Page 1

THUIS IN DE REGIO

MIDWEEKEDITIE

V L I S S I N G S E

O P L AG E :

7 MEI 2014 WEEK 19

Uitgeverij

EN WEST-BRABANT:

de

bode

ACTUALITEIT

VRAAGTEKENS OP VLISSINGSE STAMBOOM

22.000

TOTA L E O P L AG E Z E E L A N D

bv

I

Postbus

22,

4880

ONROEREND GOED

AA

Zundert

AUTO’S

I

Te l .

076

SPORT

Volg ons via twitter: @VlissingseBode

599

8 111

I

480.000

www.internetbode.nl

KERKELIJK NIEUWS

VACATURES

JEAN LOUIS PISUISSE WERD VERMOORD DOOR EIGEN ZANGER

54e editie Vlissingse Avondvierdaagse

Orionis werkt samen met Herselman

VLISSINGEN - In en rondom Vlissingen vindt van volgende week maandag (12 mei) tot en met donderdag (15 mei) de 54e editie van de avondvierdaagse plaats. De organisatie is in handen van wandelsportvereniging De Vrolijke Tippelaars. Deelnemers kunnen kiezen tussen de vijf en tien kilometer. Donderdag wordt het evenement feestelijk afgesloten met muziek van het Stadhuisplein naar Zeeland Sport. Elke dag wordt er begonnen om 18.30 uur vanuit het clubhuis van Zeeland Sport aan het Baskensburgplein. Woensdag kunnen mensen inschrijven tussen 18.30 uur en 19.30 uur. Het kan ook nog op 12 mei vanaf 18.00 uur bij Zeeland Sport.

VLISSINGEN - Orionis Walcheren heeft in samenwerking met Drukkerij Herselman in Kapelle de grafische activiteiten weer kunnen opstarten. Doorn het faillissement van Grafimedia Partners is het doek gevallen voor die samenwerking. Orionis zegt ‘zeer teleurgesteld’ te zijn in de aanvraag door GMP en is bang dat ze via de curator slechts een deel terug krijgt van het bedrag dat ze nog te goed heeft van het grafisch bedrijf. ‘Het is allemaal gemeenschapsgeld’. De medewerkers van GMP kunnen door de samenwerking met Herselman hetzelfde werk blijven doen. Ze werken op de vertrouwde locatie aan de Mercuriusweg in Vlissingen.

W E E K B L A D

Delta zoekt muzikaal talent voor CAS

Zaterdag 28e editie van Zeelandiarun

VLISSINGEN - Delta organiseert een wedstrijd voor muzikaal talent. De winnaar mag optreden in de Delta Lounge tijdens Concert at Sea (CAS). Muzikanten kunnen de komende weken een auditievideo, die een Zeeuws tintje moet hebben, insturen via www.delta.nl/dedoorbraak. Deze zijn daarna te zien via ZeelandNet en het Portaal van Zeeland, het interactieve tvkanaal van Delta. Vanaf 19 mei kan online op alle inzendingen worden gestemd. Er wordt op basis van de ‘likes’ een voorselectie gemaakt waaruit een top vijf wordt gekozen door een jury. Het publiek bepaalt uiteindelijk tussen 30 mei en 8 juni wie van deze vijf mag spelen op Concert at Sea.

VLISSINGEN - Zaterdag vindt voor de 28e keer de Zeelandiarun plaats, een toertocht met zijspanmotoren en trikes voor mensen met een beperking. De start is zoals altijd rond 9.30 uur op het Stadhuisplein in Vlissingen. Daarna maken de motorrijders en hun passagiers een tocht over Walcheren en Zuid-Beveland. Er is rond de middag een stop in Baarland en later nog een bij De Piet aan het Veerse Meer waarna alle motoren weer richting de Scheldestad rijden. Rond 17.30 uur is iedereen terug. Doel is ‘de (geestelijk) minder valide medemens een plezierige dag bezorgen’. Meer informatie over de 28e editie is te vinden op de website www.zeelandiarun.nl.

Groot ‘stemdagfeest’ in bibliotheek VLISSINGEN - Kinderen van zes tot en met twaalf jaar kunnen nog tot volgende week woensdag hun stem uitbrengen op het mooiste kinderboek van 2013. Kinderen die stemmen, zijn automatisch lid van de kinderjury. Als de stembus volgende week woensdag sluit, organiseert Bibliotheek Vlissingen vanaf 14.00 uur een groot Finale Kinderjury Stemdagfeest. Alle kinderen tussen de zes en twaalf jaar zijn welkom. Er zijn leestips van anderen, een boekenbingo en er is een boekenquiz. Presentator is Mr. E-Reader. Hij heeft al meerdere basisscholen in Vlissingen bezocht om kinderen enthousiast te maken over de kinderjury. Aanmelden: activiteit@spui.nl.

Sint Jacobskerk weer open in zomerseizoen VLISSINGEN - De Sint Jacobskerk in Vlissingen is ook dit zomerseizoen op een aantal middagen tussen 13.30 uur en 16.30 uur open ter bezichtiging. De toegang is gratis. Er zijn vrijwilligers aanwezig die info kunnen geven over de kerk. Ook is er een kleine souvenirwinkel. In mei en juni is hij open op zaterdagmiddagen (met uitzondering van 21 juni), tussen 3 juli en 13 september is het monument geopend op donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag (met uitzondering van 12 juli) en van 19 tot en met 27 september zijn de deuren open op vrijdag- en zaterdagmiddag. Op 25 juli en 14 september (Open Monumentendag) kan iedereen de toren beklimmen.

VLISSINGEN - Op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen zijn zondag de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Naast de twee minuten stilte was er een herdenkingsdienst in rouwcentrum Overtoom-Groen en werden kransen gelegd bij de verschillende monumenten op de begraafplaats. Burgemeester Letty Demmers en de wethouders Marin de Zwarte en Lambert Prevoo waren onder de aanwezigen. FOTO ANNET EEKMAN

Raad van Bestuur ADRZ reageert op vragen fracties over ‘veredelde polikliniek’

‘Kleiner Mortiere onvermijdbaar’ VLISSINGEN - De Raad Admiraal (ADRZ) ervan overtuigd dat er M van I DBestuur D E van L het B U R G De S Ruyter E &Ziekenhuis V E E R Sis E voor de zomer op hoofdlijnen helderheid is over de financiering van het nieuwe ziekenhuis op de Mortiere in Middelburg. Een halfjaar later moet alles in kannen en kruiken zijn en is de aannemer geselecteerd. DOOR EUGÈNE DE KOK Dat schrijft Rinus van Riel van de Raad van Bestuur van het ADRZ in een brief aan verschillende gemeentebesturen. Het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Veere heeft de brief vorige week naar de raad verzonden. ‘Het is wel noodzakelijk dat er dan ook duidelijkheid is over de vergunningen’, benadrukt Van Riel. Hij hoopt snel met de nieuwe colleges van burgemeester en wethouders van Middelburg en Vlissingen, de provincie en het waterschap om tafel te gaan. Hij spreekt zijn hoop uit dat ‘de reeds enkele jaren geleden daartoe bepaalde plaats, de Mortiere in Vlissingen-Noord, politiek haalbaar blijkt’. In de brief gaat hij in op de berichten dat het nieuwe ziekenhuis kleiner wordt dan eerdere plannen en op de vragen die daarover in gemeenteraden zijn gesteld. De SP in Middelburg noemde de nieuwbouw ‘een veredelde polikliniek’. Uit een onderzoek naar de capaciteitsbehoefte van t het h ADRZ u door i

het bureau CEAN blijkt dat Middelburg straks genoeg heeft aan tussen de 20 en 40 bedden, twee operatiekamers en 40 tot 50 units voor poliklinieken. De oppervlakte van het ziekenhuis schommelt tussen de 9000 en 11.000 vierkante meter. Met de bouw zou een investering zijn gemoeid van rond de 30 miljoen euro. In 2013 werd nog rekening gehouden met een bedrag van tussen de 40 en 55 miljoen euro. ‘Feit is dat de afgelopen jaren de medisch-inhoudelijke en medischtechnische ontwikkeling heel snel is gegaan. Hierdoor is het mogelijk veel meer patiënten poliklinisch te behandelen’. Daarbovenop komen de steeds strengere eisen van zorgverzekeraars. Zij willen dat in ziekenhuizen van bepaalde operaties een W minimaal uitgevoerd. E Eaantal K Bwordt L A D Dat werkt concentratie van ziekenhuiszorg in de hand, net als kwaliteitseisen van de Inspectie van de Gezondheidszorg, aldus Van Riel. ‘Dit soort bewegingen vinden plaats in het het hele land’. vandhet e ADRZ voorr sAls alle programma’s i n

een meer efficiënte planning van de zorg ook nog eens resultaat sorteren kan de Mortiere volgens Van Riel kleiner worden opgezet. Hoop dat de locatie aan de Koudekerkseweg in Vlissingen nog kan worden gerenoveerd is ijdel. Het is volgens de bestuurder niet meer geschikt als ziekenhuis, ook niet na renovatie. ‘Een dergelijke ingreep is volstrekt onhaalbaar en niet financierbaar. Voor het ADRZ is blijven op de huidige locatie in geen enkel opzicht een optie’. Locatie Goes Uit het rapport van CEAN blijkt ook dat de locatie in Goes in de toekomst voldoende heeft aan tussen de 31.000 en 33.000 vierkante meter, tussen de 290 en 310 bedden, net als Middelburg 40 tot 50 units voor poliklinieken en zes operatiekamers. Het ADRZ wil de locatie in Goes op de middellange termijn renoveren. Onderdeel daarvan is een nieuw operatiecomplex e g eni eenogeboortecentrum.

Dag van de Beroerte in Ter Reede VLISSINGEN - Werkt voor Ouderen besteedt op dinsdag 13 mei aandacht aan de 10e Europese dag van de Beroerte. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen bezoekers gezondheids- en leefstijltesten doen op het gezondheidsplein in Ter Reede. Daarnaast is er informatie te verkrijgen over het herkennen en voorkomen van een CVA/beroerte. Bezoekers kunnen op het gezondheidsplein hun cholesterol, gewicht, bloedsuiker en bloeddruk laten testen. Ook is er vanuit de SHL-groep een diabetesverpleegkundige aanwezig voor advies en voorlichting. Verder zijn er stands van de revalidatieafdeling, de hersenstichting en zorgorganisatie Werkt voor Ouderen. Om 15.00 uur geeft neuro-

psycholoog prof. Dr. Evert Thiery (Universiteit Gent) een lezing over de impact van behandeling en begeleiding bij een CVA/ beroerte. Aanmelden voor de lezing kan via lezingcva@werktvoorouderen.nl.

ZRTI krijgt hoogste waardering VLISSINGEN - Het Zeeuws Radiotherapeutisch Instituut (ZRTI) in Vlissingen heeft de hoogste waardering gekregen in een onderzoek naar de kwaliteit van de zeventien radiotherapeutische centra in Nederland. Het ZRTI kreeg een 9,5. De patiënten mochten de centra beoordelen. “Dat we hiermee tot de landelijke top behoren is iets waar we heel trots op zijn”, reageert directeur Tanja Snijders in een persbericht. Uit het onderzoek komt naar voren dat het ZRTI zich onderscheidt door ‘een goed contact tussen patiënten, medisch specialisten en medewerkers’. Verder scoort het ZRTI op de deskundigheid van de medewerkers en informatieverstrekking.

VANDAAG IN DE BODE De bedrijven die

zich in deze special presenteren, houden rekening met op de effecten van hun bedrijfsvoering medewerkers, milieu en maatschappij. Ook streven ze een hoger bedrijfsrendevanuit ment na. Ze nemen beslissingen Volgens maatschappelijke betrokkenheid. hun toekomstvisie kan een onderneming op een andere manier niet overleven.

Duurzaamheid Goed voor de toekomst goed voor ons allemaal

er in jouw omgeving zijn. Kijk welke duurzame oplossingen

CVA of beroerte Een CVA is een hersenbloeding of herseninfarct. In Nederland worden meer dan 100 mensen per dag getroffen. Iemand die door een CVA wordt getroffen dient binnen 4,5 uur in een ziekenhuis behandeld te worden. Hoe eerder men aan de behandeling kan beginnen, des te groter is de kans op minder ernstige gevolgen zoals verlamming, problemen met zien en praten en andere zichtbare en onzichtbare gevolgen.

sche Elektri auto dolor sit amet, cono liguseclatetuegeerpe-t m commod natoque m ipsu “L Lore g elit. AeneanCum sociis tes. “ mon adipiscin ean massa. parturient Aen dolor. et magnis dis natibus

Bio Base d economy

Bio Based Economy draait op Van fossiele grond een economie die stoffen naar nomie die draait op een ecobiomassa als grond stof.

sche Biologi g voedin sit amet, conseclatetuegeert

ligu r m dolo commodo natoque m ipsu “L Lore g elit. AeneanCum sociis montes, nas nt adipiscin ean massa.dis parturie Aen dolor. us et magnis .“ penatib ulus mus cetur ridic


Terraspot met zomerbloeiers XXXL Diverse kleuren, hoogte 50 cm, volle zon, halfschaduw, potmaat 29 cm.

prijsplukker 14.95

10 mei g speciale ratis inp ser vice v ako Moederda or g!

8.

Aanbieding is geldig t/m 10 mei 2014.

99

Intratuin Koudekerke Galgeweg 5, 0118-551623 Donderdag en vrijdag koopavond. www.intratuin.nl


actualiteit

Barry van de Klundert uit Vlissingen maakt ‘Barrel’

Blog over co-ouderschap doorspekt van de zelfspot VLISSINGEN - Barry van de Klundert schrijft op zijn blog ‘Barrel’ over wat hij dagelijks meemaakt als co-ouder. Hij heeft zijn zoon Jordi van veertien en Dennis van drie. Beide jongens hebben zo hun streken. DOOR TARA DE VRIEND Een jaar geleden is Barry van de Klundert begonnen met zijn blog ‘Barrel’. “Ik heb altijd wel geschreven, al van kinds af aan. Sinds mijn relatiebreuk vorig jaar, ben ik gaan schrijven over wat ik meemaak met mijn kinderen als alleenstaande vader. Ik hield deze verhalen altijd voor mezelf, maar een vriend van mij raadde me aan deze verhalen te publiceren op een blog”, vertelt hij. ‘Barrel’ heeft inmiddels bijna 500 volgers en er komen er elke dag bij. “Hoe ik aan de naam Barrel kom? Heel vroeger noemde mijn buurmeisje mij zo, geen idee meer waarom eigenlijk.” Zelspot Zijn oudste zoon vindt het leuk dat zijn vader schrijft, zijn jongste snapt het nog niet helemaal. “Ik drijf toch een beetje de spot met ons. Dat moeten ze wel kunnen waarderen.”

‘Moeten ze wel waarderen’ Er is vaak veel hectiek in huize Van de Klundert met een puber en peuterpuber. “Ik ben heel slecht in banden plakken en toch krijgt mijn oudste zoon het voor elkaar om met grote regelmaat een lekke band te rijden. Hoe ik daarmee om ga, beschrijf ik met de nodige zelfspot. Het grappigste moment? Dat was toen mijn jongste een

keer in bad had gepoept, toen ik net even niet oplette. Op dat moment was het trouwens wel minder grappig.” In de toekomst wil van de Klundert meer met zijn blog gaan doen en misschien wel zijn boterham ermee verdienen. Ook schrijfopdrachten voor bedrijven lijkt hem leuk. Afgelopen zomer is een deel van zijn verhalen in eigen beheer gebundeld tot een e-book. Nieuwsgierig naar hoe hij schrijft? Bezoek dan eens https://www. facebook.com/Barrelblog. Emmer Hieronder een kort stukje uit het blog van van de Klundert: ‘Alsof de scene van een dag eerder nooit heeft plaatsgevonden wandelt Dennis uit zichzelf het strand op. We zoeken een plekje waarna mijn peuter aan de slag gaat met zijn emmer en zijn schepje. Ik geloof mijn ogen niet. “Dennis? Schoentjes uit?” “Nee!” Ik laat hem. En terwijl Jordi zich bezighoudt met zijn kleine broertje installeer ik mezelf op mijn badlaken. “Wil jij je T-shirt niet uitdoen?” vraag ik mijn andere zoon. Ook hij blijkt weer in een nee-fase te zitten. “Niet heel de wereld hoeft mijn lijf te zien.” Ik overweeg om in te brengen dat wèl de hele wereld de godganse dag tegen zijn boxershort aan mag kijken, maar ik hou me stil’.

Barry van de Klundert en zijn zoons Jordi (rechts) en Dennis.

FOTO TARA DE VRIEND

Stamboom met Vlissingse roots

Hugo Abrahamse zoekt naar onbekende familie VLISSINGEN - Hugo Abrahamse uit Barendrecht is al ruim dertig jaar bezig met het uitzoeken van de stamboom DOOR TARA DE VRIEND hij maakt nog meer leuke en ontroerende van zijn familie. De roots liggen in Vlissingen. Van zijn 92-jarige moeder heeft Abrahamse een doos met oude foto’s dingen mee. “Het leukste moment vond gehad, maar soms staan er onbekenden op de foto. “Het honderdtal foto’s uit de doos heb ik ik een aantal jaren geleden. Ik kwam bij ingescand en samen met mijn moeder en familieleden voorzien van namen”, vertelt Abrahamse. “Die hebben we aan het Genealogisch Centrum in Middelburg gegeven. Alleen nu staan er ook nog een aantal mensen op de foto’s die we beiden niet herkennen. Ik hoop via deze manier in contact te komen met (verre) familieleden die mij hier meer over kunnen vertellen”, vertelt Abrahamse enthousiast. Door nu een groter publiek aan te spreken, hoopt Abrahamse nieuwe namen op het spoor te komen. “Een aantal namen dat bij mij in de familie voorkomt is De Rooij, Spui, Van Schijndel, Schuit, Vlieger, Versluijs, Catshoek en Geldof.”

Blijf op de hoogte van het

lokale nieuws www.internetbode.nl

FOTO PRIVÉBEZIT

www.internetbode.nl

Eén van de foto’s van Hugo Abrahamse waarop nog onbekende personen staan.

Canada Abrahamse is uit nieuwsgierigheid begonnen met het uitzoeken van de stamboom. Hij is er al heel ver gekomen. Een van de leukste dingen vindt hij ook het contact met alle (verre) familieleden. “Door de stamboom ben ik in contact gekomen met mijn neef in Canada. Hij komt deze zomer bij ons op bezoek. Hij spreekt geen woord Nederlands, maar we komen er wel.” En

U kunt uw advertentie opgeven via de button “Advertentie aanleveren”

Redactie kunt u aanleveren via de button “Redactie aanleveren”

PaGiNa 3

een vrouw van in de tachtig langs om over de stamboom te praten. Toen ik haar een aantal foto’s liet zien, herkende ze ineens haar ouders. Ze zei enthousiast dat ze nu eindelijk eens een foto van haar vader en moeder had. Toen ik vroeg hoe dat kwam antwoordde ze dat alle foto’s waren weggespoeld in 1953.”

Kopietje Abrahamse heeft een heleboel foto’s is zijn bezit. “Ik zou bij wijze van spreken de hele krant kunnen vullen, maar dat is niet de bedoeling. Ik hoop dat mensen geprikkeld worden om te reageren. Dan kunnen we misschien nog foto’s uitwisselen.” Als nog niet ontdekte familieleden nog foto’s hebben wil Abrahamse deze graag inscannen. “Ik merk dat mensen het niet fijn vinden om foto’s af te staan. Daarom ga ik regelmatig op pad met mijn scanner. Dan kan ik snel even een kopietje maken van een foto.” Contact Contact opnemen met Hugo Abrahamse kan via hugo@abrahamse06.demon.nl of via 0180-618755 (na 18.30 uur).

Volg ons op twitter: @VlissingseBode.


pie ! To p

Echt uniek man!

E D R A A N T KOM ! ! T K R A M S G ZONWERIN

DU S 1 DAG!

ZATERD AG

1M0 E

10.00-16. I 00 u

KOOPJESFINALE ZONWERING! AZ-ZONWERING ORGANISEERT 1 DAG EEN UNIEKE ZONWERINGSMARKT. KWALITEITZONWERING GAAT VAN DE HAND VOOR MARKTPRIJZEN!

W “GEEF JOU PRIJS NOG 1 KLAP!”

rolluiken

SCREENS V.A. ,= 7 5 1

€128.“HIER AAN DE ROLLUIKENKRAAM KOOP JE TOPKLASSE ROLLUIKEN AL VANAF HONDERDACHTENTWINTIG

prijsklappers!

MIS DI T NIET!

TER V.A RASS . 7 7 CH 0,- ERM P/S T UK E N !!

“WE VERKOPEN

Terrasschermen al vanaf 770 euro p/stuk !!!”

SCHERMEN

“DAT WORDT DRINGEN AAN DE SCREEN-KRAAM! MOOIE SCREENS IN ACTUELE KLEUREN LEVERBAAR, NU

AL VANAF 157.- PER STUK HÉ! (WIE IS ER AAN DE BEURT??)”

KORTELEVER TIJD! “SCHITTERENDE TERRAS- EN UITVALSCHERMEN GAAN OVER DE TOONBANK VOOR SPOTPRIJZEN. KORTING?

STANDAARD MINSTENS ........% KORTING!”

(LAAT U VERRASSEN!)

Neem de maten me e van thuis!

WELKOM!

Zat. 10 MEI 10.00-16.00u

SNACK-KRAAM

ZIJN ER “DEZE MENSEN TERECHT: AL VROEG BIJ. S!!” DE MEESTE K EU

ZEGT ‘T VOORT!

1 dag

zonweringsmarkt aan de kloosterpoort!

Komt allen!

P

parkeren voor de deur

Wie, wat, waar? ZATERDAG 10 MEI VAN 10.00-16.00 UUR! VRAAG NIET HÓE HET KAN. MAAR PROFITEER ERVAN!

ACTI E!!!

EURO!! VER ONDER DE NORMALE PRIJS!”

UNIEKE MARKTDAG IN BUITENZONWERING! KAPELLE INDUSTRIETERREIN , KLOOSTERPOORT 19

“TREK IN ‘N SNACK? KOM NAAR DE SNACK-KRAAM EN NEEM WAT JE WILT. ‘T IS GRATIS, ALLEEN VANDAAG!”

www.aazet.nl

KAPELLE Kloosterpoort 19 • T 0113 330333

industrieterrein de smokkelhoek


actualiteit

Column

vlissingen 700 jaar stadsrechten

Groots en meeslepend

VLISSINGEN - Op 2 april 2015 bestaat Vlissingen 700 jaar als stad. Dat wordt onder andere gevierd met de uitgave van een integrale stadsgeschiedenis, geschreven door de historicus Peter van Druenen. In de Vlissingse Bode krijgt u de komende tijd wekelijks een voorproefje. Deze week: leven en dood van de ‘vader’ van het Nederlands cabaret, de Vlissinger Jean Louis Pisuisse.

Addo Sprangers

Bananen

DOOR EUGÈNE DE KOK

Bananen en voetbal. Het is een wonderlijke combinatie. Wie de gloriejaren van Ajax en Feyenoord in de jaren ’70 van de vorige eeuw heeft meegemaakt, zal meteen denken aan de fameuze bananenschoten van voetbalcoryfeeën als Piet Keizer en Willem van Hanegem. Anderen zullen de banaan meteen associëren net de levensgrote opblaasbare modellen die in de jaren ’80 werden geïntroduceerd op de Engelse voetbaltribunes. Een mooi verhaal dat begint bij Frank Newton, supporter van Manchester City. Op bezoek bij een kameraad, een verwoed speelgoedverzamelaar, stuitte hij op een anderhalf meter lange opblaasbare banaan. Hij besloot het gevaarte mee te nemen naar een thuiswedstrijd van zijn club op Maine Road, toen nog de thuishaven van City, om wat leven in de brouwerij te brengen. Zijn humorvolle actie werd door de City-fans met enthousiasme begroet en kreeg direct navolging. Binnen een mum van tijd waren de tribunes het beeld van honderden opblaasbare bananen, niet zelden vergezeld door opblaasbare evenknieën als gorilla’s en panters. Het fenomeen ‘Bananarama’ was geboren en werd al snel ook door andere supportersgroepen geadopteerd. De rage verdween echter net zo snel als ze gekomen was. Diverse clubs uit de Premiership stelden een verbod op ‘inflatables’ in omdat dit het zicht van de supporters zou kunnen belemmeren. Andere clubs zagen in de ‘banaan’ een racistisch symbool en legden op het tonen daarvan daarom een verbod en eventuele boete op. Die laatste gedachte werd onlangs bevestigd toen de Braziliaanse voetballer Dani Alves van FC Barcelona tijdens de uitwedstrijd tegen Villareal een banaan naar zijn hoofd gegooid kreeg op het moment dat hij een hoekschop wilde nemen. Alves reageerde echter ijzingwekkend cool. Hij pakte de banaan op, pelde de schil en nam nonchalant een hap, daarmee de banaangooier - voor zijn inspanningen inmiddels ‘beloond’ met een levenslang stadionverbod - flink in zijn hemd zettend. Alves’ reactie is sindsdien wereldwijd via Facebook en YouTube uitgegroeid tot een heuse campagne tegen racisme Zijn medespeler Neymar postte meteen een foto op Facebook waarop hij met zijn zoontje een banaan eet. Het onderschrift: ‘We zijn allemaal apen, we zijn allemaal hetzelfde. Zeg nee tegen racisme’. De ‘hele’ voetbalwereld volgde vervolgens zijn voorbeeld, waardoor inmiddels ook de ‘bananenselfie’ een begrip is. Bananen en voetbal. Het blijft een wonderlijke combinatie.

Colofon

Kantoor regio Zeeland Keizerstraat 3a, 4461 AN Goes, Tel. 0118 617 661

Moord Slecht nieuws heeft echter altijd de neiging om goed nieuws te overvleugelen en bij Pisuisse was dat niet anders. De ‘vader’ van het Nederlandse cabaret werd bij het grote publiek vooral bekend door zijn liefdesleven, dat uiteindelijk ook zijn einde zou betekenen. Hij trouwde drie keer: in 1903 met Jacoba Smit, een huwelijk waaruit een zoon en een dochter werden geboren, in 1913 met Sophia de Jong, meer bekend onder de artiestennaam Fie Carelsen en in 1927 met Jenny Gilliams bij wie hij nog een dochter kreeg, maar die hij ook bedroog

Hoofdkantoor Bredaseweg 26, 4881 DE Zundert, Postbus 22, 4880 AA Zundert Tel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199 Vlissingse Bode Vlissingse Bode Redactie Britta Janssen, Eugène de Kok Correspondenten Bo van Scheyen en Tara De Vriend Acquisitie Bert Paauwe, Lennert Steketee Druk Drukkerij Vorsselmans Sluittijden Advertenties maandag 14.00 uur. Verenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uur Weekendverslagen maandag 12.00 uur Aanleveren via www.internetbode.nl Bezorgklachten 076 599 8111 h

u

i

s

i

n

d

e

Het geboortehuis van Jean Louis Pisuisse stond in de Walstraat, nummer 27. FOTO PETER VAN DRUENEN

met zijn tweede vrouw van wie hij net was gescheiden. Kort na een tweejarige tournee in Nederlands-Indië werd Jenny in augustus 1927 verliefd op een zanger die toen net deel uitmaakte van het gezelschap van Pisuisse: Tjakko Kuiper. Hoewel de liefde wederzijds was en volgens naaste bronnen zeer gepassioneerd, koos Jenny uiteindelijk toch voor haar huwelijk met Jean Louis. Dat kon haar minnaar niet verkroppen en op 26 november 1927 kwam het tot een fatale confrontatie op het Rembrandtsplein in Amsterdam. Kuiper had zich een Duits legerpistool aangeschaft en wachtte het echtpaar om acht uur ‘s avonds op. Het was al donker en ze zagen hem pas toen ze tot op een meter waren

genaderd. Kuiper richtte zijn pistool en schoot met vijf kogels zijn rivaal en zijn geliefde dood. Met de laatste kogel pleegde hij zelfmoord. De moord schokte heel Nederland en beheerste wekenlang het nieuws. Pisuisse was slechts 47 jaar geworden en zijn begrafenis toonde, geheel in stijl, groots en meeslepend. Intekenen Heeft u nog niet ingetekend op het boek over de geschiedenis van Vlissingen? Dat via de website www.vlissingen700.nl. U krijgt 10 euro korting en uw naam wordt opgenomen in een lijst met voorintekenaars. Heeft u een reactie op dit artikel? Mail naar peter@vandruenen.com.

5000 bezoekers op Hrieps

W E E K B L A D

t

In het rijtje beroemde Vlissingers past zeker Jean Louis Pisuisse, de belangrijkste Nederlandse cabaretier uit het begin van de 20e eeuw en tevens grondlegger van dit, voor die tijd, nieuwe beroep. Het leven van Pissuisse was groots en meeslepend en is het waard om te worden naverteld. Jean Louis Pisuisse werd op zes september 1880 geboren in Vlissingen, Walstraat 27. Zijn vader was inspecteur bij het loodswezen. Hij bezocht de HBS in Middelburg en kreeg daarna als beginnend journalist een baan bij de Middelburgsche Courant. Op 20-jarige leeftijd vertrok hij naar Amsterdam waar hij achtereenvolgens bij de Amsterdamsche Courant en het Algemeen Handelsblad werkte. Voor dat laatste blad verbleef hij regelmatig in het buitenland. In Parijs maakte Jean Louis kennis met een nieuwe kunstvorm die voornamelijk in kroegen werd beoefend: het ‘Cabaret artistique’. Dat inspireerde hem om zijn baan op te zeggen en zich geheel aan een nieuwe carrière als cabaretier te gaan wijden. Hij richtte een gezelschap op waarbij tientallen jonge Nederlandse artiesten zich aansloten. Onder andere Louis Davids, Willy Corsari en Koos Speenhoff hebben kortere of langere tijd bij Pisuisse gespeeld.

r

e

g

i

o

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

Wat er in gaat, moet er ook weer uit

Puzzel week 19

De oplossing van deze puzzel is in week 18 te vinden op www.internetbode.nl

© www.sudokusite.eu

GRIJPSKERKE - Wat er in gaat, moet er ook weer een keer uit en aangezien er op het festival Hrieps in Grijpskerke genoeg (bier) in gaat, is er ook gezorgd voor voldoende toiletten. Dat is geen overbodige luxe blijkt uit bovenstaande foto. Het was zaterdag de 20e editie van het evenement. Dit jaar stonden er 23 bands in meerdere tenten. Vanzelfsprekend sloot Surrender de avond af. Het festival is door zo’n 5000 mensen bezocht. FOTO RUBEN OREEL PaGiNa 5


KORTE BERICHTEN

Gemeente Veere richt zich op internet op toptaken

Nieuwe website ‘verlost’ van franje

Wandel Comité Zeeland: Bos en Duintocht van Wandel Comité Zeeland in BurghHaamstede op 10 en 11 mei. Keuze uit 5 t/m 50 km. Start bij de pannenkoekenmolen ‘de Graanhalm’, Burghseweg 53 in Burgh-Haamstede. Meer info: http://communicaties. zeelandnet.nl/data/wczld

DOMBURG - Als gemeente kun je wel een flitsende website willen maken waarop van alles is te zien en doen, maar inwoners, ondernemers en toeristen willen vooral snel antwoord op hun vragen. Met dat idee in het achterhoofd heeft de gemeente Veere een nieuwe website gemaakt. Burgemeester Rob van der Zwaag heeft hem vorige VLISSINGEN Papierarchitectuur: Cultuurwerf toont in Willem3, Oranjestraat 4 te Vlissingen op 16week gelanceerd. 17-18 mei de papierarchitectuur constructies van Ingrid Siliakus. Dit zijn hoogstandjes op klein formaat, waarin M.C. Escher werkelijkheid wordt. Tijdens deze expositie kan worden meegewerkt aan een grote versie van het duizelingwekkende ‘Fragmented’ van 14.00-17.00 uur. U kunt zich hiervoor opgeven door een mailtje met de voorkeursdatum te sturen naar kunst@cultuurwerf.nl - www.cultuurwerf.nl Digitale fotografie: Donderdag 8 mei geeft HCC regio Zeeland Hobby Computer Club thema avond digitale fotografie in vlissingen van 20.00-22.00u. Onderwerpen foto’s op pc zetten van camera of kaart lezer. Neem je camera en of je laptop mee. HCC bijeenkomst in Wijkcentrum Openhof, Alexander Gogelweg 59. Toegang gratis ook voor niet leden.

Rommelmarkt: Op woensdag 7 mei wordt een rommelmarkt georganiseerd op de Oude Markt in Vlissingen, van 13.00 tot 17.00 uur. Deelnemers moeten zich melden bij de organisatie en vragen om een plek. Opbouwen kan vanaf 12.00 uur. Kinderen staan gratis. Voor de rommelmarkt geldt: vol is vol. Quatremainsuitvoering: Quatremainsgroep Zeeland nodigt u uit voor de uitvoering op 10 mei in het Speelhuus van Ter Reede, Vredehoflaan 370, Vlissingen, aanvang 14.00 uur, toegang gratis. www.quatremainsgroepzeeland.nl

Jonge Walcherse band gaat toeren door Nederland

Geert & the Chiefs geselecteerd voor Popronde 2014 Burgemeester Rob van der Zwaag bij de nieuwe website.

DOOR EUGÈNE DE KOK ‘Eenvoudig’ noemt de burgemeester de nieuwe site van de gemeente Veere. ‘Rustgevend’ mag je wat hem betreft ook zeggen. Hij is er blij mee. “Net als wij met onze oude site hadden, hebben veel andere organisaties nog het doel mensen zo lang mogelijk vast te houden op hun website. Uit onderzoek blijkt echter dat de mensen dat helemaal niet willen. Zij willen doelgericht ergens heen en meteen antwoord hebben. Daarom heb je eigenlijk maar een paar knoppen nodig. Het vereist wel een andere manier van denken.” Die omslag heeft de Veere gemaakt. De nieuwe site is op toptaken gericht. Die zijn te zien op de homepage. De franje is er af. “Nieuws staat er bijvoorbeeld niet meer op”, zegt webmaster Esther Morauw. “Inwoners gaan voor nieuws niet naar de website van de gemeente.” Veere heeft met hulp van een klankbordgroep van inwoners, op basis van een onderzoek van de HZ en zoekmachineresultaten uitgezocht waarvoor de bezoekers naar de website gaan.

Daaruit is de ranglijst met toptaken als ‘afval’, ‘trouwen’ en ‘openingstijden’ naar boven gekomen. Deze staan dan ook op de homepage. Wie een trouwlocatie zoekt, weet in één of twee klikken waar hij moet zijn als hij www.veere.nl heeft ingetikt. Aan het aantal toptaken wil de gemeente niet tornen, maar de thema’s kunnen wel veranderen. “Niet alles kan belangrijk zijn, maar in de winter is het mogelijk dat je een kopje gladheidsbestrijding maakt, omdat veel mensen daarover dan iets willen weten. En als er een grote brand woedt kun je dat op die dag naar voren halen”, zegt Geert Ridderbos, hoofd bedrijfsvoering van de gemeente. Hij voegt toe dat Veere blijft kijken naar wat de inwoners willen en het meeste zoeken. Ook naar aanleiding daarvan kunnen de toptaken worden aangepast. Van der Zwaag denkt dat Veere met de nieuwe site op digitaal gebied voorop blijft lopen in Zeeland. De gemeente is de laatste jaren bijna altijd in de bovenste regionen te vinden van digitaliseringslijstjes. “Voor ons geldt de wet van de remmende voorsprong, we moeten blijven vernieu-

FOTO EUGÈNE DE KOK

wen. Maar alle gemeenten gaan deze omslag maken”, zegt hij. “Niet meer iets maken wat je zelf mooi vindt, maar doen wat de klant wil.” Responsive In tegenstelling tot de vorige website is deze responsive wat wil zeggen dat hij zich aanpast aan de grootte van een laptop, tablet of smartphone. Daarnaast is de zoekmachine verbeterd en het een en ander veranderd op het gebied van digitale diensten. Voorheen moest je daarvoor sowieso inloggen met je DigiD. Nu niet meer voor elke dienst. “Als iemand wil doorgeven dat iets kapot is, hoeft dat niet meer. Dat zou ze kunnen belemmeren het probleem te melden.” Veere blijft de komende tijd werken aan het uitbreiden van het pakket digitale diensten. “We gaan steeds meer digitaal doen”, aldus Van der Zwaag. “Dat willen de mensen ook. Ze hoeven dan niet meer steeds naar Domburg te rijden en zijn niet meer afhankelijk van de openingstijden. En voor ons werkt het makkelijker en is het goedkoper.”

Geert & the Chiefs

VLISSINGEN - Geert & the Chiefs, de jonge band afkomstig uit Walcheren, is geselecteerd voor Popronde 2014. Na de zomervakantie gaat deze Walcherse band heel Nederland door. Waarschijnlijk is Geert & the Chiefs de enige Zeeuwse deelnemer. Leuk om te vermelden is dat Racoon hier vroeger ook voor is uitgeko-

zen, alsmede namen als Go back to the Zoo, Handsome Poets en De Staat. In totaal hadden 1.093 bands en artiesten zich aangemeld. Gisteren zijn op de radio de 120 acts bekend gemaakt die in de maanden september, oktober en november door heel Nederland gaan toeren. Dit zijn in totaal 1.000 optredens in 31 steden voor een publiek van tenminste 90.000 mensen.

ADVERTORIAL

Bruynseels-Vochten is dé specialist voor alle veranda’s, serres, ramen en deuren

Nieuwe showroom met indrukwekkend productaanbod Bruynseels-Vochten NV uit het Belgische Kalmthout geldt als dé specialist voor alle veranda’s, serres, ramen en deuren. Met een geheel nieuwe showroom kan de firma op alle onderdelen laten zien wat zij allemaal in huis heeft. DOOR ADDO SPRANGERS Dat laatste is zonder meer indrukwekkend te noemen.

Open deurdagen Actieweekend op zaterdag 10 mei en zondag 11 mei 2014 van 10.00 uur tot 17.00 uur. Bezoek ons tijdens deze dagen en maak kennis met een moderne onderneming met dertig jaar ervaring en doe uw voordeel! Uw specialist voor kozijnen, deuren, serres en tuinkamers zit vlakbij. Bezoek hem komend weekend!

Denk bijvoorbeeld aan de nieuwste woonserres en tuinkamers, maar ook aan alle soorten kozijnen die zowel in kunststof als in aluminium leverbaar zijn. In een heus outdoorpark kan de klant precies zien hoe de verschillende zonneweringen en zonneschermen tot uiting komen op het moment dat ze gemonteerd zijn. Ook voor binnenzonneweringen en een uitgebreide rolluikvoorzetcollectie is Bruynseels-Vochten NV hét adres. Dat geldt eveneens voor voordeuren en garagedeuren. Kennis en ervaring Zaakvoerders Guido Bruynseels en Marcel Vochten voelen feilloos aan waar de klant behoefte aan heeft. Marcel regelt de verkoop en de uitvoering van de projecten, terwijl collega Guido verantwoordelijk is voor de organisatie in de ateliers. Zo vullen de twee elkaar prima aan, en dat al ruim dertig jaar lang. Een van de belangrijkste troeven waarmee BruynseelsVochten zich van anderen onderscheidt is

haar dertig jaar kennis en ervaring. De nieuwste regelgeving en de uitgebreide mogelijkheden op het gebied van isolatie, geluid en comfort kennen voor hen geen geheimen. Budget Guido: “Onze klanten krijgen niet alleen professioneel advies, ze kunnen bij ons ook kiezen voor een totaalpakket dat perfect is afgestemd op hun budget. Dit omvat het volledige traject van ontwerp tot oplevering van het product van keuze. We staan dus ook in voor bijvoorbeeld de fundering, aanpassing van het rioleringsnet, metselwerken en een eventuele doorbraak met de woning. Die werken gebeuren allemaal door eigen vakmensen. Voor andere onderdelen werken we met zorgvuldig geselecteerde onderaannemers. Voor de klant plannen en regelen wij alles van A tot Z.” Ook op het gebied van binnenafwerking heeft BruynseelsVochten alles in huis, of het nu gaat om MDF-kunstof, verschillende glassoorten,

verlichtingsmogelijkheden en beveiligingsmaatregelen met het oog op inbraak en preventie. Onder meer een audiopresentatie biedt inzicht in de verschillende mogelijkheden.” Zorgeloos Bij Bruynseels-Vochten NV is elke klant

even belangrijk. Of het nu gaat om een bescheiden aanbouw of een grootschalig project, de firma maakt van elke opdracht een realisatie om trots op te zijn. Als klant hoef je je niets aan te trekken van de organisatie. Je geniet van een zorgeloos traject en dat allemaal perfect binnen budget!

Bruyseels-Vochten NV, Serres, Ramen, Deuren in aluminium en pvc, Brasschaatsesteenweg 292, 2920 Kalmthout, tel. +0032.3 666 57 86, fax +0032.3 666 44 41, www.bruvo.be PAGINA 6


BlAuw Geruite Kiel

NIEUWS- EN INFORMATIEPAGINA VOOR DE INWONERS VAN GEMEENTE VLISSINGEN EN OMSTREKEN

Woensdag 7 mei 2014

Redactie: afdeling Communicatie postbus 3000, 4380 GV Vlissingen telefoon: 14 0118 communicatie@vlissingen.nl www.vlissingen.nl Fotografie: gemeente Vlissingen, tenzij anders vermeld

vlissingen, stad aan zee

NIEuw ASfAlt

lINtjESREGEN 2015 Kent u iemand die zich al lange tijd op een bijzondere manier en zonder eigenbelang inzet voor de samenleving? Bijvoorbeeld iemand die al vele jaren als vrijwilliger actief is op maatschappelijk, kerkelijk of sportief terrein? Dan komt hij of zij wellicht in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding.

De Badhuisstraat (deel Koudekerkseweg tot Aagje Dekenstraat) en de Paul Krugerstraat (deel Badhuisstraat tot Brouwenaarstraat) worden voorzien van nieuw asfalt. De werkzaamheden starten dinsdag 13 mei en duren tot en met donderdag 15 mei. Het werk gebeurt ‘s avonds van 18.00 tot 24.00 uur. Overdag kan het verkeer gewoon gebruikmaken van de straten. Vrijdag 16 mei zijn de werkzaamheden klaar. Omleidingen Via borden worden de omleidingen aangegeven. Verkeer dat vanaf de kruising Koudekerkseweg/ Badhuisstraat aan komt rijden en naar de Paul Krugerstraat wil, wordt

omgeleid via Spuikomweg/Spuistraat/ Coosje Buskenstraat/ Aagje Dekenstraat/Scheldestraat en rijdt zo de Paul Krugerstraat op. Verkeer dat via de Paul Krugerstraat de stad in rijdt en naar de Badhuisstraat of het centrum wil, wordt omgeleid via de kruising Scheldestraat/ Singel/ Nieuw Bonedijkelaan/ President Rooseveltlaan en rijdt via de Koudekerkseweg richting het centrum. Parkeerverbod Vanaf dinsdag 13 mei tot en met donderdag 15 mei geldt elke dag vanaf 15.00 uur een parkeerverbod in de Badhuisstraat en het deel Paul Krugerstraat. Het parkeerverbod wordt met borden aangegeven.

VOOR VIjf cENt Afgelopen vrijdag ging ik naar het stadhuis om een papiertje aan te vragen, een zogenaamde verklaring omtrent het gedrag (VOG). Om een afspraak te maken belde ik de medewerker van publiekszaken. Deze was heel behulpzaam, we maakten een afspraak aan het eind van de middag en ze vroeg of ik het bedrag € 30,05 gepast mee zou willen nemen. Ik had bijna opgehangen toen het opeens tot mij doordrong, 30 euro en 5 cent, wat een eigenaardig bedrag? Als raadslid weet ik dat alle documenten tegen kostprijs worden aangeboden, maar 30 euro en 5 cent, daar had ik niet bij stil gestaan! Ik weet niet hoe het met u zit, maar ik ben zelf niet zo’n man van contanten. Gelukkig had ik die ‘stuiver’ van laatst niet in de spaarpot van één van mijn dochters gegooid en hoefde dus alleen nog 30 euro te pinnen. Sem Stroosnijder, raadslid SP E-mail: sstroosnijder@tomaatnet.nl Tel: 06- 38742245

BEKENDmAKINGEN Ingediende aanvragen voor een omgevingsvergunning: B&W maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning hebben ontvangen: 1. Gebruiksvergunning gebouw 009 Oosterhavenweg 10 (24-04-2014) 2. Maken opstelplaats fietsen/brommers en rookruimte aan de achterzijde van college de Ruyter Boulevard Bankert 130 (30-04-2014) 3. Plaatsen spandoek aan hoofdgebouw Orionis Oostsouburgseweg 10 (30-042014) De publicatie van de ingediende aanvragen heeft een informatief karakter. Tegen deze aanvragen kunnen geen bezwaarschriften worden ingediend. Het is mogelijk dat de tekeningen, waarop de vergunning wordt verleend, afwijken van de ingediende aanvraag.

Kennisgeving beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) Reguliere procedure: Verleende omgevingsvergunningen B&W maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen hebben verleend: 1. Verbouwen woon/winkelpand tot pand voor kamerverhuur Bellamypark 38 (28-04-2014) 2. Vernieuwen dak Groenewoud 50 (2804-2014) 3. Plaatsen portiek en dakkapel Westerzicht 382 (29-04-2014) 4. Verlenen gewijzigde aanvraag realiseren nieuw paviljoen Boulevard Evertsen 9 (29-04-2014) 5. Legalisatie reeds gerealiseerde aanbouw Sabalaan 10 (29-04-2014) Bezwaar Bij de hierboven genoemde besluiten kun-

Iemand voordragen Iedereen kan iemand anders voorstellen voor een lintje. De aanvraag moet worden ingediend bij de burgemeester. Wilt u iemand voordragen? Dan kunt u contact opnemen met Coen Nieuwenhuyzen van de gemeente Vlissingen via (0118) 487396 of mail cnn@vlissingen. nl. In 2015 is de lintjesregen op

Activiteiten Op de Kenniswerf zijn drie projecten gestart met Europese subsidie die gericht zijn om nieuwe bedrijvigheid en ondernemerschap te stimuleren en uiteindelijk werkgelegenheid. Op 9 en 10 mei openen deze deelnemende projecten: DOK41, Yacht Valley en het SEAlab van de HZ University of Applied Sciences hun deuren voor publiek. DOK41 (Edisonweg 41) heeft de afgelopen drie jaar maar liefst 31 startende ondernemers op weg geholpen bij hun onderneming. Op 9 mei van 14.30 uur tot 16.00 uur kunt u een rondleiding krijgen en kennismaken met technische en creatieve ondernemers. Bij SEAlab (Prins Hendrikweg 10) kunt u op 10 mei tussen 10.00 en 15.30 uur zien hoe algen worden gekweekt en kunt u ontdekken hoe algen de smaak van mossels en oesters kunnen beïnvloeden. Bij Yacht Valley is het doel vernieuwende en duurzame watersportcentra mogenen belangen van derden betrokken zijn. (Derden) belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de tussen haakjes staande datum een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet. Wel kan een belanghebbende die bezwaar heeft gemaakt, de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Team Bestuursrecht, Postbus 90006, 4800PA Breda verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor een dergelijk verzoek is griffierecht verschuldigd.

Stadhuis Vlissingen Aanvang 19.30 uur

Gemeenteraad

Donderdag 8 mei 2014 Adviesraad Voor de volledige agenda kijk op www.vlissingen.nl/

gemeenteraad

mIlItAIRE OEfENING

vrijdag 24 april. Het is belangrijk de aanvraag op tijd in te dienen. Aanmeldingen voor de lintjesregen 2015 moeten vóór 1 augustus 2014 binnen zijn bij de gemeente.

wAt DOEt EuROPA VOOR VlISSINGEN? Donderdag 22 mei 2014 kunt u stemmen voor de Europese verkiezingen. Een goed moment om af te vragen wat “Europa” voor Vlissingen heeft gedaan. Afgelopen jaren heeft ook Vlissingen geld ontvangen van Europa. Vrijdag 9 en zaterdag 10 mei kunt u projecten bezoeken die de afgelopen jaren mogelijk zijn gemaakt met Europees geld. In dit weekend zijn namelijk de landelijke ‘Europa om de hoek Kijkdagen’.

VERGADERINGEN

lijk te maken. De mogelijkheden van Yacht Valley worden op locatie van het SEAlab gepresenteerd. U kunt ook een rondleiding krijgen over het terrein van Yacht Valley.

[Foto: Het Yacht Valley terrein in Vlissingen]

Dokje van Perry Naast de Kenniswerf heeft Europa ook geïnvesteerd in de binnenstad van Vlissingen. Bijvoorbeeld het Dokje van Perry, de Werfkraan, De Kazematten en het herdenkingsgebied WOII. Zaterdag 10 mei zijn er van 10.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 16.00 uur activiteiten rond het ‘t Dokje van Perry. U kunt via een glazen plaat een blik werpen op het ondergronds pompstelsel van het droogdok. De werking van het droogdok wordt uitgelegd. Ook zijn er vrijwilligers van Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen die u allerlei details kunnen vertellen over het unieke Dokje van Perry. Voor meer informatie over de activiteiten, kijk op www.europaomde hoek.nl. Kennisgeving ontwerpbeschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Uitgebreide procedure: B&W bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voornemens zijn vergunning te verlenen: 1. voor DEME Buildings Materials B.V. voor het veranderen van een milieuinrichting aan de Europaweg Zuid 4 te Ritthem Inzage De ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van de tussen haakjes staande datum gedurende

Van maandag 12 mei tot en met vrijdag16 mei houdt de landmacht een oefening in Vlissingen. Aan de oefening doen 20 personen mee met 4 militaire voertuigen. er wordt geen gebruik gemaakt van oefenmunitie. De militairen zullen zich verplaatsen over bestaande wegen en paden en de oefening is in het kader van fysieke en mentale training.

EVEN wEG Manteling biedt mantelzorgers die intensief voor iemand uit hun omgeving zorgen, de mogelijkheid om er 3 dagen tussen uit te gaan. Van 18 t/m 20 juni 2014 kunnen zij onder deskundige begeleiding in het klooster in Huissen de accu weer opladen en inspiratie op doen. De kosten zijn € 30,00 per persoon. Vervoer per touringcar en het verblijf met volpension is inbegrepen. Aanmelden kan tot en met 15 mei. inschrijfformulier en folder verkrijgbaar bij Manteling. Voor meer info: bel 0118 - 55 35 30 of mail info@mantelingwalcheren.nl.

AfScHEID wEtHOuDERS wethouders rob van Dooren, Marin de Zwarte en lambert Prevoo nemen op vrijdag 16 mei afscheid van de gemeente Vlissingen. u bent van harte welkom op de receptie van 16.00 tot 18.00 uur om persoonlijk afscheid van hen te nemen in het atrium van het stadhuis. zes weken ter inzage in het gemeentehuis te Vlissingen. U kunt de stukken elke werkdag tijdens openingstijden inzien. Op afspraak kunnen de stukken ook op donderdagavond tussen 17.00 uur en 20.00 uur worden ingezien (Dhr. W. Huige, telefoon 0118-487339 of email whe@ vlissingen.nl). Tijdens de periode van ter inzage legging kan een ieder schriftelijk of mondeling zienswijzen inbrengen. Schriftelijke zienswijzen moeten worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 3000, 4380 GV te Vlissingen. Voor mondelinge zienswijzen kunt u een afspraak maken via de afdeling Publiekszaken, cluster vergunningen (telefoon 0118-487156 of email vergunningen@vlissingen.nl). Wij wijzen u erop dat alleen beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingediend als de indiener ook een zienswijze heeft ingebracht tegen de ontwerpbeschikking en belanghebbende is. Lees verder op de volgende pagina


vervolg Bekendmakingen Monumentencommissie De monumentencommissie vergadert eens in de 3 weken op een donderdag. De stukken ter behandeling moeten uiterlijk één week voor de vergadering (woensdagmiddag uiterlijk 17.00 uur) bij bouw- en woningtoezicht ingediend zijn. De data van de volgende vergaderingen van de monumentencommissie zijn 22 mei 2014 en 12 juni 2014. Voor nadere informatie met betrekking tot afspraken en/of bezoeken kunt u contact opnemen met de secretaris of de afdeling. Activiteitenbesluit milieubeheer Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij de volgende meldingen in het kader van het Activiteitenbesluit milieubeheer hebben ontvangen: • Van Topline Haircosmetics B.V. voor het oprichten van de inrichting. De inrichting is gelegen op het perceel Gildeweg 9 te Vlissingen • Van Aannemingsbedrijf Letzer B.V. voor het oprichten van de inrichting. De inrichting is gelegen op het perceel Mercuriusweg 15 te Vlissingen Reglement van Orde 2014 De gemeenteraad van Vlissingen heeft in de raadsvergadering van 24 april 2014 het Reglement van Orde voor vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad van de gemeente Vlissingen 2014 vastgesteld. Het Reglement treedt met ingang van 1 mei 2014 in werking. De gemeenteraad van Vlissingen heeft in de raadsvergadering van 24 april 2014 de gedragscodes voor de burgemeester, de wethouders en leden van de gemeenteraad van Vlissingen met onmiddellijke ingang gewijzigd. Verkeersbesluit Sarazijnstraat Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend, dat zij voornemens zijn het volgende verkeersbesluit te nemen: Het instellen van eenrichtingsverkeer in de Sarazijnstraat van de Nieuwstraat richting de Nieuwendijk, door het plaatsen van de borden C2 en C4. Gelet op de belangen die bij een dergelijk verkeersbesluit een rol kunnen spelen, hebben Burgemeester en wethouders van Vlissingen besloten om de uniforme openbare voorbereidingsprocedure ingevolge de Algemene wet bestuursrecht te volgen (Afdeling 3.4). Dit betekent, dat eerst een ontwerp-verkeersbesluit ter inzage wordt gelegd waar belanghebben-

den hun zienswijze over kenbaar kunnen maken. Na afweging van alle relevante belangen zal vervolgens een definitief verkeersbesluit worden genomen waartegen beroep kan worden ingediend. Terinzagelegging De stukken die betrekking hebben op dit ontwerp-verkeersbesluit liggen voor belanghebbenden gedurende zes weken ter inzage met ingang van de dag na de publicatie, op werkdagen in de hal van het stadhuis, Paul Krugerstraat 1 te Vlissingen. Indienen zienswijzen Gedurende de termijn dat de stukken ter inzage liggen kunnen belanghebbenden hun zienswijze over het ontwerp-verkeersbesluit overeenkomstig het bepaalde in artikel 3:15 van de Algemene wet bestuursrecht, naar keuze schriftelijk dan wel mondeling, naar voren brengen bij het college van burgemeester en wethouders van Vlissingen, postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Voor nadere informatie over deze verkeersmaatregelen kunt u zich telefonisch wenden tot de afdeling Strategie, Beleid en Projecten, telefoonnummer 0118-487142. Bekendmaking verkeersbesluit gehandicaptenplaatsen burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij op 06-052014 het volgende verkeersbesluit hebben genomen. Realisatie van gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken op vijf locaties en de aanvragers aan te wijzen als gebruikers. Het betreft: 1. Mevrouw M. Schroevers-Logeman, 31-LRL-1, Vredehoflaan 786, Vlissingen 2. Dhr T.C. Vierhout, TD-XP-36, Duivendrechtstraat 10, Vlissingen 3. Dhr M.J.G. Gyselman, 34-PTG-7, Scheldestraat 102, Vlissingen 4. Mevrouw S. Dooms, 31-KLN-6, Van Hallstraat 10, Vlissingen 5. Dhr C. Louwerse, 19-HVH-1, Burgemeester Stemerdinglaan 97, Oost Souburg Inzage Het besluit met de bijbehorende stukken ligt gedurende de periode waarin bezwaar kan worden gemaakt ter visie in de hal van het stadhuis, Paul Krugerstraat 1 te Vlissingen. Bezwaar Iedere belanghebbende die door het bovengenoemde verkeersbesluit rechtstreeks in zijn belang is getroffen, kan ingevolge het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht (Awb).) na bekendmaking hiervan binnen zes weken een gemo-

tiveerd bezwaarschrift hiertegen indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Het bezwaarschrift moet op grond van artikel 6:5 van de Awb zijn ondertekend en zijn gedateerd en ten minste uw naam en adres vermelden, een omschrijving van dit besluit en de gronden van het bezwaar. Voorlopige voorziening Vereisen uw belangen met spoed tijdelijke maatregelen? Dan kunt u, nadat u bezwaar hebt gemaakt, een voorlopige voorziening aanvragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Het verzoek richt u aan: Voorzieningenrechter, Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Voor het behandelen van een dergelijk verzoek wordt griffierecht geheven; dit recht bedraagt € 165,-- voor natuurlijke personen (individuele personen) en € 310,-- voor niet-natuurlijke personen (zoals verenigingen) Verkeersbesluit Boulevard Bankert Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken bekend dat zij op 29 april 2014 de volgende verkeersbesluiten hebben genomen. Het realiseren van twee algemene gehandicaptenparkeerplaatsen op Boulevard Bankert ter hoogte van Boulevard Bankert 156, 4382AC te Vlissingen. En: Het realiseren van één parkeerplaats voor maximaal 15 minuten ter hoogte van Boulevard Bankert 156, 4382AC te Vlissingen Inzage Het besluit met de bijbehorende stukken ligt gedurende de periode waarin bezwaar kan worden gemaakt ter visie in de hal van het stadhuis, Paul Krugerstraat 1 te Vlissingen. Bezwaar Iedere belanghebbende die door het bovengenoemde verkeersbesluit rechtstreeks in zijn belang is getroffen, kan ingevolge het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht (Awb).) na bekendmaking hiervan binnen zes weken een gemotiveerd bezwaarschrift hiertegen indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Vlissingen, Postbus 3000, 4380 GV Vlissingen. Het bezwaarschrift moet op grond van artikel 6:5 van de Awb zijn ondertekend en zijn gedateerd en ten minste uw naam en adres vermelden, een omschrijving van dit besluit en de gronden van het bezwaar. Voorlopige voorziening Vereisen uw belangen met spoed tijde-

lijke maatregelen? Dan kunt u, nadat u bezwaar hebt gemaakt, een voorlopige voorziening aanvragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank ZeelandWest-Brabant. Het verzoek richt u aan: Voorzieningenrechter, Rechtbank Zeeland-West-Brabant, Postbus 90006, 4800 PA Breda. Voor het behandelen van een dergelijk verzoek wordt griffierecht geheven; dit recht bedraagt € 165 voor natuurlijke personen (individuele personen) en € 310 voor niet-natuurlijke personen (zoals verenigingen) Vastgesteld bestemmingsplan Sportpark Vrijburg Burgemeester en wethouders van Vlissingen maken, ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend, dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 24 april 2014 het bestemmingsplan Sportpark Vrijburg heeft vastgesteld. Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de raad enkele redactionele wijzigingen aangebracht in de regels, behorende bij de bestemming Leiding met de aanduiding ‘gas’, ten opzichte van het ter visie gelegen ontwerp. Tevens heeft de raad besloten geen exploitatieplan vast te stellen. Inzage Het vastgestelde bestemmingsplan en het raadsbesluit liggen met ingang van 8 mei 2014 t/m de datum van afloop van de beroepstermijn (deze loopt van 9 mei 2014 t/m 19 juni 2014), voor een ieder ter inzage in het stadhuis, Paul Krugerstraat 1, Vlissingen. De digitale versie van het bestemmingsplan zijn raadpleegbaar via de wettelijk verplicht gestelde website www.ruimtelijkeplannen.nl. De meest eenvoudige wijze van raadplegen is het selecteren van het tabblad bestemmingsplannen, vervolgens het tabblad ID selecteren en daar invullen: NL.IMRO.BPSV01-VG01. Deze website is ook te bereiken via het webadres van de gemeente Vlissingen: www.vlissingen.nl/ bestemmingsplannen (rubriek ‘vastgestelde bestemmingsplannen), waar een link staat aangegeven naar de website www. ruimtelijkeplannen.nl. Tegen het vastgestelde bestemmingsplan staat, op grond van Afdeling 8.1 van de Wet ruimtelijke ordening jo. artikel 6.8, lid 4, van de Algemene wet bestuursrecht, voor een belanghebbende gedurende een periode van zes weken (9 mei 2014 t/m 19 juni 2013) beroep open bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 AE DEN HAAG. Geen beroep kan worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten, dat hij geen

zienswijzen naar voren heeft gebracht bij de gemeenteraad. Het besluit tot vaststelling treedt in werking met ingang van de dag, na die, waarop de beroepstermijn is verstreken, dus op 20 juni 2014. Een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Indien binnen de beroepstermijn tevens een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist. Vertrokken naar onbekende bestemming Uit onderzoek van de afdeling Publiekszaken is gebleken dat onderstaande personen niet meer wonen op het adres waar zij volgens de gemeentelijke basisadministratie staan ingeschreven. Het college heeft besloten de bijhouding van de persoonlijsten van deze personen op te schorten. Dit betekent dat zij daardoor formeel niet meer op dat adres staan ingeschreven. Hendrikstraat 12 M.A.B. Koole, geb. 25-10-1984 M.H. Touw, geb. 16-01-1970 M. Wisse, geb. 23-09-1968 Verkuijl Quakkelaarstraat 7 T. Kurtoglu, geb. 07-04-1994 Willem van de Veldelaan 16 I. Grgic, geb. 16-07-2002 M. Grgic, geb. 17-12-2003 P. Grgic, geb. 27-01-1964 U. Grgic, geb. 05-05-1967 J. Sejdic, geb. 19-09-1997 Van Dishoeckstraat 163 H.D.A. Pelerin, geb. 26-08-1990 Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan een belanghebbende tegen dit besluit bezwaar maken bij het College. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is zes weken en vangt aan 1 dag na de datum van deze publicatie. Het ondertekende bezwaarschrift moet bevatten de naam en het adres van de indiener, de datum en een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift zich richt. Ook moet de bezwaarmaker gemotiveerd aangeven waarom hij of zij het niet eens is met het besluit. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan burgemeester en wethouder van Vlissingen Postbus 3000, 4380 GV. Vlissingen, 7 mei 2014 B&W Vlissingen Postbus 3000 4380 GV Vlissingen

Peter Sijnke en Johan Francke schrijven ‘Stadswandeling cacao, suiker en slaven’

Wandeling langs het slavernijverleden van Middelburg DOOR ELLEN DE VRIEND

Johan Francke en Peter Sijnke bekijken hun gloednieuwe boekje met de stadswandeling.

FOTO ELLEN DE VRIEND

MIDDELBURG – Het boekje ‘Stadswandeling cacao, suiker en slaven’ is sinds vorige week dinsdag verkrijgbaar bij de Touristshop in Middelburg. De wandelroute voert geïnteresseerden langs pakhuizen, cacaomolens en kantoren in het centrum die te maken hebben met de slavenhandel. PAGINA 8

Het boekje is gemaakt in het kader van het herdenkingsjaar van de afschaffing van de slavenhandel door Nederland. “In 1814 werd de slavenhandel afgeschaft. Veel Zeeuwen waren via de West Indische Compagnie (WIC, redactie) en de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC, redactie) betrokken bij de slavenhandel”, vertelt Peter Sijnke van het Zeeuws Archief. Hij schreef het boekje samen met Johan Francke van de Zeeuwse Bibliotheek. “14 juni is de nationale herdenking in Middelburg. En van april tot september zijn er activiteiten in de stad.” Sijnke verwacht dat er veel interesse is voor de stadswandeling, die anderhalf tot twee uur duurt. Al pratend lopen hij en Francke het eerste stukje van de wandeling, die bij het Zeeuws Archief begint. “Hier is het omvangrijke archief van de MCC opgeslagen. Dit is zo uniek dat het het predicaat werelderfgoed van de Unesco kreeg.” Staand voor het pand met de naam ‘De Oude Gortmolen’ aan de Korte Noordstraat 51, waar nu een slagerij is gevestigd, vertelt Francke dat hier vroeger een cacaomolen was. “Er stonden iets van zestien cacaomolens in Middelburg. Nergens anders stonden er zo veel binnen de stadspoorten. Dit was de chocoladestad van Nederland.”

Sijnke vult aan dat de chocolade van toen bitterder en vetter was dan die van nu. “Ik weet niet of we die nu nog lekker zouden vinden. Maar de Zeeuwse chocola was beroemd.” Kaperkapitein De wandeling gaat verder over de Penninghoeksingel, waar tussen de Lambrechtstraat en Sint Antheunisstraat het Smytegeltbruggetje was, genoemd naar dominee Smytegelt. Hij noemde de slavernij een grove en verschrikkelijke zonde, zo is in het boekje te lezen. Iets verderop aan de overkant van de gracht, aan de Herengracht 68, staat een wit huis met de naam ‘Coning William’. “In dit huis woonde kaperkapitein Willem Credo. Hij maakte zeker 200 schepen buit en ondernam meerdere slavenreizen naar Sint Eustatius.” De wandeling gaat verder langs pakhuizen waar katoen, koffie en cacao opgeslagen was, het werventerrein van de WIC, VOC en MCC, bruggen en koopmanshuizen. Allemaal plaatsen die te maken hebben met het Middelburgse handelsverleden. “We willen met dit boekje ook een eind maken aan allerlei onwaarheden die zijn gepubliceerd. De Nederlanders overvielen geen Afrikaanse dorpen op zoek naar slaven, maar pikten de mensen op in depots aan de kust. In 1807 was de laatste slaventocht”, besluit Sijnke.


De bedrijven die zich in deze special presenteren, houden rekening met de effecten van hun bedrijfsvoering op medewerkers, milieu en maatschappij. Ook streven ze een hoger bedrijfsrendement na. Ze nemen beslissingen vanuit maatschappelijke betrokkenheid. Volgens hun toekomstvisie kan een onderneming op een andere manier niet overleven.

Duurzaamheid Goed voor de toekomst goed voor ons allemaal

Kijk welke duurzame oplossingen er in uw omgeving zijn.

h c s i r t k e El rijden

lke r bijna e l e d n a ll o a o den H . Eenma rijdt Wid ar Amsterdam blikken k r e w n a Voor zij Middelburg n ens verbaasde komen n e nd l a e v w k e ”, we llen it Zeela men va elemaal vanu gen ze me dan o k e g n h a . r aa v S je l ? n auto Mode l. “Be ten dee en elektrische dt in een Tesla e ij r rijden in Hollander die n zegt de

Bio Ba sed econom y

Op we g naar ee het be grip ‘b n meer duur io zam b overhe id en h ased econom e wereld ko mt e y’ t bedrij kader allerlei fsleven vaak terug. D n e b ie een bio e -econo uwe techniek denken in d it mie eig en. Ma ar wat enlijk? is

e h c s i g o Biol g n i d e o v

iolor om b n o o v r e houde kiezen ensen isch voedsel et m r e e g m th Steeds eten. Bij biolo rekening me jk e gisch t oveel mogeli . z n ij n e lz r e e bo renw ie d n e milieu


Duurzaamheid en kunststof kozijnen. Waarom scoren kunststof kozijnen zo hoog wat betreft de besparing aan stook- en energiekosten? Dat komt niet alleen door het gebruikte isolatieglas. De kozijnen zèlf zijn door hun holle constructie ook meer isolerend dan hout of aluminium. Net als bij dubbel glas zorgen de luchtlagen in het kunststof kozijn voor isolatie. Bij elkaar levert dat dus een uitstekende prestatie waar u jarenlang van profiteert.

hout. Dit blijkt uit onafhankelijk universitair onderzoek door IVAM UvA in opdracht van VROM. Dat klinkt verbazingwekkend. Maar omdat kunststof kozijnen 100% recyclebaar zijn, is de uiteindelijke milieubelasting toch lager. Bij de PVC-productie wordt minder energie verbruikt dan bij houten kozijnen. En, er wordt geen boom voor gekapt. Niet voor niets zegt HGZ: Kunststof houdt van de toekomst. Duurzaamheid en rolluiken. Een rolluik zorgt voor stilstaande lucht tussen het raam en het rolluik. Daardoor wordt een koudeval voorkomen. Omdat rolluiken met name in de avond gebruikt worden en dit het meest koude deel van de dag is, levert dit zeker een energiebesparing op. Voor dakramen geldt bijvoorbeeld een extra warmte-isolatie van 27 %. Daarnaast geeft het ook een extra beveiliging.

Kunststof kozijnen presteren zelfs beter dan die van hout De totale prestatie van kunststof kozijnen is wat betreft duurzaamheid nog beter dan die van

ASCO Zeeland:

Het nieuwe buitenleven Vakantie-gevoelens bij U thuis In de overtuiging dat betrouwbaarheid en vakmanschap de belangrijkste voorwaarden zijn om klanten te binden, is ASCO Zeeland uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf in Zeeland! Inmiddels hebben talloze consumenten iedere dag plezier van de kwalitatieve producten van ASCO Zeeland en ervaren zij dat kwaliteit daadwerkelijk meerwaarde voor het huis betekent en bijdraagt aan woonplezier.

zeer mooie stijlvolle glazen overkapping, met vele mogelijkheden en in vele uitvoeringen: waar design en kwaliteit hand in hand gaan. Thuis genieten van het buitenleven, heerlijke zonneschijn en een variabele bescherming tegen het weer, wanneer u dat maar nodig heeft: beleef het verschil!

Wat u wilt: een vrije hemel, een deel schaduw of zelfs tijdelijke bescherming tegen weer en wind? Mis de geneugten “Klanten ervaren bij ons vakmanschap en die een pergolazonwering of terraspersoonlijke service in een compleet op overkapping van Erhardt u biedt niet. elkaar afgestemd product-assortiment dat comfortabel, stijlvol en zorgeloos wonen bewerkstelligd. Of het nu gaat om het plaatsen van hoogwaardige kozijnen in de stijl die bij het huis past, het monteren van kwaliteitszonwering, een waterdichte dakkapel of een woonplezier verhogende overkapping. Wij bieden keuze en advies in onze ruim 600 vierkante meter ideeëncenter annex showroom.” Nieuw: Erhardt terrasoverkappingen Exclusief bij ASCO ontdek je de terrasoverkappingen van Erhardt, een

Het is veel moeilijker voor inbrekers om binnen te dringen. En in de zomer kun je op warme dagen hogere temperaturen binnen hebben via opwarming van kamers via de ramen. Het gebruik van rolluiken zorgt voor een niet opwarmend effect, tot wel 95 % volgens onderzoek van TNO. Dit betekent dat een airconditioning misschien niet meer nodig is. Een rolluik kan dan op een eenvoudige wijze toch voor aanvullende energiebesparing zorgen.

Professionele uitvoering ASCO Zeeland vindt het belangrijk om haar klanten te ontzorgen. “De tijd dat een klant die kozijnen nodig had alleen kozijnen wilde bestellen is voorbij. Veel klanten komen niet bij ons om een product te kopen, zij zijn op zoek naar een stukje onbezorgde woonbeleving. Dus zoekt een klant kozijnen dan is de kans groot dat daarbij tevens binnenen buitenzonwering gewenst is of een verlenging van de woonkamer door een terrasoverkapping. Wij bieden de

HGZ geveltechniek Van Cittersweg 2a 4341 RC Arnemuiden T 0118 750207 www.hgzgeveltechniek.nl

mogelijkheid om dit alles in één project met onze eigen ervaren monteurs te realiseren. Een soepel lopende verbouwing, vanuit één leverancier gecoördineerd is dan het resultaat en de klant heeft maar één keer het ongemak van werkzaamheden in huis.” Dat is service en vakmanschap anno 2014 en ASCO Zeeland zorgt ervoor. Kunststof kozijnen – Veiligheid voor alles Gaat u een nieuwe woning bouwen en kiest u voor optimale inbraakbeveiliging? Gaat u uw kozijnen vervangen of uw woning verbouwen? Met GAYKOSafeGA realiseert u veiligheid op maat. Dit concept staat voor individuele beveiligingsoplossingen in combinatie met de deuren en kozijnen van GAYKO. Passend bij uw woning en uw wensen…… Dat een kwaliteitskozijn veiligheid biedt klinkt vanzelfsprekend. De klant die hierbij zijn twijfels heeft kan de kwaliteit zelf in het ideeëncenter met breekijzer testen. Dankzij innovaties en patenten als GaykoESP en GaykoGVS wordt bijvoorbeeld het lichten van de kozijnvleugels, de meest voorkomende inbraakmethode, schier onmogelijk. Met extra sluitpunten, veiligheidsbeglazing en afsluitbare grepen zijn uw deuren en kozijnen maximaal inbraakwerend. Inbrekers? Houd ze buiten de deur! Elke dag, elke nacht is het raak. Ook bij u in de omgeving. Inbrekers slaan hun slag, vernielen ramen en ontvreemden kostbare spullen. U zou geen uitzondering zijn als u zich niet bewust bent van dit risico. Toch doet u er verstandig aan om de gedachte aan een inbraak niet te verdringen. Want het goede nieuws is dat u met de juiste kozijnen en deuren uw huis hermetisch afsluit voor indringers…. dat kan met ASCO Zeeland.

Heerlijk zacht water met Quicksoft-c Ontdek de unieke zachtheid van Quicksoft-C water door de geniale JUDO techniek. Hard water droogt onze gevoelige huid uit. Zacht water draagt zorg voor onze huid en onze haren. Zij die al van dit gevoel genoten hebben, willen en kunnen niet meer zonder. Voordelen: - De meest economische warm waterbereiding door kalkvrije weerstanden met verzekerd rendement. - Voorkomt dure reparaties en verlengt de levensduur van huishoud apparatuur en sanitaire installaties. - Besparing op wasmiddelen en huidverzorgingsproducten. - Hygiënische zekerheid, dankzij de ingebouwde hars desinfectie en de vakantiemodus. - Het economische zout- en spoelwatergebruik garandeert een milieuvriendelijke werking.

- Tot 80% minder regeneratieverbruik ten opzichte van de klassieke waterontharders. Quicksoft-c en zonne-energie De plaatsing van een Quicksoft-C waterontharder is ten zeerste aanbevolen bij een warm waterproductie door zonnecollectoren. En inderdaad, door verhoogde watertemperaturen, zijn hardheidsafzettingen zeer snel gevormd en zorgen voor verhoogde storingen. Zonnepanelen Ook zijn wij leverancier en installateur van zonnepanelen en zonnecollectoren. Het verschil tussen een paneel en collectoren is als volgt; Een pv-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. Een zonnecollector is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

G. van Boven totaal installateur Tramstraat 1 4371 BV Koudekerke 0118-551681 www.vanbovenkeukens.nl

Veiligheid waar iedereen van droomt Met een door ASCO Zeeland geautomatiseerd rolluik heeft u geen zorgen meer als u van huis bent. Deze kan namelijk automatisch worden geopend of gesloten zodat het lijkt alsof u thuis bent En dreigt er gevaar, dan zorgt de motor i.c.m. het juiste type rolluik voor extra inbraakvertraging. Als u kiest voor elektrische bedienbare rolluiken en deze verbindt met de optionele Somfy Tahoma® box, dan staan uw rolluiken voortaan continu in contact met uw smartphone, tablet of PC. Dat wil zeggen dat u altijd en overal kunt zien op welke stand uw rolluiken staan en deze ook kan bedienen. Zelfs op grote afstand in het buitenland! De nachtmerrie van inbrekers: Aanwezigheidssimulatie Ook als u niet thuis bent, blijft het rolluik automatisch functioneren met een draadloze tijdklok. Daarmee kunt u uw rolluiken op variabele momenten automatisch laten bewegen. De klok houdt zelfs rekening met week- en weekenddagen. Hierdoor creëert u de perfecte aanwezigheidssimulatie Ideeëncenter Loopt u eens vrijblijvend binnen bij het ideeëncenter van ASCO Zeeland op Woonboulevard de Mortiere in Middelburg. Hier ziet u alle producten levensecht en staan de adviseurs klaar voor persoonlijk advies op maat.

Asco Zeeland Mortiereboulevard 40, Middelburg Telefoon (0118) 44 19 44 www.ascozeeland.nl


DE VOORDElEN:

Isolatieglas: een goede investering!

- Minder warmteverlies - Minder stookkosten - Meer comfort - Zomers koeler - Minder koelkosten - Geen of minder condensvorming - Waardevermeerdering van de woning - Inbraakwerend - Geluidswerend

Het is even een investering, maar die heb je binnen de kortste keren terugverdiend. Met isolatieglas bespaar je namelijk al gauw bijna vijfhonderd euro per jaar! Het overwegen meer dan waard dus. Wie denkt dat er simpel een keuze gemaakt kan worden tussen enkel en dubbel glas, heeft het grandioos mis. De mogelijkheden zijn namelijk legio… DOOR VERA DE GEUS

U-waarde

Onderzoek wijst uit dat je de investeringskosten binnen zeven tot negen jaar al terug hebt verdiend. Isolatieglas zorgt namelijk voor aanzienlijk minder warmteverlies en dus lagere stookkosten. Ook houdt het de huistemperatuur in de zomer koeler waardoor de airconditioning minder hard hoeft te loeien. Andere voordelen zijn dat je minder of niet meer te maken hebt met condensvorming en de waarde van je woning stijgt. Tel daarmee op dat isolatieglas inbraakwerend en geluidswerend is, en de keuze is gemaakt. Coating Maar dan is het nog de vraag wat voor isolatieglas het moet worden…Isolatieglas is er in allerlei soorten en maten. Zo zijn er voorzetramen die als het ware voor het bestaande raam worden gezet. Het is te vergelijken met dubbelglas. Voordelen zijn dat het goedkoper is en makkelijk te monteren. Nadeel is echter dat de isolatiewaarde beperkter is en dat het raam ook regelmatig aan de binnenkant schoongemaakt moet worden en op dat klusje zit niet iedereen te wachten. Dat nadeel heeft gewoon dubbel glas, dat ook twee keer zo goed isoleert als enkel glas, niet. Wie een stapje verder wil gaan, kiest voor HR glas. Dat is dubbel glas maar dan met een coating die de warmte reflecteert waardoor de isolatiewaarde een stuk hoger is. HR+ is vergelijkbaar met gewoon HR glas maar de coating is beter waardoor er meer warmte omgezet wordt. Isolatiewaarde De wereld van isolatieglas staat niet stil,

Let bij de aanschaf van isolatieglas altijd op de U-waarde van het glas. Hoe lager de U-waarde des te beter het glas isoleert. Er zijn echter meer zaken die belangrijk zijn bij de aanschaf van het juiste isolatieglas. Laat u daarom altijd voorlichten door een goed glasbedrijf. Gemeentes geven soms subsidie na de aanschaf van dubbele beglazing. Dit is afhankelijk van de plek van uw woning. Heeft u last van geluidsoverlast door weg- of treinverkeer of industrie? Informeer bij uw gemeente wat de mogelijkheden zijn. want er is inmiddels ook HR++ glas beschikbaar. Naast een warmtereflecterende coating is het glas gevuld met edelgas zoals Argon in plaats van gewone lucht. Dit glas isoleert zo goed dat het zelfs aan de buitenkant kan beslaan. Het goud onder het isolatieglas is HR+++ glas, driedubbelglas gevuld met edelgas. Deze beglazing is qua isolatiewaarde bijna te vergelijken met een geïsoleerde buitenmuur. Het prijskaartje valt hoger uit, maar het glas is dan ook dikker, zo’n 42 millimeter, en zwaarder. Wie nog verder gaat, kiest voor ZHR++. Dat is HR++ glas met aan de binnenkant van de buitenruit een extra zonwerende coating die de warmte op hete dagen prima buiten houdt!

Subsidie Gemeenten geven soms subsidie op de aanschaf van isolatieglas. Dit is afhankelijk van de plek van uw huis. Als u bijvoorbeeld overlast heeft van treinverkeer of industrie, is de kans groot dat u een bijdrage in de kosten krijgt.

Het verlaagde tarief geldt zowel voor dak-, muur- als vloerisolatie voor woningen die ouder dan twee jaar zijn. Het wordt hierdoor nog aantrekkelijker om uw woning te isoleren!

Bijpassende kozijnen nodig? Plaatsing en onderhoud van dubbele Vergelijk! Als u naast dubbele beglazing ook beglazing nieuwe kozijnen gaat aanschafBent u op zoek naar een goed fen, wilt u verzekerd zijn dat deze advies, offerte, prijsopgave of een niet alleen goed bij uw woning duurzaam onderhoudsplan, zodat passen en lang meegaan, ze moeten u na de aanschaf van de dubbele uiteraard ook wel te betalen zijn. Om beglazing blijft besparen? Bekijk niet voor nare verrassingen komen dan eens verschillende bedrijven die u wellicht met uw vraag kunnen te staan, kunt u van tevoren diverse offertes aanvragen. Dan kunt u ze helpen! BTW voor isolatie vergemakkelijk vergelijken en weet u laagdSinds 1 juli 2009 is het BTWprecies waar u aan toe bent! tarief voor isolatie verlaagd van 19 procent naar 6 procent.

15 gezinswoningen voor starters


Alleen prijs kan nu nog een bezwaar zijn om over te stappen

‘Over tien jaar is elektrisch rijden gemeentegoed’ MIDDELBURG - Voor zijn werk rijdt Wido den Hollander bijna elke week van Middelburg naar Amsterdam. Eenmaal aangekomen in de hoofdstad vallen wel eens verbaasde blikken ten deel. “‘Ben je helemaal vanuit Zeeland komen rijden in een elektrische auto?’ vragen ze me dan”, zegt Den Hollander, die rijdt in een Tesla Model S. “Er is nog zo veel onwetendheid over elektrisch rijden.”

over praten.” Met hun in Middelburg en Amsterdam gevestigde computerbedrijf PC Extreme hebben Den Hollander, Lennert den Teuling en Thomas de Looff al een tijd geleden bewust gekozen om elektrisch te rijden. “Als je ziet hoe belachelijk veel olie er wordt verbruikt door auto’s, begrijp je hoe belangrijk elektrische auto’s kunnen zijn voor een duurzamer milieu.” Alle drie hebben ze er eentje. De knalrode Tesla Roadster is de opvallendste van het stel. Daarnaast staan er twee Tesla’s Model S voor de zaak. “Die was voor mij praktischer”, lacht Den Hollander. Hij heeft zijn auto sinds september vorig jaar. Er staat DOOR EUGÈNE DE KOK inmiddels al 30.000 kilometer op de teller. Hij wil er maar mee zeggen dat het nauwelijks nog iets uitmaakt of je op benzine rijdt of elektrisch. “Ik ben er in één dag mee naar de wintersport in Oostenrijk gegaan en een paar maanden geleden nog naar de kop van Wales, ook in één dag. Er staan tegenwoordig genoeg snellaadpalen langs de snelwegen zodat dat makkelijk kan.” En dat worden er alleen maar meer. Het bedrijf Fastned van Bart Lubbers, de zoon van oud-premier Ruud Lubbers, wil de komende jaren 200 Waarschijnlijk hebben dan alle gerenommeerde snellaadpunten langs de wegen in Nederland merken een of meerdere elektrische vierwielers installeren. Alleen langs de A58 komen er al vier. in de aanbieding en is de ‘techniek nog veel verder’, voorspelt Den Hollander. “En ze zijn dan Ook in het buitenland groeien de oplaadpunten een stuk goedkoper. Nu kan de prijs nog een Mede daarom voelt hij zich soms een zendeling waar je je auto in een halfuurtje kunt opladen nadeel zijn voor mensen om over te stappen. Ze op het gebied van de elektrische auto. Volgens gestaag. “Die van mij is in 30 minuten 80 procent zijn niet goedkoop.” hem zijn de modellen van drie jaar geleden niet opgeladen. Dan kan ik tussen de 300 en 350 meer te vergelijken met die van nu. “De techniek kilometer rijden.” Efficiënt gaat zo ongelooflijk hard. Veel mensen weten Momenteel voelt Den Hollander zich nog een Zelf gaat hij nooit meer terug, net als zijn twee dat simpelweg niet of lijken het soms niet te pionier. “Ik heb een app op mijn telefoon en compagnons. Het elektrisch rijden biedt genoeg willen weten. Zelf zijn wij helemaal overtuigd”, weet zo waar de snellaadpalen staan, maar soms voordelen, vindt hij. Ten eerste zijn er natuurlijk zegt Wido den Hollander. Daar blijft het niet bij. is dat nog even zoeken. ” Hij is er echter van de fiscale voordelen, al wijst Den Hollander erop Zo ontwerpt hij in zijn vrije tijd zelf laadstations overtuigd dat de elektrische auto over tien jaar dat er relatief veel meer accijns zit op energie en geeft hij adviezen over elektrisch rijden aan gemeengoed is. dan op benzine. particulieren en ondernemers. “Ik kan er uren

“Maar een elektrische auto gaat weer veel efficiënter om met zijn energie.” Daarnaast is het volgens hem ‘schoon en heerlijk stil rijden’, biedt, in ieder geval zijn model, veel ruimte, omdat er veel minder techniek nodig is om ze te laten rijden en zijn ze ook daarom onderhoudsvriendelijk. “Je hebt bijna alleen een accu en een elektromotor. Je kunt dus ook heel weinig slijten. Dat is een gewone auto wel anders.” Het mooiste volgens Den Hollander is echter dat je je nooit meer druk hoeft te maken of er voldoende benzine in de tank zit. “Als je thuis komt, laad je hem op en vertrek je ‘s ochtends altijd met een volle tank. Dat scheelt een hele hoop zorgen.”

Prijs Nissan e-NV200 bekend: vanaf 620.578,- (excl. BTW) Nissan start over enkele maanden met de levering van de e-NV200, de volledig elektrisch aangedreven bestelauto. Prijzen beginnen bij 6 20.578,- (excl. BTW). De Nissan e-NV200 wordt ook leverbaar als personenauto met vijf zitplaatsen.

Ook leverbaar als volledig elektrisch aangedreven personenauto

De tweede elektrische Nissan combineert de veelzijdige transportkwaliteiten van de NV200 met de innovatieve, elektrische aandrijftechniek van de personenauto LEAF. Het resultaat is een auto die zonder plaatselijke uitstoot en geluidsarm goederen en personen vervoert. In het bijzonder voor stedelijk transport zijn dat aantrekkelijke kenmerken. Verder zijn de gebruikskosten zeer gunstig door de geringe onderhoudskosten en de lage energiekosten.

Wij verkopen zuiglamsvlees (zonder antibiotica) uit de schaapskudde die in Walcheren wordt ingezet om terreinen ecologisch te beheren Met schaapskuddes begrazen wij dijken, bermen, braakliggende terreinen en duinen. Dit doen we ecologisch door de terreinen 3 of 4 keer per jaar kort te begrazen. Na de begrazing laten we het terrein ongeveer 2 maanden met rust zodat bloemen, kruiden en planten kunnen groeien, bloeien en zaadzetten. Biodiversiteit neemt toe. De schapen komen rond de jaarwisseling naar de stal en lammeren in januari en februari. De eerste lammeren gaan begin februari naar buiten en kunnen naar hartenlust rennen. De eerste tijd begrazen we nog wat weilanden (dit jaar meest natuurweilanden voor Stichting Zeeuws Landschap en biologische weilanden. Vanaf April gaan we de begrazings-projecten in. Eind mei en juni verkoop ik dan zuiglamsvlees van lammeren die buiten opgegroeid zijn en op natuurlijk grasland al allerlei soorten gras, planten, bloemen en kruiden hebben gegeten. De lammeren komen direct uit de kudde. Het vlees is zeer mals omdat de lammeren nog zuigen bij de moeder en subliem van smaak door het gevarieerde menu. Waarom duurzaam? Schapen en lammeren eten gras van terreinen die anders met ronkende tractoren worden gemaaid.

Koolesweg 1 4373 RD Biggekerke jkaljouw@zeelandnet.nl | www.kaljouwlandschapsbeheer.nl | tel. 0118-552518 of 06-44798475

Nissan levert dit model ook als personenauto onder de naam Evalia. De prijzen hiervan maakt Nissan later bekend. Fiscale regelingen Ondernemers en ZZP’ers kunnen gebruikmaken van een aantal fiscale regelingen bij aanschaf van een e-NV200, zoals de Milieu Investerings Aftrek (MIA). Er geldt een subsidie van 6 3.000,-. Omdat bestelauto’s en taxi’s een relatief grote bijdrage leveren aan de luchtverontreiniging in steden, zijn deze subsidieregelingen in het leven geroepen. De elektrische aandrijving maakt de e-NV200 uitermate geschikt voor intensief ‘stop-and-go’-gebruik. De auto rijdt gemakkelijk weg en de motor kent geen hinderlijke stationairloop. Daarnaast rijdt de Nissan trillingvrij en is koppelen en schakelen niet nodig. De e-NV200 heeft een actieradius van 170 kilometer (NEDC). Opladen tot 80% kan in dertig minuten bij

gebruik van een 50 kW-snellader. Transportkwaliteiten De transportkwaliteiten van de elektrobesteller zijn identiek aan die van de versie met benzine- of dieselmotor. Het laadvolume bedraagt 4,2 m3, het laadvermogen komt op bijna 800 kilo. In de laadruimte passen twee europallets. De schuifdeuren links en rechts en de grote achterdeuren zorgen voor een goede toegang tot de laadruimte. Bovendien heeft de e-NV200 een draaicirkel van slechts 10,6 meter. Deze kwaliteiten maken de e-NV200 uitermate geschikt voor bijvoorbeeld stadsdistributie.

Auto Sturm, www.autosturm.nl Amundsenweg 39, 4462 GP Goes T. 0113 602001 Noordweg 467, 4333 KE Middelburg T. 0118-612042

Duurzaamheid Goed voor de toekomst goed voor ons allemaal


BTW terug op zonnepanelen De BTW welke betaald is op de aanschaf en aanleg van zonnepanelen is bij de Belastingdienst terug te vragen. Als je jezelf bij de Belastingdienst meldt als ondernemer kan dat al snel honderden euro’s opleveren. Dat kan als je de zonnepanelen na 20 juni 2013 hebt aangeschaft. Als ondernemer krijg je de BTW over aangeschafte goederen terug. In dit geval dus het zonnepanelensysteem. Omdat je stroom levert aan een energieleverancier ben je in feite een ondernemer. Over de stroom die je teruglevert zou je weer BTW moeten betalen, maar omdat een particulier in bijna alle gevallen onder de grens blijft van 1.335 euro kun je daarvoor ontheffing krijgen. Je hebt dus wel de lusten, maar niet de lasten.Zie je op tegen de administratieve rompslomp: er zijn talloze administratiekantoren die dit tegen een redelijke vergoeding voor je willen en kunnen regelen.

‘Het is voor mij een sport geworden om dagelijks de meterstand bij te houden’

Martin Breuer al twee jaar gebruiker van zonnepanelen Duurzaamheid en zonnepanelen staan al jaren enorm in de belangstelling; ook particulieren overwegen meer en meer om zonnepanelen op hun dak te (laten) installeren. DOOR FRANS VAN DER BOM Martin Breuer uit Klundert werd een drietal jaar geleden door een zwager enthousiast gemaakt voor energie uit zonnepanelen. Na een gedegen bestudering van wat er allemaal mogelijk en onmogelijk was, liet hij een vijftal bedrijven een offerte maken om zonnepanelen op zijn dak te plaatsen. Er is een hoge concurrentie in deze branche, dus het is zaak om bij betrouwbare leveranciers je licht op te steken. In 2012 was er nog subsidie van het Rijk verkrijgbaar op het plaatsen van zonnepanelen. Martin Breuer had de maximale subsidie van 650 euro al binnen voordat de rekening van de leverancier (4.750 euro) binnen was. Op het dak werden 9 zonnepanelen (164 bij 99 centimeter) van 19 kilo per stuk geplaatst.

meter. Vanaf dit moment werd elektriciteit aan de elekriciteitsleverancier terug geleverd. Sport Het is een misvatting dat de elektriciteit in zonnepanelen opgewekt wordt uit zonnewarmte. Het is de lichtstraling van de zon die de energie opwekt. Hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe hoger de energieopbrengst. Zelfs in de winter met sneeuw op het dak zijn de panelen al rendabel, hoewel beduidend minder als in de zomer. Op dit tijdstip van het jaar leveren daglichtpanelen al tussen 08.30 uur en 20.00 uur energie op. Het is opmerkelijk om te zien dat de elektriciteitsmeter bij de familie Breuer de tegengestelde kant (dus linksom) draait. Dit betekent dat er aan Essent stroom geleverd wordt in plaats van dat er stroom afgenomen wordt. Martin Breuer heeft er een sport van gemaakt om per dag de meterstanden op te nemen. In de praktijk is bij deze familie het elektriciteitsverbruik van 4000 kilowatt per jaar teruggebracht naar 1250 kilowatt per jaar; bij de huidige elektriciteitstarieven een besparing van ruim 45 euro per maand.

Voordelen Breuer vindt zelf dat hij de stap naar zonnepanelen al tien jaar eerder had moeten zetten. Naast de direct merkbare voordelen in de portemonnee, zijn er in zijn ogen nog veel meer andere voordelen aan duurzaam energieverbruik verbonden, zoals het feit dat je echt bewuster met energieverbruik omgaat. Zo worden de opladers als ze niet gebruikt worden uit de stopcontacten gehaald; standby instellingen worden

uitgeschakeld. Maar er wordt vooral bewuster met het milieu omgegaan. Op de panelen rust een levensduur van 20 tot 25 jaar, hierover heeft zijn leverancier ook zwart op wit garantie gegeven. De terugverdienperiode ligt momenteel tussen de 6 tot 10 jaar. “De rente op een spaarrekening is momenteel slechts 1,4 % per jaar, de investering in zonnepanelen levert fors meer op dan je centen op de bank!”

de beste belegging voor elke huiseigenaar:

Zonnepanelen

Dit gebeurde met steunen die aan de panlatten bevestigd werden en met behulp van aluminium buizen. De panelen zijn van het type poly kristallijn. Op zolder werd een omvormer geplaatst en vandaar uit werd een kabel getrokken naar de groepenkast, waar een aparte groep geplaatst werd die aangesloten werd op de elektriciteits-

Nú 21% BTW Retour !

Martin Breuer

DE BESTE BELEGGING VOOR ELKE HUISEIGENAAR: ng i r e t s e v n i e l e > Rendab

ZONNEPANELEN Nú 21% BTW Retour !

stering e v n i e l e b a d > Ren arde a w in t g ij t s > Uw woning 25 jaar) ( r u u d s n e v > Lange le ilieu, m t e h r o o v > Goed itstoot u 2 o C r e d in m GAS • WATER • SANITAIR ZINK & DAKWERK ZONNEPANELEN CENTRALE VERWARMING ONDERHOUD EN SERVICE

Interesse?

Interesse?

Bezoek onze website of maak een afspraak: Bezoek onze website (0118) 63 63 40

of maak een afspraak:

Koudekerkseweg 163 4335 SN Middelburg post@installatiebedrijfdevisser.nl

WWW.INSTALLATIEBEDRIJFDEVISSER.NL


Sloepeigenaar Peter Launspach (r) en Gino de Jonghe, betrokken bij de ontwikkeling van de sloep, bij het nieuwe vulpunt. FOTO COBY WEIJERS

Recreëren op het water kan ook al groen

Varen op waterstof

Duurzame toepassingen zijn op allerlei gebieden volop in ontwikkeling. Zo is het nu ook mogelijk om ‘groen’ te varen. Met waterstof als brandstof hoor je een bootje nauwelijks meer. En er is nog een belangrijk voordeel, vertelt Gino de Jonghe van Innovénteq. Hij is betrokken bij de realisatie van twee sloepen die op waterstof kunnen varen. “Er komt geen uitstoot vrij, waardoor het hele CO2-verhaal niet van toepassing is”, legt hij uit. “Wat er uit de uitlaat komt, zijn druppels geaccepteerde brandstof is. Je kunt er kleine sloepen mee laten varen, maar ook een flinke drinkwater.” plezierjacht.”

DOOR BRITTA JANSSEN

Waterstof WaterstofNet coördineert ‘Waterstofregio Vlaanderen-Zuid-Nederland’. De partijen die Europa investeert in de ontwikkeling van gebruik genomen. De Jonghe liet hierbij zien het gebruik van waterstof in Nederland, via hoe de twee sloepen met een brandstofcel op hierin samenwerken, zoals de Nederlandse overheid en de industrie, willen concrete het project ‘Waterstofregio Vlaanderen-Zuidwaterstof kunnen tanken. duurzame plannen realiseren. Zo moet dit Nederland’. Dit project realiseert innovatieve gebied zich profileren als ‘groen’. Ook hogewaterstofprojecten, met de focus op duurzame Doorbraak scholen en universiteiten zijn erbij betrokken. waterstof. De twee sloepen zijn omgebouwd De sloepen ontwerpen en bouwen was een om waterstof te kunnen tanken en in het flinke klus, aldus De Jonghe. “We hopen nu op Waterstof is in normale omstandigheden een project is ook een waterstofvulpunt ontwikeen doorbraak. De waterstoftechnologie is niet kleurloos, reukloos, niet-oxiderend, niet-radiokeld. “Er is al wel een waterstoftankstation nieuw, maar de combinatie van het vulpunt en actief, niet-kankerverwekkend en niet-toxisch gas, schrijft WaterstofNet op haar website. in Nederland, maar de tweede die we nu de sloepen maken het plaatje compleet.” Net ‘Waterstof is een licht gas, ruim veertien keer gebouwd hebben is geschikt voor maritieme als met de elektrische auto moet deze manier toepassingen”, aldus de Jonghe. Eind maart is van varen nu verder in de markt gezet worden, dit eerste waterstofvulpunt voor de waterrecre- bijvoorbeeld door het bedrijfsleven. “Ik denk atie in Nederland in Kamperland officieel in dat waterstof over tien, vijftien jaar een

FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN/BEN SEELT

lichter dan lucht. Dit heeft als voordeel dat het gas als het vrijkomt snel stijgt en dat is goed voor de veiligheid, aldus WaterstofNet. ‘De problematiek van LPG - dat in gasvorm zwaarder is dan lucht, waardoor het tegen de grond blijft hangen - is daarom bij waterstof niet aanwezig.’ WaterstofNet voorziet dat het gebruik van waterstof in de toekomst steeds belangrijker wordt, bijvoorbeeld omdat het minder afhankelijk maakt van fossiele brandstoffen. Waterstof kan duurzaam geproduceerd worden met bijvoorbeeld de zon en wind. Meer informatie Kijk voor meer informatie op www.waterstofnet.eu

Genieten op het water kan nu ook duurzaam. FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN/MARCO VAN DIJKE


DELTA-Energieslurper-De Bode-1035x2000-bauw.pdf

1

24-04-14

17:38

Groepsgesprek voor jongeren op 20 mei

Walcheren zoomt in op jeugdzorg VLISSINGEN - Hoe regelen de drie Walcherse gemeenten de zorg voor de jeugd zo goed mogelijk? Naar dit antwoord zijn Vlissingen, Veere en Middelburg benieuwd. Eén van de manieren om dit in kaart te brengen is via een groepsgesprek met de mensen die het betreft: Walcherse jongeren.

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Hoe zouden jongeren zelf de jeugdzorg ingevuld willen zien? FOTO WALCHEREN VOOR ELKAAR/MIEKE WIJNEN

DOOR BRITTA JANSSEN Voor dit gesprek zoeken de gemeenten vijf (jong) volwassenen die op 20 mei in een groep willen meepraten over hun ervaringen met zorg of hulp voor jeugd. ‘We gebruiken hun inbreng om nieuw beleid op te stellen’, schrijven Vlissingen, Middelburg en Veere in een gezamenlijk persbericht. Mening De Nederlandse gemeenten moeten de zorgtaken die zij per 1 januari 2015 van het rijk en de provincie krijgen overgeheveld met minder geld uitvoeren. Daarom bekijken de gemeenten hoe zij het beste invulling kunnen geven aan hun nieuwe verantwoordelijkheid. De drie Walcherse

gemeente doen dit samen. Het project dat ze hiervoor hebben opgericht, en waarin ze onder meer experimenteren met nieuwe ideeën, heet Walcheren voor Elkaar. ‘Door taken efficiënt, waar mogelijk samen en met inschakeling van naasten te organiseren, kan het goedkoper’, stelden de drie eerder al. Website Bij Walcheren voor Elkaar hoort ook een website. Jongeren die niet willen deelnemen aan het groepsgesprek, maar wel graag hun mening willen geven, kunnen tot 7 mei reageren via de website. Het gaat over thema’s als jeugdzorg, thuisbegeleiding, pleegzorg, beschermd wonen, dagbehandeling, therapieën, kinderpsy-

chiatrie en jeugdreclassering. Aanmelden voor het groepsgesprek kan ook tot deze datum. Beleidsnota Op de website is ook de voorbereidingsnota ‘Zorg voor de jeugd’ te downloaden. Die wordt onder andere met behulp van deze reacties uitgebouwd tot het ‘Beleidsplan Zorg voor jeugd’ dat in juni aan de drie gemeenteraden wordt voorgelegd. Na inspraak deze zomer wordt het definitieve plan en de bijbehorende verordening in oktober vastgesteld. Meer informatie Kijk voor meer informatie op www.walcherenvoorelkaar.nl

VOOr HET LAATSTE AcTuELE LOKALE NIEuWS KIJK OP WWW.INTErNETBODE.NL

Kwadendamme maakt zich op voor 22ste editie Bluesfestival

‘We hebben niet meer de ambitie om te groeien’ KWADENDAMME - Nog een paar dagen en dan staat Kwadendamme weer in het teken van het bluesfestival. Op vrijdag 9 en zaterdag 10 mei treden op het voetbalveld gerenommeerde bands op als de Amerikaanse John Primer and Little Boogie Boy Blues Band en B.B. and The Blues Shacks uit Duitsland. Ook jong talent krijgt de kans zich te presenteren op het podium, zoals de 15-jarige Aaron Keylock. DOOR JESSICA ROVERS De voorverkoop voor het festival is al aan het begin van het jaar begonnen, omdat volgens mede-organisator Peter Kempe de kaartverkoop altijd erg snel gaat. “Het festival kent een behoorlijke schare vaste fans uit half Europa die allemaal hier naartoe willen komen.” Volgens hem zit de populariteit van het festival in de combinatie van de kleinschaligheid, in totaal worden zo’n 1200 kaarten verkocht, en de kwaliteit van de bands. “De gemoedelijkheid die er heerst wordt erg gewaardeerd door bezoekers. Het feit dat zij vanuit alle hoeken van Europa komen, maakt het festival echt speciaal.” Kempe is zelf al jaren drummer en gitarist bij The Juke Joints. Vorig jaar bestond de band 30 jaar en in 2012 mocht zij de award ‘Best Dutch Blues Band’ in ontvangst nemen. Traditiegetrouw speelt de band op het bluesfestival. Volgens Kempe hoort het bij The Juke Joints om daar te staan. “Ik woon al mijn hele leven in Kwadendamme en het is altijd leuk om hier bekenden uit

de bluesscene weer bij elkaar te zien.” Kempe speelt al 40 jaar blues en kent inmiddels behoorlijk wat mensen in de muziekwereld. Iets wat goed van pas komt bij het organiseren van het festival. “De bands treden hier graag op en omdat ik veel muzikanten persoonlijk ken, is het mogelijk elk jaar weer een goede programmering neer te zetten. Het is erg leuk om te zien dat destijds onbekende bands, die op het festival hebben gestaan, nu wereldwijd aan het toeren zijn.” Gospelmis Het festival is in de loop der jaren flink gegroeid. Tijdens de eerste edities speelden er drie bands, nu zijn dat er veertien. Vijf jaar geleden werd de gospelmis in de Rooms-katholieke kerk van het dorp aan het festival toegevoegd. Dit jaar treedt Shanna Waterstown op in de kerk. Kempe denkt dat het festival zijn volledige capaciteit bereikt heeft. “Dit is qua voorzieningen goed te behappen, dus we hebben niet meer de ambitie om te groeien. Een van de doelstellingen van het festival

De 15-jarige Aaron Keylock is één van de artiesten die op het podium staat in Kwadendamme.

is om een jong publiek aan te boren. Er komen allerlei mensen op het festival af, van bikers tot chirurgen, maar er zijn in ZeePAGINA 16

land weinig jongeren die echt van blues houden. Wij proberen met dit evenement de ogen en deuren voor deze doelgroep te

openen.” Meer informatie is te vinden op www.bluestown.nl.


OPENDEURDAGEN

zaterdag 10 & zondag 11 mei van 10 tot 17 uur

DE ERKENDE STOFFEERDER VOOR DESKUNDIG ADVIES!

BRUYNSEELS - VOCHTEN

NV VERANDA’S - RAMEN - DEUREN in ALUMINIUM & PVC

PVC VLOEREN

Authentic Island

BEL VOOR EEN GRATIS OFFERTE

PVC Aktie NU 31,95 per m²

U KIEST TOCH OOK VOOR ONS

Puur genieten

Maatwerk alle serres zowel klassiek als modern Fabricatie van ramen & deuren in pvc en aluminium Alles in eigen beheer - sinds 1983 - 10 jaar waarborg Geen voorschot - Nieuwbouw - Renovaties - Alle RAL kleuren Volledige afwerking - Geplaatst door vakmensen.

inclusief vakkundig leggen of 20% meeneem korting

VINYL VLOEREN

Bezoek on ze vernieuwd e

showroom

Kwaliteit Nova Van € 24,95 per m2 VOOR ,95 per m²

inclusief vakkundig leggen of 20% meeneem korting

16

OPENDEURDAGEN

TRAP STOFFERING

zaterdag 15 en zondag 16 februari van 10 uur tot 17 uur

Bezoek onze showroom of Bel voor een gratis offerte

Project Tapijt Anvers

maatwerk alle veranda’s zowel modern als klassiek

NZE BEZOEK O

fabricatie van ramen & deuren in PVC en aluminium

WEBSIVTO.BEE

alles in eigen beheer sinds 1983 • 10 jaar waarborg

BRUYNSEELS-VOCHTEN NV

Onze prijs NU € 299,-9,-

29

inclusief lijm en arbeid t/m 13 treden

VOUWGORDIJNEN

U

WWW.BR

VERANDA’S • RAMEN • DEUREN ALUMINIUM PVC SERRES nieuwbouw • renovaties • meerindan 30 jaar &ervaring

MEER JAAR MeerDAN dan3025 jaarERVARING! ervaring! varing!

Vraag naa onze spec r iale actie voorwaard en

2013

Spirit Collection van € 179,95 per m2 Voor 9,95 per m2

12

inclusief meten, maken & montage of 10% meeneem korting

WWW.SJERKSLAGMOLEN.NL

Brasschaatsesteenweg 292 • Kalmthout • Tel. 00 32 3 - 666 57 86 • Fax: 00 32 3 - 666 44 41

Brasschaatsesteenweg 292 • Kalmthout • tel. 03 666 57 86

ALLE DAGEN OPEN VAN 10-17 UUR • ZONDAG VAN 14-17 UUR (BEHALVE TIJDENS DE OPENDEURDAGEN) • www.bruvo.be

Alle dagen open 10u - 17u • zondag 14u tot 17u • www.bruvo.be www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

HGZ

®

geveltechniek

HGZ

Gevelbekleding ®

geveltechniek

Van Cittersweg 2a 4341 RC Arnemuiden T 0118 75 02 07

www.hgzgeveltechniek.nl

Voor de waarde van huis is de 2a Vanuw Cittersweg juiste gevelbekleding van groot Arnemuiden belang. U wilt4341 echterRC zo min mogelijk onderhoud en het liefst nooit meer T 0118 75 02 07 schilderen. Bovendien wilt u kunnen kiezen uit een ruim assortiment aan www.hgzgeveltechniek.nl kleuren. De bekleding van uw gevel moet lang meegaan en het liefst ook nog milieuvriendelijk zijn.

ONGEDIERTE?

Putte Antwerpsestraat 47 Tel. 0164 - 606918 Openingstijden: di. t/m zo. 11-16 u. Oost-Souburg Kanaalstraat 22 (bij AVA KEUKENS) Tel. 0118 - 475052 Openingstijden: di. t/m za. 11-16 u.

V oo Mobiele showroom AAN HUIS

t/m za. van 09-18 u. TIS! ma. GRAV of op afspraak oo » Al Tel. 06 - 20131204

• Verschillende modellen gevelbekleding • Duurzame gevelbekleding • 10 Jaar garantie op uw gevelbekleding!

» Ge Groothandel Putte NL » Al Postbaan 44 Zo » » Ge Afhalen voor particulieren op afspraak Wilt u meer informatie Tel. 06 - 20131204 » Zo of een afspraak maken?

Mail naar: info@traas.nl of kijk op:

MET DE

VAN SERVICE


puur natuurlijk Hereford-vlees Uitvaartverzorging Uitvaartverzorging Uitvaartverzorging H. Jobse H. Jobse H. Jobse

Rechtstreeks van de boerderij en uit de biologische weide.

01180118 46 0118 22 4605 22 4605 22 05 www.hjobse-uitvaart.nl www.hjobse-uitvaart.nl www.hjobse-uitvaart.nl www.basisuitvaart-zeeland.nl www.basisuitvaart-zeeland.nl www.basisuitvaart-zeeland.nl

Exposities

interpreteerd worden. De cursisten laten het thema in verschillende vormen terugkomen, zowel abstract als figuratief. De beeldhouwgroep bestaat uit een vaste kern die al jaren op woensdagavond bij elkaar komt aangevuld met een aantal nieuwe cursisten. Er is ruimte om eigen ideeën uit te werken, men is kritisch en leert van elkaar. T/m 18 juli. Expositie keramiek: In Middelburg is er een groep enthousiaste mensen die elke winter samen komen om hun hobby, het werken met klei, uit te voeren. Niet iedereen weet hoe dat gaat en welke mooie objecten je daar mee kan maken. Je kan pottenbakken(draaien) of van klei iets opbouwen of juist uit een grote klomp klei een vorm maken. Alles is met klei mogelijk, en als je allemaal hetzelfde object zou maken is het eindresultaat van iedereen anders. Dus in elk object ligt de hand van de eigenaar. Om het verder af te maken kan het object kleur geven met glazuren of effecten om een mooi eindresultaat te krijgen. Je kan ook kiezen voor verschillende stooktechnieken die het resultaat beïnvloeden. We noemen dan bijvoorbeeld de RAKUstook, dat betekent dat het object in een oven tot 1000 graden wordt verhit, daarna wordt het in een vat met houtkrullen gezet, dat gaat branden en door dat branden wordt je object zwart. Dit kan heel specifieke resultaten geven. De groep is heel enthousiast en zij willen graag hun werk van dit jaar tonen. Hun droom komt uit, ze hebben een expositie gemaakt aan de Zusterstraat 6c in Middelburg. Deze is elke dag van 11.00 tot 16.00 te bezichtigen, tot zaterdag 10 mei. Expositie ‘Un werkzaem Volkje’ en ‘Walking dinner’: Hoe zagen de winkeltjes er vroeger uit in Westkapelle, wat werd er allemaal verkocht en waar waren ze gesitueerd, voor- en na de oorlog? Tot 30 juni is de expositie Un werkzaem Volkje te zien in de ontmoetingsruimte van het Polderhuis in Westkapelle. Daar worden enkele ondernemers (winkeltjes) van vroeger uitgelicht in een foto-expositie met veel foto’s uit particulier bezit. Polderhuis Westkapelle, Zuidstraat 154-156, Westkapelle; www.polderhuiswestkapelle.nl Zorgcentrum Domburg toont Kruisweg in schilderijen: Op de begane grond van zorgcentrum Simnia in Domburg exposeert Hannie Boeije-Brandes tot eind juni 15 schilderijen. De expositie is dagelijks gratis te bezoeken tussen 9.30 en 17.30 uur. Aan woning Eloutlaan toont ze zeer toepasselijke werken in deze paas- en pinkstertijd. Een expositie over ‘het leven van Jezus op aarde’. De schilderijen beelden onder andere de kruisweg uit. Het is een bijzondere expositie, figuratief geschilderd, aan de hand van Bijbelteksten uit het nieuwe testament. Beelden uit het Israël van toen en heden. Geïnspireerd door geschiedenis en cultuur, waarbij vele dingen vaak onveranderd zijn gebleven, zoals architectuur, kleding en voorwerpen. Bij de schilderijen kunt u bijbehorende Bijbelteksten lezen. Tentoonstelling ‘collectie in kant’: In Museum De Schotse Huizen in Veere tentoonstelling ‘Collectie in kant’. De tentoonstelling laat zien dat kant nog altijd een inspiratiebron is voor creatief talent. Deelneemsters aan het handwerkcafé hebben de collectie van het museum als uitdaging gebruikt voor nieuwe kantwerken. Daarbij is gebruik gemaakt van verschillende technieken. De werken worden tot 1 november geexposeerd in de nabijheid van het voorwerp dat als inspiratie heeft gediend. Bezoekers kunnen deze geheel nieuwe kijk op de museumcollectie gratis bezichtigen, dagelijks van 13.00-17.00 uur. Meer info: www.schotsehuizen.nl

Korte Geere 9 Middelburg 50 meter vanaf Plein 1940

Spuistraat 2 Vlissingen

Voorheen VI computer, naast de Bibliotheek

In- en verkoop van nieuwe & gebruikte auto’s en bestelwagens - Autoverhuur - Onderhoud, reparatie, APK - Div. bestel- & bedrijfsauto’s - Koelauto’s te koop/te huur

Paasdijkweg 2 4693 RE Poortvliet Tel. 0166-612680 Fax. 0166-612622 paasdijkauto@hetnet.nl

en: gstijd Openin :00-17:00 11 di-vr 16:00 11:00za

Tel. 06 280 68 577

www.goudinkooppunt.nl

www.niemantsverdrietauto.nl

Te Koop

Buxus Taxus Buxus Buxus

2 jarig-20/30 cm

E 0.40

30/50 cm

E 0.60

Bol

ø30 cm

pyramide 50-70 cm

E 5.00 E 7.50 Zundert, 076-5973377

per stuk

per stuk

Vakmensen gezocht!

Beworteld Buxus Stek

Succesvol eigen

in Tray’s van boomkwekerij in Zundert goede kwaliteit / prijs 06 - 20 63 24 59

www.devakman.info

WWW.HOBBYKAS.NL

17 MEI BREDA NIEUW GAMMA VRIJMARKT BRADERIE/LUIKSEMARKT. SPINVELD 16 4815 HS (OOK OP 21 JUNI-26 JULI EN 23 AUG.) 18 MEI HOOGERHEIDE LUCASPLEIN ROMMELMARKT (T.B.V. B.C. DE KOOI) 24 MEI YERSEKE CENTR. JAARMARKT MET RINGSTEKEN OP HET KERKPLEIN

Te koop AAngeboden 100.000

klusbedrijf starten.

11 MEI KRUISLAND VOORJAARSMARKT BRADERIE /LUIKSE-MARKT

25 MEI WELBERG BRADERIE MET LUIKSE-MARKT 25 MEI RIJSBERGEN BOEDHA- VRIJMARKT 29 MEI BERGEN OP ZOOM (DONDERDAG HEMELVAART ) LUIKSEMARKT STADSPARK KIJK IN DE POT 31 MEI/1JUNI HOEVEN BRADERIE MET LUIKSE-MARKT

INL/RESERV. 0165-302682 OF WWW.DEMARKTEN-WOUW.NL WWW.DEMARKTEN.COM

Meubel- en rijtuigstoffeerderij C.J. Brouwer v.o.f.

Exposities Zeeuws Archief: Slavenhandel en slavernijverleden in beeld: In het kader van de herdenking van 150 jaar afschaffing slavernij (1863-2013) en 200 jaar afschaffing slavenhandel (1814-2014), zijn in het Zeeuws Archief twee exposities te zien: Reis langs de Surinamerivier: In de foto-expositie Reis langs de Surinamerivier - ontmoeting met heden en verleden heeft de Kloetingse fotograaf Jan Koeman herinneringen aan het koloniale verleden in Suriname vastgelegd. In de expositie worden ook enkele bouwkundige objecten uit de Zeeuwse periode in beeld gebracht, zoals Fort Zeelandia en de uitwateringssluisjes die door de Zeeuwen werden aangelegd. Tentoonstelling driehoekshandel t/m 31 december, maandag t/m vrijdag en elke 1e zaterdag v.d. maand, 9.00-17.00u. Toegang is gratis. Meer informatie: www.zeeuwsarchief.nl Expositie schilderijen Atie de Visser: In Restaurant Kasteel van Batavia in Westkapelle is het werk van Atie de Visser te bewonderen. De inspiratiebron voor de schilderijen die zij hier tentoonstelt is de natuur. Zij schildert realistische sfeervolle landschappen en stillevens. De werken van Atie kenmerken zich door eenvoudigheid. Ze wilt een beeld scheppen van rust en helderheid. Zij hoopt mensen te prikkelen om naar haar schilderijen te kijken en dan nog eens te kijken. Om zich vervolgens te verwonderen, te glimlachen en te fantaseren. Expositie Het Zeeuws Palet: Unieke expositie van leden van Het Zeeuws Palet in de Kloostergangen en de Loggia van de Abdij in Middelburg. Van harte welkom tot en met zondag 11 mei dagelijks van 12.00 tot 17.00 uur. Het Zeeuws Palet bestaat ruim 30 jaar, onze leden exposeren schilderijen en beelden van bijzondere kwaliteit in vele stijlen. Iedere dag zijn er mensen van het bestuur en/of deelnemende kunstenaars aanwezig voor informatie over de werken en onze vereniging. Expositie in SVRZ locatie Simnia: In zorgcentrum Simnia blijken kunstzinnige talenten te wonen. Diverse cliënten van de SVRZ locatie exposeren tot eind juni in hun eigen leefomgeving. De bijzondere expositie is dagelijks gratis te bezoeken tussen 9.30 en 17.30 uur. Susan Kelvink-Lampers toont haar aquarellen op de tweede verdieping in Simnia. De 85-jarige Willemien Bouwens is al haar hele leven creatief bezig. Haar beeldjes zijn een reflectie van dingen die ze heeft meegemaakt. In een periode van twintig jaar maakte ze ruim honderd beeldjes. Haar beeldjes zijn te zien in de vitrines op de begane grond. Op de eerste verdieping hangen haar foto’s en krijttekeningen. Expositie Guido Lippens: CBK Zeeland toont t/m 16 mei recent werk van Guido Lippens die dit jaar 75 wordt. Op zijn beurt nodigde Lippens de jonge kunstenaar Niels Broszat uit. In zijn werk ziet Lippens verwantschap met betrekking tot verdieping en intensiteit. Lippens toont met name schilderingen op paneel en doek terwijl Broszat naast een aantal iconen op paneel ook driedimensionaal werk toont waarin onder andere aluminiumfolie wordt gebruikt. CBK Zeeland, Balans 17, Middelburg, tel. 0118611443 open ma-vr 9-17, 1e zo vd mnd 1317. Expositie beeldhouwgroep Jaap Heuvingh: Cursisten van kunsteducatie Walcheren exposeren hun beeldhouwwerk in de hal van de rechtbank Zeeland-West-Brabant locatie Middelburg. De cursisten nemen deel aan de woensdagavond beeldhouwgroep van Jaap Heuvingh. De expositie heeft als thema beweging. Beweging is altijd en overal aanwezig en kan door iedereen anders ge-

Bestel nu uw vleespakket op www.dekokherefords.nl of bel 0113-613341

voor puur natuur op uw bord

Nieuwe Rijksweg 8 – ’s-Heer Hendrikskinderen – 0113-21 36 42 Budget kas

€ 350,-

Alu-pro kas

v.a. € 925,-

Combi-pro kas

v.a. € 950,-

WiJ stofferen o.a.: • Klassiek en modern meubilair

Victoriaanse kas v.a. €1400,Bel voor onze folder/prijslijst

• Projectmeubilair voor kantoren en zorginstellingen

Showterrein met 36 kassen

• Autobekleding, motorzadels, caravan/bootkussens

EmBrEgtS KASSEN gors 70 Hoeven 0165-502506

www.zeelandwerkt.nu Vacatures bij jou in de buurt

Zeer grote stalencollectie interieurstoffen en leder. Wij komen vrijblijvend voor een offerte met stalen bij u aan huis.

www.stoffeerderijbrouwer.nl

mei aanbieding

3

colberts van € 29.85

nu voor Kanaalstraat 40 Oost-Souburg 0118-461287 PAGINA 18

€19.90


PRIJS

VERLAGINGEN

van 3.52 Schouder-

Varkensfiletlapjes

3.40

Ca. 400 g

Speklapjes of filetlapjes 350-375 g

3.

3.79

karbonade 700 g

van 3.39 Magere

19

van 3.89

speklapjes

van 2.54

2.48

Ca. 400 g

Kipfilets 1 kg

van 4.29 Hamlappen 600 g www.internetbode.nl voor het (gratis) aanleveren van al uw nieuws

van 5.59

4.09

Vanaf woensdag 07-05-2014

Aluminium hangparasol

5.49

Netwerkschijf MD 86979 2 TB GEH

EUGEN

Taupe of zwart.

49.99 U-S PARAPL

YS T E E M

119.00 Quick-Up iglotent

Fuchsia’s of hangplanten In diverse kleuren.

27.99 4.99 Vers & voordelig!

Vanaf woensdag 07-05-2014

*

2%er 5 goedkop

Witte druiven 500 g

v an 1.65

0.79

5%er 5 goedkop

Mini smaaktrostomaten 500 g

v an 1.09

0.49

* Versaanbieding geldig vanaf woensdag 07-05-2014 t/m donderdag 15-05-2014 Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

HOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

www.aldi.nl


En bewoners van Werkt voor Ouderen voor Moederdag

BeestenBende kinderen verwennen moeders open voor meer dan 60 BeestenBendeleden met hun begeleiders. Ook bewoners van Werkt voor Ouderen waren deze middag aanwezig. Met zijn allen waagden zij zich aan de Grote Generatie Quiz. De kinderen, moeders en ouderen werkten goed samen in teams om de vragen te beantwoorden. Daarnaast konden de kinderen onder begeleiding cupcakes versieren. De kinderen oefenden goed om hun moeders en oma’s op 11 mei tijdens Moederdag te kunnen verwennen met zelf versierde cupcakes. De middag eindigde om ongeveer 16.00u en na het afscheid van de ouderen keerden alle kinderen met hun zelf versierde cupcake richting huiswaarts.

BeestenBende-leden versieren Cupcakes.

VLISSINGEN - Op woensdag 30 april waren kinderen van de BeestenBende en hun moeders uit Middelburg en Vlissingen op bezoek bij Werkt voor Ouderen om hen alvast te verwennen voor Moederdag met een Grote Generatie Quiz en het versieren van cupcakes. Het evenement vond plaats in woonzorgcentrum Ter Reede in Vlis-

singen. De kinderen van de BeestenBende zorgen samen met hun begeleiders voor een schone en leefbare buurten. De BeestenBende organiseerde samen met Werkt voor Ouderen een fijn samenzijn voor drie de generaties. Woonzorgcentrum Ter Reede stelde de binnenplaats

Voor jong en oud Werkt voor Ouderen ondersteunt De BeestenBende omdat ze gelooft in de kracht van verbinding tussen kinderen en ouderen. ‘Jong geleerd is oud gedaan. De BeestenBende-kinderen geven het goede voorbeeld over hoe jong en oud samen kunnen bijdragen aan een prettige leefomgeving’, aldus Jan de Graaf, bestuursvoorzitter van Werkt voor Ouderen. Meer info over BeestenBende: www.mijnbeestenbende.nl

ZRTC Theo Middelkamp

Jeugdrenner Pepijn Hillemans sterk op dreef VLISSINGEN - Pepijn Hillemans, de 13 jarige wielrenner uit Middelburg liet vorig jaar zijn neus al regelmatig aan het venster zien. Diverse malen stond hij op het podium. Dit jaar gaat hij op dezelfde voet verder in categorie 7. Ging het aan het begin van het seizoen nog iets moeizaam, de laatste paar weken heeft hij de smaak weer goed te pakken. Dit weekend werd hij tweede in het mosseldorp Yerseke en derde in de ronde van Hoogerheide. Zijn derde plaats was goed genoeg om nog een keer het podium te mogen betreden. De ronde van Hoogerheide was namelijk ook het District Kampioenschap van Zuid-West Nederland. Pepijn werd hier tweede achter de huidige Nederlands Kampioen Perry Freijters uit Sint Willebrord. Naast Pepijn stonden er nog twee jeugdrenners drie keer op of bij het podium. In categorie 5 reed Jurgen Mesu een ijzersterke wedstrijd in Yerseke. Hij sprintte naar de derde plaats en in Hoogerheide mocht hij de trofee voor de zesde plaats mee naar huis nemen en de bronzen medaille voor zijn derde plaats in het Dis-

trict Kampioenschap. Hij moest voormalig Nederlands Kampioen Daniël Taki voor zich dulden. Arjan Poleij boekte in Yerseke alweer zijn achtste overwinning van dit seizoen. De sprint in Hoogerheide was te kort voor Arjan. Zijn specialiteit is de lange sprint. Hij werd derde maar daarmee wel eerste van het District Zuid-West. Hiermee heeft Arjan zich gelijk geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap in Philippine. In Yerseke, zijn thuishaven, reed Tristan Timmermans een geweldige wedstrijd. Hij sprintte naar de vijfde plaats, net buiten het podium. Daphne Mesu had nog last van haar val van vorig weekend en werd 11e. In categorie 7 fietsten de jongens van de Rabojeugd van Theo Middelkamp ook een goede wedstrijd. Jarmo Visser werd 6e, Koen Reijnhout 8e, Nick de Munnik 9e, Robin Talen 11e en Lars Steenbakker werd 12e. In Hoogerheide was het een spannende wedstrijd in categorie 1. Renzo Moretti moest het hoofd buigen en genoegen nemen met de 2e plaats. Maar hiermee werd hij wel 1e van het district en plaatste zich voor het NK. Evenals Annet Moeleker. Zij

werd 5e maar eerste dame. Ook zij kan zich ook gaan voorbereiden voor het NK. In haar tweede wegwedstrijd sprintte Rosita Reijnhout naar een kanppe 9e plaats. Zij werd 3e meisje van het district. Op de 14e plaats finishte Vera de Munnik en Mitchell Kraaijenbrink werd 15e. In categorie 3 overheersten de jongens de wedstrijd. Maar Aniek Adriaenssens hield goed stand en finishte als 9e maar werd hiermee 2e meisje van het district. Marjolein Harthoorn reed naar de 15e plaats. Shirin van Anrooij reed een geweldige wedstrijd maar moest genoegen nemen met de 6e plaats. Wel werd zij 2e meisje van het district. In haar categorie 4 reden Floris Kristalijn naar de 17e plek, Casper Vos naar de 21e, Lisanne de Munnik naar de 22e en Twan Schrier naar de 24e plaats. Flavio Moretti werd in categorie 5 19e. In categorie 6 sprintte ijzersterke Zoë Mulder naar de 5e plaats, Tristan werd 11e, Daphne 24e en Fabian van Hekke werd 32e. Zoë heeft zich ook direct geplaatst voor het NK. In categorie 7 reed Jochem Kerckhaert naar een geweldige 7e plaats, Jarmo werd 13e, Lars 20e, Nick 22e en Koen werd 24e.

Paauwenburg

Jongeren en ouderen in gesprek

SportColumn Louis Bovée

De Giro Voor de Ronde van Italië klinkt vrijdag in Belfast het startschot. Jeroen Blijlevens, Erik Breukink, Piet van Est, Wim van Est, Jean Paul van Poppel, Michel Stolker, Johan van der Velde, Wout Wagtmans en Huub Zilverberg hebben twee dingen gemeen. Het zijn (of waren tijdelijk) Brabanders die in de Giro etappes op hun naam brachten. Ik heb ze allemaal minstens één keer persoonlijk ontmoet. Met Johan van der Velde lag ik geruime tijd overhoop na mijn schokkende onthulling, bijna een kwart eeuw geleden, in het weekblad Aktueel dat hij wegens een zware verslaving aan amfetamine abrupt moest stoppen met koersen. Hoewel ik journalistiek scoorde, was ik niet trots op het artikel. Johan zat al in de put en ik gaf hem een flinke schop na. Nog steeds schaam ik me daar een beetje over. Zijn vrouw Josée is bijna vijftien jaar boos op me geweest. Ze weigerde mijn excuses te accepteren. Johan, zoon van een varkensboer uit Rijsbergen, liet zijn woede jegens mij na verloop van tijd los. Ik ben heel blij dat het leven Johan al lang weer toelacht en dat hij geniet van zijn gezinnetje dat hem altijd onvoorwaardelijk bleef steunen. Johan wordt bedolven onder aanbiedingen voor spreekbeurten om te vertellen hoe hij uit de as herrees, een ongelooflijke prestatie die diep respect verdient. Minst bekende van de ritwinnaars: Michel Stolker. Daarentegen springt hij er voor mij uit als markante persoonlijkheid. Stolker, in 1956 eerste in de etappe Lucca-Bologna, is 80 en bewoont een sfeervol ingericht appartement in Etten-Leur waar niets aan zijn carrière herinnert - geen shirts, geen bekers en medailles, geen foto’s. ”Ik kijk niet terug. Ik leef in het nu,” vertelde hij toen ik hem enkele weken geleden voor mijn rubriek in MAX Magazine telefonisch interviewde. Ons derde gesprek. Halverwege de jaren ‘70 sprak ik hem voor Brabants Nieuwsblad en hij stond in Lage Zwaluwe een keer op mijn stoep voor het opkopen van een antieke kast voor zijn zaak in Hoeven. Na een prijs te zijn overeengekomen, bood ik Michel een kopje koffie aan. Pas tegen middernacht vertrok hij. Hij meende mij te moeten bijbrengen hoe het leven ’ongeveer’ in elkaar stak. Bij de laatste handdruk zei hij tussen neus en lippen door dat ik hem altijd kon bellen voor een pilletje of iets sterkers als ik me wat beter wilde voelen. De eerste en laatste keer dat ik doping kreeg aangeboden. Michel doet me altijd denken aan wijlen Fedor den Hertog, ook iemand die elke ontmoeting begon met het ventileren van spirituele wijsheden, soms tot het opdringerige af. ”Ik ben oude man. Vind ik niet erg. Zou ik ongeneeslijk ziek worden, dan maak ik er zelf een einde aan. Mijn kinderen weten dat,” vertrouwde Stolker me kortgeleden toe. Dan pleeg je dus zelfmoord, Michel? ”Jazeker.” Is nogal wat, een mogelijk aangekondigde dood. Maar het past bij de excentrieke Stolker, de meesterknecht die in belangrijke mate bijdroeg aan de Giro-zege van zijn kopman Jacques Anquetil in 1960 en 1964. De komende Giro staat in het teken van Marco Pantani, de tien jaar terug op een hotelkamer dood aangetroffen Italiaan; hoogstwaarschijnlijk het gevolg van een overdosis drugs en overmatig alcoholgebruik. Pantani kon het leven niet meer aan, dat was bekend. Twee aankomsten zijn in steden waar hij ooit won. In de Nederlanders heb ik het volste vertrouwen. Voor Steven Kruijswijk en Wilco Kelderman lijkt een top 10-klassering tot de mogelijkheden te behoren. En Johnny Hoogerland weet dat hij geen figurant mag zijn.

Zeeland Sport VLISSINGEN - Nu de senioren de laatste wedstrijden van de competitie afwerken bij Zeeland Sport, heeft de F1 zijn 1e toernooi bij Serooskerke erop zitten, met een mooie 1e plaats als resultaat.

Zeeland Sport 2-Odio 2 2-2 Vogelwaarde 1-Zeeland Sport 1 0-2 Programma zaterdag 10 mei 09.45u Zeeland Sport F1-Patrijzen F3M 09.30u Zeeland Sport E1 toernooi Serooskerke

VLISSINGEN - Voor één keer had de wijkraad Paauwenburg de rollen omgekeerd. Vijftien jongeren en vijftien Uitslagen Terneuzense Boys 3-Zeeland Sport za 2 3-1 Zondag 11 mei volwassenen waren vorige week uitgenodigd om elkaar te ontmoeten om aan de hand van een aantal stellingen Zeeland Sport 3-Goes 4 3-3 14.30u Zeeland Sport 1-Biervliet 1 met elkaar in discussie te gaan. De wijkraad Paauwenburg wilde op deze ouderen. Na de discussie kwamen beide te hangen. Wel werd een onderscheid ge- Woensdag 7 mei wijze samen met ROAT, de organisatie die zich met jeugdwerk bezig houdt, in discussie gaan om zodoende begrip en respect voor elkaar te krijgen. Omdat het een experiment was, aan de bijeenkomst geen ruchtbaarheid gegeven. Na afloop was de wijkraad echter zeer tevreden en besloot zo’n bijeenkomst nog eens te houden, met andere deelnemers. De bijeenkomst was er omdat, hoewel de wijk Paauwenburg na de intensieve samenwerking tussen de wijkraad en ROAT veel rustiger is geworden, er van tijd tot tijd toch irritaties zijn. Een van de stellingen was: ‘Jongeren in groepen zijn, zeker in het donker bedreigend’. Tijdens de discussie kwam al spoedig aan de oppervlakte dat het meer een gevoel van onzekerheid is. De jongeren vonden dat vervelend want zeggen ze, ze hebben geen kwaad in de zin. Integendeel: van huis uit hebben ze geleerd om respect te hebben voor

partijen tot de slotsom dat een gevoel van bedreiging mede wordt veroorzaakt door berichtgeving in de media over zeer kleine groepen die zich misdragen en daardoor een hele bevolkingsgroep schade berokkenen. Een andere stelling luidde: ‘Als jongeren overlast veroorzaken spreek ik ze daar dan zelf op een vriendelijke manier op aan’. De jongeren betoogden dat ze dat liever hebben dan een oproep naar de politie. De meeste ouderen waren het daarmee eens. Ze geven zich er rekenschap van dat ze in contact met ouderen rekening moeten houden met de gemoedstoestand van de ouderen. Daarbij was iedereen het er wel over eens dat de ene groep wel eens anders reageert dan de andere. De stelling ‘Jongeren horen ’s avonds laat niet op straat te hangen’ maakte heel wat discussie los. Zowel de jongeren als de ouderen waren het er over eens dat jongeren niet tot ’s avonds laat op straat horen rond

maakt tussen de jonge kinderen van 8 tot 14 jaar, die laat op straat zijn te vinden. Beide groepen waren het er over eens dat juist de jonge kinderen lastiger en brutaler zijn en dat daardoor alle jongelui die nog op straat zijn door veel mensen negatief wordt beoordeeld. Een van de jongens merkte op dat overlast door lawaai op de late uren vaker wordt veroorzaakt door Nederlandse jongens die te veel gedronken hebben ‘en wij zonen van Marokkaanse ouders, drinken niet’. Gelijk kwam de vraag op waarom die blanke Hollandse jongens niet naar deze bijeenkomst zijn gekomen. Bij het sluiten van de bijeenkomst complimenteerde wethouder Marin de Zwarte de organisatoren met het initiatief om door middel van deze bijeenkomst nader tot elkaar te komen. Met elkaar praten is een groot winstpunt. Dit artikel is geschreven door buurtbewoner Henk van Vlimmeren. PAGINA 20

Start Walchers beachsportseizoen OOSTKAPELLE - Woensdag 7 mei vindt de opening van het Walchers beachsportseizoen plaats in Oostkapelle bij strandpaviljoen De Piraat. Sportdorp Oostkapelle organiseert samen met SportZeeland dit evenement: een middag vol clinics voor kinderen en demonstraties. Van 13.30-16.45 uur worden er beachvoetbalclinics gegeven door het eredivisieteam Beachsoccer Zeeland. In 2009 waren zij winnaar van het KNVB Beach Soccer Eredivisie Kampioenschap. Van 14.30-17.00 uur vindt er een beachvolleybalclinic plaats voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Deze clinic wordt verzorgd door Stichting Promotie Beachvolleybal Zeeland in samenwerking met Kadijk Beach. Debora Kadijk is een oud Olympisch beachvolleybalster en trainer/coach. Ze is één van de pioniers van het Nederlands topbeachvolleybal. Debora heeft het Kadijk Beachvolleybal Star Systeem (KBSS) ontwikkeld. Het KBSS is een spelvorm en trainingsmethode ineen, waarmee iedereen op een zeer eenvoudige manier het echte beachvolleybal kan leren. Verder kan men de hele middag kennismaken met het nieuwe strandsportspel You. Fo. Om 15.00 uur wordt er een demonstratie van dit spel gegeven. You.Fo heeft de innovatieprijs 2013 gewonnen.


Woon Comfort

40+

Beurs

T M C K R U IN I N GEN 15, 16 EN 17 MEI

TMC Kruiningen organiseert op donderdag 15, vrijdag 16 (geopend tot 21.00 uur) en zaterdag 17 mei een 40+ Wooncomfortbeurs. Tijdens deze dagen zal het comfort in én rond uw woning centraal staan. In totaal zullen zo’n 16 bedrijven u alle gemakken van hedendaagse technieken laten zien.

Deelnemers Tijdens de Wooncomfortbeurs zullen de volgende deelnemers aanwezig zijn: Pelma: voor elke keuken dé oplossing ITN: installatiebedrijf en specialist in domotica en duurzame energie Plameco: specialist in spanplafonds Fraanje Bouwbedrijf: voor alle nieuwbouw, verbouw en producent van de riant huizen Slijterij ‘t Hoekje: zorgt voor de drankjes en een speciale wijnproeverij Mikro Elektro: leverancier van beeld en geluid en meer Schildersbedrijf Noom: presenteert een onderhoudscontract voor zorgeloos woonplezier h2groen: voor het ontwerp, aanleg en onderhoud van uw tuin De Tuinkamer: tuinmeubelen en alles voor nog meer tuinplezier Neeskens makelaars: de eerste stap op weg van het woonplezier

MAAK KENNIS MET

De Koffieboer: voor het koffiemomentje en speciale koffieapparaten

NOVITEITEN VOOR BINNEN EN BUITEN DIE HET LEVEN

Hoekman Installatiebedrijf: geeft een demonstratie ‘van bad naar douche in één dag’

comfort

COMFORTABELER

Opening Domotica-huis!

KUNNEN MAKEN.

Tijdens deze beurs zullen we ons Domotica-huis openen waarin u de voordelen van het Domotica-systeem kunt beleven en ervaren. Met dit systeem kunt u alle apparaten in en rond uw huis vanaf uw smartphone of tablet besturen. Van de oven in de keuken tot de verlichting in de tuin.

binnen

buiten

De Waterspecialist: draagt zorg voor het watercomfort Luxaflex Nederland: met het laatste nieuws op het gebied van raambekleding voor binnen en voor buiten! Auto Poppe: uw Audi- en Volkswagen-dealer. Wij staan er voor in dat u zich comfortabel kan verplaatsen. Maak kennis met leuke en nieuwe modellen! Tes concept: met Inspirationtour. Ze geven u op vrijdag en zaterdag een inspirerend interieuradvies Schrijf u nu in via www.inspirationtour.nl Kom genieten van alle mogelijkheden en profiteer van de aantrekkelijke aanbiedingen Kijk voor meer informatie op tmcwoonwinkels.nl/woonbeurs

Inspiration TOUR “Ik laat me graag professioneel voorlichten!”

3 dagen

genieten bij TMC Kruiningen beurs • advies • hapje en drankje primeurs • speciale beursacties

TMC Kruiningen | Zandweg 1b

| (0113) 38 26 26 | www.tmcwoonwinkels.nl

Heeft u plannen om uw interieur te restylen? Meld u dan aan voor een gratis stijladvies van een topstylist of interieurarchitect, gedragen door topmerken uit de woonwereld. Schrijf u nu in via www.inspirationtour.nl


Geslaagde derde editie

Duivenrubriek

Drukte bij Zeeuwse Gezinsbeurs

007 wint vanuit Meaux

GOES - De derde editie van de Zeeuwse Gezinsbeurs in Goes was weer een groot succes. De Zeelandhallen waren van 1 tot en met 3 mei gevuld met circa honderdvijftig stands met daarin alles wat mooi en leuk is voor het hele gezin. De bakwedstrijd werd gewonnen door Lianne Poppe uit Middelburg. Tweede werd Carlo Pannekoek uit Nieuwerkerk.

MIDDELBURG - De duif, 2013-3308007, was zaterdag de snelste duif op de eerste midfondvlucht vanuit Meaux (288 km.) bij de Middelburgse postduivenvereniging De Combinatie. Eigenaar Gijs Baan was zeer in zijn nopjes. Na een matige seizoenstart hebben zijn duiven de vorm gevonden. De ‘007’ is een jaarling doffer, die met een snelheid van ruim 1187 meter per minuut de concurrentie voor bleef. Deze blauwe weduwnaar was bij Gijs eigenlijk niet de eerste duif, die op de plank viel. Gijs had ook nog invliegduiven mee. Een daarvan was een fractie eerder op zijn hok. De ‘007’ is een hele beste. Als jonge duif was hij al een keer de snelste van Zeeland op Pommeroeul. Meaux (551 d.): 1-10. Gijs Baan, 2. Comb. Beekman & zn, 3-8. Peter Borremans, 4-56-7. Koen Minderhoud, 9. Gillis de Waardt.

Meaux, met een afstand van bijna 290 km voor Westkapelle. Midfond betekend vluchten met een afstanden tussen de 250 en 500 km. Dat de snelheden wekelijks grote verschillen kunnen vertonen blijkt ook nu weer. Vorige week vloog de eerste prijswinnaar liefst 1900 m.p.m. omdat ze de wind uit zuidelijke richting in de “staart” hadden. Afgelopen zaterdag stond er een stevige noord-oosten wind op de kop, waardoor er stevig aan getrokken moest worden om het hok te bereiken. De winnende duif van pv. “de Zwaluw” was van voorzitter Piet Hengst, met een snelheid van 1164 m.p.m. Piet kreeg ze trouwens goed naar huis toe en won 11 prijzen van de 20 ingezette duiven. Een andere uitblinker is Willem Minderhoud, hij won 13 prijzen van de 24 ingezette duiven, nadat hij vorige week de snelste van de gehele provincie had.

B-Klasse (198 d.): 1-9-10. Gillis de Waardt, 2-4. Comb. Antheunisse, 3. Fred Slager, 5-6-7-8. Rinus Clement.

De eerste 10 uit de A-klas met 425 duiven zijn: 1-10. Piet Hengst; 2. Lein Dingemanse; 3-6. Adri Stroo; 4-7-9. Willem Minderhoud; 5. Jan de Witte; 8. Jaap Roelse.

Westkapelle Zaterdag 3 mei stond alweer de eerste midfondvlucht op het programma, vanuit de ten oosten van Parijs gelegen losplaats

De eerste 10 uit de B-klas met 195 duiven zijn: 1-6. Henk Melis; 2-4. Piet Slabber; 3-5-7-10. Bennie Houmes; 8-9. Gebr. Verhagen.

Ruime zege GPC Vlissingen Ook de jonge bezoekertjes van de Zeeuwse Gezinsbeurs genieten in de Zeelandhallen.

DOOR ELLEN DE VRIEND “We vinden het leuk om onze bezoekers te verrassen en bieden elke keer weer iets nieuws. Dit jaar is het thema ‘Heel Zeeland bakt’,” vertelt Marianne van de Velde van evenementenorganisatie Family Events donderdagmiddag. “We hebben in voorrondes zes finalisten uitgekozen met het meest smakelijke recept en elke dag vallen er twee kandidaten af. En kinderen kunnen cup cakes versieren. Van de Velde en haar dochter Tabitha van Driel runnen het bedrijf samen en zijn in oktober alweer begonnen met de organisatie van deze beurs. “We hebben rond de honderdvijftig standhouders en tot gisteren zijn er nog mensen bijgekomen.” Hoedjes M. Paauwe uit Yerseke en haar zus lopen allebei achter een buggy en bezoeken de beurs met zes kinderen. Ze likken aan een bontgestreept ijsje. “Me kieke,” zeggen ze lachend. Kopen doen ze niet veel. Dat is bij Mieneke Nolet uit Zierikzee wel anders. Ze heeft vier plastic tassen aan haar arm met daarin een nieuwe pan en een nieuwe hoed voor de zondag. “Ik vind dit een erg leuke beurs en ben er de twee eerdere ke-

ren ook geweest.” Ze stopt een Zeeuwse babbelaar in haar mond en koopt direct een heel potje dat maar 2,50 euro kost. De hoeden van Olivier Goudswaard uit Goes vinden bij meer vrouwen gretig aftrek. Ze verdringen zich met hun nieuwe hoofddeksels voor de passpiegel. Kinderspeelplein Mannen die de beurs bezoeken vermaken zich bij de prachtig gepoetste auto’s van de Rida Groep, die bedrijven in Terneuzen en Goes heeft. Vrouwen zitten met een koud drankje uit te blazen op het populaire terras naast het muziekpodium, waar sopraan Rome Evertse prachtig zingt. Kinderen vermaken zich op het Kinderspeelplein van Kibeo waar ook een parcours is uitgezet voor een fietswedstrijd. Er staan uit veiligheid strobalen rond en allerlei echte verkeersborden. De oudere kinderen kunnen bij Naomi van Gilst een cup cake versieren. “Ze kunnen er spekjes op doen, kraaltjes of rozijnen,” legt ze uit. In drie uur tijd hebben al circa vijfentachtig kinderen meegedaan. Koffie Tussen de kramen met huishoudelijke spullen, kleding, goede doelen en de Bond tegen Vloeken vallen Sander Eggebeen en

FOTO ELLEN DE VRIEND

Jurian van der Hart met hun Stayhold op. Zij zijn van de student company en brengen heel enthousiast hun vondst aan de man: een kunststof bagagesteun die ervoor zorgt dat losse voorwerpen in de kofferbak van de auto niet verschuiven. Ook valt Frank van Gennip van Europa Kinderhulp op. Op de vraag of het niet moeilijk is om mensen enthousiast te krijgen om twee weken vakantiegastouder te worden onthuld hij zijn geheim. “Nee, want ik trigger ze met een kop koffie van Coffiebeanz, dan kunnen ze niet meer weglopen.” Zaterdag Zaterdag, als de derde en laatste dag van de Zeeuwse Gezinsbeurs ten einde loopt, weet Marianne van de Velde nog niet precies hoeveel bezoekers er zijn geweest. “Vanochtend was het rustig, maar de eerste twee dagen was het erg druk.” Lianne Poppe en Carlo Pannekoek waren de twee finalisten van de bakwedstrijd en maakten een bruidstaart. “De traditionele taart met roosjes en een bruidspaar van Lianne won.” Daarmee sleepte de Middelburgse een waardebon van vijfhonderd euro, te besteden aan apparatuur bij Ardi of Pelma Keukens in de wacht. Pannekoek ging naar huis met een keukenmachine.

VLISSINGEN - Met een ruime zege thuis tegen de Meeuwen is GPC Vlissingen heel dichtbij de 3e periode titel in de tweede klasse.

Zaterdag 10 mei is 1 punt voldoende om die titel te behalen. Zowel bij de senioren, het 4e en 5e elftal, als bij de jeugd, A1 en E2, waren grote uitslagen te noteren. Uitslagen GPC 1-De Meeuwen 1 6-0 De Zwerver 2-GPC 2 4-4 Serooskerke 4-GPC 4 0-11

VCK 4-GPC 5 8-2 Apollo’69 3-GPC 6 4-1 GPC A1-Steen A1 10-1 Serooskerke E3-GPC E2G 0-8 GPC VR1-ZSC’62 VR1 1-0 GPC VR1-De Meeuwen VR2 2-2

Programma zaterdag 10 mei 09.45u GPC D1G-De Meeuwen D1 09.45u VCK E3-GPC E3 11.00u Nieuwland C1-GPC C1 14.30u Tern. Boys 1-GPC 1 14.30u GPC 2-SSV’65 2 14.30u Serooskerke 5-GPC 5

Sportclinics Bossenburgh VLISSINGEN - Een grote verscheidenheid aan sporten kunnen weer ‘geproefd’ worden tijdens de Sportclinics in gymzaal de Houtuyn in Vlissingen. Het programma:

Dinsdag 6 mei 13-15u VTV Acro-gym, dansen, turnen 15-17u Hedwig Samson Kickboksen* Op 6 mei komt ROAT bovendien weer met de Pannakooi. Woensdag 7 mei 13-15u Volleybal 15-17u Streetdance Let op, deze clinic is

verplaatst naar donderdag!

Donderdag 8 mei 13-15u Streetdance door Gracelle Elskamp 15-17u Zaalvoetbal door Saïd Bouzambou (bekend van Groene Ster) Don’t mis it, be there!!! Let op! Wil je vaker Kickboksen met Hedwig Samson? Dat kan! In samenwerking met Wijkvereniging Bossenburgh is er vanaf 16 mei van 19-21 uur iedere week boksles! Meld je aan tijdens de clinic of via bossenburgh@hotmail.nl.

KERKELIJK NIEUWS KERKELIJK LEVEN VLISSINGEN Christelijke Gereformeerde Kerk Kasteelstraat 109-111, Vlissingen. Zondag 11 mei: 09.30u (De Lannoystraat) prof. dr. H.G. L. Peels; 16.30u (Kasteelstraat) prof. dr. H.G. L. Peels. Het Apostolisch Genootschap Rosenburglaan 310, Vlissingen. Eredienst op zondag: 09.30u. Pinkstergemeente Vrijdomweg 1, Vlissingen. Eredienst op zondag vanaf 15.00u. Tevens elke eerste dinsdag van de maand vanaf 19.00u. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen Badhuisstraat 161, Vlissingen. Eredienst op zondag: Avondmaalsdienst 10.0011.10u; Jeugdwerk 11.20-13.00u; Zondagsschool 11.20-12.00u; ZHV, Priesterschap, JM/JV 12.10-13.00u. Zuidpoort Christen Gemeente Samenkomsten zondagmorgen 10.30u. Go(o)d Times Centrum, Voltaweg 3, www.

zuidpoort.nl Jehovah’s Getuigen, gem. VlissingenBosenburgh en Vlissingen-Centrum Koninkrijkszaal van Jehovah’s getuigen, Verlengde Bonedijkestraat 279. Tijden Gem Vlissingen-Bossenburgh woensdag 19.15u, zaterdag 18.30u; Vlissingen-centrum zondag 10.00u, dinsdag 19.15u. Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt) Lannoystraat 2, Vlissingen. Zondag 11 mei: 9.30u prof. Peels; 16.30u prof. Peels (kasteelstr.) Gereformeerde gemeente Marnixkerk, Marnixplein 41, Vlissingen, www.marnixkerk.nl. Zondag 11 mei: 9.30u en 16.00u leesdienst Nieuw Apostolische Kerk Westerbaan 20, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10.00u en op woensdag om 20.00u. Volle Evangelie Gemeente Bérea Gildeweg 29, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u, deuren open om 9.00u.

R.K. Onze Lieve Vrouwekerk Bij stadhuis. H. Maria Parochie, Singel 106, Vlissingen. Erediensten op zondag om 10u en op woensdag om 9u in de zijkapel aan de Brouwenaarstraat. Volle Evangelie Gemeente Filadelfia Vrouwestraat 5, Vlissingen. Eredienst op zondag om 10.00u. Bidstond: woensdag om 19.00u. Evangeliegem. blinkende Morgenster Dr. Stavermanstraat 61-63. Zondag 10.00u dienst Protestantse Gemeente Vlissingen Weeksluiting Scheldehof vrijdag 9 mei 19.00u Pastor E. Visser. Zondag 11 mei: Sint Jacobskerk 9.30u Ds. J.H. de Koe; Ter Reede 19.00u Ds. P.R. Baas (Ger. Vrijgemaakt). Admiraal de Ruyterziekenhuis Goes zondag 11 mei 10.00u Ds. J. Schenau The Mission to Seafarers Engelstalige kerkdienst, zondagavond, 20.00u, Ritthemsestraat 498, (Haven 1010, bij Scheldepoort), Vlissingen-Oost. PAGINA 22

KERKELIJK LEVEN OOST-SOUBURG Evangeliegemeente De Wijngaard Kanaalstraat 8, Oost-Souburg. Samenkomst 10.00u. Zondag 11 mei: dhr. J.S. Pasterkamp Gereja Kristen Protestan Maluku Stemerdinglaan 123a, Oost-Souburg. Zondag 11 mei: 10.00u Da. S. Janssens-Sahertian (Voorbereiding Heilig Avondmaal) Protestantse Gemeente Oost-Souburg Zondag 11 mei: Open Haven 9.30u ds. L. Woltering; De Zoute Viever Ds. L. Woltering. Vergadering van Gelovigen Rehobothstraat 9, Oost-Souburg. Dienst op zondag om 10.00u. Bidstond: donderdag om 20.00u. KERKELIJK LEVEN WEST-SOUBURG Leger des Heils Walcheren Het Zwin 1 in Middelburg (naast de brandweerkazerne aan de Stromenweg). Dien-

sten zondag 10.00u. Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten Adventkerk, Kerklaan 17-19, West-Souburg. Eredienst op zaterdag van 10.0012.00u. Pinkstergemeente Shalom Locatie: Gebouw Adventkerk, Kerklaan 1719, West-Souburg. Eredienst op zondag 14.30u. 1ste zondag v.d.maand H. Avondmaal. Bijbelstudie 4de woensdag v.d. maand 19.30u. KERKELIJK LEVEN RITTHEM Protestante Gemeente Ritthem Adres kerk: Dorpstraat 1. Postadres: Dorpsstraat 9, Ritthem. Zondag 11 mei: 10.00u ds E.Bouman, Ritthem (Wijzigingen en/of aanvullingen via www. internetbode.nl - klikken op Aanleveren redactie).


lief en leed

Familieberichten Begrafenisverzorging

Weekenddiensten

Begrafenisverzorging Begrafenisverzorging

Bel bij spoed en levensbedreigende situaties altijd 112. Huisarts Huisartsenpost Zeeland, locatie Walcheren. Koudekerkseweg 86 in Vlissingen. Telefoon: 0900-1985. Meer: www.huisartsenpostzeeland.nl. De Veersche Huisartsencoöperatie is er voor inwoners van Biggekerke, Domburg, Meliskerke, Oostkapelle, Serooskerke, Veere, Westkapelle en Zoutelande. In de avonduren en weekends kunt u de dienstdoende huisarts bereiken via de praktijk van de eigen huisarts. Tussen 23.00 uur en 8.00 uur moet u naar de HAP in Vlissingen toe. Meer: http://veerschehuisartsen.praktijkinfo.nl. Tandarts De dienstdoende tandartsen staan vermeld op www.tandartswalcheren.nl. Apotheek Dienstapotheek Vlissingen/Middelburg. Dreesstraat 2a, Vlissingen. Telefoon: 0118-468707. Dierenarts Via het antwoordapparaat van uw eigen dierenarts hoort u wie er dienst heeft.

Corné Corné Vader Vader

Corné Vader

Tarweakker MD Arnemuiden Tarweakker 23, 434123, MD4341 Arnemuiden Tel. 0118 – 60 25 Tel. 0118 – 60 25 004341 Tarweakker 23, MD00Arnemuiden EenEen nette begrafenis voor een eerlijk tarief. nette begrafenis voor een eerlijk tarief. Levering en onderhoud gedenkstenen.

Tel. 0118 – 60 25 00

Levering en onderhoud gedenkstenen.

Voor meer informatie en onze tarieven, zie onze website.

Voor meer informatie en onze tarieven, zie onze website. Een nette begrafenis voor een eerlijk tarief. www.cornevader.nl

www.cornevader.nl Levering en onderhoud gedenkstenen.

Voor meer informatie en onze tarieven, zie onze website.

Het NatuursteenHuis www.cornevader.nl

Openingstijden

GEDENKTEKENS

Gemeente Vlissingen Paul krugerstraat 1 4380 GV Vlissingen Tel: 14 0118 Maandag t/m Donderdag 08.30 – 12.00 uur en 12.00 – 17.00 uur (op afspraak) Donderdag 16.00 – 19.00 uur Vrijdag 08.30 – 12.00 uur

Gedenktekens die uw herinnering vorm geven

Persoonlijk advies • 150 modellen opop voorraad Persoonlijk advies • 150 modellen voorraad ••Uitstekende Korte levertijdservice Vraag end vrijblijv ! offerte

Het NatuursteenHuis BV  Stanleyweg 16, 4462 GN Goes  Tel (0113) 216 555

www.natuursteenhuis.nl

AAproTec.nl

ambacht puur duurzaam handgemaakt Zeeuws

garagedeuren, voor alle zekerheid

PUUR ZEELAND

GOES Tel. 0113 20 20 49

ZATERDAG 17 MEI 10U-16U ARNESTEINWEG MIDDELBURG

PTA 17 Roosendaal De Keen Etten-Leur TOT MEI: Extreem hoge inruilpremies Vlierwerf 6 Voorsteven 25 opTel:een nieuwe Peugeot (076) 107,5013151 208 en 308! (0165) 566666

F. Nouws Rucphen Sprundelseweg 35b (0165) 343740

Meer info of inruil? Ga dan snel naar » www.goedkopepeugeots.nl E

RUN OUT

UG OT 1 PE T

OT

07

€1.900

107

K U INR

L

O R G IL T I N E E VO RD O

De laatste 55 stuks 48 STUK S! Private Lease v.a. € 225,- p/m Financiering: nu 0% rente!

208

UGEOT 2 PE T

VOORRAAD

08

€2.700 VOORDEEL OT

K U INR

L

O R G IL T I N E E VO RD O

DE PEUGEOT 208 ENVY...

De laatste 55 stuks 50 STUK S! Private Lease v.a. € 259,- p/m Financiering: nu 0% rente!

Uw beste voornemen voor 2014! 308

€1.500 T

Uw totale voordeel:

voor € 15.660,00*

€ 3.000,00!

K R IN U

O G R I LV T I N E OORD

EL

€ 18.660,00 € 2.500,00 € 500,00

2014!

Knalprijs van € 18.660

Handmade- en streekproductenmarkt Workshop smeden Springkussen Bak je eigen bolus Prijsvragen En meer!

UGEOT 3 PE TO

V/H JAAR

Peugeot 208 Envy 5 deurs 1.2 Extra inruilpremie Extra voorraad korting

Open dag DE NOOD en Bliek Meesterbakkers

08

AUTO

Toegang gratis!

+ NÚ 0% RENTE OP FINANCIERING!

Private Lease v.a. € 349,- p/m Financiering: nu 3,08% rente!UW

www.denood90jaar.com

PTA Goes, Pearyweg 11. Tel: (0113) 220620 Meer info of inruil? Ga dan snel naar » www.goedkopepeugeots.nl

PTA is onderdeel van Automotions

Meer informatie èn voorwaarden:

www.goedkopepeugeots.nl!

Meer informatie èn voorwaarden: www.goedkopepeugeots.nl!

examen feestje? www.rbkverhuur.nl

PAGinA 23

Meer dan een half miljoen Bodes elke week!


Dv 20140507  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you