Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

O P L AG E :

B R E D A S E

14 MEI 2014 WEEK 20

Uitgeverij

74 . 5 0 0

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

SANNE MILTENBURG IN BAN VAN PRENTENBOEKEN

Volg ons via twitter: @BredaseBode

AA

Zundert

AUTO’S

I

Te l .

SPORT

Gemeente Breda OP PAGINA 5

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

KLAAR VOOR SPANJAARDSGAT FESTIVAL

Krantenbezorgers met mes bedreigd

Broer overlijdt na mishandeling

BREDA - Een 30-jarige Bredanaar is vrijdagochtend aangehouden toen hij twee krantenbezorgers probeerde te beroven in de Sophiastraat. Een 54-jarige Bredase was samen met haar 25-jarige vriend kranten aan het bezorgen toen de dertiger hen zou hebben bedreigd met een vlindermes. De man zou plotseling op hen af zijn gekomen en op afstand om een telefoon hebben geroepen. De 25-jarige man ging met de straatrover in discussie, terwijl de vrouw wegvluchtte en een buurtbewoonster alarmeerde. Die belde de politie. Op basis van het signalement kon al snel de 30-jarige man worden opgepakt. Hij werd na de arrestatie herkend als belager.

BREDA - Een 51-jarige Bredanaar is in het ziekenhuis overleden. De man raakte vorige week dinsdag levensgevaarlijk gewond tijdens een mishandeling aan het Hoogeind. Het slachtoffer (51) liep ernstige verwondingen op aan zijn hoofd. Zijn jongere broer (49) sloeg hem in hun woning vermoedelijk met een voorwerp op het hoofd. De traumaheli werd ingezet en er kwam een hoogwerker van de brandweer aan te pas om het slachtoffer uit de woning te halen. De 51-jarige man overleed vrijdagavond in het ziekenhuis. De 49-jarige verdachte werd gearresteerd. Hij is voorgeleid bij de rechter-commissaris. De politie is nog bezig met het onderzoek.

Klaar voor Dag van de Stadslandbouw

Aanleg waterpartij in wijk IJpelaar

BREDA - Op zaterdag 17 mei 2014 is het de landelijke Dag van de Stadslandbouw. In heel Nederland presenteren stadslandbouwers zich. In Breda zijn door het Netwerk Stadslandbouw Breda twee fietsroutes uitgezet langs 15 stadslandbouwers. Centraal vertrekpunt is het T-huis in stadspark ’t Valkenberg waar flyers liggen met daarop de routes, maar bezoekers kunnen vanaf elke locatie vertrekken. Vanaf 10.00 is het T-huis in ’t Valkenberg het vertrekpunt waar de routebeschijvingen gratis af te halen zijn. De dag duurt tot 17.00 uur. Er komen in de stad steeds meer initiatieven van stadslandbouw van de grond; kleine en grote, nieuwe en oudere.

BREDA - Woningbouwvereniging Laurentius is deze week begonnen met de aanleg van een waterpartij tussen de flat Zorgvlietstraat en de Loevesteinstraat. De werkzaamheden duren ongeveer één week. Rond de herinrichting van het terrein rond de flat heeft een aantal werkzaamheden, zoals het kappen van de populieren, reeds plaatsgevonden. Nu wordt er een waterpartij aangelegd. In het grasland tussen de flat en de Loevesteinstraat komen drie grote ondiepe poelen. Ten slotte worden in het najaar nog 27 knotwilgen geplant, ter vervanging van de gekapte populieren. Het uitgraven van de poelen brengt enige overlast met zich mee.

Meer sportcapaciteit voor Groen-Wit en Boeimeer

Aanleg van extra kunstgrasvelden BREDA - Voetbalverenigingen Groen-Wit en Boeimeer krijgen elk een kunstgrasveld. Dat meldt de gemeente Breda. De twee velden worden eind deze maand aangelegd op sportcomplex Heksenwiel en op het Haags sportpark. Begin augustus zijn de twee kunstgrasmatten klaar om in gebruik te worden genomen voor het nieuwe sportseizoen. DOOR MONIQUE JANSEN Volgens de gemeente hebben GroenWit en Boeimeer behoefte aan extra capaciteit om te sporten. Daarnaast wil de gemeente de jeugd stimuleren om te sporten en te bewegen. Bovendien maakt bij Boeimeer ook de opleidingentak van betaald voetbalorganisatie NAC straks gebruik van het veld voor trainingen en wedstrijden van jeugdleden.

NIEUW IN BREDA! Tuincentrum

TIJDELIJKE

ZONDAG OPEN VAN 11.00-17.00

BREDA - Op het Chasséveld in Breda is de voorjaarskermis vrijdag begonnen. De kermis staat er nog tot en met komende zondag. Sinds 2012 wordt jaarlijks een voorjaarskermis op het Chasséveld gehouden. In de gemeente Breda vinden elk jaar nog zeven kermissen plaats: in Prinsenbeek, Teteringen, Ulvenhout, Bavel, Ginneken, Princenhage en de Bredase najaarskermis. FOTO PERRY ROOVERS

U.

IABC 5024 Breda (t.o. Mediamarkt) 076-7630885 | www.lifeandgarden.nl

Ballenvangers Het kunstgrasveld van Groen-Wit op sportcomplex Heksenwiel komt op het bestaande trainingsveld. Daarnaast komen ook nog verschillende ballenvangers van vijf meters rond het veld. De bestaande ballenvanger aan de Laan van Metersem blijft staan. Wel komen er nieuwe lichtmasten en nieuwe hekken.

De afrastering wordt voorzien van geluiddempende maatregelen. De gemeente sluit het poortje bij de speeltuin af. Via de hoofdingang van het sportcomplex aan de Postillonstraat is het kunstgrasveld toegankelijk. De werkzaamheden voor het veld starten met het rooien van de beplanting ter hoogte van de Gielis Beijsstraat. Het veld krijgt een nieuwe fundering om het kunstgras mogelijk te maken. Bij de strook aan de Gielis Beijsstraat plant de gemeente nieuwe bomen en struiken. Lichtmasten Bij voetbalvereniging Boeimeer laat de gemeente het kunstgrasveld op het bestaande hoofdveld aanleggen. Ook hier vernieuwt de gemeente de ballenvangers en de veldverlichting. In totaal komen er twee lichtmasten bij op het sportpark.

De aannemer zal bij aanvang van de werkzaamheden eerst beginnen met het ontgraven en afvoeren van grond. Daarna kan het kunstgrasveld verrijzen. Als de nepgrasmat er ligt, volgt de plaatsing van de nieuwe hekken en lichtmasten. Hinder De gemeente waarschuwt dat de werkzaamheden aan de velden hinder zullen opleveren. Wel blijven woningen rondom de twee sportcomplexen bereikbaar voor verkeer. Voor de bewoners aan de Postillonstraat neemt de gemeente extra verkeersmaatregelen. De gemeente en de aannemer beloven om de overlast van werkzaamheden tot een minimum te zullen beperken. De vergunningen voor de plannen zijn inmiddels verleend en gepubliceerd. De plannen zijn in te zien op het gemeentehuis.

Gratis

waardebepaling!

Bel meteen 076 524 77 88

Méér makelaar.

Tandprothetiek Tuinzigt De specialist voor uw kunstgebit

Voor kunstgebit, klikgebit, parële prothese, frame prothese, rebasing en reparae. Kleine reparaes klaar terwijl u wacht. Maak een afspraak voor vrijblijvend advies.

Uw kostbaarheden zijn goud waard!

Inkoop • Verkoop • Veiling • Verpanden • Beleggen • Taxatie

Ace!!

OP HE T AC TIEPLE IN:

Sophiastraat 11, Breda T 076-5139001 di. t/m za. 9.30-17.00 uur

GEBERI T UP320

www.goudwisselkantoor.nl

...VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS...

KIJK OP WWW.INTERNETBODE.NL

TOI LET SET INC L. WAN DCLOSE T

EN SLOWCLOSE ZIT TING

DIRECTPRIJS 289,-

DIRECT

MEENEMENACTIE!

GRENSSTEEN 9 | 4815 PP BREDA | WWW.SANIDIRECT.NL

Bij aflevering van een nieuw gebit krijgt u een prothese verzorgingset cadeau. Bij aflevering van een nieuw klikgebit een verzorgingset en elektrische tandenborstel cadeau. Aljd voldoende en gras parkeergelegenheid. Clemasstraat 57 4814JX Breda 076-7851150 www.tandprotheektuinzigt.nl


het gezelligste winkelplein van Breda!

met

gpratis arkeren

âTherapeutisch HODVWLVFKHNRXVHQ â%UDFHV %DQGDJHV â3RGRWKHUDSLH â2UWKRSHGLH â,QOHJ]ROHQHQ VSRUWLQOD\V

#SFEB .HS/PMFOTQMFJO5tXXXWPFUFOXJOLFMOM %63&"t7&3)6-45t'-03*47"/#0..&-t'*//$0.'035t.&1)*450t80-,:t8"-%-"6'&3t,014t-08"t.&*/%-

Nagelstudio

Emmanuelle Voor Manicure en Pedi cure met Allure Mgr. Nolensplein 25 4812 JD Breda Tel.: 076 5208472 E-mail: info@nagelstudioemmanuelle.nl Bezoek ook eens onze website www.nagelstudioemmanuelle.nl

Ook voor wimperextension s


ACTUALITEIT

Vrijwilligers Breda-Noord laten zien waar ze voor staan

Doe Mee!-markt presenteert buurtactiviteiten BREDA - Ondanks het regenachtige, gure weer is het toch gezellig op de Doe Mee!-markt zaterdagmiddag in Breda-Noord. Vrijwilligers van stichtingen en organisaties laten in hun kraampjes zien welke buurtactiviteiten en -initiatieven in uitvoering zijn. Onder een partytent laten Jiroh Matulessy en zijn muzikanten vechtend tegen het sombere weer swingende muziek horen. DOOR HENK KETELAAR De markt, bij kinderboerderij Parkhoeve, richt zich vooral op veiligheid, leefbaarheid en gezondheid. Wijkactiviteiten waarvoor steeds meer mensen zich voor inzetten. Wandelend langs de marktkraampjes laten vrijwilligers zien dat het in Breda-Noord op het gebied van veiligheid en leefbaarheid goed wonen is. Projecten als Buurtpreventie, het Noorderplein, de Opruimtroepen en de Buurttuin dragen daar al lange tijd een steentje aan bij. Veel buurtbewoners zijn als vrijwilliger bij deze activiteiten betrokken. Watertappunt Onlangs nog hebben twee vrijwilligers van Amarant, de op kinderboerderij Parkhoeve werkzaam zijnde John en Daniël, met Opgeruimd Breda een deal gesloten. Zij gaan

Vrijwilligers De Doe Mee!-markt is een initiatief van de wijkbewoners in BredaNoord. Met houden van deze markt laten vrijwilligers zien wat er zoal in de wijk door en voor de bewoners tot stand is gebracht.

de nieuwe beweegplek Tussen de Dijken, welke binnenkort wordt geopend, adopteren en schoonhouden. Medewerkers van het project Jongeren Op Gezond Gewicht Breda (JOGG) Breda hebben bij deze plek, vlak voor de ingang van de kinderboerderij, alvast een watertappunt aangelegd. Bezoekers van de Kinderboerderij, passerende fietsers en wandelaars kunnen er gratis hun dorst lessen.

‘Samen met Daniël ga ik de plek hier schoonhouden’ Activiteiten Hacer Ay, studente HBO Bouwkunde, heeft voor de Stichting Kennisplein haar kraampje ingericht. Zij is één van de vrijwilligers die leerlingen helpt en begeleidt bij het maken van huiswerk.“Zelf ben ik goed in wiskunde en help ik hen daarmee,” zegt ze. Ay adviseert ouders niet te laat hun hulp in te roepen als hun kind op een bepaald leergebied achterblijft of ondersteuning nodig heeft. Frans Schuurmans en Fiona Sauner zijn bestuurders van Parkhoeve. Zij hebben

Wethouder Akinci maakt John zijn complimenten.

nog vrijwilligers nodig, vooral dierverzorgers, en steken dat niet onder stoelen of banken. Bijna iedere bezoeker wordt wel aangesproken. Bolderkar Volgens afspraak komt wethouder Selcuk Akinci de markt bezoeken. In zijn toespraak is hij vol lof over de activiteiten en

FOTO HENK KETELAAR

het vrijwilligerswerk dat ten behoeve van de wijk wordt gedaan. Als hij het over de Opruimtroepen heeft, komt John met zijn bolderkar naar voren en neemt hij onbevangen het woord: “Samen met Daniël ga ik de plek hier schoonhouden,” zegt hij om zich heen wijzend. Het applaus van de wijkbewoners en het compliment van de wethouder neemt hij dankbaar en trots

in ontvangst. De wethouder kan er niet omheen om even een kijkje te nemen in zijn bolderkar waarmee hij het zwerfvuil gaat verzamelen. Op de vraag waar Daniël is, vertelt hij dat die ziek thuis is en veel hoofdpijn heeft. Na zijn toespraak bezoekt Akinci de markt en vertrekt pas nadat hij een slokje water uit het watertappunt heeft gedronken.

verder te ontwikkelen. Inspireren en bestuiven komen ook in het vijfde festival volledig tot hun recht,” zegt Houben met enige trots. Hij wijst daarbij op de eigen producties die de stichting in dat kader op de bühne brengt.

Orkest,”vervolgt hij. “Een mooie en bijzondere geste die wij zeer waarderen. Dat ons festival ook hoog gewaardeerd wordt door professionele muzikanten, blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat beroepskrachten van de Nieuwe Veste er in hun eigen tijd alles aan gedaan hebben om samen met leerlingen een prachtige performance neer te zetten. Dat mag wel eens gezegd worden.”

In startblokken voor Spanjaardsgat Festival

Muziek met voor elk wat wils BREDA - Voor de vijfde achtereenvolgende keer gaat komende donderdag het Spanjaardsgat Festival van start. De opening gebeurt met een spetterend rockconcert. Tot en met zondag 25 mei staat er op de festivalbühne muzikaal van alles te gebeuren. Door het samenspel met (semi)beroepsmusici is het festival voor amateurs een grensverleggend gebeuren en voor het publiek een boeiend luister- en schouwspel. DOOR HENK KETELAAR “De kracht van het festival ligt in het ver-

binden en elkaar inspireren,” zegt Wippel Houben, medeorganisator van het festival. “Door deel te nemen aan het festival,

waaraan ook beroepsmusici meedoen, bieden wij amateurmuzikanten, -zangers en -dansers optimaal de kans om zich

Eigen producties “Twee producties, ‘Musical All In’ en ‘Breda Out of the Box’, worden in eigen beheer uitgebracht,” vertelt Wippel Houben.

‘Kracht festival ligt in het verbinden en elkaar inspireren’ “De eerste wordt verzorgd door het Breda’s Festival Orkest in samenwerking met de Bredase musicalopleiding NoNonsense en de tweede door vier groepen uit Breda en twee dichters, muziekvereniging Fidelis, de Koninklijke Erkende Fanfare Sint Willibrord uit Heeswijk, de Herrie-Davidson Band en enkele zangsolisten. Bij ‘Musical All In’ doen meer dan 150 muzikanten en zangers mee. In totaal treden 1.100 mensen tijdens het festival op.”

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO HENK KETELAAR

www.internetbode.nl

Dansgroep NoNonsense tijdens de repetitie het voorbije weekeinde.

Hulp “Omdat veel Bredase strijkers en houtblazers aan de opera Aïda meedoen die in het Chassé Theater speelt, hebben we voor deze productie hulp gekregen van een tiental musici van het Tilburgs Festival

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

Muzikaal feest Gedurende acht dagen brengt Het Spanjaardsgat Festival tien voorstellingen op de bühne. Er is in alle genres wel wat te beleven. De programmering verraadt spetterende, ontroerende, klassieke, populaire en swingende muziek. Op werkdagen wordt vanaf donderdagavond in de avonduren opgetreden en in de weekenden ’s middags en ’s avonds. Met uitzondering van ‘Salsa in de Haven’, welke op zondag 18 mei plaatsvindt, is de toegang gratis. Voor toegang tot het Salsafeest wordt een kleine bijdrage gevraagd. Het festival wordt afgesloten met groots slagwerk door vijf Bredase opleidingen.

Spanjaardsgat Festival Het Spanjaardsgat Festival is voortgekomen uit de concerten die daar vanaf 2003 werden gehouden. De toegang is gratis, behalve voor de Salsa aan de Haven. Surf voor meer informatie naar www.hetspanjaardsgat.nl

Volg ons op Twitter: @BredaseBode.


* AANBIEDING IS GELDIG TOT 1 JUNI 2014, VOOR DE NIEUWE CLUB EN NIET GELDIG IN COMBINATIE MET ANDERE ACTIES. GA NAAR WWW.BASIC-FIT.NL EN BEKIJK DE VOORWAARDEN. FACILITEITEN KUNNEN PER VESTIGING VERSCHILLEN. DRUK- EN ZETFOUTEN VOORBEHOUDEN.

NU 2 CLUBS

IN BREDA be On p

p

5 9 , 5 €1er maand sp t k er

. a. v n e ort

INSCHRIJVEN

T.W.V.

€ 25,-

SCHRIJF JE ALVAST ONLINE IN!

HEALTHCITY BREDA CHASSÉVELD IS PER 1 MEI EEN BASIC-FIT CLUB


Woensdag 14 mei 2014

De Bode l 1

Bekendmakingen Alle bekendmakingen op www.breda.nl/bekendmakingen en op www.overheid.nl Abonneren op e-mailservice: www.overheid.nl Verlening omgevingsvergunningen met afwijking Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat zij op 30 april 2014 ingevolge artikel 2.12, eerste lid, sub a, onder 3° van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht de omgevingsvergunning hebben verleend voor s Bavelselaan 250, verbouwen praktijkruimte tot woning (NL.IMRO.0758.AB2014028001-0401). Ter inzage De omgevingsvergunning ligt ter inzage van 15 mei tot en met 25 juni 2014. De vergunning is vanaf 22 mei 2014 te raadplegen op de website van de Gemeente Breda, www. breda.nl, via: ‘Wonen Wijken en Vervoer’ > ’Ruimtelijke Plannen’ > ’ Wabo-projectbesluiten’. Ook ligt de omgevingsvergunning ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor. Beroep Tot en met 25 juni 2014 is het voor belanghebbenden mogelijk om tegen de verleende vergunning schriftelijk beroep in te stellen bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA te Breda. Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van het bestreden besluit niet. In spoedeisende gevallen kunnen be-

langhebbenden tegen het besluit een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Rechtbank Zeeland West-Brabant. Burgemeester en wethouders van Breda maken bekend dat zij op 8 mei 2014 ingevolge artikel 2.12, eerste lid, sub a, onder 3° van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht de omgevingsvergunning hebben verleend voor s Doelenpad 2, functiewijziging naar woon-werkwoning, (NL.IMRO.0758.AB2013047001-0401). Ter inzage De omgevingsvergunning ligt ter inzage van 15 mei tot en met 25 juni 2014. De vergunning is vanaf 22 mei 2014 te raadplegen op de website van de Gemeente Breda, www.breda.nl, via: ‘Wonen Wijken en Vervoer’ > ’Ruimtelijke Plannen’ > ’Wabo-projectbesluiten’. Ook ligt de omgevingsvergunning ter inzage bij de Infobalie in het Stadskantoor. Beroep Tot en met 25 juni 2014 is het voor belanghebbenden mogelijk om tegen de verleende vergunning schriftelijk beroep in te stellen bij de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800 PA te Breda. Het indienen van een beroepschrift schorst de werking van het bestreden besluit niet. In spoedeisende gevallen kunnen belanghebbenden tegen het besluit een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Rechtbank Zeeland West-Brabant.

Besluit Omgevingsvergunning WABO Rectificatie: het definitief besluit is eerder ten onrechte gepubliceerd geweest 23 april 2014. Een aantal bedrijven is op grond van hun activiteiten of veranderingen wettelijk verplicht een omgevingsvergun-

ning, activiteit milieu aan te vragen. De procedure voor het behandelen van een aanvraag om een omgevingsvergunning bestaat uit: s HETOPSTELLENVANHETONTWERPVANDEBESLISSINGOPDE vergunningaanvraag (ontwerpbeschikking); s HETNEMENVANDEBESLISSINGOPDEZEAANVRAAG (beschikking).

Opening en sluiting gemeentelijke balies op en rond de feestdagen

Besluit Burgemeester en wethouders van Breda delen mee dat voor het volgende bedrijf op 13 mei 2014 een besluit is genomen. Het besluit betreft het volgende bedrijf: Bedrijf Inzamelinrichting Groenmateriaal Gemeente Breda Adres Charles Petitweg 43 Breda Activiteit s (ETVERANDERENVANDEWERKINGVANEENMILIEU INRICHTING

Op vrijdag 30 mei zijn alleen de balies in het Stadskantoor open.

Ter inzage ontwerpbesluit Het ontwerpbesluit omgevingsvergunning heeft van 20 maart 2014 tot en met 30 april 2014 ter inzage gelegen. Wij ontvingen één zienswijze op de ontwerpbeschikking. De zienswijze is op beiden punten gegrond verklaard. Naar aanleiding van de naar voren gebrachte zienswijze is de beschikking gewijzigd ten opzichte van het ontwerp. In de beschikking kunt u lezen welke wijzigingen zijn aangebracht. Ter inzage definitief besluit Gelet op het feit dat de aanvraag is voorbereid met toepassing van afdeling 3.4. Algemene wet bestuursrecht wordt het besluit gedurende zes weken ter inzage gelegd teneinde belanghebbende de gelegenheid te geven het besluit in te zien. De ter inzage start op 14 mei 2014 en loopt tot 25 juni 2014. In beroep gaan Tegen de definitieve omgevingsvergunning is alleen beroep

De gemeentelijke kantoren en balies zijn op de volgende dagen gesloten: Donderdag 29 mei (Hemelvaartsdag), Maandag 9 juni (Pinksteren)

Vermijd de zomerdrukte In mei, juni en juli is het bij de balies in het Stadskantoor extra druk in verband met aanvragen en afhalen van reisdocumenten. Dit zorgt voor langere wachttijden dan normaal als u geen afspraak heeft gemaakt. Waarom wachten? Maak een afspraak. U bent dan snel aan de beurt. Wij zijn ook op woensdagavond open tot 20.00 uur.

mogelijk als u uw zienswijzen tijdig heeft ingediend. U kunt een beroepschrift sturen naar de sector bestuursrecht van de: Rechtbank Breda, Sector bestuursrecht Postbus 90006 4800 PA Breda. Informatie Voor nadere informatie over het besluit kunt u van 13 mei 2014 tot 25 juni 2014 contact opnemen met mevrouw E. Eversdijk van de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant op telefoonnummer (013) 206 03 08.

Gemeente Breda

GemeenteRaad Breda Overzicht openbare bijeenkomsten en vergaderingen

breda.nl/gemeenteraad . Ze kunnen tevens worden ingezien bij de raadsgriffie in het Stadhuis. Alle vergaderingen worden gehouden in de raadzaal van het Stadhuis (Ingang Stadserf).

s

Inspreken in commissies Tot 24 uur voor een vergadering kan men zich hiervoor aanmelden bij de raadsgriffie.

Raadsvergadering 21 mei 19:30 uur s &IETSENSTALLINGZUIDERF/64C s &INANCIERINGSVOORSTELVOORDEDElNITIEVEOPVANGVAN verslaafde dak- en thuislozen in De Vliet, Galderseweg 15 te Breda

Vergaderingen bekijken op internet U kunt commissie- en raadsvergaderingen rechtstreeks volgen of eventueel op een later tijdstip terugkijken: www.breda.nl/gemeenteraad > ‘uitzendingen’.

15 mei extra raadsvergadering 21 mei raadsvergadering 2 juni commissie Economie 3 juni commissie Ruimte 4 juni commissie Maatschappij 5 juni commissie Bestuur 19 juni raadsvergadering

s

GemeenteRaad

In de komende vergaderingen worden o.a. de volgende onderwerpen behandeld:

Ongeveer 8 dagen voor de vergaderingen staan de volledige agenda’s met bijbehorende stukken op de website www.

)NSTELLENRAADSCOMMISSIES AANWIJZENCOMMISSIEVOORZIT ters en benoemen leden "EÑDIGINGCOMMISSIE NIETRAADSLEDEN

www.breda.nl/gemeenteraad

Raadsvergadering 15 mei 19:00 uur s !ANWIJZENPLAATSVERVANGENDVOORZITTERGEMEENTERAAD s #OALITIEAKKOORD s "ENOEMINGWETHOUDERS s 4OELATINGVANOPVOLGENDERAADSLEDEN

Stadserf 1, Postbus 2009, 4800 CA Breda raadsgriffie@breda.nl 076-5293499 www.facebook.com/#!/GemeenteraadBreda https://twitter.com/RaadBreda

Op dinsdagavond 20 mei van 20.00 tot 22.30 uur houdt het Concertkoor Breda in

zaal Mariendal (Duivelsbruglaan 13, Ginneken) een open repetitie voor belangstellenden. Het uiteindelijke doel: de uitvoering van het Requiem van von Suppé en de mis in G van Franz Schubert in de Grote Kerk op 23 november. We zoeken met name nog enkele bassen en sopranen, als vast lid of als project zanger. In dat laatste geval studeert u zelf in en doet u de laatste tien repetities mee. Wat is hier voor

nodig? Natuurlijk moet uw stem enigszins in orde zijn, maar noten lezen is geen must. Op internet staat oefenmateriaal en tijdens de wekelijkse repetities worden de werken ingestudeerd. Dirigent Geert van den Dungen zorgt voor een ontspannen sfeer waarin serieus geoefend wordt. Belangstelling? Meldt u tevoren aan, bel met Carien Soethoudt op tel. 5411905 of via de site van het koor www.concertkoor.nl

De Nieuwe Veste in Van Goghkerkje BREDA - Op zondagmiddag 18 mei wordt er weer een concert in het Van Goghkerkje in Zundert gegeven. Het is het laatste concert van dit seizoen en dan presenteert o.l.v. Jan Vos het beste van De Nieuwe Veste zich. Als vanouds zal er een afwisselend programma gespeeld worden door topstudenten

Openingstijden balies Stadskantoor Maak voor uw bezoek aan de balie een afspraak via www.breda.nl of telefoonnummer 14 076 van 08.00 - 17.00 uur, donderdag van 08.00 - 20.00 uur. Verdere informatie over openingstijden kunt u vinden op www.breda.nl Met afspraak Maandag, dinsdag, vrijdag: 12.00 uur - 16.00 uur. Woensdag: 12.00 - 20.00 uur Donderdag: 12.00 - 20.00 uur.

www.breda.nl POLITIEBERICHTEN

Open repetitie Concertkoor Breda BREDA - Altijd al willen zingen in de Grote Kerk van Breda in een goed koor, met professionele begeleiding en solisten? Nooit over de drempel gestapt omdat u niet zeker wist of u het zou kunnen of er gewoon nooit toe gekomen om de stap te zetten?

Stadskantoor Claudius Prinsenlaan 10 Postbus 90156, 4800 RH Breda E-mail: gemeentebreda@breda.nl Telefoon: 14 076

van `De Nieuwe Veste’ uit Breda. Het concert begint om 15.30 uur en duurt ongeveer een uur. Op de website www.concerten-vangoghkerkje.nl vindt u meer informatie over dit concert. Als u plaatsen wilt reserveren dan kan dat per telefoon 0765976419 of via e-mail: info@concerten-vangoghkerkje.nl. PAGINA 5

Bredanaar opgepakt voor diefstallen 2012 BREDA - Een 28-jarige Bredanaar is donderdagavond tijdens een controle in Dordrecht aangehouden omdat hij nog gesignaleerd stond in het opsporingsregister. Hij werd door de politie in Breda gezocht voor twee diefstallen ut woningen die in 2012 gepleegd werden in het centrum en in de wijk Haagse Beemden. Na de diefstallen verdween hij voor de politie kennelijk twee jaar uit beeld. Hij is ingesloten. Bekeuringen bij verkeerscontroles BREDA - De politie hield vrijdag verkeerscontroles in Breda. De actie was voornamelijk gericht op bromfietsers en snorfietsers. Daarnaast werd ook gelet op snelheid en andere overtredingen. Op de Westerparklaan werden in totaal twintig bestuurders van brom/ snorfietsen aan een controle onderworpen. Drie ervan bleken opgevoerd. Drie anderen gingen op de on omdat de verplichte buitenspiegels ontbraken. Een automobilist kreeg een bekeuring van 230 euro omdat hij tijdens het autorijden met zijn mobiele telefoon bezig was. Op de Graaf Engelbertlaan reden vijf automobilisten sneller dan de toegestane 50 km/u. Een van de overtreders reed maar liefst 94 km/u. Drie andere automobilisten gingen op de bon omdat zijn hun mobieltje gebruikten. Ook vielen er vier boetes van 230 euro vanwege het negeren van een rood verkeerslicht. Er werden vier bromfietsers op de Rijsbergseweg gecontroleerd. Een daarvan reed sneller dan toegestaan. Van de passerende automobilisten bleken er twee geen rijbewijs te hebben en was een auto onverzekerd. Verder is er proces-verbaal opgemaakt vanwege twee gladde banden.


ACTUALITEIT

Illustrator Sanne Miltenburg heeft hart verpand aan maken van prentenboeken

Column

‘Je moet bijna onbeschaamd zijn’ BREDA - In 2005 studeerde Sanne af aan St. Joost in de richting illustratie. Ze had het geluk dat ze meteen een opdracht kreeg en van daar uit werkte ze keihard om haar werk gepubliceerd te krijgen. Door naar beurzen te gaan, werk op te sturen naar uitgevers en vooral ook door haar eigen projecten te blijven doen heeft ze dat gestaag uitgebouwd.

Eugène de Kok

Eurosceptisch? Sceptisch waren Albert Verlinde en andere zogenaamde muziekkenners over het songfestivalliedje van Ilse de Lange en Waylon. Heeft u ze nog gehoord na zaterdag? Sceptisch zijn de zestien miljoen bondscoaches over de kansen van Nederland op het wereldkampioenschap in Brazilië. Sceptisch was de nieuwe regering van Oekraïne over het pompeuze bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan een militaire parade op de Krim, afgelopen vrijdag. Sceptisch ben ik over de regelfetisjisten van de Europese Unie die het leven in de lidstaten tot op detailniveau willen bepalen, de miljarden euro’s die als steun naar Spanje zijn gegaan, terwijl daar voetbalclubs met megaleningen van wankele banken tientallen miljoenen euro’s voor matige spelers neerleggen, over Hans van Baalen in het europarlement en over de bakken met geld die zijn gemoeid met de niet uit te leggen, maandelijkse verhuizing van parlementariërs en ambtenaren van Brussel naar Straatsburg. Ben ik eurosceptisch? Misschien wel, maar koester ik dan ook sympathie voor een zogenoemde eurosceptische partij als de PVV? In de verste verte niet. Ik snap ook niet dat Wilders’ kornuiten als eurosceptisch door het leven gaan. ‘Brussel berooft ons van onze welvaart, ons geld, onze tradities en onze identiteit, en daarmee van onze toekomst’, zegt de PVV over de Europese Unie. Dat is de scepsis voorbij, lijkt me. Wilders’ partij verafschuwt Europa en zegt dat de gewone burger door eurofielen doodsbang wordt gemaakt over de gevolgen van de door hem gewenste Nexit. Stoppen met Europa en zelfstandig verder gaan is het enige punt in het Europese PVV-programma. Waarom doe je dan mee aan de Europese verkiezingen? Waarom stuur je een handvol gelukszoekers naar Brussel, die tussen de 8000 en 9000 euro per maand verdienen, terwijl hun doel is om zo snel mogelijk te stoppen met de Unie en je dat allereerst op nationaal niveau moet regelen? Een lidstaat bepaalt volgens mij immers zelf of ze eruit stapt. Neem dan geen deel aan het Brusselse circus, blijf in Den Haag en probeer hier iedereen warm te maken voor jouw Nexit. Of ik sceptisch ben over de PVV in Europa? Ja, misschien ben ik de scepsis zelfs voorbij. Sanne Miltenburg poseert bij een aantal van haar prentenboeken.

Colofon

DOOR JOYCE VAN ZIJL

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

Haar nieuwste prentenboek heet ‘Geef me een staart’, op 11 juni presenteert Sanne een ‘lees en doe’-uurtje rond dit boek in de bibliotheek.

Bredase Bode Bredase Bode Redactie Addo Sprangers Correspondenten Henk Ketelaar, Joyce van Zijl Acquisitie Kurt Sonnemans Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 16.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 14.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl

W E E K B L A D

Bezorgklachten 076 599 8111 Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Gestileerd “Je moet dit gewoon heel erg graag willen, het kost heel veel tijd en energie voor je als illustrator je boterham kunt verdienen. Soms moet je bijna een beetje onbeschaamd zijn, je moet echt je verlegenheid overwinnen en zelf de boer op gaan met je werk. Ik maak verhalend en educatief werk. Dat laatste zijn bijvoorbeeld illustraties bij leermethodes van de basisschool. Ik heb drie stijlen ontwikkeld: een hele heldere voor de educatieve opdrachten, een zachtere, dromerige stijl voor mijn kaarten

en voor mijn prentenboeken zit ik daar tussenin. Ik hou van eenvoudige, gestileerde vormen. Dat geeft rust, ik vind het niet mooi om te gedetailleerd te tekenen. Suggestie werkt veel beter. Ik maak het lijnwerk vaak op papier, met potlood en inkt, dat scan ik dan in en daarna ga ik digitaal verder. Steeds vaker worden boeken alleen digitaal uitgegeven, zoals in voorleesapps.

‘ Ik wil een verhaal vertellen’ Daarmee kun je op een interactieve manier lezen, spelletjes doen, videobellen, foto’s kijken en een familiekalender bijhouden.“ Betekenis “Ik hou van verhalen met een dubbele be-

FOTO JOYCE VAN ZIJL

tekenis, ik was zelf dol op de boeken van Astrid Lindgren of ‘The never ending story’. In mijn verhalen zitten ook meer lagen. Ik maak ze het liefst voor kinderen tussen vijf en acht jaar oud, ze gaan dan al nadenken over de boodschap die je in het verhaal stopt. Een beetje zoals bij animatiefilms, waarin ook grapjes voor volwassenen worden verwerkt in de kinderfilms. Mijn eigen prentenboeken zijn echt dingen die ik móet maken, anders krijg ik het gevoel dat ik stik. Het moet er gewoon uit. Daarom is dat ook het mooist om te doen, het is compleet van mij. Ik haal veel inspiratie uit stripverhalen en vooral ook animatiefilms, maar ik heb niet het geduld om zelf animatie te maken. Dat is echt monnikenwerk. Ik hou van afwisseling, daarom ben ik heel blij met zoals het nu gaat.“

Eerste editie Goodies and Foodies

Puzzel week 20 De oplossing van deze puzzel is in week 21 te vinden op www.internetbode.nl

© www.sudokusite.eu

BREDA - In het Chassépark in Breda, nabij het Breda’s Museum, vond zondag de allereerste editie van Goodies and Foodies plaats, een evenement om te eten, drinken, shoppen en ontmoeten. Ook kinderen konden er op de speciale kidsmarkt gratis hun spulletjes aan de man brengen. FOTO PERRY ROOVERS PAGINA 6


LIEF EN LEED

Weekenddiensten

Familieberichten

Alleen voor spoed bel voor levensbedreigende situaties 112. Huisarts Huisartsenpost Breda, tel. 076 - 52 58 500, Molengracht 21. Neem uw identiteitsbewijs en uw medicijnen mee. Apotheek Dienstapotheek Amphiaziekenhuis, bij de spoedeisende hulp naast de huisartsenpost, tel. 076 - 595 30 99. Tandarts Inwoners van Breda, Bavel, Prinsenbeek, Teteringen en Ulvenhout worden via tel. 076 520 9070 doorverbonden met de dienstdoende tandarts.

Elke uitvaart vertelt zijn eigen verhaal.

TWB, Thuiszorg met Aandacht Direct zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

“Joke (81), liefdevolle moeder en oma, zij stond altijd klaar voor iedereen.”

Openingstijden Gemeente Breda Claudius Prinsenlaan 10 4811 DJ Breda Tel: 14 076 Maandag t/m Vrijdag 09.00 – 12.00 uur en 12.00 – 16.00 uur (op afspraak)

076 - 521 68 77 www.zuylen.nl

TEGEL DISCOUNT

HOEZO DUUR? BIJ ONS VASTE LAGE PRIJZEN!!!

Argon 29, 4751 XC Oud Gastel, Borchwerf 2, 0165 530540

SPHINX V&B - MOSA

NU BLIJVEND SCHERP GEPRIJSD HOOGWAARDIGE KWALITEIT

Heeft u al een offerte? Breng deze gerust mee, wij zijn gegarandeerd goedkoper.

Uitvaartonderneming Wilma van Opstal UITVAARTONDERNEMING WILMA VAN OPSTAL

Ma. t/m vrij. van 8.00-12.30 u. en van 13.00-17.30u. Zat. van 8.00-16.00 u. www.tegel-discount.nl

een open visie een eigentijds karakter

ISO-RENO * * * * * *

KOZIJNEN, RAMEN, DEUREN TIMMERWERKEN HOOGRENDEMENT ISOLATIEGLAS TERRASOVERKAPPINGEN ROLLUIKEN/SCREENS/MARKIEZEN SEKTIONAL GARAGEDEUREN

www.wilmavanopstal.nl

WWW.ISO-RENO.NL De Waterman 2 4891 TL Rijsbergen Openingstijden: di. t/m vr. 10.00-17.00 uur 076 - 596 25 49 zat. 10.00 - 14.00 uur ‘s avonds op afspraak aan de weg Rijsbergen/Etten-Leur Offerte vrijblijvend

T 076 520 1799

Rouwhuiskamer Haagweg 332 4813 XE Breda

UW ACCOUNTANT / BOEKHOUDER TE DUUR ? Bij ons bepaalt uzelf het tarief en de werkzaamheden !! Alle varianten zijn mogelijk, vrijblijvende informatie: WWW.ADVIESBUREAUDEBRUIJN.NL

de mooiste en goedkoopste vloeren vind je bij vhz

daar is het voorjaar al begonnen

Voor al uw nieuwbouw-, verbouwĞŶƌĞŶŽǀĂƟĞƉƌŽũĞĐƚĞŶ sŽŽƌŵĞĞƌŝŶĨŽƌŵĂƟĞďĞŬŝũŬŽŶnjĞŐĞŚĞĞůǀĞƌŶŝĞƵǁĚĞ ǁĞďƐŝƚĞǁǁǁ͘ǀĂŶŐŽŽůďŽƵǁ͘Ŷů͘hďĞŶƚǀĂŶŚĂƌƚĞƵŝƚŐĞŶŽĚŝŐĚ ŽŵǀƌŝũďůŝũǀĞŶĚĐŽŶƚĂĐƚŵĞƚŽŶƐŽƉƚĞŶĞŵĞŶ͘

iedere zondag geopend 11.00-17.00 uur

klik Laminaat Lamel parket passion trend 7 mm dik, Klasse 32, top kliksysteem, in diverse kleuren

EXTRA RUSTIEK EIKEN LANDHUISDELEN 17,5 cm breed, 15 mm dik, 4 mm massief eiken top laag, in wit of naturel geolied

8.

95

MASSIEVE TRAP RENOVATIE HET VLOER HET ZELF TRAPPEN RENOVATIE SYSTEEM. EENVOUDIG ZELF TE MONTEREN! VOORDELIG EEN NIEUWE SOLIDE MASSIEF EIKEN TRAP, ZONDER BREKEN EN/OF BESCHADIGEN. VOOR ZOWEL OPEN ALS DICHTE TRAPPEN. DIKTE TREDE CA. 19 MM IN VELE KLEUREN LEVERBAAR. NU INTRODUCTIE PRIJS: VAN 109,- NU 55,- PER TREDE PRIJS VAN TRAP 13 TREDEN, INCL. STOOTBORDEN, ANTI-SLIPRAND, LIJM EN OLIE:

645.

00

EXCL. MONTAGE, MONTAGE COMPLETE TRAP V.A. 400,-

54.95

normaal per m2 VOOR

VOOR DE GOEDKOOPSTE TERRASOVERKAPPING Kijk op www.samanbouw.nl

29.

95

Rudi Saman 076-5015176 / 06-51145525 info@verandabouwsaman.nl

Laminaat xxl tarket extra lange en brede landhuisdelen 200 cm lang, 24 cm breed, 9 mm dik, 4x v-groef, one click-to-go, leverbaar in 6 kleuren, voor internsief woongebruik, voelbare structuur l 95 afhaas van j i r per m2 VOOR p

34.

Van Os uurwerken Etten-Leur

17.

95

www.vanosuurwerken.nl

MULTIPLANK RUSTIEK EIKEN LANDHUISDELEN 18 cm breed, 15 mm dik, 4 mm toplaag ONBEHANDELD WERKINGSARM WISSELENDE LENGTES

48.

95

van per m2 VOOR

HUISSCHILDER

29.

95

VLOER HET ZELF BREDA Kruisvoort 70, woonboulevard breda, tegenover de IKEA, naast Grando Tel. 076-5426234 Gratis parkeren www.vloerhetzelf.nl kijk voor de voorwaarden op www.vloerhetzelf.nl Aanbiedingen alleen geldig in filiaal breda. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden

OP=OP GOEDKOOPSTE VAN NEDERLAND! UIT VOORRAAD LEVERBAAR PRIJZEN INCL. BTW

076 - 57 15 914 www.marnixbreda.nl www.adcommunicatie.nl

19.

95 van 2 per m VOOR

aal afh ijs pr

WƌĞƐŝĚĞŶƚ,ŽƉƐƚĂŬĞŶůĂĂŶϯϰ͕ϰϳϰϭƚĞ,ŽĞǀĞŶ͕ ŝŶĨŽΛǀĂŶŐŽŽůďŽƵǁ͘Ŷů͕ϬϭϲϱͲϱϬϰϰϳϳͬϬϲͲϱϯϱϲϬϮϰϱ͘

alle schilderwerk houtrot reparatie dakgoot herstel

WITTEN & TEGELEN PAGINA 7

Demmers Interieur Stuc en klusbedrijf

NU 20% KORTING

OP STUC EN SCHILDERWERK

0641211049 www.demmersinterieur.nl


facebook.com/wijkwijsbreda Tel: (076) 525 15 00 Kopij: redactie@wijkwijsbreda.nl

Wat zou u doen?

{

Leegte na intensieve zorg Na zo’n intensieve zorgperiode kom je in een dubbel rouwproces terecht. Afscheid van je moeder én afscheid van je rol als mantelzorger. Hoeveel energie je al die jaren hebt weggegeven, daar kom je nu pas achter. Logisch dat je moe en lusteloos bent. Neem de tijd om weer tot jezelf te komen maar blijf in gesprek met je man, zonder elkaar verwijten te maken. Bespreek jullie beider verwachtingen en gevoelens. Als dit te moeilijk blijkt te zijn of als je situatie je blijft belemmeren, denk dan ook eens aan professionele hulp. Anja Balemans, psychosociaal hulpverlener

Ik heb altijd voor mijn demente moeder gezorgd, en nu zij recent is overleden merk ik dat het me zwaarder valt dan ik had gedacht. Ik ging elke middag bij haar langs, en nu heb ik opeens zeeën van tijd. Maar ik lig vooral op de bank tv te kijken. Ik heb gewoon nergens zin in. Mijn man begrijpt het niet omdat ik eerst altijd mopperde dat ik nergens tijd voor had en er nu niets uit mijn handen komt. We hebben hier vaak ruzie over. Hoe kan ik me weer beter gaan voelen?

{

Dubbel rouwproces

Naar lichtpunten zoeken Lieve mevrouw: Je beter willen voelen? Best ingewikkeld: je moeder én je dagbesteding zijn weggevallen. Heel je betekenis is weg. Dat is een harde klap en dat voel je overal. Lichtpuntjes zoeken helpt: zijn er dingen waar jij voor op wil staan? Waar je op een dag echt van harte ‘Ja, dat wil ik’ tegen zeggen kan? Daar zit het begin van nieuwe beweging. Ruimte scheppen op je pad en je gaat weer doen. En doen geeft betekenis. Gun jezelf en elkaar hiervoor de tijd. Els Bakkenes, maatschappelijk werker Sociaal Team

En hier het probleem van volgende maand. Reacties graag voor 1 juni naar: redactie@wijkwijsbreda.nl

Praten en de tijd nemen Begrijpelijk dat u geen zin heeft om iets te doen: rouwen kost energie en doet pijn. Voor uw man misschien moeilijker te begrijpen, zijn beleving is anders. Probeer met hem te praten over wat het verlies met u doet. Zijn erkenning en als er geen ruzie meer gemaakt hoeft te worden zal u rust geven. Te zijner tijd komt uw energie vanzelf terug en pakt u uw dagelijks ritme weer op. Mocht u willen praten met ervaringsdeskundigen of een hulpverlener, neem dan contact op met het Sociaal Team, Sensoor of bezoek een rouw-ontmoetingsgroep. Sterkte! Lenny Sinke

Vraag voor volgende maand

Scheiding na huwelijk met klassieke rolverdeling Ik ben al 37 jaar getrouwd en heb altijd de rol van huisvrouw op me genomen. Sinds enkele maanden ben ik tot de conclusie gekomen dat ik niet met deze man verder wil leven, maar eerder uit gewoonte bij hem ben gebleven. Ik denk nu aan een scheiding, maar daar ik noch een eigen inkomen of vermogen heb, noch weet waar ik moet beginnen om deze scheiding in gang te zetten of weet waar ik recht op heb, blijf ik de stap naar scheiding maar uitstellen. Hoe kan ik deze stap toch het beste maken?

Mediabar in Bibliotheek Haagse Beemden De hele maand mei staat er in Bibliotheek Haagse Beemden een Mediabar met tablets, e-readers en laptops om uit te proberen. En een ‘Braintrainer

met quizzen en geheugenspelletjes. Open tijdens de reguliere openingstijden. Op 22 mei is er een speciale ‘Media-

In het zonnetje gezet

wijs’-bijeenkomst rond de Mediabar met instructie van 10.00-12.00 uur. Graag even tevoren aanmelden via webmaster@breda.nl

Adres: Bibliotheek Haagse Beemden, Heksenakker 37. www.bibliotheekbreda.nl

Tour de Baronie Op zaterdag 17 mei kunnen liefhebbers mee met een dagtocht van het Fietsgilde: een tocht van 92 kilometer naar landgoed Gorp en Rovert onder Tilburg. Deze route start om 9.00 uur in Breda (‘De Oudhof’). Daarna oostwaarts via de dorpen Gilze, Riel en Goirle over landelijke wegen en weggetjes naar Biest-Houtakker en Diesen. Hier is in café-cafetaria ‘Kerkzicht’ de lunchstop. Dan gaat de tocht via Hilvarenbeek naar landgoed Gorp en Rovert. Inlichtingen: www.gildebaronie.nl

In het Annafrij huis zijn Anja Leijnen en Els van de Lande in het zonnetje gezet door Steunpunt informele zorg Breda (Stib) en Zorghotel Merlinde. Ze hebben er alles aan gedaan om hun vader met zijn hondje zo lang

mogelijk thuis te laten wonen. Inmiddels is meneer niet meer in ons midden. Maar zijn hondje mag in het Annafrij huis blijven. (Kijk voor meer informatie over dit huis op: www.hetannafrijhuis.nl.)


Wijkactiviteiten Zaterdag 17 mei Princenhof: Bingo 13.30 uur. Tien rondes plus superronde. Kosten â‚Ź 8,00 (KBO-leden â‚Ź 6,00). Zondag 18 mei Princenhof: Zondagmiddag Salon 14.00-16.30 uur. Optreden zangroep ‘Trekdrop en de Zuurtjes’ op cabareteske wijze Nederlandstalige liedjes. Kosten â‚Ź 2,50 incl. ĂŠĂŠn kopje koffie/thee. Maandag 19 mei ’t Houwke: Zing mee 14.00 uur. Gratis activiteit. Dinsdag 20 mei Princenhof: Chi Kung 9.00-10.00 uur. Chinese bewegingsleer. Nieuwsgierig? Gratis proefles. Boymere: Vander Klooster Mode. 14.00-16.00 uur. Uitverkoop van sterk afgeprijsde kleding voor 55-plussers. Heksenwiel: Handboogschieten 14.00 uur. Kosten â‚Ź 2,00. Vooraf aanmelden bij het informatiecentrum. O.C. de Vlieren: Bingo 14.00-16.30 uur. Kosten â‚Ź 6,75 (tien rondes en een extra super ronde). Woensdag 21 mei Boymere: DanscafĂŠ 13.30 uur. Er wordt muziek gedraaid waarbij je niet stil kunt zitten. Vrijdag 23 mei Heksenwiel: Zang 14.30 uur. Liesbeth Coppens (zang) en Vera Kemme (piano en harp): try-out van liederen uit de periode van de Kelten tot en met de Romantiek. Entree gratis. Balieweide: Pastamaaltijd 17.30 uur. Menu: tagliatelle, kiproomsaus, salade en als toetje ijs met saus en slagroom. Kosten â‚Ź 7,45 (BredaPas â‚Ź 4,60). Aanmelden t/m maandag 19 mei. ’t Houwke: Mini-symposium 10.00-12.00 uur. Stichting Cultuurbehoud Breda organiseert met studenten Avans Hogeschool Social Work een Mini-sympo-sium over ‘Wonen voor ouderen’ met verschillende gastsprekers. Zaterdag 24 mei Heksenwiel: Lunch 12.30-13.30 uur. Kop soep, diverse broodsoorten en beleg, melk of jus d’orange en een nagerecht of fruit. Kosten â‚Ź 3,90 (BredaPas â‚Ź 3,00). Aanmelden t/m woensdag 21/5. Zondag 25 mei ’t Houwke: Cream tea 15.00 uur. Engelse traditie met scones, clotted cream en jam. Kosten â‚Ź 5,00 (incl. koffie/thee en twee scones) te voldoen bij inschrijving t/m 19 mei. Vrijdag 30 mei Princenhof: Themamaaltijd ItaliĂŤ 17.30 uur. Menu: Minestrone soep, lasagne Bolognese, Italiaanse salade; als dessert mascarpone met aardbeien. Kosten â‚Ź 12,50 (BredaPas â‚Ź10,00). Inschrijven vanaf 21/5 13.30 uur.

Adressen locaties Noord Balieweide, BaliÍndijk 82, tel. 587 50 28 Hagedonk, Middenweg 40, P’beek, tel. 541 31 51 Heksenwiel, Heksenwiellaan2, tel. 549 41 97 ’t Rietveldhuis, Rietveldplein 24, tel. 581 62 90 Centrum/Zuidwest Boymere, Zaart 35, tel. 543 64 61 Huis van de Heuvel, Mgr.Nolensplein 1, tel.514 28 55 Princenhof, Princentuin 1, tel. 530 97 91 Zuidoost ’t Houwke, Grote Houw 227, tel. 587 29 24 Rhijnstede, Rijnauwenstraat 1, tel. 564 94 52 Zie voor meer activiteiten: www.wijkwijsbreda.nl

POELIERSHUIS

kwaliteit is onze service!

EEN EIGEN WK SPEELSCHEMA MET BEDRIJFSLOGO?

Kip, wild en gevogelte o.a. hele kippen, bouten, tv-sticks, enz. -OERWIJKs"REDAs 

Ga naar www.oranje-wk-actie.nl upload uw logo en scoor bij uw klant.

GEMEENSCHAPSHUIS ZANDBERG Biedt u de mogelijkheid tot het houden van uw activiteiten op sociaal-, recreatief-, cultureel-, educatief- en sportgebied. Voor inlichtingen: H. Koeken, tel.: 076 5141368 E-mail: info@gemeenschapshuiszandberg.nl www.gemeenschapshuiszandberg.nl Gemeenschapshuis Zandberg Zandberglaan 54bis, Breda

Feestje? Voor verhuur van: TAFELSsSTOELEN toilet- en frituurwagens partytenten springkussen v.a. 45,-

snijdersverhuur.nlBel: 0165-386105 0165-386613

BEST BETALENDE GOUDINKOPER VAN BREDA - GRATIS TAXATIE !

INKOOP - VERPANDING GOUD - ZILVER - MUNTEN

076-587.29.10 NU OOK REPARATIEWERK

Meubelstoffeerderij C.H. KLEIN Wij zijn gespecialiseerd in ambachtelijke meubelstoffering. Al generaties lang stofferen wij alle soorten meubels zoals: Fauteuils, stoelen, bankstellen, caravan- en bootkussens Wij kunnen uw stoelen en bankstellen voorzien van een totaal nieuwe vulling. Van o.a. koudschuim, polyether, veren en/of dracron Lederen Stoelen, Banken restauratie en reparatie in alle soorten leer.

STOELENMATTERIJ Stoelen matten is een echt ambachtelijk beroep, dat wij al generaties lang uitoefenen. Wij voorzien uw meubelen opnieuw van een biezen en rieten zitting en/of rug. Dit wordt geheel handmatig gedaan. Wij zijn ook gespecialiseerd in het maken van o.a. Rotan, papercord, zeegras en webbing meubelen. *GRATIS offerte, ook aan huis *Altijd 3jaar GARANTIE *ANTIEKRESTAURATIE *GRATIS ophalen en thuisbezorgen. *MEUBELSSPUITERIJ Wij zijn het oude ambachtelijke werk nog niet verleerd Wij restaureren alle soorten meubelen zoals: Stoelen, Bureaus, Tafels, Kasten Tevens lijmen en verstevigen van stoelen Houtworm verwijderen is voor ons geen probleem Bij ons staat persoonlijk contact, kwaliteit en service hoog in het vaandel Bel voor informatie of bezoek onze showroom

Campagneweg 11d Zevenbergen 06-58951012

Dit is een initiatief van Drukkerij Vorsselmans B.V. Voor meer informatie kunt u mailen naar wk@vorsselmans.nl of bellen met de afdeling verkoop van Drukkerij Vorsselmans B.V. 076-599 81 11.

BINNEN 10 DAGEN GELEVERD

nt bant   Bra e  cti pra iropra  Ch 

Bij cti 

ba   Bra e iro Ch 

Bij  

20088 rt 200 maa  15 maa

 t/m 

 febr. 20 febr. tie 20 rsactie rjaarsac Voorjaa rt  15

 t/m 

 201 Voo okt. 20140 1 mei t/m 30 TIE.14 mei ie: 13 E-ACsept ractLENT omeaire Naztacul Spec

   â‚Ź  

  9RRUQXVOHFKWV½0\RYLVLRQ VFDQWHUZDDUGHYDQ½ 'HZHUNHOLMNHUHGHQYDQXZUXJQHNHQKRRIGSLMQNODFKWHQZRUGHQQLHW DOWLMGHYHQGXLGHOLMNYRRUXLQEHHOGJHEUDFKW(HQVFDQPHWGH0\RYLVLRQ GRHWGDWHFKWHUZHO&KLURSUDFWLH%UDEDQWKHHIWGHEHVFKLNNLQJRYHU GH]H XQLHNHVFDQQHUZDDUPHHDIZLMNHQGHVSLHUVSDQQLQJHQGLUHFWHQSLMQORRV ]LFKWEDDUZRUGHQJHPDDNW Ä Ĺśop ĚĞÄšĆŒĹ?ÄžžĞŜĆ?ĞŜŚĞĞĨƚƚĞĹ?ÄžĹśÇ Ĺ˝Ĺ˝ĆŒÄšĹ?Ĺ?ĹŻÄ‚Ć?Ćšvan ĂŠĂŠn van Ä?ŽǀĞŜĹ?ĞŜŽĞžĚĞƉĹ?ŊŜŏůĂÄ?ĹšĆšÄžĹśÍ˜ĞnjĞŏƾŜŜĞŜžĞƚÄ?ĹšĹ?ĆŒĹ˝Ć‰ĆŒÄ‚Ä?ĆšĹ?ÄžǀĂĂŏĆ?ŜĞůĞŜ ƉĹ?ŊŜůŽŽĆ?Ç Ĺ˝ĆŒÄšÄžĹśÇ€ÄžĆŒĹšĹ˝ĹŻĆ‰ÄžĹśÍ˜

Afspraak Afspraak sĹ˝Ĺ˝ĆŒÇ Ĺ?ÄžÇ Ĺ?ĹŻÇ ÄžĆšÄžĹśÇ Ä‚ĆšÄ?ĹšĹ?ĆŒĹ˝Ć‰ĆŒÄ‚Ä?ĆšĹ?ÄžĹ?Ć? sĹ˝Ĺ˝ĆŒÇ Ĺ?ÄžÇ Ĺ?ĹŻÇ ÄžĆšÄžĹśÇ Ä‚ĆšÄ?ĹšĹ?ĆŒĹ˝Ć‰ĆŒÄ‚Ä?ĆšĹ?ÄžĹ?Ć? ĞŜŚŽĞĚĞžĞĞĆ?ƚƾĹ?ƚĞĞŜůŽƉĞŜĚĞĹŹĹŻÄ‚Ä?ŚͲ ĞŜŚŽĞĚĞžĞĞĆ?ƚƾĹ?ƚĞĞŜůŽƉĞŜĚĞĹŹĹŻÄ‚Ä?ŚͲ ƚĞŜĆ?ŜĞůĞŜƉĹ?ŊŜůŽŽĆ?ŏƾŜŜĞŜÇ Ĺ˝ĆŒÄšÄžĹś ƚĞŜĆ?ŜĞůĞŜƉĹ?ŊŜůŽŽĆ?ŏƾŜŜĞŜÇ Ĺ˝ĆŒÄšÄžĹś Ç€ÄžĆŒĹšĹ˝ĹŻĆ‰ÄžĹśÍ•Ç Ĺ˝ĆŒÄšÄžĹśƚ͏žÇ ŽĞŜĆ?ĚĂĹ? Ç€ÄžĆŒĹšĹ˝ĹŻĆ‰ÄžĹśÍ•Ç Ĺ˝ĆŒÄšÄžĹśƚ͏žÇ€ĆŒĹ?ŊĚĂĹ? ĎŽÄ‚Ć‰ĆŒĹ?ĹŻĎŽĎŹĎ­Ď°Ç€ĆŒĹ?ĹŠÄ?ĹŻĹ?ŊǀĞŜĚĞĆŒĆľĹ?ͲĞŜ ĎŻĎŹžĞĹ?ĎŽĎŹĎ­Ď°Ç€ĆŒĹ?ĹŠÄ?ĹŻĹ?ŊǀĞŜĚĞĆŒĆľĹ?ͲĞŜ ŜĞŏĆ?Ä?Ä‚ĹśĆ?Ä‚Ä‚ĹśĹ?ÄžÄ?ŽĚĞŜÇ€Ĺ˝Ĺ˝ĆŒÎŚ10,ŜĞŏĆ?Ä?Ä‚ĹśĆ?Ä‚Ä‚ĹśĹ?ÄžÄ?ŽĚĞŜÇ€Ĺ˝Ĺ˝ĆŒÎŚ15,- ĆšÄžĆŒ ĆšÄžĆŒ Ç Ä‚Ä‚ĆŒÄšÄžǀĂŜÎŚĎ˛ĎŹÍ•Í˛Í˜DĹ˝Ä?ŚƚÄšĹ?ĆšƚŽƚĞĞŜ Ç Ä‚Ä‚ĆŒÄšÄžǀĂŜÎŚĎ˛ĎŹÍ•Í˛Í˜DĹ˝Ä?ŚƚÄšĹ?ĆšƚŽƚĞĞŜ Ç€ÄžĆŒÇ€Ĺ˝ĹŻĹ?ĂĨĆ?Ć‰ĆŒÄ‚Ä‚ĹŹĹŻÄžĹ?ĚĞŜ͕ĚĂŜÇ Ĺ˝ĆŒÄšÄžĹśĚĞ Ç€ÄžĆŒÇ€Ĺ˝ĹŻĹ?ĂĨĆ?Ć‰ĆŒÄ‚Ä‚ĹŹĹŻÄžĹ?ĚĞŜ͕ĚĂŜÇ Ĺ˝ĆŒÄšÄžĹśĚĞ ĹŹĹ˝Ć?ƚĞŜĹšĹ?ÄžĆŒÇ€Ä‚ĹśŽŽŏÇŒĹ˝ĹśÄšÄžĆŒ ĹŹĹ˝Ć?ƚĞŜĹšĹ?ÄžĆŒÇ€Ä‚ĹśŽŽŏÇŒĹ˝ĹśÄšÄžĆŒ ŚƾĹ?Ć?Ä‚ĆŒĆšĆ?Ç€ÄžĆŒÇ Ĺ?ĹŠÇŒĹ?ĹśĹ?Ĺ?ĞŚĞĞůŽĨ ŚƾĹ?Ć?Ä‚ĆŒĆšĆ?Ç€ÄžĆŒÇ Ĺ?ĹŠÇŒĹ?ĹśĹ?Ĺ?ĞŚĞĞůŽĨ Ĺ?ĞĚĞĞůƚĞůĹ?ĹŠĹŹÇ€ÄžĆŒĹ?ŽĞĚÄšĹ˝Ĺ˝ĆŒĆľÇ Ĺ?ĞĚĞĞůƚĞůĹ?ĹŠĹŹÇ€ÄžĆŒĹ?ŽĞĚÄšĹ˝Ĺ˝ĆŒĆľÇ Ç€ÄžĆŒÇŒÄžĹŹÄžĆŒĹ?ĹśĹ?͘ÄžĆ?Ä?Ä‚ĹśĆ?Ç Ĺ˝ĆŒÄšÄžĹśĂůůĞĞŜ Ç€ÄžĆŒÇŒÄžĹŹÄžĆŒĹ?ĹśĹ?͘ÄžĆ?Ä?Ä‚ĹśĆ?Ç Ĺ˝ĆŒÄšÄžĹśĂůůĞĞŜ Ĺ?ĞžĂĂŏƚŽƉĂĨĆ?Ć‰ĆŒÄ‚Ä‚ĹŹ Ĺ?ĞžĂĂŏƚŽƉĂĨĆ?Ć‰ĆŒÄ‚Ä‚ĹŹ Chiropractie ChiropractieBrabant Brabantisisgevestigd gevestigd aan de Banakkerstraat46a, aan de Banakkerstraat46a, Hoek Hoek Banakkerstraat/Adamastraat Banakkerstraat/Adamastraat 4873 4873 AM AM Etten-Leur. Etten-Leur.Tel. Tel.076-5023574 076-5023574 chiropractie_brabant@msn.com chiropractie_brabant@msn.com www.chiropractie-ettenleur.nl www.chiropractie-ettenleur.nl

‍ ۝‏Voorbeeld van een scan met de Myovision 8000. 


Weer of geen weer, X-kids weer een groot succes

BREDA - Op dinsdag 6 en woensdag 7 mei organiseerde Breda Actief weer een zinderend X-kids voor ruim tachtig kinderen. De watergames editie van het sportevenement zorgde voor veel pret en sportiviteit. Naast vlottenbouwen, pijl- en boogschieten, beachvoetbal en touwtrekken ontstond er zelfs een heus watergevecht. Breda Actief heeft na X-kids bovendien weer volop gratis sport- en spelactiviteiten in de wijken van Breda. “Wat me echt opviel was dat de sfeer tijdens de afgelopen dagen erg goed was. De regen werd getrotseerd en de

kids namen zelfs een verfrissende duik in de Asterdplas! Het was dus weer een geweldig sportieve editie van X-kids.” Aldus sportcoach Daan Poelmans van Breda Actief over het sportevenement in de meivakantie. Twee dagen lang namen kinderen tussen zes en twaalf jaar onder leiding van de sportcoaches van Breda Actief deel aan veertien verschillende sport- en spelactiviteiten. De strijddecors waren hierbij de Bredase Asterdplas en het Teteringse Cadettenkamp. Bijna vijftig kinderen trotseerden op dinsdag 6 mei de regen aan de Asterdplas. Met de grootste lol bouwde zij vlotten met

Scouting Sint Joris, hebben zij handboog geschoten met handboogvereniging Archery en hebben zij gekwallebald. “Ik vond het het allerleukst om vlotten te bouwen. Ik dreef zelfs een beetje te ver af waardoor ik terug moest zwemmen. Maar dat vond ik helemaal niet erg hoor. Ik wilde lekker zo lang mogelijk op het vlot blijven!” aldus een van de jonge sportertjes die het duidelijk naar haar zin had. Op woensdag 7 mei werd in de bossen bij het Cadettenkamp volop geklimd en geklauterd. Naast het Zweeds loopspel, touwtrekken en beachvoetbal werden de ruim dertig kids ook getrakteerd op een beachvolleybalclinic van Deltalent. Ook kinderen uit het Special onderwijs waren van de partij. Onder de noemer Special X-kids konden zij dankzij de inzet van extra vrijwilligers onbezorgd meedoen aan alle sport- en spelactviteiten. Een van de ouders over X-kids: “Met tranen in m’n ogen ben ik na X-kids naar huis gereden. Zo blij dat mijn zoon zo’n gave middag heeft gehad. Vóóraf had ik geen idee dat hij een op een begeleiding zou krijgen. Dat was een waar cadeau!” Na deze X-kids kunnen kinderen weer sportief aan de slag in de wijken van Breda. Alle kinderen van zes tot en met twaalf jaar doen gratis mee aan Sporten in de Wijk. De sportcoaches van Breda Actief organiseren binnen dit project allerlei leuke sport- en spelactiviteiten waarbij de deelnemers kennis maken met bijvoorbeeld voetbal, handbal, basketbal, dansen, judo, hockey, rugby, honkbal en freerunnen. Een leuke manier om fit te blijven en andere kinderen te leren kennen!

Openstelling Heemschuur De Stee TETERINGEN - Heemschuur de Stee van Heemkundekring Teterings Erfdeel is zondag 18 mei open van twee tot vier uur. De ingang bevindt zich aan het Zuringveld, naast dorpshuis ‘t

Web. Naast de vaste collectie, die is aangevuld met enkele nieuwe attributen en interessante voorwerpen, is ook de tentoonstelling “Hoeveneind” een eeuwenoude structuur te bezichtigen. De expositie geeft met foto’s en artikelen een beeld van de totstandkoming en alle perikelen die daarmee samenhingen.

Amor Musae opnieuw in het Chassé PRINSENBEEK - Harmonie Amor Musae uit Prinsenbeek speelt symfonische blaasmuziek met allure: voor jong en oud goed in het gehoor liggende klassieke en lichte muziek met een gevarieerd repertoire. Vanwege het grote succes van de serie “Symphonic Winds” vindt dit voorjaar een vierde concert plaats. Wij zijn verheugd harmonie St. Caecilia uit Bavel als onze gast te mogen begroeten. Harmonie St. Caecilia onder leiding van Peter Bongaers bijt de spits af, met o.a. de compositie Tin Tin Prisoners of the Sun geschreven door de Vlaamse componist Dirk Brossé, Air Nostalgique van Ted Huggens met als soliste Mariëlle Nelemans op althobo.

Na de pauze verzorgt Amor Musae het tweede gedeelte met o.a. het statige Tsar Boris van de Russische componist Kalinnikov, Cavatine uit Faust met solist Albert Watzeels op euphonium en Danzas Cubanas Van Sheldon. Het concert vindt plaats op zondag 18 mei in de EM de Jongzaal van het Chassétheater in Breda en begint om 15.00 uur. Er is een voorbespreking die om 14.15 uur begint. Deze voorbespreking wordt verzorgd door Judith van Boven, afgestudeerd dirigent en docent koperen blaasinstrumenten. Zij is sinds kort de enthousiaste dirigent van het senioren- en leerlingenorkest van Amor Musae. Ze woont in Prinsenbeek. Kaarten zijn rechtstreeks via de website www.chasse.nl te bestellen of via info@amormusae.nl.

50+ League seizoen 2013-2014 BREDA - Speeldag 8 mei. Op dit moment is er geen plaats meer voor 50 plussers. Maar als u interesse heeft om te bowlen geeft u zich gerust op, dan plaatsen wij u op de wachtlijst en zodra er plaats is informeren wij u daarover. Voor meer informatie kunt u terecht in het Bowling & Party Centrum, te Breda aan de Nassausingel 28, of kom op donderdagmorgen een kijkje nemen van 9.30 tot 12.00 uur. Nieuw is onze website: bowlingverenigingvijftigplus.nl Een dramatische dag voor de bowlers, bij de heren slechts 1 bowler met een 500 serie en bij de dames was het niet veel beter. Cees de Vet 178-151-201 = 530. Bij de dames was de hoogste serie voor Mary Schuurman 133-170-138 = 441. Nog een speeldag, maar de strijd in de klasse A bij de heren is nog niet gestreden. De verschillen zijn minimaal nr. 1. 186,67 2. 186,63 – en 3. 186,06. Door het slechte resultaat van Marcel Kamsteeg is hij van de eerste plaats naar

de derde gezakt en heeft Cees van Mook de eerste plaats overgenomen. Het eerste getal is het gemiddelde scratch en het tweede plus handicap, plus handicap telt voor de stand op de ranglijst. De eerste vijf van het klassement bij de heren en dames klasse A en B zijn: Klasse A heren: 1. Cees v. Mook 159,67-186,67, 2. Cees de Vet 172,63-186,63, 3. Marcel Kamsteeg 159,06-186,06, 4. Leen Noordegraaf 185,48-185,48, 5. Ad Helmons 162,06-184,06. Klasse A dames: 1. Corrie v. Rijthoven 155,27-184,27, 2. Netty v. Nispen 150,20-183,20, 3. Marjan Peters 146,68-180,68, 4. Lotje de Wijs 140,82179,82, 5. Ria Hagenaars 131,47-178,47. Klasse B heren: 1. Ruud Kessenich 162,51191,51, 2. Humphrey Wessels 123,68188,68, 3. Ruud Vorst 131,53-182,53, 4. Jan Biemans 151,87-181,87, 5. Peter v. Nispen 110,60-180,60. Klasse B dames: 1. Toos Hekers 104,68-193,68, 2. Dymphi Aarts 115,07-181,07, 3. Wilma de Vries 119,37-179,37, 4. Ria v.d. Enden 122,01179,01, 5. Diny Huijsmans 127,54-177,54.

BREDA VAN WELEER Vanaf 1938 houdt de Bavelse harmonie St. Caecelia oude traditie in ere

‘Geen klank zonder drank tijdens dauwtrappen’ ‘Geen klank zonder drank’. Dauwtrappen op hemelvaart. Wat de natuur geeft, krijgt zij terug. Een traditie die harmonie St. Caecilia uit Bavel op Hemelvaartsdag in ere houdt. DOOR RINIE MAAS Hemelvaartsdag vieren we dit jaar op donderdag 29 mei a.s. In Bavel trekt de harmonie erop uit de ommelanden in om te dauwtrappen. Het wordt van oudsher ‘hemelvaren’ genoemd. Een hemels gebeuren op aarde. De harmonie speelt en de voetjes gaan van tikke, tikke, tak.

herinneren aan de tocht van Jezus naar de olijfberg. In de negentiende eeuw trokken Amsterdammers in alle vroegte de stad uit om te ‘bivakkeren’ onder het genot van koek, rozijnen, krakelingen en een ‘cruycxken goed nats’. Ook dat gebruik wordt door Caecilia in stand gehouden. En zo krijgt na de nodige ‘Bavelse cruycxkens’ de natuur terug wat het geeft.

Bavel-land De dauw perelt zilver aan de blaadjes van de struiken, het laat het ochtendfrisse gras, dat een magische en genezende werking heeft, vooral rond Bavel, glanzen in de prille zon om met de blote voeten in te dansen. Caecilia, die de oude tijd eerbiedigt, kijkt verrukt en speelt haar lijflied geïnspireerd op de mars van een Zwitserse componist. Met als titel Froh und Heiter: ‘Wij zijn de muzikanten van ons mooie Bavel-land Wij strooien onze klanken over het ganse Brabant-land Wij zijn ook steeds te vinden bij een leuke blaaspartij ’t Zij met festival of carnaval Wij zijn er altijd bij’. En tijdens het ‘reinigende’ dauwtrappen op Hemelvaartsdag dus ook. Dauwtrappen staat in verband met de processies die op Hemelvaartsmorgen plaatsvonden. Deze

Harmoniekske Op Hemelvaartsdag 1938 gaat St. Caecelia voor het eerst dauwtrappen. In Ons Harmoniekske, het clubblad van de harmonie van 1986 tot 1997, is er helaas geen terugblik in te vinden maar wel in de notulen. Het moet een ervaring zijn geweest om geheel in de stijl van de traditie nog in het donker (half vijf in de morgen) te vertrekken bij het patronaat om gaandeweg via Molenschot naar Dorst de vele meibloesems aan de bomen te zien; de geur van de dan al welriekende seringen op te snuiven en het Latijnse gezang uit de kerk te horen op een wolk van wierook. Het moet oud-voorzitter Charles Blokdijk, die Cecilia veel parmantiger en met besef van voorgeschiedenis transformeerde tot Caecilia, deugd doen te weten dat er degelijk wordt gedauwtrapt in de katholieke geest van muziek in harmonie. Welk gebed kan er mooier zijn?

Dauwtrappen door harmonie St. Caecilia.

Bloementooi Dauwtrappen loutert de geest nog altijd. Het laat ook de maag rammelen voor wie zonder ontbijt dan wel met een dunne snee brood snel de deur is uitgegaan. Op een oudere foto draagt Piet Vlamings fier het vaandel van de harmonie en Toon van den Biggelaar slaat de grote trom. Het gezelschap marcheert kwiek. Een enkele boer bakt nog zelf en het riekt naar verse mik. Het marcheren is een lied: Wat is de bloementooi toch mooi langs velden en langs wegen; de meidoorn staat te geuren; ja, alles groeit en bloeit in schitterende kleuren. Vanaf zaal Bruininks (thans De Tussenpauz) is er stevig de pas ingezet voor een stevig ontbijtje naar het volgende kerkdorp, gevolgd door een schare sportieve dorpsbewoners en aangezien je niet in PAGINA 10

FOTO ARCHIEF RINIE MAAS

de kerk hoeft te zitten om te bidden, maakt Caecilia er een dag van ontspanning door inspanning van. “Geen drank geen klank”, zegt terecht Toine Jansen, de huidige voorzitter. De natuur heeft dauw gegeven. De mannelijke muzikanten hebben de cruycxkens aangesproken en dat betekent, uit de aard van de natuur, dat ze zelf dauwdruppelen. Is, afhankelijk van de afstand die marcherend in acht is genomen, de terugreis met de bus dan stopt deze voor het dorp zodat iedereen getuige is dat men lopend heen en weer is geweest. Wafelenfeest Wat de annalen van harmonie St. Caecilia niet vermelden is dat ze in een bepaald jaar op een Hemelvaartsdag helemaal naar de paters van Meersel-Dreef zijn

gemarcheerd. Ach, de paters vonden het schoon. De harmonie mocht in de Mariatuin spelen en ze kregen boterhammen en trappist. Want na de vele miskes bleven de kerkgangers hangen en die besteden hun geld aan chocola, koek en kerskes. Het was een zonovergoten dag. Niemand dacht nog: ‘naar de kerk gaan’. Een boer had zijn veld ingezaaid. En hij hield een wafelen-feest met pannenkoeken en bier met suiker. Ook daar speelde Caecilia. Alle pannenkoeken gingen op. Die dag is de harmonie weer in het dorp aangekomen. Het werd al donker en de wegeltjes die spaarzaam verlicht waren verzwaarden de tred. Bert Hop had meegelopen en hikte. En Cees Moeke idem. Hij riep: “Ik hiet Moeke maar voor mij - van zijn levenlang nie mir - boerenwafels en koeke.”


- opleidingen tot NMI/MfN registermediator - in-company trainingen - zakelijke en particuliere mediations

ERKEND MEDIATOR WORDEN? Het Mediation Educatie Centrum leidt op voor het examen tot erkend NMI/MfN registermediator. Meld u aan voor een gratis informatiebijeenkomst via onze website, of bel 015 - 36 112 36. Volgende informatieavond (start 19.30 uur) : Tel: 015 – 36 112 36

Do 19 juni, WestCord Hotel Delft (naast IKEA) Woe 25 juni, Hotel Trivium Etten-Leur

info@mediationeducatie.nl

www.mediationeducatie.nl

Grote naslagwerken ............................... â‚Ź 1,00 Kinderboeken ......................................... â‚Ź 0,10 Alle glazen ijscoupes .............................. â‚Ź 0,25

Acupunctuur & Massage

Alle glazen .............................................. â‚Ź 0,10

Gezonde Aanpak bij alle klachten en ziekten

Coupons ................................................. â‚Ź 0,25

Ook: Acupunctuur Faceliften, Verjongen, Afvallen, Losse behandeling â‚Ź50,- en Daoland Zorg Stoppen Roken! Abonnementen vanaf 75,- per maand! Lid NCGB

Diner-, ontbijt- en soepborden ................ â‚Ź 0,10

ZZZ\LQ\DQJFHQWUXPFRP +DDJGLMN%UHGD

Yi. Daoland Gezondheid-cafĂŠ, Wudang Yoga, Taijigongfu en Fitness, Qigong, Yijing counselling

Alle bloempotten en vazen .............Halve Prijs

Terre des Hommes ,,‘t Spiegeltje� Molenstraat 138, Zundert. Tel: 5961214.

WONING ONTRUIMEN Wij ontruimen uw woning volledig van inboedel, stoffering en (grof)vuil. Maken twee offertes: ĂŠĂŠn inkoopboedel ĂŠĂŠn werkzaamheden. Voor vrijblijvende afspraak kunt U contact opnemen met de beheerder van Gemeenschapshuis de Blaker Tel. 06-19379911 Breda

ROLSTEIGERS

HUUR TOPPER: NU â‚Ź9,- per dag incl. BTW bij minimaal 1 week huur, 7 dagen. Ook gevelsteigers vanaf â‚Ź 1,25 m2 en stalen steigers kunnen wij maken. www.ladderensteigerkoning.nl Vijfhuizenberg 121, Roosendaal - Tel. 0165-561424

Openingstijden winkel (ook voor inleveren goederen): woensdag, donderdag en vrijdag van 13. tot 17.u.; zaterdag van 13. tot 16.u.

MEUBELSTOFFEERDER

met pensioen vraagt stoffeerwerk o.a. stoelen, fauteuils en banken. Ook reparatie. 06-20304266 Voor in- en verkoop gebruikte meubelen. J.J. DE BOM de Meubelvriend Marijke Meustraat 32, BREDA 076-5141601 MA T/M VRIJ OPEN VAN 12-18 UUR

Zèlf leren masseren!? Workshop op zaterdag 24 mei en/of 7-daagse cursus, start 3 september 2014

BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

Levering van NATUURSTENEN BINNENVLOEREN

ZUNDERT 076 - 597 37 03 Aalten Schildersbedrijf BREDA

plafonds & wanden witten

Meer info of aanmelden:

Ook binnen- en buitenschilderwerk

info@heelsaam.nl 06 18706018

Vraag een vrijblijvende offerte tel. 06 - 43220390 / 076 - 5991675

Wasmachine, droger of vaatwasser defect? In onze ruime showroom vindt u alles op gebied van: s Binnendeuren s Buitendeuren s Hang- en Sluitwerk DE V ER N IE U W M SH O W R O O

DEALER VAN O.A. SKANTRAE EN AUSTRIA BINNENDEUREN EN DEURBESLAG VAN ENTRA

SUPERACTIES!

BEL

n Janse d t Wi goe 06 - 57 540 319 Voor snelle service en reparatie!

De showroom van Halderberge Deuren is open van dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur. Ook op afspraak!

Halderberge Deuren | St. Antoinedijk 15A | 4751 SC Oud Gastel | www.halderbergedeuren.nl

Gediplomeerd Pedicure Erkend voor diabetische voet en voor reumatische voet LID VAN DE ZORGGROEP Lia Pas Verbeetenstraat 81 4812 XK Breda Tel: 076 - 5224107

REPARATIE KUNSTGEBIT Sense-Dent TPP Mastbosstraat 78A 4813 GV Breda 076-5150613

Opruiming Diverse Showmodellen SPEELTOESTELLEN

KIJKEN NAAR JEZELF? Spiritueel/psychologische coaching s/RIÔNTERENDEGESPREKKEN s#ONSULTEN s$IEPTESESSIES s#HAPOMA(EALINGS s3PIRITUELERELATIECOUNSELING )NDIVIDUELESESSIESMET2ICHARD+REBBER-! 0ARAPSYCHOLOOG)0!"REDA ).&/2-!4)% INFO PARANORMAALPRAKTIJKNL 076-5963933 / 06-51664859

Integraal Parapsychologisch Adviesbureau (I.P.A.) Breda Businesspark, Lijndonk 4 / 103, 4825 BG Breda - 076-5963933 / 06-51664859 www.paranormaalpraktijk.nl / www.parapsycholoog.com IPA Breda Facebook - Email: info@paranormaalpraktijk.nl

SAVELKOULS Schansdijk 2 Zevenbergen

Tel. 0168-324 719 www.savelkoulstuinhout.nl


Wandelen voor ZOKA Breda met Kiwanis club Breda

BREDA - Zondagochtend is het ideale tijdstip voor een gezellige boswandeling met familie of vrienden, jong en oud. Kiwanis club Aa of Weerijs neemt regelmatig het initiatief voor de organisatie van activiteiten op het gebied van fundraising. Ditmaal vindt een sponsorwandeling plaats

bij het Mastbos op zondag 18 mei. De opbrengst van deze sponsorwandeling is bestemd voor Stichting ZOKA Breda. Het is een wandeling van zes kilometer langs weilanden, akkers en bossen in Breda. Voor de kinderen is er een leuke

puzzelopdracht. U bent van harte welkom op de mooie accommodatie van atletiekvereniging Sprint en na afloop wordt er koffie en thee geschonken met een door de Kiwanis dames zelfgebakken lekkernij. De opbrengst komt volledig ten goede aan ZOKA. Een stichting die onder anderen jaarlijks zomerkampen organiseert voor kinderen in Breda, voor wie het anders niet mogelijk zou zijn hieraan deel te nemen. Door uw deelname aan de wandeling geeft u deze kinderen een avontuurlijke en leuke ervaring die zij niet snel zullen vergeten! Start: tussen 9.00 en 10.00 uur. Inschrijven: vanaf 8.45 uur. Waar: clubhuis atletiekvereniging Sprint, Dr. Schaepmanlaan 4, Breda. Daar is voldoende parkeergelegenheid en er kan gebruik worden gemaakt van faciliteiten; kleedkamers, douches, toiletten en lockers. Kiwanis Breda Aa of Weerijs is onderdeel van Kiwanis, een internationale serviceorganisatie die via activiteiten geld inzamelt voor goede doelen. De club bestaat uit actieve, enthousiaste vrouwen, die zich inzetten voor het motto van de club ‘Serving the children of the World’. Meer informatie: www.kiwanis.nl/weerijs aanmelding: kiwanissponsoractiebreda@gmail.com.

Stadslandbouw in B reda

Twee bijzondere fietsroutes door Breda BREDA - Op zaterdag 17 mei is het de landelijke dag van de stadslandbouw. In heel Nederland presenteren stadslandbouwers zich. In Breda zijn twee fietsroutes uitgezet langs 15 stadslandbouwers. Centraal vertrekpunt is het T-huis in het park Valkenberg waar flyers liggen met daarop de routes, maar bezoekers kunnen vanaf elke locatie vertrekken. Bestuurders en politici zullen die dag meefietsen. In Breda komen steeds meer initiatieven van stadslandbouw van de grond; kleine en grote, nieuwe en oudere. Stadslandbouw is het zelf kweken van voedsel in en om de stad. Vaak op braakliggende terreinen maar ook op stukjes gemeentegroen of gewoon eigen grond. Maar ook als je niet van plan bent om zelf voedsel te gaan telen is het leuk om langs de verschillende moestuinen te fietsen. Ook de verkoop van producten hoort immers bij stadslandbouw. Wie weet is er al

het een en ander te proeven op de verschillende locaties? Het is het tweede jaar dat het netwerk stadslandbouw Breda deze routes organiseert. Nieuw dit jaar is dat er zoveel deelnemers zijn dat we twee routes hebben moeten maken. Ook doet er dit jaar een volkstuincomplex mee en een veehouder die vlees produceert. Verder ook nog initiatieven die nog helemaal aan het begin staan, leuk om hun verhalen te horen!”, aldus Franziska Mundt, die vanuit het netwerk de dag voor Breda organiseert. De deelnemers van dit jaar zijn: Buurttuin breda (Bernard de Wildestraat); Gezond Breda (Bingelkruid); Biofrutas (Bredestraat 10a); Vleeshouderij Van Haar-Snijders (Burgstsedreef); Volkstuin De Kievitsloop (Raaimoeren); De Kapeltuin (Moerenpad 10); Lokaal B (Belcrum Beach); Kindertuinen De Molenleij (Weilustlaan); Proeftuin Transition Town (Wolfslaardreef); Boerderij Wolfslaar (Wolfslaardreef); Warmoezerij (Wolfslaardreef); Aardbeidenkwekerij Van

Haperen (Rithsestraat 128); Muntplantage Breda (Ettensebaan naast Poolse begraafplaats); Ravanello (Verbeetenstraat 21). Laat je verrassen en klim op de fiets! Vanaf 10.00 is het T-huis het vertrekpunt waar de routebeschijvingen gratis af te halen zijn. Maar ook op de verschillende locaties zijn die verkrijgbaar. De dag duurt tot 17.00 uur. Zie ook facebook; stadslandbouw breda eo en twitter @stadslandbouwer

BREDA 076-5729568 HEIJNINGEN 0167-528558

Wijkraad Stadshart/Valkenberg BREDA - De Wijkraad Stadshart/Valkenberg komt op maandag 19 mei weer bijeen in een openbare vergadering op het adres St. Janstraat 8. Om 19.00 uur begint het gebruikelijke in-

loopspreekuur, waarbij ook de wijkagenten aan het woord komen. Om 20.00 uur begint de openbare vergadering van het bestuur van de wijkraad. Agendapunten onder meer: Evaluatie van de evenementen als de Koningsdag en het muziekfeest van Radio 538.

Daarnaast wil het bestuur volgend jaar een nieuw speerpunt benoemen en dat is (het) lawaai. De wijkraad loopt met mensen van de gemeente tevens door de binnenstad om te kijken wat er allemaal aan mankeert. Op 19 mei gaat het ook daarover.

Veelplegersteam verricht verschillende arrestaties

Winkeldieven snel in kraag gevat BREDA - Agenten van het Veelplegersteam in Breda hebben donderdagmiddag in een supermarkt annex slijterij op de Haagdijk twee winkeldieven op heterdaad betrapt. Het gaat om twee los van elkaar staande zaken. DOOR ADDO SPRANGERS Tijdens het opnemen van de aangifte naar aanleiding van de eerste diefstal lukte het de rechercheurs om nog een aanhouding te verrichten. Eerder die week werd door hetzelfde team ook al een winkeldief aangehouden. E en rechercheur van het Veelplegersteam in Breda zag omstreeks 17.00 uur een 30-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, fietsen over de Haagdijk. De politieman herkende de fietser omdat hij die in het verleden al enkele keren had aangehouden voor winkeldiefstal.

De diender besloot de man te volgen en zag dat deze een supermarkt binnen ging. Hij zag dat de man daar enkele goederen pakte en met versnelde pas voorbij de kassa liep zonder deze af te rekenen. Na een korte achtervolging kon de dief op de Achterom worden aangehouden. Hij had in zijn tas diverse tubes tandpasta ter waarde van 65 euro. Hij is vastgezet. Veelplegersteam Een uur later werd een 42-jarige Bredase door het Veelplegersteam aangehouden. Ook zij behoort tot de clientèle van de rechercheurs.

Zij had in de slijterij twee flessen Johnnie Walker-whisky ter waarde van 64 euro gestolen. De vrouw werd eveneens in verzekering gesteld. Het Veelplegersteam in Breda is een team dat speciaal belast is met het opsporen en aanhouden van zogenaamde veelplegers of personen die hiervoor in aanmerking komende, alsook de daarmee samenhangende criminaliteit. De agenten verrichten hun diensten in burger en maken gebruik van onopvallende dienstvoertuigen. Woensdag 7 mei werd door hetzelfde team een 47-jarige veelpleger betrapt in een supermarkt aan de Belcrumweg. PAGINA 12

KORTE BERICHTEN BREDA Fietsgilde: 20 mei, Zoutroute, vertrek 10.00 uur Intratuin. Rondleidingen Gilde de Baronie: Donderdag 15 mei: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Rondleiding Grote Kerk 14.00u; Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk. Zaterdag 17 mei: Torenbeklimming Grote Kerk 13.00u (vanaf 12 jaar); Rondleiding Grote Kerk 14.00u; Stadswandeling 14.00u vanaf ingang Grote Kerk. Expositie: Op zaterdag 17 mei van 15.00 tot 19.00 uur bent u van harte uitgenodigd op de expositie van Atelier ‘Amor por el Arte’. Antonieta Derksen Ponce en haar cursisten ‘Schilderkunst en tekenen’ laten in een gezellige ambiance zien welke ontwikkeling iedere cursist heeft doorgemaakt, door intensief maar in een ontspannen, prettige sfeer aan de eigen schildervaardigheden te werken. Daarnaast zien we de werken van Antonieta Derksen Ponce zelf. Atelier Amor por el Arte, www.amorporelarte.webs.com Locatie: Restaurant Popocatepetl, Schoolstraat 2, Breda (bij de Havermarkt). Toneelvoorstelling: Toneelstichting Hamlet is een jonge toneelstichting in Breda. Dit jaar brengen zij de voorstelling Gepest in de theaterzaal van de Nieuwe Veste (ingang St Janstraat) op 18 mei. Vijftien kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar brengen deze voorstelling met als thema ‘pesten’. Aanvang 14.30 uur. Reserveren voor deze voorstelling kan via de website: http://toneelstichtinghamlet.nl Cultuur tijdens het Middaguur: Op vrijdag 16 mei is er weer een middagpauzeconcert in de Waalse Kerk, Catharinastraat in Breda. Dit concert wordt verzorgd door de negentienjarige Spaanse pianiste Rosalía Gómez Lasheras. Aanvang 12.00 uur, toegang gratis. Roparun diner: Roparun Team 136 presenteert benefietsfeest ‘daar feesten we voor!’ op zaterdag 17 mei in café Publieke Werken, Sint Annastraat 12 te Breda, aanvang 20.30 uur. Koop entreekaart aan de deur of benefiet@daarlopenwevoor.nl. Roparun team 136 ‘Daar Lopen We Voor’ organiseert dit benefietfeest om geld in te zamelen voor de Roparun estafetteloop van ca. 520 kilometer van Parijs naar Rotterdam. Info: www.daarlopenwevoor.nl Bingo: Vrijdagavond 16 mei is er bingo van rekreatievereniging de Biesdonk in gemeenschapshuis aan het Belgiëplein 8. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis, min. leeftijd 18 jaar. Ruilbeurs: Op zaterdag 17 mei houdt De Verzamelaar een algemene middagruilbeurs in Gemeenschapshuis De Blaker, Graaf Hendrik III plein 128 te Breda. De te ruilen objecten zijn o.a. postzegels, speldjes, winkelwagenmunten militairia, ansichtkaarten, molens, reclameauto’s, munten enz. Aanvang 13.00-16.00 uur. Academielezing: Hans van Manen en Joost Frencken gaan tijdens de Avans Hogeschool Academielezing dieper in op het hoe en waarom van de Europese integratie. Met de vraag meer of minder Europa als rode draad. De Avans Academielezing is op woensdag 14 mei op Avans Hogeschool aan de Hogeschoollaan in Breda. Aanvang 19.30 tot 20.30 uur. Aanmelden via www.formdesk.com/omnismart/Academielezing32 Vogels zien en horen: Zondagochtend 18 mei kunt u van 07.00-9.00 uur met een ervaren vogelkenner op pad om enkele vogels in het Zaartpark te leren kennen. Om 7 uur verzamelen bij de brug aan de Langendijk over de Aa of Weerijs (bij de voormalige Pelgrimskerk). Aanmelden voor deze wandeling is niet nodig. Meenemen: Wandelschoenen en als u die hebt een verrekijker en een vogelgids. Desgewenst kan Willem Veenhuizen, telefoon 06 10690477, u tevoren meer informatie verstrekken. www.westbrabantsevwg.nl Bingo: Donderdag 22 mei is er van 14.00 tot 16.00 uur Bingo in het Rondeel, Kloosterlaan 14 (tegenover het Chassé Theater). De opbrengst van de bingo gaat naar Stichting Tientjes Breda. Tientjes brengt mensen letterlijk en figuurlijk in beweging, mensen die door omstandigheden niet (meer) in het arbeidsproces zijn, maar die wel over waardevolle talenten beschikken. Vogelbeurs: Iedere derde zondag van de maand is er een vogelbeurs, in café restaurant Heuvelzicht, Heuvelstraat 144 in Princenhage. Zondag 18 mei van 9.00 tot 12.00 uur kunt u en uw kinderen komen kennismaken met de boeiende hobby het houden van prachtige vogels. Er zijn specialisten/liefhebbers aanwezig die u alles kunt vragen. Heel veel verschillende kleurrijke vogels zijn te zien en te koop. LaBanda meets the All Time Music Band: Zondagmiddag 18 mei om 5.00 uur is het vrij entree bij de ontmoeting van LaBanda met The All Time Music Band (ATMB) in de Danszaal van het Witte Schaap aan de Wegedoornpage 2 te Breda, Westerpark. Meer info over beide orkesten vindt u terug op www. Labanda.nl en www.atmb.nl Optreden Abdera: Zondag 18 mei treedt tussen 15.00 en 17.00 uur het Harmonieorkest Abdera op in Grand Café de Koffiemolen. Het Grand Café ligt naast Gemeentelijk Sportcentrum de Scharen. Adres: Pels Rijckenpark 1. Abdera is een harmonieorkest van ongeveer 30 muzikanten onder leiding van dirigent Ad van Dun. Informatieavond pleegzorg: Tijdens een informatieavond krijg je meer te horen over pleegzorg in het algemeen. Er is ook een pleegouder aanwezig die uit de praktijk iets vertelt. Tevens kunnen specifieke vragen worden beantwoord. Deelname is vrijblijvend en verplicht tot niets. Je bent van harte welkom op woensdag 21 mei van 20.00 tot 22.00 uur bij Juzt Pleegzorg, Erasmusweg 34 te Breda. Wil je een informatiepakket ontvangen of je aanmelden voor de informatieavond, mail dan naar pleegzorg@juzt.nl of bel 0765256444. Dansmatinee: Op zondag 18 mei houdt Kumpulan “Luar Biasa” een dansparty voor jong en oud in Gemeenschapshuis Vianden, Viandenlaan 3 in Breda. De muzikale live klanken zullen deze middag komen van de band “Brapa” en een optreden van “Diana Monoarfa”. Aanvang 14.00-18.30 uur. Informatie: tel. Zaal Vianden 076-5652902, www.vianden.nl, vianden@kpnmail.nl. Kaartreservering kan via Audy 076-5427966, Linda 06-12608776, Buddy & Ivonne 06-24558420, Rob 06-37171964. Optreden: Zondag 18 mei maken we er een lentefeest van met een spetterend en spicy optreden van Mark Gilligan & Darren Byrnre. Aanvang 17.00 uur, Bierreclame Museum, Haagweg 375, 4813 XC Breda, 076-5220975, bierreclamemuseum@online.nl Universele eredienst: Soefi Centrum Breda heeft op 18 mei om 11u een Universele Eredienst in de Waalse Kerk, Catharinastraat 83 bis te Breda, met als thema: “Naar de grens”. De toegang is gratis. De Soefibeweging is een geestelijke stroming waarin mystiek in het dagelijks leven, begrip en liefde voor elkaar en de eenheid van religieuze idealen centraal staan. Opening Hert Minibieb en boekenmarkt: Zondag 18 mei om 15.00 uur wordt de Hert Minibieb geopend. Heb jij ook boeken waarvan je vindt dat iedereen die moet lezen? En staan die te verstoffen in je boekenkast? Zet ze dan in de Hert Minibieb. In een Minibieb staan boeken die je gratis mag lenen of ruilen voor een ander boek. Ter gelegenheid van de opening organiseren we deze middag een boekenmarktje waar iedereen zijn/haar boeken kan verkopen/kopen/ruilen/voor LETSmoeren verhandelen enz. TETERINGEN Dansen met dj Cor: Zaterdag 17 mei dansen voor alleenstaanden met dj Cor in de Dorpsherberg, W.Alexanderplein 4, Teteringen, aanvang 21.00 uur. www.singlesoosbreda.nl
'HĂ€QLWLHI AFSLANKEN!!!!

6723180(752.(1

ƔNieuwstePHWKRGH- > Luxopuncture ƔGEEN JOJO-EFFECT Ɣ Hoogste slagingspercentage, 90,5% ƔWordt vergoed door alle Zorgverzekeraars !!! x Hoogste slagingspercentage, 90,5% Ɣ Nieuwste methode -> Luxopuncture x Nieuwste methode -> Luxopuncture Ɣ:HNHOLMNVHHQbehandeling van 20 min. Ɣ Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars in 2012 x Blijvend vergoed door alle Zorgverzekeraars Ɣ%HKDQGHOLQJHQGRRUgediplomeerde (Zorgverlenersnummer: 90-039475, aangesloten bij VBAGtherapeuten en RBNG)

PRIJS

VERLAGINGEN PatĂŠ

=RUJYHUOHQHUVQXPPHUaangesloten bij VBAG en RBNG Bel vrijblijvend voor info. %HOYULMEOLMYHQGYRRULQIRRIDIVSUDDNof afspraak:

 076-5153143 (WWHQ/HXU 

Appelstroop

125-150 g

Ɣ 3x behandelingen vanvan 2020minuten 3 behandelingen minuten STOPPEN MET ROKEN Ɣ/X[RSXQFWXUHRRN BURN-OUT x *HHQH[WUDNLOR¡V en pijnloos Ɣ Geen extra kilo’s en pijnloos Ɣ Luxopuncture DEPRESSIES, MIGRAINE, VERMOEIDHEID x Luxopuncture MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT ook:ook: MENOPAUZE, AFVALLEN, BURN-OUT DEPRESSIES, MIGRAINE, OBSTIPATIE $OOH CHRONISCHE KLACHTEN, QIGONG DEPRESSIES, MIGRAINE, VERMOEIDHEID

450 g

van 0.69

v an 1.29

1.19

Ontbijtgranen

0.65

750 g

Krokante muesli

 (Etten-Leur)

%HKDQGHOLQJHQRRN¡VDYRQGV

Behandelingen ook ‘s-avonds

900 g

Kantoor Voordeel.com

van 2.99

1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR KORTING VAN STALEN DRAAIDEURKASTEN 50t/m80% Met 4 legborden

van de catalogusprijzen

NIEUW IN VERPAKKING

Let op: afhaalprijzen! (... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden) Alle prijzen exclusief BTW.

van 125.- voor 80b x 38d x 178h

95.-

Krokante toast

van 2.39

2.89

2.29

Kaasrolletjes

250 g

100 g

bureaus - kasten - stoelen - tafels

van 0.89

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u. Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

v an 1.29

0.79

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen Uitsluitend verkoop Ă contant. Pinnen mogelijk.

1.19

Notebook 17.3"

Vanaf woensdag 14-05-2014

- Intel Core i5-4200M processor, 2.5 GHz, met 3 MB Smart Cache - 4 GB werkgeheugen

VOOR AL UW HOUTEN Íť(RENOVATIE) KOZIJNEN ÍťSCHAAF- EN LIJSTWERK OP MAAT ÍťSCHUIFPUIEN ÍťRAMEN ÍťDEUREN ÍťTRAPPEN

Aspergepan

24.99 Tostiapparaat

9.99

599.00

Bloempot met LED

33.5 CM

HOOG

29.99

Vers & voordelig! Van 16 t/m 18 mei wordt BIJ nr.23 op het Edisonplein in Breda geopend tijdens een feestelijk openingsweekend. Op vrijdag 16 mei starten we met een alternatieve koopavond “Begin het weekend BIJ nr.23â€?. Vanaf 18u kun je genieten van een huisgemaakte soep plus voor â‚Ź3,50 terwijl je een kijkje neemt in onze winkel.

Open: di / do / 12u - 18u wo / vr / za 10u - 18u

Op zaterdag 17 mei is BIJ nr.23 te vinden op de Klushuisbeurs in de Linie en om 13u is er een inloopworkshop in de winkel, �Bloementaartje maken van mos & oase�, voor ₏7,50 incl. koffie/thee en iets lekkers. Op zondag 18 mei is de eerste Hip & Handig markt op het Edisonplein van 10u tot 17u. Een markt voor handgemaakte spullen, kringloopkunst en andere hippe & handige dingen. De markt wordt door ons georganiseerd en we hopen dat er nog vele edities zullen volgen! Tot binnenkort BIJ nr.23!

40 CM

Rozen

50 CM

18 STEL

EN

12 STEL

EN

Per bos

2.19 Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


Vijftiende editie Jumping Etten-Leur in de startblokken ETTEN-LEUR – Voor het vijftiende opeenvolgende jaar wordt er op de terreinen van Hoeve de Grient Jumping Etten-Leur georganiseerd. Met maar liefst 5 dagen wedstrijdsport is Jumping Etten-Leur inmiddels uitgegroeid tot één van de grotere paardensportevenementen van de Provincie Noord-Brabant. Van 21 tot en met 25 mei zal de achtertuin van Rinus Blom fungeren als één grote wedstrijdpiste. Jonge paarden en streekruiters Van heinde en verre komen springruiters om van woensdag tot en met vrijdag hun vier- tot en met zevenjarige springpaarden te starten. Rond de klok van zeven uur wordt op vrijdagavond, na de officiële opening door Burgemeester Rijnbach – de Groot, de finale gereden tussen alle deelnemers met vijf-, zes- en zevenjarige paarden, met als uitkomst ‘Kampioen van Etten-Leur’! Hierna is de piste gereserveerd voor het paard – pony relais springen waarin teams van 2 ruiters het tegen elkaar opnemen in een strijd om de snelste tijd weg te zetten. Spektakel gegarandeerd! Op woensdag en donderdagavond komen de streekruiters in de klasse L in actie, waarbij we op zoek gaan naar de beste amateur ruiter. Springrubrieken en wereldberoemd entertainment in het weekend Op zaterdag zijn er verschillende basissport rubrieken. Het programma wordt afgewisseld met een show van de beste tuigpaarden uit heel Nederland. Deze tuigpaarden demonstreren hun spectaculaire draf alleen op de grootse paardensportevenementen in Europa. Zaterdagavond wordt er een

spannende Jacht rubriek verreden, waarbij ruiter en paard door beide pistes van het terrein heen scheuren, gevolgd door een live camera. Jumping Etten-Leur wordt traditiegetrouw op zondag afgesloten met de Grote Prijs van Verkeersschool Blom, het nationaal 1.40m. Maar voordat deze rubriek van start gaat trakteert de organisatie het publiek op een show van de wereldberoemde Future Guys. Deze cowboys staan bekend om hun levensgevaarlijke stunts en geven met hun bloedsnelle paarden een echte rodeoshow weg. Een optreden wat u echt niet mag missen en die ook zeker voor de niet paardensportfan de moeite waard is! Gratis toegang en parkeren Iedereen is van harte welkom om een bezoekje te brengen aan Jumping Etten-Leur. De entree en het parkeren is alle dagen GRATIS. Voor alle toeschouwers zijn er overdekte tribunes en er kan een hapje en een drankje worden genuttigd in de sfeervolle publiekstent met terras direct aan de wedstrijdarena. Ook de kleintjes onder ons mogen hun springkunsten vertonen, op zaterdagen zondagmiddag (24 en 25 mei) is er een springkussen. Kijk voor meer informatie op www.jumpingettenleur.nl

W W W.J U M PI NGET T E N L E U R . N L

21 | 22 | 23 | 24 | 25 MEI 2014 5 dagen lang wedstrijdsport met o.a. kampioenschap voor jonge springpaarden, jacht springen, rubrieken in de klassen L t/m ZZ, nationaal 1.40m en een spectaculaire rodeoshow van de Future Guys!

GRATIS ENTREE

LOCATIE EVENEMENT Hoeve de Grient, Hoevenseweg 34 in Etten-Leur party service

Jan Vermunt


Finwire Corporate Services onderneemt met u De uitdagingen van het ondernemen zijn u meer dan bekend. Uw klanten, toeleveranciers, werknemers en ĂŶĚĞƌĞ ƉĂƌƟũĞŶ njŝũŶ Ƶǁ ƌĞŐƵůŝĞƌĞ ŐĞƐƉƌĞŬƐƉĂƌƚŶĞƌƐ ĞŶ vormen de basis van de dagelijkse business. ŝũƟũĚĞŶǁŝũůĞƐƉƌĞĞŬƚƵŵĞƚĚĞĂĐĐŽƵŶƚŵĂŶĂŐĞƌǀĂŶƵǁ ďĂŶŬ ĞŶ njŽ ŶƵ ĞŶ ĚĂŶ ŬŽŵƚ ĚĞ ĂĐĐŽƵŶƚĂŶƚ ŽǀĞƌ ĚĞ ǀůŽĞƌ͘ ĞnjĞ ŐĞƐƉƌĞŬƐƉĂƌƚŶĞƌƐ ďĞƉĞƌŬĞŶ njŝĐŚ ƚŽƚ ŚĞƚ ĮŶĂŶĐŝģůĞ ĚĞĞůǀĂŶƵǁŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌƐĐŚĂƉĞŶĚĂŶǀĂĂŬĂůůĞĞŶŽǀĞƌĚĞ ĂĐŚƚĞƌůŝŐŐĞŶĚĞƉĞƌŝŽĚĞ͘ ŽĂůƐ ĚĞ ŵĞĞƐƚĞ ŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌƐ ŚĞĞŌ ŽŽŬ Ƶ ďĞŚŽĞŌĞ ĂĂŶ ĞĞŶĂĚǀŝƐĞƵƌĚŝĞŚĞƚĮŶĂŶĐŝģůĞǀĞƌůĞĚĞŶŬĞŶƚ͕ƵǁďƵƐŝŶĞƐƐ ďĞŐƌŝũƉƚ ŵĂĂƌ ŽŽŬ ĞĞŶ ǀŝƐŝĞ ŚĞĞŌ ŽƉ ĚĞ ƚŽĞŬŽŵƐƚ͘ ĞŶ ĂĚǀŝƐĞƵƌ ĚŝĞ ďĞŚĂůǀĞ ĚŽƐƐŝĞƌƐ ŽŽŬ ĚĞ ŵĞŶƐ ĐĞŶƚƌĂĂů ƐƚĞůƚ ĞŶŽŽŬĚŝĞŬĞƵnjĞƐďĞŐƌŝũƉƚĚŝĞŐĞŵĂĂŬƚǁŽƌĚĞŶŽŵĂŶĚĞƌĞ ƌĞĚĞŶĞŶ ĚĂŶ ŐĞůĚ ǀĞƌĚŝĞŶĞŶ͘ ,Ğƚ njŝũŶ ǀĂŶ ŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌ ŝƐ ǀŽŽƌƵĞĞŶŵĂŶŝĞƌǀĂŶůĞǀĞŶ͕ŽŽŬďƵŝƚĞŶĚĞŬĂŶƚŽŽƌƟũĚĞŶ͘ sĂŶ&ŝŶǁŝƌĞŽƌƉŽƌĂƚĞ^ĞƌǀŝĐĞƐŵĂŐƵŚĞƚnjĞůĨĚĞǀĞƌǁĂĐŚƚĞŶ͘ tŝũ ŐĂĂŶ Ƶ ŶŝĞƚ ǀĞƌƚĞůůĞŶ ĚĂƚ ŽŶnjĞ ǀĂŬŬĞŶŶŝƐ ĞŶ ĞdžƉĞƌƟƐĞ ŽƉĮŶĂŶĐŝĞĞů͕ďĞĚƌŝũĨƐǁĂĂƌĚĞƌŝŶŐƐͲ͕ďĞĚƌŝũĨƐĞĐŽŶŽŵŝƐĐŚͲĞŶ ŽŶĚĞƌŶĞŵŝŶŐƐƌĞĐŚƚĞůŝũŬƚĞƌƌĞŝŶŐĞǁĂĂƌďŽƌŐĚŝƐĞŶĚĂƚŽŶnjĞ ƵƵƌƚĂƌŝĞǀĞŶ ƉĂƐƐĞŶĚ njŝũŶ͘ ĞnjĞ njĂŬĞŶ njŝũŶ ǁĂƚ ŽŶƐ ďĞƚƌĞŌ ŶĂŵĞůŝũŬ ǀĂŶnjĞůĨƐƉƌĞŬĞŶĚ ŶĞƚ njŽĂůƐ ĚĞ ĂĚǀŝƐĞƌŝŶŐ ŽƉ ĚĞnjĞ ƚĞƌƌĞŝŶĞŶ͘ KǀĞƌǁĞĞŐƚ Ƶ Ƶǁ ŽŶĚĞƌŶĞŵŝŶŐ ƚĞ ǀĞƌŬŽƉĞŶ͕ ŵŽĞƚƵƌĞŽƌŐĂŶŝƐĞƌĞŶĞŶƵǁƉĞƌƐŽŶĞĞůƐďĞƐƚĂŶĚŽĨĂƌďĞŝĚƐǀŽŽƌǁĂĂƌĚĞŶĂĂŶƉĂƐƐĞŶ͕ǁŝůƚƵǁĞƚĞŶǁĂƚƵŽŶĚĞƌŶĞŵŝŶŐ ĞŝŐĞŶůŝũŬ͚ǁĂĂƌĚ͛ŝƐ͕njĂůĞƌŝŶĚĞŶĂďŝũĞƚŽĞŬŽŵƐƚƐƉƌĂŬĞnjŝũŶ ǀĂŶ ĞĞŶ ďĞĚƌŝũĨƐŽƉǀŽůŐŝŶŐ Ăů ĚĂŶ ŶŝĞƚ ŝŶ ĨĂŵŝůŝĂŝƌĞ ŬƌŝŶŐ͕ ŝƐ ƵǁŽŶĚĞƌŶĞŵŝŶŐĨƵůůͲƉƌŽŽĨǀŽŽƌĚĞĂĂŶƐƉƌĂŬĞůŝũŬŚĞĚĞŶĚŝĞƵ ŬƵŶŶĞŶƌĂŬĞŶ͕ŽǀĞƌǁĞĞŐƚƵƵǁĮŶĂŶĐŝģůĞŚƵŝƐŚŽƵĚŝŶŐĞĞŶƐ ŬƌŝƟƐĐŚƚĞŐĞŶŚĞƚůŝĐŚƚƚĞŚŽƵĚĞŶĞŶŚĞĞŌƵďĞŚŽĞŌĞĂĂŶ ĞdžƚĞƌŶĞĮŶĂŶĐŝĞƌŝŶŐ͍<ŽƌƚŽŵ͕ŐĞĞŌŽƌŝģŶƚĂƟĞŽƉĚĞŽƉƟĞƐ ĚŝĞƵŚĞĞŌĞŶŚĞƚƌƵƐƟŐĂĨǁĞŐĞŶǀĂŶĚĞnjĞŵŽŐĞůŝũŬŚĞĚĞŶ

Finwire Corporate Services

Van links naar rechts: Léon Knops, Marlies Hoendervangers, Joost van Rooij, Laureen van der Horst, Robin Franken en Frank van de Watering ƵƌƵƐƚĞŶnjĞŬĞƌŚĞŝĚ͙͙͘ǁŝũŚĞƌŬĞŶŶĞŶƵǁǀƌĂŐĞŶĞŶnjŽĞŬĞŶ ƐĂŵĞŶŵĞƚƵŶĂĂƌŚĞƚǀŽŽƌƵƉĂƐƐĞŶĚĞŐŽĞĚĞĂŶƚǁŽŽƌĚ͘ sŽŽƌ ŽŶƐ ŝƐ ĚĂĂƌďŝũ ƉƌŝŽƌŝƚĞŝƚ ĚĂƚ ǁŝũ Ƶ ĂůƐ ŵĞŶƐ ĚŝĞ ŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌ ŝƐ͕ ĐŽŵĨŽƌƚ ŬƵŶŶĞŶ ďŝĞĚĞŶ͘ Ğ njĞŬĞƌŚĞŝĚ ǀĂŶ ĞĞŶ ĂĚǀŝƐĞƵƌ ĚŝĞ Ƶ ďĞŐƌŝũƉƚ ĞŶ ĚĞ ǀŽůůĞ ďƌĞĞĚƚĞ ǀĂŶ ŚĞƚ ŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌ njŝũŶ ŝŶ ĚĞ ĂĚǀŝƐĞƌŝŶŐ ďĞƚƌĞŬƚ͘ ĞŶ ŵĞŶƐ ůĞĞŌ ŶŝĞƚĂůůĞĞŶ͕ĞĞŶŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌŽŶĚĞƌŶĞĞŵƚŶŝĞƚĂůůĞĞŶ͘

Ƶ ďŝŶĚƚ͘ &ŝŶǁŝƌĞ ŽƌƉŽƌĂƚĞ ^ĞƌǀŝĐĞƐ ŝƐ ŐĞĞŶ ƉĂƐƐĂŶƚ ŝŶ Ƶǁ ŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌƐĐŚĂƉŵĂĂƌĞĞŶƉĂƌƚŶĞƌǁĂĂƌƵĂůƟũĚŽƉƚĞƌƵŐ ŬƵŶƚ ǀĂůůĞŶ͕ ĚŝĞ ƵŝƚĚĂĂŐƚ͕ ƉƌŝŬŬĞůƚ ĞŶ Ƶ ƚĞǀŽƌĞŶ ŝŶĨŽƌŵĞĞƌƚ ŽǀĞƌĚĞŬŽƐƚĞŶǁĂĂƌƵƌĞŬĞŶŝŶŐŵĞĞŵŽĞƚŚŽƵĚĞŶ͘

^ƉƌĞĞŬƚ ŽŶnjĞ ĮůŽƐŽĮĞ Ƶ ĂĂŶ͕ ďĞŶƚ Ƶ ƚŽĞ ĂĂŶ ĞĞŶ ĂŶĚĞƌĞ ŵĂŶŝĞƌǀĂŶŽŵŐĂĂŶŵĞƚŚĞƚŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌƐĐŚĂƉĞŶĚĞĚĂĂƌďŝũ ďĞŚŽƌĞŶĚĞ ǀƌĂĂŐƐƚƵŬŬĞŶ͍ EĞĞŵ ĐŽŶƚĂĐƚ ŵĞƚ ŽŶƐ ŽƉ ǀŽŽƌ ,ĞƚŝƐĚĞĐŽŵďŝŶĂƟĞǀĂŶǀŝƐŝĞ͕ƐƚƌĂƚĞŐŝĞŵĂĂƌŽŽŬĚĞŝŶǀƵůůŝŶŐ ĞĞŶĂĨƐƉƌĂĂŬ͘EŝĞƚǀƌŝũďůŝũǀĞŶĚ͕ŵĂĂƌŽŵƐĂŵĞŶĚĞǁĞŐŝŶƚĞ ǀĂŶĚĞŐĞĚƌĞǀĞŶŚĞŝĚĂůƐŵĞŶƐĞŶŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌĚŝĞŽŶƐŵĞƚ ƐůĂĂŶŶĂĂƌŚĞƚĚŽĞůǀĂŶƵǁŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌnjŝũŶ͘

&ĞůůĞŶŽŽƌĚƐƚƌĂĂƚϳϮ͕ϰϴϭϭd:ƌĞĚĂ͕WŽƐƚďƵƐϯϯϱϴ͕ϰϴϬϬ:ƌĞĚĂ͕dĞůĞĨŽŽŶ͗ϬϳϲϱϮϮϱϰϬϬ͕ĞͲŵĂŝů͗ŝŶĨŽΛĮŶǁŝƌĞ͘Ŷů͕ǁǁǁ͘ĮŶǁŝƌĞ͘Ŷů

17:00 T O T 0 AN 11:0 V D N E ei GEOP m 8 1 g nda Koopzo

30% K ORTI NG

op ke uken delen + gra tis m ontag e! *

25% K op De ORTIN Ville G san itair*

Complete badkamer 5589,-

2995,-

Complete keuken

5849,-

7464,-

Incl. bad (180x80 cm), douchecabine, wandcloset combinatie, badmeubel, designradiator en kranen. Excl. tegels*

Incl. vaatwasmachine. Verkrijgbaar in diverse afmetingen en kleuren.*

20% K OR op all TING e sau

Volop aanb iedin gen!

na’s*

1001 soorten wand- & vloertegels Volop aanbiedingen

Kijk voor meer inspiratie, informatie en openingstijden op www.janvansundert.nl

300 KEUKENS & BADKAMERS 1001 VLOER- & WANDTEGELS 4500 M2 WINKELPLEZIER! Jan van Sundert Lokkerdreef 10, Etten-Leur Tel. (076) 504 8800

*Vraag naar de voorwaarden in de showroom.


Nieuwe productie Teater â&#x20AC;&#x2122;77 in première

Vliegtuig in problemen bij opstijgen door medailles

Nostalgisch geluk in de jaren â&#x20AC;&#x2DC;50

Deelname AV Sprint aan Special Olympics in ItaliĂŤ

BREDA - Teater 77 laat weer van zich horen. De nieuwe productie â&#x20AC;&#x153;Nostalgisch gelukâ&#x20AC;? gaat op 22 mei in première. Regie is in handen van Anouk van den Berg. Anouk heeft vorig jaar de Cultuurprijs 2013 gewonnen met de voorstelling â&#x20AC;&#x153;Geweten, een Bredase familie in oorlogstijdâ&#x20AC;?. Paul en Diana, al jaren ongelukkig getrouwd. John en Evelien, getrouwd en gezegend met een treurige baby. Carmen, weduwe nadat haar verloofde verdronk. Om Carmen op te vrolijken heeft Diana haar uitgenodigd voor

een gezellige middag met haar vrienden. Het moet en zal gezellig worden. Het moet zijn zoals het hoort. Spelers Bernadette van den Driest, Jan Mus, Kirsten van Oijen, Thieu de Groen en Femke van Nispen nemen u mee terug naar de sfeer van de jaren 50 van de vorige eeuw. Naast de première op donderdag 22 mei is de voorstelling â&#x20AC;&#x153;Nostalgisch gelukâ&#x20AC;? nog te zien op 23, 24 en 25 mei om 20.30 uur. Zondag 25 mei is er ook een matinee om 16.00 uur. Als locatie is gekozen voor de pastorie aan het Mariaplein 1 te Breda. Voor meer informatie en reserveringen: www.teater77.nl

Bikers pakken man zonder rijbewijs BREDA - Twee bikers van de politie hebben donderdagavond omstreeks 19.30 uur op de Willemstraat een 26-jarige Roosendaler betrapt op het rijden zonder rijbewijs. De ďŹ etsagenten controleerden de Roosendaler nadat hij zijn auto in een parkeervak had geplaatst. Hij verklaarde niet meer in het bezit te zijn van een

geldig rijbewijs omdat de politie dat had ingenomen. Hij heeft een proces-verbaal gekregen. De auto werd meegenomen naar het bureau en later op de avond terug gegeven aan de eigenaar, die verklaarde de auto aan de Roosendaler te hebben uitgeVlnr Sira, Lieke, Sven en Margriet. leend. Hij wist niet dat diens rijbewijs was ingevorderd. BREDA - Vier Specials van Atletiek Vereniging Sprint in Breda vertrokken 1 mei met het vliegtuig naar Monza in Sarpong, Seuntjens, Verbeek en Perica scoorden namens NAC. ItaliĂŤ om daar deel te nemen aan de Bij rust stond de ploeg van trainer Nebojsa Gudelj - in wie het Special Olympics ItaliĂŤ. Lieke Sweep, voorbije weekeinde door algemeen directeur Justin Goetzee het Sira Lambregts, Margriet Jacobs en volste vertrouwen werd uitgesproken - al met 0-9 voor. Donder- Sven van den Hout behaalden in totaal dag en vrijdag traint de selectie voor de laatste keer dit seizoen. 6 gouden en 6 zilveren medailles.

NAC trefzeker bij vijfdeklasser SDOâ&#x20AC;&#x2122;63 BREDA - NAC heeft zaterdag in Lamswaarde met 0-18 gewonnen van SDOâ&#x20AC;&#x2122;63. De wedstrijd werd gespeeld vanwege het 50-jarig bestaan van de Zeeuwse vijfdeklasser. De meest productieve speler aan Bredase zijde was Adnane Tighadouini met zes doelpunten. Ook El Allouchi (vier treffers), Suk (vier goals),

Ada Peele te gast bij De Oranjeboom BREDA - Ada Peele houdt komende donderdag bij de historische kring De Oranjeboom een lezing houden over haar promotieonderwerp: â&#x20AC;&#x2DC;Een uitzonderlijke erfgenaamâ&#x20AC;&#x2122;. De lezing vindt plaats in de Waalse Kerk aan de Catharinastraat. Het betreft het verhandelen van West-Brabantse domeinen en

gaat over de Pruisische koning Frederik II die de verduisterde lenen in de Zwaluwse Rietwaard herstelt. Verteld wordt onder meer hoe de Pruisische koning in het bezit kwam van de heerlijkheid Hooge en Lage Zwaluwe en wat het leenstelsel inhield. Surf voor meer informatie over (de activiteiten van) De Oranjeboom naar www.deoranjeboom.nl

Let op!!! â&#x201A;Ź150 tot â&#x201A;Ź10000 voor uw loop-, sloop- of schadeauto, compleet met katalysator. Tevens alle auto onderdelen te koop aangeboden. Tevens reparaties aan alle merken autoâ&#x20AC;&#x2122;s. Tegen zeer voordelige prijs!

Tel. 076 541 83 53 / www.prescherautos.nl

DAGTOCHTEN BUSREIZEN DAGTOCHTEN

APK keuring vanaf â&#x201A;Ź 21,50 Tevens een 20-tal autoâ&#x20AC;&#x2122;s te koop aangeboden Openingstijden 8.30 tot 17.30 uur Weidehek 90 Breda

DE SCHANS TUINSCHERMEN DAGREIS LONDEN â&#x201A;Ź 52,50 7 jun, 19 en 26 juli, 2, 9, 16 en 23 aug

betonsysteem | tel. 0164 686418 www.deschanstuinschermen.nl

Vervoer, overtocht + plattegrond

ROLAND GARROS 26 mei

â&#x201A;Ź 79,00

RIJKSMUSEUM & Aâ&#x20AC;&#x2122;DAM 9 juni

â&#x201A;Ź 35,00

Vervoer + entree Roland Garros

Vervoer + entree + vrij bezoek Amsterdam

BLOEDPROCESSIE BRUGGE 29 mei DAGREIS PARIJS 24 mei en 7 junI

â&#x201A;Ź 29,50 â&#x201A;Ź 52,50

Vervoer, metroticket + plattegrond

DAGREIS DISNEYLAND 24 mei en 7 juni

v.a. â&#x201A;Ź 70,00

Vervoer, metroticket + plattegrond

2-DAAGSE DISNEYLAND v.a. â&#x201A;Ź 165,00 Diverse data in 2014 Kinderen t/m 11 jaar v.a. â&#x201A;Ź 119,00 Vervoer, 1 overnachting + ontbijt en entree beide parken 2 dagen

THEATERVOORSTELLING ANNE â&#x201A;Ź 59,50 3 juli Vervoer + 2e rangs ticket

SOLDAAT VAN ORANJE 24 sep

â&#x201A;Ź 79,50

Vervoer + 2e rangs ticket

MOEDER IK WIL BIJ DE REVUE â&#x201A;Ź 75,00 30 sep, 19 en 23 okt, 12 en 30 nov

Vervoer + 1e rangs ticket (â&#x201A;Ź5 korting op 30 sep) DE VOORJAARSKRANT IS WEER UIT! BESTEL VIA:

www.brabantexpres.nl

AUTO-BUS VERHUUR klein en groot

ALLES KM VRIJ ! www.QualityCarRent.nl 076-5022267 - Etten-Leur

Zorgzame Ervaren NANNY / OPPAS Natuurlijk ben ik lief voor kinderen, geduldig, zorgzaam en betrouwbaar. Daarnaast doe ik ook de boodschappen, eten koken, wassen en strijken en andere licht voorkomende werkzaamheden. Ik ben in bezit van zeer goede referenties, die ik u evt. bij nadere kennismaking kan mailen.

corrie.steur@live.nl

BOEKHOUDER voor administraties en aangiftebiljetten.

SLAGBOOM Marijke Meustr. 100, Breda 076-5214282

Meubelstoffering Brugel Woondesign WINKEL: Ginnekenweg 72 Breda Tel. 076-5148563 www.joopbrugelwoondesign.nl

AUTODEMONTAGEBEDRIJF

JOKO

Â&#x2021;6ORRSORRSVFKDGHDXWRÂśV PRWRUVWHNRRSJHYUDDJG Â&#x2021;$OOHJHEUXLNWHRQGHUGHOHQ RQOLQH Â&#x2021;9ULMZDULQJELMRSKDOHQ Â&#x2021;5HSDUDWLHHQRQGHUKRXG Lid ARN-Stiba-RDW 0DDOEHUJHQVWUD:HUQKRXW 7HO LQIR#MRNR]XQGHUWQO ZZZMRNR]XQGHUWQO

DANSEN ZATERDAG 17 MEI HARMONIEZAAL RIJSBERGEN LIVE BAND JERSEY Ingang Lagestraat 1 cq 3 Zaal open 19.30 uur start 20.30 uur

ZATERDAG 24 MEI KOUTERSHOF RIJSBERGEN LIVE BAND AMICI Zaal open 19.30 uur start 20.00 uur

Telefoon: 06 22 41 43 07 www.bootrijsbergen.nl

Dre Wit (â&#x20AC;&#x2DC;t) goed reparaties witgoed producten Etten-Leur Voorrijkosten in Etten-Leur â&#x201A;Ź 15.00 buiten Etten-Leur â&#x201A;Ź 20.00

Tel.: 06-50905037

Tuinman â&#x20AC;&#x201C; Stratenmaker nodig! Voor al uw TUINWERKZAAMHEDEN. Íť>>^KKZdE^dZd/E'E ÍťKW,K'EÍť^,KKED<E ÍťsKKZÍłEE:Z^hZdE ÍťKEZ,KhÍť^EK/E Íťt/:<hEEEKK<sKKZ>> DdZ/>EKZ'E Íť&sKZsE,dsh/> Íťh/>/:<WZ/:^KW's Íť'ZEd/KW>KE^tZ< ÍťKEZ,Kh>sE& ÎŚĎŻĎŹÍ&#x2022;ͲWZDE GRATIS PRIJSOPGAVE AAN HUIS

Frans Klaver, 076â&#x20AC;&#x201C;7660080 PAGINA 16

Na een reis van anderhalf uur werden ze ontvangen door een delegatie van de Special Olympics uit ItaliĂŤ en onder het genot van een heerlijk Italiaans diner kwamen de eerste gesprekken in het Engels op gang. Na het eten werden we naar ons hotel gebracht waar ze de tijd, als ze niet op de atletiekbaan waren, doorbrachten. Op vrijdag 2 mei was er een rondleiding door Monza met een bezoek aan de dom en het museum waar de â&#x20AC;&#x2DC;ijzeren kroonâ&#x20AC;&#x2122; (waarmee Napoleon zichzelf heeft gekroond) ligt. Natuurlijk hebben ze nog even over het welbekende circuit gereden en de bijbehorende geluiden van de Ferrariâ&#x20AC;&#x2122;s gemaakt. Ondanks dat het op die vrijdag wat regenachtig was kon het de pret niet drukken. Ook werden we voorgesteld aan het team van Zwitserland die in de loop van de middag arriveerden. Om 19.00 uur verzamelden alle deelnemende teams zich voor de parade en de grandioze openingsceremonie waar de olympische vlam werd ontstoken. De minister van sport in ItaliĂŤ verwelkomde het Nederlandse team en wensten ze veel succes met de spelen. Zaterdag en zondag begonnen de wedstrijden met op het programma, de 100 m sprint,

400 m, 800 m, 1500 m 4x 400 m en verspringen. De competitie was groot tijdens deze twee dagen, de 25 graden in de zon heerlijk en de sfeer was uitstekend. Met zoâ&#x20AC;&#x2122;n formule kunnen er grote prestaties mogelijk zijn en die werden ook waargemaakt. Margriet behaalde twee maal goud bij het verspringen en op de 100 m sprint. Zij verbeterde haar PR bij het verspringen met 25 cm. Lieke behaalde goud op de 1500 m en leverde een felle strijd door haar concurrente op die afstand Sira achter zich te laten en won zilver op de 800 m. Sira ging gelijk op en behaalde glorieus het goud op 800 m en zilver op de 1500 m. Sven was goed voor goud op de 400 m waar hij met overmacht over de ďŹ nish kwam, en goud bij het verspringen. Deze vier atleten liepen de 4 x 400 meter tegen de Italiaanse tegenstander en behaalde na een mooi strijd de zilveren medaille. Met tussendoor nog even een bezoek aan Milaan gebracht te hebben en een gezellige slotavond kwam het afscheid in de buurt. Trainster Karien Mutsers en assistent trainer Erik Riel zijn beretrots op de atleten met hun prestaties in ItaliĂŤ. Ook bedanken zij Special Olympics ItaliĂŤ voor hun enorme gastvrijheid en goede organisatie van dit sportieve evenement. Met al dit gewicht aan medailles kwamen we moeilijk van de grond met het vliegtuig, maar met een prachtige vlucht over de Alpen zijn ze weer veilig in Eindhoven geland waar ze door een juichende menigte van familie hartelijk werden onthaald.

7x7 Seniorentoernooi BREDA - Op zaterdag 17 mei wordt alweer voor de vijfde keer het seniorentoernooi van Boeimeer georganiseerd. In navolging van afgelopen jaar hebben de vrijwilligers ook nu gekozen voor een 7 x 7 toernooi. De opbrengst van de dag (inschrijfgeld, loterij, advertenties boekje, etc) gaat in zijn geheel naar BSV Boeimeer, dat gezien de aanstaande verbouwing en herinrichting van de velden de centjes goed zal kunnen gebruiken.

Op de dag van het toernooi staat sportiviteit en gezelligheid hoog in het vaandel. Er zal een loterij met mooie prijzen worden gehouden en de dag wordt opgevrolijkt door een Drive-in Show. Ook is er gedacht aan vermaak voor de kinderen, er zal een springkussen aanwezig zijn. Iedereen is welkom om te supporteren en gezellig een drankje te nuttigen. We steunen Boeimeer en hebben ook nog eens een gezellige dag. Mooier kan het eigenlijk niet!

UVVâ&#x20AC;&#x2122;40 nieuws Programma Junioren Zaterdag 17 mei UVVâ&#x20AC;&#x2122;40 A1-SCO/TOFS A2 aw.13.30 UVVâ&#x20AC;&#x2122;40 A2-Terheijden A2 aw.14 SAB B1-UVVâ&#x20AC;&#x2122;40 B1 aw.13.30 UVVâ&#x20AC;&#x2122;40 B2-JEKA B5 aw.14 Mededelingen Spelers die nog geen pasfoto hebben inge-

leverd en geboren zijn tussen 1998 en 2003, dit zo snel mogelijk alsnog doen bij hun leider. Spelers die voornemens zijn te stoppen met voetballen bij UVVâ&#x20AC;&#x2122;40, moeten dit zo snel mogelijk kenbaar maken via het formulier â&#x20AC;&#x2DC;beĂŤindiging lidmaatschapâ&#x20AC;&#x2122; via de site voor 1 juni! Dit geldt ook voor overschrijvingen naar andere verenigingen.

Meeting wijkplan Haagse Beemden BREDA - De Gemeente Breda en wijkraad Haagse Beemden houden komende donderdag om 19.30 uur een bijeenkomst over het wijkplan Haagse Beemden. Deze vindt plaats op de locatie Graaf Engelbrecht College aan de Ganzerik 3 in Breda. In het kader van het wijkgericht werken hielden de gemeente en de wijkraad in september en oktober 2013 reeds buurtbijeenkomsten met als doel invulling te geven aan het wijkplan Haagse Beemdendoor samen na te denken over het verbeteren van de leefbaarheid en het fysieke beheer in de buurt. Daarbij zijn de uit te werken themaâ&#x20AC;&#x2122;s verkeer, spelen, jeugd, cultuur & ontmoeten en leefbaarheid buitenruimte benoemd.


Er zijn ook nog enkele bouwkavels beschikbaar! Uitgesproken Zevenbergen!

Beleef Bosselaar Zuid!

TE KOOP BIJ INSCHRIJVING

In aanbouw

A1

A2

In aanbouw

B4

Markt 39 Prinsenbeek

C1

In aanbouw

C3

E

Bouwjaar: ca. 1968 Woonopp.: 108 m2 Op prachtige locatie midden in het centrum van Prinsenbeek gelegen vrijstaande woning met garage en riante tuin op een royaal perceel van ca. 1.216 m2.

Kijkdag: Zaterdag 17 mei 2014 van 11.00 tot 13.00 uur Bezichtigingen op afspraak zijn eveneens mogelijk Â&#x2014;Â&#x153;Â&#x152;Â&#x2018;Â&#x203A;Â&#x2019;Â&#x201C;Ä Â&#x2019;Â&#x2022;Â&#x201C;Â&#x17D;Ä´Â&#x17D;Â&#x2014;ČąÂ&#x2013;Â&#x2DC;Â&#x17D;Â?Â&#x17D;Â&#x2014;ČąÂ&#x17E;Â&#x2019;Â?Â&#x17D;Â&#x203A;Â&#x2022;Â&#x2019;Â&#x201C;Â&#x201D;ČąÂ?Â&#x2DC;Â&#x2014;Â?Â&#x17D;Â&#x203A;Â?Â&#x160;Â?ČąĹ&#x2122;ČąÂ&#x201C;Â&#x17E;Â&#x2022;Â&#x2019;ČąĹ&#x2DC;Ĺ&#x2013;Ĺ&#x2014;Ĺ&#x161;ČąÂ&#x2DC;Â&#x2013;ČąĹ&#x2014;Ĺ?ÇŻĹ&#x2013;Ĺ&#x2013;ČąÂ&#x17E;Â&#x17E;Â&#x203A;ČąÂ&#x2019;Â&#x2014;ČąÂ&#x17D;Â&#x17D;Â&#x2014;ČąÂ?Â&#x17D;Â&#x153;Â&#x2022;Â&#x2DC;Â?Â&#x17D;Â&#x2014;ČąÂ&#x17D;Â&#x2014;Â&#x;Â&#x17D;Â&#x2022;Â&#x2DC;Â&#x2122;Ç°Čą Â&#x;Â&#x2DC;Â&#x2DC;Â&#x203A;ÂŁÂ&#x2019;Â&#x17D;Â&#x2014;ČąÂ&#x2019;Â&#x2014;ČąÂ?Â&#x17D;ČąÂ&#x2022;Â&#x2019;Â&#x2014;Â&#x201D;Â&#x17D;Â&#x203A;Â&#x2039;Â&#x2DC;Â&#x;Â&#x17D;Â&#x2014;Â&#x2018;Â&#x2DC;Â&#x17D;Â&#x201D;ČąÂ&#x;Â&#x160;Â&#x2014;ČąÂ&#x2018;Â&#x17D;Â?ČąÂ&#x2DC;Â&#x2122;Â&#x153;Â&#x152;Â&#x2018;Â&#x203A;Â&#x2019;Â?Â?ČąČ&#x192; Â&#x2014;Â&#x153;Â&#x152;Â&#x2018;Â&#x203A;Â&#x2019;Â&#x201C;Â&#x;Â&#x2019;Â&#x2014;Â?ČąÂ&#x160;Â&#x203A;Â&#x201D;Â?ČąĹ&#x2122;Ĺ&#x;ČąÂ&#x203A;Â&#x2019;Â&#x2014;Â&#x153;Â&#x17D;Â&#x2014;Â&#x2039;Â&#x17D;Â&#x17D;Â&#x201D;Č&#x201E;ČąÂ?Â&#x2DC;Â&#x2DC;Â&#x203A;ȹǭȹ Â&#x2DC;Â?Â&#x160;Â&#x203A;Â&#x2019;Â&#x153;Â&#x153;Â&#x17D;Â&#x2014;Ç°ČąÂ&#x203A;Â&#x17D;Â?Â&#x160;Â&#x153;Â&#x17D; Â&#x17D;Â?ČąĹ&#x2014;Ĺ&#x203A;Ĺ&#x;Ç°ČąÂ&#x2DC;Â&#x153;Â?Â&#x2039;Â&#x17E;Â&#x153;ČąĹ&#x2122;Ĺ&#x161;Ç°ČąĹ&#x161;Ĺ&#x17E;Ĺ?Ĺ&#x2013;ȹȹĴÂ&#x17D;Â&#x2014;ČŹÂ&#x17D;Â&#x17E;Â&#x203A;ȹ£Â&#x2019;Â&#x201C;Â&#x2014;ČąÂ&#x2DC;Â&#x2014;Â?Â&#x;Â&#x160;Â&#x2014;Â?Â&#x17D;Â&#x2014;ÇŻ Voor verdere inschrijvingsvoorwaarden zie www.heijblommakelaardij.nl of bel met ons kantoor.

Markt 17, Etten-Leur

076 504 15 00 www.heijblommakelaardij.nl

Uw krant is bij uitgeverij De Bode in uitstekende handen Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden: Tel. 076 599 81 11 | www.internetbode.nl

STUFFO t7FSLPPQWBOTJFSCFTUSBUJOHFOFOOBUVVSTUFFO t7FSLPPQWBO[BOE TQMJUFOHSJOE UFO t7FSLPPQWBOTDIVUUJOHEFMFOFOCMPLIVUUFO t(SBUJTBEWJFTFOPGPGGFSUF t"BOMFHWPPSQBSUJDVMJFSFOFOCFESJKWFO

Kom naar de infodag van Bosselaar Zuid op zaterdag 17 mei. U bent tussen 11.00 en 13.00u van harte welkom om geheel vrijblijvend te komen kijken wat Bosselaar Zuid u te bieden heeft. De infodag vindt plaats in het infocentrum van Bosselaar Zuid, bereikbaar via de Zuidrand/Huizersdijk en de brug over de Roode Vaart.

K Kleine pr prijzen, G Groot asso assortiment!

Bezoek onze showtuin!

17 MEI INFODAG Wilt u ook in Bosselaar Zuid wonen? Informeer bij ĂŠĂŠn van de makelaars of tijdens de infodag naar de mogelijkheden.

www.bosselaarzuid.nl Informatie: www.bonmakelaardij. nl info@bonmakelaardij.nl T: 0168 - 33 58 55

Schoenmakerij 5 - 4762 AS Zevenbergen ergen Tel.: 0168/452730 - b.g.g tel.: 06/53164602 64602 www.boelenstuininrichting.nl

www.qmakelaars.nl nieuwbouw@qmakelaars.nl T: 0165 - 70 05 30

Ontwikkeling: Te Koop

BUXUS TAXUS BUXUS BUXUS 2 jarig-20/30 cm

â&#x201A;Ź 0.40

30/50 cm

â&#x201A;Ź 0.60

BOL

PYRAMIDE

ø30 cm

50-70 cm

â&#x201A;Ź 5.00 â&#x201A;Ź 7.50 Zundert, 076-5973377

per stuk

www.berlaere.nl

www.vanagtmaal.nl

www.brabantsewaard.nl

per stuk

ÂąÂ&#x2019;Â&#x17D;Â&#x2021;Â?Â&#x2122;Â&#x192;Â&#x192;Â&#x201D;Â&#x201D;Â&#x2018;Â&#x153;Â&#x2021;Â?Â&#x17D;Â&#x2039;Â&#x2021;ƢÂ&#x2021;Â&#x201E;Â&#x201E;Â&#x2021;Â&#x201D;Â&#x2022; hun hart ophalen...

Verkoop graszoden + tuinaanleg tuinaanleg 25 +

Bovak Autobanden EL B A N D E N W IS S W E K E N !! !

Na 25 jaar leveren van topkwaliteit hebben we dit jaar feest, hierbij steunen wij Stichting Kika en maakt u kans op een vliegreis voor 2 personen naar Turkije! Kijk voor meer informatie op onze website www.uniekgraszoden.nl.

VOOR GEUR EN KLEUR IN UW TUIN Heerle - Tel: +31(0)165-302994 E-mail: info@uniekgraszoden.nl www.uniekgraszoden.nl

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

Kapelweg 2a 4861 CH Chaam T. 0161-492277 of 06-38527699 info@rozenrijk.nl

www.rozenrijk.nl

Â&#x2021;0RQWDJHYD â&#x201A;ŹSHUEDQG Â&#x2021;$OOHPHUNHQHQPDWHQ RSYRRUUDDG Regenbeemd 9 4825 AS Breda Tel. 076-5991539 06-47289052

KLEIN HOTEL IN BREDA ZOEKT

ALLROUND MEDEWERK(ST)ER voor 15 â&#x20AC;&#x201C; 20 uur per week Voor info en uitgebreide functiebeschrijving kunt u mailen naar frankakoeman@gmail.com


Tekst: Bart van den Acker

Onverwacht: de Lexus NX Voor het eerst komt Lexus met een ‘premium SUV’ in de grotere middenklasse. Dit is de eerste foto van het nieuwe model, dat NX gaat heten en in oktober op de Nederlandse markt gaat verschijnen. De NX is opvallend gestileerd, met scherpe lijnen en veel details, zoals bijvoorbeeld de volledig uit LEDs opgebouwde verlichting aan de voorzijde. Uiteraard is er een hybride aandrijflijn in de NX300h, met naar keuze voor- of vierwielaandrijving. Ik neem aan dat dit dezelfde 2,5 liter viercilinder benzinemotor is als in de IS- en GS300h met een

elektromotor daaraan gekoppeld. In elk geval komt er ook een heel nieuwe motor, een 2,0 liter turbo in de NX200t, die altijd is gekoppeld aan vierwielaandrijving. Die motor is opmerkelijk, want daarmee wijkt Lexus af van het principe dat elke model, altijd hybridetechniek heeft. Een echte nieuwigheid is de mogelijkheid een mobiele telefoon in het interieur draadloos op te laden. Voorlopig moeten we nog een tijdje geduld oefenen voordat de NX er is en de prijzen zullen ook pas in een later stadium bekend worden gemaakt.

Volkswagen vernieuwt Touareg De grote SUV van Volkswagen, de Touareg, krijgt later dit jaar een opfrisbeurt. Het is niet echt een ‘make-over’, maar meer een rondje detailwerk, wat ‘m net even aantrekkelijker maakt. Beide V6 TDI-diesels (150 kW/204 pk en 190 kW/258 pk) zijn net even zuiniger en daardoor is de CO2uitstoot ook zo’n 6% vriendelijker. Veel is er niet aan de motoren gebeurd, het verschil wordt gerealiseerd door andere banden, een iets gunstiger stroomlijn en minder wrijving in de standaard achttraps automaat. Bij gas loslaten onderbreekt de Touareg de verbinding tussen motor en transmissie, zoals we dat ook van Porsche kennen. De Touareg Hybrid met V6 TSIbenzinemotor en een elektromotor blijft

uiteraard beschikbaar. Bekend is ook het remsysteem dat na een aanrijding de auto direct tot stilstand afremt, waardoor deze niet doorschiet. Dat heeft onder meer de Golf ook. Interessant is ook een navigatiesysteem op basis van Google Earth en diverse andere online mogelijkheden. Uiterlijk is het verschil met de huidige versie nauwelijks te zien. Het zit ‘m in de standaard bi-Xenon koplampen en een andere achterbumper met ‘diffusor’. We verwachten de vernieuwde Touareg pas in oktober.

Toyota Yaris opgefrist De Toyota Yaris geldt als één van de allerbeste auto’s in het compacte B-segment. De noodzaak om die eens grondig onder handen te nemen ontgaat me, maar Toyota doet dat wel. Uiterlijk is dit echt een ‘facelift’, de Yaris krijgt een heel nieuw front, dat wel meer past bij de binnenkort al te verwachten nieuwe Aygo. Aan de achterzijde komen LED-achterlichten. Het belangrijkste nieuws zit onderhuids. Het interieur is flink op de schop gegaan, maar natuurlijk niet minder ruim geworden en daarbij zijn onder meer kwalitatief

hoogwaardiger materialen gebruikt. De 1,0 liter driecilinder benzinemotor is uiteraard identiek aan die in de nieuwe Aygo. Verder blijven de 1,3 liter benzineversie, 1,5 liter hybride en de 1,4 liter diesel ongewijzigd beschikbaar. Er is véél aan dacht besteed aan het onderstel. Hierdoor stuurt de Yaris strakker en is tegelijk comfortabeler en door betere isolatie ook stiller. De vernieuwde Yaris wordt pas in september in ons land verwacht, dus of er ook prijsconsequenties zijn, is nu nog niet te zeggen.

Peugeot 308: Trekauto van het jaar Stap voor stap raakt de prijzenkast van Peugeot vol. Na de titel Auto van het Jaar sleepte de 308 kort geleden in ons land ook de titel ‘Trekauto van het Jaar’ in de wacht. Deze verkiezing wordt al ruim twintig jaar gehouden door het ANWB-magazine ‘Kampeer & Caravan Kampioen’ en omvatte voor dit jaar 24 nieuw verschenen modellen in vijf klassen. Al die auto’s zijn flink op de proef gesteld op de testbaan van DAF, on-

der uiteenlopende omstandigheden, maar altijd met een maximaal beladen caravan aan de trekhaak. De 308 1.6 THP (92 kW/125 pk) won niet alleen zijn klasse, maar tevens de algemene titel. De 308 overtuigde met name door zijn weggedrag en rijcomfort. Peugeot heeft een grote naam als caravantrekker. Tegelijk met de 308 won ook de 2008 in zijn klasse en het is niet voor het eerst dat Peugeot de titel wint.

Renault sponsort ‘t Loo Mitsubishi stroomlijnt Outlander Belangrijke data voor iedereen die van mooie -klassieke- auto’s houdt: 21 en 22 juni wordt bij Paleis ’t Loo in Apeldoorn opnieuw het altijd zeer sfeervolle concours d ‘élégance gehouden. Dit jaar is Renault één van de hoofdsponsors en in samenwerking met de diverse Renault Clubs zal het Franse merk flink uitpakken met z’n rijke historie. Veel belangrijke en karakteristieke Renaults zijn te bewonderen, vanaf het Type A uit 1898, waaronder uiteraard de baanbrekende 16 uit 1965. Daarnaast toont Renault voor het eerst de nieuwe Twingo in ons land, plus het studiemodel Initiale Paris, de voorloper van de te verwachten nieuwe Espace. Vergeleken met eerdere edities is het een belangrijke verbetering dat de deelnemende auto’s aan het internationale concours nu staan op het voorterrein van het kasteel zelf. Zo komt er een duidelijker fysieke scheiding tussen het nationale en internationale concours. Voor meer informatie, kijk op: www.concourselegance.com

De middenklasse SUV van Mitsubishi heeft een aantal detailwijzigingen ondergaan. Deze nieuwe versies zijn op de eerste plaats herkenbaar aan de nieuwe grille. Andere nieuwe details zijn de LED-achterlichten, zilvergrijze dakrailings, dagrijverlichting in andere behuizing en de versies met vierwielaandrijving hebben ‘skid plates’ voor en achter in grijs, plus zwarte omlijstingen van de wielkasten. Er is meer goed nieuws, want de wegklapbare derde zitrij, het navigatiesysteem, achteruitrijcamera en sleutelloze bediening zijn nu standaard op alle versies, de benzinemotoren hebben standaard de CVT-automatische transmissie. De indeling

van het leveringsprogramma is ook vereenvoudigd, met twee uitvoeringen: Business Edition en Instyle, beide zijn die er met benzine- of dieselmotor en in alle gevallen als twee- of vierwielaandrijver. De vanafprijs van de Outlander ligt nu op een scherpe € 29.990,-. Alle wijzigingen gelden niet voor de befaamde Outlander PHEVuitvoering.

kort nieuws

Feestje! De Volkswagen Golf is 40! Dat is een mooie aanleiding voor 40x40 exemplaren van de ‘Edition 40’, verdeeld over de hele Golf-range. Een accessoirepakket? Nee, Volkswagen doet het anders en strooit met gulle hand met kortingen op alle versies en bovendien € 1.000 inruilpremie. De actie geldt uitsluitend op auto’s die in voorraad staan en dat is te controleren op de aparte site http://startklaar.volkswagen.nl. Is er nog taart?

Met terechte trots meldt de enige dealer van het topsportwagenmerk McLaren in Nederland, Louwman Exclusive in Utrecht, dat de 650S als Coupé en Spider nu beschikbaar is. De 650S, een doorontwikkeling op de MP4 12C beschikt over een zeer sterk koolstofvezel chassis en een volledig in eigen beheer ontwikkelde 3,8 V8 twinturbo V8 met (480 kW) 650 pk, vandaar de naam. De prijzen starten bij € 289.500.

Sommige ideeën liggen zo voor de hand, dat je niet begrijpt dat het niet eerder is bedacht. Wat te denken van een opblaasbaar kinderzitje? Wie wel eens een kinderzitje ‘los’ heeft meegenomen of in een andere auto moet plaatsen, weet hoe lastig dat is. Het is nog een studiemodel, maar Volvo is bezig met een opblaasbaar zitje, voor kinderen tot ongeveer 4 jaar, dat achterstevoren dient te worden gebruikt. Voor het materiaal is gekeken naar duurzame stoffen uit de zeilwereld, maar het idee op zich is het belangrijkste. De kans dat dit binnen afzienbare tijd in productie gaat, is heel groot.


SPORT

FC Breda, de floorball/unihockey voor Breda e.o.

Floorball Club Breda promoveert naar 1e divisie Sonics terug tot 3-5. Maar na een timeout zette FC Breda de zaken weer recht en werden nog 2 doelpunten aan haar totaal toegevoegd, waarmee de eindstand 3-7 was en de promotie een feit. FC Breda zal volgend seizoen uitkomen in de 1e divisie, het op een na hoogste niveau van de Floorball competitie en daar uitkomen tegen teams uit Delft, Nijmegen, Enschede en Groningen.

FC Breda bedankt de meegereisde supporters na 3-7 winst op UA Sonics.

BREDA - Floorball Club Breda (FC Breda) heeft zondag 11 mei in een promotieduel afgerekend met UA Sonics uit Amersfoort. In Amersfoort werd met 3-7 gewonnen. FC Breda werd in de reguliere competitie 2e in de 2e divisie en verwierf daarmee het recht op een promotieduel tegen de nummer 5 uit de 1e divisie. Alhoewel afkomstig uit een lagere divisie, namen de Bredanaars na een afwachtend begin het initiatief. Al snel resulteerde dit in de eerste treffer, waarmee de toon gezet was. Breda wist nog twee treffers aan haar totaal toe te voegen, zonder de tegen-

stander veel kansen te gunnen, zodat na één periode de tussenstand 0-3 was. In de 2e periode moest UA Sonics verweer vinden voor het Bredase spel. Een powerplay aan het begin van de 2e periode hielp daar echter nog niet bij en alhoewel het duel nu minder met Bredaas overwicht verliep, werd nog één Bredase treffer genoteerd, om zo tot een 0-4 stand bij de rust te komen. In de 3e periode en laatste periode bleef UA Sonics zoeken naar de aansluiting. En alhoewel het Breda was dat de score opende in de 3e periode, kreeg UA Sonics eindelijk zijn gewenste treffer. In een rommelige fase van Bredase kant kwam UA

Uitslag FC Breda-UA Sonics 7-3 (0-3, 0-1, 3-3) Scorers FC Breda: Toms Kezberis, 3 goals, 0 assists; Edwin van Oosten, 1 goal en 2 assists; Gatis Gailitis, 1 goal en 1 assist; Tim Pessers, 1 goal en 1 assist; UA Sonics, 1 eigen doelpunt. Team: Reza Sheikh Moghaddas (GK), Victor de Bruin (GK), Sander Willeboordse, Gusts Cakarnis, Gatis Gailitis, Tim Pessers, Pepijn Weijland, Edwin van Oosten, Toms Kezberis, Bas de Regt, Toms Jankavs. Informatie FC Breda is de Floorball/Unihockey vereniging van Breda, opgericht in 2013, met als doelstelling het beoefenen en bekend maken van de sport Floorball. Floorball wordt in Nederland vertegenwoordigd door de NeFUB, aangesloten bij NOC*NSF. Internationaal behartigt de Internationale Floorball Federatie (IFF) de zaken en is het aangesloten bij het IOC en op de longlist voor de Olympische Spelen van 2024/2028. Voor meer vragen mail via info@fcbreda.nl. Zie ook www.fcbreda.nl, www.nefub.nl, en www.floorball.org.

Spie/De Burgst handhaaft zich in 2e divisie BREDA - Na een paar spannende competitieweken, waarin zo’n beetje de onderste zes ploegen in de 2e divisie D nog om handhaving streden, moesten de heren van Spie/De Burgst uiteindelijk de nacompetitie in. Afgelopen zaterdag viel de beslissing en wist de hoofdmacht uit Breda zich te handhaven. Vooraf wisten de heren dat slechts één set voldoende was voor handhaving. Met voelbare spanning in het team werd er gestart aan de wedstrijd. In de eerste set werd dan ook niet top gespeeld, maar het bleek voldoende om vroeg in de set uit te lopen en om met 24-22 op setpunt te ko-

men. Het puntje werd goed binnen geslagen, waarmee het doel behaald was. Voor het eerst in de geschiedenis van De Burgst handhaaft het eerste herenteam zich op 2e divisieniveau! Mede door een paar wissels aan de kant van Particolare/DS en de wegebbende spanning aan de kant van De Burgst zakte het serviceniveau hierna totaal weg. De heren van De Burgst zagen zo de wedstrijd uit hun handen glippen. Met een 3-1 verlies als resultaat. Maar de vreugde overheerst bij de Bredanaren. Na een moeizaam maar enerverend seizoen is de doelstelling behaald: ze hebben zich gehandhaafd en zijn dan ook trots op deze prestatie. Volgend jaar is er dus weer mooi 2e divisievolleybal

te zien bij De Burgst. Van der Wee en Booij gaan het tweede versterken Er wordt bij Heren 1 nog wel naar adequate vervanging gezocht voor aanvoerder Bas van der Wee en libero Casper Booij! Beide oudgedienden zetten een stapje terug en versterken volgend jaar Heren 2, dat onder leiding van Joop van Jaarsveld de promotieklasse betreedt. Bas en Casper, ontzettend bedankt voor jullie jarenlange inzet voor het vaandelteam. Het was een mooie reeks zo van de 1e klasse naar de 2e divisie, met een regiobekertje onderweg en verschillende kampioenschappen! Succes bij Heren 2.

Haagse Beemden Loop volop in voorbereiding

Femke Helmer wint zilver op districtsfinale turnen BREDA - Zaterdag 10 mei werd in Asten de districtsfinale turnen voor de 4e divisie gehouden. Voor BredaGym hadden zich vier turnsters geplaatst. Femke Helmer ging er verrassend met een zilveren plak vandoor. Jeugd turnster Helmer werd vierde op het regiokampioenschap eerder dit seizoen, waarmee ze zich kwalificeerde voor deze districtsfinale, de hoogst haalbare finale voor dit niveau, waar ook de beste turnsters uit Brabant oost en Limburg aan deelnamen. Femke turnde een zeer stabiele wedstrijd en stond tot het laatste toestel zelfs goed voor goud. Helaas ging er op het laatste toestel een turnster met 0,1 punt over haar score heen, waardoor Femke het zilver omgehangen kreeg. Met

dit resultaat zal Helmer volgend seizoen promoveren naar de derde divisie. Bij de junioren kwam Benthe Clavan in actie. Benthe turnde een sterke wedstrijd op vloer en balk, waar ze het eerste en tweede punt scoorde. Echter ging het mis bij haar eerste sprong. Toch nog een knappe 9e plaats. Carmen Kentrop had geen topdag. Tijdens het inturnen viel ze hard van de balk, waarna ze de wedstrijd wel stoer vervolgde, maar toch wat voorzichtig onder haar kunnen turnde. Carmen werd 17e. Bij de jongste instappers turnde Nina van der Burgt. Ook Nina turnde niet geheel foutloos, maar liet wel een mooie arabier flikflak zien op vloer en turnde een mooie sprong. Nina werd nog knap 13e van de 44 deelnemers.

Fixit-zaalvoetbalcompetitie TETERINGEN - Afgelopen zaterdag zijn de laatste wedstrijden gespeeld in de Fixit-zaalvoetbalcompetitie. In de A-divisie moest de beslissing wat betreft het kampioenschap nog vallen. De kampioen van vorig seizoen Kwikstaart moest als eerste aan de bak en alleen winst zou titelprolongatie kunnen opleveren. Tegen Aarts&Co zouden er normaal gesproken geen problemen moeten zijn, maar Kwikstaart speelt het hele seizoen al wisselvallig. Met de rust stond Kwikstaart met 3-2 voor en die voorsprong bleef tot 6-5 in stand. Daarna maakte Aarts&Co gelijk, waarna Kwikstaart weer op voorsprong kwam. In deze leuke wedstrijd maakte Aarts&Co echter gehakt van de titelaspiraties van de tegenstander door toch nog gelijk te maken. Nanuru moest daarna gaan spelen tegen Life dat vrijwel het hele seizoen al onderaan staat. Maar daar was niets van te merken. Misschien dat het kwam door zenuwen bij de tegenstander, maar Life

nam brutaal een 3-0 voorsprong. Toen was Nanuru wakker geschud en werd het voor rust nog 3-2. Na de pauze moest Nanuru alles op alles zetten om het benodigde punt binnen te slepen. Met kunst en vliegwerk werd het uiteindelijk 3-3 waarmee Nanuru dit jaar de titel pakt. NoName had geen moeite met Hart van Dorst. Halfweg was het nog maar 4-1 maar daarna liep NoName uit naar een 14-4 zege. Het was niet meer genoeg om Nanuru te bedreigen. In de B-divisie werd 1 wedstrijd gespeeld tussen JONKies en FC Ongeremd. Hier was de kampioen al bekend, namelijk Subway. Binnen 10 seconden was het al 1-0 voor FC Ongeremd dat furieus begon. Daarna stelde JONKies orde op zaken en bij de pauze was het 7-2. In het tweede bedrijf liep JONKies verder uit en bepaalde de eindstand op 12-4. Eindstand A-divisie: 1. Nanuru 12-26; 2. NoName 12-25; 3. Kwikstaart 12-25. Eindstand B-divisie: 1. Subway 12-33; 2. JONKies 12-30; 3. NTB 12-18.

SV Advendo Jeugdtoernooien C1: FC Bergen (Bergen op Zoom) zondag 25 mei D1: FC Bergen (Bergen op Zoom) zaterdag 24 mei D2: FC Bergen (Bergen op Zoom) zaterdag 24 mei E1: Internos (Etten-Leur) zaterdag 17 mei

E1: TSV Gudok (Tilburg) zondag 1 juni E2: vv Arnemuiden (Arnemuiden) zaterdag 24 mei E2: vv Kogelvangers (Willemstad) zaterdag 7 juni E3: UVV’40 (Ulvenhout) zaterdag 24 mei De vertrektijden en aanvangstijden worden door de leiders/trainers bekend gemaakt.

Badminton mini-competitie

Vakantie Bavel MC4 voorbij

Jubileumeditie wordt een bijzondere uitgave BREDA - De organisatie van de Haagse Beemden Loop is in volle gang om er op zondag 25 mei een spetterende dag van te maken. Die dag vindt namelijk de 25ste editie van het evenement plaats. Naast diverse loopafstanden zijn er tal van randactiviteiten, zoals springkussens, schminken, braderie, een luchtballon en een warming-up voorafgaand aan de Familieloop. Traditiegetrouw kan er 5 km, 10 km en 15 km gelopen worden. Ook wheelers kunnen zich weer inschrijven voor de 5 km. Iedere loper ontvangt na de finish een uniek loopshirt. Naast de reguliere afstanden wordt er ter gelegenheid van de 25ste editie ook een Trail Run georganiseerd. Het parcours, merendeels onverhard, loopt via het strand van de Asterdplas, het Haagse Beemden Bos en de rivier de Mark met her en der een extra hindernis. De afstand bedraagt ongeveer 7 km. Inschrijving kan via de website. Ook deze lopers ontvangen het herinneringsshirt. De Haagse Beemden Loop is zichzelf niet zonder de Familieloop. Alle kinderen uit de Haagse Beemden kunnen weer 1, 2, of 3

rondjes van 1,5 kilometer rennen. Inmiddels zijn de basisscholen in de wijk benaderd om hun leerlingen mee te laten doen aan de Familieloop, om het één groots loopfestijn met vriendjes en vriendinnetjes, broertjes en zusjes te laten worden. Voordeel van deelname via school is dat ouders de inschrijving niet zelf hoeven te regelen, het startnummer via school wordt verstrekt en ze krijgen een extra korting op het inschrijfgeld. De Sik Dit jaar wordt Kinderboerderij De Sik gesponsord, via de Familieloop. Van het inschrijfgeld gaat een gedeelte naar De Sik. Het geld gaat specifiek naar de nieuw op te zetten Belevingstuin. In de tuin worden de zintuigen via horen, zien, voelen en ruiken geprikkeld en is bedoeld voor alle doelgroepen, in het bijzonder voor kinderen en volwassenen met een geestelijke of lichamelijke beperking. Oud-bestuursleden 25 jaar HBL was nooit mogelijk geweest zonder alle bestuursleden die zich in het verleden hebben ingezet. Oud-bestuursle-

den ontvangen nog een persoonlijke uitnodiging om op 25 mei als VIP aanwezig te zijn, maar aanmeldingen zijn natuurlijk nu al welkom. Bent u een oud-bestuurslid van de HBL en wilt u graag samen met het huidige bestuur de 25ste editie vieren, dan kunt u zich aanmelden via info@haagsebeemdenloop.nl. Jubileum T-shirt Iedere deelnemer aan de 5km, 10km, 15 km en de Trail Run zal na de finish een uniek t-shirt ter herinnering aan de 25ste editie van de Haagse Beemden Loop ontvangen. Dit shirt is een functioneel loopshirt en zit bij het inschrijvingsgeld inbegrepen. Zodra het ontwerp definitief is, zal deze op onze Facebook pagina en op Twitter worden getoond. De deelnemers aan de Familieloop ontvangen als prestatie een medaille. Vrijwilligers gezocht Wij zoeken nog mensen die willen meehelpen met de inschrijvingen, langs het parcours staan, op- en afbouwen, toezicht houden, het verkeer regelen en ga zo maar door. U kunt zich aanmelden via info@ haagsebeemdenloop.nl PAGINA 20

Bavel MC4 heeft nog één wedstrijd te gaan.

BAVEL - Afgelopen zondag, 11 mei, stond er voor Bavel MC4 weer een wedstrijd op het programma in de badminton mini-competitie. Anne was nog op vakantie en ontbrak bij deze wedstrijd van ons jongste team. Na, voor sommige, een vakantie van twee weken viel het niet altijd mee om de concentratie vast te houden. Ook de scherpte met de lijnen en de slagen was wat verslapt. Mede hierdoor wist alleen Nora een wedstrijd te winnen. Echter, Rafly, Evelien,

Ymke, Lise en Noa wisten de stemming hoog te houden en het plezier en enthousiasme spatte er ook na de laatste wedstrijd nog vanaf. Er zaten dan ook spannende sets tussen met de nodige verlengingen. Programma Aanstaande zondag, 18 mei, spelen zowel Bavel MC4 als Bavel MC3 hun laatste wedstrijd in deze competitie. We nodigen natuurlijk iedereen uit deze twee teams op zondag vanaf 9.15 uur in sporthal de Huif aan te komen moedigen.


Leverancier van o.a.: ȏ Tapijttegels/tapijt ȏ39&YORHUHQ ȏ.DUSHWWHQ ȏ(YHQHPHQWHQWDSLMW ȏ/DPLQDDW

ȏ%DPERH.XUN ȏ3DUNHW ȏ9LQ\OYLQ\OFOLFNYLQ\OWHJHOV ȏ6FKRRQORRSPDWWHQWHJHOV ȏ%LQQHQ]RQZHULQJ

De beste deals van Nederland!

Tapijttegels v/a € 1,95 Diverse kleuren - 1e keus project kwaliteit

Per stuk

Laminaat

€ 9,95 14,95 €

PVC click

€ 32,75 49,95 €

8mm dik V-4 XXL planken

Per m2

Per m2

Dikte 5mm - Toplaag 0.55mm Niet van echt hout te onderscheiden IRE & Barnside embossing

Winkel/showroom 2500m2 150.000m2 Diverse vloeren direct uit voorraad leverbaar Voorraad artikel per plank te koop Ondervloeren per halve rol te koop

keukens al vanaf:

6.900,-

DEZEDAG OPEN Z10O.00N- 17.00 uur

Contact

Openingstijden

VloerenCentrale Takkebijsters 70 4817 BL Breda T: 076 522 06 86 info@devloerencentrale.nl

ma-vrij 9.00 tot 17.00 uur ]DWRWXXU

www.devloerencentrale.nl

NIEUWE SHOWROOM! ONZE WINKEL IN BRED MET DE ALLER A IS COMPLEET VERNIEUW D NIEUWSTE MER KKEUKENS

keukens al vanaf:

9.900,-

De grootste collectie van Zuid-Nederland

exclusief en handgemaakt

Een Next 125 keuken al vanaf:

9.900,-

E Z E D EK 15% KORTING DINER CHEQUE WE

OP ALLE MERKKEUKENS*

T.W.V. 250,-*

Verstand van keukens. CVT Breda Grenssteen 17 (nabij NAC Stadion) | T (076) 548 05 20 | CVT.nl

* Vraag naar de voorwaarden in de showroom.


KERKELIJK

VOLLE EVANGELIE GEM. IMMANUEL Wekelijkse samenkomsten op zondag om 10.00u en woensdag om 20.00u. Tweewekelijkse bijeenkomst voor de jeugd op zaterdag om 19.30u. Zie de agenda op www.veg-immanuel-breda.nl. Alle bijeenkomsten zijn aan de Academiesingel 27-27. Voorganger: C. Visser, tel. 0161227671. PROTESTANTSE WIJKGEMEENTEN BREDA www.protestantsegemeentebreda.nl www.noorderbeemden.nl Wijkgemeente Noorderbeemden Lucaskerk 20 jaar. 14 t/m 18 mei foto expositie. Canon van de Lucaskerk te bezichtigen tijdens alle momenten dat de kerk open is. Koffie morgens en open kerk op: 14 mei 9.30-12.00 uur; 15 mei 9.30-12.00 uur; 16 mei 9.30-12.00 uur; 16 mei 13.30 uur Concert van senioren voor senioren 65+ met optreden Vrijetijdskoor Oosterhout o.l.v. Adri Bos; 19.30 uur Oecumene de musical’ met verteller Kees Posthumus, daarna feestelijke uitloop voor wijkgemeente en parochie; 18 mei 9.00 uur Gezamenlijk ontbijt in ’t Kraaiennest Aanmelden noodzakelijk website; 10.45 uur Feestelijke viering en ontmoeting alle gebruikers Lucaskerk. Lucaskerk, Tweeschaar 125, aanvang 10.45 uur. Zondag 18 mei ds. W. Bisschop. Tijdens alle diensten kinderopvang en kindernevendienst. Maandelijks Jongerennevendienst info: www.Noorderbeemden. nl. Bereikbaarheid wijkpredikant ds. w. Bisschop 076-5419603. Wijkgemeente Breda Midden zuid Markuskerk, Hooghout 98, aanvang 10.00 uur. Zondag 18 mei kandidaat Bondzio. Na alle diensten ontmoeting tijdens de koffie. Bereikbaarheid wijkpredikant ds. T. van Prooijen 076-5423334. Kindernevendienst en crèche. Johanneskerk, Dreef 5, aanvang 10.00 uur. Zondag 18 mei ds. A. van Meeteren Sliedrecht. Bereikbaarheid wijkpredikant ds. S. v. Meggelen: 0183-401265 of 0622576592. Oecumenische vieringen Verpleeghuis Aeneas: zaterdag 17 mei 18.15u Pater M. v. Kooten. Woonzorgcentrum de Breedonk: vrijdag 16 mei 15.00u Ds. C. Nieuwenhuizen. Amphia ziekenhuis Molengracht: zondag 18 mei 10.30u ds. K. van Huisstede. Grote kerk: Oecumenisch middaggebed dinsdag 20 mei 12.30u pastor P. Heije. GEREFORMEERDE GEMEENTE EBENHAËZERKERK Vriesdongen 1. Zondag: 10.00u leesdienst; 17.00u leesdienst. KERK VAN DE NAZARENER Odilia van Salmstraat 25, 4811 LA Breda. Samenkomsten 10.00u iedere zondagochtend. Voorganger P. Brouwer. www. breda-nazarene.nl ZEVENDE-DAGS ADVENTISTEN BREDA EN OMSTREKEN Het Kruispunt, Harmonielaan 24 te Prinsenbeek. Contact: Dhr. L. Belder, tel. 0624554240 www.breda-adventist.nl Info Bijbelstudies via website. Zaterdag 17 mei: 10.00u Bijbelstudie, thema: Christus het doel van de wet; 11.00u Eredienst, prediking: dhr. E. Wijnruit. VOLLE EVANGELIE GEM. BREDA Elke zondag samenkomst in buurthuis Geeren-Noord, Philips Lammekensstraat 30, Breda-N., 10.00u., wisselende voorg. Crèche en kindernevendiensten. Secretariaat: J. den Hollander, tel.076-5870898. KERK VAN JEZUS CHRISTUS VAN DE HEILIGEN DER LAATSTE DAGEN Mgr. de Vetstraat 112, 4817 JP Breda, tel. kerk 076-5213141, tel. zendelingen 0652338961. Diensten: 10.00u. jeugdwerk: 3-11 jr; kinderkamer tot 3 jr. Priesterschapvergadering: mannen va. 12 jr.; Zusterhulpvereniging: vrouwen va. 18 jr.; jonge vrouwen:

meisjes 12-18 jr. 11.00u Vervolg jeugdwerk. Zondagsschool: leden va.12 jr; onderricht naar leeftijd; aparte onderzoekersklas. 11.40u Avondmaalsvergadering. Eredienst alle leeftijden. 13.00u einde. LEGER DES HEILS Hendrik Berlagestraat 102, tel.0765870344. Iedere zondag 10.30u samenkomst, enthousiaste samenzang en bijbeloverdenking. Kindernevendienst en event. kinderoppas. Zondag 10.30u Majoor Bakker. PAROCHIE BREDA CENTRUM St. Janstraat 8, 4811 ZL, Breda, 0765215764, info@parbc.nl; www.kathedraalbreda.nl Eucharistievieringen: H.Antoniuskathedraal; zondag 10.30u, maandag t/m vrijdag 12.00u, donderdag na de viering tot 13.00u Aanbidding. Begijnhof: zaterdag 17.00u. Gebedsvieringen Begijnhof: maandag t/m vrijdag: 7.45u morgengebed, woensdag: 18.00u jongerengebed. DOOPSGEZINDE GEMEENTE BREDA Cimburgalaan 98 Breda. Zondag: 10.30u. CHR. GEREF. KERK MATTHEÜS www.cgkbreda.nl. Steendorpstraat 4; hoek Petegemstraat. Zondag 18 mei 10.00u Leesdienst 15.00u ds. K. Groeneveld, Antwerpen GEREF. KERK (VRIJGEMAAKT) Terheijdenstraat 9. Diensten: zondag 09.30u en 16.30u REMONSTR. GEM. BREDA E.O. Doopsgezind Centrum, Cimburgalaan 98. JERUZALEM PAROCHIE www.jeruzalemparochie.nl Vrijdag 16.00u Huize Ruitersbos, Ruitersboslaan 19.00u Huize Overakker, Brigidastraat Zaterdag 19.00u Mariakerk, Mariaplein 19.00u Vredenbergh, Lovensdijkstraat Zondag 9.30u Mariakerk, Mariaplein 9.30u Petrus en Pauluskerk, Graaf Hendrik III plein 11.00u Laurentiuskerk, Ginnekenweg 11.00u Sacramentkerk, Zandbergweg 1e Donderdag van de maand 9.00u Petrus en Paulusdagkapel, Graaf Hendrik III plein 1e Vrijdag van de maand 10.00u Sacramentskerk, Zandberglaan 15.00u Huize Breedonk, Willem van Oranjelaan THE BLESSING BREDA De Poelewei, Mgr. de Vetstraat 2, www. maasbach.nl Samenkomsten: zondag 10.15u; woensdag 20.00u (gebedsdienst); zaterdag 19.30u POiNT! Youth Kinderopvang aanwezig. Info: 070-3635929. EVANGELIE GEMEENTE DE DEUR Teteringsedijk 87b, Breda. Telefoon 0621851844. Diensten: zondag om 11.00 en 18.00u.; woensdag om 19.30u. Zondagsschool 4 t/m 12 jr. Kinderoppas. Zaterdagavond jongerenavond: muziek, drama, film. EVANGELISCHE KERK JEFTA Kantoor: Voorerf 7, 4824 GM Breda, tel. 076-5717575. De diensten van Jefta worden elke zondag om 11.00u gehouden in Anna Rozenkranskerk, Meidoornstraat 111, Breda. Kinderopvang. Kinderdiensten. Om de 14 dagen speciale tienerdienst. Zondag 18 mei: Dienst. Spreker: Pieter ‘t Hart RAAD VAN KERKEN Iedere dinsdag om 12.30u is er in de Stiltekapel van de Grote Kerk een middaggebed. EVANG. BAPTISTENGEM. BREDA

Groene Woud 2 (schoolgebouw Prisma De Rotonde). Zondag: 10.30u. Tel. info: 0765138105. www.ebgbreda.nl PROT. GEM. PRINSENBEEK - HET KRUISPUNT Secretariaat: Harmonielaan 24, 4841 VL Prinsenbeek, tel. 076-5614852; www.hetkruispunt.org. Zondag 10.00u. EVANG. LUTHERSE GEM. BREDA E.O. Kerkgebouw: Stadserf 3/Veemarktstraat 11, Breda. Predikante: mw. ds. M. Schulz 040-2417664; Diaken: mw. H. KlaaysenSiebrand 076-6712425. Kosteres: W. v.d. Bruggen 076-5220877; luthersekerkbreda@gmail.com, http://breda.protestantsekerk.net/Zondag 10.30u. RK PAROCHIE PRINSENBEEK Secretariaat Markt 34, 4841 AC Prinsenbeek. Open op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur, tel 5412231 e-mail: secretariaat@parochieprinsenbeek.nl. Contactpastor mw. G. v.d. Korput (pastoraal werkster). Vieringen: zaterdag 19.00 uur; zondag 10.00 uur; dinsdag 9.00 uur. NAZARETHPAROCHIE BREDA WEST Secretariaat: Haagsemarkt 4, Breda, tel: 076-5213873, www.nazarethparochie.nl. Open op werkdagen van 9.00-12.00u/13.30-15.00u (m.u.v. woensdagmiddag). Voor dringende gevallen (ziekenzegen, ziekenzalving of overlijden): 06-14962111. ORTHODOXE KERK BREDA De Parochie van de Heilige Myrondraagsters is een Orthodoxe kerk. De kerk wordt zowel bezocht door Nederlanders als door mensen uit traditioneel orthodoxe landen. De liturgische taal is Nederlands. De diensten worden gecelebreerd door parochiepriester Vader Josef Sikora. Diensten: Elke 1e en 3e Zondag van de maand 10.00u 3e en 6e uur, 10.30u Goddelijke Liturgie. Adres: Kerkhofkapel, Vogelenzanglaan 21, Breda-Ginneken. Meer informatie: www. orthodoxekerkbreda.nl. AUGUSTINUSPAROCHIE BREDA Parochiekern Bethlehem Lucaskerk, Tweeschaar 125, 4822 AS Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 076-5410194 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: bethlehem@augustinusparochiebreda.nl. Viering: zondag 9.00u. Pastor: Frans Verkleij, bereikbaar via het secretariaat. Zondag 18 mei 5e zondag van Pasen: 10.45u Lucaskerk, gezamenlijke viering i.v.m. 20 jaar Lucaskerk. Geen viering om 9.00u. Parochiekern Franciscus Belgiëplein 6, 4825KT Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 0765873482 (in noodgevallen teamtelefoon 06-10292794); e-mailadres: franciscus@ augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: woensdag en 1e vrijdag 9.30u, zaterdag 19.00u, zondag 10.00u. Inloopochtend Voor Elkaar elke woensdag 10.00 tot 12.00u in Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8. Meer info 076-5871820. Parochiekern Michael Hooghout 67, 4817 EA Breda; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 0765219087 (in noodgevallen teamtelefoon

06-10292794); e-mailadres: michael@augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: Michaelkerk, Hooghout 67: 1e en 4e zaterdag 19.00u en zondag 11.30 u. Annakapel, Heusdenhoutseweg 34, Breda: maandag 09.00u, woensdag19.00u, vrijdag 09.00u en zondag 08.45 u; stilte en aanbidding: donderdag 14.00u. Kinderviering elke tweede zondag van de maand 10.30u in de Annakapel. Parochiekern Willibrordus Kerkstraat 1, 4847 RM Teteringen; open op werkdagen van 9.00-12.00u; tel. 0765713203 (in dringende gevallen: teamtelefoon 06-10292794); e-mail: willibrordus@ augustinusparochiebreda.nl. Vieringen: zondag 10.00u, dinsdag 19.00u en donderdag 9.00u. De website is: www.augustinusparochiebreda.nl Aanmelden gratis abonnement op de Nieuwsbrief: via de website bij “Aanmelden” of via e-mail: teamassistente@augustinusparochiebreda.nl

kerk). Geopend: 1e dinsdagavond van de maand van 19.00-20.00 uur. Wijkouderling: Dhr. W. Eland tel. 076-5613598 Zondag 18 mei: 5e zondag van Pasen (Cantate). 10.00u Dienst van Schrift en Tafel. Voorganger: Dr. E.A. Postma. Agenda: 14 mei Koffie-inloopochtend Mariëndal. 15 mei 19.30u Gemeenteavond; kennismaken met Ds. Postma. 19 mei Inleveren kopij voor de volgende Kerknieuws.

ASSEMBLIES OF GOD PINKSTER GEMEENTE BREDA Dienst Engels. Cimburgalaan 98, tel. 0651150835; 013-4551487; 076-5418994. Zondag 13.00 tot 16.30u.

H.H. MARIA/DYMPHNA Kapel van de H.H. Maria/Dymphna (Haagse Beemden), Moerenpad 10: 1e zondag vd maand 18.00u Vesperviering.

VOLLE EVANGELIE GEMEENTE DE LEVENDE STEEN Dinsdags 19.30u bijbelstudie/bidstondavond. Gemeenschapshuis de Biesdonk, Belgiëplein 8, Breda Noord. VICTORY BIBLE CHURCH INT. Lucaskerk, Tweeschaar 125, Breda. Samenkomsten: zondag 13.00-16.00u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 19.00-21.00u. Info: 0765879857 of 06-45084992. NIEUW-APOSTOLISCHE KERK Balfortstraat 63 Breda. Diensten met wisselende priesters. Zondag: 10.00u, woensdag: 20.00u. www.nak-nl.org WAALSE KERK Catharinastraat 83b. Kerkdiensten in het Frans. Iedere tweede en vierde zondag vd maand 11.00u. Een Franstalige samenvatting van de preek wordt uitgedeeld. Informatie: www.waalsekerken.nl, ds. R.L. Dewandeler: 06-38771850. CAPITOL WORSHIP CENTRE Capitol Worship Centre, o.l.v. Apostle Alex en Ingeborg Stekelenburg iedere woensdagavond om 20.00u. in de Poelwei, Mgr. de Vetstraat 2 te Breda. Informatie Hannah Kroeze, 076-5994927. Diensten elke zondag om 15.00u in Nederlands & Engels, Zandberglaan 54, 4818 GL Breda, 0640061346; www.capitolbreda.nl PROT. GEM. GINNEKEN Laurentiuskerk: Duivelsbruglaan 1 (Ginnekenmarkt) Breda. Predikant: Ds. Dr. E.A. Postma, Duivelsbruglaan 21, 4835 JB Breda, tel. 076-5605682. Koster: Dhr. A.H. van Wijk, Duivelsbruglaan 3, 4853 JD Breda, 076-5651807. Postadres: Protestantse Gemeente Ginneken, Postbus 4648, 4803 EP Breda; kbginneken@zonnet.nl; www. protestantsegemeenteginneken.nl. Kerkelijk bureau: Romenyhuis (achter de

WINNERS CHURCH INTERNATIONAL Gemeenschapshuis De Wegwijzer, Steendorpstraat 2, Breda-Noord (wisselaar). Pastors Ferdinand & Elmy Igbeche. Diensten in Engels en Nederlands vertaald. Zondag 11.00-13.00u. Kinderopvang aanw. Info: 076-5712237/06-15483563. WORLDWIDE PROPHETIC EVANGELICAL MINISTRIES Zondag’s 14.00 uur. Ned./English. Hooghout 96 (Markuskerk) te Breda. Info: www. wpem.nl, tel. 06-12274947.

JONGE, KRACHTIGE PROFETISCHE MINISTRY Iedere donderdagavond 20.00-22.00u komen we als jonge, krachtige profetische ministry bij elkaar in ‘Centre Court’ boven treinstation Breda, Stationsplein 16. We zijn bereikbaar op 06-15370709 of per mail naar nathancivile@hotmail.com HET APOSTOLISCH GENOOTSCHAP Heusdenhoutsestraat 15, 4817 WB Breda. Voorganger hr. H. Tiemersma, tel. 0765416122. Contact: breda@apgen.nl Eredienst: 09.30u. ANNAHUIS Diaconaal Centrum Breda, geopend van 9.30-16.00u (vrijdag tot 15.00u). De middagen alleen op afspraak. Op dinsdag en donderdag inloop van 9.30-11.30u, Haagweg 3, 4814 GA Breda, tel. 076-5217964, info@annahuis.nl CHRISTENGEMEENSCHAP De Christengemeenschap, beweging voor religieuze vernieuwing. Mensenwijdingsdienst op zaterdag een keer in de maand. Voor informatie: 076-5422983, www. christengemeenschap.nl. CHRIST IN ACTION MINISTRIES ‘Biesdonk’, Belgiëplein 8, 4826 KT Breda. Samenkomsten: zondag 10.00-12.30u. Vertaling en kinderopvang aanwezig. Bijbelstudie: vrijdag 20.30-22.00u. Info: 0765204106; 076-5427839; 06-30559431. POOLSE RK PAROCHIE H. MAXIMILIAAN KOLBE Laurentius kerk, Ginnekenweg 333, Breda. Zondag 9.15u, Pastoor S. Klim 0765321438 06-14243225. SERV.ORTHODOXE KERK Parochie “Heilige Nektarios van Egina”. Priester Vader Dusan Erdelj. www.svetinektarijeeginski.com. Steendorpstraat 4, 4826 EP Breda.

‘Werven en betrekken van jonge vrijwilligers’

Breda Actief biedt gratis traject op maat BREDA - Jongeren zijn waardevol voor vrijwilligersorganisaties: ze zijn fris en energiek, hebben nieuwe ideeën én zijn de vrijwilligers van de toekomst. Met jongeren worden organisaties sterker en flexibeler. Bovendien staan ze te springen om aan de slag te gaan als vrijwilliger. Maar wat willen jongeren graag, hoe vindt een organisatie ze en hoe worden ze echt betrokken bij organisaties? Breda Actief organiseert vanaf 22 mei een gratis traject van vier bijeenkomsten die (vrijwilligers-) organisaties praktische handvatten geeft PAGINA 22

om jongeren te werven en behouden binnen hun organisatie. Organisaties kunnen zich nog opgeven! Programma Het programma bestaat uit vier groepsbijeenkomsten. Tijdens de eerste twee bijeenkomsten staat de werving van jongeren centraal. Tussen deze bijeenkomsten in is er een individueel adviesgesprek mogelijk. De derde bijeenkomst is deelname aan een evenement voor jongeren in de leeftijd van 13 tot 25 jaar, die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk en maatschappelijke stages. 1e bijeenkomst: 22 mei 19.00-21.30u.

Adviesgesprek: in overleg tussen mei en september. 2e bijeenkomst: 9 september 19.0021.30u. 3e bijeenkomst: Deelname informatiemarkt voor jonge vrijwilligers in de 2 helft van september. 4e bijeenkomst: 6 november 19.00-21.30u. Meer informatie en aanmelden Informatie is te vinden op onze website onder cursus en training. Voor meer informatie kunnen organisaties contact opnemen met Isabelle Leijser i.leijser@breda-actief. nl of Frederik Theuwis: f.theuwis@bredaactief.nl, tel. 076-5233555.


NAAR BUITEN

KIJK OP ACTION.NL

WEEKACTIE! WEEKACTIE! DECO HOCKER

SPECTRUM MUURVERF

GLYHUVHYDULDQWHQ WUHQG\JHVWRIIHHUG [FP

9.95

NRUWHPRXZ GLYHUVHNOHXUHQ DFU\O PDWHQ6;/

APP EN RELAX TABLET KUSSEN

GESA ZITKUSSEN

PHWKDQGLJHRSEHUJYDNNHQ YRRUWDEOHWHQDFFHVVRLUHV LGHDDOYRRURSGHEDQN RILQGHDXWR JHVFKLNWYRRU DOOHSRSXODLUH IRUPDWHQWDEOHWV

GLYHUVHNOHXUHQ NQRRSV [[FP

3.49

HANDDOEK MET CAPUCHON GLYHUVHSULQWV]RDOV 0HJD0LQG\. 0HJD7RE\ HQ%XPED [FP

3.98

(OGHUV 

LUXE BADDOEK

0.49

1.65

(OGHUV 

3.49

4.89

(OGHUV 

JONGENS EN MEISJES ZWEMKLEDING YHHOYHUVFKLOOHQGH PRGHOOHQHQSULQWV YDQDIPDDW

(OGHUV 

DAMES TOP

GLYHUVHYDULDQWHQ strapless:RQHVL]H singlet:PDWHQ6;/

2.99

CAMPING VOUWBED

GLYHUVHNOHXUHQ NDWRHQ [FP

LUXE WASHAND NDWRHQ [FP

5.95

2.79

PHWDSSOLFDWLH KRPHRIIORZHUV ZKLWHJUH\ZDVK FD[FP

(OGHUV 

[FP

CHAMPION VOETBAL Â&#x2018;FP

ROTAN BLOEMENMAND

2.49

(OGHUV 

INTEX LUCHTBED MET RUGSTEUN

LQFOJURQGSHQQHQ FD[[FP

5.99

13.79

1.99

UITVOUWBAAR VOETBALDOEL

4.49

E U RO P E S E IT! TO P KWALITE

MUURVERFSET ANTI-SPAT GHOLJ

(OGHUV 

MEISJES TRUI PDWHQ 

YHUVFKLOOHQGH YDULDQWHQ PO

GLYHUVHNOHXUHQ DOXPLQLXP FD[[FP

RE EXTR A ZWA ! IT TE LI KWA

2.79

(OGHUV 

20.95

DENIM SHORT GLYHUVH YDULDQWHQ SRFNHW PDWHQ 6;/

5.99

2.29

=HWHQGUXNIRXWHQYRRUEHKRXGHQ

DAMES AJOUR TRUI

T/M DINSDAG 20 MEI 2014

DOVE BODYLOTION

ODWH[ZLW YRRUELQQHQHQEXLWHQ GHNNHQGHQVFKUREYDVW OLWHUYRRUP

(OGHUV 

VAN WOENSDAG 14 MEI


X x x x x

x x

KGV33VW31S p&OFSHJFMBCFM"

LPFMU[FFS FGGJDJĂ&#x192;OU p*OIPVE-JUFS p$SJTQFS#PYGSVJUFOHSPFOUF CMJKWFOMBOHFSWFST p-PX'SPTU%FWPSNJOHWBOJKT XPSEUBBO[JFOMJKLWFSNJOEFSE p#JH#PYWSJFTMBEFTPQCFSHFOWBO HSPUFJOHFWSPSFOMFWFOTNJEEFMFO p"SU/S

KGE36MW40 Koel- / Vriescombi Conventioneel p&OFSHJFMBCFM"

[FFSFOFSHJF[VJOJH p*OIPVE-JUFS p7BLBOUJFTUBOE p$SJTQFS#PYGSVJUFOHSPFOUFCMJKWFOMBOHFSWFST p$IJMMFSCPYWMFFTFOWJTCMJKGUUPUXFMYMBOHFSWFST p-PX'SPTU%FWPSNJOHWBOJKTXPSEUBBO[JFOMJKLWFSNJOEFSE p"SU/S

.FUFFO"

LPFMLBTUCFTQBBSU VHFNJEEFME` QFSKBBS FOFSHJFLPTUFOUPWFFO" ,PFM WSJFTDPNCJ

KGV39ML30 p&OFSHJFMBCFM"

LPFMU[FFSFGGJDJĂ&#x192;OU p*OIPVE-JUFS p$SJTQFS#PYGSVJUFOHSPFOUFCMJKWFOMBOHFSWFST p-PX'SPTU%FWPSNJOHWBOJKTXPSEUBBO[JFOMJKL WFSNJOEFSE p-&%WFSMJDIUJOH p#JH#PYWSJFTMBEFTPQCFSHFOWBOHSPUFJOHFWSPSFO MFWFOTNJEEFMFO p"SU/S

KGE39ML40 Koel- / Vriescombi Conventioneel p&OFSHJFMBCFM"

[FFSFOFSHJF[VJOJH p*OIPVE-JUFS p7BLBOUJFTUBOE p$IJMMFSCPYWMFFTFOWJTCMJKGUUPUXFMYMBOHFSWFST p-PX'SPTU%FWPSNJOHWBOJKTXPSEUBBO[JFOMJKL WFSNJOEFSE p#JH#PYWSJFTMBEFTPQCFSHFOWBOHSPUFJOHFWSPSFO MFWFOTNJEEFMFO p"SU/S

/BBSNBUFIFULPFMWSJFTBQQBSBBUJOUFOTJFWFSXPSEUHFCSVJLU WBLFSEFVSFO PQFO FUFOTXBSFOUPFWPFHFO WFSCSVJLUIFUBQQBSBBUNFFSFOFSHJF%BBSNFF XPSEFOEFWFSTDIJMMFOFOEFCFTQBSJOHOPHHSPUFS

"BOCJFEJOHFONBYQFSLMBOUp(FFOWFSLPPQBBOIBOEFMBSFOp;FUGPVUFOFOQSJKTXJK[JHJOHFOWPPSCFIPVEFOp"BOCJFEJOHFO[JKOHFMEJHWBOUNp;PMBOHEFWPPSSBBETUSFLUp

x

Bij aankoop van een geselecteerd Bosch actiemodel ontvangt u kosteloos 6 maanden FOX Sports GO t.w.v. â&#x201A;Ź150,-* Vraag in de winkel naar de voorwaarden * Actie wordt mede mogelijk gemaakt door Bosch. Actie is geldig van 01-05-2014 t/m 30-06-2014. Voor alle actievoorwaarden: www.bosch-home.nl/winnaarsactie

Openingstijden

BREDA Kruisvoort 14 Woonboulevard 4814 RZ Breda Tel. 076 - 5258100

maandag 10.00 - 22.00 uur dinsdag 10.00 - 22.00 uur woensdag 10.00 - 22.00 uur

donderdag 10.00 - 22.00 uur vrijdag 10.00 - 22.00 uur zaterdag 09.30 - 20.00 uur

www.mediamarkt.nl zondag 11.00 - 17.00 uur (IEDERE ZONDAG OPEN)

Ruim 2500 gratis parkeerplaatsen

Ook cadeaukaarten verkrijgbaar

Dbw 20140514  
Dbw 20140514