Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

B E R G E N

O P

O P L AG E :

Z O O M S E

14 MEI 2014 WEEK 20

Uitgeverij

29.800

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

ZORGEN OVER AFVALDUMPING IN SPEELTUIN

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

Volg ons via twitter: @BergseBode

AUTO’S

AA

Zundert

I SPORT

EINDE VERHAAL VOOR SUPERMARKT LEPELSTRAAT

Te l .

076

599

8 111

KERKELIJK NIEUWS

DEPENDANCE SPREEKHOORN EIND JUNI KLAAR

I

480.000

www.internetbode.nl VACATURES

ABN AMRO Bergen op Zoom organiseert informatiedagen over ontslagvergoedingen op 17 en 24 mei. Lees er meer over in dit katern.

Gesprek over sociaal plan Philip Morris

Voorbereidingen voor Avondvierdaagse

BERGEN OP ZOOM - De directie van Philip Morris praat vandaag, woensdag 14 mei, over het sociaal plan wat Philip Morris recent gepresenteerd heeft. Daarin staat onder meer dat oud-werknemers een dertig procent hogere ontslagvergoeding krijgen dan landelijk verplicht, dat medewerkers rond de zestig jaar tot aan hun AOW hun salaris behouden en dat mensen die binnen 18 en 36 maanden na hun ontslag geen andere baan vinden respectievelijk 15 en 20 procent van het laatstverdiende bruto jaarsalaris krijgen. FNV sprak eerder van een goed startdocument, CNV wilde zich eerder nog niet uitlaten over het sociaal plan.

BERGEN OP ZOOM - De voorbereidingen voor de 69e editie van de Bergen op Zoomse Wandelavondvierdaagse zijn in volle gang. Het evenement vindt plaats van maandag 2 tot en met donderdag 5 juni. Iedere avond om 18.45 uur wordt de loop gestart op Sportpark Rozenoord. De beginafstand is 6 km en voor degene die de pas er graag in zet, is er een afstand van 10 km per avond te lopen. Voorinschrijving is mogelijk op dinsdag 27 en woensdag 28 mei op de volgende adressen: sportpark Rozenoord, wijkhuis de Moerkens en wijkaccommodatie de Bergse Plaat.

Burgerinitiatieven kazerne gevraagd

Sluisproef om proces te versnellen

BERGEN OP ZOOM - Door de verhuizing naar een nieuwe locatie staat de brandweerkazerne aan de Westersingel leeg. De sloop is vorige week gestart. In afwachting van een definitieve invulling stelt de gemeente Bergen op Zoom deze locatie tijdelijk beschikbaar voor één of meerdere burgerinitiatieven. Bewoners, bedrijven, instellingen en verenigingen worden uitgenodigd om mee te denken en te participeren in een tijdelijke inrichting van het perceel. Uitgangspunt is dat gebruik van tijdelijke aard is en dat alle kosten gedragen worden door de initiatiefnemer(s). Initiatiefnemers kunnen zich bij de gemente melden tot en met vrijdag 20 juni.

BERGEN OP ZOOM - Rijkswaterstaat houdt een proef bij Europa’s grootste sluizencomplex om het schutproces voor de beroepsvaart te versnellen. In een van de kolken van de Volkeraksluizen is een extra sluis in de schuifdeuren gemaakt. Het doel van de proef is te onderzoeken of met deze aanpassing van de sluis, de wachttijd voor schepen met enkele minuten kan worden verkort, zodat er meer schepen in minder tijd kunnen passeren. Tijdens de werkzaamheden deze week kan de beroepsvaart gebruik maken van de andere twee sluiskolken. Rond de zomer worden de resultaten van de proef van Rijkswaterstaat verwacht.

Afval braderie roept irritaties op BERGEN OP ZOOM - Louis van der Kallen van de BSD-fractie stoort zich mateloos aan de rommel die er volgens hem is blijven liggen na de braderie op de Boulevard 3 en 4 mei. “Op 5 mei was het een prachtige voorjaarsdag. Een dag waarop veel mensen vrij hebben en het er in de zon van willen nemen. Op zo’n dag zag één van onze toeristische paradepaardjes er niet uit”, schreef hij naar de gemeente. De braderie op zaterdag en zondag was een succes en dat was goed te merken. Van der Kallen wil daarom aan de gemeente duidelijk maken dat er in de toekomst iets gedaan moet worden aan de rommel die er achterblijft na zo’n evenement.

Man dreigt vrouw in brand te steken BERGEN OP ZOOM - Een 37-jarige man uit Roosendaal is vrijdagavond aan de Glymesstraat in Bergen op Zoom opgepakt, omdat hij een vrouw in brand dreigde te steken. Agenten kregen rond 20.30 uur een melding binnen van bedreiging. De verdachte zou voor de woning van de meldster gezegd hebben haar in brand te steken. De man viel de vrouw eerder op de dag ook al lastig. Zij hebben de verdachte vervolgens overgedragen aan de dienders. Inmiddels werd ook duidelijk dat hij ook de buren van de vrouw bedreigd had. Ook daar werd aangifte van opgenomen. De man is gearresteerd en vastgezet.

HALSTEREN - Mevrouw Bella van Dijk-Theuns krijgt uit handen van pastoor Hans van Geel de Pauselijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontifice uitgereikt in de Halsterse Quirinuskerk. Zij kreeg het eerbetoon voor haar buitengewone en voorbeeldige inzet voor haar geloofgemeenschap. FOTO MERIJNSTISEN.NL

Stadlander bestrijdt het verwijt dat ze geen duidelijk vestigingsbeleid voert

Ondernemers Gageldonk onzeker BERGEN OP ZOOM - Ondernemers uit de wijk Gageldonk West, waar behoorlijk wat plannen op stapel staan, voelen zich niet prettig bij de onzekere situatie. Dat zegt de SP die een onderzoek hield. Ook verwijten zij Stadlander geen duidelijk vestingsbeleid te hebben, waardoor de concurrentie alleen maar toeneemt. Stadlander en de gemeente zetten in op een duidelijkere communicatie, maar bestrijdt de kritiek voor een groot deel. DOOR VERA DE GEUS De SP deed onderzoek naar de situatie waarin de ondernemers in Gageldonk West verkeren. Volgens de partij heerst er onzekerheid en mede daardoor ook ontevredenheid. “Zij geven aan dat de communicatie met de gemeente en Stadlander niet transparant is en zeker niet de schoonheidsprijs verdient”, aldus de SP die daarmee doelt op de renovatieplannen van de wijk. “De plannen die er al zijn vanaf 2005, zijn nog steeds niet tot uitvoer gebracht. Ze zien de buurt verpauperen, mensen wegtrekken en hun omzet verminderen. Omzetvermindering is er ook, omdat Stadlander de winkels aan het Piusplein aan iedereen verhuurt, die maar wenst te ondernemen. Wat voor onderneming maakt niet uit. Dat maakt dat er meerdere cafés, cafetaria’s en buitenlandse supermarkten zitten. Naast de verschillende branchegenoten die in de huurpanden zitten, zitten

VOOR HET LAATSTE ACTUELE LOKALE NIEUWS KIJK OP WWW. INTERNETBODE.NL

er ook nog concurrerende ondernemers in gewone woonhuizen. Zo zitten er op nog geen honderd meter van elkaar vijf kapperszaken. De ondernemers zijn het massaal er over eens dat er geen duidelijk vestigingsbeleid is, dat ze niet weten wat de toekomst van de wijk brengt en dat dit zeer funest is voor hun onderneming.” Volgens de ondernemers worden zij rustig gehouden met beloftes, maar gebeurt er weinig. Verhuizen De gemeente Bergen op Zoom en Stadlander betreuren de kritiek vanuit de ondernemers. “De kritiek op het gebied van communicatie nemen we serieus. We begrijpen heel goed dat de ondernemers het moeilijk vinden om te gaan met de onzekerheid”, zegt men. “Als het gaat om de ondernemers dan is het zo dat Stadlander alle winkeliers één op één begeleidt in het voortraject. De uitdaging voor Stadlander is om tijdens de verbouwingswerkzaamheden

voldoende ruimte te hebben om een onderneming bij voorkeur slechts éénmaal te hoeven te verplaatsen.” Kappers Wat betreft het vestigingsbeleid bestrijdt Stadlander het verwijt van de SP dat ze geen duidelijk vestigingsbeleid voert. “Er zijn in het winkelcentrum geen zaken toegevoegd uit brancheverwante sectoren die al in het centrum waren gehuisvest. Integendeel, Stadlander heeft er juist voor gekozen het vertrek van sommige ondernemingen niet opnieuw in te vullen en dus minder inkomsten te accepteren. De vraag naar huisvesting van bijvoorbeeld bel/internetwinkels en shoarmazaken was er namelijk wel degelijk. Het voorbeeld van de kapperszaken is lastig omdat dit een aan huis gebonden beroep is en het iedereen vrij staat om een dergelijke gelegenheid te beginnen”, legt men uit. “Overigens proberen we juist de hele wijk aantrekkelijker te maken voor ondernemers.”

ZATERDAG GRATIS INLOOPSPREEKUUR 11:00 tot 13:00 uur*

*

Kijk voor meer informatie op onze website www.lensink-advocaten.nl Burg. van Hasseltstraat 50a - Bergen op Zoom - Tel. 0164-241650

BOV zoekt Bergse Ciske BERGEN OP ZOOM - De Bergse musicalclub Stichting BOV (Bergse Operette Vereniging) is druk bezig met de voorbereidingen en de productie voor volgend jaar. Ciske de Rat wordt namelijk hun volgende project en daarvoor zijn ze nog op zoek naar een jonge acteur die de rol van de eerste ‘Bergse’ Ciske kan spelen. Naast een brutale jongen is BOV op zoek naar nog drie kinderen die voor bijrollen en kinderen die als figurant willen meedoen. De eerste audities zijn op 28 en 29 juni, voor degenen die deze ronde halen is de tweede auditie op 5 en 6 juli. Aanmelden voor audities kan via de BOV website.

Lezing over beleving van de binnenstad BERGEN OP ZOOM - De Vereniging Binnenstad houdt een openbare lezing over de belevingswaarde van de binnenstad op zaterdag 17 mei om 11.00 uur in Vestzaktheater ‘t Zwijnshoofd Moeregrebstraat 18. Aansluitend volgt een proefschouw in een gedeelte van de binnenstad. Na een inleiding door voorzitter André Blom zullen de kerngroepleden Piet Bruys en Jan Weyts de plannen van de vereniging periodiek om een stadsschouw te houden, voorstellen. Daarbij komen aandachtsgebieden als: gevels, gevelwanden, de openbare ruimte, onderhoud, veiligheid, handhaving en functionaliteit/uitstraling aan de orde.


Vijftiende editie Jumping Etten-Leur in de startblokken ETTEN-LEUR – Voor het vijftiende opeenvolgende jaar wordt er op de terreinen van Hoeve de Grient Jumping Etten-Leur georganiseerd. Met maar liefst 5 dagen wedstrijdsport is Jumping Etten-Leur inmiddels uitgegroeid tot één van de grotere paardensportevenementen van de Provincie Noord-Brabant. Van 21 tot en met 25 mei zal de achtertuin van Rinus Blom fungeren als één grote wedstrijdpiste. Jonge paarden en streekruiters Van heinde en verre komen springruiters om van woensdag tot en met vrijdag hun vier- tot en met zevenjarige springpaarden te starten. Rond de klok van zeven uur wordt op vrijdagavond, na de officiële opening door Burgemeester Rijnbach – de Groot, de finale gereden tussen alle deelnemers met vijf-, zes- en zevenjarige paarden, met als uitkomst ‘Kampioen van Etten-Leur’! Hierna is de piste gereserveerd voor het paard – pony relais springen waarin teams van 2 ruiters het tegen elkaar opnemen in een strijd om de snelste tijd weg te zetten. Spektakel gegarandeerd! Op woensdag en donderdagavond komen de streekruiters in de klasse L in actie, waarbij we op zoek gaan naar de beste amateur ruiter. Springrubrieken en wereldberoemd entertainment in het weekend Op zaterdag zijn er verschillende basissport rubrieken. Het programma wordt afgewisseld met een show van de beste tuigpaarden uit heel Nederland. Deze tuigpaarden demonstreren hun spectaculaire draf alleen op de grootse paardensportevenementen in Europa. Zaterdagavond wordt er een

spannende Jacht rubriek verreden, waarbij ruiter en paard door beide pistes van het terrein heen scheuren, gevolgd door een live camera. Jumping Etten-Leur wordt traditiegetrouw op zondag afgesloten met de Grote Prijs van Verkeersschool Blom, het nationaal 1.40m. Maar voordat deze rubriek van start gaat trakteert de organisatie het publiek op een show van de wereldberoemde Future Guys. Deze cowboys staan bekend om hun levensgevaarlijke stunts en geven met hun bloedsnelle paarden een echte rodeoshow weg. Een optreden wat u echt niet mag missen en die ook zeker voor de niet paardensportfan de moeite waard is! Gratis toegang en parkeren Iedereen is van harte welkom om een bezoekje te brengen aan Jumping Etten-Leur. De entree en het parkeren is alle dagen GRATIS. Voor alle toeschouwers zijn er overdekte tribunes en er kan een hapje en een drankje worden genuttigd in de sfeervolle publiekstent met terras direct aan de wedstrijdarena. Ook de kleintjes onder ons mogen hun springkunsten vertonen, op zaterdagen zondagmiddag (24 en 25 mei) is er een springkussen. Kijk voor meer informatie op www.jumpingettenleur.nl

W W W.J U M PI NGET T E N L E U R . N L

21 | 22 | 23 | 24 | 25 MEI 2014 5 dagen lang wedstrijdsport met o.a. kampioenschap voor jonge springpaarden, jacht springen, rubrieken in de klassen L t/m ZZ, nationaal 1.40m en een spectaculaire rodeoshow van de Future Guys!

GRATIS ENTREE

LOCATIE EVENEMENT Hoeve de Grient, Hoevenseweg 34 in Etten-Leur party service

Jan Vermunt


ACTUALITEIT

‘We willen de mensen niet alleen aan een baan helpen, we gaan ook voor begeleiding’

Ondernemerscollectief voor gedupeerden Philip Morris BERGEN OP ZOOM - Een groep Bergenaren heeft de handen ineen geslagen om mensen die vanwege de sluiting van de fabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom bij te staan. Dit doen zij in de vorm van een Ondernemerscollectief waar gedupeerden aan kunnen kloppen voor hulp in de breedste zin van het woord. Van sollicitatietrainingen tot begeleiding van werk naar werk en van financieel advies tot omscholing. DOOR VERA DE GEUS De maatschappelijke betrokkenheid bij de sluiting van de fabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom blijkt groot. Het feit dat duizenden mensen gedupeerd raken zorgt voor onrust in de regio. Niet alleen de medewerkers van Phillip Morris zelf zullen wellicht in zwaar weer raken, ook andere bedrijven worden geraakt. “Denk bijvoorbeeld aan de bakker op de hoek die leverde aan de fabriek”, legt initiatiefnemer Adriaan Beirnaert desgevraagd uit. “Ook dit soort zaken zullen allemaal getroffen worden door deze sluiting met wellicht ontslag van medewerkers tot gevolg. Onze hulp beperkt zich dan ook niet alleen tot aan de personeelsleden van Philip Morris, een ieder kan bij ons aankloppen.” Steun Inmiddels is er een kerngroep samengesteld met daarin ongeveer tien ondernemers, maar men streeft ernaar om het collectief uiteindelijk uit ongeveer dertig leden te laten bestaan. “Het begeleiden van werk naar werk is het allerbelangrijkste”, zegt Beirnaert. “We willen zo veel mogelijk uit de bijstand zien te houden. We gaan grote partners inschakelen om mensen aan een baan te helpen. Het kan

echter wel zijn dat mensen dan niet op de Brabantse Wal aan de slag kunnen, maar verder moeten rijden naar Rotterdam of Zeeland. Dat is echter geen struikelblok, lijkt me.” Het Ondernemerscollectief gaat niet alleen op zoek naar werk, de taken bestaan voor een groot deel ook uit begeleiding. “Mensen omscholen, financieel advies geven, trainingen op het gebied van talentontwikkeling, noem maar op.

‘Praktische hulp is noodzakelijk’ Ook willen we sollicitatietrainingen gaan geven. Er zijn namelijk medewerkers bij die hun werkzame leven lang al bij Philip Morris werken, zij hebben nog nooit gesolliciteerd. Zo zijn er heel veel onderdelen waarin men wel wat steun kan gebruiken en dat willen wij geven. ”Het Ondernemerscollectief bestaat uit onder meer financieel adviseurs, juristen, bedrijfspsychologen, coaches op het gebied van talentontwikkeling en sollicitatietraining, jobhunters, outplacementbureaus, uitzendbureaus en vertegenwoordigers uit het onderwijs. Het Ondernemerscollectief legt momenteel ook contact met de gemeente Bergen op Zoom en de directie van Philip Morris.

Een groep Bergenaren heeft de handen ineen geslagen om mensen die vanwege de sluiting van de fabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom bij te staan. ARCHIEFFOTO

Terrein Beirnaert geeft aan de dat maatschappelijke betrokkenheid voor de partijen de hoofdreden is om zich aan te sluiten bij het collectief.

“Dit heeft een hele grote impact op de regio en haar inwoners. Wij zijn ervan overtuigd dat er ook praktische hulp geboden moet worden en dat dit Ondernemerscollectief werkt”, aldus de initiatiefnemer.

Het Ondernemerscollectief gaat tevens op zoek naar een invulling van het terrein. “Daar moet ook snel een andere invulling voor komen en ook wat dat betreft houden we onze oren en ogen open.”

Buurtbewoner: ‘Voor de kinderen gaan spelen, kijk ik het gras eerst na op glas en andere gevaarlijke dingen’

Zorgen over afvaldumping in speeltuin BERGEN OP ZOOM - De buurtbewoners van de speeltuin aan het Acaciahof in Bergen op Zoom hopen van ganser harte dat de gemeente in actie komen tegen de vervuilers die de speelomgeving tot een vuilnisbelt maken. Onder en nabij de speeltoestellen ligt volop afval verspreid. Van rondslingerende glazen potten tot dozen vol grof vuil en van gevulde, gescheurde vuilniszakken tot bakstenen. De buurt maakt zich zorgen over de veiligheid van hun kinderen. Dat doet ook Sahin Ergec van de PvdA die een brief stuurde naar het gemeentebestuur om het probleem nogmaals aan te kaarten.

Van de speelvoorziening aan het Acaciahof in Bergen op Zoom wordt dankbaar gebruik gemaakt door de buurtkinderen. De glijbaan, schommels en duikelrekken zijn druk bezet. Toch laten de ouders hun kinderen daar niet bepaald met een gerust hart spelen. Het speelterrein ligt namelijk bezaaid met afval. Een van de buurtbewoners weet er alles van: “Wij wonen hier twee jaar en het is eigenlijk altijd wel vies geweest hier. Maar de laatste tijd wordt het steeds maar erger. Iedere keer worden er weer nieuwe vuilniszakken neergelegd en de kinderen kijken dan uit nieuwsgierigheid wat er in zit. Daardoor ligt het steeds overal. De gemeente komt af en toe de troep wel opruimen, maar het probleem blijft. Het is gevaarlijk en bovendien gaat het op den duur stinken. Zeker als het mooi weer is. Voordat mijn kinderen in de speeltuin gaan spelen, kijk ik eerst alles na op glazen potten enzo. Voor je het weet moet je met je kind naar het ziekenhuis, omdat het hier zo’n bende is. Er ligt gewoon altijd viezig-

heid. Dat vind ik echt heel erg. Ik hoop dat de gemeente er iets aan kan en wil doen.” Politie Die hoop heeft ook PvdA-raadslid Sahin Ergec. Hij heeft inmiddels een brief geschreven aan het gemeentebestuur waarin hij aangeeft dat buurtbewoners al meerdere malen tevergeefs bij de gemeente Bergen op Zoom hebben geklaagd. “Je struikelt er over het afval. Mijns inziens zijn dit onmenselijke taferelen. Kinderen wordt onmogelijk gemaakt om er te spelen. Men-

‘Je struikelt over het afval’ sen lopen noodgedwongen om zodat ze de troep en afval niet hoeven te ruiken of zien. Het lijkt af en toe wel een derdewereldspeelterrein. Blijkbaar zijn er mensen die het normaal blijken te vinden hun afval te moeten dumpen op het speelterrein. Wij vinden dat de gemeente in samenwerking

Onder en nabij de speeltoestellen aan het Acaciahof ligt volop afval verspreid.

met de politie hen hier op moet aanspreken. Deze mensen zijn bekend in de wijk en kunnen hier snel op worden aangespro-

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

www.internetbode.nl

DOOR VERA DE GEUS

ken zonder een klopjacht op te starten. De wijkagent zou hier bijvoorbeeld een rol in kunnen spelen. Maar tot op heden

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PAGINA 3

FOTO VERA DE GEUS

lijkt er niets te gebeuren”, aldus Ergec. De gemeente Bergen op Zoom nog niet inhoudelijk reageren.

Volg ons op Twitter: @BergseBode.


Finwire Corporate Services onderneemt met u De uitdagingen van het ondernemen zijn u meer dan bekend. Uw klanten, toeleveranciers, werknemers en ĂŶĚĞƌĞ ƉĂƌƟũĞŶ njŝũŶ Ƶǁ ƌĞŐƵůŝĞƌĞ ŐĞƐƉƌĞŬƐƉĂƌƚŶĞƌƐ ĞŶ vormen de basis van de dagelijkse business. ŝũƟũĚĞŶǁŝũůĞƐƉƌĞĞŬƚƵŵĞƚĚĞĂĐĐŽƵŶƚŵĂŶĂŐĞƌǀĂŶƵǁ ďĂŶŬ ĞŶ njŽ ŶƵ ĞŶ ĚĂŶ ŬŽŵƚ ĚĞ ĂĐĐŽƵŶƚĂŶƚ ŽǀĞƌ ĚĞ ǀůŽĞƌ͘ ĞnjĞ ŐĞƐƉƌĞŬƐƉĂƌƚŶĞƌƐ ďĞƉĞƌŬĞŶ njŝĐŚ ƚŽƚ ŚĞƚ ĮŶĂŶĐŝģůĞ ĚĞĞůǀĂŶƵǁŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌƐĐŚĂƉĞŶĚĂŶǀĂĂŬĂůůĞĞŶŽǀĞƌĚĞ ĂĐŚƚĞƌůŝŐŐĞŶĚĞƉĞƌŝŽĚĞ͘ ŽĂůƐ ĚĞ ŵĞĞƐƚĞ ŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌƐ ŚĞĞŌ ŽŽŬ Ƶ ďĞŚŽĞŌĞ ĂĂŶ ĞĞŶĂĚǀŝƐĞƵƌĚŝĞŚĞƚĮŶĂŶĐŝģůĞǀĞƌůĞĚĞŶŬĞŶƚ͕ƵǁďƵƐŝŶĞƐƐ ďĞŐƌŝũƉƚ ŵĂĂƌ ŽŽŬ ĞĞŶ ǀŝƐŝĞ ŚĞĞŌ ŽƉ ĚĞ ƚŽĞŬŽŵƐƚ͘ ĞŶ ĂĚǀŝƐĞƵƌ ĚŝĞ ďĞŚĂůǀĞ ĚŽƐƐŝĞƌƐ ŽŽŬ ĚĞ ŵĞŶƐ ĐĞŶƚƌĂĂů ƐƚĞůƚ ĞŶŽŽŬĚŝĞŬĞƵnjĞƐďĞŐƌŝũƉƚĚŝĞŐĞŵĂĂŬƚǁŽƌĚĞŶŽŵĂŶĚĞƌĞ ƌĞĚĞŶĞŶ ĚĂŶ ŐĞůĚ ǀĞƌĚŝĞŶĞŶ͘ ,Ğƚ njŝũŶ ǀĂŶ ŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌ ŝƐ ǀŽŽƌƵĞĞŶŵĂŶŝĞƌǀĂŶůĞǀĞŶ͕ŽŽŬďƵŝƚĞŶĚĞŬĂŶƚŽŽƌƟũĚĞŶ͘ sĂŶ&ŝŶǁŝƌĞŽƌƉŽƌĂƚĞ^ĞƌǀŝĐĞƐŵĂŐƵŚĞƚnjĞůĨĚĞǀĞƌǁĂĐŚƚĞŶ͘ tŝũ ŐĂĂŶ Ƶ ŶŝĞƚ ǀĞƌƚĞůůĞŶ ĚĂƚ ŽŶnjĞ ǀĂŬŬĞŶŶŝƐ ĞŶ ĞdžƉĞƌƟƐĞ ŽƉĮŶĂŶĐŝĞĞů͕ďĞĚƌŝũĨƐǁĂĂƌĚĞƌŝŶŐƐͲ͕ďĞĚƌŝũĨƐĞĐŽŶŽŵŝƐĐŚͲĞŶ ŽŶĚĞƌŶĞŵŝŶŐƐƌĞĐŚƚĞůŝũŬƚĞƌƌĞŝŶŐĞǁĂĂƌďŽƌŐĚŝƐĞŶĚĂƚŽŶnjĞ ƵƵƌƚĂƌŝĞǀĞŶ ƉĂƐƐĞŶĚ njŝũŶ͘ ĞnjĞ njĂŬĞŶ njŝũŶ ǁĂƚ ŽŶƐ ďĞƚƌĞŌ ŶĂŵĞůŝũŬ ǀĂŶnjĞůĨƐƉƌĞŬĞŶĚ ŶĞƚ njŽĂůƐ ĚĞ ĂĚǀŝƐĞƌŝŶŐ ŽƉ ĚĞnjĞ ƚĞƌƌĞŝŶĞŶ͘ KǀĞƌǁĞĞŐƚ Ƶ Ƶǁ ŽŶĚĞƌŶĞŵŝŶŐ ƚĞ ǀĞƌŬŽƉĞŶ͕ ŵŽĞƚƵƌĞŽƌŐĂŶŝƐĞƌĞŶĞŶƵǁƉĞƌƐŽŶĞĞůƐďĞƐƚĂŶĚŽĨĂƌďĞŝĚƐǀŽŽƌǁĂĂƌĚĞŶĂĂŶƉĂƐƐĞŶ͕ǁŝůƚƵǁĞƚĞŶǁĂƚƵŽŶĚĞƌŶĞŵŝŶŐ ĞŝŐĞŶůŝũŬ͚ǁĂĂƌĚ͛ŝƐ͕njĂůĞƌŝŶĚĞŶĂďŝũĞƚŽĞŬŽŵƐƚƐƉƌĂŬĞnjŝũŶ ǀĂŶ ĞĞŶ ďĞĚƌŝũĨƐŽƉǀŽůŐŝŶŐ Ăů ĚĂŶ ŶŝĞƚ ŝŶ ĨĂŵŝůŝĂŝƌĞ ŬƌŝŶŐ͕ ŝƐ ƵǁŽŶĚĞƌŶĞŵŝŶŐĨƵůůͲƉƌŽŽĨǀŽŽƌĚĞĂĂŶƐƉƌĂŬĞůŝũŬŚĞĚĞŶĚŝĞƵ ŬƵŶŶĞŶƌĂŬĞŶ͕ŽǀĞƌǁĞĞŐƚƵƵǁĮŶĂŶĐŝģůĞŚƵŝƐŚŽƵĚŝŶŐĞĞŶƐ ŬƌŝƟƐĐŚƚĞŐĞŶŚĞƚůŝĐŚƚƚĞŚŽƵĚĞŶĞŶŚĞĞŌƵďĞŚŽĞŌĞĂĂŶ ĞdžƚĞƌŶĞĮŶĂŶĐŝĞƌŝŶŐ͍<ŽƌƚŽŵ͕ŐĞĞŌŽƌŝģŶƚĂƟĞŽƉĚĞŽƉƟĞƐ ĚŝĞƵŚĞĞŌĞŶŚĞƚƌƵƐƟŐĂĨǁĞŐĞŶǀĂŶĚĞnjĞŵŽŐĞůŝũŬŚĞĚĞŶ

Finwire Corporate Services

Van links naar rechts: Léon Knops, Marlies Hoendervangers, Joost van Rooij, Laureen van der Horst, Robin Franken en Frank van de Watering ƵƌƵƐƚĞŶnjĞŬĞƌŚĞŝĚ͙͙͘ǁŝũŚĞƌŬĞŶŶĞŶƵǁǀƌĂŐĞŶĞŶnjŽĞŬĞŶ ƐĂŵĞŶŵĞƚƵŶĂĂƌŚĞƚǀŽŽƌƵƉĂƐƐĞŶĚĞŐŽĞĚĞĂŶƚǁŽŽƌĚ͘ sŽŽƌ ŽŶƐ ŝƐ ĚĂĂƌďŝũ ƉƌŝŽƌŝƚĞŝƚ ĚĂƚ ǁŝũ Ƶ ĂůƐ ŵĞŶƐ ĚŝĞ ŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌ ŝƐ͕ ĐŽŵĨŽƌƚ ŬƵŶŶĞŶ ďŝĞĚĞŶ͘ Ğ njĞŬĞƌŚĞŝĚ ǀĂŶ ĞĞŶ ĂĚǀŝƐĞƵƌ ĚŝĞ Ƶ ďĞŐƌŝũƉƚ ĞŶ ĚĞ ǀŽůůĞ ďƌĞĞĚƚĞ ǀĂŶ ŚĞƚ ŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌ njŝũŶ ŝŶ ĚĞ ĂĚǀŝƐĞƌŝŶŐ ďĞƚƌĞŬƚ͘ ĞŶ ŵĞŶƐ ůĞĞŌ ŶŝĞƚĂůůĞĞŶ͕ĞĞŶŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌŽŶĚĞƌŶĞĞŵƚŶŝĞƚĂůůĞĞŶ͘

Ƶ ďŝŶĚƚ͘ &ŝŶǁŝƌĞ ŽƌƉŽƌĂƚĞ ^ĞƌǀŝĐĞƐ ŝƐ ŐĞĞŶ ƉĂƐƐĂŶƚ ŝŶ Ƶǁ ŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌƐĐŚĂƉŵĂĂƌĞĞŶƉĂƌƚŶĞƌǁĂĂƌƵĂůƟũĚŽƉƚĞƌƵŐ ŬƵŶƚ ǀĂůůĞŶ͕ ĚŝĞ ƵŝƚĚĂĂŐƚ͕ ƉƌŝŬŬĞůƚ ĞŶ Ƶ ƚĞǀŽƌĞŶ ŝŶĨŽƌŵĞĞƌƚ ŽǀĞƌĚĞŬŽƐƚĞŶǁĂĂƌƵƌĞŬĞŶŝŶŐŵĞĞŵŽĞƚŚŽƵĚĞŶ͘

^ƉƌĞĞŬƚ ŽŶnjĞ ĮůŽƐŽĮĞ Ƶ ĂĂŶ͕ ďĞŶƚ Ƶ ƚŽĞ ĂĂŶ ĞĞŶ ĂŶĚĞƌĞ ŵĂŶŝĞƌǀĂŶŽŵŐĂĂŶŵĞƚŚĞƚŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌƐĐŚĂƉĞŶĚĞĚĂĂƌďŝũ ďĞŚŽƌĞŶĚĞ ǀƌĂĂŐƐƚƵŬŬĞŶ͍ EĞĞŵ ĐŽŶƚĂĐƚ ŵĞƚ ŽŶƐ ŽƉ ǀŽŽƌ ,ĞƚŝƐĚĞĐŽŵďŝŶĂƟĞǀĂŶǀŝƐŝĞ͕ƐƚƌĂƚĞŐŝĞŵĂĂƌŽŽŬĚĞŝŶǀƵůůŝŶŐ ĞĞŶĂĨƐƉƌĂĂŬ͘EŝĞƚǀƌŝũďůŝũǀĞŶĚ͕ŵĂĂƌŽŵƐĂŵĞŶĚĞǁĞŐŝŶƚĞ ǀĂŶĚĞŐĞĚƌĞǀĞŶŚĞŝĚĂůƐŵĞŶƐĞŶŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌĚŝĞŽŶƐŵĞƚ ƐůĂĂŶŶĂĂƌŚĞƚĚŽĞůǀĂŶƵǁŽŶĚĞƌŶĞŵĞƌnjŝũŶ͘

&ĞůůĞŶŽŽƌĚƐƚƌĂĂƚϳϮ͕ϰϴϭϭd:ƌĞĚĂ͕WŽƐƚďƵƐϯϯϱϴ͕ϰϴϬϬ:ƌĞĚĂ͕dĞůĞĨŽŽŶ͗ϬϳϲϱϮϮϱϰϬϬ͕ĞͲŵĂŝů͗ŝŶĨŽΛĮŶǁŝƌĞ͘Ŷů͕ǁǁǁ͘ĮŶǁŝƌĞ͘Ŷů

Nooit meer zadelpijn? De 1eHUJRQRPLVFKHHOHNWULVFKHƩHWVRSPDDW 1

Frame op maat = altijd de juiste zithouding

2

SQlab zadel op maat = nooit meer zadelpijn

3

Pedaal op maat = hoogste rendement

4

Handvat op maat = géén tintelende handen

5

Slim elektrisch systeem = Hƫ FLªQWƩHWVHQ

6

Brede banden = meer comfort

5 2

1

6

3 4

1LHXZVJLHULJ"0DDNHHQSURHIULWHQRYHUWXLJX]HOI +HUPHV3DVVLHYRRUƩHWVHQ

Bike Totaal Jacobusse

De Fietsenmakker

De Kromme Spaak

Piet Voskamp

3URƩOH&RUQHOLV

Antwerpsestraatweg 25/27

Dorpsstraat 48

Troelstraweg 364

Dijkwelsestraat 22

Stationsstraat 52

Bredestraat 12-14

4615 AK Bergen op Zoom

4451 BD Heinkenszand

4384 AW Vlissingen

4421 AH Kapelle

4331 JB Middelburg

4501 EC Oostburg

KHUPHVSDVVLHYRRUƩHWVHQQO

MDFREXVVHQO

GHƩHWVHQPDNNHUQO

GHNURPPHVSDDNQO

SLHWYRVNDPSQO

SURƩOHFRUQHOLVQO

ZZZSHSHUƲHWVHQQO


ACTUALITEIT

Buurtsuper in Lepelstraat gaat 30 september dicht

Column

Einde verhaal voor Lekker Makkelijk LEPELSTRAAT - Op 30 september valt het doek voor buurtsuper Lekker Makkelijk in Lepelstraat. Nog geen drie jaar geleden werd de supermarkt onder luid gejuich van de politiek en de bevolking in het dorp verwelkomd, maar nu blijkt de voorziening toch niet rendabel te zijn. Om die reden trekken samenwerkende partijen Stichting Zuidwester, de gemeente Bergen op Zoom en Stadlander er de stekker uit. Bert Vos, voorzitter van Dorpsraad Lepelstraat, spreekt van een enorm verlies voor het dorp.

Eugène de Kok

Eurosceptisch? Sceptisch waren Albert Verlinde en andere zogenaamde muziekkenners over het songfestivalliedje van Ilse de Lange en Waylon. Heeft u ze nog gehoord na zaterdag? Sceptisch zijn de zestien miljoen bondscoaches over de kansen van Nederland op het wereldkampioenschap in Brazilië. Sceptisch was de nieuwe regering van Oekraïne over het pompeuze bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan een militaire parade op de Krim, afgelopen vrijdag. Sceptisch ben ik over de regelfetisjisten van de Europese Unie die het leven in de lidstaten tot op detailniveau willen bepalen, de miljarden euro’s die als steun naar Spanje zijn gegaan, terwijl daar voetbalclubs met megaleningen van wankele banken tientallen miljoenen euro’s voor matige spelers neerleggen, over Hans van Baalen in het europarlement en over de bakken met geld die zijn gemoeid met de niet uit te leggen, maandelijkse verhuizing van parlementariërs en ambtenaren van Brussel naar Straatsburg. Ben ik eurosceptisch? Misschien wel, maar koester ik dan ook sympathie voor een zogenoemde eurosceptische partij als de PVV? In de verste verte niet. Ik snap ook niet dat Wilders’ kornuiten als eurosceptisch door het leven gaan. ‘Brussel berooft ons van onze welvaart, ons geld, onze tradities en onze identiteit, en daarmee van onze toekomst’, zegt de PVV over de Europese Unie. Dat is de scepsis voorbij, lijkt me. Wilders’ partij verafschuwt Europa en zegt dat de gewone burger door eurofielen doodsbang wordt gemaakt over de gevolgen van de door hem gewenste Nexit. Stoppen met Europa en zelfstandig verder gaan is het enige punt in het Europese PVV-programma. Waarom doe je dan mee aan de Europese verkiezingen? Waarom stuur je een handvol gelukszoekers naar Brussel, die tussen de 8000 en 9000 euro per maand verdienen, terwijl hun doel is om zo snel mogelijk te stoppen met de Unie en je dat allereerst op nationaal niveau moet regelen? Een lidstaat bepaalt volgens mij immers zelf of ze eruit stapt. Neem dan geen deel aan het Brusselse circus, blijf in Den Haag en probeer hier iedereen warm te maken voor jouw Nexit. Of ik sceptisch ben over de PVV in Europa? Ja, misschien ben ik de scepsis zelfs voorbij.

De buurtsuper ‘Lekker makkelijk’ aan de Kerkstraat in Lepelstraat gaat dicht.

DOOR VERA DE GEUS

Colofon Kantoor regio West-Brabant Sint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089 Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Bergse Bode Bergse Bode Redactie Vera de Geus, Ria van Meir Correspondenten Marjet Lubbers, Merijn Sitsen, Robby van der Zande Acquisitie Leo Elenbaas Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 09.00 uur Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 07.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111

W E E K B L A D

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Puzzel week 20 De oplossing van deze puzzel is in week 21 te vinden op www.internetbode.nl

In 2011 was de opening van buurtsuper ‘Lekker Makkelijk’ groot nieuws voor de inwoners van Lepelstraat. Sinds 2007 had de laatste buurtsuper in het dorp zijn deuren gesloten en zaten ze zonder. Oud-wethouder Maarten van Eekelen, die de opening in 2011 verrichte, had tijdens de opening gezegd dat de inwoners van Lepelstraat het voortbestaan zelf in de hand hadden. De inwoners laten de winkel, die gerund wordt door mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, echter teveel links liggen waardoor het voortbestaan van de winkel al ongeveer een jaar op losse schroeven staat. Ondanks meerdere reddingspogingen is het niet gelukt om ze zaak rendabel te krijgen. “Wij leggen er geld op toe”, aldus de betrokken partijen. “Dit komt mede doordat de omzet die zij hadden verwacht te gaan draaien in de winkel, niet wordt behaald. Met andere woorden; de inwoners van Lepelstraat doen minder dan

daar was op gerekend een deel van hun boodschappen in de buurtwinkel.” De komende tijd zal in het teken staan van het afbouwen van de winkelactiviteiten, zodat de deuren van de winkel op dinsdag 30 september definitief sluiten. Gemak Bert Vos, voorzitter van de Dorpsraad Lepelstraat, is teleurgesteld, maar zag de sluiting al wel aan komen. Eerder deed hij via de dorpskrant van Lepelstraat een oproep naar de inwoners van zijn dorp om terug te komen naar de buurtsuper.

‘De klik was er niet’ “Helaas heeft het niet zo mogen zijn. In het begin liep het allemaal goed en waren de cijfers dik in orde. Deze liepen echter steeds verder terug in plaats van dat er sprake was van de gehoopte stijgende lijn. Het is een bijzondere supermarkt met bijzondere medewerkers. We hoopten op een

FOTO MERIJN SITSEN

klik tussen het personeel en de inwoners van Lepelstraat. Dat die klik ervoor zou zorgen dat het goed ging lopen, dat mensen vanwege de maatschappelijke cohesie en het gemak vaker boodschappen in eigen dorp zouden halen. Helaas bleek dat niet het geval, de klik was er niet, waardoor mensen blijkbaar niet bereid waren iets meer te betalen”, redeneert Vos. Zonde Vos vindt het naar eigen zeggen betreurenswaardig dat het doek valt voor de voorziening in het dorp. “Het is natuurlijk superzonde. Zeker na alle moeite die zoveel mensen hebben gedaan. Maar wat niet haalbaar is, is niet haalbaar. We weten nu wel dat een dergelijke formule hier niet werkt. Desalniettemin gaan we als Dorpsraad kijken op welke manier het voorzieningenniveau toch ophoog kan. Daar gaan we nu over nadenken. Wel ben ik blij dat de supermarkt in de zomer nog gewoon open is, het dorp kan er zo nog even aan wennen.”

Nevenvestiging in Bergen op Zoom is wens van Auris én de Spreekhoorn

Dependance is eind juni klaar BERGEN OP ZOOM - De bouw van een dependance in Bergen op Zoom van onderwijsinstellingen Auris uit Goes en de Spreekhoorn in Breda ligt op schema. Na de zomervakantie nemen zo’n 80 leerlingen met hoor-, spraak- en taalmoeilijkheden hun intrek in een pand aan de Populierenlaan in Bergen op Zoom. Kinderen uit de regio hoeven dan niet meer elke dag met een taxibusje naar Goes te komen. DOOR EUGÈNE DE KOK Dat scheelt hen uren reistijd per week. “De thuisnabijheid van het onderwijs is de belangrijkste reden om dit te doen”, zegt Marcel Provoost, directeur van Auris in Goes, uit. Kinderen uit de gemeenten Bergen op Zoom, Halderberge, Moerdijk, Reimerswaal, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Tholen, Woensdrecht reizen na de zomervakantie naar de Populierenlaan in Bergen op Zoom in plaats van De Kring in Goes. “Bergen op Zoom ligt mooi in het midden van die regio.” Voor de kinderen verandert er verder niets. ”Ze komen weer bij elkaar in de klas en ook de leerkrachten gaan gewoon mee naar Bergen op Zoom, dus alles blijft bij het oude.”

© www.sudokusite.eu

Verbouwing De verbouwing van het voormalige onderkomen van de Driemaster aan de PopuliePAGINA 5

renlaan is in april begonnen. De gemeente Bergen op Zoom heeft er ruim één miljoen euro voor beschikbaar gesteld. Eind juni moet het pand worden opgeleverd. In augustus nemen dan een kleine 80 kinderen uit de groepen één tot en met zes hun intrek in de acht lokalen. “We hebben ervoor gekozen dat de kinderen uit de groepen zeven en acht hun laatste jaren op dezelfde scholen in Goes en Breda afmaken.”

Ongeveer 30 kinderen gaan weg Vanaf 2015 is er ook in Bergen op Zoom een groep zeven en het jaar daarna ook een groep acht. Uiteindelijk kan het leerlingenaantal in Bergen op Zoom groeien naar ongeveer 150. Op Auris de Kring in Goes gaan er tussen de 30 en 35 kinderen weg, maar dat heeft geen gevolgen voor

de locatie of werkgelegenheid. Goede partner Het inrichten van de dependance is een langgekoesterde wens van zowel Auris als de Spreekhoorn in Breda, omdat het reistijd scheelt voor de kinderen, maar ook vervoerskosten voor de gemeenten. De twee onderwijsorganisaties nemen hiermee ook al een voorschot op de invoering van het passend onderwijs in 2016. Scholen als Auris en de Spreekhoorn worden dan omgevormd tot instellingen, die kinderen uit het zogenoemde cluster twee begeleiding, onderwijs en zorg moeten bieden. Dat zou vooral voor de Spreekhoorn gevolgen hebben, omdat zij geen bevoegdheid heeft om les te geven aan dove kinderen. Auris wel. “Mede daarom is De Spreekhoorn op ons afgestapt. Zij ziet ons in een goede partner.” De twee willen in 2016 fuseren tot één instelling.


Speciale tochten ProefMei

Mevrouw de Nijs-Van Akkeren 100 jaar

BERGEN OP ZOOM - ProefMei nodigt een ieder uit om op zaterdag 24 mei en zondag 25 mei niet alleen de streekproducten zoals aardbeien, asperges en ansjovis, te proeven, maar ook om te zien waar ze vandaan komen. Speciaal voor ProefMei zijn een aantal unieke fiets- en wandelroutes uitgezet. Jong en oud maken op smaakvolle wijze kennis met de diversiteit van de regio. Men passeert uitgestrekte aardbeien- en aspergevelden en men heeft zicht op de Schelde, waar de weervissers de ansjovis vandaan halen. Onderweg komt men langs verschillende proefpunten, waar de streekproducten kunnen worden geproefd. Uiteraard ontbreken de 3 A’s niet bij de proefpunten, maar er zijn ook heerlijke verrassingen onderweg.

Mevrouw De Nijs-Van Akkeren vierde op 9 mei haar honderdste verjaardag. In haar woning in Huize Elisabeth in Halsteren kreeg ze daarom bezoek van burgemeester Petter. De jarige had ook een brief van de koning gehad om haar te feliciteren met deze bijzondere verjaardag. FOTO MERIJNSITSEN.NL

Schoolkinderen kiezen het boek ‘Een vampier van niks’ tot top 3 boek

Merkies genomineerd voor Roosprijs BERGEN OP ZOOM - De Bergse kinderboekenschrijfster Daiënne Merkies is samen met twee andere debuterende kinderboekschrijvers genomineerd voor de Hotze de Roosprijs. Met haar eerste boek ‘Een vampier van niks’ komt ze in aanmerking voor een onderscheiding die eerder werd gewonnen door schrijvers als J.K. Rowling en Francine Omen. Basisschoolkinderen uit de Zaanstreek mochten hun stem uitbrengen op hun favoriete boek. DOOR MERIJN SITSEN In mei 2013 presenteerde Daiënne Merkies haar boek ‘Een vampier van niks’. Het boek gaat over de jongste zoon van een vampierenfamilie die voor zijn tiende mensenbloed moet hebben gedronken. Lukt hem dit niet, dan wordt hij uit de familie verstoten want dat is de regel. Hoewel dit allemaal erg spannend klinkt is

het boek wel degelijk bedoeld voor kinderen op de bovenbouw van de basisschool. “Het boek is voornamelijk erg leuk om te lezen”, aldus Merkies over haar boek. Prijs Met haar eerste boek heeft Merkies zich nu ook weten te onderscheiden doordat ze genomineerd is voor de Hotze de Roosprijs.

Deze onderscheiding wordt jaarlijks uitgereikt aan een debuterende kinderboekenschrijver. Basisschoolkinderen van groep 6/7 krijgen de kans om de genomineerde boeken te lezen. Inmiddels is de selectie van 12 boeken teruggebracht naar 3 boeken. Tijdens de Zaanse kinderboekenmarkt wordt bekend gemaakt wie de prijs mee naar huis mag nemen en het bijbehorende geldbedrag.

Tochten Er zijn diverse fiets- en wandeltochten uitgezet. Een bustocht behoort ook tot de mogelijkheden. Fietstochten tussen 09.3013.00 uur: Route Zuid: 40 km., langs Bergen op Zoom, Woensdrecht en Wouwse Plantage. Route Noord: 40 km., langs Bergen op Zoom, Halsteren en Steenbergen. Route In ‘t kort: 20 km, langs Bergen op Zoom en Woensdrecht. Startpunt is Het

Zwijnshoofd in Bergen op Zoom. Men kan route Zuid ook starten bij Non Plus Ultra in Woensdrecht en route Noord bij de Wallevis in Steenbergen. Wandeltochten tussen 08.30-12.00 uur: Er zijn meerdere wandelroutes (15 + 25 km.) uitgezet, zodat het voor de beginner en gevorderde, jong en oud, geschikt is om erop uit te trekken. De wandelroutes starten bij Het Zwijnshoofd in Bergen op Zoom. Bustocht Stap op zaterdag of zondag om 14.00 uur bij het Zwijnshoofd in en bij diverse bijzonderheden op de Brabantse Wal uit. Geniet tijdens de tocht van 3 uur van de Brabantse Wal. De rondrit is inclusief proef- en beleefpunten Daarnaast passeert men de doorkomst van World Ports Classic en krijgt men een rondleiding bij Natuurpoort Volksabdij. ProefMeer Boek een ProefMeer als aanvulling op de basistocht en proef en beleef nog meer tijdens de fiets- en wandelroutes. De extra’s variëren per tocht. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke lunch, picknick, puzzeltocht voor kinderen of leuke workshop zoals asperge steken en aardbeien telen. Kijk voor meer informatie op www.proefmei.nl.

KORTE BERICHTEN BERGEN OP ZOOM Bingo: Woensdag 14 mei bingo in wijkcentrum Fort-Zeekant, Lourdesplein 1. Aanvang 20.00u. Lezing: Gratis lezing over de buteyko ademhalingsmethode voor o.a. mensen met astma, hyperventilatie, hooikoorts op 22 mei van 20.00 tot 21.00 uur in Bergen op Zoom. I.v.m. beperkte plaatsen aanmelden: 06-29229156. Rommelmarkt: Zondag 18 mei rommelmarkt in wijkcentrum Fort-Zeekant (de olifant) van 9.00-15.00 uur. Art-Expo 62: Werken van glazenier Floor de Groot, schilderijen van de dames Siebeling en Watering, aquarellen van de heer Huffmeijer, handwerk van de Zonnebloem en de ‘andere’ foto’s van Jaro37art op 15, 16 en 17 mei van 12.00 tot 17.00 uur op afspraak: jaro37art@gmail.com, Zonneplein 62 te Bergen op Zoom. LEPELSTRAAT Koersbal: Uitslag donderdag 8 mei: 1. Lisa v. Schilt, 2. To Karremans, 3. Cor v. Wijk, 4. Anny Hensen, Geert Loos, 6. Sjaan v. Ekeren, 7. An v. Kaam.

Jitterbugs houdt Laurel & Hardy slapstick avond

Drama bij ‘t Lokaal Verhaal BERGEN OP ZOOM - Bij het Lokaal Verhaal kan men op woensdag 21 mei deelnemen aan een Drama Workshop. Theater is niet alleen van belang vanuit cultureel oogpunt. Het brengt ook mensen samen en kan van grote betekenis zijn voor je persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de drama-bijeenkomst op woensdag 21 mei maakt men in een ontspannen setting kennis met acteren en wat daarbij komt kijken. Op speelse wijze leert men acteren en vanuit verschillende spelsituaties worden de tools en vaardigheden aangeleerd om creativiteit en fantasie te prikkelen en te gebruiken bij het maken van interessante

scènes. Samenspel staat centraal tijdens de avond, want hierin zit de kracht en het plezier van het theater maken. Of men nu een beginnende of een meer ervaren speler is, iedereen is welkom om te proeven van de Drama-avond. Ook de deelnemers die op de 1e geslaagde bijeenkomst aanwezig waren, zijn weer van harte welkom. Ze zullen de avond een nieuwe invulling geven. Het aantal deelnemers is beperkt, geef je snel op. De avond wordt vormgegeven door Merel Nederveen en Martijn Hendrickx. Martijn is theaterdocent bij het CKB en was in 2007 hoofdrolspeler in de speelfilm ‘De Scheepsjongens van Bontekoe’. Merel Ne-

derveen is dramadocente en imagoconsulente. Let op: Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Ze adviseren daarom een ticket vooraf aan te schaffen bij Theater de Maagd of CKB-kassa. Op = Op. Locatie: CKB Theaterzaal, Burg. Stulemeijerlaan 3, Bergen op Zoom, van 20.00-22.30 uur. Meer informatie: www.lokaalverhaal. com, facebook: www.facebook.com/ lokaalverhaal. Stichting ’t Lokaal Verhaal verzorgt avonden en middagen met poëzie, filocafé, drama en (klassieke) muziek. Beeldende kunstenaars, thuiskoks en akoestisch spelende muzikanten leveren hun bijdrage. Dit alles op locatie in Bergen op Zoom.

Bibliotheek Het Markiezaat, UITpunt en Facebook BERGEN OP ZOOM - De Bibliotheek Het Markiezaat en UITpunt Bergen op Zoom zijn dolgelukkig met de geboorte van hun Facebookpagina. Facebook de Bibliotheek Het laatste nieuws, activiteiten en voordeelacties van de bibliotheek zijn te bewonderen op www.facebook.com/deBibliotheekHetMarkiezaat.

Een toost op de Facebookpagina van de Bibliotheek en het UITpunt

Like hem nu en maak kans op... een gratis Lekker lezen abonnement van de bieb of een gesigneerd exemplaar van de bestseller ‘Meester Mitraillette’ van Jan Vantoortelboom.

Facebook UITpunt Vanwege de geboorte van de Facebookpagina houdt UITpunt Bergen op Zoom de fotowedstrijd ‘Kijk wat er te doen’ is. Ga op pad en fotografeer een evenement of uitgaansmoment in Bergen op Zoom. Deel de foto’s op www.facebook.nl/ uitpuntbergenopzoom.nl en laat al je vrienden stemmen. Inzendingen zijn tot 14 juni welkom. Het publiek bepaalt welke fotograaf wordt uitgeroepen tot winnaar. Van de winnende foto’s worden free cards gemaakt, die op verschillende punten in de gemeente worden verspreid. De winnaar ontvangt ook een VVV cadeaubon t.w.v. € 50,00. PAGINA 6

Terug in de tijd met Laurel & Hardy

BERGEN OP ZOOM - Wie had gedacht dat de Laurel & Hardy club , Jitterbugs Tent, bijna alles al een keertje had getoond heeft het mooi mis, want donderdagavond 15 mei is er in Wijkgebouw de Bergse Plaat, Ooitas 3 te Bergen op Zoom een wel heel bijzondere filmavond rond het duo Stan Laurel & Oliver Hardy. Op het programma staan de betere gooien smijtwerk films of te wel slapstick. Met maar liefst 4 solofilms van beide heren en 3 knallers van het duo samen. Vanaf 19.30 uur zijn de liefhebbers van de humor van Stan en Ollie van harte welkom, want dan begint de unieke filmavond. Als 1e wordt een solofilm van Oliver Hardy vertoond met de titel ‘golf’, waarin ook Larry Semon speelt, gevolgd door Stan Laurel’s ‘Mud and Sand’ oftewel ‘vDe To-

reador’v. Oliver Hardy mag het in de 3e film ook nog eens laten zien wat echte slapstick is, want dan zal ‘HOP TO IT het filmdoek verlichten. De laatste solo film op deze filmavond is van Stan Laurel en is getiteld ‘The Snow Hawk’ en werd nadat de film als verloren werd beschouwd in 1992 gevonden in Nederland. Natuurlijk mogen op een Laurel & Hardy avond geen films van het duo samen ontbreken. De heren van de Jitterbugs Tent hebben dan ook gekozen om the finishing touche ‘Bacon Grabbers’ en ‘The Battle of the Century’ te draaien. Laatstgenoemde zorgde ervoor dat er een eind aan taartgevechten werd gemaakt, die in de gouden tijd van Hollywood comedy een traditie waren. Met meer dan 3000 taarten die over en weer vliegen is ‘The Battle of the Century uit 1927 van historische waarde. Zaal open: 19:30 uur.


T 17:00 O T 0 0 : VAN 11 D N E P ei GEO m 8 1 g nda Koopzo

30% K ORTI NG

op ke uken delen + gra tis m ontag e! *

25% K op De ORTIN Ville G san itair*

Complete badkamer 5589,-

2995,-

Complete keuken

5849,-

7464,-

Incl. bad (180x80 cm), douchecabine, wandcloset combinatie, badmeubel, designradiator en kranen. Excl. tegels*

Incl. vaatwasmachine. Verkrijgbaar in diverse afmetingen en kleuren.*

20% K OR op all TING e sau

Volop aanb iedin gen!

na’s*

1001 soorten wand- & vloertegels Volop aanbiedingen

Kijk voor meer inspiratie, informatie en openingstijden op www.janvansundert.nl

300 KEUKENS & BADKAMERS 1001 VLOER- & WANDTEGELS 4500 M2 WINKELPLEZIER! Jan van Sundert Lokkerdreef 10, Etten-Leur Tel. (076) 504 8800

*Vraag naar de voorwaarden in de showroom.

ONDERHOUDSBEURTEN

HAPPY SINGLE...OF NIET?

REPARATIE/STORINGEN

Als je op zoek bent naar de geborgenheid van een duurzame relatie, bel dan:

REMMENSERVICE

Lia van der Wel 0165-388816

AUTORUITEN

AUTOSERVICE

TREKHAKEN

BANDENSERVICE

SCHADE WIELEN

Of 088-0221900

(alle regio’s)

www.mens-en-relatie.nl Hoogste slagingsprecentage met persoonlijke bemiddeling Voor man/vrouw relaties, man/man en vrouw/vrouw.

VROUW ZOEKT VROUW Voor romantische duurzame relatie www.mens-en-relatie.nl 088-0221900 (alle regio’s)

ACCU’S AIRCO

Iedere maand actie, zie desnep.nl

APK

Trekhaken webshop zie desnep.nl 15”=411 16”=475 17”=576

13”=343 14”=353 15”=373 16”=422 17”=500 18”=620 19”=780

14”=343 15”=360 16”=407 17”=475 18”=566 19”=700

14”=322 15”=373 16”=422 17”=505 17”=705 18”=875 19”=1050 20”=1200

Prijzen per 4 stuks incl. Btw, ventiel en kwaliteitswielen met 3 jaar lakgarantie. Bergen op Zoom Zundert Etten-Leur Poortweg 2 Rucphenseweg 13a Mon Plaisir 91 T.0164-233676 T.076-5973375 T.076-5015853

DESNEP.NL Uw krant is bij uitgeverij De Bode in uitstekende handen Informeer vrijblijvend naar onze mogelijkheden: Tel. 076 599 81 11 | www.internetbode.nl

VAN DE BREEVAART KEUKEN & SANITAIRSPECIALIST &$1$'$:(*$Ȇ+$/67(5(1ȆȆ:::9'%:21(11/

Voor al uw dames-, heren- en kinderschoenen

Dorpsstraat 188 - Halsteren


Gratis singer- songwriter middag met muziek Reünie collega’s Scheldeflat BERGEN OP ZOOM - De Scheldeflat gaat plat . Vandaar het idee om een reünie te houden voor collega’s die daar voor 2005 hebben gewerkt . Door onbekende adressen hebben ze een aantal mensen niet kunnen be-

reiken met een uitnodiging.Daarom de oproep om op zaterdag 9 augustus lekker bij te praten . Graag uw reactie bij eventuele interesse, inlichtingen en/of melden deelname voor 1 juni 2014 tel. 0164-252998 of 0164-237616. Zij hebben er alvast zin in om een ieder te ontmoeten.

Zaterdag 17 mei

Optreden Windkracht Vier BERGEN OP ZOOM - Op zaterdag 17 mei zal vanaf 14.30 uur zang- en muziekgroep Windkracht Vier onder leiding van dirigent René Reijpert op het beursplein uit hun afwisselend repertoire nieuwe en al langer bekende liederen uit diverse culturen ten gehore brengen. Liederen die gaan over ongelijkheid, onrecht, vrede, oorlog, vreugde en verdriet.

Maar ook over gewone, mooi en leuke dingen in het leven. Tevens zal ook het Bredase zang- en muziekgezelschap Tegen de wind mee optreden. Ook dit koor vertolkt liederen uit hetzelfde genre als Windkracht Vier. Tot 17.00uur zijn beide zang- en muziekgroepen te beluisteren. Windkracht Vier zal ook op zondag 1 juni te zien en te beluisteren zijn tijdens het bekende Volkorenmuziekfestijn in Middelburg.

Meditatief Moment HALSTEREN - Er is een Meditatief Moment in De St. Martinuskerk in Halsteren op zondag 18 mei. Een Meditatief Moment is een moment van stilte, mooie teksten, muziek en bezinning. Thema: ontmoeting. De bijeenkomst duurt in de regel ruim een half uur Na afloop is er een drankje en volop gelegenheid elkaar verder te ontmoe-

ten en wat na te praten. .Organiserende werkgroep, bestaande uit leden van de Protestantse Gemeente en St. Christoffel Parochie, nodigt een ieder ongeacht religie of levensovertuiging, uit om op zondag 18 mei om 16.00 uur naar de St. Martinuskerk, Dorpsstraat 20 in Halsteren te komen om dit moment bij te wonen. Het belooft een bijzondere bijeenkomst te worden.

Olympus wandeltocht Band Awash

BERGEN OP ZOOM - Na 5 succesvolle middagen in 2 series, vindt op zondag 18 mei de laatste singer- songwriter middag plaats die West-Point voor de zomer in café de Tuymelaer houdt. Tijdens de gelegenheid staat de band Awash in akoestische setting op het podium en vertoont Marlieke van Schaik haar zangkunsten begeleidt door haar broer. Ook deze 6e editie is geheel gratis te bezoeken in het café aan de Grote Markt te Bergen op Zoom. Net als alle andere edities staat regionaal talent centraal. Niet voor niets werken alle artiesten gratis en voor niets mee aan het initiatief. Hierdoor kunnen de kosten laag gehouden worden en kan de bezoeker laagdrempelig en gratis kennis maken met de liedjesschrijvers uit West-Brabant. Voor de artiesten is het dan een uitgelezen kans zich te profileren. West-Point biedt ze een interview, fotoshoot en recensie en doet er alles aan de namen die er geprogrammeerd staan te promoten. Awash

Niet dat daar veel voor nodig is, want de 2 artiesten die deze middag optreden hebben de sporen ruimschoots verdient. Zo beschrijft het muziekblad Fret de band Awash als: ‘Racoon zou er jaloers op zijn’. Ook andere media koppen enthousiast in over de groep die fijne luisterpop en rock maakt. Typerend is dat ieder nummer een eigen verhaal brengt en dat de tracks als een huis staan door de muziek van de band en typische stem van de zanger. Marlieke van Schaik Zangeres Marlieke van Schaik doet daar niet voor onder. Al van kinds af aan is ze met muziek bezig en met haar 1e eigen liedje Saying Goodbye schopte ze het bijvoorbeeld tot de finale van het 538 Demo Duel. In haar muziek laat ze zich veel inspireren door ‘het leven’ en haar filosofie is daar het maximale uit te halen. Gezien de vele optredens op haar naam, heeft ze dat de afgelopen jaren duidelijk gedaan, maar er staat een nieuwe uitdaging op het spel. Haar muziek, die vooral uit popliedjes bestaat, wordt steeds meer door de country en Americana beïnvloedt en in deze richting wil ze ook in Amerika haar succes

gaan beproeven. Gelukkig binnenkort nog dichtbij te zien in Bergen op Zoom! Enthousiasme De singer- songwriter middagen zijn tot stand gekomen i.s.m. Stichting ’t Lokaal Verhaal, POB Breda dat meedenkt over de artiesten én de singer-songwriter contest van Gebouw-T. Café de Tuymelaer treedt sinds de 1e editie als gastvrije locatie op voor de muzikanten en West-Point verzorgt de programmering en publiciteit. Hoewel er nu een zomerstop aankomt, zijn er genoeg muzikale plannen voor daarna. Aan het enthousiasme van al het talent dat staat te trappelen, zal het niet liggen. Er is genoeg animo om nog lange tijd door te gaan. De singer- songwriter middag vangt op zondag 18 mei aan om 15.30 uur bij café de Tuymelaer. Band Awash trapt deze gratis middag af én geeft ook nog een optreden op de Brabantse Wal Dag ter preview. Marlieke van Schaik volgt daarna. Bezoekers worden aangeraden er snel bij te zijn vanwege de intieme setting. Meer info en achtergrond interviews op www. west-point.nl

Zaterdag 17 mei

Finale schoolatletiek te Zevenbergen ZEVENBERGEN - De voorrondes van de 34e editie Schoolatletiek West Brabant (SAW); ”zijn gespeeld. Deze werden ook dit jaar weer georganiseerd door AVO ’83, Diomedon, Spado, Groene Ster, DJA en Thor. Deze verenigingen komen respectievelijk uit Oudenbosch, Steenbergen, Bergen op Zoom, Zevenbergen, Zundert en Roosendaal. Schoolkinderen van de groepen 6, 7 en 8 konden deelnemen aan deze wedstrijden (leeftijd op 1 juli aanstaande max 13 jaar). Op zaterdag 17 mei, aanvang 10.00 uur, strijden de 32 scholenteams tijdens de regionale finale om de fel begeerde ereprijzen. Deze wedstrijden worden voor de eerste maal georganiseerd op sportpark De Knip in Zevenbergen. De atletiek vereniging Groene Ster zorgt voor de organisatie namens SAW. De finaledag wordt opgeluisterd door een zeer sfeervolle en dansrijke warming up en een kleurrijke vlaggen/ spandoek parade. Ook wordt op het einde van de wedstrijddag de beruchte en befaamde ‘Brakken-trofee’ gehouden waarbij scholieren samen met een ouder of leerkracht de andere teams bestrijden. Dit jaar wordt ook weer samengewerkt met het Wereld Natuur fonds, afdeling West Brabant. De vrijwilligers van het WNF organiseren een Ren je Rot spel

waarbij de natuur centraal staat. De stand van het WNF wordt geflankeerd door een superhoge Panda Beer. Niet alleen de finalisten zijn op deze dag van harte welkom. Iedereen die de (school); atletiek, de jeugd of de natuur een warm hart toedraagt is van harte welkom. Wij zien weer uit naar een mooie sportieve dag, waar weer wordt gestreden om de felbegeerde hoofdprijzen. Finalisten Jongensteams: De Stappen (Wouw); Lavoor (Roosendaal); De Klimroos (Roosendaal); De Wingerd (Roosendaal); Maria Regina A (Steenbergen); Merijntje (Nieuw Vossemeer); Zonnebloem (Zundert); St. Bavo (Rijsbergen); De Rietvest (Klundert); Het Palet (Klundert); Hoeksteen (Zevenbergschen Hoek o.v.); Oost (Bergen op Zoom); St. Bernardus (Oud Gastel); De Lindenlommer (Hoeven); De Klinkert (Oudenbosch); De Reuzelaar (Hoeven). Meisjesteams: Lavoor (Roosendaal); Het Talent (Roosendaal); De Stappen (Wouw); Vinkenbos (Sprundel); Zonneberg (Kruisland); St. Bavo (Rijsbergen); St. Antonius (klein Zundert); Zonnebloem (Zundert); Regenboog (Zevenbergen); De Schittering (Hooge Zwaluwe); De Hoeksteen (Zevenbergschen Hoek); Oost (Bergen op Zoom); St. Bernardus (Oud Gastel); Lindenlommer (Hoeven); De Klinkert (Oudenbosch); De Regenboog (Oudenbosch). PAGINA 8

HALSTEREN - De 45e Olympus wandeltocht is op zaterdag 10 mei. Men loopt langs mooie bos- en wandelpaden, waar veel natuurschoon te bewonderen is .

steren, nu met vergroot parkeerterrein. De afstanden die te lopen zijn variëren van 5 t/m 10-15-20-25-30-40 km. Starttijden zijn 40: 07.00-09.00 uur, 30 en 25 van 07.0010.00 uur 20 van 08.00-10.00 uur.

Op diverse plaatsen is er een controle/ rustpost. Toilet bij de boerderij-controlepost aanwezig. Nieuwe startlocatie nu naar café De Beek, Fabrieksstraat 14, Hal-

De andere afstanden zijn van 09.00-12.00 uur. Sluiting startbureau is 16.00 uur. Voor meer info kan men bellen of mailen naar tel. 0164-684519, lchvantilburg@home.nl.

Voorjaarsconcert Kamerkoor Sasso Montanari

Kemerkoor Sasso Montanari

STEENBERGEN - April met haar wispelturigheid is achter de rug. De maand mei is aangebroken; nu is de lente écht in de lucht. Om dat gevoel op een prettige manier te benadrukken, te stimuleren of te illustreren verzorgt Kamerkoor Sasso Montanari op 17 mei een optreden onder de titel Now is the month of maying met mooie, ingetogen muziek van Engelse Barok componisten. Het koor wordt begeleid door viola di gamba en clavecimbel. Een sopraansolist zorgt voor afwisseling en lichtheid. Afwisseling Dirigent Janno den Engelsman (what’s in a name) heeft een afwisselend programma samengesteld met liederen van louter Engelse barokcomponisten, waarin het koor afwisselend a capella en met begeleiding zingt. In een aantal stukken heeft de sopraan een mooie solopartij. Zij voert een compositie uit van Purcell met gamba en clavecimbel. Er is een muzikaal intermezzo en Den Engelsman geeft als een ware Tijl Beckand een toelichting op de gekozen stukken.

Chapel Royal Het concert opent met een stuk van John Blow, gevolgd door enkele composities van zijn leerling Henry Purcell, die zijn leermeester overigens op vele fronten overvleugelde. Een andere leerling van John Blow (Jeremiah Clarke) schreef How long wilt thou forget me, waaraan de sopraan een mooie bijdrage levert. Walter Porter is de volgende in de rij van componisten die tijdens hun carrière allen betrokken zijn geweest bij de Chapel Royal van het Engelse koninklijk hof. Dat geldt niet voor Giles Farnaby, waarvan twee stukken worden uitgevoerd. Tot slot brengt het koor twee lichte en vlotte madrigalen van Thomas Morley, die daadwerkelijk het voorjaar bezingen: Now is the gentle season en het bekende en vrolijke Now is the month of maying. Het concert vindt plaats op zaterdag 17 mei in de Nederlands Hervormde kerk met zijn prachtige akoestiek aan het Kerkplein in Steenbergen. Het begint om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kerk of te reserveren via www.kamerkoor-sassomontanari.nl


Dan is een klikgebit dé oplossing voor u! Slinking van het llen va kaakbot en het in dt or w n ge van de wan voorkomen.

Gevoel van zekerheid is weer terug. Zorgeloos lachen, praten en eten.

iging Gemakkelijke rein t (u kunt het klikgebi zelf uitdoen).

Heeft u last van een loszittend kunstgebit, pijnlijke drukplaatsen of moeite met eten? Met een klikgebit is dat verleden tijd. Met een team van ervaren specialisten staan wij klaar om u van dienst te zijn. Samen zorgen wij ervoor dat u iedere dag begint met een glimlach.

eloos Ik kan weer zorg en en eten. lachen, prat Elke Nederlandse basisverzekering dekt de kosten voor de gehele behandeling! En wij verzorgen de aanvraag bij uw zorgverzekeraar. M.u.v. de wettelijke bijdrage en uw eigen risico.

Tandheelkunde

Tandtechniek

Mondhygiëne

Weekend reparatieservice

Implantologie

Reparaties kunstgebit

Tandprothetiek

terwijl u wacht

Bergen op Zoom: Stationsplein 11 T: 0164 - 24 64 72

Zierikzee: Haringvlietplein 7a T: 0111 - 41 65 34

Tholen: Eendrachtsweg 9 T: 0166 - 60 64 44

Halsteren: Poelekes 15 T: 0164 - 68 64 40

Mailen kan naar: info@mondzorgtotaal.nl Meer info op: www.mondzorgtotaal.nl

Zungu en zijn broertjes hebben van HomePlan een nieuw huis gekregen en vieren feest. HomePlan bouwt huizen voor aidswezen in Zuid-Afrika. Winnie viert geen feest, zij wacht nog op haar huis. Er wachten nog heel veel kinderen op een huis. Bouwt u mee? Meer weten? www.homeplan.nl

ZUNGU VIERT FEEST

SMS HOME AAN naar 5757

en steun HomePlan met 3 euro per maand

Ontdek de nieuwe zomercollectie 2014 bij Esprit Bergen op Zoom. PARTNERSHIP STORE ZUIVELPLEIN 5 · 4611 NX BERGEN OP ZOOM


WoonCom W

40+

Opening Domotica-huis!

TMC Kruiningen organiseert op donderdag 15, vrijdag 16 (geopend tot 21.00 uur) en zaterdag 17 mei een 40+ Wooncomfortbeurs. Tijdens deze dagen zal het comfort in én rond uw woning centraal staan. In totaal zullen zo’n 16 bedrijven u alle gemakken van hedendaagse technieken laten zien.

Tijdens deze beurs zullen we ons Domotica-huis openen waarin u de voordelen van het Domotica-systeem kunt beleven en ervaren. Met dit systeem kunt u alle apparaten in en rond uw huis vanaf uw smartphone of tablet besturen. Van de oven in de keuken tot de verlichting in de tuin.

MAAK KENNIS MET NOVITEITEN VOOR BINNEN EN BUITEN DIE HET LEVEN

comfort

COMFORTABELER

binn

KUNNEN MAKEN.

Deelnemers

ITN Niewenhuijse

,M3WNÅMJWMZ ‘Koffie - maar wel vers gemalen graag’ Bij aankoop van een +VSBLPGýFNBDIJOF uit de IMPRESSA Zof J-Serie ontvangt u een JURA Cool Control Basic t.w.v. € 121,-. Bij aankoop van een koffiemachine uit de IMPRESSA S-, F-, C-, A- of ENA serie ontvangt u een JURA Care Kit t.w.v. € 54,90. Bij BBOLPPQUJKEFOTEF8PPODPNGPSUCFVST krijgt u ook nog eens 3 KG Espressobonen cadeau! Deze bon is geldig tot en met 30 juni 2014, uitsluitend bij De Koffieboer te Bruinisse. Uw erkend Jura dealer in Zeeland.

Pelma

Kom proeven en gen de lekkere drankjes en neem deel aan on speciale wijnproe Wooncomfortbeur

Burgemeester Elenba 4416 AN Kruiningen

* Bij besteding vanaf €6000,- aan Domotica.

Hoekman Heeft u een bad dat u wilt vervangen voor een douche? Dan hebben wij dé oplossing! Laat u informeren tijdens de Wooncomfortbeurs.

4850,-

Neeskens

Comfortabel wonen b Neeskens Makelaars van 24%! De kans is ons uw ideale huis te voor een vrijblijvend g makelaars over de m aankoop of taxatie. Neeskens Makelaa

In één dag!

Noom

De Waterspecialist

;KPQTLMZ[JMLZQRN

Bij aankoop tijdens de Wooncomfortbeurs plaatsen wij uw waterontharder gratis!

15%

Vertrouwd in meerjarig onderhoud! Sinds 1902

HARD

www.water-specialist.nl

Geniet van het comfort van Domotica! Intelligente systemen die het wonen comfortabeler, veiliger, flexibeler en energiezuiniger maken. Kies nu voor Domotica en ontvang een gratis IPAD*. Installatie Techniek Niewenhuijse is specialist op het gebied van Domotica en duurzame techniek.

1V[\ITTI\QMJMLZQRN

COMPLEET

Altijd de voordeligste keuze!

Slijterij ‘t H

LPSUJOH

ZACHT www.schildernoom.nl

Plameco plafonds

4]`IÆM`6MLMZTIVL

e

4

Luxaflex Duette ®

Auto Poppe

gratis

Uw Audi- en Volkswagen-dealer. Wij staan er voor in dat u zich comfortabel kan verplaatsen. Maak kennis met leuke en nieuwe modellen!

De goedkoopste Luxaflex Duette® gratis.

www.autopoppe.nl

®


mfort Beurs

T M C KRUINING EN PRESENTEERT

do. 15 mei 13.00-17.00 uur vr. 16 mei 13.00-21.00 uur za. 17 mei 10.00-17.00 uur

buiten

â&#x20AC;&#x153;Ik laat me graag professioneel voorlichten!â&#x20AC;?

Alles over keukens! Laat u adviseuren ĂŠn inspireren.

Door middel van een 3D-tekening en presentatie laten wij u zien wat de juiste inrichting voor u woning is.

nen

Hoekje

nieten

nze everij op de rs!

aasstraat 29,

Makelaars

begint in uw droomhuis. heeft een marktaandeel dan ook groot dat u bij egenkomt. Kom langs gesprek met ĂŠĂŠn van onze ogelijkheden voor verkoop,

Micro Elektro Goes

h2groen

Breed assortiment beeld en geluid, koelen, vriezen, wassen en drogen.

Tijdens de Wooncomfortbeurs

Marconistraat 4 4461 HH Goes Tel: 0113-214224

op een tuinontwerp!

50% korting

De Tuinkamer

.ZIIVRM*W]_JMLZQRN Kwaliteit en duurzaamheid als basis voor ons bedrijf!

Hardstenen tuinbank 150 cm breed x 60 cm diep

(ver)bouwplannen?

van â&#x201A;Ź 295,-

Bezoek ons op de Wooncomfortbeurs

nu voor â&#x201A;Ź 195,-

ars, duidelijk anders.

Op de gehele relaxfauteuil collectie

Inspiration

3 dagen genieten bij TMC Kruiningen CFVSTtBEWJFTtIBQKFFOESBOLKF QSJNFVSTtTQFDJBMFCFVSTBDUJFT

diner voor twee #JKBBOLPPQWBOBG De keuze van het restaurant zal in overleg bepaald worden.

TOUR Heeft u plannen om uw interieur te restylen? Meld u dan aan voor een gratis stijladvies van een topstylist of interieurarchitect, gedragen door topmerken uit de woonwereld. Schrijf u nu in via www.inspirationtour.nl

TMC, de leukste interieurspecialist die de verwachtingen overtreft! TMC Kruiningen | Zandweg 1b

| (0113) 38 26 26

www.tmcwoonwinkels.nl


ONROEREND GOED

www.garageboxentehuur.NU Bergen op Zoom/ Zevenbergschen Hoek 0164-687235

Feestelijke open dag Lambertijnenhof

TE HUUR:

royale bedrijfshal van 540 m2 met kantoor, kantine en buitenruimte op Industrieterrein Reinierpolder 2 aan de Leerlooierij 9 te Steenbergen. Huurprijs: € 1.500,00 per maand (ex.btw)! huurtermijn bespreekbaar. info: 06-22551865 0167-560238

Sportactiviteiten op Lambertijnenhof.

BERGEN OP ZOOM - S&L Zorg viert dit jaar haar 25 jarig jubileum. Op zondag 18 mei is er een feestelijke open dag op Lambertijnenhof en twee andere woonlocaties in Bergen op Zoom. De activiteiten vinden plaats van 13.30 tot 16.30 uur. Op Lambertijnenhof is het afgelopen najaar een grootscheepse renovatie gestart van het terrein. Fasegewijs worden alle woningen aangepakt. Tijdens de open dag kunnen bezoekers de gerenoveerde woning 232 bezichtigen. De woonlocatie Lambertijnenhof ligt prachtig verscholen in het groen, grenzend aan de Meilust wijk. Ook verderop in Bergen op Zoom, in de Portugalstraat 22-22a en de Diepenbrocklaan 1-1a, wonen cliënten van S&L Zorg. Deze woninPAGINA 12

gen ondergingen in het begin van het jaar een renovatie. De bewoners zijn erg trots op het resultaat en geven bezoekers graag een rondleiding. Tijdens de open dag wordt ook de vernieuwde dierenweide officieel heropend. De rondleiding op het terrein biedt de bezoekers een inkijk in het dagelijkse leven van de bewoners. Kinderen kunnen deelnemen aan een speurtocht, zich uitleven op het springkussen of zich gezellig laten schminken. Het is mogelijk, samen met de cliënten, deel te nemen aan een workshop bloemschikken. In het eveneens vernieuwde ontmoetingscentrum krijgen de bezoekers koffie, thee of ranja aangeboden. S&L Zorg biedt, onder meer in Bergen op Zoom en Roosendaal, professionele ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking.


Advertorial

Zowel open als dichte trappen

Trap Make-Over geeft oude trappen nieuw leven POORTVLIET - In 2006 startte Frans Bevelander uit Poortvliet met Trap MakeOver. Hij nam al vele, vele honderden trappen onder handen om ze weer als nieuw te maken. Het unieke traprenovatiesysteem van Trap Make-Over biedt voor iedere woonstijl en elke bedrijfsruimte uitkomst. Traprenovatie is mogelijk voor zowel open als dichte trappen. Niet onbelangrijk: de klant heeft keuze uit maar liefst 21 kleuren. Nieuw is de trendcollectie met zes kleuren; moderne decors die de oude trap een frisse look geven en de individuele woonstijl onderstrepen. Bevelander komt aan huis om trappen een nieuw leven te geven. Hij werkt daarbij alleen met hoogwaardige materialen waardoor trappen er weer 35 tot 40 jaar tegen kunnen. Ook de zijkanten neemt hij onder handen, zodat er na afloop een compleet nieuwe, strak- Frans Bevelander maakt versleten trappen ke trap staat. Ook led-verlichting behoort tot weer als nieuw. de mogelijkheden. Horecagelegenheden met een bovenverdieping weten Trap Make-Over intussen ook te vinden. “Omdat ik onderhoudsvrije trappen maak die je nooit meer hoeft te schilderen. Een sopje erover en klaar. De zaak hoeft voor onderhoud geen dag meer dicht.” Klanten kunnen ook doe-het-zelfpakketten aanvragen, waarbij de mogelijkheid bestaat dat Bevelander een en ander op maat zaagt. “Dat bespaart de klant een hoop tijd.” Bel of mail voor meer informatie of het opvragen van een offerte. Trap Make-Over - Noordstraat 13 - Poortvliet - tel. 0166-612062 www.trapmakeover.nl - info@trapmakeover.nl

PRIJS

VERLAGINGEN Paté

Appelstroop

125-150 g

450 g

van 0.69

v an 1.29

1.19

Ontbijtgranen

0.65

750 g

Krokante muesli 900 g

van 2.99 Krokante toast

van 2.39

2.89

2.29

Kaasrolletjes

250 g

100 g

van 0.89

v an 1.29

0.79

1.19

Notebook 17.3"

Vanaf woensdag 14-05-2014

- Intel Core i5-4200M processor, 2.5 GHz, met 3 MB Smart Cache - 4 GB werkgeheugen

Aspergepan

24.99 Tostiapparaat

EEN EIGEN WK SPEELSCHEMA MET BEDRIJFSLOGO?

Ga naar www.oranje-wk-actie.nl upload uw logo en scoor bij uw klant.

9.99

Bloempot met LED

33.5 CM

HOOG

29.99

Vers & voordelig!

40 CM

Rozen

50 CM

18 STEL

Dit is een initiatief van Drukkerij Vorsselmans B.V.

599.00

EN

12 STEL

EN

Per bos

2.19 Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

Voor meer informatie kunt u mailen naar wk@vorsselmans.nl of bellen met de afdeling verkoop van Drukkerij Vorsselmans B.V. 076-599 81 11.

BINNEN 10 DAGEN GELEVERD

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


firezone friday

iedereg vrijda

extra hoge

korting

10

15

cent per liter

cent per liter

korting* op diesel

korting* op benzine

dure tijden? goedkoper tan ken! Kijk voor meer informatie op www.firezone.nl (*Op sommige locaties kan deze korting op de landelijke adviesprijs reeds van toepassing zijn.)

SCHILDER EN OOK KLUS EN BOUWWERKER zoekt per direct werk

GAANBIEDING!

Happy single ... maar liever happy samen

voor binnen en buiten huis.

Bent u bekend met de Fiat 500 Sport? De sportieve exclusieve uitvoering van de Fiat 500 is stoer, speciaal en snel. Maar dat is niet de enige reden dat ze zĂł snel onze showroom uitgaan. Wij hebben namelijk nu een eenmalige aanbieding die u niet wilt missen!

â&#x201A;Ź

tel. 06-31002999

725,-

REKENVOORBEELD

â&#x201A;Ź â&#x201A;Ź

16.895,725,-

â&#x201A;Ź

94,-

â&#x201A;Ź - â&#x201A;Ź - â&#x201A;Ź - â&#x201A;Ź

17.714,1.000,500,4.000,-

OF â&#x20AC;&#x153;ECHTâ&#x20AC;? KUNSTGRAS

U betaalt slechts

â&#x201A;Ź

12.214,-

06-53760350

MET DE 50/50 DEAL BETAALT U NU SLECHTS*

â&#x201A;Ź

6.107,-

Tuinman â&#x20AC;&#x201C; Stratenmaker nodig!

Fiat 500S vanaf Kosten rijklaar maken (inclusief mattenset en brandstof)

Kentekenleges & verwijderingsbijdrage

RUIL NĂ&#x161; UW AUTO IN EN KRIJG â&#x201A;Ź 1.000,- EXTRA INRUIL PLUS â&#x201A;Ź 500,- EXTRA VOORRAADKORTING!

Nu tijdelijk rijklaar vanaf Extra inruilkorting Extra voorraadkorting Inruilvoorbeeld huidige auto*

En betaal de andere helft in 2016! NU MET â&#x201A;Ź 1.500,EXTRA KORTING.

50/50 deal

Actieaanbod geldig t/m 15 juni 2014. OP=OP!

Fiat 500S standaard uitgerust met: @ 16" lichtmetalen velgen @ Speciale sportbumpers en zijskirts @ Sportstoelen met speciale bekleding @ Privacy glass achter @ Spoiler achterklep @ 7 airbags @ Chroompakket @ Airconditioning @ Stuurbekrachtiging @ Radio/CD/MP3-speler @ Bluetooth en USB @ Lederen sportstuur met radiobediening @ En nog vĂŠĂŠl meer

Meer informatie, proefrit of direct offerte? Kijk op www.automondo.nl/gaanbieding of bel direct: 0113-275757. 7YPQZPZPUJS);>)74RVZ[LUYPQRSHHYTHRLULU]LY^PQKLYPUNZIPQKYHNLL_JS\ZPLMVW[PLZ 2PQR]VVYKL]LYRVVW]VVY^HHYKLUVWĂ&#x201E;H[US .LTIYHUKZ[VM]LYIY\PR!SRTVW*6!NRT *Kom met uw auto naar Auto Mondo voor een gratis en vrijblijvende taxatie van uw huidige auto. Vraag naar de voorwaarden van de 50/50 deal. U betaalt nu de eerste helft en de andere helft in januari 2016. Afgebeelde auto kan afwijken van de standaardspeciďŹ caties. Het ďŹ nancieringsaanbod betreft een uitgestelde betaling via Fiat Financial Solutions, handelsnaam van FGA Capital Netherlands B.V. (AFM-vergunningsnummer 12013694). Dit actieaanbod is geldig t/m 15 juni 2014. De verbruikscijfers zijn gebaseerd op de ofďŹ ciĂŤle Europese testmethode. Het daadwerkelijke verbruik hangt mede af van de omstandigheden en uw rijgedrag. Wij adviseren Het Nieuwe Rijden, zie ook www.hetnieuwerijden.nl; voor handige tips om zuiniger te rijden.

NIEUW GAZON

Take2 Relatiebemiddeling Relatiebemiddeling voor singles vanaf 30 jaar tot... Persoonlijk, veilig en betaalbaar! Bel of mail nu voor een gratis/vrijblijvend kennismakingsgesprek.

www.take2.nl

088-885 885 8

info@take2.nl

Voor al uw TUINWERKZAAMHEDEN. Íť>>^KKZdE^dZd/E'E ÍťKW,K'EÍť^,KKED<E ÍťsKKZÍłEE:Z^hZdE ÍťKEZ,KhÍť^EK/E Íťt/:<hEEEKK<sKKZ>> DdZ/>EKZ'E Íť&sKZsE,dsh/> Íťh/>/:<WZ/:^KW's Íť'ZEd/KW>KE^tZ< ÍťKEZ,Kh>sE& ÎŚĎŻĎŹÍ&#x2022;ͲWZDE

LOOP- OF RUGPROBLEMEN

GRATIS PRIJSOPGAVE AAN HUIS

Frans Klaver, 0165-744 140

Ć&#x161;ÍŹĹľϹϏКŏŽĆ&#x152;Ć&#x;ĹśĹ? OP ONZE COLLECTIE VLIEGENGORDIJNEN

PEARYWEG 19, 4462 GT GOES TEL. 0113 - 27 57 57

sĹŻĹ?Ä&#x17E;Ĺ?Ä&#x17E;ĹśĹ?Ĺ˝Ć&#x152;Ä&#x161;Ĺ?ĹŠĹśÄ&#x17E;ĹśÄ&#x161;Ä&#x17E;ZÄ&#x17E;Ĺ?ĹŠÄ&#x17E;Ć&#x152;

www.automondo.nl/gaanbieding

tĹ?ĹśÄ&#x161;žŽůÄ&#x17E;ŜϭϹÍ&#x2022;ϰϳϹϭsDKĆľÄ&#x161;'Ä&#x201A;Ć?Ć&#x161;Ä&#x17E;ĹŻ Ç Ç Ç Í&#x2DC;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ĺ?ĹŠĆ?Ć&#x161;Ä&#x201A;Ć&#x152;Í&#x2DC;ŜůͲϏϭϲϹϹϭĎ´ĎŻĎŹĎŽ Ĺ?ŜĨŽÎ&#x203A;Ć&#x152;Ä&#x17E;Ĺ?ĹŠĆ?Ć&#x161;Ä&#x201A;Ć&#x152;Í&#x2DC;Ŝů

www.automondo.nl

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws GROTE KEUZE NIEUWE MEUBELEN waaronder 60 bankstellen.Inruil mogelijk.

MEUBELZAAK BROOS MEUBELEN Burg. van Hasseltstr. 64 Bergen op Zoom 0164-234990 Vlakbij Media-Markt en Jumbo Super

Nieuwe & gebruikte meubelen tegen spotprijzen! 1000 m2 Meubelhal Broos Meubelen Zuid-Oostsingel 23 - Bergen op Zoom - 0164-242097 naast ABN-Amro parking

AUTODEMONTAGEBEDRIJF

JOKO

Â&#x2021;6ORRSORRSVFKDGHDXWRÂśV PRWRUVWHNRRSJHYUDDJG Â&#x2021;$OOHJHEUXLNWHRQGHUGHOHQ RQOLQH Â&#x2021;9ULMZDULQJELMRSKDOHQ Â&#x2021;5HSDUDWLHHQRQGHUKRXG Lid ARN-Stiba-RDW 0DDOEHUJHQVWUD:HUQKRXW 7HO LQIR#MRNR]XQGHUWQO ZZZMRNR]XQGHUWQO

ROLSTEIGERS

HUUR TOPPER: NU â&#x201A;Ź9,- per dag incl. BTW bij minimaal 1 week huur, 7 dagen. Ook gevelsteigers vanaf â&#x201A;Ź 1,25 m2 en stalen steigers kunnen wij maken. www.ladderensteigerkoning.nl Vijfhuizenberg 121, Roosendaal - Tel. 0165-561424

ELISE

DANSSCHOENEN

In onze ruime showroom vindt u alles op gebied van: s Binnendeuren s Buitendeuren s Hang- en Sluitwerk DE V ER N IE U W M SH O W R O O

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!

Hang en Staande GERANIUMS KEUZE UIT 40 KLEUREN, RUIM ASSORTIMENT

* DIVERSE PERKPLANTEN * DIVERSE KUIPPLANTEN

0167-522939 / 06-10807891

KWALITEIT IS

Te Koop 2 jarig-20/30 cm

â&#x201A;Ź 0.40

30/50 cm

â&#x201A;Ź 0.60

BOL

PYRAMIDE

ø30 cm

50-70 cm

per stuk â&#x201A;Ź 5.00 â&#x201A;Ź 7.50 Zundert, 076-5973377

per stuk

SUPERACTIES!

De showroom van Halderberge Deuren is open van dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur. Ook op afspraak!

Halderberge Deuren | St. Antoinedijk 15A | 4751 SC Oud Gastel | www.halderbergedeuren.nl

2IÂżFLHHOGHDOHUYDQ'LDPDQW GDQVVFKRHQHQ 8LWYRRUUDDGOHYHUEDDU

BUXUS TAXUS BUXUS BUXUS

DEALER VAN O.A. SKANTRAE EN AUSTRIA BINNENDEUREN EN DEURBESLAG VAN ENTRA

Voor het mooiste gazon.

PLANTENKWEKERIJ

&

10 geraniums voor â&#x201A;Ź 6,50 hang of staand

Sebregts

Biezenstraat 28, Wouw Tel. 0165-301989

BINNEN PARKEREN

Open: v.a. ½ april ma t/m vrij van 8.00 - 19.00 uur za van 8.00 - 17.00 uur


Stoppen ! met roken Lasertherapie

De behandeling wordt vergoed. www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Afslanken met succes! Lasertherapie

DE BEHANDELING WORDT VERGOED www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Biologische tomaten en komkommers Elke dag vers in de automaat op ons biologisch tuinbouwbedrijf Aan de Huijbergsebaan 498 te Bergen op Zoom

(advertorial)

BRILJANTE EYECATCHERS VOOR JE GEZICHT Of je nu de mode volgt of tijdloos bent, met een mooi montuur onderscheid je je meteen van de massa. Een bril is als fashion item dan ook niet meer weg te denken uit het huidige modebeeld. Het is een onmisbaar onderdeel van elke garderobe en maakt een outďŹ t compleet. Bij een nieuwe garderobe hoort voor de stijlvolle brildragers natuurlijk ook een nieuw montuur. Of je nu wel of geen sterkte hebt, dat maakt tegenwoordig niet meer uit. Een bril geeft je gezicht karakter en je creĂŤert er je eigen stijl mee. Specsavers biedt een enorme keuze aan hippe en bijzondere brillen tegen een betaalbare prijs. Naar je werk of een avondje uit? Met monturen in verschillende stijlen en kleuren stem je je look af op elke gelegenheid.

Volgens de laatste trends Kleurrijk of juist zwart-wit? Modern of vintage? Specsavers houdt de modewereld nauwlettend in de gaten en zorgt ervoor dat

Juiste montuurkeuze Maar hoe vind je nu het ideale montuur dat je mooi staat en dat goed bij jouw gezicht past? Het is belangrijk dat een bril goed aansluit bij

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

de collectie aansluit op de laatste trends. Naast pastel- en neutrale tinten zijn de gedurfde kleuren helemaal van nu. Ook in de

de neus en ogen. Denk ook aan de vorm van je gezicht zodat een bril je meest karakteris-

hedendaagse designs blijft vintage een rol spelen. Bijvoorbeeld de beroemde klassieke â&#x20AC;&#x2DC;cat-eyeâ&#x20AC;&#x2122; die nog altijd immens populair is. Er

voorbeeld voor een vierkant of rechthoekig model om een rond gezicht te verzachten of ga voor een hoekige bril met een dun frame

is in elk geval genoeg keuze als je een nieuwe bril nodig hebt. Zeker bij Specsavers.

bij een rond gezicht. Voor een goed advies en een gratis professioneel oogonderzoek kun je altijd in een Specsavers-winkel terecht.

HEEFT U HET AL GEDAAN?

Biologisch dat is toch logisch

Nu is het tijd om uw cv ketel schoon te maken!!! BEL 06-11397606 Installatiebedrijf

van Meer Gespecialiseerd in service en onderhoud van uw cv of combiketel Aanbieding: De eerste keer â&#x201A;Ź 45,= DIVERSE PAKKETTEN MOGELIJK 1HÂżW5HPHKD%RVFK9DLOODQW

Betaalbaar design

tieke gelaatstrekken accentueert. Kies bij-

SPECSAVERS HEEFT EEN ENORME KEUZE IN MOOIE EN HIPPE BRILLEN VAN BEKENDE MERKEN

Bij Specsavers vind je mooie merken zoals Karl Lagerfeld, Replay, Tommy HilďŹ ger en Emporio Armani, maar ook brillen van Neder-

designermonturen vanaf â&#x201A;Ź79 (normaal â&#x201A;Ź139),

landse mode-ontwerpers. Denk aan Spijkers en Spijkers en Francisco van Benthum. Design hoeft helemaal niet duur te zijn. Zo kun je

krijgt er dan ook nog een 2e (merk)bril gratis bij; je outďŹ t is immers niet iedere dag hetzelfde. En met een paar verschillende montu-

bij Specsavers deze maand al terecht voor

ren verander je snel van look.

inclusief standaard enkelvoudige glazen. En je

OCHT VANA F

END

9.30

MERKBRILLEN

Overakker 31, Bergen op Zoom www.vanmeerboz.nl

GRATIS 2e MERKBRIL WAS NOU MAAR NAAR SPECSAVERS GEGAAN Specsavers Bergen op Zoom Wouwsestraat 23A §0164 263 337 Bij aankoop van een bril met een montuur vanaf â&#x201A;Ź79. Voor uw gratis bril kunt u een (merk)montuur kiezen uit dezelfde of lagere prijsklasse en dezelfde standaard glazen. Voor glasopties zoals dunne glazen gelden vaste toeslagen. Actie geldt voor ĂŠĂŠn persoon en niet in combinatie met andere acties. Š 2014 Specsavers Optical Group. All rights reserved. specsaversnederland. www.specsavers.nl

3HOWROOM°GEOPEND° $IÂ&#x203A;°VRIJ°°Â&#x203A;°° :A°°Â&#x203A;°° 4°°°°°

°

#ANADAWEG°° °0:°(ALSTEREN° I°7WWMR GROEPNL° %°INFO MR GROEPNL°


SPORT

MOC’17 reünisten genieten van uniek archiefmateriaal

Boven v.l.n.r.: Jan Keij, Tinus Foppele, Frans Hoeks, Willie Jansen, Rinus Broos, Jos Huijsmans, Joep Verpalen, Frans Machielse, Riny Hagenaars, Wim Leijs, Mevr. Hopmans en Ko Hopmans. Gehurkt v.l.n.r.: Stan de Rijk, Toon Hoendervangers, Kees de Rijk, Ad Adriaansen, Christ Verbiest, Leon imandt, Stan Musters en Peter Roels.

BERGEN OP ZOOM - De Bergse voetbalclub MOC’17 heeft een lange historie. Over enkele jaren wordt het 100-jarig bestaan gevierd. De club kent veel hoogte punten. Belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de voetbalvereniging zijn de kampioenschappen van het eerste elftal. Om de banden met de oud eerste elftalspelers aan te halen had het bestuur van MOC’17 de spelers van de kampioenselftallen uit het seizoen 1955-1956 en 19691970 uitgenodigd om op 4 mei jongstleden de wedstrijd MOC’17 tegen Madese Boys bij te wonen. Voorafgaand aan de wedstrijd werden de oud-spelers en hun partners om 12.30 uur ontvangen in de be-

stuurskamer. Onder het genot van broodjes en soep werden de gasten door voorzitter Remy Remery bijgepraat over de ontwikkelingen binnen de vereniging (MOC’17 heeft op dit moment meer dan 1.100 leden en bijna 70 teams). Daarna werden heel veel foto’s en krantenknipsels uit die tijd getoond door de archiefcommissie van MOC’17. Deze commissie bestaande uit Hans Koopman, Tinus Foppele en Jan Nieuwlaat beheert sinds jaren een door deze commissie aangelegd uniek archief. De reünisten genoten met volle teugen van de vele foto’, krantenknipsels en verhalen. De opkomst was erg goed. Uit het kampioensteam uit 1955-1956 waren maar liefst 7 spelers gekomen. Natuurlijk kon een elftalfoto van de aanwezige spelers niet

ontbreken. Na het maken van de elftalfoto genoten de mannen en partners in het zonnetje van de wedstrijd MOC’17 tegen Madese Boys (ze zagen de blauwwitten met 2-0 winnen). Na afloop werd er nog gezellige nagepraat onder het genot van een drankje en hapje. De heer Hoendervangers en zijn partner verlieten het clubhuis pas na 19.00 uur. Iedereen kon terug kijken op een zeer gezellige en geslaagde middag. De intentie van MOC’17 is om het “reünie concept” van kampioenselftallen jaarlijks te laten terugkeren. De volgende keer zijn de kampioenselftallen uit de jaren zeventig en tachtig aan de beurt. Op bijgaande foto ziet u de “matadoren” uit 1955-1956 en 1969-1970 die aanwezig waren op de bijeenkomst.

Biljarten Regio Competitie BERGEN OP ZOOM - Biljarten Regio Competitie 2013-2014, na ronde 18. A-Teams: 1. Welberg 1 776,872 18, 2. Halsteren 1 748,862 18, 3. Oud Gastel 1 745,208 18, 4. Halsteren 4 743,499 18, 5. Steenbergen 2 733,329 18, 6. S.B.Ponderosa 2 724,907 18, 7. Halsteren 5 724,864 18, 8. Vossemeer 1 718,129 18, 9. de Heen 1 705,757 18, 10. Halsteren 2 704,789 18, 11. Steenbergen 1 704,139 18, 12. Oud Gastel 2 700,294 18, 13. Wel-

berg 3 700,055 18, 14. S.B.Ponderosa 1 699,670 18, 15. Lepelstraat 1 695,601 18, 16. Halsteren 3 694,608 18, 17. Hoeven 1 691,560 18, 18. Keijenburg-1 689,594 18, 19. Welberg 2 668,807 18, 20. Lepelstraat 2 657,323 18. B-Teams: 1. de Heen 3 779,298 18, 2. Halsteren 10 755,603 18, 3. Steenbergen 5 747,281 18, 4. Welberg 5 743,669 18, 5. Halsteren 8 737,809 18, 6. S.B.Ponderosa 3 736,747 18, 7. Stampersgat 1 727,668 18, 8. de Heen 2 717,331 18, 9. Oud Gastel

3 716,974 18, 10. Welberg 4 714,440 18, 11. de Duiventoren 2 709,416 18, 12. het Fort 1 706,845 18, 13. Halsteren 9 701,972 18, 14. Oud Gastel 5 697,462 18, 15. Steenbergen 4 685,267 18, 16. Oud Gastel 4 684,358 18, 17. Halsteren 6 678,011 18, 18. Halsteren 7 676,275 18, 19. Steenbergen 3 668,251 18, 20. de Duiventoren 1 663,758 18. Wedstrijdleiders: Henk Vrijhoef en Dinnus Frijters. BRIDGE

BV BERGEN OP ZOOM Uitslag 6 mei, A-lijn: 1. Henny Lambregts-Cor van Huffel 58,33%, 2. Frits Hobbelen-Theo Groenewoudt 55,73%, 3. Henny Ehrencron-Nol Jansen 54,17%, 4. Henk Hertogs-Sjaan Withagen 51,56%, 5. Monique den Heijer-Tom Drijver 50,52%. B-lijn: 1. Anneke Mies-Desirée van Wijnen 61,25%, 2. Mariëtte ten Dam-Jozien Lybeert 55,90%, 3. Ellie en Dirk Kuijk 55,00%, 4. Tom Hagenaars-Kris Jacobs 53,75%, 5. Jenny Wouts-Nelly Koolen 52,43%. C-lijn:1. Toos en Louis Luijsterburg en Sjaak Vriens-Phulp Oprel 62,08%, 3. Anja Bosmans-Yvonne Tijmes 59,17%, 4. Ingrid Ligteringen-Magda Rentmeester 52,50%, 5. Jan de Jonge-Adrie de Wit 50,42%. BV A LA CARTE Uitslag 8 mei, A-lijn: 1. Ed Drijver-René de Heer 68,33%, 2. Frits Hobbelen-Theo Groenewoudt 59,03%, 3. Leo van HuffelHenk Hertogs 56,25%, 4. Jan Kalker-Jan Goossens 55,00%, 5. John Custers-Jan Kuyk 53,33%. B-lijn: 1. Mieke Hertogs-Piet Heemskerk 59,03%, 2. Ria van den Berg-Plony Goossens 54,17%, 3. Toke en Frans Dons en Adrie Koevoets-Carlos Bruijs 49,31%. BRIDGECLUB DE MOERKENS Uitslag 8 mei, Middag A lijn: 1.Hans Graafmans-Dre Flipse 63,48%; 2.Ankie

Holtzer-Johan Buys 63,39%; 3.Kim vd Bossche-Jan Luijks 60,03%;4. Jan vdr Hoeden-Rien Everse 52,38%;5.Leo Kuipers-Marius Wierckx 51,49%. B-Lijn: 1. Annemarie Roeten-Toos Bruijs 62,20%; 2. Annelies en Eric Odor 58,93%; 3. Ad vd Linden-John Metaal 56,25%; 4.Clem Vermeulen-Jenny Weijdt 55,95%; 4. An en Plony Kees 55,95%. Avondcompetitie: 1.Joke Goossens-Cor Bruijs 66,25%;2. Gemma en Bert Piepers 57,64%, 3.Elly en Dirk Kuik 56,60%; 4.Jannie Custers-Wilma Dekkers 55,83%; 5. Johan Buys-Ankie Holtzer 54,86%. BRIDGECLUB NEVER DOWN Uitslag 7 mei: 1. Anneke Hertogs-Frans Hertogs 61,04%; 2. Winfried Peil-Stephan Vervloessem 59,48%; 3. Jan Deusing-Joke Goossens 58,54%; 4. Toos de CaluwéAdrienne Hiemstra 57,29%; 5. Ludo Haagdorens-Jeff Haagdorens 56,67% B-lijn: 1. Rosa Kil-Jenny Hagens 64,48%; 2. Nel van Oorschot-Kees Franken 63,54%; 3. Toos de Kok-Fons de Kok 57,81%; 4. Gerrit van der Meer-Job van der Meer 53,13%; 5. Toos de Klerk-Cools-Stef Luijks 49,27% C-lijn: 1. Diana Brooymans-Sjef Brooymans 63,19%; 2. Mia Bernaards-Corry de Groot 56,67%; 3. Chris Appels-Riet Appels 55,83%; 4/5. Marius Wierckx-Annelies Tempelaars en Riet Weijdt-Bert Weijdt 53,33%.

BRIDGECLUB ‘T MARKIEZAAT Maandag 5 mei, groep A: 1. Toon en Jan v. Huffel 64,17%, 2. Trudy en Jan v. Eekelen 59,17%, 3. Toine Buckens-Kenneth Clements 55,83%, 4. Miep Andringa-Riet Keij 55,42%, 5. Karel Bartelen-Jan de Rooij 52,08% Groep B: 1. Jan v. Es-Ad Schouw 62,08%, 2. Marius Wierckx-Paula Suijkerbuijk 57,92%, 3. Cor v. Wijngaarden-Bob v. Daele 55,83%, 4. Marian en Mart Heijnemans 53,75%, 5. Ineke Jansen-Leo Kuipers 50,83%, 5. Elly Pijnen-Jenny Weijdt 50,83% Groep C: 1. Annie Aertssen-Elly Kalker 77,08%, 2. Trees Baartmans-Rina Haest 56,25%, 3. Anny v. Hoof-Adri v. Zweden 54,69%, 3. Annemarie Roeten-Frits Bakker 54,69%, 5. Loed Weys-Johan Moonen 52,60% BELLEVUE BRIDGE Woensdag 7 mei, groep A: 1. Jan Pigmans-Ankie Holzer 59,17%, 2. Pierre Crusio-Hans Rens 58,75%, 3. Jenny en Koos Weijdt 57,08%, 4. Paula KrooswijkMarijke Wanrooy 52,50%, 5. Wil Hagenaars-Hans Graafmans 50,42% Groep B: 1. Jan v. Es-Rolly Rogge 63,33%, 2. Tieneke de Koning-Jo Brouwers 56,67%, 3. Jeannette v. Hooydonk-Loed Weys 55,00%, 4. Marit Frasl-Leny Bartelen 53,33%, 5. Nelly v.d. Bergh-Nelly Schrauwen 51,50% PAGINA 16

MOC’17 Nieuws BERGEN OP ZOOM - MOC’17 sluit competitie af met nederlaag. MOC’17 heeft de laatste competitiewedstrijd in Goirle tegen VOAB met 1-0 verloren. Onachtzaamheid in de verdediging in de 3e minuut bleek achteraf fataal. Die goal kwam MOC’17 niet meer te boven. Toch speelde MOC’17 niet slecht. Sterker nog: dit was één van haar betere wedstrijden van het seizoen. Na de 1-0 was MOC’17 beter, zonder tot echte kansen te komen. Maar een gelijkspel of een overwinning had er zeker ingezeten. Had MOC’17 gewonnen, dan was het op een keurige 6e of 7e plek geëindigd. Nu moet het genoegen nemen met de 10e plaats. Het verschil met de nummer 6 WSC bedraagt echter slechts 3 punten. Voor een debuutjaar met zoveel blessureleed een prima resultaat. Programma Woensdag 14 mei 20.00 DVO’60 B3-Moc B5 19.30 Yerseke C1-Moc C2 19.00 Cluzona MD1-Moc MD1 Donderdag 15 mei 18.45 Kogelvangers C2-Moc C6

18.00 SKNWK ME1-Moc ME2 Zaterdag 17 mei Sluitingstoernooi MOC’17 15.00 Moc A1-Brabantia A1 09.45 Moc C1-Wieldrecht C1 11.00 Wilhelmina C1-Moc C1 10.00 Moc ME2-Arnemuiden ME1 Zondag 18 mei 12.00 Moc 2-RKsv RCD 2 MOC’17 B1 en F6 naar finale KNVB Beker MOC’17 B1 heeft zich ten koste van klassengenoot ASWH weten te plaatsen voor de finale van de KNVB Beker. Na de reguliere speeltijd was de stand 1-1, waarna penalty’s de beslissing moesten brengen. Deze nam MOC’17 beter. Op 7 juni speelt MOC’17 B1 de finale tegen de winnaar van RKVVO-OJC Rosmalen. MOC’17 F6 bereikte de bekerfinale door een duidelijke 7-1 overwinning op Zeelandia Middelburg F8. MOC’17 D1 kwam in Gorinchem net te kort (5-3) tegen GJS D1 en MOC’17 D4 ging met penalty’s onderuit tegen Zeelandia Middelburg D4. Voor veranderingen en uitslagen zie www. moc17.nl

Nieuws SV DOSKO BERGEN OP ZOOM - Bij DOSKO kan men nog altijd uw (bedrijfs) oud papier en karton inleveren in de grote containers. De opbrengst is voor de jeugd. Voor komend seizoen kan Dosko nog spelers plaatsen die geboren zijn in 2007, 2008 en 2009. Alle overige leeftijdscategorieën zitten vol. Heeft u zoon of dochter zin

om te gaan voetballen bij Dosko, bel Ruud Brugmans, tel. 06-41504241. Programma Vrijdag 16 mei Dosko D1 en D2 toernooi bij Unitas’30 s’avonds. Zaterdag 17 mei Dosko E2, E4, F2 en Mini’s toernooi bij Halsteren.

Ad Ra ats Toernooien op de Markiezaten

RK vv Nieuw Borgvliet BERGEN OP ZOOM - Op sportpark de Markiezaten vinden de traditionele AD Raats toernooien gehouden op zaterdag 17 mei . Vanaf 09.00 uur zullen E-teams van Alliance, FC Bergen, Lepelstraatse Boys en RK vv Nieuw Borgvliet de sportieve strijd met elkaar aanbinden. Om 09.30 uur beginnen B-teams van Moc’17, FC Bergen, Steenbergen en RK vv Nieuw Borgvliet aan hun wedstrijden. Na de middag vanaf 13.30 uur zullen teams van Darvi, Vrederust, SV Dosko, FC Bergen, Nieuw Stabroek en RK vv Nieuw Borgvliet spelen om de Lagere Eltallen beker. Iedereen welkom, het belooft prachtig weer te worden. Nieuw Borgvliet Jeugd Zaterdag 17 mei vindt op sportpark de Markiezaten het jaarlijkse Ad Raats toernooi van Nieuw Borgvliet plaats. Zeven E-

teams, vijf B-elftallen en 10 senioren-elftallen zullen strijden om het plezier en de prijzen. Zin om langs te gaan? Van 09.0017.30 zal er op alle velden gevoetbald worden. Hoewel het seizoen ten einde is, was het toch nog een druk weekend voor de jeugd van Nieuw Borgvliet. Zo heeft de C1 de halve finale van de beker gespeeld en helaas verloren met 4-1 en verscheidene jeugdteams hebben een mooi toernooi gehad bij S.K. Nieuw Stabroek in België. Met vooruitzicht op het nieuwe seizoen is er nog ruimte voor nieuwe spelers bij de volgende leeftijdscategorieën: 2000/2001, 2002/2003, 2004/2005, 2006/2007 & 2008/2009. Voor informatie over voetballen bij Nieuw Borgvliet, David Wessels, tel. 06-10379396 of ga op dinsdagavond langs op sportpark de Markiezaten van 18.00-19.00 voor de E, F & Mini’s en van 19.00-20.00 voor C en D-spelers.

FC Bergen Nieuws Programma Woensdag 14 mei 19:00 Halsteren C2-FC Bergen C1 Zaterdag 17 mei 14:00 FC Bergen za?-toernooi Borgvliet 14:00 FC Bergen A1-toernooi Borgvliet 10:00 FC Bergen B1-toernooi Borgvliet 09:00 FC Bergen E1-toernooi Halsteren 09:15 FC Bergen E2-toernooi Borgvliet 09:15 FC Bergen E3-toernooi Borgvliet 13:00 FC Bergen F1-toernooi Halsteren 13:00 FC Bergen F3-toernooi Halsteren Zondag 18 mei 12:00 FC Bergen 2-Boeimeer 2 Eind seizoen nadert FC Bergen 2 speelt nog in de nacompetitie voor promotie. Zondag om 12.00 uur thuis tegen Boeimeer na een kleine uitnederlaag van 0-1. FC Bergen start met een zaterdag 1 team De organisatie van het nieuw op te richten zaterdag 1 team zit al goed op schema. FC Bergen heeft duidelijke ambities om de

komende jaren goede resultaten te boeken met het nieuwe vlaggenschip van de zaterdag. Een ieder is daarom welkom en kan zich aanmelden als lid en krijgt zeker een kans. Bij belangstelling melden in de kantine of stuur een mail naar rolf.wilting@ sgs.com Open trainingen Vanaf heden houdt de jeugd van FC Bergen open trainingen. Dit doen ze op de trainingsavonden van de teams. Wanneer uw zoon of dochter wilt gaan voetballen dan kunnen ze op de avonden kennismaken met het voetbal en de club FC Bergen. Voor meer informatie kan men terecht bij Michiel Wilting: mrwilting@hotmail.com of Rembrandt v. Rijn: rembrandtzelf@gmail. com. Zij kunnen alle informatie geven en zullen dan ook zorgen dat de trainers geinformeerd zijn. Voor komend seizoen is er volop ruimte voor nieuwe spelers. Ze starten met 5 F-teams, maar in elk team is ruimte voor meer spelers. Schroom niet en ga naar Sportpark de Markiezaten en laat uw kind pref trainen bij FC Bergen.


Kantoor Voordeel.com 1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR KORTING VAN STALEN DRAAIDEURKASTEN 50t/m80% Met 4 legborden

van de catalogusprijzen

NIEUW IN VERPAKKING

Let op: afhaalprijzen! (... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden) Alle prijzen exclusief BTW.

van 125.- voor 80b x 38d x 178h

95.-

bureaus - kasten - stoelen - tafels

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u. Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

Uitsluitend verkoop Ă contant. Pinnen mogelijk.

Klaar met VMBO of HAVO (en geen diploma)? Kies een

MBO Techniekopleiding!

www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

EXTRA OPEN AVOND Do 22 mei 18.00 - 21.00 u. Techniek biedt toekomst na je mbo/mavo/havo. Check de Open Avond op:

markiezaat.nl

Bergen op Zoom T 0164 281700 E markiezaat@rocwb.nl

Maatwerk tuinhuizen,carports,tuinschermen enz. in eiken en douglas. Eiken vloeren, MDF plafonds tegen zeer scherpe prijzen!

Bel voor info of een afspraak (ook Âśs avonds)! Telnr: 06 57595375 www.houthandelhb.nl

Kom vrijblijvend binnenlopen

UW HOVENIER BUDGETVRIENDELIJK TUINIEREN.

Jongerencursus .... â&#x201A;Ź 850,De jongerencursus bestaat uit: Theorie cursus; Theorie boeken; Theorie examen [CBR]; 15 Praktijk lessen [60 minuten]; 1x Praktijk examen [CBR].

Welbergsedijk 58, 4651 TG Steenbergen, 0167-540857 Website: www.verkeerscentrumsteenbergen.nl e-mail: hans@hansvandermaaten.nl

De nieuwe voorjaarsc ollect is binnen!! ie ==+DYHQ %HUJHQRS=RRP ZZZEURHNHQSDOHLVQO

+RXWKDQGHO+%Sprundel

Wij verzorgen auto-, motor- en aanhangwagenrijles

Merken voor jong en oud

Nobellaan 27

Markiezaat College, het ĂŠchte werk

Â&#x2021; Â&#x2021; Â&#x2021; Â&#x2021; Â&#x2021;

GROOT assortim ent in maten

Dames, heren en kinderkleding

tuinaanleg, bestrating, tuinonderhoud, snoeiwerk, schuttingen, gazons en kunstgras.

06-53760350

Pedicure Jeanette Ook bij U thuis 06 - 43084446

Â&#x2021;*HLVKD Â&#x2021;<$<$ Â&#x2021;/7% Â&#x2021;/HH Â&#x2021;$QQD6FRWW Â&#x2021;(QMR\ Â&#x2021;%UDPV3DULV Â&#x2021;:UDQJOHU Â&#x2021;,&+, Â&#x2021;/7%MHDQV Â&#x2021;,WV1RL]H Â&#x2021;&DUVMHDQV Â&#x2021;6FRWFK Â&#x2021;6X]\4 Â&#x2021;$QJHOV Â&#x2021;7UDPRQWDQD Â&#x2021;%\RXQJ Â&#x2021;'RGJHUV Â&#x2021;+DWWULF Â&#x2021;2R]RR

advertorial Advertorial

â&#x20AC;&#x153;Wondermiddel voor spieren & gewrichtenâ&#x20AC;? Belgische wetenschap heeft een doorbraak gerealiseerd dat soepeler bewegen weer mogelijk maakt. Na jarenlang onderzoek is een koppeling gemaakt van de hoogste kwaliteit Silicium met MSM, Glucosamine en ChondroĂŻtine. Dit heeft tot de krachtigste formule, ook wel â&#x20AC;&#x153;de bomâ&#x20AC;? genoemd, geleid. Het product is bedoeld voor behoud van gewrichten en optimalisatie en versterking van het kraakbeen. Het product, 100% natuurlijk, hypo-allergeen en vrij van parabenen, heet DexSil Forte. Silicium is een lichaamseigen stof die voorkomt in organen en klieren, maar ook in de huid, nagels en haren. Bovenal is het van de bestanddelen van het bindweefsel (kraakbeen, botten). Daarnaast bevat DexSil Forte MSM dat zorgt voor behoud van de integriteit van de botten en het kraakbeen; Glucosamine dat een rol speelt in het vernieuwingsproces van het kraakbeen;

en ChondroĂŻtine dat beschermend werkt voor de gewrichtsweefsels. Dit zijn essentiĂŤle bestanddelen voor het behoud van kraakbeen en de gewrichten. DexSil Forte is het eerste product met deze samenstelling. Het maakt het product tot de krachtigste formule voor een betere beweeglijkheid en soepelheid van de gewrichten en verzorging van de spieren en pezen. DexSil Gel kan gebruikt worden voor lokale ondersteuning van de klachten. Gebruik als basis DexSil Forte vloeibaar; het is verkrijgbaar bij: De Rode Pilaren Zuivelstraat 37 4611 PE Bergen op Zoom


KERKELIJK NIEUWS WEEKENDVIERINGEN Gertrudiskerk Zaterdag 17 mei 19.00u: Taizéviering. Inzingen vanaf 18.00u. Zondag 18 mei 9.30u: Woord-en Communieviering; voorganger: pastor Mary Zopfi. Zang: HMR Capella. O.L.Vrouw van Lourdes Zaterdag 17 mei 17.00u: Eucharistieviering. Voorganger: pastor P. Verbeek. Zondag 18 mei 11.00u: Eucharistieviering. 1ste Communie. Voorgangers: pastor P. Verbeek en diaken C. van Bekkum. Zondag 18 mei 14.00u: Eucharistieviering. 1ste Communie. Voorgangers: pastor P. Verbeek en diaken C. van Bekkum. Overleden: Anna Franken-Cleiren. Intenties: o.e. de Vrij-Hunting, o.e. Musters-Klaassen, Kees Hopmans en fam., Mary de Bont, Ana-Rosa Pinheiro Breia, Mevr. M. Waszink, Mary de Bont, Marja Touw-de Groot, o.fam. de Jager en v. Boxtel, Kees Booij, Riet Boschman, fam, Gruss en fam. Musters, o.o. Asselbergs-Hamer, o.e. Kees en Maria Bovée-Mattheeussens, Mevr. Lubeck-v.Heck.

Overige vieringen: Gertrudis: vrijdag 16 mei 19.00u: Stedelijke vormselviering. Voorgangers: Mgr.J.Liesen en pastor Fredi Timmermans. Intenties: o.opa’s en oma van Jibbe Schrijn: Harry Schrijn, Jan Nuijten en Joke NuijtenAkkermans, o.opa’s van Thijs Michielsen: Harrie Jacobs, Theo Michielsen, opa Ton v. Eekelen, ouders Jansen-v. Eekelen en fam. Midddaggebed: van maandag t/m vrijdag om 12.15u in de Dagkerk van de Gertrudiskerk. Lourdeskerk: dinsdag 20 mei 9.00u: Woord- en Communieviering. Voorganger: Dhr. T. Segers. Woensdag 21 mei 19.00u rozenkrans in de grot. Jacquelineflat: vrijdag 16 mei 15.00u: Woord- en Communieviering; voorganger mevr. Margit Kaspers. Scheldeflat: vrijdag 16 mei 18.30u: Woord-/communieviering. Voorganger: dhr G.Leenders. Meilust: zondag 18 mei 10.15u: Woorden Communieviering; voorganger: pastor Jo Staps. Moermont: zondag 18 mei 11.00u: voorganger: ds Ula Berger. Huize St. Catharina: zondag 18 mei 9.30u: Eucharistieviering; Kloosterfeest, voorganger: bisschop Liesen en pastor Rud

Smit. Maandag, dinsdag en vrijdag 9.15u: Eucharistieviering; woensdag geen viering en donderdag: Woord- en Communieviering. Eigen Haard (Antonius Abt): woensdag 21 mei 9.00u: woord- en communieviering; Voorganger: pastor Mary Zopfi. MEDEDELINGEN Doop: De (gezamenlijke) doopdiensten in Lourdeskerk op 1ste en 4de zondag en in de Gertrudiskerk op 2de en 3de zondag van de maand. Opgave op het parochiebureau, tel. 233574. Huwelijk: neem contact op met het parochiebureau, tel. 233574. Kledingdepot Mensen in Nood: De kerk van Onze Lieve Vrouw van Lourdes is kledingdepot voor Mensen in Nood. U kunt hier op werkdagen tussen 9.30 en 11.30 uur kleding afgeven, verpakt in gesloten plastic zakken. ’t Zaaltje: voor het reserveren en huren van ’t Zaaltje onder de kerk Goddelijke Voorzienigheid kunt u aldaar terecht op dinsdagavond van 18.15-19.15 uur. Telefonisch kunt u de beheerder bereiken onder nr. 06-45640680 (’t Zaaltje). Tieneravond: Vrijdag 23 mei is er om 19.00u een tieneravond “On the Move”.

Prikbord Busreis voor senioren Op dinsdag 10 juni busreis voor senioren naar Dordrecht. Vertrek om 13.00 uur vanaf de parkeerplaats sporthal Gageldonk en om 18.00 uur weer terug daar. In de Theresia van Avila parochie worden we gastvrij ontvangen, vieren en drinken er koffie en thee. Een rondrit door Dordrecht brengt ons naar de waterkant, de Oude Maas. Daar sluiten we af met een glaasje. Gaat u ook mee? Opgeven bij het Parochiecentrum of bij Corrie Hamers (tel 244983). Meimaand Mariamaand Tijdens de meimaand wordt iedere week op een vaste tijd en plaats het rozenkransgebed gebeden. Op dinsdagmiddag om 16.00 uur in de kapel van het Markiezenhof, op woensdag 17.00 uur in Aquacite, woensdagavond om 19.00 uur in de grot van de Lourdeskerk en in de dagkerk van de H.Hartkerk en op vrijdagmiddag om 14.00 uur in de kapel in Borgvliet, deel van de vroegere kerk van H.Antonius Abt. Dinsdagavond: viering in Lepelstraat Tot aan het Antoniusfeest in juni is er iedere dinsdagavond om 19.00 uur een speciale viering in de kerk van Lepelstraat. Noveen tot St. Antonius van Padua, die afgesloten wordt op zondag 15 juni. Vormsel Vrijdag 16 mei om 19.00 uur zal Mgr. Liessen 25 jongens en meisjes vormen uit groep 8 van de basisschool. De viering vindt plaats in de Gertrudiskerk. De vormelingen hebben zich het afgelopen jaar op allerlei manieren verdiept in de betekenis van dit sacrament. Taizé gebed Zaterdag 17 mei Taizé gebed in de Gertrudiskerk, ingang Kerkstraat. Aanvang 19.00 uur. De kerk is vanaf 18.00 uur open voor het samen inzingen van de liederen. Na de viering is er ruimte voor ontmoeting en koffie en thee.

Eerste Heilige Communie Op zondag 18 mei ontvangen 51 kinderen in de Lourdeskerk hun eerste Heilige Communie. De vieringen zijn om 11.00 uur en om 14.00 uur. Bij dit parochiefeest bent ook u van harte welkom. Op zondag 25 mei in de Gertrudiskerk, waarin 21 hun eerste Heilig Communie ontvangen in de viering van 11.00 uur. De viering om 9.30 uur komt die zondag te vervallen. Orgelconcert Zondagmiddag 18 mei 16.00 uur in de Gertrudiskerk een orgelconcert door Petra Veenswijk, organist aan de Maria van Jessekerk in Delft. Op het Ibach-orgel speelt ze muziek van merendeels Duitse componisten uit de bouwtijd van het orgel, o.a. van Mendelssohn, Rheinberger en Reger. Informatieavond bedevaart Beauraing Woensdag 21 mei informatieavond over de dagbedevaart en de drie-daagse verzorgde bedevaart naar Beauraing in het weekend van 14-15-16 juni. Informatieavond na het Rozenkransgebed in 19.00 uur in de grot van de Lourdeskerk. Zie elders in deze krant voor meer info of bel Elma Bastianen-Luijks, tel. 250420 of zie www.bedevaartbeauraing.nl De jongen met de gestreepte pyjama Op de dinsdagen (6 mei en) 3 juni zijn er twee vormings- en inspiratieavonden onder leiding van pastoor Paul Verbeek rond de vragen: Wat is de betekenis van vriendschap? Wat doet (oorlogs)geweld met je? Mede in het kader van de voorbereiding op de bedevaart naar Polen. Advies ter voorbereiding: lees het boek ‘De jongen met de gestreepte pyjama’. De avond begint om 20.00 uur in het parochiecentrum aan de Burg. Stulemeijerlaan. Opgeven tel. 233574. Bisdombedevaart naar Polen Ontdek zelf de wereld van ‘De jongen in de gestreepte pyjama’. Ga mee met de Bisdombedevaart naar Polen van 18 tot 25 oktober met als thema ‘Open je hart voor Christus’. Vraag over deze bedevaart de info bij het parochiecentrum.

Lievevrouweparochie Parochiebureau: Burgemeester Stulemeijerlaan 8, 4611 EE Bergen op Zoom, tel. 0164-233574, lievevrouweparochie@rkboz.nl, www.rkboz.nl. Het parochiebureau vervangt per 1 april de functie van de voormalige 4 parochie-secretariaten. Twee kerkgebouwen: Gertrudiskerk, Grote Markt 10 (ingang Kerkstraat), 4611 NR Bergen op Zoom; Kerk OLV van Lourdes, Pr. Bernhardlaan 66, 4615 BD Bergen op Zoom. Pastoresteam: pastoor Paul Verbeek, tel. 06-83215322, e-mail: paulverbeek@rkboz. nl; teamleider diaken Co v. Bekkum, tel. 233574, e-mail: covanbekkum@rkboz.nl; pastoraal werkster Mary Zopfi, tel. 233574, e-mail: maryzopfi@rkboz.nl; pastoraal werkster Fredi Timmermans, tel. 233574, e-mail: freditimmermans@rkboz.nl

Orgelconcert Gertrudiskerk BERGEN OP ZOOM - Er is in de Gertrudiskerk van Bergen op Zoom een orgelconcert in het aanbod van het NKC op zondagmiddag 18 mei, aanvang 16.00 uur. Het concert wordt gegeven door de organist Petra Veenswijk, organist aan de Maria van Jessekerk in Delft. Zij bespeelt daar een groot orgel uit 1893, gebouwd door de vooraanstaande Nederlandse orgelbouwer Michael Maarschalkerweerd. Diens bekendste en grootste orgel is dat van het Concertgebouw in Amsterdam, het Delftse orgel is zijn grootste kerkorgel, beschikkend over 38 registers, verdeeld over 3 klavieren en vrij pedaal. Het orgel in de fraaie neo-gotische Maria van Jessekerk is gebouwd in een eveneens prachtige neo-gotische kas. De restauratie van het instrument vond plaats in 2009. Restauratie van dit Maarschalkerweerd-orgel en de restauratie van het Ibach-orgel van de Gertrudiskerk stonden landelijk gezien enkele jaren bij orgel-minnend Nederland beiden in het middelpunt van de belangstelling. Twee grote orgels uit de 2e helft van de 19e eeuw, maar heel verschillend van karakter. Maarschalkerweerd bouwde volgens Franse traditie; Ibach is op en top Duits. De concertgeefster Petra Veenswijk studeerde eerst in Nederland orgel en cla-

vcimbel bij André Verwoerd, Bernard Winsemius en David Collyer. Zze won prijzen op orgelconcoursen in Delft en Nijmegen. Nadien verdere orgelstudie aan het Parijse ‘Conservatoire National de Région’ bij o.a. Marie-Louise Jaquet-Langlais en Jean Langlais. De studie werd bekroond met de ‘Prix d’Excellance’ in 1991. Eveneens interpretatie-cursussen aan de Parijse Schola Cantorum, o.a. bij Marie Claire Alain en Gaston Litaize. Petra Veenswijk speelt voornamelijk muziek die echt op Ibach ‘past’: van Ritter (1811-1885) diens 2e Sonate, van Mendelssohn ‘Allegro, Choral und Fuge” en van Max Reger (1873-1916) ‘Ave Maria’ en ‘Cappricio’. Joseph Rheinberger (1839-1901) tekent voor ‘Paeludium und Fuge’ en zijn Belgische tijdgenoot Alphonse Mailly (die in 1864 het Ibach-orgel inspeelde!) voor ‘Pâques Fleuris’. Van Sigfrid Karg Elert klinkt een deel uit ‘7 Pastels from the Lake of Constance’ en van Henri Mulet (1878-1967) uit diens 12 Esquisses Byzantines ‘Rosace’ en ‘Tu es Petra’, geinspireerd op de Parijse Sacré Coeur-kerk. Het concert in de Gertrudiskerk begint om 16.00 uur en duurt ongeveer een uur. Gebruikte kerkingang is die aan de zijde van de Kerkstraat. Er is volop gratis informatiemateriaal over de orgels in de Gertrudiskerk voorhanden en de liefhebbers kunnen cd’s en boeken aanschaffen.

Dart Marathon BERGEN OPZOOM - Dartclub de Kaai houdt op vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 mei een Dart Marathon t.b.v. De Walk For Sophia. De Walk For Sophia wandelt 530 kilometer van Parijs naar Rotterdam in 100 uur en steunt de vrienden van het Sophia kinderziekenhuis. De marathon begint op vrijdag 16 mei om 17.00 uur en eindigt op zondag 18 mei om 17.00 uur. Volgens een vooraf vastgesteld schema zal er continue gedart worden met als doel 48 uur vol te maken. Tijdens de marathon zijn er een aantal top-darters aanwezig die graag uitgedaagd worden door belangstellenden. Aanwezig zijn o.a. Kurt van de Rijck (PDC) en verschillende Nederlands, Europees en Wereld Kampioenen van Bullshooter. Verder zijn er op-

treden van de Bergse Leut Brigade en van de Vrouwen van de Kaai. Ook worden er rondom de marathon een aantal nevenactiviteiten gehouden, zoals een veiling en enveloppenverkoop (altijd prijs), touwtje trekken voor de kleintjes en de niet-darters kunnen biljarten (pannen). Uiteraard zijn er darters nodig om de marathon te kunnen volbrengen. Belangstellenden kunnen zich vooraf inschrijven en tevens hun voorkeur wat betreft het tijdstip aangeven. Elk uur dat een darter wilt gooien sponsort hij/ zij het goede doel. De opbrengst van de marathon komt in zijn geheel ten goede aan De Walk For Sophia. Inschrijven: ed@ cafedekaai-boz.nl. Inschrijven is uiteraard ook mogelijk tijdens de Dartmarathon. De Dartmarathon wordt gehouden in café de Kaai, Dubbelstraat 2, 4611GK Bergen op Zoom.

KERKELIJK NIEUWS HALSTEREN Protestantse Gemeente te Halsteren en Nieuw Vossemeer: Elke zondag 10.30u. dienst in de St. Martinuskerk, Dorpsstraat 20 te Halsteren. Predikant: Ds. H. van het Maalpad, Zwartewaal 46, 4717 NS Bergen op Zoom, tel.: 0164-231992, email: hcvhmaalpad@home.nl. Voor info: B. van Weesep tel.: 0164-683941. Zondag 18 mei, 10.30 uur: eredienst St. Martinuskerk, Ds. J. de Bie (’s Gravenpolder), zondag 18 mei, 16.00 uur: meditatieve viering door gemeenteleden. Sint Christoffel parochie: Secretariaat H. Quirinuskerk, Lindenlaantje 13, tel: 0164-682310, quirinuskerk@sint-christoffel.nl. Secretariaat parochiekern open op maandag en donderdag van 10.00-12.00u. Pastores: Hans van Geel; Sebastian Chazhoor; Hein Paulissen en Lenie Robijn, bereikbaar op 0164-680381, e-mail: pastorhans@sintannachristoffel.nl, pastorsebastian@sintannachristoffel.nl, pas-

torlenie@sintannachristoffel.nl, pastorhein@sintannachristoffel.nl. In dringende gevallen te bereiken via uitvaarttelefoon 06-28409023. Parochiebijdrage Rabo: 11.88.00.647 t.n.v. Sint Christoffelparocie inzake H.Quirinus. Zaterdag 17 mei: 10.30 uur: Eerste H.Communie, 13.00 uur: Eerste H.Communie, voorgangers pastoor Hans van Geel en pastor Lenie Robijn. Z ondag 18 mei 09.30 uur: Viering van Woord, Gebed en Communie, voorganger pastor Lenie Robijn m.m.v. de Sintekrijnscantorij. Int: Adrianus Stoffels, Paul Goossens, o.o. Sjaak van Loon en Betsie van Loon-de Koning. Donderdag 22 mei 09.00 uur: Eucharistieviering, voorgangers pastoor Hans van Geel. Wij gedenken de overledene Jo van Terheijden-van Tilborg. Deze zondag wordt Daymira Franken gedoopt. Zorgcentrum St. Elisabeth: Kerkdienst elke donderdag 14.00u in de kapel. Donderdag 15 mei: Pastor L. Pepels.

Evangelische Gemeente Het Anker: Samenkomst: iedere zondag om 10.00u in basisschool De Biezenhof (ingang pad naar het Hazenbos). Zondagsschool en crèche tijdens dienst. Na samenkomst: koffie en onderling contact = omzien naar elkaar. Geloven willen we doen. Info: 0164-249650. LEPELSTRAAT H. Antonius van Padua - St.Christoffel parochie: Pastoresteam: Past.H.van Geel, Past.S.Chazhoor, Past.L.Robijn en Past.H.Paulissen. Regiosecretariaat: 01646830381. Uw gebed wordt gevraagd voor Jo Hopmans w.v. Kees Withagen, Adrie Plasmans e.v. Mieke Otte, Dick de Boer . Zaterdag 17 mei 19.00 uur: Euch.: o.o. Van Ekeren-Van den Enden, Anny Verbaten, o. echtp. Van Geel-Gabriëls. Voorganger: Past. B. van Schaik, lector: L. Beijaerts, misdienaar: Lorena, zang: Gemengd koor. Zondag 18 mei om 14.00 uur:: Doop van Bente Valk. Dinsdag 20 mei 19.00 uur: PAGINA 18

Euch.: Zesde avond van de Noveen: Kees van Aert e.v. Lia Heijboer, Wim Schetters, Marinus Ooms e.v. Cornelia Heijnen, Liza Matthijssen w.v. Piet Korst. Voorgangers: Past. S. Chazhoor, Past. H. van Geel, Past. N. Blaauwhof, lector: L. Beijaerts, misdienaars: Rens en Kim, zang: Gemengd koor. BERGEN OP ZOOM Evangelische kerk de Schuilplaats: Elke zondag 10.00u in Markiezaatscollege, Nobellaan 50. Info: www.schuilplaats. com. Gereformeerde kerk (vrijgemaakt): Elke zondag om 09.30 en 16.00u. in de Emmaüskerk, Korenberg 90. Info: www. bergen-op-zoom.gkv.nl Protestantse Gemeente: Ontmoetingskerk zondag 10.00u Bolwerk Zuid 134. Cel-Kerk Levend Woord BrabantZeeland: Pastors: Jorden & Deora Spijker, Plantagelaan 8, 4631 CS Hoogerheide, 0164-612927, www.lwgbz.nl, jordenspijker@home.nl.

Evangelische Baptisten Gemeente: Elke zondag 10.00u in de Stichting Welzijn Ouderen, Keldermanslaan 5, Bergen op Zoom. Nieuw Apostolische Kerk: Elke zondag 10.00u en woensdag 20.00u, Marslaan 5. Voorganger dhr. Fr. Rijnders, Priester dhr. R. Voll. Kapel zorgcentrum Catharina: Viering, Catharinaplein 25, 09.30u, via hoofdingang van het zorgcentrum. Chr. Gemeenschap De Schakel: Zondag 10.00-11.30u in het Kwadrant, Oberonstraat 2, Bergen op Zoom. Info: J. Vega Sanchez, 0166-60587. Jehova’s Getuigen Koninkrijkszaal: Glimesstraat 10, Bergen op Zoom, tel.: 0164-256965. Diensten: dinsdag t/m donderdag 19.30-21.15u., zaterdag 10.00-11.45; 17.30-19.15u., zondag 10.0011.45u. Verpleeghuis Moermont: Elke zondag 11.00u in Evenementenzaal. Zondag 18 mei: Pastor L. Pepels.


<advertorial>

Geïnteresseerden welkom bij informatiedagen op zaterdag 17 en 24 mei

ABN AMRO organiseert informatiedagen over ontslagvergoedingen De kranten staan er vol van. Het ene ontslag na het andere wordt aangekondigd. Ook in de regio Zeeland en West-Brabant verdwijnen de nodige arbeidsplaatsen. René van Tilborgh, directeur ABN AMRO kantoor Bergen op Zoom: “Wij voelen ons betrokken bij iedereen die dit raakt. Wij willen dit tonen door onze expertise in te zetten om geïnteresseerden te informeren over de financiële consequenties en mogelijkheden die een ontslag met zich meebrengt.” “In gesprekken met onze klanten krijgen wij met grote regelmaat vragen over de wijze waarop een eventuele ontslagvergoeding kan worden aangewend en met welke (fiscale) zaken je rekening moet houden. Uit de reacties van klanten die wij al geïnformeerd hebben, kan ik opmaken dat ze een goede indruk hebben gekregen van de mogelijkheden en dat ze de uitleg zeer verhelderend vinden.”

Afstemmen persoonlijk financieel plan “Ons doel tijdens het gesprek is geïnteresseerden zo goed en breed mogelijk te informeren over de financiële consequenties van ontslag en de manieren waarop een ontslagvergoeding aangewend kan worden. Omdat elke persoonlijke situatie anders is, zien wij het belang van een tijdig en inhoudelijk maatwerkadvies. Om die reden is er in Zeeland en West-Brabant een

speciaal team samengesteld dat gespecialiseerd is in ontslagvergoedingen”, sluit Van Tilborgh af. ABN AMRO organiseert op zaterdag 17 en 24 mei op de ABN AMRO kantoren aan de Wassenaarstraat 57 in Bergen op Zoom en aan de Markt 79-81 in Roosendaal twee informatiedagen. Tijdens deze dagen kunt u vrijblijvend advies inwinnen bij één van onze financieel specialisten. Om een afspraak te maken op 1 van deze dagen, kunt u bellen via 0164 - 296 113. Gewoon binnenlopen op deze dagen kan natuurlijk ook. Het bezoeken van de informatiedagen is geheel kosteloos.

”Die ene druppel. Die doet er toe.” - Liliane Brekelmans, oprichtster Liliane Fonds

gratis plaatsing

BrabantWerkt.nl bereikt maandelijks 35.000 kandidaten

Sweere v.o.f. is een allround dienstverlenend bedrijf dat zich in de regio West Brabant zowel op de particuliere als zakelijke markt richt. Onze diensten bestaan o.a. uit verzekeringen, financiële planning, hypotheken, bemiddelen in onroerend goed en diverse bankzaken. Klantgerichtheid, kwaliteit en integriteit zijn sleutelwoorden binnen ons kantoor, die geleid hebben tot sterke groei in de markt. Binnen het kantoor zijn 14 personen werkzaam, maar door de groei en verdere professionalisering van de organisatie zijn wij op zoek naar versterking. Om ons enthousiaste team te versterken zijn wij op zoek naar:

Financieel medewerk(st)er/aspirant controller full-time (m/v) In deze functie weet u zichzelf te ontplooien tot de verantwoordelijke voor zowel de financiële-, als de verzekeringsadministratie. U weet zich op termijn door te ontwikkelen tot de operationeel leidinggevende voor de binnendienst. De werkzaamheden bestaan naast het verwerken van de administraties, ook uit het bewaken van de proces- en kwaliteitscontrole. Affiniteit met risicomanagement en verzekeringsoplossingen is een belangrijke pré. Profiel: - Minimaal HEAO BE of Accountancy - Kennis van verzekeringsoplossingen dan wel bereidheid tot studie - Gevoel voor automatisering - Ondernemend en leidinggevende capaciteiten - Assertief en communicatief vaardig - Ervaring in een vergelijkbare functie, is een pré Voor bovengenoemde functies bieden wij u een dynamische omgeving met passende salariëring en prima secundaire arbeidsvoorwaarden. Voor meer informatie over ons kantoor verwijzen wij ook naar onze website www.sweere.nl Uw schriftelijke sollicitatie met uitgebreide CV kunt u tot 31 mei a.s. opsturen naar Sweere Vof, t.a.v. dhr. P.C.A. Gijzen, Postbus 80, 4750 AB Oud Gastel. Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met de heer Gijzen (0165- 512851) of via e-mail info@sweere.nl.


NAAR BUITEN

KIJK OP ACTION.NL

WEEKACTIE! WEEKACTIE! DECO HOCKER

SPECTRUM MUURVERF

GLYHUVHYDULDQWHQ WUHQG\JHVWRIIHHUG [FP

9.95

NRUWHPRXZ GLYHUVHNOHXUHQ DFU\O PDWHQ6;/

APP EN RELAX TABLET KUSSEN

GESA ZITKUSSEN

PHWKDQGLJHRSEHUJYDNNHQ YRRUWDEOHWHQDFFHVVRLUHV LGHDDOYRRURSGHEDQN RILQGHDXWR JHVFKLNWYRRU DOOHSRSXODLUH IRUPDWHQWDEOHWV

GLYHUVHNOHXUHQ NQRRSV [[FP

3.49

HANDDOEK MET CAPUCHON GLYHUVHSULQWV]RDOV 0HJD0LQG\. 0HJD7RE\ HQ%XPED [FP

3.98

(OGHUV 

LUXE BADDOEK

0.49

1.65

(OGHUV 

3.49

4.89

(OGHUV 

JONGENS EN MEISJES ZWEMKLEDING YHHOYHUVFKLOOHQGH PRGHOOHQHQSULQWV YDQDIPDDW

(OGHUV 

DAMES TOP

GLYHUVHYDULDQWHQ strapless:RQHVL]H singlet:PDWHQ6;/

2.99

CAMPING VOUWBED

GLYHUVHNOHXUHQ NDWRHQ [FP

LUXE WASHAND NDWRHQ [FP

5.95

2.79

PHWDSSOLFDWLH KRPHRIIORZHUV ZKLWHJUH\ZDVK FD[FP

(OGHUV 

[FP

CHAMPION VOETBAL Â&#x2018;FP

ROTAN BLOEMENMAND

2.49

(OGHUV 

INTEX LUCHTBED MET RUGSTEUN

LQFOJURQGSHQQHQ FD[[FP

5.99

13.79

1.99

UITVOUWBAAR VOETBALDOEL

4.49

E U RO P E S E IT! TO P KWALITE

MUURVERFSET ANTI-SPAT GHOLJ

(OGHUV 

MEISJES TRUI PDWHQ 

YHUVFKLOOHQGH YDULDQWHQ PO

GLYHUVHNOHXUHQ DOXPLQLXP FD[[FP

RE EXTR A ZWA ! IT TE LI KWA

2.79

(OGHUV 

20.95

DENIM SHORT GLYHUVH YDULDQWHQ SRFNHW PDWHQ 6;/

5.99

2.29

=HWHQGUXNIRXWHQYRRUEHKRXGHQ

DAMES AJOUR TRUI

T/M DINSDAG 20 MEI 2014

DOVE BODYLOTION

ODWH[ZLW YRRUELQQHQHQEXLWHQ GHNNHQGHQVFKUREYDVW OLWHUYRRUP

(OGHUV 

VAN WOENSDAG 14 MEI

Dboz 20140514  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you