Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

B E R G E N

O P

O P L AG E :

Z O O M S E

28 MEI 2014 WEEK 22

Uitgeverij

29.800

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

POLITIEK BEMOEIT ZICH MET GEDRAG BVV’63

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

Volg ons via twitter: @BergseBode

I SPORT

RAAD IN BRES VOOR JONGERENHUISVESTING

Te l .

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

RAVELIJNLEZING VERPLAATST NAAR SINT GERTRUDISKERK

Merkies wint Hotze de Roos prijs

Nieuwe verdachte in zaak chaletmoord

BERGEN OP ZOOM - Kinderboekenschrijfster Daiënne Merkies heeft de Hotze de Roos prijs gewonnen voor haar boek ‘Een vampier van niks’. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan debuterende kinderboekenschrijvers en is eerder toegekend aan schrijfsters als JK Rowling en Francien Oomen en werd door de Zaanse wethouder van cultuur een start genoemd van een veelbelovende carriere. De winnaar is gekozen door de jury die bestaat uit de kinderen uit groep zes en zeven van de Zaanse kinderjury. De jaarlijkse prijs is genoemd naar de schrijver van de Kameleonreeks, Hotze de Roos. Lees in de Bode van zondag het interview met Merkies.

BERGEN OP ZOOM - In het onderzoek naar de chaletmoord, waarbij de Amersfoorter Ton Kuijf op een gewelddadige manier om het leven werd gebracht, is een nieuwe verdachte aangehouden. Het Team Grootschalig Onderzoek (TGO) uit Oost-Nederland heeft een 29-jarige vrouw uit Kampen aangehouden. Eerder deze maand werd ook een 30-jarige Bergenaar aangehouden voor betrokkenheid in de zaak. De man is voor veertien dagen in bewaring gesteld. De moord dateert van 14 maart 2014. Het stoffelijk overschot van de Amersfoorter werd gevonden in een uitgebrande chalet in Ermelo. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Gemeente niet meer eerste koper perceel

Bewoners praten mee over verkeersstudie

BERGEN OP ZOOM - Het college heeft besloten om het voorkeursrecht op het perceel aan de Pieter Breughelstraat 1 en 1a in te trekken. In 2008 besloot de gemeente om via de Wet voorkeur gemeente aanspraak te maken op de gronden. Bij verkoop zou de eigenaar de gronden altijd eerst moeten aanbieden aan de gemeente. De gemeente slaagde er echter niet in om met de eigenaar een overeenstemming te bereiken over de verkoop. “We hebben in de loop der jaren verschillende plannen gehad voor het centrum van Borgvliet. Deze locatie is nu niet meer in beeld. Daarom zien wij af van het voorkeursrecht”, verklaart wethouder Ton Linssen.

Arjan van der Weegen officieel eerste loco BERGEN OP ZOOM - Het college van burgemeester en wethouders heeft wethouder Arjan van der Weegen officieel aangewezen als eerste loco-burgemeester. Bij diens afwezigheid zal burgemeester Frank Petter worden vervangen door Van der Weegen. De tweede loco-burgemeester is Ton Linssen, gevolgd door Ad Coppens, Yvonne Kammeijer en Patrick van der Velden. Bij vakantie of ziekte van Van der Weegen neemt Kammeijer voor hem waar. Zij wordt op haar beurt vervangen door Coppens, die Van der Weegen heeft als vervanger. De wethouders Linssen en Van der Velden nemen bij afwezigheid voor elkaar de honneurs waar.

BERGEN OP ZOOM - Bergen op Zoom liet zich dit weekend weer van haar bourgondische kant zien tijdens ProefMei. Er werd volop geproefd en genoten. Ook kunst, cultuur, muziek en natuur hebben een prominente plek en jong en oud weet het dan ook te waarderen. Het decor wordt gevormd door het Markiezenhof en dat zorgt meteen voor sfeer. Zie ook het verslag elders in deze Bode. FOTO MERIJNSITSEN.NL

College: ‘Gemeenten moeten zich aan afspraken houden’

Weinig geloof in detailhandelvisie BERGEN OP ZOOM - Op papier klinkt het goed. De gemeenten in de Regio West-Brabant gaan voor de tweede keer rond de tafel zitten om afspraken te maken over een regionale detailhandelvisie. Die moet voorkomen dat gemeenten elkaar onderling gaan beconcurreren, ten kosten van de bestaande voorzieningen. Maar in Bergen op Zoom worden de nieuwe afspraken met enige wantrouwen ontvangen. “Een regionale visie is leuk, maar dan moeten de gemeenten zich daar wel aan houden”, verduidelijkt wethouder Ton Linssen het Bergs onbehagen. DOOR RIA VAN MEIR

Daarom zien wij nieuwe afspraken een beetje met wantrouwen tegemoet.”

Al in 2009 bereikten de West-Brabantse gemeenten overeenstemming met elkaar over de ontwikkeling van detailhandel. In het convenant zijn grenzen gesteld aan te grootschalige nieuwbouwprojecten en zouden nieuwe initiatieven ook niet tot leegloop van de bestaande winkelcentra en dorpen moeten leiden. “Het idee was dat we elkaar niet zouden beconcurreren, maar juist versterken. Maar dat werkt alleen als gemeenten zich aan de afspraken houden”, meent Linssen. Volgens hem was daar de afgelopen jaren geen sprake van. “Er is geen regionale afstemming over de koopzondagen gekomen en ondertussen is men gewoon doorgegaan met het ontwikkelen.

Leegstand Want die nieuwe afspraken zijn nodig. Niet alleen omdat de oorspronkelijke visie uit 2009 een doorlooptijd had tot 2014, maar ook omdat nieuwe ontwikkelingen in het koopgedrag van de consumenten om actie vragen. Internetverkoop is aan een enorme opmars bezig en dat gaat ten koste van de lokale ondernemers. Door de economische crisis, een krimpende bevolking en schaalvergroting aan de randen van de bebouwde gebieden staan er bovendien steeds meer zaken leeg. Daarom werkt de Regio momenteel aan een nieuwe visie voor de periode 20142020, die in juli gereed zal zijn. “Vooral in de kleinere kernen en wijken staan

Avondvierdaagse gaat weer van start

De Zeeland Dat Bergen op Zoom met de opening van De Zeeland ook nieuwe commerciele ruimte toestaat buiten het centrum, vormt volgens Linssen niet direct een bedreiging voor de binnenstad. “Wij voegen geen extra vierkante meters toe. De Zeeland is juist ter vervanging van bestaande, verouderde winkelruimten. Daar heeft een uitruil plaatsgevonden. Dat is wel degelijk anders dan het blijven bouwen en ontwikkelen, zoals in andere gemeenten wel gebeurt.”

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren

D

E

WK

e2

01 4

van al uw nieuws BO

BERGEN OP ZOOM - De Bergen op Zoomse Wandelavondvierdaagse vindt plaats van maandag 2 tot en met donderdag 5 juni. De afstanden zijn 6 of 10 kilometer per avond. De start is op Sportpark Rozenoord, iedere avond om 18.45 uur. Het Rode Kruis en de EHBO zijn dit jaar weer present om een eventuele blaar te kunnen behandelen. Het Rode Kruis zet zelfs ‘bikers’ in, die de wandelaars volgen en snel ter plaatse kunnen zijn. Wanneer je na het afhalen van de welverdiende medaille nog fut overhebt, kun je je uitleven op het ‘blarenbal’ bij Rozenoord. Meer informatie of inschrijfformulier via 06-23238128 of www.dewandelendekrabben.nl

voorzieningen op de tocht ten koste van grote projecten. Daar maken wij ons als college zorgen over en daarom is het ook noodzakelijk dat er duidelijke afspraken komen, waar de gemeenten zich ook aan houden”, vindt Linssen.

voetbalp

l ou

DOE MEE AAN DE BODE WK POULE EN SCOOR PRACHTIGE PRIJZEN

ELKE ZATERDAG

VAN 11-13 UUR

GRATIS

INLOOPSPREEKUUR! lensink-advocaten.nl Bergen op Zoom

Ga naar www.internetbode.nl en klik op de banner!

BERGEN OP ZOOM - Bewoners van het zuidoostelijke deel van Bergen op Zoom krijgen een stem in de nieuwe verkeersstructuur in hun omgeving. De gemeente wil een studie doen naar een betere ontsluiting van het zuiden en het oosten van de stad. Met name de Wouwsestraatweg, de Rooseveltlaan, de Guido Gezellelaan, de Antwerpsestraatweg en de ontsluiting van het ziekenhuis vragen volgens het college de nodige aandacht. Tijdens een speciale informatieavond op dinsdag 3 juni mogen de omwonenden hun zegje doen over hun verkeerswensen. De avond start om 18.30 uur in de Raayberg en sluit uiterlijk om 20.00 uur af.

60-jarige Bergenaar vermist BERGEN OP ZOOM - Sinds vrijdagochtend is Gerard Hermans vermist. De zestigjarige Bergenaar is spoorloos sinds hij zijn zoontje had weggebracht naar school. De man heeft kort grijs haar aan de zijkant van zijn hoofd, een baard en een snor. Hij droeg een lichtblauwe spijkerbroek, een lichtgroen poloshirt, donkerbruine schoenen met veters en een zwarte pet met een gekleurd Chinees teken. Hij heeft een tatoeage van een schorpioen in zijn nek en op zijn hand staat ‘Bert’. Bij het ter perse gaan van deze krant was Gerard nog steeds vermist. Mogelijk is de man vertrokken op een donkergekleurde damesfiets. Wie meer weet kan bellen met 0800-6070.

Gemeente en hostel ruziën over verbouwing BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom heeft Stayokay op de vingers getikt over de verbouwing van het hostel. Volgens de gemeente voldoet de verbouwing niet helemaal aan de voorschriften uit het bouwbesluit. Over de inhoud van de twistpunten wil wethouder Ad Coppens niet uitweiden. “Maar het heeft onder meer met de veiligheid te maken. We zijn in goed overleg met de eigenaar en hebben er ook alle vertrouwen in dat alles in orde komt”, verzekert de wethouder. Desondanks heeft de gemeente Stayokay een dwangsom opgelegd van vijfduizend euro per week als de overtredingen niet binnen zes weken zijn weggewerkt.


Laat u in onze

inspireren

sfeertuinen SOLAR SIERVERLICHTING…

PRASSA

Dankzij de superieure zonnecel en lithium oplaadbare batterij zijn de prestaties van de lampen vele malen beter dan wat er tot nu toe op de Nederlandse markt beschikbaar was.

60X60 CM NU € 30,95 per m²

Jungle Cabin inclusief

Blokhut CA2977 28mm,

Neem ook eens een kijkje op

Buitenmaat: 601x312 cm

de website voor de actuele

Glijbaan van € 554,00

aanbiedingen en partijen!

Voor € 495,00

www.vanhaaftenpoortvliet.nl

Zondag 1 ju ni a.s. presenteren de ‘Beste Bergse Bakkers’ zichzelf tijden s het prachtig e

Het hoeft niet altijd van ver te komen om lekker te zijn!

Fiësta Europ a

op het Zuivel plein met div erse Regionale Sp ecialiteiten Kom, proef en ervaar zelf dat wat lekker is, niet van ver h oeft te komen !

Bakkerij ‘t Croissantje Ambachtsbakker van Egeraat maakt het smakelijk

Zonneplein

M A A K T VA N E L K M O M E N T E E N F E E S TJ E !

Bergen op Zoom 0164 240820

BROOD- EN BANKETBAKKERIJ

E. van Ravels Zonneplein 9-10

4624 BC Bergen op Zoom

0164-240820

Burgemeester van Hasseltstraat 39 4611 BG Bergen op Zoom

vanEgeraat Antwerpsestraatweg 37 Tel.: 0164-234709

Joke en Arijaan Krijnen

Tel. 0164 23 30 57

Korenmarkt 12

www.bakkergroffen.nl

Bergen op Zoom tel./fax 0164 - 23 78 64

D T R A K TE E E BAKKER R .N L

GEOPEND van 7.00 - 13.00 uur


ACTUALITEIT

‘De club brengt het Bergse amateurvoetbal en de gemeente als geheel in diskrediet’

Politiek bemoeit zich met gedrag BVV’63 BERGEN OP ZOOM - Wethouder Arjan van der Weegen denkt na over sancties tegen de relatief nieuwe Bergse voetbalclub BVV ‘63 niet door de beugel kunnen. De wedstrijd tegen NSV uit Nispen die recent gespeeld werd, resulteerde in een tussentijdse staking en drie rode kaarten, waarna een speler van de Bergse club de scheidsrechter een trap verkocht. De scheids werd onder politiebegeleiding naar zijn auto gebracht. Lijst Linssen geeft aan dat dit in een paar jaar tijd het zoveelste incident is en wil dat de gemeente als huisbaas van ook de accommodatie van BVV ‘63 sancties uitdeelt. Van der Weegen zegt dit momenteel te onderzoeken. DOOR VERA DE GEUS De wedstrijd tussen BVV’63 en NSV uit Nispen liep op zondag 11 mei helemaal uit de hand. Lijst Linssen spreekt er schande van: “Meerdere spelers konden zich niet gedragen wat resulteerde in een tussentijdse staking en drie rode kaarten. De scheidsrechter trok rode kaarten voor het natrappen van een tegenspeler, onheus bejegenen van de scheidsrechter en fysiek aanraken waarna de scheidsrechter de wedstrijd voor tien minuten stil legde. De laatste rode kaart viel voor het aanvallen van de scheidsrechter in de vorm van een trap van een van de spelers. De scheidsrechter heeft het sportpark onder politie begeleiding moeten verlaten en heeft aangifte van mishandeling gedaan”, aldus de fractie. Geroyeerd De politieke partij is van mening dat er niet meer gesproken kan worden over incidenten, maar over structureel wangedrag van

leden van BVV’63. De fractie komt met een opsomming van de gebeurtenissen in het eerste elftal van de laatste vier jaar. Zo werd in 2011 de wedstrijd tegen Alliance gestaakt, omdat de scheidsrechter werd bedreigd door spelers van BVV’63. Daarop werden twee spelers langdurig geschorst. In 2012 ontstond er een massale vechtpartij bij de uitwedstrijd tegen Lepelstraatse Boys. Een speler van BVV’63 werd voor anderhalf jaar geschorst. In 2013 liep het weer uit de hand in Heerle tegen de plaatselijke HSC’28. Er werd weer gevochten en spelers van BVV’63 werden geroyeerd en geschorst. Tevens werd BVV’63 tijdelijk uit de competitie gehaald. Lijst Linssen wil echter dat ook de gemeente Bergen op Zoom een vuist maakt. “We vinden dat BVV’63 door het wangedrag van hun leden structureel het Bergse amateurvoetbal en de gemeente als geheel in diskrediet brengt. De gemeente fungeert als huisbaas van de diverse accommodaties en dus mag de gemeente van de gebruikers verwachten dat de veiligheid van bezoe-

In de afgelopen jaren hebben zich diverse incidenten voorgedaan waarbij het eerste elftal van BVV’63 betrokken.

kers zoals spelers en scheidsrechters wordt gegarandeerd en dat de openbare orde en veiligheid wordt gehandhaafd”, zegt men. Wethouder Arjan van der Weegen geeft aan dat de gemeente inderdaad onderzoekt of zij als huisbaas kan optreden tegen de club. “Wat er bij BVV’63 is gebeurd, is slecht voor ons imago en slecht

voorbeeldgedrag. De vraagt rijst dan of wij als gemeente onze velden aan de club willen verhuren. Dat zijn we nu juridisch aan het onderzoeken.” Van der Weegen wil ook samen met burgemeester Frank Petter op korte termijn in gesprek gaan met de voorzitter van BVV’63. De gemeente trekt daarin nauw samen op met de KNVB, maar hoopt ook dat BVV’63 zijn verantwoorde-

ARCHIEFFOTO

lijkheid neemt. “Het is veel krachtiger als de vereniging zelf ook ingrijpt. Als gemeente zijn we met de sportclubs al twee jaar bezig om een goed sportklimaat weg te zetten in de gemeente, maar door dit soort incidenten worden we helaas iedere keer weer teruggeworpen.” De voorzitter van BVV’63 was niet bereikbaar voor commentaar.

Raad draagt college op om in najaar nota gereed te hebben

Sloop Warandeflat wakkert discussie jongerenhuisvesting aan BERGEN OP ZOOM - Terwijl de politiek er nog niet uit was of de Warandeflat zou kunnen dienen als huisvesting voor jongeren, hakte Stadlander vorige week de knoop alvast door. In opdracht van de woningcorporatie is een aannemer begonnen met de sloop van het flatgebouw. Een poging van het CDA om de sloop een halt toe te roepen, mislukte. In plaats daarvan gaf de voltallige gemeenteraad het college opdracht om met Stadlander, het jongerencollectief Vesta en de jeugdraad in gesprek te gaan om uiterlijk in het derde kwartaal met een nota jongerenhuisvesting te komen. DOOR RIA VAN MEIR De aankondiging van Stadlander dat de sloopkogel nu daadwerkelijk door de Warandeflat gaat, deed diverse politieke partijen op de achterste benen staan. “On-

begrijpelijk”, vindt Annette Stinebosch van het CDA het besluit van Stadlander. “Half maart hebben de politieke partijen zich uitgesproken dat de mogelijkheid om bewoning in de Warandeflat mogelijk te maken belangrijk was.

De aannemer is vorige week gestart met de sloopwerkzaamheden.

Jarenlang heeft de Warandeflat leeg gestaan. Na politieke bemoeienis is wel heel snel met de daadwerkelijke sloop begonnen.” In een brief riep Stinebosch het gemeentebestuur dan ook op om de sloop een halt toe te roepen.

FOTO MERIJNSITSEN.NL

Ontslagvergoeding ontvangen?

Sloopmelding Maar wethouder Patrick van der Velden geeft aan dat de gemeente daarin eigenlijk geen partij is. “Er was bijvoorbeeld geen sloopvergunning verplicht. Een sloopmelding was in dit geval voldoende. Die is getoetst en goed bevonden. Dan kunnen wij er als gemeente weinig meer aan doen.” Dat de Warandeflat nu tegen de vlakte gaat, is iets wat volgens de wethouder los gezien moet worden van de discussie over jongerenhuisvesting. “Ik heb begrepen dat de Warandeflat niet meer aan de eisen voldeed en dat er flinke investeringen nodig waren om de flat weer bewoonbaar te maken. Die afweging is uiteindelijk aan de eigenaar. Daar kunnen wij als gemeente niets aan doen. Als het gaat om de jongerenhuisvesting, wil ik op korte termijn met Stadlander, Vesta en de jongerenraad in gesprek om te praten over dit onderwerp”, zegt Van der Velden toe. Jongerenplatform Dat was ook precies de opdracht die de wethouder woensdagavond meekreeg van de voltallige gemeenteraad. In een motie, die ingediend werd door Lijst Linssen, BSD, VVD en GroenLinks, roept de raad het college op om in het derde kwartaal met een nota jongerenhuisvesting te komen. In een brief aan de raad toonde Stadlander zich voor de raadsvergadering al bereid om dat gesprek aan te gaan. Maar volgens de woningcorporatie is de jongerenhuisvesting niet het grootste probleem. “Per 1 mei staan er vijfhonderd jongeren onder

de 23 ingeschreven in de regio. Zij vinden gemiddeld binnen een jaar een passende woning”, meldt Stadlander. De corporatie focust de komende jaren vooral op het aanpassen van woningen voor de groeiende groep senioren. Al worden jongeren ook weer niet helemaal vergeten bij Stadlander. Via Twitter is de woningstichting een enquête gestart met de vraag of jongeren behoefte hebben aan een jongerenplatform binnen Stadlander. Overigens heeft die enquête geen link met de huidige discussie, zegt woordvoerster Maartje Verboven. “Hier zijn we al een paar maanden mee bezig en het is puur toeval dat de enquête net in deze week is gelanceerd.”

Veertig weken werk De sloop van de Warandeflat mag dan begonnen zijn, het zal nog wel even duren voor het markante gebouw uit het straatbeeld verdwijnt. De werkzaamheden zullen maar liefst veertig weken duren. Het gebouw wordt eerst compleet gestript en asbestvrij gemaakt. Daarna gaan eerst de garages tegen de vlakte, voordat ook de flat zelf uit het straatbeeld verdwijnt. Omwonenden zijn geïnformeerd over de werkzaamheden. Aan- en afvoer van de vrachtwagens loopt via de Dokter de Ramlaan, de Oberonstraat, de Uranuslaan en de Argoslaan.

Perfect alles Geregeld Lievevrouwestraat 50 4611 JL Bergen op Zoom T 0164-256071 E verzekeringen@perfectallesgeregeld.nl I www.perfectallesgeregeld.nl

Meld u aan voor onze informatie avond 11 juni a.s. of maak vrijblijvend een afspraak. (1e afspraak gratis)

Wij zijn uw bank. PAGINA 3


Serengeti weekend 31 mei en 1 juni

Gehele collectie Serengeti zonnebrillen in huis. Maak kans op het winnen van een Brazuka of voetbalshirt Nederlands elftal!

Fortuinstraat 8 Bergen op Zoom T. 0164 234272 www.oogwereld


ACTUALITEIT

LINTJESSERIE: Gedecoreerde Rinus Franken

Column

Zet zich in bescheidenheid maximaal in voor het algemeen belang BERGEN OP ZOOM - In april kreeg een groot aantal vrijwilligers een koninklijke onderscheiding voor hun verdiensten voor de samenleving. In deze serie gaat de Bergen op Zoomse Bode met hen in gesprek. Deze week is Rinus Franken aan de beurt.

Eugène de Kok

Klachtinflatie Als ik denk aan mijn examenperiode op de middelbare school herinner ik me een periode waarin ik weinig anders deed dan leren, leren en nog eens leren. Ik was geen modelscholier. Ik begon niet weken voordien de stof alvast in kleine delen door te nemen, zoals docenten adviseerden, maar bewaarde het leeuwendeel voor het laatst. Dat kostte vele uurtjes slaap, maar ik deed het wel. Zodra ik ‘s ochtends met rooddoorlopen ogen een examen had gemaakt, praatte ik even na met klasgenoten - de meisjes hadden het overigens altijd ‘superslecht’ gemaakt, terwijl er, wonder boven wonder, op hun cijferlijst immer een acht verscheen - fietste vervolgens naar huis en stortte me op de volgende proeve. Van een klachtenlijn, laat staan een klachtensite, herinner ik me niets. De tijden zijn veranderd. Tegenwoordig lijkt het alsof je een examen maakt, daarna je iPad of mobiel pakt, je ervaringen naar vrienden whatsappt, je gal spuwt op Twitter en tot slot een klacht indient op de speciale site van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Dit weekeinde zei het LAKS te rekenen op 145.000 klachten. Dat zijn er veel, maar ik weet niet wat ik met dat aantal moet. Waren er zo veel toezichthouders die met hun potlood tikten, zo veel leerlingen die zich niet konden concentreren door koerende duiven en repeterende muziekkorpsen of waren de examens dit jaar echt zo moeilijk? Het laatste kan, maar misschien is het tegenwoordig ook wel erg makkelijk om je beklag te doen. Je vult wat in op internet en klaar is Kees. Is het gemeen als ik zeg dat je ook iets beter had kunnen leren? Geloof me, dan stoor je je minder aan tikkende docenten, zijn de vragen over hetgeen je in die jaren daarvoor al een keer hebt geleerd makkelijker en hoef je na afloop niet te klagen om een deel van je schuldgevoel kwijt te raken. Bovendien is er minder kans dat je uitgroeit tot een zure beroepsklager die op elk internetberichtje reageert, met veel misbaar naar radioprogramma’s belt en gegeven paarden maar wat graag in de bek kijkt. Daarvoor doe je geen eindexamen.

Muziek, religie en regelen lopen als rode draad door de verdiensten van Rinus Franken die onlangs een koninklijke onderscheiding kreeg. FOTO MARJET LUBBERS

DOOR MARJET LUBBERS

Colofon Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bergse Bode Bergse Bode Redactie Vera de Geus, Ria van Meir Correspondenten Marjet Lubbers, Merijn Sitsen, Robby van der Zande Acquisitie Leo Elenbaas Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 09.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 07.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 22

Muziek, religie en regelen, deze drie ingrediënten lopen als een rode draad door het leven van Rinus Franken. Creatief én praktisch zette hij zich jarenlang in voor diverse kerkelijke gemeenschappen en de samenleving. Daarvoor kreeg hij een koninklijke onderscheiding. “Het was een totale verassing, ik ben er heel erg blij mee”, vertelt hij. Trots speldde hij zijn draaginsigne op de revers van zijn colbert, waarmee hij zijn verbondenheid met de samenleving en het koninklijk huis uitstraalt. Kiem Rinus Franken deelt namelijk zijn geboortedag met de huidige koning, die werd geboren op de dag dat hij 25 jaar werd. Hij was toen al lid van het koor Hortus Musicus Religiosus (HMR), ontstaan uit het kerkkoor van de voormalige St. Josephkerk. De geschiedenis van kerken in de omgeving en koren zijn verweven met de persoonlijke geschiedenis van Franken. In zijn jeugd verzorgden de broeders en zusters het onderwijs in West Brabant. Franken kreeg les van de broeders van Huijbergen. “Je kreeg toen op de lagere school goed

muziekonderwijs”, stelt Franken, de kiem voor zijn muzikale leven en verdiensten werd er gelegd. Sinds 1950 zong hij in het jongenskoor van de St. Josephkerk. “Vroeger mochten vrouwen niet meedoen, jongensstemmen zongen de sopraan en altpartijen. Vanaf begin jaren zestig kwamen ook dames erbij, sindsdien bestaat het HMR”, vertelt Franken. Voor zijn lange staat van dienst bij het koor werd hij al eerder onderscheiden met de gouden Hortusspeld. Representanten van het koor zeggen over hem dat hij geruisloos aanwezig is en zich in bescheidenheid altijd maximaal inzet voor het algemeen belang. Roosendaal Hoewel Rinus Franken een geboren Bergenaar is, voelde hij zich jarenlang prima thuis in buurgemeente Roosendaal. Hij verzorgde Mariavieringen, was lid van de parochieraad en betrokken bij de kerkelijke fusies. Zijn liefde voor muziek zette hij in als dirigent van de Cantorij, het kerkkoor van de Kruiskerk en later de Onze Lieve Vrouwekerk. “Een koor dat Nederlandstalige liederen zong ter ondersteuning van de samenzang in de kerk. Het was een hele leuke groep, ieder jaar hebben we

nog een reünie”, vertelt hij. Fusies van diverse parochies betekende minder diensten, de Cantorij werd na achttien jaar opgeheven omdat men de voorkeur gaf aan meerstemmige muzikale ondersteuning. Het verzorgen van avondwaken is ook een activiteit waaraan de behoefte langzamerhand uitdoofde. Franken verzorgde deze 22 jaar lang. Zo probeerde hij zijn een steentje bij te dragen aan een mooi en waardig afscheid van de overledene en troost te geven aan de nabestaanden. “Heel mooi werk en dankbaar werk. In het begin had ik er wel moeite mee, door de praktijk groei je erin en ga je je weg vinden. Dan wordt het steeds boeiender en merk je dat het op prijs wordt gesteld”, vertelt Franken over zijn ervaringen met rouwbegeleiding. Verdiensten van Rinus Franken komen ook tot uiting bij zijn inzet voor de Lievevrouweparochie Bergen op Zoom, hij coördineert de niet-kerkelijke activiteiten in de Gertrudiskerk. In Weesp, waar hij wegens zijn werk bij de Belastingdienst vijf jaar geplaatst was, was hij secretaris van het St. Bernardus verzorgingshuis. Daarnaast was hij mantelzorger voor diverse familieleden en regelmatig lid of voorzitter van een stembureau.

De oplossing van deze puzzel is in week 23 te vinden op www.internetbode.nl

Vakbonden stellen ultimatum en bereiden zich voor op acties

Bonden weigeren bod Philip Morris BERGEN OP ZOOM - De werknemers van Philip Morris hebben het bod van de directie massaal afgewezen. Zij willen een beter sociaal plan en zijn bereid om daar actie voor te voeren. Inmiddels hebben de vakbonden Philip Morris Holland geïnformeerd dat zij het bedrijf een ultimatum zullen stellen.

© www.sudokusite.eu

DOOR SOPHIE VAN DER VELDE

lijkbare bedrijven hebben afgesloten.

Philip Morris vindt de ingenomen positie van de vakbonden onredelijk en te voorbarig. Wat Philip Morris betreft zouden de onderhandelingen moeten worden voortgezet aangezien de bonden op 20 mei nieuwe eisen op tafel legden. De eisen hebben mogelijk financiële gevolgen en Philip Morris heeft aangegeven deze te willen bestuderen. Daarom heeft Philip Morris de vakbonden uitgenodigd om op 28 mei opnieuw te komen praten. De vakbonden daarentegen gunnen de onderneming de tijd niet. Toch is Philip Morris ervan overtuigd dat het voorstel rechtvaardig en solide is. Zo is er bij het opstellen van deze voorstellen gekeken naar sociale plannen zoals de bonden die in de laatste jaren met verge-

Ultimatum De vakbonden stellen echter dat de werknemers de vertragingstactiek van Philip Morris meer dan zat zijn. Ook zien zij eerdere beloftes die het bedrijf niet waarmaakt en dat het sociaal plan veel minder goed uitpakt dan op het eerste gezicht lijkt. De vakbonden zijn inmiddels uitonderhandeld en alle leden menen dat te steunen. CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten stellen deze week nog een ultimatum vast aan de sigarettenfabrikant. Als Philip Morris daar niet op in gaat, dan volgen er acties volgens de vakbonden. Stakingen worden daarbij niet uitgesloten.

PAGINA 5

Voorstellen De voorstellen van Philip Morris bevatten

onder meer een ruime beëindigingsvergoeding en uitgebreide werk-naar-werkregelingen. Philip Morris zegt bovendien al tegemoetgekomen te zijn aan een aantal andere eisen van de vakbonden. Het bedrijf heeft de vakbonden meerdere keren gevraagd om voorbeelden van sociale plannen die in hun ogen beter zijn dan het huidige sociale plan. De vakbonden weigeren met zo’n voorbeeld te komen. Toch blijft Philip Morris daarvoor open staan en zeggen zij ook, ondanks de opstelling van de bonden, zich te blijven inzetten voor samenwerking om binnen een redelijke termijn te komen tot een eerlijk resultaat voor alle medewerkers. Zo organiseren zij volgende week Ronde Tafel met experts over de plannen op het terrein van werk-naar-werk.


Bergen op Zoom gaf hen een eigen woning

Echtpaar Korvers-Van Hoof viert zestigjarig huwelijk op station Bergen op Zoom uitstapte keek hij anderhalf jaar lang verlangend naar de Iepstraat waar de bouw van hun huis langzamerhand vorderde. “Voor mij leek het wel of ik op paleis Soestdijk kwam”, herinnert Nellie Korvers zich. “Zoveel ruimte om me heen en een eigen tuin. In het begin was het ook wel moeilijk omdat ik niemand kende.” In de Iepstraat werd hun derde kind geboren. De twee oudsten wonen in de buurt, de jongste is uitgevlogen naar Frankrijk. Het echtpaar Korvers heeft zes kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

Burgemeester Petter feliciteert het echtpaar en wenst hen toe nog lang samen te mogen blijven. FOTO MARJET LUBBERS

BERGEN OP ZOOM - Hij uit Rotterdam en zij uit Tilburg, een toevallige ontmoeting op de fiets leidde tot een gelukkig huwelijk. Door zijn werk kwamen ze in Bergen op Zoom terecht, de gemeente bood hen een eigen woning aan, iets waar ze al lange tijd op wachtten. Ze zijn er zich thuis gaan voelen en genieten nu vanaf grote hoogte van het uitzicht over de stad die hun thuis werd. Burgemeester Petter kon even meegenieten.

situatie duurde maar liefst drie jaar, hun twee oudste kinderen werden daar geboren. Soestdijk Harry Korvers werkte bij vliegtuigbouwer Aviolanda die vanuit Papendrecht naar Woensdrecht verhuisde. Medewerkers kregen de mogelijkheid mee te gaan. Het echtpaar greep deze kans met beide handen aan, het was dé mogelijkheid om aan een eigen huis te komen. Eerst treinde Harry dagelijks op en neer. Als hij

Uitzicht Het echtpaar verhuisde na veertig jaar de hoogte in, een appartement in de Bunthof waar ze dagelijks genieten van een geweldig uitzicht op de Vijverberg en de stad Bergen op Zoom waar ze zich helemaal thuis voelen. “Ik zou niet meer terugwillen naar Rotterdam of Tilburg”, vertelt Nellie de burgemeester. Harry beaamt maar heeft ook een tip voor de inwoners. “Bergen op Zoom heeft helaas één nadeel. De mensen gooien van alles op straat.” Volgens het echtpaar is het een mentaliteitskwestie, het viel hen al op in de eerste dagen dat ze hier kwamen wonen. “Wat dat betreft kan men hier een voorbeeld nemen aan Goes, daar komen we vaak, het is er altijd keurig.”

DOOR MARJET LUBBERS

Alleen voor spoed bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 - 27 38 55, Boerhaaveplein 1, Ingang: Van Swietenlaan. Neem uw identiteitsbewijs en uw medicijnen mee. Apotheek Dienstapotheek naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939. Tandarts Het antwoordapparaat van de eigen tandarts meldt wie de waarneming verzorgt. Wijkzuster Telelefoon 0165 - 54 66 13

Openingstijden Gemeente Bergen op Zoom Jacob Obrechtlaan 4 4611 AR Bergen op Zoom Tel: 14 0164 Maandag t/m vrijdag 09.00 – 13.00 uur Donderdag 08.00 – 20.00 uur

Ontbijtjes voor teams Roparun BERGEN OP ZOOM - De deelnemende teams aan de Roparuneditie 2014 komen op maandag 9 juni door Bergen op Zoom. De stichting Vrienden van Lievensberg deelt op de Zuidsingel ontbijtjes uit aan de passerende teams. Vereniging Roparun doorkomst Bergen op Zoom wil er namelijk alles aan doen om de teams een fantastische doorkomst te bieden. “Het is voor de Vrienden van Lievensberg een voorrecht om bij de doortocht aanwezig te zijn”, zegt men. “Vorig jaar heeft het enthousiasme van alle teams grote indruk gemaakt. Dit jaar dragen we hen opnieuw een sportief warm hart toe.” De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer.

Rommelmarkt en open dag Bommesee BERGEN OP ZOOM - Zondag 1 juni is er de jaarlijkse rommelmarkt en Open Dag op het tuinencomplex Bommesee, Glenn Millerstraat 24 (nabij het Dosko-terrein). Vele standhouders bieden dan hun waren aan. Ook de volkstuinvereniging zelf heeft een aantrekkelijke stand en de inkoop commissie zal met een schitterende presentatie aanwezig zijn.Toegang is gratis. Het rad van avontuur zal weer menig keer draaien. Voor de kinderen is er ook een poffertjeskraam, waar ze zelf hun poffertjes kunnen bakken. Info: 0164-244372. Vele standhouders bieden dan hun waren aan. Ook de volkstuinvereniging zelf heeft een aantrekkelijke stand en de inkoopcommissie zal met een schitterende presentatie aanwezig zijn, o.a. een grote sortering sla- en koolplanten en diversen meststof-

Vijfenzestig jaar geleden ging Harry Korvers samen met zijn neef op vakantie naar familie in Tilburg. Als jongen had hij angstige jaren beleefd in Rotterdam. “Ons gezin is door het oog van de naald gegaan, er kwam een bom onder ons huis terecht.” Deze nare herinnering schetst de afschuwelijke situatie in Rotterdam zo’n 70 jaar geleden. “Gelukkig heb ik alles redelijk goed kunnen verwerken”, vertelt hij. Fietsen Al fietsend in het jaar 1950 door Tilburg kwam hij Nellie van Hoof tegen. De jongelui raakten aan de praat, fietsten nog eens met elkaar en bleven na de vakantie contact houden. Een intensieve briefwisseling hield de band in stand en werden aangevuld met tweewekelijkse bezoekjes. Na de oorlog was het geen weelde vertelt het echtpaar. Ze moesten sparen en zuinig zijn om elkaar te kunnen zien en te kunnen trouwen. Zo duurde de verkering 4 jaar waarna ze op zolder, heel klein, konden inwonen bij de grootvader van Harry. Deze

Weekenddiensten

fen en zaden tevens een ruim assortiment perkplanten. Het rad van avontuur zal weer menig keer draaien. Voor de kinderen is er ook een poffertjeskraam, waar ze zelf hun poffertjes kunnen bakken. Tevens is het complex opengesteld voor iedereen, zodat u, als bezoeker, de tuinen en de tuinhuisjes kunt bekijken. U kunt zien hoe meer dan 120 leden hun hobby uitoefenen, ieder op zijn of haar eigen wijze. Enkele tuinhuisjes zijn te bezichtigen. Tuinieren op uw eigen wijze; misschien een leuke hobby voor u! Op het terras kan men heerlijk genieten van een consumptie. Met heel de familie bent u van harte welkom op de Bommesee van 10.00 uur tot 17.00 uur. Toegang is gratis! Voor informatie kunt U contact opnemen met 0164-244372.

Ravelijnlezing in Sint Gertrudiskerk PARTNERSHIP STORE ZUIVELPLEIN 5 · 4611 NX BERGEN OP ZOOM

Ruim dertig procent van Bergenaren gaat naar de stembus

Meeste Bergse stemmen voor PVV tijdens EU-Verkiezingen BERGEN OP ZOOM - Ruim dertig procent van de Bergenaren nam donderdag de moeite om naar de stembus te gaan om een stem uit te brengen voor de EU-verkiezingen. 20,3 procent van de stemmen ging naar de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders, 15,2 procent naar D66 en 14,3 procent stemde op de VVD. Het CDA, de SP en de PvdA konden respectievelijk rekenen op 13,2 procent, 9,6 procent en 8,4 procent van de stemmen. 6,2 procent koos voor 50PLUS. 12,3 procent ging naar de kleinere partijen. DOOR VERA DE GEUS

Hoewel er donderdag in Nederland al gestemd werd, werd de uitkomst van de verkiezingen pas in de nacht van zondag op maandag bekend gemaakt. Dit om te voorkomen dat de verkiezingsuitslag beïnvloed werd. Elders in Europa werd namelijk uiteraard ook gestemd. Nederlanders gaven de meeste stemmen aan D66, maar de meeste zetels gingen naar het CDA die op vijf zetels komt. D66 moet het doen met vier zetels. De PVV heeft eveneens vier zetels. De PvdA en de VVD sleepten drie zetels in de

wacht. GroenLinks moet het doen met twee zetels, evenals de ChristenUnie/SGP die een lijstverbinding zijn aan gegaan. De Partij voor de Dieren kreeg 1 zetel. 50PLUS komt niet in het Europees Parlement. Opkomst De Europese opkomst bij de Europese verkiezingen in de EU-lidstaten is 43,1 procent. Dat is een fractie hoger dan bij de vorige Europese verkiezingen in 2009. Toen toog 43 procent naar de stembus. Het Nederlandse opkomstpercentage van 37 procent ligt dan ook een stukje lager. In Bergen op Zoom was dat nog lager. 30,1

procent van de Bergenaren maakte gebruik van zijn stemrecht. Bergen op Zoom Als de Bergenaren het in Europa voor het zeggen zouden hebben, zou de verkiezingsuitslag er namens Nederland toch wel heel anders uitzien. 20,3 procent stemde op de PVV, 15,2 procent op D66 en 14,3 procent op de VVD. Nederlandse winnaar CDA kreeg in Bergen op Zoom 13,2 procent van de stemmen. SP en de PvdA 9,6 procent en 8,4 procent. 50PLUS die niet in het Europees Parlement komt kreeg in Bergen op Zoom 6,2 procent van de stemmen. PAGINA 6

BERGEN OP ZOOM - De inmiddels traditionele Ravelijnlezing voorafgaand aan ProefMei vond dit jaar niet in de Franse tuin van het Markiezenhof plaats, maar week vanwege het weer uit naar de Sint Gertrudiskerk op de Grote Markt. Tientallen bestuurders luisterden naar een boeiende lezing van Herman Wijffels over het hergebruik van grondstoffen en producten. Ook de Brabantse Commissaris van de Koning, Wim van de Donk (foto), sprak de aanwezigen nog even toe. FOTO MARKIEZENHOF

Openstelling Heerenkamer BERGEN OP ZOOM - De Heerenkamer achter het oude Stadhuis in Bergen op Zoom is een verborgen monument. Gebouwd in 1638 als schepenkamer of herenkamer, met onderin een open galerij, zoals ze die ook, zij het groter, kennen van het Markiezenhof. Op de 1e verdieping een grote vergaderzaal voor de schepenen. De galerij werd in 1702 al dichtgemetseld. Daarna was het gebouw onder meer in gebruik als kantongerecht, stadstimmerwerkplaats en voor de fracties uit de gemeenteraad van Bergen op Zoom. De staat van

onderhoud was echter dermate, dat besloten werd tot een grondige restauratie. De restauratie is bijna afgerond en daarom is de Heerenkamer eenmalig te bezoeken op zaterdag 31 mei van 11.00-16.30 uur. Ingang Oude Stadhuis en zowel het Oude Stadhuis als de Heerenkamer zijn die dag gratis te bezoeken. Gidsen van Stichting Bezichtiging Monumenten zijn aanwezig om de nodige informatie te verstrekken. Tevens zijn de architect en aannemingsbedrijf Couwenborgh tussen 11.00-13.00 uur aanwezig voor een deskundige toelichting.


Algemene Kennisgeving Openbare vergadering Algemeen Bestuur maandag 2 juni 2014 om 14.00 uur in het gebouw van WVS-groep aan de Bosstraat 81 (4704 RL) Roosendaal (vergaderzaal directie).

PRIJS

VERLAGINGEN

Agenda:

1. Opening en kennismaking (nieuwe) bestuursleden. 2. Resumé van de openbare vergadering van het algemeen bestuur op 10 maart 2014. 3. Lijst van ingekomen en uitgegane stukken / mededelingen. 4. Voorstel tot aanwijzing van een voorzitter en een plaatsvervangend voorzitter. 5. Voorstel tot verkiezing van een lid van het dagelijks bestuur. 6. Voorstel tot wijziging van het Treasurystatuut WVS-groep. 7. Rapportage 1e kwartaal 2014 WVS-groep. 8. Rondvraag. 9. Sluiting.

Schwarzwälder Schinken

v an 1.49

v an 1.49

1.

39

150 g

1.39

Beenham 150 g

Bosstraat 81, Postbus 1130, 4700 BC Roosendaal, Tel. 0165 596500, Fax 0165 561263, Email info@wvsgroep.nl, www.wvsgroep.nl volgens de Con

sumentenbond

v an 1.39

1.

29

Yorkham 150 g

*

Ontbijtspek 150 g

van 0.69

0.65

‡1LHXZERXZ ‡$DQERXZHQ‡9HOX[GDNUDPHQ

‡9HUERXZLQJHQ ‡2QGHUKRXG‡'DNNDSHOOHQ .LMNYRRUPHHULQIRUPDWLHRIRQ]HQLHXZERXZSURMHFWHQRS ZZZERXZEHGULMIZHJJHPDQVQORIEHO

vvan 1.19

150 g * Bron Consumentengids april 2014.

In onze ruime showroom vindt u alles op gebied van: s Binnendeuren s Buitendeuren s Hang- en Sluitwerk DE V ER N IE U W M SH O W R O O

DEALER VAN O.A. SKANTRAE EN AUSTRIA BINNENDEUREN EN DEURBESLAG VAN ENTRA

1.

09

Kipfilet

Katenspek 150 g

Vanaf woensdag 28-05-2014

Dames en heren. Maten: S t/m XL.

Halderberge Deuren | St. Antoinedijk 15A | 4751 SC Oud Gastel | www.halderbergedeuren.nl

OPEL ASTRA J 1.4 T 103KW 5-DRS COSMO 2010

53.598

BLAUW €4.750

OPEL CORSA 1.2 TWINP 5D 111-EDITION

2010

65.492

BLAUW €9.750

OPEL CORSA Z1.4XEP 16V 5-DRS MAXX

2005 137.483

GRIJS €4.950

OPEL ZAFIRA Z1.8XE 16V ELEGANCE

2001 208.216

GRIJS €2.950

OPEL ZAFIRA Z1.8XE 16V COMFORT

2004 213.124

BLAUW €3.950

OPEL ZAFIRA 1.8 16V BUSINESS

2006 143.683

GRIJS €9.450

OPEL MERIVA 1.6 16V TEMPTATION

2008

76.720

GRIJS €9.250

SUZUKI SX4 1.6 5DR EXCLUSIVE

2007

91.066 BLEU PEARL €7.950

6.99

5 LITER

De showroom van Halderberge Deuren is open van dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur. Ook op afspraak!

8.

Luchthoorn

99

1.79

Benq DLP Beamer - Standaard SVGA resolutie 800x600 - Helderheid: 3000 ANSI-lumen. Ook bij daglicht helder en scherp - 3D via HDMI

A 2X DIGIT

0.99

Voetbalshirt

Schultenbräu biertapje

SUPERACTIES!

v an 1.09

299.00

L ZOOM

VOOR MEER INFORMATIE EN VOORWAARDEN OVER DEZE AUTO’S ZIE

WWW.AUTOBEDRIJFVANVOSSEN.NL Sint-Annaland tel. 0166 657100

AUTOBEDRIJF

Kantoor Voordeel.com 1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR KORTING VAN STALEN DRAAIDEURKASTEN 50t/m80% Met 4 legborden

van de catalogusprijzen

NIEUW IN VERPAKKING

Let op: afhaalprijzen! (... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden) Alle prijzen exclusief BTW.

van 125.- voor 80b x 38d x 178h

95.-

Lavendel of rotsplantjes 6-pack. Vanaf 28-05-2014

2.99

* Prijzen geldig t/m 01-06-2014

Pioenen*

Rozen*

Diverse soorten en kleuren, ook wit. 7-12 stelen. Lengte: 50 cm.

Diverse kleuren. 18 stelen. Lengte: 40 cm.

3.99

2.19

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

bureaus - kasten - stoelen - tafels

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u. Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

Uitsluitend verkoop à contant. Pinnen mogelijk.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Heerlijk weer in combinatie met culinaire, recreatieve en culturele activiteiten maken ProefM ei tot een groot succes

Proeven aan Bourgondisch Bergen met ProefMei klaargemaakt. Ook op de Grote Markt, tijdens het ProefMei diner, hangt er een gemoedelijke sfeer en kunnen bezoekers genieten van een viergangendiner. En waar veel geproefd wordt, moet natuurlijk ook veel worden gekookt. In elk standje staan dan ook één of meerdere koks te koken.

Waar veel geproefd wordt, moet ook veel gekookt worden.

BERGEN OP ZOOM - ProefMei is het evenement waarbij mensen kunnen proeven aan Bourgondisch Bergen op Zoom. Daarbij gaat het in de eerste plaats natuurlijk om lekker eten en drinken, maar er komt veel meer bij kijken. Ook kunst, cultuur, muziek en natuur hebben een prominente plek tijdens een evenement dat perfect past bij een Bourgondische stad als Bergen op Zoom. DOOR MERIJN SITSEN Er zijn doorgaans al genoeg plekken in Bergen op Zoom waar je lekker kunt eten en drinken. Het Bourgondische zit dan ook verweven in het DNA van de stad. Een evenement als ProefMei past daarom per-

FOTO MERIJNSITSEN.NL

fect bij deze stad. In combinatie met het lekkere weer wordt er dan ook volop genoten van het culinair festival. Proeven Hoewel het cliché klinkt, is proeven de bezigheid waar het allemaal om draait tijdens ProefMei. De activiteiten in Het Markiezenhof zijn daar een goed voorbeeld van. Verschillende restauranthouders en cateraars maken daar in hun standjes de meest uiteenlopende lekkernijen klaar.

‘ProefMei doet naar meer smaken’ Zo staat er in de tuin van het stadspaleis een mossel- en oesterbar en wordt er terwijl je toekijkt een levende kreeft voor je

Brabantse Wal ProefMei is een evenement dat zich niet alleen afspeelt in Bergen op Zoom. Er wordt namelijk ook aandacht besteedt aan de regio de Brabantse Wal. Daarbij staat men niet alleen stil bij alle culinaire hoogtepunten van de streek maar ook de culture toppers van de wal. Tijdens de verschillende fiets, wandel- en bustochten kunnen mensen de regio (beter) leren kennen en wordt er vaak de koppeling gemaakt met de streekproducten. Muziek Proeven doe je niet alleen met je smaakpapillen, je maakt ook gebruik van je andere zintuigen zoals je oren en je ogen. Op meerdere plekken kunnen mensen hun ogen en oren de kost geven tijdens de optredens van lokale, nationale en internationale acts. Het optreden van Fanfare Ciocorlia is daarbij één van de hoogtepunten. Met hun Balkan klanken laten ze de aanwezigen proeven aan de Roemeense cultuur. Het doel van ProefMei lijkt dan ook geslaagd want het is bedoeld om te laten zien wat Bergen op Zoom en de Brabantse wal allemaal te bieden hebben. De naam van het evenement verklapt het al maar het culinair festival moet mensen doen zeggen: ‘dit smaakt naar meer’.

KORT BEDRIJVIG

Win een WK Straatfeest bij Media Markt Bergen op Zoom BERGEN OP ZOOM - Bij Media Markt Bergen op Zoom zijn de WK Aftrapweken van start gegaan. Een echte Oranjefan bereidt zich natuurlijk goed voor op het WK voetbal in Brazilië en kijkt nu al rond voor een mooie televisie, nieuwe friteuse voor de bitterballen of natuurlijk een thuistap. Daarom biedt Media Markt WK Megadeals, waarbij deze producten tegen hele scherpe prijzen te koop zijn en is er een groot WK Straatfeest te winnen. Jeroen van Tol, directeur van Media Markt Bergen op Zoom “Iedere Oranje fan die tussen 19 mei en 1 juni iets bij ons koopt, maakt kans op een spectaculair straatfeest rondom de wedstrijd Nederland-Australië. Hoe meer buren er meedoen aan de actie, bijvoorbeeld door de facebookpagina te delen of een poster voor het raam te plakken, hoe meer kans er wordt gemaakt op deze grote prijs. Wij hopen snel een straat helemaal oranje te mogen kleuren!” Alle actievoorwaarden zijn te vinden op www.mediamarkt.nl/wineenstraatfeest Media Markt, Burgemeester van Hasseltstraat 3, 4611 BG Bergen op Zoom, tel. 0164 218 600

Roosendaalse exposeert in Bergen op Zoom BERGEN OP ZOOM - Expositie van Antoinette C.H. in Galerie Art en Frame. Zij werkt en woont in Roosendaal en exposeert fotografie tekeningen en sculptuur. Geraffineerd in kleurtoon, maar vooral de stilte die het werk uitstraalt en de manier waarop de werken met elkaar een interactie aangaan. Verschillende disciplines die elkaar begrijpen. Naast fotorealistisch werk is zij ook geïnteresseerd in vervreemding. Onderzoekend bewerkt en verwerkt ze verschillende materialen en laat sporen achter laat

Buitengewoon Bijzonder!

College moet vervanger zoeken voor Lekker Makkelijk

Raad wil buurtsuper behouden LEPELSTRAAT - Na het besluit van Stadlander, Zuidwester en de gemeente Bergen op Zoom om de buurtsuper Lekker Makkelijker in Lepelstraat te laten sluiten, verzoekt de raad het college nu te onderzoeken welke mogelijkheden er dan wel zijn om het voorzieningenniveau in Lepelstraat toch op niveau te houden. DOOR SOPHIE VAN DER VELDE De winkel, die gerund wordt door mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zou te weinig worden bezocht en kon het om die reden niet redden. Op 30 september sluit het daarom zijn deuren. Toch werd de buurtsuper in het begin redelijk goed bezocht. De raad vindt dan

ook dat het belang van zo’n buurtsuper toeneemt door de veranderende samenleving, waarin mensen langer zelfstandig moeten blijven wonen. Doorstart De gemeenteraad nam daarom een motie aan van GBWP om te komen tot een oplossing, waardoor het dorp toch nog voorzien is van een supermarkt of een andere

voorziening. Ook geven opdracht aan het college om maximale inspanning te leveren om de buurtsuper alsnog in stand te houden, of een doorstart mogelijk te maken binnen de kaders van de door de raad vastgestelde nota’s in voorzieningen en wonen in relatie tot welzijn en zorg. Daarbij moet worden gekeken naar de rol die de burgerparticipatie en medekostendragers daarin kunnen spelen.

in haar abstract expressieve werk. Dit is te zien in haar werk de liefdesbrief 1 - 2 - en 3. Hier maakt zij een combinatie van inkt en PVC die samen gaan door de toepassing van vuur. Dit is ook herkenbaar in de zwarte sculptuur omringd door de tekeningen aan de wand. Laat u verassen bij Art en Frame Galerie. Het werk van Antoinette is tot en met 14 juni te zien. Openingstijden van woensdag tot en met vrijdag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Zaterdag van 11.00 tot met 15.00 uur, elke eerste zondag van de maand tijdens de kunstroute Bergen kunst, en op afspraak.

Hemelvaart geopend 12 - 17 uur Sets vanaf 499,-!

Sponsorbedrag maakt laatste wensen mogelijk kijk ook op www.mulderstuinmeubelen.nl bezoek onze showroom! molenstraat 131, oudenbosch

BERGEN OP ZOOM - Op dinsdag 20 mei vond een sponsor golftoernooi plaats, georganiseerd door het Lievensberg ziekenhuis en hoofdsponsor Cofely Nederland NV. Tijdens dit jaarlijkse evenement ontmoeten externe relaties van het ziekenhuis elkaar op een sportieve wijze. Bestuursleden van de Vrienden van Lievensberg namen na afloop de opbrengst van het toernooi in ontvangst in de vorm van een cheque ter waarde van € 15.000,-. Het bedrag is met name bedoeld om meer bekendheid en ruimte te geven aan de realisatie van het project ‘Laatste Wens’ dat door de Vrienden van Lievensberg is opgezet. Terminaal zieke mensen hebben vaak nog een laatste wens die zij in vervulling willen laten gaan voordat ze overlijden. De Vrienden van Lievensberg kan deze wensen dankzij giften mogelijk maken. Laatste wensen worden via de verpleegafdeling ingediend, door de Vrienden van Lievens-

KORTE BERICHTEN

De bestuursleden Evert Jan Slingenberg en Ed Sadee (links op de foto) van de Vrienden van Lievensberg namen na afloop de opbrengst van het toernooi in ontvangst in de vorm van een cheque ter waarde van € 15.000,-.

berg getoetst op haalbaarheid en indien mogelijk gehonoreerd. Inmiddels hebben

de Vrienden al een paar laatste wensen in vervulling kunnen laten gaan. PAGINA 8

BERGEN OP ZOOM Aspergetocht: Voor de 36e keer houdt activiteitencommissie Meilust de zeer gewilde fietstocht door het mooie Brabantse en Zeeuwse land. Elk jaar opnieuw is het een kunst om nieuwe fietspaden op te zoeken. Maak uw stalen ros alvast maar gereed, want traditiegetrouw, op Hemelvaartsdag, 29 mei, kan tussen 10.00-11.30 uur starten door een routebeschrijving op te halen bij wijkgebouw de Moerkens. Hiervoor krijgt men een consumptiebon, in te leveren bij de koffie/limonadebar onderweg en een lotnummer, waarmee men een bos asperges kan winnen. Vragen, bel Els van Gastel, tel. 0164-240577. Expositie: Christine Lamme exposeert met schilderijen in Bibliotheek Bergen op Zoom tot en met woensdag 18 juni. Men kan haar werk tijdens de openingstijden van Biblio-

theek Bergen op Zoom bekijken. Haar schilderijen zijn expressief van aard. Zij noemt haar werken naïeve schilderkunst, al is dat bij lang niet alle werken het geval. Het is voor haar meer de vrijheid om alles te schilderen in welke vorm dan ook. De anatomie is totaal ondergeschikt in het beeld wat zij wil uitdrukken. De beeldtaal is het belangrijkste. Zij heeft een groot aantal paardenschilderijen gemaakt waarin het paard staat voor kracht, elegantie, sensitiviteit. HALSTEREN Inzameling oud papier: Op zaterdag 31 mei kan men oud papier inleveren t.b.v. basisschool de Biezenhof. Van 08.30-12.00u staat de container naast sporthal de Kannebuis. Men mag ook met uw blauwe container langskomen, zodat deze geleegd kan worden.


Kampeer

Bardani windb reker Luxe windsch met ramen en bovenliggerers m €99,99 99 voor

59,

50% KORTING Seizoensvo ten t Dorema Daor kota lx FMNZQEEXMR GPVEEQ¾ETTIR

595,-

Thetfordeistof toiletvlo R PMXIV¾IWWI Activ blue, green, rinse99 per stuk 7, 2 stuks voor

Megastore

VERVAT.NL

15,-

y ke Mackape Safarica Lalte voor 5 rsonen royale tunnen twntee slaapcabines en luifel. voorzien va van 499,- voor

Bardani Cortin a 210 La o Ademend Rip p TC (Kato rg-Po Zeer geschikt sto lyester) voor lange meen nsen! van 279,99 voor

399,-

178,-

Hal 2&3 Stadionweg 33 3077 AP Rotterdam 010-482 27 81

240 of 270 Dorem 50% KORTING a Primero Ten Cate All Season tentdoek v.a .

425,-

OPEN MA.T/M ZAT. 9.30-17.00 HEMELVAARTSDAG 10.00-17.00

VROUW ZOEKT VROUW Voor romantische duurzame relatie

IK ZOEK EEN MAATJE VOOR EEN RELATIE MET PASSIE EN ROMANTIEK

Lasertherapie

www.mens-en-relatie.nl

www.mens-en-relatie.nl

DE BEHANDELING WORDT VERGOED www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

088-0221900 (alle regio’s)

Hoogste slagingspercentage met persoonlijke bemiddeling

Stoppen ! met roken Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Afslanken met succes!

NIEUWE

Lia van der Wel 0165-388816

OF “ECHT” KUNSTGRAS

Of 088-0221900 (alle regio’s)

VRIJDAG

ZATERDAG

WOENSDAG DONDERDAG

06-53760350

VRIJDAG

ZATERDAG

MAANDAG

JUNI

JUNI

JUNI 13:00-17:00 OPEN!!

28 29 30 31 4 5 6 7 9 MEI

MEI MEI MEI 13:00-17:00 KOOPAVOND KOOPAVOND OPEN!! KOOKWORK- KOOKWORK- KOOKWORKSHOPS!! SHOPS!! SHOPS!!

JUNI

JUNI

KOOPAVOND KOOPAVOND

KOOKWORK- KOOKWORKSHOPS!! SHOPS!!

PRIJSVOORBEELD

NIEUW

MET NIEUWE TREND VOORDEEL!

GREEPLOOS

by

2

1

3

STAP 1 Keukenkasten

€ 4807,-

STAP 2 Actieset apparatuur

€ 1785,-

STAP 3 Werkblad Incl. kraan en spoelbak

€ 1898,-

TOTAAL:

€ 8490,-

Uitgekiend tot op de €uro!

4850

Rijke keu ken lijn !

NIEUWE TREND

VOORDEEL

1

NIEUW GAZON

grootste slagingskans. Gun jezelf dit geluk en bel:

Voor man/vrouw relaties, man/man en vrouw/vrouw.

WOENSDAG DONDERDAG

S D N E TNUR MET ZOMERVOORDEEL!

G

Op zoekt naar een partner? Bij Mens & Relatie heb je de

KIES UW KLEUR KEUKEN:

2

ACTIESET APPARATUUR: 90 CM SCHOUWKAP

NU 749,-

KIES UW KLEUR WERKBLAD:

INDUCTIE KOOKPLAAT

COMBI MAG./ OVEN

PELGRIM COMBIOVENMAGNETRON

3

€ 1785,-

84 90

A+ VAATWASSER

A++ VAATWASSER MET BESTEK-SCHUIFLADE

Uitgekiend tot op de €uro!

A+ KOELKAST

Keramiek

NIEUWE TRENDS!

NU 599,-

3090 FRANKE 3-IN-1 KOKEND WATER KRAAN

NU 799,p er mafet: er van

298

GRATIS DESIGN

SPOELBAK

NA INRUIL OUDE WATERKOKER

NU 749,-

1 ɞə

Genieten!

+ Diverse KOOKWORKSHOPS!* + Volop nieuw TRENDS! + Uitverkoop SHOWROOM MODELLEN! * Zie website voor data en tijden

IN DIVERSE TRENDK LEUREN LEVERBA AR!

NU € 50,- EXTRA INRUI L-KORTING

HEMELVAARTSDAG + 2e PINKSTERDAG 13:00 - 17:00 U GEOPEND


Zondag 5 juli 2015 komt peloton aan op Neeltje Jans

SoccerCamp

Eindelijk krijgt Zeeland de felbegeerde Van Loenhout en Bedaf trainen regionale jeugd Tour de France-finish

In 2010 doorkruiste het Tour de France-peloton onder meer Goes. ARCHIEFFOTO WWW.STUDIOSKAPELLE.NL

NEELTJE JANS - Eindelijk krijgt Zeeland dan een finish. Voor het eerst in de 102-jarige geschiedenis van de Tour de France ligt de eindstreep van een etappe in deze provincie, op Neeltje Jans welteverstaan. Op zondagmiddag 5 juli 2015 komen de coureurs, die die dag vertrekken in Utrecht, aan op het voormalige werkeiland. DOOR EUGÈNE DE KOK En Zeeland is maar wat blij met de finish, liet de provincie zaterdag, nadat het nieuws tijdens de eerste etappe van de World Ports Classic, waarvan het parkoers ook dwars door Zeeland liep, bekend was gemaakt. ‘Trots’, zei ze te zijn. ‘Hier wacht de Tour de France geen Alpe d’Huez of Mont Ventoux, maar mogelijk wel de beruchte Zeeuwse wind ... De Tour de France zul je niet winnen in Zeeland, maar je kunt

hem er wel verliezen’, schrijft de provincie in een persbericht om vervolgens te refereren aan de beruchte waaieretappe in de Tour de France van vorig jaar. Daarin wist onder meer Bauke Mollema van de Belkinploeg, dankzij de harde wind, een belangrijke slag te slaan.

‘De beruchte Zeeuwse wind’ Met de finish lost de Tour de Francedirectie een ereschuld in. Zeeland heeft jarenlang gelobbyd voor een aankomst van ‘s werelds grootste wielerevenement. In 1958 reed het peloton kort door ZeeuwsVlaanderen en in 2010 doorkruisten de renners de provincie in een etappe van Rotterdam naar Brussel. Ze reden toen over de Grevelingendam, Oosterschelde-

kering, door Goes, Kapelle en Reimerswaa om bij de Brabantse Wal de grens met België over te gaan. Hoewel het die laatste keer een groot feest was, was het een dag met gemengde gevoelens. Het was immers ‘maar’ een doorkomst. ‘Niet meer dan een schamele troostprijs’, noemt sportjournalist Frits Bakker het in het in 2010 verschenen boek ‘De Tour in Holland’. Daarin beschrijft hij alle moeite die Zeeland in de jaren daarvoor heeft gedaan om een finish op Neetje Jans te krijgen. ‘De Zeeuwen hebben zes jaar lang geijverd voor een finish van de Tour in 2004, 2005 of 2006 … Die missie heeft het niet gehaald. Vage beloften bleken loze beloften ... En nu, anno 2010, komt het peloton alleen langs. Zonder finish, zonder start, zonder stop’. Tour de France-baas Christian Prudhomme heeft er daarvoor en daarna echter nooit een geheim van gemaakt dat hij gecharmeerd is van het voormalige werkeiland. Bedrijfsleven In het persbericht dat de Tour de Franceorganisatie zaterdag deed uitgaan komt dat naar voren. ‘De tweede etappe begint in Utrecht en eindigt op een dijk, omgeven door golven, een primeur in de geschiedenis van de Tour de France’. De rit gaat verder door en langs plaatsen als Zoetermeer, Rotterdam, de Zuid-Hollandse eilanden en Schouwen-Duiveland. Voor de etappe betaalt de provincie niet meer dan 70.000 euro. De resterende kosten worden opgebracht door het Zeeuwse bedrijfsleven. Op de speciale website www.tourdefranceinzeeland.nl is te zien dat dat vooral grote namen zijn zoals Delta, Damen, Roompot, Arcus, Dow, LambWeston en Zeelandia.

Blije kids met hun certificaat, medaille en beker.

BERGEN OP ZOOM - Onlangs hebben Marvin Bedaf (Dosko) en John van Loenhout (MOC’17), beiden hoofdtrainer bij Soccer 10, een groep van ca. 15 regionale talenten 3 dagen lang de nodige voetbaltechnische vaardigheden bijgebracht. Op sportpark Rozenoord werden Marvin en John onder meer geassisteerd door twee jeugdspelers van NAC Breda. Na afloop van de 3 SoccerCamp-dagen kregen de kids een certificaat en een medaille en gingen de winnaars van de penaltybokaal, latjetrap, footgolf en hooghouden met een fraaie beker naar huis.

‘Ik kan me amper voorstellen dat mijn bier straks in de winkel staat’

Jeroen Free wint Brand bierbrouwwedstrijd

Succesvolle start burgerparticipatieproject Groene Hart

Hoge opkomst buurtbijeenkomst Groene Hart.

HALSTEREN - Onlangs bruiste het op het Groene Hart. Stralend weer, dansende kinderen, spelende jeugd en bewoners van de Rode Schouw in gesprek met jongeren uit de wijk, basisscholen De Rode Schouw en De Biezenhof, kinderopvang Zo en Mamaloe, vertegenwoordigers van organisaties als Stadlander, de gemeente, Sociaal Beheer, Stadlander, buurtpreventie en politie over het wel en wee op en rond het Groene Hart; een uitgebreide

speelvoorziening midden in de wijk. Een prachtige start van een nieuw burgerparticipatieproject in Halsteren. Het event werd geopend door wethouder Yvonne Kammeijer, Ilse Elshof (directeur basisschool De Rode Schouw) en Noël van Kaam (jongere woonachtig in de wijk). De middag was bedoeld om op een ongedwongen manier elkaar te ontmoeten en te begrijpen, en met elkaar verder te bou-

wen aan een prettige woonomgeving. Uit buurtonderzoek kwam naar voren dat bewoners problemen ervaren rondom zwerfafval, hondenpoep, parkeren en groenonderhoud op en rond het Groene Hart. Bewoners hebben een werkgroep gevormd en willen samen met de gemeente, basisscholen en maatschappelijke organisaties tot een oplossing komen voor deze problemen. De hoge opkomst op deze middag bewijst dat bewoners er actief aan mee willen werken. “Het is mooi om te zien dat er nu echt naar ons geluisterd wordt en er gezamenlijk actie wordt ondernomen. We gaan samen onze schouders eronder zetten!”, aldus een van de bewoners. De kerngroep bewoners is trots op het resultaat. “Dit is een mooi voorbeeld van burgerparticipatie. Bewoners hebben goed samengewerkt en met de hulp van verschillende kanten een mooi evenement neergezet.” Bewoners zien in dat ze zelf actie moeten ondernemen om de problemen aan te pakken. Binnenkort is er een bewonersvergadering waaruit verdere acties zullen volgen. Voor de jeugd was er een leuk programma voorbereid: dansoptredens van Streetdance ’t Trefpunt, een reusachtig springkussen voor de kleintjes, voetbalpartijtjes voor de jeugd en de kinderen konden geschminkt worden. De lekkernijen op deze middag werden gesponsord door ouders en de supermarkten uit Halsteren. “We kunnen terugkijken op een geslaagde buurtbijeenkomst. De opkomst was hoog, vrolijke kinderen en er zijn diverse initiatieven voortgekomen uit de gesprekken. Enkele bewoners en jongeren hebben zich inmiddels aangesloten bij onze integrale overleggen. Samen zijn we nu al tot iets moois gekomen.”, aldus Ilse Elshof. PAGINA 10

Winnaar Jeroen Free en de overige finalisten op het podium.

BERGEN OP ZOOM - Komende zomer komt de droom van Jeroen Free uit Bergen op Zoom uit! Dan mag de winnaar van de Brand bierbrouwwedstrijd samen met de brouwmeesters van Brand in Wijlre zijn winnende India Pale Ale (IPA) brouwen. In januari komt Jeroens IPA op de markt. Het is dan verkrijgbaar in de Brand horeca, bij slijterijen en supermarkten.

beste van de tien overgebleven bieren. Juryvoorzitter Derek Walsh: ‘Deze IPA is een typisch voorbeeld van minder is meer. Het is gebrouwen met een beperkt aantal goedgekozen ingrediënten. Het is een goed drinkbaar, fris, citrusachtig bier. Geen ouderwetse Engelse IPA.’ Meesterbrouwer Michel Bormans van Brand: ‘Jeroens IPA heeft een mooie amberkleur en is goed in balans, het is bitter maar toch zacht.’

Brand Bier deelt de liefde voor het brouwen van ambachtelijk bier met een nog steeds groeiende groep hobbybrouwers. Daarom organiseerde Brand samen met bierconsumentenvereniging PINT voor de derde keer een bierbrouwwedstrijd voor thuisbrouwers. Dit jaar deden er zo’n 150 hobbybrouwers mee. Brand vroeg de thuisbrouwers welk bier zij graag zouden willen brouwen. Een India Pale Ale bleek favoriet. IPA is een van oorsprong Engels bier. Een stevig bier waarmee de Britten rond 1700 hun manschappen overzee een hart onder de riem staken. Om het geschikt te maken voor de lange, warme zeereis van Engeland naar India, werd het bier met extra veel hop gebrouwen. Hop heeft namelijk een natuurlijke conserverende werking. Vanwege het hoppige karakter past dit bier uitstekend bij Brand. Volgens de jury was de IPA van Jeroen het

Jeroen Free was blij verrast met zijn overwinning. Jeroen: ‘Ik vond mijn IPA goed, maar dat hij zo goed was dat ik er de Brand bierbrouwwedstrijd mee zou winnen, had ik nooit verwacht. Ik kan me amper voorstellen dat er straks bier te koop is waar mijn naam en mijn portret op staat! Het Zwaar Blond waarmee Jacques Bertens vorig jaar de bierbrouwwedstrijd won, maakt inmiddels deel uit van het vaste assortiment Brand bieren. Het zou geweldig zijn als dat straks ook met mijn IPA gebeurt.’ De finale van de Brand bierbrouwwedstrijd was een onderdeel van de Open Brouwerij Dag. Ruim 1.500 bierliefhebbers bezochten zaterdag de brouwerij in Wijlre. Tijdens een rondleiding door de brouwerij en het brouwerijmuseum konden zij het Brandgevoel ervaren en kregen zij een preview van de nieuwe Brand-fles.


N U R A P O R

9 JUNI 2014

N OP ZOOM

ERGE DOORKOMST B

Groots ontbijt op de Grote Markt

Verwachte doorkomsttijden De eerste teams worden in Bergen op Zoom verwacht rond 3.30u. Indien tijdens het Roparunweekend vanuit de Roparunorganisatie is besloten om de aanvangstijden te wijzigen, zullen we de bewoners aan de route hier zo snel mogelijk over informeren

Swingend door Bergen Burgemeester Frank Petter en John Verkaart voorzitter van de Vereniging Roparun doorkomst Bergen op Zoom aan het woord. alweer te gaan spelen. Dit alles om het thema ‘Swingend door Bergen’ nog meer uiting te geven. Burgemeester Petter en John Verkaart hopen op een echt menselijk, swingend feest, waar de lopers, fietsers en andere leden van de teams energie van krijgen voor de resterende kilometers naar de Coolsingel in Rotterdam. Deze mensen die zich inzetten om geld bij elkaar te sprokkelen, verdienen onze sympathie. Sympathie die we als vele betrokken Bergenaren uitdragen door vroeg uit bed te komen om de straat tot de ‘swingendste’ van de route te maken en daar zelf ook enorm van te genieten.

Burgemeester Frank Petter kijkt met grote belangstelling uit naar maandag 9 juni, tweede Pinksterdag. Deze dag passeren de teams van de Roparun voor de 23e keer sinds de aanvang van dit evenement op de route van Parijs naar Rotterdam door Bergen op Zoom. John Verkaart nodigt de burgemeester uit om dit jaar, voor de eerste keer, gastheer te zijn van dit grote evenement. Een evenement waar velen naar uitkijken: de teamleden én inwoners van onze gemeente. Als gemeente hebben we een mooie reputatie opgebouwd als Roparunstad. De gemeente Bergen op Zoom valt al vele malen als Roparunstad in de prijzen. En dat alles is te danken aan de gastvrijheid, feestelijke sfeer en betrokkenheid van de mensen langs de route. Dit jaar valt het Roparunweekend samen met het Jazzweekend, georganiseerd in het Pinksterweekend van 7 t/m 9 juni. Er is zoals gebruikelijke spontane muzikale ondersteuning van diverse dweilbands en orkesten en hopelijk zullen dit jaar diverse jazzbandjes bereid zijn op de vroege maandagmorgen

Tenslotte: “Ik wens alle deelnemers ontzettend veel succes met hun missie bij deze Roparun om zoveel mogelijk geld voor de zorg en meerwaarde van leven voor kankerpatiënten en hun naasten bijeen te lopen. Ik wil ieder enorm bedanken die zich inzetten om Bergen op Zoom op deze positieve manier nóg nadrukkelijker op de kaart te zetten. Ik roep u allen op om op 9 juni voor één dag een vroege vogel te willen zijn. Dan kunnen de Roparundeelnemers ervaren dat de maandagochtendspits in Bergen op Zoom, als enige in de regio, swingend en wel al vanaf vier uur begonnen is.”

03.30-12.00u in `de tent op de Grote Markt, €5 per stuk, opbrengst komt ten goede van regionale Roparun doelen. Dankzij de fijne samenwerking met Grand Café De Bourgondiér, Bakker Groffen en De Kaasspecialist kunnen we allemaal goed doen voor de Roparun in onze regio! DICHTBIJ JOU, VOOR HET LEVEN !! Kom op, uit bed, en kom ontbijten. Hoe meer verkocht, hoe meer we kunnen betekenen voor het leven van de kankerpatiënt. Groepen groter dan 10 personen graag vóór 4 juni melden via mail info@ roparunbergenopzoom.nl.

Roparunstad

Hoe meer volk, enthousiasme, kleur, muziek, aanmoediging, hoe meer het voor de teams een onvergetelijke ervaring is….en hoe meer kans onze gemeente heeft om wederom Roparunstad te worden. De teams bepalen welke 3 steden de titel Roparunstad mogen dragen.Nadat we op de avond van 25 februari 2013 de cheques uitgereikt hadden van 3e Roparunstad 2012 in de St. Maartenzaal van Hotel De Draak, werden we allemaal de dag erna geconfronteerd met de bijna catastrofale brand in de Draak. Gelukkig, ook al spuwde de Draak vuur, de oudste herberg van ons land heeft kranig stand gehouden. Door de enorme inzet van de heer Hazen en medewerkers kon de cheques uitreiking 3e Roparunstad 2013 weer plaatsvinden in de mooie St. Maartenzaal van de Draak. Projecten waaraan de bedragen besteed worden is alles om meerwaarde van leven te bieden aan de kankerpatiënt(en) en hun naasten. De instelingen die een cheque in ontvangst mochten nemen uit handen van wethouder Arjan van der Weegen zijn: Inloophuis Het Getij, Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg (VPTZ)

Live-beelden Belevingsmonument Vanaf 4 locaties in Bergen op Zoom verschijnen livebeelden van de Roparun op een groot led-scherm op de Grote Markt. U kunt meer zien van de Roparun en onze speaker kan zo nog beter de teams verwelkomen.

Aan de Burg. Stulemeijerlaan op het grasveld tegenover ’t Rijks staat een grote licht-tent, het Belevingsmonument; gedenken, beleven en wensen, ieder op zijn/haar manier. Open van zondag 8 juni 12.00u tot maandag 9 juni 13.00u. Begeleiding is aanwezig van leden van VPTZ. U bent van harte uitgenodigd hier tijdens de Roparun het Avontuur voor het Leven te beleven.

Praat aan de straat Vereniging Roparun Doorkomst Bergen op Zoom bestaat inmiddels uit honderden vrijwilligers. Ze zijn allemaal onmisbaar voor de Roparun. Zijn er geen vrijwilligers dan zou zelfs de Roparun niet zijn zoals het nu is. Wij laten de straatvertegenwoordigers aan het woord. Zij vertellen in het kort waarom zij zich inzetten voor de Roparun. Joris Vonk, straatvertegenwoordiger, Antwerpsestraat:

Wanneer heeft u voor het eerst van de Roparun gehoord? Dat was in 1998 of 1999, mijn schoonmoeder Karla en haar man Leo van team “Door dik en dun” deden voor de eerste keer mee. De estafetteloop startte toen in Rotterdam en eindigde in Parijs.

WestBrabant/Tholen, Hospice De Markies, Vrienden Franciscus Ziekenhuis Roosendaal en Vrienden Ziekenhuis Lievensberg . Ook dit jaar willen we samen streven naar wederom een nominatie van Roparunstad! Ter informatie; Vanaf 27 juni a.s. is “De Draak als een Feniks uit zijn as herrezen” en kan hij zijn taak als gastheer weer volledig in praktijk gaan brengen. Speciaal te vermelden valt dat vanaf 27 juni 2014 De Draak voor elke verkochte maaltijd of overnachting 1,- stort op een speciale rekening; hiervan zullen zij structureel maaltijden/ maaltijdsoepen bekostigen - bereiden en deze aan de Stichting Goed Ontmoet overdragen.

Halsterseweg 299 4613 AR Bergen op Zoom Tel: 0164 - 23 55 20 Fax: 0164 - 68 72 86 www.bloemendetulp.nl

Hoe bent u straatvertegenwoordiger geworden? Ik ben gevraagd door de overbuurman Ben van Gaans, die weer gevraagd was door de organisatie van de doorkomst Bergen op Zoom. Wat is uw motivatie om zich in te zetten voor de Roparun? Ik vind het een bijzonder goed doel. Door het simpelweg aanmoedigen van sporters en begeleiders (met allen een eigen verhaal) kan je ondersteuning bieden en een klein beetje extra energie geven. Welke vijf woorden komen in u op als u aan de Roparun denkt? - vreugde, verdriet, positieve energie, gebakken eieren voor de buurt, zangkunsten koor van tante Door

Openingstijden: Maandag t/m Donderdag Vrijdag Zaterdag

09.00 - 18.00 uur 09.00 - 21.00 uur 09.00 - 17.00 uur

Het adres voor bloemen !!! ■ ■ ■ ■ ■ ■ ■

Snijbloemen, zowel los als boeketten Bloemstukken Kamerplanten Workshops Bruidsboeketten (diverse fotoboeken aanwezig) Rouwarrangementen (diverse fotoboeken aanwezig) Relatiegeschenken


Boekentips gericht op het kind

Muziek als medicijn

Hoe vertel ik mijn kind dat ik kanker heb? De diagnose kanker roept meteen vragen op. In kort tijd krijgt u informatie over de ziekte, de onderzoeken en eventuele behandelingen. Ook komt bij u waarschijnlijk de vraag op of u het ook aan uw kinderen moet vertellen. En hoe dan? U wilt uw kinderen een veilige en vertrouwde basis geven, zonder narigheid, hen beschermen tegen pijn en verdriet. Toch is openheid en eerlijkheid nodig. Kinderen krijgen zo de kans hun gevoelens te uiten en vragen te stellen. Uw kinderen merken dat u ze serieus neemt, dat ze erbij horen. Zij merken dat niet alleen vreugde, maar ook verdriet, angst en zorgen als gezin met elkaar gedeeld kunnen worden. Ook lezen over kanker kan hen helpen om uw informatie beter te begrijpen. Een drietal boeken uitgelicht; Toen haar kinderen vier en één jaar oud waren, werd bij Els Heesakkers de diagnose borstkanker gesteld. Ze vond dat er weinig informatie was om haar jonge kinderen voor te lichten over haar ziekte. Tijdens haar ziekteperiode hield Els alle lieve, grappige en ontwapenende uitspraken van haar vierjarige zoon over zijn zieke mama bij. Dit deed ze met het idee er het kinderboekje van te maken dat ze zelf zo had gemist. Het boekje “Bedje op de bank voor mama” heeft ze samen met goede vriendin Tanja van de Wetering gemaakt. Auteurs: Els Heesakkers en Tanja van de Wetering | te bestellen op www.bedjeopdebank.nl

€9,95

Boekje bestellen Het boekje is te verkrijgen voor 9,95 (excl. verzendkosten). Om het boekje te bestellen, kunt u op de website www.bedjeopdeank.nl een formulier invullen en versturen.

Chemo-Kasper en zijn jacht op de slechte kankercellen.

Dit jaar is het thema ‘SWINGEND DOOR BERGEN’ wat één groot feest zal worden met muziek, dans een aanmoediging. Iedereen weet wat muziek met je doet, maar niet altijd hoe therapeutisch muziek kan werken. Patiënten met kanker hebben niet alleen fysieke pijn, maar lijden ook psychologisch en emotioneel. Ook de laatste twee verdienen de nodige aandacht. Muziek blijkt voor vele mensen een fijne en goede manier om de intense emotie rondom kanker te uiten en te verwerken. Muziek kan de angst verminderen maar kan ook helpen aan een beter humeur. Door het maken van muziek, daalt het hart- en ademhalingsritme en de bloeddruk zo blijkt uit onderzoek.

Straatvertegenwoordiger Hans van Terheijden, straatvertegenwoordiger, Princesseplaat en Laan v. Everswaard Wanneer heeft u voor het eerst van de Roparun gehoord? Zo’n jaar of 9 geleden via Fokker medewerker. Hoe bent u straatvertegenwoordiger geworden? Ik werd benaderd om een poster op te hangen en of ik misschien, ik zei toen meteen kom maar op we gaan ervoor, ik moedigde sowieso elke nacht de deelnemers al aan en vind het waanzinnig goed Wat is uw motivatie om zich in te zetten voor de Roparun? Respect voor de lopers, het doel en de lol die wij eraan beleven. Welke vijf woorden komen in u op als u aan de Roparun denkt? kanker, samen strijden, lopers en fietsers, landelijk evenement, saamhorigheid.

Een prentenboekje dat in eenvoudige bewoordingen en aan de hand van kleurige tekeningen uitlegt wat kanker is en wat chemotherapie doet. Auteur: Hella Motzfeldt | ISBN nr.: 907528104.

€8,50 FOTO ANNA LIEM Anna Liem, muziektherapeute, vertelt op haar website: “Muziek is voor veel mensen een mooie ingang tot contact, communicatie en het uiten van en omgaan met emoties. Samen muziek maken stimuleert sociale vaardigheden en kan het gevoel van saamhorigheid vergroten. Elkaar ontmoeten in de muziek, samen ontdekken, plezier beleven, het zelfvertrouwen vergroten, flexibeler leren omgaan met onverwachte situaties, samen musiceren. Waarbij niets moet en alles er mag zijn.”Muziek geneest niet, maar kan wel het helingsproces positief beïnvloeden. Anna Liem, muziektherapeute http://muziektherapie-autisme.nl/index.php/contact

Kankr wrdnb In dit woordenboek vinden kinderen van 6 tot en met 12 jaar woorden die te maken hebben met kanker. Technische woorden als donor of CT scan, maar ook woorden als verdriet, hoop, oorzaken of disco “Mag je daar wel naar toe als je vader of moeder ziek is, mag jij wel plezier hebben?”. Opmerkingen en mooie tekeningen van kinderen maken het boekje, dat prettig is om te hanteren, compleet. Auteur: Nel Kleverlaan (adviezen Janny Salomé, Hanneke Zuetenhorst) | uitgave van: Stichting Verdriet door je hoofd | uitgever: Drukkerij Robstolk | ISBN nr.: 9 789090-27 5178


Route

Naast enorm veel feestelijke versieringen met o.a. gele attributen zoals ballonnen, slingers zijn er veel activiteiten langs de route. De SWING-stoel zal langs de route gaan; take-a-seat en vertel waarom jij op staat tegen kanker. Brabant Veilig Voorlichtingsteam (BVV) zal langs de route een plekje krijgen. Want ook veiligheid is prioriteit één van de Roparun. Dit is een leuke activiteit voor vele bewoners! Gratis op de foto. Update van de activiteiten kijk op onze website www.roparunbergenopzoom.nl

Lepe

lstraa

t

15

14

Halsteren 13

12

11

10

Bergen op Zoom 9

8

7 5

6 4

3

2

1 Straatvertegenwoordiger Jaantje van Schilt, straatvertegenwoordiger, Zoekweg Wanneer heeft u voor het eerst van de Roparun gehoord? Het was Patrick Schepers die in een klein krantenberichtje vroeg of iemand ideetjes had om de Zoekweg te versieren voor de doorkomst van de Roparun. Ik reageerde en opperde de Zoekweg te versieren met gele rozen. Hoe bent u straatvertegenwoordiger geworden? Vanaf die tijd is het gaan spelen om zoveel mogelijk bewoners te activeren mee te helpen. Er werden oude lakens ingezameld die in mijn wasmachine geel werden geverfd en er konden twee goedkope rollen gele stof op de kop worden getikt. Deze werden tot stroken geknipt en tussen de bomen gehangen. Wat is uw motivatie om zich in te zetten voor de Roparun? Je inzetten en de teams aanmoedigen want zij verdienen de steun van ieder, daar de teams zorgen voor extra leven voor de kankerpatiënt. Welke vijf woorden komen in u op als u aan de Roparun denkt? Saamhorigheid, creativiteit, aanmoediging, betrokkenheid, strijd

SWING-stoel De take-a-seat stoel van CKB de Maagd, gaat langs de route en nodigt je uit plaats te nemen, zodat je kan vertellen waarom jij er bent voor de Roparunners!!

1. 2.

3. 4.

BERGEN OP ZOOM D’Ouwe Tol Antwerpsestraatweg Van Poppelen Laan van Borgvliet/ Markiezaatsweg Ln. van Everswaard /Princesseplaat Geepstraat De Boulevard ROPARUN DORP De Boulevard (zwembad) De Boulevard (sporthal De Scheldelaan Gertrudisboulevard/ Bernhardlaan Zuidsingel

muziek (live+mech.), versiering (vlaggetjes langs de straat, balonnen ontbijt – spandoek – boog discotheek – ontbijt - versieringvlaggetjes, balonnen,enz. versiering(vlaggetjes,balonnen

versiering(vlaggetjes,balonnen,enz.)-muziek (live + mech.) parkeerterrein Noord rustplaats teams-inrichting SAVER milieuparkversiering (vlaggetjes, balonnen, enz.) rustplaats teams en muziek versiering(vlaggetjes,balonnen,enz.) versiering (vlaggetjes,balonnen,enz.)

versiering (vlaggetjes,balonnen,enz.) versiering(vlaggetjes,vlaggen,balonnen,geel lint, enz)- muziek op wagen(live+mech.)5. speaker. Standplaats Vrienden Ziekenhuis Lievensberg / Ziekenhuis Lievensberg Antwerpsestraat Tussen hoek Zuidsingel en Antwerpsestraat tot bij de Saeck muziek van de Tivoliband. versiering(vlaggetjes,balonnen,enz.)-ontbijt- muziek (live+mech.) Koor 6. Korte Bosstraat ontbijt-versiering (balonnen,vlaggetjes, enz.) muziek van Meezingkoor Lappe en bij De Saeck(open) Gare, (live+mech.) in tentje Bosstraat versiering (balonnen,vlaggetjes over de straat) bij de Kroon(open): muziek (live+mech.) Grote Markt live-muziek van looporkest De Bergse Leut Brigade. In de grote tent speelt de band GROOTS ONTBIJT Ambeua (gezellige meezingers), pagode met speaker, DJ+muziek (mech.), livemuziek(enige muziekbands) diverse cafe’s open, zoals: de Bourgondiër, 7. live-beelden op ledscherm, versiering(vlaggetjes aan lichtmast,banieren aan Stadhuis,roparunvlaggenn rondom de Grote Markt, ballonnen, ontbijt verkoop in grote tent opbrengst ten goede van Roparun gerelateerde regionale doelen. Fortuinstraat versiering (balonnen,vlaggen, vlaggetjes over de straat,) -muziek(live+mech.) Beursplein muziek Looporkest de Leutige Krabben en dweilorkest De Zeekrale (live+mech.): 8. Café De Markies(open) versiering(vlaggetjes,balonnen,enz.) Steenbergsestraat versiering(vlaggetjes over de straat,balonnen) Burg. Stulemeijerlaan (op het grasveld voor ’t Rijks): tent 8x4m licht-tent waar men foto’s/kaartjes kan BELEVINGSMONUMENT ophangen, wensen uitdragen, lichtje kan ontsteken, namenwand ter herdenking. 9. Medewerking van de VPTZ ter ondersteuning. Banieren gemaakt door scholieren, buurt, vrijwilligers. Ontmoetingsplaats team Tino Halsterseweg Begin Halsterseweg tot aan hoek Pomonalaan speelt Dweilband Alarmfase 11. bij nr. 247: versiering(vlaggetjes over de straat,balonnen,enz.) muziek, ontbijt Bij nr.217 versiering(vlaggetjes over de straat,balonnen,enz.) -ontbijt- muziek(live+mech.) Verzamelplaats team 77 Midden-Brabant. Kruising Halsterseweg en Pomonalaan; Brug van 10. Verbondenheid, opgebouwd door scouting Delmo en Markiezaatsgroep. bij nr. 160/162: muzikaal ontbijt muziek op wagen live+mech.) :zanggroepen ereboog-luchtballontoiletwagen, versiering(vlaggetjes over de straat, balonnen, lint,) HALSTEREN Halsterseweg / Intratuin versiering (vlaggetjes,balonnen,enz.) bij ingang Transportbedrijf Bernaards:versiering 11. (vlaggetjes,balonnen,langs de weg gele zonnebloemen aan lantaarnpalen) St. Anthonius Molen, versiering, activiteiten Burg.Mastboomplein (dorpsstraat langs het Mastboomplein afsluiten) muziek(live+mech.): parallelweg Mastboomplein versiering(vlaggetjes,balonnen, enz.), kinderspelen versiering vlaggetjes,balonnen,enz.) muziek live+mech.) bij café Tivoli (open)livemuziek 12. Dorpsstraat speaker-discotheek, feest Dorpsstraat verkoop ontbijtjes versiering(vlaggetjes,balonnen,enz.)- muziek(live+mech.) SDW De Colweghe Nabij Oude Raadhuis verzamelplaats team Atlijd eentje te veel De Beeklaan versiering(vlaggetjes,balonnen,enz.) Verzamelplaats team de Brabantse Wal Burg.Elkhuizenlaan versiering(vlaggetjes,balonnen,enz.)-ereboog- discotheek-speaker muziek(live+mech.) -ontbijt13. poffertjes-kinderactiviteiten-paardenkoets-hapjes- springkussen-activiteitenwinkeliers Bij nr.57 versiering(spandoek,vlaggetjes,balonnen,enz.)- muziek(live+mech.). LEPELSTRAAT 14. Erasmusweg/Vagevuur versiering vlaggetjes, ballonnen, etc . Verzamelplaats team Tholen extra versiering nr. 3 in tuin Zoekweg versiering(bomen,vlaggetjes,balonnen,e.d.)- spandoeken-muziek in tentjes(live+mech.) Kladseweg/ KLADDE concert Harmonie St. Anthonius uit Lepelstraat in tent

Informatie Roparun doorkomst Bergen op Zoom Vereniging Roparun doorkomst Bergen op Zoom Pastoor Jutenlaan 54, 4624 GT Bergen op Zoom , Telefoon; 0164-243022/06-42531920 www.roparunbergenopzoom.nl www.facebook.com/RoparunBoZ

Social media

www.roparun.nl www.roparunlive.nl hier kunt u de teams volgen www.roparunradio.nl live radioverslag Social media van de Roparun: https://www.facebook.com/Roparun http://www.pinterest.com/stgroparun/ https://twitter.com/Stg_Roparun http://instagram.com/roparun/# http://www.youtube.com/user/stichtingroparun http://www.linkedin.com/company/stichting-roparun

DANK

aan onze sponsoren en begunstigers

15.

REGIO TEAMS Roparun teams binnen de regio en teams die hun achterban langs de route in de gemeente Bergen op Zoom treffen zijn dit jaar:

14 52 148 198 227 245 66 67 314 146 233 80 263 85 77

14 in 't uur Stichting Runningteam Altijd Eentje Te Veel 't Lopend Vuurke Team Tino Stichting Runningteam De Brabantse Wal Cargill BoZas team L'Oslopers Ossendrecht 1 L'Oslopers Ossendrecht 2 Burgt & Co Thorrunners Roosendaal Team Doelbewust Door Dik en Dun Stone Mountain Runners Runningteam Tholen Team77 Midden-Brabant

Straatvertegenwoordiger Aart v.Leeuwen/Ivo Bogers, straatvertegenwoordiger, Burg. Elkhuizenlaan Wanneer heeft u voor het eerst van de Roparun gehoord? In 2009 hebben wij er voor het eerst van gehoord toen we in de Burg. Elkhuizenlaan zijn gaan wonen. Hoe bent u straatvertegenwoordiger geworden? We zijn begonnen met 5 personen, door lekker aan de straat te gaan zitten met een muziekje er bij. De buren kwamen later ook naar buiten.

Bergen op Zoom Halsteren Bergen op Zoom/Roosendaal Bergen op Zoom Halsteren Bergen op Zoom Ossendrecht Ossendrecht Ossendrecht Roosendaal Roosendaal Steenbergen Steenbergen Tholen Tilburg

De jaren daarop zijn we het wat groter aan gaan pakken tot wat het nu is.

Wat is uw motivatie om zich in te zetten voor de Roparun? - Het goede doel is voor ons erg belangrijk. Deze ziekte heeft in onze vrienden/familie kring de nodige ellende veroorzaakt. We vinden het ook leuk door middel van een klein feestje de lopers en organisatie hierin te steunen, en er een onvergetelijke dag van te maken. Welke vijf woorden komen in u op als u aan de Roparun denkt? Goede doel, lopers, ontbijt, gezelligheid, aanmoedigen.

Vergouwen Gevelonderhoud

Belned | Brandweer MW-Brabant | Crematorium Zoomstede Bergen op Zoom | Bloemenatelier De Tulp | De Vershof De Walkant recreatieboerderij | De Kaasspecialist | De Stadskelder Dierenartsenpraktijk Zuidwesthoek Eric Elich Grafisch ontwerper - Illustrator Gemeente Bergen op Zoom | Green Unique Huberts Administraties & Advies Inloophuis Het Getij | Intratuin JeP | Jumbo | Lensink & Partners advocaten Politie MW-Brabant | Praxis | Printstyle Rabo Jazzboz | Rabobank Het Markiezaat Roeli Balloons | Sporthal De Boulevard Stadsreuzen Ansjovion en Aspergilda Stiga Liften | Ton Delrue muziekinstallatie Van Oers Accountancy | Van Terheijden Riooltechniek | Verkaart Autorijschool VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg) Vrienden hospice de Markies Vrienden ziekenhuis Franciscus Vrienden ziekenhuis Lievensberg Zuidwest TV | Zwembad De Schelp SAMEN voor het Avontuur voor het Leven!


samen werken aan een duurzame toekomst wij zijn Induco

wat doen we

Het energielabel van uw woningbezit upgraden? Het platform Induco neemt alle zorgen van u over. Induco is een jong samenwerkingsverband van een tiental bedrijven dat speciaal in het kader van energielabelverbetering in het leven is geroepen om opdrachtgevers te ontlasten. Het richt zich op woningcorporaties en andere beheerders van vastgoed. Induco verzorgt de complete transitie van woning en andersoortig bezit naar het gewenste energielabel.

Induco tekent voor het complete traject van voorbereiding, uitvoering tot en met nazorg, inclusief eventuele bewonersparticipatie en/of de informatievoorziening voor bewoners of gebruikers. Door unieke ketensamenwerking worden uw zorgen tot een minimum teruggebracht terwijl u wel voor de volle honderd procent bij het project betrokken blijft. Dankzij de samenwerking van de participerende bedrijven kan Induco snel, overzichtelijk en tegen een prima prijs-kwaliteits- verhouding uw wensenpakket realiseren. Induco biedt een totaalpakket, van schilonderhoud tot beglazing en van isolatie tot installaties.

samen komen wij verder: www.induco-online.nl


ELISE

DANSSCHOENEN 2I¿FLHHOGHDOHUYDQ'LDPDQW GDQVVFKRHQHQ 8LWYRRUUDDGOHYHUEDDU

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

0167-522939 / 06-10807891

TE HUUR:

GARAGEBOX HALSTEREN

Burg. Elkhuizenlaan € 75,- p.m.

www.mercari.nl | 0162-372211

TE HUUR GARAGEBOX Dames, heren en kinderkleding

KOOPZONDAG 1 JUNI

OPEN van 12.00-

17.00 u.

Merken voor jong en oud

De nieu voorjaarsc we ollect is binnen!! ie ==+DYHQ %HUJHQRS=RRP ZZZEURHNHQSDOHLVQO

Kom vrijblijvend binnenlopen

Â&#x2021;*HLVKD Â&#x2021;<$<$ Â&#x2021;/7% Â&#x2021;/HH Â&#x2021;$QQD6FRWW Â&#x2021;(QMR\ Â&#x2021;%UDPV3DULV Â&#x2021;:UDQJOHU Â&#x2021;,&+, Â&#x2021;/7%MHDQV Â&#x2021;,WV1RL]H Â&#x2021;&DUVMHDQV Â&#x2021;6FRWFK Â&#x2021;6X]\4 Â&#x2021;$QJHOV Â&#x2021;7UDPRQWDQD Â&#x2021;%\RXQJ Â&#x2021;'RGJHUV Â&#x2021;+DWWULF Â&#x2021;2R]RR

Boerhaaveplein Tel. 0174-295774 06-54292177

www.garageboxentehuur.NU Bergen op Zoom/ Zevenbergschen Hoek 0164-687235 TE HUUR

GARAGEBOX HALSTEREN GAGELWEG Ook geschikt voor tijdelijke opslag Info GSM 06-14360536


Uitgave mei 2014

Waterschapsnieuws Bron: Henri Cormont

‘We voelen ons veilig in Nederland, dat kunnen we samen zo houden” Dijkgraaf Carla Moonen

West-Brabant, veilig de toekomst in “Het voorkomen van overstromingen heeft de hoogste prioriteit,” vertelt dijkgraaf Moonen. “Daarom kijken we vooruit: wat brengt de toekomst? Welke risico’s zijn er? En hoe kunnen we die voor zijn? In 2012 heeft het waterschap alle dijken langs de Mark, Vliet, Dintel en de aansluitende wateren getoetst en is nagegaan of ze voldoen aan de strengere normen die Provincie NoordBrabant heeft vastgesteld. Dijkgraaf Moonen: “Een aantal stukken dijk in WestBrabant voldoet op dit moment nog niet aan de nieuwe normen. Ik kan me voorstellen dat bij sommigen dan de vraag rijst: woon ik nu wel veilig? Het antwoord is ja, maar we dienen altijd alert te blijven. De dijken van waterschap Brabantse Delta functioneren nog steeds goed. Bovendien zien we eventueel gevaar op tijd aankomen en zijn we goed getraind om calamiteiten te voorkomen en bestrijden. Met het oog op de toekomst zijn we op dit moment druk bezig de regionale keringen aan te passen aan de nieuwe norm. Sommige stukken moeten verhoogd worden, andere verbreed of verstevigd. Ook zijn er delen die via regulier onderhoud op norm kunnen worden gebracht.

De overstromingen in Engeland liggen nog vers in ons geheugen. De schijnwerpers van de mondiale pers stonden dit voorjaar weer even op Nederland gericht. ‘Hoe doen de Nederlanders dat toch? Wat maakt hun waterbeheer zo ijzersterk?’ Waterschap Brabantse Delta stond BBC en Sky News graag te woord. “Ik ben er een voorstander van om hulp te bieden wanneer andere landen daar om vragen,” vertelt Carla Moonen, dijkgraaf van waterschap Brabantse Delta. “Waterveiligheid gaat iedereen aan. Toch zijn wij ons in Nederland niet altijd bewust van de bergen werk die we verzetten om ons land veilig en droog te houden. Dat is jammer, want waterveiligheid is niet vanzelfsprekend. Daar werken we samen keihard aan.” Nieuwe risico’s en nieuwe kansen Nederland heeft een bijzondere relatie met water. We hebben water altijd nodig gehad voor de opbloei van onze landbouw, handel en infrastructuur. Ook hebben we de keerzijde leren kennen. Door de eeuwen heen zijn er rampen geweest die stukken van Nederland voorgoed hebben weggeslagen. Daarom bouwen wij al zo’n duizend jaar dijken. In die duizend jaar is er echter veel veranderd. Temperaturen stijgen, de golfslag is hoger en het regent niet alleen steeds meer maar ook steeds heviger. Vanuit de Alpen stromen er massa’s smeltwater naar het afvoerputje van Europa: Nederland. Rivieren moeten meer water verwerken dan ooit tevoren en de druk op waterkeringen neemt toe. Niet alleen het klimaat veranderd; ook ons waterbeheer is volop in ontwikkeling. We weten en kunnen veel meer en investeren in innovaties waarmee we ons gebied nog beter beschermen tegen overstromingen.

Regionale keringen in West-Brabant Een regionale kering is een dijk of kade die niet direct een groot buitenwater keert (zoals een primaire kering). De kering ligt langs regionale rivieren, kanalen of meertjes en beschermt het ‘binnendijks’ gebied tegen het ‘binnenwater’. Hiernaast ziet u waar de regionale keringen in West-Brabant liggen. www.brabantsedelta.nl/regionalekeringen

Maaionderhoud van start De oevers staan er weer prachtig bij. Dat betekent werk aan de winkel, want juist als alles groeit en bloeit is het belangrijk dat de waterafvoer optimaal blijft om wateroverlast bij hevige regenval te voorkomen. In juni start waterschap Brabantse Delta met het jaarlijkse maaionderhoud. Het maaimes snijdt aan twee kanten: We voorkomen wateroverlast én het dichtslibben van waterlopen, wat in de zomer kan leiden tot blauwalg, stank en vissterfte. Ook houden we rekening met beschermde planten en dieren en gebruiken energiezuinige maaimachines. Goed voor de natuur, onze leefomgeving en de portemonnee! www.brabantsedelta.nl/maaionderhoud

Veiligheid is van ons samen We voelen ons veilig in Nederland. En dat kunnen we zo houden. Wij, het waterschap en u, zijn samen verantwoordelijk om goed om te gaan met onze dijken. Hoe u zelf een steentje kunt bijdragen, leest u op www.brabantsedelta.nl/regels

Waterberging Volkerak-Zoommeer Normen voor waterveiligheid schrijven voor tegen welke waterstanden een kering bestand moet zijn. Controle en onderhoud van de keringen is daarom altijd een kerntaak van het waterschap geweest. Onlangs kreeg waterschap Brabantse Delta een specifieke extra aanleiding om de keringen op norm te brengen: de komst van waterberging Volkerak-Zoommeer. Eens in de 1400 jaar kan het voorkomen dat het water in het Hollandsch Diep en de Haringvliet extreem hoog staat én dat de Maeslant- en Hartelkering zijn gesloten. Het overtollige rivierwater stroomt dan de grootste waterberging van Nederland in. Zo blijft het achterland droog. Tegelijkertijd zal het waterpeil van rivieren en beken in de omgeving stijgen. Om overlast te voorkomen versterkt het waterschap hier de dijken en kaden en brengt ze op norm.

Schapen en geiten dragen een steentje bij Het waterschap onderhoudt dijken door beschadigingen te voorkomen of te herstellen en ze regelmatig te maaien. Op de kaden van de Vierde Bergboezem bij Breda wordt dat tijdelijk op een bijzondere manier gedaan: schapen houden het gras kort, wat erosie voorkomt. Tegelijkertijd zorgen geiten ervoor dat distels en ridderzuring geen kans krijgen om de dijken en kades te verzwakken.

Waterschap Brabantse Delta Postbus 5520, 4801 DZ Breda T 076 564 10 00 I www.brabantsedelta.nl


Binnen en buiten spelen in een landelijke omgeving met boerderijdieren. Ook voor kinder- en familiefeestjes.

Pinksterbrunch en High Tea

Openingstijden: wo-vr-za-zo van 10.00 tot 19.00 u

Hemelvaartsdag en 1e + 2e Pinksterdag geopend

0165 342478

Voor actuele info zie: Facebook.com/Denscherpenberg

Scherpenbergsebaan 55 Rucphen www.denscherpenberg.nl

www.muijs-scaldis.nl - Beverwijkse Bazaar: 31 mei, 28 juni â&#x201A;Ź 27,00 - Pinksterdagtocht: 9 juni â&#x201A;Ź 69,00 - Openluchtmuseum: 11 juni â&#x201A;Ź 37,00 - Amsterdam + Rijksmuseum: 14 juni v.a. â&#x201A;Ź 25,00 - Tessenderlo (zwarte markt Belgie): 15 juni â&#x201A;Ź 27,00 - Burgers Zoo: 11 juni â&#x201A;Ź 42,00

ZONDAG 8 JUNI | BRUNCH AANVANG 11.00 UUR | HIGH TEA VANAF 14.00 UUR

Pinksteren, de feestdag bij uitstek om gezellig met de hele familie samen te zijn! Geniet op zondag 8 juni met de hele familie van een heerlijke Pinksterbrunch of klets gezellig bij onder het genot van een kopje thee met zoete en hartige lekkernijen. Voor kinderen zijn er leuke activiteiten aanwezig. Wij verwelkomen u graag op Eerste Pinksterdag!

BRUNCH

Kinderen t/m 3 jaar eten gratis mee, 4 t/m 11 jaar krijgen 50% korting

2250 P.P.

Vraag de folder aan voor dagtochten en musicals. Roosendaalseweg 11, Sint Willebrord T: 0165-382851 â&#x20AC;&#x201C; E: info@muijs-scaldis.nl

HIGH TEA

1750 P.P.

UW HOVENIER

GELIEVE TE RESERVEREN

BUDGETVRIENDELIJK TUINIEREN.

Reserveren of meer informatie? Kijk op www.ďŹ&#x201A;etcher.nl/pinksteren

tuinaanleg, bestrating, tuinonderhoud, snoeiwerk, schuttingen, gazons en kunstgras.

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

06-53760350

DEMO-FEEST Zaterdag 31 mei 10.00 tot 17.00 uur

ABS

Naai-Borduur-breimachines

Ind.terrein Welgelegen Ondernemersweg 19 4691 SL Tholen 0166.602079

Antiekrenovatie Hans Swanenberg Brother Naai- en Borduurmachines Brother NV-1e spec.actie

Husqvarna Naai- en Borduurmachines Designer Royal

Laat u inspireren en kom van de aanbiedingen profiteren

s6ERWIJDERENVANVERF ENLAKLAGEN s/PNIEUWKLEURENENOFLAKKEN s/OKVOORALUWOVERIGEMEUBELEN s4EVENSSTRAAL ENSPUITWERK s+EUKENRENOVATIE s3TOELENMATTENENWEBBING

WWWANTIEKRENOVATIENL

Kom naar de demo-dag of bel 0166.602079 voor de aanbiedingen

AUTODEMONTAGEBEDRIJF

Brother VQ-2 Nu met gratis lockmachine Inruil naai- of breimachine mogelijk

GRATIS

0DDOEHUJHQVWUD:HUQKRXW 7HO LQIR#MRNR]XQGHUWQO ZZZMRNR]XQGHUWQO

Lockmachine twv 329,00 Bij aankoop VQ-2

,ĆľĆ?ĹŹÇ&#x2021;ĹŻĹ˝Ä?ĹŹ^Ď­Ďą (HQYRXGLJHQDDLPDFKLQH 8LWVWHNHQGYRRUYHUVWHOZHUN 2RNYRRUMHDQVUHSDUDWLHV

18VOHFKWV½

½

'HJHOLMNHORFNPDFKLQH

ABS Top dealer van bekende merken, reparaties en service naai- borduur en breimachines, gespecialiseerd in Brother PR- 6 en 10 naalds machines, ook op locatie. Normale openingstijden: di. t/m vrij. van 9.00 tot 17.30 en op zat. tot 16.00 uur Webshop .abstholen.nl

[[[FSSXOYWWIRWGSQ Check alle aanbiedingen op halfords.nl

JOKO

Â&#x2021;6ORRSORRSVFKDGHDXWRÂśV PRWRUVWHNRRSJHYUDDJG Â&#x2021;$OOHJHEUXLNWHRQGHUGHOHQ RQOLQH Â&#x2021;9ULMZDULQJELMRSKDOHQ Â&#x2021;5HSDUDWLHHQRQGHUKRXG Lid ARN-Stiba-RDW

,ĆľĆ?Ć&#x2039;Ç&#x20AC;Ä&#x201A;Ć&#x152;ĹśÄ&#x201A; Met instr. DVD en NL handleiding Van 449,00 NU voor

4VSZMRGMEPI[IK 617MRX1EEVXIRWHMNO 8IPJE\  1

:EVENBERGSCHEN(OEK 4EL&AX 

25 jaar ABS Naai-Borduur-& Breimachines Â&#x2021;([WUDODQJH arm: 285 mm Â&#x2021;$XWRPDWLVFKHOHNWURQLVFK draadinrijg systeem Â&#x2021;3 steken (5 alfabetten en 14 knoopsgaten) Â&#x2021;+RJHQDDLVQHOKHLG tot 1050 steken per minuut Â&#x2021;,&$36- Continue Automatische persvoetdruk Â&#x2021;'UDDLIXQFWLH Â&#x2021;-punts transporteur

â&#x20AC;&#x153;Gespecialiseerd in stofferen van plezier- en zeilboten, maar ook voor meubels en DBSBWBOLussens kunt u bij ons terechtâ&#x20AC;?Van 179.navigatie Via 130 M 4,3 inch touchscreen, spraakbesturing en levenslange kaartupdates. Met Europese kaartdekking.

129.


Vrijdag 30 mei landelijke primeur in Bergen op Zoom

Ontmoet andere mensen en geniet met Meet4Contact BERGEN OP ZOOM - In de editie van de Bergen op Zoomse Bode van afgelopen zondag stond ook een stuk over Meet4Contact. De oprichters zijn druk bezig met het aansluiten van organisaties naast diegene die al vanaf vrijdag 30 mei mee doen. Vanaf dan kan iedereen die het leuk vindt om andere mensen op een spontane manier te ontmoeten, hiervoor terecht bij verschillende cafĂŠâ&#x20AC;&#x2122;s en restaurants in Bergen op Zoom. De uitbaters en medewerkers verwelkomen u gastvrij om samen met andere mensen te genieten van een drankje of een etentje. En bij mooi weer kunt u ook gezellig een terrasje pakken. Meet4Contact en de deelnemende horecagelegenheden maken het mogelijk. De volgende organisaties doen al mee: Restaurant Het Spuihuis, CafĂŠâ&#x20AC;&#x2122;t Slik en De Schorre, Restaurant De Hemel, Fletcher HotelRestaurant Stadspark, Ristorante Napoli, CafĂŠ De Markies en vanaf het nieuwe theaterseizoen Theater De Maagd. Meet4Contact biedt via de website www.meet4contact.nl en in een later

stadium via een app een platform aan waar zichtbaar wordt gemaakt dat mensen elkaar in een aangename omgeving kunnen ontmoeten, waar en wanneer zij dat zelf willen. M4C maakt zichtbaar dat je in contact wil treden. Bij een Meet4Contact Meeting Point kan iedereen plaatsnemen of aanschuiven. Mensen die plaatsnemen geven hiermee uitdrukkelijk aan contact met andere mensen op prijs te stellen. Een Meet4Contact Meeting Point is herkenbaar aan de karakteristieke schemerlamp. De exploitant en medewerkers van een deelnemende zaak geven aan welke tafels of ruimtes beschikbaar zijn als Meet4Contact Meeting Point. De klant heeft de keuze om wel of niet deel te nemen. Stichting Meet4Contact is voortgekomen uit maatschappelijke betrokkenheid. De oprichters zijn Marjan Mijnsbergen, Giel Baaij en Leon van Dorst. Het CoĂśperatiefonds van Rabobank Markiezaat ondersteunt de stichting als sociaal maatschappelijke organisatie en draagt bij met een ďŹ nanciĂŤle impuls. Meet4Contact (M4C) wil het logische ontmoetingsplatform voor persoonlijk

EEN EIGEN WK SPEELSCHEMA MET BEDRIJFSLOGO?

contact worden voor iedereen die dit leuk vindt. Alle in aanmerking komende horeca- en vrijetijdsgelegenheden kunnen mee doen als M4C Meeting Point. Het is vanzelfsprekend om via M4C andere mensen op een ongedwongen manier vrijblijvend te ontmoeten waarbij het ontmoeten en samen genieten van bijvoorbeeld een drankje, een etentje of een theatervoorstelling centraal staat. Door het uitgroeien tot een groot en bekend platform wil M4C een positieve bijdrage leveren aan de verbetering van de kwaliteit van leven van de mensen in steden, in dorpen en op het platteland.

Ga naar www.oranje-wk-actie.nl upload uw logo en scoor bij uw klant.

Bergen op Zoom heeft op vrijdag 30 mei de landelijke primeur. Iedereen, jong en oud, kan deelnemen. Vanzelfsprekend zijn zowel klanten als organisaties uit andere gemeenten ook van harte welkom om deel te nemen. Op de website staat vermeld welke organisaties mee doen. Hier worden ook speciale Meet4Contact acties en activiteiten weergegeven. Naast de website www.meet4contact. nl is Meet4Contact ook te bezoeken op Facebook en LinkedIn.

Dit is een initiatief van Drukkerij Vorsselmans B.V. Voor meer informatie kunt u mailen naar wk@vorsselmans.nl of bellen met de afdeling verkoop van Drukkerij Vorsselmans B.V. 076-599 81 11.

BINNEN 10 DAGEN GELEVERD

Pinksterketen BERGEN OP ZOOM - Dit jaar wordt in de week van 2 t/m 7 juni voor de vierendertigste keer de Pinksterketen georganiseerd in Bergen op Zoom door de Raad van Kerken. Het thema dit jaar is: Psalmen van de Geest. De week voor Pinksteren gebruiken Bergse kerken als een voorbereiding op Pinksteren. Pinksteren is het feest van creativiteit, van vuur en verder-kijken-dan-je-eigen-grenzen.

Deze week willen wij in het boek Psalmen ontdekken welke psalmen ons geloof nieuwe inspiratie kan geven. Psalmen voor onze geest, de Heilige Geest van Pinksteren. Samen gaan wij hiernaar op zoek. Dit is bij uitstek een kans om met uw geloof bezig te zijn in een andere opzet dan die u kent in de vieringen in het weekend. U bent van harte welkom elke avond om 19.00 uur in de dagkerk van de Gertrudiskerk, ingang Marktzijde.

Inschrijving BergenopZicht 2014 is een groot succes BERGEN OP ZOOM - Het maximaal aantal inschrijvingen (70) voor de 1e editie vanâ&#x20AC;&#x2122;BergenopZichtâ&#x20AC;&#x2122; is ruimschoots behaald .

HEEFT U HET AL GEDAAN?

De inschrijving is inmiddels gesloten. De organisatie heeft 79 aanmeldingen ontvangen en zij krijgen de kans zich te proďŹ leren op zaterdag 20 september. Dan wordt voor de eerste keer â&#x20AC;&#x2DC;BergenopZichtâ&#x20AC;&#x2122; gehouden door Stichting Bergen op Zicht. Dit initiatief wordt ondersteund door Rotary Bergen op

Zoom. Doel van dit evenement is dat Bergse verenigingen, groepen en instellingen (zonder winstoogmerk) zich presenteren aan het grote publiek en vrijwilligers of leden kunnen werven. Het evenement wordt gehouden van 12.00-17.00 uur en vindt plaats in de binnenstad, langs het traject: Kremerstraat, Sint Catharinaplein, Hofstraat, de Achterplaats en Beeldentuin van Het Markiezenhof. Meer informatie over BergenopZicht en o.a. de deelnemers kan men zien op: www.bergenopzicht.nl.

Nu is het tijd om uw cv ketel schoon te maken!!! BEL 06-11397606 Installatiebedrijf

van Meer

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Alle 2e hands meubelen

HALVE PRIJS

50%

BROOS MEUBELEN

Voor het mooiste gazon.

Zuid-Oostsingel 23, Bergen op Zoom Tel. 0164-242097 bij ABN-Amro parking 1000m2 toonzaal

Tuinhoutspecialist Uw specialist in: RTENS

bv

Betonsysteem Tuinhout Blokhutten/Garages Speeltoestellen enz....

10% korting

op het gehele assortiment

Hemelvaartsdag en 2e pinksterdag geopend van 10.00 - 16.00 uur

Herelsestraat 206 Heerle A58 tussen Râ&#x20AC;&#x2122;daal en B.o.Z. * Aktie korting geldig tot en met 2e pinksterdag 2014 Tel. 0165 301 719 * Aktie korting geldt niet voor lopende bestellingen en reeds afgeprijsde artikelen info@tuinhoutspecialist.nl

www.tuinhoutspecialist.nl

3HOWROOM°GEOPEND° $IÂ&#x203A;°VRIJ°°Â&#x203A;°° :A°°Â&#x203A;°° 4°°°°°

Gespecialiseerd in service en onderhoud van uw cv of combiketel Aanbieding: De eerste keer â&#x201A;Ź 45,= DIVERSE PAKKETTEN MOGELIJK 1HÂżW5HPHKD%RVFK9DLOODQW Overakker 31, Bergen op Zoom www.vanmeerboz.nl PAGINA 18

°

#ANADAWEG°° °0:°(ALSTEREN° I°7WWMR GROEPNL° %°INFO MR GROEPNL°


D

E

WK

e2

BO

01

4

TIS U kunt GRA ia meedoen v ode.nl b t e n r e t n i . www

ul o p voetbal

DOE MEE EN SCOOR PRACHTIGE PRIJZEN! Doe kosteloos mee aan het leukste poulespel voor het WK 2014 en scoor een prachtige prijs!! HD LED TV 32 Inch t.w.v. â&#x201A;Ź 249.-

1x

Expert Roosendaal

Kijkt u ook zo uit naar het wereld kampioenschap voetbal in juni? Meedoen aan de voetbalpoule van de Bode - bekend van het vorige EK en WK - maakt de voorpret groter en de spelbeleving intenser. Meedoen kost niets! In samenwerking met de adverteerders op deze pagina is een aanlokkelijk prijzenpakket samengesteld. Om kans te maken op een van die mooie prijzen moet u zo goed mogelijk de uitslagen van het WK voorspellen.

HD LED TV 32 Inch t.w.v. â&#x201A;Ź 249.-

1x

TOSHIBA 32W1333DG

s 32 inch HD LED TV

s 32 inch HD LED TV

s USB en HDMI

s USB en HDMI

s Zeer brede kijkhoek

s Zeer brede kijkhoek

s Ziggo gecertiďŹ ceerd

s Ziggo gecertiďŹ ceerd BIJ U THUIS INMETEN!

Roosendaal Nieuwe markt 66 c, (0165) 533987 www.facebook.com/roosendaal.expert

Korte Geere 11 s-IDDELBURGs WWWJINCOPTIEKNLsINFO JINCOPTIEKNL

Etten-Leur, Winkelcentrum 25, (076) 5020672 Gemakkelijk parkeren in de parkeergarage van het winkelcentrum Eigen technische dienst, met service aan huis *Actie is geldig van 14 april t/m 15 juni 2014.

Massief Eiken Lectuurbak t.w.v. â&#x201A;Ź 135.-

Gastelseweg 31 Roosendaal Tel: 0165 569457 www.wooncenterroosendaal.nl

2x

Jinc Optiek

s DVB-T en DVB-C +CI

s DVB-T en DVB-C +CI

1x

1x

Expert Etten-Leur

TOSHIBA 32W1333DG

Adidas Zonnebril t.w.v. â&#x201A;Ź 205.-

Gietijzeren waterketel t.w.v. â&#x201A;Ź 130.-

1x

McCulloch T26CS Motortrimmer t.w.v. â&#x201A;Ź 139.-

6x

Waardebon t.w.v. â&#x201A;Ź 50.-

1x

Waardebon t.w.v. â&#x201A;Ź 250.-

H. van der Gun verkoop & reparatie Kade 1 I 4731 KR Oudenbosch I Tel. 0165 312502

w w w. h v a n d e r g u n . n l

2x

Waardebon t.w.v. â&#x201A;Ź 100.-

OPENHAARDEN | HOUTKACHELS | ONDERHOUD & REPARATIE

Gietijzeren waterketel 2 liter - merk Morsø Voor op gesloten houtkachel Ook leuk als decoratie DE GROOTSTE KACHELSPECIAALZAAK VAN HET ZUIDEN!

2x

4 Indoor skydivesessies t.w.v. â&#x201A;Ź 99.50

Spinveld 31, 4815 HR Breda Tel 076 522 62 00

2x

Maandkaart pistetoegang t.w.v. â&#x201A;Ź 99.50

Sebrechts zonwering Gibsonstraat 9, 4651 SW Steenbergen T: 0167 - 567018 info @ sebrechts.nl www.sebrechts.nl

Openingstijden: Ma 13.00-17.00 uur Di t/m Vr 10.00-12.00 en 13.00-17.00 uur Za 10.00-16.00 uur

HOE WERKT DE WK-POULE? Het spel is verdeeld over twee fases: Fase 1: de groepsfase U voorspelt de uitslagen van alle groepswedstrijden U kiest 4 topscorers voor de groepsfase De deadline voor fase 1 is gelijk de start van het toernooi: donderdag 12 juni 2014 om 22.00 uur

Fase 2: de knockoutfase U voorspelt per ronde welk land doorgaat naar de volgende rondes U kiest 4 topscorers voor de knockoutfase

$E3TOK 2OOSENDAALs4  

Baanvelden 13, Rucphen T. 0165 - 34 31 34 Zeelandlaan 3, Terneuzen T. 0115 - 64 13 00 www.skidome.nl

De deadline voor fase 2 is gelijk aan de start van de eerste wedstrijd van de 1/8-ďŹ nale: zaterdag 28 juni 18.00 uur


SPORT

Woensdrecht maakt zich op voor eerste lustrum

Veertien teams vol kanjers lopen Ster van Woensdrecht doen het echt allemaal zelf, omdat ze weten waar ze het voor doen”, aldus de moeders van Evie en Niels Goossens en Sander en Wessel Bogers, die samen met de overige ouders zorgen voor de begeleiding van de kinderen. Het team De Herrielopers bestaat naast Sander en Wessel en Evie en Niels uit Yorrick Theuns, Daphne Theuns, Robin Mulders, Joey Mulders, Stijn Koolen en Melissa van der Heijden.

De Herrielopers zijn er klaar voor, evenals ‘mascotte’ Toby, die stond te springen van enthousiasme voor de Ster van Woensdrecht. FOTO JOSÉ VAN DER WEGEN

WOENSDRECHT - Al vijf jaar lang doen diverse teams van jonge lopers en begeleiders mee aan de Ster van Woensdrecht, een tocht van Rotterdam naar Hoogerheide. De opbrengst van de loop gaat zoals alle voorgaande jaren naar een goed doel, dat zowel een regionaal karakter heeft als kankergerelateerd is. In alle jaren heeft de Ster al heel wat geld op mogen halen voor het goede doel. DOOR JOSÉ VAN DER WEGEN Bijzonder aan deze editie is dat het niet alleen een lustrum betreft, maar dat er ook iemand meedoet, waar vier jaar geleden zelf nog voor werd gelopen. Evie Goossens uit Hoogerheide was en is chronisch ziek en komt regelmatig in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Ze heeft de ziekte ITP, waarbij ze een chronisch tekort aan bloedplaatjes heeft. Een paar jaar geleden

werd daarom voor haar gelopen. Nu loopt ze voor de tweede keer zelf mee, in het team de Herrielopers. Kanjers “Evie heeft gelukkig geen kanker, maar in het begin werd wel gedacht aan leukemie. Door haar ziekte weet ze wat andere kinderen in het Sophia Kinderziekenhuis meemaken. Evie zal zo goed mogelijk mee lopen in het team, want het is echt een team. Ze hebben het leuk samen en doen graag mee voor het goede doel.

‘Samen overwinnen ze zichzelf’ Tijdens het lopen hebben we vaak de muziek aan, wat de sfeer in de groep verhoogt. Samen overwinnen ze zichzelf. Het zijn echt kanjers. Om het geld voor de sponsoring op te halen, laten we de kinderen de sponsorkaarten zelf verkopen. Ze

Nieuwkomer De Herrielopers is niet het enige team dat, voor de zoveelste keer, meedoet met de Ster van Woensdrecht. Volgens Richard van Stel van organiserend comité De Vrienden van Bokki timmeren de dik twintig jongens en meiden van de Woensdrechtse Loop Club bijvoorbeeld voor de tweede maal op sociaal en sportief vlak aan de weg. “De meiden van Chicas, Woepa Runners en GT Kids staan voor hun derde deelname. De Vivoo Stars met een trio teams alsmede het handvol METO Stars en de Herrielopers zijn vaste waarden in het deelnemersveld. Nieuwkomer is Team Marco uit de gemeente Bergen op Zoom. Als eerbetoon aan een zieke collega dendert men vanuit de Albert Heijn-vestiging in Halsteren over de Brabantse wegen.” Langs de kernen Donderdag 29 mei 2014 zullen de teams tussen 12.00 en 13.00 uur net onder Rotterdam van start gaan. De loop eindigt, nadat men achtereenvolgens Huijbergen, Putte, Ossendrecht en Woensdrecht heeft aangedaan, in de loop van de avond in de feesttent aan het Van der Meulenplein in Hoogerheide. Voor de route en overige informatie gaat u naar www.vriendenvanbokki.nl of belt u met Gert-Jan de Kort (252288) of René Adriaansen (616991).

Tamashii succesvol bij Red Band toernooi

Team kata 1e, 2e en 3e plaats voor Tamashii.

HALSTEREN - Op zondag 18 mei was er weer een wedstrijd, het Redband Jeugdtoernooi te Roosendaal, georganiseerd door Karate-do San uit Roosendaal.

Deze wedstrijd was bedoeld voor de jeugdige karateka’s tussen de 7 en 15 jaar oud uit Westelijk Noord Brabant en aangrenzend België. Deze wedstrijd was dus kleinschalig. De wedstrijd was heel

sportief, gezellig en vriendschappelijk. De karateka’s konden deelnemen aan: Kata, Team kata en Kumite. Ook Tamashii was weer goed vertegenwoordigd en heeft zich ook van zijn beste kant laten zien. De Karateka’s waren zeer gedreven en goed getraind voorbereid. Dat liet zich uitbetalen; maar liefst 11 keer in de prijzen! Bij kata vielen Ashley (15), Celine (13), Wout (15) en Casper (13) in de prijzen. Bij teamkata hadden alle drie de deelnemende teams van Tamashii de 1e, 2e en 3e prijs bemachtigd. Een vol podium van Tamashii-leden. En dat was natuurlijk een prachtig gezicht. Bij het kumite vielen Thorsten (12), Casper, Wout en Maud (11) in de prijzen. Kortom, een gezellig toernooi, met veel prijzen voor Tamashii. En dus op naar het volgende toernooi.

MOC’17 2 naar finale BERGEN OP ZOOM - MOC’17 2 heeft ook de 2e wedstrijd tegen de Dordtse eersteklasser rksv RCD gewonnen. Dit keer werd het 1-0 (na een 4-0 thuiszege). Daarmee is RCD gedegradeerd en speelt MOC’17 2 de finale om promotie. Daarin speelt het donderdag 29 mei om 12.00 uur eerst thuis tegen GSBW uit Goirle. MOC’17 A1 heeft de 1e wedstrijd van de 2e nacompetitieronde uit tegen Halsteren goede zaken gedaan. Na een 2-0 voorsprong bij rust werd er uiteindelijk met 3-1 gewonnen.

De doelpunten werden gescoord door Nathan Spruijt, Raymond ten Voorden en Stijn Maas. Zaterdag 31 mei vindt om 15.00 uur de return plaats op sportpark Rozenoord. MOC’17 A2-selectie zoekt trainer De MOC’17 A2-selectie zoekt voor het seizoen 2014/2015 een enthousiaste trainer. De ploeg komt uit in de 2e en mogelijk zelfs de 1e klasse en heeft ambities om hogerop te komen. Heeft men ook ambities en interesse, stuur dan een e-mail naar info@moc17.nl

MOC’17 E4 sluit mooi af

Kampioenen E4 MOC’17

BERGEN OP ZOOM - De E4 van MOC’17 is zaterdag 24 mei kampioen geworden in Krabbendijke. Daar was het jaarlijkse E-toernooi van VV Krabbendijke. Het toernooi werd in competitievorm gespeeld 6 wedstrijden van 20 minuten. De 1e pot werd met goed voetbal en mooie combinatie gewonnen met 7-0 van de E1 van Krabbendijke . Toen kwam het zware gedeelte, 4 wedstrijden achter elkaar die allemaal met schitterend voet-

bal werden gewonnen tegen Kloetinge, Krabbendijke E2, Walcheren en MOC E6. Eindelijk kreeg de E4 even rust en konden ze de laatste tegenstander bekijken, het sterke Serooskerke had ook nog niets verloren, maar MOC’17 E4 had het beste doelsaldo: 22 voor en maar 2 tegen. Aan een gelijkspel hadden ze genoeg en als echte profs hielden ze het goed dicht achter en namen geen risico. Het was wachten op het laatste fluitsignaal: 0-0. De beker mocht mee naar Bergen op Zoom.

RK vv Nieuw Borgvliet BERGEN OP ZOOM - De NAC heeft een geweldig Sluitingsfeest georganiseerd voor alle Borgvlieters op zaterdag 31 mei, vanaf 20.00 uur.

Supporters en leden van de Club van 50 zijn ook van harte welkom. Het thema luidt: ‘ We zwaaien Oranje uit’. Tot zaterdag 31 mei.

Lodijke derde plaats bij regionale voetbalwedstrijd

Landelijke competitie senioren Atletiekunie tweede ronde

Dames AV Spado 2e plaats BERGEN OP ZOOM - De 2e ronde van de seniorencompetitie van de Atletiekunie vond plaats op zondag 25 mei. In die landelijke competitie komen de heren van AV Spado uit Bergen op Zoom uit in de 2e en 3e divisie. De dames komen uit in de 3e divisie. Na een prachtige 5e plaats (landelijk) na de 1e ronde, stoomden de dames van AV Spado op naar de 2e plaats met slechts 159 punten achter Marathon Pim Mulier en 344 punten voor op Climax, dat op de 3e plaats staat. De heren 2e divisie hadden hun 2e wedstrijd bij AV Scorpio in Oosterhout. De beste resultaten waren: 400 meter horden Victor Besters 3e plaats 56.84; 3.000 meter steeplechase Jesse van de Ven 3e plaats

10.06.74; hoogspringen Sven van Merode 3e plaats 1.95 m.; discuswerpen Joost Dumas 3e plaats 36.97 m. De individuele prestaties worden omgerekend naar punten voor de teamprestatie. Overall bereikte AV Spado bij deze wedstrijd een 5e plaats met 7.210 punten. Landelijk is dit nu goed voor de 14e plaats. De dames en heren 3e divisie hadden hun 2e wedstrijd bij AV Fortuna in Vlaardingen. De beste resultaten bij de dames waren: 400 meter horden Isa Videler 1e plaats 1.05.33; kogelstoten Linda Prop 1e plaats 12.15 m.; 800 meter Larissa Schut 1e plaats 2.21.42; discuswerpen Linda Prop 1e plaats 39.29 m.; 3.000 meter Sanne van Gils 1e plaats 11.15.21; verspringen Isa Videler 3e plaats 4.95 m.; hoogspringen Manon Verlinden

2e plaats 1.60 m. Overall een prachtige 1e plaats, landelijk nu een 2e plaats (van de 72 deelnemende ploegen). Het beste resultaat bij de heren was een 5e plaats bij het hoogspringen van Tyson Smit met een sprong van 1.75 meter. Als team overall een 17e plaats in deze wedstrijd en landelijk nu een 70e plaats. Op 29 juni is de 3e en laatste wedstrijd voor de heren 2e divisie bij Nijmegen Atletiek. Voor de dames en heren 3e divisie is de 3e en laatste wedstrijd bij AV Achilles in Etten-Leur. Na de 3 competitiewedstrijden volgen er nog promotie-/degradatiewedstrijden. Geïnteresseerd in AV Spado? Kijk dan eens op www.spado.nl of ga eens kijken op sportpark Rozenoord in Bergen op Zoom. PAGINA 20

Team Lodijke 2014

BERGEN OP ZOOM - De eerste voetbalwedstrijden op woensdag 21 mei tegen D’n Overkant en Lavoor vielen tegen, maar daarna won team (gr. 7/8) van basisschool Lodijke elke wedstrijd. Ze eindigden met een nette 3e plaats in de

regiofinale in Roosendaal en het weer was precies goed, niet te koud niet te warm. Het voetbalteam van Lodijke stelde zich erg sportief op, ook al vielen de 1e wedstrijden tegen. Ook zij waren heel tevreden met de plek op het podium. Het team van gr. 7/8 is derde geworden bij de regionale kampioenschappen voetbal voor de basisscholen.


;=55-: MUST HAVES

KIJK OP ACTION.NL

WEEKACTIE! WEEKACTIE! VARO HAAKSE SLIJPER

CAMPING TAFEL

NUDFKWLJHPRWRU:DWW VFKLMIGLDPHWHUWPPP

VAN WOENSDAG 28 MEI T/M DINSDAG 3 JUNI 2014

DAMES TOPS

OLFKWJHZLFKWDOXPLQLXP [[FP

QDDGORRV GLYHUVHYDULDQWHQ SRO\HVWHUHODVWDQ PDWHQ6;/

2.49 2.79 bandeautop lang 3.99 singlet kort

bandeautop kort WERCKMANN SNIJSCHIJVEN PP 5-PACK

13.95

1.79

DAMES JURK

GLYHUVHXQLNOHXUHQ PDWHQ6;;/

9.95

(OGHUV 

MELAMINE SERVIES

OLPLWHGHGLWLRQ QDWXXUOLMNHNOHXU HQVPDDNVWRIIHQ JUDP

0.49

schaaltje:Â&#x2018;FP 0.55 bord:Â&#x2018;FP schaal:Â&#x2018;FP

2.49

(OGHUV 

KATJA LEEUWENKOPPEN

GLYHUVHGHFRUHQ beker:FP

YDQDI

FIETSBAND MET ANTI-LEK LAAG H[WUDVWHYLJPHW JRHGJHNHXUGH]LMUHIOHFWLH PDDW[[

0.75 1.59 YDQDI

0.49

(OGHUV 

SLAZENGER TENNISRACKET DOXPLQLXP LQFOKRHV JULSPDDWRI

COLGATE TANDENBORSTEL

TECHNO BINNENBAND PDDW[[

H[WUDFOHDQ PHGLXP

1.59

4.49

EXC LUSI EF ! B IJ ACTI O N

3.99

1.69

UITZOEKEN SPEELGOED

Â&#x2021;NLQGHUVFKHS Â&#x2021;ZHUSVFKLMINXEXV Â&#x2021;ZLQGPROHQ

(OGHUV 

0.99

4.99

ORANJE JURK SLAZENGER TENNISBALLEN ,7)JRHGJHNHXUG SET/3

AQUAFRESH MONDWATER IUHVKPLQW PO

2.89

1.39

(OGHUV 

12.95

MEISJES SHORT OF ROKJE

GLYHUVHYDULDQWHQ SRO\HVWHUYLVFRVH PDWHQ6;/

3 -PAC K

1.15

(OGHUV 

ORANJE ACCESSOIRES VDPEDEDOUDWHOHQWRHWHU IOXLWEULORIKRHG

3.99

0.82

4.99 ZIKI DAMES HIPSTER

DDQNRRUG FP

THEELICHT HOUDER PHWDDOJODV [FP

WK-TIP!

0.69

METALEN HART

GHQLP GLYHUVHNOHXUHQHQSULQWV PDWHQ

(OGHUV 

(OGHUV 

XQLHQSULQW NDWRHQHODVWDQ PDWHQ;6;/

2-PAC K

0.42

(OGHUV 

2.49

=HWHQGUXNIRXWHQYRRUEHKRXGHQ

DAMES SANDAAL GLYHUVH PRGHOOHQ HQNOHXUHQ PDWHQ 


KERKELIJK

WEEKENDVIERINGEN Gertrudiskerk Donderdag 29 mei 9.30u: Hemelvaart. Eucharistieviering; voorganger pastoor Paul Verbeerk. Zondag 1 juni 9.30u: Eucharistieviering; voorganger: pastoor Paul Verbeek. Zang: HMR Schola. O.L.Vrouw van Lourdes Donderdag 29 mei 11.00u: Hemelvaart. Eucharistieviering; voorganger: pastoor P. Verbeek. Zaterdag 31 mei 17.00u: Eucharistieviering; voorganger: pastoor P. Verbeek. Zondag 1 juni 11.00u: Eucharistieviering; voorganger: pastoor P. Verbeek. Overleden: Maria Hazen-de Wit.

Intenties: Zaterdag 31 mei 17.00u: Cornelia Pelle, Everardus v.d. Spek, Martha v. Kalmthout en o. familie. Zondag 1 juni 11.00u: Jona Limberger, Thijs v. Rijsewijk, Pastor Ben Riesewijk, Marietje Theuns-Jetten, o.e. de Vrij-Hunting, Betsy v. Ommen-v. Baast, o.e. Musters-Klaassen, Betsie de Rooij-Gieles en dochter Anne Marie, Cornelia Pelle, Everardus v.d. Spek, Anneke Franken-Cleiren, Danielle en Leo Boudewijn, Wies v. Dijk-de Crom, Riny de Hoon, Jean de Wit-de Hoon, Ma en oma Schuurbiers en tante Jo, Arnold v. Mil, Ismel v.d. Smissen, A.v. Hasselt, Alphons Smout en Antonetta Somers, Jacobus en Pieternella Rijk-Vermue, o.o. Horsten-Beuken, o.fam. Gruss en fam. Musters, Mary Nipius-Bakker, o.o. Bakker-Oerlemans, o.o.

Nipius-v. Engelen, Ad Nipius, o.e. Kees en Maria Bovée-Mattheeussens, Martha v. Kalmthout en o.fam., Antonetta v. Lubeckv. Heck, jgt. Cornelis Rijk, Maria Hazen-de Wit. OVERIGE VIERINGEN Gertrudiskerk: donderdag 29 mei Hemelvaart 9.30u: Eucharistieviering; voorganger: pastoor Paul Verbeek. Zang: HMR Cantorij. Vrijdag 30 mei 14.00u: Huwelijksviering van Bas Verbogt en Heddeke Warmoeskerken. Middaggebed: van maandag t/m vrijdag om 12.15u in de Dagkerk van de Gertrudiskerk. Lourdeskerk: dinsdag 3 juni 9.00u: Woord- en Communieviering; voorganger:

Lievevrouweparochie Parochiebureau: Burgemeester Stulemeijerlaan 8, 4611 EE Bergen op Zoom, tel. 0164-233574, lievevrouweparochie@rkboz.nl, www.rkboz.nl. Het parochiebureau vervangt per 1 april de functie van de voormalige 4 parochie-secretariaten. Iedere werkdag bereikbaar tussen 9.00 en 12.00 uur en van 13.0015.30 uur. Twee kerkgebouwen: Gertrudiskerk, Grote Markt 10 (ingang Kerkstraat), 4611 NR Bergen op Zoom; Kerk OLV van Lourdes,

Bernard Geerts. MEDEDELINGEN Doop: De (gezamenlijke) doopdiensten in Lourdeskerk op 1ste en 4de zondag en in de Gertrudiskerk op 2de en 3de zondag van de maand. Opgave op het parochiebureau, tel. 233574. Huwelijk: neem contact op met het parochiebureau, tel. 233574. Kledingdepot Mensen in Nood. De kerk van Onze Lieve Vrouw van Lourdes is kledingdepot voor Mensen in Nood. U kunt hier op werkdagen tussen 09.30 en 11.30 uur kleding afgeven, verpakt in gesloten plastic zakken. ’t Zaaltje: voor het reserveren en huren van ’t Zaaltje onder de kerk Goddelijke Voorzienigheid kunt u aldaar terecht op dinsdagavond van 18.15-19.15 uur. Telefonisch kunt u de beheerder bereiken onder nr. 06-45640680 (’t Zaaltje).

Pr. Bernhardlaan 66, 4615 BD Bergen op Zoom. Pastoresteam: pastoor Paul Verbeek, tel. 06-83215322, email: paulverbeek@rkboz.nl; teamleider diaken Co van Bekkum, tel. 233574, e-mail: covanbekkum@rkboz.nl; pastoraal werkster Mary Zopfi, tel. 233574, e-mail: maryzopfi@rkboz.nl; pastoraal werkster Fredi Timmermans, tel. 233574, e-mail: freditimmermans@rkboz.nl

Prikbord Busreis voor senioren Op dinsdag 10 juni busreis voor senioren naar Dordrecht. Vertrek om 13.00 uur vanaf de parkeerplaats sporthal Gageldonk en om 18.00 uur weer terug daar. In de Theresia van Avila parochie worden we gastvrij ontvangen, vieren en drinken er koffie en thee. Een rondrit door Dordrecht brengt ons naar de waterkant, de Oude Maas. Daar sluiten we af met een glaasje. Gaat u ook mee? De bus is nog niet vol. Opgeven bij het Parochiecentrum of bij Corrie Hamers (tel 244983). Meimaand Mariamaand Tijdens de meimaand wordt iedere week op een vaste tijd en plaats het rozenkransgebed gebeden. Op dinsdagmiddag om 16.00 uur in de kapel van het Markiezenhof, op woensdag 17.00 uur in Aquacite, woensdagavond om 19.00 uur in de grot van de Lourdeskerk en in de Mariakapel van de H.Hartkerk. Dinsdagavond: viering in Lepelstraat Tot aan het Antoniusfeest in juni is er iedere dinsdagavond om 19.00 uur een speciale viering in de kerk van Lepelstraat. Noveen tot St. Antonius van Padua, die afgesloten wordt op zondag 15 juni. Feest van Hemelvaart Donderdag 29 mei is het Hoogfeest van de Hemelvaart van de Heer. In de Gertrudiskerk is de viering om 9.30 uur en in de Lourdeskerk om 11.00 uur. Pinksterketen Van maandag 2 t/m zaterdag 7 juni iedere avond om 19.00 uur een gebedsdienst in de dagkerk van de Gertrudiskerk (ingang Marktzijde). Het thema dit jaar is: Psalmen van de Geest. In de psalmen ons geloof nieuwe inspiratie geven. Psalmen voor onze geest, de Heilige Geest van Pinksteren. Iedere avond een andere Psalm.

dhr. Ton Segers; woensdag 4 juni 19.30u: Lofprijsavond in de grot; vrijdag 6 juni 19.00u een tieneravond “On the Move” in het praathuis. Scheldeflat: vrijdag 30 mei 18.30u: Eucharistieviering. Voorganger: pastor P. Verbeek. Meilust: zondag 1 juni 10.15u: Woord- en Communieviering; voorganger: mw Margit Kaspers. Moermont: zondag 1 juni 11.00 uur: Woord- en Communieviering; voorganger: pastor Lenie Pepels. Huize St. Catharina: zondag 1 juni 9.30u: Woord- en Communieviering; voorganger: pastor Jo Staps. Maandag, dinsdag en vrijdag 9.15u: Eucharistieviering; woensdag geen viering en donderdag: Woord- en Communieviering. Eigen Haard (Antonius Abt): woensdag 4 juni 9.00u: Eucharistieviering; voorganger pastoor Paul Verbeek. Intenties:

De jongen met de gestreepte pyjama Op de dinsdagen (6 mei en) 3 juni zijn er twee vormings- en inspiratieavonden onder leiding van pastoor Paul Verbeek rond de vragen: Wat is de betekenis van vriendschap? Wat doet (oorlogs)geweld met je? Mede in het kader van de voorbereiding op de bedevaart naar Polen. Advies ter voorbereiding: lees het boek ‘De jongen met de gestreepte pyjama’. De avond begint om 20.00 uur in het parochiecentrum aan de Burg. Stulemeijerlaan. Opgeven tel 233574. Bisdombedevaart naar Polen Ontdek zelf de wereld van ‘De jongen in de gestreepte pyjama’. Ga mee met de Bisdombedevaart naar Polen van 18 tot 25 oktober met als thema ‘Open je hart voor Christus’. Vraag over deze bedevaart de info bij het parochiecentrum. Pinksteren De viering van het hoogfeest van Pinksteren is in de Gertrudiskerk om 9.30 uur en in de Lourdeskerk om 11.00 uur. Om 12.00 uur is de jaarlijkse oecumenische Jazzviering in de Gertrudiskerk. Voorgangers pastoor Paul Verbeek en ds Willem Vermeulen. Op Tweede Pinksterdag is er een viering om 9.30 uur in de Gertrudiskerk. Pinkstercollecte In de Week van de Nederlandse Missionarissen steunen we met onze financiële bijdrage in de collecte in de vieringen in het Pinksterweekend onze missionarissen en missionair werkers. Elke dag zetten zij zich in voor kwetsbare mensen, ver van hier. Lees www.nederlandsemissionaris.nl Vrijwilligers gezocht De poetsploeg van de Gertrudiskerk zoekt versterking en dat geldt ook voor de kostersploeg van de Lourdeskerk. Belangstellenden kunnen voor informatie en om zich melden bellen naar tel. 233574, het parochiebureau.

Pastoraal hoekje De afgelopen twee weekenden sloten ruim 70 kinderen hun periode van voorbereiding voor de eerste communie af met een feestelijke viering. Bijzonder om die stralende, soms wat zenuwachtige gezichtjes te zien met hun familie er om heen. Een vrolijke boel. Zo zou het iedere zondag moeten zijn. En daarmee bedoel ik niet al die drukte maar die vrolijkheid en saamhorigheid. Iedereen gunt die kinderen en elkaar het beste. Iedereen zingt en bid mee. Dan kun je eigenlijk pas spreken van een echte viering, want er valt wat te vieren, ieder weekend weer. Samen vieren, samen delen, elkaar ontmoeten dat zou een mens goed moeten doen, en dat doet het vaak ook. Natuurlijk is het leven niet altijd een feest, maar door samen het leven te delen, kunnen we er toch iedere keer weer iets moois van proberen te maken. Alle communicanten van harte proficiat, ik hoop dat het voor jullie allemaal een mooi feest is geweest, een dag om nooit te vergeten. Weet dat je van harte welkom bent in die geloofsgemeenschap waar we samen het leven delen en vooral proberen te vieren met elkaar. Mary Zopfi-de Bruijn, pastoraal werker Lievevrouweparochie

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Oecumenische viering HALSTEREN - Op initiatief van de Werkgroep Oecumene Halsteren wordt op 1 juni om 10.45 uur een oecumenische viering gehouden in de Ark op het terrein van GGZWNB/Vrederust. Voorganger tijdens de viering is ds. Ruud Jellema van de Ark. Het thema voor de dienst is: Sta op en ga weg. Muzikale medewerking wordt verleend door Ellen Bekink en Jan Verswijveren. Op de prachtige locatie gaan ze niet buiten zitten zoals

gebruikelijk maar binnen. Dit is in verband met de reis, die ze samen met Abraham gaan maken. Parkeerplaatsen zijn in ruime mate aanwezig, maar de locatie nodigt beslist uit om gezellig met de fiets hier naar toe te komen. Na afloop van de viering is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een kopje koffie of thee. Iedereen is van harte welkom en voor de kinderen is er tevens een kindernevendienst. Op deze zondagmorgen zijn de Quirinus en de Martinuskerk in Halsteren en de Protestantse Kerk in Nieuw-Vossemeer gesloten.

KERKELIJK NIEUWS HALSTEREN Protestantse Gemeente te Halsteren en Nieuw Vossemeer: Elke zondag 10.30u. dienst in de St. Martinuskerk, Dorpsstraat 20 te Halsteren. Predikant: Ds. H. van het Maalpad, Zwartewaal 46, 4717 NS Bergen op Zoom, tel.: 0164231992, e-mail: hcvhmaalpad@home. nl. Voor info: B. van Weesep tel.: 0164683941. Zondag 1 juni: Geen dienst in de St. Martinuskerk; 10.45 uur: Oecumenische viering in De Ark op Vrederust (GGZNWB), Ds. R, Jellema en pastors. Sint Christoffel parochie: Secretariaat H. Quirinuskerk, Lindenlaantje 13, tel: 0164-682310, quirinuskerk@sintchristoffel.nl. Secretariaat parochiekern open op maandag en donderdag van 10.00-12.00u. Pastores: Hans van Geel; Sebastian Chazhoor; Hein Paulissen en Lenie Robijn, bereikbaar op 0164-680381, e-mail: pastorhans@sintannachristoffel. nl, pastorsebastian@sintannachristoffel.nl, pastorlenie@sintannachristoffel. nl, pastorhein@sintannachristoffel.nl. In dringende gevallen te bereiken via uitvaarttelefoon 06-28409023. Parochie-

bijdrage Rabo: 11.88.00.647 t.n.v. Sint Christoffelparocie inzake H.Quirinus. Donderdag 29 mei Hemelvaartsdag 09.30 uur: Eucharistieviering, voorganger pastor Sebastian Chazhoor m.m.v. het Dameskoor. Int: Voor de goede gezondheid van onze kinderen en kleinkinderen; Jacques en Frans Stuart en kleindochter Cathelijne. Zondag 1 juni: Oecumenische viering in De Ark op het terrein van Vrederust, 10.45 uur. Geen viering in de Quirinuskerk. Voorganger dominee Ruud Jellema met muzikale medewerking van Ellen Bekink en Jan Verswijveren. Mocht het vervoer naar de Ark een probleem zijn dan kan men bellen met Ria Romijn, tel. 687977 of met Riet Nefs, tel. 684238. Woensdag 4 juni: Speciale avond voor alle vrijwilligers van onze parochiekern, als dank voor hun inzet gedurende het afgelopen jaar, op de feestdag van de H. Quirinus, om 19.00u Eucharistieviering waarin het hele pastoresteam voorgaat. Na de viering gelegenheid om koffie/thee te drinken. Donderdag 5 juni 09.00 uur: Eucharistieviering, voorganger pastoor Hans van Geel. Wij gedenken de overle-

dene Jo van Terheijden-van Tilborg. Zorgcentrum St. Elisabeth: Kerkdienst elke donderdag 14.00u in de kapel. Donderdag 29 mei: Pastor L. Pepels. Evangelische Gemeente Het Anker: Samenkomst: iedere zondag om 10.00u in basisschool De Biezenhof (ingang pad naar het Hazenbos). Zondagsschool en crèche tijdens dienst. Na samenkomst: koffie en onderling contact = omzien naar elkaar. Geloven willen we doen. Info: 0164-249650. LEPELSTRAAT H. Antonius van Padua - St.Christoffel parochie: Pastoresteam: Past.H.van Geel, Past.S.Chazhoor, Past.L.Robijn en Past.H.Paulissen. Regiosecretariaat: 0164-6830381. Uw gebed wordt gevraagd voor Dick de Boer, Cornelis Huijsmans w.v. Maria Geers. Zaterdag 31 mei 19.00 uur: Euch.: Jos Princen e.v. Cor van Oevelen, o.o. Van Loon-Keijzers en zoon Rinus, Geert Rockx en zoon John, Voorganger: Past. S. Chazhoor, lector: I. van Dorst, misdienaars: Rens en Kim, zang: Dameskoor. Dinsdag 3 juni 19.00 uur: PAGINA 22

Euch.: 8e Avond van de Noveen: Kees van Aert e.v. Lia Heijboer, Wim Schetters, Marinus Ooms e.v. Cornelia Heijnen, Christ Elzakkers e.v. Nel Luijkx. Voorgangers: Past. P. Swinne, Past. H. van Geel en Past. N. Blaauwhof, lector: St. Kint, misdienaars: Ruben en Michaëla met zang van het gastkoor uit Kruisland. Mededeling: De E.H.B.O. houdt vóór de viering van de 8e Noveen een pleisteractie .Tijdens de Noveen is de E.H.B.O. iedere avond aanwezig. Zij willen de actie van harte aanbevelen. BERGEN OP ZOOM Evangelische kerk de Schuilplaats: Elke zondag 10.00u in Markiezaatscollege, Nobellaan 50. Info: www.schuilplaats.com. Gereformeerde kerk (vrijgemaakt): Elke zondag om 09.30 en 16.00u. in de Emmaüskerk, Korenberg 90. Info: www. bergen-op-zoom.gkv.nl Protestantse Gemeente: Ontmoetingskerk zondag 10.00u Bolwerk Zuid 134. Cel-Kerk Levend Woord BrabantZeeland: Pastors: Jorden & Deora

Spijker, Plantagelaan 8, 4631 CS Hoogerheide, 0164-612927, www.lwgbz.nl, jordenspijker@home.nl. Evangelische Baptisten Gemeente: Elke zondag 10.00u in de Stichting Welzijn Ouderen, Keldermanslaan 5, Bergen op Zoom. Nieuw Apostolische Kerk: Elke zondag 10.00u en woensdag 20.00u, Marslaan 5. Voorganger dhr. Fr. Rijnders, Priester dhr. R. Voll. Kapel zorgcentrum Catharina: Viering, Catharinaplein 25, 09.30u, via hoofdingang van het zorgcentrum. Chr. Gemeenschap De Schakel: Zondag 10.00-11.30u in het Kwadrant, Oberonstraat 2, Bergen op Zoom. Info: J. Vega Sanchez, 0166-60587. Jehova’s Getuigen Koninkrijkszaal: Glimesstraat 10, Bergen op Zoom, tel.: 0164-256965. Diensten: dinsdag t/m donderdag 19.30-21.15u., zaterdag 10.0011.45; 17.30-19.15u., zondag 10.0011.45u. Verpleeghuis Moermont: Elke zondag 11.00u in Evenementenzaal. Zondag 1 juni: Pastor L. Pepels.


RESTAURANT VROENHOUT

Op zoek naar een dynamische job in de ĂłÂ&#x203A;ÂŚÂ&#x203A;Ă&#x201E;Â?Ă&#x160;çó, Ä?Ĺ?ĹŠÄ&#x17E;Ä&#x17E;ĹśĹ&#x161;Ç&#x2021;Ć&#x2030;Ä&#x17E;Ć&#x152;žŽÄ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹśĨÄ&#x201A;ĹľĹ?ĹŻĹ?Ä&#x17E;Ä?Ä&#x17E;Ä&#x161;Ć&#x152;Ĺ?ŊĨÍ&#x2022;ĹľÄ&#x17E;Ć&#x161;Ć&#x161;ŽčÄ&#x17E;ĹľÄ&#x17E;ĹśĆ?Ä&#x17E;ĹśÍ&#x2022; waar geen dag hetzelfde is?

Wij zijn op zoek naar een gemotiveerde

MEDEWERKSTER

voor in de bediening 20 uur met afgeronde horeca opleiding,

LEERLINGKOK

en per augustus voor 32 uur die gepassioneerd willen werken in een jong team. Bel of mail naar Restaurant Vroenhout, Vroenhoutseweg 21, 4703 SG Roosendaal 0165-532632 t.a.v. Mw. van Beekveld of info@restaurantvroenhout.nl

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Zoekt voor versterking van het team:

Een zelfstandig werkende KOK Ervaring is een vereiste Grote Markt 4, Bergen op Zoom voor meer informatie, bel (0164) 245 822

HQGLHKDDUVXFFHVWHGDQNHQKHHIWDDQKHWÄ&#x2013;H[LEHOLQVSHOHQRSGHG\QDPLVFKHUHYDOLGDWLHHQPRELOLWHLWVPDUNW met creatieve oplossingen die aansluiten bij de wensen en eisen van de eindgebruikers. Een onderneming met korte communicatielijnen en een open karakter. Ter versterking van ons team in Nederland welke bestaat uit WRWDDO]RøQPHGHZHUNHUVZLOOHQZLMLQFRQWDFWNRPHQPHWNDQGLGDWHQYRRUGHYROJHQGHIXQFWLH

Tuinman â&#x20AC;&#x201C; Stratenmaker nodig! Voor al uw TUINWERKZAAMHEDEN. Íť>>^KKZdE^dZd/E'E ÍťKW,K'EÍť^,KKED<E ÍťsKKZÍłEE:Z^hZdE ÍťKEZ,KhÍť^EK/E Íťt/:<hEEEKK<sKKZ>> DdZ/>EKZ'E Íť&sKZsE,dsh/> Íťh/>/:<WZ/:^KW's Íť'ZEd/KW>KE^tZ< ÍťKEZ,Kh>sE& ÎŚĎŻĎŹÍ&#x2022;ͲWZDE GRATIS PRIJSOPGAVE AAN HUIS

Frans Klaver, 0165-744 140

^Ć&#x161;ƾƾĆ&#x152;ŽŜĆ?ĹŠÄ&#x17E;sÍ&#x160;

9DQ2V0HGLFDO%9 gevestigd te Steenbergen, is een Nederlandse onderneming die revalidatiehulpmiddelen ontwikkelt, laat produceren en verkoopt. Een internationaal georiĂŤnteerde onderneming met eigen vestigingen

Commercieel Administratief medewerker Als Commercieel Administratief medewerker ben je binnen ons team klantencentrum verantwoordelijk voor de begeleiding van de gehele orderstroom, vragenbehandeling en afhandelen van verzoeken voor onze klanten. Naast de telefonische en ondersteuning per e-mail behoren tot je nevenactiviteiten het demonstreren en aanbieden van productie bij de klanten en verkoop binnen onze eigen showroom. Verder ga je pro-actief op zoek naar nieuwe klanten en verzorg je de administratieve afhandelingen zoals het maken van offertes en het verwerken en afhandelen van de orders.

Taakomschrijving: ÿ-HLQIRUPHHUWHQDGYLVHHUWNODQWHQWHOHIRQLVFKHQYLDGHHPDLO ÿ-HYHU]RUJWGHPRøVRSSURPRWLHGDJHQHQLQRQ]HVKRZURRP ÿ-H]RHNWHQZHUIWQLHXZHNODQWHQHQYHU]RUJWYHUNRRSJHVSUHNNHQ ÿ-H]RUJWYRRUHHQSURDFWLHYHLQWURGXFWLHYDQQLHXZHSURGXFWHQELMGHKXLGLJHNODQWHQ ÿ-HYHU]RUJWDGPLQLVWUDWLHYHDFWLYLWHLWHQ]RDOVKHWXLWEUHQJHQYDQRIIHUWHVHQYHUZHUNHQ YDQGHRUGHUV

ATF nv y Putsebaan 5 y 2040 Zandvliet yĹŠĹ˝Ä?Ć?Î&#x203A;Ä&#x201A;Ć&#x17E;Í&#x2DC;Ä?Ä&#x17E;y Ç Ç Ç Í&#x2DC;Ä&#x201A;Ć&#x17E;Í&#x2DC;Ä?Ä&#x17E;

W>K'^t'EKht

Als meewerkend Ploegbaas stuur je je vaste ploeg werknemers aan, je kunt planlezen, ĹľÄ&#x17E;Ć&#x161;Ä&#x17E;ĹśÄ&#x17E;ŜƾĹ?Ć&#x161;Ç&#x152;Ä&#x17E;ĆŠÄ&#x17E;ĹśÍ&#x2DC;:Ä&#x17E;Ä?ŽŜĆ&#x161;Ć&#x152;ŽůÄ&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć&#x161;Ä&#x161;Ä&#x17E; kwaliteit en de vooruitgang van het werk, je regelt werkvergunningen, je onderhoudt goede contacten met de opdrachtgevers op de werf. Je werkt met, en bent verantwoordelijk voor je eigen, moderne machines, Ç Ä&#x17E;Ć&#x152;ĨĹ?Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ä&#x17E;Ä&#x161;Ć?Ä?Ĺ&#x161;Ä&#x201A;Ć&#x2030;Ć&#x2030;Ä&#x17E;ĹśÍ&#x2022;Ä?Ä&#x201A;ĹľĹ?ŽŜÄ&#x17E;ĆŠÄ&#x17E;Í&#x2022;Í&#x2122;Í&#x2DC;

Pedicure Jeanette Ook bij U thuis 06 - 43084446

Voegwerk! vakbekwame zoekt voegwerk

Voor ons administratie- en advieskantoor, Mediair Zakelijke Diensten in Roosendaal, zijn wij op zoek naar uitbreiding van ons team.

WIJ ZOEKEN EEN

ASSISTENT-ACCOUNTANT WPPSNJOJNBBMVVSQFSXFFL

Van Os Medical biedt je: Een informele bedrijfscultuur met korte communicatielijnen, waarbij zelfontplooiing gestimuleerd wordt. Zeer afwisselend werk, binnen een internationaal georiĂŤnteerde onderneming met een breed ZHUNJHELHGELQQHQHHQNOHLQÄ&#x2013;H[LEHOWHDP'H]HEDDQLVRSEDVLVYDQXXUSHUZHHN

tWFSXFSLFOWBOBENJOJTUSBUJFT tPQTUFMMFOWBOKBBSDJKGFST tWFS[PSHFOBBOHJGUFOJOLPNTUFOFOWFOOPPUTDIBQTCFMBTUJOH tMPPOBENJOJTUSBUJF

%LMHYHQWXHOHYUDJHQRYHUGH]HIXQFWLHNXQWXFRQWDFWRSQHPHQPHW PHYURXZ-RODQGD%URXZHU 

Ervaring is gewenst.

www.vanosmedical.com

Spreekt deze functie je aan, stuur dan je sollicitatiebrief met cv aan Stefan Ermen, bij voorkeur per mail naar:

+RXWKDQGHO+%Sprundel Maatwerk tuinhuizen,carports,tuinschermen enz. in eiken en douglas. Eiken vloeren, MDF plafonds tegen zeer scherpe prijzen!

Bel voor info of een afspraak (ook Âśs avonds)! Telnr: 06 57595375 www.houthandelhb.nl

(M/V)

De werkzaamheden zijn onder andere:

'HQNMLMGDWMHRQVWHDPNXQWYHUVWHUNHQ"

06-55887266

Bel voor een afspraak en kom naar onze JOBDAG op DINSDAGAVOND 10 JUNI: 03/568.69.49

AANBOD

Stuur dan je sollicitatiebrief met CV Y´´UMXQLQDDU personeelszaken@vanosmedical.nl.

VOEGER

VAKMAN WEGENBOUW

ĹŠÄ&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ä&#x201A;ĹŻĹ?Ć?Ä&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć&#x161;Ć?Ä&#x201A;ĹľÄ&#x17E;ĹśĹ?ĹśÄ&#x17E;Ä&#x17E;ĹśĹ?Ä&#x17E;žŽĆ&#x;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x161;Í&#x2022;Ć&#x161;ŽĨ team, grond-, wegenis- en rioleringswerken. PROFIEL: Ć&#x152;Ĺ?ĹŠÄ?Ä&#x17E;Ç Ĺ?ĹŠĆ?Ͳ͞Ϳ͏sÄ&#x201A;ĆŠÄ&#x17E;Ć?Ć&#x161;ÍŹĹ?Ĺ˝Ä&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x17E;ĨÇ&#x2021;Ć?Ĺ?Ä&#x17E;ĹŹÍŹ technisch aangelegd

ͲĹ?Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĹśĹ?ĹśĹ?Ä&#x17E;Ç Ĺ?ĹŹĹŹÄ&#x17E;ĹŻÄ&#x161;Ä&#x17E;Ĺ&#x161;Ĺ?ÄŁĆ&#x152;Ä&#x201A;Ć&#x152;Ä?Ĺ&#x161;Ĺ?Ä&#x17E;Í&#x2022;Ć&#x161;ŽčÄ&#x17E;Ä&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹŻĹ?ĹŠĹŹÄ&#x17E;ĨÄ&#x201A;ĹľĹ?ĹŻĹ?Ä&#x201A;ĹŻÄ&#x17E;Ç Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹŹĆ?ĨÄ&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152; - je werkt met moderne goed onderhouden machines en gereedschappen ͲÄŽĹŻÄ&#x17E;Ç&#x20AC;Ć&#x152;Ĺ?ĹŠÄ&#x17E;Ç Ä&#x17E;Ć&#x152;ŏŽžĹ?Ä&#x17E;Ç&#x20AC;Ĺ?ĹśĹ?ÍžÇ Ä&#x17E;Ć&#x152;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;ĹśĹ?ĹśÄ&#x17E;ĹśĆ&#x152;ŽŜÄ&#x161;Ä&#x161;Ä&#x17E;ĹśĆ&#x161;Ç Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć&#x2030;Ć?Ä&#x17E;Ĺ&#x161;Ä&#x201A;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;ŜͿ met goed geregeld vervoer - aantrekkelijk salaris, goede extra sociale regelingen, geen papierenrompslomp ͲĆ&#x161;ŽčÄ&#x17E;Ć&#x2030;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć?ŽŜÄ&#x17E;Ä&#x17E;ĹŻĆ?Ä&#x201A;Ä?Ć&#x;Ç&#x20AC;Ĺ?Ć&#x161;Ä&#x17E;Ĺ?Ć&#x161;Ä&#x17E;ĹśÍ&#x2022;Ä&#x17E;ĹśŜŽĹ?Ĺ&#x161;Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĹŻÇ&#x20AC;Ä&#x17E;Ä&#x17E;ĹŻÄ&#x17E;Ç&#x2020;Ć&#x161;Ć&#x152;Ä&#x201A;Í&#x203A;Ć?Í&#x2122;Í&#x2122;

Functie-eisen Ăż0%2QLYHDX+%2RSOHLGLQJGLHDDQVOXLWELMGHIXQFWLH VDOHV Ăż:HUNHUYDULQJLVHHQSUÂŞPDDUVFKRROYHUODWHUVGLHRQVNXQQHQRYHUWXLJHQYDQKXQWDOHQWHQPRHWHQ ]HNHUUHDJHUHQ Ăż%HKHHUVLQJYDQKHW1HGHUODQGVHQ(QJHOVLQZRRUGHQJHVFKULIW Ăż,QKHWEH]LWYDQFRPPXQLFDWLHYHHQFRPPHUFLÂŹOHYDDUGLJKHGHQ Ăż3URDFWLHIVHFXXUZHUNHQGHQHQWKRXVLDVWHSHUVRRQ Ăż*HHQWRWPHQWDOLWHLWRRNRS]DWHUGDJZHUNHQNRPWYRRU Ăż=HOIVWDQGLJLQLWLDWLHIULMNHQHHQSUREOHHPRSORVVHQGHLQVWHOOLQJ

CALCULATOR (M/V)

UITVOERDER GWW (M/V)

:Ä&#x17E;Ć?Ć&#x161;Ä&#x201A;Ä&#x201A;Ć&#x161;Ĺ?ĹśÇ&#x20AC;ŽŽĆ&#x152;Ä&#x161;Ä&#x17E;Ç&#x20AC;ŽůůÄ&#x17E;Ä&#x161;Ĺ?Ĺ?Ä&#x17E;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ä&#x201A;ĹŻĹ?Ć?Ä&#x201A;Ć&#x;Ä&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x201A;ŜŊÄ&#x17E; Nadat de werken op de werf zijn uitgevoerd, wegenbouwproject al was het je eigen bedrijf. reikt de Uitvoerder jou de nodige gegevens Je onderhoudt zelfstandig de contacten met aan om de werken samen met hem af te de opdrachtgever, studiebureau, rekenen. Je brengt een bezoek aan de werf, je leveranciers,â&#x20AC;Ś. Je analyseert het dossier, stelt meet de uitgevoerde werken op, maakt detailde planning op, bewaakt de kosten, stuurt je schetsen, je hebt rechtstreekse contacten met ĹľÄ&#x17E;ĹśĆ?Ä&#x17E;ĹśÄ&#x201A;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x17E;ĹśĆ&#x152;Ä&#x201A;Ć&#x2030;Ć&#x2030;Ĺ˝Ć&#x152;Ć&#x161;Ä&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć&#x161;Ä&#x201A;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ä&#x17E;Ä&#x161;Ĺ?Ć&#x152;Ä&#x17E;Ä?Ć&#x;Ä&#x17E;Ä&#x161;Ä&#x17E; de opdrachtgevers, je verwerkt alle gegevens kwaliteit en vooruitgang der werken, â&#x20AC;Ś. Ĺ?ĹśžŽÄ&#x161;Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹśÄ&#x17E;Ć?Ĺ˝Ĺ&#x152;Ç Ä&#x201A;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ć&#x2030;Ć&#x152;Ĺ˝Ĺ?Ć&#x152;Ä&#x201A;žžÄ&#x201A;Í&#x203A;Ć?Í&#x2DC; WZK&/>Í&#x2014;Ä?Ĺ?Ç&#x20AC;Ĺ?Ä&#x17E;ĹŻÄ&#x17E;Ć&#x161;Ä&#x17E;Ä?Ĺ&#x161;ĹśĹ?Ä&#x17E;ĹŹÄ&#x17E;Ĺś,KÍ&#x2022;ĹŻÄ&#x17E;Ĺ?Ä&#x161;Ĺ?ĹśĹ?Ĺ?Ä&#x17E;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;ĹśÄ&#x161;Ä&#x17E;Ä&#x17E;ŜŽĆ&#x152;Ĺ?Ä&#x201A;ĹśĹ?Ć?Ä&#x201A;Ć&#x161;Ĺ˝Ć&#x152;Ĺ?Ć?Ä?Ĺ&#x161;Ä&#x17E;Ä?ŽžĆ&#x2030;Ä&#x17E;Ć&#x161;Ä&#x17E;ĹśĆ&#x;Ä&#x17E;Ć?Í&#x2022; ĹľÄ&#x17E;Ć&#x161;Ĺ&#x161;Ĺ˝Ä&#x161;Ĺ?Ć?Ä?Ĺ&#x161;Í&#x2022;ĹŻĹ˝Ĺ?Ĺ?Ć?Ä?Ĺ&#x161;Í&#x2022;ĹśÄ&#x201A;ĆľÇ ĹŹÄ&#x17E;ĆľĆ&#x152;Ĺ?Ĺ?Í&#x2022;Ä&#x17E;Ä&#x17E;Ć&#x152;ĹŻĹ?ĹŠĹŹÍ&#x2022;Ć&#x2030;Ć&#x152;Ĺ˝Ä&#x201A;Ä?Ć&#x;Ä&#x17E;ĨÄ&#x17E;ĹśÇ&#x152;Ä&#x17E;ůĨĆ?Ć&#x161;Ä&#x201A;ĹśÄ&#x161;Ĺ?Ĺ?Í&#x2022; Ä?ŽžžƾŜĹ?Ä?Ä&#x201A;Ć&#x;Ä&#x17E;ĨÄ&#x17E;ŜŽÇ&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć&#x161;ĆľĹ?Ĺ?Ä&#x17E;ĹśÄ&#x161;Í&#x2022;Ä?Ä&#x17E;ĹśĆ&#x161;Ç&#x20AC;Ä&#x17E;Ć&#x152;Ć&#x161;Ć&#x152;Ĺ˝ĆľÇ Ä&#x161;ĹľÄ&#x17E;Ć&#x161;D^Kĸ Ä?Ä&#x17E;ÍŹD^WĆ&#x152;ŽŊÄ&#x17E;Ä?Ć&#x161;

info@mediairzakelijkediensten.nl

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws ADMINISTRATIES > JAARREKENINGEN > FISCALE ADVISERING > BELASTINGAANGIFTEN 7 JKGIVJ[FOCFS Ht"+3PPTFOEBBMtwww.mediair zakelijkediensten.nl ADMINISTRATIE & BELASTINGADVIES

WIJ ZIJN ER VOOR U

ONDERHOUDSBEURTEN

Deze zomer Gratis sporten!

AUTORUITEN

REPARATIE/STORINGEN REMMENSERVICE

TREKHAKEN

AUTOSERVICE

SCHADE

BANDENSERVICE

WIELEN ACCUâ&#x20AC;&#x2122;S

3=2 2=1

Of de zomermaanden juni, juli en augustus 3 maanden sporten, betaal 2 maanden! Of u sport juli en augustus 2 maanden maar u betaalt slechts 1 maand!

AIRCO

en geen inschrijfgeld betalen! Fitness Palace Boulevard De Boulevard Noord 2 4617 HD Bergen op Zoom T 0164 - 27 06 88 info@ďŹ tnesspalace.nl

Gratis bodyanalyse, sportschema, begeleiding, medisch sportadvies en sauna met turks stoombad

APK

Iedere maand actie, zie desnep.nl De Snep ook voor Autoservice

Iedere maand actie, zie desnep.nl

1 maand gratis sporten in de zomer bij het afsluiten van een jaar abonnement.

Snel Service Kwaliteit Geen cent te veel One stop shopping Mensen met RUIME ervaring Etten-Leur Mon Plaisir 91 T.076-5015853 E.ettenleur@desnep.nl

Bergen op Zoom Poortweg 2 T.0164-233676 E.bergenopzoom@desnep.nl

DESNEP.NL


30 mei opening!

d j i t l a Hier e t s e b de ! n e z j i pr HOUT

LAMINAAT

traat 13 in Goes is n co ar M de an A 30 mei inkels) opent op w n oo W C TM st (Naa l.nl haar deuren! ee d or vo en er lo hardev adres voor harde Het voordeligste inaat n vloeren en lam te ou h et M ! n re vloe erde laagste prijs de n ra ga ge ze on met mee te nemen! garantie en direct

OPENINGS N E G N I D E I B N A A

! D E E L K R E O L V GRATIS van een houtenvloer bij aanschaf

N E T N I L P K A L P S I GRAT ! T E S S D U O H EN ONDER n laminaatvloer e bij aanschaf van e

De laagste-prijs-garantie Hardevloerenvoordeel.nl volgt voor u de prijzen en past deze, indien nodig, aan. Zo bent u altijd verzekerd van de laagste prijs voor uw topvloer. En mocht u elders toch nog een lagere prijs ontdekken, dan passen wij deze direct aan. Want als u bij hardevloerenvoordeel.nl koopt, koopt u kwaliteit voor de laagste prijs!

Laminaat vanaf 7,50/m2, houten vloeren vanaf 28,95/m2. Compleet gelegd vanaf 49,95/m2

Opstartformule voor doe-het-zelvers

Restanten beschikbaar

Vakspecialisten voor raad en advies

Bent u een handige harry maar hebt u nog nooit een laminaatvloer of parketvloer gelegd? Met onze opstartformule komen onze beste vakmensen het bij u thuis in 2 uur uitleggen.

Onze restanten hebben een ongelofelijk lage prijs. Kom langs om te zien wat wij voor u in de aanbieding hebben!

Heeft u vragen omtrent het leggen, onderhouden, reinigen, renoveren van uw parket-, laminaat-, pvc of vinylvloer? Wij hebben ruim 40 jaar ervaring die we graag met u delen!

hardevloerenvoordeel.nl

Marconistraat 13 in Goes

Dboz 20140528  
Dboz 20140528