Molenstraat 138, Zundert. Tel: 5961214.

Openingstijden winkel (ook voor inleveren goederen): woensdag, donderdag en vrijdag van 13. tot 17.u.; zaterdag van 10. tot 16.u.

aanhangwagens paardentrailers

la

almere - amsterdam - arnhem - breda - capelle a/d ijssel eindhoven - enschede - gorinchem - helmond - leiderdorp - nieuwegein

Meubelstoffeerbedrijf

www.betanco.nl

leon PluyM

Toe aan een nieuw kunstgebit Zondag 11 november of problemenPrincenhof met uw huidige?

Sense-Dent

11.00 uur: Zondagbrunch.

De kosten zijn: € 11,00 u en Bel n naar g a (BredaPas: € 9,20) inclusief vra aktie! onze Hart voor u en uw mond twee kopjes koffie of thee.

Tevens snelle reparatiesInschrijven en klikgebit opvanaf implantaten! woensdag Tot 100% vergoed door zorgverzekering

31 oktober. (vraag naar de voorwaarden)

076 - 515 06 13 Mastbosstraat 78a, 4813 GV Breda www.kunstgebitbreda.nl

NOTEER VAST IN UW AGENDA, WANT HET WORDT KOUDER: Giesbers & van der Graaf (voorheen CVB&S) nodigt u van harte uit voor een bezoek aan de showroom van onze groothandel Wasco Breda, gelegen aan de Nikkelstraat 1 in Breda, voor onze jaarlijkse

CV-KETELSHOW OP ZATERDAG 27 OKTOBER EN 3 NOVEMBER. De showroom is op deze dagen geopend van 10.00 uur tot 16.00 uur. Onder het genot van een hapje en een drankje, kunnen onze specialisten en leveranciers u deze dagen alle informatie geven betreffende het ruime assortiment cv-ketels en designradiatoren. Wij hebben op deze dagen voor u diverse EENMALIGE AANBIEDINGEN voor zowel cv-ketels als designradiatoren. Giesbers & van der Graaf is gespecialiseerd in montage warmtepompen, vloerverwarming, complete cv-installaties voor zowel nieuwbouw als renovatie, ketelvervanging, radiatoren, designradiatoren, en uiteraard 24-uur service.

Bij inlevering van deze advertentie op 27 oktober of 3 november maakt u kans op een Ideal Standard Raindance douchesysteem met thermostaatkraan cool body, hoofddouche 200mm, handdouche met slang ter waarde van €590,-

Noord Balieweide, Baliëndijk 82, tel. 587 50 28 Heksenwiel, Heksenwiellaan2, tel. 549 41 97 ’t Rietveldhuis, Rietveldplein 24, tel. 581 62 90 Hagedonk, Middenweg 40, P’beek, tel. 541 31 51 Centrum/Zuidwest Boeimeer, Langendijk 25, tel. 543 64 61 Princenhof, Princentuin 1, tel. 530 97 91 Huis van de Heuvel, Mgr.Nolensplein 1, tel.514 28 55 Zuidoost ’t Houwke, Grote Houw 227, tel. 587 29 24 Rhijnstede, Rijnauwenstraat 1, tel. 564 94 52 De Leystroom, Brabantlaan 5, tel. 523 39 00

inkoop - verpanding

zondag 28 oktober geopend

SEVILLAWEG 52, 3047 AL ROTTERDAM TEL. 010-2982323 INFO@GIESBERS.COM WWW.GIESBERS.COM

Activiteiten

" 01 7" " 2 ("

www.abc-goud.nl


Praat mee over de toekomst van Breda! (4) BREDA -De komende weken verzamelt de gemeente meningen, verhalen en beelden over Breda 2030. Uiteindelijk leidt dit alles tot een ruimtelijke visie op de stad: de Structuurvisie Breda 2030. Deze week het laatste artikel uit de reeks; Breda 2030; Maatschappelijke trends in beeld en Breda 2030; Onderwijsstad. Meer informatie over de vorige stellingen kunt u terug lezen op de website: Breda.nl/breda2030. Doet u weer mee? Dat kan via Breda.nl/ breda2030, Twitter @Breda2030, Facebook.com/breda2030 en via Pinterest.com/breda2030.

KORT BEDRIJVIG Ontdek de nieuwe Renault Clio bij Auto Indumij

Introductieweekend van 25 t/m 28 oktober

de toekomst mogelijk.

Het college van burgemeester en wethouders.

Stelling 7: Breda 2030; Maatschappelijke trends in beeld Diverse trends als toenemende digitalisering, de druk op zorgvoorzieningen en zelfredzaamheid zorgen ervoor dat Breda voor een aantal grote maatschappelijke vraagstukken staat. De gemeente heeft op dit moment nog geen visie ontwikkeld op de ruimtelijke gevolgen van die maatschappelijke trends. Welke effecten hebben deze trends in de dienstverlening op de kwaliteit van wonen, de openbare ruimte en maatschappelijke voorzieningen. Wat betekent dit voor onze scholen, buurthuizen, bibliotheken en bijvoorbeeld

FOTO GEMEENTE BREDA

huisartsen? Denkt u dat die in de toekomst nodig blijven? Van bibliotheken en buurthuizen kun je je afvragen of die er inderdaad nog zullen zijn in 2030. Hoe kijkt u hier tegenaan? Mensen willen wel graag een huisarts kunnen blijven bezoeken. En een boodschap kunnen doen in een winkel, want online-winkelen is ook niet alles... Neemt niet weg dat er in de (nabije) toekomst nog veel meer producten en diensten via internet besteld kunnen worden. Ook diensten op het gebied van zorg. ICToplossingen zoals bijvoorbeeld beeldcommunicatie, maken verzorging op afstand in

Stelling 8: Breda 2030; Onderwijsstad Het Bredase onderwijs staat voor kwaliteit: niet voor niets is Breda Onderwijsstad 2012-2013. Bredase scholen en opleidingen staan zeer goed aangeschreven in binnen- en buitenland. Ook zijn er in Breda veel voorzieningen voor kinderen en jongeren. Een goed voorbeeld daarvan zijn brede scholen, waar kinderen ook na schooltijd terecht kunnen. Studenten vinden in Breda een prettig woon- en leefklimaat met goede voorzieningen op het gebied van sport, wonen en uitgaan. Daarnaast is één van de speerpunten van Breda dat opleidingen van alle niveaus een goede aansluiting krijgen op het bedrijfsleven zodat alle jongeren een baan kunnen vinden en Breda een stad voor het leven is. De gemeente hecht veel waarde aan de relatie tussen het onderwijs en het bedrijfsleven, met de speerpunten logistiek, bio-based industry, maintenance, zorg en beeldcultuur. Er is behoefte om onderwijs beter te koppelen aan bedrijven en maatschappelijke instellingen. In ruimtelijk opzicht liggen er kansen in de Spooras, aan de (P)Leisure-as en in Via Breda. In Breda 2030 is het onderwijs geconcentreerd in de Spooras/Via Breda. De komst van de scholen naar Via Breda fungeert als ‘vliegwiel’ voor andere ontwikkelingen in dit gebied. Een kunstacademie hoort in de binnenstad. Kennis is gebundeld, de onderlinge samenwerking en uitwisseling verbeterd, en de scholen zijn beter bereikbaar. Is concentratie van scholen in de Spooras /Via Breda wenselijk? En als dat zo is, wat doen we dan met de leegkomende locaties? Is de plek waar de school staat in 2030 eigenlijk nog steeds van belang?. Of is het zo dat je vooral studeert via internet, los van plaats en tijd?

Structuurvisie

Kans op hotelovernachting Nieuwsgierig geworden? Dan ben je van harte uitgenodigd voor een proefrit. Speciaal voor jou is die nu wel heel aantrekkelijk: kom vòòr 28 oktober bij ons langs en maak kans op een weekend proefrijden in de nieuwe Renault Clio inclusief een hotelovernachting t.w.v. € 150,-! Als dat geen onvergetelijk weekend wordt. Niets gewonnen tijdens het introductieweekend? Niet getreurd... Spot je de speciale Indumij facebook editie van de nieuwe Renault Clio, dan maak je alsnog kans op een weekend weg met de nieuwe Clio! Ga naar www.facebook.com/AutoIndumij voor meer informatie. Koopzondag 28 oktober Onze vestigingen in Dordrecht, Etten-Leur en Oosterhout zijn zondag 28 oktober van 11.00 - 16.00 uur geopend. We kijken er naar uit je te begroeten in onze showroom voor een eerste ontmoeting met de nieuwe Renault Clio. Kijk voor meer informatie op www.indumij.nl.

Trouwbeurs: de perfecte trouwdag BREDA - Na het grote succes van de vijf vorige edities wordt op zondagmiddag 28 oktober van 12.00 tot 16.00 uur in De Twee Gebroeders aan de Hoge Neerstraat 1 in Etten-Leur opnieuw de voor iedereen gratis toegankelijke “De Perfecte Trouwdag” Trouwbeurs gehouden.

teren zich daar om zo te laten zien dat een bruiloft ook echt een Perfecte Trouwdag kan zijn. Zo is er informatie over de trouwlocatie, trouwringen, bruidsfotografie, video, reizen, muziek, bedankjes, ballonnen, bruidsboeketten, kapsels, visagie, bruidstaarten, koetsen, trouwkaarten, trouwauto’s, bruidssuites etc. De mode voor Bruid én Bruidegom wordt gepresenteerd door Santerello, genomineerd door Disney en de vertegenwoordiger van Nederland met Disney Bruidsmode. Meer weten ? kijk dan op www.deperfectetrouwdag.nl

Amor Musae: 125 jaar ongehoord goed

Kinderbeurs in Breda

Samen met ondernemers in de regio is er van alles te vinden voor baby’s en kinderen; er zijn kramen waar informatie verstrekt wordt omtrent gezondheid, verloskunde, kraamzorg, verzorging en kinderopvang. Ook worden er workshops gegeven over o.a. babygebaren, babymassage, sensitherapie en is er bellypaint voor zwangere dames. De huisfotograaf van Mea fotografie maakt professionele foto’s van de buiken. Ook is er een fysiotherapeut die informatie verstrekt rondom plagiocep-

Het ontwerp De nieuwe Renault Clio overtuigt met vloeiende lijnen, die elegant worden gecombineerd met een fraai gestroomlijnd ontwerp. Je zult de verleiding niet kunnen weerstaan om hem even aan te raken. Binnenin de auto vind je de perfecte combinatie van design en technologie, met een navigatie- en multimediasysteem met touchscreen dat naadloos is geïntegreerd in het fraaie ontwerp van het dashboard. Door de innovatieve motoren en het dynamische onderstel rijdt de nieuwe Renault Clio sportief, soepel en dynamisch. Eenmaal achter het stuur zul je een ongekend rijgenot ervaren! En dat al vanaf € 13.990,-.

Deze Trouwbeurs is een aanrader voor een ieder bij het plannen van dé perfecte trouwdag! Laat je verrassen door een ruim aanbod van producten en diensten, meer dan 20 bedrijven uit de regio die gespecialiseerd zijn op het gebied van huwelijken presen-

De Structuurvisie Breda2030 wordt gemaakt in een tijd waarin we voor verschillende uitdagingen staan. Er is minder geld, dus moeten we kiezen. Als u het voor het zeggen had, wát zou u dan doen? Deel uw mening, geef uw visie op Breda 2030. U kunt meedenken via Breda. nl/breda2030, Twitter @Breda2030 en Facebook.com/breda2030. Heeft u een treffend beeld of foto dat uitstekend bij deze thema’s past? Deelt u ze dan op Pinterest.com/ breda2030.

BREDA - Op 3 november van 11.00 tot 16.00 uur staat Fleks Kinderopvang in het teken van bolle buiken, bevallen, kinderopvang en opvoeden. Alle(aanstaande) ouders en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom.

BREDA - Ontdek de nieuwe Renault Clio. Kom ‘m als eerste bewonderen tijdens het speciale introductieweekend van 25 t/m 28 oktober bij Auto Indumij. Met veel trots presenteren we je als een van de eersten onze nieuwste passie: de nieuwe Renault Clio. Een waar staaltje Dutch Design, ontworpen door niemand minder dan de Nederlandse topdesigner Laurens van den Acker.

halometrie (schedelmeting bij kinderen) en wordt er ook aan beweging voor peuters gedacht, zo wordt er een presentatie gegeven van peuterdans/peutergym. Meedoen is toegestaan! De kramen waar leuke kinderspullen worden verkocht zijn ook goed vertegenwoordigd, je vindt er de leukste gadgets, kleertjes en het leerzaamste speelgoed. Een deel van de opbrengsten wordt gedoneerd aan de Clini Clowns. Al met al, een beurs om lekker te kijken, te leren, te snuffelen en te kopen. Kinderen kunnen gerust worden meegenomen, er worden leuke activiteiten georganiseerd en er is een springkussen. Uiteraard wordt tevens aan de innerlijke mens gedacht en is er een Fleks café met heerlijke hapjes en drankjes. Fleks Kinderopvang is dit unieke initiatief

gestart omdat ouders vaak aangeven vooral bij het eerste kindje erg onzeker te zijn en het erg veel tijd in beslag neemt om op diverse plekken informatie te verzamelen. Tevens is het in deze tijden van crisis en bezuinigingen voor de kinderopvangbranche en kleine ondernemers in de regio erg moeilijk om zich goed te profileren. Door de handen ineen te slaan ontstaat er een interessant en leuk concept waarbij iedere ondernemer zich bij de juiste doelgroep onder de aandacht kan brengen. De toegang is gratis, bij afloop krijgt elke bezoeker een leuk gevulde goodiebag. Kijk op de website www.flekskinderopvang. nl voor meer informatie. Kom langs op 3 november. De beurslocatie is Fleks, locatie Steenakker, Huifakkerstraat 11, 4815 PN Breda. PAGINA 10

BREDA - In 2013 bestaat Amor Musae 125 jaar en dat zal niet ongemerkt voorbij gaan. Onder het motto Amor Musae, 125 jaar ongehoord goed worden door de drie orkesten in Prinsenbeek verschillende concerten uitgevoerd, maar door het Groot Orkest ook in het Chassé Theater in Breda.

Op 23 november, 23 februari en 1 juni wordt daar in de middenzaal een drietal bijzondere concerten gegeven dat de serienaam Symphonic Winds heeft meegekregen. Drie concerten met drie gastverenigingen: EMM uit Budel, Koninklijke Cecila uit Princenhage en Sophia’s Vereeniging uit Loon op Zand. Allemaal toporkesten uit het Brabantse. Kaarten voor de afzonderlijke concerten, maar ook (met korting) voor de hele serie zijn te koop via de website van het Chassé Theater, www.chasse.nl. Er bestaat echter ook gelegenheid kaarten te reserveren via de website van de vereniging, www. amormusae.nl of bij Aarts Wijnen (Valdijk 22), Gé van kempen (schoolstraat 31), Cees Bredius Liesbosdreef 17) of Ruud Berbers

(Begijnenakker 12), of via email info@amormusae.nl Op donderdag 1 november bestaat de gelegenheid om kaarten ook persoonlijk te reserveren in De drie Linden, Heisprong 13 te Prinsenbeek, vanaf 20.15 uur. U krijgt dan ook gelegenheid een deel van de repetitie bij te wonen en zo een indruk te krijgen van het eerste Chasséconcert in november. Dat concert wordt, zoals al aangegeven, uitgevoerd door Amor Musae én EMM samen; daarbij ontstaat een orkest van ca. 150 muzikanten, die onder leiding van Frans van Dun, werken uitvoeren van onder meer Bruckner, Mahler en Khachaturian. U zult uw oren niet geloven dat louter amateurs op het podium hun partijen blazen! De andere twee Chasséconcerten worden door de afzonderlijke orkesten (voor en na een pauze) uitgevoerd, maar ook dan staan bijzondere werken op het programma. In februari geeft een speciaal projectkoor medewerking aan de uitvoeringen van Cecilia én Amor Musae en in juni volgend jaar speelt Sophia’s Vereeniging de complete symfonie ‘Planeth Earth’ van de Nederlandse componist Johan de Mey.


bantt   Bra ie ract ropract

 Chi Bij 

 ban   Bra ie rop

 Chi Bij 

 2008 t 2008 maar  15

 

 t/m  febr. 20 febr. ctie 20 aarsactie Voorjaarsa t2010  15 t/m 2012 nov. Voorj okt. t/m 19maar okt. t/m tie 1324sept. stac ctie: Herf Nazomera

Van Os uurwerken b.V. Etten-Leur

  

  â‚Ź â‚Ź     

  

 â‚Ź    â‚Ź  

 â‚Ź   â‚Ź 

www.vanosuurwerken.nl

 " ! "    "  ! ! " "     "!  " " "! "  " ! "!   ! "! "  "    "  ! "! "  "  !  ! !    " ! !  "  !  !  "  ! !  

   #!   " ! !  

    "  ! #! !   

   #!   

   #!   

  #!  

   #!   "      

   #!  "   

   #!   "      "     "  "  ! $  " "  "     ! $  "  "  !  " " ! $ $  " " ! $  "  ! $  "    $ " "   $ ! $  " " ! $  "    $ " "   $   $ " "   $  "    $ " "   $  "   " 

40 jaar ervaring willen wij graag met u delen

Dakshop ‘t Leursbaantje Alles voor uw dak ook voor lood-, koper- en zinkwerken

Ook vernieuwen wij uw dak of zinken goten. Wij zijn gevestigd aan de Leursebaan 269, 4839 AM Breda Tel. 076 - 5339023 Fax. 076 - 5339021 www.dedakshop.nl

  " EĂŠn op de drie mensen heeft

% op de drie mensen EĂŠn heeft

%   EĂŠn op de drie mensen heeft tegenwoordig last van ĂŠĂŠn van

%   "  ! %% ! EĂŠn mensen heeft tegenwoordig last van %% ĂŠĂŠn van

% op de drie "  ! ! tegenwoordig last van ĂŠĂŠn van !  " pijnklachten. ! %% ! bovengenoemde tegenwoordig last van %% ĂŠĂŠn ! van ! "  ! bovengenoemde pijnklachten. #   !  bovengenoemde Deze kunnen metpijnklachten. chiropractie #  met  !  bovengenoemde pijnklachten. Deze kunnen !  pijnloos " #   chiropractie  vaak snel en worden Deze kunnen met chiropractie !  " # snel  chiropractie  vaak en pijnloos worden Deze kunnen met ! !   " verholpen. vaak snel en pijnloos worden ! !   " verholpen. vaak snel en pijnloos worden ! verholpen. ! verholpen.

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Inventor basiscursus in Bergen op Zoom

last-minute aanbieding Start: 2/11/12

Info: 06-212 730 77 info@bitbybit-nl.eu

Te koop: Mitsubishi heftruck type FD18 1750 kg, bj 1999, diesel, lepels 1.30 mtr., sideshift - 3 delige mast 5.50 mtr. 5200 draaiuren, vol rubberen banden prijs: â‚Ź 4.750,-tel.nr. 06-29516160

Het VVV-evenementenfonds bedankt namens

Mastboscross, Carnaval, Haagse Beemdenloop, Breda Jazz Festival, Spanjaardsgat Festival, Smaakvol Breda, Breda Future, Boogiedown Breda, Tranen van Van Cooth, Zomerfestival Ginneken, Outdoor Brabant, Roodharigendag, Stripfestival Breda, Breda Barst, Baronie Breda Classic, BredaPhoto, Graphic Design Festival, Amgen Singelloop.

de navolgende bedrijven voor hun bijdrage aan het VVV-evenementenfonds: ABAB ABN AMRO Bank N.V. Alainmiklinederland Alphabet Nederland Amgen Europe B.V. Amrâth Hotel Brabant Antonissen Interieurbouw Apollo Hotel Breda City Centre Autobedrijf Otten b.v. Autotaalglas Avans Hogeschool Bazuin & Partners, gerechtsdeurwaarders Het Bierhuis BN/De Stem BNP Schilderwerken van Boxtel B.V. Gemeente Breda De Bredase Bode Bredavandaag.nl B&R IndustriÍle Automatisering B.V Hotel Campanile Cingel College Cleaning Partners C1000 Van Dijk Expresse bv. Dion Vastgoed B.V. Drukkerij West-Brabant Easy Way B.V. Partycatering Peter Elbers Stichting Elisabeth Frame B.V. Full Management Support A.Helmer B.V. Hertoghs advocaten-belastingkundigen Holland Casino Breda Hormax Horecamakelaars Hyundai Van Riel B.V. Interieur Consult de Man Inbev Nederland ING Ikea (zakelijk) Issue Magazine Jacobs Elektro Golden Tulip Keyser De Keyzer Zekerheid Knook Landrover Experience Centre

De Kok Bouwgroep Van Lanschot Bankiers Laurentius Wonen LAVG Gerechtsdeurwaarders Makro Breda Medinova Kliniek Breda MeeĂšs AssurantiĂŤn Meyer Beheer B.V. MSL Breda Netvlies Internetdiensten NHTV Internationaal Hoger Onderwijs Novotel Breda Van Oers Accountancy & Advies Orangebrick Real Estate Perfetti Van Melle Pierre de Jonge Automaten B.V. platform P Breda PWC Hotel Princeville Rabobank Breda Rasenberg Holding B.V. Rassers Advocaten en Notarissen Regiojournaal Renova Breda S.G. De Rooi Pannen Rosmalen Gerechtsdeurwaarders Rots-Vast Groep RSL & Partners RĂźttchen Holding B.V. Satelliet Meubelen Schonck, Schul & Compagnie Makelaardij B.V. Schouten Installatie Advies bv Scorpio Design B.V. Aannemersbedrijf Segeren Frits von Seydlitz Notariaat Breda SNS-Bank Het Stadsblad Talboom B.V. Thomassen Better Business Gifts Tigchelaar Groep Van Tilburg-Bastianen Groep b.v. Westenburg AssurantiĂŤn Witlox VCS Land- & Koetshuis Wolfslaar Zandberg Loodgieters en Servicebedrijf

Afspraak 

 Afspraak 

 

 Voor wie wil weten wat chiropractie is wie " " is Voor wil" weten wat" chiropractie

Voor wie wil weten wat chiro-prac " " " "  en hoewie de wil meest uiteenlopende klachVoor weten wat chiro-prac en hoe de meest uiteenlopende klach tie is en hoe de meest uiteenlopende ten snel en pijnloos kunnen worden   tie issnel en hoe de meest uiteenlopende ten en pijnloos kunnen worden klachten snel en pijnloos kunnen verholpen, worden t/m vrijdag snel  " ! klachten en pijnloos kunnen worden t/m vrijdag verholpen, worden t/m vrijdag verholpen,  " ! worden worden vanen 15 maart 2008 vrijblijvende rug" worden wordenrugvanen maart verholpen, 2008 vrijblijvende 1915 oktober 2010 " november 2012 vrijblijvende rugen maandag 9aangeboden t/m vrijdag 20 oktober !!  nek-scans voor 15,ter maandag 9aangeboden t/m vrijdag 20 oktober !!  nek-scans voor 15,ter  enMocht   vrijblijvende nekscans aanwaarde van rug60,-. dit tot een  enMocht   vrijblijvende nekscans aanwaarde rug60,-. dit tot een " van !  15,  vervolgafspraak leiden, dan worden geboden voor ter waarde " !  15,  vervolgafspraak leiden, dan worden geboden voor ter waarde kosten !!  de hiervan ookdit zonder huisartsvan â‚Ź 60,-. Mocht tot een ver !!  de kosten hiervan zonder huisartsvan â‚Ź" 60,-. Mocht dit tot een ver ook ! verwijzing geheel of gedeeltelijk vervolg-afspraak leiden, dan ! worden  "  verwijzing geheel of gedeeltelijk vervolg-afspraak leiden, dan worden #  !"# goed door uw verzekering. #  !"# de kosten hiervan ook zonder huis ! goed door uw verzekering. de kosten hiervan ook zonder huis ! De scans worden alleen gemaakt op artsverwijzing geheel of gedeeltelijk # op De scans worden alleen gemaakt artsverwijzing geheel of gedeeltelijk #  afspraak. vergoed door uw verzekering. !#  afspraak. vergoed door uw verzekering. !#  De scans worden alleen gemaakt op Chiropractie Brabant is gevestigd De alleen gemaakt op scans worden Chiropractie Brabant is gevestigd ! !# 

 " afspraak. aan de Banakkerstraat 46a, Chiropractie Brabant is gevestigd ! !# " afspraak. aan de Banakkerstraat 46a, aan de Oude Bredaseweg 36a, $"# Brabant "% Chiropractie is gevestigd Hoek Banakkerstraat/Adamastraat aan de Oude Bredaseweg 36a, $"# Brabant "% Chiropractie is gevestigd 4873 AM Etten-Leur. !" # Etten-Leur, (t.o. !% Hotel/Restaurant Het Witte Paard) ★   4873 AM Etten-Leur. Tel. 076-5023574 aan de Oude Bredaseweg 36a, !" # Etten-Leur, (t.o. !% Hotel/Restaurant Het Witte Paard) ★   aan de Oude Bredaseweg 36a,   

 chiropractie_brabant@msn.com Tel. 076-5023574

  Tel. 076-5023574 Etten-Leur, tel. 076-5023574.     Tel. 076-5023574 Etten-Leur, tel. 076-5023574. www.chiropractie-ettenleur.nl chiropractie_brabant@msn.com

Elke 4e pers. gratis op alle dagreizen

Aktie loopt tot 6 nov.

Margriet Winterfair Zwarte Markt Oberhausen Dusseldorf Keulen Brugge Maastricht Valkenburg 2 dgn Londen l.o. 2 dgn Disney/Parijs

16 t/m 22 nov.excl. entrĂŠe 3 nov. 24 nov. 22 dec. 24 nov. 8-13-15-20 dec. 24 nov. 8-13-15-20 dec. 24 nov. 8-13-15-20 dec. 8 dec. 11 dec. 27 nov. 11 dec. 27 nov. 11 dec. 8t/m9dec & 15t/m16dec. 27 t/m 28 december

â‚Ź â‚Ź â‚Ź â‚Ź â‚Ź â‚Ź â‚Ź â‚Ź â‚Ź â‚Ź

16,00 25,00 25,00 25,00 25,00 25,00 25,00 25,00 99,50 116,50

Prijzen incl.vervoer,overnachting met ontbijt,entrĂŠe Disney Muys Reizen Rucphen Tel:0165-342351 info@muysreizen.nl

ACNE

Bij ons kunt u voor alle behandelingen terecht schoonheidsspecialiste huidconsulente huidtherapeute dermatoloog

Zomergemstraat 2a 4826 CW Breda 076 578 00 50

verbetering van uw huid advies voor een optimale huidverzorging microdermabrasie, peeling en lichttherapie voor behandeling van ontstekingen en littekens

www.dermcentrum.nl


Groot Evenementen Koor Breda viert eerste lustrum

KORTE BERICHTEN

‘Van zingen word je blij’ BREDA - Vijf jaar geleden zijn ze begonnen en ondanks een korte dirigentloze periode hebben ze volgehouden. G.E.K. Breda repeteert al weer een tijdje onder leiding van Nanny Kramers elke woensdagavond in het Roode Hert aan de Haagsemarkt. Omdat het daar zo ontzettend gezellig is, vieren ze daar komende zondag hun eerste lustrum met een gezellige middag waarbij iedereen van harte welkom is.

GEK Breda zingt al vijf jaar met veel plezier.

DOOR JOYCE VAN ZIJL Tijdens deze middag zijn er gastoptredens van de Turfschippers uit Breda. Afkorting Voorzitter Jeanny van der Groen is lid van het eerste uur. “ In januari 2007 plaatsten dirigent Rinus Filius, Rachel van Maurik en Narda de Bie een oproep. Zo ben ik daar ook bij gekomen, samen met een vriendin. Na een paar weken kregen we een stemtest en werden we verdeeld in sopranen, alten en bassen. En toen kwam het moeilijke werk, want we moesten een repertoire op gaan bouwen. We zingen vooral gouwe ouwen, meezingers, smartlappen en evergreens maar ook musicalnummers. In de loop van de jaren haakten de mannen af en zijn we een ‘dameskoor’ geworden. En wat betreft die evenementen: we zingen op Tranen van Van Cooth, op de Kerstmanifestatie in de Grote Kerk ( dit jaar op 16 december!), op de KAM en onlangs in Oirschot bij Liedertafel Santé. We hebben ook meegewerkt aan de Anton Pieckdag op het Begijnhof, heel bijzonder om daar te zingen! Daarnaast doen we af en toe een optreden. Vooral in het najaar , in het voorjaar studeren we heel hard…” “ Kwaliteit “We hebben een paar jaar geleden een lastige tijd gehad, tussen twee dirigenten door hebben we er toen voor gekozen om

te blijven repeteren en door te zetten. Dat was niet altijd makkelijk, maar het is goed gelukt. We hebben nu 46 leden, van wie er heel wat vanaf de begintijd bij zijn. Dat zegt ook wel wat!

‘ Zingen laat je je zorgen even vergeten’ De komst van onze dirigente Nanny Kramers heeft een nieuwe impuls gegeven, zij is ambitieus en samen proberen we steeds naar een hoger niveau te komen.Ook de

FOTO GEK BREDA

begeleiding van pianist Jan-Pieter van Oosterhout is daarbij onmisbaar.” Gezellig “Onze repetitieavonden zijn heerlijk, ik kijk er altijd naar uit. Als je zingt vergeet je alles, je zet je zorgen gewoon opzij. En de onderlinge saamhorigheid is groot. Driekwart blijft ook na de repetitie gezellig hangen, ik ben zelf ook niet altijd voor middernacht weer thuis! Omdat we het erg goed hebben bij het Roode Hert willen we iets terugdoen voor ze, daarom hebben we deze jubileummiddag georganiseerd. De entree is gratis, van 14.00 tot 17.00 uur is iedereen van harte welkom!”Kijk voor meer informatie op www.gekbreda.info.

vervolg van voorpagina

306 hennepkwekerijen geruimd Dit leverde een totaalbedrag van 166.094 euro. De sancties voor telers zijn niet mals. De gestolen energie wordt zoveel mogelijk teruggevorderd op de daders. Huurders die in hun huis hennep kweken worden uit hun woning gezet. Deze maatregelen komen bovenop de strafrechtelijke vervolging door het Openbaar Ministerie. Standaardaanpak In de gemeente Breda ruimde de politie in 2011 en het eerste half jaar van 2012 in totaal 85 hennepkwekerijen bestuursrechtelijk op. In Etten-Leur waren dat er negentien, in Zundert vier, in

Alphen-Chaam zes, in Rucphen twee en in Baarle-Nassau twee. Het convenant dat in 2009 is afgesloten eindigt begin 2013. De partijen zetten dan wel in op de verdere bestrijding van wietplantages, maar zullen dat doen via een standaardaanpak. Leefklimaat Het kweken van hennep levert vaak brandgevaar en overlast op voor buurtbewoners. Ook dragen de criminele activiteiten niet bij aan een goed leefklimaat en het maatschappelijke aanzien. “Het is nodig om gezamenlijk op te treden tegen deze feiten”, besluiten de partijen.

Uniek Kermisconcert

’t Zooike en Bentzat BREDA - Op zondagmiddag 28 oktober presenteren de carnavalskapellen ’t Zooike en Bentzat een uniek concert. In tegenstelling tot de traditie in veel omliggende dorpen, waar de plaatselijke harmonie vaak een kermisconcert verzorgt, pakken we dat in Breda wat meer Bourgondisch en carnavalesk aan. Zo wordt een oud concept van carnavalskapel ’t

Zooike weer in ere hersteld. Vanaf 14.30 uur zullen we in de gezellige carnavaleske atmosfeer van cafe-zaal Parkzicht in een muzikale achtbaan stappen. Achtereenvolgens zullen ’t Zooike, Bentzat en een speciale gast ieder twee maal een optreden verzorgen om de vingers bij af te likken. De speciale gast is er niet zomaar eentje. ‘Doe Mar Wa’ uit Bakel komt speciaal voor deze gelegenheid

hun beste nummers ten gehore brengen en Parkzicht vol kermisklanken blazen. Natuurlijk bent u van harte uitgenodigd om dit kermisconcert bij te komen wonen en op een ludieke en feestelijke wijze het glas te heffen op een geslaagde najaarskermis in Breda. Het kermisconcert begint om 14.30 uur in café Parkzicht, Paul Windhausenweg 1. Entree is geheel gratis. PAGINA 12

BREDA Theaterfestival: Do 25 t/m zo 28 oktober Theaterfestival Breda – AtoB in PodiumBloos. Op het afwisselende Theaterfestival Breda zie je dertien verschillende voorstellingen van amateursspelers en dat allemaal in één weekend en vindt plaats in PodiumBloos. De zondagmiddag van het Theaterfestival Breda is The Family Edition van het festival, alle voorstellingen zijn die zondag geschikt voor het hele gezin (vanaf 6 jaar). Meer informatie en reserveren: www.theaterfestivalbreda.nl. Do, vr, za 20.00 uur, zo 13.30 uur. Fietsgilde: 27 oktober, Pierre van de Wijngaartroute B, start 10.00 uur Oudhof Rondleidingen Gilde de Baronie: Donderdag 25 oktober: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Rondleiding Grote Kerk 14.00u; Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk. Zaterdag 27 oktober: Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk; Geveltjesroute 14.30u vanaf ingang Grote Kerk. 25 jaar Atelier Voor Vrije Schilderkunst: Open dagen en jubileum expositie met schilderijen van leerlingen van beeldend kunstenaar Hans Mutsers. In het weekend van 27 en 28 oktober en 3 en 4 november. Openingstijden: van 12.00-17.00 uur. Cursisten en oud cursisten exposeren hun werk in de expositie ruimte van “De Loods”, Scheldestraat 26 te Breda. www.schilderlessen.nu Dialoog op zondag: Is een wezenlijke ontmoeting tussen gelijkgestemde mensen. Thema 28 oktober: Je vitaliteit vergroten, 10.30-11.45 uur, Zero Point, Ceresstraat 29, Breda. Info: www.aquariusmens.nl. Reserveren is gewenst: s.hontele@hetnet.nl, 0165-387770. Stein en de Sterren: Woensdag 28 oktober om 15.00u is Stein en de Sterren te zien bij Poppentheater Irene Laros. Reserveren: www.irenelaros.nl, 0623939855. Literaire herfstsalon: Woensdag 31 oktober van SLAB met Pien Storm van Leeuwen over haar Poosplaatsen, poëzie in steen op een mooie plaats in de natuur, haar gedichten, laatste bundel ‘Geheimend blauw uit 2010, en beeldende kunst. In boekhandel van Kemenade & Hollaers, Ginnekenweg 269/271, aanvang 20.00u. Meer info SLAB tel. 0765654108. Bingo: Op donderdagmiddag 25 oktober houdt de ANBO weer een gezellige bingomiddag in Gemeenschapshuis De Blaker, Graaf Hendrik 111 Plein 128 in de wijk Boeimeer. Aanvang 14.00u. Zingen met beweging: Welke dames zouden het leuk vinden om in een kleine groep te zingen? Nederlands maar ook wat Engels en Duits, zonder map zowel twee als drie stemmig is de bedoeling. Acapella en begeleiding van accordeon, keyboard of andere kleine instrumentjes zullen aan bod komen. Enige zang ervaring en een gevoel voor ritme zijn wel een pré. Repeteren zal drie keer per maand gaan worden op maandagavond in Breda. Voor inlichtingen en/of aanmelden: Els Dufornee tel. 06-2231087. Halloween-griezelfeest: Zondag 28 oktober, voor kinderen van 5 tot 12 jaar, om 16.55 uur verzamelen. Inclusief spooky-pannenkoeken en heksendrank. Om 17.00 uur trick or treack langs de deuren en daarna griezelen in de Beemdentil, aan de Merodelaan, het duurt tot 19.00 uur. Bingo: Vrijdag 26 oktober bingo bij recreatievereniging de Biesdonk aan het Belgieplein 8. Aanvang 20.00 uur. De minimale leeftijd is 18 jaar. Bingo: Donderdag 25 oktober bingo in gemeenschapshuis de Vlieren. Aanvang 20.00 uur. Rommelmarkt: Op zaterdag 27 oktober om 13.30 uur gaan de deuren open voor de najaars-rommelmarkt in de Beemdentil, Gageldonksepad in de Haagse Beemden. De markt duurt tot 16.00 uur.

De opbrengst van de rommelmarkt is voor de kinderactiviteiten. Bokbierdag: De laatste zondag van oktober (28 oktober) is traditiegetrouw gereserveerd voor de Bokbierdag in het Bierreclame Museum, met ook het fijne optreden van de Bredase folkband “Navenant”. Zoals altijd begint het optreden rond 17:00 en is de entree gratis. Vragen? Bel met ons of 076-5220975 of kijk op www.bierreclamemuseum.nl. Bierreclame Museum, Haagweg 375, 4813 XC Breda. Parkinson Café: Heeft u de ziekte van Parkinson of zorgt u voor iemand met de ziekte van Parkinson kom dan op 26 oktober naar het Parkinson Café Breda. Voor deze themabijeenkomst zijn ergotherapeuten van het ParkinsonNet uitgenodigd. De bijeenkomst is in de Poelewei te Breda van 14.00 tot 16.00 uur. Het Parkinson Café Breda bevindt zich in Cultureel Centrum de Poelewei, Mgr. De Vetstraat 2, 4817 JP te Breda. Voor meer informatie over het Parkinson Café kunt u contact opnemen met Stichting Stib tel. 076-526 55 40 of e-mail info@stib-breda.nl of kijk op www.parkinsoncafebreda.nl. Liedjes uit de Bevrijdingstijd: 29 oktober is het 58 jaar geleden dat Breda werd bevrijd. Ter gelegenheid daarvan speelt en zingt Joep Peeters op zondag 28 oktober liedjes uit de Bevrijdingstijd in Café Het Begijntje, Veemarktstraat 67, Breda. aanvang 15.30 uur. Kinderactiviteiten: Iedere woensdagmiddag kinderactiviteiten door vrijwilligers uit Tuinzigt/Westerpark van 13.30 tot 16.00 uur. Leeftijd: van 4 t/m 10 jaar. Buurtcentrum De Meidoorn, Meidoornstraat 115, Breda, tel. 076-5141578. Taizéviering: Op zaterdag 27 oktober 19.00 uur is de maandelijkse Taizéviering in de Annakapel, de Michaelkerk is dat weekend bezet door een bijeenkomst van misdienaars uit het bisdom van Breda. Voor meer informatie: mail diakenvdehaas@michaelparochiebreda.nl. TETERINGEN Dansen voor alleenstaanden: 27 oktober in Dorpsherberg, W.Alexanderplein 4 te Teteringen. Aanvang 21.00u. mmv Friendly. Meer info www.singlesoosbreda.nl Najaarstentoonstelling: Wist u dat het kleine dorp Teteringen zo rijk is aan kunstenaars, zowel amateurs als beroeps? Kunstkring Art Ring verenigt een groot deel van hen. In Art Ring werken ze samen om hun dorp en de wijde omgeving van hun werk mee te laten genieten. 27 en 28 oktober, van 12.00 tot 17.00u in Dorpshuis ’t Web in de Stee, Zuringveld 1, 4847 KS Teteringen. Kijk verder op www.artring.nl Lezing over ‘het bidprentje’: Maandagavond 29 oktober van 20.00 tot ca. 22.00u, wordt in de Alexanderzaal van Dorpshuis ’t Web, Zuringveld nr. 1 in Teteringen een lezing gehouden onder de titel: Ter blijvende nagedachtenis: Het Bidprentje. ULVENHOUT Lezing over Barcelona: In deze lezing neemt Mariano Slutzky, mede-auteur van het boek 100 x Barcelona, u mee voor een wandeling door Barcelona, met speciale aandacht voor een aantal minder bekende maar bijzondere plekken. Ook praktische zaken passeren de revue, bijvoorbeeld wat de beste tijd is voor een bezoek aan Barcelona, of bijzondere dagen en feesten. Vrijdag 26 oktober, 2022u, De Pekhoeve, Dorpstraat 94, Ulvenhout. Taal lezing: Nederlands. Entree: Las Lanzas leden gratis. www.laslanzas.nl.

Winkelcentrum 11 - Etten-Leur 076-5012941


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

niets is zo karakteristiek in het leven als praten over de dood...

overlijden & herdenken In deze special Sterven in een huis vol leven Drie Joodse begraafplaatsen, driemaal anders Regisseur van je eigen afscheid... Gedachten van herdenken zal altijd blijven bestaan

COLOFON

Overlijden & Herdenken is een special van Uitgeverij De Bode, postbus 22, 4880 AA Zundert, tel. 076 599 8111. www.internetbode.nl Oplage 75.000 exemplaren Verspreidingsgebied Bergen op Zoom, Tholen, Woensdrecht en Steenbergen Acquisitie Kurt Sonnemans Redactie Ria van Meir, Vera de Geus, Britta Janssen, Addo Sprangers, Elna Hellemons Layout Lydia Langelaan, Jan Bastiaenen Druk Drukkerij & Uitgeverij Vorsselmans, Bredaseweg 26, Zundert, tel. 076 599 8111, uwkrant@drukkerijvorsselmans.nl , www.drukkerijvorsselmans.nl Verspreiding Axender Roosendaal


- o v er li jd en & h er d en k en -

Opbaren van een overledene begraafplaatsen crematorium uitvaartverzorging Zuylen, Tuinzigtlaan 11, 4813 XH Breda Tel. 076-521 68 77 info@zuylen.nl. www.zuylen.nl

“Begeleiding bij een uitvaart en rouwverwerking is intensief. Je staat mensen bij, in één van de moeilijkste periodes van hun leven. Voor mij kan dat niet anders dan op een persoonlijke en betrokken manier. Ik werk met veel plezier voor Zuylen, omdat hier de menselijke maat telt.” vertelt Paul de Backer, uitvaartverzorger. “Waar een uitvaart vroeger in de beleving standaard aan een aantal voorwaarden moest voldoen, kun je vandaag met de invulling van het afscheid op een waardige manier voortborduren op het leven. Zo is nog niet bij velen bekend dat er ook in het crematorium gebed plaats kan vinden, onze huispastoor kan hier de dienst voorgaan. Maar er kan evengoed rockmuziek gedraaid worden als dit toepasselijk is. Het gaat er om dat het afscheid persoonlijk en herkenbaar is voor de aanwezigen. Het hoort zoals het past, zeg ik dan.” Individualiteit versus persoonlijkheid “Of dat daarbij de hele uitvaart in het wit georganiseerd moet worden, tot aan alle kleding van onze medewerkers toe. Of wij de aula moeten vullen met luchtballonnen, de mogelijkheden zijn legio. We huren hierbij alles naar behoefte en tot in detail in. Zuylen heeft bijvoorbeeld geen eigen auto’s, ik hoef deze dus ook niet ‘aan te raden’ maar kan op maat afstemmen waar de voorkeur naar uitgaat. Of dat dit nu Hummers, roze limo’s of zwarte volgwagens zijn.”

Bij het opbaren zien we dat het steeds meer in het teken van de persoonlijke rouwverwerking komt te staan. Dat betekent het kiezen voor een ‘eigen’ oplossing, een wijze van opbaren die past bij de overledene en diens nabestaanden. Het betekent een toegankelijke plek van opbaren.

Waar de menselijke maat telt.

Het thuis opbaren is de meest persoonlijke oplossing. Voor de nabestaanden werkt dat goed omdat ze de hele dag bij de overledene kunnen zijn en thuis mensen kunnen ontvangen die afscheid willen nemen. Thuis opbaren is in nagenoeg alle gevallen mogelijk. Van belang is wel dat een overledene wordt gekoeld, tenzij er thanatopraxie is toegepast op het lichaam. Dat is een vorm van tijdelijke balseming. sieve band op in de voorbereiding naar deHet uitvaart. De eerste persoon Zuylen apparatuur. Eigen keusIn toenemende mate zijn dat koelbedden, waardoor koelen gebeurt metvan speciale die met jou de uitvaart komt bespreken, blijft ook degene dieopalles Door de wijze “Onze taakVelen ligt, naast de uitvoering van deafstandelijk uitvaart, in het bijdragen de overledene eenregelt. natuurlijke ligtbelangrijkste opgebaard. vinden dat minder kosten aan het einde van het gesprek inzichtelijk te maken, bieden we een stukje aan de rouwverwerking. Daarbij weten we dat het goed is om actief betrokken te dan opbaring in een kist. zelfbescherming. Alles kan tot op het laatste moment aangepast worden. En we zijn als nabestaanden. Het helpt bij het doorlopen van de verschillende stappen zoeken desgewenst net zo lang naar een passend alternatief, dat wel binnen het in rouwverwerking. Die kans en gelegenheid bieden we in iedere fase aan. Bij een Het bekende alternatief voor een thuisopbaring is opbaring in een uitvaartcentrum. budget ligt. Het gaat er uiteindelijk om dat er een persoonlijk verhaal geschreven thuisopbaring komen onze medewerkers dagelijks aan huis. De mogelijkheden Vroeger waren dat sombere ruimtes, met een klinische sfeer. Tegenwoordig zijn de opbaarkamers veel wordt, waarbij iedereen op een passende manier afscheid kan nemen. Het groot- die de huidige technieken en thanatopraxie (balseming) bieden, maken het thuis huiselijker en warmer ingericht. Steeds meer uitvaartcentra in Nederland bieden nabestaanden de ste compliment is voor mij, als er aan het einde van de uitvaart wordt gevraagd opbaren eenvoudiger. Maar ook het gebruik van een 24-uurs rouwkamer is een hele dag af. bij de optie. overledene zijn.wijDaarvoor hebben ze zogenaamde of ik familie ben. Dan ben ik in mijn opzetmogelijkheid geslaagd.” sluitom Pauldeglimlachend Het blijftte eenkunnen eigen keus, geven eerlijk alle opties die er zijn aan.”

24-uurskamers. Deze hebben de sfeer van een huiskamer en zijn voor de nabestaanden 24 uur per dag vrij toegankelijk. Men krijgt een eigen sleutel waarmee men zonder tussenkomst van een uitvaartVerandering Trendsettend ondernemer mortuariummedewerker dediverse ‘eigen‘24-uurs huiskamer kan bezoeken en bij Het de overledene Doordat de wijze van afscheid nemen verandert, zien weofook daar omheen ver- Met de rouwkamers is Zuylen exclusief. blijft voor dezekan uitanderingen plaatsvinden. Zo worden er minder uitvaartverzekeringen een streven voorop te lopen en te kunnen voorzien in de vraag. zijn. Deze uitvaartcentraafgesloten. bieden vaakvaartverzorger de mogelijkheid om de opbaarruimte aan te kleden met Deze dekken de lading van een hedendaagse niet meer. er verandert Terwijl aan misschien nog niet iedereen er over nagedacht heeft daten diehet behoefte eigenuitvaart spulletjes vanEnthuis, herinneringen de overledene enz. Het draaien van muziek vaak het nodige tussen het moment van gebruik afsluiten en overlijden, terwijl deze verer is. Het blijft tenslotte vreemd om na te denken over de dood, terwijl we er van consumpties behoort ook vaak tot de mogelijkheden. zekering tussentijds vaak niet wordt bijgesteld. Het apart zetten van een geldbe- allemaal mee geconfronteerd worden. De gedachte dat er professionals zijn, die drag is tegenwoordig veel effectiever. Zuylen Uitvaartverzorging in Breda beschikt er wel overover nagedacht hebben enbijzondere op een zeer betrokken manier drie van deze kamers. en Depersoonlijke kosten van een invulling kunnen geven aan ieder denkbaar afscheid, is geruststellend. En als je 24-uurskamer zijn nauwelijks hoger dan de kosten van een condoleancebezoek. Wanneer een zelf eens een kijkje wilt nemen hoe het er aan toe kan gaan bij Zuylen, ben je uitvaartcentrum niet beschikt over een 24-uurs kamer moeten nabestaanden rekening houden met altijd van harte welkom.

Transparant “Mijn taak als uitvaartverzorger is, om bij de eerste kennismaking een goede inschatting te maken van de wensen en daar alle mogelijke opties bij aan te geven. Let wel, aan alle opties hangt een prijskaartje en daar zijn we heel transparant in. Niets is makkelijker dan iemand op een kwetsbaar moment grote uitgaven te laten doen. Integriteit vormt dan ook de basis van ons werk. We bouwen een inten-

Zeven maal om die éne te groeten

UITVAARTONDERNEMING WILMA UITVAARTONDERNEMING WILMA VAN VAN OPSTALOPSTAL

De kracht van lotgenotencontact Ieder afscheid is anders... Een andere visie, met eigentijds karakter!

openingstijden of moeten ze momenten afspreken waarop ze de overledene kunnen bezoeken.

Nabestaanden kunnen ook kiezen voor een combinatie van thuis opbaren en het opbaren in een uitvaartcentrum. Zo kan de overledene de eerste dagen thuis blijven en pas de laatste dagen worden opgebaard in een uitvaartcentrum. Het opbaren kan echter ook op heel andere plaatsen, denk bijvoorbeeld aan een clubhuis, een verenigingsgebouw of een kerk. De keuze is aan de nabestaanden, de uitvaartondernemer kan Paul de Backer het allemaal regelen.

Wij dragen zorg voor Uw wensen bij een bijzonder afscheid.

Kinderen en jongeren die geconfronteerd worden met het overlijden van een dierbare maken meestal een moeilijke periode door. Het rouwen is een proces waarbij zij zichzelf aanpassen aan de nieuwe situatie die is ontstaan nu de persoon van wie ze houden, dood is gegaan. Het rouwen is een proces waarin ze op zoek zijn naar zichzelf. Een uniek proces! is, dan is de rouwhuiskamer van Wilma van afscheid VanPersoonlijk afscheid nemen tot opnieuw gelukkig worden in het leven, waarbij Opstal een goed alternatief. Geen gewone De manier waarop de mens met de dood de omgaat overledene een plekje heeft gekregen. rouwkamer, maar een als huiskamer is altijd in beweging. De dood is ingerichte ruimte, waar jong en oud zich onlosmakelijk met het leven verbonden. thuisonze kan eigen voelen. Hier kunnen nabestaanden We Een rouwen allemaal op onze eigenmedaille. manier, hebben daarbij rituelen en gebruiken. Kinandere kant van dezelfde in Hun alle rust, omringd persoonlijke Hetenwegvallen van strenge maatschappelijke deren jongeren rouwen ook anders dan volwassenen. pijn en verdrietmet wordt daardoor niet aan de overledene, de dagen kerkelijke onzevoor visiehun oprouw de en herinneringen altijdenals zodanig kaders herkend.hebben Aandacht alles wat daarbij komt kijken is echter heel tussen overlijden en uitvaart bijeen komen dood en de beleving ervan enorm belangrijk. Uit onderzoek is gebleken, dat de steun vanen lotgenoten daar erg ontvangen. belangrijk in kan zijn. bezoek gespreid veranderd. Er wordt steeds individueler mee Tevens mag gebruik gemaakt worden van omgegaan en er wordt ook meer de aangrenzende sfeervolle koffiekamer. Stichting Jeugd en Rouw Breda organiseert een aantal keer per jaar lotgenotengroepen voor uitdrukking gegeven aan dee.o. unieke persoonlijkheid van de overledene. kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar en voor jongeren vanaf 12 jaar. Het kan erg fijn zijn om contact Belt u ons gerust als u meer wilt weten. mens is uniek en dat dient in iemand de met Ieder leeftijdsgenoten te hebben die ook aan de dood zijn verloren. Lotgenoten kunnen elkaar Indien gewenst maken we een afspraak uitvaart tot uitdrukking te komen. goed helpen. Het delen en (h)erkennen van het rouwproces waardoor de eigen kracht zodatgeeft we insteun, een persoonlijk gesprek uw weerWij gevonden en versterkt wordt. In de groepen wordt niet alleen met elkaar gepraat. Ook met vragen kunnen beantwoorden. helpen u op weg behulp van muziek en activiteiten worden de kinderen en jongeren geholpen in het uiten van hun eigen De medewerksters van Uitvaartonderneming Meer informatie Wilma van Opstal nemen er de tijd voorheeft om meegemaakt, verhaal. ‘Ik zou iedereen die iets dergelijks adviserenover omonze deel onderneming, te nemen aan een onze visie, mogelijkheden en medewerksters u te helpen zelf op eigentijdse wijze vorm en lotgenotengroep. Je hebt er even een moment voor jezelf’ is één van de mooie reacties uit een groep. vindt u op www.wilmavanopstal.nl inhoud te geven aan een persoonlijk afscheid. Zij bespreken met u de mogelijkRouwen in en de zorgen kindertijd hoeft zeker nietervan. te leiden tot kwetsbaarheid in de volwassenheid. Kinderen heden voor de realisatie en jongeren kunnen contact er ook sterker Het persoonlijk met deuitkomen. uitvaart-Om dit te bereiken is steun nodig, openheid en ruimte voor van voorbegeleidster ieders eigen zorgt verhaal. In een het sfeer lotgenotencontact kun je anderen kennis laten maken met jouw vertrouwen waarbij alle wensen omtrent de overleden dierbare. En vanuit de ontmoeting met jezelf, kun je jouw overleden dierbare leren groeten. uitvaart goed tot hun recht komen.

Zeven omRouwhuiskamer de aarde gaan, Nieuw in maal Breda: het zouvan moeten op handen en voeten; Hetals opbaren een overledene gebeurt regelmatig maar door zevenmaalthuis, om die éneals te dit groeten... omstandigheden niet mogelijk of wenselijk Ida Gerhardt - Gestorvene

Rouwhuiskamer: Haagweg 332 Breda (ingang begraafplaats Zuylen)

Eind oktober starten de volgende lotgenotengroepen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Stichting Jeugd en Rouw Breda e.o., info@dood-gewoon.nl, 06-27140340. Speciaal voor jongeren: www.doodgewoon-online.nl

www.wilmavanopstal.nl Telefoon: 076 - 5201799 Schalkeveld 11 4838 Breda

Pastoor van Spaandonkstraat 31 4813 BR Breda Telefoon (076) 5 213 700 Fax (076) 5 224 676 E-mail drukkerij@vandenwijngaard.nl Internet www.vandenwijngaard.nl


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Titanicgraf

Drie Joodse begraafplaatsen, driemaal anders Vanaf de Putseweg ontlokken de historische poorten van de Joodse begraafplaatsen in Putte regelmatig nieuwsgierige blikken. Slechts weinigen weten echter wat er zich achter die geheimzinnige poorten bevindt. Verspreid over drie begraafplaatsen liggen naar schatting tienduizenden Nederlandse, maar vooral Belgische Joden begraven. Sommige rustplaatsen zijn zelfs meer dan honderd jaar oud, want de Joodse traditie zegt dat de doden eeuwige rust gegund moet worden. Daardoor zijn er ook veel bijzondere graven bewaard gebleven. DOOR RIA VAN MEIR

De Joodse begraafplaatsen bij Putte herbergen het enige Nederlandse Titanicgraf. Het gaat om de eeuwige rustplaats van de Antwerpse Jacob Birnbaum (24). De in het Poolse Krakau geboren Jood zou met de Titanic als diamantair op zakenreis gaan naar San Fransico. Het legendarische stoomschip zonk echter al op zijn eerste reis. De Belgische journalist Dirk Musschoot reconstrueerde het leven van Birnbaum en andere Titanicslactoffers in het boek ‘100 jaar Titanic. Het verhaal van de Belgen en de Nederlanders’.

Het is de ligging aan de grens die de Joodse begraafplaatsen bij Putte zo uitgestrekt maken. In België kan geen eeuwige grafrust worden verkregen, een voorwaarde die de Joodse gemeenschap voorschrijft. Al vanaf de negentiende eeuw brachten voornamelijk Antwerpse Joden hun overleden dierbaren de grens over om hen in Nederland de eeuwige rust te gunnen.

Zonder winst Hoewel vaak gedacht wordt dat het om één grote begraafplaats gaat, zijn er in feite drie verschillende kerkhoven. De oudste is de begraafplaats van de Frechie Stichting, gelegen tussen de Putseweg en de Noordweg. Deze stichting is vernoemd naar de heer Henri Frechie. De Antwerpse sigarenfabrikant en later herbergier was zich er maar al te goed van bewust dat sterven geld kost, waardoor de nood en smart vaak alleen maar verergeren. Op 16 maart 1884 richtte hij net over de grens in Putte de Antwerpse Israëlitische Begrafenisvereniging op. Nog altijd pretendeert de Frechie Stichting de enige organisatie te zijn die zonder winstoogmerk rituele Joodse begrafenissen verzorgd. Uiteraard is het lichaam van Frechie zelf ook begraven op ‘zijn’ kerkhof. De ondernemers stief op 11 april 1932, waarna zijn lichaam werd bijgezet in Putte.

Oost-Europa Enkele decennia later kreeg Frechies begrafenisvereniging gezelschap van de Joodse gemeenschap Machsikee Hadass. De gemeenschap werd in 1892 opgericht door Joden uit Oost-Europa die zich in Antwerpen kwamen vestigen. In 1908 volgden zij het voorbeeld van Henri Frechie en openden zij achter diens begraafplaats een eigen kerkhof. Gezien hun afkomst werden de lichamen op deze tweede begraafplaats volgens de Russische en Poolse tradities begraven.

Rijksmonumenten

Niet toegankelijk Omdat de Joodse traditie voorschrijft dat de doden eeuwige rust gegund moet worden, zijn de meeste Joodse begraafplaatsen niet toegankelijk. In Putte is alleen de begraafplaats van de Machsike Hadass beperkt opengesteld voor familieleden.

Enkele honderden meters verderop ligt het derde Joodse kerkhof. De begraafplaats van de gemeenschap Sombre Hadass is nog relatief jong. De begraafplaats heeft een ingang aan de Putseweg en strekt zich uit over honderden vierkante meters. De begraafplaats is in de jaren dertig van de vorige eeuw ontstaan, nadat de openbare begraafplaats van Antwerpen geruimd werd. De lichamen van de Joden die tussen 1828 en 1921 zijn overleden werden daarom overgebracht naar Putte. Een monument in de zuidoosthoek van de begraafplaats herinnert aan de verhuizing. Tussen de honderden graven hebben drie rustplaatsen een monumentale status gekregen. De graven van Max Halevy (1933), de familie Unterman (omstreeks 1920) en de familie Bernsohn (omstreeks 1924) zijn aangewezen als Rijksmonument, omdat zij nog bijzonder in tact zijn gebleven.


- o v er li jd en & h er d en k en -

Opbaren van een overledene Bij het opbaren zien we dat het steeds meer in het teken van de persoonlijke rouwverwerking komt te staan. Dat betekent het kiezen voor een ‘eigen’ oplossing, een wijze van opbaren die past bij de overledene en diens nabestaanden. Het betekent een toegankelijke plek van opbaren. Het thuis opbaren is de meest persoonlijke oplossing. Voor de nabestaanden werkt dat goed omdat ze de hele dag bij de overledene kunnen zijn en thuis mensen kunnen ontvangen die afscheid willen nemen. Thuis opbaren is in nagenoeg alle gevallen mogelijk. Van belang is wel dat een overledene wordt gekoeld, tenzij er thanatopraxie is toegepast op het lichaam. Dat is een vorm van tijdelijke balseming. Het koelen gebeurt met speciale apparatuur. In toenemende mate zijn dat koelbedden, waardoor de overledene op een natuurlijke wijze ligt opgebaard. Velen vinden dat minder afstandelijk dan opbaring in een kist. Het bekende alternatief voor een thuisopbaring is opbaring in een uitvaartcentrum. Vroeger waren dat sombere ruimtes, met een klinische sfeer. Tegenwoordig zijn de opbaarkamers veel huiselijker en warmer ingericht. Steeds meer uitvaartcentra in Nederland bieden nabestaanden de mogelijkheid om de hele dag bij de overledene te kunnen zijn. Daarvoor hebben ze zogenaamde 24-uurskamers. Deze hebben de sfeer van een huiskamer en zijn voor de nabestaanden 24 uur per dag vrij toegankelijk. Men krijgt een eigen sleutel waarmee men zonder tussenkomst van een uitvaartondernemer of mortuariummedewerker de ‘eigen‘ huiskamer kan bezoeken en bij de overledene kan zijn. Deze uitvaartcentra bieden vaak de mogelijkheid om de opbaarruimte aan te kleden met eigen spulletjes van thuis, herinneringen aan de overledene enz. Het draaien van muziek en het gebruik van consumpties behoort ook vaak tot de mogelijkheden. Zuylen Uitvaartverzorging in Breda beschikt over drie van deze bijzondere kamers. De kosten van een 24-uurskamer zijn nauwelijks hoger dan de kosten van een condoleancebezoek. Wanneer een uitvaartcentrum niet beschikt over een 24-uurs kamer moeten nabestaanden rekening houden met openingstijden of moeten ze momenten afspreken waarop ze de overledene kunnen bezoeken. Nabestaanden kunnen ook kiezen voor een combinatie van thuis opbaren en het opbaren in een uitvaartcentrum. Zo kan de overledene de eerste dagen thuis blijven en pas de laatste dagen worden opgebaard in een uitvaartcentrum. Uitvaartverzorging van Gemert

Heuvelstraat 181, 4812 PJ Breda 076-5212868 Het opbaren kan echter ook op heel andere plaatsen, denk bijvoorbeeld aan een clubhuis, www.gemert-uitvaart.nleen verenigingsgebouw of een kerk. De keuze is aan de nabestaanden, de uitvaartondernemer kan info@ gemert-uitvaart.nl het allemaal regelen.

Bent U door het verlies van een dierbare in het bezit gekomen van gouden/zilveren sieraden, munten, penningen, goud/zilver baren, munt collecties, bestek of andere waardevolle zaken ABC-GOUD is gespecialiseerd in taxatie en eventuele aankoop van deze items.

Zeven maal om die éne te groeten

De kracht van lotgenotencontact Kinderen en jongeren die geconfronteerd worden met het overlijden van een dierbare maken meestal een moeilijke periode door. Het rouwen is een proces waarbij zij zichzelf aanpassen aan de nieuwe situatie die is ontstaan nu de persoon van wie ze houden, dood is gegaan. Het rouwen is een proces waarin ze op zoek zijn naar zichzelf. Een uniek proces! Van afscheid nemen tot opnieuw gelukkig worden in het leven, waarbij de overledene een plekje heeft gekregen.

Open en toegankelijk. U kunt altijd bij ons terecht voor een goed georganiseerde uitvaart die past bij uw wensen.

We rouwen allemaal op onze eigen manier, hebben daarbij onze eigen rituelen en gebruiken. Kinderen en jongeren rouwen ook anders dan volwassenen. Hun pijn en verdriet wordt daardoor niet altijd als zodanig herkend. Aandacht voor hun rouw en alles wat daarbij komt kijken is echter heel belangrijk. Uit onderzoek is gebleken, dat de steun van lotgenoten daar erg belangrijk in kan zijn. Stichting Jeugd en Rouw Breda e.o. organiseert een aantal keer per jaar lotgenotengroepen voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar en voor jongeren vanaf 12 jaar. Het kan erg fijn zijn om contact met leeftijdsgenoten te hebben die ook iemand aan de dood zijn verloren. Lotgenoten kunnen elkaar goed helpen. Het delen en (h)erkennen van het rouwproces geeft steun, waardoor de eigen kracht weer gevonden en versterkt wordt. In de groepen wordt niet alleen met elkaar gepraat. Ook met behulp van muziek en activiteiten worden de kinderen en jongeren geholpen in het uiten van hun eigen verhaal. ‘Ik zou iedereen die iets dergelijks heeft meegemaakt, adviseren om deel te nemen aan een lotgenotengroep. Je hebt er even een moment voor jezelf’ is één van de mooie reacties uit een groep. Rouwen in de kindertijd hoeft zeker niet te leiden tot kwetsbaarheid in de volwassenheid. Kinderen en jongeren kunnen er ook sterker uitkomen. Om dit te bereiken is steun nodig, openheid en ruimte voor ieders eigen verhaal. In het lotgenotencontact kun je anderen kennis laten maken met jouw overleden dierbare. En vanuit de ontmoeting met jezelf, kun je jouw overleden dierbare leren groeten. Zeven maal om de aarde gaan, als het zou moeten op handen en voeten; Monuta Breda. We zijn zevenmaal om die éne te groeten...

24 uur per dag bereikbaar Ida -Gerhardt - Gestorvene op 076 522 27 47. Ook als u niet bij ons verzekerd bent. U kunt onsstarten bezoeken aan lotgenotengroepen. Voor meer informatie kunt u contact opEind oktober de volgende de Baronielaan 38 te Breda. nemen met: Stichting Jeugd en Rouw Breda e.o., info@dood-gewoon.nl, 06-27140340. Kijk ook op www.monuta.nl. Speciaal voor jongeren: www.doodgewoon-online.nl

Bij ABC-GOUD worden uw goederen gekeurd op gehalte middels toetsing waarna de waarde middels geijkte weging wordt bepaald. Ons bedrijf is al sinds 1985 werkzaam in de edelmetaal branche.

Wij werken zeer transparant. U kunt gerust meekijken tijdens de taxatie. ABC-GOUD betaald al jaren de hoogste netto prijzen zonder verborgen kosten.

WWW.ABC-GOUD.NL Inkoop - verpanding Chr. Huygensstraat 44 4816 BK BREDA

076 - 587.29.10

Legitimatie verplicht!

Edisonplein Buslijn 4 (Hoge Vucht)

WILLEMSEN V.O.F. Specialist in Rouwwerk Jeanne Willemsen

7 dagen per week Voor een persoonlijk advies komen wij kosteloos bij u aan huis. Tilburgseweg 120 4817 BH Breda 076 - 587 74 39 bloemistaanhuis@gmail.com www.willemsenbreda.nl


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Vastleggen bij de notaris?

ER IS STEEDS MEER MOGELIJK IN UITVAARTLAND

De keuze wie gaat helpen met het vastleggen van de eigen uitvaart is van groot belang. Dat kan zowel een klein particulier bedrijf zijn als één van de landelijke uitvaartondernemingen. Maar let op: er zijn mensen die naar een notaris gaan, hun wensen in een testament laten vastleggen en daarna gerust gaan slapen. Dat is helemaal fout gedacht. Een testament wordt gewoonlijk pas een paar weken na het overlijden geopend. De uitvaart is dan al lang achter de rug. Het is ook een optie om niemand erbij te betrekken, maar alles vast te leggen in een speciaal daarvoor bedoeld document. Er zijn verschillende soorten wensenlijsten verkrijgbaar bij uitvaartondernemers. Daarop kan vastgelegd worden wat uw wensen. De uitvaartondernemer slaat die informatie vervolgens op in zijn archief, zodat de wensen aan de nabestaanden kenbaar gemaakt kunnen worden als dat nodig is.

Regisseur van je eigen afscheid... De dood is een onderwerp waar niemand met plezier over nadenkt. Het vastleggen van de eigen uitvaart is dan ook een luguber idee. Toch kiezen steeds meer mensen ervoor om zelf hun crematie of begrafenis te regelen. Dat vastleggen is een wellicht een moeilijk moment in uw leven, maar kan gelukkig op een prettige en eenvoudige manier gebeuren.

Regels bij het regelen Veel is te regelen, maar er zijn regels. Ook op het gebied van uitvaarten zijn er in Nederland een aantal wetten. Zo bestaat de wet op de lijkbezorging. Daarin staan alle regels rond het overlijden. Eén van die regels is dat een overledene enkel begraven of gecremeerd mag worden of zijn of haar lichaam beschikbaar kan stellen aan de wetenschap. Een andere mogelijkheid is simpelweg verboden. Ook mag een uitvaart officieel nooit binnen zesendertig uur plaatsvinden en moet de uitvaart binnen vijf dagen achter de rug zijn. In sommige gevallen kan die termijn van vijf dagen te kort zijn. Dat kan bijvoorbeeld in gevallen dat de familie ver weg woont en niet binnen die termijn kan overkomen. Gelukkig kan er dan uitstel aangevraagd worden en in de meeste gevallen wordt dat gewoon toegestaan.

DOOR VERA DE GEUS Gemakkelijk is de regie van het eigen afscheid niet. Sommige mensen zien er wellicht als een berg tegenop om het te regelen. Zowel om praktische als emotionele redenen. Mensen vinden het vaak een moeilijke stap in hun leven, want de dood schuif je immers het liefst voor je uit, je wilt er niet aan denken. Karen Hoogland ervaarde net als velen een bepaalde angst, maar besloot vorig jaar na het overlijden van haar man om haar eigen crematie toch met behulp van een uitvaartbegeleider op papier te laten zetten: “Het deed me pijn om erover te praten. Ik bedoel, je staat midden in het leven en dan moet je nadenken over het definitieve einde. Dat is gewoon beangstigend. Het komt dan nog dichterbij dan je eigenlijk wilt.” Toch is het het overwegen meer dan waard. Karen: “Ik ervaarde dat ik rustiger werd naarmate ik er langer en meer mee bezig was. Nu alles op papier staat, kan ik het hoofdstuk ‘de dood’ afsluiten. In wezen hoef ik me er nu de rest van mijn leven niet meer mee bezig te houden. Ook niet als ik ernstig ziek wordt. Dat geeft toch wel rust. Ook voor mijn kinderen, denk ik.”

Voor uzelf Voor de nabestaanden is het inderdaad prettig als ze weten wat hun overleden dierbare wil. Als het moment daar is, moeten zij in korte tijd erg veel moeten regelen. Zij zijn genoodzaakt om veel en soms moeilijke beslissingen te nemen in een toch al hectische en verdrietige tijd. Nabestaanden willen het graag doen zoals de overledene het gewild zou hebben, maar vaak hebben ze daar geen idee van. Zelfs het kiezen tussen een crematie of begrafenis kan soms problemen opleveren. Natuurlijk regel je je afscheid niet alleen voor de mensen om je heen. Het is vooral een stukje van jezelf. Als u alles vooraf vastlegt, weet u zeker dat alles straks naar uw wens verloopt. We willen tegenwoordig immers een persoonlijke uitvaart die bij ons past, niet één uit een boekje.

De eerste stap Maar wat moet er allemaal gebeuren als je de touwtjes in handen wilt houden? De belangrijkste keuze die omtrent de uitvaart gemaakt moet worden is natuurlijk cremeren of begraven. Als er eenmaal gekozen is voor een crematie of begrafenis, dan is het voor de hand liggend om ook te beslissen wat er met de stoffelijke resten moet gebeuren. Na crematie kan de as bewaard worden in een urn bij bijvoorbeeld dierbaren thuis of juist bij een crematorium. Het is ook mogelijk om as in een sieraad of zelfs tatoeage te laten verwerken. Uitstrooien is ook een optie. Dat kan simpelweg op een daarvoor bedoeld strooiveld, maar het is ook mogelijk om dat (binnen bepaalde regels) te doen op een plek naar wens. Bij een begrafenis, kan zelf de plaats gekozen worden, eveneens als het gedenkteken dat bij het graf komt te staan. Vrijwel alles is mogelijk qua vorm, materiaal, afmetingen en natuurlijk de tekst en eventuele beeltenissen. Tegenwoordig is een digitale grafsteen ook een optie. Op de grafsteen komt dat een beeldscherm waarop van alles kan worden afgedraaid, zoals een afbeelding met de naam, maar ook een video-opname die tijdens het leven van de overledene is gemaakt.

Persoonlijke wensen De keuze voor de kist is uiteraard heel persoonlijk. Een simpele, houten kist is mogelijk, maar ook een iets luxere uitvoering. Toch zijn we tegenwoordig niet meer gebonden aan de standaardmodellen. Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden op dit gebied. Velen kiezen voor een simpele kist die ze na hun overlijden laten beschilderen en beschrijven door bijvoorbeeld kleinkinderen en andere familieleden. Persoonlijker kan haast niet! Een eveneens aparte mogelijkheid is de zogenaamde boekenkist. Dat is een lijkkist die tijdens het leven dienst doet als boekenkast. Na het overlijden wordt de kast in een mum van tijd omgebouwd tot lijkkist. Een kist is niet de enige optie om in begraven of gecremeerd te worden. Een lijkwade waar de overledene in gewikkeld kan worden behoort ook tot de mogelijkheden. De wijze van vervoer is op de dag van de uitvaart zeker een bepalende factor. Tachtig procent van de overledenen wordt nog steeds in een traditionele lijkwagen vervoerd. Toch zijn er ook op het gebied van vervoer steeds meer mogelijkheden. Zo heb je de uitvaartbus waarin de kist én de nabestaanden samen naar de plechtigheid vervoerd kunnen worden. Ook wordt er steeds vaker gekozen voor paard en wagen, de fietskar, de koets, een heuse Harley, de traditionele rouwstoet waarin het gevolg te voet over straat gaat of zelfs een limousine. Andere dingen om over na te denken zijn de bloemen, de kleding, rouwkaart, rouwadvertentie, persoonlijke voorwerpen die u bij u wilt houden en welke muziek er tijdens de plechtigheid moet klinken. Zelfs de keuze tussen koffie met cake of juist bier en met bitterballen na afloop van dienst kan naar eigen wens worden gemaakt.

Rust Natuurlijk is het niet zo dat hetgeen dat op papier staat, niet meer veranderd kan worden. We zijn vrij om wensen rond de uitvaart te veranderen of zelfs te annuleren. U kunt natuurlijk ook besluiten om niets officieel vast te laten leggen. Toch kan het veel problemen voorkomen om het onderwerp op zijn minst in de naaste omgeving bespreekbaar te maken. Het is hoe dan ook nuttig om na te denken over uw uitvaart. Er is namelijk maar één zekerheid in het leven en dat is dat iedereen een keer dood gaat. Dat kun je beter in alle rust zelf voorbereiden...


- o v er li jd en & h er d en k en -

Opbaren van een overledene Sint Bavostraat 36 EEN UNIEK LEVEN VERDIENT EEN UNIEK AFSCHEID. 4891 CJ Rijsbergen. Telefoon: 076-5963698 www.jackmathijssen.nl

UITVAART IN BESLOTEN KRING

sita.

e d . n n

n -

e t g

Steeds vaker worden uitvaarten in besloten kring gehouden.

je al aantalworden zaken vast. Voor de overledenen worden steeds ouder. Deeen families kleiner en de nabestaanden is er ruimte om zich Ook het aantal kerkelijke uitvaarten is sterk dalende. over te geven aan het verdriet. Het De keuze voor een afscheid in kleinere kring is ook vaak ingegeven meeste is immers geregeld. door het aantal belangstellenden. Uitvaartverzorging Jack Mathijssen wil Een niet uitvaart, maar afgoeduw alternatief is dan de aula in uw een Afscheidshuis of een Uitvaartcentrum. In zo’n aula kan scheid regelen. De wensen van de sfeer bijeen komen. Men kan samen luisteren men in familiekring en in een meer ongedwongen naar de lievelingsmuziek van de staan overledene, gedichten of gedachten uitspreken en terug kijken op overledene en de familie cenhet leven. is het mogelijk om aan het afscheid een religieus tintje te geven. Kortom: de nabetraal. ThuisOok opbaren en verzorgen, of staanden nemen zelf regie in handen en vullen de inhoud van het afscheid zelf in. In besloten samen opbaren in dehet afscheidshuis, kring kan daarna de begrafenis of de (technische) crematie plaatsvinden. zelf bloemen bestellen bij de bloemist, samen muziek uitzoeken,geopend, waarin het afscheid in besloten kring kan Onlangs werd inde Rijsbergen een Afscheidshuis hetplaatsvinden. eucharistieboekje maken, toeHet Afscheidshuis is gevestigd in het voormalig Gemeentehuis. Maar ook is er een grotere uitvaart mogelijk. In de aula kunnen tot maximaal 100 zitplaatsen gerealiseerd worden. spraken voorbereiden, zelf de kist Het afscheidsbezoek kan dan plaatsvinden voorafgaand aan de korte dienst. dragen en eventueel helpen bij het Vaak zullenZo de nabestaanden kiezen voor een begraven. komen we samen totafscheid in de avonduren. In het Afscheidshuis in Rijsbergen is dat mogelijk. Een uitvaart in besloten kring is bij uitvaartverzorging Jack Mathijssen al eenmogelijk persoonlijke en unieke uitvaart. vanaf € 2.785.-

rt en zondag 1 april.

ar geleden dat Jack Mathijssen begon als Uiteen begrip geworden. Samen met het team d en uniciteit. Dat woord “Uniek” komt dan ook n is voor woorden als Uitvaartcentrum of MorEen plek om samen te komen, te rouwen, aftijdstip bepaal jezelf, want een auladienst op

oost”.

het Afscheidshuis.

Bij het opbaren zien we dat het steeds meer in het teken van de persoonlijke rouwverwerking komt te staan. Dat betekent het kiezen voor een ‘eigen’ oplossing, een wijze van opbaren die past bij de overledene en diens nabestaanden. Het betekent een toegankelijke plek van opbaren. Het thuis opbaren is de meest persoonlijke oplossing. Voor de nabestaanden werkt dat goed omdat ze de hele dag bij de overledene kunnen zijn en thuis mensen kunnen ontvangen die afscheid willen nemen. Thuis opbaren is in nagenoeg alle gevallen mogelijk. Van belang is wel dat een overledene wordt gekoeld, tenzij er thanatopraxie is toegepast op het lichaam. Dat is een vorm van tijdelijke balseming. Het koelen gebeurt met speciale apparatuur. In toenemende mate zijn dat koelbedden, waardoor de overledene op een natuurlijke wijze ligt opgebaard. Velen vinden dat minder afstandelijk dan opbaring in een kist. Het bekende alternatief voor een thuisopbaring is opbaring in een uitvaartcentrum. Vroeger waren dat sombere ruimtes, met een klinische sfeer. Tegenwoordig zijn de opbaarkamers veel huiselijker en warmer ingericht. Steeds meer uitvaartcentra in Nederland bieden nabestaanden de mogelijkheid om de hele dag bij de overledene te kunnen zijn. Daarvoor hebben ze zogenaamde 24-uurskamers. Deze hebben de sfeer van een huiskamer en zijn voor de nabestaanden 24 uur per dag vrij toegankelijk. Men krijgt een eigen sleutel waarmee men zonder tussenkomst van een uitvaartondernemer of mortuariummedewerker de ‘eigen‘ huiskamer kan bezoeken en bij de overledene kan zijn. Deze uitvaartcentra bieden vaak de mogelijkheid om de opbaarruimte aan te kleden met eigen spulletjes van thuis, herinneringen aan de overledene enz. Het draaien van muziek en het gebruik van consumpties behoort ook vaak tot de mogelijkheden. Zuylen Uitvaartverzorging in Breda beschikt over drie van deze bijzondere kamers. De kosten van een 24-uurskamer zijn nauwelijks hoger dan de kosten van een condoleancebezoek. Wanneer een uitvaartcentrum niet beschikt over een 24-uurs kamer moeten nabestaanden rekening houden met openingstijden of moeten ze momenten afspreken waarop ze de overledene kunnen bezoeken.

De aula van het afscheidshuis met 100 zitplaatsen.

Ons laagste basistarief blijft onder € 3000.- (besloten kring) Op www.jackmathijssen.nl vindt u de basistarieven.

Afscheidshuis: Sint Bavostraat 18 Kantoor:

Sint Bavostraat 36 4891 CJ Rijsbergen

Telefoon:

076-5963698

Nabestaanden kunnen ook kiezen voor een combinatie van thuis opbaren en het opbaren in een uitvaartcentrum. Zo kan de overledene de eerste dagen thuis blijven en pas de laatste dagen worden opgebaard in een uitvaartcentrum. Het opbaren kan echter ook op heel andere plaatsen, denk bijvoorbeeld aan een clubhuis, een verenigingsgebouw of een kerk. De keuze is aan de nabestaanden, de uitvaartondernemer kan het allemaal regelen.

Zeven maal om die éne te groeten

De kracht van lotgenotencontact Kinderen en jongeren die geconfronteerd worden met het overlijden van een dierbare maken meestal een moeilijke periode door. Het rouwen is een proces waarbij zij zichzelf aanpassen aan de nieuwe situatie die is ontstaan nu de persoon van wie ze houden, dood is gegaan. Het rouwen is een proces waarin ze op zoek zijn naar zichzelf. Een uniek proces! Van afscheid nemen tot opnieuw gelukkig worden in het leven, waarbij de overledene een plekje heeft gekregen. We rouwen allemaal op onze eigen manier, hebben daarbij onze eigen rituelen en gebruiken. Kinderen en jongeren rouwen ook anders dan volwassenen. Hun pijn en verdriet wordt daardoor niet altijd als zodanig herkend. Aandacht voor hun rouw en alles wat daarbij komt kijken is echter heel belangrijk. Uit onderzoek is gebleken, dat de steun van lotgenoten daar erg belangrijk in kan zijn. Stichting Jeugd en Rouw Breda e.o. organiseert een aantal keer per jaar lotgenotengroepen voor kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar en voor jongeren vanaf 12 jaar. Het kan erg fijn zijn om contact met leeftijdsgenoten te hebben die ook iemand aan de dood zijn verloren. Lotgenoten kunnen elkaar goed helpen. Het delen en (h)erkennen van het rouwproces geeft steun, waardoor de eigen kracht weer gevonden en versterkt wordt. In de groepen wordt niet alleen met elkaar gepraat. Ook met behulp van muziek en activiteiten worden de kinderen en jongeren geholpen in het uiten van hun eigen verhaal. ‘Ik zou iedereen die iets dergelijks heeft meegemaakt, adviseren om deel te nemen aan een lotgenotengroep. Je hebt er even een moment voor jezelf’ is één van de mooie reacties uit een groep. Rouwen in de kindertijd hoeft zeker niet te leiden tot kwetsbaarheid in de volwassenheid. Kinderen en jongeren kunnen er ook sterker uitkomen. Om dit te bereiken is steun nodig, openheid en ruimte voor ieders eigen verhaal. In het lotgenotencontact kun je anderen kennis laten maken met jouw overleden dierbare. En vanuit de ontmoeting met jezelf, kun je jouw overleden dierbare leren groeten. Zeven maal om de aarde gaan, als het zou moeten op handen en voeten; zevenmaal om die éne te groeten... Ida Gerhardt - Gestorvene Eind oktober starten de volgende lotgenotengroepen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Stichting Jeugd en Rouw Breda e.o., info@dood-gewoon.nl, 06-27140340. Speciaal voor jongeren: www.doodgewoon-online.nl

GEDENKSTENEN Het overlijden van een dierbare is een zeer ingrijpende en emotionele gebeurtenis. Voor de nabestaanden is het belangrijk dat naast de uitvaart of crematie, ook de gedenksteen op een vakkundige en persoonlijke wijze wordt verzorgd. Ons bedrijf is gespecialiseerd in de vervaardiging van graf- en urnmonumenten. Door het constant met grote zorg en toewijding uitvoeren van de wensen van onze klanten hebben wij een uitstekende reputatie bij onze klanten opgebouwd. In ons bedrijf is een showroom met verschillende gedenkstenen aanwezig.

WIJ BIEDEN U: • uitstekende kwaliteit • goede service

• perfecte afwerking • 10 jaar garantie

TEVENS LEVEREN WIJ:

Vloeren - Keukenbladen - Vensterbanken Wastafelbladen - Wandbekleding Tafelbladen - Deur- en Raamdorpels

Charles Petitweg 3 4827 HJ Breda Telefoon (076) 581 11 64 Fax nr. (076) 581 10 99 WWW.PETITNATUURSTEEN.NL INFO@PETITNATUURSTEEN.NL


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Weldoeners Vanaf de Sint Bavostraat loopt tegenwoordig een officieel pad naar het Weldoenerskerkhof toe, vlak langs de pastorie van de parochie Sint Bavo. Er bevinden

Weldoenerskerkhof in oude glorie hersteld

zich onder meer de graven van de bekende Bredase familie van Mierlo, naast zerken en grafstenen van diverse pastoors zoals de in 18200 overleden H. Crul. Mensen die regelmatig een schenking aan de kerk deden, of een aanzienlijke schenking ineens, werden gezien als weldoener. Vandaag de dag zouden zij als sponsor door het leven gaan. Wanneer de weldoener daartoe vooraf zijn wens had laten blijken, zou hij bij overlijden een speciaal plekje krijgen om begraven te worden. Elke maand werd in de kerk bovendien zijn naam genoemd. Deze kerkelijke praktijken behoren al heel lang tot het verleden, maar mensen die een gift doen zijn er nog altijd.

Oude kerkhoven die in vergetelheid raken en langzaam maar zeker verloederen. Het zogeheten Weldoenerskerkhof in Rijsbergen was er lange tijd een voorbeeld van. Totdat de plaatselijke heemkundekring De Drie Heerlijkheden zich er mee bemoeide. Sinds vijf jaar ligt het prachtig gerestaureerde kerkhof er weer in volle glorie. DOOR ADDO SPRANGERS

Nog niet zo heel lang gelden dus lag tegenover de kerk van Rijsbergen, aan de overzijde van de Sint-Bavostraat, een sterk verwaarloosd plantsoen. Slechts weinig mensen realiseerden zich nog dat hier de middeleeuwse kerk had gestaan en eeuwenlang het kerkhof van het dorp had gelegen. Op dit Weldoenerskerkhof lagen niet alleen Rijsbergenaren begraven, ook de leden van enkele notabele Bredase families vonden er hun laatste rustplaats. De kerk werd in 1918 gesloopt en in 1935 hield ook het kerkhof op te bestaan. De graven die bewaard bleven, leden jarenlang een kommervol bestaan. De heemkundekring De Drie Heerlijkheden nam in 2007 de restauratie van het kerkhof op zich, daarbij gesponsord door de Rabobank, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Europese LEADER+-programma. Onderbegroeiing werd teruggesnoeid, grafzerken werden rechtgezet en gerestaureerd. De restauratie zorgde voor een eervolle vermelding bij toekenning van de Brabantse Monumentenprijs in 2008, waarbij de jury het door de plaatselijke heemkundekring De Drie Heerlijkheden initiatief om zelf fondsen te werven voor dit project bijkans de hemel in prees. Samen met de monumentale bomen, het Heilig-Hartmonument en de pastorie in de directe omgeving, vormt het Weldoenerskerkhof een cultuurhistorisch waardevol geheel. Het legt getuigenis af van het (religieuze) verleden van Rijsbergen en fungeert als een groene oase in de dorpskern. Inmiddels zijn ook de sporen en funderingen van de middeleeuwse kerk weer zichtbaar gemaakt.

‘Weldoenerskerkhof legt getuigenis af van verleden van Rijsbergen’


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Dochter Annette vertelt over de bijzondere uitvaart van Ruth Baumann

‘Een koets met paarden, dat wilde ze graag’

In haar leven trad Ruth Baumann niet graag op de voorgrond, maar voor haar uitvaart vond ze de aandacht van mensen wel mooi. En deze wens ging in vervulling, blikt dochter Annette Eekman terug. “Ze wilde heel graag een zwarte koets met zwarte paarden. Dat was erg indrukwekkend, iedereen keek op.”

Er zijn momenten in het leven dat woorden te kort schieten... Bij Tuincentrum Schalk wordt uw rouwboeket met de grootste zorgvuldigheid behandeld en besteden wij aandacht aan alle details.

DOOR BRITTA JANSSEN

Wij zetten ons volledig in om uw laatste groet in bloemen te vertalen zoals een mooi opgestoken Rouw-arrangement of een handgebonden Rouwboeket. Een eenvoudige afscheidsgroet op een lint of kaart behoort tot één van de vele mogelijkheden.

Na een lang ziekbed begon de 86-jarige Ruth Baumann op 27 augustus aan haar laatste reis, zoals Annette (47) het beschreef. “Ze heeft alles bewust zelf geregisseerd”, vertelt ze over de laatste maanden van haar moeders leven. Ze had al langer gezondheidsklachten, maar toen ze vorig jaar een hartaanval kreeg en heel veel niet meer kon, hoefde het voor haar niet meer, realiseerde Annette zich achteraf. “Zo heeft ze zelf een jurk met jasje uitgezocht voor de uitvaart. Dat kwartje viel later bij me. De manier waarop ze ernaar keek en het aanraakte… Toen ze het zag in de winkel, vond ze het zo mooi. Maar ze vertelde niet dat ze het had uitgekozen om de wereld in te verlaten. Ik vond het moeilijk om daarover te praten met haar, maar met mijn broer Peter sprak ze vaak over haar uitvaart. En toen het nog goed met haar ging, zei ze al dat ze graag een zwarte koets met zwarte paarden wilde.” De familie legde haar wens voor aan de uitvaartondernemer en hoewel het geen alledaags verzoek was, werden de antieke koets met twee beklede paarden probleemloos geregeld. Het zwarte geheel had veel impact, maar ook de details op de koets vond Annette erg mooi. “De engelen en zandloper, de fakkels met het vuur naar beneden, als symbool dat het leven dooft. En bovenop de koets stond de vaas van het leven met het eeuwige vuur.” Ruth Baumann werd in de koets vervoerd van het rouwcentrum naar het crematorium en toen de koets het pad bij het crematorium opreed, luidden er klokken. “Wij liepen achter de koets aan en het zag er imponerend uit. Alle mensen keken op en waren stuk voor stuk stil. Mensen die in de tuin bezig waren, maar ook in het verkeer. Iedereen gaf ons voorrang. Fietsers stapten af en auto’s hebben ons niet een keer ingehaald. Uit respect. Kippenvel kreeg ik ervan.”

Op het gebied van rouwarrangementen bieden wij vele mogelijkheden. U kunt contact opnemen met ons of langs komen zodat we samen in het voorbeeldenboek een bloemstuk naar uw eigen wens kunnen uitzoeken of samenstellen.

Mastlanddreef 9 Prinsenbeek 076 - 5439332

www.tuincentrumschalk.nl

Vogeltjes Het was voor de familie fijn dat Ruth Baumann alles voor haar uitvaart had besproken. “Zo konden we alles doen zoals zij het wilde. De uitvaart was ongedwongen en zoals ze was. Mijn moeder was bijvoorbeeld dol op slagroomsoesjes en kersenbonbons. Dus dat moest er zijn en geen cake. De kleinkinderen wilden afscheid nemen tot aan de oven en dat is ook is gebeurd. Ze bleven erbij totdat de ovendeuren dicht gingen. Mijn zus Liane droeg een gedicht voor dat ook bij de uitvaart van mijn moeders oma was gebruikt. Op haar verjaardag op 14 juli vertelde mijn broer over haar leven en dat vond ze prachtig. Dat verhaal gebruikte hij ook voor de grafrede. In het restaurant waar we die verjaardag vierden, sloten we ook de uitvaart af.” Haar crematiebloemen legden de nabestaanden bij het oorlogsmonument op de begraafplaats in Middelburg, omdat de oorlog een grote impact had op Ruth Baumanns leven. Ze wilde gecremeerd worden en uitgestrooid worden bij een brug langs de Oder bij het Poolse – toen nog Duitse - Stettin, het gebied waar ze is geboren en opgegroeid. “Dat wil ik graag met mijn broer en zus doen. Ze had warme herinneringen aan haar jeugd. Daarom hebben we voor de dankkaart ook een foto uit die tijd gebruikt.” Voor Annettes gevoel was haar moeder erbij tijdens de gesprekken met de uitvaartondernemer. “We regelden alles bij mijn broer thuis en in zijn tuin hangt een bewegingsmelder met fluitende vogeltjes. Die was kapot, maar bij de beslissende momenten hoorden we steeds de vogeltjes. Dus ze praatte nog mee over de uitvaart.”

Wij stellen ons graag aan u voor Yarden biedt u een persoonlijke uitvaart op maat. In Breda, Prinsenbeek en omstreken kunt u vertrouwen op onze deskundigheid en ervaring.

Een luisterend oor bij ieder afscheid

Respect en vertrouwen staan bovenaan

Wat ik belangrijk vind is om er voor de nabestaanden te zijn, naar hen te luisteren en ervoor te zorgen dat de uitvaart verloopt zoals zij dat graag willen, geheel in de stijl en naar wens van hun dierbare; mijn betrokkenheid hierin is groot. Ik wil hen begeleiden en steunen in hun verdriet, waarbij voorop komt te staan dat het ‘hun’ uitvaart moet kunnen zijn. Mijn kennis en zorg die ik aan de nabestaanden mag bieden is daarom van groot belang. Het vertrouwen en de dankbaarheid die ik terug ontvang van de nabestaanden is mijn grootste compliment.

Op het moment dat een dierbaar persoon overlijdt is het heel belangrijk dat ik goed luister, aanvoel en doorvraag wat de wensen van de overledene waren of zouden kunnen zijn. Ook u, als nabestaande, heeft wellicht bepaalde ideeën die u ten uitvoer wil laten brengen. Een mooie, passende uitvaart is het laatste wat u uw naaste kunt geven. Ik zoek graag met u naar de mogelijkheden en ik probeer u, in de dagen naar het definitieve afscheid, met raad en daad bij te staan. Juist omdat er rond deze verdrietige periode veel hectiek is, wil ik u goed begeleiden. Daarbij staan respect en vertrouwen bij mij bovenaan.

Lianne van Oosterhout

Nathalie van Schie

Schoolstraat 26, Prinsenbeek Korte Huifakkerstraat 14, Breda 24 uur per dag bereikbaar op 076 560 0585

Annette Eekman met een foto van haar moeder. FOTO BENNIE KRAJENBRINK

Ruth Baumann en haar dochter Liane.

www.yarden.nl


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Hospice als alternatief voor sterven in een ziekenhuis

Sterven in een huis vol leven Praktische informatie • Een hospice is een voorziening waar mensen de laatste dagen van hun leven kunnen doorbrengen. Door de kleinschaligheid en de huiselijk sfeer vormt een hospice een persoonlijker alternatief dan een ziekenhuis, terwijl de juiste zorg toch binnen handbereik is. • Een terminaal zieke komt in aanmerking voor een verblijf in een hospice als hij of zij niet langer dan drie maanden meer te leven heeft. • In een hospice wordt geen behandeling gegeven, enkel de pijn wordt nog bestreden. • De palliatieve zorg die wordt aangeboden, wordt vergoed door de AWBZ (de algemene wet bijzondere ziektekosten). • In de meeste gevallen wordt een eigen bijdrage van de gasten gevraagd. • Voor familieleden en naasten zijn er – tegen vergoeding – logeermogelijkheden.

Het is een wens van velen om thuis te sterven. Om uiteenlopende redenen is dat niet altijd mogelijk. Een hospice of een bijna-thuis-huis biedt dan een uitkomst. Daar kunnen terminaal zieke gasten in een huiselijke omgeving met hun eigen spullen en de juiste zorg om zich heen de laatste dagen doorbrengen. DOOR RIA VAN MEIR Het concept van een hospice bestaat in Nederland al een kwart eeuw. In Nieuwkoop werd het eerste bijna-thuis-huis geopend vanuit de gedachte om terminaal zieke mensen een alternatief te bieden voor het sterven in een ziekenhuis of verzorgingscentrum. Naast professionele verpleegkundigen draait een hospice ook op tientallen vrijwilligers. Zij bereiden maaltijden voor de gasten, houden de tuin bij of doen bijvoorbeeld de was voor de gasten. Eigenlijk zijn het de gewone, huishoudelijke dingen die thuis ook moeten gebeuren. De wensen van de gast staan centraal bij een hospice. De gasten zijn vrij om te bepalen hoe ze de dag doorbrengen. Er zijn mensen die nog een keer willen winkelen of even buiten wandelen. Ze kunnen zelf aangeven bij de kookvrijwilligers wat en hoe laat ze die dag willen eten en ze mogen hun appartementen met spullen en foto’s van thuis inrichten. Ook is er de gelegenheid om een wandeling te maken of een spelletje te spelen, mocht de gast dan wensen. De meeste hospices hebben een centrale huiskamer, maar gasten kunnen er ook voor kiezen om in hun eigen appartement te blijven. Het gebouw staat onherkenbaar in een woonwijk, waardoor de huiselijke sfeer benadrukt wordt. Die huiselijke omgeving doet en de persoonlijke aandacht doen gasten goed. Het zal niet de eerste keer zijn dat de patiënten opleven door de goede verzorging. Na de dood gaat de zorg vaak nog even door. In overleg met de familieleden en nabestaanden helpen de vrijwilligers vaak met het uitleiden van een overledene. Soms wordt er ook een kaars voor ze gebrand. Hoewel de dood een onvermijdelijk thema is voor wie in een hospice verblijft of werkt, drukt het naderende einde niet te zwaar op de stemming in een hospice. In plaats van de dood is het juist het leven dat de boventoon voert. Dankzij de goede zorgen hoeven de gasten zich niet continue te denken aan de laatste dagen, maar kunnen zij juist nog genieten van het leven.


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Liedjes Nederlandse artiesten doen het goed tijdens uitvaarten

Wie een persoonlijk tintje aan een uitvaart wil geven, laat daarbij de favoriete muziek van de overledene ten gehore brengen. Tijdens zijn of haar leven kan deze al aangegeven hebben welke nummers er moeten worden gespeeld. In andere gevallen wordt de muziekkeuze ingevuld door nabestaanden. DOOR ADDO SPRANGERS De op Internet circulerende en op de Nederlandse markt gerichte Uitvaartmuziek Top 50 kan daarbij handvatten bieden, al blijft de keuze voor bepaalde nummers natuurlijk eerst en vooral een heel persoonlijke. Opvallend is hoe dan ook dat in de Top 10 van eerder genoemde lijst maar liefst vijf Nederlandse artiesten opgenomen: Paul de Leeuw, Stef Bos, André Rieu, Guus Meeuwis en Marco Borsato, die zich met twee noteringen in de Top 10 topscorer mag noemen. Laatstgenoemde staat met ‘Het Water’ (tweede plaats) en het in 2006 tijdens Symphonica in Rosso live opgenomen ‘Afscheid Nemen Bestaat Niet’ (vijfde plaats) hoog op de lijst, maar moet de nummer 1-positie overlaten aan het duo Andrea Boccelli en Sarah Brightman dat met ‘Time To Say Goodbye (Con Te Partiro)’ voorlopig het ultieme afscheidslied weet te vertolken. Paul de Leeuw doet het op de derde plaats ook niet slecht met ‘De Steen’, op de voet gevolgd door het nummer ‘Angels’ van het Engelse enfant terrible Robbie Williams. De respectievelijk zesde en zevende plaats in de Top 10 zijn voorbehouden aan de klassiekers ‘Tears in Heaven’ van Eric Clapton en ‘Imagine’ van John Lennon And The Plastic Ono Band. Ook het lied ‘Papa’

Muziek

met een

persoonlijk tintje

van Stef Bos weet de tand des tijds al geruime tijd te weerstaan en staat daardoor op een keurige achtste plaats. André Rieu volgt in zijn kielzog met ‘The Rose’, terwijl Guus Meeuwis de Nederlandse inbreng in de Top-10 voltooit met ‘De Weg’.

Heavy metal Van de buitenlandse artiesten steekt alleen de formatie Queen onze eigen Marco Borsato naar de kroon met eveneens twee nummers: ‘Who Wants To Live Forever’ (op nummer 15) en ‘You Take My Breath Away’ (op nummer 42). Vertrouwde nummers als ‘Het Dorp’van Wim Sonneveld (nummer 31) en ‘De Vlieger’ van André Hazes (nummer 33) lijken wat aan populariteit te hebben ingeboet, maar zijn desondanks niet van de lijst met uitvaartnummers weg te slaan. Opvallend

Marco Borsato Het meest complete overzicht van 1990-2002 Nu van €89.99 voor

49.99

is wel dat het wat hardere werk niet is vertegenwoordigd in de lijst. De heavy metalband Metallica staat weliswaar op de achttiende plek van de ranglijst, maar dat is dan wel weer met de mierzoete ballad ‘Nothing Else Matters’. Maar wie zijn uitvaart straks graag vergezeld ziet gaan met de klanken van AC/DC of The Exploited, zal zich van de ‘officiële’ Uitvaartmuziek Top-50 hoogstwaarschijnlijk sowieso weinig aantrekken. Het is en blijft een kwestie van persoonlijke smaak.

WC Hoge Vucht, 4826 HN Breda www.specialcdshop.nl Volg ons op Twitter en Facebook


- O V ER LI JD EN & H ER D EN K EN -

Cees Cuperus is bijna dagelijks bezig met zijn uitgebreide collectie bidprentjes

Cees Cuperus heeft verzameling van 32.000 bidprentjes

‘Gedachte van herdenken zal altijd blijven bestaan’ Een mooie manier om een overledene te herdenken is het uitbrengen van een bidprentje. Bidprentjes zijn in feite van alle tijden; de oudst bekende zijn afkomstig uit Frankrijk en dateren van de zeventiende eeuw. Via Vlaanderen is het fenomeen aan het begin van de achttiende eeuw in Nederland terechtgekomen, eerst alleen nog bij kloosterlingen en priesters maar later ook bij ‘de gegoede burgers’. DOOR ELNA HELLEMONS

Nederland telt inmiddels heel wat verzamelaars van bidprentjes die elkaar regelmatig tegenkomen op beurzen en daar hun prentjes verkopen dan wel ruilen. Iemand die er alles over kan vertellen is Cees Cuperus (66) uit Wouw. Eind jaren ’70 begon hij met het verzamelen van bidprentjes, toen hij op een beurs in Eindhoven een twintigtal bidprentjes van overleden Wouwenaren tegenkwam. Inmiddels is zijn verzameling uitgegroeid tot bijna 32.000 stuks.

Verzameling “Ik heb mijn verzameling inmiddels geschonken aan heemkundekring De Vierschaer in Wouw in de gemeente Roosendaal, zodat ik zeker weet dat hij in goede handen is als ik er niet meer voor kan zorgen. De verzameling bestaat voor het grootste gedeelte uit bidprentjes van Wouwenaren; de rest, meestal uit de omgeving, gebruik ik vooral om te ruilen of als mensen er specifiek om vragen”, vertelt Cees terwijl hij de vele mappen en laatjes laat zien waar de prentjes netjes gecatalogiseerd in zitten. “Hoe ik verder aan mijn materiaal kom? Bij De Vierschaer besteden wij bij braderieën en boekenmarkten altijd aandacht aan bidprentjes. En heel Wouw weet intussen dat ik ze verzamel, dus ik word zo ongeveer wekelijks weer van nieuwe exemplaren voorzien.”

Geschiedenis Het bijzondere van deze verzameling is echter, dat Cees vanuit sommige bidprentjes op zoek gaat naar de achterliggende geschiedenis van de betreffende overledene. Zo heeft

hij al meerdere biografieën geschreven over diverse Wouwse families en bekende en minder bekende Wouwenaren. Maar ook heeft hij vaak de families van militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in en om Wouw gesneuveld zijn van informatie betreffende hun vind- en laatste rustplaats voorzien. Geen wonder dus dat Cees, vaak in gezelschap van zijn vrouw Annelies, regelmatig de diverse archieven induikt om met de daar opgedane informatie verhalen te schrijven waardoor de geschiedenis letterlijk tot leven komt.

Ontwikkeling “Bidprentjes horen specifiek bij de Rooms Katholieke Kerk”, verzekert Cees. “De oudste die ik in mijn verzameling heb, beginnen bij het jaartal 1836. Daarop staan afbeeldingen van de heilige naar wie de overledene genoemd was, of afbeeldingen van de lijdende en stervende Christus, altijd met dik aangezette rouwranden eromheen om het zwart van de dood te benadrukken. Nog wat later stonden er vaak alleen maar wat spreuken en Bijbelteksten op het bidprentje, die de koster bij elkaar zocht. Vaak werd het bidprentje ook gebruikt als middel om aflaten te verkrijgen. Maar gaandeweg is het bidprentje steeds persoonlijker geworden en veel wereldser van opmaak en inhoud. Tegenwoordig spreekt men dan ook steeds meer van een gedachtenisprentje. Toch zit er nog steeds de gedachte van denken aan en herdenken van de overledene achter. En dat zal ondanks alle veranderingen wel altijd zo blijven, want de nabestaanden hebben daar behoefte aan.”


- o v er li jd en & h er d en k en -

Ik wil dat je altijd bij me blijft...

Opbaren van een overledene

Ik wil dat je altijd bij me blijft... Ik wil dat je geen

zorgen hebt

Ik wil dat je geen zorgen hebt

BijBijeenkomst het opbaren zien we dat het steeds meer in het teken van de persoonlijke rouwverwerking komt te staan. Dat betekent het kiezen voor DELA helpt graag herinneringen aan overleden dierbaren levend te een ‘eigen’ oplossing, een wijze van opbaren die past bij de overledene houden. Daarom organiseren wij een bijeenkomst waarin herinneren en diens nabestaanden. Het betekent een toegankelijke plek van opbacentraal staat. Iedereen die een dierbare verloren heeft is daarbij van ren.

harte welkom.

wanneer zondag oplossing. 28 oktober Het thuis opbaren is de meest persoonlijke Voor de nabestaanden werkt dat goed omdat waar Uitvaartcentrum DELA Breda, ze de hele dag bij de overledene kunnen zijn en thuis mensen kunnen ontvangen die afscheid willen Tuinzigtlaan 41 in Breda nemen. Thuis opbaren is in nagenoeg alle gevallen mogelijk. Van belang is wel dat een overledene wordt programma 14.30-15.00 uur ontvangst gekoeld, tenzij er thanatopraxie is toegepast op het lichaam. Dat is een vorm van tijdelijke balseming. 15.00 uur herinneren in woorden en muziek Het koelen gebeurt met speciale 16.00 apparatuur. toenemende mate zijn dat koelbedden, waardoor uurInontmoeten en napraten de overledene op een natuurlijke wijze ligt opgebaard. Velen vinden dat minder afstandelijk aanmelden tot 25 oktober via email: dcbreda@dela.org dan opbaring in een kist. meer informatie Syt van der Bie, 076 533 53 00 of dcbreda@dela.org

niet meer bij ons

Het bekende alternatief voor een thuisopbaring is opbaring in een uitvaartcentrum. Vroeger waren dat sombere ruimtes, met een klinische sfeer. Tegenwoordig zijn de opbaarkamers veel huiselijker en warmer ingericht. Steeds meer uitvaartcentra in Nederland bieden nabestaanden de mogelijkheid om de hele dag bij de overledene te kunnen zijn. Daarvoor hebben ze zogenaamde 24-uurskamers. Deze hebben de sfeer van een huiskamer en zijn voor de nabestaanden 24 uur per dag vrij toegankelijk. Men krijgt een eigen sleutel waarmee men zonder tussenkomst van een uitvaartondernemer of mortuariummedewerker de ‘eigen‘ huiskamer kan bezoeken en bij de overledene kan zijn. Deze uitvaartcentra bieden vaak de mogelijkheid om de opbaarruimte aan te kleden met eigen spulletjes van thuis, herinneringen aan de overledene enz. Het draaien van muziek en het gebruik van consumpties behoort ook vaak tot de mogelijkheden.

niet meer bij ons maar voor altijd in onze herinnering

Een uitvaart voor iedereen. Een persoonlijke persoonlijke uitvaart voor iedereen. Ook als u niet bij DELA verzekerd bent.

Ook als u niet bij DELA verzekerd bent.

Zeven maal om die éne te groeten

De kracht van lotgenotencontact Kinderen en jongeren die geconfronteerd worden met het overlijden van een dierbare maken meestal een moeilijke periode door. Het rouwen is Dezijmens leeft zijn eigen leven en nieuwe sterft zijn eigen dood. een proces waarbij zichzelf aanpassen aan de situatie die is ontstaan nu de persoon van wie ze houden, dood is gegaan. Het rouwen zekerheid in op hetzoek leven is dat gaat overlijden. isDe eenenige proces waarin ze zijn naarjezichzelf. Een uniek proces! Van afscheidwaar nemen gelukkig worden Wanneer, en tot hoeopnieuw dat weten we vaak niet. in het leven, waarbij de overledene een plekje heeft gekregen.

“Het valt niet altijd mee hoor, om dood te gaan”.

We rouwen allemaal op onze eigen manier, hebben daarbij onze eigen rituelen en gebruiken. KinDit en zijn de woorden een bewoner. deren jongeren rouwen van ook anders dan volwassenen. Hun pijn en verdriet wordt daardoor niet Wanneer je wordt opgenomen inhun hetrouw Hospice, heeft de artskomt uitgesproken, dat je altijd als zodanig herkend. Aandacht voor en alles wat daarbij kijken is echter heel naar verwachting nog maximaal drie maanden te leven hebt. Door in Hospice Breda belangrijk. Uit onderzoek is gebleken, dat de steun van lotgenoten daar erg belangrijk in kan zijn. de drempel over te gaan, geef je aan jezelf toe dat je het leven gaat afronden. Dit kan door alles op een rijtje te zetten, het leven de revue te laten passeren, Stichting Jeugd en Rouw Breda e.o. organiseert een aantal keer per jaar lotgenotengroepen voor afscheid te nemen van dierbaren en zaken. kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar en voor jongeren vanaf 12 jaar. Het kan erg fijn zijn om contact Je moet alles gaan loslaten. met leeftijdsgenoten te hebben die ook iemand aan de dood zijn verloren. Lotgenoten kunnen elkaar Nee, het valt niet altijd mee hoor, om dood te gaan.

goed helpen. Het delen en (h)erkennen van het rouwproces geeft steun, waardoor de eigen kracht weer gevonden en versterkt wordt. In de groepen wordt niet alleen met elkaar gepraat. Ook met Als thuis sterven niet mogelijk is, kan opname in Hospice Breda een goed alternatief behulp van muziek en activiteiten worden de kinderen en jongeren geholpen in het uiten van hun eigen zijn. De eigen vertrouwde huisarts blijft de medische zorg geven. Dit in samenwerverhaal. ‘Ik zou iedereen die iets dergelijks heeft meegemaakt, adviseren om deel te nemen aan een king met verpleegkundigen en vrijwilligers van het Hospice. Het feit dat de verlotgenotengroep. Je hebt er even een moment voor jezelf’ is één van de mooie reacties uit een groep. pleegkundige 24 uur per dag aanwezig is, wordt door bewoners als veilig ervaren. De zorg bestaat uit het behandelen van klachten op het lichamelijke, geestelijke, Rouwen in de en kindertijd hoeft zeker niet te leiden tot kwetsbaarheid in de volwassenheid. Kinderen spirituele sociale vlak.

en jongeren kunnen er ook sterker uitkomen. Om dit te bereiken is steun nodig, openheid en ruimte voor eigen verhaal. In het ervaren lotgenotencontact je anderen kennis laten maken met en jouw Deieders bewoners en naasten de sfeerkun in huis als ontspannen, huiselijk overleden dierbare. En vanuit deleidt ontmoeting metgesprekken jezelf, kun je jouw oprecht. De oprechtheid tot pure overoverleden leven endierbare dood. leren De groeten. ontspanning uit zich in het feit dat er zowel gelachen wordt als gehuild, omdat dit Zeven plek maal kan om deenaarde gaan, op deze mag. De huiselijkheid wordt ervaren op de bewonerskamers het zou op handen en met,alsnaast demoeten basisinrichting, devoeten; eigen vertrouwde spulletjes en de warm ingerichte zevenmaal om die éne te groeten... gezamenlijke ruimten.

Ida Gerhardt - Gestorvene

Hospice Breda Grieglaan 4 de4837 CBlotgenotengroepen. Breda Eind oktober starten volgende Voor meer informatie kunt u contact op076-560 99 55 www.hospicebreda.nl nemen met: Stichting Jeugd en Rouw Breda e.o., info@dood-gewoon.nl, 06-27140340.

maar voor altijd in onze herinnering

wanneer 18 op maart 13.30 uur DELA helpt graagaan herinneringen Het opbaren kan zondag echter ook heel om andere plaatsen, denk bijvoorbeeld een clubhuis,aan waar Uitvaartcentrum Breda, dierbaren levend te houden.kan een verenigingsgebouw of een kerk.DELA De keuze is aan overleden de nabestaanden, de uitvaartondernemer het allemaal regelen. Tuinzigtlaan 41 in Breda Daarom organiseren wij een bijeenaanmelden vóór 5 maart via een email komst waarin herinneren centraal staat. naar dcbreda@dela.org Iedereen die een dierbare verloren heeft ED E N welkom. KSIERADEN meer informatie 076 533 53 00 is daarbij G van harte Ieder mens heeft in zijn of haar leven herinneringen die men graag bij zich draagt. Een dierbare die overleden is, een huisdier dat geen deel meer uitmaakt van het gezin maar denk ook aan een bijzondere reis die U gemaakt heeft.

GedenksieRaden

Voor de meest memorabele momenten in uw leven... GedenksieRaden

Voor de meest memorabele momenten in uw leven...

Op ons goudsmid atelier kunnen wij deze herinneringen tastbaar maken door bijvoorbeeld as, een plukje haar of zelfs aarde door middel van hars te verwerken in bijna elk sieraad uit onze collectie. Als onze uitgebreide collectie voor U toch niets te bieden heeft dan kan onze goudsmid ieder gewenst ontwerp zelf maken.

DE HELE MAAND APRIL

Grote inruilactie oud-

Wij kunnen ook een vingerafdruk of tekst graveren om een sieraad extra bijzonder te Rob LeuRs JuweLieR | Markt 34 Panningen Jewelry with a soul DE U HELE MAANDmaar APRIL zelf sieraden wilt U deze Gespecialiseerd in gedenksieraden Als u bij onsmaken. oud Heeft goud, zoals sieraden, munten graag veranderen? Wij helpen U graag met het ontvangt u bij aankoop uit onze collectie: ontwerpen van een sieraad dat bij U past.

of tandgo

Grote inruilactie oud-goud

DEoud DUBBELE OUD GOUD WAARDE ALS KORTIN Als u bij ons goud, zoals sieraden, munten of tandgoud inlevert, ontvangt u bij aankoop uit onze collectie: binnen of maak vrijblijvend Voorbeeld: Loop stel de oud goud prijs iseen opafspraak, dit moment € 5 DE DUBBELE OUD GOUD WAARDE ALS KORTING*

Een gedenksieraad? Dat dus vooral niet! Team Houwen Juweliers wij helpen U graag. Tijdens deze actie krijgt € is 10,retour bij€ 5,een Voorbeeld: stel de oud goud u prijs op dit moment peraankoop gram. Robtypisch LeuRs JuweLieR | Markt 34 - Panningen Gespecialiseerd in gedenksieraden

Tijdens deze actie krijgt u € 10,- retour bij een aankoop.

Houwen Juweliers Gespecialiseerd in gedenksieraden Winkelcentrum Hoge Vucht Moerwijk 11, 4826 HN Breda T. 076 5875034

Winkelcentrum Hoge Vucht, Moerwijk 11, Breda

Openingstijden:Hoge di. t/m vr. 09.30-18.00 uur 11, Breda Winkelcentrum Vucht, Moerwijk zaterdag 09.30-17.00 uur donderdagavond koopavond Openingstijden: di. t/m vr. 09.30-18.00 uurtot 21.00 uur * tot een maximum vanzaterdag 100% van de 09.30-17.00 aankoopwaarde. uur donderdagavond koopavond 4NTS

Wilt Wilt uumeer meerinformatie? informatie? Bel op 040 50 of www.dela.nl. Bel de deDELA DELAUitvaartinformatielijn Uitvaartinformatielijn op 260 04014260 14kijk 50 op of kijk op www.dela.nl.

Zuylen Uitvaartverzorging in Breda beschikt over drie van deze bijzondere kamers. De kosten van een 24-uurskamer zijn nauwelijks hoger dan de kosten van een condoleancebezoek. Wanneer een wanneer niet zondag 18 maart om24-uurs 13.30 uur helpt graag herinneringen aan met uitvaartcentrum beschikt over een kamerDELA moeten nabestaanden rekening houden waar Uitvaartcentrum DELA Breda, overleden dierbaren levend te houden. openingstijden of moeten ze momenten afspreken waarop ze de overledene kunnen bezoeken. Tuinzigtlaan 41 in Breda Daarom organiseren wij een bijeenaanmelden vóór 5 maart via een email komst waarin herinneren centraal staat. Nabestaanden kunnen ook kiezen voor een combinatie van thuisdie opbaren en het opbaren een naar dcbreda@dela.org Iedereen een dierbare verloreninheeft uitvaartcentrum. meer Zo kaninformatie de overledene thuis blijven en paswelkom. de laatste dagen 076de 533eerste 53 00dagen is daarbij van harte worden opgebaard in een uitvaartcentrum.

GROTE OUD-GOUD ACTIE

DELAUitvaartcentrum Uitvaartcentrum in Oosterhout DELA in Oosterhout Veerseweg4040inin Oosterhout, telefoonnummer 0162 42 71 02 Veerseweg Oosterhout, telefoonnummer 0162 42 71 02

GROTE OUD-GOUD ACTIE

DELA Uitvaartcentrum in Breda

DELA Uitvaartcentrum in Breda Tuinzigtlaan 41 in Breda, telefoonnummer 076 533 33 00 Tuinzigtlaan 41 in Breda, telefoonnummer 076 533 33 00

* tot een maximum van 100% van de aankoopwaarde.

Nolens flowers Mgr. Nolensplein 28

4812 JD Breda

NOLENS FLOWERS Telefoon: 06- 13495060 www.nolensflowers.nl E-mail: edpoppelaars@versatel.nl

Speciaal voor jongeren: www.doodgewoon-online.nl

Nolens flowers


het beste voor uw dier

Aanbiedingen geldig t/m 3 november 2012. Zolang de voorraad strekt.

Premium Care hondenvoeding Complete, hoogverteerbare voeding van de hoogste kwaliteit. Voor een vitale, gezonde hond. Vrij van kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Verkrijgbaar in: adult small & medium, adult large breed, age7+ 39.95, light 41.95, puppy large breed 43.95, lamb & rice 45.95

15 kg vanaf 39.95 bij 2 zakken van 15 kg

gratis ligKussen 100 x 70 cm

75.00

59.95

nu 14 Kg

+ 2.5 Kg gratis! vanaf

Pro Plan Adult bonus bag

27.95

nu

49.95 Volledige, smakelijke maaltijd voor de hond, houdt het lichaamsgewicht op peil. Original (kip en rijst) 49.95 en Sensitive (zalm en rijst) 57.95

39.95

5.95 Plospan houtkorrels 15 kg

Kattenbakkorrels met een hoog absorptiegehalte en daardoor zuinig in gebruik. Biologisch afbreekbaar.

nu 15 Kg

vanaf

+ 1.5 Kg gratis!

4.95

Thor winterdeken

Waterdichte, ademende outdoordeken van Harry’s Horse. 200 grams. In verschillende maten.

Thermolaars reflectie

Met waterdichte voet en teddyfleece voering. Voorzien van klittenbandsluitingen met reflecterende strips. In verschillende maten.

49.95

34.95

39.95

nu

12.95 Pluche hondenspeelgoed

Cavalor Mash & Mix bonus bag Licht verteerbare slobber. Adviesprijs 16.00

Gezellige eenden met piepgeluid. Gemaakt van stevige pluche dat heerlijk zacht aanvoelt. 40 cm 8.95 4.95 - 56 cm 11.95 6.95

Iams adult 10 kg

Voor de volwassen kat. In de varianten Adult Kip, Adult Lam en Adult Zeevis.

Ferplast Rabbit 100

Royale cavia- of konijnenkooi van 100 cm, compleet met accessoires. Voorzijde geheel te openen.

de Mooiste en grootste dierenwinKels! oudenbosch 2500 M2 (Met dogwash!), bergen op zooM 1000 M 2

Meld u aan voor onze nieuwsbrief op www.aniMalworld.nl en blijf op de hoogte van onze acties

oudenbosch Molenstraat 131 tel 0165 31 39 40

bergen op zooM ravelstraat 74 tel 0164 23 33 49

Ma t/M do vrijdag zaterdag

8.30 - 18.00 8.30 - 20.00 8.30 - 17.00

Ma t/M do vrijdag zaterdag

8.30 - 18.00 8.30 - 20.00 8.30 - 17.00


Voor slachtoffers WO II uit de Belcrum

Advertorial

Zilvervloot terug bij RegioBank

Herdenkingsbijeenkomst woord te laten uitspreken en bloemen te leggen, één voor elk oorlogsslachtoffer. Harmonie Vondel zal de bijeenkomst muzikaal omlijsten. Het einde van de bijeenkomst markeren zij met het Wilhelmus en de signalen ‘Geef Acht’ en ‘Taptoe’. De herdenkingsbijeenkomst zal worden gehouden bij het oorlogsmonument op het Pastoor Pottersplein in de wijk De Belcrum op maandagavond 29 oktober, aanvang 19.00 uur. De bijeenkomst duurt circa 25 minuten.

Veel jeugd betrokken bij herdenking WO II in De Belcrum.

BREDA - Op de avond dat 68 jaar geleden de bewoners van de Belcrum de schuilkelders indoken omdat de bevrijders van Breda opgerukt waren tot aan de Academiesingel/Tramsingel en Markkade wordt, zoals ieder jaar, op 29 oktober een korte herdenkingsplechtigheid gehouden bij het oorlogsmonument aan het Pastoor Pottersplein met speciaal aandacht voor de oorlogsslachtoffers uit de Belcrum

tijdens de 2e Wereldoorlog. De herdenking heeft zoals steeds als thema: ‘opdat wij het offer van de gevallenen uit de Belcrum niet vergeten’. Harmonie Vondel en het Comité Belcrum-Oorlogsmonument organiseren deze herdenking ieder jaar en betrekken hierbij zoveel mogelijk de jeugd uit de wijk. Dit door leerlingen van Basisschool De Spoorzoeker tijdens de herdenkingsplechtigheid een herdenkings-

Programma Openingswoord door een vertegenwoordiger uit de wijk; -Vondel speelt een toepasselijk muziekstuk; -Kort herdenkingswoord door een leerling van basisschool De Spoorzoeker; -Vondel speelt enkele toepasselijke muziekstukken, terwijl leerlingen van Basisschool De Spoorzoeker, leden van Harmonie Vondel, familieleden van de slachtoffers en genodigden bloemen leggen bij het monument. Tijdens het leggen van de bloemen worden de namen van de oorlogslachtoffers uit de Belcrum gelezen; Vondel speelt het Wilhelmus; Dankwoord; Vondel speelt het signaal ‘Geef Acht’; Eén minuut stilte; Vondel speelt signaal ‘Taptoe’.

Amphia organiseert ‘duizend Borsten Beurs’

Informatieve beurs over borsten en borstkanker BREDA - Het mammateam van het Amphia Ziekenhuis organiseert in oktober samen met vijf andere ziekenhuizen in Noord–Brabant de ‘duizend Borsten Beurs’. Iedereen die geïnteresseerd is in de gezondheid van zijn of haar borsten vindt bij ‘duizend Borsten’ een aantrekkelijk en informatief programma. De beurs is niet alleen interessant voor borstkankerpatiënten, maar ook voor hun naasten en andere belangstellenden. De beurs vindt plaats op woensdag 31 oktober van 14.00 tot 20.00 uur in het Evoluon in Eindhoven. “Het aantal nieuwe patiënten waarbij borstkanker wordt vastgesteld neemt nog ieder jaar toe. Goede voorlichting is daarom erg belangrijk.”, zegt chirurg Ernest Luiten. “De duizend Borsten Beurs biedt deze informatie in een ontspannen omgeving.” Naast informatie over gezonde borsten, borstkanker en de behandeling van borstkanker door verpleegkundigen

en specialisten, zijn er diverse workshops, modeshows en lezingen. Olympisch Kampioen Maarten van der Weijden geeft een presentatie met als onderwerp ‘hoe om te gaan met tegenslag’. Er zijn visagisten, masseurs en voedingsadviseurs. Schrijver Kluun vertelt over ‘de borst van de man’ en schrijfster van het boek ‘Meisje met de 9 pruiken’, Sophie van der Stap vertelt haar persoonlijke verhaal. Professionele fotografen maken bijzondere portretten die bezoekers gratis thuisgestuurd krijgen. Amphia Borst Centrum Het Amphia Ziekenhuis levert een hoge kwaliteit van zorg voor deze patiëntengroep door een toegewijd multidisciplinair mammateam dat bestaat uit diverse medisch specialisten en medewerkers. Zij zijn gespecialiseerd in onderzoek naar en behandeling en begeleiding van afwijkingen in borsten. Met meer dan 450 nieuwe borstkankerpatiënten per jaar behoort het Amphia Borst Centrum tot een van de

grootste centra in Nederland. Het mammateam legt de lat op het allerhoogste niveau omdat zij van mening is dat alle patiënten met borstkanker recht hebben op de beste zorg en volgens de nieuwste behandelmethoden. Ernest Luiten: “Zo voeren wij in Amphia momenteel een onderzoek uit waarin wij proberen te achterhalen of het sparen van oksel- lymfeklieren die verbonden zijn met de arm leidt tot een vermindering van lymfe-oedeem en daarmee samenhangende klachten. Als blijkt dat deze chirurgische techniek werkt dan kan dit voor een groot aantal borstkankerpatiënten bijdragen aan een betere kwaliteit van leven.” Opbrengst voor inloophuizen De opbrengst van de beurs gaat naar de inloophuizen voor mensen met kanker en hun naasten, zoals de Honingraad in Breda. Voor meer informatie, routebeschrijving en ticketverkoop: www.amphia.nl of www.duizendborsten.nl.

Zilvervloot Sparen is per 6 september terug bij RegioBank. Bij dit jeugdspaarproduct ontvangen spaarders naast de jaarlijkse rente een premie van maximaal 10%. Zilvervloot Sparen was vanaf 1958 enorm populair tot de overheid in 1992 de regeling stopte. Het populaire spaarproduct is nu weer verkrijgbaar bij alle Zelfstandig Adviseurs van RegioBank in deze omgeving. RegioBank loopt met de introductie vooruit op het wetsvoorstel Jeugdsparen dat CDA en ChristenUnie in juni van dit jaar indienden. Doel is om het sparen onder jongeren weer te bevorderen op vergelijkbare wijze als met de oude Zilvervloot. RegioBank wil zo haar steentje bijdragen aan de ontwikkeling van de spaarzin bij jongeren. Vanaf de geboorte tot het bereiken van de leeftijd van 18 jaar kan geld worden ingelegd op Zilvervloot Sparen. De rekening moet wel uiterlijk in het 15de levensjaar worden geopend. De maximale inleg bedraagt € 600 (dat is € 50 per maand), bij een rentevergoeding van momenteel 2,4% (peildatum: 6 september 2012). Per volledig spaarjaar ontvangen spaarders een premie van 1% over de inleg, met een maximum van 10%. Spaarders die dus 18 jaar lang € 600 per jaar sparen, strijken meer dan duizend euro aan premie (€ 1.080) op, bovenop de al aantrekkelijke jaarlijkse rentevergoeding. Over RegioBank RegioBank kiest ervoor te bankieren zoals bankieren bedoeld is, met veel persoonlijke aandacht en gevoel voor service. Met de bank in de buurt en de klant centraal. RegioBank werkt hiervoor samen met meer dan 530 zelfstandige kantoren door heel Nederland. Ook in het West-Brabantse zijn er maar liefst 15 zelfstandige kantoren van de RegioBank. Zie hiervoor de advertentie elders in deze krant. Zij zijn allen geworteld in deze regio, kennen de omgeving en spreken de taal van de klant. Zij brengen complexe financiële onderwerpen terug naar begrijpelijke verhalen. Dit betekent voor de klanten een eenvoudige en heldere uitleg over producten met aantrekkelijke tarieven. RegioBank is overigens onderdeel van SNS REAAL, heeft een eigen vergunning van De Nederlandsche Bank en valt geheel zelfstandig onder het depositogarantiestelsel en het beleggerscompensatiestelsel. Hierdoor zijn ook spaartegoeden tot een bepaald maximum door de Nederlandse overheid gegarandeerd. www.regiobank.nl

Generaal Maczek Museum BREDA - Aanstaande weekend is het 68 jaar geleden dat Breda bevrijd werd door de 1e Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek. Ofschoon Oosterhout bevrijd werd door de Engelse 7th Armoured Division (Desert Rats), worden ook de hier de gesneuvelde Poolse militairen herdacht.

Op zaterdag 27 oktober is er een herdenking op het ereveld aan de Veerse weg, waar de ambassadeur van Polen, de heer Jan Borkowski, Oosterhoutse burgemeester Stefan Huisman en oud-strijder van de 1e Poolse Pantserdivisie de heer Szczerbinski een monument onthullen. Op zondag is er een kerkdienst in de Laurentiuskerk in het Ginneken, waarna er herdenkingen zijn op de erevelden aan de Vogelenzanglaan en Ettense Baan. Na vier jaar bezetting en onderdrukking kwam er hier een einde aan. Boven de Grote Rivieren moest men echter nog maanden wachten. Pas in april 1945 konden de Poolse troepen doortrekken naar Noord Nederland en Noord Duitsland. De expositie in het museum schenkt speciale

aandacht aan het begin van de 2e Wereld Oorlog in een tijdelijke deeltentoonstelling over de mobilisatie 1939-1945 en de bevrijding van West Brabant. Ook de 1ste Onafhankelijke Poolse Parachutistenbrigade bij Arnhem en de activiteiten van de Poolse Luchtmacht boven Nederland krijgen de aandacht. Een groot aantal unieke foto’s tonen de bevrijding van Breda, de omliggende gemeenten en andere delen van Nederland. Het museum is deze zondag geopend vanaf 2 uur tot 5 uur. Het Generaal Maczek Museum is gevestigd op de Trip van Zoudtlandtkazerne te Breda, ingang De La Reijweg 95. Legitimatie is verplicht. Het bezoek is gratis. Het Generaal Maczek Museum is steeds op zoek naar voorwerpen en foto’s welke betrekking hebben op de bezetting, het verzet en de bevrijding van Breda en andere delen van Nederland. Voor meer informatie als vrijwilliger of over het museum bel 076-5274089 of 0765601224, of mail naar info@maczekmuseum.nl. Bekijk ook de website www.maczekmuseum.nl

BEDRIJVIG NIEUWS Chiropractie LaFlamme viert 10-jarig bestaan met bewegingsworkshops en demonstraties

Schrijf in: doe en luister mee op zondag 4 november! BREDA – Beweging is een belangrijk begrip voor de mensen achter Chiropractie LaFlamme. Hun eigen beweging van een kleine eenmanspraktijk naar een bloeiende praktijk met drie chiropractoren . Èn het in beweging krijgen en houden van mensen van heel jong tot oud, van niet sporters, recreatiesporter tot topsporter. Bijzonder bij LaFlamme is de speciale kennis van sportchiropractie. DOOR JOYCE VAN ZIJL De drie chiropractoren Jeffrey LaFlamme, Kaye Davies en Shaun Smith zijn geschoold in het toepassen van de wetenschappelijk bewezen bewegingstesten. Diagnose Jeffrey en Ingrid LaFlamme leggen uit hoe zij werken. “ Wij besteden veel aandacht aan de diagnose. Veel klachten komen voort uit blokkades in de wervelkolom en gewrichten, de werkelijke oorzaak achter

de klachten . De chiropractor gebruikt zijn handen om een correctie (manipulatie) te maken op die blokkades zodat het lichaam goed kan functioneren. Rompstabiliteit is dus heel belangrijk, want als daar iets fout zit, krijg je meer druk op andere spiergroepen. Wij beschikken over een aantal verschillende technieken waardoor we een behandeling op maat van de cliënt kunnen aanbieden. Daarbij werken we graag samen met andere disciplines, zoals (sport)artsen, specialisten en paramedici. “ Sportchiropractie “Als chiropractor kun je veel betekenen voor sporters. Niet alleen voor sporters die klachten hebben! Wij passen ook wetenschappelijk bewezen testen toe waarmee wij het risico op blessures kunnen voorspellen. Daarnaast kunnen (top) sporters zich verbeteren door bepaalde behandelingen.” Jeffrey behaalde in 2004 als eerste in Nederland een graad in sportchiropractie.”

Ik heb me in diverse takken van sport verdiept, bijvoorbeeld in het schaatsen. Bart van Wanrooij, die heeft geschaatst in de ploeg van Anni Friesinger en Gianni Romme komt tijdens onze feestdag een workshop geven over het belang van rompstabiliteit bij het schaatsen. En wielrenner Brian Megens (RABO) komt ook. Maar sportchiropractie is niet alleen voor de topsporter, elke sporter kan er zijn of haar voordeel mee doen! Tijdens onze feestdag kan iedereen meedoen aan de verschillende workshops, je moet alleen even vooraf aanmelden via onze website www.chiropractielaflamme.nl of tel. 0161-430040. De onderwerpen voor de workshops zijn: train je romp; sterk je rug; goed voorbereid de winter in; inzicht in blessuregevoeligheid;verbeter je schaatstechniek door rompstabiliteit; wat doet sportchiropractie voor mij en van bank naar podium. Kom een kijkje nemen!” De locatie voor het 10-jarig bestaan is Sportsclub Black&White, Takkebijs-

Het team van Chiropractie LaFlamme nodigt u uit!

ters 2, 4817 BL Breda. U bent welkom op zondag 4 november van 13.30 uur tot 16.45 uur. Graag via website in-

Chiropractie LaFlamme, Kerkstraat 11A in Bavel en Kronenburgwerf 23A in Breda PAGINA 26

schrijven voor de workshops. Meer informatie over sportchiropractie vindt u op www.chiropractiebreda.nl.


vacaturebank voor vrijwilligers Gek op dans met ritme, passie en elegantie? Maak kennis met het Dutch Zouk Congress op 26, 27 en 28 oktober en ontmoet mensen uit verschillende landen. Er zijn diverse leuke vacatures beschikbaar. Vacaturenummer 65902268

k-krant-aanbiedingen Poeliershuis Schrauwen e Haagdijk 34, Breda n 27 april t/m 7 mei 2011 Vrijwilligerswerk: iets doen wat je écht leuk vindt

n

waardebon

andse

s

rijsttafel 2 pers.

Zelf op zoek naar vrijwilligerswerk

8

l t/m 7 mei 2011

Schrauwen,

waardebon

eerde

l t/m 7 mei 2011

orraad strekt ing

We helpen je graag op weg Liever eenWaardebon persoonlijk gesprek? Kom bij ons langs, we helpen je graag op weg.

JeTegen krijgtinlevering van onsvan dedeze aandacht die je nodig hebt om een interessante vacature te waardebon vinden. ontvangt u: We bieden ook gegrilde kortdurende individuele trajecten voor mensen die een extra 2 vers steuntje in de rug nodig hebben.

kippen

's

076-5217055

€ 8,98

Nieuwe Haagdijk 34, Breda. Tel: 076-5217055

n

Schrauwen,

Via de digitale vacaturebank kun je zelf op zoek naar vrijwilligerswerk. Registreer je naam en e-mailadres en maak contact met een organisatie die leuk vrijwilligerswerk heeft. Weet je nietis zeker jet/m wilt, deze waardebon geldig vanwat 27 april 7 meidoe 2011 dan de interessetest. alléén bij Grillerij / Poeliershuis Schrauwen,

076-5217055

8

Waardebon

Tegen inlevering van deze waardebon Stel je bent in afwachting van een nieuwe job of je bent pas in Breda komen ontvangt u: wonen. De kinderen zijn allemaal naar school of je bent net met pensioen? nasi/bami/kipgerecht/2 loempia's/kroepoek Momenten met veel verandering in je leven waarop je nieuwe keuzes maakt. Bijvoorbeeld om vrijwilligerswerk te gaan doen. Als vrijwilliger kies je wat jij leuk vindt om te doen, iets wat echt bij je past. Je ontmoet nieuwe mensen en je kunt je talenten ontwikkelen. De waardering die je ervoor terugkrijgt is onbetaalbaar!

Je hond meenemen naar je vrijwilligerswerk? Graag! Bij WZC Zuiderhout word je samen verwacht. Je hond kan bij ouderen voor bijzondere momenten zorgen en vergeten herinneringen oproepen. Vacaturenummer Z9807319 Voor handige mensen die zich niet iedere week vast willen leggen heeft NSWAC klussen op afroep en in overleg. Voor een klusjesman of -vrouw die houdt van afwisseling en resultaat. Vacaturenummer 65902259 Graag onderweg maar liever zelf het stuur in handen? Dan ben je bij Rolerisuit aan het juiste adres. Chauffeurs gezocht voor het rijden met een kleine bus. Vacaturenummer 1001383 Bij Emmaus wordt veel geladen en gelost. Voor dat werk zoekt Emmaus een jonge, energieke en sterke expeditiemedewerker. Iets voor jou? Vacaturenummer 65902280

Het wordt steeds mooier op Kinderboerderij de Sik! Heb je gevoel voor groen en wil je wat doen? Help mee met de aanleg van een belevingstuin. Vacaturenummer 65902265 Ben jij een echte cinefiel en deel je graag je kennis? Beleef je passie bij Cultvideotheek Breda, dè plek waar movievreters zich thuis voelen. Vacaturenummer 65902264 Bij WW Help Ons Helpen wordt tweedehands kleding tweede kansmode. Als je van mode houdt én een gezellige babbel hebt kun je hier aan de slag als winkelmedewerker. Vacaturenummer 6590001713 Een onafhankelijke cliëntenorganisatie in de geestelijke gezondheidszorg zoekt een secretaris. De organisatie biedt ondersteuning en faciliteiten aan lotgenotengroepen. Het bestuur is redelijk nieuw en zéér betrokken. Vacaturenummer 65902272 Een slechtziende dame zoekt een boodschappenmaatje om samen te winkelen. Je kunt in het Frans met haar converseren maar een Nederlands praatje vindt ze ook heel erg gezellig. Vacaturenummer 65902262

€ 4,98

deze waardebon is geldig van 27 april t/m 7 mei 2011 alléén bij Grillerij / Poeliershuis Schrauwen, Nieuwe Haagdijk 34, Breda. Tel: 076-5217055

POELIERSHUIS

Nieuw perspectief Praten Helpt! Inspirerende gesprekken voor Senioren

artijen !

huidproblemen

kwaliteit is onze service!

imaal 2 aanbiedingen per bon per klant Let op : maandag gesloten !

drs. André M. van Leijenhorst

Maaltijden kant en klaar en gegrild ... o.a. hele kippen, bouten, tv-sticks Moerwijk 30 • Breda • 076-571 00 27

psycholoog

076-5963435

Heeft u een droge, doffe, vale beschadigde of verdikte huid? Littekens, rimpels of verkleuringen?

www.seniorengesprekken.nl

Neem dan contact op met onze schoonheidsspecialiste of huidtherapeute.

• U kunt terecht voor het lenen, huren of aankopen van zorghulpmiddelen voor alle fasen van het leven • Maar Vitaal doet meer! • Vitaal levert ook hulpmiddelen om gezond en actief te blijven

Uw thuiszorgwinkel voor Breda en omstreken • Kom kijken en verbaas u over ons assortiment Voorheen:

MediPlus

Slingerweg 87 4814 AZ Breda 088 - 0300500

aan hulpmiddelen van bestek tot rollator, van sta-op fauteuils tot scootmobielen. We beschikken over een ruim assortiment aan braces en bandages en artikelen voor de professionele gebruiker

• U kunt direct naast de ingang Gratis parkeren!

Ziektekostenverzekering bij CZ? Tot 31-12-2012 krijgt u 10% korting op een behandeling van de schoonheidsspecialiste.

Zomergemstraat 2a 4826 CW Breda 076 578 00 50

www.dermcentrum.nl

Dakwerken vernieuwen reparatie pvc bitumen etcetera. Bel Zoomdak 06-18514726 www.zoomdak.nl

StukadoorSbedrijf Stuc-, tegelrenovatieen Schilderwerken

Scherpe Prijzen!! Bel voor vrijblijvende offerte

06-13909620

FA. GELENS

voor al uw stoffering en alle reparaties. Rudonk 23a Breda Tel. 076-5877239 of 06-20304266

AG BER ND TO ZO OK 28

IEDERE LAATSTE

Meubelstoffering

ZONDAG VAN DE MAAND

www.winkelhartetten-leur.nl

G E O PEN D


Cursus Tonpraten in Breda

Tonpraters worden gemaakt en maar zelden geboren BREDA - Ook dit jaar is er, traditie getrouw in Breda, weer een cursus tonpraten. Deze wordt gehouden in het Bierreclamenuseum a/d Haagweg 375 te Breda. Met deze cursus willen wij mensen die affiniteit met het tonpraten hebben, op weg helpen bij het schrijven van zijn of haar buut, en nuttige tips geven bij het bedenken van het typetje en het opdoen van praktische vaardigheden. De cursus zal dit jaar voor de laatste maal worden gegeven door Antoon van den Eijnden. Helaas moeten wij dit jaar afscheid nemen van een grootmeester op dit gebied, en wordt de organisatie gedwongen om nu toch echt uit te kijken naar een opvolger. De cursusdata, zijn inmiddels bepaald op: woensdag 7 november; donderdag 29 november; woensdag 19 december; donderdag 10 januari. De eventuele voorronde of

try-out avond staat gepland op woensdag 23 januari. De aanvang van alle avonden is 20.00u. Op woensdagavond 7 november wordt door Antoon klassikaal van start gegaan. Door jarenlange ervaring weet hij de mensen met zijn verhaal te boeien. Het is op deze avond een wisselwerking tussen luisteren en vragenstellen. Op donderdagavond 29 november (de 2e avond) mag je met je eventueel al geschreven Buut bij hem langs gaan. Antoon zal je graag helpen om samen met jouw het verhaal verder te verfijnen. Op woensdagavond 19 december (de 3e avond), krijg je nog eens de kans je definitieve verhaal aan Antoon voor te leggen en eventueel voor een klein publiek voor te dragen. Tonpraten is nu eenmaal een stukje theater, waarbij gespeeld wordt met de concentratie spanne van het publiek. Het publiek mag de kans niet krijgen om in te dutten. Ze moeten gulzig uitkijken naar de clou van het verhaal. Niet één clou!, nee

tientallen, en je slaat ze hier elf minuten lang mee om de oren, en ze gaan, als het goed is met buikpijn naar huis. Op de 2e en 3e avond wordt er, naast de individuele begeleiding van Antoon, door Ad de Jongh en Arjan Bax, een “workshop” gehouden waarin er gezamenlijk naar oplossingen en ideeën wordt gezocht voor een goede tekst en een rimpelloos optreden. Donderdag 10 januari, is de laatste cursusavond. Voor deze avond, gaan we op zoek naar een befaamd tonprater, die na hartelust door de cursisten aan de tand mag worden gevoeld over het hoe en waarom in zijn optreden. Op zijn beurt mag hij de cursisten onderbreken tijdens hun eerste prille optreden. Belangstellenden voor de cursus moeten zich van te voren opgeven. Dit kan via het e-mailadres: info@degrotstemaauwert.nl of telefonisch onder het nummer 06-46227366. Deelname aan de cursus is geen verplichting tot deelname aan de verkiezing.

Nacht van de nacht BREDA - Zaterdag 27 oktober wordt de achtste Nacht van de Nacht georganiseerd door de Provinciale Milieufederaties en Natuur- en Milieuorganisaties. Aan het College van Burgemeester en Wethouders is verzocht de reclame- en

sierverlichting te doven op de openbare gebouwen en de verlichting langs de wegen. Ook particulieren kunnen hun steentje bijdragen door b.v. de tuinverlichting uit de schakelen en weinig licht van binnen naar buiten te laten schijnen. Hiermee wordt aandacht gevraag voor de

schoonheid én de functie van de duisternis. Door toenemende verlichting staat deze onder druk. De Nacht van de Nacht is in de afgelopen zeven jaar uitgegroeid tot een zeer succesvol en positief publieksevenement, waar het beleven van een echt donkere nacht centraal staat.

Lezing over historie bisdom BREDA - Maandag 29 oktober geeft J. de Jong voor de Gouden Cirkel een lezing over de geschiedenis van het bisdom Breda. J.C.M. de Jong (58) is bibliothecaris van het bisdom Breda en de Priester- en Diakenopleiding Bovendonk te Hoeven. Hij publiceert over kerkhistorische onderwerpen en diverse oudheidkundige tijdschriften. De Jong vertelt in zijn lezing hoe het bisdom Breda is ontstaan. Hij staat stil bij het beleid van de verschillende bisschoppen, het godsdienstig leven in die tijd en gaat in op actuele ontwikkelingen. De lezing wordt gehouden in zaal De Avenue aan de Waterstraat in Breda, aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis.

Dag van de stilte BREDA - Zondag 28 oktober is uitgeroepen tot dag van de stilte. Omdat wij geloven in de ‘welzijnsdriehoek: Bewegen-Voeding-Bewustzijn’ leek het ons leuk om aan deze dag deel te nemen met een stiltewandeling. We ontmoetten elkaar op de parkeerplaats voor Restaurant Huis Den Deijl, Mastbos,

Marellenweg 8, Breda vanaf 9.10 tot 9.25 uur. De boswandeling start om 9.30 uur en is uiterlijk 11.00 uur afgelopen. De omgeving is prachtig en biedt volop gelegenheid om in stilte te genieten van wat we zien, ervaren en horen. Halverwege de wandeling wordt er ruimte geboden om een inspiratie kaart te trekken.

De boodschap op deze kaart is wellicht een mooie aanvulling op de ervaring en het bewustzijn van dat moment. Meer informatie over De dag van de stilte, kunt u vinden op de website www.dagvandestilte.nl – Noord-Brabant/ stiltewandeling Breda Mastbos. Aanmelden kan bij Maria Speekenbrink 06-2827265 bel of stuur een sms bericht.

Eigenwijs wooninitiatief

Toekomstige bewoners met de notaris en bestuursleden.

BREDA - Je bent ongeveer 20 jaar. Je droomt over je toekomst: het ouderlijk huis verlaten. Je eerste zelfstandige woonruimte inrichten. Regie over je eigen leven. Het lijkt zo gewoon. Maar als je een verstandelijke beperking hebt is dat niet zo gewoon. Daarom is Stichting Eigen Wijze opgericht. Stichting Eigen Wijze is een wooninitiatief voor jong volwassenen met een verstandelijke beperking. Deze jongeren, hun ouders en het bestuur hebben één doel: een wooncomplex waar-

in voor ieder een zelfstandige woonruimte, met alle begeleiding die nodig is om je leven op eigen wijze vorm te geven. Waar de dromen van nu verwezenlijkt kunnen worden. MEE West-Brabant biedt Stichting Eigen Wijze ondersteuning bij het ontwikkelproces. De woningen komen in Breda of omgeving. Op 19 oktober werd de akte van oprichting op feestelijke wijze, in aanwezigheid van de toekomstige bewoners, de ouders, het bestuur en mr. Luc Teunissen, notaris, ondertekend. Voor informatie kunt u contact opnemen met: peter.peeters@xs4all.nl

Nieuwe cast van Uniek BREDA - Afgelopen jaar is de productiegroep Uniek. gestart door vijf jongeren uit Breda en Tilburg. Uniek. is een theatergroep uit Breda dat enkel bestaat uit jongeren. Zij maken zonder begeleiding zelf een productie. Waarbij zij ook moeten denken aan sponsoring, reclame, script schrijven, regisseren en alles wat er verder nog bij komt kijken. Na de succesvolle voorstelling ‘Satans Slag’ (twee boekingen en festivalmateriaal) gaat theatergroep Uniek. komen met hun tweede voorstelling met een gloednieuwe cast! Door onder andere examens, tijdgebrek, afstand en dergelijke hebben drie van de vijf castleden besloten om te stoppen met Uniek. Onder leiding van Koen Verheijden gaat Uniek. verder.

Na veel ervaring opgedaan in het theaterleven gaat Uniek. met deze nieuwelingen een nieuw en hopelijk nog succesvollere productie opzetten dan de eerste. Het tweede theaterstuk zal dan ook een spektakel moeten worden waarbij Uniek. bij velen een nog betere, tweede indruk achterlaat. Voor meer informatie over Uniek. kun je ons opzoeken op facebook of een mailtje sturen! theatergroepuniek@gmail.com ‘Satans Slag’ vertelt het verhaal over vijf personages die in de wachtkamer zitten van de hel. Allemaal hebben ze vreselijk gezondigd op aarde: moord, verkrachting maar ook zelfmoord. Branden in de hel lijkt voor ieder het geval, totdat er bericht komt van de duivel. Één van hen mag naar de hemel, maar wie dat is moeten ze samen uitvechten.

breda van weleer Op zondag 29 oktober was oorlog in Liesbos ten einde

Piet van Lier beleeft vrijheid en ‘Plaswijk aan Zee’ Hij herinnert zich de bevrijding van Liesbos. Breda wordt niet alleen vanuit het zuiden bevrijd en het Westen. gebeurtenissen die op ons als kind indruk een voor deze omstandigheden zo veilig Maar ook vanuit het Oosten. Polen, Canadezen Engelsen ontmoeten elkaar bij het Liesbos. Piet van Lier beleeft maken. De scholen zijn door de Duitsers mogelijk onderkomen voor haar gezin. En gevorderd voor inkwartiering. De woon- zo komen we terecht in het patersklooster vrijheid en ‘Plaswijk aan Zee’. jaar heeft Piet er zijn oorlogsjaren beleefd.

Pastoor Hoevenaars. FOTO ARCHIEF RINIE MAAS

DOOR RINIE MAAS Bijna zeventig jaar na dato lees je overal over de bevrijding van Breda. Vanaf het Mariaveld, langs de Tilburgseweg. Vanuit het Zuiden en Westen. Maar het Oosten komt er bekaaid af. Op deze dag wordt echter ook Liesbos van de gehate bezetters verlost. Zijn vader Kees van Lier en zijn moeder Maria van Beek hebben bij de pastoor van Arskerk een druk bezocht café. (Daarna Peking Garden) Van zijn 7 t/m 11

Liesbos Het Liesbos, een ‘vlek’ langs de weg van Breda naar Etten-Leur. Tegelijk is die weg (nu A58) tijdens 40-444 de hoofdader voor het Oost-West verkeer, Zeeland in tot Vlissingen toe. Tijdens de oorlog ter hoogte van Liesbos gebeurt langs deze weg van alles. Beschietingen door Duitse vliegtuigen; bombardementen in de meidagen van 1940. De Vlucht op 12 mei 1940. Een ellendige stoet met vluchtenden. Weduwe van Zundert neemt er 72 in huis. In het Liesbos de Franse soldaten. Die achter eikenbomen op een armzalig affuitje de machtige Duitse luchtmacht probeert te ‘sproeien’. Door de bombardementen sneuvelen ruiten. Zo ook bij fietsenmaker en kruidenier Snelders. “Moeder gaat met ons naar ome Jan aan de Sprundelsebaan 110. Oma van Beek is inwonend. We worden gemitrailleerd in de Liesstraat. Een sloot geeft bescherming.

Bij het café houdt een Duitse tank halt. Veel ravage overal.” Scholen Piet ziet hoe pastoor Hoevenaars op de fiets voorbijkomt. Nadat zijn hondje is overleden heeft hij een forse bouvier genomen. Daarna komt hij op het idee dat het dier voldoende kracht heeft om hem op de fiets te trekken. Op een dag zoekt de hond wat bij een boom. Piet ziet hoe de leiband eromheen draait en de herder ‘plat gaat’. De oorlog als Hitler door de Geallieerden keihard wordt aangepakt “Veel militaire transporten met ook weer beschietingen. Nu door de Tommy’s. Soms is de lucht, ’s nachts of overdag vol met vliegtuigen die in Duitsland gaan bombarderen. Op zondag 17 september trekt, om nooit te vergeten, een armada van vliegtuigen met erachter hangende gliders om deel te nemen aan de slag van Arnhem.” Gefascineerd tuurt Piet naar de hemel. “De laatste maanden van de oorlog september en oktober zijn vol PAGINA 28

huizen eromheen voor officiersverblijven. Wij hoeven dus niet naar school en mijn moeder gaat tijdelijk met haar vijf kinderen iets verderop op de boerderij bij haar broer Jan van Beek wonen. Waar het dus, veronderstelt ze terecht, voor ons wat veiliger zal zijn.” Bij ome Jan aan de Sprundelsebaan heeft Piet einde oorlog een lawaaierige nacht beleefd. Wordt er een varken gekeeld? Zijn het rovers? Proviand voor de mannen op de Vloeiweide?“Ome Jan komt zeggen dat we rustig kunnen gaan slapen.” De rust keert in huis terug.

Kelder “Als de aftocht van de bezetters naar der heimat toch wat langer uitblijft dan verwacht trekken we weer naar huis waar we in de bierkelder moeten kamperen omdat de rest van het huis door Duitsers in bezit is genomen. In het weekend van 29 en 30 oktober 1944 wordt het wel erg spannend. Met kanongebulder van de Geallieerden op de achtergrond en alsmaar terugtrekkende Duitse soldaten. Moeder zoekt

verderop langs de weg. En wel in de ruime kelder hiervan. En we zijn warempel niet de enigen.”

‘Plaswijk aan Zee’ De hele buurt heeft zijn bed opgenomen en is gaan wandelen. Hoeveel mensen er uiteindelijk in die kelder zijn gaan schuilen weet ik niet meer. Wat ik me nog wel goed herinner is ‘Plaswijk aan Zee’. Om ruimte te geven aan de natuurlijke menselijke behoeften wordt een hoek afgescheiden. Al waar van tijd tot tijd door de bezoekers een rinkelend geluid wordt geproduceerd dat in die kale kelderruimte goed doorklinkt. De naamgeving is nog slechts een kwestie van tijd. We gaan even terug naar huis. Het stro waar de Duitsers op hebben gelegen steekt vader in de fik om zo van de menige luizen af te komen.. We vragen ons verder af of de tijdelijke Duitse bewoners zich netjes hebben gedragen: dat is het geval. “Vader vertelt dat ze ’s morgens in alle vroegte met de stille trom zijn vertrokken.” - Wordt vervolgd -


G OUD IS G €LD W W W. G O U D I S G E L D . N L

WIJ BETALEN NU MEER DAN € 43,PER GRAM FIJN GOUD*

Uw oude gouden sieraden zijn nog steeds geld waard Bent u ook aan de herfstvakantie toe?

Zelfs als deze beschadigd of kapot zijn. Wij kopen alle soorten gouden/zilveren sieraden in; art deco, kettingen, ringen, armbanden, oorbellen, gouden tanden, munten en diamanten. Wij betalen hiervoor de hoogst mogelijke dagprijs en betalen u direct contant.

Twijfel niet langer. Uw doosje met oude sieraden kan uw welverdiende vakantie zijn! Het kan zomaar in uw la liggen!

*Prijs is afhankelijk van de dagkoers.

Roosendaalse Goudbank Molenstraat 9a 4701 JK Roosendaal Tel. (0165) 85 22 68 roosendaalsgoudbank@gmail.com

WOENSDAG OSSENDRECHT Hotel Dekkers Zuster M. Adolphinestraat 6 10.00 - 17.00 uur

DONDERDAG ZEVENBERGEN Golden Tulip Schansdijk 3 10.00 - 17.00 uur

Openingstijden Maandag Di. Wo. en Do. Vrijdag Zaterdag Koopzondagen

13.00 tot 17.00 u 10.00 tot 17.00 u 10.00 tot 20.30 u 10.00 tot 17.00 u 13.00 tot 17.00 u

VRIJDAG ZUNDERT Hotel de Roskam Molenstraat 1 10.00 - 17.00 uur

KEUKENS, BADKAMERS, TEGELS & SAUNA’S VOOR DE BESTE PRIJS! bij JAN VAN SUNDERT

ZATERDAG HALSTEREN Hotel de Ram Steenbergseweg 1 10.00 - 16.00 uur

STRO KORRELS Ideaal stalbed voor dieren 100% natuurlijk, voordelig, ruimte- en arbeidbesparend

€4.50 per zak van 15 kg

oktober en november

3 gangen diner van € 30,95

06-24887585

-21%

4500m2 showroom met 300 keuken en badkameropstellingen kijk voor onze folderaanbiedingen op www.janvansundert.nl

a.s.

ZONDAG GEOPEND

voor

van 11.00 tot 17.00 uur

Lokkerdreef 10, 4879 ND Etten-Leur. Tel 076-5048800 Openingstijden ma gesloten, di t/m do 9.30-17.30 uur, vrijdag 9.30-21.00 uur, za 9.30-17.00 uur www.janvansundert.nl

ZONDAG BREDA Hotel Mastbos Burg. Kerstenslaan 20 10.00 - 16.00 uur

Geregistreerd in het NRO/NVO

chronische/acute rug- en nekpijn

uitstraling/pijn in armen of benen

hoofdpijn/migraine

chronische oorontsteking bij kinderen

huilbabies/voorkeurshouding

Pinksterbloemstraat 1 | 4761 ZT Zevenbergen T 0168 32 88 09 | info@osteopathiemoerdijk.nl W W W . O S T E O PAT H I E M O E R D I J K . N L

Antiekrenovatie Hans Swanenberg • Verwijderen van verf- en laklagen. • Opnieuw kleuren en/of lakken. • Ook voor al uw overige meubelen. • Tevens straal- en spuitwerk. • Keukenrenovatie. • Stoelenmatten en webbing. Zevenbergschen Hoek Tel/Fax 0168-452451

www.antiekrenovatie.nl

€ 24,50

Alleen geldig van dinsdag t/m donderdag Lange Brugstraat 13, Etten-Leur • 076-5023531 www.rumahdani.nl

Indonesisch restaurant

D A N S E N ZATERDAG 27 OKTOBER

VOOR SINGLES & PAREN:

LIVE BAND THE WIGS met zangeres IRIS HARMONIEZAAL RIJSBERGEN (naast de Rabobank) entree € 5,00 p.p. &

VOOR PAREN & KOPPELS: IEDERE ZATERDAG KOUTERSHOF RIJSBERGEN (naast de kerk) entree € 3,00 p.p.

Zalen open 19.30 uur Start 20.30 uur INLICHTINGEN: 06 22 41 43 07 www.bootrijsbergen.nl kopje dansen

Bertus Busreizen 076-5613351 MARGRIET Winterfair

Wij gaan op 17-21-22 nov . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . € 33,-

Lezersaanbieding!!!!!!!!!!!!!!!!! 5 dagen Gelderse Achterhoek

Hotel de Uitkijk half pension 12 nov incl . afscheidsdiner en uitstapjes ter plaatse . . . . € 199,2 nov 3 daags geheel verzorgd Moezelweekend Vol pension in Burghotel Alken a/d Moezel + div extra’s . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . € 259,11 nov 11e vd 11e Verrassingsreis Geheel verzorgd . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . € 59,50 25 nov Herfst Verrassingsreis Geheel verzorgd . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . € 59,50

Zie voor ons Kerstprogramma: www.bertusbusreizen.nl


Korfbaljeugd Terda weer in de Raaimoeren BREDA - Na een succesvolle periode op het veld, waarin ondermeer toernooiwinst in Etten-Leur, gaan de jeugdploegen van KC Terda binnenkort weer de zaal in. Vanaf donderdag 25 oktober hervat de Bredase korfbalclub dan weer de jeugdtrainingen in de Haagse Beemden in zaal Raaimoeren. Vanaf 18.30 uur traint de leeftijdsgroep t/m 13 jaar, vanaf 19.30 uur vanaf 14 jaar. vanwege de gestage groei van de korfbaljeugd, zijn nieuwe enthousiaste korfballers altijd welkom. Kom vrijblijvend en zonder kosten een paar keer meetrainen op de donderdagavond, en ervaar hoe leuk korfbal kan zijn. Kijk voor meer info op www.kc-terda.com

Terda jeugd pakt beker op kunstgras Etten-Leur.

SSVB: ontspanning en resultaat op het ijs in Inzell BREDA - Aan het begin van het schaatsseizoen is het traditie dat Schaats- en Skeeler Vereniging Breda met een ‘delegatie’ een trainingsannex vakantieweek doorbrengt in het Zuidduitse Inzell. Nu de beroemde ijsbaan in het zuiden van Beieren sinds 2011 over een futuristische overkapping beschikt, staat deze schaatslocatie ook internationaal weer opnieuw op de kaart. In de herfstvakantie komen veel Néderlandse ijsclubs hier op trainingskamp en krijgt het dorp tijdelijk te maken met een Nederlandse invasie. Ook de commerciële

ploeg van TVM had nu haar trainingskamp in Inzell opgeslagen. SSVB organiseerde dit jaar voor de 10e keer deze ‘schaatsweek’ (waarvan voor de 9e keer Inzell; één keer uitgeweken naar Innsbruck), waar naast schaatstrainingen ook schitterende mountainbike-tochten door het berglandschap werden gemaakt. Ruim 60 SSVB-ers kleurden de baan in Inzell “SSVB-blauw” tijden deze week. Samen met ijsclub “de Lekstreek” uit Zuid-Holland werd op dinsdag een interclubwedstrijd georganiseerd terwijl de landelijke KNSB op donderdag een supersprint-wedstrijd over 100/300 en 500 meter op het programma had staan. Niet

actieve SSVB-leden deden zich daarbij gelden als kundige jury-leden op en langs de baan. Voor de actieve rijders regende het daarbij nú al persoonlijke records. Vooruitgang werd geboekt met enkele honderdsten van seconden, maar ook aanmerkelijk grotere ‘sprongen voorwaarts’ kwamen op het Duitse scorebord te staan.Voor sommigen kan het zojuist begonnen schaatsseizoen niet meer stuk! Men kan met een goede basis verder aan de slag op de baan in Breda. Benieuwd naar deze en andere SSVB-activiteiten of zin in een leuke en gezonde vrijetijdsbesteding? Bezoek onze website www.ssvbreda.nl voor de mogelijkheden.

Bridgeclub ‘Rookvrij’ Prinsenbeek PRINSENBEEK - Op 18 oktober werd de 1ste competitie van het bridgejaar 2012/2013 van onze donderdagmiddagbridgeclub “Rookvrij Prinsenbeek” afgesloten. Periode Kampioen werd het paar Henk Albers en Frans van den Corput; beide heren van harte proficiat met het uitstekende resultaat. De uitslagen van de beste paren per lijn van deze competitieronde zijn als volgt: A-lijn: 1. Henk Albers & Frans v.d. Corput 56,51%; 2. Ludo Adams & Ben v.d. Valk 56,25%; 3. Anneloes Alma & Lotte Graaf v.d. Bergh 54,64%

B-lijn: 1. Els Hettinga & Jos Bruijns 61,04%; 2. Nel van ‘t Hof & Hennie Visser 54,69%; 3. Jeanne Bastiaansen & Riet Bozuwa 52,97%; 4. Liesbeth Clayden & Liesbeth Roos 51,18% C-lijn: 1. Loes Dekkers & Leonie Martens 61,63%; 2. Jeanne & Dré Gelens 59,60%; 3. Tonny Bos & Yvonne v.d. Leck 58,31%; 4. Elly v. Dooremaal & Annie Verwijmeren 52,24% Alle paren gefeliciteerd met het behaalde resultaat. De genoemde paren uit de B-lijn en de C-lijn promoveren naar de hogere groep. Het paar Trees van de Sanden (invallend voor Nel van ‘t Hof) & Hennie Visser werd in deze competitieronde met 5 punten eerste in de slemstand.

Arashi opnieuw internationaal actief

Boot en Voortmeijer pakken judomedailles in de Balkan BREDA - Zaterdag 6 oktober was de Arashi Baci Ga selectie aanwezig op het Mostar Open Judo toernooi in Bosnië, voormalig Joegoslavië. Twaalf landen namen dit jaar deel aan het toernooi. Marijn Voortmeijer pakte een mooie 3e plaats en Yentel Boot zelfs een zilveren medaille. Na vrijdagochtend te zijn vertrokken voor een korte vliegreis van Eindhoven naar Zadar, werden we van het vliegveld gehaald met een bus welke door de organisator Zeljko Zadro was geregeld. Verblijf in het prachtige Siroki Brijeg was eveneens door de organisatie verzorgd en na een goede nachtrust werd op zaterdag een start gemaakt met het toernooi door de jongste judoka Marijn Voortmeijer. Topfit en gecon-

ur

Hu

een

tap

k Oo

v

rui

eD

D bij

a

sd

ro ent

e

ez

et j

e nw

o

et g

at h

d ker

m .co ros ent v i ru w.d ww

Verhuur: Biertaps Bars Stoelen Tafels Sta-tafels Enz. Enz.

ie n. Z nke e h esc tieg ela r Winkelcentrum Epelenberg 5210026 w ru Heksenwiel 5425000 voo

thuisbezorgen op afspraak

voor Yentel. In de middag kwam Robbin van Eeden de mat op. Hij had het zwaar en in de voorronden werd hij uitgeschakeld door zeer sterke tegenstanders. Met twee medailles werd afscheid genomen van het toernooi en ‘s avonds was er het afsluitende diner met lokale spijzen en dranken. Zondag werd door de Nederlandse delegatie een bezoek gebracht aan Sarajevo. De voormalige woonplaats van coach Srecko Culo. In een van de talrijke restaurants van de stad kwam meester Srecko oude vrienden tegen. De voorzitter van de Bosnische Judobond met twee van zijn pupillen. Te weten Larissa Ceric en Amel Mekic. Beiden Europees kampioen! Amel Mekic heeft vorig jaar nog gewonnen van Henk Grol op de EK Judo. Natuurlijk gingen onze judoka’s op de foto met deze kampioenen. De foto’s zijn terug te vinden op de facebook pagina van Arashi Baci Ga. Na een korte nachtrust werd er maandagmorgen teruggevlogen en ‘s middags zaten onze gloAalten weer in de schoolbanken. Schildersbedrijf betrotters En een fantastische ervaring rijker. BREDA Voor de begeleiders was het weer plafonds & mooi te zien hoe judo verbindt en wanden witten judo een grote internationale familie Ook binnen- en is. En nu nog lekkere cevapcicci vinbuitenschilderwerk den in Nederland.

centreerd werd door Marijn door de wedstrijden heen gelopen. In de halve finale verslikte hij zich in zijn Servische tegenstander uit Belgrado. Door een ongelukkige aanval kwam hij ten val en werd zijn tegenstander onterecht een score gegeven. Marijn kreeg het niet meer voor elkaar om zelf te scoren terwijl hij beduidend beter was dan zijn tegenstander. Maar ook dat is judo. Een wedstrijd om de derde plaats was wat over bleef. Deze werd met overmacht gewonnen en daarmee een bronzen medaille veilig gesteld. Hierna was het de beurt aan Yentel Boot. Ook zij rekende af met iedere tegenstand op de mat. In de finale trof zij een waardige Macedonische tegenstander. Uiteindelijk wist deze Yentel net te verschalken in de laatste seconden van de wedstrijd. Desalniettemin een is. prachtige tweede plaats ed

Vraag een vrijblijvende offerte tel. 06 - 53697011 / 076 - 5991675

PAGINA 30

UVV’40 Programma jeugd Zaterdag 27 oktober Dongen A2-UVV’40 A1 aw.13.45 Be Ready B1-UVV’40 B1 aw.13.30 Boeimeer B5-UVV’40 B2 aw.14 UVV’40 C1-Bavel C1 aw.11.30 UVV’40 C2-Advendo C2 aw.11.30 DVO’60 C5-UVV’40 C3 aw.10.30 TVC Breda D1-UVV’40 D1 aw.9 Baronie D5-UVV’40 D2 aw.7.45 UVV’40 D3-TVC Breda D4 aw.11.30 UVV’40 E1-WDS’19 E1 aw.9 UVV’40 E2-JEKA E6 aw.9 UVV’40 E3-Advendo E6 aw.9 DIA E5-UVV’40 E4 aw.8.15

Terheijden F1-UVV’40 F1 aw.9 Beek Vooruit F3-UVV’40 F2 aw.10 Baronie F6-UVV’40 F3 aw.13.30 UVV’40 F4-Internos F6 (vr) aw.9 Neerlandia’31 F2-UVV’40 F5 aw.8 UVV’40 F6-Beek Vooruit F8 aw.9 Boeimeer F8-UVV’40 F7 aw.9 Programma senioren Zondag 28 oktober Achtmaal 1-UVV’40 1 aw.12.30 Right’Oh 2-UVV’40 2 aw.11 UVV’40 4-JEKA 13 aw.10 UVV’40 3-Sarto 4 aw.10.30 UVV’40 5-Gloria UC 4 aw.12 JEKA 15-UVV’40 6 aw.8.45

Programma sv SAB BREDA - Op zaterdag 27 oktober trainen onze kabouters weer op ons sportcomplex aan de Ruitersboslaan. Aanwezig 10.15 uur. Aanvang 10.30 uur. Programma jeugd Zaterdag 27 oktober SAB A1-Gilze A1 14:30 Unitas’30 C2-SAB C1 12:45 SAB C2-SCO/TOFS C4 11:00 SAB D1-Chaam D1 11:15 Rijen D3-SAB D2 8:30 JEKA D8-SAB D3 8:30 SAB E1-Rijen E2 10:00 SAB E2-Bavel E6 10:00 SAB E3-Barça E2 10:00 SAB F1-Rijen F2 8:45

TVC Breda F3-SAB F2 8:30 SAB F3-Boeimeer F7 8:45 Programma senioren Zaterdag 27 oktober SAB 2za-De Fendert 4za 14:30 NOAD’67 3za-SAB 3za 12:00 SAB 4za-Good Luck 4za12:30 Zondag 28 oktober RSV 1-SAB 1 14:30 Zundert 2-SAB 2 12:00 SAB 3-DVVC 3 12:00 SAB 5-Advendo 4 10:00 SAB 1da-HZ’75 1da 11:00 Programma zaalvoetbal Dinsdag 30 oktober Eurospan-De Vonk 20:00 Meer informatie over voetballen bij SAB is te verkrijgen via voetbalsab@hetnet.nl

Programma vv Dia DIA 1 Zondag 28 oktober Bavel 1-DIA 1 14:30 Programma jeugd Zaterdag 27 oktober DIA A1-JEKA A3 15:00 DIA B1-Oosterhout B1 14:30 DIA C1-Be Ready C1 14:30 DIA C3-WDS’19 C2 11:30 DIA D1-Beek Vooruit D2 11:30 DIA D2-Groen Wit D2 13:15 DIA D5-Baronie D10 11:30 DIA E1-Wernhout E1 10:15 DIA E2-Bavel E3 10:15 DIA E5-UVV’40 E4 9:15 DIA F1-Viola F1 9:15 DIA F4-Baronie F9 9:15 DIA F5-Groen Wit F5 9:15

DIA MP1-TSC MP1 9:15 DIA MP2-JEKA MP5 9:15 Beek Vooruit B4-DIA B2 13:00 Irene’58 C1-DIA C2 13:00 Baronie D6-DIA D3 10:00 Boeimeer D6-DIA D4 11:45 JEKA E9-DIA E3 9:45 TVC Breda E4-DIA E4 10:00 Groen Wit E5-DIA E6 9:30 Chaam F1-DIA F2 10:45 Groen Wit F4-DIA F3 8:30 Bavel F7-DIA F69:00 JEKA MP10-DIA MP3 10:00 TSC MP3-DIA MP410:30 Voor vragen en/of opmerkingen m.b.t. de DIA jeugd, mail dan aub naar: diajeugd@ hotmail.com

WDS’19 dames 2 wint BREDA - Er stonden wederom 2 uitwedstrijden te wachten voor de damesteams van WDS’19. Dames 1 werd verwacht op de velden van BeReady en dames 2 mocht zich melden bij een zeer klein clubje in Waspik: White Boys. Beide teams beleefden onprettige wedstrijden, waarbij alleen dames 2 een overwinning terug naar Breda wist te nemen. Dames 1 mocht het opnemen tegen BeReady, een team dat 4 van de 5 gespeelde wedstrijden verloor. WDS’19 begon de wedstrijd niet lekker en het was dan ook na een paar minuten al raak voor BeReady. De verdediging van WDS’19 werd makkelijk te kijk gezet en Wendy van Oorschot moest zich ook gewonnen geven:1-0. WDS’19 probeerde zeker iets terug te doen, maar kwam niet goed in de wedstrijd. De dames hadden moeite met elkaar te bereiken en leek in het niets op het team dat vorige week overtuigend won van OVV’67. Verderop in de eerste helft, strafte BeReady het slechte spel van WDS’19 keihard af en zette een 2-0 stand op het bord. De tweede helft toonde geen ander beeld en WDS’19 had moeite met het opzetten van de veelgeziene combinaties. De afwezigheid/fitheid van enkele cruciale speelsters leek hier dan ook de boosdoener te zijn. De wedstrijd vorderde en BeReady wilde graag de voorsprong uitbouwen om zichzelf vroeg in veilige haven te zetten. De 3-0 volgde nog, nadat er nog getwijfeld

werd over buitenspel. En toen ook de 4-0 op het scorebord verscheen, kon WDS’19 alleen nog maar denken om in ieder geval nog een tegentreffer te maken. De creativiteit ontbrak en het verlangde doelpunt kwam niet. Door enkele onsportieve uitlatingen/momenten, werd de wedstrijd er ook niet fijner op voor de dames uit Breda en werd alleen Chantal Ribeiro de rode kaart toegewezen voor onsportief gedrag. De wedstrijd eindigde in een pijnlijke nederlaag voor Dames 1. Programma zaterdag 27 oktober Veerse Boys A1-WDS’19 A1 14.30 WDS’19 A2-Internos A4 13.00 TVC Breda C1-WDS’19 C1 11.00 DIA C3-WDS’19 C2 11.30 WDS’19 D1-Neerlandia’31 D1 11.00 UVV’40 E1-WDS’19 E1 09.30 Gilze E4-WDS’19 E2 08.45 WDS’19 E3-Bavel E9 11.00 WDS’19 E4-Beek Vooruit E7 11.00 SCO/TOFS F1-WDS’19 F1 08.30 WDS’19 F2-Dongen F4 09.00 Bavel F5-WDS’19 F3 11.00 WDS’19 F4-Gilze F5 09.00 WDS’19 MP1-Gloria UC MP1 09.00 WDS’19 MB1-TSC MB1 13.00 WDS’19 2-WSC 4 14.45 Zondag 28 oktober OMC 1-WDS’19 1 14.00 WDS’19 2-JEKA 9 10.00 Sprundel 2-WDS’19 3 11.45 Groen Wit 4-WDS’19 4 10.30 WDS’19 Da1-Berkdijk Da1 12.00 WDS’19 Da2-Unitas Da1 10.00


Morgen in je nieuwe Peugeot 107 rijden?

77-XZL-4 78-XZL-4 79-XZL-4 80-XZL-4

t rijklaar;

Complee • 5 deuren met centrale vergrendeling volle tank, matten, • Airconditioning • Radio Cd speler afleverpakket. • Dagrijverlichting, mistlampen. Etc. etc. • 0% financierings-actie (€ 3500/36 maanden) nieuwprijs € 11.800,-. Alleen bij iriKS, uit voorraad. (op is op)

op onze vestigingen in oosterhout en Breda staan een 25-tal spik- splinternieuwe Peugeot 107’s Active , alle voorzien van:

81-XZL-4 86-XZL-4

€ 9100,- (wit) € 9500,- (metallic-kleuren)

87-XZL-4 88-XZL-4

Kom kiezen uit één van nevenstaande kentekens en aantrekkelijke kleuren en je kunt morgen rijden!!!

107

107

6.940

91-XZL-4

Wil je jouw nieuwe Peugeot 107

met leuke accessoires, bijvoorbeeld incl. AIRCO vanaf:

6.940 + 0% RENTE

incl. AIRCO vanaf:

89-XZL-4

lichtmetalen velgen, spoilers, striping etc. etc.. Kom je auto naar eigen wens samenstellen!

+ 0% RE 94-XZL-4

OP UW FINANCIE

95-XZL-4 96-XZL-4

OP UW FINANCIERING

Gem. verbr. (afh. van type motor) l/100 km: 4,5-4,6; km/l: 22,2-21,7; CO2: 103-106 gr/km. Kleuren o.a.: Noir Caldera Gris Carlinite fh. van type motor) l/100 km: 4,5-4,6; km/l: 22,2-21,7; CO2: 103-106 gr/km. Peugeot heeft een actie waar iedereen vrolijk van wordt. Want als u nu een Peugeot 107 met airco aanschaft, en dat kan al vanaf € 6.940,- m Plum downloaden Blanc lipizan van Universal Music*. Bovendien betaalt u bij een financiering 3 jaar lang 0% rente. Dus kom snel bij ons langs voor nog meer vo

97-XZL-4 98-XZL-4 99-XZL-4

n wordt. Want als u nu een Peugeot 107 met airco aanschaft, en dat kan al vanaf € 6.940,- mag u 1 jaar lang gratis muziek etaalt u bij een financiering 3 jaar lang 0% rente. Dus kom snel bij ons langs voor nog meer voordeel of kijk op Peugeot.nl.

IRIKS AUTOBEDRIJVEN B.V. Breda Huifakkerstraat 5 Tel.: (076) 565 92 11 Oosterhout De Boedingen 23 Tel.: (0162) 49 89 00 www.iriks.peugeot.nl

RIJVEN B.V. traat 5 Tel.: (076) 565 92 11 oedingen 23 Tel.: (0162) 49 89 00

Damen Autobanden

ds auto's in Breda

Spinveld 72 4815 HT Breda Tel. 076-5991539 06-49313410

€ 350,-

Alu-pro kas

v.a. € 925,-

Combi-pro kas

v.a. € 950,-

Showterrein met 36 kassen

Tuinman biedt zich aan. Uw tuin winterklaar maken. Voor alle voorkomende werkzaamheden. Tevens bestratingen.

eparatie

uring • R • APK Ke p o o rk e V In-

Auto’s te koop gevraagd!

Tel. 0625143015

Pallets

Te koop gevraagd Alle soorten ook kapot 06-51549157 Minimaal 100 stuks.

AUTOMONTAGEBEDRIJF

JOKO

Let op!!! €150 tot €10000 voor uw loop-, sloop- of schadeauto, compleet met katalysator. Tevens alle auto onderdelen te koop aangeboden. Tevens reparaties aan alle merken auto’s. Tegen zeer voordelige prijs!

Tel. 076 541 83 53 / www.prescherautos.nl Tevens een 20-tal auto’s te koop aangeboden

Let op!!! APK keuring vanaf E21,50

• Sloop-loop-schade auto’s motors te koop gevraagd. • Alle gebruikte onderdelen online. • Vrijwaring bij ophalen. • Reparatie en onderhoud. Lid ARN-Stiba-RDW

w

EmBrEgtS KASSEN gors 70 Hoeven 0165-502506

APK €25,keuring

Autobedrijf Peter Bakker

076-5212102

Haagweg 193bis In de Poort www.autobedrijfpeterbakker.nl

Bij inlevering van deze bon: 10% korting op onderdelen! Bel voor een afspraak: 076 541 83 53 APK Keuringstation Prescher

Openingstijden: 8.30 tot 17.00 uur. Weidehek 90, Breda Kijk op www.prescherautos.nl

TE KOOP: appartement in wintersportgebied Winterberg

Breda

Meer info www.vakantiewinterberg.be of 0032495-501961

Graszodenkwekerij Heidehoeve Vervul 1a - Rijsbergen tel: 076 - 596 27 36

www.heidehoeve.com

De verwarming en het warme water worden verzorgd via het stadsverwarmingsnet. De achtertuin met achterom is gelegen op het noordoosten en is circa 14 meter diep. Achter de woning bevindt zich een speelveld. In de nabijheid is voldoende gelegenheid om uw auto te parkeren. Deze woning is zeer geschikt voor jonge gezinnen.

Ca. 100 m Gelegen te Teteringen € 380,- pmnd Tel.: 06-22220229

in Rijsbergen www.biesveld20.nl

Kijk en vergelijk

Deze starterswoning is gebouwd omstreeks 1985 en is enkele jaren geleden uitgebouwd. Daarnaast is een nieuwe berging in de achtertuin gebouwd; deze dient nog afgebouwd te worden.

2

2-onder-1 kap woning

De beste kwaliteit van West-Brabant!

Ruime, uitgebouwde tussenwoning met 3 slaapkamers op de eerste verdieping en een diepe achtertuin.

Opslag/ Bedrijfsruimte

Luxe

Graszoden

J. Houwingstraat 8

Maalbergenstr. 24a Wernhout Tel. 076-5971739 / 06-54278822 info@jokozundert.nl www.jokozundert.nl

Te koop:

Zundert, 076-5973377

Woonaccent Makelaars Breda

Te huur

Bij eventuele afkeur kunnen wij nieuwe en eventuele goede geselecteerde gebruikte auto onderdelen monteren.

Budget kas

Te Koop aangeboden Taxus 20/40cm (bonte) Bollen E 0.50 per stuk ø 30cm en Buxus 3 jarig Pyramides ca. 25cm E 0.60 per stuk 60/80cm E 7.50

Victoriaanse kas v.a. €1400,Bel voor onze folder/prijslijst

Autobedrijf RIVAN Breda

in Duitsland. (320 km vanuit Breda). Volledig ingericht, slaapgelegenheid voor 6 personen.

01-XZL-5

WWW.HOBBYKAS.NL

• Nieuwe en Gebruikte banden • Montage v.a. € 10,- per band • Alle merken en maten op voorraad

Konijnenberg 98 B Tel.: 076 - 587 75 46 Kijk voor onze voorraad op: www.rivanautos.nl

00-XZL-5

OPEN HUIS!

a.s. Zaterdag 27 oktober r

van 12.00 tot 14.00 uu

Vraagprijs: € 165.000,- k.k.

altijd open op woonaccent.nl/breda

Woonaccent Makelaars Breda Vierwindenstraat 34, 4811 HG Breda telefoon: (076) 531 09 00 e-mail: breda@woonaccent.nl


sport

Trainer John Karelse maakt zich zorgen

- A DvE r t Or i Al -

Veel dingen zijn leuker met z’n tweeën.

NAC kansloos tegen Vitesse BREDA - “Als we goals weggeven zoals vanavond, dan gaan we de komende weken niet veel punten halen”, concludeerde trainer John Karelse zaterdagavond na afloop van het duel NAC-Vitesse. Zijn ploeg verloor het duel in eigen huis kansloos met 0-3. DOOR PETER HOUTEPEN Het weggeven van de goals mag Karelse zorgelijk noemen, net zo zorgelijk is de aanvallende onmacht die zijn ploeg zaterdagavond wederom ten toon spreidde. Negentig minuten voetbal leverde nauwelijks een echte mogelijkheid op tegen een op alle fronten overigens veel betere tegenstander. Snelle combinatie Vitesse opende in de 32e minuut de score in het Rat Verlegh Stadion via een snelle combinatie door het midden. De Ivoriaan Wilfried Bony, die in de tweede helft de 0-2 en de 0-3 zou aantekenen, bediende listig Marco van Ginkel die op zijn beurt met een simpel tikje Jonathan Reis vrij voor de goal zette. De Braziliaan bedacht zich geen moment en schoot hard via de

onderkant van de lat raak. “We hebben misschien over heel de wedstrijd maar vijf kansen weggegeven, maar daar zaten er zaten wel drie van in”, aldus John Karelse. Te traag De trainer was van mening dat zijn ploeg de eerste helft te afwachtend was begonnen. “We hadden wel afgesproken dat we wat terug zouden verdedigen, alleen stapten we veel te traag en te langzaam uit met ons middenveld. Daardoor kwamen we heel erg op onze eigen 16 meter te spelen.” In dat geval wordt het dus ook erg moeilijk om zelf wat te creëren. “Dat had vanavond ook te maken met fysiek. Hun backs hadden onze buitenspelers onder controle en Alex Schalk had het moeilijk tegen hun centrale verdedigers. Daardoor kwamen onze drie aanvallers te weinig in het spel voor.”

Lering trekken NAC staat na negen wedstrijden op een treurige 17e en voorlaatste plek met 5 punten en met een doelsaldo van slechts 5 voor en 20 tegen. Het tekent de aanvallende onmacht van de ploeg. Karelse maakt zich dan ook zorgen. De wedstrijd van komend weekend tegen VVV, de nummer laatst uit de Eredivisie, wordt een cruciaal duel. “We moeten hier wel lering uit trekken en in ieder geval beter gaan verdedigen. Naast VVV krijgen we de komende weken ploegen als RKC en PEC Zwolle. Daar moeten we punten tegen gaan halen, alleen moeten er dan wel dingen gaan verbeteren. Als we goals weggeven als vanavond gaan we namelijk niet veel punten halen. Dat moeten we echt op gaan lossen en zelf meer kansen gaan forceren.”

Raak geschoten op de kermis

Wij zijn een kleine, gezellige schietvereniging waar het schieten met luchtdrukgeweren serieus wordt genomen en er wordt met professionelen wedstrijd geweren geschoten zoals u misschien gezien heeft bij de Olympische spelen waarbij schutter Peter Hellenbrand een knappe prestatie heeft neergezet in de Olympische finale

van het onderdeel tien meter luchtgeweer. Op onze vereniging wordt geschoten met luchtdruk wapens geweer en pistool van het kaliber 4,5 mm en wij beschikken over 5 elektrische binnen banen. Er wordt geschoten op een afstand van 7 meter. Onze schietvereniging is opgericht in februari 1970 en een vereniging met een hele historie in de schietsport. Deze sport wordt door zowel mannelijke als vrouwelijke schutters beoefend. Jeugd vanaf 14 jaar mits met toestemming van de ouders en of voogd zijn uiteraard van harte welkom. Wilt u het eens proberen op onze schietlocatie of gewoon kijken, dat kan iedere zondagavond van 19.00 uur tot + 22.00 uur bent u van harte welkom. Er zijn geweren van de vereniging beschikbaar echter geen pistolen.

Schieten is een sport waarbij je je moet concentreren maar het gaat niet alleen om het schieten maar ook voor de gezelligheid en om eens lekker te ontspannen. Adres vereniging is Tilburgseweg 241, dit bereik je door via de Moleneindstraat te Breda tussen nr. 20 en 22 de poort in te rijden en dan links aan te houden. Voor het pand parkeren en rechts langs het gebouw naar achteren lopen waar links de ingang is. Hopelijk dat wij u op een zondagavond vanaf 19.00 uur zien om ook eens aan de schietsport te proeven en u als nieuw lid te verwelkomen. Voor meer informatie kunt u bellen met 06-43452152 of 06-13057363 of kijk op onze website http://devrolijkeschutters. come2me.nl

Wielervereniging Breda BREDA - Wielervereniging Breda organiseert zaterdag 27 oktober een veldritwedstrijd voor jeugd. De wedstrijd wordt verreden op het Veldrij- en Mountainbikeparkoers van de vereniging aan de Terheijdenseweg te Breda. De veldrijders krijgen een lastig parkoers voorgeschoteld. Het crosscircuit is voorzien van een technische traject waarin enkele venijnige klimmetjes, zandbank, trap en als klap op de vuurpijl de

Wim de Vosbrug, die als scherprechter zullen fungeren. Vervolgens krijgen de renners enkele grasstroken voorgeschoteld en tot slot een verharde gedeelte naar de finish. De wedstrijden worden vanaf 11.00 uur verreden te beginnen met categorie 1 (acht jarigen). Vervolgens de categorieën 2, 3, 4, 5, 6 en tot slot categorie 7 die om 13.35 uur start. Inschrijven vanaf 10.00 uur in het clubhuis van WV Breda. www.wvbreda.nl

Zaterdagavond weer avondje Baronie BREDA - Zaterdagavond 27 oktober staat het tweede avondje Baronie op het programma. De Baronnen onderleiding van trainer Jack Sweres ontvangen op de Blauwe Kei om 19.30 uur het team van UNA uit Veldhoven. De Baronnen zijn aan een prima reeks bezig. Vier competitie overwinningen brach-

ten de Baronnen op een tweede plaats in de hoofdklasse B. Afgelopen zondag won Baronie met 1-3 voor de beker bij SCO in Oosterhout. Baronie-UNA belooft een prima wedstrijd te worden immers de ploeg van UNA staat op slechts een punt van Baronie en beschikt over een prima selectie die na het TOP klasse jaar van vorig sei-

zoen weinig verval kent en ook Stefan Barten de club zag komen versterken. Baronie kent op de blessure van Chafik Boushaba afgelopen maandag geholpen aan zijn kruisband een fitte selectie. Baronie rekent zaterdagavond opnieuw weer op vele bezoekers. Baronie-UNA zaterdagavond om 19.30 uur op de Blauwe Kei.

Subtop lonkt voor volleybaldames

De Burgst

BREDA - De volleybaldames van De Burgst Breda zijn het seizoen goed gestart. Na vier wedstrijden delen ze de tweede plek in de 2e divisie D. Hoewel de competitie nog jong is, is dit een plek die vertrouwen geeft aan het team. Vorig jaar moesten alle zeilen bijgezet worden om te handhaven en eindigde het team op een 9e plek in diezelfde divisie. Onderleiding van trainerstrio Johan van Vliet (trainer/coach), Jurgen Kapitein (assistent trainer/coach) en Edward van Erp (trainer) heeft het vaandelteam van De Burgst zich dit seizoen ten doel gesteld zich ruim te handhaven in de 2e divisie. Aanvoerster Nienke den Boogert en Nina

van Someren bleven als passer-lopers bij de selectie, evenals allrounder Annelies Boer, die haar aanvalspositie dit jaar verruilde voor de plek van libero. Ook middenspeelsters Anouk Ermes en Annick van Manen bleven aan. Welkome aanvulling voor het middenfundament is Annemijn de Graaf (voorheen VC Sarto Tilburg). De diagonaalpositie wordt dit jaar knap bezet door youngsters Marleen van Opstal (18) en Malu Wever (17, afkomstig van dames 2). De spelverdeling blijft in handen van Suraya van Berkum, samen met nieuwkomer Charlotte Joosten, ook afkomstig van dames 2. Een vrij krappe, maar hechte selectie, waarmee coach Johan van Vliet met vertrouwen het vervolg van dit seizoen tegemoet gaat.

De herfst is begonnen, de avonden worden weer langer. De kachel gaat weer aan en we maken het binnen gezellig met kaarsjes. Over ruim 2 maanden staan de feestdagen voor de deur, dagen waarin gezelligheid en familie centraal staan. En zeg nou toch zelf, dit is allemaal veel leuker met zijn tweeën dan alleen. Ben jij alleen en kijk je ernaar uit om het samen leuker te hebben, neem dan eens contact op met mij. Ik ben Cobie de Weerd van 40PlusRelatie regio Zeeland en West Brabant. 40PlusRelatie is een gerenommeerd relatiebemiddelingsbureau met een groot landelijk bestand singles en brengt mensen van 40 tot 80 jaar bij elkaar. Het relatiebemiddelingsbureau is erkend door de Branchevereniging Erkende Relatiebureaus (BER), wat de clienten betrouwbaarheid en zekerheid biedt. De kracht van 40PlusRelatie is de persoonlijke bemiddeling, vertelt Cobie. “In mijn regio ken ik al mijn clienten persoonlijk, want ik ben hun vaste consulente en houdt regelmatig contact. Dit alles maakt de slagingskans groter.

Schietvereniging De Vrolijke Schutters

BREDA - Bent u naar de Bredase kermis geweest en heeft u in de schiettent geprobeerd prijzen te schieten of geprobeerd de roos te raken voor een mooie actiefoto en u wilt dit eens bij een echte schietvereniging in alle rust proberen dat kan want in Breda is een luchtdruk schietvereniging gevestigd namelijk DVS Breda (De Vrolijke Schutters Breda).

Cobie de Weerd.

Spannende krachtmeting Na een weekje herfstvakantie, waarin volop getraind werd en een oefenduel tegen King Software VCN 2 werd afgewerkt, staat op zaterdag 27 oktober een spannende krachtmeting op het programma tegen Ledûb, een zeer jonge, enthousiaste ploeg uit het Brabantse Budel. Ledûb voert op dit moment de ranglijst aan met 17 punten ten opzichte van 14 punten van De Burgst. Van een echte topper kan nog niet worden gesproken, maar dat De Burgst gebrand is om hun vierde wedstrijd op rij te winnen en bij te blijven in de subtop staat vast. De wedstrijd op 27 oktober start om 16.30 uur in Sporthal De Ganzerik in Breda. PAGINA 32

Het begint allemaal met één telefoontje, hierin maak ik een vrijblijvende afspraak met je. Ik kom bij je thuis en bespreken we de werkwijze en jouw wensen en achtergrond. Daarna volgt een uitgebreid intakegesprek en het opmaken van een persoonsbeschrijving en dan ga ik op zoek naar een passende match. Door deze persoonlijke aanpak vinden steeds meer singles via 40PlusRelatie hun partner. Neem het geluk zelf in de hand en bel!”

Cobie de Weerd van relatiebemiddelingsbureau 40PlusRelatie (regio Zeeland en West-Brabant), tel. 0166 78 5000, website www.40plusrelatie.nl e-mail: cdeweerd@40plusrelatie.nl

50+ Leaque Bowlen BREDA - 50 plussers, het nieuwe seizoen is weer gestart. Nieuwe aanmeldingen zijn nog altijd welkom. Het gaat er niet om hoe goed u bent, maar vooral om de gezelligheid en hierbij speelt leeftijd geen rol. Heeft u interesse om een balletje mee te gooien kom dan een kijkje nemen in het Bowling & Party Centrum aan de Nassausingel 28, iedere donderdag tussen 9.15 en 12.00 uur. Speeldag 18 oktober Er waren vier heren met een serie van 500. Twee van de drie heren scoorde bijzonder goed en bereikte bijna de grens van zeshonderd. Ook bij de dames was er een score van boven de vijfhonderd en dit is een zeer goede prestatie voor haar en de eerste keer. Proficiat Lotje de Wijs 168149-203 = 520, Peter van Rijthoven 160256-178 = 594, Cees de Vet 189-159-236 = 584, Piet Huijsmans 155-196-180=531 en Ad Helmons 164-195-147 = 506. Lotje is door haar prestatie van de zevende naar

de tweede plaats gestegen in het klassement. Standen Klasse A heren: 1. Cees de Vet 186,71202,71; 2. Peter van Rijthoven 181,36189,36; 3. Piet Huijsmans 171,94-186,94; 4. Ad Helmons 161,44-186,44; 5. Leen Noordegraaf 176,07-179,07. Klasse A dames: 1. Netty van Nispen 152,00-296,00; 2. Lotje de Wijs 145,56-190,56; 3. Corrie van Rijthoven 160,86-188,86; 4. Marijke Noordegraaf 147,13-182,13; 5. Tonny van Winden 137,81-180,81. Klasse B heren: 1. Jan Biemans 153,90185,90; 2. Cees van Mook 151,67-181,67; 3. Joop Taks 143,72- 183,72; 4. Peter van Nispen 105,47;183,47, 5. John Severijns 119,24;183,24. Klasse B dames: 1. Mientje van Mook 139.00-190,00; 2. Wilma de Vries 110,33185,33; 3. Toos Kuppens 125,33-183,33; 4. Diny Huijsmans 127,89-180,89; 5. Fons Helmons 115,44-178,44.

Fixit zaalvoetbalcompetitie BREDA - Het was een tumultueus weekend in de A-divisie van de Fixitcompetitie. Aan het eind bleek er maar één volledige wedstrijd te zijn gespeeld.

Luitgaarden & Harthoorn had om te beginnen hun duel tegen koploper International al vroegtijdig geannuleerd. Oorzaak was de thuiswedstrijd van NAC en achteraf gezien hebben ze hier misschien wel spijt van gehad. Gevolg is wel dat International zonder verliespunten aan de leiding blijft. Maar liefst twee wedstrijden werden vroegtijdig gestaakt. Allereerst was daar het duel tussen Life en Aarts & Co dat door de scheidsrechter werd afgeblazen in de 7e minuut van de tweede helft. Op dat moment was het 5-2 in het voordeel van Aarts & Co. De wedstrijd tussen NoName en Kwikstaart duurde 7 minuten langer, maar bij een stand van 4-2 voor Kwikstaart zag de leidsman ook geen reden meer om verder te gaan. Een zwarte avond dus voor het zaalvoetbal in Teteringen. Gelukkig lukte het De Poorter en Nanuru

wel om op een normale manier de wedstrijd uit te spelen. Beide teams konden de punten goed gebruiken, want hun competitiestart is dit jaar niet om over naar huis te schrijven. Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd en tot 4-4 ging het ook gelijk op qua scoren, maar uiteindelijk wist De Poorter de hatelijke laatste plaats over te doen aan Nanuru door in de laatste fase nog driemaal te scoren. Uitslagen 20 oktober Life- Aarts & Co 2-5 (gestaakt) NoName-Kwikstaart 2-4 (gestaakt) Nanuru-Poorter 4-7 International-Luitgaarden & Harthoorn 3-0 De stand 1. International 4-12 2. Kwikstaart 4-9 3. Zvv Aarts&Co 4-9 4. NoName 4-7 5. Life 4-3 6. Luytgaarden&Harthoorn 4-3 7. De Poorter 4-3 8. Nanuru 4-1


* Variabele rente *per Variabele 17 september rente per 2012. 17 september Rentewijzigingen 2012. Rentewijzigingen voorbehouden. voorbehouden.

Het kan weer! Het kan weer! Zilvervloot Sparen Zilvervloot Sparen 2,4%e*le variabte ren * 2,4%ele variabte ren

10% premi voor 1 e 0 jaar 1 % spa0 en prerm voor 1 ie 0 jaar sparen

Breda: Akkermans Assurantiën, Neerloopweg 40, 076-5416153 Fijnaart: De Advieswinkel, Wilhelminastraat 6, 0168-463650 Fijnaart: Haverkamp & Partners, Korte Kerkstraat 2, 0168-463319 Zevenbergen: AAZ Adviesgroep, Stationsstraat 7, 0168-331010 Etten-Leur: Roels & van Ginneken, Anna van Berchemlaan 36, 076-5012230 Bosschenhoofd: Rokx Assurantiën, Pastoor van Breugelstraat 134, 0165-311975 Hoeven: Haverkamp & Partners, Bovenstraat 37c, 0165-507750 Zundert: Boot Assurantie Adviseurs, Prinsenstraat 25, 076-5972231 Oud Gastel: Sweere, Dorpsstraat 3, 0165-512851 Roosendaal: Voets Assurantiën, Vijfhuizenberg 207, 0165-521770 Sprundel: Wij zijn deLodewijks-van Ginneken Assurantiegroep, St. Janstraat 12a, 0165-388026 bank bij u in de buurt. Met persoonlijk advies en producten zonder poespas. Wouw: OVM Univé Het Zuiden, Markt 5, 0165-309100 Halsteren: Westenburg Financiële Diensten, Dorpsstraat 13, 0164-682562 St. Willebrord: Schijven Assurantiën, Korenbloemstraat 176, 0165-382555

Wij zijn de bank bij u in de buurt. Met persoonlijk advies en producten zonder poespas.


kerkelijk

VOLLE EVANGELIE GEMEENTE IMMANUEL Wekelijkse samenkomsten op zondag om 10.00u en woensdag om 20.00u. Tweewekelijkse bijeenkomst voor de jeugd op zaterdag om 19.30u. Zie de agenda op www. veg-immanuel-breda.nl. Alle bijeenkomsten zijn aan de Academiesingel 27-27 Voorganger: C. Visser, tel. 0161-227671. PROTESTANTSE GEMEENTE BREDA www.protestantsegemeentebreda.nl Zondag 28 oktober Ontmoetingsdienst Grote kerk Zondagmorgen 28 oktober 10.30 uur is er in de Grote Kerk in Breda een ontmoetingsdienst. Het thema van deze dienst is compassie Een moeilijk woord, dat eigenlijk gewoon betekent: voor elkaar zorgen! Alle kinderen in de basisschool leeftijd krijgen een lampion. Tijdens de dienst wordt er licht gemaakt. En tijdens de kindernevendienst mag elk kind ook een lichtje zijn voor mensen die het moeilijk hebben. Alle kinderen gaan namelijk ‘licht’ kaartje sturen. Zo kan men ook voor anderen zorgen ds. Ton van Prooijen en ds. Wim Bisschop leggen aan de hand van het boek: ‘De catechismus van de compassie’ van Christine Berkvens en Ad Alblas uit wat compassie is en wat we er in deze tijd mee kunnen doen. Een bonte stoet van mensen zal voorbij komen. Een groepje jongeren van de protestantse kerken hebben zelfs een korte film gemaakt over compassie. Deze wordt bekeken. Ook wordt de nieuwe jeugdwerker van de protestantse gemeente Breda, Danielle van Drongelen in deze dienst aan onze kerken verbonden. Aart Bergwerff bespeelt het orgel en er wordt gezongen door de samenwerkende cantorijen van de Markuskerk en de Lucaskerk o.l.v. Ilse Jordan en Margreet Pols. Een bijzondere dienst. Wijkgemeente Noorder Beemden Lucaskerk Tweeschaar 125 Kerk gesloten zie Grote kerk. Markuskerk Brabantpark Hooghout 98. Kerk gesloten. Zie Grote kerk. Johanneskerk Dreef Princenhage Kerk gesloten. Zie grote kerk. Oecumenische vieringen Amphia Langendijk: 10.15u dienst van Schrift en Tafel. Voorganger ds. T. Los. Amphia Molengracht: 10.30u dienst van Schrift en tafel. Voorganger pastor J. Schippers m.m.v. Fioretti koor. De Breedonk locatie Mastbos: Vrijdag 26 oktober 15.00u Voorganger: ds. M. Wagenvoorde Heilig avondmaal Verpleeghuis Aeneas: zaterdag 27 oktober voorganger ds. H. ten Thije aanvang 18.15u Grote kerk: 12.30-12.50u Oecumenisch Middaggebed. Dinsdag 30 oktober Voorganger Dhr. F. van de Meulen. Organist op het grote orgel Kick Schaart. GEREFORMEERDE GEMEENTE EBEN-HAËZERKERK Vriesdongen 1. Zondag: 10.00u leesdienst; 17.00u leesdienst. KERK VAN DE NAZARENER Evangelische gemeente Predikant: Pastor P. Brouwer Aanvang dienst: 10.30u. Locatie: Dorpshuis ‘t Web, Zuringveld 1, 4847 KS Teteringen, tel. 076-5713579. ZEVENDE-DAGS ADVENTISTEN BREDA EN OMSTREKEN Het Kruispunt, Harmonielaan 24 te Prinsenbeek. Contact: Dhr. L. Belder, tel. 0624554240. Alle Bijbelstudies gaan over het thema: Groeien in Christus. Download de studies via www.adventist.nl. Ga naar studielectuur en selecteer Dialoog 4e kwartaal 2012. Materiaal voor de beginnerscursus wordt verstrekt bij bezoek aan de cursus. Zaterdag 27 oktober 10.00u: Bijbelstudie, thema: Redding: de enige oplossing. Beginnerscursus, thema: De vraag naar het waarom. 11.00u: Eredienst, prediking Mevr. G. Berkel.

VOLLE EVANGELIE GEMEENTE BREDA Elke zondag samenkomst in buurthuis Geeren-Noord, Philips Lammekensstraat 30, Breda-N., 10.00u., wisselende voorg. Crèche en kindernevendiensten. Secretariaat: J. den Hollander, tel.0765870898. KERK VAN JEZUS CHRISTUS VAN DE HEILIGEN DER LAATSTE DAGEN Mgr. de Vetstraat 112, 4817 JP Breda, tel. kerk 076-5213141, tel. zendelingen 0652338961. Diensten: 10.00u. jeugdwerk: 3-11 jr; kinderkamer tot 3 jr. Priesterschapvergadering: mannen va. 12 jr.; Zusterhulpvereniging: vrouwen va. 18 jr.; jonge vrouwen: meisjes 12-18 jr. 11.00u Vervolg jeugdwerk. Zondagsschool: leden va.12 jr; onderricht naar leeftijd; aparte onderzoekersklas. 11.40u Avondmaalsvergadering. Eredienst alle leeftijden. 13.00u einde. LEGER DES HEILS Hendrik Berlagestraat 102, tel.0765870344. Iedere zondag 10.30u. samenkomst, enthousiaste samenzang en bijbeloverdenking. Kindernevendienst en event. kinderoppas. Zondag 10.30u Majoor Bakker. PAROCHIE BREDA CENTRUM St.Janstraat 8, 4811 ZL Breda, tel. 0765215764 Antoniuskathedraal, St. Janstraat: zondag 10.30u euch.viering. Maandag t/m donderdag 12.30u euch.viering. Vrijdag 09.00u euch.viering. Donderdag 12.00u Aanbidding. Begijnhofkerk, Catharinastraat: zaterdag 17.00u euch.viering. Maandag t/m vrijdag 07.45u morgengebed. Woensdag 18.00u jongerengebedsdienst. St. Joostkapel, Ginnekenstraat: dinsdag en vrijdag 10.30u euch.viering DOOPSGEZINDE GEMEENTE BREDA Cimburgalaan 98 Breda. Zondag: 10.30u CHRISTELIJKE GEREFORMEERDE KERK MATTHEÜS www.cgkbreda.nl Steendorpstraat 4; hoek Petegemstraat. Zondag 28 oktober 10.00u ds. G. van ’t Spijker, Baarn 14.30u ds. J.W.A. Ester, ‘s Gravenmoer GEREFORMEERDE KERK (VRIJGEMAAKT) Terheijdenstraat 9 Diensten: zondag 09.30u en 16.30u REMONSTRANTSE GEMEENTE BREDA EN OMGEVING Doopsgezind Centrum, Cimburgalaan 98. Zondag 28 oktober 10.30u: mw.ds.I.L.Tan (vreugdemaal) JERUZALEM PAROCHIE www.jeruzalemparochie.nl Breda Zuid/ zuid-oost Zaterdag 16.00u Huize Ruitersbos 19.00u Maria Kerk Zondag 09.30u Petrus en Paulus kerk 09.30u Maria Kerk 11.00u Sacramentskerk 11.00u Laurentius Kerk 1e donderdag van de maand 09.00u Petrus en Paulus dagkapel 1e vrijdag van de maand 10.00u Sacramentskerk Iedere vrijdag 19.00u Huize Overakker THE BLESSING BREDA Christus Triumfatorkerk, Zandberglaan 31, www.maasbach.com Samenkomsten: Zondag 10.30u; Woensdag 20.00u (gebedsdienst); Vrijdag 20.00u; Zaterdag 19.00u POiNT! Youth. Kinderopvang aanwezig. Info: 070-3635929.

KERK PATERS KAPUCIJNEN Zondag eucharistievieringen 8.30u en 10.00u. Weekdagen 7.45u. EVANGELIE GEMEENTE DE DEUR BREDA Teteringsedijk 89k, Breda. Telefoon 0651193738. Diensten: zondag om 11.00 en 18.00u.; woensdag om 19.30u. Zondagsschool 4 t/m 12 jr. Kinderoppas. Zaterdagavond jongerenavond: muziek, drama, film. PAROCHIE BREDA-NOORD Parochiecentrum Belgieplein 6, 4826 KT Breda.Open op werkdagen van 9.00 tot 12.00u. 076-5873482 (in noodgevallen 0619825402) www parochiebredanoord. nl, info@parochiebredanoord.nl Kerkgebouw Belgieplein 4. Vieringen: woensdag en 1e vrijdag 09.30u, zaterdag 19.00u, zondag 10.00u. Inloopochtend Voor Elkaar elke woensdag 10.00 tot 12.00u in Gemeenschapshuis De Biesdonk, Belgieplein 8. Meer info 076 5871820. EVANGELISCHE KERK JEFTA Kantoor: Voorerf 7, 4824 GM Breda, tel. 076-5717575. De diensten van Jefta worden elke zondag om 11:00u gehouden in Anna Rozenkranskerk, Meidoornstraat 111, 4814 KB te Breda (wijk Tuinzigt). Kinderopvang. Kinderdiensten. Om de 14 dagen speciale tienerdienst. Zondag 28 oktober: Dienst. Spreker: Lans Bovenberg. RAAD VAN KERKEN Iedere dinsdag om 12.30u is er in de Stiltekapel van de Grote Kerk een middaggebed. EVANGELISCHE BAPTISTENGEMEENTE BREDA Groene Woud 2 (schoolgebouw Prisma De Rotonde). Zondag: 10.30u Tel.info: 076-5717155.www.ebgbreda.nl PROTESTANTSE GEMEENTE PRINSENBEEK - HET KRUISPUNT Secretariaat: Harmonielaan 24, 4841 VL Prinsenbeek, tel. 076-5614852; www.hetkruispunt.org zondag 10.00u. EVANGELISCHE LUTHERSE GEMEENTE BREDA E.O. Kerkgebouw: Stadserf 3/Veemarktstraat 11, Breda. Predikante: mw. ds. M. Schulz 040-2417664; Diaken: mw. H. KlaaysenSiebrand 076-6712425. Kosteres: W. v.d. Bruggen 076-5220877; evangelisch-luthers-breda.nl Zondag 10.30u RK PAROCHIE PRINSENBEEK Secretariaat Markt 34, 4841 AC Prinsenbeek. Open op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur, tel 5412231 e-mail: secretariaat@parochieprinsenbeek.nl. Contactpastor mw. G. v.d. Korput (pastoraal werkster). Vieringen: zaterdag 19.00 uur; zondag 10.00 uur; dinsdag 9.00 uur. NAZARETHPAROCHIE BREDA WEST Secretariaat: Haagsemarkt 4, Breda, tel: 076-5213873, www.nazarethparochie.nl. Open op werkdagen van 9.00-12.00u/13.30-15.00u (m.u.v. woensdagmiddag). Voor dringende gevallen (ziekenzegen, ziekenzalving of overlijden): 06-14962111. ORTHODOXE KERK BREDA De Parochie van de Heilige Myrondraagsters is een Orthodoxe kerk. De kerk wordt zowel bezocht door Nederlanders als door mensen uit traditioneel orthodoxe landen. De liturgische taal is Nederlands. De diensten worden gecelebreerd door parochiepriester Vader Josef Sikora. Diensten: Elke 1e en 3e Zondag van de maand: 10.00u: 3e en 6e uur 10.30u: Goddelijke Liturgie Adres: Kerkhofkapel, Vogelenzanglaan 21, Breda-Ginneken. Meer informatie: www. orthodoxekerkbreda.nl. PAGINA 34

MICHAELPAROCHIE BREDA (OOST) Parochiecentrum: Hooghout 67, 4817EA Breda; open op werkdagen van 09.0012.00u; 076-5219087 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794; www.michaelparochiebreda.nl; info@michaelparochiebreda.nl. Gratis abonnement Nieuwsbrief aanmelden teamassistente@ michaelparochiebreda.nl Zaterdagavond 19.00u Franciscuskerk (Breda-Noord), Belgiëplein 6; 19.00u woord en gebed aan de vooravond van zondag De Michaelkerk (Breda-Oost), Hooghout 67. Zondagochtend: 08.45u Lucaskerk (H. Beemden), Tweeschaar 125; 08.45u Annakapel (Breda-Oost), Heusdenhoutseweg 34 10.00u Williborduskerk (Teteringen) Kerkstraat 1; 10.00u Franciscuskerk (Breda-Noord), Belgieplein 6; 11.30u Bethlehemkerk (H. Beemden), Gageldonksepad 7; 11.30u Michaelkerk (Breda-Oost), Hooghout 67. WILLIBRORDUSPAROCHIE TETERINGEN Parochiecentrum: Kerkstraat 1, 4847RM Teteringen. Bereikbaar op werkdagen van 9.00-12.00u; 076-5713203 (in dringende gevallen: teamtelefoon 06-10292794); www.parochieteteringen.nl; info@ parochieteteringen.nl. Gratis abonnement Nieuwsbrief aanmelden teamassistente@ michaelparochiebreda.nl Vieringen: Willibrorduskerk, Willem Alexanderplein, Teteringen: zondag 10.00u, dinsdag 19.00u en donderdag 09.00u. BETHLEHEMPAROCHIE Secretariaat Gageldonksepad 7, 4824 PP, Breda. tel.5410194; fax.5426194, open elke werkdag van 9-12u, e-mail: secretariaat@bethlehemparochie.nl, www.bethlehemparochie.nl Pastores: Frans Verkleij. Bereikbaar via het secretariaat. Zondag 28 oktober 30e zondag door het jaar. 8.45u Lucaskerk eucharistieviering. Voorganger: W. Wiertz. 11.30u Bethlehemkerk woord- en communieviering. Voorganger: F. Verkleij m.m.v. het Bethlehemkoor. ASSEMBLIES OF GOD PINKSTER GEMEENTE BREDA Dienst Engels. Cimburgalaan 98, tel. 06-51150835; 0134551487; 076-5418994. Zondag 13.00 tot 16.30u. VOLLE EVANGELIE GEMEENTE DE LEVENDE STEEN Dinsdags 19.30u bijbelstudie/bidstondavond. Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8, Breda Noord. VICTORY BIBLE CHURCH INT. Lucaskerk, Tweeschaar 125, Breda. Samenkomsten: zondag 13.00-16.00u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 19.00-21.00u. Info: 076-5879857 of 06-45084992. NIEUW-APOSTOLISCHE KERK Balfortstraat 63 Breda. Diensten met wisselende priesters Zondag: 10.00u, woensdag: 20.00u www.nak-nl.org WAALSE KERK Catharinastraat 83b. Kerkdiensten in het Frans. Iedere tweede en vierde zondag vd maand 11.00u. Een Franstalige samenvatting van de preek wordt uitgedeeld. Informatie: www.waalsekerken.nl ds. R.L. Dewandeler: 06-38771850. CAPITOL WORSHIP CENTRE Capitol Worship Centre, o.l.v. Apostle Alex en Ingeborg Stekelenburg iedere woensdagavond om 20.00u. in de Poelwei, Mgr. de Vetstraat 2 te Breda. Informatie Hannah Kroeze, 076-5994927. Diensten elke zondag om 15.00u in Nederlands & Engels, Zandberglaan 54, 4818 GL Breda, 0640061346; www.capitolbreda.nl

PROTESTANTSE GEMEENTE GINNEKEN Laurentiuskerk: Duivelsbruglaan 1 (Ginnekenmarkt) Breda. Predikant: Ds. P. Masmeijer, Duivelsbruglaan 21, 4853 JD Breda, 076-5653460. Koster: Mevr. J.R. van Wijk-Versteeg, Duivelsbruglaan 3, 4853 JD Breda, 076-5651807. Postadres: Protestantse Gemeente Ginneken, Postbus 4648, 4803 EP Breda; kbginneken@zonnet.nl; www.protestantsegemeenteginneken.nl. Kerkelijk bureau: Romenyhuis (achter de kerk). Geopend: 1e dinsdagavond van de maand van 19.0020.00 uur Zondag 28 oktober 22e zondag na Pinksteren. 10.30u Ontmoetingsdienst in de Grote Kerk. Voorgangers: Ds. T. van Prooijen en Ds. W. Bisschop. Na de kerkdienst welkom in Mariendal. Diensten in huize de Werve Vrijdag 2 nov. 15.30u Eucharistieviering Pastor Kortmann Vrijdag 9 nov. 15.30u Kerkdienst Ds. P. Siderius WINNERS CHURCH INTERNATIONAL BREDA Gemeenschapshuis De Wegwijzer, Steendorpstraat 2, Breda-Noord (wisselaar). Pastors Ferdinand & Elmy Igbeche. Diensten in Engels en Nederlands vertaald. Zaterdag 27 oktober Hour of Visitation”. Tijd: 19:30u. U bent van harte welkom om Gods kracht te ervaren! Zondag 11.00-13.00u. Kinderopvang aanw. Info: 076-5712237/06-15483563 WORLDWIDE PROPHETIC EVANGELICAL MINISTRIES (Wereldwijde Profetische Evangelische Missies): Veemarktstraat 11, Breda (van E.L.G.). Elke zondag dienst om 14.00u. Diensten in Nederlands (en zo nodig Engels). Pastor: Roger Kaiser. Info en pastoraal zorg: tel. 06-12274947; www.wpem.nl H.H. MARIA/DYMPHNA Kapel van de H.H. Maria/Dymphna (Haagse Beemden), Moerenpad 10: 1e zondag vd maand 18.00u Vesperviering. JONGE, KRACHTIGE PROFETISCHE MINISTRY Iedere donderdagavond 20.00-22.00u komen we als jonge, krachtige profetische ministry bij elkaar in ‘Centre Court’ boven treinstation Breda, Stationsplein 16. We zijn bereikbaar op 06-15370709 of per mail naar nathancivile@hotmail.com HET APOSTOLISCH GENOOTSCHAP Heusdenhoutsestraat 15, 4817 WB Breda. Voorganger hr. J. Harten, tel. 078-6175115. Contact: breda@apgen.nl Eredienst: 09.30u. ANNAHUIS Diaconaal Centrum Breda, geopend van 9.30-16.00u (vrijdag tot 15.00u). De middagen alleen op afspraak. Op dinsdag en donderdag inloop van 9.30-11.30u, Haagweg 3, 4814 GA Breda, tel. 076-5217964, info@annahuis.nl CHRISTENGEMEENSCHAP De Christengemeenschap, beweging voor religieze vernieuwing. Mensenwijdingsdienst op zaterdag een keer in de maand. Voor informatie: 0765422983, www.christengemeenschap.nl. CHRIST IN ACTION MINISTRIES BREDA ‘Biesdonk’, Belgiëplein 8, 4826 KT Breda. Samenkomsten: zondag 10.00-12.30u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 20.30-22.00u. Info: 0765204106; 076-5427839; 06-30559431. POOLSE RK PAROCHIE H. MAXIMILIAAN KOLBE Laurentius kerk, Ginnekenweg 333, Breda Zondag 9.15u, Pastoor S. Klim 0765321438 06-14243225.


vacatures

“Treeport maakt van West-Brabant het meest aantrekkelijke boomkwekerij gebied van Europa” Treeport werkt aan een duurzame versterking van de boomkwekerijsector in West-Brabant, met bovenstaande slogan als doelstelling. Met financiële ondersteuning van de provincie Noord-Brabant en gemeenten in West-Brabant zijn diverse activiteiten en projecten opgestart en in uitvoering.

Compleet gerenoveerd en ideaal gelegen 3-sterren hotel, nabij de aansluitingen van de A17 en de A16. Dichtbij het industrieterrein Moerdijk met 62 comfortabele hotelkamers en 2 functionele vergaderzalen.

Er wordt in projectgroepen gewerkt aan marketing, promotie en communicatie, scholing, innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het programmabureau ondersteunt de diverse projectgroepen. Binnen het programmabureau is er een vacature voor een:

Projectleider (32 uur per week, voor bepaalde tijd)

Moerdijk Wij zoeken zo snel mogelijk ter versterking van ons team

We zoeken een gedreven projectleider met een frisse en breed georiënteerde kijk op boomteelt op het gebied van marketing, promotie, scholing, innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Allround Hotelmedewerk(st)er/ Receptionist(e)

Als projectleider 

Door het multifunctionele karakter van deze baan ben je breed inzetbaar, waarbij het volgende wordt gevraagd: • Een relevante opleiding op MBO niveau en/of aantoonbare ervaring. • Een goede beheersing van de Nederlandse, Engelse en Duitse taal. • Wisselende werktijden, ook in het weekend en feestdagen • Het bezit van het diploma sociale hygiëne en BHV versterkt uw kandidatuur • Een grote glimlach

     

Om deze uitdagende functie te vervullen zijn er fulltime en parttime mogelijkheden!

Ben jij die enthousiaste, spontane, representatieve, zelfstandige collega met een flexibele instelling, die communicatief goed ontwikkeld is, met een groot gevoel voor gastvrijheid?

 

Bewaak je de kosten, planning, kwaliteit, organisatie en communicatie van het projectplan / de projectplannen. Organiseer je i.s.m. de werkgroepvoorzitter het opstellen van de agenda voor de werkgroepvergaderingen. Bewaak je de uitvoering van de afgesproken acties. Ondersteun en/of vervang je de werkgroepvoorzitter waar nodig. Coach je en stuur je meewerkend personeel aan bij de uitvoering van de projecten. Ondersteun je waar nodig andere projectleiders. Presenteer je Treeport in algemene zin en de werkgroep in het bijzonder op beurzen en overige bijeenkomsten. Signaleer je belangrijke ontwikkelingen en breng je deze waar relevant in de werkgroep in of leg je deze voor aan andere projectleiders. Ben je een vraagbaak voor collega’s m.b.t. achtergronden bij projecten en activiteiten. Beschik je over een afgeronde relevante opleiding op HBO-niveau

Daarnaast strekt mondelinge en schriftelijke kennis en ervaring met de Engelse en Duitse taal tot de aanbeveling. Je hebt een flexibele, klantgerichte en ondernemende instelling en beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Uiteraard ben je een teamspeler. Je kent de boomkwekerijsector en kan je verplaatsen in de belangen van deze sector.

Schrijf of mail dan direct je sollicitatiebrief met CV naar: Holiday Inn Express Moerdijk T.a.v. Mw. Sandra Broeders-Duijm Sebastiaansweg 1 4781 PE Moerdijk E mail: holidayinnexpress.moerdijk@planet.nl Web: www.hiexpress.com/moerdijk

Wij bieden afhankelijk van opleiding en ervaring een marktconform salaris en uiteraard een prettige werkomgeving met een enthousiast team van jonge medewerkers.

Acquisitie n.a.v. deze advertentie is niet gewenst.

Nadere informatie over de functie is te verkrijgen bij Gerard de Baaij (programmamanager; tel. 0653391651) of Jessica van Nijnatten (bureaumanager; tel. 076-5995000). Voor meer informatie over Treeport kun je terecht op onze website: www.treeport.eu. Ons kantoor is gevestigd in Zundert. Heb je belangstelling voor deze functie, reageer dan voor 17 november 2012 per e-mail aan gerard.de.baaij@treeporteurope.com.

industrial coating industrial coating

Door de uitdagingen waarmee onze organisatie de komende jaren Door de uitdagingen waarmee organisatie komende jaren direct zijn wij op zoek naar onze gemotiveerde ende bekwame wordtPer geconfronteerd, wij onze capaciteit te breiden. wordt geconfronteerd,dienen dienen wij onze capaciteit uit teuit breiden.

- opleidingen tot NMI registermediator - in-company trainingen - zakelijke en particuliere mediations

(onderhouds) monteurs

het demonteren, spuiten spuiten enen afwerken van van machines Voor Voor het deen en monteren, afwerken machines zoeken wij per gemotiveerde enen bekwame: met ervaring alsdirect automonteur of autoschademonteur/spuiter. zoeken wij per direct gemotiveerde bekwame: Wij bieden een uitdagende en afwisselende functie met (onderhouds) monteurs (onderhouds) doorgroeimogelijkheden en oog op vast monteurs dienstverband. Bent u een vakman en heeft u ervaring als automonteur,

21 naar BentStuur u een vakman en ervaring als automonteur, autoschademonteur/spuiter ofuonderhoudsmonteur, stuur dan je sollicitatie metheeft CV snel uw sollicitatie voor 14 september, voorzien van uw CV autoschademonteur/spuiter of Steur onderhoudsmonteur, stuur dan info@steur.com t.a.v. dhr Jack naarsollicitatie dhr. Jack Steur. info@steur.com snel uw voorEmail: 14 september, voorzien van uw CV voorJack verdereSteur. info over Email: ons bedrijf info@steur.com op WWW.STEUR.COM. naar Kijk dhr. acquisitie n.a.v. deze advertentie wordt niet op prijs gesteld

Kijk voor verdere info overCZ ons bedrijf op WWW.STEUR.COM. Nijverheidsweg 9 4731 OUDENBOSCH Tel. 0165-315350, acquisitie n.a.v. deze advertentie .wordt niet op prijs gesteld

Genie preferred supplier

Genie preferred supplier

ERKEND MEDIATOR WORDEN?

Het Mediation Educatie Centrum (NMI erkend) leidt op voor het examen tot NMI registermediator. Meld u aan voor een gratis informatiebijeenkomst via onze website of bel 015 - 36 112 36. Volgende informatiebijeenkomsten (start 19.30 uur): Do 15 nov, WestCord Hotel Delft (naast IKEA) Do 22 nov, Hotel Trivium te Etten-Leur Tel: 015 – 36 112 36

info@mediationeducatie.nl

www.mediationeducatie.nl

ISO 9001:2008 KEMA CERT.NR. 2015780

Nijverheidsweg 9 4731 CZ OUDENBOSCH Tel. 0165-315350, .

ISO 9001:2008 thuis KEMA CERT.NR. 2015780

BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

Van Sundert Loodgietersbedrijf BV te Roosendaal realiseert met ca. 20 medewerkers alle voorkomende loodgieterswerkzaamheden in de service & onderhoud- en renovatie markt. Dit voor met name professionele vastgoedbeheerders als woningcorporaties, VVE-beheerders, VVE’s en aannemers. Ondanks de economische crisis groeit onze orderportefeuille structureel en zijn wij per direct op zoek naar meerdere;

Zelfstandige Loodgieters onderhoud

werken als (parttime)

CASHFLOW MANAGER www.cashflowcare.com

brasserie-cafetaria-ijssalon-pizzeria

Bon Appétit Kennedyplein 3, rijsbergen

Wij zijn op zoek naar enthousiaste

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

- Parttime medewerker m/v - Weekend-/vakantiehulp m/v - Interieurverzorgster voor ‘s maandags

ben je geïnteresseerd in afwisselend werk in een leuk team? neem dan contact op met Kim van es: tel. 076 - 596 39 69

WWW.bonaPPetItrIjsbergen.nl

(meerdere jaren ervaring als Loodgieter)

Hulp-monteurs/-Loodgieters (basiskennis als loodgieter/GAWALO, vmbo/lts) Wij bieden: o Een zelfstandige functie binnen een enthousiaste en groeiende onderneming; o Goede arbeidsvoorwaarden in overeenstemming met de functie; o Mogelijkheid tot opleiding en doorgroei kansen binnen de organisatie Indien uw interesse is gewekt kunt u contact opnemen met Jos van Seggelen, te bereiken tijdens kantooruren onder nummer 0165-562539 of per e-mail jos@vansundertbv.nl, of Boerkensleen 7, 4705 RL te Roosendaal.

Wij zoeken een chauffeur! Om onze medewerkers van en naar McDonald’s Hazeldonk te brengen. Wilt u naast uw pensioen iets bijverdienen, heeft u geen 9 tot 5 mentaliteit, veel rijervaring en bent u in het bezit van een eigen auto, dan is deze baan iets voor u! Solliciteer direct online via www.mcetten.nl of mail naar administratie.etten@nl.mcd.com


x x x x x

x x

x x x

x x x

x x x x

x

x x

*Aanbiedingen max. 1 per klant • Geen verkoop aan handelaren • Zetfouten en prijswijzigingen voorbehouden • Aanbiedingen zijn geldig van 24.10.12 t/m 28.10.12 • Zolang de voorraad strekt • Prijzen excl. verwijderingsbijdrage

x

x

x

x

Startuitstel Aquastop

2000 Watt vermogen HEPA filter

6 kg inhoud

VCC 8480 Stofzuiger zakloos

Vermogen 2000 Watt, hepa filter, parketborstel, in hoogte verstelbare buis, zuigkracht regeling in de handgreep, inclusief diverse accessoires, eenvoudig te reinigen. Art.nr.: 1103277

L 60460 Wasmachine

1400 toeren, 6 kg inhoud, energieklasse A++, laag waterverbruik, aquastop op de aanvoerslang, eenvoudige bediening, startuitstel, ruime programmakeuze. Art. nr.: 1164653

tot

Openingstijden

BREDA

Kruisvoort 14 Woonboulevard 4814 RZ Breda Tel. 076 - 5258100

ediamarkt.nl w.m wwnne er u nu op de mediamail!

Abo

22uur

maandag 10.00 - 22.00 uur dinsdag 10.00 - 22.00 uur woensdag 10.00 - 22.00 uur

donderdag 10.00 - 22.00 uur vrijdag 10.00 - 22.00 uur zaterdag 09.30 - 20.00 uur

www.mediamarkt.nl zondag

12.00 - 17.00 uur (IEDERE ZONDAG OPEN)

Ruim 2500 gratis parkeerplaatsen

Ook cadeaukaarten verkrijgbaar

DBN_20121024